Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Διακεκαυμένα μεζεδάκια πάλι

Posted by sarant στο 26 Ιουνίου, 2021


Διακεκαυμένα, επειδή περνάμε καύσωνα. Πάλι, επειδή τον ίδιο τίτλο τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει σε παλιότερο άρθρο, γραμμένο, κατά σύμπτωση, περίπου τέτοια εποχή, πριν από εφτά χρόνια (παρά δύο μέρες). Όχι ότι δεν είχαμε καύσωνες στο ενδιάμεσο διάστημα, αλλά δεν έτυχε να μπουν σε τίτλο σαββατιάτικου άρθρου.

* Βέβαια, θα μπορούσα να δώσω το όνομα «πιλοτικά μεζεδάκια», όπως είχε προτείνει φίλος του ιστολογίου για το άρθρο του περασμένου Σαββάτου, μια και όλη τη βδομάδα στις ειδήσεις πρωταγωνιστούσε το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, και, το χειρότερο, η προσπάθεια αγιογράφησης του καθ’ ομολογίαν δράστη του, με άλλους και άλλες να τον λένε γοητευτική προσωπικότητα και άλλους και άλλες να τον θεωρούν σοβαρό και μετρημένο.

Αλλά το πρώτο μας μεζεδάκι είναι ιατροδικαστικό, αφού αφορά τις δηλώσεις της ιατροδικάστριας, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο, έκρινε ότι ο πιλότος «χωρίς κρανίο εγκεφαλικές κακώσεις» ήταν αδύνατο να είχε παραμείνει επί 2 ώρες σε κατάσταση αναισθησίας.

Η φρικτή σχιζολεξία εμφανίζεται και άλλη φορά στο κείμενο και κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να τη χρεώσουμε όχι άμεσα στον συντάκτη αλλά στον κορέκτορα. Πράγματι, σε πολλές κινητές συσκευές ο κορέκτορας αυτομάτως χωρίζει τις μεγάλες λέξεις ιδίως όταν τα συστατικά τους μέρη στέκονται και μόνα τους, όπως εδώ που οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αναλύονται σε «κρανίο εγκεφαλικές».

Βέβαια, και ο συντάκτης πρέπει να κοιτάζει και να διορθώνει.

* Και συνεχίζουμε με ένα μεζεδάκι από τις γαλλικές εκλογές της περασμένης Κυριακής (αύριο θα έχουμε τον δεύτερο γύρο). Μια ακυρολεξία από άρθρο της ΕφΣυν:

Οι προοπτικές, για το κεντρώο κόμμα του Μακρόν δεν είναι και οι καλύτερες καθώς αναμένεται να καρπωθεί την απογοήτευση του κόσμου από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και της δυσαρέσκειας των αγροτών που υποστήριξαν τα «κίτρινα γιλέκα»

Όμως, το «καρπώνομαι κάτι» σημαίνει «εκμεταλλεύομαι το κέρδος, απολαμβάνω την ωφέλεια από κάτι», όχι υφίσταμαι τις συνέπειες.

Εδώ θα ταίριαζε το χρεώνομαι, θαρρώ.

* Ο δήμος Αθηναίων πήρε πρόσφατα την απόφαση να τιμήσει τη μνήμη του Νεκτάριου Σάββα, του αστυνομικού που είχε δολοφονηθεί το 2009 στα Πατήσια από τη Σέχτα Επαναστατών. Αφενός ανέγειρε μνημείο στον δολοφονημένο αστυνομικό και αφετέρου έδωσε το όνομά του στον δρόμο στον οποίο έγινε η δολοφονία.

Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. Η τιμή στον Ν. Σάββα σήμαινε την έξωση του Λάμπρου Πορφύρα.

Ο δήμος Αθηναίων (όπως και πολλοί άλλοι δήμοι του Λεκανοπεδίου) είχε τιμήσει τον Πορφύρα δίνοντας τ’ όνομά του σε έναν μικρό δρόμο -μικρόν, αλλά σε ωραίο σημείο, πλάι στο πάρκο Δρακοπούλου στα Πατήσια, και με καλή παρέα: εκεί κοντά είναι ο Λασκαράτος, ο Μαβίλης, ο Κων. Θεοτόκης, ο Εμμ. Λυκούδης, ο Σπυρίδων Βασιλειάδης, ο πατριώτης στιχοπλόκος Ματσούκας.

Τώρα, ο Πορφύρας εξοβελίστηκε. Αν έκρινε σκόπιμο ο κ. δήμαρχος να τιμήσει τη μνήμη του αρχιφύλακα που έπεσε στο καθήκον, γιατί να εξώσει τον Πορφύρα; Θα μπορούσε πιθανώς να δοθεί το νέο όνομα σε ένα τμήμα του δρόμου, το έξω από το πάρκο. Ή, να μετονομαστεί ένας άλλος, κοντινός και με ουδέτερο όνομα, δρόμος σε Λάμπρου Πορφύρα, ώστε να αναπληρωθεί το κενό. Απλώς, δεν το σκέφτηκαν, ίσως διότι δεν ξέρουν ποιος είναι ο Λάμπρος Πορφύρας, ο τρυφερός και ταπεινός κυρ Δημητράκης Σύψωμος, που διαβάζεται ακόμα και έχει κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στις θαυμαστές χαμηλές φωνές της ποίησής μας.

Και βέβαια, η απρέπεια αυτή (διότι για απρέπεια πρόκειται) δεν μειώνει την αξία του Πορφύρα -τον δήμαρχο σπιλώνει και χαρακτηρίζει. Ελπίζω ότι ο δήμαρχος θα θελήσει γρήγορα να διορθώσει την απρέπεια που έκανε, διότι είναι ντροπή για την Αθήνα και για τον Κώστα Μπακογιάννη να μην έχει «οδό Λάμπρου Πορφύρα».

Είχαμε όμως και μεζεδάκια σχετικά με το συμβάν αυτό (για το οποίο έγραψα στο Φέισμπουκ). Σε πολλά ρεπορτάζ του τύπου, η οδός Πορφύρα μεταλλάχτηκε σε «οδό Πορφύρας».

Το ίδιο και στα ρεπορτάζ που ακολούθησαν, διότι κάποιοι βεβήλωσαν το μνημείο του πεσόντος αρχιφύλακα -άλλη απρέπεια. Και πάλι, «οδός Πορφύρας», όπως εδώ:

Βέβαια, στον υπότιτλο του Σκάι υπάρχει και δεύτερο θεματάκι. Προσέξτε: «Μετά από πρόταση του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, η οδός Πορφύρας, όπου έπεσε νεκρός, μετονομάστηκε σε Νεκτάριου Σάββα».

Ποιος έπεσε νεκρός;

* Παρατήρησα επίσης, και μάλιστα στον ιστότοπο του Μπογδάνου, την αναφορά στο «μνημείο του δολοφονηθέντα αρχιφύλακα». Εγκρίνω τον ομαλό τύπο.

* Η λατρεία της περισπωμένης και της δασείας χτύπησε τον Αλέξη Παπαχελά. Σε πρόσφατο άρθρο για το Πρίνστον και τα αρχαία ελληνικά, παραθέτει ένα γνωστό απόσπασμα από την ομιλία του Σεφέρη κατά την απονομή του Νόμπελ (ή Νομπέλ) σε… πολυτονικό και μάλιστα ακόμα και με βαρείες!

«Ἀνήκω σὲ μία χώρα μικρή. Ἕνα πέτρινο ἀκρωτήρι στὴ Μεσόγειο, ποὺ δὲν ἔχει ἄλλο ἀγαθὸ παρὰ τὸν ἀγώνα τοῦ λαοῦ, τὴ θάλασσα, καὶ τὸ φῶς τοῦ ἥλιου. Εἶναι μικρὸς ὁ τόπος μας, ἀλλὰ ἡ παράδοσή του εἶναι τεράστια καὶ τὸ πράγμα ποὺ τὴ χαρακτηρίζει εἶναι ὅτι μᾶς παραδόθηκε χωρὶς διακοπή. Ἡ ἑλληνικὴ γλώσσα δὲν ἔπαψε ποτέ της νὰ μιλιέται. Δέχτηκε τὶς ἀλλοιώσεις ποὺ δέχεται καθετὶ ζωντανό, ἀλλὰ δὲν παρουσιάζει κανένα χάσμα».

Ποιος ο λόγος του πολυτονικού; Επειδή έτσι το έγραψε ο Σεφέρης, υποθέτω ότι είναι το επιχείρημα. Προφανώς, με τη λογική αυτή κάθε κείμενο που έχει παραθέματα θα πρέπει να έχει, χωρίς κανένα κέρδος, ποικιλία στην ορθογραφία. Διότι δεν είναι μόνο ο τονισμός, είναι και η ορθογραφία. Αν παραθέσουμε κείμενα του 1930 θα γράψουμε «είνε, συνειθισμένος, μεγαλείτερος, παληός, εληά, κυττάζω»;

Επίσης, και με την επιφύλαξη ότι δεν έχω πρόχειρες τις Δοκιμές για να ελέγξω, είναι βέβαιο ότι στο πρωτότυπο η γλώσσα έχει οξεία; Διότι ως το 1979 η γλώσσα έπαιρνε περισπωμένη, μετά άλλαξαν οι κανόνες.

* Γουστόζικο λαθάκι, το Διάγγλεμα, που σκέφτεται κανείς αν έχει σχέση με τους Άγγλους.

Πάντως δεν το βρίσκω πολύ επαγγλεματικό να μην διορθώνουν τους τίτλους των άρθρων.

* Μια ωραία υπερδιόρθωση ψάρεψε ο φίλος μας ο Ακίνδυνος και το ανάρτησε στα Υπογλώσσια αν και χωρίς να κατονομάσει τον δράστη:

…»των τρεχουσών θεμάτων της επικαιρότητας», σε προφορικό λόγο μεν, από δημοσιογράφο που διαπρέπει στη νεοκαθαρεύουσα δε

Ποιον να εννοεί; Πάντως, ενώ το «πληγέντων περιοχών» δίνει και παίρνει, πρώτη φορά βλέπω το αντίστροφο λάθος. Πολύ συχνότερο είναι να φοράμε μουστάκια σε θηλυκά παρά περούκες σε αρσενικά και ουδέτερα.

* Διαβάζω άρθρο της ΕφΣυν για την υπόθεση του πρόσφυγα μαθητή που δεν του επιτράπηκε να δώσει εξετάσεις:

Ο Σαζέμπ στην πραγματικότητα ζητεί επειγόντως από τις αρχές να του αποδοθεί η βαθμολογία που δικαιούται και η οποία αυθαίρετα και καταχρηστικά του στερήθηκε από τον καθηγητή του, ώστε να μην αποκλειστεί από τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αυτό το «στερήθηκε» δεν νομίζω ότι στέκει σε παθητική φωνή. Λέμε «στερήθηκε τη βαθμολογία» αλλά όχι με ποιητικό αίτιο. Θα μπορούσαμε να πούμε: η βαθμολογία την οποία δικαιούται και τη στερήθηκε αυθαίρετα και καταχρηστικά εξαιτίας του καθηγητή του….

* Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, αλλά θα παραθέσω πρόσφατη ανάρτηση του Θάνου Τζήμερου.

Βλέπετε από τι γλιτώσαμε χάρη στη σοφή απόφαση του ελληνικού λαού να αφήσει έξω από τη Βουλή τον Τζήμερο, για σχετικά λίγες ψήφους, τον Μάιο του 2012.

Δεν είναι μόνο ο πηχτός ρατσισμός που μετράει με ποσοστά το ελληνικό αίμα.

Είναι και η παχυλή ασχετοσύνη ενός, υποτίθεται, αρχηγού κόμματος ο οποίος αγνοεί ότι δεν υπάρχει διαφορά ιθαγένειας και υπηκοότητας, κάτι που ξέρει και πρωτοετής φοιτητής. (Έχουμε γράψει παλιότερα. Και από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών:

Στην ελληνική νομική γλώσσα δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των όρων «ιθαγένεια» και «υπηκοότητα», οι οποίοι έχουν στη χώρα μας ταυτόσημο περιεχόμενο, δηλώνοντας τον δημοσίου δικαίου νομικό δεσμό που συνδέει το άτομο με την πολιτεία στο λαό της οποίας ανήκει. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όσοι έχουν την ιθαγένεια ενός κράτους ονομάζονται ημεδαποί του κράτους αυτού, ενώ όσοι έχουν διαφορετική ή καμία ιθαγένεια ονομάζονται αλλοδαποί. Συνεπώς, η χρήση του όρου υπηκοότητα γίνεται παράλληλα προς τη χρήση του όρου ιθαγένεια (π.χ. λέμε ελληνική ιθαγένεια και Έλληνας υπήκοος όχι Έλληνας ιθαγενής). Πάντως για την αποφυγή σύγχυσης ή παρερμηνειών, προτείνουμε την από πλευράς σας καθιέρωση της ενιαίας χρήσης του όρου ιθαγένεια σε κάθε διαδικασία σας.

Ταυτόχρονα βλέπουμε σε πόσο σφαλερούς δρόμους μπορεί να μας οδηγήσει η συνήθεια να καταφεύγουμε στην ετυμολογία της λέξης για να συμπεράνουμε τη σημασία της, ιδίως μάλιστα τη σημερινή σημασία της.

Και τέλος απορώ γιατί ο χερ Τζήμερος βγάζει μόλις κατά 25% ελληνικό το αίμα του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Η εκ πατρός γιαγιά του, η Σοφία Μινέικο, δεν ήταν «Πολωνή». Ήταν κόρη Πολωνού και Ελληνίδας. Το αγνοεί αυτό ο χερ Τζήμερος; Ή μπέρδεψε (και) τα μαθηματικά του;

* Πολλοί χρησιμοποιούν το «σεμνύνομαι» λες και σημαίνει «ντρέπομαι», ενώ κανονικά σημαίνει «περηφανεύομαι». Έχουμε γράψει πολλές φορές για το θέμα.

Σπανιότερη είναι η παραλλαγή «σεμνύομαι» που την άκουσα πρόσφατα από τον Ευαγγελάτο, στην αρχή-αρχή του βίντεο:

«Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος έκανε το ρεπορτάζ… δεν θέλω να σταθώ παραπάνω σ’ αυτό, γιατί κι εκείνος σεμνύεται»

Τουλάχιστον αυτό ακούω -εσείς; Οπότε έχουμε και λάθος σημασία και ανύπαρκτο τύπο.

* Μια ακλισιά από την ΕΡΤ και τη Μηχανή του χρόνου.

Οι Γερμανοί, λέει, είχαν χαρακτηρίσει τον πατέρα του Φίνου «δρων κομμουνιστή».

Πείτε «ενεργό», που κλίνεται πιο εύκολα.

* Ωραίο μεταφραστικό από τη Λεξιλογία. Αντιγράφω:

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender πραγματοποιούσε «αθώο πέρασμα» από χωρικά ύδατα της Ουκρανίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υποστηρίζει το Λονδίνο, όταν δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά από ρωσικό σκάφος.

Έτσι μεταφέρουν την είδηση τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (Τα Νέα, Το Βήμα, Σκάι, Πρώτο θέμα, Newsbeast). Τα αγγλόφωνα λένε ότι το σκάφος was conducting innocent passage through Ukrainian territorial waters. Αβλαβής διέλευση λέγεται αυτό (που μπορεί να μην είναι διόλου αθώα).

* Και κλείνω με ένα ακόμα σχετικό με την υπόθεση στα Γλυκά Νερά.

Η συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου έκανε μια δημόσια τοποθέτηση που θεωρήθηκε, μάλλον όχι άδικα, ότι ξεπλένει τον καθ’ομολογία δολοφόνο.

Δέχτηκε λοιπόν πολλές κριτικές, ανάμεσά τους και αυτήν, από δημοσιογράφο.

Μόνο που κάπου τα μπέρδεψε ο κυρ Ζουπανιώτης (για να τον μιμηθούμε). Στην ιστορία με το παγκάκι και τους μετανάστες (είχαμε γράψει σχετικά) δεν είχε εμπλακεί η Χρυσηίδα (ή Χρύσα) Δημουλίδου, αλλά η ποιήτρια Κική Δημουλά!

* Καλό σαββατοκύριακο. Για όσους δεν είναι κοντά στη θάλασσα ή στο βουνό, υπομονή, τι άλλο;

 

236 Σχόλια προς “Διακεκαυμένα μεζεδάκια πάλι”

 1. Χωρίς κρανίο, πράγματι, δεν έχεις εγκεφαλικές κακώσεις.

 2. ndmushroom said

  Καλημέρα. Για τον Τζήμερο νομίζω ότι κάνεις λάθος όταν μιλάς για ασχετοσύνη, επειδή τάχα μου δεν ξέρει ότι οι δύο όροι ταυτίζονται. Αυτό ακριβώς λέει κι αυτός, ότι οι δύο όροι ταυτίζονται, ενώ σύμφωνα με την ετυμολογία δεν θα έπρεπε (κατ’αυτόν, τουλάχιστον). Για αυτό και μιλάει για την ανάγκη διαχωρισμού: αν τους θεωρούσε ήδη διαφορετικούς, δε θα μιλούσε για την ανάγκη να διαχωριστούν.
  Ορίστε, αναγκάστηκα να υπερασπιστώ έναν από τους πιο ακραία ρατσιστές πολιτικούς εκτός ΧΑ!

 3. ΓΤ said

  Στην οδό Λάμπρου Πορφύρα
  φάνηκε της εξουσίας η φύρα

 4. greggan193 said

  Καλημέρα! Καλά, ο δήμαρχος και η παράταξή του δεν ξέρουν ή δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Πορφύρα – διόλου παράξενο θα έλεγα. Τόσες παρατάξεις υπάρχουν εκεί μέσα. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση;

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Με οξεία είναι τονισμένη η γλώσσα στις «Δοκιμές». Στην εκπομπή του ο Μπαμπινιώτης είχε εξηγήσει γιατί οξεία στη γλώσσα στον πολυτονισμένο τίτλο της («Σε προσκυνώ, γλώσσα»), αλλά δεν θυμάμαι πώς το είχε αιτιολογήσει.
  Σαφώς και υπάρχει πλυντηριακό κίνημα υπέρ του flying Babis, αλλά και οι αντιδράσεις δεν είναι ρεαλιστικές: μια χαρά γοητευτικός, σοβαρός και μετρημένος μπορεί να είναι ένας δολοφόνος, και μάλιστα ψυχρός δολοφόνος. Ο χειρότερος κατά συρροήν δολοφόνος στις ΗΠΑ, ο Τεντ Μπάντι, παρόμοια προσωπικότητα διέθετε. Λίγοι δολοφόνοι κυκλοφορούν με το μάτι να στάζει αίμα.
  Και μια έκκληση στους δημάρχους Αθηναίων: αφήστε τις ονομασίες των δρόμων στην ησυχία τους, συνδέονται με την ιστορία της πόλης. Βρείτε άλλον τρόπο να τιμήσετε όσους η πολιτικάντική σκοπιμότητα επιτάσσει να τιμήσετε. Έλεος.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Ωραία, σε ευχαριστώ.

 7. rizes said

  ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

  Καλλιστεία ποίησης

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και σ’ ό,τι αναρτήσεις που βάζουν στο ζύγι το αίμα και βγάζουν ποσοστά ελληνικότητας και ξενικότητας: Μην ταΐζετε τα φασιστοτρόλ διαδίδοντας τα τοξικά εμέσματά τους.

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  8: και σ’ ό,τι αφορά αναρτήσεις, διορθώνω.

 10. π2 said

  Μια χαρά νομίζω ξέρει ο Τζήμερος ότι ιθαγένεια και υπηκοότητα είναι το ίδιο πράγμα. Απλώς θέλει δυο κατηγορίες πολιτών: τους Έλληνες, τους ατόφιους όμως μόνο, με 100% ελληνικό αίμα στις φλέβες τους, και τους μη Έλληνες (ή τους μπασταρδεμένου αίματος Έλληνες) που απλώς θα υπακούουν.

 11. π2 said

  Με άλλα λόγια η άγνοια του Τζήμερου είναι προσποιητή, και χρησιμοποιείται απλώς για το φασιστικό clin d’oeil.

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  6: Κάτι τέτοιο είχε πει κι ο Μπαμπινιώτης:

  «Στην αρχαία Ελληνική η λέξη γλῶσσα περισπάται, διότι προέρχεται από τύπο *γλῶχ-ya, στον οποίο το τελικό φωνήεν είναι βραχύ. Γενικά, έχετε υπ’ όψιν ότι το τελικό -α είναι βραχύ σε όσα ουσιαστικά τής αρχαίας πρώτης κλίσεως παρουσιάζουν στη γενική έκταση σε -ης (π.χ. γλῶσσα – γλώσσης, ἄμυνα – ἀμύνης, δόξα – δόξης, μᾶζα – μάζης κ.ά.). Ο τονισμός αυτός τηρείται επίσης αυστηρά στην καθαρεύουσα.

  Το 1941, όταν δημοσιεύθηκε η Νεοελληνική Γραμματική του Τριανταφυλλίδη και άλλων γλωσσολόγων για να εισαχθεί στην εκπαίδευση, υιοθετήθηκαν ορισμένες απλουστεύσεις, οι οποίες σκοπό είχαν τη διευκόλυνση των μαθητών (διότι είναι δύσκολο να θυμάται κανείς την ποσότητα των φωνηέντων σε κάθε περίπτωση ή να έχει τις απαραίτητες γνώσεις ιστορίας τής φωνολογίας, για να καταλήξει στο σωστό συμπέρασμα). Μία από αυτές ήταν ότι το τελικό -α θεωρείται κατά συνθήκην και αποκλειστικά για λόγους γραφής μακρό, με αποτέλεσμα να μην περισπάται το προηγούμενο μακρό φωνήεν. Αυτό οδήγησε σε γραφές όπως γλώσσα, πείρα, μάζα, μοίρα αντί των αρχαίων γλῶσσα, πεῖρα, μᾶζα, μοῖρα κ.ά. Η απλουστευμένη αυτή γραφή διδάχθηκε στα σχολεία, όπως θυμόμαστε οι παλαιότεροι, και εφαρμοζόταν από πολλούς συγγραφείς και εφημερίδες (όχι όμως πάντοτε στα κρατικά έγγραφα) μέχρι την υιοθέτηση του μονοτονικού. Σε πολυτονικά κείμενα μπορείτε να βρείτε και τα δύο συστήματα, το αρχαϊκό και το απλουστευμένο: αμφότερα είναι αποδεκτά.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://xn--qxaek7au.gr/forum/index.php%3Fthreads/%25CE%2591%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2581%25CE%25AF%25CE%25B1-%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B1-%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD-%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25B9%25CF%2583%25CE%25BC%25CF%258C-%25CF%2584%25CE%25AE%25CF%2582-%25CE%25BB%25CE%25AD%25CE%25BE%25CE%25B5%25CF%2589%25CF%2582-%25CE%25B3%25CE%25BB%25CF%258E%25CF%2583%25CF%2583%25CE%25B1.10119/&ved=2ahUKEwjOj-7m37TxAhVq_rsIHTa3BY8QFjAMegQIDRAC&usg=AOvVaw1dRcXJoI06jQae1tQ0xFPp&cshid=1624691786635

 13. Costas X said

  Καλημέρα !

  – Μακρόν προ βραχέως περισπάται.
  – Τι έκανε πάλι ο Μακρόν ;

 14. Πουλ-πουλ said

  Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μου θύμισαν τους κρανιοφόρους ματατζήδες.

 15. Alexis said

  Συμφωνώ με τον Γιάννη Κουβάτσο. Ναι μεν υπάρχει εν εξελίξει «πλυντήριο» αλλά το να πει κανείς ότι ο Μ.Α. ήταν σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος δεν συνιστά προσπάθεια αγιοποίησης.
  Επίσης, νομίζω ότι έχει παρατραβήξει και το συστηματικό «μπούλινγκ» στους πεφτοσυννεφάκηδες. Ναι ρε φίλε, όταν μαθαίνω ότι ο γείτονάς μου με τον οποίο έπινα καφέ και με καλημέριζε ευγενέστατος σκότωσε τη γυναίκα του θα «πέσω από τα σύννεφα», τι δεν καταλαβαίνεις;
  Πού είναι το περίεργο και πού είναι το μεμπτό εν πάση περιπτώσει;

 16. dryhammer said

  0,2,10,11.
  Μα λένε για τον Τζήμερο
  πως είν’ θεριό ενήμερο…

 17. dryhammer said

  16. Μας λένε…

 18. ΓΤ said

  13@

  Έπαιξε περίσπαση προ βραχέος

 19. atheofobos said

  Όταν ο ποιητής έγραφε το ποίημα του «Οδός Λάμπρου Πορφύρα» δεν φανταζόταν πως το ποίημα του θα αναφερόταν σε ανύπαρκτη πλέον οδό!

 20. sarant said

  19 Δεν το ήξερα. Πόσο ταιριαστό!

 21. Babis said

  5 … flying Babis,

  Αποδεκτός ο συμβιβασμός, κάτι σαν το Βορεια Μακεδονία 😛

 22. dryhammer said

  19,20. Ο ποιητής βέβαια αναφέρεται σε οδό της Θεσσαλονίκης [η οποία ελπίζω να γλίτωσε]

 23. Πουλ-πουλ said

  «Βλέπετε από τι γλιτώσαμε χάρη στη σοφή απόφαση του ελληνικού λαού να αφήσει έξω από τη Βουλή τον Τζήμερο, για σχετικά λίγες ψήφους, τον Μάιο του 2012.»
  Νικοκύρη αν ειρωνεύεσαι πάω πάσο. Αν όχι, την εποχή της τρομακτικής ανόδου της ΧΑ να μιλάμε για σοφία του λαού είναι κάπως… Ως και σήμερα η σοφία αυτή στέλνει Βελόπουλους στη βουλή.

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  19: Το ποίημα αναφέρεται στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στη Θεσσαλονίκη, που, ευτυχώς, υπάρχει ακόμα. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα, βέβαια…
  «Και μου μένει μονάχα να συνεισφέρω
  τέτοιους στίχους αμφίβολης αξίας,
  για να ευφρανθούν οι σπουδαστές της ανεξάντλητης
  περί των δρόμων της Θεσσαλονίκης βιβλιογραφίας.»

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  22: Ωπ, στραβομάρα μου, δεν το είδα.☺

 26. sarant said

  23 Με ένα ορισμένο σενάριο, ο Τζήμερος θα ήταν τώρα υπουργός

 27. Παναγιώτης Κ. said

  Η μέρα το επιτρέπει, εννοώ ποικιλία των θεμάτων για συζήτηση και πάντα με κάποιο γλωσσικό-νοηματικό ενδιαφέρον όπως το παρακάτω:
  Ακούω την φράση «για να περνάει η ώρα», συνήθως από ανθρώπους που έχουν συνταξιοδοτηθεί.
  Μήπως είμαι πολύ αυστηρός θεωρώντας την εντελώς παρακμιακή;
  Τι να υποθέσω για εκείνον που την επαναλαμβάνει; Στις διάφορες πράξεις και συμπεριφορές του διακρίνεις το…σκότωμα του χρόνου.
  Οι ίδιοι άνθρωποι έχουν μια μόνιμη αγανάκτηση με τα τηλεοπτικά προγράμματα ότι δεν είναι ποιοτικά και διάφορα τέτοια. Ωστόσο δεν ξεκολλάνε από την τηλεόραση. Λες και κάποιος τους έβαλε με το ζόρι απέναντι από μια οθόνη με το τηλεκοντρόλ στο χέρι!

 28. ΣοφιαΟ said

  Για το κρανίο εγκεφαλικές μπορεί να φταίει και κανένα διορθωτήρι. Δυστυχώς δεν ξέρουν μεγάλες λέξεις (το δικό μου πχ μόνο αντί εμβολιαστές ξέρει , ποιος ξέρει ποιοι έχουν πάρει τη θέση των εμβολιαστών). Από την άλλη το πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη κρανίου αλλά η έλλειψη περιεχομένου στο κρανίο του δράστη.

 29. LandS said

  Είναι προσπάθεια αγιοποίησης το να λες τέτοια πράγματα σε τουίτ και σε πάνελ που συζητάνε το έγκλημα την ώρα που για τον καθομολογία δολοφόνο ανακριτές και εισαγγελείς ψάχνουν για κίνητρα και για αποδείξεις προμελέτης ή τέλεσης εν βρασμώ.
  Επίσης είναι απολύτως θεμιτό να καταδικάζονται δημόσια αυτά τα λόγια και αυτοί που τα λένε, από σχολιαστές που αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια για τον εν λόγω, πέραν αυτής καθαυτής της ομολογίας.

  Γνώμη μου.

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Θέλουμε να έχουμε τον κόσμο σε κουτάκια για να νιώθουμε πιο ασφαλείς. Θέλουμε να αισθανόμαστε ότι ο/η εκάστοτε ανθρωποκτόνος ήταν ένα – δύο – τρία συγκεκριμένα πράγματα. Άρα, όταν συναντάμε ανθρώπους που είναι αυτά τα ένα – δύο – τρία πράγματα, πρέπει να προσέχουμε. Αυτό όμως είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, γιατί ο κόσμος δεν οριοθετείται σε κουτάκια, γιατί δεν γίνεται να είναι ασφαλείς οι πληροφορίες που εξάγουμε σχετικά με το συναίσθημα και τη ψυχολογική κατάσταση κάποιου/ας, με βάση τη συμπεριφορά του/της μόνο – και πολλώ δε μάλλον με βάση τη συμπεριφορά του σε ένα, μεμονωμένο και τόσο ακραίο γεγονός της ζωής του/της. Πέραν του ότι αντλούμε πληροφορίες μόνο από μία ακραία συμπεριφορά, δεν έχουμε δει το άτομο, δεν έχουμε κάνει κλινική συνέντευξη και αξιολόγηση. Όλα αυτά βασίζονται σε γενικεύσεις και δεν είναι ορθή στάση το να μιλάμε στο κοινό για πράγματα για τα οποία θα μιλούσαμε μεταξύ μας στο πλαίσιο υποθέσεων εργασίας.»

  Ένα ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο για την αμπελοψυχολογία περί γοητευτικού ή μη δολοφόνου.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.popaganda.gr/stories/giati-epimenoume-na-psichologikopioume-tous-dolofonous/&ved=2ahUKEwijlMON67TxAhUUhf0HHRDlAPYQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw1VhvDaOYXCsZcai7VqBBuS&cshid=1624694871304

 31. sarant said

  28 Ναι, αυτό λέω -ο κορέκτορας.

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  29: Σωστά, αλλά και σ’ αυτό το θέμα διαφαίνονται πολιτικοκομματικά κίνητρα. Για τους «υποστηρικτές» ο καθ’ ομολογίαν μοιάζει «δικό» τους παιδί, οπότε η αρχική απέχθεια μετριάζεται, για τους «επικριτές» τα επιεική σχόλια γίνονται για να πέσει στα μαλακά ένα «χρυσό αγόρι» της αστικής τάξης. Στην Ελλάδα κομματικοποιούμε τα πάντα, γιατί όχι και αυτό…

 33. ΣΠ said

  Δύο κείμενα του Σεφέρη. Στο ένα η γλώσσα είναι γραμμένη με οξεία (4 φορές). Στο άλλο με περισπωμένη (27 φορές).

 34. ΣΠ said

  Θύμα της μαρμάγκας ένα σχόλιό μου.

 35. ΣΠ said

  Το «τρεχουσών θεμάτων» φαίνεται να το έχουν διαπράξει κι άλλοι, και μάλιστα στον γραπτό λόγο.
  https://www.google.com/search?q=%22%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%8E%CE%BD+%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%22&sxsrf=ALeKk01Smwadb1JAkDpmBP4uW4fmo86VIw%3A1624696465174&source=hp&ei=kebWYIiyCIyLhbIPwPix8A8&iflsig=AINFCbYAAAAAYNb0oaJ1lu8GUzjQ6_FHwhnOGpAqBdfU&oq=%22%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%8E%CE%BD+%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%22&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAM6BwgjECcQnQI6BAgjECdQqxFYiW1gg3JoAHAAeAGAAcMDiAGRBpIBBzAuMy40LTGYAQCgAQGgAQKqAQdnd3Mtd2l6&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwjIvrD98bTxAhWMRUEAHUB8DP4Q4dUDCAY&uact=5

 36. sarant said

  35 (Ήταν στη μαρμάγκα) Μωρέ μπράβο…

 37. LandS said

  32

  Ναι αλλά έτσι ξεφεύγουμε από τα γεγονότα (έγκλημα-δημιουργία άλλοθι εκ των υστέρων-καθυστέρηση στην συλλογή στοιχείων σε συνδυασμό με προσπάθεια κατασκευής ενόχου-αναζωπύρωση ξενοφοβίας με εκστρατεία υπέρ της οπλοκατοχής κλπ) και πέφτουμε στη λούμπα να κρίνουμε στη βάση ποιος κομματικοποιεί τι.

  Εξ άλλου, τόσο το συγκεκριμένο άρθρο του m.propaganda.gr που μας παραπέμπεις με το σχ. 30 όσο και το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης μιλάνε για κάποια έφεση τελείως διαφορετική από την κομματικοποίηση.

 38. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αυτό με τις ονοματοδοσίες και μετονομασίες οδών είναι γενικότερα ένα πρόβλημα στη χώρα μας. Ναι, κατά κανόνα τα ονόματα των οδών είναι φορείς της ιστορίας ενός τόπου, αλλά συμβαίνουν και διάφορα περίεργα, βλακεία που λέει και ο Πετρόπουλος… Οι μετονομασίες ειδικά δημιουργούν και ένα σωρό γραφειοκρατικά προβλήματα στους διαμένοντες σε αυτούς τους δρόμους.

  Να μιλήσω για τη γειτονιά μου. Το 1931, επί δημαρχίας Χαρίσιου Βαμβακά, δόθηκαν και τα εξής ονόματα σε δρόμους της Επταλόφου: Ηλίου!!!, Μέλλοντος!!!, Δαρείου!!, Αριστάτου!

  Ο Αρίστατος είναι ανύπαρκτο ιστορικό πρόσωπο ή εγώ τεσπα δεν μπόρεσα να βρω τίποτα γι΄αυτόν.

 39. Μα ξέρει ότι είναι μια έννοια και ζητά να χωριστούν: Καιρός να διαχωρισθούν νομικά αυτές οι έννοιες…

 40. ΣοφιαΟ said

  Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω γιατί το λες ξέπλυμα, πάντως δεν είναι πρώτη φορά που όταν ένας εγκληματίας είναι νέος και εμφανίσιμος αποκτά πχ θαυμάστριες. Γνωστό φαινόμενο. Δεν ξέρω τι σκέφτονται, αλλά το έχει μελετήσει η ψυχολογία.
  Ούτε είναι πρώτη φορά που σχολιάζει κανείς πχ νέο παιδί, τι πήγε κι έκανε. Αυτό δεν είναι άφεση αμαρτιών, είναι περισσότερο έκπληξη που κάποιος που φαινομενικά τα είχε όλα, που θα μπορούσε να είναι ο γείτονας με τον οποίο έχουμε καλές σχέσεις, που ίσως θα θέλαμε να ήμασταν φιλαράκια αν τον ξέραμε, και που είχε εναλλακτικές λύσεις, δεν σκέφτηκε ούτε τον εαυτό του και θα φάει τη ζωή του στη φυλακή (ή έστω, είκοσι χρόνια).
  Οι αντιδράσεις θα ήταν διαφορετικές αν ήταν σεσημασμένος κακοποιός ή αν είχε σκοτώσει κάποιον άγνωστο. Και στο κάτω κάτω η υπόθεση είναι ήδη τελειωμενη, δε νομίζω ότι πιστεύει κανείς ότι θα φάει λιγότερο από ισόβια. Ούτε πρόκειται η κοινή γνώμη να του βρει ελαφρυντικά. Επομένως άδικα ανησυχούν κάποιοι.
  Υποψιάζομαι ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το έγκλημα κάποιοι σαν επιχείρημα για να προωθήσουν τις θέσεις τους σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, αλλά όπως όλοι όσοι αναλαμβάνουν τέτοιες εκστρατείες στην Ελλάδα, το κάνουν χοντροκομμένα, με το να κατηγορούν τους πάντες για ξέπλυμα ψάχνοντας την ευκαιρία που τους δόθηκε. Δεν αντιλαμβάνονται ότι σε μια αποτελεσματική εκστρατεία δεν έχει θέση το όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας, κι ότι έτσι απλά μένουν δέκα ομοϊδεάτες να τα λένε μεταξύ τους με μηδενική επίδραση πιο έξω.
  Επιστρέφοντας στο αρχικό, μάτια έχουμε και βλέπουμε ότι είναι εμφανίσιμος, κι επειδή οι εμφανίσιμοι άνθρωποι δεν είναι ο κανόνας μας τραβάει την προσοχή, όπως τράβηξαν την προσοχή κι οι φωτογραφίες του θύματος με σορτς και βαθύ ντεκολτέ (κι όποιος λέει το αντίθετο μάλλον λέει ψέματα, κι αυτό το ξέρουν και τα ΜΜΕ που επέλεξαν αυτές τις φωτογραφίες κι όχι καμία διαβατηρίου, αλλά έβαλαν κι αυτές με το μωρό για να μην νομίζουμε ότι ήταν καμία ελαφρών ηθών). Τέλος πάντων, σηκώνει πολλή συζήτηση όλη αυτή η υπόθεση και δεν έχω χρόνο.

 41. ΓΤ said

  38@

  Αυτά συμβαίνουν, ρε μαν, όταν για τα οδωνύμια αποφασίζει ο Αναρμόδιος και ο Άχρηστος Γείτων…

 42. ΣοφιαΟ said

  Καλά, οι προλαλήσαντες που βλέπουν πολιτικά κίνητρα ακόμα και στο ότι σχολιάζει κανείς με έκπληξη την επικαιρότητα είναι μάλλον σκέτα λαλήσαντες. Θα έχουν σφίξει οι ζέστες στην Ελλάδα, φαίνεται.

  Σημ. Νίκο, κάτι τρέχει με το μηχανάκι σήμερα, μου βγάζει σε όλα προειδοποίηση για διπλό σχόλιο. Είναι λίγο νωρίς για να τα βλέπουμε δίπλα.

 43. nikiplos1 said

  Εχθές απεβίωσε ο Κώστας Σαραντίδης ,Βιετ-Κώστας (Νγκουϊέν Βαν Λαπ).
  Ο Κώστας Σαραντίδης γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

 44. Pedis said

  από την ομιλία του Σεφέρη κατά την απονομή του Νόμπελ (ή Νομπέλ) σε… πολυτονικό και μάλιστα ακόμα και με βαρείες!

  Ποιος ο λόγος του πολυτονικού; Επειδή έτσι το έγραψε ο Σεφέρης, υποθέτω ότι είναι το επιχείρημα.

  Ε, ναι, τι τώρα;

  Όσο με μνημόνια νυχτώνει
  τόσο η περισπωμένη θα μεγαλώνει.

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Δεν αντιλαμβάνονται ότι σε μια αποτελεσματική εκστρατεία δεν έχει θέση το όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας, κι ότι έτσι απλά μένουν δέκα ομοϊδεάτες να τα λένε μεταξύ τους με μηδενική επίδραση πιο έξω.»

  Ακριβώς, ακριβώς, ακριβώς…Κι όποιοι προσπαθούν να δουν ένα θέμα χωρίς τις δικές τους παρωπίδες και εμμονές είναι αντιδραστικοί, ύποπτοι και, στην πιο επιεική εκδοχή, ισαποστασάκηδες.😉
  Σοφία, εξαιρετικό στο σύνολό του το σχόλιό σου.

 46. sarant said

  42 Μάλλον εκείνο έχει μεθύσει.

 47. nikiplos1 said

  Το έχω ξαναπεί αλλά η επανάληψη λέει είναι η μητέρα πάσης μαθήσεως. Οι Πακιστανοί πρώτο ήρθαν στην Ελλάδα το 1961 στα έργα του αρδευτικού φράγματος του Αχελώου. Ήρθαν και ίδρυσαν τρεις κοινότητες οι οποίες έκτοτε ανθούν. Πολλοί από αυτούς τότε έχουν απεικονιστεί στις ελληνικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου του 60. Τελείως διαφορετικοί από τους ναυτικούς που ξέμειναν εδώ, πάρα πολλοί εκ των οποίων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. ή τους άλλους που ήρθανε με την δουλεμπορική μετανάστευση μετά το millenium.
  Σε αντίθεση με τις άλλες, η πακιστανική κοινότητα μετράει 60 χρόνια στην Ελλάδα δύο γενιές δηλαδή. Η εμπλοκή τους σε εγκληματικότητα είναι απειροελάχιστη και κυρίως προέρχεται από το τρίτο μεταναστευτικό ρεύμα μετά το millenium.

 48. Pedis said

 49. Κι όταν δεν έχει περάσει από επιμελητή το κείμενο…
  οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι πως έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, κοινώς πουλάει, έχουν μετατραπεί σε εγκληματολογικοί αναλυτές παραπλανώντας το κοινό με παραπληροφόρηση

 50. Pedis said

  https://www.ft.com/content/d4abbe5e-8650-4a76-9fea-2d3efa2ed52b

 51. Avonidas said

  Καλημέρα.

  #15. Επίσης, νομίζω ότι έχει παρατραβήξει και το συστηματικό «μπούλινγκ» στους πεφτοσυννεφάκηδες. Ναι ρε φίλε, όταν μαθαίνω ότι ο γείτονάς μου με τον οποίο έπινα καφέ και με καλημέριζε ευγενέστατος σκότωσε τη γυναίκα του θα «πέσω από τα σύννεφα», τι δεν καταλαβαίνεις;

  Ισχύει. Αλλά, δεδομένου ότι το κίνητρο σε ουκ ολίγες γυναικοκτονίες φαίνεται να είναι του στυλ «δεν γίνεται να με παρατήσει και να φύγει, τι ξεφτίλα!», αναρωτιέμαι μήπως κι οι πεφτοσυννεφάκηδες αναζητούν λάθος σημάδια. Αντί να ψάχνουμε για κάποιον που γυαλίζει το μάτι του για φόνο, μάλλον θα ‘πρεπε να πονηρευόμαστε με όποιον προβάλλει μια υπερβολικά τέλεια εικόνα οικογενειακής ευτυχίας.

  Και βέβαια, αυτό που ρίχνει απ’ τα σύννεφα τους (άντρες, κυρίως) παρατηρητές, σε κάποιες (γυναίκες, κυρίως) ήταν συχνά ηλίου φαεινότερο.

 52. Pedis said

 53. Avonidas said

  #52. Άσχετο: σκέφτομαι ότι το «The Delta Variant» θα ήταν φοβερό για τίτλος νουβέλας ΕΦ του Άρθρουρ Κλαρκ ή του Ασίμοφ· τι λέτε κι εσείς; 😉

 54. Avonidas said

  #53. Άρθρουρ -> Άρθουρ, φυσικά.

 55. sarant said

  53 Ισχύει. Η μαγεία της ελληνικής γλώσσας 🙂

 56. Καλημέρα
  Να σχολιάσω για τους «πεφτοσυννεφάκηδες» που αναφέρθηκαν. Το ότι υπάρχουν δεν είναι παράξενο. Το ότι προβάλλονται είναι το θέμα. Το ότι σε κάθε τέτοια ή άλλη περίπτωση αυτούς θα δείξουνε. Και επίσης, καλά ρε φίλε, Έπεσες απ’ τα σύννεφα, πού να σκεφτείς πως θα γίνει κάτι τέτοιο (ακόμα κι αν βλέπεις να υπάρχουν εντάσεις). Χρειάζεται να το λες περαδώθε; Και βρίσκομαι να διαφωνώ με τον Κουβάτσο που συμφωνώ (διχασμένη προσωπικότητα είμαι!)
  (Συνεπιμέλεια είν’ η λύση για όλα 🙂 )

  Άλλα θέματα. Περί ονοματοδοσίας οδών (και οδοστρωμάτωνε άμα λάχει να πούμε). Πάλι με αφορμή το Κουβάτσειο 5. Σωστή η έκκληση. Χώρια που αν δοθεί αλλού το όνομα του παλιού δρόμου θα γίνει το έλα να δεις από μπερδεμένες διευθύνσεις. Όπως η Ελευθερίου Βενιζέλου. Μπορεί κάποιος να μου πει με σιγουριά ποια είναι; Κάποτε η Πανεπιστημίου, κάποτε η αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας, μετά πουθενά και τώρα νομίζω πως η μπίλια ξανάκατσε στην Πανεπιστημίου. Αλλά αν για τον Βενιζέλο δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάτι σταθερό για τον Ν. Σάββα πώς να βρούνε. Αλήθεια, τι το ηρωικό είχε ο Ν. Σάββας εκτός από το ότι τον σκότωσαν κάποιοι με ταμπέλα (κι ήταν κι αστυνομικός); Γιατί αν είναι μόνο αυτά τα «προσόντα» του τότε θα πρέπει να γεμίσει ο κόσμος με καινούρια ονόματα από αδικοσκοτωμένους. Εκτός αν υπάρχει ιδεολογική πρόθεση (μπα, τέτοιο πράγμα; Δεν το πιστεύω).

 57. Χαρούλα said

  Καλημέρα!
  Με αφορμή την αναφορά στο ποίημα «οδός Λάμπρου Πορφύρα», λόγω εντοπιότητας και προσωπικής γνωριμίας, μια ολιγόλογη παρουσίαση του ποιητή(εδώ) Ν.Παπάνα. Πολύ καλός γιατρός(μου), αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,πρώην(νομίζω) Πρόεδρος της Ελληνικης Διαβητολογικής εταιρείας. Γεννήθηκε στην Σαλονίκη. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα, μεταφράσεις ποιημάτων και δοκίμια για την ποίηση σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2004 έλαβε τιμητική διάκριση από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Πριν ενάμιση χρόνο, κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του «Πρώτη δημοτικού και άλλα»(από όπου το ποίημα),από τις εκδόσεις Ιωλκός.

 58. Avonidas said

  #56. Αλήθεια, τι το ηρωικό είχε ο Ν. Σάββας εκτός από το ότι τον σκότωσαν κάποιοι με ταμπέλα

  Πού του την έφεραν την ταμπέλα, στο δόξα πατρί;

  (Καλά, μη βαράτε, πλάκα κάνω).

  (Πάντως, ο Νικοκύρης έχασε την ευκαιρία να τα πει «Σαββατιάτικα μεζεδάκια»)

 59. Στο προσωπολατρικό οδωνυμικό σύστημα της Αθήνας υπάρχουν και κάποιοι που μπορούν να διαμαρτυρηθούν για την απαλοιφή του ονόματος του Λάμπρου Πορφύρα. Δυστυχώς ο καημένος «Αθηναίος Έφηβος» πήγε χαμένος προς χάριν της Μελίνας Μερκούρη που πήρε τη θέση του στο δρόμο αυτό, πίσω από την αμερικανική πρεσβεία.

 60. ΚΩΣΤΑΣ said

  @40 ΣοφιαΟ

  Μπράβο! Σοφία, πολύ αξιόλογο το σχόλιό σας. Για μένα αποκτά προσέτι υπεραξία, καθώς είναι γραμμένο από γυναίκα, τα θύματα της γυναικοκτονίας, και είναι απαλλαγμένο από υποκειμενισμούς, εκδικητικότητα ή άλλες σκοπιμότητες, μια ψύχραιμη και νηφάλια ανάλυση.

 61. ap8938 said

  «των τρεχουσών θεμάτων της επικαιρότητας». κλασικό δείγμα της μαρουσιώτικης διαλέκτου: https://maroussi.gr/stin-timitiki-ekdilosi-gia-tin-giorti/

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  56: Στην πράξη ο λαός καταργεί αυτές τις αυθαίρετες αλλαγές των ονομάτων των οδών, επιμένοντας στις καθιερωμένες και οικείες ονομασίες. Λέει κανείς Παναγή Τσαλδάρη; Όλοι Πειραιώς λέμε. Υπήρχε περίπτωση να λέγαμε οδός Ρούσβελτ ή Τσόρτσιλ; Σταδίου και Ακαδημίας πάντα, ό,τι κι αν αποφασίζουν ερήμην μας κάθε φορά οι δημοτικοί άρχοντες.
  Ο καημένος ο Ν. Σάββας τίποτα ηρωικό ή ξεχωριστό δεν έκανε. Απλώς σκοτώθηκε εν υπηρεσία, όπως ένα σωρό εργάτες σκοτώνονται σε οικοδομές, ανθρακωρυχεία και εργοστάσια, χωρίς να αξιωθούν οδό, αφού αλλιώς αποφασίζει η κομματική σκοπιμότητα των ονοματοδοτών. Όπως τίποτα το ηρωικό δεν έκανε και ο άμοιρος Ζακ Κωστόπουλος, που άλλες πολιτικές σκοπιμότητες επιχείρησαν να δώσουν το όνομά του στη Γλάδστωνος. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην ησυχία τους με τα καθιερωμένα τους ονόματα τους δρόμους, ώστε να έχουμε τουλάχιστον ένα μίνιμουμ συνεννόησης σ’ αυτήν τη χώρα.

 63. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  » Οι προοπτικές, για το κεντρώο κόμμα του Μακρόν δεν είναι και οι καλύτερες καθώς αναμένεται να καρπωθεί την απογοήτευση του κόσμου από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και της δυσαρέσκειας των αγροτών που υποστήριξαν τα «κίτρινα γιλέκα» »

  Ὅταν σὲ παίρνουν μὲ τὶς ντομάτες ἢ μὲ τὶς λεμονόκουπες, μιὰ χαρὰ ταιριάζει τὸ καρπωθεῖ 🙂

 64. Πέπε said

  @50

  Ώπα, δικαίωμα. Το τουριστοκράτος αυτό ακριβώς είπε: να τις φοράμε στον συνωστισμό, απλώς ότι δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να τις φοράμε ακόμη κι όταν είμαστε ολομόναχοι σε έρημο δρόμο σαν το γνωστό εκείνο δέντρο που τελικά έπεσε; δεν έπεσε;

 65. Αφιερώνουμε την οδό χάρη στις οδωνυμικές πρωτοβουλίες που είχε πάρει, όπως μας λέει ο Κώστας (38).

  https//i.imgur.com/GltXT0L.png

 66. ΚΩΣΤΑΣ said

  65, 66
  Ο Βαμβακάς ήταν καλός Δήμαρχος, βοήθησε και τους συνοικισμούς. Στους Αμπελόκηπους είχε και κτήμα κι ένα σπίτι μέσα, γνωστό στη συλλογική μνήμη των κατοίκων ως βίλα Βαμβακά. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει σήμερα.

 67. 62 Πολλά νέα στοιχεία! Δεν ήξερα για τις Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ (και λογικό αφού ήταν εφήμερες) ούτε για την πρόταση για Ζακ (ε, πρόταση ήταν και πάει). Να συμπληρώσω την 28ης Οκτωβρίου; 25ης δεν ξέρω και δεν βρίσκω με μια γρήγορη αναζήτηση – για το δήμο Αθηναίων πάντα). Πάντως, η Καβάλας έγινε Αθηνών!
  Συμπέρασμα: Αν θέλουν να τιμήσουν κάποιον, ας πάρουν μια απόφαση στο ΔΣ πως θα δώσουν το όνομά του μόλις βρεθεί καινούριος δρόμος (κι όλο και βρίσκονται) κι ας αφήσουν αυτούς που υπάρχουν με τα ονόματά τους (εκτός περιπτώσεων που όντως χρειάζεται να τονιστεί ιδεολογικά ένα γεγονός – το καλύτερο για μένα η Φρειδερίκης που έγινε Λαμπράκη στη Γλυφάδα).
  Πάντως, το θέμα των ονομάτων των δρόμων εδώ είναι μπλέξιμο (δεν ξέρω αν και αλλού). Δρόμοι που στα μισά αλλάζουν όνομα (π.χ. Χ. Λαδά, Ε. Λο, ; Σίνα για να μην μιλήσω για μεγάλους (Β. Κωνσταντίνου – τμήμα Β Σοφίας – Κηφισίας και πάει λέγοντας, δεν τελειώσαμε εδώ). Δρόμοι που αλλάζουν και ξαναλλάζουν όνομα. Δρόμοι με διπλό όνομα που πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ποιος. Σας μιλάει ένας παλιός κουριέρης 🙂

 68. Pedis said

  # 64 – Λάθος ανακοίνωση. Έτσι κι αλλιώς σχεδόν κανείς δεν θα φορούσε μάσκα με τόση ζέστη στην Ελλάδα (σιγά μην φοράγανε και πριν πάνω από το σαγόνι). Τώρα θα θεωρείται και σωστό.

  Συνεπώς, για προφύλαξη, πλέον, FFP2 και σε εξωτερικούς χώρους. 1 ευρω τη μέρα, παραπάνω.

 69. atheofobos said

  Εκτός από τις αλλαγές των ονομάτων των δρόμων, άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η αρίθμηση στη λεωφόρο Κηφισίας που ξαναρχίζει από το 1 σε κάθε δήμο τον οποίο διασχίζει η λεωφόρος. Έτσι υπάρχει το ίδιο νούμερο σε πολλά σημεία της. Το ίδιο συμβαίνει στη λεωφόρο Ποσειδώνος και στην Πειραιώς.

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  68: Δεν είναι τυχαίο πως, όταν η αλλαγή του ονόματος είναι επιβεβλημένη (π.χ. Φρειδερικης σε Λαμπράκη), υιοθετείται ασμένως από τον κόσμο. Εξ ου και οι επιτυχείς μετονομασίες οδών σε «Ηρώων Πολυτεχνείου» σε πολλές πόλεις της χώρας. Από την άλλη, βέβαια, έχουμε πήξει σε οδούς, στάδια και θέατρα που φέρουν το όνομα της Μελίνας Μερκούρη. Δυσανάλογα πολλά εν σχέσει με την προσφορά της Μερκούρη στο θέατρο και στη χώρα και ολοφάνερη η πολιτική σκοπιμότητα.

 71. Aghapi D said

  Εντελώς άσχετη ερώτηση αλλά δέν βρίσκω απάντηση
  Ποια είναι η λέξη που πιθανώς περιγράφει τις ακόλουθες (μονολεκτική απάντηση αν υπάρχει) :

  surviving
  residual
  leftover
  lingering
  persisting
  abiding
  lasting
  enduring

  Μπορεί να εφαρμόζεται και σε ατροφικό μέλος τού σώματος;

 72. Konstantinos said

  Με τις μετονομασιες ειχε γινει το ευτραπελο να ακυρωθει διαγωνισμος (μελετης η κατασκευησ δεν θυμάμαι) μετα απο ενσταση γιατι δεν υπηρχε η οδος Πανεπιστημιου (οπως αναφεροταν στο διαγωνισμο) αλλα ειναι Ελ Βενιζελου.

  Αυτη η συνηθεια να δινουν σε δρομους τα ονοματα νεκρων αστυνομικων ειναι λιγο περιεργη. Πως θα φαινοταν αν διναμε τα ονοματα των νεκρων απο εργατικα ατυχηματα σε γειτονικους δρόμους απο το ατύχημα? Θα ειχαμε γεμισει δρομους ΑλιΧασαν γυρω απο τα Ολυμπιακα εργα…

 73. Γιάννης Ιατρού said

  38: Κώστας …Αυτό με τις ονοματοδοσίες και μετονομασίες οδών… Ο Αρίστατος είναι ανύπαρκτο ιστορικό πρόσωπo…

  Εδώ ρε Κώστα δίνουν το όνομα από ρεμάλια-στρατηγούς σε δρόμους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας…, π.χ. του «Πυθοδώρου», ενός από τους ολιγαρχικούς τετρακοσίους που ανέλαβαν την εξουσία μετά το πολιτειακό πραξικόπημα το 411 π.Χ.😟, στους ανύπαρκτους θα κωλώσουν;

 74. 67 ΚΩΣΤΑΣ

  🙂

 75. Avonidas said

  #74. Έχει παραγραφεί το αδίκημα 😛

 76. Κιγκέρι said

  72: Αγάπη,

  «υπολειμματικός» σου κάνει;
  π.χ: Η σκωληκοειδής απόφυση θεωρείται υπολειμματικό όργανο στη διαδικασία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

  Κι αυτό έχει πλάκα:
  https://www.newsbeast.gr/health/arthro/753828/ta-10-ahrista-meri-tou-somatos-mas?amp=1

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  58 >>Πού του την έφεραν την ταμπέλα, στο δόξα πατρί;
  Γέλασα πολύ.
  Θυμήθηκα το : είναι κακό να βάζεις ταμπέλες, εκτός αν δουλεύεις στην οδοσήμανση

  76 Αβο έχεις ρέντα! Συνέχισε 🙂

 78. Γιάννης Ιατρού said

  76: 👍😂

 79. Πέπε said

  74

  Ορισμένοι αρχαίοι τιμώνται απλώς για το ότι ήταν αρχαίοι. Έχει γειτονιές που δεν μπορεί να έγιναν παρά μόνο από λίστες ονομάτων που βρίσκονται σε αρχαία κείμενα.

  Και μερικοί σαν τον Δαρείο άλλωστε, μόνο έτσι μπορεί να προέκυψαν.

 80. Κιγκέρι said

  77: Ωχ, είναι γεμάτο ορθογραφικα! Σόρυ!

 81. Πέπε said

  …ψάχνω να βρω οδό Εφιάλτου αλλά δε φαίνεται να υπάρχει.

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>πιλοτικά
  απ την αρχή που ακούστηκε, κλωθογυρίζει στο νου μου ο στίχος «ο καρχαρίας που πιλοτάρει»

 83. Μαρία said

  Για όποιον δεν παρακολούθησε την περιπέτεια της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.
  https://www.efsyn.gr/nisides/278157_oi-dromoi-ehoyn-istoria-kai-oi-dimotes-ti-gnorizoyn
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/177239_oi-epigonoi-zitane-kai-ta-resta
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/231027_anarmodio-ste-gia-ti-metonomasia

 84. sarant said

  62 Οι πεσόντες εν υπηρεσία είθισται να τιμώνται. Ο στρατός ονομάζει στρατόπεδα με ονόματα αξιωματικών, ενώ φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν τα ονόματά τους και ως συνθήματα εφόδου.

  Θυμάμαι ο πατέρας μου μού έλεγε αστειες συμβουλές απ’ όταν ήταν φαντάρος:
  – Πρόσεχε ρε (με το όπλο, ας πούμε) μη γίνεις στρατόπεδο, ή
  – Πρόσεχε μη γίνεις παρασύνθημα.

 85. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/299904_frenarei-ton-toyrismo-i-metallaxi-delta

  Η Ελλάδα πρέπει να βάλει τη Βρετανία στην κόκκινη ζώνη. Όπως έχουν κάνει άλλες χώρες.

  # 53 – «The Delta Variant»

  «The epsilon approach», δεν θα ήταν πιο …έτσι?

  (Εν ξέρω από Κλάρκ 😆)

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και όμως είναι κρίμα και άδικο που δεν υπάρχει οδός Εφιάλτου, προς τιμήν του σημαντικού Αθηναίου πολιτικού του 5ου αιώνα, που επέβαλε πλήθος δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό δολοφονήθηκε από τους ολιγαρχικούς. Θα έπρεπε να υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας «οδός Εφιάλτου του Αθηναίου», αλλά τον έφαγε η συνωνυμία με τον φερόμενο ως προδότη, για να χρησιμοποιήσω πολιτικώς ορθή ορολογία.☺

 87. Pedis said

  # 74 – Σιγά. Εδώ υπάρχει οδός Κριτίου. Σαν να λέμε «οδός Βιντέλα», αν δεν πρόκειται, δηλαδή, για κάποιον άλλον πιο άσημο και λιγότερο κακόφημο 🤨

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  85: Άλλο πεσών στον πόλεμο, δεν είναι το ίδιο. Ο καημένος ο Σάββας καθόταν αμέριμνος στο κάθισμα του οδηγού σε αποστολή ρουτίνας, όταν του την έπεσαν ξαφνικά πυροβολώντας τον οι δολοφόνοι «επαναστάτες». Το δικαστήριο, μάλιστα, κατηγόρησε ευθέως την υπηρεσία του ότι τον άφησε απροστάτευτο, αφού μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου οι αστυνομικοί ήταν στόχος.

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  59 >>Δυστυχώς ο καημένος «Αθηναίος Έφηβος» πήγε χαμένος προς χάριν της Μελίνας Μερκούρη που πήρε τη θέση του στο δρόμο αυτό
  «… ολόκληρος δρόμος πήρε το όνομά της. Δεν είμαι σίγουρος βέβαια ότι αυτό θα την ικανοποιούσε και τόσο, υπάρχει πιο ταιριαστή ονομασία δρόμου για να κατοικεί η Μελίνα από «οδός Αθηναίων Έφηβων»; »
  https://athensville.blogspot.com/2011/01/to.html

  Από το Π.Θέμα, τώρα
  Σύγκρουση οχημάτων σημειώθηκε πριν από λίγο στη λεωφόρο Κηφισίας στο ρεύμα προς Κηφισιά στο ύψος της συμβολής της με την οδό Σώρου στο Μαρούσι.
  Σώρου ; Μπα. Σωρός (ο), η περιοχή, απ΄όπου η οδός Σωρού στην ΗΒΗ κι όχι από κανένα Σώρο

 90. 85 >> Οι πεσόντες εν υπηρεσία είθισται να τιμώνται. Ο στρατός ονομάζει στρατόπεδα με ονόματα αξιωματικών, ενώ φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν τα ονόματά τους και ως συνθήματα εφόδου.

  https://eyrytixn.blogspot.com/2011/12/blog-post_18.html

 91. Κιγκέρι said

  Έψαξα, κι απ’ ό,τι είδα στον Δήμο Αθηναίων δεν υπάρχει ξερωγώ οδός Σεφέρη ή Λαπαθιώτη, που τον αγαπάει κιόλας ο Νικοκύρης, τόσο πια μας πήρε ο πόνος για τον Πορφύρα, ή απλώς πρέπει σώνει και καλά να ψέξουμε τον Μπακογιάννη, λέω εγώ τώρα…

 92. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @43. Δὲν εἶχα ἀκούσει (μέχρι νὰ δῶ τὸ βίντεο) γιὰ τὸν Κώστα Σαραντίδη.

  Ζωὴ πραγματικὸ μυθιστόρημα.

  Ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἀξίζει νὰ θυμόμαστε.

  Ἄξιος.

  Νὰ εἶσαι καλά, Νίκιπλε, ποὺ τὸν γνώρισες σὲ ὅσους δὲν τὸν ξέραμε καὶ τὸν θύμισες σὲ ὅσους ἤξεραν τὴν ἀξιοθαύμαστη ζωή του.

 93. Κιγκέρι said

  90β: «Ανασύρθηκε γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της»: νάτος πάλι ο καινούριος ευφημισμός για το «νεκρή».

 94. 89 Αμ πες το έτσι. Χρωστούμενα ξεπληρώνουν (ή νομίζουν).

  70 Στην Κηφισίας η αρίθμηση αρχίζει δυόμισι φορές: Μια στους Αμπελόκηπους, μια στο Μαρούσι (αριστερά ανεβαίνοντας στο Υγεία, δεξιά λίγο πριν τον ΑΝΤ1) και μισή στο Χαλάνδρι (αρχίζει από το 17τόσο). Βέβαια, στο Ψυχικό δεν υπάρχουν νούμερα της Κηφισίας γιατί ο παράδρομος (εκεί που είναι οι πρεσβείες) είναι Ολυμπιονικών!

  71 Ρεκόρ άφεριμ σήμερα 🙂

  85 Το να παίρνουν στρατόπεδα ονόματα ηρώων ή ηρωοποιημένων δεν έχω καμιά αντίρρηση. Ας έκαναν το ίδιο και για τον περί ου ο λόγος. Ας ονόμαζαν το αστυνομικό τμήμα που υπηρετούσε με τ’ όνομά του. Αλλά τότε δεν θα δινόταν το μήνυμα που θέλουνε.

 95. ΣΠ said

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωπ! οδός Αθηναίων Εφήβων.
  Ξαναβαφτίστηκε ή είναι άλλος δρόμος;(Και τί είναι το φορητό σύστημα επιτήρησης,απροπό; «μάτι» για την επίδειξη Ντιόρ; )
  19-06-2021: Εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020, από Υπηρεσίες της Υ.Ε.Ε.Δ / Ο.Π.Κ.Ε. – Ο.Ε.Δ., κατά την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Δ.Α.Α., από 06.00΄ ώρα της 22/06/2021 έως 06.00΄ ώρα της 29/06 εντός της εδαφικής αρμοδιότητας των Τμημάτων Ασφαλείας: Εξαρχείων, Αγίου Παντελεήμονα, Κυψέλης, Ομονοίας, Ακροπόλεως, Κολωνού, Συντάγματος και ειδικότερα:
  (α) Στην περιφέρεια του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων , που περικλείεται από τις οδούς, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Λ. Αλεξάνδρας, Κόνιαρη, Αθηναίων Εφήβων, Ευέλπιδος Ρογκάκου Ηλία, Οίτης, Σίνα, Λ. Βενιζέλου Ελευθερίου (Πανεπιστημίου), 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Λ. Αλεξάνδρας
  http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=103109&Itemid=2428&lang=

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  92: Δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλημα στο να αποκαθηλώνονται οι ποιητές και να παίρνουν τη θέση τους αστυνομικοί στην Αθήνα, πόλη του πνεύματος υποτίθεται; Και, εκτός αυτού, η περιοχή εκεί, για όσους τη γνωρίζουν, έχει οδούς με ονόματα λογοτεχνών (Λασκαράτου, Μαβίλη, Λυκούδη, Πολέμη, Πολυλά κλπ), υπάρχει μια ομοιογένεια. Άλλωστε το θέμα μας είναι κατά πόσον πρέπει να συμβαίνουν αυτές οι αυθαίρετες μετονομασίες οδών, που τις γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες με άλλο όνομα.

 98. 74 Το ξέχασα. Εκεί στον Κολωνό τόχουμε με τους αρχαίους 🙂

  Και μιας και θυμήθηκα αυτό, να γράψω και για το άλλο: ο Πορφύρας στο δρόμο του ήταν «και με καλή παρέα». Γενικώς οι δρόμοι της Αθήνας (κι όχι μόνο) έχουν ονόματα κατά ομάδες. Εδώ οι λογοτέχνες, εκεί (Κυψέλη) τα νησιά, αλλού από την τάδε περιοχή της Ελλάδας, παραπέρα οι αρχαίοι και πάει λέγοντας.

 99. Πέπε said

  95

  Μα άλλο να μην υπάρχει και άλλο να υπάρχει και να καταργείται.

 100. Aghapi D said

  77 Ευχαριστώ
  Πώς παύει να λειτουργεί το μυαλό μερικές φορές 🙂
  Στον σύνδεσμο που έδωσες, και που είναι πολύ ενδιαφέρον, μου άρεσε πολύ το Το σημείο του Δαρβίνου 🙂

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97 Γκουγκλάρεται όλο μαζί
  http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=103109&Itemid=2428&lang=

  Γιάννη Κ. μέχρι 29.6 είσαι υπό έξτρα εποπτείαν αν διαμένεις άνωθεν της Πατησίων 😦

 102. 94 Δεν είν’ απαραίτητο. Κι απ’ ό,τι βλέπω μ’ ένα ψάξιμο, δεν ήταν πεθαμένη. Μπορεί κι απ’ την τρομάρα της να λιποθύμησε.

 103. 100 Δεν αντελήβην (εκτός κι αν είναι λάθος το 95).

 104. @ 90 ΕΦΗ – ΕΦΗ
  🙂

 105. Κιγκέρι said

  103: Στο λινκ όμως, Γιάννη, λένε τα πράγματα με το όνομά τους:

  https://www.sofokleousin.gr/troxaia-me-nekri-stin-kifisias
  https://www.iefimerida.gr/ellada/trohaio-kifisias-nekri-gynaika-apegklobistike?amp

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  102. Δεν υπάρχει πρόβλημα, Έφη. Λόγω τηλεκπαίδευσης, έχω εθιστεί στο να είμαι υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση.☺

 107. Ξέρουμε το όνομα αυτής της νιουγιορκέζικης οδού;

 108. 43, 93
  Δημήτρη, να πώς τα λέει ο Γιώργος Μανιάτης (Δραπέτευσα από τη Λεγεώνα των Ξένων) για τα άστρα (στο 3:43 του βιντεακιού):

  Το ξύλο το ξέρεις γιατί μεγάλωσες και συ σκληρά. Τη βρισιά μπορείς να τη φανταστείς. Μπορείς ίδια να φανταστείς και πολλά διαφορετικά μαρτύρια. Μερικά όμως δεν τα πιάνει ο νους. Είναι πραγματικές εφευρέσεις. […] Το μάζωγμα των άστρων είναι ν’ αδειάζεις μέσα σε μια στιγμή τον σάκο σου. Μετά να πηδάς μ’ όλη σου τη δύναμη και χωρίς σταματημό, αρπάζοντας δήθεν κάθε φορά κι από ένα αστέρι. Να γεμίζεις τον σάκο άστρα. Να τρέχεις να τ’ αδειάζεις στα αποχωρητήρια. Να γυρίζεις τρέχοντας και να ξαναπηδάς και να ξαναγεμίζεις τον σάκο σου με άστρα […] Σήμερα όμως είμαστε τυχεροί. Γιατί σήμερα δεν έχει άστρα. Τα κρύψαν τα σύννεφα. […] Και οι υπαξιωματικοί στεναχωριούνται. Είναι απαρηγόρητοι. […] Μας δείχνει τα δυο ή τρία άστρα που κοιτούν από την τρύπα. Πηδάμε όλοι μαζί. Συνωστιζόμαστε. Πηδάμε να τα πιάσουμε. […] -Μουλάρια! Γουρούνια! Γαϊδούρια! Ηλίθιοι! Τ’ αφήσατε και σας έφυγαν! […] Κι αν ήταν Αραπάδες? Κι αν ήταν αντάρτες? Τι θα κάνατε τότε? Αντάρτες ήταν! Αφήσατε τους αντάρτες να ξεφύγουν… […] Μας βάζει λοιπόν και φυσάμε προς τα πάνω με δύναμη για να διώξουμε τα σύννεφα και να φανούν τ’ αστέρια […] -Πιό δυνατά! Πιό δυνατά! […]
  – Ε, τότε να μαζέψουνε σύννεφα […]
  Με βρίσκει ανόρεχτο. Μου φωνάζει να πηδάω πιό ψηλά […]- Α, άργησες, λέει με απογοήτευση. Σε πρόφτασε ο ψηλός […]
  Και γελάει με δύναμη κρατώντας σκυφτός το στομάχι του.

 109. Triant said

  Μερικές χαζές μετονομασίες όμως πιάνουν. Την Θησέως όλο και περισσότερους ακούω να την λένε Ελευθερίου Βενιζέλου. Όλο μαζί μάλιστα, όχι απλώς Βενιζέλου.
  Την λέω χαζή γιατί λες και έχουμε λίγες Ελ. Βενιζέλου – μία μάλιστα, της Νέας Σμύρνης, είναι σε απόσταση βολής. Σου λέει ο άλλος «εδώ κοντά, στη Βενιζέλου» και δεν ξέρεις που εννοεί.

 110. 106 Τώρα δίκιο. Αλλά είναι σε χρόνους μετά τις πεντέμισι. Στην αρχή μπορεί και να μην το ήξεραν. Δεν λέω πως έτσι είναι, απλά πως δεν προδικάζει η διατύπωση. Επίσης, στον τίτλο μιλάνε για νεκρή (ή στο λινκ) και μέσα για χωρίς τις αισθήσεις. Μπορεί δηλ. να έγινε ενημέρωση.
  Εδώ π.χ. https://newpost.gr/ellada/60d733dfb0ad9c0a4523ea06/sovaro-trohaio-stin-kifisias-mahi-na-kratithei-sti-zoi-dinei-gynaika φαίνεται πως ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της, την πήγαν στο νοσοκομείο, ήταν σοβαρά (άρα δεν ήταν απ’ το σοκ που έγραψα). Κάποια σάιτ γράφουν στο λινκ για νεκρή αλλά κανένα (από τα τρία που είδα) δεν λέει πως πέθανε – συγγνώμην, κατέληξε.

 111. @ 110 Triant

  Σωστό. Θυμάμαι στην στροφούλα της Φιλελλήνων μια αντιπροσωπεία υπολογιστών, πριν χρόνια, όπου ο υπάλληλος μου είπε κάτι σαν «στα κεντρικά στην Αριστοτέλους» χωρίς να κάνει μια ασυναίσθητη κίνηση με το χέρι να μου δείξει προς τα πού. Εγώ πήγα προς Ομόνοια αλλά ήταν στην Καλλιθέα, οπότε.. ήπια καφέ στο καφενείο όπου έφτασα. 🙂

 112. dryhammer said

  Το έχω ξαναγράψει πως έχουμε δυο Ελ. Βενιζέλου στη Χίο. Οπότε για να καταλαβαίνουν ποια είναι η Έλενας βάζουν στη διεύθυνση (Νοσοκομείο).

 113. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Πριν αποφασίσουμε για τον τονισμό, ας ψάξουμε να δούμε από ποιο πάθος προκύπτει αυτό το «ω» στην «γλώσσα». Μήπως δεν υπάρχει πάθος και το «ω» είναι αυθαιρεσία; Μήπως φέρει οξεία επειδή πρέπει να γράφεται με «ο»;

 114. 112 Τόχω ξαναγράψει (κι εγώ – του ξεροσφύρη δεν το θυμόμουν): Τον πρώτο καιρό που έπιασα δουλειά κούριερ το αφεντικό μου λέει «ξέρεις από Πειραιά, ε;» (μιας κι ήταν η γυναίκα μου από κει). «Θα πας στο Μολοκότο Ευαγγελιστρίας να παραλάβεις μετά εκεί μετά αλλού και στο τέλος θα δώσεις αυτά στην Τεξάκο στη Γούναρη» Φεύγω κι εγώ φουλαριστός αλλά στην Ευαγγελιστρίας στον Πειραιά ήταν ένα καρβουνιάρικο. Κι έπρεπε να θυμηθώ μια διαφήμιση για Ευαγγελιστρίας στην Αθήνα οπότε πίσω πάλι. Και δεν μ’ έπαιρνε για καφέ (ή κρασί – αν και εκείνη την ώρα ήταν κλειστό). Είχα φάκελα να παραδώσω…

 115. aerosol said

  Σε αντίθεση με άλλους «πυλώνες τους έθνους», ειδικά τον Τζήμερο έχω φτάσει να τον βάζω σε μια ειδική κατηγορία όσων ίσως θα έπρεπε να έχουν το ακαταλόγιστο. Νομίζω πως είναι ψυχιατρική περίπτωση. Και η ΝΔ προ εκλογών αρνήθηκε τελικά συνεργασία μαζί του, παρά κάποιες επαφές που υπήρξαν.

 116. 114 Μα Σωρός είναι το σωστό. Οδός Σωρού είναι. Στη λήγουσα. Το Σώρος είναι λάθος μάλλον απ’ τον Σόρος (που κάποιοι τον γράφουν με ω άγνωστο γιατί).

 117. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Αρνήθηκαν σε μαθητές πρόσφυγες τη δωρεάν είσοδο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο!
  https://www.efsyn.gr/node/299989

 118. sarant said

  100 Ε, ναι

  110 Είναι η επίδραση των gps κτλ. που δέχονται/απαιτούν την επίσημη ονομασία. Τη διεύθυνσή μου επί δεκαετίες την έλεγα «οδός Ήβης», τώρα λέω «Ήβης Αθανασιάδου».

 119. Georgios Bartzoudis said

  «προτείνουμε την από πλευράς σας καθιέρωση της ενιαίας χρήσης του όρου ιθαγένεια σε κάθε διαδικασία σας…. Ταυτόχρονα βλέπουμε σε πόσο σφαλερούς δρόμους μπορεί να μας οδηγήσει η συνήθεια να καταφεύγουμε στην ετυμολογία της λέξης για να συμπεράνουμε τη σημασία της, ιδίως μάλιστα τη σημερινή σημασία της».

  # Ιθαγένεια και υπηκοότητα. Από πλευράς γλωσσικής είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι Βορειοηπειρώτες είναι Αλβανοί υπήκοοι αλλά την ιθαγένειά τους την προσδιορίζουν οι ίδιοι ως ελληνική. Οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης [Τουρκογενείς, ή Τούρκοι, Πομάκοι και Γύφτοι] είναι Έλληνες υπήκοοι αλλά η ιθαγένειά τους είναι αυτή με την οποία οι ίδιοι θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται, κατά τα ανωτέρω.

  # Άλλο πράγμα είναι τυχόν «μπέρδεμα» που γίνεται (ή επιχειρείται) με «διατάξεις νόμου»: Τους νόμους εν Ελλάδι τους καταρτίζει η Βουλή, που εκ των πραγμάτων είναι «πρωθυπουργική». Και ανάλογα με τις αγκυλώσεις της ηγετικής ομάδας του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, μπορούμε να δούμε μέχρι και τραγικά ή ευτράπελα πράγματα. Έτσι η «Βουλή των Ελλήνων» μπορεί αύριο-μεθαύριο να αποφασίσει ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση! Και αυτό δεν σημαίνει ότι οι «ιθαγενείς» (και όλοι οι «υπήκοοι») θα δεχτούν τον παραλογισμό! Παράδειγμα: Το ότι μια τσιπροβουλή ψήφισε ότι ξεπουλά την Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ποτε έστω και ένας Μακεδόνας που θα δεχτεί το τζαμπαζλίκι γλωσσών και εθνών και ταυτοτήτων! {Ταυτότητα: Να ένας συριζοέμπνευστος όρος για την ιθαγένεια ή εθνικότητα ή «γένος»: Δέχτηκε δηλαδή η τσιπροομάδα μια άλλη ονομασία για την ιθαγένεια ή εθνικότητα κλπ, στα πλαίσια των παζαριών που συνηθίζονται στον κόσμο των …λαθρεμπόρων!}

 120. Nestanaios said

  Πριν αποφασίσουμε για τους όρους ιθαγένεια και υπηκοότητα, υποχρεωτικό είναι να αποφασίσουμε για την υπηρεσία προς την πατρίδα.
  Ο Έλληνας παππούς μου υπηρέτησε τρία χρόνια και μετά από λίγα χρόνια ευρισκόμενος στην Αμερική επέστρεψε οικειοθελώς για να υπηρετήσει ξανά στον ελληνικό στρατό και να ελευθερώσει την Μακεδονία από τους Τούρκους και να εκδιώξει τους Βούλγαρους από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Και για τον λόγο αυτό εγώ και πολλοί άλλοι έχουμε δικαιώματα σε αυτόν τον τόπο.
  Όλοι αυτοί οι ξένοι για να έχουν το δικαίωμα στην εργασία πρέπει να υπηρετήσουν, έστω σε έναν ειδικό στρατό. Έναν οικονομικό στρατό, όπου οι υπηρεσίες τους θα ωφελούν την Ελλάδα και θα μειώνουν το ύψος της φορολογίας σε αυτή τη χώρα.
  Κάνοντας αυτό, φυσικό είναι να αποκτήσουν δικαιώματα. Μία πενταετή και ίσως μεγαλύτερη υπηρεσία θα τους δώσει την ελληνική ιθαγένεια και υπηκοότητα και ό,τι άλλο θέλουν. Και αν υπηρετήσουν δέκα χρόνια ας τους δοθεί και το δικαίωμα να γίνουν και υπουργοί και πρωθυπουργοί και δήμαρχοι κι ό,τι άλλο επιθυμούν. Θα έχουν υπηρετήσει αυτόν τον τόπο πολύ περισσότερο και καλύτερα από πολλούς άλλους Έλληνες.

 121. Εμένα η γιαγιά μου ήρθε από την Αμερική και έπλεκε κάλτσες για την «φανέλα του στρατιώτη».

 122. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ (@38 συνέχεια)

  Δρόμοι, εσείς με την Αθήνα κι εγώ με τη γειτονιά μου. Οι οδοί που ανέφερα στο σχόλιο 38, μετονομάστηκαν ως εξής:

  Ηλίου = Γεωργ. Σκεπάρνη, δάσκαλος – δ/ντής του Δημ. Σχ. Επταλόφου, αγρίως σφαγιασθείς τον Οκτώβρη του 1944

  Μέλλοντος = Καπετάν Άγρα

  Δαρείου = Θεμιστοκλέους

  Αριστάτου = Χρ. Ράπτη, αριστερός Δήμαρχος.
  ********************************************************

  Υπήρχαν όμως και ωραιότατα, κατά την άποψή μου, ονόματα οδών που επίσης μετονομάστηκαν, όπως:
  Ηρούς = Ελευθ. Βενιζέλου
  Λεάνδρου = Πανταζοπούλου, παρομοίως αγρίως…
  Ταταούλων (Ταταύλα) = Παναγοπούλου, παρομοίως…

  Η Ηρούς και η Λεάνδρου ήταν τεμνόμενες κάθετα και στη γωνία τους άρχισε από το 1928 να χτίζεται το Δημ. Σχ. Αμπελοκήπων.
  Οι μυημένοι περί την μυθολογικά, «Τα καθ’ Ηρώ και Λέανδρον» του Μουσαίου… κλπ, το αποκαλούσαμε «Σχολείο των ντελικάτων εραστών», παρέα με μια φιλολόγα, υψηλού χιουμοριστικού επιπέδου και με εύρος και βάθος παιδείας.

  Τα Ταταύλα, μια ιστορική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, είναι κρίμα να λείπουν ως ονομασία από έναν προσφυγικό συνοικισμό.

  Αν ήταν στο χέρι μου, θα επανέφερα τα παλιά ονόματα.

 123. BLOG_OTI_NANAI said

  Η λέξη «διάγγλεμα» υπάρχει στη βιβλιογραφία, αλλά δε γνωρίζω τη σημασία της:

 124. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @121. 122. Ἕνα (νοητό, ἔστω) κεράκι ἀπό ἐμένα στήν μνήμη τοῦ παπποῦ καί τῆς γιαγιᾶς σας..

 125. @ 115 Γιάννης Μαλλιαρός
  🙂

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπάρχει Αριστάτος, αλλά γιατί αν γίνει δρόμος;

 127. @ 120 Georgios Bartzoudis

  Θυμάμαι μια μαθήτριά μου στο λύκειο του Χαρτούμ που, λόγω του ενός ντόπιου γονέως της ήταν μαύρη και είχε κάποια προβλήματα, είπε μέσα στη τάξη σε μια σχετική συζήτηση, όταν βγήκε η λέξη ιθαγένεια αντί για υπηκοότητα.

  –Παιδιά μην το ψάχνουμε, όποια και να είναι η λέξη, αυτό που εννοεί είναι τι διαβατήριο έχεις. Άμα έχεις ελληνικό διαβατήριο έχεις και ελληνική ιθαγένεια και πάει και τέλειωσε.

  Ποιος διαφωνεί;

 128. @ 124 BLOG_OTI_NANAI

  Ε… τυπογραφικό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει… 🙂

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  127 Μπλογκ, χίλια ευχαριστώ!

  Επειδή με ξένες γλώσσες, ηλεκτρονικές γνώσεις και ερμηνεία δύσκολων κειμένων δεν τα πάω καλά, ούτε καν σε ποια εποχή αναφέρεται μπορώ να καταλάβω, μήπως υπάρχει περίπτωση να μου δώσεις περισσότερες πληροφορίες;

  Αν βγάλω κάτι, θα το περιλάβω, επί του πιεστηρίου, την υστάτη στιγμή.

  Όπως και νά ‘χει σε ευχαριστώ, έστω και παρεμφερές, κάτι βρέθηκε.

 130. Avonidas said

  #78. Αβο έχεις ρέντα! Συνέχισε

  Αν επιμένετε…

  Οι πεσόντες εν υπηρεσία είθισται να τιμώνται. […]
  Θυμάμαι ο πατέρας μου μού έλεγε αστειες συμβουλές απ’ όταν ήταν φαντάρος:
  – Πρόσεχε ρε (με το όπλο, ας πούμε) μη γίνεις στρατόπεδο

  Εν τοιαύτη περιπτώσει, μου γεννάται η απορία: τι ακριβώς έτρεξε στο στρατόπεδο Καποτά; Μήπως κάτι σαν αυτό που λέει κι ο στίχος,

  του οκταώρου οι πεσόντες
  νανουρίζονται με τσόντες
  ;

  😉

 131. Ανεκδιήγητος παρουσιαστής στις ειδήσεις της ΕΡΤ1 πριν λίγο. Πέφτει αερόστατο από διαρροή αερίου πάνω σε ηλεκτροφόρα σύρματα στο Νέο Μεξικό, 4 τουλάχιστον νεκροί, σχολιάζειστο τέλος ο παρουσιαστής: «Εντυπωσιακό!». Λίγο μετά κι άλλη ενσυναίσθηση για τις κότες που κάηκαν ζωντανές στο φορτηγό στο δυστύχημα στην εθνική: «όχι ότι τις περίμενε καλύτερο τέλος, αν δεν είχαν καεί…».

 132. Μαρία said

  130
  Ο τύπος Αριστατος είναι γενική: παρά … (υιού) του Πλούτου.

 133. ΚΩΣΤΑΣ said

  133 Δηλαδή; πιο απλά;

 134. Μαρία said

  130, 133
  Ελληνικά, τ.27, τευχ.2, 1974
  Αρίστας λέγεται ο κύριος.

  Click to access ekd_peel_27_2_parasoglou.pdf

 135. Μαρία said

  134
  Πόσο πιο απλά, ρε συ 🙂

 136. spyridos said

  Ο Αρίστας υιός του Πλούτου, υφαντής από την Οξύρρυγχο, παραπονιέται στον Ti. Claudius Pasion, διοικητή της επαρχίας,
  ‘οτι τα δυό τελευταία χρόνια ο φοροσυλλέκτης Δάμης του έβαλε εκβιαστικά φόρο 40 δραχμών.

 137. ΚΩΣΤΑΣ said

  135 – 136 Ευχαριστώ! 😉

  Αδάμας-ντος, γίγας-ντος, … μου πήγαινε, Αρίστας-τατος δεν μου πήγαινε. Άρα καμία σχέση με τον ερευνώμενο.

  137 Ευχαριστώ!

 138. Μαρία said

  135
  Τώρα βλέπω στη σημ. 3 οτι ο Παράσογλου θεωρεί λανθασμένη την ονομαστική Αρίστας. Προκρίνει την ονομ. Αριστάς; Έτσι κι αλλιώς ο Αρίστατος στη γεν. είναι Αριστάτου

 139. Konstantinos said

  Δρόμοι που αλλάζουν όνομα. Δρόμος για βραβείο:

  Αγίας ειρήνης – Αθηναΐδος – Περικλεους – Καραγιώργη Σερβίας – Βας Γεωργίου

  Μέσα σε 1000μ 5 ονόματα…

  Το μόνο χειρότερο που μπορώ να σκεφτώ είναι τα νούμερα της Κηφισσιας που αλλάζουν 2-3 φορές χωρίς ούτε καν να ξεκινάνε από το μηδέν, αλλά από ένα αυθαίρετο αριθμό. Ζήτω η τρέλα

 140. ΚΩΣΤΑΣ said

  139
  Αφού έκανα και μια υπόθεση ότι ο Αρίστατος μπορεί να ήταν κάτοικος της περιοχής πριν ακόμη έρθουν οι πρόσφυγες του ’22, καλλιεργητής, σιδηροδρομικός στον παρακείμενο τότε Σιδ. Σταθμό Κωνσταντινουπόλεως, … κλείνω με τούτο, ως εξήγηση, για μένα:

  Σα βγεις στον πηγαιμό για την Επτάλοφο,
  να εύχεσαι νά ’ναι μακρύς ο δρόμος Αριστάτου,
  γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
  …………………………………………..
  Ο Αρίστατος δε σε γέλασε, σου έδωσε αυτό το ωραίο ταξίδι.
  Χωρίς αυτόν δε θά ’βγαινες στους δρόμους.
  Άλλα δεν έχει να σου δώσει πια…

  Διασκευή στίχων από το ποίημα «Ιθάκη»
  του Κ. Π. Καβάφη

  *Το θέμα μου είναι τα οδωνυμικά και τα οικιστικά όρια των συνοικισμών Αμπελοκήπων και Επταλόφου, το έτος 1931

 141. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @139. Ἀριστᾶς μοῦ πήγαινε κι ἐμένα καί γι αὐτό ἄνοιξα τό Λεξικό Κυρίων Ὀνομάτων τοῦ Κωνσταντινίδη, ὅπου ὅμως τό βρῆκα ὡς Ἀρίστας.. (Ἄλλος Ἀρίστας!)

 142. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο πολυώνυμος βρίσκεται έξω από μια ταβέρνα και η φρουρά δεν τον αφήνει να μπει μέσα, γιατί εκεί διασκεδάζει ο Γιάννης Ιατρού με την παρέα του. 🤣😜🤗

  Που πήγαν όλοι απόψε;

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  143: Βλέπουμε μπάλα, Κώστα.☺

 144. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  (Αὐτό θά ἄξιζε γιά τό ἑπόμενο Σάββατο, ἀλλά ποιός περιμένει μέχρι τότε; 🙂
  Βιογραφικό Σπανούλη, στό iefimerida:
  «ο Θανάσης Σπανούλης [..] αφήνοντας μόνη τη μητέρα τους Γεωργία, να μεγαλώνει δύο αγόρια [..] που εκ των πραγμάτων και παρά τη θέλησή τους έπρεπε να γίνουν άντρες».

  (Πήξαμε ἀπό ἀποκαλύψεις τόν τελευταῖο καιρό, ἀλλά αυτό πιά!…)

 145. Πέπε said

  @138 κλπ.:

  Ναι, είναι κάπως περίεργη κλίση. Όχι ανώμαλη (η εθής, της εσθήτος), αλλά άλλη τέτοια περίπτωση όπου πριν τον χαρακτήρα τ να έχει άλφα ούτε εγώ θυμάμαι. Ωστόσο, άμα βλέπεις «παρά Αριστάτος του Πλούτου» ξέρεις μετά βεβαιότητος ότι το Αριστάτος είναι γενική, οπότε η ονομαστική δεν μπορεί να είναι παρά Αριστάς. Όπως άλλωστε το επιβεβαιώνει και η αγγλική (δηλαδή λατινική) μεταγραφή.

  Μήπως ο Αριστάτος είναι κανένας νεότερος-σύγχρονος Κεφαλονίτης; Εδώ βρίσκω έναν μ’ αυτό το επώνυμο (?…μάλλον), κι εδώ έναν αρχαίο σε ονομαστική.

 146. Πέπε said

  146 συμπλ.:

  ο μεν αρχαίος χωρίς τόνο, ο δε σύγχρονος (επώνυμο) άγνωστος στο 11888, αυτός και όλο του το σόι.

 147. BLOG_OTI_NANAI said

  129: Εννοείται!

  130: Τσάμπα ο κόπος τελικά. Ούτε καν γενική δεν βρίσκω άλλη τέτοια.

  Το όνομα «Αριστάς» υπάρχει:

 148. aerosol said

  Να δείτε που τελικά πρόκειται για κάποιον Αριστάτο, Κεφαλονίτη!

 149. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα.

  Να με συμπαθάτε, ήμουν σε ταβέρνα

 150. Πέπε said

  149

  βλ. 146

 151. Μαρία said

  146
  Αρίστρατος είναι. Αλίμονο αν σπαζοκεφαλιάζαμε με επιγραφές, ενώ υπήρχε τέτοιο όνομα στο Δημοσθένη.
  Σε σοβαρή έκδοση https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=87&page=30

 152. Πέπε said

  > Η φρικτή σχιζολεξία εμφανίζεται και άλλη φορά στο κείμενο και κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να τη χρεώσουμε όχι άμεσα στον συντάκτη αλλά στον κορέκτορα. Πράγματι, σε πολλές κινητές συσκευές ο κορέκτορας αυτομάτως χωρίζει τις μεγάλες λέξεις ιδίως όταν τα συστατικά τους μέρη στέκονται και μόνα τους, όπως εδώ που οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αναλύονται σε «κρανίο εγκεφαλικές».

  Τέτοιες σχιζολεξίες είναι όλο και συχνότερες. Μπορεί αρχικά να οφείλονται στους κορέκτορες, αλλά περνάνε και στο ίδιο το γράψιμο του κόσμου, τουλάχιστον των παιδιών που ξέρω λόγω σχολείου.Έχω συζητήσει πολλές φορές στην τάξη το γιατί πρέπει να γράφουμε «ξαναμίλησα» ή «πρωτοήρθα» και όχι «ξανά μίλησα» και «πρώτο ήρθα», και πράγματι μου έχουν απαντήσει ότι έτσι το θέλει ο κορέκτορας. Αλλά εγώ το βλέπω στα χειρόγραφά τους!

  Οι κρανίο εγκεφαλικές βέβαια είναι λίγο ακραίο παράδειγμα.

 153. Alexis said

  Πολλοί θεωρούν ότι αφού έτσι προτείνει ο κορέκτορας αυτό θα είναι και το σωστό.

 154. Nestanaios said

  Αν η γενική είναι «Αριστατος» το θέμα είναι «Αριστατ».
  Και η ετυμολογία «Αρι-σ-τατ».
  Και βλέπουμε στη συλλαβή «τατ» δύο ίδια στοιχεία.
  Και η ετυμολογία απορρίπτει αυτή την έννοια.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  143: Έλα ρε Κώστα, ένα ξεροκόμματο έτρωγα, τι γλέντια και παρέες γράφεις😂

 156. Μην καταδικάζετε τις αθώες (και τους αθώους) !!

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και πάλι σας ευχαριστώ όλους/ες για την έρευνα περί τον Αρίστατο. Τώρα νιώθω μεγαλύτερη σιγουριά ότι όντως ιστορικά είναι άγνωστο πρόσωπο. Αυτό γράφω κι εγώ στην, ας την πω μικρή μονογραφία, για τα οδωνυμικά της γειτονιάς μου.

  Την καλημέρα μου.

 158. Καλημέρα
  Κακοπερνάμε βλέπω. Καλά είναι. Δεν μας τρομάζουν του κορονιού τα βόλια…

  140 Βέβαια, Την ξέχασα αυτήν. Και νομίζω πως η μια από τις τελευταίες (πρώτες όπως τις έχεις εσύ) υπάρχει και σαν οδός και σαν πλατεία. Πάντως εγώ την Β. Γεωργίου δεν την βάζω σ’ αυτές γιατί τότε θα πρέπει να βάλεις και το πρώτο κομμάτι της Β. Σοφίας. Μου φαίνονται διακριτά κομμάτια ενώ τα άλλα τέσσερα με τίποτα. Και το μήκος περιορίζεται στα 700 μέτρα (ούτε 200 το καθένα).

  Πάντως, στην Κηφισίας η αρίθμηση δεν είναι αυθαίρετη στο Χαλάνδρι. Παλιότερα η αρίθμηση από τους Αμπελόκηπους σταμάταγε στους Ελληνορώσους και ξανάρχιζε από το Ν. Ψυχικό και το Χαλάνδρι τη συνέχιζε. Μετά το Ψυχικό είπε να συνεχίσει της Αθήνας αλλά το Χαλάνδρι δεν ακολούθησε κι έτσι ξαναρχίζει με 178 από την Αγιαβαρβάρα (το πράσινο κτίριο που εγώ το ήξερα της ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ που μετά το πήρε η Εθνική). Απ’ την απέναντι πλευρά (μονά) δεν υπάρχει θέμα αφού οι δήμοι της πλευράς αυτής (Ψυχικό και Φιλοθέη) έχουν άλλο όνομα στο δρόμο που είναι δίπλα στην Κηφισίας κι έτσι έχουν δική τους αρίθμηση.

 159. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  35, 36:
  Και πού να δεις το «τρεχουσών ζητημάτων»!
  https://www.google.com/search?q=%22%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%8E%CE%BD+%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%22&sxsrf=ALeKk00HJBXuLlovXwomQHxLX7fQCqIZUQ:1624769145196&ei=eQLYYOXNC8yUkgW-waII&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwil7vbdgLfxAhVMiqQKHb6gCAEQ8tMDegQIARA7&biw=1094&bih=450

  155.
  Εμένα μου φαίνεται ότι η ετυμολογία είναι: «Αρι-σ-τα». Οπότε, δεν απορρίπτεται αυτή η έννοια…😵

 160. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Τη μαρμάγκα, Νικοκύρη!

 161. sarant said

  Καλημέρα, από εδώ!

  153 Ενδιαφέρον

  160-161 Πριν από σας, για σας!

 162. Γιάννης Ιατρού said

  159α: πως, πως, μας σκιάζουν, αλλά προσέχουμε, βάζουμε και καμιά μάσκα κλπ., κάναμε κι εμβόλιο, αλλά να χαρούμε και λίγο τα νιάτα μας (γενικώς) και να πάμε ευχαριστημένοι ρε Γιάννη!

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  «ο συντονισμός με την Κυβέρνηση αποτελεί μείζον παράγοντα αντιμετώπισης των τρεχουσών ζητημάτων της οικονομίας»
  Όι όι μάνα μ’…☺

 164. Νεσταναιος said

  160. Η γενική πτωτική κατάληξη είναι «ος» και όχι «τος».

 165. Πέπε said

  Δηλαδή ρε παιδιά δεν υπήρξε ποτέ ούτε αρχαίος Αρίστατος ούτε νεότερος Αριστάτος; Μα τότε η μόνη εξήγηση για την οδό είναι να έγινε λάθος αντί Αριστράτου.

 166. Μαρία said

 167. Πέπε said

  Είναι πολύ καλή ιδέα η απέλαση των ημεδαπών. Τους στέλνεις πίσω στην πατρίδα τους, δηλαδή εδώ που βρίσκονται ήδη, και το κράτος γλιτώνει ένα σκασμό λεφτά από τις μετακινήσεις, φέρνοντας την ανάπτυξη.

 168. π2 said

  Δεν ξέρω αν έβαλε κανείς αυτό το ωραίο μεταφραστικό μεζεδάκι:

 169. π2 said

  139 κ.ε.: Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε αν είναι Ἀρίστας ή Ἀριστᾶς. Είναι τόσο συχνή κατηγορία τα υποκοριστικά σε -ᾶς (παλιότερα τα θεωρούσαν ύστερα, αλλά υπάρχουν σε πολλές περιοχές από πολύ νωρίς), ώστε κι εγώ Ἀριστᾶς θα τόνιζα. Τα ονόματα αυτά είναι μια μορφολογική κόλαση στις υπόλοιπες πτώσεις, οπότε δεν βγάζουμε άκρη από τη γενική.

 170. Μαρία said

  169
  🙂
  170
  Ο υποκορισμός δηλώνεται με την κατάληξη -ας; Υποκοριστικό του Αρίστου;

  Αν το όνομα της οδού είναι γνωστό μόνο απ’ την ταμπέλα, μπορεί να είναι και λάθος αντί του Αριστράτου, όπως και το εύρημα του Πέπε.
  Οι δημότες των Αμπελόκηπων- Μενεμένης είναι προσφυγικής καταγωγής. Βρήκα έναν Αρίστρατο σε νόμισμα της Εφέσου. https://en.numista.com/catalogue/pieces185332.html Κάποιο αξίωμα θα είχε.

 171. Πέπε said

  170

  Δηλαδή ποια άλλα;

  Λογικά ο Αρίστας δε θα είχε κανένα λόγο να κατεβάζει τον τόνο στη γενική (Αριστάτος). Βέβαια αν ισχύει ότι πρόκειται για μορφολογική κόλαση, τότε μπορεί όλα να επιτρέπονται, αλλά τότε πρόκειται για κατηγορία που δεν την ξέρω. Δώσε αν θες μερικά παραδείγματα.

 172. BLOG_OTI_NANAI said

  Θα μπορούσε να είναι Αρίστρατος, ο τύραννος της Σικυώνας. Επίσης σύμφωνα με τον Απολλόδωρο ήταν ένας από τους πάρα πολλούς μνηστήρες της Πηνελόπης:

 173. π2 said

  170-171: Για να περιοριστώ σε μερικά από Α, Ἀκεσᾶς αντί Ἀκέσανδρος, Ἀλεξᾶς αντί για ονόματα με πρώτο συνθετικό Ἀλεξ-, Ἀναξᾶς αντί για ονόματα με πρώτο συνθετικό Ἀναξ-, Ἀντιγᾶς αντί Ἀντίγονος, Ἀντιφᾶς αντί Ἀντιφάνης, Ἀρποκρᾶς αντί Ἀρποκράτης, κ.ο.κ. Ορισμένα από αυτά έχουν πολύ ιδιόμορφη κλίση (υπάρχει ένα πρόσφατο άρθρο, αλλά δεν μπορώ να ψάξω από δω που είμαι), ίσως επειδή είναι πιο λαϊκά, λιγότερο καθωσπρέπει.

 174. Μαρία said

  173, 174
  Μάλιστα. Δεν πήγε καθόλου το μυαλό μου στον υποκορισμό με αποκοπή όπως στα νέα ελληνικά.

 175. Πέπε said

  Δηλαδή αν καταλαβαίνω καλά το Αλεξάς π.χ. ήταν σαν το σημερινό Αλέξης για βαφτισμένους Αλέξανδρους, ή σαν το Αλέκος; Και τα υπόλοιπα αναλόγως (Αρίστος για Αριστείδη / Αριστοτέλη, Άκης για οτιδήποτε κλπ.), σωστά;

  Μα θα υπέγραφε ο Αριστοτέτοιος με το υποκοριστικό του στην επιγραφή;

 176. π2 said

  175: Α γεια σου, υποκορισμός με αποκοπή (η ορολογία δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου). Παλιά, ξαναλέω, τα θεωρούσαν όλα πολύ ύστερα, ή από υβριδικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, αλλά μαρτυρούνται όλο και περισσότερα και όλο και πιο πρώιμα σε διάφορες περιοχές του ελληνικού κόσμου.

  176: Υποκοριστικό μορφολογικά / ετυμολογικά, όχι στη λειτουργία του ονόματος. Δεν είχε δηλαδή κάποιος το όνομα Ἀντίγονος ή Ἀντιγένης και μεταξύ φίλων λεγόταν Ἀντιγᾶς. Ἀντιγᾶς και μόνο Ἀντιγᾶς ήταν το όνομά του, απλώς πρόκειται για όνομα που προήλθε από υποκορισμό.

 177. spyridos said

 178. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  174.
  Έχεις ακούσει το κρητικό: αξάδερφος -> αξάς ;

  >> Μα θα υπέγραφε ο Αριστοτέτοιος με το υποκοριστικό του στην επιγραφή;
  Άλλοι υπογράφουν: 🙂
  Εμμανουήλ -> Μάνος (Λοΐζος)
  Αθανασία -> Σία (Αναγνωστοπούλου)
  Στυλιανή -> Λίνα (Μενδώνη)
  κλπ, κλπ.

 179. Πέπε said

  177β

  Οκ.

 180. Costas Papathanasiou said

  158:ΚΩΣΤΑΣ (και επόμενοι)
  Με λίγο ψάξιμο βρίσκει κανείς ότι το (όντως ελάχιστα γνωστό) όνομα Αρίστατος μπορεί και να ανάγεται στη Ρόδο (βλ. https://de.wikisource.org/wiki/RE:Aristatos ), όμως -εν προκειμένω- αναφέρεται κατά πάσα πιθανότητα (όπως και ο μεσοποταμίτης Kus) σε κάποιον “δικό μας(;)” θεό Βοσκών-Αγελαρχών ( βλ. https://www.bibliatodo.com/en/bible-dictionary/aristatos -Dictionary Of gods and goddess Reference Index)
  Η τελευταία πληροφορία, σε συνδυασμό με το (επίσης “θεϊκό”) οδωνύμιο “Ηλίου” , ιδίως στα πλάισια του γνωστού γνωμικού “Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον Ήλιο τα μπάζω..” οδηγεί στο σαφές συμπέρασμα ότι το διαχρονικό ερώτημα “Τί έχουν τα έρμα και ψοφάν;” επιδέχεται δύο δυνατές απαντήσεις:
  1.Μ@λ@κ@ τσομπάνη (διότι καταηλιού τα πράματα δεν βόσκουν: πηγαίνουν στο στάλο για να ισκιώσουν, κατά συνέπεια όποιος τα πάει “ήλιο έξω, ήλιο μέσα”, τα δικάζει σε ασιτία)
  2.Μάπα θεό-προστάτη
  (Με πιθανότερη, προφανώς, την πρώτη)
  ΥΓ: Το σχόλιο επαναλαμβάνεται αρκούντως αναθεωρημένο (οπότε , εάν το παρεμφερές που προηγήθηκε τό’φαγε η μαρμάγκα, αφήστε το φαγωμένο)

 181. Georgios Bartzoudis said

  128 dimosioshoros said: «Θυμάμαι μια μαθήτριά μου στο λύκειο του Χαρτούμ….»

  # Είπαμε να ξεχωρίσουμε το «νομικό» μέρος από το γλωσσικό [Αφού στο μπλογκ αυτό, αν δεν απατώμαι, λεξιλογούμε και …γλωσσολογούμε].

 182. Μαρία said

  181
  Παραναγνώσεις του Αρίστρατου πρέπει να είναι. Βλ. και άλλη επιγραφή απ’ τη Ρόδο.
  https://www.persee.fr/doc/antiq_0770-2817_1989_num_58_1_2263

 183. Νεσταναιος said

  Πρέπει να διαχωρίσουμε πολλές λέξεις από τα μέρη τον λόγου. Όλες οι λέξεις δεν είναι μέρη λόγου. Το ζητούμενο είναι αν πρέπει να ασχολείται κανείς με λέξεις που δεν είναι μέρη λόγου και γιατί. Το πλήρες της γραφής έχει την δύναμη και ο λόγος απαιτεί δύναμη.

 184. BLOG_OTI_NANAI said

  181: Αν δεν κάνω λάθος, έχω τη εντύπωση ότι αντί για «ARISTAIOS» γράφτηκε «ARISTATOS». Διότι πήγα στο στον πρόλογο του CIG III στην σελίδα VII αρ. 92 και γράφει «αρισταίου».

 185. Costas Papathanasiou said

  158:ΚΩΣΤΑΣ
  Το (ελάχιστα γνωστό) όνομα Αριστάτος μπορεί και να ανάγεται στη Ρόδο (βλ. https://de.wikisource.org/wiki/RE:Aristatos), όμως -εν προκειμένω- αναφέρεται κατά πάσα πιθανότητα (όπως και ο μεσοποταμίτης Kus) σε θεό Βοσκών-Αγελαρχών (βλ.“Buddhist · Aa · Sirdu · A · Baikal · Sirrida · armed · heroic deity · A’as · A’ra …” https://www.google.com/search?q=http%3A%2F%2Fgodfinder.org%2Fsitemap.html&client=firefox-b-d&biw=1600&bih=747&sxsrf=ALeKk02uw71Yoh_dWrQQuGQQTK1h3U7zrw%3A1624777699053&ei=4yPYYKjqAun_7_UP58K6oAQ&oq=http%3A%2F%2Fgodfinder.org%2Fsitemap.html&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAxKBAhBGAFQ__wBWP_8AWD7nwJoAnAAeACAAa0BiAG6ApIBAzAuMpgBAKABAqABAaoBB2d3cy13aXrAAQE&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwjo59zMoLfxAhXp_7sIHWehDkQQ4dUDCA4 ).
  Η τελευταία πληροφορία, συνδυαζόμενη και με το (επίσης “θεϊκό”) οδωνύμιο “Ηλίου” , ιδίως στα πλάισια του γνωστού γνωμικού “Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον Ήλιο τα μπάζω..” οδηγεί στο σαφές συμπέρασμα ότι το διαχρονικό ερώτημα “Τί έχουν τα έρμα και ψοφάν;” έχει δύο δυνατές απαντήσεις:
  1.Μαλάκα τσομπάνη
  2.Μάπα θεό-προστάτη
  (Με πιθανότερη, προφανώς, την πρώτη)

 186. sarant said

  167 Όλοι πίσω στην Ημεδαπία, είπαμε!

  169 🙂

 187. Pedis said

  Τέτοια να λέτε, να τσιμεντώσουν και τις παραλίες, με έργα πνοής, με σχέδια ανάπτυξης, για το δημόσιο όφελος … ά λα «Ελληνικά» καλλιώρα.

  Να μην μείνει τετραγωνικό ελεύθερο.

 188. Pedis said

  Τι να έχει στο μυαλό της η θεία Αριστονίκη, δεν εννοώ με το αυλικό βλακώδες γλείψιμο, με το «τερρακότες»;

  Ότι όλοι οι άλλοι, πριν από τον Κούλη, ήταν βάζα, γλάστρες, να πούμε. Aπό πηλό;

  (Και τώρα αποκτήσαμε κι από στόκο; 🥳 )

 189. Pedis said

  Και γιατί δύο ρ στο τέρρα κι όχι και δύο τ στο κότες, να αποφύγουμε, δηλαδή, και την άνευ λόγου παρεξήγηση;

 190. sarant said

  189 Δεν το έχω ξανακούσει

 191. Μαρία said

  191
  Ούτ’ εγώ.

 192. Μαρία said

  Δια της παρούσης θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μου να δωρίσω στη Βουλή των Ελλήνων το ρολόι του παππού μου Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρόθεσή μου θα ήταν να το κληροδοτήσω κι εγώ στον υιό μου τον οποίο δεν απέκτησα, καθώς έχω μόνο κόρη.
  https://m.naftemporiki.gr/story/1742174

  Ετών 97. Τον συγχωρώ 🙂
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A._%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82

 193. Pedis said

  # 192 – Αν είχε στο μυαλό της χαζούς και άβουλους δεινόσαυρους, ας το έγραφε, τουλάχιστον, με ένα μόνο ρ … 🤣.

  Τέλος πάντων, τέτοιο γλείψιμο στον … μπφφ Ηγέτη … ούτε στα μάνιουαλ για τον επιτυχημένο αυλικό του 1600 …

 194. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωραία ρολογιά. Πώς και δεν την άφησε στον πρεσβύτερο Νικήτα ο «εθνάρχης»;

 195. Γιάννης Κουβάτσος said

  195: Αλλά τι λέω; Ο Νικήτας ήταν νεότερος. Άκυρο.

 196. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τώρα είδα και την εκ νέου συνέχεια για τον Αρίστατο. Σας ευχαριστώ και πάλι όλους/ες.

  Τελική δική μου εκτίμηση είναι ότι:
  1. Πρόκειται για παράκουσμα ή παρανάγνωση του πρακτικογράφου των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αρίσταρχος ή Αρίστρατος ενδεχομένως να ήταν η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής. Δυστυχώς η εισήγηση αυτή δεν βρέθηκε, παρά το επίμονο ψάξιμο.

  2. Ο Αρίστατος πιθανόν να ήταν πρόσωπο με αυτό το όνομα ή προσωνύμιο, που ζούσε στην περιοχή πριν ακόμη καταφθάσουν οι πρόσφυγες, στάθηκε δίπλα τους αρωγός και συμπαραστάτης, απεβίωσε πριν την ονομασία των οδών και εισηγήθηκαν οι κάτοικοι για απόδοση του ονόματός του σε δρόμο.

 197. Μαρία said

 198. spiridione said

 199. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Ιωάννης Γρυπάρης έχει μια συλλογή που ονομάζεται «Σκαραβαίοι καί Τερρακόττες» (1919 και 2η έκδ. 1928):

 200. BLOG_OTI_NANAI said

 201. Γιάννης Ιατρού said

  198β

 202. Γιάννης Ιατρού said

  198α:

 203. Μαρία said

 204. Γιάννης Ιατρού said

  το κλειδωμένο βρωμόπουλο 🙂

 205. ΣΠ said

  Και μετά σου λένε «να τους πάρεις στο σπίτι σου».
  https://www.news247.gr/koinonia/h-ingeborg-beugel-synelifthi-giati-pire-enan-prosfyga-spiti-tis-stin-ydra-kai-mas-leei-merikes-sklires-alitheies.9277539.html

 206. Μαρία said

 207. Μαρία said

  Αν ο Μπογκντάν δεν ήταν φαλακρός, θα έλεγα οτι μαλλιοτραβήχτηκαν https://www.thetoc.gr/politiki/article/agrios-kaugas-mpogdanou-me-psuxari-sto-twitter-min-krubesai—den-eimai-upallilos-sou/

 208. Μαρία said

  Με αφορμή αυτό
  https://twitter.com/jimmy_korgialas?lang=en
  να σας συστήσω το ντοκιμαντέρ για τον αρχιτέκτονα του σχολείου Τάκη Ζενέτο, που σκηνοθέτησε ένας φίλος μου.
  https://archive.ert.gr/4659/

 209. Μαρία said

  209
  Το σωστό τουί.

 210. sarant said

  208 Στο τελος πάντως ο Μπογδάνος λέει ότι το 1984 έρχεται απο τ’ αριστερά.

 211. Μαρία said

  209
  Καντεμιά. Ούτε το λινκ για το ντοκιμαντέρ είναι το σωστό. Δυστυχώς στο αρχείο της ερτ δεν υπάρχει η πλήρης σειρά. Το ντοκ. είναι αυτό https://www.sadas-pea.gr/archive/2000-2011/34638.htm

  211
  Δηλαδή απ’ τον Ψυχάρη;

 212. sarant said

  212 Μάλλον, τι να πω

 213. Μαρία said

 214. Μαρία said

  Το Σάββατο αργεί.

 215. Γιάννης Ιατρού said

 216. Γιάννης Ιατρού said

  215: έχει και συνέχεια 🙂

 217. ΣΠ said

  212

 218. Μαρία said

  218
  Μπράβο, ρε θηρίο. Να το δείτε.

 219. Γιάννης Ιατρού said

  Ξέρετε τι βγάζουν οι μπογιατζήδες την σήμερον ημέραν; 🙂 🙂 🙂

 220. Μαρία said

  Μετά τον Ρασταπόπουλο ο Σαρμαντζόπουλος 🙂
  https://www.theartnewspaper.com/news/i-believed-that-one-of-them-could-become-mine-49-year-old-self-described-art-freak-confesses-to-stealing-a-picasso-and-mondrian-from-national-gallery-in-athens

 221. Γιάννης Ιατρού said

  221: «Ο Γιώργος» λένε 🙂

 222. Γιάννης Ιατρού said

 223. sarant said

  221 Κελ ντεκαντάνς!

 224. Γιάννης Ιατρού said

  223: Εμ, αυτά γίνονται όταν δεν ανανεώνεις την σημερινή σελίδα 🙂 🙂

 225. Γιάννης Ιατρού said


  η ΤσιμεντοΠικασσόνη

 226. Γιάννης Ιατρού said

  223: (συνέχεια)

 227. Γιάννης Ιατρού said

  Από γκάφα σε γκάφα οι σφουγγοκωλάριοι, αλλά το σκουλήκι, σκουλήκι

  ..Επειδή χθες σχολίασα αρνητικά την κ. Νοτοπούλου για τη λέξη «ξενοδοχία” θέλω να πως ότι είναι υπαρκτή. Έκανα εγώ λάθος, δεν είναι σε ευρεία χρήση αλλά δεν έκανε λάθος. Εμείς εδώ μπορούμε να λέμε τη λέξη συγγνώμη. Όχι σαν κάτι δικούς της στο ΣΥΡΙΖΑ…
  Συγγνώμη Πορτοσάλτε στη Νοτοπούλου

 228. ΣΠ said

 229. ΣΠ said

 230. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ξέρεις μια λέξη, οκ, ουδείς ψόγος, είναι και 5-6 μύρια οι άτιμες…Αλλά, πριν κράξεις δημοσίως, πόση ώρα χρειάζεται για να το ψάξεις γκουγκλάροντας; 20-30 δευτερόλεπτα από τον πολύτιμο χρόνο σου είναι πολλά;
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/11223&ved=2ahUKEwjkwOeEqMXxAhXJg_0HHR9yBScQFjAKegQIKxAC&usg=AOvVaw0AL9c2g0Ki12b3qWMXNJZj

 231. sarant said

  228-231 Ες αύριον αυτο

 232. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  210
  Μια σύμπτωση: πήγαν εκεί (και κράχτηκαν) στις 28 Ιουνίου, μέρα που αυτοκτόνησε ο Τάκης Ζενέτος το 1977.

 233. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν διάβασα το «Κοντά στον ουρανό» της Άιν Ραντ, ταύτισα τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον αρχιτέκτονα Χάουαρντ Ρόαρκ, με τον Τάκη Ζενέτο.

 234. Γιάννης Ιατρού said

  233: ΕΦΗ
  Μόνο σύμπτωση;
  Ο Ζανέτος, έργο του οποίου είναι και το «στρογγυλό σχολείο» (απεχθανόταν τον κύβο σαν στεγαστική λύση) ήταν ο αρχιτέκτονας που έζησε σε μιά περίοδο που στην Αθήνα είχαμε την *αλόγιστη καταστροφή* των παλαιότερων κτηρίων (τώρα έχουμε την αλόγιστη καταστροφή των παλαιοτέρων αξιών για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την δημόσια Υγεία, την Παιδεία κλπ. κλπ.😡) και την ανέγερση κακότεχνων πολυκατοικιών (σήμερα την επιβολή νεο-φιλελεύθερων ιδεολογιών και πρακτικών) για να στεγαστεί ο κόσμος που ερχόταν από την επαρχία στις πόλεις (σήμερα για να χορτάσουν οι ιδιώτες και θεσμικοί χορηγοί, τα γνωστά λαμόγια και τα πολυπληθή μέλη της οικογένειας-βδέλλας🤢).

 235. […] Διακεκαυμένα, επειδή περνάμε καύσωνα. Πάλι, επειδή τον ίδιο τίτλο τον έχω ήδη χρησιμοποιήσει σε παλιότερο άρθρο, γραμμένο, κατά σύμπτωση, περίπου τέτοια εποχή, πριν από εφτά χρόνια (παρά δύο μέρες). Όχι ότι δεν είχαμε καύσωνες στο ενδιάμεσο διάστημα, αλλά δεν έτυχε να μπουν σε τίτλο σαββατιάτικου άρθρου. * Βέβαια, θα μπορούσα να δώσω το όνομα “πιλοτικά… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/06/26/meze-486/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: