Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιουλίου έτους 2021

Posted by sarant στο 1 Ιουλίου, 2021


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Πε  1

Ανακοίνωσις της θεωρίας της εξελίξεως των ειδών υπό Καρόλου Δαρβίνου -και θανή Νικολάου Γουίντωνος, σωτήρα των εβραιόπουλων

Πα  2

† Άρεως Αλεξάνδρου

Σα 3

Γενέσιον Φραγκίσκου Κάφκα -και Ιακώβου Μόρρισων τελευτή κατά τον δαίμονα εαυτού

Κυ  4

Διακήρυξις της Ανεξαρτησίας υπό Θωμά Τζέφφερσων. Και του τιμημένου η ανύψωσις.

Δε  5

Δημοσίευσις των Μαθηματικών Αρχών της Φυσικής Φιλοσοφίας υπό Ισαάκ Νεύτωνος. Και του ογδόου ελληνικού δημοψηφίσματος.

Τρ  6

Πρώτον αντιλυσσικόν εμβόλιον υπό Λουδοβίκου Παστέρ

Τε 7

Γενέσιον Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι και Νικολάου Ξυλούρη του Κρητός

Πε 8

Γενέσιον Αρθούρου Έβανς του αρχαιολόγου

Πα 9

Θανάτωση επισκόπων και προκρίτων εν Λευκωσία Κύπρου

Σα 10

Γενέσιον Ιωάννου Χατζηανδρέου (κατά κόσμον Στρατή Τσίρκα) και Νικολάου Τέσλα

Κυ 11

Έναρξις της εξοντώσεως των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης υπό των χιτλερικών δημίων

Δε 12

† Κωνσταντίνου Ουράνη

Τρ 13

† Φωτίου Κόντογλου (και γενέσιον Νεοκιδίου του Αφρικανού)

Τε 14

Της πτώσεως της Βαστίλης

Πε 15

Της Ιουλιανής εκτροπής και του κυπριακού πραξικοπήματος

Πα 16

Της Εγίρας

Σα 17

Πρωταγόρου του Αβδηρίτου

Κυ 18

Γενέσιον Νέλσονος Μαντέλα

Δε 19

† Στρατη Μυριβήλη τελευτή

Τρ 20

Νιλ Άρμστρογκ και των πρώτων επί της Σελήνης βαδισάντων

Τε 21

+ Κωνσταντίνου Καρυωτάκη τελευτή και Σωτηρη Πέτρουλα δολοφονία

Πε 22

Γενέσιον Ερνέστου Χεμινγουαίη

Πα 23

Της πρώτης κατά την Αρχαιότητα Ολυμπιάδος

Σα 24

Γενέσιον Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού

Κυ 25

Γενέσιον Γεωργίου Βερνάρδου Σω

Δε 26

Της νίκης των Ελλήνων επαναστατών εις Δερβενάκια

Τρ 27

Τελεσίλλης της Αργείας

Τε 28

Γενέσιον Εμμανουήλ Ροΐδου

Πε 29

† Βικεντίου Βαν Γκογκ και γενέσιον Μιχαήλ Θεοδωράκη του επιμήκους μουσουργού

Πα 30

† Κοίμησις Διονυσίου Ντιντερό

Σα 31

† Θανή Νικολάου Σκουφά

Ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας από το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Βέβαια, επειδή το πρώτο εξάμηνο έχει τον Φλεβάρη, είναι κάπως πιο κοντό από το δεύτερο.

Ο Ιούλιος επίσης είναι ένας από τους δυο μήνες που πήραν τ’ όνομά τους από ιστορικό πρόσωπο -φυσικά από τον Ιούλιο Καίσαρα. Προηγουμένως ονομαζόταν Quintilis, πέμπτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Quintilis ήταν πια έβδομος μήνας. Όταν όμως δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, έγινε προς τιμή του η  μετονομασία. Ίσως όχι άδικα, αφού ο Ιούλιος Καίσαρας είχε εισηγηθεί τη μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου, με κατάργηση του εμβόλιμου μήνα -άλλωστε γι΄αυτό ονομάζεται Ιουλιανό ημερολόγιο, και είναι το ημερολόγιο που είχαμε στην Ελλάδα ως το 1923 (το λεγόμενο “παλιό ημερολόγιο”).

Ο Ιούλης έχει τις λαϊκές ονομασίες Αλωνάρης (επειδή τότε γίνεται το αλώνισμα, τουλάχιστο στη νότια Ελλάδα), που είναι και η πιο διαδεδομένη, καθώς και τις Αηλιάς και Αηλιάτης (από τη γιορτή τ’ Άη Λιος στις 20 του μήνα), ενώ μια ονομασία που ήταν συχνή παλιότερα αλλά σήμερα έχει υποχωρήσει είναι Γυαλιστής ή Γυαλινός, ίσως επειδή τότε αρχίζουν να γυαλίζουν οι ρώγες των σταφυλιών. » Ο Μάης έχει τις δροσὲς τσ᾽ Απρίλης τα λελούδια τσ᾽ ο Θεριστὴς τσ᾽ ο Γυαλιστὴς τα γλέντια, τα τραγούδια», λέει μια παροιμία, μάλλον ξεχασμένη.

Λέγεται επίσης Δευτερογιούνης, όπου Πρωτογιούνης είναι φυσικά ο Ιούνιος: ο λαός αντιπαθούσε τα σχεδόν ομόηχα Ιούνης και Ιούλης και ονόμασε πρωτογιούνη τον ένα και δευτερογιούνη τον άλλο, αφού κιόλας είναι πρώτος και δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Αλλού πάλι ονομάζεται Πρωτογιούλης ο Ιούνιος και Δευτερογιούλης ο Ιούλιος, ενω στην Κρήτη αυτά συντομεύονται σε Πρωτόλης και Δευτερόλης.

[Παρένθεση: για κάποιο λόγο, η δημοτική ονομασία των μηνών «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν πολλούς· περιέργως, μόνο αυτοί οι δύο, και όχι π.χ. ο Σεπτέμβρης ή ο Μάης· ασφαλώς περί ορέξεως ουδείς λόγος, αλλά οι καθαρολόγοι που λέγαμε υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λαϊκοί τύποι Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης αλλά μόνο Θεριστής και Αλωνάρης, και ότι τα Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης είναι ψυχαρικές επινοήσεις ή/και κομμουνιστική ξύλινη γλώσσα. Δεν είναι ακριβές αυτό, αν και αξίζει ειδικό άρθρο, πάντως τύποι Ιούνης/Γιούνης υπάρχουν σε δημοτικά τραγούδια (π.χ. ο Γιούνης με τα μήλα στη συλλογή του Πολίτη), ενώ τύπος «Ιούλης» υπάρχει (για όνομα, όχι για τον μήνα) στη Ριμάδα του Μεγαλέξαντρου, αλλά και σε επιγραφή στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, όμως δεν βρίσκω τώρα τη φωτογραφία που είχα τραβήξει). Επομένως, οι τύποι «Ιούλης, Ιούνης» (που χρησιμοποιούνται, μου λένε, πάρα πολύ στην Κύπρο, ακόμα από τον Μαχαιρά, αλλά και στις Κυκλάδες) δεν έχουν κάτι το εγγενώς κατακριτέο και είναι θέμα γούστου. Προσωπικά, όταν μιλάω βρίσκω πολύ πιο εύηχο το «δύο του ιούλη» παρά το «δύο ιουλίου» με τα κατ’ εμέ κακόηχα αλλεπάλληλα ίου-ίου· είπαμε: περί ορέξεως… και κλείνει η παρένθεση].

Υπάρχει και επώνυμο Γιούλης, με μεγαλύτερη συχνότητα στα Πράμαντα Ιωαννίνων.

Ο Ιούλιος έχει χάρη στον Καίσαρα το Ιουλιανό ημερολόγιο, έχει βέβαια και τα Ιουλιανά, την εκτροπή του 1965 με τον εξαναγκασμό του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση, την αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου και τις καθημερινές διαδηλώσεις λαού επί 70 μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Το ιστολόγιο έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα, οπότε δεν θα πούμε περισσότερα, έστω κι αν και τον φετινό Ιούλιο έχουμε πρωθυπουργό τον γιο του πρωταγωνιστή των γεγονότων του 1965. Μόνο να αναφέρω (αν και μάλλον το έχω ξαναπεί) ότι προπολεμικά είχαν ονομαστεί Ιουλιανά τα γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 1920, όταν ανακοινώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθ. Βενιζέλου στο Παρίσι. Το πλήθος κατέστρεψε τα γραφεία όλων των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, το Μέγαρο Σκουλούδη και τα σπίτια άλλων επιφανών αντιβενιζελικών, ενώ δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης από κρητικούς χωροφύλακες με αρχηγό τον διαβόητο Γύπαρη στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, περίπου απέναντι στο Χίλτον (τότε λεγόταν οδός Κηφισιάς). Ο λογαριασμός εκείνων των Ιουλιανών πληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Ο Ιούλης είναι βέβαια και ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών ή τέλος πάντων ήταν ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών την εποχή πριν από την κρίση και πριν από την πανδημία, τότε που ο κόσμος μπορούσε να πηγαίνει διακοπές. Στη Γαλλία “Ιουλιανοί” (Juilletistes) λέγονται όσοι πηγαίνουν διακοπές τον Ιούλιο, οι άλλοι, που είναι και περισσότεροι, λέγονται φυσικά Αυγουστιανοί (Aoûtiens). Το μαύρο σαββατοκύριακο, όταν φεύγουν οι δεύτεροι και επιστρέφουν οι πρώτοι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού φολκλόρ.

Στις παροιμίες για τον Ιούλιο συνήθως ονοματίζεται ο Αλωνάρης, για παράδειγμα: που μοχτάει τον χειμώνα, χαίρεται τον Αλωνάρη ή Αλωνάρης αλωνίζει, στάρι το χωριό γεμίζει. Μια διαιτολογική παροιμία που ομολογώ πως δεν την έχω καταλάβει, λέει «κότα πίτα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη». Μια μετεωρολογική – παρετυμολογική παροιμία ισχυρίζεται πως «Τ’ Αϊ-Λιος γυρίζει ο καιρός αλλιώς».

Ο Καβάφης πάντως είχε γράψει για τον «θείο Ιούλιο μήνα» που πυρώνει, ενώ ο Μίλτος Σαχτούρης προειδοποιούσε ότι «Έρχεται έρημος με φωτιά ο Ιούλιος / να κάψει τις μοναχικές ψυχές μέσα στην πόλη». Πιο γνωστός, καθότι μελοποιημένος, είναι ο στίχος του Ελύτη «Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε τα μεγάλα μάτια της μες στα σπλάχνα μου». Ο Σεφέρης έχει γράψει, αλλά σε κάποια επιστολή του ή στις Μέρες, το χαϊκού «Πλατεία Ομονοίας»: Ήλιος κι Ιούλιος / στα πεζοδρόμια βόσκουν/ βυζιά κοπάδια -αν θυμάμαι καλά. Και ο Γιάννης Ρίτσος είχε γράψει για τις «υπέροχες νύχτες του Ιουλίου με τα μαντολίνα των τζιτζικιών και των γρύλων».

Να θυμηθούμε κι έναν άλλο ελυτικό Ιούλη, που μας τον είχε αναφέρει πρόπερσι η αξέχαστη φίλη μας η Αμαλία, η Κρονοποιούσα:

Γυμνός, Iούλιο Μήνα Ελύτης Oδυσσέας

(από το O μικρός ναυτίλος, Ίκαρος 1985)

Γυμνός, Iούλιο μήνα, το καταμεσήμερο. Σ’ ένα στενό κρεβάτι, ανάμεσα σε δυο σεντόνια χοντρά, ντρίλινα, με το μάγουλο πάνω στο μπράτσο μου που το γλείφω και γεύομαι την αρμύρα του.
Kοιτάζω τον ασβέστη αντικρύ στον τοίχο της μικρής μου κάμαρας. Λίγο πιο ψηλά το ταβάνι με τα δοκάρια. Πιο χαμηλά την κασέλα όπου έχω αποθέσει όλα μου τα υπάρχοντα: δυο παντελόνια, τέσσερα πουκάμισα, κάτι ασπρόρουχα. Δίπλα, η καρέκλα με την πελώρια ψάθα. Xάμου, στ’ άσπρα και μαύρα πλακάκια, τα δυο μου σάνταλα. Έχω στο πλάι μου κι ένα βιβλίο.

Γεννήθηκα για να ‘χω τόσα. Δεν μου λέει τίποτε να παραδοξολογώ. Aπό το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε. Mόνο που ‘ναι πιο δύσκολο. Kι από το κορίτσι που αγαπάς επίσης φτάνεις, αλλά θέλει να ξέρεις να τ’ αγγίξεις οπόταν η φύση σού υπακούει. Kι από τη φύση – αλλά θέλει να ξέρεις να της αφαιρέσεις την αγκίδα της.

Στη Λιλιπούπολη ένας από τους «δώδεκα μήνες αθλητές» είναι και «ο Ιούλιος ο χίπης με μπλουτζίν και χαϊμαλιά».

Πώς θα είναι ο φετινός Ιούλιος; Παρόλο που οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν αρθεί (ή έτσι κι αλλιώς δεν τηρούνται), ένα δυσοίωνο δέλτα πλανάται στην ατμόσφαιρα, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να ξεδίνουμε ύστερα από την κλεισούρα των προηγούμενων μηνών -πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στις μειωμένες επισκέψεις στο ιστολόγιο.

Να κλείσουμε όμως με τραγούδι. Όπως και πέρυσι, ένα τραγούδι για μια συγκεκριμένη μέρα του Ιούλη, την Τετάρτη 28 Ιουλίου -μιας συγκεκριμένης χρονιάς, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν έγινε η συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη στον Λυκαβηττό.

Advertisement

118 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Ιουλίου έτους 2021”

 1. Αγγελος said

  Καλημέρα και καλό μήνα!

 2. Aghapi D said

  Καλημέρα
  Καλό μήνα

  Πόσο θεωρουμε ότι ισχύει η εμπλοκή τού Μπενάκη στη δολοφονία τού Δραγούμη; – και που ίσως να μήν οφειλόταν μόνο σε πολιτική αντιπαλότητα;

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους ! Για αρκετούς από μας, ο Ιούλιος είναι ο μήνας της εξαντλητικής δουλειάς για «να προλάβουμε να τα δώσουμε όλα» πριν πάμε διακοπές – μη χέσω…
  Και χρόνια πολλά στην Πάμελα Άντερσον, δε νομίζω να συμπεριληφθεί ποτέ στον πίνακα, παρά τις προτάσεις των σχολιαστών (γελάκι) !

 4. Γιάννης Ιατρού said

  Κι απ΄ εδώ, καλό μήνα!

  ΥΓ: Και καλές διακοπές στους δικαιούχους του Βάουτσερ 😋👎😡

 5. nikiplos1 said

  Καλημέρα και καλό μήνα με υγεία προπαντός.

 6. dryhammer said

  3. Άξιο αναφοράς είναι πως η Πάμελα γεννήθηκε στο Ladysmith του Καναδά, που αν μεταφράζεται κατά το blacksmith και τo goldsmith κλπ πρέπει να είναι ενδιαφέρον τόπος. [Η σιλικονίαση την έκανε ποθητότερη προς επικονίαση; Περί ορέξεως…]

 7. Γιάννης Ιατρού said

  2: είχε πρόπερσι εκτενές άρθρο (του γνωστού σταυρολεξά 🙂 Μ. Στούκα) η φυλλάδα… Προφανώς για να ασχοληθεί ο σταυρολεξάς, το θέμα είναι μπερδεμένο😋

 8. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα, καλό μήνα.

  Μόνο εγώ βλέπω ότι στον πίνακα κάποιες προτάσεις κόβονται, δεν είναι ολοκληρωμένες ή έχει πρόβλημα το λάπτοπ μου;

 9. ΣΠ said

  Καλημέρα. Καλό μήνα.

  Τα τραγούδια με τον Ιούλιο στον τίτλο τους

 10. H. Mandragoras said

  Καλό μήνα!
  Στα πολωνικά lipiec, και παρόμοια σε άλλες σλάβικες γλώσσες. Από τις φιλύρες που ανθίζουν αυτό το μήνα.

  Στα κροάτικα και στα σλοβάκικα όμως λιπ-κάτι είναι ο Ιούνιος. Υποθέτω, ανθίζουν όλο και πιο γρήγορα όσο κατεβαίνεις πιο νότια :P.

  Ταυτόχρονα στα πολωνικά, ο Ιούνης (μια χαρα το λέμε και στην Άνδρο και δεν μας λες και μπολσεβίκους) είναι czerwiec από τις κάμπιες. Στα σλοβάκικα, και τσέχικα όμως τσερβ-κάτι είναι ο Ιούλης. Θέλω να δω Πολωνό και Σλοβάκο να κανονίζουν διακοπές…

  Οι δε Τσέχοι για να τα κάνουν χειρότερα λένε cerven τον Ιούνη και cervenec (ή κάτι τέτοιο, πάντως υποκοριστικό του cerven) τον Ιούλη. Σαν κι εμάς, με τον πρωτογιούνη και τον δευτερογιούνη.

  Απροπό, στα πολωνικά czerwony είναι το κόκκινο, κι αυτό από τις κάμπιες, επειδή από αυτές βγάζαν την κόκκινη χρωστική.

 11. H. Mandragoras said

  8. Κι εσύ έχεις ανεβάσει το ζουμ για να κάνει πιο γρήγορα αναδίπλωση γραμμής και να διαβάζεται ευκολότερα. Παραδέξου το. 😛
  Μόνο που ο πίνακας για κάποιον λόγο δεν κάνει αναδίπλωση και απλώς κρύβεται.
  Είχα κι εγώ το ίδιο θέμα. Γύρισα το ζουμ στο 100%, διάβασα τον πίνακα, και ξαναγύρισα στο άνετο 170% 🙂

 12. Georgios Bartzoudis said

  Στα Μακεδονικά (τα μη ξεπουληθέντα), λέμε Θεριστής και Αλωνιστής [Το Αλωνάρης είναι οιονεί …χαμουτζισμός!

 13. Γιάννης Ιατρού said

  8: (11) Ρε Κώστα, μας κάνεις και το τζόβεννο με τέτοια πρεσβυωπία… 🙂 🙂 🙂

 14. ΚΩΣΤΑΣ said

  11 Δίκιο έχεις, σε ευχαριστώ! 😉

 15. sarant said

  Kαλημέρα και καλό μήνα!

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10 Ωραίοι οι σλάβοι, που έχουν λαϊκά ονόματα, σαν τα δικά μας Αλωνάρης κτλ.

 16. Γιάννης Ιατρού said

  10: ..από τις κάμπιες, επειδή από αυτές βγάζαν την κόκκινη χρωστική…
  Είναι κι αυτό μιά κάΜπια λύση 🙂

 17. ΚΩΣΤΑΣ said

  13 Γιάννη, άμα σου πω ότι εδώ και 15 μέρες είμαι στο γύψο με βαριά θλάση και ρωγμώδες κάταγμα στον αστράγαλο! Εμείς οι νέοι ή από δέσιμο ή από πέσιμο θα πάμε… 😅🤣😂

 18. voulagx said

  Εκατοστά γενέθλια ΚΚΚ
  «Ο λαός της Κίνας δεν είναι μόνο καλός στο να καταστρέφει τον παλιό κόσμο, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει έναν νέο», επισήμανε ο Σι, τονίζοντας ότι «μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα».

 19. sarant said

  17 Ωχ, περαστικά Κώστα!

 20. H. Mandragoras said

  13. Κρύβε λόγια 😀
  14. Παρακαλώ 🙂
  15. Και παρά τις ομοιότητες μεταξύ γλωσσών έχουν και αρκετή διαφοροποίηση. Όπως βέβαια αρμόζει σε λαϊκές ονομασίες.
  16. Ε ναι! Πού να βρεις πορφύρες εδώ πάνω;

 21. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @17. Κώστα, περαστικά!

 22. voulagx said

  #17: Περαστικά ρε στραβάδι! 🙂

 23. H. Mandragoras said

  17. Περαστικά!

 24. ΚΑΒ said

  Καλό μήνα. Μετά από πολλά χρόνια με βρίσκει, δυστυχώς, ο Ιούλης στην Αθήνα κι έτσι «Στην τέντα της κληματαριάς το καλοκαίρι ανασαίνει» μόνο του.

 25. ΚΩΣΤΑΣ said

  —> για κάποιο λόγο, η δημοτική ονομασία των μηνών «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν πολλούς· περιέργως, μόνο αυτοί οι δύο…

  Μέσα σε αυτούς που ενοχλούνται είμαι κι εγώ, για δύο λόγους:

  Πρώτα, αισθητικά, δεν μου βαράει καλά στο αφτί και τρελαίνομαι άμα ακούω και το τρισχειρότερο Γιούνης και Γιούλης.

  Κατά δεύτερο λόγο, ας το πω έτσι, ιδεολογικά. Το βλέπω ως μια συνειδητή προσπάθεια αυτών που θέλουν να δείξουν ότι είναι πιο λαϊκοί και πιο προοδευτικοί από εμάς τους συντηρητικούς έως σκοταδιστές, τρομάρα τους… 🤪

 26. spiridione said

  Περαστικά Κώστα.

  Μια καλή υποψηφιότητα με άνοδο για τις λέξεις της χρονιάς, το ακαταδίωκτο.

 27. sarant said

  26 Σημειώνεται

 28. ΓΤ said

  17@

  Κωστάουα, τι σύμπτωση είναι αυτή. Να είσαι καραμανλικός, να θες να μιμηθείς τον Βούδα της Ραφήνας (https://www.newsit.gr/politikh/ola-ta-atyxhmata-karamanlh-papandreou-samara-1205/1510517/) και να μπαίνει η ζωή σου στο γύψο. Τι χούντα του πόνου είναι αυτή, ρε μαν…

 29. spyridos said

  10

  «Στα πολωνικά lipiec, και παρόμοια σε άλλες σλάβικες γλώσσες. Από τις φιλύρες που ανθίζουν αυτό το μήνα.»

  Αυτά προ κλιματικής αλλαγής.
  Πριν 100 χρόνια (έχω στοιχεία 1910-19 για Δυτική και Κεντρική Ευρώπη) οι φλαμουριές ήταν στο φόρτε τους 7-10 Ιουλίου.
  Τα τελευταία 15-20 χρόνια περίπου δυο βδομάδες νωρίτερα. Φέτος μόνο άργησαν και η κορύφωση της ανθοφορίας θα γίνει αυτή τη βδομάδα.

  Οι φωτογραφίες σε μια μικρόφυλλη (Tilia Cordata) προχθές.

 30. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα, περαστικά Κώστα!

 31. Pedis said

  Μία ανάσα στο πρόβλημα στης ανεργίας οφειλόμενο στο δημογραφικό …

  Οι κοινωνικά ανεύθυνοι φτωχοί που γεννούσαν περισσότερα παιδιά από όσα μπορούσαν καταναλωθούν σε συνθήκες ειρήνης.

 32. Pedis said

 33. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νικοκύρη … κλπ, σας ευχαριστώ για τις ευχές. Μιλούσα στο τηλέφωνο, περνούσα βιαστικά το οδόστρωμα και πάτησα μπουλόνι. Ευτυχώς δεν πονάω. Σε καμιά βδομάδα βγάζω το γύψο και βλέπουμε…

  Καλέ μου μαν, ΓΤ, πριν γίνω μητσοτακικός ήμουν βουδιστής, έχω γραμμένο και διαγραμμένο μόνο τον γκαβό (πείτε με και ρατσιστή… 😉 ) στη διάρκεια της θητείας του ήμουν αποστασιοποιημένος. Αυτή η σύμπτωση επί Κυριάκου και γύψος, δεν μ’ αρέσει και με προβληματίζει… 😜

 34. spyridos said

  Καλό μήνα
  και σε τούτο το νήμα

 35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  31# Χτες ο ντοτόρε με το νερό, σήμερα εσύ με τα χαρακώματα. Μίρλα ατελείωτη. Δε σκέφτεσαι καθόλου τους εργάτες που, χωρίς τον βραχνά του υπερπληθυσμού, θα ευημερούν παράγοντας σφαίρες για τα πολυβόλα που θα ρυθμίζουν τους υπεράριθμους στη λασπωμένη νο μαν’ς λαντ.
  https://www.slang.gr/definition/21280-kreas-gia-kanonia

 36. Άγγελος Σέρτης said

  θανάτωση=θανάτωσις
  Σωτήρη=Σωτηρίου

 37. Καλημέρα και καλό μήνα.
  Περαστικά Κώστα – φαίνεται νάσαι στα τελειώματα, άρα με το καλό να ξαναμάθεις να περπατάς!

  Αυτό με τους μήνες σε διάφορες γλώσσες που έχουν παρόμοια ονόματα αλλά είναι διαφορετικοί ανάλογα με τη γλώσσα το είχαμε δει σε μια εργασία που είχαμε κάνει τον παλιό καιρό που κάναμε project στα Λύκεια.

  «Ο Ιούλης είναι βέβαια και ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών». Για μένα είναι ο πρώτος μήνας των τελευταίων καλοκαιρινών διακοπών. Από Σεπτέμβρη διακοπές κάθε μήνα. 🙂

  «χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού φολκλόρ»! Ωραίος ευφημισμός για να μην πεις πως γίνεται της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός στους δρόμους. Κι οι Γερμανοί έχουν παρόμοια θέματα και σπάνε τις σχολικές διακοπές ανά κρατίδιο για να αποφύγουν λίγο το πρόβλημα, αλλά αυτοί που έχουν τον κύριο λόγο (Βαυαρία – Βάδη Βυρτεμβέργη) τα κλείνουν τέλος Ιούλη, οπότε τότε η έξοδος φέρνει τον χαμό.

  Και σε μας οι παλιοί όταν δεν ήταν σίγουροι για το αν κάτι αναφερόταν σε Ιούνη ή Ιούλη γινόταν η διευκρίνηση τον πρώτο το Γιούνη ή τον δεύτερο; (και δεν νομίζω να έχουν θέμα να δείξουν κάτι ιδεολογικά 🙂

 38. ΓΤ said

  33@

  Συμπτώσεις δεξιαί και βηματισμοί αδέξιοι

  Κωνσταντίνος Καραμανλής: o Μοναχικός Περίπατος στο Δάσος της Βουλόνης
  Κώστας Ιστολογίου: o Μοναχικός Περίπατος στην Άσφαλτο με το Μπουλόνι

 39. 36 Για το δεύτερο θα διαφωνήσω. Σωτήρης Πέτρουλας, έτσι έχει μείνει στην ιστορία. Οπότε δεν χωράει καθαρευουσιανισμός.

 40. ΓΤ said

  39@

  Τε 21> Ο Πέτρουλας «Σωτήρης» ασφαλώς
  Πέ 29> κι ο Θεοδωράκης «Μιχαήλ»

  Μπάναΐαμ…

 41. Άγγελος Σέρτης said

  39.
  Κι αυτά έτσι έχουν μείνει στην ιστορία;

  Άρεως Αλεξάνδρου

  Κωνσταντίνου Ουράνη

 42. 41 Για τον Αλεξάνδρου δεν ξέρω. Αλλά, ναι, δίκιο για τον Ουράνη, Κώστα τον θυμάμαι.

 43. sarant said

  Γενικά τα ονόματα τα βάζουμε αλά παλαιά, οπότε και τον Πέτρουλα έπρεπε Σωτήριο να τον βάλω.

  Ωραίο αυτό με το Μπουλόνι και τη Βουλώνη (που προφέρεται περίπου Μπουλόνι στα ντόπια)

 44. Pedis said

  # 35 – Αυτά λέτε εσείς τα αναρχοκουμμούνια! Πφφ!

  Να ξες ρε, ότι ο πόλεμος είναι απαραίτητος, ειδικά, σε πλαδαρές κοινωνίες για να σφίγγουν τα γάλατα.

  Αλλά και στις δυναμικές επειδή αξίζουν καλύτερο μέλλον.

  Είναι ένας από τους κύριους σύγχρονους μηχανισμούς της βιολογικής εξέλιξης για τα άτομα και τα έθνη.

  Το έθνος αποκτά σκοπό.

  Η νεολαία σκληραγωγείται και αντρώνεται.

  Αν δεν υπήρχε πόλεμος δεν θα υπήρχε ειρήνη.

  Χωρίς πόλεμο δεν θα ειχαμε μια σειρά διεθνών οργανισμών, π.χ. τον Ερυθρό Σταυρό.

  κλπ κλπ.

  (Όλα τα παραπάνω κι άλλα πολλά τέτοια έχουν ειπωθεί και γραφτεί, έτσι; Να ξηγιόμαστε. 😆

  Αν επιμένεις στην άθεη, κουμμουνιστική και ιδεολογικά πολεμοκάπηλη προπαγάνδα θα παραγγείλω στο Σπουδαστήριο να μου ετοιμάσουν μια αντιπροσωπευτική λίστα διανοητών και των αποφευγμάτων τους.)

 45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  44# Ναι ρε συ αλλά τα τελευταία χρόνια το έχουνε ψευτίσει το πράμα διεθνώς. Όλο επαγγελματικούς στρατούς φκιάνουνε. Η υπόλοιπη νεολαία τι θα κάνει, πατσές θα ξύνει στην ανεργία? Σιχτίρ καλά λένε για τον Κιμ και το κουμπί. Επανεκκίνησις κύριε 😃

 46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  44# Και προοδεύουν επιπλέον η Τέχνη και η Επιστήμη.

 47. Pedis said

  # 45 – Για τους ιπποτικούς (ανθρωπιστικούς) πολέμους εκπολιτισμού (εκδημοκρατισμού) απαιτούνται υψηλά στάνταρς επαγγελματισμού και ακρίβειας στα χτυπήματα (από παλιά).

  Οι πόλεμοι του έθνους, αντίθετα, έχουν ανάγκη από την αφοσιωμένη αγάπη των νέων για την πατρίδα και τον έρωτά τους για την περιπέτεια και τις έντονες εμπειρίες. 😉

 48. Pedis said

  # 46 – Ναι, ρε! Επιμένεις! Έχεις αντεπιχείρημα;

  Αν δεν κοπούν ένα εκατομμύριο πόδια, να υπάρξει κοινωνική ανάγκη για δημόσιες χρηματοδοτήσεις και σπιν-οφ, να μπουν στα επιτυχημένα πρότζεκτ οι μεγάλες εταιρείες, να το προωθήσουν στην αγορά, πως θα βρω π.χ. να βάλω τεχνητό πόδι που έλιωσα στα παλιοσίδερα του ΙΧ τρακάροντας ενώ γύριζα από δεκάωρη βάρδια πενήντα χιλ. μακριά από το σπίτι μου;

  Θα πάρω και δάνειο να το ξεπληρώσω. Θα ανέβει και το ΑΕΠ!

 49. Χαρούλα said

  Γιατρέ, τώρα που θα βγάλω τον γύψο, θα μπορώ να κάνω παρκούρ;
  Ναι,ναι! Γιατί; Γιατί πριν δεν μπορούσα!
  Υπομονή ΚΩΣΤΑ! Και κουράγιο με την ζέστη! Θα περάσει κι αυτό!
  Και μετά;;; …με ολόδικο σου μετεό! 😊🥰🌼

  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ! Γεροί να είμαστε!

 50. ΣΠ said

  Πα 23 Της πρώτης κατά την Αρχαιότητα Ολυμπιάδος

  Δεν ξέρω πώς γνωρίζουμε την ημερομηνία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά κατά σύμπτωση οι φετινοί στις 23 Ιουλίου ξεκινούν.

 51. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  48# Τι φωνάιζς ρε? Αφού συφωνάμε. Πάω τώρα να ετοιμαστώ δια την ερυθράν μηλέαν.

 52. sarant said

  46 Μπρρρ….

  50 Και δεν μπορώ να ρωτησω τον πατέρα μου

 53. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Σα 3 […] Ιακώβου Μόρρισων τελευτή κατά τον δαίμονα εαυτού

  James Douglas Morrison
  December 8, 1943
  Melbourne, Florida, U.S.
  Died July 3, 1971 (aged 27)
  Paris, France

  The Doors Live, The End (Special Performance)

 54. # 34

  Δεν το έχω ψάξει στην Πάπυρος (Μπε)Λαρούς αλλά ο τρόπος που ανέβηκε ο Ιωνικός στα πλέηοφφς με απίθανες «ανατροπές» στις τελευταίες αγωνιτικές μυρίζει επέμβαση του μεγάλου αφεντικού της ελληνικής δευτεροκλασσάτης διαιτησίας (και όχι μόνο), κοινώς παραρτηματοποίηση από την μεγάλη ομάδα του Πειραιά οπότε δένει ακόμα περισσότερο η δήλωση !!!

 55. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα, καλό μήνα!
  Περαστικά στους αναξιοπαθούντες.
  Είμαι στα μέρη του Ξεροσφύρη σήμερα, αν εξαφανιστεί για ώρες δικαιολογείται, έχει ωραία δροσιά στο νησί του, κατάλληλη για οινο-, τσιπουρο-, ουζο- κλπ κατανύξεις παρά θιν αλός…

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  55# Πιάσε και μια τρανσαμινάσες περιποιημένες με τα σέα τους μάστορα.
  (από τη ζηλιαψώρα μου τα λέω αυτά).

 57. Κώστα, περαστικά !

 58. # 29

  Σε μια λαίκή στην Αθήνα ένας παραγωγός είχς μελι-τίλιο.Χρώμα λεμονί γεύση εξαιρετικά γλυκιά και νόστιμη και τιμή 30 το κιλό !!

 59. Πάνος με πεζά said

  Για το φίλο μου το Λάμπρο !

 60. Νίκος Κ. said

  28 Ιουλίου 1982: είχα την τύχη να είμαι στη συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη στον Λυκαβηττό. Ήταν πραγματικά «κάτι μαγικό», κάτι αξέχαστο. Μαζί και η εξαιρετική Αφροδίτη Μάνου (πολύ πριν από τις μακεδονομαχίες). Φεύγουν τα καλύτερά μας χρόνια …

 61. ΓιώργοςΜ said

  56 είπα πως είναι ιδανικές οι συνθήκες, δεν είπα πως θα τις εκμεταλλευτώ κιόλας…

 62. ΓιώργοςΜ said

  60 κι εγώ εκεί ήμουν, δε σε θυμάμαι 🙂
  Φεύγουν είναι η αισιόδοξη προσέγγιση. Εγώ λέω έφυγαν…

 63. loukretia50 said

  Kαλό μήνα!

  Φλαμουριά/φιλύρα – και τίλιο
  https://melissokomianet.gr/flamouria-filura-tilio/

  Τόσο αγαπημένο δέντρο, που έχει εξυμνηθεί πολλές φορές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και το συναντάμε στη μυθολογία πολλών λαών,
  Στα καθ’ ημάς ήταν ωραία Ωκεανίδα που με τον Κρόνο / άλογο – καθόλου μεταφορικά, απέκτησε τον Κένταυρο Χείρωνα.
  Σοφός, μέγας, καθ’ όλα άξιος, αλλά το θεματάκι του έπεσε λίγο βαρύ στη μαμά.
  Μάλλον από τότε λέγεται «το μη χείρον βέλτιστον» αντί για το «γερο παιδί νάναι κι ό,τι νάναι»

  Ενδεικτικά κάποιες πληροφορίες εδώ
  http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=1146

  Με πιο γνωστό μυθιστόρημα το «Υπό τας φιλύρας»- Αλφόνσου Καρρ και το ομώνυμο ποίημα του Walther von der Vogelweide (c 1170- c 1230): Under der linden – εδώ και στα αγγλικά : https://www.planck.com/rhymedtranslations/vogelweidelinden.htm
  συναντάμε το όμορφο δέντρο σε πολλά κείμενα όπως αυτό :
  Christa Wolf, Υπό τας Φιλύρας
  https://logotexnia21.blogspot.com/2010/07/christa-wolf.html?m=1

  Ξεχωρίζουμε το πασίγνωστο lied – θαυμάσια σύνθεση του Σούμπερτ και ποίημα Der Lindenbaum – Wilhelm Müller
  https://www.oxfordlieder.co.uk/song/2026
  Φλαμουριά (η τιμωρία των παιδιών της χορωδίας).
  Υπάρχουν αξιόλογες ερμηνείες , αλλά νομίζω ότι εδώ ξεχωρίζει η εισαγωγή στο πιάνο

  Νομίζω είμαι ώριμη να εξομολογηθώ κάτι :
  Με το συγκεκριμένο κομμάτι παθαίνω ό,τι με κάποιες άριες , διάφορα γνωστά τραγούδια ή … παλιά ρεμπέτικα σε αυθεντικές εκτελέσεις : ΔΕ θέλω ν’ αρχίσει το τραγούδι!

 64. Μυλοπέτρος said

  Αν κάνω λάθος διορθώστε με. Δεν αναφέρεται τίποτα για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ημέρα μεγάλης ντροπής για όλους μας.
  Την ημέρα όμως εκείνη ο χρόνος χωρίστηκε στα δύο. Γεννήθηκε η κόρη μου. Ο πρώτος άνθρωπος στο σύμπαν ολόκληρο που με είπε «μπαμπά»!

 65. Μυλοπέτρος said

  Ο Σεφέρης αντί για βρήκαν λέει βόσκουν.

 66. sarant said

  65 Βόσκουν, να το διορθώσω

  63 🙂

  55 Ζηλεύω

 67. Μυλοπέτρος said

  Το χαϊκού αυτό έχει δύο ερμηνείες.
  Η μία ότι τα βυζιά τα βόσκουν ο Ήλιος κι ο Ιούλιος από κοινού. Η άλλη ότι τα βυζιά βγήκαν για βοσκή. Θα μπορούσαμε να λέγαμε πολλά επ αυτού αλλά η ώρα δεν είναι κατάλληλη.

 68. Γιάννης Ιατρού said

  17: Κώστα,
  τώρα ξαναμπήκα και διάβασα τα καθέκαστα!! Περαστικά ρε συ, σιδερένιος😍👍🤗 (εννοώ μεταφορικά, γιατί με τα κατάγματα σήμερα σε κάνουν μερικές φορές κυριολεκτικά σιδερένιο για κάποιο διάστημα).

  Παιδιά να προσέχετε, μια κακή στιγμή, μια βιασύνη κι έγινε η βρωμοδουλειά!

 69. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ευχαριστώ σας… Χαρούλα! 😀😃😄

 70. Χαρούλα said

  #64 Μυλοπέτρε, γεροί να είστε να ζείτε ευτυχισμένα χρόνια.
  Ακριβώς 5 χρόνια πρίν είχαμε πατήσει το φεγγάρι και 12 χρόνια πριν, χώρισα και γω τον χρόνο του δικου μου πατέρα στα δύο.

 71. Μαρία said

  Περαστικά κι απο μένα Κώστα. Μα απο μπουλόνι! Εγώ έπαθα θλάση στο ίδιο μέρος απο βαθύ ρείθρο πεζοδρομίου αλλά ήμουν 30 χρόνια νεότερη και ναι μεν δεν έσπασα κάτι αλλά ο αστράγαλος έκανε περί τους 6 μήνες, για να ξεπρηστεί, ενώ τον πρώτο μήνα πονούσα μόνο, όταν φρέναρα απότομα.

 72. ΚΩΣΤΑΣ said

  68 Ατσάλινος 😉

  71
  Νομίζω ότι η δική μου περίπτωση είναι σχετικά ελαφριά. Στο νοσοκομείο μου είπαν μόνο θλάση. Στη δεύτερη ακτινογραφία, έξω, διέγνωσαν και ρωγμώδες κάταγμα. Δεν πονάω, σήμερα ούτε όταν περπατάω με το ΠΙ. Τα δάχτυλα που βλέπω, ξεπρήστηκαν. Ελπίζω 15-20 Ιουλίου να την έχω κοπανήσει.

 73. Unter den Linden

 74. Κιγκέρι said

  Κώστα περαστικά κι από μένα κι άλλο κακό να μη σε βρει!

  Και να θυμάστε: «Όποιος δεν σκόνταψε ποτέ, δεν ξέρει την ευτυχία τού να μην πέφτει»! 🙂

 75. Triant said

  Κώστα περαστικά. Και μην κάνεις μαγκιές. Να τον βγάλεις όταν σου είπαν και όχι όταν νομιζεις, γιατί είναι αρκετά πιθανό να σου αφήσει υπολειπόμενο πόνο. Παθώς 🙂
  Τρία ρωγμώδη στον άκρο πόδα από την μηχανή που έπεσε στο πόδι μου. Και που ο «γιατρός» που πήγα να μου γράψει τις πατερίτσες δεν είδε μέχρι που πήρε το πενηντάρι για να μου βάλει ακρυλικό νάρθηκα και τα είδε πεντακάθαρα. (Τις σωστές οδηγίες μου τις έδωσαν στο Ασκληπιείο, ο «γιατρός» μου είπε να τον βγάλω όταν δεν θα πονάω)

 76. Γιάννη Μαλλιαρέ (δεν βλέπω σωστά τα νούμερα…) γερός να είσαι να την φχαριστηθείς τη σύνταξη. Ανοίγουν νέες ευχάριστες προοπτικές!

 77. @ 72 ΚΩΣΤΑΣ

  Με το καλό… 🙂

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Περαστικά, Κώστα, και πρόσεχε, όπως όλοι μας, όσο κυβερνάει ο Κούλης.😉 Και οι ακραιφνείς ορθολογιστές σηκώνουν τα χέρια ψηλά στην περίπτωσή του.☺

 79. Καλό μήνα , που δεν το είπα πριν, λιγότερο ζεστό εύχομαι.
  Κώστα γρήγορα γερός!

 80. sarant said

  67 Χμμ… στέκουν και οι δυο τώρα που το ξανασκέφτομαι.

 81. 48 χρόνια μετά θυμήθηκε «τι ψυχή θα παραδώσει» και άνοιξε λιγουλάκι και πλαγίως το στόμα της για το περιβόητο ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 3-5, λέγοντας πως όλοι οι παίκτες της Παναχαίκής πήραν χρήματα από τον ΟΣΦΠ και «ξεχνώντας» πως ο τερματοφύλαακας του ΠΑΟΚ στέφας ήταν κουμπάρος του Γουλανδρή. Δεν έχω δει το ματς, ένας που το είδε έλεγε πως η Παναχαϊκή έκανε 4 σουτ στο παιχνίδι αλλά έβαλε 5 γκολ !!
  Απολαύστε υπεύθυνα, μετά από 40 χρόνια μπορεί να μάθουμε τι ΄εγινε στην Τούμπα και διεκόπη το ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ΄λλο ένα κλεμένο πρωτάθλημα :

  Αναλυτικά οι αποκαλύψεις της Γιολάντας Αγγελοπούλου: (σύζυγος του Ρήγα που μπερδεύει την δωροδοκία με την δωροληψία)

  «Ήμουν τότε έγκυος στην κόρη μας την Ελένη και ήμουν καθηλωμένη στο κρεβάτι. Άκουγα από το ραδιόφωνο την εξέλιξη του παιχνιδιού, όπου κέρδισε η Παναχαϊκή με 5-3 τον ΠΑΟΚ. Μετά λοιπόν, μου τηλεφωνεί ο Θέμης και μου λέει ότι θα αργήσει και θα μου εξηγήσει από κοντά το λόγο» θυμάται η κυρία Γιολάντα και συνεχίζει:

  «Ο Θέμης γύρισε ξημερώματα σπίτι και μπαίνοντας στο δωμάτιό μας, πετάει κάτι λεφτά πάνω στο κρεβάτι! Του λέω «τι είναι αυτά;» και μου απαντάει: «Είχα επικοινωνήσει με κάποιον άνθρωπο από τον Ολυμπιακό, ο οποίος μου είπε ότι αν κερδίζαμε τον ΠΑΟΚ θα έπαιρνα 300.000 δραχμές ως δώρο».

  Ο ίδιος δεν ήξερε ότι είχαν τάξει χρήματα και σε άλλους παίκτες της ομάδας. Μπαίνοντας όμως στα αποδυτήρια για ντυθούν για τον αγώνα, τον οποίο παρεμπιπτόντως δεν πίστευαν ότι θα κέρδιζαν, μαρτυράει στους συμπαίκτες του το μυστικό: «Παιδιά αν κερδίσουμε, υπάρχει από κάπου ένα δώρο!» Χωρίς να πει όμως για τον Ολυμπιακό. Δηλαδή θα μοίραζε από τα λεφτά που του είχαν τάξει για τον εαυτό του.

  Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

  Όταν τελείωσε ο αγώνας και επέστρεψαν από την Θεσσαλονίκη αεροπορικώς, η υπόλοιπη ομάδα έφυγε για Πάτρα οδικώς και ο Θέμης παρέμεινε με τον Λεβεντάκο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί συναντήθηκε με τον άνθρωπο του Γουλανδρή, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει Αθήνα με την αποστολή του Ολυμπιακού από την Καβάλα, μετά τον ισόπαλο αγώνα των ερυθρολεύκων με την τοπική ομάδα.

  Όταν ήρθε σπίτι με τα λεφτά, πήγε την άλλη μέρα και αγόρασε φακέλους για να μοιράσει τα λεφτά στους συμπαίκτες του. Εγώ τα χώρισα με τα χέρια μου:

  Από 30.000 δρχ στην πρώτη σειρά των παικτών (Δαβουρλής, Στραβοπόδης, Μιχαλόπουλος, Λεβεντάκος κ.ά) και λιγότερα στους υπόλοιπους. Ακόμα και για τον φροντιστή, τον κυρ-Σπύρο, βγάλαμε 5.000 δρχ. «Για να πάρει παπούτσια στα παιδιά του», είπε χαρακτηριστικά ο Θέμης. Και πήγε και τους τα έδωσε χέρι με χέρι!

  Είναι όλα ψέματα που λένε, ότι ο Θέμης δήθεν πήρε 1 εκατομμύριο, τα οποία τα έπαιξε και τα έχασε σε χαρτοπαικτική λέσχη της Αθήνας! Αυτά τα έχει βγάλει ο ……… και είναι ψέματα», λέει με έμφαση, αναφέροντας το όνομα μεγάλου άσου της Παναχαϊκής, συμπαίκτη τότε του Ρήγα.

  «ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ»

  «Στη συνέχεια τιμωρείται για έναν χρόνο από την Παναχαϊκή για δωροδοκία. Άδικα βέβαια, διότι δεν δωροδοκήθηκε για να ζημιώσει την ομάδα του. Πήρε ένα δώρο για τη νίκη της ομάδας του. Και φυσικά δεν ήταν ο μόνος που είχε πάρει χρήματα.

  Ο Γουλανδρής είχε δώσει συνολικά ένα εκατομμύριο δρχ. σε διάφορους παίκτες της ομάδας, αλλά ο Θέμης το αγνοούσε. Και κανένας από τους συμπαίκτες του δεν πήγε στο δικαστήριο να πει ότι πήραν και εκείνοι χρήματα, παρά μόνο κατέθεσαν ότι πράγματι πήραν το ποσό που τους μοίρασε ο Θέμης από τις δικές του 300.000 δρχ.»

  ΤΟ «ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

  Και εδώ ξεκινάει η νέα άγνωστη παρέμβαση του Νίκου Γουλανδρή:

  «Μετά την καταδίκη του Θέμη, τηλεφώνησε έξαλλος ο Γουλανδρής στο Δ.Σ. της Παναχαϊκής λέγοντάς τους ότι είναι άδικη η ετήσια τιμωρία που επέβαλαν στον Ρήγα, για να συμπληρώσει όμως: «Εγώ έδωσα χρήματα και σε άλλους παίκτες σας, αλλά εσείς βρήκατε τον Θέμη το εξιλαστήριο θύμα. Δεν πειράζει όμως, θα τον συντηρώ εγώ για ένα χρόνο!»

  Και έτσι έγινε: Κάθε μήνα ανεβαίναμε με το αυτοκίνητο μας στην Αθήνα. Ο Θέμης καθόταν πιο μακριά πίσω από τα δέντρα για να μην φαίνεται και έμπαινα εγώ στο σπίτι του που ήταν πίσω από τα Ανάκτορα, όπου με υποδεχόταν ο ίδιος εγκάρδια. Με αγκάλιαζε, μου προσέφερε πορτοκαλάδα, συζητούσαμε και μου έδινε το μηνιάτικο του Θέμη είτε σε επιταγή, είτε σε φάκελο. Πρέπει να ήταν αν θυμάμαι καλά, γύρω στις 5.000 δρχ.

  Για έναν ολόκληρο χρόνο συνέβαινε αυτό, κάθε μήνα! Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, πολύ ευγενής, τίμιος και πολύ κύριος!»

  Πηγή: patrinorama.com.gr

 82. 76 Ευχαριστώ πολύ πολύ. Δεν αμφιβάλω για το μέλλον.

 83. Alexis said

  1.Καλό μήνα!
  2.Περαστικά στον Κώστα!
  3.Δεν υπάρχει Ιούνης και Ιούλης!

  Οκ, πλάκα κάνω, δεν θέλω να ξεκινήσω πάλι τη γνωστή γκρίνια αλλά πολύ θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη κάποιων σχολιαστών επ’ αυτού, π.χ. του Πέπε του οποίου το γλωσσικό αισθητήριο εκτιμώ αφάνταστα και τα σχόλια του είναι πάντα σοβαρά και μετρημένα.
  Για το αν δηλαδή λέγονται και σε ποιά συχνότητα στον καθημερινό λόγο οι τύποι Ιούνης και Ιούλης.
  Είμαι βέβαιος ότι αν ψάξουμε σε ένα αρκετά μεγάλο σώμα κειμένων η συχνότητα του Ιούλη έναντι π.χ. του Μάη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 προς 20.
  Και εννοώ σώμα κειμένων της ΚοινΝΕ, όχι διαλεκτικό ή ιδιωματικό.
  Το ότι δεν υπάρχουν σχεδόν παροιμίες με τους τύπους αυτούς νομίζω ότι κάτι λέει…

 84. Μαρία said

  80
  Οι βοσκοί είναι ο Ήλιος κι ο Ιούλιος. Αλλιώς θα υπήρχε στίξη μετά τη λέξη Ιούλιος.

 85. Κιγκέρι said

  >>…Μια διαιτολογική παροιμία που ομολογώ πως δεν την έχω καταλάβει, λέει «κότα πίτα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη».

  Για να δούμε μήπως μπορέσουμε να το λύσουμε αυτό:
  Σκέφτομαι ότι η πάπια, η οικόσιτη πάπια, διατηρεί τα γενετικά χαρακτηριστικά της αγριόπαπιας, από την οποία προέρχεται, που είναι όμως αποδημητικό είδος. Υποθέτω λοιπόν ότι κατά τον Ιούλιο, με την προοπτική της μετανάστευσης αποθηκεύει λίπος, οπότε το κρέας της θα είναι πιο λιπαρό και άρα πιο νόστιμο.
  Για τις κότες τώρα, αν και παιδί της πόλης, ξέρω ότι την άνοιξη, που γεννούν πολλά αυγά, αδυνατίζουν, ενώ τον χειμώνα, που δεν γεννούν τόσο πολύ, είναι πιο παχιές, άρα πιο νόστιμες.
  Και σκέφτομαι ακόμη ότι τον καιρό που βγήκαν αυτές οι παροιμίες, ο κόσμος δεν έψαχνε το άπαχο κρέας!

 86. Alexis said

  #85: Εντάξει αλλά η πίτα πού κολλάει;
  Μήπως με «κότα, χήνα το Γενάρη» βγάζει καλύτερο νόημα;

 87. spyridos said

  63
  «Φλαμουριά (η τιμωρία των παιδιών της χορωδίας)»
  Ω ναι.
  Υπάρχει και μια ηχογράφηση με την Ελληνική μετάφραση που την τραγουδάει ο Μίκης
  αλλά είναι φρικτό βασανιστήριο. Να το αποφύγετε.

  Η φλαμουριά ξεκίνησε από τα Βαλκάνια το ταξίδι της για την υπόλοιπη Ευρώπη.
  Οι Ρωμαίοι την αγάπησαν και την πήραν μαζί τους στο ταξίδι τους προς τα βορειοδυτικά.
  Την φύτευαν γύρω από τα ιερά τους.
  Από αυτούς την πήραν οι Γερμανικοί λαοί και την έκαναν μέρος των δοξασιών τους.
  Ο Χριστιανισμός συνέχισε να την χρησιμοποιεί όπως την βρήκε.
  Οι εκκλησίες από Ολλανδία ως Πρωσία περιστοιχίζονται από φλαμουριές.
  Από δέντρο του δάσους έγινε δέντρο των πόλεων.
  Σε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Αλλά και στους κήπους των σπιτιών στη νότια πλευρά
  για να μην τα καίει ο ήλιος το καλοκαίρι.
  Με ίσκιο παχύ όπως ο πλάτανος και άρωμα μέσα στην κάψα του καλοκαιριού.
  Με φύλλα που απορροφούν βρωμιά και καυσαέρια είναι πηγή δροσιάς και χαράς.

  Έγιναν ακόμα και σύμβολο του Πρωσικού μιλιταρισμού εκεί κάτω από τις φλαμουριές του Βερολίνου.
  Αλλά δεν έφταιγαν εκείνες γιαυτό.

  Η Marialinde (Φλαμουριά της Παναγίας) στο Oisterwijk της Βραβάνδης πρέπει να φυτεύτηκε γύρω στο 1390
  και βρίσκεται ακόμα εκεί δίπλα από το δημαρχείο.
  Από το 1500 χτίστηκε στην κουφάλα της ένα μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας.
  Η Μεγάλη Φλαμουριά στο Heede της Κάτω Σαξονίας είναι 600 – 800 χρόνων.
  https://nationalerbe-baeume.de/project/sommer-linde-heede-emsland/
  Οι ρωμαιοκαθολικοί κάνουν κάθε χρόνο λιτανεία γύρω της την ημέρα της Αγίας Δωρεάς.
  Το 1763 στον πόλεμο Ολλανδών – Γερμανών καταστράφηκε από τους Ολλανδούς ολόκληρη η πόλη.
  Ο επικεφαλής στρατηγός των Ολλανδών (ήταν Σουηδός) επενέβη και σώθηκε η φλαμουριά που είχε αρπάξει φωτιά.

  Στα Τούρκικα τη λένε ihlamour.
  Μια φορά προσπάθησα να το πω σε μιά Αζέρισα, αλλά δεν κατάλαβε την τούρκικη λέξη.
  Κατάλαβε όμως την Περσική لیند που τώρα δεν θυμάμαι εγώ πως προφέρεται.
  Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει, ευχαρίστως.

  Στη Λάρισα ο δήμος έχει φυτέψει περίπου 500 φλαμουριές μέσα στην πόλη.
  Τις μισές τη δεκαετία του 90, οι άλλες είναι παλιότερες.
  Όποιος πάει τώρα, μέσα στο κατακαλόκαιρο στην αγορά και στους γύρω δρόμους καταλαβαίνει πόσο ευεργετική επέμβαση για το μικροκλίμα ήταν αυτές οι φλαμουριές.
  Φλαμουριές προέβλεπε και το πρόγραμμα δεντροφύτευσης για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004,
  αλλά οι μιζαδόροι έβαλαν παντού τα γνωστά πεύκα (πχ στη λεωφόρο Μαραθώνος) και τους γνωστούς φοίνικες και ακόμα τρέχουμε.

  Το φλαμουρόμελο είναι από τα γευστικότερα και πιο αρωματικά μέλια που έχω δοκιμάσει.
  Είναι ζεστασιά μες στο χειμώνα. Οι μέλισσες το μαζεύουν μες στο κατακαλόκαιρο αλλά το τρώνε
  Γενάρη Φλεβάρη μες στο καταχείμωνο.
  Φλαμουρόμελο σκέτο στην Ελλάδα τρυγούν οι μελισσοκόμοι του Εβρου.
  Να εδώ το χρώμα του από τον περσινό μου τρύγο

 88. Alexis said

  Συνελήφθη ο Χρήστος Παππάς.
  Άντε να δούμε τι άλλο θα βρείτε να γκρινιάξετε με την κυβερνησάρα μας βρε… 🙂

 89. Γιάννης Ιατρού said

  88: Τι περνάνε στη βουλή;
  Αααα το ασφαλιστικό… Οκ 🙂

 90. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πίτα, κότα τον Γενάρη, κόκορας τον Αλωνάρη, έτσι την ξέρω εγώ την παροιμία.
  Για την πίτα δεν ξέρω. Για την κότα, Γενάρη, καταχείμωνο δεν γεννάει ή αν ναι, ελάχιστα αυγά. Τότε είναι πιο καρδαμωμένη.
  Κόκορας, λόγω του ότι οι κότες την Άνοιξη κλωσσάνε και για ένα διάστημα μεγαλώνουν και εκπαιδεύουν τα πουλάκια τους, δεν δέχονται σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τον κόκορα. Ενίοτε του επιτίθενται για να προστατέψουν τα παιδιά τους. Άρα ο κόκορας ως απέχων των συζυγικών του καθηκόντων, παίρνει λίγο τα πάνω του αυτό το διάστημα, οπότε τον περί τον Ιούλιο έχει παραπάνω βάρος, ενώ την Άνοιξη δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να γονιμοποιεί ολόκληρο χαρέμι. Ο,Ε,Δ, 😛😜🤪

 91. Λεύκιππος said

  Λουκιανός Κηλαιδωνης, ακόμη δεν το πιστεύω ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι πια μαζί μας

 92. Κιγκέρι said

  86: Αλέξη,

  να σου πω, το σκέφτηκα κι αυτό και έχω δύο ερμηνείες:

  Εάν μεν το κότα πίτα είναι ένα πράγμα, κοτόπιτα, μου φαίνεται λογικό τις εποχές που οι άνθρωποι δεν έσφαζαν εύκολα τα πουλερικά τους, να επιδιώκουν να χορτάσουν περισσότερο και περισσότεροι – ε, και ένα ταψί κοτόπιτα είναι πιο πολύ φαΐ από μια κότα σκέτη.
  Αν τώρα είναι κότα, πίτα, δηλαδή δύο πράγματα, έχω να πω ότι η πίτα σαν παρασκευή απαιτεί αρκετό χρόνο, ν’ ανοίξεις φύλλο, να κάνεις τη γέμιση, να τη στρώσεις, να την ψήσεις και τον Αλωνάρη οι γυναίκες ήταν όλη μέρα στα χωράφια, δεν μπορούσαν να ασχοληθούν με τέτοια χρονοβόρα φαγητά. Τον χειμώνα όμως που ήταν όλη μέρα στο σπίτι, μπορούσαν.
  Για χήνα δεν ξέρω κάτι, μπορεί κι αυτό που λες να ισχύει.
  Τέλος πάντων, εγώ άμεσες εμπειρίες από αγροτική ζωή δεν έχω, μόνο μερικές λογικές σκέψεις κάνω με βάση όσα ξέρω εγκυκλοπαιδικά! 🙂

 93. sarant said

  88-89 Προεκλογικό;

 94. 87# Εξαιρετικό Spyridos, ευχαριστούμε.
  Αν μου επιτρέπεις, είσαι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης μελισσοκόμος?

 95. 92 κλπ
  Πρόκειται για δυο ξεχωριστά φαγητά, στη Στρ. Ζωή ο αφηγητής τα λέει λεπτομερώς. Η κότα πίτα ήταν η ελάχιστη επιβάρυνση που θα είχε ο χωρικός από το μεταβατικό απόσπασμα. Και η κότα έπρεπε να βράσει και η πίτα να ψηθεί για τους υψηλούς φιλοξενούμενους.

 96. Τώρα που το σκέφτομαι, αυτό το βιβλίο θα γινόταν εξαιρετικό έργο στα χέρια ενός ικανού και σοβαρού σκηνοθέτη.

 97. Γιάννης Ιατρού said

  93: Σου μύρισε φθινόπωρο; 🙂

 98. Με πρόλαβε το Χτήνος για την κότα πίτα και τη «Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι». Ας όψεται η @#$% ημικρανία.
  Καλό μήνα!

 99. 98# Γειά σου Δύτη!

 100. Μαρία said

  90
  Κι εγώ. Με παπί πρώτη φορά την ακούω.
  Κόκορα κρασάτο τον Αλωνάρη σέρβιρε πριν απο χρόνια η μοναδική τότε ταβέρνα στον Παρθενώνα της Χαλκιδικής.

 101. Μαρία said

 102. Κιγκέρι said

  Το «πίτα κότα» στα «Διηγήματα του μικρού σχολειού» του Χρηστοβασίλη:

  Ο Αναστάσης ήταν στη δεύτερη τάξη και μόλις είχε μπει στ´ Οχτωήχι. Είχε φέρει εκείνη μάλιστα την ημέρα ως δώρο του δασκάλου από το χωριό του μια ριζόπιτα και μια πολύ παχιά ψημένη κότα, γιατί, όταν είχε φτάσει σε κείνο το μέρος τ´ Οχτωηχιού, που αναφέρεται η φράση «τον Αδάμ πεπτωκότα», ήταν μεγαλοσαράκοστο και δεν μπορούσε ο δασκαλος να φάγει τότε ούτε την πίτα ούτε την κότα. Για να εξηγηθώ καλύτερα, το «πεπτωκότα» αυτό το εξηγούσαν όλοι οι δάσκαλοι εκείνης της εποχής, ως κι εκείνοι ακόμα που εννοούσαν την αληθινή σημασία του, ότι εσήμαινε πράγματι «πίτα, κότα», για να διαιωνίζεται η υποχρέωση τού να φέρνει ο μαθητής στο δάσκαλό του μια πίτα και μια ψημένη κότα, όταν έφτανε σ´ αυτό το μέρος τ´ Οχτωηχιού.

  Αυτά για το πίτα-κότα. Βάζω και το λιγο παρακάτω γιατί έχει γούστο:

  Ο Γιάννης ήταν στην τρίτη τάξη και κόντευε να τελειώσει τα «πινακίδια» κι επειδή, όταν είχε φτάσει στη φράση: «Επ´ αυτά τα πετεινά», που σήμαινε στη διδασκαλική γλώσσα εκείνου του καιρού «να φέρεις στο δάσκαλο ένα πετεινό», ήταν το ίδιο μεγάλη σαρακοστή και δεν μπορούσε να φαγωθεί το κανονισμένο πετεινό, είχε φέρει κι αυτός έναν πελώριο ζωντανό πετεινό, γιατί τον ήθελε ο δάσκαλος για την κοτόστανη του σπιτιού του.

 103. Μαρία said

  102
  ως κι εκείνοι ακόμα που εννοούσαν την αληθινή σημασία του 🙂

 104. Alexis said

  #102: Ωραία. Εξηγήθηκε λοιπόν το «κότα πίτα».
  Γιατί μέχρι τώρα νόμιζα ότι είναι λάθος ή αποτέλεσμα παρανόησης, όπως το «ζήσε Μάη μου»

 105. voulagx said

  #81: ΤζηΠοιντ, αυτα τα εχω ακουσει απο τον συχωρεμενο τον Ρηγα το ΄78 αν θυμαμαι καλα, τοχω γραψει εδω μεσα το παλαι ποτε. Γνωστα πραματα οπως κι οτι ο Παντελακης δεν την ξαναπατησε στο αλησμονητο ΠΑΣ-ΠΑΟΚ 4-5.

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  «και όχι μόνο αυτής της λυσσώδους παραμυθίας προς το πρόσωπό μου»
  Τα ΜΜΕ και η Αριστερά παρηγόρησαν με λύσσα τον Παππά; Τι εννοεί ο συλληφθείς;☺
  https://www.efsyn.gr/ellada/astynomiko/300748_synelifthi-stoy-zografoy-o-fygopoinos-hrysaygitis-hristos-pappas

 107. 97# Μπα, σαν εμφύλιος μυρίζει.

  «Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

  https://www.imerodromos.gr/o-kyrios-skertsos-enas-semnos-portosalte/

 108. Μαρία said

  106
  Μπερδεύει την παραμυθία με το παραμύθιασμα 🙂

  Συνελήφθη αλλοδαπή η οποία έκρυβε στο σπίτι της ημεδαπό.
  «Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τον ναζί έκρυβε στο σπίτι της 52χρονη Ουκρανή, η οποία είχε λάβει την ελληνική υπηκοότητα και ήταν υποψήφια στις εκλογές για τον δήμο Αθηναίων. Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση άρθρου 169Α Π.Κ.»

 109. sarant said

  108 Υποψήφια με ποιον συνδυασμό άραγε;

  97 Λιγάκι 🙂

  96 Ναι, έχει πολλά στιγμιότυπα

 110. spyridos said

  94
  Ερασιτέχνης, Αγάπη Μόνο.

  95
  «Στρατιωτική Ζωή..»
  Πετάς ώρες ώρες τσιτάτα και βιβλία που τα είχαμε ξεχάσει (κακώς)

  107
  Σκέρτσος ;
  Τι είναι αυτό το πράγμα;
  Μόλις το διάβασα το όνομα σε άλλο νήμα. Που τους βρίσκουν;
  Τι ρωτάω. Από την κουραδομηχανή της ΔΑΠ.

 111. Μαρία said

  110
  Όχι της ΔΑΠ, του ΣΕΒ. https://www.sev.org.gr/o-sev/viografika-omiliton-epicheirimatiko-synedrio-mesaion-kai-mikron-epicheiriseon-odigos-anaptyxis-ton-mme/akis-skertsos/

 112. Pedis said

  Τώρα που πιάστηκε πιάστηκε ο Παππάς, καιρός να αποφυλακιστούν ακόμη δυο-τρεις ναζί.

  # 107 – Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού[?] χαρακτήρα …

  Χοντροπαπαριές, με μία ακόμη ευκαιρία, για τη διαμόρφωση κανιβαλίστικου κλίματος στην πλέμπα. Συμφέρει.

  Αφού ο Πορδοψάλτης προτείνει οι μη εμβολιασμένοι να πληρώνουν τα έξοδα περίθαλψης, τότε ψηφοφόροι, μέλη και στελέχη της Νουδού να έχουν τη χαμηλότερη προτεραιότητα στις ΜΕΘ. 🤬

  Αλλά ας δούμε πρώτα τι σόι αποτελεσματικότητα ακριβώς έχουν τα υπάρχοντα εμβόλια ενάντια στις νέες μεταλλάξεις και τα λέμε μετά με τον κάθε Scherzo πολιτικάντη.

 113. # 105

  Γνωστά είναι, παραμυθάκια είναι, ο Ρήγας καταδικάσθηκε σε φυλακή από πολιτικό δικαστήριο για δωροληψία αλλά ο ΟΣΦΠ δεν τιμωρήθηκε-ως συνήθως. Η βλακεία του ΠΑΟΚ ήταν που ασχολήθηκαν να μην πιάσει ο ΟΣΦΠ την 9φιλική) Καβάλα και το πέτυχαν αλλά τρυπήθηκαν από μέσα γιατί με τόσα λεφτά στους παίκτες της Παναχαϊκής κάποιοι σκέφτηκαν να δώσουν και λίγα σε κάποιους παίκτες του ΠΑΟΚ.
  Αυτά που δεν είναι «γνωστά» είναι πως ο ΟΣΦΠ έπιασε τον ΠΑΟΚ στην βαθμολογία μετά από δυο συνεχόμενες ήττες από Φωστήρα και ΟΣΦΠ σε απίστευτα τραμπούκικες συνθήκες, μάλιστα στο ένα ματς τρεις ή τέσσερις ποδοσφαιριστές της αποστολής πήγαν νοσοκομείο αντί για γήπεδο και πως ο εκάστοτε αντίπαλος το ΟΣΦΠ έβγαζε ανακοίνωση κατηγορώντας τους ποδοσφαιριστές του για μειωμένη απόδοση και πολλοί στο ματς με τον ΠΑΟΚ που ακολουθούσε στο πρόγραμμα κατέβαζαν β’ ομάδα δηλώνοντας πως αναγνωρίζουν τον ΠΑΟΚ σαν πρωταθλητή !! Ο υπάλληλος της ΓΓΑ Παυλόπουλος (γνωστών ερυθρόλευκων φρονημάτων) είχε προγραμματίσει (και πιθανότατα «προγραμματίσει» ) την ημερομηνία του μπαράζ πριν από το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Παναχαϊκής βλέποντας τι γινότανε.
  Αυτά επί χούντας αλλά και επί Σύριζα αν εφαρμοζότανε ο ΚΑΠ του 2017 στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ θα είχε μηδενισθεί η ΑΕΚ που αποχώρησε από τον αγώνα αλλά άλλες ήταν αι βουλαί του «υψίστου»- κουιζάκι για δύσκολους λύτες ποιός ήταν ο «ύψιστος»
  Για να μην μείνει παραπονεμένο το τρίτο σκέλος του ΠΟΚ προσεχώς για τα παιχνίδια Ηρακλή-ΠΑΟΚ 3-0 και ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 1-2 το 2004με Βόκολο και Αναστασιάδη να δίνουν ρεσιτάλ ή τα πολύ πιο ήπια με τον Σπανάθα στο Αρης-ΠΑΟΚ 2-0, συνηθισμένες καταστάσεις όταν βρισκότανε σε απόσταση βοής από τίτλο ο ΠΑΟΚ

 114. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 115. spiridione said

  Για την παροιμία κότα – πίτα κλπ. η πίτα ίσως ήταν η πρωτοχρονιάτικη πίτα. Κότα τρώγανε επίσης σε πολλά μέρη για πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αλλά γενικά ήταν χειμωνιάτικο φαγητό η γριά κότα με το ζουμί της.
  Για τον κόκορα, ο Κ. Χουρμουζιάδης στα Θρακικά λέει ότι του Προφήτη Ηλία είχαν έθιμο να σφάζουν κόκορες:
  Τώρα σφάζνε τς πετνοί και λένε «Κότα πίττα το Γενάρ κόκορο τον Αλωνάρ», και κρατούνε καινούργιοι άπ’ τα μαρτιάτκα τα πετναράκια. Τα παιδιά τρώνε τα φτερά για να πετάνε, οι μεγάλι τα ποδάρια για να πορπατούνε, και οι γυναίκες το πίσω μέρος για να κάd-dαι στa σπίτια να κιτάζνε τσι δλειές τς και να μη σουρτουκεύνε εδώ και κεί.

  Τα πρώιμα κοτόπουλα επωλούντο εις καλήν τιμήν. Ολίγα δε εφυλάττοντο προς αντικατάσταση των γηραιοτέρων ορνίθων και του πετεινού, ο οποίος άμα υπερέβαινε το τέταρτον έτος της ηλικίας του, αντικαθίστατο δι’ άλλου, σφαζόμενος κατά κανόνα την ημέραν του Προφήτου Ηλία, 20 Ιουλίου. Εκ τούτου και ή παροιμία: «Κότα πίτα το Γενάρ, κόκορο τον Αλωνάρ». Εκτός από τα πρώιμα πουλιά του Ιανουάριου και Μαρτίου, έβγαζαν και τα λεγόμενα «υστερνά», ή «αυγουστιάτκα», διότι τον Αύγουστον έβγαιναν. Ταύτα επωλούντο το Σαραντάμερο, αλλά δεν εθεωρούντο κατάλληλα δια «dαμουζλ-ήκι», όπως τα πρώιμα.

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα!

  9
  Εικοστρείς του Ιούλη και Τρίτη και
  φτάνουν για το γάμο η Κρήτη και
  όλα τα νησιά

  115 «Κότα πίττα το Γενάρ κόκορο τον Αλωνάρ»
  Όρνιθα γεναριάτικη και πετεινό Αλωνάρη, σ΄εμάς.

  Αυτό το «παπί τον Αλωνάρη» της παροιμίας, ίσως εννοεί/τονίζει τα μικρά πουλιά του είδους που, αφού εκκολάπτονται την άνοιξη, είναι στη νόστιμη τους ώρα,τρυφερά νεαρούδια, περί τον Ιούλιο.
  «Οι νεαρές πάπιες έχουν πιο πολύτιμο κρέας από τα παλιά.» λέει ένας γεωπόνος για τις πάπιες Πεκίνου (φαντάζομαι ισχύει και για τις ελληνικές 🙂 )
  https://garden-el.desigusxpro.com/utki/pekinskaya.html

 117. 116# ΕΦΗ δεν ξέρω αν ισχύει αυτό για τις νεαρές πάπιες. Προσωπικά μου έρχεται τζάμπα. Στέλνω το εκπαιδευμένο μου γεράκι στον γείτονα όποτε μου ‘ρχεται η όρεξη για πάπια απ’ εκείνου.

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  117
  Απεκείνου α!
  Ευτυχώς που δε μένουμε δίπλα! Πότε πότε κάνω την πάπια , αν κι όχι νεαρή 🙂
  σσ προσπαθώ να «μπετονιάρω» στη σκέψη την εικόνα της πάπιας με φτερά γιατί η θεια μου,91, μας έχει πρήξει που δε βολεύεται κ παραγγείλαμε ως κι από τη Θεσνίκη (αλήθεια) κι έχει τώρα 4 πάπιες κάτω απ το κρεβάτι 😦

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: