Υποχρεωτικότητα, μια νέα λέξη
Posted by sarant στο 20 Ιουλίου, 2021
Πριν αρχίσω το σημερινό άρθρο, μια σημείωση επί της διαδικασίας. Εδώ και πολλά χρόνια, δημοσιεύω κάθε δεύτερη Τρίτη, σε συνέχειες, βιβλία του πατέρα μου. Αυτό το άρχισα μετά τον αναπάντεχο θάνατό του στα τέλη του 2011 και σταδιακά έχω δημοσιεύσει όλα σχεδόν τα βιβλία του -πριν από 14 μέρες ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του «Οι εσταυρωμένοι σωτήρες». Επειδή διστάζω να παρουσιάσω ανέκδοτα έργα του που δεν τα είχε χαρακτηρίσει «έτοιμα προς έκδοση» κι επειδή για τεχνικούς λόγους δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να παρουσιάσω ένα βιβλίο του που δεν έχει παρουσιαστεί εδώ, θα διακόψω για ένα διάστημα αυτές τις δημοσιεύσεις.
Πάμε λοιπόν στο άρθρο μας, που ο τίτλος του ίσως σας φανεί ανακριβής. Είναι πράγματι «νέα λέξη» η υποχρεωτικότητα; Ναι και όχι, θα έλεγα. Ασφαλώς η λέξη δεν εμφανίστηκε το 2021. Αν κάνετε αναζήτηση στα σώματα κειμένων, θα τη βρείτε, σποραδικά, και σε προηγούμενα χρόνια.
Αλλά και λεξικογραφικά, έχει κάποια παρουσία, αφού από τα τέσσερα μεγάλα έντυπα λεξικά μας υπάρχει ένα που την καταγράφει. Είναι το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, που δίνει τον ορισμό: «η ιδιότητα του υποχρεωτικού» και τις φράσεις: «η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης / της προσχολικής εκπαίδευσης / της ψήφου». Αλλά και το Βικιλεξικό καταγράφει τον όρο.
Βέβαια, η λέξη είναι παράγωγος όρος, κανονικά σχηματισμένος, απόλυτα διαφανής. Όμως δεν εμφανίζεται συχνά στα παλιότερα σώματα κειμένων, ίσως επειδή είναι πολυσύλλαβη (οχτώ οι συλλαβές της, ακόμα και με τα ελληνικά μέτρα είναι πολλές) αλλά και, κυρίως, επειδή υπάρχουν εύκολες περιφράσεις -ας πούμε, αντί για «η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης» θα μπορούσαμε να πούμε -και το λέμε- «ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης». Πάντως, σε νομικά κτλ. κείμενα ο όρος ακουγόταν.
Βρίσκω διατριβή με τίτλο «Η υποχρεωτικότητα ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνικής ασφάλισης», που έχει εκδοθεί και σε βιβλίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αγγλική μετάφραση του τίτλου χρησιμοποιεί περίφραση: The compulsory character…
Να σημειώσω ακόμη ότι σε παλιότερα κείμενα βρήκα τη λέξη να χρησιμοποιείται κάποτε με διαφορετική σημασία, αν και η διαφορά έγκειται στη σημασία της λέξης «υποχρεωτικός». Διότι υποχρεωτικός δεν είναι μόνο αυτός που μας επιβάλλει μια υποχρέωση αλλά και ο ευγενικός και περιποιητικός, που με τη συμπεριφορά του μας υποχρεώνει. Κι έτσι, όταν στην αλληλογραφία των Κουντουριώτηδων διαβάζουμε «Σας εκφράζομεν κατ’ ακολουθίαν τάς ειλικρινεστάτας των ευχαριστιών διά την τόσην ευγενή και φιλικήν υποχρεωτικότητα» πρέπει να καταλάβουμε την περιποιητική συμπεριφορά, όχι την επιβολή υποχρέωσης.
Αλλά βέβαια φέτος η συχνότητα της χρήσης του όρου «υποχρεωτικότητα» εκτινάχθηκε σε ύψη πρωτοφανή. Και βέβαια στον καιρό της πανδημίας, όταν λέμε «υποχρεωτικότητα» όλοι καταλαβαίνουμε «υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών» αν και ο όρος είχε επίσης χρησιμοποιηθεί για τα τεστ. Και σίγουρα η υποχρεωτικότητα θα περιλαμβάνεται στις υποψήφιες για τη Λέξη του 2021, αν είμαστε καλά ως τότε και έχουμε όρεξη να κάνουμε τον διαγωνισμό.
Ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη, κι έτσι καταρχην δεν μπορεί να γίνει χωρίς συναίνεση του ενδιαφερόμενου προσώπου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε πρόσφατη απόφασή του δέχθηκε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την εγγραφή παιδιών σε μη υποχρεωτική εκπαίδευση (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία), διακρίνοντας ρητά τις περιπτώσεις αυτές από την υποχρεωτική εκπαίδευση (δημοτικό, γυμνάσιο). Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης [μην το ταυτίζετε με την ΕΕ] ενέκρινε τον Ιανουάριο το ψήφισμα 2361 (μη δεσμευτικό, βέβαια) το οποίο καλεί τα κράτη μέλη και την ΕΕ να:
7.3.1 ensure that citizens are informed that the vaccination is not mandatory and that no one is under political, social or other pressure to be vaccinated if they do not wish to do so;
7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or not wanting to be vaccinated;
δηλαδή να ενημερώσουν τους πολίτες ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πρέπει να δέχεται πολιτικές, κοινωνικές ή άλλες πιέσεις για να εμβολιαστεί αν δεν το επιθυμεί, και επίσης να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί -είτε αυτό οφείλεται σε λόγους υγείας είτε στο ότι δεν το επιθυμεί.
Από την άλλη, αξίζει να διαβάσετε την πρόσφατη (μέσα Ιουνίου) σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, που εξετάζει όλες τις πτυχές του ζητήματος για να καταλήξει ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μπορεί να δικαιολογηθεί για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όχι όμως για τον γενικό πληθυσμό.
Η Επιτροπή όμως θεωρεί «έσχατη λύση» τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας για ορισμένες κατηγορίες, εφόσον έχουν προηγηθεί αφενός εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και αφετέρου μέτρα ενθάρρυνσης/αποθαρρυνσης. Εξίσου σημαντικό είναι ότι: Ως έσχατη λύση, η πρόβλεψη αυτή [της υποχρεωτικότητας] πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό
ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού
Ασφαλώς οι εξαγγελίες για επ’ αόριστο άδεια άνευ αποδοχών (όπως ακούστηκε να λέει χτες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης) σε όσους δεν εμβολιαστούν ενώ ανήκουν στις κατηγορίες για τις οποίες ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα αντιβαίνουν στις παραπάνω συστάσεις.
Πιο σημαντικό είναι το πολιτικό θέμα. Όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη φαίνεται ότι υπάρχει ένα υπολογίσιμο ποσοστό πολιτών που δυσπιστούν και αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Είναι εύκολο να τους θεωρήσουμε όλους ψεκασμένους -και πολλοί το έκαναν όταν την Κυριακή είδαν να πρωταγωνιστούν στις συγκεντρώσεις διάφοροι γραφικοί τύποι που παρέπεμπαν ευθέως στα «μακεδονομαχικά» συλλαλητήρια.
Είναι εύκολο αλλά δεν είναι σωστό. Ούτε αντικειμενικά σωστό, ούτε πολιτικά εύστοχο, διότι με τους χαρακτηρισμούς «ψέκα» κτλ. καταφέρνουμε να ομογενοποιήσουμε αυτό το ετερόκλητο πλήθος και να το κάνουμε να συνταχθεί, τελικά, πίσω από τους πούρους και ντούρους αρνητές των εμβολίων.
Να μην παρεξηγηθώ: οι πολίτες που αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν κάνουν λάθος. Ιδίως όσοι δεν βρίσκονται πια στην πρώτη νιότη, ας πούμε όσοι έχουν περάσει τα 40, είναι εντελώς ανόητο να φοβούνται τις όποιες παρενέργειες του εμβολίου περισσότερο απ’ όσο τις συνέπειες της βαριάς νόσησης με τον κόβιντ, που είναι πιθανότερες κατά πολλές τάξεις μεγέθους. Γι’ αυτό κι εγώ (της τρίτης πλέον νιότης) έσπευσα να εμβολιαστώ, χωρίς μάλιστα να ψιλολογήσω το εμβόλιο που έκανα (Άστρα μη με μαλώνετε).
Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού φαίνεται καθαρά αν δούμε ότι η μετάλλαξη δέλτα, ενώ είναι πιο μεταδοτική παγκοσμίως, έχει πολύ μικρή θνησιμότητα σε χώρες με μεγάλα ποσοστά εμβολιασμού αλλά θερίζει σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως στην Αφρική. Και είναι θλιβερή η πλάνη πολλών «σκεπτικιστών» που θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του Ισραήλ και της Βρετανίας τούς δικαιώνουν, ενώ συμβαίνει το αντίθετο.
Αλλά, ξαναλέω, είναι λάθος η καλλιέργεια διχασμού και η τιμωρητική διάθεση.
Και στο θέμα αυτό βλέπω στα μέσα κοινωνικης δικτύωσης πολλούς δημοσιολογούντες που είναι υπέρ του εμβολιασμού να έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια πλειοδοσίας για να επινοήσουν τιμωρίες για τους ανεμβολίαστους. Αρκετά συνηθισμένο είναι η πρόταση να μη δικαιούνται νοσηλεία σε ΜΕΘ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί -βέβαια με λίγη καλή θέληση θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη λογική αυτή στους καρκινοπαθείς καπνιστές, στους καρδιοπαθείς παχύσαρκους κτλ.
Κάποιοι είναι πιο εφευρετικοί. Ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης πρότεινε η υποχρέωση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους να αφορά μόνο τους μη εμβολιασμένους. Ο τραγουδοποιός Στ. Δρογώσης ανέβηκε ένα επίπεδο αφού πρότεινε, σε περίπτωση ακύρωσης συναυλιών λόγω κόβιντ, να ζητηθούν αποζημιώσεις από όσους καλλιτέχνες δεν υποστήριξαν την εκστρατεία εμβολιασμού (όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας). Θα αισθάνεται δικαιωμένος ο Άρης Πορτοσάλτε ο οποίος πρώτος είχε προτείνει, σε ανύποπτο χρόνο, να γίνεται ο εμβολιασμός με το ζόρι: αντί να συζητάμε με τον κάθε βλαμμένο, με το ζόρι στη σειρά και εμβολιασμός.
Θα έχει αποτέλεσμα αυτή η τακτική; Πολύ αμφιβάλλω -νομίζω πως τέτοιες τοποθετήσεις μόνο τους αντιεμβολιαστές (που δεν τους ταυτίζω με τους μη εμβολιασμένους) ευνοούν. Ούτε βοηθάει η απίστευτη προχειρότητα της κυβερνητικής πολιτικής, όταν μόλις χτες ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει από σήμερα η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς των ανήμπορων, που αναγγέλλονται εδώ και μήνες και διαρκώς αναβάλλονται, όταν στα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων δεν έχουν προβλεφτεί επαρκή ξενοδοχεία καραντίνας και οι τουρίστες που βγαίνουν θετικοί γυρνάνε σαν τις άδικες κατάρες σε παραλίες και αλάνες.
Αλλά εγώ είπα πολλά. Θέλω να ακούσω τα σχόλιά σας.
rizes said
Η ΔΙΑΝΟΗΣΗ
ndmushroom said
Η (δημόσια) συζήτηση δεν είναι ουσιαστική. Είναι καθαρά επικοινωνιακή, όπως, δυστυχώς, ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο, και συγκεκριμένα από την πρώτη φορά που κάποιος κυβερνητικός ανακοίνωσε θριαμβευτικά ότι «νικήσαμε τον κορονοϊό». Από τότε, άσχετα με τα κύματα, τις μεταλλάξεις, τα ανοίγματα, την πορεία των εμβολιασμών, το μόνο (όχι το κύριο, το μόνο) μέλημα τόσο των κυβερνώντων όσο και των φερεφώνων τους ήταν πώς το οποιοδήποτε πισωγύρισμα στη μάχη κατά του κόβιντ θα χρεωθεί στους νέους, στους αριστερούς, στους ψεκασμένους, στην αντιπολίτευση, στην επιστημονική κοινότητα (θυμάστε τότε που μάθαμε συγκλονισμένοι ότι οι επιστήμονες είχαν απογοητεύσει τον Κυρανάκη γιατί «άργησαν» να βγάλουν εμβόλιο για την νόσο; Όχι τον Κυρανάκη, ρε επιστήμονες, όχι τον Κυρανάκη!), και γενικά σε οποιονδήποτε εκτός των εκλεγμένων διαχειριστών της τύχης του τόπου.
dimosioshoros said
Πολύ καλό.
ΓΤ said
20 Ιουλίου 1974: Να μην ξεχνάμε την… «υποχρεωτικότητα» των Τούρκων (κι ας λείπει μια ζωή από το Μηνολόγιο).
Κουνελόγατος said
Συμφωνώ. Υπέρ του εμβολίου, υποχρεωτικότητα σε κάποιους επαγγελματικούς κλάδους και εκστρατεία πειθούς σε όσους φοβούνται. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κανονικοί άνθρωποι, που για πολλούς λόγους δεν ενημερώνονται σωστά. Κι αυτό, δεν αφορά μόνον το θέμα των εμβολιασμών.
dryhammer said
Δεν κρατήθηκα
Μας υποχρέωσες, μας υποχρέωσες
μα δε μας είπες τελικά πόσο μας χρέωσες.
Κιγκέρι said
Παλιότερα, πριν σχηματιστεί η λέξη «υποχρεωτικότητα», χρησιμοποιούσαμε το ουδέτερο του επιθέτου με άρθρο και λέγαμε «το υποχρεωτικό των εμβολιασμών».
LandS said
@2 👍
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
7 Πράγματι. Δεν ξέρω αν είναι τόσο σαφής αυτη η χρήση πλέον.
mouzes said
Υπάρχουν νεογέννητα 15-20 ημερών που ξεπερνάνε τον κορονοιό, διερωτώμαι πολλές φορές είναι δυνατόν όλη η ανθρωπότητα να περνάει ολα αυτά μετά απο τόσους μήνες? Όχι με την έννοια οτι δεν υπάρχει ο κορονοιός, αλλά έχουμε ξεπεράσει το 50% της ανοσίας έχουμε εμβόλια, έχουμε καλοκαίρι,έχουν βρεθεί θεραπείες και τα μέτρα που παίρνουν είναι χειρότερα όσο αφορά τις ελευθερίες των πολιτών.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Παρακαλω ψαξτε για την λεξη του 2021 εμβληματικός, λ.χ. εμβληματική επένδυση του Ελληνικου…..
atheofobos said
Δεν σημαίνει υποχρεωτικότητα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε ορισμένα επαγγέλματα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι.
Δεν τους υποχρεώνει κανείς να εμβολιαστούν αλλά εφ΄όσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ασκούν αυτό το επάγγελμα, από δική τους απόφαση, στις σημερινές συνθήκες, δεν μπορούν να μισθοδοτούνται και να πληρώνονται.
Περιορισμοί για την άσκηση ενός επαγγέλματος υπάρχουν εκ των πραγμάτων πχ ένας φυματικός δεν μπορεί να εργάζεται στην εστίαση και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι περιορισμοί δεν εξαρτώνται από το ίδιο το άτομο. Πχ στις στρατιωτικές σχολές οι Γυναίκες πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,60μ και οι Άντρες τουλάχιστον 1,70μ και βέβαια δεν μπορεί να είναι θεόχοντρος/η.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα.
Παρά τις κραυγές εκείνων που βιάζονται να εμβολιάσουν το πόπολο για να ανοίξει επιτέλους η οικονομική δραστηριότητα των αφεντικών τους, θεωρώ πως πρέπει να δούμε ψύχραιμα την ουσία της υποχρέωσης ή μη, ως έκφραση της υποχρέωσης απέναντι στην κοινωνία.
Όταν τεκμηριωθεί η ασφάλεια του εκάστοτε εμβολίου (και δεν εννοώ τα κοβιντιακά, καθώς πιστεύω πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να φανούν τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες), η άρνηση να εμβολιάζεται κανείς μοιάζει σε μένα με την άρνηση να φοράει ζώνη ασφαλείας ή να συμμορφώνεται με τον ΚΟΚ. Αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του και τους άλλους, και εφόσον δεν ζει σε κάποια σπηλιά με τη φυλή του, ώστε οι επιπτώσεις της επιλογής του να μην επηρεάζουν άλλους, θα πρέπει να συμμορφώνεται με κάποιες κοινωνικές επιταγές.
Φυσικά το ιδεατό είναι να είναι οι πολίτες τόσο ώριμοι ώστε να μη χρειάζεται απειλή της τιμωρίας. Είναι ένδειξη χρεωκοπίας η τιμωρία ως κύριος τρόπος εφαρμογής μια πολιτικής· δείχνει πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος ούτε του κράτους στον πολίτη.
Δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ετούτης της κυβέρνησης μόνο. Είναι νοοτροπία που πάει πίσω δεκαετίες ή αιώνες. Δε λύνεται πιστεύω με «ένα νόμο, ένα άρθρο». Η εμπιστοσύνη χτίζεται μακροπρόθεσμα, θα πρέπει λοιπόν τα προβλήματα που δεν οφείλουν να είναι θέμα κεντρικής πολιτικής αντιμετώπισης, να μείνουν έξω από αυτή την αρένα ώστε να μη συσπειρώνονται, ως ανακλαστικό, οι οπαδοί γύρω από την ομάδα τους.
Σουμάροντας, επί του πρακτέου, θεωρώ πως κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες πρέπει να έχουν τον πλήρη εμβολιασμό ως προϋπόθεση. Όπως (πρέπει να) απαιτούμε από έναν οδηγό να έχει επαρκή όραση, να μην έχει πιει, να μην παίρνει φάρμακα που να μειώνουν την ικανότητα αντίδρασης κλπ, έτσι πρέπει και κάποιοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους. Ακόμη κι αν δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αυτός καθεαυτός, θα πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα εκείνα που να τους κάνουν ασφαλείς. Ράπιντ τεστ κάθε μέρα; Ολόσωμες στολές, μάσκες και γάντια; Κάτι πρέπει να γίνει πάντως, ο δρόμος της πειθούς έχει χαθεί προ πολλού, από πέρσι το καλοκαίρι που «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Μένει η λύση του χρεοκοπημένου, η επιβολή, αλλά κι αυτή θα πρέπει να γίνει με μέτρο, με αναλογικότητα, όχι τιμωρητικά, ώστε να διασωθούν όσα κουρέλια εμπιστοσύνης έχουν μείνει.
(Έγραφα τμηματικά, ελπίζω να βγάζουν νόημα τα παραπάνω)
sarant said
12 Για ένα διάστημα (και ίσως να ισχύει ακόμα) το όριο ήταν το ίδιο για τα δύο φύλα, 1.70, και αυτό είχε επικριθεί ως αντισυνταγματικό.
ΓΤ said
12@
Πάντως, μέσα στη ΓΥΣ υπάρχει τουλάχιστον ένα «βυτίο»…
LandS said
12
1,70 το όριο στην Ευελπίδων; Δηλαδή τον Ιω. Μεταξά θα τον έκοβαν.
Όχι, τον Βοναπάρτη μάλλον θα τον δέχονταν. Έχω διαβάσει ότι μελέτες των οστών του δείχνουν ότι ήταν στο όριο. Έδειχνε, λένε οι Γάλλοι, κοντός επειδή η Φρουρά του ήταν συνέχεια δίπλα του, λένε οι Γάλλοι.
Αγγελος said
(15) E, δεν απαγορεύεται να παχύνεις αφού διοριστείς 🙂
dryhammer said
16. > Έδειχνε κοντός επειδή η Φρουρά του ήταν συνέχεια δίπλα του
Το ανάποδο συμβαίνει με «τάπες» τραγουδιστές και -ιδίως- τραγουδίστριες που ζητάνε μπαλέτο στα όρια του νανισμού για να μην είναι πιο κοντ@ (άλα τις) και χάνονται.
Georgios Bartzoudis said
(α) «Είναι εύκολο να τους θεωρήσουμε όλους [τους «αντιεμβολιαστές»] ψεκασμένους -και πολλοί το έκαναν όταν την Κυριακή είδαν να πρωταγωνιστούν στις συγκεντρώσεις διάφοροι γραφικοί τύποι που παρέπεμπαν ευθέως στα «μακεδονομαχικά» συλλαλητήρια».
# Νοικοκύρη, θεωρώ ότι καθυβρίζετε τον Μακεδονικό λαό, ταυτίζοντας τους αντιεμβολιαστές με τους Μακεδόνες που διαμαρτύρονταν για το προδοτικό ξεπούλημα της Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας.
(β) «οι πολίτες που αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν κάνουν λάθος».
# Όταν κάποιος που ξέρει ότι, εφόσον δεν εμβολιαστεί μολύνεται και μολύνει σσυνανθρώπους του, οδηγώντας τους στον θάνατο, κάνει απλώς λάθος;; Μήπως κάνει φόνο;;;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
16# Νομίζω εκείνη την εποχή όλοι τους κατσαπρόκοι ήτανε λίγο-πολύ. Γι αυτό φοράγανε και τις καπελαδούρες, για να δείχνουνε ψηλότεροι.
LandS said
19
Δεν καθυβρίζεται κανένας Μακεδονικός λαός. Σχόλιο για τις παρέες κάποιων γίνεται.
Δείξε μου τον φίλο σου που λένε;
Γιάννης Κουβάτσος said
«αντί να συζητάμε με τον κάθε βλαμμένο, με το ζόρι στη σειρά και εμβολιασμός.»
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί «φιλελεύθεροι» σαν τον Πορτοσάλτε αντιπαθούν τον σταλινισμό. Πρακτικά, δεν βλέπω διαφορά στη νοοτροπία τους.
Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικός στον γενικό πληθυσμό. Δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να ξεπεράσει τον φιλοτομαρισμό του ή τις φοβίες του ή τη συνωμοσιολογική του ατσιδοσύνη, δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να επιδείξει κοινωνική υπευθυνότητα, δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να ασπαστεί τον ορθολογισμό. Από την άλλη, όμως, μπορείς να αναγκάζεις ολόκληρο τον πλανήτη να ζει με τον φόβο του κορονοϊού, μπορείς να αναγκάζεις δισεκατομμύρια ανθρώπους να υφίστανται συνεχείς καραντίνες, όταν η επιστήμη μάς έχει προμηθεύσει πλέον με το εμβόλιο που μπορεί να μας απαλλάξει από αυτόν τον εφιάλτη; Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν; Δεν ξέρω, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχουν απλές λύσεις. Ας βρουν την άκρη οι κυβερνώντες, που λυσσάνε να τους ψηφίζουμε, αφού έχουν λύσεις για όλα τα θέματα. Έτσι δεν λένε προεκλογικά;
(Αλήθεια, αν έβγαινε η κυβέρνηση και πρόσφερε ένα freedom pass ας πούμε 1.000 ευρώ σε κάθε «διστακτικό» ή σε κάθε «ψέκα», πόσοι απ’ αυτούς θα επέμεναν να φοβούνται, να συνωμοσιολογούν και να αντιτίθενται στον Αντίχριστο;)
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
>> Όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη φαίνεται ότι υπάρχει ένα υπολογίσιμο ποσοστό πολιτών που δυσπιστούν και αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Είναι εύκολο να τους θεωρήσουμε όλους ψεκασμένους -και πολλοί το έκαναν όταν την Κυριακή είδαν να πρωταγωνιστούν στις συγκεντρώσεις διάφοροι γραφικοί τύποι που παρέπεμπαν ευθέως στα «μακεδονομαχικά» συλλαλητήρια.
Όσο με αφορά προσέχω τις παρέες μου. Αν υπάρχει μια καταφανώς άδικη κυβερνητική πολιτική δεν θα συμπορευτώ με φασίστες για να την καταγγείλω.
sarant said
23 Σε αυτό έχεις δίκιο. Αλλά δεν είναι όλοι τόσο προσεκτικοί.
LandS said
Ένα καλό άρθρο για τους ακόμα ανεμβολίαστους που δεν πιάνει θέματα υποχρεωτικότητας.
LandS said
https://www.epohi.gr/article/40285/giati-yparhoyn-anemvoliastoi
Γιάννης Κουβάτσος said
26: Πλύ σωστά τα λέει. Αλλά λέει κάτι που σίγουρα θα συντελέσει στο να βγάλουν σπυράκια κάποιοι φίλοι (και «φίλοι») σχολιαστές:
«έχουν αναφορά σε μια μη παραθρησκευτική, σώφρονα και δημοκρατική Δεξιά»
Υπάρχουν δεξιοί που δεν είναι θρησκόληπτοι, που είναι σώφρονες και δημοκράτες; Δεν είναι όλοι τους κυρ Παντελήδες, όπως μας διαβεβαιώνουν οι ίδιοι φίλοι και «φίλοι»;😉😂 Αλλά ας μην ξεστρατίζω την κουβέντα.☺
Amour said
Είναι αδιανόητο, σε ένα άρθρο 1.294 λέξεων για την λέξη «υποχρεωτικότης», ο κ. Σαραντάκος να παπαρολογεί ασυστόλως, επειδή δεν έχει κάτι σημαντικό να μάς πεί. Σπεύδω να γίνω σαφέστερη:
1) Η λέξις «υποχρεωτικότης» (με την σημερινή ακριβώς σημασία) δεν είναι καθόλου νέα λέξις, όπως νομίζει ο ανελλήνιστος κύριος Νίκος: Πρωτοκαταγράφεται το σωτήριον έτος 1854 στο εν Ερμουπόλει της Σύρου εκδοθέν περίφημο «Λεξικόν Αγγλοελληνικόν» του Γεωργίου Πολυμέρη ως μετάφρασις της αγγλικής λέξεως «obligingness»:
2) Περιέργως, ενώ κάθε Σαββάτο στα μεζεδάκια του ο λαθοθήρας κ. Σαραντάκος βάλλει κατά δικαίων και αδίκων, το 99% εκ των οποίων δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, στο σημερινό περί «υποχρεωτικότητος» άρθρο του ο αγαπητός μας κύριος Νίκος χάνει μοναδική ευκαιρία να κολλήσει εσαεί στον τοίχο τον επιπόλαιο λεξικογράφο Μπαμπινιώτη. Ο οποίος, τόσο στο Λεξικό του όσο και στο Ετυμολογικό του, πετυχαίνει το 4 στα 4: Δίνει 4 χρονολογίες για την 1η εμφάνιση των συνθέτων της αρχαιοελληνικής λέξεως «υπόχρεως», που και οι 4 είναι λάθος!.. Παραθέτω την σχετική φωτοτυπία από το Ετυμολογικό του Μπάμπι:
Ας δούμε τί λαμπρές ευκαιρίες έχασε (άραγε… λόγω αγνοίας ή επειδή εσχάτως «τα έχει βρεί» μαζί του, όπως φημολογείται στην πιάτσα;) να κολλήσει στον τοίχο τον γερο-Μπαμπινιώτη:
2Α) Η λέξις «υποχρέωσις» δεν πρωτοκαταγράφεται το 1845 από την γαλλική «obligation» όπως νομίζει ο αδαέστατος Μπαμπινιώτης, αλλά 54 χρόνια νωρίτερα, το 1791 από τα ιταλικά: Πρόκειται για ελληνική μετάφραση της αντίστοιχης ιταλικής λέξεως «obbligo» και πρωτοσυναντάται δεκάδες φορές στην περίφημη κωμωδία του Κάρλου Γολδόνη «Η αρετή της Παμέλας» , που μετέφρασε στα ρωμέϊκα ο Πολυζώης Λαμπανιτζιώτης το σωτήριον έτος 1791 εν Βιέννη της Αουστρίας
2Β) Στο ίδιο σύγγραμμα (σελίς 76) πρωτοσυναντάμε και το ρήμα «υποχρεώνω» που ο πανάσχετος Μπάμπι το πρωτοκαταγράφει το 1852, δηλαδή 61 χρόνια αργότερα, χωρίς να σπεύσει να τον διορθώσει ο κ. Σαραντάκος!.. Γιατί, άραγε; Κάτι ύποπτο συμβαίνει εδωπέρα… Επίσης στην σελ. 110 υπάρχει και ο τύπος «υποχρεώνουν»
2Γ) Ο «υποχρεωτικός» δεν πρωτοκαταγράφεται το 1816 όπως νομίζει ο πανάσχετος Μπαμπινιώτης, αλλά 12 χρόνια νωρίτερα: Το σωτήριον έτος 1804 στο περίφημο Λεξικόν Δίγλωσσον της Γαλλικής και Ρωμαϊκής Διαλέκτου του Γεωργίου Βεντότη που εξεδόθη εν Βιέννη της Αουστρίας
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Θα τολμήσει ο αγαπητός μας κύριος Νίκος να βγεί και να μάς πεί γιατί άφησε στο απυρόβλητο τον ανυπόληπτο Μπάμπι, ενώ θα μπορούσε να τον εξευτελίσει εις το διηνεκές;
Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
24# Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι είναι απρόσεκτοι. Στο θλιβερό συλλαλητήριο του Μίκη δεν κατέβηκαν δεκάδες χιλιάδες φασίστες, αλλά οι φασίστες που κατέβηκαν έδωσαν τον τόνο.
(Κι όταν σου δίνουν τον τόνο, κάποια στιγμή θα σου πουν να χορέψεις).
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
>>…φαίνεται ότι υπάρχει ένα υπολογίσιμο ποσοστό πολιτών που δυσπιστούν και αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Από αυτούς οι ‘ψεκασμένοι’ υποψιάζομαι ότι είναι σχετικά λίγοι. Οι περισσότεροι έγιναν διστακτικοί από τις παλινωδίες των επιστημόνων και, κυρίως, των κυβερνώντων, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας (έστω κι αν αντικειμενικά ήταν δύσκολη η όλη αντιμετώπισή της). Αλλά το να υπάρχουν και γιατροί που, εκτός του ότι δεν θέλουν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, διώχνουν ή αρνούνται να εξετάσουν εμβολιασμένους, αυτό πια μου είναι αδιανόητο!
[Μαρτυρία αξιόπιστη για Αθηναίο γιατρό].
====
Και δυο-τρία ωραία από το χθεσινό δελτίο τύπου του ΕΟΔΥ:
– Υπάρχει σε δύο σημεία ’’εμβολιασμός κατ’ οίκων’’, αλλά παρακάτω ο οίκος ήταν … ένας και έγινε ’’κατ’ οίκον’’.
– Λέει ο κ. Θεμιστοκλέους: «Ανακοινώνουμε μία ακόμη επιχειρησιακή αλλαγή. Οι πολίτες από αύριο θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν, δηλαδή την ίδια μέρα, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβολιαστικό κέντρο.»
Ασυναρτησία δεν είναι; Θέλει να πει, νομίζω:
«Οι πολίτες από αύριο θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν αυθημερόν με οποιοδήποτε εμβόλιο, αρκεί να υπάρχει διαθεσιμότητα στο εμβολιαστικό κέντρο της επιλογής τους.»
[Θα πρόσθετα εγώ «και διαθέσιμο προσωπικό και χρόνος».]
28.
Σιγά, καλέ κα Amour! Μας υποχρέωσες πάλι! 😰😵
Μαρία said
Υποχρεωτικότητα, μια νέα λέξη « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Πριν αρχίσω το σημερινό άρθρο, μια σημείωση επί της διαδικασίας. Εδώ και πολλά χρόνια, δημοσιεύω κάθε δεύτερη Τρίτη, σε συνέχειες, βιβλία του πατέρα μου. Αυτό το άρχισα μετά τον αναπάντεχο θάνατό του στα τέλη του 2011 και σταδιακά έχω δημοσιεύσει όλα σχεδόν τα βιβλία του -πριν από 14 μέρες ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/07/20/obligation/ […]
Πέπε said
Προσπαθώ να αποφεύγω τις λέξεις σε -ικότητα, και γενικά τις λέξεις με πολλά αλλεπάλληλα παραγωγικά τέρματα. Θεωρώ πολύ οικονομικότερη και εξίσου σαφή την κάπως λόγϊα επιλογή «το υποχρεωτικό (π.χ.) της εκπαίδευσης».
ΚΩΣΤΑΣ said
28 Γλυκυτάτη Amour
Αυτό το ύφος και στυλ γραφής σου έγινε κουραστικό και απεχθές και για εμάς τους φαν σου. Αν συνεχίσεις έτσι, αποχωρώ από τον Όμιλο Φίλων Αμουρ – Ο.Φ.Α, τούτο συνιστώ και στους πολυπληθείς οπαδούς σου σε αυτό εδώ το ιστολόγιο. Πλήρης αδιαφορία και απάθεια. Γύρνα μόνο στον καλό εαυτό σου. Σοβαρές επιστημονικές επισημάνσεις και και ευγενές χιούμορ, οίον ταιριάζει σε αδαείς χριστιανομπολσεβίκους και παγκοσμίως αγνώστους αλλά επιφανείς και εκλεκτούς σχολιαστές του παρόντος ιστολογίου.
Είπα και ελάλησα…
sarant said
33 Εξίσου σαφή τη βρίσκεις την επιλογή «το υποχρεωτικό του…»; Δεν έχω την ίδια γνώμη.
28-34 Η πλάκα είναι ότι η λέξη obligingness δεν σημαίνει καθόλου τον υποχρεωτικό χαρακτήρα αλλά obligingness – a disposition or tendency to yield to the will of others. complaisance, compliancy, compliance, deference. agreeability, agreeableness – a temperamental disposition to be agreeable.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
12,14
Ιούνιος 2021, ΣΤΕ: Αντισυνταγματικό το όριο ύψους 1.70 για άνδρες – γυναίκες σε αστυνομικές σχολές, Ειδικοί Φρουροί, Συνοριακοί Φύλακες
https://armyvoice.gr/2021/06/vomva-ste-antisyntagmatiko-to-koino-orio-ypsoys-stin-astynomia/
το όριο αναστήματος για υποψηφίους αστυνομικούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είτε δεν υφίσταται καν είτε έχει προβλεφθεί σε πολύ χαμηλά όρια και σε κάθε περίπτωση πολύ κάτω του μέσου όρου αναστήματος. Συγκεκριμένα, στις χώρες Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία δεν υφίσταται κανένα όριο αναστήματος.
LandS said
35
Ναι αλλά το εν λόγω πολυώνυμο δείχνει έντονα a temperamental disposition to be disagreeable.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ναι στον εμβολιασμό, όχι στον εκβιασμό-Ναι στην Επιστήμη, όχι στον εκφασισμό
https://www.imerodromos.gr/nai-ston-emvoliasmo-ochi-ston-ekviasmo-nai-stin-epistimi-ochi-ston-ekfasismo/
LandS said
Τη πλάκα που έπαθε ο Πάσχος πριν λίγο τη πήρατε χαμπάρι.
Έβγαλε τα ιντερνετικα του ενδιαφεροντα στη φορα. Χαμός
Μαρία said
35
Noblesse oblige.
Κιγκέρι said
35α : Υπάρχουν πάντως πολλά ανάλογα παραδείγματα, πχ σε νομικά κείμενα θα δει κανείς «το αμετάκλητο του διακανονισμού» ή «το τελεσίδικο της απόφασης». Εγώ τα βρίσκω σαφέστατα.
Μαρία said
Δύτης των νιπτήρων said
39/42 πάει να βγει κι από πάνω:
Μαρία said
41
Κι εγώ.
Κιγκέρι said
Για να μην πω και το πασίγνωστο «του λόγου το αληθές».
Μαρία said
43
Και επιμένει ο μαλάκας οτι φταίει το σάιτ.
LandS said
44, 41 και πριν
Και εγώ. Κάποιες φορές τα λόγϊα (εξυπηρετικά εδώ τα διαλυτικά) είναι πιο όμορφα.
LandS said
46
Ο έξυπνος το παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται, ο μ… επιμένει.
Εμ να μην εκθέσει τον Άδωνι που το έκανε αρ τι
dryhammer said
Αν αντί αμετάκλητο στο αμετάκλητο του διακανονισμού βάλουμε αμετακλητότητα ή αντί τελεσίδικο στο τελεσίδικο της απόφασης βάλουμε τελεσιδικότητα δεν προκύπτει κάτι γελοίο;
Του λόγου το αληθές σώζεται αν αντί για το αληθές μπει η αλήθεια του λόγου (η αληθινότητα είναι σα να μη θυμάσαι τη λέξη γνησιότητα-που είναι άλλο πράμα-).
[Μοι ενεθύμισεν το sex appeal που το μεταφράζαμε «καυλιδερότητα»]
Μαρία said
voulagx said
#49: Βεβαιούται το γνήσιον της υπογραφής λέγαμε παλιά
sarant said
39-42-43 Το έχω βεβαίως σημειώσει για τα μεζεδάκια αλλά λέω μήπως το αναβαθμίσω σε άρθρο.
Νέο Kid said
Obligigness είναι η δουλοπρέπεια .
Obligatoriness είναι το σωστό, αλλά μάλλον κανείς αγγλόφωνος δε θα χρησιμοποιούσε αυτή τη λέξη… άντε το πολύ πολύ κανα compulsoriness αν δεν είναι ψαγμένος με ψυχικουσ καταναγκασμούς …
spiridione said
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι συλλήψεις αναφορικά με την επίθεση αντιεμβολιαστών στο συγκρότημα ΔΙΑΣ και τα επεισόδια στο προεδρικό μέγαρο, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, ο οποίος συνελήφθη ως διοργανωτής της διαμαρτυρίας των αντιεμβολιαστών. Ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης είναι γιατρός με μεταπτυχιακό τίτλο στην Επιδημιολογία και διδακτορικό στην Περιβαλλοντική και Επαγγελματική Υγεία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Ο δρ Σωτηριάδης είναι από τους επιστήμονες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν και έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι ο κίνδυνος του COVID19 είναι ελάχιστα μεγαλύτερος απ’ αυτόν της γρίπης.
Ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στο δικαστήριο μαζί με τους άλλους 6 συλληφθέντες που σχετίζονται με τα επεισόδιά της Κυριακής.
https://politis.com.cy/politis-news/synelifthi-o-dr-elpidoforos-sotiriadis-os-diorganotis-tis-diamartyrias-ton-antiemvoliaston-tin-kyriaki/?fbclid=IwAR2ejiscWR4wo54Cohp15a59ZKBsAX5PrAh0OSJxwaZWjJ1JL3Td8Ro4NIU
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
dryhammer said
Ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, είναι που φέρνει την ελπίδα και τη σωτηρία…
dryhammer said
… στη δημόσια υγεία
Alexis said
Χρόνια πολλά στους Ηλίες και στις Ηλιάνες!
Τι να πω για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, τα έχουν πει όλα οι προλαλήσαντες.
Σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης με κάθε μέσο για να πειστούν οι δύσπιστοι και οι ανησυχούντες.
Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Ναι σε στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Και όχι, δεν θεωρώ αντισυνταγματικό να απαγορεύεται στον ανεμβολίαστο ψέκα να μπεί σ’ ένα κλαμπ με άλλα 500 άτομα και να χοροπηδάει σαν κάφρος χωρίς μάσκα. Ας κάτσει σπίτι του να χοροπηδήσει όσο θέλει…
Χαρούλα said
Χαζέ Πάσχο! Εμ δεν ξέρεις, εμ τα ρίχνεις στον …καπιταλισμό😂🤣 Πες, έκανα έρευνα για ένα άρθρο. Γράψε και κάτι σε δυό μέρες και έτοιμος! Μα δεν ακούς ντιπ Μπαλάσκα!;!
Μυλοπέτρε να την χαίρεσαι!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
53# Φερμποτενότητα να τ’ αφήσω? 😃
sarant said
56 Έλα ντε!
53 Σπάνια το χρησιμοποιούν, συνήθως το λένε περιφραστικά.
Μαρία said
54
Κεντρική θέση του, εξάλλου, ήταν ο ισχυρισμός ότι η νοσηρότητα και θνητότητα του κορωνοϊού είναι περίπου οι ίδιες ή ακόμη και ηπιότερες με αυτές του ιού της γρίπης και προς τούτο επικαλέστηκε συγκριτικά στατιστικά στοιχεία ιδίως για τους θανάτους στα διαστήματα προ και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Σε σχετική υποθετική ερώτηση απέφυγε να εκτιμήσει σε ποια ποσοτικά μεγέθη θα κατέληγαν οι παραπάνω στατιστικοί δείκτες αν δεν λαμβάνονταν τα γνωστά περιοριστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις και συνεπαγωγικά οι ποιες θα ήταν ενδεχομένως οι τάσεις μόλυνσης και μεταδοτικότητας του ιού στην κοινωνία αν οδηγούμασταν σε de facto κατάρρευση των εθνικών συστημάτων υγείας. Παράλληλα, με σαφή διάθεση αναθεωρητισμού, ο κ. Καθηγητής έκανε μνεία σε συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη με βάση την οποία αναφέρεται ότι ένα τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού είναι δυνατόν να έχει «τροποποιηθεί», από άγνωστη πηγή, ίσως δηλαδή να αποτελεί μια ανθρώπινη «παρέμβαση» παρά ένα «γεννηθέν» στη Φύση μικρόβιο.
mitsos said
α) Αντιρρησίες εμβολιασμού.
Δεν είναι θέμα ψεκασμού αλλά παιδείας.
Χθες σε καφενείο αγρότης ισχυριζόταν ότι ανιχνεύει μέσω της κάμερας του κινητού και μιας εφαρμογής ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος όχι. Έκανε επίδειξη ότι ο Γιατρός Κ. είχε εμβολιαστεί ενώ ένας κτηνοτρόφος από ορεινό χωριό ( εργένης ) όχι . Αναμενόμενο; Σε ερώτηση δείξεμου την εφαρμογή, απάντησε ψάξε και κατέβασέ την από το διαδίκτυο.
β) Για τους διστακτικούς να εμβολιαστούν ( αυτοί δεν κατεβαίνουν σε πορείες όπως οι αρνητές ) είναι θέμα ενημέρωσης. Οι παλινωδίες της επιτροπής των λοιμοξιολόγων, η μικροπολιτική εκμετάλευση των πορισμάτων της από κυβέρνηση και η διόγκωση και δραματοποίηση των παρενεργειών από τα ΜΜΕ αρκούν . Δυστυχώς όποιος σήμερα μιλά με αριθμούς και στοιχεία χάνεται μέσα στο θόρυβο ( Χάξλεϋ είσαι εδώ )
γ) Για την υποχρεωτικότητα ως λέξη … επώθηκαν όλα ( διαφανής ο κανόνας σχηματισμού της ακόμα και για μη γλωσσοπλάστες και βιβλιοπόντικες όπως ο πολυώνυμος τυμβωρύχος)
δ)Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Μέχρι πριν ένα μήνα δεν υπήρχε διαθεσιμότητα και οργάνωση. Τώρα αν υπάρχει μπορεί να στζητηθεί για ομάδες .
Όχι εμβολιασμός με το ζόρι αλλά ασφαλώς οι εργαζόμενοι σε κομβικές θέσεις ( σώματα ασφαλείας, νοσηλευτικό προσωπικό, καθηγητές …) πρέπει να εμβολιαστούν αν θέλουμε να σταματήσουμε την πανδημία. Η ελευθερία και τα δικαιώμτα του ατόμου σταματούν εκεί που αρχίζει η σύγκρουση με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του κοινωνικού συνόλου.
ε) Εν τέλει όμως είναι και ζήτημα κοινωνικής ευθύνης του κάθε ατόμου. Δεν μπορώ να καταλάβω κάποιον που πέρνει με το ΙΧ του , την οικογένεια στα βουνα κάθε Σαββατοκύριακο, χωρίς να σκέφτεται τις πιθανότητες σοβαρού τροχαίου, αλλά ψειρίζει την πιθατότητα 1:20.000 να υπάρξει σοβαρό επεισόδιο θρόμβωσης με τον εμβολιασμό. Και πολύ περισσότερο δεν μπορώ να ανεχτώ, από τον ίδιο αυτό άνθρωπο, να ρητορεύει περί της ανδρείας του 21 , το Αλβανικό Έπος και το μεγαλείο της Εθν. Αντίστασης. Νισάφι πια με αυτούς τους παρτάκηδες και την πάρτη τους.
Καλησπέρα σας
Γιάννης Μαλλιαρός said
Χαίρετε,
Μιας κι αναφέρθηκε το ύψος που είναι κριτήριο για ένστολους (για τους πυροσβέστες υπάρχει θαρρώ και ανώτατο ύψος) να πω πως κάποτε ήταν προϋπόθεση και για να μπεις στην Ακαδημία (για δάσκαλος δηλαδή). Αν δεν ήσουν αρκετά ψηλός ή ψηλή δεν μπορούσες να δώσεις εξετάσεις. Υπήρξε περίπτωση στο χωριό που την έκοψαν λόγω ύψους. (Και καλά, αυτή δεν την άφησαν να δώσει. Αλλά ο άλλος με 21 χιλιάδες μόρια που για να μπει στην αρχιτεκτονική χρειάζεται όχι μόνο βάση στα μαθήματα (που είναι πολύ χαμηλή, μόλις 13,1) αλλά και ελάχιστη βάση σε ΚΑΘΕ σχέδιο που στο ένα είναι 14 και στο άλλο 15,5 (οι βαθμοί με στρογγυλοποίηση στο δέκατο). Αν αυτό δεν είναι λοταρία, δεν ξέρω τι είναι…
NESTANAIOS said
13.
Πριν το εμβόλιο πρέπει να γίνεται εξέταση αντισωμάτων. Από την εξέταση μπορεί να προκύψει ότι δεν χρειάζεται εμβόλιο. Στη ζωή, προτεραιότητα έχει η ανάγκη και όχι η υποχρέωση.
Anthony Patrinos said
Δυστυχώς αυτή η ομελέτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς να σπάσουν αυγά. Οι συμπολίτες μας που για διάφορους ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν θα αφεθούν στη μοίρα που τους επιφυλάσσουν όσοι χωρίς ιατρικό λόγο τον αρνούνται; Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους πρώτους και να σεβαστεί τα δικαιώματα των δεύτερων. Για μένα προέχει η προστασία των πρώτων κι ας καταπατηθούν στην πολύ συγκεκριμένη αυτή περίπτωση τα δικαιώματα των δεύτερων.
Pedis said
# 39, 42,43 – Πάσχοντες κρετινοι!😂
Μαρία said
64
Πότε ίσχυσε για τους δασκάλους; Κρίνοντας απ’ το ύψος κάποιων δασκάλων κι ενός επιθεωρητή το μέτρο δεν ίσχυε σίγουρα προπολεμικά.
Για τη γυμναστική ακαδημία στα χρόνια μου το κάτω όριο για τα κορίτσια ήταν 1,60. Απαγορευτικό για συμμαθήτριά μου που ήταν 1,58.
spiridione said
62.
https://www.ellinikahoaxes.gr/tag/elpidoforos-sotiriadis/
Μαρία said
Μαρία said
Pedis said
# 68 – Δεν ξέρω για τη Γυμν. Ακαδ. αλλά στα Σώματα ΚΑΙ το ύψος το κανόνιζε ο … βουλευτής, αν υπήρχε ανάγκη. 😎
rogerios said
Αναρωτιέμαι πόσες φορές θα χρειστεί να επισημανθεί ότι η φράση «noblesse oblige» δεν έχει σχέση με την courtoisie, την politesse ή τη gentillesse κι ότι αυτός που υποχρεώνεται δεν είναι κάποιος αποδέκτης, αλλά το υποκείμενο της noblesse; Η σημασία της φράσης είναι ότι η ιδιότητα του ευγενούς συνεπάγεται υποχρεώσεις (κάποτε τόσο προς τον επικυρίαρχο όσο και προς τους υποτελείς): Noblesse oblige est une expression française signifiant que la noblesse s’étend au-delà de simples droits et exige que la personne qui détient un tel statut assume ses responsabilités sociales .
rogerios said
«χρειαστεί», βέβαια (τη βιασύνη μου… να πάρει…) 🙂
Μαρία said
73
Επειδή απευθύνεσαι σε μένα, μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθείς μήπως παρερμήνευσα τον ορισμό της obligingness;
spiridione said
68. Με τον ΑΝ 953/1937 ορίστηκε οι μεν άρρενες να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1.58 μ. αι δε θήλεις 1.50 μ.
Καταργήθηκε λέει το 1980 (με το Ν. 1035/1980).
Amour said
Να μάς πεί ο κύριος Σαραντάκος βάσει ποίας λογικής το κορυφαίο εν Ελλάδι Γλωσσικό Ιστολόγιο αρνείται επί 30 ώρες να αναρτήσει την συγκλονιστική επιστολή σε άψογο ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ που έστειλε ο Τόλης Βοσκόπουλος στον αδελφικό του φίλο Στράτο Διονυσίου, τον περασμένο Φεβρουάριο στο αφιέρωμα του «Mega» για τον αξέχαστο Στράτο.
Λαμβανομένου υπόψιν ότι ο ίδιος ο Τόλης έχει επανειλημμένως δηλώσει πως δεν τάπαιρνε τα γράμματα, ΕΡΩΤΩ τον αγαπητό μας κύριο Νίκο και τον φίλτατο δημοδιδάσκαλο κ. Γιάννη Κουβάτσο:
1) Έχετε ξαναδεί εσείς έναν άνθρωπο 81 ετών να γράφει με τόσο ωραίο γραφικό χαρακτήρα και τόσο άψογα το πολυτονικό; (έχει ένα μόνο λαθάκι στην «ώρα» όπου βάζει ψιλή περισπωμένη αντί δασείας και οξείας)
2) Πώς γίνεται ο σκράπας για την εποχή του, Τόλης Βοσκόπουλος, να γράφει τόσο άψογα την Ελληνική Γλώσσα, ενώ όλοι σχεδόν οι σημερινοί απόφοιτοι Πανεπιστημίου κάνουν τόσα λάθη;
3) Μήπως γι’ αυτό ο κ. Σαραντάκος δεν τόλμησε να αναρτήσει την επιστολή του Τόλη; Για να μή πληροφορηθούν οι νεώτεροι αναγνώστες πόσο καλά ελληνικά διδασκόντουσαν στα παλιά Ρωμέικα Σχολεία ακόμη και οι μέτριοι μαθητές, ακόμη και οι σκράπες;
Εδώ σε θέλω κάβουρα, που περπατάς τα κάρβουνα…
ΥΓ: Προκαλώ τον φίλο κ. Σαραντάκο να αναρτήσει μιά χειρόγραφη επιστολή του αλησμόνητου πατρός του, Δημήτρη Σαραντάκου (που ήταν απόφοιτος ΕΜΠ), για να δούμε αν διέθετε καλύτερο γραφικό χαρακτήρα από τον Τόλη κι αν έγραφε σωστότερα τα ελληνικά.
Νεσταναῖος said
66. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι ποινικώς κολάσιμη.
Μαρία said
76
Άρα οι κοντοί της γενιάς της μάνας μου μπορεί να ήταν ακόμα πιο κοντοί. Ένας συμμαθητή της, που γνώρισα, όταν επέστρεψε απ’ την Αν. Γερμανία, φορούσε παπούτσι με τακούνι όπως ο Ρίζος 🙂
rogerios said
@ 75: Το σχόλιό σου μου έδωσε την αφορμή, αλλά το δικό μου δεν απευθύνεται ειδικώς κι αποκλειστικώς σε εσένα. Στην Ελλάδα επικρατεί η πεπλανημένη αντίληψη ότι η φράση noblesse oblige έχει τη σημασία ότι η ευγενική συμπεριφορά κάποιου υποχρεώνει τον αποδέκτη της, Ο ορισμός του σχολίου 35 δήλωνε συμπεριφορά ατόμου που είναι πρόθυμο να εξυπηρετήσει κάποιον άλλον, υποχρεώνοντάς τον (φαντάζομαι ότι στα γαλλικά θα μπορούσαμε να αποδώσουμε την obligingness ως serviabilité). Επομένως ο όποιος συσχετισμός με το noblesse oblige παρέπεμπε στη συγκεκριμένη ελληνική πρόσληψη του όρου.
Εφόσον θεωρείς ότι υπήρξα απότομος και αγενής, σου ζητώ συγγνώμη.
spiridione said
Από τα Πρακτικά Εισαγωγικών Εξετάσεων (ετών 1951-1964 της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης), διαπιστώνουμε ότι ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων σπουδαστριών, απορρίπτεται λόγω αναστήματος*, προϋπόθεση η οποία επιβιώνει μαζί με την ηλικία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού καταργείται μόλις το 1980. Επίσης από την ίδια πηγή φαίνεται ότι το ανάστημα ως κριτήριο επιλογής των υποψηφίων έπληξε περισσότερο τις γυναίκες υποψήφιες, καθότι ένα μέρος αυτών αναπόφευκτα θα έμενε εκτός της Π.Α. λόγω φύλου οπότε η προβλεπόμενη νομοθεσία έπρεπε να εφαρμοστεί με μεγάλη σχολαστικότητα στην κατηγορία των γυναικών. Τα όρια της ηλικίας και του ύψους επιβιώνουν όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας της Π.Α.Μ. ενώ καταργούνται μόλις το 1980 με το Ν.1035/1980.
*Απερρίφθησαν εικοσιπέντε γυναίκες έναντι δεκαπέντε ανδρών λόγω «αναστήματος»
https://docplayer.gr/38899008-Apo-to-didaskaleio-stin-paidagogiki-akadimia-gynaikes-daskales-stin-paidagogiki-akadimia-mytilinis.html
aerosol said
Ωραία ανάρτηση.
Και συμφωνώ, προκύπτει σοβαρό πρόβλημα αν αναγκάσεις τον κόσμο να κάνει μια ιατρική πράξη που δεν θέλει. Λογικές εξαιρεσεις κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού λόγω επαγγέλματος.
aerosol said
#66
Δυστυχώς αυτό με τα αυγά το λένε μόνο όσοι δεν ανήκουν στα αυγά προς σπάσιμο.
sarant said
73κε Για το noblesse oblige χρωστάμε άρθρο πάντως
77 Μπαν λοιπόν, αφού επιμένετε.
(Παρέμπ, νιώθω ειναι κανονικά, αλλά πολλοί το γράφουν με οι)
Alexis said
#63α: Έχω ακούσει χειρότερα. Γνωστός μου ψέκας μου έλεγε στα σοβαρά ότι έχουν ψηφίσει νόμο που καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό και σε όποιον δεν εμβολιάζεται θα επιβάλλεται ποινή 10 χρόνων φυλάκισης.
Όταν του είπα να μου δείξει το ΦΕΚ του νόμου άρχισε να τα μασάει και μου είπε ότι τον έχουν έτοιμο στα συρτάρια 🙂
Alexis said
#83:Ε και λοιπόν; Πού είναι το περίεργο;
Πέπε said
@35
> Εξίσου σαφή τη βρίσκεις την επιλογή «το υποχρεωτικό του…»; Δεν έχω την ίδια γνώμη.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι πιο σαφές «του υποχρεωτικό του Α» από «το υποχρεωτικό του Β», αλλά τέλος πάντων, ας δεχτούμε ότι «το υποχρεωτικό» γενικά δεν είναι απόλυτα σαφές. Πράγματι, δεν είναι. Είναι σαφές πρωτίστως σε όσους έχουν ξανασυναντήσει αυτό τον τύπο έκφρασης (είτε με «υποχρεωτικό» είτε με άλλη λέξη, «γνήσιο της υπογραφής» κλπ.). Αν δεν το έχεις ξαναπετύχει, ο νους σου πάει στο προφανές, το ουδέτερο του επιθέτου, και δε βγάζεις εύκολα νόημα.
Από την άλλη, δες το #53: obligatoriness; Σωστό, σαφές, αλλά δεν πάει!
Ο λόγος που δεν πάει ισχύει εξίσου και στα ελληνικά.
Δες επίσης το #49: «η αληθινότητα είναι σα να μη θυμάσαι τη λέξη …» (…«γνησιότητα», ολοκληρώνει ο Ντράι, αλλά κι ας μην ήταν αυτή. Είναι γενικά σαν να μη θυμάσαι ή να μη βρίσκεις τη λέξη.)
Ναι μεν η γλώσσα παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργούμε απεριόριστα νέες λέξεις ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και παράγοντες όπως η οικονομία, το αν τυχόν υπάρχει ήδη λέξη, κλπ.
(Θα έλεγα το ίδιο και για την παραγωγικότητα; τη μουσικότητα; τη συναδελφικότητα;
Ομολογουμένως όχι.
Διότι είτε είναι αρκετά παλιές λέξεις που τις έχω συνηθίσει, είτε πραγματικά δεν ξέρω άλλη λέξη για το ίδιο νόημα.)
aerosol said
#86
Το περίεργο είναι πως όταν έρθει η ώρα κάποιος άλλος να μας «εξηγήσει» πως το αγγούρι πρέπει να μπει στον δικό μας πωπούλι, ΤΟΤΕ θιγόμαστε βαθύτατα. Όσο μιλάμε για αλλονών θυσίες ή καταπάτηση διακιωμάτων είμαστε πάντα πολύ λαρτζ. Και ποτέ κανείς δεν σκέφτεται πως αν με πολύ λαρτζ τρόπο θελήσει να εξαναγκάσει μεγάλο κομμάτι πληθυσμού σε οτιδήποτε, ανοίγει την πόρτα να βρεθεί μέσα σε εμφύλιο, με καμμένο σπίτι -διότι έχουμε συνηθίσει να λέμε μεγάλα λόγια χωρίς κόστος.
Πέπε said
@64 κλπ.
Πάντως στον στρατό απορρίφθηκα για τσολιάς, παρότι είχα το απαραίτητο ύψος. Κόπηκα στην περιφέρεια στήθους και μπουτιού.
Καλύτερα βέβαια. Ήταν αφελές να πιστεύω ότι θα είναι καλά απλώς επειδή η προεδρική φρουρά είναι σχετικά κοντά στο σπίτι μου.
Αυτά, σε περίπτωση που σας ενδιέφεραν.
Alexis said
Κανείς δεν θα εξαναγκάσει κανέναν και κανένα αγγούρι δεν θα μπει σε κανέναν πωπούλι.
Για στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας μιλάμε…
Γιάννης Ιατρού said
Τίποτα δεν έμαθε ο ΠΘ, ανεπίδεκτος είναι, τελείως!
Εκτός από τις «συνηθισμένες στον κύκλο του προωθητικές ενέργειες», με τα πομπώδη συνθήματα και μεγάλα λόγια στέλνει εντελώς λανθασμένα μηνύματα ανεμελιάς.
Πολύ ωραία του απάντησε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Α. Τσίπρας (του έσυρε κι αυτού και της «Χριστιανοπούλας» και πολλά άλλα, για τα άλλα θέματα της επικαιρότητας):
…Δεν πρέπει όμως να δίνετε την εντύπωση ακόμη και σε έναν εμβολιασμένο ότι δε διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ότι μπορεί να συνωστίζεται και να διασκεδάζει χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους. Είναι λάθος…
Μη δίνεται σήμα απόλυτης χαλάρωσης, όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας. Και σταματήστε την ανοησία με τις απειλές και το διχασμό…
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
87# Πέπε, τουλάχιστον για τη συναδελφικότητα υπάρχει άλλη λέξη 🙂
https://www.slang.gr/definition/28476-ismos-anti-otitas
sarant said
87 Ενστάσεις για -ότητες είχαν διατυπωθεί πχ για την εφικτότητα. Αλλά το γνήσιο της υπογραφής δεν εμπόδισε τη γνησιότητα.
aerosol said
#90
Η όλη συζήτηση γίνεται για την «υποχρεωτικότητα». Δηλαδή τον εξαναγκασμό. Σαφώς και θα εξαναγκαστούν κάποιοι ανεμβολίαστοι, ήδη προκύπτει. Το ποιοί, πόσοι και πόσο συζητιέται.
Το στοιχειώδες για σένα δεν καθόλου στοιχειώδες για τον άλλο που θα το υποστεί. Ένα εμβόλιο, στο σώμα σου, με μια ουσία που δεν την θέλεις (για οποιoδήποτε λόγο) δεν είναι καθόλου στοιχειώδης ως εξαναγκασμός. Φυσικά και είναι αγγούρι σε πωπούλι αν το τρως και ζορίζεσαι. Εσύ το βλέπεις χαλαρά ακριβώς επειδή δεν σε ενοχλεί και συμφωνείς.
Για κάποιον άλλο μπορεί να είναι στοιχειώδης αυτοπροστασία την κοινωνίας το οτιδήποτε. Όταν μια κοινωνία ανήγει αυτή την πόρτα δεν περνάνε μόνο τα πράγματα που θέλουμε.
dryhammer said
92. ωχαδερφικότητα; [σταρχιδικότητα;]
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
95# Ε λοιπόν ο γκούγκλωρ λέει πως η σταρχιδικότητα υπάρχει, μαζί με τη δεγαμιετοποίηση.
aerosol said
#96
«δεγαμιετοποίηση»;
Μα τι είπες τώρα, ο τρισμέγιστος;!!!
dimosioshoros said
Η λέξη «υποχρεωτικότητα» μου φάνηκε κάπως παράξενη.
Ωστόσο μου κάνει εντύπωση πως αναδύονται και αντιπροτείνονται φράσεις με ουσιαστικοποιημένο επίθετο (π.χ. το γνήσιο αντί η γνησιότητα). Τις θεωρώ κατάλοιπα του πνεύματος και του πλέγματος του καθαρευουσιανισμού. Το Χρηστικό Λεξικό (της Ακαδημίας) εισάγει το χαρακτηρισμό «γραφειοκρατικός όρος». Φυσικά, μερικοί ομιλητές και συγγραφείς μπορούν να τις επιλέξουν.
Εδώ μια συλλογή από -ότητες.
αβασιμότητα
αβεβαιότητα
αβρότητα
αγαθότητα
αγγελικότητα
αγιότητα
αγνότητα
αγριότητα
αγωγιμότητα
αγωνιστικότητα
αδελφικότητα
αδελφότητα
αδεξιότητα
αδερφικότητα
αδιαιρετότητα
αδιαλυτότητα
αδρότητα
αθλιότητα
αθροισιμότητα
αθροιστικότητα
αθωότητα
αιδεσιμότητα
αιματηρότητα
αινιγματικότητα
αισθαντικότητα
αισθηματικότητα
αισθητικότητα
αισθητότητα
αισχρότητα
αιτιότητα
αιχμηρότητα
αιωνιότητα
ακαδημαϊκότητα
ακαταλληλότητα
ακεραιότητα
ακουστικότητα
ακροαματικότητα
ακρότητα
ακυρότητα
αλληλεγγυότητα
αλμυρότητα
αλογοδότητα
αμαυρότητα
αμεσότητα
αμοιβαιότητα
αμυδρότητα
αμυντικότητα
αμφιδεξιότητα
αναβλητικότητα
αναγκαιότητα
αναγλυφικότητα
αναγνωρισιμότητα
αναγνωσιμότητα
αναδρομικότητα
ανακλαστικότητα
ανακυκλωσιμότητα
αναλογικότητα
αναλυτικότητα
αναξιότητα
αναπαραγωγικότητα
αναποτελεσματικότητα
αναποφασιστικότητα
αναρμοδιότητα
αναρχικότητα
ανεδαφικότητα
ανεκτικότητα
ανελαστικότητα
ανεξουσιοδότητα
ανεπισημότητα
ανεπιτηδειότητα
ανερώτητα
ανετοιμότητα
ανευθυνότητα
ανηθικότητα
ανηλικότητα
ανθεκτικότητα
ανθηρότητα
ανθρωπότητα
ανθυγιεινότητα
ανιαρότητα
ανικανότητα
ανισότητα
ανομοιότητα
ανοσιότητα
ανταγωνιστικότητα
ανταποδοτικότητα
αντιδημοκρατικότητα
αντιδημοτικότητα
αντιδραστικότητα
αντικανονικότητα
αντικειμενικότητα
αντικοινωνικότητα
αντιληπτικότητα
αντιμεταθετικότητα
αντιξοότητα
αντιπαλότητα
αντιπροσωπευτικότητα
αντισεισμικότητα
αντιστρεπτότητα
αντιστρεψιμότητα
αντισυνταγματικότητα
αντιφατικότητα
ανωριμότητα
ανωτερότητα
αξιότητα
απαιτητικότητα
απαλότητα
απασχολησιμότητα
απιθανότητα
απλοϊκότητα
απλότητα
αποδοτικότητα
αποκλειστικότητα
απολαυστικότητα
απορροφητικότητα
αποσπασματικότητα
αποτελεσματικότητα
αποφασιστικότητα
αραιότητα
αριστοκρατικότητα
αρμοδιότητα
αρμονικότητα
αρνητικότητα
αρπακτικότητα
αρρενωπότητα
αρτιότητα
αρχαιότητα
ασεισμικότητα
ασημαντότητα
ασημότητα
ασθενικότητα
αστειότητα
ασυγκρότητα
ασυμβατότητα
ατομικότητα
ατονικότητα
αυθεντικότητα
αυστηρότητα
αυταρχικότητα
αυτεξουσιότητα
αφερεγγυότητα
αχρειότητα
βαναυσότητα
βαρβαρότητα
βασιμότητα
βατότητα
βεβαιότητα
βιαιότητα
βιοκοινότητα
βιοποικιλότητα
βιωσιμότητα
βλαβερότητα
βλαπτικότητα
βλαστικότητα
βλοσυρότητα
βρομερότητα
γαληνότητα
γελοιότητα
γενικότητα
γενναιότητα
γεννητικότητα
γευστικότητα
γλαυκότητα
γλαφυρότητα
γλισχρότητα
γλυκερότητα
γνησιότητα
γονιμότητα
γοργότητα
γραμμικότητα
γραφικότητα
γυμνότητα
δαπανηρότητα
δεινότητα
δεκαδικότητα
δεκτικότητα
δελεαστικότητα
δεξιότητα
δεσμευτικότητα
δηκτικότητα
δημιουργικότητα
δημοκρατικότητα
δημοσιότητα
δημοτικότητα
διαβολικότητα
διαγωγιμότητα
διαδοχικότητα
διαδραστικότητα
διαθεσιμότητα
διαθλαστικότητα
διαιρετότητα
διαισθητικότητα
διακειμενικότητα
διακλαδικότητα
διακριτικότητα
διαλλακτικότητα
διαλογικότητα
διαλυτότητα
διανοητικότητα
διαπερατότητα
διασημότητα
διασταλτικότητα
διαφορετικότητα
διαχρονικότητα
διαχυτικότητα
διεγερσιμότητα
διεθνικότητα
διεισδυτικότητα
διεκδικητικότητα
διεξοδικότητα
διεπιστημονικότητα
διορατικότητα
διπλωματικότητα
διστακτικότητα
διτονικότητα
δογματικότητα
δολερότητα
δολιότητα
δουλικότητα
δραματικότητα
δραστηριότητα
δραστικότητα
δροσερότητα
δυαδικότητα
δυναμικότητα
δυνατότητα
δυνητικότητα
δυσκοιλιότητα
εγερσιμότητα
εγκαρδιότητα
εγκεφαλικότητα
εγκληματικότητα
εγκυκλοπαιδικότητα
εγκυρότητα
εθνικότητα
εθνότητα
ειδικότητα
εικονικότητα
εκδικητικότητα
εκκεντρικότητα
εκκεντρότητα
εκκρεμότητα
εκλαμπρότητα
εκλεκτικότητα
εκλεξιμότητα
εκλογιμότητα
εκρηκτικότητα
εκφραστικότητα
ελαστικότητα
ελαττωματικότητα
ελαφρότητα
ελεεινότητα
ελευθεριότητα
ελκυστικότητα
ελλειμματικότητα
ελλειπτικότητα
ελληνικότητα
ελλογιμότητα
εμπιστευτικότητα
εμπορευσιμότητα
εμπορικότητα
εναντιότητα
ενδημικότητα
ενδοτικότητα
ενεργητικότητα
ενηλικιότητα
ενηλικότητα
ενημερότητα
ενότητα
εντιμότητα
εντοπιότητα
εξαιρετικότητα
εξοχότητα
εξωφρενικότητα
επαγγελματικότητα
επαναστατικότητα
επεκτασιμότητα
επιβλητικότητα
επιδεικτικότητα
επιδεκτικότητα
επιδεξιότητα
επιθετικότητα
επικαιρότητα
επικινδυνότητα
επικουρικότητα
επιλεκτικότητα
επιλεξιμότητα
επινοητικότητα
επιπολαιότητα
επισημότητα
επιτηδειότητα
επιφυλακτικότητα
επιχειρηματικότητα
εποχικότητα
ερασμιότητα
εργατικότητα
ερεθιστικότητα
ερευνητικότητα
ερμητικότητα
ερυθρότητα
εσωτερικότητα
ετερότητα
ετοιμότητα
ευαλωτότητα
ευδιαλυτότητα
ευεργετικότητα
ευερεθιστότητα
ευθραυστότητα
ευκοιλιότητα
ευρηματικότητα
εφεκτικότητα
εφευρετικότητα
εχθρότητα
ζοφερότητα
ζωηρότητα
ζωτικότητα
ηγεμονικότητα
ηθικότητα
ηλιθιότητα
ημερότητα
ηπιότητα
ηφαιστειότητα
ηχηρότητα
θαλερότητα
θαλπερότητα
θεαματικότητα
θεατρικότητα
θειότητα
θεότητα
θερμαντικότητα
θερμότητα
θερμοχωρητικότητα
θετικότητα
θηλυκότητα
θνησιμότητα
θνητότητα
θολερότητα
θολότητα
θρεπτικότητα
θρησκευτικότητα
ιδανικότητα
ιδιαιτερότητα
ιδιότητα
ιερατικότητα
ιερότητα
ικανότητα
ιλαρότητα
ιπποτικότητα
ισοβιότητα
ισότητα
ιστορικότητα
ισχνότητα
ιταμότητα
καθαριότητα
καθαρότητα
καθημερινότητα
καθολικότητα
κακότητα
καμπυλότητα
κανονικότητα
καρτερικότητα
καταδεκτικότητα
καταδεχτικότητα
καταλληλότητα
καταχθονιότητα
κατηγορηματικότητα
κατωτερότητα
καυστικότητα
καχεκτικότητα
κενότητα
κεντρικότητα
κινητικότητα
κληρονομικότητα
κοιλότητα
κοινότητα
κοινωνικότητα
κομψότητα
κοσμικότητα
κοσμιότητα
κουφότητα
κραταιότητα
κρισιμότητα
κρυσταλλικότητα
κυκλικότητα
κυνικότητα
κυριότητα
κυρτότητα
κωμικότητα
κωνικότητα
κωφότητα
λαϊκότητα
λακωνικότητα
λαμπρότητα
λειότητα
λειτουργικότητα
λεπτότητα
λευκότητα
λιπαρότητα
λιτότητα
λογικότητα
λογιότητα
λοξότητα
μαζικότητα
μακαριότητα
μακροβιότητα
μακρότητα
μαλακότητα
μαλακτικότητα
μαλαχτικότητα
μαλθακότητα
ματαιότητα
μαχητικότητα
μεγαλειότητα
μεγαλειότητα
μεθοδικότητα
μειλιχιότητα
μειονεκτικότητα
μειονότητα
μελανότητα
μελιχρότητα
μελωδικότητα
μερικότητα
μεροληπτικότητα
μεσότητα
μεστότητα
μεταβατικότητα
μεταβλητότητα
μεταδοτικότητα
μεταλλικότητα
μετατρεψιμότητα
μετριότητα
μετωπικότητα
μηδαμινότητα
μητρότητα
μιαρότητα
μιασματικότητα
μικρότητα
μιμητικότητα
μοναδικότητα
μοναχικότητα
μονιμότητα
μονολιθικότητα
μουσικότητα
μοχθηρότητα
μυσαρότητα
μυστικότητα
μωρότητα
νεανικότητα
νεαρότητα
νεκρότητα
νεότητα
νευρικότητα
νηφαλιότητα
νοητικότητα
νομιμότητα
νοσηρότητα
ντροπαλότητα
νωθρότητα
νωπότητα
ξανθότητα
ξηρότητα
οικειότητα
οικονομικότητα
οικουμενικότητα
οικτρότητα
ολβιότητα
ολιγαρχικότητα
ολιγότητα
ολισθηρότητα
ολκιμότητα
ολότητα
ομαδικότητα
ομαλότητα
ομιλητικότητα
ομοιότητα
ομοκεντρικότητα
ομοουσιότητα
οντότητα
οπισθοδρομικότητα
ορατότητα
οργιλότητα
ορεκτικότητα
ορθολογικότητα
ορθότητα
οριζοντιότητα
οριστικότητα
ορμητικότητα
οσιότητα
οσμηρότητα
οσφραντικότητα
οσφρητικότητα
ουδετερότητα
ουτιδανότητα
οχληρότητα
οχυρότητα
παγερότητα
παγιότητα
παγκοσμιότητα
παθητικότητα
παιδικότητα
παλαιότητα
πανιερότητα
πανομοιότητα
πανοσιότητα
παραβατικότητα
παραγωγικότητα
παραδοξότητα
παραλληλότητα
παραπτωματικότητα
παραστατικότητα
παρατηρητικότητα
παρεμβατικότητα
παρθενικότητα
παροδικότητα
παρορμητικότητα
πατρικότητα
πατρότητα
παχυλότητα
πεζότητα
πειστικότητα
πελιδνότητα
πενιχρότητα
περατότητα
περιγραφικότητα
περιεκτικότητα
περιοδικότητα
περιπλοκότητα
περιποιητικότητα
πηκτικότητα
πιεστικότητα
πιθανότητα
πικρότητα
πιστότητα
πλαγιότητα
πλαδαρότητα
πλαστικότητα
πλαστότητα
πλειονότητα
πλεονεκτικότητα
πλευστότητα
πληθωρικότητα
πληρεξουσιότητα
πληρότητα
πλοϊμότητα
πνευματικότητα
πνιγηρότητα
ποιητικότητα
ποικιλότητα
ποινικότητα
ποιότητα
πολεμικότητα
πολικότητα
πολιτικότητα
πολλαπλότητα
πολυπλοκότητα
πολυσυλλεκτικότητα
πολυχρονιότητα
ποσότητα
ποταπότητα
πραγματικότητα
πρακτικότητα
πραότητα
πραχτικότητα
προβλεπτικότητα
προβλεψιμότητα
προβληματικότητα
προκλητικότητα
προνοητικότητα
προοδευτικότητα
προοπτικότητα
προορατικότητα
προσαρμοστικότητα
προσβλητικότητα
προσωπικότητα
προσωρινότητα
προτεραιότητα
προχειρότητα
πρωιμότητα
πτητικότητα
πυκνότητα
ρεαλιστικότητα
ρευστότητα
ρητορικότητα
ρηχότητα
ρομαντικότητα
ρυθμικότητα
ρυπαρότητα
ρωμαλεότητα
σαθρότητα
σατανικότητα
σεβασμιότητα
σεισμικότητα
σεμνότητα
σεξουαλικότητα
σημαντικότητα
σηπτικότητα
σθεναρότητα
σιωπηλότητα
σιωπηρότητα
σκαιότητα
σκεπτικότητα
σκιερότητα
σκληρότητα
σκολιότητα
σκοπιμότητα
σκοτεινότητα
σκυθρωπότητα
σοβαρότητα
σομφότητα
σοφολογιότητα
σπανιότητα
σπασμωδικότητα
σπλαχνότητα
σποραδικότητα
σπουδαιότητα
σταθερότητα
στασιμότητα
στεγανότητα
στεγνότητα
στειρότητα
στενότητα
στερεότητα
στιβαρότητα
στιλπνότητα
στοργικότητα
στρεβλότητα
στρογγυλότητα
στρυφνότητα
στυγερότητα
στυγνότητα
στυπτικότητα
στυφότητα
στωικότητα
συγκαταβατικότητα
συγκινητικότητα
συγκρισιμότητα
συγκυριότητα
συλλογικότητα
συμβατικότητα
συμβατότητα
συμβιβαστικότητα
συμμετρικότητα
συμπαθητικότητα
συμπιεστότητα
συμπληρωματικότητα
συναγωνιστικότητα
συναδελφικότητα
συναδελφότητα
συναισθηματικότητα
συναιτιότητα
συναρμοδιότητα
συνδεσιμότητα
συνεκτικότητα
συνοπτικότητα
συνταγματικότητα
συντηρητικότητα
συντροφικότητα
συνυπαιτιότητα
συνυπευθυνότητα
συνωμοτικότητα
συσταλτικότητα
συστηματικότητα
συχνότητα
σφαιρικότητα
σφαλερότητα
σφοδρότητα
σχετικότητα
σχιστότητα
σχολαστικότητα
τακτικότητα
ταπεινότητα
ταυτότητα
τελειότητα
τερπνότητα
τεχνικότητα
τιμιότητα
τολμηρότητα
τονικότητα
τοξικότητα
τραγικότητα
τρανότητα
τραυλότητα
τριαδικότητα
τρυφερότητα
τρυφηλότητα
τυπικότητα
τυφλότητα
τυχαιότητα
υγρότητα
υλικότητα
υπαιτιότητα
υπεγγυότητα
υπεξουσιότητα
υπεραγωγιμότητα
υπερβατικότητα
υπερδιεγερσιμότητα
υπερδραστηριότητα
υπερουσιότητα
υπευθυνότητα
υπηκοότητα
υποβλητικότητα
υπογεννητικότητα
υποκειμενικότητα
υποκριτικότητα
υπουλότητα
υποχρεωτικότητα
υποχωρητικότητα
υποψηφιότητα
υψηλότητα
υψηλότητα
φαεινότητα
φαιδρότητα
φαινομενικότητα
φαλακρότητα
φαυλότητα
φερεγγυότητα
φιλειρηνικότητα
φιλελληνικότητα
φιλικότητα
φιλοσοφικότητα
φλογερότητα
φορτικότητα
φρικαλεότητα
φρονιμότητα
φυλετικότητα
φυσικότητα
φωτεινότητα
χαλαρότητα
χαυνότητα
χλιαρότητα
χλωρότητα
χρησιμότητα
χρηστικότητα
χρηστότητα
χρωματικότητα
χυδαιότητα
χωλότητα
χωρητικότητα
ψελλότητα
ψυχρότητα
ωμότητα
ωραιότητα
ωριμότητα
ωφελιμότητα
ωχρότητα
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
97# Μα δεν το είπα εγώ. Άμα γκουγκλάρεις τη σταρχιδικότητα θα βρεις και τη δεγαμιετοποίηση παρέα, δύο σε ένα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Αλήθεια η σταρχειδικότητα τι σπουδές προϋποθέτει?
dimosioshoros said
Θα προτιμούσα, στην τόσο σοβαρή αυτή ιστοσελίδα, να αποφεύγονται εκφράσεις, με μεταφορική σημασία, με χρήση λέξεων που παραπέμπουν στη γενετήσια σφαίρα, ώστε να τηρούνται καλύτερα οι κανόνες του δημόσιου διαλόγου.
Γιάννης Ιατρού said
98: Έλεος ρε παιδί, βάλε την λίστα των 745 γραμμών (κάπου 14 σελίδες) τουλάχιστον σε 3-4 στήλες να μην πέφτει τόσο μακρυά… Μας φεύγει το δάχτυλο στο σκρόλινγκ 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
101# Μην εξάπτεσαι, ΔΧ. Νομίζω πως όταν πρέπει να είμαστε σοβαροί, είμαστε.
____________
Στο μεταξύ, πολύ φτηνά τη γλυτώσανε. 15 για απολυτήριο δημοτικού, 33 για τρομοκρατία. Τζάμπα πράμα.
https://thepressproject.gr/537-chronia-katheirxis-stous-enteka-tourkous-kai-kourdous-antikathestotikous-prosfyges-gia-ta-matia-tou-erntogan/
dimosioshoros said
[Τυχαία η σύμπτωση περιεχομένων σχολίων 100 και 101]
dimosioshoros said
@ 102 Γιάννης Ιατρού
Πράγματι. Νόμιζα πως θα το παρουσιάσει όπως τα pdf με κάτι σαν λειτουργία more.
aerosol said
Νομίζω για μένα χτυπούσε η καμπάνα. Δεν χαίρομαι να ενοχλώ μα ,φευ , ενδεχομένως να μην συμφωνούμε πάντα περί των κανόνων του δημόσιου διαλόγου.
aerosol said
«Περί των κανόνων»; Κοτσάνα, ε;
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
106# Πέρνα απ’ το γραφείο να σου δώσω ένα δια πάσαν χρήσιν πιστοποιητικό εξαίρετου σχολιαστή, να μη στεναχωριέται ο επίσης φίλτατος ΔΧ 🙂
Μαγδαληνή said
Καλησπέρα σας.
Πολύ ενδιαφέρον και το άρθρο και τα σχόλια.
Για το θέμα των εμβολιασμών θα πρόσθετα την έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης από τους λογικούς και έξυπνους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν. Άνθρωποι σε ηλικίες επικίνδυνες (γνωστοί μου άνω των 70) αρνούνται μην πάθουν κάτι και δεν σκέφτονται ότι πέρα από τον προσωπικό τους κίνδυνο να νοσήσουν αναγκάζουν τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αν κάποιος στο μέλλον πάθει κάτι από αυτά τα νέας τεχνολογίας εμβόλια δεν θα είναι οι ίδιοι.
Για το μπόι και τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες. Έτσι ακριβώς. Τελείωσα το λύκειο το 1979 (τελευταία χρονιά των εισαγωγικών εξετάσεων τον Σεπτέμβρη). Και πέρασα όπως ήθελα στην ΑΣΟΕΕ. Μετά από χρόνια έδωσα κατατακτήριες σε Παιδαγωγική Ακαδημία (ένας χρόνος σπουδές…)και όλοι αστειεύονταν μαζί μου ότι ευτυχώς που πρώτα σπούδασα κάτι άλλο και άλλαξε εν τω μεταξύ ο νόμος. Πρώτο μπόι όπως καταλάβατε…
Το ίδιο με το όριο ύψους ίσχυε και σε σχολές μαιών παλιότερα, που μου το διηγιόταν η πεθερά μου. («Και νύφη κι αν γενείς της πεθεράς θα μοιάσεις»…).
dimosioshoros said
@ 106 Aerosol (+ ΣτοΔγιαλοΧτηνος)
Όχι, ούτε και για κανένα άλλο φίλο εδώ, αλλά σαν γενικότερο αίσθημα.
«Περί των κανόνων»… Μπα, δεν βλέπω κάτι κακό.
🙂
aerosol said
#108
Θα έρθω. θα φέρω και τον κηδεμόνα μου!
#109
🙂
aerosol said
Βρε σε καλό μου. Το χαμογελάκι πήγαινε στον ΔΧ του #110.
Όχι πως δεν θα χαμογελάσουμε και στη Μαγδαληνή, αλλά να…
sarant said
98 Μπράβο -ότητες! Χρήσιμο.
Γιάννης Ιατρού said
84β: τώρα το είδα… 👍
Και τα λέγαμε χθες, δίκιο είχε ο Πέπε με την πρότασή του…
Πέπε said
@98
> Ωστόσο μου κάνει εντύπωση πως αναδύονται και αντιπροτείνονται φράσεις με ουσιαστικοποιημένο επίθετο (π.χ. το γνήσιο αντί η γνησιότητα). Τις θεωρώ κατάλοιπα του πνεύματος και του πλέγματος του καθαρευουσιανισμού.
Μα γιατί την έχεις δαιμονοποιήσει την καθαρεύουσα; Εντάξει, δε μιλάμε καθαρεύουσα, ούτε μας αναγκάζει (πια) κανείς να παριστάνουμε ότι μιλάμε. Αλλά υπήρξε κάποτε. Αφού δεν μπορείς να διαγράψεις το παρελθόν, τσίμπα ό,τι καλό βρεις εκεί. Όπως άλλωστε ήδη κάνεις (αναδύονται, αντιπροτείνονται, κατάλοιπα του πνεύματος…).
Η καθαρευουσιάνικη παράδοση, μαζί με την αργκοτική, τις διάφορες ιδιωματικές/διαλεκτικές, και διάφορους άλλους γλωσσικούς χώρους, είναι στη διάθεσή μας (εμάς των ΚΝιτών) για να εμπλουτίζουμε τον λόγο μας όποτε υπάρχει μια καλή ευκαιρία.
> Εδώ μια συλλογή από -ότητες: αβασιμότητα, […], ωχρότητα
Ναι, και; Φυσικά υπάρχουν λέξεις σε -ότητα, αλλά αυτό δε μας βοηθάει. Με μια πρόχειρη -πώς αλλιώς;- ματιά, βρίσκω (α) μερικές που είναι λογικές, καθημερινές και αναντικατάστατες, (β) μερικές τραβηγμένες από τα μαλλιά, (γ) μερικές που αν ήταν κοινές λέξεις θα ήταν πάλι τραβηγμένες από τα μαλλιά αλλά δεν είναι κοινές, είναι ειδικοί όροι (υποθέτω ότι τέτοια περίπτωση είναι π.χ. η ευερεθιστότητα), οπότε κατ’ ανάγκην γίνονται δεκτές, αφού εκεί απαιτείται απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια πριν από κάθε άλλο κριτήριο, κι (δ) το επίρρημα «ανερώτητα»! 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
81 Το περιστατικό απόρριψης λόγω ύψους που ανέφερα ήταν από την Π.Α.Μυτιλήνης! Αλλά τώρα μου θύμισε η γυναίκα μου και άλλο, με τη υποψήφια να είναι από την περιοχή της Ζαχάρως (άρα μάλλον Πάτρα). Αλλά δεν είχε βουλευτή να φροντίσει για την ρύθμιση. Ήταν της άλλης πλευράς.
Stazybο Hοrn said
#98:
Ctrl+H,
find:\n ή \l ή ^p ή \l, ανάλογα με λειτουργικό και συντάκτη/επεξεργαστή κειμένου
replace with:,[space]
Μιχάλης Νικολάου said
Περί πειθούς
Stazybο Hοrn said
117: Το 4ο πριν το «ανάλογα» έμεινε από την αντιγραφή χωρίς να το αλλάξω. Το ορθό είναι ^l.
atheofobos said
16,18,36,64,68,76,79,81,89,109
Ίσως ενδιαφέρει τους παραπάνω που ασχολήθηκαν με το ύψος.
Πάντως τον Μεταξά θα τον έκοβαν γιατί ήσαν άλλα τα μπόγια εκείνη την εποχή.
Σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Elife», οι άντρες στην Ελλάδα το 1914 ήταν περίπου στο 1,62, ενώ σήμερα κατά μέσο όρο είναι 1,77. Πολύ εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης και για τις Ελληνίδες, οι οποίες από το 1,50 που ήταν κατά μέσο όρο το 1914 το ύψος τους πλέον ανέρχεται στο 1,65.
https://eleftherostypos.gr/ygeia-epistimi/23169-poso-psilosan-oi-ellines-ta-teleutaia-100-xronia/
Μιχάλης Νικολάου said
98, 113,
-ότητες και μουσικά από τον Σταρόβα
dimosioshoros said
@ 117 Stazybο Hοrn
Αυτό το ωραίο τι είναι; Για σπάσιμο σε στήλες;
dimosioshoros said
@ 115 Πέπε
Νομίζω πως είναι υποχρέωση κάθε σύγχρονου νεοέλληνα διανοούμενου (με τη σημασία του μη χειρώνακτα κ.λπ.) να δίνει ένα αγωνιστικό «παρών» στο θάψιμο της καθαρεύουσας.
Και θα πω και το ανέκδοτο ενός φίλου αριστερού φιλολόγου φροντιστή: «Έτσι και η δημοτική του 1964/65 είχε τότε επιβιώσει, το γωνιακό διαμέρισμα [μου το έδειξε], θα το εξοφλούσα ακόμα».
🙂
dimosioshoros said
@ 121 Μιχάλης Νικολάου
Χαχα… Παρασύρθηκα και από την μπλούζα του κιθαρίστα πίσω με το 香港 Hong Kong… 🙂
ΚΩΣΤΑΣ said
123 Δημοσιοχώρε, μου είσαι τόσο αξιαγάπητος αλλά παρόλα αυτό θα σε στεναχωρήσω λίγο.
α. Εκείνο το 98 σχόλιο κουράζομαι να το τρέχω 🙂
β. Η καθαρεύουσα είναι μέρος της γλωσσικής μας ζωής, χρησιμοποιώ όλες τις εκφάνσεις της γλώσσας μας, όπως με βολεύει κάθε φορά. Για να μην λέω πολλά, προσυπογράφω το 115α σχόλιο του Πέπε, με μια ένσταση. Για εκείνο το: (εμάς των ΚΝιτών) απαιτώ περισσότερες εξηγήσεις. 😉
Γιάννης Κουβάτσος said
Όλα δικά μας είναι, που λέει κι ο Μπαμπινιώτης: η αρχαία, η βυζαντινή, η καθαρεύουσα, η δημοτική…Από παντού μπορούμε να παίρνουμε τη λέξη και τον τύπο που μας χρειάζονται, αρκεί ο παραγόμενος λόγος να μην είναι ακατανόητος ή κωμικός, όπως π.χ. του Ζουράρι.
sarant said
120 Με μέσο όρο 1.62 πριν από 100 χρόνια, δεν είναι περίεργο που ο Λαπαθιώτης, ύψους 1.68, θεωριόταν ψηλός.
Alexis said
#94: Προφανώς δεν συνεννοούμαστε. Εγώ δεν μίλησα για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, εγώ μίλησα για μέτρα που πρέπει να λάβουμε σαν οργανωμένη κοινωνία για να προστατευτούμε έναντι του κινδύνου που δημιουργούν οι ανεμβολίαστοι.
Οι αρνητές δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Και να αρνούνται να εμβολιαστούν και να απαιτούν αυτή τους η στάση να μην έχει καμία απολύτως συνέπεια.
Επαναλαμβάνω: κανένα αγγούρι δεν μπαίνει σε κανέναν πωπούλι επειδή ο ανεμβολίαστος υποχρεώνεται να κάνει τεστ για να ταξιδέψει. Ή επειδή του απαγορεύεται η είσοδος σε κάποιους χώρους. Η πολιτεία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατέψει τη δημόσια υγεία από την (εντελώς ανεύθυνη για μένα και ατομικιστική) στάση κάποιων πολιτών.
Όταν μια κοινωνία ανήγει αυτή την πόρτα δεν περνάνε μόνο τα πράγματα που θέλουμε.
Και τι σημαίνει αυτό; Ότι η πόρτα δεν πρέπει να ανοίξει ποτέ και για τίποτα; Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά μιας δημοκρατικής κοινωνίας, να τηρήσει στα ζητήματα αυτά το μέτρο, την αναλογικότητα και τις ισορροπίες.
ΚΩΣΤΑΣ said
Απόψε με διακατέχει μια πειραχτηκότητα. Ίσως και ο άκρατος οίνος. 😉
–> … θεωριόταν ψηλός.
Άντε, Νικοκύρη, αυτό κάπως τρώγεται. Αν ήθελες να πεις: αυτό θεωρείται σωστό, θα έλεγες αντ’ αυτού, αυτό θεωριέται σωστό;
Γιάννης Κουβάτσος said
128: Έτσι είναι. Ένα σωρό υποχρεώσεις προς το κοινωνικό σύνολο πρέπει να τηρούμε κάθε μέρα. Τις πιο πολλές δεν τις συζητούμε καν, τόσο αυτονόητες μάς φαίνονται. Όπως αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι να φροντίζουμε να εμβολιάζονται τα παιδιά από την τρυφερότατη ηλικία των 2 μηνών και καθόλη τη διάρκεια της νηπιακής και παιδικής τους ηλικίας. Στο εμβόλιο για τον κορονοϊό θα δείξουμε το αντιστασιακό μας πνεύμα;
ΣΠ said
Average human height by country
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
123# Ευτυχώς που είμαι χειρώναξ και όχι διανοούμενος 🙂
sarant said
129 Όχι, αλλά μπορώ να πω αρνούμαι και αρνιόμουν, αρνιόταν. Αν προτιμάς, θεωρούταν.
ΚΩΣΤΑΣ said
133 Συμφωνώ, με τη διαφορά ότι η ΚΝΕ έπλασε από το αρνούμαι και το αρνιέμαι. Θεωριέμαι υπάρχει;
Σταματώ φυσικά εδώ, ο σεβασμός μου στο πρόσωπό σου είναι απεριόριστος και δεν θέλω να φανεί εδώ ότι αντιδικούμε. 🙂
ΚΩΣΤΑΣ said
132 …Χτήνος, έγραψες… 😜🤣🤪
aerosol said
#128
Δεν συνεννοούμαστε διότι αναφέρεσαι σε πράγματα που δεν συζητήσαμε.
Σχολίασα αρνητικά τα εξής συγκεκριμένα που διάβασα: «να σπάσουν αυγά» και «ας καταπατηθούν στην πολύ συγκεκριμένη αυτή περίπτωση τα δικαιώματα των δεύτερων.»
Επέλεξες να αναφερθείς στο σχόλιό μου λέγοντας «Ε και λοιπόν; Πού είναι το περίεργο;»
Αυτό στα ελληνικά σημαίνει: «Πού είναι το περίεργο στην καταπάτηση δικαιωμάτων και στο κάποιοι να την υποστούν;»
ΔΕΝ σημαίνει «Πού είναι το περίεργο σε κάτι ΑΛΛΟ που έχω ΕΓΩ στο μυαλό μου και δε σας το λέω;»
Δεν μιλάγαμε ούτε για «τεστάκι», ούτε για όλα αυτά που αναφέρεις τώρα. Ο εξαναγκασμός σε εμβόλιο (γιατί αυτό είναι το κύριο θέμα της ανάρτησης κάτω από την οποία σχολιάζουμε!) ήταν το ζήτημα, για το οποίο απαντούσα σε κάποιον άλλο. Εφόσον θέλησες να μπεις σε αυτόν το διάλογο (καλοδεχούμενος, δημόσια μιλάγαμε), ήταν δική σου ευθύνη (1) να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται και (2) να κάνεις έγκαιρα σαφή την θέση σου. Τηλεπάθεια δεν κατέχω.
Μετά από αυτή την τραγική αδυναμία επικοινωνίας μόλις δύο ανθρώπων στα σχόλια ενός μπλογκ, με επαρκή χρόνο να διαβάσουν κάτι πριν γράψουν, ίσως είναι σαφές πως έχω κάποιες αμφιβολίες στις ικανότητες της δημοκρατικής κοινωνίας μας να βρίσκει λύσεις που τηρούν το μέτρο, την αναλογικότητα και τις ισορροπίες.
Πέπε said
123
> Νομίζω πως είναι υποχρέωση κάθε σύγχρονου νεοέλληνα διανοούμενου (με τη σημασία του μη χειρώνακτα κ.λπ.) να δίνει ένα αγωνιστικό «παρών» στο θάψιμο της καθαρεύουσας.
Ναι, αλλά γιατί το νομίζεις; (Και γιατί οι χειρώνακτες συγχωρούνται να είναι πιο καθαρευουσιάνοι; 😉 )
125
> Για εκείνο το: (εμάς των ΚΝιτών) απαιτώ περισσότερες εξηγήσεις.
Μα τι εξηγήσεις! Εσύ δεν έγραψες «η ΚΝΕ έπλασε…»;
Ας πούμε ότι η Κοινή ΝεοΕλληνική, μα η εντελώς κοινή, είναι μια θεωρητική αφαίρεση: η γλώσσα που να αποτελείται μόνο από κοινούς τύπους/λέξεις/συντάξεις, χωρίς τον ελάχιστο χρωματισμό (σαν τα 1,6 παιδιά του μέσου ελληνικού ζευγαριού). Στην πράξη δεν υφίσταται. Αυτό που υφίσταται είναι προσμίξεις της με διάφορα ποσοστά από καθαρεύουσα, αργκό, ιδιωματισμούς κλπ.
126
> αρκεί ο παραγόμενος λόγος να μην είναι ακατανόητος ή κωμικός, όπως π.χ. του Ζουράρι.
Ή αταίριαστος. Για παράδειγμα αν θέλω (όχι μόνο εγώ, αλλά και ο Δημόσιος Χώρος λ.χ.) να γράψω ένα ζεϊμπέκικο με τη φιλοδοξία να το ακούν οι επαγγελματίες οδηγοί και να τους κρατάει συντροφιά τις δύσκολες λευκές νύχτες στην εθνική, εκεί δε θα βάλω «το υποχρεωτικό της ____».
129
> Απόψε με διακατέχει μια πειραχτηκότητα.
Α, αυτό το είδα με καθυστερημενότητα. Μάλλον άκυρο το παραπάνω… 😉
aerosol said
#137
Ε λοιπόν… μπορεί να είχε ενδιαφέρον η καθαρευουσότητα κάποιου ζεϊμπέκικου!
gpointofview said
– Ξυπνάς που ξυπνάς πρωί, δεν…βλέπεος NBA ?
πρώτη φορά στη ζωή μου είδα ματς του ΝΒΑ με Γιάννη Αντετοκούμπο να βάζει 50 πόντους να βγαίνει MVP του τελικού, νικητής-πρωταθλητής με την ομάδα που τον επέλεξε πριν 8 χρόνια και της έμεινε πιστός ( και πιο ακριβοπληρωμένο παίκτης-όχι χωρίς λόγο)
Εύγε του
dimosioshoros said
@ 125 ΚΩΣΤΑΣ
Ναι, αναμφισβήτητα, αγαπητέ Κώστα, μέρος της γλωσσικής μας ζωής. Υπάρχει όμως και η εξής παρατήρηση: Σε όλες τις νεότερες γλώσσες (διαλέκτους π.χ. των λατινικών με κάποιο υπόστρωμα η κάθε μια) αξιοποίησαν μεν το καθαρευουσιάνικο* μέρος των λέξεών τους αλλά δεν ακολούθησαν τη γραμματική πρόσοψη των κειμένων. Σεβάστηκαν τη γραμματική του πραγματικού λόγου.
Κατά τη γνώμη μου ως ΚοιΝίτη, προέχει η περιγραφή της γλώσσας, ακολουθεί ο σεβασμός στην κειμενοδιφία.
Έρρωσο που θα έλεγαν μερικοί, με ψιλοδασεία βέβαια στα ρρ. 🙂
__________________________________
(*)
positio (λατ.)
— position
— posizione
— posição κ.λπ.
dimosioshoros said
@ 132 ΣτοΔγιαλοΧτηνος
Εγώ δυστυχώς διανοούμενος και όχι χειρώνακτας, π.χ. αγρότης. Δεν έχω προσφέρει ούτε ένα δράμι τροφής στους ανθρώπους.
dimosioshoros said
@ 137 Πέπε said
>>Νομίζω πως είναι υποχρέωση κάθε σύγχρονου νεοέλληνα διανοούμενου (με τη σημασία του μη χειρώνακτα κ.λπ.) να δίνει ένα αγωνιστικό «παρών» στο θάψιμο της καθαρεύουσας.
Ναι, αλλά γιατί το νομίζεις; (Και γιατί οι χειρώνακτες συγχωρούνται να είναι πιο καθαρευουσιάνοι; 😉
1) Νομίζω: Χρησιμοποιώ πάντα μια μετριαστική εισαγωγή στο λόγο μου για να αντιπαρατεθώ διακριτικά στους τόσους και τόσους υπερβέβαιους φίλους του ιστολογίου.
2) Δεν συγχωρούνται οι χειρώνακτες, απλά αυτοί παράγουν την τροφή κι άλλα αγαθά (και ίσως και τη γλώσσα) και δεν έχουν χρόνο και υποχρέωση για τέτοιες κουβέντες και μεταγλωσσικές αναλύσεις.
Καλημέρες.
🙂
ΓΤ said
https://twitter.com/search?q=%CE%A3%CE%B5%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1&src=trend_click&vertical=trends
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
141# Είμαι σίγουρος πως η δουλειά σου θα αφήσει το ίχνος της στον κόσμο. Η δικιά μου είναι να σηκώνω βάρη από ένα σημείο και να τα πηγαίνω σε άλλο 😦
Alexis said
#136: Έχεις εν μέρει δίκιο διότι εσύ απαντούσες στο #66.
Την δική μου άποψη την εξέφρασα, καθαρά νομίζω, στο #58.
Απάντησα στο «σπάσιμο αυγών» με το οποίο εσύ δεν συμφωνείς (μάλλον, κατάλαβα καλά; ) και είπα ότι για να γίνει κάτι πρέπει να «σπάσουν» ενίοτε και μερικά αυγά.
Τα όρια είναι το ζητούμενο, πού βάζουμε δηλαδή τον πήχυ σ’ αυτό το σπάσιμο.
Εγώ προσπάθησα, χονδροειδώς και άγαρμπα ίσως, να τον βάλω με το 58 σχόλιό μου.
…ίσως είναι σαφές πως έχω κάποιες αμφιβολίες στις ικανότητες της δημοκρατικής κοινωνίας μας να βρίσκει λύσεις που τηρούν το μέτρο, την αναλογικότητα και τις ισορροπίες.
Καλά κάνεις και έχεις αμφιβολίες. Κι εγώ έχω. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πορευτούμε, δυστυχώς. Το να μην αγγίζουμε τίποτα για να μη θίξουμε τίποτα και κανέναν δεν είναι λύση.
ΓΤ said
Πρωί πρωί αδειάζουνε τα ράφια απ’ το ξίδι
50 πόντους χαλαρά ο MVP-βαρίδι!
ΓιώργοςΜ said
143 Μέσα στο θρεντ υπάρχει και μια είδηση για τροχαίο με περιπολικό στα Σεπόλια που έχει γίνει γαργάρα στα μύδεια, απ’ ότι βλέπω…
Alexis said
Μετά από αυτή την τραγική αδυναμία επικοινωνίας μόλις δύο ανθρώπων στα σχόλια ενός μπλογκ, με επαρκή χρόνο να διαβάσουν κάτι πριν γράψουν…
Εντάξει, μην το δραματοποιείς τόσο. Δεν βρισκόμαστε σε επιστημονικό φόρουμ ούτε σε κομματική συνδιάσκεψη, σ’ ένα ιστολόγιο είμαστε και κουβεντιάζουμε χαλαρά.
Αλλά και επί της ουσίας, δεν υπάρχει καμία «τραγική αδυναμία επικοινωνίας». Κατάλαβα την άποψή σου και πιστεύω πως κι εσύ κατάλαβες τη δική μου. Προς τι αυτοί οι δραματικοί τόνοι;
ΓΤ said
Τσιάρτα, Πλεύρη και Άδωνι
άνοιξαν οι ΜΕΘ και σας περιμένουν!
ΜΕΘύστε με το αθάνατο κρασί του ΝΒΑ
ο Σεπολίωνε Γκρικ Φρικ σάς στέλνει χοντρά …έη!
dryhammer said
Κατατρεγμένοι της ζωής που ψάχνετ’ αποκούμπι,
μακάρι να βρισκότανε κι άλλοι Αντετοκούμποι…
sarant said
Kαλημέρα από εδώ!
150 Καλό αυτό
Γιάννης Κουβάτσος said
Μπράβο διάλογος με (συγκρατημένη) ένταση για ένα ζήτημα που (νόμιζα ότι) λύθηκε πριν από 45 χρόνια! Τώρα καταλαβαίνω γιατί είχαμε νεκρούς και εμφύλιους σπαραγμούς για το γλωσσικό.☺
Το πιο διάσημο πλέον όνομα στον πλανήτη:Γιάννης. Ξαναπείτε τώρα για κοκόρους και τα τοιαύτα ασεβή.😂
Γιάννης Ιατρού said
152: για να δείς ποίος νοιάζεται 🙂 🙂

ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
BLOG_OTI_NANAI said
Το εύκολο στην αποδοχή του Αντετοκούνμπο είναι ότι δεν πρόκειται για κάποια θολή περίπτωση ελληνοποίησης για λόγους αθλητικού συμφέροντος. Δεν τον ελληνοποίησε κάποιος, αλλά ο ίδιος θέλει να είναι Έλληνας. Άρα αυτό θα έπρεπε να ρίχνει τα όποια εμπόδια δυσανεξίας. Μάλιστα, εύκολα κατανοεί ο καθένας ότι ο ίδιος δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον από το να δηλώνει Έλληνας. Και φυσικά, είναι προς το συμφέρον του τόπου κάθε μετανάστης ή απόγονος μετανάστη να δηλώνει και να αισθάνεται Έλληνας (όπως ελπίζουμε για τα εγγόνια ή τα δισσέγγονα των Αλβανών μεταναστών) καθώς οι πολυπολιτισμικές ουτοπίες έχουν αξία μόνο ως ιερά κείμενα στην υμνογραφία κοινωνικοθρησκευτικών σεκτών στιλ Ιντιμίντια, βοήθεια μας.
Κουνελόγατος said
Ο Αντετοκούμπο είναι ΚΑΘΑΡΑ ελληνικό μπασκετικά προϊόν, οπότε δεν τίθεται θέμα ελληνοποίησης. Για τα υπόλοιπα, τα σοβαρά, ούτε καν προς συζήτηση.
sarant said
152 Η εκδίκηση των 45!
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
http://www.katiousa.gr/politika/otan-o-georgiadis-eironevotan-ton-afrikano-akenotoumpo-kai-o-plevris-ton-elege-negro-lathro-eikones-vinteo/
Όταν ο Γεωργιάδης ειρωνευόταν τον “Αφρικανό Ακενοτούμπο” και ο Πλεύρης τον έλεγε “νέγρο λάθρο”.
ΓΤ said
Τη γύρισε την μπιφτέκα ο Βασιλάκης
BLOG_OTI_NANAI said
Ένα στατιστικό που έχει πλάκα αυτό που γράφει για τα Σεπόλια:
Γιάννης Κουβάτσος said
156: Ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας, αλλά δεν νομίζω πως είναι καθαρά ελληνικό μπασκετικό προϊόν. Το ανοικτό των Σεπολίων και ο Φιλαθλητικός δεν αρκούν, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Ο Γιάννης είναι ένας άκρως χαρισματικός όσο και πεισματάρης αυτοδημιούργητος, που εκμεταλλεύτηκε τέλεια και την παραμικρή ευκαιρία που του δόθηκε. Ο Γιάννης είναι προϊόν του εαυτού του και μόνο.
dimosioshoros said
@ 144 ΣτοΔγιαλοΧτηνος
Και ο Χριστός σήκωσε τα τα βαρέα αμαρτήματα του κόσμου. Πενιά δεν έβαλε.
dimosioshoros said
@ 152 Γιάννης Κουβάτσος
🙂
sarant said
160 Τα Σεπόλια πρέπει παγκοσμίως να είναι η μοναδική συνοικία με τρεις πρωταθλητές 🙂
Μαρία said
Νά κι ένας αντιεμβολιαστής που δείχνει κατανόηση για μας που εμβολιαστήκαμε.
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/303348_emeis-oi-anemboliastoi-ftaime
aerosol said
#148
Όπως λένε και στο χουργιό μ’, I’m just making a point Αλέξη. Εμείς κάπως τη βρήκαμε την άκρη -κι αν δεν την βρίσκαμε δεν θα έχανε και η Βενετιά βελόνι. Έχω δει λιγότερη προσπάθεια και ψυχραιμία στην ελληνική κοινωνία εν γένει, και ίσως ειδικότερα στους φορείς τους εντεταλμένους να λύνουν σοβαρά θέματα.
Μαρία said
158
Αυτό του Πλεύρη είναι σίγουρα απ’ τα πλαστά του Αθυροστομίξ.
ΣΠ said
167
Μαρία said
168
Μα κάνει μπαμ οτι είναι τρολιά.
Μαρία said
Αφώτιστος Φιλέλλην said
11. Αγνοηθηκε η πρόταση μου «Παρακαλω ψαξτε για την λεξη του 2021 εμβληματικός, λ.χ. εμβληματική επένδυση του Ελληνικου…..»
sarant said
171 Να σου πω, εγώ σκέφτηκα να σου απαντήσω αλλά το αμέλησα. Θα σου έλεγα ότι δεν είναι ειδικά του 2021, έχει γίνει της μόδας εδώ και 2-3 χρόνια ή και λίγο περισσότερα.
sarant said
165 Εγώ δεν καταλαβαίνω, δεν φοβάται αυτός μην κολλήσει; Μπράβο του.
BLOG_OTI_NANAI said
170: Αν το άρθρο έχει ρατσιστική χροιά τότε τα σχόλια περισσεύουν. Αν όμως όχι, όποιος ξέρει τι εστί Νετφλιξ καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάει. Νετφλιξ σημαίνει να βλέπεις μια ταινία για διεφθαρμένο πολιτικό, που σε μια συζήτηση για το πώς θα προδώσει τα μυστικά του κράτους, λέει στο εντελώς άσχετο ότι ήταν παντρεμένος με γυναίκα, μετά με άντρα, και μετά πάλι με γυναίκα για να χώσει στο σενάριο ΛΟΑΤΚΙ αναφορές με το ζόρι. Νετφλιξ σημαίνει ότι θα βάλω ατάκες πολιτικής ορθότητας ακόμα και σε διαφήμιση για παντόφλες.
Γι’ αυτό λέει αν επίτηδες έπρεπε να βάλουν έναν μαύρο. Ασφαλώς, η επιτροπή επίτηδες έβαλε τον Γιάννη. Το έκανε ως κοινωνικό άνοιγμα. Αλλά σίγουρα το έκανε επίτηδες. Εφόσον πρόκειται για αθλητική θέση, στη φωτογραφία θα έπρεπε να είναι μόξο ο Πύρρος Δήμας και κανένας άλλος.
Αλλά επειδή η αναφορά ακούγεται άκομψη, είναι και πιασάρικη για αντιπολίτευση. Εκτός, ξαναλέω, αν το άρθρο είναι ρατσιστικό οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία.
BLOG_OTI_NANAI said
174: Τώρα βέβαια σκέφτομαι ότι δεν θα κόλλαγε ο Δήμας στην χρονολογία 2021. Ήθελαν αθλητή που διέπρεψε σε υψηλότατο επίπεδο ειδικά φέτος και όχι διαχρονικά. Οπότε, μάλλον δίκαια έβαλαν τον Γιάννη.
Γιάννης Κουβάτσος said
165: Αυτά που ένας αμόρφωτος αντιεμβολιαστής θα τα ‘λεγε με λίγα και απλοϊκά λόγια, αυτός χρειάστηκε ένα ολόκληρο κατεβατό τίγκα στο περί διαγραμμάτου. Πες, ρε φίλε, ότι δεν γουστάρεις να εμβολιαστείς και άσε τις αντιστασιακές φιοριτούρες.☺
Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said
Θα ήταν «Έλληνας» ο Αντετοκούμπο αν δεν ήταν επιτυχημένος; https://info-war.gr/tha-itan-ellinas-o-antetokoympo-an-de/
Του Ανδρέα Κοσιάρη
Πλάι στον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα. Ή πλάι στην επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούμπο πανηγυρίζουν και όσοι «ζορίζονταν» να θυμηθούν το όνομά του, ή όσοι συμπορεύονται μαζί τους και καταψήφιζαν νόμους περί απόδοσης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα.
Οι Γεωργιάδηδες, οι Μητσοτάκηδες, οι Πλεύρηδες και άλλοι πολλοί πατενταρισμένοι ρατσιστές, έσπευσαν να πάρουν λίγη από τη λάμψη του Γιάννη, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να μαντρώνουν μετανάστες και πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ή να τους επαναπροωθούν παράνομα στο Αιγαίο.
Όλη αυτή η ιδεολογική υποκρισία της ελληνικής δεξιάς φανερώνει ένα ιδιαίτερο «σύμπλεγμα κατωτερότητας» που εξουσιάζει τη συμπεριφορά της. Είναι η ταυτόχρονη επιθυμία να «παραμείνει το Έθνος καθαρό», ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό σε έναν τόπο όπου πληθυσμοί αναμείχθηκαν για χιλιετίες, αλλά και να βαφτίζεται «άξιο τέκνο της Ελλάδας» ένας «ξένος» που επιτυγχάνει. Ή που φέρνει στη χώρα μεγάλο ποσό χρήματος.
Δεν μπορείς να είσαι «Έλληνας» αν δεν έχεις «ελληνικό αίμα», αλλά άπαξ και επιτύχεις, τσουπ! Είσαι ο «Greek Freak», Έλληνας — που «γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», εκτός από όταν γίνεσαι.
Δεν είναι κρυφή αυτή η διττή αντίληψη της «ελληνικότητας». Την έχει παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς για παράδειγμα ο Άδωνις Γεωργιάδης, όταν σε συνέντευξη περηφανευόταν πως «η κυβέρνηση ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά έδωσε την ιθαγένεια στον Αντετοκούμπο», για να πει λίγα λεπτά μετά πως «καλά έκανε η ΝΔ και καταψήφισε τον νόμο για την ιθαγένεια». Δεν είναι πως αγνοεί πόσο οξύμωρη είναι η ταυτόχρονη ισχύς αυτών των δύο δηλώσεων. Το γνωρίζει, αλλά δεν έχει πρόβλημα να παίξει «διπλό ταμπλό».
Αυτό, όταν στη μία πλευρά του ταμπλό είναι οι «καφετιές και μαύρες μάζες» των φτωχών προσφύγων και μεταναστών που «θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας», και στην άλλη πλευρά η παγκόσμια επιτυχία ή ο πακτωλός χρημάτων — διότι η επιτυχία και τα πλούτη δεν «αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας». Τον ενισχύουν, αποδεικνύουν την «ανωτερότητά του», για την οποία τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας είναι πεπεισμένο.
Μέχρι κι αυτός ο τραγικός Βασίλης Τσιάρτας συνεχάρη τον Αντετοκούμπο, κι ας είναι παιδί «λαθρομεταναστών», όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί. Με «ξένα κόλλυβα», όλοι μπορούν να κάνουν μια κηδεία.
Όλη αυτή η υποκρισία, όμως, φανερώνει κι ακόμα κάτι. Το πόσο πραγματικά φαντασιακή είναι η έννοια του «Έθνους», ακόμα και γι’ αυτούς που ξημεροβραδιάζονται με την επίκλησή του στο στόμα τους. Στο «Έθνος» ανήκει οτιδήποτε το συμφέρει — όταν δεν το συμφέρει, ακόμα κι ο «ημεδαπός» μπορεί να μεταφράζεται ως «ξένος» στα μάτια του εθνικιστή.
Οι υπόλοιποι «ξένοι», αυτοί που το «Έθνος» τους σκοτώνει στα στενά του κέντρου της Αθήνας ή στον πάτο του Αιγαίου ή στα σύνορα του Έβρου, θα παραμείνουν για πάντα «ξένοι». Εκτός κι αν μπορούν να εγγυηθούν τη μελλοντική τους επιτυχία, οπότε ίσως το ξανασκεφτούμε.
dryhammer said
177. Στις αρχές των ’90ς, τότε που άρχισαν να έρχονται οι Αλβανοί, το είχε γράψει με δυο λόγια κάποιος στην Ελευθεροτυπία: Αν είναι Ολυμπιονίκης είναι Έλληνας, αν είναι κάνας καλλιτέχνης, γιατρός κλπ είναι Βορειοηπειρώτης, αν είναι κτηνοβάτης, Αλβανός.
Μαρία said
ΣΠ said
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έμαθε πως τον Γιάννη δεν τον λένε «Ακενοτούμπο» και δεν σταματά να κάνει retweet για το πρωτάθλημα
Μαρία said
Mε την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή επί τεσσάρων άρθρων του νομοσχεδίου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισής του.
Το επίμαχο άρθρο 1 του ν/σ το οποίο προβλέπει την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και εγγράφονται στο δημοτικό σχολείο, υπερψηφίστηκε από 179 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠαΣοΚ), ενώ καταψηφίστηκε από 84 βουλευτές (ΝΔ, ΑΝΕΛ, Χ.Α.). https://www.tovima.gr/2015/07/08/politics/boyli-psifistike-to-nomosxedio-gia-tin-ithageneia/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μαρία said
182
Είναι πλαστό λέμε, βλ. 167-169
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
……………………………………………………………
183 Στραβομάρα,ότι και το διάβαζα απ΄ άλλον.
Ας βάλω τότε τη διάψευση
182 η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι αναδημοσίευση και το κείμενο αναδημοσιεύεται αυτούσιο ως έχει, από την πηγή. Σημειώνουμε πως σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης, δεν έχει κάνει ποτέ τέτοια ανάρτηση και κατά συνέπεια το στιγμιότυπο της παραπάνω εικόνας είναι κατασκευασμένο (fake).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
181
Μαρία said
Άλλη φάση εδώ.
Μαρία said
Κουνελόγατος said
161. Κι όμως είναι, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, λ.χ. ένας παίχτης βγαίνει από μια επαρχιακή ομάδα κι εξελίσσεται όταν παίζει κάποτε σε μεγαλύτερη ομάδα.
ΣΠ said
spyridos said
Μαρία said
189
Αυτό είναι το σωστό.
Μαρία said
Μαρία said
Απολαύστε νοσοκόμα του νοσοκομείου Κατερίνης.
Stazybο Hοrn said
Παντού τα ίδια. Ζούμε ανάμεσά τους…
Ἦταν ἡ ἀπόδειξη πώς τά πρόστυχα, φασιστικά μέτρα τῆς ἑλληνόφωνης Κοβιντατούρ δέν θά περάσουν εὔκολα καί πώς ὁ ἁπλός κόσμος ἀντιλαμβάνεται ποῦ πάει τό πρᾶγμα, κι ἄς μήν ἔχει τίς σπουδές καί τά πτυχία τῶν ἐλίτ/ἀλήτ.
BLOG_OTI_NANAI said
190: Απαιτεί πολλές οκάδες λαϊκισμού, να συνδέει η Αναστασία Γιάμαλη το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια με περιπτώσεις σαν των Αντετονκούμπο, ως δήθεν ευκαιρία για εφαρμογή ουτοπικών παραληρημάτων, κάποιων γεροντίσκων, μπούμερς και ανεγκέφαλων που μιλούν για 1 εκατ. μετανάστες που «έχει ανάγκη η χώρα». Πραγματικά, μεγαλύτερους ψεκασμένους και από τον Πετράκο, θεωρώ αυτούς που νομίζουν ότι με τον γελοία ερμηνευμένο όρο «ισλαμοφοβία» θα παραστήσουν τους ρομπέν των δασών στα σόσιαλ μίντια, πατώντας επάνω σε ένα τοπίο που δεν επιτρέπει ασόβαρες προσεγγίσεις όταν υπάρχουν 1,5 δις άνθρωποι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να επιβιώσουν. Άλλωστε αυτοί οι μπούμερς απ΄έδειξαν πόσο επικίνδυνοι είναι, όταν αρνήθηκαν να χαρακτηρίσουν έγκλημα τον εμπρησμό μιας ολόκληρης δομής, όπου θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει εκατοντάδες.
Μαρία said
194
Ο γνωστός και μη εξαιρετέος σπαρτακιστής.
Κι εδώ ένας φιλόλογος επαμίτης https://www.youtube.com/watch?v=f3wDJ5p9LvA
Μαρία said
Πάτερ Αρσένιος από το Άγιο Όρος: «Στεναχωριέμαι που σήμερα η εκκλησία είναι απών» https://www.youtube.com/watch?v=fLdo5kSjJRM&t=9s
sarant said
195 Πάντως, χωρίς μια γενναία πολιτική εισδοχής μεταναστών, όπως κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το 2060 η Ελλάδα θα έχει 8 εκατ. πληθυσμό, ίσως και λιγότερο.
Γιάννης Κουβάτσος said
188: Προϊόν λέγεται όταν τον παίρνει το κράτος ή ένας σύλλογος από μικρό παιδάκι και τον καθοδηγεί συστηματικά και επιστημονικά (πια) να αναπτύξει το ταλέντο του, όπως κάνουν οι Κινέζοι, ο Άγιαξ κλπ. Με τον Γιάννη δεν συνέβη τίποτα τέτοιο, δεν είχε ούτε κατ’ ιδέαν τέτοια βοήθεια. Βολόδερνε μεταξύ σχολείου, λαϊκής, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, του στάθηκαν και δυο-τρεις καλοί άνθρωποι κσι αυτή είναι όλη η συνεισφορά της Ελλάδας. Όλα τα οφείλει στο ταλέντο του, στην αφοσίωση και στην εργατικότητά του και στο ότι οι Μπακς κατάλαβαν τι είχαν στα χέρια τους και επένδυσαν επάνω του.
ΣΠ said
199
Είχε αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό το ταλέντο του στην Ελλάδα. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ το 2007 (13 ετών) στην ομάδα νέων και μετά στην εφήβων του Φιλαθλητικού και το 2012-13 στην Α2 με την ανδρική ομάδα. Ήταν ο μόνος παίκτης Α2 που έπαιξε στο All Star game εκείνη την χρονιά. Πριν πάει στο ΝΒΑ η Σαραγόσα του είχε προσφέρει τετραετές συμβόλαιο, ενώ είχαν ενδιαφερθεί και οι Μπαρτσελόνα και Εφές. Οπότε κάτι έμαθε από τους Έλληνες προπονητές του.
BLOG_OTI_NANAI said
Η Ελλάδα έχει ήδη καταγράψει ένα 10% μεταναστών (άρθρο του 2016). Σήμερα, περίπου 490.000 μετανάστες στη χώρα είναι Αλβανοί. Η απόδειξη ότι η χώρα «έχει ανάγκη» κι άλλους μετανάστες, θα φανεί όταν αξιοποιήσει ενσωματώνοντας τις 200.000 μετανάστες που περιφέρονται στο κέντρο της Αθήνας. Αν αυτοί δεν θέλουν ή η χώρα δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό με αυτούς τους ανθρώπους, τότε τα περί περισσότέρων είναι σοφιστική ρητορική. Και φυσικά, όταν δεν γίνεται κουβέντα για το κορυφαίο ιδεολογικό γεγονός ότι η Ευρώπη έχει κλείσει ερμητικά τα σύνορα της, και δεν γίνεται κουβέντα για την ξενοφοβία που γεννούν οι επιθέσεις μεταναστών στα σύνορα μιας δημοκρατίας σε συνεργασία με το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας που ρητά τους εργαλειοποιεί, όταν δεν γίνεται κουβέντα για την αδυναμία ενσωμάτωσης ανθρώπων χωρίς οικογένειες που στην καθημερινότητα τους βλέπουμε μοναχικούς εδώ και δεκαετίες να περιφέρονται μετά τη δουλειά τους, τότε επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο ότι πρόκειται για μια ρητορική σοφιστεία.
Το να έχει κάποιος ανάγκη να επιβεβαιωθεί στους ομοτίμους ως «προοδευτικός» όπως ο Λιάκουρας, και πίνοντας το καφεδάκι του να μιλήσει για τον «εθνικισμό» με τα γνωστά τεχνάσματα του άσπρο-μαύρο, αυτό δεν σημαίνει ότι διεξάγει ουσιαστική συζήτηση. Η Ελλάδα έχει φτάσει ήδη στο μέγιστο όριο του 10%, και το κλείσιμο της Ευρώπης αποδεικνύει ότι η πλέον φιλελεύθερη ιδεολογικά ήπειρος έχει απορρίψει τα ανοιχτά σύνορα.
Τέλος πάντων, θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες, και το έχουμε ξανακάνει.
Η ουσία είναι ότι κάθε συζήτηση για επιπλέον μετανάστες, θα πρέπει να ακολουθήσει μια αποδεδειγμένα εφαρμόσιμη πολιτική επάνω στις δεκάδες χιλιάδες που περιφέρονται στην ανά σημεία γκετοποιημένη Αθήνα. Αν δεν έχεις πολιτική και σχέδιο για τις 200.000, τότε τα υπόλοιπά μόνο πεθμένους μπορεί να πείσουν.
Να προσθέσουμε ότι εκτός της Ευρώπης και της Αμερικής, πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές έχουν οι ΠΑΝΤΕΣ. Σε κάθε σημείο της γης όπου υπάρχουν λόγω πολέμου ή ανάγκης μεγάλες μεταναστευτικές ροές, από την Ασία μέχρι την Αφρική, οι χώρες έχουν τεράστιο πρόβλημα διότι αυτά προκαλούν οικονομικά ζητήματα και βίαιες ανακατατάξεις.
Και επιπλέον έχουμε πολλαπλά δεδομένα υποκρισίας που εμποδίζουν κάθε ουσιαστική συζήτηση: το αντιθρησκησκευτικό μίσος των «προοδευτικών», αποσιωπάται μόνο για το Ισλάμ. Το αντιπατριαρχικό και αντισεξιστικό σθένος των «προοδευτικών», αποσιωπάται για τον πλέον επικίνδυνο φορέα των αντιλήψεων αυτών, που είναι το Ισλάμ, καθώς το Ισλάμ προωθεί σε ποσοστό 80% σε σχέση με μή ισλαμικές χώρες τις παθογενείς πατριαρχικές αξίες. Η συνεργασία μεταναστών με φασιστικά καθεστώτα όπως της Τουρκίας, με διενέργειες επιθέσεων στα σύνορα δημοκρατικής χώρας, αποσιωπάται από τους «προοδευτικούς».
Αντί αυτών, κάθε παθογένεια αποσιωπάται και τι έχουμε στη θέση της; Μια απαρχαιωμένη, πλήρως αποτυχημένη. σοβιετικού/μαρξιστικού τύπου ταξική προσέγγιση του μεταναστευτικού. Μόνο απολίθωμα θα μπορούσε να προσεγγίζει τέτοια ζητήματα με τις αποτυχημένες ιδεολογίες του περασμένου αιώνα.
BLOG_OTI_NANAI said
201: Σχεδόν 1 εκατ. το 2011 σε άρθρο του 2016:
Κουνελόγατος said
199. Διαφωνώ, διότι με τη λογική αυτή, διαγράφουμε τη συμβολή μιας χώρας, μιας ομάδας κλπ. Εννοείται, πως χωρίς ταλέντο, κανένας ή σχεδόν δε μπορεί να κάνει τίποτα.
sarant said
201-202 Η απόδειξη ότι η χώρα έχει ανάγκη και άλλους μετανάστες βρίσκεται στο δημογραφικό της ισοζύγιο. Αλλά φυσικά προέχει να ταχτοποιηθούν όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα.
Μαρία said
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: ένα δυσανάλογο και αναποτελεσματικό μέτρο για την καθολική εμβολιαστική κάλυψη εναντίον της COVID-19
https://www.healthpolicycenter.gr/el/topics/primary-health-care/covid-21
Nestanaios said
Στο χωριό μου, σχεδόν όλοι ΟΙ Αλβανοί εμβολιάζονται χωρίς να το θέλουν. Αν δεν εμβολιαστούν, απειλούνται δεν θα πάρουν άδεια παραμονής, εργασίας. Είναι ή δεν είναι αυτό εξαναγκασμός; Αντίκειται ή δεν αντίκειται στο διεθνές δίκιο;
Triant said
Είπαμε. Όσοι νομίζουν οτι το εμβόλιο είναι πιο επικίνδυνο από τον ιό να πάνε να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Αμάν πχιά!
Triant said
Αυτοί που συγκρίνουν την θνησιμότητα της γρίπης με αυτήν της covid θα πρέπει να το κάνουν με συγχρονισμένα στοιχεία. Δηλαδή να δουν ποιά είναι η θνησιμότητα της γρίπης όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Αλλιώς συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια.
sarant said
207 Ε, ναι
Triant said
208 συνέχεια.
Απ’ όσο ξέρω η γρίπη από πέρσι την Άνοιξη είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Γεγονός που έχει ανησυχήσει τους παρασκευαστές του εμβολίου γιατί έιναι δύσκολο να ανιχνεύσουν τα νέα στελέχη. Ως γνωστόν (να και η καθαρεύουσα που λέγαμε) το εμβόλιο είναι κάθε χρόνο βασισμένο στα στελέχη της προηγούμενης χρονιάς.
Γιάννης Κουβάτσος said
200, 203: Άλλο του δείξανε πέντε πραγματάκια οι προπονητές του, ό,τι ήξεραν κι αυτοί σ’ αυτό το χαμηλό επίπεδο, και άλλο είναι προϊόν του ελληνικού μπάσκετ, όπως π.χ. είναι προϊόντα της Μασία, των παιδικών και εφηβικών τμημάτων της Μπαρτσελόνα, ο Μέσι, ο Ινιέστα, ο Τσάβι και ένα σωρό άλλο. Σ’ αυτό έγκειται η ένστασή μου. Ο Γιάννης δεν είναι προϊόν του ελληνικού μπάσκετ, κανείς δεν ασχολήθηκε συστηματικά μαζί του, να του λύσει τα βιοποριστικά προβλήματα και να του μάθει τα βασικά τού μπάσκετ από τη μικρή του ηλικία. Ούτε να σουτάρει δεν ήξερε, όταν πήγε στο ΝΒΑ.
Γιάννης Κουβάτσος said
Σπύρος Βελλινιάτης, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Αντετοκούνμπο:
«Δεν έχουμε ούτε τη στήριξη της πολιτείας, ούτε υποδομές, ούτε τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε χωρίς χορηγίες, αφού μάλιστα τα μεγάλα ελληνικά σωματεία προσπαθούν να μας πάρουν παιδιά που η πολιτεία δεν βοηθάει να μεγαλουργήσουν. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Γιάννης ήταν μία σύμπτωση, μία συγκυρία. Και όμως, δεν ήταν. Και θα το αποδείξουμε με την αποφασιστικότητα και την τρέλα των παιδιών μας. Καθώς δεν έχουμε καμία βοήθεια, ας είμαστε εξηγημένοι: Ο Γιάννης δεν είναι προϊόν του ελληνικού μπάσκετ, είναι παραπροϊόν του ελληνικού μπάσκετ. Είναι σαν τη Μαρία Κάλλας, που δεν έγινε ντίβα χάρη σε κάποια καλά οργανωμένη προσπάθεια, αλλά χάρη στην καθηγήτριά της Ελβίρα ντε Ιντάλγκο».
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.vice.com/amp/el/article/qkbm7q/synentey3h-me-ton-pikrameno-proponhth-poy-anakalypse-ton-antetokoynmpo&ved=2ahUKEwi07pHTl_rxAhWJDOwKHTyPDyw4FBAWMAB6BAgHEAI&usg=AOvVaw22yYwSEX33WVP36fCWIT7f
Γιάννης Κουβάτσος said
211: Κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά μαζί του εκτός από ωραίους «τρελούς» σαν τον Βελλινιάτη. Σ’ αυτούς «χρωστάει» ο Γιάννης, όχι στην ΕΟΚ και στο επίσημο σύστημα του ελληνικού μπάσκετ.
ΣΠ said
211
Και ακόμα δεν ξέρει να σουτάρει.🙂 Στο ΝΒΑ δεν βελτίωσε σημαντικά την τεχνική. του. Αυτό που βελτίωσε δραματικά είναι τα φυσικά προσόντα του, την δύναμη και την ταχύτητά του. Και γι’ αυτό είναι ασυναγώνιστος στο transition και κοντά στο καλάθι.
ΣΠ said
213
Συμφωνώ. Το κράτος ούτε την ιθαγένεια δεν του έδινε. Πάντως μπάσκετ έμαθε στην Ελλάδα.
Triant said
214: Στο τελευταίο παιχνίδι ήταν άλλος παίκτης. 17 στις 19 βολές! Ο άνθρωπος με το απογοητευτικό 56% στους άλλους αγώνες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό: όσο πιο κρίσιμος ο αγώνας τόσο καλύτερα παίζει.
Κουνελόγατος said
Στην Ελλάδα κανένας δε μαθαίνει στα παιδιά να σουτάρουν. 🙂 Για άλλους λόγους πήγε μπροστά το μπάσκετ. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο ποδόσφαιρο, λ.χ. τα παιδιά δε μαθαίνουν να σουτάρουν σωστά ή να κάνουν ατομικές -ναι, ατομικές, όχι ατομικιστικές- ενέργειες, διότι πρέπει να πάρουν αποτέλεσμα, οπότε, άμυνα και άγιος ο θεός.
Stazybο Hοrn said
Έπεσα πάνω σε ένα απόσπασμα από άρθρο στα Νέα -πίσω από τείχος πληρωμής- επίκουρης καθηγήτριας Εργατικού Δικαίου. Υπάρχει εικόνα, αλλά αν κανείς έχει το πλήρες περιεχόμενο σε αναγνώσιμη μορφή, θα ήταν καλύτερα:
Γιάννης Ιατρού said
218: Τώρα σε είδα. Το κείμενο που ζήτησες:
Υποχρέωση πίστης, υποχρέωση πρόνοιας και αναστολή συμβάσεων
Μια εργασιακή σχέση στηρίζεται στον στενό προσωπικό δεσμό που δημιουργείται μεταξύ των μερών, εργοδότη και εργαζομένου. Η σύμβαση εργασίας, για όσο χρόνο λειτουργεί, συνεπάγεται και αυξημένες δυνατότητες επέμβασης στην προσωπική σφαίρα του άλλου μέρους απ΄ ό,τι οι άλλες ενοχικές σχέσεις και επομένως δημιουργεί αυξημένες παρεπόμενες υποχρεώσεις και για τα δύο μέρη. Το σύνολο αυτών των παρεπομένων υποχρεώσεων από το μέρος του εργαζομένου χαρακτηρίζεται ως «υποχρέωση πίστης» (και από μέρος της θεωρίας ως «υποχρέωση καλόπιστης συμπεριφοράς») και από το μέρος του εργοδότη ως «υποχρέωση πρόνοιας». Βέβαια και τα δύο μέρη, εργοδότης και εργαζόμενος, ουσιαστικά βαρύνονται με παρεπόμενες υποχρεώσεις εκατέρωθεν καλόπιστης συμπεριφοράς, οι οποίες είναι ανάλογες με το είδος της εργασίας και τις συνθήκες εκτέλεσής της. Η «υποχρέωση πίστης» επιβάλλει στον εργαζόμενο να προσφέρει την εργασία του καλόπιστα και με επιμέλεια, αποφεύγοντας κατά την εκτέλεσή της κάθε βλαπτική συμπεριφορά σε βάρος των θεμιτών συμφερόντων του εργοδότη. Η υποχρέωση αυτή ποικίλλει ανάλογα με την θέση και την φύση της εργασίας που προσφέρει ο εργαζόμενος και βρίσκει νομική θεμελίωση στο άρθρο 652 παρ. 1 ΑΚ. Επίσης ο εργαζόμενος σύμφωνα με το άρθρο 49 παρ. 1 του Νόμου 3850/2010, οφείλει να εφαρμόζει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να φροντίζει, ανάλογα με τις δυνατότητές του, για την ασφάλεια και υγεία άλλων ατόμων που επηρεάζονται κατά την εργασία τους από τις πράξεις ή τις παραλήψεις του.
Η «υποχρέωση προνοίας» επιβάλλει στον εργοδότη να λαμβάνει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα προστατεύουν τον εργαζόμενο και μεταξύ αυτών και όλα εκείνα τα μέτρα με τα οποία θα προστατεύονται η ζωή και η υγεία του. Βρίσκει νομική θεμελίωση στα άρθρα 560, 662 και 663 ΑΚ καθώς και στις διατάξεις του Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α84/2.6.2010) «Κύρωση του κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων». Έτσι ο εργοδότης δεν έχει απλά δικαίωμα να θέση σε αναστολή εργαζόμενους οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, αλλά υποχρέωση, η οποία αποτελεί παρεπόμενη υποχρέωση που απορρέει από τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει με σκοπό να προστατεύσει την υγεία τους και τη ζωή τους. Περαιτέρω έχει υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία και του λοιπού προσωπικού του, των τρίτων και βέβαια έχει δικαίωμα να προστατεύσει τα θεμιτά συμφέροντά του.
Πιστεύουμε ότι εργαζόμενοι οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν δεν παρέχουν την εργασία τους καλόπιστα και παραβιάζουν την δική τους παρεπόμενη υποχρέωση πίστης απέναντι στον εργοδότη τους αλλά και απέναντι στους τρίτους. Αλλά και ο εργοδότης, εφόσον δεν τους απομακρύνει, παραβιάζει τη δική του υποχρέωση πρόνοιας, αφού οφείλει να τους προστατεύσει. Έτσι άλλωστε, εξ όσων γνωρίζουμε, στις 19/3/2021 με απ. με αριθμό 12/2021 έκρινε και το Δικαστήριο του Μπελούνο (Ιταλία).
Θεωρούμε ότι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας όλου εκείνου του προσωπικού το οποίο αρνείται να εμβολιστεί κατά της COVID-19 και του οποίου η φύση και η θέση της εργασίας του δημιουργεί κινδύνους στους ίδιους, στους τρίτους αλλά και στα θεμιτά συμφέροντα του εργοδότη, είναι καθ΄ όλα νόμιμη και στα πλαίσια της αρχής της αναλογικότητας, αφού το μέτρο της αναστολής της σύμβασης εργασίας αποτελεί ηπιότερο μέτρο έναντι εκείνου της απόλυσης.
___________________________________________________________________________
Η Λευκή Κιοσσέ-Παυλίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια Εργατικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
ΥΓ: Αν θέλεις/χρειάζεσαι και την εικόνα, σφύρα μου
ΓΤ said
«[…] από τις πράξεις ή τις παραλήψεις του […]»
παραλΗψεις…
γκώσαμε απ’ το μορφωταριάτο
Γιάννης Ιατρού said
220: Απ΄ όσο βλέπω στην εικόνα είναι σωστά, με *λΕΙψεις.
Προφανώς η OCR ή κάποιος κορρέκτορας με λάθος λεξικό…
sarant said
220 Μπορεί να παρέλαβε κάτι η κυρία Λευκή.
ΓΤ said
221@
πρήξιμο, ρε μαν 🙂
ΓΤ said
221@
Και πας στο βιο_γραφικό της και διαβάζεις: «Από του χρόνου της εκλογής μου στη βαθμίδα της λέκτορος […]»…
Γιάννης Ιατρού said
έχει θηλυκό στην καθαρεύουσα ο Λέκτωρ; Μόνο δημοτική, Λεκτόρισσα μπορώ να σχηματίσω
Μαρία said
Αφού βγήκαν τα φτυάρια, να πω κι εγώ οτι για επίκουρη είναι γριά αλλά έκανε μεγάλη διδακτορικό.
Μαρία said
«Το εμβόλιο δεν το έχει κάνει. Είμαστε κατά του εμβολίου».
Η οικογένεια Αγγελόπουλου δηλώνει αντίθετη στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ σύμφωνα με την Άννα Βασιλείου όλοι κατά καιρούς έχουν μολυνθεί από τον ιό κι έχουν νοσήσει με Covid.
«Έχω περάσει τον κορωνοϊό, ο γιος μου πέρασε κορωνοϊό, η κόρη μου πέρασε… όλοι μας το έχουμε περάσει, πριν το περάσει ο Στάθης».
https://www.megatv.com/2021/07/25/stathis-aggelopoulos-maxi-me-ton-koronoio-stin-entatiki-tou-sotiria-arnitis-tou-emvoliou/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
224,225 λεκτορίδας με άλφα μπροστά
ώστε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εμπίπτει στην παρεπόμενη υποχρέωση προστασίας της ζωής του εργαζόμενου από τον εργοδότη.Μαστα
Μαρία said
27/1/2021 https://sputniknews.gr/20210127/kata-poso-kindyneuei-kapoios-na-apolythei-an-arnithei-na-kanei-to-emvolio—pou-einai-ypohreotiko-9487175.html
Καζάκος : «Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εργασιακές σχέσεις τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Με την έννοια ότι ούτε για τις εργασιακές σχέσεις υπάρχει κάποια ειδική νομοθετική ρύθμιση που να επιβάλλει εμβολιασμό των εργαζόμενων. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες για τις οποίες θα έπρεπε να δεχτούμε ότι υπάρχει όντως υποχρέωση εμβολιασμού των εργαζόμενων. Αναφέρομαι κυριότατα στην περίπτωση των υγειονομικών νοσοκομείων και κλινικών και αναφέρομαι ακόμη και στο προσωπικό επισιτιστικών επιχειρήσεων. Στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, για τους ασκούντες επισιτιστικά επαγγέλματα με βάση το ισχύον Δίκαιο θα πρέπει το προσωπικό αυτό να κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα ανανέωση, επικαιροποίηση του βιβλιαρίου υγείας. Σε αυτά τα επαγγέλματα του επισιτισμού λοιπόν επειδή ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος, μπορώ εύκολα να συμπεράνω από την ισχύουσα νομοθεσία ότι θα πρέπει να επιβάλλεται εμβολιασμός.»
Γιάννης Ιατρού said
228: Όλος ο συλλογισμός της έγκριτης θεραπαινίδος του εργατικού δικαίου βασίζεται *κατά μεγάλο μέρος* στον ισχυρισμό, πως ο μή εμβολιασμένος συνιστά κίνδυνο για τους τριγύρω του (κι επομένως για τους άλλους εργαζόμενους), επειδή μπορεί να τους μεταδώσει τον ιό.
Αλλά εξίσου κίνδυνο για τους τριγύρω του μπορεί να συνιστά και ο κάθε εμβολιασμένος, αν έχει έλθει προηγουμένως, μάλιστα χωρίς να το γνωρίζει, σε επαφή με τον ιό, κι αυτό για ένα διάστημα λίγων ημερών μετά την επαφή που είχε. Το όλο μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές. Ο εμβολιασμένος με μεγάλη πιθανότητα (λένε για >90%) δεν θα νοσήσει και έτσι δεν θα μπορεί να ξέρει πως είναι φορέας του ιού και μπορεί να κολλήσει άλλους (κι αν νοσήσει, θα το περάσει με σχετικά ήπια συμπτώματα, πιθανότατα χωρίς να χρειαστεί παραμονή του σε ΜΕΘ κλπ. και θα ανακάμψει γρήγορα)
Επομένως η κα ΛΚΠ θα όφειλε να ζητά τα ίδια μέτρα και για όποιον εμβολιασμένο (με την υποψία/πιθανότηα πως αυτός έχει έλθει σε επαφή με τον ιό και τον κουβαλά για μερικές μέρες μέσα του/πάνω του) αν αυτός (για να αποτρέψει την μετάδοση του ιού σε άλλους) δεν έχει κάνει κάποιο αξιόπιστο τεστ (άσε που τέτοιο δεν υπάρχει, η αξιοπιστία των self test είναι μικρή….) προηγουμένως, λίγο πριν πάει στην εργασία του. Καθημερινά σχεδόν. Πράγμα πρακτικά ανέφικτο!
Τώρα για τον μη εμβολιασμένο, μπορεί να ειπωθεί με σχετική βεβαιότητα (επειδή πιθανότατα θα μολυνθεί και θα νοσήσει με συμπτώματα μέτρια έως πολύ σοβαρά), είναι πως θα στερήσει από την εργοδότη του την εργασία του για μεγάλο διάστημα (τουλάχιστον μερικές εβδομάδες), κι αυτό επειδή φέρθηκε ανεύθυνα και δεν φρόντισε έγκαιρα να εμβολιαστεί, αφού δεν υπήρχαν σοβαροί ιατρικοί λόγοι που το απαγόρευαν.
Συμπεραίνω πως σε αυτήν την περίπτωση (που θα νοσούσε λόγω της παράληψης εμβολιασμού) θα ήταν ίσως δίκαιο να του καταλογιστεί .σοβαρή συνυπαιτιότητα με επακόλουθα στην σχέση εργασίας του. Ίσως μείωση ή και πλήρης απώλεια μισθού, ίσως και απόλυση αν η απουσία του προξένησε σοβαρά προβλήματα στην επιχείρηση (και το γνώριζε ή ήταν προφανές).
Επίσης θα μπορούσε να του ζητηθεί να κάνει καθημερινά σχεδόν τεστ πριν πάει στην δουλειά του (βλ. ανωτέρω). Ακόμα, επειδή μπορεί να έχει νοσήσει στο παρελθόν χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει, με μιά εξέταση αντισωμάτων θα μπορούσε να αποδείξει πως είναι το ίδιο θωρακισμένος όπως κι ένας εμβολιασμένος.
Αλλά όχι (πρακτικά εξοντωτικά) μέτρα εναντίον του εκ των προτέρων, δηλ. χωρίς να νοσήσει/απουσιάσει από την εργασία του μόνο και μόνο επειδή δεν έχει εμβολιαστεί.
Μαρία said
230
Καλός είσαι για δικηγόρος λαϊκού δικαστηρίου 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Έχω χάσει το κονέ μ΄εναν αλβανό που μας έλεγε πόσο πάνε στην πιάτσα τα διάφορα μαϊμουδένια έγγραφα/πιστοποιητικά (διπλώματα, άδειες κλπ), να τον ρώταγα πόσο πάνε τα πλαστά περί τα εμβόλια 🙂
Εντωμεταξύ στα υπεραστικά λεωφορεία που ταξίδεψε φίλη μου (αλερετούρ Αίγιο) ήταν τίγκα, όλες οι θέσεις καλυμμένες, χωρίς κανενός είδους έλεγχο.
Γιάννης Κουβάτσος said
Όλοι αυτοί οι ψέκες αντιεμβολιαστές δεν ξέρουν ότι οι λεφτάδες στα βόρεια προάστια εμβολιάζονται μαζικά, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους βάλουν τσιπάκι ή θα βγάλουν ουρά και κέρατα στο μέλλον ή ότι θα πάνε στην κόλαση ή ότι μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες στην υγεία τους; Αν υπήρχαν τέτοιοι φόβοι, οι λεφτάδες δεν θα το ήξεραν πρώτοι και δεν θα απέφευγαν τον εμβολιασμό; Αλλά από ψέκες τι λογική να περιμένεις;
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-emboliasmos-attiki-boreia-proastia%3Famp&ved=2ahUKEwikpeL9nf_xAhVzhf0HHf0ZDxYQFjABegQIBRAC&usg=AOvVaw1o0Ki8jwqdsRjQ855wDWRY&cf=1
Γιάννης Ιατρού said
232: Η γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ελέγχεται online, δύσκολα γίνεται δεκτό πλαστό, εκτός κι αν δεν είναι πλαστό, αλλά για άλλο πρόσωπο και πλαστή είναι η ταυτότητα του ελεγχόμενου… Εξαρτάται λοιπόν από την χρήση. Για να ξεγελάσεις εργοδότη δεν κάνει, γιατί σε ξέρει πως σε λένε… (νομίζει !!! 😂😂😂😂)
Μαρία said
233
Πώς προκύπτει ο αριθμός των εμβολιασμένων κάθε περ. ενότητας; Στο εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας στο Μαρούσι εμβολιάστηκαν φίλες, φίλοι και γνωστοί που δεν μένουν στα βόρεια προάστια. Και στη Θεσ/νίκη εμβολιάστηκαν άτομα που μένουν μόνιμα στις Σέρρες. Καταχωρίζονται όλοι αυτοί με βάση τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας; Δεν το θεωρώ πιθανό.
Γιάννης Ιατρού said
232β: Στα ΜΜΜ δεν κολλάει, τα έχουμε πει χιλιάδες φορές αυτά (στα ΜΜΜ, σε συναντήσεις με τον ΠΘ ή υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και στην εκκλησία γενικά με/χωρίς μετάληψη (μέχρι πρότινος, τώρα δεν είμαι ενήμερος😎, μην σε «κάψω»😇).
Γιάννης Ιατρού said
235: Βασικά όταν μπεις στην εφαρμογή (emvolio) ανάλογα με τον ΤΚ που σε ξέρει η εφορία (TAXIS) σε κατατάσσει και σου δίνει και τις αντίστοιχες επιλογές σε εμβολιαστικά κέντρα. Αν τώρα εσύ αλλάξεις τον ΤΚ στην εφαρμογή, ε θα σου δώσει και τα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα και θα σε κατατάξει εκεί που ανήκει ο ΤΚ που έβαλες.
Πρόοδος ρε συ…. Τα πάντα καλωδιωμένα είναι😎
Μαρία said
Ένα τραγελαφικό επεισόδιο εκτυλίχθηκε σε ξωκλήσι σε χωριό της Πάρου σήμερα Κυριακή 25 Ιουλίου.
Όταν η Λειτουργία τελείωσε και ήρθε η ώρα να διαβαστεί από τον άμβωνα η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες και τάσσεται υπέρ των εμβολιασμών, ο ιερέας παρέδωσε το έγγραφο της εγκυκλίου στον ψάλτη με τον τελευταίο να αρνείται να το διαβάσει.
Τότε, όταν ο ίδιος ο ιερέας πήρε το έγγραφο και ξεκίνησε να το διαβάζει προς τους πιστούς, ένα αναπάντεχο γεγονός έφερε τα πάνω κάτω στο μικρό ναό. Γυναίκα που βρισκόταν μέσα στο ξωκλήσι, άρπαξε ξαφνικά την εγκύκλιο από τα χέρια του ιερέα και την έσκισε μπροστά στα έκπληκτα μάτια του ποιμνίου που έμεινε εμβρόντητο να κοιτάζει το απρόσμενο θέαμα!
https://parianostypos.gr/paros-antiparos/paros-antiparos-koinonia/item/61595-paros-gia-gelia-kai-gia-klamata-eskise-tin-egkyklio-tis-ieras-synodou-yper-tou-emvoliou-brosta-sta-ekplikta-matia-ton-piston
Μαρία said
237
Το θέμα είναι πού σε μετράνε. Στη Νίκαια όπου μένεις ή στο Μαρούσι όπου εμβολιάστηκες.
Γιάννης Ιατρού said
Ότι λέει το ΤΚ που σού έδωσε εμβολιαστικό κέντρο, σου είπα 🙂
Μαρία said
240
Δηλαδή εκτοξεύτηκε ο πληθυσμός του Μαρουσιού!
Να το χωνέψει τότε κι ο Κουβάτσος που επιχαίρει με την υποτιθέμενη βλακεία της Δυτικής Αττικής.
sarant said
241 Nα το έχουμε στο νου μας αυτό.
Κιγκέρι said
241: Μαρία,
σχετικό-άσχετο: Ξέρεις ότι όλα τα παιδιά που γεννιούνται στα μεγάλα μαιευτήρια του Μαρουσιού, εγγράφονται στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου; Στο Μητέρα, που γέννησα εγώ, το Ληξιαρχείο είχε (και υποθέτω πως έχει ακόμα) γραφείο μέσα στο μαιευτήριο για να δίνει Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης, στις δε ταυτότητες των παιδιών μου (και όλων των άλλων παιδιών βέβαια που γεννήθηκαν εκεί), σαν τόπος γέννησης αναγράφεται «Αμαρούσιον Αττικής».
ΓιώργοςΜ said
233 Μα τι σαθρά επιχειρήματα είναι αυτά δάσκαλε; 🙂
Προφανώς, στα ΒΠ λαδώνουν και κάνουν μαϊμού εμβόλια με νεράκι.
(Εναλλακτικά: είναι μέσα στους συνωμότες, και το τσιπάκι το έχουν για να αναγνωρίζονται μεταξύ τους με ειδική εφαρμογή στο κινητό που έχουν μόνο αυτοί).
Επιπλέον, δε φοβούνται να πάνε στην κόλαση επειδή είναι ήδη συνεργάτες του Οξαποδώ, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την καλή τους υγεία.
Τα ξέρω έγκυρα αυτά, τα διάβασα και στο ίντερνετ. Τα ανέβασε ο κουμπάρος της ξαδέρφης του κουνιάδου ενός φίλου μου, που είναι γκαρσόνι στην Αμερική και άκουσε που τα έλεγε ο Μπιλ Γκέιτς στον ΣτΙβ Τζομπς, ο οποίος δεν έχει πεθάνει αλλά έχει αλλάξει ταυτότητα για να ελέγχει αφανώς τη διαδικασία τσιπαρίσματος.
Αλλά εσείς πιστεύετε αυτά που σας λένε…
(πωπω, τι να είχε ο καφές μέσα; 🙂 )
Γιάννης Κουβάτσος said
Εγώ, η κόρη μου και οι γείτονές μου εμβολιαστήκαμε στο Κ.Υ.Αλεξάνδρας, ίσως επειδή είμαστε Παναθηναϊκοί. Το ότι μένουμε εκεί γύρω είναι απλώς συμπτωματικό.😉
Γιάννης Κουβάτσος said
Επίσης, οι ψεκασθενείς, αν είχαν το συνήθιο να βλέπουν και αριθμούς εκτός από οράματα και θάματα, θα παρατηρούσαν ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 75% και συνεχίζουν. Τι τους έπιασε τους δασκάλους, θα μπορούσαν να σκεφτούν, δεν φοβούνται μη βγάλουν ουρά και μην ανοίξουν παρτίδες με τον Βελζεβούλη; Δεν είναι και πολύ σύνθετες αυτές οι σκέψεις, νομίζω. ☺
Γιάννης Ιατρού said
243: Κιγκέρι
Σωστό δεν είναι αυτό με την αναγραφή του τόπου γέννησης; Αφού εκεί γεννήθηκαν. Δεν σημαίνει όμως πως είναι και δημότες, κάτοικοι εκεί.
ΥΓ: Πολύ, μα πολύ πονεμένο το θέμα με τον Δήμο που είναι καταγεγραμμένος ο καθένας σαν δημότης (αν είναι…)🙄
ΥΓ: Τώρα μ΄ αυτά τα παιδάκια που γεννιούνται κατά την μεταφορά της εγκύου σε αυτοκίνητο, ΙΧ, ταξί, ασπρούλα κλπ., τι γράφουν; Σε ποιό Δήμο κινείτο το όχημα κατά την στιγμή; 🙄🤔
244: ΓιώργοΜ
..Τα ξέρω έγκυρα αυτά..
Τίποτα δεν ξέρεις, να πας να σου κάνει φροντιστήριο κανένας ταξιτζής ! 😜
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
247>> Τώρα μ΄ αυτά τα παιδάκια που γεννιούνται κατά την μεταφορά της εγκύου σε αυτοκίνητο, ΙΧ, ταξί, ασπρούλα κλπ., τι γράφουν;
Άσε μας γιατρέμ, εδώ υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα.
https://www.enimerotiko.gr/plus/ti-symvainei-ean-mia-gynaika-gennisei-se-aeroplano-to-periergo-me-tin-ithageneia-toy-neogennitoy/
Γιάννης Ιατρού said
248: Για τις γέννες στα βαπόρια (για να σε προλάβω: πλεούμενα γενικώς) δεν μας είπες 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
249# Δημότες Γιούρων και Μακρονήσου ρε συ, και θα τα βαφτίζει ο Μποκτάνος.
Κιγκέρι said
247: Ε, ναι, δεν το σχολίασα σαν λάθος, απλώς εμένα, όταν το είχα διαπιστώσει, μου είχε φανεί αξιοπερίεργο από άλλον δήμο να παίρνεις ληξιαρχική πράξη και από άλλον πιστοποιητικό γεννησης. Μετά βέβαια έγιναν τα ΚΕΠ και τώρα πια γίνεται και ηλεκτρονική έκδοση.
249: Να πω εγώ κύριε; http://www.immigration.gr/2018/05/blog-post_23.html
Γιάννης Ιατρού said
ΜποκτΌνος
Γιάννης Ιατρού said
251: Αυτό με τα ληξιαρχεία και την εντοπιότητά τους μερικές φορές, π.χ. αν δεν ξέρεις σε πιό ληξιαρχείο έχει δηλωθεί η γέννηση ή ο θάνατος (συνήθως δηλώνεται στο ληξιαρχείο του τόπου που ανήκει το νεκροταφείο που θάβεται) κάποιου και χρειάζεσαι στην αντίστοιχη βεβαίωση -> ληξιαρχική πράξη, τρέχεις και δεν βρίσκεις άκρη (ειδικά αν δεν είσαι ο γονέας, το παιδί ή η/ο σύζυγος). Τουλάχιστον έτσι ήταν μέχρι πρότινος (κι απ΄ όσο μπόρεσα να διαπιστώσω πρόσφατα, συνεχίζεται εν πολλοίς).
Γιάννης Κουβάτσος said
Αν ένα παιδί γεννηθεί σε ταξί, θα πρέπει να υποστεί άμεσο αποψεκασμό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
243.Υπήρχε κι ένα μαιευτήριο, νομίζω το Ήρα είτανε, στο Χολαργό (Μεσογείων) κι έχουμε κι εκεί γεννηθέντες-εισες
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@230. Μιά χαρά τά λές, Γιάννη!
Καί ἐπί τοῦ πολιτικοῦ: Γνώμη μου εἶναι ὅτι ἡ πραγματική τσαρλατἀνα καί ταχαμουεπιστημονική συμμορίτισσα εἶναι ἡ κυρία ἐδῶ. (Ἐπαναλαβάνω: Δέν εἶμαι ἀντιεμβολιαστής, ἀλλά μέ τρελαίνουν ὅλοι αὐτοί οἱ ἀργυρώνητοι τρομοκράτες.. Σήμερα μάλιστα εἶδα καί ἕναν Χημικό, νά κάνη προβλέψεις! 🙂 )
https://www.iefimerida.gr/ellada/xespasan-theodoridoy-themistokleoys-gia-toys-antiemboliastes
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Στά Μαιευτήρια αδελφοί μου. Στά Μαιευτήρια!
https://www.iefimerida.gr/ygeia/pfizer-moderna-klinikes-dokimes-paidia-5-11-eton
Μαρία said
256
Oι αντιεμβολιαστές συνάδερφοί σου δηλαδή που διαδίδουν μπούρδες δεν τρομοκρατούν τον κόσμο;
Η νοσοκόμα στο 193 που ισχυρίζεται οτι τα εμβόλια μας τα πλασάρουν σαν θεραπευτικά, μπορεί να έχει επαφή με ασθενείς;
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@258. Θα χρειαστῆ νά κάνης τόν κόπο νά ἀπευθύνης τό ἐρώτημά σου στούς ἀντιεμβολιαστές.
Γιάννης Κουβάτσος said
259:Κομματάκι δύσκολη η συνεννόηση με τους αντιεμβολιαστές.☺
Μαρία said
259
Υπεκφεύγεις αλλά ας είναι.
Αυτός πάντως ο καρδιολόγος είναι έτοιμος για την επόμενη βουλή.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@260. Γιάννη, δέν εἶναι ὁλοι τους τό ἴδιο. Ἄν μιλᾶμε γιά τούς ψεκασμένους ἀντιμασώνους, δέν τίθεται ζήτημα. Εἶναι βαρεμένοι καί εἶναι ἀδύνατη ἡ ἀνταλλαγή ἐπιχειρημάτων μέ αὐτούς. Ὑπάρχουν ὅμως καί σοβαροί ἄνθρωποι, κάτοχοι ἔγκυρων ἰατρικῶν δεδομένων, οἱ ὁποῖοι μποροῦν νά ταρακουνήσουν λιγάκι τίς ἀπόλυτες βεβαιότητες πού μᾶς πλασσάρονται. Ἀλλά ἡ ταπεινότης μου δέν ἀνήκει οὔτε καί σ’αὐτήν τήν κατηγορία, ἀλλά σ’αὐτούς πού ζητοῦν πραγματικά στοιχεῖα καί ἔγκυρες ἑρμηνεῖες τους.
Εἶμαι μέ τόν FDA πού λέει «ὄχι στήν τρίτη δόση» τῆς Pfizer, ἡ ὁποία τήν τσαμπουκαλεύεται χωρίς καμία τεκμηρίωση.
https://www.cnn.gr/kosmos/story/273549/triti-dosi-pfizer-ti-kryvetai-piso-apo-ta-sxedia-tis-etaireias-h-enstasi-ton-eidikon
Εἶμαι ‘ἐχθρός τῶν μηχανικῶν, χημικῶν, φαρμακοποιῶν, γιατρῶν ἀσχέτων εἰδικοτήτων κλπ πού κερδίζουν μιά ἤ περισσότερες ἡμέρες δημοσιότητας, κάνοντας τρομολαγνικές (ἴσως καί ἐπικερδεῖς) ρελάνς προβλέψεων.
Εἶμαι ἐχθρός τῆς (κατευθυνόμενης) συγκάλυψης τῶν δυσαρέστων πλευρῶν τοῦ ἐμβολιασμοῦ.
Εἶμαι ἐχθρός τῆς ἀβάσιμης καταβίβασης τῶν ἡλικιακῶν ὁρίων τῶν ἐμβολιαζομένων.
[..εἶμαι ἐχθρός καί ἄλλων σχετικῶν προπαγανδιστικῶν τεχνικῶν, ἀλλά ἄς μήν σᾶς ζαλίσω παραπάνω..]
Γιάννης Κουβάτσος said
262: Γιατρέ μου, σέβομαι και ακούω πάντα τη γνώμη των ειδικών, έστω και αν κάνουν κάπιτε και λάθη, αφού έτσι λειτουργεί η επιστήμη και η ανθρώπινη γνώση. Εννοείται, λοιπόν, ότι δεν μπορώ να μπω στα οικόπεδά σου, θα ήταν γελοίο. Αλλά, όσες αμφιβολίες κι αν υπάρχουν για το τι μέλλει γενέσθαι με τον εμβολιασμό, υπάρχει άλλος τρόπος να ξαναρχίσουμε να ζούμε φυσιολογικά σε εύλογο χρονικό διάστημα; Δεν ρωτάω εσένα, ξέρω ότι έχεις ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, διατηρώντας ως επιστήμονας τις επιφυλάξεις σου και σωστά. Είναι ένα ερώτημα προς τους γιατρούς αντιεμβολιαστές.
ΚΩΣΤΑΣ said
258, 262, 263
Παρότι άσχετος επιστημονικά, θα μπω κι εγώ απρόσκλητος στην κουβέντα.
Γιώργη μου, γιατρέ μου, σέβομαι απολύτως τις ενστάσεις σου όπως τις διατυπώνεις …»ἀλλά σ’αὐτούς πού ζητοῦν πραγματικά στοιχεῖα καί ἔγκυρες ἑρμηνεῖες τους.»
Υπάρχει και εκ μέρους μου, όμως, ένα αλλά. Μια πρωτοεμφανιζόμενη και άγνωστη στην ιατρική κοινότητα πανδημία, σου δίνει την πολυτέλεια της άνεσης χρόνου για να έχεις πλήρως τεκμηριωμένες έγκυρες γνώσεις και επιστημονικά δεδομένα; Μήπως θα έπρεπε να έχουμε πρώτα εκατομμύρια νεκρών και ύστερα να αποφανθεί η επιστημονική κοινότητα; Η μέχρι τώρα πορεία των εμβολίων δεν έχει δείξει τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα στην προφύλαξη από τις συνέπειες της προσβολής από τον ιό;
Με την κοινή μου λογική, μια επιφύλαξη έχω κι εγώ για τον εμβολιασμό των παιδιών και των νέων. Αλλά αυτό το θέμα τώρα άρχισε να κινείται.
Σε θέλω πιο επίμονο ως προς το θέμα των εμβολιασμών. 😉
Γιάννης Κουβάτσος said
«Με την κοινή μου λογική, μια επιφύλαξη έχω κι εγώ για τον εμβολιασμό των παιδιών και των νέων.»
Κι εγώ ανησυχώ για το θέμα αυτό, εννοείται. Η κόρη μου εμβολιάστηκε, είναι 25 χρονών. Για μένα σκασίλα μου, αλλά για εκείνη με νοιάζει και πολύ αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο μέλλον. Αλλά υπάρχει άλλος, ακίνδυνος, τρόπος να τελειώνουμε με αυτό που ζούμε εδώ κι ενάμιση χρόνο; Ακούω τις ενστάσεις κάποιων επιστημόνων εμβολιοσκεπτικιστών, αλλά δεν ακούω να προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Φίλε Κώστα, ἴσως δέν θά ὑπάρξη ΠΟΤΕ ΜΙΑ ἀπόφανση τῆς ἐπιστήμης, Τά ἰατρικά ζητήματα (πολύ περισσότερο τά μείζονα, ὅπως τό ἐν λόγῳ) εἶναι πάντα πολυδιάστατα καί πολλαπλῶν ἀναγνώσεων. Μιά τέτοια συζήτηση θά μποροῦσε νά μᾶς ξημερώση, ἀλλά πρέπει νά σᾶς χαιρετήσω, γιατί αὔριο ἐφημερεύω. Ζωή νά’χετε καί νά’χουμε, ἀλλά θά δῆς πόσες αποσιωπήσεις καί ἀποκρύψεις τοῦ παρόντος (ὄχι μόνο ἰατρικῆς φύσεως!) θά μᾶς ἀφήσουν ἐμβρόντητους στό ἐγγύς μέλλον!
Καληνύχτα σας!
Γιάννης Κουβάτσος said
266: Καληνύχτα και καλή εφημερία αλλά μας έκανες την καρδιά περιβόλι…☺
Πέπε said
@256
> Αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις αυτές, κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν, αν καταλήξουν στα νοσοκομεία. (Από το λινκ)
Από την άλλη πλευρά, αν υπάρξει έστω και ένας αντιεμβολιαστής ή αρνητής μάσκας ή 5Gιστής κλπ. που να τη βγάλει μέχρι το τέλος καθαρή (που θα υπάρξουν βέβαια μπόλικοι: τι διάβολο!), φανταζόμαστε βέβαια πόσο θα νιώσει δικαιωμένος. Έχουμε να φάμε σταλεγάκια να βάλουμε και στην τσέπη μας!
Για να μην πω ότι συνολικά η πίστη στον ορθό λόγο θα δεχτεί πλήγμα. Σε μια εποχή τόσων οπισθοδρομήσεων σ’ αυτό το θέμα (αναβίωση θρησκευτικών, σεξιστικών, εθνικιστικών κλπ. πολώσεων που μια γενιά πριν έμοιαζαν να έχουν περάσει στο παρελθόν), καθόλου απίθανο.
Γιάννης Κουβάτσος said
«η πίστη στον ορθό λόγο θα δεχτεί πλήγμα.»
Καλά, αυτή δεν είναι και τόσο ισχυρή, εδώ που τα λέμε. Γι’ αυτό και όλοι αυτοί οι ανορθολογικοί παροξυσμοί φουντώνουν τόσο εύκολα και όχι μόνο μεταξύ των φύσει ψεκασμένων.
Πέπε said
Ναι ρε παιδί μου, ένα ακόμα όμως.
Ένα ακόμα πλήγμα στην όποια εναπομείνασα πίστη […κλπ.]
Γιάννης Κουβάτσος said
Απ’ τη στιγμή που οι μαγικές «λύσεις» και «ερμηνείες» είναι τόσες απλές, τόσο ευκολονόητες και περιέχουν πάντα και τον απαραίτητο βυσοδομούντα «κακό», τι να σου κάνουν ο ορθός λόγος, η επιστήμη, η δημοκρατία, πράγματα αργόσυρτα, «όλο ναι μεν, αλλά…», όλο δοκιμές και λάθη, και πάλι δοκιμές και συζήτηση…☺
Γιάννης Κουβάτσος said
270: Βυσσοδομούντα, διορθώνω, μη μας διαβάζει και καμιά Φλέσσα…☺
Μαρία said
Μαρία said
Ο καθηγητής τόνισε όμως πως η αναλογία των υγειονομικών και των γιατρών που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Συγκεκριμένα το 14.75% των γιατρών και το 27.22% των νοσηλευτών που συμμετείχαν αποδέχτηκαν την θεωρία συνωμοσίας με το 5G.
https://www.in.gr/2021/07/24/greece/ereyna-sxedon-16-ton-ellinon-pisteyei-sti-theoria-synomosias-tou-5g-20-den-fora-sosta-ti-maska/
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@268 κ.ἄ. (..έργάζομαι καί ἄργησα νά σᾶς διαβάσω 🙂 )
Ἐπιστήμη, ἐπιστήμη, ἐπιστήμη, ἀλλά ποιά ἐπιστήμη; Ὑπάρχουν χιλιάδες πράγματα στόν χῶρο τῆς Ἀνοσολογίας καί τῶν Λοιμώξεων πού δέν τά γνωρίζουμε, πού ἔχουν ποικίλες ἐκφάνσεις καί ἀτομικές διαφοροποιήσεις, πού ἀπρόβλεπτα ἀλληλεπιδροῦν καί μεταβάλλονται- κι αὐτά εἶναι πού δημιουργοῦν τά παραθυράκια ἀβεβαιοτήτων καί ἀμφισβητήσεων. Ὁ ὀρθός λόγος καθαυτός δέν κινδυνεύει, ἀλλά «medicine ..is an art of probability»
Ποιός δέν ἄκουσε ἱστορίες ἀπό οἰκογένειες πού κάποια μέλη τους ἀρρωσταίνουν βαριά καί κάποια ἄλλα δέν παθαίνουν τίποτε; Ποιός δέν ἄκουσε γιά καλοεμβολιασμένους νέους πού πεθαίνουν ἀπό λοίμωξη καί ανεμβολίαστα παληάλογα πού περνοῦν τήν ἴωση μέ ἕναν ὀληγοήμερο πυρετάκο; Καί βέβαια, θά ὑπάρξουν ἀπείρως περισσότεροι τοῦ ἑνός ἀντιεμβολιαστές κλπ, κλπ, κλπ πού δέν θά πάθουν τίποτε καί φυσικά, θά νιώσουν δικαιωμένοι. Καί βασικοί ὑπαίτιοι αὐτῆς τῆς «δικαίιωσής» τους θά εἶναι οἱ καλοπληρωμένες τρομοκράτισσες/τρομοκράτες τῶν ΜΜΕ πού ἐξακοντίζουν συνεχῶς ἰεχωβάδικες θεολογικές ἀπειλές. «ἐμβολιάζεσαι καί σώζεσαι, δέν ἐμβολιάζεσαι, μολύνεις τούς ἄλλους καί ὕστερα πεθαίνεις».
ΚΩΣΤΑΣ said
Κι εγώ που δεν καταλαβαίνω από αυτά, τι πρέπει να κάνω; Γιώργο
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Ἐν πάσῃ περιπτώσει, αὐτή ἡ καθημερινή μαζική τρομοκρατία, αὐτή ἡ ἀνελέητη μονομέρεια τῆς πληροφόρησης, αὐτή ἡ χυδαιοποίηση τῆς προπαγάνδας, αὐτή ἡ ποινικοποίηση τοῦ διαφορετικοῦ, μόνο ἐπιστημονική βεβαιότητα καί πολιτική ὀρθοφροσύνη δέν μοῦ θυμίζει.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@276. Θεσσαλός γάτος εἶσαι ἐσύ καί τά καταλαβαίνεις ΟΛΑ! 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
141 >> Εγώ δυστυχώς διανοούμενος και όχι χειρώνακτας, π.χ. αγρότης. Δεν έχω προσφέρει ούτε ένα δράμι τροφής στους ανθρώπους.
Δημόσιε Χώρε, έστω και με αντανακλαστικά Ραν Ταν Πλαν (εγνωσμένως βραδύκαυστος άλλωστε) ελπίζω αυτό να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα:
Ως άνθρωπος των θετικών επιστημών είσαι ψηφίδα του μωσαϊκού της κοινότητας που πρόσφερε στους αγρότες (δηλαδή σε όλους μας στην τελική) το τρακτέρ πχ. Αν περιμέναμε από το βόδι και το άροτρο μάλλον δεν θα καθόμασταν τώρα εδώ να τα λέμε εξ αποστάσεως.
Εσύ ο ίδιος, ένας μαθητής σου, το δισέγγονό του, τι σημασία έχει?
Γιάννης Ιατρού said
279: Ποιό βόδι και άροτρο ρε συ; Την γυναίκα και τ΄ άροτρο θέλεις να πεις. Βόδια ήταν ακριβά…
ΚΩΣΤΑΣ said
278
Καλά,αφού δεν μου λες εσύ, Γιώργο, θα ρωτήσω την Ελεφάντη! 😉
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
..καί κάπου κάπου, λέμε καί καμμιά μαλακία γιά νά περνάει ἡ ὥρα..
Γεωργιάδης: «Ξέρω ότι επειδή είμαι εμβολιασμένος δέν θά πάω στο νοσοκομείο. Οι εμβολιασμένοι κολλάνε, αλλά δεν νοσούν»
(Δέν νοσεῖ ὁ Γεωργιάδης που ἔχει πυρετό, πονάνε τά κόκαλά του, νιώθει κατάπτωση.κλπ)
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@281. Κώστα, σᾶς χρωστῶ μιά ἱστορία μέ τόν Ἐλεφάντη, τόν πατέρα της. Γιά νά δῆς ὅτι τό μῆλο δέν πέφτει πάντοτε κάτω ἀπό τήν μηλιά.. (Ἄλλη φορά..)
Καλημέρα σας!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
280# Πού ήτανε ρε γμτ εκείνο που έλεγε η γριά για το γιό της, ε, τι να κάνει ο καημένος, παντρεύτηκε, αφού μας ψόφησε το βασταγερό…
dryhammer said
https://www.politischios.gr/astinomika/se-diathesimoteta-o-sunoriophulakas-tes-a-d-khiou-tasos-potsepes
Γιάννης Ιατρού said
285: κι εδώ 🙂 => https://sarantakos.wordpress.com/2021/07/24/meze-490/#comment-750713
Αγγελος said
Χτήνε (248), το ενδιαφέρον άρθρο όπου παραπέμπεις, και που είναι σαφώς γραμμένο αθρωπινά 🙂 από ανθρώπινο χέρι, έχει παρόλ’αυτά ένα απίστευτο μεζεδάκι:
«οι αεροσυνοδοί δεν εκπαιδεύονται για την παράδοση μωρών»
και πιο κάτω
«Το διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό και το πλήρωμα βοήθησαν να παραδώσουν ένα νεογέννητο αγόρι χιλιάδες μίλια στον αέρα. »
Εμ, deliver(y) βλέπει ο άλλος, ντελιβεράδες σκέφτεται…
Είναι πάντως αξιοπερίεργο πώς αυτή η λέξη (γαλλικά livrer, livraison / délivrer, délivrance), που προέρχεται τελικά από το λατινικό liber = ελεύθερος, έχει δύο τελείως αντίθετες σημασίες: στα αγγλικά σημαίνει και σήμερα «λυτρώνω» (deliver us from evil = ρύσαι ημάς από του πονηρού), οπότε λογικά deliverance είναι η λύτρωση και delivery είναι και η λευτεριά με την έννοια της γέννας, σημαίνει όμως επίσης «παραδίδω», είτε ουδέτερα (παραδίδω ένα δέμα — σημαίνει επίσης και «εκφωνώ» λόγο!), είτε για καλό (αποφέρω αποτελέσματα), αλλά ακόμα και για κακό (he was delivered to his ennemies = τον παρέδωσαν στους εχθρούς του)! (Στα γαλλικά οι αντίστοιχες λέξεις διακρίνονται σαφώς: χωρίς dé- σημαίνουν «παραδίδω», με dé- σημαίνουν «λυτρώνω».
sarant said
287 Ωχ!
(Αλλά, Άγγελε, ο πελαργός δεν παραδίδει νεογνά; )
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
287# Το είχα δει Άγγελε αλλά βαρέθηκα να το σχολιάσω, έκανε ζέστη και ήμουνα και κομμάτια 🙂
Μουτούσης Κωνσταντίνος said
Μιλώντας γενικά καί ἀόριστα ὅτι ὑπάρχουν μελέτες , λίγες ἡμέρες πρὶν σὲ συνέντευξη τύπου , ἡ Μαρία Θεοδωρίδου , πρόεδρος τῆς οὕτω καλουμένης ἐθνικῆς ἐπιτροπῆς ἐμβολιασμοῦ, προέτρεψε τὶς ἐγκύους ,ἀνεξαρτήτως τριμήνου ὅπως χαρακτηριστικά εἲπε ,νὰ κάνουν ἐμβόλιο mRNA δηλώνοντας πὼς εἶναι ἀσφαλές καὶ πὼς δὲν παραβλάπτεται τὸ ἐγκύημα . Μακάρι νὰ ἰσχύει αὐτό, ὅμως , μία συγκεκριμένη μελέτη μὲ ἡμερομηνία 17 Ἰουνίου 2021 καὶ τίτλο
«Πρώιμα εὐρήματα σχετικῶς μὲ τὴν ἀσφάλεια τῶν mRNA covid-19 ἐμβολίων» κάτι ἂλλο ἀποκαλύπτει . Εἲναι μιὰ μελέτη ποὺ ἒγινε ἀπό ἀρκετούς ἐπιστήμονες γιὰ λογαριασμό τοῦ περιοδικοῦ New England Journal of Medicine καὶ ἐπειδῆ περιέχει ἕνα περίεργο «στατιστικό σφάλμα» μοιάζει νὰ ἒχει γίνει κατά παραγγελία ὥστε νὰ δείξει πὼς τὰ ποσοστά τῶν spontaneous abortions εἶναι περίπου τὰ ἲδια καὶ μὲ τήν κατά προσέγγιση ἀναμενομένη ,στενάχωρη οὕτως ἢ ἂλλως, ἀντίστοιχη στατιστική ποὺ ἒχει καταγραφεῖ καὶ δὶχως τὸ ἐμβόλιο , γύρω στὸ 12-15%.
12,6 % αναγράφει τὸ περιοδικό στὴ σελίδα 8. Ὅμως , μὲ μία προσεκτικότερη ἐπανεξέταση τοῦ ποσοστοῦ μὲ συνυπολογισμό καί τῶν ὑποσημειώσεων ποὺ ὑπάρχουν στὴν προαναφερθεῖσα σελίδα διαπιστώνεται πὼς αὐτό ἐκτινάσσεται στὸ ἰλιγγιῶδες καὶ συνάμα θλιβερό 82% . Πού βρίσκεται ἥ ἀλήθεια ;
Ἀς ἐρευνηθεῖ μὲ τὸν πλἐον ἀναλυτικό τρὸπο καὶ μὲ τεκμήρια ἀπό ἀρμοδιότερους ἐμοῦ.
Διότι ἀν αυτὸς ὁ τελευταῖος ἀριθμός
εἶναι πιὸ κοντά στὴν πραγματικότητα ,
ἀντιλαμβανόμεθα ὅλοι πὼς ἡ περιώνυμος
ἀσφάλεια , πάει περίπατο . Καὶ πὼς ὅσοι ὀργανισμοί , ἐταιρεῖες , ἐπιτροπές κ.λ.π. ἐμπλέκονται , ὀφείλουν καὶ ἐπείγει , ὅπως ἀναπροσαρμόσουν τὴν πολιτική τους σὲ σχέση μὲ τό ἐπίμαχο θέμα .
Γιάννης Ιατρού said
290: Συνήθως, όταν κάνουμε αυτού του είδους («ερευνητικά») σχόλια, βάζουμε κι έναν σύνδεσμο ή έστω τον καθιαυτού®™ τίτλο, να μην παιδεύονται όσοι θέλουν να εμβαθύνουν…
Λοιπόν η προδημοσίευση της έρευνας αυτής στο άρθρο στο NEJM.org της 21/4/2021 (ημερομηνία που βρήκαν κι αυτοί…😎) των Tom T. Shimabukuro et all είναι εδώ: Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons (DOI 10.1056/NEJMoa2104983)