Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αυτογκόλ στο Τουίτερ

Posted by sarant στο 21 Ιουλίου, 2021


Στην αρχή είχα κρατήσει το σημερινό θέμα για τα μεζεδάκια του Σαββάτου, επειδή όμως θέλω να σχολιάσω και ένα-δυο παρεπόμενα ζητήματα πέρα από την καθαυτό γκάφα του κ. Πάσχου Μανδραβέλη αποφάσισα να αφιερώσω ειδικό άρθρο σε αυτό το, όχι και τόσο σοβαρό, παραδέχομαι, θέμα γιατί αλλιώς θα χαλούσε η ισορροπία του σαββατιάτικου άρθρου μας.

Ποια γκάφα, θα αναρωτηθείτε, και με το δίκιο σας, αν δεν συχνάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Τουίτερ, διότι η γκάφα αυτή, αυτογκόλ που τη χαρακτήρισα στον τίτλο, στο Τουίτερ συνέβη. Και ενώ το περιστατικό είναι διασκεδαστικό μεν αλλά σχετικά ασήμαντο, νομίζω πως δίνει αφορμή για σκέψη τουλάχιστον σε δυο κατευθύνσεις.

Λοιπόν, χτες το πρωί ο γνωστός δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης δημοσίευσε ένα τουίτ στο οποίο παρέθετε μιαν οθονιά (screenshot που θα έλεγε ο κ. Μπαμπινιώτης) από τον ιστότοπο της Αυγής, με το σχόλιο:

Και «Κάποιον πρέπει να τον πετάξουν από το παράθυρο» της @AvgiOnline

Το σχόλιο του κ. Μανδραβέλη παραφράζει ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί την ίδια μέρα στην Αυγή, άρθρο του Πέτρου Κατσάκου με τίτλο «Κάποιον πρέπει να τον πετάξουν από το παράθυρο των Νέων». Στο άρθρο αυτό ο κ. Κατσάκος επικρίνει το απαράδεκτο προχτεσινό άρθρο των Νέων στο οποίο είχε γραφτεί για τη γυναικοκτονία της Φολεγάνδρου ότι πολλοί άνδρες έχουν σκεφτεί να πετάξουν, ύστερα από καβγά, τη σύντροφό τους από τα βράχια.

Ο κ. Μανδραβέλης ταυτόχρονα κύκλωσε μια διαφήμιση που υπήρχε στον ιστότοπο της Αυγής, διαφήμιση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που πουλάει σημαίες, ανάμεσα στις οποίες διαφημίζεται και η σημαία της 21ης Απριλίου (!). Θέλησε δηλαδή να καυτηριάσει την ασυνέπεια της αριστερής εφημερίδας, που βάζει διαφημίσεις που απευθύνονται σε νοσταλγούς της χούντας. Όχι μόνο τα Νέα έκαναν απαράδεκτο λάθος, αλλά και κάποιος από τον ιστότοπο της Αυγής, λέει με το σχόλιό του.

Τέτοιες ατάκες ανάμεσα σε δημοσιογράφους ή σε όχι επώνυμους χρήστες είναι καθημερινό φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Τουίτερ, το οποίο, επειδή ακριβώς έχει περιορισμό έκτασης των σχολίων (280 χαρακτήρες) δεν προσφέρεται για σχοινοτενείς αναλύσεις αλλά για έξυπνες (ή όχι) ατάκες, λογοπαίγνια και πειράγματα, που συχνά σχολιάζουν κάποια φωτογραφία ή κάποιο λινκ.

Αλλά το τουίτ του Πάσχου Μανδραβέλη περιείχε ένα βασικό πραγματολογικό λάθος, ένα λάθος που φαίνεται πολύ παράξενο για κάποιον συστηματικό χρήστη του Διαδικτύου, που μάλιστα έχει γράψει, έστω και παλιά, εκλαϊκευτικό βιβλίο για τους υπολογιστές αλλά εδώ φάνηκε να σκέφτεται με όρους συμβατικών, έντυπων εφημερίδων.

Διότι βέβαια μια έντυπη εφημερίδα έχει κάποια ευθύνη για τις διαφημίσεις που δημοσιεύει και κάποιο μέτρο ελέγχου πάνω τους -και έχει συμβεί στο παρελθόν αριστερές εφημερίδες να επικριθούν επειδή δημοσίευσαν διαφημίσεις «αμαρτωλών» εταιρειών ή τραπεζών ή κυβερνητικές πληρωμένες καταχωρήσεις ή ισολογισμούς (αν και βέβαια κανείς δεν μέμφεται κεντρώες, δεξιές ή άλλες εφημερίδες όταν δημοσιεύουν ακριβώς τα ίδια).

Οπότε, αν η έντυπη Αυγή είχε δημοσιεύσει διαφήμιση για σημαίες της 21ης Απριλίου θα ήταν κάτι παράδοξο, άτοπο, κατακριτέο.

Αλλά στον κόσμο του Διαδικτύου, τα πράγματα δεν πάνε έτσι. Οι διαφημίσεις στους ιστοτόπους είναι συνήθως (όπως και στην προκειμένη περίπτωση) Google Ads. Ο ιστότοπος δεν έχει καμιά γνώση του περιεχομένου τους, που άλλωστε, όπως θα δούμε πιο κάτω, δεν είναι σταθερό.

Επομένως, ήταν εντελώς άστοχη η μομφή του Πάσχου Μανδραβέλη προς την εφημερίδα.

Η αστοχία όμως μετατρέπεται σε αυτογκόλ αν εξετάσουμε τη φύση αυτών των διαδικτυακών διαφημίσεων. Διότι, βλέπετε, η ειδοποιός διαφορά των διαφημίσεων αυτών είναι πως (προσπαθούν να) είναι εξατομικευμένες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη, έτσι όπως αυτά τεκμαίρονται από τις προηγούμενες αναζητήσεις του. Δηλαδή, όταν εγώ κι εσείς επισκεπτόμαστε τον ίδιον ιστότοπο, δεν θα δούμε τις ίδιες διαφημίσεις.

Θα το έχετε ίσως προσέξει, αν θελήσατε να αγοράσετε κάποιο είδος από το διαδίκτυο, ή έστω αν αναζητήσατε πληροφορίες για κάποιο είδος, ότι τις επόμενες μέρες θα βλέπετε διαφημίσεις του είδους αυτού. Προ καιρού σκεφτόμουν να αγοράσω καινούργια φωτογραφική μηχανή. Για αρκετές μέρες μετά έβλεπα, σε όποιο σάιτ κι αν επισκεπτόμουν, διαφημίσεις για φωτογραφικές μηχανές. Πιο πρόσφατα, έψαχνα φλιτζάνια για εσπρέσο -επί μια βδομάδα, έβλεπα ανάλογες διαφημίσεις. Προχτές κοίταξα κάτι αθλητικά παπούτσια. Κι έτσι, όταν σήμερα πήγα στο σάιτ της Αυγής, λίγες ώρες μετά τον κ. Μανδραβέλη, είδα το εξής:

Όπως βλέπετε, σε μένα δεν εμφανίστηκαν διαφημίσεις για σημαίες, αλλά διαφημίσεις για αθλητικά παπούτσια. Και επειδή μπαίνω από το εξωτερικό, η διαφήμιση είναι στα γερμανικά.

Οπότε, τι σημαίνει αυτό; Αν σε μένα βγάζει διαφημίσεις για παπούτσια επειδή αναζήτησα παπούτσια, στον Πάσχο Μ. μπορεί να εμφανίζει αναζήτηση για σημαίες επειδή είχε αναζητήσει σημαίες.

Γι’ αυτό και μίλησα για αυτογκόλ, διότι ο αρθρογράφος έψεξε την Αυγή για τις διαφημίσεις που είδε στον ιστότοπό της, ενώ οι διαφημίσεις αυτές είναι εξατομικευμένες και βασίζονται στο ιστορικό των προηγούμενων επισκέψεων και αναζητήσεών του!

Μπορεί βέβαια ο αλγόριθμος να τα έμπλεξε, να έκανε λάθος, ή μπορεί να μην είχε καμιά σχετική διαφήμιση να προβάλει και να εμφάνισε την πρώτη τυχούσα. Δεν θα κατηγορήσουμε τον κ. Μανδραβέλη για φιλοχουντισμό (όπως έμμεσα έκανε ο ίδιος για το σάιτ της Αυγής) επειδή εμφανίστηκε η διαφήμιση της σημαίας της 21ης Απριλίου. Αλλά είναι πολύ κωμικό ότι ο ίδιος ανέδειξε το θέμα.

Φυσικά, πολλοί άλλοι χρήστες του Τουίτερ έσπευσαν να επισημάνουν το κωμικό λάθος του κ. Μανδραβέλη, συχνά με χλευαστικό τρόπο (μια ανθολόγηση).

(Παρένθεση: Το ότι υπήρξαν αντιδράσεις, μπορούμε να το υποψιαστούμε και βλέποντας τα ποσοτικά στοιχεία στο τουίτ του κ. Μανδραβέλη. Όπως βλέπετε, έχει 115 επιδοκιμασίες, 36 ριτουίτ και 260 ριτουίτ με παράθεση. Συνήθως, τα ριτουίτ με παράθεση είναι μικρό κλάσμα των ριτουίτ, αλλά εδώ είναι πολύ περισσότερα, κάτι μάλλον σπάνιο. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί παρέθεσαν το τουίτ του Μανδραβέλη για να το κοροϊδέψουν),

Και εδώ ερχόμαστε στη δεύτερη πράξη του δράματος -ή της κωμωδίας. Έστω ότι είσαι συστηματικός (και επώνυμος) χρήστης του Τουίτερ και έστω ότι κάνεις μια γκάφα, όπως εδώ ο κ. Μανδραβέλης. Όλοι όσοι έχουμε έντονη τουιτερική δραστηριότητα κάνουμε γκάφες και όλοι την πατάμε κάποτε -και ο κ. Μανδραβέλης. Πώς αντιδράς όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις κάνει γκάφα;

Όχι όπως αντέδρασε ο κ. Μανδραβέλης. Ο οποίος απάντησε με έναν ποταμό από τουίτ, 12 στο σύνολο, τα εξής (τα συνενώνω σε ένα και τα σουλουπώνω):

«Δεν θυμάμαι να έψαξα ποτέ για σημαίες και φυσικά δεν έψαξα για χουντοσημαίες. Μάλλον ο λεγόμενος «καπιταλισμός της επιτήρησης» είτε δεν λειτουργεί (διότι ούτε με τα οικοδομικά ασχολούμαι) [παραθέτει εικόνα διαφήμισης για οικοδομικά υλικά] είτε λειτουργεί τόσο καλά που ανακαλύπτει κρυφά (χουντικά!) ενδιαφέροντα, πάντως όχι αναζητήσεις. Θα δεχθώ λοιπόν ότι έγραψα ανοησία, όπως λέει ο Γιώργος Κυρίτσης, ότι εγώ ευθύνομαι λόγω των αναζητήσεων (που δεν θυμάμαι να έκανα) και από τα cookies που δεν ξέρω ότι έχει ο υπολογιστής μου. Να αυτομαστιγωθώ, διότι σύμφωνα με την avgionline «Υποστήριξ[α] ότι το ://avgi.gr διαφημίζει σημαία της 21ης Απριλίου»,

Mea culpa, αλλά να ρωτήσω κάτι; Το ://avgi.gr δεν υπάρχει; Δεν έχει καμιά ευθύνη; Είναι μόνο ο χρήστης και η Google που χώνει χουντικές σημαίες σε ανυποψίαστα αριστερά sites; Θα μπορούσε, όπως λένε κάποιοι να εμφανίζει «μεγεθυντές πέους» και «ρωσίδες»; Έχει προχωρήσει τόσο πολύ ο καπιταλισμός που άλωσε και τα επαναστατικά ηλεκτρονικά Μέσα και τα αναγκάζει να διαφημίσουν [πιθανώς] ακόμη και σωματεμπόρια; Αν έχουν έτσι τα πράγματα και έχει αλωθεί από τον καπιταλισμό ακόμη και η @AvgiOnline, τοτε «δυστυχώς ηττηθήκατε σύντροφε» διευθυντή Γιώργο Κυρίτση, διότι εγώ μπορεί να ευθύνομαι για την άγνοιά μου, αλλά εσείς που γνωρίζετε τι ακριβώς γίνεται, θα κάνετε κάτι για να αποτρέψετε την διαφήμιση τέτοιων sites;

Ξέχασα όμως! Η Αριστερά απλώς καταδικάζει τον καπιταλισμό, δεν κάνει κάτι. Ξέρω βεβαίως ότι η Αυγή έχει οικονομικά προβλήματα και δεν μπορεί να απαρνηθεί τον επάρατο καπιταλισμό και τα καλούδια του, όπως τα GoogleAds. Το θυμάμαι από το πρωτοσέλιδο που είχε «Νέο μοντέλο ανάπτυξης για να σωθεί το περιβάλλον» και τύπωνε (αντιοικολογικώς) μέγα αριθμό σελίδων για να χωρέσει τους ισολογισμούς των (αιμοβόρων) επιχειρήσεων…

ΥΓ. Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, και Αριστερά sites είναι μόνο καλός αγωγός αντιδραστικών, σεξιστικών (και δεν ξέρω γω τι άλλο) τι διαφημίσεων, σύντροφοι παρατήστε την επανάσταση και βρείτε να κάνετε καμιά άλλη δουλειά…»

Κατά τη γνώμη μου, όταν την έχεις πατήσει ολοφάνερα, είναι πολύ πιο σωστό να το παραδεχτείς χωρίς «αλλά» και περιστροφές. Εγώ στη θέση του Πάσχου θα έγραφα: «Δεν θυμάμαι να έψαξα ποτέ για σημαίες, πολύ περισσότερο για χουντικές σημαίες, παραδέχομαι όμως ότι έγραψα ανοησία, αφού οι διαφημίσεις που εμφανίζονται δεν ελέγχονται από το σάιτ. Μέα κούλπα».

Τα υπόλοιπα δείχνουν κάποιον που δεν θέλει να παραδεχτεί ότι την πάτησε και προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της συγγνώμης που ζήτησε θεωρώντας, λίγο πολύ, ανακόλουθη την Αυγή ή υπεύθυνη για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν στη σελίδα της ακόμα και διαφημίσεις για «μεγεθυντές πέους».

Η κριτική στο ότι η Αυγή, όπως και πολλοί άλλοι ιστότοποι, δέχονται τις διαφημίσεις από το Google Ads θα ήταν βάσιμη αν την έκανε κάποιος που στέκεται κριτικά απέναντι σε αυτό το μοντέλο -πράγματι, ο ιστότοπος 902.gr, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, δεν έχει τέτοιου είδους διαφημίσεις (αλλά μόνο διαφημίζει τα έντυπα και τις δραστηριότητες του ΚΚΕ). Από το ΚΚΕ θα ήταν βάσιμη η κριτική προς την Αυγή, από τον Πάσχο Μανδραβέλη φαίνεται υποκριτική -ή κωμική, όταν βλέπουμε ότι την κάνει επειδή τον τσούζει η γκάφα του που προηγήθηκε. Συμπέρασμα: Όταν έχετε κάνει λάθος στο Διαδίκτυο και το αναγνωρίζετε, κάντε το χωρίς περιστροφές… Μην το κάνετε σαν τον Πάσχο.

 

Advertisement

181 Σχόλια προς “Αυτογκόλ στο Τουίτερ”

 1. rizes said

  ΑΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΚΟ

  Άκου δημοσιογραφάκο

 2. Anthony Patrinos said

  Μια δήλωση αποποίησης ευθύνης για το περιεχόμενο των διαφημίσεων που προβάλλουν θα βοηθούσε την Αυγή και όλα τα σχετικά ηλεκτρονικά ‘έντυπα’ από παρόμοια παρατράγουδα. Δεν είναι όλοι οι χρήστες του διαδικτύου αρκετά γνώστες ώστε να γνωρίζουν τον τρόπο που επιλέγονται ή φιλτράρονται οι διαφημίσεις προς προβολή.

  Εναλλακτικά θα μπορούσαν να επιλέγουν μοντέλα διαφήμισης απόλυτα ελεγχόμενα, αυτά όμως ίσως δεν είναι το ίδιο κερδοφόρα.

 3. voulagx said

  (αλλά μόνο διαφημίζει τα έντυπα και τις δραστηριότητες του ΚΚΕ).
  Διόρθωση:
  (αλλά διαφημίζει μόνο τα έντυπα και τις δραστηριότητες του ΚΚΕ)

  Μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο, ν’ εσ πα;

 4. ΓΤ said

  Ωραιότατα τα βέλη
  για τον Πάσχο Μανδραβέλη

  Βεβαἰως, όταν διαβάζουμε «[…] Αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί παρέθεσαν το τουίτ του Μανδραβέλη […]» και ταυτόχρονα έχουμε βομβαρδιστεί εδώ σε παλαιότερες αναρτήσεις με τον τύπο «δημοσίεψε», το ελάχιστο που περιμένουμε είναι «παράθεσαν»…

  για τη γλώσσα εγώ συμπάσχω
  μούτζα sans voir στον Πάσχο

 5. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Παροιμιωδώς και αποφθεγματικά ομιλούντες, με αφορμή τους παντοειδείς, επιπόλαιους (και αυτόπληκτους) επικριτές, μπορούμε να διαπιστώσουμε και ότι
  «Οι-Δύσεις με κλούβια αβγά/ κατιάζουν γι’ Αυγούλας καβγά»

 6. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Ο κύριος υπουργός δεν κατάλαβε ότι το γκολ ήταν σε λάθος τέρμα.

 7. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Φυσικά έτσι που το προτείνεις είναι αποδεκτό. Δεν ξέρω αν έχει διαφορά σημασίας, στα συμφραζόμενα αυτά.

 8. atheofobos said

  Γιατί άραγε διαβάζοντας αυτό το κατεβατό μου ήρθε στο μυαλό ο Σαίξπηρ και η κωμωδία του- Much Ado About Nothing ;

 9. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  >> Προχτές κοίταξα κάτι αθλητικά παπούτσια

  Τελικά τα αγόρασες? Έγινες Ναϊκοκύρης?

 10. ΣΠ said

  Για αρκετές μέρες μετά έβλεπα, σε όποιο σάιτ κι αν επισκεπτόμουν, διαφημίσεις για φωτογραφικές μηχανές.

  Νικοκύρη, είναι καιρός να ενεργοποιήσεις το adblocker.

 11. sarant said

  10 Nα σου πω, δεν με ενοχλεί ότι τις βλέπω.

  9 Μπα, βαρέθηκα.

 12. Γιάννης Κουβάτσος said

  Much Ado About Nothing, σωστό, αλλά το «εξ όνυχος τον λέοντα» είναι και αρχαιότερο και σωστότερο. Και η αντίδραση του Μανδραβέλη φανερώνει πολλά για τη νοοτροπία του και τον χαρακτήρα του. Θυμίζει τερματοφύλακα που, ενώ η μπάλα έχει περάσει ένα μέτρο τη γραμμή, αυτός, με ένα ενστικτώδες πλονζόν απελπισίας, τη βγάζει, την μπλοκάρει και τρέχει στον διαιτητή κουνώντας αρνητικά το δάκτυλο. Γελοιότητες.

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  0:(αν και βέβαια κανείς δεν μέμφεται κεντρώες, δεξιές ή άλλες εφημερίδες όταν δημοσιεύουν ακριβώς τα ίδια).
  Είναι κι αυτό το ρημάδι το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς όμως, Νικοκύρη.☺
  «Η κριτική στο ότι η Αυγή, όπως και πολλοί άλλοι ιστότοποι, δέχονται τις διαφημίσεις από το Google Ads θα ήταν βάσιμη αν την έκανε κάποιος που στέκεται κριτικά απέναντι σε αυτό το μοντέλο»
  Όχι ακριβώς: Ο Μανδραβέλης είναι υπέρ του καπιταλισμού και των παραγώγων του ενώ η Αυγή κατά. Άρα ο Πάσχων διαβλέπει και επισημαίνει την ασυνέπεια.

 14. Babis said

  13
  Σκεφτόμουν να γράψω ένα σχόλιο, αλλά με κάλυψες πλήρως.

 15. Νέο Kid said

  9. Τι Ναϊκοκύρης ρε αχάππαρε; Σαρadidaκος έγινε! Προτιμάει ευρωπαϊκά (λέμε τώρα… οποίος βρει αντίντας made in Europe κερδίζει μια μπεμβέ δώρο!) προϊόντα ο Νικοκύρης. 🤪

 16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  13# Ας το πάμε λίγο πιο πέρα. Οι αριστεροί να ντύνονται με προβιές ζώων που θα έχουν σκοτώσει με αυτοσχέδια τόξα για να μην εμπλέκεται υπεραξία. Και να μένουν σε σπηλιές. Και το ΚΚΕ να πάρει πίσω τη συχνότητα του 902 που αν θυμάμαι την πούλησε σε καπιτάλες.

 17. Bonjour

  Μικρό παιδί σαν ήμουνα είδα τι μ’ ενοχλούσε δημοσιογραφικά και εφημεριδιακά κι έκοψα πριν 40 χρόνια εφημερίδες και τιβί. Με την έλευση του διαδικτύου γρήγορα έπιασα πως τύποι σαν τον πνευματικό πιτσιρίκο και τον γκουρού του τσαγκάρη δεν αξίζουν την ψυχική βλάβη που προκαλούν σε αντάλλαγμα για την ενημέρωση που προσφέρουν και κάτι ηλεκτρονικές φυλλάδες όπως λάιφο (μη χέσω) αθενς βόις ύπήρξαν απλά προάγγελοι της επέλασης Βαγγέλα στον ΔΟΛ
  Οπως διαπίστωσα βγαίνοντας στην σύνταξη ο χρόνος μου μειώθηκε αντί να αυξηθεί, έτσι εδώ στο ερημητήριό μου το να μην κάνω «τίποτε» εκτός από θάλασσα, κήπο και φίλους, δεν μου αφήνει χρονικά περιθώρια να ασχολούμαι με δημοφιλή λιμά.

 18. Γιάννης Ιατρού said

  4: 👍👍

  2: Ναι, αλλά μην ξεχνάτε, πως όταν στο διαδίκτυο ψάχνετε κάτι (π.χ. με τον γούγλη), πρώτα-πρώτα σας κοτσάρει τους όρους χρήσης των υπηρεσιών του, τους οποίους (αν θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε) τους αποδέχεστε. Εσείς μπορεί να το έχετε ξεχάσει, αλλά ο γούγλης αυτήν την συγκατάθεση την «σημειώνει» και την «θυμάται» στα λεγόμενα κούκις (για πάντα ή τουλάχιστον μέχρι να σβήσετε εσείς τα κούκις), τα οποία αποθηκεύει στον υπολογιστή σας.

  Επομένως ο χρήστης είναι (τυπικά, ακόμα κι αν δεν το θυμάται πλέον) γνώστης αυτών των συμπεριφορών και ειδικά του τρόπου προβολής των διαφημίσεων.

 19. ndmushroom said

  Νικοκύρη, μετά από το δωδεκάποστο (συμβάλλω 😉) νήμα του Πάσχου ακολούθησαν και άλλα νήματα, το ένα χειρότερο από το άλλο. Δεν παραθέτω γιατί θα ρίξουν αρκετά το επίπεδο του ιστολογίου, αλλά όποιος ενδιαφέρεται (και έχει ανοσία στην «δημοσιογραφία» όπως την εννοούν οι Πάσχοντες) ας τα αναζητήσει.

 20. sarant said

  19 Τα είδα, αλλά είχα γράψει το άρθρο. Με παραξένεψε η επιμονή του. Το φυσάει και δεν κρυώνει, λέω.

 21. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

  17: Επίσης, οι φίλοι του καπιταλισμού να σταματήσουν να γράφουν με το φοινικικό αλφάβητο και τα σύγχρονα παράγωγά του και να εφεύρουν νέο τρόπο γραπτής επικοινωνίας που δεν έλκει την καταγωγή του από την εποχή του δουλοκτητικού συστήματος της εποχής του χαλκού. 🙂

 22. Πάντως μου κάνει εντύπωση πως η χουντική σημαία αποτέλεσε αντικείμενο παραπολιτικής κριτικής (από τον Πάσχο αρχικά) σαν να μην είχε ποτέ αποτελέσει ο κόσμος της χούντας (οι ετοιμοφάσιστοι διπλανοί μας) μια μαζική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Τι; Θα εξαϋλώθηκαν; Εξάλλου, οι αναγνώστες της Αυγής που αναμένεται να είναι κατά βάση μεν αναμφίβολα αντιχουντικοί αλλά και γενικά πολιτικοποιημένοι χωρίς αριστερή προέλευση, ενδέχεται να περιλαμβάνουν στους κόλπους τους και άτομα με χουντικά ιστορικά ενδιαφέροντα. Άρα ενδυνάμει target group για θέαση, τουλάχιστον, της χουντικής σημαίας.

 23. BLOG_OTI_NANAI said

  Γενικά, έχω κόφτη διαφημίσεων στον Η/Υ. Επίσης καθαρίζω διαρκώς (Ctrl+Shift+Del) κάθε ιστορικό στοιχείο από τους browsers. Το ίδιο κάνω και στο κινητό που είναι πιο πολύπλοκο να κόψεις όλες τις διαφημίσεις (VPN του Adclear). Με αυτή την τακτική πάντως, ούτε μία φορά δεν θυμάμαι στο κινητό ή στον Η/Υ να έχουν πετύχει έστω και μία διαφήμιση που να με ενδιαφέρει ή να σχετίζεται με τις αναζητήσεις μου.

 24. Κουνελόγατος said

  16. Αστοδιαλο, αυτό σκεφτόμουνα…

 25. Anthony Patrinos said

  18: Τι σχέση έχουν οι όροι χρήσης του google στη σελίδα της Αυγής ή οποιαδήποτε άλλη σελίδα; Ειδικά όταν δεν είναι προφανές (χωρίς δηλαδή να κοιτάξει κανείς τον κώδικα της σελίδας) το πως σερβίρονται οι διαφημίσεις;

 26. sarant said

  Τώρα που το σκέφτομαι, και η WordPress παρουσιάζει διαφημίσεις στα άρθρα του ιστολογίου, αν και εγώ δεν τις βλέπω. Ώρες είναι να με εγκαλέσει κανείς πάσχων.

 27. ΓιώργοςΜ said

  18β Επιπλέον (αν θυμάμαι καλά, με το adblock δε χρειάζεται πλέον να ξέρω 🙂 ), στο κουτάκι των διαφημίσεων έχει κουμπί για πληροφορίες («γιατί βλέπω αυτή τη διαφήμιση» ή κάπως έτσι).

  16 Οι δε οικολόγοι αριστεροί να φροντίζουν ώστε τα ζώα που σκοτώνουν να μην είναι σε είδος και αριθμό τέτοια ώστε να διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία της περιοχής (αν και με τα αγριογούρουνα που έχουν ξεσαλώσει, κι ο Οβελίξ θα στομάχιαζε στην ελληνική ύπαιθρο…).

 28. ΓιώργοςΜ said

  26 Έχει τόσα να δει κανείς σε σχόλια περί πυροβατούντων καρκινοειδών που δεν πιάνει μπάζα ένα μπανεράκι δύο γραμμών… 🙂

 29. Ανάμνηση του Κ. Καρυωτάκη σήμερα.

 30. Διά την αποφυγήν του κομμουνιστικού δακτύλου, AdBlock Plus με επιπλέον το καλύτερο ελληνικό φίλτρο.

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν εσάς τους πολύ αριστερούς δεν σας ενοχλεί να είναι μπλεγμένα μέχρι τα μπούνια στα καπιταλιστικά κόλπα τα αριστερά κόμματα και έντυπα, εμένα μου περισσεύει. Κοιτάξτε μόνο μήπως στο τέλος δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε την ήρα απ’ το στάρι. Προσωπικά, είμαι παλαιομοδίτης και μου αρέσει η συνέπεια λόγων και έργων σε όσους ισχυρίζονται ότι έχουν ηθικό πλεονέκτημα, είτε χριστιανοί λέγονται αυτοί είτε αριστεροί είτε όποιοι άλλοι κοσμοδιορθωτές.

 32. ΓΤ said

  29@

  Μόνο «ναι» για Καρυωτάκη
  σφόδρα «όχι» στον κυρ-Τάκη
  και να πούμε στον ντουνιά
  για τη μελέτη* της Ντουνιά

  * https://www.politeianet.gr/books/9789600327038-ntounia-christina-kastaniotis-k-g-karuotakis-148697

 33. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  31# Ναι, αλλά το κομπιούτερ από το οποίο γράφεις έχει την υπεραξία κάποιου φουκαρά Ασιάτη ενσωματωμένη στην τιμή. Ο οποίος φουκαράς καλά να πάθει και δεν είναι για λύπηση. Είναι συνένοχος. Μόνος του πήγε και ζήτησε δουλειά από τον εκμεταλλευτή καπιτάλα.

  Δάσκαλε δεν είμαστε υπερεπαναστάτες. Απλά, σε αυτόν τον κόσμο ζούμε και όχι σε άλλον.

 34. Γιάννης Ιατρού said

  10: ΣΠ χρήση adbloker (κι άλλων βοηθημάτων για την αποφυγή της …«κατασκοπείας των συνηθειών μας») κλπ.

  Βέβαια κι η άλλη πλευρά κάνει τις κινήσεις της, όταν διαπιστώνει την χρήση προγραμμάτων κι άλλων μέσων αποφυγής της καταγραφής και κατασκόπευσης… των προτιμήσεών μας. Π.χ. με το να μην σου επιτρέπει να δεις το περιεχόμενο των αναρτήσεων που (ίσως) να σε ενδιέφεραν ή να ζητά να το πληρώσεις.

  Το τελευταίο (την επί πληρωμή διάθεση περιεχομένου) την θεωρώ «τίμια λύση», στο κάτω-κάτω αν δεν τα παίρνουν (ύπουλα) από τις διαφημίσεις, από κάπου πρέπει να έχουν έσοδα για την δουλειά τους. Υπάρχουν όλο και περισσότερα ενημερωτικά (κι άλλα) ιστολόγια/ιστοσελίδες που δεν περιέχουν διαφημίσεις αλλά σου ζητούν να τα υποστηρίξεις οικονομικά (με διάφορα μοντέλα, κανονική συνδρομή, ανά άρθρο, με ό,τι έχεις δυνατότητα να προσφέρεις κλπ.), γιατί αυτό είναι η μόνη τους πηγή χρηματοδότησης. Σωτό είναι, τι, κλέφτες θα γίνουν;

  Πάντως αυτό με τις στοχευμένες διαφημίσεις και την σχετική παρακολούθηση είναι το πιο «αθώο» από αυτά που συμβαίνουν και θα …εξελιχθούν (βλ. και άλλες επιπτώσεις, συναφείς με την παρακολούθηση των πεποιθήσεων, των συνηθειών και προτιμήσεών μας που πλέον γίνονται ορατές, όπως η λιγότερο ή περισσότερο καλυμμένη λογοκρισία στο φατσοβιβλίο κλπ.).

 35. sarant said

  29 Σωστά…

 36. BLOG_OTI_NANAI said

  Προσωπικά, στον Η/Υ έχω καταλήξει στο «uBlock Origin». Κόβει τα πάντα με επιτυχία. Πάντως είναι δίκαιο, αν κάποιος επισκέπτεται συχνά κάποια ιστοσελίδα και την εκτιμά, να επιτρέπει εκεί τις διαφημίσεις.

 37. sarant said

  36 Aυτό δεν το είχα σκεφτεί, δίκιο έχεις.

 38. Babis said

  Αυτό που κάποιοι πιστεύουν ότι χωρίς τον καπιταλισμό δεν υπάρχει εξέλιξη με ξεπερνάει.

 39. Στελλα said

  Είναι χειρότερο νομίζω. Συνέχισε την κουβέντα όχι μόνο γιατί δεν θέλει να παραδεχτεί καθαρά ένα λάθος με το οποίο αδίκησε την Αυγή αλλά γιατί είδε ότι τρεντάρει και θέλησε να το συνεχίσει! Καμάρωσε γιατί είδε το όνομά του στη λίστα !

 40. @ 32 ΓΤ

  Να το έχουμε υπόψη μας.

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  38: Αν θες να είσαι συνεπής μαρξιστής, οφείλεις να το πιστεύεις. Όπως κι ένα σωρό όλα, π.χ. ότι ο σοβιετικός τρόμος ήταν ένα (έγκαιρο ή άκαιρο) βήμα προς μιαν αταξική σοσιαλιστική κοινωνία.😉

 42. Γιάννης Κουβάτσος said

  41: κι ένα σωρό άλλα, διορθώνω.

 43. Babis said

  41
  Κάτσε ρε Γιάννη, είπε ποτέ ο Μαρξ ότι πρέπει να καταργήσουμε την βιομηχανία και να ντυνόμαστε με προβιές που τις ξάσαμε στο χέρι;
  Αν πάλι το είπε και δεν το ξέρω τότε δεν είμαι συνεπής μαρξιστής, γράψε με στους αναθεωρητές.

 44. raf said

  Ανα διαστήματα βγαίνουν τόσα και τόσα κωμικά αλλά αυτό ήταν αξεπέραστο. Άξιζε το αρθράκι νομίζω. Μαγεία!

 45. ΣΠ said

  Για όποιον ενδιαφέρεται για τα sequel

 46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Να συγκροτηθεί πάραυτα μια αντ χοκ επιτροπή για να αποφανθεί αν ο Πάσχος το παίζει ηλίθιος ή αν όντως είναι.

  «Δεν ήξερα πώς λειτουργούν τα γκουγκλ αντς. Η Αυγή που ήξερε, γιατί δεν απέκλεισε τις χουντοσημαίες?».

 47. Alexis said

  #43: Όχι δεν το ‘πε.
  Αλλά τι ρούχα θα αγοράσεις;
  Ασιατικά που έχουν παραχθεί από εργάτες που δουλεύουν με μισθούς πείνας;
  Ευρωπαϊκά και να στηρίξεις την Ε.Ε. των μονοπωλίων και των τραπεζών;
  Αμερικάνικα για να πλουτίζουν οι ρατσιστές μεγαλογαιοκτήμονες βαμβακιού του Αμερικάνικου Νότου;

  Γι’ αυτό καλύτερα προβιές για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο…😂

 48. EΦΗ - ΕΦΗ said

  >>απάντησε με έναν ποταμό από τουίτ
  Πάσχος πασχίζων να τα μπαλώσει.

  Και καλά να ψάχνεις προϊόν και να το γκουγκλάρεις, εδώ εμφανίζει διαφημίσεις για πράματα που αναφέραμε προφορικά είτε στο κινητο είτε στο σταθερό τηλέφωνο. Σε δυο περιπτώσεις εμφάνισε διαφημίσεις για θέμα που ειπώθηκε στο όρθιο, ζωντανά, με το γείτονα τη μια φορά (για περίφραξη-συρματοπλέγματα) και την άλλη… από το σοκ δε θυμάμαι τί διάολο ήταν, θα ρωτήσω τον ξάδελφό μου που το λέγαμε κι όταν έφυγα απ το σπίτι τους και μπήκε στο νετι, πλάκωσαν σχετικές διαφημίσεις. Α να θυμήθηκα. Για ραπτομηχανούλα χειρός, που ειχε η θεια μου και τη χρειαζόμαστε και τη ρωτάγαμε πού μπορεί να την έχει καταχωνιάσει ήταν η κουβέντα και εμφάνισε μετά διαφήμιση/προσφορές το Λιντλ γι΄αυτό το εργαλείο! Λογωτιμής,αλήθεια λέω 😦 .

  10,15
  (Μη) μπαίνετε στα παπούτσια του! 🙂

  24 εμ

 49. Alexis said

  Έχω παρατηρήσει ότι κάποιες φορές αρκεί να συζητήσω για κάποιο προϊόν και τις επόμενες ώρες/μέρες εμφανίζονται στον υπολογιστή ή στο κινητό μου διαφημίσεις ομοειδών προϊόντων.
  Έχει τύχει και σε μένα τον ίδιο αλλά και σε ανθρώπους από το περίγυρό μου.
  Μπορεί κάποιος που κατέχει λίγο καλύτερα από μένα τα της τεχνολογίας 🙂 να μου εξηγήσει με ποιον ακριβώς μηχανισμό γίνεται αυτό; Και αν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει ή να το μπλοκάρει κάποιος;

 50. Alexis said

  Με επιβεβαιώνει και η Έφη στο #48! 😉

 51. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μια γρήγορη και διαγώνια ματιά. Απ’ ότι κατάλαβα συζητάτε για διαφημίσεις που εμφανίζονται απρόσκλητες στο Η/Υ.

  Συγχαίρω τον Νίκο Σαραντάκο και το ιστολόγιό του, είναι η μόνη ιστοσελίδα που δεν εμφανίζεται, στον δικό μου Η/Υ, καμιά διαφήμιση.

  Δεν κατάλαβα ακόμη, γιατί δεν διάβασα την ανάρτηση, τι συμβαίνει με τον Πάσχοντα και την Αυγή. Αν η Αυγή όμως έχει χουντικές σημαίες, ας πρόσεχε ή ας ρωτούσε τον Νικοκύρη.

  Μπορεί να κάνω και λάθος, είναι μια πρώτη βιαστική εκτίμηση τα παραπάνω. Θα επανορθώσω εάν διαπιστώσω κάτι τέτοιο.

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  43: Ξεχνάς τα μεταβατικά παραγωγικά στάδια, απ’ τα οποία δεν μπορούμε να παραλείψουμε ούτε ένα; Δεν μπορείς να πας απ’ τη φεουδαρχία στον σοσιαλισμό, πρέπει να περάσεις απαραιτήτως απ’ τον καπιταλισμό, ο οποίος θα κάνει όλη τη «βρόμικη» δουλειά.☺ Τα περί προβιάς μάλλον είναι ευφυολόγημα κάποιου φίλου σχολιαστή παραπάνω, ο οποίος εννοεί προφανώς ότι, αφού ζούμε και για όσο ζούμε, σε καπιταλιστικό καθεστώς, αναγκαστικά πρέπει να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα του και τις υπηρεσίες του, αν δεν θέλουμε να πεθάνουμε απ’ την πείνα και το κρύο. Αυτονόητο αλλά υπάρχουν και όρια, που όταν τα ξεπερνάς παθαίνεις μια κρισάρα ταυτότητας και από Τσε καταντάς Στρος Καν (σοσιαλιστές αμφότεροι). Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, όταν τα μέσα δεν αλλοιώνουν τον σκοπό, για να πω και κάτι …πρωτότυπο.☺

 53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  51. Να προστεθεί αμέσως στον τίτλο «Αυτογκόλ *Μανδραβέλη* στο τουίτερ » , ώστε να καταλαβαίνουν αμέσως οι Κωστάδες του κόσμου τούτου,(σχ.51) το θέμα. 🙂

 54. ΓΤ said

  Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στον Γιάννη Αντιόχου

  https://ikarosbooks.gr/863-aytos-o-kato-oyranos.html

 55. ΓΤ said

  Για να χαρεί ο φίλος Δημοσιοχωρίτης, Τιμητική Διάκριση στα «Πρεβεζάνικα Χρονικά» (στα οποία ο ίδιος έχει συνεισφέρει)

 56. ΓΤ said

  55@

  Από τον Ηπειρομνήμονα 🙂
  https://web.archive.org/web/20201208224505/https://olympias.lib.uoi.gr/jspui/handle/123456789/26937

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  9,15
  Έχει αίμα το Adidas το καινούριο που φοράω
  και το κινητό στη θήκη που στο χέρι μου κρατάω
  έχει κόπο και ιδρώτα το πουκάμισο το Armani
  και κουβάλημα οι σπόροι στου καφέ μου το χαρμάνι
  Έχει πόνο και φοβέρες κάθε κουταλιά Nutella
  και το δέρμα που χρειάστηκε στις μπάλας μου την γκέλα
  έχει δάκρυα ο κάθε κόμπος που έχω στο χαλί μου
  και το τζόκεϊ που με μαγκιά φοράει η κεφάλι μου
  Γιατί όλα όσα είπα της ζωής μου προϊόντα
  μου τα αφήσαν οι δικοί μου ή τα αγόρασα από σπόντα
  τα δουλέψανε παιδιά που είναι γεννημένα δούλοι
  μεροφάι μεροδούλι, και εμείς παίζουμε κρυφτούλι
  Τυνησία και Σουδάν Μαλαισία Πακιστάν
  και δεκάδες χώρες που τα πιτσιρίκια δεν θα φαν
  για να έχω εγώ μπουφάν με υπογραφή της Nike
  μπας και δώσει ο Θεός να μου κάνουν κανένα «Like»
  …Ότι φόρεσα ως τώρα Nike, Puma και Sportex
  τα έχουν φτιάξει δια της βίας στην Ασία στο Μπαγκλαντές …

 58. Γιάννης Ιατρού said

  49: Ε δεν γίνεται αυτό και με τον καθένα… Δεν τους έχουν κι όλους στο στόχαστρο Αλέξη.
  Τώρα για σένα, ε, τι να πω με τις περγαμηνές σου εκεί που είσαι,😎 διάβασε το politico.eu στο #34

  51: Λάθος κατάλαβες, σβήνε 🙂

 59. spiridione said

 60. sarant said

  57 Eτσι!

  49 Το έχω ακούσει κι εγώ αυτό

 61. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Είπαν άλλοι ήδη για το adblock. Να προσθέσω εγώ ότι δεν σε σώζει κι αυτό απαραίτητα, γιατί πολλές σελίδες την έχουν πια ψυλλιαστεί τη δουλειά, και κάνουν το διαδικτυακό ανάλογο στο ζητιανάκι στα λεωφορεία το πάλαι ποτέ, που ερχόταν και σου ‘λεγε «σεε παρακαλώωω….» 😛 Δηλαδή σου λένε, απενεργοποίησε το adblock αν θέλεις να δεις τη σελίδα, από τις διαφημίσεις ζούμε.

  Για να πούμε την αλήθεια, ο Μανδραβέλης δεν έχει εντελώς άδικο. Κάποιον μικρό και έμμεσο έλεγχο έχουν, ή μπορούν να έχουν, οι διαχειριστές των σελίδων στο ποιο είδος διαφημίσεων μπορούν να εμφανιστούν στους επισκέπτες τους. Για παράδειγμα, οι τσοντοδιαφημίσεις είναι σίγουρη ένδειξη ότι το σάιτ που επισκέπτεστε δεν έχει έσοδα από καμιά άλλη πηγή, γι’ αυτό διαλέγει τη φθηνότερη, και πιο αποδοτική, χρηματοδότηση. (Κι αν βλέπετε τσοντοδιαφημίσεις στοχευμένες σ’ εσάς, είναι καιρός κάποιος να σας μιλήσει για την ανώνυμη περιήγηση 🙂 )

  Κάτι ακόμα: η διαφήμιση είναι χρήσιμο πράγμα κι ασφαλώς θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε όπως στο Idiocracy, με διαφημιστικές στάμπες από τα παπούτσια ίσαμε το κούτελό μας, καλό θα είναι σιγά-σιγά να σταματήσουμε να βολευόμαστε με τα «δωρεάν» μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου – το ξαναείπαμε – το προϊόν είμαστε εμείς, και να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μερικά δημόσια ή αυτοδιαχειριζόμενα. Με συνδρομή στην αρχή, κι ας ελπίσουμε κάποια μέρα ως δημόσια διαθέσιμο αγαθό, αν και με τις τωρινές μας κυβερνήσεις δεν θα το συνιστούσα 😐

 62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Νομίζω το έχω ξαναθέσει εδώ αλλά δεν θυμάμαι αν πήρα απάντηση που να με καλύπτει:

  Είμαι σε σπίτι συγγενούς και μπαίνω στο ΥΤ χωρίς κωδικούς κλπ, από λάπτοπ που δεν χρησιμοποιώ, και που ο ιδιοκτήτης του δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις γιουτουμπικές μου εμμονές. Και βλέπω στη δεξιά στήλη με τα προτεινόμενα να εμφανίζονται στη σειρά ένα σωρό σχετικά με τις αναζητήσεις μου βιντεάκια. Σε ξένο λάπτοπ, σε ξένο σπίτι. Κάπου εκεί τα παράτησα κι έτρεξα στον καμπινέ γιατί κόντεψε να γλείψει σώβρακο 😱 😨

 63. Avonidas said

  #52. Ξεχνάς τα μεταβατικά παραγωγικά στάδια, απ’ τα οποία δεν μπορούμε να παραλείψουμε ούτε ένα; Δεν μπορείς να πας απ’ τη φεουδαρχία στον σοσιαλισμό, πρέπει να περάσεις απαραιτήτως απ’ τον καπιταλισμό, ο οποίος θα κάνει όλη τη «βρόμικη» δουλειά.

  Σιγά ρε Πλεχάνοβ, το τερμάτισες 😆 Μέχρι κι οι Μπολσεβίκοι αποφάσισαν ότι αυτό ήταν ηλίθιο σχέδιο, και το πήραν αλλιώς – και μετά, κατά τη συνήθειά τους, άλλαξαν τη θεωρία για να ταιριάξει. 🙂

  Εμείς δεν χρειάζεται ούτε να χουμε θεωρία ούτε να την ακολουθούμε κατά γράμμα. Αλλά πώς να το κάνουμε, κι η ατάκα του συγκρατούμενου του Μίσσιου*, ότι «στις συνθήκες του καπιταλισμού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον κομμουνισμό» εκ του πονηρού δικαιολογία είναι.

  * που δεν ήθελε να μοιραστεί τσιγαράκι

 64. Avonidas said

  #62. Μάλλον οι γιουτουμπικές σου εμμονές είναι πιο κοινότοπες απ’ όσο νομίζεις.

  (Αλήθεια, τι απ’ τα δύο σε τρομάζει περισσότερο; Να είσαι φακελωμένος, ή κοινότοπος; 😛 )

 65. ΚΩΣΤΑΣ said

  53 ΕΦΗ… κλπ

  Είδα τη φωτό στην ανάρτηση και νόμισα ότι τη σημαία την είχε η Αυγή. Ούτε εγώ έχω ιδέα από τουίτ κλπ και δεν κατάλαβα ότι αυτό το είδε μόνο ο Πάσχων ή Πασχοντας ή επι το ορθούν Πάσχος Μανδραβέλης.

  Ανακαλλλώ λοιπόν την ευθύνη που καταλόγισα στην Αυγή για την φωτό.

  Πάμε παρακάτω. Ο Πάσχος αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε συγνώμη, μπράβο του, σωστός κύριος.

  Πάμε και πιο κάτω. Κι εγώ συμφωνώ, όταν ζητάς συγνώμη για κάτι, να το κλείνεις εκεί το θέμα και να μην βάζεις, αλλά κι εσείς… Όμως από αυτό το ατόπημα του Πάσχου βγήκα σοφότερος. Μπρόβο! στο ΚΚΕ που το έλυσε το θέμα των διαφημίσεων, η Αυγή ας ψαχτεί λίγο…

  *Κι εγώ κάνω όση αντίσταση μπορώ στην ΓΚΟΥΓΚΛ.
  Δεν έβαλα πλήρη στοιχεία σε κάτι εγγραφές που μου ζητούσαν. Άρχισε να έρχεται συχνά ένα μήνυμα για ημερομηνία γέννησης. Αφού αγανάχτησα, συμπλήρωσα με το εξής: 26/10/1912. Τώρα παίρνω συνέχεια μήνυμα διόρθωση στοιχείων, δεν την εγκρίνουν αυτή την ημερομηνία. Θα αντισταθώ ακόμη όσο αντέξω…

 66. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  64# Νιέτ. Σε καμία απολύτως περίπτωση αυτό το άτομο δεν θα έψαχνε τέτοια θέματα. Και είδα να μου προτείνονται βιντεάκια που ήδη γνώριζα και είχα ξαναδεί.

  (Φακελωμένος βέβαια. Να με αφήσουνε ήσυχο στην κοινοτοπία μου θέλω 🙂 )

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Βασική αρχή του μαρξισμού, φίλε μου. Του μαρξισμού του Μαρξ. Take it or leave it.😇

 68. Νέο Kid said

  57. Α, όλα κι όλα! Τα Σπορτέξ ήταν ελληνικότατα! Παπούτσι απ τον τόπο σου κι ας βρωμοζολούσε ψόφια γάτα μετά τα μήλα και τη μακριά γαϊδούρα…😜

 69. Avonidas said

  #66. Αν ποτέ δεν είχες ξαναμπεί σ’ εκείνο το μηχάνημα, δεν είχε κάνει κάποιος αναζητήσεις εκεί για λογαριασμό σου, είσαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έστειλες κάτι σχετικό στον φίλο σου να το τσεκάρει* και ΔΕΝ πιστεύεις στη μαγεία, τότε τα ενδεχόμενα είναι (α) ο φίλος σου, ή κάποιος άλλος που χρησιμοποιεί το μηχάνημα, όντως είχε τσεκάρει τα βίντεο, (β) εσύ ή κάποιος άλλος τα είχες τσεκάρει χρησιμοποιώντας το δίκτυο στο οποίο βρίσκεται το μηχάνημα, ή (γ) το youtube σε ταυτοποίησε από τον ρυθμό πληκτρολόγησης, τα δακτυλικά σου αποτυπώματα στα πλήκτρα και σκανάροντας την ίριδα του ματιού σου από την κάμερα του λάπτοπ.

  Κλίνω προς τα (α) και (κυρίως) (β), το (γ) θα σήμαινε ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο ταυτόχρονα υπέροχο και δυστοπικό 😉

  * εγώ μοιράζομαι αρκετά βίντεο με τους φίλους μου· έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, γι’ αυτό είμαστε φίλοι 😛

 70. Νέο Kid said

  64. Κοινότυπες ρε! Που ξέχασες τα ελληνικος εκεί στα Γκντανσκ που συνδικαλίζεσαι… 🤪🤪🤪

 71. Avonidas said

  #65. Κι εγώ κάνω όση αντίσταση μπορώ στην ΓΚΟΥΓΚΛ.

 72. Avonidas said

  #70. Λυπάμαι, αλλά όχι. «Κοινότοπος» είναι.

 73. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  69# Τρελαίνομαι επειδή α) μιλάμε για ένα κοινό, αδικτύωτο οικιακό λάπτοπ β) δεν μοιράζομαι βιντεάκια με κανέναν γ) το συγκεκριμένο μηχάνημα το χρησιμοποιούσα κάποιες φορές στις διακοπές τον Αύγουστο για να μπαίνω αποκλειστικά στο σλανγκρ και σε ειδησεογραφικά σάιτ δ) ποτέ μα ποτέ, γκαραντί, δεν είχα ψάξει από αυτό τα θέματα που μου εμφάνισε.

 74. Μαρία said

  65
  >Ο Πάσχος αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε συγνώμη, μπράβο του, σωστός κύριος.

  Κρίμα που δεν το κατάλαβε ο Νικοκύρης και του αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο.

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  49 >>με ποιον ακριβώς μηχανισμό γίνεται αυτό;
  Χωρίς να πάμε σε συνωμοσιολογικά, το ότι υπάρχει τρόπος να γίνεται δεν μου φαινόταν αδιανόητο αλλά το ότι γίνεται είναι σοκαριστικό.
  Από καιρό είχα ακούσει στις εκπομπές του Άρη Χ»στεφάνου (info-War) περί NSO και Pegasus (τώρα ξεφούντωσε βλ σχ. 34 τέλος)

  …Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ημέρα που το εργαστήριο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αποκάλυψε ότι η NSO πουλούσε το λογισμικό Pegasus, με το οποίο κάποιος θα μπορούσε να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο κινητό σου τηλέφωνο, συμπεριλαμβανομένης της κάμερας, του μικροφώνου, του GPS αλλά και του πληκτρολογίου (μέσω του οποίου μπορούσε να υποκλέψει και όλους τους κωδικούς που καταχωρείς στη συσκευή).
  Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία υποστηρίζει ότι προσφέρει το λογισμικό της μόνο σε κρατικές υπηρεσίες, με στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, διαδοχικές έρευνες παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα.
  https://sputniknews.gr/20210719/pegasus-mia-mpagiatiki-sygklonistiki-apokalypsi—to-mystiko-ton-ypiresion-pliroforion-toy-kosmoy-15591004.html

 76. Avonidas said

  #73. Τι εννοείς αδικτύωτο; Προφανώς έχει σύνδεση, αφού το χρησιμοποίησες για να μπεις στο ΥΤ. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν το wifi σ’ ένα σπίτι ή (ακόμα χειρότερα) σ’ ένα μαγαζί κλπ. βρίσκονται όλα σ’ ένα τοπικό δίκτυο – κι αν δεν έχεις λάβει μέτρα ασφαλείας που οι περισσότεροι δεν ξέρουν και δεν ασχολούνται να λάβουν, μοιράζονται δεδομένα της διαδικτυακής κίνησης. Οπότε αν, ας πούμε, είχες κάποτε συνδεθεί με κινητό ή άλλο λάπτοπ από το ίδιο δίκτυο, εύκολα μπορεί το συγκεκριμένο μηχάνημα να αποθήκευσε τις προτιμήσεις σου, και να τις αντιστοίχισε σε *έναν* από τους χρήστες του δικτύου του. Υποθέτω ότι αν ο φίλος σου έμπαινε στο ΥΤ από το δικό του λογαριασμό, το μηχάνημα δεν θα χρησιμοποιούσε αυτές τις προτιμήσεις.

  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάποια λογική εξήγηση εδώ, κι αυτή η εξήγηση δεν περιλαμβάνει κάποιον άθλο τεχνητής νοημοσύνης, αλλά το πιθανότερο βασίζεται στην «κοινωνική μηχανική». Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εσύ έχεις παρέξει αυτά τα δεδομένα σε ανύποπτο χρόνο.

 77. Avonidas said

  #72. μήπως αξίζει άρθρο το θέμα;

  (Αν δεν έχει γραφτεί ήδη, δηλ, και μας το ξεφουρνίσει ο Νικοκύρης απ’ την καβάτζα.)

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  62. Είχες όμως το σμαρτοφόνι σου πάνω σου…

 79. Avonidas said

  #77. Άσε, κάτι βρήκα και μόνος μου:

  https://sarantakos.wordpress.com/2013/11/26/einailathos/

 80. ΚΩΣΤΑΣ said

  74 Νομίζω ότι ο Νικοκύρης αφιέρωσε ολόκληρο άρθρο στον Π.Μ. για λόγους που ο ίδιος τους εξηγεί: «Κατά τη γνώμη μου, όταν την έχεις πατήσει ολοφάνερα, είναι πολύ πιο σωστό να το παραδεχτείς χωρίς «αλλά» και περιστροφές.»

  Την ενέργεια αυτή του Π.Μ. – αλλά και περιστροφές – στο σχόλιό μου την χαρακτήρισα ατόπημα. Δεν καταλαβαίνω πού το πρόβλημα.

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  65 >>Ο Πάσχος αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε συγνώμη, μπράβο του, σωστός κύριος.
  Κάνει ποτέ λάθος ένα Πάσχοντας; Οχι, δεν κάνει, κι αφού δεν κάνει, δεν ζητά και συγνώμη 🙂
  Κώστα πόσα θες σήμερα ν΄αφήσεις τις τρολιές;

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74, 80 Δεν είδα της Μαρίας.
  Οκ, λήξαν το θέμα, πράγματι νόμιζα ότι έκανες πλάκα Κώστα.

 83. Χρίστος said

  Αφού το λάθος του αρχοντόβλακα τον έκανε το πρόσωπο της ημέρας, ας βγάλουμε μερικά ωφέλιμα συμπεράσματα: 1) Ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από διαδίκτυο κι όμως το χρησιμοποιεί.
  2) Ο άνθρωπος ασχολείται με μικρότητες και εξυπνακισμούς.
  3) ‘Όταν έχει άδικο γίνεται ακόμα πιο μικροπρεπής και μικρονοικός.
  Το 1 μάλλον είναι αποτέλεσμα των 2 και 3. Τα 2 και 3 όμως, τα γνωρίζαμε από τις περισπούδαστες αφ’ υψηλού αναλύσεις του.
  Το να συνεχίζω να διαβάζω αναλύσεις του Μανδραβέλη, μου φαίνεται μαθηματικά ισοδύναμο με το να πιστεύω ότι ο Ράμφος είναι φιλόσοφος.
  Ευτυχώς, όσον αφορά τον έντυπο λόγο, την πάτησες μια φορά, έχεις τη λύση να μην ξαναγοράσεις την εφημερίδα η το βιβλίο τους
  Με το να πεις «σημεία των καιρών» δεν ξεμπερδεύεις, διότι πάντα έτσι ήταν.
  Φταίνε αυτοί ή εμείς που τους διαβάζουμε και τους δίνουμε σημασία;

 84. Konstantinos said

  Συμβουλη απ το Βαγγελη
  Προσοχη στο Μανδραβελη

 85. Konstantinos said

  Οποιος θελει να ησυχασει απο διαφημισεις υπαρχει ο browser «brave» με ενσωματωμενο κοφτη διαφημισεων. Εχει και γιαα windows kai gia android

 86. @ 55 ΓΤ

  Ευχαριστώ.

 87. Χρίστος 2

 88. Avonidas said

  #83. Ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από διαδίκτυο κι όμως το χρησιμοποιεί.

  Ναι, όμως αυτή η ιδιότητα χαρακτηρίζει περίπου το σύνολο της ανθρωπότητας. Κι εδώ που τα λέμε, δεν έχει εφαρμογή μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και στα αυτοκίνητα, τις τηλεοράσεις, τα ψυγεία… 😛

 89. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  79 και πριν: Δεν θυμάμαι να έχω γράψει για το κοινότοπος/κοινότυπος, και σε αυτό που λινκάρεις απλώς αναφέρω το «δίλημμα». Πρέπει να γράψω, ίσως.

 90. Avonidas said

  #89. Για να μην παρεξηγηθώ: δεν θεωρώ λάθος το «κοινότυπος», αλλά και βέβαια δεν μπορεί να με ψέξει κανείς που χρησιμοποιώ την αρχική μορφή «κοινότοπος».

 91. Χρίστος said

  88.Καλά με το αυτοκίνητο δεν παθαίνεις και τίποτα αφού έχεις δίπλωμα. Μόνο σκοτώνεσαι η/και σκοτώνεις. Για την τηλεόραση μάλλον χρειάζεται δίπλωμα.

 92. Χαρούλα said

  Δηλαδή όλοι πιστεύετε ότι ο πμ μετανόησε; Μόνον εγώ βλέπω υποκρισία και ειρωνία; Γεροντοκόριασα μάλλον!
  Για να ζητήσω συγγνώμη, προϋποθέτει πως έχω αναγνώρισει το λάθος. Όταν όμως συνεχίζω να θεωρώ λάθος τον άλλον που …με παρέσυρε, η συγγνώμη είναι ειρωνία.

  Η «παρακολούθηση». Έχει τύχει(έτσι το αντιμετωπίσαμε) να συζητάμε την επιλογή προορισμού ταξιδιού,σε χώρο με ανοιχτό απλά το λαπιτόπι. Τις επόμενες μέρες, …ο κόσμος πιάτο μπροστά μας!!! Ξενοδοχεία, πρακτορεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων… Σοκ και Δέος!

 93. Avonidas said

  #92 Δηλαδή όλοι πιστεύετε ότι ο πμ μετανόησε;

  Δεν είναι ότι το πιστεύουμε. Είναι ότι δε μας νοιάζει.

 94. Γιάννης Ιατρού said

  85: 👍✔
  87: 😂😇
  92: Χαρούλα, όπως τα λες είναι για τον μετανοήσαντα. Όσο για τις συζητήσεις σε ανοιχτό λαπτοπ κλπ., κοίτα, όλα γίνονται, αλλά δεν ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν αυτήν την «τεχνολογία» για να μαζέψουν προτιμήσεις για να κάνουν διαφήμιση. Ούτε για τους «κοινούς» ανθρώπους ενδιαφέρονται. Επομένως μην αρχίσει ο καθένας να νομίζει πως τον ακούν από τα μικρόφωνα των πισί κλπ. ΥΓ: Κολλήστε και καμία τσίχλα μπροστά στην τρυπούλα, καλό-κακού 🙂 🙂 🙂

 95. ΣΠ said

  61α
  Αυτές τις σελίδες μπορείς να τις εξαιρέσεις από το adblock.

 96. Avonidas said

  #92, 94. Όχι, δεν γίνονται όλα. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς ότι έχουν αυτή την τεχνολογία, αλλά την σαμποτάρουν σκόπιμα στο google translate, το autocorrect και τις διάφορες Siri κι Αλέξαινες για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια.

  Κοιτάξτε, η ανθρώπινη μνήμη είναι απίστευτα αναξιόπιστη (για του Έλληνα δεν το συζητώ). Δεν με νοιάζει πόσο σίγουροι είστε ότι ΔΕΝ γράψατε ποτέ κάτι στο λάπτοπ ή στο κινητό, το γράψατε. Ή αλλιώς είναι εύκολο για έναν αλγόριθμο να το μαντέψει απ’ αυτά που κατά καιρούς γράψατε. Ή σας έκανε εντύπωση εκείνη η φορά που ο αλγόριθμος έπεσε διάνα, και ξεχνάτε τις 100 που σας έβγαλε άλλα αντ’ άλλων (η ίδια αρχή με τις καφετζούδες και τα ζώδια). Οι δυνατές εξηγήσεις είναι απεριόριστες.

 97. Avonidas said

  #95. Επειδή μου το ζητάνε ευγενικά; Ή επειδη καίγομαι να φτάσω στο περιεχόμενο;

  Οι 3 πλέον αναξιόπιστες φράσεις της ελληνικής γλώσσας:

  1. Θα σ’ αγαπώ για πάντα
  2. Έχει φύγει το παιδί
  3. Τα δεδομένα που παρέχετε σ’ αυτή τη σελίδα δεν αποθηκεύονται και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν σε τρίτους.

 98. 76# Εννοούσα πως η συγκεκριμένη συσκευή δεν είναι σε κάποιο δίκτυο υπολογιστών συνδεδεμένων μεταξύ τους, όπως πχ τα τερματικά μιας εταιρείας.

 99. aerosol said

  Η αφορμή μπορεί να μην είναι σοβαρή, το θέμα όμως είναι σοβαρό.
  Ο Πάσχος έχει κουνήσει το δάχτυλο σε εκατομμύρια κόσμο, σαν κατεξοχήν πρεσβευτής των «έγκυρων, σοβαρών ΜΜΕ». Και δείχνει όχι μόνο τις ελλειπείς γνώσεις του (αυτό δεν είναι παράλογο) αλλά οτι εργαλειοποιεί την άγνοιά του και δεν έχει τα παπάρια να πει μια κανονική συγνώμη. Έτσι είναι συνήθως οι προβεβλημένοι στυλοβάτες του συστήματος: ασόβαροι, αμαθείς, χολερικοί, χωρίς μπέσα. Τα Google ads είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Αύριο θα μας μιλήσουν για οικονομία, άμυνα, ιστορία, δικαιοσύνη, πολιτική, πράγματα που καθορίζουν το μέλλον μιας κοινωνίας. Και το ήθος τους θα είναι ακριβώς το ίδιο, όπως και η τρικυμία στο κρανίο τους.

  Πάντως είναι κοινωνική κατάντια το να θεωρούνται αυτονόητα τα Google ads στα πάντα και παντού. Τώρα χρησιμοποιώ Adblock Plus, παλιότερα uBlock. Τους χώρους που με αποτρέπουν από την χρήση τους τούς ξεγράφω. Έτσι χάνω μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ αλλά προτιμώ να μην είμαι μόνιμα δέκτης καταιγιστικής διαφήμισης. Ειδικά το youtube χωρίς «κόφτη» είναι μια ανεκδιήγητη εμπειρία. Στο μπλογκ του Νίκου επίσης κόβω τις διαφημίσεις. Δεν του στερώ έσοδα, καθώς το μπλογκ είναι δωρεάν και τα έσοδα τα καρπώνεται το WordPress, όχι ο Νίκος -και το WordPress πάει καλά, δεν κινδυνεύει. Επιτρέπω τις διαφημίσεις σε ελάχιστα sites, που μου παρέχουν κάτι πολύ χρήσιμο και που έχουν έξοδα.

 100. ΣΠ said

  97
  Προφανώς αν σε ενδιαφέρει να δεις το περιεχόμενο της σελίδας. Εγώ κάνω κάτι άλλο. Αν θέλω να δω κάτι που δεν με αφήνει λόγω adblock, το ανοίγω με άλλον browser στον οποίο δεν έχω βάλει adblock.

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94 >>Ούτε για τους «κοινούς» ανθρώπους ενδιαφέρονται. Επομένως μην αρχίσει ο καθένας να νομίζει πως τον ακούν από τα μικρόφωνα των πισί κλπ.
  Αυτό σκέφτομαι κι εγώ, αλλά εκτός από τα τρομερά μυστικά (που δεν έχουμε) είναι και οι διαφημίσεις ντε 🙂 κι επίσης μπορεί να είμαστε «παράπλευρες απώλειες» σε μπλοκάρισμα ξερωγώ άλλων, να «μπερδευόμαστε» στις γραμμές ελέγχου τους 🙂
  Αλλά Γιάννη, δες ένα παράδειγμα αλλοίωσης του κειμένου σε αλαμπουρνέζιακα, που μου κάνει (και από το ταμπλέτι και από το λαπιτόπι) που σου έλεγα προ ημερών. Δες επ΄ ευκαιρία και την πληροφορία από το φβ της Βενετσάνου ότι τραγουδάει-δωρεάν λένε οι πηγές μου- στα Ορεινά (Πάνω) Βέρβενα (δροσερά κι ωραία) μεθαύριο, πανηγύρι λέει έχουν, αν είσαι προς τα κει…
  Γράφει η Νένα Β. :
  Καθημερινά στα ΜΜΕ «αποκαλύπτεται»και μια γυναικοκτονία ….ναι είναι ευπώλητο το θέμα….αλλά δεν βλέπω να πιέζονται οι θεσμοί να οργανώσουν καμπάνια ενάντια στη βία κατά των γυναικών……ενάντια στην οικογενειακή βία και την βία στους χώρους εργασίας. Οι αρμόδιες εκλεγμένες κάνουν διακοπές ή σουλατσάρουν στους κομματικούς διαδρόμους….Κορίτσια; σιγά μη σπάσετε και κάνα νύχι. Το έχω ξαναπεί και γράψει με μεγάλη λύπη….

  Κι εμένα μου εμφανίζει (κοπιπαστώνω από την οθόνη μου):

  Καθημερινά στα ΜΜΕ «διαλύπτεται» και γυναίκα γυναικοτεχνία …. ναι είναι ευπώλητο το ερώτημα …. δεν χρειάζονται να πιέσω τις θεσμοί να ζηώσω επικοινωνια ενδύματα στη διάρκεια της βίας κατά την διάρκεια …… ενδιάμεση στην εφαρμογή προσωπική βία και την εφαρμογή Οι γυναίκεςδδίσες εκλύσεις διαφέρει ή σουλατσάρουν στην εργασία κομματικά διάκρισης …. Κορίτσια; σιγά μη σπάθεια και κάνα νύχι. Το έχω ξαναπεί και τα βιβλία με διαφορετική λύση ….
  https://en-gb.facebook.com/NenaVenetsanouDatabase/

 102. Avonidas said

  #99. Στο μπλογκ του Νίκου επίσης κόβω τις διαφημίσεις. Δεν του στερώ έσοδα, καθώς το μπλογκ είναι δωρεάν και τα έσοδα τα καρπώνεται το WordPress, όχι ο Νίκος -και το WordPress πάει καλά, δεν κινδυνεύει.

  Να θυμίσω την ιστορία με το fb του Νικοκύρη, και να επισημάνω ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να εμποδίζει τη WordPress να κάνει τα ίδια και χειρότερα. Τίποτα εκτός από το ότι βασικά κανείς δεν ασχολείται πια ιδιαίτερα με τα μπλογκ.

 103. Avonidas said

  #100. Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Το adblock εμποδίζει εσένα να βλέπεις και να ενοχλείσαι από τις διαφημίσεις. Δεν εμποδίζει τον browser ή τις σελίδες να συλλέγουν τα δεδομένα σου. Βασικά, το adblock είναι το αντίστοιχο της στρουθοκάμηλου που χώνει το κεφάλι στην άμμο. Αν λοιπόν θέλω οπωσδήποτε να δω μια σελίδα και δεν μπορώ αλλιώς, θα ξεκλειδώσω το adblock και μετά θα το ξανακλειδώσω, ή θα το δω από άλλον browser, ή από ανώνυμη περιήγηση. Αλλά οι διαφημίσεις που θα φάω στη μάπα την ίδια ζημιά θα κάνουνε απ’ όπου κι αν τις φάω στη μάπα.

 104. […] Πηγή: Νίκος Σαραντάκος […]

 105. aerosol said

  #31
  Δεν ξέρω πού σκοράρω στο αριστερόμετρο. Ξέρω πως ρεαλιστικά και τεχνοκρατικά δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να βρίσκεσαι πλήρως εκτός του συστήματος της κοινωνίας σου. Είναι αναπόφευκτο να παλεύεις να ξεχωρίσεις την ήρα από το στάρι, και ενίοτε να μην το καταφέρνεις. Και δύσκολο να ζυγίζεις στην ίδια σου τη ζωή τι είναι λιγότερο κακό από το άλλο. Δεν είσαι παλιομοδίτης, απλά δεν το έχεις σκεφτεί πλήρως -κάτι που ίσως εξυπηρετεί την οπτική σου. Εξ ορισμού όλοι λειτουργούμε υπό τους ίδιους κανόνες και υπάρχει όριο στο πόσους μπορείς να παρακάμψεις ή να τους αντιταχθείς. Το τελικό όριο είναι ο θάνατος. Δεν υπάρχει ούτε γεωγραφικό σημείο, ούτε εφαρμόσιμη μέθοδος να είσαι «αλλιώς» χωρίς ολοένα αυξανόμενο κόστος που τείνει σε αυτό το όριο. Στην πράξη είναι σα να λες πως όσοι θα ήθελαν αλλαγές στο υπάρχον σύστημα οφείλουν να αυτοκτονήσουν, για να τους παραδεχτείς ηθικά ως «ειλικρινείς».

 106. sarant said

  90 Προφανώς

  99 Κάπως έτσι που τα λες.

 107. ΣΠ said

  103
  Αυτό που λέω είναι ότι δεν θέλω να τρώω διαφημίσεις στην μάπα όλη την ώρα. Τις ανέχομαι σε περιπτώσεις που θέλω να δω κάτι και δεν γίνεται αλλιώς.

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ειδικά το youtube χωρίς «κόφτη» είναι μια ανεκδιήγητη εμπειρία.»
  Όταν ακούς καλή μουσική, καταντάει ιεροσυλία.

 109. Μαρία said

  Εγώ, ρε παιδιά, γιατί εδώ στο μπλογκ δεν βλέπω διαφημίσεις χωρίς να έχω κάνει κάτι, για να τις μπλοκάρω;

  Στο σάιτ της Αυγής μου βγήκε χτες διαφήμιση του μοναστηριού του Αγίου Ραφαήλ στη Μυτιλήνη. Μπορεί να φταίει οτι είχα επισκεφτεί το σάιτ stonisi.

 110. voulagx said

  #109: Επειδη σχολιάζεις με το λογαριασμό σου στην γουορντπρεσσ, το ιδιο κι εγω. Για τα αλλα σάιτ ας ειναι καλα το ανμπλοκ

 111. aerosol said

  #102
  Εννοείται, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Όπου υπάρχει δωρεάν το προϊόν είμαστε εμείς. Προς τιμή του, το WordPress δεν έχει ακολουθήσει τέτοιες πολιτικές, αλλά αυτό ποτέ δε μας εξασφαλίζει το μέλλον. Υπόψη, WordPress δεν είναι τα μπλογκ, ούτε εξαρτάται από την δημοφιλία του συγκεκριμένου φορμάτ, άσχετα αν από αυτά το μάθαμε. Είναι μια απίστευτα επιτυχημένη πλατφόρμα δημιουργίας ιστοσελίδων, την οποία χρησιμοποιεί μεγάλο κομμάτι του διαδυκτίου. Τα δωρεάν μπλογκ που παρέχουν είναι μικρή υποκατηγορία των ιστοσελίδων που φιλοξενούν (και μάλλον απομεινάρι άλλης εποχής) και τα σχετικά Google ads μικρό κομμάτι των εσόδων τους.

  #103
  Οι adblockers δεν είναι στρουθοκαμηλισμός. Δουλειά τους είναι να μην βλέπεις διαφημίσεις και γενικά την κάνουν. Δεν σου υπόσχονται πως γίνεσαι εσύ αόρατος.

 112. Χαρούλα said

  #94 Και πως είσαι τοοοοόσο σίγουρος Ιατρέ μου, πως ανήκω στους «κοινούς» ανθρώπους;;;;; Άντε μην παρεξηγηθώ τώρα! 😩😂🤣😂😂🤪

 113. Χαίρετε
  97 https://www.youtube.com/watch?v=tyoIWa4vPMY (αν δεν το ξέρεις)

 114. 99 -100 Εγκρίνω κι επαυξάνω. Και όταν κάποιο σάιτ με ρωτάει για κούκις, επιτρέπω μόνο τα «λειτουργικά». Κάποια δεν σ’ αφήνουν να διαλέξεις και συνήθως τα κόβω. Κάποια ρωτάνε κάθε φορά που μπαίνω, αλλά τι να κάνουμε. Κάποια προειδοποιούν πως θα μου δείχνουν άλλ’ αντ’ άλλων διαφημίσεις κι όχι αυτές που μ’ ενδιαφέρουν. Κάνω την καρδιά μου πέτρα και το δέχομαι 🙂 Είναι κουραστικό όλ’ αυτό, αλλά προστατεύω κάποια (ελάχιστα) απ’ αυτά που μπορώ.

 115. Babis said

  Ξέρω ότι είμαι μειοψηφία αλλά στον δικό μου υπολογιστή μου βγάζει διαφημήσεις που αφορούν την περιήγηση μου σε αυτόν τον υπολογιστή (όταν έχω κλειστό τον adblocker), στον δευτερο υπολογιστή που έχω στο εργαστήριο επίσης (αν και είναι στην ίδια IP)και οι δύο κόσμοι δεν μπερδέυονται ο ένας στα πόδια του άλλου. Το λάπτοπ που το χρησιμοποιώ κυρίως στην δουλειά ζει στον δικό του κόσμο και το κινητό που πηγαινέρχεται ζει σε έναν τέταρτο παράλληλο κόσμο.
  Φαίνεται ότι τα συστήματα τους όχι μόνο καταλαβαίνουν ποιος είμαι κάθε φορά αλλά επίσης καταλαβαίνουν και την διάθεση μου και προσαρμόζουν τις διαφημήσεις ανάλογα.

  Τέλη δεκαετίας 90 αρχες 2000 έκανα ένα πείραμα για να δώ αν τα τηλέφωνα όντως παρακολουθούνται όταν δεν τα χρησιμοποιείς. Σε ανύποπτη στιγμή έπαιρνα την συσκευή κάποιου φίλου και έλεγα φράσεις που είχαν τις λέξεις πρόεδρος, βόμβα , λευκός οίκος, έκρηξη και ότι άλλο μου ερχόταν εκείνη την ώρα. Κάνένας δεν εξαφανίστηκε ξαφνικά αν και μερικοί σταμάτησαν να μου μιλάνε χωρίς λόγο.

 116. @ 115 Babis

  ΕΡΩΤΗΣΗ: Από ποιους «Κανένας δεν εξαφανίστηκε ξαφνικά»;

 117. Εγώ μόλις κλίκαρα ΑΥΓΗ (όπως προτείνεται σε σάιτ) αλλά δεν μου έβγαλε διαφημίσεις.

 118. Babis said

  Από τους φίλους μου φυσικά, δεν τους απήγαγε η CIA για να τους ανακρίνει.

 119. Babis
  🙂

 120. Γιάννης Ιατρού said

  101: ΕΦΗ,
  Τώρα σε είδα. Ναι την θυμάμαι την πρόσφατη (21 & 22/6) συζήτησή μας με τα «αλαμπουρνέζικα». Έκανες αυτά που είχαμε πει και συνεχίζεται το πρόβλημα; Δηλαδή μας λες πως το κείμενο της Β. παρουσιάζεται έτσι όπως κοπυπαστώνεις (με παραμορφωμένες λέξεις) στην δικιά σου οθόνη; Στο Λαπτοπ ΚΑΙ στο Τάμπλετ ⁉⁉

  109 (τέλος): Θα έχει να κάνει με το osiamaria 😇😂
  ΥΓ: Το θέμα των διαφημίσεων εδώ στο μπλογκ το είχαμε ξαναθίξει, αν θυμάμαι καλά

  112: Είσαι υπέροχη 😍🤩

 121. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για να τελειώνω με τα έως εδώ σχόλιά μου και να μην γίνονται παρανοήσεις.

  Μπήκα στο σάιτ της Αυγής. Μου ζητήθηκε να συμφωνήσω για τα κούκις, να πω ναι ή όχι για ειδοποιήσεις και εμφανίστηκαν διαφημίσεις.

  Μπήκα στο σάιτ του Ριζοσπάστη. Τίποτα από τα παραπάνω.

  Και στο μπλογκ εδώ, δεν μου ζητάει τίποτα και ούτε βλέπω διαφημίσεις.

  Δεν έχω κάνει καμιά ειδική ρύθμιση στον υπολογιστή μου, γιατί δεν ξέρω από τέτοιες ρυθμίσεις.

 122. Μαρία said

  121
  Δηλαδή μόνο σε μένα διαφημίζονται στην αριστερή στήλη τα άπαντα του Στάλιν; https://www.rizospastis.gr/

 123. Γιάννης Ιατρού said

  109, 117 κλπ.
  όποιοι μπαίνουν στο μπλογκ, συνδεδεμένοι με λογαριασμό της WP και του γκράβαταρ, δεν βλέπουν διαφημίσεις.

 124. Γιάννης Ιατρού said

  122: Μπα, δεν είσαι μόνη σου 🙂

 125. 122# Και σ’ έχουνε κάνει και οσία, ε? Στα να τα πω μια στιγμή στην ενορία σου…

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  Ιντιμίντια και Ψέκες όλοι \ να σταματήσουμε του κοινού εχθρού το μπόλι. Μόλις πάρουν την πόλη, θα θεσπίσουν την εορτή του Σταυρομολότοφ:

 127. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα~

  126 Πάντως άλλο είναι ο γενικευμένος υποχρεωτικός εμβολιασμός.

 128. Γιάννης Ιατρού said

  ΜΑΡΜΑΓΚΑ !!

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  127: Νομίζω ότι η παράμετρος που συζητείται περί εργασιακών επιπτώσεων στους μή εμβολιασμένους, οδηγεί σε παρόμοιο αδιέξοδο με την ρητή υποχρεωτικότητα. Στο σημείο αυτό υπάρχουν φυσικά δύο αναγνώσεις όπως και προ κορονοϊού η απόφαση των αντιεμβολιαστών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους επειδή θα πάθουν «αυτισμό»: είτε βλέπεις σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να σε ελέγξουν, είτε θεωρείς λογικό αν και επώδυνο, να συμβάλεις σε μια σειρά αποφασιστικών νικών της ανθρωπότητας τις τελευταίες δεκαετίες που νίκησε τόσες ασθένειες.

 130. ΚΩΣΤΑΣ said

  122
  Κι εγώ είδα τα άπαντα του Στάλιν. Αυτή τη θεώρησα διαφήμιση – ύλη της ίδιας της εφημερίδας.

  Διαφημίσεις εννοώ άσχετες, άλλων εμπορικών εταιρειών, με άσχετα προϊόντα.
  Παράδειγμα στην Αυγή είδα: είδη ταξιδιού, αξεσουάρ, αθλητικά παπούτσια…

 131. Γιάννης Ιατρού said

  Σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκέντρωση, η αποψινή ήταν πολύ πιο καθαρά φασιστική λαγός-κασιδιάρης- Χ.Α κλπ.

  Ψεκάζουν τους ψεκασμένους, το λες και Ινσέπσιο

 132. Γιάννης Ιατρού said

  Τι θα γίνει ρε Νίκο με την ΜΑΡΜΑΓΚΑ;

 133. BLOG_OTI_NANAI said

  Από σχόλιο της Μαρίας ( https://sarantakos.wordpress.com/2021/07/20/obligation/#comment-749230 ) είδα ότι έπρεπε να βάλω και την ΕΦΣΥΝ στην εικόνα του σχ. 126…

  Το άρθρο της ΕΦΣΥΝ ( https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/303348_emeis-oi-anemboliastoi-ftaime ) μπορεί να επενδυθεί και με λαϊκή μουσική του ’50 τραγουδισμένη με τη φωνή του Ξανθόπουλου:

 134. Triant said

  Έχω να παρατηρήσω ότι στα σχόλια πάνω στο τουίτ του, φχαριστήθηκα ορθογραφία. Ευτυχώς γιατί από αυτά που διαβάζω στο youtube με είχε πιάσει απελπισία. Και δεν μιλάω για ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ, μιλάω για κανονικά σχόλια σε τραγούδια, highlights αθλητικών (τι περίμενα θα μου πεις) και τέτοια.
  Το θέμα σηκώνει σεντόνι, αλλά δεν είμαι τέτοιος τύπος 🙂

 135. aerosol said

  #122
  Αυτό είναι της ίδιας της εφημερίδας -εξάλλου η Σύγχρονη Εποχή είναι του ΚΚΕ. Κάτω από τα άπαντα υπάρχουν ένα δυο μπανεράκια ακόμα. Είναι κομμάτι της ιστοσελίδας και δεν τα κόβει ούτε ένας adblocker.

 136. aerosol said

  #133
  Ωχ ρε παιδιά, τι μου κάνετε βραδιάτικα… Διάβασα και το λινκ της Μαρίας. Καλά τα λογικά άλματα και τα περί επιστημολογίας. Αυτό με το κοινωνικό και εργατικό κόστος της καραντίνας… πώς θα το απέφευγε ο αρθρογράφος; Η εργατιά δεν θα πάθαινε τίποτα αν η καραντίνα δεν συνέβαινε; Διότι τι; Τα του κόβιντ είναι μύθος ή οι εργαζόμενοι έχουν ειδικό DNA κι αυτοί; Αυτά δεν τα υποστηρίζει μεν ανοιχτ’α αλλά, στο θεό του, η φιλοσοφία θα προστάτευε από τον ιό;
  ΟΚ, είναι γενικά συζητήσιμος. Αν του κάνεις μια 5ωρη κουβέντα, κεράσεις 2-3 μπύρες, ένα μασαζάκι, και 2 κιλά παϊδάκια ίσως να μεταπειστεί… Δυστυχώς δεν είναι αυτός ο τρόπος που έχει το Σύμπαν, πιο πιθανό είναι να σε στείλει μια Εντατική, να στοχάζεσαι περί επιστημολογίας ελεύθερος.

 137. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κατάντησα απολογητής και υπερασπιστής του Ριζοσπάστη. Γιατρέ μου (Γιώργη Κατσέα), πάω καλά; 😅🤣😂

 138. 115 Στους φυλλομετρητές (browsers στα Ελληνικά) πώς συνδέεσαι σε κάθε συσκευή; Δεν έχεις κάποιο (κοινό) λογαριασμό;

 139. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @137. (..Τώρα σέ εἶδα!). Μιά χαρά πᾶς, Κώστα. Ὅσο μακριά καί νά στεκόμαστε πολιτικά ἀπό αὐτόν τόν χῶρο, ἡ ἐντιμότητα ἐπιβάλλει τό νά τούς ἀναγνωρίζουμε κάποιες ἀρετές (..γιά τήν ἀκρίβεια, τούς ζηλεύουμε γι’ αὐτές!).

 140. Triant said

  138. Όχι, δεν χρειάζεσαι σύνδεση. Σε κάποιες σελίδες (όπως το youtube) είναι προαιρετική.

 141. Γιάννης Ιατρού said

  Πήρε ξώφαλτσα το μάτι μου σκηνές από την κηδεία στο Α’ Νεκροταφείο (του Βοσκόπουλου). Ε, λοιπόν, ΜΠΑΧΑΛΟ με τις προφυλάξεις και τους κανόνες υγιεινής για την επιδημία… (για να μην πω και καμιά άλλη λέξη κακιά, μιας κι είναι κηδεία..). Φιλιούνται, συνωστίζονται, μάσκες υποσαγώνιες, μάσκες εξωμύτιες…, ό,τι θέλεις βλέπεις

  Προφανώς το σύνθημα είναι «see you there…»

 142. sarant said

  132 –> 141 Συγγνώμη, είχα βγει!

  134 Διαφορετικό κοινό

 143. Alexis said

  Από το λινκ του #133:

  η επιστήμη δεν είναι και ποτέ δεν ήταν πέραν ή υπεράνω κοινωνικών ανταγωνισμών. Δεν ήταν ποτέ και δεν είναι μια υπερβατική δύναμη, ας πούμε σαν τον θεό, που παράγει φως, γνώση και αλήθεια ερήμην. Ποτέ. Η παραγωγή της επιστημονικής γνώσης είναι ιστορικά ανεξίτηλα σημαδεμένη (και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς) από κοινωνικούς ανταγωνισμούς, παιχνίδια εξουσίας, συμφέροντα, συσχετισμούς δυνάμεων, συγκρούσεις, αντιφάσεις.

  Αν είναι έτσι τότε με ποια επιστημονικά δεδομένα και με ποιο επιστημονικό υπόβαθρο αποφαίνεται παραπάνω ότι «κάποια (εμβόλια) είναι εξαιρετικά χρήσιμα, κάποια όμως όχι».
  Πώς είναι σίγουρος ότι τα «καλά» εμβόλια είναι προϊόντα αγνής και άδολης επιστημονικής γνώσης και όχι προϊόντα διαπλοκής και ποικίλων συμφερόντων;
  Τι ψάχνω θα μου πείτε… Ψύλλους στ’ άχυρα…

 144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120 Ναι! το κείμενο της Β. παρουσιάζεται έτσι όπως κοπυπαστωσα (με παραμορφωμένες λέξεις) στην δικιά μου οθόνη. Στο Λαπτοπ ΚΑΙ στο Τάμπλετ. Ακριβώς έτσι παραποιημένο, ακαταλαβίστικο. Κυρίως σε κείμενα τουίτερ (και του Νικοκύρη), και από φβ. Όταν το κάνει, το πάω σ΄άλλη σελίδα κ όταν επιστρέψω, στρώνει (συνήθως, όχι πάντα και κάτι φορές άμα «κολλήσει» στα αλαμπουρνέζικα, δε λέει να στρώσει ).

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  143: Ξέρει αυτός, είναι κοινωνιολόγος, να ένα πτυχίο, μετά συγχωρήσεως.☺

 146. Γιάννης Ιατρού said

  144: Χμ, θα επανέλθω, το ενδιαφέρον είναι πως παρουσιάζεται και στο λαπτοπ και στο ταμπλετ. Μοιάζει με ένα είδος μετάφρασης σε κάτι ενδιάμεσο και ξανα-απόδοση στα ελληνικά. Θα το κοιτάξω και θα δούμε.

 147. 140 Δεν διαφωνώ. Αλλά το δεν χρειάζεται δεν σημαίνει και δεν γίνεται. Και στο κινητό που όταν ξεκινάει σου ζητάει σύνδεση, μπορείς αργότερα να καταργήσεις το λογαριασμό. Αλλά ένα στίγμα έχει! Ξέρεις πόσες φορές στον υπολογιστή του σχολείου βρήκα λογαριασμούς συναδέλφων (ακόμα και συνδεμένους);

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  146 Σ΄ευχαριστώ Γιάννη. Στην αρχή σκέφτηκα για κακόβουλη, τυφλή παρεμβολή, έτσι για να δυσκολεύει την ανάγνωση, μετά είπα κάτι ασύμβατο στην επεξεργασία κειμένου/ γραμματοσειράς ξερωγώ, αλλά και στα δυο μου εργαλεία; Χθες που κοπιάρησα τα δυο κείμενα κ κοίταξα πιο επισταμένα τις αλλαγές σκέφτηκα κι εγώ ότι είναι σαν τα καραγκιοζίστηκα του μεταφραστηριού.
  Δεν κατέω πράμα 🙂

 149. Konstantinos said

  Επειδη συζηταμε για τεχνολογια και δεν εχουν αναφερθει ολα
  1. Browsing με ρυθμιση ανωνυμης περιηγησης
  Καταγραφεται το ποιος εισαι (IP) και το τι βλεπεις. Ωστοσω δσν επιτρεπεται να αφησει το site ιχνη στον υπολογιστη σου (πλαθω κουλουρακια…cookies κλπ). Τις διαφημισεις τις βλεπεισ.

  2.Browsing με κοφτη διαφημισεων
  Καταγραφεται ποιος εισαι, τι βλεπεις, σου βαζουν cookies, μπορει να κατεβαινουν και οι διαφημισεις. Εσυ απλα δεν τις βλεπεις. Γλιτωνεις χρονο (αν μιλαμε για βιντακια) και παραμενεις συγκεντρωμενος στη δουλεια η στο χαβαλε σου.
  Παραλλαγη:Στο browser brave που εχει ενσωματωμενο κοφτη οι διαφημισεις δεν κατεβαινουν καν οποτε γλιτωνεις και data(αν μπαινεις απο κινητο και σε ενδιαφερει)
  3 Browsing με κοφτη σε ανωνυμη περιηγηση
  Συνδιαζει το 1 και το 2 παραπανω

  4. Χρηση VPN
  Το Virtual Private Network αποκρυπτει το ποιος εισαι(IP). Ολα τα δεδομενα περνανε μεσα απο ενα 3ο server ο οποιος αυτος ξερει ποιος εισαι (και η μοναδικη δουλεια του ειναι να το κρατησει μυστικο), αλλα το τελικο site που μπαινεις δεν ξερει ποιος εισαι (ip). Φυσικα το δεν ξερει εχει πολλες εξαιρεσεις. Ξερει αν παλιοτερα σου εχει αφησει cookies, ξερει αν ο ιδιος του λες ποιος εισαι λογκαροντας με username/password οπως πχ facebook, gmail κλπ
  Υπαρχουν free VPN αλλα δεν ειναι ευχρηστα (εινααι αργα, εχουν οριο data κλπ)
  Γενικα πρεπει να πληρωσεις για αυτη την υπηρεσια γιατι ειναι πραγματικα κοστοβορα (ολα τα δεδομενα εκτρεπονται στον 3ο σερβερ πριν τα παραλαβεις)
  Σημειωση αν το χρησιμοποιησεις για να δεις περιεχομενο που ειναι απαγορευμενο στην περιοχη σου (πχ να ηθελες να δεις το γιουρο απο ελληνικο καναλι ενω εισαι στη νοτιο αμερικη οπου καποιος αλλος εχει τα δικαιωματα προβολης) μπορει παλι να μην τα καταφερεις. Εσενα δεν σε ξερουν, ξερουν ομως μια γκαμα IP του VPN server για τα οποια το site εχει βαλει κοφτη.

 150. Μαρία said

 151. Συμβαίνουν… https://www.newsbreak.gr/?p=226299

 152. Μαρία said

  151
  Χα, χα. Μήπως το εμπνεύστηκαν απ’ το πάθημα του Πάσχοντα;

 153. Πέπε said

  @133:

  Νομίζω ότι αυτό το κείμενο σχολιάζεται παράλληλα κι εδώ και στο χτεσινό! Εγώ θα το σχολιάσω εδώ…

  Στην αρχή, επί αρκετές παραγράφους, το σκεπτικό του φαίνεται πλήρως λογικό. Λέγοντας αυτό δεν εννοώ ότι πείθομαι και για την ορθότητα της τελικής του απόφασης, ωστόσο δεν παύει να λέει αλήθειες.

  Κάπου στη μέση, γύρω στο σημείο που επισημαίνει ο Αλέξης #143, το χάνει. Άκρατος σχετικισμός, άρα δεν υπάρχει αλήθεια (ή δεν μπορούμε να την ξέρουμε), άρα κανείς δεν έχει δίκιο και συνεπώς και κανείς άδικο.

  Μετά, και μέχρι το τέλος, δε θα τον χαρακτήριζα τόσο κατηγορηματικά. Λέει και σωστά, λέει και υπερβολές, λέει και πράγματα για τα οποία δεν έχω άποψη.

  Μέσος όρος αρκετά ψηλός, σε ό,τι αφορά τη σχέση του κειμένου με λογική και αλήθεια. Πράγματι, ο ντόρος σχετικά με το ποιος δεν εμβολιάστηκε δε γινόταν τότε που κανείς δεν είχε εμβολιαστεί… Και πράγματι, κάθε τόσο επιλέγεται κάποια ομάδα και αυτή είναι ο Εχθρός, υπεύθυνη για όλα, αυτή που μόλις διαλυθεί όλα θα φτιάξουν.

  Είδα και τα σχόλια. Ούτε καμιά δεκαριά προς το παρόν. Κάποιος του γράφει «δικός σου λογαριασμός αν θα εμβολιαστείς, αλλά μείνε μακριά από μένα», και του απαντά «σεβαστό, μην ανησυχείς, μακριά είμαι». Το εννοεί;…

  Το μόνο σοβαρό πρόβλημα μ’ αυτό το κείμενο είναι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως μανιφέστο αντιεμβολιασμού, όσο ρητά κι αν λέει ότι δεν είναι (δε θα το διαβάσουν όλοι αναλυτικά, ούτε κριτικά, ούτε καν ολόκληρο: πολλοί θα δούνε απλώς ότι πρόκειται για έναν αντιεμβολιαστή που πράγματι δεν είναι ψεκασμένος, αλλά σκεπτόμενος, και θα μείνουν εκεί.)

 154. Μαρία said

  153
  >Το εννοεί;
  Τι ερώτηση είναι αυτή; Σάμπως ο άλλος είναι γείτονάς του;
  Άλλωστε τώρα δουλεύει απ’ το τηλέφωνο https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/271281_grammes-kai-terata
  και αρθρογραφεί συχνά στην εφσυν.

 155. Πέπε said

  154
  >Τι ερώτηση είναι αυτή;

  Να εξηγήσω τι ρωτώ:

  α) Το εννοεί (κυριολεκτικά) = διατελώ απομονωμένος
  β) Δεν το εννοεί (κυριολεκτικά) = είμαστε πολύ μακριά στον τρόπο σκέψης, φίλε σχολιαστή του συγκεκριμένου σχολίου

  Στην περίπτωση α θα πρέπει να αποφασίσουμε και αν το πιστεύουμε…

  > Άλλωστε τώρα δουλεύει απ’ το τηλέφωνο…

  Τηλεεργάζεται; Έριξα μια ματιά στο λινκ, αλλά δε θα κάτσω να το διαβάσω όλο. Κι εδώ που τα λέμε, ούτε και θα απαιτήσω να μου δώσει λόγο αν δουλεύει από το σπίτι του κι αν ψωνίζει με ντελίβερι. Θα απαιτήσω να μη με θέσει σε κίνδυνο, ούτε εμένα ούτε εσένα ούτε τον φούφουτο, αλλά δε θα απαιτήσω να ελέγξω αν όντως το κάνει!

 156. aerosol said

  #153
  Είναι αξιοσημείωτα θολός πάνω στις αιτίες που κάνουν τον ίδιο να μην εμβολιάζεται -και τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους καμμένους, η ταύτιση με τους οποίους τον πληγώνει.
  Το ότι » η βιαιότητα που εξασκήθηκε και εξασκείται ακόμα, μέσα από μέτρα και πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας παγκόσμια σε βάρος των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων οδηγώντας τους σε απόγνωση, εξαθλίωση και τελικά τον θάνατο, στην Αμερική, στην Κολομβία, στην Γκάνα» είναι γεγονός… αλλά δεν λέει τίποτα για το αν έπρεπε να παρθούν τα μέτρα αυτά. Εμμέσως καταλαβαίνουμε πως κρίνει ότι δεν έπρεπε να παρθούν. Μόνη πιθανή αιτία: ο κόβιντ δεν κρύβει τους κινδύνους που μας λένε πως κρύβει και το ισοζύγιο ρίσκου είναι εναντίον αυτών των μέτρων.
  Αυτά εικάζω: και το συμπέρασμα και η γνώση που τον έφερε σ’ αυτό μένουν κρυφά.

  Τα επιστημολογικά ρητά δεν δίνουν καμία απάντηση στο γιατί αποφάσισε να μην κάνει το εμβόλιο. Πρέπει να δεχτούμε τον λόγο του πως δεν είναι ψεκασμένος. Μάλλον δεν εμπιστεύεται στην συγκεκριμένη περίπτωση την επιστήμη, κρίνοντας πως δρα υπό πολιτική πίεση. Το γιατί και το πώς φτάνει σε αυτο το συμπέρασμα (το πώς έχει αυτός ειδικά την ορθή οπτική στα επιστημονικά δρώμενα της εποχής) είναι επίσης άδηλο.

  Δηλαδή πρέπει να εμπιστευτούμε πως για κάποιους άγνωστους λόγους έφτασε στο σωστό συμπέρασμα που δεν έχουν φτάσει οι «συστημικοί». Όχι λόγω θρησκευτικού φονταμενταλισμού όπως οι θρησκόληπτοι, ούτε λόγω ακραίων πολιτικών θέσεων όπως κάποιοι αντιδραστικοί, ούτε λόγω τρέλας όπως κάποιοι πνευματικά ασταθείς. Αλλά λόγω κάποιας άρρητης σοφίας που τον καθιστά ελίτ του σκεπτικισμού περί εμβολίων, την οποία πρέπει απλά να δεχτούμε σαν γεγονός. Με βασικό επιχείρημα πως η συστημική πλευρά παίζει παιχνίδια εξουσίας, κέρδους, ελέγχου -κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους.
  Δηλαδή έχει δίκιο διότι:
  1. Οι «άλλοι» είναι κακοί.
  2. Έχει κάποια σούπερ κριτήρια που δε μας τα λέει.

  Οι αλήθειες της δαιμονοποίησης κοινωνικών ομάδων ισχύουν, δυστυχώς. Το σύστημα παίζει το δικό του διαίρει και βασίλευε για καλύψει τα νώτα του και να ελέγξει κόσμο. Με αφορμή τον κόβιντ φτάσαμε να θεωρούμε φυσικά πράγματα αφύσικα και ακραία. Μόνο που έχασα το επεισόδιο που αυτά τον κάνουν να έχει δίκιο εξ αποκαλύψεως.

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  133
  Γενικά συντάσσομαι με αυτούς που αντιτίθενται στο υποχρεωτικό, όσον αφορά τα ατομικά τους δικαιώματα.
  Στην περίπτωση της πανδημίας όμως υπάρχει ένα αλλά. Είναι πιθανό, έστω άθελά του και εν αγνοία του, ο αντιδρών στον εμβολιασμό, να γίνει αιτία να στείλει συνανθρώπους του στο νοσοκομείο ή στα κυπαρίσσια.
  Αν στο άρθρο του υπήρχε πειστική διαβεβαίωση ότι δεν θα συμβεί αυτό, τότε θα ήμουν αλληλέγγυος, χωρίς αυτό επιφυλάσσομαι. Με τόσο πολύ μυαλό που θέλει να μας δείξει ότι έχει, θα ήταν καλύτερα να καταλάβει ότι με το εμβόλιο προφυλάσσει τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

 158. ΓιώργοςΜ said

  Μαρμαγκώθηκε μνημειώδες σχόλιο που θα γλύτωνε το ιστολόγιο από τον καταποντισμό στην Αλέξαινα κλπ κλπ..

 159. Κουνελόγατος said

  141. Το ίδιο σκεφτόμουνα κι εγώ χθες το βράδυ Γιάννη. Λίγο αυτό, λίγο η συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών… Παρεμπιπτόντως, να ψάξετε τη χθεσινή συνέντευξη του Γεροτζιάφα στο ΚΟΚΚΙΝΟ…

 160. Alexis said

  #153, 156: Ένας άνθρωπος παντελώς άσχετος με το αντικείμενο που αποφαίνεται με σιγουριά ότι «κάποια (εμβόλια) είναι εξαιρετικά χρήσιμα, κάποια όμως όχι» εμένα προσωπικά μου χτυπάει καμπανάκι.
  Όχι απαραίτητα το καμπανάκι του ψεκασμένου αλλά το καμπανάκι του ανθρώπου που χρησιμοποιεί τα δικά του αυθαίρετα πιστεύω ως απόλυτες αλήθειες για να τεκμηριώσει την άποψή του.
  Και εδώ βέβαια δεν μιλάει για την ασφάλεια των εμβολίων, η οποία αποτελεί το σύνηθες επιχείρημα των αρνητών (δεν εμβολιάζομαι γιατί θα πάθω κάτι κακό) αλλά για την χρησιμότητα.
  Θεωρεί δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο κίνδυνος από τον κορονοϊό δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο μεγάλος ώστε να χρειάζεται να μπούμε σε όλη αυτή τη δοκιμασία (περιοριστικά μέτρα, λοκντάουν και τελικά μαζικοί εμβολιασμοί).
  Όλοι αυτοί οι τύποι είναι βέβαιο ότι παίζουν εκ του ασφαλούς και μιλάνε ως «μετά Χριστόν προφήτες». Έχουν δηλαδή μία ήδη διαμορφωμένη κατάσταση στην οποία ασκούν κριτική, παραβλέποντας ή μη λαμβάνοντας υπόψη πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχε ακολουθηθεί η δική τους «συνταγή» ή ή δική τους πρόταση.
  Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αν είχε συμβεί το δεύτερο και τα πράγματα «στράβωναν» άσχημα, αυτοί οι ίδιοι θα ήταν οι πρώτοι που θα καταφέρονταν κατά του συστήματος και των κυβερνήσεων που «αφήνουν τον κόσμο να πεθάνει»
  Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, ότι τελικά, παρά το μακροσκελέστατο άρθρο του, στο τέλος δεν μας εξηγεί γιατί δεν εμβολιάζεται.
  Εκτός αν θεωρεί σοβαρό επιχείρημα το «δεν εμβολιάζομαι γιατί η κυβέρνηση στοχοποιεί διάφορες κοινωνικές ομάδες οι οποίες κατά καιρούς είναι οι αναρχικοί, οι «λαθρομετανάστες», οι ομοφυλόφιλοι, οι οροθετικές γυναίκες που εργάζονται στο σεξ, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πάει λέγοντας…Τώρα είναι οι αντιεμβολιαστές.»

  Σόρυ αλλά δεν πείθομαι ούτε από τον λόγο ούτε από τα επιχειρήματά του…

 161. ΓιώργοςΜ said

  155 και πριν: Δε βλέπω κάτι το μεμπτό σε όσα λέει ο άνθρωπος. Το ζητούμενο είναι να μην κινδυνεύει κάποιος άλλος από τις δικές του επιλογές, ή του οποιουδήποτε. Εφόσον δεν εργάζεται σε χώρο με συνωστισμό, δηλαδή τηλεργάζεται (όπως μάλλον κάνει ο αρθρογράφος), έχει δικό του εργαστήρι, δεν έχει μεγάλες κοινωνικές συναναστροφές, αν μένει σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, όντως δεν έχει λόγο να εμβολιαστεί, ούτε για τον εαυτό του, ούτε για τον κοινωνικό του περίγυρο.
  Να σημειώσω κάτι που ξεχνάμε: Ο εμβολιασμός είναι η πολιτική που επιλέξαμε, καλώς ή κακώς, ως οργανωμένη κοινωνία. Μπορεί να επιβλήθηκε από την ΕΕ, μπορεί να είναι απόφαση της κυβέρνησης, μπορεί οτιδήποτε, αλλά αυτή είναι η ρότα που διαλέξαμε. Δεν είναι απαραίτητα η μοναδική που μπορεί να δουλέψει.
  Στην Αυστραλία και την Ν. Ζηλανδία για παράδειγμα, η πολιτική είναι η μηδενική εξάπλωση. Μόλις εμφανιστούν διψήφια σε αριθμό κρούσματα σε μια περιοχή, γίνεται μάντρωμα, ιχνηλάτηση και καραντίνα. Κι αυτή η μέθοδος φαίνεται να δουλεύει (Αυστραλία) (Νέα Ζηλανδία), ειδικά σε χώρες όπως αυτές που αναφέρω που είναι γεωγραφικά απομονωμένες.
  Αυτό που καταλαβαίνω από το άρθρο είναι πως υπό συνθήκες, ο μη εμβολιασμός κάποιων μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στη γενική εικόνα. Δυσκολεύει αυτούς που χαράζουν και επιβάλλουν την πολιτική της χώρας, επειδή είναι απλούστερο να εφαρμόσεις ένα μονόδρομο και να χωρίσεις σε καλούς και κακούς, να χαϊδέψεις τους μεν και να στοχοποιήσεις τους δε. Είναι όμως κοινωνικά πιο αποδοτικό, καθώς αποφεύγεται η πόλωση. Η πόλωση όμως συμφέρει όσους ψαρεύουν ψήφους, επειδή μαντρώνεται ο καθένας στο δικό του μαντρί και αντιδρά συναισθηματικά, με οργή απέναντι στους άλλους, αντί να σκεφτεί ψύχραιμα. Ο φόβος και ο θυμός παραλύουν τη λογική σκέψη.
  Έτσι, τα ψηφαλάκια μαντρώνονται κι αυτά: Πλειοψηφία θα είναι οι εμβολιασμένοι, άρα θα μας ψηφίσουν, οι άλλοι ας κάνουν ό,τι θέλουν, να κι αν πειστούν, να κι αν δεν πειστούν. Κι όσο γίνεται αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται, επειδή ασχολούμαστε με αυτή και δεν κοιτάμε τίποτε άλλο. Όπως ο ταχυδακτυλουργός τραβάει την προσοχή στο ένα χέρι και κάνει το κόλπο με το άλλο, παλιά και δοκιμασμένη συνταγή.

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είμαι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, αλλά είμαι και κατά του υποχρεωτικού μαντρώματος επίσης του γενικού πληθυσμού και της καταστροφής της οικονομίας, επειδή οι ανεμβολίαστοι/αντιεμβολιαστές κάθονται πάνω στα δικαιωματάκια τους, γράφοντας τις υποχρεώσεις τους έναντι του συνόλου στο γνωστό σημείο, όπου δεν πιάνει μελάνι. Τέτοια περισπούδαστα κείμενα σαν κι αυτό που έγραψε ο εν λόγω αντιεμβολιαστής μπορεί να κάτσει και να γράψει ο κάθε μορφωμένος φιλεμβολιαστής και ν’ αρχίσει ένας αέναος διάλογος που θα ήταν πολύ ωραίος, αν ο κορονοϊός δεν μας μαστίγωνε με αλλεπάλληλα κύματα και δεν μας απειλούσε με άλλο ένα οριζόντιο μάντρωμα. Προφανώς δεν πρέπει να υπάρξει άλλος ένας εμφύλιος διχασμός, αλλά, συγγνώμη κιόλας, τα θύματα του δεν είναι οι καημένοι οι αντιεμβολιστές, που τους τάχα κάνουν μπούλινγκ η κυβέρνηση και οι φονταμενταλιστές φιλεμβολιαστές.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  Που τάχα τους κάνουν μπούλινγκ, διορθώνω την ασυνταξία.

 164. sarant said

  158 –> 161

 165. BLOG_OTI_NANAI said

  Νομίζω ότι αν δεν είσαι συνομωσιολόγος και αν δεν είσαι τύπος «δεν τρέχει τίποτα», όλοι οι υπόλοιποι είμαστε αντιεμβολιαστές για το παρόν εμβόλιο από φόβο. Δηλαδή, αν υπήρχε μια ανώδυνη διέξοδος να μην το κάνουμε, ασφαλώς και θα επιλέγαμε να μην το κάνουμε.

  Θεωρώ ότι ο μόνος ειλικρινής και συμβατός με την κοινή λογική τύπος αντιεμβολιαστή (του συγκεκριμένου εμβολίου), είναι αυτός που φοβάται τις παρενέργειες. Εξ αυτών, υπάρχουν αυτοί που υπερνικούν το φόβο τους, αυτοί που δυσκολεύονται πολύ και αυτοί που παγώνουν και μόνο στη σκέψη και άρα δεν το κάνουν.

  Αυτός είναι ο μόνος σεβαστός τύπος αντιεμβολιαστή και όσο πιο ειλικρινής είναι για τα αίτια, τόσο πιο σεβαστή θα γίνει η σκέψη του. Το να το πηγαίνεις από τον περιφερειακό του Λυκαβητού για να το δικαιολογήσεις, μάλλον κουράζει και δεν πείθει.

 166. ΓιώργοςΜ said

  162 Δεν είναι «τάχα», όταν γίνεται πόλωση. Αν φτιάχνει κανείς δύο στρατόπεδα, θα υπάρξει αντιπαράθεση. Μπούλινγκ θα γίνει ένθεν και ένθεν, νομοτελειακά.
  Αν κάποιος, τεκμηριωμένα, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον του και θέλει να μην κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει να έχει τους όρους για να μην το κάνει.
  Ή να πειστεί πως έχει άδικο, επίσης τεκμηριωμένα.
  Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, όντως, αλλά μόνο εκεί. Πρέπει να υπάρχει λόγος πεπτωκός 😛 πριν εφαρμοστούν άλλα μέσα.
  Πάντα, στις περιπτώσεις που το επάγγελμα και οι συνθήκες της κοινότητας το επιτρέπουν. Αν εγώ είμαι συγγραφέας και ζω στον πύργο μου στο βουνό (όπως ο Δροσίνης στις Γούβες, να διαφημίσω λίγο και τα πέριξ της πατρίδας μου 🙂 ), καλλιεργώ τα λαχανικά στον κήπο μου, δεν πάω στο καφενείο και ψωνίζω από το μπακάλικο του χωριού μια στις τόσες, δεν υπάρχει λόγος καταναγκασμού.
  Αν είμαι νοσηλευτής ή γιατρός, αλλάζει. Ήδη, απ’ όσα έχω μάθει, από καιρό κάποια ιδιωτικά νοσοκομεία έδωσαν πόδι σε κάποιους για αυτό το λόγο, με άλλο πρόσχημα πιθανότατα.

 167. Πέπε said

  166
  > Αν εγώ είμαι συγγραφέας και ζω στον πύργο μου στο βουνό (όπως ο Δροσίνης στις Γούβες, να διαφημίσω λίγο και τα πέριξ της πατρίδας μου 🙂 ), καλλιεργώ τα λαχανικά στον κήπο μου, δεν πάω στο καφενείο και ψωνίζω από το μπακάλικο του χωριού μια στις τόσες, …

  …τότε είσαι ο Μακριδάκης.

  Άραγε έχει τοποθετηθεί σχετικά με το εβόλιο;

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  166: Τι ωραίες σελίδες έχει γράψει ο Δροσίνης για τις Γούβες στα «Σκόρπια φύλλα»…☺
  Δεν διαφωνώ, γι’ αυτό και τάσσομαι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού καταρχήν. Αλλά, ηθικά και κοινωνικά, δεν έχω την παραμικρή κατανόηση για κανενός είδους αντιεμβολιαστή. Δεν συζητάω καν για τους κουτοπόνηρους «λαθρεπιβάτες» και για τους ψέκες και λοιπούς βαρεμένους. Δεν έχω κατανόηση και συμπάθεια ούτε και για όσους φοβούνται, απ’ τη στιγμή που εκατομμύρια άλλοι υπερνικούν τους ίδιους ακριβώς φόβους και πηγαίνουν και εμβολιάζονται. Αν υπάρξει διχασμός, υπεύθυνοι θα είναι οι αντιεμβολιαστές και η αντικοινωνική στάση τους. Εξαιρούνται μόνον όσοι τους απαγορεύει τον εμβολιασμό η βεβαρημένη κατάσταση της υγείας τους.

 169. sarant said

  167 Δεν ξέρω, δεν νομίζω όμως.

 170. ΓιώργοςΜ said

  168 Δάσκαλε, το τι φόβους έχει ο καθένας και πώς τους ξεπερνάει είναι τελείως εξατομικευμένο, δεν υπάρχουν «οι ίδιοι ακριβώς». Αν υπάρχει κατηγοριοποίηση, είναι η ευκολία ή η δυσκολία να τους ξεπεράσει ο καθένας. Άλλοι περπατάνε σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα σε ουρανοξύστες, άλλοι ζαλίζονται στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου αν το κάγκελο είναι χαμηλό.
  Έκανα το εμβόλιο αμέσως μόλις άνοιξε η ηλικιακή μου ομάδα, αλλά είμαι 50+ και έχω κάνει παιδιά. Για τους 18-30 είμαι επιφυλακτικός, επειδή δεν ξέρω να υπάρχουν μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: Επηρεάζεται η γονιμότητα; Επηρεάζεται η υγεία των επόμενων γενεών;
  Η δική μου άποψη είναι πως μάλλον όχι, αλλά το «μάλλον» το δικό μου σηκώνει πολύ νερό. Αν το 2023 δούμε αξιόπιστες μελέτες και μετααναλύσεις που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια, όλα καλά. Αν δούμε προβλήματα κι έχουμε εμβολιαστεί όλοι, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να βγάλει κανείς το εμβόλιο (το τσιπάκι ίσως 😛 )

 171. Μαρία said

  159
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/392176_aparaititos-o-emboliasmos-olon

 172. Χρίστος said

  168. Φοβάμαι πως δεν σας καταλαβαίνω. Από τη μιά, καταρχήν τάσσεστε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, από την άλλη, δεν έχετε την παραμικρή κατανόηση για κανενός είδους αντιεμβολιαστή, ηθικά και κοινωνικά.
  Με το καταρχήν, φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στις αρχές σας για την ελευθερία του ατόμου, το Σύνταγμα και την ηθική. Τι γίνονται όμως αυτές οι αρχές όταν δεν έχετε την παραμικρή κατανόηση … ;
  Παρακαλώ μην με παρεξηγήσετε. Τελευταία, η δήλωση «έχω εμβολιασθεί» μοιάζει με δήλωση νομιμοφροσύνης.
  Προσωπικά έχω εμβολιασθεί (και εγώ και η σύζυγος μου) άνω των 60 αμφότεροι και με διάφορα νοσήματα. Μέχρι και πρόσφατο έμφραγμα δικό μου. Ο γιός μας κάτω των 30 έχει επίσης εμβολιασθεί.
  Το κριτήριο που βάρυνε όπως καταλαβαίνετε, ήταν ο αποκλειστικά ο ΦΟΒΟΣ, όχι η ελλιπέστατη παροχή επιστημονικής τεκμηρίωσης, από ένα υπεύθυνο κράτος, που θα μας οδηγούσε σε εκλογικευμένη απόφαση.
  Το λέω τελείως φιλικά. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί προσφέρουν κακή υπηρεσία στο να σκεφτόμαστε και να αποφασίζουμε συλλογικά.

 173. Μαρία said

  Κοζάνη

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  170: Κι εγώ εμβολιάστηκα πλήρως από τον Απρίλιο και η 25χρονη κόρη μου, αμέσως μόλις της δόθηκε η δυνατότητα. Και οι δύο φοβόμασταν και φοβόμαστε, κλασική φοβητσιάρα αυτή κι εγώ ποτέ δεν το έπαιξα σούπερμαν, κάθε άλλο. Το αυτό συνέβη με ένα σωρό φίλους και γνωστούς. Όλοι φοβόμαστε, ίσως και περισσότερο από τους ακόμα ανεμβολίαστους. Αλλά ο φόβος του κορονοϊού και η αναξιοπρεπής ανελευθερία της καραντίνας βαραίνουν περισσότερο στη ζυγαριά. Γι’ αυτό εξακολουθώ να μην έχω την παραμικρή κατανόηση και συμπάθεια για οποιουδήποτε είδους ανεμβολίαστους.

  172: Δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνετε. Είπα ότι δεν μου αρέσουν οι καταναγκασμοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να νιώθω και κατανόηση για τους αντιεμβολιαστές. Πού βλέπετε την αντίφαση;Όσο για το ότι τα εμβόλια αυτά είναι καινούργια και αδοκίμαστα, χαίρω πολύ, αυτό ισχύει για όλους μας. Κι εγώ θα προτιμούσα να το αποφύγω, αλλά δεν βλέπω και άλλον τρόπο για να ελευθερωθούμε επιτέλους από αυτήν την παρατεταμένη ομηρεία. Όσο για το κράτος και την ελλιπέστατη παροχή επιστημονικής τεκμηρίωσης, σοβάρα τώρα; Πρωί, μεσημέρι και βράδυ κάνουν άλλη δουλειά γιατροί και λοιμωξιολόγοι από το να ενημερώνουν από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου; Μήπως πρέπει να δίνουν και καραμελίτσες και χανζαπλάστ με τον Μίκυ στους ανεμβολίαστους μετά τον εμβολιασμό; Γιατί μόνον αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Αλλά, όπως είπα σε άλλο σχόλιο, ας δώσουν κάνα χιλιάρικο για freedom pass σε κάθε ανεμβολίαστο, να δείτε για πότε θα πάνε πατείς με – πατώ σε να εμβολιαστούν.

 175. Χρίστος said

  174. Κατάλαβα.

 176. Triant said

  153 κ.α. Την άποψή μου την έχω εκφράσει στα σχόλια του άρθρου (Fyodor Rosanov)

 177. Πέπε said

  @176

  > Ακόμα δεν κατάλαβα γιατί δεν εμβολιάζεστε.

  Ναι, αυτό μάλλον κανείς δεν το κατάλαβε. Ωστόσο νομίζω (δε θα κάτσω να το ξαναδιαβάσω κι άλλη φορά, φτάνει! – αλλά απ’ όσο συγκράτησα) ότι το θέμα του δεν είναι τόσο το γιατί δε θα εμβολιαστεί, όσο το να μην του καταλογίζονται άλλες ευθύνες από τις κατά τη γνώμη του πραγματικές. Δηλαδή να μην τον τσουβαλιάζουν και να μην τον δαιμονοποιούν.

 178. Γιάννης Ιατρού said

  Ήλθαν και κάτι προκαταρτικά νέα από έρευνες στο Ισραήλ για την διάρκεια/επίδραση των mRNA εμβολίων που βρίσκονται σε αντίθεση με τα ευρήματα από μελέτη στο UK και ΗΠΑ και γίνεται μύλος. Κυρίως γιατί πολλά ειδησεογραφικά (και φυλλάδες) βάζουν αποσπασματικά κάποια συμπεράσματα και «πιασάρικους» τίτλους με κάτι 39% αποτελεσματικότητα για την μετάλλαξη Δ(ελτα) κλπ.

  Τα συμπεράσματα στο Ισραήλ βασίζονται σε λίγα δεδομένα, δεν λαμβάνουν υπόψη τους πως η ηλικία συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το χρόνο εμβολιασμού και επίσης οι ηλικιακές ομάδες στην αναφορά τους έχουν μεγάλο εύρος (π.χ. ομάδα 16-59 => οι 65+ εμβολιάστηκαν στις αρχές του 2021, οι νέοι από Μάιο και μετά, επομένως ο χρόνος που πέρασε και η «εξασθένιση» του εμβολίου έχουν διαφορά στις δύο κατηγορίες). Θα το ερευνήσουν περισσότερο, υποσχέθηκαν.

  Οι Άγγλοι, σε κανονική έρευνα με πολλά δεδομένα καταλήγουν σε αντίθετα συμπεράσματα,

 179. Μαρία said

  178
  Δες τα σχόλια.

 180. […] Στην αρχή είχα κρατήσει το σημερινό θέμα για τα μεζεδάκια του Σαββάτου, επειδή όμως θέλω να σχολιάσω και ένα-δυο παρεπόμενα ζητήματα πέρα από την καθαυτό γκάφα του κ. Πάσχου Μανδραβέλη αποφάσισα να αφιερώσω ειδικό άρθρο σε αυτό το, όχι και τόσο σοβαρό, παραδέχομαι, θέμα γιατί αλλιώς θα χαλούσε η ισορροπία του σαββατιάτικου άρθρου μας. Ποια… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/07/21/paschos/ […]

 181. sarant said

  179 E, ενταξει, δεν έχει και πολλά σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: