Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρόνια πολλά στην Παρασκευή και στον Παρασκευά!

Posted by sarant στο 26 Ιουλίου, 2021


Παρόλο που σήμερα είναι Δευτέρα, θα μπορούσα να πω κάνοντας εύκολο χιούμορ. Μια και γιορτάζουν, όμως, ας τους αφιερώσουμε το σήμερινό άρθρο, υπό τύπον δώρου. Θα λεξιλογήσουμε λοιπόν για το όνομα Παρασκευή καθώς και για το αρκετά σπανιότερο ανδρικό αντίστοιχό του, τον Παρασκευά.

Στο ιστολόγιο συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της γιορτής τους, και με τον καιρό έχουμε καλύψει τα περισσότερα διαδεδομένα αντρικά και γυναικεία ονόματα -τη Μαρία και την Άννα, τον Δημήτρη και τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τον Γιώργο, τον Νίκο, τον Κώστα και την Ελένη, τον Στέλιο και τη Στέλλα, τον Χρίστο (ή Χρήστο) και την Κατερίνα. Από τα λιγότερο συχνά έχουμε αφιερώσει άρθρο στον Σπύρο και στον Θανάση και παλιότερα στον Θωμά, στον Στέφανο και στον Χαράλαμπο. Τελευταίο τέτοιο άρθρο ήταν, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, για τον Σταύρο, εκτός αν έχω ξεχάσει κανένα.

Σύμφωνα με μια κατάταξη των ελληνικών ονομάτων, το γυναικείο όνομα Παρασκευή δεν είναι από τα πολύ συχνά, αλλά ούτε βέβαια και σπάνιο: έρχεται στη 18η θέση ανάμεσα στα γυναικεία ονόματα, ενώ ο Παρασκευάς βρίσκεται αρκετά πιο πίσω, στην 56η θέση των ανδρικών.

Το κύριο όνομα Παρασκευή προέρχεται από την ημέρα Παρασκευή, η οποία ονομάστηκε έτσι επειδή προηγείται του Σαββάτου, που ήταν ημέρα ανάπαυσης για τους Εβραίους. Οπότε, τη μέρα της προετοιμασίας, την Παρασκευή, έπρεπε να προετοιμάσουν όλα τα αναγκαία ώστε το Σάββατο να είναι έτοιμα.

Στο Κατά Μάρκον ευαγγέλιο διαβάζουμε: Καὶ ἤδη ὀψίας γενομένης, ἐπεὶ ἦν παρασκευή, ἐστιν προσάββατον. Αλλά και στον Φλάβιο Ιώσηπο: …ἐν σάββασιν ἢ τῇ πρὸ αὐτῆς παρασκευῇ ἀπὸ ὥρας ἐνάτης. Ομολογώ πως, αν και έψαξα, δεν βρήκα πώς λέγεται η παρασκευή αυτή στα εβραϊκά.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ περισσότερα για την ημέρα Παρασκευή, και για τη Μεγάλη Παρασκευή και για τη λαογραφία, και το ότι θεωρείται γρουσούζικη, ιδίως όταν πέσει 13 του μηνός (όχι όμως τόσο πολύ στην Ελλάδα, όπου τον αντίστοιχο ρόλο παίζει η Τρίτη), αλλά το άρθρο θα επικεντρωθεί στο όνομα.

Από την ημέρα Παρασκευή άρχισε να δίνεται και το γυναικείο όνομα Παρασκευή, ενώ μεταγενέστερο είναι το ανδρικό Παρασκευάς. Η ορθόδοξη και η καθολική εκκλησία τιμούν τη μνήμη της μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής της Ρώμης, της αθλοφόρου, που γεννήθηκε στη Ρώμη τον 2ο αιώνα από γονείς ελληνικής καταγωγής, πήρε το όνομά της από την ημέρα της εβδομάδας, και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό. Αυτή γιορτάζει σήμερα.

Υπάρχουν και άλλες αγίες με το ίδιο όνομα με πιο γνωστή την οσία Παρασκευή την Επιβατινή (ή Νέα) από τους Επιβάτες της Ανατολ. Θράκης, που έζησε τον 10ο αιώνα και που την τιμούν ιδιαίτερα οι σλαβικοί λαοί των Βαλκανίων. Η μνήμη της τιμάται στις 14 Οκτωβρίου.

Το γυναικείο όνομα δεν εμφανίζεται στη δυτική Ευρώπη, παρόλο που η αγία Παρασκευή ήταν, όπως είδαμε, γεννημένη στη Ρώμη. Είναι όμως αρκετά διαδεδομένο στα Βαλκάνια και στους σλαβικούς λαούς, όπου έχουμε το Παρασκεβα και, στα ρώσικα, το Πρασκοβία.

Το ανδρικό όνομα είναι ακόμα σπανιότερο διεθνώς. Ο Παρασκευάς του Ροβινσώνα Κρούσου υπάρχει βεβαίως μόνο στην ελληνική μετάφραση. Στο πρωτότυπο είναι Friday, επειδή ο Ροβινσώνας τον βρήκε μια Παρασκευή, στη γαλλική μετάφραση είναι Vendredi κτλ.

Από υποκοριστικά και χαϊδευτικά υπάρχουν αρκετά: καταρχάς Παρασκευούλα, ενώ πολύ συχνά είναι τα Βούλα, Βιβή και Εύη, αν και δεν νομίζω να υπάρχει αποκλειστικότητα, δηλ. το Εύη μπορεί να προέρχεται και από άλλα πλήρη ονόματα, όπως και το Βούλα.

Πιο παλιά, ιδιωματικά χαϊδευτικά έχουμε τη Σκεύω και τη Σκευούλα, την Τσέβω, την Τσεβή και την Τσεβούλα, την Κεβή (σε μυθιστόρημα του Ξενόπουλου την έχω συναντήσει). Τη μακαρίτισσα την πεθερά μου την έλεγαν οι δικοί της Πανσούλα. Εμείς τη μεγάλη κόρη μου τη λέμε Εύη, να είναι πάντα χαρούμενη και λαμπερή.

Συνηθισμένη συντομομορφή του Παρασκευά είναι ο Πάρις ή Πάρης -ας πούμε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, που είναι Παρασκευάς, όπως και ο Πάρης Ταβελούδης (αλλά γνωστότερος ως Κοσμάς Πολίτης). Υπάρχει και ο Τσεβάς, που κυρίως ως επώνυμο επιβιώνει. Πιθανώς και ο Σκεύος, αν και ο Δωδεκανήσιος πολιτικός και γιατρός Σκεύος Ζερβός είχε το σπάνιο όνομα Σκευοφύλαξ.

Τοπωνύμια Παρασκευή υπάρχουν δυο χωριά στην Αχαΐα και στα Γρεβενά, κι ένας οικισμός στα Τρίκαλα. Αλλά βεβαίως έχουμε πάμπολλα τοπωνύμια Αγία Παρασκευή, από τα οποία ξεχωρίζει το προάστιο της Αθήνας στα πόδια του Υμηττού -έχει γράψει ο Βάρναλης ένα ωραίο χρονογράφημα, για τη μεταβολή του οικισμού, που το συμπεριέλαβα στα Αττικά, και ίσως το αναδημοσιεύσω κάποτε και εδώ.

Την Αγία Παρασκευή των βορείων προαστίων ξέρουν οι περισσότεροι αλλά εμείς που καταγόμαστε από τη Μυτιλήνη ξέρουμε επίσης την Αγία Παρασκευή της Λέσβου, το κεντρικό κεφαλοχώρι του νησιού, πρωτεύουσα της Ελεύθερης Λέσβου στην Κατοχή. Και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει Αγία Παρασκευή, αλλά βέβαια και δεκάδες χωριά με το ίδιο όνομα.

Στο γνωστό δημοτικό τραγούδι, την Παρασκευούλα τη γέλασε το άτιμο το δημαρχόπουλο, και δεν την παντρεύτηκε, παρόλο που είχε αμπέλια στη Βλαχιά και σπίτια στο Βουκουρέστι. Πάνω στην ίδια μελωδία (νομίζω) αλλά με άλλα λόγια βρίσκω και μια θερμιώτικη παραλλαγή.

Υπάρχει επίσης το δημοτικό Σιγά σιγά Παρασκευούλα μου, αλλά πιο γνωστή είναι μια άλλη Παρασκευούλα, δημοτικοφανής κι αυτή, που την έκανε γνωστή ο Μιχάλης Βιολάρης:

Παρασκευούλα ζάχαρη, Παρασκευούλα μέλι
Παρασκευούλα κρύο νερό, που πίνουν οι αγγέλοι.

Δεν νομίζω να είναι αυθεντικό δημοτικό, αλλά θα μας πουν οι ειδικοί. Πάντως οι στίχοι αναφέρονται και στην άλλη Παρασκευούλα, με τα σπίτια στο Βουκουρέστι.

Μετά την καθιέρωση της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας η μέρα Παρασκευή έγινε πολύ ελκυστική, και έχω ακούσει στην τηλεόραση να λένε το τραγούδι του Βιολάρη, Παρασκευούλα ζάχαρη και μέλι, όχι για κάποια κοπέλα αλλά για τη μέρα, που ήταν ο προθάλαμος της διήμερης ανάπαυσης.

Βέβαια, με την καλπάζουσα απορρύθμιση των εργασιακών χάνει κι η Παρασκευούλα, η μέρα εννοώ, κάμποση από την αίγλη της, αφού όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δεν ξέρουν από Σάββατα και Κυριακές.

Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη συζήτηση. Σήμερα ας ευχηθούμε χρόνια πολλά στις Παρασκευές και τους Παρασκευάδες του ιστολογίου και στους δικούς μας ανθρώπους. Χρόνια πολλά Ευούλα!

 

Advertisement

221 Σχόλια προς “Χρόνια πολλά στην Παρασκευή και στον Παρασκευά!”

 1. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Όλο το ημερολόγιο μας είναι σαν το εβραϊκό. Με εξαίρεση τη Κυριακή που αντιστοιχεί στη πρώτη μέρα του εβραϊκού ημερολογίου.

 2. Aghapi D said

  Καλημέρα
  Η αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών και σε αυτήν προσεύχονται όσοι έχουν πρόβλημα με την όρασή τους. Γι αυτό και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της Αγίας σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς, είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.

  Οι εικόνες της την παρουσιάζουν να κρατά ένα κομμένο κεφάλι ή μια πιατέλα με δυο μάτια. Αρκετά γκραν γκινιόλ

 3. Έψαξα κι εγώ αρκετά να βρω αν υπάρχει εβραϊκή ονομασία για την «παρασκευή» του Ιώσηπου. Δεν βρήκα τίποτα, ακόμα και σε βιβλικά σάιτ που έχουν την τάση να παραθέτουν τις εβραϊκές ονομασίες…

 4. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες! Νικοκύρη να την χαίρεσαι.

  Για την Παρασκευή ως τελευταία μέρα της εβδομάδας: Ακούω συχνά την Πέμπτη να αναφέρεται από συναδέλφους με πολλή αγάπη προς τη δουλειά τους 🙂 ως «προ-Παρασκευή», ενόψει Σαββατοκύριακου.

 5. Καλημέρα

  Ομολογώ πως έχοντας θερινή κατοικία με διεύθυνση Αγίας Παρασκευής 13 αποτελώ αντιπαράδειγμα κάποιων προλήψεων…
  Ακόμα και κάποιες ευχές για καλή επιτυχία στο ψάρεμα ( ανεπίτρεπτον σε πσαράδες) ξεπέρασα την πρωίαν με λιθρίνια οκτώ, ικανού βάρους. Η ανατολή του ήλιου μέσα από την βάρκα δεν έχει ανάγκη κανέναν.

  Οι θείες Βούλες της παιδικής μου ηλικίας είχαν ειδικότητα την καρυδόπαστα και την κοπενχάγη, οι συνονόματες εγγόνες τους δεν φιλοτιμούνται…

  Ζητείται μούτσος για το σήκωμα της άγκυρα κι άλλες χαβαλοδουλειές της βάρκας. Απαιτείται πλήρες βιογραφικό, ξένες γλώσσες επιθυμητές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 6. Νέο Kid said

  Περίμενα το Νικοκύρη να επισημάνει ότι η Παρασκευή των βελανιδοφάγων είναι η μέρα της Αφροδίτης (και στις γερμανικές παραλλαγές της Fry κλπ) …

 7. Aghapi D said

  5 Πού υποβάλλω βιογραφικό; 🙂

 8. Νέο Kid said

  Και ένα σπαζοκεφαλικόν:
  Ποιες είναι πιο πολλές;
  Οι Τρίτες και δεκατρείς ή οι Παρασκευές και 13;

 9. Aghapi D said

  Η Friday πήρε το όνομά της από τη σύζυγο του Οντίν. Μερικοί μελετητές λένε ότι το όνομά της ήταν Frigg. άλλοι λένε ότι ήταν Φρίγια. Άλλοι μελετητές λένε ότι η Frigg και ηFreya ήταν δύο ξεχωριστές θεές. Όποιο και αν είναι το όνομά της, συσχετίστηκε συχνά με την Αφροδίτη, τη ρωμαϊκή θεά της αγάπης, της ομορφιάς και της γονιμότητας. Το «Friday» προέρχεται από τα παλιά αγγλικά «Frīgedæg».

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και χρόνια πολλά σε όλους !

  Θυμάμαι τον αείμνηστο πατερ-Κοσμά, στη Νέα Πεντέλη, στη μικρούλα τότε Αγία Παρασκευή που με το ζόρι μας χώραγε…

  «Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον
  ἐργασαμένη φερώνυμε,
  τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν
  εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι,
  Παρασκευὴ ἀθληφόρε·
  ὅθεν προχέεις ἰάματα
  καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.»

  Και το βράδι, γλέντι στην πλατεία… Ο ναός μεγάλωσε, από κείνα τα «πέτρινα (αλλά όμορφα) χρόνια», και προς τμήν του ο Δήμος ονόμασε τον πλάγιο δρόμο «Αρχιμανδρίτου Κοσμά Χούλη»… Ιστορίες από τα μικράτα μου.
  Και εν ολίγοις, η εκκλησία και η πίσω παράγκα όπου έκανα νηπιαγωγείο (με ζωγρφισμένο στον τοίχο το «πουλί»…
  https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/p417x417/74414840_2663122543744178_6746734816982466560_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-3&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=bPliFvda_H8AX_ECsSg&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=8f8c44faeef0d59b0d20c1b0ef0bf4b0&oe=6125B221

 11. LandS said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στο μεγαλύτερο ηλικιακά καμάρι του Νικοκύρη.

  Και μια και το ‘φερε η κουβέντα με τις δυο προτελευταίες παραγράφους, δηλώνω οπαδός και προπαγανδιστής της εβδομάδας των τεσσάρων εργασίμων με την αναβάθμιση της Παρασκευής σε ημέρα ανάπαυσης δίπλα στο Σάββατο και την Κυριακή.
  Ήδη έχουν γίνει πειραματικές εφαρμογές στη Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, στην Μάικροσοφτ Ιαπωνίας, και σε πολλές Εκπαιδευτικές Περιφέρειες των ΗΠΑ. Παντού με ευεργετικά (ένθεν και ένθεν) αποτελέσματα. Θα ακολουθήσουν σε πειραματικές εφαρμογές από το Φθινόπωρο η Ισπανία (με νόμο του Μαρτίου 2021) και ως το τέλος της χρονιάς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  Από όσα γνωρίζω μόνο στις ΗΠΑ οι εβδομαδιαίες αμοιβές ακολούθησαν τη μείωση των εργάσιμων ωρών από 40 σε 32. Στις άλλες περιπτώσεις (σίγουρα στην Ν. Ζηλανδία και Ιρλανδία) το βδομαδιάτικο παρέμεινε το ίδιο.
  Στις Ηνωμένες Πολιτείες του Μπάιντεν το κατώτατο ωρομίσθιο πηγαίνει φουλ για 15 δολάρια. Στην Ελλάδα σήμερα ανεβαίνει από 3,25 στα 3,315 ευρώ, για τους μισθωτούς και από 3,63 στα 3,7025 για τους ημερομίσθιους. ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ

 12. #7

  Λυπάμαι, γυναίκα σε σκάφος είναι-γενικά- φασαρία. Αν δεν προκύψουν άλλες ανδρικές υποψηφιότητες, θαεξετάσω την περίπτωσή σας

 13. LandS said

  8
  Ποιανής χρονιάς;

 14. Είναι ενδιαφέρον ότι στα πορτογαλικά που και αυτά έχουν τακτικά αριθμητικά για τις ημέρες της εβδομάδας, η Παρασκευή λέγεται έκτη: Segunda, terça, quarta, quinta, sexta, sábado e domingo. Εγκάρδιες ευχές για την άλλοτε μικρή Ευούλα που ήταν το πιο σοβαρό κοριτσάκι από όλα τα δίχρονα και τρίχρονα που έρχονταν στο γραφείο…

 15. Αγγελος said

  Να χαίρεσαι την κόρη σου, Νίκο — τις κόρες σου, κι ας μη γιορτάζει η άλλη 🙂 Και τη γυναίκα σου, βεβαίως!

 16. atheofobos said

  Είναι και πολιούχος του Λαυρίου, ημέρα αργίας σε αυτό.

  Γράφεις :και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό.
  Στο χριστιανικό μαρτυρολόγιο ο στιγμιαίος αποκεφαλισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μαρτύριο.
  Σύμφωνα με την χριστιανική μυθολογία, μαρτύριο χωρίς φωτιά δεν είναι μαρτύριο!
  Έτσι η Αγία Παρασκευή αφού μοίρασε την περιουσία της έγινε ιεροκήρυκας με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος για να επιστρέψει στην ειδωλολατρική θρησκεία την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας χωρίς όμως αποτέλεσμα.
  Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.
  Όμως η άκαυστη και μεγαλόψυχη Αγία προσευχήθηκε και ο Αντωνίνος ξαναβρήκε το φως του, έγινε χριστιανός και την ελευθέρωσε, αυτή συνέχισε τα κηρύγματα της μέχρι που στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας αφού την βασάνισε πρώτα την αποκεφάλισε.
  Έτσι ελπίζω σήμερα, προς τιμήν της, οι αγωνιστές εναντίον των εμβολίων να διαδηλώνουν με την εικόνα της κρεμασμένη στο στήθος τους για να σταματήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι σύντομα θα πειστούν να εμβολιαστούν από την εκστρατεία πειθούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 17. Aghapi D said

  12 Πάλι στην απέξω 🙂

 18. Αγγελος said

  Ανδρέα Τ (1), το ημερολόγιό μας είναι ρωμαϊκό. Μόνο η εβδομάδα είναι εβραϊκης προέλευσης.
  Η ονομασία «Παρασκευή» για την ημέρα πρέπει να ήταν ιδιομορφία των ελληνόφωνων Ιουδαίων της εποχής. Κι εγώ δεν ξέρω να υπάρχει αντίστοιχο στα εβραϊκά, ούτε και σε άλλη γλώσσα. Οι μερες (πλην του Σαββάτου βέβαια) στα εβραϊκά λέγονται απλώς πρώτη, δεύτερη, … έκτη.

 19. Νέο Kid said

  13. Γενικά…

 20. Κουνελόγατος said

  Υποκοριστικό ξέρω και μια Υβόννη…

 21. Θρασύμαχος said

  https://el.wikipedia.org/wiki/Άγιες_Παρασκιές_Ηρακλείου

 22. Καλημέρα
  Χρόνια πολλά στις Βούλες τις Παρασκε-Βούλες, άντε και στις Ε-βούλες (να τη χαίρεστε και να σας χαίρεται Νικοκύρη) που όμως οι τελευταίες ήταν αποκάλυψη για μένα, από άλλα ονόματα τις ήξερα (κυρίως από Ευδοκία). Κι έμαθα πως η Τσε-βούλα που κυκλοφορούσε στα Γιάννενα την εποχή που ήμουνα φοιτητής ήταν της ίδια ομάδας. Δεν το είχα ακούσει – μάθει τότε.

 23. Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλες και όλους που γιορτάζουν! Νικοκύρη να χαίρεσαι τη θυγατέρα σου!

  Χτες για την οδό Αφάντων – Αβάντων και τη Χαλκίδα σήμερα για την Αγία Παρασκευή. Που είναι η πολιούχος άγια της Χαλκίδας και από χτες ξεκίνησε ο λαμπρός εορτασμός με λιτανεία. Τις προ κορονοϊού εποχές άρχιζε και το παζάρι, η εβδομαδιαία εμποροπανήγυρη.
  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα, όπως και η γειτονιά της, αξίζει την επίσκεψή σας. Περιλαμβάνει ό, τι έχει σωθεί από τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους της πόλης. Η εκκλησία είναι στην αρχική της μορφή χτισμένη τον 6ο αιώνα μ.Χ. και είναι όμορφη γιατί είναι λιτή.

 24. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Θα μπορούσα, αλλά είπα να μην επεκταθώ πολύ στα της ημέρας.

  14 Νάσαι καλά, θα της διαβιβαστούν 🙂

  15-22 Ευχαριστώ 🙂

  21 Ενδιαφέρον αυτό!

 25. Αγγελος said

  Το τραγούδι του Βιολάρη δεν το ήξερα, θυμάμαι όμως τη γιαγιά μου να λέει «Αγγελικούλα ζάχαρη, Αγγελικούλα μέλι» — άρα πιθανότατα είναι δημοτικός τουλάχιστον αυτός ο στίχος.

 26. Πάνος με πεζά said

  Η ιστορία για το «ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής», είναι αληθινή; https://www.mixanitouxronou.gr/pio-itan-to-perifimo-zevgari-tis-agias-paraskevis-pou-zouse-sto-thisio-itan-ipodigma-gia-tous-pantremenous-mechri-pou-tichea-apokalifthike-i-pikri-alithia/

 27. LandS said

  19
  Όπα! Για να υπάρχει διαφορά στις συχνότητες της Τρίτης 13 και Παρασκευής 13, θα υπάρχει διαφορά στις συχνότητες της πρωτομηνιάς να πέφτει Πέμπτη ή Κυριακή. Αν υπάρχει διαφορά αυτών των συχνοτήτων σε τυχαία χρονιά, πάσο. Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει.

 28. Babis said

  «Ομολογώ πως, αν και έψαξα, δεν βρήκα πώς λέγεται η παρασκευή αυτή στα εβραϊκά.»

  Δεν μας κάνει το «‎ yom shishi יום שישי» ;
  Από την βικιπαιδια https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_the_days_of_the_week#ref_AFTNOWRK%E2%98%BD1

 29. 28 Αυτό, θαρρώ, σημαίνει απλώς «Έκτη ημέρα». Όπως λέει κι ο Άγγελος στο #18, η ονομασία «(προ)παρασκευή» (του Σαββάτου) πρέπει να ήταν ιδιομορφία των ελληνόφωνων Ιουδαίων.

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χρόνια πολλά στην κόρη, Νικοκύρη.

 31. Babis said

  29
  Εχεις δίκιο, εκ των υστέρων κατάλαβα ότι μίλαγε για την παρασκευή και όχι την Παρασκευή.
  Είπα και εγώ είμαι τόσο έξυπνος που σκέφτηκα να κοιτάξω την βικιπαιδεια; 😛

 32. Avonidas said

  Καλημέρα.

  #16. Έτσι η Αγία Παρασκευή αφού μοίρασε την περιουσία της έγινε ιεροκήρυκας με αποτέλεσμα να συλληφθεί από τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος για να επιστρέψει στην ειδωλολατρική θρησκεία την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας χωρίς όμως αποτέλεσμα.
  Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. […]

  Έχουν πολλή πλάκα αυτά τα μαρτυρολόγια, όπου οι κακοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες δεν έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν απ’ το να βασανίζουν αυτοπροσώπως τους καλούς χριστιανούς με μεθόδους βγαλμένες απ’ τους κακούς του Τζέημς Μποντ 😛

  Μου θυμίζουν κάτι ταινίες δράσης όπου ο μεγάλος κακός ανακρίνει τον ήρωα στο κεντρικό αρχηγείο του ή στην αίθουσα ελέγχου, ή στη γέφυρα της ναυαρχίδας του αυτοκρατορικού στόλου, ξερωγώ. Ή το Σταρ Τρεκ, που ο Καπετάνιος κατεβαίνει ο ίδιος να εξερευνήσει τον άγνωστο κι επικίνδυνο πλανήτη 😉

 33. Katerina G said

  Για τους διψασμένους οδοιπόρους τα ιάματα της Αγίας Παρασκευής είναι το πόσιμο νεράκι -συνήθως τα ξωκλήσια της είναι χτισμένα πλάι σε πηγές και βρύσες.
  Καλημέρα και χρόνια πολλά στο κορίτσι σας!

 34. Babis said

  Μ’αυτά και μ΄αυτά ξέχασα να σου πω χρόνια πολλά για την κόρη σου, να την χαίρεσαι, αν και θα το έκανες και χωρίς την προτροπή μου 😛

 35. LandS said

  32
  Όχι μόνο κακοί Ρωμαίοι ειδωλολάτρες Αυτοκράτορες αλλά και και καλοί Ρωμαίοι (Έλληνες εκ μητρός ίσως και εκ πατρός) Χριστιανοί Άγιοι έκαναν χρήση του μπάνιου σε καυτό λάδι. Τι είδους ευχαρίστηση εύρισκαν σε αυτό και εγώ δεν ξέρω.

 36. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά σε όσους όσες γιορτάζουν σήμερα.
  Υπάρχει και ονομασία εκκλησίας από παρανόηση, στο όνομα της Αγίας Παρασκευής. Άκουσα από ξεναγό πως η παλιά ονομασία της Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη, ήταν εκκλησία της Αγίας Παρασκευής όχι από κάποιο παλιότερο εκκλησάκι αλλά από την Τουρκική ονομασία της ως Τζαμί (Cuma Camii Τζουμά Τζαμί = Τζαμί της (ημέρας) Παρασκευής). Αλήθεια, το επώνυμο στα Ελληνικά «Τζούμας» μήπως σχετίζεται μ αυτό; Σύμφωνα με τον ξεναγό, όταν οι Οθωμανοί στρατιώτες κατακτούσαν με έφοδο μια πόλη, την επόμενη Παρασκευή της εφόδου, πήγαιναν σε εκκλησία χριστιανική και προσεύχονταν στον Αλλάχ μετατρέποντας την σε τζαμί. Αυτό ειδικά το τζαμί το ονόμαζαν Cuma Camii. Έτσι έγινε και στην Αχειροποίητο. Όταν λοιπόν πέρασε η πόλη στο Ελληνικό, οι κάτοικοι το μόνο που θυμόντουσαν ήταν στα Τούρκικα η Παρασκευή και θεώρησαν πως η εκκλησία ήταν της Αγίας Παρασκευής. Η σέχτα των Ιστορικών εδώ στο ιστολόγιο, τι λέει για την Ξεσαλονίκη μας;

 37. sarant said

  26 Η φράση πάντως υπάρχει ή τουλάχιστον υπήρχε (πρέπει να έχει ξεχαστεί).

  30-33-34 Ευχαριστώ!

 38. spiridione said

  25. Ναι
  https://books.google.gr/books?id=3tRDAAAAYAAJ&pg=PA484&dq=%22%CE%B6%CE%AC%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7%22+%22%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%22+%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjFo7-JrIDyAhUIhP0HHXrDDQ4Q6AEwBnoECAYQAg#v=onepage&q=%22%CE%B6%CE%AC%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7%22%20%22%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%22%20%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1&f=false

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη.

 39. Avonidas said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Να χαίρεσαι την κόρη σου, Νικοκύρη!

 40. ΓΤ said

  23@

  Στην Αγία Παρασκευή της Χαλκίδας έχει βαφτιστεί ο ΓΤ, επειδή ξεφύτρωσε σαν σήμερα, μπα π’ ανάθεμά τον, από πατέρα Χαλκιδαίο.
  -Γιά δεν είσαι στην κλινική, ρε πούστη, να ξεγεννήσεις τη γυναίκα μου; ούρλιαξε ο πατέρας καθώς σβέρκωνε τον γιατρό πάνω σε τσόχα, σε διαμέρισμα-λέσχη κοντά στο «Έλενα».
  Αυτός ο Κώστας ο τρελονερίτης ποτέ δεν μου αποκάλυψε πώς ήξερε πού τρούπωνε και χαρτόπαιζε ο γιατρός…

  Νικοκύρη, πάντα να ΕΥΗ_μερεί

  Παρασκευή: και Παρή

 41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  32# Ναι, αλλά μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Ράσελ ο Κρόους ο καθαιρεθείς στρατηγός πετσόκοψε κοτζάμ αυτοκράτορα στην αρένα. Κομμοδία λέμε 🙂

 42. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πολύχρονη η κόρη Νικοκύρη, να τη χαίρεστε!

 43. Avonidas said

  #41. Εμ, ας βάζανε τουλάχιστον τον Κόμμοδο σε κάνα μαρτυρολόγιο, να το σώσουμε το εργάκι! Που πάνε και βάζουν τον Αντωνίνο.

  Εντωμεταξύ, στη Βίκι λέει ότι μαρτύρησε «επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου». Άρα ο Αντωνίνος τι ήταν, γκεστ σταρ; 😛

 44. Stavros Pavlou said

  Καλημέρα.
  Νικοκύρη, να χαίρεσαι την κόρη σου. Είναι συνάδελφος χημικός μηχανικός;

 45. 36 Τζαμί της Παρασκευής είναι το μεγάλο τζαμί, απ’ όπου γίνεται κήρυγμα τις Παρασκευές. https://en.wikipedia.org/wiki/Congregational_mosque

 46. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, να την χαίρεσαι !

  5: Τζι, καλοφάγωτα ρε συ!

  10, 26: Πάνο, θυμήθηκες τα πολύ παλιά! Σήμερα η πλατεία στην Αγ. Παρασκευή είναι γνωστή για άλλα «θαύματα», του Νικ Χάρντ κλπ.

  11: Lands
  Έτσι πρέπει να γίνει: Το σύνθημα είναι «Παρασκευή, το νέο Σάββατο» 🙂 Der Freitag wird zum neuen Samstag

  17: Αγάπη
  🙂 Δώσε εσύ το βιογραφικό σου, θα του μιλήσουμε όλοι…

  Με την έκφραση μαύρη Παρασκευή (black Friday) σχτίζονται πολλά κραχ χρηματιστηρίων (κι άλλες πολλές κακές ειδήσεις και καταστροφές). Το λατινικό VENUS για την Αφροδίτη (dies Veneris) απ΄ όπου προήλθε το όνομα της ημέρας της εβδομάδας σε πολλές λατινογενείς γλώσσες προέρχεται από πιό παλιά, βαβυλωνιακή, ονομασία ημέρας της εβδομάδας.

  Δεν έχουν μόνο οι έλληνες χριστιανοί σχέση με την «προετοιμασία» του Σαββάτου (-> ελληνίζοντες εβραίοι κλπ.) και λένε την προηγούμενη ημέρα «Παρασκευή». Σχέση έχουν και οι πιστοί του Ισλάμ. Προετοιμάζονται για την συγκέντρωση στο τέμενος.
  Εδώ λεπτομέρειες: «Tag der Versammlung». Der islamische Freitag im Kontext von Sabbat und Sonntag

 47. BLOG_OTI_NANAI said

  Παρασκευή εβραίκά, ίσως κάτι λέει εδώ:

  PREPARATION. The Gk. word paraskeuē is found in the NT with a twofold connotation. In its meaning of a definite day of preparation, it is used of the day preceding the weekly sabbath and the day which prepares for the annual Jewish Passover festival (cf. Jos., Ant. 16.163), see Mt. 27:62; Mk. 15:42; Lk. 23:54; and especially Jn. 19, which mentions both types of preparation day. The reference in Jn. 19:14 is to ‘ereḇ ha-pesaḥ, i.e. the eve of the Passover (cf. Pesaḥim 10.1 in the Mishnah). In Jn. 19:31, 42 there is no accompanying genitive, so the word must mean ‘ereḇ šabbāṯ, i.e. the day before the sabbath (as clearly in Mk. 15:42). This would be the 24 hours from 6 p.m. Thursday to 6 p.m. Friday. The second meaning is extended, in later Christian literature, to designate the sixth day of the week, i.e. Friday (cf. Martyrdom of Polycarp 7. 1; Didache, 8. 1); and this is the sense of paraskeuē in modern Greek.

 48. LandS said

  43
  Marcus Aurelius Antoninus
  Ένας εκ των τεσσάρων Αντονίνων του Β΄ και αρχών Γ΄αιώνα. Οι άλλοι ήταν o προκάτοχός του Αντωνίνος ο Ευσεβής, και οι άλλοι δύο ο Καρακάλας και ο Ηλιογάβαλος. Όλοι μπορεί να χρησιμοποίησαν τη φριτέζα.

 49. Avonidas said

  #46. Με την έκφραση μαύρη Παρασκευή (black Friday) σχτίζονται πολλά κραχ χρηματιστηρίων

  Το κραχ της Wall Street, πάντως, ήτανε μαύρη Τρίτη – Τρίτη, 29 Οκτωβρίου του 1929. Μαύρη Παρασκευή είναι η κλωτσοπατινάδα στα πολυκαταστήματα για τις εκπτώσεις μετά των Ευχαριστιών, 😛 και μαύρος Παρασκευάς ήταν του Ροβινσώνα Κρούσου 😆

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  47: Παρομοίως:

  παρασκευή, ῆς, ἡ paraskeuē preparation; Day of Preparation
  This noun occurs 6 times in the NT: According to Mark 15:42 (ἦν παρασκευὴ ὅ ἐστιν προσάββατον) par. Luke 23:54 (ἡμέρα ἦν παρασκευῆς καὶ σάββατον ἐπέφωσκεν); cf. John 19:42 (διὰ τὴν παρασκευὴν τῶν Ἱουδαίων), Jesus’ crucifixion and burial took place on the Day of Preparation before the sabbath (Heb. ‘ereḇ haššabbāṯ); Matt 27:62 assumes the same time frame (τῇ δὲ ἐπαύριον … μετὰ τὴν παρασκευήν), since the guard at the grave (vv. 63ff.) was placed on the day after the burial (vv. 59f.), which therefore took place on the Day of Preparation. Likewise in John 19:31 Jesus’ death is dated on the Day of Preparation for the sabbath (ἐπεὶ παρασκευή ἦν, ἵνα μὴ μείνῃ ἐπὶ τοῦ σταυροῦ τὰ σώματα ἐν τῷ σαββάτῳ); the legs of those who were crucified would be broken so that their bodies could be taken away before the sabbath (cf. Deut 21:22f.; Ps 33:21 LXX). In John this Day of Preparation (= Friday) is for the sabbath and also (in contrast to the Synoptics) for the Passover (Nisan 14): 19:14: ἦν δὲ παρασκευὴ τοῦ πάσχα (Heb. ‘ereḇ pesaḥ; cf. also 18:28). Therefore, Jesus’ death took place, according to the Fourth Gospel, at the same time as the sacrifice of the Passover lamb. In early Christian writings παρασκευή is likewise used of Friday (Mart. Pol. 7:1; Did. 8:1: the day of Jesus’ death as a day of fasting).

 51. Avonidas said

  #48. Α, σωστά. ο Στωϊκός. Δεν ξέρω αν χρησιμοποίησε τη φριτέζα, αλλά μάλλον θα είχε περισσότερη υπομονή στο τηγάνισμα 🙂

 52. ΣΠ said

  8
  Σε ένα δεδομένο έτος οι Τρίτες και 13 μπορεί να είναι από μία ως τρεις. Το ίδιο και οι Παρασκευές και 13. Για να βρούμε αν κάποια εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα πρέπει να πάρουμε τον μέσο όρο για 400 χρόνια, όση είναι περίοδος επανάληψης του Γρηγοριανού ημερολογίου. Ε, αυτόν τον υπολογισμό κάνε τον εσύ.

 53. BLOG_OTI_NANAI said

  50:

  B. The Sabbath in Judaism.

  1. The Development of the Sabbath in Judaism.
  a. The Usage in Palestinian and Hellenistic Judaism.
  Palestinian Judaism and the Judaism of the Diaspora agree that Israel corresponds to its divine selection from among the peoples by scrupulous keeping of the divine Sabbath commandment, and that even when scattered it is hereby reminded of the covenant of God with His community. Everywhere the traditional name שַׁבָּת is used for the seventh day. Of course, this does not mean only “Sabbath.” It can also denote the period between two Sabbaths, i.e., the whole week. The Aram. שַׁבְּתָא is used for the single Sabbath or for the whole week. The day of preparation is עֶעֶרב שַׁבָּת, “the evening before the Sabbath.” The night of the Sabbath on the first day of the week, and the first day itself, are מוֹצָאֵי שַׁבָּת, “the termination of the Sabbath.” The other days of the week are then numbered consecutively.

 54. 47, 50, 53 Α μπράβο! Ερέμπ Σαμπάτ λοιπόν.

 55. LandS said

  51
  Ξέρεις πολλούς που ακολουθούν τα φιλοσοφικά τους διδάγματα στη καθημερινότητά τους; (Πλην Κυνικών εννοείται)

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πρώτα πρώτα χρόνια πολλά της Ευούλας.
  Πάντα χαρούμενη και τυχερή (αφού προικισμένη είναι)

  40 Του ΓΤούλη επίσης γενεθλιακά χρόνια πολλά με πολλά πολλά καλά αδόκητα- όμορφες εκπλήξεις- σε όλα! 😉
  Μ΄άρεσε η τοποθέτηση σου γετι! 🙂

 57. Avonidas said

  #14. Είναι ενδιαφέρον ότι στα πορτογαλικά που και αυτά έχουν τακτικά αριθμητικά για τις ημέρες της εβδομάδας, η Παρασκευή λέγεται έκτη: Segunda, terça, quarta, quinta, sexta, sábado e domingo.

  Στα πολωνικά είναι «πέμπτη», Piątek. Ξεκινάνε απο τη Δευτέρα (Poniedziałek – «μετά την Κυριακή»), που θεωρείται η πρώτη μέρα της εβδομάδας αντί για την Κυριακή. Και συνεχίζουν, 2η η Τρίτη, η Τετάρτη Środa, «μεσαία», κι η Πέμπτη Czwartek, «4η». Μου τη σπάει αυτή η μετατόπιση γιατί δεν μπορώ να τη συνηθίσω 😦

  Τι την έχουνε βάλει τη Δευτέρα πρώτη μέρα; Και να πεις ότι είναι δουλευταράδες; Αυτοί είναι χειρότεροι από μας 😛

 58. spiridione said

  Από την Jewish Encyclopedia
  https://www.jewishencyclopedia.com/articles/3921-calendar/#anchor4

 59. sarant said

  Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα σχόλια και για τις ευχές σας!

  44 Ναι, και δουλεύει κιόλας στον τομέα, σε αντίθεση με τον πατέρα της

 60. LandS said

  57
  Και στα Βουλγάρικα είναι петък (πέτ(ε)κ) δηλαδή πέμπτη. Λογικό αφού η Πονέτελνικ είναι η Δευτέρα και Βτόρνικ (= δεύτερη) η Τρίτη.
  Είχε έρθει μια φορά ένας Εγγλέζος γιος Πολωνών που ξέμειναν Αγγλία από τον Πόλεμο και τους Βούλγαρους τους καταλάβαινε (πάνω κάτω)

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  21 >>Αγιές Παρασκιές
  Παρασκή η Παρασκευή στην (παλιά) Κρήτη:
  Αύριο είναι Παρασκή
  και χορεύγουν οι βοσκοί,
  λέγαμε παιδιά όπως και Παρασκοσαββάτο επίσης

  40 Παρασκευή: και Παρή
  Ναι και Παρούλα

  Την Τσιβίκω (έτσι τη λέγαμε στο σχολείο) τη Θεσσαλή φίλη μου θα πάρω για ευχές

 62. Γιάννης Ιατρού said

  40: Χρόνια πολλά και υγεία !!
  ΥΓ: το τρελός παπάς σε βάφτισε το ξέρω σαν παροιμία, το (χαρτο-)παίκτης γιατρός σε ξεγέννησε σήμερα το άκουσα 🙂 🙂

 63. Avonidas said

  #55. Ξέρω πως η αξιολόγηση των Ρωμαίων αυτοκρατόρων από τους Χριστιανούς δεν έχει καμιά συνάφεια με τον ηθικό χαρακτήρα του καθενός.

 64. BLOG_OTI_NANAI said

  Εορτές του ονόματος στην Ορθοδοξία: 3 Παρασκευές, 1 Παρασκευάς νεομάρτυς, 1 μνήμη θαύματος της οσιομάρτυρος Παρασκευής (σωτηρία της Χίου από πλημμύρα):

 65. ΓΤ said

  Παρασκευάς Αυγερινός: καμία σχέση με απαράσκευο

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  Λαογραφικά:

 67. Avonidas said

  #66. την έστειλαν οι διώκτες της έξω απο την πόλη να την καταβροχθίσει δράκοντας, αλλά εκείνη άφοβη, και με μόνο όπλο το σημείο του σταυρού, τον έσκασε

  Αυτό μάλιστα, το πιστεύω!

 68. Πέπε said

  Ρε παιδιά, συγγνώμη αλλά δε μου γεμίζει το μάτι η εξήγηση «το όνομα Παρασκευή βγήκε από τη μέρα». Περίμενα κάτι του τύπου «το όνομα Σοφία προέρχεται από την αγία του Θεού σοφία» (=που είναι σοφός). Ντάξει, μπορεί κανένας με πολλά παιδιά που είχε εξαντλήσει πλέον την έμπνευση για ονόματα να έκανε κόρη μια Παρασκευή και να την έβγαλε Παρασκευή, αλλά αρκεί αυτό για να γενικευθεί το φαινόμενο; Εκτός αν αυτή η μία και μοναδική ήταν που άγιασε και το έκανε μετά μόδα.

  Το Σκευοφύλακας δεν είναι σπάνιο στην Καλυμνο. Τους φωνάζουν Σκεύους (προφέρεται παράξενα, Σσέφος!) ή Σσεφίληδες, ή και σχεδόν ολόκληρο, Σσεφύλακες. Και μια κυρία Σκεύω (Παρασκευή) έχω εδώ γειτόνισσα, Κρητικιά βεβαίως.

  35

  > …και καλοί Ρωμαίοι (Έλληνες εκ μητρός ίσως και εκ πατρός) Χριστιανοί Άγιοι έκαναν χρήση του μπάνιου σε καυτό λάδι. Τι είδους ευχαρίστηση εύρισκαν σε αυτό και εγώ δεν ξέρω.

  Θεωρείται ότι γίνεται για την αναψυχή του λουομένου; Πράγματι, μυστήριο, αλλά τι να πεις, άλλες εποχές, άλλα γούστα… Εγώ θα το απέφευγα.

 69. @ 28 Babis said
  @ 29 Δύτης Των Νιπτήρω

  Άρα το yom shishi יום שישי ως Έκτη ημέρα το πήραν και οι Πορτογάλοι χωρίς αλλαγή, βλ. @ 14.

 70. @ 57 Avonidas

  Ωραία… 🙂

 71. # 62

  Γιατρός χαρτιπαικτικά λέγεται ο κτενίζων την τράπουλα αλλά και το υποψήφιο θύμα, περιπαικτικά

  Παράλειψή μου : Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες είτε ονομαστικώς είτε γενεθλιακώς

  Τα γατια που γενιούνται τέτοια εποχή λέγονται κολοκυθίτες !!

 72. sarant said

  Και βέβαια, χρόνια πολλά στον ΓΤ

  66 Κακώς δεν σκέφτηκα να κοιτάξω τον Λουκάτο. Θα πρόσθετα στα χαϊδευτικά και την Παρασκή.

  68 Αν πριν από αυτήν που άγιασε δεν ήταν διαδεδομενο το όνομα, υπάρχει παράδοξο;

 73. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ωραίο και το αφιέρωμα για τις Παρασκευές.
  Νικοκύρη, να χαίρεσαι την κορούλα σου, χρόνια της πολλά και χαρούμενα.

  Ρε μαν! Εις πολλά έτη, κυρίως με υγεία και χαρές.
  Ιουλιανά… γεννητούρια, φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα απασχολήσεις την ιστορία! 🍷🍹😂

 74. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

 75. Alexis said

  Χρόνια πολλά στην κόρη σου Νίκο και σε όλες τις Παρασκευές και Παρασκευάδες!

  Στο Ξηρόμερο, όπου κατά τόπους οι Παρασκευές και οι Παρασκευάδες είναι πολλοί, συνηθισμένο χαϊδευτικό για τους άντρες είναι το Βούλιας.

 76. spyridos said

  Χρόνια Πολλά

  #61
  Με τον παππού και τη γιαγιά ως τα 5 μου μόνο Παρασκή ήξερα. Μου έβγαλαν την πίστη στην πρώτη δημοτικού να μου το αλλάξουν.

  #40
  Χρόνια Πολλά επίσης. Εχω ένα πρωτοξάδελφο γεννημένο της Αγίας Παρασκευής.
  Άλλο όνομα του έδωσαν αλλά ο πατέρας μου το έχει συνήθειο όλο τον Ιούλιο να τον λέει Παρασκευά.

  ————-
  Παλιά συνήθεια να πηγαίνω την παραμονή στην Αγία Παρασκευή, στου Τσέλου στο Ναύπλιο.
  Φέτος μου έλειψε. Σε δέκα μέρες έχει άλλη γιορτή λίγο ψηλότερα.
  Αξίζει να πάτε και για το βυζαντινό εκκλησάκι και για τη θέα.
  https://tinyurl.com/um5mw58u

  Πριν τέσσερα χρόνια βρέθηκα σε μια άλλη Αγία Παρασκευή στο Ηράκλειο ανήμερα της γιορτής.
  Σε πεζόδρομο κάθετο στη λεωφόρου Καλοκαιρινού. Παραδίπλα είναι το Ανωγειανό καφενείο και στις 11 το πρωί οι ριμαδόροι είχαν πιει τις πρώτες ρακές και αφιέρωναν σε όλους που πήγαιναν ή ερχόντουσαν στην εκκλησία μια γρήγορη ρίμα.
  Καταπληκτική στιγμή.

 77. ΓΤ said

  @56, 62, 72, 73 Ευχαριστώ, Έφη, Γιάννη Ιατρού, Νικοκύρη, Κώστα 🙂
  @71 Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Gpoint 😉

 78. ΓΤ said

  76@
  Ευχαριστώ, Spyridos 🙂

 79. Χαρούλα said

  Για την μέρα παροιμίες:(τις οποίες δεν μπορώ και να ερμηνεύσω)
  Όποιος γελάει την Παρασκευή, κλαίει την Κυριακή
  Άλλ´αντ´άλλα της Παρασκεύης το γάλα.

  Χρόνια πολλά, καλά στην κόρη. Γεροί οικογενειακώς, να παίρνετε χαρές από αυτήν!
  ΓΤ γερός, δημιουργικός για πολλά χρόνια!

 80. Πρασκόβια ή Πρασκοβία;

  Στα ελληνικά λέμε Πρασκοβία π.χ. Franz Lehár: Η εύθυμη χήρα, με τη Λυδία Αγγελοπούλου ως Πρασκοβία.

 81. spyridos said

  Από Αμερικάνικο ViewMaster της δεκαετίας του 50 που βρήκα πέρυσι.
  Απολαύστε ανεύθυνα.

 82. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  ΓΤ, κι από μένα Γλεντζές και Ταβερνόβιος ες αεί.

 83. Πέπε said

  72

  Παράδοξο… Ντάξει, όχι, παράξενο όμως ναι. Μία, λιγότερο παράξενο από το να ήταν πολλές.

  Αλλά βασικά ήθελα να πω: είναι καρατσεκαρισμένο ότι δεν υπάρχει πουθενά στη θρησκεία καμία παρασκευή (προετοιμασία – ή έστω και ημέρα) που να έχει κάτι το άγιο και το αξιεόρταστο;

 84. Viv-ere said

  65. Είμαι Γιαννιωτοπούλα Τζουμερκιώτισσα και Παρασκευούλα και στα Σαρακατσανοχώρια( το χωριό μου είναι το Πετροβούνι ή αλλιώς Βασταβέτσι) γίνεται ακόμα το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής ( 2 ημέρες προ Covid19) όπου χορεύουμε το καγκελάρη ή αλλιώς Κύκλες. Πρωτοχορευτής είναι ο παπάς του χωριού κατόπιν ακολουθούν ο δάσκαλος και ο πρόεδρος του χωριού και μετά οι υπόλοιποι άντρες, οι γυναίκες και τα παιδιά. Τραγουδάνε όλοι οι χορευτές -χορεύτριες (πολυφωνικό) πρώτα οι άντρες και μετά επαναλαμβάνουν οι γυναίκες και ο χορός αποτελείται από 4 βήματα.
  Ένα από τα τραγούδια που λέμε είναι το «Τέτοια ώρα ήταν εψές»
  Να χαίρεστε τις Παρασκευές σας, και ευχαριστώ πολύ τον κο Σαραντάκο για το άρθρο .

 85. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις ευχές

  84 Καλώς ήρθατε και χρόνια πολλά!

 86. ΓΤ said

 87. ΓΤ said

  79@ Χαρουλίνι, ευχαριστώ πολύ!

  82@ Ναι, ρε μαν, πάντα τέτοια, ευχαριστώ, όλα ρημάδια! 🙂

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  44 >>χημικός μηχανικός
  με δυναμικό ξεκίνημα

  Χρυσό βραβείο καινοτομίας φοιτητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Ecotrophelia
  https://www.ntua.gr/el/news/ntua-at-world/item/412-xryso-vraveio-kainotomias-foititon-tis-sxolis-ximikon-mixanikon-ston-evropaiko-diagonismo-ecotrophelia

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  68: «η εξήγηση ‘το όνομα Παρασκευή βγήκε από τη μέρα’»

  Την προέλευση του ονόματος από την ημέρα, την αναφέρει και ο Δημητράκος και ο Κριαράς.

 90. spiridione said

  Για την Παρασκευή στον σλαβικό κόσμο – St Paraskeva Pyatnitsa στα ρώσικα, Sveta Petka στα σέρβικα κλπ

  The cult of Paraskeva (Friday in Greek) unified in the Byzantine-Slavonic world the worship of four female eponymous martyr saints: a Paraskeva of Rome, who lived in the 2nd century and whose feast day was celebrated on 26 July; a Paraskeva of Iconia who lived in the 4th century and whose feast was on 28 October; a third of uncertain origin whose feast was on 20 March; and finally, an 11th-century Balkan saint whose feast was on 14 July. Her ‘vitae’ in Russia conflated the lives of both Paraskeva of Rome and of Iconia. In the Balkans Paraskeva was known as Petka or Pyatnitsa (‘Friday’ in Slavonic) and this name was adopted for her cult in medieval Rus and it is under this name that the Russian Orthodox church celebrates her feast on 28 October.
  The name Paraskeva has associations with the Friday of the Passion and she subsequently became venerated each Friday of the week. Because Friday was also market day she was seen as the patron saint of trade. In the Russian folk tradition her cult was associated with the festival Pokrov (the Protection of the Virgin), also celebrated in October, and as an autumn female saint she was a patron of weddings, female crafts and the home (see: Smirnova, Laurina and Gordienko 1982, 238).
  Personal depictions of Paraskeva Pyatnitsa appeared in Russian art, mainly in Novgorod and Pskov, around the 13th century, probably earlier. Her iconography with a cross and scroll is known by the 15th–16th centuries. On some 16th–17th-century icons she is portrayed crowned by angels as on her ‘vita’ icon (first half of the 16th century) in the Stockholm Nationalmuseum (see Abel, Bobrov and Moore, 2004, pls 53 and 58).
  https://www.britishmuseum.org/collection/object/H_1998-1105-4

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  87: Χρόνια πολλά, ρε φίλε, και να χαίρεσαι την ομαδάρα σου. Θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές κι εφέτος.😂

 92. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στις εορτά-ζουσες/-ζοντες.
  Κακόσημη αγγλιστί η Παρασκευούλα, ίσως γιατι το Friday ακούγεται και σαν fright-day.
  Μετά καμπανοκρουσίας Αγίας Παρασκευής (της οσιομάρτυρος και ματοπροστάτισσας) ενοράται και ο Ελύτης το θαυμαστό σαλπάρισμα των νησιωτισμένων ιδεών του προς εποικισμό ιδίου επουρανίου και ενάλιου Κήπου (εναρμονιζόμενος ίσως έτσι και με τον παρασκευικόν Στίχον «Θεῷ παρεσκεύασας ἁγνὸν ὡς δόμον,/Σαυτὴν ἄγουσα, Σεμνή, εἰς κατοικίαν.»):
  «(…)Παλεμένο στ’ άγρια το πυργί των δώδεκα μηνών γυρνούσε
  στους καιρούς κόντρα κι άκουγες τα ευ των δέντρων να ευστοχούν
  Περαστικός ένας μικρός Ιούλιος μοίραζε
  τους Νόμους: ο καθείς και η λυγαριά του διαλαλούσε
  (…)
  Σήμαιναν οι καμπάνες της Αγίας Παρασκευής ανήμερα
  και κομμάτια κομμάτια τα τετράγωνα μεγάλα σπίτια
  τα ‘ παιρνε το μπουγάζι.
  Τρεις ώρες πιο ψηλά
  μ’ ανοιχτό πανί τα καΐκια ρυμουλκούσαν τις στέγες

  (…)τα δάκρυα είναι κι αυτά
  πατρίδα που δε χάνεται
  Κει που γυάλισαν κάποτε ύστερα η αλήθεια ήρθε»
  .
  (ΕΛΥΤΟΝΗΣΟΣ-ΚΟΙΝΩΣ ΕΛΥΤΟΝΗΣΙ,1971

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από τις νησιώτισσες Αγίες Παρασκευές πολύ γνωστή η της Αμοργού
  (Παραδείσια-Κάτω Μεριάς) όπου γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια των Κυκλάδων.
  http://myamorgos.blogspot.com/2012/07/blog-post.html

  Αγία μου Παρασκευή
  από τα Παραδείσια
  έρχονται και σε προσκυνούν
  τα όμορφα κορίτσια

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  Σε βυζαντινό συναξάρι θεολογική ερμηνεία, αλλά πάλι με βάση την ημέρα:

 95. Μαρία said

  Χρόνια πολλά, Νικοκύρη, για την Εύη. Πίστευα μέχρι τώρα οτι είναι Ευαγγελία ή Ευδοκία.

 96. Για να μην ξεχνιόμαστε:

  Χρόνια καλά και πολλά ΓΤ

  90 Στο κέντρο της Σόφιας υπάρχει μια παλιά εκκλησία της Αγιαπαρασκευής τ ν σαμαράδων, Σβέτα Πέτκα κάπως! Μούχε κάνει εντύπωση όταν την πρωτοείδα. (Να που θα βάλω κι εγώ αποτέλεσμα γκουγκλοαναζήτησης)
  https://www.google.com/search?q=sveta+petka+sofia&newwindow=1&client=tablet-android-samsung&sxsrf=ALeKk01ypmhUmhVWCMdgVECPBQgxFGYteQ%3A1627299050810&ei=6pz-YJHlMMKL9u8PhKqaaA&oq=%CF%83%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B1+%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BA%CE%91+%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%B1&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAEYADIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBQghEKABOgQIABBHOgQIIxAnOgcIIRAKEKABOgcIIxDqAhAnOgIIADoICAAQsQMQgwE6CAguEMcBEK8BOggILhCxAxCDAToICC4QxwEQowI6BAgAEEM6AgguOgQIABAKOgsILhDHARCvARCTAjoECAAQHjoICAAQBRAKEB46CAghEBYQHRAeOggIABAWEAoQHlD7vRBYocwRYObcEWgBcAF4AoABmAOIAcY4kgEKMC4zLjIyLjMuMZgBAKABAbABD8gBCMABAQ&sclient=mobile-gws-wiz-serp

 97. Viv-ere said

  Και για να τιμήσω και το δεύτερό μου χωριό, εκ μητρός μου, παραθέτω και ένα βλάχικο τραγούδι

  Βούλα μωρ Βούλα σοράι Παρασκευούλα ( Βούλα μαρή Βούλα αδερφούλα μ΄ Παρασκευούλα )
  τσ’ άι ντουσίτσα γκάλμπινα ( που έχεις την κοτσίδα σου κίτρινη( ξανθιά εννοεί))
  ωρε φάτσα σα τριαντάφυλλα ( το πρόσωπό σου σαν τριαντάφυλλο)

  93. Πανέμορφο το Αμοργιανό

 98. Πέπε said

  89 Μπλογκ

  > Την προέλευση του ονόματος από την ημέρα, την αναφέρει και ο Δημητράκος και ο Κριαράς.

  Πού το λένε; Το πρώτο παράθεμα φτάνει μέχρι το όνομα της μέρας μόνο του (μην μπερδεύεσαι: κύριο όνομα είναι κι αυτό, αλλά όχι ανθρωπωνύμιο). Δεν ξέρω τι λέει παρακάτω. Το δεύτερο, φτάνοντας στο κύριο όνομα, μετά το 1 (α+β) για την ημέρα έχει στο 2 και το ανθρωπωνύμιο αλλά δε βλέπω να λέει ότι προέρχεται από το όνομα της μέρας.

  Το #94 μου ταιριάζει καλύτερα. Την είπαν Παρασκευή από τη Μεγάλη Παρασκευή (αυτό δε λέει;). Σήμερα θα φάνταζε παράδοξο, μια μέρα που χαρακτηρίζεται πρωτίστως από το πένθος να γίνει όνομα ανθρώπου, αλλά εκεί δεν κοιτάνε το πένθος παρά άλλες διαστάσεις του θ. δράματος.

  Πες μου αν το κατάλαβα σωστά…

 99. Πέπε said

  93

  > Αμοργιανό «Αγία μου Παρασκευή» – Καταπολιανή μαντινάδα

  Και σε άλλον σκοπό, τον «Ποταμό», από τον Αμοργιανό Γιώργο Θεολογίτη – Κατσαρό.

  Υπάρχει και σε επανεκτέλεση με τον Οικονομίδη του #94, όπου τραγουδάει η Δόμνα Σαμίου. Καταλαβαίνεις πολύ καλύτερα τον Ποταμό και γενικά το κυκλαδίτικο, αλλά σαν του Κατσαρού δεν είναι!

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99 Πέπε ,έριξα το γάντι! Δεν το βρήκα σε πρώτη ζήτηση και σου το άφησα! Ήμουν σίγουρη.Αλήθεια. 🙂

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  84. Χρόνια Πολλά σας!
  Να χαίρεστε το όμορφο χωριό σας.
  Το Πετροβούνι βλέπω είναι το χωριό του ονομαστού κλέφτη Κατσαντώνη
  Βρήκα ένα (ερασιτεχνικό) βίντεο με τις «Κύκλες» της Αγίας Παρασκευής, με τους ιερείς ν΄ανοιγουν το χορό
  https://www.voreiatzoumerka.gr/index.php/2015-10-05-21-29-16/2015-10-05-21-52-00/133-2015-10-14-07-12-56

  99 Έχω τα άπαντα του σπουδαίου εκατοχρονίτη και βάλε Γιώργου Θεολογίτη – Κατσαρού κι όμως δε θυμόμουν πως ήταν Αμοργιανός.

 102. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  95 Είδες; Δεν είναι μονοσήμαντο το Εύη.

 103. ΣΠ said

  Στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση Thank God It`s Friday, γνωστή και με τα αρχικά TGIF, ως ένδειξη ευχαρίστησης για το σαββατοκύριακο που ακολουθεί.

 104. sarant said

  103 Και τίτλος ταινίας στα νιάτα μας

 105. Avonidas said

  #103, 104. Και η αλυσίδα εστιατορίων TGI Fridays.

 106. All this work must be done by Friday…

  …που έλεγε και ο Ροβινσώνας Κρούσος…

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παρασκευή Μεσημέρη, ονοματεπώνυμο

 108. 106# 😅 😂

 109. @ ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Τι ώρα; 🙂

 110. Alexis said

  #25: Με Αγγελική το ξέρω κι εγώ το τραγούδι παιδιόθεν.

  Χρόνια πολλά στον ΓΤ

 111. Αγγελος said

  Χαρούλα (79), η δεύτερη παροιμία που αναφέρεις είναι στην πλήρη της μορφή «Άλλα ‘ν΄τ’άλλα κι άλλο της Παρασκευής το γάλα» και αναφέρεται σε κάποιον που πήγε να εξομολογηθεί ότι ήπιε γάλα ημέρα Παρασκευή (ή, σε άλλη εκδοχή, και Μεγάλη Παρασκευή), στη συνέχεια όμως ομολόγησε ότι είχε κάνει και φόνο!

 112. Spiridione said

  96.Την Αγία Παρασκευή Φλώρινας σε παλιά κείμενα για το μακεδονικό αγώνα τη βρίσκουμε Σφέτα Πέτκα
  http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020707a.htm

 113. sarant said

  106 Πολύ καλό!

  111 Κι εγώ έτσι ξέρω.

 114. Χαρούλα said

  Άγγελε ευχαριστώ πολυ. Οπότε στον περίγυρο μου χρησιμοποιείται και λάθος. Την λέμε όταν κάποιος υπεκφεύγει, αλλάζει θέμα.
  Με την ευκαιρία και μείς(όπως κι ο Alexis) την Αγγελική τραγουδάμε.

  —-Πως σε λένε;
  —-Παρασκευή-Κυριακή. Εσένα;
  —Μεσοβδομάδα!

 115. ΣΠ said

  114 Παρασκευή-Κυριακή

  Υπάρχει
  https://www.11888.gr/white-pages/?query=%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE-%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE

 116. Alexis said

  #114: Όχι μόνο στον περίγυρό σου Χαρούλα. Νομίζω ότι έτσι έχει επικρατήσει να λέγεται γενικώς: «Άλλα ‘ν’ τα άλλα της Παρασκευής το γάλα»
  Το έχω ακούσει από πολύ κόσμο έτσι, για την έλλειψη συννενόησης.
  Την αρχική μορφή που λέει ο Άγγελος στο #111 δεν την ήξερα…

 117. Alexis said

  Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει ένα σύντομο ανέκδοτο:
  Συζητάνε δύο τρελοί στο λεωφορείο:
  -Τι ώρα είναι;
  -Παρασκευή!
  -Ευχαριστώ πολύ, στην άλλη στάση θα κατέβω!

 118. BLOG_OTI_NANAI said

  98: Κατάλαβα τι λες για τα λεξικά, ότι ως κύριο όνομα εννοεί το όνομα της ημέρας.

  Το βυζαντινό παράθεμα για την ονοματοδοσία παραπέμπει μεν στην ημέρα Παρασκευή, η ιερότητα όμως της οποίας συνδέεται με τη Μ. Παρασκευή που στην Εκκλησία είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Χριστού.

 119. Georgios Bartzoudis said

  # Χρόνια Πολλά στην κόρη του Νοικοκύρη, και σε όλες τις εορτάζουσες και εορτάζοντες. Χρόνια Πολλά και στον «γενεθλιούντα», και αείποτε «κρυπτόμενον», ΓΤ (εντάξει, σήμερα μάθαμε ότι έχει ρίζες και στη Χαλκίδα).
  # Οι Βούλγαροι (και οι …κλεπταποδόχοι Βουλγαρο/Σκοπιανοί) λένε Σβίτα-Πέτκα την λατρευτή Αγιοπρασκευούλα μας [ως προείπαν και οι LandS (σχόλιο 60) και Spiridione (σχόλια 90 και 112)]
  # Χρόνια Πολλά και στο χωριό μου, την Αγία Παρασκευή Βισαλτίας, που γιορτάζει σήμερα. Κάθε χρόνο έγραφα κάτι στο Φ/Β για τα παλιά παναήρια κλπ, κλπ. Φέτος δεν μπόρεσα, μέχρι στιγμής.
  # Πολλά πράγματι τα χωριά με όνομα Αγία Παρασκευή. Θα σας πω και ένα …πάθημά μου: Πριν χρόνια, σε με δημοσίευση ομογενούς, είδα μια πληροφορία. Ανέφερε ότι στο Βερολίνο (υπάρχοντος του «τείχους του αίσχους») προσπαθούσαν κάποιοι να ταυτοποιήσουν ένα θύμα του παιδομαζώματος, το οποίο το μόνο που ήξερε ήταν ότι κατάγονταν «από την Αγία Παρασκευή της Μακεδονίας». Με μια πρώτη έρευνα, βρήκα ότι χωριά με το όνομα Αγία Παρασκευή υπήρχαν και στο Κιλκίς και στην Χαλκιδική. Όλα όμως τα λοιπά στοιχεία έμοιαζαν με ένα τέτοιο θύμα από το χωριό μου: Αναλφάβητο τσομπανάκι ηλικίας 10-11 ετών, τον επιστράτευσε ο … «Δημοκρατικός Στρατός» την 16.11.1948. Έκτοτε είχαν χαθεί τα ίχνη του. Άνοιξα αλληλογραφία με τον «ομογενή» για να μου πει πού βρήκε την πληροφορία ώστε να αναζητήσω περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν έβγαινε τίποτα, ώσπου κατάλαβα ότι έκανα γκάφα ολκής: Όταν ο αναλφάβητος τσομπανάκος έπεσε στα δίχτυα του παιδομαζώματος (που …δεν έγινε, όπως λένε οι νυν και πρωην φίλοι του «ανύπρκτου» σοσιαλισμού), το χωριό ονομαζόταν Ξυλότρος, οπότε αυτό το όνομα θα ήξερε και θα έλεγε και όχι «Αγία Παρασκευή», όπως μετωνομάστηκε το 1952. Βέβαια, η εκκλησία του χωριού ήταν αφιερωμένη στην Αγία από αιώνες πρωτύτερα.

 120. 111 Εγώ την παροιμία την ξέρω ακόμα πιο μεγάλη: «Άλλα ‘ν’ τ’ άλλα τα μεγάλα και της Μεγάλης Παρασκευής το γάλα τίποτα δεν είναι». Και το είπε ο τσομπάνης του Δεσπότη στον Δεσπότη όταν ο τελευταίος τον κατηγόρησε ότι έπινε γάλα μεγαλοπαρασκευιάτικα (κι ο τσομπάνης ήξερε τα στραβά του Δεσπότη)!

 121. […] Παρόλο που σήμερα είναι Δευτέρα, θα μπορούσα να πω κάνοντας εύκολο χιούμορ. Μια και γιορτάζουν, όμως, ας τους αφιερώσουμε το σήμερινό άρθρο, υπό τύπον δώρου. Θα λεξιλογήσουμε λοιπόν για το όνομα Παρασκευή καθώς και για το αρκετά σπανιότερο ανδρικό αντίστοιχό του, τον Παρασκευά. Στο ιστολόγιο συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε άρθρα, αφιερωμένα σε ονόματα, τη μέρα της… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/07/26/parasceve/ […]

 122. 11,
  Αρκετές εταιρείες στις ΗΠΑ (συχνά πολυεθνικές, πχ Σελ) έχουν εφαρμόσει αργία και την Παρασκευή (ή κάθε δεύτερη) αλλά με τις 40 ώρες να συμπληρώνονται τις υπόλοιπες μέρες.
  Φίλοι μου που δουλεύουν έτσι μού λένε ότι το προτιμούν (εξ άλλου και με το πενθήμερο η δουλειά ποτέ δεν σταμάταγε στις 8 ώρες).

  Το Casual Friday (χαλαρό ντύσιμο τις Παρασκευές) είναι επίσης δημοφιλές και τείνει σε Casual Week, α λα tech και Silicon Valley.

  Ξεκίνησε κι η πρόεδρος του UH πριν λίγα χρόνια μια εκστρατεία να φοράμε κόκκινα (το επίσημο χρώμα του UH) τις Παρασκευές, για ενίσχυση της ομοψυχίας, συλλογικού πνεύματος, κλπ, με πενιχρά αποτελέσματα, είδε κι αποείδε η γυναίκα, μέχρι που της ήρθε η φαεινή ιδέα «Με κόκκινα, έκπτωση στον μπουφέ της φοιτητικής εστίας, από $6.95 στα $5.00, για όλους τους καθηγητές «. Θεαματική επιτυχία που συνεχίζεται!

 123. 117,
  Ώρα προπαρασκευής για αποβίβαση, λογικότατο! 🙂

 124. Παρασκευάς Καρασούλος, ο στιχουργός

 125. voulagx said

  Χρόνια Πολλά στην Εύη σου, Νικοκύρη!

 126. sarant said

  122 Δεν το έγραψα για να μην προκαλώ, αλλά και σε μας οι 3 στις 4 Παρασκευές του μήνα είναι μισές, σχολάμε στις 1.15. Εξαιρείται η Παρασκευή πριν από τη σύνοδο του Κοινοβουλίου. Το προτιμώ κι εγώ αυτό το σύστημα.

 127. Και της Κομοτηνής πολιούχος η Αγία Παρασκευή.

 128. Νέο Kid said

  122. Καλά ρε! Και δεν ντρέπεσαι βάζελος και καθηγηταράς άνθρωπος για 1.95 $ να φοράς κόκκινα λες και είσαι ο Τσουκαλάς; … 🤪🍀

 129. Πέπε said

  Κάποια στιγμή με μαροχρόνιους σκληρούς αγώνες κατακτήθηκε η αργία της Κυριακής. Μετά, περισσότερο από απλό φυσιολογικό προοδευτισμό παρά ως αποτέλεσμα τόσου αγώνα, έγινε και το Σάββατο αργία, για όλο και περισσότερες δουλειές. Τώρα προτείνετε και την Παρασκευή. Αφού η τάση έχει γίνει φανερή, γιατί να το πηγαίνουμε λάου λάου; Πάμε μια και καλή για το Σαββατοκύριακο των 7 ημερών (χωρίς βέβαια μείωση μισθών). Εγώ φυσικά θα το στηρίξω.

 130. voulagx said

  #128: ΝιουΚιντ μη νευριάζεις, ο ΜιχΝικ είναι το αντίθετο του καρπουζιού! 🙂

 131. 128, 🙂
  Συνάδελφος διατύπωσε την εικασία:
  «The amount of concessions you can extract from academic faculty for $1.95 is unbounded.»

 132. Πάνος με πεζά said

  Τραγούδια και τραγούδια, αλλά ξεχάσαμε τον γίγαντα…

 133. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  -Χρόνια σας πολλά, Νῖκο!
  -Δέν ξέρω τί εἴδους πολιτική δραστηριότητα εἶχε ὁ Σκεύος Ζερβός, ἀλλά γνωρίζω ὅτι ἦταν ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ γιατρός, μέ πολλές πρωτότυπες γιά τήν ἐποχή του ἀνακαλύψεις καί μέ ἕνα σπάνιο εἶδος δερματίτιδας τῶν δυτῶν πού φέρει (νομίζω καί διεθνῶς) τό ὄνομά του,
  – Σᾶς ὑπενθύμισε κανένας παλιός ποδοσφαιρόφιλος τόν Σκευοφύλακα τῆς ΑΕΚ;

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  «στις 1.15.»; Τι ‘ν’ αυτό; Κι άλλος ακτιβισμός; Έλεος!☺

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τρίτος πολυήμερος καύσωνας και ίσως ο χειρότερος από το 1987 τις επόμενες μέρες. Ναι, η κλιματική αλλαγή φταίει, ο Κούλης καμία σχέση.☺

 136. sarant said

  131 !

  133 Σε σχέση με την ένωση με την Ελλάδα, αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες

  134 Ξέρεις, πιο φυσικό μου έρχεται το «στις 1».

 137. 135,
  Εγγίζουμε
  θερινή βραστώνη

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  136: Ξέρω, αστειεύομαι. Σ’ όλους μας πιο φυσικό έρχεται, προσωπικά πρέπει να προσέξω για να πω «στη μία».☺

 139. Πάνος με πεζά said

  Aπό το 1987 πάντως, τη βρίσκω λογική περίοδο επαναφοράς, 34 χρόνια… Και κάτσε να δούμε κιόλας, αν θα κρατήσει τόσο που λένε… Ιστορικές μέρες πάντως τότε, θυμάμαι ανέβαιναν Αθηναίοι στον περιφερειακό της Πεντέλης προς Άγιο Πέτρο, που είχε τότε τα τρία πάρκα, Καρδιά, Πύρριζα και Καραούλι, έστηναν ράντσα το βράδι και κοιμούνταν έξω !
  Με τις σημερινές άνυδρες συνθήκες των σημείων αυτών (όπου φυσικά τα πάρκα έχουν καεί, και να ζήσουμε να τα θυμόμαστε…), ίσως στο κέντρο της Αθήνας να είναι και καλύτερα !

 140. Χρόνια πολλά ΓΤ συμπατριώτη!
  Πρόλαβα την αλλαγή της μέρας…

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  «προς Άγιο Πέτρο» ανέβηκαν πολλοί τότε, κυρίως ηλικιωμένοι…Σπάνιζαν και τα ερ κοντίσιον…Ακόμα τις θυμάμαι εκείνες τις μέρες, μετά το ευρωμπάσκετ και τη δολοφονία της Ζωής απ’ τον Φραντζή, που έγινε στη γειτονιά μου.

 142. Πέπε said

  139

  Αυτό που θυμάμαι εγώ από τον καύσωνα του ’87 είναι ότι, καθώς είχε αρκετά θύματα, πολύς κόσμος έτρεξε να πάρει κλιματιστικό. Μέχρι τότε τα κλιματιστικά ήταν ένα όχι και τόσο συνηθισμένο είδος πολυτελείας ή έστω ημιπολυτελείας. Από το καλοκαίρι του ’87 μπήκαν σε κάθε σπίτι.

  Στο σπότι μου δεν πήραμε. Με τους ανεμιστήρες μια χαρά βολευόμασταν. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι από το επόμενο καλοκαίρι, μόλις έσπαγε λίγο η δροσιά κι ανέβαινε η ζέστη, όλοι έσπευδαν να βάλουν μπροστά τα κλιματιστικά από φόβο μην πάθουν τα ίδια. Και προφανώς το δίκτυο της ΔΕΗ δεν ήταν προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα, σε κάθε ζέστη, να έχουμε διακοπές ρεύματος.

  Και να μην μπορούμε να δουλέψουμε τον ανεμιστήρα μας!

  Πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει η σχετική αναβάθμιση από τη ΔΕΗ και να πάψουν οι διακοπές ρεύματος σε κάθε ζέστη.

 143. Πάνος με πεζά said

  Ποια αιρ-κοντίσιον, αιρ-κοντίσιον τότε είχαν μόνο κάποια πούλμαν, κάποια ξενοδοχεία και κάποια σπίτια, που τυχόν ελληνοαμερικάνοι πηγαινοερχόμενοι, φέρνανε από αυτά που τρύπαγες τον τοίχο κι έμπαινε μισό μέσα μισό έξω… Ανεμιστήρες υπήρχαν, και βγήκαν μάυρη αγορά !
  Όσο για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, δεν προσδιορίστηκε ποτέ, διαβάζεις από 1200 μέχρι 1700 νεκρούς, και το χειρότερο ήταν ότι κατά το 1/4 την αμέσως επόμενη χρονιά επαναλήφθηκε περίπου το ίδιο…

 144. sarant said

  142 O Iωάννης Πασάς (του Ηλίου) είναι ένα από τα θύματα του καύσωνα εκείνου.

 145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  109 Την ίδια με Κυριακή Μεσημέρη 🙂

  135 Όχι Ιουλιανά μα Κουλιανά καύματα 😦

 146. Μαρία said

  Το ’87 ο Μπουλντόζας απευθύνθηκε στην Ιερά Σύνοδο, για να επιτραπεί η αποτέφρωση, μια και στα νεκροταφεία υπήρχε το αδιαχώρητο. Επιτράπηκε το … 2006.

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Της Παρασκευής το γάλα

  “Ήτανε μια βολά ένας καλόγερος. Και τ΄ Μεγάλη Παρασκευή τού πήγανε κάτι τσοπαναραίγοι γάλα να το ΄χει ο κακομοίρ΄ς τ΄ Λαμπρή.
  Και τς λέει: – “Μπα και τι μ΄ φέρατε, γιέμ, τώρα δεν πίν΄νε γάλα. Είναι Μεγάλη Παρασκευή”
  – “Στο φέραμε για τ΄ Λαμπρή”
  – “Καλά“, είπε κειός
  Έπ΄τα λέει από μέσα τ΄: – “Κειο, άμα τ΄αφήκω για τ΄ Λαμπρή θα μ΄ ξ΄νίσ΄…” και το ΄πιε.

  Κάποτε το ΄μαθε ο Δεσπότ΄ς. “Αλήθεια είναι;” του ΄πε.
  – “Αλήθεια, Δεσπότ΄ μ΄” κι ο Δεσπότ΄ς τον εκούρεψε.
  Έπ΄τα από λίου πάει νια γ΄ναίκα να πάρ΄ τς ευκές απ΄το Δεσπότ΄, σ΄τς 40 μέρες, να πούμε.
  Ρωτάει τότενες ο καλόγερος : – “Ποιος ειναι ο πατέρας του παιδιού;” και λέει: -“Ο Δεσπότ΄ς“.
  Τὀτε γυρίζει ο καλόερος και λέει τ΄Δεσπότη: – “Α, Δεσπότ΄ μ΄, εγώ πρέπει να σε κ΄ρέψω κι όχι εσύ εμένα”.
  “Γιατί;
  – “Γιατί άλλα είναι τ΄ άλλα κι άλλα τς Μεγάλης Παρασκευής το γάλα” και τον εκούρεψε, στ΄ αλήθεια.
  Δεν το π΄στεύεις; Ε, τι να σ΄κάμω κι εγώ, έτσι λέει ο μύθος”
  https://lexikolefkadas.gr/blog/pos-vgike-i-paroimia-alla-einai-t-alla-ki-alla-tis-paraskeyis-to-gala

 148. ΣΠ said

  138
  Πρέπει να το έχω ξαναρωτήσει. Ας πούμε ότι λέμε «στη μία». Στην γενική πώς θα το πούμε; Θα πάρω το λεωφορείο της μιας;

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  148: Θα περιμένουμε να πάρουμε των δύο, προκειμένου να μπλέξουμε σε ατέρμονες συζητήσεις.☺

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114>>αλλα ντ άλλα κλπ
  Συνώνυμο κάπως του άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε, το λέω/ξέρω κι εγώ. Ο,τι να ‘ναι

  και Της Παρασκευούλας το γάλα,
  ό,τι νάναι
  https://www.slang.gr/definition/18464-tis-paraskeuoulas-to-gala

 151. spyridos said

  143
  Τα του καύσωνα αλλά και τα στατιστικά του (1987 και 1988) έχουν συζητηθεί αναλυτικότατα στα σχόλια του παρακάτω.
  https://sarantakos.wordpress.com/2019/07/30/calma-2/

 152. # 138, 148

  Πιο φυσικά μου ακούγονται το «στις μία» αλλά και το «στη μία η ώρα»

 153. Το καλοκαίρι του 87 μαζί με άλλους αρκετούς φίλους ξενυχτάγαμε κάθε βράδυ ψαρεύοντας μουσμούλια κι ακούγοντας μουσική και κρυάδες από την τότε ντίσκο, τόσο που κυριολεκτικά δεν θυμάμαι καύσωνα ! Το πρωί σπίτι για ύπνο.
  Τώρα με βάρκα ψαρεύω μόνο εγώ κι ο Αντρέας… το τέλος της καθετής, όλη η τέχνη του ερασιτέχνη, γ@μ0 τα καλάμια τους !
  Αλλο να πιάνεις ψάρι, κι άλλο να πιάνεται το ψάρι μόνο του !

  Θυμάμαι όμως Ιούλιο του 78 στο ΚΕΠΑΛ να φυσάει και να νομίζεις πως υπήρχε ένα τεράστιο σεσουάρ !! Λίγο πιο δίπλα, στην Ελευσίνα, είχε σημειωθεί το 48 υπό σκιάν έγραψαν οι εφημερίδες, αλλά μια μέρα ήταν, πέρασε

 154. # 153

  Μάλλον τo 77 ήτανε.

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  148 >>Στην γενική πώς θα το πούμε; Θα πάρω το λεωφορείο της μιας;

  Αν είτανε δυο ώρες μετά, πώς θα πούμε; το τρένο των τριών; Μπα, των τρεις, υποψιάζομαι . Είναι το μόνο που κλίνεται επίσης αλλά σα να μου πάει άκλιτο «των τρεις» .

  153 Πσαρά μας, κάνε στιχάκια των πόνο σου για το τέλος της…καθετής! Καλές βαρκαροψαργιές-και όχι μόνο 🙂

  Καλημέρα

 156. Alexis said

  #154: Ιούλιο του 77. Αργότερα όμως αμφισβητήθηκε εκείνο το ρεκόρ λόγω της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα την ίδια μέρα που μετέφερε πολύ θερμές αέριες μάζες προς την Ελευσίνα.

 157. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  για τον αναγγελθέντα καύσωνα να δούμε, πολλές φορές έχουν κάνει μεγαλόστομες αναγγελίες κι έχουν πέσει έξω, και για τον χειμώνα και για το καλοκαίρι. Γεγονός είναι πως η λεγόμενη κλιματική αλλαγή θα γίνεται όλο και πιο αισθητή, ας δούμε τα πρόσφατα ακραία φυσικά φαινόμενα σε Γερμανία/Βέλγιο.

  153: Καμία γοργόνα πιάσε ρε συ! (καλά, τον συλλογισμό για την χρησιμότητά της τον ξέρω…)

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 159. Γιάννης Ιατρού said

  Πάντα επίκαιρος, καυστικός με την εξουσία και με χιούμορ ο ΓΔ🤗🤗👍

  Με το θέμα του καύσωνα/κλίματος θυμήθηκα και τις επ΄αυτού 😂😂 διαπιστώσεις της έγκριτης δημοσιογράφου και εκπροσώπου τάφου…

 160. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἐμβολιασμένος! 🙂
  (Δέν ἔχει ἀφήσει ἀπειλή πού νά μήν τήν ἐκτοξεύση..)
  https://www.iefimerida.gr/politiki/me-koronoio-o-adonis-georgiadis

 161. Alexis said

  Άλλος ένας αμφίσημος τίτλος είδησης: «Διέρρηξε το σπίτι του και τον δολοφόνησε!» (στην Ηλεία)
  Σε πρώτη ανάγνωση νόμισα ότι θύμα ήταν ο διαρρήκτης. Διαβάζοντας την είδηση διαπίστωσα ότι ο διαρρήκτης σκότωσε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

  Δυστυχώς δεν μπορώ να βάλω λινκ λόγω προσωρινού τεχνικού προβλήματος 🙂

 162. Γιάννης Ιατρού said

  160: Εμ, όταν πηγαίνεις σε γνωστές συναθροίσεις…. Ήταν και στην δεξίωση της ΠτΔ , μάλιστα εμφανώς καταϊδρωμένος (θα τρέχουν τώρα μερικοί…)!!, δίπλα στην Κατερίνα Παναγοπούλου (ναι, ναι, αυτήν του Μέγα με το ωραίο φορεματάκι του οίκου της Μαρέβας…)
  Φωτό δεν βάζω 🙂

 163. Γιάννης Ιατρού said

  161 (τέλος): Βοηθάμε ρε συ… 🙂 Ηλεία: Διέρρηξε το σπίτι του και τον δολοφόνησε

 164. Alexis said

  Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα
  Ιδού και το λινκ 🙂

 165. Alexis said

  #163: Α, χα, χα 😆 😆 😆

 166. Μαρία said

  162
  Τον γλωσσόφαγαν.

 167. Γιάννης Ιατρού said

  ναι, ναι, αυτό εννοούσα 🙂 🙂 . Κι εδώ…

 168. Αρτι επιστρέψας από μια βουτίτσα να ξεμπλέξω τα σκοινιά της βάρκας, προσπαθώ να επαναφέρω στον ίσιο δρόμο ένα χταπόδι του κιλού… πρώτα μαστίγιο (χτύπημα) μετά καρότο (γούλιασμα)

  # 155

  κάτι πρέπει να υπάρχει στα κατάστιχα αλλά έλα που δεν θυμάμαι τι γράφω !

  # 156

  Αλέξη εγώ τότε πέρναγα σχολή ΣΕΑ/Ο δεν πήρα χαμπάρι για την πυρκαγιά, τώρα το μαθαίνω !

  # 157 τέλος

  Εχω ένα τεράστιο ταψί (τον επονομαζ’ομενο παντοκράτορα) της γιαγιάς μου, 80 εκατοστά διάμετρο αλλά όχι ανάλογο τηγάνι…

 169. ΣΠ said

  155
  Προτιμώ να τα λέω όλα άκλιτα: στις μία, των μία, των τρεις, των τέσσερις. Κι ας φωνάζουν οι λαθοθήρες.

 170. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  167# Η Νίκη της Επαναστάσεώς μας χτες, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας σήμερα. Νταξ σωστά τα λέει, μ’ αυτή τη σειρά γίνανε. Τι, όχι?

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Του Αϊ Παντελεήμονα σήμερο, οπότε στραβοί κουτσοί…

  Αφεντικό, του χρόνου άρθρο…

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  170 Α ναι, είναι και των τέσσερις!

 173. ΓΤ said

  @91, 96, 110, 140
  Ευχαριστώ πολύ, Γιάννηδες, Αλέξη και Μαγδαληνή 🙂

  Γιάννη, δεν είναι φανερό ότι πάμε για πρωτάθλημα; 🙂

 174. Πάνος με πεζά said

  @ 173 : Ναι, γιατί εμείς τις ξένες ορθογραφίες τις γράφουμε με ένα κανόνα που υιοθετεί την απλούστερη γραφή, υποτίθεται. Τρένο, Τσέχοφ, Σέξπιρ. Τώρα βέβαια, δεν ξέρω γιατί το πιο απλό «ι» είναι το γιώτα, ή το πιο απλό «ο» είναι το όμικρον, ίσως γιατί έχουν τις λιγότερες κινήσεις για να γραφτούν… (γελάκι).

 175. Γιάννης Ιατρού said

  175 ==> 174

 176. dryhammer said

  173. Ελλείψει φιλολογότερου, να σας πω ότι στα Ελληνικά έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια (από το 1977 νομίζω) όλες οι ξένες λέξεις να απλογράφονται (όλα τα -ε- με έψιλον, όλα τα -ο- με όμικρον κι όλα τα -ι- με γιώτα κλπ). Έτσι ο Σαίξπηρ έγινε Σέξπιρ κ.ά.π. [Χώρια που στα Γιαπωνέζικα δε έχει ούτε ύψιλον – ούτε y.] Ίσως οι λατινογράφοι να προτιμούν το y για να προφέρουν Τόκι-ο κι όχι Τόκ-ιο (όπως πχ κιόλας)

 177. Γιάννης Ιατρού said

  Ωωωωπ, τι γίνεται ρε σεις με τα σχόλια; Αυτό με την ερώτηση του σχολιαστή «Νικόλας» μετατοπίζεται μόνο του στο τέλος;
  Όταν έγραψα το #175 έδειχνε κι αττό 175, τώρα 177 ;;;

 178. dryhammer said

  Τι μυστήρια χρονοσήμανση είναι αυτή;

 179. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ψυχραιμία, δεν είναι μάγος ο Ντράι. Η αρίθμηση των σχολίων έγινε πρωκτός για κάποιο λόγο.

 180. Γιάννης Ιατρού said

  178: Έλα ντε, από το μέλλον 🙂

 181. Πέπε said

  @κινούμενο σχόλιο Νικόλα:

  Επιπλέον των άλλων απαντήσεων, να προσθέσουμε ότι οι υπόλοιπες 13 γλώσσες, αν έχουν λατινική γραφή, δεν πρέπει να θεωρηθούν δεκατρείς αλλά μία. Υπάρχει μία λατινική γραφή και αυτήν ακολουθεί και η αγγλική, και η γαλλική κλπ. γλώσσες. Όπως αν σε λένε John, θα γράφεσαι John και στα γαλλικά και στα γερμανικά κλπ. και όχι Djone, Dschohn, Gion κλπ.!

  (Νομίζω ότι κάποιες λατινόγραφες γλώσσες διαφοροποιούνται από αυτό τον κανόνα, ίσως τα κροάτικα, ίσως τα τούρκικα, δεν είμαι σίγουρος, αλλά σε γενικές γραμμές έτσι πάει. Δεν υπάρχουν 13 γνώμες για τη γραφή του Τόκιο που να συμπίπτουν και μία, η ελληνική, που να διαφοροποιείται, αλλα΄μία+μία.)

 182. Νικόλας said

  Χρόνια σας πολλά. Απευθύνομαι σε σας μήπως μπορέσετε να μου λύσετε μία επαγγελματική απορία: Παρακολουθώ τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 14 γλώσσες. Και οι 14 γράφουν το Τόκιο με ύψιλον Τόκυο. Εμείς γιατί το έχουμε απλοποιήσει και το γράφουμε με γιώτα; Μόνο στα ελληνικά συμβαίνει αυτό αν δεν κάνω λάθος

 183. Αγγελος said

  Για την ερώτηση του Νικόλα, όποιον αριθμό κι αν έχει:
  Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι δισύλλαβη (Το-κιο, όπως κιοτής ή κιόλας) στη γλώσσα της. Στα αγγλικά μεταγράφεται συνήθως (όχι πάντα, όχι ανέκαθεν) Tokyo, όπως π.χ. η Γιοκοχάμα μεταγράφεται Yokohama, και με επηρεασμό από τα αγγλικά γράφεται έτσι και σε άλλες γλώσσες που γράφονται με το λατινικό αλφάβητο, ακόμα κι αν το γράμμα Υ δεν παριστάνει κανονικά σ’αυτες ημίφωνο. Στα ελληνικά δεν υπάρχει λόγος να γράφεται με Υ — ας το κρατάμε για τις περιπτώσεις όπου η πρωτότυπη γλώσσα έχει ü, ή έστω y.

 184. dryhammer said

  Νομίζω πως πιά σταθεροποιήθηκε. [Αν όμως ευχαριστήσει για τις απαντήσεις…]

 185. ΓΤ said

  182@

  Όπως βλέπετε από το ακόλουθο πολωνικό σάιτ, εκεί έχουμε «Tokio». Αφήνοντας κατά μέρος ότι απλογραφούμε πια, ποιος ο λόγος να υιοθετήσει κανείς το «αγγλικό» y —> υ ;
  Και γιατί να μιμούμαστε, αφού μια χαρά στέκει το «Τόκιο»…

  https://www.onet.pl/?utm_source=www.przegladsportowy.pl_viasg_przegladsportowy&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=099181ce-1604-40b6-aac4-69ad31633611&sid=4390aa51-c69b-410e-bc0a-a3c3c7c23e1d&utm_v=2

 186. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  184# Αν ευχαριστήσει δε θα φάμε ψάρι.

 187. dryhammer said

  Άλλο «Επτά επί Θήβας» κι άλλο «επτά επιτόκιο»

 188. voulagx said

  #187 … κι άλλο «Γούμαν φρομ Τόκυγιο» που λέει ο Ίαν

 189. ΣΠ said

  182 Δοκίμασα στο google translate μερικές γλώσσες και βρήκα κάποιες στις οποίες γράφεται Tokio, όπως αλβανικά, ουγγρικά, φινλανδικά, λευκορωσικά.
  Στα σερβοκροατικά γράφεται υποχρεωτικά Tokio αφού δεν έχουν το y στο αλφάβητό τους.

 190. Μαρία said

  189
  Στα ολλανδικά και γερμανικά επίσης Tokio.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Tokio

 191. Avonidas said

  Όπως βλέπετε από το ακόλουθο πολωνικό σάιτ, εκεί έχουμε «Tokio». Αφήνοντας κατά μέρος ότι απλογραφούμε πια, ποιος ο λόγος να υιοθετήσει κανείς το «αγγλικό» y —> υ ;

  Ναι, γιατί στα πολωνικά το y δεν προφέρεται «ι» όπως το i. Η προφορά του είναι κάτι μεταξύ ε και ι. Τα πολωνικά έχουν αρκετά συνεπή φωνητική απόδοση. Θα κρατήσουν ίσως το y σε μια δάνεια αγγλική λέξη, αλλά όχι σε κάθε περίπτωση που το χρησιμοποιούν τ’ αγγλικά.

 192. @ 187 Dryhammer

  Άλλο «Επτά επί Θήβαις» [δοτική πληθυντικού] κι άλλο «επτά επιτόκιο». 🙂

 193. rogerios said

  Σχετικά με το Τόκ(υ/ι)ο…
  Κάθε γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες και τα δικά της προβλήματα. Ορθότατα επισήμανε ο Avonidas (σχόλιο 191), ότι για τα πολωνικά δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν του «i», δεδομένου ότι το πολωνικό ίγκρεκ («y») δηλώνει φώνημα το οποίο ακούγεται σαν κάτι μεταξύ του «ε» και του «ι» (κι αφήνω στην άκρη το ότι στα πολωνικά δεν υφίσταται καν σύμπλεγμα «ky»).
  Ομοίως, όσον αφορά τα ουγγρικά, δεν υφίσταται αυτοτελές «y» πέραν επωνύμων και λέξεων ξένου ετύμου. Εκτός των περιπτώσεων αυτών, στη συγκεκριμένη γλώσσα το «y» υφίσταται μόνον ως μέρος «διγραμμάτων» (Gy, Ly, Ny, Ty).
  Ενδιαφέρον έχουν και τα λευκορωσικά, επειδή ακολουθούν φωνητική ορθογραφία. Εκεί η ιαπωνική πρωτεύουσα είναι «Токіа» (στο λευκορωσικό κυριλλικό αλφάβητο), μια και τα άτονα «ο» προφέρονται ως «α».

 194. ΓΤ said

  192@

  Άλλο και τούτο…

 195. sarant said

  191-3 Βρε τι μαθαίνει κανείς….

 196. spyridos said

  #190
  Η Ολλανδική Γλωσσική Ένωση θεωρεί σωστά και τα δύο (Tokio , Tokyo) αλλά συμβουλεύει να γράφεται με i , απλογραφία.
  Η Ολλανδική έχει έναν φθόγγο ι που προφέρεται όπως και στα Ελληνικά και γράφεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους i , y , ie.

 197. Μαρία said

  194
  Άλλ΄ αντ’ άλλων 🙂

 198. Πέπε said

  Πάντως η ελληνική γραφή με υ είναι προβληματική. Πέρα από το ότι παραβιάζει τον γενικό κανόνα περί απλογραφίας, επιπλέον υποτίθεται ότι το υ αποτυπώνει το αγγλικό y. Το αγγλικό όμως y έχει λόγο που επιλέχθηκε: για να δείξει ότι στα ιαπωνικά έχουμε δύο συλλαβές, το-κιο ([toco]). Στα ελληνικά, ναι μεν θεωρητικά οποιαδήποτε γραφή του ι (η, υ, ει κλπ.) ανάμεσα σε σύμφωνο και φωνήεν μπορεί να δηλώνει ότι το προηγούμενο σύμφωνο ουρανώνεται και το επόμενο φωνήεν είναι το μόνο που προφέρεται στη συλλαβή, στην πράξη όμως δεν έχουμε τέτοια παραδείγματα με κ+υ (ή κι αν έχουμε είναι σπανιότατα), οπότε η γραφή Τόκυο αποθαρρύνει αυτή την ανάγνωση και οδηγεί στο τρισύλλαβο [to – ki – o], που πράγματι είναι η απολύτως μοναδική προφορά της λέξης στα ελληνικά.

  Όχι πως θα χαλάσει ο κόσμος αν την προφέρουμε αλλιώς από το ορίτζιναλ. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλοιώνουμε την προφορά ενώ η γλώσσα μας θα επέτρεπε να την κρατήσουμε σωστή, και η αλλοίωση οφείλεται στη λάθος γραφή που προέρχεται από μιαν άλλη γραφή που αποσκοπούσε ακριβώς στη διατήρηση αυτού του σημείου της προφοράς!

 199. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι άλλο «εφτάρα,εφτάρα, στου Θρύλου την …» για να θυμηθούμε και το παιχνίδι με τη Γιουβέντους.

 200. Ξέρουμε πως η ιαπωνική λέξη Tōkyō με δύο μακρά ō αντιστοιχεί σε κάτι ελληνικό σαν Τόοκιοο.

  Τα ζητήματα είναι:
  1) αν δεχόμαστε απόδοση των μακρών (μάλλον όχι, κατά γενική συμφωνία)
  2) αν δεχόμαστε δισύλλαβη Τό-κιο (φωνητικά [toco])
  ή τρισύλλαβη λέξη Τό-κι-ο (φωνητικά [tokio]) ή Τό-κι-ον γενική Το-κί-ου.

  Χωρίς κάθοδο του τόνου δεν θα πήγαινε άσχημα «οι ΟΑ του Τό-κι-ου» ή με αποφυγή της γενικής «οι ΟΑ στο Τό-κι-ο».

  Το y δεν έχει καμιά θέση αφού δεν είναι λέξη παραδοσιακά αγγλο-λατινόγραπτη. Στα ολλανδικά (Tokio) και τα πορτογαλικά (Tóquio) έχουμε -i-.

 201. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  200# Συμφωνώ με την αποφυγή της γενικής, αλλιώς θα γίνει του Ναγκασακιού εδωμέσα.

 202. dryhammer said

  201. Μη σου πω και της Χηροσίμαινας (της γυναίκας του χήρου Σίμου -συχωρεμένης πιά, αλλά όσο ζούσε…-)

 203. ΣΠ said

  198
  Το ΛΚΝ έχει μόνο μία λέξη που το κυ+φωνήεν προφέρεται σαν μία συλλαβή.
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%86%CE%BA%CF%85%CE%AC%CF%81%CE%B9&dq=

 204. Triant said

  Νίκο, χρόνια πολλά, να χαίρεσαι την κόρη σου καθώς και τις υπόλοιπες γυναίκες σου.

  8: Κίντ, σε ποιό ημερολόγιο και μέχρι πότε; Μέχρι σήμερα;
  Κάθε 13 του μηνός, η πιθανότητα να είναι Τρίτη ή Παρασκευή είναι 1/7. Αλλά δεν γίνεται μια 13η να είναι ταυτόχρονα και τά δύο. Οπότε, τις περισσότερς φορές, μία ημέρα θα προηγείται. Άρα πρέπει να υπολογίσουμε πόσες Τρίτες και Πόσες Παρασκευές έπεσαν στις 13 του μηνός από την 1/1/0.
  Από το άλλο χέρι, μπορούμε να υποθέσουμε πως θα ήταν ισόποσες και να υπολογίσουμε ποιές και πόσες χάθηκαν με την αλλαγή του ημερολογίου.
  Ή το παραψειρίζω;

 205. Δημήτρης Καραγιώργης said

  18 (Άγγελος), 29(Δύτης) <– Κι εμένα το μυαλό μου πάει στους Ελληνόφωνους Εβραίους. Ελληνιστική περίοδος – Αλεξάνδρεια. Νομίζω δλδ πως χρησιμοποιούν μια λέξη στα ελληνικά (παρασκευάζω) για τη μέρα που προηγείται της αργίας του Σαββάτου για να δείξουν πως πρέπει να κάνουν δουλειές την 6η μέρα της εβδομάδας για να μην τις κάνουν την 7η. Ίσως να δουλέψει παραπάνω ο τεχνίτης ή ο αγρότης ή να ανάψει το τζάκι και να ετοιμάσει το φαγητό της 7ης μέρας η νοικοκυρά. Κάτι σαν η ημέρα των ετοιμασιών για την επόμενη ημέρα της αργίας.
  (Για τον Δύτη) Σας ευχαριστώ για την εξήγηση του Τζαμιού της Παρασκευής αν και υπέθετα πως οι Οθωμανοί θα μετέτρεπαν τον Άη Δημήτρη, ως πιο πλούσιο και φημισμένο ναό, για Τζαμί του κηρύγματος κι όχι της Αχειροποιήτου.

 206. ΣΠ said

  204
  Αρκεί ο υπολογισμός για 400 χρόνια (σχόλιο 52).

 207. Μαρία said

  205
  Για περισσότερα πάρε αυτό https://www.bibliorama.gr/?contentid=53&more=145

 208. 205 Ο Άγιος Δημήτριος έγινε τζαμί το 1492, πάνω από μισό αιώνα αργότερα. Δεν ξέρω αν ήταν κι αυτός τζαμί Παρασκευής, θαρρώ δεν απαιτείται να είναι μόνο ένα σε κάθε πόλη.

 209. Triant said

  206: Δεν λέμε το ίδιο

 210. ΣΠ said

  209
  Έχεις δίκιο. Πάντως δεν είμαι σίγουρος ότι όλες οι μέρες έχουν πιθανότητα 1/7 να πέσουν στις 13 του μηνός.

 211. Λ said

  Να σας θυμίσω τη γριά-Σκεύω του Παπαδιαμάντη

 212. sarant said

  211 Μπράβο, στον Βαρδιάνο.

  Και καλώς την!

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο οποίος «Βαρδιάνος» γυρίστηκε και σίριαλ και θα παίζεται στην ΕΡΤ από τον Σεπτέμβριο, με τη Λουιζίδου στον ρόλο της Σκεύως της Γιαλινίτσας.

 214. Δημήτρης Καραγιώργης said

  205 (Μαρία) <– όχι άλλη Οθωμανική περίοδο, δεν θα το αντέξω να διαβάσω ακόμη 400 σελίδες που προτείνεις. Πέρασα τα Χριστούγεννα με τον Εβλιά Τσελεμπή (μέγας παραμυθάς) και τους, ούτως ειπείν, Ντονμέ. Overdose μου ήρθε. Άσε να δροσίσει πάλι. Τώρα, ντάλα καλοκαίρι, προτιμώ τη Βρισηίδα Δημουλίδου στην ξαπλώστρα που είναι πολύ παραγωγική στο γράψιμο και παραστατική στις περιγραφές περί του σεξουαλικού. Να πηγαίνεις στον πάγκο με τα βιβλία το βραδάκι και να παραγγέλνεις "δώσε μου ένα κιλό από Δημουλίδου σε παρακαλώ" και να σου απαντά ο τυπάς "βγήκε ένα εκατό, να το αφήσω;"

 215. Δημήτρης Καραγιώργης said

  (209 triant, 210 ΣΠ)<– Φαίνεται να υπάρχει αυτό το μοτίβο των ημερών: χ, χ, χ, χ+1, χ+1, χ+1, χ+2 για την 13 μέρα του μήνα κάθε έτος. Η ασάφεια είναι, από ποιο έτος ξεκινάς. Έχει νόημα αυτή η φράση στο ημερολόγιο; Λατινικό προ του Σωσιγένη; Ιουλιανό; Γρηγοριανό; Για ποιον τόπο;

 216. sarant said

  213 Να δουμε….

  214-5 Τα σχόλια του φίλτατου Δημήτρη Κ. είναι χτεσινοβραδινά αλλά τα κράτησε η μαρμάγκα, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλα τα σχόλια του Δημήτρη, άγνωστο γιατί.

 217. Νέο Kid said

  https://x42.com/datelab/daydist.shtml
  Στον κύκλο των 400 ετών του Γρηγοριανού ημερολογίου υπάρχουν 28 day-date combinations που είναι ελαφρώς (όσο πατάει το κολεόπτερον δηλαδή…) πιο υψίσυχνες από τις άλλες.
  Η Παρασκευή και 13 είναι μία από αυτές .
  Ο πιο «σπάνιος» συνδυασμός βλέπει κανείς ότι είναι η Τετάρτη 31 του μηνός. ( ιδανική ημερομηνία για καλοπληρωτές λοιπόν…)

 218. Δημήτρης Καραγιώργης said

  8 Kid, 209Triant, 210ΣΠ<– Για ρίξτε μια ματιά. Κάνει τίποτα αυτό;
  https://scienceworld.wolfram.com/astronomy/FridaytheThirteenth.html
  Μάλλον οι Παρασκευές είναι 3 μέρες περισσότερες από τις Τρίτες (για το Γρηγοριανό)

 219. ΣΠ said

  217
  Αυτό είπα στο 52 αλλά δεν έκανα τον υπολογισμό.

 220. Triant said

  217.: Δεν είχαμε πάντα το Γρηγοριανό βέβαια. Εμφανίζεις δεδομένα εκ των υστέρων σαν βιβλίο της Αγκάθας Κρτίστι 🙂

 221. sarant said

  217 Ανεξήγητο μου φαίνεται να υπάρχει διαφορά 4 επαναλήψεων ανάμεσα σε φαινομενικά ισοσθενείς ημερομηνιες όπως Κυριακή 21 και Κυριακή 22 (συχνοτερη κατά 4).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: