Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Αυγούστου έτους 2021

Posted by sarant στο 1 Αυγούστου, 2021


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα. Nα σημειώσω ότι σήμερα που η πρώτη του μηνός πέφτει Κυριακή, το μηνολόγιο εκτοπίζει το καθιερωμένο κυριακάτικο λογοτεχνικό μας κείμενο.

 

Κυ  1

Αυτοκτονία Νίκου Ζαχαριάδη στο Σουργκούτ της Σιβηρίας

Δε  2

† Ερρίκου Καρούζο

Τρ  3

Κοίμησις Ιωάννου Παπαϊωάννου του μελωδού και Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού

Τε 4

† Ιωάννου Χριστιανού Άντερσεν, του μυθοποιού

Πε 5

 Κοίμησις Μέριλυν Μονρόε, Ρίτσαρντ Μπάρτον, σερ Άλεκ Γκίνες. Και γενέσιον Άννης-Σίλιας της διαδικτυακής φίλης. Και του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.

Πα 6

Γενέσιον Αλεξάνδρου Φλέμιγκ, του ευεργέτου της ανθρωπότητος. Και των εν Χιροσίμα αμάχων.

Σα 7

Ηρακλείτου, του Εφεσίου φιλοσόφου. Και του μπλόκου του Βύρωνα.

Κυ 8

Του Ινδού διανοητού Ραμπιτρανάθ Ταγκόρ

Δε 9

Ανάληψις Απολλωνίου του Τυανέως εκ του ιερού της Δικτύννης. Και των νεκρών στο Ναγκασάκι.

Τρ 10

† Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη, πατρός της αλβανικής φιλολογίας

Τε 11

† Θανή Ιωάννου Ουνιάδου και Λεωνίκου γενέσιον

Πε 12

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Πα 13

Των εν Μαραθώνι, Ελλήνων προμαχούντων Αθηναίων και Παγκόσμια Ημέρα των Αριστεροχείρων. Και γενέσιον Φιδέλ του Κουβανού επαναστάτη.

Σα 14

Κοίμησις Βερτόλδου Μπρεχτ, του δραματοποιού

Κυ 15

Θουκυδίδου Ολόρου Αλιμουσίου

Δε 16

Πρώτη εγγραφή εις δίσκον της ανθρωπίνης φωνής υπό Θωμά Έδισον

Τρ 17

Γενέσιον Πέτρου Φερμά, του μαθηματικού

Τε 18

† Θανή Ονωρίου Μπαλζακ

Πε 19

Εκτέλεσις του ποιητού Φρειδερίκου Γκαρθία Λόρκα

Πα 20

Των εν Θερμοπύλαις πεσόντων Σπαρτιατών και Θεσπιέων

Σα 21

Ιωάννου Κωνσταντινίδη-Κώστα Γιαννίδη, του γλυκυτάτου μουσουργού

Κυ 22

Γενέσιον Δημητρίου Γληνού, του μεγάλου διδασκάλου

Δε 23

Διεθνής ημέρα κατά του δουλεμπορίου

Τρ 24

Μαρτύριον Κοσμά του Αιτωλού και γενέσιον Λέο Φερρέ

Τε 25

Αλκιδάμαντος του ρήτορος

Πε 26

Κομφουκίου του φιλοσόφου
Πα 27 Διακήρυξις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Και κοίμησις Σωτηρίας Μπέλλου.
Σα 28 Γενέσιον Ιωάννου Γκαίτε
Κυ 29 † Κοίμησις Αττίκ (κατά κόσμον Κλέωνος Τριανταφύλλου) και Γεωργίου Κοτζιούλα, του κατατρεγμένου ποιητού.
Δε 30 Ρογήρου Βάκωνος

Τρ 31

Πλινίου του πρεσβυτέρου

Ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος μήνας του χρόνου που πήρε τ΄όνομά του από ιστορικό πρόσωπο -ο άλλος είναι ο Ιούλιος. Προηγουμένως ονομαζόταν Sextilis, έκτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Sextilis ήταν πια όγδοος μήνας. Αρχικά ο Σεξτίλις είχε 29 μέρες, όταν όμως ο Ιούλιος Καίσαρας έκανε τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου (που από τότε ονομάστηκε Ιουλιανό), του πρόσθεσε δυο μέρες. Ο Σεξτίλις ονομάστηκε Αύγουστος (Augustus) προς τιμή του αυτοκράτορα Αύγουστου, πράγμα που έγινε το 8 π.Χ. δηλαδή ενώ ζούσε ο αυτοκράτορας. Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται, ότι τότε ο αυτοκράτορας Αύγουστος πρόσθεσε μια μέρα στον μήνα “του”, που την πήρε από τον Φλεβάρη, για να μην υστερεί ο μήνας “του” από τον Ιούλιο. Όπως είπα, την επιμήκυνση του μήνα την είχε κάνει ο Ιούλιος Καίσαρας.

Να θυμηθούμε, με την ευκαιρία, το ιστορικό μυθιστόρημα Αύγουστος του John Wiliams, εκδόσεις Gutenberg.

Να πούμε εδώ ότι στα λατινικά το επίθετο augustus σήμαινε μεγαλοπρεπής, λέξη που έχει περάσει στις νεότερες γλώσσες. Μάλιστα στα αγγλικά το august, που σημαίνει «επιβλητικός, μεγαλοπρεπής, σεβάσμιος» (π.χ. an august figure) συμπίπτει με το όνομα του μήνα (August) ενώ στα γαλλικά το αντίστοιχο επίθετο είναι auguste αλλά το όνομα του μήνα έχει περάσει από κάμποσα κύματα κι έχει γίνει Août.

Στα δικά μας τώρα. Ο Αύγουστος δεν έχει κάποια πολύ διαδεδομένη λαϊκή ονομασία (όπως είναι π.χ. ο Αλωνάρης ή ο Θεριστής). Σε κάποια μέρη, π.χ. στα Εφτάνησα και στην Ηλεία, λένε (ή λέγανε) “Άγουστος”. Ίσως από εκεί να το πήραν και οι Τούρκοι, που τον Αύγουστο τον λένε Ağustos.

Τον καιρό που η σταφίδα άξιζε χρυσάφι, οι σταφιδοπαραγωγοί περίμεναν τον Άγουστο πώς και πώς -όπως λέει ένας ήρωας του Καρκαβίτσα: “Ο Μάης βγάνει τα κεράσια, ο Θεριστής τ’ αγγούρια, ο Αλωνάρης τα καρπούζια και ο Άγουστος τα τάλαρα”. Και στο ποίημα του Λασκαράτου που ετυμολογεί σατιρικά τα τάλαρα, η Εύα παρακαλεί τον Αδάμ να αγοράσει “μπιστιού” (με πίστωση) και να πληρώσει “τον Άγουστο”, δηλαδή όταν θα πουλούσαν τη σταφίδα. Η λαϊκή αθυρόστομη σοφία αποκάλεσε και Διπλοχέστη τον Αύγουστο, επειδή τρώμε πολλά φρούτα, αλλά το παρατσούκλι αυτό το έχουν κι άλλοι μήνες. Λέγεται και Συκολόγος.

Άλλωστε, πολύ γνωστή είναι η παροιμιώδης φράση: Αύγουστε καλέ μου μήνα, νάσουν δυο φορές το χρόνο, που μάλλον δεν την πρωτοείπε τουρίστας αλλά αγρότης. Επίσης, αν πιστέψουμε τις παροιμίες, τον Αύγουστο είναι παχιές οι μύγες και είναι ο καιρός κατάλληλος για να τρώμε κολιό -αλλά σε παλιότερο άρθρο, ένας φίλος μάς πληροφόρησε ότι σύμφωνα με ζωοφιλικές οργανώσεις ο κολιός τον Αύγουστο είναι σε περίοδο αναπαραγωγής κι έτσι δεν κάνει να τον ψαρεύουμε και να τον τρώμε (και βέβαια, όπως και με όλες τις ημερολογιακές παροιμίες, ο σημερινός Αύγουστος δεν είναι ίδιος με τον Αύγουστο των παροιμιών, τον παλαιοημερολογίτικο). Πέρυσι ο φίλος μας ο Γιάννης Μ. αποκατέστησε το κύρος της παροιμίας με μια απλή διόρθωση: Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός ως τον Αύγουστο. Ο καιρος του κολιού ειναι από Μάρτη έως Αύγουστο, μας είπε.

Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, δρίμες ή μερομήνια, θεωρείται ότι λειτουργούν προγνωστικά για τον καιρό όλης της επόμενης χρονιάς. Ας μας πουν οι εμπειρικοί μετεωρολόγοι του ιστολογίου την πρόγνωσή τους. Πάντως στην Κύπρο ο Αύγουστος θεωρείται μήνας άτυχος και υπάρχουν οι κακαουσκιές ή κακαουστιές (κακοαυγουστιές θα ήταν στην κοινή).

Τον Αύγουστο βέβαια έχουμε και τον Δεκαπενταύγουστο που είναι η κορύφωση του καλοκαιριού. Η βδομάδα εκείνη (περίπου) είναι και η περίοδος της απόλυτης νέκρας για υπηρεσίες και επιχειρήσεις της μεγαλούπολης -και για τα ιστολόγια νομίζω, αν και το δικό μας εδώ και εφτά δεκαπενταύγουστους δεν κάνει διακοπή ούτε μία μέρα και, εκτός απροόπτου, αδιάλειπτα θα το πάμε και φέτος.

Όμως λίγο μετά τις 20 του μηνός αρχίζουν οι πρώτοι να επιστρέφουν, πέφτει και καμιά πρώτη σταγόνα που έχει διαβάσει Ελύτη και προαναγγέλλει το φθινόπωρο. Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, λέει άλλωστε η μία παροιμία -για να την αντικρούσει η άλλη, Μήτ’ ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτ’ ο Αύγουστος χειμώνας.

Και για να συνεχίσουμε με τις αυγουστιάτικες παροιμίες, μια μισοξεχασμένη λέει «περί της υγείας σου τον Αύγουστο ερώτα», εξαιτίας παλαιότερα της έξαρσης των ελωδών πυρετών, αλλά και λόγω των συχνών εντερικών λοιμώξεων και της αλλοίωσης των ευπαθών τροφίμων σε καιρούς χωρίς ψυγεία. Επίσης, «Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θρέφει τους έντεκα» (λόγω της συγκομιδής των καρπών) και Μακάρι σαν τον Αύγουστο νάταν οι μήνες ούλοι!

Το όνομα Αύγουστος είναι σπάνιο αλλά υπαρκτό (θυμάμαι τον καθηγητή Αύγουστο Μπαγιόνα, που δεν ζει πια, ενώ ο Αύγουστος Κορτώ είναι ψευδώνυμο). Έχουμε το επίσης σπάνιο αλλ’ αρκετά συχνότερο Αυγουστίνος, ανάμεσά τους και τον αξέχαστο καλό μας φίλο που τόσο πρόωρα μάς άφησε. Το χαϊδευτικό Αυγουστής μπορεί να αναφέρεται και στα δύο, επιβιώνει όμως σήμερα κυρίως ως επώνυμο, ενώ συχνότερα είναι τα παράγωγα όπως Αυγουστίδης κτλ.

Επώνυμο Αύγουστος βρίσκω ένα και μοναδικό στη Σαλαμίνα, αλλά το επώνυμο Αυγουστής επιχωριάζει σε κάμποσα μέρη, με κυριότερες εστίες τα Κάτω Λεχώνια, τη Σκύρο, τους Καστελλάνους Κέρκυρας και τους Μυτιληνιούς Σάμου. Όμως υπάρχει και επώνυμο Αυγουστίνος, με βασικές εστίες τη Ζάκυνθο και απέναντι.

Αυγουστιανά γεγονότα (σαν τα Ιουλιανά δηλαδή ή σαν τα Σεπτεμβριανά) δεν έχουμε, διότι σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο “Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις” -ή έχουν πάρει άδεια οι δημοσιογράφοι. Βέβαια, αυτό το ευφυολόγημα δεν εμπόδισε τόσα και τόσα βαρυσήμαντα γεγονότα -όπως τον Αττίλα στην Κύπρο το 1974.

Έχουμε ακόμα το αυγουστιάτικο φεγγάρι το πολυτραγουδισμένο, και από ταινίες, ανάμεσα στις άλλες, τα Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο του Κώστα Φέρρη, τον Δεκαπενταύγουστο του Γιάνναρη και τις Ήσυχες μέρες του Αυγούστου, του Βούλγαρη.

Από τραγούδια συνηθίζεται να βάζουμε τον Αύγουστο του Παπάζογλου, αλλά από την πολλή επανάληψη τρίφτηκε κι έχασε τη μαγεία του. Να βάλουμε λοιπόν ένα τραγούδι προς τιμήν όσων βρίσκονται ακόμα στα μεγάλα αστικά κέντρα:

Αύγουστος στην Αθήνα, του Θέμου Σκανδάμη, με τη Μάρθα Φριντζήλα

Κουράγιο με τον καύσωνα και καλό μήνα!

125 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Αυγούστου έτους 2021”

 1. atheofobos said

  Μιας και δεν ήξερα τον Κωνσταντίνο Χρυστοφορίδη ή Νέλκο πήγα στην Βίκι και διάβασα την βιογραφία του.
  Αυτό που μου έκανε εντύπωση, πλην του μεταφραστικού του έργου της Καινής Διαθήκης και του γεγονότος πως ήταν ο πρώτος Αλβανός προτεστάντης, είναι τα μέρη που πήγε σε μια εποχή που οι μετακινήσεις ήσαν αρκετά δυσχερείς.
  Από το Ελμπασάν που γεννήθηκε σπούδασε στα Γιάννενα μετά το 1857 προσχώρησε σε μία Προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη. Μετά βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Μάλτα και μετά στην Τύνιδα όπου δούλεψε ως δάσκαλος.
  Ως γνήσιος κοσμοπολίτης εκτός από τα Αλβανικά (και τις δύο διαλέκτους της: τοσκικά και γκεγκικά), ήξερε Ελληνικά, Λατινικά, Εβραϊκά, Αγγλικά, Ιταλικά, Τουρκικά, Βουλγαρικά, Αραβικά, Γαλλικά και Γερμανικά.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD_%CE%9A%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7

 2. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἀκριβῶς σέ δέκα χρόνια, ἀγαπητέ Νικοκύρη, θά χρειαστῆ νά ἀλλάξης ὅλοκληρωτικά τήν πρώτη γραμμή αὐτοῦ τοῦ μηνολογίου (Αυτοκτονία Νίκου Ζαχαριάδη στο Σουργκούτ της Σιβηρίας). Τότε θά ἔχη ἀνοίξει ὁ ἀπόρρητος «φάκελος Ζαχαριάδη» πού διατηροῦν ἑπτασφράγιστο οἱ ἑλληνικές ὑπηρεσίες καί (προβλέπω ὅτι) θά κλάψουν μανοῦλες.. 🙂 [..Νταχάου, ἐκλογές 1946 ἕως καί 1956, ἐσωκομματικά ξεκαθαρίσματα, Βελουχιώτης, 3ος Γῦρος κλπ..]. Καλημέρα σας!

 3. Γιάννης Ιατρού said

  Καλό μήνα!

  Να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε λίγο από τις κακές ειδήσεις, τις επιδημίες και τις καταστροφές κλπ. γιατί ο Σεπτέμβρης και το φθινόπωρο προμηνύεται να μας απαιτήσει ιδιαίτερες προσπάθειες….

 4. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ματίνα (μέ essence Ἀδώνιδος), Καπραβέλος καί ὅπου νά’ναι θά ἐμφανιστοῦν στά ΜΚΔ καί οἱ ὑπόλοιποι τρομοκράτες. Αὐτοί δέν ξεκουράζονται τόν Αὔγουστο, λόγω φόρτου ἐργασίας 🙂

  https://www.iefimerida.gr/ellada/pagoni-emboliasteite-erhetai-dyskolos-heimonas

 5. ΓΤ said

  O Μπρεχτ, Βερτόλδος, αλλά ο Μπάρτον, Ρίτσαρντ…

 6. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἐπειδή ξέρω ὅτι στό ἰστολόγιο σχολιάζουν πολλοί φίλοι τοῦ Κωνστ. Μητσοτάκη 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ἕνα κουίζ: Τί συνδέει τον Κ. Μητσοτάκη μέ τόν Ν. Ζαχαριάδη;

 7. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Τον έλκει η Μέριλυν

  2 Λες σε 10 χρόνια να αποκαλυφθεί ότι δεν αυτοκτόνησε;

 8. Costas X said

  Καλό μήνα !

  Η πλάκα της ημέρας :

  Όπως κάνει τακτικά η Γκουγκλ, «τιμά» και σήμερα με ένα «ντουντλ» το «αγόρι της Τουρκάνα», έναν απολιθωμένο προανθρώπινο σκελετό. Η πλάκα είναι ότι ξεκινώντας από το ekklisiaonline.gr ( ! ), αναδημοσιεύτηκε σε κάποιους ιστότοπους ο τίτλος «Τιμούμε το αγόρι της Τουρκάνα», και ακολουθεί ο βίος της Αγίας Ελέσας, που γιορτάζει σήμερα ! 🙂

  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/timoume-to-agori-tis-tourkana-turkana-boy-google-doodle-simera-1-avgoustou/

  https://www.taxidromos.gr/topic/2761534/timoume-agori-tourkana-Turkana-google-doodle-simera-augoustou.html

 9. ΓΤ said

  7α@

  Οπότε θα περιμέναμε να διαβάσουμε στις 24 για το γενέσιον του Λέοντος Καρόλου Αλβέρτου Αντωνίου Φερρέ, κάτι που δεν συμβαίνει.

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα με λίγη δροσιά ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!☺

  Αύγουστος- ΔΩΡΑ ΜΟΑΤΣΟΥ-ΒΑΡΝΑΛΗ

  Σκορπά το κλήμα γύρω τους χυμούς του
  Τρυγούν μέσα στ’ αμπέλι τα σταφύλια.
  Κι’ απ’ τη γυρτή του μπαλκονιού μας γρύλλια,
  Μέσα στ’απομεσήμερο τ’ Αυγούστου,

  Η μυρουδιά του πατημένου μούστου
  Στην κάμαρά μας μπαίνει την ανήλια,
  Κ’ ηδονικά χαϊδεύει μου τα χείλια
  Το κλήμα με τους ώριμους καρπούς του.

  Τριγύρω μας απλώνει πονηρά
  Τη μέθη με τα φλόγινα φτερά.
  Δε φταίμε μεις αν μέσα στις καρδιές μας

  Ξυπνούν αμαρτωλές οι επιθυμιές μας…
  Ζεστό τ’ απομεσήμερο τ’ Αυγούστου,
  Μεθυστικιά κ’ η μυρουδιά του μούστου.
  (Χανιά 1917)

 11. ΓΤ said

  Auguste Comte

 12. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τό πῶς αὐτοκτονοῦν τά περιπέσαντα σέ πολιτική ἀνυποληψία στελέχη τοῦ «σοσιαλιστικοῦ» κόσμου, εἶναι γνωστό. Γιά τήν συγκεκριμένη περίπτωση, τί νά πῶ;

  http://zaxariadis.blogspot.com/2012/08/blog-post_8385.html

 13. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τό 12 γιά τό 7β..

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 1973 «πέθανε από οξεία καρδιακή προσβολή». Το 1990 «αυτοκτόνησε δι’ απαγχονισμού». Για το 2031 τι μένει εκτός από θάνατο από φυσικά αίτια και από αυτοκτονία;😉

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 14 στο 2.

 16. Καλό μήνα!
  Τόσα χρόνια άραγε δεν έχει τύχει να πούμε ότι η Νάουσα για τους Οθωμανούς ήταν Ağustos, «Αύγουστος» – πιθανότατα, όπως βλέπω, κοντύτερα στην αρχική ρωμαϊκή ονομασία: http://klkoulis.blogspot.com/2012/06/blog-post.html

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να πούμε και κάτι πραγματικά σημαντικό που συνέβη 1η Αυγούστου: η εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944 εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων, με οργανωτή και υποκινητή τον Πολωνικό Εσωτερικό Στρατό. Διήρκεσε 62 ημέρες και θεωρείται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξήγαγε αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @14. Ἄσε πού ἄρχισε νά κάνη καί ἔξω ἀπό κάθε σοσιαλιστική λογική ἐνέργειες (ἐπίσκεψη στήν ἀντιδραστικοφασιστική Ἑλληνική Πρεσβεία, στήν Μόσχα, κλπ..)

 19. ΓΤ said

  Ζhέστα έχει, ας πάρουν όλα φωτιά με ένα χοτ μπέιμπ 😉

 20. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Επώνυμο Αύγουστος βρίσκω ένα και μοναδικό στη Σαλαμίνα
  Στην πραγματικότητα είναι ένα ανά 10.000 τηλέφωνα.

  *Αντιπροσωπεύει την πυκνότητα τηλεφώνων που είναι καταχωρημένα στο επιλεγμένο επίθετο ανά 10.000 τηλεφωνικές συνδέσεις. Προσμετρούνται μόνο οι περιοχές στις οποίες το επιλεγμένο επίθετο εμφανίζεται σε τουλάχιστον 2 τηλεφωνικές συνδέσεις.

 21. tryfev said

  Νίκο μου, εξαιρετικό, όπως πάντα, το Μηνολόγιο. Θα εστιάσω στη θανάτωση του Lorca: Αλλού αναφέρεται ως δολοφονία και αλλού ως εκτέλεση. Μάλιστα, η «Πάπυρος-Larousse-Britannica», στο λήμμα Lorca, ενώ στην αρχή αναφέρει ότι «Δολοφονήθηκε από τους εθνικιστές λίγο μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου», στο τέλος γράφει «Στις αρχές Αυγούστου (1936) τον συνέλαβαν Εθνικιστές και στις 19 Αυγούστου τον εκτέλεσαν».

  Ανέτρεξα, λοιπόν, στην ογκώδη και λεπτομερή βιογραφία του ποιητή από τον Λέσλι Στέιντον «Λόρκα. Η μπαλάντα μιας ζωής», Μεταίχμιο 2006″, όπου περιγράφονται με λεπτομέρειες όσα προηγήθηκαν της σύλληψής του, η κράτησή του και ο τυφεκισμός του μαζί με άλλα τρία άτομα. Και εκεί (σελ. 533) χρησιμοποιείται το ρήμα «εκτελέστηκαν».

  Και ναι μεν ο όρος «εκτέλεση» χρησιμοποιείται, καταχρηστικά, ακόμη και για φόνους, ως νομικός όμως θεωρώ ότι η ορθή χρήση του υποδηλώνει θανάτωση καταδικασθέντος στην εσχάτη των ποινών από Δικαστήριο, είτε ποινικό είτε στρατοδικείο, νόμιμα συγκροτημένο. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι στην περίπτωση αυτήν επρόκειτο στην ουσία για δολοφονία.

  Ευτυχώς, η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Ελλάδα «εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στο νόμο για κουργήματα τα οποία τελούνται σε καιρό πολέμου και σχετίζονται με αυτόν» (άρθρο 7 παρ. 3 του Συντάγματος).

  Και μια δευτερεύουσας σημασίας πληροφορία: Το «Αυγουστής» το συνάντησα ως κύριο όνομα φίλου του πατέρα μου με καταγωγή από την Τήνο.

 22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @18 (συνέχεια..) …καί ὅταν κάποιοι παράγοντες στήν Ἑλλάδα θεώρησαν ὅτι μπορεῖ νά προκύψη Λαυράκι ἀπό τό ἐνδεχόμενο μιᾶς ἐπιστροφῆς Ζαχαριάδη στήν Ἑλλάδα (δίκη, ἀποκαλύψεις κλπ), ἡ ἀντίδραση τοῦ τότε ΥΠΕΞ Ἀβέρωφ-Τοσίτσα ἦταν καταιγιστική. Ζήτησε ἀπό τόν Ἕλληνα πρεσβευτή στήν Μόσχα νά ἐπιστρέψη τήν ἐπιστολή πού τοῦ εἶχε στείλει ὁ Ζαχαριάδης «ὡς ἀπαράδεκτον, ἀποφεύγοντες οἰανδήποτε μετ΄ αὐτοῦ προσωπικήν ἐπικοινωνίαν» (ΑΠ Α134-11, Ἀβέρωφ, 16 Ἀπριλίου 1962). Καί ὅπως εὔκολα θά μποροῦσε νά καταλάβη ὁ καθένας μας, μιά τέτοια ἀπόλυτα ἀπορριπτική στάση τοῦ Μεγάλου Ἀντικομμουνιστῆ Ἀβέρωφ, μόνο ἀπό μιά ἀκόμη-πιό-Μεγάλη Ἀντικομμουνιστική Πηγή θά μποροῦσε νά ὑπαγορευτῆ…

 23. ΓΤ said

  «[…] Μάλιστα, η «Πάπυρος-Larousse-Britannica», στο λήμμα Lorca, […]»

  Είναι προφανές ότι η «Πάπυρος-Larousse-Britannica» δεν θα μπορούσε να έχει λήμμα «Lorca», αλλά «Λόρκα», όπως και έχει 🙂

 24. sarant said

  16 Δεν το ήξερα αυτό!

  22 Γιατί όμως η Πρεσβεια να φοβηθεί τον Ζαχαριάδη στην Ελλάδα;

 25. # 7

  καλά ο Ρίτσαρντ Μπάρτον με την Λιζ Τέιλορ δεν είχε τζιβιτζιλέ ; πως προέ(σ)κυψε η Μέριλυν ;

 26. ΣΠ said

  Τραγούδια για τον Αύγουστo

 27. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @24. Ἡ Πρεσβεία (ἄν δέν μέ ἀπατᾶ ἡ μνήμη μου) εἰσηγήθηκε τήν εὐμενῆ ἐξέταση τοῦ αἰτήματος, ἀλλά ὁ Ἀβέρωφ ἦταν ἀπόλυτα ἀπορριπτικός. Τό γιατί (καί τά ἄλλα περί Νταχάου, φροντισμένης ἐπιστροφῆς στήν Ἑλλάδα κλπ, κλπ) ἴσως τά μάθουμε μετά το 2029…
  [Ἐπαναλαμβάνω τήν τελευταία πρότασή μου στό 22: «Καί ὅπως εὔκολα θά μποροῦσε νά καταλάβη ὁ καθένας μας, μιά τέτοια ἀπόλυτα ἀπορριπτική στάση τοῦ Μεγάλου Ἀντικομμουνιστῆ Ἀβέρωφ, μόνο ἀπό μιά ἀκόμη-πιό-Μεγάλη Ἀντικομμουνιστική Πηγή θά μποροῦσε νά ὑπαγορευτῆ]

 28. # 2

  Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.
  Ο Καραμανλής στην εξορία του κατάλαβε πως ο πιο σίγουρος τρόπος να αποφύγεις τον κομμουνισμό είναι να τον εντάξεις στο κοινοβουλευτικό σύστημα και το έπραξε αμέσως μόλις επανήλθε. Αν οι ηλιθίω τω τρόπω δεξιοί που κυβέρνησαν το είχαν κάνει νωρίτερα δεν θάχαμε μείνει τόσο πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη, παράδειγμα η Ιταλία. Φυσικά κάτι τέτοια δεν τα γράφουν οι σπουδαγμένοι «ιστορικοί’ και αποτελούν αυταπόδεικτες αλήθειες για όλους εκτός από τους χουντόφιλους.

 29. atheofobos said

  Η επιστολή Ζαχαριάδη και οι αντιδράσεις από τον Τύπο της εποχής
  https://tvxs.gr/news/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82

 30. ΓΤ said

  Ο δε Μπάρτον ήταν ο ηθοποιός που ανέκαθεν ενέπνεε τον Φιλι_πήδη. Ο Φιλι_πήδης δεν έλεγε «Πάρ’ τον» και λοιπές χυδαιότητες, ούτε αναφερόταν στην Ντόλι Πάρτον (στην οποία έχει, όπως έχουμε ξαναπεί, αναφερθεί το JSTOR (https://daily.jstor.org/how-dolly-parton-is-literally-like-a-cougar/), αλλά στον μεγάλο αυτό ηθοποιό, και έπινε νερό στο όνομά του, κλείνοντας κάθε φράση του με το επώνυμο του ιερού τέρατος. Αυτή η τακτική, δυστυχώς, και η συνοδός αυτής «παρηκοΐα» εκεί στας παρυφάς του λεβιέ ταχυτήτων ήταν οι παράγοντες που τον οδήγησαν στας Φυλακάς Τριπόλεως. Αυτό, βέβαια, θα έπρεπε να το έχει εκτιμήσει ο Φιλι_πήδης, διότι αφενός έχει έρθει χιλιομετρικώς εγγύτερα στην Επίδαυρο, αφεδύο σε κάθε φαντασίωση για Ε_πήδαυρο έχει αμετακλήτως τεθεί τέρμα.

 31. Γιάννης Κουβάτσος said

  30: Τώρα φοβάται μη βρεθεί στη θέση του θύματος στις φυλακές Τριπόλεως, όπου «φιλοξενείται» στον ίδιο θάλαμο με ένα τσούρμο σεξομανή «μπουμπούκια».😂

 32. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @28. Τζῆ, ἔχω τήν ἐντύπωση ὅτι ἄλλο πρᾶγμα εἶναι τά λάχανα καί ἄλλο τά μπρόκολα. Ὁ Τολιάτι συμφώνησε νά συνεργαστῆ μέχρι καί μέ τόν Βίκτωρα Ἐμμανουήλ. Αὐτή ἡ στάση, τί σχέση ἔχει μέ τά λαϊκοδημοκρατικοσλαβομακεδονικά τοῦ ΚΚΕ;

 33. ΓΤ said

  31@

  Φυλακές Τριψώλεως

 34. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κάθε μηνολόγιον αποτελεί μια ευχάριστη όαση στη γλωσσική μας συνέχεια.

  Σε πρώτη φάση επιλέγω δύο ημερομηνίες:

  Πε 5 … Και γενέσιον του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.
  Εκ προοιμίου να τη χαίρεσαι, Νικοκύρη.

  Κυ 29 † Κοίμησις … και Γεωργίου Κοτζιούλα, του κατατρεγμένου ποιητού.
  Αιωνία του η μνήμη

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  32: Όντως μπρόκολα με λάχανα και καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΚΚΙ. Αλλά ότι οι ρεβανσιστικές και ηλίθιες εντέλει διώξεις των κομμουνιστών μέχρι πέμπτης γενεάς από το μετεμφυλιακό κράτος ενίσχυσε το κύρος τους, ε, είναι γεγονός.

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  35:ενίσχυσαν, διορθώνω.
  33:Και πολύ παραπάνω.☺

 37. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @Γιάννη, κανείς δέν εἶναι περήφανος γιά ἐκείνη τήν Ἑλλάδα, ἀλλά δέν πρέπει νά ξεχάσουμε δύο ἐκρηκτικά ἱστορικά δεδομένα:
  1) Τό αἶμα πού εἶχε τρέξει, ἦταν ἀκόμη ἄπηχτο,
  2) Τό μῖσος πού ἐμφιλοχωροῦσε στίς δύο πλευρές ταίριαζε, βόλευε, ὑποκινοῦνταν καί ὑποθάλπονταν ἀπό τούς Ἀπόλυτους δύο Κυρίαρχους τῆς παγκόσμιας πολιτικῆς σκηνῆς, ἄρα οὔτε αὐθόρμητο ἦταν, οὔτε αὐτοελεγχόμενο.

 38. Georgios Bartzoudis said

  (α) «Κυρ. 1.8: Αυτοκτονία Νίκου Ζαχαριάδη στο Σουργκούτ της Σιβηρίας»
  # Γιατί άραγε να αυτοκτόνησε ο φουκαράς;; Εντάξει, έναν εμφιλιούλη έκανε, αλλά ούτε την Μακεδονική γλώσσα ούτε την Μακεδονική ταυτότητα ξεπούλησε! [Άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ χείρονες!]

  (β) «Παρ. 13.8: …..Και γενέσιον Φιδέλ του Κουβανού επαναστάτη».
  # Και υπερισόβιου δικτάτορα

  (γ) Κατά τον Άμποτ, στην Μακεδονία έλεγαν (1901) την παροιμία «κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολοιός τον Αύγουστο», διότι η καρακάξα (ο αρχαίος κολοιός) είναι το τυπικό πουλί του Αυγούστου [ίδε και Αισώπου «Κολοιός και Αλώπηξ»]

 39. Γιάννης Ιατρού said

  Είναι και κάποιοι που δεν έχουν την πολυτέλεια των διακοπών τον Αύγουστο…
  Εδώ, ίσως βρείτε κάποιο βιβλίο σε πολύ προσιτή τιμή, ρίξτε μια ματιά…

 40. sarant said

  24 Την αμερικανική Πρεσβεία εννοούσα.

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  37: Το μίσος, δυστυχώς, είναι ενδημικό φαινόμενο. Δεν θα πάω πίσω στον Πελοποννησιακό πόλεμο, αλλά αν ξεκινήσουμε από τους δύο εμφυλίους μέσα στον Αγώνα, πάντα βγαίνει στην επιφάνεια με κάθε αφορμή. Οπότε, δεν χρειάζεται να καταβάλουν ιδιαίτερο κόπο οι εκάστοτε ξένοι (πραγματικοί ή μυθικοί), για να το υποδαυλίσουν.

 42. # 32

  Δεν ζούσα τότε για να έχω άποψη, ξέρω φυσικά την άποψη των «νικητών» που δεν με πείθει για την αμεροληψεία της. Εκεί που ήταν να κατέβει το ΚΚΕ στις εκλογές κάτι στράβωσε και δεν κατέβηκε, λες να το στράβωσαν οι αριστεροί ή οι δεξιοί ; τι λέει η λογική σου;
  όταν φυσικά δεν μπήκε στο πολιτικό παιχνίδι η παρανομία κι ο εμφύλιος ήταν προδιαγραμμένα
  Από τον πατέρα μου (δεξιός ήτανε) έχω ακούσει την φράση πως τους κομμουνιστές τους ξεγέλασε ο Γ. Παπανδρέου, ο γέρος της … Δημοκρατίας !!

 43. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἴσως ἄσχετο καί ξεκάρφωτο, ἀλλά ἀξίζει.. (Ὁ Γ. Βούλγαρης, μόνο δεξιός δέν εἶναι..)

  https://www.in.gr/2021/08/01/apopsi/tin-klironomia-tis-metapoliteysis/

 44. Χαρούλα said

  Καλό μήνα!

  Και η ξένη ταινία
  Αύγουστος Original title: August: Osage County
  https://www.imdb.com/title/tt1322269/

  Λούλα Αναγνωστάκη– Χάθηκα μες στη ζωή μου
  Αύγουστος, φώτα στην παραλία
  τα πλοία φεύγουν για τα νησιά.
  Φεύγουν οι φίλοι, φεύγουν τα πλοία.
  Με γέλασες και είναι αργά.
  Ήρθε ο Σεπτέμβρης, ήρθε ο χειμώνας
  στην παραλία τη σκοτεινή.
  Χάθηκα μέσα στη ζωή μου,
  χάθηκες μέσα στη βροχή…

 45. Χαρούλα said

 46. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @42. Τζῆ ἔχω χορταστικές ἀπαντήσεις, ἀλλά δέν εἶμαι καθόλου βέβαιος ὅτι σκοπός τοῦ Νικοκύρη ἤτανε νά ἀνοίξη σήμερα εδῶ μιά συζήτηση περί Ἐμφυλίου.. 🙂

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  43: Κάτι χειρότερο, Γιώργο: ακροκεντρώος. Η γνωστή πορεία: ΚΚΕεσ., ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ, ακραίο Κέντρο με όψιμη λατρεία προς τον Μητσοτάκη συνοδευόμενη από αλλεργία προς οτιδήποτε αριστερό και, κυρίως, συριζαϊκό. Γούστο του και καπέλο του αλλά προτιμώ τους ανέκαθεν δεξιούς, ώστε να ξέρουμε και τι μας γίνεται.☺

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μία ανάλαφρη αλλά επικίνδυνη ιδεολογία. Το ιστορικό πεπρωμένο μας. Το Ακραίο Κέντρο. Η εκδίκηση των φοβισμένων «ορθολογικών» ελιτιστών. Και μία βουβή γενιά, που συνεχώς διώκεται, αν δεν είναι άνεργη ή δεν μεταναστεύει, να τους παρακολουθεί…»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://parallaximag.gr/parallax-view/to-akraio-kentro&ved=2ahUKEwiX9dPk2o_yAhW7hP0HHa2MCNIQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw3-Yzj8ucelPwRb4YYtt0Cb&cshid=1627817508052

 49. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @47. Τί νά πῶ, Γιάννη; Ἴσως ἔχεις δίκιο, ἀλλά νιώθω μιά ἀκατανίκητη ἕλξη γιά κάθε πολιτική ἀνάλυση πού στοιχειοθετεῖται καί ἐκφράζεται μέ ἤρεμη φρασεολογία. Καί μιά εμμονική προσκόλληση σέ ὅτι προσπαθεῖ νά περιφρουρήση τό ἤρεμο δημοκρατικό κλῖμα..

  (Πάντως, ἡ δική μου σειρά τῶν Ἐσωτερικῶν, δέν σταμάτησε στό ἀκραῖο Κέντρο! 🙂 🙂 )

 50. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νά τος κι ὁ ἀλλος τρομοκράτης! (μέχρι τό βράδυ θά κάνη παρόμοιες δηλώσεις καί ἐκεῖνος ὁ κρητικός, καί καναδυό ἄλλοι).

  https://www.iefimerida.gr/ellada/gogos-anemboliastoi-me-rapid-test-sto-marke

 51. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Διόρθωση:
  https://www.iefimerida.gr/ellada/gogos-anemboliastoi-me-rapid-test-sto-market

 52. Πισμάνης said

  Έχω τήν αίσθηση ότι παλιότερα η Νάουσα λεγόταν καί Άγουστος αν κρίνω από τή ταμπέλα στό σταθμό της κι ένα αυστριακό χάρτη τού 19ου αιώνα.

 53. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Στά Σεπόλια! Πραγματική πατρίδα μας εἶναι ἡ παιδική μας ἡλικία.

  https://www.news247.gr/athlitika/giannis-antetokoynmpo-tha-pao-to-kypello-toy-nba-sta-sepolia.9311996.html

 54. Φάν said

  Κοσμοϊστορικό γεγονός πρίν λίγο στο Τόκιο 2020: Χρυσός Oλυμπιονίκης στα 100 μέτρα έγινε o 27χρονος Ιταλός (ελληνικής καταγωγής από την μητέρα του Βιβιάνα) Lamont Marcell Jacobs (Μάρκελλος Ιακώβου στα ελληνικά, όπως είναι το επώνυμο της μαμάς του) με νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ 9.80. Στον Τελικό των 100 μέτρων του Τόκιο τρέχανε 6 μαύροι και ένας Κινέζος. Ο πατέρας του Μάρκελλου είναι Αμερικανός στρατιωτικός από το Τέξας αλλά δεν τον γνώρισε ποτέ, γιατί τους εγκατέλειψε αμέσως. Κι επειδή δεν έχει ποτέ δημοσιευτεί φωτογραφία του, οι μέν δικαιωματιστές ισχυρίζονται πως είναι έγχρωμος, οι δε φυλετιστές λευκός. Το θέμα αυτό θα μονοπωλήσει τα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως τις επόμενες ημέρες, διότι είναι πολλοί αυτοί που δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς γίνεται ένας 100% λευκός να νικάει τους μαύρους στα 100 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

  Είναι η πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια (από το 1972 στο Μόναχο με τον Βαλερύ Μπορζώφ, όπου όμως οι Αμερικανοί σπρίντερ είχαν χάσει το λεωφορείο) που ένας λευκός νικά τους μαύρους στον Τελικό των 100 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα 200 μέτρα αυτό έχει να συμβεί από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ 2000, όπου ο Κεντέρης νίκησε τους 7 μαύρους που τον κυνηγούσαν

 55. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @54. Πολύ ἐνδιαφέροντα!
  (Ὅσο γιά τόν Κεντέρη, νομίζω πώς δίνεις παραστατικώτατα τήν ἐξήγηση τῆς νίκης του 🙂 🙂 )

 56. voulagx said

  Στιγμιαίο χαϊκού:

  Ρε μαν
  θέλει μπαν
  ο φαν.

 57. Κυριάκος said

  Αυγουστίνο λέγανε και τον Κύπριο φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε από ζαρντινιέρα στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2006.

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλόν Αύγουστο σε όλους!

  Παραμονές Δεκαπενταύγουστου

  Σαν τη λαίδη Μακμπέθ σε υπνοβασία
  πιτσιλισμένη απ’ τον ασβέστη
  στα μαλλιά και το φόρεμα.
  και τα δωμάτια μοσχοβολούσαν
  παραμονές Δεκαπενταύγουστου.

  Οι φωτιές της ροδιάς. Η αυλή με τη βρύση.
  Τα μυρμήγκια που τρέχουν για να γλιτώσουν.
  Τα σκούπιζες και τα ‘ριχνες στο κηπάκι
  για να σωθούν.

  Ώρα έξι το απόγευμα και μάζευες
  την άγκυρα να ελευθερωθεί το σπίτι.
  Μάζευες τα σκοινιά κι άναβες τις μηχανές
  να φύγει το σπίτι, να σαλπάρει το σπίτι
  και να ταξιδέψει
  στο άσπιλε, αμόλυντε, άφθορε, άχραντε
  και σ’ εκείνο το θεόνυμφε που υποσχόταν δόξες.

  Μάνος Ελευθερίου
  Aπό τη συλλογή «Η πόρτα της Πηνελόπης»

 59. Κυριάκος said

  Άσχετο: Το ρολόι του σέρβερ πάει μια ώρα πίσω.

 60. dryhammer said

  Για μην αρχίσω για το πότε υπολογίζεται the shit to hit the Fan να ρωτήσω αν είναι το αρσενικό της Φ@νής (αλήστου μνήμης) κι αν είναι κι από χτες ακαταμάχητος (Irresistible). [Καβάτζωσε μάνι μάνι δυό ψευτώνυμα]

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  (Τώρα μοῦ ἔκανε κλικ!)
  Δεκαετία ’60 πρός ’70 παίχτηκε καί μία ταινία «Ὁ ζεστός μήνας Αὔγουστος»

 62. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Καί τό τραγούδι πού μπορεῖς νά βάλης τοῦ χρόνου. Ὅλα τά/’χει! Καί Ἐλύτη, καί Κουμιώτη, καί Λῖνο Κόκοτο! 🙂

 63. Triant said

  55: Νά ‘σαι καλά. Μ’ έκανες και γέλασα.

 64. … Τρ 17, Γενέσιον Πέτρου Φερμά, του μαθηματικού …

  Σα 14, Θανή Νίκου Φέρμα, του παινεμένου μαγκίτη.

 65. Γιάννης Ιατρού said

  60: Όχι κι από χθες, από τις 27/7

 66. … Ο καιρος του κολιού ειναι από Μάρτη έως Αύγουστο, …

  Μετά δυσκολίες

 67. Γιάννης Ιατρού said

  56: Πολύ καλό, είσαι ο Σαμουράι των ωορέων 🙂

 68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63 σεξιστικο-ρατσιστική «αιτιολογία» εποχής που ο πολυώνυμος φαν-τομάς δεν έχασε ευκαιρία να σερβίρει

 69. # 46

  Χορταστικές απαντήσεις που στηρίζονται που ; μήπως τις έζησες ή μελέτησες τα αρχεία ή διάλεξες αυτά που ήθελες να δεις γραμμένα (αυτό κάνουν όλοι είτε το παραδέχονται είτε όχι).
  Μου θυμίζεις τις επιθεωρήσεις στο ναυτικό που ειδοποιούσε ο ναύαρχος πότε θα κάνει «αιφνιδιαστική» επιθεώρηση, κρύβαμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, παίρναμε άριστα στην επιθεώρηση όλοι ικανοποιημένοι και την άλλη μέρα πάλι σκουπίδια παντού. Φυσικά ο ιστορικός που θα μελετήσει τα αρχεία θα απορήσει με την ετοιμότητα του ναυτικού αλλά θα το δεχτεί αφού έτσι το βρήκε… γραμμένο !
  Ετσι βγήκανε «ιστορικά» οι εκλογές του 61 άψογες στην βιογραφία του Κ.Κ. Α’, αθώος ο Νιάρχος για τον φόνο της Τίνας και λευκός σαν περιστέρι ο Μαρινάκης στον ιστορικό του μέλλοντος αλλά για όσους τον ζούμε τον Βαγγέλα δεν έχουμε την ίδια γνώμη (ούτε το κύρος) με τον μητροπολίτη Πειραιώς.
  (Τώρα αν σου πω πως άκουσα με τα αυτιά μου τον Μαντούβαλο να λέει πριν τις εκλογές στην Αμφισσα πως μόλις βγει η Νουδούλα θα «καθαρίσει» όλες τις κατηγορίες του χοντρού θα με πιστέψεις ; Πρέπει να το έχω γράψει στο ιστολόγιο και τότε αλλά σε επίσημα …αρχεία δεν θα βρεις την πληροφορία )
  Αν έχεις ζήσει γεγονότα ξέρεις πως αυτό που έζησες δεν θα το βρεις γραμμενο σχεδόν ποτέ, ο δημοσιογράφος «ξέρει» να κάνει την είδηση ελκυστική στο κοινό του, πρέπει να κόψεις εφημερίδες και τηλεόραση κάνα δυο χρόνια για να το καταλάβεις και 4 μήνες τουλάχιστον διακοπές για να νοιώσεις ελεύθερος από την επίδραση της όποιας δουλειάς. Οι περισσότεροι δεν το αντέχουν, η αλήθεια φοβίζει, η δουλειά-καψοχαρά, η θρησκεία, η πολιτική, ο οπαδισμός χαρίζουνι καταφύγια, σε πιο αμόρφωτους υπερισχύουν οι χαρτορίχτρες ο Μπουμπούκος και ο Μπόγδανος.τώρα, επί Σύριζα είχαμε άλλους αστέρες,

  Μην ανοίγεις τέτοιες κουβέντες μαζί μου,εγώ ξεκινάω από το αλφα και όχι από το έψιλον γιατί με συμφέρει, όπως εσύ που «ξεχνάς» πως η «δημοκρατία μας» ορκίσθηκε στον Γκιτζίκη και τον Σεραφείμ, γνωστούς φανατικούς …δημοκράτες, το τι συμφωνίες γίνανε δεν θα τις βρεις στα αρχεία.

 70. Δύο Αυγούστες των ΗΠΑ:

  Augusta, Maine: «Asking what is the capital of Maine is likely not a great pick-up line at a bar on a Saturday night.»
  (Διαβάζω ότι η Ωγκάστα επισημοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου 1849, αλλά
  it was set off and incorporated by the Massachusetts General Court in February 1797 as Harrington.
  In August, however, the name changed to Augusta after Augusta Dearborn, daughter of Henry Dearborn.
  )

  Augusta, Georgia, γνωστή, μεταξύ άλλων, για ένα από τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά γκολφ (το οποίο γίνεται τον Απρίλιο!).

 71. sarant said

  57 Σωστά!

  56 κε Φαν, μπαν, όλα ίδια είναι. Θα επιληφθώ.

 72. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα και καλό μήνα!
  Λεγόταν κάπου κάποτε και Πεντεφάς και Τραπεζοφόρος (διότι πλούσια τα ελέη του) ο μήνας Αύγουστος.
  Αύγουστος είναι και ο κύριος χαρακτήρας της ομώνυμης τριλογίας του Κνουτ Χάμσουν (:1927-Landstrykere, 1930-August, 1933- Men Livet lever), “αλήτης” και φαντασιοκόπος, γόνος της οικονομικής και βιομηχανικής αλλαγής που συντελείται στη Νορβηγία την εποχή 1850-1900, ο οποίος στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, ιδρύει Τράπεζα στο ψαροχώρι Πόλντεν και προσπαθεί να πείσει τον αγρότη Έζρα να πουλήσει τα χωράφια του και να γίνει μέτοχος σε αυτή, εκείνος όμως μένει πιστός στη γή του ( και σώζει, εν τέλει, το χωριό του). Χαρακτηριστικός ο σχετικός διάλογος (της τότε πραγματικής με την εικονική οικονομία, θα λέγαμε) και ακαιροσύγχρονος για σήμερα όπως κάθε τι “ρευστό”:
  «Έξαφνα είπε ο Έζρα σοβαρά:-Εδώ δε φτάνει για να ζήσουν και να τραφούν τόσοι άνθρωποι, Αύγουστε!
  Ο Αύγουστος ξαφνιάστηκε μ’ αυτόν τον τόνο και είπε: -Έτσι νομίζεις;
  – Όχι, δεν υπάρχει ούτ’ ένας άνθρωπος σ’ όλη τη γή που να ζει μονάχα σπό Τράπεζες κι από βιομηχανίες. Ούτε ένας σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
  -’Ετσι; Από τί ζούνε λοιπόν;
  -Από τρία πράγματα κι όχι από τίποτε άλλο, αποκρίθηκε ο Έζρα: Από το γέννημα στο χωράφι, από τα ψάρια στη θάλασσα, από τα ζώα και τα πουλιά στο δάσος. Απ’ αυτά τα τρία πράγματα.
  -Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ένα πλήθος άνθρωποι που ζουν από τα χρήματα.
  -Όχι, είπε ο Έζρα, ούτε μια ψυχή…» (μτφ Γιάννη Κότσικα. 1931)

 73. Α. Σέρτης said

  Νίκου Ζαχαριάδη=Νικολάου Ζαχαριάδη

 74. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κι ἄν ὀ Ἐρωτικός Αὔγουστος μέ τά φτερά, τίς γυμνές λαγόνες καί τό καρπούζι τοῦ Τσαρούχη σᾶς φέρνει στόν νοῦ τό μελοποιημένο ποίημα τοῦ Σαββόπουλου «Καλοκαίρι», εἶστε σέ καλό δρόμο! 🙂

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66 Ο καιρος του κολιού…
  ευκολίες 🙂

  και των παχιών μυγών
  θαλαμυγών

 76. Avonidas said

  Καλησπέρα από τα πάτρια.

  Μιας και πιάσαμε τους Αύγουστους και τις Αυγούστες, να αναφέρουμε και την Άντα Αυγούστα (καλά, Ωγκάστα) Λάβλεϊς, κόρη του Λόρδου Βύρωνα (και μοναδικό του νόμιμο τέκνο), πρώτη προγραμματίστρια στην Ιστορία (και πρώτη προγραμματιστής, να που χρειάζονται κι οι επίκοινοι τύποι), και προστάτιδα αγία των στρεσαρισμένων κωδικογράφων – καθόσον κατά δική της ομολογία έβριζε όταν έκανε debugging, 😛 χωρίς καν να έχει υπολογιστή να τρέξει το πρόγραμμα!

 77. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλό μήνα!

  – Αύγουστος τραπεζοφόρος, δια χειρός Σπ. Βασιλείου (1943)

  -Να θυμηθούμε και την καταπληκτική ταινία του Κουροσάβα «Ραψωδία τον Αύγουστο».
  https://www.athinorama.gr/lmnts/events/cinema/1004296/Poster.jpg.ashx?w=170&h=250&mode=max

 78. Νέο Kid said

  76. Πολύ τσιγκούνηδες αυτοί οι Εγγλέζοι!…
  Κοτζαμάν λόρδος ο άλλος και δεν έδινε λεφτά να πάρει ένα κομπιούτερ στο κορίτσι; …

 79. Κιγκέρι said

 80. Avonidas said

  #78. Όχι μόνο δεν της έπαιρνε κομπιούτερ, αλλά υμνούσε τους Λουδδίτες που σπάγανε τους μηχανικούς αργαλειούς.

  Μεγάλος μπούμερ 🙂

 81. Spyros Goudevenos said

  Ίσως να έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο η παροιμία «κάθε πράμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο» να μην είναι ανθρωποκεντρική αλλά να αφορά τον ίδιο τον κολιό. Δηλαδή κάθε πράγμα γίνεται στον καιρό του και ο κολιός κάνει τη δουλειά του, την αναπαραγωγική, τον Αύγουστο.

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Άγουστος επάτησε την άκρα του χειμώνα ήλεγε η λαλά μου.

  >>Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, δρίμες ή μερομήνια,
  εξ ου επίσης και Δριμάρης όπως και Πενταφάς και Τραπεζοφόρος εξαιτίας της αφθονίας του, ο Αύγουστος
  Στα βυζαντινά χρόνια το έτος τελείωνε στις 31 Αυγούστου και πρωτοχρονιά ήταν η 1η Σεπτεμβρίου. Γι` αυτό η τελευταία μέρα του Αυγούστου λέγεται και Κλειδοχρονιά.
  Την παραμονή της 1ης Αυγούστου, σε πολλά μέρη συνηθίζουν ν’ανάβουν φωτιές και να τις πηδούν , γιατί πιστεύουν πως την Π ρ ω τ α υ γ ο υ σ τ ι ά αρχίζει μια νέα χρονική περίοδος και πρέπει πηδώντας τις φωτιές να μπουν καθαροί και αμόλυντοι σ’ αυτήν
  https://www.mesaralive.gr/post/o-augoustos-einai-edw/articles/32553
  σσ στο τέλος στο λινκ λεει για τη νηστεία στις 29/8 του Αποκεφαλιστή, όπως έμεινε να τον λένε
  …………………………………………..

  Εις την Μάδυτον:
  “Άκστους, Παράκστους, καλώς μας ηύρ’ η γι’ Άκστους!”….

  “Αύγουστε τραπεζοφόρε νά’σουν τρεις βολές το χρόνο!” …
  (Γ.Α.Μέγα, “Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας”) …

  Οι τσοπάνηδες μάλιστα την πρωταυγουστιά έχουν και τη “σκυλομαντεία”. Σηκώνονται πολύ πρωί, βαθιά σχεδόν χαράματα, και κοιτάζουν τα σκυλιά πως κοιμούνται. Κι αν αυτά κοιμούνται ξάπλα με τεντωμένα τα πόδια, λένε: “Καλοχειμωνιά θά’χουμε και γλυκοκαιριά”.
  Αν δούνε όμως πως αυτά κοιμούνται μαζεμένα, κουλουριασμένα με το κεφάλι χωμένο στα πόδια τους, τους ακούς να λένε: “Κακοχειμωνιά θά’χουμε φέτος, κακοχειμωνιά με χιόνια και παγοβροχιές. (Βασίλη Λαμνάτου, “οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας”)
  Δρίμες: Από το “Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν “Ηλίου…
  https://www.xalkidikipolitiki.com/2017/08/01/avgoustos-etima-parimies-drimes-kai-merominia/
  …………………………………….

  Δρίμες ή Αλουστίνες ,
  και Φεγγαράς άλλη ονομασία του Αυγούστου
  https://www.cretalive.gr/apopseis/epatisen-o-aygoystos-1
  σσ κι εδώ η λαϊκη (παρ)ονομασία: Αποκεφαλιστής

 83. ymalliaros said

  Καλησπέρα,
  Κυριάκο, (δεν ξέρω νούμερο, είμαι από κινητό). Η WordPress δεν ασχολείται με θερινή και χειμερινή ώρα. Κρατάει μόνιμα την ίδια, χειμώνα καλοκαίρι!

  Για το περί «κολιού τον Αύγουστο», το εξηγεί πολύ ωραία ο Ποταμιάνος (θαρρώ) στο διήγημα «ο κολιός και τα χούγια του»: είναι ο κολιός ΩΣ τον Αύγουστο. Από Μάρτη, όπως λέει και συσχολιαστής (ο Γ.Κ.; – δεν θυμάμαι)

 84. sarant said

  83 Στο άρθρο τα λέει, μπρε, και με πηγή εσένα (περσινό σου σχόλιο)

  81 Μόνο που οι παροιμίες είναι ανθρωποκεντρικές 🙂

 85. Πέπε said

  @50 (λινκ):

  > «Γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά, ακόμη και στους εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

  Μέσα σ’ όλο αυτό το διάστημα από τότε που έσκασε ο κορονοϊός, καθιερώσαμε τόσο πολλές συνήθειες, πρωτύτερα απολύτως αδιανόητες, ώστε σαν να έχουμε ξεχάσει λίγο ποιο είναι το υποτιθέμενο νόημά τους. Για να το ξαναπάμε λίγο.

  Μέσα στο μαγαζί φοράμε μάσκες, έτσι; Γιατί; Γιατί όλοι είμαστε δυνάμει θετικοί. Και ο εμβολιασμένος, και αυτός που πριν μία ώρα βγήκε αρνητικός, και όλοι. Ποια ακριβώς είναι η διαφορά ανάμεσα στον δυνάμει θετικό και στον στάνταρ θετικό; Και άλλωστε δε μιλάμε για στάνταρ θετικούς, αλλά για ανεμβολίαστους, άρα για απλώς δυνάμει θετικύς. Οπότε, ξαναρωτώ, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον δυνάμει θετικό και στον άλλο δυνάμει θετικό; Η πιθανότητα, θα πει κανείς. Ναι, αλλά ο σκοπός των μέτρων είναι να εξαλείψουν και την ελάχιστη πιθανότητα, στη βάση του ότι είναι μεν σφόδρα απίθανο να με οδηγήσεις στον θάνατο αλλά προτιμώ να το αποκλείσω εντελώς.

  Άλλο:

  Ποιο ήταν το πρόβλημα όταν κυκλοφορούσαμε με μάσκες στα μαγαζιά αλλά ήμασταν όλοι ανεμβολίαστοι; Ότι μεταδιδόταν ο ιός, θα πει κάποιος. Α, και τότε γιατί φοράγαμε μάσκες; Και γιατί κρατάγαμε αποστάσεις και φορούσαμε γάντια και ντετολιάζαμε τα πάντα με πάθοςκαι μανία, αφού και πάλι μεταδιδόταν ο ιός; Φταίει που σας είπαμε να τα κάνετε όλα αυτά αλλά φανήκατε αμελείς στις υποχρεώσεις σας και ατομικά ανεύθυνοι, θα πει κάποιος. Α, και γιατί τότε οι συνολικές μας (εθνικά) επιδόσεις στη μετάδοση και στους θανάτους / διασωληνώσεις κλπ. υπήρξαν τόσο αξιοπανηγύριστες;

  Άσ’ το, μπάζει από παντού. Πες απλά ότι είναι καλό να εμβολιαστούμε και αρκεί. Από κει και πέρα, you have the rifht to remain silent γιατί θα τα γυρίσεις εις βάρος σου.

 86. ymalliaros said

  84 (εύκολο να βρεθεί ο αριθμός, αφού είναι επόμενος) Φταίει η διαγώνια ανάγνωση λόγω κινητού και επανάληψης. Αλλά που ασχολήθηκαν ξανά αρκετοί. Αλλά απ’ την άλλη φέτος έδωσα και πηγή! Του χρόνου πάλι 🙂
  Το καταλάβατε ή να το επαναλάβουμε (λέμε οι εκπαιδευτικοί, υπάρχει και σχετικό ανέκδοτο).

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81,84β πάντως, τώρα που επιχειρήσαμε να το ερμηνέψουμε κι αλλιώς, «στον καιρό του» (ήρθε ο καιρός του/της, είναι στον καιρό του/της) λεγόταν από τους παλιούς κάτω ότι είναι η ώρα/είναι η ηλικία του/της να παντρευτεί. Και για ζώα όμως «ο καιρός του» είναι οι μέρες ζευγαρώματος 🙂

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  85: Για να το δούμε και ανάποδα, όλη αυτή η φασαρία γίνεται, επειδή οι ανεμβολίαστοι δεν πάνε να εμβολιαστούν, ώστε να ξεμπερδεύουμε τελοσπάντων. Δεν μπορούμε να εμβολιαστούμε για τον καύσωνα ή για τις πυρκαγιές, μπορούμε όμως να εμβολιαστούμε για τον κορονοϊό. Ούτε ο Γώγος μάς φταίει ούτε κανένας άλλος από όσους λένε τα λογικά. Τι διάολο, τα παιδιά τους και τα σκυλιά τους τα εμβολιάζουν με δεκάδες εμβόλια, τον εαυτούλη τους τόσο πολύ τον αγαπάνε και βρίσκουν ένα σωρό ανόητες δικαιολογίες, για να μην πράξουν το αυτονόητο; Που θα τους βοηθήσει στο κάτω-κάτω να τον προφυλάξουν ουσιαστικά; Έλεος, πολύ το κουράσαμε και κάνει και ζέστη. Συγγνώμη για το ύφος, αλλά, και μόνο στη σκέψη κι άλλης καραντίνας, φορτώνω άσχημα.

 89. sarant said

  87 Χμμμ… έξυπνο!

 90. Πέπε said

  88

  Καθόλου δεν έχω πεισθεί ότι σε περίπτωση μιας ακόμη καραντίνας υπαίτιοι θα είναι οι ανεμβολίαστοι.

  Πέρασα πρόσφατα από το μεγάλο χωνευτήρι των λαών, τον Ελ Βενιζέλο. Χιλιάδες άνθρωποι, προερχόμενοι από τα εφτά πέρατα της γης, ο καθένας βέβαια με το πιστοποιητικό του (εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ κλπ.) το οποίο όμως προφανώς δε θεωρείται επαρκές, γιατί αν ήταν επαρκές δε θα χρειαζόταν κανένα άλλο μέτρο, και αφού υπάρχουν κι άλλα μέτρα συνάγεται ότι όλα αυτά τα στίφη είναι δυνάμει θετικοί.

  Όλοι αυτοί λοιπόν συρρέουν εκεί κατά ρυάκια. Κάθε ρυάκι ξεκινάει από κάποια γωνιά του κόσμου, φτάνουν όλα εκεί, ανακατεύονται, και μετά ξαναξεχωρίζουν σε καινούργια ρυάκια που εξακτινώνονται και πάλι προς κάθε γωνιά του κόσμου. Όση ώρα βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου, συμπεριλ. μετρό-λεωφορείων, σε κάποιες φάσεις στέκουν σε αποστάσεις μεταξύ τους (π.χ. οι καθήμενοι στις αίθουσες αναμονής), σε άλλες όχι (π.χ. όταν ανοίξει η πύλη και πάνε στην ουρά επιβίβασης όλοι μαζί, ή στο λεωφορειάκι που σε πάει στο αεροπλάνο, που είναι πήχτρα, ή στο ίδιο το αεροπλάνο που επίσης είναι πήχτρα). Η δε ροή αυτών των ρυακιών είναι ασταμάτητη: επειδή έφυγες δε σημαίνει ότι μαζί σου έφυγαν και όλοι όσοι ήρθαν μαζί σου και μετά ήρθαν καινούργιοι – η αλληλεπικάλυψη είναι διαρκής 24/7.

  Όσοι από αυτούς είναι εμβολιασμένοι, μπορούν να το κολλήσουν από τον ένα στον άλλο, και ο ιός να κάνει σάλτους από εμβολιασμένο σε εμβολιασμένο μέχρι να βρει έναν ανεμβολίαστο ν’ αράξει.

  Αν το φανταστείς όλο αυτό σε εικόνα, μπαλάκια που άλλοτε σμίγουν κι άλλοτε αραιώνουν, άλλοτε χωρίζονται σε ομάδες κι άλλοτε πάνε όλα μαζί ή σπάνε τις ομάδες και φτιάχνουν καινούργιες, αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως ό,τι συμβαίνει μέσα στον Ελ Βενιζέλο αφορά εξίσου άμεσα και όσους δεν έχουν πατήσει το πόδι τους εκεί.

  Και όλο αυτό δικαιολογεί τη στοχοποίηση των ανεμβολίαστων;

  Όχι Γιάννη. Ο κόσμος λέει «είναι καλό να εμβολιαστείτε, γιατί αν δεν προφυλάξετε τον εαυτό σας μην περιμένετε ότι εμείς θα κάνουμε το παραμικρό για να προφυλάξουμε το σύνολο», κι όχι «είναι αδιανόητη ανευθυνότητα να κυκλοφορείς μες στο σουπερμάρκετ μοιράζοντας απλόχερα τη μετάλλαξη Δέλτα [που αυτονόητα κουβαλάς αφού είσαι ένα ανεμβολίαστο ρεμάλι]».

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ψάχνοντας ρίμες για τον Αύγουστο:
  Μη με παίρνεις και με ψάχνεις κάθε Αύγουστο, είναι άνοστο αστείο και κακόγουστο
  τραγουδάει λέει ο Βασίλης Καράς!
  Αυγουστος, άλουστος, άγουστος, ανήκουστος, άγευστος, άμουστος(της παροιμίας), άγκρουστος*
  *κρητικά η αγρωστις- σκληρό φυτοζιζάνιο που το κάνουν τώρα χλοοτάπητες

 92. Πέπε said

  91

  Διαβαστά, Αύγουστο-κακόγουστο ακούγεται ελεεινά αποτυχημένο. Στα τραγούδια όμως, όταν ο στίχος είναι ιαμβικός ή τροχαίκός (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία), το προπαροξύτονο τέρμα στίχου ταυτίζεται με το οξύτονο. Με άλλα λόγια, ή θα είναι παροξύτονο ή δε θα είναι, χωρίς περαιτέρω διακρίσεις.

  Σ’ αυτό το σημείο ο Βασίλης Καράς είναι με καλή παρέα (κατά την προσφιλή έκφραση του νοικοκύρη μας), μαζί λ.χ. με τον… Ελύτη: βγαίνει στα βουνά – βίρα μάινα!!

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  92 Ναι,ακριβώς!

  Να ερευνώ σαν τον Κουστώ
  το σώμα σου τον Αυγουστο 🙂

  Καληνύχτα. Ξυπνημα νωρις, με τη δροσούλα λμτ!

 94. Πέπε said

  @38

  > Κατά τον Άμποτ, στην Μακεδονία έλεγαν (1901) την παροιμία «κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολοιός τον Αύγουστο», διότι η καρακάξα (ο αρχαίος κολοιός) είναι το τυπικό πουλί του Αυγούστου [ίδε και Αισώπου «Κολοιός και Αλώπηξ»]

  Το διάβασα αυτό και για κάποιον λόγο σκέφτηκα: μήπως εννοεί καλιακούδα αντί για καρακάξα; Δεν ξέρω γιατί η λέξη «κολοιός» μου έφερε στον νου την καλιακούδα, η οποία άλλωστε δεν ξέρω ποιο ακριβώς κορακοειδές είναι (η καρακάξα ξέρω). Γκούγκλαρα λοιπόν και βρήκα ότι, τουλάχιστον κατά τη Βικιπαίδεια, κολοιός δεν είναι κανένα από τα δύο αλλα΄η κάργια. Επί τη ευκαιρία έμαθα ότι κι η κάργια δεν είναι αυτό που νόμιζα (είχα την εντύπωση ότι κάργια είναι η σωστή ονομασία για ένα πουλί που συνήθως το λέμε κοράκι αλλά δεν είναι το κανονικό κοράκι, είναι γκρι με μαύρο αντί για ολόμαυρο και είναι πολύ συνηθισμένο σε οικισμούς, ακόμη και σε πόλεις – τελικά είναι άλλο).

  Το θέμα όμως είναι ότι το άρθρο της βικιπαίδειας, στο εδάφιο για τα ονοματολογικά της κάργιας, έχει μεγάλο λεξιλογικό ενδιαφέρον. Μεταξύ πολλών άλλων, παραθέτω ενδεικτικά:

  Η λαϊκή ελληνική ονομασία κάργια έχει επίσης διφορούμενη προέλευση, αλλά το πιθανότερο είναι να προέρχεται από την τουρκική λέξη karga για το πτηνό,[7] εξ ου και η μεταμεσαιωνική φράση: «βοώ την κάργαν», κομπορρημονώ, και η μεταγενέστερη φράση «μάς κάνει τον κάργα», τον βαρύμαγκα, [8] σχετιζομένη πιθανώς με το όρθιο παράστημα του πτηνού όταν στέκεται ή περπατάει.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1

 95. Κοίτα να δεις κάτι περίεργα πράγματα… ο Τεντογλου μπήκε τελικό με ένα μόνο αλμα που έπιασε το όριο και μια μέρα μετά πήρε το χρυσό χωρίς να μας προσκαλέσι να ξενυχτήσουμε !!
  Αλλά δεν τον μάθαμε χθες…
  Και δεν ήταν από την Λάρισσα αλλά από τα Τρίκαλα αν θυμάμαι καλά !!

  Αντε σε λίγο να δούμε και τον Πετρούνια που πάει για το ριπίτ όπως λέμε στην Φωκίδα (ούτε αυτός μας προσκάλεσε αλλά αγωνίζεται πρωί κι όχι μαύρα μεσάνυχτα)

 96. κι ο Τζιόλης στην Νόριτς, στα χνάρια του Γιαννούλη…ο Κούτσιας να παίρνει φέτος σειρά γιατί το βαρύ πυροβολικό θα είναι ο Κωνσταντέλιας

 97. ΓιώργοςΜ said

  90 Είναι δύο χωριστά θέματα.
  1. Τα μέτρα
  2. Η επικοινωνιακή διαχείριση

  Τα (όποια) μέτρα είναι αθροιστικά, όπως και οι παράγοντες κινδύνου. Οι ανεμβολίαστοι έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο όταν προσβληθούν, άρα η πιθανότητα να μεταδώσουν είναι κι αυτή υψηλότερη. Όταν κουβαλάς ένα νεροπίστολο μπορείς να βρέξεις κόσμο, αλλά όταν κουβαλάς μια μάνικα. Αν βάλεις μια σίτα μπροστά στο νεροπίστολο είναι πιο αποτελεσματική από το να τη βάλεις μπροστά στη μάνικα επίσης.
  Πρέπει επίσης να διατηρηθεί η ισορροπία μέτρων-φυσιολογικής ζωής. Αν, σε ακραίο παράδειγμα, ήταν απολύτως αποτελεσματικό μέτρο να κρατήσουμε την αναπνοή μας για 10 λεπτά, δεν θα επιβίωνε κάνεις.

  Όσο για την επικοινωνία, σαφώς και η στοχοποίηση είναι δικαιολογία σχολικού επιπέδου για αποποίηση ευθυνών. Αλλά πιστεύω πως αν αμφισβητούμε τα μέτρα αντί να καταγγέλλουμε τη στοχοποίηση, κουβαλάμε νερό σε λάθος πηγάδι.

 98. Πέπε said

  97

  Αν όλα τα μέτρα ήταν ουσιαστικά και αποτελεσματικά, θα ήταν όντως οι ανεμβολίαστοι που χαλάνε το σχέδιο, οπότε η στοχοποίησή τους δε θα ήταν τόσο άδικη.

 99. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  Χρυσά μετάλλια σε κουπί και πήδημα, τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά !
  Μίλτος Τεντόγλου: Χρυσός Ολυμπιονίκης στο μήκος με τελευταίο άλμα στα 8,41

 100. ΚΩΣΤΑΣ said

  99 —> … σε κουπί και πήδημα… 🤣
  η καθημερινότητα του Έλληνα.

  Μπράβο! στα παιδιά.

 101. nikiplos said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.
  Συνάδελφος, 35χρονος, καθ’ όλα υγιής χωρίς ΥΝ, πλήρως εμβολιασμένος, μετέφερε ένα φιλικό του ζεύγος (πατέρα γιό) από επαρχία – Αθήνα και τούμπαλιν για αθλητικές επιδόσεις του υιού, Μετά από την επιστροφή τους, κάνα δύο εβδομάδες, ο συνάδελφος είχε δέκατα και ανέβασε πυρετό. Κοντολογίς έκανε ράπιντ-αρνητικό αλλά επειδή τα συμπτώματα δεν έφευγαν, έκανε μοριακό-θετικό. Έκαναν όλοι οι υπόλοιποι, ράπιντ αρνητικά, ο υιός μοριακό-θετικό. Ο Συνάδελφος ταλαιπωρείται 7 μέρες με υψηλό πυρετό, τρεμπόν, εισπνεόμενα κλπ και τον έχει πάει αίμα…
  Κατακλείδα: Εμβολιαστείτε, φοράτε μάσκα όπου μπορείτε.

 102. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, μπράβο στον Μίλτο Τεντόγλου!

  94 Πρέπει να το δω αυτό το άρθρο.

 103. spiridione said

  Από τα ωραία Γρεβενά

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99 Ν’ ανησυχώ που στη άρση βαρών, κλαίμε; 😦
  …………………………………………………………………………….
  Έστω και χωρίς το «HELLAS» στη στολή, ο Μίλτος Τεντόγλου προκρίθηκε στον τελικό του άλματος εις μήκος.Ο Έλληνας πρωταθλητής «πέταξε» στα… 8.22 και πήρε ένα από τα εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό, που διεξαχθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (04:20).
  Χρειάστηκε μάλιστα μόλις ένα άλμα για να μπορέσει να περάσει το όριο των 08.15 και να πιάσει τον αρχικό στόχο του.
  «Ήθελα να κάνω μόνο ένα άλμα σήμερα, ένα ασφαλές άλμα ώστε να μην κουραστώ», εκμυστηρεύτηκε στην κάμερα της ΕΡΤ, προσθέτοντας: «Δεν έτρεξα και πολύ γρήγορα αλλά ήταν αρκετά καλό άλμα. Προκρίθηκα και αυτό ήταν που θέλαμε».
  Από εκεί και πέρα, αναφερόμενος στον τελικό, ξεκαθάρισε πως «είναι άλλος αγώνας» και θα μπει διαφορετικά.
  Προχθές, από το 2ο λινκ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/07/31/meze-491/#comment-751291

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το…Κεραμιδαριό και στους αθλητές:
  Δέσποινα Τούση, διακριθείσα αθλήτρια της ρυθμικής με 18,170 μόρια δεν περνά στα ΤΕΦΑΑ λόγω ΕΒΕ
  η αδυναμία της να φτάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στις πρακτικές δοκιμασίες, οι οποίες δεν σχετίζονταν με το δικό της αντικείμενο ενασχόλησης (ρυθμική γυμναστική), είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να δηλώσει τα ΤΕΦΑΑ στο μηχανογραφικό δελτίο, παρά το γεγονός ότι ως διακριθείσα αθλήτρια δικαιούταν κι έξτρα μοριοδότηση.
  https://www.alfavita.gr/panellinies/354290_baseis-2021-epiase-18170-moria-alla-den-mpainei-sta-tefaa-logo-ebe

 106. Καλημέρα
  Από την κομπιούτα σήμερα, έχουμε και σωστά τα ονόματα 🙂
  Συνέχεια στο 83 (κι 84) Καλά θυμόμουνα, Θέμος Ποταμιάνος είναι, «Εδώ Βυθός» κι ήταν σε βιβλίο με κείμενα για την Α’ Λυκείου κάποτε. http://3lykeiokeratsiniou.weebly.com/uploads/1/6/0/1/16019314/a_lykeioy_1960.pdf Ξεκινάει στη σελίδα 190 με την οικογένεια του σκόμβρου(sic) και συνεχίζει με άλλα.
  Όμως, ενώ γράφει για τον κολιό πως ξεκινάει από τον Μάρτη, δεν αναφέρει την παροιμία για τον Αύγουστο. Άρα, απ’ αλλού το έχω το άκουσμα και δεν ξέρω από πού!

 107. Γιάννης Ιατρού said

  104: 👍😂 θά έλθει τον Σεπτ. ο πηΔημας να οργανώσει την ομάδα, λέει. Και ήλπιζα πως θα κρατούσε το λόγο του.. Αλλά τι άλλον να περιμένεις…

 108. nikiplos1 said

  Άρση βαρών και στίβος είναι κατεξοχήν αθλήματα που η ντόπα μετράει. Αυτό και ο Ιακωβίδης τελείωσε σε κιλά, στα οποία ξεκινούσαν οι υπόλοιποι αθλητές.

 109. Georgios Bartzoudis said

  94 Πέπε said: «38> Κατά τον Άμποτ, στην Μακεδονία έλεγαν (1901) την παροιμία «κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολοιός τον Αύγουστο», διότι η καρακάξα (ο αρχαίος κολοιός) είναι το τυπικό πουλί του Αυγούστου [ίδε και Αισώπου «Κολοιός και Αλώπηξ»]
  @Το διάβασα αυτό και για κάποιον λόγο σκέφτηκα: μήπως εννοεί καλιακούδα αντί για καρακάξα; Δεν ξέρω γιατί η λέξη «κολοιός» μου έφερε στον νου την καλιακούδα, η οποία άλλωστε δεν ξέρω ποιο ακριβώς κορακοειδές είναι (η καρακάξα ξέρω). Γκούγκλαρα λοιπόν και βρήκα ότι, τουλάχιστον κατά τη Βικιπαίδεια, κολοιός δεν είναι κανένα από τα δύο αλλα΄η κάργια. Επί τη ευκαιρία έμαθα ότι κι η κάργια δεν είναι αυτό που νόμιζα (είχα την εντύπωση ότι κάργια είναι η σωστή ονομασία για ένα πουλί που συνήθως το λέμε κοράκι αλλά δεν είναι το κανονικό κοράκι, είναι γκρι με μαύρο αντί για ολόμαυρο και είναι πολύ συνηθισμένο σε οικισμούς, ακόμη και σε πόλεις – τελικά είναι άλλο).
  Το θέμα όμως είναι ότι το άρθρο της βικιπαίδειας, στο εδάφιο για τα ονοματολογικά της κάργιας, έχει μεγάλο λεξιλογικό ενδιαφέρον. Μεταξύ πολλών άλλων, παραθέτω ενδεικτικά:
  Η λαϊκή ελληνική ονομασία κάργια έχει επίσης διφορούμενη προέλευση, αλλά το πιθανότερο είναι να προέρχεται από την τουρκική λέξη karga για το πτηνό,[7] εξ ου και η μεταμεσαιωνική φράση: «βοώ την κάργαν», κομπορρημονώ, και η μεταγενέστερη φράση «μάς κάνει τον κάργα», τον βαρύμαγκα, [8] σχετιζομένη πιθανώς με το όρθιο παράστημα του πτηνού όταν στέκεται ή περπατάει.

  # Τα περί ών, τα λεει Άμποτ. Εγώ πάντως μπορώ να προσθέσω ότι και ΣΗΜΕΡΑ (κυριολεκτικώς) εν Μακεδονία κατά τον Αύγουστο, το κορακοειδές που επικρατεί είναι η καρακάξα. Ένα άλλο κορακοειδές το οποίο εν Μακεδονία επικρατεί τον χειμώνα, είναι η ολόμαυρη γκαϊλα (την οποία λένε και κάργα).
  # Τέλος, δεν εχω και τόση εμπιστοσύνη στη Βικιπαίδεια, και θεωρώ ότι οι παραπομπές σ’ αυτήν είναι σε «οιονεί» ανώνυμο συντάκτη. Βέβαια, παραθέτεις το λινκ και μπορεί να ψάξει κανείς για να διαπιστώσει αν υπάρχουν αξιόπιστες παραπομπές, αλλά με τέτοια ζέστη δυσκολεύεται και το ψάξιμο. Άλλωστε, έχω πικρή πείρα από αναξιόπιστες παραπομπές στη Βικι, και μια τέτοια επισήμανα κατά το παρελθόν στο ιστολόγιο αυτό.

 110. Πέπε said

  109 τέλος:

  Γενικά συμφωνώ στις επιφυλάξεις για τη βικιπαίδεια. Αλλά έχω δει άρθρα που κράζουν προχειρότητα και άγνοια. Αυτό δεν κράζει. (Αυτό δεν είναι εγγύηση εγκυρότητας, απλώες δεν είναι βεβαιότητα ακυρότητας.)

 111. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @94, 109 κλπ. Ἀφῆστε τους νά λένε. Εἶναι κάργα καί ὄχι κάργια!

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τις προάλλες πάντως ο διάλογος Στραβελάκη-Δήμα στον Σκάει ήταν από κωμικός έως εξοργιστικός. Ο Στραβελάκης να προσπαθεί αγχωμένος να περιορίσει την εγκατάλειψη του αθλητισμού από την πολιτεία/κυβέρνηση μόνο στην άρση βαρών, αφού «σε όλα τα άλλα αθλήματα βλέπουμε αλλεπάλληλες επιτυχίες» και ο Δήμας να συνεχίζει την κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενος ότι από το 2015 ξεκίνησε πόλεμος εναντίον της άρσης βαρών. Συμπέρασμα: για τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών τα εύσημα στην κυβέρνηση (όχι στην υπερπροσπάθεια των ίδιων, στη στήριξη και στις οικονομικές θυσίες των δικών τους και στην ενίσχυση από τους ιδιώτες χορηγούς) και για τα παράπονα του Ιακωβίδη και τον μαρασμό της άρσης βαρών το ανάθεμα στον συνήθη ύποπτο ΣΥΡΙΖΑ. Απλούστατον.

 113. Κιγκέρι said

  Για τις εκφράσεις και τις παροιμίες έχω την αίσθηση ότι μπερδευόμαστε χωρίς λόγο:

  «Κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο», ήτανε μια χαρά σωστή παροιμία τότε που βγήκε και εννοεί ότι τον Αύγουστο το κρέας του κολιού είναι πιο νόστιμο, επειδή είναι πιο παχύ και πιο λιπαρό, ακριβώς διότι είναι σε περίοδο αναπαραγωγής. Τότε όμως τα αλιευτικά μέσα της εποχής δεν επέτρεπαν την υπεραλίευση και δεν κινδύνευαν οι πληθυσμοί των ψαριών – σήμερα που αυτές οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η παροιμία δεν ισχύει πια.

  «Κάνει τον κάργα», ο συσχετισμός «με το όρθιο παράστημα του πτηνού όταν στέκεται ή περπατάει», εμένα μου φαίνεται κάπως τραβηγμένος. Από τη στιγμή που την ίδια σημασία έχουν οι εκφράσεις «κάνει τον καμπόσο» και «κάνει τον βαρύ», πιο λογικό είναι να σχετίζεται με την έννοια της ποσότητας. Εξ άλλου, δεν νομίζω να δικαιολογείται και η αλλαγή του γένους, κάνει τον κάργα αντί για κάνει την κάργια.

  Επίσης, Πέπε @ 94, λες «είχα την εντύπωση ότι κάργια είναι η σωστή ονομασία για ένα πουλί που συνήθως το λέμε κοράκι αλλά δεν είναι το κανονικό κοράκι, είναι γκρι με μαύρο αντί για ολόμαυρο και είναι πολύ συνηθισμένο σε οικισμούς, ακόμη και σε πόλεις – τελικά είναι άλλο».

  Επειδή είχα κι εγώ πρόσφατα ανάλογες ορνιθολογικές αναζητήσεις, νομίζω ότι το πουλί που περιγράφεις είναι η κουρούνα.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B1

 114. Πέπε said

  113

  Ναι, η κουρούνα είναι. Το Ηράκλειο είναι γεμάτο. Στην Αθήνα δε νομίζω να είχαμε.

  Όλα αυτά τα παρόμοια πουλιά έχουν και παρόμοιες ονομασίες: κοράκι, κουρούνα, κάργια, καρακάξα… Όλα με κ-ρ, και το corvus επίσης, ενώ ούτε ομόρριζα είναι ούτε ηχοποίητα! (Η καρακάξα ίσως είναι, αλλά μόνο αυτή)

  Η κίσσα και η καλιακούδα κάπως διαφοροποιούνται, ως λέξεις, αλλά πάλι από κ-. Ακόμη κι ο κότσυφας!

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πέπε, μ΄έχει απασχολήσει αυτό το θέμα των κορακοειδών και απλώς τώρα ξεχάστηκα και δεν είπα τις σοφίες μου 🙂
  Κοράκους μόνο είχαμε όθε ν τα μέρη μου και κίσσες (τρώγαμε «που και μια» τον καιρό του κυνηγιού – θα έχω μαδήσει μερικές αλεποκ 🙂 ). Α! και κοτσυφούς εννοείται.
  Τις καρακάξες, καλιακούδες κουρούνες, κάργιες – βάλε και τις μάινες- για ξεκάρφωμα, τις έμαθα κατόπιν.
  Με την άδεια σας θα βάλω στη συνέχεια φωτό τους, μπας και το ξεκαθαρίσουμε 🙂

  Κάργα- δοκιμή

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η κουρούνα που λέει και το Κιγκέρι

  Η κυρα καρακάξα η τρίχρωμη

  Κίσσα η τετραχρωμη(και βάλε) κλέφτρα

 117. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μιλάνε κιόλας άμα λάχει να ‘ουμ.

 118. Κιγκέρι said

  115, 116: Λοιπόν Έφη,

  κίσσες βλέπω και μέσα στην Αθήνα, στον Εθνικό Κήπο, αλλά και σε διάφορα παρκάκια στο Παγκράτι, μια φορά μάλιστα ήρθε μία στο κάγκελο του μπαλκονιού μου! Δεν ήξερα τότε τι πουλί είναι, το γκούγκλισα, αλλά είναι τόσο χαρακτηριστικό το φτερό του το γαλάζιο, που μια φορά άμα το δεις, δεν το μπερδεύεις με άλλο.

  Καρακάξες επίσης έχει πολλές στην Αθήνα και νομίζω μάλιστα ότι ανταγωνίζονται με τις κίσσες, τις διώχνουν αν πλησιάσουν στην ίδια περιοχή. Παρέμπ., η κλέφτρα στον τίτλο της όπερας του Ροσίνι, «la gazza ladra», καρακάξα είναι κι όχι κίσσα.

  Κοράκι-κοράκι δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ μου.

  Κουρούνες έχει σμήνη στη Λάρισα, τόσες που ο Δήμος προσέλαβε γεράκια για να τις αντιμετωπίσει:

  https://www.kosmoslarissa.gr/blog/larisa/ta-korakia-tis-larisas-%E2%80%A6ta-vapsane-mayra-%E2%80%93-kai-deytero-geraki-stin-ypiresia-toy-dimoy

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  118 >>Κοράκι-κοράκι δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ μου.
  Παράξενο. Έχει πολλά κοράκια (και σε πουλιά 🙂 ) η Αθήνα/Αττική. Στο Χαλάνδρι, κοντά στο κέντρο που μένω, ίσως επειδή είναι κοντά η Ρεματιά ; ακούμε σχεδόν καθημερινά τα κρα κρα τους. Πότε πότε τα κυαλάρω πάνω στους κοντινούς κυπαρισσόκεδρους. Αναρωτιόμαστε τί βρίσκουν και τρώνε (σε ψοφίμια που είναι τα αγαπημένα τους γιατί καρπούς/φρουτα όλο και έχουν οι κήποι). Έχουν πολύ αφοβιά/θράσος.
  Έχει μαύρα και γκριζόμαυρα- τα γνωρίζω από μακριά,περισσότερο από το «στήσιμό» τους και βέβαια το κρώξιμό τους! 🙂

 120. Γιάννης Ιατρού said

  Στις καρακάξες η φύση τους δίνει ωραία χρώματα και χάρη στο πέταμα, κι ας τις ειρωνεύεται ο κόσμος… Ίσως για την φωνή τους;
  Εδώ κολάζ από διάφορες λήψεις στο εξοχικό (έχω και για κίσσες κλπ.). Ζωολογικός κήπος έχουμε γίνει, με ασβούς, αλεπούδες κλπ.

 121. sarant said

  118 Μπα; Καρακάξα είναι η κλέφτρα κίσσα; Κοίτα να δεις!

 122. Κιγκέρι said

  121: Ναι, Νικοκύρη,

  καρακάξα είναι και, χωρίς να ξέρω με βεβαιότητα, θέλω να πιστεύω ότι ο μεταφραστής προτίμησε να διατηρήσει τη μορφή και τον ρυθμό του πρωτότυπου τίτλου (άρθρο, δύο δισύλλαβες λέξεις, παρήχηση του -α) στον ελληνικό (άρθρο, δύο δισύλλαβες λέξεις, παρήχηση του -κ) έστω και εις βάρος της ορνιθολογικής ακρίβειας!

 123. Πέπε said

  Έχω την εντύπωση ότι γενικώς κλέφτρες είναι οι καρακάξες και όχι οι κίσσες, και ότι η διαδεδομένη παρανόηση οφείλεται ακριβώς στη μετάφραση αυτού του τίτλου!

  Κατά τα άλλα, δεν έχω δει ποτέ κίσσα στην Αθήνα, ενώ βλέπω ταχτικά καρακάξες. Η καρακάξα, αντίθετα απ’ ό,τι περιμένει κανείς από τέτοιο όνομα, είναι πράγματι εξαιρετικής κομψότητας πουλί. Η κίσσα πάλι, παρά τα τόσα της χρώματα, δε λέει και πολλά. Αλλά ως λέξη είναι πιο κομψή (μπορεί να μέτρησε κι αυτό για τον μεταφραστή της όπερας).

  Ούτε την κάργια, τώρα που κατάλαβα ποια είναι, θυμάμαι να την έχω δει ποτέ μου.

  Στο Ηράκλειο οι κουρούνες είναι πιο πολλές από τις γάτες. Και στις γύρω εξοχές έχει. Στην Αθήνα όχι, αν δεν άλλαξε κάτι από τότε που έμενα μόνιμα. (Πάντως στην τελευταία επίσκεψη εντυπωσιάστηκα από το πόσο πολλούς παπαγάλους έχει!)

  Και Αθήνα και Ηράκλειο βλέπω σχετικά συχνά και κοτσύφια. Επίσης κομψότατα, και με υπέροχο κελάηδισμα. Μια φορά χάζευα κάμποση ώρα έναν κότσυφα στην αυλή μας, που είχε μισοξετρυπώσει ένα τεράστιο σκουλήκι της γης από το παρτέρι και πάλευε να το ξεριζώσει ολόκληρο.

  Τον καθαυτό κόρακα θαρρώ πως τον είδα μια φορά τώρα τελευταία κάπου εδώ στην Κρήτη. Πολλά κοράκια θυμάμαι μικρός κάπου στη Χαλκιδική, στον κήπο κάτι οικογενειακών φίλων που η γυναίκα ήταν Γερμανίδα και τα φώναζε όλα συλλήβδην Γιάκομπ (πρέπει να είναι σαν το κυρα-Μάρω για τις αλεπούδες). Οπωσδήποτε, τον έχω κι εγώ για σπάνιο πουλί. Ειδικά για Αθήνα, εκπλήσσομαι! Αλλά είναι παμφάγος, δε χρειάζεται κατ’ ανάγκην ψοφίμια. Ο λόγος που είναι γνωστός για σαπροφάγος είναι επειδή τα τρώει όσο προχωρημένη κι αν είναι η αποσύνθεσή τους. Εχω διαβάσει δε ότι όταν βρει ψοφίμι ξεκινάει από το μάτι, τον πιο εκλεκτό μεζέ. Αλλά ή δεν τρώει κόρακα, ή τρώει και κόρακα αλλά ειδικά το μάτι όχι, όθεν και η παροιμία.

  Κανένα πουλί να αποδεκατίσει τα ελεεινά αστικά βρωμοπερίστερα δεν υπάρχει; Γιατί από τις γάτες δεν υπάρχει προκοπή.

  Και κάποια στιγμή να ποινικοποιηθεί επιτέλους το τάισμα περιστεριών.

 124. Πέπε said

  Λεώνικε, όπως καταλαβαίνεις παίζουμε τον χαμένο θησαυρό. Για να βρεις την περιπόθητη απάντηση πάτα εδώ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2021/08/02/zesti/#comment-751926

 125. ocypetes said

  συμή (σύντομο μήνυμα) ένας νεολογισμός αντί του εσεμές (SMS)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: