Ποιος θα πληρώσει την πράσινη μετάβαση;
Posted by sarant στο 6 Αυγούστου, 2021
Και ενώ η χώρα δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές, χτες έγινε γνωστή μια άλλη είδηση, που έμμεσα συνδέεται με το θέμα. Γράφτηκε λοιπόν ότι από χτες η ΔΕΗ αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού για το τιμολόγιο Γ1 (αυτό που αφορά τους οικιακούς καταναλωτές) και με βάση όσα έχουν προαναγγελθεί αυτός ο νέος τρόπος μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια -έως και 70% αναφέρει η ΕφΣυν, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν γύρω στο 30%.
Το αν και πόσο θα επαληθευτούν αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις θα το συνειδητοποιήσουμε τον Σεπτέμβριο, όταν θα έρθουν οι λογαριασμοί που θα είναι υπολογισμένοι με τον καινούργιο τρόπο.
Ταυτόχρονα όμως μάθαμε ότι η Ελλάδα κατέχει και μιαν άλλη, καθόλου αξιοζήλευτη, πανευρωπαϊκή πρωτιά, αφού βρίσκεται στην πρώτη θέση, ανάμεσα σε 18 χώρες, όσον αφορά την τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας. Ο σχετικός πίνακας:
Για να είμαστε δίκαιοι, οι τιμές αυτές είναι απόλυτες -επομένως, στη Σερβία ή τη Βουλγαρία, που έχουν επίσης πολύ υψηλές τιμές, η επιβάρυνση των νοικοκυριών είναι αρκετά πιο επώδυνη απ’ ό,τι στην Ελλάδα, αφού οι μισθοί εκεί είναι χαμηλότεροι. Αλλά το επιχείρημα αυτό είναι δίκοπο, αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα έχει τιμή χονδρικής σχεδόν διπλάσια από πλούσιες χώρες όπως η Ελβετία, η Γαλλία ή η Γερμανία.
Ακόμη, οι τιμές αυτές μεταβάλλονται εύκολα και αισθητά -η χτεσινή αιχμή μάλλον οφείλεται στον καύσωνα -αλλά πάντοτε έχουμε τιμές χονδρικής αρκετά ψηλότερες από π.χ. της Γερμανίας. Επίσης, αφού είναι τιμές χοντρικής επηρεάζονται άμεσα μόνο βιομηχανίες και όσοι καταναλωτές έχουν συμβόλαια με ρήτρα χονδρικής.
Πάντως, αυτό που δείχνει το γράφημα, που το ξέρουμε και από άλλες ενδείξεις, είναι ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στα όριά του.
Και τις μέρες αυτές της μεγάλης ζήτησης είχαμε και μιαν άλλη εξέλιξη: για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος «ανακλήθηκε από την εφεδρεία» η 3η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης, που ειχε τεθεί εκτός συστήματος από τον Μάρτιο, και τέθηκε ξανά σε λειτουργία -παρά το ότι η «απολιγνιτοποίηση» (μια λέξη που περιέργως δεν τη βάλαμε πέρυσι στην ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, αλλά την κρατάμε για φέτος) αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του υπουργού Κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης.
Κακός και ψυχρός και ρυπαντικός ο λιγνίτης, αλλά είναι εθνικό καύσιμο και είναι και μια αξιόπιστη εφεδρεία. Βλέπω με ενδιαφέρον ότι ακόμα και σε άκρως φιλοκυβερνητικά μέσα αρχίζουν να διατυπώνονται ενδοιασμοί μήπως «βιαστήκαμε με την απολιγνιτοποίηση«, παράλληλα με κριτική κατά της κυβέρνησης ότι απέφυγε να ενημερώσει τους πολίτες ότι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης θα είναι μεσοπρόθεσμα υψηλό και να ζητήσει τη συναίνεσή τους.
(Απο το ίδιο άρθρο δεν μπορώ να μην ξεσηκώσω μια ωραία παράγραφο που νομίζω ότι εφαρμόζεται και σε άλλες περιπτώσεις: Διαβάζουμε από μέλη ΔΕΠ, παράγοντες της αγοράς, κάθε λογής «συμβούλους», υψιπετείς αναλύσεις για τις ΑΠΕ και τις εφαρμογές τους. Τους φανταζόμαστε να τις γράφουν με το μάτι τους να γυαλίζει με λαιμαργία καθώς το μόνο που έχουν κατά του είναι τα κονδύλια του Ελλάδα 2.0 Μέχρι και για «κοιλάδες υδρογόνου« διαβάζουμε. Το «φέρτε τα λεφτάκια να τα ροκανίσουμε» θα ήταν πιο έντιμο.)
Επειδή εδώ λεξιλογούμε κιόλας, σημειώνω ότι η ενεργειακή μετάβαση λέγεται και «πράσινη μετάβαση» (green transition). Και βέβαια η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη. Το ερώτημα όμως είναι ποιος θα την πληρώσει; Μήπως δυσανάλογα οι ασθενέστεροι, όπως έχει δείξει η πείρα από χώρες της Δυτικής Ευρώπης; Και τι άλλο μπορεί να γίνει;
Δεν έχω την απάντηση στο ερώτημα. Το βάζω για συζήτηση, περιμένοντας να μάθω κι εγώ από τα σχόλιά σας -Παρασκευή σήμερα, καύσωνας, καταφέραμε κάτι σπάνιο για το ιστολόγιο, να μείνουμε αρκετά κάτω από τις 600 λέξεις!
Παναγιώτης K. said
Σχετικώς σύντομη η σημερινή ανάρτηση αλλά πολύ ουσιαστική!
Costas X said
Καλημέρα !
Ένα πράγμα που μου κάνει εντύπωση είναι το εξής: Εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί άνθρωποι απαιτούσαν μετάβαση σε εναλλακτικές και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική. Από τη στιγμή που στήθηκαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες, πολλοί από αυτούς άρχισαν να διαμαρτύρονται για την αποψίλωση των βουνοκορφών, την αλλοίωση του τοπίου, τον κίνδυνο για τα πουλιά κ.α. Θυμήθηκα και τον αμίμητο Τραμπ, που είπε ότι παράγουν «καρκινογόνο θόρυβο»! Μήπως τελικά δεν ξέρουμε τι θέλουμε;
ΘΝΣ said
Υπαρχει καποια «αρμοδια» εξηγηση για τη τιμη της μεγαβατωρας?
Γιάννης Κουβάτσος said
Η πράσινη μετάβαση, όπως και η χρήση πηγών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, φυσικά είναι απαραίτητη, αλλά χωρίς να συνεπάγεται περαιτέρω φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας. Γιατί η σημαντική αύξηση της τιμής του ήδη ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή τη συνέπεια θα επιφέρει. Να ζητήσει η κυβέρνηση την έγκριση των ακόμη ανύποπτων πολιτών/καταναλωτών; Γιατί, σε ποια άλλη περίπτωση το έκανε για να το κάνει και τώρα; Δύο χρόνια τώρα βλέπουμε βλοσυρούς τύπους να αποφασίζουν και να διατάζουν, να απειλούν και να αποποιούνται τις ευθύνες τους, μεταθέτοντάς τες στους πολίτες και στην επάρατη τετραετία 2015-2019, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία κριτικής από τα ΜΜΑ και τη χαλαρότητα και ανυποληψίας της αντιπολίτευσης. Καλώς να δεχτούμε, λοιπόν, τη νέα αφαίμαξη στο ήδη αναιμικό εισόδημά μας.
ΘΝΣ said
Στη στιγμη 10:00 του ακρως ενδιαφεροντος ντοκιμαντερ «The planet of humans» που υπογραφει ο Michael Moore, εμφανιζεται ο πρωτοπορος του greenwashing Al Gore διπλα στον πρωτοπορο του διαστηματος των πλουσιων Richard Branson. Ο δημοσιογραφος ερωτα τον Branson «Is Al Gore a prophet?». Εκεινος απαντα «How do you spell Prophet/Profit?», και ολη η ομηγυρις ξεσπα σε χαχανητα για το αποκαλυπτικο αστειο…
dryhammer said
2. Καλημέρα!
Όλοι τα θέλουν, αλλά αλλού!
Κανονικά, τα νησιά τουλάχιστον, με τόσο ήλιο, αέρα, κύματα και γεμάτα ξεροβούνια με πέτρες μόνο κι αστιφίδες, έπρεπε να είχαν τις ντηζελογεννήτριες μόνο για καβάτζα σε καμιά δύσκολη ώρα (μια που υπάρχουν ήδη), αλλά είπαμε…αλλού!
Pedis said
Με την ευκαιρία να παρατηρήσω ότι οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα είναι … εφάμιλλες των Ευρωπαϊκών!
Αισθάνομαι δε την αναγκη να συγχαρώ τους συμπατριώτες για το θάρρος τους να αντιμετωπίσουν τις μοντέρνες προκλήσεις της Νέας ΕΕυρωπαϊκής κερδοσκοπίας με μνημονιακους μισθούς και φόρους.
dryhammer said
4. Οι κυβερνήσεις είναι σαν τις συζύγους. Οι δικές τους (συχνά λάθος) επιλογές είναι για τους άλλους υποχρέωση .
Γιάννης Κουβάτσος said
Μου κάνει εντύπωση, πάντως, που το Liberal φιλοξενεί άρθρο τόσο επικριτικό για την κυβέρνηση. Αν φτάνουν κι αυτοί στο σημείο να δημοσιοποιούν την αγανάκτησή τους, καταλαβαίνουμε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα.
«Αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που προβλέπουμε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τη διαχειριστεί με τους γνωστούς τρόπους – ο προσεκτικός παρατηρητής βέβαια, έχει ήδη διαπιστώσει ότι είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματικοί»
Ας κάνει, έστω και τόσο καθυστερημένα, το Liberal την αυτοκριτική του, αφού και αυτό έχει μεγάλη ευθύνη στο πλασάρισμα και στην προπαγάνδιση των «γνωστών τρόπων» της κυβέρνησης.
ΓΤ said
Καθαρίζοντας την Ουγγαρία 9-6, η Ελλάδα βρίσκεται πια στον Τελικό του Πόλο
Anasto said
Το ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Ελλάδας είναι μεγάλο, πολύπλοκο, πονεμένο και πολύ λυπηρό. Σχεδόν όλοι έχουν τσιμπολογήσει ως γλεντήσει εις βάρος της ΔΕΗ εν τω μεταξύ.
Γιάννης Κουβάτσος said
10: Ποιος έχει όρεξη να χαρεί πια, ρε φίλε…😯
Γιάννης Κουβάτσος said
Και βέβαια να αναμένουμε μεγάλη αποχώρηση καταναλωτών από τη ΔΕΗ προς όφελος των άλλων πάροχων ηλεκτρικής ενέργειας, ελπίζοντας να βρουν καλύτερες τιμές.
gpointofview said
Δεν φάνηκαν ξαφνικά από το πουθενά,ήταν η 16η συνεχόμενη παρουσία σε ουμπιακούς αγώνες
Δεν πανηγύρισαν την είσοδο στην οκτάδα, ούτε μας προσκάλεσαν να τους δούμε
Τώρα μένει ο τελικός και ξέρουμε πως θα το παλαίψουνε, ό,τι κι αν γίνει, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος
Αντί να κοκορεύονται όλοι αναφέρθηκαν στις δραματικές στιγμές στην Ελλάδα και ζητάνε συγγνώμη για τους πανηγυρισμούς τους
Για όσους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την ηρα από τον δία…
gpointofview said
#14
16 εμφάνιση, 11η συνεχόμενη
spiridione said
13. Δεν υπάρχει ελπίδα, στις ιδιωτικές οι αυξήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
Πουλ-πουλ said
6. Dryhammer
Το ίδιο συνέβαινε και με τους βιολογικούς καθαρισμούς, και έτσι καταφέραμε να μετατρέψουμε την Ψυττάλεια, το νησάκι της Σαλαμινοναυμαχίας, στο μεγαλύτερο σκατατζήδικο της Ευρώπης.
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα (εμένα μου λες;).
Καλά οι ιδιώτες πάροχοι είναι οι μεγαλύτεροι αλήτες ! Διαφημίζουν μια χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, 3-4 λεπτά ξερωγω, για να σε πιάσουν κότσο, αου βγάζυν και 300-400 ευρώ κέρδος το χρόνο, και ΔΕΝ σου λένε ότι από πάνω πέφτει και μια ρυθμιζόμενη χρέωση. (Αν προσέξατε, ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ άρχισαν να το σφυράνε στις διαφημίσεις…)
Η ρυθμιζόμενη αυτή χρέωση μάλιστα (ή πώς σκ… τη λένε), δε σου γίνεται γνωστή ούτε καν εκ των προτέρων, γιατί λέει διαμορφώνεται από μήνα σε μήνα, οπότε απλά «έρχεται» με το λογαριασμό, και όση είναι !
Είναι αυτό που λέμε «χωρίς κρυφές χρεώσεις !»
Πλερώωωωω !
Triant said
Καλημέρα.
Από την άλλη, στον δικό μου μηνιαίο λογαριασμό των 77,00 ευρώ, η προμήθεια ρεύματος της ΔΕΗ είναι τα 33,73. Με 30 % αύξηση της τιμής του ρεύματος η ΔΕΗ θα πάει στα 43,85 και ο λογαριασμός στα 87 – αύξηση περίπου 13%. Δεν τους τα χρώσταγα, βέβαια.
π2 said
H απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι «το περιβάλλον». Καλή και άγια η απολιγνιτοποίηση και οι ΑΠΕ, αλλά απαιτούν σχεδιασμό. Αντ’ αυτού, βλέπουμε τις κλασικές ελληνικές αρπαχτές, όπως το αλήστου μνήμης κόλπο γκρόσο με τα φωτοβολταϊκά, που κατέστρεψε κόσμο και κοσμάκη στην επαρχία.
Έφοροι αρχαιοτήτων στη Βόρειο Ελλάδα μου λένε ότι δεν κάνουν άλλη δουλειά όλη μέρα από το να διεκπεραιώνουν αιτήματα για ανεμογεννήτριες. Στη Δυτική Μακεδονία οι αιτήσεις είναι εκατοντάδες φορές πάνω από τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής.
Γιάννης Κουβάτσος said
Και στον Σκάει βλέπω επιθετικό ύφος των δημοσιογράφων έναντι των «υπεύθυνων», που επιχειρούν την κλασική αποποίηση, και μιλούν για απόδοση ευθυνών. Αν αρχίσουν τώρα την κριτική και οι αυλικοί, σκούρα τα πράγματα για τους …άριστους.
Δύτης των νιπτήρων said
Στο μεταξύ το «καίνε για να βάλουν ανεμογεννήτριες» έχει γίνει το «καίνε Τούρκοι πράκτορες» της εποχής μας. Μέχρι και με τον Καλόψυχο τσακώνομαι γι αυτό!
Stelios Kornes said
Καλημερα! Χημικος μηχανικος ειμαι κι εγω, και πολλα χρονια τωρα παρακολουθω οσο καλυτερα μπορω τη διεθνη επιστημονικη αρθρογραφια για την κλιματικη αλλαγη (ή καταστροφή πιο σωστα), το περιβαλλον και τις ΑΠΕ. Οι επιστημονες ειμαστε αποδεδειγμενα πολυ κακοι μαντεις τις πιο πολλες φορες και γιαυτο ειναι καλυτερο να ειμαστε φειδωλοι σε μαντειες και προφητειες, μου φαινεται. Οπότε θα περιοριστω σε λιγες παρατηρησεις μονο.
Στο αμεσο μελλον (και πολυ περισσοτερο μεσο-μακροπροθεσμα) εχουμε να φοβομαστε πολυ πιο φρικτα και αποτροπαια σεναρια απο την αλλοιωση τοπιου, το θορυβο των λεπιδων της ανεμογεννητριας, κλπ. Πολυ μικρη νομιζω πως ειναι και η σημασια του ποιος θα πληρωσει την πρασινη μεταβαση: μεγαλυτερη σημασια εχει πως χωρις αυτην, οι συνεπειες θα ειναι δραματικες για ολους. Στη «Δημοκρατια της Σαχαρας» δεν θα υπαρχουν επιζησαντες, ωστε να απολαυσουν τα δημοκρατικα και συνταγματικα τους δικαιωματα.
Αυταποδεικτα σχεδον, ο υπερπληθυσμος παιζει τρομερο ρολο. Αν π.χ. η καθε χωρα ειχε το 1/10 του σημερινου πληθυσμου της (με ιδιο οικολογικο αποτυπωμα κατ’ ατομο), η κλιματικη καταστροφη δε θα ειχε συμβει, δε θα ειχε καν ξεκινησει το φαινομενο του θερμοκηπιου και ισως να ειχαμε πολυ χρονο να σχεδιασουμε αλλιως τα πραγματα. Oταν γεννηθηκα εγω ο παγκοσμιος πληθυσμος ηταν περιπου 3,5 δις. Σημερα κοντευουμε τα 8 δις και σχεδον ολες οι απαιτησεις νερου, τροφης κι ενεργειας ανα ατομο εχουν αυξηθει επισης και αυξανονται σταθερα καθε ετος. Για λογους συνηθως θρησκευτικης και εθνικης προκαταληψης, το ζητημα αυτο εχει εγκαταλειφθει στη μοιρα του και βλεπουμε μαλιστα και τραγικα μετρα υπερ νεων γεννησεων, διχίλιαρα τοκετων, συζητησεις για την δηθεν υπογεννητικοτητα, κλπ.
Συμφωνα με πολλους επιστημονες του χωρου της περιβαλλοντολογιας, δεν εχουμε πλεον τη δυνατοτητα να αντιστρεψουμε την καταστροφη, λογω και των ισχυρων παραγοντων αυτοεπιταχυνσης που χαρακτηριζουν σχεδον ολα τα μοντελα προσωμοιωσης. Προσπαθουμε ομως να καθυστερησουμε την κινηση προς την εξαφανιση του πολιτισμου μας, ελπιζοντας πως οσο περνα ο καιρος θα βρουμε τροπους και πορους αναστροφης της καταστροφης, αν και προσωπικα μου φαινεται πως δεν ειναι καθολου πιθανο αυτο.
Τελος, παρατηρωντας τη νεανικη ορμη των παιδιων σαν τη Γκρετα Τουνμπεργκ με το κινημα της των σχολικων αποχών καθε Παρασκευη, και στο δικο μου το προσωπο (οπως και σε αυτο του Σερ Ντειβιντ Αττενμπορω) εμφανιζεται ενα πλατυ χαμογελο αισιοδοξιας, σχεδον χωρις πραγματικα επιστημονικα εφαλτήρια ομως…
Πουλ-πουλ said
20.
Αλλά και με τα εργοστάσια του λιγνίτη, η παραγωγή ήταν «εκατοντάδες φορές πάνω από τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής.»
aerosol said
Μα αυτό χρειαζόταν μια χώρα σε οικονομική κρίση. Απολιγνιτοποίηση, ώστε κάτι κολλητοί του πρωθυπουργού να εισάγουν ενέργεια που θα την πληρώνουν τα κορόϊδα. Κι έχουμε και ελεύθερη αγορά στην ενέργεια έτσι ώστε να μη γίνουμε Βόρεια Κορέα από τους κομμουνιστάς και στενοχωριούνται τα έγκριτα ΜΜΕ. Τι δεν καταλάβαμε;
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.
13-16 Κι εγώ έτσι ξέρω, ότι σε κάποιους παρόχους εκτός ΔΕΗ τα πράγματα είναι χειρότερα.
18 «Καλημέρα, σας παίρνω από την …. για να μειώσουμε το λογαριασμό του ρεύματός σας κατά Χ%»
Πάνος με πεζά said
Οι ανεμογεννήτριες, σημειωτέον, έχουν απαξιωθεί διεθνώς, στην Αμερική δε είναι υπό αποξήλωση, η οποία δε γίνεται, λόγω του τεράστιου κόστους. Εσείς, καλά;
Επίσης : το 2012 στην Ολομέλεια του ΣΤΕ υπάρχει μια εισήγηση (που φαντάζομαι, πέρασε), να μπορούν, σε αναδασωτέες εκτάσεις, να κατασκευάζονται εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ακόμα και χωρίς αποχαρακτηρισμό, ακόμα και επειγοντως, και «προσωρινά¨» κλπ.κλπ., κάπως έτσι το λέει.
Εισηγητής, μια κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αν την ξέρετε…
Για διαβάστε : https://nomosphysis.org.gr/14813/ste-ol-24992012-anaptyksi-aspie-entos-anadasoteon-ektaseon/
Ήταν η πρώτη απόφαση μεταστροφής της αντιμετωπισης του Στε στο συγκεκριμένο θέμα (ακολούθησαν κι άλλες), η οποία, να πω, εξαργυρώθηκε με ένα Προεδριλίκι ; Ήρεμα ρωτάω…
Γιώργος said
Το γιατί πολλοί φωνάζουν για τις ανεμογεννήτριες ενώ πριν έλεγαν γιατί δεν βάζουμε ανεμογεννήτριες είναι της ίδιας λογικής με αυτούς που φώναζαν όταν δεν είχαμε εμβόλιο κατά του κοροναϊού και μετά φώναζαν που είχαμε. Δεν βγάζεις άκρη.
Η Ελλάδα θα έπρεπε από χρόνια να είναι πρωτοπόρος στις ανεμογεννήτριες. Οι συνθήκες την ευνοούν. Πολλοί ενοχλούνται από αυτές αλλά θέλουν κινητό, υπολογιστή, κουζίνα, πλυντήριο, ερκοντίσιον, φώτα στο σπίτι κλπ. Δυστυχώς η λάμπα που κατέβαζε φως στο ναυαγό ήταν μια πολύ ωραία σύλληψη του Μορντίλο αλλά ανέφικτη πρακτικά. Έχω βρεθεί περπατώντας από κάτω και ο θόρυβος που κάνουν είναι ένα απόκοσμο ρυθμικό βουητό και σίγουρα θα επηρεάζουν τα πουλιά, τα μελίσσια κλπ. αλλά η επαπειλούμενη μεταβολή του κλίματος από τη συσσώρευση του CO2 θα τα επηρέαζε ασύγκριτα περισσότερο. Μες σε 200 χρόνια αυξήσαμε το CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 50%, φτάσαμε αισίως τα 420ppm (νούμερο που δεν έχει εμφανιστεί εδώ και εκ. χρόνια) και το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμα και αν σταματήσουμε τώρα, η κλιματική αλλαγή θα συνεχιστεί για αιώνες προτού το κλίμα σταθεροποιηθεί σε αυτά τα δεδομένα (εννοείται πάντα μια έκρηξη υπερηφαιστείου ή πτώση αστεροειδούς θα άλλαζε στη στιγμή τις συνθήκες). Και το χειρότερο, απ’ ό,τι έχω καταλάβει δεν ξέρουμε πού θα σταθεροποιηθεί ούτε για πόσο ακόμα οι ωκεανοί θα μπορούν να απορροφούν CO2.
Στην επιφάνεια της γης, την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς το CO2 τροφοδοτείται από τα ηφαίστεια και καταβυθίζεται μέσω των ωκεανών. Τα λιθανθρακοφόρα στρώματα, που αποτελούν τεράστιες αποθήκες άνθρακα στο έδαφος (πολύ μεγαλύτερες από τους υδρογονάνθρακες: πετρέλαιο και φυσικό αέριο), σχηματίστηκαν πριν εκατοντάδες εκ. χρόνια όταν δεν υπήρχαν τερμίτες και τα δέντρα που πέφταν απανθρακώνονταν στο έδαφος (το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο προέρχονται από άλλες διαδικασίες). Βγάζοντας και καίγοντας, τους τελευταίους δύο αιώνες, το λιθάνθρακα αλλά και τους υδρογονάνθρακες, αυτό που κάνουμε είναι να φορτώνουμε με άνθρακα το σύστημα ωκεανοί + επιφάνεια + ατμόσφαιρα, χωρίς να έχουμε ιδέα πόσο μπορεί να αντέξει χωρίς να μεταβεί σε άλλη κατάσταση (στην οποία δεν θα μπορούμε ίσως να επιβιώσουμε) και που θα χρειαστούν εκ. χρόνια να απομακρυνθεί.
Να συμπληρώσω επίσης ότι η αποψίλωση των δασών, όσο τρομακτική και αν είναι, ειδικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μάλλον παίζει ασήμαντο ρόλο ΑΡΚΕΙ τα δάση που καίγονται να ξαναγίνονται. Πέρα από το O2 και όλα τα υπόλοιπα οφέλη, στα δάση (ας μην ξεχνάμε ότι η χλωρίδα περιλαμβάνει το 99,9% της ζωικής μάζας) υπάρχει δεσμευμένη (στους κορμούς, τα κλαδιά, κλπ.) μεγάλη ποσότητα άνθρακα, δυναμικά και όχι στατικά αποταμιευμένη, που συμφέρει να μένει εκεί γιατί αλλιώς θα προστεθεί στην ατμόσφαιρα και θα αυξήσει τη θερμοκρασία της κλπ.
π2 said
Δεν είμαι ούτε κατά της απολιγνιτοποίησης ούτε κατά των ανεμογεννητριών. Λέω απλώς ότι χρειάζεται ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, και όχι πρόταξη της αρπαχτής.
dimosioshoros said
@ 23 Stelios Kornes
>>Για λογους συνηθως θρησκευτικης και εθνικης προκαταληψης, το ζητημα αυτο εχει εγκαταλειφθει στη μοιρα του και βλεπουμε μαλιστα και τραγικα μετρα υπερ νεων γεννησεων, διχίλιαρα τοκετων, συζητησεις για την δηθεν υπογεννητικοτητα, κλπ.
Αυτό με ποιο νόημα το λέτε;
Δεν είναι βέβαιο πως μερικές χώρες έχουν υπογεννητικότητα (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία);
Ή εννοείτε πως η μέση παγκόσμια γεννητικότητα είναι ικανοποιητική, οπότε με μετακινήσεις από χώρα σε χώρα θα υπάρχει πληθυσμιακή ισορροπία;
Γιάννης Κουβάτσος said
Δεν ισχύει το «τελικά δεν ξέρουμε τι θέλουμε». Ξέρουμε ότι δεν θέλουμε να πιανόμαστε διαρκώς κορόιδα και ξέρουμε ότι έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τους διάφορους μεγαλοκαπάτσους να επωφελούνται από τις «κρίσεις» που γονατίζουν όλους τους υπόλοιπους. Γιατί πάντα αυτό γίνεται. Ούτε έχουν καμία σχέση όσοι αντιδρούν ή είναι επιφυλακτικοί με τις ανεμογεννήτριες με όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Βασικά θέλουμε να ξοδεύουμε όλο και περισσότερη ενέργεια για να περνάμε καλά. Μοντέλο που ξεκίνησε από τον δυτικό άνθρωπο και επεκτάθηκε επιτυχώς παντού.
Γιώργος said
(σχόλια 23 και 30)
Το πρόβλημα της θρησκευτικής προκατάληψης είναι τρομακτικό. Τα ιερά βιβλία γράφτηκαν πριν χιλιάδες χρόνια και δυστυχώς αποτελούν το μπούσουλα της πλειοψηφίας.
Οι άνθρωποι που γράψανε τα κατακυριεύσατε τη γη και για τις γυναίκες ως αποκλειστικά μηχανήματα αναπαραγωγής είχαν στο μυαλό τους να κυριαρχήσουν οι ιδεολογίες τους. Ούτε μπορούσαν, και πώς εξάλλου;, να διανοηθούν αυτό που συμβαίνει σήμερα. Οπότε οι εκπρόσωποι των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, μαζί με όσους έχουν συμφέροντα από την υπάρχουσα κατάσταση στην ενέργεια, δεν παραδέχονται το φαινόμενο του θερμοκηπίου (οι πρώτοι με το υπέρλαμπρο επιχείρημα ότι ένα δημιούργημα θεού, τη φύση, ο άνθρωπος δεν μπορεί να το αλλάξει – σε παραλλαγή το έλεγαν και για τη θεωρία εξέλιξης, την οποία πολεμούν ακόμα, οι άλλοι παρουσιάζοντας μελέτες επιχορηγούμενες από ιδρύματα που τα συμφέρει το να μην υπάρχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που είναι μια ακόμα συνομωσία των αρνητών του καπιταλισμού).
Τελικά οι απαραβίαστοι φυσικοί νόμοι θα καθορίσουν το τι θα γίνει. Έτσι κι αλλιώς το είδος μας (homo sapiens sapiens) μετρά κάτι ψιλά στη γη (40.000 χρόνια) και θα άφηνε τη θέση του για άλλο ή άλλα. Πιθανόν να είναι το πρώτο είδος στον πλανήτη που το επεδίωξε. Το λες και «λογικό ον».
sarant said
27 Πάνο, από πού προκύπτει ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν απαξιωθεί διεθνώς; Εγώ βλέπω να τοποθετούν νέες στην Ευρώπη.
dimosioshoros said
@ 33 Γιώργος
Σωστά.
Γιάννης Κουβάτσος said
32: Βασικά φταίει που εγκαταλείψαμε τον νομαδικό τρόπο ζωής και γίναμε από τροφοσυλλέκτες γεωργοί, πριν από δέκα χιλάδες χρόνια. Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη. Κάθε νέα εφεύρεση αναπόφευκτα θα γενικευόταν. Τώρα τι κάνουμε είναι το θέμα.
ΚΩΣΤΑΣ said
Είμαι σε ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρισμού. Μεγάλη απάτη και αυτές. Δίνουν χαμηλή τιμή κιλοβατώρας, όμως βάζουν αυθαίρετα ένα Ο.Τ.Σ. (όριο τιμής συστήματος, έτσι το λένε και άντε να καταλάβεις), οπότε η τιμή ρεύματος ξεπερνάει αυτό της ΔΕΗ, μόνο που φαίνεται φτηνότερο στην στήλη τιμή μονάδας. Όταν διαμαρτυρήθηκα μου είπαν ότι υπάρχει στη σύμβαση στα ψιλά γράμματα. Όταν τους είπα ότι θα φύγω μου απάντησαν ότι από Σεπτέμβριο θα το βάλει και η ΔΕΗ.
Τα ψιλά γράμματα είναι η μεγαλύτερη απάτη. Το κράτος είναι συνένοχο και ανήθικο από την ώρα που επιτρέπει αυτές τις καλπουζανιές.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και χειρότερη από το δημόσιο και αναίσχυντη.
Μπορεί να με βλέπετε εδώ να είμαι φιλικυβερνητικός, αλλά κάνω τον δικό μου αγώνα από μέσα. Έχω την γνώμη ότι οι σφογγοκωλάριοι που παρεμβάλλονται μεταξύ ψηφοφόρων και κυβέρνησης φιλτράρουν τις διαμαρτυρίες ημών των απλών ψηφοφόρων και δεν φτάνουν παραπάνω για να καταλάβουν κι αυτοί ότι και ο δικός τους κόσμος έχει αγανακτήσει.
Ναι, κύριοι της κυβέρνησης, είμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι παντού…) αλλά αυτή να λειτουργεί με όρους και μέσα σε ένα νομικό πλαίσιο και να γίνεται έλεγχος.
Αν βρεθεί κόμμα που θα υποσχεθεί και στοιχειωδώς με πείσει ότι θα βάλει τάξη σε αυτό το θέμα, σίγουρα θα το ψηφίσω.
Πάνος με πεζά said
@ 34 : Εκτός από τους Δανούς, οι οποίοι έχουν πετύχει τη μέγιστη (και ταυτόχρονα αναίμακτη) διεύσδυση -και δεν ξέρω γιατί δεν αντιγραφουμε την τεχνογνωσία τους, ΑΝ οι συνθήκες μπορούν να μας κάνουν Δανία (μη γελάτε) -, γενικώς σε Γερμανία και ΗΠΑ απαξιώνονται.
https://www.wind-watch.org/news/2020/05/28/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B5-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B5/
https://energypress.gr/news/aiolika-olo-kai-ligotera-sti-germania-giati-ta-vazoyme-stin-ellada
Triant said
36: Κατ’ αρχάς δεν κάνουμε παιδιά. Δεν μας φταίνε σε τίποτα.
Πάνος με πεζά said
Και φυσικά, μια επένδυση παραγωγής ρεύματος με διάρκεια ζωής μόλις 25 χρόνων, δε μπορείς καν να την πεις επένδυση, ακόμα και το κουτί του μετρητή στο σπίτι μας, 50-60 χρονακια μπορεί να τα έχει ! Πόσο μάλλον όταν κάνεις τέτοια παραβίαση στο περιβάλλον, και σε 25 χρονια πρέπει να τη «μαζέψεις»…
Κι έχω κι ένα ερώτημα : ανεμογεννήτριες, πάει στο διάλο, έχουμε κάμποσες. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑΝΕ; Ή γιατί δε γυρνάνε όλες, ακόμα κι όταν έχει αέρα, Ή γιατί είναι και όλες σταματημένες, όταν έχει αέρα; Τί διάλο, τόσο έξυπνο SCADA έχουν, για τη λειτουργία τους, και «τις γυρίζουν» όποτε γουστάρουν;
Γιάννης Ιατρού said
22: ‘Ελα ντε, που είναι και ιδιαίτερα πράος χαρακτήρας 🙂
spiridione said
37.
Η επιβολή «πλαφόν» 30% στις ρήτρες αναπροσαρμογής είναι το βασικότερο μέτρο που προτείνει η ΡΑΕ, υποχρεώνοντας με τον τρόπο αυτό τους προμηθευτές να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων της χονδρεμπορικής τιμής. «Δεν έχει κανένα δικαίωμα η εκτελεστική εξουσία να μας επιβάλει τα προϊόντα που θα πουλάμε σαν προμηθευτές» αναφέρει στην «Κ» στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου. Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι το μέτρο δεν θα προστατέψει τον καταναλωτή, αφού ο προμηθευτής θα υποχρεωθεί να πάει σε ένα χρηματιστήριο και να ασφαλιστεί έναντι της διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, μεταφέροντας αυτό το κόστος και πάλι στον καταναλωτή, όχι ως μεταβλητό μέσω της ρήτρας αλλά ως σταθερό. «Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι κάτω του κόστους δεν πουλάμε», αναφέρει άλλος εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις του ρεύματος είναι προδιαγεγραμμένες από τη στιγμή που η Ε.Ε. πήρε την πολιτική απόφαση μετάβασης στις ΑΠΕ και οι τιμές των CO2 έχουν αυξηθεί από τα 4 ευρώ ο τόνος προ τριετίας σε πάνω από 55 ευρώ σήμερα.
https://www.kathimerini.gr/economy/561439417/kontra-parochon-rae-gia-ta-metra-sygkratisis-ton-timon-reymatos/
leonicos said
Δεν ξέρω σε ποιον ακριβώς απαντώ
Η υπογεννητικότητα θα δημιουργήσει κενό πληθυσμιακό, που θα καλυφθεί από μετανάστες κάθε προέλευσης
Ξεχάστε τα ελληνικά. Θα γίνουν βλάχικα. Κάποτε θα γράψουν: τραγουδάνε ακόμα ελληνικά σε κατι μακρινά χωριά. Βγάλανεκαι βιβλίο της πρώτης μπας κα διατηρήσουν λίγο ακόμα τη γλώσσα.
Μη μου φέρνετα παράδειγμα το Ισραήλ. Εκεί αναγεννήθηκε μια ΙΕ εβραιόμορφη γλώσσα χωρίς τα χαρακτηριστικά της εβραϊκής. Σαν τα αναλυτικά τούρκικα που μιλάνε οι τούρκοι της Αμερικής. ΙΕ τούρκικη με τούρκικες λέξεις
Ο υπερπληθυσμός δεν θα περάσει
Παλιό σύνθημα. Εκείνοι πέρασαν. Κάποια στιγμή γη γη δεν θα επαρκεί, και απλώς θα παθένουν δισεκατομμύρια.
Οι δικες μας γεννιές είναι οι τελευταίες που προλάβανε έναν ανθρώπινο πλανήτη
Και η κτηβωδία των εμπρησμών
leonicos said
Τι να σχολιάσω ο μ@@@@@@@@@@@@@@κας
Γιάννης Ιατρού said
22 (41): Υπάρχουν και οι φωτιές από μαλακίες ανθρώπινες, αλλά και οι κατά παραγγελία. Για πολλούς λόγους.
Μόλις με το καλό σβήσουν οι φωτιές (λέμε τώρα…), να ασχοληθούμε και λίγο με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020 του Χατζηδάκη, που πέρασε στα ψιλά πέρσι κι αίρει αναδρομικά την αποδεικτική ισχύ όλων ανεξαιρέτως των δασικών χαρτών, κυρωμένων και μη και μάλιστα αναδρομικά.
Καίνε λοιπόν ΚΑΙ για Α/Γ, αλλά όχι μόνο γι αυτές.
Σημειώνω, πως από τα πλέον πολυδάπανα και περιβαλλοντικά δύσκολα κομμάτια της εγκατάστασης Α/Γ είναι η χάραξη, η έγκριση κι η κατασκευή των δρόμων που χρειάζονται για να περάσουν τα μεγάλα φορτηγά με τα τεράστια και βαριά κομμάτια των Α/Γ.
Για την Βαρυπόμπη (και για άλλες φωτιές) υπάρχουν δηλώσεις του Φεβ. του 2021 (για την τουριστική αξιοποίηση) που σε κάνουν να βουλιάξεις στην αμαρτία της συνωμοσιολογίας.
Γενικά τα έχει πει και ο ΠΘ, π.χ. στην Κέρκυρα, τό ‘πε για τον Ερημίτη, κι έγινε. ‘Άλλωστε τι προφήτης θά ήταν, Μωυσής σκέτος, αν δεν γινόταν…
leonicos said
Μόνο ο Τζι και ο ΠΑΟΚ θα επιβιώσουν
atheofobos said
Με τον λιγνίτη ρυπαίνεται το περιβάλλον με την καύση του
Με το πετρέλαιο επίσης συν την ρύπανση της θάλασσας (πχ κόλπος Μεξικού)
Υγραέριο εξαρτάσαι από την παραγωγό χώρα που το κάνεις εισαγωγή.
Πυρηνική ενέργεια μετά Τσερνομπίλ και Φουκουσίμα μακριά!
Φωτοβολταϊκά Υψηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, κατάληψη αγρών, εξάρτηση από αγοραστή ενέργειας.
Ανεμογεννήτριες, αλλοίωση του τοπίου, ζημιά των δασών .
Στο μόνο που ομονοούν όλοι οι αντιδρώντες στις παραπάνω πηγές ενέργειας είναι πως τοποθετούνται υπέρ της πράσινης μετάβασης χωρίς βέβαια να την πληρώσουν!
34
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τον Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC), 6.1 GW υπεράκτιων ανεμογεννητριών προστέθηκαν στο σύνολο των εγκατεστημένων έργων κατά το έτος 2019. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε ένα έτος ρεκόρ για την βιομηχανία αιολικής ενέργειας και ένα εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης 35.5%, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο έτος, στην διάρκεια του οποίου είχαν εγκατασταθεί 4.5 GW.
Η Ευρώπη παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες μετρώντας 59% νέων εγκαταστάσεων το 2019 ενώ στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού εγκαταστάθηκε το υπόλοιπο 41%.
https://ecopress.gr/gwec-afxisi-35-ton-egkatastaseon-yperakti/
leonicos said
Και το ιστολόγιο εννοείται
Pedis said
Χτηνε, είσαι κατά της ανάπτυξης. Δηλ. τι να το κάναμε το Ελληνικό αντί για φωταγωγημενα εμπορικά κέντρα και κλιματιζομενους ουρανοξύστες με υπόγεια πάρκιν χιλιάδων θέσεων για τα suv μας, ξεροπρασιναδα και ψωροδεντρα να καίγονται για πλάκα στο αψε (κι όταν όλα τα κάψει) σβήσε με 3-4 μποφόρ;
Κάντε γκάλοπ σε Δεξιούς. Εννιά στους οκτώ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει έλλειψη μέσων, αλλά τι να κάνει και η κυβέρνηση, προσπαθεί. Εν τω μεταξύ στη φωτιά της Φωκίδας όπως μου λέει τοπικός ανταποκριτής, τα πρώτα εναέρια μέσα έφτασαν, έριξαν για το ονορε κι έφυγαν για αλλού μετά από δεκάξι ώρες από την πρώτη εστία κι ενώ η φωτιά είχε βαρεθεί να περιμένει τα καναντερ από χτες το βράδυ έφυγε και κάνει βόλτες στην περιοχή.
Γιάννης Ιατρού said
45: Ξέχασα έναν σύνδεσμο για τα τεκταινόμενα στην Εύβοια…

sarant said
38-40 Δεν ξέρω κατά πόσο είναι έγκυρα αυτά.
Γιάννης Ιατρού said
50: Απρόσεκτος είμαι. Η εικόνα οφείλει να συνοδεύεται και απ’ αυτό του The PressProject, πρόσφατο, των αρχών Ιουνίου…
«Επενδυτικό» σχέδιο με δεκάδες ανεμογεννήτριες στα βουνά της Εύβοιας
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
49# Ναι, είμαι, και έδωσα και το καλό παράδειγμα μένοντας υπανάπτυκτος. Δε μπορούμε να τα ζητάμε όλα απ’ τους άλλους κι εμείς τίποτα.
Πέπε said
Εγώ παιδιά όσους ξέρω προσωπικά που να αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες, και μάλιστα ενεργά, με ενημέρωση, συμμετοχή σε φόρα, πορείες, ακτιβισμούς κλπ., είναι όλοι τους ανεξαιρέτως πολίτες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση. Ούτε μακονομάχοι είναι, ούτε πεντετζήδες, ούτε γενικώς ούγκανοι και ψεκασμένοι.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Έχω την γνώμη ότι οι σφογγοκωλάριοι που παρεμβάλλονται μεταξύ ψηφοφόρων και κυβέρνησης φιλτράρουν τις διαμαρτυρίες ημών των απλών ψηφοφόρων και δεν φτάνουν παραπάνω για να καταλάβουν κι αυτοί ότι και ο δικός τους κόσμος έχει αγανακτήσει.»
Έλα, βρε Κώστα, που δεν ξέρουν οι Αντουανέτες ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει…Ο πονηρός Γκρούεζας και ο αγαθός Μαυρογιαλούρος, δηλαδή; Και καλά να μην ξέρει ο χάπι τράβελερ Πορφυρογέννητος, αλλά ούτε και τα τζιμάνια της πιάτσας σαν τον Γεωργιάδη δεν το ‘χουν πάρει χαμπάρι;
aerosol said
#38
Ενδιαφέροντα τα λινκ. Με κάποιες επιφυλάξεις: Το Wind Watch ασχολείται ειδικά με την καταπολέμηση των ανεμογεννητριών, κάτι που μυρίζει υπόγειο χρήμα από πετρελαιάδες (και γκουγκλάροντας βρήκα τέτοιες κατηγορίες, χωρίς να μπορώ να τις ελέγξω).
Στο δε Energy Press βρήκα το υπέροχο νέο πως ο τρισμέγιστος Μηλιώνης (του σκανδάλου με την Hellas Power και την Energa, που κλάταρε το πρώτο άνοιγμα αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και που μάλλον ακόμα το πληρώνουμε*) πήρε άδεια για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο. Διότι άμα είσαι της σοβαρής ιδιωτικής επένδυσης… δε χάνεσαι βρε παιδί μου! Το σχόλιο του θεούλη αναγνώστη από κάτω:
«Η επανεμφάνιση θυμίζει το γνωστό «Μάθανε ότι …., πλακώσανε και οι …» και συμπληρώνετε ό,τι θέλετε.»
Ενώ περιμένουμε τη μονάδα του Μυτηλιναίου (ρε πώς μαζεύονται όλοι οι γνωστοί!).
Αυτά για τους πραγματικούς ΛΟΓΟΥΣ της απολιγνιτοποίησης, αντί για τις παπαριές που πωλούνται προς λαϊκή κατανάλωση. Οι Γερμανοί, δε, είναι κακοί και δεν νοιάζονται για τον πλανήτη όσο ο Κούλης: την δική τους απολιγνιτοποίηση θα την κάνουν ως το 2038 ενώ η άφραγκη Ελλάδα αποφάσισε πως είναι πρώτη προτεραιότητα να ξεπουλήσει ό,τι έχει για χάρη κάθε Μηλιώνη. Να δεις που θα τα δούμε στο «Καλό Νέο της Ημέρας» του Σκάι, μετά από κανένα συγκινητικό ρεπορτάζ για την όποια Γκρέτα θα είναι τότε της μόδας.
*: Για το οποίο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας πανηγύριζε τότε, γράφοντας διθυράμβους στο Βήμα, ο κολοσσός της έγκριτης ελληνικής δημοσιογραφία κύριος Πρετεντέρης, κατακεραυνώνοντας τους «λαϊκιστές» που έβλεπαν την κομπίνα να έρχεται με συγκλονιστική βεβαιότητα. Τους «λαϊκιστές» ακόμα τους βρίζει, αυτόν κανείς δεν θα τον στείλει σπίτι του. Μας έσωσε και δεν γίναμε Β.Κορέα κι αυτός…
Ποιος θα πληρώσει την πράσινη μετάβαση; « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Και ενώ η χώρα δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές, χτες έγινε γνωστή μια άλλη είδηση, που έμμεσα συνδέεται με το θέμα. Γράφτηκε λοιπόν ότι από χτες η ΔΕΗ αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού για το τιμολόγιο Γ1 (αυτό που αφορά τους οικιακούς καταναλωτές) και με βάση όσα έχουν προαναγγελθεί αυτός ο νέος τρόπος μπορεί να οδηγήσει σε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/08/06/green/ […]
sarant said
56 Aυτό είναι το θέμα, η δεύτερη παράγραφος.
Stelios Kornes said
@30 dimosioshoros
>> Αυτό με ποιο νόημα το λέτε;
Δεν είναι βέβαιο πως μερικές χώρες έχουν υπογεννητικότητα (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία);
Ή εννοείτε πως η μέση παγκόσμια γεννητικότητα είναι ικανοποιητική, οπότε με μετακινήσεις από χώρα σε χώρα θα υπάρχει πληθυσμιακή ισορροπία;
Το σκεπτικο μου ειναι λιγο διαφορετικο και δεν εστιαζω σε συγκεκριμενες χωρες ή ακομη και ηπειρους. Αν η συγκεντρωση CO2 συνεχισει να ανεβαινει με τους ηδη παρατηρουμενους ρυθμους, αυτο ισως καταστησει πολυ συντομα (10-20 χρονια) τη ζωη σχεδον αδυνατη για ενα πολυ μεγαλο ποσοστο του παγκοσμιου πληθυσμου. Ή μπορει να την καταστησει απιστευτα (με τα σημερινα δεδομενα) δυσκολη και βασανιστικη. Η εξελιξη αυτη ομως δε θα οφειλεται σε μικροδιαφορες στα ποσοστα των γεννησεων, αλλα στο ηδη δυσθεωρητο (για μενα) υψος του παγκοσμιου πληθυσμου. Δε θα φταιει δηλαδη πως θα παμε στα 8,51 δις πληθυσμου κάποια χρονιά και δε θα παραμεινουμε στα 8,50 δις.
Σε εθνικο επιπεδο, δε βλεπω σημαντικο λογο να ασχολουμαστε με τους ρυθμους γεννησεων, και ισως δεν εχει παρα απειροελαχιστη σημασια ακομη και σε παγκοσμιο επιπεδο να ασχολουμαστε με το αν υπαρχει αυξηση του ρυθμου μειωσης ή μειωση του ρυθμου αυξησης των γεννησεων και των θανατων. Αναμενουμε δραματικες κι ισως βιαιες μεταναστευσεις για λογους ανισης κατανομης πορων νερου, τροφης κι ενεργειας στο μελλον. Ειναι πολυ πιθανον σχεδον ΟΛΑ τα παιδια που γεννηθηκαν φετος και περσι να μην πεθανουν απο φυσιολογικο θανατο στα γεραματα τους, οπως ελπιζει ο μεσος ανθρωπος…
aerosol said
#59
Εναι χρόνια που αναρωτιέμαι κι εγώ γιατί μας έχει φάει τόση πρεμούρα για τις λίγες γεννήσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει σαφώς οικονομικό πρόβλημα από αυτό το γεγονός αλλά δεν θα κρατήσει για πάντα. Ζούμε ακόμα φαντασιώσεις του 1890, που περισσότεροι κάτοικοι σήμαιναν περισσότερα στρατά; Είναι στο DNA μας πως η φυλή πρέπει να πληθαίνει συνέχεια;
Στο μεταξύ, μόλις χθες διάβασα για μελέτη που δείχνει πως έχουμε σημάδια ότι το Ρεύμα του Κόλπου ήδη καταρρέει. Αν αληθεύει αυτός ο ρυθμός των εξελίξεων, το πρόβλημα δεν θα το έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόσφατα. Θα το έχουν τουλάχιστον και οι γονείς τους.
gpointofview said
# 37, 46
Το θέμα είναι όταν κρίνεις πως δεν υπάρχει κόμμα χωρίς λαμογιές να μην ψηφίζεις το κοντινότερο στην ιδεολογία σου ούτε να ρίχνεις συνειδητό άκυρο. Το μόνο που τσούζει ΟΛΑ τα κόμματα είναι η αποχή γι αυτό οι επιστημονάρες (το «ο» με «ου») των κομμάτων σου πλασσάρουν πως αφήνεις τους άλλους να διαλέξουν για σένα, παραμυθιάζοντάς σε για την ευθύνη του αποτελεσματος από την ΜΙΑ δική σου ψήφο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αν θα επιζήσει δεν ξέρω, αλλά η μόνη ελπίδα να φιάξουν κάποτε τα πράγματα είναι ο ΠΑΟΚ αλλά θέλει κάποια χρόνια να φτιάξει γήπεδο και κάποια ακόμα να φέρει ευρωπαϊκό τίτλο και μετά θα ασχοληθεί με την εδώ κατάσταση !!!!!!!
nikiplos said
Καλησπέρα…
Βλέπουμε τα πράγματα δυστυχώς πεσμένοι στο καναβάτσο του παγκόσμιου παιγνίου, και όχι ως θεατές από την κερκίδα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Και σφαλιάρες θα φάμε και ξύλο θα φάμε και η ΔΕΗ που με κόπο και αίμα φτιάχτηκε θα σκυλευθεί από τα γνωστά κοράκια-εθνικούς μπετολάβους και στο τέλος θα μας κόβουν οι ιδιώτες-contractors το ρεύμα, αφού δεν θα πληρώνουμε έγκαιρα ή θα μας χρεώνουν και θα μπαίνουμε σε dispute με την εταιρεία παροχής ενέργειας. Πριν ξεκινήσω να θυμίσω πως το ρεύμα είναι αγαθό κι όχι προϊόν. Τούτες τις μέρες με τις αλλεπάλληλες διακοπές τρέμω μην το κόψουν από τη μητέρα μου, που έχουμε συσκευή οξυγόνου στο σπίτι της για τη νύχτα. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει.
ΑΕΠ ή εναλλακτικές πηγές ενέργειας:
1. Φωτοβολταϊκά συστήματα. Πλεονέκτημα: εξαιρετικά φθηνό κόστος (όχι στην Ελλάδα) με πολύ καλή απόδοση, αφού ήλιο έχουμε δόξασοι ο θεός. Μειονέκτημα: Τα πετάς μετά από 5-10 χρόνια, όσος δηλαδή ακριβώς ο χρόνος απόσβεσής τους.
2. Ανεμογεννήτριες. Καλές σταθερές με μεγάλη απόδοση. Πλεονέκτημα: ακριβές, ιδίως η νέας τεχνολογίας. Μειονέκτημα: Φαίνεται να κάνουν συγκεκριμένες βλάβες σε περιβάλλον, πουλιά κλπ. Τα περι αισθητικής τα θεωρώ ολίγον γελοία, ιδίως όταν εκφέρονται από τους τοπάρχες, που έχουν γεμίσει τον περιβάλλοντα χώρο τους με παράνομες χωματερές. (αυτές δεν βλάπτουν τις «απείρου κάλλους» περιοχές τους;)
3. Ηλιακοί πύργοι ενέργειας . Πλεονεκτήματα: Παρέχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις ανεμογεννήτριες. Μειονεκτήματα: Παρόμοιες περιβαντολλογικές επιπτώσεις με τις ανεμογεννήτριες, ηπιότερες όμως.
4. γεννήτριες παλίρροιας Πλεονεκτήματα: τεράστια παραγωγή ενέργειας Μειονεκτήματα: περιβαντολλογικές επιπτώσεις στο υδρόβιο οικοσύστημα. Φθορές λόγω θαλασσινού νερού στον εξοπλισμό, υψηλό κόστος. Μόνο στη Χαλκίδα μπορεί να φανταστεί κανείς μια τέτοια εγκατάσταση. Δεν συμφέρει παρά μόνο να την αγοράσουμε έτοιμη, με κάποια σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία.
5. κυματογεννήτριες. Παρόμοιες με τις γεννήτριες παλίρροιας, με το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνουν σημαντικοί περιφερειακοί παραγωγοί, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις, αφού θα υπάρχουν πολλές σε περισσότερα μέρη. Η χώρα μας έχει θάλασσα και θα μπορούσε να πρωτοστατεί σε αυτήν την τεχνολογία. Η θέση μας βέβαια είναι αυτή που φαντάζεστε.
Εν κατακλείδι: Οι ιδιώτες θα έπρεπε να μπουν σε αυτές μόνο τις τεχνολογίες και όχι οπουδήποτε, γιατί επί τοις ουσίας θα διαμελίσουν τη ζωτική για την επιβίωση της χώρας σήμερα ΔΕΗ.
Οι ανεμογεννήτριες, δεν θα έπρεπε να είναι υπό το καθεστώς που είναι σήμερα, δηλαδή αδειοδότηση όπως οι πάλαι ποτέ άδεις ταξί: εάν ο επενδυτής σε ένα έτος δεν κάνει την επένδυση, να του αφαιρείται η άδεια κι όχι να έχουμε το σημερινό καθεστώς, να πωλούνται έναντι εκατομυρίων άδειες που αποκτήθηκαν πριν 25 χρόνια με διαβλητό τρόπο.
Το ρεύμα είναι αγαθό όπως το νερό, δεν είναι μέσον ανεξέλεγκτου ιδιωτικού πλουτισμού. Ως τέτοιο πρέπει να διασφαλίζεται η βιωσιμη πρόσβαση σε αυτό για όλους τους πολίτες και ιδιώτες που θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα μας. Ενδεικτικά τα κανάλια Μέγκα και Αντέννα δεν έχουν πληρώσει ποτέ το ρεύμα τους. Και άλλοι βέβαια.
Γιάννης Κουβάτσος said
Και μετά το ρεύμα έρχεται το νερό, που, κατά τον λαγό Μπάμπη, είναι απαράδεκτα φτηνό στην Ελλάδα. Θα μας νοικοκυρέψουν καλά μέχρι να ξεκουμπιστούν…
Lez Did said
Οι ΑΠΕ προκαλούν αύξηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα;:
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2018/12/blog-post_3.html
Stelios Kornes said
@60 Ενας λογος που μπορει ο καθενας μας να υποθεσει, ειναι η προταξη της υπογεννητικοτητας ωστε να παρει ενας υπουργος μετρα σε βαρος των εργαζομενων. Καθε φορα που θελουν να αυξησουν τις εισφορες (ιδιαιτερα των εργαζομενων) ή να ανεβασουν τα ορια ηλικιας για συνταξιοδοτηση, μας ξεφουρνιζουν* στοιχεια υπογεννητικοτητας…
*το «ξεφουρνιζω» το ειπαμε χτες;
Avonidas said
Καλησπέρα.
#60. Εναι χρόνια που αναρωτιέμαι κι εγώ γιατί μας έχει φάει τόση πρεμούρα για τις λίγες γεννήσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει σαφώς οικονομικό πρόβλημα από αυτό το γεγονός αλλά δεν θα κρατήσει για πάντα. Ζούμε ακόμα φαντασιώσεις του 1890, που περισσότεροι κάτοικοι σήμαιναν περισσότερα στρατά; Είναι στο DNA μας πως η φυλή πρέπει να πληθαίνει συνέχεια;
Δεν ξέρω αν όντως θα λύσει κάποιο πρόβλημα το να χτυπήσουμε την υπογεννητικότητα, αλλά το να ανησυχούμε για τη συμβολή μας στον υπερπληθυσμό είναι αστείο. Είμαστε αμελητέα ποσότητα, και τέτοια θα παραμείνουμε ό,τι πολιτικές πριμοδότησης των γεννήσεων κι αν ακολουθήσουμε. Κι αν όντως μπορούμε να αναστρέψουμε τη γήρανση του πληθυσμού μας με περισσότερες γεννήσεις, θα έλεγα ότι σαφώς αξίζει τον κόπο να το κάνουμε.
Όσο για τα περισσότερα στρατά: σ’ αυτή την κουβέντα συνήθως οι μεν λένε ότι ο πόλεμος γίνεται με τα στρατά, κι οι δε αντιτείνουν ότι πλέον γίνεται με τα κουμπιά. Εγώ λέω ότι τώρα, και ανέκαθεν, ο πόλεμος γίνεται με τα λεφτά, κι όπως και να το κάνουμε τα πολυπληθέστερα και λιγότερο γερασμένα έθνη πάντα θα έχουν ένα πλεονέκτημα στην κλιμάκωση της οικονομίας τους, όσο χάλια κι αν είναι η διαχείρισή της.
Avonidas said
Όσο για το ποιος θα πληρώσει την πράσινη μετάβαση: με το που κατέβηκα Ελλάδα κι άνοιξα τη SIM, μ’ έχουν ζαλίσει καλοθελητές για φτηνότερο ρεύμα. Τα λεφτά που έχουν ρίξει γενιές και γενιές για το χτίσιμο της ΔΕΗ λεηλατήθηκαν και λεηλατούνται από το κράτος, που μετά θα προωθήσει την «επιχειρηματικότητα» ταΐζοντας τους αεριτζήδες της αγοράς ενέργειας. Ε, κι ύστερα φάε μ@λ@κα ατομική ευθύνη, και βρες εσύ το λαμόγιο που θα σου πουλάει το φθηνότερο ρεύμα, μέχρι να εξαλείψει τον ανταγωνισμό και να στενάξουν οι μετρητές.
Γιάννης Ιατρού said
Εφόσον και από την στιγμή που για διάφορους λόγους (οικονομικούς;;, κυρίως πολιτικούς αλλά και περιβαλλοντικούς) εγκαταλείψαμε για το μέλλον μας τον λιγνίτη για χάρη του φυσικού αερίου, βασικά για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία αποκλιμάκωσης των τιμών, καθώς οι αυξήσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων, που έχουν πυροδοτήσει αυξήσεις σε όλες τις αγορές της Ευρώπης, αν και όχι ίδιες παντού.
Μερικά στοιχεία στα οποία στηρίζω την ανωτέρω γνώμη μου, αν σας ενδιαφέρουν:
Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η πολιτική των ΗΠΑ, αφενός με σκοπό μακροχρόνια την διάθεση του δικού τους, πλεονάζοντος, φυσικού αερίου (σε υγρή μορφή κλπ., βλ. και Αλεξανδρούπολη) κι αφετέρου οι (σχετιζόμενες επιπλέον και με άλλα, γεωστρατηγικά, θέματα) αντιδράσεις τους στην προμήθεια της Ευρώπης (κυρίως της Γερμανίας, αλλά και άλλων βιομηχανοποιημένων χωρών, π.χ. Γαλλίας, Ιταλίας κ,ά.) με φυσικό αέριο από την «κοντινή» και «οικονομικά συμφέρουσα» Ρωσία (πχ. με επιβολή κυρώσεων στη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 καθώς και τη συνακόλουθη στάση εργασιών για την ολοκλήρωσή του).
Έτσι κι η Gazprom, σ΄ αντίποινα της «υπακοής» της Ευρώπης στα κελεύσματα των ΗΠΑ, αρνήθηκε να διαθέσει στους Ευρωπαίους πελάτες της αυξημένες ποσότητες με αποτέλεσμα από τον Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου να πάρει την άγουσα… Αποτέλεσμα η τιμή του ΦΑ από τα 17,77 €/MWh τον Μάρτιο (TTF της Ολλανδίας) έφτασε τα 20,96 €/MWh τον Απρίλιο και σκαρφάλωσε σταδιακά πάνω από τα 30 €/MWh τον Ιούνιο και στα 36 €/MWh τον Ιούλιο. Αύξηση πάνω από 100% σε 5 μήνες…
Έχουμε και την κούρσα που ακολουθεί από τις αρχές του 2021 η τιμή των ρύπων (CO2) η οποία από τα 25,4 €/t to 2020 (μέση τιμή) κινείται πλέον σταθερά πάνω από τα 50 25,4 €/t το τελευταίο διάστημα και τον Ιούλιο έφτασε στα 58 25,4 €/t. Κι εδώ αύξηση πάνω από 100%.
Για τις ΑΠΕ, δεδομένου της μικρής (ακόμα;) συνεισφοράς τους στην κάλυψη των αναγκών και ειδικά σε περιπτώσεις αιχμής στην ζήτηση ενέργειας, ίσως αναφερθώ σε άλλο σχόλιο. Πάντως βασικά προς το παρόν κυρίως είναι εργαλείο πλουτισμού (αρπαχτής) επιτηδείων που κοιτούν να εκμεταλλευτούν κάποια προγράμματα με επιδοτήσεις κι άλλα οικονομικά οφέλη, εθνικά ή/και ευρωπαϊκά, και ουδόλως ενδιαφέρονται γενικά για την εξασφάλιση φτηνής ενέργειας στην Ελλάδα.
Είτε με την ΔΕΗ, είτε με τους άλλους ιδιώτες μεταπωλητές, #έρχεται_πόνος 🙄😡 με τους λογαριασμούς που θα δούμε (σε λίγο θα έχουμε κι άλλα χαρούμενα νέα, όταν θα καταχωρηθούν και οι όποιες αλλαγές σε τετραγωνικά κλπ. στους δήμους για τα δημοτικά τέλη, ξέρετε, αυτές που υποβλήθηκαν πέρυσι κι εξετάζονται ακόμα….)
Γιάννης Ιατρού said
…50 €/t το τελευταίο διάστημα και τον Ιούλιο έφτασε στα 58 €/t…
Όταν βαριέσαι να ξαναγράψεις €/t και κοπυπαστώνεις… 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι πιο πολλοί γνωστοί μου, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό από τα χαμηλά τιμολόγια των ιδιωτών πάροχων, είναι μάλλον μουδιασμένοι και απογοητευμένοι και εκεί που με είχαν πρήξει να φύγω από τη ΔΕΗ «ρε κορόιδο», τώρα μ’ έχουν αφήσει στην ησυχία μου. Αλλά και στη ΔΕΗ κορόιδο νιώθω, και να πάω σε ιδιώτη πάλι έχω την εντύπωση πως κορόιδο θα νιώθω. Τι με συμβουλεύετε, γιατρέ μου;☺
Γιάννης Ιατρού said
70: Να μαγειρεύεις με αέριο και να μην ανάβεις πολύ τα κλιματιστικά (αν έχεις). Κι αν σε παίρνει, μόνωσε το σπίτι σου.
Konstantinos said
Στο μνημνιο το οριτζιναλ του Γιωργακη υπηρχε ορος οτι η ΔΕΗ πρεπει να αυξησει τις τιμεσ ωστε να συμφερει ιδιωτες παραγωγους να μπουν στην αγορα ενεργειας.
Τα φωτοβολταικα μεχρι πριν απο λιγα χρονια ειχαν energy payback time 7-8 χρονια, στο τεχνικο τους φυλλαδιο. Δηλαδη χρειαζντουσαν 7-8 χρονια λειτουργιας (σε καποιες τυπικες συνθηκες περιβαλλοντος) για να παραξουν την ενεργεια που καταναλωθηκε για να παραχθουν. Δυστυχως η παρασκευη του (σχετικα καθαρου) πυριτιου ειναι ενεργοβορα. Φυσικα την εχουν αναλαβει χωρες που καινε καρβουνο και δεν εχουν δεσμευσεις CO2.
Κατασκευαστικα ηταν πολυ προχειρα. Δυστυχως το φωτοβολταικο που 2 εμπορικοι κωδκοι (το πανελο και οι ινβερτερ) ειναι το 70-80 % του συνολικου προυπολογισμου αντιμετωπιστηκε ως εμπορικη πραξη, προμηθεια και οχι ως τεχνικο ενεργειακο εργο.
(Εχω φτιαξει εκατονταδες μεγαβατ, τα περισσοτερα ειναι κατασκευες το κωλου)
Γιάννης Μαλλιαρός said
Χαίρετε,
Επειδή αναφέρετε πολλές φορές η ΔΕΗ, να ξεκαθαρίσουμε πως σήμερα είναι κι αυτή ένας έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας όπως οι υπόλοιποι. Την παραγωγή την έχει η ΑΔΜΗΕ και την διακίνηση (απ’ την παραγωγή στην κατανάλωση) η ΔΕΔΔΗΕ. Είχαμε μια εταιρία, την κόψαμε στα τρία για να μπορούμε να πουλάμε κομμάτια απ’ τις διάφορες διαδικασίες. Αν κάποιος ιδιώτης αποφασίσει να μπει στην παραγωγή (υπάρχουν κάποιοι, ακόμα κι οι διάφοροι που έβαλαν φωτοβολταϊκά στις ταράτσες), δίνει το ρεύμα του στη ΔΕΔΔΗΕ κι αυτή αναλαμβάνει να δει πού θα το διαθέσει. Είναι το μόνο κομμάτι που μάλλον θα μείνει δημόσιο και χωρίς ανταγωνισμό (δύσκολο το βλέπω να βάλει κι άλλος πυλώνες να μεταφέρει ρεύμα για να μας το πουλήσει).
GeoKar said
Μέχρι να γίνουμε «Δανία του Νότου» και στην πράσινη ενέργεια κ να απολιγνιτοποιηθουμε εν τάχει χάριν ιδιωτικών, γεωπολιτικών, κ.ά. συμφερόντων, εγώ παρατήρησα στον χάρτη του Ν(ο)ικοκυρη(?) ότι το φθηνότερο ρεύμα όλων το έχει η Πολωνία που …καίει κάρβουνο, ακολουθούμενη απο τη Γαλλία κ τους πέριξ αυτής γείτονες που βασίζονται κυριως στην πυρηνική ενέργεια – κουτόφραγκοι γαρ…
GeoKar said
Ένα Βελγία, πάντως, όταν προ ~15ετίας ιδιωτικοποιήθηκε η παροχή ενέργειας (ηλεκτρικού κ αερίου) οι οικιακές τιμές διπλασιάστηκαν σε 1-2 χρόνια…
Avonidas said
#74. εγώ παρατήρησα στον χάρτη του Ν(ο)ικοκυρη(?) ότι το φθηνότερο ρεύμα όλων το έχει η Πολωνία που …καίει κάρβουνο
Να σου πω κι εγώ κάτι που δεν μπορείς να το παρατηρήσεις στο χάρτη: είναι μέρες που ο αέρας της Κρακοβίας σκοτώνει ελέφαντα, με την κάπνα και τα μικροσωματίδια.
Γιάννης Ιατρού said
Ορμώμενος από την εικόνα που έβαλε ο Νίκος στην σημερινή ανάρτηση μιά παρατήρηση:
Οι τιμές αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, κάτι που αποτυπώνεται και συγκρίνοντας την χθεσινή εικόνα Ελλάδα 164,25 €/MWh (όπως αυτή του Νίκου) με την σημερινή 125,52 €/MWh, εδώ (και οι δύο από την ίδια πηγή που αναφέρει η ΕφΣΥΝ (EnergyLive):

Για συγκρίσεις καλύτερα είναι να παίρνουμε τιμές από μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, όπως τις βλέπουμε και στο site της EnergyLive (Month-to-Day 148,35 €/MWh ή/και Year-to-Day 70,36 €/MWh, για την Ελλάδα αντίστοιχα). Και να έχουμε υπόψη πως πλέον όλο αυτό είναι ένα χρηματιστήριο 💰 για την ηλ. ενέργεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πού ΄σαι ρε Λάμπρο🤩, μας εγκατέλειψε ο #@$@% και κάνει μπάνια στην Κινέττα, ούτε ο ΠΘ να ήταν 🙂 )
gpointofview said
Την ώρα που η Εθνική πόλο σφράγιζε την πρόκριση στον τελικό του Τόκιο, το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαναστασίου στην Αγία Άννα παραδινόταν στις φλόγες. Την είδηση έκανε γνωστή ο πατέρας του, άλλοτε διεθνής, Τάσος Παπαναστασίου γνωστός με το ψευδώνυμο «πιλότος».
«Και τώρα ας μου πει κάποιος, όταν την ίδια στιγμή που η φωτιά μπαίνει στο σπίτι σου στην Αγ. Άννα, ο γιος κερδίζει μετάλλιο στο Τόκιο, κλαις από χαρά ή από λύπη;» ανέφερε ο πρώην πολίστας.
από το SDNA
GeoKar said
#76: δεν αμφιβάλλω, αλλά αυτό ακριβώς το νόημα (ήθελα να) έχει το σχόλιο μου: ότι απαιτούνται επιλογές κ εξισορρόπηση μεταξύ αντικρουόμενων ενίοτε στόχων κ μέσων, προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις είτε σωματιδίων που σκοτώνουν ελέφαντες είτε αποκλειστικής χρήσης (κ εξύμνηςης) εξαιρετικά κοστοβορων ενεργειακών πηγών που μπορεί να οδηγούν σε τιμές μεγέθους …ελέφαντα!
Avonidas said
#79. Κι εκεί πάνω, πάντως, είναι πολύ της μόδας η ατομική ευθύνη 🙂 Πριν μερικά χρόνια, είχε γενικευτεί η χρήση μάσκας με φίλτρο για την ατμοσφαιρική ρύπανση – έβλεπα τον κόσμο να κυκλοφορεί στα λεωφορεία λες κι είχαν γυρίσει απ’ τα χαρακώματα. Κάμποσες απ’ αυτές τις μάσκες, μάλιστα, τις ξαναχρησιμοποιούν τώρα κατά του covid (δεν ξέρω αν κάνουν τίποτα, αλλά πάντως είναι καλυμμένοι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με τον νόμο).
GeoKar said
#80: στην Αθηνα, δυστυχως, ανακυκλώνονται τώρα λόγω πυρκαγιών 😢😢😢
GeoKar said
και, προφανέστατα, όχι μόνον στην Αθηνα – σορρυ!
Γιάννης Ιατρού said
37: Άχ βρε Κώστα, πάει, χάλασες κι εσύ… Προφανώς οι κακιές παρέες (με (γ)ιατρούς;;😂)
…για να καταλάβουν κι αυτοί ότι και ο δικός τους κόσμος έχει αγανακτήσει….
Λοιπόν, να δεις σε λίγο το τι μπουχός θα σηκωθεί, και κλαυθμός κι οιμωγές θα ακούγονται, και κατάρες (αυτές άρχισαν όπως ακούω σε κάτι live ρεπορτάζ). Γιατί μη νομίζεις, στην Βαρυμπόμπη και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία κλπ., στα καμένα (πλέον) μέρη τριγύρω εκεί στα Β. Προάστια, κάτι εργατοτεχνίτες, ψυκτικοί κλπ., συνήθως συριζαίοι ή τέλος πάντων αριστερίζοντες (μεταξύ μας: κρυφομπολσεβίκοι) μένουν (έμεναν).
Ε, θα τους αποζημιώσουν βέβαια, άλλωστε τα ανακοίνωσε τα μέτρα χθες ο ΠΘ στο διάγγελμά του (κάτι θα του ψιθύρισαν…). Εύχομαι όχι όπως κι αυτούς στην Εύβοια και στην Ηλεία κι αλλού, π.χ. από τις πλημμύρες στις αρχές Αυγούστου του 2020 !!! (ρε πως αλλάζει το σκηνικό του Αυγούστου!). Νομίζω πως κι αυτοί στην Καρδίτσα, που πλημμύρισαν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, ακόμα περιμένουν, αλλά δεν είμαι σίγουρος😡
Το ανέκδοτο «γράψ΄τον για σπίτι…» θα το ξέρεις, ε;😎
Γιώργος said
(σχόλιο 83)
ας μην είμαστε προκατειλημμένοι. Η κυβέρνηση είχε σχεδιάρα έτοιμη για 9-10 και 11 μποφόρ, αλλά δυστυχώς της έκατσε ένας πρωτοφανής ανεμοστρόβιλος των 2 μποφόρ και δεν ξέραν τι να κάνουν.
Katerina G said
20. Το περιβάλλον. Γιατί φτιάχνονται αιολικά και φωτοβολταϊκά σε περιοχές Νatura, σε τοποθεσίες φυσικού, ιστορικού ή αισθητικού ενδιαφέροντος χωρίς ανεξάρτητες πραγματικές περιβαλλοντικές μελέτες, σε περιοχές αμιγούς αγροτικής παραγωγής χωρίς προδιαγραφές (τι συμβαίνει σε μια υφιστάμενη καλλιέργεια όταν δίπλα της αναπτύσσονται στρέμματα φωτοπανέλων;), χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό εν τέλει. Δε νομίζω να υπάρχει βορειοευρωπαική χώρα που ακολουθεί το δικό μας μοντέλο βουρ στον πατσά «πράσινης μετάβασης» . Οι σχετικές προδιαγραφές στη Σκωτία πχ είναι ασύλληπτα πιο αυστηρές και λεπτομερείς, με ξεκάθαρο στόχο την προστασία της υπαίθρου. Ούτε εκεί είναι ευπρόσδεκτες οι ΑΠΕ στις αυλές τους αλλά μελετούν συμβιβαστικές λύσεις σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα ξέρουν τί θέλουν μάλλον…
ΚΩΣΤΑΣ said
83 Γιάννη μου, το θέμα δεν είναι κομματικό. Είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πλην περιπτώσεων όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια και ενδεχομένως μια-δυο ακόμη περιπτώσεις. Και σε αυτές όμως τις περιπτώσεις ας επιτρέπεται παράλληλα και λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Είτε στην υγεία με τα εργαστήρια εξετάσεων που σε εξυπηρετούν γρήγορα, είτε στην παιδεία με τους λεφτάδες ας πληρώσουν, είτε με επιπλέον ιδιωτική ασφάλιση.
Εκείνο που απαιτώ από το κράτος είναι να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού στον ιδιωτικό τομέα και να ελέγχει αν τηρούνται.
Κινητή τηλεφωνία, ρεύμα, φυσικό αέριο, τράπεζες… εξαπατούν με περίτεχνο τρόπο και τα ψιλά γράμματα τον κοσμάκη. Εδώ το κράτος πρέπει να είναι αμείλικτο και να παρέμβει. Επειδή δεν το κάνει – να σε στεναχωρήσω και λίγο; 😜 – κι επί ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο συνέβαινε, θεωρώ το κράτος συνένοχο και ανήθικο.
dimosioshoros said
@ 59 Stelios Kornes
Καλές παρατηρήσεις.
Ωστόσο πρέπει να δούμε το ζήτημα «πληθυσμός» και με την κατανάλωση ενέργειας ανά άτομο που αντιστοιχεί στον τρόπο διαβίωσης των προηγμένων λαών και που θα πρέπει να είναι εκατό ή χίλιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη των φτωχότερων (λαμβάνοντας υπόψη και τις εσωτερικές ανισότητες).
[Οι μονάδες του διαγράμματος, ίσως χιλιόγραμμα συμβατικού καυσίμου]
dimosioshoros said
@ 86 ΚΩΣΤΑΣ said
>>Εδώ το κράτος πρέπει να είναι αμείλικτο και να παρέμβει. Επειδή δεν το κάνει […] , θεωρώ το κράτος συνένοχο και ανήθικο.
Δηλαδή, αγαπητέ Κώστα, αυτές οι δυνάμεις της οικονομίας π.χ. κινητή τηλεφωνία κ.λπ, είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία τους κράτους; Δηλαδή στη συγκεκριμένη μας πολιτική οργάνωση του καπιταλισμού (όπως λέμε) αυτές δεν παρεμβαίνουν στη λειτουργία του κράτους και στο έλεγχο των δομών του ώστε να συσσωρεύουν πλούτο; Μα τότε γιατί έφτιαξαν και στηρίζουν αυτές το κράτος; Για να έχουμε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση εμείς οι υπόλοιποι;
Σε παραφράζω: «το κράτος τους είναι ανήθικο, όπως είναι και αυτές».
Γιάννης Ιατρού said
84: Έτσι, δεν έχει μπέσα ο άνεμος, άσε που τον κόβω για παρτιζάνο, από μπροστά τον περιμένεις, από πίσω σού ΄ρχεται (όπως στο γνωστό ανέκδοτο με την ονοματοδοσία…)
86: Κωστή, ουδόλως κομματικά το εννόησα! Ειλικρινά.
Αλλά, ενώ δεν είσαι αφελής, περιμένεις να ελέγξει η ΝΔ τους χορηγούς της (τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια, νερό, τράπεζες κλπ.); Και μετά τι; Κλέφτες θα γίνουν;
Πέθανε κι ο Μίχαλος, στο εργοστάσιό του στο Κρυονέρι, από καρδιά, προσπαθώντας ίσως να αποτιμήσει τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς… Πεθαμένους δεν τους κρίνουμε, οπότε έχε γαίαν ελαφράν, μόνο.
ΚΩΣΤΑΣ said
88 Δημοσιοχώρε μου, δέχομαι και την παράφρασή σου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό το εννοείς διαχρονικά.
Spiridione said
Γιάννης Ιατρού said
87: Μετριέται σε kg of oil equivalent (kgoe),
(It is the equivalent to the approximate amount of energy that can be extracted from one kilogram of crude oil, 41868 kilojoules).
Γιάννης Ιατρού said
92: περίπου 11,63 kWh
dimosioshoros said
@ 90 ΚΩΣΤΑΣ
Φυσικά διαχρονικά και για να σε ευχαριστήσω «και λίγο; 😜 κι επί ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο συνέβαινε».
🙂
Γιάννης Ιατρού said
και η εξέλιξη…

dimosioshoros said
@ 92 Γιάννης Ιατρού
ΤΗΧ
kanapes said
@80 Κάτι τέτοιες ισως https://www.amazon.co.uk/dp/B089K1W8P4 . Εδώ τις φοράγανε όσοι είχαν μηχανή και περνούσαν απο κέντρο – για κοβιντ απ όσο έχω καταλάβει είναι την προφύλαξη αυτού που την φοράει μόνο. Αν αυτός έχει τον κορονογιό, τον διασπείρει με την εκπνοή.
Η ιστορία με τις ΑΠΕ μάλλον είναι ένα ψευτοάλοθι για την μόλυνση, την οποία απλά θα μεταφέρουμε αλλού μέσω ηλεκτροκίνησης. Δηλαδή έχουμε έναν ποσοστό ΑΠΕ για τα μάτια του κόσμου, και παράλληλα πάμφηνα ορυκτά ή πυρηνικά για να εξασφαλίζουμε το κέρδος. Σαν το outsourcing όπου (κάνουμε πως) δεν ξέρουμε αν αυτός που μας φτιάχνει το εξάρτημα που ζητάμε το φτιάχνει με παιδιά ή με βουρδουλα σε δουλους ή μολύνοντας τα παντα κάπου μακριά ή σκάβοντας για σπάνιες γαίες καταστρέφοντας το συμπαν κλπ – ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτεί καμπάνιες για το περιβάλλον την παιδική εργασία εκεί που πουλάμε. Σαματίς με τον χάρτη χονδρικής που ποστάρεται, ξέρουμε απο πού αγοράσαμε χονδρική; Εκείνο το Κοζλοντούι αλήθεια τί κάνει;
ΚΩΣΤΑΣ said
89β
Γιάννη, αν έβλεπα από άλλη κυβέρνηση, αριστερή και προοδευτική, αν υπήρξε τέτοια 😉 να υπάρχει ένα αρθράκι σε έναν νόμο που να λέει περίπου: Κάθε ιδιωτική εταιρεία και ιδιαιτέρως αυτές που κάνουν τηλεφωνικές πωλήσεις, είναι υποχρεωμένες να στέλνουν στους υποψήφιους πελάτες τους ένα μέηλ με τους βασικούς όρους του πωλούμενου προϊόντος σε κείμενο μέχρι 100 λέξεις και με 12άρα γραμματοσειρά, ώστε ο πελάτης να δικαιούται επισήμως να το επικαλεσθεί σε περίπτωση διένεξης με την εταιρεία.
Τι κάνουν οι εταιρείες; Μπλα. μπλα… στο τηλέφωνο, σε πείθουν με τα ψέμματα και μετά σου στέλνουν τη σύμβαση με ψιλά γράμματα και ακατονόητους όρους. Η σύμβαση έρχεται με κούριερ και ο κουριεράς πρώτα σε βάζει και υπογράφεις και μετά σου την παραδίνει.
Πείτε το κι εσείς στον Αλέξη, να το πω κι εγώ στον Κυριάκο. 🤪😂😄
mouzes said
Είμαι απο την Πτολεμαίδα αυτή την στιγμή δουλεύουν στο φούλ 4 στις 5 μονάδες στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Δεν μπορεί σαν πρωθυπουργός να δέχεσαι τον λιγνίτη αυτή την δύσκολη στιγμή, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τον έχεις πολεμήσει τόσο και υποτίθεται έχεις κάνει σχεδιασμό για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, αυτό είναι δήλωση αποτυχίας. Είμαστε τυχεροί που οι τουρίστες είναι οι μισοί σε σχέση με το 2019 αλλιώς κάθε μέρα θα είχαμε Black out. Δεν θέλουμε τον δικό μας λιγνίτη και εισάγουμε ρεύμα από την Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία που παράγουν ρεύμα με λιγνίτη και μας λένε οτι νοιάζονται για το περιβάλλον, αθεόφοβοι.
Γιάννης Ιατρού said
Εκκενώνεται το ΓΥΘΕΙΟ!!!
Όταν εκκενώνεις ολόκληρες περιοχές όπως Γύθειο, Μαλακάσα, Καπανδρίτι, Μαραθώνα. Με πληθυσμό 3-5.000 η κάθε μία, απλά παραδέχεσαι ότι δεν μπορείς να διασφαλίσεις ούτε την βασική προστασία σε μεγάλους οικισμούς-κωμοπόλεις, σε βασικό αστικό ιστό.
Κι εκείνη η Εύβοια…. Αν είχαν αντιμετωπίσει την Αττική όπως την Εύβοια, τώρα θα καιγόταν τουλάχιστον η Κηφισιά, ίσως και το Μαρούσι. Και θα λέγαμε ότι γίνεται μάχη να μη φτάσει η φωτιά στο Σύνταγμα.
Θα κάψουν και τίποτα ανεμογεννήτριες στο τέλος…
ΘΝΣ said
@sarant αυτη η αναρτηση δεν εχει μεν γλωσσικο θεμα, αλλα εχει μεγαλο ενδιαφερον καθως αποκαλυπτει την αγνοια των πολλων, αλλα και την επιγνωση ορισμενων (ευτυχως) απο τους αναγνωστες για τα αλληλενδετα θεματα περιβαλλοντος και πολιτικης που κανει επικαιρα και αναγλυφα η συμφορα που ζει η χωρα.
Οταν καταλαγιασουν οι σχολιασμοι, θα αντιγραψω ολα τα σχολια για μελλοντικη αναφορα σε ερευνητικα ερωτηματα του τυπου «τι πιστευουν οι Ελληνες για τη περιβαλλοντικη κριση?»
Σε ευχαριστω για αυτη την (ακουσια?) αναρτηση με το αφθονο υλικο…
Γιάννης Μαλλιαρός said
100 Και το Κρυονέρι. Τον Άγιο Στέφανο τον πάνε κομμάτι κομμάτι, είναι 10000+ κόσμος
Γιάννης Μαλλιαρός said
Διαλέξτε περιοχή, είναι εστιασμένο το λινκ στης Αθήνας.
https://zoom.earth/#view=38.156054,23.803433,12.07z/layers=wind,fires
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι πολίστες ζητούν συγγνώμη, επειδή χάρηκαν για τον θρίαμβό τους, ο 19χρονος παλαιστής Γιώργος Πηλίδης παραδέχτηκε ότι έχασε καθαρά και δεν καταδέχτηκε να προβάλει ως δικαιολογία τα σπασμένα πλευρά του…Είναι σίγουρο πως αυτά τα παιδιά ποτέ δεν θα τα δούμε να «διαπρέπουν» στην πολιτική των πολιτικάντηδων, είναι εντελώς ατάλαντα γι’ αυτό το σπορ.
aerosol said
#62
Οι ανεμογεννήτριες έχουν ένα πρακτικότατο μειονέκτημα που δεν έχει να κάνει με περιβάλλον και πουλιά. Ο άνεμος δεν φυσάει συνέχεια, ούτε όποτε θέλεις. Θα υπάρξει έλλειψη παραγωγής όταν την χρειάζεσαι ή περίσσεια που θα πρέπει με άλλους τρόπους να αποθηκευτεί ή να μεταφερθεί αλλού στο σύστημα (το οποίο βλέπω πως δεν είναι πάντα απλό).
Επίσης, η παραγωγή και ο κύκλος ζωής όλων των σχετικών πράσινων ματζαφλαριών φαίνεται πως δεν είναι τόσο αθώα όσο ο κόσμος νομίζει. Δεν είμαι ειδικός να μπω σε λεπτομέρειες αλλά βρίσκω πια ύποπτη τη στάση του κάθε παπαγάλου («Μπάμπη» ας πούμε) που μας εγκαλεί πως είμαστε γκάου επειδή δεν αγκαλιάζουμε τις νέες πηγές ενέργειας. Το αν υπό περιπτώσεις επιβαρύνουν το περιβάλλον μπορεί να είναι σημαντικό τους μειονέκτημα.
Από την άλλη δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα για τους ηλιακούς πύργους ενέργειας, οπότε ευχαριστώ για την ενημέρωση!
#64
Μπράβο, και δεν θυμόμουν πως να ψάξω τον Αρχαιοπτέρυγα που έλεγε κάτι «περίεργα» πραματάκια για τις ΑΠΕ εδώ και χρόνια!
#99
Ε, ναι!
#101
Εναλλακτικά, αν γνωρίζεις καλύτερα το θέμα θα μπορούσες να πάρεις μέρος στη συζήτηση και να μας ενημερώσεις, αντί να αναφέρεις πόσο ενδιαφέρουσα είναι η άγνοιά μας και πώς δίνουμε υλικό για διασκέδαση. Λέω εγώ τώρα…
ΓιώργοςΜ said
100 Στα 50 χρόνια που πηγαινοέρχομαι στην Εύβοια, το άθροισμα σε έκταση των μεγάλων πυρκαγιών που θυμάμαι δε φτάνει για να καλύψει την έκταση που έχει καεί ήδη από εχτές.
Το 1990 που θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν κάηκαν περίπου 30.000 στρέμματα στην Ιστιαία, ήταν πάνω από 4, ίσως 7 κάποιες ώρες Καναντέρ και πετούσαν ουρά με μύτη, ρίχνοντας 5 τόνους νερό τη φορά, όλη μέρα. Σήμερα ήταν δύο ελικόπτερα, πέρασε κι ένα Καναντέρ το πρωί και γέμισε μπροστά μας, και τέλος. Η φωτιά θα σβήσει όταν δεν θα έχει τίποτε πια να κάψει, με όρια τις καλλιεργημένες εκτάσεις της Ιστιαίας βόρεια (ελπίζω, αλλιώς μάλλον το ιστολόγιο θα μείνει με έναν σχολιαστή λιγότερο 🙂 )και τα φρεσκοκαμένα Ψαχνά στα νότια.
Όσοι έχετε επισκεφτεί τη Β. Εύβοια, κρατήστε τις φωτογραφίες που βγάλατε, θα είναι συλλεκτικές σύντομα.
Πράσινη ανάπτυξη my ass, κάηκαν 250.000+ στρέμματα πυκνού πράσινου δάσους για να μπουν πράσινα ταμπελάκια σε λογαριασμούς ρεύματος και σε πυλώνες ανεμογεννητριών.
Μήπως να κάναμε ένα πληθοπορισμό (άλα τις!) για να φτιάξουμε πάνινα κουκλάκια με γουρλωτά μάτια, και να τα πουλάμε με ασορτί καρφίτσες; Δεν ξέρω αν θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και η οικονομική επιτυχία εγγυημένη…
Γιάννης Ιατρού said
102: Με το Κρυονέρι μαθεύτηκε και πως το σπίτι που έχει εκεί ο γνωστός κος Σρέκας (ας πούμε, εξοχικό, το έχει μεταβιβάσει από το 2019 στην κόρη του;;), σώθηκε κι έμεινε ανέπαφο (σε φωτό, όλα τα άλλα γύρω του καμένα φαίνονται….) μιάς και τυχαία είχε εγκατασταθεί εντός του κτήματος πυροσβεστικό… Κάποιες δημοσιεύσεις σε έγκριτα ειδησεογραφικά «κατέβηκαν» γρήγορα (αλλά διασώθηκαν σε ξένα ειδησεογραφικά, όπως του cnn🤩, αφού ta ellhnik;a MMA διαπίστωσαν πως αυτά αποτελούσαν τελείως αβάσιμες κατηγορίες και διασπορά ανακριβειών από γνωστούς πολιτικούς αντιπάλους του κου Σρέκα.
Ο Κώστας Σκρέκας και το μυστήριο με το διασωθέν σπίτι στο Κρυονέρι.
Γιάννης Ιατρού said
107: Όχι cnn, msn (αυτό της μικρομαλακής) είναι το σωστό 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
105τέλος:Μην ταΐζετε τα τρολ.☺
107: Καλά, όταν οι ενημερωμένοι ρεπόρτερ λένε «σώθηκε από θαύμα», νομίζεις ότι μιλούν μεταφορικά; Δεν δέχεσαι ότι κάποιοι προνοητικοί άνθρωποι έχουν ασφαλιστικά συμβόλαια που προβλέπουν ακόμη και θεϊκή προστασία; Γιατί «ως εκ θαύματος» ή «σαν από θαύμα» σημαίνει ότι είσαι τυχεράκιας που τη γλίτωσες, αλλά «από θαύμα» σημαίνει ότι Κάποιος από κει πάνω προστατεύει ειδικά εσένα και αδιαφορεί για τους γύρω σου που κατακάηκαν. Έτσι και ο κύριος Σκρέκας: ευλογημένος.
Triant said
98: Σε όσες τηλεφωνικές πωλήσεις απάντησα γιατί με ενδιέφεραν, ζήτησα να μου στείλουν την προσφορά σε email για να την μελετήσω. Μόνο μία επιχείρηση συντήρησης κλιματιστικών το έκανε κι αυτή δεν απάντησε στο ερώτημά μου αν πράγματι κινδυνεύω από την νόσο των λεγεωναρίων από το οικιακό κλιματιστικό μου (όπως αναφερόταν στην προσφορά).
Aghapi D said
Έγινε ακόμα και αυτό Παρασκευή απόγευμα:
https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/allodapi-epicheirise-na-valei-fotia-sto-pedion-toy-areos/
Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο κέντρο της Αθήνας, στο Πεδίο του Άρεως, την ίδια ώρα που η Βόρεια Αττική δίνει για μέρες μάχη με την πύρινη λαίλαπα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας παρέμεινε κλειστό για λίγη ώρα, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, οι οποίες έσπευσαν στο σημείο και κατέσβησαν την πυρκαγιά.
Αδυνατώ να φανταστώ τα κίνητρα
gpointofview said
Ηρθε μνμ από το 112 οι ευρισκόμενοι σε Ερατεινή ίσελη και Βίδαβη να κινηθούν προς Ιτέα. Στο Γαλαξίδι απαγορεύθηκε η κυκλοφορία αυτοκνήτων στο λιμάνι και περιπατητών στο δασάκι. Η αλήθεια είναι πως ο αέρας γαμήθηκε μου ξήλωσε όλη την ηλιοπροστασία στις ντομάτες παρότι την ενίσχυσα με σύρμα. Κι όλα αυτά εκεί που έψηνα την (νέα¨τοπική σπεσιαλιτέ : σνίτσελ από προβατίνα ! Απίστευτη γεύση !!
Γιάννης Ιατρού said
Επιτελικό χάος στις φλόγες
Γιάννης Ιατρού said
109β: Άμα είσαι δάσκαλος, γραμματιζούμενος, τα εξηγείς με το νι και με το σίγμα (γαμώ το τους, ούτε να αναπνεύσουμε δεν μπορούμε εδώ στην Πεύκη)!
Triant said
Από όλες τις πηγές ενέργειας που κυκλοφορούν φαίνεται ότι η καθαρότερη είναι η πυρηνική. Μάλιστα, ένας σταθμός που σχεδίασε το επιτελείο του Gates υποτίθεται οτι είναι 100% ασφαλής (πχ. χρησιμοποιεί μή εμπλουτισμένο πλουτώνιο κ.α.). Το προτζεκτ όμως, αφού χρειάστηκαν χρόνια για να πείσει τους Κινέζους να το υλοποιήσουν, πάγωσε επί Τραμπ για τους γνωστούς λόγους. Το Νέτφλικς έχει ένα ντοκυμαντέρ «Inside Bill’s brain» που αναφέρεται σε αυτό (μαζί με τα άλλα μεγαλεπήβολα αλλά άτυχα σχέδια του)
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα! Μαύρη μέρα σήμερα
87 Ανέβηκαν ήδη τόσο οι Κινέζοι, ε;
99 Ευχαριστούμε!
101 Ενδιαφέρον 🙂
106 Ωχ, ελπίζω να σταματήσει το κακό
115 Κι εγώ της ίδιας γνώμης είμαι.
Triant said
115: Μη εμπλουτισμένο Ουράνιο βέβαια.
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα.
Από ποιητικής απόψεως η μετάβαση προς μία Ουτοπία-Ευτοπία είναι πανεύκολη αρκεί “νὰ προσμένη κανείς, γι’ αὐτὸ τὸ σκοπό, τὴ γιορτὴ τ’ Ἅι-Γιαννιού, τὸ καλοκαίρι. Μόνο τότες, σὰ βραδιάξη, ὁ νοσταλγὸς τῶν μακρινῶν τόπων μπορεῖ, πηδώντας τὶς φωτιές, νὰ βρεθῆ σ’ ὅποια πόλη ἔχει ποτὲς του ἐπιθυμήσει.” (βλ. Ν. Εγγονόπουλος “ Ἕνα ταξίδι στὸ Ελμπασσάν”- τοπωνύμιο εκ του οθωμανικού “El/İl basan” που σημαίνει “χώρα αλωθείσα”-).
Ομοίως, θεωρητικά, “τίποτες απλούστερο” από μία πράσινη μετάβαση στην ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (άλλως: εκπομπές CO2): Αρκεί να ταξιδεύουμε αναλώνοντας υδρογόνο ή ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές και στο τέλος τις εκδρομής θα πέσει ο πυρετός του οικείου πλανήτη, αυτός θα ανακτήσει τη θαλερή ζωηράδα του κι εμείς. οι καταπατητές του, θα πούμε “ηπι-ηπιούμε” για τις ήπιες μορφές ενέργειάς του, “σας ευχαριστούμε” και “να μας ξαναπάτε”.
Στην πράξη αυτό προϋποθέτει την αγαστή συνύπαρξη οικολογίας και οικονομίας, σχέση η οποία μέχρι τώρα παραμένει σαφώς ανισόρροπη, αν όχι θνησιγενής, αφού η δεύτερη απαιτεί πάντα μια λίβρα “ανανεώσιμης”- προμηθεϊκής- σάρκας από την πρώτη η οποία πάλι υγιαίνει μόνον όταν νοσεί η δεύτερη (βλ. περιβαλλοντική ανάκαμψη κατά την περίοδο της “κορωνοκάθειρξής” μας).
Οπότε, καθόσον διάστημα τα εν Οίκω “-λογία” και “-νομία” δεν θα μονοιάζουν στην κοινή βάση “λογικό και νόμιμο είναι ό,τι όντως βιώσιμο”, το εν λόγω Σπίτι θα δοκιμάζεται μέχρι ερειπώσεως από το βάρος των οικονομικών συμφερόντων των εκάστοτε Νοικοκυραίων του, εκτός και αν οι υποτελείς ένοικοί του “αντιληφθούν την τελευταία στιγμή ότι μία ανήκουστη απάτη παίζεται εις βάρος τους, ότι έχουν πέσει ανίδεα θύματα μιας αισχρής και τρομερής πλεκτάνης, αναλογιστούν το μέγεθος του όλου σφάλματός τους, καθίσουν χάμω και κλάψουν πικρά.” (βλ.τέλος http://www.engonopoulos.gr/_homeEL/poem06.html ).
Πράγμα το οποίο θα συνιστούσε κατ’ουσίαν και το μέγα ζητούμενο θαύμα δοθέντος ότι και από θερμοδυναμικής απόψεως, κάθε μείωση εντροπίας (ή κάθε ουτοπική αειφορία εν προκειμένω) ισοφαρίζεται τελικά μόνο με την υποστολή των αδιάντροπων, των οποίων όμως η πονηρία (που είναι και το έπακρον της ηλιθιότητας) παραμένει προς το παρόν “τέρμα απαραβίαστο”.
ΘΝΣ said
Αναρωτιεμαι γιατι μεσα σε τοσα σχολια δεν αναφερεται ουτε μια φορα η λεξη «υδροηλεκτρικη».
aerosol said
#115
Με την ως τώρα τεχνολογία φαίνεται ότι είναι καθαρή μέχρι να κάτσει η στραβή και να γίνει χαμός. Δεν είναι τυχαίο πως μετά την Φουκουσίμα όλη η Δύση πάγωσε διάφορα μεγαλεπήβολα που είχε ανακοινώσει (για παράδειγμα στη Γερμανία) -και τα αποτελέσματα της Φουκουσίμα υποτονίστηκαν πολύ, για να μην ενταθεί ο πανικός. Ειδικά σε σεισμογενή περιοχή είναι λεπτό το θέμα. Ένα μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο που στήνει ο Ταγίπ ακριβώς δίπλα μας έβγαλε ρωγμή πριν καν ολοκληρωθεί το χτίσιμο. Είπαν πως θα το διορθώσουν/συνεχίσουν. Εγώ ελπίζω να μην συμβεί αυτό.
Δεν ξέρω αν θα δούμε ποτέ την τεχνολογία σύντηξης που μου είχε τάξει το Πτήση & Διάστημα όταν ήμουν παιδάκι. Αλλά θα τσεκάρω την ιδέα που αναφέρεις!
gpointofview said
Στην τελική -αν το ψάξεις ΤΙΜΙΑ- το χειότερο πάθος δεν είναι τα ναρκωτικά, ο τζόγος ή το αλκοόλ, στο κάτω-κάτω ο κάθε χρήστης τον εαυτό του βλάπτει μόνο και όχι και τους άλλους όπως κάνει με την ψήφο του ο «πολιτικοποιημένος» πολίτης
Τι ψηφίζετε κάθε φορά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ή σας αρκεί να το βλέπετε να κυβερνά ;
aerosol said
#121
Όχι ρε Τζι, μην κοιτάς που εσύ είσαι ψαγμένος, οι άλλοι είμαστε για τα πανηγύρια.
Γιάννης Κουβάτσος said
122: Εντελώς για τα πανηγύρια. Φαντάσου ότι μας απασχολεί ποιος μας κυβερνάει, αντί να ασχολούμαστε με το ποιος θα κάνει τις πιο αποτελεσματικές λαμογιές στο προσεχές πρωτάθλημα. τέτοια ηλιθιότητα.
Αιμ. Παν. said
@119 για κάποιο «περίεργο»* λόγο ουδείς υπολογίζει τα υδροηλεκτρικά στις ΑΠΕ…
😛 🤣
Αναφέρθηκε ήδη αλλά αξίζει να έχουμε πάντα υπ’ όψη μας : το φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη είναι εισαγόμενο και το πληρώνουμε σε όποια τιμή μας ζητήσουν αυτοί που το έχουν και το πουλάνε…
Με λίγο ψάξιμο στο γκούγκλη βρίσκετε εύκολα ότι τα Canadair CL415 και τα Erickson Air Crane έχουν κόστος αγοράς γύρω στα $40μύρια. Υπολογίστε πόσα τέτοια θα είχαμε αγοράσει με τα €μύρια των πετσωμένων ΜΜΕ και άλλων αναξιοπαθούντων σαν την κακομοίρα την Φραπόρτ που αποζημιώθηκε με 300€μύρια για τις απώλειες κερδών, και τα αντίστοιχα του Ελ.Βενιζέλος, λόγω πανδημίας…
Ο αρχαιοπτέρυξ είναι καλά πληροφορημένος σε τεχνικά θέματα και ένα από τα σοβαρά μειονεκτήματα των ανεμογεννητριών είναι η αστάθεια που προκαλούν στο δίκτυο ακριβώς επειδή μια φυσάει και μια όχι. Η αστάθεια αυτή εξισορροπείται με την επιπλέον λειτουργία των θερμικών μονάδων (λιγνίτη και φυσ. αέριο) Επίσης η ωφέλιμη ταχύτητα ανέμου είναι πολύ περιορισμένη ειδικά στο άνω όριο, αλλά δεν μπορώ να παραθέσω στοιχεία, αν κάποιος έχει ας μας διαφωτίσει.
*γιατί είναι πολύ επάνω από τις ικανότητες/δυνατότητες των μικροεπιχειρηματιών αντιπροσώπων/εισαγωγέων των ανεμογεννητριών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η σχετική επιδότηση που ο καταναλωτής πλερώνει με το ΕΤΜΕΑΡ… αν κοπεί η επιδότηση θα μας τελειώσουν και οι ανεμογεννήτριες.
Την συγγνώμη του Νικοκύρη για το σεντόνι.
Τις ευχαριστίες μου σε όλους για την ανάγνωση.
Spiridione said
Ωραία, κόπηκε και το νερό τώρα.
sarant said
Ωχ…. κουράγιο.
Γιάννης Ιατρού said
125: Ατομική ευθύνη είπαμε..!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
127# Μια γελοιογραφία του παλιού καλού Πετρουλάκη, επί ΠΘ πατέρα Μητσ. έδειχνε έναν τύπο να κάθεται σ’ ένα καφενείο μονολογώντας: Για το κυκλοφοριακό ζήτησαν αυτοσυγκράτηση. Για τη λειψυδρία ζήτησαν αυτοσυγκράτηση. Για το νέφος ζήτησαν αυτοσυγκράτηση. Σκέφτομαι με τρόμο τη στιγμή που θα λύνουν το αποχετευτικό.
Από αύριο φεύγω και δεν θα μπορώ να σας ελέγχω αποτελεσματικά. Αυτοσυγκρατηθείτε.
sarant said
Καλά να περάσεις, Χτηνότατε!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Ευχαριστώ Νικοκύρη!
Stelios Kornes said
@87
Νομιζω πως ειναι οντως αποκαλυπτικο το ραβδογραμμα. Πρεπει να ειναι απο τη σελιδα:
https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_enerji_t%C3%BCketimi
Οι φτωχοτερες χωρες απο την αλλη μερια, εχουν μεγαλυτερο δυναμικο αναπτυξης και οταν οι μεγαλοι πληθυσμοι τους αστικοποιουνται, αναβαθμιζοντας τις ενεργειακες απαιτησεις τους σε πολλα επιπεδα, επιβαρυνουν το κλιμα με το δικο τους τροπο και μεγεθος. Και βεβαια η «πολιτισμενη Δυση» δεν ειναι δυνατο να απαιτησει να απεχει ο κινεζος πρωην αγροτης για παντα απο τη χρηση αυτοκινητου, κεντρικης θερμανσης και κλιματισμου, κλπ. Με τον υπερπληθυσμο, ισως να μην εχουμε καν δει την κορυφη του παγοβουνου των μελλοντικων προβληματων μας…
Γιάννης Ιατρού said
128: ΦΥΓΕ 🙂
και να μας γράφεις, ε;
Γιάννης Ιατρού said
Η κατάσταση τώρα, προσοχή στην νέα, ανεξάρτητη φωτιά πάνω από την Πετρούπολη και καλό ξημέρωμα…
https://zoom.earth/#view=38.138335,23.818161,12z/layers=wind,fires
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στων βουνών τις ολόμαυρες ράχες
οι γεννήτριες στέκουν μονάχες
Μια φωτιά, έστω μια, σβήσανε αυτοί του επιτελικού κράτους των αρίστων με τα προγράμματα και τα σχέδια; Αναθεμάτους
Είμαι έτοιμη για χρησμούς από την καπνίλα κι όλο το κακό. Τρισανάθεμάτους
Μια νύχτα καραντινιασμένη στο ράδιο, με ανοιχτές γραμμές σε ακροατές, λέγανε για τις πυρκαγιές και υπερθεμάτιζε η πλειοψηφία, για εμπρησμούς χάριν των ΑΠΕ/ανεμογεννητριών κι ένα ποσοστό περί ξένων κέντρων κλπ. Κάποια στιγμή λοιπόν τηλεφωνεί κάποιος, επώνυμα, ειδικός, ειδικότατος για το θέμα, με στατιστικά και μελέτες (διδακτορικό και παρουσιάσεις) για τα αίτια των πυρκαγιών και είπε ότι πρώτη αιτία είναι η ανθρώπινη αμέλεια ,μετά η κακή συντήρηση του δικτύου (καλώδια μέσα από ακαθάριστα δέντρα/δάση κλπ) και ελάχιστο ποσοστό (όπως αποδεικνύεται από τις έρευνες κάθε φορά κλπ) από κακόβουλους εμπρησμούς. Δε θυμάμαι τα ποσοστά αλλά κάτι λίγο πάνω ή κάτω από το 1%! Τόνισε ότι είναι πολύ λαοφιλής η θεωρία περί εμπρόθετων εμπρησμών, συνωμοσιών κλπ και συνεχίζεται αυτή η πεποίθηση παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν εντελώς άλλα.
Διαολίζομαι με τον εαυτό μου που δεν θυμάμαι το όνομά του, ενώ γκούγκλαρα τότε και επιβεβαίωσα την ιδιότητά του, τη σχέση του με το θέμα, τις παρουσιάσεις του κλπ αλλά τώρα μνήμη γιοκ.
Λείπει λόγω θέρους κι ο δημοσιογράφος που βγήκε στην εκπομπή του να τσεκάριζα το όνομα.
Πέπε said
134
Ανθρώπινη αμέλεια είναι όταν ανάβεις φωτιές για ξερόχορτα ή ψησταριά ή πετάς τσιγάρα κλπ., ή περιλαμβάνεται και η αμέλεια να συντηρηθούν οι ζώνες πυροπρπστασίας και οτιδήποτε άλλο θα απέτρεπε την πυρκαγιά;
venios said
Τόσους παπάδες και δεσποτάδες έχουμε και δεν έχω ακούσει να κάναν καμιά λιτανεία, κανένα ευχέλαιο, καμιά δέηση για να βρέξει και να σβήσουν οι φωτιές. Μήπως φοβούνται πως δεν θα εισακουσθούν, κάτι που θα οφειλόταν σε έλλειψη πίστης από μέρους τους;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
135 Αμέλεια από κάψιμο ξερόχορτων/ κλαδιών / σκουπιδιών στο ύπαιθρο, μπαρμπερκιου στο δάσος κλπ
Ο μη καθαρισμός, η μη συντήρηση των δικτύων κλπ είναι άλλη κατηγορία, πλημμελής λειτουργία. Κάπως έτσι, δεν αναζήτησα τώρα την ακριβή κ επίσημη ορολογία (εγκύκλιες, Υ.Α, διατάξεις κλπ)
Γιάννης Μαλλιαρός said
135 Μα λέει και για ακαθάριστα καλώδια.
Στις τελευταίες ειδήσεις:
Ο Άγιος Στέφανος έχει κυκλωθεί από τη φωτιά. Έφτασε (ξανά) στα σπίτια…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το πόρισμα της Επιτροπής Γκόλνταμερ που δεν πρέπει να θαφτεί
https://www.documentonews.gr/article/pws-tha-swsoyme-ta-dash-to-porisma-ths-epitrophs-gkolntamer-poy-den-prepei-na-thaftei/
Είναι εξοργιστικό αυτό που ακούστηκε ότι επί προϋπολογισμού κάπου 17 εκατομμυρίων για αντιπυρικό σχεδιασμό, προστασία κλπ, τους έδωσαν μόλις 1,7 !
Αύριο τα μεζεδάκια θα είναι της πυρκαγιάς; 😦
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τώρα λέει ξανά για νέα πύρινη εισβολή, νέο μέτωπο, μέσα στους Θρακομακεδόνες όπου υπάρχει κόσμος
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Είχε τώρα στο ράδιο τον Πατούλη αγουροξυπνημένο που δεν ήξερε τί έλεγε
-Μια κατάσταση που θα πρέπει να τη δούμε και θα πρέπει να ακολουθεί αυτά που..
– Έχει ξανά φωτιά στους Θρακομακεδόνες του λέει ο δημοσιογράφος
-Αυτο δεν θα είναι καθόλου καλό…
λέει ο γίγαντας καθαρίζοντας τη φωνή του
Βιάστηκε να τον κλείσει (να μιλήσουν αργότερα υποτίθεται που θα έχει νέα)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη , το Πόρισμα* της Επιτροπής Γκόλνταμερ όπως φαίνεται αγνοήθηκε ενώ είχε σημαντικές προτάσεις και για την πολιτική προστασία και για την οργάνωση των δασικών Υπηρεσιών (ως ενεργού μέρους του συστήματος Πολιτικής Προστασίας κ.α)
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Νόμος 4662/2020
«Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων,
Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση
Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος κ.α.διατάξεις»
https://www.e-nomothesia.gr/kat-politike-prostasia-psea-pallaike-amyna/nomos-4662-2020-phek-27a-7-2-2020-1.html
* https://ecopress.gr/olokliro-to-porisma-tis-anexartitis-e/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
gpointofview said
Επιστήμη σημαίνει παρατήρηση, πείραμα, συμπέρασμα. Πόσες φορές ψηφίσατε και τι συμπερασμα βγάλατε ; Αν κρίνεις από Βαρδινογιάννηδες, Μαρινάκηδες πιο εύκολα «κυβερνάνε» με τις πολιτικές ψήφους (Φασούλας, Μπουμπούκος) παρά με τις ποδοσφαιρικές . ισως μετά από δυο-τρεις ζωές πεισθείτε πως οι ψήφοι είναι το διαβατήριο για κάθε λαμογιά. Τα πολιτικά τζάκια στηρίχθηκαν στο ρουσφέττι και γιγαντώθηκαν με τις λαμογιές που «υποστήριξαν» οι εκάστοτε ευνοημένοι των ρουσφετιών, με την χούντα είδαν τι ωραίο είναι η λογοκρισία οπότε προσεταιρίστηκαν τους δημοσιογράφους κι έδεσε το γλυκό. Διώξαμε τον βασιλιά κι έχουμε καμιά 50ριά «βασιλικές οικογένειες» στο απυρόβλητο και τράβα εσύ με την δύναμη της ψήφου σου να παραστήσεις τον κυρίαρχο λαό.
Η κομματική μ@λ@κία δεν αφήνει στις περισσότερες φορές ούτε την αξιοκρατική εκλογή δημάρχων που ελέγχονται πιο εύκολα από τους δημότες, Τυχαία έχουμε Μόραλη και Μπακογιάννη στους μεγαλύτερους δήμους ; Και καλά του Μόραλη εκτίμησαν το «έργο» στον ΟΣΦΠ, του Μπακογιάννη τι του βρήκανε ; Φάε μεγάλο περίπατο (δεν πειράζει, παιδί είναι) γιορτές πρωτοχρονιάτικες και θα φάμε και σκάνδαλο γηπέδου ΠΑΟ για δεύτερη φορά από την ίδια οικογένεια αλλά εσείς …βλεπετε μακριά…
Τα λιγότερα σκάνδαλα έκαναν κυβερνήσεις με συνεργασίες γιατί φοβότουσαν το αλληλοκάρφωμα. Απλή γνήσια αναλογική δεν θέλει κανένα «μεγάλο» κόμμα, το γιατί το σκεφτήκατε ; γιατί «πρέπει» να έχουμε κυβέρνηση (σκανδάλων, με την σειρά τους όλοι, ανάλογα με τους «πελάτες» που τους ψηφίζουν
dimosioshoros said
@ 131 Stelios Kornes
Ελήφθη. 🙂
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλημέρα (μακάρι)
Σαββατοπρωινή ενημέρωση απ’ τον Άγιο Στέφανο: Μετά από μια δύσκολη νύχτα κι αφού άδειασαν οι γειτονιές γύρω από το σπίτι μου, οι εθελοντές κι οι πυροσβέστες κατάφεραν και την κράτησαν στα όρια του οικισμού. Κάηκαν λίγα σπίτια. Και πήγε κι ελικόπτερο τώρα.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
(κι αυτή η σημερινή απ΄το πρωί φαίνεται, Εύβοια, Ηλεία κλπ. κλπ., εκτός της φωτιά στην Αττική που σε λίγο θα περάσει προς Διόνυσο, έτσι που το πάνε…)
134: ΕΦΗ …Διαολίζομαι με τον εαυτό μου που δεν θυμάμαι το όνομά του, ενώ γκούγκλαρα τότε…
Δεν κρατά «ιστορικό» ο φυλλομετρητής σου, ο μπροουζερ στην επικυριαρχική😎, να ψάξεις εκέι τι γκούγκλαρες;
Γιάννης Ιατρού said
Άρχισαν και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους και συνεργεία του Openπου μεταδίδουν λάιφ… Εμ, αφού δεν κόβουν το βρισίδι που κάνει ο αγανακτισμένος κόσμος που έχασε τα σπίτια και την περιουσία του στον ΠΘ και στην κυβέρνηση, πρέπει να τους εκφοβίσουν. Κι αυτό, ΠΑΡΟΥΣΙΑ αστυνομικών, που …πέρα βρέχει, δεν έβλεπαν τίποτα απ΄ αυτά.
Α Λ Η Τ Ε Σ
Γιάννης Μαλλιαρός said
147 Φαίνεται πως από κει μεριά (από τη Λίμνη Μαραθώνα) κατάφεραν και την φρέναραν. Έτσι λένε έγκυρες πληροφορίες!
ΓιώργοςΜ said
Ανταπόκριση από Ιστιαία: Νηνεμία μέχρι πριν από μια ώρα και 3 Καναντέρ, πολύ λίγα, πολύ αργά. Η φωτιά έχει κάψει σχεδόν όλο το δάσος.
Τα ορεινά χωριά έχουν όλα καεί. Νεκρούς από φωτιά δεν έχουμε, θα έχουμε όμως από πείνα…
Babis said
121,144
Gee, Δεν έχεις δίκιο ότι φταίει ο τρόπος που ψηφίζουμε.
Ας πάρουμε σαν παράδειγμα τις τελευταίες εκλογές, η ΝΔ πήρε 39,85% επί των εγκύρων ή 22.5% επί των εγγεγραμμένων. Δηλαδή το 60% – 77.5% διαφωνούσε με την πολιτική της ΝΔ και δεν ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά η ΝΔ έγινε κυβέρνηση με ποσοστο στην βουλή 52.6%.
Ετσι σαν παράδειγμα, το 1993 ψήφισα Συνασπισμό στη Β Αθηνων, ο Συνασπισμός δεν έπιασε το όριο του 3% και έτσι η ΝΔ έβγαλε 2 επιπλέον βουλευτές στην Β Αθηνών, τον Πολύδωρα και δεν θυμάμαι τον δεύτερο. Για τα επόμενα τρία χρόνια περίπου οι αποφάσεις του Πολύδωρα στηρίζονταν και από την δική μου ψήφο αν και ακόμα και σήμερα αρνούμαι να αποδεχτώ την ευθύνη, γιαυτό και εκνευρίζομαι κάθε φορά κάποιος λέει «εσείς φταίτε που τους ψηφίσατε»
Πάντως την τελευταία παράγραφο του 144 θα μπορύσα να την έχω γράψει εγώ.
gpointofview said
# 148
Το πως το OPEN κάνει εσωτερική (αντί) αξιωματική αντιπολίτευση οφείλεται στον Βασιλειάδη και τον Τσίπρα που τον ανέχθηκε.
Πάντως να ληφθεί υπ’ όψιν πως τα περί OPEN προκαλούν σπυράκια αναφυλαξίας στον συμπαθέστατο Κουβάτσο…
Γιάννης Ιατρού said
Μπράβο τους! Και να πεις πως είναι καμιά εύπορη χώρα, σαν κάτι φίλους μας στην κεντρική Ευρώπη…
Και δεν έστειλαν κάτι για τα μάτια, υπολογίσιμη και πλήρως τεχνικά εφοδιασμένη δύναμη έστειλαν. Τουλάχιστον με κανένα νερό να τους εφοδιάζουμε, γιατί αν περιμένουμε από την κρατική επιμελητεία…, θα διψάσουν, πολύ!
*Πού ΄ναι ο Μπλογκ να χαρεί που οι φίλοι μας έκαναν και αγιασμό προτού ξεκινήσουν (λέτε για να αποφύγουν γνωστούς καλικαντζάρους εδώ στην Ελλάδα;)
Γιάννης Ιατρού said
Κι αυτό! Και είναι η πολλοστή φορά που την βλέπουμε να μάχεται, κυριολεκτικά
ΥΓ: να θυμηθεί η ΠτΔ να ελέγξει εγκαίρως τα κιτάπια της, αν η Κατερίνα Ιωαννίδου προταθεί από καμιά σπόντα για κανένα μετάλλιο κλπ…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
147. σφουγγαρίσαμε γενναία προ ημερών αφού 😦
Την κατάρα μου να έχουν. Καψίλες και στάχτες παντού και χωρίς τελειωμό.
Τούτη η αλητεία δεν τελειώνει πουθενά
ΓΤ said
@152
Νομίζω ότι το Open κάνει αντιπολίτευση στον ίδιο τον… ΠΑΟΚ 🙂
Κάθισα προχτές με χαρά να δω το παιχνίδι. Και η μετάδοση ξεκίνησε στο 7′, και τρώγαμε μέχρι εκείνη την ώρα Τάσο Δούση στο Μαρόκο…
Γιάννης Ιατρού said
142: ΕΦΗ
Ένα από τα μέλη της επιτροπής Γκόλνταμερ ήταν ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, αυτός που σε σημερινή του συνέντευξη με τον Πορτοσάλτε του έκανε χοντρό χουνέρι (το έβαλα και στο σημερινή νήμα, σχ. #51)
Σε προβοκατόρικη ερώτηση του Π (που είναι ήδη ενοχλημένος γιατί ο Ξ. δεν κρύβει λόγια):
– Σας ρωτάω ευθέως, οι εκκενώσεις βοήθησαν να γίνει αυτή η καταστροφή;
ο Ξ. απαντά όντως ευθέως:
– ΝΑΙ ! Αυτό που έγινε ήταν ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ!
Μετά την απάντηση, ούτε ο ροφός που σε κοιτά αποσβολωμένος (ο Τζι ξέρει….😂) δεν έχει τέτοια έκφραση, όπως αυτή του Π.
Το πόρισμα και άλλα επίσης εδώ: https://government.gov.gr/report-on-landscape-fires-in-greece/
Το πιντιέφι εδώ (είναι το ίδιο που αναφέρεται και στο σύνδεσμο που έβαλες στο τέλος του #142)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
157. Ναι και ναι!
Μητσοτάκης 2018: «Ναι» στην επιτροπή υπό τον καθηγητή Γκόλνταμερ
https://www.mononews.gr/politics/mitsotakis-ne-stin-epitropi-ipo-ton-kathigiti-gkolntamer-den-dierevna-ta-etia-tis-tragodias
………………..
…ζητάμε την εφαρμογή του πορίσματος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του έτους 2007 στην Πελοπόννησο (σ.σ. με πρόεδρο τον σημερινό Πρωθυπουργό), είχε καταλήξει σε επίσημο και σαφέστατο πόρισμα για την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των επιμέρους συντελεστών του συστήματος πυροπροστασίας (δηλαδή της πρόληψης και της καταστολής) με πλήρη αναθεώρηση του νόμου 2612/1998 που εκ των αποτελεσμάτων απέτυχε.
Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουν τόσο το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάση του έτους 1993 όσο και το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Διερεύνηση των Αιτίων των Πυρκαγιών του καθηγητή Γιόχαν Γκόλνταμερ που συστάθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι,
https://dasarxeio.com/2021/08/06/100007/
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
gpointofview said
# 156
Είπαμε εσωτερική αντιπολίτευση αλλά στα αθλητικά συμβαδίζει με την κυβερνητική φιλοαθηναϊκή πολιτική (για μπουζουριέρα το παίζει περισσότερο βάζελος που είναι η άλλη εσωτερική αντιπολίτευση