Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κατακαμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 7 Αυγούστου, 2021


Στην αρχή της εβδομάδας, σκεφτόμουν πως το σαββατιάτικο άρθρο, τούτο που διαβάζετε τώρα, θα το ονόμαζα «Γρεβενιώτικα μεζεδάκια», προς τιμήν του καταπληκτικού Μίλτου Τεντόγλου, που μας χάρισε τόση χαρά με το χρυσό μετάλλιο στο μήκος και με τις απίθανες δηλώσεις του -όπως είχα ονομάσει «γιαννιώτικα» το άρθρο της περασμένης εβδομάδας για να τιμήσω τον Στέφανο Ντούσκο.

Έτσι σκεφτόμουν, αλλά οι πρωτοφανείς καταστροφικές πυρκαγιές που κατάκαψαν τη μισήν Ελλάδα έκαναν σχεδόν υποχρεωτικό τον τίτλο που διαβάσατε.

Σκέφτηκα μάλιστα να μη βάλω καθόλου άρθρο σήμερα, σε ένδειξη πένθους (και κυριολεκτικά, αφού πέρα από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον και σε περιουσίες, είχαμε και ανθρώπινα θύματα, τουλάχιστον τον εθελοντή πυροσβέστη αλλά και τον Κ. Μίχαλο). Μετά είπα να βάλω μόνο μια φωτογραφία, αλλά τελικά αποφάσισα, έστω και με βαριά καρδιά, να προσπαθήσω να γράψω ένα άρθρο περίπου σαν κάθε άλλου Σαββάτου. Θα είναι βέβαια άκεφο, και πιο σύντομο. Αλλά άκεφοι είμαστε όλοι μας.

* Κριτική για τις φωτιές δεν θέλω να κάνω, αλλά θέλω να αναφερθώ σε ένα παράπλευρο θέμα, που άλλωστε συνέβη την πρώτη μέρα της φωτιάς, πριν πάρουν τα πράγματα εφιαλτική τροπή.

Πρόκειται για ένα τουίτ του υπουργού κ. Μηταράκη ο οποίος απαντάει σε Ολλανδή ευρωβουλεύτρια. Η Tineke Strik (των Πρασίνων) τον ρωτάει αν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της Αμυγδαλέζας από τους εκεί κρατούμενους μετανάστες, και ο αρμόδιος υπουργός την επιπλήττει, περίπου, επειδή δεν ρώτησε και για την τύχη των ντόπιων κατοίκων.

Φυσικά, τέτοιες απαντήσεις θα περίμενε κανείς από (έμμισθο ή όχι) τρολ, όχι από υπουργό που απαντά σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεβ έχει κάποιο γλωσσικό ή ορθογραφικό λάθος η στιχομυθία, το περιεχόμενο της απάντησης του κ. υπουργού είναι που αποτελεί ανορθογραφία. Ας μείνει να το θυμόμαστε.

* Μια παρωνυχίδα για τον Ντούσκο, σε ρεπορτάζ για τη νίκη του:

Ο χρυσός, πλέον, έλληνας ολυμπιονίκης ήταν τέταρτος μέχρι τα πρώτα 500 μέτρα της κούρσας, όμως στη συνέχεια ανέβασε τον ρυθμό του και πλασαρίστηκε στην πρώτη θέση, την οποία κράτησε μέχρι το τέλος…..

Ο φίλος που το στέλνει δεν συμφωνεί με το ρήμα «πλασαρίστηκε» διότι, κατά τη γνώμη του, το ρήμα αυτό δεν ταιριάζει με την πρώτη θέση, αλλά με μια χαμηλότερη, που να έχει τουλάχιστον έναν αθλητή πιο πάνω, όπως και τουλάχιστον έναν πιο κάτω.

Εσείς τι λέτε;

(Και ναι, ξέρω, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, κάπως πιο σοβαρά)

* Ένας φίλος μου γλωσσολόγος μαζεύει παραδείγματα γενικομανίας, και μου έστειλε ένα τελευταίο αλίευμα, από αθλητικό ιστότοπο, σχετικά με τον αποκλεισμό της ΑΕΚ:

θα την πονέσουν περισσότερο τα κείμενα και τα λόγια που πάντα ακολουθούν ενός ντροπιαστικού αποκλεισμού

Τα έντονα στοιχεία είναι του συντάκτη, αλλά εμείς εδώ προσέχουμε τη σύνταξη του «ακολουθώ» με γενική, ακολουθούν ενός ντροπιαστικού αποκλεισμού.

Φυσικά, το «ακολουθώ» με αιτιατική συντάσσεται στα νέα ελληνικά. Στα αρχαία, έπαιρνε δοτική (ακολουθώ τινί) αλλά αυτό δεν αφορά τη νέα γλώσσα. Να υπάρχει έλξη από το «προηγούμαι» που όντως παίρνει γενική; Να επηρεάζει το «ενός κακού μύρια έπονται;»

Ο φίλος σχολιάζει: Στην αρχή το έπαιρνα στην πλάκα… Αλλά βλέπω ότι σιγά σιγά υφίσταται μια επιδίωξη γλωσσικής ευπρέπειας ως κυρίαρχη συμπεριφορά σε πιο επίσημες περιστάσεις…

Να περιμένουμε το άρθρο που θα γράψει.

* Κι ένα ακόμα «ανεξαρτήτου» από γνωστό πάρκιν του κέντρου της Αθήνας.

Η στάθμευση είναι δωρεάν για 3 ώρες αν κάνετε αγορές «ανεξαρτήτου ποσού» στο πολυκατάστημα.

Και μη ρωτήσετε πού πουλάνε «ανεξάρτητα ποσά» για να πάτε ν’ αγοράσετε.

* Σε ένα άρθρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, φίλος πρόσεξε κάτι που το θεωρεί αγγλισμό:

Αυτό το δρακώνιο μέτρο σήμερα, σίγουρα δεν περνάει τον πήχη της αναλογικότητας, δεν είναι το λιγότερο περιοριστικό και ενισχύει τις διακρίσεις ενάντια στους μη εμβολιασμένους.

Draconian στα αγγλικά, αλλά δρακόντειο μέτρο στα ελληνικά. (Η γραφή «δρακώνιο» παραπέμπει και στο κώνειο, δεν βρίσκετε;)

* Όσο για τον εμβολιασμό, παρακολουθούσα χτες στη γαλλική τηλεόραση μια συζήτηση για την «κάρτα εμβολιασμού» που εγκρίθηκε (σε γενικές γραμμές) από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Και σκέφτηκα, ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι που έχουν μόνο αυτά τα προβλήματα….

* Κι ένα μεταφραστικό, που συζητήθηκε σε μια βιβλιοφιλική ομάδα του Φέισμπουκ.

Η φωτογραφία είναι από το μυθιστόρημα Σάγκι Μπέιν του Ντάγκλας Στιούαρτ (εκδ. Μεταίχμιο).

Δεν έχω δει το πρωτότυπο, αλλά ολοφάνερα το «όχι σκληρά συναισθήματα» αντιστοιχεί σε ένα no hard feelings του πρωτοτύπου.

Και βέβαια, το no hard feelings δεν το μεταφράζουμε κατά λέξη!

Θα πούμε «Μη μου κρατάς κακία» ή κάτι τέτοιο. Αυτό ταιριάζει εδώ. Σε άλλα συμφραζόμενα μπορεί να ταιριάζει περισσότερο το «Χωρίς παρεξήγηση!».

* Η ηθοποιός Ζέτα Δούκα έβαλε κακό βαθμό σε ένα εστιατόριο και αυτό δεν άρεσε στους ιδιοκτήτες. Σε ρεπορτάζ λοιπόν διαβάζω:

Η δημόσια καταγγελία της για ταβέρνα προσέγγισε υβριστικά μηνύματα

Προσέγγισε; Σίγουρα κάποιο άλλο ρήμα εννοούσε ο συντάκτης. Προξένησε; Προκάλεσε; Προσέλκυσε;

* Να βάλουμε και το «απόφευγμα» (όπως τα λέμε εδώ στο ιστολόγιο) της εβδομάδας.

Σιγά μην είπε αυτή την κοελιά ο Ηράκλειτος!

* Κι ένα που συνδέεται έμμεσα με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο Γκάρι Λίνεκερ ανέβασε στο Τουίτερ την καταπληκτική φωτογραφία του Κοσμά Κουμιανού, από τις φωτιές της Βαρυμπόμπης, που βάλαμε κι εμείς στο προχτεσινό μας άρθρο.

Σε ρεπορτάζ διαβάζουμε:

Μια συγκλονιστική φωτογραφία από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη μοιράστηκε στα social media ο πρώην Άγγλος επιθετικός, Γκάρι Λίνεκερ.

Πρώην Άγγλος; Και σήμερα ποια εθνικότητα έχει, ρωτάει ο φίλος που το έστειλε.

Μάλλον πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ή κάτι τέτοιο ήθελε να γράψει ο συντάκτης. Αλλά Άγγλος είναι πάντοτε ο συμπαθέστατος Γκάρι.

* Kαι θα κλείσω με ένα ακόμα κατακαμένο μεζεδάκι. Σε τουίτ του the Faq.gr διαβάζουμε:

Η φωτιά πλέον unde portas των Αθηνών

Λατινοαγγλικά, διότι το άντε πόρτας γράφεται απλούστατα στα λατινικά, ante portas. Το unde είναι επιρροή αγγλομάθειας.

* Και βέβαια, μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημά μας. Καμένα και κατακαμένα όλα…

 

169 Σχόλια προς “Κατακαμένα μεζεδάκια”

 1. rizes said

  Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 2. LandS said

  Αγγλική επιρροή το unde; Εκτός και αν νομιζει οτι ειναι under porta(l)s σα το Κάτω Παρτάλι

 3. Καλημέρα,
  κανένα κέφι για τίποτα σήμερα,
  με το ζόρι ανοίγουν οι σελίδες.
  Ας ελπίσουμε ότι τα χειρότερα πέρασαν και πάμε για εκτόνωση.
  κλαημέρα και πάλι.

  Δεβ –> Δεν

 4. Πουλ-πουλ said

  Καλημέρα
  Εγώ πάλι στοιχημάτιζα ότι θα τα πεις πυρίκαυστα τα σημερινά μεζεδάκια. Αλλά και το κατακαμμένα δεν είναι κακό, ανακαλεί το κατακαημένα.

 5. Γιώργος said

  Το «of course we have a plan» έχει δύο αναγνώσεις: μία ότι το πε για να το πει και δεν έχουν και τη δεύτερη ότι έχουν. Δεν ξέρω ποιο είναι πιο τρομακτικό.

 6. ΓΤ said

  «Φυσικά έχουμε πλάνο. Να φύγουμε μ’ αεροπλάνο»…

 7. gpoint said

  Mια ένεση αισιοδοξίας…

  Η τέχνη αντικατοπτρίζεται στο μπαρμπούνι !

 8. Το πλασέ είναι καθαρά ιπποδρομιακός όρος και σημαίνει μια από τις δυο, τρεις, ακόμη και τέσσερις πρώτες θέσεις ανάλογα του αριθμού των συμμετοχών.(έως και 6, έως και 12, περισσότερους από 12 ).Π.χ. στους ολυμπιακούς αγώνες είναι τρεις οι θέσεις των μεταλλίων. Φυσικά πάντοτε συμπεριλαμβάνεται η πρώτη θέση, θεωρώ σωστή την έκφραση για την πρώτη θέση

 9. Πέπε said

  > Φυσικά, το «ακολουθώ» με αιτιατική συντάσσεται στα νέα ελληνικά. Στα αρχαία, έπαιρνε δοτική (ακολουθώ τινί) αλλά αυτό δεν αφορά τη νέα γλώσσα. Να υπάρχει έλξη από το «προηγούμαι» που όντως παίρνει γενική; Να επηρεάζει το «ενός κακού μύρια έπονται;»

  Και το έπομαι, κανονικά με δοτική συντάσσεται. Η συγκεκριμένη παροιμία έχει περίεργη σύνταξη.

  Όσο για τα νέα ελληνικά, ιδιωματικώς παίρνει και γενική το ακολουθώ. Κλούθα μου, λένε σε διάφορα μέρη νότια. Μιλάμε βέβαια για ιδιώματα όπου ούτως ή άλλως συνηθίζεται η σύνταξη με γενική σε αρκετά ρήματα.

  Η εξήγηση του λάθους μπορεί να είναι η έλξη από το προηγούμαι, αλλά μπορεί επίσης να είναι η αναλογία προς διάφορα ρήματα που εσχάτως παίρνουν γενική ενώ δε θα ‘πρεπε: αξίζει προσοχής κλπ. Δηλαδή απλώς γενικομανία χωρίς κάποια ειδικά προσαρμοσμένη στην περίπτωση ερμηνεία.

  Επειδή είναι ασυνήθιστο, φαντάζει ψαγμένο.

 10. ΓΤ said

  Σύμφωνα με το ΛΚΝ, πλασάρω: […] 3. (συνήθ. παθ.) πετυχαίνω, κατακτώ μια καλή θέση: H ομάδα κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.

  Ακριβώς εδώ βλέπουμε ότι μπαίνεις μεν στην προνομιακή τετράδα, όπου θα πάρει το εισιτήριο ας πούμε για ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, αλλά, όπως είναι προφανές από την ερμηνεία του λήμματος, ΔΕΝ κατακτάς την πρώτη θέση, για να δρέψεις δάφνες κ.λπ. Διαφορετικά, αυτό θα φαινόταν στο εν λόγω λήμμα.

  Οπότε, εκτιμούμε ότι το «πλασάρισμα στην πρώτη θέση» είναι ατυχές, «απαξιοί» άθελά του την κορυφή, άθελά του μειωτικό, διότι η πρωτιά δεν είναι απλώς μια «κατάκτηση καλής θέσης».

 11. Ορέστης said

  Καλημέρα σας. Νομίζω πως αξίζει να σημειωθεί και η απάντηση της Tineke Strik στην «εξυπνάδα» Μηταράκη:»Of course I am concerned about all people affected by the fires. But you have a special responsibility towards people you have detained, and cannot move to save their lives»…

 12. Πέπε said

  > Φυσικά, τέτοιες απαντήσεις θα περίμενε κανείς από (έμμισθο ή όχι) τρολ, όχι από υπουργό που απαντά σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Το όλο στιλ του σχολίου είναι απολύτως αυτό που χρησιμοποιούν τα ανώνυμα (έμμισθα ή όχι) τρολ των σόσιαλ.

  Είναι αυτή η περίεργη πάθηση όπου δεν καταλαβαίνεις ότι σε διαβάζει κόσμος και εκτίθεσαι, οπότε φέρεσαι λες κι είσαι στο ταξί σου. Άμα φάει πολύ κράξιμο θα βγάλει καινούργιο που με ταπεινότητα και συντριβή θα λέει «καλά, σόρι να πούμε».

 13. Costas X said

  Καλημέρα.

  Το «πλασαρίστηκε» κατά τη γνώμη μου, ακόμα κι αν είναι σωστό, είναι λάθος που γράφτηκε. Υπάρχουν αρκετές ελληνικές λέξεις, όπως «πήρε την πρώτη θέση», «μπήκε / έφτασε στην πρώτη θέση».

  Σχετικά με το απόσπασμα του μυθιστορήματος, το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα «σκληρά συναισθήματα», ολόκληρο το απόσπασμα είναι αφύσικο στα ελληνικά, σαν να έχει μεταφραστεί από γκουγκλ. Π.χ. τι σημαίνει «το πρόσωπο του κινήθηκε κατά τέτοιον τρόπο»; Μήπως «πήρε τέτοια έκφραση»;

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια. Να ελπίσουμε πως θα τελειώσει όλο αυτό το κακό.

  4 Ακριβώς!

 15. sarant said

  13 Καλά λες για τη μετάφραση

 16. Πέπε said

  13

  Σωστά. Και το «εκείνος» (δεν ήταν το μόνο που ήθελε να ακούσει εκείνος) είναι λίγο αφύσικο, κι ας αποσαφηνίζει το υποκείμενο. Και το μακρινάρι με τις πολλές δευτερεύουσες, που στα αγγλικά θα μπορούσε να σταθεί χωρίς καθόλου να φαντάζει περίπλοκο. Και τα πλάγια που αποδίδουν τον εμφατικό επιτονισμό, λίγο παρακάτω, είναι κάτι ανύπαρκτο στα σωστά έντυπα ελληνικά, ενώ φαίνεται ότι στα αγγλικά είναι αποδεκτό.

 17. nikiplos1 said

  Το «Of course we have a plan» είναι απάντηση μπακάλη σε τουρίστα στη Σαντορίνης ο οποίος τον ρώτησε αν έχει ντομάτες ή καρπούζια. Δεν είναι αγγλικά Υπουργού. Αλλά τι ψάχνω να βρω και που…

 18. Νέο Kid said

  Το πλασαρίστηκε έχει νόημα μόνο για σύνολο θέσεων. Πχ πλασαρίστηκε στην οκτάδα ή πλασαρίστηκε στην πρώτη τριάδα κλπ. Πλασαρίστηκε στην Χ συγκεκριμένη θέση δεν έχει νόημα.
  Α, και για να μην ξεχνιόμαστε… Μητσοτάκη γαμιέσαι!
  (Με το μπαρδόν αλλά του το χρώσταγα από τότε που τσεκούρωσε τα επιδόματα ο καριόλης, και τώρα βρήκα ευκαιρία!)

 19. Πουλ-πουλ said

  10. ΓΤ
  «όπου θα πάρει το εισιτήριο ας πούμε για ευρωπαϊκές αναμετρήσεις». Με αυτά που βλέπουμε, μάλλον εξιτήριο θα ήθελες να πεις.

 20. # 10

  στις αποδόσεις αναφέρονται τα εξής !

  σειρα άφιξης 5, 2, 7, 4

  γκανιάν το 5= 12:1

  πλασέ το 5= 3:1, το 2= 1,5 :1, το 7= 2:1

  δεν σημαίνει πως επειδή κ΄ρδισε δεν ήρθε πλασέ. Το πλασαρ’ισθηκε στην πρώτη θέση ΚΑΤΑ την διάρκεια της κούρσας είναι σωστό, στο ΤΕΛΟΣ της κούρσας νικάει κάποιος

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Άμα φάει πολύ κράξιμο θα βγάλει καινούργιο που με ταπεινότητα και συντριβή θα λέει «καλά, σόρι να πούμε».
  Αυτό το λένε οι κανονικοί άνθρωποι. Οι πολιτικοί λένε ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις τους κι ας είναι καταγεγραμμένες και σαφέστατες. Και μπορούν να βγουν κι από πάνω καταγγέλλοντας τη στοχοποίησή τους από π.χ. συριζοτρόλ. Αυτές είναι οι by the book αντιδράσεις τους.

 22. Πέπε said

  Το draconian>δρακώνιο μοιάζει να δείχνει ότι ο μεταφραστής δεν ξέρει την έκφραση «δρακόντεια μέτρα». Η οποία, εδώ που τα λέμε, πάει πάντα στον πληθυντικό. Αν ο αγγλόφωνος τη βάζει στον ενικό, τότε ίσως δε σημαίνει 100% το ίδιο όπως στα ελληνικά, οπότε, με τη μορφή της λέξης να μην είναι ούτε κι αυτή 100% ίδια (π.χ. *dracontian), ίσως δεν έκανε το κλικ.

  _____________

  Edit: Μα τι λέω, δεν υπάρχει μεταφραστής! Είναι πρωτότυπο ελληνικό κείμενο.

 23. Πέπε said

  17

  Ότι δηλαδή ντομάτες δεν έχουμε, καρπούζια δεν έχουμε, έχουμε όμως σχέδιο να φέρουμε; Όπως στο γνωστό ανέκδοτο, έχουμε όμως οργάνωση! 🙂

  [Σε μια παραλία όπου κατασκήνωνα χρόνια υπήρχαν δύο ταβέρνες. Είχαν εξίσου καλό φαί, εξίσου όμορφο χώρο, αλλα΄η μία δούλευε κι η άλλη βαρούσε μύγες. Με τους πρώτους είχαμε γίνει φίλοι, ήταν μια οικογένεια όξω καρδιά, φιλόξενοι κλπ. Είπα να ενισχύσω και τους άλλους, ιδίως που μ’ έβλεπαν κάθε μέρα να περνάω από μπροστά. Παίρνω έναν κατάλογο, έλεγε μεταξυ άλλων φασολάκια.
  -Φασολάκια έχετε;
  -Αχ, παιδί μου! Είχαμε και φασολάκια, αλλά τέλειωσαν! (μ’ ένα ύφος λες και χάσαμε τη γιαγιά.)
  Κι έτσι κατάλαβα τι έφταιγε που δεν είχαν κόσμο.]

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μου κάνει εντύπωση η μετάφραση του αποσπάσματος σε προβληματικά ελληνικά, διότι η μεταφράστρια είναι η Σταυρούλα Αργυροπούλου, η οποία θεωρείται κορυφαία μεταφράστρια και έχει βραβευτεί με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο μετάφρασης το 2017 για τη μετάφραση ενός «δύσκολου» βιβλίου, της «Πετρούπολης» του Αντρέι Μπέλυ.

 25. Επίσης το πλσσάρομαι χρησιμοποιείται αντί του εμφανίζομαι (πλασσάρεται σαν ειδικός) ή τοποθετούμαι (οι δυο στόπερ πλασσάρονται στην μεγάλη περιοχή για την εκτέλεση του κόρνερ) όπου δεν υπάρχει θέμα τακτικών θέσεων

 26. Αγγελος said

  Χωρίς να ξέρω από ιπποδρομιακά, φαντάζομαι πως οι αποδόσεις που αναφέρεις είναι τι κερδίζει όποιος στοιχηματίσει ότι το τάδε άλογο θα έρθει πρώτο (gagnant) ή ότι θα τοποθετηθεί (placé) στα πρώτα τρία ή τέσσερα. Εύλογο είναι η απόδοση του δεύτερου στοιχήματος να είναι μικρότερη από την πρώτη.
  Ότι χρησιμοποιείται στα ελληνικά το ρήμα πλασάρω μ´αυτή τη σημασία, δεν το ήξερα. Για μένα, πλασάρισμα ήτανε μόνο αυτό που κάνουν οι πλασιέ 🙂
  Πάντως στα αγγλικά, win, place, show είναι (νομίζω) οι τρεις πρώτες θέσεις στις ιπποδρομίες. Σε μια γνωστή ταινία (ίσως The Sting, που ελληνικά είχε αποδοθεί «Το Κεντρί», ενώ βεβαίως σημαίνει «η απάτη» ή «το μεγάλο κόλπο»), σημαντικό ρόλο έπαιζε μια σύγχυση μεταξύ place a bet on X (=ποντάρω στο Χ) και bet on X to place (=στοιχηματίζω ότι το Χ θα έρθει δεύτερο).

 27. ΓΤ said

  @25
  Βεβαίως. Αυτό επίσης δίνει και το ΛΚΝ ως δεύτερη ερμηνεία. Εμείς παραθέσαμε τη συγγενέστερη με το απόσπασμα του Νικοκύρη.

  @20
  Γνωστά αυτά. Αυτονοήτως αφού κέρδισε ήρθε πλασέ. Οι διαφωνίες στο γλωσσικό αισθητήριο είναι πάντα γόνιμες. Απλώς το ότι «πλασαρίστηκε στην πρώτη θέση» είναι άσχημο θαρρούμε, πλασαρίστηκε σε θέσεις βάθρου. Και θαρρώ ότι ο NeoKid στο #18 είναι άψογος ακριβώς επειδή τονίζει την ομάδωση, εκεί όπου στέκεται αποκλειστικά το ρήμα.

 28. ΓιώργοςΜ said

  13, 24 Εμένα πάλι δε μου κάνει καμμιά εντύπωση, τα καλομεταφρασμένα και επιμελημένα βιβλία είναι ελάχιστα πλέον.
  Δεν θα εκπλαγώ αν μάθω πως η μετάφραση δόθηκε φασόν σε κανένα φοιτητή. Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν όμως που η υπογράφουσα τη μετάφραση δεν έλεγξε τι υπέγραψε…

 29. ΓΤ said

  Ένα ζοφερό πρωτοσέλιδο σήμερα

  https://www.frontpages.gr/d/20210807/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κλαιημέρα!

  Σε χορηγίες από ιδιώτες/τράπεζες κλπ για τους πυρόπληκτους καταφεύγει, ακούω, ο πολυχρονεμένος .
  Το ταμείο ανάκαμψης θα μείνει για ημέτερες μπίζνες;
  Νέα δυστυχία, νέα μπίζνα μυρίζει…
  Πού βρέθηκε όλος αυτός ο καταραμένος θίασος; ….

 31. sarant said

  24 Πράγματι.

  16 Γενικά το «εκείνος» χρειάζεται όταν μεταφράζουμε από αγγλ-γαλλικά για να δείχνει το υποκείμενο -αν και εδώ πράγματι είναι άγαρμπα βαλμένο.

 32. ΓΤ said

  Νικοκύρη,
  σχετικά με το μυθιστόρημα

  Από την αρχή του βιβλίου μάλλον φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν έχεις τίτλο κεφαλαίου «Το μαρτύριο της αγίας Άγκνες»…
  Θα σκάσει άραγε σε κάνα άλλο βιβλίο κάνας «Τομάζο ντ’ Ακουίνο» σε αράδα;

 33. ΓΤ said

  «Θ’ αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τις αναδασώσεις». (Μητσοτάκης)

 34. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και στοιχίζει 18,80 ευρώ και είναι και πολύ αξιόλογο βιβλίο με ένα σωρό βραβεία. Το βλέπεις στον πάγκο, σου ανοίγει την αναγνωστική όρεξη, σοβαρός εκδοτικός οίκος, βραβευμένη μεταφράστρια, λες, δε βαριέσαι, θα τα δώσω. Και μετά διαβάζεις για σκληρά συναισθήματα και ποιος ξέρει τι άλλες αγγλικούρες στις τόσες σελίδες του. Κανείς πια δεν μας σέβεται σ’ αυτόν τον τόπο;

 35. leonicos said

  30 Πού βρέθηκε όλος αυτός ο καταραμένος θίασος;

  ΥΠΗΡΧΕ

  Αλλά δεν μπορω να κάνω πλακίτσες. Πέρασα προχθές από τις Ροβιές και κάναμε μπανιο στα Ηλια.
  δεν αντέχω να τα φαντάζομαι κάρβουνο. Είχαμε πάει βόλτα και μέχρι την Αγία Άννα.

  Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτο μου στο οριο της κατάθλιψης.

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  35: Πού βρέθηκε; Από το 1974 υπάρχει (με αυτήν την ονομασία)☺.

 37. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα κι όλα τα κακά μακριά.
  “The content of your character is your choice. Day by day, what you choose, what you think and what you do is who you become.”, είναι το αντίστοιχο ηρακλείτειο 25λεξο στα αγγλικά , κορνιζαρίσιμο ομοίως προς εμπέδωση και επίδειξη σε κοινόχρηστους χώρους (βλ. https://www.azquotes.com/quote/565082 ), πλασαριζόμενο προφανώς αντί για τη μόλις τρίλεξη (και έτσι διόλου ευπώλητη) ρήση “ἦθος ἀνθρώπῳ δαίμων” του εν λόγω ΑΗΠ.

 38. Πέπε said

  32

  ΓΤ, απ’ ό,τι βλέπω υπάρχει ηρωίδα με το όνομα Άγκνες. Αν στο πρωτότυπο υπάρχει κάτι σαν λογοπαίγνιο μεταξύ αυτής της Άγκνες και της αγίας, τότε τη συγκεκριμένη αγαρμπιά θα τη δικαιολογήσουμε (δεν τη βρίσκω και τόσο σπουδαία άλλωστε).

  Βλέπω όμως και το άλλο: «δεν εννοούσα κάτι προσβλητικό. Είναι ακριβώς ότι… τελοσπάντων… εσύ μοιάζεις τόσο φυσιολογική»
  Ακριβώς = just? Αυτό πραγματικά μοιάζει βγαλμένο από μηχανάκι. Αν πάλι το πρωτότυπο είχε κάποια λέξη που όντως σημαίνει «ακριβώς» (αν, π.χ., στα σημεία που δεν έχουμε δει η Άγκνες είχε νομίσει ότι ο άλλος τη θεωρεί μη φυσιολογική κι εκείνος σπεύδει να διευκρινίσει ότι όχι), τότε στα ελληνικά μάλλον θα λέγαμε «ίσα ίσα».

 39. sarant said

  32-34-38 Σε μια βιβλιοφιλική ομάδα του ΦΒ αναφέρθηκαν κάμποσα άλλα λάθη, που δεν ήταν όλα σοβαρά (π.χ. το «μια μπάρα σοκολάτα»).

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  35.
  Λεώ, θρηνώ μαζί σου. Στις Ροβιές έχουμε περάσει φθινοπωρινές αξέχαστες μέρες. Απάνω στα καταπράσινα βουνά είδα βαρυφορτωμένες λαμπερές κουμαριές και μάζεψα τα πιο νόστιμα κούμαρα. Είδα εκεί εκατοντάδες επιτήδεια βαλμένα τενεκεδάκια στους κορμούς θαλερών πεύκων με τη κεχριμπαρένια μυρωδάτη ρητίνη να στάζει.
  Τώρα στάχτη. Σαλεύει ο νους

 41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  35, 36
  Οχι, δεν είναι απλώς ο γνωστός δεξιός θίασος. Εδώ είναι ένα μείγμα πρωτοφανές.
  Οι γαλάζιοι κομπάρσοι με πρασινοκόκκινους γκεστ και ολόμαυρους πρωταγωνιστές.

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 43. ΓΤ said

  38@

  Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση και που με διόρθωσες, γιατί ήμουν όντως προπετής. Είδα απλώς τίτλους, και έκανα την κακή υπόθεση. Βλέπεις, μου είχε τύχει κάτι τέτοιο παλιά με καθολικό αγιολόγιο…
  Ο ίδιος μεταφραστής, σε άλλο βιβλίο, είχε ετοιμάσει και λήμματα για το Ευρετήριο. Και σε μια στιγμή βλέπω:

  Κολόμβος, Χριστόφορος

 44. ΓιώργοςΜ said

  40 Όλη μου τη ζωή κάνω διακοπές στη Β Εύβοια, κι όπως ξαναείπα, όσοι την ξέρετε, αρκεστείτε σε μνήμες και φωτογραφίες.

  Κάηκε το σύμπαν από Προκόπι μέχρι τα νοτιοανατολικά της Ιστιαίας. Το πρωί δεν πετούσε τίποτα. Πήραν τηλέφωνο στα κανάλια και ήρθαν 5 ελαφρά υδροπλάνα, 2 ελικόπτερα και το Beriev.
  Προτείνω στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουμε απευθείας για κανάλι, γιατί να έχουμε τα κόμματα για μεσάζοντες;

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  44: Αν ψηφίσουμε κανάλι, τότε θα είναι μονοκομματικές οι εκλογές.☺

 46. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  12, 17
  Μην ξεχνάμε! Είναι και ο Μηταράκης άριστος, αφού…

  18.
  😅 Συχωρεμένος! 😅

  29.
  Αν ο Κοτάκης δεν τα βγάζει από την γκλάβα του (με ολίγη από προβοκάτσια…), το πράγμα σοβαρεύει. Για όλα τους έχω ικανούς! Σχετικό και το σχ. 30 της ΕΦΗΣ…
  ——-
  Πάντως, κάπως έχουν καταλαγιάσει οι φωτιές σήμερα και μακάρι να σβήσουν τελείως.
  Είμαι περίεργος, όμως, με τις μαζικές εκκενώσεις. Ήταν απαραίτητες όλες; Ή αποτέλεσμα πανικού από τους ιθύνοντες και υπεύθυνους; (Δηλ. «απού καεί εις το χυλό, φυσά και το γιαούρτι»;)

 47. ΣΠ said

  Πλασαρίστηκε στην πρώτη τριάδα σημαίνει ήρθε τρίτος.

 48. sarant said

  46 Μακάρι να σβήσουν.

 49. gpoint said

  # 26

  Οχι ,Αγγελε

  win κερδίζεις στην πρώτη θέση

  show kερδίζεις στην πρώτη και δεύτερη θέση

  place κερδίζεις στην πρώτη θέση και στην δεύτερη, τρίτη, τέταρτη αναλόγως των συμμετοχών όπως έγραψα σε πρηγούμενο σχόλιο

 50. Νέο Kid said

  47. Πλασαρίστηκε στα μετάλλια ,πάντως, σημαίνει μπορεί ΝΑ πάρει οποιοδήποτε από τα τρία μετάλλια…

 51. Γιάννης Ιατρού said

  14: Πολύ θα ήθελα να ήμουν περισσότερο αισιόδοξος…
  Μέχρι Μαραθώνα θα φτάσει σε λίγο, αν δεν μας λυπηθεί ο Θεός!

  40: ΕΦΗ, δεν λές τίποτα, σαν να μην έφταναν τα της επιδημίας κλπ.
  Και το ξεσκέπασμα έχει αρχίσει….

 52. # 47

  Πλασαρίστηκε ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ στην πρώτη τριάδα, ΤΟΤΕ σημαίνει πως ήρθε τρίτος.

  Δεν χρησιμοποιείται μόνο στην άφιξη όμως.

  Πόσες φορές έχει ακουσθεί η περιγραφή » Με την εκκίνηση ο αθλητής μας πλασσαρίστηκε τρίτος αλλά από το μέσον της διδρομης άρχισε να υποχωρεί και και τερμάτισε (ν+1)ιοστός

 53. Spiridione said

  Σχολιάζεται σήμερα στην Εφσυν η αγγλικούρα του Βαρουφάκη, που δεν ξέρω αν μπορούμε πλέον να το θεωρούμε αγγλικούρα. Δεν σχολιάζεται όμως η αντιγραφή.

 54. Σας θυμίζει λίγο Yes! We Have No Bananas;

  There’s a fruit store on our street
  It’s run by a Greek.
  And he keeps good things to eat
  But you should hear him speak!
  When you ask him anything, he never answers «no».
  He just «yes»es you to death, and as he takes your dough
  He tells you
  «Yes, we have no bananas…

 55. ΓιώργοςΜ said

  Μέσα στο χαμό, σκάει κι ένα χαμόγελο

  Να στείλουν λέει πλωτά στην Ιστιαία. Χρόνια ζητάω να φέρουν θάλασσα, να μην οδηγάω 5 χιλιόμετρα για μπάνιο, αλλά φευ…

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια που εδώ λεξιλογούμε: κάποτε τις πυροσβεστικές δυνάμεις που δρούσαν στην επιφάνεια της γης τις λέγαμε χερσαίες. Κάποια στιγμή κάποιος γλωσσοπλάστης ρεπόρτερ έκανε λόγο για επίγειες δυνάμεις και τον πήραν στο ψιλό, αφού επίγειος και επουράνιος ήταν όροι της θρησκείας. Να, όμως, που καθιερώθηκε πια.

 57. 46 τέλος Ισχύουν και τα δύο: α) «όποιος καεί…» Αφού όλο το επικοινωνιακό γίνεται στο να μην καεί κάποιος. Τόσα και τόσα έχουν γίνει με το Μάτι. β) είναι απαραίτητο τόσο για να σωθούν όταν πλησιάζει η φωτιά αλλά και λίγο μακρύτερα για να μην γίνει καμιά στραβή όταν ρίχνουν νερό τα εναέρια.

  51 Γιάννη, αυτά που έχεις κυκλώσει (απαλό κοκκινάκι) είναι αυτά που είναι σε ύφεση (κάπως ελεγχόμενα). Οι εστίες είναι στα έντονα (σχεδόν κίτρινο). Π.χ. κάτω αριστερά από την επισήμανσή σου που είναι το Σπατατζίκι (νυν Πευκόφυτο).

 58. Σημερινή φωτογραφία με θέα τη Λίμνη Μαραθώνα. Του ανταποκριτή μας.

 59. 58 Δεν έγραψα ώρα. Σήμερα το μεσημέρι

  Αυτό είναι σωστό; «Παρότι οδεύουμε προς το τέλος, όπως ανέφερε, προειδοποίησε ότι κανείς δεν εφησυχάζεται«.(https://www.topontiki.gr/2021/08/07/antiperiferiarchis-attikis-gia-foties-o-efialtis-telioni-kolasi-i-chthesini-nichta-video/)

 60. Πάνος με πεζά said

  Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους! Κέφι δεν είναι εύκολο να έχει κανείς μας, τα μεζεδάκια πάντως είναι συμπαθητικά!
  Το «πλασσάρομαι στην πρώτη θέση» δεν μου ηχεί περίεργο. Πλασσάρομαι σημαίνει τοποθετώ από μόνος μου τον εαυτό μου, γεγονός που φυσικά ταιριάζει και με ανώτατες θέσεις, π.χ. πλασσάρεται ως ο κορυφαίος καρδιοχειρουργός στην Ελλάδα.

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  59: Λάθος είναι. Το εφησυχάζω δεν έχει παθητική φωνή. Τώρα, αν αποκτήσει λόγω συχνής χρήσης, τι να πω…

 62. GeoKar said

  Αυτό το «ανεξαρτήτου» είναι κτγμ η χειρότερη «ανορθογραφία» που ακουγεται ή/κ γράφεται καθημερινά σε κανάλια, συνεντεύξεις, άρθρα – πλέον κ σε επιγραφές, οπως μας έδειξε ο Ν(ο)ικοκυρης παραπάνω. Μού είναι απλώς ανυπόφορο κ όπου, όποτε κ απο όποιον/αν κι αν το ακούσω, τον/την κατατάσσσω αυτομάτως στην «αγράμματη γενιά του ανεξαρτήτου», χωρίς …δικαίωμα έφεσης ή συγχώρεσης.

 63. @ 56 Γιάννης Κουβάτσος

  Με το υποθαλάσσιος έχουμε κάποιο πρόβλημα. Κάτω από την επιφάνεια ή κάτω από βυθό;

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Θα μπορούσαμε να τα διαχωρίσουμε με το υποθαλάσσιος και υποβύθιος, αλλά για κάποιον λόγο στα λεξικά είναι συνώνυμα, παρέα με το υποβρύχιος. Άρα, υπάρχει ασάφεια, νομίζω.

 65. […] Στην αρχή της εβδομάδας, σκεφτόμουν πως το σαββατιάτικο άρθρο, τούτο που διαβάζετε τώρα, θα το ονόμαζα “Γρεβενιώτικα μεζεδάκια”, προς τιμήν του καταπληκτικού Μίλτου Τεντόγλου, που μας χάρισε τόση χαρά με το χρυσό μετάλλιο στο μήκος και με τις απίθανες δηλώσεις του -όπως είχα ονομάσει “γιαννιώτικα” το άρθρο της περασμένης εβδομάδας για να τιμήσω τον Στέφανο… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/08/07/meze-492/ […]

 66. dryhammer said

  Στολίσκος υποβυθίων (mastic type)

 67. @ 64 Γιάννης Κουβάτσος

  Συμφωνώ.

 68. @ 66 Dryhammer

  White submarines.

 69. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, το τι ενεστώτες «συνδράμω», σε όλα τα πρόσωπα, έχουμε ακούσει αυτές τις μέρες στα δελτία, να λέγεται…

 70. ΓιώργοςΜ said

  Ανατολικά της Ιστιαίας, του ανταποκριτή μας

  Άμα αργήσω φάτε

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  70 Ωχ! στην Ιστιαία είσαι; Αλήθεια;

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Κοκκινο 105.5, προσπαθούν να μιλήσουν με το Δήμαρχο Ιστιαίας

 74. ΓιώργοςΜ said

  72-73 Υπάρχει κάμπος ανάμεσα στη φωτιά και στην πόλη και ο αέρας δεν είναι εναντίον μας, αλλά το μέτωπο είναι τεράστιο, δεν παλεύεται με τίποτα από επίγειες δυνάμεις (εκτός αν έρθουν 2-3.000 άτομα με τα μηχανήματά τους). Με 15 οχήματα 30 ετών και καμμιά ογδονταριά μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες, δεν…

 75. ΓιώργοςΜ said

  74 συνέχεια
  Στα χωράφια και τα περιβόλια μπορεί να ανασχεθεί από τον κόσμο, στα αγροτικά είναι φορτωμένα βυτία και αναμένουν.
  Ο δήμαρχος, άσχετα με τις κομματικές του καταβολές, είναι ευφυής και δραστήριος, απ’ ότι καταλαβαίνω χειρίζεται καλά την κατάσταση, με τα μέσα που υπάρχουν.
  Μπορεί η Ιστιαία να μην κινδυνεύσει, αλλά η καταστροφή που έχει ήδη γίνει είναι ανυπολόγιστη. Χωριά έχουν καεί, σε μεγάλο ποσοστό, κτηνοτροφικές μονάδες… Πολλοί δούλευαν το ρετσίνι στα ορεινά, είχαν και περιβόλια. Τώρα, ούτε μαντήλι να κλάψουν…

 76. ΣΠ said

  69
  Και τα δημοσιογραφικά κλισέ όπως πύρινη λαίλαπα, κρανίου τόπος κλπ.

 77. Πάνος με πεζά said

  Έχω κλείσει 23 με 29 Αυγούστου στο Πευκί… Πώς το βλέπετε, θα υπάρχει; Και σαν ατμόσφαιρα αντέχεται για παιδιά;

 78. Γιάννης Ιατρού said

  58, 59, 70 Μέχρι και επιτόπου ανταποκριτές διαθέτει το Μπλογκ! Και έγκυρους!

  ΓιώργοΜ, η Ισταία έχει 7-10.000 κατοίκους το καλοκαίρι, και δεν είναι παραθαλάσσια να έλθουν τα φέρρυ/παντόφλες για εκκένωση… όπως χθες βράδυ στη Λίμνη: Συγκλονιστικό βίντεο από τη διαφυγή των κατοίκων με φέρι μποτ

  Αν γίνει το μπαμ και δεν το προλάβουν και φτάσει η φωτιά εκεί, θα έχουμε Βατερλό, θα ψάχνουν ελικόπτερο να φύγουν!

 79. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και για τις ανταποκρίσεις.

  Γιώργο Μ. σε σκεφτόμαστε!

  54 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 80. τα πιο αντιπαθητικά κλισέ είναι η απάντηση «ακριβώς» κάθε ανταποκριτή κάθε καναλιού και η έκφραση «ενδεχομένως» σε κάθε ραδιοφωνική αθλητική εκπομπή. Τα «ναι» και «ισως» είναι εξαφανισμένα… ενδεχομένως…ακριβώς !

 81. ΓιώργοςΜ said

  78,79 ευχαριστώ για τις σκέψεις σας!
  Πεζοπάνε θα μάθω για το Πευκί και θα ενημερώσω.

  Η Ιστιαία έχει κάμπο γύρω γύρω, δεν υπάρχει κίνδυνος για την πόλη, αλλα η επαρχία έχει καταστραφεί.

 82. Costas X said

  56. Μόλις είπε ο δημοσιογράφος στο Open για τα εναέρια μέσα: «οι πτητικές δυνάμεις» !

 83. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  «Το περιστατικό της επίθεσης μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση με την ρεπόρτερ και τον οπερατέρ να προπυλακίζονται την ώρα που έκαναν τη δουλειά τους». (iefimerida)
  Λάθος μέ ἐτυμολογική βάση: Σοῦ λέει, «προπυλακίζομαι»= μέ δέρνουν μέχρι ἔξω ἀπό τήν πύλη

 84. ΓΤ said

  63@ ΔΧ

  Η πυξίδα των εννοιολογικών καταβυθίσεων του Δημοσίου Χώρου δείχνει σταθερά τον πραγματικό τόπο κατ_αγωγής: Βενθολατιό

  Και του ετύμου τη δαγκάνα
  γράψ’ την ευθύς σε χιραγκάνα

  Σαν η ψυχή μου θέ’ να γιάνει
  το γόνυ κλίνει
  στα γραπτά του Γιάννη

  Δεσμό σαν βρίσκει
  Ιθαγενών με Σχετικότητα
  χαράσσει ισθμό
  με την Ποιότητα

  Total Quality
  και προσιτζούρια
  για εμάς των λέξεων
  τα μαστούρια

 85. voulagx said

  Κάτοικος της Εύβοιας πετσοκόβει ΣΚΑΙ, τον κόβουν στον αέρα

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  που ΄σουν μάγκα το χειμώνα
  πού την είχες την κρυψώνα
  Ήμουνα στη γη Πελώνη
  που πατάς και σ΄αγκυλώνει
  https://www.olympia.gr/1449790/apopsi/anisychia-se-maximoy-kai-elliniki-koinonia-exafanistike-ypsilovathmi-axiomatoychos-tis-kyvernisis/

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κυρ. Μητσοτάκης: Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
  https://www.kathimerini.gr/politics/1083499/kyr-mitsotakis-fetos-eimaste-pio-etoimoi-apo-pote-gia-tin-antimetopisi-ton-pyrkagion/

 88. @ 84 ΓΤ

  Τι ευχάριστες προκλήσεις
  του Γου Του οι απαντήσεις
  κρύβουνε και τόσες λύσεις
  που θα δώσεις αν τολμήσεις.

  Πάντα υπάρχει ένα -λατιό
  αν καλά το ξεψειρίσεις
  είναι και ΤΕΦΑΑλατιό
  εκ μητρός οι αναμνήσεις.

  Φυσική μας αγωγή
  φυσικού καταγωγή
  εραστού γλωσσολογίας
  ταξιδιώτ’ Ιαπωνίας…

  🙂

 89. voulagx said

  a href=»https://www.rosa.gr/koinonia/katangelia-politi-paraititheite-kapsate-oli-tin-ellada-apo-ena-kantilaki-kaikan-oi-thrakomakedones/?fbclid=IwAR3fBG2n20pxhi-LIQA_Y4neYQV8aVc-hSNtIGV9t20hkM0vrQQCSBb8AS8″>Κατά τη διάρκεια της καταγγελίας ακόμα μια έκφραση αγανάκτησης εκφράστηκε από κατοίκους, που φώναξαν «Μητσοτάκη γ@μιε…αι», με τις αντιδράσεις κατά του πρωθυπουργού να πληθαίνουν.

 90. voulagx said

  Και 2η γμτ! Τι συμβαινει Νικοκυρη;

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σ’ ένα μοναστήρι που εκκενώθηκε υπήρχαν «7 ηγούμενοι». Το ‘πε 2-3 φορές η ρεπόρτερ. Ύστερα από λίγο ενημέρωσε ότι στο μοναστήρι υπήρχαν 7 καλόγριες και «μία επισκέπτης». Το ‘πε κι αυτό 2-3 φορές, για να το εμπεδώσουμε.

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  Κυρ. Μητσοτάκης: Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
  https://www.kathimerini.gr/politics/1083499/kyr-mitsotakis-fetos-eimaste-pio-etoimoi-apo-pote-gia-tin-antimetopisi-ton-pyrkagion/

 93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  89 Κάνει σετάκι με τη φούστρα κυβέρνηση από μια γιαγιά

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτό το «Μητσοτάκη γ…αι» το βλέπω για φράση της χρονιάς.☺

 95. ΓΤ said

  94@

  Κάποτε «Νίκα»
  Σήμερα «Γαμιέσαι»

 96. voulagx said

  Πρωτη φορα που τον Βουλάγξ
  τον συνελαβε η μαρμάγξ

  https://www.rosa.gr/koinonia/katangelia-politi-paraititheite-kapsate-oli-tin-ellada-apo-ena-kantilaki-kaikan-oi-thrakomakedones/?fbclid=IwAR3fBG2n20pxhi-LIQA_Y4neYQV8aVc-hSNtIGV9t20hkM0vrQQCSBb8AS8

 97. sarant said

  90-96 Kάτι θα της έκανες της μαρμάγκας και σ’ έβαλε στο μάτι 🙂

  94 Πράγματι, για εκεί πάει.

 98. ΓΤ said

  Σου είπαν ότι έχεις ραντεβού με την Ιστορία. Αυτή όμως εμφανίστηκε με χείλι πικρό, αντιχάρισμα στην ιταμότητά σου.
  Η Ελλάς πάντα με εκπλήττει. Αν ένα «γαμιέσαι» είναι πρελούδιο αληθείας ικανό να γυρίσει τη σελίδα, θα προσκυνήσω ο απροσκύνητος την ωμογλωσσία.

 99. Πέπε said

  Η εκκένωση τι ακριβώς είναι;
  α) Φεύγουν από εκεί και πού πάνε; Δεν εννοώ σε ποιον δήμο ή οικισμό, αλλά σε ποιο κατάλυμα.
  β) Πώς φεύγουν, με τα δικά τους μέσα; Και όσοι δεν έχουν; Τους ξέρει κανείς;

 100. ΓΤ said

  99@

  «τόδ’ άστυ Σούσων εξεκείνωσεν πεσόν»
  χαρδαλογκρέκικα: «Εκκενώσατε προς…»

  από την τραγωδία του Αισχύλου στην τραγωδία του Χαρδαλιά

 101. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν δίνουν το μικρόφωνο στους κατοίκους, οι πιο πολλοί λένε «Να φύγουμε και να πάμε πού;»…

 102. ΓΤ said

  101@

  Στο «Kyriakos Lycabettus»

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όπως στο παραμύθι του Άντερσεν…Όλοι οι αυλ0κόλακες θαυμάζουν και επαινούν τα «υπέροχα ρούχα του άνακτος», πείθοντας και τον κοσμάκη, ώσπου ακούγεται ωμή και συντριπτική η φωνή της αλήθειας: ο βασιλιάς είναι γυμνός.

 104. ΓΤ said

  Εγώ θα ήθελα να γνωρίζω εάν τα ξενοδοχεία υποδοχής πυροπλήκτων ζητούν από τους δύσμοιρους πιστοποιητικό εμβολιασμού…
  Όλα τα περιμένω.

  Να φτάνεις κουρελόψυχος και να σε περιμένει μπατονέτα…

 105. sarant said

  103 Ω ναι!

 106. Πέπε said

  104
  Α, επομένως υπάρχουν; Ευχαριστώ, μια τέοια απάντηση γύρευα στο 99-α.

 107. Πάνος με πεζά said

  Έχετε καταλάβει τώρα τι έχει γίνει…. Εφόσον λειτούργησε το 112, η Πολιτεία έχει άλλοθι για τους οποίους νεκρούς… Σου λέει, Κύριε εγώ σε προειδοποίησα! Μπορεί δύο μέρες πριν, μπορεί με τη φωτιά στα 20 km αλλά εγώ σε προειδοποίησα! Εφόσον κάηκες, φταις εσύ! Ακόμα και αν έσβηνες το σπίτι σου μόνος σου, γιατί δεν σου έστειλα πυροσβέστες!
  Άσε που προβλέπω να ακούμε και το «αν είχατε και εσείς το 112 στο Μάτι, δεν θα είχε πεθάνει ο κόσμος…»

 108. Γιάννης Ιατρού said

  107: (τέλος): Πάνο,
  …«αν είχατε και εσείς το 112 στο Μάτι, δεν θα είχε πεθάνει ο κόσμος…»…

  Επικοινωνιακά παιγνίδια θέλησαν να παίξουν. Κι απροκάλυπτη διαφήμιση για το 112 ήθελαν να κάνουν, αλλά το παρατράβηξαν και είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Τους έδιωξαν όλους κι άφησαν στην τύχη τους τις περιουσίες, απροστάτευτες, και τους πυροσβέστες χωρίς βοήθεια, χωρίς κάποιον να τους δείχνει πως να πάνε εκεί που θέλουν, με κλειδωμένες αυλόπορτες, χωρίς χέρια να τους τραβάνε γρήγορα τις μάνικες.

  Και οι εκκενώσεις των χωριών πολιτική απόφαση είναι, προφανώς λόγω της τραγωδίας στο Μάτι.
  Η διαφορά είναι πως δεν επικρατούν παντού οι ίδιες συνθήκες σαν αυτές που ήταν στο Μάτι.

 109. ΓιώργοςΜ said

  106 Υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να επαρκούν.
  Άνοιξαν και τα κλειστά γήπεδα μπάσκετ Ιστιαίας και Αιδηψού για το σκοπό αυτό, αλλά κι αυτά πρέπει να είναι πλήρη.
  Οι κάτοικοι των χωριών μπορεί να έχουν κάποιο γνωστό να τους βολέψει για καναδύο μέρες, οι τουρίστες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους αργά ή γρήγορα. Το «και πού να πάμε» αφορά όσους βλέπουν το ένα και μοναδικό στοιχείο της περιουσίας τους (σπίτι, στάνη, χωράφι) να καίγεται και δεν μπορούν να σκεφτούν μια επόμενη μέρα που θα ξεκινούν από το μηδέν.
  Εντάξει, ανθρώπινα θύματα δεν είχαμε ενώπιον καναλιών και υψηλής τηλεθέασης. Οι ζωές που καταστράφηκαν χωρίς να χαθούν πώς αποτιμώνται; Τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο; Οι μεσήλικες που έφτιαξαν ό,τι έφτιαξαν με καμιά τριανταριά χρόνια δουλειάς, με τι κουράγιο να ξεκινήσουν με αφετηρία το μείον κάμποσο σε σχέση με τα 20-25 τους που πρωτοξεκίνησαν, νέοι, με αβάντα ίσως κάποιοι τους ακόμα εν ζωή και οικονομικά ενεργούς γονείς τους, και πώς να έρθουν σε ένα κοντινό βιοτικό επίπεδο για τα παιδιά τους σε 2-3 χρόνια;

 110. Γιάννης Ιατρού said

  109: Και μέχρι να καταφέρουν να ξαναζωντανέψουν τα χωράφια τους όλα αυτά τα αγροτικά προϊόντα που παρήγαγαν ως τώρα, δύσκολα θα καλυφθούν και θα λείψουν από την αγορά. Με τις σχετικές αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημά τους και υπερτιμήσεις κλπ για τους άλλους .

  Ενός κακού, μύρια έπονται. Από την εκλογή του ΚΜ άρχισε η γκίνια🙄, άσχετα αν την κουκουλώνουν δυό χρόνια τώρα με τα πετσώματα και τους χορηγούς.

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιατί είναι άνθρωπος
  https://sputniknews.gr/20210807/o-antetokoynmpo-prosferei-filoxenia-stoys-pyropliktoys—prosthesame-extra-domatia-logo-zitisis-16386819.html

 112. MA said

  Όχι που θα έλειπε η σύγκριση με το Μάτι:

  https://www.efsyn.gr/tehnes/media/305525_na-pos-ginetai-i-sygkrisi-me-mati

  Αν αυτό δεν λέγεται αλητεία…

 113. Αν ο ακατανόμαστος μπαμπάς άκουγε το » Μητσοτάκη, κάθαρμα» 20+ χρόνια πριν βγει πρωθυπουργός πρέπει ο υιός που ακούει σαν πρωθυπουργός ήδη το » Μητσοτάκη γ@μιέσαι» σε 20+ χρόνια να γίνει επίτροπος της Ε.Ε

  Με τρόμο διαπίστωσα πως το πέσιμο όλων των στηριγμάτων στον κήπο οφείλεται σε ερημοποίηση του εδάφους, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα έχει χάσει κάθε συνεκτικότητα, έχει στεγνώσει εντελώς και έχει γίνει σαν την άμμο σε παραλίεςτουλάχιστον σε βάθος 15-20 εκατοστών Και μη χειρότερα !

 114. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Γιώργο (113) …έχει γίνει σαν την άμμο σε παραλίες τουλάχιστον σε βάθος 15-20 εκατοστών…
  Ρίχνε και λίγο νερό ρε συ, να μην στεγνώνει. Γιατί στην σύνθεσή του δεν θα άλλαξε λόγω του καύσωνα, ε;

 115. Λες να μην έχω ρίξει ; αλλά εδώ ρίχνει καρεκλοπόδαρα και δύσκολα πάει νερό κάτω από 10 πόντους, τα φυτά δεν ξεράθηκαν γιατί ποτίζονται στις ρίζες τους αλλά στα μεσοδιαστήματα γίνεται χαμός με τρία πετρόκτιστα να περιβάλλουν τον κήπο

 116. sarant said

  110 Δεν θελω να το πω, αλλά σε κάνει προληπτικό τέτοια συρροή από αναποδιές.

 117. Pedis said

  Δεν είμαι βέβαιος, το γκαντεμης-Μητσοτάκης η Αυριανή το είχε σπρώξει στην τότε πασοκικη μαζα?

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81 ΓιώργοςΜ >> Η Ιστιαία έχει κάμπο γύρω γύρω, δεν υπάρχει κίνδυνος για την πόλη, αλλα η επαρχία έχει καταστραφεί.
  Τώρα με συντάραξε ακόμη παραπάνω μια κυρία από κει, από Ιστιαία, στο ράδιο, που λέει ότι έχουν/έχετε ρεύμα και νερό στην πόλη αλλά λείπει ο ΑΕΡΑΣ ! Πνιγηρός ο πυκνός καπνός! Σύννεφο άνωθέ από την πύρινη στεφάνη των καιόμενων πέριξ χωριών και ο ήλιος πίσω από το μαύρο προπέτασμα είναι ένα κόκκινο φεγγάρι. Μηνυμα λέει από το 112 να κλείσει τα παράθυρα. Κανένα κατασβεστικό από αέρα είπε δεν φάνηκε!
  Χριστέ μου, τί γίνεται;

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το εργαλείο των εκκενώσεων χρησιμοποιήθηκε με έναν τρόπο, ο οποίος είναι δραματικός. Η οδηγία ήταν «κάντε εκκένωση» ώστε να μην υπάρχουν θύματα, αλλά και αν υπάρξουν η ευθύνη να ανήκει σε όσους δεν έφυγαν. Συμπέρασμα: αυτό θα έπρεπε να γίνεται όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Εδω όμως η φιλοσοφία και το κίνητρο για τον κάθε πυροσβέστη αξιωματικό είναι ότι μπορείς να υποστείς κριτική αν σου καεί κάποιος, αλλά δε θα υποστείς κριτική αν τσάμπα έκανες την εκκένωση» σημειώνει ο κ. Ξανθόπουλος.
  https://www.ethnos.gr/ellada/169485_fotia-xanthopoylos-sto-ethnosgr-oi-tyfles-ekkenoseis-den-einai-horis-synepeies

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Οπως όλοι οι πολίτες της χώρας, αγανακτούμε βλέποντας δάση και περιουσίες να γίνονται στάχτες και ανθρώπινες ζωές να χάνονται και τον κρατικό μηχανισμό εξουδετερωμένο να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος ή να καταφεύγει στην επικοινωνιακή αναφορά στατιστικών του αρμόδιου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για να δικαιολογήσει την παρουσία του», αναφέρει η ΠΕΔΔΥ.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/305511_dasologoi-epieikos-aneparkis-o-n-hardalias

 121. Γιάννης Ιατρού said

  116, 117: Εδώ μιλούν τα γεγονότα! Τι ρόλο παίζει ποιός του το κόλλησε στον πατέρα και μεταβιβάζεται με το κληρονομικό χάρισμα; Όταν π.χ. ο απόγονος πάει, αιφνιδίως (λέμε τώρα…, στημένα είναι αυτά τα διαφημιστικά)😇, για να κάνει επιθεώρηση κάπου που έχουν γίνει καταστροφές/φωτιές κλπ. και αμέσως γίνεται σεισμός, ε τι να σκεφτείς, απλοϊκός άνθρωπος ών; Πως ούτε η γη που πατά τον θέλει και στέλνει τον Αγέλαδο 🙂 !

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και οι ακροκεντρώοι τον χαβά τους…
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.in.gr/2021/08/06/apopsi/diafores/amp/&ved=2ahUKEwji8q-Hh6HyAhXf_7sIHYsNBCMQFnoECBEQAg&usg=AOvVaw0J_5voj3BsVR9HvoIlfD4e&ampcf=1

 123. Γιάννης Κουβάτσος said

  121: Κι ο πατέρας ήταν γατάκι μπροστά στον γιο. Μια λειψυδριούλα και κάτι άλλα ψιλολόγια είχαν συμβεί στην τριετία του, ενώ στα δύο χρόνια του γιου ψάχνουμε να βρούμε ποια συμφορά δεν έχει συμβεί. Ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε…

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οργή λαού στην Εύβοια διαλύει το κυβερνητικό αφήγημα: Θα έχετε 40.000 ζωντανούς-νεκρούς
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/305602_orgi-laoy-stin-eyboia-dialyei-kybernitiko-afigima-tha-ehete-40000-zontanoys

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τον καμένο μας τον κ@λο
  λίγο δρόσισε το πόλο

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιάννη Ι. αν μπορείς βάλε φωτο του («χάρτινου») χάρτη βόρειας Εύβοιας να φαίνονται όλα τα χωριά και χωριουδάκια περιξ Ιστιαίας κλπ που εκκενώθηκαν κ εκκενώνονται/ απειλούνται. Ακούμε συνέχεια νέα ονόματα οικισμών εκεί που καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν.
  Άσε την Ηλεία/Αρκαδία πάλι, καίγεται κι εκεί το γουνάκι μας. Τρέμω και για τον Πάρνωνα. Όταν βρισκόμουν εκεί τα καλοκαίρια έκανα κι εγώ άτυπη βάρδια επιφυλακής.Η αλήθεια είναι ότι έχουν το νου τους, όσο γίνεται βέβαια, οι ντόπιοι, αλλά Θε μου φύλαγε…
  Πονάει βαθιά η καρδιά μου ρε παιδιά. Καταριέμαι όλον αυτόν τον εσμό ανάξιων. Σχέδιο μηδέν αναθεμάτους.

 127. π2 said

  122: «Η ίδια η σύγκριση εν τέλει δεν έχει νόημα», αλλά γράφω ένα άρθρο με κεντρική ιδέα τη σύγκριση. Όπως τα σοβιετικά ακάουντ στο τουίτερ, όπου πέντε μέρες τώρα ανεβάζουν μόνο Μάτι – Τσίπρα – Μάτι – Μάτι – εσείς – Μάτι – Μάτι – εσείς. Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν Μάτι – Μάτι – Μάτι.

 128. ΓιώργοςΜ said

  118 Κατέβηκα στο κλεινόν άστυ σήμερα. Όταν ξεκίνησα από το σπίτι στις 5 το πρωί, το αυτοκίνητο ήταν πασπαλισμένο με στάχτη και η ατμόσφαιρα σε πλήρη νηνεμία. Έλπιζα πως αυτό ήταν, τελείωσε, αργότερα το πρωί θα σβήσει η φωτιά και θ’ αρχίσουμε να μαζεύουμε τα κομμάτια μας.
  Πολύ αργότερα, όταν μίλησα με τους συγγενείς εκεί για να ενημερώσω πως έφτασα και να ενημερωθώ, έμαθα πως η εικόνα μοιάζει με την «κορυφή του Δάντη», αν τη θυμάται κανείς. Πρωτόγνωρα πράγματα. Όλες οι αναφορές που έχω θυμίζουν ταινία καταστροφής, ουρές αυτοκινήτων σε δρόμους και βενζινάδικα, ένας αναιμικός κιτρινοκόκκινος ήλιος, στάχτη και καπνός παντού, απελπισία, απογοήτευση, παραίτηση…
  Δεν υπάρχει προηγούμενο ούτε στο ένα δέκατο.

  Δεν ξέρω σε ποια τρύπα θα πάνε να κρυφτούν αυτοί που έχουν την ευθύνη, αλλά δεν είναι αρκετά βαθιά. Το πολύ πολύ να σκάψουν μέχρι την κόλαση.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι εδώ στα Καμένα Βούρλα, απέναντι δηλαδή, το τι θολούρα και καπνίλα, δε λέγεται. Και μόνο απ’ αυτό μπορείς να φανταστείς το μέγεθος της καταστροφής…

 130. sarant said

  128-9 Ωχ…..

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128 >>σε ποια τρύπα θα πάνε να κρυφτούν αυτοί που έχουν την ευθύνη

  Εδώ συντελείται ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο
  https://www.2020mag.gr/politics/2172-katoikos-istiaias-edo-synteleitai-ena-egklima-pou-exei-onomateponymo-legetai-kyriakos-mitsotakis-video

  είπε τι «θα» κάνει: «θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα… θα αλλάξουμε τον τρόπο… θα στρέψουμε την προσοχή…». Σαν να μην κυβερνάει εδώ και 2 χρόνια!»
  https://www.2020mag.gr/politics/2164-kampagiannis-gia-mitsotaki-vgike-apo-to-syntonistiko-kentro-gelastos-san-na-min-kyvernaei-edo-kai-2-xronia

 132. ΓιώργοςΜ said

  Τώρα άκουσα το δήμαρχο Μαντουδίου να ωρύεται στους ξεπλένηδες του Σταρ που προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, πως από το πρωί ζητάει από την πολιτική προστασία εναέρια μέσα, και η απάντηση είναι περίπου «έχει φύγει το παιδί»…

 133. Γιάννης Ιατρού said

  126: Συγκλονιστικό το ηχητικό του κου Γιώργου Μπουλκίδη, ξενοδόχου (η περιουσία του κάηκε ολοσχερώς) από την Εύβοια:
  …Κάψανε ένα νομό με μηδέν μποφόρ! Όχι δεν θα μας βγάλουν άλλο διάγγελμα, εμείς θα το βγάλουμε το διάγγελμα στην Εύβοια..

  στην Εύβοια δεν υπάρχει πλέον καμία πλουτοπαραγωγική πηγή που να έχει μείνει όρθια. Ο νομός αυτός πρέπει να εγκαταλειφθεί. Δεν έχουμε πλέον αντικείμενο εργασιών. Ο νομός είναι «καψάλι». Το μόνο αντικείμενο εργασιών που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η ξύλευση. Εκατομμύρια τόνοι πεύκου θα ξυλευτούν από εδώ, νόμιμα και παράνομα. Χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της Εύβοιας. Το νέο σχέδιο οι πολίτες θα το εκπονήσουμε. Εμείς θα αποφασίσουμε σε λαϊκές συνελεύσεις που οργανώνουμε αν θα μείνουμε ή αν θα φύγουμε από αυτόν τον τόπο. Εμείς θα αποφασίσουμε. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν άλλον. Εμείς θα επιβάλλουμε τους όρους. Δεν γίνεται, πρέπει να αυτοοργανωθούμε…

  126: ΕΦΗ, τώρα σε είδα! Κι εγώ τους ίδιους φόβους μ΄ εσένα για το όμορφο μέρος που ξέρουμε, τον Πάρνωνα, έχω! Ίσως καταφέρω να πάω προς τα μέσα/τέλη Αυγούστου. Θα σου πω.
  Αυτός ο χάρτης (ΤΩΡΙΝΗ κατάσταση) για την Β. Εύβοια περί την Ιστιαία κάνει; (έχει μεγάλη ανάλυση και γι αυτό έχω βάλει τις περιοχές που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα μόνο => κίτρινος κύκλος, αν θέλεις να τον δεις καλύτερα, κατέβασε την εικόνα στο πισί/ταμπλετ/λαπτόπι σου και μεγέθυνέ την)

 134. Χαρούλα said

  Εμφανίστηκε στο twitter άρθρο για την «αναζωπύρωση» και χάθηκε;;;;
  Νικοκύρη ισχύει; Γιατί; Αυριανό θα είναι;😉

 135. Missing Ink said

  Μίλτος Σαχτούρης, Ένας Κόσμος Νεκρός

  Ένας κόσμος νεκρός
  πίνει το παγωμένο γάλα του
  βάρκες πηγαίνουν έρχονται
  φέρνουν κι άλλους νεκρούς
  μητέρες χάνουν τα παιδιά τους
  παιδιά κλαίνε γιατί χάσαν τις μητέρες τους
  τέρατα χαρτοπαίζουν:
  –Ρίξε το πέντε! ουρλιάζει ο νεκρός δολοφόνος
  ξάφνου πάλι μιλάει
  η κυρία σκατό και καρπούζι
  ώσπου να βγάλει η κόκκινη σελήνη
  το μαχαίρι της
  και ν’ αρχίσει να σφάζει.

 136. Aghapi D said

  Το είπαμε αυτό;
  καημός < μεσαιωνική ελληνική καημός < καίω + -μός < αρχαία ελληνική καίω < ινδοευρωπαϊκή ρίζα *keh₂u- (ανάβω, καίω)

  Ο καϋμός – καημός λοιπόν συνδέεται με τις καταστροφικές φωτιές; Είναι σχεδόν συνώνυμο πια…;

 137. sarant said

  134 Ναι, είναι το αυριανό, που κατά λάθος ανέβηκε (προς στιγμή) από σήμερα.

 138. Γιάννης Ιατρού said

  134/137: Τίποτα δεν ξεφεύγει 🙂 🙂 🙂

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133. Ναι! Τον άκουσα (και τις δυο μέρες) τον Μπλουκίδη με τον καθαρό/πυκνό/πικρό/ζωντανό/αποφασιστικό λόγο, γεμάτο αλήθειες αλλά και προτάσεις για το μετά.
  Είχε τον ξενώνα Βατερή στη Λίμνη.
  Ευχαριστώ γιαα το χάρτη με την φωτιά.

  Τα όμορφα χωριά που απαίσια καίγονται:
  Από τις Ροβιές στις Γούβες ,τρεις μέρες δρόμο φωτιάς! 😦

 140. π2 said

  133: Εντυπωσιακή συνέντευξη.

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133 Το είπε από νωρίς ότι μ΄αυτούς τους άσχετους η φωτιά θα σβήσει στη θάλασσα, στο Πευκί!

  Και ο Λιμενάρχης Σωτ. Δανίκας της Αιδηψού περιέγραψε αδρά την κατάσταση…

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136 καημένος, ο καμένος και καηματιά το κάψιμο, στην Κρήτη.
  «Στου Καημένου» περιοχή και συνοικισμός είναι το μέρος που κάηκε.

 143. ΣΠ said

  137, 138
  Έχει μείνει πάνω δεξιά το λινκ στο επόμενο άρθρο «Αναζωπύρωση, λέξη που μας τρόμαξε», που βέβαια δεν οδηγεί πουθενά.

 144. sarant said

  143 Δεν οδηγεί πουθενά; Ευτυχώς, διότι στο δικό μου μηχάνημα οδηγεί στο άρθρο.

 145. π2 said

  Το πιο εντυπωσιακό με τη συνέντευξη του ξενοδόχου είναι ότι η απελπισία και η οργή του δεν είχαν καθόλου κομματική χροιά (είχε μάλιστα ευχαριστίες για τον Μεϊμαράκη, που μεσολάβησε για μια πτήση Canadair [!] και μάλλον κατανόηση για τον Καραμανλή). Οργισμένος και απελπισμένος γενικώς ήταν. Δεν περιμένει τίποτε από το κράτος, όχι το νυν κράτος, γενικώς. Αυτό ταιριάζει με ό,τι ακούω γενικώς από Ευβοείς. Νιώθουν ολοκληρωτικά παραιτημένοι, όχι μόνο στην καταστροφή αυτή αλλά και γενικότερα. Αυτά είναι συμπτώματα failed state.

 146. Pedis said

  Αύγουστος σε καναδυό χρόνια: Ο προϋπολογισμός δασικής πρόληψης και πυρόσβεσης θα είναι ο ίδιος, αν δεν είναι ακόμη χαμηλότερος.

  Κανάλια και εφημερίδες, τέως πετσωμένα, που δεν τα έχουν βρει με την πασοκιστερή κυβέρνηση και δεξιοί σοσιαμίδιοι θα είναι όλοι εξαγριωμένοι με την καταστροφή από πυρκαγιές, ξερωγώ, σε Σάμο, Λακωνία, Αχαϊα, Αττική, Λέσβο, θα παίζουν τα #Tsipra grusuzh – #ton p@irneis, οι αποκεί συριπασόκοι θα απαντούν αγανακτισμένοι Εύβοια-Εύβοια … #Mitsotaki mas gkantemiases – #Kouli- gamiese ενώ το Μάτι-2018 θα έχει αρχίσει να ξεχνιέται και θα καταλήξει σιγά-σιγά Πελοπόνησσος-2007.

  Και με το άνοιγμα της Βουλής κατά Σεπτέμβρη-Οκτώβρη ενδέχεται να δοθεί και στις δύο μεριές η ευκαιρία να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης μπροστά στην ευρεία υπερκομματική εθνική συνεννόηση και τη συντριπτική υπερψήφιση από τη Βουλή του επόμενου μνημονίου.
  🥱

  —-

  Και σιγά μην πέσει έτσι εύκολα η κυβέρνηση, συριζόπουλα, επειδή κάηκαν η μισή Αττική και η Εύβοια αβοήθητες από πολυήμερες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και γίνεται της πολιτικής προστασίας στο σχεδιασμό και τη διάσωση. Μέχρι και μισή επόμενη εντολή έχει ήδη καβατζάρει ο Κούλης μετά τα γεγονότα. Υπόψην, μόνο μισή. Ο Κωστάκης με αξεπέραστο ακόμη και σήμερα ρεκόρ καταστροφής είχε σκίσει στις επόμενες εκλογές.

 147. ΣΠ said

  Η ΠτΔ έδωσε συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα πόλο, αλλά έβαλε φωτογραφία της εθνικής νέων από το 2019.

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς και οι διαμαρτυρίες και η αγανάκτηση του κόσμου έχουν χαρακτήρα υπερκομματικό, για να μην πω αντικομματικό. Καιγόμαστε επί δεκαετίες ανεξαρτήτως κυβερνήσεως και μόνο τα κομματόσκυλα και τα παπαγαλάκια κάθονται και μετράνε καμμένα πτώματα, σπίτια και δέντρα, για να βγάλουν σκορ και να θριαμβολογήσουν πάνω στη δυστυχία και την απελπισία. Το μόνο ότι τώρα η συμφορά είναι ορατή, ενώ με κόκκινες ή μαύρες χούντες «αόρατη».

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  148:Καμένα κι όχι Καμμένα (και ψεκασμένα),διορθώνω.☺

 150. Triant said

  139: Τη Βατερή; Όχι ρε γαμώτο. Είχαμε πάει 4 ζευγάρια με τα παιδιά μας πριν από περίπου 3 χρόνια και περάσαμε καταπληκτικά. Αντιγράφω την κριτική που έγραψα στο TripAdvisor:

  Εξαιρετική εμπειρία. Η τοποθεσία μοναδική, το κτίριο πολύ ωραίο, το δωμάτιο μεγάλο και ζεστό (πήγαμε Χριστούγεννα) και ο Γιώργος και η Αμαλία όσο ζεστοί και όσο διακριτικοί πρέπει. Αισθανθήκαμε φιλοξενούμενοι πολύ καλών φίλων.
  Θα ξαναπάμε με πρώτη ευκαιρία.

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150 >>ο Γιώργος και η Αμαλία όσο ζεστοί και όσο διακριτικοί πρέπει
  Εμ, άνθρωποι με καρδιά και κρίση

  κι όπως το είπε χθες, η φωτιά έφτασε στο Πευκί (ελπίζω να μη βγει αληθινός για την Κύμη 😦 )
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/305591_eyboia-i-fotia-eftase-sto-aigaio-kaigontai-spitia-sto-peyki
  σσ τώρα το γλείφει, γιατί εντός εισαγωγικών; Οι «γλώσσες» της φωτιά «γλείφουν», δηλαδή ;
  κάηκε κι ένα πυροσβεστικό τώρα εκεί,ακούω.
  Φτου γαμώτο, τρισανάθεμα.

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επεσε πυροσβεστικό αεροπλάνο (είχα διαίσθηση) ,ευτυχώς ο πιλότος γλίτωσε.

  147 μου το έστειλαν με τίτλο ΠτΔαποταΛιντλ

 153. Γιάννης Ιατρού said

  Και αρχιψεύτες, ακόμα και σε τέτοιες στιγμές!

 154. Alexis said

  #147: Μεγάλη απογοήτευση η Σακελλαροπούλου. Και όχι βέβαια για το πόλο.

  Αν και δεν έχω καθόλου κέφι με όσα φοβερά και τρομερά συμβαίνουν, να σημειώσω και την κατάχρηση μέχρι αηδίας του αμετάβατου «επιχειρώ» από τους ρεπόρτερ (χρήση που φρονώ ότι έχει γενικευτεί από την στρατιωτικο-μπατσική «διάλεκτο»)
  Το ακούσαμε μέχρι …σκασμού! Τα εναέρια μέσα επιχειρούν, τα πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούν, τα ελικόπτερα επιχειρούν, οι πυροσβέστες επιχειρούν, όλοι κάπως, κάπου, κάποτε «επιχειρούσαν»

 155. sarant said

  150 Κι όμως….

 156. 147, … Η ΠτΔ έδωσε συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα πόλο,
  αλλά έβαλε φωτογραφία της εθνικής νέων από το 2019. …

  Αναπολώντας την, ίσως

 157. Γιάννης Ιατρού said

  156: Δε λες που αξιώθηκε και διέκοψε τις διακοπές της για να κάνει την σύντομη (3′) δήλωση στο κέντρο επιχειρήσεων (όχι ιδιωτών, ακόμα) στο Χαλάνδρι. Αυτό το κέντρο έχει φαίνεται πολλές αμαρτίες, όλο επισκέψεις δέχεται…

  Εγώ θα την παραδεχόμουν αν έλεγε πως μετανιώνει για την απόφαση 2499/2012 του ΣτΕ, που ήταν εισηγήτρια, η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες περιοχές…

 158. ΣΠ said

  Από το χθεσινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. Ο παίκτης ονομάζεται Χριστόδουλος Κολόμβος.

 159. π2 said

  157: Καλά, η ΠτΔ ας πούμε ότι δεν έχει αρμοδιότητα σ’ αυτήν την έκτακτη περίσταση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, που μας δήλωσε επισήμως ότι είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή να γίνεται η ενημέρωση από τον Χαρδαλιά, δηλαδή να διαβάζει ο ΓΓΠΠ ένα δελτίο τύπου χωρίς ερωτήσεις και απαντήσεις, ενώ μοναδική της δουλειά είναι να ενημερώνει επίσημα τους συντάκτες, και μέσω αυτών τους πολίτες, να δέχεται τις ερωτήσεις τους και να απαντάει σε αυτές; Έχουμε ομολογημένη αναστολή μιας κρίσιμης κυβερνητικής λειτουργίας, ένα μείζον πολιτειακό θέμα δηλαδή. Και τα ΜΚΔ αντί να ασχολούνται με αυτό ασχολούνται με τα γαργαλιστικά, αν ήταν ταξιδάκι και με ποιαν. Τι σημασία έχει αν ήταν διακοπές; Υπάρχει αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 160. sarant said

  158 Xαχαχά!

  159 Καλά λες

 161. ΣΠ said

  157
  Σε διαθεσιμότητα ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη δήλωση για «πολιτικό μέσο»

 162. Triant said

  157,161:
  Πολύ φοβάμαι οτι θα την πληρώσει ο πιό αθώος (η υποψία μου ενισχύεται αιπό το γεγονός οτι μάλλον θα την πληρώσει).
  Ο απελπισμένος πολίτης πήρε τηλέφωνο το μέσον του (πόσοι από εσάς μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο απ΄ευθείας έναν ταξίαρχο της αστυνομίας; εγώ πάντως όχι) και αυτός του είπε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα αλλά, από την πείρα του, αν έχει πολιτικό μέσον η Πυροσβεστική θα έρθει.
  Με άλλα λόγια μου φαίνεται οτι πήγε απλώς να βοηθήσει. Την εντύπωσή μου λέω, δεν έχω στοιχεία.

 163. Πέπε said

  162

  Δε θα το «έδινε» έτσι στεγνά το μέσον του.

 164. Triant said

  163: Στην κατάσταση που είναι, άρχισε να πυροβολάει δεξιά αριστερά.

 165. sarant said

  162 Ετσι λέω κι εγώ.

 166. Pedis said

  Παρεξήγηση. Χαχα!

  https://www.topontiki.gr/2021/08/10/ti-ipostirizi-o-dikigoros-tou-taxiarchou-gia-to-politiko-meso-ke-to-pirosvestiko-ochima/

  Τώρα φταίει να τον … ο ταξίαρχος που του υπενθύμισε πώς γίνονται οι δουλειές στη χώρα κι ο άλλος ο βλάκας τον έδωσε?

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Elena Akrita
  3 ώρες πριν
  Επειδή αναρωτιέστε που είναι η εκκλησία αυτές τις δύσκολες στιγμές της πατρίδας μας, να σας πω εγώ πού είναι. Κάνει μήνυση σε μένα μέσω του Εκκλησία online – ekklisiaonline.gr για αυτό που έγραψα:

  «Διώξατε 5.000 δασοπυροσβέστες και προσλάβατε περίπου 4.000 παπαδες. Μπορεί να μη σβήνουν οι φωτιές στην Ελλάδα αλλά τουλάχιστον κάποιοι προσεύχονται πάνω στις στάχτες της».

 168. # 161,2

  Γνωστόν το παραμύθι της διαθεσιμότητας μέχρι να κρυώσει το πράγμ και να επανέλθει…δημήτριος. Πάντως άδικο να τιμωρείται κάποιος επειδή είπε μια αλήθεια !

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα συμφωνήσω ότι ο ταξίαρχος είπε μια πικρή αλήθεια, που όλοι οι Έλληνες την ξέρουμε καλά: Τι να σου κάνω, βρε παιδί μου, σε καταλαβαίνω, θέλω να βοηθήσω, αλλά δεν περνάει η μπογιά μου. Κάνα πολιτικό μέσο δεν έχεις; Μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν κάτι.
  Αυτό δεν θα του λέγαμε κι εμείς; Αυτό δεν ψάχνουμε πάντα σε δύσκολες καταστάσεις, από την εποχή του Όθωνα μέχρι σήμερα; Έτσι δεν λειτουργεί αυτό το κράτος; Η διαθεσιμότητα, λοιπόν, του ταξίαρχου είναι μία ύψιστα υποκριτική πράξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: