Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια με τη μάνικα στο χέρι

Posted by sarant στο 14 Αυγούστου, 2021


Ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου θα ήταν κάτι σαν «δεκατετραυγουστιάτικα μεζεδάκια» αλλά τελικά είπα να τιμήσω την έμπνευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τη μνημειώδη του απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις καταστροφικές πυρκαγιές (που θεωρούμε ότι πέρασαν και πάνε, παρόλο που συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία και παρόλο που έχουμε ακόμα καλοκαίρι μπροστά μας).

Απάντησε λοιπόν ο κ. Χρυσοχοΐδης με την εξής επικολυρική δήλωση:

«Προς ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Αρχαία Ολυμπία την κρίσιμη νύχτα με τη μάνικα στο χέρι.

Πάρνηθα από κάτω χαμηλά έως το Πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι, όλες αυτές τις μέρες και νύχτες. Και στο ενδιάμεσο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Και πυροσβέστης και επιτελικός.

Συνεχώς παρών»

Πολλοί δεν πίστεψαν ότι πρόκειται για αυθεντική δήλωση του υπουργού, θεώρησαν ότι είναι τρολιά.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα κάνω μια γλωσσική παρατήρηση. Όπως πρόσεξαν και άλλοι, η μνημειώδης δήλωση του (οΘντκ) υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, με τη μάνικα στο χέρι, είναι γραμμένη χωρίς *κανένα* ρήμα, κάτι που ασφαλώς πρώτη φορά θα συμβαίνει σε υπουργικές δηλώσεις.

(Αμυδρότατα θυμάμαι κάποιο μικρό διήγημα χωρίς κανένα ρήμα, ως άσκηση ύφους, αλλά μη με ρωτάτε περισσότερα).

Χωρίς ρήμα λοιπόν. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει κι άλλα: χωρίς αιδώ, και χωρίς μυαλό, χωρίς έρμα, χωρίς αίσθηση του γελοίου· αλλά εδώ μας ενδιαφέρουν τα γλωσσικά, οπότε χωρίς ρήμα.

* Φυσικά η φράση με τη μάνικα σατιρίστηκε δεόντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μιμίδια σαν κι αυτό που βλέπετε, με παρωδίες όπως «Η μάνικα η μάνικα δεν σταματά, δουλεύει νύχτα μέρα» ή με ωραίες ρίμες (με αμάνικα, ρουμάνικα κτλ.).

Έφτιαξα κι εγώ ένα επικό, που τελικά με τη συμβολή και άλλων διαμορφώθηκε ως εξής:

Μάνικαν άειδε θεά Χρυσοχοΐδεω Μιχαλήος βουλωμένην ή μύρι’ Ευβοεύσιν άλγε’ έθηκε

* Αλλά, όπως είπαμε, μακάρι να μπορούμε να κάνουμε πλάκα με τις πυρκαγιές -δηλαδή, να μην ξανάρθουν.

* Καθώς έγραφα χτες το σημερινό άρθρο, είχαμε και την είδηση του ανασχηματισμού. Να αλλάξω τον τίτλο; Ανασχηματισμένα μεζεδάκια έχω ήδη δημοσιεύσει, ύστερα από άλλον ανασχηματισμό. Φλερτάρισα με την ιδέα να βάλω «μινιανασχηματισμένα» και να προσφέρω έτσι μιαν ακόμα λέξη στην ΥΤΧ μας, αλλά τελικά προτίμησα να μην αλλάξω τον τίτλο -και όλη την εισαγωγή.

* Κι ένα γλωσσικό σε σχέση με τις πυρκαγιές. Γράφτηκαν πολλά άρθρα για την εποχική πυροσβέστρια Κατερίνα Ιωαννίδου, που ο φακός την αποτύπωσε να παλεύει με αυταπάρνηση με τις φλόγες.

Σε πολλά από αυτά τα άρθρα, όπως εδώ, χρησιμοποιείται, κακώς κατά τη γνώμη μου, ο επίκοινος τύπος:

Η συγγνώμη της πυροσβέστη Κατερίνας Ιωαννίδου για τον νεκρό εθελοντή

Ακόμα κι αν στο πυροσβεστικό σώμα χρησιμοποιείται (ακόμα) ο τύπος «πυροσβέστης» και για τις γυναίκες, κατάλοιπο της εποχής που δεν υπήρχαν πυροσβέστριες, ο επίκοινος τύπος δεν παύει να είναι άβολος. Οπότε, συνιστώ «της πυροσβέστριας».

* Μια και ανέφερα πιο πάνω τον μίνι ανασχηματισμό, ας αποχαιρετήσω την απερχόμενη κυβερνητική εκπρόσωπο με ένα δικό της μεζεδάκι.

Πριν από μερικές μέρες, επειδή κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια βασισμένα στο γεγονός ότι η κυβ. εκπρόσωπος είχε εξαφανιστεί και η ενημέρωση γινόταν μόνο από τον κ. Χαρδαλιά, η κ. Πελώνη θέλησε να «διαψεύσει κατηγορηματικά» τα fake news μέσω Τουίτερ.

Η παρωνυχίδα είναι το παραπανίσιο κόμμα στη λέξη «οτιδήποτε». Δεν χρειάζεται. Μόνο στο αναφορικό «ό,τι» βάζουμε κόμμα (ή, πιο σωστά, υποδιαστολή) για να το ξεχωρίσουμε από τον ειδικό σύνδεσμο. Έχουμε βέβαια γράψει σχετικό άρθρο, για όποιον θέλει περισσότερα.

Πιο ουσιαστικό, αν θέλετε, είναι ότι τόσες μέρες δεν γινόταν ενημέρωση από κυβερνητικό εκπρόσωπο, δηλαδή με ερωτήσεις δημοσιογράφων και απαντήσεις, αλλά απλή ανακοίνωση -και αυτό είναι υποβάθμιση της δημοκρατίας.

Και βέβαια με τον ανασχηματισμό επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν για την κ. Πελώνη. Σκέφτηκα κι ένα κακεντρεχές λογοπαίγνιο, πως μέχρι τώρα στην ενημέρωση προσφερόταν σανός ατελώνιστος, ενώ πλέον απελώνιστος.

* Η φωτογραφία είναι από τον Βόλο. Οδός κλειστός, λέει η πινακίδα, ένα ακόμα από τα θηλυκά σε -ος που έχει αρχίσει να βγάζει μουστάκια, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη σύνθετη μέθοδο ή με την παράμετρο -ή, όπως έλεγε κάποιος (και έχω γράψει σχετικά), «έχει πολλούς εξόδους».

* Στο πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές, φίλος του ιστολογίου μού επισήμανε ένα, κατά τη γνώμη του, γλωσσικό αστόχημα.

Είπε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Μητσοτάκης:

Πολλές χώρες μάς συνδράμουν ήδη με μέσα και προσωπικό.

Ο φίλος θεωρεί λάθος το «συνδράμω». Εγώ πάλι, φίλος του πρωθυπουργού δεν είμαι, αλλά εφόσον τον μεταπλασμένο αυτόν ενεστώτα τον αναγνωρίζουν μεγάλα λεξικά μας, και εννοώ τουλάχιστον το ΛΚΝ και το ΜΗΛΝΕΓ, δεν μπορώ να θεωρήσω λανθασμένο το «μας συνδράμουν».

Βέβαια, το ΜΗΛΝΕΓ σημειώνει ότι η χρήση του ενεστώτα είναι απορριπτέα από όποιον θέλει να είναι πιστός στην αρχαία προέλευση του ρήματος. Και παρατηρώ ότι τόσο το ΛΚΝ όσο και το ΜΗΛΝΕΓ (δεν έχω πρόχειρο το Χρηστικό) ενώ δέχονται τον ενεστώτα στις παραδειγματικές τους φράσεις δεν αναφέρουν ούτε μία με οριστική ενεστώτα, όπως του πρωθυπουργού.

* Την Κυριακή που μας πέρασε έπεσε η αυλαία των Ολυμπιακών αγώνων και χειροκροτήσαμε την προσπάθεια της εθνικής ομάδας πόλο, που έφτασε για πρώτη φορά στον τελικό.

Ένας από τους παίχτες της εθνικής λέγεται Κολόμβος, ταιριαστό επώνυμο για ναυτικό άθλημα.

Χριστόδουλος Κολόμβος λέγεται ο διεθνής πολίστας μας, αλλά είναι τόσο πανίσχυρη η έλξη από τον διασημότατο περιπουσυνεπώνυμό του, που είναι συγγνωστό το χαριτωμένο λαθάκι της ΕΡΤ, που τον έγραψε Χριστόφορο Κολόμβο!

* Σε ένα άρθρο για τα πυροσβεστικά Ιλιούσιν, διαβάζουμε:

Η εταιρεία Robinson χαρακτηρίζει το αεροπλάνο Ilyushin -ένα αερομεταφερόμενο μεγαθήριο 180 τόνων που μεταφέρει τριπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που μεταφέρουν τα μεγαλύτερα αμερικανικά δεξαμενόπλοια- ως το μεγαλύτερο πυροσβεστικό αεροσκάφος στον κόσμο.

Θα μου πείτε, είναι αδύνατον ένα αεροπλάνο να μεταφέρει πολλαπλάσια ποσότητα από ένα δεξαμενόπλοιο! Τι έγινε; Ο αγγλικός όρος είναι air tanker.

Και το μεν tanker μπορούμε, αν θέλουμε, να το πούμε «δεξαμενόπλοιο» αλλά το air tanker δεν μπορούμε να το πούμε «ιπτάμενο δεξαμενόπλοιο»! Θα το πούμε, όπως το λέει και στον τίτλο του άρθρου, «ιπτάμενο τάνκερ», εκτός αν υπάρχει κάποιος άλλος όρος στην ειδική ορολογία που τον αγνοώ.

* Κι ένα ραμονοειδές από το Τουίτερ.

Να μη σταθούμε στο περιεχόμενο, που φαίνεται συνωμοσιολογικό. Προσέχω το «να φανούν αυτοί για να τις καπουλάρουν κάποιοι άλλοι».

Φυσικά, λέμε «να τη σκαπουλάρουν». Αυτή την επανανάλυση, πρώτη φορά την έχω δει. Και βέβαια, είναι ο ίδιος μηχανισμός που μετατρέπει το «σαντουροβιόλι» σε «σαν του Ροβιόλη», γι’ αυτό και μίλησα για «ραμονοειδές».

* Παραπονιέται φίλος για μια «τσαπατσούλικη σελίδα» που δίνει πληροφορίες για τα μέσα μεταφοράς που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο, και ειδικά για το «κλίση ταξί» που εμφανίζεται στο κάτω-κάτω μέρος της σελίδας.

Μου λέει ακόμα ότι στη σελίδα με το αγγλικό κείμενο του έκανε εντύπωση αυτό: «You should get in the queue and when your turn comes, the policeman in charge will signal you to get into the next available taxi.»

Σχολιάζει: Ταξιδεύω σχετικά συχνά προς Αθήνα και δε θυμάμαι ποτέ να υπάρχει αστυνομία στην πιάτσα των ταξί!

Πράγματι δεν υπάρχει, αλλά πριν από πολλά χρόνια, επί ευμάρειας, υπήρχε -για να μην κάνουν επιλογή πελατών οι οδηγοί. Τώρα κάνουν επιλογή οδηγών οι πελάτες, που λέει ο λόγος.

* Κι ένα θέμα που μου το επισήμαναν τρεις ή τέσσερις φίλοι.

Η είδηση δημοσιεύτηκε έτσι στο Βήμα και στα άλλα μέσα του ΔΟΜ.

Σκύλος δάγκωσε αστυνομικό και τον σκότωσε με το υπηρεσιακό του όπλο

Είχε υπηρεσιακό όπλο ο σκύλος; Και δεν έφτασε που δάγκωσε τον αστυνομικό, έπρεπε να τον σκοτώσει κιόλας;

Ξέρουμε φυσικά ότι δεν συνέβησαν έτσι τα πράγματα. Ο σκύλος δάγκωσε βέβαια τον αστυνομικό, και αυτός τον σκότωσε με το υπηρεσιακό του όπλο.

Το γεγονός είναι θλιβερό, αλλά ο τίτλος αστείος. Και πιο αστεία η «διόρθωση» που έγινε στο in.gr, το οποίο αρχικά είχε τον ίδιο τίτλο με το Βήμα αλλά μετά τον… διόρθωσαν σε:

Αστυνομικός σκότωσε σκύλο αφού τον δάγκωσε στο πόδι

Η «διορθωμένη» αυτή διατύπωση όμως ειναι τουλάχιστον αμφίσημη -για να μην πω ότι η πρώτη της ερμηνεία θα ήταν ότι ο αστυνομικός δάγκωσε τον σκύλο στο πόδι. Θα μου πείτε, ξέρουμε ότι συνήθως οι σκύλοι δαγκώνουν τους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο, αλλά θυμηθείτε πότε είναι αξιοδημοσίευτη μια είδηση -όταν ο άνθρωπος δαγκώνει σκύλο.

Η ΕΡΤ είχε παρεμφερή τίτλο και μετά τον ξαναμανατροποποίησε σε:

Αστυνομικός πυροβόλησε σκύλο αφού -σύμφωνα με τον ίδιο- τον δάγκωσε στο πόδι

Αίρεται η αμφισημία;

* Τώρα με τις φωτιές συζητάμε συνεχώς για καμένα στρέμματα, οπότε είναι επίκαιρη η παρατήρηση φίλου, για το λήμμα της Βικιπαίδειας που είναι αφιερωμένο στον Τζακ Λόντον. Διαβάζουμε εκεί:

Το 1910 ο Τζακ Λόντον αγόρασε ένα αγρόκτημα 1.000 στρεμάτων (4 χλμ²) στο Γκλεν Έλεν της Καλιφόρνια για 26.000$

Εγώ θα έγραφα «στρεμμάτων» και «της Καλιφόρνιας», αλλά το πρόβλημα είναι τα 4 τετρ.χιλιόμετρα. 1000 στρέμματα δεν είναι 4 τετρ.χλμ, είναι 1 τετρ.χιλιόμετρο. Απλώς, το αγγλικό κείμενο γράφει, σωστά, 1000 acres, αλλά το acre δεν είναι 1 στρέμμα, είναι (κάτι ελάχιστα παραπάνω από) 4 στρέμματα!

Δεν αμφιβάλλω ότι κάποιος θα φιλοτιμηθεί να το διορθώσει στη Βικιπαίδεια, αλλά ήδη το έχουν αντιγράψει από εκεί πολλές ιστοσελίδες.

* Ωραία πινακίδα από την Κεφαλονιά

Χαμογελάμε με την έλλειψη πελατών, έστω και πικρά, αλλά τι είναι το «διγγωνάρι»; Επειδή λέει «του παππού» κάποιοι σκέφτηκαν εγγόνι ή δισέγγονο, που είναι «διγγόνι» σε κάποιες διαλέκτους.

Όμως διγκωνάρι ή διγγωνάρι είναι ψωμάκι που μοιράζεται σε κάποια πανηγύρια και θρησκευτικές γιορτές. Ο αρχικός τύπος πρέπει να είναι «δικονάρι», που βρίσκω ότι είναι «ο μικρός και μέλας άρτος εις τας μονάς«. Και προφανώς παράγεται από το «δικονεύω», παράλληλος τύπος του «διακονεύω», επαιτώ.

* Και κλείνω με ένα μεταφραστικό. Σε άρθρο για ένα άσεμνο ξυλόγλυπτο που υπάρχει σε αγγλική επαρχιακή εκκλησία, διαβάζουμε ότι: ένας «επιχειρηματικός εφημέριος», ο πατέρας Andrew Mottram, πρότεινε τη δημιουργία εσόδων από τη φιγούρα πουλώντας την σε μορφή καρτ -ποστάλ.

Το πρόβλημα είναι ο «επιχειρηματικός εφημέριος. Στο πρωτότυπο είναι one enterprising vicar, αλλά ο φίλος που το στέλνει δεν συμφωνεί με την απόδοση. Θα προτιμούσε «ένας επινοητικός εφημέριος» -ή έστω, λέω εγώ, «ένας εφημέριος με επιχειρηματικό πνεύμα.

Πάντως έχει πλάκα. Κι ας είναι τέτοια τα προβλήματά μας…

 

 

 

264 Σχόλια προς “Μεζεδάκια με τη μάνικα στο χέρι”

 1. Αυτή η είδηση με το σκύλο που δάγκωσε αστυνομικό και με τον αστυνομικό που, μετά, τον πυροβόλησε δεν είναι ακριβής. Δεν ήταν απλός σκύλος αλλά ένα φοβερό όπλο πίτμπουλ. Φυσικά καταλαβαίνουμε γιατί έχουν παραποιήσει την είδηση.

 2. Σε μερικές χώρες το πίτμπουλ θεωρείται όπλο. Δεν ξέρω και σε μας.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μόνο τα λαγωνικά Κ9 οπλοφορούν νόμιμα.☺
  «Σκύλος δάγκωσε αστυνομικό και εκείνος τον πυροβόλησε», απλό.
  Οι άντρες, και μάλιστα οι Άντρες που σέβονται τη μάνικά τους, δε μιλούν πολύ, στο νου σου να το βάλεις. Θυμάστε τον Κλιντ «ντέρτι Χάρι» Ίστγουντ να λέει πολλά λόγια; Γιατί να πει ο Χρυσοχοΐδης; Όταν μιλούν τα Μάγκνουμ και οι μάνικες, τα ρήματα και τα επίθετα περιττεύουν.

 4. Κιγκέρι said

  >>…Αστυνομικός σκότωσε σκύλο αφού τον δάγκωσε στο πόδι.

  Κι ήταν τόσο απλό : Αστυνομικός σκότωσε σκύλο που τον δάγκωσε στο πόδι.

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ που τα λέμε, όταν στην πέφτει ένα εξαγριωμένο πίτμπουλ, τι πρέπει να κάνεις; Να του φορέσεις χειροπέδες και να του διαβάσεις τα δικαιώματά του; Κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται η κατοχή τους και η διαμονή τους σε κατοικημένες περιοχές.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Ομολογώ πως δεν έχω καμιά εμπειρία με πίτμπουλ ή παρεμφερείς ράτσες. Θα φοβόμουν κι εγώ πάντως.

 7. Στην Πρέβεζα έγιναν διαμαρτυρίες για τη φωτογραφία που συνόδευε την είδηση. Στο λινκ η φωτογραφία. Άλλοι ειδησεογραφικοί φορείς (σε άλλα μέρη) έβαλαν φωτογραφίες της πιστολοθήκης του αστυνομικού. Μας δουλεύουν, ε; Καλά τα πίτμπουλ, κακοί οι μπασκίνες…

 8. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Φυσικά η φράση με τη μάνικα σατιρίστηκε δεόντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μιμίδια σαν κι αυτό που βλέπετε, με παρωδίες όπως «Η μάνικα η μάνικα δεν σταματά, δουλεύει νύχτα μέρα» ή με ωραίες ρίμες (με αμάνικα, ρουμάνικα κτλ.).

  Να επαναλάβω τότε κι εγώ αυτό που έγραψα σε άλλο νήμα:

  Θα τον γυρίσουν και ταινία, «Καλοκαίρι με τη μάνικα»

 9. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλή Παναγιά σε όλους (μία ευχή που βάλλεται ευθέως, τα τελευταία χρόνια, αλλά, άλλη συζήτηση αυτή).
  Μου κάνει εντύπωση, και μιλάω για τον αστυνομικό και το σκύλο, να μη γνωρίζει κανείς ότι μέσα στην ίδια κυρία πρόταση ΔΕΝ αλλάζουμε ποτέ υποκείμενο, και ότι αυτό γίνεται με δευτερεύουσα αναφορική πρόταση.
  Θα αρκούσε μια θύμηση στο πασιγνωστο «ο οποίος ελέφαντας», για να μην ξαναδούμε τέτοια λάθη.
  Επίσης δεν αλλάζουμε και αντικείμενο, παρόλο που «ποιητικά» εντυπωσιάζει, όπως το είχα κάνει κάποτε κι εγώ με μια φράση μου : «Πέρασαν πολλά πάνω από αυτά τα κεραμίδια, αλλά τουλάχιστον ήταν πια δικά μας». Με μιάμιση, ούτε καν δύο σκέψεις, καταλαβαίνει κάποιος ότι, αν και τα «πολλά» επίσης δικά μας ήταν, εστιάζω στα κεραμίδια, η φράση είχε να κάνει με το χτίσιμο ενός ιδιόκτητου σπιτιού.
  Θεωρώ λάθος τη διατύπωση όμως, αλλά ξαναβάζοντας «τα κεραμίδια» του αφαιρούσε ποιητικότητα, που ήθελα, εν προκειμένω.

 11. Avonidas said

  Μάγκες, τα, πιτμπουλ είναι μια χαρά ζώα, τ’ αφεντικά τους φταίνε που τα εκπαιδεύουν για να γίνουν φονικές μηχανές. Μάθετε ν’ αποδίδετε ευθύνες εκεί που ανήκουν.

  (Και με τους ανθρώπους μπορείς να το κάνεις αυτό, όπως μας έδειξαν κάτι χρόνια πριν οι παρελάσεις και τα συνθήματα των ουγκανΟΥΚ)

 12. Pedis said

  Εκτός από τα πιτμπουλ, κατι π.χ. ροτβάιλερ ή αργεντίνικα ντονγκο που έχει πάρει ο κάθε κομπλεξικος, αν δηλ. δεν είναι κακοποιός, έχουν κάνει τα ντόπερμαν να φαίνονται γατάκια.

 13. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα.
  Ένα σεντονάκι για τον σκύλο που σκότωσε ο αστυνομικός.
  Πολύ καλά έκανε ο αστυνομικός που έσωσε τον εαυτό του, εφόσον φυσικά τον δάγκωσε ο σκύλος. Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργεί ότι σκότωσε τον σκύλο-δολοφόνο για τον οποίο, εφόσον αποδειχτεί, πρέπει να διωχθούν για κακούργημα οι ιδιοκτήτες του. Το μόνο πρόβλημα είναι ο πυροβολισμός σε κατοικημένη περιοχή που θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνος για ανθρώπους.

  Οι ψυχοπαθείς ιδιοκτήτες των επικίνδυνων σκυλιών-δολοφόνων πίτμπουλ, είναι παντελώς αναξιόπιστοι. Αν ο αστυνομικός έπαθε παράκρουση και ήθελε να σκοτώσει σκυλιά χωρίς λόγο, δεν θα σκότωνε μόνο το ένα. Επίσης δεν θα υπήρχε λόγος να μεταφερθεί στο 401. Τα επικίνδυνα ζώα, έχουν ως ιδιοκτήτες συνήθως επικίνδυνους ανθρώπους. Όσοι έχουν δει τέτοια σκυλιά να κυκλοφορούν, ξέρουμε ότι μοιάζουν με λυσασμένα. Κάθε φορά που βλέπουν άνθρωπο είναι έτοιμα να ορμήξουν. Στην περιοχή μου ξέρω δύο εγκληματίες που έχουν τέτοια σκυλιά, ένας που είχε φυλακιστεί για βιαιοπραγία και ένας που πουλάει ναρκωτικά. Δεν έχω δει μέσο άνθρωπο να έχει ως… «σκυλιά συντροφιάς» πίτμπουλ.

  Να προσθέσουμε ότι όπως έχει αποδειχτεί, η δήθεν ελληνική ζωοφιλία είναι αποκλειστικό άθλημα των σόσιαλ μίντια. Αν υπήρχε ζωοφιλία, δεν θα πολλαπλασιάζονταν καθημερινά τα παρατημένα αδέσποτα. Επίσης, δεν θα ματαιοπονούσαν οι ΜΚΟ με τις αμέτρητες πληρωμένες διαφημίσεις για «υιοθεσία» ζώων που πέφτει στο κενό, αφού οι πάντες αδιαφορούν. Και το χειρότερο, αν οι πραγματικά ζωόφιλοι δεν απομονώσουν τους ψυχοπαθείς μισάνθρωπους που παριστάνουν τους ζωόφιλους και αποστέλουν μίσος, κατάρες, αρρώστιες, απειλές και επιθέσεις προς όποιον χτυπήσει ζώο (ή θεωρήσουν αυτοί ότι κάποιος χτύπησε ζώο), τότε οι πραγματικά ζωόφιλοι θα απαξιωθούν μαζί με τους μισανθρώπους. Η ζωοφιλία αποτελεί περίσευμα συμπόνιας και καλώς υπάρχει. Αν είναι αποτέλεσμα μισανθρωπίας τότε είναι σοβαρή ψυχική ασθένεια και μάλιστα επικίνδυνη για τους συνανθρώπους μας.

  Είναι πασίγνωστες οι φωτογραφίες είτε του Χίτλερ, είτε των εκτελεστών Ναζί που στα φονικά στατόπεδα συγκέντρωσης ή μπροστά στους ομαδικούς τάφους γυναικών και μικρών παιδιών χαϊδεύουν τα σκυλιά τους… Κατά συνέπεια η συμπάθεια προς τα σκυλιά ή τα ζώα δεν αποδεικνύει τίποτα από μόνη της. Το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι ο ελληνάρας που μέχρι τη δεκαετία του ’90 τα σκυλιά τα είχε ως φύλακες ή α θεωρούσε ιδιοτροπία της ελίτ του Κολωνακίου, τώρα επηρεασμένος από όσους βγάζουν λεφτά από το ίντενρνετ και ανεβάζουν σωριδόν φωτογραφίες με ζώα, παριστάνει ότι είναι και αυτός «in».

  Πράγματι, όταν κάποιος μπορεί να βασανίσει χωρίς λόγο ένα ζώο που δεν του έκανε τίποτα, είναι πολύ πιθανόν να είναι επικίνδυνος. Το αντίστοιχο όμως συμβαίνει όταν κάποιος μπορεί να ασκεί βία λεκτική, φυσική, ή ψυχολογική προς συνανθρώπους του με το άλλοθι ότι «είναι ευαίσθητος ζωόφιλος». Αυτοί δεν είναι ευθαίσθητοι, είναι απλά μισάνθρωποι και υιοθετούν την ζωοφιλία όχι ως περίσευμα συμπόνιας αλλά ως καθαρή ιδεολογία για την οποία μπορούν να κάνουν κακό (βλ. απόπειρα λυντσαρίσματος του καθηγητή που μαχαίρωσε τον σκύλο. Δυστυχώς, η ΕΦΣΥΝ, έφτασε στο εμετικό σημείο να επικροτεί τέτοιες ναζιστικές ή του ρατσιστικού αμερικάνικου Νότου πρακτικές).

  Όπως καταλαβαίνουμε, η δήθεν «ζωοφιλία» για την οποία μιλάω δεν αφορά την πραγματική ζωοφιλία που είναι αυτονόητη για κάθε άνθρωπο, αλλά αφορά το παρακλάδι της νεοφασιστικής ιδεολογίας της πολιτικής ορθότητας, που ορθώνεται πλέον απειλητικά ως αστυνομία του λόγου και της σκέψης και εάν δεν χτυπηθεί στα σπάργανα της θα θεριέψει.

 14. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Αν και «γατάς’, ένα φεγγάρι βρέθηκα (από σπόντα) να έχω κι ένα πίτμπουλ. Όπως όλοι οι μεγάλοι σκύλοι, αν δεν τον «αγριέψει» (συνήθως με ξύλο κι άλλα βάρβαρα) ο ιδιοκτήτης, είναι ένα αγαθό χαδιάρικο σκυλί, σε σημείο που έθρεψε κάτι νεογέννητα γατάκια στην αυλή και σταματούσαν αυτοκίνητα και φωτογράφιζαν το πίτμπουλ με τα γατάκια. Το πρόβλημα είναι πως, όντας πολύ δυνατό ζώο και με φοβήσιμο δάγκωμα, αν ένοιωθε πως απειλείσαι δεν γινόταν ζάφτι θέλοντας να σε προστατέψει. Αυτό πήγαινε στους περαστικούς για χάδια και παιχνίδια αλλά εκείνοι βλέποντας το πίτμπουλ μετάφραζαν τα πάντα σε επίθεση, όπως και ο, αδαής περί τα σκυλιά, μπάτσος.
  Έτσι τον έδωσα για να γλιτώσω από τα προβλήματα λόγω κακού ονόματος και μετά πήρα κι έχω (ανάμεσα στα άλλα 3 πρώην αδέσποτα της αυλής) ένα λαμπραντόρ με σέτερ που δείχνει τόσο αγαθό όσο είναι (κατά τα λεγόμενα των γύρω, είναι «άνθρωπος») .

 15. dryhammer said

  Μετά την ανάρτηση είδα το #11 που το προσυπογράφω φυσικά.

 16. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα.
  Σίγουρα η ανακοίνωση εκ της Προστασίας του Πολίτη, θα ήταν εντελώς ροκ αν συνοδευόταν και με “Ψηλά Ρεβέρ”.
  Ενδεικτικοί στίχοι:
  (…)Ήρθε από χώρα μακρινή/ ξέρει και αριθμητική
  φοράει κοντομάνικα,/ έχει και μια μάνικα- τι άλλο θέλει στη ζωή
  (…)
  Έλα γοριλάκι/ Πήδα το μαντράκι
  Σβήσε με τη μάνικα- όλη τη φωτιά
  (Στίχοι/Μουσική/Εκτέλεση: Λάκης Παπαδόπουλος άλμπουμ: “ελα Γορι-Λάκη”,1988)

 17. nessim said

  και λίγο παραπάνω από τον «επιχειρηματικό εφημέριο» το ξένο κείμενο λέει: «..Bill Sewell opened his popular cafe at All Saints, with a seating gallery built over the cafe’s kitchen..»
  και το αποδίδει ως:
  «..Μια νέα γκαλερί καθισμάτων που χτίστηκε πάνω από την κουζίνα του καφενείου προσέφερε στους επισκέπτες μια πανοραμική θέα του επίμαχου σκαλίσματος…»
  το υπερώο δεν έκανε..

 18. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον σκύλο που τον δάγκωσε»

  Διέκρινα υστερίες κάποιων φιλόζωων επί του θέματος που βρήκαν τώρα τον κακό μπάτσο και το καημένο το πιτμπουλάκι.
  Σκεφτείτε έναν πιτμπούλαρο στην ταράτσα της πολυκατοικίας σας (έχει κι άλλο ένα λέει). Προσωπικά κωλώνω και που το σκέφτομαι κι έχω μεγαλώσει σε χωριό και πάντα με σκυλιά σπίτι. Άσε που υπερβαίνουν «αρμοδιότητες» οι των ζωοσυλλόγων και τηλεδικάζουν και για το τράβηγμα πιστολιού στο χώρο, που οκ ασφαλώς παίζει ενδεχομένως ως υπέρβαση, αλλά αυτό είναι άλλου παπα βαγγέλιο.Ξεφύγανε όπως πέρυσι με ένα σκυλάκι που το παράτησε μια 20χρονη φοιτητριούλα που ήρθε από την Κύπρο να σπουδάσει στην Πάτρα και την «ανακαλύψανε» από το λουρί κλπ και ίσα που δεν βγήκαν να την πετροβολήσουν. Το τί ακούστηκε και με τί ύφος, δε λέγεται.Εκτός μέτρου πέρα για πέρα.Κανείς δεν αναρωτήθηκε τις ενδεχόμενες ειδικές συνθήκες του κοριτσιού. Όχι-στην πυρά κατ΄ευθείαν! Φανατιλίκια μην πω τπτ άλλο

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  11: Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Όποιοι παίρνουν πίτμπουλ, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα παίρνουν: για να τα κάνουν φονικές μηχανές. Οπότε ο αστυνομικός όφειλε, μετά την επίθεση, να συλλάβει τον ιδιοκτήτη, διότι κάπως πρέπει να προστατευθούν οι περίοικοι, οι περαστικοί και τα παιδάκια, προτιμητέα θύματα αυτών των θηρίων.

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  18: Δεν υπάρχει χειρότερη φάρα από τους υστερικούς/ταλιμπάν φιλόζωους. Βρίσκεις τοίχο μαζί τους.

 21. Καλημέρα

  Απορία, γιατί γιορτάζουν αύριο οι Παναγιώτες και εξ έλξεως και οι Παναγιώτησες ;

  Παναγιώτα δεν είναι το…γιώτα του Πάνα ;; Δεν το λέει και το λαϊκό άσμα πως το ένα το λένε γιώτα και το άλλο παναγιώτα κι όποιον θέλεις τράβα ρώτα να σου πει ποιό μπαίνει πρώτα ;

  Περπατώντας στων Σποράδων (όχι των ψαρών) την ολόμαυρη ράχη μετά λύπης διαπίστωσα πως η μονοκατοικία που στέγαζε το «αυγο του κόκκορα» δεν υπάρχει πια, πολυκατοικοποιείται

 22. Πέπε said

  10

  > μέσα στην ίδια κυρία πρόταση ΔΕΝ αλλάζουμε ποτέ υποκείμενο, και ότι αυτό γίνεται με δευτερεύουσα αναφορική πρόταση

  Μια στιγμούλα. Μια πρόταση έχει ένα ρήμα. Δεύτερο ρήμα σημαίνει εξ ορισμού δεύτερη πρόταση, π.χ. «ήρθα και σε είδα».

  Μέσα σε μία πρόταση αλλαγή υποκειμένου δε σημαίνει τίποτε, δεν μπορεί να γίνει ούτε και ως λάθος.

  Μέσα σε δύο, γιατί να μη γίνει; «Ήρθα και μου είπες».

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  8 >>Θα τον γυρίσουν και ταινία, «Καλοκαίρι με τη μάνικα»
  Εύγε Άβο! επιτυχημενότατο! 🙂
  Από χτες το έχω πει δέκα φορές! Καλοκαίρι με τη ΜΑΝΙΚΑ ρε! (αλήθεια)

  Υπουργός
  και πυραγός
  Δενω λύνω
  μα και σβήνω

  Πουκαμισάκια αμάνικα
  ματάκια μου αλάνικα
  βάστα γερά τη μάνικα

 24. ΓΤ said

  21@

  Βρε Γιώργο, το «Αυγό» κατεδαφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 🙂

 25. Πέπε said

  (Συνεχίζω τη σκέψη του 22)

  Μήπως εννοείς ότι όταν έχουμε δύο κύριες με «και» (=συνδεδεμένες παρατακτικά), και το υποκείμενο δηλώνεται μόνο στην πρώτη, πρέπει να νοηθεί το ίδιο και στη δεύτερη;

  Δε νομίζω ότι πρέπει. Απλώς, είναι φυσικό να το νομίσει έτσι ο αναγνώστης (σκύλος δάγκωσε … και πυροβόλησε … ), όχι όμως αναπόφευκτο.

 26. Την σκαπούλαραν και οι… Σκαπουλέτοι!

 27. # 24

  και γω είχα πάει κεί Σεπτέμβρη του 85… τώρα που σηκώνουν ορόφους το πρόσεξα, δεν περνάω συχνά από εκεί (διαφορά φάσης λιγότερη από δυο χρόνια συγχωρείται, παραπάνω δεν επιτρέπεται )

 28. Avonidas said

  @ΕΦΗ – ΕΦΗ

  *Οποιος βιωνει «ειδικές συνθήκες», δεν αναλαμβάνει να φροντισει ζώα, ούτε και να μεγαλώσει παιδιά. Δεν παραταμε ένα οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα σ ένα δωμάτιο να ψοφήσει της πεινας. Νομίζω πως ειναι ευνόητο.

  Όσο για τα μκδ: απορώ με τη διαρκή και μόνιμη έκπληξη σας. Η στοιχειώδης γνώση της ανθρωπινης φύσης λέει ότι εκεί μέσα ο καθένας θα λέει το μακρύ και το κοντο του. Αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Μπορείτε επομένως είτε να κάνετε όπως εγώ, και να μην διαβάζετε σχόλια, ή αν επιμένετε σώνει και καλά να υποβάλλετε τον εαυτό σας σ’ αυτό το βασανιστήριο, να μην εκπλησσεστε.

 29. ΓΤ said

  26@

  και σκαπέτησαν οι Σκαπέτοι

 30. Παναγιώτης Κ. said

  @0. Τη λες και επιτυχία τη διατύπωση του Χρυσοχ. Δηλαδή έγραψε μια ανακοίνωση χωρίς να υπάρχει ρήμα. Αν δεν έχει επίγνωση αυτού που μας σέρβιρε τότε του έδωσες ιδέα να… χώσει μούρη για την ιδιαίτερη συγγραφική του ικανότητα. 🙂

 31. Πέπε said

  Με το «συνεχώς παρών» στο φινάλε, ήδη το κείμενο γίνεται έντονα ποιητικό. Το υπόλοιπο, αν το κόψουμε σε μερικά σημεία για να αλλάζει ο στίχος, γίνεται ποίημα χωρίς άλλες επεμβάσεις.

 32. geobartz said

  (α) «Οπότε, συνιστώ «της πυροσβέστριας»
  # Προτιμώ της πυροσβέστιδος, για την βραδέως καταργούμενη γενική (παρά την επιμονή των …γενικολογούντων). Η πυροσβέστις όμως είναι …κομψότατη.

  (β) «την απερχόμενη κυβερνητική εκπρόσωπο».
  # Πολύ σωστό. Θα πήγαινε πολύ αν απήρχετο μια κυβερνητική …εκπροσωπήτρια!

 33. Αγγελος said

  (30) Να ζηλώσει δάφνες Μπάλκου;

 34. Πέπε said

  > …δεν μπορώ να θεωρήσω λανθασμένο το «μας συνδράμουν». Βέβαια, το ΜΗΛΝΕΓ σημειώνει ότι η χρήση του ενεστώτα είναι απορριπτέα από όποιον θέλει να είναι πιστός στην αρχαία προέλευση του ρήματος. Και παρατηρώ ότι τόσο το ΛΚΝ όσο και το ΜΗΛΝΕΓ (δεν έχω πρόχειρο το Χρηστικό) ενώ δέχονται τον ενεστώτα στις παραδειγματικές τους φράσεις δεν αναφέρουν ούτε μία με οριστική ενεστώτα, όπως του πρωθυπουργού.

  Στην Κρήτη λέγεται κανονικά «συντρέμω», «θα συντράμω». Περίεργο που κανείς εκτός ιδιωματικού χώρου δεν έχει σκεφτεί να πει «συνδρέμω». Ομαλό, σύμφωνο με άλλα πρότυπα, πλήρως και αβίαστα κατανοητό, αποφεύγει τους σκοπέλους τόσο του λανθασμένου ενεστώτα «συνδράμω» όσο και του θεωρητικά σωστού «συντρέχω» που πλέον έχει αποσυνδεθεί τελείως από αυτή την έννοια (δε συντρέχει λόγος…), και επιπλέον, αντίθετα από άλλες παρόμοιες προτάσεις εδώ, είναι γνήσιος λαϊκός σχηματισμός.

 35. Psi said

  Χωρις να θελω να εισπηδησω στα καθ’αυτο χωραφια σας, νομιζω το enterprising χρησιμοποιειται με πολυ ευρυτερη απο την επιχειρηματικη εννοια

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Αυτά που έγραψε ο BLOG (#13) κουμπώνουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φιλόζωης στη γειτονιά μου!
  Έχω υπόψη μου αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών σκύλων που ανοήτως σου λένε: Μη φοβάσαι δεν δαγκώνει. Λες και ο φόβος είναι ζήτημα επιλογής!
  Έστω ότι δέχομαι την ηρεμία του σκύλου. Που θέλει να παίξει μαζί μου και θα λερώσει το άσπρο καλοκαιρινό παντελόνι που φοράω τι γίνεται;

  Λένε ότι ο κάθε σκύλος έχει την ευφυΐα του αφεντικού του. Υπερβολικό ίσως αλλά όχι εξωπραγματικό.

  Πηγαίνω τώρα για να βγάλω βόλτα το σκυλί της αδελφής μου.
  Η καημένη η Μέλια είναι γιαγιά 15 χρόνων και έχει χάσει πολλά από τα προσόντα που είχε στην νεότητά της.

 37. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  8 Παίζοντας φυσαρμάνικα για να χορεύει η Μάνικα

  17 Καλά λες

  34 Δεν το ήξερα

  35 Μα, αυτό δεν λέει και το άρθρο;

 38. Γιάννης Ιατρού said

  0: …παρόλο που συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία
  κι όχι μόνο με τις αναζωπυρώσεις, είναι οικτρή η έλλειψη της απολύτως αναγκαίας βοήθεια του κράτους για την επιβίωση του κόσμου σε απομακρυσμένα χωριά. ΝΤΡΟΠΗ

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  32: Τα λέτε για να τα λέτε, πρόεδρε, όλα αυτά τα παράξενα. Έτσι, για την ηδονή της αντίρρησης.☺

 40. Αγγελος said

  Όταν το υποκείμενο δεν εκφράζεται ρητώς και δεν αλλάζει πρόσωπο ή αριθμό το ρήμα, συνήθως ο αναγνώστης φαντάζεται ότι η επόμενη πρόταση έχει το ίδιο υποκείμενο με την προηγούμενη. «Τον είπε βλάκα και τον χαστούκισε» υπονοεί κανονικά ότι ο ίδιος και έβρισε και χειροδίκησε• αλλιώς πρέπει να πούμε «Τον είπε βλάκα κι αυτός τον χαστούκισε», ή κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, «Με είπε βλάκα και τον χαστούκισα» είναι απόλυτα σαφής, γιατί αλλάζει πρόσωπο το ρήμα. Εξίσου σαφής είναι η φράση «την είπε βλαμμένη και τον χαστούκισε», λόγω της αλλαγής του γένους, αν και βέβαια θα μπορούσε θεωρητικά να σημαίνει και ότι κάποιος έβρισε μια γυναίκα και χαστούκισε κάποιον άντρα 🙂

  Αυτονόητα πράματα αυτά, αλλά καμία φορά αξίζει να λέγονται, ιδίως όταν μεταφράζουμε από γλώσσες όπως γαλλικά ή αγγλικά, όπου το υποκείμενο εκφράζεται (σχεδόν) υποχρεωτικά και διακρίνει και γένος.

 41. Αγγελος said

  (36) Πραγματικός διάλογος (είναι βέβαια και ανέκδοτο):
  — Μη φοβάσαι, είναι ευνουχισμένος!
  — Μα δεν φοβάμαι μη με …. – μη με δαγκώσει φοβάμαι!

 42. Γιάννης Ιατρού said

  για τα acre(s)
  Νίκο, για ρώτα τους συναδέλφους σου εκεί (eur-lex.europa.eu), που τους βρήκαν τους όρους, κυρίως τον δεύτερο (ο πρώτος, αντε, ακουστικά… 🙂 )
  1. E-5039/08 (EN) υποβολή: Ashley Mote (NI) προς την Επιτροπή (23 Σεπτεμβρίου 2008) Θέμα: Τα ακρ είναι ακόμη ακρ
  2. CELEX-52011XC0825(02)-EL-TXT.pdf => …. (υποχρεωτική βόσκηση επί έξι μήνες ανά έτος, έκταση βοσκοτόπων τουλάχιστον 20 αρ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής, 30 % χόρτου στο χειμερινό σιτηρέσιο)

 43. BLOG_OTI_NANAI said

  16 λέξεις με «-μάνικα» που αφορούν ρουχισμό:

  πλατυμάνικα
  ασημομάνικα
  επιμάνικα
  λαιμομάνικα
  χειρομάνικα
  φυλλομάνικα
  λινομάνικα
  πανωμάνικα
  υπομάνικα
  καπετομάνικα
  ασπρομάνικα
  φαρδομάνικα
  μπρο(υ)μάνικα
  μισομάνικα
  κατωμάνικα
  πουκαμισομάνικα

 44. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα από την καψαλισμένη Β. Εύβοια.
  Συνήθως στις συζητήσεις περί ζώων εγώ είμαι ο αυστηρός απέναντι στα αδέσποτα ή επικίνδυνα. Όμως σήμερα θα συνταχθώ με τον Αβο και τον Ξεροσφύρη. Στη γειτονιά είναι καναδυό πίτμπουλ που τα βγάζουν βόλτα οι ιδιοκτήτες τους, τα βρίσκω μεν σκιαχτικά λόγω φήμης, αλλά αν τα πλησιάσεις πέφτουν ανάσκελα να τα χαιδέψεις.
  Παλιότερα, ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ στη Νέα Σμύρνη είχε ένα τέτοιο σκυλί στο μαγαζί, που καθόταν στη γωνία του και δεν ενοχλούσε κανένα. Όταν το σχολιάσαμε, μας είπε πως είναι πολύ ήρεμο, εκτός αν καταλάβει πως κινδυνεύει κάποιος που προστατεύει. Κάποιος αγκάλιασε τη μάνα του ιδιοκτήτη στην αυλή του σπιτιού της, κι έσπασε την αλυσίδα του για να ορμήξει.

  Στο συμβάν, ο αστυνομικός δεν ήταν στο δρόμο, ούτε το σκυλί αδέσποτο. Αν θεωρούσε πως κινδύνευε, μπορούσε να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να το ελέγξει. Επιπλέον, αν ήταν ψύχραιμος και εκπαιδευμένος, θα μπορούσε να καθηλώσει το ζώο χωρίς να το σκοτώσει.
  Οι ιδιοκτήτες του σκύλου βγήκαν και είπαν πως το σκυλί έκανε χαρούλες, δεν επιτέθηκε.
  Δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια, αλλά μηδενί δίκην δικάσεις κλπ…

 45. Γιάννης Ιατρού said

  3: ..Μόνο τα λαγωνικά Κ9 οπλοφορούν νόμιμα…
  Κουβάτσε, πολλά ξέρεις😋

 46. dryhammer said

  41. Επειδή, όπως και οι άνθρωποι, είναι αγελαία ζώα, οι στειρωμένοι αρσενικοί σκύλοι, μπορεί να μην έχουν την ορμή των ολόκληρων, αλλά δεν πολυγουστάρουν τους άλλους αρσενικούς (σκύλους και ανθρώπους) για λόγους αρχηγίας στην αγέλη.

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  30 >>μούρη για την ιδιαίτερη συγγραφική του ικανότητα.
  και γραφική

  34 >>Στην Κρήτη λέγεται κανονικά «συντρέμω», «θα συντράμω».
  Ναι! και συντρομή
  Κουράστηκα να κουβαλιώ
  τς αγάπης το μιγόμι*
  κι ένα ψιχάλι συντρομή
  δε μού δωκες ακόμη

  *το μισοτσούβαλο/το φόρτωμα/το βάρος

 48. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο Βυζάντιο «χειρομάνικα» (σιδηρά) για προστασία του στρατιώτη:

 49. dryhammer said

  Εκείνο το Κ9 έχει υποστεί τα πάνδεινα. Από Κ9 = Kei-nine = Canine = σκύλος έφτασε να είναι ειδική κατηγορία και καμάρι του κάθε μαλάκα που δηλώνει πως ο γερμανικός ποιμενικός του (κοινώς λυκόσκυλο) είναι Κάπα-εννιά. [όπως GTI ξέρω γω]

 50. BLOG_OTI_NANAI said

  Στα 1881, «γυναίκες πυροσβέστιδες»:

 51. Αγγελος said

  Γιάννη (42), ιδού απάντηση από πρώην συνάδελφο του Νικοκύρη:
  1) Οι ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών μεταφράζονται, ή τουλάχιστον μεταφράζονταν τότε, σε όλες τις γλωσσες της ΕΕ, όσο ηλίθιες και να είναι. Κάτι λοιπόν έπρεπε να κάνει ο ελληνόφωνος μεταφραστής με το acre, που δεν μπορούσε να γίνει «4 στρέμματα», αφού η ερώτηση αφορά τη συγκεκριμένη μονάδα μέτρησης εκτάσεων. Εγώ θα το άφηνα στα αγγλικά acre• εκείνος προτίμησε να το μεταγράψει ελληνικά, και μάλιστα σύμφωνα με τη γραφή και όχι με την προφορά. Είναι κι αυτή μια στάσις• νιώθεται.
  Απεναντίας, ξύλο θέλει για το ότι μετέφρασε «αυθαίρετη αλλαγή προς ίδιον όφελος» το arbitrary change for its own sake του πρωτοτύπου! Αλλά βέβαια, κάτι τρέχει στα γύφτικα, αφού κανείς δεν θα διάβαζε το ελληνικό κείμενο της ερώτησης ή της απάντησης… (Και όμως, να που κάποιος το διάβασε 🙂 )
  2) Το αρ (αλλά αυτό σίγουρα το ξέρεις) ειναι μετρική μονάδα μέτρησης εκτάσεων, ίση με 100 τετραγωνικά μέτρα, δηλ. 1 τετραγωνικό δεκάμετρο. Στις γαλλόφωνες χώρες χρησιμοποιείται πολύ. Στο Βέλγιο, τα οικόπεδα στις ανακοινώσεις των συμβολαιογράφων περιγράφονται ως π.χ. deux ares cinquante-six centiares, αντί απλώς 256 τετραγωνικά μέτρα, που θα μας φαινόταν πιο φυσικό.
  Στο (υποθέτω γαλλικό, αφού αφορά συγκεκριμένο γαλλικό τυρί με ΠΟΠ) πρωτότυπο γίνεται πράγματι λόγος για 20 αρ, και σωστά ο ελληνόφωνος μεταφραστής δεν το άλλαξε. Δεν θα ήταν λάθος να το κάνει «2 στρέμματα» — αντίθετα, θα ήταν πιο κατανοητό στον Ελληνα αναγνώστη — αλλά θα υπήρχε κίνδυνος στη δακτυλογράφηση να διορθωθεί το 2 σε 20, ως «προφανές λάθος», και γί αυτό η γραμμή, τουλάχιστον στο μεταφραστικό του Συμβουλίου, ήταν να μην αλλάζουμε τις μονάδες, να μην κάνουμε π.χ. στρέμματα ή τετραγωνικά χιλιόμετρα τα εκτάρια, ή τόνους τους «μετρικούς στατήρες» (γαλλ. quintaux = 100 kg).
  Κάτι τέτοιο, είτε από δακτυλογράφο είτε από αυτόματο διορθωτή, πρέπει να έγινε στο αγγλικό κείμενο, όπου τα 20 ares 40πλασιάστηκαν κι έγιναν 20 acres!

 52. dryhammer said

  Για να τελειώνω με τους σκύλους, και να επιστέψω στις γάτες μου, τώρα που έκανα την περιπολία για τάισμα των μικρών, του τυφλού, και του χτικιάρικου (οι μεγάλες κοιμούνται στο δροσιό), ένα περιστατικό.
  Πιο κάτω από το σπίτι μου ένας τύπος είχε 3 μεγαλόσωμα κυνηγόσκυλα σε μια κλούβα. Ξενοίκιασε το σπίτι και πήρε τα 2. Το τρίτο (μεγαλόσωμο και με κοντή μουσούδα), το παράτησε με αποτέλεσμα, για να μην ψοφήσει από την πείνα, να το ταΐζει η γειτονιά και η γυναίκα μου επιπλέον το έβγαζε και βόλτα γιατί το κλουβί ήταν μικρό. Ήρθε η ιδιοκτήτρια του χώρου και ειδοποίησε την αστυνομία για να το πάρουν (ή να πάει στον ιδιοκτήτη ή μέσω φιλοζωικής – ως εγκαταλειμμένο- να το πάρει μια γειτόνισσα που της άρεσε). Όταν έφτασε το περιπολικό, επέστρεφε από τη βόλτα με τη γυναίκα μου. Επειδή θέλανε να δούνε αν έχει τσιπάκι, εκείνη το πήρε αγκαλιά κρύβοντας το κεφάλι του «γιατί δε σας ξέρει» ώστε να το σκανάρουν με ασφάλεια. No cat, no damage. [Τελικά είχε τσιπάκι κι ήρθε και το πήρε ο αχαΐρευτος με φόβο πιά για το μέλλον του]

 53. Παναγιώτης Κ. said

  @41. 🙂 🙂

 54. Γιάννης Κουβάτσος said

  «αν ήταν ψύχραιμος και εκπαιδευμένος, θα μπορούσε να καθηλώσει το ζώο χωρίς να το σκοτώσει.»
  Σαν πολλά δεν ζητάμε από τους αστυνομικούς που περιπολούν; Πώς διάολο να καθηλώσεις ένα εξαγριωμένο πίτμπουλ που ήδη σε δαγκώνει; Μόνο το αφεντικό του και οι εκπαιδευτές σκύλων έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κι όσο για τις χαρούλες που έκανε στον άγνωστο ένστολο, ας το αφήσουμε καλύτερα…
  Γενικά μιλώντας, κάποτε πρέπει να καταλάβουν οι ζωόφιλοι ότι δεν συμμερίζονται όλοι τις δικές τους προτιμήσεις και συμπάθειες, ιδίως όταν μιλάμε για ζώα σε πολυκατοικίες και πυκνοκατοικημένες περιοχές. Η κατοχή ζώου συνεπάγεται μεγάλες υποχρεώσεις τόσο προς το ζώο όσο και προς τους περίοικους και τους περαστικούς. Και τις ακαθαρσίες από τους δρόμους πρέπει να μαζεύουν οι ιδιοκτήτες και πηγή ηχορρύπανσης να φροντίζουν να μην είναι και να το περιορίζουν, όταν είναι επιθετικό, επειδή το εκπαίδευσαν για φύλακα. Αλλιώς, ας αγοράζουν λούτρινα ζωάκια.

 55. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @13. BLOG_OTI_NANAI προσυπογράφω ὅτ,τι λές, ἐκτός ἀπό τίς ἐπιφυλάξεις περί κατοικημένης περιοχῆς. Ὅταν σέ δαγκώνη ἕνα ἀγριεμένο σκυλί καί ἔχεις ὅπλο, πυροβολᾶς ἀκόμη καί μέσα σέ παιδικό σταθμό (..λέμε τώρα..). Αὐτός πού κινδυνεύει καί πανικοβάλλεται, δέν ἀντιδρᾶ λογικά καί ὑπό ὅρους.
  Ἔχω τσακωθῆ ἀγρίως ἀρκετές φορές γιά λογαριασμό ἄλλων (προσωπικά δέν θά’λεγα ὅτι τά φοβᾶμαι..). Τσακώθηκα σέ φάσεις κατατρομοκράτησης μικρῶν παιδιῶν, γυναικῶν καί ἡλικιωμένων, ὅταν ἐμφανίζονταν ἀπό πίσω ὁ παλιομαλάκας ἰδιοκτήτης καί γαύγιζε μέ ἀνθρώπινη φωνή:»Μή φοβᾶσαι. Δέν δαγκώνει!»

 56. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @54. Σωστά, Γιάννη.

 57. Κιγκέρι said

  43: Να προσθέσω στον κατάλογο το «μαυρομάνικο»;

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σάχρα Καρίμι…Άκουσα την απελπισμένη έκκλησή της στην τηλεόραση:
  «Κινδυνεύω, αλλά δεν θέλω να σκέφτομαι τον εαυτό μου. Σκέφτομαι τη χώρα μου. Τη γενιά μου. Ότι παλέψαμε πολύ για να γίνουν αλλαγές. Και σκέφτομαι τα νέα κορίτσια . Υπάρχουν χιλιάδες όμορφες, νέες και ταλαντούχες γυναίκες σε αυτή τη χώρα».
  Νέο κύμα προσφύγων εξαιτίας της επέλασης των ισλαμοφασιστών Ταλιμπάν.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://newpost.gr/kosmos/6116b0e5a49a6d435486ca6e/afganistan-epelaynoyn-oi-talimpan-egkataleipoyn-ta-spitia-toys-oi-katoikoi-fovoi-gia-anthropistiki-krisi&ved=2ahUKEwiv0pS9p7DyAhUqhv0HHZguAcIQFnoECEEQAQ&usg=AOvVaw1C919a14r8QhwAOAxjRSWI&cshid=1628937318046

 59. Γ.Τσιριδης said

  Νομίζω ότι 1 χλμ εις την δευτέρα (χλμ*2) είναι χίλια μέτρα επί χίλια μέτρα ίσον ένα εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα, ενώ ένα στρέμμα είναι χίλια τετραγωνικά μέτρα επομένως ένα χλμ*2 είναι χίλια στρέμματα.

 60. sarant said

  48 Κάτι θα πούμε σχετικά και τη Δευτέρα 🙂

  51 Έτσι!

  57 Από το μανίκι = λαβή.

  59 Μα και το άρθρο λέει: 1000 στρέμματα είναι 1 τετρ.χιλιόμετρο.

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  28. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το άφησε στο δρόμο (ή της έφυγε και το παράτησε). Πέσανε πάνω της/την ξετρύπωσαν (ω τί άθλος-οι λαγωνίκες-ανθρωποκυνηγοί) οι τοπικές φιλοζωικούδες και την έπεισαν να πάει στο τμήμα όπου την συνέλαβαν με αυτόφωρη διαδικασία και καταδικάστηκε αυστηρά, με υψηλό πρόστιμο.Τονιζόταν δε επαναληπτικά ότι ήταν «υπήκοος Κύπρου». Εκφράζονταν στα ράδια με μια υστερία λες και πιάσανε την εγκληματία του αιώνα. Εμ δεν είχε τη μανούλα κοντά η έρμη να της το ξεφορτώσει όπως γίνεται με πλείστα όσα καμάρια μας. Πρέπει να νιώθει κανείς το χνώτο της πραγματικής ζωής και να μη δικάζει από καθέδρας και με φανατίλα, αλλιώς ταλιμπανίζει που είπε πριν κι ο δάσκαλος.
  ……………
  >>γραμμένη χωρίς *κανένα* ρήμα
  31 >>γίνεται ποίημα

  Δήλωση με δίχως ρήμα,
  διαρκώς παρών, τί ποίμα!
  Γεια σου κυρ Χρυσοχαϊδη
  που ΄σαι μέγιστο γραφίδι

 62. Πάνος με πεζά said

  @ Πέπε : το «Ήρθα και μου είπες», δεν είναι δύο προτάσεις; Αφ’ ης στιγμής το «Ήρθα» και το «Μου είπες» στέκονται μόνα τους;

 63. BLOG_OTI_NANAI said

  54: Άντε ντε…

  55: «γαύγιζε μέ ἀνθρώπινη φωνή»
  Ωραίο αυτό και απόλυτα αντιπροσωπευτικό για την κατηγορία «φιλόζωων» που περιγράφω.

 64. Πέπε said

  62

  Πάνο, δες πιο προσεχτικά το #22. Ναι, είναι δύο προτάσεις, όχι όμως επειδή στέκουν από μόνες τους αλλά επειδή έχεις δύο ρήματα.

 65. Πέπε said

  61

  Δε χρειάζεται το ρήμα:
  ριμαδόρος δίχως ρίμα
  κάνει ποίηση μοντέρνα
  που ‘χει νόημα βαθύ.

  Την ψυχή τη συγκλονίζει,
  με τη μάνικα ποτίζει
  Κατσιμίδι και Χαλάντρι
  με την Πυροσβεστική.

 66. Αγγελος said

  (59) Φυσικά, έτσι είναι. Ποιος είπε το αντίθετο;

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  57: Σωστά και να προσθέσουμε και το «χρυσομάνικα» που υπάρχει ως γραφή στον Διγενή της Γκροταφεράτας (Elizabeth Jeffreys, «Digenis Akritis, The Grottaferrata and Escorial Versions», Cambridge University Press 1998, σ. 120)

 68. Jago said

  Επειδή πολλά γράφονται για τον ιδιοκτήτη και το πίτμπουλ, διαβάστε αυτή την ανάρτηση του 2015 καθώς και ένα από τα τελευταία σχόλια για να καταλάβετε τι τύπος είναι.

  https://athens.indymedia.org/post/1529191/

 69. Αγγελος said

  Μια που λέμε για μάνικες και μανίκια, από πού να ήρθε άραγε η πονηρή σημασία της λέξης ‘μανίκι’;

 70. BLOG_OTI_NANAI said

  67: «Γκροταφεράτας»: έτσι εξελληνισμένο το χρησιμοποιεί ο Στυλιανός Αλεξίου.

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  68: «Ο ΜΑD/ BAD, ζει σε ιδιοκτητο διαμερισμα ισογειου, σε τριωροφη πολυκατοικια στο Γαλατσι. Επί σειρα μηνων, κρατα παρανομα στην τατατσα του κτηριου pit bull κουταβια απο γεννα της σκυλας του τον Αυγουστο-Σεπτεμβριο

  Αν είναι ο ίδιος, για καλό καρι@λη πρόκειται…

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  60α>> Κάτι θα πούμε σχετικά και τη Δευτέρα
  Α, οκ γιατί έχω κι εγώ κάτι ψιλά μανικοειδή

  69. βλ. 60α

  65
  κάνει ποίηση μοντέρνα
  τύφλα η Κίχλη και η Στέρνα
  -αναγνώστη τώρα ξέρνα!

 73. Γιάννης Κουβάτσος said

  68: Και επιτρέπουν σε αυτόν τον σεσημασμένο τύπο να εκτρέφει πίτμπουλ στην ταράτσα. Τι μαγική χώρα είναι τούτη…Ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει και λογαριασμό δεν δίνει, διότι «έχουμε δημοκρατία, μπρο».

 74. Πισμάνης said

  Τί είναι η οριστική ενεστώτα καί ποιό είναι τό πρόβλημα μέ τό συνδράμω; Δέν κατάλαβα τίποτα.

 75. Χαρούλα said

  Τον φάγατε τον Μιχάλη! Ως νέος άνθρωπος🤣 εκφράστηκε δίχως ρήμα. Όπως λένε και τα παιδιά Εμεινα με τ.. …… στο χέρι! Απλά αν έβαζε και το ρήμα -έμεινα- θα πρόδιδε την αλήθεια της απραξίας του.

  Αυτή την ζωή που προσφέρουν οι «φιλόζωοι» στα ζωντανά τους σε διαμερίσματα, μπαλκόνια και ταράτσες θα έπρεπε να την ξανασκευτούν!
  Στενάχωρο θα είναι όταν θα περάσει η μόδα, και τα ζωντανά δεν θα ξέρουν να επιβιώσουν στον δρόμο όπου και θα βρεθούν.

 76. Missing Ink said

  Απίστευτο, τρία στα τρία (Βήμα, in.gr, ΕΡΤ), δεν τους βγήκε με τίποτα ο γ*μωτίτλος.
  Επί τη ευκαιρία, ένα λινκ για μια ωραία και μάλλον άγνωστη ταινία:
  C’est arrivé près de chez vous ή Man Bites Dog επί το αγγλικότερον

 77. Πέπε said

  Είμ’ ανδρείος πυροσβέστης,
  έχω μάνικα μεγάλη,
  και την περικεφαλαία
  βάζω πάνω στο κεφάλι.

  Με τα δυο μου τα χεράκια
  την κρατώ και καταβρέχω
  και για το Επιτελείο
  στα διαλείμματά μου τρέχω.

  Είναι η αποστολή μου
  για τον κόσμο χρήσιμη,
  σκέφτηκα στην Ολυμπία
  κάποια νύχτα κρίσιμη.

  Όπου πάω όλα σβήνουν,
  Πάρνηθα και Κατσιμίδι,
  ως κι οι Ζαίοι μου φανάζουν:
  Ήρωα Χρυσοχοΐδη!

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  74:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://aromalefkadas.gr/%25CF%2583%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25AC%25CE%25BC%25CF%2589-%25CE%25AE-%25CF%2583%25CF%2585%25CE%25BD%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25AD%25CF%2587%25CF%2589/&ved=2ahUKEwj6vpv1wrDyAhVogP0HHSHxDHUQFnoECC4QAQ&usg=AOvVaw2iiMgieWMzrMAk5MmZFQUX&cshid=1628944471557

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τόσο ωραίο ρήμα το συντρέχω, που μας δίνει και τα ωραία ουσιαστικά συντρέχτης και συντρέχτρα. Να το αντικαταστήσουμε με το συνδράμω στον ενεστώτα, επειδή έτσι το θέλουν οι γλωσσοκακοποιητές δημοσιογράφοι;

 80. Missing Ink said

  Κατά τ’ άλλα, σ’ ό,τι αφορά το ματσάκι φιλόζωοι vs φιλάνθρωποι
  θυμίζω αυτό εδώ, αν και αλήστου μνήμης:
  https://www.lifo.gr/blogs/kaloperasi/paidaki-einai-more-ti-thes-na-kanei

  (απ’ ό,τι είδα τώρα, έχουν σβήσει -δυστυχώς- τα σχόλια)

 81. Konstantinos said

  Ποτε οι ψηφοφοροι του θα του τραβηξουν ενα μανικι, να μην τον ξαναδουμε; (αν και εχει δεσμους αιματος με τη φαμιλια οποτε δεν γλιτωνουμε ευκολα….)

 82. ΣΠ said

  79
  Τότε γιατί να λέμε «να συνδράμω» και όχι «να συντρέξω»;

 83. costasl said

  Μεταφραστικό σόλο από το Πρώτο (σε μόρφωση) Θέμα: «Χθες το βράδυ, ένοπλοι αστυνομικοί, η Μονάδα Αντιμετώπισης Επικίνδυνων Περιοχών (HART), η Πολεμική Αεροπορία της Εθνικής Αστυνομίας και περίπου τρία ασθενοφόρα του αεροσκάφους έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος». Για να μην ψάχνετε, να το πάρει το ποτάμι: η Πολεμική Αεροπορία της Εθνικής Αστυνομίας είναι απλώς το ελικόπτερο της αστυνομίας που ήλθε να δεί τί συμβαίνει (National Police Air Service) ενώ τα περίπου τρία ασθενοφόρα του αεροσκάφους είναι φυσικά τα ασθενοφόρα ελικόπτερα (air ambulances) που ήλθαν να μεταφέρουν τραυματίες. Έτσι από περιέργεια, έβαλα «air ambulances» στο google translate και μου απάντησε «ασθενοφόρα του αέρα» με την επεξήγηση: 1. a specially equipped aircraft, typically a helicopter, used to transport sick or injured people to hospital in an emergency.

 84. Αγγελος said

  Πισμάνη (74), ιστορικά ο τύπος «(συν)έδραμα» είναι αόριστος του «(συν)τρέχω», και από κει βγαίνει και η υποτακτική αορίστου (έτσι λέγεται στη γραμματική αυτός ο τύπος) «να συνδράμω», απ’ όπου και ο μέλλων στιγμιαίος «θα συνδράμω». Πολλοί ωστόσο χρησιμοπούν τον τύπο «συνδράμω» και στον ενεστώτα, λένε π.χ. «η Εκκλησία συνδράμει τους πυροπαθείς». Αυτό πολλοί το θεωρούμε λάθος, και σε μαθητικό γραπτό θα το διορθώναμε σε «η Εκκλησία συντρέχει τους πυροπαθείς», ά, απλούστερα, «η Εκκλησία βοηθάει τους πυροπαθείς». Ακούγεται όμως τόσο συχνά, που τα πιο πρόσφατα έγκυρα λεξικά μας το καταγράφουν, έστω κι αν μερικούς μας ενοχλεί. Αυτό λέγαμε.

 85. Αγγελος said

  ΣΠ (82) κανένας λόγος δεν υπάρχει. Ο αόριστος του «τρέχω» και των συνθέτων του (προστρέχω, συντρέχω, κατατρέχω) είναι ομαλός: έτρεξα, προσέτρεξα, συνέτρεξα, κατάτρεξα. Το «συνέδραμα» είναι ιστορικό κατάλοιπο. Δεν θα το απαγορεύσουμε, αλλά ίσως θα ήταν σκόπιμο να το αποφεύγουμε, έστω και μόνο για να μην εξαπλώνεται χωροκατακτητικά 🙂 και προς τον ενεστώτα — αν δεν είναι ήδη πολύ αργά…

 86. ΚΩΣΤΑΣ said

 87. Χαρούλα said

  Οι γονείς μας συντρέχαν φίλους, γείτονες, γνωστούς σε όλα!
  Εμείς που ξεχνιόμαστε(;), συνδράμουμε μόνο σπάνια.
  Γιαυτό ντρεπόμαστε κατα βάθος να χρησιμοποιήσουμε το συντρέχω.
  (τίποτα δεν είναι απόλυτο, ξέρω. Υπάρχουν οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα)
  Φυσικά είναι μια απλοϊκη εξήγηση, καθόλου επιστημονική.🤓

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>χωρίς κανένα ρήμα, ως άσκηση ύφους,

  Αρθρο χωρίς ρήματα
  Οι φράσεις αυτές, από εδώ και κάτω, φράσεις χωρίς ρήματα σε ένα άρθρο χωρίς ρήματα. Ποια η σημασία του ρήματος; Ψάχνοντας τώρα σε μια έκταση φράσεων με την απουσία των ρημάτων κυρίαρχη. Με τη μετανάστευσή τους σε προηγούμενα και επόμενα κείμενα, ως περιγραφή τού εδώ κενού, της εδώ έκλειψης. Εξυπνάδα; Ισως. Ασκηση ύφους; Βεβαίως. Παιχνίδι; Σίγουρα. Αλλά ένα παιχνίδι σοβαρό (ως πρόθεση και επιθυμία τουλάχιστον). Σοβαρό όπως κάθε παιχνίδι σεβόμενο την αυστηρότητα των κανόνων του, όπως κάθε παιχνίδι ταυτιζόμενο με τους περιορισμούς του. Στο σημείο αυτό λοιπόν το τέλος της αρχής και από δω και πέρα η αρχή τους τέλους.

  Η απουσία του ρήματος μια απώλεια και η αντίδρασή μας όμοια με τις αντιδράσεις ύστερα από την απώλεια κοντινών προσώπων. Η καταφυγή μας σε πρόσωπα κοντινά του εκλιπόντος, πρόσωπα -ενσαρκώσεις της ανάμνησής του, πρόσωπα παυσίλυπα περιγράφοντας τη σταδιακή μετάβασή μας από το ακαριαίο του γεγονότος σε έναν βουβό θρήνο χωρίς εξάρσεις, μόνιμο κάτοικο μέσα μας για τις μέρες που έρχονται.

  Η απώλεια του ρήματος και η προσφυγή μας στα πιο κοντινά του πρόσωπα. Επιρρήματα και μετοχές για αρχή και ίσως αργότερα επίθετα και ουσιαστικά δηλωτικά μιας πρόθεσης κίνησης, ενέργειας, πράξης. Λέξεις μοιρολογήτρες της λέξης, λέξεις υποκατάστατα της πράξης, παρουσίες υποκατάστατα της απουσίας. Από τα ρήματα και το ρήμα, στα ρήγματα της γλώσσας και στο ρήγμα της απώλειας.

  Ρήματα. Οι λέξεις αυτές, φορείς της κίνησης, φορείς της απόφασης και της επιλογής. Κουβαλητές ζωής και παλμού. Λέξεις κυρίαρχες στις προτάσεις, συχνά ακόμα και στη θέση αυτοτελών προτάσεων με όλες τις υπόλοιπες λέξεις υποβαθμισμένες στην αχρείαστη λειτουργικότητα της διευκρίνισης. Το ρήμα, μέρος του λόγου, κύριο συστατικό του κατηγορήματος, δηλωτικό της ενέργειας, του παθήματος ή της κατάστασης του υποκειμένου. «Ρήμα το σκοτεινόν» για τον Οδυσσέα Ελύτη, ρήμα αλληλοπαθές, απρόσωπο και πολύ συχνά ανώμαλο (ο καθένας ελεύθερος στο κρεβάτι του). Τα ρήματα, λέξεις περήφανες στην αυτάρκειά τους, τώρα απούσες.

  Κάποτε οι προτάσεις μας κατάστικτες από ρήματα. Σε φράσεις ταυτιζόμενες σε απόλυτο βαθμό με την ενέργεια, φτάνοντας συχνά μέχρι τη σιωπή, αντικαθιστώντας τις φράσεις με κίνηση, χειρονομία, ταχύτητα. Κάποτε τα φλύαρα χέρια μας και τα βουβά μας χείλη, όταν ολόκληρη η ζωή όμοια με ρήμα. Στο στιβαρό της επιλογής, της απόφασης, αντικαθιστώντας τη λέξη με πράξη στον χρόνο αυτό της κίνησης και της γάργαρης σιωπής.

  Ενώ τώρα; Τώρα ευρισκόμενοι στο τέλμα του καιρού και του χρόνου, μετέωροι στις εκτάσεις της ακινησίας. Η απουσία του ρήματος, κηδεία της πράξης. Εκλειψη της επιλογής και της ενέργειας. Και εμείς παθητικοί, αναμένοντες μέσα σε παρενθέσεις και παύσεις, με ετούτα τα ουσιαστικά και τα επίθετα στα χέρια μας, αποτυγχάνοντας την ενεργοποίησή τους, διστάζοντας την αντικατάστασή τους, φοβούμενοι τα ενδεχόμενα μιας νέας σιωπής καθ’ όλα διαφορετικής.

  Εδώ, τώρα, με προτάσεις χωρίς ρήματα, με ζωή χωρίς κίνηση, περιμένοντας αποφάσεις και επιταγές για το δικό μας παρόν, τη δική μας ζωή, τις προτάσεις μας. Στιγμή ασάλευτη και ανομοιοκατάληκτη στιγμή χωρίς ρίμες. Αναμένοντας στα ταχυδρομεία του συντακτικού και της ορθογραφίας, αναμένοντας στις ουρές της ανεργίας και της έλλειψης ενέργειας, αναμένοντας την αναμονή εκείνη των αγαλμάτων.

  Αυτός λοιπόν ο δυσλεκτικός μας εφιάλτης, ο πληθωρικός στις εκφάνσεις του και αμφίβολος στα νοήματά του. Οχι ένας φωτογενής εφιάλτης ικανός για την πρόκληση τρόμου, για το πέταγμα του παιδιού απ’ τον ύπνο του, για το σφίξιμο του χεριού του συντρόφου στο δίπλα μαξιλάρι. Αλλά ένας εφιάλτης βραδυφλεγής, διακριτικός και υπόκωφος, τυλίγοντας απαλά αρχικά τη γλώσσα και τελικά την ίδια τη ζωή σε ακινησία.

  Αυτός λοιπόν ο εφιάλτης. Οχι ένα άρθρο χωρίς ρήματα ή μια ομιλία χωρίς ρήμα, αλλά μια ζωή χωρίς πράξεις, χωρίς αποφάσεις, χωρίς ενέργειες δικές μας.

  tsalapatis.blogspot.gr
  https://www.efsyn.gr/nisides/anohyroti-poli/25117_arthro-horis-rimata

 89. Πέπε said

  82, 85, και γενικά για τις απορίες πού κολλάει το τρεχ- με το δραμ- :

  Συμπληρωματικά στα του Αγγέλου, να θυμίσω ότι το τρέξιμο ως άθλημα ονομάζεται δρόμος, και ο τρέχτης δρομέας.

  Άλλο ρήμα με δυσκολίες είναι το «να εκδράμω» (=να πάω εκδρομή), χωρίς ενεστώτα οριστικής ή με λανθασμένο ενεστώτα «εκδράμω».

  «Δράμω» σκέτο σημαίνει «τρέξω», όχι «τρέχω», και προφανώς δε στέκει μόνο του, στέκει μόνο με το θα, το αν, το όταν κλπ. Άρα, «θα εκδράμω» = θα πραγματοποιήσω μια εκδρομή, αλλά το «πραγματοποιώ μια εκδρομή» πώς λέγεται; Δε λέγεται! (Θα ήταν εντελώς ακραίο να πει κανείς «εκτρέχω», που ωστόσο θα ήταν το γραμματικά σωστό, και κανείς δεν έχει σκεφτεί μέχρι τώρα να πει «εκδρέμω» κατά το «συντρέμω» του #34.)

  Εκδρομή λοιπόν είναι άμα τρέχεις όξω. Ο Μάιος μάς έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ! Με βραδύ βήμα δε θα ήταν εκδρομή, θα ήταν κάτι άλλο.

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>συνδράμω
  Πάντως το κρητικό συντρέμω/βοηθώ μπορεί άνετα να εξηγηθεί (α λα μπεν προβάτω 🙂 )
  τρέμω ομάδι/μαζί σου από την κούραση 🙂

 91. Πέπε said

  88

  Ενδιαφέρον το πείραμα, αλλά δύσκολο το διάβασμα μέχρι το τέλος. Μια διαγώνια ματιά, έτσι για μια γεύση. Το ύφος, από κάποιο σημείο και μετά, προβλέψιμο.

  Η ποίηση, νερό γάργαρο στη μάνικα του πυροσβέστη. Οι λέξεις, ζείδωρη δροσιά στ’ αποκαΐδια της μάνας γης. Ο Ζαίος, πάντα κακόπιστος.

  Και ο ποιητής, πυροσβέστης και επιτελικός.

  Πάντα παρών.

 92. ΣΠ said

  88
  Του ξέφυγε ένα ρήμα: έρχονται.

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  89: Ωραίο το εκτρέχω. Μπορεί να χρησιμοποιείται για πλάκα στις παρέες. «Παίδες, ρίχνω ιδέα: τα σαββατοκύριακα να εκτρέχουμε εις τα εξοχάς» και έτσι να πουλάμε και λόγια μούρη.☺

 94. Πέπε said

  83

  Καλά όλα αυτά. Το περίπου τρία;

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  93:εις τας εξοχάς, μη χαλάσουμε το λόγιον.☺

 96. Αγγελος said

  Και για τις επιδρομές μπορούμε να πούμε π.χ. «οι Βούλγαροι επέδραμαν στη Θράκη και κυρίεψαν την Αδριανούπολη το 813», αλλά ενεστώτας αντίστοιχος σαφώς δεν υπάρχει (*επιτρέχουν;)

 97. 37β,
  … 8 Παίζοντας φυσαρμάνικα για να χορεύει η Μάνικα …

  «Κοίτα με για να γινώ δυνατός σαν τη φωτιά«

 98. Πέπε said

  ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ

  Υπουργέ ουράνιε, τεράστιε,
  το ψέμα της αλήθειας,
  ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών,
  ο πυροσβέστης βουνών και επί τελικός,
  ελθέ με μάνικα εφ΄ημάς,
  και κατάβρεξον ημάς από πάσης εστίας,
  ενημέρωσον ημάς και τον Σύριζα όλον
  και σβήσον, αγαθέ, τας φωτιάς ημών.
  Αμήν.

  Το έχω μελοποιήσει κιόλας:

 99. Κιγκέρι said

  88:

  Χωρίς ρήματα μεν, αλλά κάργα στις ξεκάρφωτες μετοχές. Για μένα αποτυχία.
  (Να, χωρίς ρήματα κι εγώ!)

 100. Αγγελος said

  Αλήθεια, Πέπε (95), αυτό δεν το πρόσεξα. Δεν ήταν βέβαιος ο συντάκτης αν ήταν δύο ή τέσσερα τα «ασθενοφόρα του αεροσκάφους» που έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος; Και όμως, αυτό λέει και το πρωτότυπο: Armed police, the Hazardous Area Response Unit (HART), National Police Air Service and around three air ambulances raced to the scene…

 101. Δημήτρης Καραγιώργης said

  69 (Άγγελος )<– ίσως από το μανίκι που σημαίνει στο στειλιάρι, τη χειρολαβή του φτυαριού, κασμά, τσάπας και τα άλλα συναφή tools της εργατιάς και με κατιτις μοιάζει, ε, μη τα λέμε όλα 🙂

  σχετικό δε και η φράση: "πάω να της ρίξω έναν μπατανά", όπου εδώ δεν γίνεται η αναφορά στο μανίκι αλλά στη βούρτσα ( και φυσικά δεν την μπερδεύουμε με την ***τσα αλλά με το άσπρισμα)…. μεγάλο νήμα ανοίγω, τεσπα

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  97 φύσα με

  κι αν σε βρω και μ’ έχεις άχτι
  θα καώ θα γίνω στάχτη
  κι έλα φύσα με

 103. ΣΠ said

  Story Without Verbs

 104. ΓιώργοςΜ said

  89 Σα να θυμάμαι αμυδρά τον πατέρα μου να μου εξηγεί το δρομ- από τον ταχυδρόμο, λέγοντας πως υπήρχε η χρήση «δράμου μέχρι το χωριό να φέρεις….» στην καθομιλουμένη, σαν παράδειγμα. Θυμάμαι σωστά, λεγόταν ποτέ κάτι τέτοιο;
  (ποτέ>=1900 εννοώ 😛)

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93 >>89: Ωραίο το εκτρέχω.
  Ξετρέχω/ επιδιώκω επιμελώς, λέμε φουλ στο χωργιό, μας κάνει; μπα 🙂

 106. Alexis said

  #101: Μανίκι λέγεται και το μπράτσο του μπουζουκιού.

 107. 102α, 😀

 108. dryhammer said

  Ο συντρέχτης δεν συνδράμει και ο συνδρομητής δεν συντρέχει;

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106 βάστα για τη Δευτέρα λέμε 🙂 )Αν και τώρα που το σκέφτομαι σα να ΄χουμε ξαναματαπεί μανικοτέτοια

 110. 102,
  Mε το άχτι-στάχτη έχουμε και το
  κουτί-μπικουτί

 111. Αγγελος said

  (104) Και ο Ψυχάρης χρησιμοποιούσε το «έδραμε» («κι έδραμε απάνω, να ξαναδιεί της λίμνης τα γαλάζια», Αγνή, τέλος κεφ. Β’ — φυσικά, οχτώ φορές στο ίδιο βιβλίο γράφει «έτρεξε») και με την απέχθεια 🙂 που είχε για ό,τι μύριζε καθαρεύουσα, σίγουρα κάπου (Πόλη; Χίο;) θα το είχε ακούσει να λέγεται.

 112. Alexis said

  #109: Οκ, ξεχάστηκα… 🙂

 113. Pedis said

  Ε, άμα το χρησιμοποιήσε ο Κούλης μπαίνει στο ψείρισμα … Μια χαρά είναι το ρηματάκι.
  Εδώ ο άνθρωπος, αν δεν του έχουν ετοιμάσει σκονάκι να το μάθει απέξω, λέει ό,τι του κατεβαίνει

 114. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/tehnes/media/306317_hiliades-t-anebasan-mia-ebgalan-ston-tako

  Έκανε μία μαλακιούλα η Κουτσούμπα. Όσο για τα υπόλοιπα περί ιδωτικότητας και τα ρέστα έχει νομικώς δίκιο αν και ιδιωτικότητα στο φέισμπουκ, και μάλιστα σε προσωπικό λογαριασμό δημόσιου προσώπου με πολλούς εχθρούς είναι ανέκδοτο και πρέπει να το γνωρίζει.

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  86: Τραγουδάρα, Κώστα.😂 Δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν …ρακετά.☺

 116. Αγγελος said

  Ας αναφέρουμε ότι και η Μάγχη (la Manche), μανίκι λέγεται γαλλικά (και όχι μόνο: και ιταλικά La Manica λέγεται), προφανώς λόγω του σχήματος. Αντίθετα, η πατρίδα του Δον Κιχώτη (La Mancha) σημαίνει, νομίζω, στη γλώσσα της «λεκές»!

 117. Alexis said

  Καλά έκανε ο αστυνομικός και πυροβόλησε τον σκύλο. Συμφωνώ απόλυτα με τα λεχθέντα υπό Ιωάννου Κουβάτσου.
  Μήπως όμως ο ιδιοκτήτης δεν είναι ο τύπος του #68;
  Γιατί εγώ κάπου διάβασα για γυναίκα ιδιοκτήτρια η οποία πήγε και στο ΑΤ της περιοχής για να υποβάλει μήνυση.
  Έκανε και σχετική ανάρτηση στο ΦΒ για το θάνατο του Oddy (Oddy ήταν ο σκύλος, εκ του Οδυσσέας)

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι ο Βάρναλης στην «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» :η ψυχή μου θε να δράμει
  στη ζεστή αγκαλιά τ’ Αβράμη

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  11 Αυγούστου, είτανε της μάνικας τα εννιάμερα (μέχρι τη Δευτέρα δεν θα ισχύει 🙂 )

 120. costasl said

  94, 100
  Να συμπληρώσω βέβαια ότι μπροστά στα υπόλοιπα εγκλήματα άφησα να περάσει ασχολίαστο και το Hazardous Area Response Unit=Μονάδα Αντιμετώπισης Επικίνδυνων Περιοχών!!! Προφανώς και δεν μπορείς να «αντιμετωπισεις» μια επικίνδυνη περιοχή, μονολεκτικά μάλλον «Επέμβασης» θα το μετέφραζα, αλλά μπροστά στο «ασθενοφόρο του αεροσκάφους» το προσπέρασα «ως μη γενόμενο» που έλεγαν παλιότερα στο μπάσκετ.

 121. costasl said

  114:
  Εάν η Κουτσούμπα είχε γράψει «Μητσοτάκη άχρηστε» θα είχε απόλυτο δίκιο στα περί Συντάγματος, ελεύθερης έκφρασης κλπ κλπ (και επί της ουσίας θα είχε αρκετό έως πολύ δίκιο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας). Από το «άχρηστε» μέχρι το «γαμιέσαι» υπάρχει μια διαφορά, η μή κατανόηση της οποίας θα μπορούσε να συγχωρεθεί σε κάποιον χαμηλής νοημοσύνης, χαμηλής μόρφωσης ή χαμηλής πολιτικής παιδείας. Η κυρία Κουτσούμπα, όμως, δεν είναι τίποτα από τα τρία, γι’αυτό και (δικαίως) εγκαλείται.

 122. Πέπε said

  114:

  > …ενώ μέχρι τώρα δεν είχα γράψει πουθενά #Μητσοτακη_γαμιεσαι…

  -Ο Ζουμιάς! φώναξε κάποιος
  -Ποιος το είπε αυτό; ρώτησε ο Ζουμιάς
  -Ο Νικόλας κύριε, αυτός είπε «ο Ζουμιάς», είπε ο Ανιάν.
  -Ψέματα βρωμοψεύτη, δεν είπα εγώ ο Ζουμιάς!
  -Εϊπες ο Ζουμιάς, σε άκουσα!
  -Τιμωρία, είπε ο Ζουμιάς.
  -Κύριε, δεν είναι δίκαιο να τιμωρηθεί ο Νικόλας, είπε ο Ρούφους. Δεν είπε αυτός ο Ζουμιάς, ο Γκοφρουά το είπε.
  -Δεν είπα ποτέ ο Ζουμιάς! διαμαρτυρήθηκε ο Γκοφρουά.
  -Σκασμός! φώναξε ο Ζουμιάς. Τιμωρία όλοι!
  -Τι, κι εγώ; είπε ο Αλσέστ. Μα εγώ δεν είπα ο Ζουμιάς.
  -Δε θέλω να ξανκούσω αυτό το γελοίο παρατσούκλι, είπε ο Ζουμιάς.

 123. GeoKar said

  21 & 24: το «αυγό του κόκορα» ειχε μεταφερθεί πριν λίγα χρόνια στη νέα αθηναϊκή γαστρο-περιοχή, μεταξύ Κεραμεικού, Μεταξουργείου κ Πλ. Κουμουνδούρου, όπου κ η μόνιμη κατοικία της κας ΠτΔ.

 124. ΓιώργοςΜ said

  114, 121
  Με το συμπάθιο, αλλά όλο το Τουίτερ δε γίνεται να αποτελείται από αγράμματους, ανεγκέφαλους ή για κάποιο λόγο μειωμένου καταλογισμού. Η επιλεκτική εφαρμογή του νόμου σ(ε συνδικαλιστές εν προκειμένω, αν κατάλαβα καλά), είναι ξεκάθαρα στοχοποίηση, άσχετα αν τυπικά είναι σωστό. Μοιάζει με τις περιπτώσεις όπου φωνάζει κάποιος την Τροχαία για να κόψει κλήση για παράνομη στάθμευση, και να κόβει κλήση μόνο στο όχημα για το οποίο υπάρχει καταγγελία και όχι στα υπόλοιπα 10 που είναι επίσης σταθμευμένα παράνομα.
  Εκατομμύρια ροχάλες με τον ίδιο τρόπο στον ίδιο αποδέκτη, της συγκεκριμένης τον έβρεξε…

 125. Pedis said

  # 121 – Δεν διάβασες, μάλλον, από το λινκ ή από αλλού πώς έχει όλη η ιστορία.

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  121 Επειδή το παρακολούθησα,πράγματι:
  Η ανάρτηση δεν είχε καμία σχέση με ύβρεις ή ανοίκειες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, αφού ρητά αφορούσε τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και όσους απειλούσαν με αντίστοιχο τρόπο πολίτες και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122 σ΄αγαπώ!

 128. Pedis said

  # 116 – Το σιγοκαις κι εσύ το θέμα της Δευτέρας του Νικοκύρη μα αυτό είναι «ένα άλλο ζευγάρι μανικιών» που λένε στα Ιταλικά.

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι βρωμύλοι του τουίτερ- του Μπ. Π΄΄δημητρίου
  (Οι Μπ . Π» έχουν πολλά κοινά πλην των ονομάτων)
  https://www.2020mag.gr/politics/2224-o-bampis-papadimitriou-xaraktirizei-vromylous-xristes-tou-twitter

 130. και ο Τράκης…

 131. Avonidas said

 132. ΓΤ said

  Νόριτς-Λίβερπουλ στις 19:30
  Τσιμίκας βασικός

 133. Γιάννης Ιατρού said

  51: Άγγελε ευχαριστώ. Τώρα γύρισα από μιά συνάντηση (κοντά στην εδώ βάση σου) με πνευματικές προεκτάσεις και είδα το σχόλιό σου.
  Επομένως οι μεταφράσεις, ειδικά αυτή με το «αρ», δεν ήταν άρες μάρες 🙂 . Κάτι έμαθα, δηλαδή το είχα ακουστά και στα Γερμανικά υπάρχει, αλλά δεν το θυμόμουν πλέον.
  Για το «ακρ» δεν συμφωνώ με το ..μάλιστα σύμφωνα με τη γραφή και όχι με την προφορά.. για την απόδοση του acres (αφού στη γραφή έφαγε το δυό τελευταία γράμματα, -es). Απ’ ό,τι φαίνεται, μετάφραση του acres δεν υπάρχει, αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακό, μπορούμε να το αφήσουμε έτσι, έστω γράφοντάς το με ελληνικούς χαρακτήρες (=>άκρες😂 => έτσι το «έχουμε άκρες» θα πάρει τελείως άλλη έννοια 🙂 ).

 134. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἔνα ὡραῖο ἄρθρο γιά ἕναν Ὡραῖο Ἕλληνα..

  https://www.kathimerini.gr/opinion/561465814/politis-miler-pros-to-fos/

 135. aerosol said

  Εγώ τον πιστεύω το Μιχάλη, είναι χρόνια που πορεύεται με τη μάνικα στο χέρι. Αλλά ο άνευ ρημάτων λόγος δεν με ενοχλεί, άλλα με ενοχλούν.

  Τα πίτμπουλ μια χαρά σκυλιά είναι, δεν είναι δολοφόνοι. Δυστυχώς ανήκουν στις ράτσες που επιλέγουν ενίοτε κάποιοι κομπλεξικοί και τα μεγαλώνουν έτσι ώστε να γίνονται επικίνδυνα. Ανά περίπτωση ο αστυνομικός θα μπορούσε να είναι από εγκληματίας έως νόμιμα αμυνόμενο θύμα.

  #114
  Έχω την αίσθηση πως εδώ η ιδιωτικότητα πάει στο ότι αφορά το προσωπικό της FB, στο οποίο εκφράζεται ως άνθρωπος -και δεν θα έπρεπε να σχετίζεται με τις επαγγελματικές τις ιδιότητες. Συνεπώς το να αντιμετωπίσει πειθαρχικό έλεγχο στην δουλειά της είναι από άσχετο έως χουντίλα. Με άλλους όρους δεν είναι ιδιωτικό ένα «ανοιχτό» φατσομπούκι.

 136. Stelios Kornes said

  Αυτοι που μας κλεψαν το βιβλιο απο το χερι, μας κατηγορουν οτι μειναμε αδιαβαστοι.
  Μπερτολντ Μπρεχτ, 10/2/1898 – 14/8/1956

 137. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Περί συντρέμω, συνδράμω κ.λπ. βλέπω ότι το 2015 είχε ξαναγίνει συζήτηση, στο ιστολόγιο: https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/07/meze-157/#comment-275889 με πρωταγωνιστές Πέπε, Spatholouro κ.α.
  Να συμπληρώσω μόνο (στα ζωντανά κρητικά και σήμερα) τον Παρακ. ‘έχω συντράμει’ και Υπερσυντ. ‘είχα συντράμει’.
  Και ότι συντάσσεται και με αιτιατική (σε νεότερους).
  «Εγώ συντρέμω μια ζωή και φίλους και δικούς μου,
  μα οντέ πονώ έχω αγκαλιά μόνο τσοι στεναγμούς μου»

 138. Pedis said

  Είναι σαφέστατα ο ιδιωτικός της λογαριασμός. Μα εαν ένα δημόσιο πρόσωπο της αριστεράς με ισχυρούς εχθρούς, σε ανάλογο παράδειγμα, στείλει ένα ιμειλ από τον προσωπικό της λογαριασμό σε μερικές εκατοντάδες φίλους και γνωστούς αποδέκτες τότε φροντίζει να μην γράφει μπινελικια για πολιτικά πρόσωπα. Αν το κάνει θα βρεθεί τώρα στη θέση της όπου προσπαθεί να βρει το δίκιο της, περί ιδιωτικοτητας, απέναντι σε επαγγελματίες στρεψοδικες και κακοήθεις παλιομπιπ των μίντια και των παραμιντια. Για αυτό λέω ότι διέπραξε παπαριτσα.

 139. […] Ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου θα ήταν κάτι σαν “δεκατετραυγουστιάτικα μεζεδάκια” αλλά τελικά είπα να τιμήσω την έμπνευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τη μνημειώδη του απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις καταστροφικές πυρκαγιές (που θεωρούμε ότι πέρασαν και πάνε, παρόλο που συνεχίζεται η μάχη… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/08/14/meze-493/ […]

 140. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεοτερα!

  69 Καλή ερώτηση. Μπορεί να απαντηθεί και τη Δευτέρα, διότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα υπάρχει σχετικό άρθρο 🙂

  74 Εγώ συνδράμω. Λάθος το θεωρούν κάποιοι.

  76 Ευχαριστούμε!

  77 Ρέντα έχουμε, βλέπω.

  84 Μπράβο, αναλυτική εξήγηση!

 141. sarant said

  Και συνεχίζω

  86 Τι βγάζουνε! Αποδοκιμάζω

  98 Πολύ καλός, είπαμε.

  106-109 Λες να έχουμε ξαναπεί; Την πάτησα τότε.

  114 Είναι το προσωπικό της προφίλ, δεν είναι δημόσιο. Οκ, το λες στο 138.

  118 Α μπράβο!

  122 Χαχαχά, το είχα ξεχάσει.

  128 Να το επαναλάβεις τη Δευτέρα, το έχουν και οι Γάλλοι -une autre paire de manches.

  137 H κουβέντα κύκλους κάνει…

 142. aerosol said

  #138
  Αν κουνάς τη βάρκα χωρίς να το θέλεις… είναι λάθος. Αν δεν σε νοιάζει να κουνηθεί, τότε δεν είναι λάθος. Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία ανήκει η Κουτσούμπα -πιθανότατα στην πρώτη, όπως κρίνεις.
  Καμιά φορά είναι χρήσιμο να τσιτώσεις τους στρεψοδίκες, ΑΝ έχεις την ενέργεια. Συνήθως δεν χάνεις παρά την εκτίμηση όσων δεν σε εκτιμούν έτσι κι αλλιώς. Το καθωσπρέπει μπορεί να είναι και λίγο υπερεκτιμημένο στα πολιτικά του οφέλη αλλά και στην ηθική του σημασία.

 143. Pedis said

  Τι να σου πω … Είναι, ίσως, επειδή
  το συγκεκριμένο σλόγκαν, εκτός από κενό περιεχομένου, ειναι πολύ αυριανιστικο και δεν περίμενα να κάνει πλάκα με δαυτο.

 144. ΣΠ said

  Έχει αντικατασταθεί ο αόριστος του «συμμετέχω» από τον παρατατικό; Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει «συμμετέσχε» (π.χ., στην συζήτηση). Όλοι «συμμετείχε» λένε.

 145. sarant said

  144 Όπως και του απλού, του «έχω».

 146. geobartz said

  39 Γιάννης Κουβάτσος said: « 32: Τα λέτε για να τα λέτε, πρόεδρε, όλα αυτά τα παράξενα. Έτσι, για την ηδονή της αντίρρησης».
  # Όλα τα καταλαβαίνεις, άτιμο! (σκ’λί του έρμου του γατί, όπως λέμε Μακεδονιστί)

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πέθανε προχθές και ο αρχαιολόγος Κωστής Δαβάρας που διετέλεσε Εφορος Αρχαιοτήτων Ανατολικής Κρήτης (Γουρνιά, Σπιναλόγκα, Ζάκρος, Γαιδουρονήσι κ.α.), είχε εργαστεί κοντά στον Νίκο Πλάτωνα και το Στυλ. Αλεξίου.
  https://www.cretalive.gr/apopseis/kostis-dabaras-memoriam

 148. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @144. Σταῦρε, μέ τήν διάκριση στιγμιαίου/ ἐξακολουθητικοῦ ἔχουν ἕνα προβληματάκι οἱ περισσότεροι σημερινοί Ἕλληνες (δημόσιες συζητήσεις, τηλεοπτικά ρεπορτάζ κλπ). Οἰ ἀθλητές «θά συμμετέχουν» σέ κάποιον ἀγῶνα ταχύτητας, ὁ Μάκ Ἔτσι συμμετεῖχε στήν πυροδότηση τοῦ ἐκρηκτικοῦ μηχανισμοῦ. Ἄν πῆς «»θά συμμετάσχουν» καί «συμμετέσχε», ἦχος ἀλλόκοτος γαργαλάει τά τύμπανά τους.. 🙂

 149. aerosol said

  #143
  Ούτε εμένα μ’ αρέσει.

 150. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @148. Ἐννοῶ, βέβαια, τήν διάκριση στιγμιαίου/ ἐξακολουθητικοῦ πού ἀφορᾶ κάποια σύνθετα τοῦ ἔχω -συμμετέχω, παρέχω, ἀπέχω κ.ἅ..

 151. Πέπε said

  @88, 91:

  Τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να γράψεις χωρίς ρήματα: πρώτα αντικαθιστάς όσο μπορείς περισσότερα ρήματα με περιφράσεις τύπου «είμαι + [κάτι άλλο]», και μετά απλώς παραλείπεις το «είμαι»!

  Πέθανε προχθές και ο αρχαιολόγος > νεκρός είναι και ο αρχαιολόγος > νεκρός και ο αρχαιολόγος
  Είχε εργαστεί κοντά στον ΝΠ και τον ΣΑ > ήταν συνεργάτης του ΝΠ και του ΣΑ > συνεργάτης του ΝΠ και του ΣΑ

  Εξίσου εύκολα παραλείπεται και κάθε άλλο απολεξικοποιημένο ρήμα:

  Όλα τα καταλαβαίνεις, άτιμο > έχεις μεγάλη κατανόηση, άτιμο > μεγάλη κατανόηση το άτιμο

 152. Πέπε said

  148

  Το «συμμετέσχε» λέγεται σπάνια, χτυπάει όντως κάπως περίεργα, και δεν έχει πρώτο πρόσωπο ή έχει πολύ προβληματικό (συμμετέσχον; παλιά! συμμετέσχα; ε όχι κι έτσι!)

  Αλλά για το «θα συμμετάσχει» δε συμφωνώ: μπορεί να υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν να το πουν, αλλά όταν το ακούν δε νομίζω να τους ξενίζει. Πόσο μάλλον το «είχα συμμετάσχει», όπου δεν υπάρχει και εναλλακτική, ούτε καν λανθασμένη.

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  143 Δε μασάει η Κ. Θα το πάει μέχρι τέλους. Βγήκαν όλα τα τρόλια αυτών που ασεβούν ποικιλοτρόπως πάνω στις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά -και όχι μόνο, να την εγκαλέσουν με ψευτιές και ηθοπλαστικολαλακίες/καθωσπρεπικού τύπου, τάχα επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο/δημ.υπάλληλος, εκλεγμένη στην Περιφέρεια και ιδίως πρόεδρος του συλλόγου των αρχαιολόγων.
  Μα τί μπορεί να σταθεί,ακόμη και με τα κατασκευασμένα τους, όταν πχ ο Πέτσας έλεγε σχετικά με την ανάρτηση του Σκέρτσου, στην υπόθεση Τοπαλούδη, ότι «εξέφρασε προσωπικές απόψεις», όντας σε κυβερνητικό πόστο;
  Δεν πα να τη βρίζουν (αυτοί έτσι κι αλλιώς την έβριζαν που λέει κι ο Αεροζόλ), έτσι παίρνει περαιτέρω δημοσιότητα το θέμα, πράγμα που μάλλον δεν ήθελαν τελικά τούτες τις μέρες.

 154. sarant said

  153 Aκριβώς, το παράδειγμα του Σκέρτσου.

 155. ΣΠ said

  Από το Λεξικό Μπαμπινιώτη:
  συμμετέχω ρ. αμετβ. [αρχ.] {συμμετείχα (παρατ. που χρησιμοποιείται κ. ως αόρ.), αόρ. συμμετέσχον, -ες, -ε… (να/θα συμμετάσχω)} (+σε)

 156. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  -Ἄν ξέρης (κυρίως αὐτό!), κι ἄν ἡ γλωσσική ἀγκαλιά σου εἶναι μεγάλη καί χωρᾶ ΟΛΕΣ τίς μορφές τῆς Γλώσσας μας, μιά χαρά «συμμετέσχα στήν παγίδευση μέ ραντάρ τοῦ τουρκικοῦ μαχητικοῦ». [Γιά τούς μή γνωρίζοντες, ἡ τέτοια παγίδευση ἀποτελεῖ στιγμιαῖο ἐπίτευγμα! 🙂 ]
  -Το «θά συμμετάσχει» τούς ξενίζει καί τούς παρα-ξενίζει (..πολλούς..)
  -Ἐναλλακτική ἀγνοίας γιά τό «είχα συμμετάσχει», ὑπάρχει: Συμμετεῖχα. 🙂

 157. Πέπε said

  Ένα ακόμα για τη μάνικα και κλείνω. Αυτό δεν είναι δικό μου, είναι δημώδες:

  Γειτόνισσες, γειτόνισσες, πείτε μου τι να κάνω;
  Και με τα δυο μου την κρατώ και ζάφτι δεν την κάνω.

 158. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @152. Τό 156 βεβαίως ἦταν γιά σένα.

 159. Pedis said

  Παίρνει παραπάνω δημοσιότητα ποιο θέμα; Η παραβίαση της ιδιωτικότητας της ή ότι έχει περάσει σε εννιά στους δέκα που έχουν έρθει σε επαφή με την «είδηση» και που θέλει την με δημόσιο πρόσωπο Κουτσούμπα να διακινεί μέσω φεισμπουκ σε όλον τον κόσμο γηπεδικα σλόγκαν, όπως ακριβώς επιδιώκουν και δυστυχώς πετυχαίνουν να της προσάψουν οι επαγγελματίες αλήτες της ακροδεξιάς προπαγανδας της κυβέρνησης, τους οποίους σε άλλες περιπτώσεις κοντραρει με επιχειρήματα;

 160. Pedis said

  Το τελευταίο για το παραπάνω σχόλιο της Έφης.

 161. # 132

  Επιτέλους δικαιώθηκες, μετά από ένα χρόνο, έπαιξε βασικός σε ματς με νεοφώτιστη και χωρίς τον Τζόλη … Βελτίωσε τα στατιστικά του πάντως κι άκουσα πως τον γλυκοκοιτάζει η Παρί …

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  159 Αυτό έκαναν πάντα, αν παρακολουθείς (βλ.δίκη με Παναγιωταρέα κ.α.)
  Σιγά μην κλάψει σιγά μη φοβηθεί.

 163. costasl said

  Αγαπητή Έφη:
  γράφετε: ΕΦΗ – ΕΦΗ said
  14 Αυγούστου, 2021 στις 17:28

  121 Επειδή το παρακολούθησα,πράγματι:
  Η ανάρτηση δεν είχε καμία σχέση με ύβρεις ή ανοίκειες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού, αφού ρητά αφορούσε τον κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και όσους απειλούσαν με αντίστοιχο τρόπο πολίτες και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  Αυτό είναι ακριβώς η νομική σοφιστεία που εκ των υστέρων χρησιμοποιεί («ρητά αφορούσε»;) καθ’υπόδειξιν, πιθανότατα, κάποιου νομικού συμβούλου της. Ας θυμηθούμε, όμως, ακριβώς τί είχε γράψει:
  Διάβασα κάτι απειλές από τον Μπάμπη Παπαπαναγιωτου, κι ενώ μέχρι τώρα δεν είχα γράψει πουθενά #Μητσοτακη_γαμιεσαι, ειμαι έτοιμη να το κάνω ταπετσαρία, εργοχειρο και τατουάζ…
  (Το εικονιζόμενο το κεντησε μια φίλη αυτές τις μερες) (σ.σ. εικονίζεται κέντημα σχετικό που αθώα παρατίθεται ως «άλλης πηγής», τύπου «δεν είναι δικό μου και δεν με εκφράζει απαραίτητα, απλώς το παραθέτω χωρίς να σημαίνει ότι το συμμερίζομαι», κάπως σαν το ελάφι που αιφνιδιασμένος ανακαλύπτει ο λαθροκυνηγός του ανεκδότου πάνω στον ώμο του)

  Δεν είναι λίγο φθηνό όλο αυτό; Κάπως σαν να γράψω εδώ «Δεν θα αναγκαστώ να αποκαλύψω δημοσίως ότι η Έφη είναι μια που γαμιέται δεξιά και αριστερά, γιατί κάτι τέτοιο ίσως θα παραβίαζε τα προσωπικά της δεδομένα αλλά και τους όρους της αστικής ευγένειας που πάντοτε φροντίζω να τηρώ». Γελοίο πραγματικά. Άλλωστε η Κουτσούμπα είναι πανέξυπνη και έχω ήδη δηλώσει ότι συμφωνώ μαζί της στα περισσότερα θέματα ουσίας, γι’αυτό και θεωρώ ατυχέστατο τον συγκεκριμένο χειρισμό.
  Τέλος, επειδή είμαι και λίγο παραδοσιακός σε κάποια πράγματα, θεωρώ ότι τον ΠΘ, τον ΠτΔ, τους θεσμικούς άρχοντες, όσο μαλάκες και αν θεωρείς ότι είναι, τους οφείλεις έναν ελάχιστο σεβασμό στις δημόσιες αναφορές, τουλάχιστον όσο είναι εν ενεργεία. Μετά το πέρας της θητείας τους, σκίστους άφοβα.
  Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς_Κ.

 164. # 163

  Ηθελα νάξερα -επειδή πολλοί από μας ζούμε στην Αθήνα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία- αν οι ΑΗΠ περίμεναν να τελειώσει την θητεία του ο εκλεγμένος λειτουργός ή τον ξέσκιζαν μόλις έκανε την μαλακία του. Ας μιλήσουν οι ιστορικοί του ιστολογίου.

  Επί προσωπικού απλά θα σε ρωτήσω, αν κατά την γνώμη σου, πρέπει να τελειώσει την θητεία του ο Μπακογιάννης για να λογοδοτήσει για τον «Μεγάλο Περίπατο» που ήδη ξηλώνεται σαν ξεραμένο, αποτυχημένο, πανάκριβο έργο ή πρέπει να «συγχωρεθεί» λόγω βλακείας-μαλακίας- οικογενείας. Θάθελα απάντηση επί της ουσίας και όχι της συνουσίας.

  Από το 90, όταν ο κυρίαρχος λαός ψήφιζε αυτόν που έκραζε «κάθαρμα» πριν 25 χρόνια υπήρχε το σύνθημα » Τι ψηφίσατε ρε μαλάκες» αλλά τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα να ξαπλωθεί όπως σήμερα και το πληρώσαμε. Ισως το σημερινό «δουλέψει» περισσότερο. Η «ιδιαιτερότητα» που επικαλείται δεν έχει σχέση με τα σεξουαλικά αλλά με συγκεκριμένη συμπεριφορά και πρώτη φορά ακούγεται ίσως γιατί και οι βασιλείς -όταν τους είχαμε- δεν είχαν τέτοια «αυτοκρατορική» (και υπέρκομψη -για να μην ξεχνιόμαστε) συμπεριφορά !!

 165. Alexis said

  #156: Ἄν ξέρης (κυρίως αὐτό!), κι ἄν ἡ γλωσσική ἀγκαλιά σου εἶναι μεγάλη καί χωρᾶ ΟΛΕΣ τίς μορφές τῆς Γλώσσας μας, μιά χαρά «συμμετέσχα στήν παγίδευση μέ ραντάρ τοῦ τουρκικοῦ μαχητικοῦ».

  Αυτό δεν είναι μορφή της γλώσσας, είναι ανύπαρκτος τύπος-τερατούργημα.
  Μορφές της γλώσσας είναι υπαρκτοί τύποι που χρησιμοποιούνται έστω και ελάχιστα, έστω και περιθωριακά, έστω και σε ειδικές συνθήκες.

 166. aerosol said

  #163
  Όλα τα ηθικοπλαστικά έχουν αποτέλεσμα ανάλογο με την στάση του επιθυμητού κοινού σε συγκεκριμένα θέματα.
  Αν για μένα δεν είναι ταμπού η Χ να «γαμιέται δεξιά και αριστερά», τότε ταυτοχρόνως θα θεωρήσω ξεφτίλες όσους την εγκαλούν για κάτι τέτοιο και συμπαθέστερη την Χ. Το πολιτικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το ποιος διαβάζει καλύτερα την κοινή γνώμη.

  Επιπλέον παίζει και ο παράγοντας του ποιός και πώς εκφράζει ενόχληση. Παράδειγμα:
  Εκτός κόνσεπτ (συγκείμενου βρε…!) μπορεί να το βρίσκω όλο αυτό μάλλον φτηνό. Αν συνειδητοποιήσω πως απαντά στον Μπάμπη -τον οποίο εκτιμώ όσο τα κουνούπια-κι αυτός απαντά με απειλές, τότε ξαφνικά αναβαθμίζεται όλο αυτό στα μάτια μου και το δυσάρεστο hashtag αρχίζει να μου φαίνεται λίγο συμπαθέστερο. Αν δεν έχω την καλύτερη γνώμη για τέτοιους πυλώνες της δημόσιας ζωής όπως ο Μπάμπης, όσο πιο πολύ ενοχλούνται, τόσο πιο συμπαθές θα μου γίνεται το σλόγκαν -που αρχικά δεν μου αρέσει. Αν, μάλιστα, ενοχλήσει και τον Μπανάνο* αρκετά ώστε να αποφασίσει να καρφώσει πεντέξι ακόμα, τότε ίσως το κάνω μπλουζάκι.
  Οι επικοινωνιακές μάχες είναι περίεργα πράγματα ώρες ώρες και δεν ξέρεις τι θα λειτουργήσει και τι θα γυρίσει μπούμερανγκ.

  *: Μπανάνος = εκείνος ο…, καταλάβατε.

 167. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο τύπος αυτός δεν ακούγεται καλά όντως. Πάντως υπάρχει, κυρίως στο τρίτο πληθυντικό, αν και όχι συχνά:

 168. BLOG_OTI_NANAI said

  164:

 169. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @167. BLOG, Εἶσαι φοβερός! 🙂
  Καλημέρα σας!

 170. BLOG_OTI_NANAI said

  169: Καλημέρα 🙂

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προτιμώ να λέω «έλαβα μέρος» παρά «συμμετέσχα». Όταν κάτι είναι αφόρητο στ’ αφτιά, όσο σωστό και να ‘ναι γραμματικά, το αποφεύγω. Τα ‘χουμε πει και για τη γενική: «των κοτών» είναι σωστό, αλλά δεν λέγεται. Η γλώσσα μάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε συνώνυμα και περιφράσεις, ώστε να αποφεύγουμε τα τερατουργήματα και τις παγίδες.

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η Κουρσούμπα έχει αναπτύξει ένα σταριλίκι ή μου φαίνεται; Βλέπω και κάτι πόζες στις φωτογραφίσεις της, μια υπερέκθεση στα σόσιαλ μίντια, δεν ξέρω, σαν να γουστάρει πολύ τη δημοσιότητα. Συνάδουν όλα αυτά με το διαχρονικό χαμηλό προφίλ των αγωνιστών της αριστεράς;

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κουτσούμπα, διορθώνω, η κακιά συνήθεια να γράφω στο σμάρτφον φταίει.😇

 174. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  171 Κάπως έτσι. Πάντως τη διάκριση «θα συμμετέχω / θα συμμετάσχω» την τηρώ είτε έτσι είτε περιφραστικά («θα πάρω μέρος»).

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τη φωτιά, αν δεν μπορείς να τη σβήσεις σταλινικώ τω τρόπω, την αφήνεις να ξεθυμάνει και να σβήσει μόνη της, θα έλεγε στον Μητσοτάκη-Καίσαρα Βοργία ένας σύγχρονος Μακιαβέλι.☺ Το να βάζεις αντιπαθητικούς ανθρώπους να μαλώνουν ή και να απειλούν τον κόσμο, που έχει τα χίλια δίκια να είναι εξοργισμένος, είναι χαζή και ατελέσφορη πολιτική. Η φωτιά γίνεται πυρκαγιά και κινδυνεύεις και με γελοιοποίηση. Ενώ όταν δείχνεις ηγετική ανωτερότητα και μεγαθυμία, σίγουρα δεν χάνεις και μπορεί και να κερδίσεις.

 176. Πέπε said

  @167

  > Ο τύπος αυτός δεν ακούγεται καλά όντως. Πάντως υπάρχει, κυρίως στο τρίτο πληθυντικό, αν και όχι συχνά

  Ο τύπος που χαρακτηρίστηκε αχώνευτος ή κάπως έτσι ήταν συγκεκριμένα το «συμμετέσχα», α’ ενικό. Το β’ και το γ’ ενικό δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ο πληθυντικός δεν αναφέρθηκε καθόλου – θα έλεγα ότι όλος μαζί είναι 50% χωνευτός. 🙂

  Το θέμα είναι πόσο κοντά είναι οι κλασικοί αρχαίοι τύποι προς τη νεοελληνική κλίση αορίστων και παρατατικών: α’ εν > καμία ομοιότητα (πρόβλημα), β’-γ’ εν. > ταυτίζονται (όχι πρόβλημα), όλος ο πληθυντικός > ούτε ταυτίζεται αλλά ούτε και ολότελα διαφορετικός (έτσι κι έτσι).

 177. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @171. Γιάννη, ἐννοεῖται πώς αὐτή εῖναι ¨η σωστή ἐπιλογή! Ἡ θέση πού πῆρα ἀφορᾶ μόνο αὐτόν πού θά ἀποφασίση (γιά ὁποιονδήποτε λόγο) νά χρησιμοποιήση τό «συμμετέχω»
  [Νομίζω πώς εἶναι ἀρκούντως προκατειλημμένος ἕνας τερατολογικός χαρακτηρισμός γιά μιά ἐπιλογή πού εἶναι γραμματικῶς ὀρθή ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΗ]

 178. Σταύρος Τραγάρας said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά. Κύριε Σαραντάκο, με όλο το θάρρος, δεν σας πάνε αυτά. Είσαστε πολύ αξιόλογος για να ξεπέφτετε στο επίπεδο του κομματικού σχολιαστή. Πίσω από το δήθεν χιούμορ μπορεί κάποιος να διακρίνει την πρόθεση. Αυτά ως προς τα πολιτικά. Συγγνώμην, αλλά σας θεωρώ ίσως ένα από τους καλύτερους λεξικογράφους της χώρας, διαχρονικά, και έτσι μου αρέσει να σας βλέπω. Και πάλι χίλια συγγνώμην, δε θέλω να στενοχωρώ κανένα μέρα που είναι. Μπορεί να είμαι και λάθος, αλλά ήθελα να σας πω τη γνώμη μου.

 179. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @174. Τά ὕστερα τοῦ κόσμου, Νικοκύρη, ἄν ΕΣΥ δέν τηροῦσες τήν διάκριση «θά συμμετέχω / θα συμμετάσχω» 🙂 .
  (Πάντως, αὐτή ἡ ἀδιακρισία προσβάλλει ὅλο καί περισσότερο τούς νεοέλληνες. Προσέξτε το στήν τηλεόραση, στό ραδιόφωνο, στόν καθημερινό λόγο. Θά μέ θυμηθῆτε!)

 180. Alexis said

  #167: Ναι, αλλά εγώ μίλησα για το πρώτο ενικό, για τον τύπο «συμμετέσχα», τον οποίο χαρακτήρισα τερατούργημα.
  Μπορείς να τον βρεις κάπου;
  Εδώ σε θέλω κάβουρα… 🙂

 181. Γιάννης Κουβάτσος said

  177: Η γλώσσα είναι και αισθητική δημιουργία, Γιώργο, το ξέρεις καλά. Κάτι γραμματικά σωστό μπορεί να «πικραίνει την ακοή». Οι πισίνες – των πισινών είναι σωστό αλλά είναι και τερατούργημα.☺ Των ζωσών γλωσσών είναι απολύτως σωστό, αλλά τον Ροΐδη τον δαιμόνιζε σε τέτοιο βαθμό που προτιμούσε το λανθασμένο ζώντων γλωσσών. Θα συμμετάσχω και έχω/είχα συμμετάσχει ακούγονται μια χαρά αλλά το συμμετέσχα όχι. Γι’ αυτό και καταλαβαίνω τον Καβάφη που προτίμησε το επέστρεφε από το όντως αφόρητο επίστρεφε. Δεν λέω να χρησιμοποιούμε τα λάθη χάριν της αισθητικής, αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τα αντιαισθητικά σωστά με τη χρήση συνώνυμων και περιφράσεων.

 182. BLOG_OTI_NANAI said

  180: 🙂

  Ναι, αυτός είναι ο πιο σπάνιος τύπος. Μία μόνο φορά βρέθηκε:

 183. ΣΠ said

  180
  Λίγες φορές
  https://www.google.com/search?q=%22%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%87%CE%B1%22&sxsrf=ALeKk024Ui-_2DoS3kzFGOiACPwwuEL5LQ%3A1629013086908&source=hp&ei=XsQYYeX3M7uCxc8Py-mP2AE&iflsig=AINFCbYAAAAAYRjSboho2Nfkqe3d0ULmBdTQu3CIs9ut&oq=%22%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%87%CE%B1%22&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyCAgAEA0QChAeMgYIABANEB4yCggAEA0QBRAKEB46DAgjECcQnQIQRhCAAjoECCMQJ1DmJ1jjU2C1V2gAcAB4AIAB5QKIAc0EkgEHMC4yLjAuMZgBAKABAaABAg&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwjlnoHTwrLyAhU7QfEDHcv0AxsQ4dUDCAY&uact=5

 184. ΣΠ said

  171
  Αυτή είναι η καλύτερη λύση. Υποθέτω δεν χρησιμοποιείς το «συμμετείχα» για αόριστο.

 185. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @180, 182. Ὅποιος ἀνακατεύεται μέ τόν BLOG_, τόν τρώει ὁ BLOG_!! 🙂
  Πάντως Alexis, ἔχεις κομμάτι δίκαιο. Γιά νά ἀκριβολογήσουμε, πρέπει νά ψάξη κάποιος πολύ (ἀπό ἐπίπεδο BLOG κι ἐπάνω) γιά νά βρῆ τό «συμμετέσχα», ἐπειδή αὐτό εἶναι ἡ «καταπόσιμη» μορφή (=μέ εσάνς νεωτερισμοῦ 🙂 ) τοῦ αὐθεντικοῦ «συμμετέσχον»..

 186. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @180, 182, 183. Νά συμπληρώσω τήν παροιμία:
  Ὅποιος ἀνακατεύεται μέ τό συμμετέσχα, τόν τρῶνε ὁ BLOG_ καί ὁ ΣΠ. 🙂 🙂

 187. Γιάννης Κουβάτσος said

  184: Όχι. Στον αόριστο λέω έλαβα/πήρα μέρος. Και θυμάμαι στη θαυμάσια εκπομπή «Το θέατρο στο ραδιόφωνο » η εκφωνήτρια έλεγε στο τέλος το στερεότυπο «πήραν μέρος με τη σειρά που ακούστηκαν οι ηθοποιοί…». Ποτέ δεν είπε «συμμετέσχαν»☺.

 188. Pedis said

  Εσχεθημεν …

  παθητικός αόριστος.🤣

  Στο γραπτό λόγο εύκολα λύνεται το πρόβλημα και διακρίνονται οι καλοί μαθητές από τους κακούς και γενικά τους ακαλλιέργητους τς τς: ειχχα για τον παρατατικό, είχα για τον αόριστο. 🥳

 189. sarant said

  178 Σε ποιο σημείο του άρθρου βρίσκετε «κομματικό σχολιασμό»;

 190. Λαερτης Τανακιδης said

  Για το «συνδραμω» : Και το Χρηστικο Λεξικο της Ακαδημιας εχει λημμα «συνδραμω». Δε δινει ομως ουτε αυτο παραδειγμα με χρονο ενεστωτα. Παντως φαινεται οτι ειναι ζητημα χρονου. Ο ενεστωτας «συντρεχω» θα χασει τη μαχη με τον ενεστωτα «συνδραμω».

 191. Γιάννης Ιατρού said

  178/189: Από που ξέρουμε πως το χρηστώνυμο που χρησιμοποιείτε δεν είναι πλαστό;
  Ζητώ την κατανόησή σας για την ερώτηση, γιατί εδώ μέσα έχουμε πολλές φορές αντιμετωπίσει έναν σχολιαστή που είναι εμμονικός στις πλαστοπροσωπίες, ειδικά όταν σχολιάζει και προσποιείται γνωστά δημόσια πρόσωπα ή καλλιτέχνες, συγγραφείς κλπ. διανοούμενους.

 192. Πέπε said

  Μα τι ερώτηση! Ή ο αληθινός θα είναι, ή ο άλλος που θα το παίζει αληθινός. Δε νομίζω να σου απαντήσει ότι είναι ο ψεύτικος!

 193. Γιάννης Ιατρού said

  168: δεν το ήξερα πως κυκλοφορεί !!! Εύγε👍

 194. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει το δικό του ύφος, αναγνωρίσιμο πλέον, ο Βάτμαν. Χρηστώνυμο αλλάζεις, ύφος δεν αλλάζεις. ☺

 195. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @191,194. Μέ τόν ἐν λόγῳ ξέρετε ὅτι δέν ἀσχολοῦμαι (ὅσο ἀξιόλογα στοιχεῖα καί νά προσκομίζει κατά διαστήματα) ἐπειδή μοῦ εἶναι διαλυτικά ἀνυπόφοροι αὐτοί πού ἁπαλύνουν ἀρρωστημένα τίς πληγές τους, βρίζοντας καί πληγώνοντας ἄλλους.
  Ὅμως ὁ συγκεκριμένος σχολιαστής ΔΕΝ εἶναι ὁ τῦπος πού ὑπονοεῖτε. Ἡ ἀνθρώπινη μαλακία ΔΕΝ κρύβεται. Ἔστω καί μέ ἕνα ἀσήμαντο γραμματικό μόριο, θά ὑποδηλώση τήν ταυτότητά του.

 196. BLOG_OTI_NANAI said

  193: Δικό μου σκανάρισμα είναι. Το είχα αγοράσει 20€ το 2005, περίπου όταν βγήκε η 5η έκδοση. Τις καλές εκείνες εποχές (ως προς τα οικονομικά) που αναπολώ με νοσταλγία, είχα πάρει 80 βιβλία από τον Παπαδήμα και γύρω στα 40 από τον Καρδαμίτσα. Εννοείται, πολλά από αυτά τα έχω πάρει από τα «καλάθια» τους με 5 ως 10 ευρώ (πάντα τους εκτιμούσα για αυτή την προσφορά τους στο αναγνωστικό κοινό). Πάντως, για τους δύο τόμους «Εισαγωγή στην αρχαιογνωσία» είχα δώσει το 2004, 100€… Τώρα πλέον, τουλάχιστον ο ένας κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σκαναρισμένος…
  Πάντως, τους δύο τεράστιους χρονολογικούς χάρτες με τους συγγραφείς της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γραμματείας, νομίζω τους έχει μόνο όποιος πλήρωσε (τουλάχιστον δεν τους είδα κάπου):

  [δείγμα]

 197. Γιάννης Ιατρού said

  196: Έτσι εξηγείται. Πάντως δεν κοστίζει και πολλά, με 25€ το αγοράζεις κανονικά. Αλλά το θέμα είναι όταν ψαχουλεύεις κάτι, το χαρτί δεν στο βρίσκει…. Απ΄ την άλλη, διαβάζεται πιό άνετα. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα Μπλόγκιε, αν και στην προκειμένη περίπτωση γίνεται🤩

 198. Γιάννης Ιατρού said

  194, 195: Ιδού η Ρόδος λοιπόν!

 199. Γιάννης Ιατρού said

  192: Όχι, αλλά από κάπου θα μπορούσε να διαπιστευθεί, κυρίως στον Νίκο. Περισσότερα δεν θέλω να πως επ΄ αυτού. Όποιος ξέρει, καταλαβαίνει.

 200. BLOG_OTI_NANAI said

  197: Σωστά. Επειδή στο χαρτί δεν έχει search όπως λες, για πολλά βιβλία μου, αργότερα, κατέφυγα στη λύση του σκαναρίσματος μέσω φωτοτυπικού που αποθηκεύει σε PDF.

 201. Γιάννης Ιατρού said

  200: Όταν έχει γραφή μονοτονική τότε γίνεται, αν είναι πολυτονικό και κάπως παλαιές γραμματοσειρές, βράστα (όπως αυτό του #182 / Παρνασσός του 1966), τότε θέλει αρκετή επιμέλεια…

 202. BLOG_OTI_NANAI said

  201: Ναι, δυστυχώς.

 203. # 168

  Τώρα το είδα, ευχαριστώ, καλά θυμόμουνα. Δεν περίμενα βέβαια να απαντήσει ο # 163

 204. Γιάννης Ιατρού said

  163: CostasL
  τα παραδείγματά σου στο σχόλιο θα μείνουν αξέχαστα 🤔

 205. costasl said

  203:
  Τώρα το είδα, ευχαριστώ, καλά θυμόμουνα. Δεν περίμενα βέβαια να απαντήσει ο # 163

  Έχετε δίκιο, δεν ήταν ευγενικό αλλά τον τίμησαν άλλοι τον BLOG με τον θαυμασμό τους στην καταπληκτική του ανάρτηση που εγώ είπα να μην πεταχτώ. Ήταν πάντως εξαιρετική και μου υπενθύμισε ότι ο λόγος που αποφεύγω παρόμοιες συζητήσεις σε fb κλπ είναι ακριβώς η έλλειψη τέτοιων καταπληκτικών συνομιλητών όπως αυτοί που συναντώ εδώ.
  Επί της ουσίας, άλλωστε, καταλαβαίνουμε όλοι ότι άλλο πράγμα ο έλεγχος και άλλο οι ύβρεις. Εγώ δεν είπα να μην ελέγχουμε τους θεσμικούς άρχοντες (φυσικά και να τους ελέγχουμε!!), να μην τους βρίζουμε χυδαία είπα (μετά το πέρας της θητείας τους, ας τους βρίσουμε πιό ελεύθερα).

  204:
  όπως παραπάνω-απολαμβάνω την όαση (δεν θέλω να γίνω ρατσιστής ή ελιτιστής οπότε δεν συμπληρώνω τους χαρακτηρισμούς) σε σύγκριση με fb κλπ

  Να είστε καλά.

 206. # 205

  Θαυμάζω την ψυχραιμία σας γιατί προφανώς εσείς δεν χάσατε κανένα σπίτι, μαγαζί ή τόπο και τρόπο εργασίας λόγω μιας φωτιάς που κάποιοι την άφησαν ανενόχλητη να τα κατακάψει.
  Σας εύχομαι να σας τρακάρει κάποιος χωρίς να φταίτε και να σας θαυμάσω που δεν θα τον βρίσετε αμέσως αλλά μετά το δικαστήριο που θα ακολουθήσει (όπου ως γνωστόν θα καταμερίσει την ευθύνη 70-30 %, αντε 80-20% )

 207. # 205 συνέχεια

  Είχα ζητήσει απάντηση για τον Μπακογιάννη επί της ουσίας και εσείς γράφετε » Εγώ δεν είπα να μην ελέγχουμε τους θεσμικούς άρχοντες (φυσικά και να τους ελέγχουμε!!), να μην τους βρίζουμε χυδαία είπα»
  Αερολογίες, στην πράξη αδιαφορείτε γιατί δεν τον βρίζουνε (ακόμα) κι αυτόν
  Και πως τους ελέγχουμε ; στην μήνυση έχουν την βουλευτική ασυλία, στην μομφή την κομματική πειθαρχία κι αν σφίξουν οι κώλοι την…εξεταστική (των πραγμάτων, βεβαίως-βεβαίως) επιτροπή που παραπέμπει το θέμα στις καλένδες μέχρι να ξεχαστεί.
  Κοινοβουλευτική δικτατορία έχουμε, στην στρατιωτική επί χούντας το πιο κόσμιο (για τον φόβο του στρατοδικείου) βρίσιμο πήγαινε σύννεφο.

 208. Θρασύμαχος said

  το βρετανικό κοινοβούλιο θα συγκλειστεί εκτάκτως https://www.iefimerida.gr/kosmos/afganistan-bretaniko-koinoboylio-ebdomadas

 209. sarant said

  208 Αρμοδιότητας οδοντιάτρου η είδηση

 210. costasl said

  206-207

  Μιά γενική παρατήρηση: αν και εντέχνως προσπαθείτε να τα ανακατέψετε, εγώ δεν σχολίασα το εν βρασμώ «γαμιέσαι» της πυρόπληκτης κυρίας πάνω στην αγανάκτηση της στιγμής. Σχολίασα το (κατά τη γνώμη μου) ατόπημα της μεταφοράς του στον δημόσιο λόγο, από ανθρώπους που έχουν και τη μόρφωση και την εξυπνάδα και τη γενικότερη καλλιέργεια να το αποφύγουν, εάν θέλουν, χωρίς να αδυνατίσει ιδιαίτερα η επιχειρηματολογία τους.

  >Σας εύχομαι να σας τρακάρει κάποιος χωρίς να φταίτε
  Ευχαριστώ για την ευχή, εάν πραγματοποιηθεί θα θυμηθώ να το γράψω εδώ κάπου στα σχόλια σε επόμενο θέμα για να το δείτε να ευχαριστηθείτε.

  > Αερολογίες, στην πράξη αδιαφορείτε γιατί δεν τον βρίζουνε (ακόμα) κι αυτόν
  Καταλαβαίνω λοιπόν ότι εννοείτε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε άλλη μορφή άμυνας και μας έμεινε μόνο το «γαμιέσαι». Δεν ξέρω. Ίσως να είμαι ρομαντικός, αφελής, μαλθακός ή φιλελές, ή ίσως και συνδυασμός όλων των ανωτέρω. Αυτός είμαι, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι κατασκευαστικό το πρόβλημα.

 211. # 210

  Στο μεσαίο απαντώ

  Μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα, ευχαρίστησή μου δεν θα είναι να τρακάρετε αλλά οι βρισιές που θα ξεστομίσετε για την αναίτια ζημιά που θα σας προκαλέσει. Εκτός και ανήκετε στην κατηγορία των «αφασίας εκ κατασκευής» οπότε και δεν θα είχε νόημα η ευχή.

  (και δεν είμαι σαββατογεννημένος)

 212. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα δεν είναι αν βρίζει ο κόσμος τους κυβερνώντες. Αυτό συμβαίνει από καταβολής κοινωνιών. Το θέμα είναι πώς δέχονται οι κυβερνώντες τις βρισιές, τη σκληρή κριτική, τη σάτιρα και βάσει αυτού κρίνεται η δημοκρατικότητά τους.

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Παναγιά να μας φυλά, γιατί ο Χαρδας δεν το πολυβλέπω-πέφτει σε λάθη σε όλα τα επίπεδα, τί τον ήθελε τον Γκάτσο; Ακου «δακρύζω λίγο»΄.
  τόσο άμουσο, μη ποιητικό!
  Καλλιγραφίες τώρα…

 214. # 213

  Ετσι, με «δακρύζω» το σκοτώνει ο Πουλόπουλος το τραγούδι, αυτόν εκεί θάχει ακούσει κι ο Χαρδαλιάς …

 215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  164, 212 κι αυτό το σλόγκαν, όπως του ΄65, «ιστορικοποιείται»
  και είναι αυτό που εννοούσα (Pedis 159), δεν το θεωρώ γηπεδικό.

  Κάνουν τα πάντα, ξαμόλυσαν όλα τα φανερά και μη τρόλια τους να μετατεθεί/»κολλήσει» αλλού το ρήμα-το είδαμε κι εδώ, συνθέσανε και άσμα να πάρει κι άλλον η μπάλα, αλλά δεν… Πάει αυτό, έφυγε στο χρόνο.
  Το πήρανε οι σταυραητοί
  το πήραν οι νεράιδες ,
  το ΄γραψε η άκρη του γιαλού
  και η μέση του πελάγου,
  το πήρε η στάχτη των βουνών
  στις μαυρισμένες ράχες
  θα ποτιστεί με τη βροχή
  θα μπει στα νέα φυντάνια
  και θα το φαν τα πρόβατα
  μα θα το πουν τ΄αρνάκια
  🙂

 216. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  214. Α το πουλοπουλάκι μου! 🙂

 217. aerosol said

  #213
  Αυτές οι παπαρδέλες του Χαρδαλιά τι σχέση έχουν με το #civilprotection που χρησιμοποιεί;
  Είναι μέρος της κρατικής προστασίας των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές η επίσημη επίκληση στην Παναγία;

 218. Pedis said

  # 217 – Μα δεν είμαστε λαϊκό κράτος. Βάση συντάγματος.

 219. aerosol said

  #217
  Και στα μη λαϊκά κράτη, όσοι ψάχνουν πληροφορίες για φυσικές καταστροφές δεν θέλουν τον Χαρδαλιά να τους αφιερώνει Πουλόπουλο.
  Κι όταν ο υπεύθυνος για τη ασφάλειά σου προσεύχεται να μας φυλά η Παναγία… !

 220. Pedis said

 221. Γιάννης Κουβάτσος said

  219: Όταν υπεύθυνος για την ασφάλειά μας είναι ο Χαρδαλιάς, τότε μόνο στην Παναγία μπορούμε να ελπίζουμε. Ο Χαρδαλιάς το ξέρει καταβάθος, πίσω από το σκληρό παρουσιαστικό κρύβεται ένα ευαίσθητο και ανασφαλές αγόρι.

 222. ΣΠ said

  214
  Ο Πουλόπουλος επίσης λέει: Κάθε βραδιά της χαράς την πόρτα ανοίγω.

 223. Πέπε said

  206

  Άλλο και τούτο πάλι!

  Δυο τρεις φορές πρέπει να μ’ έχουν τρακάρει, τη μία κάπως βίαια, και ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό να τους βρίσω. Αντιστοίχως και μία φορά που τράκαρα τον άλλον εγώ με ολοφάνερα δικό μου χαζό (παρ’ ολίγον εγκληματικό) λάθος.

  Και όχι επειδή είμαι κανένας βουδιστής άγιος που δεν τον αγγίζει το συναίσθημα της οδηγικής οργής, ίσα ίσα. Απλώς δεν κολλάει στη στιγμή του τράκου.

 224. ΣΠ said

 225. sarant said

  224 Πολύ καλός.

 226. Κιγκέρι said

  213, 214:

  Είστε βέβαιοι ότι είναι λάθος το «δακρύζω λίγο»; Εγώ όχι. Αν ήμουν στην Αθήνα, θα μπορούσα να το ελέγξω, γιατί έχω τη συλλογή με τα Τραγούδια του Γκάτσου. Προς το παρόν, έριξα μια ματιά στο greek lyrics που το έχει έτσι στην τρίτη στροφή:

  Μια Παναγιά
  μιαν αγάπη μου έχω κλείσει
  σ’ ερημοκλήσι αλαργινό
  κάθε βραδιά
  της καρδιάς την πόρτα ανοίγω
  κοιτάζω λίγο και προσκυνώ.

  Πότε θα ‘ρθει, πότε θα ‘ρθει
  το καλοκαίρι
  πότε τ’ αστέρι θ’ αναστηθεί
  να σου φορέσω στα μαλλιά
  χρυσό στεφάνι
  σαν πυροφάνι σ’ ακρογιαλιά.

  Μια Παναγιά
  μιαν αγάπη μου έχω κλείσει
  σ’ ερημοκλήσι αλαργινό
  κάθε βραδιά
  της καρδιάς την πόρτα ανοίγω
  δακρύζω λίγο και προσκυνώ.

  https://www.greeklyrics.gr/stixoi/mia-panagia/

 227. Πισμάνης said

  Ευχαριστώ Άγγελε. Κατάλαβα. Τώρα συντρέχω, δέν συνδράμω.

 228. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  226. Στο «Φύσα αεράκι φύσα με» , δεν το έχει 😦

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  226 Ο Λάκης Παππάς, μάλλον πρώτη εκτέλεση (αφότου, μετά την ταινία «Αμέρικα-Αμέρικα», έβαλε τους στίχους του Γκάτσου) τραγουδάει κοιτάζω λίγο και προσκυνώ.
  Πραγματολογικά υπάρχει δακρύζω λίγο, σε αντίθεση ας πούμε με το δακρύζω πολύ;

 230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωπα! έπαθε ισχαιμικό λέει ο Χαρδαλιάς! ακούω μόλις,μόλις.Μα από τα απίστευτα
  Οχι ρε παιδιά, ετερο εκάτερο, περαστικά του να γίνει καλά, νέος άνθρωπος! Φτου φτου…

 231. Γιάννης Ιατρού said

  230: Μπορεί να είναι καιρός να αποσυρθεί για να ξεκουραστεί. Για καλό του το λέω😉
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/08/16/manica/#comment-754091

 232. Πέπε said

  229:

  Γιατί όχι; Κοιτάζω λίγο σημαίνει βασικά κοιτάζω για λίγο, ρίχνω μια σύντομη ματιά. Δακρύζω λίγο, δακρύζω για λίγο. (Και έκατσα λίγο, θα λείψω λίγο κλπ.)

  Που κι έτσι να μην το δεις, αλλά «ρίχνω ένα-δυο δάκρυα», πάντως δε μου φαίνεται να μη στέκει.

 233. sarant said

  226-229 Υπάρχουν και οι δυο τύποι σε διαφορετικές εκτελέσεις. Εγώ το ξέρω με «κοιτάζω λίγο» και μου φαίνεται πιο λογικό. Το «δακρύζω λίγο» με παραξενεύει… λίγο.

 234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  232 Αμα κυλήσουν δάκρυα, στο δικό μου ποιητικό κόσμο, είναι άλλη συνθήκη από το δακρύζω. και τί φατσούλα να βάλω τώρα -πάνω στην ώρα; Γελαδερή για τον «ποιητικό μου κόσμο» 🙂 και λυπησάρικη για το θέμα-που ήρθε κι έδεσε με τον καημένο εντέλει τον Νικ. Χάρντι που δεν τον πολυφύλαξε η Χάρη Της τελικά-ή τον φύλαξε από τα χειρότερα 😦

 235. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εκτός από τον Λάκη Παππά και ο Ηλίας Λιούγκος Στη Ρωμαϊκή Αγορά, κοιτάζω λίγο λέει.
  Πάμε στ΄άλλα τώρα καθώς καίγεται πάλι η Αττική σ΄ανατολή και δύση και φυσάει που να πάρει 😦

 236. Γιάννης Ιατρού said

  235: Στα Βίλια 2-3 Β και στην Κερατέα 3-4 Β. Δεν φυσάει πολύ. Στα Βίλια είναι όμως πυκνό και παρθένο δάσος χωρίς ουσιαστική πρόσβαση.
  Αδικαιολόγητες μου φαίνονται οι εξαπλώσεις των πυρκαγιών και γενικά η αδυναμία να τις περιορίσουν/σβήσουν/ελέγξουν. Τι στο καλό γίνεται με τον συντονισμό και την διάθεση των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους; Πρέπει να επιστρέψουν οι Ρουμάνοι κλπ. ξένοι;
  Προφανής η ανεπάρκεια της κυβέρνησης: Ξεκινώντας κάθε φορά από μιά μικρή εστία φωτιάς, που την γνωρίζουν σχετικά από νωρίς, καταφέρνουν μετά από μερικές ώρες να έχουμε καταστροφές. Μόνο τις εμφανίσεις τους στα κανάλια προσέχουν.

 237. Γιάννης Ιατρού said

  Βίλια: https://zoom.earth/#view=38.145794,23.329721,13z/layers=wind,fires
  Κερατέα: https://zoom.earth/#view=37.743796,24.00511,13z/layers=wind,fires

 238. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στον πόλεμο αυτόν, στον οποίο ηττήθηκαν κατά κράτος και αποχώρησαν ταπεινωμένες από το πεδίο δύο κραταιές αυτοκρατορίες, αυτοί που αναδείχτηκαν τελικά νικητές και κυρίαρχοι είναι ένας άτακτος στρατός μερικών δεκάδων χιλιάδων φανατικών με τουρμπάνια, γένια και σανδάλια, βγαλμένοι κατευθείαν από τον Μεσαίωνα…»
  «Αρκετοί κάτοικοι της πόλης καίνε κλαίγοντας τα βιβλία τους και τα μουσικά τους όργανα, θεωρώντας ως δεδομένο ότι θα απαγορευτούν από τους ισλαμιστές.»
  https://www.efsyn.gr/kosmos/306663_hroniko-mias-proanaggeltheisas-tragodias

 239. Γιάννης Ιατρού said

  238α: Καλά… Αναλύσεις για να βγει ο επιούσιος και πιασάρικοι τίτλοι και «συμπόνια» για τους κατοίκους κι ειδικά (αυτονόητα σχεδόν) για τις γυναίκες. Άρθρα σχεδόν προκάτ, σε όλον τον τύπο/ΜΜΑ, που ταιριάζουν για όλες τις περιπτώσεις. Άλλωστε γιατί να περιμένουμε κάτι το διαφορετικό; Και σε τι θα ωφελούσε;

  Όλα τα δημοσιεύματα συγκλίνουν στο μεταναστευτικό/προσφυγικό (πιθανότατο) πρόβλημα και στην (χρονικά και τοπικά σημειακή) αντιμετώπισή του. Πάλι η Τουρκία θα βγάλει λεφτά (ίσως κι άλλα ανταλλάγματα) για να συγκρατήσει στα ανατολικά σύνορά της τον κόσμο, πιθανώς με την καθιέρωση μιάς στρατικοποιημένης ζώνης ασφαλείας και την κατασκευή/ίδρυση ελεγχόμενων καταυλισμών εντός αυτής, όπως έκανε και στα νότια σύνορά της με την Συρία/Ιρακ. Με το αζημίωτο βέβαια.

  Ήδη ο Μακρόν έδωσε το στίγμα: Συνεννόηση (για τον λογαριασμό, το «πανέρι» που θα χρειαστεί) με την Γερμανία και τ’ άλλα κράτη στην ΕΕ για την ασφάλεια των συνόρων και την αποτροπή νέων προσφυγικών ροών στην ΕΕ (κυρίως στην κεντρική/βόρεια). Τις ΗΠΑ δεν τις ενδιαφέρει η περίπτωση, ούτε φοβούνται τέτοια πράγματα. Με τους ωκεανούς που τις περιβάλουν είναι απρόσιτες στις μεταναστευτικές μάζες. Άσε που έχωσαν κι ένα αγκάθι στην ΕΕ, νά ΄χει να πορεύεται..😋

  Σε σχέση με την Κίνα, τον κύριο αντίπαλό τους στον ζωτικό χώρο που ανέκαθεν ενδιέφερε τις ΗΠΑ περισσότερο, την Άπω Ανατολή/Ειρηνικό ωκεανό, μέχρι πρότινος το Αφγανιστάν ήταν κάτι αντίστοιχο/συγκρίσιμο με την Ουκρανία (γενικά κράτη-μέλη του παλιού Συμφώνου της Βαρσοβίας) και κάποιες Βαλτικές χώρες στην στρατηγική κύκλωσης της Ρωσίας (όσο πιο κοντά της, τόσο λιγότερος χρόνος αντίδρασης της απομένει…).

  Γεωπολιτικά, η Κίνα θα είναι εκείνη που θα αποκτήσει περισσότερη επιρροή στην περιοχή. Η Ρωσία και λόγω προϊστορίας, θα παραμείνει πρακτικά ουδέτερη (άλλωστε τα έχει κάπως ξαναβρεί με την Κίνα, μπροστά στον κοινό εχθρό…). Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέροντα πλέον να «κυκλώσουν» την Κίνα, έχουν υπ΄ όψη τους να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα πίεσης και γι αυτό εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν.

  Τα όπλα και γενικά τα εφόδια (εκτός τροφής και νερού, που προφανώς παρέχονταν από τους ντόπιους, αναγκαστικά ή οικειοθελώς) που χρειάζεται αυτός ο «άτακτος στρατός» από κάπου προέρχονται και κάποιος τα (χρυσο-)πληρώνει. Με λεφτά από το κύριο προϊόν του Αφγανιστάν, το όπιο και τα παράγωγά του. «Κανείς» (κοινό μυστικό θά ΄ναι 😉) δεν παρακολούθησε (ή τέλος πάντων θέλησε να δημοσιοποιήσει και να διακόψει) αυτήν την ροή των χρημάτων.

 240. Γιάννης Κουβάτσος said

  239: Το άρθρο είναι από την Εφσυν και δεν είναι καθόλου προκάτ, αν έκανες τον κόπο να το διαβάσεις ολόκληρο και προσεκτικά. Έχεις μήπως άλλη άποψη για τους Ταλιμπάν; Εγώ δεν χρειάζομαι καν να διαβάζω άρθρα γι’ αυτό το φασιστικό σκυλολόι, μου λένε και κλαίνε ιστορίες να φρίττεις οι γονείς των Αφγανών μαθητών μου και οι Αφγανοί γείτονές μου. Έχουμε πολλούς στο σχολείο και στη γειτονιά κι όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι οι Ταλιμπάν είναι τέρατα.

 241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  139/240
  Δεν ξέτε σεις, εδώ οι καλές ορδοκάλτε απόψεις
  https://www.2020mag.gr/politics/2242-portosalte-i-aristeri-politiki-orthotita-efthynetai-gia-tous-talimpan

 242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  διόρθωση: 239/240

 243. Γιάννης Ιατρού said

  240: Τι θες να πεις ρε Γιάννη; Που είναι η είδηση, που είναι η διαφορά από κοινοτυπίες στο άρθρο που λίνκαρες;
  Προφανώς συντονίζεσαι σε άλλο μήκος κύματος. Δεν είναι κακό αυτό, ούτε το κατακρίνω, μην υπάρξει παρεξήγηση.
  Αλλά να το λάβουμε υπ΄ όψη.

  Τα χάλια με ανθρώπους σε πανικό τα έχουμε δει αρκετές φορές από εκεί που αποχωρούν οι ΗΠΑ (και παρατούν στο έλεος των μέχρι τούδε αντιπάλων τους συνεργάτες τους). Τελευταία στην Β. Συρία, με τους Κούρδους. Κι εκεί παρόμοιες καταστάσεις, αν και οι σκηνές ήταν λίγο διαφορετικές γιατί οι Κούρδοι δεν ήθελαν τόσο να εγκαταλείψουν, αλλά να υπερασπιστούν την χώρα τους.
  Τα των Ταλιμπάν είναι από παλιά γνωστά κι απαράδεκτα για μη φανατικούς Μωαμεθανούς.
  Γενικά συμπεριφορές που έχουμε δει και από άλλους ακραίους, φανατισμένους «πιστούς» (διαφόρων θρησκειών ή ιδεολογιών).

 244. ΣΠ said

 245. Λάζαρος Ρεπούνδιος said

  Στα στιχουργικά Απαντα ο Γκατσος το έχει:
  κοιτάζω λίγο
  και προσκυνώ

 246. Λάζαρος Ρεπούνδιος said

  Στο επόμενο κουπλέ γράφει:
  δακρύζω λίγο
  και προσκυνώ!

 247. Λάζαρος Ρεπούνδιος said

  245,246
  Διαλιέχτε!!!

 248. Γιάννης Ιατρού said

  κακά τα μαντάτα, και τώρα που σταμάτησαν και οι επεμβάσεις από αέρος…
  Δεν καταλαβαίνω γιατί εξελίχθηκε τόσο στραβά η επιχείρηση σήμερα και τους ξέφυγε έτσι!

 249. Γιάννης Ιατρού said

  χαχα 👍👍 επίκαιρο και κυρίως πειστικό 😂

 250. Γιάννης Ιατρού said

  Δυστυχώς το βράδυ τους ξέφυγε πολύ η φωτιά στα Βίλια, προς τα Ανατολικά κυρίως

 251. sarant said

  249 Καλό!

 252. Γιάννης Ιατρού said

  και η αποκαρδιωτική κατάληξη της ήδη κακής πρωϊνής εικόνας, σήμερα το βράδυ (πάει για Οινόη…)

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  252

  Μητσοτάκη, άνιωθε και λίγε
  πάρε την κομψή και φύγε

  Φτάνει πια
  πετσωμένα παπιά

 254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  253 Οχι ρε γαμώτο! Κράτησε το ποντίκι το προηγούμενο λινκ. Διορθώνω άμεσα και θερμότατη παράκληση Νικοκύρη αν γίνεται -για μια φορά- να διαγραφεί , μην παρεξηγηθούμε

 255. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 256. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  καλύτερη δείχνει, φαινομενικά, η φωτιά στα Βίλια. Η απειλή για τα ίδια τα Βίλια φαίνεται να απομακρύνθηκε, γενικά πήγε ανατολικότερα προς Οινόη. Στο κεντρικό μέρος του όρους Πατέρα (γύρω από τον Αγ. Γεώργιο) φαίνεται να έσβησε η φωτιά, στην πραγματικότητα βέβαια δεν υπάρχει πλέον δένδρο/καύσιμη ύλη για να καεί την περιοχή αυτή, γι αυτό κι «έσβησε»😥.

  Θα είναι πλέον η συνήθης κατάληξη στις πυρκαγιές, να καίγεται όλο το βουνό, αλλού μέχρι η φωτιά να φτάσει στην θάλασσα, αλλού έως να καεί και το τελευταίο δένδρο;; 😡

 257. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Τσιτσιπιάδες ημέρες»
  https://www.cretalive.gr/eida-akoysa/oi-tsitsipiades-imeres-kai-i-epikindyni-nootropia

  και
  Η Παγώνη κάνει το παγόνι για τις μάσκες
  https://www.2020mag.gr/politics/2277-i-matina-pagoni-se-parti-politeytrias-tis-nd-synostismos-kai-agkalies-eikones

 258. Γιάννης Ιατρού said

  257β:
  Πήγε σε μάγισσες, σε Καφετζούδες
  και έτσι έμπλεξε με τις ΝΔούδες
  κι είδα τη γόησσα να μη φοράει,
  γιατί ετούτηνε δεν την κολλάει👎
  ——-
  Δοκίμιον, εσύ κι η Λου ριμάρετε καλύτερα 😉

 259. Γιάννης Ιατρού said

  5η μέρα σήμερα κι ακόμα όπου απέμειναν λίγα δένδρα στο όρος Πατέρα, καίγονται κι αυτά, στο νότιο άκρο.
  Όλα τ΄ άλλα «επιτελική» στάχτη… +> επιτελική ανικανότητα
  Σε συνθήκες σχεδόν άπνοιας έχει καεί η μισή χώρα😡

 260. sarant said

  259 Είναι που είχαν εκπονήσει επιτελικό σχέδιο.

 261. Γιάννης Ιατρού said

 262. ΓιώργοςΜ said

  Φωτορεπορτάζ για αυτούς που κράτησαν όντως τη μάνικα στο χέρι. Την αληθινή μάνικα. Για να σβήσουν φωτιές.
  Ενθύμιο από την πολωνική ομάδα.
  Πολλά ευχαριστώ.

 263. Κιγκέρι said

  226: Όπως υποσχέθηκα:

  Νίκος Γκάτσος, «Φύσα αεράκι φύσα με μη χαμηλώνεις ίσαμε», εκδόσεις Ίκαρος, τέταρτη έκδοση, 1998, σελ. 20:

 264. sarant said

  Να κάποια που τηρεί τις υποσχέσεις!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: