Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μπήκαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν…

Posted by sarant στο 18 Αυγούστου, 2021


Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, το καθεστώς του Αφγανιστάν κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες και προχτές μπήκαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν.

Κι ενώ ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι κατέφευγε στο Τατζικιστάν με συνοδεία ένα ελικόπτερο τιγκαρισμένο στα χαρτονομίσματα, χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να φύγουν από τη χώρα -είδαμε τις εικόνες με ανθρώπους να κρέμονται σαν τσαμπιά από αεροπλάνα στο αεροδρόμιο και αναφέρθηκε ότι κάποιοι που είχαν γαντζωθεί σε αεροπλάνο που απογειώθηκε έπεσαν και βρήκαν τον θάνατο, είδαμε γυναίκες να τρέχουν να αγοράσουν μπούρκα, που η τιμή της δεκαπλασιάστηκε, είδαμε τα Σινούκ να εκκενώνουν πολίτες δυτικών χωρών, ενώ ομολογώ ότι δεν έμαθα τι απέγιναν οι δέκα Αφγανοί διερμηνείς που δούλευαν επί μια δεκαετία ως διερμηνείς στο ελληνικό τμήμα της Νατοϊκής δύναμης. Οι Ταλιμπάν τούς θεωρούν προδότες και, αν τους πιάσουν, θα τους εκτελέσουν. Τους είχαμε υποσχεθεί μεταφορά και άσυλο στην Ελλάδα αλλά δεν ξέρω αν η υπόσχεση τηρήθηκε (Σχετικό ρεπορτάζ, που προκαλεί κάποια ανησυχία, αν κάποιος ξέρει ας ενημερώσει).

H επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία είναι μια παταγώδης αποτυχία της εικοσαετούς αμερικανικής ανάμιξης στη χώρα. Το τέρας που έθρεψαν οι Αμερικανοί για να αντιπαλέψουν τη σοβιετική επιρροή και επέμβαση στο Αφγανιστάν από το 1979 και μετά δεν άργησε να θεριέψει και να αυτονομηθεί.

Τα διδάγματα από το Αφγανιστάν θα τα συζητήσουμε στα σχόλια. Εγώ στο άρθρο θα λεξιλογήσω για λίγο, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς εδώ καταρχήν λεξιλογούμε, ενώ θα αναφέρω και μια περίπτωση φέικ νιουζ για να συζητήσουμε αν δικαιολογείται.

Και ξεκινάμε από τα λεξιλογικά. Λέμε «οι Ταλιμπάν» για να αναφερθούμε στο κίνημα που μόλις επέστρεψε στην εξουσία στην Καμπούλ (να θυμηθούμε ότι έλεγχαν και το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας από το 1996 ως το 2001). Πρόκειται για ένα ισλαμικό φονταμενταλιστικό κίνημα που ιδρύθηκε το 1994 και που οι ηγέτες και τα μέλη του ανήκουν κυρίως στην εθνότητα Παστούν, που είναι η πλειοψηφούσα εθνοτική ομάδα στο Αφγανιστάν και η πολυπληθέστερη μειονότητα του Πακιστάν.

Η λέξη έχει γίνει διεθνής, Taliban, αν και στα αγγλικά βρίσκει κανείς και τον εναλλακτικό τύπο Taleban. Στα ελληνικά έχει επίσης εμφανιστεί ο εξελληνισμένος τύπος «οι ταλιμπάνοι», καμιά φορά και στον ενικό, «ο ταλιμπάνος», στο μοντέλο του «οι χουλιγκάνοι» που το είχε εισηγηθεί ή διαδώσει ο Διον. Σαββόπουλος.

Στη γλώσσα παστού, στην οποία γεννήθηκε, η λέξη taliban είναι τύπος του πληθυντικού (طالبان). Είναι πληθυντικός της λέξης talib, που σημαίνει «σπουδαστής». Οι Ταλιμπάν λοιπόν, κατά λέξη, είναι «οι σπουδαστές» και πράγματι ο αρχικός πυρήνας του κινήματος ήταν σπουδαστές ισλαμικών ιερατικών σχολών στο Πακιστάν.

Η λέξη είναι δάνειο από το αραβικό طالب (ṭālib), αλλά έχει σχηματιστεί στον πληθυντικό με τον τρόπο της γλώσσας Παστού, με την κατάληξη -an. Στα αραβικά ο τύπος طالبان (ṭālibān) είναι δυικός αριθμός, δηλ. σημαίνει «δύο σπουδαστές», ενώ ο πληθυντικός είναι  طلاب (ṭullāb). Η αραβική λέξη ταλίμπ προέρχεται από τη ρίζα t-l-b και από το ρήμα talaba (επιδιώκω, αναζητώ – ο σπουδαστής αναζητεί τη γνώση). Έχει περάσει και στα τουρκικά, όπου talebe είναι ο σπουδαστής ή ίσως ήταν, αφού ανήκει στις λέξεις που περιθωριοποιήθηκαν με τις γλωσσικές μεταρρυθμίσεις του Κεμάλ και αντικαταστάθηκε από την «αυθεντικά τουρκογενή» λέξη öğrenci. Aπό την ίδια ρίζα πρέπει να προέρχεται και το επώνυμο του καταπληκτικού Λιβανέζου κυνηγού μαύρων κύκνων, του Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ.

Η λέξη είναι πληθυντικός λοιπόν στη γλώσσα Παστού, αλλά εμείς από Παστού δεν σκαμπάζουμε, οπότε τη χρησιμοποιούμε και για τον ενικό -και όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλες γλώσσες, τα αγγλικά ας πούμε, όταν αναφέρονται στον ενικό πάλι χρησιμοποιούν συνήθως τον τύπο Taliban και όχι Talib.

Ανήκει λοιπόν η λέξη Ταλιμπάν σε μια ομάδα λέξεων που μας έχει έρθει από ξένες γλώσσες που δεν τις ξέρουμε και καλά, λέξεων που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας με βάση τον τύπο του πληθυντικού αλλά χρησιμοποιούνται σε μας και στον ενικό. Έχουμε γράψει σχετικό άρθρο από παλιά, αλλά αν βαριέστε να το διαβάσετε να σας πω ότι παρόμοια περίπτωση είναι και ο μουτζαχεντίν, που επίσης είναι πληθυντικός στα αραβικά -στον ενικό θα ήταν μουτζαχίντ. Ευτυχώς που δεν βγήκε κανένας Μπαμπινιώτης  (ή Μπαμπινιότοφ) να μας πει ότι είναι λάθος να ζητάμε από τον φούρνο «ένα πιροσκί» επειδή στα ρώσικα ο τύπος «πιροσκί» είναι πληθυντικός και ο ενικός είναι «ένα πιροζόκ»!

Λέμε λοιπόν «ο ταλιμπάν» και καλά κάνουμε (και δεν λέμε ο ταλίμπ), ενώ όπως είπα λέμε επίσης «ο ταλιμπάνος, οι ταλιμπάνοι». Και τον όρο «ταλιμπάν» δεν τον χρησιμοποιούμε μονάχα για τους αυθεντικούς Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά και για άλλους που τους θεωρούμε φανατικούς, φονταμενταλιστές ή δογματικούς. Πολλές φορές ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί για Χριστιανούς, ιδίως ιεράρχες. Ο τύπος Χριστιανοταλιμπάν έχει καταγραφεί στο slang.gr (αν και το λήμμα πάσχει) και βγάζει αρκετές χιλιάδες γκουγκλιές. Λέγεται επίσης για κάθε άλλο είδος φανατικών κτλ. -μέχρι και «τραπεζοταλιμπάν» έχω δει. Κάποιες φορές, και με τον εξελληνισμένο τίτλο, όπως σε άρθρο ιστολογίου με τίτλο Ελληνάρας, ο ελληνορθόδοξος ταλιμπάνος.

Κοντά σ’ αυτό να σημειώσουμε και τον όρο «ταλιμπανισμός», που σχεδόν ποτέ δεν αναφέρεται σε κάποια ιδιότητα των αυθεντικών Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά χρησιμοποιείται ως ανώτατος βαθμός του φανατισμού ή του δογματισμού -για παράδειγμα, φετινό άρθρο της Lifo είχε τίτλο Ταλιμπανισμός απείρου κάλλους και επέκρινε κάποιους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος (εννοώ εδώ στην Ελλάδα).

Και τις προάλλες δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία που βλέπετε, που υποτίθεται ότι έδειχνε μια σκηνή πώλησης γυναικών στην Καμπούλ μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Yποτίθεται, διότι στην πραγματικότητα η φωτογραφία δεν είναι τωρινή και δεν είναι από την Καμπούλ. Προέρχεται από ένα χάπενινγκ που είχαν οργανώσει στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2014 Κούρδοι ακτιβιστές, που ήθελαν να καταγγείλουν με τον τρόπο αυτό τα σκλαβοπάζαρα γυναικών που οργάνωνε τα χρόνια εκείνα το ISIS στη Συρία.

Την αποκάλυψη της μούφας την οφείλω στον φιλο δημοσιογράφο Χρήστο Κτενά, που έγραψε σχετικά στη σελίδα του στο Φέισμπουκ. Κάποιοι αντέδρασαν, λέγοντας «τι σημασία έχει που είναι ψεύτικη η φωτογραφία, αφού δεν απέχει από την πραγματικότητα;». Ο ίδιος επέμεινε ότι έχει σημασία, και έγραψε: «Ναι κατανοώ ότι τσιμπάμε όλοι (εμού πρώτου) σαν χάνοι σε ό,τι ανοησία κυκλοφορεί στο ιντερνετσσσ και κάπως έτσι εκτονωνόμαστε ψυχικά, με τις δικές μας κατάρες, thoughts and prayers, εμοτζι, καρδούλες, συμβολάκια, γραμματάκια, μέχρι την επόμενη μέρα. Μόνο που η ζοφερή πραγματικότητα θέλει εξίσου ζοφερά και πραγματικά στοιχεία για να αποδειχθεί. Και αν αυτά δεν επαρκούν για να μας ωθήσουν σε κάποια δράση, ουσιώδη και πέρα από το ψηφιακό πεδίο της σαχλαμάρας, τότε ούτε και αυτά έχουν κάποια αξία».

Ποιος έχει δίκιο; Μπορούμε κι αυτό να το σχολιάσουμε -εγώ πάντως συμφωνώ με τον Κτενά.

222 Σχόλια προς “Μπήκαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν…”

 1. […] Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, το καθεστώς του Αφγανιστάν κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες και προχτές μπήκαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν. Κι ενώ ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι κατέφευγε στο Τατζικιστάν με συνοδεία ένα ελικόπτερο τιγκαρισμένο στα χαρτονομίσματα, χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να φύγουν από τη χώρα -είδαμε τις εικόνες με ανθρώπους να κρέμονται… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/08/18/taliban/ […]

 2. Costas X said

  Καλημέρα !

  «η ζοφερή πραγματικότητα θέλει εξίσου ζοφερά και πραγματικά στοιχεία για να αποδειχθεί»
  Συμφωνώ κι εγώ με τον Κτενά, ανέκαθεν οι αρνητές μιας κατάστασης έψαχναν για το παραμικρό ψεύτικο στοιχείο, προκειμένου να διαψεύσουν τα πάντα.

 3. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δική μου ιδιαιτερότητα, θα προτιμούσα λίγο διαφορετική διατύπωση του τίτλου, μπήκαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, κατ’ αναλογία με το μπήκαν τα γίδια στο μαντρί.

  Επί της ουσίας αργότερα, αφού διαβάσω όλο το άρθρο.

 4. Νέο Kid said

  Για να κάνω κι εγώ «χιούμορ» ( σαν κάτι βλακώδη τουιτς που είδα χθες εδώ μέσα…) , από τότε που η Βακτριανή έχασε τη στιβαρή διοίκηση του Αλ Ισκάνταρ Αλ άκμπαρ … πάει κατά διαόλου !

 5. Bonjour

  Οπως θάλεγε κι ο Γκιωνάκης στους Αφγανούς :

  Ρώσους δεν θέτε, αμερικάνους δεν θέτε, ταλιμπάνους δεν θέτε, τι θέτε ;;

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Κώστα, εγώ σκέφτηκα το «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί».

 7. ΓΤ said

  «[…] Τους είχαμε υποσχεθεί μεταφορά και άσυλο στην Ελλάδα αλλά δεν ξέρω αν η υπόσχεση τηρήθηκε. [… ]αν κάποιος ξέρει ας ενημερώσει)».

  Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εστίας», ο Δένδιας χαιρέτισε την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ να συμπεριλάβουν στις αποστολές εκκένωσης αυτά τα συγκεκριμένα άτομα…
  https://www.frontpages.gr/d/20210818/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

 8. Costas X said

  @2. Κατά το «Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί», έχει πιό ποιητικό μέτρο.

 9. f kar said

  2 ναι αλλά και μπήκαν στην πόλη οι οχτροί

 10. Costas X said

  @2. Με πρόλαβε ο Νοικοκύρης…

 11. Πολύ ωραίο κομμάτι. Μακάρι όμως να μην εκτραπούμε σε αντι-ισλαμικό λόγο γενικά. Έχω ζήσει σε ισλαμικές χώρες και τους συμπαθώ.

 12. ΚΩΣΤΑΣ said

  Νικοκύρη, συνονόματε, Φ Καρ
  Όντως πιο ποιητικό το δικό σας, πιο κοντά στην κυριολεξία το δικό μου. 🙂

  Τι έγινε; άλλαξε η αρίθμηση των σχολίων;

 13. LandS said

  Καλημέρα!
  Και εγώ συμφωνώ με τον Κτενά. Ειδικά για τους Μουσουλμάνους ( = Ισλαμιστές = Ταλιμπάν 😒 για να μη ξεχνιόμαστε) το τι μούφα έχει κυκλοφορήσει δεν λέγεται. Όσο για τους «αρνητές μιας κατάστασης», αυτοί Κώστα μου δεν χρειάζονται ψεύτικα στοιχεία για να διαψεύδουν τα πάντα. Παράδειγμα οι αρνητές του Ολοκαυτώματος. Ξεκινάνε από το «αθώο» – έλα μωρέ κάπως υπερβολικός δεν είναι ο αριθμός έξι εκατομμύρια; Και ότι πάρει ο Συμψηφισμός.
  Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι στους Ταλιμπάν και ας ελπίσουμε να αργήσουν να μας δώσουν αφορμές να τους μισήσουμε.

  Από παντού ακούμε επικρίσεις για αυτό που έκανε ο Μπάιντεν, όμως προσωπικά βλέπω και μια άλλη πλευρά.

  Ο Μπάιντεν δικαιολόγησε την επιμονή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν λέγοντας κάτι σαν «ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να συνεχίσουμε ένα πόλεμο που οι Αφγανοί είναι απρόθυμοι συνεχίσουν».
  Κατά τη γνώμη μου με αυτή τη δήλωση έρχεται σε αντίθεση μα το Δόγμα Τρούμαν που για 74 χρόνια τώρα καθορίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και σύμφωνα με το οποίο «οι ΗΠΑ οφείλουν να παρεμβαίνουν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά σε σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, για να υπερασπίζονται την Ελευθερία και την Δημοκρατία από τις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού του εξωτερικού ή του εσωτερικού». Ένα αντικομουνιστικής αρχής και αντιλαϊκό (όπως αποδείχνει η Ιστορία) δόγμα.
  Η εφαρμογή αυτού του δόγματος ξεκίνησε από τον Εμφύλιο στην Ελλάδα (βομβαρδισμοί με ναπάλμ, εξορίες, εκτοπίσεις, εκτελέσεις, εγκαθίδρυση της δικτατορίας του 67) και συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας σε χώρες όλου του Κόσμου (Κορέα, Λίβανος, Μέση Ανατολή, Ινδοκίνα, με τη σημαντικότερη όσο και περισσότερο αιματηρή εφαρμογή του στο Βιετνάμ, Ιράκ, πρώην Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και σε πολλά άλλα μέρη που είναι αδύνατον να θυμηθεί κανείς στα γρήγορα) με εγκάθετες κυβερνήσεις, με περιορισμό των ελευθεριών και της Δημοκρατίας, με νοθευμένες εκλογές, πολύ αίμα, καταστροφή, φτώχεια και διαφθορά.
  Με την πράξη του Μπάιντεν ίσως να καταργήθηκε το δόγμα Τρούμαν.
  Αν είναι έτσι, μήπως πρέπει να χαιρόμαστε, έστω και λίγο;

 14. atheofobos said

  Έφτασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ομάδα 11 Αφγανών που απεγκλώβισε η ελληνική πρεσβεία

  https://www.in.gr/2021/08/17/politics/diplomatia/afganistan-eftase-sto-aerodromio-tis-kampoul-omada-11-afganon-pou-apegklovise-elliniki-presveia/

 15. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Μακάρι όμως να μην εκτραπούμε σε αντι-ισλαμικό λόγο γενικά

  Ναι, καλά. Προετοιμασου για σεντόνια και ύμνους στον Δυτικό πολιτισμό…

  Ιδού κι ο κύριος εκπρόσωπός του στο Αφγανιστάν:

 16. Πέπε said

  Πάντως δήλωσαν ότι «συγχωρούν τους εχθρούς τους», ότι θα σεβαστούν το δικαίωμα των γυναικών σε σπουδές και εργασία, ότι μαντήλα αλλά όχι κατ’ ανάγκην μπούρκα, και άλλα τέτοια καθησυχαστικά. Θα δούμε…

 17. sarant said

  12 Nαι, προστέθηκε ένα πινγκ στην αρχή

  14 Μπράβο.

 18. Alexis said

  #0: είδαμε τα Σινούκ να εκκενώνουν πολίτες δυτικών χωρών,
  Να εκκενώνουν; Όχι να φυγαδεύουν; Εκκενώνω κτίρια, πόλεις, περιοχές, αλλά «εκκενώνω πολίτες»;

 19. LandS said

  14
  Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Οι μέχρι τώρα ενέργειες και δηλώσεις Δένδια-Μηταράκη δεν συνάδουν με τις προτροπές της UNHCR.

 20. Avonidas said

  «οι ΗΠΑ οφείλουν να παρεμβαίνουν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά σε σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε σημείο της Γης, για να υπερασπίζονται την Ελευθερία και την Δημοκρατία από τις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού του εξωτερικού ή του εσωτερικού».

  Την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, το Πετρέλαιο, το Κακάο, τον Καπνό, και τις Μπανάνες. 🙂

 21. Alexis said

  #0: Και τον όρο «ταλιμπάν» δεν τον χρησιμοποιούμε μονάχα για τους αυθεντικούς Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αλλά και για άλλους που τους θεωρούμε φανατικούς, φονταμενταλιστές ή δογματικούς

  Και όχι μόνο. Στον τρέχοντα λόγο συχνά αποκαλούνται «ταλιμπάν» οι σκληροτράχηλοι, οι απείθαρχοι, αυτοί «που δεν καταλαβαίνουν Χριστό». Παράδειγμα:

  (ρεπορτάζ σε ορεινό χωριό)
  -Πανηγύρι βλέπω, με συνωστισμό, χορούς και κανένα μέτρο προφύλαξης…
  -Εμείς είμαστε Ταλιμπάν εδώ, δεν χαμπαριάζουμε από απαγορεύσεις!

 22. nikiplos1 said

  Καλημέρα δεν νομίζω ότι πρόκειται για εγκατάλειψη κάποιου του δόγματος. Πιστεύω ακράδαντα πως πρόκειται απλά για έμμεση ισχυροποίηση των φανατικών, προθύμων να σκοτωθούν για ξένα συμφέροντα αρκεί να τα μασκαρέψει κανείς με Αλλάχ άκμπαρ και παρόμοιες αφελείς ανθρώπινες μισαλλοδοξίες.

 23. Avonidas said

  Με την πράξη του Μπάιντεν ίσως να καταργήθηκε το δόγμα Τρούμαν.
  Αν είναι έτσι, μήπως πρέπει να χαιρόμαστε, έστω και λίγο;

  Μωρέ, τι αγαθές ψυχούλες είστε. Το δόγμα Τρούμαν είναι φυσική συνέχεια του δόγματος Μονρόε (όχι της Μαίρυλιν), με το οποίο οι ΗΠΑ διατρανωσαν την αποκλειστικότητά τους να πουλάνε προστασία στην «Πίσω Αυλή» τους, τη Λατινική Αμερική. Ε, από κει και πέρα, θα ‘ρχοταν κι η σειρά του υπόλοιπου πλανήτη – τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

  Αυτά τα πράγματα δεν είναι στο χέρι κανενός Προέδρου να τα πάρει πίσω, αλλιώς θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι.

 24. Alexis said

  #15: Αστείες υπεραπλουστεύσεις για παιδάκια.

  Αυτό το τυποποιημένο δίπολο «κακοί Αμερικάνοι-καλοί αντάρτες» και τούμπαλιν, μόνο στις ταινίες…
  Όταν οι αντάρτες γίνονται καθεστώς αποδεικνύονται συχνά χειρότεροι από τους «λακέδες των αμερικάνων» (για να θυμηθούμε λίγο και φασεολογία σέβεντις)

 25. nikiplos1 said

  Ας μην ξεχνάμε ότι οι ταλιμπάν είναι η κορωνίδα ανάμεσα σε άλλους φανατικούς στην ευρύτερη περιοχή. Δεν αποτελούν δηλαδή την αντίθεση. Ενδεικτικά, στο twitter βρήκα ένα ενδιαφέρον νήμα:

 26. ndmushroom said

  Νικοκύρη, σχόλιο στη σπαμοπαγίδα.

 27. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Φίλος είχε ονομάσει τον σκύλο του Ταλιμπάν.

 28. BLOG_OTI_NANAI said

  Πόση ικανοποίηση μου προκαλούν οι απεγνωσμένες προσπάθειες των ελληναράδων σοσιαλταλιμπάν (και το cult LIFO μαζί). Όλοι αυτοί, μη μπορώντας να μαζέψουν την γελοιοποίηση τους εξαιτίας του ιδεολογήματος περί «ισλαμοφοβίας» που προώθησαν, το οποίο οι Αφγανοί μουσουλμάνοι τους την πέταξαν στα μούτρα ξεφτιλίζοντας τους, κατέφυγαν σε εικόνες από τα τάματα στην Τήνο, ή σε εικόνες πιστών που γονατίζουν ευλαβικά, βλαστημώντας τους Χριστιανούς για να καλύψουν το δικό τους ιδεολογικό ξεγύμνωμα.

  Φυσικά, οι συγκρίσεις αυτές Ταλιμπάν και Χριστιανών αναδεικνύουν απλώς την ανημποριά για αντίλογο των σοσιαλταλιμπάν. Ο τρόμος των μουσουλμανίδων γυναικών για τις νόμιμες ερμηνείες της Σαρία, θέτει για 100η φορά το ζήτημα του προσφυγικού λόγω του τρόμου για εισαγωγή της Σαρία σε περίπτωση μεγάλων και συμπαγών μουσουλμανικών κοιονοτήτων.

  Το Ισλάμ αλλά και η Ευρώπη οφείλει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμβιώσει χωρίς νόμιμες μεν, αλλά διασταλτικές ερμηνείες του ισλαμικού νόμου. Τα -κατά τα άλλα γελοία- τουρκικά σίριαλ/σαπουνόπερες, δείχνουν τον δρόμο του εκκοσμικευμένου Ισλάμ που στο κοινωνικό ζήτημα περιορίζεται σε μια αυστηρότητα οικογενειακών ηθών ή τήρησης των τυπικών παραδόσεων από τους μεγάλους προς τους νεώτερους, χωρίς τις λοιπές κοινωνικές ακρότητες που στο Αφγανιστάν ή τη Σαουδική Αραβία και αλλού, φτάνουν τα όρια του κακουργήματος ενάντια στις γυναίκες ή τα κορίτσια.

  Σίγουρα απαιτούνται πρωτίστως κλειστά σύνορα για έλεγχο των ροών, όπως και γίνεται, τα τελευταία χρόνια. Φυσικά, οι «προοδευτικοί» ενώ συνδέουν συχνά την Ευρώπη με τις «καλές/σωστές» αξίες, αποσιωπούν ότι τα κλειστά σύνορα είναι τα τελευταία χρόνια μια πανευρωπαϊκή αξία.
  Με κλειστά σύνορα, οι χώρες υποδοχής θα πρέπει να έχουν λόγο για τους πρόσφυγες ή μετανάστες που δέχονται με μοναδική εξαίρεση ανθρώπους που πραγματικά κινδυνεύει η ζωή τους.
  Γενικά, οι πληθυσμοί αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να είναι οι μικρότεροι δυνατοί και εφόσον γίνουν αποδεκτοί, ποτέ σε συμπαγείς τεράστιες κοινότητες που θα διαιωνίσουν τον κοινωνικό έλεγχο στις γυναίκες/κορίτσια, αλλά διασκορπισμένοι σε διάφορες πόλεις.

  Οι πληθυσμοί δεν είναι δυνατόν να αποτελούνται μόνο από άντρες. Καλύτερα μόνο γυναίκες, παρά το αντίθετο, καθώς ξέρουμε ότι η βία κατά μεγαλύτερο ποσοστό πηγάζει από τους άντρες που εκείνοι ασκούν τον αρρωστημένο έλεγχο της Σαρία. Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, υπάρχει παράνομη ισλαμική αστυνόμευση των γυναικών. Η «προοδευτική» ιδεολογική κτηνωδία όμως, το αποσιωπά…

  Το ιδανικό θα ήταν οι μικροί και διασκορπισμένοι στην επικράτεια της χώρας υποδοχής πληθυσμοί μεταναστών/προσφύγων, να αποτελούνται από πλήρεις οικογένειες, ως κίνητρο κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω της εργασίας και επικέντρωσης στην καλή διαβίωση των μελών της. Αυτό το κίνητρο δεν είναι το ίδιο ισχυρό σε μεμονωμένους άντρες μετανάστες/πρόσφυγες. Πέρα από το γεγονός ότι βλέπω με τα μάτια μου, μετανάστες εδώ και 20 χρόνια π.χ. από το Πακιστάν, που ήρθαν εδώ 20 ετών, εργάζονται και έγιναν πλέον 40 ετών χωρίς ελπίδα σύναψης δεσμού ή γάμου με ντόπιες (γυναίκες Πακιστανίδες δεν υπάρχουν καν), αφού άλλωστε είναι απόλυτο δικαίωμα μιας γυναίκας να συνάψει δεσμό με όποιον εκείνη θέλει.

  Στις οικογένεις ή σε γυναίκες με παιδιά που θα βρεθούν στις χώρες, απαιτείται η έναρξη διαδικασίας ενσωμάτωσης μέσα στα σχολεία, μαθαίνοντας την γλώσσα και τους κοινωνικούς κώδικες, καθώς στην πορεία κοινωνικής ενσωμάτωσης κανένα κορίτσι δεν θα ανεχτεί πλέον αυτή την κτηνωδία που λέγεται μπούρκα, μπουρκίνι, τσαντόρ, μαντήλα, εις βάρος της.

 29. Avonidas said

  Όταν οι αντάρτες γίνονται καθεστώς αποδεικνύονται συχνά χειρότεροι από τους «λακέδες των αμερικάνων» (για να θυμηθούμε λίγο και φασεολογία σέβεντις)

  Οι τωρινοι αντάρτες ΗΤΑΝ οι προηγούμενοι «λακεδες των αμερικανών». Και δεν είπα ότι είναι καλύτεροι. Αυτό που λέω είναι ότι οι ΗΠΑ «λύνουν» ένα πρόβλημα δημιουργώντας το επόμενο, κι έπειτα σηκώνονται και φεύγουν. Κι αυτή η προθυμία να προωθήσουν τα τρέχοντα συμφέροντα τους, με όσο αίμα κι αν χρειαστεί, καθιστά κωμική και κούφια κάθε αξίωση της Δύσης σε ηθική ανωτερότητα.

 30. ΓΤ said

  28@
  «[…] Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, υπάρχει παράνομη ισλαμική αστυνόμευση των γυναικών. […]».

  Και όχι μόνο…
  https://www.tovima.gr/2021/07/19/society/islamiki-astynomia-sto-kentro-tis-athinas-peristatika-se-varos-allodapon/

 31. H. Mandragoras said

  Οι Πολωνοί πάντως ξεκινούν από το talib ως ονομαστική ενικού και κλίνουν με τους κανόνες τους. Οπότε δεν εμφανίζεται πουθενά ο όρος Ταλιμπάν.
  Για ονομαστική πληθυντικού μάλιστα χρησιμοποιούν τον «αρχοντικό» τύπο talibowie.
  Η κατάληξη -owie είναι εν γένει προνόμιο για «σεβάσμιους» (θεούς, καθηγητές, αξιωματικους), συγγενείς (πατεράδες, παππούδες, γιους), οικογένειες (αντίστοιχο πχ του μακρυκωσταίοι), και Βέλγους. Ανησυχητικό ότι η τιμή επεκτείνεται και στους Ταλιμπάνους…

 32. BLOG_OTI_NANAI said

  25: «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ταλιμπάν είναι η κορωνίδα ανάμεσα σε άλλους φανατικούς στην ευρύτερη περιοχή»

  Πολύ σωστά. Έχει έρθει εδώ και πολύ καιρό η ώρα να χτυπηθεί ο προοδευτικός νεοφασισμός που υποστηρίζει με σθένος την συντριβή, την εξαφάνιση της γυναικείας προσωπικότητας από το Ισλάμ, με την εγκληματική δικαιολογία ότι «οι γυναίκες το θέλουν».

  Εδώ ο νεοφασισμός από τους δοσίλογους του ΚΕΕΡΦΑ, που βάζει με θράσος τη γυναίκα ως κατηγορούμενη για τα δεινά της:

  Τελείωσε πλέον το άλλοθι των ανώμαλων σεξιστών σαν του ΚΕΕΡΦΑ. Στην κατηγορία άνθρωπος/πολίτης πρέπει να ανήκει αποκλειστικά όποιος πρεσβεύει χειραφέτηση, ισονομία, ισηγορία για τη γυναίκα.

 33. Alexis said

  Το παρόν νήμα προσφέρεται για αντιαμερικανική επαναστατική γυμναστική, επί του πληκτρολογίου βεβαίως βεβαίως…
  Ως γνωστόν ο μέσος Έλληνας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την αμερικανική εξωτερική πολιτική (και δη την μυστική) γιατί «έχει έναν ξάδερφο του κουμπάρου του που δουλεύει μέσα στη CIA»

 34. Πουλ-πουλ said

  «….ο αρχικός πυρήνας του κινήματος ήταν σπουδαστές ισλαμικών ιερατικών σχολών στο Πακιστάν.»
  Αν ήταν οθωμανοί, θα αποφοιτούσαν από τους μεντρεσέδες.

 35. Avonidas said

  Γενικά, οι πληθυσμοί αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να είναι οι μικρότεροι δυνατοί και εφόσον γίνουν αποδεκτοί, ποτέ σε συμπαγείς τεράστιες κοινότητες που θα διαιωνίσουν τον κοινωνικό έλεγχο στις γυναίκες/κορίτσια, αλλά διασκορπισμένοι σε διάφορες πόλεις.
  Οι πληθυσμοί δεν είναι δυνατόν να αποτελούνται μόνο από άντρες. Καλύτερα μόνο γυναίκες, παρά το αντίθετο, καθώς ξέρουμε ότι η βία κατά μεγαλύτερο ποσοστό πηγάζει από τους άντρες που εκείνοι ασκούν τον αρρωστημένο έλεγχο της Σαρία.

  Το ιδανικό θα ήταν οι μικροί και διασκορπισμένοι στην επικράτεια της χώρας υποδοχής πληθυσμοί μεταναστών/προσφύγων, να αποτελούνται από πλήρεις οικογένειες, ως κίνητρο κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω της εργασίας και επικέντρωσης στην καλή διαβίωση των μελών της.

  Σωστοος! Και σ’ αυτό μάλιστα η Τουρκία θα μπορούσε ν’ αποτελέσει πρότυπο – βλέπε π.χ. «Το Νούμερο 31328». Παίρνεις τους άντρες και τους πας στου διαόλου τη μάνα – κι αν σου πεθάνουν και μερικοί στο δρόμο, τόσο το καλύτερο.

  Πολυ δυτικά πράματα.

 36. Avonidas said

  Ως γνωστόν ο μέσος Έλληνας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την αμερικανική εξωτερική πολιτική (και δη την μυστική)

  Δεν υπάρχει τίποτα το μυστικό στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Είναι πιο ωμή από ποτέ.

 37. BLOG_OTI_NANAI said

  35: Καραγιοζιλίκια σε μένα Αβόνιδα; Σου έχουν περάσει και άλλη φορά; Θα μου φτιάξεις εμένα αχυράνθρωπο ότι είμαι υποστηρικτής μεθόδων ποντιακής γενοκτονίας για να μου κάνεις αντίλογο; Αυτές οι δολοφονικές μαλακίες που γράφεις, από το δικό σου μυαλό γεννήθηκαν, και είσαι υπόλογος για όλη αυτή την εμετική αηδία που πληκτρολόγησες.
  Τις πονηριές σου, σε κανέναν άλλον.

 38. Alexis said

  #29: Παταγώδης η αποτυχία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και τεράστια τα προβλήματα που αφήνουν πίσω τους, ποιος διαφωνεί μ’ αυτό Αβονίδα;
  Άλλο καυτηρίασα εγώ, τη δαιμονοποίηση των ΗΠΑ και της Δύσης ως το «απόλυτο κακό» και την ηρωοποίηση όσων τους αντιμάχονται.
  Εδώ φτάσαμε στο σημείο να ακούμε από «προοδευτικούς» ύμνους για στυγνούς δικτάτορες όπως Καντάφι και Σαντάμ, μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν κάποια στιγμή σε αντιπαράθεση με τη Δύση…

  Ας μάθουμε κάποια στιγμή να κρίνουμε αντικειμενικά κάποια πράγματα και όχι με το δόγμα «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου»

 39. Alexis said

  #16: Πάντως δήλωσαν ότι «συγχωρούν τους εχθρούς τους»…
  Ε, λογικό δεν είναι; Αφού είναι άνθρωποι του Θεού. 😆

 40. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Συμφωνώ (ανησυχητικά) με τον 11. Έτσι ακριβώς.

 41. ΓΤ said

  (Ο ιός επισκέφτηκε τον Μόρφου.)

 42. Avonidas said

  @BLOG_OTI_NANAI

  Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κι αφού δε σ’ αρέσουν οι αχυράνθρωποι, εξήγησέ μου τότε, κόπανε, τι ακριβώς σου γεννάει την αλαζονικη πεποίθηση ότι μπορείς να κατανειμεις τις μεταναστευτικές ροές, και πώς κατέληξες να φαντασιωνεσαι ότι θα σαλαγάμε τους ανθρώπους εδώ κι εκεί λες κι είναι αιγοπροβατα.

  Αφηνω τις γνωστές ρητορειες σου, που τις έχω μάθει πια απέξω και δεν αξίζουν ν’ ασχολούμαι, και θυμίζω μόνο ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς που θες να κρατήσεις έξω ή να μαντρώσεις τρέχουν να γλιτώσουν απ’ τον φονταμενταλισμο που ΕΜΕΙΣ θρεψαμε.

 43. Στελλα said

  ΚΙ εγώ συντάσσομαι με τον Κτενά. Αν μπορούσα κάτι να αλλάξω στα σόσιαλ, θα καταργόυσα τη δυνατότητα κοινοποιησης, ή θα την έκανα πιο δύσκολη. (Το τουίτερ τελευταία σε ρωτάει: το άρθρο που πας να κοινοποιήσεις το διάβασες;)

  Οσο για τους πληθυντικούς, να θυμίσω πως λέμε μπρόκολι και σπαγγέτι, και άλλους πληθυντικούς τους έχουμε λίγο αλλάξει, π.χ. μακαρόνια, ταλιατέλες.

 44. ndmushroom said

  Καλημέρα! Επειδή λεξιλογούμε, ας αναφέρουμε ότι στα αγγλόφωνα μέσα όχι απλά οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούνται και για να δηλώσουν τον ένα, μεμονωμένο Ταλιμπάν (a young Taliban poses with his gun, π.χ.), αλλά πλέον (έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι πρόσφατο, δεν θυμάμαι να το συναντούσα παλιότερα), οι Ταλιμπάν γράφονται συχνά στον ενικό, ακόμα και όταν μιλάμε για το κίνημα, την οργάνωση, όπως θέλετε πείτε το («The Afghanistan the Taliban is inheriting now is very different from the Afghanistan of 2001.», «The Taliban is now free to consolidate its taxation of the opium and heroin trade», «Taliban strikes conciliatory tone» κλπ., κυρίως από αμερικανικά μέσα). Σαν να λέμε «Οι Πράσινοι εξέλεξε τον νέο του πρόεδρο» δηλαδή.

 45. Αλισάχνη said

  Όταν χρησιμοποιούνται ψεύτικα στοιχεία ως αποδείξεις μιας ζοφερής συνθήκης τελικά την αποδυναμώνουν. Είναι σαν η ίδια η πραγματικότητα από μόνη της, χωρίς ψευδή «ενίσχυση», να μην είναι αρκετά ζοφερή.

 46. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν μ’ αρέσει να παρεμβαίνω σε προσωπικές διαμάχες, αλλά μ’ ενοχλεί να με φορτώνουν ενοχές, εμείς φταίμε για τον φονταμενταλισμό τους.

 47. Alexis said

  #28: Θα συμφωνήσω μόνο σε ένα: το «χιουμοράκι» που έκαναν μερικοί βάζοντας εικόνες από την Τήνο και γράφοντας από κάτω «μπήκαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ» ή άλλα παρόμοια, είναι επιεικώς απαράδεκτο.
  Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την προσωπική πίστη οποιουδήποτε κατ’ αυτόν τον τρόπο…

 48. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  43 Σπαγγέτι λέμε, αλλά δεν έχουμε ενικό. Όμως δεν θα έλεγα ότι λέμε «μπρόκολι». Τι λάχανα τι μπρόκολα, λέει η παροιμία.

 49. Avonidas said

  Εδώ φτάσαμε στο σημείο να ακούμε από «προοδευτικούς» ύμνους για στυγνούς δικτάτορες όπως Καντάφι και Σαντάμ, μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν κάποια στιγμή σε αντιπαράθεση με τη Δύση…

  Βλέπω κι εγώ τέτοιες απόψεις, όπως π.χ. εξιδανικευσεις και ωραιοποιησεις του Ιρανικού καθεστώτος, και βεβαίως διαφωνώ κάθετα. Αλλά νομίζω ότι είναι παραπλανητικό να τις θεωρήσουμε αντιπροσωπευτικες του αριστερού ή προοδευτικού χώρου. Κι επιπλέον, δεν θα ονόμαζα, για παράδειγμα, «υπεράσπιση του Σαντάμ» την ευρύτατη αντίδραση στην εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003. Κι όμως έτσι παρουσιάστηκε, κυρίως χάρη στις δηλώσεις του Μπους ότι «οποίος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτή τη μανιχαϊστικη λογική που τώρα κατακρίνεις.

  Για να μείνω λίγο στον Σανταμ: αξίζει να θυμόμαστε πώς άλλαξε η ίδια η επίσημη ρητορική των ΗΠΑ. Ο Σαντάμ, όπως πολλοί άλλοι δικτάτορες, αρχικά ήταν δικός τους άνθρωπος, το ανάχωμα στους Αγιατολαδες του Ιραν. Έγινε «δικτάτορας» όχι εξαιτίας του αυταρχισμού του, αλλά μόνον όταν αποφάσισε ν’ αυτονομηθει απ’ τ’ αφεντικά του. Κι ακόμα και μετά το παραστρατημα του, μετά τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου, τον άφησαν στη θέση του μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν κάποια καλυτερη (χειρότερη) εναλλακτική, και μετά οδήγησαν στη λιμοκτονία τους Ιρακινους, για τους οποίους δήθεν κοπτονταν, μ’ ένα δολοφονικό εμπάργκο. Ε, όλα αυτά δικαιολογούν κάτι παραπάνω από μια ανακλαστική αντίδραση στη Δύση, ή τον καπιταλισμό. Και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια καλής θέλησης.

 50. Νίκος Κ. said

  Η επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πάει «πακέτο» με τις επεμβάσεις στο Ιράκ και στη Λιβύη. Όλες έγιναν με το πρόσχημα να φέρουν τη δημοκρατία (στο Ιράκ ήταν και τα υποτιθέμενα πυρηνικά) και κατέληξαν στους Ταλιμπάν (στο Αφγανιστάν), στον εμφύλιο για τα πετρέλαια (στη Λιβύη, με επιπτώσεις και στα δικά μας θέματα) και (σε λίγο) στον έλεγχο του Ιράκ από το Ιράν.

  Δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλο ιστορικό παράδειγμα τέτοιας στρατηγικής αποτυχίας (χωρίς να συνοδεύεται από στρατιωτική ήττα) που προφανώς δείχνει ανικανότητα κατανόησης από τις ΗΠΑ του σημερινού κόσμου.

 51. Avonidas said

  Δεν μ’ αρέσει να παρεμβαίνω σε προσωπικές διαμάχες, αλλά μ’ ενοχλεί να με φορτώνουν ενοχές, εμείς φταίμε για τον φονταμενταλισμό τους.

  Κώστα, όταν σ’ ενοχλεί η επισήμανση ενός γεγονότος περισσότερο από το ίδιο το γεγονός, το πρόβλημα το έχεις εσύ.

  Κι ακόμη, τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά. Όταν λέω ότι εμείς έχουμε εκθρεψει τον φονταμενταλισμό, δεν εννοώ ότι εσύ προσωπικά ανέβασες τους Ταλιμπαν στην εξουσία. Αλλά όπως και να το κανουμε, δεν γινεται να αποποιουμαστε κάθε ευθυνη των κυβερνήσεων και των πολιτικών μας, όταν την ίδια στιγμή παινευουμε τη δημοκρατία μας.

 52. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Επειδή μου αρέσει πολύ το σμυρνιώτικο Τζιβαέρι, νομίζω ότι χωράει σήμερα, εδώ, να πούμε ότι είναι πληθυντικός (jawahir) του ενικού jawhar.

  Για τον ιό του Μόρφου (@41) ουδόλως μπορώ να λυπηθώ: δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει (: ο Μόρφου).

 53. ΚΩΣΤΑΣ said

  51 Φυσικά, Αβονίδα, δεν το πήρα απολύτως προσωπικά, αλλά και αυτή η νοοτροπία για ό,τι κακό συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη φταίχτες είναι οι Αμερικάνοι και η δυτική Ευρώπη, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, γνώμη μου, δεν ισχύει. Σήμερα τουλάχιστον έδωσαν σε όλους και ανεξαρτησία και τεχνογνωσία και έργο άφησαν πίσω. Έλα μου όμως που οι ίδιοι δεν φαίνονται ικανοί να αυτοδιαχειριστούν την ζωή τους!

  Αν μετά 20 χρόνια βοήθειας, η πλειοψηφία των Αφγανών δεν έριξε ούτε μια σφαίρα εναντίον των επιτιθέμενων Ταλιμπάν, άξιοι της μοίρας τους ή ας ζήσουν με αυτό τον τρόπο αν είναι εσωτερική τους επιθυμία.

  Ειδικά η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση κάθε φορά να πληρώνει τα σπασμένα, ενώ διατηρούσε και διατηρεί καλές σχέσεις με τις Αραβικές χώρες.

 54. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επέμβαση λέγοντας εννοούμε την καραμπινάτη εισβολή,έτσι; Οι ευφημισμοί είναι πάντα ύποπτοι και μυρίζουν ιδεολογική προκατάληψη, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Επίσης ιδεολογική προκατάληψη μυρίζει και η αντίδραση στα φέικ νιούζ. Αν συνάδουν με τις αντιλήψεις μας, τα καταπίνουμε αμάσητα, αν όχι, τα καταγγέλλουμε αγανακτισμένοι.

 55. BLOG_OTI_NANAI said

  42: Βρε κωμικέ, το που θα εγκαταστεθούν οι πρόσφυγες είναι απόλυτη δικαιοδοσία του κράτους. Εδώ έχει το κράτος τη δικαιοδοσία να τους κρατά σε δομές, και εσύ έχεις το θράσος να μιλάς για το αν θα μείνουν στην τάδε πόλη ή στην άλλη πόλη; Η αδυναμία σου να πεις μισή λογική κουβέντα, φαίνεται ξεκάθαρα από την δεύτερη απάτη σου, να βαφτίζεις τους ανθρώπους «αιγοπρόβατα». Διότι και η πρώτη, δολοφονική έμπνευση, και αυτή η δεύτερη εξεφτελιστική έμπνευση, είναι γέννημα του δικού σου μυαλού και είσαι ξανά υπόλογος για τις εμετικές σου σκέψεις.

  ΥΓ
  Άλλο ένα χτύπημα στους νεοφασίστες του ΚΕΕΡΦΑ: ρωτάει η δημοσιογράφος έναν ταλιμπάν που χαίρεται διότι πουλάει μπούρκες: «γιατί πιστεύεις ότι θα πουλήσεις πολλές μπούρκες»; «διότι οι γυναίκες φοβούνται».
  Αγαπητοί δοσίλοι της ΚΕΕΡΦΑ, η μπούρκα και το μπουρκίνι φανερώνουν όχι επιλογή, αλλά τον ΤΡΟΜΟ των μουσουλμανίδων γυναικών…

 56. Πέπε said

  48

  Τι λάχανι, τι μπρόκολι.

  Λάχανι και χάχανι.

  Οι ταλιατέλες είναι κανονκός ελληνικός πληθυντικός ενός ενικού (ταλιατέλα) που στην ονομαστική είναι αυτούσιος όπως στα ιταλικά, δηλαδή η απλούστερη και λιγότερο περίεργη περίπτωση εξελληνισμού. Και φαρφάλες λέμε καμιά φορά , παράλληλα προς το ελληνικό «φιογκάκια». Αντίθετα, τα μακαρόνια, ραβιόλια κλπ. είναι πράγματι ελληνικοί πληθυντικοί ενικών που προέρχονται από τον ιταλικό πληθυντικό. Το ότι τα σπαγγέτι τα αφήνουμε άκλιτα είναι μια περίεργη εξαίρεση (μάλλον δε θα λεγόταν τόσο παλιά η λέξη στα ελληνικά: μακαρόνια τα λέγαμε, κι ας μην είναι ακριβώς τα ιταλικά μακαρόνι).

 57. Avonidas said

  Κώστα, αν αυτό που συμβαίνει εδώ και 20 χρόνια στο Αφγανιστάν το λες εσύ «βοήθεια», δεν ξέρω τι να πω, εκτός απ’ τ’ ότι προφανώς βλέπουμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά.

  Μου θυμίζει την απορία κάποιων Αμερικάνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου (20 χρόνια φέτος), «μα γιατί μας μισούν τόσο;» Δεν μπορούσες καν να οργιστείς με τέτοια θεϊκή άγνοια κι αφασία, μόνο για γέλιο και για λύπηση ήτανε. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο σαστισμένος μπέμπης που τον τσίμπησε η σφήκα που πιλατευε τύχαινε να κάθεται πάνω στο μεγαλύτερο οπλοστάσιο του πλανήτη.

 58. sarant said

  55 Tο αν οι μουσουλμάνες στη Δύση θα φορέσουν μαντίλα είναι πολύ σύνθετο θέμα. Ασφαλώς υπάρχει καταπίεση από τα μέλη της οικογένειας και τον περίγυρο για να φορέσουν. Αλλά είναι και δήλωση ότι ανήκουν σε μια κοινότητα, και τότε είναι επιλογή.

  54 Μόνο που το συγκεκριμένο φέικ δεν ταιριάζει σε αυτή τη συνταγή.

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κσι επί της ουσίας: έχουμε ξαναδεί να αποχωρούν ξένοι εισβολείς, η χώρα να «απελευθερώνεται», αλλά οι κάτοικοι, αντί να πανηγυρίζουν με σημαίες σε δρόμους και πλατείες, να πανικοβάλλονται και να εγκαταλείπουν τη χώρα αλλόφρονες; Αυτό δηλοί σαφώς οι Ταλιμπάν και ο ισλαμικός νόμος τι σημαίνουν. Δεν μπορούν να τους αντέξουν ούτε οι μετριοπαθείς και φιλειρηνικοί ομόθρησκοί τους. Όσο για τις Αφγανές, θα επανέλθουν στον ρόλο του οικόσιτου υποζύγιου, του σκεπασμένου με το μαύρο σάβανο. Θλίψη και οργή.

 60. BLOG_OTI_NANAI said

  Πρέπει να θυμόμαστε και να ανατριχιάζουμε, ότι από την ίδια ακριβώς δεξαμενή των σοσιοταλιμπάν προήλθε η «χαρά» για την δήθεν «Αραβική Άνοιξη», που στοίχισε 10 χρόνια πολέμου, 500.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους στη Συρία.
  Βεβαίως, κατάπιαν τη γλώσσα τους μετά, όπως με τον Κουφοντίνα και τόσες άλλες φορές, αλλά πραγματικά, αυτή η επικίνδυνη λαϊκίστικη ρητορική σοφιστεία, πρέπει τέλος πάντων να σοβαρευτεί. Δεν είναι δυνατόν, όπως λέει ο Alexis και έχω επαναλάβει κι εγώ δεκάδες φορές, να πορεύεται μια δεξαμενή σκέψης με τυχοδιωκτικά και καιροσκοπικά κριτήρια, βασισμένη στο που δείχνει κάθε φορά η ζυγαριά του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

  Αυτή η κατάντια οδήγησε ανθρώπους που θέλουν να φέρουν την ταμπέλα της «προόδου», να μην μπορούν να διαχωρίσουν τι είναι η δογματική ισλαμοφοβία και τι η αναγκαία και υποχρεωτική για κάθε προοδευτικό άνθρωπο κριτική στην ισλαμική κοινωνική παθογένεια, και καταντούν να κατηγορούν τις γυναίκες ότι είναι «επιθυμία τους» όσα δεινά υπομένουν υπό την κακουργηματική ισλαμική πατριαρχία.

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  58α) Επιλογή είναι, Νικοκύρη μου, όταν υπάρχει και η δυνατότητα της ανώδυνης άρνησης. Όταν δεν υπάρχει, και στο επίμαχο θέμα δεν υπάρχει, τότε μιλάμε για σκέτη καταπίεση. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε δυτικό έδαφος, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να δηλώνεται κραυγαλέα η ταυτότητα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Το να προβάλλεις προκλητικά την ιδιαιτερότητά σου δεν βοηθάει και πολύ στην αλληλοκατανόηση και στην αλληλοπροσέγγιση, νομίζω; Ούτε βλέπω Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό να κυκλοφορούν ντυμένοι Καραγκούνηδες ή Αμαλίες.

 62. BLOG_OTI_NANAI said

  58: Όπως έχω ξαναπεί, για τις ελληνίδες μουσουλμάνες υπάρχουν στατιστικές ανώνυμες που σαφώς ξεκαθαρίζουν ότι οι νέες κοπέλες που ζουν μακριά από τα πατρικά τους, τις φοράνε μόνο όταν επισκέπτονται τα σπίτια τους λόγω του κοινωνικού ελέγχου που υφίστανται, ο οποίος ευτυχώς στην Ελλάδα κινείται κυρίως σε επίπεδο κουτσομπολιού, αρνητικής κριτικής στον δρόμο από γείτονες ή γκρίνιας στο σπίτι.

  Αυτά μας δίνουν σαφώς την ελπίδα ότι σταδιακά θα εκλείψει.

 63. Σωτήρς said

  Ένα ντοκιμαντέρ του VICE από το 2013 περιγράφει την κατάσταση στο Αφγανιστάν και όλοι τώρα το ξαναθυμούνται (αν και πλατιάζει λίγο, κρατάει μιάμιση ώρα). This Is What Winning Looks Like

  Βεβαίως έχουμε ευθύνη οι Έλληνες. Έλληνας δεν ήταν ο αρχηγός των μουτζαχεντίν;

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  60: Ε, δεν τα ξέρεις τα κριτήρια; Αν ένα καθεστώς είναι φιλοδυτικό, είναι εξ ορισμού κακό. Αν είναι αντιδυτικό, είναι καλό ή έστω συμπαθές, όσο κι αν καταπιέζει τους υπηκόους του.

 65. ΓιώργοςΜ said

  Με το ζμπάθιο βρε παιδιά, αλλά σε ποιο 007 (the living daylights?) ο ανεκδιήγητος Τίμοθι Ντάλτον ελευθέρωσε τον αρχηγό των Μουτζαχεντίν που καταπίεζαν οι κακοί Ρώσοι στο Αφγανιστάν που είχαν καταλάβει, στερώντας τους τις θρησκευτικές τους ελευθερίες;

  Θυμάμαι γραμμένο σε τοίχο, κοντά στην Αιγαίου, στη Ν. Σμύρνη, από κάποιο «άλλο» ΚΚΕ:
  «Το Αφγανιστάν θα γίνει
  το Βιετνάμ των Ρώσων»,
  τότε, στα ογδόνταζ. Τελικά έγινε και των Αμερικάνων 🙂

  Για το σύνηθες θέμα, «η δικιά μας θρησκεία την έχει πιο μεγάλη (την αλήθεια) από των αλλονώνε», έχω πάρει πατατάκια, ποπκορν, νάτσος και κοκακόλες με το που είδα τον τίτλο 😛

  Ειδικά αυτό με την παραλιακή ενδυμασία, το προκαλέσαμε εμείς οι Δυτικοί ρε παιδιά, που επιτρέψαμε τα μπαιν μιξτ. Μια χαρά θα πήγαιναν και οι μουσουλμάνες στις παράγκες τους και θα φορούσαν ολόκληρη τη μπούρκα, όπως οι προγιαγιάδες μας, και φούρνος δε θα κάπνιζε. Ούτε θα αναγκαζόταν ο κακομοίρης ο Ορέστης Μακρής να σαλαγάει τα κοριτσόπουλά του και να απομακρύνει τους ερωτύλους νεαρούς στη «Θεία από το Σικάγο»

  Αλλά να που μας έφερε η πνευματική κατάπτωσις…

 66. Avonidas said

  Δεν είναι δυνατόν, όπως λέει ο Alexis και έχω επαναλάβει κι εγώ δεκάδες φορές, να πορεύεται μια δεξαμενή σκέψης με τυχοδιωκτικά και καιροσκοπικά κριτήρια, βασισμένη στο που δείχνει κάθε φορά η ζυγαριά του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου

  Και ο οποίος, όπως επισήμανα εγώ, είναι ακριβώς ο τρόπος που πορεύτηκε και η επίσημη ρητορικη των ΗΠΑ, σε σχέση με τους Ταλιμπαν και κάθε άλλο εχθρό du jour. Το μικρότερο κακό, μέχρι να γίνουν το μεγαλύτερο. Και πάει λέγοντας.

 67. dryhammer said

  Επειδή πέρα από την είδηση και κάποια λεξιλογικά, ξέρω τί θα ακούσω, κατ’ επανάληψη κιόλας κι από ποιους, θα ασχοληθώ μόνο με το #27.
  Στις αρχές των ’00ζ είχα κι εγώ ένα μαύρο γάτη που τον ονόμαζα Ταλιμπάν (και απαντούσε κι ερχόταν). Δεν με είχε αφήσει ποτέ να τον αγγίξω. Η μόνη σωματική επαφή που επέτρεπε μεταξύ μας ήταν να μου δώσει μια πατσιά χωρίς νύχι με το μπροστινό πόδι στο απλωμένο χέρι μου και μετά να πηδήξει πίσω με και τα 4 πόδια και να σταθεί στην απόσταση των 2 μέτρων μακριά μου από όπου με ακολουθούσε, με παρακολουθούσε κλπ. Στα δύο-δυόμισή του πήγε κάτω στα περιβόλια κι έφαγε ένα δηλητηριασμένο ποντίκι κι ήρθε κοντά μου να ξεψυχήσει στα 2 μέτρα από τα πόδια μου.

 68. Γιάννης Ιατρού said

  13: Σταύρο, ας μην είμαστε αφελείς. Οι μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα κλπ. ποσώς ενδιαφέρονται για το μέλλον των Αφγανών ή κι άλλων λαών, για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. στις χώρες τους ή για την θρησκεία τους (όσο αυτή δεν έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό των ΗΠΑ κλπ.) και την νομοθεσία τους.

  Προς το παρόν η «πρόθυμη» χώρα να δεχθεί αυτούς (τους «συνεργάτες» τους κλπ.) που εκκενώνονται τώρα από τους Αμερικάνους θα είναι πιθανότατα το Πακιστάν, πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι η Τουρκία. Η τελευταία θα έχει να διαπραγματευτεί τα οφέλη της με την ΕΕ, για τους άλλους…, αυτούς που θα θελήσουν να έρθουν με δική τους πρωτοβουλία»…

  Είμαι επιφυλακτικός ως προς την μακροχρόνια εφαρμογή από τις ΗΠΑ μιάς τέτοιας στρατηγικής που αναφέρεις (13β). Δεν ξέρω κιόλας, αν με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν πλέον ανάγκη από τον γεωγραφικό χώρο άλλων κρατών. Να δούμε επίσης μήπως οι ίδιοι αποσύρονται αλλά μελλοντικά εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές με χρήση της «ιδιωτικής επιχειρηματικότητας»😉 ή έστω «μέσω κρατών αντιπροσώπων» (proxies, μια «ευκαιρία» που τελευταία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί π.χ. η Τουρκία, βλ. Ναγκόνρο, Λιβύη, Σομαλία κλπ.)…

  Πάντως η εξασφάλιση ορισμένων αναγκαίων για την τεχνολογία τους πρώτων υλών, ειδικά κάποιων μεταλλευμάτων κλπ., θα είναι σίγουρα ένα πρωτεύον χαρακτηριστικό της πολιτικής τους. Είδη οι ΗΠΑ πρόσφατα (2020), μετά το σόκ του 2019 (τότε που η Κίνα τους απείλησε με εμπάργκο), ενεργοποιήσαν μεταλλεία στην επικράτειά τους που επί πολλά χρόνια τα είχαν «εγκαταλείψει» προς χάρη των εισαγωγών (π.χ. από Κίνα).

 69. ΓιώργοςΜ said

  68 Εκεί θα έψαχνα εγώ το ζουμί. Αν βρέθηκαν σπάνιες γαίες και νικέλιο αλλού, γιατί να τσακώνονται για μια πηγή στην άλλη άκρη του κόσμου;
  Τα λοιπά είναι για κατανάλωση. Φυσικά και δε δίνουν δυάρα για το κακό που μπορεί να προκαλούν στον εκεί κόσμο, φάνηκε και από το εμπάργκο στο Ιράκ, φάνηκε από όλες τις κινήσεις τους μέχρι τώρα: Ξαφρίζουμε αυτά που θέλουμε και μετά βλέπουμε πώς θα διαχειριστούμε τη δημοσιότητα. Ή μήπως μόνο οι δικοί μας πετσώνουν;

 70. Παναγιώτης Κ. said

  Τόσα χρόνια σε τούτο το ιστολόγιο σίγουρα εμπέδωσα ένα πράγμα: Όσο πιο συγκλονιστική είναι μια είδηση τόσο πιο επιφυλακτικός (πρέπει να ) είμαι.
  Χώρια που η κλασική φράση » μια εικόνα χίλιες λέξεις » έχασε πια το κύρος της. Ειδικά όταν το θέμα της προσφέρεται για προπαγάνδα.

 71. Avonidas said

  Να επισημάνω, έτσι βρε αδερφέ για να γελάσουμε και να τιμήσουμε έτι περισσότερο τα 200 χρόνια απ’ το 1821, ότι κάτι τέτοιες απόψεις του στυλ «εμείς προσπαθήσαμε, αλλά αυτοί ρε παιδί μου δεν είναι άξιοι να αυτοκυβερνηθούν» τις είχε εκφράσει ο πολύς Λόρδος Βύρωνας. Για μας.

  Γι’ αυτό μην πολυξιπαζεστε, βαλκάνιοι ομοαιματοι μου 😉

 72. LandS said

  23 Το δόγμα Τρούμαν είναι φυσική συνέχεια του δόγματος Μονρόε… μμμ όχι

  Tο Δόγμα Τρούμαν (1947) είναι τελείως διαφορετικό από το Δόγμα Μονρό (1823, Μονρό το λέω – όπως και τη Μάριλιν). Το δεύτερο περιόριζε τις ΗΠΑ εκτός ευρωπαϊκών θεμάτων στα οποία περιλαμβάνοντο και οι υφιστάμενες τότε ευρωπαϊκές αποικίες στο Δυτικό Ημισφαίριο αλλά και ο υπόλοιπος Κόσμος (είτε ήταν αποικίες είτε όχι). Ο περιορισμός των Ευρωπαίων ήταν μόνο να μην ιδρύσουν νέες αποικίες στο Δυτικό Ημισφαίριο κάτι που μόνο οι Βρετανοί είχαν πια τη δυνατότητα να κάνουν αλλά προτίμησαν ως συμφερότερο να βοηθούν με το Ναυτικό τους, τις ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στρατιωτικά σε αυτό το ημισφαίριο και να κάνουν επικερδέστατες μπίζνες με «τα ξαδέρφια» τους για περισσότερο από ένα αιώνα.
  Χρειάστηκε η αποδυνάμωση της Βρετανίας μαζί με τις τεράστιες ανακατάξεις και τις επαναστατικές αλλαγές που συνόδευσαν τους δύο ΠΠ ώστε να αναλάβουν οι ΗΠΑ το ρόλο της Μεγαλύτερης Δύναμης της Δύσης και να αποκτήσουν την νοοτροπία ότι αυλή τους είναι πια ολόκληρος ο Κόσμος.

  Υπάρχει μια περίεργη αναλογία τώρα με το 1947.
  Το έναυσμα στον Τρούμαν το έδωσε η απόφαση των Βρετανών να σταματήσουν να βοηθάνε την Ελληνική Κυβέρνηση εναντίον των Κομουνιστών, επειδή δεν άντεχαν άλλο. Όπως σήμερα οι Αμερικάνοι δεν αντέχουν άλλο στο Αφγανιστάν (και στη γενικώτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής).
  Αν δεχτούμε ότι η επεκτατικότητα δεν είναι κακή συνήθεια αλλά τρόπος κατοχύρωσης και επέκτασης συμφερόντων και τη καλύτερη εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων την έδωσε πριν 74 χρόνια η ανάληψη του ρόλου της Μεγαλύτερης Δύναμης της Δύσης, τώρα ποιος ο υποψήφιος να αναλάβει τέτοιο ρόλο; Με τις αστείες υποθέσεις για τον Βρετανό ή τον Ευρωενωσιακό σίγουρα δεν θα είναι «της Δύσης» αυτός. Λέτε ο συμπατριώτης αυτού που είπε «αβέβαιη κατάσταση, καλή κατάσταση» (αν το είπε και δεν είναι κάνα απόφευγμα – για τίποτα κανένας δεν είναι σίγουρος πια)

 73. Avonidas said

  Η αδυναμία σου να πεις μισή λογική κουβέντα, φαίνεται ξεκάθαρα από την δεύτερη απάτη σου, να βαφτίζεις τους ανθρώπους «αιγοπρόβατα».

  Ξέρω ότι καταλαβαίνεις ελληνικά. Και ξέρεις ότι ο καθένας μπορεί να κοιτάξει και να δει τι πραγματικά έγραψα. Γιατί, λοιπόν, επιμένεις να κάνεις μια τόσο εξωφθαλμη διαστρέβλωση;

 74. Aghapi D said

  Δέν μπορώ να ασχοληθώ με τις πολιτικές τών μεταλλευμάτων και τού οπίου.
  Νομίζω πως, όπως πάντα, τον πόλεμο τών κερδών και τής κυριαρχίας θα τον πληρώσουν πάλι οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες
  Είναι μέρες που προσπαθώ να συγκεντρώσω κάποια ποιήματα τής ποιήτριας που αναφέρω εδώ. Έχω την τύχη να έχω στενές σχέσεις με αφγανές και αφγανούς, κάποιοι από τους οποίους βοηθάνε στη μετάφραση.

  Γι’ αυτό ακουμπώ εδώ ένα κομματάκι τής δουλειάς που κάνουμε

  Απόσπασμα από το  «A NATION CHALLENGED: CULTURE; Afghan Poets Revive a Literary Tradition» τής Άμυ Γουόλντμαν (Amy Waldman), άρθρο στη New York Time στις 16 Δεκεμβρίου , 2001:

  HERAT, Afghanistan, Dec. 15 …[Κατά τη διάρκεια τής προηγούμενης κυριαρχίας τών Ταλιμπάν περίπου 30 γυναίκες, με κίνδυνο θανάτου] μελετούσαν κρυφά λογοτεχνία στο σπίτι τού Μοχάμεντ Άλι Ραχιάμπ, καθηγητή λογοτεχνικής θεωρίας και μεθοδολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χεράτ. Η πινακίδα έξω από τον τοίχο τού σπιτιού του διαφήμιζε μαθήματα ραπτικής [εξ ού και το θρυλικό όνομα «Κύκλοι ραψίματος της Χεράτ»].

  Ο καθηγητής Ραχιάμπ έχει τρεις κόρες-η μία εκκολαπτόμενη συγγραφέας διηγημάτων, η δεύτερη επίδοξη δημοσιογράφος, η τρίτη, 12χρονη τότε, με αυτοπεποίθηση-που είπε ότι μπορεί υποσεινήδειτα να τον παρακίνησε να διδάξει γυναίκες κρυφά. Είπε ότι πίστευε στη δύναμη της λογοτεχνίας, ακόμη και σε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αγράμματοι, γιατί αυτό που ξεκινά από μια μικρή ομάδα αναγνωστών μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί.
  Πρόσθεσε ότι οι Αφγανοί ήταν πολύ πιο πιθανό να ανταποκριθούν και να δράσουν με την ποίηση παρά με την πολιτική ανάλυση: » Αν θέλουμε να πούμε κάτι ή να κάνουμε μια δήλωση, θα το κάνουμε με ένα ποίημα. Μια γραμμή ποίησης μπορεί να δώσει τέλος σε ένα οικογενειακό πρόβλημα, ακόμα και σε πρόβλημα σε ένα χωριό. »

  « Έτσι, στο όνομα της δημιουργίας μιας νέας γυναικείας ομάδας, κάθε εβδομάδα συγκέντρωνε τις μαθήτριές του του για να συζητήσουν το διάβασμα που είχαν κάνει στο σπίτι , Τολστόι, Μπαλζάκ ή Ντίκενς.
  Συζητούσαν επίσης τις δικές τους ιστορίες και ποιήματα. Ο καθηγητήες ανακάλυψε μεγάλο ταλέντο στις μαθήτριές του. Ένα από αυτά τα ταλέντα, η Nadia Anjoman [πιο συχνά γράφεται Anjuman], ήταν γειτόνισσα. Ντυνόταν μαύρα, κουλουριαζόταν σαν γάτα στο γραφείο τού καθηγητή της, με μαύρα μάτια να κοιτάζουν από ένα πρόσωπο ξωτικού. Ήταν είκοσι χρονών και είχε γράψει 60 με 70 ποιήματα. Ήταν το πρώτο άτομο στην οικογένειά της που αγαπούσε τον Λόγο και χρειάστηκε να δώσει μάχη, όπως πολλές μαθήτριες τού καθηγητή Ραχιάμπ, για τη συνεργασία της οικογένειάς της. Είχε αγωνιστεί επίσης για να αποτρέψει τον γάμο της, φοβούμενης ότι θα περιόριζε την ελευθερία της στο γράψιμο. «Νομίζω ότι ήμουν αρκετά επιτυχημένη», είπε. »Τα κορίτσια αναμένεται να παντρευτούν στα 14 ή τα 15. »
  Έγραφε κυρίως για τη ζωή των γυναικών», επειδή έχουμε υποφέρει πολύ. «Διάβασε ένα απόσπασμα με δυνατή φωνή στη συγγραφέα τού άρθρου:

  Με απόρριψαν παντού, ο ποιητικός ψίθυρος στην ψυχή μου πέθανε.
  Μην ψάχνεις το νόημα της χαράς μέσα μου, πέθανε όλη η χαρά στην καρδιά μου.
  Αν ψάχνεις αστέρια στα μάτια μου, αυτό είναι ένα παραμύθι που δεν υπάρχει.

  Αυτή η ποιήτρια, που πρόλαβε να εκδώσει τρία βιβλία, και να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο τής Χεράτ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1980 και δολοφονήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2005
  μερικά χρόνια αργότερα, μάλλον από τον σύζυγό της που κατηγορήθηκε ότι την χτύπησε μέχρι θανάτου

 75. atheofobos said

  Μπορεί ο Βαρουφάκης θα ενθουσιάστηκε με την νίκη των Ταλιμπάν γιατί πιστεύει πως :
  σήμερα ο φιλελεύθερος-νεοαποικιακός ιμπεριαλισμός νικήθηκε για τα καλά
  αλλά σαν άνθρωπος με ευαισθησίες συμπαραστέκεται στις Αφγανές γράφοντας: Κρατάτε αδελφές!
  https://www.iefimerida.gr/ellada/krazoyn-baroyfaki-tweet-gia-tis-gynaikes-sto-afganistan-kratate-adelfes

 76. phrasaortes said

  Ο σωστός ο Μπαμπινιώτης θα μας επέπληττε για την Καμπούλ: «Καμπούλ το λένε οι αγγλομανείς, Ορτόσπανα είναι το σωστό!»

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  75: Και λίγα του γράφουν του Μπαρουφάκη στα σχόλια. Θλιβερός αλλά, δυστυχώς, προβλέψιμος εν τη ιδεοληψία του.

 78. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 79. nikiplos said

  75@ πέρα από το ότι δεν προκύπτει πουθενά η ήττα – δεν έχασαν κάναν πόλεμο, βαρέθηκαν ή δεν συμφέρει να μείνουν και φεύγουν.
  Δεν πρόκειται για:
  -φιλελεύθερο: αλλά νεοφιλελεύθερο
  -νεοαποικιακό, αλλά καθαρόν γνήσιον αποικιακόν ή αφού αρεσκόμαστε στις ταμπέλες μπανανία
  -Τέλος επειδή δεν έχουμε αντικείμενο την ιστορία του Λυκείου, νομίζω πως το ιμπεριαλισμός ανάγεται σε πολιτικοικονομικό σύστημα επεκτατικής επιθετικής εξωτερικής γεωστρατηγικής και όχι ως συμπεριφορά ως ιμπέριουμ ενός κράτους έναντι άλλου. Υπό αυτήν την συνθήκη, πόθεν ιμπεριαλοσμός στο Αφγανιστάν; να το πει η Σιγκαπούρη ή ο Παναμάς αυτό ναι. Αυτοί οι κακόμοιροι, έχουν καθαρά εισβολές και κατακτήσεις στη χώρα τους από το 1977.

  Επομένως καίτοι βρίσκω άστοχο το πρώτο σκέλος του Βαρουφάκειου τιτιβίσματος, συντάσσομαι αβλεπί με το δεύτερο σκέλος του. Πράγματι οι γυναίκες, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της χώρας θα το πληρώσουν ακριβά το παίγνιο, καθώς θα ξαναματαυποχρεωθούν να γίνουν κατώτεροι υποταγμένοι δούλοι και μηχανές γεννήσεων. τηρουμένων των αναλογιών βέβαια, με βάση όσα έγραψα στο 25@.

 80. ΚΩΣΤΑΣ said

  71 >> … έτσι βρε αδερφέ για να γελάσουμε…

  Να ρωτήσω, στο Αφγανιστάν δεν έχουν θάλασσες και νησιά, ε; φαντάζομαι όμως ερήμους και οάσεις θα έχουν. Τόσα χρόνια γιατί δεν έστελναν εξορία τους Ταλιμπάν στις οάσεις, για να ξεριζώσουν το κακό και να ησυχάσουν, όπως κάναμε κι εμείς με τα νησιά πριν κάποιες δεκαετίες;

  Αβονίδας… κλπ μη βαράτε. Έγραψα κι εγώ έτσι, μια … εξυπνάδα, να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε… 😜🤣🤪

 81. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἀφοῦ πρῶτα ὑπερασπιστῶ, ἀγαπητέ Νικοκύρη, τήν ὀρθογραφία τῶν χάννων (ἄλλο χάνος, ἄλλο χάννος/ ἄλλο Γιάννης Ἰατροῦ, ἄλλο Γιάνης Βαρουφάκης) κι ἀφοῦ ἐπισημάνω τήν ὁμολογία αὐτοῦ τοῦ Χρήστου Κτενά πώς τσιμπάει -πρῶτος αὐτός- σάν χάννος, θά ἤθελα νά θέσω ταπεινά ἕνα ἐρώτημα:
  Ὑπάρχει ἄνθρωπος πού νά διαθέτη από πέντε κι ἐπάνω γραμμάρια μυαλοῦ καί νά πίστεψε ὅτι ἡ φωτογραφία μέ τήν ἁλυσοδεμένη κόρη καί τόν ἀφέντη ἁλυσοδέτη, σχετίζεται μέ τούς Ταλιμπάν;
  Ἄν ὄχι, ποιά ἰκανοποίησι καί ποιά χαρά γιά ποιά ἀποκάλυψι τῆς «μούφας»;

 82. Avonidas said

  Ὑπάρχει ἄνθρωπος πού νά διαθέτη από πέντε κι ἐπάνω γραμμάρια μυαλοῦ καί νά πίστεψε ὅτι ἡ φωτογραφία μέ τήν ἁλυσοδεμένη κόρη καί τόν ἀφέντη ἁλυσοδέτη, σχετίζεται μέ τούς Ταλιμπάν;

  Όχι, αλλά υπάρχουν πολλοί που την προώθησαν έτσι κι αλλιώς, γνωρίζοντας ότι τα δράμια μυαλού σπανίζουν στο διαδίκτυο.

  Κι άλλωστε, τι σημασία έχουν τα τεκμηρια; Σημασία έχει ότι εμείς έχουμε δίκιο κι οι άλλοι άδικο.

 83. @ 15 Avonidas

  🙂

 84. Παντός να πούμε πως το ζήτημα της έ@δυσης δηλαδή της απόκρυψης/αποκάλυψης του δέρματος των νεαρών γυναικών είναι πολύπλοκο. Υπάρχει και η δικτατορία του μοδαριάτου.

 85. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιά νά μήν παρεξηγηθῶ: Αὐτά τά ἀνθρωποειδῆ (Ταλιμπάν, ISIS κλπ) εἶναι σέ θέσι νά κάνουν πολύ χειρότερα πράγματα σέ μιά γυναῖκα, ἀλλά γιατί νά τήν ἀλυσοδέσουν καί νά τήν σέρνουν στούς δρόμους;

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  85: Μπορεί το συγκεκριμένο στιγμιότυπο να τυχαίνει να μην είναι αληθινό, αλλά, δυστυχώς, θα μπορούσε να είναι. Οι γυναίκες της Καμπούλ που τρέχουν αλλόφρονες ν’ αγοράσουν μπούρκα, θα μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν. Αυτά τα τέρατα έχουν κάνει και πολύ χειρότερα πράγματα όπως π.χ. το να ρίχνουν βιτριόλι στα πρόσωπα των κοριτσιών που πήγαιναν σχολείο. Γιώργο, το ξέρεις καλά, στα ολοκληρωτικά καθεστώτα οποιουδήποτε τύπου συνέβαιναν και συμβαίνουν ασύλληπτης θηριωδίας πράξεις.

 87. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Καμιά ἀμφιβολία, Γιάννη γιά τίς θηριωδίες τους. Ὅποιο σχόλιο ἔκανα, ἀφοροῦσε μόνο στήν συγκεκριμένη φωτογραφία, ἡ ὁποία ἦταν ὁλοφάνερα στημένη..

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  87: Ένα βιβλίο που καλό θα ήταν να διαβάσουμε. Χρήσιμες οι γεωπολιτικές αναλύσεις αλλά μόνο τα βάσανα των ανθρώπων οδηγούν στην πλήρη κατανόηση του τι συμβαίνει σ’ αυτά τα φρικτά καθεστώτα:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789601654478-yousafzai-malala-patakis-me-lene-malala-233521&ved=2ahUKEwj_pvrY7LryAhVChv0HHRulCa0QFnoECE4QAQ&usg=AOvVaw24DDO-e3Hui61hcZ6YLqE3&cshid=1629299299459

 89. Aghapi D said

  Η φωτογραφία με την αλυσσοδεμένη γυναίκα – υποτίθεται πως – είναι από διαμαρτυρία Κούρδων σε παράσταση δρόμου

 90. Avonidas said

  Να ρωτήσω, στο Αφγανιστάν δεν έχουν θάλασσες και νησιά, ε; φαντάζομαι όμως ερήμους και οάσεις θα έχουν. Τόσα χρόνια γιατί δεν έστελναν εξορία τους Ταλιμπάν στις οάσεις, για να ξεριζώσουν το κακό και να ησυχάσουν, όπως κάναμε κι εμείς με τα νησιά πριν κάποιες δεκαετίες;

  Λένε πως το γέλιο μακραίνει τη ζωή, Κώστα, κι αν έχουν δίκιο θα ‘μαστε εδώ να τα λέμε μέχρι να πάω 120 😂🤣😆

  Λοιπόν, επιτροχαδην είναι επειδή (α) δεν ήταν χαζοί οι Ταλιμπάν να κάτσουν στο Αφγανιστάν, (β) τους χρηματοδοτουσε αβέρτα η Σαουδική Αραβία, που έχει για τις γυναίκες τις ίδιες και χειρότερες απόψεις, αλλά θα ήταν αγενές εκ μέρους των ΗΠΑ να τα σπάσουν μαζί τους, και πού να τρέχεις τώρα να βρίσκεις άλλους συνεργασιμους πετρελαιαδες, και (γ) γιατί, εμείς που στείλαμε εξορία τους συμμοριτες ξεμπερδεψαμε; Σε σφηκοφωλια μπολσεβικων μέσα σχολιάζεις, δεν το χεις πάρει πρέφα; 😜

 91. Νέο Kid said

  Εγώ πάντως έχω δει αλυσοδεμένες γυναίκες και στο Κουβέιτ και στο Κατάρ και στη Λιβύη. Η διαφορά ήταν στην ποιότητα του μετάλλου της αλυσίδας. Στο Κουβέιτ ήταν μάλλον ασημένια, στο Κατάρ χρυσή και στη Λιβύη σκουριασμένη σιδερένια.

 92. Pedis said

  Με όρους οικονομικής ανάπτυξης κατά δύο τρις δολλάρια θερμανθηκε η αμερικανική ιδιωτική οικονομία από την επέμβαση και την εικοσαετη κατοχή του Αφγανιστάν. Οι φορολογούμενοι π.χ. της πτωχής λεφτοδεντρολες Ελλάδας πρέπει να έχουν συνεισφέρει στην ιδιωτική οικονομία μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μόνο για τη συντήρηση της «ειρηνευτικής» αποστολής.

  Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Άξιζε τον κόπο, τις καταστροφές και τα εκατομμύρια νεκρών, τραυματιών, αναπηρων και ρημαγμενων.

 93. mouzes said

  Σε κάθε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α την πληρώνουν αθώοι. Όπως τώρα οι Αμερικάνοι στρέφουν προς την Κίνα και συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν, το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδαμε.

 94. Νέο Kid said

  90. “που έχει για τις γυναίκες τις ίδιες και χειρότερες απόψεις, “
  Σ αυτό κάνεις μεγάλο λάθος. Αρκεί να δεις τα ποσοστά των γυναικών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια (κανονικά πανεπιστήμια! Όχι αλακμπαρίστικα) και που είναι σε δημόσιες θέσεις στη Σ.Αραβία. Το ότι είναι wannabeδες ταλιμπαναίοι οι Σαουδάραβες είναι άλλο καπέλο… ( κάπως πρέπει να βρουνε ένα ψυχολογικό αποκούμπι για την παντόφλα που τρώνε όταν κλείνει η πόρτα…)

 95. aerosol said

  Ο Μπάϊντεν δεν είχε άλλη επιλογή. Σταμάτησε έναν χαμένο πόλεμο που αποτελούσε αιμορραγία ανθρώπων και χρημάτων για την χώρα του.
  Και αποδείχτηκε πως, ναι, ο «μέσος Έλληνας» ήξερε πολύ καλύτερα από τους ειδικούς αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών, τους στρατιωτικούς αρχηγούς και τους πολιτικούς ηγέτες των ισχυρότερων χωρών της Δύσης: και το Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν καταδικασμένες προσπάθειες, με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν ισχυροποίησαν καν τη θέση τους.

  Ο Βαρουφάκης το έγραψε με ανόητο τρόπο (και πιθανόν μικροπολιτική διάθεση) αλλά έχει ένα δίκιο, όσο κι αν σκίζουν τα ρούχα τους οι ευαίσθητες ψυχές από κάτω. Δεν είναι και για πανηγύρι, αλλά ηττήθηκαν και επισήμως οι νεοφιλελεύθερες πολεμικές πρακτικές -αμφιβάλλω για το once and for all. Με την υπάρχουσα κατάσταση αυτό θα σημάνει όντως κακά μαντάτα για τον πληθυσμό, όμως δεν φταίει ο… Βαρουφάκης γι αυτό! Δεν έβαλε αυτός άχρηστους κατσαπλιάδες αχυρανθρώπους στην εξουσία, που δε μπορούσαν να κρατήσουν ούτε την Καμπούλ χωρίς ξένα στρατά πίσω τους. Απλά πολλοί σκαμπάζουν μόνο από άσπρο-μαύρο. Λες και κινητοποιήθηκαν τόσες στρατιωτικές δυνάμεις για τόσα χρόνια επειδή μας είχε πιάσει μια πρεμούρα για τις Αφγανές.

 96. sarant said

  67 Μια φίλη είχε παλιά έναν γάτο που τον ονόμασε Νατζιμπουλάχ (τον τελευταίο κομμουνιστή πρόεδρο, που τον σκότωσαν οι Ταλιμπάν)

  81 Γιώργο, σε διαβεβαιώ οτι είδα δεκάδες που αναδημοσιευαν τη φωτο ή τη σχολίαζαν με συμπόνια.

 97. Avonidas said

  και το Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν καταδικασμένες προσπάθειες, με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν ισχυροποίησαν καν τη θέση τους

  Προσπαθειες για ποιο πραγμα; Και να ισχυροποιησουν τη θέση τους πού; Ο συλλογισμός σου προϋποθέτει ότι οι ΗΠΑ έχουν κάποιου είδους γεωπολιτικό σχέδιο μακράς πνοής. Αν είχαν, δεν θα ανεβοκατεβαζαν τον ένα δικτάτορα μετά τον άλλο.

  Οι Σοβιετικοι πράγματι εισέβαλαν στο Αφγανιστάν με στοχο να το κρατήσουν, και γι’ αυτό η τελική τους αποχώρηση ήταν αναμφίβολα μια παταγώδης αποτυχία. Η αμερικανική εισβολή είναι αποτυχία μόνο αν πιστέψουμε τις εξαγγελίες τους – που δεν έχουμε κανένα λόγο. Αν δούμε το Αφγανιστάν σαν πλιάτσικο, αρπαχτή και προπαγάνδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, μια χαρά επιτυχία είναι για τις ΗΠΑ. Ούτε θα πληρώσουν κάποια σπασμένα οι πρωτεργατες, ούτε θα τους καθίσουν στο σκαμνί, ούτε έχει μειωθεί στο ελάχιστο η ισχύς τους κι η παγκόσμια επιρροή τους. Αποχωρούν αφήνοντας πίσω τους μια στυμμενη λεμονοκουπα.

 98. Νέο Kid said

  Λοιπόν, τώρα θα σας πω κάτι ψαγμένο για να μάθετε και ‘σείς από ψαγμενιές…
  Πριν από κανα μήνα προκήρυξαν τα Ηνωμένα έθνη κάποιες θέσεις Project management ( για construction) για Αφγανιστάν! Μήπως ήξεραν κάτι; …
  Τεσπα , έκανα αίτηση, κι αν με πάρουν θα σας πω μερικά έγκυρα πράγματα για τη Βακτριανή , να μη γράφετε παπάδες…

 99. Alexis said

  Κι επειδή «καιρός φέρνει τα μπρόκολι καιρός τα παραπούλια» καμμιά απάντηση για το ερώτημα του #18;

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Μπήκαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν
  και στην Κανταχάρ
  https://www.lifo.gr/now/world/afganistan-oi-talimpan-katelaban-tin-kantahar-entoli-apomakrynsis-ton-xenon-apostolon
  Σαν να μην πέρασε μια μέρα;
  Να θυμηθούμε τη φοβερή ταινία «Κανταχάρ» (Safar e Ghandehar / Kandehar, 2001) του ιρανού Mohsen Makhmalbaf, η οποία διαδραματίζεται στο Αφγανιστάν την περίοδο της κυριαρχίας των Ταλιμπάν. Ο αρχικός τίτλος της ήταν Safar-e Ghandehar, δηλαδή «Ταξίδι στην Κανταχάρ», ενώ είναι γνωστή και ως Ο ήλιος πίσω από το φεγγάρι.H ταινία πραγματεύεται τις επιπτώσεις του πολέμου και τη θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν.

  μετάφραση ενός μικρού μέρους του άρθρου του σκηνοθέτη, «Μέλη ενός ανύπαρκτου σώματος, η αδιαφορία του κόσμου για την αφγανική τραγωδία», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Iranian στις 20 Ιουνίου 2001, πριν από τις τραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ‘περιπέτειες’ που θα διαβάσετε, συμβαίνουν κάπου ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2000.
  http://www.mic.gr/cinema/kantahar-ala-iranika

 101. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα.
  Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διδάσκουν οι απανταχού Ταλιμπάν είναι ότι οι εμμονικοί “Σπουδαστές” του ενός και μόνο βιβλίου (της μίας Κοσμοθεωρίας, του ενός υπακτικού εγκεφάλου ), θά’ ναι και εξ ορισμού οι θεόστραβοι εκπρόσωποι της ανίκητης Βλακείας, ιδανικά υποχείρια της Μονοκρατορίας, θανάσιμοι εχθροί της “βιοποικιλότητας”.
  Σε συνέντευξή του στο “Le Magazine littéraire” (τχ 415 Δεκέμβριος 2002) ο Pierre Michon (συγγραφέας του “Βίοι Ελάσσονες”), ερωτώμενος εν κατακλείδι από τον καλλιτέχνη-δοκιμιογράφο Pierre-Marc de Biasi κατά πόσον θα προτιμούσε (όπως και ο Φλωμπέρ) μία Πολιτεία Επιστημόνων και Λογίων (ως Ιατρείο Θρησκολήπτων ή πάσης ιδεοληπτικής αγκυλώσεως θα λέγαμε), τάχθηκε υπέρ μιας κοινωνίας του διαβάσματος, υπέρ μιας λόγιας άμυνας ενάντια στους κινηματίες του Μίσους κατά της Σκέψης(*), καταλήγοντας πικρόχολα στην ευχή να μη μας καταντήσουν όλους τσίρκο, αφού πρώτα κάψουν όλα μας τα βιβλία (βλέπε επ’ αυτού και Φαρενάιτ 451, του Ρέι Μπράντμπερυ, 1953).
  Με λίγα λόγια, για να αποφευχθεί ό,τι χειρότερο: Δει δη χρημάτων μόνον υπέρ αδυνάτων και υπέρ- όπλων Παιδείας κατά αομμάτων.
  [(*)“Ce que je crains, à plus ou moins brève échéance, c’est l’autodafé, le mouvement de haine contre la pensée. Je serai peut-être mort, déjà, mais je suis certain que dans le siècle qui vient le monde connaîtra l’embrasement d’un gigantesque autodafé. La nouvelle bibliothèque d’Alexandrie, qui vient juste d’être inaugurée, brûlera certainement.(…) « De deux choses l’une. Ou bien cette bibliothèque regorge de choses qui ne sont pas dans le Coran, c’est-à-dire de choses impies : dans ce cas, il faut les brûler ; ou bien elle regorge de choses qui sont déjà dans le Coran, et alors il faut aussi les brûler. » Mais ne nous y trompons pas, il n’y aura pas que les islamistes pour mettre le feu aux livres. Quand on déclare la guerre à « l’axe du mal », on prépare aussi des autodafés. Bien plus, cela veut dire qu’on a déjà brûlé beaucoup de livres dans sa cervelle. (…)
  Tâchons seulement d’éviter le pire : qu’ils ne nous imposent à tous le cirque après avoir brûlé tous nos livres, Comme on disait en l’an mil : Tempora pessima sunt.
  βλ.https://editions-verdier.fr/2014/04/03/le-magazine-litteraire-decembre-2002-par-pierre-marc-de-biasi/ ]

 102. Alexis said

  #97: Τι αλλάζει βρε Αβονίδα;
  Οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 1979 για να το κρατήσουν στη σφαίρα επιρροής τους, να στηρίξουν δηλαδή τη φιλοσοβιετική κυβέρνηση που κινδύνευε.
  Οι Αμερικανοί είχαν συνεχή στρατιωτική παρουσία επί 20 χρόνια για να στηρίξουν τις δικές τους μαριονέτες.
  Τώρα τι γεωπολιτικό σχέδιο είχαν δεν γνωρίζω, τον άλλο μήνα που θα έρθω στην Αθήνα θα ρωτήσω τον πρώτο ταξιτζή που θα συναντήσω να μου πει…

 103. aerosol said

  #97
  Πούλησαν στον εαυτό τους πως έχουν. Στρατιωτική επικράτηση, τοποθέτηση μιας σχετικά σταθερής κυβέρνησης, επαρκώς φιλικής και ελεγχόμενης. Το ότι έγινε γρήγορα σαφές (αν όχι και από την πρώτη στιγμή) πως αυτό δύσκολα θα τους βγει δεν σημαίνει πως τα γεράκια δεν το θεωρούσαν εφικτό. Απλά ο κόσμος τους έχει για απίστευτα οργανωμένα γατόνια (τύπου Χόλυγουντ), ενώ είναι ιδεοληπτικοί μάπες. Τελικά κάθε περισπούδαστη «ανάλυση» στην ουσία αποτελεί εκλογίκευση πολιτικής κοσμοθεωρίας και προειλημμένων αποφάσεων.

 104. Alexis said

  103: Το βασικό πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Αμερικάνοι ήταν ότι οι Ταλιμπάν ανεφοδιάζονταν και εύρισκαν καταφύγιο εκτός των συνόρων της χώρας, στο Πακιστάν και ίσως και αλλού. Για να τους νικήσουν και να τους ξεριζώσουν ολοκληρωτικά έπρεπε να κάνουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  Και φυσικά δεν ήταν πρόθυμοι για κάτι τέτοιο. Κρατούσαν λοιπόν με δεκανίκια μια δική τους κυβέρνηση και είχαν έναν σχετικό έλεγχο της χώρας και μόλις έφυγαν η κυβέρνηση κατέρρευσε.
  Το «όχι άλλα φέρετρα» που είπε πρόσφατα ο Μπάιντεν λέει πολλά για τις διαθέσεις τους.

 105. aerosol said

  #102
  Μπορεί να μην είναι κακή ιδέα. Ο ταξιτζής πιθανότατα να μην έχει πέσει από τα σύννεφα όπως οι ηγέτες μας και να σου πει κάτι πιο ρεαλιστικό:
  Ομολογία Βερολίνου πως υπήρξε «λανθασμένη εκτίμηση» για το Αφγανιστάν

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  102: Ίσως και ο κουρέας σου να μπορεί να σε διαφωτίσει, αν είναι της παλιάς σχολής μπαρμπέρης. Μετά τους απλησίαστιυς ταξιτζήδες, οι μπαρμπέρηδες είναι οι πλέον ενημερωμένοι και στα γεωπολιτικά.😂

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ξέρατε ότι οι Ταλιμπάν, όταν δεν προσεύχονται και δεν τρομοκρατούν, γράφουν και λεπταίσθητα ποιήματα;

  «Παράξενο μοιάζει το χωριό
  Χωρισμός, λες κι έφυγε η αγαπημένη μου
  Είναι τόσο σκληρή η θλίψη του χωρισμού που κανέναν δεν φοβάται
  Όταν η ψυχή δεν φεύγει από το σώμα
  το σώμα τρέμει σαν λουλούδι το φθινόπωρο
  Για μένα ήρθε το φθινόπωρο της αγάπης μου
  Κι έμεινα μόνος με μια τούφα από τα μαλλιά της, να κοιτάζω με απορία
  Είναι θλιμμένη η καρδιά μου εδώ και πολύ καιρό
  Έτσι ξαφνικά, άνοιξε μια τρύπα σ’ ολόκληρο τον κόσμο μου
  Κάθε έρωτας είναι ένα βέλος
  Ω, Φακίρ, μείνεε καλύτερα με τη θλίψη.
  Ποιος σου είπε πως η αγάπη είναι εύκολο πράγμα;»
  (Σαχζέμπ Φακίρ, 23 Δεκεμβρίου 2007)

  Το ερώτημα είναι γιατί κοιτάζει ο Ταλιμπάνος με απορία την τούφα από τα μαλλιά της αγαπημένης του, που προφανώς του την κοπάνησε τρέχοντας με την πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε; Περίμενε ότι θα κάτσει μαζί του να περάσει ζωή χαρισάμενη, μαντρωμένη μες στο σπίτι και στην μπούρκα, παρέα με τις υπόλοιπες συζύγους του; Έμεινε με το καλάσνικοφ στο χέρι ο καημένος ο ισλαμοφασίστας Ρωμαίος…😯
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2012/05/14/world/i-poiitiki-pleyra-twn-afganwn-talimpan/amp/&ved=2ahUKEwjs47ipibvyAhWEh_0HHafsCcoQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw1Xuk3R5TH3Nexfu3KaeDfc&ampcf=1

 108. Avonidas said

  Τι αλλάζει βρε Αβονίδα;
  Οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 1979 για να το κρατήσουν στη σφαίρα επιρροής τους, να στηρίξουν δηλαδή τη φιλοσοβιετική κυβέρνηση που κινδύνευε.
  Οι Αμερικανοί είχαν συνεχή στρατιωτική παρουσία επί 20 χρόνια για να στηρίξουν τις δικές τους μαριονέτες.

  Να σου πω τι αλλάζει. Οι Σοβιετικοί ξοδεψαν σ’ αυτή τη μάταιη απόπειρα τους δικούς τους πόρους, ενώ οι Αμερικανοί τους δικούς σου, και των Αφγανών. Κερδισαν απ’ αυτό το φιάσκο. Ή τουλάχιστον συγκεκριμένοι κύκλοι κέρδισαν.

  Επιπλέον, οι Σοβιετικοί στοχευαν κι είχαν ανάγκη να μεταστρέψουν τον πληθυσμό προς το μέρος τους. Οι Αμερικανοί δε δίνουν δεκάρα.

  Κι εδώ που τα λέμε, σ’ όλη αυτή τη συζήτηση που κάνουμε, σκέφτηκε κάνεις να ρωτήσει ποια ήταν η θέση των γυναικών, και των Αφγανών γενικά, αυτά τα 20 χρονια που οι Ταλιμπάν δεν είχαν την εξουσία;

 109. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὄχι μόνο τά πάει καλά ὀ Κυριάκος μας (Γιάννη Ἰατροῦ, συγκρατήσου! 🙂 ) παρά ἐπιτυγχάνει διά πράξεων τήν ριζοσπαστικοποίησι τῶν ἐννοιῶν.

  «Δέν ἐπιστρέφονται τά ἐπιστρεπτέα!»

  Ἄρα, ἤ δέν ἦταν ἐπιστρεπτέα, ἤ -ἐδῶ σᾶς ἔχουμε!- ἀλλάξαμε λεξικογραφικά την σημασία τοῦ «ἐπιστρεπτέος»! 🙂

  https://www.iefimerida.gr/politiki/mitsotakis-ktamieyseis-beyboia-epistreptea

  (Δέν μπορεῖ! Τώρα θά ἐμφανιστῆ ὁ ἐξαφανισθείς Γιάννης.. 🙂 )

 110. mitsos said

  Το παιχνίδι απλά αλλάζει από κέντα χρώμα σε τρια φουλ.
  ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιράν , Ινδία…( και η ΕΕ λαχανιασμένη πίσω ) αγωνίζονται για τις σφαίρες επιρροής τους.
  Δεν ξέρω αν είναι και ο ορυκτός πλούτος αλλά σίγουρα διακυβεύονται πολλά δις και κάθε γύρος θα έχει πάλι σαν θύματα τους φτωχούς ανθρώπους, Σε κάθε μεταβολλή όπως πάντα θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι κοινωνικά και οικονομικά.
  Αν τα πράγματα επιδεινωθούν για τις γυναίκες τραγικά θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το ποια φατρία θα επικρατήσει μέσα σε αυτό το συνοθύλευμα που ονομάζεται Ταλιμπάν ( η μήπως Ταλιάμπ όπως μάθαμε σήμερα ότι θα έλεγε -αν έλεγε- ο Μπμπι.. )
  Πάντως όπου ισχυροποιούνται τα ιερατεία και οι φονταμελιστές η επιδείνωση είναι δεδομένη για την ισονομία των πολιτών για τον πολιτισμό κάθε είδους όχι μόνο τον δυτικότροπο αλλά και τον μουσουλμανικό. Αυτά έλεγα και τον καιρό που κάποιοι χαίρονταν για την εκθρόνιση του Σάχη στο Ιράν , τα ίδια επαναλαμβάνω και τώρα με βεβαιότητα 99%
  Τελικά δεν ήρθε το τέλος της Ιστορίας με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και των δορυφόρων της. Ούτε τώρα θα έρθει με την προσωρινή Νίκη των Ταλιμπάν.
  Μπορεί να αποδείχτηκε για πολλοστή φορά -από το Βιετνάμ μέχρι την Καμπούλ – ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλανητάρχες . Αλλά και οι Ταλιμπαν δεν νομίζω πως έχουν πολύ μέλλον ως ενιαία αρχή στο Αφγανιστάν. Τα δύσκολα δεν τέλειωσαν. «Απλώσαν πολύ τον τραχανά… » που θα έλεγε και ο Χαρίλαος.

  Νομίζω πως ο 20ος αιώνας σηματοδότησε το τέλος της αυταπάτης πως επαναστατικές αλλαγές μπορούν να γεννηθούν βι-ά-ζοντας την Ιστορία. Ελπίζω ο 21ος αιώνας να σηματοδοτήσει το τέλος της αυταπάτης της δύναμης των θρησκειών και των ιερατείων τους.

  Καλησπέρα σε όλους

 111. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  98 Ω! Βίβερε περικολοζαμέντε, βλέπω. Κι έτσι θα έχουμε και επισκέψεις στο ιστολόγιο από το Αφγανιστάν!

 112. Γιάννης Ιατρού said

  109: σε είδα! 😂

 113. loukretia50 said

  74. Μπράβο Αγάπη!
  —————————

  «Art changes people’s minds and people change the world».
  Shamsia Hassani,
  the first female graffiti artist of Afghanistan
  https://pbs.twimg.com/media/E6w6vLuUUAEu9Pm?format=jpg

  Μ’ ένα μαγικό σπρέυ η νεαρή γυναίκα απ΄το Αφγανιστάν δίνει χρώμα με εντυπωσιακά γκράφιτυ στη ρημαγμένη απ΄τον πόλεμο πρωτεύουσα. Πηγή έμπνευσης εδώ και αρκετά χρόνια για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονταν να κατακτήσουν μια θέση ισότιμη στην ανδροκρατούμενη κοινωνία, είχε βρει το δικό της τρόπο ν’ ακουστεί η φωνή των καταπιεσμένων και να εκφράσει την πίστη της στη δύναμη και τις δυνατότητές τους.
  Μέχρι πρόσφατα…
  https://pbs.twimg.com/media/E8X6sMIVEB0pmSa?format=jpg

  Ανησυχώ για την τύχη της, η θέση της γυναίκας που έχει φωνή ήταν ανέκαθεν πολύ δύσκολη,

  έστω κι αν είχαν γίνει σημαντικά βήματα προόδου – η συγκεκριμένη διδάσκει (?) στο Πανεπιστήμιο – αλλά τώρα πια είναι επικίνδυνη.

  Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα, https://youtu.be/eXrAZ35VRUk κι εδώ σχετικά

  https://www.shamsiahassani.net/
  https://twitter.com/shamsiahassani?lang=fr

  ————————

 114. loukretia50 said

  γιατί δεν εμφανίστηκαν οι άλλες εικόνες? Ξεσυνήθισα μάλλον!

  https://pbs.twimg.com/media/E9BPMdeVEAIZxr9?format=jpg

 115. sarant said

  113 Βρε καλώς την!

 116. konos said

  Απομένει να δούμε αν το νεκροταφείο των αυτοκρατοριών θα δικαιολογήσει και θα επαυξήσει τη φήμη του…. Σίγουρα είναι μια αποτυχία για τις ΗΠΑ, σαφώς πιο διαχειρίσιμη από αυτή των Σοβιετικών, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ και η παρέα του…

  https://thediplomat.com/2017/06/why-is-afghanistan-the-graveyard-of-empires/

 117. παίζανε χωρίσ μπούρκα !!

  6-0 τα κορίτσια του ΠΑΟΚ στο τσουλου των γυναικών !

  https://www.sdna.gr/podosfairo/869873_epiblitikos-paok-me-hat-trik-akinta

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98 Δεν παίζεσαι, λέμε!
  https://www.integra-aes.com/2021/04/13/new-un-project-in-afghanistan/

 119. loukretia50 said

  Ούτε κι αυτές φοράνε μπούρκα.

  Afghan Women’s Orchestra «Zohra»

  Και δεν επιβάλλονται με κλωτσιές.

 120. mitsos said

  Δεν ξέρω αν το ανασκευάσατε σε κάποιο σχόλιο και δεν το είδα , αλλά …
  Όπως ανέφερε το Associated Press, τα Εμιράτα ανακοίνωσαν πως έχουν αποδεχτεί τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι και την οικογένειά του για «ανθρωπιστικούς λόγους».

 121. Πισμάνης said

  Στή φώτο τής EfSyn μέ τόν διερμηνέα.

  Πόσο γκάου πρέπει νά είσαι γιά νά εμφανίζεσαι στή Καμπούλ μέ βυζαντινά λάβαρα.

 122. Πισμάνης said

  Αναδιατύπωση στό ορθόν!
  Στή φώτο τής EfSyn μέ τόν διερμηνέα.

  Πόσο γκάου πρέπει νά είσαι γιά νά εμφανίζεσαι στή Καμπούλ μέ βυζαντινά λάβαρα.

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν σε γυναίκα παρουσιάστρια ειδήσεων και δημοσιογράφο να εργαστεί, μία ημέρα μετά τον ισχυρισμό τους ότι οι γυναίκες θα είναι ελεύθερες να δουλεύουν.

  …Η Dawran είπε ότι την έδιωξαν παρά το γεγονός ότι φορούσε χιτζάμπ και είχε μαζί της τη σωστή ταυτότητα. Το RTA είναι κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Αφγανιστάν που μεταδίδει εθνικές και διεθνείς ειδήσεις.
  https://www.imerodromos.gr/talimpan-apagoreysan-se-gynaika-dimosiografo-na-synechisei-na-ergazetai/

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε»λπίζω ο 21ος αιώνας να σηματοδοτήσει το τέλος της αυταπάτης της δύναμης των θρησκειών και των ιερατείων τους.»
  Μα δεν είναι αυταπάτη η δύναμη των θρησκειών και των ιερατείων τους. Είναι διαχρονική πραγματικότητα. Κακώς αλλά είναι. Αυτό που θα πρέπει να ευχηθούμε είναι να περιοριστούν οι θρησκείες και τα ιερατεία στο όποιο πνευματικό έργο τους και να πάψουν να επιδιώκουν πολιτικό ρόλο. Εννοείται πως δεν πιστεύω πως θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο οικειοθελώς.

 125. Costas X said

  @ 48. & 56

  Στην Κέρκυρα το είχαμε λύσει από παλιά το πρόβλημα, λέγαμε «το σπαγέτο – τα σπαγέτα», και βρασμένα «η σπαγετάδα». Γράφω «λέγαμε» γιατί τα τελευταία χρόνια ακούω ακλισιές, όπως «του Βίδο».

  Περί Ταλιμπάν και «ταλιμπάν», το μόνο που έχω να πω είναι ότι, παρότι άθεος, ανέχομαι την πίστη και τις ηθικές αξίες του καθενός, αλλά δεν ανέχομαι την επιβολή τους στους άλλους, είτε είναι μπούρκα, είτε κλειτοριδεκτομή, είτε νηπιοβάπτιση.

 126. Χρίστος said

  96 Sarant
  Μήπως η φίλη σας είναι η Λίλη που γράφει και διηγείται ωραία παραμύθια;

 127. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  125 Και «του Λαζαρέτο» έχω δει.

 128. sarant said

  126 Μικρός ο κόσμος, πολύ μικρός!

 129. mitsos said

  @124 Γεια σοτ Γιάννη. Ε ναι υπάρχουν και περιπτώσεις που η ιερή αποστολή επιβάλλεται με την δύναμη των όπλων .
  Αλλά η κύρια δύναμη των ιερατείων πηγάζει από την αυταπάτη της διαμεσολάβησης με την ανώτερη ( Θεία ) δύναμη και την αιώνια ζωή ( μετά θάνατον ) . Και όχι μόνο. Πρώτα πείθουν τον κόσμο ότι είναι ένοχοι για μια σειρά φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα και συμπεριφορές και μετά του πουλάνε άφεση αμαρτιών αν δηλώσουν δούλοι υπάκουοι. Αν όλα αυτά δεν είναι αυταπάτη, τι είναι ;

 130. Χρίστος said

  128 Πράγματι. Στο Νατζιμπουλάχ , το γάτο ,έχει αφιερώσει παραμύθια.

 131. Αγγελος said

  Πισμάνη, τι ακριβώς διόρθωσες από το (121) στο (122); Και υπόψιν, στα μονοσύλλαβα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν βάζουμε τόνο!

 132. ΓιώργοςΜ said

  129 Αυτό είναι σκέτη απάτη και χειρισμός, όχι αυταπάτη.
  Αυταπάτη (μεγάλη) είναι να περιμένω να κερδίσει το πρωτάθλημα ο Πανιώνιος 😛

 133. Avonidas said

  Οσο για τους πληθυντικούς, να θυμίσω πως λέμε μπρόκολι και σπαγγέτι, και άλλους πληθυντικούς τους έχουμε λίγο αλλάξει, π.χ. μακαρόνια, ταλιατέλες.

  Ανώμαλοι πληθυντικοι (αγγλοπρεπείς) :

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  129, 132: Συμφωνώ με τον Γιώργο, Μήτσο. Εξαπάτηση και χειραγώγηση του «ποιμνίου» (τι προσβλητικός όρος!) εκ μέρους των ιερατείων είναι με σκοπό την αύξηση της κοσμικής τους ισχύος και επιρροής. Εκτός αν εννοείς πως πιστεύουν όντως τα μέλη του ιερατείου ότι είναι οι εκπρόσωποι και η φωνή του Θεού, οπότε δεν μιλάμε απλώς για αυταπάτη αλλά για κάτι πολύ πιο ανησυχητικό.

 136. mitsos said

  @132 Γεια σου Γιώργο
  🤔

 137. mitsos said

  @135
  Ναι Γιάννη αυτό εννοώ ( Δηλαδή αυτό κατάλαβα ότι εννοούσε ο Νίτσε στην Γένεση της Ηθικής )

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  137: Και κατά τον Νίτσε και κατά τον Φρόιντ (το πολύ πιο ανησυχητικό που λέγαμε ☺).

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την ώρα που οι Ταλιμπάν ξεχύνονταν στην Καμπούλ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι πετούσε για το Ντουμπάι έχοντας μέσα στο ελικόπτερο 169 εκατ. δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει η Daily Mail.
  …Οι αρχικές πληροφορίες ήταν ότι διέφυγε στο Ουζμπεκιστάν, μετά στο Τατζικιστάν και στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι πήγε στο Ντουμπάι.
  https://tvxs.gr/news/kosmos/afganistan-o-proin-proedros-asraf-gkani-brisketai-sto-ntoympai-%E2%80%93-ebale-sto-elikoptero-16

 140. # 119

  Η αλήθεια είναι πως οι περιορισμένες δεξιότητες προκαλούν ανυπόφορες ζήλειες…

  κάθε μία (ακόμα και συ) θα μπορούσε να γρατζουνίσει ένα βιολί αλλά να παίξει ποδόσφαιρο … δύσκολο, οχι ;

  τραγουδάκι ;

 141. Aghapi D said

  https://www.protagon.gr/epikairotita/to-oneiro-den-kratise-poly-gia-tis-athlitries-tou-afganistan-44342334271

 142. aerosol said

  #140
  Δεν ξέρω αν ειδικά οι γυναίκες έχουν κάποια ιδιαίτερη έφεση στο βιολί που δεν γνωρίζω, αλλά είναι απίστευτα πιο εύκολο να ψευτοπαίξεις ποδόσφαιρο από το να παράξεις ανεκτό ήχο στο βιολί. Οπότε… φυσικά όχι, δεν υπάρχει καν σύγκριση!

 143. Πισμάνης said

  @131
  Άγγελε. Προσπαθούσα να ανεβάσω τη φώτο από το EfSyn αλλά δεν τα κατάφερα. Ίσως τώρα φανώ πιό τυχερός.

 144. Πισμάνης said

  Θα κάνω άλλη μιά προσπάθεια

 145. Πισμάνης said

  Τζίφος! Τα παρατώ.

 146. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  145 και πριν: Δεν υπάρχει λινκ στη σελίδα της ΕφΣυν;

  139 Πάντως για τα τιγκαρισμένα εκατομμύρια δεν υπάρχει αμφιβολία 🙂

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  119: Πράγματι, Λουκρητία, δεν θα μπορούσατε να παίξετε ποδόσφαιρο, γυναίκες πράμα…Περιοριστείτε στο βιολάκι σας…Ουγκ!
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%2593%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25B1%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25BF_%25CF%2580%25CE%25BF%25CE%25B4%25CF%258C%25CF%2583%25CF%2586%25CE%25B1%25CE%25B9%25CF%2581%25CE%25BF&ved=2ahUKEwjf9pHKvbzyAhWlg_0HHRbiAU0QmhMwDHoECAYQAg&usg=AOvVaw3dHl7kdsmUifQCV-awr-jZ

 148. Aghapi D said

  74 Ευχαριστώ

  Εξαιρετικοί και οι σύνδεσμοί σου

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  142: Προφανώς. Είναι κωμική η σύγκριση. Ποδόσφαιρο μπορούν να παίξουν ακόμα και οι ελέφαντες.

 150. Aghapi D said

  118 στη Λουκρητία πήγαινε το σχόλιό μου

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  119: Φυσικά, αν σας το επιτρέπουν οι διάφοροι Ταλιμπάν:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ginekio.com/diethni/fovoyntai-timoria-apo-toys-talimpan-logo-gynaikeioy-podosfairoy-oi-paragontes-tis-omospondias-toy-afganistan/&ved=2ahUKEwiY_ZaswLzyAhU9_rsIHSuoDDEQFnoECCAQAQ&usg=AOvVaw2FPYEkjM1gOixht6MvBMLk&cshid=1629356102428

 152. # 142

  Διαφωνώ. αν εννοείς ποδόσφαιρο το να κλωτσήσεις την μπάλα (στατιστικά η μια στις τρεις κοπέλλες της ηλικίας μου το κατάφερνε εξ ου και η γνωστή κραυγή » με το άλλο πόδι, το πιο μακρύ») σε πληροφορώ πως το ποδόσφαιρο έχει και κεφαλιές (που χαλάνε το μιζανπλί ) τρίπλες, πάσες, προπόνηση και τακτική, κάτι μάλλον πιο δύσκολο από το να παίξεις βιολί με το δάκτυλο που είναι η εναλλακτική του δοξαριού.
  Σήμερα βέβαια βλέπω πιο συχνά στα πιτσιρίκια που παίζουν μπάλα να είναι ανάμεσά τους και καμιά κοπέλα
  Στην Ελλάδα το γυνααικείο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει γιατί ο ΠΑΟΚ μονοπωλεί αήττητος τους τίτλους. Αντίθετα υπάρχει γυναικείο μπάσκετ, βόλλευ, χαντμπολ και γουότερπόλο γιατί έχουν ομάδες γάβρος, βάζελος και χανούμια, το γνωστό ΠΟΚ. Οταν κάνουν ομάδες θα το δειτε και στα κανάλια

 153. loukretia50 said

  Κι εμείς το βιολί μας!

 154. Αγγελος said

  (139) Καλά, πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα ελικόπτερο;

 155. Πέπε said

  Έχουμε εδωπέρα παρακάτω μια αλάνα που μαζεύονται παιδιά της γειτονιάς και παίζουν βιολί. (Ξέρω, εσεις στην Αθήνα έχετε να δείτε τέτοιο πράγμα από το ’50, αλλά εδώ υπάρχουν ακόμα γειτονιές.) Επιβεβαιώνω ότι πιο πολλά κορίτσια θα δεις χωρίς δοξάρι, να παίζουν με το δάχτυλο, παρά αγόρια.

 156. Νέο Kid said

  154. Το ελικόπτερο ήταν η πρώτη διαφυγή.*Μετά έγινε μετάγγιση σε αερόπλανο.

  Όλες οι καλές αποδράσεις με ελικόπτερο γίνονται!
  Βλέπε Σαϊγκόν, Αργεντινή (προεδρικό) , και Παλαιοκώστα

 157. Πέπε said

  149

  Υπάρχουν και πιο εύκολα όργανα. Ντε και καλά βιολί δηλαδή;

 158. Γιώργος said

  (σχόλιο 74)
  Για τη Nadia Anjuman λέτε;

  Δηλητήριο

  Εκείνο το βράδυ…
  οι σκορπιοί συγκεντρωθήκανε κρυφά
  και μια έντον’ είχανε συζήτηση
  που για κάμποση βαστούσε ώρα
  Το θέμα: Να εγχύσουνε δηλητήριο στις επιστήμες! (*)
  Ποιο το κατάλληλο θά ‘τανε δηλητήριο
  Δεν μπορούσανε ν’ αποφασίσουν
  Ξάφνου, απ’ τους συγκεντρωμένους
  ο πιο απ’ όλους αποκρουστικός
  το στόμα του άνοιξε, και με τη γλώσσα του σαν ξίφος είπε:
  «Το βράδυ περνά κι ας μην αργοπορούμε
  Όταν τα θηράματά μας τα μάτια τους κλείσουν
  Σηκωθείτε και ψάξτε για σημείο να κεντρίσετε
  Έχω απ’ τους προγόνους μου κληρονομήσει
  έν’ αρχαίο βάζο δηλητήριο γεμάτο
  Τώρα ο γενναιόδωρος είμ’ εγώ να το κληροδοτήσει …

  Body of knowledge: ο όρος αναφέρεται σε ένα πλήρες λογικά δομημένο σύνολο εννοιών, όρων και δραστηριοτήτων ενός επαγγελματικού τομέα, μιας επιστήμης, κ.λπ.

  Poison

  That night . . .
  the scorpions gathered in secret
  for a fierce exchange
  that went on for some time
  The subject: Injecting poison into bodies of knowledge!
  Choosing that poison
  They could not reach a verdict
  Suddenly, from the group
  the most hideous of them all
  opened his mouth, his tongue like a sword
  and spoke:
  The night is passing—no time for delay
  When our prey close their eyes
  rise and find a point to sting
  I have inherited
  an ancient jar of deadly venom from my ancestors
  Now I am the generous one who will pass it on . . .

  Γεννήθηκε το 1980 και δολοφονήθηκε το 2005 από τον άντρα της, ο οποίος την χτύπησε στο κεφάλι, όταν αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις εντολές του να μην επισκεφθεί μέλη τής οικογένειάς της και φίλες/ους της την τελευταία μέρα τού Ραμαζανιού (κάτι που ήταν έθιμο).

 159. ΓιώργοςΜ said

  155 Τώρα που το λες, θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρός, στην αλάνα που πηγαίναμε για μπάλα, έπρεπε να περιμένουμε να τελειώσουν αυτοί που έπαιζαν βιολί, γιατί ήταν πολύ περισσότεροι και δε μας άφηναν…😛

  (Ήθελα να γράψω ένα σχόλιο σαν το δικό σου, αλλά με πρόλαβες…)

 160. sarant said

  155 Ότι μαζεύονται παιδιά της γειτονιάς δεν είναι περίεργο. Ότι είναι τόσα που παίζουν βιολί, όμως, με εντυπωσιάζει

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη χώρα που οι γυναίκες απαγορεύεται και να γελούν
  https://www.lifo.gr/culture/cinema/sti-hora-poy-oi-gynaikes-apagoreyetai-kai-na-geloyn-i-anneta-papathanasioy-mila-gia

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι εμείς μικροί μαζεύαμε χαρτάκια με διάσημους βιολιστές (Βερατσίνι, Κορέλι, Κρέουτσερ, Παγκανίνι κ.α.) και τα κολλάγαμε σε άλμπουμ. Όποιος το γέμιζε, κέρδιζε μια δερμάτινη μπάλα ή ένα βιολί, ό,τι ήθελε. Εννοείται πως όλοι προτιμούσαμε το βιολί. Αλλά κάναμε πολλή φασαρία παίζοντας και έβγαιναν οι μέγαιρες οι θυρωρίνες και μας τα έσπαγαν…Ενίοτε και στο κεφάλι.

 163. Τους γλωσσοφάγατε τους αφγανούς ποδοσφαιριστές…

  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/diethni/870063_afganistan-diethnis-17hronos-podosfairistis-anamesa-se-aytoys-poy

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  https://dangerousminds.net/comments/it_didnt_always_suck_to_be_a_woman_in_afghanistan


  https://alithinesgynaikes.gr/2018/09/08/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%86%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%84/

 165. Πέπε said

  160

  Κι εγώ περίμενα λύρες, όταν πρωτοήρθα. Και όμως!

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  165 >>Κι εγώ περίμενα λύρες
  Από τα ανατολικά ή από τα δυτικά δα νείναι! 🙂

  «Στα άκρα της Κρήτης, Νομούς Χανίων και Λασιθίου, το βιολί επικρατεί σαν παραδοσιακό μουσικό όργανο»
  (Για τους λιγότερο μυημένους,όχι για σε που τα κατές καλά 🙂
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE
  Πέπε, ο Ξυλούρης ήρθε κι έπαιξε στα μέρη μας σε κάτι εγκαίνια εκκλησίας. Κάπου στις πρώτες τάξεις του δημοτικού ήμουν και θυμάμαι που με παραξένεψε, με ξάφνιασε πολύ η λύρα (δεν είχα ξαναδεί-μεγάλωνα με το βιολάτορα θείο μου στο διπλανό σπίτι). Αρχικά ένιωσα ένα αίσθημα έλξης-απώθησης παρόλο ήταν πιο «ανεντρανιστό», ηχηρό να το πω, το παίξιμό της και ο ίδιος ο Ξυλούρης πολύ γλυκός μες μας τα παιδιά, μας παρακινούσε με το δοξάρι να μπούμε στο χορό. Ήταν πιο νευρικός ο ήχος, ειδικά στις μαντινάδες που είχαμε στ΄αυτιά του Δερμιτζογιάννη και άλλων της εποχής, το «χαμηλό» παραπονιάρικο παίξιμο.
  Βέβαια,εντός ολίγου απογειώθηκε η αγάπη μου για τη λύρα και το ντούρου ντούρου του Στειακού σκοπού σερνόταν-απελπιστικά αργός στα «ξεσηκωμένα» αυτάκια μου 🙂 .
  Εποχή «Ανυφαντούς» .

 167. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Το λουμπάγκο…
  Posted on 18/08/2021 by papoylis

  Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύδωνται μέχρι στιγμής, ο (στάσου μύγδαλα) λεβέντης Ασράφ νοσηλεύεται σε ειδικό κέντρο υγείας στο Άμπου Ντάμπι.

  […]
  https://papoylis.wordpress.com/2021/08/18/%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%bf/

 168. sarant said

  162 🙂

 169. Πέπε said

  Όσοι είναι χοντροί και άγαρμποι, ή πολύ μικροί (που απλώςακολουθάνε τα μεγαλύτερα αδέρφια τους), τους βάζουν να γυρνάνε τις σελίδες στην παρτιτούρα.

 170. Πέπε said

  ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΒΙΟΛΙ

  -Είσαι δειλός! είπε ο Ρούφους.
  -Δειλός εγώ; Κι εσύ είσαι φάλτσος! είπε ο Μαιξάν.
  -Τι είμαι;
  -Φάλτσος!
  -Για ξαναπές το, αν σου βαστάει.
  -Φάλτσος, φάλτσος, φάλτσος, φώναξε ο Μαιξάν.
  Ο Ρούφους ετοιμαζόταν να του δώσει μια καρπαζιά, αλλά εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ο Ζουμιάς.
  -Τι γίνεται εδώ; ρώτησε.
  -Ο Μαιξάν φταίει, κύριε, είπε ο Ανιάν. Λέει ότι ο Ρούφους είναι φάλτσος.
  -Λέει ότι είναι τι; ρώτησε ο Ζουμιάς, γουρλώνοντας τα μάτια.
  -Εσένα ποιος σε ρώτησε, παλιοκαρφί; είπε ο Μαιξάν.
  -Ησυχία! φώναξε ο Ζουμιάς. Δε θέλω ν’ ακούσω τίποτα παραπάνω γι’ αυτή την ιστορία. Στις γραμμές σας γρήγορα, αν δε θέλετε να μπείτε όλοι τιμωρία.
  Ο Ζουμιάς μάς γύρισε την πλάτη και πήγε να χτυπήσει το κουδούνι, ενώ ο Ρούφους ψιθύριζε:
  -Το απόγευμα στην αλάνα θα δούμε ποιος είναι φάλτσος.
  Μπήκαμε στην τάξη. Είχαμε αριθμητική. Το μάθημα κυλούσε ήσυχα, λέγαμε για έναν αγρότη που έχει 10,7 κότες προς τρία φράγκα η δωδεκάδα τα αβγά, όταν ένα χάρτινο μπαλάκι προσγειώθηκε στα πόδια μου. Το άνοιξα και έγραφε: «Το απόγευμα όλοι στην αλάνα με τα βιολιά μας. Δώσ’ το και στους άλλους.» Το ξανάκανα μπαλάκι και το πέταξα στον Κλοταίρ, που δεν το περίμενε γιατί είχε μισοκοιμηθεί πάνω στο τετράδιό του. Ξαφνιασμένος, έκανε κάτι αδέξια κόλπα προσπαθώντας να το αρπάξει στον αέρα, αλλά του έφυγε και έσκυψε να το μαζέψει.
  -Κλοταίρ, μπορείς να επαναλάβεις αυτό που είπα;
  Ο Κλοταίρ χωρίς να τα χάσει σηκώθηκε και πήγε μόνος του στη γωνία τιμωρία.

  Το απόγευμα ρώτησα τη μαμά μου:
  -Μαμά, μπορώ να πάω στην αλάνα να παίξω βιολί με τα παιδιά;
  -Νικόλα, δε μου αρέσει να παίζεις βιολί. Γυρίζεις πάντα με γδαρμένα γόνατα, σχισμένα ρούχα και βουτηγμένος στα χώματα. Όποτε μαζεύεστε με την παρέα σου κάνετε σαν άγριοι. Πόσο καλύτερα θα ήταν αν πήγαινες στο σπίτι του Ανιάν, που είναι καλό και φρόνιμο παιδί, να παίξετε μουσική δωματίου!
  Τότε κι εγώ είπα πως δε μ’ αρέσει ο χαϊδεμένος ο Ανιάν με τη βρωμομουσική δωματίου του, πως αγαπώ τους φίλους μου και το βιολί και δεν είναι δίκαιο να μη μ’ αφήνουν να παίξω, πως δεν καταλαβαίνω τι νόημα είχε που ήρθα δέκατος τέταρτος στο διαγώνισμα ορθογραφίας, και πως άμα είναι έτσι θα φύγω από το σπίτι.
  -Ουφ, Νικόλα, καλά, μην το κάνεις τόσο θέμα. Ας δούμε τι έχει να πει ο μπαμπάς σου.
  -Μπαμπά, είπα πολύ γρήγορα, μπορώ να πάω στην αλάνα να παίξω βιολί με τα παιδιά;
  -Μμμ; είπε ο μπαμπάς πίσω από την εφημερίδα του. Ναι παιδί μου, πολύ καλά.
  -Αυτό είναι το μόνο που βρήκες να πεις στον μικρό; είπε η μαμά.
  -Μα τι έπρεπε να πω δηλαδή! διαμαρτυρήθηκε ο μπαμπάς. Νόμιζα ότι ένας άνθρωπος δικαιούται να διαβάσει μισή ώρα την εφημερίδα του το απόγευμα, όταν δουλεύει από τα άγρια χαράματα σαν σκλάβος για να προσφέρει στην οικογένειά του λίγη μουσική παιδεία.
  -Αχ, η μαμά μου με είχε προειδοποιήσει, αναστέναξε η μαμά.
  -Τι σχέση έχει η μητέρα σου με αυτό το βιολί; φώναξε ο μπαμπάς.
  -Αυτό είναι, βρίσε και τη μαμά μου τώρα! φώναξε η μαμά και έτρεξε στην κουζίνα.

  Πήρα το βιολί μου και έτρεξα στην αλάνα. Δεν ξέρω αν σας έχω ξαναμιλήσει γι’ αυτή την αλάνα. Είναι ένα μεγάλο έρημο οικόπεδο όπου έχει τα πάντα: κονσερβοκούτια, μεγάλες άδειες κούτες, γάτες, ψηλά χόρτα και πέτρες παντού, και το καλύτερο, ένα αληθινό πιάνο! Βέβαια δεν έχει πια χορδές και του λείπουν αρκετά πλήκτρα, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να δίνουμε απίθανα ρεσιτάλ με την παρέα.
  Όταν έφτασα, οι περισσότεροι ήταν ήδη εκεί. Ο Γκοφρουά, που έχει πολύ πλούσιο μπαμπά που του αγοράζει ό,τι θέλει, είχε έρθει ντυμένος με φράκο, λευκό πουκάμισο και παπιγιόν, με μια δερμάτινη θήκη όπου είχε το βιολί του που έλεγε πως ήταν Γκουαρνιέρι. Ο Ρούφους, που έχει μπαμπά αστυνομικό, είχε μία αληθινή σφυρίχτρα με στραγάλι που έγραφε επάνω 440ΗΖ και από την άλλη HOHNER, TROSSINGEN. Ο Κλοταίρ, που δεν είχε προλάβει να διαβάσει καλά το χαρτάκι στο μάθημα, είχε φέρει μια δερμάτινη μπάλα.
  -Κράτα μου λίγο, είπτε ο Αλσέστ, και μου έδωσε το βιολί του για να ξετυλίξει ένα αλουμινόχαρτο όπου είχε το σάντουϊτς με τη μαρμελάδα του. Το βιολί του Αλσέστ κολλούσε ολόκληρο από μαρμελάδα, εκτός από τις χορδές που ήταν βουτυρωμένες και γλιστρούσαν.
  -Λοιπόν άντε, μη χασομεράμε, φώναξε ο Εντ. Ελάτε να κουρδίσουμε. Θα σας δώσω το Λα.
  -Και γιατί να δώσεις εσύ το Λα; ρώτησε ο Γκοφρουά. Εγώ θα δώσω το Λα, άλλωστε είμαι ο μόνος με αυθεντικό βιολί Γκουαρνιέρι.
  -Θα δώσω το Λα γιατί είμαι το πρώτο βιολί, είπε ο Εντ. Συμφωνούμε όλοι ή μήπως κανείς θα ήθελε μια μπουνιά στη μύτη;
  Ο Γκοφρουά δεν μπόρεσε να του απαντήσει, γιατί στο μεταξύ ο Ρούφους είχε τη σφυρίχτρα στο στόμα του και σφύριζε σαν τρελός.
  -Σταμάτα πια μ’ αυτή τη σφυρίχτρα, μας πήρες τ’ αφτιά! φώναξε ο Γκοφρουά.
  -Αυτό είναι το Λα, είπε ο Ρούφους. Κοίτα τι γράφει απάνω στη σφυρίχτρα! Σ’ αυτό θα κουρδίσετε όλοι.
  -Αυτό είναι το Λα; Μη με κάνεις να γελάω, είπε ο Γκοφρουά.
  -Ο μπαμπάς μου αυτό το Λα σφυρίζει και κανείς δε γελάει μαζί του, είπε ο Ρούφους.
  -Θα γελούσαν όλοι αν το σφύριζε στη Λυρική, είπε ο Γκοφρουά.
  Ο Ρούφους τού έδωσε μια δυνατή σπρωξιά. Ο Γκοφρουά παραπάτησε, το βιολί του ‘φυγε από τα χέρια και προσγειώθηκε πάνω στο σάντουϊτς του Αλσέστ.
  -Αυτό παραπάει, είπε ο Αλσέστ.
  -Το βιολί μου! Είναι Στραντιβάριους! φώναξε ο Γκοφρουά. Άρπαξε το δοξάρι του κι άρχισε να το κουνάει σαν ξίφος, πλησιάζοντας με χορευτικά βήματα τον Ρούφους.
  -Φυλάξου απ’ όπου μπορείς, κανάγια! του φώναξε.
  Ο Ρούφους έπιασε κι αυτός το δοξάρι του και άρχισαν να ξιφομαχούν. ο Αλσέστ έτρεχε γύρω τους και κοπανούσε μια τον ένα και μια τον άλλο με τη θήκη του. Δεν έχω ξαναδεί τον Αλσέστ τόσο θυμωμένο. Ο Κλοταίρ έτρεχε κάνοντας πασούλες με την μπάλα μόνος του και φώναζε «τι θα γίνει ρε παιδιά, θα παίξουμε καμιά ώρα;» ο Εντ έριχνε γροθιές στη μύτη όποιου τύχαινε μπροστά του, ενώ ο Μαιξάν είχε μαζέψει από το χώμα τη σφυρίχτρα του Ρούφους και σφύριζε φωνάζοντας «φρρρρ! φρρρρ! φάλτσος, πιάστε τον!»
  Περνούσαμε φανταστικά, όταν άρχισε να ψιχαλίζει. Ο Γκοφρουά μάζεψε ό,τι είχε απομείνει από το βιολί του και το έβαλε στη θήκη.
  -Πάω σπίτι, είπε. Ο μπαμπάς δε θέλει να αφήνω το Στραντιβάριους στη βροχή.
  -Κι εγώ δε θέλω ν’ αργήσω για το δείπνο, είπε ο Αλσέστ.
  Και φύγαμε όλοι.

  Εγώ πάντως όταν μεγαλώσω θα παντρευτώ τη Λουΐζα. Έχει ένα λεγκάτο τρομερό!

 171. aerosol said

  Όσοι δεν τα πολυκαταφέρνουν στη μπάλα το ρίχνουν στην χειρουργική, τουλάχιστον να βγάζουν το ψωμί τους!

 172. loukretia50 said

  Θυμήθηκα μια ταινία που δεν είχε βιολί – αν και το σάουντρακ ήταν πολύ ενδιαφέρον – αλλά κάποιες πανέμορφες εικόνες από τα Ιμαλάια στην πλευρά του Αφγανιστάν.
  Εκεί βρέθηκε ο Σων Πεν, διάσημος φωτογράφος, σε μια προσπάθεια – όνειρο ζωής να αιχμαλωτίσει με την κάμερα ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος λεοπάρδαλης.
  Και συζητάει με τον πρωταγωνιστή που ψάχνει κι εκείνος το δικό του προορισμό, για τη ζωή και τα όμορφα πράγματα , ενώ χαίρονται στιγμές έξω απ΄το χρόνο, σ’αυτή τη μακρινή γωνιά του κόσμου, σαν να μην τη σκιάζει ο πόλεμος και η νύχτα να σημαίνει απλά το τέλος του παιχνιδιού.

  The secret life of Walter Mitty (2013)
  Beautiful things don’t ask for attention

 173. Εγώ σαν μη κρητικός ξέρω δυο-τρία πράματα περί της νήσου, σωστά ή λάθος, σημασία καμιά

  Α. Η Κρήτη αρχίζει από την Δύση και τελειώνει στο Ρέθυμνο
  Β.Στην μουσική της Κρήτης δεν υπήρχε λύρα μέχρι να απαγορεύσει ο Μεταξάς το βιολί
  Γ. Η μουσική της Κρήτης πηγάζει από τα Σφακιά
  Δ. Εκείνοι οι Δωριείς, άγιοι άνθρωποι ήσαντε 🙂 🙂 🙂

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Το γήπεδο είναι γεμάτο από όχλο που αλαλάζει. Στο μέσον του, σαν σε ρωμαϊκή αρένα, μια γυναίκα θαμμένη έτσι που να προεξέχει μόνο το κεφάλι της. Γύρω της οι πέτρες πέφτουν βροχή. Ενας φρικιαστικός θάνατος γιατί κάποιος την κατηγόρησε για μοιχεία. Ενα παράτολμο βίντεο γυρισμένο μέσα από την μπούρκα από γυναίκες της οργάνωσης RAWA (Επαναστατική Ενωση Γυναικών Αφγανιστάν), πίσω στη δεκαετία του 1990, όταν οι Ταλιμπάν έδειχναν το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτό που οι γυναίκες του Αφγανιστάν φωνάζουν σε μια υποκριτικά ανήσυχη διεθνή κοινότητα ότι θα δείξουν ξανά εναντίον τους οι ζηλωτές μισογύνηδες που μόλις επέστρεψαν στην εξουσία.»
  https://www.efsyn.gr/themata/gynaikes-toy-kosmoy/306976_pikro-rekbiem-gia-tis-afganes-poy-xeroyn-kala-ti-tis-perimenei

 175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα – επέτειος του αφανισμού του σήμερα

  «χίλια βιολιά μες στην παλάμη του χεριού μου χωρούνε»

  Κασίντα για το κλάμα

  Έκλεισα το μπαλκόνι μου
  γιατί δε θέλω ν’ ακούω το κλάμα,
  όμως πίσω από τους γκρίζους τοίχους
  τίποτ’ άλλο δεν ακούγεται παρά το κλάμα.

  Λιγοστοί άγγελοι τραγουδούνε,
  λιγοστοί σκύλοι αλυχτούνε,
  χίλια βιολιά μες στην παλάμη του χεριού μου χωρούνε.

  Όμως το κλάμα είν’ ένας σκύλος πελώριος
  όμως το κλάμα είν’ ένας άγγελος πελώριος,
  το κλάμα είν’ ένα πελώριο βιολί,
  τα δάκρυα φιμώνουν τον άνεμο,
  και τίποτ’ άλλο δεν ακούγεται παρά το κλάμα.

  Μετάφραση: Τάκης Βαρβιτσιώτης

 176. Στατιστικά κι αυτά …

  Παίκτες ελληνικών ομάδων που έχουν κάνει φυλακή…

  Οτιτζι (Παναχαϊκή-Ιωνικός )

  Λούπου ( ΠΑΟ )

  Κόκε ( ΟΑΡΗΣ )

  Ραούλ Μπράβο ( ΟΣΦΠ – ΟΑΡΗΣ )

  Σεμέδο ( ΟΣΦΠ )

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Απόγνωση στο Αφγανιστάν
  γονείς, κυρίως μητέρες, οι οποίες θέλοντας να σώσουν τα παιδιά τους, μικρά αλλά και βρέφη, τα δίνουν σε Βρετανούς στρατιώτες για να τα πάρουν μαζί τους.
  https://tvxs.gr/news/kosmos/apognosi-sto-afganistan-miteres-prospathoyn-na-fygadeysoyn-ta-paidia-toys

 178. sarant said

  176 Θύμισέ μου γιατί «ΟΑρης»;

 179. papoylis said

  Νικοκύρη

  Βλέπω έχεις μαζέψει εδώ όλο το ανφάν γκατέ.

  Επί του θέματος :

  Άλλο παράδειγμα φέικ που κυκλοφόρησε ευρύτατα στο Τουήτυ είναι το παρακάτω :

  Υπάρχει και βιδεο με την επακολουθήσασα εκτέλεση. Για κάποιες ώρες το εν λόγω κυκλοφόρησε (προ ημερών) ως εκτέλεση γυναίκας από Ταλιμπάν ΤΩΡΑ….! Πρόκειται για Γεγονός στη Συρία προ ετών. Ο μαυροφορεμένο μουλάς – καδής δίπλα στον εκτελεστή δεν είναι ο σαουδάραψ Μουχαϊσνής όλως περιέργως. Μετά την αποκάλυψη το ανάπτυγμα στίλβοντος εκόπη, όλως αιφνιδίως….

  Να είστε όλοι καλά.

 180. sarant said

  179 Παπούλη, σαν τα χιόνια! Καλώς επανήλθες!

 181. Πέπε said

  173
  Β) Όχι ακριβώς. Από πολύ παλιά υπήρχε και λύρα και βιολί. Βιολί κυρίως στα αστικά κέντρα και, πέραν αυτών, στα δύο άκρα, λύρα κυρίως στα χωριά και κατεξοχήν των κεντρικών περιοχών. Κανένα όργανο ποτέ δεν απαγορεύτηκε, απαγορεύτηκε όμως η ραδιοφωνική μετάδοση κρητικών βιολιών. Όχι από τον Μεταξά, ούτε από άλλον δικτάτορα ή έστω πολιτικό, αλλά από τον Σίμωνα Καρά που ήταν διευθυντής του ΕΙΡ ή κάποιου τμήματός του (ΕΙΡ = η ΕΡΤ πριν έρθει η τηλεόραση).

 182. # 178

  Ως γνωστόν η παλιά ομάδα φέσωσε (δυο φορές) τους πάντες (η τρίτη προσεχώς μετά τις φετεινές μεταγραφές) οπότε άλλαξε όνομα κι έγινε η καινούργια ΠΑΕ ΟΑΡΗΣ επίσημη ονομασία ! Τα κεφαλαία τους μάραναν …

  Επίσης δεν υπάρχει ΠΑΕ ΑΕΚ αλλά ΠΑΕ ΑΕΚ1924, Νέος Πανιώνιος κ.λ.π.

  Εδώ στο Γαλαξίδι- όπου επικρατούν συντριπτικά οι γάβροι- τα περισσότερα μαγαζιά κάθε χρόνο αλλάζουν ονομασία φεσώνοντας εφορίες και λιμενικά ταμεία, είναι και πολυπρόσωπες οι οικογένειακές εταιρείες…

 183. sarant said

  182 Οκ, μερσί!

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  183: Οπότε, Νικοκύρη μου, όπως κατάλαβες, το ποιόν ενός ανθρώπου φαίνεται από την ομάδα που υποστηρίζει…Και μη χειρότερα, να λέμε και μακριά από μας τέτοιο κακό, γιατί μεγαλώνουμε κι εμείς σιγά-σιγά κι ανεπαισθήτως…😉

 185. Voyageur autour de la chambre said

  170
  Και τα προηγούμενα σχόλια για τα βιολιά στην αλάνα ήταν φανταστικά, αλλά εδώ είχαμε απογείωση!

 186. Aghapi D said

  177
  ανατριχίλα

 187. Aghapi D said

  158 Αυτήν
  Φοβερή η ζωή της
  Και να ήταν η μόνη 😦
  Ποιος μετέφρασε;

 188. loukretia50 said

  Αγάπη, δες αυτό σε μεγέθυνση, https://i2.wp.com/azadportfolio.net/wp-content/uploads/2020/12/Nadia-Anjuman-Poison.jpg
  έχει και το πρωτότυπο δίπλα – για τις φίλες σου που γνωρίζουν τη γλώσσα

  ελπίζω να φαίνεται

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  74,158,187

  SHE EXISTS

  There is Nadia Anjuman
  Verses alienated by the hands of a husband
  Professor of Literature
  Without any penalty and judgment.
  https://balminess60.rssing.com/chan-39949865/all_p29.html

 190. sarant said

  185 Ο μικρός Νικόλας είναι αριστούργημα!

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  187 >>Φοβερή η ζωή της (Nadia Anjuman)
  Και να ήταν η μόνη

  Το 2010, η Zαρμίνα, ποιήτρια,15 χρονώ, αυτοπυρπολήθηκε,μια εβδομάδα αφού τη χτύπησαν κι έσκισαν τα τετράδιά της τ΄αδέλφια της (η κουνιάδα της την ρουφιάνεψε όταν την άκουσε να διαβάζει, σε κασετα από τηλεφώνου, τα ποιήματά της στον μυστικό ποιητικό κύκλο Μίρμαν Μπάχερ)
  « Mon corps est une feuille de henné : vert au-dedans, rouge viande au-dehors. »
  Landai = σύντομα αιχμηρά ποιήματα Παστού
  Καθώς έψαχνα το σχετικό λινκ κλπ, μου ήρθε (ξαφνική φλασιά εις μνήμην) να το αποδώσω μάνι μάνι, έστω αδέξια, κάπως σε μαντινάδα
  Φυλλαράκι από χένα
  το γυναίκειο μου το σώμα
  μέσα πράσινο κι απέξω
  κρεατένιο έχει χρώμα
  https://www.rue89strasbourg.com/je-hurle-taps-cri-des-femmes-privees-de-parole-154213

  Η παράσταση Je hurle /Ουρλιάζω*, παίχτηκε φέτος στο φεστιβάλ της Αβινιόν
  https://lebruitduoff.com/2021/07/12/je-hurle-femmes-afghanes-sans-droits-ni-destin/

  * https://www.lasoupecompagnie.com/portfolio/items/je-hurle/

 192. voulagx said

  «Afghans lives matter»
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/307042_afghans-lives-matter

 193. voulagx said

  #170: Εθεωρήθη, εξηλέγχθη, κατεχωρήθη.

 194. sarant said

  192 Όχι Afghan lives ;

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα ποιητικά «ξίφη» των γυναικών του Αφγανιστάν
  https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/306978_ta-poiitika-xifi-ton-gynaikon-toy-afganistan

 196. Alexis said

  #194: Afghans’ lives μήπως; (οι ζωές των Αφγανών)

 197. … Μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, … μπήκαν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν. …

  Οι Αμερικανοί την (σ)καμπουλάρισαν…

 198. sarant said

  196 Δεν λέμε Blacks’ lives πάντως.

 199. Πέπε said

  194

  Πρέπει να ‘ταν κυρίως Αφγανοί και Έλληνες, αλλά με πλακάτ στα αγγλικά. Έφυγαν και μερικά λαθάκια. Είδα κι άλλα στις φτγρ. Βέβαια ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να ‘ναι πιο προσεγμένος.

 200. Pedis said

 201. BLOG_OTI_NANAI said

  164: Είχαμε ξαναπεί ότι αυτές οι εικόνες είναι ΜΟΝΟ πρωτευουσιάνικες. Καλύτερες από το τίποτα, αλλά μην γεννούν ψευδαισθήσεις. Στις επαρχίες η καταπίεση ίσχυε στο ακέραιο και οι μουσουλμάνοι τοπικοί πολέμαρχοι με χίλια ζόρια συγκρατούνταν να μην ξεκινήσουν εμφύλιο με αφορμή τις εικόνες αυτές που τις θεωρούσαν την απόλυτη χυδαιότητα που έπρεπε να τιμωρηθεί.

  ΥΓ
  Να αναρωτηθώ, ως πότε θα γίνονται ανεκτοί σαλτιμπάγκοι, δήθεν δημοσιογράφοι, σαν του LIFO, που χωρίς στέρεο έδαφος ιδεών, κινούνται όπου φυσάει βολικός ιδεολογικός άνεμος; Άνθρωποι που οι ιδέες τους περιστρέφονται σαν το κοκορέτσι και από τη μία τολμούν, να κατηγορούν ως… «ρατσιστές» αυτούς που θεωρούν την μπούρκα ως μια χυδαία εκδήλωση αιώνων αρρωστημένης πατριαρχίας και εξουσίας επάνω στη γυναίκα, και σε πρόσφατο άρθρο, το αρνητικό μήνυμα του τίτλου του άρθρου τους, συνοδεύεται γυναίκες που φορούν μπούρκα, ακριβώς για να επιτείνουν το γεγον΄ς της εξαφανισμένης γυναίκας!

  Ιδού η εμετική σύγκριση άρθρων ασόβαρων σαλτιμπάγκων, χωρίς ίχνος τσίπας…

 202. BLOG_OTI_NANAI said

  200: Ωραίο αυτό για όσους θα μας μιλήσουν πάλι για «ισλαμοφοβίες»…

 203. BLOG_OTI_NANAI said

  201: Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος, αλλά ενώ γράφει ότι είναι άρθρο του 2014, εμένα μου φάνηκε ότι ήταν νέα ανάρτηση. Πιθανόν να είναι αναδημοσίευση με αφορμή τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, διότι σαν υπότιτλο μας λέει ότι είναι άρθρο του… 2014. Δεν έχεις λόγο να βάλεις τέτοιον υπότιτλο παρά μόνο αν είναι αναδημοσίευση.
  Απλώς αυτή η διευκρίνηση που ασφαλώς δεν αλλάζει τίποτα στην ελεεινή τους τακτική…

 204. Γιάννης Κουβάτσος said

  201: Μα στις επαρχίες κυριαρχούσαν οι Ταλιμπάν. Μόνο στην Καμπούλ, που ήταν υπό διεθνή έλεγχο, μπορούσαν να ανασάνουν οθ γυναίκες.

 205. BLOG_OTI_NANAI said

  204: Έτσι ακριβώς.

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  201: Παίρνεις στα σοβαρά μεταμοντέρνες τραλαλά φυλλάδες σαν τη Lifo; Νομίζω πως κανείς δεν το κάνει πια. Για τη μπούρκα και την καταπίεση των γυναικών όπου επικρατεί ο ισλαμικός νόμος, μιλούν και προσφέρουν συγκλονιστικές μαρτυρίες οι ίδιες οι γυναίκες-θύματά του, όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Δεν χρειαζόμαστε τα πειράματα και την αποψάρα ηλίθιων δημοσιογράφων και «διανοουμένων», που σχετικοποιούν τα πάντα από την ασφάλεια της δυτικής χώρας, όπου διαμένουν, αλλά δεν το εκτιμούν. Πρέπει να βρεθούν με κάναν μουλά στο κεφάλι τους και να αναγκαστούν να φορέσουν μπούρκα, πραγματική ή πνευματική, για να ξυπνήσουν.
  Και λέμε συνεχώς για τις γυναίκες, και καλά κάνουμε, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των ισλαμοφασιστών. Και άντρες, όμως, με πνευματικά ενδιαφέροντα, που θέλουν να διαβάζουν και κάτι διαφορετικό από το κοράνι, που τους αρέσουν οι τέχνες, που θέλουν να εκφράζονται ελεύθερα, που απεχθάνονται τον αυταρχισμό και τη βία, κι αυτοί είναι θύματα του ισλαμοφασισμού.

 207. Πέπε said

  206

  Γιάννη, κατά τη γνώμη μου και άντρες που απλώς ζουν σε μια κοινωνία με τόσο ακραία καταπίεση των γυναικών θύματα είναι κι αυτοί. Όχι εξίσου, αλλά για σκέψου το: δεν μπορείς να συναναστραφείς γυναίκες! Ούτε ερωτικά, ούτε κοινωνικά. Δεν είναι κόλαση; Ένα απέραντο καψιμί.

 208. BLOG_OTI_NANAI said

  206: Σαφώς πάρα πολλοί είναι θύματα, γι’ αυτό και τα κύματα προσφύγων, δεν το συζητάμε. Και συμφωνούμε απόλυτα για το LIFO.

  Διότι πρέπει να σταματήσει η ψευδαίσθηση ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι Ισλάμ. Είναι κανονικότατο Ισλάμ όπως και στη Σαουδική Αραβία. Δηλαδή, το πρόβλημα με την ιδεολογική χρήση του όρου ισλαμοφοβία έχει διαψευστεί από το γεγονός ότι το Ισλάμ, το νόμιμο Ισλάμ, μπορεί να έχει νόμιμες ερμηνείες «μετριοπαθείς», αλλά και «ακραίες», όμως το «μετριοπαθείς» και το «ακραίες» είναι ορολογία καθαρά υποκειμενική. Οι ερμηνείες αυτές εξακολουθούν να είναι ισλαμικός νόμος, εξακολουθούν να είναι Σαρία. Δεν αποτελούν «αιρέσεις» ή κάτι «εκτός Ισλάμ» ή εκτός Σαρία.

  Ένα Ισλάμ λοιπόν, που νομιμοποιείται να ερμηνεύεται από τις πιο μετριοπαθείς στάσεις μέχρι την ταλιμπανική ή σαουδαραβική, αποτελεί μια μόνιμη, εν δυνάμη κοινωνική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με την ερμηνευτική τάση που θα επικρατήσει για τους οποιουσδήποτε λόγους.

  Αυτό αποκρύπτουν οι επικίνδυνοι «προοδευτικοί» για τους οποίους μιλάμε. Οι Αφγανές γυναίκες στις συνεντεύξεις τους δεν θεωρούν τους Ταλιμπάν «αιρετικούς» του Ισλάμ. Δεν τους θεωρούν «μή μουσουλμάνους». Δεν τους θεωρούν εκτός Ισλάμ. Δεν θεωρούν ότι αυτά που εφαρμόζουν «δεν είναι Σαρία». Επισημαίνουν ότι τα λόγια και οι υποσχέσεις τους είναι προβληματικά διότι οι λέξεις κοινές και όροι που όλοι χρησιμοποιούν, επιδέχονται διάφορες ερμηνείες και οι Ταλιμπάν εκφράζουν μια «ακραία» (κατά την άποψη των γυναικών) ερμηνεία της «Σαρία» και όχι κάτι εκτός Σαρία. Γι’ αυτό οι γυναίκες λένε, θέλουμε να μας ερμηνεύσουν ακριβώς τι εννοούν και αυτά να συνοδευτούν από πράξεις που να δείχνουν τι ακριβώς εννοούν.

 209. Γιάννης Κουβάτσος said

  208: Θα παρομοίαζα το καθεστώς των Ταλιμπάν με την εποχή της «πολιτιστικής επανάστασης» στη μαοϊκή Κίνα. Ο ταλιμπανικός ισλαμισμός είναι ακραία έκφανση του ισλάμ, όπως και η προαναφερθείσα εποχή ήταν ακραία έκφανση του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού. Έχει και ο τρόμος τις εποχές και τις διακυμάνσεις του.
  207: Ή κάτι κολλέγια υπό τη διεύθυνση της κσθολικής εκκλησίας, σαν κι αυτά που βλέπουμε σε ταινίες.

 210. BLOG_OTI_NANAI said

  Γυναικείος τσαμπουκάς με τα όλα του από μικρά κορίτσια… Ένα μάθημα για τους ΚΕΕΡΦΑ που χειροκροτάνε τα μπουρκίνια… Ελπίζω το βίντεο να πάει στον χρόνο που πρέπει:

 211. BLOG_OTI_NANAI said

  210: Δυστυχώς δεν πάει μόνο του. Τα απίστευτα κοριτσάκια είναι στο 9:30 περίπου

 212. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η σιωπή της μπούρκας…
  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/307295_i-siopi-tis-mpoyrkas

 213. Μόλις διάβασα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο από ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά την περιοχή και την ιστορία της.
  https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE/7603-%CE%B1%CF%86%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82

  Βάζω και το πρωτότυπο επειδή η μετάφραση έχει κάποια μικροπροβλήματα, όπως ότι μεταφράζει Χάζαρους τους Χαζάρα: https://annebonnypirate.org/2021/08/17/afghanistan-the-end-of-the-occupation/

  Αξίζει να διαβαστεί από όποιον θέλει να καταλάβει τι συνέβη τα τελευταία είκοσι ή και σαράντα τελευταία χρόνια σ’ αυτή τη χώρα.

 214. Νέο Kid said

  212. Πολύ καλό όντως, Δύτη! και αναλυτικό και μπαίνει στην ουσία και τα γενεσιουργά αίτια με οικονομική και κοινωνική οπτική , μακριά από βαθυσπούδαστες «γεωπολιτικές» φαντασιώσεις και αναλύσεις …ούρων που μας έχουν κατακλύσει ( Καλά, ειδικά σε ελληνόφωνα κανάλια το τι μαλακία και παραλογισμό έχω ακούσει από «αναλυτές», δεν περιγράφεται!)

 215. Νέο Kid said

  213. 214. Ένα πράγμα που ήθελα να πω κάποια στιγμή και βρίσκω τώρα με αφορμή το λινκ του Δύτη την ευκαιρία είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται προσεχτικά απόψεις ανθρώπων που ΕΖΗΣΑΝ καιρό σ αυτά τα μέρη και γενικότερα στη Μέση και εγγύς Ανατολή .
  Μιλάω και από κάποια προσωπική πείρα. Η εικόνα και οι «ιδέες» και η αντίληψη μας για τα τοπικά ήθη που έχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι όταν πάμε «παρθένοι» σ αυτά τα μέρη ( με ό,τι μας έχει αποτυπωθεί από ειδήσεις και «αναλύσεις» ανθρώπων που έχουν μελετήσει τις καταστάσεις εκεί μόνο σε βιβλία και σεμινάρια …) 9 στις 10 περιπτώσεις απέχουν τόσο πολύ από την πραγματικότητα …

 216. Νέο Kid said

  215. Αυτό βέβαια το είδα στην πράξη στη Λιβύη. Αν κάποιος «μάθει» για τη Λιβυη από τα ελληνικά και τα πιο πολλά διεθνή ΜΜΕ θα πάει εκεί και θα περιμένει έναν εμφύλιο μεταξύ Χαφταρικών και «Τουρκόφιλων» . Ουδέν αναληθέστερο! Ίσως κάποια στιγμή αναλύσω τι συμβαίνει στη Λιβύη.

 217. Και ήθελα να στο πω να γράψεις για τη Λιβύη!

 218. sarant said

  217 Να προτρέψω κι εγώ λοιπόν τον Νεοκίντ να γράψει για τη Λιβύη!

 219. loukretia50 said

  217 218. Μα επιβάλλεται να το κάνει, πριν βρεθεί στην άλλη άκρη του κοσμου για να υλοποιήσει τρελό πρότζεκτ.
  Αν γίνουν αχταρμάς οι πολλές εμπειρίες θα βαριέται!
  Και χρωστάει ακόμα το Χρονικό εν Αραπία !

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να γράψεις, Κιντ. Δε μου λες, τον ξέρουν τον Panathinaikos εκεί;☺

 221. Νέο Kid said

  220. Μπα! Μόνο τη Γιουβέντους ξέρουν λόγω υιού Καντάφι. ( Λέξη ψιλό έως χοντροταμπού στη Λιβύη. Όταν μιλάμε γιουναναίικα μεταξύ μας και είναι Λίβυοι παρόντες , είτε δεν αναφερόμαστε καθόλου σ αυτόν ή αν πρέπει χρησιμοποιούμε το «ο μακαρίτης» ή «ο μεγάλος» …)

 222. ΓιώργοςΜ said

  221 Χαχα, μου θύμισες τα φοιτητικά χρόνια που ο διευθυντής σπουδών λεγόταν Sharp και οι Έλληνες μεταξύ μας λέγαμε «Κοφτερός» όταν τον κουτσομπολεύαμε 😛

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: