Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Απολιγνιτοποίηση, μια καινούργια λέξη

Posted by sarant στο 25 Αυγούστου, 2021


Όχι και πολύ καινούργια βέβαια, αφού η απολιγνιτοποίηση αποτελεί δεδηλωμένη επιλογή της σημερινής κυβέρνησης ήδη από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια. Τότε, εννοώ το 2019, ασφαλώς ήταν νεολογισμός, και μάλιστα, για να παινέψουμε και λίγο τα γένια μας, σε ένα μεζεδοάρθρο του Σεπτεμβρίου 2019 είχα γράψει:

Για λέξη της χρονιάς δεν ξέρω αν θα προκριθεί, πάντως νεολογισμός είναι. Εννοώ την «απολιγνιτοποίηση» που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, δηλαδή την κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έως το 2028.

Μπορεί να συζητησουμε στο μέλλον και επί της ουσίας τη σημαντική αυτή απόφαση, αλλά προς το παρόν καταγράφω τον νεολογισμό.

(Για την ιστορία, στην ψηφοφορία για τη Λέξη του 2019 η απολιγνιτοποίηση κατατάχτηκε στην 28η θέση ανάμεσα σε 42 υποψήφιες).

Λίγες μέρες αργότερα, ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία κατέγραψε τον νεολογισμό και σημείωσε: Για την ακρίβεια, είναι λέξη του Σεπτέμβρη του 2019 (με ελάχιστα ευρήματα από Αύγουστο) και αφορά τη μείωση και τελικώς τον τερματισμό της εξάρτησης της χώρας από τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Και συνέχισε: Έχουμε λέξη στα αγγλικά; Ή θα πρέπει να πούμε περιφραστικά: ending dependence on lignite ή ending lignite dependence; Η αγγλική λέξη delignification σημαίνει «removal of lignin from woody tissue (as by natural enzymatic or industrial chemical processes)». Λέξεις delignitification ή delignitization δεν υπάρχουν.

Στη συζήτηση εκείνη προτάθηκε, προκειμένου για τον αγγλικό όρο, το ευρύτερο decarbonization, που βέβαια αφορά την απαλλαγή από κάθε είδος άνθρακα, όχι ειδικά από τον λιγνίτη.

Η λέξη λιγνίτης είναι δάνειο από το γαλλικό lignite, που έχει πλαστεί με βάση το λατινικό lignum = ξύλο, επειδή αυτό το είδος άνθρακα, που είναι κατώτερης θερμικής αξίας, προέρχεται από εξανθράκωση φυτικών οργανισμών. Λέμε ότι έχουμε οπτικό δάνειο, διότι η γαλλική λέξη προφέρεται (περίπου) λινίτ.

Από την ίδια ρίζα με τον λιγνίτη έχουμε και τη λιγνίνη, ένα οργανικό πολυμερές που ξεχωρίζει το ξύλο από τις αλλες κυτταρικές ουσίες. Ο όρος delignification, που τον αναφέραμε παραπάνω, αφορά ακριβώς την απομάκρυνση της λιγνίνης από τον ξυλώδη ιστό.

Η απολιγνιτοποίηση, πάλι, ίσως ξενίζει ως σχηματισμός, διότι ο όρος που δηλώνει απαλλαγή από κάτι δεν είναι ανάγκη να σχηματίζεται με το τέρμα -ποίηση. Λέμε, ας πούμε, αποτρίχωση και απεντόμωση, για την απαλλαγή από τις τρίχες και τα έντομα, όχι αποτριχοποίηση ή απεντομοποίηση.

Κατ’ αναλογία λοιπόν, θα περιμέναμε «απολιγνίτωση»; Θα έλεγα ότι η απολιγνιτοποίηση προϋποθέτει τη λιγνιτοποίηση (όπως η αποαποικιοποίηση την αποικιοποίηση). Βέβαια, αν σκεφτούμε ότι η ελληνική παραγωγή ενέργειας είναι «λιγνιτοποιημένη», ο όρος δικαιολογείται.

Αυτά είναι τα λεξιλογικά της απολιγνιτοποίησης.

Στις αρχές του μήνα, σε ένα άρθρο για την πράσινη μετάβαση, είχαμε συζητήσει και για την απολιγνιτοποίηση, όχι πλέον ως λέξη αλλά ως πολιτική επιλογή, και είχα γράψει:

Και τις μέρες αυτές της μεγάλης ζήτησης είχαμε και μιαν άλλη εξέλιξη: για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος «ανακλήθηκε από την εφεδρεία» η 3η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης, που ειχε τεθεί εκτός συστήματος από τον Μάρτιο, και τέθηκε ξανά σε λειτουργία -παρά το ότι η «απολιγνιτοποίηση» (μια λέξη που περιέργως δεν τη βάλαμε πέρυσι στην ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, αλλά την κρατάμε για φέτος) αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του υπουργού Κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης.

Κακός και ψυχρός και ρυπαντικός ο λιγνίτης, αλλά είναι εθνικό καύσιμο και είναι και μια αξιόπιστη εφεδρεία. Βλέπω με ενδιαφέρον ότι ακόμα και σε άκρως φιλοκυβερνητικά μέσα αρχίζουν να διατυπώνονται ενδοιασμοί μήπως «βιαστήκαμε με την απολιγνιτοποίηση«, παράλληλα με κριτική κατά της κυβέρνησης ότι απέφυγε να ενημερώσει τους πολίτες ότι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης θα είναι μεσοπρόθεσμα υψηλό και να ζητήσει τη συναίνεσή τους.

Κατά σύμπτωση, προχτές στην ΕφΣυν διάβασα άρθρο στο οποίο η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ διατυπώνει κριτική για την «πρόωρη απολιγνιτοποίηση». Βέβαια, κάπως όψιμα έρχεται η κριτική του ΤΕΕ, θα έλεγα, αφού η απολιγνιτοποίηση είναι διακηρυγμένη πολιτική εδώ και δυο χρόνια.

Και το ΤΕΕ επικρίνει την έλλειψη σχεδιασμού και διαλόγου με τις θιγόμενες περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) και κάνει καίριες επισημάνσεις όπως ότι «Με την πρόωρη απολιγνιτοποίηση, η θερμική παραγωγή, δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειας βάσης …. θα είναι εκτεθειμένο στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και στα γεωπολιτικά δεδομένα».

Επίσης, το ΤΕΕ δεν συμφωνεί με την πλήρη απαλλαγή από τον λιγνίτη, αφού προτείνει: Επιβάλλεται η εξάντληση των περιθωρίων αξιοποίησης του εγχώριου πόρου, του λιγνίτη, με μελέτη και λήψη μέτρων (όπως αν χρειασθεί κατακράτηση του C02), για παραγωγή από τις πλέον σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, με ανταγωνιστικό κόστος και σε κατάλληλη ποσότητα, για την τήρηση των περιβαλλοντικών στόχων. Για λόγους διασφάλισης της ηλεκτρικής επάρκειας αλλά και ως στρατηγική εφεδρεία, προτείνεται ένα ποσοστό συμμετοχής λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της τάξης 10-12%, για τα επόμενα χρόνια.

Δεν ξέρω αν είναι εφικτό, ούτε αν είναι σωστό, να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση και να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας -ίσως μου πείτε στα σχόλιά σας. Ξέρω όμως ότι άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που χρησιμοποιούν λιγνίτη για τις ενεργειακές τους ανάγκες δεν έδειξαν την ίδια σπουδή με την ελληνική κυβέρνηση. Η πλούσια Γερμανία σκοπεύει να διατηρήσει τον λιγνίτη έως το 2038, ενώ φέτος η Πολωνία αψήφησε απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που διέταζε το κλείσιμο μιας σημαντικής λιγνιτικής μονάδας. Εμείς, αντιθέτως, βιαστήκαμε -ίσως επειδή ο λιγνίτης έχει γίνει πολύ ακριβός.

Κι έτσι μπήκε στο λεξιλόγιό μας η απολιγνιτοποίηση…

127 Σχόλια προς “Απολιγνιτοποίηση, μια καινούργια λέξη”

 1. Αγγελος said

  «Ο λιγνίτης έχει γίνει πολύ ακριβός»; Γιατί, ποιος τον αγοράζει; Αφού είναι εγχώριος! Εξάγουμε μήπως; Ή κοστίζει πολύ η εξόρυξή του;

 2. Αγγελος said

  Ξέχασα να πω καλημέρα 🙂

 3. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Μα πώς θα κυκλοφορήσει το χρήμα αν δεν αντικαταστήσουμε τις χαμηλής τεχνολογίας μονάδες (που τις φτιάχνουμε και τις δουλεύουμε μόνοι μας) με εξωτικές (φωτοβολταϊκά, ανεμογενήτριες) που απαιτούν υψηλή τεχνολογία, σπάνιες γαίες και γι’ αυτό τις εισάγουμε;
  Κι οι φίλοι μας οι Γερμανοί κλέφτες θα γίνουν; Πού θα πουλήσουν κι αυτοί; Δε φτάνει που μας δίνουν λεφτά για να αναβαθμιστούμε ενεργειακά από την €€, θέλουμε να τα κρατήσουμε κιόλας!
  Αχάριστοι που είμαστε…

 4. Νέο Kid said

  Δεν στέκει η πρόταση decarbonization . Στα αγγλικά το πρόθεμα de- …tion σημαίνει υποχρεωτικά την αφαίρεση της ουσίας με κατά βάση χημικό/ επιστημονικό τρόπο μέθοδο.
  Με το decarbonization κάποιος θα καταλάβει ας πούμε την αφαίρεση ανθρακικού από το sparkling water για να γίνει μη ανθρακούχο , still.

 5. nikiplos said

  Καλημέρα… Για το λιγνίτη, τελείως τυχαία είχα μια συζήτηση με κατοίκους της Μεγαλόπολης (κίνηση των κατοίκων που δεν εναντιώνεται στην επένδυση Μπόμπολα απευθείας αλλά βάζει ισχυρό σκεπτικισμό για μερικά ζητήματα). Από τη συζήτηση αυτή μου μετέφεραν δύο ανησυχίες τους.

  1. Η σπουδή του ιδιώτη για εξαγορά-χρήση των εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό μη την Κεράτεια τότε αντίστοιχη κίνησή του, τους βάζουν σε ανησυχία μήπως και χρησιμοποιηθεί μέρος των εγκαταστάσεων για καύση σκουπιδιών. Δεν το θεωρούν κακό καταρχήν, έχουν όμως μια δυσπιστία στο κατά πόσον αφενός ο ιδιώτης θα διασφαλίσει την υγειονομική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής, και στο κατά πόσο το ελλαδικό κράτος θα προβαίνει σε ελέγχους για αυτό.

  2. Οι ιδιώτες καίνε προς ώρας φυσικό αέριο ή LPG. Τους συμφέρει αρκετά η επιλογή, οπότε η απολιγνιτοποίηση δεν συνεπάγεται αντικατάσταση με κάποια πράσινη τεχνολογία αλλά απλά εξορεία του εγχώριου λιγνίτη και υποταγή σε άλλα εισαγόμενα στρατηγικά καύσιμα…

  Κι ένα δικό μου επίσης σχόλιο αναστοχασμού. Εντάξει έχει αγοράσει ή Nokia το γραφένιο και επίκειται πληθώρα τεχνολογικών εφαρμογών του, που επισύρει ένα γιγάντιο οικονομοτεχνολογικό αποτύπωμα. Μήπως η σπουδή των χωρών για απολιγνιτοποίηση κρύβει πίσω της, μια νέα χρήση το λιγνίτη και των υπολοίπων υλικών χαμηλόβαθμου άνθρακα για μαζική παραγωγή γραφένιου? Δεν γνωρίζω. Σκέψεις κάνω…
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359029415000795
  Αν ισχύει κάτι τέτοιο, για άλλη μια φορά, θα δώσουμε μπιρ παρά, μεγάλα κοιτάσματα απαξιώνοντάς τα πρώτα, για να έρθουν οι τυρέμποροι «επενδυτές» που απλά θα τα κόβουν και θα τα δίνουν επίσης μπιρ παρά σε εκείνους που θα έχουν την τεχνογνωσία για αξιοποίηση των υλικών…
  Και βέβαια κάτι τέτοιο απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο αποκατάστασης της φύσης και του χώρου, όπου εδώ και 40 χρόνια έγιναν οι εξορύξεις…

 6. Καλό. Καλημέρα. Απολιγνιτωμένη βέβαια.

 7. ΘΝΣ said

  Η λεξη απολιγνιτοποιηση ειναι συγγενης της αποβιομηχανοποιησης.
  Η απαξιωση του δευτερογενους τομεα της οικονομιας σε συνδυασμο με την υποβαθμιση του πρωτογενους, οδηγουν αναποφευκτα σε ενισχυση του τριτογενους τομεα των υπηρεσιων και προωθουν τη νεα ατμομηχανη της ελληνικης οικονομιας, τον δανεισμο.

 8. LandS said

  1.

  Από την Αγγλική Βίκι για τον λιγνίτη:
  The combustion of lignite produces less heat for the amount of carbon dioxide and sulfur released than other ranks of coal. As a result, environmental advocates have characterized lignite as the most harmful coal to human health

  Πανάκριβος είναι.

 9. LandS said

  3
  Καμία σχέση όμως…

 10. Τάσος said

  Η λέξη απολιγνιτοποίηση έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στο πλαίσιο συζητήσεων μεταξύ εμπειρογνωμώνων του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας για τουλάχιστον μία δεκαετία. Δεν μπορώ να παραπέμψω σε κάποια συγκεκριμένη γραπτή αναφορά, αλλά έχω συμμετάσχει σε συζητήσεις που αφορούσαν το τότε μελλοντικό ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας και η απολιγνιτοποίηση ήταν μία από τις βασικές κατευθύνσεις που συζητούνταν.

 11. Πουλ-πουλ said

  Αυτή η «απολιγνιτοποίηση» μου φέρνει συνειρμικά μια παλιά λέξη, που κάποτε ήταν στα χείλη όλων και τώρα πια έχει χαθεί, την «αποχουντοποίηση», για όποιον την θυμάται.

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Ειναι ακριβός, νομίζω, επειδή πληρώνουμε για τα δικαιώματα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλεί. Ας πει όποιος ξέρει.

  10 Χαίρε Τάσο!

 13. LandS said

  4
  Καλά, μηχανικός άνθρωπος και πας να εξηγήσεις αν στέκει ή όχι γραμματικά; Ωραία, ας βρούμε μια περισσότερο σωστή και ακριβή συνάμα λέξη για τη «μείωση των λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος»

 14. Babis said

  «… αλλά είναι εθνικό καύσιμο και είναι και μια αξιόπιστη εφεδρεία.»

  Εφεδρεία δεν σημαίνει ότι το αφήνουμε στην άκρη για μια ώρα ανάγκης; Αν τον κάψουμε τώρα, δεν θα έχουμε στο μελλόν.

  Αυτά χωρίς να παίρνω θέση στην συγκεκριμένη πολιτική, γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι προηγήθηκε κάποια μελέτη με γνώμονα το έθνικό συμφέρον και όχι κάποιων άλλων.
  Από την άλλη και η εταιρείες μέρος του έθνους είναι.

 15. Τάσος said

  Καλημέρα Νίκο!

 16. Οι λέξεις σε -ποίηση, τα τελευταία χρόνια, έρχονται ευκολότερα στην κουβέντα (ακόμα και ως νεολογικές δημιουργίες από τον μέσο μη λόγιο ομιλητή) σε σχέση με τις λέξεις σε -ώση. Εκτίμησή μου.

 17. ΓιώργοςΜ said

  4,13 Το decarbonisation αναφέρεται στον άνθρακα ή στο διοξείδιο άραγε;
  Σίγουρα δεν αναφέρεται όμως στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

  Για την ταμπακιέρα, είμαι επίσης περίεργος αν η χρήση λιγνίτη με μέριμνα τέτοια που να δεσμεύει τα αέρια που μας ενοχλούν επισύρει το ίδιο «πρόστιμο», ή αν είναι οικονομικά ασύμφορη μια τέτοια τεχνική λύση.

 18. Alexis said

  #7: «Αποβιομηχάνιση» δεν είναι πιο απλό και πιο ακριβές;

 19. leonicos said

  Δεν ξέρω αν έχουμε το δικαίωμα ν’ αποκαλούμε ‘νεολογισμό’ ένα λέξημα που αποτελείται από κοινά στοιχεία της γλώσσας χωρίς κανένα σημασιολογικό ενδιαφέρον.

  Τότε γράφω κι εγώ αποσκουπιδοποίηση, αποσωβρακοποίηση, απομπουκαλοποίηση και σχηματίζω νεολογισμούς που θα βρουν κάποια χρήση.

  Μου θυμίζει τον Μάτσα του 1978, τροτσκιστη, που σε κάθε του λέξη έβαζε μπροστά στο χούντα-. χουντεκλογες, χουντοκόμματα, χουντοβουλευτές κοκ. Αυτά γιατί δεν θεωρήθηκαν νεολογισμοί

  Όσο για την απολιγνιτοποίηση. Πρόκειται για φιάσκο.
  Για παράδειγμα, τα έβαλαν με τις σακούλες των σούπερ-μάρκετ, και από τότε που τις πουλάνε οι σακούλες πολλαπλασιάστηκαν. Τα αυτοδιασπώμενα πλαστικά αυτοδιασπώνται λειτουργικά, ως σακουλες, αλλά όχι ως πλαστικά, και συνεχίζουν να ρυπαίνουν εξισου. Κι ενώ τα πλαστικά δίνουν και παίρνουν, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, δοχεία φαγητού, περιτυλίγματα μέχρι ταχύπλοα, τα βάλανε με τα καλαμάκια και τις σπατουλίτσες του παγωτού, και τα έκαναν ξύλινα ή χάρτινα. Κωμωδία και γελοιότητα.

  Απλώς γίναμε πολλοί και τα θέλουμε όλα. Ο πλανήτης θα τα φτύσει, θα πεθάνουμε οι μισοί, και τότε μόνο θ’ αποκατασταθεί. Απλή λογική.

 20. LandS said

  17
  Αναφέρεται στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας.
  Το «ισοδύναμο άνθρακα» της μιας διαδικασίας σε σχέση με μια άλλη μετριέται σε τόνους διοξειδίου.
  Είναι οι εκπομπές των αερίων που παράγει η καύση του άνθρακα που μας ενδιαφέρουν και από αυτές μόνο όσες οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα μπορούμε να μειώσουμε.

 21. leonicos said

  Διορθώστε με κατα το 16, Δημοσιόχωρος

 22. Πουλ-πουλ said

  17. Ακόμη και να ήταν δυνατόν να κατακρατηθούν τα επιβλαβή αέρια της καύσης του λιγνίτη, τα πελώρια βουνά της τέφρας, που παράγονται, αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και απαιτούν ειδική διαχείριση.

 23. LandS said

  19
  Άλλο η παραγωγή ενέργειας με λιγότερο διοξείδιο και άλλο οι σακούλες στα ΣΜ. Έχουν να κάνουν και αυτές με το αποτύπωμα άνθρακα βέβαια (φτιάχνονται από παράγωγα πετρελαίου), αλλά το μεγάλο κακό τους είναι ότι παραμένουν σχεδόν ατόφιες και υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Όσο για τις βιοδιασπώμενες, δεν ξέρω τι εκπέμπει το ρυζάκι για να γίνει σακούλα αλλά δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέσο για να πετάμε τα αποφάγια κλπ στους κάδους για κομποστοποίηση (έχουμε ασχοληθεί με τη κομπόστ ή κόμποστ ή κομπόστα που δεν τρώγεται Νικοκύρη; )

 24. Τάσος κ said

  Τα …… παλιά καλά χρόνια, που λειτουργούσαν ακόμη και τα ορυχεία της Μεγαλόπολης με λιγνίτη που τα περιεχόμενα αδρανή συστατικά μπορεί να ξεπερνούσαν το 50%, στα ορυχεία κυρίως της βόρειας Ελλάδας, ο λόγος εκμετάλλευσης, δηλαδή το πηλίκο του εξορυσσόμενου υλικού σε κυβικά μέτρα προς τα κυβικά μέτρα του περιεχόμενου λιγνίτη ήταν πολύ μικρός. Αυτό σημαίνει ότι για να εξορύξεις ένα κμ λιγνίτη χρειαζόταν να εξορύξεις μικρή ποσότητα, άρα χαμηλό “πραγματικό κόστος”.

  Στη συνέχεια, και με την έλευση του ΦΑ, μπήκε η ιδέα του κόστους αντικατάστασης. Δηλαδή, ο λιγνίτης είναι ένας εγχώριος φυσικός πόρος που μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε όποτε θέλουμε και μάλιστα ίσως δεν έχουμε το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει η δική μας γενιά και να το στερήσει από τις μελλοντικές. Γιαυτό το πρέπον είναι να τον κοστολογήσουμε με βάση τα ανταγωνιστικά με αυτό καύσιμα, όπως το ΦΑ, ανεξάρτητα του πόσο κοστίζει να τον εξορύξεις. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της τιμής. Θυμάμαι ότι επενδυτικό σχέδιο για παραγωγή αμμωνίας (πρώτη ύλη για λιπάσματα) της δεκαετίας του 1980 ναυάγησε λόγω της παραπάνω λογικής για να στραφεί στη χρήση ΦΑ ως πρώτη ύλη.

  Τέλος μπήκε και το κόστος των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η σούπα έδεσε.

 25. Χρίστος said

  Καλημέρα σε όλους.

  4, 13. Νομίζω πως γίνεται κάποιο μπέρδεμα με τις ονομασίες.

  carbon=άνθρακας(το χημικό στοιχείο)

  coal= γαιάνθρακας (το ορυκτό. Και ο λιγνίτης τέτοιος είναι)

  Στα ιταλικά είναι ακόμα πιο εύκολο το μπέρδεμα:

  carbonio= άνθρακας (το χημικό στοιχείο)

  carbone = γαιάνθρακας

  Μικροπράγματα. Και ο Τσίπρας μπέρδεψε τους υδρογονάνθρακες με τους υδατάνθρακες.

 26. sarant said

  24-25 Tα είχε κρατησει η μαρμάγκα

  23 Για καμιά κομπόστα δεν έχουμε γράψει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

 27. ΓιώργοςΜ said

  20 Το Meriam-Webster δίνει «to remove carbon from», με πρώτη ανεύρεση το 1825. Υποθέτω πως η χρήση της λέξης σαν μονολεκτική απόδοση της έννοιας «μείωση του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα» είναι σχετικά πρόσφατη, και η κριτική που κάνει ο Κιντ στο 4 εύλογη. Το ότι έχει γίνει αργκό της πιάτσας δεκτό, αλλά όπως και η απολιγνίτωση/απολιγνιτοποίηση/ξελιγνίτωμα 😛 σηκώνει κριτική, δεν είναι θέσφατο.
  Εξακολουθώ να μη γνωρίζω τι γίνεται αν με κάποια μέθοδο δεσμεύεται το διοξείδιο, αν εξακολουθούμε να πληρώνουμε δηλαδή τα κερατιάτικα λόγω της ποσότητας του άνθρακα που καίγεται, είτε διαφεύγει στην ατμόσφαιρα είτε όχι.

 28. Κιγκέρι said

  «ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ» – νομίζω ακόμα υπάρχουν οι ταμπέλες!

 29. ΓιώργοςΜ said

  Για το θέμα των πλαστικών να προσθέσω πως τα μιας χρήσης πιάτα, πηρούνια κλπ είναι να καταργηθούν μέχρι το 2022. Νομίζω σταμάτησε ήδη η παραγωγή τους και τα μαγαζιά ξεστοκάρουν.
  Ασυζητητί η εφαρμογή (όσο εφαρμόζεται) του μέτρου για τις πλαστικές σακούλες μειώνει τα πλαστικά που καταλήγουν στα σκουπίδια, αλλά τα έχουμε πει στο σχετικό άρθρο, να μην επανερχόμαστε.

 30. Babis said

  27
  Αν δεν κάνω λάθος το διοξείδιο που συλλέγεται για μακροχρόνια αποθήκευση δεν μετράει.
  Επίσης νομίζω ότι όταν δεντροφυτεύεις μια περιοχή τότε αφαιρείται ένα ισοδυναμο ποσό εκπομπών.

 31. ΓιώργοςΜ said

  28 Υπήρχαν και στη… Δάφνη (της Αθήνας) τέτοιες ταμπέλες. Είχα τόσο γελάσει όταν τις είδα… Ήταν σα να λέμε «Πεδίον του Άρεως, αποπυρηνικοποιημένη περιοχή» ή κάτι τέτοιο.

  Να βάλω κι ένα πυρηνικό φώλι, μιας κι ήρθε η κουβέντα και είναι σχετικό κάπως;

 32. ΓιώργοςΜ said

  30 Ευχαριστώ!
  Ωχ, αν ισχύει κα ανάποδα αυτό με τα δέντρα, τώρα που κάψαμε 1 εκ στρέματα έχουμε να πληρώσουμε κι από πάνω…

 33. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Δε ξέρω για την απολιγνιτοποίηση, αλλά η απολιγναδοποίηση τουλάχιστον προχωρά απρόσκοπτα 🙂

 34. […] Όχι και πολύ καινούργια βέβαια, αφού η απολιγνιτοποίηση αποτελεί δεδηλωμένη επιλογή της σημερινής κυβέρνησης ήδη από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο χρόνια. Τότε, εννοώ το 2019, ασφαλώς ήταν νεολογισμός, και μάλιστα, για να παινέψουμε και λίγο τα γένια μας, σε ένα μεζεδοάρθρο του Σεπτεμβρίου 2019 είχα γράψει: Για λέξη της… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/08/25/lignite/ […]

 35. sarant said

  25 O Καμμένος τα είχε μπερδέψει, πάντως

 36. Irresistible said

  Η μεγαλύτερη επιστημονική μπούρδα της εποχής μας είναι ότι το Διοξείδιο του Άνθρακος ανεβάζει την Θερμοκρασία και αλλάζει το Κλίμα. Πρόκειται για ένα μεταφυσικό παραμύθι, ανάλογο με την ελεεινή προπαγάνδα των Πρώτων Χριστιανών ότι έρχεται το Τέλος του Κόσμου και πρέπει να μετανοήσουμε. Το παραμύθι αυτό το προωθούν οι ατζέντηδες των επιχειρηματιών Φυσικού Αερίου, Ανεμογεννητριών κλπ, μέσω των πρόθυμων ηλίθιων περιβαλλοντολόγων της κακιάς ώρας, που κι αυτοί κονομάνε χοντρά από την όλη ιστορία.

  Ακούστε πώς έχουν τα πράγματα να ξεστραβωθείτε. Πριν καμμιά δεκαριά μέρες, σε Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Αθήνα, ο ομότιμος καθηγητής Ανόργανης και Οργανικής Γεωχημείας, και Οργανικής Πετρογραφίας των Ιζηματογενών Πετρωμάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μέλος της Γεωλογικής Ακαδημίας του Καναδά, ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ, εξήγησε πόσο μεγάλη απάτη είναι τα όσα λένε οι εχθροί του Λιγνίτη. Απομαγνητοφωνώ επί λέξει το βίντεο…

  ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ: «Το πρόβλημα είναι ότι βάλαμε έναν ενεργειακό σχεδιασμό με πάρα πολλές μονάδες Φυσικού Αερίου και Ανεμογεννήτριες, το οποίο είναι αντιοικονομικό, είναι καταστρεπτικό για την ΔΕΗ και βγάζει περισσότερο Διοξείδιο του Άνθρακος, ενώ πηγαίνουμε να καταπολεμήσουμε τις εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακος. Υπάρχει αυτή η λανθασμένη εντύπωση, ότι όταν χρησιμοποιείς μοναδες Φυσικού Αερίου, δεν βγαίνει Διοξείδιο του Άνθρακος. Αυτό το πράγμα δεν στέκεται. Η άποψη η δικιά μας, των 5 που γράψαμε την εργασία, είναι: Ξαναγυρίζουμε πάλι στον Λιγνίτη, με μονάδες οι οποίες έχουνε μεγαλύτερο συντελεστή ενεργειακής απόδοσης, πηγαίνουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά όχι 60% όπως προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ αλλά μόνο 30%. Εκ των οποίων το 15% είναι Υδροηλεκτρικά Έργα και το υπόλοιπο 15% αφήνουμε να είναι μονάδες με Φυσικό Αέριο…
  … Πρέπει να ελαττώσουμε κατά πολύ το Φυσικό Αέριο, διότι ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ, είναι απαγορευτικό για τις Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Κι αυτό το πράγμα το μεταφέρουμε στον Καταναλωτή. Και μάλιστα, αν προχωρούσε το Σχέδιο όπως τόχουνε συλλάβει, εμείς πρέπει να εισάγουμε άλλα 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε και δεύτερο Αγωγό από την Ρωσία. Αυτά τα πράγματα είναι ασύλληπτα. Και, βεβαίως, επειδή το κόστος είναι μεγάλο, η ΔΕΗ μπαίνει κάθε χρόνο μέσα άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Και κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα 3 δισεκατομμύρια. Εγώ παίρνω το 20-20-20 όπως το βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και λέω: Θα κάνεις αυτό το πράγμα και ούτε διώχνουμε κόσμο από τις δουλειές, ούτε η ΔΕΗ μπαίνει μέσα κατά 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξαρτάται πώς το κάνεις αυτό το 20-20-20.»

  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΟΣ (2:42 του βίντεο) είπε ο καθηγητής ΦΩΣΚΟΛΟΣ: «Αυτή είναι η άποψη η δική μου, η άποψη των επιστημόνων. Δεν είναι η άποψη των οικονομολόγων και των περιβαλλοντολόγων: Το Διοξείδιο του Άνθρακος δεν έχει καμμία σχέση με την αύξηση της Θερμοκρασίας. Ουδεμια, ποτέ! Το Διοξείδιο του Άνθρακος αντιδράει με το Νερό και δημιουργεί οργανικές ενώσεις. Είναι ευτυχία να υπάρχει Διοξείδιο του Άνθρακος, είναι δυστυχία να ακούμε τις αρλούμπες, οι οποίες πηγαίνουνε εις βάρος του Λαού. Και, δυστυχώς, αυτή την στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη ακούνε Διοξείδιο του Άνθρακος, οι Ευρωπαίοι Διοξείδιο του Άνθρακος και τρέχουν όλοι πίσω από το Διοξείδιο του Άνθρακος. Επιστημονικά, τα τελευταία 50 χρόνια, ανέβηκε η περιεκτικότητα του Διοξειδίου του Άνθρακος στην ατμόσφαιρα κατά 0,005%. Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να επηρεάζει την Αλλαγή του Κλίματος; Πρέπει να είσαι τελείως τρελός για να λές αυτά τα πράγματα…
  …Όταν του λές ότι από τα 350 ppm φτάσαμε σα 390 μέσα σε 50 χρόνια, ανέβηκε 40 ppm, σου λέει ότι «ο Φώσκολος λέει μπούρδες». Να κρατήσουν οι Λιγνίτες άλλα 50 χρόνια, να ανέβει άλλα 40 ppm, να φτάσει τα 430; Και θ’ ανέβει η Θερμοκρασία; Όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι μεταξύ 8000 π.Χ. και 4000 π.Χ. που δημιουργήθηκε η Σαχάρα, δεν υπήρχε Διοξείδιο του Άνθρακος! Γιατί ερημοποιήθηκε η Σαχάρα; Διότι το Κλίμα αλλάζει μόνο του. Αν είναι δυνατόν να πιστεύουμε εμείς ότι ο Άνθρωπος θα αλλάξει το Κλίμα!..
  …Επίσης, το ίδιο πράγμα ισχύει και για την Εποχή του Περικλέους: Όλοι ξέρουμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες φορούσαν μια χλαμύδα για 400 χρόνια, διότι έκανε ζέστη, η Θερμοκρασία ήτανε 2 βαθμούς πάνω από την σημερινή μέσος όρος. Διαλυθήκανε οι πάγοι; Φύγανε οι αρκούδες; Φύγανε οι πιγκουΐνοι; Αυτή την στιγμή μας λένε ότι αν ανέβει 1 βαθμό η Θερμοκρασία, θα καταστραφεί όλη η Γή. Αυτά τα πράγματα είναι τρελά…»

  ΥΓ: Η λέξις «απολιγνιτοποίησις» είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί μεσούσης της Χούντας (1972) από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη (1919-1984) σε ομιλία του στην Μεγαλόπολη, όταν κάποιοι εγκάθετοι χριστιανομπολσεβίκοι του παραπονέθηκαν ότι ο Λιγνίτης βρωμίζει την ατμοσφαίραν και βλάπτει την υγεία των παιδιών τους…
  «Θέλετε απολιγνιτοποίησιν; Θέλετε να απωλέσουν τας εργασίας των τόσοι άνθρωποι;» είχε ρωτήσει τους διαμαρτυρόμενους χριστιανομπολσεβίκους ο Παναγιωτάκης και η λέξις τυπώθηκε για πρώτη φορά τις άλλες ημέρες στις κυβερνητικές εφημερίδες. Το Σαββατοκύριακο που θα γυρίσω σπίτι, θα βρώ μία και θα την αναρτήσω για να συμπληρώσει το παρόν άρθρο ο κ. Σαραντάκος με μία αδιάψευστη τεκμηρίωση.

 37. ΚΩΣΤΑΣ said

  28
  «ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ»

  Επί δημαρχίας Αριστ. Λαμπρούλη και Προέδρου Δημ. Συμβουλίου Αποστ. Καλογιάννη (σημερινού δημάρχου) η Λάρισα αποπυρηνικοποιήθηκε. 😀😃😄

 38. @ 19 + 21 Leonicos

  Τι να διορθώσω καλέ, αφού είναι όλα σωστά.

  Βέβαια, πρέπει να παραδεχτούμε πως μπορούμε άνετα να ακούσουμε και (το χειρότερο) να δεχτούμε μια -οποίηση, όπου ο ομιλητής απέφυγε ή δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει μια ακριβή λέξη.

  Όσο για τις αποκαρβουνοποιήσεις (με ό,τι εννοεί ο καθένας μας) ξέρουμε πως η χώρα μας είναι πουλημένη στο αυτοκινητοπετρελαϊκό κεφάλαιο με όλα τα επακόλουθα.

 39. Χρίστος said

  25, 35 . Ναι ναι, ο Καμένος και ο Αναστασιάδης. Παρντόν Αλέξη!

 40. Τιμή στη Λάρισα και τις αποπυρηνικοποιημένες πόλεις.

 41. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ο λαϊκισμός και η υποκρισία στο μεγαλείο της.

 42. Costas Papathanasiou said

  Γεια και χαρά.
  Τελικά, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, το παροιμιώδες «άνθρακες ο θησαυρώς» που μνημονεύει ο Λουκιανός στον “Φιλοψευδή” μπορεί να αναγνωστεί πολλαπλώς:
  Αρχικά, ως σύμβολο μιας ρομαντικής, εργασιακής αειφορίας και ενεργειακής επανάστασης:
  «Μέσα στη νύχτα, ακούσαμε τα μαύρα πόδια του ανθρακωρυχείου | να περπατούν βαριά και σίγουρα κάτω απ’ τη γη — | αυτό που σκάβεται και κουφιαίνει, δίχως ν’ αδειάζει, | αυτό που τεμαχίζεται, πυκνώνει και ζεσταίνει.» (Γιάννης Ρίτσος-Αυτό που σκάβεται-(1955-1956)-ΑΣΚΗΣΕΙΣ.)
  Σήμερα, ως πυρετογόνος επιπλοκή της ανάλωσης των φυσικών πόρων παρά την κουρκούλεια κατακραυγή «όχι άλλο κάρβουνο»
  Οπότε, πλέον, αναθυμούμενοι ότι «το ξύλον (της ζωής και της γνώσεως) βγήκε απ’τον παράδεισο» (οπότε,ενδεχομένως, αντιστρόφως: «…κι ο άνθραξ απ’την κόλαση»), ξέροντας ότι η ξυλοκαΐνη (ή λιδο-/λιγνο-καΐνη) είναι τοπικό αναισθητικό και υποπτευόμενοι ότι η λιγνίνη (ως λεπταίσθητη υποδομή καρποφοριας) θα μπορούσε, όπως και η λεπτίνη, να συσχετιστεί εν τη απουσία της με πάσα ποθητή παχιά αγελάδα και κάθε χοντροκοπιά ή χονδρεμπόριο για ό,τι είναι βιός, μπορούμε, ατενίζοντας «των βουνών την ολόμαυρη ράχη», να το εμπεδώουμε και εμμέτρως πλην σαφώς ως εξής
  «Πράσινες ορέων χαίτες/ ως κρεματορίου μπρικέτες:
  Των παχύδερμων η ευθύνη/ φτύνει όπου η λιγνίνη φθίνει»

 43. Στην αδελφή στρατιωτικοποιημένη τε και αποπυρηνικοποιημένη Πρέβεζα έβλεπα ειλικρίνεια προθέσεων και δράσεων.

 44. ΚΩΣΤΑΣ said

  43 Στα πολύ πρόσφατα χρόνια, ο Καλογιάννης είναι δήμαρχος Λάρισας και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν κυβέρνηση. Αν αυτά που γράφουν στις πινακίδες τα πιστεύουν ειλικρινά και τα θεωρούν εφικτά και ωφέλιμα για την ασφάλεια της χώρας μας, θα μπορούσαν να τα κάνουν πράξη. Έξω από το ΝΑΤΟ, έξω και οι Αμερικάνοι, κλείσιμο και το στρατηγείου στον Τύρναβο.

  Τουλάχιστον ο Καλογιάννης θα μπορούσε να επαναλάβει και να υπενθυμίσει το ψήφισμα-απόφαση και στην αριστερή κυβέρνηση. Η μούγκα δεν τον τιμά και βγάζει στη φόρα την τότε υποκρισία του.

 45. sarant said

  42 Ωραίο!

  44 Δεν είναι άλλος δήμος ο Τύρναβος;

 46. aerosol said

  #44
  Ένα τοπικό ψήφισμα του ’83 δεν θα όφειλε να το τιμήσει οποιοδήποτε κόμμα του επόμενου αιώνα, και μάλιστα υπό την πίεση ενός δημάρχου (;). Ούτε είναι υποκρισία να έχεις άλλες προτεραιότητες ή απόψεις 35 χρόνια αργότερα, ως άνθρωπος. Άλλα κόμματα και γενιές πολιτικών τα έγραφαν στις πινακίδες λες και τα πίστευαν -οι περισσότεροι νεκροί ήδη. Φυσικά, ήταν υποκρισία (ή λαϊκισμός ή αφέλεια, διαλέχτε!) τότε που συνέβαιναν αυτά προς λαϊκή εκτόνωση. Αλλά τα όλο και πιο διευρυμένα όρια του για πόσα φταίει ο Σύριζα αρχίζει να μου θυμίζει το αμερικάνικο ανέκδοτο όπου για άπαντα τα στραβά ο τυπικός ρεπουμπλικάνος θα έλεγε σαρκαστικά «thanks Obama!».

 47. # 19

  Λες να καταργήσουνε και τις πετονιές και να ψαρεύουμε με αλογότριχες από τις ουρές των αρσενικών αλόγων ; (τα θηλυκά τις ουρούν και κατσαρώνουν, δεν κάνουν )

 48. ΘΝΣ said

  #18 Νομιζω οτι Απολιγνιτοποιηση – Αποβιομηχανοποιηση ειναι η διαδικασια για να πετυχεις την Απολιγνιτιση – Αποβιομηχανιση.
  Καπως οπως η αδρανοποιηση επιφερει αδρανεια.

 49. ΚΩΣΤΑΣ said

  46
  Δεν θέλω να αποδώσω σε κανέναν ευθύνες, αγαπητέ Αεροζόλ, άλλο θέλω να τονίσω, τον λαϊκισμό και την υποκρισία των σοσιαλαριστερών κομμάτων σε θέματα γενικών αρχών της πολιτικής τους ενόσω βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

  Το βασικό αφήγημα από την μεταπολίτευση και μετά ήταν κατά βάση (με κάποιες μικροδιαφορές) όλων αυτών τάσεων, έξω από την ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ και έξω οι Αμερικάνοι και οι βάσεις… του θανάτου.

  Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχουν περάσει 47 περίπου χρόνια. Χωρίς να κάνω ακριβή λογαριασμό, χοντρικά, λογαριάζω ότι τα μισά και περισσότερα χρόνια κυβέρνησαν αυτά τα κόμματα. Όμως τίποτα δεν παραγματοποίησαν από τις παραπάνω βασικές προγραμματικές και προεκλογικές δεσμεύσεις. Αυτό το γεγονός χαρακτήρισέ το εσύ όπως θες και απόδωσε ευθύνες όπου νομίζεις.

  Το μόνο που θα επισημάνω εγώ είναι ότι η συντηρητική παράταξη, σε θέματα βασικών αρχών και προσανατολισμών της εξωτερικής πολιτικής της, είναι ξεκάθαρη και λέει την αλήθεια, ενώ οι αντίπαλοί της λαϊκίζουν και υποκρίνονται.

 50. ΚΩΣΤΑΣ said

  44 Ναι, άλλος δήμος είναι ο Τύρναβος. Επειδή όμως θα γινόταν εκεί το στρατηγείο του ΝΑΤΟ για την ΝΑ πτέρυγα, μεταφορά από Τουρκία, ξεσηκώθηκαν όλοι… αφορμή έψαχναν, δεν τα θυμάμαι και καλά όλα.

 51. agapanth said

  36
  Και επειδή είναι ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ πρέπει να αποδεχθεί κανείς κάθε αρλούμπα που λέει, για να μη χρησιμοποιήσω κάποια χειρότερη λέξη. Τι στοιχεία δίνει που υποστηρίζουν την άποψη του?

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  46: Εγώ είχα έναν μπάρμπα αστυφύλακα, μακαρίτη από το 1979, που για ό,τι μα ό,τι κακό συνέβαινε, έφταιγαν οι κομμουνιστές. Είμαι σίγουρος ότι, αν ήταν αστυφύλακας σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ, για όλα θα έφταιγαν οι πράκτορες των ιμπεριαλιστών. Αυτή την αρρωστημένη οπαδική νοοτροπία εκμεταλλεύονται οι κυβερνήσεις, για να φορτώνουν τα λάθη τους και τις παραλείψεις τους στους προκατόχους τους της «άλλης πλευράς». Θα πρέπει, λοιπόν, η δεξιά να είναι πολύ ευτυχής για την «αριστερή παρένθεση», αφού μπορεί, με την αμέριστη συνδρομή των ΜΜΑ της, να φορτώνει όλα τα στραβά στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά ο πολίτης, ό,τι κι αν ψηφίζει, θα πρέπει να στέκεται με επιφύλαξη απέναντι σε κάθε μα κάθε κυβέρνηση και εξουσία.

 53. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Η προωρη απολιγνιτοποιηση εξαγγελθηκε εσπευσμενα, διοτι επρεπε να αντιμετωπισθουν τα υψηλα χρεη της ΔΕΗ (και λογω της ραγδαιας αυξησης της τιμης των δικαιωματων CO2), ενω παραλληλως να ωφεληθουν οι μοναδες με φυσικο αεριο και οι μαλλον αναξιοπιστες ΑΠΕ. Δεν νοειται η αποσυσρση σταθμων με σημαντικη υπολλειπομενη διαρκεια ζωης. Στις ΗΠΑ οι ΑΗΣ στερεου κκαυσιμου αποσυρονται σε ηλικια 58 ετων.
  Πολλα αρθρα την αποκαλουν βιαιη απολιγνιοποιηση. Το αποτελεσμα ειναι η τιμη της ηλεκτρικης ενεργειας να ανελθει στα 104,7 €/Mwh (7-2021).
  Παραπεμπω στα αρθρα

  Ενέργεια και Μεταλιγνιτική Εποχή.
  http://endogenis.blogspot.com/2020/05/blog-post_84.html

  Η κυκλική οικονομία στους υπό απόσυρση Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ
  https://energypress.gr/news/i-kykliki-oikonomia-stoys-ypo-aposyrsi-atmoilektrikoys-stathmoys-ais-tis-dei

  ΥΓ Ο σχεδιασμος της αποσυρσης θα επρεπε να σχεδιασθει διαφορετικα με βαση την κυκλικη οικονομια που- νομιζω- ειναι υποχρεωση της χωρας μας ως μελος της ΕΕ και ελαχιστα εχουν ειπωθει για αυτην, με δεδομενο οτι το μεσο κοστος της αποσυρσης των ΑΗΣ ειναι 700 εκατ. € περιπου.

 54. Anonymous said

  «Η λέξη λιγνίτης είναι δάνειο από το γαλλικό lignite, που έχει πλαστεί με βάση το λατινικό lignum = ξύλο»

  Και το lignum από που προέρχεται; Από την Καμπούλ (Κηφισσιά);

  Όλα τα latin συμφωνούνε από το τσολιαράδικο λέγω (συλλέγω)!!!!!!!!!!!!!!!!

 55. Alexis said

  #36: Αυτό είναι! Άμα είσαι ψέκας να είσαι ολοκληρωμένος ψέκας, όχι μαλακίες…

 56. Irresistible said

  1) Κύριε Νίκο, έχει πολύ δίκιο ο ελληνόψυχος Ανώνυμος στο 54, τώρα το συνειδητοποίησα. Το Λατινικό Ετυμολογικό του Valpy λέει σαφώς ότι το λατινικό «lignum» (= ξύλο) έχει ελληνικότατη ετυμολογία, άρα ο «ΛΙΓΝΙΤΗΣ» είναι αντιδάνειο.

  Θα ψάξω να βρώ τί λένε και οι αγαπημένοι σας Alfred Ernout + Antoine Meillet στο «Dictionnaire étymologique de langue Latine» (1932) και θα επανέλθω το βραδάκι δριμύτερη, για να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις στο άρθρο, ώστε να διασωθεί η αξιοπιστία του Ιστολογίου

  2) Αδαέστατε Alexis (55), ποιός είσαι εσύ που θα αμφισβητήσεις τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο; Σε ξέρει η μαμά σου; Δεν αντιλαμβάνεσαι ότι ρεζιλεύεσαι με τέτοια σχόλια; Είδες κανείς άλλος σχολιαστής να τολμήσει να θίξει την επιστημονική επάρκεια του καθηγητή Φώσκολου; Αυτό, τουλάχιστον, δεν σε πονηρεύει;

 57. sarant said

  54-56 Το ετυμολογικό του Valpy δεν είναι έγκυρο.

 58. Αγγελος said

  KΩΣΤΑ (49), δεν νομίζω πως η ανανεωτική Αριστερά (και ναι, εννοώ το ΚΚΕ(εσ.) και τις μετεξελίξεις του, μέχρι και το ΣΥΡΙΖΑ) είπε ποτέ «έξω από την ΕΟΚ». Κάποιες τάσεις μέσα της ίσως — διότι ποτέ δεν ήταν μονολιθική — αλλά ως κόμμα τέτοια γραμμή δεν είχε ποτέ υιοθετήσει, έστω και μόνο διότι είχε ευρωβουλευτή ακόμα και σε εποχές που δεν κατόρθωνε να μπει στην ελληνική Βουλή 🙂

 59. Νέο Kid said

  Ποιον καθηγητή;; Ουχα,χα, χααα! 🤪
  Ένας είναι ο Φώσκολος! Αυτός της Λάμψης!

 60. Αγγελος said

  Μα ποιος είναι αυτός ο Valpy με τις πολλαπλές εναλλακτικές ετυμολογίες; Οσμή Μεγάλου Ετυμολογικού αναδίδει!

 61. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  53. διορθωση το αμεσο κοστος της αποσυρσης των ΑΗΣ ειναι 700 εκατ. € περιπου.

  Κατα τα αλλα τσαμπα γραφω και λινκαρω .

 62. Pedis said

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  49,58: Το ΚΚΕεσ. είχε κριτική στάση έναντι της «ΕΟΚ των μονοπωλίων» και προέκρινε την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης των εργαζομένων. Το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ είχαν αναφανδόν αρνητική στάση απέναντι στην ΕΟΚ.

 64. Irresistible said

  Σοφέ Νέστορα (60), το μνημειώδες Λεξικό «Dictionary of the Latin Language» (London 1828), του κορυφαίου Άγγλου κλασικιστή Edward Valpy (1764–1832) θεωρείται μακράν το κορυφαίο Αγγλο-Λατινικό Λεξικό του 19ου αιώνος. Το έχει αναρτήσει στον ιστότοπό του το Πανεπιστήμιο του Harvard (δείτε ΕΔΩ το λήμμα «lignum») και δίνει σε όλους την δυνατότητα να το κατεβάσουν δωρεάν

  Σάς ερωτώ, Σοφέ Νέστορα: Είναι δυνατόν το Harvard να έχει αναρτήσει ένα ανυπόληπτο Λεξικό του επιπέδου του «Ετυμολογικού του Μεγάλου», όπως διατείνεται ο κ. Σαραντάκος; Θα σάς πώ εγώ τι συμβαίνει, για να σάς λύσετε την απορία σας, κύριε Άγγελε: Ο Μέγας Edward Valpy (υπήρξε και αγγλικανός κληρικός, λαμπρός μελετητής του ελληνικού πρωτοτύπου της Καινής Διαθήκης) ήτο κάργα ελληνόψυχος + ελληνογνώστης και πίστευε ακραδάντως αυτό που πίστευαν όλοι οι Γλωσσολόγοι πρίν τον 20ό Αιώνα: Ότι τα Λατινικά είναι μία διάλεκτος των Ελληνικών. Γι’ αυτό και ανήγαγε κάθε λατινική λέξη σε κάποια προϋπάρχουσα ελληνική, πράγμα απολύτως σωστό επιστημονικα.

  Όταν μπήκε ο 20ός Αιώνας και η Παγκόσμια Γλωσσολογία αλώθηκε από τους αποδομιστές Κριαράδες και λοιπούς, ο Valpy πετάχτηκε στο πύρ το εξώτερον, μέχρι που τον «ανέστησε» πρίν λίγα χρόνια το Πανεπιστήμιο του Harvard

 65. mouzes said

  Εδω Πτολεμαίδα,πίσω απο όλα αυτά κρύβονται και άνθρωποι και αυτοί θα δεινοπαθήσουν.

 66. Pedis said

 67. # 49

  Καλά θα έκανες να επισημάνεις κάτι άλλο 10 φορές πιο ουσιαστικό : τα υπουργεία και οι ΔΕΚΟ (ακόμα και οι ΜΚΟ ) είναι γεμάτα από «μεσάκηδες » όλων των κομμάτων και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια σχεδόν κάθε προσπάθεια να αλλάξει κάτι γι αυτό όσοι υπουργοί ΕΙΧΑΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ (μας τελείωσαν τώρα έχουμε ΓεΟργιάδηδες, Αυγενάκηδες, Πολάκηδες και σία) παραιτήθηκαν αφού κατάλαβαν πως δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε. Ο,τι αλλάζει, αλλάζει από τις Βρυξέλλες

  Ο καλύτερος αξιωματικός του πυροβολικού αδυνατεί να μάθει σκοποβολή σε τυφλούς…

 68. # 64

  Δεν τον ανέστησε, κάτι άλλο !!

 69. Γελάω κάτω απ’ τα μουστάκια μου με τους Κριαράδες και τη σύμπτωση με άλλον σχολιαστή-διάττοντα 🙂

 70. Καλέ τι ακούω; Τα λατινικά διάλεκτος των ελληνικών και το ΠΑΣΟΚ ανθευρωπαϊκό;

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  70: Το προκυβερνητικό ΠΑΣΟΚ ήταν σαφώς αντιευρωπαϊκό. Η αριστερά της αριστεράς το αποκαλούσε ο γερο-Καραμανλής. Μετά έκανε κωλοτούμπα.☺

 72. Αγγελος said

  Πράγματι πολλοί, παρατηρώντας τις καταφανείς ομοιότητες ανάμεσα στα λατινικά και τα ελληνικά και μην ξέροντας σανσκριτικά ή άλλη αρχαία ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, είκαζαν ότι τα λατινικά είναι ιδιόρρυθμη ελληνική διάλεκτος — ώσπου η γλωσσολογία έγινε επιστήμη προν από 200 περίπου χρόνια. Το ότι το Harvard ανέβασε στο Διαδίκτυο ένα λατινικό λεξικό του 1828 έχει την ίδια σημασία όπως αν ανέβαζε (μπορεί και να το ‘χει κάνει, δεν ξέρω) τη Μαθηματική Σύνταξη του Κλαύδιου Πτολεμαίου: πηγές ενδιαφέρουσες για την ιστορία της φιλολογίας ή της αστρονομίας, αλλά αγρίως ξεπερασμένες, όχι μόνο γιτί είναι παλιές, αλλά κυρίως γιατι και στους δύο αυτούς τομείς έχει μεσολαβήσει μια επιστημονική επανάσταση!
  Παρεμπιπτόντως, το συγκεκριμένο λεξικό δεν είναι του Edward Valpy, «λαμπρoύ μελετητή του ελληνικού πρωτοτύπου της Καινής Διαθήκης», είναι του (μάλλον συγγενούς του) Francis Edward Jackson Valpy.
  Και σπουδαίος ο Κριαράς, αλλά όχι και να του αποδίδουμε επανάσταση στην «Παγκόσμια Γλωσσολογία»!

 73. BLOG_OTI_NANAI said

  72: Να πούμε ότι η ιδέα για τη σχέση αυτή ελληνικών-λατινικών παρουσιάζεται και στη Σούδα τον 10ο αι.

 74. Γιάννης Ιατρού said

  69: βάζει κι απόστροφο στο εξ😎

 75. dryhammer said

  …όπως λέμε «εξ’ από δω»

 76. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άγγελος… κλπ

  Από τη μεταπολίτευση και μετά, στην αρχή όλες οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις ήταν κατά ΕΟΚ, ΝΑΤΟ,… κλπ. Μόνο ο Κ. Καραμανλής (ο αποκαλούμενος και εθνάρχης) αποχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, λόγω τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αργότερα ξαναεπανήλθαμε.

  Και, ναι, η Ανανεωτική Αριστερά διαφοροποιήθηκε αρκετά νωρίς ως προς την ΕΟΚ, Ευρώπη των λαών. Συν τω χρόνω, έως τώρα, προσχώρησαν όλοι σε όλα, πλην ΚΚΕ.

  Τώρα λοιπόν είμαστε όλοι ίδιοι και όμοιοι. Κι αφού έτσι έχουν τα πράγματα, τι βγαίνουν κάποιοι και μας προκαλούν με όρους παρελθόντος; Δυο τελευταία παραδείγματα. Τι γλωσσαμύντορες και πολεμοκάπηλους μας τσαμπουνάνε ή το υπονοούν; αφού και η δημοτική γλώσσα καθιερώθηκε από τη συντηρητική παράταξη και με το «δολοφονικό» ΝΑΤΟ είναι όλοι;

  Σιωπάτε αδελφοί, μη μου συγχύζετε το νευρικό μου σύστημα… 😂

 77. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  72 Η φωνή της λογικής, όπως συνήθως.

 78. aerosol said

  #49
  Μπορούν να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτές τις γελοιότητες. Το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση με σταθερή χρήση αυτών των συνθημάτων. Προφανώς για να κλέψει αριστερή «αίγλη» από το ΚΚΕ (όπως ορθώς γκρίνιαζαν οι κομμουνιστές) και για να απευθυνθεί στο μεταπολιτευτικό αντιαμερικάνικό κλίμα. Και βεβαίως μετά τα έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια.

  Το ΚΚΕ ουδέποτε άλλαξε στάση. Το ΚΚΕεσ. ήταν επικριτικό ως ενός σημείου, «ευρωκομμουνιστικό» από την άλλη. Τα μικρότερα τα αφήνω, αλλά υπήρξε κάποια ποικιλία. Ο δε Σύριζα δεν υπήρχε -και ελάχιστη σχέση έχει με το πάλαι ποτέ ΚΚΕεσ. του 2,5%, ούτε έχει χρησιμοποιήσει τέτοια συνθηματολογία. Συνεπώς δεν προκύπτει από εκείνη τη μόδα 35 χρόνων πριν «λαϊκισμός και η υποκρισία των σοσιαλαριστερών κομμάτων», καθώς αναμιγνύεις διαφορετικά κόμματα και διάφορετικές εποχές. Στην πράξη, είναι τουλάχιστον παράλογο ένας Δήμαρχος να σκεφτεί τι έκανε πριν 35 χρόνια, να ζητήσει από το κόμμα που στηρίζει να κρατήσει υποσχέσεις που έδινε ΑΛΛΟ κόμμα του 1980 και άλλα τέτοια, για να μην κριθεί υποκριτής! Αν είναι υποκριτής θα είναι για λιγότερο απίθανους λόγους.

  Αυτό που είναι ξεκάθαρο, όμως, είναι η πάγια αίσθηση των δεξιών πως υπάρχει μια Αριστερά, λίγο πολύ ένα πράμα εδώ κι έναν αιώνα. Αρχετυπική, σαν το Σατανά.
  Αυτό σίγουρα εξυπηρετεί τα δεξιά κόμματα (ένας αντίπαλος, ουσιαστικά ενιαίος, δε μπερδεύουμε τα πράγματα, όλα τα κουμούνια ίδιο πράγμα). Αυτό θα έκανα στην θέση τους, είναι μέρος του εξαιρετικού unique selling point τους, που λένε και οι μαρκετάδες.
  Είμαι όμως απολύτως σίγουρος πως δεν εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες του δεξιού πολίτη να βλέπει τα πράγματα υπό τα συναισθηματικά φίλτρα ενός 1955 που δεν τελειώνει ποτέ.

  #69
  Καλέ Δύτα… διαθέτετε μύστακα;

 79. ΣΠ said

  76
  Πράγματι, η δημοτική καθιερώθηκε από τη συντηρητική παράταξη. Γιατί δεν το λες στους υβριστές του Κριαρά;

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  76: Άλλο να υποστηρίζεις κάτι επειδή το θεωρείς σωστό και άλλο επειδή εκβιάζεσαι ή αναγκάζεσαι λόγω αδυναμίας ή για όποιους άλλους λόγους ανεξάρτητους της θελήσεώς σου. Και οι καημένοι οι Μήλιοι δεν ήθελαν να συμμετέχουν στην Αθηναϊκή «Συμμαχία», αλλά οι Αθηναίοι τούς εξήγησαν το όνειρο. Οι ισχυροί πράττουν ό, τι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν και το αποδέχονται. Εντάξει, είσαι δεξιός, Κώστα, αλλά μην απονέμεις στην παράταξή σου δάφνες που δεν της ανήκουν, αλλά είναι προϊόντα της Ανάγκης, στην οποία υποκύπτουν και οι θεοί.☺

 81. @ 71 Γιάννης Κουβάτσος

  Ε, με λίγα λόγια, η ΝΔ έβαλε το κράτος στην ΕΟΚ και το ΠΑΣΟΚ το λαό στην Ευρώπη. Ποιος το αμφισβητεί;

 82. BLOG_OTI_NANAI said

  Άσχετο, αλλά έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για τη ναυμαχία του Μίντγουει. Και λέω να δω ενδεικτικά κάποια εφημερίδα της εποχής. Κι όμως, αναφέρονται τα γεγονότα αντίστροφα. Ενώ συνετρίβη το ιαπωνικό ναυτικό, αναφέρεται βύθιση αμερικανικού αεροπλανοφόρου! Θέλω να ελπίζω ότι ήταν οι ειδήσεις ελεγχόμενες από τους Γερμανούς. Η συγκεκριμένη εφημερίδα όσα πρωτοσέλιδα κοίταξα μιλούν μόνο για νίκες του Άξονα:

 83. Alexis said

  #64: Γι’ αυτό και ανήγαγε κάθε λατινική λέξη σε κάποια προϋπάρχουσα ελληνική, πράγμα απολύτως σωστό επιστημονικα.

  Ε, άμα είναι επιστημονικά σωστό πάω πάσο… Θα συμφωνεί φαντάζομαι και ο καθηγητής Φώσκολος σ’ αυτό…

 84. 78β και μύστακα και γενειάδα και ό,τι θέτε διαθέτομεν!

  82 Και να μην έλεγχαν τις εφημερίδες, σίγουρα θα έλεγχαν οι Γερμανοί τη ροή των πληροφοριών.

 85. dryhammer said

  82 Κάτι λέει εδώ σχετικά
  https://prwtiselida.wordpress.com/2017/04/25/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%87%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%AF/

 86. Anonymous said

  @57 Δεν αναφέρθηκα στο ετυμολογικό του Valpy γιατί φοβάμαι…..

  Το ότι το lignum προέρχεται από το lego ( λέγω ) το λένε τα εξής Latin ετυμολογικά:
  1 Το πιο διαδεδομένο για την Λατινική Γλώσσα: Latin Dictionary by Lewis and Short
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0059:entry=lignum

  2 Etymological_Dictionary_of_Latin_and_the_Other_Italic_Languages του Lubotsky εκδόσεις Brill 2008 σελ. 340

  3 Oxford Latin Dictionary του 1968 σελ. 1029

  Αλλά δείτε κι αυτό:

  https://etymologeek.com/lat/lignum

  Όσο για κάποιο θύμα σχολιαστή της πακιστανοευρωπαϊκής υπόθεσης, άμα δει την γυναίκα του γυμνή στο ίδιο δωμάτιο με τρεις νοματαίους και του φωνάξει » αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις!!!!» να την πιστέψει…. Απλά να σκύβει όταν περνάει πόρτες…

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  81:Ακριβέστερα, η ΝΔ έβαλε το κράτος στην ΕΟΚ και το ΠΑΣΟΚ τον λαό στο κράτος. Ποιος το αμφισβητεί;☺

 88. @ 87 Γιάννης Κουβάτσος

  Και έτσι. 🙂

 89. # 83 τέλος

  δεκαετία τιυ 60 εμφανίζεται ένας μουγγός στην ΔΕΗ, δείχνει τον εαυτό του, μετά έναν γλόμπο, μετά τα οπίσθια του, βάζει παρακαλετά τα χέρια του στην καρδιά του, σχηματίζει ένα ταυ με τα χέρια του και τέλος με τα χέρια του δείχνει τα γεννητικά του όργανα.
  Απορούν όλοι μέχρι που ο κάτοχος της παντομίμας ερμηνεύει : Είμαι ο Φωσκολος, θέλω Τ3 (τριφασικό ρεύμα)

 90. aerosol said

  #76
  Κανείς δεν διαφοροποιήθηκε ταχύτερα από… τον Αντρέα! 😀

  #79
  Γκουχ, γκουχ…Μόνος αφέθην να εκβάλλω τον όφιν εκ της οπής.
  Βρε θα σας βάλω στην ΕΟΚ. Θα σας φέρω και γεφύρια. Θα σας ανυψώσω και στην Αλέξαινα!

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ξέρω αν ειπώθηκε στο άλλο νήμα, αλλά και ο πολυπράγμων και απόλυτος στις απόψεις του Καστοριάδης είχε εκφραστεί χυδαία για τον Δάσκαλο Κριαρά:
  «Αυτοί, οι Κριαράς και οι άλλοι, τα κτήνη τα τετράποδα που έκαναν αυτές τις μεταρρυθμίσεις – αυτό παρακαλώ να γραφεί στις εφημερίδες- δεν ξέρουν τι είναι γλώσσα». Κάτι έχει πει επ’ αυτού ο Νικοκύρης☺:
  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjJqLHOnvjXAhUR-6QKHf6BAJwQFggpMAA&url=https%3A%2F%2Fdytistonniptiron.wordpress.com%2F2015%2F11%2F17%2Fkastoriadis%2F&usg=AOvVaw1jEMFKYAy0hpDvdtoJFk14

 92. ΚΩΣΤΑΣ said

  79 >> Γιατί δεν το λες στους υβριστές του Κριαρά;

  Σταύρο, είπα να μην πάρω θέση σε μια έντονη διαμάχη, για να μην με πάρουν κι εμένα τα σκάγια. Μιας όμως και με προκαλείς, θα τοποθετηθώ.

  Όχι, δεν συμμερίζομαι όσα βαριά ειπώθηκαν για τον Κριαρά. Συμφωνώ όμως μαζί τους σε όσα λένε περί διδασκαλίας και των προηγούμενων μορφών της γλώσσας μας στα σχολεία.

  Να προσθέσω και κάτι δικό μου. Η θεσμοθετημένη δημοτική, ως ένα σημείο είναι και αυτή λόγιο κατασκεύασμα. Μέσω της εκπαίδευσης, συντελούσης και της τηλεόρασης τον τελευταίο μισό αιώνα, ομογενοποιήθηκε σε όλη την ελληνική επικράτεια και σήμερα είναι πράγματι η γλώσσα του λαού. Πριν από αυτό υπήρχαν ντοπιολαλιές, αυτή ήταν η λαϊκή γλώσσα.

  Επίσης η δημοτική, για να γίνει πλήρως λειτουργική, εμπλουτίστηκε με τύπους προηγούμενων μορφών που τροποποιήθηκαν κάπως, κυρίως στην κατάληξη. Η μηλέα έγινε μηλιά, ο έρως – έρωτας, η Άνοιξις – Άνοιξη, αλλά η εαρινή ισημερία είναι λόγιο κατασκεύασμα δημοτικής.

  Και να κλείσω με τούτο. Σε 5-6 ημέρες ο Νικοκύρης θα παρουσιάσει το μηνολόγιο Σεπτεμβρίου, έργο αρχικό του αείμνηστου Δημήτρη Σαραντάκου. Σας πειράζει που δεν είναι σε πλέρια δημοτική; Αν δεν είχατε διδαχθεί καθαρεύουσα, βυζαντινά, αρχαία, θα ήσασταν σε θέση να το κατανοήσετε; Μήπως θεωρείτε και τον Δημ. Σαραντάκο γλωσσαμύντορα;

  Θα παρακαλούσα να αναθεωρήσετε όσοι είστε υπέρ της κατάργησης της διδασκαλίας προηγούμενων μορφών της γλώσσας μας στα σχολεία.

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  91: Ενδιαφέρον το λινκ του Δύτη αλλά εδώ το σωστό:
  http://www.sarantakos.com/language/ouritsa.html

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  92: Άλλο γνωριμία με παλαιότερες μορφές της γλώσσας μας, που το κάνω κι εγώ άτυπα στις τάξεις μου, και άλλο το βαρυφόρτωμα του σχολικού προγράμματος με την (ούτως ή άλλως ατελέσφορη) διδασκαλία της γραμματικής και του συντακτικού της αττικής διαλέκτου, Κώστα. Ελπίζω να μη γίνεται σκόπιμα η σύγχυση, ώστε να κατατροπωθεί ευκολότερα ο «εθνομηδενιστής αντίπαλος».☺

 95. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και κάτι που το ξέχασα. Και το σημερινό θέμα είναι λόγιο κατασκεύασμα, η απολιγνιτοποίηση.

  Στο χωριό μου λέγαν κάποτε:
  – Τι κάν’ς (κάνεις) α ρα! ή
  – Τι φκιά’νς (φτιάχνεις) α ρα!
  κανένας δεν έλεγε τι ποιείς. Μόνο στο Ευαγγέλιο συναντάμε το: Τι ποιήσω (κάνω) ίνα ζωήν αιώνιο κληρονομήσω;
  Ε! από αυτό το ποιήσω προέκυψε και η (απο) λιγνιτοποίηση.

  Δεν ήταν λαϊκή έκφραση. Σήμερα, όμως, θεωρείται δημοτική γλώσσα.

  *Όσο εγώ γράφω, μερικοί μου απευθύνετε σχόλια. Δεν προλαβαίνω να απαντήσω εξειδικευμένα στον καθένα. Από όσα όμως ανάρτησα, εύκολα συμπεραίνετε και την απάντησή μου.

 96. sarant said

  86 Το λεξικό που παραθέτετε λέει ότι ανάγεται στο lego. Όμως το λατινικό lego ΔΕΝ προέρχεται από το «λέγω».
  Κι επειδή γίνεστε απρόκλητα χυδαίος, δεν θα ξαναδούμε σχόλιά σας εδώ.

  82 Όλες οι εφημερίδες είχαν την ιδια ειδησεογραφία για τα πολεμικά νέα. Από το 43 και μετά έβλεπες συνεχώς για απώλειες των επιτιθεμένων συμμάχων και για σκληρές μάχες.

 97. ΣΠ said

  92
  Δεν μου πέρασε από το μυαλό βέβαια ότι τα συμμερίζεσαι. Αυτό δα έλειπε. Να πω μόνο ότι ο πολυώνυμος έφαγε μπαν για πολύ λιγότερα.

  Όσο για την διδασκαλία των προηγούμενων μορφών της γλώσσας δεν θα βρεις πολλούς να διαφωνούν. Ιδού ένα δικό μου σχόλιο:
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/08/20/tanakidis/#comment-754789

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αχ, αδικημένος ο αγαπημένος Βάτμαν!…😂

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  84,85,96: Ευχαριστώ για τις απόψεις αλλά και για το λινκ που έχει αρκετές πληροφορίες.

 100. Νίκος Κ. said

  Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση και την ταχύτητα που προχωράει:
  Μπορεί κάποιος να είναι υπέρ ή κατά, όμως η κυβέρνηση όφειλε να έχει ενημερώσει για τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα έχει η απώλεια ενός βασικού ενεργειακού πόρου και η αντικατάστασή του από έναν εισαγόμενο.

 101. aerosol said

  #92
  Οτιδήποτε θεσμοθετημένο είναι και εν μέρει τεχνητό. Η δημοτική που μιλάμε (αυτή που όντως μιλάμε) έχει και τα απολιθώματα, και τα απομεινάρια, και τις παραξενιές, και τις παραφυάδες. Για αυτό είναι ζωντανή, όμορφη και γεμάτη μυρωδιές. Η των κανόνων πάντα θα μυρίζει και λίγο φορμόλη.

  [Η διαμάχη δεν έγινε για απόψεις γλωσικές, ούτε ήταν προσωπική. Έγινε για το τι ανεχόμαστε να λέγεται και πώς, αλλά και τι δικαιούται να θεωρείται επιχείρημα, σε μια συζήτηση δημόσια. Ειδικά εδώ, στο ιστολόγιο που συχνάζουμε. Η πλήρης απουσία άλλων σχολιαστών δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά είναι ενδεικτική. Συχνάζω και σε διαδυκτιακά μέρη που κάποια πράγματα ξεσηκώνουν αντίδραση πολλών, και κάποια κριτήρια θεωρούνται απαραίτητα «εισητήρια εισόδου» στον διάλογο. Κατά σύμπτωση (;) όλα του εξωτερικού. Στη χώρα μας πέφτουν απίθανα ξεκατινιάσματα και διαμάχες επί προσωπικού. Όμως αν δε μας αφορά άμεσα ή αν προσβάλλονται «αντίπαλοι»… ενοχλούμαστε ίσως, παρακολουθούμε (σιγά που δεν θα παρακολουθούσαμε!) αλλά μένουμε αμέτοχοι. Προσωπικά πιστεύω πως αν πονάς κάτι, καμιά φορά καλά είναι και τα σκάγια.]

 102. sarant said

  Καλημέρα από εδώ -και περιέργως τα τελευταία σχόλια έχουν γίνει γλωσσικά 🙂

 103. Alexis said

  #95: Και στην αλήστου μνήμης ελληνική ταινία-υπερπαραγωγή «Μεις οι βλάχοι όπως λάχει» ακουγόταν η θρυλικά ατάκα:
  -Αχ, πως μι φκιάν’ς!
  (Το τερμάτισα, το ξέρω… αποσύρομαι…) 😆

 104. Alexis said

  #103: «θρυλική» γμτ! 😡

 105. ΚΩΣΤΑΣ said

  101 >> Η δημοτική που μιλάμε (αυτή που όντως μιλάμε) έχει και τα απολιθώματα, και τα απομεινάρια, και τις παραξενιές, και τις παραφυάδες.

  Ε! γι’ αυτό χρειάζονται και γνώσεις προηγούμενων μορφών, για να κατανοούν οι νεώτεροι όλα τα περίεργα που επισημαίνεις. Και μη φτάσουμε στο κατάντημα να μην μπορούν οι νεότεροι να απολαύσουν Παπαδιαμάντη.

 106. 82, … Η συγκεκριμένη εφημερίδα όσα πρωτοσέλιδα κοίταξα μιλούν μόνο για νίκες του Άξονα: …

  Το λες και
  Αξονική Συντομογραφία

 107. Pedis said

  Και Παπαδιαμαντοκεντρικη βασική εκπαίδευση για τα Ελληνοπουλα!🤣😭🥳

  Τι θα γίνει ρε? Τον τελευταίο μήνα έχω βαρεθεί να κοιτάζω στα σχόλια ένα σωρό τεμνομενες ανοησίες, συγγραμμικες παπαρολογιες και ψευτογολιαρδικες αυτοαναφορες, και να σκρολλαρω αδίστακτα κατεβατα φλυαρίες. Δεν πάει άλλο.

  Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν σχόλια και ειδήσεις…😁

 108. Γιάννης Κουβάτσος said

  102: Καθόλου περιέργως, Νικοκύρη. Το γλωσσικό θα προκαλεί μίση, πάθη και αντιθέσεις εις τους αιώνας των αιώνων σ’ αυτή τη χώρα που ζει ακόμα στη σκιά των ΑΗΠ…Ξαναδιαβάζω το «Μαγικό βουνό» έχοντας άπλετο ελεύθερο χρόνο εδώ εις τας εξοχάς και πέφτω πάνω σε μια φράση που συνοψίζει την ελληνική πραγματικότητα:
  «Μήπως το παρελθόν δεν ρίχνει μακρύτερα τη σκιά του στο παρόν όσο βαθύτερα είναι τα αισθήματα που προκαλεί η ανάμνησή του, όσο πιο μυθικό είναι;»

 109. aerosol said

  #105
  Γι αυτό χρειάζονται γνώσεις των προηγούμενων μορφών -και καλή διδαχή της τωρινής τους, ζωντανής, σύνθεσης.
  Αντ’ αυτού, έχουμε δύστροπη και δυσανάλογη εμμονή με μια και μόνη μορφή, την οποία τελικά δε μαθαίνουμε. Οι νεότεροι που δυσκολεύονται με τον Παπαδιαμάντη είναι παιδιά αυτού του συστήματος. Στα λόγια μου έρχεσαι! 😀

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τώρα, να μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας και να μη ρίχνουμε το φταίξιμο εκεί που δεν υπάρχει: πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι οι νέοι δεν «απολαμβάνουν» τον Παπαδιαμάντη, επειδή δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα του; Κι ότι αν την καταλάβουν, θα πέσουν με τα μούτρα στη «Σταχομαζώχτρα» και στη «Βασιλική δρυ»; Έχουμε αντιληφθεί ότι όλοι αυτοί οι κλασικοί Έλληνες λογοτέχνες -πλην Καβάφη- δεν λένε απολύτως τίποτα στους νέους και όχι εξαιτίας της γλώσσας τους αλλά λόγω της θεματολογίας τους; Να είμαστε και λίγο ρεαλιστές και, εννοείται, πως μιλάμε για τη συντριπτική πλειονότητα των νέων. Οι λίγοι, οι μερακλήδες, δεν θα εμποδιστούν από τη γλώσσα, αν θέλουν να τους διαβάσουν, ένα γλωσσάρι είναι αρκετό.

 111. Costas Papathanasiou said

  Το Θελημικό 93 (: Θέλημα = 9 + 5 + 30 + 8 + 40 + 1 = 93 και Αγάπη = 1 + 3 + 1 + 80 + 8 = 93), ο μαγικός αριθμός που αντιπροσωπεύει τις δύο βασικές αρχές στο «The Book of the Law» του Aleister Crowley:
  «Do what thou wilt shall be the whole of the Law» και «Love is the law, love under will.»
  [βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/93_(Thelema) ]

 112. aerosol said

  #110
  Καλά τα λες. Αλλά είναι γεγονός πως και η γλώσσα είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

 113. aerosol said

  #111
  Σαπώ, αλλά βάλε το στην σωστή ανάρτηση.

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  112: Θα μπορούσε να είναι η γλώσσα αποτρεπτικός παράγοντας, αν η θεματολογία ενδιέφερε τους σημερινούς νέους. Αρκεί, όμως, να θυμηθούμε τα θέματα των διηγημάτων του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, των δύο κορυφαίων των επίμαχων γλωσσικών μορφών, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να ενδιαφέρουν τις νέες γενιές. Εδώ δεν διαβάζουν Έλληνες λογοτέχνες που έγραφαν σε πολύ πιο προσιτή γλώσσα. Δεν τα λέω αυτά επικριτικά για τη νεολαία, σε καμία περίπτωση, τα ενδιαφέροντά της είναι διαφορετικά, σύγχρονα και πολύ καλά κάνει.

 115. ΚΩΣΤΑΣ said

  109
  Ή έχασα επεισόδια και δεν είμαι καλά ενημερωμένος ή εσύ έρχεσαι στα λόγια μου. Νόμιζα ότι είσαι απόλυτα εναντίον των αρχαίων.

  Εξ αρχής δεν απέκλεισα καμία μορφή γλώσσας. Επικεντρώθηκα στα αρχαία γιατί εναντίον των ξεκινήσατε κάποιοι πόλεμο. Και γιατί είναι η μίτρα πασών των νεοτέρων μορφών.

  Αν ερμηνεύω σωστά το σχόλιό σου, αντιλαμβάνομαι ότι είσαι και λίγο με τα αρχαία. Σε καλωσορίζω στο κλαμπ! 😉

 116. aerosol said

  #115
  Κανείς δεν είναι «εναντίον των αρχαίων», δεν υπάρχει πόλεμος εναντίον τους. Αρκετοί είμαστε εναντίον της διδαχής τους (5 χρόνια!) που ενώ δεν φέρνει κάποιο ποθητό αποτέλεσμα, αφαιρεί ώρες από όλη την υπόλοιπη γλώσσα. Την δική μου στάση την έγραψα πολλές φορές, για εμπέδωση. Στην πράξη, τα προτιμώ ένα χρονάκι στο Λύκειο, προς αναγνώριση των βασικών.
  [Επίσης: δεν είμαστε κομμουνιστές, ο Εμφύλιος έχει λήξει, δεν μας πληρώνει ο Σόρος (ούτε η ΣΙΑ, ούτε ο Σύριζα, ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Τραμπ), δεν θέλουμε να βιάσουμε τις αδερφές κανενός, δεν έχουμε ουρές.]

  Αναρωτιέμαι ώρες ώρες σε ποιούς απαντάτε! 😀

 117. ΚΩΣΤΑΣ said

  116 >> Αναρωτιέμαι ώρες ώρες σε ποιούς απαντάτε!

  Τώρα πραγματικά δεν καταλαβαίνω το νόημα αυτού του σχολίου. Σαφέστατα απάντησα στο 109 σχόλιό σου και στην καταληκτική σου φράση: «Στα λόγια μου έρχεσαι!»

  Το «εναντίον των αρχαίων», θεωρώ αυτονόητο ότι αναφέρομαι στην διδασκαλία τους (διδαχή τους) στο σχολείο, αυτό ήταν το θέμα που συζητούσαμε και συζητάμε.

  Πάω και στο περιεχόμενο σε αγκύλες.
  Σαφώς, σε προηγούμενη ανάρτηση έθεσα και πολιτική διάσταση του γλωσσικού θέματος και είναι γνωστά όσα είπα. Δεν ήταν στοχευμένη προσωπική κατηγορία εναντίον κάποιου σχολιαστή, ήταν γενική άποψη. Ωστόσο θεωρώ δικαιολογημένον κάποιον σχολιαστή να θεωρήσει ότι εν μέρει τον αφορά κι αυτόν. Γι’ αυτό δέχθηκα και αντιπαρήλθα σιωπηρά τον κάπως βαρύ προσωπικό σου υπαινιγμό εναντίον μου, για τον κόσμο που βρίσκομαι ή κάπως έτσι. Ούτε όμως μπήκα στη διαδικασία να μπω στη διαφωνία σου με τον Αβονίδα, με τον οποίο και φυσικά συμφωνούσα στο συγκεκριμένο θέμα.

  Κι ενώ άρχισες ήρεμα και ωραία σε τούτη την ανάρτηση να μου απευθύνεις το λόγο κι ανοίξαμε μια ωραία συζήτηση, δεν καταλαβαίνω ούτε το ύφος σου, ούτε τις απορίες σου. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να οξύνουμε παραπέρα τον διάλογό μας. Η εκτίμησή μου στο πρόσωπό σου παραμένει, αλλά ας το αφήσουμε εδώ το θέμα.

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  116: Απαντούν σε ένα μορμολύκειο που λέγεται «αναρχοάπλυτος εθνομηδενιστής» και έχει μεγάλη πέραση στα αριστεροφάγα σάιτ και σόσιαλ μίντια. Δεν εννοώ ότι ο Κώστας υπάγεται σ’ αυτή τη συνομοταξία, ειλικρινά.

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από μια καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης, εκπαιδευτικό της τάξης και όχι θεωρητικό του γραφείου. Μη δείτε μερικοί τον τίτλο της εφημερίδας που φιλοξενεί το άρθρο και πάρετε δρόμο (☺), αξίζει πραγματικά να διαβαστεί:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.epohi.gr/article/8625/arxaiognwsia-h-arxaioplhxia&ved=2ahUKEwiq3bOO1s_yAhWlgf0HHUc-Ak0QFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw1B18f0vl7poX2hIlQng8P9&cshid=1630015250963

 120. ΚΩΣΤΑΣ said

  118
  Ούτε εσένα σε καταλαβαίνω, Γιάννη, γιατί πράμα μιλάτε;

 121. Γιάννης Ιατρού said

  119: Σιγά ρε συ τον τίτλο της εφημερίδας. Έτσι που το γράφεις ο κόσμος θα νομίζει πως αναφέρεσαι τουλάχιστον στον Στόχο κλπ. Και καλά το άρθρο (του 2016 είναι!) της γνωστής για την δράση της κας Σαπουνά (τέως αντιπεριφεριάρχισσας και νυν δημ. συμβούλου στο Γαλάτσι), εσύ πως και βρέθηκες να γκουγκλίζεις σε εφημερίδες «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ», ε; Θα χαρακτηριστείς (που λέγανε παλιά, δηλ. όχι και τόοοσο παλιά, το θυμόμαστε μερικοί….)🤨

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  120: Σε παραπέμπω στα τελευταία σχόλια στο νήμα των μεζεδακίων, Κώστα, και θα καταλάβεις τι εννοώ.
  121: Ναι, αυτός ο τίτλος σε κάποιους σχολιαστές φέρνει αναφυλαξία και μπορεί να τους αποπθαρρύνει από το να διαβάσουν το ενδιαφέρον άρθρο. Το οποίο παραμένει ενδιαφέρον και ας είναι του 2016, αφού σχολιάζει με γνώση ένα θέμα που εξακολουθεί και θα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.
  Όσο για το τι ψάχνω εγώ σε αριστερούς ιστότοπους, πιθανόν να κινούμαι έξω από τα δικά σας επιτρεπτά αριστερά όρια, ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό, αλλά διαβάζω τα πάντα, δεν θέλω να είμαι δογματικός και «κολλημένος», γιατί μου αρέσει η σφαιρική ενημέρωση.☺

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  122 α
  Αναμένω προσωπικές εξηγήσεις. Κατά σύμπτωση δεν μπήκα στην ανάρτηση με τα μεζεδάκια.

  Σας είχα σε μεγάλη εκτίμηση, πρωτίστως εσένα αλλά και τον Αεροζόλ. Εξεπλάγην να συνδέετε τέτοια σχόλια με το πρόσωπό μου.

  Το ξαναλέω, αναμένω προσωπικές εξηγήσεις από εσένα για το # 118 και από τον Αεροζόλ για το # 116.

 124. Γιάννης Κουβάτσος said

  123: Προσωπικά, δήλωσα σαφώς ότι δεν αναφέρομαι σ’ εσένα, Κώστα. Έβαλα και το επίρρημα ειλικρινά και το εννοώ. Δεν μίλησες εσύ για «τα κριάρια του Κριαρά», ούτε έκανες κήρυγμα αφ’ υψηλού. Εξ ου και η παραπομπή.

 125. ΚΩΣΤΑΣ said

  124 Τα διάφορα ψελλίσματα δεν αποτελούν εξήγηση.
  ΛΥΠΑΜΑΙ Τέλος.

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  125: Λυπάμαι που την ειλικρίνεια τη θεωρείς ψελλίσματα, ενώ την πολιτικάντικη ψευτοσυγγνώμη του Μητσοτάκη τη θεώρησες γενναία πράξη. Αυτά κάνουν οι ιδεολογικές προκαταλήψεις. Κι εγώ λυπάμαι, επίσης ΤΕΛΟΣ, αφού δεν έχω συνηθίσει να αμφισβητούν την ειλικρίνειά μου.

 127. Γιάννης Ιατρού said

  125, 126: Πάτε καλά ρε σεις; Τι τέλος και τέλος και …
  Άντε μην αρχίσω. Σοβαρευτείτε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: