Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Posted by sarant στο 27 Αυγούστου, 2021


Το δίπολο αυτό εμφανίζεται συνεχώς στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, αν και για ένα διάστημα οι καταστροφικές πυρκαγιές το είχαν εκτοπίσει από το προσκήνιο. Βλέπουμε, ας πούμε, τίτλους ειδήσεων όπως «Πώς θα ταξιδεύουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι» ή «Σε τι διαφέρουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται με Covid-19» ή ακόμα «Πώς ψωνίζουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι» -πρόκειται για έρευνα κάποιου οργανισμού που διέκρινε διαφορετική καταναλωτική συμπεριφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες.

Αν ήταν Δεκέμβριος και διαλέγαμε υποψηφιότητες για τη Λέξη της χρονιάς, θα διάλεγα μάλλον το «ανεμβολίαστοι», επειδή το βλέπουμε συχνότερα μόνο του (π.χ. «από τους 319 διασωληνωμένους οι 291 είναι ανεμβολίαστοι») και επειδή η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αναγάγει σε εσωτερικό εχθρό όλους τους συμπολίτες μας (χρησιμοποιώ τον όρο με τη νεότερη σημασία του) που δεν έχουν (μέχρι στιγμής) εμβολιαστεί.

Ανεμβολίαστος, ακριβώς, είναι αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί. Για να κάνουμε μια παρέκβαση, στην ελληνική γλώσσα δεν έχουμε τρόπο να ξεχωρίζουμε, παρά μόνο συμβατικά και μέσα από τη χρήση, τις δυο σημασίες που μπορεί να έχουν τα ρηματικά επίθετα αυτού του τύπου. Άλυτος μπορεί να είναι τόσο αυτός που δεν έχει ακόμα λυθεί (unsolved στα αγγλικά) όσο και εκείνος που δεν είναι δυνατόν να λυθεί (unsolvable στα αγγλικά), ομοίως και ο αήττητος ή ο ανέκφραστος. Στην πράξη όμως, όταν λέμε «ανεμβολίαστος» εννοούμε αυτόν που δεν έχει εμβολιαστεί, όχι αυτόν που δεν είναι δυνατόν (για ιατρικούς λόγους, ας πούμε) να εμβολιαστεί. Υπάρχει και αυτή η κατηγορία, αν και είναι ολιγάριθμη.

Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι; Πήγα στον ιστότοπο Our world in data, και κατασκεύασα ένα ιστόγραμμα με τα ποσοστά εμβολιασμένων κάθε χώρας, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (ελπίζω να μην ξέχασα κανένα) συν το Ηνωμένο Βασίλειο. Έβαλα και τους μέσους όρους της ΕΕ και του πλανήτη. Τα στοιχεία είναι προπροχτεσινά:

 

Bλέπουμε πως η χώρα μας βρίσκεται σαφώς χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και ότι, το χειρότερο, είναι πολύ περιορισμένη η δεξαμενή όσων έχουν κάνει μία μόνο δόση (και άρα είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα κάνουν και τη δεύτερη). Οπότε, οι ανεμβολίαστοι αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, έστω κι αν νομοτελειακά, αυτό θα βαίνει μειούμενο.

Δεν είναι όλοι οι ανεμβολίαστοι «ψεκασμένοι» ή, για να θυμηθούμε έναν ακόμα όρο (έχουμε και ψηφοφορία για τη λέξη τη χρονιάς στο βάθος) «αρνητές των εμβολίων» ή «αντιεμβολιαστές». Υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί για διάφορους λόγους (μεταξύ άλλων, επειδή δεν μπορούν: το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, σχετικά πρόσφατα). Υπάρχουν, πολύ περισσότεροι, όσοι έχουν ενδοιασμούς.

Δικαιολογούνται οι ενδοιασμοί; Είναι κι αυτό μια συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε -και βέβαια, η κατάσταση διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Τα εμβόλια έχουν ένα (πολύ χαμηλό) ποσοστό παρενεργειών. Για κάποιον στην ηλικία μου, η σχέση οφέλους προς ρίσκο είναι συντριπτική, οπότε είναι ανόητο να μην εμβολιαστεί. Εγώ φυσικά εμβολιάστηκα και προτρέπω όλους τους ομηλίκους ή ακόμα και τους άνω των 40. Για τους εικοσάχρονους, η σχέση οφέλους προς ρίσκο μπορεί να μην είναι τόσο σαφής -και από αυτή την άποψη, δεν θα ψέξουμε τον Στέφανο Τσιτσιπά που δεν έκανε εμβόλιο αλλά που έσπευσε να το διαλαλήσει και να το στηρίξει με επιχειρήματα, ιδίως αφού πέρυσι είχε πάρει μέρος σε εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και αφού ξέρει ότι για πολλούς νέους αποτελεί πρότυπο.

Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχτές, και που θα ισχύσουν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, επιβάλλονται περιορισμοί στους ανεμβολίαστους. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί υποχρεούνται σε ένα ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα. Η απαίτηση αυξάνεται σε δύο ράπιντ τεστ εβδομαδιαίως για εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους σε εστίαση και σε τουρισμό και μερικές άλλες κατηγορίες.

Μπορεί να γίνει συζήτηση για το αν είναι θεμιτό να χρεώνεται ο εργαζόμενος με το κόστος του τεστ, επιχειρήματα υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Πάντως, προκαλεί εντύπωση ότι ορισμένες κατηγορίες που επίσης έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως ένστολοι (στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας, λιμενικοί) ή ιερωμένοι, δεν έχουν υπαχθεί επίσης στην υποχρέωση των δύο εβδομαδιαίων τεστ.

Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης και στα γήπεδα, ενώ για θέατρα, κινηματογράφους, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία θα χρειάζεται να επιδείξουν ράπιντ τεστ αντιγόνου το πολύ 48ωρο.

Όπως εύστοχα σχολίασε κάποιος, ο μόνος κλειστός δημόσιος χώρος στον οποίο δεν θα υπάρχουν κανενός είδους περιορισμοί στην είσοδο θα είναι πλέον μόνο οι εκκλησίες -άλλη μια αξιοπρόσεκτη απουσία πρόβλεψης.

Και πάλι, είναι συζητήσιμο γιατί να μη μπορεί να πηγαίνει π.χ. στο μπαρ ένας ανεμβολίαστος με 24ωρο τεστ, ενώ θα μπορεί ένας εμβολιασμένος (που, θεωρητικά, έστω και με χαμηλή πιθανότητα, μπορεί να είναι φορέας και να μεταδίδει). Ίσως για να απλουστευτεί η διαδικασία, ίσως για να προστατευτεί ο ίδιος ο ανεμβολίαστος, ίσως για να πιεστεί να εμβολιαστεί.

Αλλά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ενώ προβλήθηκαν ως σχεδόν δρακόντεια, είναι αμφίβολο αν όντως θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Καταρχάς, ως και τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον στην Αθήνα και νοτιότερα, θα είναι ανοιχτοί υπαίθριοι (ή δήθεν υπαίθριοι) χώροι εστίασης κτλ. Κι έπειτα, είναι πολύ εύκολο να μπει κανείς σε ελεγχόμενους χώρους χωρίς πιστοποιητικό (διότι δεν γίνονται έλεγχοι, όπως διαπίστωσα στο πλοίο του Αργοσαρωνικού τις προάλλες) ή με παραποιημένο πιστοποιητικό.

Οπότε, το μόνο μέτρο της επιτυχίας των μέτρων θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τον Νοέμβριο. Προσδεθείτε… και εμβολιαστείτε!

 

193 Σχόλια προς “Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι”

 1. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.
  Το κουνέλι τελείωσε από τον Ιούλιο. Ο γάτος -στα 15- ξεκίνησε χθες.

 2. Κουνελόγατος said

  Σοβαρό κίνητρο είναι η αναβάθμιση του ίντερνετ. Από την ημέρα που μου έβαλαν το τσιπάκι, έχω ταχύτητες πάνω από 500 πως τα λένε…

 3. Αιμ. Παν. said

  Καλημέρα,

  και στα ΜΜΜ μπαίνει και στριμώχνεται όλος ο λαός, εμβολιασμένος και μη…

  Κάθε μέρα για να πάει και να έρθει από την δουλειά του…

  Φαίνεται πως ο ιός δεν συχνάζει σε ΜΜΜ.

 4. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  Καλημέρα, η πλαστή απάντηση μπορεί εύκολα να ελεγχθεί από τις αρχές. Το εργαστήριο οφείλει να δηλώνει τα τεστ στον ΑΜΚΑ ή το PLF αν ο εξεταζόμενος είναι αλλοδαπός ή μόνιμος κάτοικος εξωτερικού. Οπότε καλόν είναι όποιος κάνει τεστ κορωνοϊού, είτε μοριακό είτε αντιγόνου, να μπει σε αυτή τη σελίδα και να κατεβάσει τη δήλωση https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/bebaiose-arnetikou-diagnostikou-elegkhou-koronoiou-covid-19

 5. Νέο Kid said

  Στη μαθηματική ορολογία πάντως υπάρχουν αντίστοιχα του unsolved και του unsolvable.
  Άλυτα προβλήματα και αδύνατα προβλήματα αντίστοιχα.
  Ο τετραγωνισμός του κύκλου ας πούμε είναι ένα αδύνατο πρόβλημα.

 6. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  Η κρίση ως ευκαιρία, χαϊδεύουμε τη δεξαμενή των ψήφων μας (εκκλησίες, ένστολοι) και εκδικούμαστε όλους τους άλλους.

  Εκτίω σήμερα την τελευταία μέρα της καραντίνας μου. Στην οικογένεια παρουσιάστηκε κρούσμα σε ένα ανήψι μου, και από τους 6 που ήρθαμε σε στενή επαφή, όλοι εμβολιασμένοι (ο… ασθενής 0 με την πρώτη δόση) βγήκαμε οι 5 θετικοί και νοσήσαμε, ελαφρά, οι 4.
  Πλην ενός, όλοι μας θα μπορούσαμε να είχαμε διασπείρει άθελά μας τον ιό, αφού θα μπορούσαμε να πάμε σε κλειστούς χώρους εστίασης μέχρι να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Η πέτρα του σκανδάλου, παρότι μπήκε σε καραντίνα μόλις έμαθε πως είναι θετικός με σελφ τεστ, δε νόσησε ποτέ. Αν δεν είχε δραστηριοποιηθεί άμεσα, θα μετέδιδε αβέρτα αυτές τις 15 μέρες.

  Συνεπώς, προσδεθείτε, προσευχηθείτε οι πιστεύοντες, κάντε ξόρκια ή ό,τι άλλο κάνετε σε παρόμοιες περιπτώσεις αδυναμίας οι υπόλοιποι.

  (Δυσκλαίμερον γκρίνιας: Ωραίο καλοκαίρι, 3 εβδομάδες άδεια, η μισή πρώτη νορμάλ, μετά οι φωτιές στην Εύβοια, η δεύτερη στην Αθήνα εκτάκτως, η τρίτη σε καραντίνα και μπόνους η τέταρτη σε καραντίνα/τηλεργασία, στην εξοχή, μέσα από το συρματόπλεγμα. Πάλι καλά όμως…)

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Πάλι καλά να λες, πράγματι.

 8. ΓιώργοςΜ said

  4 Άρα, τα everest είναι, δυνητικά, μαγαζί με αυστηρή πόρτα 😛
  Οι υπόλοιποι μαγαζάτορες σιγά μην κάνουν έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων στους πελάτες…

 9. Νέο Kid said

  5. Κι εντάξει, γενικότερα το unsolvable δεν μπορεί να αποδοθεί μονολεκτικά αλλά υπάρχει το σαφές «μή επιλύσιμο»

 10. Κιγκέρι said

  >>…Ανεμβολίαστος, ακριβώς, είναι αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί. Για να κάνουμε μια παρέκβαση, στην ελληνική γλώσσα δεν έχουμε τρόπο να ξεχωρίζουμε, παρά μόνο συμβατικά και μέσα από τη χρήση, τις δυο σημασίες που μπορεί να έχουν τα ρηματικά επίθετα αυτού του τύπου…
  …όταν λέμε «ανεμβολίαστος» εννοούμε αυτόν που δεν έχει εμβολιαστεί, όχι αυτόν που δεν είναι δυνατόν (για ιατρικούς λόγους, ας πούμε) να εμβολιαστεί. Υπάρχει και αυτή η κατηγορία, αν και είναι ολιγάριθμη.

  Αυτόν που δεν είναι δυνατόν να εμβολιαστεί, εγώ θα τον έλεγα «μη εμβολιάσιμο»

 11. Pedis said

  Ένας με δύο στους τρεις που βλέπω σε εσωτερικό χώρο είναι χωρίς μάσκα ή σαγωνατη. Αν πας στην μικρή επαρχία γίνεται το φαρ ουεστ. Πελάτες και προσωπικό στην εστιαση. Οι ίδιοι οι μπάτσοι είναι ουσιαστικά χωρις μασκα σε τρεις περιπτώσεις που είδα σε αστυνομικα τμηματα. Ποιοι έλεγχοι, από ποιόν θα γίνουν για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού; Κοροιδευομαστε.

  Αυτό για τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμα όσον αφορά εκκλησίες και παπάδες, ένστολους και σώματα ασφαλείας πραγματικά ξεπερνάει τη φαντασία του πιο πονηρού μοντέρνου θεσμικού διανοητη στην Ευρωπαϊκή πολιτική ζωή.

  Που θέλετε και μένουμε Ευρώπη οι διαφοροι κουλοπανοι!? 🥳🤣😭

 12. Κώστας said

  Καλημέρα.

  Για το unsovable υπάρχει το ανεπίλυτο.

 13. Alexis said

  Καλημέρα.
  Ωραίο το άρθρο και συμφωνώ στα περισσότερα.
  Να προσθέσω μόνο τούτο: στους υγειονομικούς θεωρώ σωστό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και εκτιμώ ότι κακώς φωνάζει η ΠΟΕΔΗΝ.
  Είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ, ηθικά, επιστημονικά και δεοντολογικά να είσαι γιατρός ή νοσηλευτής σε δημόσιο ή και ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα και να είσαι ανεμβολίαστος (πλην λόγων ανωτέρας βίας όπως είπες κι εσύ)
  Υπήρχε όλος ο χρόνος και όλα τα μέσα για να το κάνουν, τους παρακαλάγανε σχεδόν. Ας μην παίζουν με τη νοημοσύνη μας και με την υγεία του κόσμου. Οι περισσότεροι ασθενείς τους οποίους «διαχειρίζονται» ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν χρωστάει τίποτα ο κόσμος που σπεύδει για νοσηλεία, εξετάσεις κλπ. να υφίσταται την «πετριά» οποιουδήποτε.
  Και κάτι ακόμα: το γεγονός ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι εμβολιασμένοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό (95% άκουγα χτες) και το ποσοστό αυτό βαίνει μειούμενο στις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού (νοσηλευτές, διοικητικοί, βοηθητικό προσωπικό) λέει πολλά κατά τη γνώμη μου. Και εξηγεί επαρκώς νομίζω τα περί «πετριάς» που ανέφερα παραπάνω.

  Έχουμε και γιατρούς στο ιστολόγιο, ας πουν τη γνώμη τους…

 14. Πουλ-πουλ said

  Ο εκ πεποιθήσεως ανεμβολίαστος νοηματοδοτεί τη ζωή του εντασσόμενος σε μια παγκόσμια πολυπληθή σέκτα, με τεράστια απήχηση. Δείτε στο περιβάλλον σας τους αρνητές του εμβολίου, συνήθως έχουν σημαντικότερα προβλήματα. Ανάγουν το εμβόλιο σε ζήτημα ζωής ή θανάτου, γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους αφόρητα σημαντικούς. Αντίθετα, ο εμβολιασμένος έχει δουλειές να κάνει, εμβολιάζεται όπως πίνει ένα ποτήρι νερό, και πάει παρακάτω.
  Αφορισμός, το ξέρω, αλλά πώς αλλιώς αποφεύγεται η απεραντολογία της περιπτωσιολογίας;

 15. sarant said

  11 Στην Ελλάδα αυτα ή στην Ιταλία;

  14 Μπορεί και να μην ξέρω κανέναν τέτοιον απο το περιβάλλον μου, μόνο από το Φέισμπουκ κτλ.

 16. ΘΝΣ said

  Δεν καταλαβαινω σε τι λογικο και νομικο ερεισμα βασιζεται η απαιτηση του δημοσιου να παρεις φαρμακο που δεν εχει εγκρινει.

 17. Νέο Kid said

  12. Σωστά!

 18. ΓιώργοςΜ said

  Σε μεγάλο αθηναϊκό νοσοκομείο, ένας συνδικαλιστής ήταν πρωτεργάτης της άρνησης των εμβολίων και αρκετοί στο τμήμα του τον ακολούθησαν στην επιλογή του, μέχρι που νόσησε, νοσηλεύτηκε και διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ (δεν έμαθα τι έγινε, εκεί άφησα την ιστορία πριν από μερικούς μήνες, ελπίζω να είναι καλά). Τότε ξύπνησαν οι συνάδελφοί του και άρχισαν να εμβολιάζονται.
  Κουτοπονηριές…

 19. Νέο Kid said

  14. Κάπως κυνικό, αλλά ακριβές αυτό που λέτε.

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Έχει τόσο πολλά τρωτά αυτή η κυβέρνηση, ώστε να μη χρειάζεται να της ασκείται αντιπολίτευση σε ένα κρίσιμο θέμα όπου το δίκιο είναι με το μέρος της. Δεν στοχοποιεί κανέναν και δεν υποδαυλίζει εθνικό διχασμό, αυτά είναι κωμικές υπερβολές, και τα εμβόλια προσφέρονται αφειδώς, όπου και όποτε βολεύει τον καθένα. Τα ‘χουμε ξαναπεί σε άλλες ευκαιρίες, αλλά αφού είναι το θέμα της χρονιάς, ας τα ξαναπούμε. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που δείχνει σοβαρότητα και κοινωνική υπευθυνότητα και εμβολιάζεται και υπάρχει μία άλλη μεγάλη μερίδα που δείχνει κοινωνική ανευθυνότητα και αρνείται να εμβολιαστεί, με πιθανό αποτέλεσμα νέα οριζόντια μέτρα περιορισμού των ελευθεριών μας, εντατικές, θανάτους, μάσκες και όλα τα γνωστά στοιχεία του θρίλερ που ζούμε εδώ και ενάμιση χρόνο.
  Καμία κατανόηση, λοιπόν, για τους ανεμβολίαστους, είτε ψεκασμένους ακτιβιστές είτε «διστακτικούς», αφού όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, οι πιθανές παρενέργειες και οι τυχόν κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι κοινοί για όλους μας.
  (Πολύ ενδιαφέρον έχει ο πίνακας των στατιστικών: οι κάτοικοι της δυτικής και βόρειας Ευρώπης εμβολιάζονται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους κατοίκους της ανατολικής και της νοτιοανατολικής. Διαφορά στην κουλτούρα κοινωνικής υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης στην επιστήμη. Τι διάολο, τόσες δεκαετίες σοσιαλισμού δεν μπόρεσαν να τους διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση και το κατάφεραν οι καπιταλιστές στη δύση; Θα σκίσω τα βιβλία μου με τις μπλαμπλα θεωρίες τους.☺)

 21. Διονύσης said

  Ήμουνα νιός και γέρασα και ακόμη περιμένω τον χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους…
  Κανένας, δεξιός, αριστερός, μεσαίος, δεν έχει τα κότσια να τα βάλει με το παπαδαριό.

 22. LandS said

  11
  Ακούγονται διάφορα για το ποσοστό εμβολιασμένων στα σώματα ασφαλείας

 23. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποιες σκέψεις:

  Σε σχέση με το 57%, Το 61% ή το 64% δεν είναι πια και 90%. Άρα, επίσης υστερούν δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
  Αναφερόμενος στο άρθρο-αερολογία που παρέθεσε χτες ο Γιάννης Κουβάτσος, που με μια ξύλινη αποκρουστική γλώσσα μιλούσε για εμβόλια και… ιμπεριαλισμό, να πω ότι τα σχέδια που αφορούν τα μέλη μιας κοινότητας, θα πρέπει να θέλουν να τα εφαρμόσουν τα μέλη της κοινότητας. Το να κάνεις απλά αντιπολίτευση για τα «αποτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού της Ευρώπης» λες και αυτά θα εφαρμοστούν μόνα του, μοιάζει με ηλιθιότητα.
  Αν τα μέλη της κοινότητας ακούνε τον Πετράκο ή τον Τράγκα, δεν φταίνε τα προγράμματα εμβολιασμού. Ούτε είναι δυνατόν να κλείσεις ή να λογοκρίνεις κάθε διαδικτυακή πλατφόρμα όπου συζητούνται τάτοια πράγματα.

  Το μεγαλύτερο μέρος φοβάται. Και αυτός που φοβάται και δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο βρίσκει παρηγοριά σε όλα τα ψευδοεπιστημονικά και συνωμοσιολογικά άλλοθι ώστε να πει στον εαυτό του, «βρε, τελικά καλά έκανα και δεν εμβολιάστηκα».

  Σε αυτό συντελούν βεβαίως και τα πραγματικά επιστημονικά στοιχεία. Φαίνεται να μην επιβεβαιώνεται στον βαθμό που θέλαμε ότι ο εμβολιασμένος δεν κολλάει τον άλλον. Το εμβόλιο αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει μια βάσιμη αξία, στο να μην αρρωστήσουμε βαριά. Οι ελληνικές ΜΕΘ το επιβεβαιώνουν αυτό αφού 90% βρίσκονται εκεί ανεμβολίαστοι. Αλλά το «τείχος ανοσίας» μοιάζει ανέφικτο. Επίσης, δεν έχουν καταλήξει με τη διάρκεια ανοσίας. Είδαμε και πάθαμε να κάνουμε τις δύο δόσεις, προσωπικά από το άγχος τα είχα παίξει. Εδώ λοιπόν υπάρχει άλλη μια ευθύνη των ανεύθυνων ΜΜΕ: έχουν αρχίσει να μιλάνε για τρίτη δόση πριν κάνουμε τη δεύτερη. Γιατί το κάνουν; Μα για να έχουν κάτι να πουν, να κινδυνολογήσουν, ώστε να επιβιώσουν.

  Ο συντάκτης της ΕΦΣΥΝ καλό θα ήταν να ομολογήσει ότι τεράστια ευθύνη στην αποτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμού, έχει η απελπισμένη ανάγκη των ΜΜΕ διαδικτυακών και άλλων για επιβίωση, άρα για κινδυνολογία.
  Ο συντάκτης της ΕΦΣΥΝ καλώς ασχολήθηκε με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, και θα μπορούσε να αποφύγει τις φλυαρίες και να μπει στην ουσία της δημοκρατικότητας του μέτρου και τα διχαστικά αποτελέσματα.

  Οι συνειδητοί αντιεμβολιαστές είναι αρρωστημένοι ψευδολόγοι. Κανείς από όσους τους διαβάζουν δεν θυμάται ότι από εκεί έχουν προέλθει οι μαλακίες για μόρια σιδήρου στα εμβόλια που γίνονται μαγνήτες και κολλάνε επάνω κουτάλια. Οι Πετράκοι και όλοι οι άλλοι ψυχασθενείς, επικαλούνται ψήγματα πραγματικών πληροφοριών, αποκρύπτωντας την συνολική εικόνα. Αποτελούν κοινωνική γάγγραινα. Αλλά μπορείς να λογοκρίνεις τους πάντες;

  Δυστυχώς, ακόμα είμαστε σε περίοδο συλλογής στοιχείων. Θα περάσει καιρός για να μάθουμε με σιγουριά ουσιαστικά ζητήματα όπως η διάρκεια και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανοσίας που αποκτά κανείς με τα εμβόλια. Μέχρι τότε, οι άρρωστοι συνωμοσιολόγοι κερδίζουν το παιχνίδι του τρόμου για τυχόν θανατηφόρες ή επικίνδυνες παρενέργειες στο ΜΕΛΛΟΝ. Και αφού «το μέλλον» αυτό δεν έχει έρθει ακόμα (λίγοι μήνες έχουν περάσει από τους εμβολιασμούς) έχουν το πεδίο ελεύθερο να διαχειρίζονται αυτό «το επικίνδυνο μέλλον» όπως γουστάρουν…

 24. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα κι απ΄ εδώ,

  εκτός του διαγράμματος του Νίκου, εδώ κι ένα που έφτιαξα τις προάλλες με την ηλικιακή κατανομή των (πλήρως και μερικώς) εμβολιασμένων (στην χώρα μας).

  ΥΓ: Δεν είναι ακριβώς το θέμα του νήματος, αλλά ταιριάζει κάπως μιας και έχει σχέση με την πανδημία και τις προφυλάξεις…, οπότε θεώρησα χρήσιμο να το κοτσάρω εδώ🤨

 25. BLOG_OTI_NANAI said

  21: Το πρόβλημα σου άνθρωπε μου δεν είναι ο διαχωρισμός, το πρόβλημα σου είναι ότι ένα τεράστιο ποσοστό Ελλήνων βλέπει θετικά την πίστη του και από εκεί απορρέουν οι κοινωνικές πρακτικές που αφορούν ακριβώς έναν τεράστιο αριθμό πολιτών. Οι περισσότεροι που γράφουν για διαχωρισμό είναι ασφαλώς άσχετοι με το νομικό ζήτημα και γράφουν ό,τι τους κατέβει.

  Το γεγονός ότι έκλεισαν οι ναοί, δεν έγιναν οι μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, δεν αποτελεί πίεση του κράτους προς την Εκκλησία;
  Αλλά βεβαίως, όποιος γράφει τη λέξη «παπαδαριό», είναι απλά ένας φανατικός μισαλλόδοξος.

 26. Για τους γνώστες της στατιστικής ή έστω των διαγραμμάτων, μια ωραία γραφική παράσταση για το επιχείρημα ότι «εμβολιασμένοι πεθαίνουν σε υψηλότερο ποσοστό» (με μαύρα γράμματα, το αντίστοιχο «επιχείρημα» των αντιεμβολιαστών»):

  Με δυο λόγια, προφανώς όταν όλοι εμβολιαστούν όλα τα κρούσματα θα είναι εμβολιασμένοι.

 27. LandS said

  23 Αναφερόμενος στο άρθρο-αερολογία που παρέθεσε χτες ο Γιάννης Κουβάτσος

  Σε ποιο θέμα; Στο χτεσινό δεν βρίσκω τπτ σχετικό.

  Επίσης: Τί είναι «Πετράκος» ; (Τράγκας, έχω μια ιδέα)

 28. Παναγιώτης Κ. said

  Ιδού ένα απλό παράδειγμα για το τι σημαίνει αδύνατο πρόβλημα ώστε και οι των ανθρωπιστικών σπουδών να συμμετέχουν…
  Για την 2X=6 ο καθένας είναι σε θέση να γράψει χ=3
  Όμως για την 0X=6 δεν υπάρχει κάποιο χ για να την επαληθεύει. Αυτή λοιπόν η εξίσωση λέμε ότι είναι α δ ύ ν α τ η.

  Αν μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι το τάδε πρόβλημα υπό δεδομένες συνθήκες είναι αδύνατο τότε δεν λέμε ότι είναι άλυτο.
  Αδύνατο και άλυτο χαρακτηρίζουν διαφορετικές κατηγορίες προβλημάτων.
  Όλα τα προβλήματα ξεκινούν ως άλυτα και στην πορεία ενασχόλησης με αυτά είτε καταλήγουμε να πούμε ότι είναι αδύνατα ή έχουν λύση.
  Έχει λύση ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι μπορούμε οπωσδήποτε να την βρούμε.

 29. Pedis said

  15 – Στο Μπουρδελισταν, βρε Νικοκυρη! Πού αλλού;

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, τώρα κυκλοφορεί και το «επιχείρημα» κατά του εμβολιασμού ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει στο 100% και ότι και εμβολιασμένοι κολλάνε και μερικοί πεθαίνουν. Διάρρηξη ανοικτών θυρών και ανακάλυψη της Αμερικής λέγεται αυτό. Κανένα εμβόλιο δεν προσφέρει 100% προστασία και εδώ πορευόμαστε με τα ποσοστά. Οι επιστήμονες λένε και η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι οι εμβολιασμένοι είναι πολύ πιο προστατευμένοι από τους ανεμβολίαστους. Αυτό θα έπρεπε να αρκεί σε λογικούς και υπεύθυνους ανθρώπους, η επιστήμη αυτό μπορεί να προσφέρει προς το παρόν. Να που δεν αρκεί, όμως. Ε, ας κάνουν λιτανείες για να ξορκίσουν το κακό οι ανεμβολίαστοι, ας κρεμάσουν στον λαιμό τους σκόρδα και ματόχαντρα, ας κυκλοφορούν μπαμπουλωμένοι με 3-4 μάσκες ή με μπούρκες και ας κλειστούν στο σπίτι τους μέχρι να εξαφανιστεί εκ θαύματος ο ιός. Οι υπόλοιποι όμως τι τους χρωστάμε και μας παίρνουν στον λαιμό τους;

 31. Pedis said

  Dotto’ molto gentile, ωραία η συλλογή των δεδομένων σχετικά με τον εμβολιασμό. Παρακαλεισαι να την ενημερώνεις τακτικά και να δώσεις και την πηγή.

 32. Νέο Kid said

  26. 🤪 Έτσι! Μη σου πω και το άλλο δηλαδή. Η βασική αιτία θανάτου είναι η ζωή! Όλοι όσοι πεθαίνουν… πριν πεθάνουν ζούσαν! …

 33. BLOG_OTI_NANAI said

  27: Το άρθρο για τις «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» των εμβολίων: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/307790_maziko-kai-mahitiko-syllalitirio-gia-tin-ygeia

  Πετράκος = τραγουδιστής, ηγέτης των αντιεμβολιαστών που έχει μπει στο κόμμα του δημοσιογράφου Τράγκα.

  Τα δύο viral βίντεο του Πετράκου:

  https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/10/30/viral-video-singer-debunks-covid19-pandemic-misinformation/

  https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/05/13/petrakos-second-video-misinformation/

 34. LandS said

  28
  0X=6 Αδύνατον; Κάθε άλλο. Έχει άπειρες λύσεις. Άντε να το πεις Απροσδιόριστο.
  6Χ=0 όπου Χ όχι μηδέν είναι Αδύνατον.

 35. Διονύσης said

  25

  Η πλειονότητα του ιερατείου, αξίζει τον χαρακτηρισμό παπαδαριό. Τα παραδείγματα πλείστα όσα, για όσους μπορούν να τα αντιληφθούν.

  Είναι πραγματικά αστείο να μιλά για φανατισμό και μισαλλοδοξία κάποιος που ανήκει σε κάποια θρησκεία (οποιαδήποτε). Το πρώτο που εκπροσωπεί κάθε θρησκεία είναι η κατοχή της απόλυτης αλήθειας. Ο πομπώδης αυτοχαρακτηρισμός «Ορθοδοξία» είναι ενδεικτικός.

 36. ΣΠ said

  34
  Αδύνατο είναι το χ=χ+1.

 37. Νέο Kid said

  34. Κάπου μπερδεύτηκες LandS. Για κοίτα το καλύτερα …😉

 38. Vangelis Vassiliadis said

  «Και πάλι, είναι συζητήσιμο γιατί να μη μπορεί να πηγαίνει π.χ. στο μπαρ ένας ανεμβολίαστος με 24ωρο τεστ, ενώ θα μπορεί ένας εμβολιασμένος (που, θεωρητικά, έστω και με χαμηλή πιθανότητα, μπορεί να είναι φορέας και να μεταδίδει). Ίσως για να απλουστευτεί η διαδικασία, ίσως για να προστατευτεί ο ίδιος ο ανεμβολίαστος, ίσως για να πιεστεί να εμβολιαστεί.»

  Τελειώνει ο σερβιτότος (ανεμβολίαστος με 2 τεστ στην εβδομάδα) την βάρδια του αλλά δεν μπορεί να μπεί στο απέναντι μπαρ.

  Τους αφήνουμε να δουλεύουν -είμαστε ανθρωπιστές-, αλλά όχι και να θέλουν να διασκεδάζουν. Νισάφι πια, δεν θα μας καβαλήσουν κιόλας.

  Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει?

 39. Νέο Kid said

  36. Σταύρο, εγώ δεν θα χαρακτήριζα αδύνατο το χ=χ+1 . Θα το χαρακτήριζα false (δεν είμαι σίγουρος για τον δόκιμο ελληνικό όρο).
  Αδύνατο θα χαρακτήριζα τον γεωμετρικό τετραγωνισμό του κύκλου , που είναι ένα πρόβλημα καλώς ορισμένο μεν, αποδεδειγμένα αδύνατον να επιλυθεί δε.

 40. ΣΠ said

  34
  Το 0χ=0 είναι απροσδιόριστο.

 41. […] Το δίπολο αυτό εμφανίζεται συνεχώς στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, αν και για ένα διάστημα οι καταστροφικές πυρκαγιές το είχαν εκτοπίσει από το προσκήνιο. Βλέπουμε, ας πούμε, τίτλους ειδήσεων όπως “Πώς θα ταξιδεύουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι” ή “Σε τι διαφέρουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται με Covid-19” ή ακόμα “Πώς… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/08/27/nonvax/ […]

 42. Άρειανός said

  «Εγώ φυσικά εμβολιάστηκα και προτρέπω όλους τους ομηλίκους ή ακόμα και τους άνω των 40.»
  Πάντως περίπου το 95% όσωνν πέθαναν στην Ελλάδα και το 85% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι 70 ετών και άνω ή/και με υποκείμενο νόσημα. Γι’ αυτό… «Προσδεθείτε… και εμβολιαστείτε» εφόσον έτσι κρίνετε ότι είναι σωστό για εσάς, σας το προτείνει ο γιατρός σας και το επιθυμείτε.

  «Και πάλι, είναι συζητήσιμο γιατί να μη μπορεί να πηγαίνει π.χ. στο μπαρ ένας ανεμβολίαστος με 24ωρο τεστ, ενώ θα μπορεί ένας εμβολιασμένος (που, θεωρητικά, έστω και με χαμηλή πιθανότητα, μπορεί να είναι φορέας και να μεταδίδει). Ίσως για να απλουστευτεί η διαδικασία, ίσως για να προστατευτεί ο ίδιος ο ανεμβολίαστος, ίσως για να πιεστεί να εμβολιαστεί.»
  Αυτό που αλλάζει είναι η πιθανότητα βαριάς νόσησης για τον εμβολιασμένο. Η πιθανότητα μόλυνσης και μετάδοσης είναι ακριβώς η ίδια. Το γνωρίζουμε από το CDC εδώ και έναν μήνα. Οτιδήποτε άλλο είναι ανακριβές, παρότι πολλοί μάλλον αρνούνται να το αποδεχτούν. Μεταξύ αυτών η κυβέρνηση και οι ειδικοί που τη συμβουλεύουν, οι οποίοι επιβάλλουν μέτρα σαν από κεκτημένη ταχύτητα. Κάποιος να τους ενημερώσει ότι τα δεδομένα άλλαξαν.
  Κατά τα άλλα, σίγουρα ο στόχος δεν είναι η προστασία των ανεμβολίαστων, κάτι που θα ήταν λογικό. Η επίσημη κυβερνητική γραμμή είναι η προστασία των εμβολιασμένων από τους ανεμβολίαστους! Με τέτοια διαύγεια σκέψης, καταλαβαίνετε γιατί τα έχουμε πάει τόσο καλά μέχρι τώρα.

  «Καταρχάς, ως και τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον στην Αθήνα και νοτιότερα, θα είναι ανοιχτοί υπαίθριοι (ή δήθεν υπαίθριοι) χώροι εστίασης κτλ.»
  Εφόσον είναι όντως υπαίθριοι και όχι δήθεν, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σε αντοιχτούς χώρους η μετάδοση είναι μάλλον απίθανη. Σε αντίθεση με τα ΜΜΜ, πολλούς εργασιακούς χώρους, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τους κλειστούς χώρους εστίασης χωρίς μάσκα, όπου είναι μάλλον αναπόφευκτη.

  Αναμένουμε σύντομα το εμβόλιο κατά του κυβερνητικού παραλογισμού, για να βγάλουμε σώοι αυτή τη δύσκολη περίοδο.

 43. ΣΠ said

  39
  False (ψευδές) είναι αν το δεις ως statement. Αν το δεις ως εξίσωση προς επίλυση είναι αδύνατο.

 44. sarant said

  42 όπου όμως «υποκείμενο νόσημα» μπορεί να είναι και μια απλή παχυσαρκία ή κάτι άλλο παρόμοιο. Δες επίσης σε πόσους νέους, κάτω των 40, ο κόβιντ αφήνει κουσούρια που δεν τα αφήνει καμιά γρίπη.

 45. LandS said

  33
  Καταρχάς ευχαριστώ.
  Δεν νομίζω ότι οι θέσεις επί του θέματος, όχι του συντάκτη του ρεπορτάζ ούτε βεβαίως του συσχολιαστή Γιάννη αλλά της ΕΡΓ.Α.Σ, είναι όλες αερολογίες. Ούτε ότι αυτή η παράγραφος που αναφέρεται σε ιμπεριαλισμό και πολιτικές σκοπιμότητες αναιρεί τη θετική ως προς τον εμβολιασμό θέση της οργάνωσης. Προσωπικά δεν βλέπω ούτε καν να την βλάπτει.
  Έμαθα και για τον Πετράκο.
  Δηλαδή «άκουσα» για αυτόν. Δεν που κινεί περαιτέρω ενδιαφέρον

 46. Παναγιώτης Κ. said

  Προκαταβολικώς να πω ότι δεν βλέπω ειδήσεις στα ΜΜΑ (σεμνύνομαι να λέω ότι αυτό το πράγμα, να μη βλέπω ειδήσεις, το άρχισα το 2012) διαβάζω όμως ειδήσεις από πηγές που έχω επιλέξει.
  Για τα ζητήματα του Covid ενημερώνομαι αλλά δεν αποτελεί…αγαπημένο θέμα συζήτησης για μένα. 🙂
  Υπό αυτά τα δεδομένα, κατάλαβα ότι υπάρχουν οι εξής κύριες κατηγορίες αυτών που αρνούνται να εμβολιαστούν.
  Είναι μερικοί από τους θρησκευόμενους που αρνούνται. Για ποιους ακριβώς λόγους δεν το έψαξα.
  Η άλλη κατηγορία αρνητών εμφορείται από κάποιο δήθεν…αντιστασιακό πνεύμα σε συνδυασμό με την υιοθέτηση συνωμοσιολογικών απόψεων περί το θέμα.
  Πολιτικά τους εκφράζει ο Πολάκης (ηπίως) και φανατικά ο Βελόπουλος!
  Τα ψηφαλάκια!
  Διότι άλλη είναι η λογική της πλειονότητας των απλών πολιτών και άλλη αυτών που τους εκπροσωπούν ή θέλουν να τους εκπροσωπήσουν.

  Η άλλη λογική…
  Κάπου εκεί πριν το 2015 ή και το 2015.
  Στην προεκλογική περίοδο λοιπόν βρέθηκα στο χωριό. Στο καφενείο μου συστήνουν κάποιον υποψήφιο και άρχισε μαζί του κάποια ολιγόλεπτη συζήτηση. Καταδεκτικός, ήπιος στις θέσεις του και όλα αυτά που τα εντάσσουμε στα θετικά ενός πολιτικού.
  Μόλις άκουσε ότι ψηφίζω στη Θεσσαλονίκη λες και κάποιο αόρατο χέρι τον σήκωσε από την καρέκλα και η συζήτηση τερματίστηκε απότομα.
  Όχι δεν εκλέχτηκε ο συγκεκριμένος υποψήφιος!

 47. LandS said

  37, 40
  Ναι μωρέ.

 48. Γιάννης Ιατρού said

  31: δίνω ρε Πέδη, αφού γράφω ECDC🤨, segnali che ti svelano che sei innamorato🤩

 49. Vangelis Vassiliadis said

  44
  Η «απλή παχυσαρκία» είναι ήδη παράγοντας κινδύνου, πχ σε καρδιαγγειακή νόσο κλπ. Αρα δεν είναι τόσο «απλή».
  Αλήθεια σε πόσους? Θα ήθελα να βρω link σε κάποιες τέτοιες έρευνες σε ικανό δείγμα πληθυσμού (και όχι περιπτωσιολογία).

 50. sarant said

  49 Προφανώς.

 51. ΓιώργοςΜ said

  42 Η μετάδοση είναι απίθανη εφόσον τα τραπέζια είναι σε απόσταση 3+ μέτρα μεταξύ τους
  και
  δεν βρίσκονται ποτέ σε κοντινότερη απόσταση από τους υπόλοιπους,
  και
  βάζουν μάσκα όσο δεν τρώνε/πίνουν
  συνθήκη που δεν ισχύει απ’ όσο έχω δει.
  Το τέταρτο κύμα ξεκίνησε, και θα γίνει σε 15 μέρες τσουνάμι, προβλέπω, με την επιστροφή όλων από τις διακοπές

  >Κατά τα άλλα, σίγουρα ο στόχος δεν είναι η προστασία των ανεμβολίαστων, κάτι που θα ήταν λογικό.
  Από πού κι ως πού είναι αυτός ο στόχος; Στόχος είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, από ανθρώπους και πρακτικές που το θέτουν σε κίνδυνο.

 52. # 36,39

  Τo αδύνατον συμβολίζεται καλύτερα κατά την γνώμη μου με το 0=1 δηλαδή χωρίς μεταβλητές (όπως και με 0=0 ή 0x=0)

  To x=x+1 όταν το x είναι δείκτης και το = έχει το νόημα του «θέσε» ισχύει σαν εντολή να θέσεις την τιμή του επόμενου δείκτη απλά συνηθίζετι η εντολή με i δηλαδή η κλασσική εντπλή για το επόμενο βήμα i=i+1

 53. theopeppas said

  13. Εάν υγειονομικοί δεν αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, ή αδιαφορούν, ναι, ορθη η υποχρεωτικότητα. Και επιτρεψτε μου να γνωρίζω…15 χρόνια Πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων σε μεγάλο νοσοκομείο-κάθε Φλεβάρη ερχόντουσαν, κυρίως μη ιατροί, ομολογω, αλλά ειχε και τετοιους ιατρους-(το «τέτοιους» όχι με …πονηρή έννοια!) ‘οταν πλάκωναν οι γρίππες και ρώταγαν «τι λες κ.Πέππα, να το κάνω το εμβόλιο;» Φτασαμε να θεωρουμε επιτυχία οταν το ποσοστό εμβολιαζομένων για την εποχικη γριππη ανεωηκε από 11 σε 25 και μετα σε 34%…..

 54. aristea k said

  Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους έχουν κάποιο αυτοάνοσο (όπως και για μένα). Έδωσαν κάποια λίστα με εξαιρέσεις, για όσους υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, για να μην μπουν σε αναστολή, όμως μονάχα για ένα αυτοάνοσο. Όταν σε πολλά φάρμακα έχω αλλεργικές αντιδράσεις, δεν είναι λογικό να φοβάμαι; Πώς θα αποδείξω τις αντιδράσεις αυτές; Να πάρω κάποιο σκεύασμα και να τους πάω μετά με τα συμπτώματα; Είχα κλείσει το ραντεβού και το ακύρωσα. Όταν πήγε η μητέρα μου (ηλικιωμένη) τη ρώτησαν αν έχει κάποιο ιστορικό αλλεργιών. Τη ρώτησαν, απλά. Η μητέρα μου στο μεταξύ με αρχές άνοιας, δεν θυμάται τι έφαγε χτες.
  Δεν υπάρχει εγγύηση ότι ξέρουν τι κάνουν. Έχουμε όλοι το ίδιο ιστορικό και πώς μας κατοχυρώνουν πώς δεν θα έχουμε βαριές παρενέργειες;
  Προχειρότητες που μας κάνουν να φαινόμαστε όσοι ανησυχούμε, αντιεμβολιαστές…

 55. Νέο Kid said

  Το x=x+1 (ως εξίσωση) οδηγεί στο 0=1 False
  Το 0=0 είναι αληθές (True, ταυτότητα).
  Το 0x=0 έχει άπειρες λύσεις

 56. ΣΠ said

  55
  Ακριβώς. Η εύρεση λύσης της εξίσωσης x=x+1 είναι πρόβλημα αδύνατο επειδή οδηγεί σε false statement.

 57. # 46

  Σε καλό δρόμο είσαι εγώ πλησιάζω τα 30 χρόνια που έκοψα εημερίδες και ειδήσεις στην τιβί. Οταν κόψεις και το εκλογικό τμήμα, τα πας ακόμα καλύτερα…

  Οσον αφορά το τέλος της διήγησής σου είχα παρόμοια εμπειρία με πρωτοκλασσάτο στέλεχος και διατελέσαντα υπουργό του ΠαΣοΚ που κάναμε μαζί ναυτικό και άλλα και μου τον έδινε αμέσως η γραμματέας του όταν τηλεφωνούσα.για χρόνια. Οταν κάποτε του είπα πως μετέφερα τα εκλογικά δικαιώματα της οικογένειας μου από την Α Αθηνών που κατέβαινε στο Γαλαξίδι για να ενισχύσω τον τότε δήμο, δεν είπε τίποτε αλλά την επόμενη φορά που τηλεφώνησα η γραμματέας του μου ζήτησε μισό λεπτό να δει αν είναι μέσα… Δεν περίμενα, το έκλεισα κι όταν μετά κάποια χρόνια τον έστειλε το κόμμα του στον αγιασμό του σχολείου μου γέλαγαν όλοι οι συνάδελφοι που με φώναζε να μου μιλήσει κι εγώ σφύριζα αδιάφορα. Στο τέλος τον λυπήθηκα κι είπαμε δυο κρύες κουβέντες.
  Είναι απίστευτο πως αλλοιώνει συναισθηματικά τον άνθρωπο η κομματική πολιτική γιατί πριν ανακατευθεί ήταν μια χαρά άνθρωπος

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  54: Προφανώς και έχετε απόλυτο δίκιο να ανησυχείτε και είστε δικαιολογημένα διστακτική. Αλλά οι ψέκες και οι περισσότεροι αντιεμβολιστές δεν υπάγονται σε περιπτώσεις σαν τη δική σας. Άκουσα τη δήλωση χτες μιας νοσηλεύτριας που διαδήλωνε κατά των εμβολιασμών, η οποία είπε ότι αφού πάνω από το 85% των νοσηλευτικών είναι εμβολιασμένοι, γιατί πιέζουν «κι εμάς τους υπόλοιπους»; Καταλαβαίνετε για τι νοοτροπία μιλάμε, έτσι; Χτίστε εσείς, κορόιδα, το τείχος ανοσίας, να χωθούμε μέσα κι εμείς οι πονηρούληδες. Ε, δεν είναι έτσι.

 59. Babis said

  Μια ενδιαφέρουσα μελετη ειναι εδώ:
  http://clalitresearch.org/largest-real-world-study-of-covid-19-vaccine-safety-published-by-israels-clalit-research-institute-in-the-new-england-journal-of-medicine/

  Συγκρίνει τις παρενέργειες από το εμβόλιο με αυτές από την νόσηση από τον covid.
  Για παράδειγμα στους εμβολιασμένους υπάρχει αυξηση στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας κατά 2,7 ανα 100.000 κάτι που μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου. Από την άλλη στους ανεμβολίαστους που νόσησαν υπάρχει αύξηση κατά 11 ανά 100.000 που με την ίδια λογική πρέπει να τα θεωρήσουμε παρενέργεια του ιού.

 60. nikiplos said

  30@ δεν ξέρω πως μεταφράζονται ακριβώς οι όροι sterile immunity και immunity ή effective immunity.
  εδώ κι εδώ οι επεξηγήσεις των όρων. Δυστυχώς άκουσα αρκετές φορές και τον κο Κούβελα και τον κο Φαρσαλινό να συγχέουν τους όρους κι επειδή αρνούμε να πιστέψω πως δεν τους γνωρίζουν, εικάζω πως βολεύονται πίσω από αυτήν την δημιουργική ασάφεια που προκαλούν στους πολλούς αυτοί οι όροι και όχι κατ’ ανάγκην από κακή πρόθεση.

  Προς όλους:

  Αναμφισβήτητα διανύουμε μια περίεργη εποχή από κάθε άποψη. Μια εποχή ανορθολογικής αμφισβήτησης απέναντι σε μια παγιωμένη και ίσως και θεσμοθετημένη «δικτατορία των ειδικών». Δικαιωματιστές κάθε απόχρωσης, ισχυρίζονται ότι έχουν δικαίωμα να καταγράφεται ως «άποψή» κάθε ανορθολογική παραξενιά (δεν έγινε το ολοκαύτωμα, η γη είναι επίπεδη, δεν ισχύει η εξέλιξη των ειδών, υπάρχει ευφυής φυσική επιλογή κλπ). Κι επειδή ο θέσφατος πλην θεσμικός κι επιλεκτικός πλουραλισμός επιβάλει να ακούγονται όλες οι απόψεις, εμφιλοχωρεί στη δημόσια συζήτηση κάθε παραλογισμός, που εργαλειακά κάθε φορά εξυπηρετεί: συνήθως μιαν αμφισβήτηση μιας ορθολογικής επιστημονικής άποψης, αλλά από τη λάθος πλευρά.

  Καταρχάς δεν είναι *κάθε* qualified Ιατρός κι επιστήμονας υγείας οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να κρίνουν τον μαζικό εμβολιασμό, αλλά μόνο κάποιες συγκεκριμένες διεπιστημονικές επιτροπές ειδικών γνωστικών αντικειμένων. Αντίθετα ο εκάστοτε επιστήμονας υγείας, είναι μάλλον υποχρεωμένος να ακολουθήσει στην κλινική πράξη αυτές τις οδηγίες, μεσούσης μιας πανδημίας που τα εμβόλια δεν είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε, αλλά δυστυχώς είναι το μόνο που προς ώρας διαθέτουμε. Φυσικά, προς ώρας οι εργαζόμενοι στον κλάδο υγείας, είναι εκείνοι που έχουν την μικρότερη ευθύνη. Εργάζονται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, με περισσό εργασιακό, ψυχολογικό αλλά και ηθικό στρες.

  Ο σκεπτικισμός δεν πρέπει να συγχέεται με τον μηδενισμό ή κάθε άλλης μορφής αρνητισμό. Δικαιολογείται ο κος Κούβελας καθηγητής του ΑΠΘ στην κλινική φαρμακολογία να εκφράσει έναν σκεπτικισμό και καλά κάνει και τον εκφράζει δημόσια. Και είναι ίσως και όνειδος για τα επίσημα ΜΜΕ που για μήνες φίμωναν κάποιες φωνές όπως του κου Ιωαννίδη ή του κου Κούβελα.

  Κακή η δικτατορία των ειδικών, ειδεχθέστερη όμως η ισοπέδωση. Άλλο να εκφράσει σκεπτικισμό ο κος Κούβελας, που διαθέτει όλα τα επιστημονικά και αναλυτικά εργαλεία και άλλο εγώ, ένας άσχετος τυχαίος, γιατί δεν είναι σκεπτικισμός αυτό που θα εκφράσω αλλά μηδενισμός. Και το να λέω ότι πίσω από τον εμβολιασμό «κρύβονται συμφέροντα των εταιρειών και φράγκα γι’ αυτό και πήραν ανεξέλεγκτες προσωρινές άδειες» (λες και προ πανδημίας οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες λιμοκτονούσαν) μηδενίζοντας οτιδήποτε επιστημονικό δημοσιεύεται, είναι σχεδόν το ίδιο με το να αποκαλώ τα εμβόλια «χάραγμα του σατανά 666, ότι αλλάζουν το DNA μου και θα το κάνουν εβραϊκό» κ.α.

  Θα πρότεινα στα role-models να περιοριστούν εις τα εφ ω ετάχθησαν (ρακέτες, κατινάζ, θέατρο, πρόζα κλπ) και να μην προβαίνουν σε ηλίθιες μεγαλοστομίες, όπως εγώ δεν αμφισβητώ τις ρακέτες να συμβουλεύσω τους πρωταθλητές αντισφαίρισης να χρησιμοποιούν φτυάρια φουρναραίων.

  Διστακτικός μπορεί να είναι ο κος Κούβελας, ο κος Φαρσαλινός, ο Ιωαννίδης, όχι εγώ, εγώ θα είμαι απλά ηλίθιος, δηλαδή εμπαθής που κινείται συναισθηματικά εξορίζοντας την λογική του. Το σωστό είναι να συμβουλευτώ τον γιατρό μου, τον πνευμονολόγο που κουράρει το άσθμα μου κλπ. Αυτός δικαιολογείται με τη συλλογή όλων των εξατομικευμένων κλινικών χαρακτηριστικών μου, να είναι διστακτικός.

  Κι αν αυτά όλα μας φαίνονται γραφικά, ας δούμε το πραγματικό πρόβλημα: Συντριπτικό μέρος των Ρομά και Ισλαμιστών Ευρωπαίων, απέχουν οργανωμένα και συνειδητά από τον εμβολιασμό. Νοιάζεται κανείς για αυτούς αληθινά;

 61. sarant said

  54-58 Έτσι είναι.

 62. BLOG_OTI_NANAI said

  35: Προφανώς δεν είσαι πάνω από 15 ετών, αλλιώς θα είχες την ωριμότητα να καταλάβεις πως όποιος λέει «παπαδαριό» με συνοδευτικά τις αξιολογικές κρίσεις τις δικές σου, ήδη διατυπώνει αλάθητο ως προς τις ιδιωτικές του αξιολογήσεις. Δηλαδή το μοναδικό σου επιχείρημα, δεν είναι παρά μια λογική αντίφαση.

  Για να μην πιάσουμε τους άθεους ή τους φανατικούς αντίθρησκους που ζουν σε κάποιο ουτοπικό παράδεισο όπου η ιδιωτική τους λογική έχει κάποιο ηθικό πλεονέκτημα. Όπως θυμίζω, οι άθεοι και οι αντίθρησκοι κυβέρνησαν επίσημα μεγάλο κομμάτι του πλανήτη, με καταστατικό χάρτη τους το μίσος και την απαξίωση προς τις θρησκείες, και πάει πολύ να έχουν το θράσος να μας πουλάνε αξιολογικές κρίσεις αντί να κοιτάνε την κατάντια τους.

 63. voulagx said

  Κινητοποίηση του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε οίκο ευγηρίας στα ανατολικά της πόλης διαγνώστηκαν με κορονοϊό 29 φιλοξενούμενοι της δομής και ένας εργαζόμενος.
  Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, όλοι ήταν εμβολιασμένοι και παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/307893_trianta-kroysmata-koronoioy-se-girokomeio-sti-thessaloniki

 64. aristea k said

  58. Κατανοώ ότι δεν πάει έτσι. Ήμουν υπέρ των εμβολιασμών. Δεν έφερα αντίρρηση στο να εμβολιαστεί η ηλικιωμένη μητέρα μου. Ο κίνδυνος από τον ιό είναι σαφώς μεγαλύτερος.
  Έκλεισα το ραντεβού μου αμέσως μόλις άνοιξε η ηλικιακή ομάδα μου! Ακύρωσα όμως αμέσως μετά τον πρώτο θάνατο. Το γεγονός ότι είχα κάνει μία ένεση για άλλο πρόβλημα υγείας και μου είχε βγάλει όλες τις παρενέργειες με τρόμαξε! Στη συνέχεια, κρατούσα στάση αναμονής…
  Τώρα, όμως έχω θυμώσει με τη διαχείριση που γίνεται. Στην τελική, καθένας έχει την ευθύνη για τον εαυτό του.

 65. BLOG_OTI_NANAI said

  Σεβαστός ο φόβος και οι ανησυχίες για τις παρενέργειες. Πόσο μάλλον όταν κάποιος έχει ένα βεβαρυμένο ιστορικό παθήσεων.

  Είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να μένουν σε αυτή την ξεκάθαρη θέση της ανησυχίας για τις παρενέργειες που θα μπορούσε να συνδυάζεται και με μια αυστηρή τήρηση μέτρων για αυτοπροστασία και προστασία των άλλων.
  Είναι επίσης σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να μην κάνουν ανοίγματα σε συνωμοσιολόγους, σε ψεκασμένους, σε πολιτικάντηδες, σε ανθρώπους που βγάζουν μεροκάματο σκορπίζοντας ψευδής ειδήσεις με ιστοσελίδες, περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία.

  Άλλη κατηγορία όλοι αυτοί και άλλη κατηγορία όσοι φοβούνται τις παρενέργειες και αρνούνται να συμμετέχουν σε όλη αυτή την διαρκώς διαψευδόμενη παραϊατρική παραφιλολογία.

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  Αν έστω και αυτή τη στιγμή, που πέρασαν μόνο λίγοι μήνες, μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι η βαριά νόσηση αποφεύγεται με το εμβόλιο ως επί το πλείστον (απόλυτα δεν υπάρχουν στα φάρμακα), γεγονός που σημαίνει πως αν εμβολιάζονταν όλοι θα είχαμε περισσότερους πόρους στο σύστημα υγείας για συμπολίτες μας που πάσχουν από άλλα νοσήματα, αυτό είναι ήδη μια επιτυχία.

 67. Vangelis Vassiliadis said

  59 Πολύ διαφωτιστικη η μελέτη, πραγματικά συντριπτικά τα στοιχεία υπερ των εμβολιασμών.

  Το θέμα είναι οτι σχεδόν όλα τα κράτη (μιμούμενα σε μεγάλο βαθμό το ένα το άλλο) υιοθέτησαν εξαρχής την λανθασμένη και εγκληματικά καταστροφική στρατηγική «θα εξαλείψουμε τον ιό». Όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων 18 μήνες μετά, εμβόλια ή οχι, ένας ιός του αναπνευστικού που μεταδίδεται με τόση ευκολία και έχει τόσο ασήμαντη επίπτωση στον νεανικό (<40-45), ενεργό και κινητικό πληθυσμό, είναι αδύνατον να εξαλειφθεί εκτός αν εξαφανίσεις τους ανθρώπους. (Μερικές χώρες πχ Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία το προσπαθούν ακόμη αυτό αλλά χωρίς αποτέλεσμα).

  Ο στόχος του "τείχους ανοσίας" – NewSpeech που σηματοδοτεί την ανωτερότητα της τεχνητής ανοσίας των εμβολίων από την φυσική ανοσία μέσω νόσησης η οποία χλευάστηκε ως ανο[η]σία αγέλης – είναι αδύνατος με εμβόλια που επιτρέπουν (σε μειωμένο ίσως αλλά ικανό βαθμό) την συνέχιση της διασποράς του ιού (βλ. Ισραήλ). Δεν πρόκειται για τείχος αλλά για σίτα πολυσχισμένη.

  Οι κυβερνήσεις έχουν παγιδευτεί τόσο πολύ σε αυτήν την λάθος στρατηγική που δεν θυμούνται πια απο που και γιατί μπήκαν. Απλώς την ακολουθούν τυφλά με καταστροφικές συνέπειες για όλους μας.

 68. nikiplos said

  Πέθανε ο Άκης Τσοχαντζόπουλος.

 69. aristea k said

  65. Συμφωνώ απόλυτα!
  Η τήρηση των μέτρων για μένα είναι αυτονόητη, ακόμα και την περίοδο του καλοκαιριού που πολλά είχαν αρθεί.

 70. Ο τελικός του Κόνφερενσλίγκ όπου μετέχει ο ΠΑΟΚ σαν 8ο φαβορί, γίνεται την 25η Μαρτίου(!) στο εθνικό στάδιο των Τιράνων. (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται)

 71. Παναγιώτης Κ. said

  @55. Αν θέλεις να είσαι απολύτως ακριβής και να μη μπερδέψεις την κόρη σου, το ορθό είναι: χ=χ+1 ή 1χ-1χ=1 ή (1-1)χ=1 ή 0χ=1 που είναι αδύνατη καθώς «λέει» η σχετική θεωρία στη διερεύνηση και λύση της αχ=β.

 72. LandS said

  Σημερινή δήλωση Γεραπετρίτη:
  «Δεν είναι εύκολη η αναπλήρωση στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, όπου το αναγκαίο προσωπικό θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις. Άρα θα υπάρξει μία πιο εξατομικευμένη προσέγγιση όταν και αν αποφασιστεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα».

  Άρα στην Υγεία για παράδειγμα είτε είναι εύκολη η αναπλήρωση είτε το αναγκαίο προσωπικό δεν πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις. Ή μήπως βρίσκεται και οι ανεμβολιαζόμενοι υγειονομικοί δεν δημιουργούν πρόβλημα.

  Παρακάτω:
  «…πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του [και έτσι δεν ισχύει η υποχρεωτικότητα]»

  Βάζω στοίχημα αν υπήρχε Δημόσιο Σύστημα Εστίασης θα ήταν και εκεί υποχρεωτικος ο εμβολιασμος, αν μη τι άλλο για να αξιοποιείται το δικαίωμα στην αναστολή, στην κατακράτηση αποδοχών στην απόλυση.

 73. Παναγιώτης Κ. said

  Η αποτίμηση του έργου ενός πολιτικού είναι ένα … αλγεβρικό άθροισμα!
  Ξέρουμε αρκετά από τα πλην του αποβιώσαντος. Τα συν τα γνωρίζουμε;
  Θυμίζω πως λίγο έλειψε και θα γινόταν πρωθυπουργός.

 74. # 55

  Ξέχασα (ως συνήθως) να γράψω την λέξη αοριστία στο # 52

  Τα 0=0 και 0=1 είναι πιο εύκολα κατανοητά από γιατρούς (γειά σου Λεώνικε),παιδιά και υστερούντες σε μαθηματική παιδεία από τα αόριστο και αδύνατο

 75. Vangelis Vassiliadis said

  72
  Αυτός ο Γεραπετρίτης φαίνεται άπειρος πολιτικός. Μια παλιά καραβάνα θα ήξερε οτι για τέτοια θέματα δεν μιλάς. Αφήνεις τον Άδωνη (ο βρεγμένος την βροχή…)

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  73: Ποια συν; Εντάξει, πέθανε, Θεός σχωρέστον, αλλά όποιος γνωρίζει έστω και ένα θετικό στοιχείο, με το οποίο εμπλούτισε τη δημόσια ζωή και την πολιτική σκηνή ο Τσοχατζόπουλος, ας το αποκαλύψει και σε όσους το αγνοούμε.

 77. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 78. Γιάννης Ιατρού said

  60: …τα εμβόλια δεν είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε, αλλά δυστυχώς είναι το μόνο που προς ώρας διαθέτουμε….
  Νίκιπλε, εγώ το «δυστυχώς» θα το έσβηνα, προσωπικά σκέφτομαι «ευτυχώς που τα έχουμε κι αυτά» 😉

  61 (54, 58): Η κατανόηση που όλοι μας έχουμε/δείχνουμε δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της γυναίκας. Προφανώς, για να μην έχει τρεχάματα, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον γιατρό/νοσοκομείο που μπορούν να αποφανθούν περί του πρακτέου και ακολούθως να εκδώσουν σχετική γνωμάτευση.

  Κι εδώ είναι, κατ΄εμέ, το ξεβράκωμα του «Μητσοτακικού οράματος» του επιτελικού κράτους. Όφειλε η κυβέρνηση (ΠΘ) ακριβώς γι αυτά κι άλλα πολλά, να έχει προβλέψει μιά σχετική διαδικασία για όσους στοιχειοθετούν ιατρικούς λόγους αποφυγής / ενδοιασμούς για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού.

 79. Γιάννης Ιατρού said

  75: Για τον Γερoαπετρίτη εδώ το «τι είναι»: https://sarantakos.wordpress.com/2021/08/11/ash/#comment-753518

 80. Irresistible said

  Να μάς πεί ο κύριος Νίκος αν επιμένει πως τα Αρχαία Ελληνικά είναι δύσκολα και άλλη Γλώσσα, τώρα που έμαθε ότι η 18χρονη κόρη της κοσμαγάπητης τραγουδίστριας Πάολας (κατά κόσμον Παγώνας), Ξανθούλα-Παολίνα, αρίστευσε στην Θεία Ελληνική Γλώσσα (τόσο στα Νέα, όσο και στα Αρχαία) εισαχθείσα 2η στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Θεσσαλονίκης

 81. Γιάννης Ιατρού said

  76: Ε, πώς….

 82. GeoKar said

  Ενδιαφέρουσα η σημερινή ανάλυση, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι απόλυτη:
  με μόνη εξαίρεση εκείνη των ιατρικώς βεβαιωμένων πιθανών αντενδειξεων (βλ. #54), ουδεις/ουδεμία δικαιούται να αρνηθεί να εμβολιαστεί, χωρίς οποιαδηποτε εξαίρεση (βλ. εκκλησία, στρατά, κ.λπ.). Αντιθέτως, σε τέτοιες περιπτώσεις (αρνητών, ψεκασμένων, οπως θέλετε πείτε τους) θα πρέπει να προβλέπονται ανάλογες συνέπειες κ όχι απλώς μέτρα του τύπου «δεν θα μπαίνετε στον κλειστό χώρο του εστιατορίου» (που, άλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν – ρωτειστε όποιον μαγαζάτορα θέλετε…).
  Το κύριο θέμα, άλλωστε, δεν είναι η -μη- διασπορά ή η συλλογική ανοσία, αλλά η μη επιβάρυνση του νοσοκομειακού συστήματος κ κυριως των ΜΕΘ με εν λόγω ασθενεις εις βάρος όποιων άλλων περιπτώσεων μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία (ιδιαιτέρως σε ΜΕΘ).

 83. ΘΝΣ said

  Να θυμισω οτι πριν ενα χρονο δεν υπηρχαν εμβολια για κοβιντ, παρα μονο το Sputnik.
  Ολα τα εμβολια που κυκλοφορουν σημερα εγιναν στο αψε-σβησε και βγηκαν στην αγορα με στοχους μαλλον ψυχολογικους, χωρις κανονικη μελετη τους.
  Γιαυτο και δεν εχουν επισημη εγκριση, εκτος απο το προνομιουχο εμβολιο της Pfizer που εγκριθηκε τις προαλλες ξεχωριζοντας απο τα υπολοιπα για αγνωστους λογους.
  Η εγκριση αυτη ηρθε μαζι με τα νεα απο το Ισραηλ οπου αρχισαν να βλεπουν οτι το εμβολιο αυτο ειναι μαλλον τζουφιο και θελει επιπλεον δοσεις (ητοι επιπλεον κρατικες δαπανες και επιπλεον εταιρικα κερδη).
  Το αποτελεσμα της σπουδης στην υιοθετηση εμβολιων σε πρωτοφανη χρονο ρεκορ το βλεπουμε τωρα κι εδω, οπου καθως πληθαινουν οι εμβολιασμενοι, πληθαινουν ταυτοχρονα και τα κρουσματα.
  «Φταιει η παραλλαγη Δελτα» λενε καποιοι, «φταινε οι ανεμβολιαστοι» λενε αλλοι.
  Οι πρωτοι υπονοουν μαλλον οτι για καθε παραλλαγη θα πρεπει να εχουμε διαφορετικο εμβολιο, ή επιπλεον δοσεις οπως συνιστα περιχαρης η Pfizer.
  Οι δευτεροι μαλλον θελουν να πουν οτι τωρα εχουν πληθυνει οι ανεμβολιαστοι, ενω πιο πριν ησαν λιγοτεροι.
  Στο μεταξυ το εμβολιο που κυκλοφορησε πρωτο (Sputnik V) παραμενει αποκλεισμενο απο την Ευρωπαϊκη Ενωση με θολες δικαιολογιες, την ωρα που προωθουνται τα «δικα μας» εμβολια με τις παρενεργειες τους, παντα «για το καλο μας».

  Οσοι ενδιαφερονται για λεπτομερεις στατιστικες αναφορικα με τις καταμετρημενες περιπτωσεις με παρενεργειες που προκαλεσαν τα 3 δημοφιλη εμβολια της ΕΕ περιλαμβανοντας και την υπερτατη παρενεργεια, τον θανατο, ας ψαξουν στο https://www.adrreports.eu/en/search_subst.html#. Ειναι στοιχεια που δεν εμφανιζονται στον ΣΚΑΤ και στους λοιπους τηλεαμβωνες…

 84. Γιάννης Ιατρού said

  72: Εκβιαστικά διλλήματα θα έλεγα…. Σιγά, μην έχουν υπόψη τους το «όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο»…
  Αλλά είπαμε… άσχετα με το θέμα του εμβολιασμού αυτό καθ΄ εαυτό, η νοοτροπία που ξέρουν είναι το «με το ζόρι, να κι αν πείθουμε, να κι αν δεν πείθουμε»

 85. mitsos said

  Καλησπέρα
  Προσυπογράφω τις απόψεις της εισήγησης στην ανάρτηση του Νίκου Σαραντάκου επί του θέματος και συντάσσομαι με τους ενδοιασμούς του ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

  Προσυπογράφω όμως τα βασικά σημεία του σχόλιου 20 του Γιάννη Κουβάτσου.

  Δυο μόνο προσθήκες από μένα ( και μια κακία )

  Προσθήκες
  Α. Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία θα μπορούσε να ξεπεραστεί το θέμα της δωρεάν πρόσβασης σε τεστ μόνο για όσους απαγορεύεται να εμβολιαστούν. Η η επιστήμη είναι σε θέση να καθορίσει με ακρίβεια τα νοσήματα υψηλού κινδύνου από εμβολιασμό , Ας συμπεριλάβει και άτομα με πιστοποιημένη αλλεργία αγνώτου αιτιολογίας. Το ποσοστό του πληθυσμού που θα εξαιρεθεί δεν θα είναι μεγαλύτερο από 15%.

  Β. Θα άξιζε τον κόπο κάθε φορά που υα Μέσα Μαζικής εξαπάτησης προβάλλουν ένα περιστατικό σοβαρής ή θανάσιμης παρενέργειας του εμβολίου να δημοσιεύεται μια στατιστική των καταγεγραμμένων σοβαρών παρενεργειών σε ποσοστό επί των εμβολιασμένων. Διότι τα ΜΜΕ αν και επιχορηγούνται με ένα σκασμό χρήμα δεν περιμένω να επιτελέσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Έχουν άλλες εντολές.

  Και η Κακία μου ( από διάλογο με φίλο αγρότη αρνητή του εμβολίου )
  -Καλά ρε Μήτσο εσύ εμβολιάστηκες, Η γυναίκα σου εμβολιάστηκε. Το καταλαβαίνω πως το παίζετε θαρραλέοι. Αλλά έκανες στην κόρη σου 16 χρονών τις δόσεις του εμβολίου ; Δεν σκέφτεσαι πως αύριο μπορεί να θέλει να κάνει παιδιά ;;
  -Να σου πω Γιώργη μου. Θυμάσαι που κάποτε διαφωνούσαμε για τα α(νε)μβολίαστα προσφυγάκια που δεν ήθελες να πάνε στο σχολείο μαζί με τα δικά μας που είναι εμβολιασμένα. Ε άμα η κόρη μου θέλει να κάνει παιδιά και δεν μπορεί λόγω του εμβολίου που έκανε …. θα πάει να υιοθετήσει ένα ανεμβολίαστο ασυνόδευτο προσγυγόπουλο. Τελεία.

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  84: Αυτό το «η κυβέρνηση δεν φρόντισε να πείσει τους διστακτικούς», δεν το καταλαβαίνω, βρε συνονόματε. Δηλαδή, πώς να τους πείσει, όταν αυτοί ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα επιφέρει στους εμβολιασμένους σε βάθος χρόνου;Να περιμένουμε, με μάσκες και καραντίνες, να περάσουν καμιά δεκαριά χρόνια, για να δούμε αν θα βγάλουν κεραίες και ουρά οι εμβολιασμένοι ή όχι, μπας και καμφθεί η αυτών διστακτικότης; Τους επιστήμονες που εξηγούν και ξαναματαεξηγούν τούς βγάζουν πουλημένους και εγκάθετους, άρα αναξιόπιστους. Οπότε, τι βλέπεις να γίνεται με το χάλι μας; Έχουμε και μεις οι υπόλοιποι δικαιώματα, όπως το να μην υφιστάμεθα οριζόντια μέτρα εξαιτίας των ανεμβολίαστων, έτσι δεν είναι; Γιατί κατά κει πάει η δουλειά, κι αυτόν τον χειμώνα ραγιάδες-ραγιάδες μάς βλέπω.

 87. Νέο Kid said

  Για να είμαστε λίγο σοβαροί , «εγγύηση» αθανασίας δε δίνει κανένα εμβόλιο . Επίσης, οι παρενέργειες ενός εμβολίου ( πέραν των αμέσως εμφανιζόμενων αλλεργικών αντιδράσεων) δεν ανιχνεύονται σε τόσο κοντινό ορίζοντα , ούτε είναι εύκολα αναγνωρίσιμες και μετρήσιμες. Χρειάζονται ομάδες μελέτης και ελέγχου, δίπλα τυφλή μέθοδος και βασικά…χρόνος!
  Με αυτά που ξέρουμε και καταλαβαίνουμε όσοι έχουμε μια κάποια ιδέα από δοκιμές και ποιοτικούς ελέγχους η «παρενεργειολογία» που έχει αναπτυχθεί είναι μια ψιλο έως χοντρομπαρούφα κι απ τις δυο μεριές του νομίσματος.
  Πριν κανα δυο βδομαδες περίμενε μια θεία να κάνει το εμβόλιο σε νοσοκομείο της Λεμεσού κι όπως περίμενε, έπαθε ανακοπή και πέθανε η δυστυχής.
  Πιστεύει κανείς ότι αν πάθαινε την ανακοπή 10 λεπτά αργότερα (αφού είχε κάνει ήδη το εμβόλιο δηλαδή) δεν θα ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια και δεν θα ήταν πεπεισμένο το άπαν σύμπαν ότι το έπαθε εξαιτίας του εμβολίου; …

 88. Διονύσης said

  62

  Χρησιμοποίησες τους όρους «μισαλλοδοξία» και «φανατισμός» εναντίον μου αλλά αποδεικνύεσαι άξιος εκπρόσωπός τους!

  Όσον αφορά τον όρο «παπαδαριό», χρησιμοποιήθηκε συνειδητά και με απαξιωτική διάθεση. Ίσως εκπλαγείς, αλλά να ξέρεις ότι σέβομαι πολύ περισσότερο τους θρησκευόμενους (έστω κι αν διαφωνώ μαζί τους) από τους χειραγωγούς και εκμεταλλευτές τους (τα ιερατεία).

  Το περί ηλικίας σχόλιο αποτελεί μέρος κάποιας επιχειρηματολογίας ή καταδεικνύει την έλλειψη αυτής; Ή μήπως πρόκειται απλώς περί προσβολής;

  Αποτελεί υπεραπλούστευση, αν όχι ανακρίβεια, η εξίσωση «πας άθεος/άθρησκος = αριστερός (κομμουνιστής, μαρξιστής, διάλεξε). Όσο κι αν δυσκολεύεσαι να το κατανοήσεις, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι για αμιγώς φιλοσοφικούς ή/και επιστημονικούς λόγους έχουν απορρίψει την θρησκεία και δεν έχουν ανάγκη απειλές (κόλαση) ή ανταμοιβές (παράδεισος) για να πράττουν το Καλό.

  Για τους, ανά τους αιώνες, σφαγιασθέντες στο όνομα του χριστιανικού θεού και για τις μακραίωνες περιόδους της ιστορίας που το ιερατείο στραγγάλιζε κάθε μορφή επιστημονικού λόγου, στηρίζοντας βεβαίως την κοσμική εξουσία, μάλλον δεν έχεις ακούσει τίποτα.

 89. sarant said

  72 Ωραία δικαιολογία!

  87 Ναι, έτσι θα γινόταν.

 90. aerosol said

  #42
  «το 85% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι 70 ετών και άνω ή/και με υποκείμενο νόσημα»
  Το ποσοστό αυτό πέφτει, όπως και αυτό των ηλικιών. Σήμερα είναι στο 82,8%. Διάμεση ηλικία τα 64 έτη, αντί για τα 75+ που ήταν στην αρχή της πανδημίας. Πάνω από τους μισούς σε ΜΕΘ είναι ήδη κάτω των 64 ετών! Και το υποκείμενο νόσημα είναι μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζουν πολλοί.

  «Η πιθανότητα μόλυνσης και μετάδοσης είναι ακριβώς η ίδια. Το γνωρίζουμε από το CDC εδώ και έναν μήνα.»
  Ε… ασφαλώς ΟΧΙ. Μιλώ για το τι γνωρίζουμε τώρα, 27/8/21:
  Αν μπεις στο site του CDC θα σε διαψεύσει. Για να προλάβω: ξέρω σε ποια μελέτη του CDC αναφέρεσαι. Όχι, δεν έχει αλλάξει την συνολική άποψη του CDC (ή άλλων οργανισμών, όπως το John Hopkins). Ακόμη περισσότερο, δεν έχει αναιρέσει ως δια μαγείας τα στοιχεία από δεκάδες άλλες πηγές στον κόσμο, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ (πχ, την συνεχή παρακολούθηση των νοσηλευτών). H πιθανότητα μόλυνσης εξακολουθεί να θεωρείται σαφώς μικρότερη, η πιθανότητα μετάδοσης παίζεται αλλά διάφορες έρευνες την θεωρούν μικρότερη.

  Συνήθως οι υπαίθριοι χώροι είναι προς το δήθεν. Εκτός μεγάλων πόλεων δε… εντάξει, η τήρηση μέτρων είναι μικρή εξαίρεση.

 91. Vangelis Vassiliadis said

  79: Μπράβο αντανακλαστικά ο Κυριάκος!!

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  88: Την ρητορική του λαϊκισμού και της αντιθρησκευτικής κατήχησης την έχω ακούσει από πολλούς, και κάποιοι τουλάχιστον ήταν ικανότεροι από σένα… Όπως γνωρίζει και ένα παιδάκι, κανένα έγκλημα δεν ανήκει στον καταστατικό χάρτη του χριστιανισμού. Ο Χριστός αποδέχτηκε την ιεροσύνη και την δυνατότητα άνθρωποι να τελούν ιερατικές πράξεις και συγκεκριμένο διοικητικής φύσεως έργο, το οποίο φυσικά οι τελούντες εν αγνοία δεν γνωρίζουν καν. Και φυσικά, όπως έχουμε ξαναπεί, το έγκλημα που τελείται «στο όνομα» κάποιου, είναι απόλυτα διακριτό από την διδασκαλία του Χριστού και τους ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας που ως γνωστόν δεν προβλέπουν σωματικές ποινές.

  Για την εξίσωση, κάνεις μεγάλο λάθος. Είναι απάντηση στον νηπιακό σου λαϊκισμό, διότι η Εκκλησία βασίζεται στη μίμηση Χριστού. Κάθε τι πέρα από εκεί εμπίπτει σε πρακτικές που γίνονται «στο όνομα» μιας ιδεολογίας περισσότερο παρά χριστιανικής πίστης.

  Όμως, η ουσία είναι πως ενώ για σένα τον λαϊκιστή, το ιερατείο «στραγγάλιζε κάθε μορφή επιστημονικού λόγου», οι άθεοι σταγγάλιζαν κάθε μορφή ζωής, δολοφονώντας εκατομμύρια ανθρώπους. Και μάλιστα, δολοφόνησαν χιλιάδες θρησκευόμενους ή εκπροσώπους θρησκειών, όχι ως «κομμουνιστές», αλλά ως άθεοι σαν κι εσένα, με την απόλυτη πεποίθηση ότι έχουν το ηθικό πλεονέκτημα αφού δεν «πίνουν το όπιο του λαού». Μάλιστα, οι άθεοι που δεν «έχουν ανάγκη από απειλές», τους έβρισκαν σε χαντάκια ή κομμένους σε κομμάτια αν τυχόν δεν υπάκουαν στις αρχές του ιερατείου τους και αν δεν προσκυνούσαν σώμα και ψυχή τον δικτάτορα.

  Ήταν η μεγαλύτερης κλίμακας πολιτειακή συγκρότηση που εφαρμόστηκε ποτέ στην ιστορία, βασισμένη απόλυτα επάνω στην αθεΐα και στην αντιθρησκευτικότητα.

  Αν θες λοιιπόν να λαϊκίζεις, βρες κανέναν στα μέτρα σου. Προσωπικά για άτομα σαν κι εσένα, δεν αφήνω να πέσει κάτω ούτε τελεία, που θα μου παραστήσεις ότι δεν γνωρίζεις τα εγκληματικά έργα της αθεΐας στον κόσμο.

  Επίσης όμως, μια που μιλάς για επιστήμη, θα γνωρίζεις ότι οι πιο θεμελιώδεις προσωπικότητες της Εκκλησίας που λέγονται Πατέρες της Εκκλησίας θεμελίωσαν τη διδασκαλία τους σε συμπόρευση με την επιστήμη, για την οποία μιλούν σε αμέτρητες ομιλίες τους. Ουδέποτε την αρνήθηκαν, αντιθέτως, θεώρησαν ότι μας διδάσκει για το έργο του Θεού.

  Και ακόμα και σε εποχές δυσανεξίας στην αποδοχή του ηλιοκεντρικού συστήματος, βλέπουμε επιστημονικά έργα Ορθοδόξων όπως ο Χρύσανθος Νοταράς να αναφέρεται και να παρέχονται σχεδιαγράμματα για το σύστημα του Κοπέρνικου.

  Εν τούτοις όμως, όσες δυσκολίες κι αν υπήρξαν κατά καιρούς, κανένα έδαφος κοινωνικό, πολιτικό, επιστημονικό σε Ευρώπη ή Αμερική δεν βασίστηκε σε κοινωνίες αθέων, διότι τέτοιες δεν υπήρξαν ποτέ. Ο χριστιανισμός είναι ένα έδαφος απόλυτα συμβατό με την πρόοδο. Δεν χρειάστηκε καμία αθεΐα για να προοδεύσει ο κόσμος.

  Οπότε, άντε να φας κανένα σουβλάκι την Μεγάλη Παρασκευή με την Ένωση Αθεών που δείχνει και την δήθεν «υψηλή» πνευματική σας κατάντια, και άσε τα μεγάλα λόγια.

 93. Γιάννης Ιατρού said

  86: Ρε συ, είπα εγώ τίποτα για τους εμβολιασμούς; Όχι. Είπα πως δεν αντιμετωπίζει όλους ίσα και για την νοοτροπία γενικά, του όποιος δεν πείθεται, θα τον αναγκάσουμε.
  Τώρα για τις επιπτώσεις επί των εμβολιασμένων αυτών που δεν εμβολιάστηκαν (επειδή δεν ήθελαν, έτσι…) θα μου επιτρέψεις να είμαι γενικά επιφυλακτικός. Νομίζω πως η μόνη σοβαρή έμμεση επίπτωση δεν είναι τα οριζόντια μέτρα αλλά η επιβάρυνση των νοσοκομείων/νοσηλευτικού προσωπικού/ιατρών που έτσι δεν είναι διαθέσιμα για άλλες ασθένειες κλπ. Και αυτό είναι σημαντική, σοβαρή επίπτωση.

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  83: Μήπως είδες στη λίστα πόσα περιστατικά καταγράφονται για την Παρακεταμόλη και το Ακετυλοσαλικυλικό οξύ (depon, ασπισρίνη);

  Αν ήταν με τον ίδιο τρόπο στο επίκεντρο τα άλλα εμβόλια, τι θα γινόταν αν μαθαίναμε για το μικρό παιδάκι που πέθανε πριν τρία χρόνια επειδή έκανε το εμβόλιο της Ιλαράς;

 95. aerosol said

  #83
  ‘Ενα προς ένα ό,τι λες απλά δεν ισχύει.

  1. «Πριν ένα χρόνο» πρωτοβγήκαν 3 κινέζικα, μόνο για ειδικές χρήσεις. Μετά το πρώτο Sputnik, με ελάχιστη διασπορά ακόμα και μέσα στη Ρωσία. Το πρώτο μαζικής παραγωγής που μπορούσε να διανεμηθεί ευρέως ήταν της Pfizer, δυο μήνες μετά.
  2. Η απίστευτη μείωση κρουσμάτων σε εμβολιασμένους (πριν την Δέλτα) και θανάτων/διασωληνώσεων ως τώρα, αποδεικνύει πως κάθε άλλο παρά «ψυχολογικοί» ήταν οι λόγοι
  3. Οι «άγνωστοι λόγοι» για την Pfizer είναι πως είναι το παλιότερο, το ευρύτερα διαδομένο και πιο μελετημένο απ’ όλα. Είδες; Τώρα έγιναν ως δια μαγείας γνωστοί!
  4. Ο κόσμος δεν κρέμεται από τα @@ των αποτελεσμάτων του Ισραήλ (τα οποία δεν φαίνεται να τα γνωρίζεις και καλά, και δεν είναι καθόλου τζούφια). Πάντως μέχρι τώρα δεν σπεύδουν οι κυβερνήσεις σε έξτρα έξοδα. Λίγα ΟΚ δίνονται για τρίτη δόση, σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Αλλά συχνά έτσι λειτουργούν τα εμβόλια. Και της γρίπης καινούρια «δόση» είναι κάθε χρόνο.
  5. «οπου καθως πληθαινουν οι εμβολιασμενοι, πληθαινουν ταυτοχρονα και τα κρουσματα.»
  Ή κόψε αυτά που παίρνεις ή στείλε και σε μένα!
  6. Δεν λένε «κάποιοι» για τη Δέλτα. Το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται, χωρίς αμφιβολίες.
  7. Ευτυχώς δεν θέλει νέο εμβόλιο κάθε μια παραλλαγή -έχουμε ήδη περάσει πολλές του κόβιντ. Αλλά μπορεί να συμβεί. Έτσι λειτουργούν πολλά εμβόλια, δεν είναι «παράξενο» -πάλι δες της γρίπης.
  8. Οσοι ενδιαφερονται για λεπτομερεις στατιστικες αναφορικα με τις καταμετρημενες περιπτωσεις με παρενεργειες που προκαλεσε ο κόβιντ, μπορούν να τις βρουν πανεύκολα. Και να κάνουν τη σύγκριση.

  9. Ελπίζω να μείνεις υγιής, κι εσύ και όσοι αγαπάς. Γνωρίζω προσωπικά ανθρώπους που πίστευαν τα ίδια, και άλλαξαν απόψεις με τραγικό τρόπο. Κάποιοι έζησαν, κάποιοι όχι.

 96. BLOG_OTI_NANAI said

  83: Δηλαδή, από τη νοοτροπία «οι αρχές μας δίνουν πειραματικά εμβόλια», πάμε στη νοοτροπία, «οι ίδιες αρχές μας δίνουν εγκεκριμένα εμβόλια «για αγνωστους λογους»; Πετράκος φορέβερ;

  Πέρα από το γεγονός ότι η νομοθεσία για την «υπό όρους» διανομή ενός φαρμάκου υπάρχει εδώ και 20 περίπου χρόνια, δεν έγινε τώρα με τα εμβόλια, και επίσης, το «υπό όρους» φάρμακο που διανέμεται ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ πειραματικό. Για την έγκιση αυτή υπάρχουν σαφώς θεσπισμένα στάδια πολλαπλών δοκιμών.

  Αλλά θα μου πεις, και εγκεκριμένα να ήταν, η απάντηση για τον αντιεμβολιαστή είναι απλή: «έλα μωρέ, δεν ξέρεις πώς γίνονται αυτά τώρα»; «Πίεσαν οι πολυεθνικές και το ενέκριναν»…

 97. aerosol said

  #59
  Ευχαριστούμε Μπάμπη, πολύ ενδιαφέρον!

 98. Stelios Kornes said

  @92 Καλα, μιλαμε αυτα ειναι τραγικα πραγματα που γραφεις. Οποιος σε διαβαζει, αν κλεισει τον εγκεφαλο του εντελως και σε πιστεψει, θα νομιζει πως ο καταπιεστης ητανε ο Γαλιλαιος και οχι η καθολικη εκκλησια, κι οτι ο Τζορντανο Μπρουνο εκαψε ζωντανους τους χριστιανους το 1600 κι οχι εκεινοι αυτον! Πως οι Ελληνες εκαψαν τη γνωση των χριστιανων κι οχι το αναποδο! Πως για το μεσαιων και το σκοταδισμο εφταιγαν οχι οι χριστιανοι, μα ο ελληνικος πολιτισμος, ο Πλατωνας κι ο Αριστοτελης κι ο Σοφοκλης! Αλλα οσο κι αν θελεις να ξαναγραψεις την ιστορια οπως συμφερει την Εκκλησια ΑΕ και τους απατεωνες των θρησκειων, εχεις ηδη διαπιστωσει πως αυτα δεν γινονται πια… Σε ολον τον κοσμο (εκτος απο το Αφγανισταν…) οι θρησκειες υποχωρουν κι οι απατεωνες αναγκαζονται να βρουν άλλα μεσα καταδυναστευσης των λαων, πιο πολυπλοκα, καμμια φορα και πιο διάφανα ομως. Πληθος ειναι οι εκκλησιες και τα μοναστηρια σημερα οπου οι πιστοι δεν επιτρεπεται να μπουν αν φορουν μασκα. Ομως ακομα κι εκει εχουν βρεθει κληρικοι που εχουν παρει θεση υπερ των εμβολιασμων και της επιστημονικης γνωσης, σε βαρος (το ξερουν κι οι ιδιοι καλα) του σκοταδισμου και της δεισιδαιμονιας.

 99. Γιάννης Ιατρού said

  92 (τέλος): Μπλόγκιε, …άντε να φας κανένα σουβλάκι την Μεγάλη Παρασκευή με την Ένωση Αθέων..
  Λέγε ρε συ, για να ξέρω δηλαδή, εγώ που τρώω και σουβλάκι κι απ’ όλα, άσχετα με την ημέρα/επέτειο/εορτή, έχω καταποντιστεί πνευματικά κλπ., ε;

 100. Γιάννης Ιατρού said

  Και τσααακ ακούστηκε πανελλαδικά η φάπα στον Γεωργιάδη που προσπάθήσε να ..«αξιοποιήσει» μιά ανάρτηση του γιατρού Μανώλη Φραγάκη:
  ….Χθες αρκετοί άνθρωποι μπήκαν στη διαδικασία να κοινοποιήσουν και να αναπαράξουν ένα κείμενο που έγραψα σχετικά με την ανάγκη να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό και την ανάγκη να σταματήσουν να διακινούνται τερατώδεις φήμες γύρω από αυτόν, φήμες που δεν έχουν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα….

 101. Γιάννης Ιατρού said

  100 …Φραγκάκη

 102. Διονύσης said

  92

  Ο νεο-ορθόδοξος ταλιμπανισμός είναι εδώ!!!

  «…κανένα έγκλημα δεν ανήκει στον καταστατικό χάρτη του χριστιανισμού…»

  Τώρα κάνεις πλάκα έτσι…;;;

  «Ο Χριστός αποδέχτηκε την ιεροσύνη»
  «η Εκκλησία βασίζεται στη μίμηση Χριστού»
  «Ουδέποτε την αρνήθηκαν [την επιστήμη], αντιθέτως, θεώρησαν ότι μας διδάσκει για το έργο του Θεού»

  Αυτά τώρα είναι επιχειρήματα;

  «…κοινωνίες αθέων, διότι τέτοιες δεν υπήρξαν ποτέ…»

  Δεν υπήρξαν, διότι το βάρος της επίγνωσης του θανάτου και η συνακόλουθη αγωνία για το επέκεινα, ώθησαν τον άνθρωπο να αναζητήσει ψυχολογικά στηρίγματα (θρησκείες). Πρόσφορο το έδαφος για χειραγώγηση και εκμετάλλευση από τα ανα την ιστορία ιερατεία.
  Θετική εξέλιξη όμως είναι ότι οι σύγχρονες κοινωνίες παραμερίζουν σιγά σιγά την θρησκεία.

  Σε αφήνω στην σκοταδιστική σου μακαριότητα…

 103. sarant said

  100 Και λέει και «να αναπαράξουν». Πολύ καλός 🙂

 104. Γιάννης Κουβάτσος said

  99: Τα πολλά σουβλάκια καταποντίζουν και σωματικά, τον νου σου.☺

 105. Νίκος Κ. said

  Η μεγάλη πλειοψηφία όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν έχει ένα και μόνο βασικό λόγο: Το φοβάται. Και σε αυτό υπάρχει ένας βασικός υπαίτιος: Η υπερπροβολή που γίνεται από τα μέσα ενημέρωσης σε κάθε (πραγματική ή υποθετική) περίπτωση παρενέργειας.

  Καλές οι επιστημονικές δημοσιεύσεις, η εκτίμηση κινδύνου κλπ. αλλά όταν ο άλλος μαθαίνει από την τηλεόραση ότι ένας συμπολίτης του π.χ. λιποθύμησε λίγο μετά που έκανε το εμβόλιο επικρατεί ο άλογος φόβος και πάνε περίπατο οι στατιστικές συγκρίσεις. Κι ας μην ξέρουμε αν η λιποθυμία οφειλόταν πραγματικά στο εμβόλιο, σε κάτι άλλο (ή ίσως και στον φόβο γι αυτό).

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  100: Καλά τα λέει ο γιατρός, προφανώς και χρειάζεται εμβόλιο και για τον ιό Adonis, αλλά όχι και ότι οι συνωμοσιολόγοι κατάντησαν έτσι, επειδή δεν είχαν άμεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, μην τρελαθούμε, γιατρέ μου. Να μου πεις ότι είναι θέμα παιδείας και πάλι θέλει συζήτηση, αφού γνωρίζω συνωμοσιολόγους με πτυχία και μεταπτυχιακά. Μάλλον είναι θέμα κούτρας, ψειρών και υπερανεπτυγμένης ατσιδοσύνης, γι’ αυτό και αποκαλούν πρόβατα όσους δεν συμμερίζονται τις φοβερές και τρομερές θεωρίες τους.

 107. mitsos said

  @105
  Φοβάται μόνο ;

  Και όταν φεύγει να πάει γουικέντ με την οικογένεια ; Δεν είδε πως στο ένα εκατομμύριο εκδρομείς έχουμε 10 τουλάχιστον σοβαρά ατυχήματα ; Δεν έτυχε στην γειτονιά του ; Δεν το βλέπει στις ειδήσεις ; Αλλά εκεί ζυγίζει τις πιθανότητες και ξέρει στατιστική διότι θέλει και την καλοπέρασή του ε;
  Για να μην πω και για κάποιους που είναι θερμόαιμοι στα λόγια για εξεγέρσεις και λαϊκούς αγώνες. Και εκεί ξέρουν από στατιστική και πιθανότητες για τις όποιες απώλειες, ε;

  Όχι μιλάμε απλά για κοινωνική ανευθυνότητα και υποκρισία.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  106: καλά, το «ψείρισμα» της αρχικής ανάρτησης του Φραγκάκη σε απασχολεί περισσότερο κι από την ηχηρή αντίδρασή του στην εκμετάλλευση του «κάθε Άδωνι» θυμίζοντας πότε, ποιός και ποιά παράταξη έβαλε σημαία της την καταρράκωση του ΕΣΥ (και μετά με παραίνεση για χειροκρότημα από τα μπαλκόνια) έτσι ώστε να επωφεληθεί η «ιδιωτική πρωτοβουλία»;

 109. aerosol said

  #107
  Το ρίσκο της οδήγησης, που φέρνεις ως παράδειγμα, είναι γνώριμο. Συμφιλιωνόμαστε μ’ αυτό από παιδιά, μειώνεται με την καθημερινή τριβή. Αντιθέτως, δεν παίρνουμε φάρμακα κάθε μέρα -και μάλιστα με ένεση, που ψυχολογικά πάντα μετράει αλλιώς. Θα έλεγα πως δεν είναι καθόλου υποκριτές: φοβούνται κάτι και πράττουν ανάλογα. Το γιατί φοβούνται αυτό και όχι το άλλο, όση λογική κι αν έχει, είναι άσχετο. Δεν μπορεί κανείς να πει σε κάποιον τι να φοβάται και τι όχι, και δεν είναι υποκρισία αν φοβάται λιγότερο αυτό που εσύ φοβάσαι περισσότερο.
  Δεν βρίσκω να είναι απλό το θέμα του αντιεμβολιασμού, ούτε φέρνει καλοπέραση στους αντιεμβολιαστές. Συμπεριλαμβάνει κυρίως αμφισβήτηση στην αυθεντία, διαφορετική (εσφαλμένη, εν προκειμένω) εκτίμηση ρίσκου, μείωση κύρους των κυβερνήσεων, ΜΜΕ και επίσημων φορέων ενημέρωσης.

  Γι αυτούς τους λόγους κάποιοι θεωρούν έως και κοινωνική υπευθυνότητα το να αντισταθούν σε πράγματα που φοβούνται πως τους επιβάλλονται για ύποπτους λόγους, από δυνάμεις που υπερτερούν πολύ του απλού πολίτη, και που τους έχουν κοροϊδέψει στο παρελθόν. Τα παράλογα επιχειρήματα είναι μάλλον αποτέλεσμα παρά αιτία αυτής της στάσης -αν και προκύπτει φαύλος κύκλος. Δεν λύνει κανένα πρόβλημα το να τους πούμε υποκριτές και ανεύθυνους. Σίγουρα δεν τους πείθει να αλλάξουν στάση και εντείνει έναν κοινωνικό διχασμό. Καμιά κοινωνία δεν βγαίνει καλύτερη ή πιο σταθερή αν είναι διχασμένη.

 110. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έτσι είμαι εγώ, του ψειρίσματος. Όσο για την ηχηρή αντίδραση, καλά, δεν θα πέσει και η κυβέρνηση με μια ανάρτηση στο φουμπού. Ούτε μας λέει και κάτι καινούργιο ο γιατρός, σ’ αυτήν τη χώρα κατοικούμε κι εμείς και ξέρουμε ποιοι διέλυσαν και τι, δεν περιμένουμε να το μάθουμε από πληκτρολογήσεις.

 111. Babis said

  105/107

  ̈́Ολοι οι γνωστοί μου έκαναν το εμβόλιο και οι περισσότεροι από αυτούς περιέγραφαν μετά το πόσο έτρεμαν από τον φόβο τους την ώρα του εμβολιασμού, ομολογώ ότι και έγω είχα ένα τσίμπημα φόβου για ένα μισάωρο μετά τον εμβολιασμό. Ο φόβος είναι υπαρκτός στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, αυτό που δεν ξέρω είναι αν είναι ο κύριος λόγος που δεν εμβολιάζονται όσοι δεν εμβολιάζονται.

  Ο λόγος που ο φόβος είναι (παράλογα θα έλεγα) υψηλός, ειδικά αν τον συγκρίνουμε με τις επιπτώσεις απο τον ιο, είναι κατά την γνώμη μου ο διαφορετικός τρόπος που καλυπτονται από τα μέσα.
  Ακούμε πχ Τριανταπεντάχρονη μητέρα από την Βέροια έκανε το εμβόλιο και μετα από 5 μέρες έβγαλε παρανυχίδα (εντάξει υπερβάλω). Το ζήτημα είναι ότι σκιαγραφούν ένα πρόσωπο με το οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε σε κάθε ύποπτο περιστατικό.
  Από την άλλη το καθημερινό δελτίο τύπου είναι του στυλ: Οι θάνατοι ανήλθαν στους 63. Ενα σκέτο νούμερο, με δυσκολία το συγκρατούμε, συγκινούμαστε αλλά δεν ταυτιζόμαστε.

  Φανταστείτε να έδιναν καθημερινά λίστα με όλους τους θανάτους
  45χρονος εκπαιδευτικος πατέρας δύο παιδιων κατέληξε έπειτα από δέκα ημέρες μάχης με τον κωρονοιό
  68χρονη έχασε την μάχη με τον κωρονοιό, δεν πρόλαβε να γνωρίσει το έγγόνι της που γεννηθηκε όταν αυτή ήταν στην εντατική
  72χρονος κατέληξε ….
  58χρονος …

  κλπ

 112. Αγγελος said

  Επειδή ο Τζορντάνο Μπρούνο αναφέρεται συχνά στην αντιθρησκευτική προπαγάνδα, ας θυμίσουμε ότι εκτός από κάποιες ενδιαφέρουσες ελλάμψεις για την απεραντωσύνη του Σύμπαντος, είχε και υποστήριζε και αιρετικές καθαρά θρησκευτικές απόψεις, και ότι η Παπική Εκκλησία τον είχε φυλακισμένον επί 7 χρόνια μήπως και τι;ς αποκηρύξει. Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι όσοι διαφωνούν με την Παπική ή την όποια άλλη (τον Σερβέ ο Καλβίνος τον έκαψε…) εκκλησία αξίζουν να φυλακίζονται ή να καίγονται στην πυρά επί γης (σύμφωνα με μερικές τουλάχιστον από τις εκκλησίες, αυτό θα το αναλάβει ο Θεός στον άλλο κόσμο), αλλά μάρτυρας της επιστήμης μάλλον δεν ήταν…

 113. aerosol said

  #111
  Έχεις απόλυτο δίκιο σ’ αυτό. Μόνο όσοι έχασαν κοντινό τους άρχισαν να νιώθουν τις ζωές πίσω από τα σκέτα νούμερα. Ταυτίζεσαι με το Χ, που μαια΄νεις πολλά γι αυτόν. Τα «13.000 θύματα» είναι κάτι πολύ μακρινό, πέρα από την εμπειρία μας.

 114. aerosol said

  Βέβαια έπρεπε να γράψω:
  «…τον Χ, που μαθαίνεις πολλά γι αυτόν».

 115. mitsos said

  @109
  Σε πολλά έχεις δίκιο αλλά …
  αλλά δεν προσπαθώ να τους πείσω.

  Αν δεν πείθονται από την εμπειρία τους οι ενήλικοι δεν πείθονται ούτε με ιδεολογικά μανιφέστα και φιλοσοφίες. Γι αυτό η πολιτική καταφεύγει ενίοτε και στο «ανάγκα και θεοί πείθονται «…

  Αν είναι για παράδειγμα πολιτική διάκρισης να προηγούνται στις ΜΕΘ οι εμβολιασμένοι. Είναι πολιτική διάκρισης και να φυλακίζουμε, να τους απομονώνουμε, κάποιους που κλέβουν συστηματικά. Μήπως πρέπει να τους πείσουμε ότι δεν είναι σωστό να κλέβουν αντί να τους αποκαλούμε εγκληματίες, πράγμα που δεν βοηθά καθόλου στον σωφρονισμό τους;

 116. Παναγιώτης K. said

  Ο φόβος της βελόνας…
  Με βεβαίωσαν αρκετοί γιατροί ότι είναι ένας φόβος που υπάρχει ακόμη και σε αυτούς που ζουν επικίνδυνα. Ας πούμε όπως οι καταδρομείς.
  Δεν εξαιρώ και την αφεντιά μου από τον κανόνα. Η μέθοδος αντιμετώπισης από μένα είναι απλή. Αποστρέφω το πρόσωπο μου από την σύριγγα!
  Όταν για πρώτη φορά έδωσα αίμα για εξέταση έκανα τον…γενναίο και παρακολούθησα από περιέργεια την όλη διαδικασία. Σηκώθηκα κανονικά και μετά από πέντε λεπτά ένιωσα να χάνεται ο κόσμος. Κάθισα κάπου και συνήλθα. Από τότε λοιπόν συμπέρανα ότι ο φόβος είναι αιτία και όπως προανέφερα, τον αντιμετωπίζω βλέποντας αλλού…

 117. Pedis said

  Έτσι!!

  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/307948_den-tha-katatheso-pistopoiitiko-emboliasmoy-moy

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η πειθώ μέσω χρήσης λογικών επιχειρημάτων είναι σαφώς υπερεκτιμημένη. Ο άνθρωπος δεν είναι καθαρώς λογικό ον, κάθε άλλο. Οι φόβοι και οι φοβίες, οι προκαταλήψεις, οι εμμονές, οι δεισιδαιμονίες και οι προλήψεις, οι προσωπικές εμπειρίες, το πείσμα και ο φανατισμός καθορίζουν συνήθως και τις αποφάσεις του.

 119. Pedis said

  Αν πετσωνανε τα ΜΜΕ με τον όρο να μην βγάζουν μαϊντανούς γιατρούς επιχειρηματίες υγείας που σκοπό έχουν να κάνουν αυτοδιαφήμιση ενώ είναι λίγο ή καθόλου ή ελλιπώς ενημερωμένοι και λένε ο,τι τους κατέβει, ίσως τότε το ποσοστό εκείνων που έχουν επιφυλάξεις να ήταν πολύ μικρότερο, αν βέβαια ο κόσμος είχε οικογενειακό γιατρό να τους εξηγήσει τουλάχιστον με σωστό τρόπο τις οδηγίες και να συζητήσει τους φόβους τους.

 120. ΓΤ said

  70@ Gpoint

  Έλα, μωρή ΠΑΟΚάρα, σήκωσ’ την Κούπα μες στο Εντιραμάδικο Χασικλάτο
  Στις κερκίδες θα παίξει τρελό φορτίο από χόρτο και «Μαλαματίνα»…

  Απλώς, για να μην κλείσει ο λαός του μπλογκ εισιτήρια νωρίτερα, να θυμίσουμε με αγάπη ότι ο τελικός ΔΕΝ θα διεξαχθεί στις 25.03.2022 ΑΛΛΑ στις 25.05.2022.

  Ποτέ η UEFA δεν βάζει μεγάλη χρονοαπόσταση μεταξύ των τελικών των διοργανώσεών της…

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Με τόσους ψεκασμένους από την μιά μεριά που φοβούνται τα ύστερα του κόσμου από τα εμβόλια, και άλλους τόσους κυρ Παντελήδες από την άλλη, που χάφτουν αμάσητα ό,τι τους ταΐζουν τα ΜΜΑ της οικονομικής ελίτ, στενεύουν πολύ τα περιθώρια υποφερτής συμβίωσης για τους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους.

  Καλό φθινόπωρο σε όλους, αν και πολύ φοβάμαι πως θα είναι το χειρότερο που έχουμε ζήσει από την μεταπολίτευση και μετά. Μακάρι να διαψευστούν οι φόβοι μου.

 122. aerosol said

  #115
  Προσωπικά δεν προσπαθείς αλλά ως κοινωνία προσπαθούμε.
  Η κλοπή δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το να κουμαντάρεις το σώμα σου, όμως, είναι. Πότε, ποιές και με ποιό τρόπο οι πιέσεις και οι διακρίσεις (που πάντα δείχνουν και αποτυχία καλύτερων τρόπων) είναι πολύ λεπτό ζήτημα. Αν το χειριστεί κανείς λάθος μπορεί εύκολα να βρεθεί με μια κοινωνία να τρώει τα σωθικά της -ή και να ανοίξει δρόμους να καταστρατηγούνται κι άλλα δικαιώματα, για λόγους που μπορεί να μην εκτιμήσουμε καθόλου ούτε εμείς. Όσο πιο ελαφρά πατάς σε τέτοια ζητήματα, τόσο μικρότερο ένα πιο μόνιμο ρίσκο.

  #118
  Συμφωνώ απολύτως, δυστυχώς.
  Παράλληλα, κάνω την σκέψη πως η συνεχιζόμενη προσπάθεια πειθούς και ενημέρωσης δρα κι αυτή πιο βαθειά, ενάντια σε φόβους και πείσμα. Ίσως δεν «πείθει» άμεσα αλλά κρατά ζωντανή την επικοινωνία, δείχνει ένα βαθμό ανοχής και σεβασμού, στρογγυλεύει τον φανατισμό, σημαίνει πως νοιάζεσαι και πως δεν έχεις ξεγράψει τον άλλο. Το τι γίνεται αν νιώσει ξεγραμμένο και χαθεί τελείως στον κόσμο του ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (για οποιοδήποτε λόγο) το έχουμε δει. Πρόσφατα με τους Τραμπικούς στο ντου στο Καπιτώλιο. Βέβαια, αυτά απαιτούν να έχει αξιοπιστία αυτός που προσπαθεί -κι εδώ συναντάμε τα προβλήματα και τις ευθύνες όλων των εξουσιών μας.

 123. Παναγιώτης Κ. said

  @76. Το ίδιο νομίζω και εγώ.

 124. venios said

  39: χ=χ+1 ισχύει για χ άπειρο.

 125. sarant said

  121 Καλώς τον Λάμπρο, κι ας προβλέπει κακούς οιωνούς.

 126. mitsos said

  Από την άλλη ο φόβος είναι και καλός σύμβουλος. Αρκεί να ξέρεις ποιον φόβο συμβουλεύεσαι κάθε φορά.
  Αν φοβάσαι το σκοτάδι και την φωτιά , ποιον από τους δυο φόβους θα συμβουλευτείς αν ξυπνήσεις νύχτα σκοτεινή και δεις πως το εξοχικό σου άρπάξε φωτιά. Θα κάτσεις με την φωτιά ή θα βγεις στο σκοτάδι ;
  Με την κόβιντ19 δεν έχεις επιλογή περιμένω ασφαλής να δω τι θα γίνει με τα εμβόλια που δοκιμάζουν κάποιοι άλλοι. Ο κίνδυνος να αρρωστήσεις είναι πολύ πιο μεγάλος από την πιθανότητα σοβαρής παρενέργειας,

  Πιο απλά είναι ακριβώς όπως στην εγχείρηση. Σου λένε πως αν δεν εγχειριστείς κινδυνεύεις να πεθάνεις και σε καλούν να εγχειριστείς. Μα αν δεν κινδύνευες δεν θα εγχειριζόταν κανείς. Ξέρουν όλοι τους κινδύνους της εγχείρησης. Αλλά δεν αρνούνται αυτόν τοκίνδυνο διότι ο άλλος είναι μεγαλύτερος φόβος. Και στην περίπτωση του εμβολιασμού η στραβή έχει εκατοντάδες φορές μικρότερη πιθανότητα από την πιθανότητα στραβής σε ένα χειρουργείο π.χ. καρδιάς.
  Λέω κάτι λάθος ; Έχετε δει πολλούς με έμφραγμα να αρνούνται την εγχείρηση όταν τους την προτείνουν οι γιατροί.
  Να μην τα ξαναλέω
  Όταν ο πατέρας μου αρρώστησε το1968 και του έδωσαν στρεπτομυκίνες (που τον έσωσαν) μήπως έπρεπε να ρωτήσει αν έχει μακροπρόθεσμα κάποια αύξηση των πιθανοτήτων κακοήθειας από την οποία πέθανε 15 χρόνια αργότερα ; Μήπως έπρεπε να δοκιμαστεί 13 χρόνια πρώτα από άλλους ;

  Επιμένω δεν έιναι φοβίες είναι ωχαδελφισμός και κοινωνική ανευθυνότητα μπροστά σε έναν πόλεμο που έχουμε. Τώρα πρέπει με τα εμβόλια να σώσουμε το ΕΣΥ να μην καταρρεύσει. Αν αύριο έχουμε και άλλα όπλα (π.χ. ορό αντισωμάτων) θα δώσουμε την μάχη ΚΑΙ ΜΕ άλλα όπλα. Αλλά οι οροί ανοσία δεν προσφέρουν. Προσφέρουν μόνο πρόσκαιρη ίαση. Συνεπώς τα εμβόλια δεν πρόκειται να τα αποφύγουμε.
  Φοβία του τσιμπήματος και αηδίες. Αν κάνει λίγο πυρετό κάποιος να δω πως θα τρέχει να τσιμπηθεί κάμποσες φορές από τον φόβο μην και έχει κόβιντ.
  Νομίζω πως όλοι τα έχουν σκεφτεί όλα αυτά αλλά κουνιόνται μόνο αν πάρει φωτιά ο κώλος τους. Για τον κώλο του γείτονα χέστηκαν.

  Η εξήγηση ότι πήγαν να εμβολιαστούν το 55% είναι ΜΙΑ. Οι άλλοι μισοί δεν ξέρουν τι σημαίνει συλλογική ευθύνη. Κάποτε που ζούσαν 10 οικογένειες σε μια αυλή ήταν μόνο κάτι Κοκοί που στα δύσκολα έφευγαν. Σήμερα οι Κοκοί που νοιάζονται για την πάρτη τους και μόνο έγιναν πολλοί.

 127. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα στο ΕΣΥ με την κατάληψη κλινών και ΜΕΘ από τους νοσούντες με κόβιντ, για μένα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά για όλους μας.

  Μια παρότρυνση στους νουνεχείς, εμβολιαστείτε, φορέστε μάσκες και αποφύγετε συνωστισμούς.

  Μια παρότρυνση στους αρνητές εμβολίων, μαζευτείτε απόψε στις τάδε πλατείες, ένας πάνω στον άλλον, ξεσαλώστε, ξεφαντώστε. Όσοι επιζήσετε θα είστε και φυσικά άνοσοι.

  Το πρόβλημα έτσι θα το έλυνε η ίδια η ζωή και πολύ γρήγορα.

  Υπάρχουν βέβαια και κάποια ακόμη προβληματάκια. Χώροι εργασίας ΜΜΜ… κλπ.

  Αλλιώς, οι σοφοί υπεύθυνοι δεν θα περίμεναν την δική μου φαεινή ιδέα! 😉

 128. mitsos said

  122 Αερόλυμα
  Ναι η κλοπή δεν είναι δικαίωμα. Εκτός κι αν πεινάς και κλέψεις φαγητό.
  Το τι θα κάνεις το σώμα σου επίσης είναι δικαίωμα αλλά… Αλλά για να πάνε σχολείο τα οπαιδιά μας πρέπει να έχουν βιβλιάριο εμβολιασμού … Να δω τι θα είχε γίνει με την ευλογιά αν δεν είχαμε και εξαιρέσεις στα δικαιώματα στο σώμα μας.

  Βέβαια το μωράκι που κυνήγαγε το δολάριο στο εξώφυλο του δίσκου των Νιρβάνα είδατε τι έπαθε. Του έμεινε κουσούρι… Ακόμη δολάρια κυνηγάει… με αγωγές 🙂

 129. Χαρούλα said

  Γειά σου Λάμπρο και κυρΛάμπρο και καλέ μου συντοπίτη!(#121)
  Λείπεις εσύ, ναι μας λείπεις εσύ!🌷💥

 130. @ 118 Γιάννης Κουβάτσος

  Να βάλουμε και τα συμφέροντα; 🙂

 131. mitsos said

  130 Ντα ! Τα συμφέροντα.
  Τα δκά ΜΟΥ.

 132. aerosol said

  #128
  Αυτό το παιδάκι, τώρα που μεγάλωσε θέλει μερικές κλωτσιές στον πωπούλι του!

 133. @ 131 Mitsos

  …και της κάθε πλευράς, βέβαια… 🙂

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  130: Πώς μου ξέφυγαν;☺ Ίσως επειδή εστίασα στον ανορθολογισμό, ενώ τα συμφέροντα σχετίζονται με τον ορθολογισμό. Κι αυτό συζητήσιμο είναι, βέβαια, αφού πολλές φορές πέφτουμε έξω και σ’ αυτό το θέμα, όπως, καλή ώρα, οι ανεμβολίαστοι που νομίζουν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, μέχρι να συναντηθούν με τον ιό.

 135. Merops said

  Ήταν προδιαγεγραμμένο εδώ και μήνες πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε τους ανεμβολίαστους για να φορτώσει επάνω τους όλες τις δικές της εγκληματικές επιλογές και ολιγωρίες στον τομέα της Υγείας. Και φυσικά αυτό το αφήγμα πλέον πέρασε με άνεση και στον κόσμο: παίρνουμε οριζόντια μέτρα; φταίνε οι ανεμβολίαστοι! όχι η κυβέρνηση που δεν έχει κάνει το παραμικρό στο να ενισχύσει τις δομές υγείας και πέθαιναν ασθενείς covid εκτός ΜΕΘ. Αυτά τα ξεχάσαμε και μας εμειναν οι ανεμβολίαστοι να χτυπήσουμε τώρα, είναι πιο βολικό.
  Προσωπικά έχω εμβολιαστεί για χ,ψ λόγους. Δεν έχω καν κατεβάσει το πιστοποιητικό εδώ και ένα μήνα και σίγουρα δε θα το χρησιμοποιήσω για να πάω σε εστιατόριο να φάω – μη σώσω και ξαναμπω αν χρειάζεται να δίνω αναφορά αν εμβολιαστηκα ή όχι για να ντερλικώσω. Αύριο θα μας ζητήσουν πιστοποιητικό ψυχικής υγείας, μεθαύριο δεν ξέρω εγώ τι – και λέγε λέγε θα μας φαίνεται «λογικό».
  Με εκφράζει 100% η στάση του Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Παπανικολάου να μην καταθέσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όταν αυτό θα χρησιμοποιηθεί για επίθεση σε εργασιακά κεκτημένα – και το κάνει άνθρωπος που πιθανότατα απέχει έτη φωτός από την πολιτική θέση πολλών ανεμβολίαστων. Μπορεί όμως να καταλάβει πως να συναινείς σε μία τέτοια εκτροπή, ακόμα και με τις δεύτερες και τρίτες σκέψεις που αναγκαστικά μπαίνουν σε ένα τόσο σοβαρό (αλλά πολύ σύνθετο) υγειονομικό θέμα, ανοίγει η πόρτα διάπλατα για να γίνουν οι εκτροπές αυτές ρουτίνα. Κάποιοι από την αρχή ανησυχήσαμε με τη λογική της καραντίνας και με την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι περισσότεροι το δέχτηκαν επειδή ήταν «πρωτοφανής και έκτακτη κατάσταση». Μετά από λίγο, οι αριβίστες και ανικάνοι της κυβέρνησης σου λένε «α, τώρα δεν μπορείς να πας για πεζοπορία στο δάσος, για ορειβασία στα βουνά, υπάρχουνε φωτιές» – οριζόντια απαγόρευση από Κρήτη μέχρι Ροδόπη! Λογικό κι αυτό; What’s next?

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, βλέποντας την απρόσμενη πρωτιά στους εμβολιασμούς της Πορτογαλίας, δεν μπορείς να μη σκεφτείς ότι αυτή η χώρα είχε μια αρνητική πρωτιά τον Ιανουάριο: πρώτη σε θανάτους παγκοσμίως κατ’ αναλογία πληθυσμού. Είδαν κυριολεκτικά τον χάρο με τα μάτια τους και εκτίμησαν το όπλο που τους προσέφερε η επιστήμη, το εμβόλιο. Βάλαν στην άκρη τις συνωμοσίες και τους δισταγμούς και έτρεξαν και τρέχουν πατείς με πατώ σε να εμβολιαστούν. Τέτοια πειθώ θέλουμε κι εμείς;

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  60 – Νikiplos, έχω μερικές αντιρρήσεις, λές π.χ -«Κακή η δικτατορία των ειδικών, ειδεχθέστερη όμως η ισοπέδωση. Άλλο να εκφράσει σκεπτικισμό ο κος Κούβελας, που διαθέτει όλα τα επιστημονικά και αναλυτικά εργαλεία και άλλο εγώ, ένας άσχετος τυχαίος, γιατί δεν είναι σκεπτικισμός αυτό που θα εκφράσω αλλά μηδενισμός.» – όμως αυτή η άποψη, είναι μηδενισμός της κριτικής σκέψης του οποιουδήποτε ανθρώπου που έχει αμφιβολίες, και χαρίζει το αλάθητο στους «ειδικούς» αλλά και στους ειδικούς, (με την ολική φίμωση στην άλλη άποψη, είναι σχεδόν αδύνατο να τους ξεχωρίσει κανείς) που με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχουν αποδειχθεί από ανειδίκευτοι έως λαμόγια π.χ Φαούτσι.

  Να μερικές δικές μου σκέψεις (που είναι και άλλων λογικά σκεπτόμενων ανθρώπων) κι αν μπορείς, δώσε μου απαντήσεις σε παρακαλώ, θα μου έκανες μεγάλη χάρη.
  1) Γιατί εδώ και 1,5 χρόνο, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επικεντρωθεί στον μαζικό εμβολιασμό που τον παρουσιάζουν ψευδώς ως πανάκεια ενώ δεν είναι, και δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΕ για την θεραπεία;

  2) Δεδομένου ότι ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα, γιατί όλα τα επόμενα κύματα έρχονται μόνο στην δύση και μόνο κάτι παφλασμοί στην άπω ανατολή αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο;

  3) Πώς γίνεται από τα 4,5 εκατομμύρια των νεκρών μέχρι σήμερα, τα 2 να είναι στην ανεπτυγμένη δύση και τουλάχιστον το 1,5 στην γύρω περιοχή και την «δυτικόστροφη» λατινική Αμερική που μετά βίας είναι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το 1 είναι στα δύο τρίτα που τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός, ζεί σε άθλιες έως τραγικές συνθήκες, και στην νοτιοανατολική Ασία, με εξαίρεση τις Ινδονησία και Φιλιππίνες, δεν ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες;

  4) Με ποιά λογική η Ιαπωνία (υποχρεώθηκε) διοργάνωσε τους Ο.Α χωρίς φιλάθλους και στην δύση επιτρέπουν (υποτίθεται μόνο με εμβολιασμένους) να γεμίζουν τα γήπεδα ποδοσφαίρου; Γιατί δεν το έκαναν αυτό κι οι Ιάπωνες, είναι μαλάκες ή μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω;

  5) Πέρυσι τον Μάιο είχαμε στην χώρα μας μηδέν θανάτους και μηδενικά κρούσματα, και η απο(φασιστική) κυβέρνηση αποφάσισε (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα,😊 άνωθεν εντολή εκτέλεσε) να ανοίξει τα σύνορα στους τουρίστες με αποτέλεσμα να έχουμε το μακελειό που ζούμε μέχρι σήμερα. Με ποιά λογική επανέλαβαν το ίδιο έγκλημα; ποιός από αυτούς τους εγκληματίες θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη για το επερχόμενο δεύτερο μακελειό;

  6) Γιατί στην δύση δεν κάνουν ό,τι κι οι χώρες στην ανατολική Ασία που έχουν και την εμπειρία αλλά και απτά αποτελέσματα;

  Μένω σ΄αυτά μόνο γιατί είναι πολλά τα σκεπτιστικά ερωτήματα κι ελπίζω να μη τα βρίσκεις μηδενιστικά.

  «Διστακτικός μπορεί να είναι ο κος Κούβελας, ο κος Φαρσαλινός, ο Ιωαννίδης, όχι εγώ, εγώ θα είμαι απλά ηλίθιος, δηλαδή εμπαθής που κινείται συναισθηματικά εξορίζοντας την λογική του.»
  Όχι ρε φίλε τι είναι αυτά που λές, όταν οι ειδικοί μας είπαν στην αρχή ΜΗ ΦΟΡΑΤΕ ΜΑΣΚΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, μετά, ΦΟΡΕΣΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ, μετά, ΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ ΘΑ ΤΙΣ ΒΓΑΛΕΤΕ και οσονούπω θα μας πούν, ΒΑΛΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ, αρχικά, κάντε εμβόλιο για να σωθείτε, να μη νοσήσετε και να δημιουργήσουμε τείχος ανοσίας (πράγμα επιστημονικώς αδύνατο), τα εμβόλια προστατεύουν 96%, και τώρα, ξέρετε, θα χρειαστεί και τρίτη δόση, γιατί τα εμβόλια δεν προστατεύουν 96% αλλά σκάρτα 65% και μετά το τετράμηνο 16%, πώς μπορείς να τους εμπιστευθείς χωρίς δισταγμό;
  Αν έχεις διάφορα υποκείμενα νοσήματα ή βρίσκεσαι σε επικίνδυνη ηλικιακή ομάδα καλώς, αν όμως είσαι υγιέστατος, θα είσαι ηλίθιος και εμπαθής αν έχεις δισταγμό; σοβαρά τώρα; Δηλαδή σε λίγο καιρό που θα βγάλουν το «φιρμάνι» να εμβολιαστούν και τα μικρά παιδιά από νήπια και πάνω, που μέχρι τώρα, αποδεδειγμένα δεν έχουν πρόβλημα, τι θα κάνεις, θα πάς την κόρη σου να εμβολιαστεί ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΣΤΑΓΜΌ;

  «Το σωστό είναι να συμβουλευτώ τον γιατρό μου, τον πνευμονολόγο που κουράρει το άσθμα μου κλπ. Αυτός δικαιολογείται με τη συλλογή όλων των εξατομικευμένων κλινικών χαρακτηριστικών μου, να είναι διστακτικός.»
  Ναι το σωστό αυτό είναι, αλλά άμα σου πεί, ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΟ, τι κάνεις; Έξι γνωστοί μου γιατροί (μεγαλογιατροί παρακαλώ) από πέρυσι αυτό μου λένε, το ίδιο είπαν στο νοσοκομείο και στον φίλο μου που νόσησε τον Μάρτιο, όπως και διάφοροι φαρμακοποιοί. Αν νομίζεις πως αυτά τα λένε μόνο οι ψεκασμένοι, νομίζεις λάθος, αυτή είναι η άποψη που θέλει να περάσει η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο στους κυρΠαντελήδες που αποτελούν τον βασικό κορμό της κοινωνίας, και μετά να ρίξει τις ευθύνες της στους ανεμβολίαστους, ενώ την ίδια ώρα, επιτρέπει στους τουρίστες να έρχονται χωρίς εμβόλιασμό, αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι, φέρνουν και λεφτά.😊

  Σκέψου τώρα τον μέσο πολίτη που του λέει ο γιατρός του ή ο φαρμακοποιός του, ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ, είναι ηλίθιος, εμπαθής ή ψεκασμένος;

  «Κι αν αυτά όλα μας φαίνονται γραφικά, ας δούμε το πραγματικό πρόβλημα: Συντριπτικό μέρος των Ρομά και Ισλαμιστών Ευρωπαίων, απέχουν οργανωμένα και συνειδητά από τον εμβολιασμό. Νοιάζεται κανείς για αυτούς αληθινά;»
  ΓΙΑΤΙ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΛΗΘΙΝΑ;😂

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Ξέχασα να βάλω αυτό.

  https://www.trt.net.tr/greek/covid19

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – Γειά σου συντρόφισσα Χαρούλα.😉

  Για σένα.

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση
  κι αν κρίνω από τη θεια μου, 90, πάει με αργό ρυθμό. Μπήκε τρίτη εβδομάδα που ολοκλήρωσε ο ξάδερφος τα σχετικά και περιμένουν ειδοποίηση για εμβολιασμό στο σπίτι. Ακόμη τίποτα.

  Καλώς τονε το Λάμπρο μας! Κι εγώ απαισιόδοξη είμαι για τα ερχόμενα. 😦

  Μια φίλη μου λεγε, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι οι δικοί της/ξαδέρφια και ανίψια στην επαρχία (Κυπαρρισία) είναι όλοι ανεμβολίαστοι.
  Σήμερα μου λέει ότι η μια ξαδέρφη, περι τα 55, διαγνώστηκε θετική κι έχει δέκατα προς στιγμήν. Τα ΄χει βάλει με το γιο της λέει που γύρναγε με τ΄αλλα παιδιά που ήρθαν για διακοπές και κόλλησε αυτός και το μετέδωσε. Ο μόνος εμβολιασμένος εντωμεταξύ-και ευτυχώς- είναι ο πατέρας ο οποίος παλεύει σοβαρό καρκίνο.
  Από προχθές η Μεσσηνία πέρασε στο κόκκινο.
  Καλά μυαλά, όπως και στους Κρητικούς που δεν χαμπαριάζουν, μου λένε οι δικοί μου. Ίσα το ωράριο κρατούν λιγάκι (μέχρι μία η κυκλοφορία στους τρεις νομούς -πλην Λασιθίου) αλλά κατά τ΄άλλα ούτε μάσκες ούτε προσοχή. Χύμα. Οι δε αντιεμβολιαστές δεν κάθονται ήσυχα αλλά όλο και προπαγανδίζουν «μια απλή γρίπη είναι» κλπ και μένουν ολόκληρα σόγια ανεμβολίαστοι.
  Ανάθεμα τη γκεφαλή ντος…

 141. Triant said

  Γειά σου ρε Λάμπρο.

  Θα σου πω την άποψή μου για το 3 ερώτημα:
  Πώς γίνεται από τα 4,5 εκατομμύρια των νεκρών μέχρι σήμερα, τα 2 να είναι στην ανεπτυγμένη δύση και τουλάχιστον το 1,5 στην γύρω περιοχή και την «δυτικόστροφη» λατινική Αμερική που μετά βίας είναι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το 1 είναι στα δύο τρίτα που τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός, ζεί σε άθλιες έως τραγικές συνθήκες, και στην νοτιοανατολική Ασία, με εξαίρεση τις Ινδονησία και Φιλιππίνες, δεν ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες;
  γιατί α) δεν ταξιδεύουν το ίδιο και β) δεν τους μετράνε.

 142. Triant said

  Διονύση και Στέλιο, χαρά στο κουράγιο σας. Συμπάσχω, αλλά είμαι πιο παλιός και θα σας συμβούλευα να προσέχετε την πίεσή σας.

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μη εμβολιαστός αυτός που δε μπορεί να εμβολιαστεί (κατά το διαβατός-διαβατέος που λέγαμε στα αρχαία) 🙂

 144. Avonidas said

  #142. Με το που βλέπω τέτοια σχόλια σαν τα δικά τους, αυτόματα πια λέω «ωχ…»*, και περιμένω να πέσει και το άλλο παπούτσι 🙂

  * όχι για το περιεχόμενο, αλλά για την προβλέψιμη ανακλαστική αντίδραση/κατήχηση/ομοβροντία

 145. aerosol said

  #137
  Αν γουστάρεις την αίσθηση του να είσαι πιο ψυλλιασμένος από ανθρώπους στους οποίους αναφέρεσαι ως «κυρ-Παντελήδες» θα πρότεινα πιο προσεκτικό έλεγχο των στοιχείων σου.
  Με λίγο γκουγκλάρισμα θα μάθεις πώς εξελίσονται οι έρευνες για θεραπεία (που ουδέποτε σταμάτησαν, άρα κάποιος σου είπε ψέματα πάνω σ’ αυτό) αλλά και πως στην Ελλάδα το Μάη του 2020 υπήρχαν ΚΑΙ κρούσματα ΚΑΙ νεκροί (που θα περίμενα να το ξέρεις, εφόσον εδώ ζεις). Έτσι, δυο μικρά πραγματάκια που για μένα είναι βασικά πριν θεωρήσω κάποιον λογικό και σκεπτόμενο και πιάσουμε κουβέντα γιατί η Γαλλία έχει περισσότερα κρούσματα από το Λάος ή τη Μυανμάρ.

  Πάντως τα καλύτερα παγκοσμίως αποτελέσματα μάλλον τα έχει η δυτικότατη Αυστραλία, που σαν χώρα είναι απολύτως της ησυχίας, τάξης και ασφάλειας, (με αυτή την έννοια, τίγκα στους «κυρ-Παντελήδες»).

 146. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Ὅπως λίγο διαφορετικά περιγράφει σὲ κάποιο σημείο καὶ τὸ ἀρθρο ἀλλά ἡ κεντρική ἰδέα εἶναι ἡ ἲδια , λίγο ὁ ἐγωισμός , λίγο ἡ ἀνάγκη γιὰ τὴν ἐπιβεβαίωση τὴς ὀρθῆς ἐπιλογής , λίγο τὸ ἀφήγημα ὁτι συσστρατεύεσαι γιὰ τὸ κοινό καλό (ὅπως γράφει παρόμοια καὶ ὁ Λάμπρος , τὸ ἒχω ἀκοὺσει καὶ σὲ συνεντεὺξεις ἀπὸ καλοὺς γιατροὺς , πὼς αὐτή ἡ ἒννοια τοῦ τείχους ἀνοσίας ,τόσον ὅπως παρουσιάζεται ἀλλά καὶ ἰδιαίτατα με τον τρόπο ποὺ προτείνεται ἡ πρόσκτησίς του, εἶναι μία φενάκη ) καὶ δὲ θέλει καὶ πολύ νὰ ξεστρατίσει κανεὶς : ὑπάρχει μιὰ μεγάλη παγίδα συγρούσεως ,ἐμφυλιοπολεμικοὺ τύπου, μὲ αὐτό τὸ weaponization τῶν διπόλων.
  Φερειπεῖν, εἶναι ἁπλούστατο μὲ τὴν παρακάτω μελέτη (διευκρινίζω πὼς εἶναι preprint , προτύπωσις καὶ ὂχι ἀκόμη peer review,
  δηλ. ἀξιολόγησις ἀπό ὀμοτίμους ,
  ποὺ τὴν ἀνέλαβε τὸ University of Oxford’s Clinical Research Group ), νὰ ἰσχυριστούν ὅσοι δὲν ἒλαβαν τὸ σκεύασμα τῆς Ὃξφόρδης ὅτι ἐκεῖνοι ποὺ τὸ ἒλαβαν εἶναι 251 φορές πιὸ ἀνεύθυνοι .
  Καὶ αύτό διότι ὅπως ἀναλύεται στὶς σελίδες 5,12 και 15 το ἰικόν φορτίο σε ὅσους χορηγήθηκε αὐτὸ (Ἂλλαξε καὶ ὀνομασία . Ἐδῶ ὑπάρχει καὶ γλωσσολογικό ἐνδιαφέρον. Γιὰ ὅσους γνωρίζουν γερά σανσκριτικά , ἡ ἀρχική λέξις ἐσήμαινε βουκέντρι)
  , βρέθηκε 251 φορές μεγαλύτερο σὲ σχέση μὲ τὴν πρώιμη φάση τῆς λεγομένης πανδημίας τοὺ 2020 ὂταν δὲν ὑπῆρχαν τά σκευάσματα αύτά.
  Ἡ ἒρευνα ἒχει τίτλο Transmission of Sars-Cov-2 Delta variant among vaccinated healthcare workers, Vietnam
  , ἒχει γίνει μὲ σκοπό νὰ δημοσιευθεῖ στὸ Lancet καὶ αὐτό ποὺ τὴν καθιστά κομβική εἶναι ὅτι δείχνει πὼς ἀκόμα κι ἂν δὲν ἐκδηλώνουν συμπτώματα , οἱ ἂνθρωποι ποὺ ἒκαναν τὸ “ἐμβόλιο”* μεταφὲρουν ἀρκετά μεγάλο ἰικό φορτίο , κάτι ποὺ τοὺς μετατρέπει περίπου σὲ αὐτό ποὺ ὁ Ἀμερικανός γιατρός Peter McCullough ὀνομάζει “προσυμπτωματικούς ὑπερμεταδότες “ Καὶ αύτή ἡ κατάστασις ἐξηγεῖ ἐν τινι μέτρω καἰ τήν περίπτωση τοῦ οἶκου εὐγηρίας στὸ σχόλιο αρ.63 τοῦ Βούλαγκος καθώς καὶ μιὰ πλειάδα παρὸμοιων περιπτώσεων ὅπου οἱ ἂνθρωποι εἲχαν “ἐμβολιασθεῖ ”*.
  Ἡ δὲ ἀνωτέρω μελέτη ἒχει τὸν κωδικὀ
  SSRN-id3897733 καὶ διατίθεται δωρεάν στὸ internet γιὰ ὅποιον θέλει νὰ προσπελάσει τὶς σελίδες της .

  * Μπορεῖ τὸ σι-δι-σι μὲ τὸ εφ-δι-ει
  νὰ παίζουν μὲ τὶς διάφορες φαρμακευτικές τὸ “ρώτα καὶ τὸν μπὰρμπα μου τὸν ψεύτη “
  ὅμως ἐμεῖς ἀκολουθοῦμε τὸ σκεπτικόν τοῦ Ἱπποκρατείου ὅρκου “do not harm “ γιὰ νὰ δώσουμε (στὴ συνείδησή μας πρώτ’ἀπ’ὅλα ) γιὰ ἕνα σκεύασμα , τὸ status τοῦ ἐμβολίου με τὴν παραδοσιακή bona fide (καλή τὴ πίστει) σημασία .

 147. Θα γράψω μόνο γιατί στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το χάος σε κάθε σοβαρό και μη λυμένο οριστικά θέμα όπως με κόβιντ, πυρκαγιές κ.λ.π.
  Το περιγράφει ωραιότατα ο Τσιφόρος όταν η νεόπλουτη κυρία πηγαίνει στην κλινική να κάνει…
  – Κετσάπ !
  – Τσεκάπ, θέλετε να πείτε, κυρία μου
  – Είπα, κετσάπ !
  – Μάλιστα, ό,τι θέλετε

  Σημασία έχει ποιός παίρνει την απόφαση κι όχι ποιός την ανακοινώνει που μπορεί να είναι γιατρός, μεγάλος επιστήμων αλλά να έχει πολιτικές βλέψεις, ανάγκη δανείου για να κτίσει μια κλινική, κ.λ.π. Ετσι κι αλλιώς όλοι αυτοί προτάσεις κάνουνε και την αποφαση την παίρνει ο καθε Κούλης, ο κάθε Μπουμπούκος, άντε στα πιο δύσκολα ο κάθε Κικίλιας για να προστατεύσει τους Μπουμπουκοκούληδες, με το αζημίωτο προσεχώς, φυσικά.

  Λάμπρο, το πιο απλό πράγμα είναι να κάνεις ένα τεστ αντισωμάτων που θα σου πει αν έχεις ανάγκη προφυλάξεων και εμβολιασμού για πρώτη ή νιοστή φορά αν έχεις τρυπηθεί ήδη. Με τις μάσκες και τα τεστ όμως κονόμησε κι ο κολητός του Μαρινάκη, Καρυπίδης του ΟΑΡΗΣ και κάνει μεταγραφές εκατομμμυρίων όσο υπάρχει αναβολή στην απαγόρευση μεταγραφών λόγω χρεών που του εξσφάλισεε ο (ελληνικών συμφερόντων, δλδ του ΟΣΦΠ ) Θεοδωρίδης της Ουέφας (σικ)

  Πιο εύκολα χαρτογραφείται η μαφία (διαγράφεται μια λέξη) επιχειρηματικότητα μέσω ποδοσφαίρου, παρά μέσω πολιτικής

 148. @ 134 Γιάννης Κουβάτσος

  🙂

 149. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Λάμπρο, μόλις έμαθα πως επειδή τους γάνωσες το μυαλό με ερωτήσεις, μάζεψαν υπογραφές και σε έδιωξαν από εκεί που μου είπες πως είχες πάει…😂

  Λοιπόν, έτσι για να μπεις σε σκέψεις μιά παρατήρηση στο σχόλιό σου (#137):
  Γράφεις …τα εμβόλια προστατεύουν 96%, και τώρα, ξέρετε, θα χρειαστεί και τρίτη δόση, γιατί τα εμβόλια δεν προστατεύουν 96% αλλά σκάρτα 65% …. Ρε συ, δεν είναι έτσι, γύρω στο 80κάτι% για τα λυκόπουλα και έως 90κάτι% για τους νέους προστατεύουν. Πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα ποσοστά εμβολιασμού με διαστρωμάτωση ανά ηλικιακή ομάδα.
  Όταν τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά, μπορεί να φαίνεται πως υπάρχει μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, αντίστοιχα όταν τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, η ανάλυση των δεδομένων μπορεί να υπερβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το μπακάλικο 60τόσο% που αναφέρεις βγαίνει από τον υπολογισμό πως το ποσοστό αυτών που νόσησαν σοβαρά είναι περίπου 3πλάσιο στους μη εμβολιασμένους από τους πλήρως εμβολιασμένους.

 150. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  141 – 145 Η Ευρώπη ταξιδεύει περισσότερο, απείρως περισσότερο. Αυτό εξηγεί σε ένα μεγάλο βαθμό τη διαφορά τόσο από την Ιαπωνία όσο και από την Αυστραλία.

 151. Διονύσης said

  142

  Αν και ως …15χρονος δεν έχω προβλήματα πίεσης, θα ακολουθήσω την συμβουλή σου για να μην αποκτήσω…:)

 152. Νίκος Κ. said

  @107

  Είναι γνωστό ότι με τους κίνδυνους που είναι καθημερινοί δυστυχώς εξοικειωνόμαστε πολύ πιο εύκολα (κλασικό παράδειγμα το τσιγάρο). Αντίθετα είναι τα πράγματα με τους κινδύνους που προέρχονται από την «υψηλή» τεχνολογία. Ίσως γιατί υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι τους «καθημερινούς» κινδύνους μπορούμε να τους ελέγξουμε («εγώ είμαι καλός οδηγός, δεν θα μου τύχει») ενώ στους κίνδυνους από την τεχνολογία μας ανησυχεί ότι εναποθέτουμε τη ζωή μας στα χέρια κάποιων άλλων (που δεν καταλαβαίνουμε και τι κάνουν).

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αεροπορικά ταξίδια που αν και είναι πολύ πιο ασφαλή από το αυτοκίνητο υπάρχει κόσμος που τα φοβάται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπαίνει ποτέ σε αεροπλάνο (ή μπαίνει με τα χίλια ζόρια).

 153. BLOG_OTI_NANAI said

  102: Τα «κάνεις πλάκα» κ.λπ. παρόμοια προφανώς εκλαβάνονται ως ένδειξη ασχετοσύνης προς την χριστιανική διδασκαλία και τους ιερούς Κανόνες.

  Ως εκπρόσωπος των αθεοταλιμπάν, αυτής της μισαλλόδοξης ομαδούλας που μονίμως ουρλιάζει χωρίς ποτέ να μπορεί να επιχειρηματολογήσει με γνώση της ουσίας, θα μιλήσει βεβαίως για τα λεγόμενα «ψυχολογικά στηρίγματα».

  1) Πόσο νυχτωμένος είσαι, όταν δεν γνωρίζεις πως σε ολόξληρη τη θεμελίωση του φαινομένου Χριστός, δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή σχέση των ιστορικών δεδομένων με «ψυχολογικές » χροιές». Δεν υφίσταται τέτοιος θεός στον χριστιανισμό παρά μόνο στις ουτοπίες που ζείτε. Αφορμή της ύπαρξης του μηνύματος «Χριστός» είναι η ζωντανή εμπειρία προσώπων που τον «είδαν», τον «ψηλάφησαν», ‘μίλησαν» μαζί του, τον «άκουσαν». Ψυχολογικές ανοησίες είναι εφευρέσεις ακριβώς των αθεοταλιμπάν.

  2) Πέρα από εκεί, η φτωχή φιλοσοφική εμβέλεια ενός άθεου, δεν μπορεί αν κατανοήσει την ουσία της παραδοχής του: εάν ο άνθρωπος ως οντολογική κατηγορία φέρει μέσα στην Εξέλιξη το θρησκευτικό μήνυμα, ο ανώμαλος και επικίνδυνος είναι αυτός που το αρνείται, αντί να είναι χαλαρός, αποδεχόμενος μια απλή οντολογική πραγματικότητα. Δηλαδή, το θρησκευτικό αίσθημα, μόνο μια άρρωστη κατηγορία ανθρώπων όπως π.χ. ο Ντόκινς θα μπορούσε να το αρνηθεί, ώστε να το κόψει διά της βίας από την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

  3) Μόνο ένας που διαθέτει φτωχότατη κατάρτηση στις ψυχολογικές ποιότητες του ανθρώπου, θα έλεγε ότι υπάρχει περίπτωση το βαθύ και ενστικτώδες αίσθημα αυτοσυντήρησης, θα αφήσει χωρίς ελπίδα για το μεταθανάτιο αύριο τον οποιονδήποτε: είτε θα πιστέψει ότι η ύλη δεν χάνεται, είτε ότι θα ζήσει μέσα από το έργο του, είτε ότι θα ζήσει μέσα από τη μνήμη των δικών του, είτε θα αποφύγει να το σκεφτεί καν. Διότι, σε όλους τους μή σκεπτόμενους, διαφεύγει πως η εν ζωή πλήρης συνείδηση και κατανόηση της ανυπαρξίας, αποτελεί προοίμιο κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων, και μοναδικόλ αντίδοτο αυτών, είναι η πάσης φύσεως ελπίδα.

  Με λίγα λόγια, άτομα σαν κι εσένα, είναι σαν να κλέβεις εκκλησία (εγώ σίγουρα όχι…). Δεν υπάρχει δρόμος για να καλύψει αυτό το ουτοπικό όσο και μισαλλόδοξο φαινόμενο της ψευδαίσθησης περί «ηθικού πλεονεκτήματος» ενός άθεου. Αν όλα ήταν θέμα ψυχολογίας, τότε και ο αθεϊσμός είναι μια κατηγορία ψυχολογικών ποιοτήτων ανάλογη με κάθε άλλη. Εξίσου δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια βαθιά ψυχολογική ανάγκη για λόγους αντίστοιχους με αυτούς που κατηγορεί τους άλλους. Και το να λέει κανείς για την ιδεολογία του ότι υπερέχει, είναι κωμικό, διότι για ποιον άλλον λόγο προσκολάται σε μια ιδεολογία, αν δεν την θεωρεί καλύτερη από κάποια άλλη.

 154. BLOG_OTI_NANAI said

  98: Άλλος από εδώ, φίλος των διαδικτυακών σπουπιδιών. Αλλά ας τα απαντήσουμε για να μην έχει ψευδαισθήσεις.

  Καταρχάς, δεν υπερασπίζομται ούτε τους Καθολικούς, ούτε τους Προτεστάντες. Τα εγκλήματα τους «στο όνομα» της πίστης τους, είναι δικό τους θέμα να τα υπερασπιστούν. Άλλωστε οι Ορθόδοξοι υπέστησαν τα δεινά της ιεράς Εξέτασης. Μην ξεγελάει κάποιος το γεγονός ότι απέναντι στους αθεοταλιμπάν, τοποθετούμε την ιστορική πραγματικότητα, ότι ουδέποτε η εξέλιξη των ευρωπαίκών ή αμερικανικών κοινωνιών βασίστηκε σε «άθεους». Οι άθεοι οι σημερινοί είναι ένα νεότατο φρούτο. Το χριστιανικό υπόβαρθο, είναι απλώς ιστορική απάντηση στην ανεδαφική αλλαζονία κάποιων τελούντων εν αγνοία. Δεν αποτελεί κάποια δική μου ταύτιση με Καθολικούς ή Προτεστάντες.

  Αλλά το να γράφεις ότι «Πως οι Ελληνες εκαψαν τη γνωση των χριστιανων κι οχι το αναποδο» αποδεικνύει ότι εδώ έχουμε μια περίπτωση «Δαυλού»! Την βαθιά φανατική κατηγορία που προσεγγίζει τους νεοναζί νεοπαγανιστές. Διότι ποιος δεν γνωρίζει πως ο χριστιανισμός αναπτύχθηκε σαφώς μέσα στον ελληνισμό, και οι χριστιανοί ως επί το πλείστον στην ρωμαίκή αυτοκρατορία ήταν Έλληνες ή ελληνιστές!

  Η δήθεν αντίθεση «Ελλήνων – Χριστιανών», αποτελεί ένα βαθύ ρήγμα με τη γνώση και τη λογική. «Έλληνας», δεν σημαίνει ειδωλολάτρης βρε ταλαλιπωρε! Προνεωτερικός Έλληνας, ή Έλληνας της ύστερης αρχαιότητας είναι αυτός που η ματιά του γυρίζει πάντα στην ελληνική αρχαιότητα (ομηρική, κλασική, αλεξανδρινή) και αντλεί από εκεί γλώσσα, παιδεία, παράδειγμα. Εάν διαβάσει κανείς τον Μ. Βασίλειο ή τον Γρηγόριο Θεολόγο θα καταλάβει.

  Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Λιβάνιος, ευχαριστεί τον Μ. Θεοδόσιο που ανεχόταν την ειδωλολατρική θρησκεία και ανεχόταν να ακούει όρκους προς τους θεούς. Όταν οι ειδωλολάτρες ήταν μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι του κράτους, όπως ήταν και ο Λιβάνιος και ο Ζώσιμος.

  Και βεβαίως, όπως είχαμε ξαναπεί, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κάηκε επί ειδωλολατρών.

  Αλλά πέρα αυτών, το να συζητώ με άτομα σαν κι εσένα, είναι σαν αν συζητώ με νήπιο, καθώς αυτή η τραγική αξιολογική κρίση περί «καταστροφής», θα έπρεπε να ξέρεις ότι γυρίζει μπούμερανγκ ακόμα και στους ίδιους τους προχριστιανικούς Έλληνες, καθώς από τα χέρια τους χάθηκε το πλέον γιγάντιο κομμάτι της αρχαίας γραμματείας, εξαιτίας βεβαίως του κόσοτυς των υλικών αντιγραφής αλλά και της Αττικής υπεροχής, που δεν επέτρεψε σε χιλιάδες έργα να επιζήσουν.

  Αλλά και θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι στον 9ο αιώνα, έφτασαν διά του Μ. Φωτίου, ένας τεράστιος αριθμός έργων ειδωλολατρικών, μέσα στα οποία βρίσκονταν έργα φανατικών αντιχριστιανών και ακόμα και… ερωτικά διηγήματα!
  Η γνώση της ιστορίας θα σε βοηθούσε αντί να τσαλαβουτάς στα μαύρα νερά του νεοπαγανισμού.

  Όσο για τους «απατεώνες», δεν έχω να πω κάτι για το λογίδριο. Εξίσου απατεώνες υπάρχουν και σητν πλυρά του αθεϊσμού, έχετε το προνόμιο να έχετε στις τάξεις σας έναν από τους μεγαλύτερους καραγκιόζηδες, τον Ντόκινς, ο οποίος όπως έχω ξαναπεί, κατάντησε στο σημείο να λέει ότι δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι ο άθεοι θα μπορούσαν να είναι τόσο κακοί όσο οι… χριστιανοί! Και «ξέχασε» ότι ένα ολόκληρο σύστημα δικτατοριών, θεμελιώθηκε ακριβώς στον αθεϊσμό και είχε ως συνέπεια την βία και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

  Και βεβαίως, παρακλάδι της «αγίας τριάδας» που λέγεται αντιχριστιανισμός-αθεϊσμός-αντιθρησκευτικότητα, είναι και όλη η παράνοια του νεοπαγανισμού, που στην ουσία είναι ένας αντιθρησκευτικός εθνικισμός έως και νεοναζισμός για τον οποίο η αρχαία ελληνική θρησκεία δεν είναι θρησκευτικό φαινόμενο, αλλά ένα αθεϊστικού προσήμου σύστημα επιστημονικών συμβολισμών.

 155. BLOG_OTI_NANAI said

  126: Η σκέψη όσων δεν εμβολιάζονται είναι η εξής:

  – στο περιβάλλον μου έχω δει ή έχω ακούσει για ελάχιστους φίλους ή γνωστούς να νοσούν.
  – από όσους νόσησαν, κανένας δεν πήγε στο νοσοκομείο.
  – μπορεί να έμαθα ότι νόσησαν και πέθαναν ένας-δύο γνωστοί ηλικιωμένοι, αλλά ούτως ή άλλως ήταν πολύ μεγάλοι και είχαν προβλήματα υγείας.
  – άρα, πιστεύω ότι μπορεί να τη γλυτώσω ακόμα κι αν νοσήσω, οπότε, γιατί να πάω να εμβολιαστώ και όντας υγιής να βάλω τον εαυτό μου στη ρουλέτα των παρενεργειών, αντί απλά να προσέχω και να έχω τη ελπίδα ότι δεν θα νοσήσω καν;

  Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι μέσα στον 1,5 αυτό χρόνο, ο μέσος άνθρωπος δεν διαπιστώνει ότι όσοι νόσησαν γύρω του και την πέρασαν χωρίς ή με ελάχιστα ευμπτώματα, ότι αυτή η νόσηση άφησε ανεπανόρθωτα κουσούρια.
  Η αλήθεια που ζει κάποιος στο περιβαλλον του, είναι δύσκολο να εγκαταληφθεί από τις στατιστικές των ΜΜΕ.

  Αν όποιος νοσούσε πήγαινε στο νοσοκομείο, ή μετά τη νόσηση είχε τρομερά προβλήματα υγείας, θα είχαν εμβολιαστεί οι πάντες.
  Εκεί είναι και το πρόβλημα, διότι όταν κάποιος φοβάται, δύσκολα θα πει «πάμε για το κοινό καλό». Θα πει πάμε για το κοινό καλό να δώσουμε 20€ ακόμα κι αν μας λείπουν, αλλά όχι για το κοινό καλό να μπούμε στο παιχνίδι των παρενεργειών.

  Αυτή είναι η δική μου εντύπωση για το σκεπτικό των μή συνωμοσιολόγων ανεμβολίαστων.

 156. Pedis said

  Ο θεός να μας φυλάει από τέτοια αρρώστια. Φτου-φτου-φτου. 😁😆😬😱

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  155: Ποιες είναι οι στατιστικές για βαριά νόσηση ανά ηλικιακή ομάδα; Και ποιες είναι οι στατιστικές για σοβαρά προβλήματα υγείας μετά την ασυμπτωματική νόσηση ανά ηλικιακή ομάδα;

  Επάνω σε αυτές τις πιθανότητες βασίζεται όλο το αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο φυσικά υποκινούν κυρίως οι μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

  Σε αυτά προστίθεται και η εξής σκέψη:

  – Οι παραπάνω πιθανότητες ΘΑ με αφορούν μόνο ΑΝ νοσήσω.
  – Αντιθέτως, οι πιθανότητες παρενεργειών αρχίζουν να με αφορούν από τη στιγμή που θα εμβολιαστώ και μπαίνω απευθείας στο ποσοστό τους.

 158. Stelios Kornes said

  @154: Απο χαρακτηρισμους, ειναι πλουσιο το λεξιλογιο σου, BLOG_OTI_NANAI. Νηπιο ο ενας, δεκαπενταχρονο ο άλλος, αθεοταλιμπαν ο τριτος… Τα επιχειρηματα σου ομως ειναι παλια κι εχουν καταρριφθει επιστημονικως εδω και δεκαετιες τα περισσοτερα. Δε θα σε ακολουθησω στους χαρακτηρισμους και η συζητηση μαζι σου τελειωνει εδω, παρακαλω.

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κυρ Παντελής είναι το αντίθετο του ξερόλας συνωμοσιολόγος; Αυτόν που άλλοι ψέκες τον αποκαλούν και πρόβατο; Γιατί κυρ Παντελή οι πολύ αριστεροί, οι επαναστάτες του πληκτρολογίου αποκαλούν τον, κατ’ αυτούς, συμβιβασμένο νοικοκύρη, αυτόν που ενδιαφέρεται μόνο για το βιος του. Μάλλον απ’ τα συμφραζόμενα πρέπει να προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιον τύπο εννοούν κάθε φορά όσοι αρέσκονται σε παρόμοιους χαρακτηρισμούς.

 160. BLOG_OTI_NANAI said

  158: Είναι τα αντίστοιχα με τα:

  «νεο-ορθόδοξος ταλιμπανισμός» του κολλητού σου

  και τα υβριστικά δικά σου εξαιτίας των οποίων η φράση «Δε θα σε ακολουθησω στους χαρακτηρισμους» ακούγεται παράδοξη:

  «Οποιος σε διαβαζει, αν κλεισει τον εγκεφαλο του εντελως»
  «Εκκλησια ΑΕ και τους απατεωνες των θρησκειων»
  «σκοταδισμου»
  «δεισιδαιμονιας»

  ΥΓ
  Δεν υπάρχει επιχείρημα σας που να μην το γνωρίζω κα δεν υφίσταται ούτε ένα επιχείρημα σας που να μπορεί να σταθεί στον αντίλογο. Διότι αυτά που λέτε δεν αποτελούν απλώς θέσεις. Αυτά που λέτε τα μετατρέπετε με το έτσι θέλω σε αξιολογική καθέδρα. Γι’ αυτό χάνετε το παιχνίδι. Και αυτό το παιχνίδι σας, το γνωρίζω καλύτερα κι από εσάς τους ίδιους.

  Εάν μένατε στην διαπίστωση ότι «εγώ προτιμώ να σκέφτομαι έτσι διότι αυτό με ικανοποιεί» τα πράγματα θα ήταν απλά και λογικά. Το πρόβλημα σας ξεκινά από τη στιγμή που θεωρείτε πως τα υβρεολόγια σας (θυμίζω ότι όλα ξεκίνησαν από τον απρόκλητο υβρεολόγιο «παπαδαριό»), όπως «σκοταδισμός» κ.λπ., νομίζετε ότι αποτελούν μια μονόδρομη αξιολογική κρίση χωρίς αντίλογο, ακριβώς διότι αγνοείται το αθεϊστικό σκοταδισμό, ο οποίος φαίνεται ξεκάθαρα και μέσα στα παραπάνω μισαλλόδοξα σχόλια.

  Για όσους λοιπόν έχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις «ηθικού πλεονεκτήματος» εδώ είμαι να τα συζητάω. Αντιθέτως, το να δηλώνει κάποιος άθεος, βουδιστής, ανιμιστής, ταοϊστής χωρίς να προβαίνει σε υβριστικές αξιολογικές κρίσεις κατά των πιστεύω του άλλου, δεν με απασχολεί καθόλου. Αλλά ειδικά οι άθεοι, έχουν το μικρόβιο αυτό της ψευδαίσθησης ότι τα δόγματα τους βρίσκονται για κάποιο λόγο στο απυρόβλητο.

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, μαρμάγκα.

 162. nikiplos said

  Αγαπητέ Λάμπρο, 137@ καθώς μου απευθύνεις κάποια ερωτήματα λέω τη δική μου σκέψη, χωρίς αυτή να είναι ολιστική δηλαδή απόλυτη.

  1. Η θεραπεία απέναντι σε έναν άγνωστο ιό, είναι πιο δύσκολη. Γίνονται έρευνες πάντως εξ όσων γνωρίζω. Η επιστήμη δυστυχώς (ΓΙ το ξαναλέω το δυστυχώς) έχει όρια, όπως και να το κάνουμε. Τα εμβόλια προς ώρας είναι το μόνο που διαθέτουμε εξ όσων λένε αρκετοί πιο σχετικοί.

  2. Μεταλλάξεις πιστεύω γίνονται σε όλον τον κόσμο. Λογικά θα γίνουν εκεί που είναι πολυπληθέστεροι οι κάτοικοι (ΝΔ Ασία). Δεδομένου ότι στην Κίνα πήραν μέτρα, στην Ινδία κλπ, δεν μετράνε, ούτε δύνανται να καταγράψουν αναλυτικά και πως θα μπορούσαν άλλωστε. Επομένως εκεί οι μεταλλάξεις μένουν ενδημικές, αφού αυτοί δεν πολυταξιδεύουν. Όσοι ταξιδεύουν πάνε κυρίως στην «μητέρα» Μ. Βρετανία, για αυτό και κυρίως από τις Δυτικές χώρες – πύλες ανιχνεύονται οι μεταλλάξεις. Αυτά βάσει συζήτησης που είχα με σχετικό ερευνητή και καθηγητή στη Λωζάνη.

  3. Απαντήθηκε κι από άλλους, αλλά εγώ θα το έλεγα «φαινόμενο Ελλάδας μέχρι τον Μάϊο». Δεν ταξιδεύαμε, δεν είχαμε κρούσματα. Με το που άνοιξε ο Τουρισμός και ήρθαν και οι φοιτητές – κάτοικοι του εξωτερικού από «κοινωνικές» χώρες (Αγγλία – ΗΠΑ), ήρθαν κι εδώ τα κρούσματα, οι νέοι τα έφεραν στους γονείς και είχαμε τον γνωστό Νοέμβρη του 20. Πριν τον Μάϊο μόνο από τους Αγίους τόπους είχαμε τα κρούσματα και τους νεκρούς. Κι από τους κετελαπόνγκο που πήγαν στην Βενετιά, αλλά αυτοί ήταν νέοι κυρίως.

  4. Το ποδόσφαιρο το παρακολουθεί η πλέμπα, και το διαχειρίζεται ο υπόκοσμος σε αρκετά μέρη στον κόσμο. Τους ΟΑ, οι εταιρείες, οι χορηγοί, οι «αθάνατοι» και μεγάλο μέρος των εσόδων βασίζεται στις μεταδόσεις και στο broadcasting που είναι σαφώς πολυπληθέστερο του ποδοσφαίρου. Φυσικά δεν γνωρίζω τους λόγους. Κι εγώ απορώ μαζί με όλους τους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους.

  5.Απάντησα έμμεσα στο @3, εκτός από το ζήτημα της Δικαιοσύνης. Αυτή η φενάκη. Δεν νομίζω πως θα διωχθεί κανείς εδώ. Ούτε και στο εξωτερικό. Δεν ξέρω καν αν πρέπει να διωχθούν. Βλέποντας πέρυσι το καλοκαίρι τους νέους με τα κρυφά πάρτι, τις συνευρέσεις και τις αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο απέναντι στα «φασιστικά» λοκντάουν, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει. Είμαι και αδαής και ψιλοάσχετος. Διαισθητικά πιστεύω πως ό,τι και να έκαναν το καλοκαίρι θα άνοιγε ο Τουρισμός.

  6. Η Ανατολική Ασία είναι σαν δύο ήπειροι (Κίνα και Ινδία). Πολυσχιδείς πληθυσμοί, με διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά, γεωγραφικό ανάγλυφο κατοικίας κλπ. Εντούτοις θα έλεγα πως εξαρχής οι λαοί της Ανατολικής Ασίας είναι πιο ομαδικοί και είχαν την εμπειρία του SARS-Cov1. Θυμάμαι πάντα τους ασιάτες στο μετρό με μάσκα, πολύ πριν τον κορονοϊό. Είναι πιο πειθαρχικοί σε ομαδικούς κανόνες σε σχέση με εμάς τους δυτικούς ή δυτικόστροφους. Δύσκολα θα υιοθετούνταν στη Δύση τόσο πειθαναγκαστικά μέτρα.

  Έχεις δίκιο για όσα λές όσον αφορά τη δικτατορία των ειδικών, γι’ αυτό και την έθιξα. Εντούτοις εμπιστεύομαι έναν γιατρό με καλή έξωθεν μαρτυρία, όπως αυτούς που με κουράρουν. Σαφώς έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου το «σύνδρομο του Θεού» που τους κατατρέχει ασυνείδητα.

  Δυστυχώς είμαστε σε μια φάση έντονης αμφισβήτησης. Οφείλω να πω όμως πως εξαρχής τους εγχώριους ειδικούς: Τσιόδρα, Μαγιορκίνη Σαρηγιάννη κλπ, τους ακύρωσα όταν για τους λόγους που ακριβώς είπες εξόρισαν την επιστήμη για να υπηρετήσουν την πολιτική των προϊσταμένων τους. Μια πολιτική όμως αυστηρά ενταγμένη στα ΕΕ πλαίσια.

  Έξω από την συζήτηση με τον Λάμπρο, Γράφτηκε από πολλούς γιατί δεν στελεχώνονται οι ΜΕΘ, γιατί δεν γίνεται η πρωτοβάθμια υγεία κλπ. Οι απαντήσεις είναι μέσα στην ερώτηση βέβαια, αλλά:
  -Ακόμη και εάν μια δημοκρατικότατη κυβέρνηση αποφάσιζε να στελεχώσει ΜΕΘ, οι διαδικασίες (ακόμη και αυτές του κατεπείγοντος) θα έπαιρναν 1 έτος.
  – Η πρωτοβάθμια υγεία είναι καλή, βασική, εκ των ων ουκ άνευ, όμως δεν χτίζεται σε 1 χρόνο, ειδικά από εκείνους που έκαναν ό,τι μπορούσαν σε όλη την πολιτική τους σταδιοδρομία, ώστε να μην αποκτήσουμε. (για να μην παρεξηγηθώ, όχι ηθελημένα, αλλά απλά ικανοποιώντας βολικά και φίλια συμφέροντα).

  Τα ρέστα μου: Το γεγονός ότι πολλοί Ιατροί (που δεν νόσησαν ή δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα που επιβάλουν σκεπτικισμό) δεν εμβολιάζονται, αυτό το θεωρώ αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε όλες τις βαθμίδες του, αλλά και αποτυχία του πολιτισμού μας σε πολλά επίπεδα. Αυτό αγνοήστε το βέβαια, είναι προσωπική μου άποψη.

  Ζητώ συγνώμη για το σεντόνι.

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια που μιλάμε για «κυρ Παντελήδες» και «ασυμβίβαστους ψεκοξερόλες» ιδού και ένα καλό «πορτρέτο» του Αρχηγού:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.news247.gr/sunday-edition/o-polakis-den-thelei-na-einai-archigos-ton-psekasmenon.9336182.amp.html&ved=2ahUKEwinxbboo9PyAhVZhf0HHZBHANQQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw2TH5uyYXEaTPW9VbnZY1dz&ampcf=1

 164. sarant said

  161 –> 163

  Να σου πω κάτι, επειδή παρακολουθώ τη σελίδα του Πολάκη. Αν του κάνεις επικριτικό σχόλιο, μπορεί και να σου απαντήσει (αν και ίσως απαξιωτικά).

  Σε όσους όμως κάνουν επαινετικά προς τον ίδιο αλλά επικριτικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχόλια, του τύπου «Παύλο μόνο εσύ τα λες, οι άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ κοιμούνται», «Παύλο παλικάρι, ο Τσίπρας δεν κάνει αντιπολίτευση» κτλ. ο Πολάκης ποτέ μα ποτέ δεν απαντάει για να τους νουθετήσει.

 165. nikiplos said

  83@ Καθόλου στο «άψε σβήσε» δεν βγήκε το εμβόλιο της Pfizer και της NBTECH. Είναι αποτέλεσμα ερευνών 30 χρόνων τόσο στα έκδοχα, όσο και στην τεχνολογία mRNA που άρχισε να αποδίδει μετά το 2010, όταν έβαλαν τα βλαστοκύτταρα στο παιχνίδι. Έχουν σώσει μέχρι σήμερα χιλιάδες ασθενείς του AIDS αλλά και μερικών μορφών καρκίνου, όπως θα σώσουν αύριο και αρκετές κοπέλες από τον HPV – κονδυλώματα αλλά και στον έρπητα ζωστήρα που καίτοι είναι ο ιός της ανεμοβλογιάς, ταλαιπωρεί και οδηγεί σε καθήλωση χιλιάδες ηλικιωμένους που κατά τα άλλα θα είχαν ποιοτικότερα γηρατειά.

  Επίσης κανένα τεστ δεν παρακάμφθηκε. Έγιναν κανονικά όλα τα validation tests, μάλιστα ήταν το μόνο που έγιναν τόσο σχολαστικά, κάτι βέβαια που εξηγεί και την υψηλή αποτελεσματικότητά του.
  Ο babis πιο πάνω έδωσε μια δημοσίευση που καταρρίπτει αυτό που λέτε περί «τζούφιων» αποτελεσμάτων που δήθεν έδειξαν στο Ισραήλ.

  Επιγραμματικά ως προς τις υποτιθέμενες παρενέργειες, κι επειδή αρκετοί μπερδεύονται υπάρχουν τρία στάδια μελέτης:
  1ο η απλή καταγραφή (association). Καταγράφονται και αναδεικνύονται όλα τα σοβαρά περιστατικά πχ μυοκαρδίτιδες. Απλή καταγραφή των αριθμών (συνήθως όταν έχουμε αύξηση περιστατικών σε περισσότερες από μία ομάδες ελέγχου αναφοράς). Και η association θέλει απόδειξη. Πρέπει να έχω αύξηση σε περισσότερες από μία ομάδες ομοειδούς πληθυσμού, με ίδια δημογραφικά χαρακτηριστικά. Μετά μπορεί να επανομαδοποιήσω με bootstrapping τα δείγματα και να αποδείξω την association. Δηλαδή παρατήρησα μια ανησυχητική αύξηση.
  Η οποία όμως μπορεί να οφείλεται σε άλλους του εμβολιασμού παράγοντες πχ το λοκντάουν αυξάνει την καθιστική ζωή, επομένως ενδεχομένως να αυξάνει περιστατικά των θρόμβων, ανάμεσα στο τμήμα του πληθυσμού που έχει θρομβοφιλία.

  2ο η συσχέτιση (Correlation). Η απόδειξη της συσχέτισης δύο φαινομένων – εμβολιασμού και εμφάνισης ενός σοβαρού περιστατικού. π.χ. Όπου αυξάνω τους εμβολιασμούς, αυξάνονται οι μυοκαρδίτιδες, ενώ όπου μειώνω τους εμβολιασμούς μειώνονται οι μυοκαρδίτιδες. Η συσχέτιση αποδεικνύεται με αυξομείωση των εμβολιασμών, ώστε να δειχθεί η συνάφεια ως προς την διάταξη.
  3ο η Αιτιότητα (Causality). Η απόδειξη της αιτίασης ενός σοβαρού περιστατικού από ένα άλλο, πχ ο εμβολιασμός προκαλεί μυοκαρδίτιδες.
  (στο παραπάνω έχω αφήσει εκτός τη στατιστική προσέγγιση, την επιλογή του πληθυσμού κλπ που είναι εξίσου σημαντικά)

  Πρέπει να τονιστεί ότι μόνο στο 1ο στάδιο αναφέρονται οι «διάσημες» μελέτες (Ισραήλ, Δανίας και Μ. Βρετανίας). Πουθενά και σε καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί η συσχέτιση, ενώ περί αιτιότητας πάμε περίπατο. Αντίθετα η συσχέτιση (πάλι για την αιτιότητα θέλουμε δρόμο ακόμη) έχει αποδειχθεί για την νόσηση από κορονοϊό. Επομένως μπορεί η σύγκριση της association να δείχνει μια αύξηση (από 1 περιστατικό ανά 100.000 πήγαμε στα 3 περιστατικά ανά 100.000) στην μελέτη του Ισραήλ, απέχει παρασάγγας όμως να δοθεί απάντηση για τη συσχέτιση (correlation). Σε όλες τις μελέτες όσον αφορά τα εμβόλια, τα περιστατικά θρόμβων και μυοκαρδίτιδων είναι τραγικά λίγα, για να μπουν σε στατιστική σήτα να αναλυθούν. Αντίθετα τα περιστατικά των κορονιασμένων είναι τουλάχιστον 1-2 τάξεις μεγέθους περισσότερα, που μπορούν να δώσουν ικανοποιητικές προσεγγίσεις.

  Όταν λοιπόν λέμε τα εμβόλια προκαλούν θρομβώσεις είναι καθαρή μπούρδα. Όταν λέμε ότι έχουμε ανησυχητική αύξηση περιστατικών θρομβώσεων που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με τα εμβόλια είναι παραπλάνηση. Όταν λέμε ότι έχουμε ανησυχητική αύξηση περιστατικών θρομβώσεων σε εμβολιασμένους, είναι αληθές, όταν αποδειχθεί η association.

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  164: Νικοκύρη, χρόνια το λέμε: ο άνθρωπος είναι βαρίδι και κακιά πληγή. Αν τον σουτάρουν (και έχουν πολλούς λόγους να το κάνουν), η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί. Ας φτιάξει με τους οπαδούς του ένα αυριανικού τύπου κόμμα, να παριστάνει τον Βελόπουλο της «αριστεράς».

 167. Avonidas said

  Από χτες σκέφτομαι αν πρέπει να γράψω. Σήμερα θα το τολμήσω.

  Στην οικογένειά μου έχουμε τον αδελφό μου ανεμβολιαστο, κι ολόκληρο το σόι της γυναίκας του, απ’ όπου και προέρχεται η πετρια. Δεν το λέω αυτό για να τον δικαιολογήσω – από τον κήπο της Εδέμ κι έπειτα, δικαιολογίες του στυλ «η Εύα με ηπάτησε» δεν γίνονται δεκτές.

  Ξεκίνησε κατά τον Μάιο, με τις αμφιβολίες για την ασφάλεια του Αστρα-Ζενεκα. Πιο πριν, άλλωστε, δεν είχαν πραγματικά τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. «Αργότερα», κι «αργότερα», και «να δούμε». Ύστερα γενικευτηκε σ’ ολα τα εμβόλια (της Pfizer ήταν ήδη ευρέως διαθέσιμο). Ο πατέρας μου τον ρώτησε κάμποσες φορές τι θα γίνει κι αν θα πάει να εμβολιαστεί. Στο τέλος τα παράτησε – ενήλικος άνθρωπος είναι, λέει.

  Η πεθερά του δεν πάει να εμβολιαστεί, φοβάται λέει το τσίμπημα. Τρίχες. Αρχές του μήνα στα γενέθλιά του που είχαμε μαζευτεί, πιάσαμε την κουβέντα για το αν είμαστε «πειραματόζωα». Εγώ είπα τα γνωστά: το ρίσκο των εμβολίων είναι αμελητέο μπροστά στο ρίσκο να νοσησεις, πεθάνεις δεν πεθάνεις. Και να διαδοσεις τον ιό. Αμφιβολίες έτσι γενικά κι αόριστα, απέναντι σε κάτι που έχει βαλθεί να κάνει ολόκληρος ο πλανήτης, δεν είναι σοβαρό επιχείρημα.

  Με πήρε μονότερμα η αδελφη της γυναίκας του, που σαν τον Λάμπρο μας ξέρει τα πάντα. 🙄 Για την τάδε γιαγιά, που παρουσίασε αλλεργική αντίδραση και της είπε ο γιατρός ότι θα χει μόνιμο πρόβλημα. Ότι εγώ η ανεμβολιαστη προσέχω και φοράω μάσκα και κάνω τεστ, οι εμβολιασμενοι γιατι κυκλοφορούν ξεμασκωτοι; (δεν έχω βγάλει τη μάσκα ούτε μια φορά σε κλειστό χώρο απο τοτε που εμβολιαστηκα). Ότι γιατί ανησυχούν οι εμβολιασμενοι, αυτοί είναι ασφαλείς, και ο καθένας για τον εαυτό του κάνει, και μπορούν κι αυτοί να διαδωσουν (όλα χωρίς καμία αναφορά σε ποσοτικους παράγοντες, λες κι είναι 100% αποτελεσματικό το οτιδήποτε. Ή λες και ζήτησα από κανέναν παράσημο). Ότι πώς μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους υγειονομικούς, αφού τη μία μας τα λένε έτσι και την άλλη γιουβέτσι (αλλά μπορούμε να καταπίνουμε αμασητο ο, τι διαβάζουμε στο ίντερνετ).

  Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Αλλά ρε παιδί μου, στα μπλογκ και στα σοσιαλ κλείνεις τη σελίδα, τραβάς και τη πρίζα και ησυχάζεις. Μέσα στο σόι σου τι κάνεις; Το πολύ γυρνάς στην Πολωνία και τους αγαπάς από μακριά 😑

 168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  140 – Γειά σου θεοπάλαβο Κρί Κρί μου. 😉 Οι δικοί μου φόβοι, βασίζονται στην κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών (απόρροια της αλόγιστης «κοπής» δολαρίων και ευρώ που προωθούνται στο χρηματιστήριο κι όχι στην οικονομία) κάτι που δεν έχει θιχτεί ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την αντιπολίτευση (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα😂) αλλά ούτε κι από το έγκυρα ΜΜΑ.😂 Ο δε λαός, είναι καρφωμένος στις οθόνες και ε(ξ)νημερώνεται για τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους, τους θανάτους και τις φωτιές.
  Ενδεικτικά, μόνο η ξυλεία έχει αυξηθεί 110% από τα μέσα Ιουνίου στην χώρα μας, (έξω, π.χ ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί από τον Νοέμβριο) βάλε και το πετρέλαιο που έχει φτάσει τα 73 $ ενώ πρό κόβιντ ήταν στα 63 και μετά βούτηξε στα 17, και βγάλε συμπέρασμα. Λογικά, κάποια στιγμή αυτός ο πληθωρισμός θα βγεί και στα τρόφιμα, και τότε θα κλάψουνε μανούλες.😢 Ήδη συμβαίνει στα 2/3 του κόσμου που στενάζουν από την ακρίβεια, άλλωστε, μια ματιά στην γειτονική Τουρκία, είναι αρκετή για το τι έρχεται, αλλά παραδόξως, κανείς δεν βλέπει και δεν λέει τίποτε.

  141 – Γειά σου Triant γίγαντα.👍 Την έχεις ξαναπεί πέρυσι τον Μάρτη αυτή την άποψη αλλά δεν βλέπω κάποια στοιχεία που την βασίζεις. Όπως βλέπεις τους μετράνε, ενώ για τα ταξίδια, από παλιά στοιχεία γνωρίζω πως στην νοτιοανατολική Ασία, διακινούνται πάνω από το 50% των παγκοσμίων εμπορευμάτων και πολύ περισσότερο των επιβατών, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Δε νομίζω πάντως πως αυτή είναι η αιτία για τα αναλογικά ελάχιστα κρούσματα και θανάτους, εξ ού κι ο σκεπτικισμός μου.

  145 – Κατ΄αρχάς, αν θέλεις την οποιαδήποτε συζήτηση μαζί μου, να αλλάξεις το ύφος του αδέκαστου Χίου, και κυρίως, να διαβάζεις προσεχτικά αυτά που γράφω και να μη βγάζεις από την κοιλιά σου ό,τι θέλεις, είναι ο ελάχιστος σεβασμός στον χρόνο που αφιερώνει ο όποιος συνομιλητής σου για να διατυπώσει την όποια άποψή του, αλλιώς, ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ.😉

  «Αν γουστάρεις την αίσθηση του να είσαι πιο ψυλλιασμένος από ανθρώπους στους οποίους αναφέρεσαι ως «κυρ-Παντελήδες» θα πρότεινα πιο προσεκτικό έλεγχο των στοιχείων σου.»
  Όχι δεν γουστάρω και δεν έχω καμία τέτοια αίσθηση, ανέκαθεν γνώριζα πως είμαι πιο ψυλλιασμένος από τους κυρΠαντελήδες (ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος κατά Μπίρμαν) και δεν τους εξέλαβα ΠΟΤΕ ως μέτρο οποιασδήποτε σύγκρισης.

  «Με λίγο γκουγκλάρισμα θα μάθεις πώς εξελίσονται οι έρευνες για θεραπεία (που ουδέποτε σταμάτησαν, άρα κάποιος σου είπε ψέματα πάνω σ’ αυτό) αλλά και πως στην Ελλάδα το Μάη του 2020 υπήρχαν ΚΑΙ κρούσματα ΚΑΙ νεκροί (που θα περίμενα να το ξέρεις, εφόσον εδώ ζεις).»
  Με λίγο προσεκτικότερο διάβασμα, θα έβλεπες πως δεν είπα πως δεν γίνονται έρευνες, (αυτό το έβγαλες από την κοιλιά σου) αλλά πως δεν επικεντρώθηκαν εκεί παρά στα εμβόλια, οπότε, κανείς δεν μου είπε κανένα ψέμα.
  Όσο για τον Μάιο, έχεις δίκιο, δεν ήταν μηδενικοί οι αριθμοί, είχαμε 1 νεκρό και 18 διασωληνωμένους, δεν καταλαβαίνω όμως τι αλλάζει ουσιαστικά αυτό ως προς τον σκεπτικισμό μου για το κατ΄εμέ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό, κάτι που επαναλήφθηκε κι εφέτος παρά τις αγωνιώδεις φωνές κάποιων επώνυμων ειδικών πως είναι καταστροφική ενέργεια. Ας είναι καλά οι ανεμβολίαστοι που θα επωμισθούν όλο το βάρος της αποτυχίας της (απο)φασιστικής κυβέρνησης, κι οι κυρΠαντελήδες που θα τους δείχνουν μετά βδελυγμίας με το δάχτυλο και θα τους λοιδορούν ως ανεύθυνους, ανεγκέφαλους, φιλοτομαριστές, παρτάκηδες (δηλαδή, ό,τι ακριβώς είναι οι ίδιοι, μια κι αμφιβάλλω πως υπάρχει έστω και ένας στον πλανήτη που έκανε εμβόλιο με γνώμονα το συλλογικό καλό κι όχι το ατομικό του) κι ό,τι άλλο επιτάσσουν τα ΜΜΑ της οικονομικής ελίτ.

  » Έτσι, δυο μικρά πραγματάκια που για μένα είναι βασικά πριν θεωρήσω κάποιον λογικό και σκεπτόμενο και πιάσουμε κουβέντα γιατί η Γαλλία έχει περισσότερα κρούσματα από το Λάος ή τη Μυανμάρ.»
  Κι εγώ έχω μερικά βασικά πραγματάκια πρίν θεωρήσω κάποιον λογικό και σκεπτόμενο, ένα από αυτά, είναι και η σύγκριση όμοιων πραγμάτων, π.χ Γαλλία – Ν.Κορέα που είναι στο ίδιο πολιτικό, πληθυσμιακό και αναπτυξιακό γκρούπ, κι όχι ό,τι βολεύει την άποψή του.

  «Πάντως τα καλύτερα παγκοσμίως αποτελέσματα μάλλον τα έχει η δυτικότατη Αυστραλία, που σαν χώρα είναι απολύτως της ησυχίας, τάξης και ασφάλειας, (με αυτή την έννοια, τίγκα στους «κυρ-Παντελήδες»).»
  Κι αυτό από την κοιλιά σου το έβγαλες, δεν είναι κάν μέσα στις 120 και δεν καταλαβαίνω, πού κολλάνε οι κυρΠαντελήδες, αλλά και στα ερωτήματα που έθεσα στον Νikiplos, μάλλον το είδε εύκαιρο το μυαλό σου, το θεώρησε καλό και το έβαλες.😉

  Υ.Γ – Επειδή είσαι από τους 5-6 που συνεχίζω να διαβάζω τα σχόλιά τους, είδα πρόσφατα πως αγανάκτησες με τον Avonida και τον Χρήστο Π, λέγοντας, ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟ, είναι η κλασική μου φράση εδώ τα τελευταία 10 χρόνια κι ο βασικός λόγος που αραίωσα κατά πολύ τα σχόλιά μου (κάτι που θα συνεχιστεί φυσικά, βρήκα την υγειά μου😊) καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο άσχημο είναι να βάζουν λόγια στο στόμα σου που δεν είπες. ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ, αλλιώς, αυτή θα είναι και η τελευταία συζήτηση που κάνουμε, δεν πρόκειται να ξαναδιαβάσω σχόλιό σου κι έτσι δεν θα ξέρω τι λές και τι όχι.😊

  149 – «Λάμπρο, μόλις έμαθα πως επειδή τους γάνωσες το μυαλό με ερωτήσεις, μάζεψαν υπογραφές και σε έδιωξαν από εκεί που μου είπες πως είχες πάει…»
  Όχι, έφυγα γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας της (απο)φασιστικής κυβέρνησης, όλοι ήταν πατείς με πατώ σε στις παραλίες και στα εστιατόρια στις Πύλο, Μεθώνη, Φοινικούντα, (το αλάτι και το πιπέρι όμως, ήταν σε φακελάκια, όλα κι όλα μη πιάσουμε τις αλατιέρες και κολλήσουμε κάνα γαμόσταυρο 😂) όσο για επίβλεψη αν τηρούνται τα μέτρα, ΜΠΑΤΣΟΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ.😂
  ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΚΟΥΦΑΛΕΣ, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ.😂
  Μα τόση ανευθυνότητα πχιά από τους φιλοτομαριστές παρτάκηδες.😂

  «Ρε συ, δεν είναι έτσι, γύρω στο 80κάτι% για τα λυκόπουλα και έως 90κάτι% για τους νέους προστατεύουν.

  Δεν ξέρω, εγώ σ΄αυτά αναφέρομαι (τώρα το ψάρεψα, έχει ένα σωρό).

  «https://www.kathimerini.gr/world/561353230/emvolio-pfizer-prostasia-95-meta-ti-deyteri-dosi-deichnei-i-megalyteri-eos-tora-meleti/

  162 – Ευχαριστώ για τις απαντήσεις Nikiplos, δυστυχώς δεν με κάλυψαν κι εξακολουθώ να είμαι σκεπτικιστής για τις ενέργειες και τις προθέσεις των δυτικών κυβερνήσεων και του ελεγχόμενου από αυτές Π.Ο.Υ. , είναι κι άλλα πολλά αναπάντητα ερωτήματα φυσικά. Ελπίζω να μη με θεωρείς εμπαθή και μηδενιστή.😉

  Τις κρύες γυναίκες που με χαϊδεύουν,
  τους ψευτοφίλους που με κολακεύουν,
  που απ’ τους άλλουν θεν’ παλικαριά
  κι οι ίδιοι όλο λερώνουν τα βρακιά,
  σ’ αυτήν την πόλη που στα δυο έχει σκιστεί,
  τους έχω βαρεθεί.

  Και πέστε μου αξίζει μια πεντάρα
  των γραφειοκρατών η φάρα,
  στήνει με ζήλο περισσό,
  στο σβέρκο του λαού χορό,
  στης ιστορίας το χοντρό τον κινητή,
  την έχω σιχαθεί.

  Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους
  τους Γερμανούς, τους προφεσόρους,
  που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
  αν δε γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
  υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
  τους έχω βαρεθεί.

  Κι οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες
  κόβουν στα μέτρα τους, τους μαθητάδες,
  κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς
  με ιδεώδεις υποταχτικούς,
  που είναι στο μυαλό νωθροί,
  μα υπακοή έχουν περισσή,
  τους έχω βαρεθεί.

  Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
  κέρδος ποτέ, μα από παθήματα χορτάτος,
  που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά,
  αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
  κι επαναστάσεις στα όνειρά του αναζητεί,
  τον έχω βαρεθεί.

  Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
  υμνούνε της πατρίδας το χαμό,
  κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
  με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
  σα χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
  τους έχω σιχαθεί.

 169. ΓιώργοςΜ said

  150 Για την Αυστραλία που παρακολουθώ από κοντά, ο περιορισμός στα ταξίδια δεν είναι μόνο λόγω συνηθειών, αλλά έχει επιβληθεί αυστηρά. Οι όροι για να ταξιδέψει κανείς είναι πολύ σφιχτοί και η προσέγγιση που έχουν, μαζί με τη Νέα Ζηλανδία είναι διαφορετική από τις περισσότερες χώρες, επιδιώκουν να περιορίσουν τα κρούσματα με συνεχόμενα, μικρά τοπικά λοκντάουν. Τους έχει βγει εν πολλοίς, βοηθάει και η δυσκολία μετακίνησης, αλλά κι εκεί οι αντιεμβολιαστές έχουν ανέβει στα κάγκελα.
  Ο κόσμος έχει αγανακτήσει κι εκεί από την κλεισούρα.

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166 Κι όμως, κι όμως, είν΄ απ΄ αυτούς (τους λίγους) που «πέφτουν στη φωτιά».

 171. π2 said

  Το χειρότερο με τον Πολάκη (που έχει κόψει καπίστρι τελείως) είναι ότι δικαιώνει τον Κούλη. Θυμίζω κάτι που είχε περάσει τελείως απαρατήρητο. Πριν κάνα μήνα, ή παραπάνω, δεν θυμάμαι καλά, ο πρωθυπουργός είχε από βήματος βουλής πει ότι η αντιπολίτευση σιγοντάρει τους ψεκασμένους. Η δήλωση μου είχε φανεί αισχρή, γιατί ήταν ξεδιάντροπο ψέμα, κι απορούσα που δεν το έκανε παντιέρα σύσσωμη η αντιπολίτευση. Σύριζα, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, όλοι ήταν αταλάντευτα υπέρ των εμβολιασμών από την πρώτη στιγμή. Έως τότε ούτε ο Πολάκης εκφραζόταν κατά των εμβολίων (εκτός αν μου είχε ξεφύγει τίποτε). Και ξαφνικά, λες και το πρωθυπουργικό ψεύδος όρισε επιτυχώς το πολιτικό παιχνίδι με ένα αταβιστικό οι από δω κι οι από κει, άρχισα να βλέπω με αφορμή την υποχρεωτικότητα διάφορα επιφυλακτικά σχόλια και για τον εμβολιασμό από αριστερούς λογαριασμούς.

  Και συγγνώμη, η στάση «τι να κάνουμε, κάθε κόμμα έχει τους παλαβούς του» δεν μου αρκεί για την αντιμετώπιση του Πολάκη. Κάθε κόμμα έχει τους παλαβούς του γιατί οι παλαβοί αυτοί οσμίζονται μια γωνιά πολιτικής πελατείας που δεν μπορεί να εκφράσει η κεντρική γραμμή του κόμματος και προσπαθούν να την καλύψουν. Δεν πείθομαι ότι τις ηγεσίες των κομμάτων εξουσίας τις πειράζει αυτό.

 172. aerosol said

  #146
  Ο Peter McCullough έχασε οριστικά την εκτίμηση των συναδέλφων του, υποστηρίζοντας (μεταξύ άλλων) πως οι ασυμπτωματικοί δεν μεταφέρουν τον ιό και πως τα εμβόλια έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες (!). Πλέον κατά την ιατρική κοινότητα τα λεγόμενα του δεν εξηγούν απολύτως τίποτα.
  Η έρευνα με τίτλο «Transmission of Sars-Cov-2 Delta variant among vaccinated healthcare workers, Vietnam» ΔΕΝ λέει αυτό που υποστηρίζεις. Δεν συγκρίνει εμβολιασμένους με ανεμβολίαστους. Συγκρίνει υικό φορτίο μετάλαξης Δέλτα με τις μορφές ιού που κυριαρχούσαν το 2020, για να εξηγήσει την αυξημένη δυναμικότητα του Δέλτα και να προτείνει τήρηση μέτρων προστασίας (μάσκες κλπ) και στους εμβολιασμένους. Αυτό θα δεις αν την διαβάσεις.

 173. nikiplos said

  167@ Άβο, σε κάθε οικογένεια υπάρχουν. Και στη δική μου, η κουνιάδα από θρησκοληψία, χάραγμα του 666 κλπ. Οι Ρομά φίλοι μου, όλοι ανεξαιρέτως, ούτε ένας εμβολιασμένος. Κατά των εμβολίων. Εικάζω κι αυτοί από θρησκοληψία. Και μιλάμε για καλά παιδιά, για οικογενειάρχες που σκίζονται στη δουλειά κάθε μέρα και όχι για τίποτε παραβατικούς καθυστερημένους.
  Από ένα ζήτημα και πέρα, τα πάντα είναι θέμα επιλογών, αλλά δεν μπορεί κανείς να διδάξει ούτε να εξηγήσει ζητήματα της φυσικής και τεχνητής (δυναμικής και εφικτής) ανοσίας, σε ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να κοιτάξουν πουθενά. Τονίζεις απλά την τήρηση των μέτρων, την αποστασιοποίηση και προτρέπεις να φοράνε μάσκα – ξέροντας πως τα αερολύματα περνάνε από τα μάτια, αλλά τι να κάνεις;

  Επιγραμματικά εδώ ήταν μια κυρία η οποία εργάζεται στην Τεχν Υπηρεσία. Αρνησίμασκη και αρνητής του ιού και φυσικά των εμβολίων = χάραγμα του 666. Ο σύζυγός της το ίδιο. Κόλλησε αυτή από κάποιο από τα παιδιά της. Λόγω παχυσαρκίας και διαβήτη νοσηλεύεται και είναι λίγο πριν τη διασωλήνωση. Μέχρι εδώ καλά, πήρε τα ρίσκα, και τα εξαργυρώνει, δυστυχώς επιβαρύνοντας ένα ολόκληρο «στο κόκκινο» εθνικό σύστημα υγείας. Όμως για μια εβδομάδα που γνώριζε πως υπήρχε κρούσμα στην οικογένειά της:
  -δεν έκανε το τεστ
  -πήγαινε κανονικά στη δουλειά
  -έκανε κανονικά όλες της της συναναστροφές.
  Και μιλάμε για ΔΥ, δλδ όχι στον Ιδιωτ. Τομέα που κινδύνευε να μην την πληρώσουν ή να της χρεώσουν άδεια.
  Ο συζυγος το ίδιο σε άλλη Τεχνική Υπηρεσία. Κόλλησε κι αυτός, αλλά το περνάει ελαφριά. Φυσικά κι αυτός πήγαινε για μία εβδομάδα κύριος στη δουλειά και στις συναναστροφές, χωρίς να πει κουβέντα πουθενά. Ώσπου μαθεύτηκε και τους έκραξαν και αναγκάστηκαν να τους υποχρεώσουν σε καραντίνα, τουλάχιστον να τους στείλουν σπίτι τους (τον σύζυγο, η κυρία είπαμε είναι λίγο πριν την διασωλήνωση). Αυτά.

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  168α >>ο πληθωρισμός θα βγεί και στα τρόφιμα,
  Χωρίς εργασία, χωρίς φαγητό: Η πανδημία βαθαίνει την πείνα παγκοσμίως
  https://tvxs.gr/news/kosmos/xoris-ergasia-xoris-fagito-i-pandimia-bathainei-tin-peina-pagkosmios?utm_source=onesignal-Desktop&utm_medium=push&utm_campaign=onesignal-tvxsD-2021-08-28———-

 175. aerosol said

  #168
  Η κοιλιά μου δεν είναι μικρή αλλά δεν βγάζω κάτι από εκεί. Γράφεις, σαφέστατα, με κεφαλαία:
  «δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΕ για την θεραπεία»
  Δεν. Έχουν. Κάνει. ΤΙΠΟΤΕ.
  Πόση παραπάνω προσοχή στο διάβασμα να βάλω;
  Στα ελληνικά αυτό δεν σημαίνει «δεν επικεντρώθηκαν στην θεραπεία αλλά στα εμβόλια». Σημαίνει δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΕ.
  [Αλλά και το πού επικεντρώθηκαν είναι σχετικό. Απλά δεν έχει βρεθεί ακόμα επαρκής θεραπεία -και ίσως να μη βρεθεί, όπως και σε άλλους ιούς.]

  Στο θέμα των θανάτων κατά τον Μάϊο του 2020, τα αρχεία του John Hopkins μου δείχνουν 34 νεκρούς. ΑΝ εννοείς μέσος όρος ανά μέρα τότε, ναι, βρισκόμαστε κάπου στο 1 -όχι στο μηδέν. Δεν κατάλαβα αυτό διαβάζοντας «Πέρυσι τον Μάιο είχαμε στην χώρα μας μηδέν θανάτους και μηδενικά κρούσματα».

  Τον όρο «κυρΠαντελής», δεν τον έβγαλα από το μυαλό μου. Τον έγραψες εσύ και είναι σαφώς μειωτικός και όχι επαινετικός, για όσους θεωρείς υπερβολικά πειθήνιους.

  Σου απάντησα επαρκώς στο «πού το είδα αυτό»; Ήταν ακριβώς σ’ αυτά που έγραψες, δεν αλλοίωσα κάτι.
  Αν και τώρα θες να είναι αυτή η τελευταία συζήτηση που κάνουμε, δικαίωμά σου. Δεν θα κάνω το άσπρο μαύρο για να το αποφύγω.

  Η δε Αν. Ασία είναι τεράστια και δεν έχει μόνο τις χώρες που έχεις στο νου σου -δεν μπορώ να μαντέψω ποιες είναι.
  Η Νότια Κορέα έχει έναν πειθήνιο, συντηρητικό πληθυσμό, μαθημένο να παίρνει και να εκτελεί εντολές. Εσύ ειδικά νομίζω πως δεν θα αγαπούσες να ζεις εκεί. Την σχολιάζαμε το 2020. Έκανε το εξαιρετικό να κάνει τεστ σε όλους μέσα σε λίγες μέρες -δυστυχώς εδώ δεν έγινε. Και εφάρμοσε απομόνωση των νοσούντων, με έλεγχο θέσης μέσω κινητού. Λίγοι δυτικοί θα ήθελαν γεωγραφική παρακολούθηση από την κυβέρνησή τους, κάτι που παραβαίνει και τους νόμους μας.
  Πολλά τα αίσχη των κυβερνήσεων αλλά τα εμβόλια είναι συγκεκριμένο θέμα και πιο μετρήσιμο. Το ότι τα ΜΜΜ έμειναν στην τύχη τους, ας πούμε, δεν έχει να πει τίποτα για το αν πρέπει να εμβολιαστούμε ή όχι. Αν αυτός που σου λέει να μην πηδήξεις από το μπαλκόνι είναι απατεώνας, δεν σημαίνει πως πρέπει να πηδήξεις.

 176. aerosol said

  #173
  «ξέροντας πως τα αερολύματα περνάνε από τα μάτια»
  Τι κάνω, λέει;! 😀

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  173 >> Και μιλάμε για ΔΥ, δλδ όχι στον Ιδιωτ. Τομέα
  Κάτω (Κρήτη) δυο ιστορίες από δυο μαυροκακομοίρες, αρνήτριες μετά πάθους, (ένας ιερέας είναι από πίσω μού λένε) : η μια καθαρίστρια στο νοσοκομείο και η άλλη στο Δήμο «βοήθεια στο σπίτι». Και οι δυο έλαβαν ειδοποίηση ότι θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, εντούτοις επιμένουν ότι δεν θα κάνουν εμβόλιο «κι ας απολυθούν». Και «βράζει» από κρούσματα εκεί.
  Προσεχώς νεότερα.

 178. sarant said

  177 Κρίμα τέτοιο αγονο πείσμα

 179. nikiplos said

  178@ με βάση όμως και την κινητοποίηση εχθές στο Σύνταγμα, αυτό που βγαίνει είναι πως κάποιοι επενδύουν και κινητοποιούν κόσμο, κατεβάζοντάς τον σε συγκεντρώσεις. Ποιοί είναι αυτοί;
  Αυτόματα μου έρχεται στο νου, πως ίσως να είναι εκείνοι που θέλουν να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες.

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  178. Τυφλοκούταβα. Η Εκκλησία παίζει μεγάλο ρόλο κατά τόπους κι όμως βλέπω συνεχίζουν να μην την περιλαμβάνουν στην υποχρεωτικότητα. Είμαι εναντίον της υποχρ. αλλά αφού ξεκίνησαν τέτοια ιστορία για κάποιες κατηγορίες, μάλλον πρέπει να πειστούν να περιληφθούν και οι ιερείς/λειτουργούντες κλπ και κυρίως να επιληφθούν οι προϊστάμενοί τους να ενημερώσουν/ημερέψουν τον ανεμβολίαστο από φόβο κόσμο.
  Από την ίδια περιοχή (Ιεράπετρας), στην εντατική κι ένας δευτεροξάδερφος, 60, ανεμβολίαστος, που έχει μάλιστα και ξενοδοχείο… Αυτός, απλώς φοβιτσιάρης, μου λένε.
  Τα 2-3 περιστατικά παρενεργειών που σημειώθηκαν στην Κρήτη, από το εμβόλιο (το ένα θανατηφόρο), πιστεύω έπαιξαν μεγάλο ρόλο.

 181. nikiplos said

  180@ Πιστεύω πως κινητοποιούνται κυρίως από εκείνους που θέλουν να αποσείσουν ευθύνες για αυτό που θα έρθει στη χώρα μας τον Οκτώβριο. Ο Ιωαννίδης μιλάει για +6.000 στους 12k που «έφυγαν» από τον κορόνα. Αν βάλουμε και τα επίχειρα της οικον κρίσης και το προσφυγικό μαζί, δεν πάνε καλά τα πράγματα.

 182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  175 – Συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση, ήμουν εκτός έδρας.😉

  «Η κοιλιά μου δεν είναι μικρή αλλά δεν βγάζω κάτι από εκεί. Γράφεις, σαφέστατα, με κεφαλαία:
  «δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΕ για την θεραπεία»
  Δεν. Έχουν. Κάνει. ΤΙΠΟΤΕ.
  Πόση παραπάνω προσοχή στο διάβασμα να βάλω;»

  Καθόλου παραπάνω, είναι αρκετό να διαβάζεις χωρίς προκατάληψη, τότε θα έβλεπες πως δεν συνάγεται από πουθενά πως δεν γίνονται έρευνες ή σταμάτησαν, αλλά ακριβώς ό,τι γράφω, – «Γιατί εδώ και 1,5 χρόνο, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επικεντρωθεί στον μαζικό εμβολιασμό που τον παρουσιάζουν ψευδώς ως πανάκεια ενώ δεν είναι, και δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΕ για την θεραπεία;» – Έχουν κάνει κάτι; γνωρίζεις κάτι που δεν ξέρω; αν ναι τότε πάω πάσο, θα περιμένω να μου δείξεις τα αποτελέσματα των ερευνών.
  Σε έξι μήνες είχαν έτοιμο εμβόλιο και ξεκίνησαν δοκιμές, σε ενάμισι χρόνο τι έχουν για θεραπεία; Αυτό εννοώ με το δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΕ, κι εκεί βασίζεται ο σκεπτικισμός μου που λέω στον Νikiplos.

  «Στο θέμα των θανάτων κατά τον Μάϊο του 2020, τα αρχεία του John Hopkins μου δείχνουν 34 νεκρούς. ΑΝ εννοείς μέσος όρος ανά μέρα τότε, ναι, βρισκόμαστε κάπου στο 1 – όχι στο μηδέν. Δεν κατάλαβα αυτό διαβάζοντας «Πέρυσι τον Μάιο είχαμε στην χώρα μας μηδέν θανάτους και μηδενικά κρούσματα».»

  Ναί έχεις δίκιο, είδα το λίνκ που κοίταξα και λέει για την ημέρα, όμως και πάλι ρε φίλε, διυλίζεις τον κώνωπα, δηλαδή δεν σ΄ενδιαφέρει τι λέω ουσιαστικά, αλλά για δικούς σου λόγους, ψάχνεις αφορμή για να μου την πείς, γιατί η ουσία βρίσκεται στο αν ήταν εγκληματική η ενέργεια της «κυβέρνησης» να ανοίξει τα σύνορα στους τουρίστες και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας να το ξανακάνει και φέτος με μέσο ημερήσιο όρο νεκρών 35 (ίσαμε 30 φορές του περσινού Μαϊου) και κρουσμάτων 3500, γιατί αυτό ρωτάω τον Νikiplos, κι αυτό θεωρώ πως είναι το ουσιώδες, όχι;

  «Τον όρο «κυρΠαντελής», δεν τον έβγαλα από το μυαλό μου. Τον έγραψες εσύ και είναι σαφώς μειωτικός και όχι επαινετικός, για όσους θεωρείς υπερβολικά πειθήνιους.»

  Ναί εγώ τον έγραψα και φυσικά είναι μειωτικός, αλλά όχι για όσους θεωρώ πως είναι υπερβολικά πειθήνιοι, υπάρχουν αρκετοί λόγοι σ΄αυτό τον κόσμο που μπορεί κάποιος να υποχρεώνεται να είναι υπερβολικά πειθήνιος, ο κυρΠαντελής δεν ανήκει σ΄αυτούς, είναι ξεχωριστή κατηγορία, για την ακρίβεια, είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος του ψεκασμένου. Η διαφορά του από τον ψεκασμένο, είναι πως ο ψέκα είναι βλάκας ενώ ο κυρΠαντελής, μπορεί να είναι από βλάκας μέχρι διακεκριμένος επιστήμονας, κοινός παρονομαστής τους, ο φασισμός, κι ενώ τον ψέκα τον αντιλαμβάνεσαι αμέσως, τον κυρΠαντελή μπορεί να τον περνάς μέχρι και προοδευτικό, εξ ού και είναι πολύ πιο επικίνδυνος αλλά και καλύτερος υπηρέτης της εκάστοτε κυβέρνησης της οικονομικής ελίτ. Εν πολλοίς, τον περιγράφει αναλυτικά ο Ράιχ στο άκου ανθρωπάκο (ρίχτου μια ματιά αν δεν το έχεις διαβάσει). αν και έχει «εξελιχθεί» κάμποσο από τότε.

  Τι έκανε η «κυβέρνηση»; άνοιξε τα σύνορα σε εκατομμύρια ανεμβολίαστους τουρίστες με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα κρούσματα στις 4000 την ημέρα κι ενώ έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού. Τί λέει η «κυβέρνηση»; δεν φταίνε οι τουρίστες για την αύξηση, φταίνε οι εδώ ανεύθυνοι ανεμβολίαστοι, κι εδώ μπαίνει στο προσκήνιο ο κυρΠαντελής και βρίζει συλλήβδην όλους τους ανεμβολίαστους ως ανεύθυνους, παρτάκηδες, φιλοτομαριστές κι ό,τι άλλο ηλίθιο βγάλει το αρρωστημένο μυαλό του, και το πάει κι ένα βήμα παραπέρα, ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ, είμαι βέβαιος πως αν ο νέος υπουργός υγείας πεί πως θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να ράψουν κίτρινο αστέρι στο πέτο, θα βρεί μεγάλη απήχηση στους κυρΠαντελήδες, ο Μένγκελε τώρα δικαιώνεται.

  «Σου απάντησα επαρκώς στο «πού το είδα αυτό»; Ήταν ακριβώς σ’ αυτά που έγραψες, δεν αλλοίωσα κάτι.»
  Όπως σου έδειξα, δεν ήταν ακριβώς αυτό που έγραψα αλλά ακριβώς αυτό που ήθελες να δείς.

  «Αν και τώρα θες να είναι αυτή η τελευταία συζήτηση που κάνουμε, δικαίωμά σου. Δεν θα κάνω το άσπρο μαύρο για να το αποφύγω.»
  Αν είναι αυτού του τύπου οι επόμενες συζητήσεις, όχι δεν θέλω, σε κάνα μήνα κλείνω τα εξήντα και δεν αντέχω τα δεν είπα αυτό, πού το είδες γραμμένο αυτό κλπ, ενώ τις αντιπαραθέσεις, τις αφήνω για τους μαλάκες, για μένα είναι ανώφελες και ηλίθιες, καθαρό χάσιμο χρόνου μια και κανείς δεν ακούει κανέναν και το μόνο που επιδιώκεται
  είναι η υποτιθέμενη νίκη, εγώ όμως δεν θέλω να νικήσω κανέναν, μόνο εποικοδομητικό διάλογο, όπως π.χ με τον Nikiplos, δεν ήταν τυχαίο που απευθύνθηκα σ΄αυτόν άλλωστε.

  «Η δε Αν. Ασία είναι τεράστια και δεν έχει μόνο τις χώρες που έχεις στο νου σου -δεν μπορώ να μαντέψω ποιες είναι.»
  Γράψε λάθος εκτίμηση από μένα, το είδα λίγο στραβά επειδή ανέφερες τις συγκεκριμένες χώρες, (καταλαβαίνεις τι εννοώ).
  Επί της ουσίας πάντως, στο νού μου είχα όλες της νοτιοανατολικής Ασίας, από πέρυσι τον Μάρτη φώναζα, γιατί δεν ακολουθεί η δύση τα μέτρα των ασιατών που ξέρουν καλύτερα από επιδημίες, και εκ του αποτελέσματος, απέδειξαν πως δεν είναι η φοβερή και τρομερή πανδημία που μας έχουν γανώσει το μυαλό τα ΜΜΑ, παρά μια πιο επικίνδυνη αρρώστια από την κοινή γρίπη.
  Κι αυτό είναι άλλο ένα ερώτημα που με κάνει σκεπτικιστή όπως είπα στον Nikiplos, γιατί οι δυτικές κυβερνήσεις δεν πήραν αυτά τα μέτρα κι άφησαν να πεθάνουν τόσοι άνθρωποι από τον κορονοϊό, να πεθάνουν δεκάδες εκατομμύρια (που δεν έχουν μετρηθεί από κανέναν) και να καταστραφούν εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι επαγγελματίες-επιχειρηματίες;

  «Λίγοι δυτικοί θα ήθελαν γεωγραφική παρακολούθηση από την κυβέρνησή τους, κάτι που παραβαίνει και τους νόμους μας.»
  Καλά κλαίω από τα γέλια, νάσαι καλά ρε Αerosol, και γαμώ τα αστεία.😂😂😂
  Ξέρω πως κάνεις πλάκα, αλλά στην ΑΠΙΘΑΝΗ περίπτωση που δεν γνωρίζεις, σου έχω άσχημα νέα. Οι δυτικοί, είναι μακράν οι πιο χειραγωγημένοι και αδρανοποιημένοι στον πλανήτη. Εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια δεν κουνιέται φύλλο για τις καταπατήσεις των «δημοκρατικών» συνταγμάτων και των ατομικών δικαιωμάτων τους (κάτι πήγε να γίνει το 2011 αλλά γρήγορα χάθηκε, έριξε η οικονομική ελίτ τις «αριστερές κυβερνήσεις» και χάθηκε το τόπι για πάντα, τι τούμπες εκεί, τι κωλοτούμπες εδώ, έπεσε η φάπα σύννεφο από το ταρπεζοχρηματιστηριακό σύστημα και χάθηκε κάθε ελπίδα στο πόπολο πως μπορεί να κυβερνήσει ή έστω να αλλάξει κάτι, εξ ού και η πανευρωπαϊκή στροφή στην δεξιά και στον φασισμό, δές κι εδώ τον ανασχηματισμό της «κυβέρνησης».

  Παράλληλα όμως, έχουν εκχωρήσει οικειοθελώς όλα τους τα στοιχεία στις ιδιωτικές εταιρείες του διαδικτύου και εκτός του ότι είναι χωμένοι στα ΜΚΔ επί εικοσιτετραώρου βάσεως (Google, FB, Twiter, Instagram, κλπ, αναρωτιέμαι πότε κάνουν σέξ, μάλλον το έχουν ξεχάσει κι το έχουν ρίξει στον αυνανισμό😂 γι΄αυτό κι έχουν πληθύνει τα τσοντοκάναλα).
  Οι εν λόγο εταιρείες λοιπόν, γνωρίζουν τα πάντα για εμάς και σε πολλές περιπτώσεις μας ξέρουν καλύτερα από εμάς, ενώ με τα σμαρτφόνια, γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού ακριβώς βρισκόμαστε, είναι τουλάχιστον αστείο να μιλούμε για αντίδραση των δυτικών, πόσο μάλλον για μέτρα που άπτονται της υγείας τους. Είδες καμιά αντίδραση για όλα αυτά τα φασιστικά μέτρα που πήρε και συνεχίζει να παίρνει η ελληνική «κυβέρνηση» παρά τα τραγικά αποτελέσματα; Αμόλησε από την μιά τους ψεκασμένους για αντίδραση, (ποιός λογικός θέλει να συμφωνήσει μαζί τους) κι από την άλλη την σταθερή αξία της τους κυρΠαντελήδες, και καθάρισε από ευθύνες, άλλωστε με ΄βασικό όπλο την υποχρεωτική εκπαίδευση, η κριτική σκέψη έχει χαθεί.

  «Πολλά τα αίσχη των κυβερνήσεων αλλά τα εμβόλια είναι συγκεκριμένο θέμα και πιο μετρήσιμο. Το ότι τα ΜΜΜ έμειναν στην τύχη τους, ας πούμε, δεν έχει να πει τίποτα για το αν πρέπει να εμβολιαστούμε ή όχι.»
  ΣΥΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, μόνο που εγώ απευθύνθηκα στον Nikiplos (όχι τυχαία όπως είπα) γιατί διαφωνώ με την άποψή του πως όσοι δεν είμαστε ειδικοί δεν μπορούμε να εκφράσουμε τον όποιο σκεπτικισμό μας, γιατί θα είναι μηδενισμός, και του έβαλα αυτά τα έξι ερωτήματα (που μπορούν να γίνουν δεκάδες) που δείχνουν κατά την άποψή μου, πως και μπορούμε και πρέπει να είμαστε σκεπτικιστές μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές της «κυβέρνησης» και των «ειδικών» αλλά και ειδικών, κάτι που εσύ δεν είδες αλλά για κάποιο λόγο ενοχλήθηκες από την ήσσονος σημασίας φράση μου για τους κυρΠαντελήδες (κάτι που δεν έκανε ο Nikiplos). Αυτό είναι μια απόδειξη πως δεν ήθελες συζήτηση μαζί μου, ενδεχομένως να είπες, άντε βρε μαλάκα που μας το παίζεις δήθεν, υπεράνω και ψυλλιασμένος και να το διατύπωσες πιο ευγενικά στο σχόλιο.😊
  Όπως σου είπα, δεν είμαι τίποτε από αυτά, όσοι με γνωρίζουν εδώ (οι περισσότεροι που σχολιάζουν) το ξέρουν, να έρθεις στην επόμενη σύναξη με το καλό, να το μάθεις κι εσύ, θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω από κοντά.

  «Αν αυτός που σου λέει να μην πηδήξεις από το μπαλκόνι είναι απατεώνας, δεν σημαίνει πως πρέπει να πηδήξεις.»

  Δεν σημαίνει όμως κι ότι δεν πρέπει.

  Επειδή δεν ξέρω τι θα αποφασίσεις και αν θα τα ξαναπούμε, αυτό που ακούω τώρα, για σένα.

 183. ΣΠ said

  182 – «Γιατί εδώ και 1,5 χρόνο, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επικεντρωθεί στον μαζικό εμβολιασμό που τον παρουσιάζουν ψευδώς ως πανάκεια ενώ δεν είναι, και δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΕ για την θεραπεία;» – Έχουν κάνει κάτι;

 184. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  183 – Η μελέτη, είναι αποτέλεσμα; γιατί το εμβόλιο, είναι.

 185. ΣΠ said

  184
  Και το φάρμακο που βρίσκεται στην δεύτερη φάση δοκιμών είναι αποτέλεσμα.

 186. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μετά από 1,5 χρόνο, κι ενώ τα εμβόλια που θα έπρεπε να έπονται κανονικά (πρώτα σώνουμε τους ασθενείς και μετά τον υπόλοιπο κόσμο) είναι σε κυκλοφορία από πέρυσι;
  Και φυσικά, η δεύτερη φάση δεν είναι αποτέλεσμα, μόνο μετά την τρίτη κι εδώ τίθεται ένα θέμα για τα εμβόλια, που ενώ ακόμη δεν έχουν περάσει την τρίτη φάση, όχι μόνο χορηγούνται κατά εκατομμύρια (καλώς θεωρώ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου) αλλά σχεδόν επιβάλλονται και στα νέα παιδιά.
  Δεν ξέρω, μπορεί κάτι να χάνω.

 187. Νέο Kid said

  186 . “Δεν ξέρω, μπορεί κάτι να χάνω.”
  Λάδια; 🤪

 188. ΣΠ said

  186
  Δεν έχουν κάνει τίποτα ή δεν έχουν κάνει αρκετά;

 189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – 😂😂😂👍
  Μακάρι να ήμουν εγώ που τα χάνει, όλα θα ήταν καλύτερα.

  188 – Πίστεψέ με, σ΄εχω πολύ ψηλά στην βαθμίδα εκτιμήσεως, μη με απογοητεύεις σε παρακαλώ, (το έχεις ξανακάνει πρίν μερικούς μήνες). Αν θέλεις να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο για το θέμα ευχαρίστως, αν θέλεις να παίξουμε με τις λέξεις, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω, έχει πολλούς αργόσχολους «παιχνιδιάρηδες» εδώ παίξε μ΄εκείνους.

  Η διατύπωσή μου, είναι ξεκάθαρη, υπάρχει κάτι εφαρμόσιμο; Τα εμβόλια καλώς ή κακώς χορηγούνται, 1,5 χρόνο μετά, χορηγείται κάποιο φάρμακο που σώνει τους ασθενείς από τον θάνατο; αν όχι, δεν έχουν κάνει ΤΙΠΟΤΕ! Το τι θα γίνει μετά από 6 μήνες ή έξι χρόνια δεν μπορώ να το ξέρω, προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτε εφαρμόσιμο, φανερά τουλάχιστον, κι οτιδήποτε ελπιδοφόρο αναφέρεται κατά καιρούς, θάβεται με συνοπτικές διαδικασίες, σωστά ή λάθος, πάλι δεν ξέρω, στην ζωή μου έχω μάθει να κρίνω με γεγονότα κι όχι με ευχολόγια ή ιδεολογίες, κυρίως γιατί ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου για μένα.
  Όταν έχει πυρετό ένα παιδί σου, του δίνεις αντιπυρετικό για να του πέσει, δεν κάνεις εμβόλιο στα άλλα για να μη κολλήσουν μελλοντικά κι αυτό το αφήνεις στην τύχη του, δηλαδή, προέχει η σωτηρία του ασθενούς, πρώτα σώνεις τους ασθενείς και μετά προστατεύεις τους υγιείς.
  Οπότε, παραμένω με τον σκεπτικισμό, για ποιό λόγο δεν έχει γίνει κάτι;

 190. Νέο Kid said

  189. Βρε «σοβαρέ αναργόσχολε» δε στρίβει ντιπ το μαμημένο; Την έκαψες τελείως τη φλάντζα με τις μαλακίες που διαβάζεις; Έμεινες από μπουζί;
  Δεν καταλαβαίνεις ότι προστατεύοντας τους υγιείς σώζεις εκατομμύρια πιθανούς ασθενείς! Κι ότι κάνεις τους ασθενείς λιγότερο ασθενείς.
  Τόσο γκάου πια; …

 191. ΣΠ said

  189
  Λάμπρο, η εκτίμηση είναι αμοιβαία, όπως και η προ μηνών απογοήτευση. Οι λέξεις έχουν την σημασία τους επειδή μεταφέρουν απόψεις σωστά ή λανθασμένα. Όταν λες ότι δεν έχουν κάνει τίποτε, μηδενίζεις όλες τις ερευνητικές προσπάθειες εκατοντάδων επιστημόνων. Εγώ αυτό καταλαβαίνω. Ας το πούμε λάθος συνεννόηση.

  Τώρα γιατί δεν υπάρχει ακόμα φάρμακο ενώ υπάρχουν εμβόλια, απ’ όση βιοχημεία ξέρω καταλαβαίνω ότι η διαδικασία παραγωγής του φαρμάκου είναι πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα.

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  190 – Το υψηλό σου IQ, επειδή λειτουργεί από την μέση και πάνω τουλάχιστον, είναι αδύνατον να κατανοήσει τι λέει το δικό μου που είναι στον πάτο, γι΄αυτό και δεν συνεννοηθήκαμε ποτέ τόσα χρόνια, ας μη το χαλάσουμε τώρα.😂

  191 – Δεν αντιλέγω πως οι λέξεις έχουν την σημασία τους, θα έλεγα μάλιστα πως έχουν και την δική τους ιστορία😂, όταν όμως παίζουμε μ΄αυτές, χάνουν το νόημά τους και μάλλον δεν επιδιώκουμε εποικοδομητική συζήτηση (χιλιάδες τα παραδείγματα)..
  Ακόμη κι αν κατάλαβες αυτό που λές, αφού διευκρίνισα στον Aerosol τι ακριβώς εννοώ με το ΤΙΠΟΤΕ, τι νόημα έχει η όποια συνέχεια πάνω σ΄αυτό;

  Εγώ πάλι, έχω πλήρη άγνοια κι από βιοχημεία και από την διαδικασία παραγωγής, όμως λειτουργώ με την λογική (όση ελάχιστη έχω, να μη λέει κι ο Κίντ 😊) που μου λέει πως είναι πιο εύκολο και γρήγορο να βρείς κάτι λειτουργικό αρχικά, από τα υπάρχοντα φάρμακα για να σωθούν οι ασθενείς, και μετά ή έστω παράλληλα κάνεις έρευνα για εμβόλια για να προστατευθούν και οι υγιείς, μια διαδικασία που χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια με βάση τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.
  Τι βλέπουμε όμως σ΄όλο αυτό το διάστημα; έναν πρωτοφανή πόλεμο και στην παραμικρή αντίθετη άποψη, με συνοπτικές διαδικασίες ευτελίζονται οι όποιες δηλώσεις αλλά και έρευνες καταξιωμένων επιστημόνων, ειδικά για κάποια ελπιδιφόρα φάρμακα γιατί;
  Μάλλον γιατί μόνο τα εμβόλια θα μας σώσουν, ΤΙΝΑ κάνουμε.😊

  Έχει αλλάξει εντελώς ο κόσμος ΣΠ, ειδικά από το 2006 και μετά, αλλά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές πόσο μάλλον στις ακραία γρήγορες. Τίποτε δεν είναι όπως το γνωρίσαμε μικροί, αλλά επειδή στο ιστολόγιο (και όχι μόνο) οι σχολιαστές ηλικιακά βρίσκονται μεταξύ του, άντε λίγο ακόμη και παίρνω σύνταξη και Άδη, η προσαρμογή στις πρωτοφανείς και ραγδαίες εξελίξεις, είναι αδύνατη, δογματισμός κι άγιος ο αλλάχ, άλλωστε όπως θα έχεις παρατηρήσει κι εσύ, οι όποιες συζητήσεις σπανίως ξεπερνούν την δεκαετία του 60.😊 Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχουν νέα παιδιά εδώ, τι έχουμε να τους πούμε για το μέλλον τους; Ό,τι μάθαμε εμείς δεν ισχύει, και ποιός θέλει να μάθει σ΄αυτή την ηλικία, ειδικά αν πρέπει να αναιρέσει αν όχι όλες, τις περισσότερες βεβαιότητές του;

  Μετά την θρησκεία, το πιο ηλίθιο πράγμα, είναι η εθνική ιστορία.

 193. ΣΠ said

  192
  Και στην διευκρίνισή σου στον Αεροζόλ εγώ κατάλαβα άλλο από αυτό που εννοούσες. Γι’ αυτό επιμένω στην ακρίβεια των λέξεων που χρησιμοποιούμε. Εν πάση περιπτώσει, τώρα έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις οπότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: