Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Συνανθρώπινα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 28 Αυγούστου, 2021


Για ποιον άραγε λόγο έδωσα τέτοιον τίτλο στο σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο; Οι τακτικοί αναγνώστες θα το έχουν μαντέψει: επειδή ένα από τα μεγάλα μεζεδάκια της πιατέλας έχει να κάνει με τη λέξη «συνάνθρωπος».

Πράγματι, πριν από μερικές μέρες η σεβαστή κ. Αρβελέρ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη για εμβολιασμούς, και επικρίνοντας, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Στέφανο Τσιτσιπά για τις γνωστές δηλώσεις του, είπε, ανάμεσα σε πολλά σωστά και το εξής:

«Αν δεν ενδιαφέρεσαι για μία λέξη που είναι μόνο ελληνική, τη λέξη συνάνθρωπος… Όταν δεν μπολιάζεσαι σήμερα δεν κινδυνεύεις εσύ, η γιαγιά σου, ο παππούς σου ή ο πατέρας σου κινδυνεύει και ο διπλανός σου. Ο διπλανός σου είναι ακριβώς το μέτρο της ανθρωπιάς. Πόσο ενδιαφέρεσαι για τον συνάνθρωπο».

Προσυπογράφω, εκτός από το ετυμολογικό της αρχής, που είναι λάθος. Είναι λάθος ότι «ο συνάνθρωπος είναι λέξη μόνο ελληνική», δηλαδή ότι μόνο στα ελληνικά υπάρχει, κάτι σαν ένα δεύτερο φιλότιμο (που ούτε γι’ αυτό ισχύει η μοναδικότητα της ελληνικής, έχουμε γράψει άρθρο). H κ. Αρβελέρ πρέπει να το έχει ξαναπεί αυτό, αλλά ως τώρα δεν είχα από πρώτο χέρι την άποψή της.

Όμως, όχι μόνο λέξη ανάλογη υπάρχει και σε άλλες γλώσσες αλλά και, σύμφωνα με το ΛΚΝ, η ελληνική λέξη είναι μεταφραστικό δάνειο από το γερμανικό Mitmensch. Λέξεις ανάλογες με το Mitmensch υπάρχουν και σε άλλες γλώσσες συγγενικές με τα γερμανικά π.χ. στα ολλανδικά.

Η ύπαρξη του Mitmensch καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι «μόνο στα ελληνικά υπάρχει λέξη ‘συνάνθρωπος'», αλλά και το ΛΚΝ, που προτείνει ετυμολογία από μεταφραστικό δάνειο, σφάλλει. Οπως επισημαίνει το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη, η λέξη υπάρχει στα μεσαιωνικά χρόνια, π.χ. στη Διήγηση Αλεξάνδρου «οι ηγαπημένοι του και οι άρχοντές του και οι συνάνθρωποί του αφήνουν τον η συντροφία του και φεύγουν», ενώ στα ελληνιστικά χρόνια βρίσκουμε ρήμα συνανθρωπώ και συνανθρωπίζω. Δεν πρόκειται επομενως για μεταφραστικό δάνειο.

Κατά πάσα πιθανότητα η γερμανική λέξη είναι ανεξάρτητος σχηματισμός, αλλά αυτά θα τα βρουν οι ετυμολόγοι. Πάντως, ο συνάνθρωπος δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα.

* Kαι συνεχίζω με έναν τίτλο που μου στέλνει φίλος, από σουπεράκι σε δελτίο ειδήσεων:

Απολογείται ο Ρουμάνος βοσκός για το στυγερό έγκλημα του κτηνοτρόφου.

Αλλά γιατί να απολογηθεί ο βοσκός για το έγκλημα, στυγερό μάλιστα, που διέπραξε κάποιος άλλος, ο κτηνοτρόφος δηλαδή;

Βέβαια, αν έχετε παρακολουθήσει την επικαιρότητα θα ξέρετε ότι ο βοσκός είναι ο δράστης ανθρωποκτονίας με θύμα τον κτηνοτρόφο. Και δεν θα υπήρχε ασάφεια αν ο τίτλος ήταν: Απολογείται ο Ρουμάνος βοσκός για τον φόνο του κτηνοτρόφου. Αλλά «το έγκλημα του κτηνοτρόφου» σημαίνει μόνο «το έγκλημα που διέπραξε ο κτηνοτρόφος» και όχι «το έγκλημα που είχε θύμα τον κτηνοτρόφο».

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε άρθρο για τα μελλοντικά σχέδια της Άνγκελας Μέρκελ, η οποία αποχωρεί από την ενεργό πολιτική μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου:

….η Άνγκελα Μέρκελ θα θελήσει να γνωρίσει τη Δυτική Γερμανία καλύτερα, καθώς μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά του σιδηρούν παραπετάσματος πριν την ένωση της χώρας.

Tο σιδηρούν παραπέτασμα αλλά τα μεταξωτά βρακιά δεν είναι άκλιτα. Του σιδηρού παραπετάσματος, παιδιά.

Στο άρθρο υπάρχει και μια «υπεργασία», που είναι λάπσους, είδος απλολογίας, για την «υπερεργασία».

* Λάπσους ή λάψους;

* Φίλος στέλνει τη φωτογραφία που βλέπετε, που προέρχεται από το βιβλίο «Αρχιμήδης – Το θεϊκό μυαλό» και έχει γραφτεί από την Ελένη Νικολαΐδου και τη Μαρία Φράγκου.

Βγάζετε νόημα από το θεώρημα; Πολύ δύσκολα, αλλά περιμένω από τους μαθηματικούς να μας πουν.

Σημειώνω επίσης το «γραμμές ανεξαρτήτου αριθμού», που πρέπει να είναι «γραμμές ανεξαρτήτως αριθμού».

Πολλή τσαπατσουλιά, κρίμα για τον Αρχιμήδη.

*  Γράφει ο Δημ. Καμπουράκης:

Με δυο κουβέντες και με βάση την σημερινή κατάσταση (ακόμα και μετά την καταστροφή των πυρκαγιών) ο Τσίπρας παραμένει εκτός πεδιάς.

Αν έχει δίκιο στην εκτίμησή του, θα το δούμε. Το βέβαιο είναι πως δεν έχει δίκιο στην ορθογραφία του. Δεν γράφουμε «εκτός πεδιάς» αλλά «εκτός παιδιάς». Η παιδιά, δηλαδή το παιχνίδι, αρχαία λέξη που επιβιώνει στις αθλοπαιδιές και στις φράσεις «εκτός παιδιάς» και «χάριν παιδιάς» (Υπουργείο χάριν παιδιάς, είχε βαφτίσει ο αξέχαστος Γιάννης Καλαϊτζής το Υπουργείο Παιδείας).

Είναι πολύ ισχυρή η συσχέτιση με το πεδίο, γι’ αυτό και πολλοί το γράφουν «εκτός πεδιάς», αλλά είναι λάθος.

* Κι ένα τουριστικό. Σε άρθρο για το μοναδικό χωριό της Ιταλίας στο οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο, που είναι το Chamois στην κοιλάδα της Αόστης, διαβάζουμε ότι:

Το γεγονός πως είναι το μόνο ιταλικό χωριό το οποίο δεν είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο επέτρεψε στους κατοίκους του να εκπροσωπήσουν την περιοχή της Αόστα στην ομοσπονδία των Αλπικών Περλών, η οποία συνδέει όλες τις πόλεις που βρίσκονται στην περιοχή των Άλπεων και εκτείνονται από την Γαλλία έως την Σλοβενία και είναι «αφοσιωμένες» στην αειφόρο μετακίνηση.

Αυτό το «Περλών» δεν μου αρέσει καθόλου. Είπαμε, μερικές γενικές πληθυντικού είναι δύσχρηστες. Ή στην ομοσπονδία «Αλπικές Πέρλες», ή Μαργαριτάρια των Άλπεων.

* Κι ένα αστείο τυπογραφικό, σε τίτλο από τον Σκάι.

Το αστείο βέβαια είναι στο «μη τοστάκι», με το οποίο μπορούν να γίνουν διάφορα λογοπαίγνια.

* Τα μεταφραστήρια έχουν βελτιωθεί πολύ, αλλά εξακολουθούν να κάνουν αστεία λάθη. Παράδειγμα που επισήμανε φίλος. Το άρθρο έχει πολλά λάθη, π.χ. τα μοσχάρια που τρέφονται με κόκκους (μπλε και πράσινους, άραγε;), εγώ όμως στάθηκα στο:

Το ελεύθερο ανυψωμένο μοσχάρι προέρχεται από τα μοσχάρια που εκτρέφονται στο βοσκότοπο και σφαγιάζονται περίπου 24 εβδομάδων.

Μοσχάρι ελευθέρας βοσκής, μάλλον θα εννοεί. Αλλά το ανυψωμένο μοσχάρι ανοίγει νέους δρόμους στην κτηνοτροφία, με κατακόρυφες, πολυώροφες εκμεταλλεύσεις.

* Σαρδάμ που προκάλεσε πολύ γέλιο έκανε ο υπουργός Β. Κικίλιας και μάλιστα σε επίσημη στιγμή, όταν ανακοίνωνε τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο.

Είπε: «Η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα και δεν είχε άλλα όπλα, πέραν αυτών που γνωρίζουμε. Του lockdown, των μασκών, των αντισυλληπτικών…»

Αντισηπτικά εννοούσε, δεν απέχουν πολύ από τα αντισυλληπτικά, αλλά γελάσαμε πολύ.

(Κάποιοι είπαν ότι μίλησε και για «άψολη» αντίδραση αντί για «άψογη» αλλά δεν το άκουσα με τ’ αυτιά μου).

* Και οι… πληγέντες περιοχές ξαναχτυπούν, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Εννοώ ότι ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή μίλησε για τις «δράσεις στήριξης των πληγέντων περιοχών».

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί σε αυτό το «λάθος». Πλήρη ανάπτυξη της άποψής μου κάνω σε ειδικό άρθρο.

Στο Τουίτερ είπα ότι «Τυπικά είναι λάθος, θέλει «των πληγεισών περιοχών», όμως από απροσεξία. Το έχουν κάνει και πολύ πιο άξιοι από αυτόν. Το 1 εκ. καμένα στρέμματα είναι το στίγμα που τον βαραίνει».

Όμως, την ίδια διατύπωση τη βρίσκω και γραπτώς, στον ιστότοπο του πρωθυπουργού, οπότε δεν πρόκειται για απροσεξία.

* Φίλος του ιστολογίου μού στέλνει ένα θέμα, που το έχει ερευνήσει ο ίδιος αρκετά, οπότε αρκούμαι να κοπιπαστώσω το μέιλ του:

Καλημέρα Νικοκύρη, βρήκα αυτή τη (μπαγιάτικη) ψευτοείδηση στο iefimerida.gr.

Δες την τελευταία εικόνα που εξηγεί τα οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης «εφυαλωμένου νερού».

Δίνει για πηγή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγώ βέβαια αυτό δεν το πίστεψα, γιατί ξέρω τι αστέρια μεταφραστές δουλεύουν εκεί πέρα.

Αλλά να που μετά το βρήκα. Παλιό βέβαια, αλλά ως γνωστόν τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις κτλ.

Το «εφυαλωμένο νερό» δίνει μια κατοσταριά γκουγκλιές, με μία να οδηγεί μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής

…όπου ο στενογράφος βάζει στο στόμα του Νίκου Κωνσταντόπουλου το εξής όμορφο:  «πολλά από τα εφυαλωτήρια λέγεται ότι εμφιαλώνουν απλό τρεχούμενο νερό της ΕΥΔΑΠ». (Οπότε το νερό που εμφιαλώνουν τα εφυαλωτήρια τι είναι, εφυαλωμένο ή εμφιαλωμένο;).

Σχολιάζοντας με τη σειρά μου όσα γράφει ο φίλος, έχω να παρατηρήσω ότι η εικόνα με το «εφυαλωμένο νερό» δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα μετάφρασης.

* Συζητήθηκε αρκετά χτες η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι: Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του, που ξεκινά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο και θα βρίσκεται πίσω στα καθήκοντά του τη Δευτέρα.

Σε γλωσσικές ομάδες συζητήθηκε η επιλογή του ρήματος «εγκαθιστώ», που θεωρήθηκε αδόκιμο από κάποιους.

Δεν ξέρω ποια γνώμη έχετε εσείς. Εμένα, με ενοχλούν πολλά σε αυτή την ανακοίνωση, όχι όμως η επιλογή του ρήματος.

* Κι ένα σκακιστικό μεζεδάκι. Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου, σε άρθρο για τον Τζο Μπάιντεν και το Αφγανιστάν:

Στην πραγματικότητα ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ματ, η θέση στο σκάκι όπου χάνεις ότι κίνηση κι αν κάνεις.

Μάλιστα, και ο τίτλος του άρθρου είναι: Ο Μπάιντεν είναι ματ.

Αλλά οι σκακιστές θα διαφωνήσουν με τον αγαπητό Στέλιο. Στο σκάκι, όταν κάποιος είναι ματ έχει ήδη χάσει και η μόνη κίνηση που του μένει είναι να σφίξει το χέρι του αντιπάλου του.

Το μόνο που θα ταίριαζε είναι να πούμε ότι κάποιος είναι «ματ σε Χ κινήσεις», οπότε πράγματι ό,τι και να κάνει (αν η ανάλυση είναι σωστή) είναι χαμένος.

Υπάρχει βέβαια και το zugszwang, που το λέμε και τσούγκσβανγκ στα ελληνικά, όπου όποια κίνηση κι αν κάνει ένας παίκτης βγαίνει ζημιωμένος -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνει αμέσως.

* Ένας άσπονδος φίλος ξαναχτυπά. Σε άρθρο για τις αναπλάσεις που σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη, διαβάζουμε:

Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση ενός άλλου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που αφορά στην ανάπλαση της εικονικής πλατείας Αριστοτέλους.

Εικονική, όπως iconic, αλλά στα ελληνικά (ακόμα) εικονικός θα πει όχι πραγματικός, που υπάρχει μόνο φαινομενικά. Εμβληματική ή κάτι τέτοιο θα ταίριαζε.

* Και κλείνω με κάτι εκπαιδευτικό. Βγήκαν χτες τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πριν από καιρό, τότε που είχαν ανακοινωθεί οι βάσεις, ο φίλος μας ο Στάζιμπο είχε κάνει ένα τουίτ στο οποίο έλεγε:

Αναζητούνται εισακτέοι στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη. Θα πρέπει απλώς να έχουν γράψει κατ’ ελάχιστον: 15,5 στο Ελεύθερο Σχέδιο, 17,1 στο Γραμμικό, και μέσο όρο στα 6 μαθήματα (τα 2 σχέδια, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και ΝΕ Γλώσσα & Λογοτεχνία) 14,45.

Και συνέχισε, εξηγώντας:

Το τμήμα διάλεξε συντελεστή βαρύτητας τον ανώτατο επιτρεπόμενο 110% για τα 2 σχέδια, και 110% (με 120% ανώτατο επιτρεπόμενο) για τον μ.ο. των 6 μαθημάτων. Με τους ελάχιστους επιτρεπόμενους, θα μπορούσε να αναζητά εισακτέους με 9,8, 10,7 και 9,58, αντίστοιχα.

Βλέπουμε εδώ πόσο ηλίθιο είναι το σύστημα εισαγωγής, που αφήνει έξω από τις σχολές κάποιον που γράφει μέσο όρο 14 και έχει 16 στο Γραμμικό σχέδιο. Και βέβαια, αν κάποιος έχει γράψει 15,5 και 17,1 στα δυο σχέδια και έχει μέσο όρο 14,45, θα μπορεί να περάσει σε κάποια άλλη αρχιτεκτονική, την οποία και θα έχει δηλώσει.

Και το τουίτ του φίλου μας του Στάζιμπου αποδείχτηκε χτες προφητικό. Ιδού τα αποτελέσματα στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης:

Mηδέν επιτυχόντες, ο ορισμός του μπούμερανγκ. Η μισή ντροπή στην κ. Κεραμέως και η μισή στους καθηγητές της Αρχιτεκτονικής που ξαφνικά θεώρησαν ότι πρέπει να προβάλουν αξιώσεις Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, και που δεν έτρεξαν μια ρημαδοπροσομοίωση (με τα περσινά αποτελέσματα) για να δουν πόσοι θα περνούσαν.

205 Σχόλια προς “Συνανθρώπινα μεζεδάκια”

 1. LandS said

  Καλημέρα
  Ακόμα και σκραπες στα Αρχαία σα την αφεντιά μου περισσότερες πιθανότητες έχουν να βγάλουν άκρη διαβαζοντας Αρχιμήδη στο πρωτότυπο.

 2. ΘΝΣ said

  Η φοβια των εμβολιασμενων λογω των ανεμβολιαστων υποδηλωνει οτι δεν ειναι σιγουροι οτι το εμβολιο τους παρεχει αρκετη προστασια.
  Αλλιως γιατι εχουν λυσσαξει να επιβαλουν σε ολους τη δικη τους αποφαση?

 3. Νίκος Κ. said

  Καλημέρα. Οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης θα μπορούσαν πολύ εύκολα να κοιτάξουν τι είχαν γράψει οι περυσινοί και οι προπέρσινοι φοιτητές τους και θα καταλάβαιναν ότι δεν είχε νόημα να βάζουν υψηλό συντελεστή. Αλλά φαίνεται ότι τους έφαγε κι αυτούς η πολλή αριστεία.

 4. Νομίζω ότι οι γραπτές ομιλίες είναι απομαγνητοφώνηση, όχι το προετοιμασμένο κείμενο. Υπάρχουν για παράδειγμα τριτολογίες όπου ο ομιλητής μιλά εκτός κειμένου (σε μια τέτοια μοιάζει να εμπνεύστηκε την ιδέα να συγχωνευτούν Αστεροσκοπείο και ΕΜΥ για να μη δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις…)

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Αλλά στην απομαγνητοφώνηση χτενίζονται τα σαρδάμ, τα εεε…, τα λάπσους. Εδώ δεν το χτένισαν.

 6. Costas X said

  Καλημέρα, κι ευχαριστούμε γιά τα σαββατιάτικα μεζεδάκια !

  «…το Chamois στην κοιλάδα της Αόστης…»

  Κι έλεγα τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…
  Κι επειδή πριν λίγο ανέβαζα νέα λιμερίκια στα «Λιμερίκια», εκεί πήγε το μυαλό μου:

  «There was an Old Man of Aosta
  Who possessed a large Cow, but he lost her;
  But they said, ‘Don’t you see,
  she has rushed up a tree?
  You invidious Old Man of Aοsta!»

 7. Γαλάζιο Ξωτικό said

  Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο

  Για τον Αρχιμήδη: Αν το έχω καταλάβει σωστά, το ορθογώνιο πρέπει να έχει μεγαλύτερη πλευρά το άθροισμα των μεγεθών των πρώτων γραμμών.

  Παράδειγμα:

  Έστω πρώτες γραμμές με μεγέθη 3, 6, 9, 12, 15. Και δεύτερες με μήκη 15, 15, 15, 15, 15.

  Το άθροισμα 225*5 + 225 + 3*(3+6+9+12+15) = 1485 ισούται με 3*(9+36+81+144+225) = 1485

  Άλλο παράδειγμα:

  Πρώτες γραμμές 1, 2, 3. Δεύτερες 3, 3, 3.

  9*3+9+1*6 = 42. Αλλά και 3*(1+4+9) = 42.

 8. konos said

  Αφιερωμένο εξαιρετικά στους καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης…. Ούτε να το είχε δει στη γυάλινη σφαίρα ο Μάρκος!

 9. Πουλ-πουλ said

  Και μια παράπλευρη απώλεια. Με μηδέν επιτυχόντες στην αρχιτεκτονική Ξάνθης θα παρουσιαστεί και έλλειμμα λιονταριών στα τσίρκα, κατά το παλαιό ανέκδοτο, όταν οι εξ Ιταλίας αρχιτέκτονες είχαν κατακλύσει τις ρούγες.

 10. sarant said

  7 Μπράβο!

  8-9 Το 112 λειτούργησε άψογα στην εκκένωση της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης.

 11. Τις γραμμές, «ευθείες» δεν τις λέμε;

 12. Alexis said

  #2: Είσαι εκτός θέματος, να έρθεις αύριο με τον κηδεμόνα σου…

 13. Costas X said

  «Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του»

  Πιθανότατα το «εγκαθιστώ» ξενίζει κάποιους επειδή τις τελευταίες δεκαετίες αναφέρεται συνήθως στους υπολογιστές, ή και σε άλλα μηχανήματα. Λέμε πολύ συχνά «εγκαθιστώ ένα πρόγραμμα», «εγκαθιστώ έναν εκτυπωτή», «εγκαθιστώ ένα κλιματιστικό» κ.λ.π.

 14. Πρόσεξα πως όταν αποφεύγεται το ρήμα, προκύπτει πρόβλημα κατανόησης ή κατάσταση ασυνταξίας.

 15. Avonidas said

  Καλημέρα.
  Εμένα αυτό που κυρίως με παραξενεύει στο άρθρο του Κουλογλου δεν είναι το πώς εξηγεί το ματ, αλλά ότι το εξηγεί καν.

  Δεν είναι κοινότατη γνώση τι είναι ματ, και κοινότατη έκφραση το «ειμαι/ειναι ματ»;

 16. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  … Τα μεταφραστήρια έχουν βελτιωθεί πολύ, αλλά εξακολουθούν να κάνουν αστεία λάθη…
  καλά, μην τα υπερεκτιμούμε κιόλας. Γνωστός που έψαχνε (στα αγγλικά) για μιά δίφυλλη πόρτα (double door) -κι είχε βάλει την αυτόματη μετάφραση σελίδων στο chrome- του βγήκε μεταφρασμένος ο τίτλος από πορνοταινία (Ζέστη λατινική διπλή πόρτα γειτόνισσα παίρνει πρόταση από φίλο με μεγάλο μαύρο κόκορα) 😂😂😂

 17. dryhammer said

  «Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του»

  Θα είναι δλδ εγκάθετη στις ΗΠΑ; [κι άν πχ αλλάξει σχολή θα γίνει και μετακλητή;]

 18. dryhammer said

  16. Η γειτόνισσα το είχε δίπορτο…

 19. Νέο Kid said

  Αυτό που θέλει να πει ο ποιητής περί Αρχιμήδους εδώ (σελίδα 6 ειδικότερα)

  Click to access treatment_of_arithmetic_progressions_by_archimedes.pdf

 20. sarant said

  15 Ελα ντε;

  19 Α μπράβο.

 21. Alexis said

  Ένα «μεζεδάκι» που έχω δει κι άλλες φορές και το ξανάδα σήμερα το πρωί:
  «Το φεγγάρι πάνω Θεέ μου», η θρυλική ζεϊμπεκιά που χόρεψε η Ζωή Λάσκαρη… κλπ…

  «πανωθέ μου» ρε κριάρια! Δεν κάνατε αρχαία στο Γυμνάσιο; 😆
  Δελμουζογληνοκριαραίοι!!!

 22. Avonidas said

  Ίσως βέβαια να σκέφτηκε ο Κουλογλου ότι αν γράψει απλά «ο Μπάιντεν είναι ματ», μπορεί να καταλάβουν ότι εγινε χαλάκι, doormat που λέει κι ο Μπαμπινιώτης 🤣

 23. Pedis said

  Και οι δύο γυναίκες συγγραφείς φαίνεται οτι είναι απλες φιλόλογοι-ιστορικες (ποιο κακοήθες πνεύμα μπήκε μέσα τους και τις έκανε να ασχοληθούν με το θέμα και να γράψουν και βιβλίο!?), και το βιβλίο, ευτυχώς για τους επόμενους και δυστυχώς για τους προηγούμενους άτυχους και άπειρους αναγνώστες, είναι εξαντλημένο. 🙏

  👍

 24. ΓιώργοςΜ said

  2 Αν κι εκτός θέματος, καλό είναι να μη μείνει στον αέρα.
  Φυσικά και οι εμβολιασμένοι έχουν λόγο να φοβούνται τους ανεμβολίαστους, για δύο τουλάχιστον λόγους:

  1. Μπορεί κάποιος να είναι στο 5-10% που το εμβόλιο δεν έχει λειτουργήσει.
  2. Οι ανεμβολίαστοι είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής μεταλλάξεων, άρα φέρνουν χρονικά πιο κοντά την ανάγκη επαναληπτικού – συμπληρωματικού εμβολίου. Κουβαλάνε νερό στο μύλο των φαρμακευτικών, αλλά κυρίως εκθέτουν σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο.

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υποθέτω ότι η κόρη του Μητσοτάκη, πιθανή μελλοντική υπουργός εξωτερικών στην πιθανή μελλοντική κυβέρνηση του γιου του, δεν είναι αντικείμενο για να την εγκαθιστούν αλλά άνθρωπος. Άρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το εγκαθίσταμαι στη μέση διάθεση ή το ουσιαστικό εγκατάσταση. Ο πρωθυπουργός πήγε, για τετραήμερο αυτή τη φορά, στη Νέα Υόρκη με την κόρη του, για να τη βοηθήσει να εγκατασταθεί ή για να συνδράμει στην εγκατάστασή της. Καλύτερες μού φαίνονται αυτές οι διατυπώσεις, δεν είναι προσβλητικές για την κοπέλα.

 26. Alexis said

  #16: Άπαιχτο!!! Κλαίω από τα γέλια!!! 😆 😆 😆

  Ο γείτονας έσφαξε τον μαύρο κόκορα και τον πήγε στη γειτόνισσα να τον κάνει κρασάτο! (με χοντρό μακαρόνι, εννοείται)

 27. Νέο Kid said

  Ωραία τα μεζεδάκια σήμερα , αλλά επειδή ξύπνησα αργά δεν έχω φάει ακόμα το ελεύθερα ανυψωμένο αυγό μου από ελεύθερα ανυψωμένες περιπατητικές* κότες, οπότε πάω κι έρχομαι…

  *αλανιάρες

 28. 25 Το ρεπορτάζ του Βήματος, πέρα από το ότι μας διαφωτίζει για τη φιλάνθρωπη δράση της κόρης και τη σχέση της με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, λέει ότι πήγε «να τη γράψει» στο Γέιλ…
  https://www.tovima.gr/2021/08/27/opinions/i-dafni-to-geil-kai-oi-anthropistikes-spoudes/

 29. Alexis said

  #22: Στο σκάκι μπορεί να λέγεται. «Είστε ματ κ. Σαραντάκο» θα έλεγε ένας αντίπαλος του Νικοκύρη το πάλαι ποτέ.
  Μεταφορικά όμως χρησιμοποιούμε συνήθως το σχήμα «ο τάδε έκανε κίνηση ματ» όχι «ο τάδε είναι ματ»

 30. sarant said

  25 Το έχω ακούσει πάντως να το λένε. Αν και πιο συχνά λένε «να ταχτοποιήσω»

 31. Πουλ-πουλ said

  24.
  ἄφες τοὺς νεκροὺς θάψαι τοὺς ἑαυτῶν νεκρούς

 32. Καλημέρα,
  11 Μάλλον ευθύγραμμα τμήματα (οι ευθείες είναι απείρου μήκους).

  Για την εγκατάσταση της κόρης του ΠΘ: Δεν με ξενίζει – ενοχλεί η λέξη εγκατάσταση. Ίσως το χρησιμοποιούσα κι εγώ αν η κόρη μου δεν ήταν και φέτος αναπληρώτρια κοντά στο σπίτι της. Να την πήγαινα να την εγκαταστήσω (ή να την βοηθήσω να εγκατασταθεί – αλλά πολλές λέξεις μωρ’ αδερφάκι μου). Αλλά αυτοί που νοιάζονται να έχουν άριστους στα πανεπιστήμια, που βάζουν όρους τέτοιους που σχολές μένουν χωρίς κανέναν πρωτοετή φοιτητή (εκτός κι αν υπάρξουν παράπλευρες εισαγωγές – μετεγγραφές από άλλες χώρες), αυτοί λέω δεν θάπρεπε να τιμούν τα ελληνικά πανεπιστήμια; Αλήθεια, η συγκεκριμένη κόρη πόσο έγραψε στις πανελλαδικές; Δεν έγραψε; Αααα. Γιατί; Γιατί θα πάει στην Αμερική που κάτι τέτοια δεν τα μετράνε. Αντίθετα, αν ήθελε να πάει στη Γερμανία θάπρεπε να τους πάει και τα σχετικά αποτελέσματα. Γιατί ειδικά αυτοί κρατάνε κιτάπια και για να πάει κάποιος στο πανεπιστήμιό τους με ελληνικό απολυτήριο θα πρέπει να ικανοποιούσε τους όρους εισαγωγής σε ελληνικό πανεπιστήμιο τη χρονιά που τέλειωσε. Π.χ. αν τέλειωσε ε’ δέσμη δεν γίνεται δεκτός. Αν τη χρονιά εκείνη ίσχυε η βάση 10 κι έχει 9,9 μέσον όρο, το ίδιο. (Τώρα πώς θα βρούνε άκρη με την ΕΒΕ δεν ξέρω, αλλά κάτι θα συμπληρώσουν και για φέτος).

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  30: Πολλά λένε, Νικοκύρη μου, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολιτικώς ορθός, για να τον ενοχλεί στην ουσία της αυτή η έκφραση. Μου θυμίζει αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι πάτερ φαμίλιες «Τον γιο τον έκαμα γιατρό και την κόρη μου την πάντρεψα μ’ ένα καλό παιδί», λες και τα παιδιά ήταν ιδιοκτησία τους.

 34. ΓΤ said

  Άτομα με Ελάχιστες Βάσεις μπορεί να καταλήξουν Βολταίρατα μορφώσεως για Γέιλια…

 35. BLOG_OTI_NANAI said

  Απύθμενο θράσος… Οι δεύτεροι που με εκνεύρισαν μετά τον Μητσοτάκη, που «θέλει το καλύτερο γιασ το παιδί του», και αυτό φυσικά δεν περιλαμβάνει τα ελληνικά πανεπιστήμια… Εμείς οι υπόλοιποι που δεν έχουμε ούτε για το νοίκι μας, πρέπει να βλέπουμε όλους αυτούς με τα «προβλήματα τους», απλά να διαλέξουν που θέλουν να σπυοδάσουν!

  Αντίστοιχος Μητσοτάκης, το ζεύγος Μπακοδήμου-Αργυρόπουλος, που πάει το παιδί τους για σπουδές στην Αμερική και τόλμησαν να το χαρακτηρίσουν «ξενιτιά»! Είναι να τρελαίνεσαι όταν βλέπουμε ανθρώπους να έχουν διαλύσει τις οικογένειες τους ο ένας εδώ με τα παιδιά, ο άλλος αλλού σε άλλη χώρα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν…

  Αλλά, οι σπουδές στην Αμερική το 2021, είναι «ξενιτιά»… Έτσι «ξενιτεμένη» και η κόρη του Μητσοτάκη η καημένη…

 36. Νέο Kid said

  Οι αρχαίοι δεν ξεχώριζαν μεταξύ ευθείας και ευθύγραμμου τμήματος. Αν χρειαζόταν αποσαφήνιση ,έλεγαν απλά ευθεία περατούμενη επί σημείου Α πχ
  Το «ευθύγραμμο τμήμα» (line segment) είναι σύγχρονη ορολογία

 37. Αγγελος said

  Στα αμερικάνικα πανεπιστήμια κάνει κανείς κανονικά αίτηση εισαγωγής το φθινόπωρο, υποβάλλοντας φυσικά και τους μέχρι τότε βαθμούς του (και δίνοντας και κάποιες εξετάσεις, που τις οργανώνει ιδιωτικός φορέας και διεξάγονται και στο εξωτερικό, π.χ. στην Αθήνα), αξιολογείται μέσα στον χειμώνα και παίρνει απάντηση Απρίλιο. Οπότε, αν η κοπέλα έγινε δεκτή στο Yale, είναι απόλυτα φυσικά να μην έδωσε πανελλαδικές, εκτός αν αυτό (επαναλαμβάνω, δεν ξέρω το σύστημα) είναι υποχρεωτικό για να πάρεις απολυτήριο Λυκείου. Ούτε εγώ έδωσα εισαγωγικές (πανελλαδικές δεν υπήρχαν) στην εποχή μου, πριν από ακριβώς μισόν αιώνα…

 38. Αγγελος said

  ΝεοKid, νομίζω πως οι αρχαίοι έλεγαν σκέτο «ευθεία» και εννοούσαν το ευθύγραμμο τμήμα (που ναι, είναι όρος του 19ου αιώνα). Την έννοια της άπειρης ευθείας απλώς δεν τη χρησιμοποιούσαν, και γενικώς δεν χρησιμοποιύσαν άπειρα ή απειροστά μεγέθη, διότι είχαν ζεματιστεί με τα ελεατικά παράδοξα. Γι’ αυτό και έλεγαν τόσο συχνά «προεκτείνομαι την ευθεία ΑΒ» και όριζαν τις παράλληλες ευθείες ως «ευθείες που δεν τέμνονται όσο και αν προεκταθούν».
  Η φοβερά δυσνόητη διατύπωση του θεωρήματος 10 και στο πρωτότυπο δείχνει πόσο δυσκόλευε τους αρχαίους η έλλειψη αλγεβρικού συμβολισμού.

 39. Νέο Kid said

  38. Ναι βεβαίως έτσι είναι! Κι αν θυμάμαι καλά ο «αξιωματικός» ορισμός της ευθείας στα Στοιχεία είναι η γραμμή που από σημείου κείται εξίσου ένθεν κι ένθεν ή κάπως έτσι .
  Ο Αρχιμήδης ήταν μάλλον ο πρώτος που δεν φοβήθηκε το άπειρο και το πλησίασε αρκετά…

 40. sarant said

  37 Kάποτε ήταν υποχρεωτικό να δώσεις πανελλαδικές για να πάρεις απολυτήριο, νομίζω -αλλά τώρα πια όχι.

 41. Νέο Kid said

  39. Και οπωσδήποτε ήταν σίγουρα ο πρώτος που έδειξε ότι ένα απειροάθροισμα είχε πεπερασμένο (συγκεκριμένο) αποτέλεσμα.

 42. voulagx said

  #39 @Νιουκιντ: https://i.postimg.cc/qMnY4Fmd/Clipboard01.png

 43. Georgios Bartzoudis said

  (α) «μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά του σιδηρούν παραπετάσματος»
  # Είναι όπως λέμε για «τον πάτερ», ή για «τον πατήρ» που έλεγε προχθές μια …δημοσιογραφήτρια. Και βαδίζουμε ολοταχώς για «τον πατρός», και όπου νάναι θα φτάσουμε και «στον Αγίω Πνεύματι». Τρέχει πολύ και ιδίως στην κατηφόρα, έλεγε κάποιος που μόλις είχε μάθει ποδήλατο!

  (β) Στο άρθρο υπάρχει και μια «υπεργασία», που είναι λάπσους, είδος απλολογίας, για την «υπερεργασία».
  # Δηλαδή κάτι …κατώτερο από την εργασία! Καλό! Όπως λέγαμε υποκατώτατος μισθός [και …ξευτελίζαμε τον υπερθετικό βαθμό!]

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  35: Αυτοί οι άνθρωποι, όπως και οι διάφοροι Τσιτσιπάδες, δεν ζουν στην πραγματική κοινωνία, ζούνε στη ροζ φούσκα τους. Γι’ αυτό και εκπλήσσονται, όταν τρώνε κράξιμο, δεν καταλαβαίνουν τον λόγο, τι είπαν ή τι έκαναν λάθος και, πιθανώς, να είναι ειλικρινείς εν τη αφασία τους και εντός της κοσμάρας τους.

 45. @ 32 Γιάννης Μαλλιαρός

  Σωστό.

 46. Νέο Kid said

  42. Σωστός η Βλάχους! Που από ΚΑΘΕ σημείο της λοιπόν κειται εξίσου ένθεν κι ένθεν ( χμμ… μάλλον μαθηματικώς ισοδύναμο είναι και το «δικό» μου…)

 47. Nίμμη Σ. said

  Zugzwang > τσούγκτσβανγκ 🙂

 48. sarant said

  47 Ωχ, έβαλα ένα s παραπάνω

 49. sarant said

  Σχόλιο από το ΦΒ για την απορία του Άγγελου:

  Οντως, μεχρι πριν λιγα χρονια (επι Φιλη αν θυμαμαι καλα) ισχυε πως για την Γ Λυκειου οι βαθμοι των Πανελλαδικων Εξετασεων στα μαθηματα της Κατευθυνσης (π.χ. Αρχαια ή Φυσικη ή Μαθηματικα, και φυσικα η Εκθεση) εκαναν διπλη δουλεια: ταυτοχρονα απολυτηριοι για να παρουν οι μαθητες το απολυτηριο του Λυκειου και εισαγωγικοι για να μπουν (με το απολυτηριο φυσικα, αν το επαιρναν!) στις σχολες τους.
  Ηταν τοτε που οι εξετασεις αρχιζαν γυρω στις 21 Μαϊου, τα παιδια της Γ εξουθενωνονταν πρωτα στις Πανελληνιες, και μετα ερχονταν για τις ενδοσχολικες στα υπολοιπα μαθηματα Γενικης Παιδειας (Αγγλικα, Θρησκευτικα κλπ) με την απαιτηση, ενδεχομενως θεμιτη, να τα περασουμε με ευκολα θεματα και επιεικη βαθμολογηση. Τωρα πια οι απολυτηριες της Γ προηγουνται (ασχετο που δεν γινονται αυτα τα χρονια λογω CoVid), παιρνουν τους βαθμους και το απολυτηριο, και μετα ως αποφοιτοι πανε και δινουν τις εισαγωγικες τους.

 50. ΣΠ said

  Ο Αρχιμήδης ουσιαστικά λέει ότι, όταν έχεις δύο ακολουθίες (ομάδες γραμμών) k όρων η καθεμία n, 2n,…,kn και kn, kn,…,kn, τότε ισχύει:

  k(kn)²+(kn)²+n(n+2n+…+kn) = 3[n²+(2n)²+…+(kn)²]

  Αυτό σήμερα με τον αλγεβρικό συμβολισμό είναι τετριμμένο να αποδειχθεί. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι χρειάζεται η δεύτερη ομάδα γραμμών.

 51. 16,
  «Δυο πόρτες έχει η ζωή» το soundtrack της ταινίας
  Guest star: Η γυναίκα της διπλανής πόρτας

 52. voulagx said

  Η προταση 10 απο τις Ελικες του Αρχιμηδη σε αρχαιο κειμενο: https://imgur.com/phyZNKU
  και σε μεταφραση του Ευαγγελου Σταματη: https://imgur.com/nPBg439

 53. ΣΠ said

  Ο Καμπουράκης γράφει «ακόμα και μετά την καταστροφή των πυρκαγιών». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πυρκαγιές καταστράφηκαν.

 54. Costas Papathanasiou said

  Γεια και Χαρά..
  Σήμερα που όλοι σ’αυτόν τον πλανήτη καταντήσαμε -θέλοντας και μη- πανδημικοί συγκάτοικοι στην τρέλα και σε πάσα νόσο και μ…, η μόνη υποχρεωτικότητα ΄στην οποία ίσως πρέπει όντως να εκπαιδευτούμε είναι το να μάθουμε να μιλάμε συνανθρώπινα,
  Και για να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε χρονίως συμπάσχοντες, μπορούμε να θυμήθούμε και τον Θου-Βου σ’ εκείνο το σποτάκι κατά της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων (:περί το 1987,με σλόγκαν “Λιγότερα φάρμακα, περισσότερη υγεία”), όπου “ο καλός μας άνθρωπος” συστηνόμενος ως; υποχόνδριος (:“Φάρμακα! Παίρνω πολλά φάρμακα! -ΓΡΙΠΕΞ: για τη γρίπη, ΒΗΞΕΞ για το βήχα ΚΟΜΑΡΕΞ για τις κομάρες: -Είμαι άρρωστος σου λέω!), βλέπει ένα υπερμέγεθες -γενόσημο- χάπι ονόματι ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΕΞ—-αναφωνών περιχαρής: “Αλλά νά! -Αυτό το χάπι θα με σώσει!. Θα το παίρνω λίγο λίγο…”— το οποίο όμως πέφτει και τον πλάκώνει καθώς αρχίζει να το πριονίζει προς ανάλωση και εκείνος κραυγάζει απελπισμένα: “ Άααα! Συνάαρρωστοι!! ”

 55. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  12. Δεν έχεις διαβάσει το μάθημά σου.
  24. Συ κοιτάς πολύ τηλεόραση.
  31 Συ ξέχασες να βάλεις τελεία.

 56. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  Για να υπάρξει λέξει με την πρόθεση «συν», πρέπει να υπάρχει ρήμα. Για να υπάρξει ρήμα, πρέπει να υπάρχει όνομα (ουσιαστικό) με ετυμολογική διαφάνεια. Ο «άνθρωπος» δεν έχει ετυμολογηθεί και η λέξη «συνάνθρωπος» είναι κάτι μεταξύ αοριστολογίας και ανοησίας.

 57. Πουλ-πουλ said

  55. Μπα, όχι την τελεία, τα αποσιωπητικά ξέχασα.

 58. sarant said

  53 To πρόβλημα της γενικής

 59. voulagx said

  #53: Και νόμιζα οτι εννοούσε «κατάσβεση των πυρκαγιών». 🙂

 60. @ 53 ΣΠ

  Πράγματι, έτσι το καταλαβαίνω κι εγώ.

 61. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σιδηρούν παραπέτασμα, μάλιστα, μας τέλειωσε κι αυτό.

  Αναρωτιέμαι, οι νέοι, πχ αυτοί που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις, γνωρίζουν και κατανοούν τον όρο;

 62. Κώστας said

  Στην Παλαιογερμανική, μέχρι δηλαδή και το 1050, η λέξη που προσεγγίζει την έννοια του συνανθρώπου είναι το nāhisto «ο πλησίον». Οι λέξεις τώρα που αντιστοιχούν στον homo alius (το ebenmensch, το nebenmensch και το miteliute) εμφανίζονται λίγο αργότερα, στη Μεσαιωνική Γερμανική, και συγκεκριμένα μεταξύ του 12ου και του 13ου αιώνα. To επίμαχο mitmensch πάντως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της Πρώιμης Νέας Άνω Γερμανικής, δηλαδή από το 1350 μέχρι το 1650, αλλά πότε ακριβώς, δυστυχώς δεν αναφέρεται στα ετυμολογικά που συμβουλεύτηκα.

 63. Γενική για λίγο πάψε
  να χτυπάς εδώ κι εκεί
  και απλά, συντάκτη, γράψε
  με την αίτια-τική…

 64. Μαντεμένιος μπερντές, ντεμίρ περντέ, που λέγαμε.

 65. Αρειανός said

  24 Δεν είναι εκτός θέματος, γιατί υπάρχει σχετική αναφορά και προσυπογραφή ενός ισχυρισμού στο άρθρο. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει η κ. Αρβελέρ και προσυπογράφει ο Νικοκύρης – για τον οποίο τρέφω μεγάλη εκτίμηση και συμπάθεια, αλλά εδώ θα διαφωνήσουμε. Είναι κατανοητή η ψυχολογική ανάγκη κάποιου που έχει εμβολιαστεί να στηρίξει την απόφαση του στη βάση ενός κοινωνικού αλτρουισμού αλλά η αλήθεια είναι ότι όποιος μπολιάζεται προστατεύει μόνο τον εαυτό του. Και μάλιστα μόνο για 6-8 μήνες, χωρίς εγγυημένη επιτυχία 100% πράγματι (όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα) και με την προϋπόθεση να μην προκύψει κάποια σοβαρή παρενέργεια, άμεσα ή στο απώτερο μέλλον. Τα είπαμε και χθες και ο Aerosol εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. Μακάρι να έχει δίκιο, αλλά πριν από λίγες μέρες το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε τα ευρήματα του CDC ως προς το ιικό φορτίο και τη μετάδοση από τους εμβολιασμένους.

  https://www.cbsnews.com/news/covid-vaccine-delta-variant-infections-carry-same-virus-load-unvaccinated/

  Οπότε ο ισχυρισμός αυτός, παρά τις καλές του προθέσεις, δεν είναι παρά fake news με ηθοπλαστικό περιτύλιγμα. Και δυστυχώς έχει και μια πιο επικίνδυνη πλευρά, γιατί αυτή ακριβώς η πεισματικά διαιωνιζόμενη αβάσιμη θεωρία είναι που τροφοδοτεί τον διαχωρισμό των πολιτών και προσφέρει άλλοθι για τον στιγματισμό των ανεμβολίαστων ως ανεύθυνων ατομιστών και τον διωγμό τους από την κυβέρνηση. Όλα αυτά τα γνωρίζουν βέβαια καλύτερα οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, εξού και οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και η συμπαράσταση δεκάδων χιλιάδων εμβολιασμένων υγειονομικών στους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους. Μακάρι να υπάρξουν γενναίοι μιμητές τους και σε άλλους κλάδους.
  Όσον αφορά, τέλος, τις μεταλλάξεις, πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει περίπτωση να αναχαιτιστούν ακόμη και αν στην Ελλάδα εμβολιαζόταν το σύνολο του πληθυσμού, τη στιγμή που σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει ούτε το 10%;

  https://www.kathimerini.gr/world/561457393/ekklisi-poy-gia-triti-dosi-moratorioym-eos-ton-septemvrio-na-ftasoyn-ta-emvolia-stis-ftoches-chores/

  Άλλωστε και οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα (βρετανική και ινδική) εισαγόμενες δεν ήταν; Και μέχρι το παγκόσμιο ποσοστό να ανέλθει στο επιθυμητό 80%-85%, όσοι εμβολιάστηκαν πρώτοι θα πρέπει να έχουν κάνει πέμπτη, έκτη ή έβδομη επαναληπτική δόση για να παραμένουν καλυμμένοι.

  http://www.tokoulouri.com/international/idewdes/

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πήρε ο Άρης τον Λουκάκου και κλάαααμα οι Μπαοκτσήδες😂:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%25A1%25CE%25BF%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%258D_%25CE%259B%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25BA%25CE%25BF%25CF%258D&ved=2ahUKEwio87fTzNPyAhVM_7sIHdTpCCYQmhMwDXoECBsQAg&usg=AOvVaw1E6vRribJj6XahK5V_ZvtI&cshid=1630149691227

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  «όποιος μπολιάζεται προστατεύει μόνο τον εαυτό του.»
  Και το κοινωνικό σύνολο και ας μην είναι αυτός ο σκοπός του. Αλλά αυτά ανήκουν στο χτεσινό νήμα.

 68. dryhammer said

  Εκείνα τα χρόνια, στο κεφάλαιο της οπτικής μαθαίναμε και το σκέτο πέτασμα [χώρια που τρώνε το καταπέτασμα, που σχίζεται στα δυο και μετά την κάνουν πίσω από προπέτασμα καπνού]

 69. dryhammer said

  68.. (έφυγε νωρίς…) τελικά όλα αυτά είναι κουρτίνες τεντωμένες και μή.

 70. BLOG_OTI_NANAI said

  Σε βιβλία που έψαξα υπάρχουν αυτές οι τρεις διατυπώσεις:

  (του) Σιδηρού Παραπετάσματος
  (τα) Σιδηρά Παραπετάσματα
  (των) Σιδηρών Παραπετασμάτων

 71. ΓΤ said

  68@ Dry

  και κροσσοί συμβολής

 72. sarant said

  66 Περιέργως, η αγγλική έκδοση της Βικιπαίδειας δεν έχει ενημερωθεί.

 73. BLOG_OTI_NANAI said

  Το «Μητοστάκης» είναι γνωστό επώνυμο πολιτικής οκογένειας στη Ελλάδα:

 74. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Νίκος είχε αναφέρει το «συνάνθρωπος» της Αρβελέρ από το 2007:

 75. ΣΠ said

  66
  Προφανώς κάποιος φαρσέρ το έβαλε.

 76. Πισμάνης said

  ΔΕΝ προσυπογράφω.
  Κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνονται περί τους 70 συνάνθρωποί μας από τη κοινή γρίπη. Μόλις φθινοπωριάσει εμβολιάζομαι πρώτος πρώτος.
  Δεν απαιτώ να εμβολιαστεί ο Τσιτσιπάς για να μην κολλήσει τον, πεισματικά αρνούμενο να εμβολιαστεί, παππού του.

 77. ΣΠ said

  74
  Και εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/09/28/kuma/

 78. #32 > Τώρα πώς θα βρούνε άκρη με την ΕΒΕ δεν ξέρω, αλλά κάτι θα συμπληρώσουν και για φέτος

  Τίποτε δεν μπορεί να γίνει φέτος.Η εισαγωγή ενός υποψήφιου σε ένα τμήμα της ν-οστής επιλογής του, επηρεάζει το πού θα εισαχθούν οι περισσότεροι υποψήφιοι που ακολουθούν σε μόρια. Ούτε μπορεί να πει το υπουργείο εισάγω κατ’ εξαίρεση κάποιους κάπου, γιατί δεν υπάρχει κριτήριο γι’ αυτό. Ποιους θα εισάξει [σικ ρε!]; Οι περισσότεροι έχουν μπει ήδη σε άλλα τμήματα…

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  76: Δεν θυμάμαι ποτέ, και τους έχω τους αιώνες μου, να μπαινοβγαίναμε ενάμιση χρόνο (και πάμε για δύο) σε καραντίνες, να κυκλοφορούσαμε με μάσκες, να κλείναμε για μήνες τα σχολεία, να τίγκαραν ΜΕΘ και γενικώς νοσοκομεία, και όλα τα υπόλοιπα που ξέρουμε τελοσπάντων, λόγω γρίππης. Αν, λοιπόν, αποκλείσουμε το σενάριο της παγκόσμιας συνωμοσίας, μιλάμε για άλλη περίπτωση και, κάποια στιγμή, κοντινή ελπίζω, πρέπει να τελειώνουμε, έτσι δεν είναι; Όποιος ξέρει άλλον τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό, ας μας τον πει, μη μας κρατάει σε αγωνία.

 80. Γιάννης Ιατρού said

  65α: Δεν λέει αυτό που ισχυρίζεσαι (…αλλά η αλήθεια είναι ότι όποιος μπολιάζεται προστατεύει μόνο τον εαυτό του …), πρόσεξέ το:
  στο σύνδεσμο που παραπέμπεις αναφλέρει: (..has found that people who contract the Delta variant of COVID-19 after being fully vaccinated carry a similar amount of the coronavirus as those who catch the disease and have not been inoculated..)
  Μετφρ: «…τα άτομα που μετά τον πλήρη εμβολιασμό προσβάλλονται από την παραλλαγή Delta του COVID-19, φέρουν παρόμοιο ιικό φορτίο κοροναϊού με εκείνους που προσβάλλονται από τη νόσο και δεν έχουν εμβολιαστεί… »

  Εξηγώ (και για χάρι αποφυγής σχετικής συζήτησης, έστω πως η έρευνα είναι σωστή):
  επειδή οι εμβολιαζόμενοι προσβάλλονται σε πολύ μικρότερο αριθμό (π.χ. περίπου σε ποσοστό 10%), από τον ιό (αφού προστατεύονται από το εμβόλιο),αυτοί που είναι εμβολιασμένοι και ΔΕΝ έχουν προσβληθεί από τον ιό (π.χ. το 90%), δεν εμπίπτουν στην κατηγορία που αναφέρει η έρευνα* που επικαλείσαι. Επομένως ο καθένας από αυτούς (που εμβολιάστηκε και δεν νοσεί) προσφέρει στο σύνολο των μη νοσούντων, ανεμβολίαστων, προστασία από την μεταφορά ιικού φορτίου,

  * Σημ.: ο καθένας μπορεί να είναι φορέας, είτε εμβολιασμένος είτε όχι. Αλλά όχι στον ίδιο βαθμό και διάρκεια. Γι αυτό και γράφω «στην κατηγορία που αναφέρει η έρευνα», δηλ. παρόμοιο με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί

 81. sarant said

  76 Kάθε χρόνο,λες, 70 νεκροί από τη γρίπη. Δεν είναι καθόλου συγκρίσιμα τα μεγέθη.

 82. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  «Αναζητούνται εισακτέοι στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη.»
  Το τμήμα τον ανώτατο επιτρεπόμενο 110% για τα 2 σχέδια, και 110% (με 120% ανώτατο επιτρεπόμενο) για τον μ.ο. των 6 μαθημάτων. Με τους ελάχιστους επιτρεπόμενους, θα μπορούσε να αναζητά εισακτέους με 9,8, 10,7 και 9,58, αντίστοιχα.Μερικες παρατηρησεις

  Στην Ελλάδα υπηρξαν πολυ καλοι αρχιτεκτονες (Άρης Κωνσταντινίδης. Δ.Πικιωνης, κ.λπ.)
  https://www.skyscrapercity.com/threads/%CE%9F%CE%B9-%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%A4he-greatest-greek-architects.1691907/page-2

  Κατα την εποχη μου η βαθμολογια των εισαγωγικων στην αρχιτεκτονικη ηταν παραπλησια με αυτη των δυσκολοτερων σχολων (Ναυπηγοι. Χημικοι Μηχανικοι, Μηχανολογοι. Ηλεκτρολόγοι, Πολτικοι Μηχανικοι ) παροτι με τα σχεδια τα μαθηματα ηταν 8 , οποτε το ανεκδοτο μου ηταν οτι ο Αρχιτεκτων ΕΜΠ ήταν τα 6/8 των φοιτητων των δυσκολοτερων σχολων του ΕΜΠ.

  Δεν ηταν παραξενο και γνωριζω τετοιες περιπτωσεις εισαγωγης στην αρχιτεκτονικη με την 2η ή και 3η φορα. συνηθως λογω της βασης του 10.0/20.0 στην βαθμολογια των σχεδιων .

  Η αστοχια -για να μην πω μεγαλομανια- του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη να διαλεξει τετοιους συντελεστες βαρύτητας ειχε ως αποτελεσμα να μηδενισει τους εισαγομενους στο Τμημα. Μερικοι απο αυτους θα οδηγηθουν σε αλλες αρχιτεκτονικες σχολες (Ιωαννινα, Βολος,…) που αν αποφιτησουν θα αμοιβονται μηνιαιως με 600-1000 ευρω ή σε σχολες ΤΕΙ (γραφιστικη, διακοσμητικη,…. με καλυτερες αποδοχες ) ,

  Η παγια αποψη μου ειναι οτι το πληθος των εισαγομενων σε πολυτεχνικες σχολες θα πρεπει να μειωθει δραστικα (κατα 40-60%) εως την ανακαμψη των κλαδων απασχολησης μηχανικων.

 83. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Harvard’s systemic nepotism revealed: only 57 percent of admitted white students were on merit
  A white person’s chances of being admitted increased 7 times if they have family who donated to Harvard

  By NICOLE KARLIS
  PUBLISHED OCTOBER 6, 2019 8:00AM (EDT)

  https://www.salon.com/2019/10/06/harvards-systemic-nepotism-revealed-43-percent-of-admitted-white-students-were-legacies/

 84. atheofobos said

  Νομίζω πως οι καθηγητές στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Ξάνθη απέδειξαν έμπρακτα γιατί πρέπει να κλείσουν μερικά από τα περιφερειακά Πανεπιστημιακά Τμήματα.

 85. BLOG_OTI_NANAI said

  80: Αυτή η διάκριση είναι σημαντική και είναι ακριβώς το σημείο όπου θα διέπραταν την απάτη τους οι αντιεμβολιαστές: θα έλεγαν απλά, «μεταδίδουμε το ίδιο» και τέρμα. Χωρίς την σπουδαιότατη διευκρίνηση ότι καταρχάς οι δύο ομάδες δεν μολύνονται στο ίδιο ποσοστό. Και εφόσον δεν μολύνονται στο ίδιο ποσοστό, είναι ασφαλέστερο για την κοινωνία να εμβολιαστεί κάποιος.

 86. Αγγελος said

  ΣΠ (50), από τη σημερινή μας σκοπιά, μας δίνει (με διεστραμμένο 🙂 τρόπο) τον τύπο του αθροίσματος των τετργώνων των πρώτων ν φυσικών αριθμών.
  Ο λόγος που ανακατεύει και το άθροισμα ν ίσων μεγεθών είναι, υποθέτω (δεν έχω πρόχειρη την έκδοση του Ηeath εδώ που είμαι και βαριέμαι να το ψάξω στο Διαδίκτυο), ότι αυτό το συνολικό άθροισμα χρειάζεται για τον υπολογισμό του όγκου που ακολουθεί.
  Κατά σύμπτωση, αυτές τις μέρες διαβάζω κάτι βυζαντινά έργα για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, στα οποία με παρέπεμψαν από δω τις προάλλες, εξ αφορμής του ότι περιέχουν τη λέξη «φεγγάριον» — και έχω τρομάξει με το πόσο δύσκολα διαβάζονται οι απλούστατοι στην πραγματικότητα αριθμητικοί υπολογισμοί τους, ακριβώς επειδή δεν χρησιμοποιούν αραβικούς αριθμούς και αλγεβρικούς συμβολισμούς. Και που να εξέφραζαν τις ημερομηνίες βάσει καλενδών, ειδών και νοννών (άλλη διαστροφή κι αυτή…)

 87. Αγγελος said

  Νεσταναίε (56), απορρίπτεις δηλαδή και τις λέξεις «συνάδελφος», «σύγαμπρος», «σύγχρονος», «συνέταιρος» κλπ.;

 88. ΣΠ said

  Πώς μπορεί να λέει κάποιος ότι οποιαδήποτε λέξη είναι μόνο ελληνική όταν υπάρχουν πάνω από 6000 γλώσσες.

 89. Νέο Kid said

  Εν ετει 2021 εξετάζουν τα παιδάκια στο …σχέδιο!
  Και γιατί δεν εξετάζουν και στη χρήση του λογαριθμικού κανόνα, στη γνώση των λογαριθμικών πινάκων και στη μέθοδο της εξάντλησης του Εύδοξου; … Την ίδια χρησιμότητα και πιθανότητα χρήσης έχουν και τα τέσσερα …

 90. Αρειανός said

  79 Θέλετε να πείτε ότι όλα αυτά τα μέτρα που αναφέρετε ήταν αναπόφευκτα; Σε τι ακριβώς βοήθησε το πιο παρατεταμένο λοκντάουν στην Ευρώπη; Στο να καταλήξουμε με πολλαπλάσια ημερήσια κρούσματα από αυτά με τα οποία κλείσαμε; Με τίμημα μία χαμένη χρονιά σε σχολεία και πανεπιστήμια, τη φαλκίδευση των ατομικών μας ελευθεριών και ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία και την ψυχική υγεία των πολιτών; Στη Γερμανία εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, γεγονός που τουλάχιστον αποδεινύει ότι η αυταρχική πρακτική του πειθαναγκασμού και του εκφοβισμού που εφαρμόζεται στη χώρα μας δεν είναι μονόδρομος.

  «Όποιος ξέρει άλλον τρόπο εκτός από τον εμβολιασμό, ας μας τον πει, μη μας κρατάει σε αγωνία.» Από τη στιγμή που εμφανίζεται μία πανδημία, αναπόφευκτα θα υπάρξουν θύματα. Το ζητούμενο είναι πώς θα περιοριστεί ο αριθμός τους όσο το δυνατόν περισσότερο, προστατεύοντας όμως παράλληλα την οικονομία από την κατάρρευση και το σώμα της κοινωνίας από την καταρράκωση και τον μαρασμό. Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα μέρος μόνο του οπλοστασίου που διαθέτει μία κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά μία πανδημική κρίση. Δεν είναι πανάκεια. Ας εξετάσουν οι αρχές της χώρας μας γιατί:

  – η Ιαπωνία έχει καταγράψει 15.851 θανάτους, με πληθυσμό 126,3 εκατ. και εμβολιαστική κάλυψη 43,8%
  – η Κούβα 5.067 θανάτους, με πληθυσμό 11,3 εκατ. και εμβολιαστική κάλυψη 28%
  – το Βιετνάμ 10.405 θανάτους, με πληθυσμό 96,4 εκατ. και εμβολιαστική κάλυψη 2,3%

  ενώ εμείς έχουμε 13.544 θανάτους, με πληθυσμό 10,7 εκατ. και εμβολιαστική κάλυψη 53,1%.

 91. Αρειανός said

  Από τη στιγμή που:

  1. Είμαστε το μόνο δυτικό κράτος χωρίς οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή χωρίς οικογενειακό γιατρό, ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και δυνατότητα κατ’ οίκον περίθαλψης εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη διασωλήνωσης, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα τα νοσοκομεία και να μην μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, να προστατεύονται οι ασθενείς από δευτερογενείς λοιμώξεις και να μην αναβάλλονται ζωτικής σημασίας χειρουργεία και θεραπείες για όσους πάσχουν από άλλες παθήσεις
  2. Δεν προσλαμβάνεται επιπλέον προσωπικό στα νοσοκομεία και τις εντατικές ειδικότερα (μία πολιτική επιλογή εγκληματική κατά τη γνώμη μου)
  3. Η χώρα μας δεν προμηθεύεται τα μονοκλωνικά αντισώματα, παρότι ο ΕΜΑ έχει δώσει το πράσινο φως στα κράτη μέλη από τον περασμένο Φλεβάρη και θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εκατοντάδες ασθενείς, σε πιο πρώιμο στάδιο νόσησης (δηλαδή πριν φτάσουν σε ΜΕΘ)
  4. Δεν λαμβάνονται μέτρα αποσυμφόρησης στα ΜΜΜ, τα νοσοκομεία (με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εν ανάγκη με επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών), τα σχολεία και τους χώρους εργασίας
  5. Δεν αναπτύξαμε ποτέ ένα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης, ώστε να έχουμε πλήρη εποπτεία της διασποράς του ιού στον πληθυσμό,
  6. Δεν υπήρξε μία στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να πειστούν όλοι οι ηλικιωμένοι ότι είναι προς το συμφέρον τους να εμβολιαστούν, με τη συνδρομή και του (ανύπαρκτου) οικογενειακού γιατρού τους,

  είναι αναπόφευκτο να καταφεύγουμε σε οριζόντια μέτρα απελπισίας, κυνηγώντας έφηβους, φοιτητές και υγιείς τριαντάρηδες να εμβολιαστούν, με την απειλή του χωροφύλακα και της αναστολής εργασίας ή σπουδών. Αντιθέτως έχουμε μία υπουργό παιδείας που αυξάνει τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας, ένα μέλος της επιτροπής ειδικών που προσπαθεί να τη δικαιολογήσει με λογικές και μαθηματικές ακροβασίες, τον επικεφαλής της επιτροπής να επιχειρηματολογεί ότι είναι αδύνατη η επένδυση σε περισσότερα μέσα μεταφοράς, ένα άλλο μέλος της επιτροπής να διαβεβαιώνει ότι η μετάληψη είναι ασφαλής και μία κυβέρνηση που σιωπηρά εξαιρεί τις εκκλησίες από τους κλειστούς χώρους, όπου πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ράπιντ τεστ), παρότι σε αυτές συρρέουν κυρίως ηλικιωμένοι. Όσο λοιπόν λαμβάνονται αποφάσεις με κριτήρια όχι υγειονομικά αλλά πολιτικά και επικοινωνιακά, ο ιός θα εξακολουθεί να μας περιγελά.

 92. ΘΝΣ said

  #85 Ειναι εμφανης μια διαδεδομενη παρανοηση: Το εμβολιο δεν ειναι σαν τα σκορδα που κρατουν τον Δρακουλα σε αποσταση. Ο ιος δεν απωθειται απο το εμβολιο αλλα μπαινει μεσα σου. Εξοντωνεται ομως απο τα φυσικα ή τεχνητα αντισωματα που εχεις και δεν σε επηρεαζει. Αν σε εκεινη τη φαση π.χ. φταρνιστεις θα ριξεις τριγυρω σου το «ιικο φορτιο» που κουβαλας προσωρινα.

 93. Αντώνης said

  Παρατηρώ ότι στο βιβλίο που διαβάζει ο Άγγελος (86), γράφει «ΟκτωΜβρίου». Δεν ήξερα πως το «λάθος» ήταν τόσο παλιό.

 94. Αρειανός said

  80, 85 Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ανεξαρτήτως πιθανότητας οι εμβολιασμένοι και μολύνονται (αλλά συνήθως δεν νοσούν σοβαρά) και μεταδίδουν. Αυτό σημαίνει ότι η διασπορά του ιού μπορεί να δυσχεραίνεται ή να επιβραδύνεται αλλά τελικά δεν αποτρέπεται. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει συλλογικό τείχος ανοσίας, σε πείσμα του επίσημου μέχρι τώρα αφηγήματος, ειδικά από τη στιγμή που η παρεχόμενη από τα εμβόλια προστασία είναι ολιγόμηνη και αναμνηστικές δόσεις δεν μπορούν να χορηγούνται εσαεί.

  https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/306170_i-delta-apeilei-kai-emboliasmenoys-kai-mi

  Παρεμπιπτόντως:

  «Οι ενισχυτικές δόσεις δεν περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στην άδεια κυκλοφορίας των εμβολίων κατά της Covid-19 και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση από τον EMA, απουσία επαρκών δεδομένων», ξεκαθάρισε η Κομισιόν σε δήλωσή της στο Reuters. «Η ευθύνη της απόφασης να συμπεριληφθούν ενισχυτικές δόσεις στις εμβολιαστικές τους εκστρατείες παραμένει στα κράτη-μέλη».

  https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/307870_nomiko-empodio-gia-ti-horigisi-enishytikon-doseon-stin-ee

  81 Έχει όμως κάποια βάση η σύγκριση σε ένα σημείο: είναι παραλογισμός να πιστεύουμε ότι υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να προστατευτεί έμμεσα ένας ηλικιωμένος, είτε από γρίπη είτε από Covid, χωρίς να εμβολιαστεί ο ίδιος. Και όλο το βάρος της πειθούς θα έπρεπε να πέσει ακριβώς σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί αυτοί είναι κυρίως που κινδυνεύουν.

  https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

  Για κάποιον λόγο πάντως τα γραφήματα έχουν σταματήσει να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία εδώ και αρκετό καιρό, τουλάχιστον αυτό με τις συνολικές απώλειες, στο οποίο δεν υπάρχει επίσης διαχωρισμός μεταξύ των θανόντων με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

 95. Αγγελος said

  Αντώνη (93), το έχουμε ξανακουβεντιάσει εδώ, αλλά ίσως πριν αρχίσεις να μας διαβάζεις συστηματικά 🙂

 96. Αγγελος said

  (95) https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/29/oktomber/ Δεν ξέρω γιατί δεν βγήκε στο προηγούμενο σχόλιο.

 97. sarant said

  96 Με πρόλαβε!

 98. Χαρούλα said

  Σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης(όποιος ξέρει και μπορεί ας το ψάξει), καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, δήλωσε ότι αντιλήφθηκαν το λάθος τους με τα υψηλά ποσοστά έγκαιρα και τα αναθεώρησαν γραπτά. Αλλά ή δεν το είδαν, ή δεν του έδωσαν σημασία οι του Υπουργείου.

 99. aerosol said

  Σερ Σαρ, αν θέλεις όντως να διαβάσω το σκαναρισμένο θεώρημα του Αρχιμήδη, απαιτώ αύξηση μισθού!

 100. Νέο Kid said

  99. Ξέρεις τι ψυλιάζομαι; Αυτό, το 10 ο θεώρημα απ τις έλικες πρέπει να το είχαν βάλει σε εξέταση σε σχολείο στο Λάτιο κι ο Ρωμαίος που έσφαξε στο γόνατο τον Αρχιμήδη ήταν απ τους μαθητές τότε που του το κράταγαν …μανιάτικο! Γιατί , όπως έλεγε και ο Κάτουλος : το Ρωμαίο αν τον τσατίσεις γίνεται τούρκος!

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>μετά την καταστροφή των πυρκαγιών …. εκτός πεδιάς.
  Καλαμπουράκης

  30 >>πιο συχνά λένε «να ταχτοποιήσω»
  Στην Κρήτη λένε «να καταστέσω»

  Όσα δεν καήκανε θα τα σκοτώσουν:
  Δασαρχείο Πεντέλης: Φρικιαστική αναγγελία για κυνήγι αγριογούρουνων σε Εκάλη και Διόνυσο
  Σύμφωνα με την αναρτημένη, από το Δήμο Διονύσου, απόφαση του Δασάρχη, την Τρίτη, από τις 5 τα ξημερώματα με 12 το μεσημέρι, δασοφύλακες, μαζί με κυνηγούς από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου θα κυνηγήσουν αγριογούρουνα.
  https://www.2020mag.gr/themata/2361-dasarxeio-pentelis-frikiastiki-anaggelia-gia-kynigi-agriogoyrounon-se-ekali-kai-dionyso
  Ο Κυν. Συλλ,. Αμαρουσίου που βγάζει Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες…

 102. aerosol said

  #65
  Δεν εξέφρασα απλώς αντιρρήσεις. Είπα ξεκάθαρα πως αυτό που λέει ο CDC είναι ακριβώς αυτό που έλεγε και πριν, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού. ‘Η πήγες στο site του να δεις ή όχι.
  Είπες και πως η πιθανότητα ΜΟΛΥΝΣΗΣ είναι ακριβώς η ίδια σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους!
  Το οποίο είναι πολύ σοβαρό, σαφώς… λάθος να πω ή ψέμα;
  Δεν εκφράζω αντιρρήσεις. Όπως, αν μου πεις πως πεφτοντας από το μπαλκόνι θα ανέβεις στον ουρανό, δεν θα εκφράσω «αντιρρήσεις». Απλά σύμφωνα με κάθε γνωστό στοιχείο δεν ισχύει και αν έχεις άλλη άποψη τότε εσύ εκφράζεις αντιρρήσεις, τις οποίες θα περίμενα να υποστηρίξεις με κάποιο στοιχείο.
  Οπότε, μέχρις εδώ, τα στοιχεία δείχνουν πως διασπείρεις επικίνδυνα fake news με εξυπνακίστικο περιτύλιγμα. Και διστάζω να αφιερώσω περισσότερο χρόνο.

  Αλλά… I’ll try to be my brother’s keeper, και πάω παρακάτω:
  Στη μεταδοτικότητα των εμβολιασμένων δέχτηκα πως είναι ανοιχτό και δεν ξέρω πού θα κυλίσει η μπίλια. Εκεί αρκετοί συμπεριλαμβάνουν τον μειωμένο χρόνο νόσησης, και το πόσο είναι μεταδοτικοί οι ασυμπτωματικοί, οπότε νομίζω πως η γενική παραδοχή είναι πως οι εμβολιασμένοι αποτελούν συνολικά μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης. Θα το δούμε σύντομα πιστεύω.

  #90
  Πολλά από τα μέτρα ανά χώρα -και στην Ελλάδα- ήταν από αμφίβολης αποτελεσματικότητας έως ηλίθια.
  Η συνολική κριτική στην στάση κάθε κυβέρνησης είναι τελείως άσχετο θέμα με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
  Ας πούμε, η φράση «Η κυβέρνηση έκανε μαλακίες στην διάρκεια της κρίσης άρα τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά» είναι τελείως παράλογη, ακόμα κι αν ισχύει η πολιτική κριτική.

  Κάθε χώρα έχει τις δικές της συνθήκες. Ας πούμε, αν ένα απολυταρχικό καθεστώς θέλει να πατάξει τον κόβιντ, έχει πολλαπλάσια μέσα να το κάνει από μια δημοκρατική χώρα. Μια αραιοκατοικημένη χώρα με κόσμο να ζει στη ζούγκλα θα γνωρίσει πολύ πιο αργή εξάπλωση από τη Γερμανία. Άλλο καραντίνα στην Κίνα, άλλο καραντίνα στη Γαλλία. Κάθε περίπτωση έχει ιδιαιτερότητες και θέλουμε ώρες να μελετάμε την καθεμιά.

  #91
  Επιτέλους, κάτι που συμφωνούμε απόλυτα: η λίστα των 6 σημείων που παραθέτεις!
  Λέει πολλά για τις αιτίες που στριμωχτήκαμε τόσο από τον κόβιντ. Και υπάρχουν κι άλλα: το να μη βγαίνεις έξω από τις 7 το απόγευμα το Σάββατο, ενώ Δευτέρα πρωί θα στριμωχτείς σε λεωφορείο, εικάζω πως μας γλίτωσε μηδέν (0) κρούσματα.

  Πάλι όμως, δεν ξέρω ποιοι και γιατί νομίζουν πως η στάση απέναντι στα εμβόλια δείχνει και την στάση απέναντι σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Βλέπουμε τις ανικανότητες στο πετσί μας, αλλά είναι παντελώς άσχετες με θέματα που μελετούνται επιστημονικά σε όλο τον κόσμο. Δεν θα αυτοκτονήσω ως «αντίσταση» στο ότι η κυβέρνησή μου κάνει και μαλακίες!

 103. sarant said

  98 Σοβαρά;

  99 🙂

  101 Και στο Λουξ τα κυνηγάνε γιατί έχουν πληθύνει πολύ.

 104. Νέο Kid said

  101. Κυνήγι αγριογούρουνου στην Εκάλη;
  Να δω την Ανούλα τη Βίσσση να φερμάρει για ζουρνά με το δίκανο το σούπερ ποζέ αν γκαρντ,και τον Φουρθιώτη να οργανώνει τα καρτέρια… και τίποτα στον κόσμο αυτό!

 105. ΣΠ said

  86
  Πράγματι, Άγγελε, για n=1 έχουμε kk²+k²+(1+2+…+k) = 3(1²+2²+…+k²). Ξέρουμε ότι 1+2+…+k = k(k+1)/2, οπότε 1²+2²+…+k² = [kk²+k²+k(k+1)/2]/3 και με παραγοντοποίηση στο δεύτερο μέλος προκύπτει ο γνωστός τύπος 1²+2²+…+k² = k(k+1)(2k+1)/6.

 106. 98: 13 Μαΐου δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ (τ.Β΄ 1930). Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός. Τι, δεν διάβασαν το ΦΕΚ έγκαιρα; Ή δεν είχαν χρόνο να απαιτήσουν διόρθωση; Τι, στείλανε ένα email κι αδιαφόρησαν; Σαχλαμάρες…

 107. @ 93 ζντώνης
  >> Παρατηρώ ότι στο βιβλίο που διαβάζει ο Άγγελος (86), γράφει «ΟκτωΜβρίου». Δεν ήξερα πως το «λάθος» ήταν τόσο παλιό.

  Νομίζω είναι μια αυθόρμητη προσπάθεια ευφωνικής αποκατάστασης της κακής λέξης Οκτώ-βριος. Παραδειγμα: κλέος + βροτός > Κλεόμβροτος και όχι το…κουφό Κλεόβροτος.

 108. 106: Εννοώ το ΦΕΚ που ανακοίνωνε τους συντελεστές όλων των τμημάτων, μαζί με το 110%, διπλό σε γενική και ειδική ΕΒΕ, για την Αρχιτεκτόνων του ΔΠΘ.

  Αλήθεια, ΣΠ, μπορείτε να μας πείτε τι έγινε στο δικό σας τμήμα; Έγινε Γενική Συνέλευση για τον καθορισμό του συντελεστή ΕΒΕ στο 120%, υπήρξε εισηγητική έκθεση; Ή αποφασίστηκε από τον πρόεδρο απευθείας; Βάσει του νόμου, για όσα τμήματα δεν έστελναν πρόταση το υπουργείο όριζε αντί αυτών τους συντελεστές ΕΒΕ.

 109. @ 93 ζντώνης@ σόρυ 93 Αντώνης

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  101: Άντε πάλι ο «φιλοζωικός» λαϊκισμός… Άλλου διάβασα για «απάνθρωπη» εντολή να σκοτώσουν αγριογούρουνα. Και φυσικά, κάτω από τις περίφημες «αντιδράσεις» έχουν βάλει καμιά 20ριά μηνύματα από το φέισμπουκ, του στιλ «αν δεν καίγαμε τα δάση, θα είχαν να φάνε». Μιλάμε για καμένους και καμένα ΜΜΕ. Ένα έγραφε μάλιστα ότι «τα αγριογούρουνα δεν έχουν προκαλέσει κάνενα ΣΟΒΑΡΟ τροχαίο»!

  Φαντάζομαι ότι οι «ζωόφιλοι» σε λίγο θα αρχίσουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) να απειλούν την σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων του δασαρχείου και να καταριούνται τα παιδάκια τους να πεθάνουν με φριχτούς πόνους…

 111. ΣΠ said

  108
  Έγινε Γενική Συνέλευση όπου η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα χωρίς πολλή συζήτηση.

 112. Αγγελος said

  (108) Δεν πρόκειται περί ευφωνίας. Η ρίζα της λέξης βροτός είναι μ*ρ-, πρβ. λατ. mors. Στην αρχή της λέξης το μρ- γίνεται βρ-, μετά όμως από φωνήεν γίνεται -μβρ-, πρβ. αμβροσία ή π.χ. μεσημβρία. Έτσι, υποθέτω, και Κλεόμβροτος.
  Ο ΟκτώΜβριος είναι άλλη περίπτωση. Το Μ προστίθεται κατ’αναλογία των Σεπτέμβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, όπου υπάρχει εξαρχής, αφού τα λατινικά αριθμητικά septem. novem, decem τελειώνουν σε m, ενώ το octo όχι. Απορίας άξιον είναι γιατί δεν δούλεψε η ίδια αναλογία και στις γλώσσες που πήραν τα ονόματα των μηnών κατευθείαν από τα λατινικά και όχι μέσω των ελληνικών. Δεν ξέρω π.χ. να λένε ποτέ ακόμα και οι αγράμματοι Γάλλοι ή Άγγλοι Octombre ή Octomber!

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  110: Δυστυχώς το 2020mag αντί να βάλει πρωτοσέλιδο τους 170 νεκρούς στην πραγματικά φρικιαστική είδηση της βομβιστικής ενέργειας στην Καμπούλ, έβαλε τον τίτλο «Φρικιαστική αναγγελία» για τα… αγριογούρουνα!

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  103 >>Και στο Λουξ τα κυνηγάνε γιατί έχουν πληθύνει πολύ.
  Ναι όπου έχουν υπερπληθυνθεί κυνηγιούνται κι αλλού,ούτε λόγος, αλλά εδώ πρόκειται για αγριογούρουνα στην πόλη μετά από πυρκαγιά! Αφού τους κάψαμε τις περιοχές τους, τα σκοτώνουμε γιατί μας ενοχλούν στις κατοικημένες ζώνες. Υπερβολή κι ανίερο θα πείτε αλλά κάτι απ΄τις προσφυγιές του κόσμου μου θυμίζει κι αυτό.
  Να τα πιάσουν με παγίδες και να τους βρουν δάση,οι άνθρωποι, οι καταστροφείς της γης τους.
  Είμαι με το δίκιο του πυρόπληκτου αγριογούρουνου 🙂 .

 115. @ 112 Άγγελος

  Μα είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση διαδοχής φθόγγων. [ο] + βρ… > ομβρ, όποια και αν είναι η απόδοση του β, είτε v είτε b.

 116. Dimitra said

  2. Η φοβία των εμβολιασμένων είναι δικαιολογημένη .
  Πρώτον διότι δεν γνωρίζουν το επίπεδο των αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει ,το οποίο για διάφορους λόγους μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό ,ώστε μπορεί να νοσήσουν έστω και ελαφρά . Γιατί να περάσουν
  μια ίωση ντάλα καλοκαίρι?
  Δευτερον αν έχουν επαρκή αντισώματα μπορεί να γίνουν ασυμπτωματικοί φορείς που θα μεταδώσουν σε ανεμβολιαστους . Νοιάζομαι για τους γύρω μου λέγεται αυτό ,καί για τους μη εμβολιασμένου.
  Τρίτο, αν οι εμβολιασμένοι νοσήσουν πράγμα που συμβαίνει με την Δ ,τότε οι κλίνες θα καταληφθούν από κοβιντ ασθενείς εκτοπίζοντας όλους τους άλλους ασθενείς με τις γνωστές συνέπειες.

 117. Dimitra said

  Πήγε να την γράψει ..
  Θυμαμαι όταν συνοδέψαμε το παιδί στην Πάτρα για τα σχετικά .
  Από βόρειο Ελλάδα ,πρώτη φορά ,δεκαεφτάρης.
  Για σπίτι ,έπιπλα κλπ.
  Πήγαμε και στην γραμματεία . Κάνουμε να μπούμε μαζί του μέσα.
  – Περάστε έξω ,μας είπε η υπάλληλος ,δεν χρειάζεστε.
  Και εκεί κατάλαβα ότι είναι ακαδημαϊκός πολίτης και ..συγκινήθηκα .

 118. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  112 Στο γκουγκλ βρίσκω μερικά Octomber, κάποια από τα οποία είναι… ελληνικά!

  Βρίσκω επίσης μεσαιωνικό γαλλικό octembre που ανάγεται σε λαϊκό λατινικό τύπο octember.

 119. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κυριακοπρωινή ματιά στα εἰδησεογραφικά:;

  «από τό πανεπιστήμιο Αθηνών η μοναδική σχολή που δεν κάλυψε τις θέσεις της είναι η σχολή Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας [σχόλιο: προφανῶς, ἄριστες προοπτικές ἐπαγγελματικῆς ἀποκατάστασης τῶν ἀποφοίτων της..] που εδρεύει στα Ψαχνά Ευβοίας» (!!!).

  Σοῦ μπαίνει ἤ ὄχι ἡ ὑποψία ὅτι αὐτή ἡ σχολή (καί τουλάχιστον καμμιά πενηνταριά ἀκόμη..) ἔγινε γιά ψηφοθηρικούς λόγους;;
  Σοῦ προκύπτει ἤ ὄχι ἡ βεβαιότητα ὅτι ἄλλο θά ἦταν τό ἐπίπεδο σπουδῶν στά πανεπιστήμιά μας, ἄν αὐτά τά χρήματα πήγαιναν σέ ὐγιεῖς ἐκπαιδευτικές δραστηριότητες;;

  Καλημέρα σας!

 120. ΓΤ said

  119@

  Όπου πηγαίνουμε να δούμε το πρόγραμμα της εξεταστικής Σεπ 2021, και απολαμβάνουμε υπεύθυνα στην τιτλούμπα «ΚαποδΗστριακό»…

  Click to access sept-2021-exam-schedule.pdf

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  110: Τα ίδια και με το πιο δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα, την οχιά της Μήλου. Και στο σπίτι μέσα να τη βρείτε, μην τη σκοτώσετε. Καλέστε μπλα-μπλα-μπλα…, οι φιλοζωικές οργανώσεις κανοναρχούν. Λες και μιλάμε για τα δελφινάκια του Αμβρακικού ή για την καρέτα-καρέτα.

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  114: Και γιατί αν έχουν υπερπληθυνθεί, να τα σκοτώνουν; Αμαρτία δεν είναι; Τι φταίνε αυτά που υπακούουν στη φύση τους; Κανονικά θα πρέπει να τους δίνουν επίδομα πολυτέκνου και άδεια για ταξί. Και για να μιλήσουμε σοβαρά: απεχθάνομαι το κυνήγι ως σπορ. Δεν καταλαβαίνω τι είδους ευχαρίστηση σού δίνει να κυνηγάς στον φυσικό τους χώρο ανυποψίαστα ζώα και να τα σκοτώνεις. Αλλά δεν μπορώ να κατηγορήσω, από την ασφαλή θέση του κατοίκου της μεγαλούπολης, όσους κινδυνεύουν οι ίδιοι ή η περιουσία τους στην ύπαιθρο εξαιτίας άγριων ζώων, επειδή λαμβάνουν κάποια μέτρα προφύλαξης σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

 123. ΣΠ said

  119
  Δεν είναι υποψία, είναι βεβαιότητα. Είναι αποτέλεσμα του νόμου 4589/2019, του επονομαζόμενου νόμου Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 και με τον οποίο τα Τμήματα των ΤΕΙ εντάχθηκαν σε Πανεπιστήμια και ιδρύθηκαν καμιά πενηνταριά νέα Τμήματα με απίθανα αντικείμενα. Στο ΕΚΠΑ ιδρύθηκαν τα εξής:

  α) Κοινωνιολογίας, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών,

  β) Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών,

  γ) Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών,

  δ) Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών,

  ε) Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών,

  στ) Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας,

  ζ) Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών,

  η) Γενικό, με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας,

  θ) Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας,

  ι) Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού, με έδρα τα Ψαχνά του Νομού Ευβοίας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας.

 124. sarant said

  123 Δεν προϋπήρχαν σχολές των ΤΕΙ με συναφές αντικείμενο;

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  122: Για το κυνήγι σαν «σπορ» (αν θα μπορούσε ποτέ να θεωρηθεί έτσι) συμφωνούμε απόλυτα. Πέρα από το γεγονός ότι όπλα μέσα στα σπίτια είναι κάτι τρομακτικό.

  ΥΓ
  Για το ψάρεμα δεν ξέρω γιατί δεν μου χτυπάει (ακόμα) καμπανάκι αντίστοιχο με το κυνήγι. Θεωρητικά, από τη στιγμή που υπάρχουν δομές που ασχολούνται με την τροφή, και αυτό αποτελεί ένα «χόμπι», αλλά η θανάτωση ως «χόμπι» ή «σπορ» χωρίς λόγο επιβίωσης ή ασφάλειας (όπως σκοτώνουμε π.χ. ζωύφια, ποντίκια κ.λπ.) δεν έχει θετικό νόημα. Ίσως επειδή ψάρευα μικρός το βλέπω ως μια καλή παιδική ανάμνηση.

  Εξαιρούνται βεβαίως οι περιπτώσεις ανθρώπων που για λόγους οικονομικούς ψαρεύουν ή κυνηγούν λόγω πίεσης οικονομικής, άρα και επιβίωσης. Γι’ αυτό και δεν βλέπω με καθόλου θετικό μάτι, κάτι ντοκιμαντέρ πλουσιόπαιδων οικολόγων που καταριούνται τους ανθρώπους σε περιοχές που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα για το γεγονός ότι σκοτώνουν για το μεροκάματο διάφορα ζώα. Αυτά τα ντοκιμαντέρ καλώς ευαισθητοποιούν, αλλά θα πρέπει να προβάλουν και εφικτές λύσεις για την επιβίωση ανθρώπων που π.χ. κυνηγούν φάλαινες ή άλλα είδη. Η αφ’ υψηλού κριτική του χορτάτου προς τον φτωχό είναι εύκολη. Για παράδειγμα, πάμφτωχοι άνθρωποι, μολύνοντας το σπίτι τους, εργάζονται σε πολυεθνικές που με τα ακατάλληλα υλικά βαφής κ.λπ. που χρησιμοποιούν στα ρούχα. Θα ασκήσουμε κριτική στον εξαθλιωμένο, ή στην πολυεθνική;

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  125: Ναι, άλλο το ψάρεμα και άλλο το κυνήγι. Να βλέπεις τώρα το πουλί να πετάει και το ελάφι να σκύβει για νερό και να τα σκοτώνεις για την πλάκα σου, αδυνατώ να το κατανοήσω.

 127. ΣΠ said

  124
  Ίσως να υπήρχαν, δεν τα γνωρίζω όλα τα αντικείμενα. Πάντως τα παραπάνω Τμήματα είναι νέα.

 128. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @123. Ἄχ αὐτές οἱ γιγαντιαῖες ἐπιχειρήσεις ψηφοθηρίας! Δέν διστάζουν μπροστά σέ καμμιά γελοιοποίηση καί σέ καμμία σπατάλη. 🙂
  [Ἐννοεῖται, βέβαια, ὅτι ἐνεργοῦν μέ τόν ἴδιο τρόπο, ΟΛΑ τά κόμματα ἐξουσίας..]

 129. Καλημέρα,
  78 Στάζυ, οι Γερμανοί τι θα βάλουν σαν σούμα των προϋποθέσεων για φέτος, λέω. Για εδώ ό,τι έγινε έγινε.

  82 Το 77 ήμουν στο μαθηματικό με συμφοιτήτρια που δεν πέρασε στην αρχιτεκτονική για 1 ή δυο μόρια και μπήκε με τους ισοβαθμίσαντες στο μαθηματικό Ιωαννίνων. Αν στα 5 (τόσα δίναμε τότε) κοινά μαθήματα είχε τη δικιά μου βαθμολογία δεν θα τη γνώριζα. Μέσος όρος των 5 περίπου 11. Δεν ξέρω αν αυτό λέει κάτι.

 130. 123, 124
  Κάποιες υπήρχαν στο πρώην ΤΕΙ κάποιες είναι νέες αφίξεις. Μια ή δύο από αυτές δεν άρχισαν ποτέ, τις σταμάτησε η νέα κυβέρνηση. Το τμήμα Αεροδιαστημικής όσο ήταν στο ΤΕΙ, αν θυμάμαι καλά, έδρευε στη Θήβα. Αυτό στα πλαίσια παλιότερου σχεδιασμού (στα πρώτα μνημονικά χρόνια).
  Πάντα έτσι, σχεδιασμοί που έχουν ορίζοντα τετραετίας…

 131. Νέο Kid said

  Η Αεροδιαστημική πάντως δικαιολογημένα υπάρχει. Τόσα UFO στη χώρα μας να μείνουν αμελέτητα; Δε λέει !…

 132. Αγγελος said

  (130) Μπράβο μεγαλεία η Θήβα! Εχω ακούσει πως έχει ένα πολύ αξιόλογο Μουσείο, αλλά πως είχε και ΤΕΙ Αεροδιαστημικής, αυτό δεν το φανταζόμουν. Και τώρα που το αναβάθμισαν σε πανεπιστημιακό, της το πήραν και το πήγαν στα Ψαχνά — ούτε καν στη Χαλκίδα;
  (123) Αυτό το «η) Γενικό» των Ψαχνών, τι να είναι; Liberal Arts, που λένε κι οι Αμερικάνοι;
  (126) Όσο για το κυνήγι και το ψάρεμα, ε, μάλλον περισσότερο υποφέρει το ψάρι που βγαίνει απ’ το νερό, παρά το πουλί που πέφτει μπαμ και κάτω. Αλλά βλέπεις, τα ψάρια δε φωνάζουν, ούτε πολυματώνουν…

 133. dryhammer said

  Μάλλον χρειάζεται μια νέα σχολή (και μια νέα επιστήμη), σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, με αντικείμενο «UFO και αμελέτητα» με ειδικότητές όπως «στελέχη κομμάτων», «στελέχη φορέων», «ΜΚΔ» κλπ κλπ . Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

 134. Pedis said

  «Δεν είστε άλογο. Δεν είστε αγελάδα. Ειλικρινά, παιδιά. Σταματήστε το» ήταν το λιτό μήνυμα της FDA, παραπέμποντας σε σχετική ανάρτηση της Υπηρεσίας. Ο λόγος είναι πως αρκετοί Αμερικανοί φαίνεται ότι αγοράζουν και χρησιμοποιούν σκευάσματα που περιέχουν την αντιπαρασιτική ουσία, προοριζόμενα για χρήση σε ζώα όπως οι αγελάδες, τα άλογα και τα πρόβατα. Όπως είναι φυσικό, η μορφή και η δοσολογία αυτών των κτηνιατρικών φαρμάκων δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση και μπορεί να προβεί τοξική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

  https://info-war.gr/fda-den-eiste-aloga-stamatiste-na-pairn/

 135. ΣΠ said

  132β
  Δες λίγο παρακάτω από εκεί

  2. Το Γενικό Τμήμα της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 1 καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων του Ε.Κ.Π.Α., δεν απονέμει πτυχία πρώτου κύκλου σπουδών αλλά παρέχει τη δυνατότητα εκπόνησης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και διδακτορικής διατριβής. Τα Π.Μ.Σ. που παρέχονται κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος από τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ, Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ, Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ, Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕ και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο Γενικό Τμήμα και εισάγονται σε αυτό φοιτητές και για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

 136. Pedis said

 137. Νεσταναίος said

  87. Αγγελος.

  Όταν πίσω από μια λέξη (ουσιαστικό) υπάρχει ένα ρήμα, δεν την απορρίπτω. Έχουμε έναν άνθρωπο, έναν ελέφαντα, ένα σκύλο, έναν αετό και πολλά άλλα ζώα. Η «συν» δεν συντάσσεται με αυτά. Έχεις ακούσει τις «συνελέφαντες» και συναετοί»; Και αν έχεις ακούσει την «σύσκυλος» είναι από το ρήμα και όχι από το όνομα το ουσιαστικό.
  Στα αγγλικά δεν υπάρχει η «cohuman» και η «Fellowmen» δεν είναι ο «συνάνθρωπος».
  Τώρα, αν ετυμολογήσουμε τον «άνθρωπο» με τον δικό μου τρόπο, θα μπορούσαμε να πούμε συνάνθρωπος αλλά και πάλι ο συνάνθρωπος δεν είναι τίποτα άλλο από το σύντροφος (από τις συν και τροφή (τρέφομαι το ρήμα)).

 138. Avonidas said

  #134. Να προβεί τοξική;

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  132: Μάλλον επειδή δεν φωνάζουν μας έρχεται πιο ήπιο το ψάρεμα.

 140. Pedis said

  Eξελληνισμός του προυβ 😄

 141. ΓιώργοςΜ said

  130 κλπ Το τμήμα ήταν πάντα στα Ψαχνά, ως μηχανικών αεροσκαφών, άλλαξε πριν δύο χρόνια.

  139 Ένας κυνηγός διαμαρτυρήθηκε κάποτε, λέγοντας πως το ζώο, ακόμη κι αν δεν πεθάνει αμέσως, ο κυνηγός φροντίζει να το θανατώσει, ενώ τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία, ταλαιπωρούμενα για ώρες.

  Και το κυνήγι και το ψάρεμα είναι βασικοί τρόποι επιβίωσης, και είναι φυσικό (και εύκολο) να ασχοληθεί κανείς με αυτά, συνδέονται με το ένστικτο της επιβίωσης. Εμείς που μεγαλώσαμε στις πόλεις και έχουμε κάπως ανθρωποποιήσει τα ζώα, είναι δυσκολότερο να τα αποδεχτούμε.
  Φυσικά, με τον ανθρώπινο πληθυσμό να είναι αυτός που είναι, ούτε λόγος να περιμένει να τραφεί κανείς από αυτά, δε θα μείνει ούτε λέπι, ούτε πούπουλο… Εξαίρεση ίσως τα αγριογούρουνα, που έχουν γίνει περισσότερα από τις γάτες στα χωριά τα τελευταία χρόνια. Χαρές που θα έκανε ο Οβελίξ…

 142. dryhammer said

  Greek is Greek to them

  Εδώ https://www.news247.gr/kosmos/kyriakos-amoiridis-31-chronia-katheirxi-sti-vraziliana-syzygo-toy-gia-ton-schediasmo-tis-dolofonias-toy.9337374.html λέει

  «ο οποίος … καθοδηγούμενος από την εραστή του«

 143. Καλημέρα!

  Πολύ γέλιο το θεώρημα, έχει αξιώσεις αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού! Νικοκύρη, με την άδειά σου το κλέβω [υπάρχει άραγε αυτό;]

 144. Γιάννης Ιατρού said

  141b: Γιώργο’ Μ ..Χαρές που θα έκανε ο Οβελίξ..

 145. 111: Ευχαριστώ για την απάντηση.

  Φαντάζομαι, λίγο-πολύ όλα τα παραδοσιακά (ας πούμε) πολυτεχνεία των 3 μεγάλων πόλεων συμφώνησαν (ακόμη και σιωπηρά) στον μέγιστο συντελεστή. Την πάτησαν μόνο οι Τοπογράφοι του ΕΜΠ (ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, βεβαίως, βεβαίως), που του ‘μειναν κενές οι 53 από τις 108 θέσεις του, λόγω Σχεδίων.

 146. ΣΠ said

  145
  Οι Τοπογράφοι εξετάζονται στο σχέδιο;

  Έτσι κι αλλιώς οι βάσεις στα πολυτεχνεία είναι αρκετά υψηλές και δεν έχει σημασία ο συντελεστής. Οι ΧΜ της Πάτρας έχουν τους περισσότερους εισακτέους απ’ όλους τους ΧΜ (που αυξάνονται με μεταγραφές από Κοζάνη) και θα βόλευε μια μείωση.

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122 >>όσους κινδυνεύουν οι ίδιοι ή η περιουσία τους στην ύπαιθρο εξαιτίας άγριων ζώων,

  τ΄αρκούδια ΄κει απάνω να δεις κάτι ζημιούλες που κάνουν και τί φόβο/κίνδυνο σπέρνουν κάτι φορές, αλλά είναι λίγα και υπό εξαφάνιση και τα προστατεύουμε, τα καημένα .
  Τα άλλα, τα καμένα, τα σκαγιάζουν τα ημερογούρουνα όξω από τις επαύλεις.
  Τα δελφινάκια, αυτά με τις ουρές, γιατί του Αμβρακικού είτανε παιδάκια κατά την ταινία, οι ψαράδες τα λένε βρωμοδέλφινους για τους γνωστούς λόγους.
  Η ισορροπία των οικοσυστημάτων λέει πως κι εμείς, τα δίποδα, πληθύναμε…

 148. Χαρούλα said

  Επειδή χθες με το #98, σαν να μετέφερα λάθος/ψευδή είδηση για την ΒΕΑ της Αρχ/κης Ξάνθης, είχα την πληροφορία από τρίτο άτομο που εμπιστεύομαι. Μεταφέρθηκε στο τουίτερ ανάρτηση(στο φβ) του καθηγητή ΔΠΘ Πάνου Εξαρχόπουλου. Δεν έχω την δυνατότητα να το βρώ.
  Αλλά και ο Στάζυ ήδη, διατύπωσε εύλογες απορίες(#106).
  Διευκρινιστικά μόνο, για να σώσω …την τιμή και την υπόληψη μου!🧐😊

 149. ΣΠ said

  Εκτός εάν έχει δίκιο ο μόνος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ που, έστω και με καθυστέρηση τοποθετήθηκε, ο Πάνος Εξαρχόπουλος που είπε ότι κατάλαβαν με καθυστέρηση τι έκαναν, έστειλαν διορθωτική απόφαση αλλά αυτή κάπου μεταξύ Πολυχρονόπουλου και Κεραμέως χάθηκε!
  https://www.documentonews.gr/article/h-enoxi-siopi-ton-kathigiton-tis-arxitektonikis-xanthis-kai-to-project-tis-kerameos/

 150. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  145, 146

  Η παγια αποψη μου ειναι οτι το πληθος των εισαγομενων σε πολυτεχνικες σχολες θα πρεπει να μειωθει δραστικα (κατα 40-60%) εως την ανακαμψη των κλαδων απασχολησης μηχανικων.

 151. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  144 Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

  Click to access poster-afr-panoli-xoiron-kinigoi.pdf

 152. aerosol said

  #123
  Έμαθα πως υπήρχε και σχολή Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου. Ενδιαφέρον.
  Με μπερδεύει που την έβαλαν στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών!

  #134
  Η ουσία του φαρμάκου, η ιβερμεκτίνη, εξετάζεται ως πιθανό φάρμακο για τον κόβιντ. Προς το παρόν δίνει κάποια καλά αποτελέσματα στην αποφυγή θανάτου σε βαριά νοσούντες, ίσως και στη γενικότερη βελτίωση, αλλά είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Και βέβαια η λήψη κτηνιατρικών σκευασμάτων μιας ουσίας που ακόμα δεν έχει αποδειχτεί αν έχει όφελος είναι κακή ιδέα.

 153. ΓιώργοςΜ said

  147 Στο χωριό δε θυμάμαι πιτσιρικάς να έχω ακούσει καν για αγριογούρουνο. Το μεγαλύτερο ζώο για κυνήγι ήταν ο λαγός. Και να υπήρχαν, ήταν χαμένα στο δάσος (ναι, αυτό που κάηκε…)
  Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στα χωράφια σαν στο σπίτι τους. Ειδικά για τους συκάδες είναι καταστροφή, επειδή μπαίνουν στις λιάστρες και τα καταστρέφουν τσαλαπατώντας, παρότι δεν τα τρώνε. Σκάβουν και στις ρίζες και καταστρέφουν και δέντρα, επίσης. Κάποιοι που έχουν λιάστρες έξω από το χωριό ξενυχτάνε με τα τουφέκια. Όχι πως μπορεί εύκολα να σκοτώσει κανείς γουρούνι, αλλά για να τα τρομάξουν, αν τα καταφέρουν.

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37 θάνατοι , 334 διασωληνωμένοι. Όλα καλά κι όλα ωραία εις του Κολάμπια την παρέα

 155. sarant said

  145 Έχουν όμως σχέδιο στις εισαγωγικές τους οι τοπογράφοι; Περίεργο.

 156. Pedis said

  Διεθνής επιστημονική αναγνώριση για τον Σωτήρη. E, Σωτήρη;!

  Κατά τον Μ. Εσπερινόν της παραμονής, Τρίτης, 31ης Αυγούστου, και ώραν 6:00 μ.μ., η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσῃ εν τη Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, μετά το πέρας του οποίου θα χειροθετήσῃ τον Ελλογιμ. Καθηγητήν κ. Σωτήριον Τσιόδραν, εξ Αθηνών, εις Άρχοντα Οφφικιάλιον της Μ.τ.Χ.Ε.. Την δ̉ επομένην, ημέραν της Εορτής, θα τελεσθή η Θεία Λειτουργία εν Πατριαρχική και πολυαρχιερατική συγχοροστασία, τη συμμετοχή της σεπτής Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, ήτις θα ενδημή ενταύθα επ᾿ ευκαιρία των εργασιών της ανά τριετίαν συνερχομένης Συνάξεως αυτής.
  https://www.ekklisiaonline.gr/nea/archon-offikialos-tha-chirothetithi-o-sotiris-tsiodras/

  Οφφικιάλιος, Ινδίκτου: Α ρε Bambινιώτης που τους χρειαζόταν παλιά! 😝

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, όλο και κάτι θα μείνει…
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/308117_kafeneio-toy-kampoyraki

 158. BLOG_OTI_NANAI said

  147: Ήδη είπαμε ότι αν ένα ζώο είναι υπό εξαφάνιση το ζήτημα αλλάζει. Ασφαλώς θα πρέπει την οικολογική συνεισφορά του κράτους να μην την φορτώνεται ο πολίτης και όταν υπάρχουν ζημιές να υπάρχει αποζημίωση, ή να υπάρχει κρατική φροντίδα για τη μεταφορά των ζώων μακριά από κατοικημένες περιοχές. Πάντως, εκτός της περίπτωσης επικίνδυνου ζώου που απειλεί άμεσα ζωή ανθρώπου και οφείλει να θανατωθεί σε περίπτωση επίθεσης, κατά τα άλλα, ασφαλώς ο πολίτης θα πρέπει να παίρνει στα σοβαρά την υπόθεση και να προστατεύει τα υπό εξαφάνιση ζώα.

 159. BLOG_OTI_NANAI said

  156: Μπράβο στον Τσιόδρα, μου είναι ουτως ή άλλως συμπαθής από την εποχή της πρώτης καραντίνας.

 160. Γιάννης Κουβάτσος said

  147. Όπως τα λέει ο Μπλογκ στο 158. Τα ‘χεις δει τα «Δελφινάκια», ε;☺ Εννοείται πως είναι μορφή αυτοδικίας, όταν επαγγελματίες και κάτοικοι της υπαίθρου σκοτώνουν ή παγιδεύουν άγρια ζώα, προκειμένου να προστατέψουν τη ζωή τους και την περιουσία τους. Και εδώ η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τους ντόπιους. Το ακούσαμε πρόσφατα και από πυρόπληκτους: τα κατά τόπους δασαρχεία θεωρούν αδίκημα και την κοπή ενός δέντρου, αλλά από την άλλη δεν κάνουν τίποτα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, κάτι που προϋποθέτει την κοπή δέντρων, προκειμένου να σωθούν δάση, ζωές και περιουσίες.

 161. ΣΠ said

  157
  Αυτοί μοιάζουν για αριστεροί;
  https://www.gazzetta.gr/plus/2037930/nostalgoi-tis-hoyntas-sto-syntagma-sti-sygkentrosi-antiemboliaston-pics

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  161: Η θεωρία περί αριστερών αντιεμβολιαστών δεν ήταν άλλη μια μπούρδα του προχειρολόγου και προχειρογράφου Καμπουράκη. Την διατύπωσε και ο Μανδραβέλης σε άρθρα, κυκλοφορεί στο τουίτερ και βασίζεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις, όπου εμφανίζεται και κάποιο ποσοστό ψηφοφόρων αριστερών κομμάτων να δυσπιστεί/αντιτίθεται στον εμβολιασμό. Φυσικά, δεν θα άφηναν ανεκμετάλλευτο και τον πασαδόρο Πολάκη. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι του να χρεώνονται οι ψέκες και οι αρνητές του εμβολίου στην αριστερά, ε, αυτό δεν το θέλει ούτε ο Θεός, ούτε ο Γκέμπελς.

 163. voulagx said

  Κυνικός Μητσοτάκης: «Τι πάει να πει όλοι στο Πανεπιστήμιο… δεν είμαστε όλοι ίσοι»
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/308126_kynikos-mitsotakis-ti-paei-na-pei-oloi-sto-panepistimio-den-eimaste-oloi

 164. Γιάννης Ιατρού said

  151: Ρε Αφώτιστε, τι μας το λες με κεφαλαία; Κι εγώ, στο 141 τι είπα, αυτό δεν γράφω;

 165. Pedis said

  Να μην δουν άνθρωπο να προκόβει. Κομπλεξικοί.

  Άσε που o πατέρας της πληρώνει από την τσέπη του και κάνει ευγενική χορηγία, επένδυση για το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας μας.

 166. ΣΠ said

  163
  Βάλε το τουίτ να το προσέξουν περισσότεροι. Δεν πιστεύω στ’ αυτιά μου.

 167. Pedis said

  Όλοι ίσοι είμαστε αν το θελήσουμε πολύ κι έχουμε τις σωστές προτεραιότητες.

  Να, φίλος στα πενηντακάτι με πτυχίο και μάστερ, δουλεύει 9-11 ώρες νύχτα, 5/7 ή 6/7 εναλλάξ, για 700κάτι ευρά το μήνα. Θα τα βάζει, μου είπε, όλα στην μπάντα για δέκα χρόνια κι έτσι θα στείλει το δεύτερο παιδί του για ενα χρόνο στο Yale.

 168. Γιάννης Ιατρού said

  166: τό ΄χουμε αναμεταδώσει…
  Ρατσιστόμουτρο, από παλιά. Εκτός άλλων προσόντων.

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πριν από καμιά εβδομηνταριά χρόνια ο τότε υπουργός χάριν Παιδιάς Κασιμάτης είχε πει σε ομιλία του ότι οι σπουδές και το πανεπιστήμιο δεν είναι για όλους. Οι φτωχοί να μη σπουδάζουν. Λένε ή πράττουν κάτι διαφορετικό οι σημερινοί κυβερνώντες;

 170. Γιάννης Ιατρού said

  167: Αυτά παθαίνεις όταν δεν έχεις να πουλήσεις κανένα οικόπεδο, διαμέρισμα κλπ.🙄

 171. Γιάννης Ιατρού said

 172. voulagx said

  #170: Η εστω μια αδελφη για να παρεις κανενα δανειακι 180.000€.

 173. Γιάννης Ιατρού said

  Αύριο θα το ακούσουμε κι αυτό από κανένα Καμπουράκη/Πορτοτέτοιον στον ΣΚΑΕΙ
  …Αυτοί οι στοιχημένοι με τα μαύρα μπλουζάκια στην σημερινή συγκέντρωση, σίγουρα καμουφλαρισμένοι του ΠΑΜΕ θα είναι…

 174. Γιάννης Ιατρού said

  172: Ναι !!! Πάνε οι παλιοί δεσμοί που έδεναν τα μέλη της οικογένειας. Τώρα βλέπεις αδελφό να έχει παραπετάξει την αδελφή του κι άλλα τέτοια πολλά!

 175. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ!

  163-166 Αυτή η συζήτηση με τον Ράμφο πρέπει να είναι πριν από το 2016, τότε που του ξέφευγαν και αλήθειες.

 176. nikiplos said

  Πάντως αυτές οι συγκεντρώσεις έχουν κάποιον σκοπό. Δεν είναι τυχαίες, ούτε και … αθώες.

 177. Γιάννης Κουβάτσος said

  171: Αυτή η φωτογραφία είναι ό,τι πιο σουρεαλιστικό έχω δει. Η ζωή ξεπερνάει την τέχνη και τη φαντασία.😂

 178. […] Για ποιον άραγε λόγο έδωσα τέτοιον τίτλο στο σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο; Οι τακτικοί αναγνώστες θα το έχουν μαντέψει: επειδή ένα από τα μεγάλα μεζεδάκια της πιατέλας έχει να κάνει με τη λέξη “συνάνθρωπος”. Πράγματι, πριν από μερικές μέρες η σεβαστή κ. Αρβελέρ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη για… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/08/28/meze-495/ […]

 179. Πράγματι, εγώ μπερδεύτηκα. Οι τοπογράφοι δεν έχουν ειδικό μάθημα. Φαίνεται ότι πολύ απλά δεν βρέθηκαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι να έχουν γράψει μέσο όρο 14,38 στα 4 μαθήματα.

  Παρεμπ., ίσως είδατε μια ανάρτηση ενός πρώην συμβούλου Γαβρόγλου, καθηγητή στο Αιγάλεω, που γράφει ότι όπως είναι η ΕΒΕ, θεωρητικά, με μ.ο. στα τέσσερα μαθήματα 16,67 (20/1,2) και πάνω, η ΕΒΕ ξεπερνάει το 20. Πάλι καλά που στα ειδικά μαθήματα είναι 110% ο συντελεστής, κι αυτό γίνεται από 18,18 μ.ο. και πάνω.

  98: Χαρούλα, στιγμή δεν μου πέρασε η ιδέα ότι φταις για κάτι. Ίσα-ίσα που ήταν χρήσιμο να δούμε κοτζάμ επιστήμονες να γελοιοποιούνται με φαιδρές δικαιολογίες.

 180. BLOG_OTI_NANAI said

  Τα ξαναείπαμε. Οι ακραίοι έχουν τις ίδιες θέσεις για διαφορετικούς λόγους. Ακροδεξιοί και Ακροαριστεροί είναι κανονικοί ψεκασμένοι και ζούνε στην κοσμάρα τους, και οι δύο ενάντια στην «νέα τάξη πραγμάτων», απλά την εννοούν διαφορετικά. Σε κάποια σημεία μάλιστα συναντούνται επακριβώς, απλώς καταλήγουν εκεί από διαφορετικές αφετηρτίες.

  Κανένας επικίνδυνος στο απυρόβλητο:

 181. Γιάννης Ιατρού said

  180: Σημειωτέον πως οι στοιχισμένοι με τα μαύρα μπλουζάκια στην φωτό που έχεις βάλει, προφανώς είναι καμουφλαρισμένοι του ΠΑΜΕ…😉 (αν δεν το είπε ήδη κανένας καμπουράκης🤢, όπου νά ‘ναι θα το ακούσουμε)

 182. nikiplos said

  180@ 181@ Αν και πρωτίστως υπήρχε πλειοψηφία ακροδεξιών, αφού οι κινητοποιήσεις συμφέρουν την κυβέρνηση ώστε να αιτιολογήσει αυτό που θα έρθει τον Οκτώβρη-Νοέμβρη, από όλα τα φρούτα είχε ο μπαξές.

 183. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  181# Εννοείται, δε βλέπεις τα μπλουζάκια LONSDALE που φοράνε? Η αγαπημένη μάρκα των κνιτών 🙂

 184. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

 185. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Έλληνας θα παραμείνει ελληνάρας όσο για τα σκουπίδια τα δικά του λέει ότι μυρίζουν λεβάντα και βρωμάνε μόνο «του άλλου». Άδωνης, Βορίδης, Μπογδάνος, Καρανίκας, Ελεφάντη, Πολάκης: φασισμός, σεξισμός, φέικ νιους, υβρεολόγια, λαϊκισμός. Χρυσαυγίτες κάνουν παρέλαση ως οπαδοί των ναζί και ακροαριστεροί φασίστες μετονομάζονται με το όνομα μιας οργάνωσης κατά συροή δολοφόνων, «είμαστε κι εμείς 17Νοέμβρη».

 186. Γιάννης Ιατρού said

  Ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε για τις 11 γιατί έχουν ειδοποιηθεί τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θώκους να προλάβουν να καθαρίσουν το ΦΒ/τουίτερ τους από παλιές αναρτήσεις, κι όπως ακούγεται έχουν πολλή δουλειά 😂

  Πως να βοηθήσει ένας ανασχηματισμός μια κυβέρνηση που έχει πάρει την κάτω βόλτα; Η ανάμιξη ισχυρών εξωθεσμικών παραγόντων γίνεται καθημερινά ολοφάνερη, κι ο ΠΘ, όμηρος των βαρόνων, υποβαθμίζεται σε τοποτηρητή και τροχονόμο των μεγαλοσυμφερόντων.

  Ο βασιλιάς είναι γυμνός.🙄

 187. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Πλεύρης στο Υγείας κιο Βασιλάκης στο Τουρισμού. Καταλάβαμε.

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ανασκηματισμός

 189. Γιάννης Ιατρού said

  188: ναι, κι έγραψα σχετικό καταλάθος στο σημερινό νήμα https://sarantakos.wordpress.com/2021/08/31/daskaloi-2/#comment-757069

 190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με τις γλωσσικές αντισ(υλλ)ηπτικές (κ.α.) δυσκικιλιότητες, μην προκύψουν τίποτε (κα)τουρισμοί… 😦

 191. Γιάννης Ιατρού said

  κέφια έχεις 🙂 🙂
  Παραλογισμός είναι να βάζεις την κα Γκάγκα να αναπληρώνει τον Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας…

 192. Avonidas said

  #191. Έχουμε λέιντυ γκάγκα στο υπουργείο;

  Ποιος τη χάρη μας! Θα δένουμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα.

 193. Γιάννης Ιατρού said

  192: χαχαχα, όχι και λαίδη ρε συ!
  Εδώ το ΦΒ της.

 194. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε σεις, για να μην λετε πως η ελληνική γλώσσα σταμάτησε να δημιουργεί λέξεις: ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΜΒΟΣ
  Η λέξη που χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό του Μητσοτάκη, μετά την άρνηση του Αποστολάκη να δεχθεί την πρόταση υπουργοποίησης.

 195. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  194# Κάποτε η Μενεγάκη ρώτησε αν υπάρχει και Κάτω Λεθρίαμβος.

 196. Γιάννης Ιατρού said

  Και; Υπήρχε;😂

 197. Triant said

  195 Η Μενεγάκη είμαι βέβαιος οτι τους (μας) δουλεύει όλους ψιλό γαζί.

 198. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  164. Τα κεφαλαία ηταν απο copy-paste του εντυπου του Υπουργειου (βλ. 151 τελος)

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  194
  Απο στολάκ(ρ)ησε ο ανασχ.

 200. sarant said

  199 Εκκενώθηκε.

 201. Γιάννης Ιατρού said

  194: χαχα, ναι. Τέτοιο φιάσκο…. Βασικά δεν χαίρομαι με τις επικοινωνιακές βλακείες του ΚΜ, γιατί εμείς θα την πληρώσουμε την ανικανότητα, με πλημμύρες κι άλλα πολλά για τα οποία όφειλε να είχε εφικτά σχέδια αντιμετώπισης η κυβέρνηση.

  200: το 112 θριάμβευσε

  Να δούμε τι θα γίνει από αύριο που αρχίζουν οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό κι απ΄ την άλλη αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία λόγω επιδημίας. Καλά, κι αυτοί/ές που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, δεν φοβούνται για τον εαυτόν τους και τους δικούς τους; Τόσα βλέπουν τα μάτια τους… Τι να πει κανείς, προφανώς η πίεση δημιουργεί αντίδραση και οι απειλές με απόλυση κλπ. είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση. Έβαλε τώρα κι έναν ακροδεξιό επικεφαλής, τι άλλο θα δούνε τα μάτια μας.

 202. Γιάννης Ιατρού said

  201β

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.2020mag.gr/politics/2404-o-nikos-xatzinikolaou-ekane-anartisi-kata-tou-apostolaki-kai-oloi-nomizan-pos-apefthynetai-ston-mitsotaki

 204. Γιάννης Ιατρού said

  203: Στο μεταξύ έχει μπλοκάρει την μισή Ελλάδα στο τουίτερ γιατί τον έχουν πάρει στο ψιλό με το γλείψιμο που κάνει κι έχει διασυρθεί πανελληνίως

 205. voulagx said

  Στέλιο είσαι τράπερ;
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/308716_stelio-eisai-traper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: