Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το δέλτα που μας τρομάζει

Posted by sarant στο 30 Αυγούστου, 2021


Πανδημικό ήταν το άρθρο της Παρασκευής, πανδημικά θ’ ανοίξει και η σημερινή βδομάδα, διότι το δέλτα για το οποίο σας μιλώ δεν είναι βέβαια του Νείλου ή άλλου ποταμού, είναι η παραλλαγή δέλτα του κορονοϊού.

Παλιότερα τη λέγαμε ινδική παραλλαγή, αλλά στα τέλη Μαΐου (του 2021) ο ΠΟΥ αποφάσισε όλες οι παραλλαγές του κορονοϊού, του SARS-CoV-2 για να τον γράψουμε επίσημα, να δηλώνονται όχι με τόπο προέλευσης αλλά με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Άλφα, βήτα, γάμμα, δέλτα, όλα τα κορόνια φέρ’τα. Κι έτσι η βρετανική παραλλαγή ονομάστηκε άλφα, η νοτιοαφρικανική βήτα, η βραζιλιάνικη γάμμα και η ινδική δέλτα. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί και άλλες παραλλαγές, που έχουν ονοματιστεί έψιλον, ζήτα, ήτα, θήτα, γιώτα, κάππα (δηλαδή epsilon, zeta, eta, theta, iota, kappa) αλλά καμιά δεν έχει αποκτήσει τη διάδοση και την προβολή της δέλτα, της δέλτα που μας τρομάζει (ή… μας τρομάδει;).

Καθώς οι παραλλαγές προκύπτουν από μεταλλάξεις, που διαρκώς συμβαίνουν, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα εμφανιστούν και άλλες. Δεν ξέρω τι θα γίνει αν ξεπεραστεί ο αριθμός των 24, που είναι τα γράμματα του αλφαβήτου μας, αν μετά την παραλλαγή omega θα εμφανιστεί alpha bis ή alpha alpha, υποθέτω όμως ότι κάποιος θα το έχει σκεφτεί.

Ομολογώ επίσης ότι δεν θυμάμαι, τον Μάιο-Ιούνιο που πάρθηκε η απόφαση, αν σχολιάστηκε εδώ στη χώρα μας, και πώς, η επιλογή ελληνικών γραμμάτων για τις φονικές αυτές παραλλαγές. Μάλλον θα το καμαρώσαμε. Για τους ξένους βέβαια τα ελληνικά γράμματα έχουν μιαν αίγλη κι έναν εξωτισμό -όσοι έχουν σπουδάσει (προπτυχιακά) στην Αμερική μπορεί να μας πούν πώς αισθάνονται όσοι βαφτίζουν τις αδελφότητες των φοιτητών με ελληνικά γράμματα, κι αν δείτε σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο να γίνεται λόγος για Greek organisations μάλλον αυτές οι Phi Delta Kappa εννοούνται, όχι τίποτα σύλλογοι Ελλήνων.

Και επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε, δεν μπορεί το σημερινό άρθρο να μην αναφερθεί και στο γράμμα Δ γενικότερα. Σε αυτό θα αναδημοσιεύσουμε ένα μεγάλο τμήμα από παλιότερο άρθρο μας, του 2016 -τότε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ιδρύσει το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας, το οποίο είχε το Δ στο έμβλημά του. Και το μεν κόμμα δεν ευδοκίμησε, αλλά μας έδωσε την αφορμή να γράψουμε για το γράμμα Δ.

Λοιπόν, το Δ είναι το τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου μας, και προέρχεται από το φοινικικό γράμμα dalet, που σημαίνει «πόρτα», το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη ενός ιδεογράμματος που σήμαινε την πόρτα. Στα σημερινά εβραϊκά, άλλωστε, η πόρτα είναι delet -και φυσικά, το γεγονός ότι οι ονομασίες των φοινικικών γραμμάτων κάτι σήμαιναν, ενώ οι αντίστοιχες ονομασίες στα ελληνικά δεν σήμαιναν τίποτα (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ελληνοβαρεμένων να βγάλουν κάποιο κρυμμένο νόημα από το «άλφα, βήτα, γάμμα, δέλτα», βασανίζοντας βάναυσα γλώσσα και λογική) είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη για τη σημιτική προέλευση του αλφαβήτου.

Από το ελληνικό Δ προήλθαν το λατινικό D, το κυριλλικό Д και το κοπτικό Ντάλντα (Ⲇ). Στο αρχαιοελληνικό αλφαβητικό σύστημα αρίθμησης, που το διατηρούμε και σήμερα σε μερικές εφαρμογές (δεν εννοώ τους λεξαρίθμους!) το Δ έχει αξία 4. Στην Ιλιάδα η ραψωδία Δ έχει τίτλο «Ορκίων σύγχυσις. Αγαμέμνονος επιπώλησις», και διηγείται την παράβαση των συμφωνιών από τους Τρώες και την επιθεώρηση του στρατεύματος των Αχαιών από τον Αγαμέμνονα. Η δ της Οδύσσειας έχει τίτλο «τα εν Λακεδαίμονι» και είναι η τελευταία της Τηλεμάχειας: διηγείται τι έκανε ο Τηλέμαχος στη Σπάρτη και τη συνάντησή του με τον Μενέλαο και την Ελένη.

Το Δ είναι μάλλον σπάνιο γράμμα -έχει τη 17η θέση ανάμεσα στα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου (συχνότητα 1,55%). Όμως, ως αρχικό γράμμα λέξεων είναι αρκετά συχνό -κάποιοι μέτρησαν τα λήμματα του ΛΚΝ κι έβγαλαν τις λέξεις από Δ στην έβδομη θέση. Ο λόγος γι΄ αυτή την αναντιστοιχία είναι οι πάρα πολλές λέξεις που έχουν πρώτο συνθετικό την πρόθεση δια-.

Κάποτε που είχαμε μελετήσει τα αλφαβητικά ρεκόρ και αναζητούσαμε λέξεις με πολλά Δ είχαμε καταλήξει στο δωδεκαδακτυλίτιδα με 4Δ (πάθηση του δωδεκαδακτύλου). Λέξεις με διπλό δ είναι ελάχιστες στα ελληνικά και φαίνεται πως είναι όλες δάνεια από τα εβραϊκά: Σαδδουκαίοι, Θαδδαίος, Αρμαγεδδών (καθώς και μερικά σε αποδόσεις διαλέκτων της αρχαίας). Ο φθόγγος που αποδιδόταν με το γράμμα Δ κατά την αρχαιότητα ήταν ένα ηχηρό κλειστό σύμφωνο, ένα ντ, και όχι το σημερινό εξακολουθητικό σύμφωνο, κι αυτό μάλλον εξηγεί και την έλλειψη διπλού δ.

Κατά την ελληνιστική περίοδο τα τρία ηχηρά κλειστά σύμφωνα (b d g) μετατράπηκαν σε εξακολουθητικά (v β δ γ) αν και παρέμειναν κλειστά όταν βρίσκονταν ύστερα από ρινικό σύμφωνο. Δηλαδή, η λέξη «δένδρον» προφερόταν déndron στην κλασική αρχαιότητα, ενώ στην ελληνιστική εποχή πήρε την προφορά δéndron. Αυτό σημαίνει ότι όταν σήμερα προφέρουμε δένδρο, Αλέξανδρος κτλ. δεν ακολουθούμε την προφορά των αρχαίων αλλά, θα έλεγα για να πάρουμε το αίμα μας πίσω, βαρβαρίζουμε -η λαϊκή γλώσσα (δέντρο, Αλέξαντρος) βρίσκεται πιο κοντά στην αρχαία προφορά!

Στο διεθνές φωνητικό αλφάβητο ο φθόγγος δ συμβολίζεται με ð. Οι περισσότερες γλώσσες της Ευρώπης δεν έχουν τον φθόγγο αυτόν και οι ομιλητές τους δυσκολεύονται να τον αποδώσουν. Τον έχουν όμως τα ισπανικά, τα ουαλικά, τα αγγλικά, τα αλβανικά -καθώς και τα αραβικά. Και βέβαια τα Ισλανδικά, που χρησιμοποιούνε και ειδικά το γράμμα ð. Γάλλοι και Γερμανοί μπορεί να καταφύγουν στο z όταν έχουν να προφέρουν το δ, ενώ στα ελληνικά ο αρχετυπικός ξένος λέει «ντεν καταλαβαίνει».

Η αρχαία λέξη «δέλτος», που τη χρησιμοποιούμε σε λόγιο ύφος (π.χ. «το όνομά του θα γραφεί με χρυσά γράμματα στις δέλτους….» και γύρευε για ποιον σκερβελέ το λέμε) και η κοινότατη λέξη «δελτίο» που προέρχεται από αυτήν είναι αβέβαιης ετυμολογίας, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αυτη σημιτικό δάνειο, όπως και το δέλτα.

Πάντως, στα ελληνικά η λέξη «δέλτα» πέρα από την ονομασία του γράμματος, δεν άργησε να προσλάβει και άλλες σημασίες, ονοματίζοντας αντικείμενα που έχουν τριγωνικό σχήμα, με πρώτο και καλύτερο το δέλτα των ποταμών, την τριγωνικού σχήματος έκταση στις εκβολές τους, ιδίως στους μεγάλους ποταμούς, σαν τον Νείλο ή τον Δούναβη. Ο Ηρόδοτος πρώτος, περιγράφοντας τον Νείλο, αναφέρει «το καλεόμενον Δέλτα». Ο Ηρόδοτος δεν χρησιμοποιεί το Δέλτα ως τεχνικό όρο αλλά ως συγκεκριμένο τοπωνύμιο για τον Νείλο, και ως όρος για τα ποτάμια γενικώς εμφανίζεται αργότερα, στο έργο του Στράβωνα όταν μιλά για τον Ινδό ποταμό και αναφέρει τον Ὀνησίκριτο (“καλεί δε την νήσον δέλτα”).

Να αναφέρουμε ακόμα τον δελτοειδή μυ, κάπου στον ώμο, την εταιρεία γαλακτοκομικών Δέλτα, τις σχολές Δέλτα, την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta και την Πηνελόπη Δέλτα. Η Πηνελόπη ήταν το γένος Μπενάκη, Δέλτα είναι το επώνυμο του άντρα της, του φαναριώτη Στέφανου Δέλτα. Νόμιζα ότι ο άνθρωπος λεγόταν Δέλτας στην ονομαστική, αλλά βλέπω στη Βικιπαίδεια να τον γράφουν «Στέφανος Δέλτα». Ο Στέφανος Δέλτα ήταν ιδρυτής του Κολεγίου Αθηνών και σύμφωνα με ανυπόστατες φήμες άφησε μυστική διαθήκη στην οποία ορίζει να απολύονται οι καθηγητές που πιάνουν απογόνους του να αντιγράφουν. Υπάρχει και ο μουσικός Μιχάλης Δέλτα, αλλά αυτό νομίζω πως είναι ψευδώνυμο.

Μετά τον Καλλικράτη, υπάρχει και δήμος Δέλτα, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτεύουσα τη Σίνδο. Υποθέτω πως εννοείται το δέλτα του Αξιού.

Κάκιστη φήμη απέκτησαν τα τελευταία χρόνια, πριν τους διαλύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι αστυνομικοί της Ομάδας Δέλτα ή Δελτάδες, με ιδιαίτερες επιδόσεις στην άγρια καταστολή διαδηλώσεων. Νομίζω πως στη δική τους περίπτωση, το Δ είναι ακρώνυμο, άρα ΔΕΛΤΑ: Δύναμη ΕΛέγχου Ταχείας Αντίδρασης. Το ίδιο ισχύει και με τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ: Δασκαλόπουλος ΕΛληνικά Τυροκομικά Αγαθά.

Σημαντική παρουσία έχει το Δ και στις επιστήμες, όπου συμβολίζει τη διαφορά, και την αλλαγή κάποιας ποσότητας (π.χ. Δx) ενώ στα μαθηματικά του γυμνασίου θα θυμόμαστε ότι συμβολίζει τη διακρίνουσα στις δευτεροβάθμιες εξισώσεις. Εκτός από το Δ υπάρχει και το ανεστραμμένο Δ, που λέγεται «ανάδελτα» (\nabla) και που σε μιαν άλλη ζωή ήξερα τι είναι, όχι όμως τώρα πια.

Τέλος, στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, η Λυσιστράτη εξηγεί στις συντρόφισσές της: «κἀν τοῖς χιτωνίοισι τοῖς Ἀμοργίνοις γυμναὶ παρίοιμεν δέλτα παρατετιλμέναι», που ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος το μεταφράζει «κι αν στα πουκαμισάκια μας αυτά τ’ αμοργινά, αφήσουμε τα σώματα να φαίνονται γυμνά, και το κουρέψουμε κι αυτό». Αυτό; Ποιο αυτό; Ο Ταχτσής στη δική του μετάφραση, σε πεζό, το αποδίδει «κάνουμε αποτρίχωση εκεί που ξέρεις», οπότε ξέρετε τι εννοεί. Η σημασία διατηρείται και στα καλιαρντά, χωρίς ανάγκη για ανάδελτα, πράγμα που αποδεικνύει, θαρρώ, τη συνέχεια της φυλής και της γλώσσας.

Αλλά αυτό το καινούργιο Δέλτα, της κορονοπαραλλαγής, μας τρομάζει. Διότι είναι πολύ πιο μεταδοτική η παραλλαγή αυτή από τις προηγούμενες, και προσβάλλει πλέον και εμβολιασμένους, οι οποίοι μπορούν να τη μεταδώσουν.

Προχτές κιόλας συζητούσαμε μια μελέτη, που την αξιοποιούν (και) οι εμβολιοσκεπτικιστές, που δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι που προσβάλλονται από τη Δέλτα έχουν ίδιο ιικό φορτίο με τους ανεμβολίαστους. Πέρα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει περάσει ακόμα από αξιολόγηση ομοτίμων (peer review, που λέει και ο κ. Μπαμπινιώτης), όσοι συμπεραίνουν ότι «άρα, το εμβόλιο είναι άχρηστο» παραβλέπουν το πολύ σημαντικό, ότι οι εμβολιασμένοι κολλάνε μεν αλλά σαφώς πιο δύσκολα: The researchers stressed that vaccination still offers good protection against catching the disease in the first place…, ενώ επίσης δεν μεταφέρουν το (ίδιο, όπως είπαμε) ιικό φορτίο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οπότε, ενώ πράγματι δεν πρέπει οι εμβολιασμένοι να θεωρήσουν ότι το εμβόλιο τούς απαλλάσσει από κάθε φροντίδα και κάθε περιορισμό (όπως άστοχα υποσχέθηκαν πολλές κυβερνήσεις, και η δική μας, θέλοντας να παρακινήσουν τους πολίτες τους να εμβολιαστούν), η ανάγκη να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, και ιδίως οι πιο ηλικιωμένοι, παραμένει οξεία.

(Και όχι μόνο οι πιο ηλικιωμένοι -ο καθένας πάνω από 40, σαφώς. Και οι κάτω των 40, αν δεν θέλουν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο να τους αφήσει κάποιο μόνιμο πρόβλημα υγείας ο κόβιντ).

Αλλά εδώ το άδικο κοινωνικό σύστημα στο οποίο ζούμε δείχνει τα δόντια του. Διότι μπορεί οι πλούσιες χώρες να έχουν πετύχει ικανοποιητικά ποσοστά εμβολιασμού και να σκέφτονται τώρα την τρίτη δόση, αλλά οι φτωχότερες χώρες, που έχουν πληθυσμό πολλαπλάσιο και νεανικό, έχουν χαμηλότατη εμβολιαστική κάλυψη.

Και τι μας νοιάζει; θα πει κάποιος αναίσθητος. Μας νοιάζει έτσι κι αλλιώς, γιατί είναι άνθρωποι. Και σένα θα έπρεπε να σε ανησυχεί, διότι δεν ζουμε σε νησί (εκτός από όσους ζουν στην Ωκεανία). Και οι χώρες με μεγάλο ποσοστό μη εμβολιασμένων αποτελούν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων.

Δεν θα ήθελα του χρόνου τέτοιες μέρες να γράψω άρθρο για το Π ή για το Φ που μας τρομάζει…

 

 

285 Σχόλια προς “Το δέλτα που μας τρομάζει”

 1. […] Πανδημικό ήταν το άρθρο της Παρασκευής, πανδημικά θ’ ανοίξει και η σημερινή βδομάδα, διότι το δέλτα για το οποίο σας μιλώ δεν είναι βέβαια του Νείλου ή άλλου ποταμού, είναι η παραλλαγή δέλτα του κορονοϊού. Παλιότερα τη λέγαμε ινδική παραλλαγή, αλλά στα τέλη Μαΐου (του 2021) ο ΠΟΥ αποφάσισε όλες οι παραλλαγές του κορονοϊού, του… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/08/30/delta-2/ […]

 2. Νέο Kid said

  “..που λέγεται «ανάδελτα» (\nabla) και που σε μιαν άλλη ζωή ήξερα τι είναι, όχι όμως τώρα πια “
  Είμαστε έθνος ανάδελτον! 😃

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα. Στέφανος Δέλτας είναι. Τουλάχιστον έτσι αναφέρεται στον τόμο που έχω, όπου παραφράζει το «Εγχειρίδιον» του Επίκτητου και «Τα εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρηλίου.

 4. Σύμβολο της Αγίας Τριάδος.

  Τρίγωνο ασφαλείας για σταματημένο αυτοκίνητο.

 5. BLOG_OTI_NANAI said

  Ανάδελτα, αν και δεν σκαμπάζω:

 6. EΦΗ - ΕΦΗ said

  Το Δέλτα Φαλήρου μας μπρε! 🙂

  Στις Βρυξέλλες έμενα στη στάση Delta του μετρό

 7. Πουλ-πουλ said

  «Γάλλοι και Γερμανοί μπορεί να καταφύγουν στο z όταν έχουν να προφέρουν το δ»
  Εξού και το ανέκδοτο με τον Γερμανό λιμενικό που ακούει στον ασύρματο «We are sinking, SOS» και απαντάει «What are you thinking about?»

 8. loukretia50 said

  Kαλημέρα!
  Από το δέλτα της Αφροδίτης λοιπόν στο δέλτα του κορονιού…
  Ενδιαφέρον!
  Και επειδή είναι ακόμα πρωί και με ταλανίζουν φορολογικές σκοτούρες, διάβασα «κοροναπαλλαγή» !
  Άντε, μακάρι γρήγορα!

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα δελτοσχόλια!

 10. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φτου, κάτι γίνεται με το ποντίκιμ. Κράτησε το Delta λες κι έχει τίποτε εξαιρετικό η φωτό 😦

  Ένα τραγουδάκι για το Φαληρικό μας Δέλτα, όταν ήταν και του ιπποδρόμου
  Την Κυριακή για τον ιππόδρομο τραβάω
  κι εκεί στο Δέλτα του Φαλήρου τ’ ακουμπάω https://www.youtube.com/watch?v=P86VtBmGEV8

 11. Οταν λοιπόν τα β,γ,δ (τρία πρώτα σύμφωνα ) έγιναν εξακολουθητικά πιθανόν οι παλιές προφορές να παρέμειναν στις ξένες λέξεις και να γράφονταν με διπλά σύμφωνα όπως και στις ελληνικές τα δύο γάμα
  Θα βοηθούσε τρομακτικά την μεταγρφή στα ελληνικά τα ββ=bκαι δδ=d και να μην έχουμε την γραφή σεντ για sent, send, said και παρομοίως λαμπ για lamp, lamb , lab αλλά σεντ, σενδδ, σεδδ και λαμπ, λαμββ, λαββ αντιστοίχως όπως έχω γράψει παλαιόθεν στο ββλογγ μου !

  Αυτά όπως και η μη απόδοση του ελληνικού χ με kh στην λατινική γραφή δημιουργούν πλείστα όσα προβλήματα αφού το χρησιμοποιούμενο ch έχει διαφορετική προφορά σε κάθε χώρα

 12. BLOG_OTI_NANAI said

  To ψηφιακό «Μέγα Λεξικό» του Πάπυρου που περιέχει και αρχαίες λέξεις, τπ δέλτα το βγάζει 9ο (ελπίζω να βρήκα σωστά τον κώδικα που δείχνει αριθμημένη στήλη)

  [list=1]
  [*]27.686 π
  [*]23.864 α
  [*]20.198 κ
  [*]19.568 σ
  [*]18.854 ε
  [*]13.892 μ
  [*] 9.756 τ
  [*] 8.268 ο
  [*] 7.470 δ
  [*] 7.153 φ
  [*] 6.959 υ
  [*] 6.310 λ
  [*] 6.145 χ
  [*] 4.454 ν
  [*] 3.696 γ
  [*] 3.318 θ
  [*] 3.126 ι
  [*] 2.971 ρ
  [*] 2.764 β
  [*] 2.267 ξ
  [*] 1.979 ψ
  [*] 1.787 η
  [*] 1.288 ζ
  [*] 962 ω
  [/list]

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  «η λαϊκή γλώσσα (δέντρο, Αλέξαντρος) βρίσκεται πιο κοντά στην αρχαία προφορά!»
  Α, μπράβο! Θυμάμαι τη μακαρίτισσα Άννα Συνοδινού σε συνέντευξή της να επιπλήττει το πόπολο, με το γνωστό ύφος που έχουν οι γλωσσαμύντορες, επειδή προφέρει το «δένδρο» «δέντρο».
  -Τι δέντρο; Αρβανίτες είστε; Δένδρο!

 14. ΘΝΣ said

  Αναφεροντας το ρισκο για «το ενδεχόμενο να τους αφήσει κάποιο μόνιμο πρόβλημα υγείας ο κόβιντ», ας εχουμε υποψη οτι 91% οσων κολλησαν εχουν ανανηψει.
  Αραγε εχουμε στοιχεια για το ποσοι προλαβαν να απεκτησουν «μονιμα» προβληματα μεσα στους λιγους μηνες που εχουμε το ιερο εμβολιο, ή απλα επιχειρουμε να μαντεψουμε το μελλον?

 15. BLOG_OTI_NANAI said

  «όπως άστοχα υποσχέθηκαν πολλές κυβερνήσεις, και η δική μας, θέλοντας να παρακινήσουν τους πολίτες τους να εμβολιαστούν»

  Έτσι μπράβο, αυτά να λέγονται. Σχεδόν έπεισαν τους εμβολιασμένους ότι για αυτούς έλειξε ο συναγερμός. Τεράστιο σφάλμα.

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και, με την ευκαιρία, χρόνια πολλά στις Αλεξάντρες, στις Αλεξάνδρες, στους Αλέξαντρους και στους Αλέξανδρους. Νομίζω ότι, με την αρχαιολατρία που δέρνει πολλούς γονείς τις τελευταίες δεκαετίες, οι Αλέξανδροι είναι πιο πολλοί από τους Γιάννηδες.☺

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωχ!Θα το κάνουν πάλι Σύνταγμα το νήμα…

 18. nikiplos said

  Καλημέρα… Να αναφέρουμε και τα δελτία, που σε κάποιες ξεχασμένες εποχές, … έστηναν στην ουρά συντρόφους σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
  Και την αποδελτίωση, που χρησιμοποιούν συχνά δημοσιογράφοι για να δηλώσουν πως … διάβασαν διαγώνια τις πηγές και είναι φρέσκα τα νέα που κομίζουν

 19. loukretia50 said

  Kαι τα πολύ γνωστά Mississippi Delta Blues

  Mississippi Delta – Birthplace of the Blues

 20. BLOG_OTI_NANAI said

  18: Η παλαιότερη επιστημονική αποδελτίωση (Καραγιαννόπουλος, «Εισαγωγή στην Τεχνική της Επιστημονικής Ιστορικής Εργασίας»)

 21. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Δεν ξέρω τι θα γίνει αν ξεπεραστεί ο αριθμός των 24, που είναι τα γράμματα του αλφαβήτου μας, αν μετά την παραλλαγή omega θα εμφανιστεί alpha bis ή alpha alpha, υποθέτω όμως ότι κάποιος θα το έχει σκεφτεί.

  Αν ξεπεράσουμε τις 24 μεταλλάξεις, τις υπόλοιπες θα τις ονομάσουν οι εξωγήινοι αρχαιολόγοι που θα μελετήσουν τα ερείπια 🙂

 22. Pedis said

  Γεια σου Νικοκύρη. Πάντα με άρθρα της επικαιρότητας!

  Με μικρό δ (delta) οι συναρτήσεις του Dirac και του Kronecker.

  Παραδοσιακά, επίσης, χρησιμοποιείται ως ένας συνήθης συμβολισμός για να δηλωθεί ένα μικρό διάστημα τιμών .

  Με κεφαλαίο Δ συμβολίζονται τα βαρυόνια ή συντονισμοί Delta
  https://en.wikipedia.org/wiki/Delta_baryon

 23. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Στα μαθηματικά υπάρχουν:
  η συνάρτηση δέλτα του Dirac
  το δέλτα του Kronecker
  η σταθερά του Feigenbaum, που συμβολίζεται με δ
  ο τελεστής Laplace, που συμβολίζεται με Δ.

 24. BLOG_OTI_NANAI said

  Δέλτος:

 25. Avonidas said

  κι αν δείτε σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο να γίνεται λόγος για Greek organisations μάλλον αυτές οι Phi Delta Kappa εννοούνται, όχι τίποτα σύλλογοι Ελλήνων.

  Phi Beta Kappa. Από τα αρχικά των λέξεων «Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης».

  Η απόφαση να ονομαστούν οι μεταλλάξεις με το ελληνικό αλφάβητο πάρθηκε, υποτίθεται, για να μην στιγματίζονται οι χώρες προέλευσης. Το αν με το ελληνικό αλφάβητο στιγματίζεται η Ελλάδα είναι κι αυτό κάτι που περιμένω να συζητηθεί. Για μας η σύνδεση είναι προφανής, αφού είναι το αλφάβητό μας, αλλά για τους ξένους θα μπορούσαν να είναι και μαθηματικά σύμβολα.

 26. BLOG_OTI_NANAI said

  Μουσικός:

 27. BLOG_OTI_NANAI said

  Δέλτα του Φαλήρου
  Δέλτα του Έβρου
  Δέλτα του Νείλου
  Δέλτα του Γάγγη
  Δέλτα του Δούναβη

 28. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Δέλτας:

 29. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  βλέπω σιγά-σιγά επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές (λέμε τώρα…). Καλό φθινόπωρο νά ΄χουμε, αλλά δύσκολο το βλέπω, και λόγω Δέλτα.
  Ωραίο θεματάκι βρήκες για σήμερα Νίκο. έχει τότες πτυχές, δεν θα βαρεθούμε. Θα σχολιάσω αργότερα (από κανένα υπουργείο το βράδυ, έμαθα πως θα είναι ευρύτατος ο ανασχηματισμός😂😂😂), πρέπει να τελειώσω σήμερα κάτι δουλίτσες…

  ΥΓ: Ένα μηνυματάκι επιτρέψτε μου, καταχρηστικώς, Χτήνος, έστειλα😉

 30. BLOG_OTI_NANAI said

  Δέλτα του Νίγιρα
  Δέλτα του Ορινόκου
  Δέλτα του Πάδου
  Δέλτα του Πηνειού
  Δέλτα του Μεκόνγκ (και πολύ καλό metal συγκρότημα «Mekong Delta»)

 31. Αγγελος said

  Ναι, Blog, αυτό είναι το ανάδελτα. Σωστά τα λέει η Εγκυκλοπαίδεια. Το ζήτημα είναι γιατί αυτός ο συγκεκριμένος συνδυασμός μερικών παραγώγων έχει τόση σημασία ώστε να δικαιούται δικό του σύμβολο. Όποιος έχει τα εφόδια για να το καταλάβει, το ξέρει κατά πάσαν πιθανότητα ήδη, και οι άλλοι ας μη φοβούνται — δεν θα κάνουμε φροντιστήριο μαθηματικών το καφενείο μας 🙂

 32. Αγγελος said

  Πότε ήσουν στις Βρυξέλλες, ΕΦΗ-ΕΦΗ; Κρίμα που δεν γνωριστήκαμε!

 33. Διπλό -δδ- εμφανίζεται στην προφορά λέξεων όπως «διδασκαλία», που αποδίδεται ως «δδασκαλία» (αρκετά ευδιάκριτα στα βόρεια ιδιώματα). Ίσως και ο «διδάσκαλος» να μετέπεσε σε «δάσκαλος» με τέτοια ενδιάμεση φάση:
  διδάσκαλος > δδάσκαλος > δάσκαλος.
  Και το «Διδυμότειχο» αποδίδεται με διπλό -δδ- «Δδμότειχο» χωρίς να ξεκολλάει η γλώσσα από τον ουρανίσκο για την παραγωγή του -ι-. Επίσης και το «δδακτουρκό».

  (@ 11 Gpointofview Καλή πρόταση τα ββ=b και δδ=d για την ΚοιΝΕ).

 34. Φυσικά «Δδμότχου» το «Διδυμότειχο».

 35. spiridione said

  25. Είχε προταθεί λέει να ονομαστούν από ελληνικούς θεούς και θεές και η εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. είπε μη με αναγκάσετε να το πω αυτό. Τώρα σκέφτονται αστερισμούς.

 36. Χαρούλα said

  Η Delta Air Lines, μεγάλη αμερικανική αεροπορική εταιρεία με έδρα την Ατλάντα της Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών.

  Ο αιωροπτερισμός – Δέλτα

  Την καλημέρα μου από Έβρο. Το Δέλτα του

 37. miltos86 said

  Καλημέρα!

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, απίστευτο πόσα πολλά έχει να πει κανείς για ένα απλό γράμμα. Βαριά λοιπόν η φανέλα που διάλεξε η ινδική μετάλλαξη.
  Αν βέβαια της είχε δοθεί το Γάμμα θα είχε ήδη τιμήσει το όνομα της! (Μαύρο δυστυχώς το χιούμορ)

  Μια ερώτηση από περιέργεια:

  «Κατά την ελληνιστική περίοδο τα τρία ηχηρά κλειστά σύμφωνα (b d g) μετατράπηκαν σε εξακολουθητικά (v β δ γ) αν και παρέμειναν κλειστά όταν βρίσκονταν ύστερα από ρινικό σύμφωνο.»

  Αυτό ακούγεται λογικό αλλά πώς τεκμηριώνεται; Τι είδους πηγές μπορεί να έχουμε για την ηχητική τους απόδοση προ και μετά την ελληνιστική περίοδο; (Δε φαντάζομαι να είναι τα βη βη του Αριστοφάνη…!)

 38. …Λοιπόν, το Δ είναι το τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου μας, και προέρχεται από το φοινικικό γράμμα dalet, που σημαίνει «πόρτα»…

  Δεν ξεχνάμε και τη διαδεδομένη απόδοση Daleth.

 39. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Delta είναι επίσης το d στην αλφάβητο των ραδιοεπικοινωνιών (alpha, bravo, charlie, Delta, echo, foxtrot κλπ)

 40. ΣΠ said

  εξακολουθητικά (v β δ γ)

  Γιατί μπήκε το ν;

 41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  32 Πάνε πολλάα χρόνια Άγγελε. Πάνω από 30! ULB (Ι.Ε.Σ) .

 42. ΓιώργοςΜ said

  Για τα φτερά δέλτα πολλών μαχητικών αεροσκαφών είπαμε;

 43. ΓιώργοςΜ said

  Λάθος λίκνο έβαλα;

 44. ΣΠ said

  Τα μέλη των Στέρεο Νόβα ήταν οι Κωνσταντίνος Βήτα, Μιχάλης Δέλτα και Αντώνης Πι.

 45. dryhammer said

  Εμείς έν έχομε δέλτα…

 46. 13. Δηλαδή, εγώ που είμαι εκ μητρός Αρβανίτης μπορώ να το λέω άφοβα δέντρο;

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  46: Δεν ζει η Συνοδινού, για να της πάρουμε την άδεια.☺ Ας μας πουν οι φίλοι γλωσσαμύντορες.

 48. voulagx said

  #37 @Miltos86: Προφορά της κλασικής αρχαίας ελληνικής γλώσσας

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82

  «Η άμεση περιγραφή της προφοράς ορισμένων φθόγγων μπορεί, υπό ευνοϊκές συνθήκες, να φανεί χρήσιμη. Επί παραδείγματι, ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς αναλύει την προφορά του φθόγγου κ ως εξής: λέγεται μὲν τῆς γλώττης ἀνισταμένης πρὸς τὸν οὐρανὸν ἐγγὺς τοῦ φάρυγγος καὶ τῆς ἀρτηρίας ὑπηχούσης τῷ πνεύματι (Περὶ συνθέσεως ὀνομάτων 14,140). Από την περιγραφή προκύπτει ότι ο φθόγγος κ ήταν άηχος υπερωικός (όπως στις λ. καρπός, κόρη, κωφός) και δεν είχε ακόμη εμφανιστεί το ουρανικό αλλόφωνο [c] (όπως στα νεοελληνικά καιρός, κερί, κύκνος: [ceˈros], [ceˈri], [ˈciknos]).»

 49. ΓΤ said

  Delta Aerospace

  δελτωτός (και ο αστερισμός του Τριγώνου)

  το (ανακλαστικό) δελτάκι (στα φορτηγά)

  δελτίωση (η αποδελτίωση)

 50. voulagx said

  συνεχεια του #48: https://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history/thema_08/index.html#toc004

 51. ymalliaros said

  Καλημέρα και καλό χειμώνα (διακοπές τέλος για φέτος – αυτές που πάμε στα πάτρια, οι άλλες, από τη δουλειά ξεκινάνε από Τετάρτη και δεν σταματάνε 🙂 ).
  (Ξέρω. Κάποιοι δεν χωνεύουν το καλό χειμώνα γιατί θέλουν να έχουν την ψευδαίσθηση πως ακόμα κι αν τέλειωσαν οι διακοπές, έχουν να περιμένουν άλλα πριν τη μαυρίλα του χειμώνα. Αλλά ακριβώς τη μαυρίλα θέλουμε να ξορκίσουμε. Τα άλλα, καλό φθινόπωρο ή ακόμα και καλό αποκαλόκαιρο 🙂 δεν τα χωνεύω. Γιατί δεν λένε και καλή άνοιξη δηλαδή; Τάπα και ξεθύμανα).

  Χρόνια πολλά στους Αλέξαντρους και τις Αλεξάντρες (που πλήθυναν – όπως λέει κι ο συνονόματος στο 16 – διπλά, ειδικά οι πρώτοι: αφενός λόγω του κλέους του ονόματος αλλά και γιατί λείψανε οι Αλέκοι κλπ).

  «η πόρτα είναι delet» Γιατί δεν είναι ντελέτ ή ντέλετ; Που θα έδινε και παραπάνω πληροφορία (τον τονισμό) – εκτός αν αυτό ήθελες ν’ αποφύγεις, αλλά τότε απλά δεν βάζεις τόνο 🙂 Τι κερδίζουμε με την λατινογραφή; Να ήταν γραμμένο εβραίικα το καταλαβαίνω, αλλά δεν θα ήξερα να το διαβάσω όπως κι οι περισσότεροι εδωμέσα.

  10 Μια χαρά φάνηκε η φωτογραφία στο 6.

  34 Έτσι για.

  36 Ειδικά η τελευταία όλα τα λεφτά. Ή μάλλον όχι. αρκετά μεν, αλλά όλα είναι όταν βρίσκεσαι στη βάρκα και τα βλέπεις από κοντά 🙂

  39 Σωστά – για τα αγγλικά. Κι όχι μόνο. Κι όταν θέλεις να κάνεις σπέλινγκ μια λέξη (αυτό πως το λέμε ελληνικά; το συλλαβίσεις μάλλον, αλλά δεν είναι ακριβής απόδοση).

 52. 51 Πάλι με ξέχασε η πόρσε (αλήθεια, γιατί λέγεται έτσι η wordpress; ) και το είδα τελευταία στιγμή.

 53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εντυπώσεις εκ της νήσου Κεφαλληνίας.
  Των επί μακρόν στερηθέντων διαδικτύου ανταποκριτών μας Λ.Η. Ξούρη και Αρ. Γοστόλη.

  https://postimg.cc/c6Hps4Vn

 54. Παναγιώτης Κ. said

  Εκτός από τον τρόμο του δέλτα υπάρχει και ο…τρόμος του ε-δ ορισμού για τους μαθητές αλλά και του καθηγητές που δεν τον δίδαξαν.
  Αναφέρομαι στον ορισμό (κατά Cauchy) του ορίου συνάρτησης.

  Έστω μια συνάρτηση f ορισμένη σε ένα σύνολο της μορφής (α, Χο)∪(Χο, β).

  Θα λέμε ότι η f έχει στο Χο όριο ℓ ϵ R, όταν για κάθε ε > 0 υπάρχει δ > 0 τέτοιος, ώστε για κάθε

  Χϵ (α, Χο)∪(Χο, β), με 0 < |Χ − Χο| < δ , να ισχύει:

  |f(Χ) −ℓ| < ε

  Ο ορισμός αυτός εδώ και αρκετά χρόνια δεν διδάσκεται.
  Γενικώς, ό,τι δυσκολεύει το αφαιρούμε από την διδακτέα ύλη!
  Όμως, για να είμαστε…τίμιοι, υπάρχει κάποια έρευνα που έγινε στη Γαλλία και κατά κάποιο τρόπο κατέδειξε ότι με τα εφόδια που έχει ένας μαθητής δεν μπορεί να κατανοήσει αυτόν τον ορισμό.
  Την ίδια άποψη σχημάτισα και εγώ μέσα από την εμπειρία μου!

 55. voulagx said

  «…δέλτα παρατετιλμέναι»
  αυτο το δελτα με μπερδεψε. Αν εγραφε αναδελτα θα το καταλαβαινα αμεσως.

 56. 53 Στο Ξι τόγραψες το τελευταίο 🙂

 57. ΓΤ said

  Αμβρόσιος ο Εκνεφωματιστής: «το φάρμακο κατά του κοροναϊού»
  https://www.in.gr/2021/08/30/greece/amvrosios-o-proin-mitropolitis-evgale-psekastiri-en-ora-leitourgias-farmako-gia-ton-koronaio/

 58. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Γκράτσιε ντοτόρε, κάτι πήγε στραβά αλλά τελοσπάντων το λυγξ μπήκε 🙂

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  51: Τώρα βρήκες να βγεις στη σύνταξη, βρε συνονόματε συνάδερφε; Τώρα που ξεκινάει η αδιάβλητη δεξιά αξιολόγηση των εκπαιδευτικών; Πώς θα ξέρεις αν τελικά υπήρξες καλός ή κακός εκπαιδευτικός; Θα μείνεις με την αμφιβολία.😂

 60. 54 Αυτόν πάντως τον λέμε εψιλοτικό τον ορισμό (κι άλλους που περιλαμβάνουν αυτό το ε>0)

 61. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ταξιδεύω, δεν διάβασα τίποτα, σταμάτησα κάπου να πιω καφέ. Φαντάζομαι ότι η σημερινή ανάρτηση και τα σχόλια θα γραφτούν με χρυσά γράμματα εις τας δελτους της ιστορίας. 😜

 62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  56# Δεν ήμανε μπροστά αλλά φωτογραφήθηκε από αξιόπιστους ανταποκριτές μου 🙂
  Δυστυχώς δεν τράβηξαν και τον τύπο που πήγε και το έσβησε μανιωδώς. Αλλά του φώναξαν «θα το ξαναγράψουμεεεε» 🙂

 63. 58 Ε, όχι και ντοτόρος εγώ. Άλλος έχει το όνομα, άλλος τη χάρη, εγώ τίποτ’ απ’ αυτά.

  59 Παράπλευρα κέρδη. Την αμφιβολία μου τη διέλυσε ο Γεράσιμος: https://gevseis.blogspot.com/2021/07/Apoxairetismoi.html

  Αυτό το σημείωμα το πιο πολύτιμο αναμνηστικό για μένα.

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  57: Τι περιείχε το ψεκαστήρι;Την βαμλαμινιβάμπη του Πολάκη;

 65. 62 Αααα. Λάθος το 63 α

 66. Αμερικανιές…

  Delta Theta Sigma

  και

  Delta Man

 67. Γιάννης Κουβάτσος said

  63: Δεν λένε τίποτα αυτά. Αν δεν σου μπαστακωθούν οι γραφειοκράτες στο πίσω μέρος της αίθουσας, να δουν αν μένεις πιστός στις άριστες ντιρεκτίβες, αξιολόγηση δε λογιέται.😉

 68. loukretia50 said

  Τώρα τι ξεχωριστό έχει αυτή θα σας γελάσω…
  Εκτός αν κόλλησε από τον Delta man!
  Delta Lady

 69. Επί των αθλητικών αυτή η καταγγελία 17χρονης για βιασμό από Σεμέδο, ποδοσφαιριστή του ΟΣΦΠ, σπίτι του όπου πήγαν μετά την ντίσκο όπου γνωρίστηκαν κι ενώ η άλλη κοπέλλα δεν έχει μιλήσει ως τώρα μου θυμίζει έντονα τις περιπτώσεις που ο Αρης Θ. όταν ήθελε να ξεφορτωθεί απλήρωτους αθλητές του, τους βρίσκανε με ναρκωτικά οι αστυνομικοί. Συνειρμοί καθότι τα τελευταία χρόνια ΟΣΦΠ και ΟΑΡΗΣ έχουνε γίνει…σιαμαίοι !

  Ο Σεμέδο ήταν πουληθεί στην Αγγλία αλλά μια καταδίκη του σε 5ετή φυλάκιση στην Ισπανία έκοψε κάθε ελπίδα έκδοσης άδιας εργασίας στην Αγγλία κι έεμεινε πεσκέσι στον γάβρο που δεν τον θέλουν άλλο μετά τις τραγικές φετεινές εμφανίσεις του

 70. spiridione said

  48. Αυτό το λήμμα της Βίκης να θυμίσουμε είναι γραμμένο απ΄ τον Dr Moche.

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  70: Dr Moshe. Έχω ένα βιβλίο του:

 72. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποιες λέξεις με πολλά «δέλτα»:

  ψευδοδιδασκαλία

  ενδοδιαδικαστικός΅

  Ροδόδενδρο

  διαδίδεται

 73. Στην ορολογία των υψηλής απόδοσης οθονών (Quato, Eizo, klp) υπάρχει και ο όρος «Delta-E» και είναι η «απόσταση» μεταξύ του χρώματος εισόδου σαν ψηφ σήμα και του απεικονιζόμενου χρώματος.
  Στα ελληνικά είχε αποδοθεί σαν Delta-Error. Το σωστό είναι Delta-Empfindung (= ευαισθησία).
  Σήμερα μάλλον έχει ξεχαστεί ο όρος αυτός.
  Ευχαριστώ

 74. «Ο Στέφανος Δέλτα ήταν ιδρυτής του Κολεγίου Αθηνών……..να αντιγράφουν»
  🙂
  κάτι τέτοια σχόλια καθιέρωσαν το ιστολόγιο καθημερινή μας συνήθεια.
  καλημέρα και καλή εβδομάδα

 75. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  37-40 Μάλλον κατά λάθος το έβαλα εκεί

  36 Ωραίο το δέλτα του Έβρου, κάποτε λέω να το επισκεφτώ.

  63 Καλώς τον φρεσκοσυνταξιούχο -ωραίο γράμμα, σου ζεσταίνει την καρδιά.

 76. sarant said

  73-74 Αλέξη, συγγνώμη που τα σχόλιά σου τα κράτησε όλο το πρωί η μαρμάγκα!

 77. ΓΤ said

  69@

  Συνελήφθη ο Σεμέδο.

 78. ΓΤ said

  75β

  Εκατό φορές στο Βουθρωτό
  και ούτε μια στον Έβρο,
  γι’ αυτό η Μαρία θα σου πει:
  «Άντε, ρε Νίκο, δεύρο!»

 79. Περί ανάδελτα:
  https://www.lexilogia.gr/threads/%E2%88%87-%CE%92%CE%AC%CF%86%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE-%CE%AE-%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1.6443/#post-71861

 80. Χαρούλα said

  Νικοκύρη καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι, βάλτε και τον Έβρο στο πρόγραμμα. Καλύτερη εποχή ο χειμώνας. Καλόν είναι όμως, προέλεγχος του καιρού.
  Για ξεναγήσεις και πληροφορίες
  https://www.evros-delta.gr/gr/2012-04-30-14-33-28/2012-05-02-09-45-44

  Θα χαρώ να «βρέξουμε» και μια συνάντηση με το καλό!

 81. saonut said

  #43
  https://en.wikipedia.org/wiki/Delta_wing

 82. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Δύναμη Δέλτα, στρατιωτικό σώμα κομάντο που το φκιάξαμε μετά τα Ίμια προφανώς πιθηκίζοντας τους αμερικάνοι και τη Delta Force. Δε γκζέρω αν τη δικιά μας τη φκιάξαμε πριν ή μετά που τους ευχαριστήσαμε για τότενες.

 83. Konstantinos said

  54 Οταν διναμε πανελληνιες το 98 ο καθηγητης στοφροντιστηριο οχι μονο μας εκανε τον ορισμο(παρολο που ηταν απο τοτε εκτος υλης) αλλα μας εβαζε να λυσουμε ασκησεις παραγωγων με χρηση του ορισμου. Ασαλιωτο, ακομα το θυμαμαι…

 84. ΓΤ said

  @77, 80

  Μπέρδεψα τη Μαρία με τη Χαρούλα; 🙂

 85. Alexis said

  #30: «Δέλτα του Πηνειού»

  Ο Πηνειός ξεράθηκε βρε…
  Παρακαλείται ο εκ Λαρίσης ορμώμενος ανταποκριστής μας κ. Κώστας να μας πει λεπτομέρειες. 🙂

  #72: δημοδιδάσκαλος

 86. Τεντυμπόης Μασκαράς said

  Να κάνω εδώ και μια αναφορά στο διάστημα, καθώς το εν λόγω γράμμα είναι και το όνομα μιας πολυχρησιμοποιημένης οικογένειας πυραύλων (Delta IV, αν και οδεύουν σιγά σιγά προς απόσυρση) που πλέον χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς. Είναι επίσης και σήμα που χρησιμοποιείται από Διαστημικούς Κλάδους ενόπλων δυνάμεων (π.χ. Ρωσίας και ΗΠΑ), αλλά και στο Star Trek, το οποίο το είχε δανειστεί από την τότε διαστημική υπηρεσία (προ-NASA).

 87. Alexis said

  #82: Και ραμποειδής ταινία των ’80s. Με Τσακ Νόρις

 88. ΣΠ said

  Νικοκύρη, βάλε στο άρθρο αυτό το ανάδελτα ∇, είναι πιο κομψό.

 89. loukretia50 said

  87. Α! Μάλιστα! όταν πέφτει ο Τσακ Νόρις, χαμός μέχρι το δ του Κενταύρου, ενώ τα πέριξ αστεράκια κάνουν ευχές!

 90. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Στέφανος ΔέλταΣ, λοιπόν..

  https://www.wikiwand.com/el/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%82

  Ὅσο κι ἄν ἔψαξα, δέν μπόρεσα νά βρῶ τίποτε πού νά ἐπιβεβαιώνη τίς φῆμες περί μυστικῆς διαθήκης του «στην οποία ὄριζε νά ἀπολύονται οἰ καθηγητές πού πιάνουν ἀπογόνους του νά ἀντιγράφουν῾..
  Γιωρίκας Κατσίδης

 91. Avonidas said

  Όμως, για να είμαστε…τίμιοι, υπάρχει κάποια έρευνα που έγινε στη Γαλλία και κατά κάποιο τρόπο κατέδειξε ότι με τα εφόδια που έχει ένας μαθητής δεν μπορεί να κατανοήσει αυτόν τον ορισμό.

  Δεν είναι ο μαθητής που δεν μπορεί να κατανοήσει τον ορισμό, είναι οι καθηγητές που δεν μπορούν να τον διδάξουν. Θέλουν να το μάθουν οι μαθητές σαν ποίημα. 🙄

  Αν απλά καταλάβεις τι λέει αυτός ο ορισμός, δεν χρειάζεται να τον θυμάσαι καν. Είναι πολύ απλο:

  -Μπορω να πλησιάσω το L με την f(x) όσο θέλεις! Πόσο λες να το πλησιάσω;
  -Να πούμε λιγότερο από ‘ε’;
  -Ε, τότε χρειάζεσαι ένα x αρκετά κοντά στο x0!
  -Πόσο κοντά;
  -Κοντύτερα από ‘δ’
  -Υπάρχει πάντα ένα κατάλληλο ‘δ’;
  -Υπάρχει!

  Αυτο είναι όλο, αρκεί να αντιληφθείς ότι το δ που ψάχνεις εξαρτάται από το ε που θα μου δωσεις, και θα ήταν καλύτερα να λέμε ότι υπάρχει δ(ε). Η ωραιότερη εξήγηση που είχα δει ήταν ένα σκίτσο που εδειχνε από μια μεγκενη μηχανουργείου σε κάθε άξονα, κι ήταν συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι που όταν έκλεινες τη μεγκενη στον y κατά ε, η μεγκενη στον x πηγαινε κι έκλεινε κατά δ. 🙂

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΔΔΔΔ /Διαρκές Δικαστήριο ‘Διεθνούς Δικαιοσύνης νυν ΔΔΔΑ
  ήταν το διεθνές δικαστήριο που ιδρύθηκε από την ΚτΕ το 1920 που αντικαταστάθηκε από το σύγχρονο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

  Δαδακαρίδηδες (θα) υπάρχουν πολλοί, Πυγμαλίων όμως, ένας! 🙂
  δανδήδες
  διαδίδεται/διαδεδομένα κλπ
  διαδιδασκαλικές/ενδοδιδασκαλικές
  επιδιδυμίτιδα
  ενδοδοντίτιδα
  ποδοδερματίτιδα

 93. Παναγιώτης Κ. said

  @83. Αν μπορώ να καταλάβω…
  Χρησιμοποιούσε τον ορισμό της παραγώγου (όριο του λόγου μεταβολής κ.λπ) και το όριο αυτό το διαπραγματευόταν με το ε,δ;

  Από τις διάφορες υποσχέσεις που δίνω στον…εαυτό μου και αυτή: Να ασχοληθώ, δηλαδή να δω σε δυο-τρία πανεπιστημιακά βιβλία Ανάλυσης, σε ποιες περιπτώσεις ο ορισμός αυτός αξιοποιείται στην απόδειξη κάποιων βασικών θεωρημάτων.

 94. EΦΗ - ΕΦΗ said

  δωδεκαδακτυλοειδής !

 95. 93 Σε πολλές περιπτώσεις θυμάμαι, αλλά ποιες είν’ αυτές δεν μπορώ να σε διαφωτίσω. Τις γνώσεις αυτές τις έχω αφήσει στο πανεπιστήμιο 🙂

  Δ (ένα τρίγωνο) είναι και το σήμα της Πολιτικής Προστασίας

 96. Irresistible said

  Θα διορθώσω τα δύο καραμπινάτα λάθη που περιέχει το (εξαίρετο, κατά τα άλλα…) άρθρο του κ. Σαραντάκου:

  1) Η λέξις «δέλτα» στα αρχαία ελληνικά ουδεπώποτε εσήμαινε το γυναικείον αιδοίον, όπως σαφώς υπαινίσσεται ο ανελλήνιστος κύριος Νίκος, παρασυρμένος από τον χριστιανό Σουΐδα. Στον στίχο 151 της «Λυσιστράτης», ο Αριστοφάνης λέει διά στόματος Λυσιστράτης:

  Και ο τελευταίος απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου αντιλαμβάνεται ότι η φράσις «γυμναί παρίοιμεν δέλτα παρατετιλμέναι» σημαίνει…

  «θα τριγυρνάμε γυμνές έχοντάς το ξυρίσει σε σχήμα δέλτα». Τουτέστιν, η λέξις «αιδοίον» υπονοείται και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την λέξη «δέλτα».

  Η παρεξήγησις ότι «δέλτα» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει και «γυναικείον αιδοίον» ξεκίνησε τον 9ο μ.Χ. αιώνα από το χριστιανικό Λεξικόν Σουΐδα που στο λήμμα «δέλτα» γράφει:

  «Δέλτα: τὸ τέταρτον στοιχεῖον. σημαίνει δὲ καὶ τὸ γυναικεῖον αἰδοῖον. δέλτα παρατετιλμέναι.»

  2) Γνωρίζοντας πόσο φανατικός Ερασμίτης είναι ο κύριος Νίκος, ουδόλως με εξέπληξε η επιμονή του να γράφει και στο παρόν άρθρο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες πρόφεραν «dέλτα» την λέξη «δέλτα» και «d» τον φθόγγο «δ». ΑΝ και είμαι βεβαία ότι δεν προκειται να αλλάξει γνώμη, τον παραπέμπω στα αποστομωτικά κεφάλαια περί του «δέλτα» των μνημειωδών συγγραμμάτων του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων («Περί της Γνησίας Προφοράς της Ελληνικής Γλώσσης», Αγία Πετρούπολις 1830) και του Θεοδώρου Παπαδημητρακοπούλου («Βάσανος των περί της Ελληνικής Προφοράς Ερασμικών αποδείξεων», Αθήναι 1889)

  Για δε τους υπολοίπους αναγνώστες, θέτω δύο απλα ερωτήματα: Α) Αν ο φθόγγος δ προφερόταν d στα αρχαία ελληνικά, πώς ξεχώριζαν π.χ. τις λέξεις «δρόμος» και «τρόμος»;
  Β) Στα αρχαία ελληνικά, άλλη λέξις είναι η «ενδελέχεια» και άλλη η «εντελέχεια». Αν προφερόσαντε Ερασμικά οι δύο αυτές λέξεις, πώς θα τις διέκριναν οι Αρχαίοι Έλληνες; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

  ΥΓ: Όσο για την αναφορά του κ. Σαραντάκου ότι δεν υπάρχουν στα αρχαία ελληνικά λέξεις με δύο δέλτα πλήν των εβραϊκών τοιούτων (Σαδδουκαίοι, Θαδδαίος, Αρμαγεδδών), προφανώς αγνοεί ότι οι Λακεδαιμόνιοι έλεγαν και έγραφαν «φράδδω» το φράζω, ακόμη και μετά την ανακάλυψη του γράμματος «ζ». Εν τοιαύτη περιπτώσει, ας βγούν εδώ και τώρα οι εβραιογνώστες Λεώνικος και σοφός Νέστωρ Άγγελος να μάς πούν πώς προφέρεται στα εβραϊκά το γράμμα δέλτα, ώστε να γελάσει λιγάκι και το παρδαλό κατσίκι

 97. Κώστας said

  Υπάρχει και ο δελτοειδής μυς:

 98. Λεύκιππος said

  Πέρασα πρόσφατα να δω το Δ του Πηνειού στον Κίσσαβο. Αφού ταλαιπωρήθηκα αρκετά, λόγω έλλειψης νερού το Δ του Πηνειού μπορεί μάλλον να γράφεται δ.

 99. ΣΠ said

  Το ΛΚΝ έχει αρκετές λέξεις με 3 δ αλλά καμία με 4.
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=*%CE%B4*%CE%B4*%CE%B4*&dq=

 100. ΣΠ said

  γάμμα και κάππα αντί γάμα και κάπα
  Δεν ακολουθείς το ΛΚΝ, ε;

 101. Αρειανός said

  Σε σχόλιό μου στη συζήτηση της Παρασκευής υπήρξε μία ανακριβής διατύπωση από αβλεψία, την οποία διόρθωσα ήδη στο προχθεσινό μου σχόλιο, όπου ανέφερα συγκεκριμένα: «Πριν από λίγες μέρες το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε τα ευρήματα του CDC ως προς το ιικό φορτίο και τη μετάδοση από τους εμβολιασμένους». Η πιθανότητα μόλυνσης φαίνεται να είναι πράγματι μικρότερη στους εμβολιασμένους, κάτι που όμως μικρή σημασία θα έχει σε έναν κλειστό χώρο εστιατορίου χωρίς μάσκες ή σε έναν κατάμεστο συρμό του μετρό. Η διασπορά στον πληθυσμό δεν μπορεί να αποτραπεί, απλώς θα είναι κάπως πιο αργή. Και ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για προστασία 6-8 μηνών, η οποία βαίνει μειούμενη μετά τους τρεις μόλις μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης.

  https://www.ethnos.gr/ygeia/170709_koronoios-metallaxi-delta-i-prostasia-apo-astrazeneca-pfizer-meionetai-meta-apo-3

  Κατά τα άλλα, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά, όπως επισημαίνεται και στο άρθρο, όσον αφορά το ιικό φορτίο και τη μετάδοση.

  https://www.kathimerini.gr/world/561460273/metallaxi-delta-oi-emvoliasmenoi-metadidoyn-opos-oi-anemvoliastoi/

  Κάποιος που υποστηρίζει την ανάγκη στοχευμένης χορήγησης των εμβολίων κυρίως σε όσους τα έχουν ανάγκη, λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος, σίγουρα δεν θεωρεί το εμβόλιο άχρηστο ούτε είναι αντιεμβολιαστής και μάλλον έχει μια καλή εικόνα των στατιστικών δεδομένων. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να αποκληθεί εμβολιοσκεπτικιστής και όποιος συστήνει τον εμβολιασμό κατά κύριο λόγο στους άνω των 40, διότι η επίσημη οδηγία δεν είναι αυτή αλλά ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού από 12 ετών και άνω, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Οπότε αυτός που δεν εμβολιάζει το 12χρονο παιδί του είναι εξίσου αντιεμβολιαστής με έναν 40χρονο που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, μια που και και οι δύο φαίνεται να διατηρούν εξίσου κάποιες επιφυλάξεις, πηγαίνοντας κόντρα στην κεντρική γραμμή των υγειονομικών αρχών.
  Δεν ξέρω πώς προκύπτει το όριο των 40 ετών. Άλλοι θέτουν τον πήχη στα 50 ή στα 60 έτη, αλλά κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και κατόπιν εισήγησης γιατρού. Αρκεί βέβαια ο γιατρός να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα με βάση την επιστημονική του συνείδηση και να μην κινδυνεύει να καταλήξει στο πυρ το εξώτερον σε περίπτωση που δεν συστήσει τον εμβολιασμό σε κάποιον συγκεκριμένο ασθενή, με βάση το ιστορικό και το προφίλ υγείας του.
  Τέλος, πέρα από το ενδεχόμενο επιπλοκών από τον ιό, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το ενδεχόμενο σοβαρών προβλημάτων από τα εμβόλια. Γι’ αυτό κανείς πρέπει να σταθμίσει τα ρίσκα και να αποφασίσει ελεύθερα. Οι σχετικές αναφορές θανάτων και σοβαρών παρενεργειών είναι από το αμερικανικό VAERS:

  https://www.medalerts.org/vaersdb/findfield.php?TABLE=ON&GROUP1=AGE&EVENTS=ON&VAX=COVID19&DIED=Yes

  https://www.medalerts.org/vaersdb/findfield.php?TABLE=ON&GROUP1=CAT&EVENTS=ON&VAX=COVID19

 102. Νεσταναίος said

  96.
  Υπάρχει διαφορά στη προφορά.
  ENDELECHIA και ENTELECHIA
  και DROMOS και TROMOS.
  Αλλά, σημασία δεν έχει η προφορά αλλά ποιο γλωσσικό στοιχείο καταγράφουν τα γράμματα. Τα τ,δ,θ καταγράφουν το γλωσσικό στοιχείο της μεταφοράς. Το τ καταγράφει το ψιλό. Το δ καταγράφει τι μεσαίο και το θ καταγράφει το δασύ. Η καταγραφή μπορεί και μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε άλλο σχήμα. Βλέπεις, το «δ» δεν είναι στοιχείο αλλά γράμμα. Καταγράφει στοιχεία αλλά δεν είναι στοιχείο, είναι γράμμα.
  Το «Δ» των γυναικών σχηματίζεται με τρεις γυναίκες. Πώς και δεν το ξέρεις;

 103. ΘΝΣ said

  101 – Αρειανός, μακαρι ο διαλογος περι κοβιντ να γινοταν με βαση παραπομπες επιπεδου σαν των δικων σας.

 104. Πουλ-πουλ said

  96.
  «πέτρην κοιλαίνει ρανίς ύδατος ενδελεχείη.»
  Ωραίο. Ο Κομφούκιος το έλεγε αλλιώς: Δώστε μου χρόνο και ένα μπαμπάκι, και βουνά εξαφανίζω.

 105. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Και βέβαια, ὁ δελτοειδής μῦς εἶναι αὐτός στόν ὁποῖο γίνεται τό ἐμβόλιο!

 106. Παλιος Επιμονος said

  Ας προσθεσω στην αποδελτιωση του Δελτα και τα γνωστα στους παλιους ΔΔΔ Κασμηρια Δημητριαδη.

 107. leonicos said

  Τέλος, στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, η……της φυλής και της γλώσσας

  Ηβικόν δέλτα ή τρίγωνον

  Γνωστόν τοις πάσι παισί

 108. Νεσταναίος said

  101, 103
  Ένας φίλος μου αναζητά (με αγγελία) άτομο, φορέα του ιού μη συμπτωματικό για να του μεταδώσει τον ιό επειδή θεωρεί τον ιό λιγότερο επικίνδυνο από το εμβόλιο.

 109. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  78 Ε, όχι και εκατό!

  80 Άμποτε!

  90 🙂

  92 Τι φοβερό ονοματεπώνυμο αυτό!

  94 Ισοφαρίστηκε το ρεκόρ

  105 Σοβαρά; Όλα τα έχει προβλέψει η θεία ελληνική γλώσσα 🙂

  106 Το σχόλιό σας κρατήθηκε επειδή ήταν το πρώτο σας.

 110. leonicos said

  Δεν θα ήθελα του χρόνου τέτοιες μέρες να γράψω άρθρο για το Π ή για το Φ που μας τρομάζει…

  Παραείσαι αισιοδοξος

 111. leonicos said

  Βάρδα μη γράψεις γιο το ΦΦ

  Φυσικά από το Φωτεινή

 112. leonicos said

  Με κοροϊδεύουν κάποιοι ότι έχω προσβληθεί από την μετάλλαξη Φ

  αλλά δεν μεταδίδεται

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  101: Η παραπομπή σου είναι σε επίσημη ιστοσελίδα αντιεμβολιαστών!

  «The National Vaccine Information Center (NVIC), founded under the name Dissatisfied Parents Together (DPT) in 1982, is an American 501(c)(3)[1] organization that has been widely criticized as a leading source of fearmongering and misinformation about vaccines.[2][3][4] While NVIC describes itself as the «oldest and largest consumer led organization advocating for the institution of vaccine safety and informed consent protections»,[5] it promotes false and misleading information including the discredited claim that vaccines cause autism,[6][7][8] and its campaigns portray vaccination as risky, encouraging people to consider «alternatives.»[9]

  Like other anti-vaccination groups, NVIC has been investing heavily into its social media presence in the 2010s. In addition to developing their own social media channels, the organization pushes anti-vaccination messages to online gatherings of young parents, anti-GMO activists and wellness enthusiasts.[10] However, due the group’s decision to stick to Facebook as their main social media channel, they experienced only a small growth of their social media base, while other anti-vaccination groups such as Children’s Health Defense saw their impact increase considerably on systems such as Instagram during the COVID-19 pandemic.[11] In April, 2020, the organization was identified as one of the greatest disseminators COVID-19 misinformation on Facebook.[12]«

 114. BLOG_OTI_NANAI said

  113: Το παρακάτω εξηγεί πώς χρησιμοποιούν οι ψεκασμένοι τα δεδεμένα του VAERS: τσουβαλιάζουν οι αντιεμβολιαστές κάθε τι που έχει γραφτεί, και το διαφημίζουν σαν σύνδεση εμβολίου-θανάτου!

  By Reuters Fact Check
  «Fact Check-VAERS and FAERS data shown does not prove COVID-19 vaccine adverse events and deaths»

  «Τα δεδομένα ελέγχου ελέγχου VAERS και FAERS που παρουσιάζονται ΔΕΝ αποδεικνύουν ανεπιθύμητα συμβάντα και θανάτους από το εμβόλιο COVID-19«

 115. BLOG_OTI_NANAI said

  114: Προσθήκη για καμμένους: μια ομάδα συνειδητών παραχαρακτών, ψεκασμένων, συνωμοσιολόγων, αντιεβραιομασονιστών, ενώ ουρλιάζουν καθημερινά ότι «ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΜΜΕΝΑ, ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ», κατά τα άλλα, μας δείχνουν τα ανοιχτά για όλους δεδομένα του VAERS! Μας τα έχουν δήθεν κρυμμένα, αλλά «δείτε, υπάρχουν επίσημα στο διαδίκτυο»! Ρε, δεν τρώγονται… Αυτά τα κόλπα τα έχουν μάθει από τον Πετράκο και αυτός από τους πονηρούς που κονομάνε στην πλάτη των αφελών.

  Κάποιοι βγάζουν λεφτά και διαδίδουν όλα αυτά, ξυπνάτε. Δεν σας φαίνεται παράξενο ότι από τα ίδια αλλοπρόσαλλα άτομα έχουν προέλθει όλες οι ειδήσεις για εμβόλία και 5G, για φωτογραφίες με τσιπάκια σκύλου ότι δήθεν θα μας τα βάλουν με το εμβόλιο, ότι πριν από τα εμβόλια Covid, είχαν ήδη αρχίσει να μιλάνε για όλα τα άλλα εμβόλια, ότι πριν αρχίσουν με τα εμβόλια έλεγαν ότι τα αεροπλάνα μας ψεκάζουν, πριν βρουν το παραμύθι με τους ψεκασμούς. έλεγαν ότι ζουν ανάμεσα μας εξωγήινοι με ανθρώπινη μορφή;

  Τα ξεχάσατε ότι ΟΛΟΙ αυτοί οι αρχηγοί σας ήταν ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ψεκασμένοι και ψυχοπαθείς;

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  Δείτε και τι ακριβώς γράφει ο ΙΔΙΟΣ ο επίσημος ιστοτοπος του VAERS:

  «Note that the inclusion of events in VAERS data does not imply causality.»

  Ρε είναι να τους σιχαίνεται κανείς τους ψεκασμένους… Ελεεινοί ψεύτες…

 117. aerosol said

  #101
  Τα πιθανά ρίσκα του εμβολίου δεν τα δείχνει το VAERS. Στο VAERS αναφέρεται οποιαδήποτε περίπτωση προβλήματος υγείας προκύψει χρονικά μετά από εμβολιασμό. Αν πεθάνει κανείς από καρδιά πέντε μέρες μετά από εμβόλιο μπορεί να αναφερθεί στο VAERS. Είτε είχε καρδιακό πρόβλημα, είτε είχε πάρει 2 κιλά κόκα, είτε προέκυψε από το εμβόλιο. Το VAERS έχει χύμα αναφορές προς πιθανή διερεύνηση. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης, άρα και τα πιθανά ρίσκα, τα δείχνουν εδώ και καιρό οι επιστημονικές μελέτες από όλη την υφήλιο.
  Ο δομημένος τρόπος γραφής σου με κάνει να αμφιβάλω πως κάτι τέτοια δεν τα γνωρίζεις. Ίσως εκτελείς υπηρεσία ή απλά τρολάρεις. Αλλά θα πάρεις κόσμο στο λαιμό σου.

  Μ’ αρέσει που συστήνεται και γιατρός, αρκεί ο γιατρός να «εκφραστεί ελεύθερα»! 😀

 118. sarant said

  113 κε Ομολογώ πως δεν έλεγξα τα λινκ!

 119. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὅταν ἐκεῖνος ὁ Τσιτσιπᾶς τόλμησε νά ἐκφράση κάποιες ἀμφιβολίες γιά τόν ἐμβολιασμό, τοῦ τήν ἔπεσαν (ἐπικριτικότατα καί ὑποτιμητικότατα) δεκάδες ἐπώνυμοι -νομικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κλπ- «πῶς τολμᾶς, ἐσύ ἕνας ἁπλός ἀθλητής να μπλα μπλα μπλα»

  Ὅταν ὅμως εἶσαι ποδοσφαιριστής τῶν (ἐξαποδῶ) Βορειομακεδόνων, τά πράγματα ἀλλάζουν. Μπορεῖς νά γίνης ὁδηγητής μαζῶν καί κοινωνιῶν. Γίνεσαι ἀστραφτερό πρωτοσέλιδο στίς ἑλληνικές i-κωλοφυλλάδες.

  https://www.news247.gr/kosmos/voreia-makedonia-o-kalyteros-podosfairistis-tis-choras-kalei-toys-polites-na-emvoliastoyn.9338127.html

  (Ὑπέρ τῶν -τεκμηριωμένα ὠφελίμων- ἐμβολιασμῶν εἶμαι καί ἔχω συνεισφέρει πολλά. Τόν ὀργουελικό ὁλοκληρωτισμό δέν τόν ἀντέχω..)

 120. Pedis said

  Νομιζω ότι θα έπρεπε να γινεται φανερό σε όλους από την πρώτη ματιά ότι δεδομένα και επιλογή παρουσίασης είναι … σπουρια.

 121. Μυλοπέτρος said

  Η κόρη μου μωρό έκανε εμβόλιο ιλαράς. Σε λίγο καιρό αρρώστησε. Στην εύλογη απορία μου ο γιατρός με διαβεβαίωσε ότι δεν καλύπτει 100% . Απλώς νοσεί κανείς πολύ ελαφρά.
  Πριν λίγο έκανε το εμβόλιο ο γιος μου. Μονοδοσικο.
  Αρρώστησε όμως με κορονοιό.
  Μοναδικό σύμπτωμα η ανοσμία.
  Η απάντηση στην απορία μου ήταν η ίδια με αυτή της περίπτωσης της ιλαράς.
  Απλώς το αναφέρω.

 122. Αρειανός said

  113 Παρέθεσα περιπτώσεις πιθανής συσχέτισης του εμβολίου με παρενέργειες και θανάτους. Το ότι και τα δύο μπορεί να συμβούν σπάνια μετά τον εμβολιασμό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται από κανέναν. Κάτω από κάθε περιστατικό υπάρχει μία σύντομη έκθεση του συμβάντος (που δεν συνέταξα εγώ) και ο καθένας μπορεί να κρίνει.
  Αυτό που λες όμως ισχύει και αντίστροφα. Πολλοί από τους θανάτους που αποδίδονται σε covid ειναι επίσης εικαζόμενοι. Για παράδειγμα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οφείλονται σε δευτερογενή νοσοκομειακή λοίμωξη, αλλά λόγω της ανίχνευσης του ιού στον οργανισμό τους οι θανόντες να καταγράφονται ως θύματα του covid. Τώρα αν σε αντίθεση με τον αγαπητό ΘΝΣ δεν σου είναι αρεστή η πηγή, μπορούμε να αντλήσουμε τα δεδομένα από κάποια άλλη. Εγώ τα παρέθεσα, δεν τα ερμήνευσα. Ούτε είμαι τακτικός αναγνώστης της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.
  Όσον αφορά το σχόλιο 115, να με συγχωρείς αλλά νομίζω ότι είναι μία εκτός θέματος έξαρση ακατέργαστου θυμικού. Προτιμώ να συζητώ λογικά και νηφάλια.

 123. BLOG_OTI_NANAI said

  118: Μιλάμε για συνειδητούς αντιεμβολιαστές από το 2010!

  Άρα, καμία σχέση με απλά «ανησυχούντες» για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid. Εδώ μιλάμε για ομάδα ιδιαίτερα επικίνδυνων, αντικοινωνικών, αντιεπιστημονικών παρασίτων που με τις πράξεις τους επιθυμούν να φέρουν τον πλανήτη πίσω στις φριχτές εποχές που παιδάκια έμεναν ανάπηρα από πολιομυελίτιδα!

 124. Avonidas said

  #119. Ξέρεις σε πόσες χώρες ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, τηλεπερσόνες κλπ. κλπ. συμμετέχουν σε καμπάνιες υπέρ του εμβολιασμού;

  Δεν είναι, προφανώς, το ίδιο με το να βγαίνεις και να λες την αποψάρα σου. Όταν π.χ. ο Σπύρος Παπαδόπουλος έκανε τις διαφημίσεις του «Μένουμε Σπίτι», δεν ήταν επειδή εκείνου προσωπικά του την έδωσε να μας πει να κλειστούμε μέσα.

 125. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα.
  Υπάρχει και το βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα»(: για συνολική προσφορά στην προώθηση παιδικού / εφηβικού βιβλίου /καλλιέργεια φιλαναγνωσίας)
  “Δεν μπορεί να περπατήσει / δε μιλάει, ψιθυρίζει, / τη δροσιά του μας χαρίζει.” εικονο-γραφεί αινιγματωδώς η Φωτεινή Στεφανίδη στην “Αλφα βήτα” της, προβάλλοντας το Δέντρο ως σημαίνοντα εκπρόσωπο για το γράμμα Δ (βλ. “Αλφαβήτα”, Εκδόσεις: Σίγμα, Νοέμβτιος 2002), η οποία ζωγραφίζει και για το αντίστοιχο πόνημα του Χρήστου Μπουλώτη (βλ. “Τα 24 παράλογα της αλφαβήτας”, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Δεκέμβριος 2009).
  “Καλημέρα ποταμάκι μου, είμαι μονάχος, είμαστε κι οι δυο/ μονάχοι μας/ ”, λέει, σάμπως να βρήκε το κεφαλόβρυσό του ο Ελύτης, ομολογώντας πως το θέλει για να πάρει απαντήσεις καθαρές: “ (…)τόσους φακέλους έλαβα γεμάτους σύννεφα και θύελλες/ που διψώ ένα στόμα να μου πει: ουρανός, και να πλεύσουμε μαζί/ στο δέλτα των ελπίδων…” ( ΟΙ ΚΛΕΨΥΔΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ, γ’ )
  Για “το μακρύ ποτάμι που βγαίνει από τις μεγάλες λίμνες τις κλειστές βαθιά στην Αφρική / και ήτανε κάποτε θεός κι έπειτα γένηκε δρόμος και δωρητής και δικαστής και δέλτα·/” τραγουδάει και ο Σεφέρης στο “Ένας γέροντας στην ακροποταμιά”,επίσης, “Με το βαθύ στηθόδεσμο, τον ήλιο στα μαλλιά, κι αυτό το ανάστημα/ (…)/ ζωντανό δέρμα, και τα μάτια/ με τα μεγάλα βλέφαρα/, ήταν εκεί, στην όχθη ενός Δέλτα./ Και στην Τροία;/” προσθέτει στην “Ελένη”, αναδεικνύοντας ως ερωτικό ταυροκαθάψιο στην “Αριάδνη” , αυτή την τρίγωνη πύλη στην οποία νιώθει να χάνεται: ψάλλων :“χωρίς εγώ, χωρίς ειρμό, κι οι κορφές του βουνού/ που ξύπνησαν τόσο σκληρές· και το γλυφό κορμί σου // χορεύοντας, πεθαίνοντας, χορεύοντας ξανά/ και το καλάμι καρφωμένο στ’ οργισμένο δέλτα…/ …βαθύ… πουλί… χιμώ… λαβή… τυφλή… λαβώ… λαβ… λα…/ …βύρινθος… άλφα… βήτα… γάμμα… δέλτα…”
  Αν μη τι άλλο και οι δύο νομπελίστες φαίνεται πως συμφωνούν για την ομορφιά αυτού του αιχμηρού γράμματος, που δικαίως φοβίζει, ειδικά τους α-δαείς.

 126. Κώστας said

  97: Είμαι και γκαβός, αφού ο δελτοειδής μυς αναφέρεται στο άρθρο…

 127. BLOG_OTI_NANAI said

  Να προσθέσουμε και μια ακόμα υποψία που αν ισχύει, είναι φριχτή: κανονικοί γιατροί, εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές, είναι δυνατόν να ελεγχθούν για την πιθανότητα να εισάγουν ψευδή ή υπερβολικά δεδομένα στο VAERS;!

 128. Avonidas said

  #122. Κάτω από κάθε περιστατικό υπάρχει μία σύντομη έκθεση του συμβάντος (που δεν συνέταξα εγώ) και ο καθένας μπορεί να κρίνει.

  Όχι· δεν μπορεί ο καθένας να κρίνει. Όπως έχω επισημάνει σε άλλον σχολιαστή στο παρελθόν, συζητώντας για άλλα θέματα.

  Αυτό είναι το ζήτημα που δεν γίνεται αντιληπτό.

 129. aerosol said

  #122
  Παράθεσες ακατέργαστο υλικό, γνωρίζοντας πως είναι ακατέργαστο -άρα άχρηστο στο μέσο άνθρωπο, χρήσιμο μόνο σε όσους πρέπει να το μελετήσουν- και όχι τις πηγές που λένε όντως τα ποσοστά ρίσκου του εμβολίου; Κανένας δεν «μπορεί να κρίνει» τους λόγους που κάτι έπαθε ένας τύπος στη Μοντάνα, εκτός αν είναι γιατρός και τον εξετάσει προσεκτικά.
  Αυτά δεν είναι τυχαία, ξέρεις τι κάνεις. Ξέρεις και τι είναι η ιστοσελίδα που λινκάρεις. Την δε ύπαρξη του αγαπητού ΘΝΣ την γνωρίζουν με σιγουριά μόνο κάτι κβαντομηχανικοί.
  Λογικά και νηφάλια, υπάρχει όντως περίπτωση να πάρεις κόσμο στο λαιμό σου. Το ιστολόγιο δεν το διαβάζουν μόνο όσοι σχολιάζουν.

 130. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @126. Μιά χαρά εἶσαι! Μέ τήν εἰκόνα, μπορεῖ κανείς νά καταλάβη τήν θέση καί τό σχῆμα του 🙂

 131. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @124. Σέ ἕνα ἐξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, ὅπως εἶναι ὁ ἐν λόγῳ ἐμβολιασμός (ἀλλά καί ΠΑΜΠΟΛΛΑ ἄλλα ἰατρικά ζητήματα) τό νά παίρνης θέση δίνοντας βαρύτητα σέ μία πλευρά τοῦ ὅλου ζητήματος, πολύ περισσότερο ὅταν δέν φιλοδοξεῖς διαπρυσίως νά τήν προπαγανδίσης, εἶναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ σου, καί ὄχι «ἀποψάρα».

 132. Γιάννης Ιατρού said

  53, 58: 👍 Λένε πως τα δικά σου έχουν άλλη γεύση, Χτήνος. Για ερασιτέχνης pas mal🤩👏

  105: Υπάρχει κάποιος λόγος που γίνεται ειδικά σ΄ αυτόν τον μυ(ν) το εμβόλιο;

  Αριστοφανικό Δέλτα:
  Πολλές ξένες (αγγλικές, γερμανικές και γαλλικές) μεταφράσεις του αρχαίου κειμένου του Αριστοφάνη, περί τον στίχο 151, δεν συμφωνούν με την μετάφραση που μας κοτσάρισε ο γνωστός αντιρρησίας σχολιαστής (#96), αλλά δεν θα το κάνουμε και θέμα για να βρει πάτημα να ξεσαλώσει…

 133. Avonidas said

  #131. Τότε, δεν καταλαβαίνω το παράπονό σου. Αν ο καθένας μπορεί να πάρει θέση, μπορούν και οι «φυλλάδες». Και φυσικά και οι κυβερνήσεις.

  Αν βέβαια το επιχείρημα είναι «είναι απ’ τη Β. Μακεδονία και γι’ αυτό συντάσσονται μαζί του», το αρνούμαι απολύτως. Είτε θεωρήσει κανείς ότι οι «φυλλάδες» ακολουθούν την κυβέρνηση, είτε ότι ακολουθούν το πόπολο/το συρμό, δεν στέκει.

 134. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @132.

  athologia.eu/koronaios/giati-ta-embolia-xorhgountai-synh8ws-sto-deltoeidh-my/

 135. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὀρθή ἐπανάληψις! 🙂
  http://pathologia.eu/koronaios/giati-ta-embolia-xorhgountai-synh8ws-sto-deltoeidh-my/

 136. aerosol said

  #127
  Οποιοσδήποτε στις ΗΠΑ μπορεί να προσθέσει περιστατικό στο VAERS, δεν χρειάζεται να δουλεύει στον χώρο της Υγείας.

 137. Κώστας said

  7: 🙂

 138. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, ωραία σχόλια γίνονται.

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  136: Ωωωωχ… Αυτό θα το γνωρίζουν πρώτα απ’ όλους οι αντιεμβολιαστές ώστε να το γεμίσουν σκουπίδια. Είναι και απορίας άξιο ότι σε πολλές σελίδες στο VAERS βλέπουμε καταγραφές που δεν δίνουν ούτε λεπτομέρειες, ούτε ιστορικό ασθενών.

 140. freierdenker said

  #136,

  Το ίδιο ισχύει και με το αντίστοιχο ελληνικό σύστημα, την κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ. Μπορεί και ο ίδιος ο ασθενής να αναφέρει από μόνος του ένα περιστατικό.

  https://kitrinikarta.eof.gr/

  Θέλει όμως πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, διότι αν παρακινήσεις δημόσια κάποιον να δηλώσει ένα περιστατικό, μπορεί να διωχθείς για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Έτσι την πάτησε ο διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ με το ισχαιμικό του Χαρδαλιά.

 141. Αρειανός said

  Και ξαφνικά η συζήτηση ζωήρεψε.

  117 Aerosol, μην κάνεις λογικά άλματα. Δεν συστήθηκα ποτέ ως γιατρός. Υπερασπίστηκα το δικαίωμα των γιατρών να τοποθετούνται ελεύθερα, χωρίς να απειλούνται με στιγματισμό, και να προτείνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για τους ασθενείς τους. Όπως όλοι γνωρίζουμε, χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ πρόκειται σύντομα να βγουν σε αναστολή εργασίας επειδή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και πολλοί ιδιώτες γιατροί απειλούνται με πρόστιμα και κυρώσεις για τον ίδιο λόγο. Όλοι αυτοί εμφορούνται από αντικοινωνικά αισθήματα; Είναι ψεκασμένοι και ανίδεοι; Ας μην βιαζόμαστε να καταδικάσουμε όποιον δεν συμφωνεί μαζί μας. Είχες μήπως ακολουθήσει το 2009 την επίσημη γραμμή του Υπουργείου Υγείας για εμβολιασμό κατά του ιού H1N1;

  https://tvxs.gr/news/ellada/pariggeilan-embolia-gia-dyomisi-ellades

  Αν όχι, νομιμοποιούμαι να σε χαρακτηρίσω αμφισβητία και αντιεμβολιαστή; Σε διαβεβαιώνω ότι έχω πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω από το χάνω τον χρόνο μου για να δημιουργώ εντυπώσεις. Και με το σχόλιό σου 129 εσύ είσαι αυτός που αρχίζει να φλερτάρει επικίνδυνα με τις «Πύλες του Ανεξήγητου». Σε τι διατεταγμένη υπηρεσία μπορεί να βρίσκομαι; Να είμαι βαλτός απεσταλμένος του Fox News; Ή να θέλω να υποσκάψω το εμβολιαστικό πρόγραμμα για να κυριαρχήσουν στην αγορά τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron; Σχολιάζω περιστασιακά σε αυτή τη σελίδα επειδή την παρακολουθώ και επειδή θεωρώ ότι μπορεί να κερδίσω κάτι μέσα από τη συζήτηση. Και αν μη τι άλλο η εικόνα που έχω σχηματίσει είναι ότι πρόκειται για ένα ιστολόγιο ευρύχωρο και ανεκτικό, ακόμη και για απόψεις που μπορεί να μην είναι πλειοψηφικές και σίγουρα στην περίπτωσή μου δεν είναι υποβολιμαίες.

  Τις προηγούμενες μέρες ανέπτυξα με μακροσκελείς αναρτήσεις μου (τις οποίες είχες την υπομονή να διαβάσεις και να σχολιάσεις) το σκεπτικό και την επιχειρηματολογία μου, η οποία θέλω να πιστεύω ότι ήταν εμπεριστατωμένη. Βρήκαμε μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, και κάποια καίρια σημεία σύγκλισης. Και με στενοχωρεί λίγο το γεγονός ότι το μόνο που βρήκε να σχολιάσει ο οικοδεσπότης είναι το σχόλιο 118, ενώ αντιθέτωε έκρινε αρκετά ενδιαφέροντα τον σύνδεσμο του CBS που παρέθεσα ώστε να τον ενσωματώσει στο άρθρο.

  Δεν έχω την πρόθεση να πάρω κανέναν στο λαιμό μου ούτε πιστεύω ότι διαθέτω τόση πειθώ. Το υλικό μπορεί να είναι ακατέργαστο, αλλά όπως θα πρόσεξες παραθέτει τουλάχιστον κάποιες πληροφορίες για το προφίλ υγείας του καθενός, για όσους είναι σε θέση να κάνουν κάποιες εκτιμήσεις. Και τα στοιχεία πάντως που μας παρέχει ο ΕΟΔΥ είναι επίσης προβληματικά, γιατί στα γραφήματά του (τα οποία μόλις παρατήρησα ότι εδέησαν να ενημερώσουν έπειτα από πολύ καιρό) δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ όσων έχουν/είχαν ή δεν έχουν/είχαν υποκείμενα νοσήματα.

  https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

  Οπότε, για παράδειγμα, οι 96 θάνατοι στις ηλικίες 18-39 (ήταν 89 στο γράφημα εδώ και πολύ καιρό) ελάχιστα με διαφωτίζουν. Γιατί μπορεί οι περισσότεροι να αφορούν άτυχους ανθώπους με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι κατέληξαν πριν την έλευση των εμβολίων. Αυτό το κενό ενημέρωσης από μία επίσημη κρατική υγειονομική αρχή δεν σε ενοχλεί; Μπορείς να εξαγάγεις ασφαλή συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία; Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και με την επιφύλαξη των πληθυσμιακών μεταβολών που έχουν μεσολαβήσει από τότε, όσοι ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 18-39 είναι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

  Συμφωνώ ότι δεν «μπορεί να κρίνω τους λόγους που κάτι έπαθε ένας τύπος στη Μοντάνα» αλλά εξίσου δεν μπορώ να γνωρίζω και την κατάσταση της υγείας και τα συνοδά νοσήματα ενός 85χρονου ασθενούς που απεβίωσε έχοντας και τον SARS-CoV-2 στον οργανισμό του. Δεν αμφισβητώ τα επίσημα στοιχεία. Λέω ότι είναι ελλιπή και ότι αναγκαστικά εμπεριέχουν σε ορισμένες περιπτώσεις έναν αναπόφευκτο παράγοντα αβεβαιότητας.

 142. 96 Irresistible

  …Για δε τους υπολοίπους αναγνώστες, θέτω δύο απλά ερωτήματα: Α) Αν ο φθόγγος δ προφερόταν d στα αρχαία ελληνικά, πώς ξεχώριζαν π.χ. τις λέξεις «δρόμος» και «τρόμος»; Β) Στα αρχαία ελληνικά, άλλη λέξις είναι η «ενδελέχεια» και άλλη η «εντελέχεια». Αν προφερόσαντε Ερασμικά οι δύο αυτές λέξεις, πώς θα τις διέκριναν οι Αρχαίοι Έλληνες;

  Μια απάντηση: Με τον τρόπο που π.χ. στα αγγλικά ξεχωρίζουμε A) try / dry και B) ant / and.

 143. aerosol said

  #139
  Να σου πω… μέχρι σήμερα δεν είχα σκεφτεί την περίπτωση! Σίγουρα θα έχει συμβεί, δεν έχω ιδέα πόσο συχνά. Από τις πληροφορίες στο FAQ της ιστοσελίδας βλέπω:
  «I am hearing about false reports being made to VAERS?

  As stated on the VAERS report form, “knowingly filing a false VAERS report with the intent to mislead the Department of Health and Human Services is a violation of Federal law (18 U.S. Code § 1001) punishable by fine and imprisonment.” «

 144. Πουλ-πουλ said

  137. Ευχαριστώ, δεν είχα χρόνο να το ψάξω.
  Κατά τα άλλα ευχαριστώ το θεό που με έκανε μηχανικό, και όχι γιατρό-λοιμοξιωλόγο, και έτσι δεν μπορεί ο καθείς διαβάζοντας 10 μελέτες στο γκούγκλη να μου διορθώνει τους οπλισμούς.

 145. Πουλ-πουλ said

  145. Τα βουνά ας μην εγκριθούν. Λοιμωξιολόγο ήθελα να διορθώσω, αλλά πάτησε λάθος κουμπί ο γάτος.

 146. sarant said

  144 🙂

 147. aerosol said

  #141
  Δεν έκανα το άλμα να πω πως συστήθηκες ως γιατρός, μη στέλνεις τη μπάλα στην εξέδρα.
  [«συστήνεται και γιατρός, αρκεί ο γιατρός να «εκφραστεί ελεύθερα» = κάποιος μας συστήνει και γιατρό, αρκεί ο γιατρός κλπ. Λείπουν λέξεις κι έχει λάθος συντακτικό για να σήμαινε αυτό που λες.]

  Όταν κάνω εικασίες, τις αναφέρω ως τέτοιες, καθώς και τις ενδείξεις τους.
  Χορεύεις προσεκτικά γύρω από πραγματάκια που απλά δεν σχολιάζεις ποτέ, ενώ γράφεις κατεβατά για άλλες λεπτομέρειες.
  Ακόμα δεν βλέπω σχόλιο για το πώς δήθεν οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από μόλυνση το ίδιο με τους εμβολιασμένους, ένα επικίνδυνο ψέμμα που πέταξες χαλαρά και για το ποίο η ευγλωττία σου δεν έχει προσθέσει κάτι εδώ και μέρες. Αυτό από μόνο του είναι τρομερά ύποπτο. Δεν μας είπες και πώς ο μέσος Έλληνας θα βγάλει συμπέρασμα για τα ρίσκα στην υγεία του από τις χύμα αναφορές του VAERS και όχι από τα συμπεράσματα αυτών που τις εξετάζουν. Αλλά λέω να μην περιμένω με ανυπομονησία, αυτά είναι παιδικά και δείχνεις περισσότερο IQ από τέτοιες μαλακίτσες.
  If it walks like a duck and quacks like a duck…

  Κατόπιν όλων των σχολίων που σου έχω κάνει, σε τι έχεις απαντήσει και σε τι όχι, η γνώμη μου είναι πως είσαι ή τρολ ή εξυπηρετείς κάτι άλλο -το τι δεν έχω τρόπο ή υποχρέωση να το γνωρίζω.
  Το μπλογκ δεν είναι δικό μου, δεν σε έχει περιορίσει η ελαστικότητά του και δεν βλέπω γιατί να περιορίσει εμένα στην άποψή μου.

 148. sarant said

  145 Τα βουνά δεν εγκρίθηκαν. Μόνο βουνό με βουνό δεν σμίγει.

 149. ΣΠ said

  Θάνατοι στην Ελλάδα από COVID19
  ανεμβολίαστοι 13599
  εμβολιασμένοι 1

 150. Γιάννης Ιατρού said

  134: Γιώργο ευχαριστώ (αλλά έφαγε το αρχικό «p» στον σύνδεσμο😎) αλλά το βρήκα😋

  Επανερχόμενος στον Αριστοφάνη και στη Λυσιστράτη, να παραθέσω και δύο απεικονίσεις των ΑΗΠ σε αγγεία του 6ου και 5ου π.Χ. αι. (τα καλύτερα μας τα έχουν κλέψει κι είναι έξω…👎) όπου είναι εμφανής η διακόσμηση ΔΕΛΤΑ της εποχής 🙂

 151. BLOG_OTI_NANAI said

  143: Για να έχει απλά αυτή την στερεότυπη απειλητική ρήτρα, ουσιαστικά καταλαβαίνουμε ότι είναι αδύνατο να υπερασπιστεί το σύστημα αυτό τον εαυτό του απέναντι σε φανατικούς που δεν λογαριάζουν τίποτα…
  Καλά κρασιά.

 152. freierdenker said

  #149, είναι δυνατόν σε ολόκληρη Ελλάδα να έχει πεθάνει από κορωνοϊό μόνο ένας εμβολιασμένος?

  Εκτός και αν ως εμβολιασμένους θεωρείτε όσους έχουν κάνει 3 δόσεις.

 153. vangelisv said

  140: Ισχύει όντως?

 154. Pedis said

  —————

  Γεια σου Χτήνε! Γουέλκαμ μπακ. Τι χαμπάρια;

 155. vangelisv said

  149: Αυτό είναι από τον ΕΟΔΥ?. Γενικότερα γιατί υπάρχει τόση ομίχλη γύρω από το πώς, κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι, κατανέμονται μεταξύ εμβολιασμένων και μη. Τι πιο εύκολο, από το να ανακοινώνουν καθημερινα, κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους στις δύο ομάδες. Τα στοιχεία ειναι τόσο συντριπτικά υπέρ των εμβολίων και αυτό θα έπειθε αρκετούς διστακτικούς να εμβολιαστούν.

 156. ΣΠ said

  152
  Θάνατος πλήρως εμβολιασμένης γυναίκας – Ο πρώτος στην Ελλάδα

 157. freierdenker said

  #153, έτσι έχω ακούσει, αλλά και αν διαβάσεις το site λέει

  «Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) και οι ασθενείς έχουν καθήκον να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μια ανεπιθύμητη ενέργεια.»

  Προφανώς ο τρόπος που συλλέγουν πληροφορίες είναι ακατάλληλος για στατιστικές αναλύσεις, αλλά φαντάζομαι οτι αν δηλώσεις κάποια εξωτική παρενέργεια θα το κοιτάξουν. Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις λογικά θα συμπληρώσει Κίτρινη Κάρτα ο γιατρός σου. Γενικά, υποψιάζομαι οτι ο βασικός λόγος ύπαρξης του site είναι κάποια συμβατική υποχρέωση του ΕΟΦ απέναντι στον EMA.

 158. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @156.
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/08/19/first-death-of-fully-vaccinated-patient-for-covid-19-in-greece-missing-context/

 159. freierdenker said

  #156 δεν ισχύει. Δείτε την ανασκευή στα Hoaxes

  https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/08/19/first-death-of-fully-vaccinated-patient-for-covid-19-in-greece-missing-context/

 160. vangelisv said

  156: Μπράβο μας. Τα πάμε πολύ καλά.
  Στο Ισραήλ, ανεπιβεβαίωτες αναφορές μιλάνε για μέχρι και 15 νεκρούς μετά απο την 3 δόση

  https://www.google.com/amp/s/www.timesofisrael.com/nearly-200-covid-deaths-reported-in-past-week-but-booster-data-raises-hopes/amp/

 161. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @156. Τέτοιες τερατοδιαστρεβλώσεις διαβάζω Σταῦρε, καί νιώθω τήν ἀνάγκη νά ὑπερασπίζομαι τούς ἐπιφυλακτικούς

  Τί εννοοῦσε, λοιπόν, ἡ ἀρσενική Ματίνα τῆς Θεσσαλονίκης; Ἄκου: ῾.. ὁ πρώτος θάνατος ασθενούς COVID-19 χωρίς υποκείμενα νοσήματα σε μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου…»

 162. ΣΠ said

  161
  Αν υπάρχουν και άλλα, πώς δεν βγήκαν στις ειδήσεις;

 163. vangelisv said

  159. Στο link των hoaxes που παραθέτεις, γίνεται αναφορά σε γράφημα του ΕΟΔΥ. Δεν το είχα υπόψη μου, το παραθέτω με κάθε επιφύλαξη, είναι από archive.
  https://archive.ph/20210731090851/https://www.facebook.com/eody.gr/posts/2144849602335410

  Καλά που έγινα μηχανικός και όχι γιατρός όπως είπε κάποιος σε προηγούμενο σχόλιο και έτσι μπορώ να εμπιστευτώ τους ειδικούς της υγείας χωρίς να προδώσω την επιστήμη μου

 164. vangelisv said

  152: Που βλέπεις είναι ειδήσεις είπαμε? Α, σε όλα τα κανάλια τα ίδια λένε?

 165. sarant said

  Aρα, έχουν πεθάνει 186 εμβολιασμένοι (έως 26/7/21).

 166. 154# Γειά σου Πέδη! Καλά ήταν εκεί, οι ιχθύες νόστιμοι και οι ζύθοι παγωμένοι. Είχα αποκοπεί εντελώς από τα πάντα, πρακτικά άνευ ίντερνετ αφού. Να φανταστείς, κυριολεκτικά το μόνο που έμαθα ήταν η Καμπούλ.
  Εδώ να δούμε τα χαΐρια μας τώρα. Εσύ καλά?

 167. vangelisv said

  165: Κάντε τώρα που την αναγωγή με βάση την διαχρονική κάλυψη του εμβολιασμού από 1/1 και θα βρείτε την πραγματική προστασία που παρέχουν τα εμβόλια (εκτιμώ πολύ χονδρικά γύρω στο 70-80%). Είναι ήδη εξαιρετικό ποσοστό. Δεν καταλαβαίνω την ανάγκη να καταφεύγει η κυβέρνηση σε σταλινικα ποσοστά 99.8) για να πείσει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αντιθέτως αυτή η πολιτική τους εξοργίζει τον κόσμο που διαισθάνεται ότι πάνε να τον κοροϊδέψουν.

 168. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @162. Μιά ἰδέα, μιά πινελιά ἀπό τό σύνολο τοῦ προβληματισμοῦ:
  Το 1/3 αυτών που πεθαίνουν από Covid – 19 στην Μ. Βρετανία είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις.

 169. ΣΠ said

  164
  Διαβάζω ειδήσεις στο διαδίκτυο. Εκεί δεν λένε όλοι τα ίδια.

  165
  Και 56 διασωληνώσεις εμβολιασμένων. Δεν λέει όμως πόσοι είχαν υποκείμενα νοσήματα.

 170. vangelisv said

  169: Ευτυχώς όχι. Εύκολο πάντως να βρεις αν «λένε τα ίδια». Control-f το site στην λίστα Πέτσα.

 171. Νίκος Κ. said

  Να θυμηθούμε και τις γελοιογραφίες του Μητρόπουλου που είχαν τη Δημοκρατία με ένα Δ (μέσα σε κύκλο) στο καπέλο

 172. sarant said

  169 Ούτε ηλικίες λέει, ή δεν το πρόσεξα;

 173. ΣΠ said

  172
  Λέει 18+.

 174. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νῖκο, σοῦ προτείνω νά ἑτοιμάσης ἕνα κειμενάκι «τό ζ πού μᾶς τρομάζει» καί ἔχε το καβάτζα. Ποῦ ξέρεις;; 🙂
  https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-nea-parallagi-notia-afriki

 175. voulagx said

  Ο Ηλ. Μοσιάλος ξεκαθαρίζει τι συμβαίνει με το Ισραήλ και την 3η δόση εμβολίου

  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/308260_o-il-mosialos-xekatharizei-ti-symbainei-me-israil-kai-tin-3i-dosi-embolioy

 176. sarant said

  173 E, εντάξει, δεν είναι πολύ χρήσιμο αυτό

  174 Υπάρχει παραλλαγή Ζ, πάνε με την ελληνική αλφαβητική σειρά.

  https://en.wikipedia.org/wiki/SARS-CoV-2_Zeta_variant

 177. Αγγελος said

  Milto86 (37), χοντρικά έχουμε
  = μαρτυρίες αρχαίων γραμματικών,
  = δάνεια από και προς άλλες γλώσσες,
  = ορθογραφικά λάθη,
  = επιφωνήματα, όπως το βῆ-βῆ των προβάτων,
  = λογοπαίγνια — κάποιοι Ρωμαίοι που έκαναν πως ντρέπονταν να πούνε bini (=δυο-δυο) στη γλώσσα τους λόγω της ομοηχίας με το ελλ. βινεί,
  = τη σημερινή προφορά των λέξεων άντρες, κόμπος, μπαίνω<εμβαίνω κλπ. και των συμπλεγμάτων γκ και γγ,
  που μαρτυρούν ότι τα γράμματα β/γ/δ παρίσταναν τους ήχους b/g/d.
  Συνηγορεί και η πείρα άλλων γλωσσών: η τροπή των b/d/g σε τριβόμενα β/δ/γ, ιδίως μεταξύ φωνηέντων, είναι κοινότατο φαινόμενο, ενώ το αντίθετο δεν ξέρω να έχει συμβεί ποτέ.

 178. leonicos said

  51 Ymalliaros

  H πόρτα είναι ντέλετ, στην παραλήγουσα

  Οι λέξεις σε έ@ετ τονίζονται στην παραλήγουσα υποχρεωτικά και είναι θηλυκά πάντοτε

 179. vangelisv said

  175: Γενικά έχω μια δυσκολία να παρακολουθήσω τους στατιστικούς ελιγμούς του Μοσιαλου. Στο ίδιο κείμενο, από την μια μας λέει ότι το Ισραήλ έχει 60% εμβολιαστικη κάλυψη, και σε ορισμένες κοινότητες πολύ χαμηλότερη, και αμέσως μετά δίνει στατιστικά που συγκρίνουν 100χιλ ανεμβολίαστους με 1.4 εκ. εμβολιασμενους.

  Τα σα μα και τα μα …μάσατα.

 180. Αγγελος said

  Ακαταμάχητη (96), στις «απλές ερωτήσεις» σου απάντησε (142) ο Δημόσιος Χώρος, και απορώ πώς κι εσύ τις έθεσες: δεν ξεχωρίζεις στην προφορά σου τη ντάμα από το τάμα;
  Ειδικά για το εβραϊκό Δ που ρωτάς, δεν ξέρω γιατί «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι», αλλά στη βιβλική εβραϊκή πρέπει να προφερόταν σαν d στην αρχή των λέξεων, μετά από σύμφωνο (έστω και αν μεσολαβούσε βουβό shwa) και όταν ήταν διπλό (π.χ. στη λέξη που μεταγράφηκε ως Σαδδουκαίος), σαν δ δε μετά από φωνήεν. Αυτή η διάκριση όμως (που υποδηλώνεται στην πλήρη γραφή με μια τελεία στη μέση του γράμματος) χάθηκε με τους αιώνες και σήμερα προφέρεται πάντοτε σαν d. Ανάλογη διαφορά προφοράς υπήρχε και στα Β Γ Κ Π Τ, και στα μεν Β Κ Π διατηρείται και σήμερα, στα δε Γ και Τ χάθηκε τελείως, αν και ειδικά το Τ το προφέρουν σαν σ οι ασκεναζικοί κύκλοι εκεί που εικάζεται ότι προφερόταν σαν θ.

 181. ΣΠ said

  179
  Το Ισραήλ έχει πληθυσμό 9,3 εκ. αλλά πράγματι είναι περίεργο που χρησιμοποιούν δεδομένα με τόσο μεγάλη διαφορά στο πλήθος των δύο κατηγοριών.

 182. Παναγιώτης Κ. said

  Το Δ έφερε η κονκάρδα του δίκοχου που φορούσαν οι αντάρτες του ΔΣΕ.

 183. aerosol said

  #167
  Εδώ δεν μας βοηθά ο μέσος όρος. Δεν έχουν όλα τα εμβόλια ίδια αποτελέσματα αλλά και οι κυρίαρχες μορφές του ιού άλλαξαν τα δεδομένα.
  Ας πούμε, στην ακόλουθη μελέτη (πρόσφατη), στο εμβόλιο της Pfizer βρίσκουν από 93,7% προστασία ασθένειας στην Α εκδοχή του ιού, να πέφτει στο 88% με την Δέλτα. Της Astra-Zeneca από 74,5% να πέφτει στο 67%:
  Effectiveness of Covid-19 Vaccines against the B.1.617.2 (Delta) Variant

  Πιο πρόσφατα ακόμα, έχουμε μελέτη του CDC για τα mRNA εμβόλια που συνολικά βρίσκει πως από περίπου 91% προστασία μόλυνσης, έπεσαν με την Δέλτα στο 66%. Σημείωση πως τα στοιχεία είναι από μάχιμους υγειονομικούς, οπότε μιλάμε για ανθρώπους με μεγάλη έκθεση στον ιό:
  Effectiveness of COVID-19 Vaccines in Preventing SARS-CoV-2 Infection Among Frontline Workers Before and During B.1.617.2 (Delta) Variant Predominance

  Τα νούμερα της ελληνικής κυβέρνησης βγαίνουν μάλλον αναζητώντας σε όλες τις υπάρχουσες έρευνες την απολύτως πιο αισιόδοξη και βάζοντας και πουρμπουάρ, για το καλό! 😀

  ΥΓ: Ανυπομονώ να δω κανένα σπάνιο/πρωτάκουστο νικ να επαινεί και την πχοιότητα των δικών μου λινκ…

 184. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  179 Ποιος είναι ο ελιγμός, όμως; Το Ισραήλ έχει 60% στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά έχει δυο μεγάλες κοινότητες που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 40%. Το στοιχείο που συγκρίνει 100 χιλ ανεμβ με 1,4 εκ εμβ προέρχεται από ηλικιωμένους άνω των 60, προφανώς εκτός των δύο κοινοτήτων, που θα έχουν κάλυψη 90%.

 185. spyridos said

  Καλή σας ημέρα

  179 , 181

  Οι στατιστικές που χρησιμοποιεί είναι του επιπέδου αμπεμπαμπλόμ.

  183
  «Ας πούμε, στην ακόλουθη μελέτη (πρόσφατη), στο εμβόλιο της Pfizer βρίσκουν από 93,7% προστασία ασθένειας στην Α εκδοχή του ιού, να πέφτει στο 88% με την Δέλτα.»
  Η μελέτη από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ που διάβασα τέλος Ιουλίου λέει «39% effective at preventing infections.
  Δεν πειράζει μπορεί να φύσαγε πολύ στο Τελ Αβίβ όταν έβγαλαν το σαλιωμένο δάχτυλο από το παράθυρο.

  Δεν πειράζει όμως γιατί με αφορμή αυτό βρήκα ένα παλιό άρθρο του Νικοκύρη.
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/10/12/portokalos/

 186. nikiplos said

  92@ Και οι Δεδεμάδηδες, των εκδόσεων! 🙂

 187. spyridos said

  Ολλανδία , Σκανδιναβικές χώρες ζμπούτσα και ζτομνί τους όλα.
  Και καλά κάνουν.

  https://www.koutipandoras.gr/article/meiothikan-oi-genniseis-se-eyropi-kai-ipa-logo-pandimias

 188. vangelisv said

  180. Ακριβώς. Ο Μοσιαλος χρησιμοποιεί 2 λογικώς και αιτιωδώς ασύνδετα μεταξύ τους στατιστικά (εδώ είναι ο ελιγμός), για αν δώσει έμφαση σε αυτό που θέλει. Ο λόγος του Μοσιαλου είναι λόγος κήρυκα σε νεοφώτιστους, των οποίων νιώθει να κλονίζεται η πίστη. «Κοιτάξτε αδελφοί, στο Ισραήλ δεν τους έχει εγκαταλείψει ο Θεός των εμβολίων μας. Απλώς αυτοί δεν του είναι τόσο πιστοί όσο λένε. Αλλά όσοι του είναι πιστοί, βλέπετε ότι ο Θεός σωζει…»
  Και έτσι οι πιστοί παρηγορούνται, και ξεχνάνε τι ήταν αυτό που τους ανησύχησε αρχικά, και ξαναμπαίνουν στην μάχη εναντίον των απίστων.

 189. Κώστας said

  177: η τροπή των b/d/g σε τριβόμενα β/δ/γ, ιδίως μεταξύ φωνηέντων, είναι κοινότατο φαινόμενο, ενώ το αντίθετο δεν ξέρω να έχει συμβεί ποτέ.

  Συνέβη στη Γερμανική, Άγγελε, όπου το [ð] κατά τη διάρκεια του 9ου αιώνα τράπηκε σε [d]. Στο παλαιογερμανικό Πάτερ Ημών λ.χ., (βλ. βίντεο), η προσωπική αντωνυμία thū «εσύ» προφέρεται με [ð]. Επίσης, το παλαιογερμανικό [g] προήλθε από το /ɣ/ των δυτικών τευτονικών γλωσσών (το οποίο επιβιώνει ακόμα και σήμερα σε διάφορες διαλέκτους, π.χ. στα βερολινέζικα), το δε τευτονικό [v] σε συγκεκριμένα φωνητικά περιβάλλοντα τράπηκε σε [b].

 190. @ 189 Κώστας

  Ναι, ναι, θυμάμαι από το δίστηλο στα κολωνέζικα που δημοσίευε καθημερινά η Kölner Stadt-Anzeiger ότι π.χ. το -gi- αποδιδόταν ως -ji-,παράδειγμα Rejirung.

 191. Pedis said

  # 166 – Χτήνε, όλα θα πάνε καλά ( … κάποτε)

  Βατόπουλος: Πιθανό να τελειώσουμε με τον κορωνοϊό μέσα στο 2022

  Πιθανό. Γιατι όχι; Μπορεί και το 2023. Αν όχι, τότε το 2024. Πάντως, οποτε κι να συμβεί εγώ σας τα ‘λεγα. 🤓

  Κατά τ’ άλλα, τούττο ΟΚ (πιθανό 😁).

  —-

  Ο Mosciaλος 😉 μού έχει δώσει την εντύπωση στέρεης και ασφαλούς αντικειμενικής εγκυρότητας με τις 353417 παρεμβάσεις του τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. 😜 🤪

 192. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  191# Ε, άμα είναι ΟΚ το τούττο σου, να μην ανησυχείς 🙂

 193. spyridos said

  189 , 190

  Και οι Μενονίτες στο Μεξικό (κάτι σαν παλαιογερμανικά) λένε γρεν το πράσινο και κάτι σαν γοτ το Θεό.

  Ακούω γ και δ , ή μου φαίνεται;
  https://tinyurl.com/4p7w6hbe

 194. Κώστας said

  190: Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια δεν προφέρουν [ɣ] αλλά [j]. Πραγμάτωση με [ɣ] έχουμε σε διαφορετικά φωνητικά περιβάλλοντα (π.χ. στη λέξη Wagen, η οποία θα προφερθεί [ˈvaːɣn̩]). Σε άλλες πάλι περιπτώσεις όπως λ.χ. σε ορισμένες γερμανικές διαλέκτους του Βελγίου παρατηρείται συνύπαρξη των δύο πραγματώσεων. Για να αναφέρω ένα ενδεικτικό παράδειγμα, ενώ το gut στη Βερολινέζικη διάλεκτο προφέρεται [juːt], στο Μπάλεν πραγματώνεται και ως [ɣuːt].

 195. Αρειανός said

  140 O διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ είναι ένας από τους ελάχιστους ειδήμονες που διαθέτει η χώρα μας στα φάρμακα και τη νομοθεσία που τα διέπει. Συνεργάστηκε τα τελευταία χρόνια με κυβερνήσεις διαφορετικών αποχρώσεων και εκπροσώπησε επί σειρά ετών την Ελλάδα στον EMA. Απλώς το ότι λέει ανοιχτά τη γνώμη του και βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση έχει αρχίσει και ενοχλεί. Γι’ αυτό και τα δημοσιογραφικά εξάσφαιρα βγήκαν από τις θήκες τους. Το θέλγητρο μιας θέσης μετακλητού υπαλλήλου είναι ακαταμάχητο.

  147 «Δεν έκανα το άλμα να πω πως συστήθηκες ως γιατρός»: Τότε δεν το αντιλήφθηκα σωστά.
  «Ακόμα δεν βλέπω σχόλιο για το πώς δήθεν οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από μόλυνση το ίδιο με τους εμβολιασμένους»: Δες την πρώτη παράγραφο του σχολίου 101. Νομίζω ότι τα παροράματα συγκαταλέγονται στα συγγνωστά αμαρτήματα.
  «Δεν μας είπες και πώς ο μέσος Έλληνας θα βγάλει συμπέρασμα για τα ρίσκα στην υγεία του από τις χύμα αναφορές του VAERS»: Ήταν απλώς μια υπενθύμιση ότι κανένα φαρμακευτικό προϊόν δεν είναι απολύτως ασφαλές και ένας αντίλογος στην επιπόλαιη σύσταση να εμβολιαστούν «και οι κάτω των 40, αν δεν θέλουν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο να τους αφήσει κάποιο μόνιμο πρόβλημα υγείας ο κόβιντ». Γιατί μπορεί να μειώνουν μεν αυτό το ρίσκο όσοι θα εμβολιαστούν αλλά παίρνουν ένα άλλο. Γι’ αυτό και είναι απερίσκεπτη η διείσδυση φαρμάκων σε ομάδες του πληθυσμού που δεν το χρειάζονται.
  «Η γνώμη μου είναι πως είσαι ή τρολ ή εξυπηρετείς κάτι άλλο»: Όπως θα ‘λεγε και ο Πιραντέλο, έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Και εγώ έχω αρχίσει να υποψιάζομαι ότι έχω να κάνω με έναν πράκτορα του φαρμακευτικού λόμπι, έναν κεκράχτη επιφορτισμένο με το καθήκον να προωθεί φαρμακευτικά σκευάσματα, ψεκάζοντας με Aerosol τους αντιρρησίες (καθιστώντας τους έτσι ψεκασμένους). Ως γνωστόν οι εταιρείες της βιομηχανίας του φαρμάκου είναι αταλάντευτα προσηλωμένες στην αποστολή της προάσπισης της δημόσιας υγείας, βάζοντας σε δεύτερη – ή τρίτη – μοίρα την αποκόμιση κέρδους. Γι’ αυτό και ενδιαφέρονται χλιαρά μόνο για τις αναμνηστικές τρίτες δόσεις στις πλούσιες χώρες, δόσεις οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχουν έγκριση από τον ΕΜΑ και αφήνουν επιπλέον ακάλυπτο τον πληθυσμό των φτωχότερων κρατών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του. Αλλά ας μην στεκόμαστε σε λεπτομέρειες. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, παρείχαν μέχρι πρότινος προνομιακές εμπειρίες σε περίπου 500.000 πελάτες τους, όπως για παράδειγμα έναν ψυχεδελικό πλου του Αχέροντα.

  https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/303610_prostimo-gia-theathinai-stis-farmakeytikes-poy-skotonoyn-me-opioyha

  149, 152 Too good to be true.

  162 Χα χα! Ωραίο χιούμορ.

 196. Κώστας said

  Kάτι περίεργο συμβαίνει και η ένδειξη της μακρότητας των φωνηέντων στη φωνητική απόδοση δεν περνάει…

 197. Αρειανός said

  140 Να προσθέσω ότι σε μία χώρα στην οποία αιρετός αυτοδιοικητικός παράγοντας καταγγέλλει δημοσίως ότι δόθηκε άνωθεν εντολή μη κατάσβεσης πυρκαγιών, ο εισαγγελέας παρεμβαίνει για να κλείσει το στόμα ενός ακαδημαϊκού καθηγητή, επειδή υπενθύμισε στους θεράποντες ιατρούς του τέως υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας το αυτονόητο καθήκον τους να συμπληρώσουν κίτρινη κάρτα. Καθήκον το οποίο δυστυχώς οι Έλληνες γιατροί αμελούν συστηματικά. Βαλκανική παρακμή…

 198. Αρειανός said

  163 Εντωμεταξύ, αν αφαιρέσουμε από τους 7.839 θανάτους το 95,3%, δηλαδή όσους είναι 70 ετών και άνω ή/και με υποκείμενο νόσημα, οι οποίοι θα έπρεπε ασυζητητί να έχουν εμβολιαστεί, απομένουν 369. Αν τώρα εμβολιάζονταν και οι άνω των 60, ο αριθμός θα μειωνόταν περαιτέρω και μάλιστα δραστικά. Οι υπόλοιποι μάλλον θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο για τους πνιγμούς και τα τροχαία.

  https://www.lifo.gr/now/greece/pnigmoi-stis-ellinikes-thalasses-mia-tragodia-poy-den-leei-na-stamatisei

  Τις δε ηλικίες 0-17, με 3 θύματα μέχρι στιγμής από τον Φλεβάρη του 2020, ας τις αφήσουμε καλύτερα στην ησυχία τους. Τα παιδία παίζει αλλά με τα παιδιά δεν παίζουμε.

 199. Να θυμίσω πως «υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστική» (του στιλ συγκριτικός – υπερθετικός βαθμός των επιθέτων). Κι αυτό όχι γιατί η στατιστική από μόνη της είναι ψέμα αλλά γιατί μπορείς με διάφορους τρόπους να πάρεις και να παρουσιάσεις τα αποτελέσματα που θέλεις.
  (Να θυμίσω πως στατιστική είναι η επιστήμη που σχεδιάζει μια καταγραφή, την πραγματοποιεί και παραθέτει τα αποτελέσματα και ίσως τα συμπεράσματα από την καταγραφή που έκανε. Η παρεμβάσεις ξεκινάνε από το σχεδιασμό ακόμα. Πώς θα διατυπωθεί μια ερώτηση).

 200. aerosol said

  #195
  Μπορεί να με πληρώνει και ο Σόρος. Μπορείς κι εσύ -αλλά δέχομαι μόνο ρούβλια και μόνο ρευστό.
  Αλλά, φευ, καθώς δεν προωθώ τίποτα παρά το τι είναι γνωστό μέχρι αυτή τη στιγμή από έρευνες, καλείσαι να πεις κι εσύ τι ενδείξεις έχεις γι αυτό.
  Το ζήτημα είναι πως δίνω στοιχεία που δεν τα περιγράφω ως άλλα από αυτό που είναι. Και πως γράφω δημόσια σ’ αυτό τον χώρο πολλά χρόνια (είμαι… βαθύς πράκτορας του κατεστημένου!) και οι θαμώνες ξέρουν τι μέρος του λόγου είμαι, είτε με εκτιμούν είτε όχι.

  Οι νεκροί έως σήμερα, 31/8, είναι 13.691, το 95/3% είναι 70 ετών και άνω ή/και με υποκείμενο νόσημα. Οι υπόλοιποι κατά τη γνώμη μου δε μας περισσεύουν.
  Οι ζωντανοί που βγήκαν από το νοσοκομείο -αρκετοί με πολύμηνο πρόβλημα υγείας από την ασθένεια- να είναι χαρούμενοι που δεν πνίγηκαν;
  Οι τρεις κάτω των 50 γνωστοί μου που ακόμα ταλαιπωρούνται επιτρέπεται να ανησυχούν; Όχι, κάτσε, θα τους πω για τα ατυχήματα κι ότι καλώς δεν εμβολιάστηκαν!
  Το ότι ακόμα κι όσοι το πέρασαν στο σπίτι έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου τους επόμενους μήνες (που ΔΕΝ θα καταγραφεί πουθενά ως θάνατος από κόβιντ…) μας απασχολεί παραπάνω από τον πνιγμό ή όχι;
  Among COVID-19 survivors, an increased risk of death, serious illness

  Ήρεμα ρωτάω, για να δώσω αναφορά στα αφεντικά μου! 😀

 201. sarant said

  200 Ακόμα και νεότεροι, κάτω των 30, έχουν συνέπειες από τη νόσηση.

 202. Αρειανός said

  200 «Μπορεί να με πληρώνει και ο Σόρος»: Όπως καταλαβαίνεις, στις ανοησίες που μου καταλόγισες και την αδυναμία σου να δεχτείς την αντίθετη άποψη χωρίς συκοφαντικές κατηγορίες, μόνο με ανοησίες μπορούσα να σου απαντήσω. Όσο λοιπόν εγώ είμαι τρολ και έχω κρυφή ατζέντα, άλλο τόσο σε πληρώνει κι εσένα ο Σόρος και λειτουργείς ως ιμάντας προώθησης συμφερόντων των Big Pharma.

  Σοβαρά στατιστικά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν με τις προσωπικές ιστορίες των φίλων και των συγγενών του καθενός. Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα, σύμφωνα με την οποία το 95,3% όσων πέθαναν και το 84,3% όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η δε η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία νόσο που πλήττει σε συντριπτικό ποσοστό τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς, οι οποίοι πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το σύστημα υγείας. Εκεί θα έπρεπε να έχει επικεντρωθεί όλη η προσπάθεια των υγειονομικών αρχών και της κυβέρνησης, αν είχε στοιχειώδη σοβαρότητα και επαφή με την πραγματικότητα. Όχι απλώς «οι υπόλοιποι δεν μας περισσεύουν» (η διατύπωσή σου είναι άστοχη) αλλά κανείς δεν μας περισσεύει, ακόμη κι αν είναι 110 χρονών. Έτσι όμως άκρη δεν βγαίνει, γιατί το μόνο εύκολο μου είναι να σου αντιπαρατάξω περιπτώσεις σαν κι αυτές, που επίσης δεν μας περισσεύουν/αν:

  https://tvxs.gr/news/ellada/ekklisi-gia-aima-sti-27xroni-poy-emboliastike-me-johnson-johnson

  https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/296439_pethane-i-44hroni-poy-haropaleye-epi-meres-stin-kriti-meta-embolio

  https://www.wispolitics.com/2021/u-s-sen-johnson-these-families-have-a-very-simple-request-they-want-to-be-seen-their-stories-heard-they-would-like-to-be-believed/

  Αλλά αυτούς τους τελευταίους ας τους αφήσουμε. Μάλλον ψεκασμένοι θα ‘ναι. Ψεκασμένοι βέβαια οι οποίοι απευθύνουν έκκληση δημοσίως δείχνοντας τα πρόσωπά τους στις κάμερες, όχι με ψευδώνυμα. Να τους καθησυχάσουμε κι αυτούς. Ας ακούσουν την Παγώνη και θα ‘ναι μια χαρά.

  201 Και τις θρομβώσεις και τις μυοκαρδίτιδες ευχάριστες δεν τις λες.

  Συμπέρασμα: Ο μη εμβολιασμός ενέχει ρίσκο και ο εμβολιασμός ενέχει επίσης ρίσκο. Και τα δύο ρίσκα παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας. Ο καθένας λοιπόν ας ενημερωθεί και ας αποφασίσει ελεύθερα για τον εαυτό του, χωρίς επιπόλαιες νουθεσίες και κυρίως χωρίς διχαστικές πρακτικές, απειλές και πειθαναγκασμούς.

 203. odinmac said

  «Τα εμβόλια προκαλούν θρόμβωση»

  Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα για τις παρενέργειες των εμβολίων επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

  Όμως ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι μακράν μεγαλύτερος για όσους προσβάλλονται από κορωνοϊό, ανέφεραν στο British Medical Journal οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

  Στην περίπτωση του εμβολίου του Pfizer, η μελέτη διαπιστώνει μικρή αύξηση στην πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου. Όμως και σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού λόγω Covid-19.

  Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι για κάθε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca

  66 επιπλέον άνθρωποι θα καταλήξουν στο νοσοκομείο ή θα πεθάνουν από θρόμβους. Ο κίνδυνος αυτός είναι 200 φορές μικρότερος από ό,τι στους ασθενείς της Covid-19.
  107 επιπλέον άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα πεθάνουν θρομβοπενία (χαμηλά αιμοπετάλια), κίνδυνος εννέα φορές μικρότερος από ό,τι στους ασθενείς του κοροναϊού.
  Η μελέτη έδειξε επίσης ότι για κάθε 10 εκατομμύρια άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer, 143 επιπλέον άτομα θα υποστούν εγκεφαλικό, κίνδυνος εννέα φορές μικρότερος από την πιθανότητα εγκεφαλικού στην Covid-19.

  https://www.tovima.gr/2021/08/28/science/emvolio-otan-oi-meletes-diapseydoun-tous-arnites/

 204. odinmac said

  Tι συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι νόσησαν, έναν χρόνο μετά
  «Δώδεκα μήνες αφότου πήραν εξιτήριο, σχεδόν οι μισοί συνεχίζουν να αναφέρουν μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, από δύσπνοια μέχρι τριχόπτωση και κατάθλιψη, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Lancet.»

  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01755-4/fulltext#%20

 205. odinmac said

  Στη Βρετανία, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναφέρει επίμονα συμπτώματα της λεγόμενης μακράς Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 34.000 παιδιών 2-16 ετών.

  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01900-0/fulltext

 206. sarant said

  202-204-205 Κι εγώ αυτό φοβάμαι κυρίως, τις συνέπειες που μένουν.
  Και αυτό είναι το λάθος όσων λένε «πεθαίνουν κατά 95% άνθρωποι άνω των 70 και/ή με υποκείμενο νόσημα».

  Χώρια που το «υποκείμενο νόσημα» μπορεί να είναι π.χ. ελαφρά παχυσαρκία.

 207. Αρειανός said

  Εγώ πάλι φοβάμαι και τις άδηλες πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν αργότερα, τις οποίες κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποκλείσει. Γιατί έχουν συμβεί ξανά στο παρελθόν λάθη και ατυχήματα με καινούργια φάρμακα, οι παρενέργειες των οποίων εκδηλώθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μετά από 20 χρόνια. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη η διείσδυση φαρμάκων νέας τεχνολογίας, η μακροπρόθεσμη συμπεριφορά των οποίων είναι εντελώς άγνωστη και απρόβλεπτη, σε ένα τόσο υψηλό ποσοστό του πληθυσμού και ειδικά σε νεαρές ηλικίες.

  Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι όποιος είναι ανεμβολίαστος δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα μολυνθεί από τον ιό. Μπορεί να τηρεί όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας με σχολαστικότητα και τελικά να μην διατρέξει κανέναν από τους κινδύνους που αναφέρει ο Odinmac, είτε από τα εμβόλια είτε από νόσηση. Πολλά τεστ αντισωμάτων βγαίνουν αρνητικά. Και σε αρκετές περιπτώσεις συγγενείς που μένουν στο ίδιο σπίτι με νοσούντες δεν κολλάνε το μικρόβιο.

  Η ελαφρά παχυσαρκία δεν είναι υποκείμενο νόσημα για έναν 25χρονο. Γιατί αν και του ανεβάζει κατά λίγα έτη την πραγματική, βιολογική του ηλικία εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από το κρίσιμο όριο. Είναι όμως υποκείμενο νόσημα για έναν 60άρη.

 208. sarant said

  207 Ναι, τον εξηντάρη είχα στον νου μου ή γενικά τον 40+. Και κατά τη γνώμη μου, όποιος 40+ δεν εμβολιάζεται είναι βλάκας.

 209. Καραγκιόζης said

  Ανέφερε κάνεις τον «Δικής οφθαλμόν» (ος τα πανθ’ ορά); Είναι ένα τεράστιο μάτι (του Θεού) εγγεγραμμένο σε ένα Δ

 210. Καραγκιόζης said

  Και να επισημάνω στην/στον irrésistible ότι η ακολουθία»τον τρόμον» στην αρχαία προφερόταν /ton tromon/ και ουχί /ton dromon/ ώστε να συγχέεται με την ακολουθία «τον δρόμον».
  Μόνο στα νέα ελληνικά το πάντρεμα ν + τ γεννά (n)d. Γι’αυτό είναι και ο φυσικός τρόπος να γράφεις τον ήχο αυτόν στην γλώσσα μας (και όχι δδ, όπως προτάθηκε). Στα νέα ελληνικά το διπλό δέλτα προφέρεται όπως όλα τα διπλά.

  Παρεμπιπτόντως, το διπλό δ στο αρχαίο «φράδδω» προφερόταν όπως το απλό σημερινό δ. Όπως θα πρόφερε σήμερα το «φράζω» ένας ψευδός. Ήταν ένας τρόπος να ξεχωρίζουν το d (δ) από το ð. Τον ίδιο τρόπο άλλωστε χρησιμοποιούν οι Ουαλοί για να ξεχωρίζουν d και dd.

 211. aerosol said

  #202
  Όχι «όσο». Περιμένω τις δικές σου ενδείξεις για τον ρόλο που παίζω. Είπα -εκτειθέμενος- τις δικές μου. Περιμένω τι στα λινκ μου και τα λόγια μου βρήκες ύποπτο.
  Ως τώρα δεν έχω καν προτείνει κάτι. Απλά δείχνω τι σε ό,τι αναφέρεις ως στοιχείο έχει πρόβλημα.

  Στατιστικά βάζω από αλλού, από στατιστικές, όπως έχεις ήδη δει.
  Δεν θα ζητήσω και συγνώμη που ανάφερα και προσωπικές περιπτώσεις! Και οι άνθρωποι στο -συγκινητικό- βίντεο, προσωπικές περιπτώσεις είναι, και ούτε καν γνωστοί σου να ξέρεις τι αληθεύει, γιατί τις βάζεις;
  Τι «στατιστικά» βγάζεις εσύ από άρθρα που αενάως αναμασούν τα ίδια θύματα των εμβολίων; Πρέπει να έχω διαβάσει μισό βιβλίο ως τώρα για την δύστυχη 44χρονη στην Κρήτη. Πέρα από το προσωπικό δράμα, ποια στατιστική αλήθεια σου λένε; Οι νεκροί που «δεν περισσεύουν» είναι περίπου 657. Μήπως θες να συγκρίνουμε το 1 ή 2 ή 3 με το 657; Να βάλω τόσα… λινκ να κρασάρει το μπλογκ, για συναισθηματικό εφέ; Θυμάσαι την στατιστική όποτε σε βολεύει, την ξεχνάς όταν σε εξυπηρετεί.
  Επιπλέον, κανείς στο μπλογκ δεν λέει ψεκασμένη αυθαίρετα κάποια κατηγορία ανθρώπων που εσύ υπονοοείς. Τα τάχα μου πικραμένα λογια να τα πεις εκεί που ίσως τα λένε. Εγώ θα πω ψεκασμένο αυτόν που λέει πως κολλάει το κέρμα στο μπρατσάκι με το εμβόλιο, και πως «τα τεστ σας βάζουν τον καρκίνο!». Διαφωνείς πως έχουν πρόβλημα; Εάν όχι, μην κλαίγεσαι, δεν πέφτουμε έξω. Και με τις μάσκες είναι οι ψεκασμένοι που χτύπησαν ή και σκότωσαν κόσμο, το αντίθετο δεν συνέβη… Με αυτή την έννοια, λίγα λέμε.

  Επίσης:
  1. Γιατί δεν βάζεις τις στατιστικές των θυμάτων, να συγκρίνουμε;
  2. Γιατί λινκάρεις άρθρα εφημερίδων (που όταν τα γράφουν φιλοκυβερνητικά δεν τις εκτιμάς και δεν λινκάρεις); ¨Η τις θεωρείς αξιόπιστες ή όχι.
  3. Γιατί λινκάρεις αντιεμβολιαστικές ομάδες (που όμως… δεν τις παρακολουθείς!);
  4. Γιατί λινκάρεις ως χρήσιμο ανάγνωσμα τις απόψεις του κυρίου Ρον Τζόνσον, του φανατικού τραμπικού, που διέσπειρε ψεύδη για τις εκλογές του, που περίπου έβγαλε λάδι την προσπάθεια πραξικοπήματος στις ΗΠΑ, που ένιωθε ασφαλείς επειδή δεν ήταν μαύροι, που αρνείται την κλιματική αλλαγή, που έχει πιαστεί ψευδόμενος ακόμα και για οικονομικά θέματα,
  [… ανάσα και συνεχίζω…]
  …που μάχεται λυσσαλέα την οικονομική βοήθεια στα θύματα του κόβιντ, που οι γιατροί στην πολιτεία του ζήτησαν επισήμως να σταματήσει να προμοτάρει χωρίς στοιχεία την Ιβερμεκτίνη, και που ως τώρα έχει κάνει σαφές πως διαφωνεί με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα για τα εμβόλια;
  Τι ακριβώς έχει να προσφέρει το τημ των ανθρώπων που έχει μαζέψει; Γιατί ο Γερουσιαστής Λαμόγιος Χουντόπουλος και η παρέα του είναι αξιόπιστοι;
  5. Τίποτα σε έρευνα/μελέτη (από την πηγή παρακαλώ!) ΔΕΝ σου βρίσκεται;

 212. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  211 Συμφωνώ με την τοποθέτηση και θα ήθελα να αναδείξω την παράγραφο πριν απο τα αριθμημένα ερωτήματα (…κανείς στο μπλογκ δεν λέει ψεκασμένους….)

  Είναι λάθος να αποκαλεί κανείς ψεκασμένους συλλήβδην όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή όσους έχουν ενδοιασμούς.

 213. Alexis said

  #207: Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι όποιος είναι ανεμβολίαστος δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα μολυνθεί από τον ιό. Μπορεί να τηρεί όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας με σχολαστικότητα και τελικά να μην διατρέξει κανέναν από τους κινδύνους που αναφέρει ο Odinmac, είτε από τα εμβόλια είτε από νόσηση.

  Δυστυχώς στην πράξη δεν είναι έτσι. Οι συνειδητοί αντιεμβολιαστές είναι σε συντριπτικό ποσοστό αυτοί που δεν τηρούν ΚΑΝΕΝΑ μέτρο προστασίας γιατί «αυτά είναι για τους χαζούς, μας κοροϊδεύουν, είναι μια απλή γρίπη, μας λένε ψέματα» κλπ. κλπ. Είναι, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι ίδιοι που πρωτοστατούσαν στο κίνημα αντι-μάσκα πριν από λίγους μήνες, που καίγανε μάσκες στις συγκεντρώσεις τους, και με την αλησμόνητη γραφική κυριούλα που χοροπήδαγε οργισμένη πάνω σε αυτές.
  Το να μην κάνει κάποιος το εμβόλιο είναι δικαίωμά του, το να συμπεριφέρεται σαν κάφρος και να βάζει σε κίνδυνο τους άλλους, όχι.
  Και ναι, μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν όλοι αυτοί οι τύποι την πλειονότητα των ανεμβολίαστων αλλά δυστυχώς αυτοί δίνουν τον τόνο, αυτοί επηρεάζουν τους «σκεπτικιστές» και «ανησυχούντες» και η ζημιά που κάνουν είναι τελικά μεγάλη.

  #211: Aerosol, έγραψες πολλά (και χαρά στο κουράγιο σου δηλαδή) αλλά νομίζω ότι δύο και μόνο στοιχεία είναι συντριπτικά και αρκούν για να τεκμηριώσουν την αδιαφιλονίκητη χρησιμότητα των εμβολιασμών:
  1. Θάνατοι από Κόβιντ: 13622. Εμβολιασμένος: 1 (ένας)
  2. Ποσοστό ανεμβολίαστων στο γενικό πληθυσμό: 43%
  Ποσοστό ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ λόγω κόβιντ: 92%

 214. Γιάννης Ιατρού said

  Πεισματάκια, που όμως μπορεί να αποβούν μοιραία…
  Μεγάλο λάθος η τακτική της κυβέρνησης: «να εμβολιαστούν αλλιώς …».
  Έπρεπε να πει «όποιος εμβολιαστεί θα του αλλάξουμε την πίστη κλπ. κλπ.», και από το γνωστό «πείσμα της φυλής» θα πήγαιναν όλοι τους να εμβολιαστούν 😂

 215. Καραγκιόζης said

  Όπως έκανε ο Καποδίστριας με τις πατάτες!

 216. sarant said

  213 Συμφωνώ γενικά, αλλά αυτό με τον ένα μόνο θάνατο εμβολιασμένου δεν ισχύει, το διευκρινίσαμε και πρόσφατα σε κάποια σχόλια.

 217. ΓιώργοςΜ said

  Κι εμείς είμαστε ακόμη στο δέλτα…
  https://www.news247.gr/ygeia/koronoios-anisychia-gia-ti-nea-metallaxi-mu-poy-entopizetai.9340313.html
  Παραλλαγή μι (αλλά δεν ήξεραν να μεταφράσουν το μιου/Mu των εγγλέζων…)

 218. ΣΠ said

  213, 216
  Σχόλιο 159.

 219. Alexis said

  #216: Ναι, δεν το είχα δει, διορθώνω λοιπόν: 182 θάνατοι πλήρως εμβολιασμένων μέχρι 26/7 από κορονοϊό.

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  208 >> … όποιος 40+ δεν εμβολιάζεται είναι βλάκας
  Τρίβλακας κάτι φορές! Ο κρητικός ξάδερφος με το ξενοδοχείο, περί τα 60,που ανέφερα προ ημερών, εξακολουθεί να παλεύει στη ΜΕΘ. Παρέμενε ανεμβολίαστος, παρότι οι δυο κόρες του 30+ , είχαν ήδη μολυνθεί και ελαφρά νοσήσει! Ο φόβος για το εμβόλιο τώρα έγινε εφιάλτης ζωής-θανάτου.
  Η εμπειρία και μόνο στην εντατική, είναι φρικαλέα, όπως μαρτυρούν όλοι όσοι το πέρασαν.

  219 >>182 θάνατοι πλήρως εμβολιασμένων μέχρι 26/7 από κορονοϊό.
  -Φαντάσου πόσοι θα ήσαν αν δεν εμβολιαζόμασταν αφού και εμβολιασμένοι κινδυνεύουμε, (εννοείται-το ξέρουμε,όλα τα εμβόλια έχουν ποσοστό ακάλυπτων), λέει ο εμβολιασμένος
  -Είδες; και εμβολιασμένοι πεθαίνουν, γιατί να εμβολιαστώ;! λέει ο με τη θέλησή του ανεμβολίαστος.

 221. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Εγώ που δεν κατέω πράμα από στατιστική λέω μπακαλίστικα πως αν μου την πέσουνε και με ξεβρακώσουνε στη μέση του δρόμου και το μόνο που έχω να βάλω μπροστά μου είναι ένα χαρτόκουτο ή μια λαμαρίνα, αυτό θα βάλω. Γιατί αυτό έχω.

  Κι επειδή κάποιοι αντιεμβ λένε πως δεν τους κάνει το εμβόλιο αλλά περιμένουν το φάρμακο για να το πάρουν αν και όταν αρρωστήσουν, να πω ότι το φάρμακο το περιμένουν από τους ίδιους επιστημονικούς κύκλους των οποίων το εμβόλιο απορρίπτουν μετά βδελυγμίας.

 222. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Σύμφωνα με πρόσφατη ἰσραηλινή μελέτη
  σὲ μεγάλο εὖρος πληθυσμοὖ, ὑπ’ὑφηγεσίαν , Tal Patalon και Sivan Gazit , ἡ φυσική ἀνοσία ἀποδεικνύεται δεκατρείς (13) φορές πιὸ ἀποτελεσματική ἀπό τὶς ἐνεσεις ποὺ στοχεύουν “στὸ νά σταματήσουν τὴν καλούμενη μετάλλαξη δέλτα” .

  Τῶρα,γενικά μιλώντας , ἀπὸ κανάλια , ἒντυπο καὶ ἡλεκτρονικό τύπο ὲπιχειροῦνται ἐσχάτως μὲ τὸν ἕναν ἢ τὸν
  ἂλλον τρὸπο περισπούδαστες “ἀγιογραφίες “ ὑπέρ τῶν mRNA ἐνέσεων .
  Ὅμως , ποιὰ εἶναι τὰ χημικά στοιχεῖα πού ἀληθινά περιέχουν ; Ἀς ἐξετάσουμε ἀρχικά ἕνα μόνον απὸ δαῦτα ,τὸ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου .*
  Γιὰ τό ὅποῖο δὲν ἒχω ἀκούσει νὰ ἀναφέρονται οἱ αὐτοαναγορευόμενοι εἰδικοί . Ἕνα σημεῖο ποὺ θίγει σίγουρα τὸ πεδὶον informed consent γιὰ
  ἰατρικές πράξεις ποὺ ἡ ἲδια ὁμάδα “εἰδικῶν”προτείνει.
  Σύμφωνα μὲ ἒρευνα τῆς ἰσπανικῆς ἐρευνητικῆς ὅμάδος, La Quinta Columna , καὶ ὅπως ἀναφέρει σὲ ἀνακοίνωσή της περὶ τὰ τὲλη Ἰουνίου ὁ ἰδρυτής της Ricardo Delgado :

  “Οἱ προσωπίδες ποὺ ἒχουν χρησιμοποιηθεῖ ἀλλά καὶ ποὺ βρίσκονται σήμερα στὴν ἀγορά περιὲχουν ὀξείδιο τοῦ γραφενίου. Ὂχι μόνον κάποιες ποὺ ἀναφὲρθησαν καὶ ἀπὸ τὰ media καὶ αποσὺρθησαν σὲ συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Οἱ μπατονέτες στὸ διαγνωστικό pcr ὅπως καὶ ἀντιγόνου περιέχουν ἐπίσης νανοσωματίδια ὀξειδίου τοῦ γραφενίου.
  Τὰ διάφορα ἐμβόλια covid-19 σὲ ὅλες των τὶς παραλλαγές τους , (αναφέρει 4-5 γνωστές πλέον φαρμακευτικές) περιέχουν μία σημαντική δόση νανοσωματιδίων ὀξειδίου τοῦ γραφενίου.
  Αὐτό ἢταν τὸ ἀποτέλεσμα ἀναλύσεως ἡλεκτρονικῆς μικροσκοπίας καὶ σπεκτροσκοπίας ἀνάμεσα σὲ διάφορες ἂλλες τεχνικές ποὺ χρησιμοποιήθηκαν ἀπό διάφορα δημόσια πανεπιστήμια στὴ χώρα .
  Ἀκόμα καὶ τὸ πρόσφατο ἐμβόλιο ἐναντίον τῆς γρίππης (στὴν Ἰσπανία) καθώς καὶ τὰ ρινικά ἐμβόλια ποὺ ἐτοιμάζουν ἐναντίον τοῦ covid-19 ἐπίσης περιέχουν τεράστιες δόσεις νανοσωματίδιων ὀξειδίου τοῦ γραφενίου.
  Τὸ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου εἶναι κάτι τοξικό ποὺ δημιουργεῖ θρόμβους στὸν ὀργανισμό. Τὸ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου εἶναι τοξική οὐσία ποὺ προκαλεῖ πήξη τοῦ αἷματος . Τὸ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου προκαλεῖ ἀλλαγή στὸ ἀνοσοποιητικό σύστημα ἀπορρυθμίζοντας τὴν ἰσορροπία τῆς ὀξείδωσης ὲν σχέσει πρὸς τὸ ἀπόθεμα γλουταθειόνης.
  Ἐάν αὐξηθεῖ ἡ δοσολογία ὀξειδίου τοῦ γραφενίου μὲ ὁποιονδήποτε τρόπο χορηγήσεως προκαλεῖται κατάρρευσις τοῦ ἀνοσοποιητικοῦ μὲ μιὰν ἐπακόλουθη καταιγίδα κυτοκινῶν.
  Ἡ συσσώρευσις γραφενίου στοὺς πνεύμονες προκαλεῖ ἀμφίπλευρη πνευμονία μὲ ἐνιαῖα διασπορά στὴ φατνιακή ὀδό.
  Τὸ ὀξείδιο γραφενίου προκαλεῖ μεταλλική γεύση . Ἲσως νὰ εἶναι καὶ κάτι ποὺ τὸ ἒχετε
  νοιώσει ἢδη. Ἡ εἰσπνοή ὀξειδίου γραφενίου προκαλεῖ φλεγμονή στὴ μεμβράνη βλεννογόνου
  πράγμα ποὺ ὀδηγεῖ σὲ ἀπώλεια γεύσεως
  καὶ μερική ἢ πλήρη ἀπώλεια ὂσφρησης .
  Τὸ ὀξείδιο γραφενίου μεταδίδει ἰσχυρές μαγνητικές ἰδιότητες μέσα στὸν ὀργανισμό καὶ ἒτσι ἐξηγοῦνται κάποια μαγνητικά φαινόμενα ποὺ βιώνουν δισεκατομμύρια ἂνθρωποι ἀνά τὸν κόσμο μετὰ ἀπό διαφόρους τρόπους ποὺ τοὺς χορηγήθηκε τὸ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου .
  Ἕνας ἀπό αὐτούς τοὺς τρόπους εἶναι μέσω ἐνέσεως mRNA
  Μὲ λίγα λόγια τὸ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου εἶναι αύτό ποὺ καλεῖται sars-cov-2 , τὸ νέο coronavirus ποὺ προκάλεσε τὴ νόσο γνωστή ὠς covid-19 .
  Αὐτός εἶναι ὁ ἀληθινός λόγος ποὺ δὲν ἒγινε ποτέ ἀπομόνωσις /purification τοῦ “νέου”coronavirus
  μὲ τὸν τρόπο ποὺ ἀναγνωρίζεται ἀπὸ τήν
  πλειονότητα τῶν ὑγιειονομικῶν ἰδρυμάτων στὰ ὑψηλότερα κλιμάκια διαφόρων χωρῶν , ὂταν ὑπῆρξε τὸ σχετικὸ αἲτημα
  Ἡ νόσος covid-19 εἶναι τὸ ἀποτέλεσμα τῆς εἰσαγωγης τοῦ ὀξειδίου τοῦ γραφενίου
  ἀπὸ διάφορες ὀδούς χορηγήσεως.
  Τὸ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου εἶναι ἐξαιρετικά ἰκανό και ἰσχυρὸ στὸ ἀεροζόλ ὅπως ἐπίσης καὶ ἡ ἐπονομαζομένη νόσος Sars-Cov-2 .
  Ὅπως κὰθε ὑλικό , τὸ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου ἒχει αὐτό ποὺ ἀποκαλοῦμε
  λωρίδα ἡλεκτρονικῆς ἀπορρόφησης.
  (electronic absorption band)
  . Αὐτό σημαίνει πὼς ὑπάρχει μία συγκεκριμένη συχνότητα πάνω στὴν ὁποῖα τὸ ὑλικό αὐτό διεγείρεται καὶ ὀξειδώνεται μὲ τεράστια ταχύτητα,
  σπάζοντας συνακόλουθα τὴν ἰσορροπία
  στὸν ὀργανισμό , μὲ ἀναπαραγωγή
  τῆς τοξικῆς οὐσίας ἐνάντια στὰ φυσικά
  ἀντιοξειδωτικά ἀποθέματα γλουταθειόνης.
  Ειδικότερα , αὐτή ἡ συχνότητα εὖρους ἐκπέμπεται στὰ καινούργια bandwidths ἐκπομπῆς τῆς νέας ἀσύρματης τεχνολογίας 5G .
  Νὰ τὸ γιατί ἡ ἀνάπτυξις (στήσιμο)
  ἀυτῶν τῶν κεραιῶν δὲν ἐσταμάτησε στιγμή κατὰ τή διάρκεια τῆς πανδημίας
  Στὴν πράξη , ἦταν ἀνάμεσα στὶς λίγες
  ὑπηρεσίες οἱ ὁποῖες διετηρήθησαν ξεχωριστά, κάτω ἀπό τὴν εἰδική ἐπιτήρηση τῶν δυνάμεων ἀσφαλείας τῆς χώρας καὶ ἐπιλέκτων σωμάτων φρούρησης τῶν κεραιῶν αὐτῶν.
  Ὑποπτευόμεθα πὼς στὴν ἀντιγριππική
  καμπάνια τοῦ 2019 εἰσήχθη στὶς φιάλες αὐτές ὀξείδιο τοῦ γραφενίου , μιὰ καὶ χρησιμοποιῆτο ἦδη ὠς πρόσθετο.
  Μαζί μὲ τὶς δοκιμές ποὺ ἀκολούθησαν
  τῆς τεχνολογίας 5G σὲ διάφορα μέρη τοῦ κόσμου ἀνεπτύχθη ἡ νόσος covid-19
  σὲ ἀλληλεπίδραση μὲ ἐξωτερικά ἡλεκτρομαγνητικα πεδία καὶ τὸ ὀξείδιο
  τοῦ γραφενίου στὸ σῶμα τῶν ἀνθρώπων.
  Θυμηθεῖτε πὼς ὅλα ξεκίνησαν ἀπό τὴ Wuhan ** ἡ ὁποῖα ἦταν ἡ πρῶτη πόλη στὸν κόσμο σὲ πρόγραμμα γιὰ πιλοτική δοκιμή τῆς 5G τεχνολογίας τέλη Νοεμβρίου τοῦ 2019.
  Ὑπάρχει μία σύμπτωσις στὸν χῶρο
  καὶ τόν χρόνο.
  Τόσον ἡ ἐκδοχή τῆς σούπας παγκολίνου ὅσο καὶ τῆς νυχτεριδόσουπας ἦταν ἁπλῶς
  διασπαστικές τῆς προσοχῆς πληροφορίες.
  Ὁ σκοπός τῆς εἰσαγωγῆς τοῦ ὀξειδίου τοῦ
  γραφενίου εἶναι προσέτι περαιτέρω ἀδιόρατος ἀπ΄ ὅτι μπορεῖτε νὰ φανταστεῖτε.
  Ἐπομένως σάς εἶναι περισσότερο ἀπὸ ἀρκετό νὰ ἀφομοιώσετε αὐτή τὴν πληροφορία καὶ νὰ “ἐπανεκκινήσετε “ τὴ γνῶση ποὺ εἲχατε γιὰ τὴν ἀσθένεια ὠς τῶρα. Ἀπό τὰ μεγαλύτερα κυβερνητικά ιδρύματα ,τὸ νὰ λὲς στὸν πληθυσμό νὰ αὐτοπροστατευθεῖ, ἀκόμη καὶ νὰ τὸν ὑποχρεώνεις , μὲ αὐτό τὸ ὁποῖο δύναται νὰ τὸν ἀρρωστήσει , μὲ τήν ἲδια τὴν ἀρρώστεια.
  Λογικά, τῶρα ποὺ γνωρίζουμε πὼς αἰτιολογικός παράγων τῆς ἀσθενεῖας εἶναι ἐπακριβῶς μία τοξική χημική οὐσία καὶ ὂχι μιὰ βιολογική παράμετρος , γνωρίζουμε πὼς νὰ τὸν
  μετριάσουμε , ἐνισχύοντας τὰ ἐπίπεδα γλουταθειόνης .
  Ἡ γλουταθειόνη εἶναι ἕνα φυσικό ἀντιοξειδωτικό τὸ ὁποῖο παρουσιάζεται σὲ ἀποθηκευμένη μορφή στὸν ὀργανισμὀ.
  Καὶ κάποιες λεπτομέρειες ποὺ μπορεῖ νὰ
  σὰς βοηθήσουν νὰ ἀντιληφθεῖτε στὴν ἐντέλεια τὸ κάθε τὶ ποὺ εἲχε εἰπωθεῖ στὰ media.
  Ἡ γλουταθειόνη βρίσκεται σὲ πολύ
  μεγάλη ποσότητα στὰ παιδιά. Ἐπομένως,
  ἡ νόσος πολύ δύσκολα μποροῦσε νὰ ἒχει
  τὴν ὅποια ἐπιρροή στὸν παιδικό πληθυσμό. Ἡ γλουταθειόνη πέφτει ἀρκετά
  ὒστερα ἀπό τὰ 65 ἒτη . Ἂραγε , ἡ covid-19 εἶναι ἰδιαίτερα ἐπικρατοῦσα στὸν γηραιό πληθυσμό. Ἡ γλουταθειόνη βρίσκεται ἐπίσης σὲ πολύ ψηλά ἐπίπεδα στὸν πληθυσμό ποὺ κάνει ἒντονη ἂσκηση.
  Καἲ αὐτό αἰτιολογεῖ τὸ γιατί μόνον 0.22%
  τῶν ἀθλητῶν εἶχαν αὐτή τή νόσο.
  Τῶρα μπορεῖτε νὰ ἀντιληφθεῖτε τὸ γιατί
  στὴν πράξη ἀναρίθμητες μελέτες ἒχουν δείξει πὼς ἡ θεραπεῖα μὲ Ν-Ακετυλοκυστεΐνη ( NAC , ἡ ὁποῖα εἶναι ἕνας πρόδρομος τῆς γλουταθειόνης στὸ σῶμα )
  Ἡ γλουταθειόνη ποὺ χορηγήθηκε ἂμεσα,
  ἐθεράπευσε τοὺς ἀσθενεῖς ταχύτατα
  ἀπό τή νόσο covid-19
  Ἀπέρριτο καὶ ἁπλό διότι τὰ ἐπίπεδα
  γλουταθειόνης ηὑξήθησαν ὥστε νὰ τά
  βγάλουν πέρα μὲ τὴ χορηγηθεῖσα τοξική
  οὐσία ποὺ ὀνομάζεται ὀξείδιο τοῦ γραφενίου .
  Ἡ ἀποκάλυψις ποὺ ἒγινε ἐδῶ εἶναι μία
  πλήρως ἀναπτυγμένη ἐπίθεσις στὸ καθεστώς βιοτρομοκρατίας.
  Ἢ τουλάχιστον μὲ τὴ συνέργεια τῶν κυβερνήσεων σὲ ὁλόκληρο τὸν παγκόσμιο
  πληθυσμό ποὺ συνιστοῦν τῶρα ἐγκλήματα κατά τῆς ἀνθρωπότητος.

  Εἶναι ἐπομένως ἀπολύτως ἀπαραίτητο
  καὶ ζωτικῆς σημασίας νὰ κάνετε αὐτή τὴν
  πληροφορία διαθέσιμη στὴν ἰατρική σας κοινότητα . Τοὺς γενικούς θεραπευτές , νοσοκόμους , τὶς ὑπηρεσίες ὑγιείας γενικά , αλλα και τα τοπικα μεσα ενημερωσης και στὸν τύπο , καθῶς ἐπίσης καὶ στό περιβάλλον σας .
  Ἡ La Quinta Columna ἐκτιμᾶ πῶς δεκάδες χιλιάδες ἂνθρωποι πρόκειται νά πεθάνουν σὲ καθημερινή βάση .
  Στὴν πατρίδα μας μόνον (γιὰ Ἰσπανία μιλάει
  καὶ ἀντιλαμβανόμεθα τὴν ἐγρήγορση ποὺ ἀπαιτεῖται), μὲ τὸ ἂνοιγμα τῆς ἐπερχομένης τεχνολογίας 5G .

  Ἒχοντας στὸ μυαλό πὼς τῶρα , δὲν εἶναι μόνον οἱ ἡλικιωμένοι σὲ νοσοκομεῖα ἐκεῖνοι οἱ ὁποῖοι ἒχουν ἐμβολιαστεῖ μὲ αὐτό τό ἒμβόλιο γρίππης μὲ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου , ἀλλά ὅπως γνωρίζετε , ἕνα μεγάλο μέρος τοῦ πληθυσμοῦ ἒχει εμβολιασθεῖ ἢ γραφενωθεἲ , μὲ σταδιακές δόσεις ὀξειδίου τοῦ γραφενίου.

  Τὸ ἀνθρώπινο σῶμα ἒχει μία συγκεκριμένη φυσική χωρητικότητα γιὰ νὰ περιορίσει αὐτή τήν
  τοξική οὐσία , καὶ γι’αὐτό σὰς συνιστοῦν
  νὰ παίρνετε μέχρι τὸ ἕνα τρίτο τῆς δόσης
  κάθε χρόνο κατὰ τὰ προσεχῆ ἒτη ,
  ὢστε νὰ διατηρηθεῖ τὸ γραφένιο στὸ σῶμα σας.

  Ἒχουμε κάθε ἕνας ξεχωριστά ἀπό ἐμᾶς τὶς
  ἀποδείξεις γιὰ τό τὶ ἒχει συμβεῖ ἐδῶ.
  Καὶ ἐνῶ στὸ μεσοδιάστημα ἡ δικαιοσύνη
  προσπαθεῖ νὰ λειτουργήσει , ἂνθρωποι
  θἂ συνεχίσουν νὰ σπρώχνονται σὲ ἒναν γκρεμό δίχως τέρμα .
  Ἐάν παρακολουθεῖτε αὐτό τὸ video ἠχητικό , θὰ καταλάβατε πὼς ἒχετε
  ἐντελῶς ἂδολα ἐξαπατηθεῖ ἀπό τοὺς ὑψηλότερους τῶν θεσμῶν.
  Μόνον τῶρα μπορεῖτε νὰ ἀντιληφθεῖτε τίς ἀσυνέπειες ποὺ παρατηρούσατε στίς
  εἰδήσεις τῆς τηλεοράσεώς σας .

  Gracias por tu atencion “

  * Γιὰ τὸ γραφένιο τὸ πρῶτη φορά ἀπομονωθὲν ὑπάρχει ὡραῖα ἱστορική
  ἀναφορά σὲ ἂρθρο τοῦ ἱστολογίου
  τὸ 2010 ὑπὸ τὸν φὲρελπιν τὶτλον
  “Υπἀρχει και μια άλλη Ελλάδα “

  ** ὅπως καὶ λίγο ἀργότερα ξένοι ὑψηλόβαθμοι ἀξιωματοῦχοι στὸν χῶρο τῆς ὑγείας ἐπιχειροῦσαν νὰ ἀποπροσανατολίσουν μιλώντας στὰ σοβαρά πὼς ἒφταιγε ἡ κινέζικη ψαραγορά γιὰ τὴ μετάδοση covid-19 .

 223. spiridione said

  Φτάσαμε στην παραλλαγή Mu
  https://www.efsyn.gr/kosmos/308484_i-parallagi-mu-sto-mikroskopio-toy-poy

 224. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  222# Κύριε Κωνσταντίνε μου, τα πράματα είναι πολύ χειρότερα απ’ όσο λένε οι Σπανιόλοι πεμπτοφαλαγγίτες. Θα μας πάρει ο διάολος σούμπιτους:

  τα νανοσωματίδια οξειδίου του γραφενίου δρουν ως νανοαισθητήρες που έχουν δύο λειτουργίες, δηλαδή: συλλέγουν ηλεκτρικά σήματα των παλμών και των σκέψεων μας ή χαρτογράφηση του εγκεφάλου και, νευροδιαμορφώνουν τις συμπεριφορές, τα συναισθήματά μας. Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία ε;; Και όμως η τεχνολογία έχει προχωρήσει εν αγνοία μας και μιλάμε για τροποποίηση ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το γραφένιο εκτός της τοξικότητας του, μπορεί αποδεδειγμένα και επιστημονικά μέσα από 100δες μελέτες να μετατρέψει τον εγκέφαλο εμβολιασμένων ανθρώπων σε αποστολείς και δέκτες πληροφοριών.
  http://kaiomenivatos.blogspot.com/2021/07/e_01337304992.html

 225. Νέο Kid said

  224. Εντάξει ο δόκτωρ Madrid και ο δόκτωρ Sevillano , αλλα ο δόκτωρ Boabdil el Andaluz έχει προχωρήσει την έρευνα των επιπτώσεων του γραφενίου στην καθημερινή διατροφή μας ,μιας και το 89% του κοτετσοσύρματος στην Ανδαλουσία περιέχει νανοσωματίδια διδιάστατου γραφενίου εμπλουτισμένου με ω3 λιπαρά ισότοπα που διηθούνται δια του ήπατος των πουλερικών, ειδικά των χηνών της Γρανάδας, και καθιστούν το φουά γκρα ραδιενεργό .
  Η σχετική μελέτη έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του διάσημου καθηγητή Von Quatsch und Blödsinn
  Vqbldsinn@alpine.uni.ch

 226. ΣΠ said

  Το οξείδιο του γραφενίου επηρεάζει και την λειτουργία του εγκεφάλου;

 227. voulagx said

  #225: Ποιοί δόκτωρ Madrid και ο δόκτωρ Sevillano, ΝιουΚιντ, ο αεροζολ φταιει για ολα, αποκαλυψε τον σκοτεινο ρολο του το #222:
  «Τὸ ὀξείδιο τοῦ γραφενίου εἶναι ἐξαιρετικά ἰκανό και ἰσχυρὸ στὸ ἀεροζόλ ὅπως ἐπίσης καὶ ἡ ἐπονομαζομένη νόσος Sars-Cov-2 .»

 228. dryhammer said

  Τη μόνη λειτουργία του γραφένιου που ξέρω, είναι πως κάνει να πιάνει το μελάνι εκεί που πριν δεν έπιανε. […που μας τα δώσανε για άλλο σκοπό κι εμείς τα κάναμε ατζέντα…]

  Αν οξειδώνεται κιόλας δεν με απασχολεί γιατί «σ’ ετούτα τ’ αμελέτητα κακιά σκουριά δεν πιάνει»

 229. ΣΠ said

  Η «μελέτη» του Prof. Dr. Pablo Campra Madrid είναι δημοσιευμένη στο σάιτ του Globalresearch
  https://www.globalresearch.ca/graphene-oxide-detection-aqueous-suspension/5749529

  Εδώ τι εστί Globalresearch
  https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Chossudovsky#Centre_for_Research_on_Globalization

 230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  223 >>Φτάσαμε στην παραλλαγή Mu
  Ναι! και το ακούω στο ραδιόφωνο ότι έχουμε τώρα και την παραλλαγή «Μου» και λέω ρε παιδί μου το παρακάνανε στη μαλλιαρή να λένε «μου», το «μι» και ωχ, φτάξαμε κιόλας στα μουλωχτά στο Μ;
  Μσκαρ! 😦

 231. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  225# Κίντο, για να μιλάμε επακριβώς και επιστημονικά, το ποσοστό για το κοτετσόσυρμα είναι 89,22%, όπως έχει αποδείξει σε μελέτες της η ρωσίδα ορνιθολόγος Gallina Kotova.

 232. Ωστε ετοιμάζουν και ρινικά εμβόλια; Μάθαμε κάτι σήμερα! 🙂

 233. loukretia50 said

  Χχτήνος, πιάνεις δορυφορική?

 234. Αιμ said

  Σσσύρμα το κοτετσόσυρμα
  Να μου κρατήσετε και μένα παλιοταμαχιάρηδες

 235. BLOG_OTI_NANAI said

  Το εμβόλιο της Pfizer ΔΕΝ περιέχει οξείδιο του γραφενίου
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/08/04/kingston-ruby-graphene-oxide-vaccine-misinformation/

  Ψευδείς ισχυρισμοί για τα συστατικά των εμβολίων για την COVID-19
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/07/06/covid-19-vaccines-contain-iron-oxide-graphene-misinformation/

 236. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο δεύτερο λινκ αναλυτικάτα περί Dr. Campra.

 237. 233# Λου, όχι, αλλά έπιασα μια κότα Ανδαλουσίας και μια χήνα Γρανάδας και πα να τσεκάρω το γραφένιο.

 238. ΣΠ said

 239. aerosol said

  #227
  Ώστε είμαι τίγκα στο γραφένιο! Κινδυνεύω γιατρέ μου;

 240. sarant said

  230 Η παραλλαγή Μ, που γράφεται μυ στα αρχαία και έτσι mu στα αγγλικά.

  Σε κανα εξάμηνο, το Μ που μας τρομάζει 😦

 241. aerosol said

  Η ερευνητική ομάδα της οποίας ηγούμαι, καλούμενη Το Χάνι της Γραβιάς, ήδη εξετάζει τις ύποπτες ουσίες που τοποθετούν οι κατασκευάστριες εταιρίες στα πληκτρολόγιά μας, έτσι ώστε όταν τα χρησιμοποιούμε να γράφουμε άρες μάρες κουκουνάρες. Περισσότερα εν καιρώ -όστις φέρνει τα λάχανα, φέρνει τα παραπούλια.

 242. Alexis said

  Πέθανε γιατρός αρνήτρια του εμβολιασμού, στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου στην Κρήτη.
  Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές για ένα γινάτι.

 243. Irresistible said

  Εύγε, κύριε Νίκο (240), από το στόμα μου το πήρατε: Γράφοντας με ύψιλον την μετάλλαξη «Μύ», οι αγγλόφωνοι επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι σέβονται πολύ περισσότερο την Θεία Ελληνική Γλώσσα απ’ ό,τι ο Κριαράς και τα κριάρια του που μάς επέβαλαν να γράφουμε το «Μ» με γιώτα

 244. aerosol said

  Δεν τα παρακολουθώ αλλά έπεσα στη τύχη σ’ αυτό:
  Νοσηλεύτρια στην Πάτρα: Τώρα που έκανες το εμβόλιο θα πάθεις καρκίνο σαν τον πατέρα σου!
  Η συχνή αναφορά στην απαξιωτική κριτική των «συστημικών» έναντι των «αρνητών» (μάσκας, εμβολίου) παραβλέπει σταθερά την επιθετικότητα που ενίοτε δείχνουν οι καμμένοι (διανοητικά και ψυχικά ασταθείς, αν προτιμάτε), σε αντίθεση με την υπομονή με την οποία συνήθως αντιμετωπίζονται.
  Τονίζω πως μιλώ για τα εντόνως προβληματικά άτομα, όχι τους ανθρώπους που διστάζουν, αμφιβάλλουν, και το εκφράζουν όπως δικαιούνται!

 245. Νέο Kid said

  237. Το καλό με τις κότες Ανδαλουσίας είναι ότι απ το πολύ γραφένιο έχουν γίνει μπλε και ξεχωρίζουν.
  Για τ αυγά δεν ξέρω! Μάλλον το θέμα είναι υπό μελέτη απ την Γκαλίνα Κότοβα…

 246. sarant said

  245 Γκαλίνα Κότοβα!!!

 247. Γιάννης Ιατρού said

  240: μετά την μ(υ) έρχεται κανονικά η ν(ι), ε;

 248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  240 >>Η παραλλαγή Μ, που γράφεται μυ στα αρχαία και έτσι mu στα αγγλικά.
  Γι΄αυτό με είπα μσκαρ (μουσκάρι στην κρητική 🙂 ) . Ήταν η πρώτη στιγμή που έσκαγε στ΄αυτί το «Μου» ξαφνικά.
  Αν φτάσουμε «στο Μ που (θα) μας τρομάζει», τ ρ ι σ α λ ί . Με τον νέον υπρουγό υγείας πλέον στα σίγουρα θα φεύγουμε αΜΕΘιστοι 😦

  245 Γκαλίνα Κότοβα καρμπονίτα

 249. Αρειανός said

  211 Φοβάμαι ότι η συζήτηση έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης, κάτι που δεν θέλω να τροφοδοτήσω, γιατί δεν μου αρέσει όταν το βλέπω να συμβαίνει περιστασιακά μεταξύ άλλων σχολιαστών του ιστολογίου. Τα έχουν δυστυχώς αυτά οι συζητήσεις σε ιστολόγια ή στα κοινωνικά δίκτυα. Μερικές φορές παρασυρόμαστε και μιλάμε σε ύφος και τόνο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που θα υιοθετούσαν δύο άγνωστοι σε μια κουβέντα διά ζώσης. Σέβομαι την επιλογή όλων όσοι εμβολιάστηκαν και εύχομαι όλοι (αναγνώστες του ιστολογίου και μη) να είναι ασφαλείς και υγιείς.

 250. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  208 – «Ναι, τον εξηντάρη είχα στον νου μου ή γενικά τον 40+. Και κατά τη γνώμη μου, όποιος 40+ δεν εμβολιάζεται είναι βλάκας.»

  Νίκο αντιλαμβάνεσαι τι λές; πραγματικά με σοκάρεις. Τελικά φαίνεται πως έχει χαθεί το παιχνίδι, ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ!

 251. aerosol said

  #249
  Αναλόγως, σέβομαι την επιλογή όλων όσοι δεν εμβολιάστηκαν και εύχομαι όλοι να είναι ασφαλείς και υγιείς.

 252. aerosol said

  #249
  Πάντως οι ερωτήσεις τις λίστας του 211 είναι θεμιτές, λογικές, και θα σαφώς θα τις έκανα και δια ζώσης. Όχι φωνάζοντας ή κραυγάζοντας.
  Ο σεβασμός δεν σημαίνει πως ακούμε οτιδήποτε και κάνουμε τον βλάκα μη τυχόν σπάσουμε τ’ αυγά.

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  251 κι εγώ σέβομαι και υπεραμύνομαι για τη μη υποχρεωτικότητα αλλά από την άλλη το τείχος ανοσίας δεν χτίζεται, ο ιός μεταλλάσσεται και τα νοσοκομεία τιγκάρουν. Δεν τηρούνται και τα υπόλοιπα μέτρα (μάσκα, αποστάσεις, συνωστισμός κλπ) και δε βλέπω να το γλιτώνει κανείς. Θα το περάσουμε όλοι και βοήθειά μας. Αν χρειαστούμε νοσοκομείο, καλά ξεμπερδέματα πέρα από τη νόσο και με τα ενδονοσοκομειακά.

  Πριν λίγες ώρες πέθανε η 62 ανεμβολίαστη γιατρός στο Ηράκλειο.

 254. Καραγκιόζης said

  Νυ

 255. freierdenker said

  253 Για ποιον λόγο όμως δεν χτίζεται το τείχος ανοσίας?

  Εγώ λέω οτι ήταν κάτι ουτοπικό, όπως και ο στόχος της εξάλειψης του κορωνοϊού. Άλλος θα πει κάτι άλλο, μπορεί να γίνει κουβέντα, αλλά το ενδιαφέρον είναι τι λένε αυτοί που μας υποσχέθηκαν τείχος ανοσίας. Αυτοί που σχεδίαζαν πολιτική, υλοποιούσαν, στήριζαν, προπαγάνδιζαν. Διότι αυτοί δεν συζητάνε όπως εμείς, αλλά λογοδοτούν. Γιατί δεν χτίζεται τείχος ανοσίας Μητσοτάκη? Γιατί δεν χτίζεται τείχος ανοσίας Μόσιαλε?

  Ο ισχυρισμός τους, και η βάση της δυστοπίας που ζούμε, είναι οτι δεν εμβολιάστηκαν ακόμα αρκετοί. Τι θα γίνει λοιπόν όταν τα ποσοστά εμβολιασμού ανεβούν στο επίπεδο του Ισραήλ, και πάλι τείχος δεν χτιστεί? Δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν πως αρχίζει το άρθρο του Μόσιαλου για το Ισραήλ στην efsyn. Υπάρχουν λέει κλειστές κοινωνικές ομάδες όπως οι υπερορθόδοξοι και οι Άραβες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

  Όταν λοιπόν αυξηθούν και εδώ οι εμβολιασμοί και ανοσία της αγέλης πάλι δεν προκύψει, η αιτία κατά αυτούς θα είναι οι ανεμβολίαστες κλειστές κοινωνικές ομάδες, εκεί που ο κορωνοϊός βρίσκει καταφύγιο, ανασυντάσεται, μεταλάσσεται και μας ξαναχτυπά. Ξέρει κανείς ποια είναι τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των τσιγγάνων? Αμφιβάλλω. Αλλά σε λίγους μήνες μπορεί να εξελιχθεί σε φλέγον ζήτημα.

 256. sarant said

  250 Γιατί; Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο να σου αφησει κάποιο κουσούρι η βαριά νόσηση.

 257. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Πέθανε ο Μίκης! Σαν τον αϊτό

 258. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ 224,225 Μερσί γιὰ τοὺς ὑπερσυνδέσμους καὶ τὴν ἐπιπρόσθετη πληροφόρηση

  @227 Εἲπαμε , δὲν ὑπάρχουν ψεκασμένοι , ὑπάρχει ἒλλειψις ἰσχυρῶν μικροσκοπίων

 259. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  256 – Αν δεν καταλαβαίνεις πως αυτή διατύπωση, είναι φασιστική, δεν μπορώ να κάνω πολλά, θα προσπαθήσω κι ό,τι βγεί.

  Κατ΄αρχάς γιατί από 40+ κι όχι από 39; υπάρχει κάποια έγκυρη μελέτη πάνω σ΄αυτό;
  Το ρίσκο πώς το ορίζεις και πού το βασίζεις, δεδομένου πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μας έχουν κάψει το μυαλό με έγκυρες μελέτες και πληροφορίες που μετά από λίγο αναιρούνται, για να μη πώ για τα μέτρα, είναι τουλάχιστον δύσκολο για τον απλό πολίτη, να κρίνει τι είναι αλήθεια και τι όχι. Τι μένει τότε, Η ΒΑΘΙΑ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, και ποιά η διαφορά από την θρησκεία; γιατί αυτό που βιώνουμε 1,5 χρόνο τώρα, δεν είναι επιστήμη, είναι φασιστική επιβολή χωρίς δικαίωμα αντίθεσης και αντιπαραβολής άλλης άποψης από την επιβεβλημένη, αυτομάτως χαρακτηρίζεται ψεκασμένη και λογοκρίνεται.
  Μόνο τα εμβόλια θα μας σώσουν, ΤΙΝΑ κάνουμε.

  Γιατί είναι βλάκας ένας 40+ που δεν κάνει εμβόλιο, όταν βλέπει πως η «κυβέρνηση» από την αρχή της επιδημίας δεν κάνει τίποτε σοβαρό για να την αντιμετωπίσει, παρά μόνο δίνει χρήματα στα ΜΜΑ για επικοινωνιακούς λόγους (όντως έχουν πιάσει τόπο τα χρήματα) αντί να στελεχώσει την δημόσια υγεία όπως προανήγγειλε, και επιπλέον τώρα με αφορμή τον μη εμβολιασμό χιλιάδων εργαζομένων στην υγεία, (προφανώς βλάκες, όσοι είναι 40+) την υποστελεχώνει, (φταίει αυτή; όχι βέβαια, οι βλάκες ανεμβολίαστοι των 40+ που λές κι εσύ φταίνε) ενώ στηριζόμενη σε ψευδείς ειδήσεις και κατασκευασμένες εικόνες, επιβάλει καταστροφικά φασιστικά μέτρα που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ επιστημονική βάση, με τραγικά αποτελέσματα, παρ΄όλα αυτά επιμένει, και λέει ψέματα για τείχος ανοσίας που θα επιτευχθεί μέσω των εμβολίων, ενώ ούτε οι ίδιες οι εταιρείες τόλμησαν να πούν κάτι τόσο τερατώδες. Το παράδοξο και λυπηρό, είναι πως αυτή η ηλιθιότητα, αναπαράγεται και στο ιστολόγιο από πολλούς αξιόλογους σχολιαστές που δεν τους λές και κυβερνητικούς.

  Αλλά ας πάμε σε κάτι άλλο. Λές είναι βλάκας αν δεν κάνει εμβόλιο, όμως ποιό εμβόλιο; δεν είναι ένα, είναι τουλάχιστον 4 συν δύο που έχουν βγάλει οι κακοί, σε ποιά έγκυρη μελέτη να πιστέψει, όταν όλες έχουν αποδειχθεί (επιεικώς) λάθος;

  Πρίν λίγες μέρες, η ανιψιά μου 16 χρονών, έκανε και την δεύτερη δόση Φάιζερ γιατί έτσι συμβούλευσε ο γιατρός τους γονείς της, σήμερα έκανε την πρώτη δόση ένα κοριτσάκι 12 ετών στην γειτονιά μου για τον ίδιο λόγο, σωστό ή λάθος;
  Κι σε ρωτάω, αν ο γιατρός τους έλεγε να μη το κάνουν τι θα ήταν, σωστό ή λάθος;
  Ξέρεις πόσες χιλιάδες γιατροί είναι αντίθετοι με τον εμβολιασμό των παιδιών;

  Αν εσένα σου έλεγε ο γιατρός σου να μην το κάνεις, τι θα έκανες; Ξέρεις πόσες χιλιάδες γιατροί λένε σε πολλούς υγιείς 40+ να μην το κάνουν; Είναι βλάκες, ψεκασμένοι, τραμπικοί κι ότο άλλη μαλακία έχει ειπωθεί για όσους έχουν ενδοιασμούς;
  Και πώς μπορεί να το ξέρει αυτό ο όποιος υγιής 40+; να εμπιστευτεί την «κυβέρνηση»;
  εσύ θα εμπιστευόσουν τον υπουργό υγείας, κύριο Πλεύρη;

  Κάτι προσωπικό, κατά τις 20 Ιουνίου, αποφάσισα να εμβολιαστώ, η Παπέν ήδη είχε κάνει την πρώτη δόση Μοντέρνα και στα μέσα Ιουλίου θα έκανε την δεύτερη, ομοίως η μεγάλη κόρη η Ελεωνόρα (μου αρέσει να λέω το όνομά της😊) μόλις είχε κάνει την πρώτη δόση της Φάιζερ κι ακολούθησε ο εξής διάλογος – ποιό θα κάνεις; – ήθελα το μονοδοσικό της Τζόνσον αλλά δεν το έχουν και θα κάνω το άστρα ζενέκα – μ΄ένα στόμα και οι δύο, ΤΙΙΙΙΙΙΙ; είσαι τρελός; δεν ακούς τι γίνεται μ΄αυτό; δημιουργεί θρομβώσεις, καρδιοπάθειες, κλπ, – βλακείες λένε, απλά γίνεται πόλεμος μεταξύ των εταιρειών – γιατί δεν κάνεις το μοντέρνα ή το φάιζερ – δεν θέλω – γιατί; – δεν θέλω να κάνω mrna θέλω από το άλλο – γιατί; – έτσι μ΄αρέσει – μα κινδυνεύεις – σιγά, άμα ήταν έτσι, οι μισοί Άγγλοι θα τα είχαν τινάξει, αλλά δεν, εξάλλου και τις φάιζερ και τις μοντέρνα, ένα σωρό παρενέργειες έχουν, απλά τις καλύπτουν και την έχουν πέσει στο άστρα γιατί είναι βρετανικό.
  Τελικά ακύρωσα το ραντεβού και δεν το έκανα, γιατί η Παπέν έπαιξε το τελευταίο της χαρτί, – εγώ λέω να το κάνεις αργότερα προς το τέλος Ιουλίου γιατί αν έχεις πυρετό κλπ, θα πρέπει να μην πάς στην δουλειά, – και όντως, χρονικά ήμουν πολύ πιεσμένος, δεν είχα περιθώριο ούτε μέρα, αν ήθελα να κάνω όλο τον Αύγουστο διακοπές.
  Στις 10 Ιουλίου έκλεισα στο Λαϊκό για το Τζόνσον για τις 24, κι όταν πήγα να το κάνω, ήμουν μόνος μου, ΚΑΝΕΙΣ άλλος, την ίδια ώρα, γινόταν ο κακός χαμός στο Μαρούσι, γιατί άραγε;😊

  Θυμάσαι τον χαμό που γινόταν τον Ιούνιο για το Άστρα ζενέκα; γιατί είναι βλάκες όσοι 40+ δεν έκαναν εμβόλιο γι΄αυτό τον λόγο; Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όλα τα εμβόλια, δεν έχουν ολοκληρώσει την τρίτη φάση (η τρίτη φάση είμαστε εμείς αν δεν το έχεις καταλάβει😊) γιατί να τα εμπιστευτεί ένας υγιέστατος 40+ (και ειδικά τα mrna που δεν έχουν προηγούμενο) ποιός του εγγυάται πως δεν θα έχει μεγάλες επιπλοκές μετά από ένα, δύο ή τρία χρόνια; Εσύ πού βασίζεις την τόση σιγουριά σου πως είναι μεγαλύτερο το ρίσκο να αφήσει κουσούρι η βαριά νόσηση, κι όχι το εμβόλιο (ποιό απ΄όλα είπαμε; γιατί δεν είναι ίδια) και τους λές συλλήβδην βλάκες, έχεις κάποια έγκυρη μέτρηση ή απλή πίστη; Μάλλον το δεύτερο ε; με λίγο ατομικό φόβο, ανθρώπινο φυσικά, μόνο που δεν πρέπει να αφήνεις τον όποιο φόβο, να επιβάλλεται στην λογική και την κριτική σου σκέψη, ειδικά όταν αυτός καλλιεργείται συστηματικά από τα ΜΜΑ της «κυβέρνησης».

  Η δική μου θέση, είναι πως όποιος λέει πως ο κόβιντ 19 είναι ακίνδυνος, απλή γρίπη κλπ, και πως τα εμβόλια έχουν τσιπάκια, ελέγχουν την σκέψη μας κλπ, ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ. Ομοίως, κι όποιος λέει πως τα εμβόλια, είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούμε από τον ιό, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΛΑΚΑΣ, η νοτιοανατολική Ασία, είναι εκεί και αποδεικνύει καθημερινά, πως υπάρχει κι άλλος τρόπος και πως ο ιός δεν είναι τόσο θανατηφόρος αν παρθούν αυτά τα μέτρα.

  Είχα πεί πέρυσι (τότε που όλοι εδώ με λέγατε ανεγκέφαλο γιατί έλεγα πως είναι ηλίθια και φασιστικά τα μέτρα της «κυβέρνησης» τέτοια σύμπνοια αριστερών και δεξιών, ούτε το 89😂) πως καλό είναι να ανοίξουμε μια νηφάλια συζήτηση για τα μέτρα, αλλά μόνο αυτό δεν έγινε.
  Μήπως τώρα; π,χ, οι μάσκες προστατεύουν πραγματικά ή όχι; Αν και την φοράω από τότε, έχω τρία περιστατικά, (το ένα τραγικό) στον στενό μου κύκλο που δείχνουν το αντίθετο.

 260. sarant said

  259 Όχι, η γνώμη μου δεν είναι βασισμένη σε κάποια έγκυρη μελέτη, ούτε το 40+ που έγραψα προέκυψε από μελέτες.

 261. aerosol said

  #255
  Παίζουμε με όρους που έχουν ορισμούς, δεν χρησιμοποιούνται με υποκειμενικό τρόπο. Η ανοσία αγέλης δεν έχει κάτι ουτοπικό, έχει επιτευχθεί πολλές φορές. Όμως έχει κάποια προαπαιτούμενα:
  1. Ύπαρξη εμβολίου που ελαχιστοποιεί επαρκώς τη μόλυνση.
  2. Ικανό ποσοστό εμβολιασμένων.
  Με την ύπαρξη εμβολίων, και προ Δέλτα, δεν ήταν παράλογος στόχος. Καλώς οι κυβερνήσεις τον διαφήμιζαν ως εφικτό και επιθυμητό. Στο μεταξύ, και με την Δέλτα κυρίαρχη:
  1. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώθηκε.
  2. Ο κόσμος σε σημαντικό ποσοστό διστάζει απέναντι στα εμβόλια

  Μπορώ να ψέξω την κυβέρνηση για τα ασύνδετα μέτρα, την έλλειψη πειθούς, τη φθορά του συστήματος Υγείας, την χρήση του ιού στο να περάσουν αντιλαϊκά νομοσχέδια στη ζούλα κλπ. Δεν μπορώ να την ψάξω για τη μετάλλαξη του ιού. Σε ένα μήνα μπορεί να υπάρξει μετάλλαξη που να αναιρεί πλήρως την αποτελεσματικότητα των εμβολίων: αυτό δεν είναι ευθύνη του κάθε Μητσοτάκη, διότι δήθεν «είπε ψέμματα» περί ανοσίας. Όπως δεν θα τον ψέξω αν γίνει σεισμός ή αν έρθουν καταιγίδες.

  Δεν ξέρω αν πλέον είναι ουτοπικό να μιλάμε για ανοσία αγέλης. Ίσως και να είναι, απλά και μόνο από το γεγονός πως στις περισσότερες χώρες το ποσοστό εμβολιασμένων είναι πολύ μικρό ή από τις ιδιαιτερότητες της Δέλτα ή όποιας μορφής ακολουθήσει. Πάντως έχουμε κολλήσει στο Ισραήλ. Το οποίο δεν έχει φτάσει τα νούμερα εμβολιασμένων που θεωρητικά χρειάζεται η Δέλτα ούτε είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εμβολιασμούς (είναι η 15η). Κι εφόσον ξεκίνησαν πρώτοι και δυναμικά… όντως κάτι τρέχει με τον πληθυσμό τους. Πρώτη είναι η Πορτογαλία με 84% εμβολιασμένων κι αξίζει να δούμε τι θα γίνει εκεί με τη Δέλτα. Τώρα βρίσκεται στο 15% των κρουσμάτων που είχε στα χειρότερά της και στο 4% των θανάτων. Ανοσία δεν το λες αλλά είναι καλό.

  ΥΓ: Κι εμείς (που σιγά μη δούμε ανοσία);
  Κατάλαβε κανείς πως ήδη βρισκόμαστε σε αριθμό κρουσμάτων ελάχιστα κάτω από το ρεκόρ μας; Κι όμως οι νεκροί είναι κάτω από τους μισούς του «τότε».
  Κατάλαβε κανείς πως από όσους είναι νοσοκομείο το 91,71% δεν είναι εμβολιασμένοι (ενώ πάνω από τους μισούς είμαστε); Πως το ποσοστό μη εμβολιασμένων στους νεκρούς θα είναι, λογικά, ακόμα μεγαλύτερο; Για αυτούς τους εκατοντάδες κάθε μήνα δεν θα κυκλοφορήσουν συναισθηματικά άρθρα όπως για την άτυχη και τραγική 44χρονη. Δεν θα μάθουμε πόσα παιδιά ή εγγόνια είχε έκαστος ή τις θλιμμένες δηλώσεις συγγενών. Κανείς δεν είναι εκτός κινδύνου αλλά, δυστυχώς, οι μη εμβολιασμένοι ήδη θερίζονται…

 262. aerosol said

  #259
  Χαίρομαι πολύ που εμβολιάστηκες! Εσύ ίσως όχι, εγώ χαίρομαι.
  Θα ευχόμουν κι εγώ να είχες κάνει mRNA. Το μονοδοσικό φαίνεται το λιγότερο αποτελεσματικό ως τώρα, αλλά σίγουρα βοηθάει, καλά έκανες.
  Ας μην κάτσουμε εμείς άπρακτοι επειδή ο κάθε Πλεύρης είναι… Πλεύρης. Μου θυμίζει το «θύμωσε ο αγάς κι έκοψε τ’ αρχίδια του», δεν έχει νόημα. Όσο ψοφάμε τα γουρούνια διευκολύνονται, δεν ζορίζονται.

  Είναι υπό peer review τεράστια έρευνα για τις μάσκες. Μάλλον δείχνει οριστικά πως οι μάσκες είναι όντως χρήσιμες. Το πόσο εξαρτάται από το πόσο διαδεδομένες είναι, δεν κάνουν θαύματα. Παρεμπιφτού, στην Ασία ήταν εξ αρχής πολύ πιο διαδεδομένες από όσο στη Δύση. Με ποσοστά παίζουμε. Αλλά βάζω ζώνη στο αυτοκίνητο (συν Αθηνά και χείρα κίνει). Όταν φοράς, παρακαλώ μην έχεις πάνινη, δεν κάνει πολλά. Χειρουργική (οι πράσινες ή μπλε) ή ιδανικά ΚΝ95.

 263. Νέο Kid said

  Τελικά εμβολιάστηκε η κοτούλα ο Λάμπρος;;
  Κομάντο Κλάιν μάιν…

 264. Γιάννης Ιατρού said

  259: …μ΄ένα στόμα και οι δύο, ΤΙΙΙΙΙΙΙ; είσαι τρελός;
  Λάμπρο, σε πήρα π΄ρφα άπαντες!! 😂

  Πιό σοβαρά τώρα: …τα mrna που δεν έχουν προηγούμενο … Κάνεις μεγάλο λάθος, π.χ. το rna φαρμακο Patisiran πήρε έγκριση το 2018. Ήδη πολύ πριν γίνονταν κλινικές έρευνες (βλ. π.χ. Karikó et all, 2005), για την χρησιμότητα εναντίον του καρκίνου και διαφόρων μολύνσεων.

 265. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  263 – Γιατί ρε τσέλιγκα της ερήμου, πότε είπα πως είμαι κατά των εμβολίων και δεν θα εμβολιαστώ;
  Όσο για το κομάντο, επειδή σίγουρα στον στρατό ήσουν τρυφερό πόδι😂 να σου πώ πως η βασική αρχή του κομάντο δεν είναι να κάνει τον ήρωα, αλλά να επιβιώνει σε οποιεσδήποτε συνθήκες για να πετύχει τον στόχο του – αποστολή του, κι εμένα, είναι η ανατροπή αυτού του διαστροφικού και ψυχασθενικού πατριαρχικού συστήματος, και η εγκαθίδρυση της ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΥΤΟΡΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!
  Εκ των πραγμάτων, ο εμβολιασμός ήταν μονόδρομος για μένα.😎

  264 – «Κάνεις μεγάλο λάθος, π.χ. το rna φαρμακο Patisiran πήρε έγκριση το 2018.»
  Τα γράφω όπως τα γράφω, μου ζητάτε ακρίβεια στις λέξεις, γράφω επακριβώς ΕΜΒΟΛΙΑ ΜRΝΑ, μου λές πως κάνω μεγάλο λάθος και μου μιλάς για φάρμακο, πουθενά δεν σας βρίσκω ρε πούστη μου.😂

  Όπως και νάχει Γιάννη, η ουσία είναι, πως είναι φασισμός το τσουβάλιασμα ανθρώπων που έχουν ενδοιασμούς να εμβολιαστούν για τους λόγους που ανέφερα αλλά και για άλλους παρεμφερείς, είναι ακριβώς η φασιστική γραμμή που έχει επιβάλει η δύση, είναι ολοφάνερο, και είναι λυπηρό που όχι μόνο δεν το βλέπετε τόσο καιρο, αλλά την επικροτείτε κι όλας, και τσούπ, νάτος ο Πλεύρης υπουργός υγείας, τυχαίο νομίζεις;
  Όσοι ελπίζετε σε επιστροφή στην κανονικότητα μέσω των εμβολιασμών, ΞΕΧΑΣΤΕΤΕ ΤΟ, η πανδημία είναι το πρόσχημα. Ο ιός είναι βέβαια φονικός και καλό είναι να εμβολιαστούν όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες, ή άνω των 60, 50, ακόμη και 40, αλλά έχει ήδη εργαλειοποιηθεί από την οικονομική ελίτ και χωρίς την παραμικρή αντίδραση της αριστεράς (δείγμα πως είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ) και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει ανεκμετάλλευτο τέτοιο κελεπούρι.

 266. voulagx said

  #265: Ωστε εισαι οπαδος της Σ(ΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ) Α(ΥΤΟΡΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ) Δ(ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ); Αρα εισαι ΣΑΔιστής

 267. Γιάννης Ιατρού said

  266: Αφού το καλλιτεχνικό του όνομα είναι «κόμης»…. 😉😂

 268. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  266 – Όχι, είμαι ο ιδρυτής και δεν έχει σαδισμό, αλλά υπάρχει ανοχή και ειδική ατμόσφαιρα για μερακλήδες βλάχους.😊

 269. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  262 – Τώρα είδα το σχόλιό σου, δεν πάω καλά, να οι παρενέργειες του εμβολίου, ακριβώς στις 40 μέρες.😊

  Για να πώ την αλήθεια, δεν καταλαβαίνω τον λόγο που χαίρεσαι, αλλά η βασική φιλοσοφία μου στην ζωή, είναι τρείς λέξεις, να περνάς καλά, κι άμα έχω χαρούμενους ανθρώπους γύρω μου, ακόμη και διαδικτυακά, περνάω κι εγώ καλά.😊

  Δεν ξέρουμε ποιό είναι πιο αποτελεσματικό, ο χρόνος θα δείξει, είναι νωρίς ακόμη. Το βέβαιο, είναι πως δεν θα χτιστεί κανένα τείχος ανοσίας, μάλλον προστασίας από βαριά νόσηση, αλλά κι αυτό εξαρτάται από τις μεταλλάξεις του ιού.
  Το θέμα, είναι πως η «κυβέρνηση» κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μη περιοριστεί η επιδημία, (κάτι που είναι ο κανόνας στην δύση, και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό) και στοχοποιεί ομάδες πολιτών αποδίδοντάς τους συλλογική ευθύνη για την εξάπλωση του ιού, αποποιούμενη τις ολοφάνερες δικές της. Δηλαδή φταίνε οι Έλληνες ανεμβολίαστοι αλλά όχι τα εκατομμύρια ανεμβολίαστων τουριστών, σκέτη παράνοια,καταλαβαίνεις γιατί μιλάω για κυρΠαντελήδες; απλή λογική είναι, αλλά….!

  Για τον Πλεύρη θυμήσου το, ΜΟΝΟ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ!

  Έχω σαν αρχή, στις δύσκολες καταστάσεις να ακολουθώ δοκιμασμένες μεθόδους κι αν δεν πετύχουν τότε αλλάζω, και στην προκειμένη περίπτωση, αφού έτσι κάνουν οι ασιάτες που έχουν αιώνες εμπειρίας σε επιδημίες, την φοράω από την αρχή.

  Όμως, τον περασμένο Νοέμβριο, κόλλησε ο άντρας της ξαδέρφης μου στην Καστοριά, κι ενώ φορούσε την ιατρική μια κι η ξαδέρφη μου, είναι γιατρός και επιπλέον, είχε μαστεκτομή λόγο καρκίνου και προφυλαγόταν όσο μπορούσε περισσότερο.
  Ο Ηλίας κόλλησε στο γραφείο του από μία γνωστή του που πήγε για το εξοικονομώ (ήταν π.μηχανικός) και είχε βήχα, φόραγε μάσκα κι έβγαινε έξω όταν έβηχε αλλά τελικά δεν ήταν αρκετό, ο Ηλίας πέθανε τον Δεκέμβριο χωρίς να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα στα 63 του, κι η ξαδέρφη μου δεν μπορεί ακόμη να το διαχειριστεί, ούτε εγώ γιατί εκτός του ότι ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ήταν κι από τους δυό τρείς στον κόσμο που μπορούσα να επικοινωνήσω αληθινά.

  Τον Μάρτιο κόλλησε η γυναίκα ενός κολλητού μου φίλου στο Μαρούσι (σου είχα πεί ντόκτορ γι΄άυτή την περίπτωση αν θυμάσαι) στο σ.μ Μπαζάρ αγ, Κωνσταντίνου και αγ, Αναργύρων στο Μαρούσι, εννοείται πως φόραγε μάσκα.

  Μετά από 4,5 μήνες στις Βρυξέλλες, η μικρή μου κόρη Δανάη (κι αυτό μ΄αρέσει να το λέω😊) πήγε μια βδομάδα στην Ουτρέχτη στην Ολλανδία στον ξάδερφό μου που είναι 30 χρόνια εκεί. Εκτός από την οικογένεια, δεν ήρθε με κανέναν άλλο σε επαφή, την Παρασκευή επέστρεψε στην Ελλάδα, και την Κυριακή παρουσίασε συμπτώματα, πήγε με την αδερφή της στο Κ.Υ της Ραφήνας, και βγήκε θετική. Λογικά κόλλησε ή στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ή στο αεροπλάνο. Το θέμα, είναι πως φόραγε δύο ειδικές μάσκες (για καλό και για κακό φόρα δύο τις είχε πεί η Δάφνη η μικρή Ολλανδέζα😊).

  Μ΄αυτό δεν λέω να μη φοράμε μάσκες, εξακολουθώ να την φοράω όπως και όλοι στην οικογένεια, θέλω να πώ πως μετά από 1,5 χρόνο, δεν έχουμε επαρκή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, λές και βρισκόμαστε στο Λεσότο κι όχι στην Ε.Ε, και δεν πιστεύω πως είναι τυχαίο, ειδικά με τις ΤΕΡΑΤΩΔΕΙΣ μαλακίες των «υπευθύνων» στο θέμα. Στο γυμναστήριο π.χ, στα βάρη επιβάλλεται διπλή μάσκα (στους ανεμβολίαστους, ο κυριώτερος λόγος που εμβολιάστηκα) αλλά στον διάδρομο δεν χρειάζεται να φοράς. Ποιός ΜΑΛΑΚΑΣ το αποφάσισε αυτό, σε ποιά επιστημονικά δεδομένα στηρίχθηκε;
  Στα βάρη που χρειάζομαι ελάχιστη αναπνοή, διπλή μάσκα κι όταν τρέχω με 15χιλ την ώρα και καταναλώνω δεκάδες λίτρα αέρα το λεπτό, δεν χρειάζεται. Παράνοια; φαινομενικά ναί, με δεύτερη σκέψη όχι, είναι επιβολή, τα μέτρα στην δύση, είναι όπως φώναζα από πέρυσι τον Μάρτη, ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, το γιατί, σηκώνει αρκετή συζήτηση, ας μείνουμε στην ανάλυση των γεγονότων.

 270. Γιάννης Ιατρού said

  269: …(σου είχα πεί ντόκτορ γι΄άυτή την περίπτωση αν θυμάσαι)..
  Ναι ρε, ακόμα δεν είναι πολύ εμφανή τα συμπτώματα της ΆλτσχάΪμερ🤨.

  Για το γυμναστήριο και τον διάδρομο: Καμία κυβέρνηση δεν είπε για τις μάσκες που επιβάλλεται να φοράς σε κάθε άθλημα στα γυμναστήρια. Άμα είναι μαλάκας αυτός που διευθύνει εκεί που πηγαίνεις, δεν φταίει το κράτος (για την εκτίμησή μου γενικά στα μέτρα της κυβέρνησης δεν χρειάζεται να πως κάτι, είναι γνωστή και δεδομένη🙄). Που βγάζεις και συμπεράσματα για συνομωσίες κλπ.

  Κοίτα να την βγάλεις καθαρή κακομοίρη μου, να πίνουμε κανένα τσιπουράκι πότε-πότε μαζί…
  Ευτυχώς σε μαζεύει η Χριστίνα, με τα μυαλά που έχεις, αλλιώς… 🙂 🙂

 271. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  270 – Κάνεις μεγάλο λάθος, έχει σταλεί εγκύκλιος και την έχουν αναρτημένη, το Νίκο και την Μαρία τους γνωρίζω από το 2003 που το ανοίξανε, είμαστε φίλοι κι όλοι οι παλιοί το πονάμε σαν δικό μας. Έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, φαντάσου πως έχουμε προπληρώσει το 20 από τον Μάρτιο (δωδεκάμηνο) κι οι τέσσερις, κι έχουμε κάνει σκάρτα 5 μήνες από τότε, μας χρωστάει κάνα 7μηνο, άν μείνει ανοιχτό (χλωμό) ενώ έχουν σταματήσει πάνω από τους μισούς κι οι νέες εγγραφές είναι στο 20% σε σχέση με το 19.
  Τουλάχιστον 10 γυμναστήρια στην ευρύτερη περιοχή που ξέρω, έχουν κλείσει, τα παιδιά το κρατάνε με νύχια και με δόντια γιατί είναι δικό τους το κτίριο, άλλά εκτός από μία γυμνάστρια, οι υπόλοιποι 5 που δούλευαν (τους) σταμάτησαν.

  Δεν είναι όλοι συνταξιούχοι ούτε Δ.Υ (με την καλή έννοια το λέω) με δεδομένο μισθό ανεξαρτήτως συνθηκών. Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες, έχουν καταστραφεί, κι εγώ στο τσάκ ήμουν να πάω πάλι στο διάολο, γιατί αυτό σας έλεγα πέρυσι, πως η «κυβέρνηση» με υποχρέωνε να βγώ να δουλέψω ενώ παράλληλα απαγόρευε τους προμηθευτές μου, τι να έκανα κι εγώ, για να μη σαλτάρω, το έριχνα στο τρέξιμο και σας έδειχναν πως τα μέτρα είναι φασιστικά, αλλά εσείς, είχατε πάθει συλλογική παράκρουση και δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι, σαν γνήσιοι κνίτες😄 βλέπατε το δάχτυλο και με λέγατε ανεγκέφαλο (και άλλα κοσμητικά επίθετα😄). Δεν έχετε αλλάξει και πολύ από τότε.🤣

 272. sarant said

  271β Και έχεις δίκιο για τους επαγγελματίες.

 273. Γιάννης Ιατρού said

  271: Λαμπρούκο, κοίτα, ανάγνωση στοιχειώδη ξέρουμε, και την απόφαση του Μάϊου ξέρουμε😋.
  Και δεν λέει να μην φορούν μάσκα στο διάδρομο, αλλά «…μπορούν κλπ….»

  Εδώ όλο το κομμάτι της «Απόφασης Αριθμ. Δ1α_ΓΠ.οικ. 33506 της 19-05-2021, ΦΕΚ 2333Β» που αφορά τα γυμναστήρια κλπ.

  Ξανασκέψου τα, όχι γιατί βασικά έχεις άδικο, αλλά γιατί πολλές φορές τα παραφουσκώνεις 🙂 🙂

 274. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Στοιχειώδη ανάγνωση ξέρετε, το θέμα είναι τι καταλαβαίνετε από αυτά που διαβάζετε, προφανώς ό,τι θέλετε (όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα σχόλιά μου, το ίδιο και μ’ αυτό😄).
  Λοιπόν, αν δεν είσαι ντίρλα από τα τσίπουρα,🤣 ξαναδιάβασε τι έγραψα και σύγκρινέ το με την απόφαση των πανηλίθιων και πές μου τι διαφορετικό λέω.
  Κι επειδή ξέρω πως είσαι άσχημα τσακωμένος με την άθληση γενικώς, αν δεν καταλάβεις το νόημα (τι θέλει να πεί ο αθλητής 😄) θα στο σπάσω σε πενηνταράκια το βράδυ, τώρα φεύγω, έχω γυμναστήριο στις 7.😊

  Μου θύμισε το γνωστό ανεκδοτάκι με τον μεθυσμένο και στο σουβλατζίδικο.
  Ρεεε φίιιιλε έεένα σσσουββλάκι, πίτα κύριε; Γάααμηησέετα.🤣

  Υ.Γ – Να πάρει θέση ο Σ.Π άλλιώς θα απευθυνθώ στο συμβούλιο ασφαλείας.😎😁

 275. Νέο Kid said

  Ναι ρε γαμώτο! Αυτή η αδικία που υφίσταται ο Λαμπρούκος εδώ μέσα , να γράφει φερειπείν σαφώς: «Είναι μέρα!» και όλοι οι υπόλοιποι να του αποδίδουν ότι είπε «Δεν είναι νύχτα!» είναι όντως πολύ κρίμα κι άδικο!
  Μέχρι και προσφυγή στη Χάγη χωρεί, Λάμπρο! 🤪😜

 276. aerosol said

  #269
  Χαίρομαι, γιατί είμαι σίγουρος πως τώρα οι πιθανότητες να κολλήσεις τον ιό είναι πολύ μικρότερες από πριν, και οι πιθανότητες να σε βλάψει ακόμα κι αν κολλήσεις είναι ελάχιστες.
  Και σε προτιμώ υγιή και καλά -ελπίζω να μην σε ενοχλεί αυτό!
  Είναι σαφές πως πρόκειται για παιχνίδι πιθανοτήτων. Και οι μάσκες πιθανότητες ενισχύουν, δεν δίνουν γκαραντί. Τα άλλα μου ακούγονται όπως το «κι ο Τάδε φορούσε ζώνη αλλά πέθανε στο δυστύχημα!».

 277. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  275 – Το πρόβλημα, είναι που μου λένε πως κάνω λάθος σε κάτι ανούσιο Κίντο μου και μου την πέφτουν προσωπικά παραβλέποντας την ουσία του όποιου σχολίου μου, ό,τι κάνεις κι εσύ δηλαδή τόσα χρόνια.😂 Εδώ ο γίγας της Πεύκης, έβαλε ανάρτηση που αποδεικνύει πως έχω δίκιο για να μου αποδείξει πως έχω λάθος.😜

  276 – Σ΄ευχαριστώ πολύ για το προσωπικό ενδιαφέρον, με χαροποιεί ιδιαίτερα.👍😊
  Αμοιβαία τα αισθήματα.

  Για μένα, είναι σαφές από τον Απρίλη του 20 πως όλη αυτή η ιστορία είναι στημένη, και πλέον είναι αποδεδειγμένο (για μένα πάντα), το ίδιο σαφές, ήταν και είναι πως ο ιός είναι επικίνδυνος, κι από τη στιγμή που τον άφησαν να εξαπλωθεί (τους αληθινούς λόγους δεν τους γνωρίζω, σοβαρές ενδείξεις έχω πολλές) ήταν δεδομένο πως θα λειτουργούσα διαφορετικά, όταν αλλάζουν οι συνθήκες, αλλάζω κι εγώ, η βασική αρχή για επιβίωση!

 278. ΣΠ said

  274
  Λάμπρο, εδώ έχεις δίκιο. Πάντως το γεγονός ότι σε κάθε συζήτηση που κάνεις η κατάληξη είναι «δεν είπα αυτό» πρέπει να σε προβληματίσει μήπως δεν διατυπώνεις με σαφήνεια τις απόψεις σου.

 279. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  278 – Με έχει προβληματίσει από την αρχή που μπήκα στο ιστολόγιο κι άρχισα να σχολιάζω, κρατάει ίσαμε δέκα χρόνια αυτή η κολόνια.😊 Μέχρι το 14, έκανα διάφορα πειράματα – τέστ και τελικά αποδείχθηκε πως μιά χαρά τα διατυπώνω, πχ έγραφα τα ίδια πάνω κάτω με διαφορετικό όνομα και δεν κουνιόταν φύλλο, έδειχνα τους διαλόγους στις κόρες μου και την γυναίκα μου, και τις ρώταγα τι κατάλαβαν (οι γνωστοί μπορούν να τις ρωτήσουν αν ισχύει αυτό) όπως και σε μερικούς φίλους μου άσχετους με το ιστολόγιο, και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα παρανοήσεως. Τότε τι συνέβαινε;

  Με δύο άλλα πειραματάκια το 14 και το 15 που δεν θέλω να αποκαλύψω (στο ένα βοήθησε κι ένας παλιός σχολιαστής που συνεχίζει) λύθηκε το μυστήριο που δεν έχει να κάνει καθόλου με την όποια διατύπωση, αλλού είναι το «πρόβλημα».😊

  Στην επόμενη συνάντηση με το καλό, να έρθεις κι εσύ, πραγματικά θέλω πολύ να σε γνωρίσω από κοντά (όπως και το ζαγάρι της ερήμου αλλά δεν μας καταδέχεται😊) θεωρώ πως είναι κρίμα να μιλούμε τόσα χρόνια στο διαδίκτυο και να μη ξέρουμε ο ένας τον άλλον. Πολύ μου έχει στοιχίσει που δεν γνώρισα τον αείμνηστο σύντροφο Σπιράλ (αυτόν και τον Κίντ, τους είχα ξεχωρίσει από την αρχή γιατί ταίριαζαν πιο πολύ στην ιδιοσυγκρασία μου) ενώ είναι αλλιώς τα συναισθήματά μου για την Κρόνη, τον εν Βίλχελμ Ράιχ αδελφό μου και τον γλυκύτατο Αυγουστίνο που γνωριστήκαμε.

  Λοιπόν, αν έρθεις, θα σου αποκαλύψω την λύση του μυστηρίου, ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ!😂

 280. Γιάννης Ιατρού said

  274: στην τελευταία παράγραφο του #269 γράφεις:
  1) …αλλά στον διάδρομο δεν χρειάζεται να φοράς…. και
  2) …κι όταν τρέχω με 15χιλ την ώρα και καταναλώνω δεκάδες λίτρα αέρα το λεπτό, δεν χρειάζεται….

  Λοιπόν η οδηγία λέει
  χρειάζεται, διπλή.
  ΜΠΟΡΕΙΣ να μην φοράς ΜΟΝΟ ΑΝ έχεις 3 μέτρα απόσταση από τον άλλο (εξαίρεση λέγεται αυτό).

  Επομένως την εξαίρεση μην την κάνεις κανόνα. Το κάνεις πολλές φορές αυτό.
  Αυτό είπα.

  278: Ξανασκέψου το κι εσύ Σταύρο.

 281. Πέπε said

  Δεν έχει άδικο ο Λάμπρος, ακόμη κι αν το συγκεκριμένο παράδειγμά του δε στέκει. Στις μάσκες και γενικώς στα μέτρα ασφαλείας υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις όπου δε διακρίνεται καμία συνεπής λογική προστασίας.

 282. Γιάννης Ιατρού said

  281: Έτσι, γι αυτό άλλωστε κι η τελευταία μου πρόταση στο 273.😉
  Αν θυμάσαι Πέπε, κι ο Τσιόρδας στην αρχή της πανδημίας ήταν κατά της μάσκας (νομίζω φοβούμενος περισσότερο την κακή εφαρμογή και μολύνσεις από την παρατεταμένη χρήση). Μετά, όταν κατάλαβε πως παρά τις επιφυλάξεις του η χρήση τους τελικά ήταν αναγκαία, άλλαξε πλεύση κατά 180° (μην σου πω και 360°😂😋). Κι αυτό έφερε τότε μεγάλη σύγχυση στον κόσμο.

  Όπως όλα τα μέτρα, έτσι κι χρήση της μάσκας στηρίζεται σε ορισμένα μοντέλα προφύλαξης και τεχνικές προϋποθέσεις.
  Ο κόσμος ζητά συνήθως τυφλοσούρτες. Όμως η χρήση της δεν είναι πανάκεια (χρειάζονται κι οι άλλες προφυλάξεις), ούτε κατασκευαστικά οι ποιότητες είναι όλες ίδιες, ούτε όλοι την φοράνε/χρησιμοποιούν σωστά (εκτός υποσαγωνίων και εξωρινικών περιπτώσεων).

 283. aerosol said

  #281
  Στην αρχή της πανδημίας οι μάσκες σπάνιζαν ή κόστιζαν πανάκριβα (ακόμα και… 5 ευρώ η χειρουργική!). Δεν υπήρχαν αρκετές ούτε για τα νοσοκομεία. Επιπλέον ήταν ακόμα ασαφές το πόσο εμπόδιζαν την εξάπλωση του ιού. Πιστεύω ήταν μίξη των δυο λόγων που η αρχική στάση ήταν διαφορετική. Στη συνέχεια, υπήρξαν έως και ψέμματα στη σχετική καμπάνια για τις μάσκες. Ίσως είναι φυσικό αλλά είναι και κρίμα οι αλλαγές πλεύσης της οποιασδήποτε κυβέρνησης (είτε λογικές είτε γελοίες) να οδηγούν τον κόσμο σε αντιδράσεις που τον θέτουν σε κίνδυνο.

 284. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  280 – «στην τελευταία παράγραφο του #269 γράφεις:
  1) …αλλά στον διάδρομο δεν χρειάζεται να φοράς…. και
  2) …κι όταν τρέχω με 15χιλ την ώρα και καταναλώνω δεκάδες λίτρα αέρα το λεπτό, δεν χρειάζεται….»

  Γιάννη μου, αυτό που στηλιτεύω, είναι το παράλογο μέτρο που για μένα, είναι φασιστικό. Επιβάλει τις μάσκες στα βάρη και επιτρέπει την μη χρήση τους στο τρέξιμο που εκ των πραγμάτων, χρειάζεσαι κατά πολύ περισσότερο αέρα από τα βάρη, πώς προστατεύεται έτσι ο αθλούμενος; Δηλαδή, δεν λέω πως λέει να μην φορούν μάσκα, λέω το αυτονόητο, και ρωτάω μετά, – Ποιός ΜΑΛΑΚΑΣ το αποφάσισε αυτό, σε ποιά επιστημονικά δεδομένα στηρίχθηκε; κι έρχεσαι εσύ και τα κάνεις γιαούρτι.😂

  «Λοιπόν η οδηγία λέει
  χρειάζεται, διπλή.
  ΜΠΟΡΕΙΣ να μην φοράς ΜΟΝΟ ΑΝ έχεις 3 μέτρα απόσταση από τον άλλο» Γιατί εγώ τι λέω; ποιά η διαφορά του «δεν χρειάζεται να φοράς;»

  Η διατύπωση, είναι εκ των ουκ άνευ, δοκίμασε να τρέξεις με μάσκα 1000 μέτρα (πόσο μάλλον 5000) και τα λέμε, ούτε 100 δεν μπορείς, άρα το «ΜΠΟΡΕΙΣ να μην φοράς ΜΟΝΟ ΑΝ έχεις 3 μέτρα απόσταση από τον άλλο» είναι μια ανεύθυνη μπούρδα. Το ίδιο είναι και το μέτρο για διπλή μάσκα στα βάρη, ένας μέσος αθλούμενος όπως εγώ, τα σετ που κάνει κυκλικά, αποτελούνται από 30 – 60 κιλά, 3 φορές από 15 επαναλήψεις, εννοείται πως δεν γίνεται να φοράς μάσκα, εκ των πραγμάτων την κατεβάζεις για να μην πάθεις ασφυξία, τόσο απλά.
  Και ξαναρωτάω, Ποιός ΜΑΛΑΚΑΣ το αποφάσισε αυτό, σε ποιά επιστημονικά δεδομένα στηρίχθηκε;

  «(εξαίρεση λέγεται αυτό).»
  Όχι φίλε μου, αποποίηση ευθυνών λέγεται, γράψανε μια ανυπόστατη μαλακία στο γόνατο που ο οποιοσδήποτε που αθλείται ξέρει πως είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, κι είναι καλυμμένοι, δεν φταίει η «κυβέρνηση» οι ανεύθυνοι που δεν τηρούν τα μέτρα φταίνε, όπως ομοίως, δεν φταίνε τα εκατομμύρια των ανεμβολίαστων τουριστών για την αύξηση των κρουσμάτων, (κι ας έχουμε το τραγικό περσινό προηγούμενο) οι κατά πολύ λιγότεροι Έλληνες ανεμβολίαστοι φταίνε, και μετά έρχονται οι κυρΠαντελήδες να δείχνουν με το δάχτυλο.

  Την αγωνία αυτών των ανθρώπων (όπως και την δική μου) για την επιβίωσή τους ποιός την βλέπει; 8 μήνες ήταν κλειστά, ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε ελεύθερο επάγγελμα; Η «κυβέρνηση» πάντως όχι, αντιθέτως επιδιώκει την εξαφάνισή τους, το ίδιο κι όλο το συναινετικό «αντιπολιτευόμενο» σκυλολόϊ, μήπως οι κυρΠαντελήδες;

  «Επομένως την εξαίρεση μην την κάνεις κανόνα.»

  Σου δείχνω πως δεν είναι εξαίρεση, είναι πολιτική απάτη και φασισμός, το τι θα δείς και τι θα καταλάβεις δεν το ξέρω, μάλλον ό,τι θέλεις.

  «Το κάνεις πολλές φορές αυτό.»

  Δείξε μου μία!

  Υ.Γ – Αντιλαμβάνεσαι πως αυτό δεν λέγεται εποικοδομητικός διάλογος, αλλά ανούσιο χάσιμο χρόνου, οπότε δεν θα επανέλθω.

 285. Γιάννης Ιατρού said

  284: …αυτό δεν λέγεται εποικοδομητικός διάλογος…

  Όντως Λάμπρο, άστο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: