Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μαθητές και δάσκαλοι, αφήγημα του Δημήτρη Σαραντάκου – 2

Posted by sarant στο 31 Αυγούστου, 2021


Πριν από 15 μέρες άρχισα να δημοσιεύω σε συνέχειες το χρονικό του πατέρα μου «Μαθητές και δάσκαλοι», που εκδόθηκε το 2008 και έχει θέμα το Γυμνάσιο Μυτιλήνης στα χρόνια 1938-1946, τους καθηγητές του και τους συμμαθητές του. Όπως και με τα άλλα βιβλία του πατέρα μου, θα δημοσιεύεται κάθε δεύτερη Τρίτη. Η πρώτη συνέχεια, με εισαγωγικό χαρακτήρα, είναι εδώ. Σήμερα δημοσιεύω τη δεύτερη συνέχεια.

Ι. Οι συμμαθητές

1. Το ιστορικό της τάξης μας

Το οκτατάξιο Γυμνάσιο

Όπως προαναφέρω, το οκτατάξιο γυμνάσιο δημιουργήθηκε το 1937. Πήγαινα τότε στην 3η  Δημοτικού. Τον επόμενο χρόνο, τελειώνοντας την 4η τάξη, έδωσα εξετάσεις για το Γυμνάσιο. Αυστηρές εξετάσεις, στις οποίες πολλοί κόπηκαν. Όσοι πετύχαμε, εξήντα τον αριθμό, αν θυμάμαι καλά, αποτελέσαμε τη δεύτερη σειρά του «Γυμνασίου Νέου Τύπου», όπως ονομάστηκε το οκτατάξιο γυμνάσιο. Για μερικά χρόνια εξακολούθησε να υπάρχει και το εξατάξιο «Γυμνάσιο Παλαιού Τύπου», ώσπου να αποφοιτήσουν οι μαθητές που το είχαν ήδη αρχίσει. Αυτοί που εισαχθήκανε τότε (το 1938) ήταν:

Αθανασάκης Παντζάρης Πάτροκλος
Βαλήνας Μιχάλης Παπαδέλλης Στέλιος
Βαμβούρης Απόστολος Παπαμιχαήλ Γρηγόρης
Βενεδίκης Μιχάλης Παπαπαναγιώτου Γιώργος
Βολογιάννης Μανόλης Πατλάκας Μιχάλης
Γεωργιάδης Οδυσσέας Πίτσιος Μιχάλης
Γιαννακόπουλος Νίκος-Χρήστος Σακελλάρης Θανάσης
Γκορτζιώτης Μιχάλης Σαραντάκος Δημήτρης
Γρηγορίου Γρηγόρης Σβορώνος Παναγιώτης
Γρημάνης Μιχάλης Σεφτελής Γιώργος
Γυπαράκης Κώστας Τεφτσής Βάσος
Δόριζας Μιχάλης Τζάννος Αντώνης
Κακαδέλλης Παναγιώτης Τσακίρης Νίκος
Κατσικαδέλλης Στέφανος Τσερνόγλου Αθανάσιος
Κόπανος-Ιατρίδης Γιώργος Χατζηγεωργίου Χριστόφορος
Κουκούλης Γιώργος Χατζηγιάννης Γιάννης
Μάγειρας Θόδωρος Χατζηδήμος Γιάννης
Ματιάς Γιώργος Χατζηκυριάκος Γιώργος
Μεταξάς Γιώργος Χατζηλάμπρου
Νικητόπουλος Αριστείδης Χονδρός Παναγιώτης

Μολονότι φοιτούσαμε σε Γυμνάσιο Αρρένων, στην πρώτη τάξη του οκταταξίου είχαμε και κορίτσια. Στη δικιά μας ήτανε είκοσι, δυστυχώς όμως δεν είμαι βέβαιος αν τα θυμάμαι σωστά. Τα αναφέρω πάντως με κάθε επιφύλαξη:

Αμπατζόγλου Στέλλα Ορφανού Ασπασία
Βαζάκα Χρύσα Ουτουντζόγλου Τασία
Βακιρτζή Κατίνα Παπαδοπούλου Μαρία
Γεωργιάδη … Πασιούρα Βικτωρία
Κιοϊλού Κική Πατέτσου Ντίνα
Κομίλη Καλιόπη Πλάκα Καλλιρόη
Κουδουνάκη Πόπη Σκαλτσούνη Δήμητρα
Κουκούλη Φωφώ Τρουμπούνη Μύρτα
Μουζάλα Μιμή Φραντζή Νίκη
Νικήτα Νέδα  Ψαλτήρα Ευστρατία

Τότε όλα τα αγόρια ήμασταν κουρεμένα αν όχι «εν χρω», δηλαδή «γουλί», πάντως με την ψιλή μηχανή, υποχρεωτικά δε φορούσαμε πηλήκια, στα οποία ήταν ραμμένα μεταλλικά γράμματα ΓΑΝΤ ή ΓΑΠΤ και αριθμοί. Τα γράμματα σήμαιναν Γυμνάσιο Αρρένων Νέου Τύπου ή Παλαιού Τύπου αντιστοίχως και οι αριθμοί ήταν οι «κωδικοί», όπως θα λέγαμε σήμερα, κάθε μαθητή, ώστε να μας επισημαίνουν οι παιδονόμοι (η «αστυνομία» της εκπαίδευσης) όταν ατακτούσαμε ή συχνάζαμε σε απαγορευμένα ή ύποπτα μέρη.

Όσο για τα κορίτσια, που μετά (στην 2η τάξη) πήγαν στο Γυμνάσιο Θηλέων, αυτά ράψανε στη μαύρη ποδιά τους (δε φορούσαν φυσικά πηλήκια) τα γράμματα ΓΘ και τον απαραίτητο αριθμό.

Με τα περισσότερα παιδιά, που γίναμε συμμαθητές εκείνη τη σχολική χρονιά, του 1938-1939, συνεχίσαμε στην ίδια τάξη τα επόμενα οχτώ χρόνια, από τα οποία τα τέσσερα ήταν τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.

Σε αντίθεση με το Δημοτικό, όπου κάθε τάξη έχει (ή τουλάχιστον είχε τότε) ένα και μόνο δάσκαλο, στο Γυμνάσιο είχαμε αρκετούς καθηγητές κατά ειδικότητα: φιλόλογο, μαθηματικό, φυσικό, θεολόγο, τεχνικό (που μας μάθαινε ζωγραφική και χειροτεχνία), καθηγητή των γαλλικών (υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα τότε), καθηγητή της ωδικής και γυμναστή. Ο καθηγητής πάντως που ήταν υπεύθυνος για ολόκληρη την τάξη ήταν ο ελληνιστής, φιλόλογος που μας δίδασκε αρχαία και νέα ελληνικά, ιστορία και (στις μεγαλύτερες τάξεις) λατινικά.

Στη 2α τάξη οκταταξίου με τον ελληνιστή μας Γιώργο Βαλέτα

 

Πριν από τον πόλεμο

Στις δύο πρώτες τάξεις του οκταταξίου είχαμε ελληνιστή τον Γιώργο Βαλέτα, σπουδαίο φιλόλογο και ακούραστο ερευνητή. Μαθηματικό είχαμε τον Μαρσέλο, πνευματώδη και χιουμορίστα, που συνήθιζε να παρεμβάλlει στην κουβέντα του στίχους του Σουρή και όταν κάποιος μαθητής που σήκωνε στον πίνακα δεν έλυνε την άσκηση, να σιγοτραγουδά ειρωνικά

μυρωδιές στη γη σκορπίζουν
τ΄ ανθισμένα τα κλαριά…

Θεολόγο είχαμε τον Τζηρίδη, εξαιρετικό δάσκαλο, τεχνικό τον Μαρίνο Κωνσταντινίδη, έναν ηλικιωμένο και ελαφρώς καμπούρη (που ο Θανάσης ο Τσερνόγλου τον έλεγε Καμπούρογλου), ο οποίος ήταν ταλαντούχος ζωγράφος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, μουσικό τον Άντοβικ, ευαίσθητο και τυραγνισμένον άνθρωπο, και γυμναστή τον Κατσιώτη, άτομο με απότομους τρόπους και φασιστική νοοτροπία, που, πολύ ταιριαστά, έγινε ο υπεύθυνος της ΕΟΝ στο Γυμνάσιο.

Η ΕΟΝ ήταν η «Εθνική Οργάνωσις Νεολαίας», κομματική οργάνωση της νεολαίας της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, η οποία είχε ιδρυθεί στις αρχές του 1937, με εθελοντική, πρώτα, συμμετοχή, που από το 1938 έγινε υποχρεωτική, τουλάχιστον για τους μαθητές. Τότε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, με πρωτοβουλία του αρχηγού του, που δεν ήταν άλλος από τον διάδοχο Παύλο, προσχώρησε σύσσωμο στην ΕΟΝ και της εκχώρησε όλη την περιουσία του.

Η ΕΟΝ είχε καθαρά στρατιωτική συγκρότηση. Τα μέλη της (οι μεγάλοι – πάνω  από 15 χρονών – λέγονταν φαλαγγίτες και οι μικροί σκαπανείς), φορούσαν μπλε  στρατιωτικές στολές και είχαν βαθμούς αντίστοιχους με τους βαθμούς των αξιωματικών του Στρατού. Φαλαγγάρχης ήταν το αντίστοιχο του Συνταγματάρχη, Τετράρχης του Ταγματάρχη, Λογχίτης του Λοχαγού και ούτω καθ΄ εξής.

Eξώφυλλο μαθητικού τετραδίου με φαλαγγίτη

Το πρόβλημα ήταν πως μερικοί από τους βαθμοφόρους της ΕΟΝ, πήραν στα σοβαρά τους άκαπνους βαθμούς τους και άρχισαν να αξιώνουν από τους αξιωματικούς του στρατού, πολλοί από τους οποίους ήταν βετεράνοι των βαλκανικών πολέμων και της μικρασιατικής εκστρατείας, να τους χαιρετάν στο δρόμο, ανάλογα με τον βαθμό τους: οι υπολοχαγοί τον λογχίτη, οι λοχαγοί τον τετράρχη  και τα παρόμοια.

Αυτό το βιολί όμως κράτησε (στη Λέσβο τουλάχιστον) λίγους μόνο μήνες, γιατί μια βραδιά μια ομάδα κατώτερων αξιωματικών στρίμωξε στα στενά της Απάνω Σκάλας, πίσω από το Κάστρο, κάποιους βαθμοφόρους της ΕΟΝ και τους έκανε τουλούμι στο ξύλο.

Το καλοκαίρι του ΄40, τελειώνοντας η σχολική χρονιά, ο Βαλέτας μετατέθηκε στην Αθήνα και δεν ορίστηκε αμέσως αντικαταστάτης του, γιατί  στις λίγες εβδομάδες που μεσολάβησαν από το άνοιγμα των σχολείων ως την έκρηξη του πολέμου, το μάθημα των ελληνικών στην τάξη μας το ανέλαβε ο  Δημητράκης ο Βογαζιανός, καθηγητής των γαλλικών, γραφικός τύπος, άνθρωπος του κρασιού και της παρέας, θυμόσοφος και καλαμπουριτζής, επίλεκτο μέλος της «Ορδής των Βασιβουζούκων», που δίδασκε σε μια ιδιότυπη γαλλο-λεσβιακή διάλεκτο. Φράσεις όπως

«Σουρτί έξου παλιουγαϊδούρ»

«Φιρμέ τ΄μπόρτα σα μπαιν΄ς»

«Λιζέ του μάθημα»

«Πιο βιτ, πιο βιτ, σι λέου»

και άλλες παρόμοιες αφθονούσαν στο μάθημά του. Δεν μας δίδαξε όμως παρά λίγες μέρες γιατί μόλις ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος τα μαθήματα σταμάτησαν και τα σχολεία κλείσανε, για να ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο του ’41.

Τα σχολεία κλείσανε, με την έννοια πως δε γίνονταν κανονικά μαθήματα. Οι νεώτεροι σε ηλικία καθηγητές είχαν επιστρατευθεί και υπήρχε ο φόβος των βομβαρδισμών. Βέβαια οι βομβαρδισμοί που έκαναν τα ιταλικά αεροπλάνα που εξορμούσαν από τη βάση της Λέρου στα Δωδεκάνησα, ήταν μάλλον ανώδυνοι. Μοναδικός στόχος τους ήταν ο Ασύρματος στην Κράτηγο, αλλά από τις εκατοντάδες βόμβες που έριξαν κατά τις πολυάριθμες επιδρομές τους, καμιά δε χτύπησε το κτίριο. Οι περισσότερες πέσανε στη θάλασσα ή στη γύρω περιοχή και την επομένη του βομβαρδισμού όσοι νεαροί διαθέτανε ποδήλατο τρέχανε να μαζέψουνε τα θραύσματα.

Εκτός από τον Ασύρματο τα ιταλικά αεροπλάνα είχαν βάλει δυο φορές στόχο τους  τα ατμόπλοια «Αρντένα» που εκτελούσε την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και «Φρίντων» που ήταν πλωτό νοσοκομείο και πάλι χωρίς αποτέλεσμα, μολονότι το τελευταίο το καταδίωξαν επί αρκετά μίλια. Ούτε μια βόμβα τους όμως δεν τα χτύπησε.

Μπορεί μαθήματα να μη γίνονταν στα σχολεία, γίνονταν όμως επινίκιες συγκεντρώσεις και παρελάσεις. Αρχικά οι τελευταίες ήταν σύμφυτες με την πομπώδη ταχτική της τεταρτοαυγουστιανής δικτατορίας, αλλά πολύ σύντομα γίνονταν αυθόρμητα και αντικατόπτριζαν το πνεύμα του πατριωτικού ενθουσιασμού που είχε συνεπάρει όλους τους Έλληνες.

Αυτά ως την άνοιξη του 41. Μετά την πτώση της Κλεισούρας το μέτωπο καθηλώθηκε μπροστά στο Τεπελένι. Δεν υπήρχαν εφεδρείες, ούτε εφόδια. Ο κόσμος άρχισε να χάνει τον ενθουσιασμό του και η γερμανική επίθεση έφερε την παγωμάρα και τον τρόμο.

99 Σχόλια προς “Μαθητές και δάσκαλοι, αφήγημα του Δημήτρη Σαραντάκου – 2”

 1. ΓΤ said

  «Η ΕΟΝ ήταν η «Εθνική Οργάνωσις Νεολαίας», κομματική οργάνωση της νεολαίας της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, η οποία είχε ιδρυθεί στις αρχές του 1937 […]».

  Η ΕΟΝ ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1936.

 2. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  όπως και στο προηγούμενο, ωραίες αναμνήσεις. Ωραίες μέχρι τον πόλεμο κλπ. Οι εξηγήσεις για τους καθηγητές είναι απολαυστικές, δεν φαίνεται να άλλαξαν πολλά πράγματα κι αργότερα, έως περίπου την τις δεκαετία του 60 που άρχισε το «ξεβλάχιασμα» στην Ελλάδα.

  ΥΓ: Στις 11 ανακοινώθηκε πως θα μας πούν για τον ανασχηματισμό. Λες και θ’ αλλάξει κάτι….

 3. LandS said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  Γιώργος Βαλέτας. Όπως πολλοί Καλαμακιώτες τον είχε ο αδερφός μου και κάμποσοι φίλοι και γνωστοί, φιλόλογο στο Παλαιό Φάληρο. Τότε που το Γυμνάσιο Π. Φαλήρου ήταν στη Ναϊάδων. Στον ίδιο δρόμο, λίγο πιο κάτω, ήταν και το σπίτι του και πάντα πήγαινε αργοπορημένος. Όταν ένας Γυμνασιάρχης (Τόγιας;) άρχισε να κλειδώνει την εξώπορτα μετά τη Προσευχή, οι μαθητές του, από τα παράθυρα, έσπασαν μεγάλη πλάκα με την ομηρική μάχη που έδωσε με τον επιστάτη να του την ανοίξει.
  Είχε, μου έχουν πει, επιβάλει να λένε την «Έκθεση» «Σύνθεση» και να ντύνουν τα τετράδια με κόκκινη κόλα.

  Νομίζω πήρε έδρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μόλις αυτό ιδρύθηκε.

  Η Βικι γράφει ελάχιστα για το έργο του και τη προσφορά του και ο σύνδεσμος σε ένα αφιέρωμα στον Ριζοσπάστη δεν λειτουργεί.

 4. LandS said

  3
  Να είναι καλά κάτι παιδιά στο ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μυτιλήνης.
  http://texneslesvos.weebly.com/gammaepsilon974rhogammaiotaomicronsigmaf-betaalphalambda941taualphasigmaf.html

 5. Νέο Kid said

  Ωραίο κουίζ θα ήταν να βρεθεί ο πατήρ Σαραντάκος στη φωτογραφία!
  Εδώ σε θέλω κάβουρα! Που θαλεγε κι ο αιδειάκιας…

 6. Alexis said

  Καλημέρα.
  Ωραίες αναμνήσεις.

  Τότε όλα τα αγόρια ήμασταν κουρεμένα αν όχι «εν χρω», δηλαδή «γουλί», πάντως με την ψιλή μηχανή…
  Στη φωτογραφία μπορώ να διακρίνω πάντως κάποια παιδιά με «ανθρώπινο» μαλλί 🙂

 7. Νέο Kid said

  6. .. και μετά λέμε για τους κινέζους ότι είναι όλοι ίδιοι και δεν ξεχωρίζουν…

 8. ΓΤ said

  5@ Neo Kid

  O ΔΣ στη φωτό> Είναι άραγε στην 1η σειρά ο 3ος από αριστερά;

 9. Alexis said

  Αυτές τις βερμούδες μέχρι το γόνατο που φοράνε οι μαθητές στη φωτογραφία, ο πατέρας μου (συνομήλικος του Δ.Σ.) τις έλεγε «παντελόνια τρουά καρ», τριών τετάρτων δηλαδή.
  Βέβαια δεν ήταν στα τρία τέταρτα του κανονικού παντελονιού, αλλά περίπου στο μισό και δεν ξέρω γιατί τα έλεγε έτσι (μάλλον αστειευόμενος). Ίσως και γιατί δεν υπήρχε η λέξη βερμούδα στο λεξιλόγιό τους τότε.
  Κανονικά τρουά καρ πρέπει να πούμε το σημερινό κάπρι ή ψαράδικο που φτάνει στη μέση της γάμπας.

 10. Πουλ-πουλ said

  «στρίμωξε στα στενά της Απάνω Σκάλας, πίσω από το Κάστρο»
  Θα εννοεί μάλλον, αυτό που λέμε σήμερα Κάτω Κάστρο, πρώην τουρκομαχαλά, που την εποχή εκείνη ήταν γειτονιά κακόφημη . Πάντως στις μέρες μας αναδεικνύεται, όπως και το επιθαλάσσιο τείχος, με τα έργα που κάνει η Εφορεία.
  Καλημέρα.

 11. ΓΤ said

  @5,8

  Για το κουιζάκι της φωτό:

  Μια δεύτερη προσπάθεια:
  O ΔΣ είναι: όπως κοιτάμε τον Βαλέτα, ο πρώτος πίσω του, αριστερά για εμάς, που πατάει στο πρώτο σκαλί και σταυρώνει το πόδι.

 12. Νέο Kid said

  8. Εγώ ποντάρω τριτοδεύτερη σειρά , όχι το ημικεφάλι πίσω απ τη Βαλέτα (Μάλτα γιόκ!) αλλά ακριβώς από πίσω ελαφρώς αριστερά.

 13. Νέο Kid said

  11. Τον ακριβώς αποπίσω του λέω γω στο 12. 🤪

 14. Γιάννης Ιατρού said

  5,8, 11, 12 και η δική μου μαντεψιά

 15. Νέο Kid said

  Χμμ… ο σταυροπόδης φαίνεται ισχυρή υποψηφιότητα τω όντι!
  ( κοίτα να δεις που μπορεί να μην είναι σίγουρος ούτε ο Νικοκύρης…🤪

 16. ΓΤ said

  Εγώ έχω πει ό,τι κι ο Ιατρού για τον ΔΣ 🙂

 17. Γιάννης Ιατρού said

  15, 16: Ταιριάζει και η χωρίστρα, λίγοι έχουν και μάλιστα από την πλευρά αυτή

 18. 7 Αυτό ακριβώς μας έλεγε γελώντας ένας καθηγητής μας στην πρώτη γυμνασίου: «Ολα τα κεφάλια σας μου φαινονται ίδια, δεν μπορώ να σας ξεχωρίσω!»

 19. Εντύπωση μου κάνει που μόνο 4 από τα 60 ονόματα αγοριών και κοριτσιών λήγουν σέ -έλλης.

 20. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Ως προς τον πατέρα μου στη φωτογραφία, θεωρούσα ανέκαθεν ότι είναι αυτός που λέτε «σταυροπόδης» αλλά δεν το είχα συζητήσει μαζί του!

 21. ΓΤ said

  Ας δούμε τη λύση του κουίζ 🙂

  Πηγαίνουμε στο https://tofistiki.wordpress.com/tag/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82/

  Στην ενότητα «Τρία χρόνια που μας λείπει…» βάζουμε το βίντεο:

  Στο 0:33-0:34 τον βλέπουμε, κάνουμε ένα μικρό shift πάνω στην ευθεία του χρόνου 🙂 , και είναι σαφές ποιος είναι ο ΔΣ στην εδώ φωτό με τον Βαλέτα.
  Εξάλλου, στο ίδιο βίντεο, στο 0:29 βλέπουμε τον ΔΣ με τους γονείς του. Εκεί ο Νίκος Σαραντάκος αγαπάει το σταυροπόδι, το οποίο κληροδοτείται στον αείμνηστο Δημήτρη Σαραντάκο…

 22. Γιάννης Ιατρού said

  Δηλαδή ο Μπογδάνος γιατί δεν υπουργοποιήθηκε; Λιγότερο άχρηστος απ’ τον Πλεύρη είναι ή λιγότερο ακροδεξιός;😋
  Κι ο Κεδίκογλου στο Αγροτικής: η απόλυτη ειρωνεία για την καμένη Εύβοια. Μην μπας και χάσει καμιά ψήφο στις εκλογές που έρχονται…😡

 23. ΣΠ said

  19
  Βλέπω μόνο τρία.

 24. Καλό. Με καλημέρες.

 25. Alexis said

  Άσχετο με το σημερινό νήμα, αλλά θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
  Ένας φίλος στο ΦΒ έγραψε πρόσφατα το εξής:

  «Κάποτε ρωτήθηκε λέει ο Σεφέρης στην Σουηδία, αν πιστεύει όντως, πως είναι απόγονος αρχαίων Ελλήνων και κείνος απάντησε: Δεν με απασχόλησε ποτέ αυτό. Γεννήθηκα σε μια χώρα, όπου ζούσαν αυτοί. Μιλώ την συνέχεια της γλώσσας αυτών, αντικρίζω την ίδια θάλασσα, κάμπους και βουνά με αυτούς. Διδάχθηκα την ελληνική μυθολογία και ιστορία, οι πρόγονοί μας πολέμησαν για τον τόπο αυτό, όπως και οι αρχαίοι Έλληνες. Συνεχίζω να ακούω την συνέχεια της μουσικής παράδοσης αυτών και φυσικά την ελληνική μεσογειακή κουζίνα.»

  Ωραίο το κειμενάκι, και νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα προσυπέγραφαν αυτά που λέει και θα συμφωνούσαν. Εμένα τουλάχιστον θεωρώ ότι με εκφράζει απόλυτα.
  Επειδή όμως εδώ ασχολούμαστε και με τα «αποφεύγματα» το ερώτημά μου είναι: υπάρχει κάποια πηγή στην οποία να είναι καταγεγραμμένο αυτό ως ρήση του Σεφέρη; Έχει κανείς υπόψιν του τίποτα; Ένα πρόχειρο γκούγκλισμα που έκανα δεν μου έβγαλε κανένα αποτέλεσμα.
  Αλλά βέβαια δεν διεκδικώ και δάφνες… βιβλιοπόντικα ή αρχειοπόντικα…

 26. ΣΠ said

  25
  Στο τέλος του τελευταίου σχολίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
  https://www.agrinionews.gr/slavika-toponymia-etoloakarnania-i-ine-glossika-antidania-nomades/

 27. ΓΤ said

  Υφυπουργός Άμυνας ο Χαρδαλιάς: θα πήξουμε στη μαχιμότητα…

 28. ΚΩΣΤΑΣ said

  25 Αλέξη, κι εγώ το προσυπογράφω, δεν ξέρω αν το είπε ο Σεφέρης.

 29. Alexis said

  #26: Το εντυπωσιακό είναι ότι ο φίλος που το έβαλε στο ΦΒ αναφέρει ως πηγή του κάποιον συνεπώνυμο του σχολιαστή του λίκνου σου. Πιθανόν να είναι και το ίδιο πρόσωπο ή στενός του συγγενής.
  Πάντως στη σελίδα του στο ΦΒ στην οποία ανέτρεξα φαίνεται να έχει κάνει σοβαρή δουλειά με ιστορική-λαογραφική έρευνα. Έχει γράψει ολόκληρο άρθρο για τα μη ελληνόφωνα τοπωνύμια, στο τέλος του οποίου βρίσκεται και η σχετική ρήση.

 30. Ντρέπομαι που βαζω αυτό το όνομα σχολάιζοντας κέιμενο του Δημήτρη Σαραντάκου αλλά ίσως έχει σχέση και με την ΕΜεςταξική δικτατορία που οπαδός της είναι ο πατέρας Πλεύρης και αναφέρεταισ το κείμενο.
  Λέτε για ο Θ. Πλέυρης να έγινε υπουργός υγείας με πρόσόν τον τίτλο «ιός Πλεύρης¨» που εχει κερδίσει εδώ;

  πχ ανφορά στον τωρα πια υπουργό (ΟΘΝΤΚ) υγείας με τον τίτλο του https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/03/pleyris2/

 31. sarant said

  30 Πάντως είναι κλείσιμο ματιού προς την ακροδεξιά πτέρυγα.

 32. Georgios Bartzoudis said

  «Νορμάλ», μέχρι στιγμής το κείμενο του πατρός Σαραντάκου. Οψόμεθα …εις Φιλίππους!

 33. Γιάννης Ιατρού said

  30-31: και την γνωστή εξεταστική στην οποία «διέπρεψε»… (γενικά θα καμαρώνει ο Καρατζαφύρερ…, τόσοι και τόσοι από το ΛΑΟΣ πρόκοψαν κι έγιναν ακόμα κι υπουργοί🙄. Είναι αυτό που λένε για την παιδεία/σχολεία/μόρφωση: όταν έχεις γερές βάσεις…. πηγαίνει μπροστά😉)

 34. ΓιώργοςΜ said

  27 Θα εφαρμόσει άραγε το ίδιο δόγμα με τις πυρκαγιές; Αν πέσει ντουφεκιά φεύγουμε για να μην υπάρξουν θύματα;

 35. Voyageur autour de la chambre said

  Ενδιαφέρον το ξεκίνημα, ελπίζω σε πιο ζουμερές ιστορίες στη συνέχεια.
  Μου άρεσαν ιδιαίτερα τα γαλλο-μυτιληνιά, θυμήθηκα το ιστορικό «Μουρ’σύ, χάρι-απ τσι πνω!» από Μυτιληνο-αυστραλό, που είχα ακούσει μικρός στη γειτονιά μου.

 36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  31# Με τόσα κλεισίματα ματιού που κάνει θα έπρεπε να γκρεμοτσακίζεται σε κάθε βήμα, αλλά δεν…

 37. Alexis said

  #33: Ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ στην εξουσία.

 38. Alexis said

  Ώδινεν όρος και έτεκεν Πλεύρην

 39. BLOG_OTI_NANAI said

  Για την ελληνικότητα έχει αναφορές στο Σεφέρης-Τσάτσος, «Ένας διάλογος για την ποίηση» αλλά δεν το έχω και δεν το βρίσκω πλήρες.

  Την φράση του Σεφέρη την έψαξα αλλά δεν την βρίσκω κάπου. Πάντως, ότι είχε αυτές τις απόψεις, ισχύει. Ούτως ή άλλως, το έχουμε ξαναπεί, αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα.

  Ασφαλώς, βλέποντας ονόματα πόλεων, οικισμών κ.λπ. να είναι ίδια και απαράλλακτα εδώ και 2.500 χρόνια, δείχνει πως όσες εισβολές ή προσμίξεις κι αν έγιναν, ουδέποτε συνέβη καθολική εξάλειψη του πληθυσμού ώστε να σβηστεί η συλλογική μνήμη όπως λένε π.χ. ιστορικοί τραμπούκοι σαν τον Λιθοξόου. Οι σταδιακές αφίξεις επήλυδων ήταν πάντα σε αριθμούς αφομοιώσιμους.

  Γι’ αυτό άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ εξαφάνιση του εθνωνυμίου «Έλληνας»/»Γραικός» ούτε καν σε εποχές που οι τοπικοί πληθυσμοί υιοθέτησαν (με υπερηφάνεια) και το πολιτειακό όνομα Ρωμαίος. Η πολιτισμική δύναμη του ελληνισμού φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι εξανάγκασε την ρωμαϊκή εξουσία στο να εγκαταλείψει σταδιακά την «ιερή» για τα πολιτειακά πράγματα, λατινική γλώσσα, πράγμα που δείχνει την παντοδυναμία του ελληνισμού εκείνες τις εποχές.

  Η νίκη του ελληνισμού είναι ακόμα πιο εκκωφαντική όταν βλέπουμε τους υπερήφανους για την ρωμαϊκή τους αυτοκρατορία απολατινισμένους πλέον Ρωμαίους της Ανατολής, να αυτοπροσδιορίζονται ως Γένος Ελλήνων ή Γραικών.

  Θα ήταν ποτέ δυνατόν όλοι αυτοί να ήταν όντως βιολογικοί απόγονοι των αρχαίων; Φυσικά όχι. Ούτε εμείς σήμερα. Κάποιοι ίσως, αλλά κανείς δεν μπορείο αν είναι βέβαιος. Όμως, όλοι αυτοί, και όλοι όσοι πέρασαν από τα εδάφη αυτά, ήθελαν να είναι Έλληνες και αυτό αρκεί. Η ελληνική συνέχεια είναι μια αίσθηση συνέχειας σε βάση πολιτισμικής συγγένειας που οδηγεί τελικά σε μύθο καταγωγής και δεν είναι αποτέλεσμα βεβαιότήτων βιολογικής καταγωγής.

 40. Pedis said

  Να ‘πε (κι ακόμη χειρότερα, να διατύπωσε έτσι) ο Σεφέρης αυτή τη μαλακία; Μπα …

  Χειρότερα κι από «Μίλα ελληνικά ή ψόφα» των νεοναζιστών

 41. BLOG_OTI_NANAI said

  40: Τι σχέση έχουν οι Ναζί με τον Σεφέρη που αρνείται την βιολογική καταγωγή του έθνους ρε ψεκασμένε;

 42. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω γμτ, να υποδείξω στον Μπλογκ την παύλα του Πέδη που χωρίζει τα δύο θέματα ή να τρέξω για ποπκόρνια και κοακόλες?

 43. leonicos said

  Κατ’ αρχήν να σας συγχαρώ για τον ανασχηματισμό

  Λίγο θα μείνουν πάντως

 44. leonicos said

  Με εντυπωσιάζει η ματιά του πατρός Σαραντάκου

  Κατάφερε σ’ ένα κείμενο μερικών λέξεων να παρεμβάλει δύο καταλόγους αγνώστων ανθρώπων

  και να το κρατήσει ενδιαφέρον.

  Έχει μια γοητεία

 45. Διονύσης said

  Υπουργός ο υιός Πλεύρης;;;

  Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας…

 46. sarant said

  39 και πριν: Πρέπει να είναι (ίσως σε διασκευή) η ομιλία του Σεφέρη στη Στοκχόλμη όταν πήρε το Νόμπελ.

 47. Pedis said

  # 42 – Χαχαχά.

  Με την ευκαιρία ο «Σεφέρης» ακούει «την συνέχεια της μουσικής παράδοσης αυτών και φυσικά την ελληνική μεσογειακή κουζίνα.»

  Ακούς που μυρίζει, που λέμε;

  Και Ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Μάστερ Σεφ(ερης) ένα πράμα. 😂 🤣

 48. BLOG_OTI_NANAI said

  42,: Δεν χριεάζεται. Ακόμα κι έτσι, το ερώτημα γι’ αυτό που έγραψε ο ανεκδιήγητος παραμένει: Έχει σκάσει καμιά χειροβομβίδα στο κεφάλι σου pedis ή πάντα ήσουνα έτσι;

 49. leonicos said

  39 BLOG_OTI_NANAI

  Ούτως ή άλλως, το έχουμε ξαναπεί, αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα.

  Η ιστορική πραγματικότητα πρέπει να ειναι πολύ πιο περίπλοκη. Τόσο περίπλοκη που θέτει ακόμα και το ερώτημα

  «είμαστε απόγονοι των αρχαιων ελλήνων ή όχι;» εκτός τόπου

  Τι εννοώ. Ποιων αρχαίων ελλήνων; της Αττικής, του Άργους; της Αιτωλίας; κοκ
  Κατ’ αρχήν δεν έχουμε αρχαίους έλληνες αλλά κείμενα γραμμένα σε μια γλώσσα που αποκαλούμε «αρχαία ελληνική» επειδή είναι παρεμφερής και γλωσσολογικά προγενέστερη της γλώσσας που σήμερα εμείς ονομάζουμε ελληνική.

  Όταν η γιαγιά μου έλεγε ‘μίλα ρωμέικα’ εννοούσε ‘μίλα ελληνικά’.

  Και τα κείμενα αυτά προέρχονται από συγκεκριμένα κα σημεία του Ελληνικού (κατά τον Καβάφη). Δεν προέρχονται από όλα τα σημεία αυτού που θεωρούμε Ελλάδα.

  Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τη μητρική του Θαλή. Ο Ηρόδοτος δεν ήταν έλληνας καν, ο αδερφος του δεν έχει ελληνικό όνομα κοκ
  Τα αρχαία ελληνικά τοπωνύμια και υδρωνύμια είναι γεμάτα άγνωστες προελληνικές λέξεις.
  Το να τις εντοπίουμε ακόμα και ως μικρασιατικής προέλευσης, όπως το Πάρνης, Πάρνων, Παρνασσός, δεν λύνει το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτει

  Δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει Αθήναι, Θήβαι, Κηφισσός, Αττική, Θεσσαλία, Κρήτη, Κέα, Σίφνος (όλα τα νησιά) κοκ με την ίδια έννοια του ότι ξέρουμε το τι σημαίνει Πειραιεύς, Βοιωτία, Εύβοια, Μακρόνησος
  Ξέρουμε ότι Λάρισα σημαίνει οχυρό
  Επίσης, μερικά ελληνοφανή, μπορεί να είναι μεταφράσματα ή προσαρμογές επί το ελληνικόν

  Επομένως δεν έχει νόημα ακόμα και να το ρωτάμε

  Σκέψου να ρωτήσουν εμένα αν είμαι απόγονος του Αβραάμ

  Μόνο ο κακόψυχος ο Ιατρού και ο Τζι θα μπορούσαν να μου κάνουν αυτή την ερώτηση

 50. leonicos said

  Και σας ερωτώ: Είμαι απόγονος των Αβράμ, Ισαάκ, Ιακώβ;

  α) Οι εβραίοι είναι εξαπλωμένοι δε όλον τον κόσμο και δεν διαφέρουν μορφολογικά από τους μη εβραίους γύρω τους. Και μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι οι τρεις πατριάρχες έμοιαζαν εξίσου
  με τον ξανθό ασκενάζ, τον κούρδο εβραίο, τον πέρση εβραίο, τον γιεμενίτη εβραίο ή τον κινέζο εβραίο και έπεται συνεχεια. Για να μην αναφερουμε τους Φαλάσα από την Αιθιοπία

  β) Υπάρχουν ιστορικές ενδείξεις ότι τις περίφημες δώδεκα φυλές, ορισμένες τουλάχιστον ήσαν της προσκολλήσεως

  γ) Υπάρχουν και ενδοβιβλικές μαρτυρίες για εισδοχή ολοκλήρων λαών, υπάρχει αναφορά στον ‘ξένο μεταξύ σου’ που είχε τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα, και φυσικά αφομοιωνόταν, τέλος δε και το περίφημο σύμμικτον πλήθος, που ακολούθησε τον Μωυσή κατά την Έξοδο

  Άσχετα με την ιστορικότητα ή μη όλων των επεισοδίων

  το βέβαιο είναι ότι έχω 1/10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 πιθανότητα

  να είμαι απόγονος του Αβραάμ

  Δοξάστε με

 51. leonicos said

  Το ίδιο ισχύει και για το απόγονος των αρχαίων ελληνων

  Δοξάστε με άλλη μια φορά

 52. leonicos said

  Στο αεροπλάνο έχει πάνω από κεφάλι μας δύο φωτεινές ενδείξεις. Η μία είναι πια μόνιμα αναμμένη
  ενώ την άλλη την αναβοσβήνουν κατά περίπτωση: προσδεθείτε

  Αυτή η πρώτη ένδειξη Ένα παλούκι άσπρο και πάνω του ένα τεράστιο Χ
  με μπέρδεψε

  Ρώτησα την Φωτεινή, που τα ξέρει όλα, τι σημαίνει.

  Η Φωτεινή μού είπε ότι το Χ σημαίναι χέρι, και ότι πρέπει να της κρατάω συνέχεια το χέρι

  Δεν την πίστεψα ομολογώ, και ρώτησα την αεροσυνοδό

  Και μου το επιβεβαίωσε!

 53. BLOG_OTI_NANAI said

  49: Λεώνικε κάποιες από τι απορίες σου δεν έχουν νόημα, διότι αν ήταν έτσι θα λέγαμε ότι καταγόμαστε όλοι από την Αφρική ή όπου βρέθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι. Κατά συνέπεια, όταν μιλάμε για Έλληνες, αναφερόμαστε τουλάχιστον στον 7ο-8ο αι. π.Χ όπου υπάρχει το εθνωνύμιο Έλληνες για τους ΠΑΝΤΕΣ.

  Διόλου δεν μας ανειδαφέρει η προέλευση των ονομάτων που «δεν ξέρουμε τι σημαίνουν», αλλά μας ενδιαφέρει ότι παραμένουν ΙΔΙΑ από τότε που υπάρχει το εθνωνύμιο Έλληνες.

  Επίσης, ποιος ο λόγος για αυτά τα αναδρομικά ερωτήματα που δεν είχαν νόημα στην αρχαιότητα; Ο Πλάτωνας μιλούσε για τις απαράδεκτες όπως τις χαρακτήριζε διαμάχες μεταξύ «Ελλήνων» από όπου κι αν κατάγονταν, οι οποίοι ήταν μεταξύ τους συγγενείς. Δεν καθόταν να διαχωρίσει φυλές!

  Επίσης, κάνεις λάθος για τις διαλέκτους. Τα ομηρικά, και όλα όσα διασώθηκαν γραπτά, λέγονταν όλα ελληνικά. Και όσοπ κι αν απλοποιήθηκαν, όπως τα αλεξανδρινά και της Καινής Διαθήκης και αυτά λέγονταν ελληνικά. Δεν τα λέμε «ΕΜΕΙΣ» Λεώνικε Ελληνικά! Έτσι τα έλεγαν οι πάντες, όποια μορφή κι αν είχαν, όσα απλά κι αν ήταν, είτε ομηρικά, είτε κλασικά, είτε αλεξανδρινά. Τα έλεγαν απλώς ελληνικά.

  Μην δυσκολεύεις με αυτοσχεδιασμούς πράγματα που ήταν λυμένα. Δεν θα φτιάξουμε εμείς σήμερα ονόματα στη γλώσσα μας.

  Όσο για τους απογόνυος τνω Εβραίων, απορώ γιατί το γράφεις. Τα ερωτήματα σου αυτά θα είχαν σκέσει με τη συζήτηση μόνο αν συζητούσες με κάποιον που πιστεύει στην βιολογική συνέχεια. Όπως έχω ξαναγράψει, εγώ είμαι Έλληνας διότι θέλω να είμαι Έλληνας κι αν είχα απογόνους πριν 1.000 χρόνια Τούρκους ή Σλάβους.

  Δεν υπάρχει λογική στην βιολογική συνέχεια.

 54. leonicos said

  Πρόβλημα

  Ξαφνικά, ίσως λόγω της απουσίας μου, δεν μου βγάζει τα νέα άρθρα στο ε-μαίιλ, και μπαίνω από το ιστορικό μου

  Να τικάρω το δεύτερο τετραγωνάκι;

 55. leonicos said

  Αγαπημένε μου BLOG_OTI_NANAI

  Δεν υπάρχει λογική στην βιολογική συνέχεια.

  Το σχόλιό σου ήταν απλώς η αφορμή για το δικό μου. Δεν απάντησα απ’ ευθείας σε σένα, όύτε υπέθεσα ότι υποστηρίζεις τη βιολογική συνέχεια

  Άλλους έχω υπ’ όψη μου κι έγραψα

  Και γι’ ΄λλους έκανα και πλάκα

  Σε παραπέμπω στο 52 για να πεισθείς

 56. leonicos said

  53

  Και μην ξεχνάς ότι από το περίφημο ‘ομαιμον, ομόθρησκον, ομόγλωσσον

  τα δύο πρώτα δεν ισχύουν και το τελευταίο παλεύει να σταθει

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μ΄αρέσουν πολύ οι σχολικές ιστορίες και με τέτοια ελκυστική γραφή, κυλάει νερό.

  >>«Φρίντων»

  Το ΦΡΙΝΤΩΝ το 1939-1940, με την ελληνική σημαία ζωγραφισμένη κάτω από τη γέφυρα, σε ένδειξη ουδετερότητας.
  Το τέλος του «Φρίντων» .
  http://www.wreckhistory.com/frinton/

 58. Γιάννης Ιατρού said

  57: ..νηολογήθηκε στον Πειραιά με αύξον αριθμό 585… 😎, κατά τα άλλα ωραία ιστορία

 59. Pedis said

  # 46 – Πάντως, εκεί δεν πρέπει να είχε αναφερθεί σε γαστριμαργική συνέχεια ή στο πεϊ μπουκ του αιωνίως αμυνόμενου Έλληνα οπλίτη. 🤔

 60. Παναγιώτης Κ. said

  » όταν ατακτούσαμε ή συχνάζαμε σε απαγορευμένα ή ύποπτα μέρη «.
  Προσπαθώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να είναι απαγορευμένο ή ύποπτο, στην Μυτιλήνη της δεκαετίας του ΄30.

  Στη δεκαετία του ΄60 στα Γιάννενα, απαγορευμένα ήταν τα σφαιριστήρια και ο κινηματογράφος τις καθημερινές.
  Μερικοί μαθητές παραβιάζαμε την απαγόρευση.

 61. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  60 Τα ίδια περίπου θα ήταν τα απαγορευμένα μέρη.

 62. Καλησπέρα,
  19 – 23 Μα δεν λεγόμαστε όλοι οι Μυτιληνιοί σε -έλλης (ή -έλης). Απλά, αν κάποιος λέγεται έτσι (π.χ. Ψαραδέλλης) κατά πάσα πιθανότητα έχει καταγωγή από Μυτιλήνη. Το -έλι είναι το υποκοριστικό για κάτι μικρό. Πράγμα ή άνθρωπο (το παιδί του τάδε). Ας πούμε εγώ είμαι Μαλλιαρός. Κι όλοι Μαλλιαροί στο σόι. Όμως μια γραμμή ξέφυγε και τους φωνάζαν Μαλλιαρέλ(λ)ια αν και ποτέ δεν γράφτηκε αυτό το επώνυμο επίσημα. Ο πατέρας που ήξερα ήταν μικροκαμωμένος κι αδύνατος. Τα παιδιά του έμοιασαν απ’ τη μάνα που ήταν το ακριβώς αντίθετο, κι έτσι μόνο στη γενική τους έμεινε το υποκοριστικό. Ι Γιάνς ι Μαλλιαρός. Ποιος τ’ Δούκα; (Αυτός είμ’ εγώ). Όχ, Τ’ Μαλλιαρέλ. Ή πιο απλά κατευθείαν ι Γιαννς τ’ Μαλλιαρέλ. Ή ο άλλος που ήταν Τσουβαλάς αλλά τον ήξεραν Τσβαλαδέλ.
  Στο χωριό υπάρχουν μόλις 5 – 6 οικογένειες με κατάληξη σε -έλλης. Κι έχει καμιά κατοσταριά επώνυμα…

 63. Ανα-σχήμα-τισμός !!

  https://postimg.cc/Lqj6YT5Q

 64. ΓΤ said

  Πέθανε στα 51 του ο Νίκος Μαϊντάς. Τον θυμόμαστε από τους Magic de Spell…

 65. ΓΤ said

  64@

  46 ετών…

 66. spiridione said

  Έχουμε ξανασυζητήσει ότι τα σχολεία το 1940-1941 είχαν λειτουργήσει για λίγο τον Ιούνιο-Ιούλιο 1941 και μετά πάλι από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο 1941 που ολοκληρώθηκε το σχολικό έτος.
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/11/schools-out/#comment-637043
  Βρήκα εδώ και το προεδρικό διάταγμα της 17-6-1941
  Περί του αναλυτικού και του ωρολογίου προγράμματος των μαθημάτων των διδακτέων εις τους μαθητάς των επί τη βάσει του υπ’ αριθ. 1849/1939 Α.Ν. ιδρυθέντων εξαταξίων γυμνασίων κατά το σχολικόν έτος 1940-1941
  θερινή περίοδος λέει από 10-6-1941 έως 15-7-1941 και φθινοπωρινή περίοδος από 1-9-1941 μέχρι 31-12-1941.
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wFA21Udt8I16XdtvSoClrL8dPiJFyS0CqR5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuaj9jLXllhclUEgKX4c4J5xmPIGZdN8plEPHKhO6GTSL
  Βέβαια, μπορεί να μη λειτούργησαν έτσι σε όλη την Ελλάδα.

  Επίσης, να πούμε ότι τα οκτατάξια Γυμνάσια του 1937 καταργήθηκαν το 1939 με τον παραπάνω νόμο και οι μαθητές αυτών μεταφέρθηκαν στα νέα εξατάξια (6 τάξεις Γυμνασίου + 2 τάξεις πρακτικού ή γενικού Λυκείου), αλλά παρέμειναν τα παλιά προ του 1937 εξατάξια (παλαιού τύπου) μέχρι να τελειώσουν όλες οι τάξεις. Γενικά, η εκπαίδευση στα χρόνια του Μεταξά ήταν χαοτική.

 67. spiridione said

  Και ψάχνοντας για την εκπαίδευση επί Μεταξά είδα κάτι που κάτι μου θύμιζε

  Πριν ακόμη ψηφιστεί ο βασικός νόμος που ρύθμιζε τη M.Ε., ο υπουργός Παιδείας Κ. Γεωργακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βραδυνή (23-12-1936) σκιαγραφεί την εικόνα της και προαναγγέλλει αλλαγές που σχετίζονται με την οργάνωση και τη στόχευσή της. Από τον λόγο του προκύπτει η πρόθεση του καθεστώτος να επέμβει στον χώρο της εκπαίδευσης, να τη ρυθμίσει, να την οργανώσει, προσαρμόζοντάς τη στις ανάγκες της αγοράς. Στο δημοσίευμα, ο υπουργός αναφέρεται στην εσφαλμένη επικρατούσα αντίληψη ότι το υπουργείο Παιδείας αποτελεί το κέντρο απ’ όπου εξέρχονται για να μπουν στην κοινωνία τα περισσότερα παρασιτικά στοιχεία της. Απεναντίας, τονίζει, αυτό είναι σπουδαιότατο όργανο της οικονομίας. Διατείνεται ακόμη ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι εθνική και προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα του τόπου. Στη συνέχεια προβαίνει σ’ ένα σχεδιασμό-προγραμματισμό των αναγκών της χώρας σε τελειόφοιτους του γυμνασίου, υπολογίζοντας ότι αυτοί δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 4.500-5.000. Συνεπώς, τίθεται από το καθεστώς η ανάγκη ύπαρξης ορίου αποφοίτων από τα γυμνάσια.

  Ο υπουργός τονίζει την ανάγκη υπαγωγής της εμπορικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ένα μέτρο επιβαλλόμενο από τη νέα πολιτική που χάραξε το υπουργείο μέσω της ίδρυσης και ενίσχυσης των αστικών σχολείων.

  Στη συνέχεια αναφέρεται στην αύξηση του διανοητικού προλεταριάτου, απόρροια της ίδρυσης εκατοντάδων γυμνασίων, που περιφέρεται άνεργο από γραφείο σε γραφείο «δια μιαν “θεσούλαν”». Κάνει ακόμη λόγο για πρόχειρες στατιστικές, οι οποίες φανερώνουν ότι πολλά φτωχά παιδιά δεν μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο γυμνάσιο και το εγκαταλείπουν στη Β’ ή Γ’ τάξη για να επανέλθουν στα χωριά τους. «Αλλά καθίστανται πλέον άχρηστοι για την οικογένειάν των, της οποίας επέτειναν την δυστυχίαν εκ της δαπανηράς φοιτήσεως εις το Γυμνάσιον και δια τον εαυτόν των
  […]. Δεν επιδίδονται εις αγροτικάς εγασίας ή εις άλλας παραγωγικάς, αλλά περιφέρονται αργόσχολοι και βάρη των οικογενειών των. Αυτούς τους νέους και πολλούς άλλους ακόμη θέλομεν να καταστήσομεν παραγωγικά στοιχεία».

  Αυτόν τον σκοπό έχουν τα αστικά σχολεία, για τα οποία ο υπουργός πιστεύει ότι αποτελούν ένα θεσμό που θα αποδώσει, γι’ αυτό και το καθεστώς προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό τους. Σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργείου, η φοίτηση στα αστικά σχολεία προβλέπεται να είναι τετραετής, με διδασκαλία όλων των μαθημάτων, προκειμένου να δίνεται ευρύτερη μόρφωση αλλά και επαγγελματικών μαθημάτων, ανάλογα με την περιοχή. Μαθήματα δηλαδή που σχετίζονται με την περιοχή στην οποία ευδοκιμούν συγκεκριμένα προϊόντα, για παράδειγμα γεωργικά μαθήματα σε περιοχή αγροτική, σχετικά με την αλιεία σε παραθαλάσσια μέρη κ.λπ.

  Μέριμνα υπάρχει και γι’ αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην κλασική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέσω της μετάβασής τους από το αστικό σχολείο στο γυμνάσιο. Μοιραία η ίδρυση των αστικών σχολείων θα έχει ως συνέπεια, κατά την πρόβλεψη του υπουργού, τη μείωση των γυμνασίων, όσα όμως απ’ αυτά απομείνουν, θα αναβαθμιστούν, καθώς θα οργανωθούν και θα ενισχυθούν προκειμένου να καταστούν πραγματικά κέντρα εκπαίδευσης.
  Τέλος, από τα λεγόμενα του υπουργού διαφαίνεται η πρόθεση κατάργησης της συμφοίτησης αρρένων και θηλέων και ίδρυσης αστικών σχολείων θηλέων, πενταετούς φοίτησης, καθώς «[…] οι Ελληνίδες πρέπει να μαθαίνουν εις το σχολείον
  και το νοικοκυριό και τα καθήκοντα της μητέρας και τα καθήκοντα της Ελληνίδος». Τονίζεται ακόμη ότι η ελληνική εκπαίδευση δεν πρέπει να αντιγράφει τα ξένα συστήματα, αλλά να είναι σύμφωνη με τον χαρακτήρα των Ελλήνων, το κλίμα και την ιστορία της χώρας.

  Το νομοθετικό έργο του υπουργείου δε διαφέρει διόλου από τις αρχές του καθεστώτος, όπως αυτές διαφάνηκαν από τη συνέντευξη του υπουργού. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Α.Ν.770/1937 «Περί των σχολείων της μέσης εκπαιδεύσεως» η Μ.Ε. επιδιώκει «δια της αρμονικής αναπτύξεως των ψυχικών, πνευματικών και σωματικών δυνάμεων των παίδων και της Εθνικής, Θρησκευτικής και Ηθικής αγωγής αυτών, την επιστημονικήν προπαρασκευήν των μελλόντων ν’ ακολουθήσωσιν ανωτέρας σπουδάς, παρέχει συγχρόνως την αναγκαίαν γενικήν μόρφωσιν δια τον κοινωνικόν βίον».

  Στα σχολεία της Μ.Ε. περιλαμβάνονταν τα γυμνάσια, οι Εμπορικές σχολές, τα πρακτικά λύκεια αρρένων και θηλέων, τα αστικά σχολεία αρρένων και θηλέων και οι κατώτεροι κύκλοι γυμνασίων. Στην ίδια βαθμίδα εντάσσονταν και τα Πειραματικά σχολεία, τα Πρότυπα του διδασκαλείου Μ.Ε., οι ιερατικές σχολές και τα κατώτερα επαγγελματικά σχολεία.
  Όσοι ήταν κάτοχοι ενδεικτικού προαγωγής από τη Δ’ τάξη του δημοτικού σχολείου, μπορούσαν να εγγράφονται στα παραπάνω σχολεία. Η εγγραφή στα σχολεία αυτά προϋπόθετε εισιτήριες εξετάσεις, ενώ όσοι δε γίνονταν δεκτοί υποχρεώνονταν να εγγραφούν στην Ε’ τάξη του δημοτικού σχολείου.

  Ο ίδιος νόμος απαγόρευε τη συμφοίτηση αρρένων και θηλέων στα σχολεία της Μ.Ε., εισηγούνταν την ίδρυση ξεχωριστών για κάθε φύλο σχολείων και όριζε το φύλο του διδακτικού προσωπικού, γυναικών στα σχολεία θηλέων, ανδρών μόνο σε
  περίπτωση που ο αριθμός των γυναικών δεν επαρκούσε. Το καθεστώς αιτιολογεί την παραπάνω ρύθμιση υποστηρίζοντας ότι η συμφοίτηση «συνετέλεσεν εις το να εισαχθή η διαφθορά και η ηθική κατάπτωσις εις την ελληνικήν οικογένειαν, να λησμονηθούν οι παραδόσεις της[…]»

  Τα γυμνάσια γίνονται οκτατάξια, στηριζόμενα σε τετραετή κύκλο Σ.Ε., και από την έκτη τάξη, με πρόταση του ΑΣΕ, μπορούν να διαχωρίζονται σε τμήματα πρακτικού λυκείου, κλασικού, γεωργικού ή Τεχνικού γυμνασίου και Εμπορικών
  σχολών. Σκοπός τους είναι η παροχή ολοκληρωμένης γενικής μόρφωσης, ανθρωπιστικής και πραγματικής, χρήσιμης για τη μετάβαση στην πρακτική ζωή και προπαρασκευαστικής για ανώτερες σπουδές. Θα περιλαμβάνουν, δηλαδή, έναν
  κατώτερο πενταετή κύκλο (προγυμνάσιο), για όσους δεν ήθελαν να ακολουθήσουν ανώτερες σπουδές, και έναν ανώτερο τριετή (5+3).

  Ο αριθμός τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα εκατόν είκοσι σε όλη τη χώρα, ταυτόχρονα απαγορεύεται η διαίρεση των τάξεων σε τμήματα, όπως επίσης και η εγγραφή περισσότερων από 60 μαθητών ανά τάξη. Έτσι εισάγεται ο Numerus Clausus (κλειστός αριθμός) στη Μ.Ε., προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των σπουδαστών στο μέγιστο δυνατό.

 68. spiridione said

  Από εδώ
  https://dspace.uowm.gr/xmlui/bitstream/handle/123456789/1259/SARIGIANNIDOU%20ELISAVET.pdf?sequence=3&isAllowed=y

 69. sarant said

  67 «προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς»!

 70. leonicos said

  Σήμερα… ξεσαλώσαμε

 71. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἴσως εἶναι λιγάκι μίζερο νά ψειρίζη κανείς λέξεις ἑνός χαριτωμένου κειμένου, ἀλλά νομίζω πώς τό «κομματική οργάνωση της νεολαίας της δικτατορίας» γιά τήν ΕΟΝ, δέν εἶναι ἄσφαλτο. Γιά νά ὑπάρχη «κομματική οργάνωση της νεολαίας» πρέπει νά ὑπάρχη κόμμα. Καί κόμμα δικό του (τοῦ καθεστῶτος του) ΔΕΝ ἔκανε ὁ Μεταξᾶς. Ὅπως ΔΕΝ ἔκανε καί ὁ Παπαδόπουλος (παρά τἰς ἀντίθετες είσηγήσεις..)

 72. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >> Τότε όλα τα αγόρια ήμασταν κουρεμένα αν όχι «εν χρω», δηλαδή «γουλί», πάντως με την ψιλή μηχανή,…

  – Α ή Β τάξη Γυμνασίου (1962 ή 63;): Μας είχαν στριμώξει για κόψιμο μαλλιών έτσι όπως περιγράφεται από τον Δημήτρη Σαραντάκο – εντολές άνωθεν γαρ…
  Φυσικά, είχαμε αντιδράσει και διαμαρτυρόμαστε – όσο μας επιτρεπότανε. Το συζητούσαμε και με όσους καθηγητές «μας έπαιρνε».
  Ένας από αυτούς ήταν ο μαθηματικός μας Ιάσων Κατζουράκης. Ψηλός, με επιβλητική φωνή – κρητική προφορά, εννοείται 🙂 – και ελαφρά φαλακρίτσα, παθιασμένος με τη δουλειά του, δεν τον ένοιαζαν και πολύ τα διαδικαστικά…
  (Κάρφωνε τον μεγάλο ξύλινο διαβήτη στον πίνακα με δύναμη …ακοντιστή, για να μας δείξει πόση σημασία έχει το σταθερό κέντρο για να κάνουμε εύκολα και σωστά τους κύκλους).
  Του ζητήσαμε, λοιπόν, τη γνώμη του για την επιβολή του κοντοκουρέματος των μαλλιών και θυμάμαι σαν να ‘ναι τώρα την αποστροφή του, συνοδευόμενη με πονηρό μειδίαμα:
  «Αφήτε με, μωρέ, και δεν ασχολούμαι ‘γω με ‘τρίχες’!» (προφανώς κυριολεκτικά και μεταφορικά…)

 73. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἐπειδή ἐδῶ μόνο λεξιλογοῦμε 🙂 , λαμβάνω τήν τιμή νά πληροφορήσω τόν κυβερνητικό ἐκπρόσωπο καί τούς δημοσιογράφους τουλάχιστον δύο μεγάλων τηλεοπτικῶν σταθμῶν, ὅτι ΔΕΝ «συν-ί-σταται υπουργείο Πολιτικής Προστασίας».

 74. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πάντως, το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα φαίνεται να χρεοκόπησε ως προς τους τελικούς του στόχους. Παράγει εν πολλοίς μεταπτυχιακούς και διδάκτορες ντελιβεράδες, γκαρσόνια, σεκιουριτάδες…

  Ίσως, πέρα από την γενική και ανθρωπιστική μόρφωση, το σχολείο θα πρέπει να συνδεθεί και με την αγορά εργασίας. Μια σοβαρή επιστημονική μελέτη και ένας σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να οδηγήσει πολλούς νέους, ανάλογα και με τις δυνατότητές του καθενός, σε ένα ασφαλές επαγγελματικό μέλλον. Αυτό συνεπάγεται και μια πιο άνετη και πιο ποιοτική ζωή για τον καθένα.

  Μια σκέψη δική μου είναι… δεκτός κάθε καλόπιστος αντίλογος.

 75. sarant said

  71 Τότε τι ήταν η ΕΟΝ;

  73 Από την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση -το Σάββατο θα το συζητήσουμε ίσως.

 76. Alexis said

  #46: Η ομιλία του Σεφέρη στην απονομή του Νόμπελ φαντάζομαι ότι θα υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη για να τσεκάρουμε αν είναι από εκεί.
  Πάντως αυτό για την «ελληνική μεσογειακή κουζίνα» αμφιβάλλω αν το είπε (ή τέλος πάντων αν το είπε έτσι)

 77. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @Ἡ ΕΟΝ ἦταν καθεστωτική ὀργάνωση νεολαίας (μέ ὑποχρεωτική ἔνταξη τῶν νέων, ὅπως ὀρθά λέει ὁ πατέρας σου- αὐτό πού λέμε σήμερα ὑποχρεωτικότητα 🙂 ).
  Μέ λόγια καφενείου: Μπείτε ὅλοι μέσα γιά νά σᾶς διαπαιδαγωγήσουμε μέ τίς ἰδέες τοῦ ἐθνικισμοῦ, νά σᾶς χειραγωγήσουμε καί νά σᾶς χρησιμοποιήσουμε.
  Ἡ Κομσομόλ, ἡ νεολαία τοῦ ἑθνικοσοσιαλιστικοῦ κόμματος, ἡ ΚΝΕ, ἡ νεολαία ΠΑΣΟΚ, ἡ ΔΑΠ κλπ ἦταν κομματικές νεολαῖες.
  Μέ λόγια καφενείου: Ξέρουμε ὅτι πιστεύετε τίς ἰδεολογικοπολιτικές θέσεις τοῦ κόμματός μας. Ἐλᾶτε, νά μᾶς βοηθήσετε καί ἐνδεχομένως νά γίνετε μελλοντικά στελέχη τοῦ κόμματός μας.

 78. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @77>75

 79. Γιάννης Ιατρού said

  74: μας διαβάζουν…😋

 80. ΣΠ said

  76
  Δεν είναι από την ομιλία του. Η ομιλία του ήταν γύρω από την ελληνική γλώσσα.
  https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1963/seferis/speech/

 81. ΚΩΣΤΑΣ said

  79 Γιάννη! 😅🤣😂 Να σε καλέσουμε και σένα ως προσωπικότητα ή φοβάσαι μη σε πούνε αποστάτη; 😛😜🤪

 82. Γιάννης Ιατρού said

  81: χαχα, σιγά την προσφορά ρε συ, αλλά εντάξει, καταλαβαίνουμε τον καημό σου με τα σημερινά…😉

 83. Pedis said

  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/george_seferis/speech-nobel.htm

 84. Αγγελος said

  Διαβάζοντας (66) περί προεδρικού διατάγματος της κατοχικής κυβέρνησης, σάστισα λίγο — αλλά βέβαια ούτε «βασιλικό» μπορούσε να ‘ναι — οπότε το κοίταξα στο λινκ και είναι απλώς «Διάταγμα» (υπουργικό στην πραγματικότητα, αφού φέρει μόνο την υπογραφή του Υπουργού).
  Μου έκανε όμως εντύπωση ότι ενώ ισχυρίζεται πως ορίζει το αναλυτικό πρόγραμμα της κουτσουρεμένης εκείνης σχολικής χρονιάς «διά τα εξατάξια γυμνάσια», συστηματικά μιλά για τέσσερις τάξεις μόνο!
  Εντύπωση μου έκαναν και οι απίθανες λεπτομέρειες που θα διδάσκονταν στο μάθημα της Ωδικής — πράματα που εγώ ως μαθητής ποτέ μου δεν τα είδα ούτε τα άκουσα και που δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαν αν διδαχτούν σε σχολεία χωρίς π.χ. πιάνο (και πόσα να είχαν;)

 85. spiridione said

  69. Απεγκλωβισμός από τα Γυμνάσια!

  84. Ναι, έχεις δίκιο δικό μου λάθος, υπήρχαν και νομοθετικά διατάγματα που υπογράφονταν από τον πρόεδρο της κυβέρνησης, και αυτά τα sui generis διατάγματα που υπογράφονταν μόνο από τους υπουργούς. Μιλά για 4 τάξεις μόνο γιατί αυτά τα εξατάξια (και πιο πριν οκτατάξια που λέει ο Δ. Σαραντάκος) ήταν τα νέου τύπου που είχαν συσταθεί το 1938. Οι υπόλοιπες τάξεις ήταν στα παλαιού τύπου εξατάξια Γυμνάσια (υπάρχει ξεχωριστό διάταγμα γι’ αυτά).

 86. Χρήστος Π. said

  Τι θυμήθηκα! Τον δικό μου πατέρα που μου περιέγραφε πώς έδωσε και αυτός εισαγωγικές γυμνάσιο στη Δ δημοτικού! Πίστευα ότι αυτά τα νέου τύπου ήταν προαιρετικά αλλά ίσως κάνω λάθος. Το σύστημα λειτουργούσε μάλλον σαν κίνητρο να πάνε περισσότερα παιδιά στο Γυμνάσιο αλλά όποιος ήθελε πίστευα ότι συνέχιζε το εξατάξιο δημοτικό. Βέβαια δεν υπήρχαν και πολλά σε κάθε νομό ούτε είχαν στη φτωχή Ελλάδα εύκολη πρόσβαση οι μαθητές των χωριών. Από την άλλη μεριά έβλεπες γυμνάσια σε κεφαλοχώρια που σήμερα έχουν ερημώσει και δεν υπάρχει ούτε δημοτικό. Μαζεύει η δημαρχία παιδάκια με το λεωφορείο και τα πηγαίνει στο κοντινότερο δημοτικό. Ακόμα λιγότερα από τα γυμνάσια, ήταν τα πρακτικά γυμνάσια. Παιδιά που ενδιαφέρονταν για θετικές επιστήμες προσπαθούσαν να έλθουν στη Κόρινθο για παράδειγμα από τα περισσότερα χωριά του νομού, και αν αυτά δεν ήσαν κοντά. το εγχείρημα γινόταν πολύ δύσκολο.

  Φίλοι και συγγενείς του πατέρα μου αλλά και ο ίδιος, δεν βρέθηκαν ποτέ στην ΕΟΝ, πράγμα που με κάνει να αναρωτιέμαι πόσο τελικά επιβάλλονταν η υποχρέωση της συμμετοχής. Ίσως ήταν για μικρά παιδιά 8-12 πιο ελαστικό της σύστημα. Οι μεσοαστικές και μεγαλοαστικές οικογένειες δεν είδαν με καλό μάτι ότι «ο Μεταξάς ήθελε να πάρει τα παιδιά» και μάλιστα σε οργάνωση με ομοιότητες και συμβολισμούς άλλων ολοκληρωτικών καθεστώτων. (Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τα φασιστικά κράτης της Ευρώπης αλλά και τους πιονιέρους και κομσομόλους του σταλινισμού. Ο ολοκληρωτισμός πούλαγε τότε στην Ευρώπη και τους διανοούμενους πολύ). Από 5 αδέλφια μόνο ο μεγαλύτερος βρέθηκε φαλαγγίτης στην ΕΟΝ και το μόνο που θυμόταν και μου έλεγε ήταν πως έμαθε σκάκι. Βέβαια εκτός από εθνικά κηρύγματα που το καθεστώς θεωρούσε αναγκαία για την εξύψωση του ηθικού στον επερχόμενο πόλεμο, η ΕΟΝ φάνηκε χρήσιμη σε θέματα επιμελητείας και μεταφοράς/περίθαλψης τραυματιών και βομβαρδισμένων που έμειναν άστεγοι σε κάποιες πόλεις της Ελλάδος.

  Μιας και οι αντίπαλοι ολοκληρωτισμοί αλληλοθαυμάζονται, ενίοτε και με γραπτά που μας μένουν, οι κομμουνιστές καταργώντας την ΟΚΝΕ για να φτιάξουν μια πανελλήνια νεολαία αντίστασης που θα στρατολογούσε κόσμο και από άλλους ιδεολογικούς χώρους, ονόμασαν τη τελευταία ΕΠΟΝ. Η προφανής ομοιότητα του ονόματος με την ΕΟΝ δείχνει πως οι κουκουέδες δεν τη θεωρούσαν και τόσο αποτυχημένη. (Πιστεύω ότι κατά το 43 θα είχαν αμφιβολίες για την επιλογή τους αλλά ήταν πολύ αργά). Το αλβανικό μέτωπο όντως «φρακάρισε» σε κάποια φάση του πολέμου, όχι μόνο για εμάς προφανώς, αλλά και για τον εχθρό. Με την Ελλάδα να έχει επιτύχει μια σημαντική επιτυχία όμως, δηλαδή της εκμηδένισης και απόκρουσης της εχθρικής επίθεσης. Η ηρωική και αποτελεσματική αντίσταση του στρατού μας, στην πολύ μεγάλη εαρινή επίθεση των Ιταλών το 1941 ήταν κατόρθωμα σημαντικό όσο και η προέλαση. Χωρίς την Γερμανική επέμβαση και επίθεση θα υπήρχαν αναγκαστικά συζητήσεις μεταξύ των εμπολέμων.

 87. Χρήστος Π. said

  58 Να ένα άλλο κριάρι του Κριαρά Γιάννη αλλά δεν ξέρω τι «αύξων αριθμό» έχει, στη πραγματικότητα δεν ξέρω ούτε τον δικό μου (Χμ, «εξύψωση» είπα, μάλλον «ανύψωση» ταιριάζει για ηθικό ε;). Ξεχνάω να στο αναφέρω (ως κοντοχωριανό). Στο youtube μπορείς να βρεις σκηνές που τράβηξε ο στρατιωτικός και κάμεραμαν του Βρετανικού στρατού, ο οποίος συνόδευε τον Φόστερ. Τον Βρετανό διοικητή που έφτασε στον Άραξο και με δική του πρωτοβουλία προήλασε μέχρι τον Ισθμό προσπαθώντας να σώσει ό,τι μπορούσε από τις δολιοφθορές των αποχωρούντων Γερμανών. Θα δεις την ενθουσιώδη υποδοχή του στο Ξυλόκαστρο αλλά και στο ηρωϊκό Λέχαιο Κορινθίας. Θα δεις εκεί το κόσμο και τους νέους κάτω από το πανό της ΕΠΟΝ Λεχαίου με την υπογραφή της! Ανάμεσά τους και η μάνα μου. Το βίντεο είναι τραβηγμένο μπροστά από το σπίτι του Θεοφάνη Χρυσάνθου επικεφαλής τότε του ΕΑΜ του χωριού, αδελφού του παππού μου που έμενε δίπλα. Ο ΘΧ έχει δώσει και το όνομά του στο δρόμο που αρχίζει από τη γωνία του σπιτιού του, ξέρεις εκεί που είναι το περίπτερο και η πλατεία, και μετά το γυμνάσιο! Όλα από το Λέχαιο ξεκινάνε

 88. Χρήστος Π. said

  40 Άμα ήθελα να κάνω πολιτική καριέρα και ο χώρος που μπορούσα, ή με συνέφερε, ή ήμουν υποχρεωμένος να ψαρέψω ψήφους ήταν οι ψεκασμένοι της Ελεύθερης Ώρας ή του Μακελειού, θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι ανήκω στους Έψιλον, ότι ήλθα από το Σείριο, και ότι θα εξολοθρεύσουμε τους καταχθόνιους και υποχθόνιους για να επικρατήσουν οι επιχθόνιοι. Ο Πλεύρης γι αυτά που έλεγε τότε μπήκε στη κυβέρνηση, κάποιοι κάτι θα θυμούνται και θα ψηφίσουν το δικό τους, δηλαδή τη ΝΔ. Μαζί με όλους τους κεντροαριστερούς που θα βάλει στη λίστα ο αρχηγός. Αρκεί να ψαρέψουμε ψάρι. Τόσο απλό είναι. Ο πατέρας του έβγαλε από αραβικά καθεστώτα πολλά εκατομμύρια εμπορευόμενος αντισημιτισμό. Αυτός όμως είναι υπεράνω. Πολιτική θέλει και αρκείται στην απλή και καθιερωμένη μάσα της. Ποιος ξέρει ίσως μάλιστα χρησιμοποιήσει και αυτός τα σκοτεινά ταμεία του ΚΚΕ για να ξεπλύνει πολιτικό χρήμα… (Εδώ υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια του ΚΚΕ η δημοσιογραφία του Μαρινάκη! Τσάμπα λες τα κάνει κάτι τέτοια ο χοντρός;)

  Για να μην απορείς πάντως, πήγαν και το Χαρδαλιά υφυπουργό άμυνας που δημοσίως υποβάθμιζε τις αμυντικές δαπάνες. Ας πάρουμε και λιγότερα πολεμικά αεροπλάνα για να πάρει ο δήμος Βύρωνα τα εργαλεία του…. Τρέλα σκέτη.

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  Πιθανόν, σαν φράση το «ελληνική μεσογειακή κουζίνα» δεν φαίνεται να κολλάει σε σύνδεση με τα υπόλοιπα θαυμάσια που υποτίθεται πως είπε όπως για την έννοια του έθνους, αποστασιοποιημένα πλέον από κάποιες υπερβολές του 19ου αι. στις οποίες οδήγησε ο μέγας ανιστόρητος τραμπούκος Φαλμεράιερ με τις παπαριές που έλέγε, τις οποίες τις συναντάμε κατά γράμμα σήμερα στον ανεκδιήγητο Λιθοξόου.

  Αυτά βεβαίως που υποτίθεται πως είπε ο Σεφέρης, τα έχει πει αλλού με διαφορετικό τρόπο και τα ασπάζονταν και άλλοι, όπως ο Γιώργος Θεοτοκάς.
  Όμως, για όποιον έχει ανοίξει βιβλίο στη ζωή του και έχει διαβάσει, θα γνωρίζει τουλάχιστον τη δουλειά του Κουκουλέ για τη σύνδεση της βυζαντινής διατροφής με την αρχαιότητα, αλλά και άλλες μελέτες που μέσα από λιγοστά κείμενα διατροφής, κηπουρικής, γεωργίας πουτ έχουν σωθεί στα ελληνικά και τα λατινικά, αναγνωρίζεται μια συνέχεια ανάμεσα στην αρχαία μεσογειακή και τη μεσαιωνική διατροφή όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά και στη Νότια Γαλλία κ.λπ.

  Ασφαλώς, η δική μου αίσθηση καθώς έχω διαβάσει πολλές χιλιάδες σελίδες για τα ζητήματα αυτά, είναι ότι για τη συνέχεια του ελληνισμού, σπάνια θα χρησιμοποιούσε κάποιος τη διατροφή, καθώς έχει πολλά άλλα σπουδαιότερα πολιτισμικά αγαθά να στηριχτεί. Άλλο όμως μια διατύπωση να μοιάζει κάπως ασύνδετη, περίεργη, ασυνήθιστη, και άλλο να λέμε ότι δεν έχει μελετηθεί και δεν έχει μια κάποια βάση η αναφορά σε συνέχεια με το παρελθόν ακόμα και σε αυτόν τον τομέα της διατροφής.

 90. 89 Γιατί βρε Μπλογκ τόνε λες τραμπούκο τον Φαλμεράιερ; Απ’ ό,τι θυμάμαι είχε μια πολύ πονεμένη και πικρή ζωή.
  https://www.tovima.gr/2008/11/24/archive/to-tampoy-falmerayer-2/

 91. Alexis said

  #90: Τραμπούκοι και κριάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια, Δύτη… 😆

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  90: Να επισημάνω δύο φράσεις στο λινκ που παρέθεσες:

  1) «ο Φαλμεράυερ υπήρξε ένας έντιμος ιστορικός που πίστευε αυτά που έγραφε και αγωνιζόταν για αυτά που πίστευε»

  2) «έβλεπε στη νεότερη Ελλάδα να υποστασιοποιείται … η σλαβική απειλή, μόνιμος αμφισβητίας των δυτικών αξιών και αντίπαλο δέος της Ευρώπης».

  Αυτό ακριβώς: διόλου δεν πίστευε αυτά που έγραφε, αντιθέτως τον παρέσυρε η εμμονή με τους Σλάβους. Τα έγραφε ακριβώς διότι το μεγάλο πρόβλημα του (και πολλών άλλων) ήταν ο πανσλαβισμός της εποχής, η κάθοδος των ΣΛάβων. Όμως η ευρωπαϊκή λαϊκή υποστήριξη στον αγώνα των Ελλήνων στους οποίους έβλεπε τη συνέχεια των αρχαίων (όπως και οι ΙΔΙΟΙ οι Έλληνες-Γραικοί-Ρωμαίοι έβλεπαν αδιάκοπα από τον 7ο αιώνα μέχρι σήμερα στον εαυτό τους τη συνέχεια των αρχαίων) του χάλαγε το μεγαλύτερο ιδεολογικό του όραμα, που ήταν η ανακοπή των Σλάβων. Άρα, η απαξίωση της Ελλάδας, θα εμπόδιζε την απελευθέρωση της και άρα την διάσπαση της Τουρκικής αυτοκρατορίας που εμπόδιζε τους Σλάβους.

 93. Γιάννης Ιατρού said

  92: Εννοείς πως το πήγαινε για καραμπόλα κι η Ελλάδα ήταν το φάλτσο;

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  93: Δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς, αλλά αυτό που έγραψα είναι ότι κάποιος που φοβάται τον πανσλαβισμό, γνωρίζοντας την επιρροή της Ρωσίας στην Ελλάδα, έβλεπε ότι η Ελλάδα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία της Ρωσίας για κάθοδο στη Μεσόγειο. Επιπλέον, εφόσον θεωρούσε ως ανάχωμα την Οθωμανική Αυτοκρατορία ενάντια στους Σλάβους, την ήθελε άθικτη.

 95. Εγώ ρώτησα μόνο γιατί τόνε λες τραμπούκο…

 96. BLOG_OTI_NANAI said

  94: Μάλιστα, όπως είχε επισημανθεί, ο Φαλμεράιερ, μερικά χρόνια πριν έβριζε τους Τούρκους και θεωρούσε τους υπόδουλους ως… απογόνους των αρχαίων ηρώων που θριάμβευσαν στις Πλαταιές και τη Σαλαμίνα. Μετά όμως «θυμήθηκε» ξαφινκά ότι δεν είχαν «στάλα αίμα ελληνικό»:

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  95: Για όσα προείπα. Τι άλλο είναι το ψέμα, η νόθευση της ιστορίας για εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων;

 98. Theo said

  Πριν από κανά εξάμηνο, από μια αναφορά της Σκοπετέα σ’ ένα από τα βιβλία της για τον Φαλμεράγιερ, βρήκα σε αγγλική μετάφραση τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις από το Άγιο Όρος (κάπου 60 σελίδες με κάποιες παραλείψεις), που το επισκέφθηκε το 1841. Είναι οι καλύτερες που έχω διαβάσει από ξένο ταξιδιώτη (κι έχω διαβάσει πολλές). Μια και είναι ιστορικός και θαυμαστής του Βυζαντίου, προσπαθεί να κατανοήσει τη νοοτροπία των μοναχών και τους θεσμούς που διέπουν την αθωνική πολιτεία, αντίθετα με τον μέσο περιηγητή που μένει μόνο στις εξωτερικές εντυπώσεις και κάποια ανέκδοτα που θα άρεσαν στους πατριώτες του που έβλεπαν την Ανατολή με σύμπλεγμα ανωτερότητας.
  Του κάνει εντύπωση η αταξική κοινωνία και η απλότητα όλων, και αυτών που έχουν κάποια εξουσία και βρίσκει μια συνέχεια του Βυζαντίου, κάτι που δεν το βρήκε στην ελεύθερη βαυαροκρατούμενη Ελλάδα (τους υπόδουλους Ρωμιούς τους βλέπει ευνοϊκότερα).

  Μάλλον το ατυχές έργο του για την καταγωγή των συγχρόνων του Ελλήνων και όλη η αντιρρητική φιλολογία που ακολούθησε τον έχουν εκθέσει απέναντι στα μάτια μας σχεδόν διακόσια χρόνια τώρα, ενώ πρόκειται για ένα σοβαρό ιστορικό που θα άξιζε να τον γνωρίσουμε μέσα από τα εν λόγω ταξιδιωτικά του. Πρότεινα σ’ ένα φίλο εκδότη να αναλάβει να εκδώσει τα αγιορείτικά του, αλλά φοβάμαι πως θα το παραπέμψει στις καλένδες.

 99. sarant said

  98 Αυτό θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: