Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου έτους 2021

Posted by sarant στο 1 Σεπτεμβρίου, 2021


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα (για παράδειγμα, η θανή του Φιλύρα ήταν στις 9.9.1942).

Τε 1 Απελλού του ζωγράφου
Πε  2 †  Κωνσταντίνου  Κανάρη του πυρπολητού και γέννησις Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού. Και κοίμησις παπα-Στρατή, της Αγκαλιάς της Λέσβου.
Πα  3 Ιωάννου Μακρυγιάννη συγγραφέως και αγωνιστού
Σα 4 Πρώτη έκδοσις της «Παπίσσης Ιωάννας» υπό Εμμανουήλ Ροΐδου
Κυ  5 Αρχιλόχου του Παρίου και θανή Νίκου Νικολαΐδη του σκηνοθέτη
Δε  6 Τα Σεπτεμβριανά της Πόλης
Τρ  7 Αρτέμιδος και Ενυαλίου
Τε 8 † Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού
Πε 9 Γενέσιον Μιχαήλ Θερβάντες
Πα 10 † Κώστα Κάππου του ασυμβίβαστου αγωνιστή
Σα 11 †  Ανατροπή και φόνος Σαλβατόρ Αλλιέντε
Κυ 12 Γενέσιον Μαυρικίου Σεβαλιέ
Δε 13 †  Δάντου Αλιγκέρι
Τρ 14 Ίδρυσις της Φιλικής Εταιρείας και θανή Μ. Καραγάτση και Στέλιου Καζαντζίδη
Τε 15 Ανακάλυψις της πενικιλίνης υπό Φλέμιγκ
Πε 16 † Κοίμησις Μαρίας Κάλλας, της αξεπέραστης ντίβας (1977)
Πα 17 †  Μάνου Λοΐζου του γλυκύτατου μελωδού
Σα 18 Έναρξις Μεγάλων Μυστηρίων εν Ελευσίνι. Και δολοφονία Παύλου Φύσσα από τους χρυσαβγίτες
Κυ 19 † Κοίμησις Νικολάου Σκαλκώτα του μουσουργού (1949) και αυτοπυρπόλησις Κωνσταντίνου Γεωργάκη, φοιτητού εν Ιταλία (1970)
Δε 20 Γενέσιον Ευριπίδου
Τρ 21 Διεθνής Ημέρα Ειρήνης
Τε 22 Γενέσιον Μιχαήλ Φαρανταίη
Πε 23 Της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας και της νίκης εν Ιμέρα
Πα 24 †  Παρακέλσου
Σα 25 Γενέσιον Δημητρίου Σοστακόβιτς. Θανή Αμαλίας Χρονοποιούσας.
Κυ 26 Γενέσιον Αλβέρτου Μοράβια και θανή Λευκαδίου Χερν του ελληνοϊάπωνος
Δε 27 Ίδρυσις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου
Τρ 28 †  Θανή Λουδοβίκου Παστέρ
Τε 29 † Κοίμησις Αιμιλίου Ζολά
Πε 30 Καρόλου Δαρβίνου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του χρόνου, παρόλο που ετυμολογικά παραπέμπει στον (λατινικό) αριθμό εφτά. Βλέπετε, στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε πρώτο μήνα του τον Μάρτιο, ήταν όντως ο έβδομος μήνας. Όταν μετά προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, οι ονομασίες των άλλων μηνών δεν άλλαξαν κι έτσι οι μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο βρίσκονται σε ετυμολογική αναντιστοιχία. Στα βυζαντινά χρόνια, το πολιτικό και το εκκλησιαστικό έτος άρχιζαν τον Σεπτέμβρη και επιβίωση αυτού έχουμε στο ημερολόγιο που τη σημερινή μέρα τη χαρακτηρίζει «αρχή ινδίκτου». Σε παλιότερα μεζεδάκια μας είχαμε δει κι ένα μαργαριτάρι σχετικό με την ινδικτιώνα.

Από τις λαϊκές ονομασίες που έχει ο Σεπτέμβρης, η γνωστότερη είναι Τρυγητής, διότι τότε γίνεται ο τρύγος, η συγκομιδή των σταφυλιών, μέγιστο γεγονός στον παλιό αγροτικό κόσμο. Σε κάποιες παροιμίες, η ονομασία Σεπτέμβρης-Στέμπρης κάνει λογοπαικτική παρήχηση με τον σέμπρο, τον κολίγα δηλαδή, π.χ. Σεπτέμβρη σεμπρη γύρευε και σύνεργα διανόμα δηλ. να ετοιμάζεις εργαλεία γιατί αρχίζει η νέα γεωργική περίοδος. Επίσης, Τον Σετέμπρη θέσε να’βρεις, δηλαδή σπείρε για να βρεις μετά καρπό. Λογικό είναι οι παροιμίες να περιστρέφονται γύρω από την αγροτική ζωή.

Σημειώνω και την ημερολογιακή παροιμία «Του Σετεμπριού και του Μαρτιού ίσα’ν’ τα μερονύχθια» -θα καταλάβατε ότι έχει καταγραφεί στην Κρήτη.

Επίσης, ο Σεπτέμβρης είναι ο πρώτος «μήνας με ρο» μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα -και η παροιμία λέει «τους μήνες που εχουν ρο, το κρασί χωρίς νερό». Eδώ στην Εσπερία, το λένε αυτό για τα θαλασσινά, στρείδια και μύδια ιδίως, ότι πρέπει να τα τρως μόνο τους μήνες που έχουν ρο. Προφανώς τον παλιό καιρό, όταν μεταφέρονταν στην ενδοχώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πάθαιναν αλλοιώσεις.

Στην πόλη, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία και αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές, που αρχίζουν ξανά τα πρωταθλήματα στα διάφορα σπορ. Επίσης, ακόμα βλέπει κανείς το “ραντεβού τον Σεπτέμβρη” των παλιότερων χειμερινών κινηματογράφων, παρόλο που εδώ και καιρό οι πιο πολλοί συνεχίζουν ολοχρονίς τη λειτουργία τους. Με δυο λόγια, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας ενός νέου ξεκινήματος.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του έλεγαν παλιότερα για το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται στις 11 του Σεπτέμβρη. Ακόμα, τα παλιότερα χρόνια ο Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας των μετακομίσεων -επειδή οι άνθρωποι είχαν ελάχιστα έπιπλα και οικιακές συσκευές, δεν τους ήταν δύσκολο να μετακομίζουν και αρκετοί το έκαναν ακόμα και κάθε χρόνο, κάτι που φαντάζει αδιανόητο στις σημερινές συνθήκες.

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας που έχει δικό του ουσιαστικό: τα Σεπτεμβριανά είναι το πογκρόμ εναντίον των Ρωμιών της Πόλης το 1955. “Μαύρος Σεπτέμβρης”  ονομάστηκε η αιματηρή καταστολή των Παλαιστινίων στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 1970 και στη συνέχεια η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση που πραγματοποίησε τα επόμενα χρόνια μια σειρά από θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα, μερικά απ’ αυτά σχετικά με τον ελληνικό χώρο -και με διασημότερο και σοβαρότερο την πολύνεκρη επίθεση στους Ισραηλινούς αθλητές στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1972.

Η 11η του Σεπτέμβρη, που όπως είπαμε σε μας ανοίγουν τα σχολεία, είναι φυσικά η ημερομηνία που έγινε παγκοσμίως διάσημη από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Διδυμους Πύργους το 2001, γεγονός που άλλαξε τη ζωή μας από αρκετές απόψεις. Η ημερομηνία είναι πιο γνωστή στην αμερικάνικη μορφή της, 9/11. Στα καθ’ ημάς, διάσημη σεπτεμβριανή ημερομηνία είναι η 3η του Σεπτέμβρη, είτε από το 1843 με το πρώτο Σύνταγμα είτε από το 1974 όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι συμπτωματικά, ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Έχει δημιουργηθεί και η σπάνια λέξη ‘τριτοσεπτεμβριανός’.

Βέβαια, υπάρχουν και πάμπολλες παροιμίες, φράσεις, τραγούδια, διηγήματα, μυθιστορήματα, ταινίες με τον Σεπτέμβρη.

Θα βάλω μερικά για προσάναμμα και περιμένω από εσάς να συμπληρώσετε. Από τραγούδια, ας θυμηθούμε το “Κάθε Σεπτέμβρη” του Δεληβοριά, το απαραίτητο «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς) του Ανδριόπουλου, καθώς και το «Φίλοι κι αδέρφια» απ’ το Μεγάλο μας τσίρκο, αλλά και το «Θυμήσου το Σεπτέμβρη» του Σπανού.

Από ποιήματα, θα θυμίσω ότι ο Καβάφης (αν και στα κρυμμένα του ποιήματα) απαθανάτισε τον Σεπτέμβρη του 1903. Βιβλία υπάρχουν πολλά με τον Σεπτέμβρη στον τίτλο τους, αλλά δεν ξεχωρίζω κανένα. Από ταινίες, θα αναφέρω τον Σεπτέμβριο του Γούντι Άλεν.

Καλό μήνα λοιπόν -και όπως προσφυώς είπε ένας φίλος πρόπερσι την ίδια μέρα, μην ευχηθείτε στο γραφείο «καλό φθινόπωρο» ή, πολύ χειρότερα, «καλόν χειμώνα» γιατί οι συνάδελφοί σας μπορεί να σας πετάξουν τον καφέ στο κεφάλι (τουλάχιστον). Το ιστολόγιο από παλιά προτείνει την ευχή «Καλό αποκαλόκαιρο«!

Αυτά τα λέμε κάθε χρόνο. Ο φετινός Σεπτέμβρης συνοδεύεται από την αβεβαιότητα για τον κορονοϊό. Τώρα που γράφω τις γραμμές αυτές δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό με ποια πρωτόκολλα θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Αντιγράφω ανάρτηση του Παντελή Μπάγκου, καθηγητή στο πανεπ. Θεσσαλίας: ….. έχουμε μόνο μια γενικόλογη ανακοίνωση ότι όλα θα γίνουν δια ζώσης, αλλά απουσιάζουν οι κανόνες με τους οποίους θα γίνει αυτό. Και εξηγώ, οσο δεν εχουν καταργηθεί τα περσινά ΦΕΚ, η δια ζώσης διδασκαλία απαιτεί αποστάσεις 1,5 μέτρο ανάμεσα σε φοιτητές που σημαίνει ότι αμφιθέατρα 150 θέσεων θα χωράνε 40-45 άτομα ενώ αίθουσες των 70 ατόμων θα χωράνε το πολύ 20 άτομα. Αν δεν αλλάξει αυτό, πρακτικά, στα περισσότερα τμήματα και τις σχολές δεν θα υπάρξει τρόπος να βγει πρόγραμμα καθώς δεν θα επαρκούν οι αίθουσες, οι ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα και οι διδάσκοντες. Από την άλλη, αν γίνει αλλαγή και δεν υπάρχουν μέτρα (κάποια μέτρα), ο κίνδυνος μεγάλης διασποράς του ιού, όταν βρίσκεσαι σε μια αίθουσα με 150 20χρονους (ακόμα και εμβολιασμένους ή με τεστ), είναι υπαρκτός. Μιλάμε για ένα μεγάλο catch 22 και όσο το υπουργείο δεν βγάζει ανακοινώσεις η αβεβαιότητα μεγαλώνει, όσο και η δυσκολία μας να προσαρμοστούμε στις όποιες ρυθμίσεις. Όποια και να είναι η απόφαση (κανένα μέτρο απόστασης, 1,5 μέτρα απόσταση ή οτιδήποτε στο ενδιάμεσο), αυτή θα πρέπει να βγει άμεσα και σε κάθε περίπτωση τα πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν έναν βαθμό ελευθερίας στις αποφάσεις τους, π.χ. να μπορουν αν δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες να κάνουν και τηλεκπαίδευση σε ορισμένες περιπτώσεις που τα ίδια θα κρίνουν (πχ μεγάλα ακροατήρια σε θεωρητικές και μόνο διαλέξεις – τα εργαστήρια, φροντιστήρια και κλινικές πρέπει να γίνουν δια ζώσης σε κάθε περίπτωση).

Όπως είπα πιο πάνω, ο Σεπτέμβρης είναι μήνας πολυτραγουδισμένος. Σε άρθρο του ο Π. Δραγουμάνος αναφέρει καμιά πενηνταριά τραγούδια με τον Σεπτέμβρη στον τίτλο και άλλα 150 που τον αναφέρουν στους στίχους. Ωστόσο, θα κλείσω το σημερινό άρθρο με ένα τζαζ κομμάτι όχι ειδικά για τον Σεπτέμβρη αλλά για τα φύλλα του φθινοπώρου, Autumn leaves, που το είχε αναφέρει πέρυσι τέτοια μέρα στο ιστολόγιο ο φίλος μας ο Γς, που δεν βρίσκεται πια στον μάταιο τούτο κόσμο. Του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ!

76 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου έτους 2021”

 1. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα και καλό μήνα

 2. Γιάννης Ιατρού said

  Στο τέλος του μηνός έχουμε κι άλλη, λαμπρή, επέτειο 🙂

 3. Καλό μήνα χωρίς ισοπεδώσεις νησίδων…

 4. LandS said

  Καλό μήνα!
  Σαχλό εργάκι, σαχλό τραγουδάκι
  https://www.bing.com/videos/search?q=Come+September+Darin+Song&&view=detail&mid=D733E4E408BE0A5D726AD733E4E408BE0A5D726A&&FORM=VRDGAR&ru=%2Fvideos%2Fsearch%3Fq%3DCome%2BSeptember%2BDarin%2BSong%26FORM%3DVDMHRS

 5. kpitsonis said

  Καλημέρα ! Αφού ο Μορίς Σεβαλιέ έγινε Μαυρίκιος , γιατί και ο Σαλβατόρ Αλλιέντε να μη γίνει Σωτήριος ;

 6. LandS said

  4
  Όχι όμως και τόσο σαχλός τραγουδιστής, εδώ στο πιο γνωστό τραγούδι από την Όπερα της Πεντάρας. Από το 63 και μετά το γύρισε στη folk και στον πολιτικό ακτιβισμό
  https://www.bing.com/videos/search?q=Come+September+Darin+Song&&view=detail&mid=D733E4E408BE0A5D726AD733E4E408BE0A5D726A&&FORM=VRDGAR&ru=%2Fvideos%2Fsearch%3Fq%3DCome%2BSeptember%2BDarin%2BSong%26FORM%3DVDMHRS

 7. LandS said

  6 σόρι

 8. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους !

 9. dryhammer said

  Καλημέρα, καλό μήνα!

  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του έλεγαν παλιότερα για το άνοιγμα των σχολείων… γι αυτό …αντιγράφω ανάρτηση του Παντελή Μπάγκου… αναφορικά με ποια πρωτόκολλα θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.

 10. LandS said

  Σα 11 † Ανατροπή και φόνος Σαλβατόρ Αλλιέντε

  Και μιας άλλης τραγωδίας πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια και ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μια ακόμα επέμβαση στο Αφγανιστάν που καταλήγει τώρα σε μία ακόμα τραγωδία.

 11. sarant said

  Καλημέρα και καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Και πέρυσι το είχες γράψει αυτό και δεν θυμάμαι αν διευκρινίστηκε τι εννοείς

  5 Το ένα είναι εξελληνισμός/αντιστοίχιση, το άλλο είναι μετάφραση.

  9 🙂

 12. Χαρούλα said

  Καλημέρα! Καλό μήνα!

  3/9 και ΠΑΣΟΚ το καταγράψαμε,
  για το άλλο κόμμα όμως, που ιδρύθηκε στις 14/9 και έδωσε τρεις υπουργούς κουβέντα…😜😡

  Λίγες οι παροιμίες του
  Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο.
  Του Σεπτέμβρη οι βροχές, πολλά καλά μας φέρνουν.
  Μάρτη και Σεπτέμβρη ίσια τα μεσάνυχτα.
  Τον Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
  Του Σταυρού σταύρωνε και σπέρνε.

 13. sarant said

  12 Λαός στην εξουσία 🙂

 14. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους, ειδικά στους εκπαιδευτικούς που πήγαν στα σχολεία τους σήμερα (χε χε κακιούλες από «πρώην» 😉 ).
  Για το μηνολόγιο: 2/9/44, η σφαγή στον Χορτιάτη από τους Σουμπερίτες. Δεν ξεχνάμε, ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε.

 15. Το τραγούδι του Άρμστρονγκ, να πούμε εδώ, είναι διασκευή εκ του γαλλικού των Κοσμά και Ζακ Πρεβέρ. Πιο γνωστή η εκτέλεση του Ιβ Μοντάν αλλά εδώ μια λιγότερο γνωστή με την Εντίθ Πιαφ:

  Καλό μήνα!

 16. sarant said

  15 Σωστά!

 17. Καλημέρα και καλό μήνα

  ημέρα αποφράς όσο υπηρετούσα εκτός κι έπεφτε σ/κ οπότε η παράταση της μιας ή δυο ημερών ήα\ταν αποαυστική. Με οργανική σε εσπερινό θυμάμαι το τελευταίο ξένοιαστο μπάνιο της περιόδου τέτοια μέρα, τα σ/κ που επανερχόμουνα είχανε το άγχος τους.

  Ο κήπος μου κάποιους Σεπτέμβριους μου κάνει δώρο τον κρίνο της φωτογραφίας, φέτος όμως δεν έβρεξε όλο το καλοκαίρι και δεν μου φαίνεται πιθανό…

  σχολιασμένο…

  Ξεφύτρωσες απ’ το πουθενά.
  Χρώμα της γής που θόρυβο δεν κάνει.
  Μονάχα τ’ άρωμα τραβάει το βλέμμα τώρα που μέστωσες, από κρυφή κι’ απαρατήρητη διαδικασία.
  Φύλλα βγαζεις μετά, όταν πιά θα’χουν έρθει οι βάρβαροι στην ερημιά σου.
  Θα περιμένεις τ’ άλλο φθινόπωρο-δική σου άνοιξη, ανοίγει ο χρόνος- να ξανανθίσεις.
  Αν δεν σε πατήσει η μπόττα του απρόσεκτου.

 18. ΣΠ said

  Καλημέρα, καλό μήνα.

  Το μηνολόγιο αυτή την φορά μας θύμισε τον Γς και την Κρόνη.

 19. Irresistible said

  Καλό μήνα Σεπτέμβριο κι από μένα. Θα δώσω μιά σημαντική πληροφορία στον κ. Σαραντάκο και στους λοιπούς μπολσεβίκους του Ιστολογίου, ώστε να το πληροφορηθούν τα μπολσεβίκικα ΜΜΕ του Ρωμέϊκου και να χτυπηθεί στην ρίζα του ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

  Ο μπαμπάς του Θάνου, γνωστός και ως τελευταίος εν ζωή «Πατριάρχης του Ελληνικού Εθνικισμού» Κώστας Πλεύρης, όχι μόνο αρνείται φανατικά να εμβολιαστεί, αλλα και είναι δεδηλωμένος αντι-εμβολιαστής. Ιδού το τεκμήριο από την συνέντευξη που έδωσε πρίν 28 ημέρες (4η Αυγούστου 2021 ανήμερα) ο γερο Πλεύρης στον υπασπιστή του, επικεφαλής των εκδοσεων «Ήλεκτρον», Τάσο Συμιγδαλά. Το βίντεο πάει μόνο του στο επίμαχο 1:09:31, μόλις πατήσετε play. ΔΙΑΔΩΣΤΑΙ…

 20. Καλημέρα και καλό μήνα.
  (Για τα περί καλό χειμώνα τάγραψα προχτές).

  «ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία και αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά» αλλά κι όπως υπαινίσσεται στο 14 και της οριστικής διακοπής της σχέσης εργασίας των εκουσίως αποχωρούντων εκπαιδευτικών. 🙂

  Και μια παράκληση για όλους αλλά ειδικά για τον συνονόματο Κουβάτσο αλλά και τον Σταύρο που τον μιμήθηκε σήμερα: όταν θέλουμε να βάλουμε έναν σύνδεσμο καλό είναι να μην κάνουμε δεξί κλικ σ’ αυτόν που μας βγάζει η μηχανή αναζήτησης γιατί τότε δρομολογείται η αναζήτηση μέσα από αυτήν (για να μετράει κλίκια). Καλύτερα να πατήσουμε εμείς πάνω του, να δούμε το αποτέλεσμα (έτσι ελέγχουμε και πως είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να βάλουμε) και να αντιγράψουμε τη διεύθυνση που υπάρχει πάνω.

  11 Μια αναζήτηση στα περσινά) μούδειξε πως όλα ξεδιαλύνανε στο 115 και πως η ακριβής ημερομηνία είναι 29/9. Και μάλιστα θα ανέβαζα λίγο το 2 του Ντοτόρε. Όχι απλά λαμπρή, περίλαμπρη η επέτειος 🙂

 21. 13 Συνειρμός που τον έκαναν μάλλον πολλοί 🙂 https://www.topontiki.gr/2021/09/01/h-nd-stin-kivernisi-o-la-o-s-stin-exousia/

 22. Α. Σέρτης said

  corrigendum:
  Παπίσσης Ιωάννας=Παπίσσης Ιωάννης

 23. nikiplos said

  Καλημέρα καλό μήνα. Ο Σεπτέμβρης για κάποιον λόγο μου θυμίζει τις επαναληπτικές εξεταστικές στα Πανεπιστήμια. All together for September. Έλεγαν οι «παλαιοί» συμφοιτητές για να μας παρηγορήσουν στις κανονικές εξεταστικές, εάν βγαίναμε από κάποια εξέταση στενοχωρημένοι.

  Σεπτέμβρη αρχίζει το σχολικό-ακαδημαϊκό, εκκλησιαστικό και δικαστικό έτος. Δεν ξέρω για κάποιο άλλο. Η αρχή της Ινδίκτου λοιπόν.

  Ως μήνας ανέκαθεν λίγη θλίψη την κουβαλούσε, αφού άφηνε πίσω του ένα ακόμη Καλοκαίρι της ζωής μας που τελείωνε και για πολλούς ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι άνευ διακοπών και έρωτος, αλλά έμπλεο εποχιακής υπερεργασίας.

  Έχω ακούσει γερμανόφωνους να αναφέρουν έναν παλαιό θρύλο πως πολλοί άνθρωποι φεύγουν φθινόπωρο, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν άλλον έναν χειμώνα, αλλά αυτά λέγονταν τις παλαιές εποχές και σε χώρες που μπορούσες να πεθάνεις από το κρύο, αν κοιμώσουν έξω, όχι σε εμάς εδώ, που δόξασοι ο θεός και ο Αλλάχ, οι Οθωμανοί είχαν σε κάθε πόλη το Ιμαρέτ τους.

 24. Georgios Bartzoudis said

  Καλό μήνα, Καλό Κατακάτσ(ι)μο!
  «Το ιστολόγιο από παλιά προτείνει την ευχή Καλό αποκαλόκαιρο» !
  # Μακεδονιστί λέμε «Καλό Κατακάτς(ι)μο», αντί καλό Φθινόπωρο, διότι την εποχη αυτή κατακάθεται η θερμοκρασία. [Ομοίως, Κατακάτσ(ι)μο λέμε και τις απογευματινές ώρες του καλοκαιριού]

 25. Alexis said

  Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο σε όλους!
  Ο Κ. Πλεύρης δεδηλωμένος αντι-εμβολιαστής;
  Οποία έκπληξις!

 26. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  25# Ουδεμία έκπληξις. Αριστερός δεν είναι, και μάλιστα των άκρων? Τα είπε ο Καμπουράκης αλλά εσύ υγρόν αγόραζες.

 27. ΓιώργοςΜ said

  8 Πεζοπάνε, παραθέρισες στα ιερά (και καψαλισμένα) χώματα τελικά;

 28. «Παπίσσης Ιωάννας». Γιατί όχι «Παπίσσης Ιωάννης» (κατά το οδός Αγίας Άννης); Για να μην μπερδεύεται με τον Ιωάννη; Η γραμματική προβλέπει τέτοια εξαίρεση;

 29. BLOG_OTI_NANAI said

  Σε αναζήτηση σε έντυπα συναντάμε το «Παπίσσης Ιωάννας» σε ποσοστό 90% και «Παπίσσης Ιωάννης» σε ποσοστό 10%.

 30. 28, Οταν το έγραψα δεν είχα δει το 22.

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλό μήνα,
  και ναι, καλό αποκαλόκαιρο ! 🙂

  ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  Για σκέψου να μην πρόφταινα
  κι αυτό το καλοκαίρι
  να δω το φως ξανά εκτυφλωτικό
  να νιώσω την αφή του ήλιου στο κορμί μου
  να οσμιστώ δροσερές και χαλασμένες μυρωδιές
  να γευτώ γλυκόξινες και πιπεράτες γεύσεις
  ν’ ακούω τα τζιτζίκια ως τα κατάβαθα της νύχτας
  να καταλαβαίνω τους δικούς μου που αγαπώ
  να μην αδημονώ μ’ αυτούς που με στηρίζουν
  να σκέφτομαι κι εκείνους που θέλησα να ξεχάσω
  να βρίσκω φίλους που έρχονται από μακριά
  ν’ αφήνω κι άλλες ζωές να μπαίνουν στη δική μου
  να κολυμπάω σε θάλασσες ζεστές
  ν’ αντικρίζω φρέσκα σώματα γυμνά
  ν’ αναπολήσω έρωτες, να ονειρευτώ καινούργιους
  ν’ αντιληφθώ τα πράγματα που αλλάζουν.
  Έτσι καθώς τα πρόφτασα αυτό το καλοκαίρι
  λέω να ελπίζω για προσεχή Χριστούγεννα
  για κάποια επόμενη Πρωτοχρονιά –
  άσε να δούμε για παραπέρα.
  Τίτος Πατρίκιος

 32. ΣΠ said

  20 … και της οριστικής διακοπής της σχέσης εργασίας των εκουσίως αποχωρούντων εκπαιδευτικών.

  Από σήμερα είμαι κι εγώ.

 33. Καλό μήνα!
  Καλή σχολική χρονιά στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά που μαθητεύουν όλων των ηλικιών. Μακάρι να είναι φυσιολογική και συνηθισμένη.
  Καλή αφυπηρέτηση στους τρεις που μέτρησα μέχρι τώρα εκπαιδευτικούς διαφόρων βαθμίδων, σχολιαστών εδώ. Καλό και δημιουργικό χρόνο!

 34. Γιάννης Ιατρού said

  20δ 👏👍 Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός 😂

 35. 33 Ευχαριστούμε, όσοι κι αν είμαστε
  ΣΠ Γεροί νάμαστε, να πάρουμε πίσω πολλά απ’ αυτά που τους δώσαμε 🙂

 36. Μυλοπέτρος said

  Ποιός είπε ότι η Αμάλ είναι κούκλα.
  Καθρέφτης είναι και ο καθένας αντιδρά ανάλογα με αυτό που βλέπει.

 37. 34 Και τι είναι; Τενεκές; 🙂

 38. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τε 1 Απελλού του ζωγράφου και αφυπηρέτησις Ιωάννου Μαλλιαρού και Σταύρου Παύλου.

  Υγεία, ορέ, και καλοφάγωτη η σύνταξή σας εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν!

 39. ΣΠ said

  33
  Ευχαριστούμε, Μαγδαλινή.

  35
  Νάσαι καλά, Γιάννη.

 40. ΣΠ said

  39 Μαγδαληνή, βέβαια.

  38
  Ευχαριστούμε, Κώστα.

 41. ΚΩΣΤΑΣ said

  14 Αυτό το «πρώην» με μπέρδεψε. Τώρα κατάλαβα, πρώην συνάδελφός τους…, οπότε επαναλαμβάνονται και δια εσέ οι ευχές του #38 αγαπητέ Δημήτριε Κ.

 42. Παιδιά, καλή αφυπηρέτηση! Νά ‘στε καλά να ροκανίζετε αυτά που δώσατε που λέει κι ο Μαλλιαρός 🙂

 43. Γιάννης Ιατρού said

  34: Όχι και τενεκές ρε συ, τώρα πιά η αξία του χρήματος δεν μετριέται με κάποιο αντίκρυσμά του σε χρυσό, αυτό εννοούσα,

 44. ΣΠ said

  42
  Ευχαριστούμε, Δύτα.

 45. loukretia50 said

  Μαλλιαρέ μ’ , θα σου ξαναπάρω συνέντευξη, εφόσον με τρατάρεις κατιτίς από τα μερακλίδικα που ετοιμάζεις!

  ΣΠ καιρός να ασχοληθείς και με άλλα σπορ!
  Θα περιμένουμε ενημέρωση!

  Χαρωποί ερασιτέχνες τώρα πια, εύχομαι να απολαύσετε όλα τα πράγματα που σας ενδιέφεραν πάντα , αλλά δεν είχατε τη δυνατότητα ν΄αφιερώσετε αρκετό χρόνο.
  Χαρείτε το φθινόπωρο, όλα αλλάζουν αλλά νοιώθουμε έντονα το καλοκαίρι.
  Ταξιδέψτε, έστω με τη μουσική

  κι επειδή θυμηθήκαμε την Κρόνη, ξέρω πως θα της άρεσε.
  Ελπίζω και σε σας

  Καλό μήνα σε όλους!

 46. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Έλειπα πολλές ώρες και τώρα βλέπω ότι και ο ΣΠ αφυπηρετεί, όχι μόνο ο Γιάννης Μαλλ.

  Καλοφάγωτη, Σταύρο!

  Αφού και οι δυο θα έχουν μπόλικο περίσσιο χρόνο, καλοδεχούμενες και οι συνεργασίες τους!

 47. GeoKar said

  #45: μπράβο κ μεγάλο ευχαριστώ!

 48. ΣΠ said

  45, 46
  Λου, Νικοκύρη, σας ευχαριστώ.

 49. Νέο Kid said

  Οι συνταξιούχοι αυξάνονται και πληθύνονται … βλέπω να ξεσαλώνει ο αιδειολάτρης λατρευτός μας κάπτεν… 🤪
  Καλή ξεκούραση Σταύρο! (Αν και δε σε κόβω για καφενείο και πρέφα…😃)

 50. Χαρούλα said

  Εύχομαι στους Δάσκαλους συνσχολιαστές που αφήνουν τις τάξεις, να είναι γεροί. Περήφανοι, και χαλαροί πιά, να χαίρονται τα αποτελέσματα της …σποράς τους,. Το δικό τους χρυσό μετάλλιο!

 51. Κι από μένα καλή ξεκούραση στους χριστιανομπολσεβίκους βετεράνους βιοπαλαιστές (biowrestlers) της εκπαίδευσης.

 52. Alexis said

  Καλή ξεκούραση και πάντα δραστήριοι και υγιείς εύχομαι στους συνταξιοδοτούμενους εκπαιδευτικούς Γιάννη Μαλλιαρό και Σταύρο Παύλου!

  #49: Σωστά, αλλά γιατί αιδειολάτρης και όχι αιδοιολάτρης;

 53. sarant said

  49-52 Μάλλον ανορθογραφία παρά λογοπαίγνιο, αλλά θα μας πει.

 54. Δημήτρης Καραγιώργης said

  41 Κώστας <– Σ' ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Ναι, είμαστε τρεις προς ώρας, δεν ξέρω μη ξεμυτήσει κι άλλος / άλλη αργότερα. Ας είμαστε γεροί, όχι μόνο οι 3: Γιάννης Μ, ΣΠ κι η αφεντιά μου, όλοι να'μαστε καλά και να ανταμώνουμε εδώ να τα λέμε κι όχι μόνο συμφωνώντας (τι βαρετό αλήθεια) αλλά με μια γόνιμη διαφωνία με επιχειρήματα. Όσο για μένα, καιρός να πηγαίνω πιο συχνά στο πατρικό μου. Τσάπινγκ, κλάδεμα, ηλεκτροκόλληση, σβουράκι και τα συναφή. Μου έκανε πλάκα η γυναίκα μου το πρωί να ξυπνήσω άρον άρον για το σχολείο. Βέβαια, η πονεμένη ιστορία είναι η σύνταξη. Όποτε μας τη δώσουν κι ο τι μας δώσουν.

 55. Γιάννης Ιατρού said

  45, 46, 48: Κι εγώ τα ίδια σου εύχομαι Σταύρο, καλώς ήλθες στο κλαμπ, άσε που πλέον θα μπορείς πιό εύκολα να συμμετάσχεις σε πνευματικές συγκεντρώσεις του επιτελείου… 👍🎈🤩

 56. ΣΠ said

  55 και πριν

  Ευχαριστώ όλους που μου ευχηθήκατε για την αφυπηρέτηση. Αν με κάνουν ομότιμο λέω να κάνω κανένα μάθημα.

 57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο σε όλους. Γιάννη και ΣΠ γερά, φάτε τους τα λεφτά.😂 Εύχομαι υγιέστατη μακροβιότητα μέχρι να βγάλετε και κέρδος.

  2 – 20 – 👍😊

  Μιά κι έχω καιρό να βάλω άλμπουμ να βάλω ένα σήμερα όπως και πέρυσι. Βιβλίο δεν προτείνω γιατί δεν τα διαβάζετε, σας πέφτουν βαριά στο στομάχι φαίνεται και δεν το θέλω.😊

  Ένα αγαπημένο συγκρότημα οι Gathering με την θεϊκή φωνή της Άννεκε Βαν Γκιρσμπέργκεν.
  Τελικά, επειδή δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσα σε δύο, θα τα βάλω και τα δύο, είναι υπέροχα και δεν έχουν παιχτεί ποτέ στην Ελλάδα, από τους παπάρες που το παίζουν ραδιοφωνικοί παραγωγοί.

  Καλή σας ακρόαση.

 58. sarant said

  56 Κανονικό εξαμηνιαίο μάθημα ή σεμιναρια;

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εύχομαι στους δυο φρέσκους μας αφυπηρετήσαντες να τα γλεντήσουν για πολλά πολλά χρόνια, με υγεία και κέφι.

  17Ο κήπος μου κάποιους Σεπτέμβριους μου κάνει δώρο τον κρίνο της φωτογραφίας
  Τζη, το μικρό μυστικό σου λουλούδι, με απασχόλησε. Δεν ανήκει στα κολχικά του φθινοπώρου. Είναι κρόκος μεν καταλαβαίνω, αλλά μοιάζει σε μίνι αμαρυλλίδα. Ωραίο και το συνοδευτικό κειμενάκι.

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  17, 59β
  Ναι! είναι οι άγριες ροζ αμαρυλλίδες που ανθίζουν το φθινόπωρο.

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 62. Χρήστος Π. said

  56 Καλός πολίτης ΣΠ και όλοι οι αποστρατευθέντες. Τώρα είναι που θα έχεις χρόνο και άνεση, χωρίς πίεση, να ασχοληθείς με τα ενδιαφέροντά σου. Είτε στο χώρο της δικής σου επιστήμης είτε αλλού. Μπορείς ακόμα να ξαναγίνεις μαθητής, φοιτητής, κλπ. Πιτσιρικάς όχι, αλλά μπορείς να παίξεις και ρόλους πιτσιρικά.

 63. # 61

  Εφη, έχει και υπέροχο άρωμα. Μου είχανε φέρει ένα βολβό από την Ανδρο πριν πολλά χρόνια, ,εχουνε γίνει καμιά δεκαριά αλλά μόνο μια χρονιά βγήκανε τρία καλάμια, συνήθως από μηδέν μέχρι ένα

 64. Για ρομαντικούς ξενύχτηδες…

  Εποχικόν του Σεπτεμβρίου

  Οι εραστές του Σεπτεμβρίου
  έχουν την όψη κουρασμένη
  εχουν στα χείλια τους μια πίκρα
  μα το κορμί ευθυτενές
  κι ένα χαμόγελο αχνό
  για όσα δεν πρόλαβαν το θέρος

  Οι εραστές του Σεπτεμβρίου
  έχουν νωχελικό το βήμα
  έχουν το βλέμμα μπερδεμένο
  ωσάν τα χρώματα της φύσης
  την ώρα του κατακλυσμού
  που σφράγισε την ένωσή τους

  Οι εραστές του Σεπτεμβρίου
  μπλέκουν τα χέρια τους σφιχτά
  με τα κορμιά τους πλευρισμένα
  για να προλάβουν τον καιρό
  προτού με χιόνια και με χρόνια τους σκεπάσει
  κατά πως πάντοτε στους έρωτες συμβαίνει

 65. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μέ τήν θέρμη τοῦ πρωινοῦ καφέ, Σταῦρε καί Γιάννη, σᾶς εὔχομαι ἀνέφελο συνταξιουχικό βίο.

 66. Alexis said

  #54: Καλή ξεκούραση και σε σας κ. Καραγεώργη και καλή συνέχεια στις όποιες άλλες ενασχολήσεις σας.

 67. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  Κάποτε θα έρθει κι η δική μου η μέρα 🙂

 68. ΓΤ said

  Σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό ο «Mad Clip».

 69. Ο Μίκης πέθανε.

 70. spyridos said

  Πέθανε ο Μίκης

 71. sarant said

  69-70 Θα τον μνημονέψουμε σήμερα, θα τον μνημονέψουμε και αύριο.

 72. ΣΠ said

  Ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας.

  58
  Κάποιο μάθημα επιλογής του τελευταίου έτους.

 73. Γιάννης Ιατρού said

  60: αυτές 🙂

 74. sarant said

  72 Λογική επιλογή.

 75. Δημήτρης Καραγιώργης said

  66 Alexis <– Σ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου 🙂 Να είμαστε γεροί, αυτό αρκεί.
  Κι επειδή τέτοια ώρα και ημερομηνία (2/9/44) άρχισε το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στον φούρνο του Γκουραμάνη και στο σπίτι του Νταμπούδη, μια επιστημονική προσέγγιση με μαρτυρίες από πρώτο χέρι και ημερολόγια, από τότε ακόμη, για το πως ΔΕΝ ισχύει η θεωρία περί κακών Ελασιτών που σκότωσαν υπαλλήλους της ύδρευσης και άρα αυτοί φταίνε για τη σφαγή από τους Σουμπερίτες με τους Καπετανάκη – Γερμανάκη. Τα γεγονότα είναι διαφορετικά.
  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiugqLxjODyAhXLCuwKHVR9Di84ChAWegQIDRAB&url=http%3A%2F%2Fusers.uowm.gr%2Ftkotopou%2Farchives%2FVIII.54.%25CE%25A4%25CE%25BF%2520%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25BF%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%258D%25CF%2584%25CF%2589%25CE%25BC%25CE%25B1%2520%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585%2520%25CE%25A7%25CE%25BF%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25AC%25CF%2584%25CE%25B7.pdf&usg=AOvVaw3CmGrSvARMk8EOlIJqlEVk

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  14 >>2/9/44, η σφαγή στον Χορτιάτη από τους Σουμπερίτες. Δεν ξεχνάμε, ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε.

  Η Σφαγή του Χορτιάτη και η επιλεκτική μνήμη
  https://www.imerodromos.gr/i-sfagi-toy-chortiati-kai-i-epilektiki-mnimi/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: