Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μαθητές και δάσκαλοι, αφήγημα του Δημήτρη Σαραντάκου – 3

Posted by sarant στο 14 Σεπτεμβρίου, 2021


Πριν από ένα μήνα άρχισα να δημοσιεύω σε συνέχειες το χρονικό του πατέρα μου «Μαθητές και δάσκαλοι», που εκδόθηκε το 2008 και έχει θέμα το Γυμνάσιο Μυτιλήνης στα χρόνια 1938-1946, τους καθηγητές του και τους συμμαθητές του. Όπως και με τα άλλα βιβλία του πατέρα μου, θα δημοσιεύεται κάθε δεύτερη Τρίτη. Η προηγούμενη συνέχεια είναι εδώ. Σήμερα δημοσιεύω την τρίτη συνέχεια, με την ιστορία του Γυμνασίου μέσα στην Κατοχή. Στο τέλος προσθέτω μερικά δικά μου.

Η Κατοχή

Στη Λέσβο οι Γερμανοί έφτασαν τέλη Απριλίου, όταν είχε πέσει η Αθήνα και η κυβέρνηση είχε καταφύγει στην Κρήτη. Την παραμονή της άφιξης τους έγινε συναγερμός. Παράγοντες του καθεστώτος και στελέχη της ΕΟΝ, διέταξαν να σημάνουν οι σειρήνες και όταν ο κόσμος κλείστηκε στα καταφύγια,  λεηλάτησαν με την άνεση τους τις αποθήκες με το υλικό που είχε συγκεντρωθεί για να σταλεί στους φαντάρους, στο μέτωπο. Στη βιάση τους, όταν τέλειωσαν τη δουλειά τους, ξέχασαν να σημάνουν λήξη κι έτσι έμεινε στη μνήμη των Μυτιληνιών ως «ο συναγερμός που δεν έληξε». Για πολλούς μήνες στη μαύρη αγορά πουλιόνταν τσιγάρα, μάλλινα πουλόβερ, κασκόλ και κάλτσες, που είχε δώσει ο κόσμος για τους στρατιώτες που πολεμούσαν, αλλά που ποτέ δεν έφυγαν από το νησί.

Οι Γερμανοί εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης, στον Μόλυβο, το Πλωμάρι, την Ερεσό και το Σίγρι. Το «τάγμα αγυμνάστων» που δεν είχε προλάβει να φύγει για το μέτωπο, αφοπλίστηκε και διαλύθηκε. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί δεν θεωρήθηκαν αιχμάλωτοι, αλλά αφέθηκαν να πάνε στα σπίτια τους. Η Χωροφυλακή διατηρήθηκε ως σώμα και μπήκε κάτω από τον έλεγχο της Geheime Feld Polizei (GFP της στρατιωτικής μυστικής αστυνομίας, της στρατιωτικής Γκεστάπο δηλαδή).

Οι Γερμανοί στην αρχή στρατωνίστηκαν στα κτίρια του 22 Συντάγματος μέσα στο Κάστρο, αλλά σύντομα δημιούργησαν δικό τους στρατόπεδο στον Καρά Τεπέ, 6 χιλιόμετρα στα βόρεια της πόλης, όπου εγκατάστησαν ισχυρότατο πυροβολείο με βαριά κανόνια. Η Διοίκησή τους, η Ortskomandatur, εγκαταστάθηκε σε ένα κομψό νεοκλασσικό κτίριο στην Αγιά Ειρήνη και η GFP στη βίλα Ηλιόπουλου, κοντά στη Σουράδα, σε ένα κτίριο δίπλα στη θάλασσα, σε ωραιότατη θέση και με μαγευτική θέα αλλά, όπως αποδείχτηκε αργότερα, πολύ τρωτό από στρατιωτικής πλευράς. Στο Διδασκαλείο εξ άλλου δημιούργησαν το τοπικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης.

Οι γερμανοί αξιωματικοί εγκαταστάθηκαν σε πλουσιόσπιτα στις καλές συνοικίες της πόλης και η Λέσχη τους στη Λέσχη των αξιωματικών της ελληνικής φρουράς στο Κιόσκι, ενώ για τη Λέσχη των υπαξιωματικών επιτάξανε το κτίριο της Στοάς των Μασόνων στην οδό Βουρνάζων απέναντι από το Γυμνάσιο.

Στην αγορά κρέμασαν πανώ με προπαγανδιστικά συνθήματα, πολλά μάλιστα έμμετρα, στο στυλ

Στον άδικο τον πόλεμο που άρχισε η Αγγλία
το νικηφόρο τέλος του θα φέρει η Γερμανία

Στην είσοδο των ελληνικών καφενείων, ακόμη και των αξιοπρεπών και ιστορικών, όπως το «Πανελλήνιον» (αλλά και στους οίκους ανοχής, πίσω από το Κάστρο)  τοποθέτησαν κόκκινες μεταλλικές επιγραφές που έλεγαν Fur Wehrmacht verboten (απαγορεύεται στη Βέρμαχτ), ενώ παντού κρέμασαν απειλητικές επιγραφές στα γερμανικά και τα ελληνικά, που προειδοποιούσαν πως κάθε κλοπή, φθορά ή βλάβη σε βάρος του Γερμανικού Στρατού ή του υλικού του, επέσυρε την ποινή του θανάτου. Ως τόπο εκτελέσεων καθιέρωσαν τα Τσαμάκια και από τότε η ωραία αυτή τοποθεσία, από τόπος ρεμβασμού και περιπάτου, στοίχειωσε, από τις εκατοντάδες των εκτελεσμένων εκεί.

Με την έναρξη της «επιχείρησης Μπαρμπαρόσσα» δηλαδή με την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, ο αριθμός των Γερμανών στη Λέσβο μειώθηκε σημαντικά. Ουσιαστικά στο νησί απόμειναν μονάδες δύο κατηγοριών. Οι μάχιμοι Ες Ες, οι λεγόμενοι «πεταλάδες», από κάτι μεταλλικά εξαρτήματα σχήματος που θύμιζε το πέταλο, που κρέμονταν από το λαιμό τους και οι στρατιώτες της «Μονάδας 990» που την αποτελούσαν ανανήψαντες αριστεροί, Αλσατοί, Αυστριακοί και άλλα στοιχεία «β΄ κατηγορίας». Αυτοί εναλλάσσονταν συνεχώς, γιατί ο αρχικός προορισμός τους ήταν το Ανατολικό Μέτωπο, όπου, πλαισιωμένοι με μονάδες εξακριβωμένης αφοσίωσης στον Χίτλερ, αναλάμβαναν τις πιο επικίνδυνες αποστολές, με βαρύτατες απώλειες. Όσοι γλίτωναν από το σφαγείο έρχονταν για ανάπαυση και ανασυγκρότηση στα μετόπισθεν, όπως η Μυτιλήνη.

Από τις πρώτες μέρες του συγχρωτισμού με τους γερμανούς στρατιώτες, οι Μυτιληνιοί διαγνώσανε πως πίσω από την αίγλη του αήττητου (ως τότε) και πειθαρχημένου στρατού, στην πραγματικότητα επρόκειτο για στερημένα και μάλλον πειναλέα άτομα. Εφοδιασμένοι με τα άνευ αντικρίσματος  στρατιωτικά μάρκα (Feldsmark) επέπεσαν στα  μαγαζιά και κυριολεκτικά τα απογύμνωσαν. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειχναν στα φρούτα και λαχανικά, μολονότι μπέρδευαν τα αγγούρια με τα κολοκυθάκια και πολλοί θεάθηκαν να τρώνε με βουλιμία ορνούς, που δεν τους ξεχώριζαν από τα κανονικά σύκα! Μέσα στο καλοκαίρι όχι μόνο τα κάθε είδους τρόφιμα είχαν εξαφανιστεί, αλλά και ρούχα, παπούτσια ακόμα και υφάσματα είχαν ομοίως χαθεί από τα μαγαζιά.

Ευτυχώς εκείνο το καλοκαίρι υπήρξε άφθονη παραγωγή φρούτων και κυρίως αχλαδιών, καϊσιών, σταφυλιών και σύκων και, κατά ευτυχή συγκυρία, συνέβη ένα περιοδικώς επαναλαμβανόμενο φαινόμενο: πλημμύρισε κυριολεκτικά ο κόλπος της Καλλονής με χτένια, κυδώνια και άλλα θαλασσινά, που κυριολεκτικά τα μάζευαν με … κοφίνια[1]. Έτσι η πείνα καθυστέρησε να φανεί στη Λέσβο σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.

Το άνοιγμα των σχολείων

Μετά από την ουσιαστική διακοπή οκτώ μηνών (χώρια το καλοκαίρι), τα σχολεία άνοιξαν κανονικά στα μέσα Σεπτεμβρίου και ο νέος καθηγητής των Ελληνικών (αρχαίων και νέων) και της  Ιστορίας, μπήκε στην τάξη μας απροειδοποίητα, χωρίς να συνοδεύεται, όπως ήταν καθιερωμένο, από τον Γυμνασιάρχη. Ήταν ψηλός, αδύνατος κι έγερνε το κεφάλι του λίγο προς τα αριστερά[2]. Είχε μικρό σαγόνι και κάπως εντυπωσιακή μύτη και όπως ήταν επόμενο σύντομα τον λέγαμε, μεταξύ μας, «Μύταρο».

Τον Μίλτη τον είχαμε συνεχώς ολόκληρη την 3η 4η 5η οκταταξίου. Τρία ολόκληρα και συνεχόμενα χρόνια. Και τι χρόνια!  Στην 6η είχαμε για λίγο τον Πάνο τον Σαμάρα, στην 6η και 7η τον Βασίλη τον Αρχοντίδη και στην 8η τον γυμνασιάρχη μας Σταύρο Παρασκευαϊδη.

Στην 4η τάξη μαθηματικός ήρθε ένας Δωδεκανήσιος, ο Δημοσθένης Σακελλαρίδης, που αντικατέστησε τον Πιταούλη, ο οποίος μας έκανε ως τότε μαθηματικά και στην ίδια τάξη  αρχίσαμε το μάθημα της Χημείας και τότε γνωρίσαμε τον Αποστόλου.

Από την 3η τάξη Φυσική μας έκανε ο Μανώλης Δεμερτζής, στην 5η είχαμε τον Στέλιο Πράσινο και στην 7η και 8η τον Στρατή Παπάνη, ενώ στη θέση του Τζηρίδη μας ήρθε στην 5η νέος θεολόγος, ο Φωτόπουλος.

Όσον αφορά τώρα εμάς, τους μαθητές, από όσα θυμάμαι, στους καλύτερους κατατάχτηκαν ο Βάσος ο Τεφτσής, ο Αριστείδης ο Νικητόπουλος, ο Λάκης ο Γρημάνης, ο Θανάσης ο Τσερνόγλου, ο Μιχάλης Δώριζας, ο Γιώργος Κόπανος, ο Γιώργος ο Μαυρονικόλας (όταν μας ήρθε στην 3η τάξη από ένα γυμνάσιο της Αθήνας) και μερικοί ακόμα, που δεν τους θυμάμαι με βεβαιότητα.

Οι «επίλεκτοι» της 4ης ν.τ. με τον καθηγητή μας Mίλτη Παρασκευαϊδη

Στους αντίποδες ήταν πολλοί, αλλά δεν έχει νόημα να αναφέρω τα ονόματά τους. Άλλωστε η επαγγελματική, ακαδημαϊκή και η γενικότερη εξέλιξη μας, μετά την  αποφοίτηση, πολύ μικρή σχέση είχε με τις επιδόσεις μας στο σχολείο. Πάντως ορισμένα επεισόδια που αφορούν τους επιφανέστερους «κατμάδες», έμειναν παροιμιώδη και αξίζει να μνημονευθούν.

Μια φορά ο Μίλτης μας διάβασε ένα διήγημα του Μυριβήλη για το φθινόπωρο, όπου ο συγγραφέας έγραφε πως τα σύννεφα στον φθινοπωρινό ουρανό του φαίνονταν σαν τα ρούχα που έβγαλε από τα μπαούλα της η νοικοκυρά και τα άπλωσε να αεριστούν. Εν συνεχεία σήκωσε τον … και τον ρώτησε πώς παρομοίασε τα σύννεφα ο Μυριβήλης. Αυτός, εννοείται όλη την ώρα της παράδοσης είχε αλλού το μυαλό του και δεν είχε συγκρατήσει το παραμικρό, ούτε από την ανάγνωση ούτε από την ανάλυση του διηγήματος. Στην απελπισία του έριχνε ικετευτικά βλέμματα στα πρώτα θρανία μήπως βρεθεί κανείς και τον βοηθήσει. Πράγματι κάποιος του ψιθύρισε

«με ρούχα από τα μπαούλα»

κι εκείνος, χαρά χαρούμενος, λέει στον Μίλτη

«τα παρομοίασε με μπαούλα»!

Είχε πιάσει μόνο την τελευταία λέξη και φυσικά έπεσε τέτοιο γέλιο που δεν μπόρεσε ούτε ο Μίλτης να μείνει αμέτοχος και ουδέτερος.

Μιαν άλλη φορά εξεταζόταν στα λατινικά (μάθημα γενικώς αντιπαθές) από τον Σαμάρα ο …, ο οποίος όμως, για μεγαλύτερη σιγουριά, είχε κολλήσει  τα φύλλα του βιβλίου της μετάφρασης μέσα στις αντίστοιχες σελίδες του Κορνήλιου Νέπωτα. Έτσι όταν διάβασε τη φράση

Hamilar Barca tres filios, Hannibalem, Hadsurbalem et Hamilcarem secundum habuit

τη μετέφρασε με άνεση

Όταν ο Σκιπίων απεβιβάσθη με τον στρατόν του εις την Αφρικήν

γιατί είχε μπερδέψει στην επικόλληση τις σελίδες και η μετάφραση δεν αντιστοιχούσε στο κείμενο.

Η επίταξη του Γυμνασίου από τους Γερμανούς

Σε μιαν αίθουσα του Γυμνασίου, είχε εγκατασταθεί, με την άδεια των σχολικών αρχών, ένας Γερμανός φιλόλογος και λαογράφος, ο Ρούντολφ Χελμ, που παρέδιδε μαθήματα γερμανικής γλώσσας. Ο Χελμ είχε έρθει παραμονές του πολέμου στη Μυτιλήνη από τη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης έκανε μαθήματα γερμανικής και είχε εκδώσει μέθοδο της γερμανικής γλώσσας για Έλληνες, το Gesprochenes Deutsch (ομιλούμενα γερμανικά). Παράλληλα έκανε λαογραφικές μελέτες, τις οποίες συνέχισε και στη Λέσβο. Οι Μυτιληνιοί, καχύποπτοι απέναντι στους Γερμανούς, βλέποντάς τον να γυρίζει στην ύπαιθρο φωτογραφίζοντας συνεχώς, σχημάτισαν την ακράδαντη πεποίθηση πως ήταν κατάσκοπος.

Δεν πρέπει να ήταν και σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες[3] δεν ήταν καν χιτλερικός, μολονότι από τη μέρα που πάτησαν το πόδι τους στο νησί οι Γερμανοί κυκλοφορούσε με ένα μικρό κόκκινο στρογγυλό σήμα με τη σβάστικα, στο πέτο. Το γεγονός είναι πως δεν έκανε κακό σε Έλληνα και αυτό συνάγεται και από το εξής επεισόδιο. Όλον τον χειμώνα του ΄42-΄43 κάποιο άγνωστο χέρι πείραζε κάθε τόσο στον κεντρικό γενικό πίνακα του κτιρίου, τις ασφάλειες που αφορούσαν την πτέρυγα, όπου η αίθουσα που δίδασκε ο Χελμ. Το ρεύμα κοβόταν  και τα μαθήματα ματαιώνονταν. Ο Χελμ αντί να κουβαλήσει την Γκεστάπο, που για πολύ μικρότερα πταίσματα σκάρωνε υποθέσεις σαμποτάζ, παραπονέθηκε στον Γυμνασιάρχη μας. Ο καημένος ο Σταύρος Παρασκευαϊδης φοβήθηκε τα χειρότερα. Το επόμενο πρωί, μετά την προσευχή και όπως ήμασταν παραταγμένοι στα Προπύλαια, μας μίλησε με δραματικό τόνο για το περιστατικό και εξόρκισε όποιον τυχόν έκανε κάτι τέτοιο να μην το ξανακάνει, γιατί θα κινδύνευε η ζωή πολλών. Και όπως αποδείχτηκε εισακούστηκε.

Άλλωστε τέλη του ΄43 ο Χελμ, μολονότι είχε περάσει τα σαράντα,  επιστρατεύθηκε. Προσπάθησε να μην σταλεί στο μέτωπο, επικαλούμενος την επιστημονική του προσφορά, αλλά μάταια. Η Γερμανία στράγγιζε από μάχιμους και μάζευε τους  πάντες κι ας ήταν και ρώγες. Πάντως καθ΄ οδόν προς το ανατολικό μέτωπο, τον Δεκέμβριο του ΄43, έδωσε στη Βιέννη διάλεξη – απολογισμό των λαογραφικών μελετών του στη Λέσβο.

Το Γυμνάσιό μας τελικά δε γλίτωσε τη γερμανική επίταξη. Προς το τέλος της Κατοχής, συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου του ΄44, μετά από επιτυχή επιδρομή κομάντος του Ιερού Λόχου κατά της Γκεστάπο και άλλων εγκαταστάσεών τους, οι Γερμανοί αποσύρθηκαν στο εσωτερικό της πόλης και μεταξύ άλλων μεγάλων κτιρίων καταλάβανε και το κτίριο του Γυμνασίου μας. Βρεθήκαμε άστεγοι και συνεχίσαμε τα μαθήματά μας, κατά τους υπόλοιπους δυόμισι μήνες του σχολικού έτους, σ΄ένα Δημοτικό σχολείο, που βρισκόταν στην άκρη της πόλης, στον λεγόμενο Γαδαρανήφορο.

Δεν μας κακοφάνηκε πολύ. Το είδαμε σαν ενδιαφέρουσα ποικιλία στην καθιερωμένη ρουτίνα. Καθώς ο καιρός ήταν καλός, πολλές φορές τα μαθήματα γίνονταν στο ύπαιθρο, στην απλόχωρη αυλή του σχολείου, επειδή δε τα σπίτια των πιο πολλών από μας βρίσκονταν προς την ίδια κατεύθυνση, καθιερώσαμε σχολώντας το μεσημέρι, να κατεβαίνουμε το δρόμο προς το κέντρο της πόλης εν πομπή και τραγουδώντας στεντορίως. Μεγάλο σουξέ είχε το τραγούδι

Έχασα τη γαϊδάρα μου
με ξύλα φορτωμένη
ντε γαϊδάρα μ΄ντε
ντε, ντε, ντε
ντε γαϊδάρα μ΄ντε.

[1] Αυτό το φαινόμενο να πλημμυρίζει κυριολεκτικά ο Κόλπος της Καλλονής από θαλασσινά μαλάκια ή από ψάρια (π.χ. παλαμίδες), παρατηρείται αρκετές φορές.

[2] Ο πατέρας μου, δεινός επινοητής παρωνυμίων, τον έλεγε «ο έξι παρά πέντε».

[3] Αρ. Πολυχρονιάδη – Π. Κεμερλή Η Αντίσταση στη Λέσβο

Προσθήκη. Από περιέργεια θέλησα να εκμεταλλευτώ τις δυνατότητες αναζήτησης που δίνει το Διαδίκτυο για να βρω κάποιο ίχνος του «αμφιλεγόμενου» Γερμανού φιλόλογου Ρούντολφ Χελμ (που τον είχαμε συζητήσει ακροθιγώς και πρόπερσι, με αφορμή άλλο βιβλίο του πατέρα μου που τον αναφέρει). Βέβαια, η αναζήτηση δεν είναι τόσο εύκολη διότι υπάρχει ένας σχετικά γνωστός κλασικός φιλόλογος με το ίδιο όνομα Rudolf Helm, καθηγητής στο Ροστόκ, που μάλιστα απομακρύνθηκε από την έδρα του το 1937 επειδή είχε Εβραία σύζυγο  -αλλά καθώς ήταν 70 χρονών το 1942 δεν μπορεί να είναι αυτός που περιγράφεται στο βιβλίο.

Θα βρείτε κάμποσα για τον Χελμ σε βιβλία Μυτιληνιών που έγραψαν για την Κατοχή. Από το Διαδικτυο βρίσκουμε ότι η μέθοδος γερμανικής που συνέγραψε ο Χελμ δεν λεγόταν Gesprochenes Deutsch όπως γράφει ο πατέρας μου, αλλά Modernes Deutsch –ιδού το εξώφυλλο! Βρίσκουμε ακόμα, σε φύλλο του Τριβόλου το 1941, εκτενή ανάλυση (σε εξαιρετικά ελληνικά γραμμένη) του Χελμ για ενα διήγημα του Στρατή Αναστασέλλη (στη 2η σελίδα). Τέλος, βρισκουμε σε ένα αρχείο από τη Μυτιλήνη μια «Αίτηση για ιατρική εξέταση του γερμανού υπηκόου Rudolf Helm για να διαπιστωθεί εάν πράγματι πάσχει από ρευματισμό». Αν ο Χελμ πήγε στο ανατολικό μέτωπο, κι αν γύρισε, δεν το βρήκα.

160 Σχόλια προς “Μαθητές και δάσκαλοι, αφήγημα του Δημήτρη Σαραντάκου – 3”

 1. Το Καρά Τεπέ είναι, φαντάζομαι, το εσχάτως μετονομασθέν εις Μαυροβούνι από τον δήμαρχο επ’ ευκαιρία του προσφυγικού καταυλισμού.
  Κάπως θυμάμαι ότι οι «πεταλάδες» ήταν μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας ή κάτι τέτοιο, όχι μάχιμοι Ες-Ες.

 2. 1β πρέπει να είναι αυτοί: https://en.wikipedia.org/wiki/Feldgendarmerie

  https://www.quora.com/I-was-watching-a-Ww2-movie-and-saw-a-German-infantry-soldier-wearing-a-boomerang-shaped-plate-around-his-neck-Does-anyone-know-what-it-is-and-what-does-it-signify

 3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μην τρέχεις εκεί Δύτα μου, εδώ είναι πιο κοντά:
  https://www.slang.gr/definition/22677-petalades

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-2 Ναι, αυτοί πρέπει να είναι οι πεταλάδες, αν και ομολογώ ότι το μεταλλικό εξαρτημα δεν μου θυμίζει πέταλο -πιο πολύ μπούμερανγκ που λέει το αγγλικό λινκ. Αλλά στη Μυτιλήνη δεν ξέρανε από μπούμερανγκ 🙂

 5. LandS said

  Καλημέρα

  μπέρδευαν τα αγγούρια με τα κολοκυθάκια και πολλοί θεάθηκαν να τρώνε με βουλιμία ορνούς

  Ποιος δεν θυμάται τις ιστορίες που είχε ακούσει για τα νεράντζια που έτρωγαν οι Γερμανοί στη Κατοχή.

 6. ΓΤ said

  Geheime Feld Polizei —–> Geheime Feldpolizei
  Ortskomandatur —–> OrtskoMMandaNtur

 7. atheofobos said

  Μεταπολεμικά ξανάνοιξε η Γερμανική Σχολή και το Goethe Institut στην Αθήνα. Με έγραψαν τότε οι γονείς μου στο Goethe Institut που ήταν 4 χρόνια και τέλειωσα επιτυχώς το πρώτο έτος.
  Στο δεύτερο όμως έτος το βασικό βιβλίο ήταν το Gesprochenes Deutsch, το οποίο είχε όλη την γραμματική και το συντακτικό της γερμανικής γλώσσας, δηλαδή έπρεπε να μάθω στα γερμανικά όσα δεν έμαθα, εκείνα τα χρόνια, ποτέ μου στα ελληνικά!
  Έτσι απέτυχα πανηγυρικά στις εξετάσεις και εγκατέλειψα χωρίς καμία τύψη αυτή την γλώσσα που τότε, δεν μου άρεσε.

 8. Νέο Kid said

  Εντάξει , τα κυδώνια καταλαβαίνω πως μπορεί να βρεθούν στη θάλασσα απ τις κυδωνιές . Τα κόβουν παιδιά, τα κλωτσούν, φυσάει αέρας και τα κόβει ,κλπ
  Αλλά τα χτένια! ?? Τόσο πολύ χτενίζονταν οι Μυτιλήνιοί και πετούσαν και τις τσατσάρες στη θάλασσα;

 9. LandS said

  Πω, πω με τι βουνίσους έχουμε μπλέξει εδώ μέσα.

 10. sarant said

  8-9 🙂

  6 Δίκιο έχεις. Ειδικά το δεύτερο, στα ελληνικά έχει επικρατήσει να λέγεται χωρίς Ν, Κομαντατούρ.

 11. atheofobos said

  Και η φωτογραφία του Gesprochenes Deutsch σε έκδοση του 1942 που θα είχε δει ο πατέρας σου.
  https://palaio-biblio.gr/katastima/glossa-paideia-ekpaidefsi/diafora-4/gesprochenesdeutschkleegerkenbrandstetter1942-detail.html

 12. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αλλά, βρέ ἀδελφέ, πῶς νά τό κάνουμε,
  κάποτε ἤπιαμε μαζί κρασί,
  Χωθήκαμε στήν ὁδό Αρριανοῦ κυνηγημένοι ἀπό τούς πεταλάδες,
  Φιλήσαμε τα ίδια κορίτσια, …

 13. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Στό «..στις 4 Απριλίου του ΄44, μετά από επιτυχή επιδρομή κομάντος του Ιερού Λόχου κατά της Γκεστάπο και άλλων εγκαταστάσεών τους..» ὁ συγγραφέας φαίνεται νά βλέπει (ορθῶς) εὐμενέστατα και ἐθνικοπατριωτικότατα τήν ἐπιδρομή τῶν Ἑλλήνων κομάντος. Λίγους μῆνες ἀργότερα (Δεκεμβριανά), ἕνας ἄλλος συγγραφέας μᾶς πληροφορεῖ ότι βασιικό σύνθημα τῆς ἐκεῖ ἐαμικῆς συγκέντρωσης ἦταν το «Νά φύγη ὁ Ἱερός Λόχος ἀπό τό νησί». Μπερδεμένα πράγματα..

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  10 (6) δεν έχει φθόγγο «d» στο τέλος, ν(ι)-τ(αυ) προφέρεται ==> Kommandant (διοικητής) Κομμαντά-ν-τ ==> Kommantantur (Διοικητήριο) Κομμαντα-ν-τ-ούρ
  Η (θηλυκή) κατάληξη -ur στα Γερμανικά βρίσκεται συνήθως σε λέξεις που προέρχονται από λατινογενείς γλώσσες, π.χ. όπως το γαλλικό -ure (γερμανιστί -üre 😋, π.χ. Lektüre => ανάγνωσμα), προερχόμενη από την λατινική κατάληξη -ura

 15. Alexis said

  Καλημέρα.

  #5: Ποιος δεν θυμάται τις ιστορίες που είχε ακούσει για τα νεράντζια που έτρωγαν οι Γερμανοί στη Κατοχή.

  Ο πεθερός μου (γεν. 1925) μου είχε διηγηθεί κάποτε την εξής ιστορία:
  Στο χωριό του δεν είχε εγκατασταθεί γερμανική διοίκηση αλλά ιταλική. Μια μέρα μια ιταλική περίπολος έπιασε κάποιον από το χωριό μέσα σ’ ένα περιβόλι από πορτοκαλιές. Τον διέταξαν να μαζέψει πορτοκάλια και όταν τελείωσε τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Ίσως επειδή θεωρούσαν ότι έκλεβε, ίσως και για άλλο λόγο άσχετο.
  Το περιστατικό μαθεύτηκε βέβαια στο χωριό και ο κόσμος τρομοκρατήθηκε. Μετά από λίγες μέρες ο πεθερός μου βρέθηκε στα χωράφια και ξαφνικά ακούει κάποιον να τον φωνάζει στα ιταλικά. Ήταν ένας Ιταλός στρατιώτης που με προτεταμένο το όπλο του έκανε νοήματα και του έδωσε να καταλάβει ότι θέλει να του μαζέψει πορτοκάλια από μια παρακείμενη πορτοκαλιά. Φυσικά κοψοχολιάστηκε.
  -Ήμουν σίγουρος ότι θα με σκότωνε, όπως είχαν κάνει και με τον άλλον, μου έλεγε. Έκοβα τα πορτοκάλια και περίμενα ν’ ακούσω το μπαμ.
  Όταν τέλειωσε, ο Ιταλός πήρε τα πορτοκάλια και με αγριοφωνάρες τον διέταξε να εξαφανιστεί.
  -Τρόμαξα τόσο πολύ, έλεγε, που έτρεξα και χώθηκα σε κάτι βάτα και έμεινα εκεί κρυμμένος μέχρι που βράδιασε και γύρισα στο χωριό.

 16. Με τον (τότε) Στράτο Παπάνη είχαμε συνεργαστεί στα βιβλία γεωγραφίας του ΟΕΔΒ. Το ονοματεπώνυμο συνεχίζει την πνευματική δράση.

 17. Το σχολικό εγχειρίδιο gevgraf;iaw του Παπάνη.

 18. Καλημέρα κι από δω
  Ναι, αυτός είν’ ο Καρά Τεπές (το Μαυροβούνι το χρησιμοποιούσαν τα στρατά από παλιά, είναι η απόδοση του τούρκικου, Μαυρόλοφος θάπρεπε νάναι αν δεν κάνω λάθος).
  Ο Γαδαρανήφορος είναι στην έξοδο της Μυτιλήνης προς Λουτρά. Εκεί ήταν τα υφαντήρια (κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια) κι εκεί έχουν γίνει τώρα διάφορα σχολεία.

 19. …γεωγραφίας…

 20. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  11 Νομίζω ότι στο σπίτι είχαμε το Gesprochenes Deutsch (που δεν το έγραψε ο Χελμ) κι έτσι ο πατέρας μου το μπέρδεψε με το Modernes Deutsch.

 21. spyridos said

  # 0 , 5

  Τα αγγούρια εκείνης της εποχής πρέπει να έμοιαζαν με κολοκυθάκια.
  Εξωτερικά παρόμοια με τα πικράγγουρα, χνουδωτά, αλλά μεγαλύτερα.

 22. Νέο Kid said

  Και τι διαφορά έχει το γκεσπρόχενες ντόυτς απ το γκεσρίμπενες ντόυτς;
  Πφφ!… Τοϋτόνεν!

 23. skom said

  Ώστε πεταλάδες λοιπόν η στρατιωτική αστυνομία επί β’ ΠΠ.
  Διαβάζω ότι μειωτικά στα γερμανικά τους αποκαλούσαν Kettenhunde.
  ‘Οπου Kette η αλυσίδα και Hund ο σκύλος.
  Δέστε πχ
  https://www.google.com/search?source=univ&tbm=isch&q=Kettenhunde&sa=X&ved=2ahUKEwiQj7iQhv7yAhXSgf0HHbs9CGAQjJkEegQIDhAC&biw=1920&bih=969

 24. LandS said

  23
  Το παρατσούκλι φαίνεται να το απέκτησαν από αυτή τη μεταλλική πλάκα και την αλυσίδα της.
  Γενικά οι ΕΣΑτζήδες, οι MP’s κλπ δεν είναι συμπαθείς.

 25. Nestanaios said

  Αντιπαραθέστε το με αυτό που γίνεται σήμερα.

  «Το επόμενο πρωί, μετά την προσευχή και όπως ήμασταν παραταγμένοι στα Προπύλαια, μας μίλησε με δραματικό τόνο για το περιστατικό και εξόρκισε όποιον τυχόν έκανε κάτι τέτοιο να μην το ξανακάνει, γιατί θα κινδύνευε η ζωή πολλών. Και όπως αποδείχτηκε εισακούστηκε.»

 26. spyridos said

  «βίλα Ηλιόπουλου, κοντά στη Σουράδα»

  Υπάρχει ακόμα. Μνημείο, όπως και όλα τα θαυμάσια κτίρια της περιοχής.
  Διατηρητέα έγινα σε δυό δόσεις επί Τρίτση και Μελίνας.

 27. sarant said

  23 Α, πολύ ωραίο!

 28. Πέπε said

  > Hamilar Barca tres filios, Hannibalem, Hadsurbalem et Hamilcarem secundum habuit

  Hamilcar (να προστεθεί c) και την πρώτη φορά. Ο Αμίλκας είχε τρεις γιους, τον Αννίβα, τον Δυσπρόφερτο και τον Αμίλκα τον δεύτερο.

 29. spyridos said

  # 1 , 18

  «αλλά σύντομα δημιούργησαν δικό τους στρατόπεδο στον Καρά Τεπέ»

  Μαυροβούνι τώρα το πρωτάκουσα. Όλοι Καρά Τεπέ το έλεγαν.

  Το μεγαλύτερο μέρος του Καρά Τεπέ τον χρησιμοποιούσε το 296ΤΕ (αυτό της Μόριας).
  Εκεί ήταν το πεδίο βολής που το χρησιμοποιούσε και το τάγμα εθνοφυλακής της πόλης για να κάνουν βολές οι επίστρατοι της Κυριακές.
  Επίσης τα πολυβολεία ασκήσεων και πεδίο ρίψης χειροβομβίδων πάνω στα υπολείμματα του γερμανικού πολυβολείου.
  Δίπλα από το πολυβολείο ένα καινούργιο κτίριο που ίσως σκέφτομαι τώρα να είχε χρησιμοποιήσει σαν βάση του το γερμανικό διοικητήριο. Εκεί ήταν οι υποκλοπές συνομιλιών της ΕΥΠ με τους τουρκομαθείς υπαλλήλους.
  Το πεδίο ρίψης χειροβομβίδων σταμάτησε να λειτουργεί σαν τέτοιο το 1992 όταν σκοτώθηκαν εκεί δυο στρατιώτες του 296.
  Είχαμε τις φωτογραφίες τους στο λόχο όταν αργότερα υπηρέτησα εκεί.
  Στο σημείο υπάρχει ένα κακόγουστο στρατιωτικό μνημείο περικυκλωμένο τώρα από σκηνές προσφύγων.

  https://www.stonisi.gr/post/11502/h-patris-eygnwmonoysa-gia-deyterh-fora-

 30. Πέπε said

  > οι στρατιώτες της «Μονάδας 990» που την αποτελούσαν ανανήψαντες αριστεροί, Αλσατοί, Αυστριακοί και άλλα στοιχεία «β΄ κατηγορίας». Αυτοί εναλλάσσονταν συνεχώς, γιατί ο αρχικός προορισμός τους ήταν το Ανατολικό Μέτωπο, όπου, πλαισιωμένοι με μονάδες εξακριβωμένης αφοσίωσης στον Χίτλερ, αναλάμβαναν τις πιο επικίνδυνες αποστολές, με βαρύτατες απώλειες.

  > πίσω από την αίγλη του αήττητου (ως τότε) και πειθαρχημένου στρατού, στην πραγματικότητα επρόκειτο για στερημένα και μάλλον πειναλέα άτομα.

  > Άλλωστε τέλη του ΄43 ο Χελμ, μολονότι είχε περάσει τα σαράντα, επιστρατεύθηκε. Προσπάθησε να μην σταλεί στο μέτωπο, επικαλούμενος την επιστημονική του προσφορά, αλλά μάταια. Η Γερμανία στράγγιζε από μάχιμους και μάζευε τους πάντες κι ας ήταν και ρώγες.

  Δεν πρέπει να ήταν ζάχαρη για όλους τους Γερμανούς το Ράιχ… Δεν την είχα ξανασκεφτεί αυτή την πτυχή.

 31. Pedis said

  και οι στρατιώτες της «Μονάδας 990» που την αποτελούσαν ανανήψαντες αριστεροί, Αλσατοί, Αυστριακοί και άλλα στοιχεία «β΄ κατηγορίας».

  Τάιπο (όπως γράφεται στα ελληνικά)? Πρέπει να είναι, όχι 990, αλλά Μονάδα 999.

 32. Pedis said

  Καλά για τους αριστερούς, είναι γ’ και κάτω κατηγορίας και τα θέλει ο κώλος τους αντί να το παίζουν εθνοπατριώτες-παπαριώτες, αλλά γιατί οι Αυστριακοί θεωρούνταν β’ κατηγορίας; Ντεν μου κολλάει.

 33. Πέπε said

  32

  Υποθέτω, γιατί δεν ήταν Γερμανοί. Δηλαδή ή δεν ήταν αρκετά Άρειοι ή δεν ήταν αρκετά εξασφαλισμένης αφοσίωσης (και γιατί να είναι;)

 34. Hasdrubal το βλέπω.

 35. leonicos said

  Ρε Νοικοκύρη, μαζέψου

  Ξέρεις τον Δημήτρη Τζιόβα, εμένα, τον Τζι, τον Ιατρού

  πότε θα διορθωθείς;

 36. 34 Ναι σωστά, Ασδρούβας! https://www.greekencyclopedia.com/asdroyvas-karxid-xasntroympaal-p13374.html

 37. Pedis said

  # 33 – Σαν τον Αδόλφο;

 38. …ή Ασδρούβαλος.

 39. Νέο Kid said

  Βλέπω στο εξώφυλλο που πόσταρε ο Νικοκύρης ότι ο Χελμ ήταν doctor , δηλαδή διδάκτωρ . Τίτλος που εκείνες τις εποχές σήμαινε κάτι σπουδαίο και δεν ήταν όπως τώρα κουτσοι στραβοί στον Αη Πιτσιντί τον γιδελεήμονα…
  Οπότε , δόκτωρας άνθρωπος στο ρωσικό (ανατολικό τέλος πάντων) μέτωπο το 43… αιώνια του η μνήμη!

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πέπε, μετά το Κουρσκ (καλοκ. 43) οι Γερμανοί έχασαν κάθε στρατιωτική πρωτοβουλία και βρίσκονταν σε διαρκή υποχώρηση με βαρύτατες απώλειες όπως εγράφη, και μάλιστα μη αναπληρώσιμες. Γι αυτό και επιστράτευαν όποιον μπορούσαν, φτάνοντας στον καιρό της κατάρρευσης να οπλίζουν και δωδεκάχρονα παιδιά. Οι Ρώσοι από την άλλη είχαν ανεξάντλητο ανθρώπινο δυναμικό και πολεμοφόδια.
  Οι ανά την υπόλοιπη Ευρώπη στρατευμένοι Γερμανοί έτρεμαν την αποστολή στο ανατολικό μέτωπο.

 41. Α. Σέρτης said

  29
  «Εκεί ήταν οι υποκλοπές συνομιλιών της ΕΥΠ με τους τουρκομαθείς υπαλλήλους.»

  Για λέγε, για λέγε…μήπως ξέρεις τώρα πού βρίσκεται;

 42. Πέπε said

  34

  Κι εγώ τι είπα; Ο Δυσπρόφερτος!

 43. leonicos said

  μέθοδος γερμανικής που συνέγραψε ο Χελμ δεν λεγόταν Gesprochenes Deutsch όπως γράφει ο πατέρας μου, αλλά Modernes Deutsch –ιδού το εξώφυλλο!

  Ευτυχώς που το βρήκες πρώτος

  αλλιώς εγώ ο Irre-ρεζιλίκης θα σου το έτριβα στη μούρη.

  ‘Ακου Gesprochenes Deutsch το βιλίο του Χελμ! Πού ξανακούστηκε τέτοια ανακρίβεια!

  Modernes Deutsch, Modernes Deutsch, Modernes Deutsch μάθε το! Αλλιως θα σε βάλω να το γρ΄ψεις διακόσιες φορές

 44. Pedis said

  https://ethniki-antistasi-dse.gr/antinazi-vermaht-nisia-thessalia.html

  https://ethniki-antistasi-dse.gr/antinazi-vermaht-peloponnisos.html

 45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.imerodromos.gr/v-pp-oi-germanoi-antifasistes-stratiotes-i-drasi-kai-ektelesi-ton-kommoyniston-germanon-stratioton-stin-amaliada/

 46. leonicos said

  Πέστε με βλάσφημο και πάλι

  Τα σχολικά του πατρός Σαραντάκου ε΄ναι σκαλες ανώτερο αό το χτεσινό

  Δεν λέω ότι είναι ο καθένας υποχρεωμένος να γράφει μόνο αριστουργήματα. Θα γράψει και πατάτες

  Αλλά δεν υπάρχει λόγος κι εμείς ναθεωρούμε τις πατάτες, αριστουργήματα.

 47. 41 Τς, τς…. κι εγώ ξέρω πού βρίσκεται το αντίστοιχο στη Λήμνο, δίπλα ήμουνα. Μην το γράψω και ακουστούμε από τους Τούρκοι!

 48. leonicos said

  44 45

  Πόνεσαν πολυ και οι γερμανοί από τον Χίτλερ. Και δεν ήταν μόνο οι κομμουνιστές.

  Γκουγκλίστε το Die Gedanken sind frei

  και διαβαστε γι’ αυτά τα δεκαοκτάχρονα παιδιά

 49. @ 42 Πέπε

  Κρίμα που δεν το είχαν σαρδαναπαλέψει και αυτόν οι ΑΗΠ.

 50. Πέπε said

  @ Δ. Χώρος

  Α σόρι, τώρα πρόσεξα τη διαφορά (διόρθωση) στο όνομα του δυσπρόφερτου γιου. Ε, με τέτοια ασδρούβαλα ονόματα τι να περιμένει κανείς!

 51. Πέπε said

  …αναρωτιέμαι πώς τα δέχτηκε ο παπάς!

 52. Alexis said

  #23, 24: Μισό λεπτό. Τα SS δεν ήταν επίλεκτη μονάδα του στρατού; Στρατιωτική αστυνομία ήταν η Γκεστάπο νομίζω.

 53. Νικοκύρη ξεχάστηκα προηγούμενα. Διόρθωσε την πρώτη πρόταση ώστε να συμφωνεί με τα επόμενα (και με τα γεγονότα) 🙂

 54. 52 Μυστική αστυνομία ήταν η Γκεστάπο, Geheime Staatspolizei

 55. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  52# Όχι, τα SS ήταν παραστρατιωτικό σώμα, προπολεμικό, με παράλληλη πορεία με τα SA μέχρι που τα τελευταία αποδυναμώθηκαν, διαλύθηκαν και απορροφήθηκαν από τα SS μετά τη νύχτα των μεγάλων μαχαιριών (εκτέλεση Ερνστ Ρεμ κλπ). Στον ΒΠΠ το κομμάτι των ένοπλων SS που πολέμησαν μαζί με τη Βέρμαχτ ήταν τα Waffen SS. Είχαν ξεχωριστή ιεραρχία και άλλη ονομασία στους βαθμούς των αξ/κων πχ. Αλλά όπως λέει κι η παλιά γερμανική παροιμία, mit porden nicht waffen avgen.

 56. Alexis said

  #51: Είχε μεγάλη πειθώ ο πατέρας

 57. Alexis said

  #54: Και τα SS τι ήτανε;

 58. Alexis said

  #55: Οκ, ευχαριστώ.

 59. Μυλοπέτρος said

  Ειχα ενανε καθηγητή στο αρρένων στη Χίο. Ονοματι Φαϊδά Παναγιώτη από τη Γέρα.
  Του χρωστάω το ότι έμαθα να σκέφτομαι μαθηματικά. Ζη ή όχι η ευγνωμοσύνη μου παραμένει.

 60. BLOG_OTI_NANAI said

  Πολύ ωραίο. Ωραίες ιστορικές εικόνες.

 61. sarant said

  53 Ωχ, ευχαριστώ, διόρθωσα.

  30 Όχι, δεν ήταν ζάχαρη το 3ο Ράιχ για όλους.

 62. Pedis said

  Να επαναφέρω την παρατήρηση του #31: πρόκειται για Μονάδα 990 ή για τάγμα 999;

  Το #32 δεν έλαβεν ικανοποιητικήν απάντησιν, τουλάχιστον από τον κύριον Πέπεν. 😆

 63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  62# Χωρίς αμφιβολία 999, αλλά με μια γρήγορη ματιά βλέπω το συγκεκριμένο σώμα να αναφέρεται ως τάγμα, μεραρχία, ταξιαρχία.
  Για τους Αυστριακούς φαίνεται πως, παρά την καταγωγή του ίδιου του Χ., θεωρούνταν όχι και τόσο κορυφαίας ποιότητας Γερμανοί, όπως αυτοί του μητροπολιτικού εδάφους ας πούμε (οι Πρώσοι άλλο καπέλο, μάλλον τους αναβάθμιζε ποιοτικά ο παραδοσιακός μιλιταρισμός τους). Μάλιστα, όταν παραδίνονταν αιχμάλωτοι, λέγεται πως φρόντιζαν να τονίζουν πως είναι από το Österreich και όχι από το Ostmark (ναζιστική ονομασία της Αυστρίας).
  Δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω.

 64. spyridos said

  » The Austrians are brilliant people. They made the world believe that Hitler was a German and Beethoven an Austrian.»

  Billy Wilder

 65. Keine Avgen mit Porden waffen können.

  Μάλλον έτσι είναι η γνωστή γερμανική παροιμία…

 66. Νέο Kid said

  Keine Avgen mit Porden waffen können müssen!
  Να μιλάμε σωστά γερμανικά , όχι βλάχικα! Έτσι;

 67. skom said

  Καλά ας αφήσουμε στην άκρη τον Χ. Μπορεί να ήταν μεμονωμένο φαινόμενο.
  Το ποσοστό μελών του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος στην Αυστρία ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στην παλιά Γερμανίας. Άρα;

  Από την πλευρά κοντά στα Καλάβρυτα ακούω* ιστορίες ότι ο Χ στρατιώτης έσωσε κάποιους και ο λόγος ήταν ότι ήταν αυστριακός. Στην ερώτηση «Και πώς το καταλάβατε;» η απάντηση είναι ότι είχε διαφορετική ζώνη.
  Βέβαια οι ζώνες δεν υποδήλωναν άλλη εθνικότητα/καταγωγή.

  *Νταξει. Μεταφέρω ότι άκουσα από τον πατέρα μου. Αυτός άκουσε τις ιστορίες, έθεσε τις ερωτήσεις, είχε τις απορίες …

 68. skom said

  Keine Avgen mit Porden waffen können müssen!

  OK. Ανέκτησα την εμπιστοσύνη στα γερμανικά μου. Προς στιγμή απελπίστηκα.

 69. BLOG_OTI_NANAI said

  Το «πεταλάδες», αν και συχνότερα αναφέρεται στο επάγγελμα του πεταλωτή, εντούτοις χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και για τους γερμανούς.

  Ένα περιεκτικό άρθρο από τεύχος των «Αστυνομικών Χρονικών» του 1977. Έχει αρκετές πληροφορίες. Για τους «πεταλάδες», στην 2η εικόνα, αριστερή σελίδα, στήλη α και β

 70. BLOG_OTI_NANAI said

  69: Πατώντας επάνω σε κάθε εικόνα, κανονικά εμφανίζεται ένα (+) για μεγέθυνση ώστε να διαβάζεται καλύτερα.

 71. skom said

  Και αν με έπιαναν αιχμάλωτο πολέμου, για να περάσω καλύτερα μέχρι και από το Cisleithanien θα έλεγα ότι είμαι.

 72. BLOG_OTI_NANAI said

  Οι «Πεταλάδες» από OCR:

  Ή Feldgendarmerie, ήτο ώργανωμένη είς λόχους οί όποιοι διετίθεντο άπό τό κλιμάκον τής μεραρχίας καί άνω. Είς τά κατεχόμενα έδάφη συνειργάζετο μετά των κατά τόπους Φρουραρχίων (Stadi Korn-mandaturen) καί στρατ. διοικήσεων (Feld-kommandaturen). Τό προσωπικόν τής Feldgendarmerie προερχόμενου έκ τής γερμανικής χωροφυλακής έφερε τήν στολήν του στρατού ξηράς μετά τού διακριτικού έμβλήματος τής άστυνομίας τάξεως είς τήν άριστεράν χειρίδα τού χιτωνίου. Τά έν διατεταγμένη ύπηρεσίρ: όργανά της (φρουροί, περίπολοι κ.λπ.) έφερον επί τού στέρνου χαρακτηριστικήν πεταλόσχημον μεταλικήν πλάκα έξ ής άπεκαλούντο άπό τόν λαόν τών ‘Αθηνών -πεταλάδες-, ταυτιζόμενα, έκ πλάνης, πρός τά όργανα τής Gestapo.

 73. 🙂

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  http://www.lesvosoldies.gr/gr/1183982148/1482318529.html

 75. BLOG_OTI_NANAI said

 76. Pedis said

  # 63 – οκέυ για το 999. Για το δεύτερο, άλλο τα ενδοεθνικιστικά κι ακόμη περισσότερο ρατσιστικά στερεότυπα μεταξύ περιοχών κι άλλο οι έστω ημιεπίσημες οδηγίες για ρίξιμο στη μετάθεση ανάλογα με την καταγωγή.

  (Εδώ οι Παλερμιτάνοι θεωρούν τους Κατανέζους χωριάτες κι ως απόδειξη φέρνουν ότι δεν ξέρουν να φτιάχνουν ένα καννόλο της προκοπής (αν και στο δεύτερο έχουν δίκιο). Δεν μου γυρίζει, που λέμε σε σωστά γραμμένα ιταλικά με ελληνικούς χαρακτήρες που λέγαμε και στο χτεσινό νήμα … 😆)

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Ως τόπο εκτελέσεων καθιέρωσαν τα Τσαμάκια

  «…Στην διάρκεια των 40 μηνών της Γερμανικής Κατοχής στο νησί, πραγματοποιήθηκαν 17 επίσημες εκτελέσεις με 42 θύματα. Οι τρεις πρώτες εκτελέσεις -με τρία θύματα- έγιναν στη θέση Μπλόκια. Επειδή όμως ο χώρος εκτέλεσης ήταν κοντά στο παλιό λιμάνι της Μυτιλήνης και οι ψαράδες που κατέβαιναν αχάραγα για να πιάσουν δουλειά μπορούσαν να είναι αυτόπτες μάρτυρες, ο χώρος εκτελέσεων «μεταφέρθηκε» σε παρακείμενο αλσύλλιο, στα Τσαμάκια. Εκεί έγιναν οι 14 επόμενες ομαδικές εκτελέσεις με 39 θύματα.
  Όταν η πομπή με τους μελλοθανάτους έφθανε στον χώρο της εκτέλεσης, στα «Μπλόκια», έδεναν τον μελλοθάνατο σε ξύλινο πλαίσιο, του φορούσαν κουκούλα και τον εκτελούσαν. Μοναδικό ντοκουμέντο είναι η φωτογράφιση της εκτέλεσης του Ψάνη Παναγιώτη, από γερμανό αξιωματικό. Στα Τσαμάκια έδεναν τους μελλοθανάτους με σχοινί στα πεύκα και αφού τους φορούσαν κουκούλα τους εκτελούσαν με ριπές πολυβόλου.
  Αυτά τα πεύκα έχουν ακόμα και σήμερα στον κορμό τους τις σφαίρες των εκτελεστικών αποσπασμάτων και θα παραμείνουν για δεκάδες ακόμα χρόνια αδιάψευστοι μάρτυρες της εκτέλεσης 42 παλικαριών που στάθηκαν όρθια Το μεγαλύτερο όμως ανοσιούργημα των φαντασμάτων της κολάσεως, ήταν η εξαφάνιση των εκτελεσμένων. Κανένα λείψανο δεν παραδόθηκε για ταφή. Οι δήμιοι έβαζαν τα πτώματα μέσα σε τσουβάλια, μαζί με μια μεγάλη πέτρα, τα μετέφεραν σε επιταγμένο αλιευτικό και τα πετούσαν στη θάλασσα. Μ’ αυτό τον τρόπο, οι «ένδοξες» Γερμανικές δυνάμεις τιμούσαν τα ιερά και όσια γενναίων Ελλήνων, εξαφανίζοντας κάθε αποδεικτικό στοιχείο των απάνθρωπων ανομημάτων τους. Την ανοίκεια και υβριστική αυτή πράξη πρέπει να την έκαναν μόνο στο νησί μας. …»
  https://www.amna.gr/freepress/article/345265/I-Mutilini-stin-Ethniki-Antistasi

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>πεταλάδες
  «…Ο λάκκος ήταν παγίδα πλάι στο σκοτεινό δρόμο. Ήτανε, βλέπεις, κι η συσκότιση, κι αυτοί οι «πεταλάδες»* που μόλις βράδιαζε κάνανε περιπολία κι άμα βλέπανε καμιά φωτεινή χαραμάδα στο παράθυρο στήνονταν από κάτω και φώναζαν «φως φως» με τις αγριοφωνάρες τους, όσο να ταιριάσεις την κουβέρτα και να μη φέγγει καθόλου. …»
  Τόλης Καζαντζής
  Ο λάκκος, από τη συλλογή Η παρέλαση, 1976.

 79. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  76# Ναι, τα τοπικιστικά τους είχα κατά νου γράφοντας, δε νομίζω να υπήρχε κάτι επίσημο. Μάλλον σκεφτόμουν τον πιθανό τρόπο πρόσληψης του «Γερμανός» (βαρύ) και του «Αυστριακός» (κάπως καλύτερο) από τους απέναντι, παρότι, ξαναλέω, ο Χ. ήταν Αυστριακός.
  Όπως είπα, υποθέσεις κάνω.

 80. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  69 Πολύ ενδιαφέρον

  75 Στο μακρινό παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει (με υποσημείωση βέβαια) τον όρο Τρανσλαϊτανία. Το έχουν πει και Τρανσλειθανια.

  77 Οπότε το «εκατοντάδες» του πατέρα μου μάλλον είναι υπερβολή.

 81. Georgios Bartzoudis said

  «Παράγοντες του καθεστώτος και στελέχη της ΕΟΝ, διέταξαν να σημάνουν οι σειρήνες και όταν ο κόσμος κλείστηκε στα καταφύγια, λεηλάτησαν με την άνεση τους τις αποθήκες με το υλικό που είχε συγκεντρωθεί για να σταλεί στους φαντάρους, στο μέτωπο…. Για πολλούς μήνες στη μαύρη αγορά πουλιόνταν τσιγάρα, μάλλινα πουλόβερ, κασκόλ και κάλτσες, που είχε δώσει ο κόσμος για τους στρατιώτες που πολεμούσαν…».
  # Θα ήταν ευχής έργο αν ο πατήρ Σαραντάκος κατονόμαζε αυτά τα «στελέχη της ΕΟΝ», καθώς και τους μαυραγορίτες. Δυστυχώς, σχεδόν κανένας , «μηδέ ενός» εξαιρουμένου, δεν «κατονομάζει». Μεταξύ των ευαρίθμων οι οποίοι, προς τιμήν τους, δήλωσαν δημοσίως ότι ήταν ενταγμένοι στην ΕΟΝ του Μεταξά είναι οι Θεοδωράκης και Γλέζος.

 82. 77 «ήταν κοντά στο παλιό λιμάνι της Μυτιλήνης» Εγώ δεν θάβαζα το παλιό αλλά σκέτο το λιμάνι. Το μέσα θεωρεί ο αφηγητής σαν το «παλιό» που όμως απλά μεγάλωσε με το έξω, καινούριο δεν είναι, απλή επέκταση. Και το βαπόρι της γραμμής σήμερα δένει ακριβώς δίπλα στα μπλόκια.
  Οπότε το χωριό μου πλήρωσε βαρύ τίμημα με τους 6 τουφεκισμένους στα Τσαμάκια (σε σύνολο 42). Κι άλλους 6 εξαφανισθέντες. Όλοι έφυγαν κρυφά με καϊκι (χωριστά η κάθε ομάδα) για να πάνε να ανταλλάξουν λάδι με τρόφιμα. Και δεν ήταν μαυραγορίτες. Με τη συνοδεία και τις ευχές των χωριανών έφευγαν.

 83. spiridione said

  Για τον Χελμ μπόρεσα να βρω ότι δίδασκε γερμανικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1932
  http://www.orizontesbooks.gr/catalog/product_info.php?products_id=23885
  Και ότι το 1943 δημοσίευσε στο περιοδικό Φωνές από τη Νοτιοανατολή – Stimmen aus dem Südosten (περιοδικό της Επιτροπής της Νοτιοανατολής της Γερμανικής Ακαδημίας, Μόναχο) μετάφραση στα γερμανικά του διηγήματος του Εφταλιώτη ‘Αγγελική’ με υπότιτλο ‘ένα διήγημα του νησιού Λέσβος’.
  http://www.ekebi.gr/magazines/ShowImage.asp?file=70735&code=7688

 84. sarant said

  82 Μάλλον την εποχή εκείνη κάνανε τη διάκριση για το παλιό λιμάνι

  83 Μπράβο!

 85. Παναγιώτης K. said

  «Μιαν άλλη φορά εξεταζόταν στα λατινικά (μάθημα γενικώς αντιπαθές) από τον Σαμάρα ο …, ο οποίος όμως, για μεγαλύτερη σιγουριά, είχε κολλήσει τα φύλλα του βιβλίου της μετάφρασης μέσα στις αντίστοιχες σελίδες του Κορνήλιου Νέπωτα».

  Σχόλιο είναι η επανάληψη του αποσπάσματος…

 86. Γιάννης Ιατρού said

  Να πούμε και τα Χρόνια Πολλά στους Σταύρους του ιστολογίου, Lands, ΣΠ, Nikiplo και όσους γιορτάζουν σήμερα (και στις Σταυρούλε κλπ.) βεβαίως-βεβαίως 🙂

 87. LandS said

  86
  Να είσαι καλά!

 88. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Καλά πού εἶναυ ὁ Γιάνης καί ἀποκαλύπτει τούς κρυμμένους Σταύρους! Χρόνια σας πολλά!

 89. Παναγιώτης K. said

  «Εφοδιασμένοι με τα άνευ αντικρίσματος στρατιωτικά μάρκα (Feldsmark) επέπεσαν στα μαγαζιά και κυριολεκτικά τα απογύμνωσαν».
  Τα ίδια έγιναν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
  Δεν τα έπαιρναν μόνο για δική τους χρήση. Έφτιαχναν δέματα και τα έστελναν στις οικογένειές τους στη Γερμανία. Αναδείκνυαν το…στρατιωτικό μεγαλείο τους δια της κλοπής.

  Είναι αξιοπερίεργο έως τραγικό που είχαν θαυμαστές τόσο στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Θαύμαζαν τους ληστές!

  Δικός μου άνθρωπος, μακαρίτης τώρα, γλύτωσε διότι οι φίλοι του μάζεψαν τις χρυσές λίρες που απαίτησαν οι της Γκεστάπο και τον απελευθέρωσαν αφού πρώτα το βασάνισαν. Τον είχαν συλλάβει για κατασκοπία.

 90. Γιάννης Ιατρού said

  88: Ο κόσμος τό ΄χει τούμπανο… Γιώργο 🙂 🙂
  Αλλά έλα ντέ που προηγουμένως είχα την εντύπωση πως ήταν χθες η γιορτή… Μετά συνήλθα 🙂

 91. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @90.Γιάννη, κι ἐγώ εἶμαι σκράπας ἀπό ἑορτολόγιο. Μόνο τούς Βασίληδες τῆς πρωτοχρονιᾶς πετυχαίνω μέ σιγουριά. Ὅλα τά ἄλλα μοῦ τά ὑπενθυμίζει ἡ σύζυγος.. 🙂

 92. Παναγιώτης K. said

  Ένα, ένα τα ιστορικά περιστατικά μου έρχονται στη μνήμη.
  Είχαν «αγοράσει» τις μετοχές από διάφορες επιχειρήσεις. Επένδυσαν στην νίκη του Άξονα οπότε μετά το τέλος του πολέμου θα εμφανίζονταν ως…νόμιμοι ιδιοκτήτες.
  Απεχθείς φάτσες σε συνδυασμό με τα έργα και τις ημέρες τους μπορεί να βρει κανείς σε πολλούς αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος. Στα δικά μου μάτια όλη την απέχθεια την συγκεντρώνει ο Γκέρινγκ !

 93. Σωστά. Χρόνια καλά και πολλά στους Σταύρους μας!

  84 ‘Η έτσι το σκέφτηκε ο αφηγητής (Γαλέτσας). Ή μπορεί και να το λένε κάποιοι και σήμερα για να ξεχωρίσουν το μέσα που σήμερα πια χρησιμοποιείται μόνο από μικρά πλεούμενα. Εγώ ήθελα να πω πως απλά το λιμάνι είναι ένα με διάφορα κομμάτια (η Επάνω Σκάλα δεν θεωρείται λιμάνι).

 94. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Εκτός από την «φανερή» Στρατιωτική Αστυνομία τους με τους «πεταλάδες» ήταν και η Μυστική Στρατιωτική Αστυνομία (Geheime Feld Polizei). Η Gestapo ήταν η Μυστική Πολιτική Αστυνομία, του Κόμματος δλδ. Για την GFP, άκουσα πολλά για ένα «λελούδι» της στην περιοχή που μεγάλωσα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Μια από τις χιλιάδες παλιές πεθαμένες ιστορίες της κατοχής.
  Για τον κ Μπαρτζούδη. Δεν ξέρω τι εννοείτε για την τιμή από τον Γλέζο Θεοδωράκη κλπ στην αναφορά για τη στολή της ΕΟΝ. Ο πατέρας μου, γεννηθείς το 24 και γιος κομμουνιστή, τη φορούσε υποχρεωτικά στο σχολείο γιατί αλλιώς δεν τον δέχονταν στα μαθήματα. Ντρεπόταν αλλά τη φορούσε. Όπως όλοι στο σχολείο του. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Εσείς κ Μπαρτζούδη ξέρετε πολλούς που τη φορούσαν μετά χαράς; Όσους συμμαθητές του πατέρα μου ρώτησα στο χωριό, ΚΑΝΕΙΣ δεν χαιρόταν. Δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς.

 95. Παναγιώτης Κ. said

  Ευχές στους συν-σχολιαστές Σταύρους.

 96. LandS said

  81
  Και η πεθερά μου ήταν στην ΕΟΝ αλλά και όλα τα παιδιά που πήγαιναν τότε σχολείο. Εξαιρούνταν όσων οι πατεράδες ήταν ήδη εξορία. Όσα παιδιά δεν είχαν και καμιά πρεμούρα να στείλουν τον πατέρα τους εξορία ήταν στην ΕΟΝ

 97. sarant said

  86-93 Δυο φορές σήμερα σκέφτηκα να ευχηθώ στους Σταύρους (και τις Σταυρούλες, όσες είναι) του ιστολογίου και το λησμόνησα διότι ήμουν μακριά από το μηχάνημα. Οπότε με προλάβατε.

  Χρόνια πολλά σε ΣΠ, LandS και Νίκιπλο!

 98. Παναγιώτης Κ. said

  Σύμφωνα με τις αφηγήσεις της μάνας μου…
  Πέρασε λοιπόν ένα στρατιωτικό τμήμα από το χωριό όπου και διανυκτέρευσε στο σχολείο του χωριό. (Υπάρχει ακόμη και σε άριστη κατάσταση). Κατευθυνόταν προς Αλβανία. Υποθέτω ότι πήγαιναν προς βοήθεια των συμμάχων τους Ιταλών! ( Το χωριό απέχει δέκα χλμ. από τα σύνορα σε ευθεία γραμμή).
  Θορυβήθηκε και τρόμαξε ο κόσμος. Ζήτησαν από τους υπεύθυνους του χωριού αν υπάρχει μια μεγάλη σκάφη για να κάνει μπάνιο ο επικεφαλής και γάλα φρέσκο για τους υπόλοιπους. Τη σκάφη την βρήκαν. Τα αιγοπρόβατα ήταν έξω από το χωριό και τους είπαν ότι την άλλη μέρα θα μπορούσαν να τους δώσουν γάλα. Θα φύγουμε πρωί-πρωί είπαν οι Γερμανοί και…ξαλάφρωσε ο κόσμος!
  Έφυγαν και η…αξιολόγηση που ακολούθησε τους κατέταξε στους Αυστριακούς αφού δεν εκδήλωσαν μοβόρικα χαρακτηριστικά!
  Με το περιστατικό αυτό θέλω να πω ότι ο κόσμος ξεχώριζε τους Αυστριακούς από τους Γερμανούς θεωρώντας τους πρώτους…ανθρώπινους.

 99. Έχασα τη γαϊδάρα μου
  με ξύλα φορτωμένη
  ντε γαϊδάρα μ΄ντε
  ντε, ντε, ντε
  ντε γαϊδάρα μ΄ντε.

  Υποθέτω πως ήταν από επιθεωρησιακό νούμερο της εποχής. Το τραγουδούσε και η μητέρα μου όταν έκανε δουλειές, αρχές δεκαετίας ’50. Θυμάμαι τον σκοπό και την συνέχεια:

  Όποιος την βρει
  να την χαρεί
  τα ξύλα να μου φέρει
  ντε, ντε, ντε
  ντε, γαϊδάρα μ’ ντε
  ντε, ντε ντε,
  ντε γαιδουρίτσα μ’ ντε.

 100. Παναγιώτης K. said

  Τα κατοχικά μάρκα…
  Πήγε λοιπόν ο Γερμανός να κουρευτεί και έδωσε ας πούμε ένα τέτοιο χαρτονόμισμα που αντιστοιχούσε σε είκοσι δραχμές ενώ το κούρεμα στοίχιζε τρείς. Το κούρεψε λοιπόν ο μπαρμπέρης χωρίς να του πάρει χρήματα. Ήταν κάτι που το έκανε κατά σύστημα κάθε φορά που πήγαινε να κουρευτεί κάποιος Γερμανός. Το έμαθαν οι συνάδελφοί του και… του έβαλαν χέρι.
  Την αντίδρασή του μπορούμε να την φανταστούμε κάπως έτσι:
  -Βλάκες είστε; Οι δραχμές συνεχίζουν να έχουν πέραση. Έπρεπε να του δώσω 17 δραχμές ρέστα…
  και…τους έπεισε!

 101. 99 Εγώ το ξέω τροποποιημένο:

  Έχασα τη γυναίκα μου
  με μια τριχιά στο χέρι
  όποιος την εβρει ας τη χαρεί
  μόν’ τη τριχιά να φέρει!

 102. Παναγιώτης K. said

  ΕΟΝ και στολή…
  Θυμήθηκα κάτι ανάλογο που έκανε η χούντα με τους Άλκιμους. Αντίστοιχο της ΕΟΝ. Δεν θυμάμαι όμως αν μακροημέρευσε η κίνηση αυτή.
  Σίγουρα κερδισμένοι βγήκαν αυτοί που πήραν τη δουλειά για το ράψιμο των στολών.

 103. Νέο Kid said

  Τον Ηλία τον Κόκκινο πρέπει να τον ξέρετε. Είχα την τιμή κάποτε να τον γνωρίσω ( δεν είπαμε πολλά βέβαια. Εγώ ήμουν ένα ανόητο ρομαντικό παιδί ,κι αυτός ένας κλειστός λιγόλογος θρύλος)
  https://el.m.wikipedia.org/wiki/Ηλίας_Κόκκινος
  https://www.google.com/amp/s/lamianow.gr/lamia-ilias-kokkinos-o-aystriakos-poy-egine-lamiotis-sozontas-tin-poli-apo-tin-oliki-katastrofi-foto-synenteyxi/amp/

 104. Spiridione said

  Για τα κατοχικά μάρκα κ γιατί άδειασαν τα μαγαζιά
  https://www.agon.gr/istories/36725/to-katochiko-rm-kai-oi-katochikes-dapanes-mia/

  Αυτά τα μάρκα υπήρχαν μέχρι τον Αυγ. 1941. Αργότερα υπήρχαν άλλα μάρκα, βοηθητικά που μπορούσαν να δώσουν οι γερμανοί μόνο στα στρατόπεδα, καντίνες κλπ.

 105. dryhammer said

  103. Πράγματι, τέτοιους Ανθρώπους πρέπει να τους ξέρουμε. Ευχαριστώ που μου τον γνώρισες.

 106. 104# Ποιος άραγε να επιμελήθηκε για λογαριασμό της Ελλάδας το ιταλικό κωλόχαρτο?
  «Το παρόν γραμμάτιον πρέπει να δεχθή εις πληρωμήν κατά την ονομαστικήν του αξίαν».

 107. Αγγελος said

  Ότι υπήρχαν και καλοί Αυστριακοί, θα υπήρχαν, όπως θα υπήρχαν και καλοί Γερμανοί. Φυσικό όμως ήταν, όταν οι Έλληνες συναντούσαν Γερμανό με ανθρώπινη συμπεριφορά, να προσπαθούν να βρούν μια εξήγηση — και μία εξήγηση, όχι αναγκαστικά σωστή, ήταν «θα είναι Αυστριακός».
  Στην πραγματικότητα, επειδή το κολοβωμένο κατάλοιπο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων ήθελε να ενωθεί με τη Γερμανία μετά τον Α’ Π.Π. και το εμπόδισαν οι Σύμμαχοι, μόνον όσοι ήταν συνειδητοί αντιφασίστες (ή, φυσικά, Εβραίοι) ήταν αντίθετοι στο Άνσλους. Οπότε εξίσου Ναζί με τους καθαυτό Γερμανούς ήταν οι περισσότεροι — και, ας μου επιτραπεί ένας βαρύς χαρακτηρισμός, εξίσου κτήνη…

 108. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στον Σταύρο Παύλου, καθώς και στους δύο, εξ αποκαλύψεως, LandS και Νίκιπλο!

 109. Αγγελος said

  (102) Οι Άλκιμοι προϋπήρχαν (είχαν ιδρυθεί στη Σμύρνη τον καιρό της ελληνικής κατοχής), και πράγματι η ηγεσία τους είχε… στενές επαφές με τη Χούντα, αλλά δεν νομίζω πως πιέστηκε κανείς να συμμετάσχει. Κατά σύμπτωση γνώριζα μερικούς Αλκίμους τότε, και ο λόγος ήταν ότι κάποιος αρχηγός τους… ήταν εσπεραντιστής και τους είχε φέρει στον Ελληνικό Εσπεραντικό Σύνδεσμο, ο οποίος είχε έτσι αποκτήσει και Τμήμα Νέων. Μια χαρά παιδιά ήταν οι περισσότεροι 🙂

 110. Αγγελος said

  Καλά έκαναν όσοι, είτε του καθεστώτος είτε της ΕΟΝ , «λεηλάτησαν με την άνεση τους τις αποθήκες με το υλικό που είχε συγκεντρωθεί για να σταλεί στους φαντάρους, στο μέτωπο». Στο μέτωπο δεν ήταν πια δυνατόν να σταλεί, και αν το άφηναν νομοταγώς εκεί, θα το λεηλατούσαν οι Γερμανοί. Ακόμα καλύτερο θα ήταν βέβαια να το μοίραζαν στον κόσμο οι όποιες ελληνικές αρχές, αλλά… τέτοια ώρα τέτοια λόγια!

 111. 103# Δεν τον ήξερα αλλά θυμήθηκα την περίπτωση μιανού Ιταλού φαντάρου, ξεμειναμένου στην Κρήτη, που διάβαζα συνέντευξή του κάπου στα ογδοενενήνταζ. Δεν γύρισε πίσω, παντρεύτηκε και έζησε στο νησί, και όταν πήγε επίσκεψη στο χωριό του (κάπου στη νότια Ιταλία ή Σικελία) μετά από 17 χρόνια ντρεπότανε ο φουκαράς γιατί είχε ξεχάσει τη διάλεκτο.

 112. freierdenker said

  Στο ερώτημα ποιες γερμανικές μονάδες στάθμευσαν στην Λέσβο θα δοθεί έγκυρη απάντηση από ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα σε εξέλιξη που δημιουργεί μια βάση δεδομένων Γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων που πέρασαν από την Ελλάδα.

  http://www.eie.gr/nhrf/institutes/ihr/projects/GermanOccupationDatabase/GermanOccupationDatabase.html

  Ζητάνε και την βοήθεια του κοινού.

  Προσκαλούμε όποιον διαθέτει σχετικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ονόματα Γερμανών στρατιωτών ή τοπικών διοικητών ή στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων, όπως επίσης και όνοματα σκαφών που χρησιμοποιήσαν οι Γερμανοί, μαζί με το όνομα της κατεχόμενης περιοχής και την ημερομηνία της εμφάνισης των Γερμανών, να μας στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση

  godb@eie.gr

  Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές θα συγκριθούν με τα δεδομένα που ανακτώνται από τα στρατιωτικά αρχεία και ανάλογως θα ενσωματωθούν στη βάση δεδομένων.

 113. skom said

  Όπως τα λέει ο Άγγελος.

  Νεοκίδιε διαβάζω ότι ο Ηλίας Κόκκινος είλκε την καταγωγή από την Σουδητία (κομμάτι της Τσεχοσλοβακίας με γερμανική μειονότητα). Αρα ούτε Reichsdeutscher και μάλλον ούτε αυστριακός.

  Η Σουδητία προσαρτήθηκε και αυτή το 38 στο «Ράιχ» . Οι γερμανικοί πληθισμοί της θεωρούνταν πέμπτη φάλαγγα. Με ενδιαφέρον διαβάζω όμως και για κάποια αντίσταση. Αναφέρονται μέχρι και 20000 σουδητογερμανοί που μπήκαν φυλακή ή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1938! 7000 κατάφεραν να φύγουν από την χώρα (κυρίως για ΗΒ και Σουηδία)

  https://de.wikipedia.org/wiki/Sudetendeutscher_Widerstand_gegen_den_Nationalsozialismus#Geschichte

 114. Νέο Kid said

  Να πω για την ιστορική πληρότητα ότι Ο «Μάριον» (;) που αναφέρεται στο λινκ του 103. ήταν ο Ιταλός Ντε Σιμόνε , που κι αυτός έμεινε στην πόλη μετά τον πόλεμο , έκανε οικογένεια και εξελλήνισε το όνομα του σε Δεσημόνης . Εκτός από συν-σωτήρας της πόλης ήταν -απότι έχω ακούσει από παλιούς- και εξαιρετικός ποδοσφαιριστής.

 115. Ευτυχώς όμως αυτά τα μαύρα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ας το πει κάποιος και στον Πλεύρη, να μην αισθάνεται μοναξιά ο καημένος.

  https://www.documentonews.gr/article/germania-ekloges-oi-afises-ton-akrodexion-kremaste-toys-prasinoys-epitrepetai-na-parameinoyn/

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/308770_bretaniko-htypima-se-pleyri-einai-entaxei-na-thes-na-exontoseis

 116. leonicos said

  Οι φήμες λένε ότι και ο διοικητής της Ζακυνθου ήταν αυτριακός

  Σε συνεργασία με τον ορθόδοξο μητροπολίτη

  επέτρεψε σε όλους τους εβραίους να φύγουν

 117. sarant said

  103κε Λοιπόν, δεν τον ηξερα τον Ηλία Κόκκινο! Μπράβο Κιντ που τον μνημόνεψες!

  112 Μωρέ μπράβο!

 118. voulagx said

  #99: Το τραγουδι αυτο το ακουγα απο τον παππου μου ως εξης:
  Έχασα τη γουμαρίτσα ŋι (το νι της Αμαλίας, ŋι =μου κτητικό βλαχιστί )
  με ξύλα φορτωμένη
  ντε γουμαριτσα ŋ’ι
  ντε ουστ πρρτς

 119. Alexis said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες ΣΠ, LandS και Νίκιπλο και όποιους άλλους γιορτάζουν σήμερα!

 120. Konstantinos said

  Ωραίος ο κόκκινος, δεν τον ήξερα. “Γράψτε πως είμαι Έλληνας δημοκράτης αυτό μόνο» . Φαντάσου ποσο είχε σιχαθεί τους συμπατριώτες του, ένας άνθρωπος που έβλεπε και ένιωθε το παράλογο και το απάνθρωπο της κατάστασης από το 35-40.

  Γύρω στο 2011-12 μιλώντας με έναν Σύρο στη γειτονιά μου που είναι χρόνια στην Ελλάδα και έχει παντοπωλείο του μίλησα για τον πόλεμο στη Συρια και του είπα μια καλή κουβέντα για τους ανθρώπους που υποφέρουν. Αγρίεψε, θύμωσε και μου είπε «καλά να πάθουν». Απόρησα « πως το λες αυτό;»
  «Φταίνε!».
  «Και τα παιδιά;».
  Μαλάκωσε. «Όχι τα παιδιά δεν φταίνε». Και συμπλήρωσε θυμωμένα «αλλά αυτοί φταίνε για το τι έκαναν τόσα χρόνια»

  Δεν τον καταλάβαινα τότε. Σήμερα 10 χρόνια μετά, αναλογιζόμενος τι έχει γίνει στα 10 αυτά χρόνια στην Ελλάδα τον καταλαβαίνω. Ζούμε ανάμεσα τους.

 121. Χαρούλα said

  Έστω και λίγο πριν την εκπνοή της μέρας,
  θερμές ευχές με την εκτίμηση μου, στους ΣΠ, Lands και Nikiplos. Επίσης ευχές και σε όποιον άλλον συσχολιαστή ή αγαπημένο του, γιορτάζει.

 122. Pedis said

  # 110 – Λίγο-πολύ η δικαιολογία των πλιατσικολόγων-μαυραγοριτών

 123. Georgios Bartzoudis said

  94 Δημήτρης Καραγιώργης said: «…Δεν ξέρω τι εννοείτε για την τιμή από τον Γλέζο Θεοδωράκη κλπ στην αναφορά για τη στολή της ΕΟΝ. Ο πατέρας μου, γεννηθείς το 24 και γιος κομμουνιστή, τη φορούσε υποχρεωτικά στο σχολείο γιατί αλλιώς δεν τον δέχονταν στα μαθήματα. Ντρεπόταν αλλά τη φορούσε. Όπως όλοι στο σχολείο του. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Εσείς … ξέρετε πολλούς που τη φορούσαν μετά χαράς; Όσους συμμαθητές του πατέρα μου ρώτησα στο χωριό, ΚΑΝΕΙΣ δεν χαιρόταν. Δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς».

  # Πού είδες να κάνω αναφορά «για τη στολή της ΕΟΝ». Αναφέρθηκα στις δημόσιες δηλώσεις των Θεοδωράκη και Γλέζου ότι ΗΤΑΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ στην ΕΟΝ, χωρίς να λένε ούτε ότι «ντρεπόταν» ούτε ότι είχαν ενταχθεί «υποχρεωτικά». Και σημείωσα ότι οι σχετικές αναφορές τους είναι «προς τιμήν τους», διότι λένε την αλήθεια. ΑΝ λεει την αλήθεια ΚΑΙ ο πατέρας σου ΚΑΙ η πεθερά του LandS (σχόλιο 96), ας …τα βρουν με τους δυο μακαρίτες μεν, διακεκριμένους αριστερούς δε! [διότι τα λεγόμενα πατρός τε και πεθεράς ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ με τις υπόψη δημόσιες δηλώσεις].

 124. Alexis said

  Από το 1941 και μετά, όταν η ναζιστική Γερμανία πολεμούσε σε δύο (τουλάχιστον) μέτωπα, (Ρωσία και Βόρεια Αφρική) και συγχρόνως ήταν υποχρεωμένη να διατηρεί στρατεύματα σε όλες εκείνες τις χώρες που είχε κατακτήσει (πολλές από τις οποίες διατηρούσαν ισχυρά αντιστασιακά κινήματα), το «αήττητο» της γερμανικής μηχανής άρχισε να κλονίζεται.
  Από ένα σημείο και μετά η κατάρρευση ήταν αναπόφευκτη, αφού οι εφεδρείες δεν ήταν ανεξάντλητες και η στρατολόγηση νέων στρατιωτών από τις υποτελείς χώρες δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.
  Η εμμονή δε του Χίτλερ να πολεμήσει μέχρι τέλους σε έναν πόλεμο που ήταν χαμένος, οδήγησε σε τραγικές καταστάσεις, με επιστράτευση ακόμα και εφήβων, όπως λέει και ο ΣΔΧ στο #40.
  Ο γερμανικός λαός πλήρωσε και αυτός με πολύ αίμα και πόνο το Γ’ Ράιχ.

  Εδώ βέβαια κολλάει και το άλλο (κατά το ήμισυ) παραμύθι, ότι αφού τον φέρανε στην εξουσία με εκλογές, τα θέλανε και τα πάθανε, και γιατί να τους λυπηθούμε κλπ. κλπ.
  Αλλά αυτό είναι μια άλλη, πολύ μεγάλη συζήτηση…

 125. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  124 Ο Χίτλερ ήδη από το 1942 ήξερε ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα μακροπρόθεσμα.

 126. Παναγιώτης Κ. said

  Σύμφωνα με τον ιστορικό Γιώργο Μαργαρίτη, προηγήθηκε η ΕΟΝ που έβγαλε από το σπίτι αγόρια και κορίτσια. Ειδικώς τα κορίτσια. Με αυτή την κουλτούρα λοιπόν, κατά φυσιολογικό τρόπο, βρέθηκαν στην ΕΠΟΝ.

 127. Παναγιώτης Κ. said

  «Ο γερμανικός λαός πλήρωσε και αυτός με πολύ αίμα και πόνο το Γ’ Ράιχ».
  Αυτό είναι αλήθεια. Το ερώτημα είναι αν μεταμελήθηκε και σε ποιο βαθμό.
  Όταν ρώτησαν τις γυναίκες που τα σπίτια τους ήταν κοντά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αν κατάλαβαν κάτι από αυτά τα φοβερά και τρομερά που συνέβαιναν, εκείνες δηλώσανε (ή προσποιήθηκαν) άγνοια.

 128. Καθυστερημένα μεν (λόγω φόρτου…εργασίας = υπερωρίες ψαρέματος τώρα με τις μπουνάτσες) αλλά θερμές ευχές δε, στον γνωστό μου Lands, τον ΣΠ και τον Νίκιπλο που έμαθα πω γιορτάζει κι αυτός

 129. Γιάννης Ιατρού said

  Ούτε λέπι πλέον δεν κυκλοφορεί, έχουν αφανίσει τα ψάρια στον κόλπο της Ιτέας… 😂

 130. Περί στολών κ.λ.π. κάπου έχω διαβάσει πωςπολλοί που φόραγαν τα μπλέ της ΕΟΝ, φόρεσαν μετά τα πράσινα της ΕΠΟΝ. Λογικό το βρίσκω, στην εποχή μας πολλοί αλλάζουν κόμμα που ψηφίζουν ενώ ο προσκοπισμός δεν λέει…

 131. # 129

  Τόσες μέρες φύσαγ κι έκανε κρύο, νακαλύψουμε το κενό !!

  Αυγή και σούρουπο εμφανίσθηκαν…τευθίδες !!

 132. sarant said

  126 Μεταπολεμικά, ο (υπέργηρος πλέον) Δροσίνης σε κάποιο σημείωμά του κατηγορεί εξίσου ΕΟΝ και ΕΠΟΝ για την εξαχρείωση των ηθών της νεολαίας.

 133. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Να μην ξεχάσουμε βέβαια να αναφέρουμε πως ο εντεκάχρονος Μίκης ήταν μελετημένος, συνειδητοποιημένος και χάρντκορ φασίστας που φόραγε τη στολή με καμάρι. Άσε που αυτός ήταν που εισηγήθηκε στον Μεταξά τη δημιουργία της ΕΟΝ. Αυτά που ξέρουμε για τη ζωή του το 40-50-60 ψέματα και διαδόσεις των κουμουνιστών είναι.
  Τι, δεν είναι έτσι?

 134. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  132# Άτσα η θεωρία των δυο άκρων!!

 135. # 134

  Ρε συ !

  Μη γνώτω η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου ; (και τούμπαλιν !! )

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133.Θλιβερό όμως! Φθόνος για τα αναστήματα ή ιδεολογική υπομνηστική θαλπωρή απ΄το φιδορούτι;

  «Η ΕΟΝ ήταν η «Εθνική Οργάνωσις Νεολαίας», κομματική οργάνωση της νεολαίας της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, η οποία είχε ιδρυθεί στις αρχές του 1937, με εθελοντική, πρώτα, συμμετοχή, που από το 1938 έγινε υποχρεωτική, τουλάχιστον για τους μαθητές. »
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/08/31/daskaloi-2/

 137. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  136# Τι να κάνουμε καλή μου ΕΦΗ, μάλλον κάποιων οι φίλοι όντως φορούσαν τη στολή με καμάρι…

 138. Pedis said

  # 125 – Ακόμη κι ο Χίτλερ από τον Σεπτέμβρη του ’41 θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα. Μετά τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους το λακεδότσουρμο της προηγούμενης τάξης θα έπρεπε να είχε κάνει το χρέος του και να τον έχουν … αυτοκτονήσει. Αλλά, αν είχε συμβεί αυτό, χωρίς κάποια άλλη αλλαγή από τα μέσα, τότε θα είχαμε έναν τρίτο μεγάλο πόλεμο με ευθύνη της Γερμανίας τα χρόνια που θα ακολουθούσαν, κατά πρώτον προς Ανατολάς κι επειτα ό,τι πληρώνει καλύτερα.

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  14 -16 Σεπτέμβρη 1943 — Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
  https://www.imerodromos.gr/14-16-septemvri-1943-to-olokaytoma-tis-viannoy/

 140. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  138# Είναι για ψυχογκαγκά μελέτη πάντως. Ένα τσούρμο θρασύδειλοι χέστες βοηθήσανε το φύρερ τους να φτιάξει το τέρας και να πιάσει τα χαλινάρια, και μετά αφήσανε τον άσχετο δεκανέα να κάνει στρατιωτικό κουμάντο ενάντια στην τεχνική τους γνώση, από φόβο μην καταλήξουνε στα Μπούχενβαλντ που οι ίδιοι έστησαν.

 141. Pedis said

  Είναι για ψυχογκαγκά μελέτη πάντως …

  Ναι, και να πεις ότι ήταν καμιά ιδιοφυΐα να τους θαμπώσει … (καλή μνήμη μόνον είχε).

  Αλλά, έτσι να βλέπετε το ποιόν των κουλοκώληδων που σας κυβερνάνε ρε, να περνιέστε για ανώτεροι! 😛😆

 142. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ναι ρε γμτ, έπρεπε να ψηφίσουμε τον Καρατζαφ που μας έλεγες. Παραδέχομαι πως είχες δίκιο και είχα άδικο.

 143. Pedis said

  Τον ψήφισες δεν τον ψήφισες και τα τρία πουλέν του σού είναι από καιρό καβάλα. Για να μάθεις να προβλέπεις για το συμφέρον σου, εννοώ το εθνικό.

 144. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Διακρίνω μια άτοπη χαιρεκακία στον λόγο σου. Κοιτάς να τη βγεις σ’ έναν τύπο στο ίντερνετ αντί να χαίρεσαι για την ενότητα και την ομοιογένεια της εθνικοφρόνου παρατάξεως.

 145. Pedis said

  # 144 – Ε, δεν είμαστε λαός, κύριος! Πώς να αγιάσουμε με τέτοιες γελιογραφίες που κυκλοφορούν, μου λες;

 146. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

  133. Οι άνθρωποι μεγαλώνουν και αλλάζουν.

 147. Pedis said

  H δικαστική&σωφρονιστική εφαρμογή της θεωρίας των δύο άκρων, Χτήνε.

  Απείλησε ότι θα μπορούσε να τολμήσει να σκεφτεί μήπως και κατέβει ισως σε μονοήμερη απεργία πείνας και νίκησε. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος που λένε και οι μαλάκηδες οι αριστεροί…

 148. Σοβαρά τώρα φίλε, είμαι εγώ που έχω καεί απ’ τον κυνισμό ή είναι το πράμα που δεν παλεύεται?

 149. 148 Έχεις τα λεγόμενα κυνικά καύματα.

 150. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  149# Τι γαυγίζεις μωρέ μες στα ξημερώματα?

 151. Έχω μαστόρους…

 152. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ε κάντους κάνα γκαϊβέ και μην τους τρομάζεις τους αθρώπους.

 153. sarant said

  147 Τo πρόβλημα βέβαια δεν είναι ότι η εισαγγελία έκανε δεκτό το αίτημα του Λαγού, αλλά ότι μόνο αυτό έκανε δεκτό.

 154. Γιάννης Ιατρού said

  147, 153: Να δούμε πως θα εφαρμοστεί, δεδομένου πως απαγορεύεται η είσοδος των απαραίτητων φρουρών που συνοδεύουν τον Λαγό στο κτήριο (έχει το status πρεσβείας)

 155. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  153# Ε μα τι λέμε? Χώρια που έχουν αρχίσει να αποφυλακίζονται ένας-ένας αν έχεις προσέξει. Για να ήταν τπτ αναρχοκουμούνια και θα σούλεγα εγώ…

 156. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  154# Λες να τον δραπετεύσουνε σαν τον Παππά?

 157. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147
  Σφαγμένο αρνάκι Παύλο, στο μνημοσυνό σου…

 159. Γιάννης Ιατρού said

  158: Δεν ξεχνάμε…

 160. skom said

  Από εδώ

  https://pelop.gr/achaia-salos-kai-minyseis-gia-tin-tainia-kalavryta-1943/

  «Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου, περί του δήθεν «καλού» Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα!

  Πρόκειται για ένα προκλητικό μύθευμα, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του Σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους- οι υπεύθυνοι της ταινίας, συμπεριέλαβαν στην ιστορία.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: