Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα ντάτα και τα μαντάτα

Posted by sarant στο 15 Σεπτεμβρίου, 2021


Από τις πολλές εξαγγελίες και τα νέα μέτρα που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού τις προάλλες στη ΔΕΘ εκείνη που συζητήθηκε περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, η εξαγγελία ότι όσοι έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών εμβολιαστούν θα πάρουν, ως επιβράβευση, ή ως κίνητρο, «50 γκιγκαμπάιτ δωρεάν ντάτα στο κινητό τους».

Το γράφω ελληνικά, ντάτα, όχι μόνο επειδή γενικά μού αρέσει να χρησιμοποιώ το ελληνικό αλφάβητο, αλλά και για να φανεί ο τρόπος που πρόφερε ο πρωθυπουργός τη λέξη, ενώ αν έγραφα data δεν θα ήταν αμέσως προφανές, αφού υπάρχουν πάνω από μία αποδεκτές προφορές της αγγλικής λέξης, όπως θα δούμε παρακάτω.

Αν θέλετε και το στιγμιότυπο, μπορείτε να το δείτε/ακούσετε εδώ.

Στο Τουίτερ η εξαγγελία αυτή σχολιάστηκε πολύ, κυρίως σε πνεύμα διακωμώδησης. Και, πάνω από μία φορά, τα πρωθυπουργικά ντάτα, συνδυάστηκαν με τα μαντάτα, όπως σε αυτό το τουίτ που βλέπετε εδώ, που κάθε αλλο παρά το μοναδικό ήταν. Άλλος έγραψε «δώσε και σε μένα data / για ν’ ακούσεις τα μαντάτα» κι άλλος «θα πάρετε κι επίδομα 50 γίγα data / να ‘χετε να μαθαίνετε τα θλιβερά μαντάτα».

Φυσικά, στο τουίτ της εικόνας παρωδείται η αρχή του Ερωτόκριτου (εννοώ του τραγουδιού, όχι του ίδιου του έργου, που αρχίζει «Του κύκλου τα γυρίσματα»). Και παρόλο που όλοι σχεδόν οι σχολιαστές στο Τουίτερ και στο Φέισμπουκ έγραψαν data, είναι φανερό ότι προφέρουν «ντάτα».

Και καλά κάνουν, διότι έτσι προφέρεται η λέξη στα ελληνικά. Όταν μιλάμε αγγλικά, μπορεί να την προφέρουμε «ντέιτα» μια και αυτή είναι η συχνότερη αγγλική προφορά. Αλλά στα ελληνικά, οταν μιλάμε όχι για δεδομένα γενικώς, αλλά για όγκο κατανάλωσης δεδομένων σε κινητή τηλεφωνία, τότε λεμε «ντάτα» -θυμάμαι μάλιστα μια ραδιοφωνική διαφήμιση που, για να παινέψει τα απεριόριστα δεδομένα που πρόσφερε μια εταιρεία στα συμβόλαιά της, έβαζε τον εκφωνητή να διαβάζει το ντα-τα-τα-τα σαν να ήταν ριπή αυτόματου όπλου.

Η αγγλική λέξη data έχει λατινική προέλευση. Είναι ο πληθυντικός του datum, που είναι μετοχή παρακειμένου, στο ουδέτερο γένος, του ρήματος dare = δίνω, «αυτό που έχει δοθεί», αντιστοιχεί δηλ. ακριβώς με το δικό μας «δεδομένο» Ως ουσιαστικό, στα λατινικά, σήμαινε «δώρο», π.χ. Quia non suppetunt dictis data, διότι τα δώρα του δεν ταιριάζουν με τα λόγια του.

Η αγγλική πάλι λέξη ενώ τυπικά είναι πληθυντικός, στην πράξη, και στην καθημερινή χρήση, ιδίως στην πληροφορική, χρησιμοποιείται ως ενικός, ακόμα περισσότερο σε σύμπλοκους όρους του τύπου big data. Σε άλλες επιστήμες, ας πούμε στις φυσικές επιστήμες, η λέξη data συντάσσεται συχνά με πληθυντικό, και κάποτε εμφανίζεται και ο ενικός datum, ενώ σε ειδική ορολογία υπάρχει και αγγλότροπος πληθυντικός datums.

Σημειώνουμε ότι στα αγγλικά η λέξη καταγράφεται από το 1640, με τη σημασία των αριθμητικών στοιχείων από το 1897 και με τη σημασία των αποθηκεύσιμων πληροφοριών σε υπολογιστή από το 1946.

Ως προς την προφορά, η συχνότερη προφορά στα αγγλικά είναι ντέιτα (dayta ή /ˈdeɪtə/ με το φωνητικό αλφάβητο) αλλά, ιδίως στις ΗΠΑ, ακούγεται και η προφορά /ˈdætə/ όπως και η /ˈdɑːtə/ –περισσότερα εδώ.

Στα ελληνικά θα πούμε «δεδομένα» και «επεξεργασία δεδομένων», «βάση δεδομένων» κτλ. Τον τελευταίο καιρό με τις απαιτήσεις ιδιωτικότητας λέμε επίσης για «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» ή σκέτο «προσωπικά δεδομένα» και στους όρους αυτούς κανείς δεν θα σκεφτεί να χρησιμοποιήσει το «ντάτα» (ή ντέιτα). Ωστόσο, όταν αναφέρονται ειδικά στον όγκο κατανάλωσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, πολλοί θα πουν «ντάτα». «Δεν έχω καθόλου ντάτα», θα παραπονεθεί κάποιος, συχνότερα παρά «δεν έχω καθόλου δεδομένα» (που μπορεί να σημαίνει και κάτι άλλο: δεν έχω δεδομένα για να σταθμίσω μια κατάσταση ή για να λύσω ένα πρόβλημα).

Τα μαντάτα, πάλι, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι… τα ντάτα μιας παλιότερης εποχής, που στέλνονταν με άλλες εφαρμογές, πιο χαμηλής τεχνολογίας. Μαντάτο είναι η είδηση, αλλά συχνά (όπως και το χαμπέρι ή χαμπάρι) χρησιμοποιείται στον πληθυντικό, τα μαντάτα. Είναι τύπος μεσαιωνικός, μαντάτον, που ανάγεται στον ύστερο ελληνιστικό μανδάτον, από το λατ. mandatum, που ήταν η παραγγελία, η διαταγή, ειδικότερα η αυτοκρατορική διαταγή. Η αρχαιότερη ανεύρεση της λέξης στο TLG είναι στα αποσπάσματα που έχουν διασωθεί από τον Δίκτυ, που χρονολογείται στον 2ο με 3ο αι. μ.Χ. ενώ τη βρίσκουμε συχνά από τον 5ο αιώνα και μετά, π.χ. «τα μανδάτα του βασιλέως» στα πρακτικά της οικουμενικής συνόδου της Εφέσου (431).

Στη βυζαντινή ορολογία έχουμε και λέξεις όπως μανδάτωρ, μανδατόρισσα, μανδατάριος, μανδατωρεύω, αλλά το σύνθετο που έχει διατηρηθεί και στη νεότερη γλώσσα είναι ο μανδατοφόρος/μαντατοφόρος, ο αγγελιοφόρος δηλαδή.

Στη νεότερη γλώσσα «μαντάτο» και «μαντάτα» είναι η είδηση, φυσικά σε λαϊκό ύφος. Ειναι και το μήνυμα: έστειλα το μαντάτο. Όμως, ίσως επειδή ζουμε σε κακό κόσμο, μαντάτα πολλές φορές είναι ειδικότερα η κακή, η δυσάρεστη είδηση. Υπάρχει και κατάρα: «που να’ρθουν τα μαντάτα σου», δηλ. να έρθει η είδηση του θανάτου σου. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικά δυσάρεστη είδηση κάθε μαντάτο, γι’ αυτό και στον Ερωτόκριτο διευκρινίζεται: τα θλιβερά μαντάτα.

Τα θλιβερά μαντάτα έρχονται κάθε μέρα το απόγευμα από τον ΕΟΔΥ. Προχτές είχαμε 51 νεκρούς, ας πούμε. Απ’ αυτή την άποψη, η εξαγγελία για τα δωρεάν ντάτα δεν κάνει κακό, όσο κι αν προσφέρεται για χαβαλέ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον κάνει καλό -εννοώ, το πιθανότερο είναι να πάρουν το δώρο όσοι θα έκαναν έτσι κι αλλιώς εμβόλιο. Ισχυρότερο κίνητρο μπορεί να αποδειχτεί η υποχρέωση για ράπιντ τεστ προκειμένου να μπορούν οι έφηβοι των 12-17 να πάνε στον κινηματογράφο ή σε καφετέρια.

Από την άλλη, όταν τα ποσοστά στους εφήβους είναι τόσο χαμηλά (πριν από μερικές μέρες ήταν 25% για τους μαθητές λυκείου και 13% για τους μαθητές γυμνασίου) είναι αμφίβολο αν θα τηρηθούν μέτρα σαν τα παραπάνω ή αν από την τρίτη μέρα θα αρχίσει η καταστρατήγησή τους, με διάφορους τρόπους.

Και βέβαια, τα άλλα θλιβερά μαντάτα που συνδέονται με τα ντάτα ειναι ότι το κόστος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας είναι πολύ ψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Και βέβαια το υψηλό κόστος σημαίνει και τη χαμηλή χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Παρόλο που η χρήση στη χώρα μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, παραμένει πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες –κάποια στοιχεία εδώ.

Θα συμφωνήσω ότι οι υπολογισμοί και οι συγκρίσεις δεν είναι πάντοτε εύκολα, επειδή υπάρχουν πάρα πολλές τιμολογιακές πολιτικές και προσφορές από τους παρόχους. Ωστόσο, όλες οι συγκριτικές έρευνες συγκλίνουν στο συμπέρασμα για το υπερβολικό κόστος των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

Που γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτο όταν σκεφτούμε ότι σε χώρες με πολύ ψηλότερο βιοτικό επίπεδο και μισθούς, όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, τα δεδομένα κινητής προσφέρονται στο μισό του ελληνικού κόστους ή και ακόμα χαμηλότερα.

Αυτά είναι τα θλιβερά μαντάτα, κύριε πρωθυπουργέ!

 

 

 

Advertisement

147 Σχόλια προς “Τα ντάτα και τα μαντάτα”

 1. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Ανδρικά δεδομένα, ήτοι man data, κοινώς αρ…ια [πρωί αρχίσαμε…]

 2. Πουλ-πουλ said

  Καλημέρα
  Άρα στο άντρο της «ευπρέπειας», η μετατροπή του μαντάτου σε μανδάτο, αν και φαίνεται αστεία, δεν είναι λάθος.

 3. Ωραία μαντάτα και σήμερα.

 4. miltos86 said

  Και καλά κάνουν, διότι έτσι προφέρεται η λέξη στα ελληνικά. Όταν μιλάμε αγγλικά, μπορεί να την προφέρουμε «ντέιτα» μια και αυτή είναι η συχνότερη αγγλική προφορά.

  Κι εγώ αυτό κάνω αλλά υπάρχει άραγε καμία αιτία που αδιαφορούμε για την προφορά συχνότερα στα αγγλικά;

  Τις γαλλικές λέξεις τις αποδίδουμε στα ελληνικά σύμφωνα με την προφορά κι όχι τη γραφή τους.

  Επίσης οι περισσότεροι Έλληνες αθλητικογράφοι δυσκολεύονται πολύ με τα 2-3 σύμφωνα που έχουν ιδιαίτερη προφορά στα ισπανικά και τις διαλέκτους τους, κι έτσι συχνά οι λατινοαμερικάνοι ή Ισπανοί παίκτες που ευδοκιμούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζουν όνομα κατά τη διάρκεια της σεζόν!

 5. Λοζετσινός said

  Καλημέρα
  Ξεχάστηκε ο Ντέιτα της σειράς Star Trek;
  Ας τον θυμηθούμε σήμερα.
  https://intl.startrek.com/database_article/data

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Να ξαναπούμε επίσης πως ο αξιωματούχος ο αρμόδιος για τις απογραφές πληθυσμού στην Οθωμ. Αυτοκρατορία ήταν ο Ντάτα Μπέης.

 7. Καλημέρα
  Να συμφωνήσω με το μεγάλο κόστος για τα ντάτα ειδικά αλλά και γενικά για τις επικοινωνίες με κινητό τηλέφωνο. Τόχα διαπιστώσει από τα χρόνια που ήμουνα στη Γερμανία http://gmallos.blogspot.com/2012/06/blog-post_25.html και https://gmallos.blogspot.com/2012/09/2.html Οι εταιρίες τάχουν βρει μεταξύ τους κι έτσι τα τιμολόγιά τους είναι στα ύψη. Βέβαια, όπως λες Νίκο, υπάρχουν τα πακέτα κι εκεί είναι ο ανταγωνισμός τους για να σε δέσουν στο δικό τους άρμα. Φέτος το καλοκαίρι π.χ. η μια μετά την άλλη πρόσφεραν κι οι τρεις πακέτο με 9,90€ απεριόριστα ντάτα για έναν μήνα (και χωρίς αστερίσκους για λογική χρήση κλπ). Η δικιά μου μούκανε εμένα σπέσιαλ προσφορά αντί 9,90 μόνο 4€! Δεν νομίζω νάμπαινε μέσα με την τιμή που μου πρόσφερε. Άρα τα 9,90€ ήταν πολλά ήδη. Πάρα πολλά.

 8. 4 Δεν τόχω διαπιστώσει αυτό με τις γαλλικές λέξεις, πάντως, στις περισσότερες γλώσσες δεν υπάρχει αυτή η ποικιλία προφοράς για το ίδιο γράμμα (και μάλιστα χωρίς – ευκολομνημόνευτους – κανόνες) που υπάρχει στα αγγλικά.

 9. ΓιώργοςΜ said

  Μαντάτα, ντάτα, αλλά επειδής (σικ,ρε) εξελισσομάστενε, υπάρχουν και τα μεταντάτα

 10. atheofobos said

  Δεν πιστεύω πως το αίτημα αυτό να προέρχεται από μέρος της πλειονότητα των σχολιαστών του παρόντος ιστολογίου, που είναι προφανές πως ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα!

 11. # 4

  Διαφωνώ, πολλοί λένε μπαρδόν, μανδάμ,και μεσιού και κυρίως το ζαμανφού

 12. Pedis said

  Χαντροκαθρεφτιστάν!

  Εκτός αυτού τα μέτρα του Κούλη με τα προσβλητικά για την κοινή νοημοσύνη κίνητρα προς τους νέους πολύ πιθανά θα συνεισφέρουν στη δημιουργία αντιεμβολιαστικής δεξαμενής σε αυτές τις ηλικίες.

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Δεν προφέρουμε (οι περισσότεροι) γαλλοπρεπώς τις γαλλικές λέξεις στα σύμφωνα. Πχ το μοντάζ το προφέρουμε με ελληνικό ζ, όχι με γαλλικό παχύ, ομοίως τη σοκολάτα, με ελληνικό σ, όχι παχύ ch. Και όσοι προφέρουν γαλλοπρεπώς πχ η Ντόρα Μπακογιάννη, ακούγονται αφύσικα ή αστεία.

 14. sarant said

  6 🙂

 15. ΓΤ said

  Στα big data, τη «μεγάλη κλίμακα», να μην ξεχάσουμε και τη χειραγώγηση δεδομένων…

 16. Κιγκέρι said

  Στον Τρελαντώνη, μαντατεύω το μαρτυράω και μαντατούρης ο μαρτυριάρης:

  — Θα πω του θείου πως μου τράβηξες τα μαλλιά! Επίσης χαμηλόφωνα, πνιγμένα, της αποκρίθηκε ο Αντώνης:
  — Κι εγώ θα πω της θείας πως εσύ έφερες τις κατσικίσιες… ξέρεις τι, στην αυλή μας!
  Αμέσως παράτησε η Πουλουδιά τη μάχη.
  — Αν το πεις, θα είσαι μαντατούρης! του είπε.
  — Εσύ είσαι η μαντατούρα!
  — Καθόλου! Εγώ δε μαντατεύω!
  — Ουτ’ εγώ δε μαντατεύω, αν δε μαντατέψεις εσύ!

 17. ΓΤ said

  16@ Κιγκεράκι

  και μαντατούρης ο μαρτυριάρης

  Πάντα κακά τα μαντάτα του κομαντατούρη…

 18. miltos86 said

  13
  Εκτιμώ ότι δεν αποδίδουμε σωστά μόνο τους φθόγγους που δε μας επιτρέπει το ελληνικό αλφάβητο να αποδώσουμε. Κατά τα άλλα γράφουμε γαλλικούς όρους με βάση τη γαλλική προφορά κι όχι τη γαλλική γραφή, όχι;

 19. miltos86 said

  11 Οι συγκεκριμένες λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά και με έντονη ειρωνεία όμως. ​

  Καθιερωμένοι τεχνικοί όροι όπως το μανικιούρ, το μοντάζ ή πχ πολλά από τα τμήματα ενός αυτοκινήτου (Πορτ μαπγκαζ, ντεμπραγιάζ, ντιστριμπιτέρ, σασμάν, παρμπρίζ κλπ) αποδίδονται όσο πιο κοντά στη γαλλική τους προφορά μας επιτρέπει το ελληνικό αλφάβητο.

 20. miltos86 said

  11 Οι συγκεκριμένες λέξεις χρησιμοποιούνται συχνά και με έντονη ειρωνεία όμως. ​

  Καθιερωμένοι τεχνικοί όροι όπως το μανικιούρ, το μοντάζ ή πχ πολλά από τα τμήματα ενός αυτοκινήτου (Πορτ μαπγκαζ, ντεμπραγιάζ, ντιστριμπιτέρ, σασμάν, παρμπρίζ κλπ) αποδίδονται όσο πιο κοντά στη γαλλική τους προφορά μας επιτρέπει το ελληνικό αλφάβητο.

 21. Mindkaiser said

  Και ο πολυαγαπημένος χαρακτήρας Data της σειράς Star Trek: The Next Generation, ο οποίος ήταν προϊόν συνθετικής βιολογίας και τεχνητής νοημοσύνης.

 22. LandS said

  Αφού mandate<-mandatum=μανδάτον: διαταγή (και δη βασιλική) σωστά αποδόθηκε το mandatory law ως «μαντάτο ριλό» 😜

 23. dryhammer said

  16. Στα (μακρινά) σχολικά μου χρόνια στο Δημοτικό χρησιμοποιούσαμε κι εμείς τα μαντατεύω, μαντατιάρης. Το μαρτυριάρης το πρωτοείδα σε άσκηση γραμματικής στο Γυμνάσιο, όπου πιά τα είχαμε αντικαταστήσει με τα καρφώνω και καρφί, ενώ πχ οι μανάδες μας τα είχαν ακόμα σε χρήση, και για εξωσχολικά γεγονότα (όπως για την αστυνομία) τα ρουφιανεύω και ρουφιάνος [παρόλο που τα συγκεκριμένα είχαν κι άλλη σημασία : της διευκόλυνσης σε αλλότρια ακολασία πχ. η γυναίκα ενός που είχε τράγο έλεγε πως ο άντρας της είναι κατσικορουφιάνος]

 24. dryhammer said

  Ξέχασα και τα γενικής χρήσης σπι(γ)ουνιάρω και σπι(γ)ούνος.

 25. dryhammer said

  Ήρθαν τα μαντάτα σου
  πάτησες τη γάτα σου

 26. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  23# Στην Αθήνα την ίδια εποχή (κι εσύ το 1711 δεν είσαι γεννηθείς?) στο Δημοτικό λέγαμε καρφί και καρφώνω, περί μαντάτα δεν είχαμε χαμπέρι. Μάλιστα ο καθ’ έξιν μαρτυριάρης ήτανε (ρυθμικά) καρφάρα-καρφάρα-σαρανταπεντάρα.

 27. Ξεροσφύρη, Χιώτης δεν είσαι; Δεν είναι τυχαίο μάλλον, και της Δέλτα η μητέρα (Χωρέμη) απ’ τη Χίο ήτανε.

 28. sarant said

  19 Δεκτό.

 29. @ 18 Miltos86 (*)

  >>[1] Εκτιμώ ότι δεν αποδίδουμε σωστά μόνο τους φθόγγους που δε μας επιτρέπει το ελληνικό αλφάβητο να αποδώσουμε. [2] Κατά τα άλλα γράφουμε γαλλικούς όρους με βάση τη γαλλική προφορά κι όχι τη γαλλική γραφή, όχι;

  Ναι, ως προς το [2], πχ. ανφάν όχι ενφάντ
  αλλά
  μικρή τροποποίηση στο [1]: δεν αποδίδουμε σωστά τους φθόγγους που δε μας επιτρέπει α) το ελληνικό αλφάβητο να αποδώσουμε γραπτά π.χ. μιλφέιγ και β) η φυσική προφορά μας να αποδώσουμε προφορικά, π.χ ανφάντ αντί για α’φαν’ (με έρρινα φωνήεντα).

  (*) Δεν είδα άλλα σχόλια που ίσως με καλύπτουν.

 30. spyridos said

  σακβουαγιάζ

 31. spyridos said

  9
  ήθελα να το γράψω εγώ το μεταντάτα αλλά πρόλαβες.

  Επίκαιρο σήμερα. Ο εθνικός ρουφιάνος με δείκτη νοημοσύνης και θάρρος κότας δεν ήξερε ότι υπήρχαν και απειλούσε τους πάντες με μηνύσεις πριν αρχίσει να κακαρίζει κλέφτικα.

 32. Κιγκέρι said

  19, 29:

  Κατά τη γνώμη μου, η πιο αποτυχημένη απόδοση γαλλικής λέξης με το ελληνικό αλφάβητο είναι η Αντάντ.

 33. Μυλοπέτρος said

  Στην Πληροφορική
  Τα δεδομένα είναι τα στοιχεία που με την κατάλληλη επεξεργασία μας δίνουν την πληροφορία. Η έκφραση λοιπόν δίνω πληροφορίες όχι μόνο δεν έχει νόημα αλλά δείχνει παχυλή άγνοια της ορολογίας.
  Με βάση αυτά, τα κανάλια δεν μας δίνουν πληροφορίες αλλά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία βγάζουμε τις σχετικές πληροφορίες, αποφάσεις δηλαδή. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε πόσο καίριας σημασίας είναι τα ΜΜΕ.
  Στη γλώσσα της πληροφορικής εξάλλου υπάρχει η έκφραση «πατάτες δίνεις πατάτες παίρνεις».

 34. dryhammer said

  32. Είναι επειδή δεν μπήκαν οι απόστροφοι στη θέση του «ε» που παραλείπεται.

 35. sarant said

  32-34 Η οποία, τότε που ήταν σε καθημερινή χρήση, προφερόταν adad, και από τους γαλλομαθείς.

 36. dryhammer said

  26. Εσύ είσαι με το Λομονόσοφ, εγώ με τον Πέτρο Β’ (κατά τι νεότερος)

 37. dryhammer said

  35. Στους αγγλομαθείς θα ακουγόταν Μερμηγκομέρμηγκας (Φυσικά στο 34 εννοώ τα ελληνικά του άντ(ε) άντ(ε) κι όχι τα «e» του Entente.) [Πως να φτουρήσει η εγκάρδια συνεννόηση… Εδώ μεταξύ μας και μετά βίας]

 38. BLOG_OTI_NANAI said

  Απολαμβάνεις «ντάτα» δωρεάν:

 39. leonicos said

  ρουφιάνος

  νομίζω οτι ρουφιάνος σημαίνει μόνο καταδότης, και όχι διευκολυντής

  ίσως μεταφορικά

 40. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  37# Παλιά πράγματα, ληγμένα, η εγκάρδια συνεννόηση. Les discussions d’ antan.

 41. dryhammer said

  39. Στο ΛΚΝ λέει
  ρουφιάνος ο [rufxános] Ο18 θηλ. ρουφιάνα [rufxána] Ο25α : 1.μαστρωπός. 2. (ως υβρ. χαρακτηρισμός) σπιούνος, καταδότης. [ιταλ. ruffiano -ς· ρουφιάν(ος) -α]

 42. William T. Riker said

  5, 21 Καλό παιδί, είναι φίλος απ’τη δουλειά!

 43. BLOG_OTI_NANAI said

  Λέξεις με «ντάτα»:

  Καντάτα (η)
  γεροντάτα (τα)
  αρχοντάτα (τα)
  αφεντάτα (τα)

 44. spyridos said

  https://sarantakos.wordpress.com/2019/10/23/ruffiano/

 45. Μαρία said

  41
  Ο εθνικός τρεντάρει σήμερα https://twitter.com/search?q=%23%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82&src=trend_click&vertical=trends

 46. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  45# Καλώστηνε! Πέρασες καλά?

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  45 Σαν πρωτοβρόχι! Καλό αποκαλόκαιρο!

  45 Ρουφιανάτα

 48. # 39

  Οχι Leonikos, ο καταδότης λέγεται λαϊκιστί σπιούνος, καρφής και χαφιές, το ρουφιάνος λέγεται και για όσους κάνουν…συνοικέσια !

 49. @ 32 Κιγκέρι

  Αποτυχία 4/4… 🙂

 50. @ 48 Gpointofview

  # 39

  >>Οχι Leonikos, ο καταδότης λέγεται λαϊκιστί σπιούνος, καρφής και χαφιές, το ρουφιάνος λέγεται και για όσους κάνουν…συνοικέσια !

  Λέγεται και όποιους καταγγέλλουν παρανομία.

 51. spiridione said

 52. Γιώργος said

  (σχόλιο 45)
  https://thefaq.gr/quot-aromaormpanismoy-istoselida-dimosieyse-lista-me-onomata-nipion/

  Τα ονόματα βεβαίως κατέβηκαν (δεν τα είδα προσωπικά) αλλά επειδή φαντάζομαι τι θα ήταν, νομίζω

  – αν υπήρχαν ονόματα όπως Αλί, Ιμπραήμ κ.λπ. με δεδομένο ότι υπάρχουν ΄Ελληνες πολίτες στη Θράκη με αυτά το ονόματα κακώς χαρακτηρίζονται μη-ελληνικά
  ή αλλιώς για να είμαστε συνεπείς
  – αν στα 2 που δεν τους ξένισαν υπήρχαν ονόματα όπως Μαρία, Ιωάννης, Άννα, Ιωσήφ κ.λπ. τότε και τα 20 είναι μη ελληνικά.

 53. […] Από τις πολλές εξαγγελίες και τα νέα μέτρα που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού τις προάλλες στη ΔΕΘ εκείνη που συζητήθηκε περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, η εξαγγελία ότι όσοι έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών εμβολιαστούν θα πάρουν, ως επιβράβευση, ή ως κίνητρο, “50 γκιγκαμπάιτ δωρεάν ντάτα στο κινητό τους”. Το γράφω… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/09/15/data/ […]

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φεγγάρι για δε μου ΄φερες
  τς αγάπης μου μαντάτα
  είχα μου λέει παραγγελιές
  πολλές κι εξέχασά τα

  «Μαντινάδα» ξέρουμε ότι προέρχεται από το ιταλικό il mattino/ πρωί -mattinata /τραγούδι του πρωινού αλλά κάποιοι ότινάνηδες στο διαδίκτυο θένε να προέρχεται από το μαντάτο (ή από το μαντεύω!) , ε δε βάνω λινκια 😦

 55. 43 Κι αν είσαι Κεφαλλονίτης, θάβρεις εκατό φορές τόσα!

  52 Κι ο Γιώργος (π.χ.) πούχει μάνα Γαλλίδα, Ουκρανή, Φιλιππινέζα αλλά πατέρα Έλληνα πώς θα ξεχωρίσει από τη λίστα ή για την ακρίβεια σε ποια θα τον βάλουμε; Των δικών μας (όπως δείχνει το επίθετό του) ή των άλλων; Στο σχολείο που ήμουνα είχα πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Και τότε που φτιάχναμε λίστες με στατιστικά για αλλοδαπούς και παλιννοστούντες είχαμε πάντα πρόβλημα πού να τον βάλουμε (όπως και τις αντίστροφες περιπτώσεις που όμως στη λίστα φαινόντουσαν με ξένα επίθετα).

 56. Γιάννης Ιατρού said

  Μετά την απλοχεριά του εθνικού χορηγού Ντάτα, θα έχουμε οσονούπω κι ανταγωνιστικές προσφορές από πολλούς παρόχους..

  45: Τρεντάρει αυτό και κάτι νομικοί κύκλοι… στο #ΔΕΘ2021 που «νοιάζονται» για την Ελληνική γλώσσα 🙂

 57. Γιώργος said

  (σχόλιο 55) όπα! το «πρόβλημα», για αυτούς που ήταν πρόβλημα, ήταν με τη λίστα των ονομάτων (χωρίς καμία άλλη αναφορά). Εάν εννοείτε κάτι άλλο, ο λόγος που δεν έβαλα το Γιώργος ας πούμε, είναι γιατί η ετυμολογία του είναι από το γη + έργο, και τίποτε άλλο.

 58. spiridione said

  Φυσικά, στο τουίτ της εικόνας παρωδείται η αρχή του Ερωτόκριτου (εννοώ του τραγουδιού, όχι του ίδιου του έργου, που αρχίζει «Του κύκλου τα γυρίσματα»)

  Η φράση ‘Τα μαθες, Aρετούσα μου, τα θλιβερά μαντάτα;’, που είναι ελαφρά παραλλαγμένος στίχος από τον Ερωτόκριτο, έχει γίνει παροιμιώδης, όπως λέει ο Ν. Πολίτης «και λέγεται συνήθως παιγνιωδώς κατά την εξαγγελίαν απροόπτου τινός εναντιώματος, όπερ επίκειται να συμβεί εις τον ακούοντα».
  https://books.google.gr/books?id=ES4wAQAAMAAJ&pg=PA22&dq=%CE%A4%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CF%82,+%CE%AE+%CE%A4%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%82,+%CE%91%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1+%CE%BC%CE%BF%CF%85,+%CF%84%CE%B1+%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AC+%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1;&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiwgp34hoHzAhWKRvEDHU8iD0wQ6AF6BAgGEAI#v=onepage&q=%CE%A4%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CF%82%2C%20%CE%AE%20%CE%A4%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%82%2C%20%CE%91%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%20%CE%BC%CE%BF%CF%85%2C%20%CF%84%CE%B1%20%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AC%20%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1%3B&f=false
  Και εδώ
  https://books.google.gr/books?id=ES4wAQAAMAAJ&pg=PA680&dq=%CE%A4%CE%B1+%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%82,+%CE%91%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1+%CE%BC%CE%BF%CF%85,+%CF%84%CE%B1+%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AC+%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1;&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj_n_mkhYHzAhVnSvEDHXqHDkcQ6AF6BAgKEAI#v=onepage&q=%CE%A4%CE%B1%20%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%82%2C%20%CE%91%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%20%CE%BC%CE%BF%CF%85%2C%20%CF%84%CE%B1%20%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AC%20%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1%3B&f=false
  Και
  http://repository.kentrolaografias.gr/xmlui/handle/20.500.11853/241835

 59. Pedis said

  # 45 – Μπονζούρ Μαντάμ! 😀

 60. Δημήτρης Μπρόβας said

  Πολύ ενδιαφέρον, δεν είχα συνειδητοποιήσει ποτέ ότι οι δύο λέξεις σχετίζονται τόσο στενά. Επειδή όμως έχω την εντύπωση ότι δεν είδα να αναδεικνύεται αυτή η σχέση, να προσθέσω ότι το λατινικό mandatum περιέχει, εκτός από τη λέξη «δοσμένο» (datum), και τη λέξη «χέρι» (manus), και η κυριολεκτική του σημασία ήταν «δοσμένο στο χέρι».

 61. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  45 Καλώς τη Μαρία!

  60 Δημήτρη, πράγματι, το mandare ενδεχομένως αναλύεται σε manus + dare αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι γενικά δεκτό.

 62. sarant said

  58 Πολύ ενδιαφέρον, Σπύρο!

 63. spiridione said

  58. Και δεν υπάρχουν στον στίχο αυτό ‘θλιβερά μαντάτα’, αλλά υπάρχουν σε άλλον στίχο: Πονούσιν τον Ρωτόκριτον τσ’ Αθήνας τα φουσάτα / με φόβον ανιμένουσι τα θλιβερά μαντάτα.

  Και μια παρωδία του Σουρή (1885)
  Τάμαθες, Μεγαρίτισσα, τα θλιβερά μαντάτα;
  και πάλι την εκλογική θα ξανασύρω Τράτα
  https://books.google.gr/books?id=n1foAAAAMAAJ&pg=PA6-IA55&dq=%22%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AC+%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjbpq6OjoHzAhV6RvEDHVKnCPYQ6AF6BAgJEAI#v=onepage&q=%22%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%AC%20%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1%22&f=false

 64. 22,
  Για το οποίο Μαντάτο Ριλό είχε γίνει και το σχετικό πάρτυ παλαιότερα

 65. Εδώ το πάρτυ…

 66. … παρωδείται η αρχή του Ερωτόκριτου …

  Το λες και
  Ρετουσαρισμένον Ερωτόκριτο

 67. H. Mandragoras said

  Πάντως και στη Γερμανία έβρισκα πανάκριβα τα δεδομένα. Πριν καμιά πενταετία πλήρωνα 9 γιούρα το μήνα για ένα ή δύο γιγαμπάιτ. Χώρια τα τηλεφωνήματα.
  Ένα κλικ πιο ανατολικά με λιγότερα από 7 γιουρα, απεριόριστες κλήσεις, μηνύματα + 30 GB.

 68. spiridione said

  Αφού πιάσαμε τον Ερωτόκριτο, να πώς αποδίδει τους στίχους αυτούς
  Λέγει της ο Ρωτόκριτος· «Ήκουσες τα μαντάτα,
  που ο Κύρης σου μ’ εξόρισε σ’ τση ξενιτιάς τη στράτα;
  …ο Διόνυσιος Φωτεινός στην καθαρευουσιάνικη εκδοχή του (1818):
  Τα έμαθες κυρία μου, τα θλιβερά συμβάντα;
  πως μ’ εξορίζει ο σκληρός, πατήρ σου διά πάντα;
  https://books.google.gr/books?id=CPVPAAAAcAAJ&pg=PA101&lpg=PA101&dq=%22%CF%80%CF%89%CF%82+%CE%BC%27+%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9+%CE%BF+%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%82+%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%81+%CF%83%CE%BF%CF%85+%CE%B4%CE%B9%CE%AC+%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1%22&source=bl&ots=LFb0ZyX7Fs&sig=ACfU3U2sgZi23hOxPYZ0IsZiNvwMtlWDeg&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjBhaHIk4HzAhXMhP0HHVPrCVsQ6AF6BAgCEAM#v=onepage&q=%22%CF%80%CF%89%CF%82%20%CE%BC'%20%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%20%CE%BF%20%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%82%20%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%81%20%CF%83%CE%BF%CF%85%20%CE%B4%CE%B9%CE%AC%20%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1%22&f=false

 69. Dimitris Harvatis said

  Όπως έλεγε και το παλιότερο meme:
  – Y’all pronounce it data or data?
  – I’m mad that I read these words in two different ways… but you’re trippin if you think it’s data and not data

 70. Καραγκιόζης said

  α) Παρεμπιπτόντως, mandat (γαλ.), mandate (αγγλ.) κ.α. είναι η εντολή/εξουσιοδότηση (η οποία επίσης δίδεται στο χέρι, όπως το μανδάτο).

  β) Υπήρχε μάλιστα κάποτε και μανδάτωρ:
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AC%CF%84%CF%89%CF%81

 71. 10,
  Δύσκολο, τους βάζουν χέρι οι πιστωτικές κάρτες!

 72. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  το ντάτο – τα ντάτα… 🙂
  Γι’ αυτό, στην Π/Θγάρα μας, που σκορπάει απλόχερα 50αριές τα GB:
  ‘Εύχομαι εις τσι εκλογές να τού ‘ρθει το μαντάτο
  πως ψήφος δεν εβγήκενε από μουδένα ντάτο!’

  ——+
  >>Αλλά δεν είναι υποχρεωτικά δυσάρεστη είδηση κάθε μαντάτο, γι’ αυτό και στον Ερωτόκριτο διευκρινίζεται: τα θλιβερά μαντάτα.

  Σωστή η επισήμανση! Ο Κορνάρος λέει αλλού:
  Πολύ θαράπιον και χαράν ετούτα τα μαντάτα
  εδίδασι του Bασιλιού, χαιράμενος γρικά τα.

  ——+
  Κι ένα κρητικό σύνθετο:
  μαντατοφορ(γ)ιά, η: αποστολή κάποιου για μεταφορά είδησης ή εντολής, ‘θέλημα’.
  ——+
  68.
  Άλλο πάλι τούτο!

 73. 25,

  Και για την Σερενάτα
  μαύρα τα μαντάτα
  (που παλιά την τάιζε
  μπαρμπούνια μαρινάτα)

 74. dryhammer said

  73. Ποιητική αδεία βεβαίως βεβαίως, γιατί οι γάτες δεν τρώνε τα μαρινάτα ψάρια (τίγκα στο ξίδι γαρ)

 75. Aghapi D said

  65 Απίστευτο είναι

 76. Πέπε said

  72

  > Κι ένα κρητικό σύνθετο: μαντατοφορ(γ)ιά, η: αποστολή κάποιου για μεταφορά είδησης ή εντολής, ‘θέλημα’.

  Μπορώ να πω ότι εδώ το ακούω και γενικότερα με την τελευταία σημασία, «θέλημα», που μπορεί και να μην έχει σχέση με μεταφορά είδησης ή έστω πράγματος.

 77. ΓΤ said

  Ζήτω το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
  Ζήτω η Αρεζού, το πενταγλωσσάκι!

  https://www.ethnos.gr/ellada/174151_apo-ti-moria-sti-bostoni-me-ypostrofia-i-12hroni-arezoy-apo-afganistan

 78. ΓΤ said

  Λαγός, ο πείνης απεργός, μπαμπάκωνε σαν καρτάλι
  https://www.in.gr/2021/09/15/greece/giannis-lagos-stamata-tin-apergia-peinas-paizei-paixnidia-eyrokoinovoulio/

 79. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  77 Μωρέ μπράβο!

  68 Θα άξιζε ένα άρθρο γι’ αυτόν τον… διορθωμένο Ερωτόκριτο, αλλά μάλλον βαριέμαι.

 80. 74,
  Δεν το ήξερα – Α, την καημένη!

 81. Control Data (Ντέιτα) ήταν και εταιρεία υπολογιστών την εποχή των δεινοσαύρων (πριν το Big Iron επισκιαστεί από Big Data).

  Οι Cyber 170/171 ήταν οι πρώτοι υπολογιστές με οθόνη και πληκτρολόγιο, που χρησιμποποίησα στο ΕΜΠ. Μετά τις διατρητικές κάρτες της ΙΒΜ, ο Cyber είχε στο πληκτρολόγιο αυτήν την (σχεδόν κυριολεκτικά) φανταστική εφεύρεση ονόματι Backspace: Πάταγες το πλήκτρο, αν είχες πληκτρολογήσει λάθος, και — βουαλά! — το λάθος έσβηνε, με το μηχάνημα έτοιμο να δεχτεί στα σπλάχνα του οποιονδήποτε επόμενο χαρακτήρα θα πληκτρολογούσες, χωρίς να χρειάζεται να τρυπήσεις από την αρχή καινούργια καρτέλα. Μαγικό!

 82. Electronic Data Systems (Ντέιτα) ήταν η εταιρεία του Ρος Περό, ανεξάρτητου υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του 1992 (με Μπαμπά-Μπους και Μπιλ Κλίντον)

 83. sarant said

  81 Πού τα θυμήθηκες!

 84. Λίγο καθυστερημένα, αλλά το θυμήθηκα τώρα που διάβασα στο άρθρο για βάσεις δεδομένων (όταν το είχα ακούσει το είχα θεωρήσει πολύ έξυπνο):

  – Πώς λέγεται ο Τούρκος διαχειριστής βάσεων δεδομένων;

  – Ντάτα μπέης!

 85. 81: Τον θυμάμαι και εγώ τον Cyber! (Μεταλλειολόγος, μια φουρνιά μικρότερος 🙂)

 86. Πέπε said

  > Όμως, ίσως επειδή ζουμε σε κακό κόσμο, μαντάτα πολλές φορές είναι ειδικότερα η κακή, η δυσάρεστη είδηση. Υπάρχει και κατάρα: «που να’ρθουν τα μαντάτα σου», δηλ. να έρθει η είδηση του θανάτου σου.

  Νομίζω ότι εδώ πρόκειται για ειδική φρασεολογία του θανάτου. Και το χαμπέρι είναι συνώνυμο της είδησης, και είναι πρωτίστως ουδέτερο, αλλά το χαμπέρι κάποιου είναι η είδηση του θανάτου του.

  Έλα να πάμε ταίρι μου
  κι ας φέρουν το χαμπέρι μου

  Έλα να πάμε μάτια μου
  κι ας φέρουν τα κομμάτια μου

  Νομίζω λοιπόν ότι το ίδιο ισχύει και για το μαντάτο: κατ’ αρχήν ουδέτερο, αλλά στη συγκεκριμένη φράση δυσάρεστο και μάλιστα, πολύ συγκεκριμένα, είδηση θανάτου. Ίσως πρόκειται για ευφημισμούς, δηλ. για σκόπιμη παράλειψη της λέξης «θάνατος».

  Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν το μαντάτο ή το χαμπέρι είναι κακό, το προσδιορίζουμε ρητά. Το ότι ίσως συχνότερα προσδιορίζουμε κάτι τέτοιο παρά το αντίθετο, καλό χαμπέρι, δεν είναι κάτι που αφορά τις λέξεις αλλά την ίδια τη ζωή (τα νέα σπανίως είναι καλά). Νο νιουζ, γκουντ νιουζ, όπως έλεγε και ο Αίσωπος.

 87. Γιάννης Ιατρού said

  81: εγώ έζησα αρχικά την CDC 1700 (process, με core memory !!) και παράλληλα την υδρόψυκτη CDC 6600 (main frame) Μιχάλη. Μετά ήρθε η Cyber 176

 88. 57 «το «πρόβλημα», για αυτούς που ήταν πρόβλημα, ήταν με τη λίστα των ονομάτων (χωρίς καμία άλλη αναφορά)».
  Η λίστα των ονομάτων που είχε 2 «ελληνικά» και 18 «ξένα».
  «ο λόγος που δεν έβαλα το Γιώργος ας πούμε, είναι γιατί η ετυμολογία του είναι από το γη + έργο». Μα κι εγώ για ελληνικό το έβαλα (και μετά είδα τη σύμπτωση πως είναι και το δικό σας). Αλλά το καθαρά ελληνικό δεν αρκεί για να δείξει αν ο άλλος είναι ελληνικής καταγωγής ή όχι. Κι αν αφήσουμε τα Ιωάννης (όπως το δικό μου), Εμμανουήλ, Μαρία κλπ που είναι εβραϊκής προέλευσης αλλά έχουν περάσει στα ελληνικά και θεωρούνται σαν τέτοια αυτό που έθιγα εγώ είναι πως ακόμα και το επίθετο δεν δίνει σίγουρο αποτέλεσμα (π.χ. σε μεικτούς γάμους). Γιατί μπορεί ο φίλος μου ο Χρήστος να είναι περήφανος που η Αλβανίδα γυναίκα του έκανε δυο Έλληνες ακόμα, αλλά αυτοί οι Έλληνες αναζήτησαν δουλειά στην Αλβανία σαν Αλβανοί! Κι εδώ είναι η ουσία. Όχι τι λέει το όνομα. Αλλά ας μην το τραβήξουμε παραπέρα.

 89. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  NEVER AGAIN

  Ὂχι στὸ δέλεαρ μὲ τὰ data νὰ μὴν σὰς βροῦν κακά μαντάτα λένε κάποιοι συνάνθρωποί μας :

  Ἂνθρωποι ποὺ ἐπέζησαν ἀπό τὰ ἱστορικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, κυριολεκτικά μἐσ’από τὶς φλόγες τοῦ Β’Π.Πολέμου τὶ ἒχουν νὰ ποῦν γιὰ τὸ σήμερα ;
  Ἀς δοῦμε τὴν ἐπιστολή ποὺ ἐπέδωσαν στὶς 25 Αὐγούστου 2021 ἀντιπρόσωποί τους στὸν Εὐρωπαϊκό ὀργανισμό φαρμάκων :

  We For Humanity
  We are an international association of lawyers, doctors,scientists, journalists
  As well as representatives of other professions.
  We represent interests of all people in the world who aspire to live in freedom,
  self-determination, dignity and truthfullness

  STOP HOLOCAUST

  Ladies and gentlemen ,

  Ἐμεῖς , οἱ ἐπιζήσαντες ἀπό τὶς θηριωδίες
  ποὺ διεπράχθησαν ἐναντίον τῆς ἀνθρωπότητος κατὰ τὴ διάρκεια τοῦ Β΄Π.Πολέμου , αἰσθανόμαστε ὑποχρέωση νὰ ἀκολουθήσουμε τὴν συνείδησή μας καὶ νὰ γράψουμε αὐτό τὸ γράμμα.

  Εἶναι φανερό σὲ μὰς πὼς ἕνα ἀκόμη ὁλοκαύτωμα μεγαλυτέρου μεγέθους λαμβάνει χώρα μπροστά στὰ μάτια μας.
  Ἡ πλειονότης τῶν ἀνθρώπων παγκοσμίως δὲν ἒχει συνειδητοποιήσει αὐτό ποὺ συμβαίνει, διότι ἡ τάξις μεγέθους αὐτοῦ τοῦ ὀργανωμένου ἐγκλήματος εἶναι πέραν τῆς ἐμβελείας τῆς ἐμπειρίας των .
  Ἐμεῖς πάντως γνωρίζουμε .
  Θυμόμαστε τὸ ὂνομα Josef Mengele .
  Μερικοἰ ἀπὸ μὰς ἒχουμε μνῆμες προσωπικές .
  Ὑφιστάμεθα ἕνα deja vu τὸ ὁποῖον εἶναι τόσο τρομακτικό ὥστε ἐγειρόμεθα μὲ στόχο νὰ προασπίσουμε τοὺς φτωχούς συνανθρώπους μας .
  Ἀνάμεσα στοὺς ἀθῶους ποὺ ἐπαπειλοῦνται συμπεριλαμβάνονται πλὲον καὶ παιδιά, ἀκόμη καὶ βρέφη .

  Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μὀλις μηνῶν , τὰ covid-19 ἐμβόλια ἒχουν σκοτώσει περισσότερους ἀνθρώπους ἀπ’ὅτι ὅλα τὰ διαθέσιμα ἐμβόλια μαζί ἀπό τὰ μέσα τοῦ 1997 ἒως τὰ τέλη τοῦ 2013 , δηλ. μιὰ περίοδο δεκαπεντέμισι (15,5) ἐτῶν . Καὶ οἱ ἂνθρωποι ποὺ ἐπηρεάστηκαν
  χειρότερα εἶναι ἀνάμεσα στὶς ἡλικίες 18 – 64 ἐτῶν. Ἡ ἡλικιακή ὁμάδα δηλαδῆ ποὺ δὲν ἦταν μέσα στὶς covid στατιστικές .

  Σὰς καλοῦμε νὰ σταματήσετε ἀμέσως αὐτό τὸ ἀνίερο πείραμα πάνω στὴν ἀνθρωπότητα

  Αὐτό ποὺ ἀποκαλεῖτε “ἐμβολιασμό” ἐνάντια στὴν sars-cov-2 εἶναι στὴν πραγματικότητα μὶα βλάσφημη ἐπέμβασις πάνω στὴ φύση .
  Ποτέ στὸ παρελθόν δὲν ἒχει επιτευχθεῖ ἀνοσοποίησις τοῦ πλανήτη ὁλοκλῆρου μὲ τὴ χορήγηση ἑνός συνθετικοῦ mRNA
  μέσα στὸ ἀνθρώπινο σῶμα .
  Εἶναι ἕνα πείραμα ἰατρικῆς εἰς τὸ ὁποῖον
  πρέπει νὰ ἐφαρμοσθεῖ ὁ κώδικας τῆς Νυρεμβέργης. Οἱ δέκα ἠθικές ἀρχές σ’αὐτό τὸ ἒγγραφο ἀντιπροσωπεύουν ἕναν κώδικα ἰατρικῆς ἠθικῆς ὁ ὁποῖος μορφοποιήθηκε κατά τὴ διάρκεια τῆς δίκης τῶν ἰατρῶν στὴ Νυρεμβέργη ὥστε νὰ διασφαλισθεῖ πὼς τὰ ἀνθρώπινα ὄντα
  δὲν θὰ ξαναγίνουν ποτέ πιὰ χωρίς τὴ θέλησή τους ἀντικείμενο ἰατρικῶν διαδικασιῶν καὶ πειραματισμοῦ.

  Πρῶτη ἀρχή τοῦ Nuremberg codex :

  α) Ἡ ἐκουσία συναίνεσις τοῦ ἀνθρώπου
  (ὁταν “ὑπόκειται εἰς ἰατρικήν διαδικασία, ἢ πείραμα ) εἶναι ἀπολύτως ἀπαραίτητη.
  Αὐτό σημαίνει ὅτι ὁ ἂνθρωπος ποὺ ἐμπλέκεται στὴν πράξη αὐτή πρέπει νὰ ἒχει καὶ τὴν ἀπαραίτητη νομική ἰσχύ ὥστε νὰ δώσει αὐτή τὴ συναίνεση.

  Πρέπει νὰ εῖναι σὲ τέτοια θέση ποὺ νὰ ἒχει
  τὴν ἰκανότητα νὰ ἐξασκήσει τὴν ἐλευθερία ἐπιλογῆς δίχως τὴν ἐξωτερική παρέμβαση οἰαςδήποτε δυνάτοτητος , ἀπάτης, ἐξαπάτησης , ἐξαναγκασμοῦ, ὑπερβάλοντος ζῆλου εἶτε κάποιου ἂλλου ἀνομολόγητου τύπου περιορισμοῦ ἢ ἐπιβολῆς . Πρέπει ἐπίσης νὰ ἒχει σαφή ἐπίγνωση καὶ ἀντίληψη τῆς οὐσίας τῆς ἰατρικῆς διαδικασίας ἢ τοῦ πειράματος
  ὥστε νὰ λὰβει μία, μὲσα ἀπό ἐπεξήγηση καὶ κατανόηση, ἀπόφαση.
  β) Αὐτό τὸ τελευταῖο στοιχεῖο ἀπαιτεῖ ὅτι
  πρὶν τὴ λήψη μιὰς καταφατικῆς ἀποφάσεως ἀπὸ τὸν ἂνθρωπο ποὺ ὑπόκειται στὸ πείραμα πρέπει νὰ τοὺ/τὴς γίνουν γνωστά ἡ φύσις , ἡ διάρκεια* , καὶ ὁ σκοπός τοῦ πειράματος . Ἡ μέθοδος , τὰ μέσα μὲ τὰ ὁποῖα αὐτό διεξάγεται . Ὅλες τὶς ταλαιπωρίες καὶ τοὺς κινδύνους ποὺ ὠς συνέπεια (τῆς ἰατρικῆς πράξεως ) μπορεῖ νὰ αναμένονται. Καὶ τὴν ἐπίδραση πάνω στὴν ὑγιεία του /της . ἢ κάποιου προσώπου ποὺ ἲσως μπορεῖ νὰ ἒρθει ἐξ αἰτίας τῆς συμμετοχῆς του στὸ πείραμα.
  γ) τὸ καθῆκον καὶ ἡ εὐθύνη γιὰ τήν επικύρωση τῆς ποιότητος τῆς συναίνεσης
  ἐναπόκειται στὸ κάθε ἂτομο ποὺ ἐκκινεῖ , ἀπευθύνεται ἢ ἐμπλέκεται στὸ πείραμα.
  Εἶναι ἕνα προσωπικό καθῆκον καὶ εύθύνη
  ἡ ὁποῖα δέν μπορεῖ νὰ ἀνατεθεῖ σὲ κάποιον ἂλλον καὶ αὐτό νὰ τελεῖ ἐν ἀτιμωρησίᾳ .

  Ἀπόκρισις ἐπί τῆς παραγράφου α) :
  Δὲν τίθεται ζήτημα ἐλεύθερης ἀπόφασης.
  Τὰ mass media διασπείρουν τὸν φόβο
  καὶ τὸν πανικό καὶ χρησιμοποιοῦν τὸν κανόνα προπαγάνδας τοῦ Goebbels
  ἐπαναλαμβάνοντας ἀναλήθειες ὥσπου αὐτές νὰ γίνουν πιστευτές.
  Ἢδη, ἐβδομάδες τῶρα, μιλοῦν γιὰ ἐξοστρακισμό τῶν μὴ ἐμβολιασθέντων.
  Ἐάν πρὶν ἀπό 80 χρόνια ἦταν οἱ Ἑβραῖοι ἐκεῖνοι οἱ ὁποῖοι εἶχαν δαιμονοποιηθεῖ ὠς μεταδότες μολυσματικῶν ἀσθενειῶν , σήμερα εἶναι οἱ μὴ ἐμβολιασθέντες ποὺ κατηγοροῦνται γιὰ διασπορά τοῦ ἰοῦ

  Ἡ φυσική ἀκεραιότης , ἡ ἐλευθερία νὰ ταξιδεὺεις , ἡ ἐλευθερία γιὰ ἐργασία καὶ ἡ ἁρμονική συνύπαρξις αὐτῶν, ἒχουν ἀφαιρεθεῖ ἀπό τοὺς ἀνθρώπους μὲ στόχο νὰ τοὺς ὑποχρεώσουν σὲ ἐμβολιασμό.
  Παιδιά δελεάζονται στὸ νὰ δεχτοῦν τὸν ἐμβολιασμό σὲ ἀντίθεση μὲ τὴ γνῶμη τῶν γονιῶν τους.

  Ἀπόκρισις ἐπί τῆς παραγράφου β):
  Οἱ 22 φοβερές ἐπιπλοκές ποὺ ἒχουν ἦδη
  καταχωρηθεῖ στὴ λίστα ἐξουσιοδοτήσεως
  χρήσης ἐκτάκτου ἀνάγκης δὲν ἀπεκαλύφθησαν σὲ ὅσους ὑπέστησαν τὶς πειραματικές δοκιμές . Τὶς δημοσιεύουμε παρακάτω πρὸς ὅφελος τῶν ἀνθρώπων ἀνά τὸν κόσμο.
  Ἐξ’ ὁρισμοῦ δὲν ὑπῆρξε ποτέ ἐνημερωμένη συναίνεσις. Καὶ στὸ μεσοδιάστημα χιλιάδες παρενέργειες ἒχουν καταγραφεῖ σὲ πολυάριθμες databases .
  Καὶ ἐνῶ γι΄ αὐτό ποὺ ἀποκαλεῖται ἀριθμός κρουσμάτων χτυπάνε ἀνά τριάντα λεπτά ἀνακοινώσεις στὰ mass media , δὲν ὑπάρχει οὒτε μία ἀναφορά στὶς σοβαρές ἀρνητικές ἐπιπτώσεις , στὶς παρενέργειες καὶ οὒτε τὸ πώς καὶ τὸ πού αὐτές καταγράφονται. Καὶ ἐξ’ ὅσων γνωρίζουμε ἀκόμη καὶ στὴν περίπτωση ὅπου βλάβες ἒχουν καταγραφεῖ , ἒχουν ἀκολούθως καὶ διαγραφεῖ σὲ μεγάλη κλίμακα σὲ κάθε μία ἀπό αὐτές τὶς βάσεις.

  Ἡ ἒκτη ἀρχή τοῦ κώδικος τῆς Νυρεμβέργης ἀπαιτεῖ :
  “ Ὁ βαθμός τῆς ἐπικινδυνότητος ποὺ ἐπιτρέπεται νὰ ληφθεῖ δὲν θὰ’πρεπε ποτέ νὰ ξεπερνᾶ ἐκεῖνον (τὸ βαθμό) ποὺ ἒχει ὁριοθετηθεῖ ὠς ἀνθρωπιστική σημασία τοῦ προβλήματος ποὺ πρόκειται νὰ λυθεῖ μὲ τὸ πείραμα “.

  Ὁ “ἐμβολιασμός” ἐνάντια στήν covid ἒχει ἂποδειχθεῖ πὼς εἲναι πιὸ ἐπικίνδυνος ἀπό τὴν ἲδια τὴν covid γιὰ τό (κατὰ προσέγγισιν) 99% τῶν ἀνθρώπων.
  Ὅπως ἒχει καταγραφεῖ ἀπό τὸ John Hopkins , σὲ μιὰ μελέτη ὅπου συμμετεῖχαν 48.000 παιδιά , τὰ παιδιά ἒχουν μηδενική ἐπικινδυνότητα ἀπό τὸν ἰό .
  Ἡ ἲδια αὐτή πληροφόρησις ποὺ δείχνει
  πὼς τὰ παιδιά δὲν διατρέχουν κάποιο ρίσκο ἀπό τὸν ἰό , φανερώνει πὼς ἒχουν ὑποστεῖ καρδιακά ἐπεισόδια ἒχοντας ἀκολουθήσει τὴ συμβουλή γιὰ ἐμβολιασμό.
  Περισσότερα ἀπό 15.000 παιδιά ἒχουν ὑποφέρει ἀπὀ παρενέργειες , ἀνάμεσα στὶς ὁποῖες συμπεριλαμβάνονται καὶ 900 σοβαρές περιπτώσεις . Τουλάχιστον 16 ἒφηβοι ἒχασαν τὴ ζωή τους στὶς Η.Π.Α. κάνοντας τὸν ἐμβολιασμό.

  Ὅπως ἲσως εἶστε ἐνήμεροι , μόλις τὸ 1% τῶν παρενεργειῶν ἒχει καταγραφεῖ .
  Καὶ δυστυχῶς ὁ ἀριθμὀς αὐτῶν αὐξάνεται μὲ ταχύτητα τὴ στιγμή ποὺ γράφονται αὐτές οἱ γραμμἐς .

  Ἡ ἀρχή ἀρ. 10 τοῦ κῶδικος :

  Κατὰ τὴ διάρκεια αὐτοῦ τοῦ πειράματος
  ὁ ἐπιστήμων ποὺ ἒχει ἐπιφορτιστεῖ μὲ
  τὴν ἐπίβλεψή του, πρέπει νὰ εἶναι ἒτοιμος
  νὰ τερματήσει τὸ πείραμα σὲ ὁποιαδήποτε φάση του ἐάν ὑπάρχει ἒστω καὶ πιθανότητα αἰτιώδους συσχετίσεως ,[ ὠς μὶα ἂσκηση καλῆς πίστεως, ὑπερτέρας ἰκανότητος καὶ προσεκτικής ἐκτιμήσεως ποὺ ἀπαιτεῖται ἀπό αὐτόν] γιὰ τὸ ὅτι ἡ συνέχιση τοῦ πειράματος δύναται νὰ ὀδηγήσει σὲ τραυματισμό , ἀναπηρία , ἢ καί σέ θάνατο

  Ὑποτίθεται ὅτι περίπου 52% τοῦ παγκοσμίου πληθυσμοῦ ἒχει κάνει τὴν ἒνεση τουλάχιστον μία φορά .

  Μία εἰλικρινής ἀποκάλυψη τοῦ ἀληθοῦς ἀριθμοῦ τῶν τραυματισμῶν τοῦ “ἐμβολίου” , τῶν ἀνθρώπων ποὺ ἒχουν ὀριστικῶς τραυματιστεῖ , καθῶς καὶ τῶν νεκρῶν ἒχει αργοπορήσει πολύ.
  Ἐντωμεταξύ αὐτοί οἱ ἂνθρωποι ἀνέρχονται σὲ ἐκατομμύρια.
  Παράσχετέ μας τοὺς ἀληθινούς ἀριθμούς
  τῶν θυμάτων τῶν ἐμβολίων covid , τῶρα .

  Ποιὸς ἀριθμός θὰ εἶναι ἀρκετός ὥστε νὰ ἀφυπνίσει τὴ συνείδησή σας ;

  Κατάλογος ἀρνητικῶν ἐπιπτώσεων ποὺ εἶναι γνωστές στὸ FDA πρὶν τὴν ἒγκριση
  ἐκτάκτου ἀνάγκης

  1.Σύνδρομο Guillen-Barre ( ταχεῖα μυϊκή
  ἀδυναμία ποὺ καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα)
  2.Ὀξεῖα διάδοση ἐγκεφαλομυελίτιδος (acute disseminated encephalomuelitis)

  3.Ἐγκάρσια μυελίτιδα (transverse myelitis)
  4.Ἐγκεφαλίτις /ἐγκεφαλομυελίτις /μηνιγγοεγκεφαλίτις /μηνιγγήτις/ἐγκεφαλοπάθεια
  4.Σπασμοί /καταληπτικές κρίσεις
  5.Ἐγκεφαλικό
  6. Stroke
  7.Ναρκοληψία καὶ καταπληξία
  8. Ἀναφυλαξία
  9.Ὀξύ μυοκαρδικό ἐπεισόδιο
  10.Μυοκαρδίτις /περικαρδίτις
  11.Αυτοάνοση νόσος
  12. Θάνατοι
  13. Προβλήματα στὴν ἐγκυμοσύνη καὶ ἀποβολὲς (pregnacy and birth outcomes)
  14.Απομυελίνωση **
  15.Μὴ ἀναφυλακτικές ἀλλεργικές αντιδράσεις
  16.Θρομβοκυτοπενία
  17.Διαγγειακή πήξη τοὺ αἶματος (disseminated intravascular coagulation)
  18.Φλεβικός θρομβοεμβολισμός
  19. Ἀρθρίτις καὶ ἀρθραλγία /πὸνος τῶν ἀρθρώσεων
  20.Νόσος Καβασάκι (οξεία συστηματική αγγειίτιδα-φλεγμονή τοιχώματος αγγείων)
  21.Πολυσυστημικὸ σύνδρομο φλεγμονῆς σὲ παιδιά (multisystem inflammatory syndrome in CHILDREN)
  22.Vaccine enhanced disease
  (μοιάζει νὰ ἀναφέρεται σε ἀσθένειες προκύπτουσες ἀπὸ τὰ ἒκδοχα τῶν σκευασμάτων)

  Ὑπογράφεται ἀπό ἐπιζήσαντες στρατοπέδων συγκεντρώσεως , τοὺς ὑιοὺς τὶς θυγατέρες τους καὶ τὰ ἐγγόνια τους ,
  ὅπως καὶ πρόσωπα καλῆς θελήσεως καὶ συνειδήσεως

  * ἂρα πρέπει νὰ ὑπάρχει καὶ σαφής προσδιορισμός τοῦ διαστήματος κατά τὸ ὁποῖον ο/ἤ εμβολιασθείς /εμβολιασθεῖσα παρακολοθεῖται γιὰ λόγους ἒρευνας καθῶς καὶ πληροφορίες γιὰ τὸ ἐάν ὑπάρχει κάποιο εἶδος ραδιοσήμανσης ποὺ δίνει τὴ δυνατὸτητα στὴν ἐταιρεία ποὺ διακινεῖ τὸ σκεύασμα, νὰ συλλέγει στοιχεῖα.

  ** ἀπώλεια ἢ καταστροφή τοῦ μυελώδους ἐλύτρου ἀπό τὸν ἂξονα τῶν νευρικῶν κυττάρων . Τὸ μυελῶδες ἒλυτρο ἀποτελεῖται ἀπό τὴν οὐσία μυελίνη καὶ περιβάλλει τὸ νευρικὸ κύτταρο κατά μῆκος τοῦ ἂξονά του.

 90. 87,
  Υδρόψυκτη!
  Οπότε αν διέρρεαν πληροφορίες ή δεδομένα, ήξερες πού να ψάξεις!

 91. aerosol said

  #89
  Την επιστολή δεν επέδωσε ΚΑΝΕΙΣ «άνθρωπος που επέζησε από τα ιστορικά στρατόπεδα συγκέντρωσης»! Πουθενά δεν αναφέρεται ΚΑΜΜΙΑ υπογραφή. ΚΑΝΕΙΣ πραγματικός σύλλογος επιζησάντων ή συγγενών τους δεν αναφέρει το γεγονός. Αντίθετα, έχουν αντιδράσει έντονα σε ανάλογες τακτικές να ταυτιστούν τα μέτρα για τον κόβιντ με το Ολοκαύτωμα!

  Βρήκα το βίντεο της υποτιθέμενης επίδοσης της επιστολής, ψάχνοντας σε συνομωσιολογικά site. AN επιδόθηκε όντως στον ΕΜΑ. Αυτό αναφέρεται μόνο στο δίκτυο ιστοσελίδων που δημιουργήθηκαν εναντίον των μέτρων για τον κόβιντ και πουθενά αλλού. Ο ΕΜΑ έχει αρχείο απαντήσεων σε κάποιες ανοιχτές επιστολές περί εμβολίων, δεν βλέπω την αναφερόμενη.

  Το βίντεο δείχνει 3 ή 4 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Μόνο μία γυναίκα παρουσιάζεται ως «απόγονος έγκλειστων» σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και δεν εκφράζει τους πολλές χιλιάδες άλλους. Η κυρία που διαβάζει στην κάμερα την επιστολή, με το ζόρι διαβάζει. Λένε πως ανήκουν στον «διεθνή οργανισμό We For Humanity, που απαρτίζεται από επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους. δημοσιογράφους» κλπ. Αυτός ο «διεθνής οργανισμός» δεν βλέπω να υπάρχει με κάποια επίσημη, δημόσια μορφή -ούτε καν ιστοσελίδα, που φτιάχνεις πλέον και μόνος σου… Με αυτό το όνομα υπάρχει μόνο ένας άλλος οργανισμός με έδρα το Νέο Δελχί που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επιστολή. Δεν φαίνεται να εκπροσωπούν παρά την όποια ομάδα βρίσκεται από πίσω, σφετεριζόμενοι το Ολοκαύτωμα και τα θύματά του. Ο τύπος με τα ράστα στην αρχή του βίντεο, που φαίνεται να καθοδηγεί τους υπόλοιπους λέει ψέματα για το τι είναι ο VAERS -τα ίδια γνωστά, πως απεικονίζει τον πραγματικό αριθμό θυμάτων από τα εμβόλια.
  Ο Διεθνής Οργανισμός Αεροζόλ στην διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση.

 92. # 74

  Μαριναρισμένα όμως με λεμόνι τους δίνουν και καταλαβαίνουν !

 93. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

 94. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  91 Γίνεται πολλή σπέκουλα με το Vaers.

  93 🙂

 95. Aghapi D said

  Καλημέρα
  Άσχετο αλλά χαριτωμένο, νομίζω
  Ποιος συνέλαβε ποιον;

  https://www.cnn.gr/ellada/story/281673/zakynthos-dagkose-ton-astynomiko-prin-ton-syllavei

 96. Γιάννης Ιατρού said

  90: 😂 Ρε Μιχάλη, τι να σου πω; Με μια σφουγγαρίστρα (cleaner) στο χέρι ήμασταν όλη μέρα!

 97. EΦΗ - ΕΦΗ said

  Μ’ όλα τα γιγα-ντάτα
  που τάξανε στα νιάτα
  δε σκίσανε τη γάτα
  και μαύρα τα μαντάτα
  στα κυβερνοφουσάτα

  θκατά με τη ντομάτα
  δε σκίσανε τη γάτα
  μ΄όλα τα γιγαντάτα
  που τάξανε στα νιάτα.
  και φέρνουν τα μαντάτα
  καινούργια σοκολάτα
  εχτός από τα κούλικα
  πάρτε και μπογδανάτα

 98. Alexis said

  #89, 91: Αποτελεί μέγιστη αθλιότητα να επιχειρείται σύγκριση του ολοκαυτώματος και των «ιατρικών πειραμάτων» των ναζί με τα προγράμματα εμβολιασμού.
  Με μεγαλόστομες αρλούμπες του τύπου «NEVER AGAIN»
  Και με αναφορά του ονόματος του Μένγκελε!
  Είναι προσβολή της μνήμης των θυμάτων και προσβολή της νοημοσύνης όλων μας! 😡

 99. Pedis said

  Κι αν ήταν όλοι οι επιζώντες να υπογράφουν σε νεαρή ηλικία, τι θα άλλαζε ως προς την «επιχειρηματολογία» του κειμένου;

  Έχει και τα σκουλαρίκια του με μία λεπτή ασάνς καθαρεύουσας, άρα προκειται για πολύ επιστημονικό και σπουδαίο κείμενο … χαχαχα.

  Ρε τι κυκλοφορεί εκεί έξω …

 100. Pedis said

  ασάνς, εσανς κάτι τέτοιο τέλος πάντων

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  91. Στείλτε το στους χόακες. Μα δε γίνεται!
  Πρόσφατα άκουσα για αντιεμβολιάστρια γιατρίνα (γενική λέει) που ιδιωτεύει στο Χαλάνδρι, δεν είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΠΥ – γράφει όμως συνταγές και εξετάσεις, με 10 ή 20 ευρώ. Λέει ότι έχει νοσήσει κ έτσι «γλιτώνει» τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον οποίο αντιτάσσεται ανοιχτά. Δεν πήγα για προσωπική μου χρήση, γράφει τις θειας μου τα στάνταρ φάρμακα τριμήνου κι έτσι το έμαθα. Με 37 νεκρούς πάλι και με καινούργια λοκντάουν-μπαλώματα ανά Περιφερειακή Ενότητα, είναι να διαμονίζεσαι!

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 103. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ 98

  Ἄλέξη,
  ἐπειδῆ ἒγραψες τὶς λέξεις προσβολή μνήμης καὶ ἀθλιὸτητα , σὲ καλῶ ἐν ἡρεμίᾳ νά ἀνακαλέσεις .
  Καὶ ἐφ’ὅσον ξεκίνησες δυναμικά καὶ ἐπιθετικά τὴ συζήτηση (καλὸ εἶναι αὐτὸ ὅταν γίνεται μὲ καλὴ διάθεση, ἀρκεῖ νὰ γίνεται καὶ μέσα ἀπὸ γνῶση ) μὲ τὸ ὕφος τοῦ ἐπαΐοντος (μιὰ καὶ ἐκφέρεις ἀβίαστα κρίσεις καὶ ὑποδείξεις γιὰ συγκρίσεις κ.λπ) πάνω στὴν ὅλην ἐξεταζομένη ὑπὸθεση στὴν ὁποῖαν , (φαντάζομαι συμφωνεῖς σὲ αὐτὸ), ἐμπλέκονται καὶ πολλά στοιχεῖα βιολογίας , βιοχημείας αλλά καὶ ὂχι μὸνον, πὲς μας ἐσὺ εἰδικά ἂν θέλεις ,χωρίς «τὴ βοήθεια τοῦ κοινοῦ”, καὶ ἐν ειλικρινεῖᾳ , τὶ ἀκριβῶς εῖναι δυνατὸν νὰ προκαλέσει τὸ τρυπανόσωμα cruzi στὸν ἀνθρώπινον ὀργανισμό .
  Αὐτό , ἀνάμεσα σὲ ἂλλα ὑλικά καὶ «εὐγενῆ μέταλλα » γιὰ τὰ ὁποἱα μποροῦμε θαυμάσια νὰ μιλήσουμε καὶ στὴν πορεία , ( ὂρεξη νὰ ὑπάρχει ἄλλά καὶ μὲ καλή διὰθεση καὶ ἀπὸ μέρους σου , ὂχι μὸνον μὲ στρακαστροῦκες, ἀφ’ ὑψηλοῦ τσιτάτα καὶ ἀβασάνιστα πυροτεχνήματα χάριν ἐντυπωσιασμοῦ ) βρέθηκε σε κάποιες παρτίδες «ἐμβολίων» mRNA.
  Κι ἀν θὲς νὰ’σαι καὶ ἀπολὺτως εἰλικρινὴς ,
  μὲ τὸν ἐαυτόν σου πρῶτ’ἀπ’ὅλα , μὴν » κλέψεις »
  ψάχνοντας τὸν ὅρο σὲ κάποια μηχανὴ ἀναζὴτησης .

 104. Πέπε said

  103

  Τς τς τς…

  γνῶση
  στὴν ὁποῖαν
  πὲς μας
  ἐν ειλικρινεῖᾳ
  νὰ’σαι

  Ενώ παράλληλα:

  Καμία λάθος οξεία αντί άλλου τόνου.

  (Ή μάλλον ναι, υπάρχει μία λάθος οξεία, που είναι ολοφάνερα αθώο και ανεπίληπτο λάθος πληκτρολόγησης: ἄλλά. Κανείς ποτέ δε θα ήταν ύποπτος ότι νομίζει ότι είναι σωστό.)

 105. Πέπε, το επειδή περισπάται? 🙂

 106. sarant said

  104 Και τις βαρείες προσέχεις; Μπράβο….!

 107. Γιάννης Ιατρού said

  103 (τέλος): …βρέθηκε σε κάποιες παρτίδες «ἐμβολίων» mRNA
  Ε, αφού δεν βρέθηκε σε όλες τις παρτίδες κι αφού την γλύτωσαν κι η AstraZeneca και ίσως κι άλλοι (π.χ. Sputnik) πάλι καλά. Και προφανώς οι παρτίδες αυτές θα ήταν από μία εταιρεία, οπότε και πάλι η άλλη (ε, δύο είναι με τα mRNA μοντελάκια) περνά τις εξετάσεις, προκρίνεται 😇🙄

 108. Πέπε said

  105

  Σωστά, είναι και το επειδή.

  Η οξεία είναι ίδια με τον ένα τόνο που χρησιμοποιούμε σήμερα. Και καθώς στο πολυτονικό υπήρχε και οξεία, υπάρχουν λέξεις που στο πολυτονικό γράφονται ίδια όπως σήμερα. Το σωστό του παλαιού συστήματος δεν είναι πάντα το διαφορετικό από του τωρινού συστήματος.

  Πιστεύω ότι με πολλή υπομονή και ευρηματικότητα θα μπορούσε κανείς να γράψει μακρουλούτσικα κείμενα που να μην ξεχωρίζει αν είναι μοντονικά ή πολυτονικά! (Δηλ. λέξεις μόνο από σύμφωνα, όχι μονοσύλλαβες, όλες οξυνόμενες. Δύσκολο, αλλά άλλοι έχουν γράψει όλο κείμενα χωρίς α ή χωρίς ε ή αντιθέτως όλο με ένα μόνο φωνήεν…)

 109. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Μὴ βαράτε , παλεύω νὰ μάθω τὰ μυστικά τῆς προσῳδίας .

  @ 107
  Ἀκὸμα καὶ ἂν ὑπερνικηθεῖ αὐτὸ τὸ ἐμπόδιο , μὲ τὶς 22 φοβερὲς ἐπιπλοκὲς εἶναι ἡ μεγάλη δυσκολία .
  Διάβασα πῶς μἐχρι καὶ ὁ πρωθυπουργὸς τῆς Ἰαπωνίας παραιτὴθηκε γιὰ μιὰ σκάρτη παρτίδα mRNA σκευασμάτων .
  Ὑπάρχει μὶα ἐκπληκτική συνέντευξις τοῦ Μάκη Τριανταφυλλόπουλου σ΄ἕναν σπουδαίο ἀθλητή στὸ βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου , τὸν Γιάννη τὸν Νάκο . Διηγήθηκε τὸ παιδί πὼς περνάει μετὰ τὸν mRNA «εμβολιασμὀ» , τῶν παθῶν του τὸν τάραχο . Ἀντελήφθην πῶς ἡ γερὴ του κράσις τὸν ἒχει κρατήσει καὶ ἡ ὑψηλή νοητική του συγκρὸτησις . Μακάρι , ὁ Θεὸς νὰ τοὺ δίνει δύναμη καὶ μπράβο γιὰ τὸ ἦθος του καὶ ποὺ δὲν «ἒσπασε» on camera .
  Νὰ εὐχηθῶ ἀπὸ τὰ βάθη τῆς καρδιᾶς μου ἡ ἐπιστὴμη νὰ φτάσει σὲ τέτοια ἐπίπεδα ὥστε καὶ οἱ ἂνθρωποι ποὺ ἒκαναν ἕνα τέτοιο ἐμβόλιο, νὰ μποροῦν νὰ ἀποτοξινωθοῦν πλῆρως . Καὶ αὐτὸ νά εἶναι προσιτό σὲ οἰκονομικό ἐπίπεδο.

 110. Γιάννης Ιατρού said

  109: Εκτός από βαρύγδουπες εκφράσεις που εν πρώτοις προκαλούν κυρίως φόβο, δεν είδα κάποια ουσιαστική απάντηση. Δύο παραδείγματα, του Ιάπωνα ΠΘ που παραιτήθηκε και μιά συνέντευξη του Μ. Τριανταφυλλόπουλου διάβασα.

  Μόνο που ο ΠΘ της Ιαπωνίας, όπως διαβάζω στους Times, στο BBC αλλά και σε ελληνικά ειδησεογραφικά παραιτήθηκε από ευθιξία για τα πολλά (16.000 σε 127 εκ. πληθυσμό… ==> εδώ ο δικός μας ΠΘ, με τα ίδια θύματα και 1/12 του πληθυσμού της Ιαπωνίας, δεν λέει να κάνει κάτι το ανάλογο🙄) θύματα της επιδημίας.

  Τώρα ο Μάκης Τ. δεν έχει και την καλύτερη φήμη για τις συνεντεύξεις κλπ. που παρουσιάζει, όποτε πιστεύω να δείξετε κατανόηση στο ότι δεν τις σχολιάζω περαιτέρω.

  Το σχόλιό σας είναι λοιπόν χωρίς ουσία και αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων, κατ΄εμέ πάντα.

  ΥΓ: Με τον προσήκοντα θαυμασμό για το πολυτονικό που γράφετε😇

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα ντάτα και τα μαντάτα:
  Δεύτερο 24ωρο που δεν έχουμε ούτε σταθερό τηλεφωνο ούτε ίντερνετ σπίτι. Βλάβη της Κοσμοτέ στην ευρύτερη περιοχή. Όριο ημερομηνίας αποκαταστασης, 20 Σεπτ. ! Ο γιατρός διπλα, στην ίδια κατάσταση, δε μπορει να συνταγογραφήσει κλπ

 112. Γιάννης Ιατρού said

  111: Από το κινητό, κάνοντάς το 4G-ρούτερ, μπορείτε να βολευτείτε προσωρινά. Κι ο γιατρός δίπλα. Αρκεί να έχετε GB, αλλιώς αποταθείτε στον ΠΘ…

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  112. Ευχαριστώ! Θα διαβιβάσω

 114. Μου ψιθύρισε η γάτα
  πως τελειώσανε τα ντάτα
  έρημά μου νιάτα
  μαύρα τα μαντάτα

 115. sarant said

  111 Σε ανάλογη περίπτωση, η Κοσμοτέ μάς είχε δώσει απεριόριστα ντάτα για να κάνουμε mobile hotspot το κινητό μας. Ό,τι λέει δηλ. το 112.

 116. loukretia50 said

  Του κύκλου τα γυρίσματα κρυμμένα δεδομένα
  και να διαβάσεις δε μπορείς της μοίρας τα γραμμένα

  Κι αν το καινούργιο κινητό πιο έξυπνο φαντάζει
  ποτέ, καμιά εφαρμογή τον κόσμο δεν αλλάζει

 117. sarant said

  Bρε καλώς την!

 118. spiridione said

 119. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ 110

  Ὂχι καὶ δημιουργία ἐντωπώσεων, ἀλίμονο .
  Ἡ ἀναζήτησις τῆς ἀληθείας εἶναι ὁ στόχος.
  Καὶ προφανῶς δὲν ἒγινε ἀντιληπτό.
  Τῶρα , ἐάν ἀπό τὶς ἲδιες τὶς διηγήσεις ἀνθρώπων ποὺ ὑπέφεραν καὶ ὑποφέρουν, ποὺ πὸνεσαν καὶ πονοῦν, δημιουργήται ἕνας εὒλογος συναισθηματικός ἀντίκτυπος , αὐτό εἶναι πέρα γιὰ πέρα φυσιολογικό.
  Καὶ συνολικότερα ὠς κοινωνία θεωρώ πὼς δὲν πρέπει νὰ ἐπιτρέπουμε μὲ τή στάση μας , μὲ τὸν λόγο καὶ τήν πράξη μας , νέα παιδιά καὶ νέοι ἂνρωποι νὰ ὑποφέρουν . Μὲ κανὲναν τρόπο. (Και σεβασμός φυσικά καὶ στοὺς γηραιοτέρους , ὥστε νὰ λαμβάνουν κι ἐκεῖνοι τὸ γέρας , τὸ τιμητικό δῶρον δηλαδῆ ὅπως ἐσήμαινε στὴν ἀρχαιότητα, μίαν ἀνταξία δηλαδῆ καὶ τῆς συνολικῆς προσφοράς των , συμπεριφορά.)
  Ἐνημερώθηκε ὁ περισσότερος κόσμος θαρρῶ σχετικῶς μὲ τὸ τὶ συνέβει τὶς προηγούμενες μέρες ὅπου νέα παιδιά (ἀκόμη καὶ κάτω τῶν 20 ἐτῶν ὑπῆρξε τραγικό συμβάν) απεβίωσαν.
  Καὶ ἂπαντες γνωρίζουν πὼς αὐτό συνδέεται μὲ τὴ χορήγηση ποὺ ἒγινε ἀπό σκεύασμα mRNA . Διὸτι διαψεὺσεις περί αὐτοῦ μπορεῖ νὰ ἒγιναν . Τὸ πὸσο τὶς πιστεύουν μὲσα τους ὅσοι τὶς ἒκαναν εῖναι ὅμως τὸ κλειδὶ γιὰ νὰ βρεῖ κάποιος τὴν ἀλήθεια .
  Ὅσο γιὰ τὸν πρὸεδρο τῆς Ἰαπωνίας νά συμφωνὴσω γιὰ τὴν εὐθιξία ,σὲ σύγκριση ὅμως μὲ τὸ γενικότερο πολιτικό προσωπικό ποὺ ἒχει παρελάσει τὰ τελευταῖα χρόνια στὴν Ἑλλάδα . Δὲν τὸ προσωποποιῶ , καὶ ὂχι ἀπό κάποιου εἶδους φοβία , μὰ πιστεύοντας καὶ πάλι πὼς αὐτὴ ἡ προσέγγισις εἶναι πιὸ ἀληθινή , πιὸ κοντά στὴν πραγματικότητα.
  Καὶ σημειωτέον πὼς δὲν γνωρίζουμε καὶ τὶ ἂλλες ὑπόγειες συμφωνίες εἶχαν γίνει ἐκεῖ μὲ τὶς ἐταιρεῖες τὶς φαρμακευτικές. Διότι σύμφωνα μὲ κάποιες διαρροές ἐγγράφων ποὺ ὑπῆρξαν ἑκάστη συμφωνία τέτοιου συμβολαίου κὸστισε πάνω ἀπό 1 δισ. δολλάρια καί ἲσως σὲ κάποιες περιπτώσεις καὶ ἀρκετά περισσότερο . Καὶ γύρευε μὲ τὶ ἐγγυὴσεις. Καθῶς ἒχουν ἀκουστεῖ πολλά , μὲχρι καὶ γιὰ στρατιωτικὲς ἐγκαταστάσεις καὶ ὑλικὸ .

  Ὅσο γιὰ τὸ βαρύγδουπον τοῦ πράγματος, ἐάν
  εῖναι βαρύγδουπο τὸ 22άρι , εἶναι τοῦ FDA ,
  ὂχι δικό μου.
  Μίλησα σὲ προηγούμενη ἀνάρτηση (post) καὶ γιὰ ἂλλα “εὐγενῆ μέταλλα” ποὺ ἀνιχνεύθησαν.
  Καὶ ὅταν αὐτὰ δύνανται νὰ ἀλληλεπιδροῦν
  μὲ τοξικό γραφένιο τὸ ὁποῖο βρὶσκεται στὰ νανολιπίδια τῶν σκευασμάτων, (σὰν καψύλια μπορεῖ νὰ τὰ φανταστεῖ κανείς ποὺ περιέχουν τὴν πρωτεΐνη ἀκίδα) , χωρὶς νὰ εἶναι ἀπαραίτητα κάποιος πυρηνικός φυσικός φτάνει εὒκολα στὸ συμπέρασμα πὼς ὁ συνδυασμός δύναται νὰ εῖναι ἐκρηκτικός.
  Ἒχει ἂδικο ὕστερα ὁ Mc Cullough -καὶ ὂχι μὸνον-ποὺ ὀνομάζει τὸ mRNA σκεύασμα βιολογικό ὅπλο ; Ἀς μελετήσει ἐπισταμένως καὶ ἀς τὸ ἀπαντήσει αὐτό ὁ κάθε ἂνθρωπος
  γιὰ λογαριασμό του, εἶναι ζωτικῆς σημασὶας.

  Ἐπὶσης, ἡ θερμοκρασία τοῦ σώματος τοῦ
  κάθε ἀνθρώπου μοιάζει νὰ παίζει ἕναν
  κομβικό ρόλο διότι ἒχει νὰ κάνει μὲ
  κάποιες , ἂγνωστες πρὶν λίγα
  χρόνια , ἡλεκτρομαγνητικὲς ἰδιότητες του γραφενίου σὲ σχέση μὲ τὴ θερμότητα.
  Καὶ ἐδῶ εῖναι καὶ τὰ μεγάλα θέματα ραδιοσήμανσης καὶ ἐλέγχου ποὺ ἀκροθιγῶς ἀνὲφερα σὲ ἂλλο post .
  Τὶ γίνεται δηλαδῆ μὲ τὴν ἐκπεμπομένη EMF
  Electro Μagnetic Frequency .
  Κατὰ πόσον δηλαδῆ, ὑπό ποῖες συνθῆκες και μέχρι ποῖαν ἐμβέλεια , μέρη τοὺ σὼματος δύνανται νὰ δροῦν ὠς πομποδέκται μεταφορᾶς πληροφοριῶν ἢ καὶ ἐντολῶν .* [Σημειωτὲον πὼς μὲ τὴν ὑπάρχουσα νανοτεχνολογία, ποσότητες γραφενίου ἀλλὰ καἰ ἂλλων ραδιενεργῶν μετάλλων δύνανται νὰ προσληφθοῦν καὶ ἀπό ἂλλες πηγές , ὂχι μόνον ἀπὸ ἒνεση mRNA
  ]
  Μὲ τὶς ἰδιότητες αὐτές σχετὶζεται καὶ τὸ γεγονὸς ὅτι φυλάσσονται τὰ φιαλίδια μὲ τὴν ἒνεση σὲ πολὺ χαμηλές θερμοκρασίες.
  Εἲχα διαβάσει καὶ γιὰ -75 βαθμους Κελσίου

  Καὶ εἶναι σίγουρα καὶ πολλά ἂλλα πράγματα ποὺ δὲν τὰ γνωρίζουμε καὶ ἂλλα ποὺ δὲν ἒχουν ἀκόμη ἀποκαλυφθεῖ .

  * Μπορεῖ νὰ θυμηθεῖ κανείς τὴν μέχρι σημείου λύσσας ἐπιμονή κάποιων γιὰ “ἐμβολιασμό”, ποὺ ὑπ’ αὐτό τὸ πρῖσμα, γίνεται πολὺ περισσὸτερο ἐξηγήσιμη . Σὲ συνδυασμὸ καὶ μὲ τὸ ὅτι κάποιες ἐπίσημες ἀναφορὲς σὲ ἱστοσελίδες ὑπουργείων ὑγιεῖας τῶν Η.Π.Α κὰνουν λόγο καὶ δὶνουν ἀναλυτικὲς ὁδηγὶες ἀκόμη καὶ γιὰ καταστὰσεις ζόμπι , ὁ κάθε ἂνθρωπος, μέσα ἀπὸ ἒρευνα, μπορεῖ να βγάλει τὰ ὠφἐλιμα συμπεράσματά του .

 120. Γιάννης Ιατρού said

  119: Εντάξει, να μας κρατάς ενήμερους 🙂

  ΥΓ: αλλά να ξές, άλλο πράμα η συχνότητα (frequency) κι άλλο το πεδίο (field)… Μόνο το γράμμα F στο αρχικό τους έχουν κοινό😎
  Electric and magnetic fields => EMF

 121. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Και να διορθώσει το δηλαδή, μην τα ξαναλέμε 😂

 122. Γιάννης Ιατρού said

  122: Εμ, γιατί κάτι τέτοια μας κουρελιάζουν όση αυτοπεποίθηση μας έχει απομείνει (στην ορθογραφία😋)

 123. dryhammer said

  122. Άμα βάζει στα επειδή και δηλαδή, «ς» στο τέλος, θα φτιάξει;

 124. 124# Μπα, χειρότερα θα τα κάνει, θα μπαναριστεί επί βαταλισμώ.

 125. ΓΤ said

  Μες στη λοταρία των τόνων σαφώς χάθηκε το πνεύμα. Γι’ αυτό πάω να το ρίξω στο οινόπνευμα…

 126. Γιάννης Ιατρού said

  125 (124): Θα ξεπεράσει το στάδιο της συνειδητοποίησης της λανθασμένης χρήσης της περισπωμένης και θα μπει στο στάδιο της λαγνείας του τελικού σ(σίγμα) – ς

 127. Μαρία said

  Τέσσερις μοναχοί από την παλαιά Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

  Πηγή: https://www.voria.gr/article/agion-oros-krousmata-sti-moni-esfigmenou—tesseris-monachi-sto-ippokratio

 128. Γιάννης Ιατρού said

  128: Σφίγγουν τα πράματα….

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  115 Ευχαριστώ! Ναι, μας δώσανε απεριόριστα ντάτα σ΄ένα μαραφέτι της κοσμοτέ που είχαμε ήδη για κινητό ιντερνετ. Τα κινητά μας είναι/παρέμειναν σε άλλη εταιρεία.

  129 Ναι, σφίγγουν ολούθε. Ο κορονιασμένος (νοσηλευόμενος στη ΜΕΘ) κρητικός ξάδερφος που συνέχιζε αμπόλιαστος στο ξενοδοχείο του, παρά το ότι οι κόρες του νόσησαν (κι αυτές αμπόλιαστες) τσίμπησε ενδονοσοκομειακό και πάει βαριά μαθαίνω. Ο Θιος κι οι Αγοι Δέκα να βοηθήσουν. Ούτε 60 το χαϊβάνι.

  128 στάδιο της λαγνείας του τελικού σ(σίγμα) – ς
  που καταλήγει στο απευθυσμένο;
  του σίγματος κάνει η γενική άραγε 🙂

 130. ΓΤ said

  «Σὲ συνδυασμὸ καὶ μὲ τὸ ὅτι κάποιες ἐπίσημες ἀναφορὲς σὲ ἱστοσελίδες ὑπουργείων ὑγιεῖας τῶν Η.Π.Α […]»

  Πόσα υπουργεία Υγείας έχουν οι ΗΠΑ;

 131. Αγγελος said

  Εγώ EMF ήξερα την ηλεκτρεγερτική δύναμη. Αλλά με τις συντομογραφίες δεν βρίσκεις άκρη…
  Όμως, Μπαρμπα-Μ(ο)υτούση, αν έχεις στοιχεία (όχι συνεντεύξεις του διαβόητου Τριανταφυλλόπουλου!) για το «τὶ συνέβει τὶς προηγούμενες μέρες ὅπου νέα παιδιά (ἀκόμη καὶ κάτω τῶν 20 ἐτῶν ὑπῆρξε τραγικό συμβάν) απεβίωσαν», πες τα μας. Διότι κάθε άλλο παρά «ἂπαντες γνωρίζουν πὼς αὐτό συνδέεται μὲ τὴ χορήγηση ποὺ ἒγινε ἀπό σκεύασμα mRNA ». Εγώ τουλάχιστον δεν το γνωρίζω.
  Και — αν έχεις τη διαστροφή να χρησιμοποιείς πολυτονικό σαράντα χρόνια μετά την κατάργησή του — μάθε ότι βαρεία μπαίνει ΜΟΝΟ στη λήγουσα, και μόνον όταν δεν ακολουθεί σημείο στίξης!

 132. Γιάννης Ιατρού said

  131 αφού είναι ΗΠΑ, έχουν και πολλά υπουργεία υγείας https://www.usa.gov/state-health

  Αλλά ένα ομοσπονδιακό https://www.hhs.gov/about/index.html

 133. ΓΤ said

  133@

  Καλά, ρε μαν, η απάντηση στο «πόσα» είναι «πολλά»; 🙂

 134. Μαρία said

  129, 130
  ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν https://sarantakos.wordpress.com/2021/09/17/mpost60-10/#comment-760219

 135. ΓΤ said

  @128, 129

  Διαψεύδει η Εσφιγμένου…
  https://www.protothema.gr/greece/article/1162269/moni-esfigmenou-diapseudei-ta-krousmata-koronoiou-se-monahous-tis/

 136. spyridos said

  @134

  ΗΠΑ
  50+1

  Βέλγιο
  3+1

  Γερμανία
  17+1

 137. ΚΩΣΤΑΣ said

  136 Ρε μαν 😉 αυτοί νομίζω διασπάστηκαν, κάποιοι είναι υπάκουοι στο Πατριαρχείο και κάποιοι όχι. Με την ονομασία γίνεται της ιεροδούλου το κιγκλίδωμα, διεκδικούν και οι δύο τον ίδιο τίτλο. Κάτι σαν το παλιό ΚΚΕεξ και ΚΚΕεσ.

 138. ΓΤ said

  138@

  Πω, ρε μαν, καλά λες, διχόνοια και στο ράσο…

 139. Γιάννης Ιατρού said

  135: Και Βελόπουλο, νέα πνοή για την Κωστοθεωρία® των δύο άκρων😎

 140. Μαρία said

  136
  Απ’ την παλαιά αδερφότητα λέει το δημοσίευμα στο voria, δηλ. τους παλαιοημερολογίτες, που πρωτοστατούν και στις συγκεντρώσεις.

 141. Μαρία said

  140
  Και στις εκκλησιαστικές ακαδημίες σχίζει ο συριζα https://www.kathimerini.gr/society/561498688/panepistimia-ta-pososta-emvoliasmoy-ana-aei/

 142. BLOG_OTI_NANAI said

  Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί στην πρόκληση να ψάξει για ψηφαλάκια από τους ψεκασμένους μαζί με την ακροδεξιά…

 143. Γιάννης Ιατρού said

  142: Προφανώς έτσι είναι, αφού είναι πλέον οι μόνοι που πιστεύουν πως -με τόσα εν κατακλείδι ιδιόκτητα ΜΜΑ να μας λιβανίζουν καθημερινά-, μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει από την «οικογένεια», το «επιτελικό κράτος» της «προόδου και της κοινωνικής μέριμνας» και την «ιδιωτική πρωτοβουλία».

  143: Αν κάποιοι από αυτόν τον κορβανά προτιμούν το ΣΥΡΙΖΑ, το κάνουν όχι γιατί από αυτό το κόμμα υπάρχει η παραμικρή υπόνοια πως υποστηρίζει την αποφυγή του εμβολιασμού, αλλά επειδή είναι το κόμμα που δεν προτείνει εξαναγκασμούς και εκβιασμούς, αλλά προσπαθεί αφενός να πείσει (όπου είναι δυνατόν…) ή να βρει άλλες λύσεις γι αυτούς, π.χ. παρκάρισμα σε δουλειές που δεν θα έχουν πολλές επαφές με το κοινό και αφετέρου ζητά επιπλέον να τηρούν σχολαστικά τις προφυλάξεις / ΜΑΠ και να εξετάζονται συχνά.

 144. BLOG_OTI_NANAI said

  144: Καταλαβαίνω τι λες, αλλά εγώ σχολίασα για το τι θα πράξει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε αυτό το φαινόμενο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να οδηγηθεί σε μία σκέτη ρητορική κατά της υποχρεωτικότητας χωρίς να σχολιάζει επί τούτου ότι υπάρχουν συνιστώσες των αντιεμβολιαστών που είναι επικίνδυνες. Θέλει δηλ. μια καθαρή προσέγγιση σε κάθε δήλωση, που να διαχωρίζει τον εαυτό του ως κόμμα από τους επικίνδυνους.

 145. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας και ταιριάζει στον τίτλο του άρθρου, μιά παράθεση από τον σημερινό λόγο του Τσίπρα στη ΔΕΘ για τα ντάτα κλπ.

  ….των παιδιών του 21ου αιώνα, που τα όνειρά τους για να ανθίσουν δεν χρειάζονται Μεγκαμπάϊτ και xαρτζιλίκια, αλλά μιά χώρα που τα νοιάζεται, μιά χώρα που τα στηρίζει…

  (στο 08:00 λεπτό της ομιλίας του στη ΔΕΘ2021)

 146. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: