Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ και τα εμβόλια
Posted by sarant στο 17 Σεπτεμβρίου, 2021
Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το ιστολόγιο συνεχίζει να εκπέμπει, οπότε πέρσι εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια». Το καλοκαίρι παραμέλησα τις δημοσιεύσεις αυτές κι έτσι το προηγούμενο, ένατο σκίτσο της σειράς το δημοσιεύσαμε πριν από 3 μήνες -εδώ.
Το σημερινό άρθρο θα ταίριαζε καλύτερα την προηγούμενη Παρασκευή, αφού τότε συμπληρώνονταν ακριβώς 60 χρόνια από την πρώτη του δημοσίευση αλλά δεν χάνει την «επικαιρότητά» του μια και το θέμα των εμβολίων εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και δυστυχώς θα είναι, μαζί με τον κορονοϊό, για καιρό ακόμα. Βέβαια, σε άλλα εμβόλια αναφερόταν ο Μποστ, αλλά αυτό είναι φανερό οπότε δεν μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για… κλικοθηρία.
Το σκίτσο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 1961 στην Ελευθερία, με την οποία συνεργαζόταν ο Μποστ (από το 1960 έως το 1963).
Εβδομάς εμβολίων είναι ο τίτλος και ο Μποστ συνδυάζει δυο γεγονότα που απασχολούσαν την επικαιρότητα: ένα σκάνδαλο με εισαγωγές εμβολίων και τις διεργασίες στον χώρο του Κέντρου, που τις παρομοιάζει με τον διεμβολισμό του Κόμματος Φιλελευθέρων από το ΚΕΑ του στρατηγού Γρίβα.
Έτσι κάνει λογοπαίγνιο ανάμεσα στον εμβολιασμό και στον διεμβολισμό -αν δεν κάνω λάθος πριν από μερικά χρόνια, η σημερινή υφυπουργός Δομνα Μιχαηλίδου υπουργός Νίκη Κεραμέως είχε μιλήσει για «εμβολιασμό σκάφους από τουρκικό πολεμικό» ή κάτι τέτοιο, αλλά περιέργως δεν βρίσκω ιχνος του περιστατικού στο γκουγκλ (ή μάλλον όχι και τόσο περιέργως, αφού τώρα οι αναφορές σε «εμβολιασμό» είναι αμετρητες).
Να τα πάρουμε με τη σειρά. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει στην επιφάνεια ένα σκάνδαλο εισαγωγής εμβολίων με φουσκωμένο κοστολόγιο, επί σειρά ετών. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοιν. Προνοίας Ιωάννης Ψαρρέας αναγνώρισε μεν το σκάνδαλο αλλά προσπάθησε να το υποβαθμίσει αφού, όπως είπε, τα παράνομα υπερκέρδη ανέρχονταν μόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές.
O Μποστ εκμεταλλεύεται δεόντως το επώνυμο του υπουργού για λογοπαίγνια. Έτσι, στο φύλλο της εφημερίδας που κρατάει ο Πειναλέων (νομίζω ότι) διαβάζουμε: Ο κ. Ψαρέας τυρί σιγήν ιχθύος και θολώνη τα νερά, ενώ η μαμα-Ελλάς λέει ότι «δι’ αυτούς τους καρχαρέας επρονόει δύο έτη ο προστάτης των Ψαρέας».
Και ενώ οι δυο συζητούν για τα υπερκοστολογημένα εμβόλια και τον Ψαρρέα, η Ανεργίτσα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη θάλασσα, που μας φέρνει στο δεύτερο γεγονός που φιγουράρει στο σκίτσο: τις διεργασίες στον χώρο του Κέντρου. Στις εκλογές του 1958 η ΕΔΑ είχε κατά γενική έκπληξη πάρει τη δεύτερη θέση αφήνοντας το διασπασμένο Κέντρο στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Το 1960 είχε έρθει θριαμβευτής από την Κύπρο ο Γεώργιος Γρίβας, ο οποίος ίδρυσε την Κίνηση Εθνικής Αναδημιουργίας, στην οποία προσχώρησαν ορισμένα κεντρώα κόμματα και προσωπικότητες. Έτσι η ΚΕΑ απέκτησε κοινοβουλευτική ομάδα παρόλο που ο ίδιος ο Γρίβας δεν είχε πάρει μέρος στις εκλογές και δεν ήταν βουλευτής.
Καθώς ήταν γενική πεποίθηση ότι στα τέλη του 1961 θα γίνονταν εκλογές (τελικά έγιναν στις 29 Οκτωβρίου) το καλοκαίρι εντάθηκαν οι ζυμώσεις ανάμεσα στην ΚΕΑ, στο Κόμμα Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου, τον Γέωργιο Παπανδρέου και τον Ηλία Τσιριμώκο με σκοπό την ενιαία κάθοδο των κεντρώων κομμάτων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε συγκέντρωση οπαδών του στο Μαρκόπουλο, ο Γρίβας κατάγγειλε συλλήβδην όλους τους πολιτικούς και είπε ότι δεν θα έχει αξία η ένωση του κεντρώου χώρου αν γίνει με τους ίδιους παλιούς αρχηγούς.
Αυτό ακριβώς το στιγμιότυπο αποτυπώνει ο Μποστ στο σκίτσο του, που βάζει τον Γρίβα να κυβερνάει το εμβολικόν «Το ωραίον Μαρκόπουλον» και να προσπαθεί να διεμβολίσει το σαφώς μεγαλύτερο «αλιευτικόν η Ένωσις» που το κυβερνάει ο Σοφοκλής Βενιζέλος.
Ο Γρίβας χαρακτηρίζεται από τον Μποστ «Ο δεκαπενταμηνής πλοίαρχος», αφού επί 15 μήνες (περίπου) βρισκόταν στο τιμόνι του κόμματός του, αλλά ίσως και με υπαινιγμό για την ανωριμότητά του. Ζώμεν δι’ ένα γόητρον και καπετανισμόν, δηλώνει.
Το κείμενο της μπορντούρας παρουσιάζει τους «Κανόνες πλεύσεως πλοιάρχου Γρίβα», με πολλή ειρωνεία για τον στρατηγό:
Πλοίον διαλυόμενον εις πιο μικρά τεμάχια
γίνεται πιο ανθεκτικόν κι αντέχει εις τα βράχια.
Εις την σχολήν του Πεζικού που είχαμε σπουδάσει
το μελετούσαμε πολύ και τόχαμε διαβάσει.
Στην Κύπρον έτσι έκανα και με μικράς ομάδας
επέφερα τα ρήγματα της αγγλικής φρεγάδας.
Το ίδιον διά την Ένωσιν που έκανα στα όρη
το εφαρμόζω στα νερά σε τούτο το βαπόρι.
Με σκάφος με προικίσατε κι αντί να με μαλώνετε
καλαφατίστε το γερά, το πράγμα διορθώνεται.
Διά σύμβολον ενώσεως με βάλαν στο ταξίδι
εδώ κουρείς εξέρχονται φοιτώντες στου κασίδη.
Πώς θάβγω πλοίαρχος καλός να λάβω των πτυχίων;
Μοιραία στα γυμνάσια θα γίνουν κι ατυχίων.
Και πραγματι, η διεμβολιστική προσπάθεια του Γρίβα ναυάγησε, αφού τελικά τα κόμματα και οι πολιτικοί που είχαν προσχωρήσει στην ΚΕΑ αποχώρησαν από την Κίνηση, αφηνοντας μετέωρο τον αρχηγό. Έτσι, η ΚΕΑ διαλύθηκε και στις 19 Σεπτεμβρίου 1961 ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση της Ένωσης Κέντρου. Την επόμενη μέρα ο Κων. Καραμανλής πήγε στον βασιλιά και υπέβαλε την παραίτησή του και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, τις διαβόητες εκλογές «βίας και νοθείας» της 29ης Οκτωβρίου 1961.
grizac said
Βρήκα την Κεραμέως να εξανίσταται για «εμβολιασμό σκάφους» στο youtube video wC8k7t8aquA
dimosioshoros said
Εκείνο το αστείο για εκείνη την εποχή «Η Ελλάς είναι δημοκρατικά» που βλέπουμε επάνω δεξιά στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ το προσλαμβάναμε και ως «Οι Έλληνες είναι κεντροαριστεροί».
ΓΤ said
1@
dryhammer said
Είχε κάτι ιδιαίτερο το Μαρκόπουλο αναφορικά με το Γρίβα;
dryhammer said
5. Ήμαρτον, τώρα το είδα στο κείμενο
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1-3 Μπράβο, η Κεραμέως ήταν που διεμβόλισε, γι’ αυτό και δεν το έβρισκα.
4 Όπως λέει (γκουχ γκουχ) το άρθρο, ο Γρίβας είχε κάνει μια εμπρηστική ομιλία στο Μαρκόπουλο και αυτό πυροδότησε τις εξελίξεις.
sarant said
5 Ωχ, βιάστηκα!
Κιγκέρι said
Για τον Ψαρρέα και τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων βρήκα αυτό:
https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/143055_ere-kati-symptoseis
LandS said
Γνωρίζουμε ότι εκείνη την εποχή η Πρεσβεία ήθελε ένα ισχυρό Κέντρο για ανάχωμα στον Κομμουνιστικό Κίνδυνο. Είτε στο βιβλίο του Γιάννη Κάτρη «Η γέννηση του Νεοφασισμού στην Ελλάδα, 1960-1970», είτε στο «Η Δημοκρατία στο απόσπασμα» του Ανδρέα Παπανδρέου έχω διαβάσει ότι αυτή προώθησε τον Γρίβα για επικεφαλής μάλιστα της ΕΚ. Αυτό απετράπη με την ισχυρότατη άρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΦ δεν θα συμμετείχε και τα άλλα είναι ιστορία.
Αναλογίες, ομοιότητες και τυχόν (έ, πάνε και εξήντα χρόνια) διαφορές με τότε ολοφάνερες.
derwanderer said
«Ο δεκαπενταμηνής πλοίαρχος» σίγουρα αναφορά στον Ιούλιο Βερν και τον «Δεκαπεντετή Πλοίαρχο» που τα περισσότερα αγόρια (κι όχι μόνο) έχουν διαβάσει στα νιάτα τους. Ο Μποστ βέβαια του αλλάζει τα φώτα για να πλήξει τον δεπαπενταμηνή υπουργό.
derwanderer said
# 10 Διορθώσεις: «Ο ΔεκαπεντΑετής Πλοίαρχος», ο τίτλος του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν.
Και ο δεκαπενταμηνής ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ, βεβαίως, όχι υπουργός.
sarant said
10 Κάτι λέει και το άρθρο 🙂
gpointofview said
Ωραίος πάντοτε ο Μποστ …
derwanderer said
# 12 Ναι, φυσικά το γράφεις για τον Γρίβα και την απειρία του. Η αναφορά στον Βερν όμως είναι επίσης προφανής και πανέξυπνη. Ο τίτλος είναι πασίγνωστος (ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ΙΒ) αλλά και το θέμα ταιριάζει γάντι: Ένας άπειρος κι ερασιτέχνης νεαρός που αναγκάζεται να γίνει καπετάνιος για να σώσει το καράβι και τους επιβάτες, κλπ, κλπ.
spiridione said
8. Για τον Πάνο Κερασσώτη που αναφέρεται στο άρθρο, ένα από τα βιβλία του

Ο οποίος Κερασσώτης ήταν πολυγραφότατος, αλλά ήταν και μονοτονιστής.
Διαβάζω σε μια εργασία
Ο Κακριδής, ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος που μέσα στην Κατοχή ανέλαβε την πρωτοβουλία της τονικής απλοποίησης. Το π. Κλωστοϋφαντουργική Εγκυκλοπαίδεια (1943-1945) εφάρμοσε ένα απλοποιημένο τονικό σύστημα σε κείμενα γραμμένα στην καθαρεύουσα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Χατζιδάκι. Το περιοδικό εξέδιδε ο Πάνος Κερασσώτης46, ο οποίος τον Ιούνιο του 1950 συγκέντρωσε κάποια κείμενα σχετικά με την τονική απλοποίηση47, όπως π.χ. άρθρα του Μ. Καραγάτση και του Κ. Καρθαίου, καθώς και την επιστολή του για την υπόθεση Κακριδή. Αμέσως μετά την απελευθέρωση, ο Κερασσώτης με διευθυντή τον Κ. Καρθαίο τύπωσαν ένα βραχύβιο φιλολογικό περιοδικό, το Ταξίδι (1945) επίσης με απλοποιημένο τονικό σύστημα και στη δημοτική.
46 Ο Κερασώτης ήταν κλωστοϋφαντουργός και βουλευτής Αθηνών της ΕΠΕΚ (1951-52). Συνεργάστηκε με τις κυβερνήσεις Βούλγαρη, Σοφούλη για το υπουργείο εφοδιασμού, όπου δημιούργησε τη διεύθυνση κλωστοϋφαντουργίας. 47 Π. Κερασώτης, ό.π. Η συλλογή αυτή κειμένων εκδόθηκε τρεις φορές το 1950 και το 1981. Η έκδοση του 1981 είναι εμπλουτισμένη από κείμενα της δεκαετίας του 1970. Στην έκδοση αυτή αναγράφεται ότι πρόκειται για την τρίτη έκδοση του βιβλίου και ότι η πρώτη χρονολογείται το 1940. Ωστόσο, εκτός του ότι δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί η έκδοση αυτή, όλα τα κείμενα που περιέχονται στον τόμο είναι του 1943 και του 1944. Κατ’ επέκταση, είτε πρόκειται για λάθος χρονολογία, είτε για λάθος αριθμό έκδοσης.
sarant said
15 Μωρέ μπράβο!
Δύτης των νιπτήρων said
Αυτές οι μικρές αυτοεκδόσεις έβγαιναν συχνά ιδίοις αναλώμασι από πανεπιστημιακούς αδικημένους σε κάποια εξέλιξη κλπ. Τις έφαγε το ίντερνετ, που είναι τζάμπα.
BLOG_OTI_NANAI said
Αντιεμβολιαστές πριν 100 χρόνια:
BLOG_OTI_NANAI said
Πιστοποιητικό εμβολιασμού του 1915:
BLOG_OTI_NANAI said
19: Λεπτομέρεια: είναι περίεργο που σε δημοσίευση του 1915, ο επιμελητής γράφει «Ο κ.(ύριος)» τάδε, και δεν είχε προβλέψει το πρότυπο να έχει το νούμερο 8 στην χρονολογία γέννησης, αλλά έχει μόνο γεννηθείς τη …. 19… Οι πολίτες με το «19» στην χρονολογία γέννησης θα ήταν έως 15 ετών το 1915, ενώ από 16 και πάνω θα είχαν στη χρονολογία γέννησης το «18».
BLOG_OTI_NANAI said
19: Η σημασία του «ενεβολιάσθη … ανεπιτυχώς»:
Costas Papathanasiou said
Καλησπέρα και γεια χαρά!
Είναι μεγάλη χαρά να σας ξαναβρίσκω ακμαίους, μετά από πολυήμερη αναγκαστική απουσία(*).
Το ενυπόγραφο, τσακισμένο σανίδι που προβάλλει απ’ την άμμο κάτω δεξιά στο σκίτσο, φέρον επιπλέον τη βραχυγραφία Α/Π (σημαίνουσα μάλλον Αλιευτικό Πλοίο), δίνει έτσι και μια νότα αυτοσαρκασμού, αφού μπορούμε να φανταστούμε τον Μποστ ως αόρατο ναυαγό , ξεβρασμένο μαζί με τους προσφιλείς του πάσχοντες (Μαμά Ελλάς, Πειναλέων, Ανεργίτσα και λοιπά άπορα τέκνα), στο ιδιωτικό του Νησί, αυτή την ενοχλητική ανορθογραφία στον Καθεστωτικό Χάρτη.
Κατά το γνωστό ανέκδοτο, όταν ένας κανίβαλος κάνει δίαιτα, τρέφεται αποκλειστικά με ψαράδες.
Κατ’ αναλογία το μποστικό καλάμι αλιεύει και “κανιβαλίζει” εν προκειμένω ψαρρέες και καρχαριείς και άλλα πικάντικα εδώδιμα θαλάσσης προς τέρψη όλων των απανταχού πεινώντων και διψώντων εξοστρακισμένων.
(*}11η μετεγχειρητική ημέρα άνευ παραμικράς επιπλοκής. Το Αρεταίειο, στο οποίο νοσηλέυτηκα για δέκα μέρες, τιμά από κάθε άποψη τη Δημόσια Υγεία.
gpointofview said
# 22
Το α/π μάλλον σε ατμόπλοιον αναφέρεται
Η Ανεργίτσα κρατά το κλασσικό Βιβλιάριον Απόρων Κορασίς
Georgios Bartzoudis said
Είχε πει τοτε ο Παπανδρέου για τον Γρίβα: «Εδοξάσθη κρυπτόμενος, εξευτελίσθη εμφανιζόμενος»!
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Είχαμε, πράγματι, μια μικροστέρηση Μποστ… 🙂
– Μικροδιορθώσεις στο κείμενο της μπορντούρας:
…φοιτώντες στου κασίδη => …φοιτών εις του κασίδη
…να λάβω των πτυχίων; => …να λάβω το πτηχειον;
8, Κιγκέρι
Η ΕφΣυν στο λίνκ λέει κάπου: ’’…ο Ψαρρέας παρέμεινε στη θέση του. Δρόμος στην Καλαμάτα φέρει σήμερα το όνομά του.’’
Και προτομή έχει στην Καλαμάτα, βεβαίως βεβαίως!
—- —-
Σε μερικά χρόνια μπορεί να έχουμε και οδούς Αδώνιδος, Λοβέρδου και άλλων τινών αξίων ανδρών…
22.
Καλή και γρήγορη περαιτέρω ανάρρωση! (Και να μην επαναληφθεί! 🙂 )
ΓΤ said
24@
Έχεις γίνει ντίρλα απ’ τα λαθροτσίπουρα εκεί στο Ακανεδιστάν. Τη φράση αυτή για τον Γρίβα δεν την είχε πει ο Παπανδρέου αλλά ο Ηλίας Τσιριμώκος.
Αγγελος said
θυμάμαι από κείνη την εποχή, το εξαιρετικο περιοδικό «Εκλογή» (της Βλάχου) έκανε διαγωνισμό bouts-rimés (σύνταξης στίχων με δεδομένες ομοιοκαταληξίες) και είχε βραβεύσει το εξής τετράστιχο:
«Καβάλα πάει ο Διγενής
στ’ αλώνια της πολιτικής, σκορπώντας παρακάλια,
αλλά δεν τον ακούει κανείς
και καβαλάρης κι άλογο έχουνε μαύρα χάλια.»
δημοσιεύοντας όμως, χάριν ισορροπίας, και τούτο:
«Να κυβερνήσει πρέπει ο Διγενής,
κι αν χρειαστεί: με παρακάλια·
κι αν έχει αντίρρηση κανείς,
ας δει τριγύρω μας τα χάλια.»
Τώρα έμαθα τι ακριβώς είχε επιχειρηθεί τότε!
Γιάννης Ιατρού said
22: ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ ✌👍✔🎈🤗
ΓΤ said
27@
Γνωστό από 19.04.2019 | 12:13 🙂
ΓΤ said
«Το Αρεταίειο, στο οποίο νοσηλεύτηκα για δέκα μέρες, τιμά από κάθε άποψη τη Δημόσια Υγεία»
αρετή «Αρεταίειου» οι ενάρετοί του
Alexis said
#26: Οι περισσότεροι ιστότοποι (και η Βικιπαίδεια) την αποδίδουν στον Γεώργιο Παπανδρέου.
Έχεις κάποια παραπομπή σε πρωτογενή πηγή για να δούμε ποια είναι η αλήθεια;
Πισμάνης said
Μιάς καί ο λόγος γιά τόν Γρίβα. Αυτός ο άνθρωπος ξεκίνησε τή σταδιοδρομία του σάν αρχηγός τής Χ. Οργάνωση που μάλον συνεργαζόταν μέ τίς κατοχικές δυνάμεις, ίσως λόγω αντικομμουνισμού αλλά μπορεί καί λόγω αντιιμπεριαλισμού (αντιαγγλισμού).
Αυτό τό δεύτερο στοιχείο φαίνεται πως τόν οδηγεί στήν ΕΟΚΑ, ίσως καί γιά νά δείξει οτι ο εχθρός τών ελλήνων είναι οι άγγλοι καί όχι οι γερμανοί.
Επειδή μού λείπουν κάποια κομμάτια τού πάζλ, θέλω νά ρωτήσω τή σεβαστή παρέα. Στή 5ετία τής ΕΟΚΑ (1955 – 60?), ήταν γνωστό στήν Ελλάδα οτι αρχηγός τής οργάνωσης αυτής ήταν ο πρώην Χίτης?
ΓΤ said
31@
Αν βρω χρόνο, θα ψάξω στα Πρακτικά της Βουλής.
Αγγελος said
Η μητέρα μου είχε μια στενή φίλη, ένθερμη αριστερή, που στη δεκαετία του 1950 ζούσε στο Παρίσι (είχε Γαλλίδα μητέρα), και η οποία της έγραφε πολύ τακτικά, μεταξύ άλλων εκφράζοντας θαυμασμό για τον Διγενή — ώσπου κάποτε της έγραψε η μητέρα μου (γιατί στην Ελλάδα ήταν κοινό μυστικό) «Ξέρεις ποιος είναι ο Διγενής; Είναι ο Γρίβας της Χ!»
Κόκκαλο η φίλη!
ΚΩΣΤΑΣ said
Ωραίος, όπως πάντα, ο Μποστ και τα εμβόλιά του.
Να δούμε και τα σημερινά εμβόλια. Τι ψηφίζουν οι μη εμβολιασθέντες. Εντάξει, δημοσκόπηση είναι, ωστόσο κάπου κοντά βρίσκεται και η αλήθεια.
https://www.protothema.gr/politics/article/1162236/nea-dimoskopisi-provadisma-102-tis-nd-enadi-tou-suriza/
Πισμάνης said
@34 Ώστε κοινό μυστικό!
Στέλιος said
Ίσως να έγινε γνωστό από το ραδιοφωνικό σχόλιο του Ζαχαριάδη για την ΕΟΚΑ
https://papapolyviou.com/2015/04/01/i-radiofoniki-omilia-tou-nikou-zahariadi-gia-tin-eoka-24-apriliou-1955/
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
19 Επιτυχώς ή ανεπιτυχώς; !
22 Σιδερένιος! Στο Αρεταίειο δούλευε η μητέρα μου.
atheofobos said
35

Δεν με εκπλήσσει το γεγονός πως το 23% των ανεμβολίαστων ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη στην έρευνα του Pew Research Center :People in Advanced Economies Say Their Society Is More Divided Than Before Pandemic που δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου 2021 και έγινε με τηλεφωνικές ερωτήσεις σε 17 ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες τις χώρες αυτοί που υποστηρίζουν λιγότερους περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα για τον περιορισμό του ιού ,ανήκουν στην δεξιά.
Μόνο στην Ελλάδα γίνεται το ακριβώς αντίθετο όπως φαίνεται στο διάγραμμα!
Η αριστερά στην Ελλάδα έχει σχεδόν τις ίδιες απόψεις για το θέμα με την δεξιά των ΗΠΑ!
Γιάννης Ιατρού said
39: Να τα λέμε όμως όλα από την έρευνα αυτή, που είναι από τα τέλη Ιουλίου 2021…

Εδώ ολόκληρη: In many countries, politically right-wing advocates of fewer COVID-19 restrictions
Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ και τα εμβόλια « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/09/17/mpost60-10/ […]
sarant said
40 Ε, ναι.
atheofobos said
40,42

Να δείχνουμε όμως και ολόκληρο τον πίνακα στον οποίο φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ίδιο ποσοστό με τον Βελόπουλο!
sarant said
Γενικά αυτή η έρευνα πάσχει, κατά τη γνώμη μου, αν δεν δείχνει το ποσοστό της κάθε άποψης στον γενικό πληθυσμό κάθε χώρας, με ανάλυση και για ολα τα κόμματα.
Το ότι οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν με 55-39 ότι τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο χαλαρά δεν λέει πολλά πράγματα. Αλλιώς το ερμηνεύεις αν ο γενικός πληθυσμός αποδοκιμάζει τα μέτρα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση κι αλλιώς αν τα επιδοκιμάζει.
Γιάννης Ιατρού said
43: Πρώτον εγώ έβαλα τον σύνδεσμο για όλη την έρευνα, όχι μόνο μια εικόνα. Οπότε το …Να δείχνουμε όμως και ολόκληρο τον πίνακα στο επιστρέφω και
δεύτερον, όταν λές το ΣΥΡΙΖΑ έχει τα ίδια ποσοστά με τον Βελό, τότε δείχνεις πως δεν ξέρεις να διαβάσεις/κατανοήσεις τους πίνακες/εικόνες αυτές. Γιατί το ποσοστό του Βελό έχει άλλη βάση αναφοράς και το ποσοστό του ΣΫΡΙΖΑ άλλη. Μόνο σαν αριθμοί μοιάζουν (40 και 39 αντίστοιχα), καμιά σχέση κατά τα άλλα.
Το γράφει (εύσχημα😉) κι ο Νίκος, στο #44β, αμέσως μετά το σχόλιό σου.
Χρίστος said
39,40,43,45.
Μου φαίνεται πως η χρήση της στατιστικής στις κοινωνικές επιστήμες έχει περιγραφεί καλά από τον μεγάλο Τριλούσσα (Carlo Alberto Camillo Mariano Salustri).
Για τους μη ιταλομαθείς έκανα μια προσπάθεια «μετάφρασης» στα ελληνικά από το romanesco:
Η Στατιστική
Ξέρεις τι είν’ η στατιστική;
Είναι κάτι για να λογαριάζεις γενικώς,
τον κόσμο που γεννιέται η αρρωσταίνει,
που πάει φυλακή, παντρεύεται η πεθαίνει.
Εμένα στη στατιστική, αυτό που με μπερδεύει,
είναι αυτά τα ποσοστά, που σκάνε μες τη μέση,
Αυτός ο μέσος όρος, ίδιος πάντα
ακόμα και για ανθρώπους που δεν έχουν φράγκα.
Να εξηγηθώ : Απ’ τους λογαριασμούς στατιστικών
στον ενεστώτα χρόνο,
σου πρέπει ένα κοτόπουλο το χρόνο.
Κι αν δεν στο επιτρέπει η τσέπη σου και μόνο,
η στατιστική θαυμάσια το μπορεί
καθώς υπάρχει σύντροφος παράταιρος σου
που τρώει δυό κοτόπουλα το χρόνο.
Βέβαια, εγώ καλά γνωρίζω τις ιδέες σου και ξέρω,
αν έλθω εκεί που ζεις,
εκείνο το κοτόπουλο που τρώς, το δίχως άλλο,
θα μοιραστεί στα δυό:
Μισό για σε, μισό για με…
Είμαστε η δεν είμαστε συντρόφοι;
Όχι, όχι – απαντά ο άκαρδος ο Γάτος,
εγώ’μαι σοσιαλιστής όταν πεινάω
μα όταν τρώω πάντα δεξιά κοιτάω.
Για τους ιταλομαθείς, με την παράκληση να είναι επιεικείς μαζί μου.
La Statistica
Sai ched’è la statistica? È na’ cosa
che serve pe fà un conto in generale
de la gente che nasce, che sta male,
che more, che va in carcere e che spósa.
Ma pè me la statistica curiosa
è dove c’entra la percentuale,
pè via che, lì, la media è sempre eguale
puro co’ la persona bisognosa.
Me spiego: da li conti che se fanno
seconno le statistiche d’adesso
risurta che te tocca un pollo all’anno:
e, se nun entra nelle spese tue,
t’entra ne la statistica lo stesso
perch’è c’è un antro che ne magna due.
Er compagno scompagno:
Io che conosco bene l’idee tue
so’ certo che quer pollo che te magni,
se vengo giù, sarà diviso in due:
mezzo a te, mezzo a me… Semo compagni.
No, no – rispose er Gatto senza core –
io non divido gnente co’ nessuno:
fo er socialista quanno sto a diggiuno,
ma quanno magno so’ conservatore.
Pedis said
Καλά, ακομη κοιτάτε αποτελέσματα από «έρευνες» «γνώμης». Και εξάπτεστε κιόλα;! Τς τς τς …
Georgios Bartzoudis said
26 ΓΤ said: «Έχεις γίνει ντίρλα απ’ τα λαθροτσίπουρα εκεί στο Ακανεδιστάν. Τη φράση αυτή για τον Γρίβα δεν την είχε πει ο Παπανδρέου αλλά ο Ηλίας Τσιριμώκος».
# Δεν αποκλείεται να έχουν δίκιο, κάπου-κάπου, και οι στρουθοκάμηλοι (μολονότι δεν είμαι καθόλου βέβαιος για τη νοημοσύνη του πτερωτού κόσμου). Σίγουρα πάντως είσαι καθιαυτού ντίρλα: Μπερδεύεις το τσιπρολαθρεμπορικό ξεπούλημα της Μακεδονικής Γλώσσας και Ταυτότητας με …τους ακανέδες! [ασκλουσιούμ!]
Όσο για το ψάξιμο που θα κάνεις (σχόλια 31 και 33) μπορείς να ζητήσεις τη συνδρομή μιας εκτροφής στρουθοκαμήλων που υπάρχει κάπου στο …Ακενιδεστάν!
Γιάννης Ιατρού said
47: μακερόσο 😇😂
Γιάννης Ιατρού said
26: ΓΤ έφαγες τάπα τώρα, ε;😂😋
ΓΤ said
50@
Πω, ρε μαν, βουβάθ’κα!
Γιάννης Ιατρού said
51: 🙂 🙂
spyridos said
39 , 46
Λοιπόν – περι δημοσκόπησης #alco το ανάγνωσμα:
Θρεντ
Η #alco έκανε μια δημοσκόπηση σε δειγμα 1000 ατομων……..
https://threadreaderapp.com/thread/1439313735487733760.html
Μαρία said
Μαρία said