Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η αβάσταχτη ελευθερία του free-lancer

Posted by sarant στο 20 Σεπτεμβρίου, 2021


Ένα ενδιαφέρον θέμα απασχόλησε την επικαιρότητα τις προηγούμενες μέρες και προκάλεσε αρκετή συζήτηση ιδίως (αλλά όχι μόνο) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Mια από τις γνωστότερες πλατφόρμες στον κλάδο του ντελίβερι, ο οποίος γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη μέσα στην πανδημία και εξαιτίας των πανδημικών περιορισμών, η εταιρεία efood, έστειλε τις προάλλες σε μερίδα εργαζομένων της το εξής βελούδινο τελεσίγραφο:

Αγαπητέ Rider,
Στα πλαίσια της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας Freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως Freelancer.

Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης.

Παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα.

Το χαρακτήρισα βελούδινο διότι, ενώ «προτείνει» τη συμμετοχή του εργαζόμενου στο νέο εργασιακό σχήμα, στο τέλος ενημερώνει ότι, εάν αυτός αρνηθεί την «ευελιξία» που του προσφέρεται και την ευκαιρία να «αυξήσει τις αποδοχές του», η σύμβασή του δεν πρόκειται να ανανεωθεί!

Κατά τα άλλα, το κείμενο είναι η επιτομή του newspeak των μανατζαραίων, με τα απαραίτητα μπόλικα αγγλικά, αλλά και με την επίπλαστη οικειότητα του ενικού, που βοηθάει ώστε το φιλικό χτύπημα στην πλάτη να μετατραπεί, στην κατάλληλη στιγμή, σε κλοτσιά λιγάκι πιο κάτω, αν ο Rider δεν συμφωνήσει ότι το batch του, όπως προκύπτει από διάφορες αιτίες, επιβάλλει να συνεχιστεί η συνεργασία με το σχήμα Freelancing πλέον.

Καθώς οι… rider είναι διάσπαρτοι και ανοργάνωτοι, εύκολα θα πρόβλεπε κανείς ότι οι περισσότεροι θα ενέδιδαν στο τελεσίγραφο της εταιρείας. Αλλ’ αυτή τη φορά δεν έγινε έτσι. Κάποιοι από τους θιγόμενους απευθύνθηκαν σε εργατικό σωματείο των διανομέων, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία διαμαρτυρίας για τις πρακτικές της e-food, που πολύ γρήγορα πήρε αναπάντεχα μεγάλη έκταση στο Facebook και στο Twitter, με το σύνθημα cancel efood.

Αμέτρητοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δήλωσαν ότι ήταν περιστασιακοί ή τακτικοί πελάτες της e-food και ότι στο εξής θα έπαυαν να παραγγέλνουν φαγητό μέσα από την πλατφόρμα της -αλλά δεν ήταν αυτό μόνο ή κυρίως αυτό που πείραξε την εταιρεία, μια και το μποϊκοτάζ αυτό, ακόμα κι αν τηρηθούν οι δηλώσεις, θέλει αρκετές μέρες για να κάνει αισθητή την πίεσή του.

Η πίεση προς την εταιρεία ασκήθηκε αλλού, εκεί που πονάει. Οι χρήστες μιας εφαρμογής τη βαθμολογούν στο Google Play και σε άλλα σημεία απ’ όπου κατεβάζει κανείς εφαρμογές για κινητά και ταμπλέτες. Βαθμολογία δεν βάζει εύκολα κανείς σε μια εφαρμογή, κι αν βάλει συνήθως είναι επαινετική (4 ή 5 αστέρια που είναι το μάξιμουμ). Λοιπόν, συντονισμένα, χιλιάδες χρήστες άρχισαν να βαθμολογούν με 1 (τον χειρότερο βαθμό δηλαδή) την εφαρμογή της e-food, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος της βαθμολογίας (που είναι συνάρτηση των βαθμών που έχουν δοθεί σε όλη τη διάρκεια ζωής της) να κατρακυλήσει στο πολύ χαμηλό 2,9 -κι αυτή η ζημιά είναι μεγάλη γιατί ο νέος χρήστης αποφεύγει να κατεβάσει μια εφαρμογή που έχει χαμηλή βαθμολογία.

 

Κι έτσι πριν περάσουν δυο 24ωρα, η εταιρεία ανέκρουσε πρύμναν. 

Με νέο μήνυμα προς τους «αγαπημένους» (και όχι πλέον «αγαπητούς») riders, απέδωσε σε «λανθασμένη επικοινωνία» την προηγούμενη ανακοίνωση και διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι που έληγε η σύμβασή τους θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αν θα ανανεώσουν την υπάρχουσα σύμβάση τους ή αν θα γίνουν «πάροχοι ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer)».

Κι έτσι, ένας εργατικός αγώνας ολοκληρώθηκε με νίκη των εργαζομένων και με κύριο θέατρο της αντιπαράθεσης όχι τον δρόμο ή το εργοστάσιο αλλά τον κυβερνοχώρο, κάτι που πρέπει να συμβαίνει πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά. 

Η μικρή αυτή ιστορία είναι διδακτική από πολλές απόψεις, αλλά να μην ξεχάσουμε ότι… εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε να πούμε δυο λόγια για τη λέξη free-lance (ή freelancer), ή φριλάνς ή όπως αλλιώς τη γράφουμε στα ελληνικά, δηλαδή την εργασία που προσφέρει ο «πάροχος ανεξάρτητων υπηρεσιών» ή ο «ανεξάρτητος εξωτερικός συνεργάτης», και κατά συνεκδοχή τον ίδιο τον συνεργάτη. 

Η λέξη, περιέργως, δεν υπάρχει σε κανένα ελληνικό λεξικό, παρόλο που χρησιμοποιείται αρκετά εδώ και δεκαετίες, ίσως επειδή συνήθως ξενογράφεται (αλλά βέβαια ελληνολέγεται!) Κακώς δεν υπάρχει, θα έλεγα, στον Μπαμπινιώτη, που έχει το φρι-κικ ή στο Χρηστικό, που έχει το φρίκουλο. 

Στα αγγλικά, τη λέξη free-lance ή freelance την έπλασε κατά πάσα πιθανότητα ο μεγάλος σερ Γουόλτερ Σκοτ στον Ιβανόη. Τη χρησιμοποίησε για τους μισθοφόρους στρατιώτες του Μεσαίωνα, τους κοντοτιέρους να πούμε (ή τους stradiotti). Free ο ελεύθερος και lance ένα είδος ακοντίου, λέξη που ανάγεται στο λατινικό lancea, «ακόντιο, λόγχη». Στη γλώσσα μας από την ίδια ρίζα έχουμε το ρήμα «λανσάρω», δάνειο από το γαλλ. lancer που σημαίνει ρίχνω, εκτοξεύω (και για τις ρίψεις στον στίβο χρησιμοποιείται) και μεταφορικά προωθώ προϊόν στην αγορά. Από το 1864 καταγράφεται η χρήση του όρου με μεταφορική σημασία και από το 1882 ειδικά στη δημοσιογραφία, για τους δημοσιογράφους που δεν ήταν μισθωτοί μιας εφημερίδας. 

Στις μέρες μας ο όρος χρησιμοποιείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλειάδα εργαζομένων, που κάθε άλλο παρά κοινή θέση ή δύναμη έχουν. Πολλοί από αυτούς χαρακτηρίζονται με τον όρο «μπλοκάκιας», επειδή δεν μισθοδοτούνται και κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, κοινώς μπλοκάκι. Από ένα παλιό (πριν από εννιά χρόνια) άρθρο μας, που όχι κατά σύμπτωση είχε πολύ παρεμφερή τίτλο με το σημερινό, αντιγράφω την εισαγωγή μιας προκήρυξης του Συλλόγου Μεταφραστών, Επιμελητών και Διορθωτών (ΣΜΕΔ):

Εδώ και πολλά χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από το κράτος ένας τύπος εργαζομένου, ο επονομαζόμενος «μπλοκάκιας», χωρίς κανένα δικαίωμα αλλά με επιτακτικές και συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και τους εργοδότες. Έχει διαμορφωθεί έτσι ένα ευρύ εργατικό στρώμα ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργαζομένων, σε διάφορους κλάδους επαγγελμάτων (δημοσιογράφοι, καθαριστές, τεχνικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, καλλιτέχνες, πωλητές, μεταφραστές, επιμελητές κ.ο.κ.), οι οποίοι αντιμετωπίζονται από το κράτος ως επιχειρηματίες και από τους εργοδότες ως σκλάβοι.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο φριλάνς εργαζόμενος (ή ο μπλοκάκιας, αν θέλετε) πραγματι διατηρεί διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους εργοδότες/πελάτες του αλλά αυτές οι (καλοπληρωμένες συνήθως) περιπτώσεις αποτελούν την εξαίρεση. Εξάλλου, πολλές φορές το εργασιακό σχήμα της «παροχής υπηρεσιών» δεν είναι παρά συγκαλυμμένη μισθωτή εργασία, ιδίως όταν ο μπλοκάκιας έχει έναν μόνο εργοδότη -ο οποίος έτσι γλιτώνει την ασφάλιση και τις άλλες παροχές που θα έπρεπε να καταβάλλει αν απασχολούσε τον εργαζόμενο με μισθωτή σχέση. 

Στο Τουίτερ είδα μιαν ατάκα που, .παραφράζοντας το γνωστό ανέκδοτο, υποστήριζε πως freelancer είσαι αν μένεις στο Μανχάταν, ενώ αν δουλεύεις ντελίβερι ή με μπλοκάκι είσαι δουλοπάροικος. Ίσως υπερβολικό, αλλά εκφράζει την αλήθεια ότι οι περισσότεροι που δουλεύουν με μπλοκάκι δεν έχουν ούτε ελευθερία, ούτε ευελιξία, ούτε παροχές. 

Το περιστατικό με την e-food, όπως είπαμε, έχει διάφορες πτυχές. Κάποιοι είπαν ότι άδικα τιμωρήθηκε η συγκεκριμένη πλατφόρμα, εφόσον τη συγκεκριμένη απαράδεκτη εργασιακή ρύθμιση επιχείρησε να την επιβάλει σε μια μικρή μερίδα μόνο διανομέων της, ενώ στους άλλους παρέχει αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας. Ειπώθηκε μάλιστα ότι άλλες μεγάλες πλατφόρμες (π.χ. η Volt, αν γράφεται έτσι) έχουν με μπλοκάκι όλους τους διανομείς τους. Επίσης, ειπώθηκε ότι οι πλατφόρμες γενικά παρέχουν καλύτερες συνθήκες στους διανομείς τους απ’ ό,τι τα καταστήματα της γειτονιάς, γι’ αυτό και οι έμπειροι και παλιοί διανομείς έσπευσαν να στελεχώσουν τις πλατφόρμες. Όλα αυτά μάλλον ισχύουν αλλά δεν αλλάζουν την κατάσταση. Καλώς έγινε ιότροπο το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στην efood,  και καλώς έφερε αυτό το αποτέλεσμα, και μακάρι να γίνει το ίδιο και με τις άλλες πλατφόρμες. 

Ειπώθηκαν ακόμα πολλά για τον παρασιτικό χαρακτήρα της πλατφόρμας, διότι βέβαια η e-food και κάθε άλλη συναφής πλατφόρμα παραγγελίας φαγητών δεν μαγειρεύει ούτε ένα πιάτο, απλώς διαθέτει μια εφαρμογή για κινητές συσκευές, που επιτρέπει στον πελάτη να παραγγείλει φαγητό από όλα τα καταστήματα που είναι συμβεβλημένα μαζί της και μεριμνά για την παράδοση της παραγγελίας. Σε αντάλλαγμα, η πλατφόρμα εισπράττει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της αξίας της παραγγελίας (διάβασα για 12 ή 14%) ενώ λέγεται ότι αν κάποιος καταστηματάρχης θέλει να εμφανίζεται το κατάστημά του στην πρώτη σελίδα κατά την αναζήτηση, πρέπει να πληρώσει στην πλατφόρμα ένα ποσό, από 500 έως 1500 ευρώ. Όλα αυτά μπορεί να ισχύουν ή όχι, αλλά είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης -που την έχουμε κάνει και στο ιστολόγιο και που θα την ξανακάνουμε στα σίγουρα.

Πάντως, όσοι κινητοποιήθηκαν έστω και με ένα κλικ ενάντια στην απόφαση της efood μπορούν να χαρούν για τη (μικρή ή μεγάλη, είναι θέμα εκτίμησης) νίκη που συνιστά η ανάκληση της απόφασης. Για τα περαιτέρω, παραπέμπω σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Θεμιστοκλή Πανταζάκου, για το σχήμα των αγώνων που έρχονται. Θαρρώ πως αξίζει να διαβαστεί από… παλιοκαραβαναίους και μη.

Advertisement

195 Σχόλια προς “Η αβάσταχτη ελευθερία του free-lancer”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Πάντα είχα την απορία γιατί δεν μας καλύπτει το «ελεύθερος επαγγελματίας» για τον όρο. Εκτός αν είναι θέμα συντομίας.

  Σημείωση: Οι χειρούργοι με αυτή τη σχέση εργασίας πρέπει να καλούνται freelancet κατά τη γνώμη μου 😛

 2. Καλημέρα
  Ποιο 2,9; Ανέβηκε στο 1,2 σήμερα. Προχτές που είχα μπει για να τους κατεβάσω, ήταν στο 1!

  Πάντως ακόμα το θέμα δεν έχει κλείσει τελείως. Γι’ αυτό και https://www.topontiki.gr/2021/09/20/efood-motoporia-apo-tous-dianomis-sto-kentro-tis-athinas-tin-tetarti/

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Ελπίσω στο ΔΣ ο ιθυνων νους που είχε αυτή τη φαεινή ιδέα, να γίνει free lancer… Έτσι κι αλλιώς, το κακό όνομα έμεινε πια, και τη βλέπω την εταιρία στα βράχια…

 4. Πουλ-πουλ said

  Τι είναι αυτό το batch, μπάτσος;
  Καλημέρα.

 5. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα.
  Wolt γράφεται Νικοκύρη και δεν πήρε το μάτι μου καμιά καμπάνια στα ΜΚΔ (προσώπικαλλυ δεν έχω) εναντίον της. Καλόν θα ήτο.

 6. 1 Βασικά εξωτερικοί συνεργάτες είναι. Το «ελεύθερος επαγγελματίας» δεν χαρακτηρίζει τη σχέση συνεργασίας, αλλά τον τρόπο που κάποιος δουλεύει ο ίδιος.

  Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το μακρινό 1987 στην εταιρία κούριερ που δούλευα, όλοι οι «νέοι με μηχανάκι» που δούλευαν εκεί (νέοι από 25 μέχρι 45 χρονών ήταν τότε) υποχρεώθηκαν να γίνουν από υπάλληλοι συνεργάτες με μπλοκάκι. Και τότε τα μπλοκάκια δεν τα αναγνώριζε κανείς ως μόνιμη και σταθερή απασχόληση – δηλαδή μισθωτός με άλλον τρόπο.

 7. grizac said

  Όταν ο νόμος δεν προστατεύει την χαμηλόμισθη ανειδίκευτη εργασία, ολόκληρες γενιές ανθρώπων γεύονται την αβάσταχτη ελευθερία της ελεύθερης αγοράς.

  Όλο αυτό το «κόλπο» με πλατφόρμες και εξωτερικούς συνεργάτες λέγεται gig economy και γίνεται πολλή συζήτηση στο εξωτερικό.

  Πάντως το κομμάτι που μου τράβηξε την προσοχή (και με άγχωσε) στο πρώτο μήνυμα είναι η αναφορά στο «batch», που υποθέτω είναι οι παραγγελίες που προλαβαίνει να εκτελέσει σε κάποιο συγκεκριμένο χρόνο (ημέρα; εβδομάδα;). Αμέσως όμως παραδέχονται ότι το batch «προκύπτει από διάφορες αιτίες» – σκέφτομαι κυρίως έλλειψη παραγγελιών, κίνηση στους δρόμους, τήρηση ΚΟΚ(!), λάθη στο GPS, κλπ. Εγώ όλο αυτό το διαβάζω «ίσως είσαι τεμπέλης, αλλά μπορεί να φταίει και κάτι άλλο, όπως και νά ‘χει ή θα πληρώνεσαι με το κομμάτι ή αντίο». Γιατί η πληρωμή με το κομμάτι υπονοεί ότι έτσι θα έχει κίνητρο ο εργαζόμενος και θα κάνει περισσότερες παραδόσεις, το λένε και στην πρώτη πρόταση (αύξηση παραγωγικότητας).

  Σε άλλα νέα, όσοι riders κληρονομήσουν 800.000 ευρώ δε θα πληρώσουν φόρο κληρονομιάς, οπότε δεν ήταν όλα τα νέα του κλάδου άσχημα.

  @5

  Κάτι έγινε και εναντίον της wolt στο twitter στο #cancel_wolt.

 8. 5 Όπως γράφω και παραπάνω, καμιά εταιρία δεν είναι δίκαια. Να γκρεμιστ’ απ’ τα λάχανα, να πέσω στα μαρούλια, είν’ όλη η υπόθεση το να πεις ν’ αλλάξεις εταιρία. Μόνο να πιάσεις να φτιάξεις έναν καφέ με τα χεράκια σου ή να πας μέχρι το μαγαζί που θέλεις για να πάρεις την παραγγελία σου αλλάζει την κατάσταση. Ούτε είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Η παρακάτω είδηση ήταν στη Σχεδία που κυκλοφορεί, δηλ. είναι ήδη ένας μήνας που μπήκε σε ελληνικό μέσο. Οι Γερμανοί προηγούνται, δηλ.

 9. Να θυμίσω πως υπάρχει και Jeep Freelance.
  Κι επίσης και εταιρία που προωθεί αυτού του είδους τους υπαλλήλους https://www.freelancer.gr/

 10. Καλό.

 11. Pedis said

  Το να παραγγέλνεις να σου φέρουν τον εσπρέσσο στο σπίτι και να το λες με περηφάνεια …

  ναι! δεν είσαι ρε συ ο τελευταίος πατημένος στη σειρά, βρήκες κάποιον να σε υπηρετεί σα μαλάκας,

  [εγώ αποκουφάθηκα όταν έμαθα οτι παίζει τέτοιο σέρβις στο μπανανιστάν]

  πρέπει να είναι μνημονιακό ελληνικό σύμπτωμα.

  ΟΚ! Θα ξεγραφτούνε από τη μία εταιρεία, την κακή, και θα πάνε στην άλλη.

 12. LandS said

  Ακόμα δεν έχουμε βγάλει όνομα για τη gig-economy και για τα τα gig-jobs ε;

 13. Και μιας και έγραφα παραπάνω για τα ισχύοντα στη Γερμανία, εκεί το ντελίβερι δεν είναι τσάμπα. Η εταιρία που πουλάει εισπράττει αυτά που θέλει κι από και πέρα, εσύ ο πελάτης πας στις εταιρίες ντελίβερι και τους λες από πού θα πάνε να πάρουνε και πού θα το φέρουνε και τους πληρώνεις γι’ αυτό. Κι οι ντελιβεράδες κινούνται με ποδήλατα, βεβαίως 🙂

 14. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι «χαμηλής παραγωγικότητας υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών» σαφώς υπάρχουν και είναι εύκολο να πίνεις τον καφέ σου ενώ σε περιμένουν να πας μια παραγγελία ή ένα δέμα. Το λέω εκ των έσω, όπως γράφω παραπάνω (ή θυμούνται κάποιοι) έχω περάσει απ’ αυτή τη θέση 🙂 Για να γίνει κατανοητό τι εννοώ, θα επαναλάβω την ιστορία των πρώτων ημερών. Έχω πάρει δρομολόγιο για Πειραιά: από Νεάπολη Εξαρχείων για Ευαγγελιστρίας μετά Πέτρου Ράλλη και μετά Γούναρη. Πήγα πρώτα Ευαγγελιστρίας στον Πειραιά, είδα πως έχω κάνει λάθος, ανέβηκα Αθήνα κι έκανα το υπόλοιπο δρομολόγιο. Κι η συνολική μου καθυστέρηση σε σχέση με άλλες μέρες (που πήγαινε άλλος δηλαδή) ήταν δεν ήταν ένα τέταρτο…

 15. 11# Βέβαια, εδώ και κάμποσα χρόνια. Σε λίγο θα παραγγέλνουνε και παγωτό και θα τους έρχεται νιανιά. Μεγάλος εθνικός ευεργέτης ο Κωστόπουλος.

 16. ΓιώργοςΜ said

  12 Φασόν το λένε από τη δεκαετία του 60, ίσως και του 50, αλλά ο όρος ήθελε μια ανανέωση… 🙂

 17. Μια μάχη κερδήθηκε (;), ο πόλεμος είναι μπροστά και δεν θα υπάρχουν νικητές παρά μόνο ηττημένοι κι ελάχιστοι πλιατσικολόγοι …

  ( ξέρω, μπορεί να απέχει από την πραγματικότητα αλλά ακούγεται ωραία )

 18. ΓΤ said

  https://www.rt.com/russia/535289-shooting-reported-russian-university-perm/

 19. https://www.topontiki.gr/2021/09/20/e-food-poso-ipochorisan-i-parangelies-stin-platforma-meta-to-kima-antidraseon/
  Γι’ αυτό έχουν ιδιαίτερη αξία οι επισημάνσεις στο άρθρο του Θεμιστοκλή Πανταζάκου που παραπέμπει ο Νικοκύρης. Τις μαζεύω εδώ για όποιον δεν πάει από κει (αυτά που εγώ κρίνω πιο σημαντικά):

  Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι γνωρίζουν τι προσπάθησε να κάνει η efood και έχουν βαλθεί να εκμηδενίσουν την εταιρία, αλλά συγκριτικά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αυτό που αποπειράθηκε να κάνει είναι ήδη καθεστώς στις περισσότερες μεγάλες εταιρίες διανομής φαγητού. Αυτό όχι για να μην αντιδρά κανείς απέναντι σε κανέναν εργοδότη, αλλά για να αντιδρά απέναντι σε όλους

  οι αγώνες των εργαζόμενων δεν διεκδικούν ποτέ το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις οποίες δουλεύουν, αλλά αυτό είναι κάτι που φαίνεται να ξεχνάμε εύκολα σε περιπτώσεις σαν του efood

  Δεδομένου και του ότι οι διαδικτυακές παραγγελίες είναι μάλλον απίθανο να σταματήσουν στην Ελλάδα, τότε από ‘δω και πέρα η πίεση θα σημαίνει απλά την μεταφορά των πελατών στους έτερους μεγαλοδιανομείς φαγητού, του ίδιου εργοδοτικού καθεστώτος, κατά κανόνα με αυτό που έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί στο efood! Το παράδοξο αυτό θυμίζει την περίπτωση των εργαζόμενων στη Μανωλάδα, που αναρωτιόντουσαν κάποτε αν είναι τρελοί όλοι αυτοί οι αλληλέγγυοι που δήλωναν ότι θα σταματήσουν δια παντός να αγοράζουν φράουλες του τόπου.

 20. Irresistible said

  Να μάς πεί ο κύριος Νίκος, γιατί επί 14 ώρες αρνείται να κράξει στο Twitter την νέα μνημειώδη αγραμματοσύνη του κύρ-Τάκη Θεοδωρόπουλου στην χθεσινή Κυριακάτικη «Καθημερινή»: Έβγαλε συνομήλικους τον Σόλωνα τον Αθηναίο (639 – 559 π.Χ.) με τον τραγικό ποιητή Φρύνιχο (535 π.Χ. – 5ος αιών π.Χ.), ενώ ο Σόλων είχε πεθάνει 24 ολόκληρα χρόνια πρίν γεννηθεί ο Φρύνιχος!..

  ΕΡΩΤΩ: Μήπως ο κύριος Σαραντάκος «θάβει» την γκάφα του κύρ-Τάκη, διότι επικεφαλής των αστοιχείωτων διορθωτών της «Καθημερινής» είναι ο μπολσεβίκος φιλαράκος του, Παντελής Μπουκάλας; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

 21. «…δάνειο από το γαλλ. lancer..»
  Προφανώς και το αγγλικό launch από την ίδια ρίζα προέρχεται.

 22. ΓΤ said

  Σκάνε κανσελιές αβέρτα!

  https://twitter.com/search?q=%23cancel_kfc

 23. ΓιώργοςΜ said

  Οι καινούριες μορφές εργασίας, που δεν αφορούν μόνο τους ντελιβεράδες, είναι ένα πρόβλημα που έχει αναδειχθεί εδώ και χρόνια.
  Πολλά τα προβλήματα που προκύπτουν, από ψυχοκοινωνικά έως μυοσκελετικά, εκτός από τα οικονομικά βέβαια.

  Η εργατική νομοθεσία ακολουθεί ασθμαίνοντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, και δεν αναφέρομαι σε κάποια εξαιρετικά φιλική προς τους εργαζόμενους νομοθεσία, αλλά έστω κάποια που να ορίζει πλαίσια. Η τηλεργασία, που τη μάθαμε εδώ με την καραντίνα, ώθησε νομίζω την κατάσταση ώστε να κινηθεί κάτι, αλλά έχουμε πολύ δρόμο.

  Όλα τα επαγγέλματα που δεν απαιτούν φυσική παρουσία (προγραμματισμός, τηλεφωνικά κέντρα, δακτυλογραφήσεις, μεταφράσεις κλπ) ωθούνται σε αυτή την κατεύθυνση, του outsourcing. Ο εργαζόμενος δηλαδή πρέπει να ανταγωνιστεί σε κόστος τον αντίστοιχό του στο Μπαγκλαντές, την Κίνα ή την Ινδία, έχοντας να αντιμετωπίσει το κόστος ζωής της χώρας που ζει. Δεν ξέρω πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα, ακόμη και με καλή θέληση.

 24. nikiplos said

  Α. Καλημέρα. Ανέκαθεν τους freelancers τους λέγαμε εξωτερικούς συνεργάτες. Τόσο το εξωτερικούς όσο και το συνεργάτες δήλωνε ότι δεν ήταν μέλη του οίκου, δηλαδή δεν μπορούσαν τυπικά πάντα να γίνουν δντές, τμχες ή προϊστάμενοι μιας εταιρείας. Υπήρχαν και άλλα drawbacks που ανάγονταν στην μακρινή προ Κρίσης εποχή και μάλιστα πρό ΟΑ2004 εποχή, όπου οι πολυεθνικές έδιναν κάποια σημαντικά μπόνουσηζ στα μέλη τους. Ημείς οι «με μπλοκάκι» δεν λαμβάναμε τα bonuses αλλά κερδίζαμε εμμέσως, καθώς αφενός μπορούσαμε να κάνουμε οποιαδήποτε εξωτερική δουλειά γουστάραμε, κι αφετέρου (και αυτό ήταν το κυριότερο) δηλώναμε και φορολογούμασταν νόμιμα μόνο για το 75-26% του εισοδήματός μας ημείς οι Μηχανικοί.

  Οπουδήποτε αλλού το μπλοκάκι ήταν μια παπάντζα, αφού δεν εξασφάλιζε άδεια μετ’ αποδοχών, ενώ στην εποχιακή εργασία η άδεια ήταν μη πληρωτέα, καθώς η σύμβαση προέβλεπε μόνο «έργο παροχής υπηρεσιών» χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε, υπό ποίες συνθήκες και πως παρέχει κανείς αυτές τις υπηρεσίες. Ακόμη και τότε όμως, αν κάποιος ο μη γένοιτο πάθαινε κάτι, εν ώρα εργασίας, δεν είχε καμία σοβαρή κάλυψη πχ να ικανοποιηθεί το «εργατικό ατύχημα» και να λάβει καμία σύνταξη ή οτιδήποτε άλλη παροχή.

  Β. Μετά την Κρίση και μετά τον Κορόνα, λογικά έρχεται ένας εργασιακός μεσαίωνας. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν πια δουλειές και ο «μικρός με μηχανάκι» δεν έχει πια έναν εργοδότη (την πιτσαρία της γωνίας) αλλά ως φριλάνσερ κάθεται σπίτι του και τον παίρνουν τηλέφωνο να πάει παραγγελία από το σουβλατζίδικο, γράμμα, δέμα, ανεπίδοτη, πίτσα, συνοδό, κι ό,τι άλλο φέξει ή φανεί του Λωλοστεφανή.

  Γ. Φοβάμαι διεύρυνση του μοντέλου του μπλοκάκια σε όλες τις σχέσεις εργασίας. Αφενός οι εταιρείες δεν προσλαμβάνουν προσωπικό, ώστε να πληρώνουν όλα τα κερατιάτικα στο κωλοκράτος των Αθηνών, και δηλώνονται ως ΜΜΕ ώστε να έχουν ελαφρύνσεις και προνόμια. Αφετέρου δε, μπορούν να μην έχουν ωράριο: Σε θέλουμε απίκο, να σπεύσεις οποτεδήποτε ορέχτηκε ένας πιθανός πελάτης φραπεδιά, πίτσα ή σουφλάκι. Τι θα πει ωράριο; Και πριν προλάβει κανείς να εκφράσει αντίρρηση να πούμε πως αυτό ακριβώς είναι η σημερινή πραγματικότητα για πολλά επαγγέλματα. Και πριν πάει ο νους σας σε τίποτε λαϊκάντζες πως θα σας φαινόταν να πω, ότι είναι ακριβώς η πραγματικότητα ενός ειδικευμένου μαιευτήρα γυναικολόγου ιδιωτικής κλινικής; (λεπτομέρειες δεν λέω αλλά μιλάω για πραγματική ιστορία).

 25. nikiplos said

  16@ Φασόν ήταν η δουλειά στο σπίτι, η κατ’ οίκον εργασία αρχικά. Η μητέρα μου εργάστηκε όλα της τα χρόνια ως φασονατζού φραγγοράφτισσα. Από που να βγαίνει άραγε ο όρος;

 26. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Ωραίο, ελπιδοφόρο άρθρο, επιδεχόμενο ενδεχομένως και τη μουσική υπόκρουση της όμορφης μπαλάντας “Delivery” (Μουσική-Στίχοι: Σταμάτης Κραουνάκης Τραγούδι: Στέλιος Καρπαθάκης, Άλμπουμ:“Πόσο σ’αγαπώ” , 2007) βλ. https://www.youtube.com/watch?v=B-7ECYM2b20

 27. 24 Ένα ενδιαφέρον γλωσσικό άρθρο θα είναι αυτό που στο μέλλον θα ασχοληθεί με το δίλημμα σουβλάκι/σουφλάκι 🙂
  25 Έτσι λέγεται στα γαλλικά αλλά δεν μου είναι σαφής η καταγωγή της έκφρασης: https://www.littre.org/definition/fa%C3%A7on

 28. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  25, 27
  Δύτα μου στο λυγξ σου έχει κάτι σχετικό, αν και αναφέρεται σε γυαλί.
  Façon à la reine, manière de tailler les pièces de verre et de les arranger pour former une vitre.
  Και αυτό: https://www.collinsdictionary.com/dictionary/french-english/fa%C3%A7on

 29. Χαρούλα said

  Τον όρο νομίζω ότι τον πρωτοείδα να συνοδεύει φωτογραφίες ή πολεμικές ανταποκρίσεις. Και μάλιστα υποψιαζόμουν τότε ότι καλοπληρώνονται λόγω σπανιότητας.

  Όσον αφορά την ρετσινιά του τεμπέλη που δεν φτιάχνει ή πηγαίνει μόνος, είστε σκληροί. Υπάρχουν άτομα μόνα, με προβλήματα υγείας ή χρόνου που εξυπηρετούνται. Κατανοήστε τα.
  Όσον αφορά το «δεν πουλά» τίποτα, ταιριάζει γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών. Οι εταιρείες κούριερ, τα γραφεία-πλατφόρμες συνοικεσίων, οι φαρμακάδες, τα σκρουτζ,μπούκινγκ κλπκλπ τι πουλάνε; Εξυπηρέτηση και συνήθως όχι υποχρεωτική.
  Το πρόβλημα δεν είναι οι εταιρείες. Είναι οι εργασιακές σχέσεις. Σήμερα των διανομέων, αύριο οι δικές μας. Ας μην μας αποπροσανατολίζουν. Γιατί άθελα μπορεί να παίζουμε και το παιχνίδι των ανταγωνιστών.

 30. Pedis said

  # 15 – Ναι, Κωστοπουλόσηψη!

  Αυτό με το παγωτό ντελίβερι το είχα σκεφτεί κι εγώ … χαχαχά.

  Κάποια στιγμή το καλοκαίρι καθόμουν σε ένα πεζούλι στο κέντρο της πόλης και καπίνιζα χαζεύοντας και χάζευα καπνίζοντας. Ε, δεν ξέρω πόσα παιδάκια, αγόρια και κορίτσια, είδα με μία θερμική στο χέρι ή πάνω σε μηχανακι, καποιοι με τη θερμική ανάμεσα στα πόδια τους (!!!) και τρέχανε από δω κι από κει. (Γύρω από κει που καθόμουνα έβλεπα και μέτρησα τρία καφέ κι ένα καφενείο.)

  Τι στο διάολο, τοσος μαλακόκοσμος υπάρχει που έναν καφέ δεν μπορουν να φτιάξουν μοναχοί τους, ένα σάντουιτς με ένα μπουκάλι νερό να ετοιμάσουν από το σπίτι; Άταροι. Θέλουν υπηρέτες.

 31. 28 Τώρα ξαναβλέπω το δικό μου λινκ: Travail de l’artisan qui a fait quelque chose. Payer la façon d’un habit Δηλ. σημαίνει κάτι σαν «φτιάξιμο», «ολοκλήρωση», και έτσι γίνεται σαφέστερο το δουλεύω φασόν = δουλεύω με το κομμάτι, με την ολοκλήρωση του κομματιού.

 32. Pedis said

  # 29 – Ναι, για τον κόσμο με χάντικαπ φτιάχτηκε και λειτουργεί η διανομή μακιάτο στα σπίτια … !?

 33. 24 Δίκιο έχεις. Και για να δώσω και μια άλλη οπτική γωνία, για ανθρώπους που είναι μεν με σύμβαση αλλά ορισμένου χρόνου: μιας μέρας! Αυτό το είχε ξεκινήσει ο ΟΠΑΠ πριν40 τουλάχιστον χρόνια. Σήμερα, γνωστή μου δουλεύει σε μεγάλη εταιρία εστίασης, απ’ αυτές που έχουν τις καντίνες σε πολλές και διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς (ταυτόχρονα). Το πού θα δουλέψει δεν είναι σίγουρο, όπου υπάρχει ανάγκη. Δεν είναι ακριβώς μιας μέρας η σύμβαση, αλλά πολύ περιορισμένη έτσι που αν χρειάζεται άδεια (έστω και για μια μέρα) της γίνεται διακοπή της σύμβασης. Και άλλα τέτοια ωραία. Και ξαναλέω, αυτή είναι μισθωτή. Στα μπλοκάκια τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

 34. Αγγελος said

  Τι δεν είναι σαφές, Δύτη (27β); Όπως λέει ακριβώς ο Littré όπου μας παραπέμπεις, Façon, venant de faire, a pris sans peine tous les sens qu’il a ou qu’il a eus. Faire = κάνω, φτιάχνω· façon = φτιάξιμο· travail à façon = δουλειά με φτιάξιμο, όταν π.χ. δίνεις στον ράφτη το ύφασμα για να σου φτιάξει ένα ρούχο — οπότε φυσικά πληρώνεται για τον συγκεκριμένο κόπο του, όχι για τα υλικά ή για την ώρα που του πήρε. Μ’αυτή τη σημασία πέρασε και στα ελληνικά.

 35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  30# Και να είχε τουλάχιστον το καφενείο την τεράστια κοινωνπολ σημασία που είχε τους πρώτους αιώνες μετά τη διάδοση του ροφήματος, πάει στο δγιάλο…Αυτοί περιμένουν να τους φέρουνε στο σπίτι το ξεθυμασμένο, κρύο πια νερόπλυμα. Δύσκολοι καιροί για μπρικοπαραγωγούς…
  Τέσπα, σου έχω άλλη πατέντα για κατοχύρωση. Λαχείο τύπου ξυστό, αλλά θα είναι γλειφτό. Θα πέφτει ντιν-ντον λ’ αρζάν νταν λε μπετζαχτά και θα κάνουμε χάζι που θα κυκλοφοράνε όλοι με τη γλώσσα έξω ψάχνοντας τους τυχερούς αριθμούς.

 36. Ναι, Άγγελε, το κατάλαβα. Δες και #31 🙂

 37. Χρίστος said

  31.

  Μα υπάρχει ελληνική λέξη για το façon: κομματιάτικο

 38. Αγγελος said

  (31) Μα το λέει ρητώς στη δεύτερη σημασία: «À façon, se dit d’un travail qu’un ouvrier accomplit chez lui pour un patron qui fournit la matière. Un ouvrier à façon. Prendre à façon. Travailler à façon. […] se dit aussi de celui qui achète lui-même des étoffes. Je donne, je fais faire mes habits à façon.»

 39. Αγγελος said

  Μπερδεύτηκε λίγο λόγω χρονικής υστέρησης ο διάλογός μας, Δύτη 🙂

 40. ΕΝΤΑΞΕΙ, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΕΙΠΑΜΕ 🙂 Είχα δει τη σημασία travailler à façon, αυτό που δεν ήξερα και δεν είχα προσέξει είναι η σημασία «φτιάξιμο».

 41. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

  Είχα και έχω τεχνικά προβλήματα αλλά και πολλά τρεχάματα, οπότε θα είναι διακριτική η παρουσία μου.

 42. Audietur altera pars

 43. LandS said

  13 Κι οι ντελιβεράδες κινούνται με ποδήλατα, βεβαίως 🙂

  Και πως τα καταφέρνουν στις ανηφόρες; Τι δεν έχει; αααα 🙂. Κάτι βέβαια πρέπει να γίνει και με το θόρυβο από τις εξατμίσεις των παπακίων των δικών μας (δεν έβαλα τρεις γενικές μη με πιάσει η μαρμάγκα)

 44. sarant said

  42 Ναι, ο συγκεκριμένος είναι δημ. υπάλληλος και για να συμπληρώσει τον μισθό του δουλεύει μερικές ώρες το σ/κ σαν διανομέας.

 45. ΓιώργοςΜ said

  30,32 Ναι, κι εδώ, στο γραφείο που δουλεύω, παρότι έχει στην κουζίνα και μηχανή εσπρέσο (με εξάρτημα για αφρόγαλα), και ψυγείο για να φτάξει κανείς παγάκια, και αναδευτήρα για φραπέ, ένα σωρό κόσμος παραγγέλνει ή πηγαίνει να πάρει καφέ απέξω… Μόνο εγώ και πεντέξι άλλοι χρησιμοποιούμε την εσπρεσιέρα (και μόνο εγώ κάνω αφαλάτωση πότε-πότε).
  (Ωρεφίλε, πού να πλένω ποτήρι, να γεμίζω το δοχείο, να πατάω το κουμπί, να βάζω και παγάκια… Αυτό δεν είναι δουλειά γραφείου, κασκαντεριλίκι είναι….)

 46. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 47. Pedis said

  # 35 (τέλος) – Γιατί, νομίζεις ότι δεν θα είχε επιτυχία και το γλειφτό; Πατέντα και γρήγορα, μη στη φάνε! 😁

  # 45 – Πέστα!! 👍

 48. Πάνος με πεζά said

  @ 45 : Κάπως έτσι και στο δικό μου με τους καφέδες, συν ότι ενώ είμαστε δίπλα στο Μετρό, έρχονται τα 3/4 των συναδέλφων με ΙΧ, γυρίζοντας όλο το Παγκράτι για να παρκάρουν… Και λέω, τί διάλο, όλοι ανύπαντροι μοναχοφάηδες είναι και τους περσεύουν;

 49. LandS said

  42
  Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

  Δεν κατηγορούμε όσους παίρνουν τον καφέ ντιλίβιρι. (Σε ανύποπτο χρόνο ενημέρωσα ότι είμαι φανατικός χρήστης μπρικιού Bialetti)
  Δεν κατηγορούμε τον ντελιβερά.
  Δεν κατηγορούμε την efood που χρησιμοποιεί ντελιβεράδες.

  Κατηγορούμε την efood που απειλώντας με απόλυση θέλησε να μετατρέψει σε μπλοκάκηδες 115 άτομα που τα batch τους δεν της είναι κερδοφόρα
  Κατηγορούμε και όσους νομοθέτησαν με τον Νόμο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη τη νομιμοποίηση αυτής την αισχρής πρακτικής.

 50. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν διάβασα κείμενο, επί τροχάδην κάποια σχόλια.

  Δώστε δουλειά στον κόσμο, παραγγείλετε απ΄έξω, όσο μπορείτε, θέλουν και άλλοι να ζήσουν.

  Αυτό το απαράδεκτο πράγμα στις δημόσιες υπηρεσίες με καφετζίκια, μπρίκια, φλυτζάνια, νεροχύτες (μη βγει και κανένας δύτης από εκεί μέσα 😉 … κλπ, ενώ στην ίδια υπηρεσία υπάρχει κυλικείο με ενοίκιο και τον καφέ τον έχει ένα ευρώ, πρέπει να θεωρηθεί ως πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα, έλεος.

 51. Γιώργος said

  Καλημέρα.
  Δεν έχω δει πώς πήγε η σημερινή τους διαμαρτυρία, αλλά είναι μια ευκαιρία να τελειώνουμε με τα μπλοκάκια (απ΄’ όπου και αν προέρχονται).
  Ένας εργαζόμενος που δουλεύει πλήρως σε έναν εργοδότη και μάλιστα δεν μπορεί να δουλέψει παράλληλα σε άλλον, είναι μόνο εργαζόμενος και πρέπει να αμείβεται ως εργαζόμενος και όχι ως εξωτερικός συνεργάτης ελεύθερος επαγγελματίας. Ιδού «πεδίον δόξης λαμπρό» για την αριστερά. Τώρα όχι αύριο

 52. 43 Εμ γι’ αυτό είναι γεμάτες ποδήλατα αυτές οι χώρες. Η Ολλανδία με μέγιστο υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα, Ακόμα και το Μόναχο που είναι στα 540 υψόμετρο, οροπέδιο είναι. Τα 10 και τα 20 χιλιόμετρα τα πας για πλάκα.

  29 Χαρούλα, δεν μιλάμε για ανθρώπους με προβλήματα. Αλλά γι’ αυτούς που όπως λέει κι ο Γιώργος στο 45 σιγά που θα κάθονται να πλένουν και ποτήρια! Πριν 30 χρόνια τα παιδιά μας ήταν μικρά και συζητάγαμε με συναδέλφισσα πως σε ορεινό χωριό αναγκαζόμασταν να δίνουμε εβαπορέ γιατί δεν μας πούλαγε κανένας φρέσκο! Και μας λέει και τι, δίνετε τώρα φρέσκο; Και πλένετε και το μπρίκι; Αυτή έδινε εβαπορέ που ήταν πολύ πιο απλή η παρασκευή (και η αποθήκευση).

 53. spiridione said

  Στην Ισπανία ο Ley Rider, όπου επίσης προβλέπεται υποχρέωση των πλατφορμών να δημοσιοποιούν τους αλγόριθμους για τον έλεγχο των εργαζομένων στα συνδικάτα.
  https://english.elpais.com/economy_and_business/2021-05-12/spain-approves-landmark-law-recognizing-food-delivery-riders-as-employees.html

  Στην Ελλάδα, το άρθρο 69 του Ν. 4808/2021
  Άρθρο 69
  Συμβατική σχέση ψηφιακών πλατφορμών με παρόχους υπηρεσιών
  1. Οι ψηφιακές πλατφόρμες συνδέονται με τους παρόχους υπηρεσιών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.
  2. Η σύμβαση μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασής του, σωρευτικά:
  α) Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται, ακόμη και αν η ψηφιακή πλατφόρμα αξιώνει οι υπεργολάβοι και υποκατάστατοι του παρόχου υπηρεσιών να έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση ή να φέρουν στολή ή να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ή να έχουν τύχει των κατάλληλων εξετάσεων υγείας και γενικότερα να συμμορφώνονται προς τους γενικούς όρους παροχής υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τους παρόχους υπηρεσιών, που συνδέονται συμβατικώς με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
  β) Να επιλέγει τα διάφορα έργα που η ψηφιακή πλατφόρμα του προτείνει να αναλάβει ή να θέτει μονομερώς ο ίδιος τον μέγιστο αριθμό τέτοιων έργων που εκάστοτε θα αναλαμβάνει, ο οποίος μπορεί και να μεταβάλλεται, υπό την προϋπόθεση ότι πάντοτε καθορίζεται μονομερώς από τον ίδιο.
  γ) Να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του προς οποιονδήποτε τρίτο ή να εκτελεί έργα για οποιονδήποτε τρίτο, συμπεριλαμβανομένων ανταγωνιστών της ψηφιακής πλατφόρμας.
  δ) Να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, εντός δεδομένων χρονικών πλαισίων, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες και όχι με βάση τα συμφέροντα της ψηφιακής πλατφόρμας.

  Η έκθεση της Βουλής για το άρθρο 69:
  Σύµφωνα µε την ισχύουσα σήµερα διάταξη του άρθρου 1 του ν. 3846/2010, ισχύει, υπό προϋποθέσεις, τεκµήριο εξαρτηµένης εργασίας.
  Με τη δεύτερη παράγραφο του υπό ψήφιση άρθρου καθιερώνεται, για τις περιπτώσεις των συνεργαζοµένων µε ψηφιακές πλατφόρµες, το αντίθετο τεκµήριο, δηλαδή, τεκµήριο παροχής ανεξάρτητης εργασίας. Προκύπτει, συνεπώς, ότι στη συγκεκριµένη περίπτωση των εργαζοµένων σε ψηφιακές πλατφόρµες, θα είναι, ενδεχοµένως, εφαρµοστέο το ειδικότερο τεκµήριο της προτεινόµενης διάταξης, το οποίο άγει στο αντίθετο αποτέλεσµα, δηλαδή στο ότι η σύµβαση δεν θα θεωρείται κατά τεκµήριο ως εξαρτηµένης εργασίας, αλλά ως άλλου είδους, όπως, λ.χ., σύµβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.
  Ειδικότερα, ορίζεται ότι η σύµβαση µεταξύ της ψηφιακής πλατφόρµας και του παρόχου υπηρεσιών τεκµαίρεται ότι δεν είναι εξαρτηµένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύµβασής του, σωρευτικά: α) Να χρησιµοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει. β) Να επιλέγει τα διάφορα έργα που η ψηφιακή πλατφόρµα του προτείνει να αναλάβει ή να θέτει µονοµερώς ο ίδιος τον µέγιστο αριθµό τέτοιων έργων που εκάστοτε θα αναλαµβάνει. γ) Να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του προς οποιονδήποτε τρίτο ή να εκτελεί έργα για οποιονδήποτε τρίτο. δ) Να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, εντός δεδοµένων χρονικών πλαισίων, προσαρµόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες.
  Εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, θα ισχύει, κατά την προτεινόµενη διάταξη της δεύτερης παραγράφου του υπό ψήφιση άρθρου, το τεκµήριο ανεξάρτητης εργασίας, αλλά προφανώς θα µπορεί ο εργαζόµενος να αποδείξει πλήρως ότι, τελικά, και σε αντίθεση προς το τεκµήριο, υπάρχει εξάρτηση του εργαζοµένου και ασκείται διευθυντικό δικαίωµα.
  Εν προκειµένω, όµως, λαµβανοµένου υπόψιν ότι στην προτεινόµενη διάταξη αναφέρεται ότι οι ανωτέρω όροι εξετάζονται «βάσει της σύµβασης», ανακύπτει το ερώτηµα αν το εν λόγω τεκµήριο ανεξάρτητης εργασίας θα ισχύει απλά και µόνο γιατί γίνεται αναφορά στη σύµβαση κάποιων δικαιωµάτων του εργαζοµένου, χωρίς να εξετάζεται αν τα παραπάνω τηρούνται και στην πραγµατικότητα. Δηλαδή τίθεται το ερώτηµα αν η απλή διαµόρφωση της σύµβασης, η οποία συνήθως επιχειρείται από την εργοδοτική πλευρά µε προδιατυπωµένους όρους, θα αρκεί για τη δηµιουργία του εν λόγω τεκµηρίου. Εν προκειµένω, θα πρέπει να επισηµανθεί ότι, ως προς τον χαρακτηρισµό της σύµβασης εργασίας ως εξαρτηµένης ή ως ανεξάρτητης, προτείνεται συχνά ότι δεν θα πρέπει να είναι κυρίαρχος ο συµβατικός χαρακτηρισµός ή ότι πρέπει να µην λαµβάνεται κυριαρχικά υπόψιν η διαµόρφωση των συµβατικών όρων, αν δεν βρίσκουν ανταπόκριση και στην πράξη (βλ.
  International Labour Office, The employment relationship, 2006, σελ. 24 επ.).

 54. ΓΤ said

  50@

  Ρε μαν, στο Δημόσιο, με τα μπρίκια, τα φλιτζάνια και τους νεροχύτες, μπορείς να καταναλώσεις κάνα διωράκι…

 55. Pedis said

  # 49 – Ποιος κατηγορεί τους ντελιβεράδες?!

  Μα είναι κατάσταση τόσος κόσμος, νέος και λιγότερο νέος να βρίσκει, αν βρίσκει, τέτοιες ψευτοδουλειές μόνο για να τρέχει πανικόβλητος να μοιράζει, με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας και μάλιστα στις συνθήκες της ελληνικής πόλης, πιτόγυρα, σάντουιτς και καφέδες;

  Το ότι υπάρχει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό Ελλήνων που θέλουν να νιώσουν, έστω κι έτσι στην απόλυτη ξεφτίλα, serviti e riveriti και λίγο από padrone είναι ένα από τα συμπτώματα της γενικότερης κατάστασης.

 56. Pedis said

  ‘Ενα από τα πολλά

  https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/311055_se-sobari-katastasi-dianomeas-poy-traymatistike-se-trohaio-sta-hania

 57. sarant said

  52 Σε παρακαλώ, το ψηλότερο σημείο της Ολλανδίας (στο τριεθνές με Γερμανία και Βέλγιο) είναι 322 μέτρα 🙂

 58. Το δεύτερο ψηλότερο, ο λόφος με το κάστρο του Λέιντεν (1,5 μέτρο).

 59. Α. Σέρτης said

  34
  “façon = φτιάξιμο· travail à façon = δουλειά με φτιάξιμο”

  façon: κατασκευή, εργασία (υφάσματος, ενδύματος)/αμοιβή της εργασίας (Λεξικό Βαρβάτη)

  ραπτικόν (“ραφτικόν”): façon (Λεξικό Σμιτ, 1838)

  “τα φτιαστικά”: l’ argent de la façon
  “τα ραφτικά”: la façon
  (Grammatik;h Roys;el, 1922)

 60. spiridione said

  Στο ισπανικό διάταγμα βλέπω, αν καταλαβαίνω καλά, εισάγεται τεκμήριο ότι η εργασία που παρέχεται σε διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες είναι εξαρτημένη εργασία, δηλ. το αντίθετο από το δικό μας τεκμήριο του νόμου Χατζιδάκη. Και νομίζω ότι χρησιμοποιείται ως κρίσιμο στοιχείο το ότι η διαχείριση της εργασίας γίνεται μέσω αλγόριθμου.
  Το επίμαχο άρθρο σε μετάφραση
  Με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 8.1, η δραστηριότητα προσώπων που παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες που συνίστανται στη διανομή οποιουδήποτε καταναλωτικού προϊόντος ή εμπορεύματος, από εργοδότες που ασκούν την εξουσία, διαχείριση και έλεγχο επιχειρήσεων άμεσα, έμμεσα ή σιωπηρά, μέσω της αλγοριθμικής διαχείρισης της υπηρεσίας ή των συνθηκών εργασίας, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, τεκμαίρεται ότι περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου (δηλαδή εξαρτημένη εργασία).

  Click to access BOE-A-2021-7840.pdf

 61. Πάνος με πεζά said

  Oι παραγγέλνοντες (και πληρώνοντες) online, φαντάζομαι να έχετε παρατηήσει εσχάτως ότι και το λεγόμενο «tip’ του διανομέα, σου δίνεται η δυνατότητα να το καταβάλεις ηλεκτρονικά, στο σύνολο της παραγγελίας. Βεβαίως, Κύριος οιδε αν μετά από αποφορολογήσεις, ΦΠΑ, θα φτάσει ποτέ στον έρμο τον άνθρωπο… Οι εταιρίες κατάλαβαν ότι με το πλαστικό χρημα υπάρχουν και αρκετοί ΧΩΡΙΣ ψιλά στο πορτοφόλι πια, και δραστηριοποιήθηκαν σαν τα κοράκια,να προσφέρουν τη «διευκόλυνση» να το βάλεις στο συνολικό χρεωθέν ποσό…
  Γι αυτό παιδιά, το tip στο χέρι και μαύρο !

 62. 57 Ω με συγχωρείτε 🙂 🙂 🙂 (κι αν ξέρεις και τ’ ανέκδοτο ακόμα καλύτερα, αλλά είν’ απ’ αυτά που δεν γράφονται, μόνο λέγονται με τις σχετικές κινήσεις)

 63. Μαρία said

  42, 60

  Εγγραφο του ΕΦΚΑ (Γενική Διεύθυνση Εισφορών, Διεύθυνση Ασφάλισης) με αριθμό πρωτοκόλλου 169770 της 28/07/2020, και σε απάντηση ερωτήματος σχετικής εταιρείας delivery, που κοινοποιείται και στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας (άρα ο Χατζηδάκης και ο Τσακλόγλου όταν νομοθετούσαν το έκτρωμα του εργασιακού νόμου γνώριζαν), αποφαίνεται ρητά ότι… «σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης, έχουν όλα τα κριτήρια που τη χαρακτηρίζουν ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης…».
  https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/311031_giati-agnoise-ti-gnomateysi-toy-efka-gia-toys-misthotoys-stis

 64. greggan193 said

  Reblogged στις THE BROOM.

 65. ΓιώργοςΜ said

  57 Εγώ είχα ακούσει πως το ψηλότερο σημείο στην Ολλανδία είναι μια γελάδα όρθια, αλλά η πληροφορία ελέγχεται ως πιθανώς υπερβολική 🙂

 66. Anasto said

  Τεράστια κουβέντα, στην οποία ο καθένας βάζει τις δικές του προτεραιότητες. Άλλος τη δύναμη του καταναλωτή/χρήστη/σχολιαστή, άλλος του συνδικαλισμού, άλλος συγκρίνει τις διάφορες σύγχρονες «γαλέρες» ή και τις μεγάλες τού σήμερα με τις μικρές τού χθες κ.λπ.

  Η δική μου λογική έχει κάτω από τον προβολέα αυτόν που έχει το μαχαίρι (και σήμερα λειτουργεί βάσει των συμφερόντων αυτού που έχει και το καρπούζι). Αυτόν δηλαδή, που ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, τους νόμους και τις ελεγκτικές αρχές, και που πρέπει να φροντίζει για το δίκαιο και άρα το καλό ολόκληρης της κοινότητας. Κάτι που, βάσει των νόμων που ψηφίζονται αλλά και των ελεγκτικών αρχών που διαρκώς αποδυναμώνονται, δεν συμβαίνει σήμερα.

  Αλλά κατά πώς φαίνεται, το να υπάρχουν νόμοι που αποτρέπουν το να πληρώνεις την αποκλειστική σχέση εργασίας με μπλοκάκι, το να υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές σε όλο το φάσμα της αγοράς, το να υπάρχει αποφυγή φορολόγησης (έστω και μέσω της, ανύπαρκτης σήμερα, επιτροπής ανταγωνισμού) με εξωχώριες και ενδο-ομιλικές, είναι γόρδιοι δεσμοί για μια χώρα στις παρυφές της Δύσης εν έτει 2021.

  Ό,τι κι αν κάνει εν ολίγοις ο τελικός καταναλωτής ή ο συνδικαλιστής, αν ο συνδικαλισμός πρακτικά απαγορεύεται ή δυσκολεύει η ύπαρξή του και αν όλες οι εταιρίες έχουν δικαίωμα να εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, συναλλασσόμενους και καταναλωτές, θα το κάνουν. Και όποιος το κάνει με μεγαλύτερη ικανότητα (ή και πιο αθόρυβα εν προκειμένω), θα είναι ανταγωνιστικότερος και θα επιβιώσει ή κυριαρχήσει ή και αποκτήσει τη δύναμη να ορίσει τους κανόνες τού αύριο, ανάλογα με τα συμφέροντά του.

 67. Μαρία said

  Ο κ. Κυρκίνης και οι υπόλοιποι μέτοχοι βέβαια είχαν φροντίσει να κεφαλαιοποιήσουν νωρίς τα κέρδη από την πλατφόρμα που δημιούργησαν πουλώντας την το 2015 στη γερμανική εταιρεία Delivery Hero. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα αντίτιμο γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, το οποίο σήμερα φαντάζει πολύ μικρό σε σχέση με τα μεγέθη της Online Delivery Α.Ε., αλλά τότε ήταν περίπου πέντε φορές ο ετήσιος τζίρος της.
  Οι κύριοι Παμίνος και Κωνσταντίνος Κυρκίνης διατηρούν, πάντως, έκτοτε τη διοίκηση.
  Ο ίδιος πάντως λέει ότι δεν το μετάνιωσε: «Η ένταξη του efood στο δυναμικό της Delivery Hero ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την επιχείρησή μας και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του ομίλου. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους online delivery στον κόσμο με δραστηριότητα σε περισσότερες από 40 χώρες και είμαστε περήφανοι που γίναμε μέλη αυτής της οικογένειας. Οντας μέρος ενός διεθνούς σχήματος αυτού του βεληνεκούς έχουμε τη δυνατότητα να επενδύουμε ώστε να εξελίσσουμε συνεχώς τα προϊόντα και τις τεχνολογίες μας και ταυτόχρονα να επεκταθούμε σε υπηρεσίες delivery νέων κατηγοριών και μοντέλων».
  https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/paminos-kirkinis-efood-to-apolito-success-story-sto-online-delivery/

 68. leonicos said

  Οσοι χάρηκαν ότι θα λείψω καιρό,

  να μη χαίρονται πολύ

  Υπάρχουν εταιρείες που δανείζουν προσωπικό, Ο εργοδότης (που απασχολεί το άτομο) πληρώνει τον μισθό και την ασφάλεια.

 69. sarant said

  59 Eξού και η παροιμιώδης φράση: Τι σου χρωστάω; Την τσόχα ή τα ραφτικά;

  61 Προφανώς στο χέρι

  63 Ο τίτλος κτήσης πράγματι είναι για ευκαιριακές μόνο εργασίες/συνεργασίες κτλ.

 70. Pedis said

 71. […] Ένα ενδιαφέρον θέμα απασχόλησε την επικαιρότητα τις προηγούμενες μέρες και προκάλεσε αρκετή συζήτηση ιδίως (αλλά όχι μόνο) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Mια από τις γνωστότερες πλατφόρμες στον κλάδο του ντελίβερι, ο οποίος γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη μέσα στην πανδημία και εξαιτίας των πανδημικών περιορισμών, η εταιρεία efood, έστειλε τις προάλλες σε μερίδα εργαζομένων της το εξής… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/09/20/freelance/ […]

 72. Μαρία said

  «Ο νόμος Χατζηδάκη» μας εξηγεί κατόπιν «έχει προβλέψει ακριβώς ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους με το λεγόμενο “συνεργατικό μοντέλο”, δηλαδή ως ανεξάρτητους συνεργάτες, με μπλοκάκι, τίτλο κτήσης, με τρόπο που τις απαλλάσσει από κάθε εργασιακή και ασφαλιστική υποχρέωση, π.χ. δώρα, ένσημα, αποζημιώσεις ατυχήματος» συνεχίζει. «Ετσι από την 1η Αυγούστου η efood –σημειωτέον, απασχολεί 2.300 από τους 2.800 εργαζομένους της ως ενοικιαζόμενους μέσω Manpower με τρίμηνες ανανεούμενες συμβάσεις– εισήγαγε το συνεργατικό μοντέλο, αλλά ενώ τον πρώτο μήνα το πρόσφερε ως εθελοντική επιλογή και το πήραν οι εργαζόμενοι που το ήθελαν οι ίδιοι είτε για να περιορίσουν τα χιλιόμετρα που κάνουν είτε για να δουλεύουν λιγότερες ώρες, την περασμένη Τετάρτη επιχείρησε να το επιβάλει καταναγκαστικά σε όλους τους εργαζόμενους με χαμηλές αξιολογήσεις (οφείλονται στο ότι παραδίδουν λιγότερες παραγγελίες ή τις παραδίδουν σε περισσότερο χρόνο)».

  «Εστειλαν λοιπόν μήνυμα στα κινητά όλου αυτού του κόσμου, με το δίλημμα ή γίνεσαι “συνεργάτης” με μπλοκάκι ή δεν ανανεώνουμε τη σύμβασή σου, οπότε μένεις άνεργος» συνεχίζει. «Και ναι μεν η κίνηση μετατροπής των ενοικιαζόμενων εργαζομένων σε “συνεργάτες” ξεκίνησε από τους διανομείς με χαμηλές αξιολογήσεις, αλλά πολύ σύντομα θα τους καλύψει όλους» παρατηρεί «κι αυτό προκύπτει εύκολα αν λάβουμε υπόψη ότι η Delivery Hero, η γερμανική πολυεθνική της οποίας θυγατρική είναι η efood, σε όλες τις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται απασχολεί κόσμο μόνο μέσω του συνεργατικού μοντέλου, και μόνο στην Ελλάδα είχε προσλάβει στις αρχές εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ενώ από τα μέσα του 2019 προσλάμβανε μόνο ενοικιαζόμενους». https://www.documentonews.gr/article/mprostinos-ton-oikogeneiakon-epixeiriseon-o-mr-efood/

 73. Γιάννης Ιατρού said

  42/44: Η λογική του δουλεύω όποτε χρειάζομαι/μπορώ, κατά κανόνα ακανόνιστα, είναι αυτή που εκμεταλλεύονται τα κοράκια.
  Επίσης ο ισχυρισμός πως οι φαστφουντάδες στις γειτονιές πληρώνουν συνολικά χειρότερα ή πως δεν προσφέρουν και περιστασιακή απασχόληση είναι τουλάχιστον υποκειμενικός στον εν λόγω τουιτερά/διανομέα/ΔΥ που πάνω του φαίνεται να συγκεντρώνει όλες τις ιδιαιτερότητες. Στις οποίες μόνο τα κοράκια δίνουν ικανοποιητικές λύσεις.
  Τέλος πάντων, ο καθένας, εφ’ ω ετάχθη.🙄

  45: σας χαλάει βλέπεις το μπρίκι με το γκαζάκι, ε; απαπα 🙂 🙂

 74. Είδα το επιχείρημα γεωγραφικού ντετερμινισμού για την ερμηνεία της απουσίας ποδηλάτων / ποδηλατών διανομής, σύμφωνα με το οποίο η απουσία οφείλεται στα υψόμετρα στις ελληνικές πόλεις.

  Όμως προσοχή, σε μια χώρα πουλημένη στο αυτοκινητοπετρελαϊκό κεφάλαιο και στους ντόπιους συνεργάτες του πρέπει να σκαφτόμαστε καλύτερα. Η πατρίδα μου Πρέβεζα είναι πιάτο και όμως τα χιλιάδες ποδήλατά της (δεκαετία 1950) έχουν εξαφανιστεί, μετά τη συσσώρευση πλούτου στα νοικοκυριά, των τελευταίων δεκαετιών.

 75. Γιάννης Ιατρού said

  72: Ο Μητσοτάκης τα είχε ανακοινώσει στις 14/9/2020 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξη στην ΔΕΘ2020, λέγοντας …«καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα»…. Και τον υπερασπίζονται σφόδρα τον νόμο αυτόν (τυπικά) του Χατζηδάκη που απηχεί τις πλέον ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές για τον κόσμο της εργασίας. Αναμενόμενο. Από τον Βρούτση (που ήταν σε άλλη φατρία, πιό κοντά στη ΔΑΚΕ) στον Χατζηδάκη, ένας Σκέρτσος δρόμος…
  Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα να γίνουν μισθωτοί οι ντελιβεράδες

 76. 61 Εγώ πούχω ρωτήσει κάποιους διανομείς για το αν παίρνουν το τιπ που το βάζω ηλεκτρονικά, η απάντηση ήταν ναι, χωρίς αστερίσκους (ναι μεν αλλά και τέτοια). Δεν ξέρω σίγουρα, γιατί πολλά παίζονται.

  63 Πρόβλημα είναι και τα μαύρα. Βολεύουν μεν τον εργαζόμενο τη στιγμή που τα παίρνει, αλλά αυτό σημαίνει α) δεν υπάρχει ασφάλεια υγείας – σύνταξης (καλά, μη βαράτε, λέμε και κάν’ αστείο) β) δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα. Απ’ την άλλη βολεύει εξαιρετικά τ’ αφεντικά αφού δεν έχουν υποχρεώσεις πουθενά παρά μόνο το ρίσκο του ελέγχου από την επιθεώρηση εργασίας (είπαμε, μη βαράτε). Βέβαια, θα πρέπει να εισπράττει και μαύρα, αλλά αυτό είναι το πιο απλό και εύκολο (κι ένας βασικός λόγος που δεν θέλουν το πλαστικό χρήμα – η μίζα των τραπεζών ο άλλος).

 77. 9, … υπάρχει και Jeep Freelance. …

  Και Mitsubishi Lancer

 78. 74 Άργος, Τρίκαλα, Λάρισα (απ’ αυτές που ξέρω) σε διαψεύδουν 🙂

 79. 7, … το «κόλπο» με πλατφόρμες και εξωτερικούς συνεργάτες λέγεται gig economy και γίνεται πολλή συζήτηση στο εξωτερικό. …

  Στις προηγούμενες εκλογές των ΗΠΑ (Νοέμβριος 2020) έγινε και ψηφοφορία στην Καλιφόρνια για το αν οι Ουμπεράδες/Λυφτάδες είναι υπάλληλοι των αντίστοιχων εταιρειών ή όχι. Υπερψηφίστηκε το Όχι, αλλά το θέμα φαίνεται να είναι σε αντιδικία ακόμα.

 80. Ηράκλειτος said

  Ολες αυτες οι πλατφορμες ειναι παρασιτικες, Καρκινωματα, αφαιρουν στην ουσια χρηματα απο τους εργαζομενους, τους διανομεις, αλλα και απο τους εστιατορες, για να τα παιρνουν αυτοι… Κι ολα αυτα γιατι καποιοι απο εμας ειμαστε πιο «τρεντι» και πιο τεμπελιδες που δεν θελουμε να παραγγειλουμε κατευθειαν απο το καταστημα. Δηλαδη, ο μεσαζων, του μεσαζοντος , ω μεσαζοντα . Μαυροοοοο Δαγκωτο !!!

 81. Νέο Kid said

  Λυπάμαι που το λέω, αλλά κάποιοι μπούμερς εδώ μέσα έχουν μείνει σε ρυθμούς και συστήματα του 1821, με αντιλήψεις και μυαλά του 1490…
  Εκσυγχρονιστείτε ρε!!

 82. Triant said

  Oι παραγγέλνοντες (και πληρώνοντες) online, φαντάζομαι να έχετε παρατηήσει εσχάτως ότι και το λεγόμενο «tip’ του διανομέα, σου δίνεται η δυνατότητα να το καταβάλεις ηλεκτρονικά, στο σύνολο της παραγγελίας. Βεβαίως, Κύριος οιδε αν μετά από αποφορολογήσεις, ΦΠΑ, θα φτάσει ποτέ στον έρμο τον άνθρωπο… Οι εταιρίες κατάλαβαν ότι με το πλαστικό χρημα υπάρχουν και αρκετοί ΧΩΡΙΣ ψιλά στο πορτοφόλι πια, και δραστηριοποιήθηκαν σαν τα κοράκια,να προσφέρουν τη «διευκόλυνση» να το βάλεις στο συνολικό χρεωθέν ποσό…
  Γι αυτό παιδιά, το tip στο χέρι και μαύρο !

  Εγώ πάντως ρώτησα τον ντελιβερά της L’Artigiano’ και μου είπε οτι τους τα δίνουνε (χωρίς να διστάσει ή να σκοτεινιάσει).
  Ντρέπομαι να παραγγείλω καφέ στο σπίτι ή στο γραφείο.
  Τα μπιφτέκια από τον Μπάμπη πάω και τα παίρνω (μάρτυράς μου ο Νικοκύρης). Περισσότερο βέβαια για λόγους χρόνου – παραγγέλνω από το τηλέφωνο και σε 15′ τα τρώω ζεστά-ζεστά.

 83. sarant said

  82 Επιβεβαιώνω 🙂
  (αλλά το τιπ το δίνω στο χέρι)

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  e-food: Μια εταιρεία με κέρδη 86.575 ευρώ την… ημέρα, εκβιάζει τους εργαζόμενούς της

  Καθαρά κέρδη της e-food (εξαγορασμένη από το 2015 από την γερμανική Delivery Hero):

  2017: 4,8 εκ.
  2018: 10,31 εκ.
  2019: 23,7 εκ.
  2020: 31,6 εκ.
  https://www.imerodromos.gr/anaptyxi-gia-oloys-dimokratia-kai-loipes-paparies/

 85. Χαρούλα said

  Κάποια στιγμή πρέπε να αντιμετωπίσουμε την σκληρή αλήθεια.
  Οι διανομείς βγάζουν πολύ καλά μεροκάματα(ωρομίσθιο+Tips) με μόνο προσόν το μηχανάκι. Γιαυτό (όπως και στον επισιτισμό) δεν το βλέπουν οι πολλοί ως επάγγελμα, αλλά ως «χαρτζηλίκι». Αρπαχτή. Φυσικά έτσι και δυσκολεύονται με τον συνδικάλισμό και τις διεκδικήσεις οι επαγγελματίες. Και εκβιάζουν οι εργοδότες, λέγοντας μάλιστα πως δεν βρίσκουν προσωπικό. Αν ξεκινούσαμε με υποχρεωτική ασφάλιση, θα αποχωρούσαν αρκετοί ευκαιριακοί. Αλλά το σιωπηρώς και μαύρα τα θεωρούμε βολικά και δεδομένα. Όσο μπορούμε αποφεύγουμε την επίσημη πρόσληψη και την ασφάλιση. Και διεκδικούμε από κει και πέρα ωράρια, στολές, έξοδα.
  Ναι μαζί με τους επαγγελματίες, που ασφαλίζονται και φορολογούνται με μισθό, ημερομίσθιο ή ακόμη και μπλοκάκι αν το προτιμούν. Όχι όμως στους αλεξιπτωτιστές του κάθε επαγγέλματος που …χαλάνε την πιάτσα.

 86. Γιάννης Ιατρού said

  84: Νταβατζιλίκι πουλάνε στα καταστήματα με το ψευτοδίλημμα, αν δεν έλθετε σε εμάς, θα κλείσετε γιατί δεν θα σας προτιμούν.
  Λες και παραγγέλνουμε (όταν κι αν…) επειδή βλέπουμε τις φωτοσουπιές με τα πιάτα στη ιστοσελίδα του νταβατζή κι επειδή (γράφει) πως κάνει έκπτωση. Μπούρδες, μόνο αν είσαι αποκομμένος μέσα σε καμιά άγνωστη πόλη.
  Και τα μαγαζιά τριγύρω μας ξέρουμε, και τις τιμές τους και τα προϊόντα τους κλπ. Και κυρίως τα τηλέφωνά τους και την ιστοσελίδα τους. Και οι δικοί τους ντελιβεράδες επίσης μας ξέρουν, τέλος πάντων μας θυμούνται. Και με κάρτα πληρώνουμε, στην πόρτα μας, αν το δηλώσουμε πριν.
  Μην τσιμπάτε ρε!

 87. Νέο Kid said

  Αντιλαμβάνομαι από αυτά που διαβάζω ότι εν Ελλάδι οι riders (easy. Sick re!) είναι ακόμα ως επί το πλείστον ημεδαποί! (Ξανά μανά sick re!)
  Μα πόσο πίσω είστε πια σ αυτή την μπανανία!
  Σ όλον τον πολιτισμένο κόσμο και κατά κόρον σε Κύπρο και συναφείς πέριξ Αραπιές οι ράιντερς είναι TCN’s . Μπαγλαντέσις και Ινδοί , αιντε το πολύ και κανένας ταλαίπωρος Βουλγαρορουμανογεωργιανός στην Κύπρο.
  Εκσυγχρονιστείτε ρε!!

 88. Γιάννης Ιατρού said

  Τώρα ξύπνησαν, τάχα μου. Στάχτη στα μάτια και Σανός… Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ στον κλάδο των διανομέων.

  Στη Θεσσαλονίκη μαζεύτηκαν αρκετοί σήμερα. Κάπου πήρε το μάτι τον Κώστα, πήγε για ψυχολογική υποστήριξη, λέει😋, αλλά κάτι πουλάκια κελαϊδούν πως πήγε να μάθει τις αμοιβές γιατί ενδιαφέρεται να πλουτίσει, ευκαιρία τώρα με το νόμο του Χατζηδάκη… 🙂

 89. Γιάννης Ιατρού said

  87: Τους Ινδούς θα τους προτιμούν γιατί έχουν εμπειρία στην τήρηση του ΚΟΚ…, ε;

 90. Triant said

  83: Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά από τότε που προπληρώνω το τιπ η πίτσα έρχεται (επιτέλους) ζεστή 🙂

 91. Triant said

  89,87. Η μόδα των Ινδών μου φαίνεται οτι περνάει γιατί α) δεν μπορείς να συνεννοηθείς καλά και β) γιατί θες να μπορείς να τον δεις καμιά φορά και ο Ινδός είναι δύσκολο να έρθει.
  Μιλάω για το software στην Ευρώπη.

 92. Νέο Kid said

  89. Οι Ινδοί δεν οδηγούν. Πετούν!
  91. Δεν ξέρω για τας Ευρώπας , αλλά στις αραπιές έχουνε σαρώσει τα πάντα, ακόμη και τις καλές μανατζερίστικες θέσεις στο engineering και στο project management . Μας εχουνε χαλάσει εντελώς την πιάτσα … Πραγματικές ινδικές ακρίδες!

 93. Νέο Kid said

  92. Αυτό που κάπως σώζει την κατάσταση είναι ότι οι πλούσιοι Άραβες πελάτες είναι πλήρως αμερικαναγγλοτσολιάδες και βαθιά ρατσιστές, οπότε επειδή θεωρούν τους TCN’s υπάνθρωπους και σκλάβους , περισσεύει και για μας κανα κομματάκι κάπως ανθρωπινότερης σκλαβιάς ενίοτε.

 94. aerosol said

  Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια πλατφόρμα. Για τους εξής λόγους:
  1. Ζουν παίρνοντας νταβατζιλίκι από τα καταστήματα της γειτονιάς μου, χωρίς να μου παρέχουν υπηρεσία που να έχω ανάγκη.
  2. Εικάζω (ΔΕΝ γνωρίζω) πως ο ντελιβεράς τους μπορεί να παίρνει λιγότερα από αυτόν του μαγαζιού. Δεν είμαι του χώρου να ξέρω αν ισχύει, σε άλλους χώρους αυτό το μοντέλο εργασίας έτσι κάνει.

  Στο μεταξύ βλέπω μια επίθεση απέναντι στους πελάτες, με μια ένταση που με εντυπωσιάζει. Δηλαδή όποτε παραγγέλνουμε το οτιδήποτε, το κάνουμε επειδή θεωρούμε τον ντελιβερά μαλάκα και υπηρέτη;Απλά θέλουμε ένα προϊόν σπίτι μας. Φταίει ειδικά ο καφές; Η μαμά σας θα σοκαριζόταν κάποτε αν μάθαινε πως δεν κουνάτε τον πωπό σας διακόσια μέτρα να πάτε να πάρετε μια πίτσα, κι αυτό μόνο δυο φορές τον χρόνο. Εννοώ: τι λογική έχει να κρίνεις πρακτικές του 2020 με οπτική του 1970;

  Τον καφέ μου τον φτιάχνει το μπιαλέτι μου και μου κάνει. Νομίζω έχω παραγγείλει καφέ… μια φορά στη ζωή μου; Αυτό δε με κάνει με κάποιο τρόπο πιο εργατικό, πιο ηθικό, πιο ευσυνείδητο σε κανένα επίπεδο από τον δίπλα που μπορεί να αγοράζει καφέ ή και να του το φέρνουν σπίτι. Επιπλέον (και ενημερωτικά) αν όντως θες πραγματικό εσπρέσσο και μπορείς να τον ξεχωρίσεις, δεν στον φτιάχνει το μπιαλέτι, ούτε καν η εσπρεσιέρα, εκτός αν είναι αρκετά ακριβή. Θα τον πάρεις απ’ έξω. Εμένα δε με κόφτει και κάνω τη δουλειά μου μόνος μου.

  Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που η μόνη πολυτέλεια που μπορούν να έχουν στη ζωή τους είναι ένας καλός καφές ή μια ακριβή σοκολάτα ή ένα ιδιαίτερο γλυκό ή να πάρουν ταξί, ή κάτι αναλόγως ευτελές. Νομίζω αρκετοί σχολιαστές είναι μας γενιάς πίσω, όταν δυο μισθοί (ή και ένας μόνο σε ένα σπιτικό!) μπορούσαν να σου βγάλουν σπίτι, εξοχικό και τις σπουδές των παιδιών. Τότε έκανες οικονομία για να τα πετύχεις, διότι ήταν όντως ορατό να τα πετύχεις. Τώρα βγάζεις με το ζόρι νοίκι και λογαριασμούς και ξέρεις πως μάλλον δεν θα πάρεις καν ποτέ βιώσιμη σύνταξη. Κι εμείς ασχολούμαστε αν κάποιος για να τη βγάλει ψυχολογικά θα παραγγείλει τον καφέ του ή, ξερω γω, θα πάρει λίγο ακριβότερο κινητό; Σε αρκετές περιπτώσεις αν δεν τα κάνει αυτά… απλά θα έχει λεφτά για ακριβότερο φέρετρο.

 95. Πάνος με πεζά said

  Τις ξενοδοχειακές πλτφόρμες πάντως, εγώ τις χρησιμοποιώ μόνο για να μου δείξουν ελεύθερα δωμάτια, τα κλείνω (εφόσον δεν έχουν ποινή ακύρωσης για ένα διάστημα), και μετά παιρνω τον ιδιοκτήτη, συνεννοούμαστε (φυσικά για φτηνότερα, χωρίς το νταβατζιλίκι), ακυρώνω από την πλατφόρμα και κλείνω το ίδιο, από το τηλέφωνο.
  Φυσικά κάποια στιγμή θα το «μυριστούν» οι πλατφόρμες, και, ή δε θα βάζουν ανέξοδη ακύρωση, ή θα ζητάνε συνδρομή από τον ξενοδόχο, αλλιώς θα τον πετάνε έξω…

 96. sarant said

  94 Οι παρέες των κοριτσιών μου, πάντως, παραγγέλνουν καφέ απέξω. Βέβαια, δεν έχουν μηχάνημα για φρέντο στα σπίτια τους.

 97. 92, … Οι Ινδοί δεν οδηγούν. Πετούν! …

  Νταμπαβάλα, ολόκληρο σύστημα τροφοδοσίας (στην κυριολεξία). Αποτυπώθηκε και στην (ωραία) ταινία The Lunchbox

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56 >>τόσος κόσμος, νέος και λιγότερο νέος να βρίσκει, αν βρίσκει, τέτοιες ψευτοδουλειές…
  Ε αυτό!
  Αυτές είναι οι (χιλιάδες) θέσεις εργασίας της ανάπτυξης αλα Κούλη! Ούτε θέσεις, ούτε εργασίας γαμώ το κέρατο μου. *

  Δεν είναι μόνο για καφέδες, πίτσες και σουβλάκια :
  Παμίνος Κυρκίνης: Τα 7 δισ. ευρώ της μικρής λιανικής ο νέος στόχος του efood

  «…η στρατηγική συνεργασία με την αλυσίδα supermarket ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, αλλά και η προσθήκη ακόμα περισσότερων κατηγοριών delivery (ζαχαροπλαστεία, μανάβικα, ιχθυοπωλεία, κάβες, αρτοποιεία) συνεχίζονται με κέντρο τους καταναλωτές και την ανάγκη τους για ποικιλία και ευκολία».
  https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/paminos-kirkinis-ta-7-dis-evro-tis-mikris-lianikis-o-neos-stochos-tou-efood/

  *Πόσο λέτε ν΄αργήσουν οι δρόνοι-οι ιπτάμενοι ντελιβεράδες;

 99. Πέπε said

  Δε νομίζω να το έβαλε κανείς. Το απόλυτο τραγούδι του ντελιβερά. Αν δεν είχε ήδη τίτλο, θα του ταίριαζε κι ο τίτλος της σημερινής ανάρτησης.

 100. Nestanaios said

  85.
  Ποια μαύρα; Ποια υποχρεωτική ασφάλιση;
  Η απόφαση και η λύση ανήκει στους πολιτικούς, αλλά αυτό το είδος δεν υπάρχει. Αν δεν δουν ποιο το ίδιον όφελος δεν κάνουν τίποτα. Αδιαφορούν. Ο τυχοδιωκτισμός έχει γίνει επιστήμη.
  Για υποχρεωτική ασφάλιση μιλάει η αριστερά. Για τα μαύρα μιλάει η δεξιά. Η αλήθεια όμως είναι κάπου αλλού. Την σωστή πρόταση την έχει κάνει ο Μάνος με ρίζες από την Βλαχοκερασιά της Αρκαδίας.

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  96. μικροί και μεγάλοι:
  Λίγο πριν τον κορονιό, τρώγαμε,
  αρκετό συγγενολόι, σε μιας ξαδέρφης. Κάτι γιορτάζαμε, πλούσια τα ελέη από φαγιά ως γλυκά και φρούτα κι έρχεται η ώρα που γίνεται λόγος για καφέ και ω της έκπληξης, ο ξάδερφος κρατάει το κινητό και παίρνει παραγγελίες! Στα 15 άτομα μπορεί να παραγγέλθηκαν και 15 ξεχωριστοί καφέδες, που λέει ο λόγος. «Το έχουμε πλέον εφαρμόσει και στην καθημερινότητά μας. Να παίρνει καθένας ό,τι καφέ του κάνει κέφι να πιει.Πού να έχω τόσα είδη να ευχαριστήσω την όρεξη καθενός, είπε η οικοδέσποινα. Να ζήσει και το καφεδάδικο.»

 102. Sonia Athanasiadou said

  Καλησπέρα! Χαίρομαι που θίξατε το θέμα όχι μόνο λόγω της επικαιρότητας, αλλά και γιατί το συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας αφορά πολλούς ανθρώπους της γενιάς μου, οι οποίοι δεν έχουν εργαστεί ούτε μία μέρα ως μισθωτοί!

  Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο των διανομέων-«συνεργατών», η Εφημερίδα των Συντακτών είχε έγκαιρα αναλύσει κάθε πτυχή τους εδώ: https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/270630_i-omadara-poy-kanei-erano-sta-ergatika-atyhimata
  Μία παράμετρος που θίγεται στο ρεπορτάζ, αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν από τους γνωστούς μου παραγγέλνουν συχνά φαγητό απ’ έξω, είναι ότι οι διανομείς-ανεξάρτητοι συνεργάτες κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων εγκλεισμών λόγω πανδημίας δεν είχαν πρόσβαση στις τουαλέτες των καταστημάτων που εξυπηρετούσαν!

  Το δε δίδυμο Κεν Λόουτς- Πολ Λαβέρτι αποτύπωσαν ρεαλιστικότατα τι συνεπάγεται η υβριδική ιδιότητα του συνεργάτη-εργαζόμενου, αυτού δηλαδή που η πλατφόρμα ή η εταιρεία τού εξασφαλίζει το πελατολόγιο διατηρώντας τις απαιτήσεις ενός εργοδότη που συνάπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον εργαζόμενο, απαλλάσσοντας όμως τον εαυτό της από όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις απέναντί του. Ο “συνεργάτης”, από την άλλη πλευρά, διατηρεί την ψευδαίσθηση της διαφυγής από την κατάσταση του μισθωτού (σκλάβου), ενώ ταυτόχρονα επωμίζεται ο ίδιος όλα τα λειτουργικά έξοδα της εκτέλεσης του έργου που αναλαμβάνει. https://www.youtube.com/watch?v=ysjwg-MnZao

  Μιας και ανέφερα την έννοια του έργου, θα ήθελα να μεταφέρω την πικρή επαγγελματική συνθήκη που βιώνουν οι νέοι επιστήμονες που απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα στη χώρα μας. Προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου, χωρίς όμως να τους αναγνωρίζονται τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από το συγκεκριμένο είδος σύμβασης. Τους επιβάλλεται με απλή προφορική απειλή να προσέρχονται στις εγκαταστάσεις των ερευνητικών ιδρυμάτων κάθε μέρα, να δουλεύουν τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως κι όταν επίκειται κάποια παρουσίαση του έργου τους ή στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προϊστάμενος εκτέλεσης του έργου αποφασίζει τελευταία στιγμή να αλλάξει όλος ο σχεδιασμός του έργου, τους εξαναγκάζουν σε υπερεργασία ακόμα και τα σαββατοκύριακα. Εξυπακούεται ότι δεν έχουν δικαίωμα άδειας ούτε δώρων. Όσοι έχουν αποκτήσει κάποια περιζήτητη εξειδίκευση, καταδέχονται να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες αφενός διότι η αμοιβή τους είναι υψηλή, αφετέρου διότι πρόκειται για το μοναδικό περιβάλλον εργασίας στο οποίο έχουν βρεθεί στη ζωή τους. Οι προϊστάμενοί τους εκμεταλλεύονται την άγνοιά τους για να τους ασκούν κυριολεκτική τρομοκρατία. Για να μη θίξω, τέλος, την ελεεινή πρακτική εικονικής προκήρυξης θέσεων, οι οποίες είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι θα πληρωθούν από το υπάρχον προσωπικό, αλλά προκηρύσσονται για το τυπικό της συνέχισης της χρηματοδότησης του έργου από την Ε.Ε.

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Αγκάθι στα πλευρά της κυβέρνησης αποδεικνύεται το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, καθώς η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι στους ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών πλατφορμών με τη θέσπιση του πλαισίου για «συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου», αλλά κατάργησαν εγκύκλιο της Διεύθυνσης Ατομικών Ρυθμίσεων* επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση, η οποία έπαιρνε σαφή θέση υπέρ της εξαρτημένης μορφής εργασίας για τους «διανομείς προϊόντων (εστίασης) μέσω πλατφόρμας». »
  * ολόκληρη η εγκύκλιος στο λινκ:
  https://www.documentonews.gr/article/cancel-efood-xilosan-egkyklio-toy-vroytsi-gia-na-thisayrisoyn-oi-platformes-me-freelancers-dianomeis/

 104. sarant said

  99 Ωραίο, πολύ ωραίο, δεν το ήξερα.

 105. sarant said

  102 Ευχαριστούμε πολύ!

 106. Γιάννης Ιατρού said

  103: Γι αυτό το έγραψα έτσι στο τέλος του #75…

 107. ΓΤ said

  Μεζεδάρα Σαββάτου από Σεπ 2008, στην 73η ΔΕΘ. Σπέσιαλ από PrevezaToday

  https://www.prevezatoday.gr/pinakida-aney-proigoymenoy-sti-deth-eikones/

 108. Μαρία said

  107
  Είναι του 2018 https://www.iefimerida.gr/news/444522/klama-pinakida-aney-proigoymenoy-sti-deth-eikones

 109. Μαρία said

  104
  Το έπαιζαν το χειμώνα στο κόκκινο.

 110. ΓΤ said

  108@

  Του 2018 το δημοσίευμα. Η 73η ΔΕΘ έγινε το 2008. Φέτος είχαμε την 85η (κόψε την κοβιδιώτικη, του 2020, που δεν έγινε)

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  109 Ετοιμάστηκα να το πω 🙂
  με την πικρή αφορμή δυστυχημάτων και όχι μόνο, κι όχι μια φορά. (Στης Ζουμή την εκπομπή το πρωτάκουσα).
  Δεκατέσσερις νεκροί ντελιβεράδες σε 2 χρόνια
  https://www.ethnos.gr/ellada/22705_oromisthio-me-tria-eyro-kai-14-trohaia-dystyhimata-egrapsan-ta-konter-ton-nteliberadon

 112. Πέπε said

  109

  Και σήμερα στο Κόκκινο το άκουσα, σε συσχετισμό φυσικά με τα γεγονότα

 113. Spiridione said

  Δεν νομίζω να έχει γραφτεί στα σχόλια, τώρα θυμήθηκα ότι τη λέξη την πρωτάκουσα ‘φριλάντζα’ και δεν μπορούσα να καταλάβω από προέρχεται.

 114. sarant said

  113 Λοιπόν, ισχύει, λεγόταν κι έτσι, ίσως λέγεται ακόμα.

  109-112 Το πρωί δεν άκουσα ραδιόφωνο 🙂

 115. ΓΤ said

  @113, 114α

  Ακούγεται. Και «φριλατζέρης». Χοντροκομμένα, τρουμπόσχημα, αλά Φέρμας, ωστόσο ακούγονται.

 116. Πάνος με πεζά said

  Τώρα σε λίγο, μετά τις 22:30 ώρα Ελλάδας, στο ραδιόφωνο Metropolis της Θεσσαλονίκης, ένας εργαζόμενος της e-food θα μιλήσει επώνυμα, εφ όλης της ύλης.
  http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=275

 117. Πάνος με πεζά said

  @ 99 : Αυτό το τραγούδι το έφτιαξε ο Θέμης Σκανδάμης μέσα στην πρώτη καραντίνα, και είναι ένα αριστούργημα…

 118. Πέπε said

  117

  Στο ΥΤ υπάρχει το εξής χαρακτηριστικό σχόλιο: «ανάποδα στενά, ματιά πίσω από τον ώμο μήπως έχει μπάτσο, τσιγάρο περιμένοντας στις γραμμές να περάσει το τρένο: όποιος έφτιαξε το βίντεο ξέρει από ντελίβερι» (παράφραση από μνήμης)

  Γενικά στα σχόλια μεγάλη αποδοχή από όσους έχουν δουλέψει ντελίβερι

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  freelance, freelancer = (ιστ.) μισθοφόρος | ανεξάρτητος (δημοσιογράφος), ελεύθερος επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενος, μη εξαρτημένος, κν φριλάντζας

  https://www.lexilogia.gr/threads/freelance-freelancer-%CE%B9%CF%83%CF%84-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BD-%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%B1%CF%82.4314/#post-41930

 120. Pedis said

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στην πρώτη κινητοποίηση των ντελιβεράδων, είχαν απεργήσει μια μέρα αν θυμάμαι καλά, πριν 5-6 χρόνια. Μαζεύτηκαν και ξεκίνησαν από τον Κεραμεικό στα κίτρινα με σημαιάκια, βρέθηκα εκεί με φίλες και τους συμπαρασταθήκαμε.
  Ψάχνοντας για τότε, πέφτω σε σχετικό κείμενο (08/10/2016) της Έλενας Ακρίτα
  Η παραγγελία σας είναι στο δρόμο”
  …ο ντελιβεράς ανέκαθεν ήθελε να γίνει ντελιβεράς. Με 3 ευρώ την ώρα. Με καύσωνα, βρόχες, αρρώστιες, πυρετούς κι ένα μηχανάκι του κώλου, να σου φέρνει εσένα πίτσες και σκόρδοψωμα.
  Γι’ αυτό μεγάλωσε σπούδασε, έμαθε ξένες γλώσσες, πήρε πτυχία και διδακτορικά. Για να εκσφενδονίζει door to door σουβλάκια, ρόκες και σπανάκια.
  https://www.tilestwra.com/ena-ekpliktiko-kimeno-gia-tous-apantachou-nteliverades-apo-tin-elena-akrita/
  Κι ενώ κάνω να το στείλω, μου έρχεται φλασιά ότι το είχαμε θίξει τότε στο ιστολόγιο! Τη φωτό με τα κίτρινα σαν συκοφάδες, θυμάμαι 🙂

 122. Μαρία said

  120
  Αυτό και άλλα παρόμοια παρωδούν σχετικό τουί νεοδημοκράτη.

 123. B. said

  58: Διαμαρτύρομαι, Δύτα. Από το παράθυρό μου τον έβλεπα τον πύργο από ψηλά.

  Να πω πάντως ότι τα προβλήματα με τους καφέδες τα έχουν αυτοί οι νέοπες με τους φρέντους και τους εξπρέσους, εμείς οι παραδοσιακοί του ελληνικού (χειμώνα) και της φραπεδούμπας (καλοκαίρι) δεν έχουμε τέτοια θέματα.

  (Ουπς, όχι ελληνικού κ. Δύτα μου, τούρκικου εννοούσα).

 124. aerosol said

  Στο δικό μου χώρο λέμε και φριλάτζα. Είμαι φριλάτζα αλλά και «κάνω μια φριλάτζα», μια συγκεκριμένη κατ’ αποκοπή δουλειά.

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το φριλάτζα το πρωτοσυνάντησα στο βιβλίο της Έλενας Ακρίτα «Φόνος 5 αστέρων». Το είπε μια δημοσιογράφος και το γκούγκλαρα για να δω τι ‘ναι πάλι τούτο.

 126. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 127. Konstantinos said

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εγώ σας το λέω τόσα χρόνια πως ο κόσμος έχει αλλάξει, και ειδικά από το 2006
  έχει γίνει αγνώριστος και δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση μ’ αυτόν που ξέραμε οι άνω των 50. Δυστυχώς, παρ’ολη την συσσωρευμένη ευφυΐα, η ταχύτητα σκέψης του ιστολογίου, είναι συγκρίσιμη με την ταχύτητα αυτοκριτικής του ΚΚΕ (εντάξει, πλάκα κάνω😂).

  Λοιπόν ας το ξαναπιάσουμε από την αρχή. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΊΕΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΤΕ, και καλώς ήρθατε στον ΘΑΥΜΑΣΤΌ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΟΣΜΟ που βασίζεται σε ένα αρχαίο αξίωμα, ΔΙΚΙΟ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΝ, ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΆΛΛΟΥΝ!

  Μπαμπά γιατί πρέπει να πάω σχολείο και να σπουδάσω μετά; – Και πώς θα γίνεις ντελιβεράς όταν μεγαλώσεις παιδί μου και να παίρνεις 4 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ευρά την ώρα; 😄😄😄

  Βέβαια υπάρχουν και χειρότερα, καθηγητής-καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια με 1050 ευρά τον μήνα, ΚΑΘΑΡΑ!
  Κατά τ’ άλλα, η υποχρεωτική εκπαίδευση μας ανοίγει το μυαλό και διευρύνει τους ορίζοντές μας.

  85 – Κάτω τα χέρια από τους αλεξιπτωτιστές.😄

 129. Konstantinos said

  Στην οικοδομη ο τροπος εργασιας «με το κομματι» λεγεται φατουρα (σε αντιθεση με το μεροκαματο). Η αμοιβη ειναι αναλογα με το ποσα τετραγωνικα πλακακι θα βαλει καποιος, ποσα κυβικα τοιχο θα χτισει καποιος κλπ. Εφαρμοζεται κυριως στα οικοδομικα επαγελματα (χτιστης, πλακας, σοβατζης, μπογιατζης, γυψοσανιδας) και οχι στα ηλεκτρομηχανολογικα που η μετρηση εινσι δυσκολη.

 130. Pedis said

  # 122 – Εγώ παρωδώ γενικά …😌

  # 129 – Στην οικοδομη ο τροπος εργασιας «με το κομματι» λεγεται φατουρα …

  fattura (με διάφορες έννοιες, εδώ πάει η 1.):
  https://www.treccani.it/vocabolario/fattura/

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  129 – Φατούρα είναι αν θα πάρεις την δουλειά χωρίς υλικά, και δεν χτίζουν κυβικά τοίχο αλλά τετραγωνικά. Η αμοιβή αναλόγως τα μέτρα, είναι άλλο καπέλο και δεν συνηθίζεται.

 132. Konstantinos said

  Λαμπρο έχεις δίκιο ότι η φατουρα είναι χωρίς υλικά. Είναι αμοιβή εργασιας ανηγμενη στη μονάδα του έργου. Δεν χρησιμοποιείται ούτε όταν η προσφορά είναι κλειστή τιμή (Κατ αποκοπη) ούτε όταν πληρώνεται με βάση το χρόνο (ωρομίσθιο η μεροκάματο). Αλλά μπορεί ο ίδιος να σου πει φατουρα τόσο και υλικά τόσο.

  Ο τοίχος η θα σου δώσει πολλές τιμές (μόνος, διπλός, δρομικής, μπατικος κλπ ) η θα το πας με κυβικό, πιο σπάνια

 133. Νέο Kid said

  Για να λέμε και του Λάμπρου το δίκιο , τοίχος με το κυβικό δεν επιμετράται ούτε στα επιδεξιότερα ΒOQs Ανατολής και Δύσης .
  Απόκρυφα σινικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι κι αυτό το μεγάλο τείχος της Κίνας με το μέτρο πληρώθηκε κι όχι με το κυβικό … ( κι ο εργολάβος για βγάλει λίγη χασούρα , το μάκρυνε λίγο παραπάνω…)

 134. Πέπε said

  129

  Φατούρα είναι περίπου η ίδια λέξη με το φασόν. Ιτ. fattura < λατ. factura (φτιάξιμο) < facio (φτιάχνω, κάνω) / γαλλ. facon < *faction < λατ. factio, πάλι από το ίδιο ρήμα με διαφορετική κατάληξη, κάπως όπως θα λέγαμε «κατασκευή – κατασκεύασμα».

 135. Νέο Kid said

  Φατούρα στην ελληνική οικοδομική ορολογία είναι η «τιμή μονάδας» για συγκεκριμένο είδος εργασίας. Αφορά επιμετρούμενες εργασίες (measured works που λένε και οι υπερβόρειοι βελανιδοφάγοι). Το φασόν είναι άλλο πράμα.

  Στα αραβικά της Λιβύης «φατούρα» είναι η απόδειξη (με την έννοια του ticket, invoice, μπιλιέτου,όχι του proof) γενικώς. Προφανούς ιταλικής προέλευσης.

 136. ΓιώργοςΜ said

  134 Λεξιλογικά μπορεί να σχετίζονται, αλλά η έννοια διαφέρει λίγο. Το φασόν δηλώνει-περιέχει τρόπο. Δηλαδή, θα φτιάξω τόσα παντελόνια με αυτό το πρότυπο. Η φατούρα, όπως την καταλαβαίνω, είναι μόνο τρόπος για υπολογισμό πληρωμής, δηλ. μια εργολαβία με εργατικά μόνο. Μικρή διαφορά βέβαια.

 137. ΓιώργοςΜ said

  133 Η επίσημη εκδοχή για την κινέζικη μάντρα, είναι πως ο εργολάβος πέτυχε καλή τιμή ανά μέτρο, αλλά δεν υπήρχε στο συμβόλαιο σαφώς ορισμένο όριο για το έργο, κι έτσι σταμάτησε όταν του τέλειωσαν τα υλικά (ή τα μαστόρια, όποιο από τα δύο τέλειωσε πρώτο τελοσπάντων).

 138. Πέπε said

  136

  Πράγματι, η γενική έννοια του φασόν (στο τρέχον -όχι εξειδικευμένο- γαλλικό λεξιλόγιο) είναι ακριβώς αυτή, «τρόπος».

 139. 135 To ίδιο σημαίνει και στα τουρκικά της Τουρκίας

 140. Νέο Kid said

  139. Α ναι; Ενδιαφέρον.

 141. Alexis said

  #107: Είναι παλιό αυτό. Το έχουμε ξαναδεί εδώ.

  #136: Το φασόν δηλώνει-περιέχει τρόπο.
  Και όχι μόνο. Δουλεύω φασόν=φτιάχνω κάτι με συγκεκριμένο τρόπο και προδιαγραφές, κατά παραγγελία και για λογαριασμό άλλου.

 142. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  130α
  Δεν μπορώ να δώσω βάση γιατί αυτά τα λες εν παρώδω 😜

 143. Πέπε said

  Φασόν ρε παιδιά δεν είναι ότι πατεντάρω ένα σχέδιο για κάτι (ρούχο, μηχάνημα κλπ.), το βαφτίζω π.χ. Πέπε, και το δίνω να το κατασκευάζουν διάφοροι με το δικό μου μπραντ νέιμ;

 144. Αγγελος said

  Fattura ιταλικά και facture γαλλικά είναι, εκτός από φτιαξιά, κυρίως το τιμολόγιο, ο πληρωτέος λογαριασμός ως φορολογικό στοιχείο. Προφανώς από κει έρχεται και η δική μας φαγούρα, και η αραβική και η τουρκική που αναφέρθηκαν.

 145. ΓιώργοςΜ said

  143 Φασόν είναι να παίρνω υλικά από κάποιον (συνήθως βιοτέχνη, συνήθως στην ένδυση), να ράβω ή να πλέκω και να πληρώνομαι με το κομμάτι. Αυτό που λες είναι αν κατάλαβα καλά το OEM manufacturing (δεν ξέρω ελληνικό όρο)

 146. Pedis said

  # 144 – Κι αυτά είναι η fattura κι άλλα ακόμη -> 130 β.

 147. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @134, 135. Μέχρι τουλάχιστον τά μέσα τῆς δεκαετίας τοῦ ’70 (ἐργάστηκα κάποτε ΚΑΙ εκεῖ..), ἀλλά πιθανῶς μέχρι καί ἀρκετά χρόνια ἀργότερα, δέν ὑπῆρχε στήν ὁρολογία τῆς οἰκοδομῆς τό «φατούρα». Τώρα τό μαθαίνω!

 148. Πάνος με πεζά said

  Πλέον, με τη διάδοση των online παραγγελιών, υπάρχει φατούρα και στα συνεργεία αυτοκινήτων. Μπορείς π.χ. να του πας ένα ανταλλακτικό που αγόρασες από ebay, parts.gr κλπ. και να πληρωθεί μόνο την τοποθέτηση. Το λέω γιατί κατά το παλιό ρητό «αυτοί βγάζουν κι από τα ανταλλακτικά»…
  Σαφώς υπάρχουν και συνεργεία που δεν το κάνουν, για να έχουν λόγο στην ποιότητα του ανταλλακτικού (γνήσιο ή επιλεγμένο συμβατό).

 149. Nestanaios said

  «Φατούρα» είναι μόνον οικοδομή. Πουθενά αλλού.

 150. Μαρία said

  Η ερμηνεία του Μαραντζίδη για το #Μητσοτάκη γαμιέσαι, το οποίο σημειωτέον ξεκίνησε απο ντελιβερά.
  https://www.kathimerini.gr/opinion/561504433/giati-tosoi-anthropoi-niothoyn-na-antipathoyn-ton-prothypoyrgo-prosopika/

 151. skom said

  Αγγελε με αυτήν την έννοια και το γερμανικό Fakturierung.
  https://de.wikipedia.org/wiki/Fakturierung

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  150: Πολλές λέξεις για να πει ότι ενα πολύ μεγαλο μέρος της κοινωνίας δεν γουστάρει τους πορφυρογέννητους φλώρους που ζουν στην κοσμάρα τους.

 153. Γιάννης Ιατρού said

  150: Σιγά που θα μας πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Μας τον είπε και πρίγκηπα, αλλά παρέλειψε το «γυμνός».

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αλλοι το ερμηνεύουν ως εκδήλωση οργής φανατικών ανθρώπων, που δεν αισθάνονται πως ακούγεται η φωνή τους από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα οποία «λιβανίζουν» την κυβέρνηση.»
  Δηλαδή όσοι οργίζονται επειδή τα ΜΜΕ λιβανίζουν την κυβέρνηση και οποιαδήποτε άλλη φωνή είναι αποκλεισμένη, είναι φανατικοί; Κανονικά πρώτοι οι λεγόμενοι φιλελεύθεροι θα έπρεπε να οργίζονται με αυτήν την απαράδεκτη όσο και πρωτοφανή και αντιδημοκρατική κατάσταση. Αλλά, ως γνωστόν, η μόνη ελευθερία που λατρεύουν είναι η οικονομική, οι υπόλοιπες ειναι μάλλον ενοχλητικές.

 155. Γιάννης Ιατρού said

  154: ..Αλλά, ως γνωστόν, η μόνη ελευθερία που λατρεύουν είναι η οικονομική..
  Όχι την οικ. ελευθερία, την οικ. ασυδοσία λατρεύουν😡

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  155:Το ίδιο εννοούμε. 😉

 157. Pedis said


  Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει «ακομπλεξάριστα» ένα συγκεκριμένο στυλ, είναι ο εαυτός του.

  Κάπως έτσι, όμως, το κοινωνικό υπόβαθρο του Μητσοτάκη έγινε πολιτικό ζήτημα, δηλαδή στοιχείο της δημόσιας αντιπαράθεσης.

  Ενα τμήμα της κοινωνίας, όχι μόνο το πιο κοσμοπολίτικο ή το πιο εύπορο και κοινωνικά ισχυρό, ενθουσιάζεται με το στυλ του πρωθυπουργού.

  Θεωρεί πως επιτέλους η χώρα έχει στο τιμόνι έναν μοντέρνο άνθρωπο, τεχνοκράτη, ο οποίος εκφράζει την κοινωνική καταξίωση και τον δυτικό κοσμοπολιτισμό. Αντίθετα, οι αμέσως προηγούμενοι, με τα κακά αγγλικά τους και την «μπολσεβίκικη» ξύλινη γλώσσα τους γίνονται αντιληπτοί, από αυτόν τον κόσμο, ως απαίδευτοι ερασιτέχνες.

  Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης (κύριε διαχειριστά, πρόσθεσε σε παρακαλώ ένα μαλακιστήρι εμότικο με την παλάμη μπροστά του κλειστή …)

 158. spiridione said

 159. Γιάννης Ιατρού said

  158: Παρατηρώντας την ορθογραφία, σύνταξη, συναισθηματισμό και διάρθρωση των περισσότερων αναρτήσεων, οι περισσότεροι που γράφουν μ΄ αυτά τα hashtag πρέπει να είναι ανώτερης μόρφωσης, πιθανώς και ΑΕΙ 😉😎

  Προσωπικά δεν τσιμπάω, χωρίς να αποκλείω πως υπάρχουν και αρκετοί που για διάφορους λόγους να τους βολεύει αυτός ο τρόπος εργασίας. Τυχαίνει δε να ξέρω προσωπικά νέα παιδιά (3) γενικά από πολλά χρόνια φουλ τάιμ σ΄ αυτό το επάγγελμα, των οποίων οι παρατηρήσεις και πληροφορίες με ενισχύουν σ΄ αυτήν την εντύπωση για τους συντάκτες αυτών των αναρτήσεων.

 160. Μαρία said

  122, 130
  Το αυθεντικό.

  κι ο αυθεντικός

 161. 159# Γιατί βρε Χουάν, οι άλλοι εργαζόμενοι που διαδήλωναν υπέρ της Ελλ. Χρυσός δεν ήντουσαν αυθόρμητοι? Δεν σε αναγνωρίζω πλέον πιά 😃

 162. Γιάννης Ιατρού said

  161: δεν ξέρω ρε χτήνος, τι να σου πω; Δεν είχαν δώσει δικαιώματα στην γειτονιά τα παιδιά😎🙄

  160: Ο κιρατάς μ΄ έχει μπλοκαρισμένο και τα χάνω αυτά. Μόνο τίποτα οθονιές από άλλους βλέπω…

 163. 162β
  Για να σε μπλοκάρει, δε μπορεί, κάτι θα του ‘κανες, κάτι θα του είπες 😂

 164. Μαρία said

  163
  Μήπως του προσβόλησε την αβατάρα; 🙂

 165. 164# Για όλα τον έχω ικανό το δόχτορα, άσε. Καληνύχτα.

 166. spyridos said

  159

  Υπάρχουν σίγουρα μεμονωμένες περιπτώσεις όπου συμφέρει η φριλάτζα.
  Δες την ανάρτηση 63.

  Όταν ξεκίνησε η φριλατζαρία πολυτελείας στην Ολλανδία 1998-2000 το τυράκι ήταν πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα δελεαστικό, (θυμάμαι τον Αντώνη από τον Πειραιά που άφησε την Εθνική και ήρθε στη Φόρτις γι αυτά τα φράγκα) φριλάτζηδες στα τμήματα πληροφορικής τραπεζών έπαιρναν από 3 – 10 χήνες το μήνα αν τα μετατρέψουμε σε ευρά.
  Η φάκα ήταν γυάλινη τότε και δεν φαινόταν. Μετά πόνεσε. Από το 2004 ήδη.
  Το 2008-9 με το κραχ έμειναν όλοι με τα κλειδιά του Αουντι και της Πόρσε στο χέρι.
  Αλλά και οι μισοί οικοδόμοι έγιναν ως το 2015 φριλάνσηδες. Μετά άρχισε η αντίστροφη πορεία.
  Λόγω της τεράστιας ζήτησης με ψηλούς μισθούς γύρισαν στη μισθωτή εργασία.
  Αλλά είναι πολλοί νέοι που υποφέρουν και τρέχουν ακόμα και νομίζουν ότι είναι αφεντικά ενώ φυτοζωούν.
  Το μόνο καλό είναι ότι όλο και συχνότερα τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις για σχέση εξαρτημένης εργασίας με αναδρομική ισχύ.
  Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε απόφαση κατά της Ούμπερ.
  Πρέπει να πληρώσει δώρα, επιδόματα διακοπών, μέρες διακοπών, διάφορες εισφορές, για τα τελευταία 5 χρόνια για όλους τους οδηγούς της.

 167. spyridos said

  99

  Πολύ ωραίο. Δεν τον ήξερα. Εχει και άλλα αξιόλογα τραγούδια.

 168. Γιάννης Ιατρού said

  Μα τι μου προσάπτετε, τς τς τς τς τς 🙂

 169. Τέτα said

  Η «ελεύθερη αυτοαπασχόληση» ούτε ελεύθερη είναι ούτε καθαρή αυτοαπασχόληση, δίχως εξαρτήσεις. Το πιστοποιεί πρόσφατο ψήφισμα της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, που κατακρίνει ως λαθεμένη την ταξινόμηση στους αυτοαπασχολούμενους όσων δουλεύουν σε ψηφιακές πλατφόρμες, επειδή τους στερεί τα εργασιακά τους δικαιώματα. Το επικύρωσε, ειδικά για τους διανομείς προϊόντων εστίασης, γνωμάτευση του ΕΦΚΑ στις 28.7.2020, που χαρακτήριζε εξαρτημένη την εργασία τους. Και το έδειξε η αβρή ηλεκτρονική ειδοποίηση «συνεργατικής» ψηφιακής πλατφόρμας προς τους «αγαπημένους riders»: «Ή freelancer ή λυπούμεθα».

 170. Μαρία said

  166
  Φίλη μου Γερμανίδα νοσοκόμα με οικογένεια στην Ελλάδα δουλεύει έτσι σε νοσοκομεία της Ελβετίας, που έχουν μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Θα δουλέψει τώρα για δυο μήνες, για να γυρίσει πίσω το Δεκέμβριο. Η εταιρεία που τις νοικιάζει παίρνει 80 ευρ. την ώρα απ’ το νοσοκομείο και τις αποδίδει τα 50. Ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου, την έσπασε, για να μένει περισσότερο χρόνο εδώ.
  Απ’ ότι μου είπε δεν είναι επιλογή των νοσοκομείων να μην έχουν μόνιμο προσωπικό αλλά δεν βρίσκουν, χώρια που χρειάζεται να αντικαθιστούν το προσωπικό που λείπει με άδεια. Οι περισσότερες νοσοκόμες είναι ξένες.

 171. sarant said

  170 Μιλάει και τη γλώσσα. Και πράγματι δεν βρίσκουν.

 172. Spiridione said

  159. Γιατί ρε Γιάννη είσαι επιφυλακτικός, εγώ διαβάζω στο λίμπεραλ ότι οι #proud efooders «γκαζώνουν» στο διαδίκτυο (δεν ξέρω αν το κατέβασαν το άρθρο)
  https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:e_KiY0XGuu4J:https://www.liberal.gr/news/oi-proud-efooders-gkazonoun-sto-diadiktuo/403102+&cd=4&hl=el&ct=clnk&gl=gr

 173. Γιάννης Ιατρού said

  172: Άσε Σπύρο, έχω στεναχωρηθεί πολύ απ’ όταν το διάβασα, γιατί με τρών’ οι τύψεις για το στήσιμο στον τοίχο αθώων ψυχών.
  …Άνθρωποι και πρακτικές να «στηθούν στον τοίχο» για κάτι για το οποίο δεν έφεραν ευθύνη, ή που δεν παρουσιάστηκε όπως ήθελαν να το εκφράσουν….

  ΥΓ: Το κατέβασαν (γελοιότητες, σιγά μην και δεν τ’ έχουμε αποθανατίσει) και σήμερα (τις 00:00 !!!!) έβαλαν άλλο με τον τίτλο: Οι εργασιακές ακρότητες της efood δεν είναι καπιταλισμός (του ΧΑΡΟκόπου 😂)

 174. spiridione said

  proud efooders που γκαζώνουν στο διαδίκτυο

 175. spiridione said

  Εδώ γκαζώνουν

 176. Μαρία said

 177. Pedis said

 178. Pedis said

  Επιχείρημα με μαζόχες! Σιγά. Εδώ εργάτης, απολυμένος, τριάντα χρόνια ψήφιζε ΝουΔού.

 179. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  178# Το ξέρω πως είμαι χτήνος αλλά δεν μπορώ να νιώσω συμπόνια για τον συγκεκριμένο εργάτη.

 180. Pedis said

  # 179 – Για λύπηση είναι. Από την άλλη, κάτι τέτοιοι (αν και όχι όλοι 100%) σπάνε τις απεργίες και, χειρότερα, γίνονται τσιράκια (από ανάγκη ή από γούστο).

 181. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  180# Νταξ για λύπηση είναι ως επίπεδο ευφυίας. Αλλά η άλτερα παρς που λες είναι κατάμαυρη και μου μπλοκάρει τη συμπόνια.

 182. Pedis said

  Γενικά μιλώντας πάντως το δείγμα είναι μπάιασντ. Ένα σημαντικό ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα, φυσικά και εργατών καταφέρνει να βρει δουλειά εδώ και χρόνια με κομματικό ρουσφέτι. Ο εργοδότης, με τόση παραγωγική δυσπραγία και την ανεργία να καλπάζει, έχει την πολυτέλεια να ζητάει και να βρίσκει έτοιμους πατημένους.

 183. Γιάννης Ιατρού said

  Είναι η εποχή των μεγάλων αλλαγών….
  Ο παλιός κόσμος με τα εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική πλευρά του κράτους πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί, τώρα είναι η εποχή των τεράτων του νεοφιλελευθερισμού👀😎

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση νεοφιλελεύθερου τύπου και στη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε επιχείρηση. Προβλέπεται να επαναληφθεί η άρνηση συμμετοχής σε αυτήν τη διαδικασία σε ποσοστό άνω του 90%, όπως συνέβη και τον περασμένο Φεβρουάριο. Εννοείται πως οσονούπω θα πλημμυρίσουν τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΑ από παραθυράτα συκοφαντικά σχόλια κατά των «τεμπέληδων εκπαιδευτικών».

 185. Μαρία said

 186. Nestanaios said

  182. Μερικοί χώροι αποδοχής κομματόσκυλων είναι οι Δήμοι που κατ’ εμέ πρέπει να καταργηθούν, τα ασφαλιστικά ταμεία που επίσης πρέπει να καταργηθούν, οι εφορίες και οι τράπεζες που πρέπει να καταργηθούν και έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση τώρα τελευταία.

 187. Pedis said

  Δεν φτάνει που αποδεικνύεται ακούραστος να τα πρήζει με ΤΙΣ παπαριές κάθε μέρα μάς τη βγαίνει και νεοφιλελοχλιμίτζουρας ο ασθεναίος. Ω ρέ μπράβο, παιδί να σου πετύχει.

 188. Nestanaios said

  187. Σίγουρα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατία χωρίς ελευθερία και ελευθερία με κομματόσκυλα πάλι δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτά τα σκυλιά είναι πολύ επικίνδυνα.

 189. spiridione said

 190. sarant said

  190 Α, τους έτσουξε πολύ.

 191. Missing Ink said

  Καλά, τόση κουβέντα για riders κι ούτε ένα Motorpsycho?!
  Σόρι, το σκληραίνω λίγο 🙂

 192. Missing Ink said

  Κι ένα ακόμη σχετικό-άσχετο λινκ (ταινιάρα & φασάρα)

 193. sarant said

  192-3 Eυχαριστούμε!

 194. Missing Ink said

  Στο μεταξύ οι δύο ‘επικοινωνίες’, απ’ το «Αγαπητέ rider» στο «Αγαπημένοι μας riders», είναι ο ορισμός του «Κάνω πάνω μου, τα» (πράγμα που, προς το παρόν τουλάχιστον, επαληθεύτηκε κι από τα γεγονότα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: