Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προοκτωβριανά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 25 Σεπτεμβρίου, 2021


Ή τα τελευταία μεζεδάκια του Σεπτεμβρίου, αλλά το ιστολόγιο θεωρεί καθήκον του να χρησιμοποιεί στον τίτλο νεόπλαστες λέξεις, έτσι ώστε να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις της ελληνικής γλώσσας, να μας χαριστεί το χρέος και να τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια.

* Και για ορντέβρ στη σημερινή μας πιατέλα, ένας τίτλος που θα ήταν πιο στρωτός αν άλλαζε η σειρά των λέξεων. Τίτλος άρθρου για το Αφγανιστάν στο in.gr:

Αφγανιστάν – Η UNESCO ζητά την επιστροφή στις τάξεις των κοριτσιών

Στις τάξεις των κοριτσιών; Εγώ θα το έγραφα αλλιώς, ώστε να μην κοντοσταθεί ο αναγνώστης διαβάζοντάς το:

Αφγανιστάν – Η UNESCO ζητά την επιστροφή των κοριτσιών στις τάξεις

Γενικός κανόνας: αν ειναι δυνατό, προσπαθήστε το ουσιαστικό που συντάσσεται με γενική να ακολουθεί αμέσως τη λέξη με την οποία συνδέεται. Εδώ, έχουμε την «επιστροφή των κοριτσιών». Ας μην διαχωρίσουμε το ζευγάρι. Βέβαια, δεν είναι πάντοτε εφικτό αυτό. Ίσως χρειάζεται και ειδικό άρθρο.

* Και συνεχίζουμε με ένα μεζεδάκι από ψητοπωλείο (λογικό δεν είναι; ) ή έστω από τη διαφήμιση ψητοπωλείου στο Φέισμπουκ.

Το κατάστημα επαίρεται ότι προσφέρει χειροποίητη τροφή «δημιουργημένη από γρατζουνιές».

Από γρατζουνιές; Δεν ακούγεται και πολύ δελεαστικό -είστε σίγουρα διαφημιστής;

Προφανώς, το κείμενο έχει μεταφραστεί από τα αγγλικά -πράγμα που φαίνεται και από το ασυνήθιστο «τροφή» (μεταφράζει το food), ενώ στα ελληνικά λέμε «φαγητό».

Και βέβαια, όπως καταλάβατε, το αγγλικό υπόδειγμα που είχαν έλεγε «from scratch» δηλ. από το μηδέν, που προκειμένου για φαγητά θα εννοεί ότι δεν αγοράζουν έτοιμα τα επιμέρους συστατικά, ας πούμε τις σάλτσες ή τον γύρο, αλλά τα φτιάχνουν οι ίδιοι. Πάντως όχι «από γρατζουνιές»!

Περίεργο δεν είναι ένα μικρό μαγαζί να χρησιμοποιεί αγγλικό υπόδειγμα για να διαφημιστεί;

* Διαβάζω σε αθλητικό ιστότοπο ότι «ο Βασίλης Βλαχόπουλος εξεπλάγην … μ’ αυτό που είδε στη Νίκαια».

Εγώ πάλι δεν εξεπλάγην που εξεπλάγη ο Βλαχόπουλος, επειδή κι άλλες φορές έχω δει το «εξεπλάγην» να θεωρείται άκλιτο, λες και είναι απαρέμφατο.

* Λέμε ότι οι εστεμμένοι της Μεγάλης Βρετανίας είναι κορακοζώητοι, φαίνεται όμως ότι και όσοι ασχολούνται με τη βασιλική οικογένεια δεν πάνε πίσω.

Να προσπεράσουμε τον αστείο αναγραμματισμό «τετρίπια», αν και έχει κι αυτός το γούστο του και δίνει λαβή για κάμποσα καλά λογοπαίγνια, και να διαβάσουμε παρακάτω.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο εμπειρογνώμονας σε θέματα βασιλικής οικογένειας, ο κ. Μάικλ Νας, είναι συντάκτης των βασιλικών διαθηκών στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008.

Μα καλά, επί 499 χρόνια συντάσσει τις βασιλικές διαθήκες ο χαλκέντερος; Το ήξερα ότι οι δικηγόροι δεν έχουν όριο ηλικίας και μπορούν να δουλεύουν και σε βαθιά γεράματα, αλλά αυτό παραπάει, δεν βρίσκετε;

Στην πραγματικότητα, ο κ. Νας έχει γράψει ένα βιβλίο, που έχει τίτλο «Οι βασιλικές διαθήκες στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008» (ή κάπως έτσι)!

* Κι άλλο ένα μεταφραστικό ή μάλλον γενικότερης δημοσιογραφικής ανεπάρκειας και τσαπατσουλιάς.

Ο ιστότοπος της ΕΡΤ δημοσίευσε τις προάλλες ένα άρθρο με τον ελαφρώς πομπώδη τίτλο: Επιβεβαίωση της Ιλιάδας του Ομήρου: Ο ιταλικός τύπος για την αρχαιολογική ανακάλυψη στο Αίγιο.

To άρθρο αναφέρεται στις ανασκαφές στο χωριό Τράπεζα, που βρίσκεται κοντά στο Αίγιο. Είναι όμως κακομεταφρασμένο. Οι «ορεινές παραφυάδες της ανατολικής Αχαΐας» είναι propaggini montane, δηλ. στους πρόποδες των βουνών της ανατ. Αχαΐας.

Και τι βγάζετε από τη φράση αυτή;

έφερε στο φως πλούσια σύνολα κεραμικών και κοσμημάτων, καθώς και μια εναπόθεση χάλκινων αντικειμένων που περιλάμβανε μνημειώδη παρέλαση αιχμή του δόρατος, που ερμηνεύτηκε προκαταρκτικά ως προσφορά συγκεκριμένης μορφής – αξιωματικού, επιθεωρητή ή τοπικού κυβερνήτη – που συνδέεται με την κεντρική αρχή των Μυκηνών

Τι είναι η «παρέλαση αιχμή του δόρατος»; Φαγώθηκε κάποια λέξη μήπως;

Το ιταλικό κείμενο:

ha portato alla luce ricchi corredi di ceramica e gioielli, nonché di un deposito di oggetti in bronzo che comprendeva una monumentale cuspide di lancia da parata, preliminarmente interpretata come dotazione di una figura particolare – un ufficiale, sovrintendente o governatore locale – legato all’autorità centrale di Micene.

Οποτε, η ανασκαφή έφερε στο φως μια μνημειώδη αιχμή τελετουργικού δόρατος -ο ιταλικός όρος είναι lancia di parata, που δεν ξέρω πώς το λέμε στα ελληνικά αλλά είναι το δόρυ που δεν το είχανε για να πολεμάνε αλλά μόνο για τελετές και παρελάσεις (και ήταν πλούσια διακοσμημένο). Ας μας πουν πώς λέγεται οι αρχαιολόγοι. Κι αν εγώ ήμουν στη θέση του συντάκτη του άρθρου και βιαζόμουν να δώσω το άρθρο, και δεν ήξερα πώς να το πω, θα έλεγα απλώς «μια μνημειώδη αιχμή δόρατος».

Κι έπειτα, αυτή η αιχμή δόρατος δεν ήταν «προσφορά συγκεκριμένης μορφής», που δεν λέει τίποτα, αλλά «δωρεά/προσφορά μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, ενός ξεχωριστού προσώπου».

Όμως το μεγαλύτερο φάουλ στο άρθρο δεν είναι αυτά τα μεταφραστικά αστοχήματα. Υπάρχει ατόπημα καθαρά δημοσιογραφικό. Δηλαδή, αν διαβάσετε ένα ιταλικό άρθρο για το ίδιο θέμα, θα δείτε ότι η συνέντευξη της αρχαιολόγου συνεχίζεται για πολύ ακόμα. Ο Έλληνας «αρθρογράφος» όμως βαρέθηκε να γράψει παρακάτω, βαρέθηκε να κάνει περίληψη του ιταλικού, και απλώς έκοψε στη μέση τη συνέντευξη, παραλείποντας το σημείο όπου η αρχαιολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η ανακάλυψη αυτή υποτίθεται ότι «επιβεβαιώνει τον Όμηρο»!

Κι έτσι, ενώ ο τίτλος του άρθρου μιλάει για την επιβεβαίωση του Ομήρου, μέσα στο άρθρο δεν υπάρχει τίποτα γι’ αυτό, διότι ο υπεύθυνος αρθρογράφος βαρέθηκε να το γράψει -εκτός αν το έγραψε και του το έκοψαν.

Σε κάθε περίπτωση, μια καλή υποψηφιότητα για το βραβείο Τσαπατσούλιτζερ!

* Το κόππα ζει και βασιλεύει. Φίλος του ιστολογίου έψαχνε να βρει κάτι στα πρακτικά της Βουλής και είδε ότι οι πρόσφατες συνεδριάσεις έχουν αρίθμηση που χρησιμοποιεί το κόππα.

Και πολύ σωστά, διότι στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης χρησιμοποιούνται, πέρα από το στ’ για το 6, που επειδή είναι στην αρχή το ξέρουμε όλοι, και δύο ακόμα γράμματα, τα οποία υπήρχαν σε αρχαϊκά αλφάβητα αλλά ήδη από την αρχαιότητα είχαν εγκαταλειφθεί, το κόππα Ϟ για το 90 και το σαμπί Ϡ για το 900.

Επομένως, το ΡϞΓ’ είναι ο αριθμός 193, η 193η συνεδρίαση της ολομέλειας.

Και καλά, τώρα με το Unicode έχει γίνει η θάλασσα γιαούρτι, αλλά τον πρώτο καιρό των επεξεργαστών κειμένου (ή και με τις γραφομηχανές) πώς έγραφαν το Ϟ και το Ϡ, όποτε χρειαζόταν; Με το χέρι;

* Φίλος μού γράφει και σχολιάζει το εξής απόσπασμα:

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να περίμεναν πολλοί, ο κ. Τσίπρας απέφυγε την παγίδα που του έστησε ο κ. Μητσοτάκης, εξωθώντας τον στο αίτημα για πρόωρες εκλογές με το πικάρισμα για τις «γαλοπούλες» και επιχειρώντας να μετατρέψει την πολιτική σκηνή σε σκηνικό far west.

Λέει ο φίλος:

Όμως εδώ και πολλά χρόνια έχει επικρατήσει να το λέμε στα ελληνικά «Άγρια Δύση» ή έστω «Φαρ Ουέστ». Αλλά ακόμη κι αν το θέλαμε στα αγγλικά, νομίζω πως το σωστό είναι Far West. Τώρα που η Άγρια Δύση έφτασε μέχρι Φάρσαλα, οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί για να μην θυμώσουμε και τον Ντάλτον.

Η τελευταία πρόταση του φίλου είναι υπαινιγμός για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καουμπόη στο Δαμάσι. Στα υπόλοιπα, έχει δίκιο. Εγώ θα έγραφα Φαρ Ουέστ. Η μανία για λατινογραφή των καθιερωμένων με ενοχλεί. Αλλά ίσως έχω γεράσει.

* Άλλος φίλος στέλνει την οθονιά που βλέπετε, από την αναγγελία συνέντευξης «με την Μόνικα Μπελούτση».

Κι επειδή έχει περάσει η εποχή που το Μπελούτσι θα εξελληνιζόταν αβλεπί, άρχισα να ψάχνω τα ΦΕΚ των τιμητικών πολιτογραφήσεων, μήπως μαζί με τον κ. Στυλιανίδη έχει γίνει Ελληνίδα και η Μόνικα.

Που δεν θα είναι και κακή ιδέα.

* Φίλος στέλνει απόσπασμα από ρεπορτάζ για τηλεοπτική εκπομπή με μοντέλα, όπου γίνεται λόγος για «την πιο αυστηρή κριτή».

Και σχολιάζει:

Διότι μια γυναίκα μπορεί να είναι αθλήτρια ή ανακρίτρια, αλλά σε μια σοβαρή δουλειά όπως η αξιολόγηση μοντέλων, χρειάζεται κάτι στιβαρό, αντρικό βρε αδερφέ, άρα κριτής.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ σε όλα τα ριαλιτοπαίχνιδα υπάρχουν γυναίκες στην κριτική επιτροπή, ο όρος «κρίτρια», που είναι ομαλός και κανονικός, έστω κι αν λίγο κελαρύζουν τα ρο του, δεν έχει περπατήσει. Ευκαιρίας δοθείσης θα τον χρησιμοποιήσω, αλλά δεν βρίσκω ευκαιρίες.

* Ένας ακόμα τίτλος που με παραξένεψε:

Καναδάς: Αρκούδα έγινε το θήραμα κατσίκας

Θηρεύουν οι κατσίκες άραγε; (όταν δεν μασάνε ταραμά, τουλάχιστον;)

Αν διαβάσετε το άρθρο, η αρκούδα επιτέθηκε στον τράγο, αλλά ο τράγος αμύνθηκε και με τα κέρατά του την τραυμάτισε θανάσιμα σε καίριο σημείο. Αλλά θήραμα; Εδώ θα χρειάζονταν μάλλον τα εισαγωγικά. Αλλιώς, θύμα.

* Αν μας διαβάζει κανείς έμπειρος υποτιτλιστής, ας μας πει πώς προέκυψε αυτό το περίεργο λάθος που βλέπετε στο επάνω μισό της οθονιάς, πώς δηλαδή το ΗΟΜΕ HEALING τσαλακώθηκε σε Θονε Θεαμιξη.

Υπάρχει αντιστοιχία των γραμμάτων 1 προς 1, υπάρχει και συνέπεια, δηλ. το αγγλικό Η γίνεται Θ, το L γίνεται Μ, το Μ γίνεται Ν… χμ, κάποιο πατερνάκι προκύπτει.

Αλλά έτσι κι αλλιώς, η Θεαμιξη είναι κάτι το ωραίο, δεν βρίσκετε;

(Για την ιστορία, τα στοιχεία της σειράς, που λέγαμε και χτες, είναι: L&O:s11e17, που ίσως είναι κάτι σαν Law&Order).

* Kαι μια ερώτηση κρίσεως. Σε ανάρτησή της στο Φέισμπουκ, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έγραψε:

Άλλη μια νέα γυναίκα, μία εκπαιδευτικός αυτή τη φορά, δολοφονείται. Τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαδοχικά φρικτά εγκλήματα με έναν κοινό παρονομαστή: συντρόφους, νυν ή πρώην, που θεωρούν ότι έχουν εξουσία στα σώματα και τις ζωές των γυναικών που βρέθηκαν στο δρόμο τους.

Δίκιο έχει βεβαίως, και μπράβο της που (πιο κάτω) χρησιμοποιεί και τον όρο «γυναικοκτονία» που ενοχλεί τους μπογδάνους και τις λατινοπούλες της παράταξής της.

Αλλά ένας φίλος επισημαίνει μια παρωνυχίδα. Λέει: στέκει να πούμε «βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαδοχικά εγκλήματα»; Κατά τη γνώμη του φίλου, η έκφραση «βλέπουν το φως της δημοσιότητας» υπονοεί ότι τα εγκλήματα αυτά ήταν κρυφά, αφανή, ότι απαιτήθηκε κάποια έρευνα για να έρθουν στο φως, τον παραξενεύει που χρησιμοποιείται η έκφραση για ένα έγκλημα που τελέστηκε μέρα μεσημέρι στον δρόμο.

Εσείς τι γνώμη έχετε;

* Κι άλλη ερώτηση κρίσεως, σχετικά με άρθρο της ΕφΣυν:

Σε κάποιες περιοχές, τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι άδεια από ανθρακούχα ποτά και εμφιαλωμένο νερό, ενώ οι εκτροφείς γαλοπούλας προειδοποίησαν ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ίσως να μην έχει φέτος την παραδοσιακή γαλοπούλα εάν συνεχιστεί η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα.

O λόγος για τις ελλείψεις αγαθών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελλείψεις που, σύμφωνα με το άρθρο, οφείλονται σε ποικίλα αίτια.

Η απορία του φίλου που στέλνει το άρθρο είναι τι εννοείται με «έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα».

Υποθέτω, αλλά δεν είμαι σίγουρος, ότι εννοεί πως υπάρχει έλλειψη δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Να είναι έτσι;

* Ένα μεταφραστικό που το κλέβω από τη Λεξιλογία. Στην καινούργια σειρά που προβάλλει η ΕΤ1 με τον Ρόουν Άτκινσον στον ρόλο του Μεγκρέ, αγγλική σειρά αλλά που εκτυλίσσεται σε γαλλικό περιβάλλον, κάποιος αστυνόμος λέει ότι ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατευθυνόταν προς την πον ντ’ Οστερλίτς. Ο υποτιτλιστής κατάλαβε το «πον» ως pond και μετέφρασε (σαν να ήταν αγγλική η λέξη) «Λίμνη του Αούστερλιτς». Όντως στο Αούστερλιτς είχε λίμνες, αλλά στο Παρίσι η πον του Αούστερλιτς είναι pont, δηλαδή γέφυρα.

Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά το Αούστερλιτς (με τις λίμνες) βρισκεται μακριά, στη σημερινη Τσεχία και μάλιστα στο ανατολικό μέρος της, και έχει ένα εντελώς διαφορετικό όνομα, Slavkov u Brna.

* Μεγάλη δημοσιότητα πήρε μια ανάρτηση του καθηγητή Mοριακής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γιώργου Διαλλινά, που απευθύνεται προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που θα θελήσουν να γραφτούν στο μάθημά του (είναι μάθημα επιλογής).

Φυσικά, ο καθηγητής έχει δίκιο να προτρέπει τους φοιτητές να εμβολιαστούν. Κάθε προτροπή είναι πολύτιμη.

Ωστόσο, θέλω να επισημάνω δυο πράγματα, μια παρωνυχίδα κι ένα σοβαρότερο.

Η παρωνυχίδα είναι ότι ο κ. καθηγητής γράφει λάθος τη λέξη «διάλειμμα» (τη γράφει ‘διάλλειμα’). Απροσεξία φυσικά, όχι άγνοια.

Το πιο σοβαρό είναι η κατακλείδα, ότι ο φοιτητής που «αγνοεί ή δεν αποδέχεται τη σημασία των εμβολίων» έχει ήδη αποτύχει στο μάθημα και δεν έχει νόημα να το επιλέξει.

Δεν βρίσκω ότι αυτό είναι σωστό ακαδημαϊκό ήθος. Φανταστείτε έναν καθηγητή γλωσσολογίας που θα ανακοινώσει ότι δεν θα δεχτεί στο μάθημά του όσους διαφωνούν με τη θεωρία περί ινδοευρωπαϊκής ομογλωσσίας. Κι έπειτα, το να μην είναι εμβολιασμένος σήμερα ένας 21χρονος δεν σημαίνει ότι «αγνοεί ή δεν αποδέχεται τη σημασία των εμβολίων». Αυτό είναι μεγάλο λογικό άλμα, νομίζω.

Αλλά είναι και κάτι άλλο: η Πολιτεία δεν απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα, εφόσον προσκομίζουν τεστ. Το ίδιο και οι αρχές του ΕΚΠΑ. Πώς τότε ο κ. Διαλλινάς σηκώνει δικό του μπαϊράκι στο χωραφάκι του; Το δικό του μάθημα δεν μπορούν να το πάρουν οι ανεμβολίαστοι τριτοετείς, αλλά μπορούν να πάρουν τα άλλα; Παρακατιανά είναι τα άλλα μαθήματα επιλογής; Τόσο ανώτερος θεωρεί ότι είναι ο κ. Διαλλινάς;
Κατά τη γνώμη μου, αυτή η λογική είναι διάτρητη και δεν ταιριάζει σε πανεπιστημιακό δάσκαλο.
Κατά σύμπτωση, χτες καταδικάστηκε ο αυτόχθων ιθαγενής (και αντιεμβολιαστής) γονέας της Θεσσαλονίκης, που δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο και θεωρεί δικαίωμά του να μη φοράει μάσκα και να μην προσκομίζει πιστοποιητικό για το παιδί του.
Σε τι διαφέρει ο κ. Διαλλινάς, που θεωρεί ότι για το δικό του μάθημα και μόνο μπορεί να πάρει τον νόμο στα χέρια του και να θεσπίσει δικούς του όρους, διαφορετικούς από τους όρους της Πολιτείας;

* Kαι θα κλείσω με ένα εκκλησιαστικό τρολάρισμα. Το να εκδίδει ένας ιεράρχης ανακοίνωση με χιούμορ είναι τόσο σπάνιο, που αξίζει να επισημανθεί.

Λοιπόν, το γραφείο τύπου της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για μια διαμαρτυρία αντιεμβολιαστών της περιοχής:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου πανθεσσαλική/πανελλαδική συγκέντρωση 48 (!!!) αντιεμβολιαστών, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως να συνεργαστεί με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια και κινητή μονάδα εμβολιασμών να παρευρίσκεται κάθε Κυριακή βάσει προγράμματος έξω από Ιερούς Ναούς ώστε να καταπολεμηθεί ο φόβος και να διευκολυνθούν συνάνθρωποι μας στη θωράκιση τους ενάντια στην πανδημία.

Η Ιερά Μητρόπολη σέβεται την οποία άποψη, ακόμη και αυτήν που στερείται επιχειρημάτων, ή καταφεύγει ακόμη και στο παράλογο για να εκφράσει εμπάθεια και άρνηση. Επειδή το κυριότερο επιχείρημα που ακούστηκε εναντίον των εμβολίων είναι ότι όσοι υπηρετούμε τέτοιες πρωτοβουλίες είμαστε μασόνοι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, καθώς και το σύνολο των συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως δηλώνουν πως ούτε έχουν σχέση με τέτοιους χώρους, ούτε γνωρίζουν τέτοιους ανθρώπους. Πιστεύουμε πως μετά την δήλωση μας αυτήν καταρρίπτεται το επιχείρημα και οι αγαπητοί μας διαμαρτυρόμενοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν.

Εντύπωση έκανε η δήλωση κάποιων πως είναι Χριστιανοί την στιγμή που δεν τους έχουμε δει σε Ναούς, ενώ επίσης εντυπωσιακό ήταν το ότι στην εκδήλωση μίλησε τ. αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους καθόλου χριστιανικούς, που γνωρίζει η Λάρισα.

Μετά την επίδοση του κειμένου διαμαρτυρίας εναντίον της πρωτοβουλίας της, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου μοίρασε σοκολατάκια στους συγκεντρωμένους, για να μην φύγουν πικραμένοι.

Advertisement

320 Σχόλια προς “Προοκτωβριανά μεζεδάκια”

 1. Νέο Kid said

  Έβαλα «from scratch” στο γκούγκλοτρανσλάτε και έβγαλε μια χαρά «από την αρχή». Επειδή ξέρω ότι με συμφραζόμενα καμια φορά αλλάζει και βγάζει άλλα έβαλα και «created from scratch» κι έβγαλε επίσης μια χαρά «δημιουργήθηκε απ την αρχή» . Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους μεταφραστήρι χρησιμοποιούν τα γίδια, ειλικρινά!…

 2. Νέο Kid said

  Γενικά κι όχι ειδικά μιλώντας, είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό καθηγητών πανεπιστημίων που τα μαθήματά τους είναι «επιλογής» είναι κομπλεξικοί!
  Ίσως επειδή είναι επιλογείς κι όχι υποχρεωτικοί…

 3. Καλημέρα!
  Για το ανεξήγητο Θονε Θεαμιξη, μπορώ μόνο να πω ότι για κάποιον που γράφει τυφλό σύστημα όλα αυτά τα σύμφωνα είναι κοντά (το ένα με το άλλο), όχι όμως και πολύ κοντά και όχι με τρόπο που να το αποδώσουμε απλώς σε λαθος θέση του χεριού στο πληκτρολόγιο. (Άρα, δεν μπορώ να πω τίποτα, απλά είπα να γράψω κι εγώ την εξυπνάδα μου…)

 4. dryhammer said

  2. Στη λογική του … «αφού εσύ με επέλεξες κάτσε να σε …»

 5. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Σχετικά με την «έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα»: Σύμφωνα μ’ ένα πρόσφατο άρθρο της Guardian (https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/sep/24/food-petrol-shortages-brexit-goods-johnson-botched-deal), το ΗΒ αντιμετωπίζει όντως έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα για τα ανθρακούχα ποτά κλπ. γιατί φαίνεται πως το εισάγουν από την Ένωση και το Μπρέξιτ τους έχει δημιουργήσει προβλήματα στις εισαγωγές εν γένει.

 6. Νέο Kid said

  4. Ναι! Το τελευταίο μάθημα που πέρασα στο Μετσόβιο για να πάρω πτυχίο ήταν ένα επιλογής που το έδωσα 2,5 φορες(!) ας μην μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες πώς προέκυψε η …μισή φορά… επειδή ο καθηγητής ήταν βλαμένος.

 7. Spiridione said

  Και το χρησιμοποιούν για να αναισθητοποιούν τις γαλοπούλες κ.α. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος;

 8. Καλημέρα

  Κοίταζα την βάρκα μου,το σπίτι μου και το αυτοκίνητό μου και μούρθε αυτό το άσμα στον νου…

 9. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, το CO2 χρησιμοποιείται σαν «αναισθητικό» πριν τη σφαγή γαλοπούλων και σιοίρων…
  Κι ως γνωστόν , οι Εγγλέζοι σε σφάζουνε πάντα in humanitarian ways!…

 10. Νέο Kid said

  7. Υπάρχει και το ηλεκτρικό σοκ ( τα γουρούνια έτσι τα σφάζουν συνήθως) , αλλά προφανώς στις γαλοπούλες που είναι πολλές και μικρές και γρήγορες , θα ήταν impractical και κοστοβόρο…

 11. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Βλέπω κέφια σήμερα Νίκο!

  Λοιπόν, πάμε:

  > το ασυνήθιστο «τροφή» (μεταφράζει το food), ενώ στα ελληνικά λέμε «φαγητό»

  Πριν από πάρα πολλά χρόνια ήταν μία σειρά όπου ο Μπέζος έπαιζε κάποιον σνομπ. Κάπου ετοιμαζόταν ένα τραπέζι, το φαγητό δεν ήταν έτοιμο, και τελικά ετοιμάστηκε, οπότε ο Μπέζος ανακοίνωσε: «Ήρθαν οι τροφές»!

  > έχει επικρατήσει να το λέμε στα ελληνικά «Άγρια Δύση» ή έστω «Φαρ Ουέστ»

  Συμφωνώ. Δε νομίζετε όμως ότι για τις ταινίες λέμε πιο πολύ «γουέστερν», με γάμμα;

  > ο όρος «κρίτρια», που είναι ομαλός και κανονικός, έστω κι αν λίγο κελαρύζουν τα ρο του, δεν έχει περπατήσει

  Δεν είναι μόνο που κροταλίζει, έχει κι άλλο θεματάκι αυτός ο όρος: Αν και είναι ετυμολογικά διαφανής, δε μοιάζει με το αρσενικό τόσο όσο π.χ. η ανακρίτρια με τον ανακριτή. Ναι μεν στα δύο ζεύγη η αναλογία ομοιοτήτων και διαφορών ανάμεσα στους τύπους των δύο γενών είναι ακριβώς η ίδια, ωστόσο μεταξή κριτή και κρίτριας όλες οι διαφορές συγκεντρώνονται μέσα σε δύο συλλαβές όλες κι όλες. Δηλαδή μία μόνο συλλαβή παραμένη ίδια, κι αυτή με διαφορά στον τόνο. Η διαφορά στον τόνο μεταξύ ανακριτή και ανακρίτριας δε χτυπάει τόσο, καθώς και οι δύο λέξεις ξεκινάνε με δύο έξτρα συλλαβές που ούτε τονικά ούτε άλλως διαφέρουν. Διαισθητικά πιστεύω ότι ανάμεσα σ’ όλα αυτά τα ζεύγη επαγγελματικών με δύο γένη, τα πιο εύχρηστα (αυτα με το πιο εύχρηστο θηλυκό) θα πρέπει να είναι τα πιο πολυσύλλαβα.

  > (φως της δημοσιότητας) Εσείς τι γνώμη έχετε;

  Δε βαριέσαι… Έτσι κι αλλιώς δημοσιότητα δεν είναι τόσο το να γίνει κάτι στη μέση στο μεϊντάνι μεσημεριάτικα, όσο το να μπει στις ειδήσεις. Μπήκε στις ειδήσεις; Είδε το φως της δημοσιότητας. Κι ας μην είχε προλάβει προηγουμένως να δει και το σκοτάδι της ασημότητας, δε μ’ ενοχλεί.

  > Διαλλινάς: Ακαδημαϊκή ελευθερία. Σε παλιότερες γενιές (αφηγήσεις πατέρα μου) η ακαδημαϊκή ελευθερία έφτανε σε αδιανόητα σημεία ασυδοσίας. Αυτό εδώ θα ήταν αμελητέο. Πιο πολύ θα έπρεπε να κοιτάξουμε το άλλο: έχει σημασία αν ο φοιτητής είναι εμβολιασμένος, ή τι πιστεύει για τα εμβόλια; Δηλαδή αν τα αμφισβητεί μεν αλλά παρά ταύτα έχει εμβολιαστεί (πειδή π.χ. τον πήγανε δεμένο), τι γίνεται, μπορεί να γραφτεί στο μάθημα;

 12. Πέπε said

  Καλά, ότι ο συντάκτης της μητροπολιτικής ανακοίνωσης είναι θεούλης περιττεύει να το σχολιάσουμε.

 13. Spiridione said

  Η Μπελούτσι έχει άλλα σοβαρά προβλήματα

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απαράδεκτος ο προφέσορας Διαλλινάς. Ο ταλιμπανισμός είναι καταδικαστέος και προσφέρει κακές υπηρεσίες στην υπόθεση που υπηρετεί.

 15. Αντώνης said

  #7, 9
  Δεν νομίζω πως το CO2 χρησιμοποιείται ως αναισθητικό αλλά ως «ασφυκτικό» (λέγεται αυτό;), δηλ. αν βάλουμε τα ζώα σ’ έναν χώρο όπου η ατμόσφαιρα έχει αντικατασταθεί από CO2, τα ζώα θα πεθάνουν από ασφυξία. Αν μας διαβάζει ο Άγγελος, ίσως να θυμάται περισσότερες λεπτομέρειες από τα σχετικά έγγραφα που μεταφράζαμε.

 16. voulagx said

  Απαντώντας στα σοκολατακια της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης,
  ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο Τ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΣΔΑ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
  https://www.larissapress.gr/2021/09/24/ton-d-papadimopoulo-os-ypokiniti-ton-arniton-sti-larisa-deichnei-i-im-larisis-tyrnavou/

 17. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.

  5-9 κε Για τις γαλοπούλες, μου έστειλαν στο ΦΒ το εξής άρθρο:
  https://www.theguardian.com/business/2021/sep/21/why-does-a-carbon-dioxide-shortage-matter-so-much-to-the-uk-economy?fbclid=IwAR1HdJZfjdnql4Fy2OeQX5reBqMW13rCS3m1ZPM09kREL9NppBqCarTtmds

  11τέλος: Σωστό αυτό.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φαρ Ουέστ το λέμε το μέρος που παρουσιάζει αυξημένη εγκληματικότητα. Παλιότερα το λέγαμε Σικάγο ή Τσικάγο (γίναμε). 😊 Το κρίτρια ακούγεται κάπως, δύσκολα θα επικρατήσει. Θυμιζει κατι περίεργα σλαβικά ονόματα σαν το Κρστιτς.

 19. 18 Είναι απίστευτο αλλά τώρα μόλις διάβαζα άρθρο μιας Κρστιτς! https://ceu.academia.edu/TijanaKrstic?from_navbar=true

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, το ψιλοκουλουβάχατο του Τσίπρα με τον Μπρεχτ δεν το συμπεριέλαβες στην πιατέλα. Θα γκρινιάζει ο Βάτμαν. 😊

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  19: Είχα στον νου μου τον Σέρβο μπασκετμπολίστα. Αλλά είναι όντως συμπτωσάρα. 😊

 22. Νέο Kid said

  15. Προ της ασφυξίας προηγείται η αναισθησία αναγκαστικά.
  Βλέπω ότι στις γαλοπούλες υπάρχει και η μέθοδος του electrified water που μεταφέρει με ιμάντα τα πλέοντα πτώματα ή και μή τελείως πτώματα γαλοπούλων σε εξαιρετικά έξυπνο μηχάνημα που αποκεφαλίζει τη «γραμμή παραγωγής».
  Ωραία ευθυμήσαμε πρωί πρωί!…

 23. Costas X said

  Καλημέρα !

  «…αιχμή τελετουργικού δόρατος -ο ιταλικός όρος είναι lancia di parata, που δεν ξέρω πώς το λέμε στα ελληνικά…»

  Πιστεύω ότι μια χαρά το αποδώσατε «τελετουργικό δόρυ», αντί «δόρυ παρελάσεων». Παρότι δεν ξέρω ιταλικά, έτσι είχα αποδώσει κι εγώ κάποτε ένα βενετσιάνικο «ρόνκο», «τελετουργικός λογχοπέλεκυς».

  Ο δε κακομεταφραστής αρθρογράφος, για να μην κατηγορηθεί για γκρίζα διαφήμιση, θα μπορούσε να είχε γράψει «γνωστή ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία της παρέλασης» ! 🙂

 24. Νέο Kid said

  19.18. Αν ήταν εδώ ο Σταύρος, θα σας έλεγε ότι προφέρεται Κρίστιτς . Μπορεί οι Σέρβοι να κάνουν οικονομία στη γραφή φωνηέντων, αλλά δεν πνίγονται κιόλας οι άνθρωποι για να πουν ένα όνομα! 😀
  Θυμάμαι το srp =δρεπάνι, 3 σύμφωνα no vocals,που προφέρεται σερπ (σχεδόν…)

 25. leonicos said

  υποτίθεται ότι «επιβεβαιώνει τον Όμηρο»

  Ότι ο Όμηρος επιβεβαιώνει τα αρχαιολογικά ευρήματα, είναι βέβαιο.
  Το ότι υπήρχε διαμάχη μεταξύ των Αχαβά και των Χιττιτών, για την Βιλούσα, που κάποια στιγμή διευθετήθηκε ειρηνικά, είναι επίσης βέβαιο, υπάρχει επιστολή που απευθύνεται στη Μιλίντα (Μίλητο) των Αχαβά, η οποία προηγείται της συγγραφής του Ομήρου κατά 500 χρόνια και 200 από την υποτιθέμενη χρονολόγηση των Τρωικών.

  Ο Όμηρος δεν είχε κανένα λόγο να πει ψέματα στους συγχρόνους του, που θα τν κράζανε. Εμείς μαθαίνουε από τον Όμηρο (και άλλους) και το επιβεβαιώνουμε αρχαιολογικά (όσο μπορούμε)

 26. Νέο Kid said

  24. no vocals…καλά κρασιά. Νο vowels βεβαίως βεβαίως .

 27. leonicos said

  1
  Νέο Kid

  Κανένα μεταφραστήρι. Το ανηψάκι του. Πάιρνει λόουερ του χρόνου

 28. Νέο Kid said

  Ο Όμηρος θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τα αρχαιολογικά ευρήματα μόνο αν ήταν χρονοταξιδιώτης…

 29. leonicos said

  24

  Θυμάμαι το srp =δρεπάνι, 3 σύμφωνα no vocals,που προφέρεται σερπ (σχεδόν…)

  το ‘ρ’ θεωρείται φωνήεν στις θέσεις αυτές. Το ίδιο και στα τσέχικα

 30. leonicos said

  Τα ‘λ’ και ‘ρ’ θεωρούνται φωνήεντα ή σύφωνα αναλόγως και στη σανσκριτική

 31. sarant said

  23 Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση

  24 Έχει και με τέσσερα, smrt δεν είναι ο θάνατος; Bέβαια προφέρεται σμερτ, με κλειστό ε.

  20 Το ξέχασα.

 32. Θρασύμαχος said

  Ακόμη καλύτερο το πρωτότυπο που έχει και φωτογραφία τα σοκολατάκια:
  https://imlarisis.gr/δελτίο-τύπου-23-σεπτεμβρίου-2021/

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  31γ.Καλά ξεμπερδέματα. 😊

 34. sarant said

  32 Δεν το έβρισκα χτες όταν έγραφα.

 35. Αιμ. Παν. said

  @25
  «υπάρχει επιστολή που απευθύνεται στη Μιλίντα (Μίλητο) των Αχαβά, η οποία προηγείται της συγγραφής του Ομήρου κατά 500 χρόνια και 200 από την υποτιθέμενη χρονολόγηση των Τρωικών»

  Μήπως υπάρχει κάποιος σύνδεσμος να την βρω στο διαδίκτυο ;

  Ευχαριστώ.

 36. leonicos said

  2
  είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό καθηγητών πανεπιστημίων που τα μαθήματά τους είναι «επιλογής» είναι κομπλεξικοί!,

  Έχω την εντύπωση πως όλοι έχου και υποχρεωτικό μάθημα. Τα επιλογής έγιναν για να υκανοποιηθούν (σόρρυ για το υ αλλά δεν το διορθώνω) κάποιοι τύποι, να βγουν στο αμφιθέατρο, αλλά πάντα στο πλαίσιο μια έδρας με υποχρεωτικό.

 37. leonicos said

  Υ υκανοπύυσυ είναι σπουδαίο πράγμα

 38. Νέο Kid said

  36. Στο Πολυτεχνείο (που έχει πολλά μαθήματα, δεν είναι ιατρική που κάνετε 3-4 όλα κι όλα ,κι αυτά μισά κι ανέσωστα…) δεν είναι έτσι πάντως. Ή δεν ήταν έτσι τουλάχιστον, μέχρι τα mid nineties.

 39. Θρασύμαχος said

  Αρχαιοελληνική αρίθμηση, με στίγμα κόππα σαμπί και τόνους, είχαν και οι νόμοι του ελληνικού κράτους μέχρι το 1912. Μάλιστα ένας απ’ αυτούς, ο θρυλικός ΓϞΝ΄/1911 για την ευθύνη του οδηγού αυτοκινήτου, μακροημέρευσε τόσο πολύ που μας τον μαθαίνανε στη Νομική ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 (δεν ξέρω μήπως ισχύει ακόμη).

 40. Καλημέρα κι από δω
  L&O:s11e17 Ναι, πρέπει να είναι το Law&Order (Νόμος και τάξη) και μάλιστα το 17 επεισόδιο στην 11 χρονιά (σεζόν) που παίζεται το σήριαλ (που λέγαμε και χτες)

  Για την Κεραμέως και το «βλέπουν το φως της δημοσιότητας» νομίζω πως υπονοεί ότι τα εγκλήματα αυτά παλιότερα δεν θα τα ξεχωρίζαμε, δεν θα τα συζητούσαμε, δεν θα τα αναδεικνύαμε ως ξεχωριστά και ιδιαίτερα, θα πέρναγαν στο ντούκου. Κι απ’ αυτή την άποψη έχει δίκιο.

  Φεύγω για μπάνιο…

 41. Spiridione said

  39. Ζει και βασιλεύει. ΓΠΝ το γράφουν τώρα.

 42. Νέο Kid said

  Απολύτως ενδεικτικό επίσης μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας είναι η έκφραση «το μάθημά ΜΟΥ» που χρησιμοποιούν πολλοί καθηγητές . Επειδή όντως θεωρούν το «μαθημα» ιδιοκτησία τους ,( η οποία συνηθέστατα κατοχυρώνεται και τεκμηριώνεται από ΤΟ βιβλίο ΤΟΥΣ) κι αυτό που φιλοδοξούν να μεταλαμπαδεύσουν είναι οι ιδέες και οι αντιλήψεις ΤΟΥΣ περί του συγκεκριμένου «μαθήματος». Ό, τι πιο αντί-ακαδημαϊκό δηλαδή.

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπράβο πάντως στην υπουργό παιδείας που συγκινήθηκε απο τη δολοφονία εκπαιδευτικού. Αυτό δείχνει μεγαλείο ψυχής.

 44. Νίκος Κ. said

  Αγαπητέ Νικοκύρη, μήπως το ψητοπωλείο είναι βρίσκεται στο πιο προχωρημένο μέτωπο της επιστήμης και δεν το κατάλαβες; 🙂
  Διαβάζω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα χθεσινή είδηση:
  Chinese scientists create starch from scratch
  Chinese scientists have created starch, a type of complex carbohydrate found in plants, using carbon dioxide, hydrogen and electricity, according to a study published in the journal Science on Friday.
  https://www.chinadaily.com.cn/a/202109/24/WS614d161ba310cdd39bc6b283.html

 45. Spiridione said

  Ένας άλλος νόμος που επιβιώνει είναι ο ΓϡΟΗ/1912 για το δικαστικό ένσημο

 46. Κουτρούφι said

  Χθες αργά, ο σκαι είχε την ταινία “Chain Reaction” του 1996.
  Εντόπισα δύο αστοχίες στους υπότιτλους:
  1. milliseconds. Σους υπότιτλους έβαλαν «μιλιδευτερόλεπτα». Ή θα πεις «χιλιοστά του δευτερολέπτου» ή άστο milliseconds.
  2. sonoluminescence. Σους υπότιτλους έβαλαν «ηχοφωτοβόληση» (ή κάπως έτσι). Το «sono- » πράγματι είναι «ήχο- «. Το luminescence στα ελληνικά είναι φωταύγεια. Ηχοφωταύγεια λοιπόν.
  Είδα κανα δεκάλεπτο αλλά είχα νυστάξει και πήγα για ύπνο. Παρακάτω μπορεί να είχε και άλλα. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να υπάρχει και ένας σύμβουλος.
  …………………………………………………
  Μπελούτσι να γουστάρουμε: https://www.youtube.com/watch?v=aa209oxI1cg
  Στον σχoλιασμό, με την γνωστή σαγηνευτική του ευφράδεια, ο Τάσος.

 47. leonicos said

  35 Υπάρχει, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκομαι αλλού. Θα προσπαθήσω να τη βρω.

  Αν αργήσω, θα ειδοποιησω με η-μέιλ τον νοικοκύρη. Φανταζομαι θα σε ξέρει

 48. leonicos said

  35 το βρήκα

  Tawagalawa letter – Wikipedia

 49. BLOG_OTI_NANAI said

  Για τη γυναικοκτονία στη Ρόδο, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι δηλώσεις γονέων και θείου του δολοφόνου. Οι δηλώσεις τους περιγράφουν με ακρίβεια όλο το αρρωστημένο πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνουν αυτοί οι άντρες δολοφόνοι. Εάν ο δολοφόνος είχε ζήσει, θα ήταν το μόνο που θα τους αρκούσε, δεν θα τους καιγόταν καρφί για τη γυναίκα η οποία ήταν απλώς μία από αυτές που προκάλεσε την δολοφονία της με τις πράξεις της, ας πρόσεχε. Θα του έλεγαν, «αγόρι μου, φτάνει που εσύ είσαι καλά, αυτή τα ήθελε και τα έπαθε, σε λίγαι χρόνια θα βγεις, και πρέπει να προσέχεις με ποιες πουτ…. μπλέκεις».

 50. 25, 35 Πολύ μεγάλη ιστορία αυτή με τους Αχιγιάβα και τη Βιλούσα. Αν περάσει από δω ο π2 θα επιβεβαιώσει, αν θυμάμαι καλά, ότι κανείς δεν είναι σίγουρος για αυτή την υπόθεση.
  Ένα γλαφυρό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο που περιγράφει τη σχετική διαμάχη μέχρι ενός σημείου (από το οποίο δεν φαίνεται να προχώρησε πολύ), παίρνοντας σαφώς θέση ενάντια στην «αχαϊκή-τρωική υπόθεση» και προτείνοντας μια μάλλον παράξενη ιδέα (ότι πρόκειται γαι τη Ροόδο) είναι το «Ιλιάς και ιστορία» του Denys Page.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Achaeans_(Homer)#Hittite_documents
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tawagalawa_letter

 51. 48 Α, συμπέσαμε!
  Μόνο που δυστυχώς ούτε εκεί υπάρχει ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.

 52. Παναγιώτης Κ. said

  Η Βιολογία σίγουρα ανήκει στις λεγόμενες «σκληρές» επιστήμες.
  Μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη Γλωσσολογία;

 53. spyridos said

  0 , 1
  Ολόκληρη η διαφήμιση του ψητοπωλείου είναι αμερικανιά.
  Δεν πιστεύω ότι έγινε με μεταφραστήρι αλλά από κάποιον που μετάφρασε λέξη λέξη.
  – κόσμημα: ψησταριά είναι βρε, τι κόσμημα. Από πότε αρχίσαμε να λέμε τις ψησταριές κόσμημα.
  – στην καρδιά της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ Αθήνας. Αυτό το χρησιμοποιούν τα αμερικανά για να δείξουν ότι βρίσκεται στην παλιά πόλη και όχι στα νεόδμητα γύρω γύρω. Για τα Ελληνικά είναι νεολογισμός. Αντε να πούμε στην καρδιά της Αθήνας. Αλλά κι αυτό τραβηγμένο. Πότε έγινε το κέντρο καρδιά σε διαφημίσεις.
  – χειροποίητη. Τι είναι καλαθάκι ή κάλτσες να χρησιμοποιούμε το χειροποίητος για ψητά. Από σόγια είναι;
  – εμπειρία. Στη ψησταριά πάμε για να γεμίσουμε την μπάκα μας και αυτή είναι η μόνη εμπειρία που θέλουμε και φυσικά απαιτούμε να μην την λένε «εμπειρία».

 54. 51: Δεν είναι αυτό; https://web.archive.org/web/20131021192729/http://www.hittites.info/translations.aspx?text=translations%2Fhistorical%2FPiyama-radu+Letter.html

 55. 54 Μπράβο, αυτό είναι! Ωραίος ο Mr. Tawagalawa :))

 56. Γιάννης Ιατρού said

  28: (35Q) – Ο Λέω ξέρει… Κι αυτός χρονοταξιδιώτης είναι 🙂

  ΥΓ: άσε που ξεχνά και λέει πώς η διαμάχη για την Wilusa διευθετήθηκε. Προσωρινά μόνο, μετά από 150 χρόνια ξανάναψε… Ευτυχώς έχουμε τον Γιόαχιμ που τα έχει εξετάσει αυτά με τον Αλαξάντου…

 57. Pedis said

  Νικοκύρη, η μετάφραση εδώ

  Κι έπειτα, αυτή η αιχμή δόρατος δεν ήταν «προσφορά συγκεκριμένης μορφής», που δεν λέει τίποτα, αλλά «δωρεά/προσφορά μιας ξεχωριστής προσωπικότητας, ενός ξεχωριστού προσώπου».

  δεν είναι σωστή. Το dotazione di στην παρακάτω φράση

  come dotazione di una figura particolare – un ufficiale, sovrintendente o governatore locale …

  σημαίνει ότι ο αξιωματούχος είχε λάβει αυτό το δόρυ να πούμε «από την υπηρεσία» (κι όχι προσφέρει) ώστε να το χρησιμοποιεί στις τελετές.

  Συνεπώς μία μη σχολαστική μετάφραση θα πήγαινε κάπως έτσι

  «…, που αρχικά ερμηνεύτηκε ότι το έφερε μία ξεχωριστή μορφή – ένας αξιωματούχος, επόπτης, ή τοπικός κυβερνήτης- …»

 58. Pedis said

  Εγώ τους κουμπάρους τους ήξερα για χαλαρούς. Πώς έγιναν τόσο μαλάκες;

 59. Νέο Kid said

  50. Η Ροόδος τι είναι; Μια κολοσσαία Ρόδος; 🤪

 60. 59 Ναι, μετά πήραν το ένα όμικρον και το έκαναν κολοσσό!

 61. theopeppas said

  Καλό Σαββατοκύριακο
  Η Unesco, πολλάκις διακορευθείσα, δεν είναι περίεργο να θέλει να επιστρέψει στις τάξεις των κορών! (Πού είναι ο Μποστ-με τις Αζόρες…) και τόσων επικουρων, εν τάξεσι των κούρων….ωραία ρίμα…
  Το «Μπελούτση» πάλι…ίσως συνειρμικά θυμηθηκε ο συντακτης (αν άνω των 60, βεβαια) την ηθοποιό Ρία Δελούτση, μία πληθωρική ενζενύ στο δεύτερο σκέτς του Θου-Βου 000 στον οικο μόδας (με τα πατρον και τα κροκύ!-ευρηματικότατος διάλογος)
  58. Εχασαν ευκαιρία πλέον πιασιάρικου τιτλου «Ο Γιάννης Αγιάννης ζει»!

 62. venios said

  Στα σέρβικα ήξερα κάποτε τα Krk (νησί στην Αδριατική), Grk (Έλληνας) mrk (μουστάκι) brk (καστανός:). Το ρο έχει ρόλο φωνήεντος.

 63. BLOG_OTI_NANAI said

  Για το ζήτημα της επιστολής:

 64. BLOG_OTI_NANAI said

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μου επιτρέπεται(ε), ελπίζω, να αναπαραγάγω την ανάρτηση συναδέλφου σχετικά με την «αξιολόγηση» που προσπαθεί να επιβάλει το υπουργείο παιδείας (τι ευφημισμός!). Για να προλάβω κάποιους κακεντρεχείς, το θέμα δεν με αφορά άμεσα, αφού ως τον Φεβρουάριο πρέπει να αποφασίσω αν θα συνεχίσω ή αν θα φύγω με σύνταξη, αλλά το δημόσιο σχολείο και οι εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων θα με αφορούν πάντα. Η ανάρτηση :

  «Προς ενημέρωση γονέων σε σχέση με την πολυδιαφημιζόμενη αξιολόγηση στην εκπαίδευση που μοστράρει η κυβέρνηση με τη ρήση: όποιος αξιολογεί, αξιολογείται… Εδώ και χρόνια εφαρμόζονται αντίστοιχα συστήματα αξιολόγησης και με φιλελεύθερες και με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και αλλού. Π.Χ.
  • Στη Γαλλία τα σχολεία των φτωχών περιοχών έχουν τη δυνατότητα για έως 25% μείωση της διδακτέας ύλης. Οι νέοι συνάδελφοι βρίσκονται υπό το καθεστώς του γυρολόγου που κάθε πρωί μαθαίνει σε ποιο σχολείο θα πάει να καλύψει πιθανό κενό.
  • Στην Αγγλία τα σχολεία των πιο φτωχών περιοχών διαλέγουν συγγράμματα και φύλλα αξιολόγησης, χαμηλότερου επιπέδου. Τα παιδιά που προέρχονται από την εργατική τάξη έχουν περίπου 2,5 φορές μικρότερη πιθανότητα να παρακολουθήσουν με επιτυχία το πρόγραμμα που οδηγεί στις ιατρικές, πολυτεχνικές και σχολές φυσικών επιστημών.
  • Στη Γερμανία μόνιμοι κρατικοί υπάλληλοι στα περισσότερα κρατίδια είναι μόνο τα στελέχη εκπαίδευσης.
  • Στην πολυδιαφημισμένη Φιλανδία τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 2.500 σχολικές μονάδες (περίπου 100 κάθε χρόνο).
  • Ο Αυστραλός εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ηθοποιός Ned Manning σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοσης του Guardian γράφει: «Παρά τους καλούς μισθούς οι Αυστραλοί εκπαιδευτικοί δείχνουν κουρασμένοι από τις ατελείωτες διαδικασίες αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και μαθητών…δεν είναι περίεργο που το 30% με 50% των νέων εκπαιδευτικών φεύγουν στα πέντε χρόνια διδασκαλίας…όχι επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες ικανότητες αλλά ανακαλύπτουν ότι η διδασκαλία στα σχολεία της Αυστραλίας περιλαμβάνει πολλή δουλειά έξω από την τάξη που έχει να κάνει με γραφειοκρατικές διαδικασίες, άσχετες με αυτό που σπούδασαν, δηλαδή τη διδασκαλία». Σκηνές, συνάδελφοι, από τα προσεχώς και μάλιστα σε μια Ελλάδα που όχι απλά δεν υπάρχουν καλοί μισθοί αλλά μισθοί παγωμένοι εδώ και 10 χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.
  Η απόρριψη της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγηση που μας «σερβίρουν» δεν είναι θέση άμυνας, δε στεκόμαστε ενοχικά. Είναι κάλπικο το ερώτημα αν είμαστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης, γενικά.
  Οι πρώτοι που θέλουμε ένα καλύτερο σχολείο που θα χωράει και θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά είμαστε εμείς. Έχουμε και θέσεις και διεκδικήσεις που απορρίπτονται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
  Είναι απαράδεκτο να λέγεται και να γράφεται ότι οι εκπαιδευτικοί φοβούνται να αξιολογηθούν:
  Εμείς την περίοδο της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων, χωρίς καμία στήριξη, χωρίς τεχνολογικά μέσα και επιστημονική καθοδήγηση, δεν κρατήσαμε ανοιχτή την εκπαιδευτική διαδικασία και την παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές μας;
  Εδώ και δύο χρόνια, αποκλειστικά με δική μας ευθύνη, δεν προσπαθούμε να λειτουργήσουμε τα σχολεία, ενώ η κυβέρνηση τα μόνα μέτρα που πήρε ήταν οι μάσκες αερόστατο, τα παγούρια μινιατούρα και τα ανοιχτά παράθυρα; Δηλαδή το ΥΠΑΙΘ πως αυτοαξιολογεί το έργο του;
  Οι εκπαιδευτικοί στην πλειοψηφία τους δεν είναι ούτε αδιάφοροι, ούτε φοβικοί. Ακόμα και υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν δεν αντιμετωπίζονται με αυτά τα μέτρα. Αν περάσουν τα μέτρα με μαθηματική ακρίβεια το σχολείο θα γίνει ακόμα πιο ταξικό, οι γονείς θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό θα έχουν την ευθύνη συντήρησής του ( εύρεση χορηγών κ.α). Ο δάσκαλος δε θα κάνει μάθημα αλλά θα συμπληρώνει φόρμες αξιολόγησης ολημερίς και ολονυχτίς χωρίς ουσιαστικό νόημα αφού θα χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος. Η στροφή στις εφήμερες δεξιότητες θα αντικαταστήσουν την όποια προσπάθεια ολοκληρωμένης μόρφωσης. Επαναλαμβάνω δεν εξιδανικεύω τη σημερινή κατάσταση αλλά σίγουρα δε θα λυθεί αλλά θα χειροτερέψει με την επιχειρούμενη αξιολόγηση που χωρίς να πέσουν χρήματα σε υποδομές και προσωπικό ψάχνει η κυβέρνηση αποδιοπομπαίους τράγους για ολες τις παθογένειες. Άλλη μια αποθέωση της ατομικής ευθύνης. Νο passaran .»

 66. @ 11 Πέπε
  >>Διαισθητικά πιστεύω ότι ανάμεσα σ’ όλα αυτά τα ζεύγη επαγγελματικών με δύο γένη, τα πιο εύχρηστα (αυτά με το πιο εύχρηστο θηλυκό) θα πρέπει να είναι τα πιο πολυσύλλαβα.

  Και αντιστρόφως: τα πιο πολυσύλλαβα είναι και τα πιο εύχρηστα (αυτά με το πιο εύχρηστο θηλυκό). Όμως, εκτιμώ πως είναι πιο συνηθισμένα επειδή μπήκαν ως υποχρεωτικοί όροι από τη διοίκηση και την κρατική διάλεκτο.

 67. Πέπε said

  @65

  > …είμαστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης, γενικά.
  > …οι εκπαιδευτικοί φοβούνται να αξιολογηθούν

  Εδώ είναι σημαντικό να γίνει μια επισήμανση για κάτι που δύσκολα θα το έχουν υπόψη τους όσοι δεν έχουν ιδία πείρα του πράγματος:

  Η «πολυδιαφημιζόμενη αξιολόγηση» δεν είναι αξιολόγηση. Είναι κάτι άλλο με το ίδιο όνομα. Είναι εντελώς έξω από το αντικείμενό της το να ελέγξει αν οι δασκάλοι:
  -ξέρουν το αντικείμενό τους ή πασσαλείφουν
  -δουλεύουν φιλότιμα ή τα ξύνουν
  -σκαμπάζουν από παιδαγωγική ή χαντακώνουν παιδιά
  -κλπ.

  Αυτά τα τρία, και οτιδήποτε συναφές, θα μπορούσαν κάλλιστα να ονομαστούν αξιολόγηση, γιατί κάτι τέτοιο σκέφτεται ως αξιολόγηση ο μέσος φυσιολογικός νους. Ο οποίος επομένως, ακούοντας ότι οι δασκάλοι είναι κατά της αξιολόγησης, συμπεραίνει αθώα και δικαιολογημένα ότι οι δασκάλοι δε θέλουν να ελεγχθεί αν κάνουν (καλά) τη δουλειά τους.

  Άλλο όμως η ελληνική γλώσσα, στην οποία όλοι ξέρουμε τι θα πει αξιολόγηση, κι άλλο το newspeak.

 68. Μαρία said

 69. Πέπε said

  66

  Σίγουρα, αν είναι πιο συνηθισμένα θα είναι και πιο εύχρηστα. Αλλά τι διαφέρει η εύχρηστη ανακρίτρια από τη λιγότερο εύχρηστη δικάστρια; Μια πιθανή απάντηση θα ήταν: η δικάστρια έχει μία μόνο συλλαβή που να μένει εντελώς ανέγγιχτη (και τονικά) από την αλλαγή γένους ενώ η ανακρίτρια δύο.

 70. Πέπε said

  Στην οθονιά από τη διαφήμιση του ψητοπωλείου στην Ακρόπολη, διακρίνω κάποια προχειρότητα στο να εξαφανιστούν τα ύποπτα ίχνη (τηλέφωνο και επωνυμία)…

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  63: Σε PDF άλλη μια προσέγγιση στο θέμα Χετταίοι-Αχαιοί: https://docdro.id/Doo2n7p

 72. Χαρούλα said

  Εις μνήμην…

  Λείπει🥲

 73. 65 «αφού ως τον Φεβρουάριο πρέπει να αποφασίσω αν θα συνεχίσω ή αν θα φύγω με σύνταξη» Φεύγα, Γιάννη, φεύγα 🙂

 74. 71 A, τον ξέρω αυτόν!

 75. loukretia50 said

  Σαν σήμερα, 3 χρόνια χωρίς τη Cronopiusa

  Όχι, δε λείπει

 76. 65 – 67 https://atexnos.gr/%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%b7%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ad%cf%87%cf%89-%cf%80%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bc/

 77. loukretia50 said

  Διευκρίνιση για το σχ. 75 :
  Δύο χρόνια πέρασαν (για να μη σας μπερδεύω!)
  Είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να μπλέξω σε συζήτηση για το πώς μετράει ο χρόνος! – και αν υπάρχει έτος «0» !

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δύο χρόνια χωρίς την Αμαλία, την αξέχαστη Κρόνη μας.

  Ξέρω πως σου άρεσε αυτό το τραγούδι Super girl, https://www.youtube.com/watch?v=egMWlD3fLJ8&ab_channel=RetrospectiveSoundtrack στο είχα αφιερώσει μερικές φορές, στο αφιερώνω και πάλι, αλλά θα σου αφιερώσω κι αυτό, έτσι, για το «βαφτιστικό» που σου κόλλησα.😍https://www.youtube.com/watch?v=pbZT7gFQ8wM&ab_channel=RockMusic4Ever1995

  Θυμάσαι που σου είχα πεί πως ο θάνατος μετά τα 50, αν έχεις ζήσει βιωματικά με πλήρεις τις αισθήσεις, είναι μπόνους; Δεν έχω αλλάξει γνώμη ενεργειακή μου διαφοροποίηση. Πολλά φιλάκια.😍

  Γέλα πουλί μου γέλα, κι είν΄η ζωή μιά τρέλα!

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – Αερικό μου συγχωρείσαι, εσείς τα αερικά είστε σε άλλη διάσταση και μπερδεύεστε μερικές φορές με τα δικά μας χρονικά τετριμμένα.😍

 80. Γιάννης Ιατρού said

  54, 55: Αυτό το Tawagalawa ήταν κάπου 150 χρόνια μετά από αυτό του Muwattalli του Βού

 81. Χρίστος said

  Εκτός από την ακαταλαβίστικη «μετάφραση», υπάρχει και το παράξενο ότι ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Κρίστιαν Μαυρής, χρησιμοποιεί ως αναφορά της ανταπόκρισής του την «ιστορική» εφημερίδα Il Secolo d’Italia.

  Βέβαια υπάρχει λάθος στον τίτλο της που είναι σκέτο Secolo d’Italia χωρίς το άρθρο Il.

  Οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι η Secolo d’Italia, ήταν η μονίμως αναφερόμενη από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ!!!

  Καθόλου τυχαία βέβαια, καθώς ήταν το όργανο του ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ κόμματος Ιταλίας M.S.I (Movimento Sociale Italiano)

  ΤΙ γίνεται ξαναπήγα στο γυμνάσιο;;;

 82. Pedis said

  και Διάρροια όταν πάει νερό του Δία. Γνωστά αυτά. Παρακάτω.

 83. … έλεγε «from scratch» δηλ. από το μηδέν, …
  … όχι «από γρατζουνιές»! ,,,

  «Από σκρατσουνιές»,
  και προσθέτουμε μια λέξη
  στην υπερπωστηλέμε

 84. 59,

  Υποθέτω ότι το σχόλιο αναφέρεται και στο πασιφανές, ότι το οο, ως μακρόν ο, μπορεί να αντικατασταθεί από ω στον τίτλο Προοκτωβριανά μεζεδάκια, σοοστά;

  (Για τα Μεζεδάκια της ερχόμενης βδομάδας, που η συλλογή τους λήγει 1η Οκτωβρίου, μπορούμε και Προοτοκτοοβριανά.)

 85. Αντώνης Μαρκόπουλος said

  Καλημέρα! Διάβασα κι εγώ το άρθρο για τα ευρήματα της Αχαΐας και, ψάχνωντας να καταλάβω τι έγινε με τις λόγχες και τις παρελάσεις, και πριν να πέσω στα σημερινά μεζεδάκια, μπήκα στο site της ιταλικής εφημερίδας και έψαξα το άρθρο. Μου έβγαλε σε κάποιο σημείο έναν εμπόδιο, πως πρέπει να εγγραφώ για να διαβάσω τη συνέχεια —ο οποίος παρακάμπτεται όχι πολύ δύσκολα, αλλά δεν ξέρω αν αφαιρώντας τον εμφανίζεται όλο το υπόλοιπο άρθρο ή ένα μέρος του μόνο. Όμως, εγώ αυτό που ήθελα να δω, για τον τάφο 6, ήταν πριν το εμπόδιο, και δεν ασχολήθηκα με το υπόλοιπο. Μήπως κάπως έτσι έγινε και με τον αρθρογράφο της ΕΡΤ; Σου λέει, μου φτάνουν όσα διάβασα ως εδώ, που να κάνω εγγραφές και τέτοια τώρα;

 86. Αντώνης Μαρκόπουλος said

  62 (ή όσο πάει): προφανώς ένα εμπόδιο μου έβγαλε, αλλά είχα γράψει φραγμό αρχικά και δεν διόρθωσα το άρθρο

 87. Teo McSpan said

  Για την έλλειψη Διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Βρετανία, εννοούν αυτό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών και λιπασμάτων (νομίζω). Το θέμα έχει προκύψει διότι λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου το μεγαλύτερο εργοστάσιο (Αμερικανικής ιδιοκτησίας) που παράγει CO2 για βιομηχανική χρηση σταμάτησε την παραγωγή, και ζήτησε πακέτο διάσωσης από την κυβέρνηση. Για να γλιτώσει έλλειψη ζωοτροφών που θα δημιουργούσε προβλήματα στην αγορά, σε συνδιασμό με το Μπρεξιτ, ο BoJo τελικά τους έδωσε τα λεφτά – ενώ άφησε τους μικρούς παρόχους ενέργειας να φαλιρησουν.

 88. loukretia50 said

  Λάμπρο, νάσαι καλά!
  Cream https://youtu.be/qwq-l5AfN2s Sitting on top of the world

  και με ρέγουλα τ΄ανεμοσαλταρίσματα!

 89. ΣΠ said

  Στο ΗΟΜΕ HEALING αντικαταστήστε κάθε γράμμα με το αντίστοιχο ελληνικό, όπως είναι στο πληκτρολόγιο ενός κινητού. Αποτέλεσμα: Θονε Θεαμιξη.

 90. ΣΠ said

  62
  Και μάλιστα τονιζόμενου φωνήεντος. Στην λέξη brzo (γρήγορα) δεν τονίζεται το ο.

 91. ΣΠ said

  Κύριε Διαλλινά, αν κάποιος φοιτητής αγνοεί ή δεν αποδέχεται τη σημασία των εμβολίων, αντί να τον αποκλείσετε εκ των προτέρων φροντίστε μέσα από το μάθημά «σας» να τον τον \ενημερώσετε ώστε να αλλάξει.

 92. Δημήτρης Θεολογίτης said

  Το CO2 χρησιμοποιείται και στην ζυθοποιία: τα κουτάκια της μπύρας γεμίζονται πρώτα με το διοξείδιο ώστε όταν γεμίσουν και σφραγιστούν να μην υπάρχει οξυγόνο που θα προκαλούσε αλλοίωση. (Τι μαθαίνει κανείς 🙂

 93. G Alexandris said

  Χαίρετε. Στο πλαίσιο του άρθρου της ΕΦΣΥΝ, το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται στη διαδικασία της «ανώδυνης θανάτωσης» των ζώων στα σφαγεία αλλά και για τη διατήρηση των προϊόντων κατά τη μεταφορά τους στα σούπερ μάρκετ.

 94. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια, έλειπα αρκετές ώρες (έχει καλό καιρό εδώ και βγήκα βόλτα) και να με συμπαθάτε, ιδίως όσοι είχαν τα σχόλιά τους αποκλεισμένα επί ώρες στην προέγκριση.

  39 Γ στην αρχή και κόππα-Ν μετά; Κάτι δεν πάει καλά.

  41 Μα πώς είναι το Γ στην αρχή; Το 3; Ή είναι 3000;

  57 Ωχ, έχεις δίκιο. Dotazione λέει, donazione διάβασα, αν υπάρχει τέτοια λέξη.

 95. 3000 είναι, γ με τον τόνο κάτω αριστερά.

 96. sarant said

  Και συνεχίζω

  63-4 Ευχαριστούμε!

  65 Στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν στα σχολεία εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων, οι μόνιμοι, που είναι καλά γενικά, και οι έκτακτοι/προσωρινοί κτλ. που δεν είναι ζηλευτη η θέση τους.

  75 Τρία χρόνια; Μήπως δύο;

  77 Οκ

  84 Στο Τουίτερ ένας φίλος είπε «άλλη φορά να βάζεις παύλα»

  85 Πολύ πιθανό

  88-9-90 Σταύρο, κάτι έκανες στη μαρμάγκα και σε έπιασε

  91 Γεια σου Δημήτρη! Χωρίς (χλιαρή) μπίρα στην Αγγλία;

 97. sarant said

  95 Οκ, εντάξει τότε.

 98. spyros chamenos said

  Ένα σχόλιο για τον καθηγητή κι ένα για την υπουργό:
  Για τον καθηγητή, εμένα μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν ξέρει την διαφορά ανάμεσα στον προφορικό και τον γραπτό λόγο, και το λέω σοβαρά. Αν ήταν φίλος μου, θα μπορούσε να μου πει κάτι τέτοιο χωρίς να έχει πρόθεση να απειλήσει κανένα, αλλά όταν το γράφει και το δημοσιεύει, είναι προφανώς άλλη η εικόνα που δίνει.
  Για την υπουργό, δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση η αλλαγή στάσης όλων απέναντι στον όρο «γυναικοκτονία», όταν δουν ότι δεν κερδίζουν τόσες ψήφους όσες νόμιζαν. Η αλλαγή στάσης θα είναι κυνική και θα κάνουν ότι δεν είχαν πει ποτέ «είναι ανθρωποκτονία».

 99. Γιάννης Ιατρού said

  Τα ύστερα του κόσμου ρε σεις! Γερμανία: Φοβούνται αριστερή κυβέρνηση και βγάζουν τα λεφτά τους Ελβετία
  Θα φοβούνται τίποτα capital controls αν β γούν (τι άν δηλαδή…) το SPD/Πράσινοι 😂😂😂

 100. Γιάννης Ιατρού said

  71: Ρε Μπλόγκιε, αφού όλο το βιβλίο τό έχει στο αποθετήριο «Κάλλιπος», https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/319/10/Kopanias.pdf τι κουράζεσαι και βάζεις docdroid;; 🙂 😋

 101. 96 για 84,
  🙂

 102. ΣΠ said

  96.7
  Έβαλα άλλο email επειδή εδώ που βρίσκομαι δεν μπορώ να μπω στην wordpress.

 103. freierdenker said

  65,

  Το κείμενο του συναδέλφου σας γράφτηκε με διάθεση αγκιτάτσιας. Αλλά αν διαβάσετε πίσω από τις γραμμές του, η τάση που υποκρύπτεται είναι οτι στην Ευρώπη τα σχολεία, καλώς ή κακώς, εξελίσσονται σε πολύπλοκους οργανισμούς.

  Στην εποχή μου είχαμε τους δάσκαλους, τον κυλικειάρχη, και τις αόρατες καθαρίστριες. Τώρα σε ένα τυπικό εξατάξιο Δημοτικό μπορεί να υπάρχουν 6 δάσκαλοι και συνολικά 40-50 προσωπικό. Με αυτήν την τάση, και σχολεία συγχωνεύονται, και εντός ενός σχολείου αντί για δυο τμήματα των 15 ατόμων με έναν δάσκαλο το καθένα, θα προτιμηθεί ένα τμήμα 30 ατόμων με έναν δάσκαλο και 2 βοηθούς.

  Οπότε υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ρόλοι εντός του σχολείου, κάποιοι απαιτούν πανεπιστημιακά πτυχία κάποιοι άλλοι όχι, υπάρχουν εργαζόμενοι που καλύπτουν ολόκληρες περιοχές γιατί ο ρόλος τους δεν δικαιολογεί πλήρη απασχόληση σε ένα σχολείο, τα μικρά σχολεία όπου είναι δυνατόν κλείνουν, ο διευθυντής έχει ευθύνες CEO και μπορεί να βγάζει περισσότερα από βουλευτή. Σε αυτό το πλαίσιο η αξιολόγηση από κράτος είναι αναπόφευκτη, αλλά αξιολογούνται τα σχολεία (οι οργανισμοί) όχι τα άτομα (οι εκπαιδευτικοί). Το αν ένας δάσκαλος κάνει καλά την δουλιά του είναι ευθύνη του διευθυντή. Το κράτος (και τους γονείς) τους ενδιαφέρει η ποιότητα του σχολείου.

  Δεν ξέρω πως σχεδιάζεται η αξιολόγηση στην Ελλάδα. Αν θέλουν να αξιολογούνται τα σχολεία είναι κατανοητό. Η κυβέρνηση να αξιολογεί εκπαιδευτικούς σε ατομικό επίπεδο είναι επικίνδυνο. Αν η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο δεν είναι τόσο ευδιάκριτη σημαίνει οτι οι δομές του ελληνικού σχολείου, καλώς ή κακώς, είναι ακόμα σχετικά απλές και η αξιολόγηση από το κράτος δεν έχει και τόσο νόημα.

 104. leonicos said

  50 Έχουν φερει τα Τρωικά και στην Ιρλανδια. Ό,τι μπαρούφα θες έχει λεχθεί, ακόμα και ότι η Βιλουσα ήταν μεσόγαια

  Από θεωρίες….

 105. Κιγκέρι said

  Σήμερα βέβαια είναι και της Οσίας Ευφροσύνης, αν έχετε καμιά Φρόσω, προλαβαίνετε να ευχηθείτε, οπότε τα σημερινά μεζεδάκια θα μπορούσαν να είναι και Ευφρόσυνα κι ας πήγαινε μια λέξη πίσω ο στόχος των πέντε εκατομμυρίων!

 106. sarant said

  102 Ωραία, τώρα δεν χρειάζεται έγκριση.

 107. Θρασύμαχος said

  #94α: ωχ συγγνώμη λάθος, τώρα το βλέπω, σαμπί πήγα να βάλω (ο νόμος αποκαλείται Γάμμα-Σαμπί-Νι), αλλ’ από λάθος στο κόπυ-πέιστ εκ του καταλόγου βγήκε κόππα.

 108. PST !

  Μια και ασχοληθήκαμε με τις συλλαβές χωρίς φωνήεντα να θυμηθούμε και τη γνωστότερη συλλαβή χωρίς φωνήεν (ούτε καθόλου έμφωνο (voiced) φθόγγο): είναι το pst.

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  103:Με καμία διάθεση αγκιτάτσιας δεν το έγραψε, με όποιον εκπαιδευτικό και αν συζητήσετε, τα ίδια θα σας πει, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές του πεποιθήσεις. Όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων υπογράφουν ομόφωνα ή κατά συντριπτική πλειοψηφία κατά της αξιολόγησης και συμμετέχουν στην απεργία/αποχή που έχουν προκηρύξει οι ομοσπονδίες τους.

 110. Νέο Kid said

  Καταρχήν κακώς τη λέτε και τη γράφετε Βιλούσα. Ουιλούσα είναι το σωστό , καθώς οι αραπάδες δεν προφέρουν Βι, Βα, αλλά (Γ)ουι, (γ)ουά.
  Άσε που οι Τρώες (εγώ προτιμώ να πιστέψω τον Όμηρα ,αντί για τα σημερινά βλήτα…) δεν ήταν αραπάδες -Χετταίοι , αλλά λευκοί Πελασγοί.
  Σιγά μην ήταν ο Έκτορας σαν τον Ομάρ Σαρίφ να πούμε!

 111. BLOG_OTI_NANAI said

  100: Φυσικά, αλλά τα παραθέτω όπως θα τα ήθελα κι εγώ, να βλέπω απευθείας το σημείο που πρέπει χωρίς να ψάχνω. Επίσης είναι και κροπαρισμένο και περασμένο από ocr FR15. Όλα είναι θέμα προσεγμένου σέρβις:-)

 112. ΣΠ said

  Για την αντιστοίχιση των γραμμάτων των ΗΟΜΕ HEALING και Θονε Θεαμιξη.

 113. … Τράπεζα, που βρίσκεται κοντά στο Αίγιο. …

  Βλέπετε την Τράπεζα (ψηλά — κάτω η Πούντα). Πίσω απ’ την μύτη που αχνοσβήνει στον Κορινθιακό (στην μέση της φωτο.) ο Τζι στο Γαλαξίδι.

  Ξαναβλέπετε την Τράπεζα (ψηλά — κάτω η Ολυμπία Οδός). Στην μύτη με αναμμένα φώτα το Διακοφτό, και πίσω από την μύτη ο Ελαιώνας (τα Τρυπιά) απ’ όπου (εκ πατρός) και σχολιαστής αυτού του ιστολογίου.
  Για τα αρχαία κι εδώ.

 114. Alexis said

  #69: παίκτης- παίκτρια
  ράφτης- ράφτρα
  μόρτης- μόρτισσα

  Νομίζω ότι πιο πολύ ρόλο από τόν αριθμό των συλλαβών παίζει η θέση του τόνου.

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ο όρος «κρίτρια», που είναι ομαλός και κανονικός, έστω κι αν λίγο κελαρύζουν τα ρο του
  αν μετείχε σε προκριματική επιτροπή θα ήταν προκρίτρια, ροθρίαμβος!

  >>εννοεί πως υπάρχει έλλειψη δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Να είναι έτσι;
  87 >>Για την έλλειψη Διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Βρετανία,
  Το CO2 σώζει… το στομάχι των Βρετανών
  https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/311563_co2-sozei-stomahi-ton-bretanon

 116. aerosol said

  «H έκφραση «βλέπουν το φως της δημοσιότητας» υπονοεί ότι τα εγκλήματα αυτά ήταν κρυφά, αφανή, ότι απαιτήθηκε κάποια έρευνα για να έρθουν στο φως»

  Κατά τη γνώμη μου είναι άλλο το «φως» σκέτο και άλλο το «φως της δημοσιότητας». Έρχεται στο φως κάτι σημαίνει δε μένει κρυφό, ανακαλύπτεται. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως έρχεται στο φως της δημοσιότητας, το οποίο το καταλαβαίνω ως προβάλλεται, γίνεται ευρύτερα γνωστό, δημοσιοποιείται. Ένα έγκλημα μπορεί να έρθει στο φως (επειδή το αντιλήφθηκε η αστυνομία) αλλά -αν δεν προβληθεί από τα ΜΜΜΕ ως θέμα ενδιαφέροντος- να μην έρθει στο φως της δημοσιότητας. Μόνο εγώ το βλέπω έτσι;

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  115β
  το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), τις εκπομπές του οποίου στην ατμόσφαιρα η ανθρωπότητα απεγνωσμένα και επιτακτικά καλείται να μειώσει για να αποφύγει την κλιματική καταστροφή, στη μικροκλίμακα της διατροφικής παραγωγής είναι ζωτική μέχρι… λιμοκτονίας.

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  …οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν φέτος, καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά μετά τα lockdown λόγω Covid-19 την ώρα που η υψηλή ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία μείωσε τις προμήθειες στην Ευρώπη, προκαλώντας σοκ σε βιομηχανίες που εξαρτώνται από την πηγή ενέργειας. …
  Ωστόσο ο επικεφαλής των σούπερμαρκετ Iceland δήλωσε ότι η προσωρινή συμφωνία για παροχή CO2 δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα της βιομηχανίας τροφίμων. «Μια συμφωνία τριών εβδομάδων δεν θα σώσει τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Richard Walker. «Και σίγουρα δεν θα λύσει το ζήτημα μακροπρόθεσμα – χρειαζόμαστε μια μόνιμη λύση».
  https://energypress.gr/news/sok-stis-times-co2-apeilei-ti-viomihania-trofimon-ektoxeysi-500-sti-vretania

 119. Γιάννης Ιατρού said

  111: Όλα είναι θέμα προσεγμένου σέρβις:-)
  Χαχα, καλά, τότε στείλε κι ένα καφεδάκι, γλυκό με καϊμάκι και 3 φουσκάλες, κανένα κουλουράκι κλπ. 🙂 🙂

  113: Μιχάλη, πρώτος 🙂 Από Κόρινθο ώς Πάτρα έχουμε πιάσει τα πόστα, κάθε 20 χιλ. και υποσταθμός 👍😀

 120. Πέπε said

  114

  Δε λέμε κάτι πολύ διαφορετικό. Μεταξύ παίκτη και παίκτριας ο τόνος δεν αλλάζει θέση, και μάλιστα βρίσκεται στη συλλαβή που παραμένει ίδια. Αυτό κάνει τις διαφορές να μην είναι πολύ έντονα αισθητές.

  Μεταξύ ανακριτή και ανακρίτριας ο τόνος αλλάζει θέση. Όμως, μέσα στο πλήθος των συλλαβών (όπου περιλαμβάνονται οι δύο πρώτες, α-να-, που είναι καθ’ όλα όμοιες στις δύο λέξεις), τελικά απομένουν αρκετά όμοια ώστε και πάλι οι διαφορές να μην κάνουν τόσο μπαμ.

  Μεταξύ κριτή και κρίτριας δε συμβαίνει κανένα από τα παραπάνω. Έτσι η καινιούργια και ασυνήθιστη κρίτρια δεν παραπέμπει τόσο άμεσα στον γνωστό και παλιό κριτή, όσο η ανακρίτρια (όταν ήταν καινούργια) στον ανακριτή και η παίκτρια (αν ήταν ποτέ) στον παίκτη.

  Θα μου πεις: γιατρός-γιάτρισσα; Μάγος-μάγισσα; Ε, εδώ απλά υπήρχαν γιάτρισσες (λαϊκές) και μάγισσες σχεδόν από τότε που υπήρχαν και οι αντίστοιχοι άντρες, οπότε με τη μακρά τριβή οι όποιες δυσκολίες λειάνθηκαν.

 121. Πέπε said

  120

  > μάγος-μάγισσα: λάθος παράδειγμα, αφού δεν αλλάζει ο τόνος. Ας βάλουμε άρχοντας – αρχόντισσα.

 122. sarant said

  112 Mάλιστα

  113 Ωραία θέα έχουν οι Τραπεζίτες!

 123. Μαρία said

  116
  Κι εγώ. Γι’ αυτό άλλωστε λέμε οτι κάτι πήρε ή δεν πήρε δημοσιότητα.

 124. Πέπε said

  112

  Αυτό το πράγμα αν δεν το μάθω απέξω, δηλαδή το:
  1 – τίποτα
  2 – ABC – ΑΒΓ
  3 – DEF – ΔΕΖ
  …κλπ., δε θα καταφέρω ποτέ να πληρώσω στα νέα σύρματα Πος με τα ανακατεμένα πλήκτρα. Το πιν μου δεν είναι αριθμός, είναι λέξη, και ποτέ δεν έκανα τον κόπο να το μάθω σαν αριθμό, γιατί δεν είχα φανταστεί ότι η παλαιόθεν αποδεκτή σειρά των αριθμών θα άλλαζε!

 125. Πέπε said

  *ασύρματα* !!!

 126. freierdenker said

  Από τον Κούλογλου στο TVXS, ίσως το πιο συνηθισμένο δημοσιογραφικό λάθος. Μπερδεύει τα έσοδα με τα κέρδη (revenue / profit). Μερικές φορές για το κέρδος χρησιμοποιείται η και λέξη income μπερδεύοντας τα πράγματα.

  «Η PWC το 2020 παρουσίασε κέρδη 43 δις $ και είναι μια από τις Big Four, τις «τέσσερις μεγάλες» λογιστικές εταιρείες με ετήσια κέρδη που φτάνουν τα 200 δις $.»

  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/poia-einai-i-pwc-i-etaireia-poy-pire-anti-gia-elliniko-dimosio-ta-10-ekat

  Μερικοί μπερδεύουν τις δυο λέξεις, μερικοί τις δυο έννοιες. Ο Κούλογλου, υποθέτω, καταλαβαίνει την διαφορά ανάμεσα στο κέρδος και τα έσοδα, αλλά εδώ δείχνει έλλειψη αίσθησης του μέτρου (τι είναι μικρό ποσό, τι είναι μεγάλο, και τι τερατωδώς απίστευτο σε στυλ Αρτέμη Σώρρα).

 127. sarant said

  126 Ισχύει. 43 δις κέρδη θα ήταν τεράστιο νούμερο.

 128. Νέο Kid said

  Σιγά τα κέρδη! Πφφ… εδώ ο Γιάγκος Δράκος του Φώσκολου έδινε 43 δις για μίζα , και κανα δυό ακόμα για μπουρμπουάρ.

 129. Pedis said

  Η Ένωση Κεντρώων καλεί να «στείλουμε όλοι, θετική ενέργεια στο Βασίλη Λεβέντη και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση».
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/312004_diasolinothike-me-koronoio-o-basilis-lebentis

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114 παίκτης- παίκτρια
  ράφτης- ράφτρα
  μόρτης- μόρτισσα
  Νομίζω ότι πιο πολύ ρόλο από τόν αριθμό των συλλαβών παίζει η θέση του τόνου.
  Νομίζω ναι, ότι λέμε για τα σε -τής -τρια (τόνος στη λήγουσα)

  43 >>Μπράβο πάντως στην υπουργό παιδείας που συγκινήθηκε απο τη δολοφονία εκπαιδευτικού. Αυτό δείχνει μεγαλείο ψυχής.
  Σωστά. Βρε προυστ! 😦

 131. @3*,41 Και στο ΦΕΚ του 1911 είχαν σε παρένθεση τμε αραβικούς αριθμούς και με την ενδειξη υπ’ αριθμ. Άραγε το υπ’ αριθμ. καθιερωθηκε για να δειχνιε την αρaβική αρ;iθμηση σε αντιδιαστολή με την ελληνική;
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wGrtGByKc4vjHdtvSoClrL8O3ZSlWmxqUB5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuYJbGDOVV6d7XD6TlgN02syDdCZyFwNqwdGQQFWbGUFu

 132. ΣΠ said

  129
  Είναι μόνο 69 χρόνων ο Λεβέντης;

 133. sarant said

  132 Και κάποιος άλλος είχε την ίδια αντίδραση, όμως είναι γεννημένος 2/11/1951.

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν έχει εμβολιαστεί και έχει και υποκείμενο νόσημα… Α, ρε πρόεδρε, δεν είναι πάντα αβλαβής η γραφικότητα…

 135. ΣΠ said

  Πώς σε ξένη σειρά γράφει στα ελληνικά ΓΡΑΦΕΙΟ;
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΟΜΕ HEALING

 136. sarant said

  135 Kαλή ερώτηση -μάλλον μπαίνει σε σουπεράκι, οπότε το μεταφρασανε

 137. # 113

  Η αλήθεια είναι πως από Γαλαξίδι δεν βλέπρις Πελοπόννησο αλλά εγώ επειδή ξανοίγομαι μ την βάρκα βλέπω…

  # 119 β

  Καλα ρε, όλοι σας και μόνος μου !

 138. Pedis said

  # 132 – Είδες;!

  Πάντως, δεν είναι σωστό να δημοσιεύονται τέτοια προσωπικά δεδομένα, εκτός αν ο ίδιος (δεν το γνωρίζω) είχε δηλώσει αντιεμβολιαστής.

 139. Pedis said

  To τουί είναι αυθεντικό -> #82.

 140. https://www.kathimerini.gr/opinion/561512815/ypoyrgikes-paranagnoseis/
  Η δεύτερη έκπληξή μου ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη: Διαπίστωσα ότι ολόκληρος υπουργός Επικρατείας, ένας από τους πέντε-δέκα ανθρώπους που άρχουν σήμερα, δυσκολεύεται στην κατανόηση απλών φράσεων. Εγραφα λοιπόν: «Το 70% κάλυψης του εμβολιαστικού προγράμματος, απαραίτητο για το τείχος ανοσίας, προβλήθηκε σαν “ευκολάκι” από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τέλη Μαΐου. Σαν κάτι που θα μας το πρόσφερε το ελληνικό καλοκαίρι».

  Τι κατάλαβε ο κ. Σκέρτσος; Κάτι που δεν το έγραψα ποτέ. Ιδού τι μου καταλογίζει: «Για την ιστορία, επίσης επισημαίνω ακόμη ένα αντιπολιτευτικό fake news που αναφέρει ο αρθρογράφος. Ποτέ δεν τέθηκε ως στόχος από το υπουργείο Υγείας ο εμβολιασμός του 70% έως τον Μάιο». Επειδή δεν κατάλαβε το απλούστατο, ότι το «τέλη Μαΐου» αναφέρεται στον χρόνο των πρωθυπουργικών δηλώσεων, όχι της επίτευξης του 70%, διακινεί την ψευδή είδηση ότι διακινώ ψευδείς ειδήσεις.

 141. Pedis said

  Και τσουπ, πάλι βγαίνει Μπαμπινιώτης από το καπέλο …

  https://www.efsyn.gr/politiki/311908_i-freideriki-kai-i-fanela-toy-dimosiografoy

 142. Πέπε said

  138

  γ. Ούτε η λ. ῥίζα </iέχει σχέση με το ῥέω!
  (Φαίνεται ωστόσο να έχει σχέση με το root)

 143. Irresistible said

  1) Να μάς πεί ο κύριος Νίκος γιατί το παρόν Ιστολόγιο εξακολουθεί να αποσιωπά επί 9 ολόκληρες ημέρες τον αδόκητο θάνατο του θρυλικού Βρετανού εφευρέτη sir Clive Sinclair (δημιουργού του κοσμαγάπητου ZX Spectrum κλπ) την προπερασμένη Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, από καλπάζοντα καρκίνο στα 81 του χρόνια.

  Μήπως γιατί δεν θέλει να μάθουν οι αναγνώστες του πως ο ίδιος περιφρονούσε (το 1982-83) τον πάμφθηνο ZX Spectrum και είχε βάλει τον αλησμόνητο πατέρα του, Δημήτρη Σαραντάκο, να του αγοράσει τον πανάκριβο Commodore 64 για να ξεχωρίζει απο τους συμφοιτητές του στην Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ;

  2) Να μάς πεί ο κύριος Νίκος γιατί απεσιώπησε στα σημερινά μεζεδάκια την fake ατάκα που έβαλε στο στόμα του Μπρέχτ ο Αλέξης Τσίπρας, την περασμένη Κυριακή 19 Σεπτέμβρη στην ΔΕΘ και του υπέδειξα αμέσως με αποκαλυπτικό σχόλιό μου. Μήπως γιατί φοβάται μήν έχει την τύχη του αμφισβητία ευρωβουλευτή Κούλογλου;

  3) Να μάς πεί ο κ. Σαραντάκος γιατί στα σημερινά μεζεδάκια απέφυγε όπως ο Διάβολος το Λιβάνι να μνημονεύσει τις δύο κορυφαίες γκάφες της εβδομάδος που διεπράχθησαν από την παντελώς αστοιχείωτη «Καθημερινή» του Αλαφούζου:

  Α) Την περασμένη Κυριακή 19/9 ο κύρ Τάκης Θεοδωρόπουλος έβγαλε συνομήλικους τον Σόλωνα τον Αθηναίο με τον τραγικό ποιητή Φρύνιχο, ενώ ο Σόλων «τα είχε τινάξει» 25 χρόνια πριν γεννηθεί ο Φρύνιχος.

  Β) Την περασμένη Τρίτη 21/9 ο ανερχόμενος μπολσεβίκος συντάκτης της «Καθημερινής», Σταύρος Παπαντωνίου, έγραψε ότι η παμπάλαια κρητική μαντινάδα «Την τύχη του κάθε λαός την κάνει μοναχός του κι όσα του κάνει η τρέλα του δεν του τα κάνει οχτρός του», που ανήρτησε η Βουλή των Ελλήνων, είναι στίχοι του Σεφέρη.

  ΕΡΩΤΩ: Μήπως η σιωπή του κ. Σαραντάκου οφείλεται στο ότι επικεφαλής των διορθωτών της «Καθημερινής» είναι ο μπολσεβίκος φιλαράκος του, Παντελής Μπουκάλας;

  4) Τέλος, να μάς πεί ο κύριος Νίκος αν εξεπίτηδες επέλεξε ως τίτλο του σημερινού άρθρου την ασυνήθιστη λέξη «προοκτωβριανά», ώστε να πάει αμέσως το μυαλό ημών των ελληνιστών στον πρωκτό. Αποκλείεται να μήν ήξερε ο κ. Σαραντάκος ότι στα Αρχαία Ελληνικά τα δύο όμικρον θεωρούνται χασμωδία και συγχωνεύονται σε ωμέγα.

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

 144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όποιος το τρολ ταϊσει
  γάιδαρο να κουκαλήσει

  κρητικό ξόρκι.

  ΜΙΚ-ιε, το λέτε προς τα Ηρακλειώτικα;

 145. Μαρία said

  139
  Το έλεγξα, όταν το ανέβασες και το είχε σβήσει.
  Οι τσεγκιές https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/08/tsegkies/ όμως με τον χαλασμένο αυτόματο πολυτονιστή είναι αυθεντικές.

 146. Γιάννης Ιατρού said

  137β: Καλά, θα σου ερχόμαστε με το ταχύπλοο (ε ρε και νάχαμε🙄) από απέναντι, τι έτσι θ’ αφήσουμε το απολωλό μέλος του επιτελείου;

  Ο άλλος ανέβηκε στα έδρανα του ΟΗΕ και μιλούσε μόνος του 🙂

 147. Pedis said

  # 145 α – Ε, τον άντρα τον ξξξιφτίλα …

 148. Pedis said

  # 145 β – Μα τα ΑρχΕλλ. κάνουν καλό στα σκυλιά, δεν θα κάνουν στα παιδιά;

 149. Μαρία said

  133
  Την είχα κι εγώ παλιότερα, όταν διαπίστωσα οτι του ρίχνω και μερικές μέρες.

  148
  Άντε και στα μωρά.

 150. Γιάννης Ιατρού said

  Ολόκληρο γλωσσικό μπλογκ και για το ρήμα «επισκιάζω» δεν είδα να γράψει κανένας κάτι… 😂

 151. sarant said

  150 Xαχαχά!

  145 Μουσείο με οξεία, όφελος με δασεία!

 152. Πέπε said

  151

  Και άλλα λάθη τόνων / πνευμάτων στις λέξεις: ερευνητής, σε, αύριο, πολεμικό. Στην τελευταία πρόταση (κρατήσεις στο τάδε ή στο δείνα) είτε έχει άλλα δύο λάθη είτε βαρέθηκαν και το γύρισαν στο μονοτονικό. Χωρίς αυτή τη φράση, 28 λέξεις, οι 6 με λάθη τονισμού.

  Στο δε #149, γενικώς μονοτονικό αλλά με μερικές ξεκάρφωτες βαρείες…

  Ελάτε στον επαγγελματία!

 153. Γιάννης Ιατρού said

  152: Ελάτε στον επαγγελματία!
  ίσως το καλύτερο σχόλιό σου 👏👍😂

 154. Pedis said

  # 150 – Εδώ θα πούμε ότι η πατούλαινα ασκεί μεγάλη έλξη;

  Βαρυτική;

 155. Μαρία said

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154 έλξεις! 🙂

 157. Spiridione said

  131. Από το 1905 άρχισαν να βάζουν την αραβική αρίθμηση σε παρένθεση.
  Το 1913, με την ανάρρηση στον θρόνο του Κωνσταντίνου, μηδενίστηκε το κοντέρ και άρχισε από την αρχή η αρίθμηση των νόμων. Τότε καταργήθηκε η ελληνική αρίθμηση.
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHVMdpBB7ctWXdtvSoClrL8hQFXG5tFjOx5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIud_UQDuPkEtMYpy0XImDm72MqSDwTCLhxNBnVdChE_U2

  Έχουν ενδιαφέρον τα στατιστικά των νόμων: Επί Γεωργίου Α’, από το 1863 ως το 1913 ψηφίστηκαν 4213 νόμοι.
  Από το 1913 δεν διακόπηκε η αρίθμηση, παρά την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου και την κατάργηση της βασιλείας. Μέχρι το 1935 φτάσαμε στον υπ’ αριθ. 6457 νόμο.
  Το 1936, επί Γεωργίου Β’ πλέον, μηδενίζεται πάλι το κοντέρ. Ψηφίστηκαν μόλις 4 νόμοι, (τον Μάιο του 1936). Είχαν ψηφιστεί κάποιοι νόμοι το 1943 και 1944 από την Ελληνική Πολιτεία ,δηλ. τον Ράλλη, και το 1945 από τον Δαμασκηνό, αλλά με ετήσια, ξεχωριστή αρίθμηση.
  Το 1946 συνεχίστηκε η αρίθμηση από τον υπ’ αριθ. 5 νόμο που είχε μείνει το 1936
  http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEiJ_eYPESKJHdtvSoClrL8TmFSRhQdG4J5MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K–td6SIuVOWP3kM45fFlCKkXPf_1BKfuq6DFO5sPFNbug4LyMXc

  Δεν διακόπηκε έκτοτε η μέτρηση ούτε με την ανάρρηση του Παύλου, ούτε του Κωνσταντίνου, και το 1966 σταματήσαμε στον υπ’ αριθ. 4608 νόμο (το 1967 δεν βλέπω κανένα νόμο).
  Από το 1974, που ξανάρχισε η αρίθμηση, και μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στον υπ’ αριθ. 4832 νόμο. Να δούμε πότε θα μηδενιστεί ξανά το κοντέρ και με ποια αφορμή.

 158. 113,
  (Συνέχεια)
  Εν τω μεταξύ, βλέπω ότι η Τράπεζα με τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι πολύ κοντά μεν αλλά όχι ακριβώς αυτή που έβαλα στις φωτογραφίες. Συμβαίνουν αυτά στο τραπεζικό σύστημα.

 159. Εμένα το μυαλό πήγε στην σκέτη οκτωβριανή…
  (Δηλαδή, τι σκέτη; Μεγάλη και επανάσταση, βέβαια.)

 160. Spiridione said

  157. Μερικές διορθώσεις.
  Οι νόμοι του 1943-1946 δεν ψηφίστηκαν βέβαια, στην ουσία αναγκαστικοί νόμοι ήταν, αλλά στο ΦΕΚ τους αναφέρουν ως νόμους. Οι κατοχικές κυβερνήσεις κυβερνούσαν με νομοθετικά διατάγματα, αλλά ο Ράλλης από το 1943 εξέδωσε και νόμους, και το φοβερό ήταν ότι στα ΦΕΚ αναφέρεται ως νομιμοποίηση για την έκδοσή τους το διάγγελμά του στον ελληνικό λαό της 7-4-1943 (οι αναγκαστικοί νόμοι είχαν ως νομιμοποίηση την πρόταση του ημετέρου υπουργικού συμβουλίου). Οι κατοχικές κυβερνήσεις δεν εξέδωσαν αναγκαστικούς νόμους, ίσως γιατί τέτοιους εξέδιδε η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι βέβαια δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ μετά την Απελευθέρωση. Το άλλο εντυπωσιακό ήταν ότι το 1945-1946 (πριν τις εκλογές του 1946) εκδίδονταν ταυτόχρονα τόσο νόμοι όσο και αναγκαστικοί νόμοι, που ήταν στην ουσία το ίδιο πράγμα αφού δεν υπήρχε Κοινοβούλιο.
  Από τους νόμους του Γεωργίου του Α’ πρέπει να αφαιρέσουμε 80 νόμους που άλλαξαν αναδρομικά αρίθμηση για να περιληφθούν στη νέα αρίθμηση του Κωνσταντίνου από την ανάρρηση του, άρα 4134 νόμοι.
  Επί Όθωνα, από το 1845, που άρχισαν να δημοσιεύονται νόμοι ψηφισμένοι από τη Βουλή (και τότε άρχισε και η αρίθμηση των νόμων) μέχρι το 1862 ψηφίστηκαν 756 νόμοι. Πριν το 1845 οι (μη ψηφισμένοι από Βουλή) νόμοι ήταν χωρίς αρίθμηση, όπως χωρίς αρίθμηση ήταν και τα βασιλικά διατάγματα μέχρι το 1960 που έκτοτε έχουν αρίθμηση ανά έτος.

 161. ΣΠ said

  157
  Δηλαδή από το 1974 έχουν ψηφιστεί 224 νόμοι, 4,7 ανά έτος. Είχα την εντύπωση ότι ήταν πολύ περισσότεροι.

 162. sarant said

  161 Κι εγώ έτσι θα έλεγα

 163. @,161,162 Μάλλον μηδεν΄ιστηκε η αρίθμηση το 1974 δεν ξανάρχισε

 164. spyridos said

  Ναι, μάλλον μηδενίστηκε. Σε αυτή την περίπτωση ψηφίζονται περίπου 230 νόμοι το χρόνο.
  Αναρωτιέμαι αν είναι Ευρωπαϊκό ρεκόρ. Και αναρωτιέμαι για τη σχέση ανομίας με πολυνομία.
  Πολύ χοντρικά, ξέρω ότι στην Ολλανδία ψηφίζονται 100 νόμοι το χρόνο.
  Δεν γνωρίζω για άλλες χώρες.
  Σχετίζεται και με τον αριθμό δικηγόρων σε κάθε χώρα.
  Θυμάμαι σε ότι αφορά τον αριθμό δικηγόρων η Ελλάδα αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν πρωταθλήτρια κόσμου μαζί με κάτι Ινδικά κρατίδια.
  300 δικηγόροι ανά 100.000 κατοίκους.
  Τότε η Γερμανία είχε περίπου 100 και η Ολλανδία 40 (όλοι οι παραπάνω αριθμοί από μνήμης).
  Βλέπω το 2012 και οι αριθμοί είχαν αλλάξει
  Ελλάδα 370 / 100.000
  μέσος όρος ΕΕ 127
  Ολλανδία 100
  Γαλλία 80

  Πολυνομία , υπερπληθυσμός δικηγόρων και έλειψη δικαιοσύνης πάνε κατά κάποιο (τριτοκοσμικό) τρόπο μαζί.
  Η νομικίστικη ματιά στον τρόπο που παρατηρούμε και προσπαθούμε να επιλύσουμε όλα τα κοινωνικά προβλήματα δεν πρέπει να βοηθάει ούτε την πρόοδο της κοινωνίας ούτε το αίσθημα δικαίου.

 165. Αγγελος said

  Ε, βέβαια, ξανάρχισε από το 1. Όπως λένε οι εφημερίδες «περίοδος Γ´, φύλλο 2356»

 166. Μαρία said

  161 κλπ
  Νόμος 2/1975 – ΦΕΚ 8/Α/23-1-1975
  https://www.e-nomothesia.gr/kat-naytilia-nausiploia/limeniko-soma/nomos-2-1975-fek-8a-23-1-1975.html

 167. Μαρία said

  155

 168. sarant said

  166 Μάλιστα…!

 169. Το διάλλειμα λόγω έλξης απ’ το Διαλλινάς

 170. ΣΠ said

  164
  Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα 4832/(2021-1974) = 103 νόμοι/έτος

 171. Μαρία said

 172. Spiridione said

  161 Ναι, αλλά υπολόγισε και τις τροπολογίες που δεν υπήρχαν παλιότερα.
  163. Ναι, ξανάρχισε από την αρχή.

 173. Pedis said

  # 172 – και μάλιστα τόσες και τόσες (ν)τροπολογίες-σφήνα σε άσχετα νομοσχέδια …

  Τίποτα-τίποτα. Σπίτι, παιδιά, κουζίνα και πρωϊνάδικα.

 174. sarant said

  169 Σωστό

  173 Ωχ!

 175. Nestanaios said

  14. Δεν είναι προφέσορας. Κομματόσκυλο είναι και να είσαι σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποιος πατέρας να του δώσει φόλα.

 176. Χαίρετε.
  132 Ώστε 2/11(1951). Για κοίτα κάτι συμπτώσεις 🙂

 177. Γιάννης Ιατρού said

  160/164 κλπ. και δεν είναι μόνο οι νόμοι. Βάλε και τις «τροπολογίες», ειδικά τις τελείως άσχετες με το θέμα του εκάστοτε νόμου…
  ΖΟΥΓΚΛΑ.

 178. Μαρία said

  Καθηγητής Πουλάς: Αλατόνερο για τον κορονοϊό και βιταμίνες προληπτικά*. https://statusradio.gr/2021/09/kathigitis-poylas-alatonero-ton-ko/
  Το σωστό ηχητικό εδώ https://www.mixcloud.com/status942/24092021-poulas/

  *Όχι μόνο προληπτικά. Ισχυρίστηκε οτι υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν οτι οι πλύσεις με αλατόνερο μειώνουν σημαντικά το ιικό φορτίο.
  Τα εμβόλια τα βγάζει άχρηστα.

  Ακούστε τον και δεν θα χάσετε 🙂

 179. Nestanaios said

  143. «…στα Αρχαία Ελληνικά τα δύο όμικρον θεωρούνται χασμωδία και συγχωνεύονται σε ωμέγα.»

  Όχι όταν το ένα όμικρον είναι μέρος προθέσεως.

 180. Πέπε said

  179

  Μα ούτε και ποτέ άλλοτε. Η συγχώνευση δύο διαδιχικών όμικρον δίνει ου. Απλόος-απλούς. Δηλόομεν-δηλούμεν. Το όνομα-τοὔνομα.

 181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  166
  κι από το 1975 μέχρι σήμερα ψηφίστηκαν 4832 νόμοι

  Στα 4 χρόνια κι 6 μήνες κυβέρνησης Σύριζα ψήφισαν ακριβώς 300 νόμους:
  ν.4320/19.3.2015 μέχρι ν.4620/11.6.2019

  Στα 2 χρόνια και 3 μήνες κυβέρνησης Ν.Δ. ψήφισαν ήδη 209 νόμους:
  ν.4621/31.07.2019 μέχρι ν.4832/25.9.2021

 182. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το άπειρο πλήθος (Κ)ΥΑ που εκδίδονται συνεχώς, και δεν θέλουν καμία έγκριση από κανέναν.

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  182 κι ακόμη μεγαλύτερο τα όσα κάνουν στο κουλιστάν (αναθέσεις κλπ) χωρίς κανέναν τύπο. Νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας.

 184. Nestanaios said

  180. Τα δύο «ο» τρέπονται σε «ω» κατά κράση. Αυτά που αναφέρεις εσύ είναι ανοησίες των αρχαίων. Οι ανοησίες όμως δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται.

 185. ΓΤ said

  @181 Έφη

  301 νόμοι
  210 νόμοι
  🙂

 186. ΣΠ said

  185
  212 νόμοι
  🙂

 187. ΓΤ said

  186@

  Ναι, άλλο και αυτό, προφανώς αυτό που λες ήθελα να γράψω 🙂 🙂 🙂

 188. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  185 🙂
  186 όσο ξημερώνει, το νούμερο μεγαλώνει 🙂

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  187/186 . Όλο νόμοι κι αστυνόμοι και σπανίως υπονόμοι 🙂
  Όσο περνά η ώρα, εννοείται, προστίθενται νομουλάκια -με κάτι ουρές (τροποποιήσεις) νααα!

 190. Γιάννης Ιατρού said

  189: Νόμος αυτό 🙂

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  190 🙂

  Ο σεισμός μακάρι μόνο ζημιές, όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες. Είναι στην περιοχή πέριξ του αεροδρομίου Καστελλίου.
  Το χωριό «Αγιές Παρασκιές» -που το θίξαμε (την περιεργότητα του ονόματος) κι εδώ, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, στην εμβέλεια του πρωινού 5.8 Ρίχτερ.

 192. Γιάννης Ιατρού said

  Για τον φίλο μας τον Σφακιανάκη θα τα μάθατε ε; 🙂 🙂

 193. Γιάννης Ιατρού said

  191: κάτι έγραψα στο σημερινό νήμα για τον σεισμό. Οι δικοί σου καλά;

 194. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωχ, κακά νέα από το σεισμό, από καμπαναριό εκκλησίας που επισκευάζανε στο Αρκαλοχώρι καταπλακώθηκε και σκοτωθηκε ο εργολάβος

 195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  193 ο δεύτερος καταπλακωμένος στην εκκλησία, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, είναι συγγενής συγγενών μας.

 196. Γιάννης Ιατρού said

  Δίπλα ήταν το επίκεντρο

 197. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  192# Όχι, δε μάθαμε, λείπαμε 🙂

  Μάθαμε όμως ότι επιχορηγείται η οικογένεια με 1 μύριο. Πολιτισμός που πληροί τα κριτήρια, όχι μαλακίες.
  https://tvxs.gr/news/ellada/i-kybernisi-epixorigei-me-1-ek-eyro-tis-oikogeneiakes-istories-toy-alpha

 198. Silent Bob said

  Και ενδιαφέρουσα γενικομανία σε είδηση για το σεισμό:
  Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,3 Ρίχτερ αλλά και μικρότερες.
  Τον μπέρδεψε το προηγούμαι.
  Εδώ https://tvxs.gr/news/ellada/seismos-58-rixter-stin-kriti

 199. sarant said

  196 Τοσο κοντά, ε;

  198 Κι άλλη φορά το έχω δει το ακολουθώ με γενική.

 200. Γιάννης Ιατρού said

  199: Ναι, εκεί που είναι το σταυρουδάκι, από κάτω… με τις συντεταγμένες που δίνουν. Αλλά ως γνωστόν θεωρητικό είναι σημείο, εξ υπολογισμών και μοντέλων. Εκεί κοντά πάντως.

  197α: Δύτα, δες στον Σκύλο, του το έχω στείλει (κι απάντησε…) καθότι συνδέονται από παλιά με στενή φιλία 🙂

 201. 200 Μπέρδεψες τα χρηστώνυμα εδώ, στο Χτήνος απαντάς – αλλά το είχα δει 🙂
  (στενή φιλία μάλλον ο Στάζιμπος με τον Σφακ-ατακ)

 202. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ωραία. Και τώρα πείτε μου τι να κάνω εγώ που δεν ξέρω το τουί του Σκύλοβιτς 🙂

 203. Μαρία said

 204. Pedis said

  # 197 – Ρε συ, κοιτάω και πρόκειται για ριάλιτι. Ο χριστός κι η παναγία (τους).

 205. voulagx said


  Κάτω απ’ τα πόδια τους τον είχανε τον 5,8 οι Αρκαλοχωρίτες.

 206. Γιάννης Ιατρού said

  201: Άσε… γκαβός γαρ σήμερα 🙂

 207. […] Ή τα τελευταία μεζεδάκια του Σεπτεμβρίου, αλλά το ιστολόγιο θεωρεί καθήκον του να χρησιμοποιεί στον τίτλο νεόπλαστες λέξεις, έτσι ώστε να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λέξεις της ελληνικής γλώσσας, να μας χαριστεί το χρέος και να τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλια. * Και για ορντέβρ στη σημερινή μας πιατέλα, ένας τίτλος που θα ήταν πιο… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/09/25/meze-499/ […]

 208. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  204# Ε, αφού έκανες τον κόπο, δες και κάνα επεισόδιο στο ΥΤ για να αντιληφθείς ύψος κουλτούρας και βάθος διανόησης.

 209. Γιάννης Ιατρού said

  205: Έχει παλιούς λογαριασμούς εκεί ο αγέλαδος. Στο εκεί σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, που υπήρξε κέντρο λατρείας από την πρώιμη μινωϊκή εποχή γκρεμίστηκε προ χιλιάδων ετών, πιθανότατα από σεισμό, κι έκλεισε η είσοδος και έτσι διασώθηκαν τα αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ανασκάφτηκε από τον Χατζηδάκη (μπας και γλυτώσει κανένα αρχαίο γιατί είχε αρχίσει το πλιάτσικο) και μετά το 1932 από τον Μαρινάτο κι άλλους με πολύ αξιόλογα ευρήματα, π.χ. βρέθηκε ο γνωστός Πέλεκυς του Αρκαλοχωρίου που έχει ιερογλυφικά σημεία ίδια με τα γνωστά σημεία του δίσκου της Φαιστού κλπ.

 210. Μαρία said

  204
  Όχι. https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82

 211. voulagx said

  #209: Κι επειδη οπως βλεπω εισαι σε φορμα, για πες μου πως γινεται να προηγουνται οι μετασεισμοι.
  «Ο ειδικός στην αντισεισμική τεχνολογία είπε ότι μια από τις αιτίες για την κατάρρευση των σπιτιών είναι ότι είχαν προηγηθεί αρκετοί μετασεισμοί, οι οποίοι είχαν εξασθενήσει τα κτίρια αυτά.»
  Απο εδω: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/312116_bathies-pliges-afinei-perasma-toy-fonikoy-seismoy-sto-arkalohori

 212. Γιάννης Ιατρού said

  211: Αφ, όσον το Αρκαλοχώρι είναι πάνω από το επίκεντρο, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν αρχίσουμε υποθέσεις με τα διάφορα απ΄ ευθείας και από ανάκλαση σεισμικά κύματα και τέτοια τραβηγμένα απ΄τα μαλιά θέματα. Είναι προφανώς λάθος έκφραση. Υποθέτω πως θα εννοούσε προ-σεισμούς (από τώρα ή και παλιότερα). Η επίδραση των σεισμών στην αντοχή του κτιρίου είναι συσσωρευτική.

 213. Μαρία said

  211
  Η πατάτα ξεκίνησε απ’ την ερτ. https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/p-karydis-kato-apo-ta-spitia-o-seismos-ta-ktiria-eichan-exasthenisei-apo-toys-metaseismoys-video/
  πολλοί γειτονικοί μικροί έστω σεισμοί, είπε ο Καρ.

 214. voulagx said

  #211: Ετσι εξηγειται, δεν μπορουσα να φανταστω οτι θα εκανε τετιο λαθος ο Καρυδης.

 215. Γιάννης Ιατρού said

  213:Είναι κι άλλα διάφορα που (ανα-)μεταδίδονται εσφαλμένα ή παραποιημένα (από άγνοια κλπ.).
  Επίσης το ότι ο σεισμός ήταν ακριβώς από κάτω από το Αρκαλοχώρι, είχαμε μόνο κύματα χώρου εκεί, ναι μεν με μικρή εξασθένιση, αφού τα σεισμικά κύματα διήνυσαν μικρή απόσταση (διαμήκη κύματα, P), αλλά απ΄την άλλη η καταπόνηση ήταν κυρίως στον κάθετο άξονα (κύματα P) και μηδαμινή στον οριζόντιο. Aυτό βοήθησε οι συνδέσεις (π.χ. δοκάρια, συνδετήρες) από τις κολώνες (όπου υπήρχαν…) και τα πέδιλά τους να μην υποστούν οριζόντιες μετατοπίσεις. Δεν πρέπει να υπήρξαν εγκάρσια κύματα, ούτε κύματα επιφανείας (Love ή Rayleigh) στο Αρκαλοχώρι. Γι αυτό δεν βλέπουμε πολλές καταρρεύσεις κτιρίων.

 216. Γιάννης Ιατρού said

  εδώ φαίνεται καλά αυτό που λέω στο 215

 217. Μαρία said

 218. Pedis said

  # 210 – Τι όχι, βρε Μαρία …

 219. ΣΠ said

  210
  Μαρία, αυτό
  https://www.alphatv.gr/show/oikogeneiakes-istories/epeisodia_oikogeneiakes-istories/

 220. Μαρία said

  219
  Το ίδιο λέμε. Απλώς δεν ήξερα τον όρο γι’ αυτό το είδος των ριάλιτι. https://www.macmillandictionary.com/buzzword/entries/structured-reality.html

  Το σενάριο γράφεται όπως στη μυθοπλασία;
  «Ακριβώς. Ένα κανονικό σενάριο με διάλογους. Απλά έχουμε τις διαφοροποιήσεις ως scripted reality, δηλαδή τους διάλογους και την αφήγηση. Το σενάριο παραδίδεται στην παραγωγή και κάνουμε το κάστινγκ, βρίσκουμε τους χώρους. Οι σκηνοθέτες κάνουν αρκετές πρόβες με τους ηθοποιούς. Το κάθε επεισόδιο ολοκληρώνεται σε τρεις ημέρες γυρίσματος».

  Απαιτητική η διαδικασία τον κάστινγκ;
  «Το κάστινγκ είναι μία μίξη ηθοποιών. Άτομα που έχουν ερασιτεχνική ενασχόληση με το θέατρο και άλλοι που δεν έχουν καμία επαφή με το θέατρο», λέει ο ίδιος στο περιοδικό Τηλεθεατής. https://www.gossip-tv.gr/media-tv/story/529991/etsi-grafontai-oi-oikogeneiakes-istories

  Σκουπίδια https://www.vice.com/el/article/kzpaze/mia-analytikh-kai-e3antlhtikh-analysh-se-ena-epeisodio-apo-tis-oikogeneiakes-istories

 221. Voyageur autour de la chambre said

  Αργά τα είδα τα μεζεδάκια και έχετε πάει ήδη αλλού.
  Αλλά δεν μπορώ να μην το πω: Λάτρεψα την Ουνέσκο που «ζητά την επιστροφή στις τάξεις των κοριτσιών». Κυρία κάποιας ηλικίας που το παίζει κοριτσόπουλο 😀

 222. Voyageur autour de la chambre said

  @184
  Έχει περάσει κι απ’ το δικό μου το μυαλό ότι οι αρχαίοι δεν ήξεραν καλά ελληνικά!
  Γι αυτό δυσκολευόμαστε τόσο να καταλάβουμε τι γράφουν…

 223. Μαρία said

 224. 223# Βρε το Αιδοίον του Πάρεως, βρε γαμώ το μουνί του Πάρη… 🙂

 225. Νέο Kid said

  223.224. Πάλι καλά που δεν έγραψε Mars kid … (τι πεδίον, τι παιδίον;)
  Παιδοίον του Άρεως – Mars pussy
  Athens by day !

 226. Νέο Kid said

  225. Pardon! Mars ppussy, of course

 227. Μαρία said


  «Είχαμε φτάσει πραγματικά στα όρια της χρεοκοπίας. Εάν οι εκλογές δεν έβγαζαν καθαρό αποτέλεσμα, θα κλείναμε τις τράπεζες. Οι αναλήψεις ήταν δυσθεΟΡΑτες και χρήματα δεν υπήρχαν.» Μετά το 10:22

 228. Pedis said

  # 227 – Πολύ μεγάλες αλήθειες, τρισθεόρατες. Π.χ. η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Το παιχνίδι σταματάει όταν χάνει η μπάνκα κλπ.

 229. Μαρία said

 230. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  229# Μ’ αρέσει που τη χαρακτηρίζουν σειρά «αμφιβόλου ποιότητας».

 231. spiridione said

  Για να μην έχετε απορίες για το θεόρατο κύμα
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Belharra-Perdun

 232. Μαρία said

  230
  Θα το κάνουμε κι εξαγωγή.

 233. Μαρία said

 234. Γιάννης Ιατρού said

  Στην Ελλάδα θα ταφεί ο Δημήτρης Κιτσίκης
  Μέχρι κι ο ακατανόμαστος είχε σφετεριστεί τ΄ όνομά του εδώ στο μπλογκ, το 2013. Όποια πέτρα και να σηκώσεις….

 235. sarant said

  234 Aπό εδώ μαθαίνω ότι πέθανε ο Κιτσίκης.

 236. 223,
  Και το Κων…νος Α! δεν θα ‘πρεπε Κων…νος Α’ για το πρώτος;

  Ακόμα, στην μετάφραση το Α! μπερδεύει τον μη ελληνόφωνο, γιατί δεν είναι Alpha!.
  Οπότε μάλλον το λατινικο Ι έπρεπε να μπει.
  (Όπως, ξερωγώ, Henry I.)

 237. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σοβαρά τώρα, επιχορηγούν αυτό το σκουπίδι με ένα εκατομμύριο; Δηλαδή, τι άλλο θα κάνουν ακομα αυτοί οι τύποι, μέχρι να πάρουν (αν πάρουν) πόδι; 🤔

 238. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χοντρά λεφτά για σκουπίδια και πετσώματα υπάρχουν, ψίχουλα για σημαντικά πράγματα δεν υπάρχουν :
  https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/312334_anoihti-epistoli-gia-ton-apokleismo-toy-ergoy-tis-psifiakis-basis-gia-ti

 239. Μαρία said

  234
  Μετά απο ένα μήνα, κατεψυγμένος.

 240. Μαρία said

 241. voulagx said

  Πεδίον του Άρεως: Χαμένη στη μετάφραση η Περιφέρεια Αττικής
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/312391_pedion-toy-areos-hameni-sti-metafrasi-i-perifereia-attikis

 242. Μαρία said

  241
  Εσένα περίμενα.
  Έξω οι Βλάχοι.

  Μέσα οι Γλίξμπουργκ https://www.efsyn.gr/politiki/311908_i-freideriki-kai-i-fanela-toy-dimosiografoy

 243. Μαρία said

  242β
  Ο Ψαρράς στο Art and the city https://www.avgi.gr/sto-kokkino μετά το 32:34.

 244. Pedis said

  # 241 – «Είσοδος: Βασ. Κωνσταντίνος Α!»
  Αν είναι για το όνομα της εισόδου θέλει γενική στα Ελλήνικος, νεσπά?

  Και με θαυμαστικό στη θέση του τόνου; Non gatalaveni .

  King Constantine A! Τι A!, Aaaaa! θαυμασμού? A ha! Το βρήκαμε, έμπα μέσα! ?

  Βάλε τον λατινικό αριθμό, κύριος, να πιάσει το νόημα ο τουρίστας! Που θα θελήσει να διανύσει το μοναδικό μητροπολιτικό υπερπάρκο της πρωτευούσης και να χαθεί μέσα του για κάνα δεκάλεπτο το πολύ περπατώντας. 😅

 245. Πέπε said

  244

  Σωστά μεν, αλλά:

  > και μάλιστα το ονομάζουν… χωράφι (γλωσσικά ‘εγκλήματα’ κάνει το google translation)

  (από το λινκ στο 241)

  Field δε σημαίνει μόνο χωράφι, σαφώς σημαίνει και πεδίο, με κοινές διάφορες από τις επιμέρους έννοιες και των δύο λέξεων, της ελληνικής και της αγγλικής.

  Δείτε και τα σχόλια στη σελίδα της ΕφΣυν.

  Η μετάφραση δεν είναι βέβαια σωστή (και οι λεπτομέρειες της ταμπέλας με τη Β. Κωνσταντίνου είναι κωμικοτραγικές), αλλά ούτε είναι σωστή και η επιχειρηματολογία που προβάλλεται εναντίον της.

 246. Μαρία said

  245
  >Field δε σημαίνει μόνο χωράφι, σαφώς σημαίνει και πεδίο, με κοινές διάφορες από τις επιμέρους έννοιες και των δύο λέξεων, της ελληνικής και της αγγλικής.
  Το ίδιο πίστευε κι ο μπαμπάς του Μπενίνι 🙂

 247. 244 Για το θαυμαστικό, έγραψα και αλλού ότι έχω δει σημειώσεις του πατέρα μου, σε σχολική ηλικία, με θαυμαστικό αντί για τόνο στην αρίθμηση. Και δεν θα τον έλεγα ακαλλιέργητο μαθητή. Αναρωτιέμαι μήπως ήταν τρέχουσα εναλλακτική πρακτική, σχολική ίσως, γύρω στο ’50.

 248. dryhammer said

  Στα Τούρκικα θα ήταν ευκολότερο : Areos alanı [εκεί το ηλεκτρικό πεδίο είναι Elektrik alanı – αλάνα που έχει ηλεκτρισμό]

 249. Γιάννης Ιατρού said

  άλλο αλώνι κι άλλο αλάν(ιάρ)α 😎 δεν θα το κάνουμε «μπάστε σκύλοι αλέστε» με τις μεταφράσεις ….

 250. ΣΠ said

  247
  Πρέπει να ήταν. Το έχω δει κι εγώ. Σήμερα πάντως ξενίζει.

 251. dryhammer said

  249. Προσπαθούν κι αλλού να το σταματήσουν

 252. Πέπε said

  Το θαυμαστικό στα αριθμητικά ήταν πάντα λάθος, αλλά όντως συνηθιζόταν. Πρέπει να υπάρχει και σε πινακίδες οδών. Ίσως προέρχεται από περιπτώσεις όπου μετά από το αριθμητικό (=γράμμα + κεραία) υπήρχε τελεία, οπότε η τελεία μαζί με την κεραία έγιναν θαυμαστικό.

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάθος δέντρα και καίγονται, λάθος σπίτια και πέφτουν, όλα λάθος. Κυβερνά μια χώρα με ανεύθυνους.

 254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  253 Αν πω ότι είναι μαμίδι, άντε μαμιδάκι, φταίω;

 255. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για ένα πράγμα φταίνε και όντως υπάρχει μεγάλη ατομική ευθύνη: που ψήφισαν, όσοι ψήφισαν, αυτήν την κυβέρνηση.

 256. Pedis said

  # 247, 250 – Εγώ δεν το έχω δει ή δεν θυμάμαι να το έχω δει στα ελληνικά.

  Αλλά στ’ αγγλικά;

  A!

  (Κύριε διαχειριστά, βάλε εδώ ένα εμότικο να κάνει το σταυρό του …)

  🧐 🤓 😎

 257. Pedis said

  Το ότι δεν είναι στη γενική «Είσοδος Βασ. Ντίνου Α’ » δεν σχολιάστηκε στα σοσαλμήδεια;

 258. sarant said

  257 Aυτό πράγματι θα έπρεπε να σχολιαστεί

 259. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στ΄Αρκαλοχώρι θέτουνε
  σε νάιλον στο χώμα
  αυτοί που βρίζει ανεύθυνους
  του αναίσθητου το στόμα

 260. Pedis said

  # 258 – Και δεν γράφτηκε στη γενική όπως θα έπρεπε ώστε να ταιριάζει με το αγγλικό !?!? 🤨 🧐 Χαχαχαχά.

 261. Κιγκέρι said

  257, 258:

  Αν όμως πούμε Είσοδος Βασ. Κωνσταντίνου, εγώ καταλαβαίνω είσοδος από την οδό Βασ. Κωνσταντίνου, όπως πχ ο Εθνικός Κήπος έχει είσοδο Ηρώδου Αττικού, ή είσοδο Βασ. Αμαλίας, από την οδό Ηρώδου Αττικού και Βασ. Αμαλίας αντίστοιχα.
  Πάντως, το συγκεκριμένο, έτσι όπως είναι γραμμένο στην πινακίδα, «Είσοδος: Βασ. Κωνσταντίνου», με τις δύο τελείες μετά τη λέξη «είσοδος», εμένα μου φαίνεται σωστό.

 262. Pedis said

  261 – Και τι αλλάζει και καταλαβαίνεις όπως πρέπει «Oδός Βασ. Κωνσταντίνου Α’ «;

 263. Κιγκέρι said

  262:

  Ωχ, τώρα προσέχω ότι έγραψα «Είσοδος: Βασ. Κωνσταντίνου», ενώ έπρεπε να γράψω «Είσοδος: Βασ. Κωνσταντίνος».
  Ας φέρω άλλο παράδειγμα: «Είσοδος: Πανελλήνιος» και «Είσοδος Πανελληνίου», σου φαίνεται το ίδιο πράγμα; Εμένα όχι. Στην πρώτη περίπτωση καταλαβαίνω ότι αυτό είναι το όνομα της εισόδου του πάρκου, ενώ στη δεύτερη, ότι πρόκειται για την είσοδο του Πανελληνίου.
  Ψιλά γράμματα;

 264. voulagx said

  #242: Πες στη Μενδωνη:«Σούχει λάχει να σε κυνηγούν οι Βλάχοι;»
  Θα πάμε όπου χρειαστεί για να υποστηρίξουμε τα δίκαιά μας, κυρίως την τιμή μας, την πατριωτική, την επιστημονική τιμή μας, δεν είμαστε σκουπίδια. Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι της παραεξουσίας ότι αυτά δεν μπορεί να περάσουν έτσι και η κυρία Μενδώνη να έχει ενδώσει στις πιέσεις αυτές».

 265. Μαρία said

  259
  Τους έκαψε το κοπιπάστωμα.

  Άμεσα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021
  12ον. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Το Υπουργείο Εσωτερικών την επόμενη περίοδο θα συνεργαστεί με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές. https://government.gov.gr/amesa-metra-stirixis-ke-apokatastasis-ton-periochon-tis-kritis-pou-epligisan-apo-to-sismo-tis-27is-septemvriou-2021/

  Ακόμη να το διορθώσουν.

 266. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  265 Ωχ!

  Σχετικοάσχετο: το Αρκαλοχώρι είναι το χωργιό του Νίκου-ΚΙΙΝΑΛ-Ανδρουλάκη

 267. Και άρκαλος ο ασβός. Πρόσφατα το έμαθα.

 268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το Μανωλιό και η Ασφαλιστική

 269. Σωτήρς said

  267 Νόμιζα πως άρκαλος είναι ο ποντικός. Και το ανέκδοτο ότι μαζεύουν υπογραφές να αλλάξουν το όνομα του χωριού από Αρκαλοχώρι σε Αρκαλούπολη.

 270. Myriolis said

  #253
  Απορώ πώς μας ανέχεται!

  #266
  Και του Βασίλη-ΚΙΝΑΛ-Κεγκέρογλου

 271. sarant said

  267 Εγώ το έμαθα τώρα 🙂

 272. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  267. Δεν θα το φανταζόμουν πως δεν εκάτεχες τον άρκαλο!
  Το χουμε πει παρεμπιφτού και η Κρόνη κι ο Μικ-ιος κι εγώ αλλά είναι δύσκολο να το θυμάσαι έτσι σπάνια που λέγεται κι αν δεν το είχες ακουστά κι απ άλλη πηγή.
  Γροίκα δα μια τρίπαλια πονηρομαντινάδα 🙂
  ΄πο πάνω από τα γόνατα
  ΄πο κάτω από το φάλι
  είναι μια αρκαλότρυπα
  που μπαίνουν οι αρκάλοι

  Τα ημιορεινά μέρη, σαν τ΄Αρκαλοχώρι, προτιμούνται απ΄ αυτό το ζώο πράγματι.

 273. Myriolis said

  #272
  Θησαυρός είσαι! Πού τα θυμάσαι όλα; Πώς τα ανασύρεις από τις παιδικές μνήμες;

 274. Μαρία said

  267, 272
  Το έμαθα κοιτάζοντας στο Συμεωνίδη. Αναφέρεται ως Arcolecorio 1394, Arcaloghori 1577, 1583, 1630 Arcalhori 1671 Arkalokhori 1834.
  Ο τύπος Arcolecorio αποδίδει τον αρχικό τύπο του τοπωνυμίου *Αρκολεοχώρι(ον) < κοινό τοπων. Αρκολέος=Αρκολέων < άρκος, ο (άρκτος) + λέων. Το *Αρκαλεοχώρι εξελίχθηκε σε Αρκαλοχώρι με παρετυμολογία προς το διαλ. (Κρήτη) άρκαλος, ο «ασβός» < αρχ. δωρ. άρκαλος, ο (< ελληνιστ. άρκηλος, ο ).

 275. Μαρία said

  Μ. Σπυριδάκου: Παρέμβαση σχετικά με τη χορήγηση αιγίδας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στη Θεατρική Παράσταση του Δημήτρη Λιγνάδη https://www.pna.gr/politic/item/60383-m-spyridakou-paremvasi-sxetika-me-ti-xorigisi-aigidas-apo-tin-perifereia-peloponnisou-sti-theatriki-parastasi-tou-dimitri-lignadi
  Αναρωτιέμαι, έχουμε το ηθικό δικαίωμα να γινόμαστε ως Περιφέρεια «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για το σκηνοθέτη Λιγναδη λίγο πριν βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου, ξεχνάμε ότι ο Λιγναδης είναι υπόδικος για ειδεχθή εγκλήματα που προσβάλουν τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια; (Παρεμπιπτόντως για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια αγωνίστηκαν πριν 200 χρόνια και οι πρόγονοί μας).
  Δυστυχώς μου δίνεται το δικαίωμα να υποθέσω ότι η στήριξη από επισήμους φορείς του ελληνικού κράτους και προβολή που έτυχε όλο αυτό είναι προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης και δημιουργία κλίματος συμπάθειας για τον κατηγορούμενο.
  Σκεφθήκατε πριν δώσετε τη χορηγία ότι είχαμε δεχθεί ανάλογα αιτήματα θεατρικών συνόλων της Περιφέρειας μας και δεν ανταποκριθήκαμε;
  Τι θα λέμε στα παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο, ξέρετε ο Λιγνάδης είναι καταξιωμένος σκηνοθέτης δεν πειράζει που είναι κατηγορούμενος για ειδεχθή εγκλήματα!!!
  Η Γνωμοδοτική Επιτροπή στην οποία προήδρευα και διαλύθηκε με βίαιο τρόπο από τον Περιφερειάρχη, αν είχε αφεθεί να λειτουργήσει με το σωστό τρόπο, δε θα είχε ποτέ συναινέσει και θα προφύλασσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου από ενέργειες που την εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

  Σχετικό https://www.kalamatajournal.gr/messinia/perifereia-peloponnisou/item/24068-paraithsh-me-aichmes-gia-ton-perifereiarchh-p-nika-ths-entetalmenhs-gia-ton-giortasmo-twn-200-chronwn-apo-to-%CE%8421

 276. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπα ! Αραιά καμιά φλασιά 🙂 .
  Την ήξερες κι εσύ αυτή; (Είναι μια σειρά για την αρχή του κόσμου 🙂 )
  Άρκαλο λέγανε (παρατσούκλι) ένα μοναχικό κοντογείτονα που έβγαινε λίγες φορές από το σπίτι και πάντα βράδυ.Νυχτόβιος, μονήρης, χωμένος σε βαθιά τρύπα και ο ασβός.Κι ανακατοσούρης(ανεμουρίζει που λέμε) άμα μπει σε περιβόλι σκάβει, κόβει ρίζες,ροκανίζει κλπ

  274, Α ωραία, πιο ένδοξη εκδοχή το Αρκολεοχώρι! 🙂

  275 Βασικά μπήκα να ποστάρω αυτό, (από το 20/20 mag), άλλα έπιασα πρώτα τς αρκάλους 🙂

 277. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τους πείραξε η ρακή, αλλιώς δεν εξηγείται:

  Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, στο επικοινωνιακό σόου που στήθηκε στον Αρκαλοχώρι, είπε επί λέξει, πως «καμιά φορά από τη φυσική καταστροφή προσφέρονται ευκαιρίες».
  https://www.2020mag.gr/politics/2678-stylianidis-sto-arkaloxori-apo-ti-fysiki-katastrofi-prosferontai-efkairies-video

 278. Μαρία said

  277
  Λες να αναφέρεται σ’ αυτόν;

 279. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τους πείραξε η ρακή, αλλιώς δεν εξηγείται»
  Δηλαδή, 27 μήνες τώρα είναι ντίρλα επί εικοσιτετραώρου βάσεως;

 280. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  278 αααχαχα! «και πεντοζάλη χορέψανε…τα ΄μαθες» !
  (Εντωμεταξύ γινόταν του λιμανιού με την κόσκο)

  279. Μα κατεβήκανε για να πούνε μπροστά στα χαλάσματα, ο εις ότι δεν ήταν σωστά χτισμένα κι ο άλλος να η ευκαιρία για μπίζνες;

 281. Γιάννης Κουβάτσος said

  280:Μα αυτή είναι η πάγια πολιτική τους:κυνισμός και αναλγησία.

 282. Γιάννης Ιατρού said

  267, 269, 271, 272, 274 Μια λανθασμένη ιδέα πολλών είναι ότι έλαβε την ονομασία του από τη λέξη άρκαλος,

  Όσο για τι εξυπνάδες του ΚΜ, θα τον πάρουν καμιά ώρα με τις πέτρες, κι έχει τώρα εκεί πολλές απ΄τα λιθόκτιστα που έπεσαν…
  50 και 80 χρονών σπίτα, που κτίστυηκαν πολλά μετά την κατοχή, λες και τότε υπήρχε ο σημερινός ή έστω ο προηγούμενος του σημερινού αντισεισμικός κανονισμός. Αλλά από Κωλάμπια τι να περιμένεις…

 283. Myriolis said

  #276α
  Ναι την ήξερα αλλά μου την θύμισες εσύ.
  «άμα μπει σε περιβόλι σκάβει, κόβει ρίζες,ροκανίζει κλπ». Υπάρχει η έκφραση «σαν να μπήκε άρκαλος» ή ιδέα μου ;

  #277
  και χωρίς ρακή τα λένε. Η Εύβοια δεν θα γίνει πιο ωραία τώρα που κάηκε;

  #280
  Δεν ξέρομε από πού να φυλαχτούμε πάλι. Απανωτά έρχονται και στα μουλωχτά.

 284. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  283. Ναι ναι! » το βρήκαμε ανεχουμισμένο, σαν να μπήκε άρκαλος» .
  Εδώ,στο ιστολόγιο όταν μπαίνει ο πολυώνυμος τρόλης και τον πιάνει και βρωμίζει κι ανακατεύει, λέω μερικές φορές ότι μπήκε ο ασβός ή το ασβούδι κι έχω στο νου μου αυτή την έκφραση (και την πραγματικότητα βέβαια με τα καμώματα του ζώου αυτού). Δεν λέω άρκαλος για να καταλαβαίνουν όλοι.
  Σχετικοάσχετο. τις μέρες με τις πυρκαγιές, μια βραδιά, δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά βρήκα ένα τόσο δα σκατζοχοιράκι να τρέχει στο ρείθρο του πεζοδρομίου, κοντά στην πλατεία! Λίγο μεγαλύτερο από πορτοκάλι. Το έφερα στον κήπο, ρίχνω φλούδια από μήλα, πατάτες κλπ και τις νύχτες ξεμυτίζει και τρώει. (Κατεβαίνω με φακό και το χαζεύω-με τις γάτες ακόλουθους από δίπλα να το περιεργάζονται αλλά μέχρι εκεί). Αυτό είναι ωφέλιμο, δε νομίζω ότι κάνει καμιά ζημιά, αντίθετα τρώει και ζωύφια και σαλιγκάρια. Στο μυαλό μου τα έχω μαζί αυτά τα δυο νυκτόβια ενώ δεν σχετίζονται ούτε κατά μέγεθος ούτε κατά συμπεριφορά.

 285. Μαρία said

  282
  Αλίμονο αν έπεφταν απ’ τους σεισμούς όλα τα παλιά σπίτια, επειδή δεν κτίστηκαν με τους πρόσφατους αντισεισμικούς κανονισμούς. Θυμάμαι σε εκπομπή του μέγκα τον Μεγάλο Διδάσκαλο Θεοδόση Τάσιο να αποχωρεί έξαλλος, όταν ο δημοσιογράφος ισχυρίστηκε κάτι παρόμοιο.
  Αυτό το σχολείο στη γειτονιά μου https://blogs.sch.gr/19gymthe/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1/
  δεν έπαθε τίποτα το ’78.

 286. Μαρία said

 287. Εδώ παιδιά παλιός γνώριμος, νέες περιπέτειες: https://www.kathimerini.gr/opinion/561517738/amarties-tis-akadimias-athinon/

 288. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  287. ! Φόρτωσα τώρα…
  Το μεταφέρω και στο νήμα » Οι 160 πρώην και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» 16.9.2021

 289. Πέπε said

  286

  Εγώ ρε παιδιά κι εδώ, όπως και στο πεδίο του Άρεως, βρίσκω υπερβολικές τις αντιδράσεις. Κάποια σπίτια έπεσαν, κάποια δεν έπεσαν, άρα κάποια ήταν πιο γερά. Τα πεσμένα θα τα ξανακάνουμε αλλά όχι ίδια, πιο γερά κι αυτά. Δε βλέπω δα να είπε «τι περιμένατε έτσι πως τα χτίσατε;» ή «καλά να πάθετε».

 290. Γιάννης Ιατρού said

  277: Ναι ευκαιρίες, μετά από φυσική καταστροφή. Ξέρουμε…😡🤔

 291. 289 Βρε Πέπε, δεν το είδες το υφάκι στιλ «Ώχου και με κουβαλήσατε από τα Παρίσι ΓΙΑ ΑΥΤΟ;» Ο άνθρωπος είναι εντελώς αντουανέτα.

 292. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Πέπε, μιλάμε για άνθρωπο που είπε «αφού θα καεί που θα καεί το δάσος, ας το χτίσουμε από τώρα». Μιλάμε για άνθρωπο που είπε σε ανάπηρο, μιλώντας για το αμαξίδιό του «ωραίο εργαλείο έχεις». Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.

 293. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 294. Myriolis said

  #284
  Πολύ πετυχημένος παραλληλισμός!
  Το σκαντζοχοιράκι το καημένο, ναί άλλο!

  #289, 291
  Μα εκτός από το υφάκι, αυτό το «σωστά αυτή τη φορά ΟΜΩΣ» τι να σημαίνει;

  ΥΓ. κ. Γιάννη να σας ζήσει η εγγονούλα!

 295. Γιάννης Ιατρού said

  291, 294β/1: Και το υφάκι κι επιπλέον, αν δείτε το βίδεο, αμέσως γυρνά το κεφάλι προς την άλλη κατεύθυνση και προχωρά, δείχνοντας έτσι και με την γλώσσα του σώματος την ενόχλησή του και την δειλία/τροπή σε φυγή=«στο βάζει στα πόδια»…. όταν ζορίζεται. Παρόμοια αντίδραση όπως στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που είχε πει το μνημειώδες «δεν θέλω να σας απαντήσω…» κι αμέσως απέστρεψε το πρόσωπό του κλπ. κλπ.

  294β/2: Ευχαριστώ πολύ, νά ΄σαι καλά🤗🎈

 296. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τη θεωρία των δύο άκρων επαναφέρει ο Συρίγος για τη Σταυρούπολη
  Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει καλή αριστερή και κακή ακροδεξιά».
  «Βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες» είπε
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/312614_ti-theoria-ton-dyo-akron-epanaferei-o-syrigos-gia-ti-stayroypoli

 297. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  294 Βλέπω ότι ο αρκαλάκος μπορεί να είναι χρήσιμος, παρόλη τη βρωμύλα και την αναποδιά του (θυμήθηκα επί πλέον που έλεγε ο θείος μου ότι του αναποδογύριζε τις μελισσοκυψέλες! )

  https://cyclingcreta.gr/arcalus/?lang=el

 298. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  297 Οι τρίχες του ασβού χρησιμοποιούνται για την κατασκευή υψηλής ποιότητα πινέλων ξυρίσματος και ζωγραφικής. Οι τρίχες τους είναι ιδανικές για πινέλα ξυρίσματος, επειδή διατηρούν το νερό ζεστό κατά την διάρκεια του ξυρίσματος. Στην Κίνα οι ασβοί εκτρέφονται για το σκοπό αυτό.

 299. Μαρία said

  296
  40 δικογραφίες στα συρτάρια μέχρι τη δολοφονία του Φύσσα. Η ίδια γραμμή.

 300. Μαρία said

 301. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βουλευτής ΝΔ για Σταυρούπολη: «Η δράση αυτή της Aριστεράς γεννά την αντίδραση της άλλης πλευράς»

  Τον αντιφασισμό ως γενεσιουργό αιτία του φασισμού κατάφερε να παρουσιάσει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος.
  https://www.2020mag.gr/politics/2701-vouleftis-nd-gia-stavroypoli-i-drasi-afti-tis-aristeras-genna-tin-antidrasi-tis-allis-plevras

 302. Μαρία said

 303. Γιάννης Κουβάτσος said

  302:Καλά, δεν μας λέει και τίποτα καινούργιο ο «απο κόρακα κρα θ’ ακούσεις» κύριος βουλευτής. Και στον Μεσοπόλεμο αυτή την άποψη συμμερίζονταν και διακινούσαν οι «κατευναστικοί» ομοϊδεάτες του.

 304. voulagx said

 305. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  304 Κρα αυτοί, αέρα εμείς

  Πώς η θεωρία των δύο άκρων ξεπλένει τον ναζισμό

  Στην Ευρώπη, η ταύτιση του ναζισμού με τον κομμουνισμό βοήθησε ουσιαστικά κάποιες ανατολικές χώρες να αναθεωρήσουν την Ιστορία τους, να αποκαταστήσουν τους εγκληματίες δωσίλογους συνεργάτες των ναζί, ακόμα και να στήσουν μνημεία σε «ηγέτες» ή στρατιωτικές ομάδες που εμπλέκονται σε εξοντώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

  https://www.avgi.gr/politiki/285735_pos-i-theoria-ton-dyo-akron-xeplenei-ton-nazismo

 306. voulagx said

  #306: Απο το λινκ σου Εφη, στο τελος του αρθρου, κι επειδη εδω λεξιλογουμε:
  « Άσχετα αν ο τρόπος με τον οποίο “αγαπάνε την πατρίδα” είναι “κάπως ερειστικός”…»
  Ποιους στηρίζει αυτος ο τρόπος;

 307. Μαρία said

 308. Spiridione said

  294. Και το είπε τρεις φορές αυτό το ΣΩΣΤΑ με έμφαση.
  Μου θύμισε το άλλο που είχε πει με τις φωτιές, ότι θα φυτέψουμε πολλά δέντρα, αλλά τα σωστά δέντρα.

 309. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ύφος της Αντουανέτας το έχει έμφυτο, είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος ανατράφηκε και ζει σε ελεφάντινο πύργο. Έχει δίκιο στο ότι τα σπίτια πρέπει να χτίζονται «σωστά», και εννοεί, με το περιορισμένο του ελληνικό λεξιλόγιο, αντισεισμικά. Αν μέμφθηκε έμμεσα τους κατοίκους ότι εχτισαν φτηνιάρικα τα σπίτια τους, είναι δικαιολογημένος, αφού δυσκολεύεται ειλικρινά να αντιληφθεί τι θα πει καθημερινός άνθρωπος με περιορισμένα οικονομικά μέσα. Όσο για τα «σωστά» δέντρα, προφανώς εννοεί οτι οι αναδασώσεις πρέπει να γίνουν με δέντρα άκαυστα, που δεν είναι η χαρά της πυρκαγιάς, όπως τα πεύκα. Νομίζω πως και οι ανεμογεννήτριες είναι άκαυστες. Δεν είναι και εύκολο να κυκλοφορείς με ασφάλεια και χωρίς να χάνεσαι στο μυαλό του Κυριάκου.

 310. Spiridione said

  310. Όλα τα άρθρα ειδικών που διάβασα τότε λέγανε πως είναι μπαρούφες ότι θα αντικαταστήσουμε τα δάση τα πεύκα με βελανιδιές ξερωγώ έτσι απλά (άλλο θέμα μέσα στον οικιστικό ιστό.).

 311. Γιάννης Κουβάτσος said

  311:Και τι ξέρουν οι ειδικοί, που όλα τα βλέπουν περίπλοκα και με σκεπτικισμό; Ο Κυριάκος και οι δικοί του «ειδικοί» είναι οι άνθρωποι των άμεσων λύσεων. Ρώτα και τον Πορτοσάλτε. 😊

 312. sarant said

  307 Λες για το εριστικό σύστημα του οργανισμού. Βουλάγξ;

 313. Μαρία said

 314. Γιάννης Ιατρού said

  311, αναδάσωση, κατάλληλα δένδρα κλπ.
  Εννοεί αυτά που θα πάρει από φυτώρια των γνωστών χορηγών του κλπ., που θα χρειάζονται και τα ανάλογα για να αναπτυχθούν, ακόμα και για να φυτευτούν θα θέλουν εξειδικευμένα μηχανήματα. Θα δείτε, μεγάλες μάσες.
  Ανάλογα και τα σπίτια, ξαναχτίσιμο κλπ.

 315. voulagx said

  #31: Ναι, δεν ειναι μεζεδακι;

 316. voulagx said

  Ξεκάθαρη διαφοροποίηση Δένδια από την κυβερνητική θεωρία των δύο άκρων
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/312668_xekathari-diaforopoiisi-dendia-apo-tin-kybernitiki-theoria-ton-dyo-akron

 317. Μαρία said

 318. Πέπε said

  318

  Δέκα χρόνια ήταν, αλλά εγώ τον θυμάμαι. Δε θα έλεγα ότι ήταν και η πιο ξεκάθαρη ιστορία. http://karpathiandiaries.blogspot.com/2011/10/20102011.html

 319. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επίσης να πούμε οτι οι εργατολόγοι του ΠΑΜΕ εξυπηρετούν και ενημερώνουν δωρεάν οσους εργαζομένους ζητούν τη βοήθειά τους. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι αν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομεας λειτουργούσαν με τη σοβαρότητα και την πειθαρχία του ΚΚΕ και των οργανώσεών του, όλα θα δούλευαν ρολόι στη χώρα. 😊

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: