Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αυτόχθονες και ιθαγενείς

Posted by sarant στο 29 Σεπτεμβρίου, 2021


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε προχτές στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα, δέκα ως τώρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού.

Αυτόχθονες και ιθαγενείς

Οι δυο λέξεις ήρθαν στην επικαιρότητα μαζί τις τελευταίες μέρες, όταν, μετά το άνοιγμα των σχολείων, διάφοροι γονείς αρνήθηκαν να κάνει αυτοτέστ το παιδί τους ή να φορέσει μάσκα στο σχολείο, επικαλούμενοι κάποιαν «ανάκληση πληρεξουσιότητας» και μιλώντας στο όνομα των «Αυτοχθόνων ιθαγενών».

Μοιάζει κάπως περίεργη η παράταξη αυτών των δύο λέξεων, που συνήθως χρησιμοποιούνται ως συνώνυμες· πράγματι, στο Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής βρίσκουμε ότι ιθαγενής είναι αυτός που «κατάγεται από τη χώρα στην οποία και κατοικεί· γηγενής, αυτόχθονας, ντόπιος». Η χρήση τους σε παράταξη, «αυτόχθονες ιθαγενείς», υποβάλλει την ιδέα ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και ιθαγενείς που δεν είναι αυτόχθονες αλλά ετερόχθονες.

Αλλά αυτό είναι ίσως ο μικρότερος παραλογισμός σε αυτό το παράξενο κίνημα -θα είδατε, ας πούμε, ότι βάσει της σύμβασης της «Τοπικής Επιτροπής Συνδιαχειριστών Αυτόχθονων Ελλήνων Ιθαγενών» ο γονέας από τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης θεώρησε ότι μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 2.700.000 στη διευθύντρια του σχολείου του παιδιού του.

Όμως αυτά θα τα έχετε διαβάσει ήδη· εμείς εδώ δεν καλύπτουμε ειδησεογραφικά την επικαιρότητα αλλά λεξιλογούμε με τις λέξεις της επικαιρότητας· και δεν χωράει αμφιβολία πως οι δυο αυτές λέξεις, αυτόχθονες και ιθαγενείς, ακούστηκαν πολύ τις προηγούμενες μέρες.

Και οι δυο λέξεις είναι αρχαίες. Θα ξεκινήσουμε από την αρχαιότερη, που είναι ο ιθαγενής, αφού είναι ήδη ομηρική. Στο ξ της Οδύσσειας, ο Οδυσσέας συζητάει με τον Εύμαιο και δεν του αποκαλύπτει την ταυτότητά του αλλά του λέει ότι είναι Κρητικός, γιος ενός άρχοντα και μιας σκλάβας, που όμως ο πατέρας του «αλλά με ίσον ιθαιγενέεσσιν ετίμα» ή, όπως το μεταφράζει σε 15σύλλαβο ο Ζήσιμος Σίδερης, «όμως σαν τ’ άλλα του παιδιά τα γνήσια μ’ αγαπούσε». Βλέπουμε ότι εδώ ο τύπος είναι ιθαιγενής και έχει τη σημασία «παιδί από νόμιμο γάμο».

Στον Ηρόδοτο η λέξη χρησιμοποιείται με τη σημασία «γηγενής», σε αντιδιαστολή με τους επήλυδες, ενώ ο λεξικογράφος Ησύχιος εξηγεί τον όρο «ιθαγενής» με τα: αυτόχθων, γνήσιος.

Το πρώτο συνθετικό της λέξης προβληματίζει τους ετυμολόγους. Το ιθα- παραπέμπει στο ένθα, δηλαδή «εδώ», άρα στη σημασία «αυτόχθονας», αλλά ο παράλληλος τύπος ιθαιγενής ίσως παραπέμπει στο επίθετο ιθαρός (αγνός, καθαρός) του ρήματος ιθαίνω.

Ο αυτόχθων πάλι είναι επίσης αρχαίος αν και η πρώτη του εμφάνιση είναι μερικούς αιώνες νεότερη, στον Ηρόδοτο και σε άλλους συγγραφείς του 5ου αιώνα. Λέει ο Ηρόδοτος για τους Καυνίους, ένα φύλο της Καρίας: «οἱ δὲ Καύνιοι αὐτόχθονες δοκέειν ἐμοί εἰσι, αὐτοὶ μέντοι ἐκ Κρήτης φασὶ εἶναι» -οι ίδιοι θεωρούν ότι κατάγονται από την Κρήτη, αλλά ο Ηρόδοτος τους θεωρεί αυτόχθονες. Η λέξη έχει φανερή ετυμολογία, από το αυτο + χθων, που σημαίνει γη.

Στην αρχαιότητα, Αιγινήτες, Αρκάδες και Αθηναίοι επαίρονταν ότι είναι αυτόχθονες. Η αυτοχθονία ήταν στοιχείο του εθνικού μύθου των πόλεων κρατών, αν και η ίδια η λέξη «αυτοχθονία» δεν υπάρχει στα αρχαία ελληνικά· επίσης, συχνά χρησιμοποιούσαν περιφράσεις, όπως «την γαρ χώραν οι αυτοί αιεί οικούντες» στον Επιτάφιο του Περικλή.

Η σύγχρονη βιολογία μάς διδάσκει βέβαια ότι όλοι καταγόμαστε από την Αφρική, οπότε το αίτημα της αυτοχθονίας είναι μύθος ή χίμαιρα -και δεν έχει και καμιά σημασία. Ωστόσο, στις πρώτες δεκαετίες του νεοελληνικού κράτους, η διάκριση ανάμεσα σε αυτόχθονες και ετερόχθονες αναδείχθηκε σε μεγάλο ζήτημα της δημόσιας ζωής. Οι ετερόχθονες, δηλαδή οι Έλληνες από τις περιοχές που βρίσκονταν ακόμα στην Οθωμανική αυτοκρατορία ή γενικά από τη διασπορά, όπως ήταν πολύ πιο μορφωμένοι από τους αυτόχθονες, τους γεννημένους στα απελευθερωμένα εδάφη, στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό του νέου κράτους. Ξέσπασε τότε το κίνημα του αυτοχθονισμού, όπως το εξέφρασε ο βουλευτής Ρήγας Παλαμήδης: «Ημείς δεν στερούμε τους ετερόχθονας παρά την ενέργειαν της εξουσίας (…) Ας επιχειρήσωσι ιδιωτικά έργα, ας καλλιεργήσωσι γαίας, ας μετέλθωσι εμπόριον και βιομηχανίας, εις τα Υπουργήματα όμως δεν τους δεχόμεθα. Ας τραβηχτούν δι’ ολίγα χρόνια να κανονίσωμεν ημείς μόνοι την υπηρεσίαν μας. Πρόκειται να ρίψωμεν βάλσαμον εις τας πληγάς μας και όχι τρεμεντίνα». Κι έτσι, οι ετερόχθονες αποκλείστηκαν από δημόσιες θέσεις, πανεπιστήμιο κτλ. [Προσθέτω ότι η τρεμεντίνα, αντιδάνειο από τα ιταλικά, είναι η κοινή ονομασία της τερεβινθίνης, ένα είδος ρητίνης από την οποία παράγεται το τερεβινθέλαιο, δηλαδή το νέφτι].

Στα νεότερα χρόνια, ο όρος «ιθαγενής» χρησιμοποιήθηκε για τους αυτόχθονες κατοίκους των αποικιών, της Αφρικής, της Αμερικής και της Αυστραλίας κυρίως, σε αντιδιαστολή προς τους αποίκους ή τους απογόνους των αποίκων. Η λέξη πήρε μειωτική χροιά, γι’ αυτό και τις τελευταίες δεκαετίες προτιμάμε την αναφορά σε «αυτόχθονες λαούς». Όπως είπαμε, αυτόχθονας και ιθαγενής είναι πρακτικώς συνώνυμοι όροι.

Τις τελευταίες δεκαετίες επανεμφανίστηκε στις ΗΠΑ το κίνημα του nativism, ιδιαίτερα στα χρόνια του Τραμπ. Τον όρο τον μεταφέραμε στα ελληνικά ως νατιβισμός, αποφεύγοντας το αυτοχθονισμός, που είχε χρησιμοποιηθεί στη διαμάχη του 19ου αιώνα. Πάντως, οι τραμπικοί νατιβιστές των ΗΠΑ έχουν παρόμοια αιτήματα με τους δικούς μας «αυτόχθονες ιθαγενείς Έλληνες», τόσο για τους μετανάστες όσο και για τα εμβόλια και για μια σειρά άλλα θέματα.

Είναι λοιπόν οι αυτόχθονες ιθαγενείς ένα ακροδεξιό ανορθολογικό κίνημα, που θυμίζει από τη μια τις ασυναρτησίες των οπαδών του Αρτέμη Σώρρα και από την άλλη τον ξενοφοβικό και εθνικιστικό ακτιβισμό εκείνων που τα προηγούμενα χρόνια διαμαρτύρονταν έξω από τα σχολεία όπου θα έκαναν μάθημα τα προσφυγόπουλα ή ντύνονταν χλαμύδες και περικεφαλαίες ως μακεδονομάχοι στα συλλαλητήρια του 2018.

Και βέβαια τα ιδιωτικά κανάλια, προβάλλουν αφειδώς τους «αυτόχθονες», όπως άλλωστε πρόβαλλαν και τους διαμαρτυρόμενους για τους πρόσφυγες ή τους… μακονομάχους παλιότερα, επειδή είναι «γραφικοί» και προσφέρουν τηλεθέαση. Και τους παρουσιάζουν σε αντιπαράθεση με εμπειρογνώμονες, περίπου σε ισότιμη βάση, δημιουργώντας στον τηλεθεατή την εντύπωση ότι γίνεται προβολή δυο απόψεων που είναι και οι δυο έγκυρες και αξιοπρόσεκτες και ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η «αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση».

Τις προάλλες, είδαμε στον Άλφα τον «τσολιά του Πύργου» (Α. Μαγκότσος λέγεται, προσθέτω εδώ και το στιγμιότυπο) να αραδιάζει φληναφήματα επί πολλή ώρα ανενόχλητος. Και μόνο στο τέλος, όταν ο τσολιάς καμαρώνοντας είπε «Μια ζωή Νέα Δημοκρατία ψηφίζουμε, όλη μου η οικογένεια. Ψηφίσαμε Μητσοτάκη για να φύγει ο Τσίπρας, που έκανε τας (sic) Πρέσπες», μόνο τότε έσπευσε έντρομος ο δημοσιογράφος να τον διακόψει λέγοντας «Μην μπλέκουμε τώρα τα πολιτικά», διότι βέβαια ο τσολιάς με την ομολογία του αυτή κατέρριψε τον μύθο που επί μέρες προσπαθούσαν να πλασάρουν πολλοί φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές, δηλαδή να χρεώσουν τους «αντιεμβολιαστές» στην Αριστερά

Όσο για τον γονέα της Θεσσαλονίκης, που μοίραζε αριστερά-δεξιά πρόστιμα και δεν αναγνώριζε τη δικαστική εξουσία, τελικά προσήλθε κανονικότατα στο δικαστήριο και πλήρωσε ευπειθώς τα 300 ευρώ που του καταλογίστηκαν -κι αυτό δείχνει ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση στον παραλογισμό των Αυτοχθόνων Ιθαγενών.

181 Σχόλια προς “Αυτόχθονες και ιθαγενείς”

 1. Θα ξέρει καλύτερα ο π2, αλλά νομίζω η αρχική έννοια του αυτόχθονος και ιδίως του γηγενούς είχε τη σημασία εκείνου που όντως γεννήθηκε από μέσα από τη γη. Έτσι για παράδειγμα ο Κέκροπας ή ο Εριχθόνιος – δεν είναι τυχαίο, φαντάζομαι, που σύμβολο των υπερηφάνως αυτόχθονων Αθηναίων ήταν ο τζίτζικας, που επωάσσεται μέσα στο χώμα αν δεν κάνω λάθος.

 2. phrasaortes said

  Τους Μακεδονομάχους δεν τους πρόβαλλαν μόνο επειδή ήταν γραφικοί. Το Πρώτο Θέμα μάλιστα είχε μέχρι και οδηγίες προς τους Θεσσαλονικείς για το πως να κατέβουν και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Οι λόγοι φαίνονται στο σχόλιο του Αλέξανδρου του Τσολιά σχετικά με τις πολιτικές προτιμήσεις του.

 3. ap8938 said

  Click to access %CE%95%CE%A0%CE%99%CE%94%CE%9F%CE%A3%CE%97_%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A5_%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3_%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%A5%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%99%CE%91%CE%A32.pdf

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Να μας πει ο π2, αλλά νομίζω πως αυτό ισχύει κυρίως για το «γηγενής». Πάντως έπρεπε να το αναφέρω.

  2 Ισχυει.

  3 Ώστε μαζεύτηκαν διακόσιοι…

 5. Καλημέρα κι από δω.
  Καλά οι ιθαγενείς. Η ιθαγένεια; Εκεί θαρρώ πως γίνεται το μπλέξιμο. Λένε αφού ιθαγενείς = αυτόχθων και ιθαγένεια = υπηκοότητα άρα μόνο ο αυτόχθων μπορεί να έχει την υπηκοότητα (ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει).

 6. Νέο Kid said

  Το «όλοι καταγόμαστε απ την Αφρική» πάντως , τα τελευταία χρόνια κάπως αμφισβητείται βάσιμα. Υπάρχουν απόψεις (βασισμένες) σε σχετικά πρόσφατες ανασκαφές , ότι μπορεί να υπήρξαν κι άλλες «εστίες» (πχ Αμερική).

 7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  3# Τόσο πολλές λέξεις για να πουν πως ψηφίζουν ΧΑ…
  Και μετά τους λέτε ανελλήνιστους.

 8. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  6# Για δώσε κάνα λυγξ, στοιχείο κλπ. Αμφισβητείται δλδ ο εποικισμός της Αμερικής μέσω Βερίγγειου?

 9. Alexis said

  #5: Αυτό ακριβώς είναι το (σαθρό) επιχείρημα των εθνικιστών, ακροδεξιών, ψεκασμένων κλπ.
  Σαθρό γιατί προσπαθούν να στηρίξουν την άποψή τους με ένα γλωσσικό τέχνασμα, αφού η λέξη «ιθαγένεια» στην τρέχουσα γλώσσα δεν σημαίνει πλέον αυτοχθονία αλλά χρησιμοποιείται μόνο με την θεσμική/γραφειοκρατική σημασία της, της ιδιότητας του πολίτη ενός κράτους δηλαδή.

 10. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὅπως κάποιες φορές ἔτυχε νά ἀναφέρω, εἶμαι ψηφοφόρος τῆς Νέας Δημοκρατίας, ἀλλά αὐτήν τήν μ@#!%$#α «να χρεώσουν, δηλ., τους «αντιεμβολιαστές» στην Αριστερά» οὔτε ξέρω ποιός τήν ἐμπνεύστηκε, ούτε ποιός τήν διέδωσε, οὔτε ποιός γελοῖος μεγαλοπαράγων σκέφτηκε νά τήν «τεκμηριώση» δημοσκοπικά. Γνώρισα ἑκατοντάδες «αντιεμβολιαστές». Μετρημένοι στά δάχτυλα ἦταν οἱ κινούμενοι στόν χῶρο τῆς Ἀριστερᾶς. Ὅ-Λ-Ο-Ι οἱ ὑπόλοιποι ἦταν δεξιοί, ἀκροδεξιοί, θρησκόληπτοι (μέ τήν ψυχοπαθολογική ἔννοια τοῦ ὅρου..), συνωμοσιοκράτες, ψωνισμένοι κλπ- χωρίς, βέβαια, αὐτό νά σημαίνη ὅτι ἀνάμεσα σ’αὐτούς δέν ὑπῆρχαν ἀρνητές μέ δομημένη καί λογική (ἕως πειστικώτατη!) ἄποψι…

  Φιλτάτη ἡ ἀλήθεια! 🙂

 11. Πέπε said

  Άκουσα το εξής ωραίο για τις ΗΠΑ – δεν ξέρω αν αφορά nativists ή άλλους:

  Υπάρχει κάποια χημική φαρμακευτική ουσία, για την οποία κυκλοφορεί φήμη ότι θεραπεύει τον κορονοϊό. Η στάνταρ χρήση της είναι για παρασιτοκτόνο που προστατεύει τα άλογα από παράσιτα της κοιλιάς τους, και βρίσκεται σε σκευάσματα που πουλιούνται γι’ αυτήν ακριβώς τη δουλειά.

  Οι ιδιοκτήτες αλόγων λοιπόν τελευταία δυσκολεύονται να βρουν το φάρμακο κι έχουν πρόβλημα, γιατί οι κορονόπληκτοι έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα!

 12. Αυτοί οι γονείς είναι άσχετοι, έπρεπε να προσθέουν στα αυτόχθονες και ιθαγενείς και τα ιθάχθονες και αυτογενείς να μην αφήνουν αμφιβολίες να σέρνονται !!

 13. atheofobos said

  Γκαϊντούρια! Η μονολεκτική αγόρευση του Τζώρτς στην Εθνοσυνέλευση του 1844 απευθυνόμενος προς τους αυτόχθονες Έλληνες της τότε εποχής !
  Γκαϊντούρια!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/07/blog-post_15.html

  Και ένα ωραίο που διάβασα σχετικά με τα πρόστιμο των 2.700.000 ευρώ που επέβαλε ο γονέας στη διευθύντρια του σχολείου του παιδιού του.
  Αναγκάστηκε να το διαγράψει γιατί δεν είχε να της δώσει ρέστα 300.000 από τη επιταγή των 3.000.000 που του έδωσε!

 14. Pedis said

  Και τους παρουσιάζουν σε αντιπαράθεση με εμπειρογνώμονες, περίπου σε ισότιμη βάση, δημιουργώντας στον τηλεθεατή την εντύπωση ότι γίνεται προβολή δυο απόψεων που είναι και οι δυο έγκυρες και αξιοπρόσεκτες και ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η «αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση

  E, και δεν φεύγουν από τα πλατώ και τα πάνελ που έχουν πιάσει στασίδι τόσοι μαϊντανοί, πιθανολογώ από τους λιγότερο επιστημονικά ικανούς και αξιόπιστους συναδέλφους τού συναφιού τους. (Αν δεν ήταν έτσι θα έπρεπε να κάνουν και καμιά άλλη δουλειά από το να βρίσκονται φάτσα κάρτα με δηλώσεις και «πληροφορίες» και «γνώμες» κάθε μέρα.)

 15. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  11# Νταξ σωστή τη βλέπω τη χρήση. Για άλογα όντα.

 16. CrazyFather said

  Νομίζω ότι η παράθεση των συνώνυμων (αυτόχθονες + ιθαγενείς) ήταν καλαμπούρι που οι «Αυτόχθονες Ιθαγενείς» δεν κατάλαβαν και το μετέτρεψαν σε επωνυμία. Με προφανή τη σκωπτική διάθεση, το θυμάμαι από εδώ: https://youtu.be/5zG1BZc10go?t=164

 17. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  14# Έλα μωρέ τώρα, γιατί δλδ, ο Άδωνις που τον ψηφίζουνε χιλιάδες πότε προλαβαίνει να κυβερνήσει με τόσα στασίδια στα canaglia?

 18. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Εγώ με το «αυτόχθονες ιθαγενείς» θυμάμαι το παλιό και πασίγνωστο «αμφότεροι και οι δύο ομού μαζί», το καταλαβαίνω για ανέκδοτο και δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά οτιδήποτε ακολουθεί.

 19. Βασίλης Φίλιππας said

  Καλημέρα
  να θυμίσω και τη διάκριση -από την απαρχή της Επανάστασης στον Ελλαδικό χώρο τουλάχιστον μέχρι και το 1844- ανάμεσα σε «αυτόχθονες» και «ετερόχθονες» Έλληνες. Αυτόχθονες θεωρούσαν τον εαυτό τους όσοι γεννήθηκαν αρχικά στις περιοχές όπου κυριάρχησαν οι επαναστατημένοι και στη συνέχεια όσοι είχαν γεννηθεί και καταγόταν από τις περιοχές αυτές που συναποτέλεσαν το πρώτο ελληνικό κράτος. Ετερόχθονες θεωρούσαν στην αρχή όσους δεν είχαν γεννηθεί στις περιοχές αυτές και είχαν έρθει από άλλες περιοχές για να συμμετάσχουν στην Επανάσταση και στη συνέχεια όσοι έφτασαν μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ιδιαίτερο μένος έτρεφαν οι πρώτοι κυρίως απέναντι στους Φαναριώτες και τους Επτανήσιους «ετερόχθονες» που θεωρούσαν -ανάμεσα στ’ άλλα- ότι είχαν έρθει και τους είχαν πάρει τις δουλειές και τα δημόσια αξιώματα που πίστευαν ότι ως αυτόχθονες ανήκαν δικαιωματικά σε αυτούς. Στο Σύνταγμα μάλιστα του 1844 πέτυχαν τον αποκλεισμό από κάθε δημόσιο αξίωμα αλλά και από τη θέση του γερουσιαστή σε όσους είχαν εγκατασταθεί στο ελληνικό κράτος μετά την ίδρυσή του…

 20. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  10 Α μπράβο

  11 Είναι η ιβερμεκτίνη ίσως. Που είχε πάντως χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές.

  13 Δεν το ήξερα

  16 Λέτε;

  19 Ακριβως, στο Σύνταγμα.

 21. Ανδρέας Τ said

  @6. Μήπως μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τις ανασκαφές. Ο Νικοκύρης μίλησε για τις γενετικές αναλύσεις των οστών.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  «κι αυτό δείχνει ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση στον παραλογισμό των Αυτοχθόνων Ιθαγενών.»
  Ακριβώς. Να πονέσει η τσέπη των ιθαγενών, αφού άλλη γλώσσα δεν καταλαβαίνουν. Και ένα απο τα πλεονεκτηματα του να υπηρετεί ένας εκπαιδευτικός σε σχολεία, όπου οι μαθητές είναι αλλοδαποί, είναι το ότι αποφεύγει το σόου που στήνει κάθε μέρα έξω απο τα σχολεία η αντιπαθέστατη φυλή των ψεκασμένων ελληναράδων, ίσως η πιο κακιά πληγή της χώρας διαχρονικά.

 23. leonicos said

  Είχα την τύχη να χειρουργηθώ, εν Ελλάδι, από παλαιστίνιο χειρουργό, έξπερτ στην λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, διοτι λόγω ηλιθιότητος και μακροχρόιας παραμονή των λίθων, η κύστη μου είχε γίνει στόκος, και θα με άνοιγαν.

  Παλαιστίιος χειρουργεί εβραίο! Πολύ πλάκα. Στην εξαιρετική κλινική Ιπποκράτης, στον Πειραιά (που έχει πολλά ενδιαφέροντα συνακόλουθα αλλά δεν τα αναφέρω εδώ για λόγους προσωπικών δεδομενων)

  Προχτές χρειάστηκα κάτι από την κλινική μου. Μου πήρε το αίμα αψογα ένας νέος ειδικευόμενος με ύποπτο επώνυμο. Το λέω ‘ τεσεκυρλέρ’ όταν τελείωσε, να δω αν θα πιάσει. Έβαλε τα γέλια και μου είπε: Κάνετε λάθος κ. Κ. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα! Είμαι παλαιστίνιος από πατέρα. Ήπιαμε καφέ μαζί και τα είπαμε. Αδιαφορος εντελώς

  Τελικώς το κακό στη γη δεν γίνεται από τους λαούς αλλα΄από τους στόκους που έχουν στα σπλάχνα τους.

  Έχει ακουστεί η άποψη, (δεν τη θεωρώ ακριβή) ότι η Μικρασιατική Καταστροφή (όπως ονομάζουμε εμείς την ήττα του 1922, όταν απωθηθήκαμε ως εισβολείς) οφείλεται σ’ έναν άνθρωπο. Ότι η μεταστροφή των αγγλων υπέρ του Αττατούρκ οφείλεται στην εμφάνιση του βασιλιά, που τον θεωρούσαν φιλογερμανό, έναντι του βενιζέλου

 24. leonicos said

  Απολαμβάνω τους ξένους ανάμεσά μας, ιδίως όταν προσπαθούν να φερθούν σωστά.

  Τους τιμώ συνειδητά

 25. Σωτήρς said

  11 Η ιβερμεκτίνη είναι φάρμακο για δερματικές ασθένειες σε ανθρώπους και κτηνιατρικό απ’όσο έχω καταλάβει. Για να χλευάσουν οι αμερικάνοι αυτούς που ψάχνουν ιβερμεκτίνη σε αλοιφές για άλογα τονίζουν μόνο την κτηνιατρική χρήση της ουσίας.

  6 κα Νομίζω πως τα τελευταία γενετικά δεδομένα δείχνουν πως οι έλληνες μαζί και όλη η ΝΑ Μεσόγειος έχουμε κοινό τόπο την Ανατολία. Δεν έχω πέιπερ να σας δείξω, στο τουίτερ που παρακολουθώ διάφορους.

  Πάντως οι αυτόχθονες-ιθαγενείς έλληνες και τα εξώδικα φωνάζουν από μακριά Σώρρας.

 26. miltos86 said

  @11 @15 @20

  Όντως για την ιβερμεκτινη πρόκειται μάλλον για την οποία πρώιμες μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα εναντίον του ιού αλλά βρίσκεται ακόμα πολλά στάδια πριν την έγκριση.
  Το τραγικό είναι όχι η δραστική ουσία η ίδια που πιθανόν λειτουργεί, αλλά ότι συχνά η σύνθεση (τα έκδοχα δηλαδή) που χρησιμοποιειται για ζώα διαφέρει σημαντικά από αυτήν που χρειάζεται ή αντέχει ο άνθρωπος και οδηγεί σε δηλητηριάσεις. Όπως μερικοί που δοκίμασαν παρασιτοκτόνο για ψάρια ενυδρείου ως πηγή χλωροκινης και κατέληξαν στο νοσοκομείο.

  Ακόμα τραγικότερη η παρότρυνση Τραμπ στην κατανάλωση αντισηπτικού, που έχει οδηγήσει σε πολλές τυφλώσεις και καποιους θανάτους (εξαιτίας της μεθανόλης).

  Κι υπάρχουν κι αυτοί που εκαναν γαργαρες με χλωρίνη…

  https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-disinfectants-idUSKBN23C2P2

  Οπότε όσοι κατανάλωσαν απλά ιβερμεκτινη μάλλον κατατάσσονται και στους συγκριτικά έξυπνους nativists!!

 27. LandS said

  11
  Υπάρχει μια αναφορά σε αυτό εδώ:

  https://www.politico.eu/article/peak-stupidity-donald-trump-ben-shapiro-edward-cocking/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication

 28. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

 29. LandS said

  26 …έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα εναντίον του ιού αλλά βρίσκεται ακόμα πολλά στάδια πριν την έγκριση

  Και προτιμούν αυτό από τα εμβόλια επειδή δεν έχουν (αυτοί το λένε) ακόμα δοκιμαστεί;

 30. Theban said

  Έχω διαβάσει τόσες ιστορίες για sovereign citizens και λοιπές παρόμοιες αμερικάνικες παλαβομάρες κατά καιρούς. Μου φαίνονταν τόσο μακρυά από εμάς αλλά τελικά διαψεύδομαι.
  Το κακό είναι ότι εν μέσω πανδημίας, από γραφικά και διασκεδαστικά είναι άκρως επικίνδυνα και μάλιστα όχι επικίνδυνα πολιτικά, αόριστα και μακροπρόθεσμα αλλά άμεσα και θανατηφόρα.

 31. Πουλ-πουλ said

  «Τις τελευταίες δεκαετίες επανεμφανίστηκε στις ΗΠΑ το κίνημα του nativism»
  Μπα, κάνανε κίνημα οι Ινδιάνοι επί Τράμπ;

 32. theban said

  Όσο για το «αυτόχθονες ιθαγενείς», θυμίζει και νομικίστικη αγγλική όπως “over and above” κλπ τέτοιες διατυπώσεις.

 33. Νέο Kid said

  https://www.google.com/amp/s/api.nationalgeographic.com/distribution/public/amp/culture/article/mastodons-americas-peopling-migrations-archaeology-science
  Στα γρήγορα (υπάρχουν κι άλλα), πάντως η «Θεωρία Clovis» δεν είναι πλέον πανάκεια.

 34. Πέπε said

  15, 25, 26

  Μάλιστα, ώστε η φήμη ξεκινάει από έναν πυρήνα αληθείας. Συνήθως έτσι γίνεται.

  Κι εγώ είχα κάνει τον συσχετισμό με τον Τραμπ και το αντισηπτικό. Σκεφτόμουν ότι τώρα με Μπάιντεν άλλαξαν τα πράγματα, δεν πίνουμε πια ντετόλ, τρώμε ιβερμεκτέτοια.

 35. Χρήστος Π. said

  Την λέξη «αυτόχθονες» την βλέπουμε πολύ συχνά σε μεγάλα πανό με χάρτες, που χρησιμοποιούν οι φίλαθλοι τής εθνικής Αλβανίας, στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Θέλουν να δείξουν ότι ως απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών και σε αντίθεση με του Σλάβους που ήλθαν πριν μερικούς αιώνες, είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες της γης τους ή όποιας άλλης γης διεκδικούν. Είναι πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες οι γνώσεις που μεταφέρει ο Νίκος στο γραπτό του. Επειδή στη πράξη χρησιμοποιούμε τη λέξη «ιθαγένεια» και ως τη παλιά υπηκοότητα, (πχ «μετανάστης αποκτά ελληνική ιθαγένεια»), στο μυαλό μου για να δικαιολογήσω τον πλεονασμό, πίστευα πως έλεγαν «αυτόχθονες» για να δείξουν πως έχουν ρίζες και προέρχονται από το τόπο αυτό, και «ιθαγενείς» για να δείξουν πως είναι Έλληνες πολίτες με τα αντίστοιχα χαρτιά.

  Με αφορμή πάντως τα τελευταία σχόλια του Νίκου για τους ψεκασμένους, αν και μετά τα αρχικά λέει πως απλώς η λεξιλογία μας ενδιαφέρει εδώ, θα έλεγα βλέπουμε το αντίθετο από τα προβαλλόμενα συμπεράσματα. Η αριστερά βλέπει τους ψεκασμένους και τις ανοησίες τους σαν ακροδεξιό κυρίως φαινόμενο, κάτι το οποίο είναι λάθος αποδεικνυόμενο καθημερινά. Οι γραφικοί τσολιάδες, Μαραθωνομάχοι, καλόγεροι και καλογριές, θρησκόληπτοι με εικονίσματα και λάβαρα με σταυρούς, δεν είναι κατ’ ανάγκη ούτε δεξιοί ούτε ακροδεξιοί. Συχνά δεν έχουν σταθερή πολιτική επιλογή ούτε ως ψηφοφόροι. Με την ακροδεξιά ταυτίζονται μόνο στο βαθμό που οι μεν και οι δε διακατέχονται από, ή εμπορεύονται, θρησκευτικό φανατισμό. Αν μιλήσετε λοιπόν με τέτοιους θρησκόληπτους ψεκασμένους για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, θα δείτε πως στα περισσότερα από αυτά έχουν αντιλήψεις τις οποίες πολύ εύκολα λέμε σοσιαλιστικές. Ασφαλώς και πολλοί είναι και δεξιοί συντηρητικοί, ναζί, ή φασιστόφιλοι, και στη δική τους περίπτωση, οι γραφικότητες έχουν σχέση με την ιδεολογία τους. Ο γραφικός τσολιάς δήλωσε ψηφοφόρος του Μητσοτάκη για να δείξει όπως κατάλαβα, πως δεν είναι γενικά «αντιεμβολιαστής».

  Η ελληνική αριστερά θα πρέπει και εκείνη να δεχτεί τη πραγματικότητα ότι ο χώρος της βρίθει, οργανωμένων μάλιστα σε αυτήν, ψεκασμένων. Κάποιοι είναι οι περισσότερο επικίνδυνοι γιατί συχνά καλύπτονται πίσω από τη σοβαροφάνεια της αριστερής διανόησης και αμφισβήτησης . Δεν αναφέρομαι στο γελοίο ύφος, ασυναρτησίες, και συμπεριφορά του Πολάκη, που στο κάτω κάτω συμβαδίζει με μια κρυφή αισθητική της αριστεράς, (και ο οποίος έκανε διάγνωση και έδωσε συνταγή σε στον…άλλον πολιτικό απατεώνα Άδωνι, δια των κοινωνικών δικτύων!). Αναφέρομαι σε συναδέλφους, φίλους, γνωστούς, που όλοι έχουμε, με αριστερές ιδέες ή και καταβολές, και οι οποίοι μας λένε πως τα εμβόλια σχετίζονται με τα παιχνίδια των φαρμακευτικών, τον αποπροσανατολισμό των δυνάμεων που εκπροσωπούν το κεφάλαιο, ότι κάποιοι κάπου το πάνε και γι’ αυτό μας τος έριξαν, κλπ. Είτε μιλάμε για θρησκόληπτους μουρλούς, φανατικούς από το χώρο της θρησκόληπτης ακροδεξιάς, είτε μιλάμε για αρνητές ιών ή της επικινδυνότητάς τους και των εμβολίων από το χώρο της αριστεράς (ακραίας ή οχι), το βέβαιο είναι ότι ποτέ δεν θα πάψουν να μας προσφέρουν ψεκασμένους γραφικούς ή σοβαροφανείς. Ας μην ανησυχούμε συνεπώς, και χωρίς κορονοϊούς, με κάτι πάντα θα μας εντυπωσιάζουν.

  Ψεκασμένες ιδεολογίες με ψεκασμένη συνθηματολογική αντίληψη της κοινωνικής πραγματικότητας, θα δίνουν πάντα ψεκασμένους σε διάφορα ζητήματα. Αυτό εξηγεί τη μειοψηφία των ψεκασμένων επιστημόνων αρνητών (και των θρησκόληπτων και των αριστερών, τι να γίνει εγώ τέτοιους επιστήμονες ψεκασμένους γνωρίζω και συναντώ…), τους ψεκασμένους συνδικαλιστές, κλπ.

 36. miltos86 said

  @29 Ίσως πιστεύουν ότι τα φάρμακα για άλογα δεν περιέχουν τσιπάκια; Άκρη δε βγαίνει.

  Εδώ θέλω να πω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το βρίσκω ως την τρανότερη απόδειξη της υποκρισίας των (λίγων) επιστημόνων υποκινούν τους αντιεμβολιαστές.
  Διότι ναι μεν από ιατρικής πλευράς κάπως στέκεται το επιχείρημα ότι τα εμβόλια εγκρίθηκαν με διαδικασία κατεπείγοντος (fast track / for emergency use) χωρίς δεδομένα για την επίδραση τους σε βάθος χρόνου, αλλά το ίδιο ακριβώς ισχύει σε ίδιο και μεγαλύτερο βαθμό και για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως θεραπεία στους νοσούντες. Δεν τολμούν όμως να πουν στον διασωληνωμενο να κόψει τη ρεμδεσιβίρη επειδή δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα επιφέρει στον οργανισμό μετά από 20 χρόνια.

 37. ΓΤ said

  3@

  Στη λίστα με τους απαυτόχθονες είδα ένα θηλυκό όνομα που δεν είχα ξανασυναντήσει ποτέ μου: «Παρέσσα»

 38. ΓιώργοςΜ said

  Για την ινβερμεκτίνη έγινε τόσος ντόρος, που έβγαλε ο fda ειδική ανακοίνωση, που με λίγα λόγια λέει «μην παίρνετε φάρμακα για άλογα ή γελάδες αν δεν είστε άλογο ή γελάδα».
  https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/why-you-should-not-use-ivermectin-treat-or-prevent-covid-19

 39. Πέπε said

  37

  Κάτι μου θυμίζει. Μήπως είναι ποντιακό για το Παρασκευή;

 40. Irresistible said

  Το άρθρο του κ. Σαραντάκου περί ιθαγενών και αυτοχθόνων είναι ελλιπέστατο, μπάζει από όλες τις μπάντες και τον εκθέτει στα μάτια των φανατικών οπαδών του. Θα επισημάνω μόνο το εξής:

  Ο κ. Σαραντάκος δείχνει να αγνοεί το μπέρδεμα που υπάρχει με την λέξη «Ιθαγένεια» και το οποίο ξεκινά από το εξής απλό πράγμα: Ενώ η λέξις «ιθαγενής» είναι πανάρχαια (πρωτοκαταγράφεται στον Όμηρο, με την σημασία της ευγενούς φυλετικής καταγωγής), το ουσιαστικό «ιθαγένεια» είναι εφεύρεσις του 19ου αιώνος.

  Ο επιπόλαιος Μπαμπινιώτης γράφει στο Λεξικό του (και στο Ετυμολογικό του!) πως η «ιθαγένεια» πρωτοκαταγράφεται το 1848 και είναι μεταφραστικό δάνειο από την γαλλική λέξη «indigenat» (βλέπε Indigenous για τους αγγλομαθείς). Αγνοώντας ο άχρηστος ότι η λέξις «ιθαγένεια» πρωτοκαταγράφεται σε Νόμο του 1835 που έφτιαξε η Αντιβασιλεία του Όθωνος, είναι μετάφραση της αντίστοιχης ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ λέξεως και σημαίνει ό,τι ακριβώς και η λέξις υπηκοότης!..

  ΕΡΩΤΩ τους καλόπιστους αναγνωστες του παρόντος Ιστολογίου: Με ποιά λογική ο κύριος Νίκος κάθε Σαββάτο στα μεζεδάκια κράζει για κάθε λογής ανθυποπταίσματα ανθρώπους που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, αλλά αρνείται να κράξει τον πολυδιαφημισμένο Μπαμπινιώτη για ένα τόσο σοβαρό λάθος (1η καταγραφή της «ιθαγένειας» το 1848 αντί του 1835) που υπάρχει τόσο στο Λεξικό του (ούτε στην νέα έκδοση διορθώθηκε!) όσο και στο Ετυμολογικό του; Μήπως «τα έχουν βρεί» παρασκηνιακά οι άλλοτε άσπονδοι εχθροί, Μπαμπινιώτης και Σαραντάκος, αλλά το κρύβει ο κύριος Νίκος από εμάς τους χαχόλους; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα.

  Για το ξεστράβωμα των αναγνωστών του Ιστολογίου, θα επισημάνω ότι η αιτία της συγχύσεως με τις λέξεις «ιθαγένεια» + «ιθαγενής» έγκειται εις το εξής: Η Αντιβασιλεία του Όθωνος εφηύρε το 1835 τον όρο «Ιθαγένεια» (αντί του ορθού «υπηκοότης») για να αποκλείσει τους εκτός Ελλάδος Έλληνες από διάφορα προνόμια, με πρώτο και καλύτερο τον Διορισμό στο Δημόσιο… Γι’ αυτό και επέλεξε την λέξη «Ιθαγένεια» (ενώ εννοούσε την «Υπηκοότητα»), διότι με το «Ιθαγένεια» (που έχει την έννοια του «ντόπιου», του γεννημένου στην απελευθερωμένη Ελλάδα) απεκλείοντο αυτομάτως των προνομίων οι εκτός Ελλάδος γεννηθέντες Ελληνόφωνοι Ρωμιοί… Τόσο απλά είναι τα πράγματα και θεωρώ ανεπίτρεπτο να αποσιωπώνται (είτε από άγνοια, είτε εξεπίτηδες) σε ένα άρθρο για τους αυτόχθονες και τους ιθαγενείς

 41. sarant said

  37-39 Ποντιακό είναι αλλά στο εορτολόγιο βρίσκω ότι είναι απο το… Κυπαρισσία.

 42. miltos86 said

  38
  «μην παίρνετε φάρμακα για άλογα ή γελάδες αν δεν είστε άλογο ή γελάδα»

  Μου άρεσε πολύ η διατύπωση, που προέβλεψε ώστε αν τυχόν διαβάσει την ανακοίνωση κάποιο άλογο ή γελάδα να μην ανησυχήσει, μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο κτηνίατρος της.

 43. miltos86 said

  38
  «μην παίρνετε φάρμακα για άλογα ή γελάδες αν δεν είστε άλογο ή γελάδα»

  Μου άρεσε πολύ η διατύπωση, που προέβλεψε ώστε αν τυχόν διαβάσει την ανακοίνωση κάποιο άλογο ή γελάδα να μην ανησυχήσει, μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο κτηνίατρος της.

 44. konos said

  Τελικά τα υπαρξιακά διλήμματα είναι έντονα….

  https://www.bing.com/images/search?q=mars+field+%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1&id=7E4033E52803FF65D17E706240F4E1D208EE8C3A&FORM=IQFRBA

  https://www.in.gr/2021/09/29/greece/pedion-tou-areos-ti-apanta-perifereia-attikis-gia-tin-gkafa-mars-field/

  Τρέχω να προτείνω το Municipality of Bellvue (αναβάθμιση, όχι αστεία)!

 45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  33# Με μια πρώτη ματιά δεν πείθομαι (στα κατσαμπάνια μας θα μου πεις και θάχεις και δίκιο) για την παρουσία ανθρωπίδων/ανθρώπων εκεί. Αλλά το θέμα εν προκειμένω είναι πως τους προκολομβιανούς πολιτισμούς τους έφτιαξαν homo sapiens sapiens που πέρασαν από τον Βερίγγειο, και όχι οι υποτιθέμενοι απόγονοι των alleged κατοίκων πριν από 130 χιλ χρόνια. Όπως δεν έχει σημασία η εκεί αποδεδειγμένη παρουσία των Βίκινγκς το 1000 μΧ. Αυτός που είχε αποτέλεσμα, που έφερε τα φράγκα, ήταν ο Κωλοκολόμβος.

 46. theopeppas said

  Το «αυτόχθονες ιθαγενείς» έχει κατοχυρωθεί από τον Χάρρυ Κλυνν! Το λέει σε ένα από τα πρώτα του…σε δίσκο βινυλίου τα εία ή σε (πειρατικές!) κασέτες, νομιζω το «Πατάτες» το λέει…μάλλον εκει με τους σεισμούς-ΚΟυλχανεκ-Ουψάλα (αρα 1981 -40 χρονια πάλι επίκαιροι οι σεισμολόγοι…) ή ίσως σε ένα με τον Ζισκαρ Ντ Εσταιν για την ένταξη στην ΕΟΚ («με άσπρο κουστούμι και κόκκινη γραβάτα, σαν θερμόμετρο»!) που τα λέει με ερασμιακή προφορά «πόϋ . έδωσαν….»

 47. ΓΤ said

  46@

  Κάτι που επισημάνθηκε πριν από πολλές μέρες από τη Μαρία 🙂

 48. ΓΤ said

  Σεπ 29> Βασιλείου Λεβέντη επαναδιασωλήνωσις

 49. Νέο Kid said

  45. Ε,ναι. Κι εγώ πεπεισμένος (σικ ρε!) δεν είμαι. Απλώς βλέπω ότι υπάρχει ένας σχετικός προβληματισμός και είπα να τον επισημάνω.
  Κι όπως θάλεγε κι ένα μαγκιόρικο γνήσιο Χτήνος … στα μέζεά μας κι αν κρατάμε απ το Σερενγκέτι ,κι αν δεν κρατάμε! 😀😉 Όλοι Χόμοι σάπιοι είμαστε στο φινάλε!

 50. venios said

  Ήγουν τουτέστιν δηλαδή
  Εν άλλοις λόγοις οίτοι
  Η Αφροδίτη είν’ αυτή
  Αυτή είν’ η Αφροδίτη

 51. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  50# Εδώ ο παπάς, εκεί ο κληρικός, πού είν’ ο ιερέας?

 52. Georgios Bartzoudis said

  (α) Ούτε αυτόχθονες ούτε ιθαγενείς: Εντόπιοι λέγονται Μακεδονιστί (η λέξη «καθιαυτού» σημαίνει γνήσιος, και δεν χρησιμοποιείται επί του προκειμένου). Και λέγονται έτσι μόνο όταν, για λόγους συνεννόησης, θέλουν να τους ξεχωρίσουν από τους πρόσφυγες ή προσφυγογενείς.
  (β) Νοικοκύρη, οι Μακεδονομάχοι ποτέ δεν «ντύνονταν [με] χλαμύδες και περικεφαλαίες». Το διαδίκτυο (και όχι μόνο) είναι γεμάτο με φωτογραφίες ηρώων Μακεδονομάχων.
  (γ) Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά υποθέτω ότι όσοι κατέβαιναν «ως μακεδονομάχοι στα συλλαλητήρια του 2018» (και υβρίζονται ως «μακονομάχοι»), διαμαρτύρονταν για το τσιπρολαθρεμπορικό ξεπούλημα της Μακεδονικής Γλώσσας και Ταυτότητας (ή Ιθαγένειας, για να συντονιστούμε με τα σημερινά λεξιλογικά). Σε ότι αφορά τον αντιεμβολιαστή τσολιά που ψήφισε «για να φύγει ο Τσίπρας, που έκανε τας (sic) Πρέσπες», ισχύει η Μακεδονική παροιμία, «από τρελλό και μεθυσμένο ακούς την αλήθεια»!
  (δ) Σε κάποια …συνομοταξία ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ περιλαμβάνονται και οι «γραφικοί Μακεδονομάχοι» που κατέβαιναν στην Αθήνα και τους ανακάλυψε ο …μη γραφικός phrasaortes (σχόλιο 2): Καμία καλαμαρίστικη αποστροφή δεν μπορεί να ξεπλύνει το τσιπροξεπούλημα της Μακεδονικής Ιθαγένειας (και Γλώσσας) στους ΒουλγαροΣκοπιανούς

 53. sarant said

  48 Ταλαιπωρείται άσχημα ο καημένος…

 54. nikiplos said

  Καλημέρα… όσον αφορά το φερόμενο ως «αντιεμβολιαστικό κίνημα»:
  1. Μεγάλος όγκος στη χώρα μας διακονείται από δυό θρησκευτικές μάζες:
  α. Τους παλαιοημερολογίτες
  β. Τους Ρομά
  Αυτοί πρωτοστάτησαν στα πρόσφατα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα, οι εικόνες των περισσότερων εκ των οποίων διακινήθηκαν απαξιωτικά από τα κεντρικά ΜΜΕ. Οπαδοί των, ασύνταχτοι οι περισσότεροι, διακινούν τα συνθήματα τύπου: εμβόλια=χάραγμα του Σατανά κα.

  Εντούτοις εκείνο που καταλαβαίνω περισσότερο από την σπουδή τους να εναντιωθούν στα εμβόλια, είναι ότι βλέπουν το όλον σαν μία ευκαιρία ώστε να κερδίσουν κάτι.

  2. Σημαντικό μέρος αποτέλεσαν εκείνοι του φερόμενου «σκεπτικισμού», που όπως είχα ξαναγράψει, δεν δικαιολογείται στον αέρα. Εντούτοις υπάρχει και υφίσταται. Και κόντρα σε ό,τι γράφηκε από πολλούς πιο πάνω, αρκετοί εξ αυτών των σκεπτικιστών, ανήκουν στον αριστερό πολιτικό χώρο.Είτε συντεταγμένα είτε όχι.

  Ο Σκεπτικισμός αυτός εκφράζεται είτε μη επιστημονικά με περισσή καχυποψία, (οι κακές Φαρμακευτικές θέλουν να κερδίσουν χρήματα), είτε με απλή κι ειλικρινή ένσταση, καθώς απέναντι στην ισοπεδωτική κυβερνητική πολιτική, δεν μπαίνουν δικλείδες που να εξαιρούν και να διευκρινίζουν τι γίνεται με όσους έχουν ήδη νοσήσει (που έχουν καλύτερη ανοσία θεωρητικά από τους εμβολιασμένους), ή είτε με όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (θρομβοφιλία, ανοσοκατεσταλμένοι κ.α.).

  Συμπερασματικά
  Η Κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Εξαρχής προτίμησε μια βολική ασάφεια και διγλωσσία απέναντι:
  α. Στον κλήρο που ωρυόταν πως «δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία», μεγάλο μέρος του οποίου (για συντεχνιακούς λόγους
  β. Σε διάσημα στελέχη του, (Ράπτη από Θεσσ/νίκη, Κουμουτσάκος κα) που έσπευδαν να κοινωνήσουν από το ιερό κουταλάκι.
  γ. Σε επιστημονικούς κύκλους που για δικούς τους λόγους εξέφρασαν αντιρρήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική
  Κι αφού έκαναν τον ανήξερο, ξαφνικά υπεισέρχονται με σκληρά οριζόντια μέτρα απειλώντας με απολύσεις Δ.Υ. ή βάζοντας σε διαθεσιμότητα γιατρούς του Ε.Σ.Υ. χωρίς καν να ακουστούν οι απόψεις τους, που όπως και να το κάνουμε θα είχαν ένα ενδιαφέρον.

  Η Αντιπολίτευση επίσης δεν είναι άμοιρη ευθυνών, εφού συνεξέθρεψε κι αυτή για άλλους βέβαια λόγους το ίδιο τέρας.
  Ας μην υποτιμάμε τους συμπολίτες μας που εναντιώνονται και το κάνουν συντεταγμένα. Και βέβαια ας μην συνταχθούμε με τον κάθε κατάπτυστο Δημοσιοκάφρο, καθώς οι ίδιοι φρόντισαν να ευτελίσουν τον κλάδο τους και την ποιότητα των πληροφοριών που κομίζουν ή πρεσβεύουν.

 55. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα!Ωραίο άρθρο, ανοικτό για περαιτέρω προβληματισμό.
  Και ίσως είναι τελικά μία εγγενής αυταπάτη εθνικού μεγαλείου ή ο μύθος του άφθαρτου έθνους ως μορφή ενστίκτου αυτοσυντήρησης που παρωθεί το συλλογικό υποσυνείδητο να στέλνει (κατά τρόπο βολικό για την εκάστοτε Εξουσία) τα εθνικά λάθη πίσω στη μάνα τους Λήθη (αντί να τα μνημονεύει ως αποφευκτέες τάσεις αυτοκαταστροφής), αναγορεύοντας έτσι τον αυτοχθονισμό σε οπισθοδρομικό αυτοκτονισμό, την “αμνημοσύνη” σε βασικό στοιχείο ανευθυνότητας (που καταλήγει στο δόγμα “πάντα οι άλλοι φταίνε”) και την ιθαγένεια, ως συνώνυμη της εθνοφροσύνης, σε κοιτίδα φασισμών.
  Γράφει ο Σπύρος Πλασκοβίτης (βλ.“Χρόνια μνήμης και αμνημοσύνης”, περ.“ Η Λέξη”,Απρίλης-Μάης 87, τ.63-64,σσ 240-249)
  « Σε κάποια αρκετά πρόσφατη, νομίζω, συνέντευξή του ο Max Friss μίλησε πικρά για τον καιρό του· “χρόνια της αμνημοσύνης”, τον είπε, χρόνια που έχουν εκλείψει τα μηνύματα, που έχει εκλείψει η ανάγκη τους, αλλά ίσως κι η υπόληψη στα “μηνύματα”, θα πρόσθετα. Για να επισημάνει ωστόσο ότι από τα χρόνια της “αμνημοσύνης” ξεπηδούν οι φασισμοί…
  Στον τόπο το δικό μας τα χρόνια της αμνημοσύνης δεν είναι μονάχα ένα σύμπτωμα, είναι ένα “αίτημα”·κάτι σαν…ιθαγενής φιλοσοφία θα έλεγα—κι αφήνω στον αναγνώστη να εκτιμήσει την ηθική της.(…)», \
  και καταλήγει:
  «(…)Η ιστορία είναι πάντοτε υπόθεση επικίνδυνη. Λιγότερο επικίνδυνη όμως από την “αμνημοσύνη”, όπου η επώαση των κάθε λογής φασισμών βρίσκει κατάλληλο έδαφος. Και είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι οι φασισμοί είναι γεννήματα των λίγων· είναι πάντοτε ευθύνη των πολλών —και ιδιαίτερα εκείνων που εύκολα ετοιμάζονται ν’απαλλάξουν τον εαυτό τους και να πιστέψουν στην αθωότητά τους…»

 56. Θρασύμαχος said

  ## 19 & 20ε΄: η συντακτική το ψήφισε, όμως όχι μέσα στο Σύνταγμα του 1844 αλλά σε ξεχωριστό νόμο.

  # 40: καμμιά σχέση, δεν ξέρω πού της ήρθε της Αντιβασιλείας ο όρος «ιθαγένεια», σίγουρα όμως όχι «για να αποκλείσει τους εκτός Ελλάδος Έλληνες από διάφορα προνόμια, με πρώτο και καλύτερο τον Διορισμό στο Δημόσιο», ίσα-ίσα που η Αντιβασιλεία και ο Όθωνας χρησιμοποίησαν ένα σωρό ετερόχθονες, προκαλώντας έτσι τη ζηλοφθονία όσων εισηγήθηκαν το νόμο του 1844.

 57. Στα ονόματα στο 3 μέτρησα να δηλώνουν «αυτόχθονες ιθαγενείς» 5 γεννημένους στην Γερμανία, 2 στην Αυστραλία, 1 στην Βενεζουέλα, 1 στην Γεωργία, και 2-3 με ιταλικά ονοματεπώνυμα. :-p

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «επικίνδυνες ειδήσεις»
  Αρ. 36 (Κώδικας Μητσοτάκη-Τσιάρα): Οποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση […]

  Η προσθήκη της διατύπωσης για τις ειδήσεις που εκτός από ανησυχία και φόβο μπορεί «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία» ανοίγει αυτομάτως και ξανά διάπλατη την πόρτα στην επιχειρούμενη λογοκρισία (που έχει άλλωστε γίνει καθημερινό φαινόμενο), ενώ το άλλοθι της πανδημίας και του στόχου να τιμωρηθούν οι κήρυκες των «αντιεμβολιαστών» αποδυναμώνεται πλήρως όταν ήδη από το 2016 έχει υπάρξει παρόμοια καταδίκη με το ίδιο μάλιστα αντικείμενο, δηλαδή τα εμβόλια.
  https://www.efsyn.gr/politiki/312444_epaneferan-diatyposi-tis-hoyntas-gia-tis-epikindynes-eidiseis

 59. nikiplos said

  Με αφορμή το 55@ κάποιες σκέψεις.

  Το να συνταχθεί κανείς με μια συλλογικότητα, είναι οικείο συναίσθημα αυτοπροστασίας. Μιλώντας πριν χρόνια με έναν ηλικιωμένο που έζησε τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια στο πετσί του, μου είχε πει περίπου πως, τότε που υπήρχαν οι ιδέες και ήταν συντεταγμένοι σε ένα όραμα, ασχέτως αν πίστευαν πραγματικά ή όχι σε αυτές τις ιδέες (αμφιβάλλω αν τις καταλάβαιναν καν) ότι δηλαδή θα άλλαζαν τον κόσμο και θα τον έκαναν καλύτερο, και μόνο η ένταξή τους στον ιδεολογικό αυτό χώρο ήταν λυτρωτική για τον αβίωτο βίο τους. Του έδινε νόημα. Λύτρωνε η συνύπαρξη, η συμπόνοια, η συνταλαιπωρία, το να αποτελούν στόχο του συστήματος – ποιού συστήματος δηλαδή, για έναν άθλιο εσμό κατσικοκλεφτών και κατσαπλιάδων επρόκειτο.
  Κάτι σαν τους παλαιούς Χριστιανούς, την εποχή των διωγμών του Χριστιανισμού από τη Ρώμη.

  Δεν περνούσε καν από το μυαλό τους βέβαια πως ήταν αθύρματα στα χέρια το ίδιο ανίκανων και αθλίων πειθήνιων μοιρακίων της αεί μεθυσμένης ΕΣΣΔ. Αλλά αυτά ήταν κάπου μακριά, στη σφαίρα του αοράτου. Δεν άγγιζαν την καθημερινότητα του απλού κόσμου που αγωνιούσε για ένα σύνθημα, για ένα καλύτερο αύριο που δεν θα περιελάμβανε βία από το κράτος, αποκλεισμό ή έστω θα του επέτρεπε να βγάλει δίπλωμα ΙΧ. Κάπου αλλού μακριά η ανώτερη «αρχή» αν μη τι άλλο δεν μπορούσε παρά να είναι ευφυής και να καθοδηγείται από την παντοδύναμη ΕΣΣΔ. (πάλι μου θυμίζει την πίστη των πρώτων αγράμματων αγωνιστών του 21′ στην Φιλική Εταιρεία).

  Ανέκαθεν οι μύθοι ήταν ισχυρότεροι.

  Ίσως γι’ αυτό και η ελληνική αριστερά κρύφτηκε και βολεύτηκε σε αυτήν την θυματοποίηση που ατταβιστικά τρεφόταν με τη σειρά της από το Οθωμανικό παρελθόν. Ίσως γι’ αυτό και μετά το 1981 όταν κυβέρνησε κι απεκδύθηκε το ρόλο του θύματος δεν μπόρεσε να βρει συμπαγή ιδεολογική σταθερά και κινείται ανερμάτιστη.

 60. sarant said

  56 Oκ!

  57 Θέσει αυτόχθονες 🙂

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 46 : Ναι, κι εγώ νομίζω οτι ο Χάρρυ Κλυνν το καθιέρωσε, ως αστείο επιτατικό πλεονασμό. Εκείνη την εποχή ήταν τέτοια ή αντιφατικά τα αστεία του («στο παρμπρίζ του τρακτέρ του ακτήμονος…»)

 62. Pedis said

 63. Pedis said

  Ε, όχι και αρχιξεφτίλα. Αυτό το κρατάμε για τον άλλον που με φόντο τα ερείπια έτρωγε κι έπινε σε μπουφέ, έβγαζε και σέλφι.

 64. Nestanaios said

  40.
  Ας μείνουμε στο ομηρικό.

  ΙΘ-ΑΙΓ-ΕΝ-ΕΣΣ-Α.

  Εδώ δεν υπάρχει κανένα ψιλό στοιχείο. Δασέα και άγρια. Πιο άγρια από την Αμάλθεια.

 65. dryhammer said

  64. > Πιο άγρια από την Αμάλθεια.
  …στην οποία οφείλεται η πρώτη καταγεγραμμένη βλασφημία των (τότε) θείων όταν αναφώνησε «Γαμώ το Δία μου! Γαμώ το κέρατό μου» [κατ’ άλλους η β’ φράση ήταν «Μου γάμησε το κέρατο»]

 66. Μαρία said

  58

 67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  65# …και τα πήρε στο κρανίο ο Δίας απ’ το βρισίδι, την τσάκωσε από το εναπομείναν κέρας και παρέδωσε μαθήματα σεξουαλικής αγωγής στους γιδοβοσκούς.

 68. BLOG_OTI_NANAI said

  55: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη από τον παραλογισμό των ακροδεξιών ή παραθρησκευόμενων να βγαίνουν τέτοια συμπεράσματα λες και είναι βγαλμένα από τον εθνοφοβικό λαϊκισμό κάποιων «αριστερών» που έτυχε να ξεχνούν τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό, την απολυταρχία, τον ολοκληρωτισμό, την ομφαλοσκόπιση, τα κλειστά σύνορα, τα κυρήγματα «εμείς uber alles» Σοβιετικών, Ρώσων, κ.λπ, δυνάμεων.
  Ως πότε θα έχουμε τη Χούντα να δίνει άλλοθι σε αυτά τα αρχαιολογικά κηρύγματα περί «έθνους» και λοιπών ξύλινων ορολογιών; Μια χαρά δεν τα σκ@τωσαν όλες αυτές οι χώρες που έφεραν στους λαούς τις δικτατορίες από τα αριστερά; Υστερούσε σε τίποτα η δική τους φονική λαίλαπα από εκείνες τις δικτατορίες που πρόβαλλαν εθνικιστικά κηρύγματα;

  Οι αυτόχρονες ιθαγενείς είναι απλώς ακροδεξιοί φασίστες και ίδιες αντιλήψεις έχουν και οι φασίστες της ακροαριστεράς, παρά το γεγονός ότι απεχθάνονται τα περί έθνους και πατρίδας. Είναι φασίστες στη νοοτροπία όλοι αυτοί. Δεν τους χρειάζονται δικαιολογίες.
  Πόσα χρόνια δεν ακούμε τις ανοησίες των ακροαριστερών ταλιμπάν που δεν αναγνωρίζουν «τίποτα» όταν τους βολεύει, αλλά βάζουν δικηγόρους για να τους υπερασπιστούν, έναν θεσμό που θέσπισε η Δημοκρατία (που δεν αναγνωρίζουν) με βάση την πλειοψηφία (που επίσης δεν αναγνωρίζουν). Έτσι και οι ακροδεξιοί ταλιμπάν τώρα που ξεβολεύεται η δική τους ιδεοληψία, δεν αναγνωρίζουν κανέναν, αλλά βάζουν δικηγόρους, και ζητάνε λεφτά από «πρόστιμα» σε… ευρώ, νόμισμα που έχει θεσπιστεί από αυτούς που «δεν αναγνωρίζουν». Οι φασίστες το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι υπάρχει ένας «αντίθετος» στον οποίο αξίζει μίσος, βία, ξύλο, τσαμπουκάς, θάνατος.

  Αν διαβάσει κανείς τις διακηρύξεις των «ελεύθερων ανθρώπων» του ιντιμίντια, είναι σαν να διαβάζει τους αυτόχθονες. Ακόμα και για την πανδημία τα ίδια ακριβώς λένε (ενάντια στις μάσκες, στους γιατρούς, στην βιοτρομοκρατία, στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων κ.λπ.), απλά με διαφορετικό υπόβαθρο ο καθένας, τις συνωμοσίες των εβραιομασώνων οι μεν και των ιμπεριαλιστο-καπιταλιστών οι άλλοι.

  Κλασική επωδός όλων, δεν αναγνωρίζω εξουσίες, δεν αναγνωρίζω τον δημοκρατικό θεσμό της πλειοψηφίας, θέλω να γίνεται ό,τι γουστάρω εγώ και τα φιλαράκια μου:

 69. BLOG_OTI_NANAI said

  65: Διόρθωση: «Σοβιετικών, Κινέζων κ.λπ, δυνάμεων».

 70. sarant said

  66 Έλα ντε;!

 71. spiridione said

  Για τον περί Ιθαγενείας του 1835 είχε συσταθεί επιτροπή να μεταφράσει και προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα τον Αστικό Νόμο της Γαλλίας. Το έργο της μετάφρασης του γαλλικού νόμου ανατέθηκε στους Κ. Σχινά, Πολυζωίδη, Πιτσιπιό (δικαστή) και Βέλλιο (σύμβουλο στον υπουργείου δικαιοσύνης).

  Με το Ψήφισμα Β’ του 1843 απολύθηκαν από τους θέσεις τους για σύντομο χρονικό διάστημα μερικές δεκάδες ετεροχθόνων που δεν ξεπερνούσαν τους 100. Με την κυβέρνηση Κωλέττη μετά άρχισαν να επανέρχονται.

  Ψήφισµα Β’
  Η Κυβέρνησις οφείλει αµέσως µετά την δηµοσίευσιν του Συντάγµατος να σχηµατίση το προσωπικόν της δηµοσίας υπηρεσίας διορίζουσα εκ των υπαγοµένων εις τας εξής κατηγορίας:
  α) Τους αυτόχθονας κατοίκους της ελληνικής επικρατείας και τους µέχρι τέλους του 1827 αγωνισθέντας εν αυτή, ή ελθόντας και διαµείνοντας µέχρι του αυτού έτους. προς δε και τους λαβόντας στρατιωτικώς και αποδεδειγµένως µέρος και εις τας µετά ταύτα, ήτοι µέχρι του 1829, κατά ξηράν και θάλασσαν γενοµένας κατά των εχθρών µάχας.
  β) Τους µεταναστεύσαντας κατοίκους και τους αγωνιστάς των µερών της Στερεάς και των νήσων, των λαβόντων τα όπλα εις τον υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνα, ελθόντας µέχρι του 1837 και εγκατασταθέντας οικογενειακώς εις ένα των δήµων του Βασιλείου. και τα τέκνα όλων των εις τας ανωτέρω κατηγορίας υπαγοµένων.
  γ) Τους µη εµπεριλαµβανοµένους εις τους ανωτέρω δύο παραγράφους η Κυβέρνησις οφείλει να µη διατηρήση ουδέ να διορίση εις τας θέσεις της δηµοσίας υπηρεσίας, ειμή τους μεν ελθόντας και εγκατασταθέντας εις την Ελλάδα μετά το τέλος του 1827 μέχρι του τέλους του 1832 μετά δύο έτη από της δημοσιεύσεως του Συντάγματος. τους δε μετά το τέλος του 1832 μέχρι τέλους του 1837 μετά τρία έτη, και τους μετά το τέλος του 1837 μέχρι τέλους του 1843 μετά τέσσαρα έτη.
  ∆εν υπάγονται εις τας ανωτέρω κατηγορίας γενικώς ο στρατός της ξηράς και της θαλάσσης, οι εκτός του κράτους διοριζόµενοι εις διερµηνευτικάς και προξενικάς θέσεις, τας οποίας ο του αγώνος Έλλην δεν δύναται ν’ αναπληρώση, και οι Καθηγηταί και διδάσκαλοι των εκπαιδευτικών καταστηµάτων και των ωραίων τεχνών ως προς τας ειδικάς θέσεις των.
  Το παρόν ψήφισµα ισχύει ως εάν ήτο καταχωρηµένον αυτολεξεί εις το Σύνταγµα, και η παράβασις αυτού εκ μέρους του Υπουργείου θεωρείται ως παράβασις των όρων του Συντάγματος.

 72. Μαρία said

 73. spiridione said

  Για όποιον ενδιαφέρεται για τα θέματα αυτά, κατατοπιστική είναι η διατριβή της Ελπίδας Βόγλη (και πολλά άλλα βιβλία βέβαια), που έχει κυκλοφορήσει και από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

  Click to access gri-2004-193.pdf

 74. theopeppas said

  61. Ακριβως !!! Ανταπόκριση από την Καλαμάτα…του ακτήμονος Νικολάου Ντούσικα…με εικόνα του Αρδίζογλου! Επίσης στο άλμπουμ «Πατάτες»…Αθάνατος!!! Και Διαχρονικός!

 75. spyridos said

  Υπάρχουν άνθρωποι που ψήφισαν ΝΔ για κοινωνικούς λόγους.

 76. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω πως δεν ευθύνονται οι αστυνομικοί για τη μεροληπτική και επιλεκτική ρίψη χημικών και λοιπών σκατολοϊδιών. Είναι εκ κατασκευής προορισμένα να λειτουργούν έτσι.

 77. Μαρία said

  73
  Αυτή τη διαφημίζαμε απ’ την εποχή του Χασάπη. 🙂

 78. GeoKar said

  “€300 πρόστιμο η ενδεδειγμένη αντιμετωπιση των αυτόχθονων ιθαγενών”, ε όχι αγαπητέ μου Ν(ο)ικοκυρη! 300 μέρες φυλάκισης ή εγκλεισμού σε ίδρυμα ή χρηματικό πρόστιμο με περισσότερα μηδενικά κ προπαντός αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων θα μού φαινόταν αναλογικότερη ποινή…

 79. spiridione said

  77. Α, δεν το ξερα.

 80. Μαρία said

  «Ιδεολογική αντιπαράθεση» χαρακτήρισε τις φασιστικές επιθέσεις στη Σταυρούπολη εναντίον φοιτητών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης στην ΕΡΤ. Μετά το 4:15
  https://tvxs.gr/news/ellada/genikos-grammateas-ypoyrgeioy-paideias-gia-stayroypoli-ideologiki-antiparathesi-kapoion-

  Ούτε η Κεραμέως τους ξέρει https://www.kathimerini.gr/society/561517390/eisaggeliki-paremvasi-gia-ta-epeisodia-sto-epal-stayroypolis-zita-i-kerameos/ όπως δεν ξέρουν κι αυτούς που έκαψαν τη Libertatia https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/309034_athoa-ta-meli-tis-libertatia

 81. Μαρία said

 82. sarant said

  81 Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της 🙂

  71 Αραγε αυτός ο Πιτσιπιός είναι ο συγγραφέας; Όχι, βλέπω πως ο δικαστής λεγόταν Κωνσταντίνος, ενω ο συγγραφέας (που είχε σπουδάσει νομικά) Ιακωβος.

 83. Μαρία said

  31 Αυγούστου 13.691 νεκροί
  29 Σεπτεμβρίου 14.795 νεκροί

 84. spyridos said

  83

  Μια μέρα και περάσαμε τη Σουηδία που την κοροϊδεύαμε.

 85. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Αυτόχθονες ιθαγενείς καφρελληναράδες!

  1.
  Αυτόχθων τζίτζικας τη στιγμή που γίνεται …ιθαγενής! 🙂

  [Ένα σχετικό περί τα τζιτζίκια βίδεον για όποιον ενδιαφέρεται: https://www.bluedot.gr/2013/05/cicadas/ ]

  10.
  Κ. Κατσέα, νομίζω ότι βάζετε τα πράγματα στη θέση τους!

 86. sarant said

  83 Ωχ,…

 87. aerosol said

  #26 κλπ
  Υπάρχει και νεότερη μόδα: σνιφάρισμα οξυζενέ. Δεν άντεξα να βρω την αρχική έμπνευση γι αυτή την τάση -έπαθα overdose βλακείας.
  Γενικά, έχουν πήξει κάμποσα αμερικάνικα νοσοκομεία από ηλίθιους που θα βάλουν τα πάντα στον οργανισμό τους προκειμένου να μη δεχτούν τα «πειραματικά» και «χωρίς έγκριση» εμβόλια.
  Τουλάχιστον αυτή τη μόδα δεν τη βλέπω να παίζει (ακόμα) στην Ελλάδα.

  Στο μεταξύ η Pfizer εξελίσσει υποψήφιο φάρμακο. Ξέρετε, σαν αυτά για τα οποία «κανείς δεν κάνει καμία έρευνα… γιατί άραγε;!». Το τραγικό με τις συνομωσίες είναι πως κάθε φορά που πανηγυρικά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, οι θιασώτες τις αφήνουν πίσω λες και δεν υπήρξαν ποτε. Και περνάνε στην επόμενη.

 88. Μαρία said

  87
  Παίζει και το αλανότερο που συστήνει προφέσορας φαρμακολογίας στην Πάτρα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/09/25/meze-499/#comment-762058

 89. atheofobos said

  Στο 40 διαβάζουμε : Όστις άλλος εκτός των είς το 9 άρθρον σημειωθέντων ιατρών και χειρουργών….
  Για να γίνει κατανοητός ο διαχωρισμός το 1835 των χειρουργών από τους γιατρούς, αξίζει να διαβάσει πόσο πρόσφατη ήταν ακόμα τότε η χειρουργική που δεν ξεκίνησε από γιατρούς αλλά από κουρείς!
  ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΡΩΚΤΟΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2015/05/blog-post_17.html

 90. Μια που έτυχε να το ακούω τώρα (ας το παίξω λίγο Λάμπρος) ανεβάζω την σάγκα του Ντύλαν μια περιγραφή της αμερικάνικης επαρχίας στις λιγο καθυστερημένες πολιτείες, κάτι μου θυμίζει σήμερα κι ας πέρασαν 50 χρόνια ενώ κατά γενική εκτίμηση είμαστε μόνο 20-30 χρόνια πίσω.

 91. Νέο Kid said

  “μια περιγραφή της αμερικάνικης επαρχίας στις λιγο καθυστερημένες πολιτείες, κάτι μου θυμίζει σήμερα κι ας πέρασαν 50 χρόνια”

  Ε, τι να σου θυμίζει; Τις τηλεδιασκέψεις του τσάρου με τους ιθαγενείς πολιτοπεριβαλλοντιστές!…

 92. # 91

  Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις με μεθόδους αλαφουζογοβάνοβιτς !!

 93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μια και δεν βλέπω σχετική ανάρτηση από τον «κατουρημένο» παππού😂 να ανακοινώσω εγώ τα ευχάριστα νέα. Καιρό είχαμε να ακούσουμε για γεννητούρια έ; Λοιπόν χθές ήλθε στον μάλλον βλαμμένο κόσμο μας, το νέο ιατρουδάκι, μια ΥΠΕΡΟΧΗ μπέμπα.

  ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΣΕΙ.❤😍💋✨

  Για το θαύμα της ζωής

 94. miltos86 said

  87
  Λοιπόν οι θεωρίες συνωμοσιας έχω παρατηρήσει ότι δεν εγκαταλείπονται, αλλά αντ’αυτού μετασχηματίζονται.
  Καλό παράδειγμα τα τσιπάκια, που ξεκίνησαν αν έχω ακούσει σωστά από παραθρησκευτικές σέχτες στην Αμερική για να κάνουν καριέρα μαζί με το 666, μετά με τα barcode, και να τώρα που βρέθηκαν μέσα στα εμβόλια.
  Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, Σόρος, Κίσινγκερ κι όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων αλλάζουν στόχους συνέχεια για να προσαρμοστούν στην επικαιρότητα…
  Η δε απελευθέρωση της Πόλης αποκτά νέο χρονοδιάγραμμα και πρωταγωνιστές κάθε φορά που συμβαίνει το παραμικρό στα ελληνοτουρκικά. Κοινός παρονομαστής κάθε νέας εκδοχής ότι υπάρχει σε προηγούμενες προφητείες!

 95. 93 Ωραία νέα. Να μεγαλώσει και να προκόψει κι αυτοί (γονείς τε και παππούδες) να την καμαρώνουν!

 96. Γιάννης Ιατρού said

  93, 95: Το δίκτυο παρακολούθησης με ενημέρωσε πως ο Λάμπρος δεν κρατήθηκε ούτε μια μέρα και ξεφούρνισε τα νέα.

  Λοιπόν ναι, έχουμε εγγονούλα, όλοι είναι μια χαρά, μητέρα, πατέρας και μωρό. Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τα συχαρίκια 🙂

 97. aerosol said

  #88
  Για να είμαστε δίκαιοι, το αλατόνερο δεν θα κάνει κακό και μάλλον θα ωφελήσει -έστω και λίγο. Ούτε είναι καινοφανής η χρήση του σε πλύσεις. Αν μη τι άλλο, ο Πουλάς έκανε και μια πρωτογενή έρευνα γι αυτό -όσο και να την φουσκώνει. Με τα άλλα καταπότια ο κόσμος καταλήγει σε νοσοκομεία.

 98. aerosol said

  #96
  Να σας ζήσει Γιάννη!

 99. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γιάννη μου, να σου ζήσει η νεογέννητη εγγονούλα, υγεία, τύχη και όλο χαρές να έχει στη ζωή της. Κι εσύ, ο παππούς της, γερός, να την καμαρώνεις και να τη χαίρεσαι, φυσικά το ίδιο και οι γονείς της. 🌹🥰❤️‍

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλώς τηνε τη λουλουδένια σας!
  Πρωινό άστρο

 101. 93, 96,
  Να ζήσει και να ευτυχήσει!

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81. >>ποινή 14 μηνών
  βαριά η αυτοχθονία

 103. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  17.
  Ωραίο, Χτήνε!
  Canaglia(s) των καναλιών!

  65, Ξηροσφύρη
  Φοβερό! 😆 😅

  58 κε.
  Γνωστή τακτική από αιώνες (και με πρόσφατα παραδείγματα…): Οι κάθε λογής αυταρχικές εξουσίες να ποινικοποιούν τις οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις (που αντιτίθενται σ’ αυτές) για να επιβάλλουν -καλυμμένη ή μη- λογοκρισία. Και οι σχετικές νομικές διατυπώσεις είναι σκόπιμα ασαφείς ώστε να καλλιεργήσουν και την αυτολογοκρισία.
  Πραγματικά, επικίνδυνα μονοπάτια…

  96.
  Παππού Γιάννη, συχαρίκια! Να σας ζήσει η εγγονή, πάντα χαρούμενη – και αυτή και ‘σεις!

  >>…όλοι είναι μια χαρά, μητέρα, πατέρας και μωρό.
  Κατάλαβα! Ο πατέρας κινδύνευε να «τα πηδήξει» από τη χαρά του – αλλά τη γλύτωσε.  (Εντάξει, και από την αγωνία…)

 104. Γιάννης Ιατρού said

  98, 99, 100: Σας ευχαριστώ πολύ, μεγάλη χαρά είναι, την περιμέναμε μιά εβδομάδα αργότερα, αλλά βιάστηκε… Όλα καλά.

  ΥΓ: Κωστή, την άλλη εβδομάδα θα την γράψουμε στο κατηχητικό…, ξέρεις εσύ 🙂 🙂 🙂

 105. Γιάννης Ιατρού said

  Μιχάλη, Μικ_ιε, ευχαριστούμε πολύ.

 106. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να σας ζήσει, συνονόματε! Πρώτη φορά παππούς;

 107. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιάννη, ἀγαπητέ μου Γιάννη, νά σᾶς χιλιοκαλοζήσει! (Αὐτή εἶναι εὐτυχία!)

 108. Γιάννης Ιατρού said

  106: Ευχαριστώ Γιάννη, Ναί ρε, πρώτη, νέος είμαι 🙂 🙂
  107: Γιώργο, να ΄σαι καλά. Τώρα θα έχω δουλειά περισσότερη με τα καλούδια απ΄ το μποστάνι. Αλλά ευτυχώς, έχω ακόμα λίγο καιρό, μέχρι να απογαλακτιστεί 🙂 🙂

 109. nikiplos said

  Γιάννη Να σας ζήσει!!!
  Να είναι γερή και τυχερή!
  Και εσύ να σαι γερός να την χαρείς!

 110. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιάννη, μπροστά σέ τέτοιες χαρές, ἄς πάη καί τό παλιάμπελο! 🙂 🙂

 111. Να ζήσει και να ευτυχήσει το Γιατρουδάκι!

 112. Κώστας said

 113. Xρηστος Π. said

  96 Πολλά συγχαρητήρια Γιάννη! Υγεία και ευτυχία σε όλους σας για να χαίρεστε το εγγονάκι!

 114. Nestanaios said

  83.
  Κάθε μήνα έχουμε 11,000 νεκρούς στην Ελλάδα από διάφορες αιτίες. Και άλλοι τόσοι γεννιούνται. Κάποια στιγμή θα έλθει και η δική μας σειρά.

 115. sarant said

  Α τι ωραία νέα!

  Να σας ζήσει Γιάννη η κούκλα! Να τη χαίρεστε! Καλότυχη να είναι!

 116. Χαρούλα said

  Γερή και γεροί νεοπαππού! Χρόνια ευτυχίας να περάσετε όλοι μαζί!
  Πολλά εγγόνια να έρθουν! Πάντα χαρές!

 117. Pedis said

  # 96 – Ναι, έχουμε στο ιστολόγιο εκπρόσωπο από τις πλύστρες τού Τίβερη που δεν κλείνει στόμα. Τέλος πάντων, τώρα είναι για καλό.

  Να σας ζήσει και να προκόψει η ντοττορέσσα!

 118. Pedis said

  Θα γίνω Τούρκος με αυτά που διαβάζω …

 119. Αιμ said

  Να σας ζήσει και να ‘στε καλά να την χαίρεστε Καλόψυχε

 120. Γιάννης Ιατρού said

  112: Κώστα, Νά σαι καλά!
  PS: Ιhre Hand ist klein, aber sie kann Oma und Opa um den Finger wickeln 🤗🤩😂🤔
  Νίκο, όντως είναι χαριτωμένη. Μακάρι η γενιά της να ζήσει χωρίς τους προβληματισμούς της τωρινής για την εργασία και το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο πως πολλά νέα ζευγάρια σήμερα είναι πολύ επιφυλακτικά στο να κάνουν παιδιά. Εμάς το αποφάσισαν και πολύ χαρήκαμε γι αυτήν την απόλυτα δική τους, χωρίς καμία δική μας επιρροή κλπ., απόφαση.
  Χρήστο, ευχαριστώ πολύ. Χαρούλα, τι ωραίο τραγουδάκι! 🤗😍

 121. Xρηστος Π. said

  71 Μετά τις λεπτομερείς πληροφορίες που μας έδωσες, κατέβασα την διατριβή της Βόγλη αλλά φυσικά δεν πρόλαβα να ρίξω κάποια σοβαρή ματιά σε όσα γράφει. Για να την προτείνεις όμως, εσύ που ξέρεις το θέμα, θα είναι ίσως η πιο ακριβής παρουσίασή του.

  Ο λόγος που γράφω τώρα είναι άλλος. Είναι η δεύτερη φορά που βλέπω μια τέτοια επιτροπή (Σχινάς-Πολυζωϊδης-Πιτσιπιός-Βέλλιος) και δεν αντιστάθηκα στην ειρωνία! Ο Σχινάς ήταν ο «κακός» κατά την επικρατούσα άποψη υπουργός δικαιοσύνης που ήθελε τη καταδίκη του υποτιθέμενου αθώου Κολοκοτρώνη στη δίκη του τελευταίου. Ήταν αυτός που έστειλε σε δίκη τον Πολυζωίδη και Τερτσέτη γιατί δεν υπέγραφαν την καταδίκη που επεβαλε η πλειοψηφία των δικαστών (υποθέτω σωστά έπραξε αφού ήσαν υποχρεωμένοι εκ του νόμου να υπογράψουν την καταδίκη που επέβαλε η πλειοψηφία των Σούτσου, Φραγκούλη, και Βούλγαρη, αλλά διόρθωσέ με αν κάνω λάθος). Κατά τις αφηγήσεις των ρωσόφιλων μάλιστα, ο Πολυζωίδης είπε στο Σχινά «προτιμώ να μου κόψετε το χέρι» πιστεύοντας στην αθωότητα του Κολοκοτρώνη. Τελικά βρίσκονται μαζί λίγο μετά στην ίδια επιτροπή για το νόμο περί ιθαγένειας! Δεν μου φαίνεται και πολύ μαρτυρικός ο βίος του Πολυζωίδη λίγο μετά τη καταδίκη Κολοκοτρώνη. Τώρα πώς βρέθηκε από φίλος και συναγωνιστής του φιλελεύθερου πατριώτη και οραματιστή Μαροκορδάτου, από αντίπαλος της Καποδιστριακής απολυταρχίας, υποστηρικτής ή συνεργάτης της ρωσόφιλης κλίκας, μου είναι άγνωστο. Ομολογώ δεν έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο του Χώλου.

  Η πρώτη αντίστοιχη ειρωνία είναι η συμμετοχή του Κολοκοτρώνη στην επιτροπή δημιουργίας του Οθώνειου Πανεπιστημίου με πρόεδρο τον «κακό» Σχινά ο οποίος έγινε και πρώτος πρύτανης! Ίσως πίσω από αυτές τις ειρωνίες δούμε και το κίνητρο να μελετήσουμε τα δεδομένα της δίκης που ακόμα αντιμετωπίζουμε άκριτα, με απλοϊκότητα και μυθοπλασία.

 122. voulagx said

  #120: Να σας ζησει Ιωαννη και ναναι καλοψυχη σαν τον παππου της! 🙂

 123. Γιάννης Ιατρού said

  117: χαχαχα, αυτό με το ποτάμι ήταν καλό 🙂 Να του πάρουμε δώρο καμιά κουκούλα του μαρτυριάρη, σήμερα, οσονούπω/αύριο έχει γενέθλια, γίνεται 63ών… 😎

  Αιμίλιε 👍🤗 ευχαριστώ, μην πιστεύεις αυτούς που μας υπόσχονται παραδείσους κλπ. μετά…., όλα σ΄ αυτήν την ζωή😏

 124. Γιάννης Ιατρού said

  122: Ε, με τόση καλοσύνη, εικόνα θα της κάνουν 🙂 🙂

 125. Irresistible said

  Είναι ομολογουμένως ανήκουστο, σε ένα άρθρο για τους αυτόχθονες και τους ιθαγενείς ο κ. Σαραντάκος να αποφεύγει όπως ο Διάβολος το Λιβάνι να πεί λέξη για την σχέση των τζιτζικιών (τέττιγες) με τους Αρχαίους Αθηναίους, που πρωτοκατέγραψε ο Θουκυδίδης στην μνημειώδη Ιστορία του. ΑΝΑΡΤΩ τα σχετικά λήμματα από το Λεξικό Σουΐδα (ακριβώς τα ίδία λέει στο «Λέξεων Συναγωγή» και ο ελληνόψυχος Πατριάρχης Φώτιος:

  «Τεττιγοφόροι: οἱ Ἀθηναῖοι· τέττιγας γὰρ ἐφόρουν χρυσοῦς, σύμβολον τοῦ γηγενεῖς εἶναι.
  Θουκυδίδης αʹ· καὶ χρυσῶν τεττίγων ἐνέρσει κρωβύλον ἀναδούμενοι τῶν ἐν τῇ κεφαλῇ τριχῶν. ἢ
  ὅτι μουσικοί· μουσικὸς γὰρ ὁ τέττιξ. γηγενεῖς δέ, διότι καὶ Ἐρεχθεύς, ὁ οἰκιστὴς τῶν Ἀθηνῶν, ἀπὸ
  τῆς γῆς ἐτέχθη.

  Τεττίγων ἀνάμεστοι: τοὺς τέττιγας παρέλαβεν Ἀριστοφάνης, ἐπειδὴ οἱ παλαιοὶ κατὰ τὴν
  ἀναπλοκὴν τῶν τριχῶν χρυσῷ ἐχρῶντο τέττιγι, τεκμήριον ὅτι αὐτόχθονές εἰσιν οἱ Ἀθηναῖοι, ὡς καὶ
  οἱ τέττιγες.»

  Στο ίδιο άρθρο, ο αγαπητός μας κύριος Νίκος αποσιωπά σκανδαλωδώς τα περίφημα αποσπάσματα του Ισοκράτους για την Αυτοχθονία των Αθηναίων:

  Ισοκράτους «Παναθηναϊκός» 124 -125 : «ὄντας δὲ μήτε μιγάδας μήτ’ ἐπήλυδας, ἀλλὰ μόνους αὐτόχθονας τῶν Ἑλλήνων, καὶ ταύτην ἔχοντας τὴν χώραν τροφὸν, ἐξ ἧσπερ ἔφυσαν, καὶ στέργοντας αὐτὴν ὁμοίως ὥσπερ οἱ βέλτιστοι τοὺς πατέρας καὶ τὰς μητέρας τὰς αὑτῶν…»

  ΡΩΜΕΪΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: «που δεν ήταν ούτε μιγάδες ούτε ξενόφερτοι αλλά οι μόνοι αυτόχθονες από τους Έλληνες, που είχαν τροφό τη χώρα που τους γέννησε, και που την αγαπούσαν όπως ακριβώς τα καλύτερα παιδιά τους πατέρες και τις μητέρες τους· »

  Ισοκράτους «Πανηγυρικός» 24,5 : «Ταύτην γὰρ οἰκοῦμεν οὐχ ἑτέρους ἐκβαλόντες οὐδ’ ἐρήμην καταλαβόντες οὐδ’ ἐκ πολλῶν ἐθνῶν μιγάδες συλλεγέντες, ἀλλ’ οὕτω καλῶς καὶ γνησίως γεγόναμεν ὥστ’ ἐξ ἧσπερ ἔφυμεν, ταύτην ἔχοντες ἅπαντα τὸν χρόνον διατελοῦμεν, αὐτόχθονες ὄντες καὶ τῶν ὀνομάτων τοῖς αὐτοῖς οἷσπερ τοὺς οἰκειοτάτους τὴν πόλιν ἔχοντες προσειπεῖν. (25) Μόνοις γὰρ ἡμῖν τῶν Ἑλλήνων τὴν αὐτὴν τροφὸν καὶ πατρίδα καὶ μητέρα καλέσαι προσήκει.»

  ΡΩΜΕΪΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: «Στη χώρα ετούτη κατοικούμε χωρίς να διώξουμε άλλους· ούτε τη βρήκαμε έρημη· ούτε και μαζευτήκαμε εδώ πέρα ανάκατοι από διάφορα έθνη. Είναι τόσο ωραία και γνήσια, λέω, η καταγωγή μας, ώστε εκεί που γεννηθήκαμε εκεί και κατοικούμε χωρίς καμιά διακοπή, γέννημα–θρέμμα αυτού του τόπου. Έτσι μπορούμε να ονομάσουμε την πόλη μας με τις ίδιες τρυφερές λέξεις που χρησιμοποιούμε για τους στενούς μας συγγενείς.»

  ΚΙ ΟΜΩΣ: Αυτόν τον ολοφάνερα εθνικιστή ρήτορα Ισοκράτη, που καλούσε επανειλημμένως τον Φίλιππο «τους βαρβάρους ειλωτεύειν» (= να κάνει τους βαρβάρους είλωτες των Ελλήνων) οι χριστιανομπολεβίκοι έχουν αναγορεύσει σε διαπρύσιο κήρυκα της αναμείξεως των Φυλών, εξαιτίας της παρερμηνείας του γνωστού αποσπάσματος από τον «Πανηγυρικό», 50:

  «καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκεν μηκέτι τοῦ γένους, ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας»

 126. Pedis said

  Αδικία. Την Παγώνη έπρεπε να βάλουν που του ρίχνει στ’ αυτιά σε τηλεοπτικό χρόνο.

 127. Alexis said

  Να σας ζήσει Γιάννη η εγγονούλα!

 128. Xρηστος Π. said

  124 Ελπίζω να έλθουν τα χαρτιά της κάτω. Να πάρει Κορινθιακή ιθαγένεια!

 129. Alexis said

  Όλοι αυτοί οι πανίβλακες που δεν κάνουν το εμβόλιο «για να μην βάλουν κάτι ξένο μέσα στο σώμα τους» έχουν καταλάβει άραγε τι καταπίνουν καθημερινά με τρόφιμα, ποτά, φάρμακα, καλλυντικά κλπ.;

 130. Πέπε said

  Καλώς σας ήρθε Γιάννη! Καλότυχη!

 131. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 132. Μαρία said

  126
  Πιθανολογείται οτι θα τρουπώσει και θα ψωνίσουμε πάλι απο σβέρκο.

 133. Γιάννης Ιατρού said

  Μαρμάγκα, στα μεζεδάκια…. 🙂

 134. Χρήστος Π. said

  129 Και υγειινά να τρως δεν αρνείσαι εμβόλιο σε μια τέτοια πανδημία. Έχεις βέβαια δίκιο, κάποιοι καπνίζουν και δυο πακέτα την ημέρα αλλά φοβούνται περισσότερο το εμβόλιο! Το θέμα είναι γιατί αντέδρασαν με τα συγκεκριμένα εμβόλια. Η καραντίνα και η ερήμωση των δρόμων ξύπνησε τα συνωμοσιολογικά ένστικτα και αντιλήψεις του μισού πληθυσμού της Ελλάδος που πιστεύει διάφορες κοτσάνες. Μην ξεχνάς τις εκπομπές του Τράγκα με τα θύματα των ψεκασμών. Οι βλαμμένοι είναι περισσότεροι απ’ όσοι νομίζαμε και υπάρχουν σε όλα τα μορφωτικά στρώματα, κοινωνικές τάξεις, και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Η μόρφωση ίσως επηρεάζει απλώς το «επίπεδο» των επιχειρημάτων άρνησης που έχουν, ή τις πληροφορίες που ψάχνουν σε μπλογκ άλλων βλαμμένων (Μακελειός, κλπ)

  Η Εκκλησία αντέδρασε αρνητικά αρχικά (με μέτρο έστω, αφού «συνεργάζεται» με το κράτος), γιατί με τη καραντίνα έχανε πολλά λεφτά από το παγκάρι. Το κλείσιμο των εκκλησιών οδήγησε το ιερατείο σε μεγάλη απώλεια χρημάτων. Έτσι, αντισταθηκαν έμμεσα στη καραντίνα, αφού για μήνες δεν έδειχναν μια άνευ όρων συμπαράσταση στη κυβέρνηση. Στη δεύτερη καραντίνα όμως. οι θάνατοι είχαν αρχίσει να αυξάνονται πολύ, και κάποιοι παπάδες άρχισαν να ανησυχούν ότι ο φόβος του κοινού θα στερούσε χρήματα έτσι κι αλλιώς από το παγκάρι ακόμα και αν οι ναοί είναι ανοικτοί.

  Ο αγώνας λοιπόν μετατράπηκε στη θέση «ναι στα εμβόλια, ναι στα μέτρα προστασίας, ναι όμως και στις ανοιχτές εκκλησίες» στις οποίες η Θεία Κοινωνία δίνεται κανονικά… Θέλουν μέτρα προστασίας στο βαθμό που δίνουν σιγουριά στους φοβισμένους πιστούς και τους φέρνουν με το πορτοφόλι τους στο ναό, αλλά μέτρα που δεν διώχνουν και τους ψεκασμένους θρησκόπληκτους οι οποίοι αποτελούν και αυτοί σταθεροί πελατεία. Υπάρχουν φυσικά και ψεκασμένοι ιεράρχες και παπαδες που τραβάνε τους ψεκασμένους θρησκόπληκτους στους ναούς τους (ως ένα βαθμό μόνο, χρειάζονται ίσως και αυτοί για το ανάλογο ποίμνιο, που θεωρεί το υπόλοιπο παπαδαριό πουλημενο), αλλά η επίσημη θέση της εκκλησίας βγαίνει από μια «ισορροπημένη» αντίδραση η οποία ελαχιστοποιεί τις οικονομικές απώλειες.

 135. Ωωωπ τώρα σε είδα. Να σας ζήσει η εγγόνα Γιάννη, να τη χαίρεστε!

 136. Triant said

  Να σας ζήσει η εγγόνα Γιάννη. Καλότυχη νά ‘ναι!
  Παρότι φοβάμαι πως θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά ως προς το μπλογκ, χρονικά τουλάχιστον. Χαλάλι της όμως.

 137. Μαρία said

  Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει μια σοκαριστική καταγγελία, καθώς τονίζει ότι άτομα που πέθαναν από κορονοϊό παραμένουν για μήνες στα ψυγεία των νεκροθαλάμων των νοσοκομείων.
  «Πραγματικά, δεν αντιλαμβανόμαστε τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ταφή κάποιων ασθενών νοσοκομείων, που πεθαίνουν από κορονοϊό, όταν οι συγγενείς αμφισβητούν την αιτία θανάτου», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «δεν τους παραλαμβάνουν. Ζητάνε να υποβληθούν σε νεκροψία, πολλές φορές με δικηγόρο, χωρίς να διαθέτουν εντολή Εισαγγελέα».
  Τη νεκροψία, την παραγγέλνουν οι θεράποντες ιατροί, όπως είπε, διαφορετικά, οι συγγενείς πρέπει να απευθυνθούν στην Εισαγγελία.
  Έτσι, νεκροί από κορονοϊό «παραμένουν επί μήνες στα ψυγεία των νεκροθαλάμων των νοσοκομείων, αφού αρνούνται να τους παραλάβουν οι συγγενείς χωρίς νεκροψία, με αποτέλεσμα να είναι έντονη η δυσοσμία και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», κατήγγειλε ο κ. Γιαννάκος. https://www.ieidiseis.gr/ellada/111887/kataggelia-apo-poedin-nekroi-apo-koronoio-menoun-gia-mines-sta-psygeia-ton-nosokomeion

  Ως δεύτερη γραμμή άμυνας απέναντι σε τυχόν δικαστικές περιπέτειες, οι γιατροί της κλινικής COVID-19 του Ιπποκράτειου έχουν δημιουργήσει μια φόρμα, την οποία καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνα όσοι επιμένουν να αρνούνται τη διασωλήνωση, παρά τις συστάσεις των γιατρών, ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. “Πρέπει να το έχουμε κι αυτό γραπτό γιατί είμαστε από παντού ακάλυπτοι. Μας ζητάνε τα ρέστα και γιατί διασωληνώνουμε, αλλά και γιατί δεν διασωληνώνουμε εγκαίρως. Υπάρχουν επιτήδειοι και συγκεκριμένο νομικό γραφείο που έχει στήσει μπίζνα πάνω σεαυτό”, τονίζει, προσθέτοντας πως το αίσθημα του θυμού που προκαλεί αυτή η πίεση στον θεράποντα γιατρό είναι κακός σύμβουλος για την άσκηση του λειτουργήματός του. https://alterthess.gr/christina-kydona-etsi-leitoyrgei-i-famprika-ton-ekviasmon-sta-nosokomeia/

 138. # 96

  Μπορεί να λένε πως μια λέξη ίσον χίλιες εικόνες αλλά ένα νεογέννητο μωρό θα δει χίλιες εικονες ώσπου να τις μετουσιώσει στην πρώτη του λέξη (συνήθως μαμά, Γιάννη αν στέκεσαι από πάνω της συνέχεια μπορείς να ελπίζεις μήπως και πει παππού, ποτέ δεν ξέρεις !!) 🙂 🙂

  Να επαναλάβω τις ευχές μου για την νεογέννητη κουκλίτσα, υγεία και πάντα νέα στην ψυχή.

  Υ.Γ.

  Πως να βαστήξει κλειστό στόμα ο Λάμπρος, θυμίζει Τζανεττάκο σε εληνική ταινια 🙂 🙂

 139. ΓιώργοςΜ said

  Γιάννη να σας ζήσει, δε μπήκα χτες το απόγευμα. Καλότυχη και πολύχρονη! Για το καλόψυχη, εγγύηση, μιλάει το DNA… 🙂

 140. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Ευχαριστώ πολύ Πέπε, Μένη, Θόδωρε και ΓιώργοΜ.
  138: ΥΓ 😂🤦‍♂️, όπως το λές Τζη! Γιατί νομίζεις έχουν πλουτίσει όλοι οι γείτονές του (όλοι τους επενδυτές πλέον 😎) στο Hawk City…

 141. Καλημέρα
  123 Γιάννη χτες, 29 του μηνού ήταν τα γενέθλια. Κι επειδή κανείς μας δεν τούπε χρόνια πολλά, είπε να μιλήσει για γεννητούρια μπας και τον θυμηθούμε. 🙂
  Χρόνια πολλά μπαρμπα-Λάμπρο. Πτήσεις καλές εκεί που σ’ αρέσει…

 142. Γιάννης Ιατρού said

  141: Καλημέρα Γιάννη, ναι, εγώ του τα είπα, του τα έχω στείλει από χθες τα χρόνια πολλά, αλλά θα είναι απασχολημένος με τις επενδύσεις 🙂

 143. Alexis said

  #123: Βρε καλόψυχε μήπως του προσθέτεις κάποια χρονάκια του …μπάρμπα Λάμπρου; 😅

 144. ΣΠ said

  Να είναι γερή η εγγονούλα, χαζοπαππού.

 145. ΓΤ said

  To Ιατρουδάκι έρχεται να επισκιάσει τα πάντα.
  Γιάννη, να αφήσει το αποτύπωμά της στον κόσμο 🙂

  (Αλλά, μην ξεχνιόμαστε> Youth League | ΠΑΟΚ-Ζίλινα 1-5)

 146. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  –Γιάννη, ἄν μετά ἀπό καμμιά δεκαριά χρόνια δῶ στό ἱστολόγιο μπινελίκια τοῦ τύπου «κάθαρμα Μητσοτάκη/ αἶσχος Γεωργιάδη/ ἡ κατάντια τῆς Μαρέβα κλπ» μέ τήν ὑπογραφή Χ (=θηλυκό ὄνομα) Ἰατροῦ, θά καταλάβω ὅτι παρέδωσες εὐόρκως τήν σκυτάλη στήν ἐγγονή 🙂 🙂
  Νά σᾶς ματα-χρυσο-πολυ-καλοζήσει!

  —Χρόνια σου πολλά, Λάμπρο!

 147. Alexis said

  #140: Hawk City=Γέρακας
  Καλόοο…. 😄😄😄

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάμπρο, χρόνια πολλά, λαμπρά ! 🙂

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  137. ! Φοβερά πράματα!

 150. Ω! Τι χαρά μέσα στον ζόφο των ημερών να έρχεται μια καινούρια ζωή να φέρει ελπίδα!
  Να σας ζήσει Γιάννη η εγγόνια, να χαίρεστε να τη βλέπετε να μεγαλώνει!

 151. sarant said

  146 Θα είναι ακόμα στα πράματα ο Μητσοτάκης σε δέκα χρόνια; Αναρωτιέμαι.

 152. nikiplos said

  Cher Λάμπρος, πολύχρονος, κορακοζώητος και καλόχρονος!

 153. Νέο Kid said

  Τι γιορτάζει η Λάμπρους ρε παιδιά και του λέτε χρόνια πολλά; Την άνοδο του Ντάου Τζόουνς; Πρασίνισε ο τόπος τω όντι!

 154. Γιάννης Ιατρού said

  145: ΓΤ ευχαριστώ πολύ ρε συ, καλός άνθρωπος να γίνει και να ‘χει υγεία και να ίναι ευτυχισμένη,

  146: Γιώργο δεν θα το κάνω όπως η υπουργίνα Παιδείας, η χριστιανοπούλα, ξέρεις_εσυ… που μας έλεγε πως το πρώτο που είπε το μωρό της ήταν «Μητσοτάκης». Μόνη της θα το κρίνει, άσε που μέχρι τότε δεν θα τον θυμάται κανεις..
  Damnatio Memoriae το λένε 🎈 ιφ γιου νόου γουατ αϊ μην…😎
  Μα καλά, συνέχεια τον έβριζαν ton KM στο σπίτι και τ΄ άκουσε το μωρό και το επανέλαβε; 😂😎

  150: Ευχαριστώ πολύ-πολύ την Χαλκίδα 👍🤗

 155. Pedis said

  # 151 – Και να ψοφήσει (πολιτικά) σαν τους προηγούμενους, το σκατόσογο πληθαίνει και μακροημερεύει. Κι από δουλοπάροικους ψηφοφόρους αβέρτα.

 156. Γιάννης Ιατρού said

  153: ποιά άνοδο ρε συ…. Δεν τον λένε Ντόου, Ντάουν τον λένε τον δείκτη.

 157. Γιάννης Ιατρού said

  151¨με πρόλαβες 🙂 🙂

 158. Χαρούλα said

  Χρόνια πολλά Λάμπρο! Καλύτερα από αυτά που ονειρεύεσαι και που σου αξίζουν. 🪂🎸💴🌻🎁💌🎂

 159. dryhammer said

  Πολύχρονος και καλόχρονος εκ-Λαμπρό-τατε!
  ———–
  Να σας ζήσει και να τη χαιρόσαστε την μικρούλα. Γερή και τυχερή [ κι αν συμβεί σε 10 (μόλις) χρόνια αυτό που λέει στο 146 τότε δεν της παρέδωσες τη σκυτάλη, αλλά στην άρπαξε από τα χέρια κι έφυγε…]

 160. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @151. Νῖκο, καί βέβαια θά εἶναι στά πράγματα ὁ Μητσοτάκης! (..ὁ Κωνσταντῖνος ὁ νεώτερος! 🙂 )

  @154. Σοβαρά Γιάννη; Ὑπῆρξε ὑπουργάρα πού ἔλεγε πώς τό πρῶτο πού εἷπε τό μωρό της ἧταν Μητσοτάκης; Θα τρελαθοῦμε! 🙂

 161. spiridione said

  Γιάννη, να χαίρεσαι την εγγόνα.

  121. Δεν ξέρω τα παρασκήνια της εποχής, αλλά πάντως ο Πολυζωίδης, με το που ιδρύθηκε ο Άρειος Πάγος, έγινε αεροπαγίτης αρχές του 1835. Και ο Κλονάρης, που ήταν δικηγόρος του Πλαπούτα, έγινε τότε πρώτος πρόεδρος του Άρειου Πάγου.

  Αυτό που δεν ήξερα, είναι ότι είχε συσταθεί αυτή η νομοθετική επιτροπή αρχές του 1835 για τη σύνταξη του αστικού νόμου (αστικού κώδικα) στα πρότυπα του γαλλικού, και πράγματι συνέταξαν τον κώδικα αυτόν, τον οποίο και κυκλοφόρησαν σε βιβλίο το 1836, αλλά ουδέποτε όμως κυρώθηκε νομοθετικά. Έτσι, για πάνω από 100 χρόνια, μέχρι το 1946, ίσχυε το βυζαντινορωμαικό δίκαιο. Σε αυτή την επιτροπή είχαν αναθέσει και τη σύνταξη διαφόρων άλλων νόμων, όπως τη μετάφραση του εμπορικού κώδικα από τα γαλλικά, τον νόμο περί ληξιαρχείων κ.α., που πράγματι νομοθετήθηκαν, και στο πλαίσιο αυτό πιθανόν συνέταξαν και τον νόμο περί ιθαγένειας. Αλλά το σχετικό άρθρο που επικαλείται η Βόγλη δεν υπάρχει ονλάιν (Γ. Δημακόπουλου, Η Νομοθετική Επιτροπή του 1835, Σύστασις, αποστολή, έργον, περ. Μνημοσύνη, τομ. 12 (1991-1993), 1995).

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  151. Εκακοξύπνησες; 🙂
  Δέκα να ΄ναι οι (πολιτικές) ώρες τους…

 163. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας κι ἀπὸ ᾿δῶ.

  Λάμπρο, χρόνια καλὰ κι ὅσα θέλεις ἐσύ.

  Κι ὅπως τὰ θέλεις.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές Σπύρο και Ξεροσφύρη 🤗

  160: Έλα ρε Γιώργο, όλη η Ελλάδα την άκουσε, την1/3/2019 στην εκπομπή του Αlpha Happy Day me thn Ζήνα Κουτσελίνη 😂😂, έγινε μάλιστα κι αιτία μιας κόντρας με τον Φίλη πρόσφατα σχετικά… (07/2021), στην Βουλή.

  163: Έχει γενικό σημαιοστολισμό στο Hawk City, γίνονται και επιδείξεις με ρίψεις αλεξιπτωτιστών από τα 5000 μέτρα (τουλάχιστον, ε; )👍👍 Προφανώς, μόλις τελειώσει μ΄ αυτά θα εμφανιστεί κι απ΄ εδώ 🤩

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  160,164: Γι’ αυτό και ανταμείφθηκε με το υπουργείο χάριν παιδιάς. Στο βασικό λεξιλόγιο των βιβλίων της γλώσσας θα αναγράφεται πρώτη-πρώτη η λέξη Κυριάκος. Και επειδή για τα πρωτάκια είναι δύσκολη, θα ξεκινάνε με το Κούλης. Φιλελεύθερη σοβιετία ένα πράμα. 😊

 166. sarant said

  164 Μνημείο!

 167. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @164. Γιάννη, παρ’ὅλο πού ἐφημερεύω, κάθισα καί τό ἔψαξα. Δέν τήν ἄκουσα νά λέη κάτι τέτοιο. (Τούς ἀνθρώπους καί τούς πολιτικούς τούς χωρίζω ὄχι κάθετα, βάσει κομματικῆς ἔνταξης, ἀλλά ὁριζόντια, ἀνάλογα μέ τήν εὐπρέπεια, τήν σοβαρότητα καί τήν ἀξιοπιστία τῶν λόγων τους). Ἄν εἶναι ἀλήθεια αὐτό πού λές, σέ παρακαλῶ νά κάνης τόν κόπο καί νά ἀνεβάσης τό στιγμιότυπο. Καί ἄν τό δῶ, delete ἀπό ἐμένα ἡ ἐν λόγῳ 🙂

 168. Γιάννης Ιατρού said

  στο 2:43 Γιώργο

 169. Μαρία said

  Καλά, γιατρέ, αγνοούσες τέτοια ατάκα; 🙂

 170. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιά σφαλιάρα!

 171. Γιάννης Ιατρού said

  167: Τι delete ρε συ, δηλαδή Tegula delenda est 🙂 🙂 Δείξε έλεος ρε συ 😂😂

 172. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @ Delete, Γιάννη, delete! Τόσο γλείψιμο δέν τό ‘αντέχει τό στομάχι μου. 🙂

 173. Pedis said

  # 168 – «Πληρωμένο» αφιέρωμα-διαφήμιση σε πρωϊνάδικο (;) για τις γυναίκες ψηφοφόρους … Μάαστα.

  Θα έχει και τρεις νταντάδες. Ωραίο πράμα οι νταντάδες. Σου φέρνουν τα παιδιά έτοιμα, καθαρά με τις πυτζαμες τους φορεμένες να τα φιλήσεις στο κούτελο και να τους πεις καληνύχτα. Όπως στα φιλμ. Άσχετο.

  Πολύ τρυφερό. Συγκινήθηκα.

  Δεν με ενδιαφέρει τι έχει κάνει η παπαδιά καντηλανάφτισσα μέχρι τώρα, θα της το ρίξω μονοκούκι στις επόμενες εκλογές.

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  123 – Σιγά μη γίνομαι 73, κι άλλοι έγιναν παππούδες αλλά δεν τα έχασαν τελείως.😜
  Βέβαια με τέτοια κουκλάρα, δικαιολογείσαι, και σου μοιάζει βρε κιαρατά.👍❤😂
  Κι εσύ όμως, ήσουν και είσαι ομορφόπαιδο, εξ ού και γοήτευσες την κοπελιά μου.😂😂😂. Να είστε όλοι καλά και να την χαίρεστε Γιάννη.😍

  138 – Δεν πάτε καλά μου φαίνεται, γεννητούρια είναι βρέ, χαρούμενο γεγονός κι όχι κρατικό μυστικό. Δηλαδή μόνο για αρρώστιες και κηδείες πρέπει να λέμε εδώ;
  Πρέπει να συγκληθεί επειγόντως η επιτροπή για σύναξη, η αποχή από το τσίπουρο και τις (οινο)πνευταικές συζητήσεις, σας κάνει κακό.😂

  141 – Άντε ρε κακέ!😂
  Ευχαριστώ Γιάννη. Για τις πτήσεις, με την συμπλήρωση των 60 ετών, έπεσαν οι τίτλοι τέλους, τον Foghorn Leghorn (τον μηχανοκίνητο αετό) τον πούλησα (ουσιαστικά χάρισα) σε ένα νέο παιδί, ο δε Αλέκτορ, (ο βουνήσιος) είναι αραχτός εδώ και κάμποσα χρόνια στο πατρικό της νύφης μου στο Χαρωπό στις Σέρρες.
  Από τα αεραθλήματα, κρατάω μόνο, τον αρχικό μου έρωτα, τις πτώσεις, 2-3 πεντάρια τον χρόνο.
  Στον αέρα τα έχω δεί όλα (εκτός από το διάστημα που θα γίνει κι αυτό σχετικά σύντομα, οι υπερπλούσιοι για μένα δουλεύουν, για να εκπληρώσω την μοναδική επιθυμία που δεν έχω πραγματοποιήσει) έχω στραφεί πλέον στα μεγάλα βάθη, ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ εμπειρία, και αδρεναλίνη στο ζενίθ.😂

  143 – Δικαιολογείται, το έχασε το λιγοστό λογικό του από την κουκλάρα που αντίκρισε.😂
  Υ.Γ – Όσο για το μπάρμπα, το προσπερνάω με αξιοπρέπεια.😂

  146 – Ευχαριστώ Γιώργο, νάσαι καλά.

  148 – Ευχαριστώ τρελαμένο μου Κρί Κρί.😍

  152 – Ευχαριστώ Nikiplos, δεν έκατσε το καλοκαίρι να βρεθούμε, ελπίζω στο εγγύς μέλλον να τα καταφέρουμε.

  153 – Με χρονοκαθυστέρηση τα χθεσινά μου γενέθλια, ο φρεσκοπαπούς τα έκανε ρόϊδο.😂😂😂

  158 – Ευχαριστώ συντρόφισσα, κι εσύ ό,τι επιθυμείς. Φέτος ήταν να ανέβουμε στο Σοφικό, αλλά ακυρώθηκε λόγο κορονοϊού (κόλλησε η κόρη μου, όλα καλά όμως). Ίσως τα Χριστούγεννα, αλλά το πιθανότερο το επόμενο καλοκαίρι υγεία νάχουμε. Αν είσαι στην Αλεξανδρούπολη (που θα μείνουμε μία εβδομάδα) θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω και να τα πούμε από κοντά.

  159 – Ευχαριστώ Dryhammer, αν και γενικώς δεν πίνω αλκοόλ, θα πιώ ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί στην υγειά σου.😊

  163 – Ευχαριστώ Δημήτρη μου, φιλιά στα κορίτσια και να τα πούμε από κοντά εμείς.😊

  Τι να σας κεράσω τώρα, ας βάλω δύο prog άλμπουμ που μου αρέσουν, ελπίζω και σε σας που ακούτε ανάλογη μουσική.
  Καλή σας ακρόαση.

 175. Κ.Γ. said

  Εμένα πάλι το όλο «κίνημα» με παραπέμπει σε πολύ κακή μετάφραση του αγγλοσαξονικού «Freemen of the Land». Δείτε το στη wikipedia, άφθονο γέλιο, δεν θα απογοητευτείτε. Και ναι, είναι ακροδεξιάς κοπής.

  Ειδικά η παράγραφος στο εξώδικο (σελ. 5) «ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ότι, οποιαδήποτε εξουσιοδότηση σας έχει δοθεί από τρίτον, για διαχείριση των ονομάτων μας με κεφαλαία γραφή και άλλων στοιχείων που μας αφορούν και μας ταυτοποιούν, είναι ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ την χρήση τους στο εξής, από κανέναν χωρίς την έγκρισή μας», νομίζω παραπέμπει ξεκάθαρα στο πιο πάνω «κίνημα».

  Το αστείο της όλης υπόθεσης είναι ότι οι Freemen of the Land επικαλούνται κατά κόρον το αγγλοσαξονικό Common Law (βασικά νομολογιακό δίκαιο, από αποφάσεις δικαστηρίων) ενώ αρνούνται το Statute law (κανόνες θεσπισμένοι από τη νομοθετική εξουσία), ενώ οι εδώ αντίστοιχοι ψεκασμένοι επικαλούνται μεταξύ άλλων … τον Αστικό Κώδικα.

 176. sarant said

  175 Ευχαριστούμε για το σχόλιο, καλώς ήρθατε!

 177. Χαρούλα said

  #174 ΛΑΜΠΡΟ με μεγάλη χαρά! (Ξεκινάω να …ράβομαι!🤣).
  Γεροί να είμαστε!

  Φυσικά όλοι οι συνσχολιαστές μην τα σκεφτείτε αν ανηφορίσετε. Χαρά μου να γνωριστούμε και τε-α-τε!

 178. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ και καλό μήνα σ΄ ολες κι όλους

  174/1, /4: Νά ΄σαι καλά ρε συ, κι ας διαδίδεις τέτοιες φήμες. πως τάχα μου τα μπέρδεψα με τα γενέθλιά σου. Αφού «γεννηθείς το 1958» γράφει η ταυτότητά σου, άλλο τώρα αν έκανες εσύ ανεπίτρεπτες επεμβάσεις… Άλλωστε σου φαίνεται 🙂 🙂 🙂

  177: Άστα τώρα, τι να ράβεσαι ρε Χαρούλα, με τον Λάμπρο μάλλον θα ξηλωθείς γιατί θα σου πιπιλίσει το μυαλό να κάνεις επενδύσεις 😇😎

  ΥΓ: Μη νομίσεις πως έρχεται προς τα εκεί οικειοθελώς. Μπααά, εξοστρακίζεται στη Θράκη οσονούπω γιατί κατηγορήθηκε πως βλάπτει τα χρηστά ήθη 😀 εδώ στην Ανατολική Αττική (Hawk City)… Από μικρός στα χνάρια του Δημοσθένη βαδίζει, μεθεπόμενος σταθμός: Καλαβρία…. 🙂 🙂 🙂

 179. […] Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε προχτές στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα, δέκα ως τώρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού. Αυτόχθονες και ιθαγενείς Οι… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/09/29/native/ […]

 180. Μαρία said

  137

 181. Λ said

  Εμείς λέμε τόπακας , πληθ. τόπακες αλλά θηλ. δεν έχουμε. Ούτε και ο αυτόχθονας όμως

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: