Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γκραν σλαμ

Posted by sarant στο 6 Οκτωβρίου, 2021


Κανονικά το άρθρο αυτό έπρεπε να το είχα γράψει πριν από κανένα μήνα, θα ήταν πιο επίκαιρο τότε. Σήμερα είναι ανεπίκαιρο, αλλά φοβάμαι να το αναβάλω έως ότου ξαναέρθει στην επικαιρότητα, μήπως το ξεχάσω.

Γκραν σλαμ λοιπόν, ένας όρος που τον ακούμε συχνά τον τελευταίο καιρό, από τότε που ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη μπήκαν στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου τένις και άρχισαν να φτάνουν σε ημιτελικούς και τελικούς μεγάλων τουρνουά.

Πόσο μεγάλων; Εδώ είναι που ακούστηκε ο όρος «γκραν σλαμ». Η Μαρία Σάκκαρη έγινε η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που έφτασε σε ημιτελικό ενός τουρνουά γκραν σλαμ, δυο φορές φέτος, στο Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι και στο US Open. Η διάκριση αυτή είναι πολύ πιο σημαντική από το ότι, λίγο αργότερα, έφτασε στον τελικό του τουρνουά της Οστράβας. Και να κατακτούσε την πρώτη θέση στην Οστράβα, ο ημιτελικός σε ένα από τα δύο τουρνουά που ανέφερα θα ήταν σημαντικότερος.

Διότι βέβαια έχει σημασία και το τουρνουά στο οποίο διακρίνεσαι. Δεν είναι όλα εξίσου ισχυρά. Έχουν πολλές διαβαθμίσεις, αλλά εκείνη η διάκριση που μας ενδιαφέρει είναι πως τέσσερα από αυτά χαρακτηρίζονται «τουρνουά γκραν σλαμ»: της Αυστραλίας τον Γενάρη, το Ρολάν Γκαρός (τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου), το Γουίμπλεντον στο Λονδίνο (τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου) και το αμερικάνικο Όπεν (Σεπτέμβριο συνήθως).

Γιατί λέγονται έτσι; Διότι αν κάποιος τενίστας ή κάποια τενίστρια καταφέρει να κερδίσει μέσα σε μια χρονιά και τα τέσσερα αυτά τουρνουά, να κανει 4 στα 4, τότε πετυχαίνει «γκραν σλαμ για τη σεζόν». Φέτος, ο φοβερός Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε σε μιαν ανάσα από τον άθλο -αλλά, ενώ είχε κατακτήσει τα τρία πρώτα, κι έφτασε στον τελικό του αμερικάνικου Όπεν, εκεί έχασε από τον Μεντβέντεφ. Μίλησα για άθλο, διότι με τον συναγωνισμό που υπάρχει το γκραν σλαμ στο τένις, τουλάχιστον στους μονούς αγώνες, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τελευταίος τενίστας που το έχει πετύχει είναι ο μεγάλος Ροντ Λέιβερ, δυο φορές αλλά πριν από μισόν αιώνα και βάλε, ενώ στις τενίστριες η Στέφι Γκραφ, νομίζω το 1988 -όχι ακριβώς χτες. (Στους διπλούς αγώνες και στο τένις με αμαξίδιο είναι ίσως λιγότερο έντονος ο ανταγωνισμός, άρα και πιο συχνά τα γκραν σλαμ).

Ωστόσο, αν και πολλοί έμαθαν τον όρο «γκραν σλαμ» με την ευκαιρία του τένις, θα ήταν σφαλερό να συμπεράνουμε πως ο όρος γεννήθηκε από το τένις. Όχι, το γκραν σλαμ δεν είναι αποκλειστικότητα του τένις -μάλιστα, στο τένις ήρθε από αλλού, από το άθλημα στο οποίο έχω κι εγώ να καμαρώνω για κάποιες μικρές διακρίσεις.

Θα το καταλάβατε, ίσως, εννοώ το μπριτζ. Bέβαια, στο μπριτζ το slam το προφέρουμε «σλεμ», ή τουλάχιστον έτσι το προφέραμε όταν μάθαινα μπριτζ στην Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια -μετά, που έπαιζα σε γαλλόφωνο περιβάλλον, η προφορά σλεμ ήταν αυτονόητη (chelem στα γαλλικά). Στο μπριτζ λοιπόν, μεγάλο σλεμ είναι όταν ο άξονας που αναλαμβάνει το συμβόλαιο κερδίζει και τις 13 μπάζες (τόσα φύλλα έχει ο κάθε παίχτης, σας παραπέμπω στο πρόσφατο άρθρο μας για το μπριτζ). Πιο σωστά, μεγάλο σλεμ λέγεται όταν αγοραστεί το συμβόλαιο για 13 μπάζες, όχι όταν αγοραστεί ένα χαμηλότερο συμβόλαιο και τελικά ο εκτελεστής κάνει 13 μπάζες (ενώ έχει αγοράσει π.χ. μόνο 10). 

Το μεγάλο σλεμ σπάνια αγοράζεται διότι, ενώ είναι πάντοτε μια πρόκληση και δίνει πολλούς πόντους, συνήθως δεν είναι εύκολο να διαγνώσεις από τα πριν ότι οι 13 μπάζες είναι όχι απλώς εφικτός αλλά και ασφαλής στόχος. Οπότε, συνήθως οι παίχτες βάζουν στο στόχαστρο το μικρό σλεμ (δηλ. να βγάλουν 12 μπάζες από τις 13) ώστε να έχουν ένα περιθώριο ασφαλείας, αφού και το μικρό σλεμ δίνει επίσης αξιόλογο σκορ. Προτιμούν δηλαδή το μικρότερο αλλά πιο σίγουρο κέρδος του μικρού σλεμ, εκτός αν ειναι φανερό από τις αγορές ότι οι 13 μπάζες είναι (σχεδόν) σίγουρες. Το μικρό σλεμ συμφέρει να το αγοράσεις και με πιθανότητες 50%, για το μεγάλο σλεμ θέλεις πάνω από 75% για να είναι συμφέρουσα πρόταση. 

Για τον λόγο αυτό, όταν ο παίκτης του μπριτζ λέει «σλεμ» χωρίς να προσδιορίζει, εννοεί το μικρό σλεμ, που είναι σαφώς το συχνότερο. Δεν λέει «μικρό σλεμ», λέει «σλεμ» και «μεγάλο σλεμ». Από περιέργεια, κοίταξα τις παρτίδες του τελευταίου παγκόσμιου πρωταθλήματος, του 2019 (που μάλιστα έγινε στο Γουχάν της Κίνας!) και στον τελικό, Πολωνία εναντίον Ολλανδίας, από τις 96 διανομές που παίχτηκαν σε 2 τραπέζια (άρα 192 αγορές) δεν αγοράστηκε κανένα μεγάλο σλεμ, ενώ μικρό σλεμ αγοράστηκε 8 φορές. Στον τελικό του 2007, από τις 128 διανομές σε 2 τραπέζια (άρα 256 αγορές) αγοράστηκαν (και εκτελέστηκαν με επιτυχία) 19 μικρά σλεμ και 3 μεγάλα. Κανονικά κάπου θα υπάρχουν συγκεντρωμένα στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα των σλεμ σε αγώνες μπριτζ, αλλά δεν βρήκα οπότε έφτιαξα το δικό μου μικρούτσικο δείγμα. 

Βέβαια, ο όρος grand slam δεν γεννήθηκε ούτε με το μπριτζ, που όπως έχουμε πει είναι σχετικά νεαρό παιχνίδι, αφού οι πρώτες μορφές του εμφανίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα. Βρίσκω ότι ο όρος slam καταγράφεται στα αγγλικά από τις αρχές του 17ου αιώνα, με τη σημασία «το να κερδίζει κάποιος όλες τις μπάζες» και ότι αποτελούσε αρχικά το όνομα ενός χαρτοπαιγνίου ενώ στη συνέχεια έγινε όρος του ουίστ (whist), του προγόνου του μπριτζ. 

Η ετυμολογία του όρου είναι σκοτεινή, λένε τα λεξικά. Δεν φαίνεται να υπάρχει συγγένεια με το ομόγραφο slam = χτύπημα, χτυπάω, που είναι από σκανδιναβική ρίζα. Aπό αυτό το slam είναι και το μπασκετικό slam dunk, το κάρφωμα, όχι από το χαρτοπαικτικό σλαμ/σλεμ.

Διότι ο όρος slam με τη σημασία «κερδίζω όλες τις μπάζες», από το ουίστ και το μπριτζ στη συνέχεια, επεκτάθηκε και σε άλλα αθλήματα, όχι πνευματικά πλέον, με επέκταση της σημασίας, χωρίς πλέον να υπάρχουν μπάζες, αλλά με διατήρηση της σημασίας «κερδίζω τα πάντα».

Είδαμε ότι στο τένις έχουμε γκραν σλαμ όταν ένας παίκτης κερδίσει και τα τέσσερα μεγάλα τουρνουά της χρονιάς. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο γκολφ. Για την ιστορία, στο τένις ο όρος γκραν σλαμ (διάβασα κάπου) άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1933. 

Από την άλλη, στο ράγκμπι, στο τουρνουά των 6 χωρών (παλιότερα ήταν των 5 χωρών, με τις τέσσερις βρετανικές και τη Γαλλία, ενώ τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η Ιταλία) έχουμε γκραν σλαμ αν μια χώρα πετύχει 5 νίκες στους 5 αγώνες της. Όπως θα περιμένατε, δεν είναι και τόσο σπάνιο αυτό -έχει συμβεί καμιά σαρανταριά φορές στις σχεδον 100 διοργανώσεις, τελευταία φορά το 2019 από την Ουαλία. 

Στο μπέιζμπολ πάλι έχουμε γκραν σλαμ (grand slam home run) όταν μια ομάδα πετύχει «γκολ» (home run) ενώ έχει παίχτες σε όλες τις βάσεις -για περισσότερα δείτε το ειδικό άρθρο που έχει γράψει ο φίλος μας ο ΣΠ). 

Σε κάθε περίπτωση, το γκραν σλαμ είναι δύσκολο κατόρθωμα, σπάνιο και περιζήτητο. Πολύ δύσκολο στο τένις, απλώς σπάνιο στο μπριτζ -κι έτσι μπορώ να καμαρώνω ότι, εστω και στην πράσινη τσόχα, έχω πετύχει περισσότερα γκραν σλαμ από τον Τσιτσιπά!

99 Σχόλια προς “Γκραν σλαμ”

 1. GeoKar said

  Καλημέρα Ν(ο)ικοκύρη, καλημέρα σε όλες κ όλους! Και, λόγω του τενιστικού ενδιαφέροντος του σημερινού άρθρου, να αναφέρω ότι το διεθνές τουρνουά τένις στην Πάρο ονομάζονταν «Ρολάν Παρός» 🙂

 2. Νέο Kid said

  Τώρα που το σκέφτομαι, έχω μεν λιγότερα γκραν σλαμ απ το Νικοκύρη, αλλά τα ίδια με τον Τσιτσιπά! Δεν το λες και μικρό κατόρθωμα ! …

 3. miltos86 said

  Καλημέρα!

  Ποιος να φανταζόταν πριν 5-10 χρόνια ότι θα είχε η Ελλάδα τέτοιου επιπέδου αθλητές με σχεδόν μηδενικές υποδομές, υποστήριξη από το κράτος και ενδιαφέρον από το ελληνικό κοινό.

  Τα 4 γκραν σλαμ στο τένις είναι πολύ δύσκολα διότι τυπικά όλοι οι καλοί παίκτες (πρώτοι 30 στην κατάταξη) είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν αν είναι υγιείς. Ο νικητής λαμβάνει 2000 πόντους κατάταξης. Στο τένις των ανδρών για κάθε νίκη σε γκραν σλαμ απαιτούνται 3 νικητήρια σετ κι όχι δύο όπως στις γυναίκες ή σε όλες τις υπόλοιπες διοργανώσεις, οπότε μπορεί ένας αγώνας να φτάσει τα 5 σετ, με διάρκεια μερικές φορές συγκρίσιμη με μαραθώνιο.

  Οι τοπ 30 οφείλουν επίσης να συμμετάσχουν σε 8 από τα 9 Μάστερς (1000 πόντοι), σε τουλάχιστον τέσσερα ΑΤΡ 500 και τουλάχιστον δύο ΑΤΡ 250 κάθε χρόνο. Κι επειδή αυτά είναι πολυάριθμα, οι καλοί παίκτες μοιράζονται κι ο ανταγωνισμός είναι πολύ χαμηλότερος.

 4. atheofobos said

 5. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !
  Ίσως τελικά να μην είναι ανεπίκαιρο : Σαν σήμερα το 1918 σκοτώνεται ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός ότανενώ πετούσε πάνω από το χωριό Βουζιέ των Αρδεννών στη βόρεια Γαλλία, οι Γερμανοί κατέρριψαν το αεροπλάνο του.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  3 Ακριβώς έτσι. Πολλά ματς που πάνε στα 5 σετ κρατάνε και 4ωρο και παραπάνω.

  5 Κοίτα σύμπτωση!

 7. Πάνος με πεζά said

  @ 5 : Διορθωσούλα, σαν σήμερα γεννιέται (1888), αλλά σαν χτες πεθαίνει !

 8. Νέο Kid said

  Ας βάλω και ένα τενιστικό προβληματάκι το οποίο έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.*
  Σε ένα τουρνουά γκραν σλαμ (πάντα νοκ-άουτ είναι αυτά τα τουρνουά) μετέχουν x αθλητές. Πόσα ματς/αγώνες θα παιχτούν συνολικά στο τουρνουά;

  *Κάποτε είχα βάλει αυτό το πρόβλημα σε ένα «μικτό» κοινό. Ο μοναδικός που βρήκε την απλούστερη και κομψότερη λύση ήταν ο λιγότερο μαθηματικώς μορφωμένος formally.🙂
  Αυτή η λύση ζητείται βασικά.

 9. Αναλογικά ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ (χρονολογική σειρά) έχουν πετύχει (μικρά) σλεμ στα αηττητα πρωταθληματά τους αφού έφερν και κάποιες ισοπαλίες, το μεγάλο σλεμ ακατόρθωτος στόχος μέχρι στιγμής.

 10. Παναγιώτης K. said

  Μίνι κουΐζ.
  Σε ένα τουρνουά αγώνων τένις συμμετέχουν 50 αθλητές από διάφορες χώρες. Αγωνίζονται κατά ζεύγη σε αγώνες «νοκ άουτ» ( ο ηττημένος κάθε αγώνα αποσύρεται) και αγωνίζεται μόνο ο νικητής σε επόμενο αγώνα. Πόσοι αγώνες πρέπει να γίνουν για να αναδειχθεί ο τελικός νικητής.
  ( Μας ενδιαφέρει και η εξήγηση της απάντησης. Δηλαδή δεν θέλουμε ένα σκέτο νούμερο)

 11. Παναγιώτης Κ. said

  @8. Αυτά παθαίνει εκείνος που δεν κάνει ριφρές… 🙂

 12. Anasto said

  Χαχα! Εδώ εγώ που είμαι και νουμπάς και έχω κάνει καμπόσα μεγάλα (και άρα περισσότερα από τον Τσιτσιπά) πόσο μάλλον ένας καρυκευμένος (εκ του σίζον’ντ 😛 ) παίκτης!

  Εκεί που πανηγυρίζω πάντως, είναι όταν δεήσω και μυριστώ κάνα σκουίζ ή σε κάνα μπελαλίδικο εντπλέι. Τα μεγάλα σλεμ μου, όπως τα λέει ο Νικοκύρης ακριβώς, συνήθως τα έχει πάει όλη η αίθουσα. Κάτι που πρέπει να μου χτυπήσει καμπανάκι για το επίπεδο των αγοραστικών μου συμφωνιών. Και κάτι που μου φέρνει στο μυαλό μια αγγλική λέξη που ποτέ δεν μπορώ να αποδώσω στα ελληνικά, ακόμη και περιφραστικά, το sophisticated. Έχει κανείς καμιά ιδέα;

 13. Anasto said

  Χ-1 Νέο Kid;

 14. sarant said

  12 Εξελιγμένος, κάποιες φορές. Αλλά δεν είναι να ανησυχείς αν δεν αγοράζεις γκραν σλεμ, αν αγοράζεις τα σωστά γκέιμ τότε δεν έχεις να φοβάσαι.

 15. sarant said

  8-13 Βέβαια πρέπει ο αριθμός των αθλητών να είναι 8, 16, 32, 64 κτλ.

 16. Νέο Kid said

  13. Ναι. Αλλά θελουμε και την εξήγηση-απόδειξη , που είπε κι ο Παναγιώτης.
  Μη γινόμαστε βαβυλωνοαιγυπτιοι! Ας μείνουμε πιστοί στο αρχαιοελληνικό ιδεώδες! 🙂

 17. Νέο Kid said

  15. Όχι απαραίτητα.

 18. miltos86 said

  @8
  Αν είναι εντελώς νοκ άουτ το σύστημα θα πρέπει οι συμμετέχοντες να είναι ίσοι με κάποια πόντος δυνάμεις του 2.
  Οι αγώνες θα είναι:
  Χ/2 (α’ γύρος) + Χ/4 (β’ γύρος) + Χ/8 (γ’ γύρος)+…+ Χ/Χ (τελικός)
  Και προφανώς το άθροισμα είναι Χ-1

  Αλλά προσοχή γιατί στα τενιστικά τουρνουά οι παίκτες υψηλής κατάταξης δεν ξεκινούν από την αρχή(είτε μπαίνουν σε προχωρημένο γύρο είτε προηγούνται qualifiers), οπότε άστοχο το ερώτημα 😉

 19. miltos86 said

  @8
  Αν είναι εντελώς νοκ άουτ το σύστημα θα πρέπει οι συμμετέχοντες να είναι ίσοι με κάποια πόντος δυνάμεις του 2.
  Οι αγώνες θα είναι:
  Χ/2 (α’ γύρος) + Χ/4 (β’ γύρος) + Χ/8 (γ’ γύρος)+…+ Χ/Χ (τελικός)
  Και προφανώς το άθροισμα είναι Χ-1

  Αλλά προσοχή γιατί στα τενιστικά τουρνουά οι παίκτες υψηλής κατάταξης δεν ξεκινούν από την αρχή(είτε μπαίνουν σε προχωρημένο γύρο είτε προηγούνται qualifiers), οπότε άστοχο το ερώτημα 😉

 20. # 10

  Για να γίνει από όλους κατανοητό

  Πάμε στην αμέσως επόμενη δύναμη του 2 μετά το 50 δλδ 64. Αν είχμε 64 αθλητές θα παίζανε όλοι 32 παιχνίδια μεταξύ τους για να μίνουν οι μισοί. Τώρα για να μείνουν 32 θα πρέπει να σχηματισθουν 18ζευγάρια (50-32 =18 ) δλδ 36 αθλητές από όπου θα προκύψουν 18 νικητ΄ες που θα συνεχίσουν με τους υπόλοιπους 50-36=14 δηλαδή 32 αθλητές
  Ησυνέχια είναι απλ’η με 16 παιχνίδια θα μείνουν 16 με 8 παιχνίδια 8 με 4, τέσερεις με 2θ μείνουν 2 και ένα ματς ο τελικός δηλαδη

  18+16+8+4+2+1 = 49

 21. Νέο Kid said

  17.15. Ας πάρουμε την απλούστερη περίπτωση των 3 παικτών. Οι δυο θα παίξουν ημιτελικό, και ο τρίτος θα πάει bye απευθείας στον τελικό. Πάλι x-1 δηλαδή 2 ματς.

 22. Νέο Kid said

  19!. Καθόλου άστοχο! ΔΕΝ έχει σημασία αν ο αρχικός αριθμός είναι δύναμη του 2 ή ζυγός ή μονός. Πάντα σε ένα τέτοιο τουρνουά νοκ σουτ οι συνολικοί αγώνες είναι x-1. Ασχέτως από byes, εισαγωγές αθλητών σε άλλους γύρους, κλπ.
  Υπάρχει μια εξήγηση χωρίς καθόλου μαθηματικό φορμαλισμό, μόνο με κοινή λογική (που βέβαια ΕΙΝΑΙ μαθηματικά) που το δείχνει αυτό.

 23. miltos86 said

  Να σημειώσω επίσης ότι ο Ροντ Λέιβερ δεν είναι απλά ο τελευταίος τενίστας, αλλά και ο μοναδικός άντρας που έχει κατακτήσει και τα 4 γκραν σλαμ σε μια χρονιά στο μοντέρνο τένις (open era)

  Ο Τζόκοβιτς έχει καταφέρει ήδη να πάρει και τα 4 γκραν σλαμ στη σειρά αλλά όχι εντός του ίδιου έτους (Γουίμπλεντον 2015 – Ρολάν Γκαρός 2016), το οποίο αν δεν κάνω λάθος επίσης δεν έχει επιτύχει κανείς άλλος άντρας στο σύγχρονο τένις.

 24. leonicos said

  από το άθλημα στο οποίο έχω κι εγώ να καμαρώνω για κάποιες μικρές διακρίσεις.

  Στο σημείο αυτό του άρθρου σταμα΄τησα να διαβάζω γιατί μ’ έπιασε η καρδιά μου. Τί θα μας πει ο Νοικοκύρης π΄λι; Αναρωτήθηκα.

  Αν μιλούσε για διακρίσεις σε σλαμ ο εκλιπών Γς, θα ξέραμε τι εννοεί

  Αν το έλεγε ο Τζι ή ο κ/ψ επίσης

  Αλλά ο Νίκος; Ελπίζω να μην είναι πολύ σεξουαλικά

  Συνεχίζω το διάβασμα

 25. Anasto said

  Ευχαριστώ Νικοκύρη. Κάποιες φορές πάντως, χρειάζεται κάτι πιο εξελιγμένο (λοιπόν) από αυτό που παίζουν τα ρομπότ του BBO για να κάνεις τη σωστή επιλογή. Αλλά ναι, συμφωνώ ταπεινά ότι είναι στατιστικά πολύ περισσότερα τα γκέιμ και πολύ σημαντικότερο να αποκτήσεις σωστή κρίση και τα βασικά εργαλεία για να τα πηγαίνεις, παρά να αναπτύξεις ένα σύστημα που θα το χρησιμοποιήσεις μια στα δυο χρόνια. Ακόμα και στα IMP.

  Όσο για το κουίζ, απόδειξη θα βάλω τις κόρες μου να φτιάξουν, που η μια πάει 1η λυκείου κι η άλλη μόλις άρχισε στο ΕΜΠ και όλο μου φλεξάρουν με τις αποδείξεις το τι μαθηματικά ξέρουν σε σχέση με εμένα που δεν θυμάμαι ούτε τις ταυτότητες ούτε τα διαβατήρια 😛

  Αλλά και μπάι να έχει λόγω μονού αριθμού προκριθέντων σε κάποια φάση (ή φάσεις), και πάλι Χ-1 νομίζω είναι.

 26. leonicos said

  αν και πολλοί έμαθαν τον όρο «γκραν σλαμ» με την ευκαιρία του τένις,

  ΔΕΝ είμαι ανάμεσά τους. Τον έμαθα σήμερα από το άρθρο

 27. Νέο Kid said

  19. Καθόλου άστοχο! ΔΕΝ έχει σημασία αν ο αρχικός αριθμός είναι δύναμη του 2 ή ζυγός ή μονός. Πάντα σε ένα τέτοιο τουρνουά νοκ σουτ οι συνολικοί αγώνες είναι x-1. Ασχέτως από byes, εισαγωγές αθλητών σε άλλους γύρους, κλπ.
  Υπάρχει μια εξήγηση χωρίς καθόλου μαθηματικό φορμαλισμό, μόνο με κοινή λογική (που βέβαια ΕΙΝΑΙ μαθηματικά) που το δείχνει αυτό.

 28. leonicos said

  Θα το καταλάβατε, ίσως, εννοώ το μπριτζ.

  Ομολογώ εξεπλάγην και απεγοητεύθην

  Στο σκι δεν λεγεται;

 29. miltos86 said

  @22 Προφανώς εννοείς ότι επειδή σε κάθε αγώνα αποκλείεται από το τουρνουά ένας παίκτης, τότε για να μείνει μόνο ένας τελευταίος πρέπει να παιχτούν Χ-1 αγώνες. Λογικό.

 30. leonicos said

  Στούρνο, Λεώνικε

  Και είσαι, και το λες και το δείχνεις

 31. phrasaortes said

  22. Όπως το καταλαβαίνω, για να αναδειχθεί ο νικητής, πρέπει να αποκλειστούν οι υπόλοιποι παίκτες. Άρα αγώνες (ήττες) = σύνολο – πρωταθλητής.

 32. sarant said

  19 Είναι βέβαιο ότι στα τουρνουά (τουλάχιστον του γκραν σλαμ) οι πολύ καλοί δεν παίζουν στον πρώτο γύρο; Δεν νομίζω.

 33. leonicos said

  ο άξονας που αναλαμβάνει το συμβόλαιο κερδίζει και τις 13 μπάζες

  Α, μάλιστα. Από τη φράση καταλαβαίνω μόνο τα ρηματα (και το και)

 34. Πάνος με πεζά said

  @ 22 : H απλή λογική είναι ότι κανείς δε μπορεί να παίξει με τον εαυτό του, όσο μακριά κι αν φτάσει, άρα ο πρώτος, που θα δώσει και τους περισσότερους αγώνες, το πολύ να παίξει με τους ν-1.

 35. leonicos said

  Πιο σωστά, μεγάλο σλεμ λέγεται όταν αγοραστεί το συμβόλαιο για 13 μπάζες, όχι όταν αγοραστεί ένα χαμηλότερο συμβόλαιο και τελικά ο εκτελεστής κάνει 13 μπάζες (ενώ έχει αγοράσει π.χ. μόνο 10).

  Αυτή τη λεπτομέρεια θα τη σημειώσω, μη την ξεχάσω

 36. Πάνος με πεζά said

  Το «το πολύ να παίξει» είναι με την ευρεία έννοια, θεωρώντας ότι μέσω και των αγώνων των υπολοίπων, αποκλείονται όλοι οι υπόλοιποι, άρα είναι σαν να «τους παιζει» ο νικητής.

 37. Νέο Kid said

  31. Ακριβώς! Για να βγει νικητής σε ένα οποιοδήποτε νοκ αουτ τουρνουά ,όλοι οι υπόλοιποι πλην του νικητή έχασαν ακριβώς 1 αγώνα. Άρα x-1.

 38. leonicos said

  Το μικρό σλεμ συμφέρει να το αγοράσεις και με πιθανότητες 50%, για το μεγάλο σλεμ θέλεις πάνω από 75% για να είναι συμφέρουσα πρόταση.

  Αυτό θα το προσέξω για τις προσεχείς αγορές μου

  Ελπίζω να δίνουν και τρία στα δύο κάποια μάρκετ

 39. miltos86 said

  @20, 22

  Πρέπει να οριστεί πάντως τι γίνεται όταν φτάσουμε σε μονό αριθμό παικτών. Θεωρείτε αυτονόητο ότι κάποιοι θα προχωρήσουν αυτόματα λαμβάνοντας πλεονέκτημα αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν και διπλοί αγώνες.

 40. leonicos said

  άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1933.

  λίγο πριν γεννηθώ

 41. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Επί της ουσίας, δηλαδή σε ζητήματα μπριτζ, τένις και άλλων αθλημάτων, ούτε κατάλαβα πολλά ούτε και με νοιάζει. Λεξιλογικά όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς το γαλλικό chelem μπορεί να είναι η ίδια λέξη με το αγγλικό slam.

 42. miltos86 said

  @32 Στα γκραν σλαμ στον γύρο που ονομάζεται ‘πρώτος’ συμμετέχουν 128 παίκτες, μεταξύ των οποίων και οι καλύτεροι. Ωστόσο οι 16 από αυτούς έχουν προκύψει από άλλους 3 γύρους προκριματικών που έχουν προηγηθεί.
  Σε μικρότερα τουρνουά οι καλοί παίκτες μπαίνουν σε πιο προχωρημένου γύρους ανάλογα με την κατάταξη τους

 43. leonicos said

  Και να σοβαρευτούμε

  Εμένα το τέννις μού αρέσει πολύ. Εννοώ τις τεννίστριες. Το αν κερδίζουν σλαμ δεν με συγκινεί

  Με συγκινεί που υπάρχουν

 44. leonicos said

  Το ίδιο ισχύει σε όλα τα σπορ εκτός της πάλης και του μποξ

 45. Αγγελος said

  Συγνώμη, αν έχουμε 50 παίκτες, δεν θα παίξουν¨
  σε πρώτο γύρο 25 ζευγάρια,
  σε δεύτερο γύρο 12 ζευγάρια – και ένας θα περάσει αριστίνδην στον τρίτο γύρο,
  σε τρίτο γύρο 6 ζευγάρια – και ένας θα περάσει αριστίνδην στον τέταρτο γύρο,
  σε τέταρτο γύρο 3 ζευγάρια – και ένας θα περάσει αριστίνδην στον πέμπτο γύρο,
  σε πέμπτο γύρο 2 ζευγάρια – οι τρεις νικητές και ο αριστίνδην,
  σε πέμπτο και τελευταίο γύρο οι δύο νικητές;
  Αρα συνολικά 25+12+6+3+2+1 = 49 παιχνίδια!
  Αρχισα να γράφω νομίζοντας πως θα καταλήξω σε διαφορετική απάντηση από του G, αλλά βλέπω πως βγαίνει η ίδια. Άρα 🙂 σωστή είναι.

 46. Αγγελος said

  Τώρα βλέπω την απλούστατη εξήγηση του γιατί είναι ν-1 οι αγώνες για ν παίκτες: Σε κάθε αγώνα ένας χάνει, και για να ανακηρυχθεί ο πρωταθλητής πρέπει και αρκεί να χάσουν όλοι οι άλλοι. Μεγαλοφυής!

 47. Πέπε said

  @8

  Με απλή λογική και χωρίς μαθηματική παιδεία:

  Όλοι οι αθλητές, δηλαδή Χ, θα αγωνιστούν τουλάχιστον μία φορά. Ένας αγώνας για κάθε δύο παίχτες, σύνολο Χ/2 αγώνες.
  Οι μισοί θα αγωνιστούν και μια δεύτερη.
  Οι μισοί από αυτούς (1/4 του αρχικού συνόλου) θα αγωνιστούν και μία τρίτη.
  Και ούτω καθεξής. Κάποια στιγμή μένουμε με τέσσερις, από αυτούς οι δύο κάνουν άλλον ένα αγώνα, και αυτός είναι ο τελικός και δεν έχει άλλο.
  Άρα το Χ δεν μπορεί παρά να είναι δύναμη του 2, αλλιώς οι ευκαιρίες δε θα είναι ίσες. Οπότε:
  Οι δύο κάνουν έναν αγώνα.
  Οι τέσσερις κάνουν δύο αγώνες, και μετά τον ως άνω ένα (σύνολο τρεις).
  Οι οχτώ κάνουν τέσσερις και μετά όλους τους παραπάνω (σύνολο εφτά).
  Άρα, ναι: δίνονται συνολικά Χ-1 αγώνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Χ είναι δύναμη του 2. Αν στη διοργάνωση συμμετέχει μόνο ένας αθλητής, θα δώσει Χ-1 = 1-1 = κανέναν αγώνα.

 48. Πέπε said

  46

  Σωστά, βγαίνει κι από άλλο δρόμο:

  Κανείς αθλητής δε χάνει δεύτερη φορά. Ο νικητής της διοργάνωσης δε χάνει καμία φορά. Όλοι οι υπόλοιποι (=Χ-1) χάνουν από μία. Άρα Χ-1 αγώνες!

 49. Πέπε said

  Το φοβερό συμπέρασμα του #48 είχε ήδη γραφτεί αρκετές φορές και το είχα ήδη διαβάσει! Αλλά αν δεν το βγάλω μόνος μου δεν το κατανοώ.

 50. # 46

  Αγγελε αρχικά και γω έτσι ήθελα να το γράψω αλλά σκέφτηκα πως κάποιος-ας πούμε ο Λεώνικος- μπορεί να μην καταλαβαίνει τον όρο αριστίνδην στο τένις…

 51. LandS said

  Συγνώμη ρε παιδιά, άλλο πόσοι αγώνες θα γίνουν σε ένα τουρνουά νοκάουτ και άλλο πόσοι αγώνες έχει παίξει ο νικητής (ακριβώς όσους έχει παίξει και ο φιναλίστ)
  Do your math prosektically.

 52. Πέπε said

  51

  Αν Χ = 2^ν, ο νικητής θα δώσει ν αγώνες:

  Αν είναι μόνος του (Χ=1=2^0), κανέναν.
  Αν συμμετείχαν δύο (Χ=2^1), έναν.
  Αν συμμετείχαν τέσσερις (Χ=2^2), έναν για να προκριθεί στον τελικό κι έναν τον τελικό, δύο.
  Αν συμμετείχαν οχτώ (Χ=2^3), έναν για να προκριθεί στον ημιτελικό και τους δύο παραπάνω, τρεις…

  Αλλά αν δε συμμετείχαν 2^ν, τότε δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση. Κάποιος μπορεί να ηδήξει μία σειρά αγώνων, κάποιος περισσότερες, αυτός μπορεί να είναι ή να μην είναι ο τελικός νικητής, κλπ.

 53. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα! Τελικά το εμπεδώσαμε το χ-1!

  41 Το αγγλ. slam αποδόθηκε στα γαλλικά chelem.

 54. ΣΠ said

  Στις 12:45 ανακοινώνεται το Νόμπελ Χημείας

 55. LandS said

  Σε ένα τουρνουά των τεσσάρων όπου στον πρώτο γύρο ο Α νικάει τον Β και ο Γ τον Δ, ενώ στον δεύτερο ο Α τον Γ∙ ο Α και ο Γ έχουν παίξει δύο αγώνες και οι ΒΔ έναν.
  Και στο τσάμπιονς λιγκ, μετά την φάση των ομίλων, έτσι δουλεύει (με διπλούς αγώνες)

 56. Νέο Kid said

  51. LandS, δώσε βάση . Πόσοι αγώνες συνολικά γίνονται σε ένα τουρνουά x παιχτών; Ας πούμε έστω a. Σε κάθε έναν αγώνα υπάρχει 1 χαμένος που ΔΕΝ ξαναπαίζει αγώνα, σύμφωνοι; ΟΛΟΙ οι αγώνες (του τελικού συμπεριλαμβανομένου ) έχουν 1 χαμένο που ΔΕΝ ξαναπαιζει.
  Πόσοι είναι λοιπόν αυτοί οι χαμένοι; Χ-1 . Όσοι και οι συμμετέχοντες μείον 1 ,τον νικητή. ΟΕΔ

 57. Νέο Kid said

  52. Καμία σχεση! Όταν ο χαμένος αποκλείεται και ΔΕΝ ξαναπαιζει. (Αυτό σημαίνει νοκ αουτ!) οι αγώνες είναι πάντα Ν-1 για οποιοδήποτε Ν.

 58. ΣΠ said

  8, 10
  Το έχουμε ξανασυζητήσει.
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/06/29/mundial-5/#comment-512631

 59. LandS said

  52 τέλος

  Επειδή ο τρόπος πρόκρισης στη τελική φάση είναι κανονισμένος τροποποιούμε κατάλληλα τον αλγόριθμο.
  Στα Τουρνουά Γκραν Σλαμ, από ότι μάθαμε από τον Miltos86 έχουμε συνολικά δέκα γύρους και στη τελική φάση εφτά.
  Το μαθηματικό όριο των ματς που χρειάζονται οι δύο φιναλίστ είναι 10 και το τενιστορεαλιστικό 7.

 60. Πέπε said

  57

  Στο #52 που απαντάς, δεν έλεγα για τους συνολικούς αγώνες της διοργάνωσης. Απαντούσα στο #51…

  > άλλο πόσοι αγώνες έχει παίξει ο νικητής

  …λέγοντας:

  > Αν Χ = 2^ν, ο νικητής θα δώσει…

 61. Πώς καταφέρατε και γράψατε εξήντα σχόλια σ’ αυτό το άρθρο! Ας είναι καλά ο Κιντ με τα κουΐζ του.

 62. ΣΠ said

  52, 59
  Ο Κιντ δεν ρώτησε πόσους αγώνες θα δώσει ένας παίκτης αλλά το σύνολο των αγώνων που θα παιχτούν. Η απάντηση έχει δοθεί από το 2018 (σχόλιο 58).

 63. Νέο Kid said

  60. Στο 57. σχολίασα πάνω στο: Αλλά αν δε συμμετείχαν 2^ν, τότε δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση. Κάποιος μπορεί να ηδήξει μία σειρά αγώνων, κάποιος περισσότερες, αυτός μπορεί να είναι ή να μην είναι ο τελικός νικητής, κλπ.» Δεν ισχύει. Υπάρχει στάνταρ απάντηση.
  Δεν έχει σημασία πόσοι είναι οι συμμετέχοντες , αν είναι δύναμη του 2 ή όχι. Ο,τι κανόνες κι αν ισχύουν για τα «ελευθέρας» (πεστα κι «Άριστίνδην» , πεστα και bye, πεστα και «μητσο»…) ,αν και εφόσον χαμένος φεύγει και δεν ξαναπαιζει, Ν-1 είναι οι αγώνες.
  Τεσπα, κουράσαμε μάλλον…

 64. LandS said

  57
  Το σύνολο των αγώνων που παίζονται είναι όντως αυτό. Δεν είναι όμως το μάξιμουμ που χρειάζεται ένας παίκτης να πάρει το πρωτάθλημα.
  Άλλο το [(2^ν)-1] άλλο το ν (λογάριθμος με βάση το 2 των συμμετοχών). Σε ένα γύρο παίζω έναν αγώνα.

 65. Πέπε said

  @63

  Ναι, έγραψα «Αλλά αν δε συμμετείχαν 2^ν, τότε δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση», εννοώντας όμως απάντηση στο πόσους αγώνες θα δώσει ο νικητής.

  @Μα το ξέρω τι ρώτησε ο Κιντ! Αλλά καθ’ οδόν αναφέρθηκε και το άλλο ερώτημα. Για το αρχικό ερώτημα, έκανα τις προσπάθειές μου πριν το #52.

 66. ΓΤ said

  Όποιος κερδίζει το grand slam δεν γίνεται να ζει σε slum.

 67. ΣΠ said

  Ο όρος γραν σλαμ χρησιμοποιείται και σε άλλα σπορ, όπως το γκολφ, οι ιπποδρομίες και η φόρμουλα 1, αλλά και στο Χόλιγουντ για κάποιον που έχει κερδίσει τα 4 κυριότερα βραβεία της σόου μπίζνες, Όσκαρ, Έμι, Γκράμι, Τόνι.

 68. Πέπε said

  Τώρα σόρι που το υπερφορτώνω, αλλά είναι και τα τυπογραφικά…

  Το 65β πάει στο 62, στον ΣΠ.

 69. dryhammer said

  Επειδή βαριέμαι αφάνταστα το τένις (δεν ξέρω γιατί, ακόμα και το γκολφ μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον) για να αντέξω ένα τουρνουά γκραν σλαμ από την αρχή ως τον τελικό, απαιτούνται τόσοι γύροι [κι άν φτάσουν]

  όπου θα με παίρνει ο ύπνος από το φαί στα μισά κάθε αγώνα και στον τελικό θα πεθάνω από τη χοληστερίνη και θα με βάλουν σε γκραν κάσα τόσος που θα ‘χω γίνει.

 70. Nestanaios said

 71. sarant said

  67 Ε, αυτό με το Χόλιγουντ δεν το ήξερα.

  Kαι εδώ οι σλαμίστες της σόου μπίζνες
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_EGOT_winners

 72. leonicos said

  46 50

  Αγγελε αρχικά και γω έτσι ήθελα να το γράψω αλλά σκέφτηκα πως κάποιος-ας πούμε ο Λεώνικος- μπορεί να μην καταλαβαίνει τον όρο αριστίνδην στο τένις

  Επιμένετε για το αρισίνδην στο τένις,,

  Αλλά εγώ σα μιλά για το αριστίνδην στο pennis

  Τιμής ένεκεν του εκλιπόντος

 73. # 67

  Στις ιπποδρομίες δεν υπάρχει γκραν σλαμ και τέτοια, μόνο τριπλ κράουν δλδ τα τρία ντέρμπυ στις ΗΠΑ ( Κεντάκυ, Ωκλαντ, Σάντα Αννίτα). Από κει ξεκίνησε και το πήραν άλλα αθλήματα
  Στην Ελλάδα που έχει μόνο ένα ιπποδρόμιο τριπλ κράουν είναι να κερδίσει ένα άλογο το Κριτήριο Διετών, το κριτήριο Τριετών και το Ντέρμπυ

  Η Κεντάκυ Ντέρμπυ Ντέη διάσημη από τον Μικ στο (ίσω) καλύτερο τραγούδι των Ρόλλινγκ Στόουνς

 74. Κιγκέρι said

  Πολύ χοντρικά, κατάλαβα ότι γκραν σλαμ είναι χατ τρικ +1! 🤪

 75. Costas Papathanasiou said

  Γεια και χαρά!
  Βάσει της εξελεγχθείσας γενεαλογικής του γραμμής, τεκμηριώνεται αναντιρρήτως ότι το χαρτοπαιγνιακό γκραν σλαμ είναι το γνήσιο και πρωτογενές ενώ αυτά των άλλων αθλημάτων είναι σκέτες δευτεράντζες, οπότε δικαιώνεται απολύτως και το σεμνύνεσθαι της κατακλείδας του άρθρου.
  Σκαλίζοντας περαιτέρω για τις σχετικές παραφυάδες μπορούμε να βρούμε ότι τα λεγόμενα μπαζοληπτικά παιχνίδια (βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Trick-taking_game ), στα οποία υπάγεται και το μπριτζ, περιλαμβάνουν όρους όπως (ρ.)slam,ruff,euchre ( <γαλλ. Écarté ; ), trump (κατατροπώνω, υπερτερώ, ξετινάζω, κατισχύω), όπου ο τελευταίος ανάγεται στο ιταλικό παιγνιόχαρτο του 15ου αιώνα trionfi [ <Λατ. Triumphus, και μέσω Ετρούσκων <Ελλ. Θρίαμβος, , βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Ruff_(cards) και
  https://en.wikipedia.org/wiki/Trump_(card_games) ] καταδεικνύοντας ως εκ τούτου (για πολλοστή φορά) την θριαμβική ανωτερότητα των ΑΗΠ.
  Ο όρος slam είναι σαφώς ηχοποίητος (εκ Σκανδιναβίας ορμώμενος) και φαίνεται έτσι ευκόλως να περνά από τη σημασία “κάνω πάταγο” στην έννοια “Θριαμβεύω”.
  Ειδικά όσον αφορά στο Γκολφ, βρίσκουμε και την παραλλαγή Career Grand Slam ή Tiger Slam [ https://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Slam_(golf) ].
  Δοθέντος επιπλέον ότι κατά Σουΐδα, το “ἐπι. [Θρίαμβος.] ὠνομάσθη ἀπὸ τῶν ἐπῶν τῶν πρώτων εἰς Διόνυσον γεγραμμένων ἐξ Ἰνδίας ἐπὶ ἅρματος τίγρεων ἐπανερχόμενον. λέγουσι γὰρ θρίασιν τὴν τῶν ποιητῶν μανίαν. ἢ ἀπὸ τοῦ θρῖα, τὰ φύλλα τῆς συκῆς ἀνακειμένης τῷ Διονύσῳ.(…) λέγεται δὲ καὶ Διόνυσος Θρίαμβος, διότι ἐπὶ θηρῶν, τουτέστιν ἐπὶ λεόντων, βέβηκεν, οἷον θηρίαμβος” κλπ., μπορούμε άνετα να μετονομάσουμε τον θηριώδη Tiger Woods σε μαύρο Διόνυσο, κορυφαίο των Ελευσινίων Μυστηρίων στο Θριάσιο Πεδίο των Γκόλφερ.

 76. Nestanaios said

  75.
  Ρωτήσαμε 100 Αμερικανούς τι σκέπτονται αν ακούσουν «Grand slam». Οι 99 απάντησαν «BASEBALL».

 77. sarant said

  75 Πολύ σωστα!

 78. Παναγιώτης K. said

  Ηττημένος είσαι μετά από ένα ματς.
  Οι ηττημένοι είναι 49 άρα δόθηκαν 49 αγώνες.

 79. dryhammer said

  76. Και ο 100ός: «Α double door and a broken nose»

 80. Πάνος με πεζά said

  Το τένις, που λεξιλογικά προέρχεται από το γαλλικό «tennez !» (κρατήστε !), από ένα μεσαιωνικό παιχνίδι με μπάλα, χωρίς ρακέτες, κι έπρεπε να πιάσεις τη μπάλα στη φούχτα ή κάτι τέτοιο. Αν δεν κάνω λάθος.

 81. … το γκραν σλαμ δεν είναι αποκλειστικότητα του τένις …

  Σαφέστατα!

  Έχει, εξ άλλου, και Super-Duper Slam

  και όσα σλαμ θέτε

 82. ΣΠ said

  Υπάρχει κι αυτό σ’λάμ’.

 83. Pedis said

  # 78 – Έτσι.

  Αντίστροφα και γενικότερα: αν το τουρνουά ολοκληρώνεται σε Ν αγώνες νοκάουτ, τότε υπάρχουν Ν ηττημένοι + 1 νικητής = Ν+1 αθλητές.

 84. spyridos said

  Οι Κύπριοι το έγραφαν σωστά αλλά κάμποσα ελλαδίτικα μέσα, για να επιβεβαιώσουν ότι «η Κύπρος κείται μακράν», έγραφαν ξανά και ξανά Γκραν. Απόλυτη αδιαφορία για το που και τι γινόταν.

  https://politis.com.cy/politis-news/kypros/ti-egine-sto-deipno-sto-kran-montana/

  https://www.cnn.gr/tag/gkran-montana

 85. sarant said

  81 🙂

  82 Δύσκολο να φύγει το άλφα σε αυτή τη θέση

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλο είναι το τένις και ενδιαφέρον. Για κάνα δεκάλεπτο… 😊

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα πιο πολλά αθλήματα έχουν ενδιαφέρον μόνο όταν τα ασκείς ο ίδιος. Σαν θέαμα είναι βαρετά και το να δεις ολόκληρο αγώνα καταντάει αφόρητο. Πόσοι, ας πούμε, έχουν δει ολόκληρο αγώνα χάντμπολ ή βόλεϊ ή πόλο; Κάτι λίγοι εραστές των αθλημάτων αυτών και κάποιοι ποδοσφαιρόφιλοι οπαδοί συλλόγων που συντηρούν και ομάδες αυτών των αθλημάτων.

 88. Σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου είδα χρυσή βροχή !

  Γύριζα με την βάρκα, πεντέμιση το απόγευμα, με τον ήλιο να αντικατοπτρίζεται στο νερό λίγα μέτρα μπροστά μου. Λόγω της ατμόσφαιρας είχα το φαινόμενο να φαίνονται συγκεντρωμένες ακτίνες του ήλιου και μέσα σ’ αυτές λόγω του ελαφρού κυματισμού αντανάκλαση του ήλιου από το νερό που στιγμιαία ανεβοκατάβαινε την ακτίνα δίνοντας την αίσθηση της χρυσής βροχής..

  Απίστευτο θέαμα, δικαιολόγησε τον μύθο με τον Δία και την Δανάη …

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να κι ένα σχόλιο της προκοπής…

 90. Νέο Kid said

  88. 89. Πφφ!… Δίας και Δανάη και μεταφυσικά Κλάιν μάιν… ο Ιβάν ήταν ρε! Και πέταγε χρυσά καπίκια (όχι ρούβλια!) απ την κορφή του Ολύμπου. Ε, μερικά πέσαν και στον κόλπο της Ιτιάς…

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  90:😂

 92. # 90

  Ε, αφού σε θαυμάζει ο Κουβάτσος, τι ανάγκη έχεις !

 93. Νέο Kid said

  92. Κι εσύ με θαυμάζεις, το ξέρω! Θα με θαύμαζα κι εγώ, αλλά είμαι μετριόφρων!

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  93:Έλα, λυπήσου τον, μια φορά που έκανε σχόλιο της ανθρωπιάς. Διπλή τάπα στην ίδια φάση, αντισυναδελφικο. 😂

 95. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, να είστε καλά!

 96. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  72: Ρε Λεώ, τι τιμής ένεκεν; Ο εκλιπών ήξερε τουλάχιστον να το γράφει σωστά. Μ με ένα Ν(ι) ρε συ γράφεται 😇

  75: 👍

  81: Μιχάλη, σ΄ εκείνο το σχολείο στο Ντάλλας, εκεί κοντά σας, κι εκεί grand slam είχε… Έχουν αγριέψει τα πράματα 🤨

  89…94: Τα 3 Γ.😂 Όλο αγάπες και λουλούδια είστε! ,😋

 97. ΓΤ said

  Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πάω στο μνημόσυνο του πατέρα μου».
  Μάλλον έχει τεθεί σε εφαρμογή η εξοικονόμηση χρημάτων για τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ στο β-Ραχάτι…

  Μικρά κι ανήλιαγα στενά
  και σπίτια στο Βραχάτι
  βρέχει στη φτωχογειτονιά
  ψάχνω κόκκους αλάτι

  Άπονη κι άδικη ΔΕΗ
  μαύρισες την ψυχή μου
  είσαι μικρή και δεν χωράς
  μες στην παλιά ζωή μου

  Οι συμφορές αμέτρητες
  άλλη να μη με εύρει
  σύρθηκα χτες στον γείτονα
  του ζήταγα αλεύρι

  Άπονη κι άδικη ΔΕΗ…

  https://www.newsit.gr/ellada/margarita-theodoraki-den-exo-tin-oikonomiki-dynatotita-na-pao-sto-mnimosyno-tou-patera-mou/3379433/

 98. Γιάννης Ιατρού said

  97: Άξιος, την μαδάς την μαργαρίτα 🙂

 99. Pedis said

  Φεισμπουκάδες-ούδες προσοχή!

  «Όταν έχεις ένα σύστημα που γνωρίζεις ότι μπορεί να διεισδύσει η οργή, τότε είναι ευκολότερο να προκαλέσεις και οργή στους ανθρώπους, είπε η Χόγκεν. « Και οι υπεύθυνοι (της εταιρείας) λένε: «Πιο θυμωμένο, πιο πολωτικό, πιο διχαστικό περιεχόμενο, σημαίνει και περισσότερα χρήματα».. Το Facebook έχει δημιουργήσει ένα σύστημα κινήτρων που πολώνει τους ανθρώπους».

  Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατηγορείται και η δράση της συζητείται στην αμερικανική Βουλή. Αλλά αυτή τη φορά οι κατηγορίες προέρχονται μέσα από την εταιρεία και είναι πολύ συγκεκριμένες: το Facebook ρίχνει λάδι στη φωτιά της εθνοτικής βίας, σπρώχνει τους χρήστες να περάσουν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο επενδύοντας στις χειρότερες παρορμήσεις τους, στοχεύει σε εφήβους και σε παιδιά κάτω των 13 ετών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: