Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σιδηροδρομικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 9 Οκτωβρίου, 2021


Μην ψάχνετε στην επικαιρότητα για να βρείτε την αιτία του σημερινού μας τίτλου. Δεν ξέρω να συνέβη κάτι συνταραχτικό ή έστω αξιοσημείωτο τις προηγούμενες μέρες που να αφορά τα τρένα. Ο σιδηρόδρομος του τίτλου δεν είναι σύγχρονος, αλλά αρχαίος. Πανάρχαιος.

Πόσο αρχαίος; Από τον καιρό των Νεάντερταλ -διότι η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως λέει το κλισέ, έφερε στο φως ίχνη σιδηροδρόμου μέσα σε σπηλιά της εποχής των Νεάντερταλ.

Κι αν δεν με πιστεύετε, δείτε τι έγραψαν διάφοροι ιστότοποι, ακόμα και απ’ αυτούς που θεωρούνται έγκυροι.

Σε μια σπηλιά λοιπόν στο Γιβραλτάρ, με ίχνη κατοίκησης εδώ και 40.000 χρόνια, «οι ερευνητές βρήκαν κατάλοιπα λύγκα, ύαινας και γρύπα, καθώς και έναν μεγάλο σιδηρόδρομο».

Σιδηρόδρομο, και μάλιστα μεγάλο; Να θυμίσουμε ότι στο Γιβραλτάρ ήταν οι Ηράκλειες στήλες. Φαίνεται πως ο πρόγονός μας είχε μείνει για πολύ καιρό εκεί και, μεταλαμπαδεύοντας τα φώτα του προκατακλυσμιαίου ελληνικού πολιτισμού, είχε εγκαταστήσει και την πρώτη σιδηροδρομική γραμμή της ιστορίας!

Όλα από μας τα πήρανε, αυτό είναι γνωστό, αλλά ίσως δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Στην πραγματικότητα, ο σιδηρόδρομος υπάρχει μονάχα στη φαντασία του συντάκτη που ανέλαβε τη μετάφραση του άρθρου. Διότι, αν ανατρέξουμε στο πρωτότυπο, ή μάλλον σε ένα αγγλόφωνο άρθρο που ίσως χρησίμευσε ως βάση, διαβάζουμε:

On its floor, they found the remains of a Griffon vulture, a hyena and a lynx, animals fully capable of climbing up into the chamber. But they also found the shell of a dog whelk—a type of sea snail, which the researchers note would not have been able to climb up into the chamber. This, they note, suggests something carried it up there.

Λύγκας υπάρχει, ύαινα υπάρχει, κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί γρύπας υπάρχει, αλλά πού είναι ο μεγάλος σιδηρόδρομος;

Όλα δείχνουν ότι το dog whelk μεταφράστηκε «σιδηρόδρομος»! Αλλά το whelk είναι εκείνο το θαλάσσιο σαλιγκάρι που έχει κωνικό κοχλιωτό κέλυφος, που νομίζω ότι λέγεται «βούκινο» σε ορισμένα μέρη. Το πώς από το dog whelk φτάσαμε στον σιδηρόδρομο φαίνεται εξωφρενικό, αλλά εγώ άλλη εξήγηση δεν βρίσκω. Αν βρείτε εσείς στο αγγλικό άρθρο κάτι άλλο που να μπορεί να έδωσε την απόδοση «σιδηροδρομος», πείτε μου.

Πάντως, τουλάχιστον η Ναυτεμπορική διόρθωσε το λάθος, διότι έγινε αρκετή πλάκα στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ, κι έτσι τώρα το επίμαχο άρθρο περιορίζεται αιδημόνως στο: Κατά μήκος της επιφάνειάς του, οι ερευνητές βρήκαν κατάλοιπα λύγκα, ύαινας και γρύπα.

Βέβαια, και ο γρύπας είναι λάθος. Διότι ο γρύπας είναι μυθικό ζώο, με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού, οπότε είναι αδύνατο να βρέθηκαν υπολείμματα γρύπα!

Στα αγγλικά, Griffon vulture είναι ένα απολύτως υπαρκτό πτηνό, το όρνιο. Το ακούς, βρε όρνιο;

* Και πριν προχωρήσουμε στα επόμενα μεζεδάκια, να παραθέσω ένα στιχούργημα που το εμπνεύστηκε ο φίλος Γιάννος Ευπραξιάδης μας ο Ακίνδυνος προχτές στο Τουίτερ:

Κάπου κει στο Γιβραλτάρ
Ζούσαν οι Νεάντερτάλ
Στη σπηλιά τους βρήκαν γρύπα
φωλιασμένο σε μια τρύπα:
Είχε σώμα λιονταριού
και κεφάλι αετού
κι όταν ο συρμός περνούσε
τα βαγόνια του μετρούσε.

* Ας βγούμε από τη σπηλιά. Μια είδηση του αστυνομικού δελτίου που συζητήθηκε πολύ ήταν η αυτοκτονία (όπως φαίνεται να είναι) του ποδοσφαιριστή του Μακεδονικού, ο οποίος βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του δεμένος με δεματικά καλώδια.

Αυτά τα καλώδια, τα λένε tie wraps (στον πληθυντικό). Όπως ακούει ο άλλος τον ιατροδικαστή να λέει «τάιραπ» προσπαθεί να ανασυστήσει τον αγγλικό όρο, κι έτσι πολλοί έγραψαν tire up, που δεν είναι το σωστό.

Μέχρι που με ρώτησε κι ένας φίλος του ιστολογίου, «πάντοτε τα έγραφα tie wrap, τώρα αλλού τα βλέπω tire up, αλλού tie wrap και έχω αρχίζει να αμφιβάλλω».

To λάθος, όπως και πολλά άλλα, πηγάζει ίσως από το ΑΠΕ-ΜΠΕ -δείτε το σχετικό τηλεγράφημα.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ που βλέπετε αριστερά, που δεν θυμάμαι από πού είναι, έχει κι άλλο ένα φάουλ από τσαπατσουλιά, διότι στο τέλος ανασταίνει τον άτυχο νεκρό, αφού μας λέει τι δήλωσε «ο κ. Τσουμάνης».

* Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου για την τεράστια νίκη που πέτυχε η Σέριφ Τίρασπολ από την Υπερδνειστερία μέσα στο γήπεδο της Ρεάλ:

Αυτή η λωρίδα γης μεταξύ του Δνείστερου ποταμού και των συνόρων Μολδαβίας- Ουκρανίας, έχει έκταση όση περίπου ο νομός Λαμίας και λιγότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους

Σωστά, με την εξαίρεση ότι πρόκειται για τον νομό Φθιώτιδας ή μάλλον, μετά το 2011, για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πολύ ψυχρός μου φαίνεται ο νέος όρος). Θα μπορούσε βέβαια να πει ότι είναι αρκετά μεγαλύτερη από το Λουξεμβούργο -4440 τετραγωνικά χιλιόμετρα ο νομός Φθιώτιδας, ο τέταρτος μεγαλύτερος της χώρας, 4160 η Υπερδνειστερία, 2580 το Λουξεμβούργο, κάτι λιγότερο από τον νομό Καρδίτσας.

* Από τη Μυτιλήνη μού στέλνουν πινακίδα που θέτει το ακανθώδες ερώτημα Do you hungry?

Προσφέρουν και σάντουιτς.

* Κι άλλο ακανθωδες ερώτημα μού υποβάλλει φίλος, ο οποίος μου έστειλε λινκ σε άρθρο που έχει τίτλο

Έρχεται το Windows 11

Και το άρθρο ξεκινάει: Πρεμιέρα σήμερα για το λογισμικό Windows 11….

Και βέβαια το ακανθώδες ερώτημα είναι: το Windows (επειδή είναι πρόγραμμα, λογισμικό) ή τα Windows (επειδή είναι στον πληθυντικό, παράθυρα;)

Εγώ ομολογώ πως λέω «τα Windows» αν και ίσως σε γραπτο λόγο να το σκεφτώ περισσοτερο. Εσείς;

* Κι ένα θρυλικό μεζεδάκι.

Μου στέλνει φίλος τη φωτογραφία που βλέπετε, που πρέπει να είναι απο υδρόγειο σφαίρα, αν κρίνω από την καμπυλότητα.

Στο κάτω μέρος λοιπόν, εκεί κοντά στη βάση της υδρογείου, που υπάρχει κενός χώρος λίγο πριν από τον Νότιο Πόλο, διαβάζουμε: Θρύλος.

Προφανώς Legend, άρα Υπόμνημα θα το λέγαμε εντώ στο Ελλάντα αφού εξηγεί στη σημασία των συμβόλων. Και δεν είναι «όριο» θα έλεγα όσο «σύνορο» αλλά το βασικό βέβαια είναι το «Κεφαλαίου», αντί για Capital.

Πάλι που δεν το είπαν Θανατικό δηλαδή, από το capital punishment.

* Mέσα στη βδομάδα είχαμε και τη διαγραφή του Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας -διαγραφή προσωρινή, όπως δείχνουν όλα, αφού ο βουλευτής παραμένει μέλος του κόμματος, επομένως σε πρώτη ευκαιρία μάλλον θα επανακάμψει.

Στην αγόρευσή του εκείνη, ο κ. Μπογδάνος ανέφερε μεταξύ άλλων (τον άκουσα προσεκτικά) το γνωστό αντιπολεμικό τραγούδι «Τι τον θέλουν τον Αβέρωφ, τι το θέλουν το Κιλκίς, να τα κάνουμε τραχτέρια να οργώνουμε τη γης» και συνέχισε:

«Όταν αποκτάτο το υπερόπλο της εποχής, πριν 110 περίπου χρόνια, το Κ.Κ.Ε έκανε ακριβώς αυτό που κάνει και σήμερα.»

Κι έτσι δικαιολόγησε ο βουλευτής το παρατσούκλι «Νομάρχης Ημιμαθείας» που του έχω αφιερώσει, διότι βέβαια πριν από 110 χρόνια δεν υπήρχε ΚΚΕ. Φυσικά, το τραγούδι είναι μεταγενέστερο, και πράγματι τραγουδήθηκε και από κομμουνιστές ή ακόμα και κυρίως από κομμουνιστές, αλλά «όταν αποκτάτο το υπερόπλο της εποχής» δεν υπήρχε ΚΚΕ και μάλλον δεν υπήρχε και ιδιαίτερη εναντίωση. Ούτε άλλωστε υπήρχε κανένα κομμουνιστικό κόμμα το 1910. Τα κομμουνιστικά κόμματα ξεπήδησαν μέσα από το αντιπολεμικό κίνημα, από το κίνημα ενάντια στον Μεγάλο Πόλεμο, όχι το αντίστροφο.

(Και βέβαια στην Ελλάδα το αντιπολεμικό κίνημα δεν είχε μόνο αριστερή συνιστώσα αλλά κυριως δεξιά, υπέρ της πολιτικής ουδετερότητας των Εθνικοφρόνων και του βασιλιά).

* Τις προάλλες ο κ. Μπαμπινιώτης ανέβασε στον τοίχο του στο Φέισμπουκ την εικόνα που βλέπετε, με «14 νέες αγγλικές λέξεις» που έμαθε διαβάζοντας αγγλικές εφημεριδες.

Παρατηρώ ότι ανάμεσα στις 14 λέξεις βρίσκονται και πασίγνωστες όπως allegory, idea, symbol, οπότε αν πάρουμε τοις μετρητοίς το κείμενο θα πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπόρεσε να σταδιοδρομήσει ένας πανεπιστημιακός γλωσσολόγος χωρίς να γνωρίζει τις λέξεις idea και symbol!

Aλλά δεν θα το πάρουμε τοις μετρητοίς, χιούμορ κάνει ο κ. καθηγητής, σε ανάλαφρο ύφος γράφει, κάτι που ίσως εξηγεί και τις απροσεξίες, όπως το cacophnous αντί cacophonous ή τις προσεγγιστικές μεταφράσεις των splenetic, necromancer.

Χιούμορ κάνει, αλλά που έχει σκοπό να δείξει τι; Ότι «όλα από εμάς τα πήραν»; Μα, αυτό το έκανε, και πιο διασκεδαστικά, και ο αείμνηστος Γκας Πορτοκάλος, αυτό το κάνει και ο πρώτος τυχών ταξιτζής ή θαμώνας καφενείου χωρίς να χρειάζεται να είναι γλωσσολόγος!

* Δεν πήρα οθονιά, οπότε θα πρέπει να με πιστέψετε. Τις προάλλες, το in.gr δημοσίευσε (εντάξει, στη στήλη της αστρολογίας) άρθρο με τίτλο:

Αυτοί είναι οι τέσσερις «κρυψίνους» του ζωδιακού.

Για πολλοστή φορά, οι λέξεις που ακολουθούν παράξενο κλιτικό υπόδειγμα, που δεν συμμορφώνεται με το κλιτικό της νέας ελληνικής, αφήνονται άκλιτες.

Πάντως, θα τους πω μπράβο διότι, τουλάχιστον, τώρα βλέπω ότι το διόρθωσαν σε «κρυψίνοες».

* Φίλος στέλνει λινκ προς μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του βραβευμένου Ρουμάνου σκηνοθέτη Ράντου Ζούντε. Σε ένα σημείο λοιπόν υπάρχει ο εξής διάλογος:

Είναι πολύ δύσκολη εδώ η κατάσταση. Στη Βουλγαρία είναι ακόμα πιο χαμηλά από εμάς, αλλά το ποσοστό των εμβολιασμένων εδώ είναι 27%.

27%;!

 Ναι, 27%. Είναι έλλειψη μόρφωσης, είναι η δύναμη των θεωριών συνωμοσίας, κι επίσης η ορθόδοξη εκκλησία είναι πολύ ισχυρή, τα ξέρεις αυτά κι από την Ελλάδα, και φυσικά είναι τελείως εναντίον του εμβολίου. Πολλοί παράγοντες.

Ο φίλος μου μού λέει ότι τον παραξένεψε το ;!

Ωστόσο, συνεχίζει ο ίδιος, το βρήκε αρκετές φορές στο Διαδίκτυο, ακόμα και στο εξώφυλλο έκδοσης της ΕΕ.

Εμένα πάλι δεν με παραξενεύει, πρέπει μάλιστα να το έχω κι εγώ χρησιμοποιήσει, για να δείξω ότι μια ερώτηση γίνεται με ύφος μεγάλης απορίας ή έκπληξης ή ακόμα και αγανάκτησης. Δεν είναι κανονικός σχηματισμός αλλά νομίζω ότι εκφραστικά κάτι προσθέτει.

(Στο σκάκι βέβαια το ?! έχει άλλη σημασία, δείχνει μια κίνηση αμφίβολης αξίας, που δεν είναι φανερό λάθος, οπότε θα σημαδευόταν με ? ή ??, που έχει και υπέρ και κατά αλλά μάλλον υπερτερούν τα κατά. Όταν είναι περισσότερα τα θετικά, η κίνηση σημαδεύεται με !?).

* Θα αλλάξει και η ώρα στο τέλος του μήνα -ή δεν θα αλλάξει;

Έχει γίνει ένα αλαλούμ σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο προσπάθησε να μας το εξηγήσει σε άρθρο του το in.gr, αλλά κάπου στο τέλος τα μπέρδευε διοτι έγραφε αυτό που βλέπετε, ότι «στις 03.00 θα γυρίσουμε μία ώρα πίσω τα ρολόγια μας ώστε να δείξουν 04.00».

Αυτό βέβαια είναι τοπολογικώς και χρονολογικώς αδύνατο. Τελικά πάντως το διόρθωσαν, στις 4 θα γυρίσουμε πίσω τα ρολόγια για να δείξουν 3. Μπορείτε να το κάνετε και αποβραδίς, δεν είναι ανάγκη να ξαγρυπνήσετε ως τις 4. Και τα σμαρτόφωνα το κάνουν αυτόματα.

* Στο in.gr το διόρθωσαν, αλλά έχουμε και δεύτερο κρούσμα αναποδογυρίσματος, σε άλλον ιστότοπο, που προς το παρόν μένει αδιόρθωτο. Σε άρθρο για τις καταγγελίες σχετικά με το Φέισμπουκ, και για σχετικό άρθρο του περιοδικού Τάιμ, διαβάζουμε:

…στο εσωτερικό του περιοδικού άρθρα αναφέρονται στις πρόσφατες καταγγελίες για το πώς το Facebook έβαλε τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη.

Μα, αν έβαζε τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη, δεν θα δεχόταν καταγγελίες. Το αντίστροφο επιδιώκει.

* Ένα χαρακτηριστικό που έχουν τα μεζεδάκια της σημερινής πιατέλας είναι ότι αρκετά από τα αστοχήματα που επισημάναμε διορθώθηκαν στη συνέχεια. Εικάζω ότι αυτό έγινε όχι επειδή οι υπεύθυνοι των ιστοτόπων ξαναδιάβασαν τι είχαν γράψει, αλλά επειδή ανταποκρίθηκαν σε επισημάνσεις που έγιναν, κυρίως από τα σόσιαλ μίντια και γενικά από το Διαδίκτυο.

Παναπεί, αν δεν το έχετε καταλάβει, ότι γίναμε και εθελοντές διορθωτές. Τέλος πάντων, καλά κάνουν και τα διορθώνουν.

Καλό Σαββατοκύριακο!

328 Σχόλια προς “Σιδηροδρομικά μεζεδάκια”

 1. LandS said

  Εγγλέζικη Βίκι: Griffon vulture
  Ελληνική Βίκι: Όρνιο.

  Βρε το όρνιο, που θα λέγαμε για τον μεταφραστή.

 2. LandS said

  Είσαι και ο πρώτος μεγάλε (εκδήλωση αυτοθαυμασμού για τη σημερινή πρωτιά στα σχόλια)

 3. ndmushroom said

  Εγώ πάντως ανησυχώ. Αν επιφανείς γλωσσολόγοι ανακαλύπτουν συνεχώς ελληνικές λέξεις στην αγγλική, αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τις ίδιους επιφανείς γλωσσολόγους, η αγγλική γλώσσα πνέει τα λοίσθια, βρίσκεται να το ένα πόδι στον τάφο, ετοιμάζεται να μας αφήσει χρόνους. Και το θα κάνουμε χωρίς την ντε φάκτο λίνγκουα φράνκα μας; (Ωχ, πολλά λατινικά μαζεύτηκαν, λέτε να πάμε για Αναγέννηση;) 🙂

 4. Αγγελος said

  Ούτε εγώ ήξερα τι θα πει dog whelk — αλλά πώς είναι δυνατόν άνθρωπος με στοιχειώδες νιονιό να γράψει ότι βρέθηκε σιδηρόδρομος σε προϊστορική σπηλιά; Κύριε των Δυνάμεων, δηλαδή!

 5. mouzes said

  Πόσοι θα είναι αυτοί που θα πάνε σε ένα τεχνικό υπολογιστών και θα του πούν, εγκαταστήστε μου το windows 11?

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φυλλάδιο που πριτείνεται να δοθεί στους μαθητές του δημοτικού στο πλαίσιο του νέου μπιχλιμπιδιού του υπουργείου Αξιολογήσεως και Αγωγών, των διαβόητων Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:

  http://aakaristotelis.blogspot.com/2021/09/blog-post_84.html?m=1

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Δηλαδή ο μεταφραστής αδιαφορεί αν βγαίνει νόημα από αυτά που μετέφρασε;
  Νομίζω ότι η ανάρτηση του Σαββάτου στο παρόν ιστολόγιο κατά κάποιο τρόπο μας υποχρεώνει να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση σε αυτό τον χώρο.
  Οι χαμηλές αμοιβές ως αιτία δεν με πείθουν χωρίς βεβαίως να τις παραβλέπω. (Πως να απαιτήσει ο εργοδότης συνέπεια όταν δίνει ψίχουλα στον εργαζόμενο).
  Δεν με πείθουν διότι πάντοτε τη δουλειά μου την έκανα με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως του αν πληρωνόμουν «καλά» ή όχι.
  Μας μείωσαν τους μισθούς στην εποχή των μνημονίων αλλά δεν κατάλαβα οι συνάδελφοί μου να άλλαξαν τρόπο και ρυθμό δουλειάς!

 8. LandS said

  Και να μπέρδεψε το whelk με το walk, πάλι δεν βγαίνει.

 9. ΓΤ said

  «[…] ο πρώτος τυχών ταξιτζής ή θαμώνας καφενείου […]»

  To «πρώτος τυχών» είναι εκπληκτική επιλογή ψηφίδας και ένθεση αυτής με φροντίδα περισσή. Διότι και ο Βολταίρος στο «Procope» πήγαινε, να πιει έναν καφέ της προκοπής. Βέβαια, μετά ξεκούτιανε, και έγραψε το σπίτι του σε κάτι κλάδους στιβανάκηδων, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης 🙂

 10. Costas X said

  Καλημέρα !

  Έβαλα το «dog whelk» στη μετάφραση του Google, και μου έφτιαξε τη μέρα. Το μετάφρασε «σκυλί τσούξιμο» ! 🙂

  Μου θύμισε ένα κινέζικο μάνιουαλ συναρμολόγησης, που έγραφε το άλεν (allen key) στα ελληνικά «κατσαβίδι στραμπούληγμα» ! 🙂

 11. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Νομίζω ότι «τα Windows 11» δεν είναι ασύμβατα με «το λογισμικό Windows 11».

  Το πρώτο μπορεί να είναι συζητήσιμο επί του θεωρητικού αλλά έχει επικρατήσει πλήρως στην πράξη. Το δεύτερο είναι έτσι κι αλλιώς μονόδρομος.

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Μπράβο LandS για την πρωτιά 🙂

  5 Σωστά

  6 Επίτηδες το κάνουν;

  7 Δεν είναι μεταφραστής, όμως. Είναι συντάκτης, δημοσιογράφος, που μεταφράζει. Διαφέρει.

 13. Πέπε said

  > εκείνο το θαλάσσιο σαλιγκάρι που έχει κωνικό κοχλιωτό κέλυφος

  Απλώς κωνικό. Το κοχλιωτό (=σαλιγκαρωτό) είναι πλεονασμός. Αλλιώς δε θα ‘ταν σαλιγκάρι.

 14. Pedis said

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  7:Κάθε δουλειά χρειάζεται μεράκι, για να γίνει σωστά.Το ύψος της αμοιβής εξαρτάται απο συγκυριακούς παράγοντες, το παν είναι το μεράκι και το φιλότιμο. Βλέπουμε χαμηλόμισθους εργαζόμενους να δουλεύουν με όρεξη και υψηλή αποδοτικότητα και υψηλόμισθους να λουφάρουν ή να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

 16. Pedis said

  Καλά, είναι γκάγκα ;

  Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Την ώρα μάλιστα που κάποιες χώρες έχουν κλείσει τον πανδημικό κύκλο, εμείς να κινδυνεύουμε να πάμε σε παράταση, μετρώντας καθημερινά δεκάδες απώλειες; Θα μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, αντίστοιχη για παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών;

  Σχετικό ερώτημα, που ανέφερε τα στοιχεία που κατατάσσουν την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις της Ευρώπης σε αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, τέθηκε προχθές Τρίτη 5 Οκτωβρίου και στην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και γιατρό, Μίνα Γκάγκα.

  «Αν δούμε συνολικά τον αριθμό των θανάτων», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, «είμαστε πιθανόν στις πέντε χαμηλότερες στην Ευρώπη. Σε συνολικό αριθμό θανάτων είμαστε στις πέντε καλύτερες (χαμηλότερες) χώρες της Ευρώπης», λέγοντας παράλληλα πως τα στοιχεία που λένε το αντίθετο δεν είναι αληθή.

  Εννοεί η κ. Γκάγκα, πως τα στοιχεία του ECDC είναι ψευδή; Όχι. Απλώς παρουσιάζει άλλα στοιχεία. Όχι αυτά με τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που είναι το βασικό κριτήριο του ECDC, αλλά στοιχεία που συγκρίνουν το συνολικό αριθμό θανάτων σε χώρες ανεξάρτητα με τον πληθυσμό.

  Ε τότε, μιλάμε, ο Άγιος Μαρίνος σκίζει !!

 17. ΓΤ said

  Επίσης, ο υπολογιστής «φοράει» Windows.

 18. Costas X said

  Σχετικά με τα » tie wrap», τα «δεματικά» όπως τα λέμε στα ελληνικά, είναι λάθος και η λέξη «καλώδια». Το καλώδιο ξέρουμε ότι είναι ένα σύνολο συρμάτων-αγωγών, αυτά είναι απλά μια λωρίδα πλαστικού.

 19. Είναι ενδιαφέρον πως ο σιδηρόδρομος έχει κάτι το μυθικό στο μυαλό των συμπατριωτών μας. Άλλωστε πολλοί συνέλληνες, όταν κάποιος αναφέρεται σε ταξίδι με τρένο στην Ευρώπη ή και στην Ιαπωνία, πετάν και κάποιο «τσουφ τσουφ» ή κάνουν και τη σχετική χειρονομία με τους (αντι)βραχίονες. Το είπαμε, είμαστε έθνος πουλημένο στο αυτοκινητοπετρελαϊκό κεφάλαιο. Ε… έχει βλάψει λίγο και το μυαλό.

 20. Γιάννης Κουβάτσος said

  12β) Όταν ξεπατικώνεις άκριτα και ανέλεγκτα ό,τι βρεθεί μπροστά σου, αρκεί να προέρχεται απο τον αγγλοσαξονικό κόσμο, τέτοια αποτελέσματα παράγεις. Στο βιογραφικό της, όμως, η κυρία υπουργός θα γράψει πως «επί των ημερών της εισήχθησαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα καινοτόμα Εργαστήρια Δεξιοτήτων» και αυτό είναι που έχει σημασία.

 21. LandS said

  12 για το 7
  Μωρέ αφού το μετέφρασε είναι ο μεταφραστής του κειμένου. Το ότι όμως είναι συντάκτης είναι τρισχειρότερο. Αν είναι μια φορά κακό να μη προσέχει ο μεταφραστής το νόημα της μετάφρασης, πόσο χειρότερο είναι για τον συντάκτη να μην ενδιαφέρεται για το νόημα του κειμένου του;

 22. Pedis said

  Κάποιοι φαίνεται θέλησαν να του υπενθυμίσουν με ποιους όρους βγήκε από τη φυλακή …

 23. ΓΤ said

  Στο ίδιο κομμάτι της «Ν», για κάποια βραχογραφήματα εκτιμάται ότι μπορεί να ήταν «ένα πρώιμο έργο τέχνης»…

 24. sarant said

  16 Μάλλον πρέπει να γράψουμε άρθρο για το θέμα.

 25. Παναγιώτης Κ. said

  Ο Κούλογλου, έχει δημοσιογραφική παρουσία από την δεκαετία του ΄70 αν θυμάμαι σωστά. Τον ξεχώριζα από άλλους αρθρογράφους για την σαφήνεια των άρθρων του.
  Από την εποχή όμως που έγινε ευρωβουλευτής αλλά και λίγο παλιότερα έγινε και …άνετος!
  Είναι αυτό το είδος που όλο και πιο συχνά πλανάται στο δημοσιογραφικό στερέωμα. Αδιαφορούν για τα λάθη ή τις παραλείψεις τους και η συγγνώμη δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους.

 26. Νέο Kid said

  Καλά, η υδρόγειος είναι για πολλές κλωτσές! Πέρα απ τα ήδη επισημανθέντα , τα νησιά από πάνω είναι κουλουβάχατα. Οι «νήσοι» (που είναι ένα νησί) Μαρία (ένα νησί στην Τασμανία) κάτω από την Ταϊτή… κι αλλά ευτράπελα.
  Κι αυτό το «απροσδιόριστο όριο» πρέπει να είναι «μη διεθνώς αναγνωρισμένο ή αμφισβητούμενο όριο».

 27. sarant said

  26 Ε, ναι.

 28. Σχετικά με τον…σιδηρόδρομο υπάρχουν κάποια μυριόποδα που η κίνησή τους θυίζει σιδηρόδρομο, ίσως δηλαδή να είναι παρατσύκλι κάποιου μυριόποδου κ.λ.π.

 29. ΓΤ said

  16@
  «Ε τότε, μιλάμε, ο Άγιος Μαρίνος σκίζει!»

  Και η Νήσος του Μαν τον ξεσκίζει, ρε μαν!
  (51-94, αντίστοιχα οι θάνατοι)

  Δεν μιλάμε, δε, για Βανουάτου
  πάνε οι θάνατοι στουν πάτου

 30. ΣΠ said

  16
  Δεν τα λένε καλά. Το διάγραμμα του ECDC αφορά τους τωρινούς ημερήσιους θανάτους/ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ η Γκάγκα μιλάει για τους συνολικούς θανάτους/ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στο δεύτερο είμαστε (ακόμα) χαμηλά, χαμηλότερα από τον Άγιο Μαρίνο.
  Ελλάδα 1455 θάνατοι/ανά εκατομμύριο πληθυσμού
  Άγιος Μαρίνος 2675 θάνατοι/ανά εκατομμύριο πληθυσμού
  https://www.worldometers.info/coronavirus/

 31. phrasaortes said

  Τι εννοείται άραγε με τις «αραβικές περιοχές»; Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

 32. ΓΤ said

  28@

  Εξαιρετικό —> Κίνηση μυριΑπόδων, μοντελοποίηση αυτής (με ελληνικό δάκτυλο από UCLA), σύνδεση με τρένα (σελ. 2, στλ. 1, αράδα 11) κ.λπ. στο:

  Click to access paper.pdf

 33. Pedis said

  # 24 – Για τη λέξη εννοείς, όχι για τις γελοίες ανοησίες που λέει η ομώνυμη.

 34. π2 said

  16. Ντροπή, μόνο ντροπή. Δεν το πίστευα όταν το διάβασα. Και η πλάκα είναι ότι, ακόμη και να μετρήσεις κανείς συνολικό αριθμό θανάτων, μας περνούν 13 χώρες της ΕΕ (έναντι 9 που είναι σε καλύτερη θέση από μας στους θανάτους ανά εκατομμύριο).

 35. sarant said

  30 Noμίζω όμως ότι στο σύνολο θανάτων (ανά εκ. πληθυσμού) δεν είμαστε «στους 5 καλύτερους της ΕΕ» όπως λέει η Γκάγκα.

 36. sarant said

  33 Εννοούσα να δούμε / συζητήσουμε γιατί δεν πάμε καλά στην πανδημία.

  Θα λείψω για μερικές ώρες.

 37. miltos86 said

  @18
  Εγώ δεν ήξερα τον ελληνικό όρο «δεματικά καλώδια» το οποίο όμως δεν είναι μετάφραση του tie wrap αλλά του cable tie, το οποίο συναντώ συχνότερα για το ίδιο πράγμα. Επίσης υπάρχει και zip tie.

  Μου κάνει εντύπωση στην οθονιά (από το πρώτο θέμα είναι) ότι συμπληρώνουν και ‘μιας χρήσης’ κάτι που επίσης δεν έχω συναντήσει στα αγγλικά αφού είναι άλλωστε και αυτονόητο.
  Σε άλλο άρθρο του για την ίδια είδηση το πρώτο θέμα λέει tie wrap χωρίς μετάφραση. Φοβερή συνέπεια δηλαδή…

 38. Pedis said

  # 36 – Το γκαγκα έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Για το άλλο δεν υπάρχουν εκπλήξεις.

 39. π2 said

  Διόρθωση στο 34: 14 και 10 (είχα ξεχάσει την Κύπρο).

 40. Pedis said

  # 30 – Σύγκριση από δεύτερο κύμα και μετά?

  Το πρώτο για την ακριτική Ελλαδίτσα είναι σαν να μην υπήρξε.

  Θα τα δω λεπτομερώς αργότερα.

 41. π2 said

  30: Ακόμη και αν εννοούσε θανάτους ανά εκατομμύριο (δεν μου είναι σαφές, αλλά μπορεί) είναι ψευδές αυτό που λέει.

 42. Χρίστος said

  37 Miltos86
  Νομίζω είναι: tire up

 43. Νέο Kid said

  Tire up δεν υπάρχει παιδιά. Είναι ελληνική (και κυπριακή) «ευρεσιτεχνία».
  Tie wrapped λέγεται αυτό το είδος «κόμβου» Δένει και δεν ξελύνεται όπως η γραβάτα γαρ.

 44. Νίκος Κ. said

  16, 24: Η υφυπουργός κα Γκάγκα ανέφερε πως αν δούμε συνολικά τον αριθμό των θανάτων «είμαστε πιθανόν στις πέντε χαμηλότερες στην Ευρώπη. Σε συνολικό αριθμό θανάτων είμαστε στις πέντε καλύτερες (χαμηλότερες) χώρες της Ευρώπης».
  https://www.tanea.gr/2021/10/05/politics/government/gkagka-dorean-i-xorigisi-ton-monoklonikon-farmakon-ti-eipe-gia-to-pososto-thanaton-apo-koronaio/

  Πρόκειται για ψεύτικο ισχυρισμό (fake news) που σε κάνει να απορείς πώς μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα από υφυπουργό υγείας.
  Ακόμη και στον συνολικό αριθμό θανάτων η Ελλάδα δεν είναι στις πέντε χαμηλότερες χώρες, υπάρχουν πάρα πολλές χώρες που έχουν λιγότερους θανάτους: Ισλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Μαυροβούνιο, Δανία, Αλβανία, Λετονία, Λευκορωσία, Σλοβενία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία, Αυστρία, Ελβετία, Σλοβακία, Σουηδία
  https://www.worldometers.info/coronavirus/

 45. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Το σχετικό “σιδηροδρομικό” άρθρο της ναυτεμπορικής (βλ. https://www.naftemporiki.gr/story/1785928/anakalufthike-mustiko-spilaio-sfragismeno-gia-40000-xronia ) φαίνεται πως αντιγράφει την ειδησεογραφία του CNN (βλ. https://edition.cnn.com/travel/article/neanderthals-cave-gibraltar-scn-scli-intl/index.html ), απ’ όπου τo large whelk, πιθανότατα, κακομεταφράστηκε αρχικά σε “μεγάλος σαλίγκαρος” και εν συνεχεία, χάριν απλούστευσης ή και έμφασης, έγινε “σιδηρόδρομος” από κάποιο δεύτερο μάτι που τον αντιλήφθηκε ως τον πασίγνωστο “φιδογυριστό διάδρομο για εξέταση διπλώματος οδήγησης”.

 46. ΣΠ said

  41
  Δεν διαφωνώ. Μάλιστα δεν λέει ΕΕ αλλά Ευρώπη, οπότε είμαστε ακόμα χαμηλότερα.

 47. Νέο Kid said

  Επί της ουσίας του άρθρου για τη σπηλιά στο Γιβραλτάρ , δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κοχύλι-σαλιγκάρι-τρένο τι στο διάολο είναι, πρέπει ντε και καλά να μεταφέρθηκε στο chamber από εξελιγμένο δίποδο ! … θα μπορούσε (αν δεχτούμε ότι αποκλείεται η αυτομεταφορά…) μια χαρά να έχει μεταφερθεί από το πουλί.

 48. ΣΠ said

  46
  Χαμηλότερα εννοώ χειρότερα.

 49. ΣΠ said

  Για να μη μπερδεύεται το in.gr και άλλοι για την αλλαγή της ώρας τα εξηγεί ο Γιώργος Αυτιάς.

 50. miltos86 said

  @38
  Λοιπόν με λίγο με ψάξιμο ακόμα και το tie wrap είναι λανθασμένο!
  Δεν υπάρχει σχέση του ονόματος με τη γραβάτα.
  Εφευρέθηκε από ηλεκτρολογική εταιρία με σκοπό να συγκρατεί καλώδια στα αεροπλάνα (γι’αυτό η πρώτη του χρήση ήταν ‘cable tie’) και έφερε την εμπορική ονομασία Ty-Rap.
  Το οποίο φυσικά είναι ομόηχο με το ευρύτατα χρησιμοποιούμενο tie wrap, κι αφού θα έχει λήξει προ πολλού η πατέντα (1958), η χρήση της εμπορικής ονομασίας δεν είναι απαραίτητη.

 51. dryhammer said

  Ρε παιδιά μήπως βρήκαν τίποτα τέτοιο;

  Σιδηρόδρομος ή στηθοπλευρά

 52. Αγγελος said

  Εγώ σκέφτηκα μήπως το σιδηροδρομικό άρθρο μεταφράστηκε από γαλλικά και έλεγε ότι κάποιος a traîné (=έσυρε) το κοχύλι στη σπηλιά. Αλλά μ´ενα γρήγορο ψάξιμο, τέτοιο πράγμα δεν βρήκα. Βρήκα ένα άρθρο όπου λέγεται πως το κοχύλι a été acheminé στη σπηλιά, και βρήκα κι ένα αγγλόγλωσσο άρθρο που μιλάει για railway — αλλά είναι από την αγγλική έκδοση της Καθημερινής της Κύπρου, οπότε μάλλον από τα ελληνικά θα μεταφράστηκε…
  Εξακολουθώ πάντως να μενω εμβρόντητος. Αυτόματα μεταφρασμένο το άρθρο ΔΕΝ είναι, αφού γλωσσικά είναι σωστό. Άρα ανθρώπινος, και δη ελληνικός κάλαμος ανακάλυψε σιδηρόδρομο σε προϊστορική σπηλιά. Και ανθρώπινοι κάλαμος αντέγραψαν την είδηση! Ε γμτ, πώς είναι δυνατόν;

 53. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  36, 33.
  Νομίζω ναι, χρειάζεται αυτή η συζήτηση. Η νέα «ευέλικτη» επιτροπή εμπειρογνωμόνων ή θα μας αποτρελάνει ή θα μας …αποτελειώσει!
  ===-===
  Το ‘αθλιέστερο’ του Π/Θ μας προχθές, σχολιάστηκε στο ιστολόγιο; Είναι μεζεδάκι ή όχι; Δηλ. είναι αποδεκτός τύπος (κάτι βρήκα να υπάρχει γκουγκλικώς) παράλληλα με το ‘αθλιότερο’;

  Οι φιλόλογοί μας τι λένε;

 54. π2 said

  40. Ξεπεράσαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ημερησίων θανάτων τον Μάρτιο και έκτοτε ήμασταν κάτω από αυτόν μόνο Ιούνιο με Αύγουστο. Αν μιλάμε για ΕΕ, τον ξεπεράσαμε τον Μάρτιο κι έκτοτε είμαστε σταθερά πάνω από αυτόν.

 55. Νέο Kid said

  50. Το Ty-Rap είναι προφανής ηχομιμιτισμός του tie wrap για λόγους «πατέντας» . Υπάρχουν πολλά τέτοια. Το tire up πάντως δεν σημαίνει τίποτα και δεν παίζει.

 56. LandS said

  Υπάρχουν και άλλα tie (a) wrap (dress)

 57. LandS said

  47
  Ως γνωστόν πουλιά και δη αφρικανικά χελιδόνια μετέφεραν στην Ευρώπη καρύδες
  😊😜

 58. Pedis said

  # 30 – Τώρα για πλάκα, το Σαν Μαρίνο είναι μια χώρα-πλατεία. Μπαίνεις από τη μία κάνεις ένα γύρο και βγαίνεις από τα σύνορα της από την άλλη. Οι 91 νεκροί που έχουν σημειωθεί θα είναι πολίτες του Σαν Μαρίνο(υ) αλλά θα απευθύνθηκαν στο Ιταλικό συστημα Υγείας.

  Όπως και να τα δεις τα νουμεράκια είτε ανά εκατομ. είτε με τον παραδοξολογικό γκάγκα-τρόπο σε συνολικούς αριθμούς ψιλοχάλια είναι.

  Περιμένω τον Ντοκτέρ να ξεδιαλέξει και να παρουσιάσει τα σχετικά δεδομένα από τον Οκτώβρη του 2020 κι έπειτα για να δείτε (πάω στοίχημα!) τα χάλια.

 59. Pedis said

  Χάλια που τα ξέρουμε και τα βλέπουμε (τέλος πάντων, όχι όλοι, εξαιρούνται οι κούληδες) με τις αιτιίες τους να έχουν χιλιοσχολιαστεί.

  Εδώ από τον Γεροτζιάφα

  https://info-war.gr/gr-gerotziafas-ti-prepei-na-ginei-gia/

 60. Pedis said

  # 54 – Μάλιστα.

  Πού τα βρήκες αυτά;

 61. π2 said

  60: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Confirmed+deaths&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Align+outbreaks=false&country=USA~GBR~CAN~DEU~ITA~IND

  Επιλέγεις χώρες ή ομάδες χωρών (Ευρώπη, ΕΕ) και παίζεις με τα βελάκια του χρόνου.

 62. voulagx said

  #19 @ΔΧ: «Άλλωστε πολλοί συνέλληνες, όταν κάποιος αναφέρεται σε ταξίδι με τρένο στην Ευρώπη ή και στην Ιαπωνία, πετάν και κάποιο «τσουφ τσουφ» ή κάνουν και τη σχετική χειρονομία με τους (αντι)βραχίονες.»

  Μου θυμισες μια σκηνη απο την ταινια Intolerable Cruelty περιπου στο 00:15 οποιος ειδικος μπορει να το βρει στο γιουτουμπ ας το κανει.

 63. Pedis said

  # 61 – Μάλιστα.

 64. Χαρούλα said

  Για μια γρήγορη καλημέρα! Αργότερα η ανάγνωση

 65. Pedis said

 66. Κιγκέρι said

  >>…αλλά το βασικό βέβαια είναι το «Κεφαλαίου», αντί για Capital.

  Νικοκύρη, μήπως ήθελες να πεις αντί για Πρωτεύουσα;

  Η Καθημερινή, που βλέπω ότι αναδημοσίευσε το μεζεδάκι με τον γρύπα, τον έχει σαν έμβλημα!

 67. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  Πότε προλάβατε ρε σεις και φτάσατε το #62, εδώ στο #17 είχα φτάσει και μόλις έκανα ανανέωση είδα 62…
  Μάλλον θα με πήρε ο ύπνος ενδιάμεσα, τι να πω;

  17: Τι; Μόνο φοράει, εδώ τον ντύνει ολόκληρη Zeus+Dione Μικρομαλακή 😎

 68. ΓΤ said

  19@ ΔΧ
  «[…] ή κάνουν και τη σχετική χειρονομία με τους (αντι)βραχίονες».

  Πού να δεις χτεσινή χειρονομία, Πρέβεζμαν, από… γλωσσομαθέστατο σερβιτόρο στη Φωκίωνος.

  Αμερικανοί τουρίστες.
  Τους πλησιάζει, βγάζει από τη σκισμένη κωλότσεπη το μπλοκάκι παραγγελιών.

  -Σουβλάκι. Γιες;
  -[…]
  -Πόοορκ; Τσίιιιικεν;
  -[…]

  Επιχειρεί να τους ρωτήσει τι θα πιουν. Μη γνωρίζοντας ούτε να πει έστω ένα γαμημένο «drink», επιχειρεί σε άπταιστο «νοηματική»: Κουνάει το αριστερό χέρι κατά την ταλάντωση του προνευστασμού, με ορθωμένο τον αντίχειρα… Ακριβώς όπως λέμε «φέρε να κατεβάσω ένα ποτηράκι».
  Οι Αμερικανοί έμειναν παγωτό.

  Στη συνέχεια, διπλανά τραπέζια ανέλαβαν να «μεταφράσουν» τον γιδογουέιτερ…

 69. Οι σιδηρόδρομοι να μην είναι https://en.wikipedia.org/wiki/Rail_(bird);

 70. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, τελικά γύρισα πιο νωρίς -αλλά θα ξαναφύγω

  49 Χαχαχά, τον βλάκα!

  54 Έτσι!

  64 Αυτό δεν το έβαλα λόγω πληθώρας ύλης. Ίσως το βάλω το επόμενο Σάββατο.

  66 που αντιστοιχεί στο Capital του πρωτοτύπου, εννοούσα.

 71. Πέπε said

  68

  Με μπλοκάκι παραγγελιών, μια χαρά τον βρίσκω. Εδώ (σ’ όλη την ευρύτερη Αποδώ Κρήτη) παραγγέλνεις συμπληρώνοντας την έτοιμη φόρμα, π.χ. γράφει «Ξύγαλο – Xygalo» και συμπληρώνεις 1 ή 2. Οι σερβιτόροι απλώς πηγαινοφέρνουν πράγματα. Στις δε καφετέριες μιλάς μεν προφορικά αλλά σημειώνουν στη συσκευή (δεν έχω καταλάβει αν είναι το κινητό τους ή κάτι ειδικό σαν μικρό ταμπλετάκι), όπου ΠΟΤΕ, ό,τι και να ζητήσεις, π.χ. φρέντο εσπρέσο σκέτο, δε βρίσκεται με την πρώτη.

  Εκτός από κάτι μαγαζιά χαμένα σε δύσβατα ορεινά μονοπάτια που πουλάνε οριτζιναλιά, ανεξερεύνητη Ελλάδα κι έτσι, όπου δεν παραγγέλνεις ολωσδιόλου. Εκείς τρως, πίνεις και πληρώνεις με βάση τον παράγοντα έκπληξη, ανάλογα με τα κέφια του βαθυμούση ιεροφάντη μαγαζάτορος.

 72. π2 said

  65: Μην κάνεις συγκρίσεις με Δυτική Ευρώπη, θα σε μαλώσει ο Σκέρτσος, που δήλωσε τις προάλλες ότι δεν μπορούμε να συγκρινόμαστε με την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης γιατί έχουμε άλλη νοοτροπία, κι ότι οι συγκρίσεις στους θανάτους και στον εμβολιασμό μπορούν να γίνονται μόνο με χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, όπου λέει ανήκουμε. Κι ας πανηγύριζαν με μέτρο ακριβώς τη δυτική Ευρώπη στο πρώτο κύμα.

  Ας συγκρίνουμε λοιπόν με τις δυο χειρότερες σε θανάτους ανά εκατομμύριο χώρες της ΕΕ, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Όπως όλες οι χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, αυτές οι δύο ξέφυγαν τον χειμώνα του 2020. Μόνο που από τη χειρότερη από τις δύο, την Ουγγαρία, είμαστε σταθερά πάνω σε ημερήσιο αριθμό θανάτων ανά εκ. από τον Μάιο και μετά (γιατί έχει καλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης), ενώ η γειτονική Βουλγαρία ήταν μαζί μας Μάιο με Αύγουστο και ξέφυγε μετά, προφανώς επειδή ήρθε γρηγορότερα ο χειμώνας κι επειδή έχει τραγικά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

 73. sarant said

  61 κε Υπάρχει ένα άλλο σάιτ (ή είναι αυτό;) που σου τα βγάζει με ραβδόγραμμα, που είναι πιο ευανάγνωστο όταν έχεις 28 χώρες. Αλλά δεν το βρίσκω.

 74. rogerios said

  Όσον αφορά την Υπερδνειστερία, όλα τα δημοσιογραφικά κείμενα αρκούνται σε μια πρόχειρη έρευνα της Ιστορίας, παραβλέποντας το βασικό: η Υπερδνειστερία ήταν ευθύς εξαρχής ξένο σώμα για τη Μολδαβία, μια εδαφική μεταμόσχευση που δεν έπιασε ποτέ.

  1. Η σύγχρονη Μολδαβία ταυτίζεται κατ’ ουσίαν με την ιστορική περιοχή της Βεσσαραβίας η οποία βρέθηκε υπό ρωσική κυριαρχία στις αρχές του 19ου αι. Η Βεσσαραβία δεν περιελάμβανε την Υπερδνειστερία. Μεταξύ επαναστάσεων, Μπρεστ-Λιτόφσκ και τέλους του Α΄ ΠΠ, η Βεσσαραβία χάθηκε για τους Ρώσους και πέρασε υπό ρουμανικό έλεγχο.
  Το 1924 και χρησιμοποιώντας τα εδάφη της νότιας Ποδολίας (ΝΔ Ουκρανία) που συνόρευαν με τη Ρουμανία, ο Στάλιν ιδρύει, στο πλαίσιο της ΣΣΔ Ουκρανίας, την Αυτόνομη ΣΣΔ Μολδαβίας, προκειμένου να ασκήσει πίεση στους Ρουμάνους και να ενισχύσει τις διεκδικήσεις του που αφορούν τη Βεσσαραβία. Η νεοσύσταστη ΑΣΣΔ είναι η σημερινή Υπερδνειστερία σε ελαφρώς διευρυμένη μορφή. Έχει αρχικά ως πρωτεύουσα την Μπάλτα και λίγα χρόνια μετά το Τιρασπόλ. Στο «Σύνταγμά» της, όμως, επισημαίνεται ότι «αληθινή πρωτεύουσα είναι το ευρισκόμενο υπό εχθρική κατοχή Κισινιόφ/Κισινάου».
  Τον Αύγουστο του 1940, ο Στάλιν εισβάλλει στα ρουμανικά εδάφη και αποσπά από τη Ρουμανία, χωρίς να συναντήσει ένοπλη αντίσταση, τη Βεσσαραβία και τη Βόρεια Μπουκοβίνα (την περιοχή με πρωτεύουσα το Τσερνόβιτς/ Τσερνάουτσι/ Τσερνιφτσί, η οποία ανήκε ως το 1918 στην Αυστροουγγαρία). Ιδρύει αμέσως τη ΣΣΔ Μολδαβίας, η οποία περιλαμβάνει τη Βεσσαραβία και την Αυτόνομη ΣΣΔ Μολδαβίας (μείον την περιοχή της Μπάλτας που επιστρέφει στη ΣΣΔ Ουκρανίας). Αυτή η ΣΣΔ θα γίνει πολλά χρόνια αργότερα η ανεξάρτητη Μολδαβία, με ένα ρουμανόφωνο κύριο σώμα και μια προσθήκη (την ΑΣΣΔΜ/Υπερδνειστερία) με πληθυσμό κατά πλειονότητα ρωσόφωνο.

  2. Οι κάτοικοι και οι αρχές του μη αναγνωρισμένου κράτους δεν αποδέχονται την ονομασία Υπερδνειστερία διότι:
  α. Θεωρούν ότι εκφράζει τη ρουμανική/μολδαβική οπτική γωνία.
  β. Θυμίζει το θλιβερό ιστορικό προηγούμενο της «Μεγάλης Ρουμανικής Υπερδνειστερίας» του Αντονέσκου και των ναζί. Προκειμένου να πείσει τη Ρουμανία να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ και ενώ έχει ήδη διαιτητεύσει δύο φορές υπέρ των Ούγγρων και εις βάρος των Ρουμάνων στο θέμα της Τρανσυλβανίας, ο Χίτλερ υπόσχεται στον Αντονέσκου ως έπαθλο της συμμαχίας τη νέα μεγάλη Υπερδνειστερία που θα περιλαμβάνει τα εδάφη της νότιας Ουκρανίας από τον Δνείστερο ως τον Μπουγκ, με πρωτεύουσα την Οδησσό.

  Οι ενδιαφερόμενοι ονομάζουν την περιοχή Пpиднecтpoвьe (και το κράτος Приднестровская Молдавская Республика), δηλαδή Παραδνειστερία (όπως λέμε Παραδουνάβιες Ηγεμονίες ένα πράγμα).

  3. Η ποδοσφαιρική ομάδα (και ο όμιλος εταιριών στον οποίο ανήκει) τονίζεται στη λήγουσα: Σερίφ. Δεν είναι όλα αγγλικά, ΟΚ;

  Αυτά και συγγνώμη για το σεντόνι.

 75. Spiridione said

  Το είχε βάλει και ο Σκάι τον μεγάλο σιδηρόδρομο από τις 29 Σεπτ., μάλλον από κει το πήραν οι άλλοι. Το έχουν διορθώσει γιατί τους έκραξαν στα σχόλια 4 μέρες μετά όπως φαίνεται.
  https://www.skai.gr/news/culture/vrethike-mystiko-spilaio-sfragismeno-gia-40000-xronia-ti-faneronei-gia-neantertal
  Πηγή αναφέρεται άρθρο από το Live Science
  https://www.livescience.com/cave-chamber-gibraltar-last-neanderthal-hideout

 76. Pedis said

  # 72 – Άλλαξε δηλαδή το σκηνικό και δεν είμαστε οι καλυτερότεροι, ο εκλεκτός λαός χάρη στον Μωυσή. 😥 😓

  Τέλος πάντων, μας τα είχαν σπάσει τα μπιπ επί μήνες Κούλης, κουλόπουλοι, κουλάκια και ψηφοφόροι κούληδες. 👹

 77. SteliosZ said

  Από τα πολλά και χρήσιμα στοιχεία που ανακαλύπτει κανείς στο Our World in Data είναι και τα στοιχεία για την «υπερβάλλουσα» θνησιμότητα (το ποσοστό που οι καταμετρημένοι θάνατοι σε μια περίοδο υπερβαίνουν τους προβλεπόμενους – βάσει των προηγούμενων ετών- θανάτους.

  Η «επίδοση» της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ανησυχητική: πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και «παγκόσμια»!

  (Το παγκόσμια σε εισαγωγικά γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία για Αφρική, Ωκεανία, και σχεδόν όλη την Ασία)

  Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω το διάγραμμα…Όποιος ενδιαφέρεται ας δοκιμάσει στο https://ourworldindata.org/excess-mortality-covid

 78. Spiridione said

  συμπεριλαμβανομένου ενός σκαλίσματος που μπορεί να ήταν πρώιμο έργο τέχνης του Νεάντερταλ.
  Μάλλον αναγράφονταν οι ώρες των δρομολογίων του σιδηροδρόμου
  Από ένα σχόλιο

 79. Εδώ, πρόσφατη υπερδνειστέρια ανταπόκριση από καλοκαιρινό ανατολικό βαλκανιζατέρ+

 80. Γιάννης Ιατρού said

  22: Αμαρτία εξομολογουμένη, αμαρτία ούκ εστί.. Γιατί, άθεε Πέδη, άγιος δεν είναι ο αναμάρτητος αλλά αυτός που αγωνίζεται
  ο πίπτων και εγειρόμενος😉😎😏

 81. π2 said

  Ένα θετικό στατιστικό από το ourworldindata: φαίνεται να έχουμε το μικρότερο ποσοστό σίγουρα στην Ευρώπη, και πιθανότατα παγκοσμίως, στις αυτοκτονίες: https://ourworldindata.org/suicide. Όσο κι αν υποκαταγράφονται οι πραγματικές αυτοκτονίες, είναι μια θετική πρωτιά.

 82. Γιάννης Ιατρού said

  72 κλπ. περί πρωτιάς στην ΕΕ… Εκμεταλλεύονται τις αντιδράσεις και τους φόβους ενός μέρους του κόσμου, που οι ίδιοι ενίσχυσαν με τις παραλείψεις και τα σπασμωδικά μέτρα, για να αποφύγουν τις ευθύνες για τις οικονομικές (και τις άλλες) επιπτώσεις βγάζοντας πλέον «πολιτικές αποφάσεις». ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ όσο ποτέ είναι.

 83. Η πηγή του σιδηρόδρομου είναι ο γκουγκλομεταφραστής: https://www.lexilogia.gr/threads/your-slip-is-showing-%CE%93%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1.29/post-289115
  Το πώς, φοβάμαι δεν θα το βρούμε ποτέ.

 84. π2 said

  82: Το ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι έχουν το ίδιο ιικό φορτίο είναι φέικ νιουζ, προερχόμενο από μέινιστριμ ΜΜΕ, που αποτελούν ακόμη και τώρα πηγή παραπληροφόρησης.

 85. π2 said

  μέινστριμ

 86. Καραγκιόζης said

  Η αυτόματη μετάφραση (δυστυχώς ή ευτυχώς) συνέεται πλέον με αυτό που ξέρουμε ως τεχνητή νοημοσύνη. Ήτοι: παίρνει πρωτοβουλίες. Όταν δεν γνωρίζει κάτι (π.χ. whelk) ψάχνει να βρει κάτι που του μοιάζει (π.χ. wheel = τροχός, ρόδα). Όπως κάνει και ο άνθρωπος πολλές φορές. Όπερ έδει δείξαι… Και ο θεός βοηθός

 87. 83: Φυσικά οι έρμοι οι αρχαιολόγοι δεν τα είπαν ακριβώς έτσι για τον τροχό που βρήκαν εκεί…
  https://www.gibmuseum.gi/news/recent-discovery-at-vanguard-cave-335

 88. BLOG_OTI_NANAI said

  6,12: Ποιο είναι το πρόβλημα στο φυλλάδιο; Αφού τα στερεότυπα είναι το θέμα. Πώς θα ασχοληθεί με τα στερεότυπα αν δεν παρουσιάσει στερεοτυπικές οτπικές ώστε να συζητηθούν μετά; Ο όρος «χοντρός» είναι κλασικός στα στόματα των μικρών παιδιών και αν δεν επιλεγεί, είναι μια καλή αφορμή για συζήτηση «τι σημαίνει χοντρός», «πώς χρησιμοποιούμε τον όρο» κ.λπ. Εκτός από το «χοντρός» που θα πει κάποιος ας έγραφε παχύς, ποιος τύπος παιδιού είναι ανύπαρκτος ως οπτική και δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει, αλλά υπάρχει μόνο ως στερεότυπο;

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  83: Κι εγώ το δοκίμασα αλλά έβγαλε αυτό:

 90. Γιάννης Ιατρού said

  84: Μέχρι και το iatronet (καμία σχέση, ε!! 😇) το μεταδίδει ….Στοιχεία από τεστ Covid-19 στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορούν να έχουν τόσο ιικό φορτίο στη μύτη τους όσο και οι ανεμβολίαστοι…. αλλά αυτοί αναφέρουν τουλάχιστον «στη μύτη τους», κάτι που οι περισσότεροι απ΄τους άλλους παραλείπουν κι έστι το παρουσιάζουν σαν γενικότητα.

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  88: Στην περίπτωση που κάποιος θα σκεφτεί ότι αυτό το φυλλάδιο θα δοθεί σε τάξεις όπου υπάρχει ένα παιδί με χοντρά γυαλιά και σπυράκια ή ένας ινδός με παραδοσιακά ρούχα ή ένα παιδί από την Αφρική, εννοείται ότι το υλικό είναι για να επιλέγεται κατά περίπτωση! Δεν σημαίνει ότι θα δώσεις υποχρεωτικά κατά γράμμα το φυλλάδιο σε τάξη με παιδί από την Αφρική! Προφανώς θα αλλάξεις κατά περίπτωση τις προτάσεις, οι οποίες όμως είναι αναγκαίες για να συζητηθούν τα στερεότυπα. Φανταστείτε να έλεγε κάποιος ότι για να συζητήθεί το πάχος ως αρνητικό στερεότυπο, θα πρέπει να κρύψουμε από αυτόν που υποφέρει από το στερεότυπο ότι είναι παχύς, ή να του πούμε ότι ότι δεν υπάρχει τρόπος να προσδιορίσουμε τι σημαίνει παχύς ή υπέρβαρος.

 92. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
  Μήπως ο σιδηρόδρομος βγήκε από τα οστά κάποιου προϊστορικού ζώου;
  Νομίζω ότι και σήμερα υπάρχει λέξη των χασάπηδων, για ένα μέρος της ραχοκοκαλιάς, και μάλιστα ακριβώς έτσι, σιδηρόδρομος!

 93. freierdenker said

  Στον προφορικό λόγο, η έκπληξη σε μια ερωτηματική πρόταση υποδηλώνεται με τον διπλασιασμό της τελευταίας συλλαβής, όταν αυτή τονίζεται.

  Αν ζητάς επιβεβαίωση λες: Εικοσιεφτά τοις ετατό;
  Αν εκπλήσσεσαι λες: Εικοσιεφτά τοις εκατό-ώ;!

  Ή, – Πότε θα πάτε στην Κω;
  Αλλά, – Φέτος θα πάμε στην Κω. … – Στην Κω-ω;!

 94. Καραγκιόζης said

  Το αστείο είναι ότι η κανονική ονομαστική πληθυντικού στα αρχαία θα ήταν «οι κρυψίνοι». «Κρυψίνοες» είναι νεότερος σχηματισμός

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  91: Πετάμε, λοιπόν, στα σκουπίδια τα άχρηστα μεταφράσματα του υπουργείου και αυτοσχεδιάζουμε όπως πάντα. Το ενδεχόμενο να μην πλασάρει όπως-όπως και στο πόδι το υπουργείο αυτά τα εργαστήρια δεξιοτήτων, αλλά να φροντίσει να τα προετοιμάσει πρώτα και να τα προσαρμόσει στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα το σκεφτήκαμε;

 96. Alexis said

  Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο κέντρο της Αθήνας, έγινε πάλι της μουρλής με τις γενικές Μάρνη(ς) και Βάθη(ς).
  Παίζει να ακούστηκαν και οι 4 δυνατοί συνδυασμοί:
  -Και τα δύο με ς
  -Και τα δύο χωρίς ς
  -Ένα με κι ένα χωρίς, εναλλάξ.

  Ένας από τους λόγους που έχω αραιώσει κατά πολύ την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων από την τηλεόραση είναι το περισπούδαστο ύφος των μπουρδολόγων αθλητικογράφων που περιγράφουν και οι εξεζητημένες ελληνικούρες που χρησιμοποιούν.
  Προχθές έβλεπα Γαλλία-Βέλγιο και ο εκφωνητής είπε: «Η Γαλλία αν και ηττάτο με 0-2 έκανε την ανατροπή…»
  Γιατί «ηττάτο» ρε λεβεντιά καμαρωτή;
  Το «έχανε» δεν σου κάνει;

 97. π2 said

  90: Για το θέμα: https://twitter.com/v_margar/status/1443280948653604869?s=20

 98. π2 said

  To τελευταίο της Γκάγκα είναι ότι δανείστηκε πίνακα ιδιώτη για να πείσει για την χρησιμότητα του εμβολιασμού: https://twitter.com/MinaGagaP/status/1446720963425488897?s=20

  Δηλαδή ολόκληρο υπουργείο δεν μπορεί να φτιάξει δικά του εύληπτα μηνύματα για το βασικό θέμα της τελευταίας διετίας;

 99. Καραγκιόζης said

  81. Τι δείχνουν, όμως, οι λιγοστές αυτοκτονίες;

  Ότι ως λαός αναγνωρίζουμε την αξία και τη σημασία της ζωής και ότι θα παίξουμε την παρτίδα ως το τέλος αφού δεν υπάρχει άλλη σκακιέρα;

  Ή ότι δεν χολοσκάμε και όσα πάνε κι όσα ‘ρθούνε, εμείς να ‘μαστε καλά, ωχ αδερφέ;

  Ή είναι το ίδιο πράγμα και δεν κάνει καμία διαφορά;

 100. BLOG_OTI_NANAI said

  95: Είχα αναφερθεί στο υλικό του ΙΕΠ και με την αφορμή της σεξουαλικής διαπιαδαγώγησης. Δεν έχω κάποια ανάγκη να τους υπερασπιστώ. Αλλά δεν βλέπω ότι είναι για πέταμα το συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, ο Νίκος έχει βάλει στο άρθρο το εξώφυλλο του φυλλαδίου «Εγώ ρατσιστής;» (κουφό: ένα φυλλάδιο για τις διαφορετικότητες, δεν έχει στο εξώφυλλο άνθρωπο με αναπηρία…).

  Μέσα λοιπόν σε μια ύλη που μιλά για τα στερεότυπα, δεν μπορεί αν μην τα παρουσιάσει ώστε κατόπιν να επιχειρήσει να τα αποδομήσει. Για παράδειγμα, η παρακάτω γελοιογραφία είναι ρατσιστική ή μήπως χρησιμοποιείται για να πετύχει το αντίστροφο;

  Με αυτή την έννοια βρίσκω ότι και το υλικό αυτό προφανώς στοχεύει τελικά στην αποδόμηση των στερεοτύπων.

 101. BLOG_OTI_NANAI said

  100: Η εικόνα είναι από το φυλλάδιο «Εγώ ρατσιστής;».

 102. Πάνος με πεζά said

  Όσο για τα δερματικά καλώδια, μέχρι και tyre-up τα βρήκα σε κάποιο site…Φτιαγμένα ίσως από ελαστικά αυτοκινήτων…

 103. freierdenker said

  Ο αριθμός νεκρών από/με κορωνοϊό ενά εκατομμύριο πληθυσμού είναι ένα σχετικά καλό μετρό, ιδίως για εκλαϊκευμένες προσεγγίσεις. Αλλά καλό είναι να ξέρουμε και τις ατέλειες του, ειδικά για διεθνής συγκρίσεις, πέρα φυσικά από το ότι διαφορετικά εθνικά συστήματα συλλέγουν δεδομένα με διαφορετικούς μηχανισμούς και ακολουθούν διαφορετικές μεθοδολογίες.

  Αν δούμε το worldometers.info χθες η Ελλάδα ήταν στους 1455 νεκρούς ανά εκατομμύριο ενώ η Τουρκία περίπου στο μισό με 769. Όμως πάνω από το 80% των νεκρών στην Ελλάδα ήταν πάνω από 65 χρονών, και στην Ελλάδα το 22% περίπου του πληθυσμού είναι 65+, ενώ στην Τουρκία μόνο το 9%.

  Έχουμε δηλαδή μια λοίμωξη που σκοτώνει κυρίως ηλικιωμένους, αλλά στον παρανομαστή βάζουμε το σύνολο του πληθυσμού. Τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, για παράδειγμα, τα υπολογίζουμε στο σύνολο των παιδιών, όχι στο σύνολο του πληθυσμού. Στην αρχή της πανδημίας, το μέτρο αυτό ήταν και συνεπές με το κεντρικό αφήγημα οτι ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις ηλικίας, αλλά νομίζω οτι στο συγκεκριμένο ζήτημα το αφήγημα έχει ήδη προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.

 104. greggan193 said

  Ρε παιδιά, μπας και είδε το whelk σαν wheel, σκέφτηκε large wheel (α λα ινδιάνικα) και τσουπ ο σιδηρόδρομος… Πάντως μια εκδοχή είναι να είδε κανείς κάποια γαλλική μετάφραση του εν λόγω άρθρου και ό,τι θυμόταν από την ώρα με τη Γαλλικού να έγραψε, βάζοντας και λίγη φαντασία…

 105. ΣΠ said

  104
  Στο google translate το large whelk δίνει μεγάλη ρόδα.
  https://translate.google.rs/?hl=el&tab=wT&sl=en&tl=el&text=large%20whelk&op=translate

 106. Με την αλλαγή της ώρας έχει δώσει μεζεδάκι το Υπουργείο Υποδομών που σε ανακοίνωση του αναφέρει το «μέτρο της χειμερινής» ώρας σαν να είναι η κανονική ώρα η θερινή ενώ ισχύει το αντίθετο.
  Πιο κοντά στην ηλιακή ώρα εινσι η ώρα τκ χειμώνα κσι αλλάζει σε θερινή για οικονομία το καλοκαίρι.

 107. Μαρία said

  6
  Δραστηριότητα 39 «παγκόσμια καλοκαιρινή κατασκήνωση», σ. 209. Η σκηνή 4 ατόμων μετατράπηκε σε θρανίο για 2. Το φυλλάδιο στη σ. 211.

  Click to access Compasito.pdf

 108. Καλημέρα και χορταστική πάλι η πιατέλα!
  Μια και στα μεζεδάκια σχολιάζονται θέματα της επικαιρότητας και αυτό το τεράστιο θέμα με τη γαλλική καθολική εκκλησία που ερευνήθηκε και έφερε στο φως 3000 ιερείς που κακοποίησαν 330.000 παιδιά δεν είδα αυτές τις μέρες να το αναφέρει κάποιος από τους σχολιαστές, είπα να το αναφέρω. Είναι σοκαριστικό και μάλλον θα ανοίξει το θέμα και σε άλλες χώρες με έντονο τον καθολικισμό.
  Ένα δημοσίευμα από πολλά
  https://www.efsyn.gr/tehnes/sinema/313709_telika-thelima-theoy-itan-allo-kardinalie

 109. π2 said

  102: Στη συγκεκριμένη περίσταση, μακάβριο τυπογραφικό λάθος το «δερματικά».

 110. Spiridione said

  89. Δεν έβαλες το σωστό απόσπασμα από το live science.

 111. Γιάννης Ιατρού said

  97: Έτσι, το είδα. Έχει γράψει κι άλλα καλά ο Μαργαρίτης. 👍 Όπως βλέπεις και στα σχόλια, θέληση για σωστή ενημέρωση χωρίς κορώνες υπάρχει στον κόσμο, αλλά τα πετσΟμένα ΜΜΑ ενδιαφέρονται (μόνο) για πιασάρικους τίτλους-συνθήματα που εξυπηρετούν την λογική της «ατομικής ευθύνης».

 112. Αγγελος said

  Νίκο, αυτή τη στιγμή εμφανίστηκες στο κανάλι της Βουλής!

 113. Alexis said

  #0: Σωστά, με την εξαίρεση ότι πρόκειται για τον νομό Φθιώτιδας ή μάλλον, μετά το 2011, για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πολύ ψυχρός μου φαίνεται ο νέος όρος)

  Νίκο ο νομός δεν έχει καταργηθεί ως γεωγραφική και διοικητική υποδιαίρεση. Η Περιφερειακή Ενότητα είναι υποδιαίρεση της Περιφέρειας και ο όρος χρησιμοποιείται στα έγγραφα των Περιφερειών και σε συμφραζόμενα που έχουν σχέση με αυτές.
  Αντίθετα, στα έγγραφα των λοιπών δημοσίων υπηρεσιών που δεν έχουν σχέση με την Περιφέρεια, χρησιμοποιείται κανονικά και επισήμως ο όρος «Νομός».
  Όλα τα έγγραφα των Δήμων π.χ. ξεκινούν με το:
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΝΟΜΟΣ …….
  ΔΗΜΟΣ …….

 114. Αγγελος said

  Μόνο που είσαι αξύριστος 🙂

 115. Μαρία said

  Σχετικό https://left.gr/news/anoihti-epistoli-tis-haris-matsoyka-pros-ton-th-pleyri-gia-tin-apagoreysi-aimodosias-stoys

 116. Μαρία said

  Απο χτες άναψα καλοριφέρ.

  Χανιά | Φθινοπωρινές βουτιές για Κυριάκο και Mαρέβα στο Μαράθι | Photos
  https://www.zarpanews.gr/chania-fthinoporines-voyties-gia-kyriako-kai-mareva-sto-marathi-photos/

 117. leonicos said

  Βρήκανε σιδηρόδρομο κι εσεις πήρατε τα σίδερα και τους κοψατε τον δρομο

  Σαν δεν ντρέπεστε!

 118. Γιάννης Ιατρού said

  116: ζηλεύεις 🙂

 119. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  74 Ώστε Παραδνειστερία, μερσί Ρογήρε!

  77 !

  78 Χαχαχά!

  81 Αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως δεν ξέρεις πόσο πολύ υποκαταγράφονται.

  83 Μάλιστα, το σκέτο whelk, εγώ είχα βάλει dog whelk και μου έβγαλε κάτι εντελώς άλλο.

  94 Καλά λες!

  112 Μου το είπαν, Άγγελε. Το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Αναστασίου παίζεται συχνά σε επανάληψη

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λόγω της ημέρας (9 Οκτωβρίου)…

  ΤΣΕ (του Χούλιο Κορτάσαρ)

  ΕΙΧΑ έναν αδερφό.
  Δεν ειδωθήκαμε ποτέ
  αλλά δεν έχει σημασία.

  Είχα έναν αδελφό
  που τράβαγε μες στα βουνά
  όσο εγώ κοιμόμουν.

  Αγάπησα τον τρόπο του
  και πήρα τη φωνή του
  ελεύθερη όπως το νερό.
  Κάποιες φορές περπάτησα
  μαζί με τη σκιά του.

  Δεν ειδωθήκαμε ποτέ
  αλλά δεν έχει σημασία.
  Ο αδερφός μου έμενε ξάγρυπνος
  όσο εγώ κοιμόμουν.

  Ο αδερφός που μου ’δειχνε
  πίσω απ’ τη μαύρη νύχτα
  το διαλεχτό του αστέρι.

  (Μετάφραση, Μπάμπης Ζαφειράτος

 121. Μαρία said

  118
  Γεραπετρίτης, η πρωθυπουργική λεκανατζού.

 122. … βρήκαν κατάλοιπα … και γρύπα.
  Βέβαια, … είναι αδύνατο να βρέθηκαν υπολείμματα γρύπα!
  … υπαρκτό πτηνό, το όρνιο. …

  «Γύπας»
  ήθελε να πει ο πειητής
  αλλά φοβήθηκε μην τού καταλογίσουν ότι δεν σκαμπάζει
  γρυ

 123. Costas Papathanasiou said

  83, 119δ:
  Αγγλικό κείμενο: Along the surface of the cave chamber the researchers found the remains of lynx, hyenas and griffon vultures, as well as a large whelk, a type of sea snail that was likely carried into the chamber by a Neanderthal, the archaeologists said in a statement.
  Γκουγκλομετάφραση (βλ.και σχ. 87, 89,104,105):
  «Κατά μήκος της επιφάνειας του θαλάμου των σπηλαίων οι ερευνητές βρήκαν τα λείψανα του λύγκου, των ύαινων και των γύπων, καθώς και μια μεγάλη ρόδα, έναν τύπο θαλάσσιου σαλιγκαριού που πιθανότατα μεταφέρθηκε στον θάλαμο από έναν Νεάντερταλ, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε ανακοίνωσή τους.»
  (Φαίνεται ότι όταν έκανε την αντίστοιχη απόπειρα το lexilogia, το μηχανάκι έκανε κάποια συμφραστική αναζήτηση και βρήκε ήδη έτοιμη και αναρτημένη την εσφαλμένη ανθρώπινη μετάφραση εκ μέρους Σκάι/Καθημερινής, βλ.σχ.75, την οποία και σέρβιρε ως δόκιμη. Από τη στιγμή που αυτή η διαδικτυακή τερατολογία, ανθρωπογενούς προελεύσεως, αποκαθηλώθηκε, το αμήχανο μεταφραστήρι βαριακούει και βάζει στη θέση του whelk το wheel. )

 124. Γιάννης Ιατρού said

  121: Διαψεύδει ο Γεραπετρίτης τη δήλωση για «φρεγάτες ή αναδρομικά». Και απειλεί κι από πάνω!
  Ο Γεραπετρίτης με τον πεθερό πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ του Περιστέρη….

  Αυτό όμως δεν μπορεί να το διαψεύσει😡

 125. aerosol said

  #84
  Δεν είναι φέικ νιούζ.Η μπίλια ίσως δεν έχει κάτσει ακόμα αλλά προς τα εκεί πάει, μετά και την πρόσφατη έρευνα εκ Καλιφορνίας:
  Viral Loads Similar Between Vaccinated and Unvaccinated People
  Ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί πως δεν είναι έτσι, δεδομένων των στοιχείων δεν μπορούμε να πούμε πως σε αυτή τη φάση όποιος το αναφέρει λέει αναλήθειες.

 126. sarant said

  123 Έχει πολλή πλάκα το πώς «σκέφτονται» τα μηχανάκια όταν μεταφράζουν, ιδίως όταν η λέξη είναι άγνωστη.

 127. Καλησπέρα σας
  Επέστρεψα στο σπίτι και σχολιάζω αυτά που διάβασα στο κουνιστό:
  Tie wrap εγώ τα ξέρω για δεματικά καλωδίων κι όχι δεματικά καλώδια. Και με μια αναζήτηση που έκανα μόλις, τόσο το Σκρουτζ όσο και το Μπεστπράις, δεματικά καλωδίων τα περιγράφουν.

  Για τι θέμα θερινή – χειμερινή ώρα. Ούτε η μια ούτε η άλλη είναι κοντά στην πραγματική (ηλιακή) ώρα. Η ώρα που χρησιμοποιούμε είναι κάτι συμβατικό. Η ηλιακή ώρα είναι διαφορετική για κάθε τόπο και για κάθε μέρα του χρόνου (δηλαδή η σχέση ηλιακής και παγκόσμιας). Στην αρχική σύμβαση χωρίστηκε η Γη σε 24 ζώνες και κάθε χώρα μπήκε στη ζώνη που έπεφτε η πρωτεύουσά της, 360:20=15 μοίρες η κάθε ζώνη με κέντρο τον μεσημβρινό που περνάει απ’ το τηλεσκόπιο του Γκρίνουιτς που είναι το ξεκίνημα της μέτρησης (UTC το λέμε σήμερα το σύστημα αυτό, συντονισμένη παγκόσμια ώρα). 7,5 μοίρες αριστερά δεξιά του μεσημβρινού αυτού είναι η ώρα 0, από 7,5 μέχρι 22,5 πάμε μια ώρα μπροστά κλπ. Έτσι αφού η Αθήνα βρίσκεται στις 24 παρά κάτι είμαστε δυο ώρες μπροστά (εκτός απ’ τη θερινή που είναι +3), Αν πρωτεύουσα ήταν το Διακοφτό (λέμε τώρα) θα είχαμε ώρα κεντρικής Ευρώπης (δηλαδή +1) κάτι το οποίο είναι κι αυτό μέσα στις συζητήσεις τι θα γίνει με την μη αλλαγή της ώρας. Η ζώνη αυτή που ξεκινάει λίγο πριν την Ακράτα φτάνει λίγο πιο ανατολικά απ’ τη Σεβάστεια της Τουρκίας.
  Κι αργότερα άρχισαν οι συμβιβασμοί. Η Μαδρίτη είναι 3,5 μοίρες δυτικά του Γκρίνουιτς (περνάει απ’ τη Βαρκελώνη). Άρα η Ισπανία έπρεπε να έχει ίδια ώρα με το Ενωμένο Βασίλειο(σικ!) αλλά προτίμησε να έχει ίδια ώρα με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το ίδιο και η Γαλλία που το Παρίσι που είναι στις +2,5 ή η (παλιά) Μπενελούξ. Κι αυτό για συντονισμό των υπηρεσιών και των τραπεζών (τα λέει ο Λάμπρος).
  Μέσα λοιπόν στις συζητήσεις για την ώρα υπάρχουν και σκέψεις να συντονιστεί η ώρα Ελλάδας με την ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Πάει να πει πως ό,τι και νάχουμε, χειμερινή όλοι ή θερινή όλοι εμείς θα είμαστε μια ώρα πίσω απ’ τα συνήθη. Η δύση θα γίνεται κατά τις 4 το χειμώνα και κατά τις 8 το καλοκαίρι. Κι εγώ που το καλοκαίρι πάω στη θάλασσα κατά τις 7 τι θα κάνω; Θα σκοτεινιάζει με το που θα φτάσω; Για κάποιο διάστημα θα υπάρχουν θέματα μέχρι να συνηθίσουμε την καινούρια κατάσταση. Αυτοί που τρώνε συγκεκριμένη ώρα όπως και νάναι (ντε και καλά στις δύο π.χ.) θα συνεχίσουν να τρώνε στις 2. Αυτοί που τρώνε το μεσημέρι όταν πεινάσουν θα το προσαρμόσουν ανάλογα τι ώρα θα ξυπνάνε.

  Πολλά έγραψα. Ας πως και κάτι για τον κορονοϊό και τα θύματα. Σήμερα, δεν ξέρω για ποιο λόγο, έβαλαν είδηση για το τι έγινε χτες στη Γερμανία https://www.topontiki.gr/2021/10/09/koronoios-65-nekri-ke-8-854-nea-krousmata-sti-germania-se-24-ores/ 65 νεκροί και 8,854 κρούσματα. Τι έγινε το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα; Τα μισά θύματα και το 1/7 τα κρούσματα. https://www.topontiki.gr/2021/10/09/koronoios-36-nekri-ke-331-diasolinomeni-2-197-nea-krousmata/ Βέβαια, η Γερμανία έχει 8πλάσιο πληθυσμό απ’ την Ελλάδα. Ε, και;

 128. Μαρία said

  125
  Απο το 97

 129. Spiridione said

  123. Και όμως, εγώ έβαλα όλη τη φράση αυτή τώρα και μου μετάφρασε ‘μεγάλο σιδηρόδρομο’.

  124. Για να δούμε, θα το ανακαλέσει αυτό ο Κάντας, είπε ήταν παρουσία του Δήμου Κουμπούρη, προέδρου των συνταξιούχων ΙΚΑ.
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/397785_fregates-i-anadromika-stoys-syntaxioyhoys

 130. BLOG_OTI_NANAI said

  115: Το άρθρο όμως δεν λέει αυτό. Αντιθέτως, προβάλλει έναν παραλογισμό διότι ο ένας μιλάει για… «ομοφοβία» την ώρα που το άρθο λέει:

  «Η απαγόρευση της αιμοδοσίας σε ομοφυλόφιλους ήταν μέχρι πρότινος διεθνής κανόνας και στηρίζονταν στα πραγματικά δεδομένα υψηλότερων δεικτών θετικότητας για τα μεταδιδόμενα με το αίμα νοσήματα στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων ανδρών«!

  Άρα, ο διεθνής κανόνας στόχευε στην υγεία των μεταγγιζομένων. Όμως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα λέει κάτι άλλο:

  «η προσφυγή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αίτημα την κατάργηση ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ στην αιμοδοσία ΛΟΓΩ σεξουαλικής προτίμησης«!

  Εδώ κάποιοι δηλ. κοροϊδεύουν τον κόσμο. Είτε ο κανόνας ίσχυε με πραγματικά επιχειρήματα για αυξημένα ποσοστά κινδύνου, είτε οι ΛΟΑΤΚΙ έχουν δίκιο ότι η διάκριση είχε ως αίτιο την σεξουαλική προτίμηση άρα πρόκειται όντως για ομοφοβία. Αν ίσχυε όμως το πρώτο, τότε οι λόγοι ήταν το ασφαλέστερο αίμα και όχι η ομοφοβία και δυστυχώς δεν μας λέει το άρθρο πώς εκτιμούν οι ειδικοί το ποσοστό στο οποίο μίκρυνε το κενό ασφαλείας με τις νέες μεθόδους.

  Γενικά πάντως τα ζητήματα υγείας θα πρέπει να τίθενται σε υψηλότερη βαθμίδα από τα κοινωνικά αιτήματα, τουλάχιστον με τον Covid αυτό το κατανοήσαμε.

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Η Μενδώνη έκανε το εμβόλιο και έχει παρενέργειες, ανέλαβε τις ξεναγήσεις»
  Μια αποστολή, να ξεναγήσει τη σύζυγο του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, ανέλαβε χθες το πρωί, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, της το ζήτησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  https://www.aftodioikisi.gr/paraskinia/i-mendoni-ekane-to-emvolio-kai-echei-parenergeies-anelave-tis-xenagiseis/

 132. Μαρία said

  129β
  Πενταμελής ήταν η επιτροπή.

 133. Spiridione said

  132. Ναι, στη συνέντευξη λέει το είπε παρουσία του Κουμπούρη του Δήμου

 134. Μαρία said

  130
  Δεν λέει αυτό. Ποιο αυτό;
  Το άρθρο συνηγορεί στο τουί του Λύτρα για το φαρισαϊσμό του Πατέλη.

 135. Μαρία said

  131
  Η Μενδ. ανέβαλε κι η Μιχ. ανέλαβε.
  Η Μενδ. 60 χρονώ γυναίκα τώρα εμβολιάστηκε;

 136. Μπορεί να έκανε την τρίτη δόση.

 137. Costas Papathanasiou said

  129.Σωστά. Τώρα εμφανίζεται παραλλαγμένη ως “Κατά μήκος της επιφάνειας του θαλάμου των σπηλαίων οι ερευνητές βρήκαν κατάλοιπα λύγκας, ύαινες και γρύπα γρύπας, καθώς και ένα μεγάλο σιδηρόδρομο, ένα είδος σαλιγκαριού που πιθανότατα μεταφέρθηκε στον θάλαμο από έναν Νεάντερταλ, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε ανακοίνωσή τους” . (Άρα η τερατολογία επανευρέθηκε κάπου αναρτημένη. Όμως το “Whelk”, σκέτο, παραμένει “είδος σπειροειδούς κογχύλιου” )

 138. Μαρία said

  Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Πανδημία – Η αμείλικτη σύγκριση της Γαλλίας με την Ελλάδα
  https://www.ieidiseis.gr/opinions/112061/grigoris-gerotziafas-pandimia-i-ameilikti-sygkrisi-tis-gallias-me-tin-ellada

 139. Spiridione said

  Ρεπορτάζ του Λαμπρόπουλου, κρατάμε και μια πισινή

 140. Costas Papathanasiou said

  137(συνέχεια)
  …Και έχει πολλή πλάκα το ότι άμα χάσει τη διαδικτυακή συσχέτιση ένα προς ένα, το μηχανάκι τα παίζει εντελώς , έτσι αν κόψεις τη φράση από το the surface και μετά, βγάζει “μεγάλου καβούκι”, από το “the cave” και μετά “μεγάλο ρόδι”, από το the researchers και μετά “μεγάλο σκυλάκι”, από το the remains κλπ “μεγάλος γάτος” και από το as a large whelk, κλπ “μεγάλος τροχός” (δηλ. ξαναβαριακούει)

 141. Κυριάκος said

  Το αλλάξανε μεν αλλά οι κρυψίνους παραμείνανε στο url του άρθρου:
  https://www.in.gr/2021/10/07/life/stars/den-les-kouventa-kratas-krymmena-mystika-kai-ntokoumenta-aytoi-einai-oi-tesseris-krypsinous-tou-zodiakou/

 142. Γιάννης Ιατρού said

  141: προσπαθούν οι έρμοι, αλλά που να ξεφύγουν, από ψιλή κρησάρα περνούν 🙂 🙂

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς

 144. sarant said

  141 Τα URL είναι μπελάς να τα αλλάξεις. Πρέπει να ανεβάσεις πάλι το άρθρο, νομίζω.

 145. Irresistible said

  Να μάς πεί ο κύριος Νίκος γιατί επιμένει να εμφανίζεται μπουκαλικώτερος του Παντελή Μπουκάλα. Στην σημερινή «Καθημερινή» ο εν λόγω Μεσολογγίτης φιλαράκος του παραδέχεται δημοσίως την αλητεία που διέπραξε, παραβιάζοντας όλους τους Νόμους της Στατιστικής, προκειμένου να εμφανίσει την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στους νεκρούς από τον Covid-19.


  Παρότι από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης υπέδειξα στον κ. Σαραντάκο το αποκαλυπτικό άρθρο του 81χρονου Κύπριου πληροφορικάριου, Ανδρέα Δρυμιώτη, ο κύριος Νίκος αρνείται επί 6 ολόκληρες ημέρες να κράξει τον φιλαράκο του, για να μή πληροφορηθεί και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου, πόσο αστοιχείώτος και παντελώς άσχετος με την απλή αριθμητική είναι ο κορυφαίος αρθρογράφος της «Καθημερινής».

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Τώρα που και ο ίδιος ο κύριος Μπουκάλας παρεδέχθη δημοσίως την ασχετοσύνη και την αλητεία του, θα εξακολουθήσει ο κ. Σαραντάκος να τον καλύπτει στο παρόν Ιστολόγιο και να τηρεί σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 146. Γιάννης Ιατρού said

  143: zu Kurz 😏

 147. Νίκος Κ. said

  143 [Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς]

  O καγκελάριος μπήκε στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά πριν δύο ημέρες με τα γερμανικά ΜΜΕ να αναφέρουν τότε πως τον βαρύνουν υποψίες ότι στο παρελθόν χρησιμοποίησε δημόσια κονδύλια για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από ΜΜΕ.

  Μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον»
  https://www.in.gr/2021/10/09/world/aystria-paraitithike-o-kagkelarios-sempastian-kourts/

  Με χαροποιεί η σκέψη ότι αυτά συμβαίνουν στην Αυστρία και όχι σε εμάς.

 148. sarant said

  146 Καλό!

 149. Μαρία said

 150. ΓΤ said

  Μπουκάλας: πολύ δυνατή μέσα από κόντρα πρίσμα ειρωνικά διάστροφη αυθυπονόμευση.

  Μπουκάλας και ξερό ψωμί
  και ζήτω ο Νέος Κόσμος
  ‘τι όλες οι αράδες του
  των εννοιών ο δυόσμος!

 151. Γιάννης Ιατρού said

  150: κάτι καλοθελητές έμειναν μπουκάλα 😉

 152. Irresistible said

  Αδαέστατε αθλητικογράφε κ. ΓΤ (150): Αυτό που δεν πρόσεξες (το άφησα ως μεζεδάκι για τον κ. Σαραντάκο, αλλά δεν το πήρε χαμπάρι…) είναι το εξής; Ο Μπουκάλας είναι τόσο γκαφατζής, που ακόμη και στο σημερινό διορθωτικό του κείμενο (2η σειρά) λέει πως τα δύο άρθρα του όπου διέπραξε την αλητεία του και τον βιασμό της Στατιστικής εγράφησαν 22 και 23 Οκτωβρίου, εννοώντας Σεπτεμβρίου!!..

  Αυτό είναι το επίπεδο του επικεφαλής των διορθωτών της «Καθημερινής», αλλά για τον κύριο Νίκο «πέρα βρέχει». Οι αγάπες δεν κρύβονται…

 153. Γιάννης Ιατρού said

  149: στείλανε το user manual από μαξίμου κι ανακοίνωσε πως φεύγει μόνο από την πρωθυπουργία, την οποία θα αναλάβει ο νυν υπουργός εξωτερικών, ο αντ΄αυτού που λέμε🤨😎 (ε ρε Δένδια, γλέντια που θα σε περιμένουν….). Θα παραμείνει σαν πολιτικός/βουλευτής κλπ. Έχει γούστο ο νέος ΠΘ να υπογράφει με ppa. ή i.A. 🙂 🙂

 154. Μαρία said

  146, 153
  Der 52-jährige Schallenberg ist seit Jahren in Spitzenfunktionen für die Außenpolitik Österreichs mitverantwortlich. Der mehrsprachige, international erfahrene Politiker vertritt in Fragen der Migration einen genauso harten Kurs wie Kurz.
  https://www.spiegel.de/ausland/oesterreich-kanzler-sebastian-kurz-tritt-zurueck-a-5691811a-4ac4-4287-94d3-35ccf36bb97a?d=1633801618&sara_ecid=app_upd_903PVrz5TZlGJuLWLqJDVijRko558t&sara_ecid=soci_upd_KsBF0AFjflf0DZCxpPYDCQgO1dEMph

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί απεργούμε τη Δευτέρα :
  https://www.2020mag.gr/themata/2821-giati-apergoyme-ti-deftera-11-oktovriou

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  155 :»Απεργούμε και για μία Δικαιοσύνη αυτόνομη, ανεξάρτητη που δεν θα είναι το πάρεργο της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας και των οικονομικών συμφερόντων αυτής.»
  Πάρεργο; Μάλλον το ενεργούμενο εννοεί.

 157. Γιάννης Ιατρού said

  154: Αυτό που πιστεύουν πολλοί είναι πως ο Schalenberg θα είναι μαριονέττα του Kurz
  Kurz wird als Klubobmann Schattenkanzler, Schallenberg sein Strohmann

 158. Pedis said

  # 108 – Είναι σοκαριστικό και μάλλον θα ανοίξει το θέμα και σε άλλες χώρες με έντονο τον καθολικισμό.

  Μπα, κρετιέν. Δεν καταλαβαίνουν χριστό …

 159. Πέπε said

  115 κ.σχετ.:

  Φανταζόμουν πως όταν δίνουμε αίμα στην αιμοδοσία, πριν το μεταγγίσουν σε κάποιον θα ελέγχουν για τα πιο συχνά ή τα πιο επικίνδυνα νοσήματα που να μεταδίδονται από το αίμα.

 160. sarant said

  156 Ωχ, τα μπέρδεψε….

 161. Μαρία said

  159
  Αυτά τα θυμάσαι επι Αβραμό; https://www.in.gr/2006/03/28/greece/eisaggeliki-parembasi-gia-to-molysmeno-me-aids-aima/

  Όταν αναφερόμαστε στην ‘περίοδο του παραθύρου’ εννοούμε το χρονικό διάστημα αμέσως μετά την έκθεση του ανθρώπου σε ένα μολυσματικό παράγοντα που μπορεί να είναι μολυσματικός αλλά δεν έχουμε κανένα δείκτη (αντιγόνο ή αντίσωμα) που να μπορεί να ανιχνευθεί με τις ορολογικές ανοσοενζυμικές μεθόδους που εξετάζεται το αίμα.
  Για τα λοιμώδη που ελέγχεται το αίμα, το ‘παράθυρο’ είναι:
  Ηπατίτιδα Β (HBV): Η εμφάνιση του αυστραλιανού αντιγόνου γίνεται περίπου 56 ημέρες μετά τη μόλυνση.
  Ηπατίτιδα C (HCV): Η εμφάνιση αντισωμάτων γίνεται περίπου 70 ημέρες μετά τη μόλυνση.
  AIDS (HIV): Η εμφάνιση αντισωμάτων γίνεται περίπου 22 ημέρες μετά τη μόλυνση, ενώ η εμφάνιση του αντιγόνου p24 στις 16 ημέρες.
  https://www.iatronet.gr/ygeia/aimatologia/article/15594/ergastiriakos-elegxos-toy-aimatos-kai-asfaleia-twn-metaggisewn.html

 162. Pedis said

  # 84, 125 – Γιατί να μην αναμένεται να έχουν παρόμοιο ιικό φορτίο εμβολιασμένοι και μη αν αμφότεροι ανήκουν στην πληθυσμιακή κατηγορία των θετικών στο μοριακό τεστ για κορωνοϊό; (Ρωτάω απλά, όχι ρητορικώς.)

 163. Μαρία said

  162

 164. Pedis said

  Κάποια στιγμή κάποιοι την είχαμε πέσει στον Λυκειάρχη-θεολόγο μας με την ερώτηση γιατί η Εκκλησία δεν επιτρέπει στις γυναίκες να γίνονται κι αυτές παπάδες. Αφού δοκίμασε με τα εεε και τα ααα να αρθρώσει απάντηση είπε ότι οι γυναίκες δυσκολεύονται για κάποιες μέρες το χρόνο από γυναικολογικά προβλήματα να είναι επιμελείς στα καθημερινά καθήκοντα του ιερέως και γι αυτό δεν θα ήταν κατάλληλες για τη θέση. Έπεσε γέλιο, από κάποιον ακούστηκε «ε, τότε να χειροτονούνται μετά την κλιμακτήριο, έστω», και η «συζήτηση» τέλειωσε έτσι πολύ-πολύ διασκεδαστικά. Τι να πει ο κακομοίρης.

 165. Pedis said

  Τις προάλλες μαθαίνω από το ανειψίδι μου ότι η θεολόγος στο γυμνάσιο (1η) δήλωσε στην τάξη ότι τα θρησκευτικά είναι το πιο σημαντικό μάθημα στο σχολείο. Ούτε η γλώσσα ούτε πολύ περισσότερο τα μαθηματικά και η φυσική κλπ είναι το ίδιο σημαντικά, επειδή μόνο με τα θρησκευτικά θα μάθουν πώς είναι πραγματικά φτιαγμένος ο κόσμος από το θεό. Στοίχημα ότι η κυρία αυτή θα «αξιολογηθεί» με άριστα;

 166. Pedis said

  # 165 – για κάποιες μέρες το χρόνο -> το μήνα (διορθώνω).

 167. Μαρία said

  165
  Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η γυναίκα που βρίσκεται σε έμμηνο ρύση, μπορεί να συμμετέχει σε όλα τα εκκλησιαστικά, εκτός της συμμετοχής στην κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, καθώς ο άγιος Διονύσιος είναι συγκεκριμμένος, «δεν θα τολμήσουν να πλησιάσουν την Αγία Τράπεζα και να κοινωνήσουν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού», και αυτό όχι γιατί είναι ανάξια πνευματικά, αλλά λόγω ευλάβειας. Καθότι και ο άγιος Διονύσιος γράφει στο τέλος του κανόνα, ότι κανένας, άνδρας ή γυναίκα δεν μπορεί να συμμετέχει στη κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, αν είναι ακάθαρτος στη ψυχή ή στο σώμα.

  Το ίδιο υπονοούν όσοι – και δυστυχώς και όσες – χρησιμοποιούν τη βρισιά μουνόπανο.

 168. Μαρία said

  Στο κανάλι της βουλής στην εκπομπή Θεατροσκόπιο μιλούν οι συντελεστές της παράστασης «Φαέθων λυόμενος». Όλοι, σκηνοθέτης και ηθοποιοί, κλίνουν λάθος τον Φαέθονα όπως και στο παρακάτω σάιτ.
  https://www.culturenow.gr/faethon-lyomenos-apo-ton-konstantino-markello-ston-arxaiologiko-xoro-pellas/

 169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  13>>Απλώς κωνικό. Το κοχλιωτό (=σαλιγκαρωτό) είναι πλεονασμός. Αλλιώς δε θα ‘ταν σαλιγκάρι.
  είναι κοχλιωτό κοχύλι, κωνική αχιβάδα 🙂
  Κάτι τέτοιο πρέπει να είναι

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο γρύπας είναι το σύμβολο της πόλης του Ηρακλείου

  https://www.krititraveller.gr/2021/02/22-1961.html

 171. 90, … Στοιχεία από τεστ Covid-19 στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από τη Δέλτα μπορούν να έχουν τόσο ιικό φορτίο στη μύτη τους όσο και οι ανεμβολίαστοι….

  «Σύντομα» οι εμβολιασμένοι (με το εμβόλιο του Navin Varadarajan) θα έχουν λιγότερο ιικό φορτίο και στην μύτη.
  (Με σπρέυ, μάλιστα.)
  Δοκιμές στο FDA για έγκριση αναμένονται από Μάιο.
  Αισιοδοξώ.

 172. Α. Σέρτης said

  156
  Σκέψου νάχεις την Καλλίτσα να μαθαίνει γράμματα στο παιδί σου…
  και να μη γουλάρει και αξιολόγηση άμα λάχει να ‘ούμε
  (μρε πού ‘ ναι οι παλαιοί επιθεωρηταί μρεεεεεεεεεεεεεεε!)

 173. Α. Σέρτης said

  152
  Αυτό θα πει μπουκαλοπατάτα!

 174. BLOG_OTI_NANAI said

  134: Όπως διάβασα το κείμενο το θεώρησα ειρωνικό.

 175. BLOG_OTI_NANAI said

  165: Είχαμε ξανακάνει την συζήτηση με αφορμή τις παπαρολογίες του βατμαν. Για να καταλάβουμε δηλ. το επίπεδο του σχολίου.

  Πάντως, σχετικά με την έμμηνο ρύση, βλέπουμε εδώ μια αριστερή προοδευτική πρόταση για το επόμενο συνέδριο γονιμότητας:

 176. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Στοίχημα ότι η κυρία αυτή θα «αξιολογηθεί» με άριστα;»
  Από τους αξιολογητές της Κεραμέως; Σίγουρα. Παρόλο που η κυρία υπουργός, στην προσπάθειά της να απαξιώσει τον αγώνα τον εκπαιδευτικών κατά της «αξιολόγησης», δήλωσε ότι σε λίγο οι εκπαιδευτικοί θα αρνούνται να διδάξουν και τη θεωρία του Δαρβίνου και θα απεργούν και γι’ αυτό. Κάποιος πρέπει να της πει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

 177. Alexis said

  Με αφορμή το #145 αναρωτιέμαι αν ο Buttman είναι τόσο στόκος ή απλά παριστάνει τον χαζό…

 178. BLOG_OTI_NANAI said

  Μόνο που στο παράθεμα γράφει: «άνδρας ή γυναίκα«… Άρα δεν έχουμε οντολογικό ζήτημα. Τουλάχιστον να μην κοιτάμε μόνο, αλλά να διαβάζουμε κιόλας…

  Το ίδιο ισχύει και για τις αστειότητες περί ιεροσύνης. Για παράδειγμα, έχουμε συχνά τη σύγκριση με τους Προτεστάντες και μερικοί νομίζουν ότι οι Προτεστάντες είναι «προοδευτικοί». Μα οι Προτεστάντες δεν αναγνώριζαν ποτέ την ειδική ιεροσύνη, άρα ουδέποτε τους απασχόλησε το ζήτημα αυτό.

  Για τις τελετές που εμείς θεωρούμε ότι η Γραφή προβλέπει απαραίτητα την ειδική ιεροσύνη, οι Προτεστάντες θεωρούσαν ότι αρκεί η γενική ιεροσύνη. Όμως στη γενική ιεροσύνη μετέχουν αδιάκριτα οι άντρες και οι γυναίκες και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι’ αυτό και μπορεί οποιαδήποτε γυναίκα (ή οποιοσδήποτε άντρας) να τελέσει σημαντικές ιερατικές πράξεις όπως το βάπτισμα ή η μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας σε περίπτωση ανάγκης και απουσίας ιερέα.

  Φυσικά, οι καμμένοι δεν κατανοούν τι σημαίνει ζήτημα οντολογικό ενάντια στη γυναίκα, που δεν υπάρχει, αλλιώς θα απαγορευόταν στις γυναίκες να τελούν το βάπτισμα ανάγκης που είναι αποκλειστικά ΙΕΡΑΤΙΚΗ πράξη… Παρά ταύτα, στον ψεκασμένο εγκέφαλο έχουν κάποιοι την ιδέα ότι υπάρχει μια οντολογική κατωτερότητα της γυναίκας την οποία τουλάχιστον εδώ την έχω ανατρέψει όσες φορές επιχείρησαν να θέσουν ζήτημα.

  Για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ζήτημα κυρίως αρχαίας τάξης. Ασφαλώς η Θεοτόκος που τίθεται στην υψηλότερη βαθμίδα από κάθε άντρα και κάθε άνθρωπο, στην Ιερά Παράδοση δεν καταγράφεται να τέλεσε πράξεις ειδικής ιεροσύνης. Και ξέρουμε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Παράδοση έχει μεγάλη σημασία (Β΄Θεσ. 2,15) καθώς μέσω αυτής δίδασκε η Εκκλησία πριν καν υπάρξει Αγία Γραφή. Η αρχαία τάξη λοιπόν έχει βαρύτητα.

  Η Εκκλησία και τα μέλη της αποτελούν μια κοινότητα που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης δεν είναι δικηγορικό γραφείο. Και έχουμε ξαναπεί, ότι τα θέματα αυτά όπως συνήθως τίθενται μαζί με υβρεολόγια από ανθρώπους που βλαστημούν την Εκκλησία νύχτα-μέρα και ξέρουν μόνο αρνητικά να πουν. Όμως, ακόμα και στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας μας απαγορεύεται η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρξει ανάλογο αίτημα στο εσωτερικό ώστε να τεθεί σε επόμενη Σύνοδο. Αλλά χωρίς αυθαίρετη παραβίαση της αρχαίας τάξης.

  Ούτως ή άλλως, ούτε κάθε άντρας μπορεί να τελέσει πράξεις ειδικής ιεροσύνης. Αυτό δεν κάνει τον ιερέα οντολογικά ανώτερο από τους υπόλοιπους άντρες.

 179. Πέπε said

  171

  Άλλο πάλι και τούτο! Ιδέα δεν είχα.

  Όμως στο κείμενο κάποια παράγραφος έχει αντικατασταθεί κατά λάθος από επανάληψη άλλης παραγράφου, κι έτσι δε βγαίνει πληρης ιστορία. Κατάλαβα ότι υπήρχε κάπου αυτός ο γρύπας και τον κατέβασαν για συντήρηση, αλλά πού και πότε παραμένει άδηλο.

 180. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  162-164 Γουρλής!

 181. BLOG_OTI_NANAI said

  179: Να προσθέσω προς διάλυση ψευδαισθήσεων, ότι ως προς την θεολογική οντολογία, δεν επιτρέπεται καν ο Χριστός να θεωρηθεί «άντρας», αλλά άνθρωπος. Είναι δεδομένη η θεολογική και οντολογική ισότητα των δύο φύλων (το ίσον της νομοθεσίας), αλλά και γιατί απαγορεύεται να θεωρήσουμε ότι προσέλαβε μόνο την ανδρική φύση, αφού το «απρόσληπτον, αθεράπευτον», άρα δεν θα ήταν «ανδρός και γυναικός ανάστασις μία«:

  Ειδικά όσοι τελούν εν αγνοία, συγχέουν την χριστιανική θεολογία και οντολογία με την κοινωνική θέση της γυναίκας που ίσχυε από την αρχαιότητα έως και σήμερα και ασφαλώς θα καταγραφεί και σε ομιλίες Πατέρων. Μπορεί κανείς όμως να δει τι γράφει ο Έλληνας φιλόσοφος Πορφύριος για την γυναίκα που βρίσκεται σε έμμηνο ρύση ώστε να καταλάβει, να δει τι γράφει ο Πλούταρχος, αλλά και παλαιότερα ο Ησίοδος, όπως και να εξετάσει την ντε φάκτο (όχι στη θεωρία) θέση της γυναίκας στα κομμουνιστικά καθεστώτα.

  Για να μιλά κανείς για την χριστιανική θεολογία και να μην την συγχέει με κοινωνικά αποτυπώματα των κειμένων, θα πρέπει να γνωρίζει καλά να τα ξεχωρίζει και να ξέρει για τι πράγμα μιλάει, που προσωπικά, δεν το έχω δει ποτέ. Άλλωστε, όσοι μπαρουφολογούν, διαπιστώνουμε ότι είναι πάντα οι άσχετοι με το αντικείμενο και άκρως αρνητικοί με την Εκκλησία.

 182. Κιγκέρι said

  169: Μαρία,

  εγώ όμως ρώτησα τη μαμά μου και μου είπε ότι ο Φαέθων κλίνεται όπως ο Κρέων κι όχι όπως ο Ιάσων.

 183. Γιάννης Κουβάτσος said

  183:»Πάννυχα καὶ φαέθοντα» λέγανε οι αρχαίοι, δηλαδή νυχθημερόν. Πρακτικά, χρησιμοποιούνται όλοι οι τύποι:του Φαέθοντα, του Φαέθονα και του Φαέθωνα. Ας μας πουν και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φιλόλογοι του ιστολογίου.

 184. Pedis said

  Μπλογκ, δεν ξέρω τι έγραψες αλλά βλέπω ότι κουράστηκες … 🥱 😴

  Χαλάρωσε, τώρα …

 185. Pedis said

  # 168 – Πάντως είναι ενα δράμα. Να ‘χει η άλλη τα ρούχα της και να μην της επιτρέπεται να γλείψει το κουταλάκι!

  Υπάρχουν και χειρότερα. Να μπορείς κάθε μέρα του χρόνου και να στο στερούν

 186. Pedis said

  # 147 – Μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον»

  Ο Κούλης δεν έχει να φοβάται τίποτα. Την εξαγορά των μμε την έχει νομιμοποιήσει.

  Παρομοίως κι αντιστρόφως σαν το λόμπιν στο Αμέρικα όπου νομίμως εξαγοράζονται οι πολιτικοί.

 187. Καλημέρα
  144 Σωστά. Αλλά αν το ξανανεβάσεις, χάνεις τη δυνατότητα να εμφανίζεται από λινκ που έχουν ήδη μπει σ’ αυτό. Μπορείς βέβαια να κάνεις ανακατεύθυνση. Αλλά είναι μπελάς. Και ποιο το κέρδος;

 188. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρες!

  180, 171
  – Ο περί ου ο λόγος Γρύπας του Ηρακλείου βρισκόταν στην βορειοανατολική άκρη της ‘Βίγλας’, δίπλα στο Προσκοπείο, πάνω από το «περίφημο» Ηρώον.
  Πρέπει να τοποθετήθηκε εκεί μέσα δεκαετίας ‘70ς και να κατέβηκε αρχές δεκαετίας ‘90ς (χωρίς να είμαι και βέβαιος για τη μνήμη μου…)
  Μας …επισκέφτηκε και φέτος τις Απόκριες! 🙂 https://www.voltarakia.gr/media/k2/items/cache/b8c5321a0dfef44b9f4a8872a1bce47f_XL.jpg

  – Από πέρυσι έχουμε κι αυτόν τον -μάλλον κακόγουστο- ψηφιακό «Γρύπα του ΟΦΗ», δευτερεύον λογότυπο για διάφορα ποδοσφαιρικά αξεσουάρ (κασκόλ, φανελάκια κλπ)

 189. voulagx said

  ο Ελισσαίος ανέστησε έναν ενώ ζούσε και άλλον όντας νεκρός,
  Καλά το δεύτερο εντάξει, σύνηθες φαινόμενο, αλλά το πρώτο πως το κατάφερε;

 190. BLOG_OTI_NANAI said

  185: Το ενδιαφέρον είναι ότι όσοι μιλούν ειρωνικά για «κουταλάκι» και περίοδο, είναι τόσο κωμικοί που αντλούν την αντιθρησκευτική ιδεολογία τους από think tank στα οποία ο κομματάρχης έρχεται και σου λέει, «σήμερα που έχεις περίοδο πρέπει να κάτσεις να σε μαμήσουνε«… Αλλά στις μέρες μας το να διαφημίζει κάποιος την κουταμάρα του είναι σύνηθες…

  190: ΓΙα να σε βοηθήσω, σίγουρα δεν εννοεί την ανάσταση έτσι όπως οι αντιθρησκευτικοί φασίστες «ανέστησαν» (διάβαζε: «έθαψαν») τους λαούς τους:

 191. voulagx said

  #191β: Για να σε βοηθήσω, τον χριστό σου και την παναγία σου τους έχω σε εκτίμηση, εσένα σ’ έχω για τα μπάζα.

 192. BLOG_OTI_NANAI said

  192: Αν με πέρασες για κανέναν που παίρνει χαμπάρι από βρισίδια φανατικών, θα πρέπει να ζεις στην κοίλη γη.

 193. Εντωμεταξύ…

 194. Pedis said

  Από καιρό το λέω, λείπουν από τη συλλογή τουλάχιστον ένα εμοτικονι που κάνει τον σταυρό του με απόγνωση, ένα άλλο με τη χούφτα σύμβολο μαλακίας, διότι για να απαντήσεις με λέξεις δεν λέει … επειδή, ως γνωστόν και μάλιστα επιβεβαιωμένο και στο παρόν ιστολόγιο, σε συζήτηση με βλαμμένο δεν ξεχωρίζει ποιος είναι ποιος.

 195. BLOG_OTI_NANAI said

  195: Ναι, έχω μια ιδέα τι θα μπορούσες να βάλλεις: Μια φωτογραφία του Μάο με τη λεζάντα, «Η μαμακία βλάπτει την επανάσταση»:

 196. Χαρούλα said

  Βιασύνη να πούμε για τον Μάο, που να το δούμε ως μεζεδάκι;;!!
  Ποιό νοιάζεται για το θ(α)ύμα;
  Για τον μικρό Χριστό λέει, που ανασταίνει όντας ο ίδιος ζωντανός ή πεθαμένος. Το

 197. voulagx said

  #197: Για μεζεδάκι το κατέθεσα. Η διατύπωση είναι μάλλον αμφίσημη.

 198. Πέπε said

  194

  Παίζει να είναι αλήθεια αυτό; Ότι γιατροί έκαναν εικονικά εικονικούς εμβολισμούς εξαπατώντας και τελικά εμβολιάζοντας τους αντιεμβολιαστές;

 199. Χαρούλα said

  #198 ναι Voulagx, φυσικά, το κατάλαβα. Σε άλλον που δεν κατάλαβε χτύπησε η καμπάνα!😊

 200. voulagx said

  #200: Το κατάλαβα ότι το κατάλαβες. 🙂

 201. SteliosZ said

  ->182 Συγχωρέστε με αλλά υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω

  Αναφέρετε ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από την ειδική ιεροσύνη δεν οφείλεται σε κάποια οντολογικού χαρακτήρα διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά στην βαρύτητα της «αρχαίας τάξης».
  Νομίζω ότι υπάρχουν δύο εκδοχές: Είτε αυτή η «αρχαία τάξη» καθορίστηκε από «την κοινωνική θέση της γυναίκας που ίσχυε από την αρχαιότητα έως και σήμερα» – και επομένως καιρός είναι να ανατραπεί (ακριβώς επειδή αντανακλά «κοινωνικές νοοτροπίες» και όχι κάποια οντολογική διάκριση) είτε καθορίστηκε από αιτίες που και σήμερα ισχύουν – οπότε θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε ποιες είναι αυτές…

 202. Γιάννης Ιατρού said

  χαχα, ρε σεις, αθάνατη Ελλάδα!

 203. Pedis said

  Αυτή πάει για βραβείο Σαρτζετάκη

  «Τιμάμε την αυτοθυσία των χριστιανικών στρατευμάτων και τον ηρωισμό των Ελλήνων, που με την συμμετοχή τους στην ναυμαχία της Ναυπάκτου απέδειξαν την σταθερή προσήλωσή τους στην ιδέα της ελευθερίας»

  Έχει κι άλλα πολλά ωραία μαργαριτάρια η ομιλία τής ΠτΔ.

  Τι ψηφίσατε ρε (συριζαίοι) ?!

  Χαχαχά 😂 🤣

 204. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Ἐπέρυσι, ἀπὸ τὸν γερουσιαστὴ τῆς Minnesota , Dr. Scott Jensen ἒγινε καταγγελία ὅτι στὸ σύστημα medicare
  (ἀφεώρα ὅσους εἶχαν κάλυψη medicare)
  γιὰ τὴν εἰσαγωγή “ covid-19 ἀσθενοῦς “
  ἐδίδοντο ὑπὸ κάποια μορφή ἐγγυήσεως πρὸς τὸ νοσοκομεῖο ,13.000 δολλάρια
  καὶ πὼς στὴν περίπτωση ὑποστὴριξης ventilator , τὸ ποσόν τριπλασιαζόταν καὶ ἒφτανε ἒτσι τὶς 39.000 .
  Ἐάν φερειπεῖν γινόταν εἰσαγωγή περιστατικοῦ πνευμονίας ἀνεξαρτήτως covid-19 ἠ ἐγγύησις ἀνήρχετο “μόλις”στὶς 4.600 δολλάρια ἐνῶ στὴν covid-19 διάγνωση τὸ ποσόν ἒφτανε τὶς 13.000.
  Καὶ ἐπειδὴ , ὅπως διευκρίνησε , ὑπάρχει
  σὲ πολλά νοσοκομεῖα (στὶς Η.Π.Α.)
  πλάνο διαμοιρασμοῦ πληρωμῆς μὲ τὸ
  ἰατρικό προσωπικό, τἀ ἒκτακτα κέρδη ( ἢ
  μέρος αὐτῶν), πέρναγαν στοὺς γιατροὺς .

 205. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν πάνε καλά… Σαλαμίνα: Ματαιώθηκε διεθνής αγώνας Καγιάκ λόγω βοθρολυμάτων

 206. Pedis said

  Από πότε είμαστε με τους Αψβούργους και τον Πάπα, ω ρέ;

  Βάσει του Συντάγματος η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται να πάρει θέση συμφώνως του θεσμικού της ρόλου με τη φώτιση της Αγίας Τριάδας! Άιντε μπράβο.

  «»Μέρα λαμπρή και τυχερή για την Χριστιανοσύνη, όπου συντρίφτηκε η οθωμανική έπαρση κι αλαζονεία»

  «Οι Βυζαντινοί την παρέδωσαν το 1285 στους Ενετούς και από τότε η τύχη της συνδέθηκε στενά με τις τύχες της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας. Στους Ενετούς πρωτίστως οφείλει η πόλη και την μεγαλοπρεπή της οχύρωση με τείχη περίτεχνα, που έφταναν μέχρι τη θάλασσα και των οποίων τμήματα διασώζονται ως τις μέρες μας, τονίζοντας την ιστορική της φυσιογνωμία. »

  Οι Βυζαντινοί την … παρέδωσαν κι ως δώρο οι Ενετοί μάς έφτιαξαν ωραία τείχη και φρούρια.

  Και τα βάζουμε τώρα στις καρτποστάλ και είναι περίφημο ντεκόρ για τις καφετέριές μας πάνω στο δρόμο που σταματάνε ακόμη οι νταλικιέρηδες, αν θέλουν να κάνουν ρομαντζάδα και δεν πάρουν την περιμετρική, να αγοράσουν τσιγάρα.

  Μάιστα.

 207. Costis Melolidakis said

  206 Κάτι ήξερε ο Πάνος όταν ακροπατούσε με μεγάλη προσοχή πάνω στο ειδικό χαλί για να φτάσει στην ακροθαλασσιά https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1972345/o-kammenos-apetise-foro-timis-gia-ti-navmachia-tis-salaminas

 208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  181
  >>162-164 Γουρλής!
  Οι εντιμότατοι φίλοι του
  https://www.2020mag.gr/apopseis/2827-oi-entimotatoi-filoi-tou-kyriakou-mitsotaki

 209. Γιάννης Ιατρού said

  208: Έ, είχε τα χούγια του ο Καμένος🙄. Μέχρι να δω τον σύνδεσμο στη 2η σειρά σκέφτηκα τον δικό μας τον Πάνο κι απόρησα.

  Όταν είδα τον τίτλο στον σύνδεσμο του 206 το συνέδεσα με την Ψυττάλεια, αλλά όπως βλέπουμε το πρόβλημα προέρχεται από την Σαλαμίνα με την παράνομη διοχέτευση βοθρολυμάτων στο δίκτυο ομβρίων. 😡
  Για να γλυτώσουν τι; Τα έξοδα μιας σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης; Γιατί την επιβάρυνση για τα απόβλητα στον λογ/σμό (του Δήμου ή της ευδαπ) για την ύδρευση δεν τον γλυτώνουν, τα κυβικά για την αποχέτευση πάντα είναι τόσα, όσα γράφει το ρολόι για το νερό. Άσχετα με το αν είναι συνδεδεμένοι. Μεσαίωνας.
  Τώρα, αν αχρηστεύσουν τους αγωγούς ομβρίων για να αποφύγουν τις συνέπειες των παρανόμων συνδέσεων αποβλήτων, θα πλημμυρήσουν, τρομάρα τους!

 210. Pedis said

  22/7/2021
  Μόσιαλος: Θα ξεμπερδεύουμε προς τα Χριστούγεννα ή λίγο πιο μετά με την πανδημία

  10/10/21
  Ηλίας Μόσιαλος: «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για πάρα πολλά χρόνια με τον ιό»

  🤨 🧐

 211. Pedis said

  @ 204, 207

 212. BLOG_OTI_NANAI said

  202: Κανονικά δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να καταλάβεις, διότι όλα αυτά που εξέφρασες ως απορίες τα απάντησα με τόσο απλό τρόπο που δεν γίνεται απλούστερα. Όταν κάποιος παριστάνει ότι δεν κατάλαβε ότι 1+1 κάνει 2, ενεργοποιεί κάποιες ευαισθησίες μου ως προς τις εξυπνάδες…

  Για να καταλάβουν οι συνομιλητές μας πώς να αντιλαμβάνονται τις εξυπνάδες αρκεί να δει ότι στην πονηρή σου διατύπωση, έβαλες -αν είναι δυνατόν- θέμα «κοινωνικής θέσης της γυναίκας», τη στιγμή που στην ορθόδοξη θεολογική ιεραρχία δεν υφίσταται ούτε άντρας, ούτε άνθρωπος σε θέση ανώτερη της Θεοτόκου, και αυτό κατά την ανεκδιήγητη άποψη σου οφείλεται σε επιρροή της κοινωνικής κατωτερότητας της γυναίκας που οδηγεί αντίστοιχα και σε θεολογική κατωτερότητα της γυναίκας…

  Για να καταλάβουμε με ποιους μιλάμε και τι λέμε..

 213. Alexis said

  Βρε Μπλογκ, ειλικρινά τώρα, πιστεύεις ότι με τέτοιου είδους επιχειρήματα μπορείς να απαντήσεις πειστικά σε ερωτήματα όπως αυτά του σχολίου 202;
  Αν δεν είναι θέμα «κοινωνικής θέσης της γυναίκας» ο αποκλεισμός της από τα ιερατικά αξιώματα τότε τι άλλο μπορεί να είναι;
  Τι σχέση έχει η Θεοτόκος και η τιμή με την οποία την περιβάλλει η Εκκλησία με τη θέση της γυναίκας γενικώς;
  Και ωραία, το εμπεδώσαμε, οι Ερυθροί Χμερ τις είχαν χεσμένες τις γυναίκες, τις καταπίεζαν και τις έβαζαν να γεννοβολάνε για τις ανάγκες της επανάστασης. Το ίδιο έκανε πιθανότατα και ο Μάο. Με βοηθάει αυτό να καταλάβω γιατί οι γυναίκες δεν γίνονται ιερείς στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία;
  Για μένα η απάντηση είναι μία και απλούστατη: όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν και είναι βαθύτατα πατριαρχικές, και από αυτόν τον κανόνα δεν έχει εξαιρεθεί ούτε η Εκκλησία. Η πατριαρχικη δομή της κοινωνίας έχει περάσει αυτούσια και στον χριστιανισμό, όπως άλλωστε και στις υπόλοιπες «μεγάλες» θρησκείες.

 214. Myriolis said

  #206
  Αφήνει απορίες το αρθρο:

  Θα συμμετείχαν λέει σωματεία από Κύπρο, Σερβία και Σκόπια. Οι υπόλοιπες πόλεις της Β. Μακεδονίας αποκλείστηκαν ή δεν έδειξαν ενδιαφερον;

  Επικείμενος αγωγός τι είναι;
  Σύμφωνα με το ΛΚΝ:
  επικείμενος -η -ο [epikímenos] Ε5 : που επίκειται, που πρόκειται σύντομα να γίνει.
  Αφού δλδ ο αγωγός δεν είχε γίνει ακόμα, πώς γέμισε τη θάλασσα με βοθρολύματα;

 215. BLOG_OTI_NANAI said

  214: Αλέξη, ουδέποτε μου αρκεί οτιδήποτε λιγότερο από την κοινή λογική, αλλά και ουδέποτε μου αρκεί να τοποθετούμαι αν δεν έχω τη γνώση να το κάνω.
  Τα θρησκευτικά δεδομένα λειτουργούν με παραδόσεις πολύ ισχυρές. Στις παραδόσεις αυτές σαφώς υπάρχουν αποτυπώματα κοινωνικών αντιλήψεων.
  Μένει άραγε η Εκκλησία χωρίς αλλαγές σε ζητήματα που αποδεικνύονται τελικά δευτερεύοντα ως προς την πίστη; Ασφαλώς όχι.
  Διότι αν ισχυρίζεσαι πως η θεολογία της Εκκλησίας βασίζεται απλά σε κοινωνικά ζητήματα όπως η Πατριαρχία, τότε για ποιον λόγο η Εκκλησία παράκουσε ρητή εντολή του Απ. Παύλου στην Α΄ Προς Κορινθίους να καλύπτουν οι γυναίκες το κεφάλι τους μέχρι και σήμερα υποχρεωτικά; Και μιλάμε για κατά γράμμα εντολή της Αγίας Γραφής.
  Αυτό το δεδομένο είναι ανατρεπτικό για κάποιον που ισχυρίζεται ότι η ειδική ιεροσύνη στηρίζεται «απλά» στην Πατριαρχία. Και έτσι, η μη τήρηση της εντολής θα πρέπει να αποδεικνύει αντι-πατριαρχική στάση και οπωσδήποτε ότι το γράμμα της Γραφής δεν αρκεί πάντοτε.

  Από εκεί και πέρα.
  Θα σκεφτώ εγώ ότι ο Χριστός ήρθε με την αντρική μορφή διότι μόνο έτσι θα είχε κύρος ως διδάσκαλος. Ταυτόχρονα όμως, η Εκκλησία θεωρεί αίρεση το να διδάξει κάποιος ότι ο Χριστός ήρθε με την αντρική φύση. Αντιθέτως, διδάσκει ότι ήρθε με την ανθρώπινη φύση διότι ο νόμος είναι ίσος προς άντρα και γυναίκα.
  Δηλαδή, η σκέψη η δική μου, είναι πιο πατριαρχική από της Εκκλησίας που διδάσκει αντι-πατριαρχικά.

  Θα σκεφτώ εγώ ότι ο Χριστός έδωσε το σημαντικό χάρισμα της ειδικής ιεροσύνης μόνο στους 12 που ήταν όλοι άντρες, επειδή είχαν κοινωνικό κύρος. Όμως, οι απόψεις που εκφράζονται στην Εκκλησία αφορούν και το ζήτημα της ειδωλολατρίας που είχε ιέρειες και έτσι υποβαθμίζεται το ζήτημα της πατριαρχίας και προβάλλεται το ζήτημα της ορθής πίστης που διαφοροποιείται από τον παγανισμό.

  Όμως, γιατί είπα ότι αν υπήρχε εσωτερικό αίτημα από τα μέλη της Εκκλησίας θα μπορούσε να συζητηθεί;
  Διότι ουδέποτε υπήρξε εξαρχής τοποθέτηση της Εκκλησίας στο θέμα. Οι μαρτυρίες που έχουμε ενάντια στη γυναικεία ειδική ιεροσύνη προκύπτουν μέσα από αντιδράσεις της Εκκλησίας προς τις αιρέσεις. Αυτές όμως οι αντιδράσεις δεν είναι απόλυτα ομόφωνες και έτσι ίσως δημιουργούν να εντός εισαγωγικών «θεολογούμενο».

  Για παράδειγμα, κάποιες αντιδράσεις λένε, εμείς δεν είμαστε ειδωλολάτρες για να έχουμε ιέρειες. Αλλά η ειδωλολατρία τελικά κατέπεσε, δεν υπάρχει σήμερα φόβος.
  Άλλες αντιδράσεις λένε, ότι η Γραφή λέει να μην διδάσκει η γυναίκα τον άντρα. Όμως στο Πραξεις 18,26 τον Απολλώ τον διδάσκουν από κοινού στην ορθή πίστη η Πρίσκιλλα και ο Ακύλας.
  Άλλοι λένε οι απόστολοι ήταν άντρες. Όμως στο Ρωμ. 16,7 αναφέρεται η Ιουνία ως απόστολος (ασπάσασθε Ανδρόνικον και Ιουνίαν … οίτινές εισιν επίσημοι εν τοίς αποστόλοις).

  Και τελικά, τι είπα όμως; Υπάρχουν σοβαρότατα ερωτήματα:
  Γιατί δεν βάφτισε η Θεοτόκος τον Χριστό; Γιατί δεν της ανατέθηκε έργο ειδικής ιεροσύνης; Γιατί δεν υπήρξαν γυναίκες όταν παρέδωσε την τελετή της Ευχαριστίας στους 12;

  Αν κανείς σκεφτεί ότι το όλο ζήτημα είναι απλά «πατριαρχία» υπάρχουν όλα τα «αντίδοτα» μέσα στην Αγία Γραφή ώστε να μπει στην ειδική ιεροσύνη η γυναίκα. Αλλά αν ήταν απλά ένα δευτερεύων ζήτημα, γιατί δεν αμβλύνθηκε όπως το σκέπασμα της κεφαλής των γυναικών που μάλιστα είναι κατά γράμμα εντολή της Γραφής;

  Όταν μιλάμε λοιπόν για θρησκευτικά δεδομένα, οι παραδόσεις είναι πάντα ισχυρές. Και σε όσες αντιδράσεις προείπα ενάντια στην ειδική ιεροσύνη, σταθερή μένει η άποψη στην ιστορία της Εκκλησίας που συνοψίζεται στο εξής:
  «ουδαμού ούτε προσέταξεν ούτε εγγράφως παρέδωκεν».

  Εκλαμβάνεται τελικά μόνο ως «πατριαρχία» το όλο και η αρχαία τάξη θα μπορούσε να μεταβληθεί; Αυτό απαιτεί έναν εκτενή διάλογο σε μια ενδεχόμενη Σύνοδο, αν και μόνο αν υπάρξει όντως αίτημα από τα ίδια τα μέλη της Εκκλησίας, και όχι από φωνές στο τουίτερ…

 216. Γιάννης Κουβάτσος said

  214:Έτσι είναι. Οι ιδεολογίες και οι θρησκείες διαμορφώνονται ανάλογα με το πνευματικό υπόβαθρο, με τα ηθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των περιοχών όπου ριζώνουν. Ο χριστιανισμός δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Υιοθέτησε τις πατριαρχικές αξίες όπως τις βρήκε και για πολλούς αιώνες αυτό δεν αποτελούσε σκάνδαλο, αφού αυτές ηταν οι επικρατούσες στις χριστιανικές κοινωνίες. Σήμερα ομως αυτές οι αξίες αμφισβητούνται έντονα, η εκκλησία είναι εκ φύσεως συντηρητικός θεσμός και δεν θέλει να προσαρμοστεί αναλόγως προβαίνοντας στις απαραίτητες αλλαγές, γι’ αυτό και τα κηρύγματα και οι δηλώσεις των λειτουργών της μας ακούγονται απο αναχρονιστικά έως αντιδραστικά.

 217. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ίδιο συνεβη και με τον κομμουνισμό. Επικράτησε σε «καθυστερημένες» κοινωνίες και, παρά τα αρχικά προοδευτικά/επαναστατικά βήματα (π.χ σοβιετικό σύνταγμα του 1918), γρήγορα οι βαθιά ριζωμένες συντηρητικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις (π.χ. αντισημιτισμός), τις οποίες ασπάζονταν έστω και ανομολόγητα οι ηγέτες του, τον διαστρέβλωσαν σε απίστευτο βαθμό. Αν είχε επικρατήσει, ας πούμε, στην Αγγλία, πιθανόν να είχε εξελιχθεί διαφορετικά, αφού και οι βρετανικές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές απο τις ρωσικές.

 218. BLOG_OTI_NANAI said

  217: Συμφωνούμε σε κάποια, αλλά δες αυτά που αναφέρω στο 216. Αν τα πάντα ήταν απλά πατριαρχία, θα παρέμενε υποχρεωτικό σε απόλυτο βαθμό το κάλυμα της κεφαλής της γυναίκας. Η εγκατάλειψη κατά γράμμα εντολής της Γραφής δεν τίθεται στην κατηγορία του «εντάξει μωρέ, και τι έγινε». Η στοιχειώδης συνέπεια των όσων λέμε, μας υποχρεώνει να καταλάβουμε ότι η Εκκλησία μπορεί αν διακρίνει τα δευτερεύοντα κοινωνικά ή άλλα ζητήματα από τα λοιπά. Αν μιλάμε για καθαρή πατριαρχία, τότε το κάλυμα της κεφαλής καταρρίπτει το επιχείρημα. Έτσι υποχρεωνόμαστε να μιλήσουμε με άλλα δεδομένα. Αυτό αναλύω.

 219. BLOG_OTI_NANAI said

  216: Να διευκρινίσω για τη φράση: «ουδαμού ούτε προσέταξεν ούτε εγγράφως παρέδωκεν».

  Εννοώ ότι μελετώντας το ζήτημα, Σύνοδοι, Πατέρες της Εκκλησίας, εκκλησιαστικοί συγγραφείς, σημερινοί θεολόγοι, επιμένουν σε αυτό το αρκετά προβαλλόμενο επιχείρημα ότι από τη στιγμή που ο θεσμός της ειδικής ιεροσύνης έχει μεγάλη βαρύτητα στην Εκκλησία, έχει μεγάλη σημασία ότι δεν παραδόθηκε ούτε προφορικά, ούτε γραπτά η εντολή να γίνονται οι γυναίκες ειδικοί ιερείς.

  Η ρητή εντολή «τούτο ποιείτε εις τήν εμήν ανάμνησιν» προφανώς βαραίνει ιδιαίτερα σε όλο το πλαίσιο του θεσμού που περιλαμβάνει και την τήρηση του άρτου-οίνου και την αντρική φύση των 12 που παρέλαβαν την τελετή της Ευχαριστίας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία στην αιτία μή ανάθεσης καθηκόντων ειδικής ιεροσύνης στη γυναίκα, και επανέρχεται το επιχείρημα «ουδαμού ούτε προσέταξεν ούτε εγγράφως παρέδωκεν» μαζί με τη διαπίστωση ότι το ύψιστο πρόσωπο της Θεοτόκου δεν τέλεσε πράξη εδικής ιεροσύνης, βαραίνει στο να παραμείνει έτσι η θρησκευτική παράδοση ως κάτι απαραβίαστο.

  Μπορεί και στο μέλλον, αλλά επειδή μπορώ να έχω μια σκέψη που πάντα βασίζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα και αφού μέσα στους κόλπους της Ορθοδοξίας, θεολόγοι έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα και κάποιοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ της γυναικείς ιεροσύνης, ότι δεν υπάρχει κώλλυμα δηλαδή, μπορεί όντως μελλοντικά να συζητηθεί πανορθόδοξα συνοδικά και να αλλάξει ή βεβαίως και να μην αλλάξει.

 220. sarant said

  215 Κι εγώ το πρόσεξα αυτό.

 221. Pedis said

  Θα σας το αναλύσει ο Μπλογκ. 😸 😹

 222. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λιγο πριν φύγω για το Εφετείο (✌️), ακούω στην ΕΡΤ τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο να μιλάει και ακούω εναν συγχρονο προοδευτικό άνθρωπο να επιχειρηματολογεί υπέρ του εμβολιασμού. Σιγουρα σε άλλα θέματα δεν θα είναι και τόσο προοδευτικός, συντασσόμενος με την επίσημη γραμμή. Αλλά πρέπει να επαινούμε το καλό όπου το βρίσκουμε, ελπίζοντας να κυριαρχήσει.

 223. Pedis said

  Ναι, ναι, ναι … 😴

 224. BLOG_OTI_NANAI said

  222: Είδες τι έπαθε ο Κινέζος που πιάστηκε δημοσίως διά χειρός βαράγκη. Με ταμπέλα σε βλέπω.

 225. BLOG_OTI_NANAI said

  Υφάσματα, πιάτα και κουζινικά για τη γυναίκα της «προόδου». Και στο εργοστάσιο (όπως εδώ στα χωράφια) και βασίλισσα στην κουζίνα της η γυναίκα του αθεϊσμού και της προόδου:

 226. ΣΠ said

  226
  Τα ίδια κάνουν και στην Κίνα, οπότε όλα καλά; Ωραίο επιχείρημα!

 227. Ο Μπλογκ πρέπει να ήταν σε κάποια μαοϊκή ομάδα στα νιάτα του και βγάζει το άχτι του τώρα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

 228. Σωτήρς said

  Μπλογκ σε ένα γυναικείο ορθόδοξο μοναστήρι θέλουν άντρα παπά για να λειτουργήσουν;

  Τον θεσμό της χειροθεσίας/διακόνισσας υποτίθεται ότι τον δέχεται η ορθόδοξη εκκλησία. Παρ’όλα αυτά σαμποτάρεται ασταμάτητα και δεν γίνεται καμία. Για να μην πούμε για ψάλτριες που βγαίνει μεγάλος μισογυνισμός από άντρες και γυναίκες για την φωνή των γυναικών. Αν κάποιος ελκύεται από τις προτεσταντικές μοντέρνες πρακτικές για να κρατηθούν υποτίθεται σε αρμονία με τις κοινωνίες τους ας πάει εκεί. Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τον πρακτικό αποκλεισμό των γυναικών από τη λειτουργική ζωή στην ορθοδοξία.

 229. Πέπε said

  226

  Μα αυτό το κείμενο είναι γελοίο ούτως ή άλλως. Γυμνή κουζίνα χωρίς πιάτα είναι γυμνή χωρίς πιάτα για όλα τα μέλη της οικογένειας, όχι μόνο για τη βασίλισσα μαμά.

 230. voulagx said

  #212: Θενξ, Δυτη.

 231. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  204# Ναι ρε, Κάθριν και Σαρτζετάκης φορέβα ρε, προσήλωση στην ιδέα της ελευθερίας ρε, που έχεις πρασινίσει σα βάτραχας από τη ζούλια σου. Αυτοί οι τουρκαλάδες στη Ναύπακτο, ποιος ξέρει τι εαμοβούλγαροι ήσαντε κι αυτοί… 😜 🤪
  https://www.sartzetakis.gr/thesis/minima7.html

 232. Γιάννης Κουβάτσος said

  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/314117_megalo-kai-dynamiko-syllalitirio-tis-ekpaideytikis-koinotitas-sti-boyli

 233. 231 Ο Πέδις με τσίταρε!

 234. BLOG_OTI_NANAI said

  227: Φυσικά είναι επιχείρημα απέναντι στον λαϊκισμό. Όταν ο ελληνάρας ο «προοδευτικός» βλέπει ότι στην κομμουνιστική Κίνα, η θέση της γυναίκας ήταν ίδια και απαράλλαχτη, απλά ήταν επιφορτωμένη με επιπλέον ρόλους όπως η εργασία, μαζεύεται. Διότι υπάρχουν φαινόμενα, όπως λέγαμε τις προάλες, που ο ανεγκέφαλος «προοδευτικός» στο τουίτερ νόμιζε ότι γυναικοκτονίες γίνονται μόνο στην Ελλάδα, και έβριζε την θρησκεία και τον άντρα ανατολίτη πασά, και δεν έκατσε 5 δέυτερα να δει στατιστικές για τις σκανδιναυικές χώρες και όχι μόνο που δεν έχουν «άντρα πασά» αλλά έχουν πολλές γυναικοκτονίες.

  Αντίστοιχα ο λαϊκιστής που την πατριαρχία την συνδέει με τη Θρησκεία, πρέπει να καταλάβει ότι είναι λαϊκιστής. Μην θυμηθούμε κάτι βιβλία της μόδα πριν 20-25χρόνια που συνέδεαν την πατριαρχία με τις… μονοθεϊστικές θρησκείες, αγνοώντας ότι χειρότερα ίσχυαν στις πολυθεϊστικές.

  Έχουμε «απλώς» μια μακρά πορεία εξόδου του ανθρώπου από τον κόσμο του ενστίκτου όπυο νικάει ο δυνατός, στον κόσμο της κριτικής σκέψης. Αυτή η πορεία αφορά όλη την ανθρωπότητα και γίνεται αργά και σταδιακά. Δεν αφορά μία μόνο πολιτισμική έκφραση, και μάλιστα όποια βολεύει τον αθεοταλιμπάν ή και τον χριστιανοταλιμπάν.

  Άρα, ο λαίκισμός χρειάζεται, όχι γιατί είναι σοβαρός, αλλά γιατί απαντά με το ίδιο νόμισμα στον φαιδρό λαίκιστή ο οποίος δεν είναι απλά ότι είναι βλάκας και βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος. Είναι μεν βλάκας, αλλά υστερόβουλος και κακοπροαίρετος και θέλει να «νικήσει» με τις σαχλαμάρες του ιδεολογικά τους άλλους. Τους βλέπουμε καθημερινά άλλωστε στα τουίτερ να μας πρήζουν το συκώτι με εξυπνάδες και λαϊκισμό.

  Για όλους αυτούς λοιπόν υπάρχει το φάρμακο της ομοιοπαθητικής.

 235. BLOG_OTI_NANAI said

  229: Όπου χρειάζεται πράξη ειδικής ιεροσύνης χρειάζεται και ιερέας κια οι ιερείς είναι άντρες. Δεν κατανοώ το ερώτημα.

  Ο θεσμός των διακονισσών έχει επανέλθει πολλές φορές στον ανοιχτό εκκλησιαστικό διάλογο. Δυστυχώς νομίζω τελευταίες χειροθεσίες είχαμε επί Νεκταρίου Πενταπόλεως και επί Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου, άρα πριν το 1940. Πάντως έχει συζητηθεί αρκετά και πρόσφατα. Εδώ όμως έχουμε το αντίστροφο επιχείρημα. Εδώ κατηγορούμε την Εκκλησία για υστερογενή πατριαρχία; Άρα, όσο ήγταν πιο συνηθισμένος ο θεσμός των διακονισσών δεν είχαμε πατριαρχία; Μην τα μπερδεύουμε.

  Για τους ψάλτες, δεν έχω καμία τέτοια αντίληψη. Αντιθέτως, όποτε βρίσκονται στο ψαλτήρι γυναίκες μόνο θετικά ακούω, εφόσον τα καταφέρνουν, εννοείται. Διαφορετικά κανείς δεν επιδοκιμάζει μια κακή απόδοση είτε από άντρα, είτε από γυναίκα. Οι γυναικείες φωνές θεωρούνται πολύ πιο πνευματικές και γι’ αυτό σε πολλούς αρέσει να πηγαίνουν σε γυναικεία μοναστήρια. Οι άντρες ψάλτες πολύ συχνά ψέλνουν όχι λειτουργικά αλλά εγωκεντρικά και σε αποσπούν. Οπότε, δεν ξέρω που τα άκουσες αυτά. Όσοι άνθρωποι γνωρίζω, και όσα μου έχουν μεταφέρει γνωστοί και φίλοι από γνώμες άλλων, οι πάντες λατρεύουν τις γυναίκες στο ψαλτήρι.

 236. Pedis said

  # 232 – Εμείς ρε που κάναμε το προπόζαλ, σχεδιάσαμε το πρότζεκτ, οργανώσαμε τα λοτζίστικς και στείλαμε τόσα καράβια για πάρτη σας, για να ‘στε τώρα εσείς ελεύθεροι να πίνετε τον καφέ σας στη σκιά των ωραιότατων τειχών που σας άφηκαν από την καλή καρδιά τους οι σύνροφοι της Λέγκας Νορντ, όταν το μόνο που ξέρατε τότε να κάνετε ήταν να αερίζετε τα αποτέτοια του σουλτάνου; Πφ …

 237. Γιάννης Ιατρού said

  που είναι ο Μπλόγικος να διαβάσει πως οι καμπάνες του καθεδρικού στην Κολονία θα συνδυαστούν με την φωνή του μουεζίνη, να του σηκωθεί η τρίχα… Με περίπου 5% του πληθυσμού της σε μωαμεθανούς η Γερμανία, 20%-25% εμείς. Για να έχουμε κι ένα μέτρο σύγκρισης να συνεννοούμαστε.

 238. Γιάννης Ιατρού said

  Τι κακό κι αυτό, ξεχνώ τα λίνκ…
  https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/314170_me-megafona-tha-kaloyn-toys-moysoylmanoys-stin-proseyhi-ta-tzamia-stin-kolonia

 239. ΣΠ said

  235
  Έτσι όμως είναι σαν να ομολογείς ότι η στάση της Εκκλησίας απέναντι στην γυναίκα είναι παρόμοια με αυτήν στην Κίνα.

 240. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  237# Άμα τσουβαλιάζεις συζήτηση δε γίνεται. Ποιοι «εμείς» και ποιος «καφές»? Δεν πίνω καφέ 😃

 241. Pedis said

  # 241 – Πες ότι στην Κίνα δεν σας επιτρέπεται να πίνετε καφέ κι ούτε μπρίκια έχετε στα σπίτια σας κι άστα αυτά. 😋

 242. ΓΤ said

  236@
  «οι πάντες λατρεύουν τις γυναίκες στο ψαλτήρι».

  Αλλά μάλλον όχι όταν μας τα ψέλνουν; 🙂

 243. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το μόνο σοβαρό επιχείρημα που μπορώ να δεχτώ κατά της χειροτονίας των γυναικών στην ορθόδοξη εκκλησία είναι ότι δεν μπορούν ν’ αφήσουν γενειάδα. 😎

 244. ΓΤ said

  244@

  Έρχεται η Χαρναάμ με αγιαστούρα
  https://www.bbc.com/news/uk-england-37305050

 245. Γιάννης Κουβάτσος said

  245: Ορίστε. Βρέθηκε λύση και για το τελευταίο εμπόδιο. 😂

 246. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν έγινε ποτέ για τον Σκάει και τα ΜΜΑ της κυβέρνησης το σημερινό πολυπληθές πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο… Έχει πεθάνει και ο Άλμπερτ Κουράντ που κινηματογράφησε το τανκς της χούντας να μπαίνει στο Πολυτεχνείο κι άντε να ενημερωθούμε σ’ αυτή τη χώρα.

 247. Πέπε said

  Καλέ! Εσύ με το ριχτό! Έπιασε φωτιά το τσαντάκι σου!

  (Το ξέρετε;)

 248. Πέπε said

  247:

  https://www.cretalive.gr/kriti/stoys-dromoys-oi-ekpaideytikoi-enantia-stin-axiologisi

 249. sarant said

  247 Γιάννη, ευχαριστως θα έβαζα στο ιστολόγιο άρθρο εκπαιδευτικού για την αξιολόγηση. Νομίζω ότι η αντίθεση του κλάδου είναι έντονη και πατάει σε πραγματικά αίτια.

 250. Γιάννης Ιατρού said

  250: Που να προλάβει εκπαιδευτικός να γράψει άρθρο; Δεν βλέπεις πως όλους τους τους έχουν πάρει μονότερμα στις Live συνεντεύξεις και στις συζητήσεις στα στούντιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί; Βαρεθήκαμε να βλέπουμε ρεπορταζ σχετικά με τις απεργίες/διαδηλώσεις

 251. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Afroditi Aslanidou
  @AfAfroditi
  16 ώ
  Οι εκπαιδευτικοί δεν αντιδρούν για την.ατομική αξιολόγηση.Το ζήτημα αφορά τα σχολεία και το δικαίωμα όλων των παιδιών για μόρφωση.
  Ενημερωθείτε σας θέλουμε στο πλευρό μας.

  ………………………………………….
  @ftn5ftn
  Τώρα στην @ertofficial_
  Απορούν για την σημερινή #απεργια των εκπαιδευτικών.
  Δεν έχουν λέει ακούσει κανένα επιχείρημα κατά της #αξιολογηση ς!!!
  ΡΕ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ;;;
  #κεραμεως_παραιτησου

 252. Μερικές «χοντρές» πληροφορίες από τον χώρο της Β’βαθμιας εκπίδευση

  Η αξιολόγηση πριν καθορισθεί το ωράριο σε 21-18-17- 12 εβδομαδίες ώρες (νομίζω επί Ράλλη) ήτανε θέμα ΖΩΗΣ και ΘΑΝΑΤΟΥ γιατί αν δεν γινόσουνα γυμνασιάρχης-λυκειάχης, απλά ΠΕΘΑΙΝΕΣ πριν ή μόλις την σύνταξη λόγω της φύσης της εργασίας.(το πλούσιο γι αυτόν το λόγο ταμείο των καθηγητών το έκανε δώρο ο Κωστάκης -χωρίς αντισταθμίσεις- στους δικαστικούς που δεν είχαν γιατί δεν πλήρωναν κρατήσεις)

  Εν συνεχεία με την κατάργηση της αξιολόγησης το μισθολογικό πλεονέκτημα των διευθυντή- υποδιευθυντή ήταν πολύ μικρό και όχι μόνιμο, οπότε έδωσε μια ψευδαίσθηση ελευθερίας στους μη οργανωμένους κομματικά-συνδικαλιστικά εκπαιδευτικούς που δεν είχαν σπουδαία οικονομική διαφορά από τους άλλους (που την μια μέρα έλεγαν άσπρο και την άλλη μαύρο, ανάλογα με το τι ήθελε το κόμμα ή ο συνδικαλισμός).

  Με την λαίλαπα της Διαμαντοπούλου-Μπεμπέκου- Καΐσιου στους μισθούς των εκπαιδευτικών αρχισε να αποκτά ουσία το μικρό επίδομα των διευθυντών-υποδιευθυντών οπότε η (εκάστοτε) κυβέρνηση σκέφτεται να το εκμεταλλευθεί πολιτικά αντί να αφήνει τους εκπαιδευτικούς να εκλέγουν αυτοί τους διευθυντές-υποδιευθυντές, «λατρεύοντας» την αξιολόγηση .

  Υπενθυμίζω πως στον χώρο της Β’βαθμιας εδώ και 50 χρόνια υπάρχουν πρακτικά δυο νομοχέδια τα οποία εναλλάσσονται στην εφαρμογή κάθε 5-10 χρόνια αλλάζοντας απλώς μόνο αριθμούς ν/σ και τις ονομασίες των σχολικών μονάδων. Οποιος υπουργός πήγε να αλλάξει κάτι (Τρίτσης, Φίλης) φαγώθηκε εν ριπη οφθαλμού, μάλλον από το Θ της παλιάς ονομασίας του υπουργείου…

  Η εληνική παιδεία είναι νεκρή, οι συγκατοικούντες παπάδες αρνούνται να την κηδέψουν (δικό μου)

 253. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαρμάγκα, Νικοκύρη. 😊

 254. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου ως μόνη απάντηση στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (ανύπαρκτη ή τελευταία είδηση στα δελτία τους) είπε πως 6.100 σχολεία συμμετέχουν στην αξιολόγηση. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει ερήμην συνήθως των συλλόγων διδασκόντων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για κενές φόρμες που στέλνουν ηλεκτρονικά οι διευθυντές των σχολικών μονάδων. Αλλά όταν μιλάς μόνος σου, έχεις τη δυνατότητα να δημιουργείς εντυπώσεις που σε βολεύουν.

 255. BLOG_OTI_NANAI said

  240: Είναι πολύ κρίμα αυτό που λες… Είμαι εδώ 8 χρόνια, και έχω αποδείξει περίτρανα ότι η Εκκλησία, ως σώμα θεολογικό, ουδέποτε διαχώρισε οντολογικά άντρα και γυναίκα. Θεωρώ ότι αυτό που λες το λες καλοπροαίρετα, αλλά αδικεί τα γεγονότα. Η σκέψη μου είναι απόλυτα συνεπής σε όσα λέει. Άλλο πράγμα να συκοφαντείται αδίκως η Εκκλησία ότι αποδέχεται σχέση ανωτερότητας-κατωτερότητας στα δύο φύλα, που έχω αποδείξει ξεκάθαρα ότι δεν ίσχυε ποτέ, και άλλο πράγμα τα κοινωνικά και ανθρώπινα αποτυπώματα που σε μια εποχή πατριαρχίας θα εμφανιστούν στις διατυπώσεις διαφόρων θεμάτων. Και σε όσους θέλησαν να βρουν άλλοθι πατώντας επάνω σε αυτά τα δεδομένα, για να συμπαρασύρουν στην ασθένεια της πατριαρχίας δήθεν και την Εκκλησία ως θεολογικό σώμα, τα ανέτρεψα λέξη προς λέξη. Δεν υφίσταται ουδεμία οντολογική διαφορά ανδρών-γυναικών.

  Μην ξεχνάμε αυτό που έχω ξαναπεί: η πρώτη φορά που η γυναίκα είδε δημογραφική άνοδο, ήταν όταν επικράτησε ο Χριστιανισμός. Η καταπολέμηση της έκτρωσης με βάση τη θεολογία περί ψυχής και περί της απόλυτης θεολογικής ισότητας άντρα-γυναίκας, ανέστρεψε τα τραγικά δεδομένα της έκθεσης παιδιών, όπου στα δήθεν «μή πατριαρχικά» πολυθεϊστικά καθεστώτα, τα κορίτσια τα πετούσαν κυριολεκτικά στα σκουπίδια όπου τα έτρωγαν τα σκυλιά, ή τα έπαιρναν οι πορνοβοσκοί.

 256. ΣΠ said

  256
  Δέχομαι απόλυτα αυτό που λες ότι για την Εκκλησία δεν υπάρχει οντολογική διαφορά ανδρών-γυναικών, όμως έχει μόνο θεωρητική αξία. Στην πράξη βλέπουμε καθημερινά διακρίσεις περισσότερες ακόμα κι από αυτές που επιβάλλει η ίδια η κοινωνία.

 257. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί λέμε ΟΧΙ στην αξιολόγηση.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/358513_axiologisi-ekpaideytikon-se-ti-kai-giati-leme-ohi%3Famp&ved=2ahUKEwiAmdOZgsTzAhUL-qQKHYDKARcQFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw2fy7AjjQbA6LFHHIx8Vxyp&ampcf=1

 258. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  254–> 258 Ευχαριστώ Γιάννη!

 259. nikiplos said

  Εκτός από την εισαγωγικομανία υπάρχει και το αντίστροφο. Η παντελής έλλειψη εισαγωγικών.
  πχ εδώ: https://www.athensvoice.gr/greece/731803-mikros-apohairetismos-gia-ton-sotiri-kai-gia-ti-neotita-mas?fbclid=IwAR0b_Ww7S0UskyvUJlr3JTASUrQ4ocAQ2S0pqDQSwpH15_jYRIG5v_yWHrw
  Πρέπει να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο για να καταλάβεις ότι δεν αποχαιρετούν κάποιον που πήγε μετανάστης στο εξωτερικό και πήρε τα τραίνα για τη Γερμανία, αλλά γιατί αποσαρκώθηκε, πέθανε, τίναξε τα πέταλα, καπούτ που λένε…

  ΥΓ> Εντάξει δεν είμαι χαζός ούτε αφελής. Κατάλαβα πως εννοούταν αυτό, αλλά δεν θα έπρεπε κάπου να δηλώνεται κατηγορηματικά διάβολε?

 260. nikiplos said

  Να προσθέσω πως από όλο το παραπάνω κείμενο με αηδιάζουν κάτι εθνικοπαράφρονες εξυπνάδες όπως αυτή του κυρίου καθηγητή… Κι όταν λέγονται από επίσημους ξερόλες, πόσο θα ενθαρρύνεται ο μέσος αγράμματος ημιμαθής, ή και μαθημένος συμπατριώτης μας να λέει αντίστοιχες εξυπνάδες? How and from here morning morning?

  Μεταφέρω την εικόνα ενός φίλου που απλά ήθελε να μείνει αφανής.

  Συνέδριο για την Παιδεία, Νορβηγία. 45ρης και έπιασα τις κοινωνικές συναναστροφές. Ήμουν ο μόνος πανεπιστημιακός από την Ελλάδα. Έτυχα της περιποίησης ενός συνομήλικου, με τον οποίο κάναμε παρέα και τις 3 ημέρες. Ντυμένος απλά σαν και μένα. Βγήκαμε και για μπύρα. Στο τέλος του συνεδρίου προσφώνησαν τον Υπουργό Παιδείας της Νορβηγίας και ο «φίλος» που κάναμε παρέα μου ζήτησε συγνώμη γιατί έπρεπε να μιλήσει. Κατέβηκε στο βήμα και ήταν αυτός ο ίδιος!

  Την Ελλάδα την εκπροσωπούσε μια κουστωδία του ΥΠΕΠΘ. Ντυμένοι στην πένα Διευθυντάδες με κοστούμια, με παρατρεχάμενους, μεγαλόσχημοι με τις «έτσι» παρούσες παντού. Ύφος 12 καρδιναλίων. Ήρθε η ώρα να μιλήσει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου. Ντρεπόμουν γιατί άκουσα τα χειρότερα αγγλικά που είχαν ακουστεί σε όλο το συνέδριο. Στο τέλος πέταξε και μια εξυπνάδα αρχαιόπληκτη κι όλα εντάξει. Γέλασε μόνος του. Κατά λάθος πήρε τα αμήχανα χαμόγελα των συνέδρων, σαν γέλιο ότι δήθεν άρεσε το αστείο του.

  Επίτηδες δεν έβαλα χρονολογία για να μην θεωρηθεί κομματική η παρέμβαση. Μετά το 2000 πάντως.

 261. Γιάννης Κουβάτσος said

  258:Δυστυχώς το άρθρο, ενω τα λέει σωστά επί της ουσίας, είναι πολύ κακογραμμένο και σε πολλά σημεία δυσνόητο. Ο κορέκτορας έκανε κι εδώ το θαύμα του, αλλά έχει γίνει και ο μόνιμος αίρων τις αμαρτίες των γραφόντων. Στους μαθητές μας λέμε να ξαναδιαβάζουν τα γραπτά τους. Δάσκαλε που δίδασκες…

 262. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα κατατοπιστικό κείμενο :
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://patranews.gr/%25CE%25BA%25CE%25BF%25CE%25B9%25CE%25BD%25CF%2589%25CE%25BD%25CE%25AF%25CE%25B1/%25CE%25BF-%25CF%2580%25CF%2581%25CF%258C%25CE%25B5%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2582-%25CF%2584%25CF%2589%25CE%25BD-%25CE%25B4%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25BA%25CE%25AC%25CE%25BB%25CF%2589%25CE%25BD-%25CF%2580%25CE%25AC%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2582-%25CE%25B5%25CE%25BE%25CE%25B7%25CE%25B3%25CE%25B5%25CE%25AF/&ved=2ahUKEwjU-PSytMTzAhXeRPEDHWvzCzw4ChAWegQIBBAB&usg=AOvVaw1kKsr-AfAHH1HRfnAcovHN

 263. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και άλλο ένα :
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.thebest.gr/amp/article/637916-poios-alithina-thelei-tin-axiologisi-kai-poios-ochi-giati-apergo&ved=2ahUKEwie-cOss8TzAhXKhv0HHW1ABeUQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw2S-wkCKiJvAi6JN3ppas91&ampcf=1

 264. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και η επιστολή προς τους γονείς :
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.imerodromos.gr/ekpaideytikoi-giati-apergoyme-apechoyme-apo-ti-diadikasia-tis-axiologisis/&ved=2ahUKEwi5tuLNtcTzAhVTQvEDHabvA2E4ChAWegQIBRAB&usg=AOvVaw0yP3c3IIBNzftKYdIVdTnI

 265. Pedis said

  Μάρτυς μου η Μαντόνα δεν κατάλαβα για ποιο λόγο απαγορεύεται να χειροτονούνται γυναίκες ως ορθόδοξοι ιερείς στην Κίνα. Η Θεοτόκος είναι αδίκως περιφρονημένη από τους ορθόδοξους Χμέρ ή δεν κατάλαβα;
  Το ότι απαγορευόταν στις γυναίκες των ερυθρών χμερ να πλένουν τα πιάτα στην κουζίνα τους δεν το ήξερα, αλλά γιατί;

  😎

 266. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δάσκαλε σ’ ευχαριστώ,

  Για το σημερινό μάθημα που έδωσες στα παιδιά μου κι ας μην ήταν στη σχολική τάξη!

  Γιατί σήμερα σε είδαν με άλλο μάτι. Μ’ αυτό που άστραψε από χαρά και υπερηφάνεια που σήμερα ήσουν μαζί τους, από την ίδια πλευρά του δρόμου.
  Που φώναξαν όλο χαρά «»ήρθανε – ήρθανε» όταν συναντήθηκες μαζί τους στο Σύνταγμα στην Αθήνα και σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας και οι δυο πορείες έγιναν μία.

  Γιατί τα παιδιά μας καταλαβαίνουν αυτό που γνωρίζουμε κι εμείς:

  Δάσκαλος δεν είναι αυτός μόνο που σου μαθαίνει να γράφεις, να διαβάζεις και να λογαριάζεις.
  Δάσκαλος είναι αυτός που σου ανοίγει δρόμους να σκέφτεσαι, να ονειρεύεσαι, να ξεχωρίζεις το δίκιο απ’ το άδικο, να διεκδικείς!
  Που νοιάζεται αν έχει φαΐ στο τραπέζι μας, ρεύμα και θέρμανση στο σπίτι μας.
  Που βλέπει στα μάτια των παιδιών μας αν είναι όλα καλά στο σπίτι μας.
  Που νοιώθει τα παιδιά μας, «παιδιά του»…
  Που 2 χρόνια έκανε και συνεχίζει να κάνει το ψυχολόγο, τον νοσηλευτή στα παιδιά μας…….
  Που στηρίζει με κάθε τρόπο τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κόντρα στα τεραστία κενά από παράλληλες στηρίξεις ……..

  Κι εσύ δάσκαλε μας στάθηκες στα δύσκολα, ενάμισι χρόνο τώρα που άλλαξε η ζωή μας.

  Κι έκανες ότι περνούσε από το χέρι σου «να μη μείνουν τα παιδιά μας πίσω».
  Που σκαρφιζόσουν παιχνίδια και τραγούδια κι ας σ’ έβλεπαν μέσα απ’ την οθόνη. Όσα μπορούσαν να σε δουν…
  Που προσπαθούσες η μικρή ή η μεγαλύτερη οθόνη να θυμίζει λίγο τη σχολική μας τάξη.
  Που ξενυχτούσες για να διορθώσεις ασκήσεις από σκοτεινές φωτογραφίες κι έστυβες το μυαλό σου να βρεις τρόπο ΟΛΑ τα παιδιά της τάξης θα κάνουν μάθημα, με ή χωρίς webex.

  Γι αυτό και σήμερα και αύριο θα είμαι στο πλάι σου, στον αγώνα που δίνεις για να έχουν όλα τα παιδιά -μαζί και τα δικά μου- το σχολείο που τους αξίζει.

  Ίδιο για ΟΛΑ τα παιδιά, καλύτερο από αυτό που έχουν σήμερα.
  Γιατί μόνο μαζί μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα για ένα σχολείο που δεν θα διαχωρίζει τα παιδιά μας ανάλογα με την τσέπη μας, το χρώμα ή τη φυλή μας!
  Που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά και όχι σε λίγους και εκλεκτούς!
  Για ένα σχολείο πραγματικά ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν, που θα αναπτύσσει το σύνολο των δυνατοτήτων κάθε παιδιού.

  Και να ξέρεις ότι σήμερα στην αξιολόγηση των παιδιών και των γονιών πήρες ΑΡΙΣΤΑ!

  Συνέχισε, κι εγώ θα είμαι μαζί σου…
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/360353_axiologisi-asgme-pros-ekpaideytikoys-daskale-s-eyharisto%3Famp&ved=2ahUKEwiS6OHjm8XzAhX9g_0HHbT2BOUQFnoECBsQAQ&usg=AOvVaw2Fct9ZrynMmOEbkrtTfZ10&ampcf=1

 267. voulagx said

  Ημέρες Ισπανόφωνου Κινηματογράφου 2021 στις 12-14 Οκτωβρίου
  Κατά τη διάρκεια των «Ημερών Ισπανόφωνου Κινηματογράφου/Días de Cine Hispanófono», θα παρουσιαστούν έξι (6) Ισπανόφωνες ταινίες από την Ισπανία, την Αργεντινή, το Μεξικό, το Περού και την Κούβα, μέσω διαδικτύου με ελληνικούς υπότιτλους και απολύτως δωρεάν για όλη την Ελλάδα.
  Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες 12-14/10 για συσκευές εντός της Ελλάδας.
  Προβολές στο https://video.fecha.gr.

 268. Χαρούλα said

  Δάσκαλε με συγκίνησες!
  Καληνύχτα λοιπόν, αυτός ο κόσμος θα αλλάξει κάποτε!

 269. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αφήνω αυτό εδώ.
  https://www.topontiki.gr/2021/10/13/epiki-gkafa-se-fek-ta-gerakia-ke-i-prikothiria-photo/

 270. Μαρία said

  270
  Α χα χα! Απο δώ θα βγήκε το γύπινγκ.

 271. Μαρία said

  Ο κουμπάρος

 272. Μαρία said

  ΕΣΗΕΑ: Οριστική διαγραφή του Άρη Πορτοσάλτε – Προσωρινή για τους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο, Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, Βασίλη Παπαδρόσο, Βασίλη Χιώτη, Νίκο Υποφάντη και Νότη Παπαδόπουλο.
  https://www.ethnos.gr/ellada/178112_esiea-oristiki-diagrafi-toy-ari-portosalte-prosorini-gia-akoma-exi-dimosiografoys

 273. […] Μην ψάχνετε στην επικαιρότητα για να βρείτε την αιτία του σημερινού μας τίτλου. Δεν ξέρω να συνέβη κάτι συνταραχτικό ή έστω αξιοσημείωτο τις προηγούμενες μέρες που να αφορά τα τρένα. Ο σιδηρόδρομος του τίτλου δεν είναι σύγχρονος, αλλά αρχαίος. Πανάρχαιος. Πόσο αρχαίος; Από τον καιρό των Νεάντερταλ -διότι η αρχαιολογική σκαπάνη, όπως λέει το κλισέ,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/10/09/meze-501/ […]

 274. sarant said

  270 Πολύ αστείο λάθος, αλλά και παράξενο το θέμα.

 275. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  275 >>παράξενο το θέμα
  Κυνηγούν δρόνους! 🙂
  https://www.ethnos.gr/ellada/61357_gerakia-katarriptoyn-drones-pos-egine-peristatiko-sti-dexiosi-tis-aggelopoyloy

 276. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.2020mag.gr/culture/2871-mia-protomi-pou-tima-tin-maria-kallas-milisame-me-tin-eikastiko-polina-kasimati-eikones

 277. Μαρία said

 278. sarant said

  277 Αυτοί μπροστά από το άγαλμα είναι φωτοσοπιά ή έτσι βγήκαν πράγματι;

 279. Μαρία said

  279
  Πιθανότατα φωτοσοπιά.
  https://www.enikos.gr/society/parti-sto-twitter-me-to-agalma-tis-kallas/1687290/
  https://parallaximag.gr/life/irodeio10-kare-apo-ta-apokalyptiria-tou-agalmatos-tis-marias-kallas

 280. Μαρία said

 281. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη Φιλαδέλφεια:
  1. Μαθητές-ναυαγοί σε κοντέινερ

  2.και μαθητές δημοτικού στην οδό Εφέσσου

  Κεραμιδεος αντε @έσου

 282. Γιάννης εμίρης said

  Έχουμε και σάντουϊτς, ε!
  Την θαυμασμένη ερώτηση την γράφω έτσι συνήθως ;(!!!) ή ?(!!!) και προσθέτω θαυμαστικά ανάλογα με τον βαθμό θυμού ή έκπληξης.
  Ωραία μεζεδάκια, τα ευχαριστήθηκα (όπως και τα σχόλια σήμερα). (!!!)

 283. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

 284. Μαρία said

 285. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το Χαλάνδρι, απλώς βρεγμένο.
  Ναι, αλλά έχουμε δημαρχόμαγκα

  https://www.chalandri.gr/uncategorized/68721/

  https://www.chalandri.gr/uncategorized/75067/

 286. Γιάννης Ιατρού said

  283 (και σχετικά): Αφού ρε σεις άρχισε η αξιολόγηση, τι θέτε;

 287. Γιάννης Ιατρού said

  από το νεαρό της ηλικίας τους, θεωρώ πως είναι (συμ-)μαθητές👍 που βοηθούν τους δασκάλους

 288. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  289 >>το νεαρόν της ηλικίας τους,
  νεαρόν~νηρόν ύδωρ ~ νερό 🙂

  Σαν να ακούω νέα της Κύπρου με το Στυλιανίδη στα μικρόφωνα τώρα. Καθησυχάζομαι έτσι. «Η Κύπρος κείται μακράν» 😦

 289. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Αγαπητοί συμπολίτες» μας είπε ο κ.Στυλιανίδης στο τέλος. Και μας συμβούλεψε ν΄ανεβαίνουμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  -Στα κεραμίδια αδέρφια, στα κεραμίδια!

 290. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αν οι δάσκαλοι στη Νέα Φιλαδέλφεια ειχαν προνοήσει να έχουν χορηγό τη Blue Star Ferries», τώρα δεν θα είχαν πρόβλημα», είδα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ως δήλωση της Κεραμέως. Μάλλον είναι φέικ. Μάλλον. 😊

 291. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  267, 289 >>Δάσκαλος δεν είναι αυτός μόνο που σου μαθαίνει να γράφεις, να διαβάζεις και να λογαριάζεις.Δάσκαλος είναι αυτός που σου ανοίγει δρόμους …Που κάνει μαζί σου γέφυρες να περάσεις απέναντι τη δύσκολη ώρα

 292. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αλλάζει το σχέδιο πλατάνια στο Κέντρο. Με τόσο νερό στην Παν/μίου θα βάλει ρύζι.

  Πειραιάς βουλά!!

 293. Γιάννης Ιατρού said

  290: Να δεις που όταν το έγραφα σκέφτηκα το ίδιο 🙂
  292: Αυτά είναι Γιάννη, δεν ασχολούνται οι εκπαιδευτικοί με τέτοια και νά ‘τα τα αποτελέσματα. Και δεν είναι η κάθε «Blue Star Ferries» κλπ. το θέμα, αλλά το να ‘χουν κι ένα φουσκωτό στην τάξη ρε γαμώ το, αφού ξέρουν πως πλημμυρίζει !
  293: Μπα, αυτό με τα γιοφύρια έχει μιάν αναρχική χροιά… 😇
  294: Πάνε τόσα λεφτά! Καλά δεν το άφηνε ο οδηγός πριν την υπόγεια διάβαση;, Λες και δεν είναι γνωστά αυτά.

 294. Μαρία said

  294
  Κι αναρωτιόμουν πού είναι.

 295. Γιάννης Ιατρού said

  296: Πρόλαβαν, γιατί η στάθμη ανέβηκα κι άλλο…

 296. Μαρία said

 297. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  296 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΒΟΥΛΑ (κάτω από τη γέφυρα του ΚΠΙΣΝ όπως είπαν μετά)
  βουλά=βουλιάζει

  297, 298 Πωωω! Σοκαριστικό

 298. Pedis said

  # 294 – Από άσκηση στον Εβρο, χωρίς πλωτά 😱

  Ρε τι τραβάει ο κόσμος.

  Αλλά παράσταση νίκης: Κούλης 85%. Πιο πάνω κι από τα πικ του Σημίτη. 😅 😂 🤣

 299. Pedis said

  Σούπερ επένδυση στις υποδομές τελικά οι φρεγάτες.

 300. ΣΠ said

 301. Γιάννης Ιατρού said

  κι αυτό 👍😂

 302. ΣΠ said

  Έχετε ακούσει τον όρο ιρλανδική διάβαση; Από πού να προέρχεται η ονομασία;
  https://en.wikipedia.org/wiki/Low-water_crossing

  Στην Αριζόνα πάντως υπάρχει ο λεγόμενος νόμος για τους ανόητους οδηγούς.

 303. Μαρία said

  304
  Βέβαια. Την έμαθα στη Σαμοθράκη μετά απο βροχή. Αλλά και στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει σχετική ταμπέλα.

 304. Μαρία said

  304
  Και πρόσφατος πνιγμός στην Πολίχνη.

 305. Γιάννης Κουβάτσος said

  304:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.kolydas.gr/content/%25CE%25B7-%25CE%25B9%25CF%2581%25CE%25BB%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE-%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25AC%25CE%25B2%25CE%25B1%25CF%2583%25CE%25B7&ved=2ahUKEwj6lqXR4szzAhWLhP0HHStwCzMQFnoECEYQAQ&usg=AOvVaw0wSyfeZFvwG1otrDHkCBiQ

 306. Γιάννης Ιατρού said

  Ιρλανδικές διαβάσεις:
  Το θέμα είναι πως εμείς εδώ έχουμε «ιρλανδικούς χειμάρρους» που διασταυρώνονται με δρόμους. Η διάσχισή τους ενέχει τους ίδιους κινδύνους όταν βρέχει πολύ.

 307. Γιάννης Ιατρού said

  308: Περιμετρική Λυκαβηττού …

 308. Μαρία said

  308
  Τέτοιος καταρράκτης και στα σκαλάκια της Κλειτομάχου https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1_%CE%91._%CE%9E%CF%8D%CE%B4%CE%B7
  όπως μου είπαν φίλοι που μένουν απέναντι επι της Αρχιμήδους.

 309. 299,
  Η γραμμή Πειραιάς-Βούλα τώρα φτάνει Βουλιαγμένη

 310. Γιάννης Ιατρού said

  310:

 311. Μαρία said

  312
  Ναι. Υπάρχουν και στη φωτό του λινκ.

 312. Μαρία said

  «Η βροχόπτωση ήταν στα όρια σχεδιασμού των έργων. Είχαμε μία πολύ ισχυρή βροχόπτωση, μεγάλα ύψη βροχής που προσέγγιζαν τα 150 χιλιοστά σε ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου αλλά δεν ήταν ακραίο φαινόμενο, δεν είχαμε ύψη βροχής της τάξης των 200 – 300 χιλιοστών που είχαμε πριν 3 χρόνια στη Μάνδρα» δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στον Ant1.

  Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι αν αυτά τα ύψη έπεφταν στην Αττική θα είχαμε δυστυχώς πολλαπλάσιες επιπτώσεις. Παράλληλα σημείωσε ότι το Λεκανοπέδιο, η λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού, και όχι όλη η Αττική, δέχτηκε συνολικά 30 εκατομμύρια τόνους νερού.

  Τέλος, ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι «σε γενικές γραμμές ανταποκριθήκαμε επαρκώς στην όλη διαδικασία παρά τα μικρά προβλήματα που υπήρξαν».https://www.avgi.gr/koinonia/398375_i-kakokairia-mpallos-den-itan-akraio-fainomeno-opos-sti-mandra

 313. Γιάννης Ιατρού said

  313: Εδώ συνοπτικά η κατάσταση, περιλαμβάνεται η σκηνή 🙂

 314. Πέπε said

  Μπάλλος είπαμε!

  Όχι συρτός.

 315. sarant said

  316 Χαχαχά!

 316. Μαρία said

 317. Μαρία said

  316

 318. Μαρία said

 319. Γιάννης Ιατρού said

  320: Σκηνοθεσία του Αγγελόπουλου…

 320. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Τελευταίο (χρονικά σχόλιο) το 320 στις 00:32 και επόμενο 09:28 το 321 [και στα άλλα νήματα σταματούν ακόμα νωρίτερα…]
  Έγινε κάτι και δεν το πήρα είδηση;

 321. sarant said

  321 Πράγματι.

 322. sarant said

  322 Κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου, ίσως.

 323. Γιάννης Ιατρού said

  Μητσοτάκης (2018, στην Κόρινθο, μετά τις πλημμύρες τότε): Τα καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν δικαιολογία, έχουμε σχέδιο για τις πλημμύρες

 324. Γιάννης Ιατρού said

  322: Για να δείτε ποιοί κλείνουν το βράδυ και ποιοί ανοίγουν το μαγαζί το πρωί 🙂 🙂 🙂

 325. dryhammer said

  324. Εγώ είχα την αϋπνία του αδίκου, αλλά όχι μπροστά στον υπολογιστή…

 326. LandS said

  Διασκευάζω άρθρο που διάβασα στο Κουλούρι.

  Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν το πρώτο 112 είχε γραφτεί από αυτόχθονα καλαμαρά και όχι από τον Υπουργό ΠΟΛΠΡΟ κ. Χ. Στυλιανίδη, ο οποίος χρησιμοποίησε λέξεις όπως αξινόστραφος, αυλάτζιν, βολίτζι, καρκασαλλίκκι και πελλανίσκω που δημιούργησαν σύγχυση και παρεξηγήσεις, οδηγώντας τον κόσμο στους δρόμους να ουρλιάζει πως το τέλος είναι κοντά. Έπειτα από μερικές ώρες, το λάθος διορθώθηκε και το 112 επέστρεψε στα καλαμαρούικα, με την Πολιτική Προστασία να τρέχει να καλύψει τις ζημιές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: