Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από πού πάνε για το Σαχέλ;

Posted by sarant στο 11 Οκτωβρίου, 2021


Και ξαφνικά, μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία, που συζητήθηκε κιόλας προχτές στη Βουλή, το τοπωνύμιο «Σαχέλ» έγινε λέξη της επικαιρότητας.

Πολλοί αγνοούσαν τη λέξη, άλλοι την είχαν ακούσει κι ήξεραν μέσες-άκρες τι αφορά. Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για μια καινούργια χώρα, ή ίσως για καινούργιο όνομα, για μετονομασία χώρας δηλαδή, όπως κάποτε η Δαχομέη, που μάθαμε στο σχολείο οι παλιότεροι, μετονομάστηκε το 1975 σε Μπενίν ή όπως η Άνω Βόλτα, που πολύ μας διασκέδαζε στο σχολείο γιατί αναρωτιόμασταν αν συνορεύει με την Κάτω Βόλτα, έδωσε τη θέση της στη Μπουρκίνα Φάσο.

Όχι όμως, το Σαχέλ δεν είναι χώρα, είναι ονομασία γεωγραφική, που έχει δοθεί σε μια μεγάλη περιοχή της Αφρικής.

Πρόκειται για τη λωρίδα γης που βλέπετε στον χάρτη, που βρίσκεται νότια από την έρημο Σαχάρα. Το Σαχέλ είναι το νοτιότερο βορειότερο τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής και αποτελεί τη μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην έρημο και στη ζώνη της σαβάνας νοτιότερα. Τα εδάφη εκεί είναι στέπες.

Με τη γεωγραφική του έννοια, το Σαχέλ εκτείνεται από τον Ατλαντικό (μάλιστα περιλαμβάνει και τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου, που δεν τα δείχνει δυτικά ο χάρτης) έως την Ερυθρά Θάλασσα, στην Ερυθραία. Καμιά ντουζίνα χώρες έχουν εδάφη τους μέσα στο Σαχέλ, έστω και μιαν ακρούλα τους (όπως η Νιγηρία ή το Καμερούν στον ακρότατο βορρά τους).

Η λέξη Σαχέλ, διαβάζω, ετυμολογείται από το αραβικό sāḥil, που θα πει όχθη. Ταιριάζει από μια άποψη στη λουρίδα που βλέπουμε στον χάρτη.

Όμως, υπάρχει και η πολιτική διάσταση του όρου Σαχέλ, και με τη διάσταση αυτή δεν μιλάμε για εδάφη αλλά για κράτη. Στη συζήτηση που έγινε για το Σαχέλ, δεν εννοείται η γεωγραφική έννοια του όρου, και όταν λέμε για την εμπλοκή της Γαλλίας στο Σαχέλ κανείς βέβαια δεν σκέφτεται το Σουδάν ή την Ερυθραία -αλλά μόνο τη δυτική Αφρική.

Με αυτή τη στενότερη έννοια, Σαχέλ είναι 5 χώρες, που έχουν άλλωστε συμπήξει και την ομάδα G5 του Σαχέλ: Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Τσαντ (από αριστερά προς τα δεξιά στον χάρτη). Οι πέντε αυτές χώρες έχουν το κοινό στοιχείο πως ήταν παλιότερα γαλλικές αποικίες και εξακολουθούν να βρίσκονται στη γαλλική σφαίρα επιρροής.

Η Μαυριτανία βέβαια δεν ανήκει μόνο στις 5 χώρες του Σαχέλ, αλλά και στις πέντε χώρες του Μαγκρέμπ, για να αναφέρω μιαν άλλη γεωγραφική ονομασία που την ακούμε συχνά. Το Μαγκρέμπ, που ετυμολογείται από το αραβικό maghrib και σημαίνει τη Δύση, περιλαμβάνει το Μαρόκο, τη Μαυριτανία, την Αλγερία, τη Λιβύη και την Τυνησία (καθώς και τα εδάφη της Δυτικής Σαχάρας). Στα αραβικά, ο όρος μπορεί να σημαίνει και απλώς το Μαρόκο. 

Και μια και πιάσαμε τους γεωγραφικούς όρους στην περιοχή, να αναφέρουμε και το Μασρέκ (Mashriq, Mashrek), με τον οποίο δηλώνεται το ανατολικό τμήμα του αραβικού κόσμου, δηλαδή Αίγυπτος, Σουδάν, αραβική χερσόνησος, Συρία, Ιράκ. Ετυμολογία αραβική, που σημαίνει ανατολή. Όπως βλέπουμε στον πρώτο χάρτη, το Σουδάν ανήκει και στο Μασρέκ και στο γεωγραφικό Σαχέλ. 

Κι αφού κλείσαμε την τριάδα, ας επιστρέψουμε στο Σαχέλ. Η Γαλλία έχει πολύχρονη στρατιωτική εμπλοκή στο Σαχέλ εναντίον τζιχαντιστικών ομάδων. Η επιχείρηση Μπαρκάν στο Μάλι ξεκίνησε το 2014, αποτελώντας τον διάδοχο προηγούμενων επιχειρήσεων. Έπειτα από το τελευταίο πραξικόπημα στη χώρα, ανακοινώθηκε ότι σταδιακά η επιχείρηση θα τερματιστεί, έως τις αρχές του επόμενου χρόνου, αλλά γαλλικές δυνάμεις θα παραμείνουν, σε πολυεθνικό όμως πλαίσιο. Και η G5 του Σαχέλ έχει αναπτύξει δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών. Κάπου διάβασα ότι το Σαχέλ είναι το Αφγανιστάν της Γαλλίας και δεν βρήκα άστοχη την παρομοίωση.

Θα χρειαστεί να πάμε στο Σαχέλ; Δεν εννοώ ατομικά για τουρισμό, αναρωτιέμαι αν θα χρειαστεί να σταλεί ελληνικός στρατός να βοηθήσει τη Γαλλία στο Σαχέλ. Στο άρθρο 18 της αμυντικής συμφωνίας που υπογράψαμε με τη Γαλλία, προβλέπεται ότι η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας μπορεί να λάβει και την μορφή «συμμετοχής σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ». Η αναφορά δεν είναι δεσμευτική, είναι όμως ενδεικτική. 

Βέβαια, η συμφωνία με τη Γαλλία προβλέπει στο άρθρο 2 αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή, που είναι μια ευπρόσδεκτη εξασφάλιση απέναντι στις τουρκικές βλέψεις. Η συνδρομή ενεργοποιείται αν τα δύο μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Αλλά, όπως επισημάνθηκε, η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οπότε, η Τουρκία θα μπορεί π.χ. να παρενοχλεί και να παρεμποδίζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, έξω από τα 6 μίλια, χωρίς να ενεργοποιείται η συμφωνία. 

Οπότε, παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση με τη Γαλλία προσφέρει πλεονεκτήματα, ίσως θα χρειαστεί να μάθουμε από πού πάνε για το Σαχέλ. 

 

147 Σχόλια προς “Από πού πάνε για το Σαχέλ;”

 1. Theban said

  « Το Σαχέλ είναι το νοτιότερο τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής »
  Μήπως το βορειότερο;

 2. Είχα την εντύπωση ότι είναι κυρίως όρος της γαλλοφωνίας το Σαχέλ (εγώ το είχα μάθει στην προετοιμασία για το Sorbonne), αλλά το βλέπω χωρίς εξηγήσεις και στην αγγλική βίκι για παράδειγμα. Όπου λέει για την ετυμολόγηση ότι literally means «coast, shore»,[1] which has been explained as a figurative reference to the southern edge of the vast Sahara.[10][11] However, such use is unattested in Classical Arabic, and it has been suggested that the word may originally have been derived from the Arabic word سهل sahl «plain» instead.
  Από τον αραβικό πληθυντικό του sahil, sawahil, βγαίνει και η γνωστή γλώσσα σουαχίλι, δηλ. της ακτής σουαχίλι που είναι οι αφρικανικές ακτές του Ινδικού Ωκεανού.

 3. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἔ, ἀφοῦ τό πᾶμε ἔτσι, θά ἀνεβάσω κι ἐδῶ τούς Βλαχάκηδες! Ἔχουμε συμφέροντα στήν Μαύρη Ἤπειρο! 🙂

  https://www.kathimerini.gr/society/561531661/vlachakides-i-elliniki-fyli-tis-afrikis/

 4. nikiplos said

  Καλημέρα.
  Με τούτα και με κείνα θυμήθηκα τους συμπατριώτες μας που πλούτιζαν (υποτίθεται) στο Κογκό και στην Αιθιοπία. Είχαν μια μυθική εικόνα. Θυμάμαι κι έναν που είχε μεταξύ άλλων φέρει και έναν μαύρο υπηρέτη αρχές 70ς και ο καψερός περπατούσε στην πλατεία και είχε πίσω του καμία 20δα περίεργους, γιατί δεν είχαν ξαναδεί μαύρο. Εγώ ήμουν μικρός τότε. Πάντως ένας από εκείνους που είχαν φυτείες στην Αιθιοπία και λογιζόταν για ζάμπλουτος, όταν τους έδιωξαν οι μαύροι, γύρισε πίσω κι έγινε κουρέας. Ευτυχώς ήταν καλός.

  Ο αδερφός του πατέρα μου, είχε πάει Ν. Αφρική. Ήθελαν έλληνες τότε να ανοίξουν μπακάλικα κι έψαχναν προσωπικό. Μετά από πολλά χρόνια κατάλαβα, πως αυτοί οι μπουρτζόβλαχοι μπακάλικα έλεγαν κάτι τεράστια σούπερ μάρκετ, ενώ προσωπικό ήταν κυρίως επιστάτες των μαύρων.

  Από όλο το περιβαλλον μου που σχετίστηκε με την Αφρική, πιο ενδιαφέρων ήταν ο Θανάσης, ένας γείτονας του πατέρα μου. Παντρεύτηκε στα 23 του και πήρε μια 28χρονη. Όταν ξεχαρμάνιασε ήθελε να την κάνει. Διατροφές κλπ, διαβατήριο ήθελε υπογραφή από σύζυγο κλπ, οπότε διάλεξε τη Λεγεώνα των Ξένων. Κατατάχθηκε εκεί, έζησε 30χρόνια στο Μαγκρέμπ, κι όταν συνταξιοδοτήθηκε του έδωσαν ένα σπίτι στην Κορσική. Από εκεί τον μάζεψε η κόρη του και τον γύρισε στο σπίτι τους. Φεύγοντας είχε πει στη γυναίκα του ότι πάει για τσιγάρα. Γύρισε μετά από 30τόσα χρόνια κρατώντας ένα πακέτο τσιγάρα! Απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία…

 5. Παναγιώτης Κ. said

  Λένε, αυτοί που ξέρουν, η Αφρική είναι κατά βάση παρθένα περιοχή κατάλληλη για εκμετάλλευση.
  Λέτε η άρχουσα τάξη της χώρας μας να το είδε και έτσι το θέμα;
  Να μας πουν εκείνοι που έχουν εμπειρία από τη συμμετοχή μας στην κατασκευή τεχνικών έργων στη Β. Αφρική.

  Και κάτι άλλο ακόμη. Πολλοί από τους χωριανούς μου βρέθηκαν να εργάζονται στο Ζαΐρ από τη δεκαετία του ΄50. Διαπίστωσα ότι έχουν θετικά αισθήματα για τον τόπο παρόλες τις, «αναμενόμενες», φυλετικές προκαταλήψεις.

 6. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα!

  Καλό για συζήτηση το σημερινό. Δεν ξέρω γρι από διεθνές δίκαιο και διεθνείς συμφωνίες. Εκείνο που σκέφτομαι εγώ είναι το εξής απλοϊκό. Έστω και αν δεν καλύπτονται αμυντικά η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, εμείς στις συγκεκριμένες περιοχές μας μπορούμε να αντιδράσουμε και να αμυνθούμε. Έλα μου όμως που η Τουρκία, χώρα μεγάλη σε πληθυσμό και στρατιωτική δύναμη, αφορμή ψάχνει να εκμεταλλευτεί μια τέτοια ευκαιρία και να κηρύξει γενικό πόλεμο με επίθεση στον Έβρο και απόβαση σε νησιά.
  Οπότε, ας μην βλέπουμε το Σαχέλ μεμονομένα.

  *Γιώργη Κατσέα, μου είπαν να σε πάρω αύριο. 😉

 7. Αγγελος said

  Λιμπί μπαμιζράχ βεανόχι μπεσόφ μα’αράβ…
  (= Η καρδιά μου είναι στην Ανατολή κι εγώ στην άκρη της Δύσης…)
  Σπαραχτικός στίχος του Ισπανοεβραίου (αναχρονισμός;) ποιητή του ΙΑ΄-ΙΒ’ αιώνα Ιούδα ἁΛεβή, που τον θυμάμαι όποτε ακούω για Μαγκρέμπ και Μασρέκ.

 8. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @6. Ναί! Αὔριο θά εἶμαι ὅλη τήν ἠμέρα στό νοσοκομεῖο 🙂

 9. Παναγιώτης Κ. said

  @7. Τον στίχο του Μάλαμα «μες στην καρδιά μου η Ανατολή και στο μυαλό μου η Δύση» τον έχεις υπόψη;

 10. Αγγελος said

  (9) Oμολογώ πως όχι. Αλλά αναφερόμουν κυρίως στις σημιτικές λέξεις για την Ανατολή και τη Δύση, που τις ανέφερε με τη γεωγραφική τους έννοια κι ο Νικοκύρης.

 11. phrasaortes said

  Ήσσονος σημασίας η συμφωνία. Τέτοια άρθρα στοχεύουν στην εσωτερική κατανάλωση, όχι σε πραγματικές γεωπολιτικές ανάγκες. Πόλεμος με την Τουρκία δεν πρόκειται να συμβεί παρά τις σαρακονταετείς προβλέψεις περί του αντιθέτου από τους Τουρκολόγους του καναπέ. Εδώ δεν κηρύχτηκε πόλεμος ούτε καν όταν ανατρέψαμε την κυπριακή κυβέρνηση. Νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου, αλλά στην πραγματικότητα το Αιγαίο είναι αρκετά ήσυχο.

  Όσο για το Σαχέλ, δεν νομίζω ότι η Γαλλία έχει και μεγάλη ανάγκη τον ελληνικό στρατό. Σε κάθε περίπτωση όμως, ενδεχόμενη αποστολή δυνάμεων θα αφορά μόνο επαγγελματίες στρατιωτικούς, οπότε ποιος νοιάζεται. Το πρόβλημα με αυτές τις συμφωνίες είναι ότι σπαταλούνται τζάμπα δισεκατομμύρια, καθαρά για μικροκομματικούς λόγους. Την ειρήνη στην περιοχή την διατηρεί η διεθνής διπλωματία και οι εμπορικές σχέσεις, όχι ο κωμικά ανίκανος στρατός.

 12. … ίσως θα χρειαστεί να μάθουμε από πού πάνε για το Σαχέλ…

  Δεν νομίζω, με την ανεργία που υπάρχει είναι τόσος κόσμος στην Λεγεώνα των Ξένων που χρησιμοποιείται για φύλαξη των πρεσβειών ανα τον κόσμο όταν δεν έχει μπαμ-μπουμ στην μαύη ήπειρο, έτοια κατάντια !
  Πατήρ πάντων, πόλεμος !!

  # 4

  Σήμερα δεν ξέρω αλλά τα παλιά χρόνια ο λευκός στην Αφρική ήταν ζάπλουτος γιατί πληρωνότανε καλά σε αφρικάνικα νομίσματα και τα πάντα ήταν σε εξευτλιστικές τιμές πλην όμως τα αφρικάνικα νομίσματα δεν ΄πιαναν μία στην Ευρώπη. Ακόμα και το τότε πανίσχυρο Ραντ της Ν. Αφρικής δεν το αναγνώιζε η κυβέρνηση της χώρας έξω από τα ύνορά της. Γνωστή μου το Γιοχάνεσμπουργκ, δκετία του 70 είχε 5-6 υπηρέτριες που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως έξω από την Ν.Αφρ. υπήρχαν μαύροι που δεν ήταν δούλοι !!

 13. nikiplos said

  11@ Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα είχε στείλει αποστολή στην Σομαλία με όλα τότε τα παρατράγουδα που είχαν δει το φως του Τύπου. Το πλοίο που είχε πάει την αποστολή ήταν το Golden Vergina, το μετέπειτα μετονομαζόμενο σε Ολύμπια Εξπρές, και κατόπιν διαφόρων ονομάτων που άλλαξε κατέληξε σε Σαμίνα Εξπρές, που είχε και το τραγικό τέλος.

  Αν και δεν βρίσκετε στη ζώνη Σαχέλ, μιας και μιλάμε για την Αφρική, μικρός νόμιζα πως η Τανζανία είναι η χώρα του Ταρζάν και δεν μπορεί κάποια σχέση έχουν τα ονόματα. 🙂

 14. leonicos said

  ΑΠΟ ΧΤΕΣ

  103, 108 Έφη Έφη και 111 Σπύριδε, σας ευχαριστώ

  Χρέος γαρ

 15. atheofobos said

  Στον μικρόκοσμο της ελληνικής πολιτικής ζωής το Σαχέλ φαντάζει εξωτικό και παντελώς άσχετο με μας.
  Και όμως εκεί η Γαλλία, εκτός βέβαια των μεγάλων γαλλικών συμφερόντων εκεί, προασπίζει μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών του Σαχέλ και την μη επέκταση του Ισλαμικού Κράτος της Μεγάλης Σαχάρας (EIGS), στο οποίο έχει ενσωματωθεί και ένας μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών που ανήκουν στη λεγόμενη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι οποίοι έχουν σημαντική πολεμική εμπειρία την οποία απέκτησαν στο πλαίσιο των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης στα κράτη της Βορείου Αφρικής (Αλγερία-Λιβύη-Αίγυπτο-Τυνησία-Μαρόκο-Μαυριτανία).
  Εκτός από την αμιγώς γαλλική επιχείρηση Barkhane με στρατιωτική ισχύ σημαντική, η οποία εμπλέκεται σε εχθροπραξίες, πρωτίστως με ισλαμιστικές οργανώσεις υπάρχει και άλλη μία, η Task Force Takuba, η οποία έρχεται και παρέχει υποστήριξη στη συνολική Γαλλική παρουσία στο Σαχέλ. Στη δεύτερη αυτή επιχείρηση συμμετέχουν το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία οι οποίες και συμμετέχουν υποστηρικτικά στις Γαλλικές επιχειρήσεις.
  Όλα αυτά τα κράτη έχουν αντιληφθεί πως αν η ισλαμική τρομοκρατία επεκταθεί στις αφρικανικές χώρες της Μεσογείου ο κίνδυνος για την Ευρώπη θα είναι άμεσος.

 16. leonicos said

  2 Ω Δύτα

  τα λες πολύ σωστά

 17. leonicos said

  7 Υπέροχε Άγγελε

  Μιζραχιμ ειναι οι εβραίοι της Αφρικής, αντίστοιχο προς το σεφαρντί και ασκεναζι της Ευρώπης.
  Απλώς δεν ακούγονται πολύ γιατί μιλούσαν αραβικά, τη γλώσσα της χώρας που ζούσαν, και δεν ξεχώριζαν από τους άραβες, παρά στη θρησκεία. Εντούτοις μέχρι ρότινος ηταν η επικρατέστερη θρησκευτικά ομάδα. Π΄ρωτη φορά ο αρχιραββίνος των σεφαντίμ δεν ειναι από το Ιράκ.

 18. Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι μέχρι το πρώτο μισό του 2022 θα τερματίσει την επιχείρηση του γαλλικού στρατού στην περιοχή και ο γαλλικός στρατός θα αποτελεί πλέον «την ραχοκοκκαλιά» μιας π ο λ υ ε θ ν ι κ ή ς δύναμης εκεί, η οποία θα απαρτίζεται κυρίως από μονάδες ειδικών δυνάμεων και θα ενσωματώσει φυσικά και στρατιωτικές δυνάμεις από τα εκεί καθεστώτα, αλλά όχι μόνο.

 19. LandS said

  15 «Στη δεύτερη αυτή επιχείρηση συμμετέχουν το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία οι οποίες και συμμετέχουν υποστηρικτικά στις Γαλλικές επιχειρήσεις.»

  Ε, αρκετά μεγάλη παρέα, δεν φτάνει; Εμείς χρειαζόμαστε;
  Κάπου διάβασα ότι μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων η Τουρκία έχει κάτι σαν παρουσία υπέρ των Τζιχαντιστών, αλλά ούτε αυτό συνιστά σκοπιμότητα για Ελληνική Συμμετοχή.
  Επίσης ο Λόχος Υγειονομικού που είχαμε στο Αφγανιστάν στοίχιζε κοντά 1εκ ευρώ την ημέρα, δεν είναι καιρός για νέα έξοδα υποστηρικτικής συμμετοχής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  Ξέρω ‘γω; Ταΐζει μια τετραμελή οικογένεια να είναι η Ελλάδα ισχυρός διεθνής παράγοντας Ειρήνης;

 20. Pedis said

  Θα χρειαστεί να πάμε στο Σαχέλ;

  Να πάτε, να πάτε!

  Ό,τι διατάζει η πατρίδα. Ανεξαρτήτου🙃 κυβέρνησης … 😌

 21. Pedis said

  Οπότε, παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση με τη Γαλλία προσφέρει πλεονεκτήματα, ίσως θα χρειαστεί να μάθουμε από πού πάνε για το Σαχέλ.

  Επαναλαμβάνομαι: από την εποχή του Λουί XIV, όσοι συμμάχησαν με τη Γαλλία την κάναν από κούπες. Υπόψην …

 22. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Πολλές πολιτισμένες χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Τσεχία, …) έχουν στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Σαχέλ – γιατί να υστερήσει η Ελλάς;

 23. LandS said

  18
  Νομίζω ότι αυτό είναι για το Μάλι και όχι για ολόκληρη τη περιοχή

 24. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Το κουβέντιαζα πρόσφατα με έναν δεξιό αλλά όταν μου είπε πως οι τυχόν τζιχαντικές μπόμπες που μπορεί να σκάσουνε στην Αθήνα λόγω συμμετοχής μας στο Σαχέλ (όπως Ισπανία, Αθνάρ, ψέμα περί ΕΤΑ κλπ) είναι ένα αποδεκτό ρίσκο, ξέχασα γμτ να τον ρωτήσω τι θα πει αν του φέρουνε καμιά μέρα τα παιδιά του χωρίς πόδια, ή με ξύλινο παλτό.
  Όμως παραδέχομαι την ήττα μου, είμαι σίγουρος πως θα είχε κάποιο ακαταμάχητο επιχείρημα.

 25. 23. Σαχέλ βέβαια είναι όλη η περιοχή που φτάνει μέχρι την Ερυθραία, αλλά μάλλον πρέπει να περιοριστεί «πολιτικά» στις πέντε χώρες-πρώην αποικίες της Γαλλίας, μια εκ των οποίων είναι το Μάλι, όπου και η σύγκρουση είναι σφοδρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες τέσσερις. Η στρατιωτική συνδρομή ζητείται καταρχάς για το Μάλι.

 26. ΣΠ said

  Στις 12:45 η ανακοίνωση του Νόμπελ οικονομικών επιστημών.

 27. Pedis said

  # 24 – Εγώ απορώ εδώ και χρόνια, έτσι όπως κρατούν τους πρόσφυγες σαν τα ζώα (και οι τωρινοί και οι προηγούμενοι) με ξεφτίλισμα, φτώχεια, μιζέρια, απογοήτευση, επαναπροωθήσεις, νόμιμες και παράνομες κλπ πώς και δεν έχει υλοποιηθεί το αποδεκτό ρίσκο.

 28. Pedis said

 29. Νέο Kid said

  Επειδή διαβάζουμε ανιστόρητα πράγματα… όσοι συμμάχησαν με τη Γαλλία κέρδισαν και τους δύο παγκόσμιους πολέμους και επιπλέον μια βαλκανική χώρα ελευθερώθηκε πρακτικά απ τους Γάλλους. ( και μετά έφεραν Γερμανό βασιλιά ,τα θύματα της κοινωνίας!)

 30. Και για να το προφέρουμε σωστά χωρίζουμε στο μυαλό μας «σαχ» και «ελ», σαχ-ελ.

 31. Reblogged στις "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος".

 32. # 26

  Αν υπάρχει υποψηφιότητα γνωστού σχολιαστή ποντάρω το ημισυ της περιουσίας μου…

 33. Νέο Kid said

  Είναι πάντως και μια ευκαιρία, αφού οι Εγγλέζοι δεν μας κάθονται, να γίνουμε Λώρενς της Αραβίας αλά γαλλικά. L’erance d’Arabie

 34. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  28# Κι εσύ αναλαμβάνεις ένα αποδεκτό κατά τα φαινόμενα ρίσκο όταν κατ’ επανάληψη μου χακάρεις το γκομπγιούτορα και ανεβάζεις με διαφορά φάσης τα σκίτσα που θέλω να ανεβάσω εγώ. Και σε έχω προειδοποιήσει. Κατ’ επανάληψη 😎 😇

 35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  33# L’ errand θα γίνουμε (ήδη είμαστε δλδ). Για τα θελήματα.

 36. zoumpas said

  Το μακρόχρονο ενδιαφέρον της Γαλλίας στο Σαχέλ είναι εξ αιτίας των πλούσιων κοιτασμάτων ουρανίου στην περιοχή. Η Γαλλία έπαιξε τα ρέστα της στην πυρηνική ενέργεια και τώρα χρειάζεται ουράνιο πάση θυσία μέχρι να έρθει η «πράσινη ανάπτυξη».

 37. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  36# Ώπα λίγο. Δλδ δεν είναι για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην περιοχή?

 38. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τη διόρθωση της αβλεψίας μου.

  2 Ναι μπράβο, αυτό το είδα μετά που είχα γράψει το άρθρο.

  4 Ωραία ταινία θα γινόταν αυτό

  17 Και το επώνυμο Μιζραχής. Υποθέτω ίδια ρίζα με το Μισίρι

  21 Λες να μας βοηθήσουν όπως το 1919-22;

  36 Ακόμα και τώρα η Γαλλία δεν έχει εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια. Και καλά κάνει κατά τη γνώμη μου.

 39. spyridos said

  21
  Treaty of Alliance and Friendship between France and Czechoslovakia, Locarno, Jan. 25, 1924

  Οταν 14 χρόνια αργότερα οι Τσεχοσλοβάκοι ζήτησαν ενεργοποίηση της συμφωνίας ο Νταλαντιέ υπόγραφε Σύμφωνα στο Μόναχο.
  Μικρή Αντάντ μάι ας.

 40. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ζώνη Σαχέλ είναι υψίστης σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα, αφού εκεί θάλλει η ημετέρα “Θηβαϊκή Υφαίνη”, γνωστή και ως “φοίνικας ντουμ”, άλλως gingerbread tree ή doum (και doom) palm, ομομασμένη έτσι διότι παρότι οι Άραβες τη λένε مُقْل‎ (muql) , οι γάλλοι τη μπέρδεψαν με τον νανοφοίνικα που καλείται fan palm-Chamaerops humilis (Χαμαίρωπας χαμηλός) και ακούει στο αραβικό όνομα دوم (doom), από ρίζα που σημαίνει “διαρκώ/αντέχω”.(βλ.https://en.wikipedia.org/wiki/Hyphaene_thebaica και https://en.wiktionary.org/wiki/%D8%AF%D9%88%D9%85#Arabic )
  Αποδεικνύεται λοιπόν, με τούτα και μ’ εκείνα, ότι η σχετική ελληνογαλλική συμφωνία αποτελεί κολοφώνα του πατενταρισμένου μας Θηβαϊκού Κύκλου (άρα και διεθνή αναγνώριση της υπερτρισχιλιετούς του αξίας) και επαλήθευση του μύθου —ή κατάρας στο βαθμό που μας λείπουν αντιγόνα Αντιγόνης— των Λαβδακιδών (αφού λάβδακος σημαίνει “χωλός” κατά μία ετυμολόγηση, μπορεί όμως και “χωραφάς” διότι λάβδα/λάμδα=αλέτρι) , οπότε είναι βέβαιο ότι όποτε φτάσουμε —έστω και κούτσα-κούτσα— κι εμείς οι “”πολλῶ κάρρονες ” και Σπαρτοί ως κόκαλα στα εν λόγω απελευθερωτέα πάτρια χωράφια της Σαχέλ (<σαχ +έλλην), θα εξυφάνουμε επιτέλους τη δική μας ιστορική, ενδοξότατη, οστεόδυτη και εξόχως λυτρωτική Doomsday.

 41. Νέο Kid said

  Εγώ που έχω πάει, δε νομίζω ότι το Σαχέλ είναι το βορειότερο τμήμα της υποσαχάριας Αφρικής, αλλά απλά το νοτιότερο τμήμα της υπερσαχάριας Αφρικής.
  Culturally άμα τε και geographically.

 42. Πέπε said

  @3

  Άκου ιστορία!!

  Πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις, αληθινές ή ψεύτικες ή κάτι ανάμεσό τους, συνήθως περιμένει κανεις να είναι η φυλή των Βλαχάτων, όχι των Βλαχάκηδων.

 43. sarant said

  40 Χαχαχά!

  41 Κι αυτό σωστό από μια άποψη βλ. Μαυριτανία ας πούμε.

 44. greggan193 said

  Reblogged στις THE BROOM.

 45. Georgios Bartzoudis said

  (α) Οι Γάλλοι θα έρθουν να «συμπαραταχθούν» σε περίπτωση κατσιρμά στην ΑΟΖ, αν τα συμφέροντά τους θίγονται όσο (περίπου) και τα δικά μας. Και, ¨την σήμερον ημέραν» θίγονται «‘τόσο, όσο» που λένε κάποιοι. [ατυχές το σχετικό συριζοεπιχείρημα, αφού οι Γάλλοι ΗΡΘΑΝ και ΧΩΡΙΣ να έχουμε συμφωνία].
  (β) Δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι ο σύριζα φέρεται να «στεναχωρήθηκε» με την υπόψη συμφωνία όσο και η …Τουρκία! [Μηδεν εις το πηλίκον για το Τσπροεπιτελείο επικοινωνίας-προπαγάνδας}. Ας όψεται η σαχελολογία!
  (γ) Κάτι πήγαν να ψελλίσουν για τα οικονομικά (όπου και το ζουμί) αλλά φαίνεται ότι και το οικονομικό-σκανδαλοθηρικό Τσοπροεπιτελείο …αγρόν αγοράζει.
  (δ) Με δυο λόγια, μάλλον την πάτησαν …αντιπολιτευτικώς. Το πουλάκι ξεγλίστρισε …σα χέλι. Περαστικά τους!

 46. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @42. Πάντως, ἀπό τά στοιχεῖα τοῦ ἄρθρου δέν φαίνεται νά πρόκειται γιά μιά ψεύτικη ἱστορία.. Ὁ (πιθανότατα Βλάχος) Νικόλας μέ τόν ἀδελφό του καί «με μια ελληνική σημαία, την εικόνα της Παναγίας και ένα αντίγραφο της Αγίας Γραφής» [Ξέρω. Δέν πολυαρέσουν αὐτά στούς φωταδιστές καί τούς μειονοτικολάγνους, ἀλλά τί νά κάνουμε; 🙂 ] ἔκανε πράματα καί θάματα στήν Ἀφρική καί δεκάδες παιδιά μέ ντόπιες, ζουμερές γυναῖκες [Ἐδῶ ξέφυγε λιγάκι ἀπό τίς ἐπιταγές τῆς θρησκείας μας ἀλλά χαλάλι του! :)] Ὅλοι αὐτοί ἦταν γνήσιοι βιολογικοί ἀπόγονοι τῶν Βλαχάκηδων καί νομίζω ὅτι ὀρθά λέγονται ἔτσι, καί ἡ Πατρίδα πρέπει νά τούς νοιαστῆ (λέμε τώρα..).

 47. nikiplos said

  38β κι από διηγήσεις του είχε ενδιαφέρον ο τύπος. Έλεγε ότι τους άφηναν στα οχυρά με δυό γεμιστήρες τον καθέναν. Τους άδειαζαν από το φόβο τους, και μετά τα Αραπάκια έμπαιναν αβρόχοις ποσίν. Έλεγε ότι έζησε δυό φορές από το έλεος που έδειξαν αυτοί. Κατά τη γνώμη του είχαν καταλάβει ότι η μάχη δεν γινόταν στα οχυρά με τους κακομοίρηδες των λεγεώνων, αλλά στις πόλεις με το αγλάϊσμα των Γάλλων επενδυτών. Έτσι άρχισαν οι βομβιστικές επιθέσεις.

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για το Σαχέλ, τον περασμένο Μάιο κατέθεσε ερώτηση ο Σύριζα και ο υπεξ κ. Δένδιας απάντησε/ ξιφούλκησε επί λέξει «λες και το θέμα αυτό δεν ήταν ένα μόνιμο ζήτημα σε όλα τα Συμβούλια της ΕΕ και ότι είναι κοινός ευρωπαϊκός τόπος ότι το Σαχέλ είναι ένα μείζον πρόβλημα της ΕΕ, όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί σε σειρά αποφάσεων των Συμβουλίων από το 2019 υπό την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. …»
  Δηλαδή υπάρχει θέμα σοβαρό και πασίγνωστο!
  Μεγειάμας τουτέστιν! 😦
  -Κούλη να στείλεις τον γιο σου κι όχι των άλλων στις Αφρικές το ίδιο κι εσύ Δένδια, αν έχεις, που το ΄στριψες τώρα!

 49. J’aime Sahel.

 50. SteliosZ said

  Μια άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της Γαλλικής επιρροής (και εμπλοκής) στην ζώνη του Σαχελ.

  Η ζώνη CFA είναι μια οικονομική και νομισματική ένωση της Γαλλίας και 15 χωρών της υπο-Σαχάριας Αφρικής. Στηρίζεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο και σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες με βάση τρεις αρχές:
  Σύνδεση 3 αφρικανικών νομισμάτων με το ευρώ (από το 1999 – προηγουμένως ήταν συνδεδεμένα με το Γαλλικό φράγκο).
  Εγγύηση απεριόριστης μετατρεψιμότητας των 3 νομισμάτων με εγγύηση του Γαλλικού υπουργείου Οικονομικών
  Τουλάχιστον τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα αυτών των κρατών κατατίθενται στη Γαλλική κεντρική τράπεζα
  Τα 3 νομίσματα είναι:
  Το νόμισμα της Δυτικής Αφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Ακτή Ελεφαντόδοντος, Μάλι, Νίγηρας, Σενεγάλη, Τόγκο και Γουινέα Μπισάου.
  Το νόμισμα της Κεντρικής Αφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (Καμερούν, Κονγό, Γκαμπόν, Ισημερινή Γουινέα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Τσαντ.
  Το νόμισμα των Κομόρος (περιοχή που αποτελείται από 1 μόνο κράτος το οποίο είναι το μόνο που έχει υποχρέωση να καταθέτει όλα τα συναλλαγματικά του αποθέματα στη Γαλλία.

  Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά:
  https://en.wikipedia.org/wiki/CFA_franc
  https://www.imf.org/external/pubs/ft/fabric/backgrnd.htm

 51. antonislaw said

  Εξ αφορμής της αποδημίας του Τάσου Κουράκη. Αλήθεια γιατί στο έφυγε από τη ζωή βάζουν εισαγωγικά; δεν έφυγε από τη ζωή, στα ψέματα το γράφουν;

  https://left.gr/news/efyge-apo-ti-zoi-o-tasos-koyrakis?fbclid=IwAR0kV3z3ytQYmMqgWrDRrcUTpr1jOoNc8gFiexlGsfzWBaZZQ4sLdy90ghw

 52. Γιάννης Ιατρού said

  Τι από που πάνε για το Σαχέλ, εδώ τύποι με τα φτυάρια φτιάχνουν έργα…

 53. Πέπε said

  42

  Τι πιθανότατα Βλάχος; Κρητίκαρος από τα Μάλια ήταν. (Γι’ αυτό και σχολίασα ότι θα τον περίμενα μάλλον Κεφαλονίτη, Βλαχάτο.)

  Εντωμεταξύ το Βλαχάκης, που δεν είναι σπάνιο επίθετο στην Κρήτη, εγείρει ένα ζήτημα που μας συνδέει με άλλη συζήτηση προ ημερών: υποθέτοντας ότι προέρχεται από παρατσούκλι / χαρακτηρισμό κάποιου, που τον έλεγαν Βλάχο / Βλαχάκη, με ποια έννοια το έλεγαν; Η υπόθεσή μου > θα φώναζαν Βλάχο κάποιον που είτε κατάγεται από ηπειρωτική Ελλάδα και ήρθε να εγκατασταθεί στην Κρήτη, είτε κατάγεται από Κρήτη αλλά ταξίδεψε στην ηπειρωτική Ελλάδα (όπως λένε Αμερικάνους τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική). Βλέπω δηλαδή σχέση με τους Βλάχους μόνο σε επίπεδο εντελώς διασταλτικής χρήσης του όρου.

 54. Καραγκιόζης said

  30. Δεν χρειάζεται στα ελληνικά να χωρίζουμε το σαχ- από το -έλ. Έτσι κι αλλιώς αυτή είναι η προφορά της λέξης όπως την διάβαζουμε στα ελληνικά. Στα γαλλικά προφέρεται «σαέλ». Στα δε αραβικά από όπου πρόερχεται προφέρεται «σάαχιλ» και θα μπορούσε να σημαίνει «παραλία» (έχετε υπόψιν σας την δήθεν «παραλία» της λεωφόρου Αλεξάνδρας των Αθηνών και ίσως άλλες που μου διαφεύγουν;) Η σαχάρα φαντάζει κατά κάποιον τρόπο ως μια απέραντη θάλασσα (μολονότι υπάρχει και το γνωστό παλιό ανέκδοτο «πω-πω παραλία!»)

 55. Καραγκιόζης said

  Ασήμαντο, αλλά και το βαρβαρίζον «γκ» του μαγκρέμπ είναι «γ» κανονικά. Βλέπε ετυμολογική σύνεση με γαρμπή, Καιτούλα κτλ.

 56. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @53. Πολύ ἐνδιαφέρουσες οἱ πληροφορίες καί οἱ ὑποθέσεις σου. Νομίζω, ὅμως, πώς ὅταν διαβάζη κάποιος ἕνα τέτοιο ἐπώνυμο (Ἀρναουτάκης, Βλαχάκης, Βουλγαράκης κλπ) τό μυαλό του δέν πάη κατ’ ἀρχήν σέ διασταλτικές/ διαφοροποιητικές ὀνοματοθεσίες- ἔστω καί ἄν αὐτές εἶναι πιθανές.

 57. sarant said

  50 Ωραία!

  53 Μάλλον έτσι

  55 Ναι, σωστά.

 58. avno13 said

  Για Σαχέλ δεν γνωρίζω. Για Σεϋχέλ ρωτήστε τον πρόεδρο της κυπριακής Δειμοκρατίας. Νομίζω γίνεται τη βοηθεία κάποιων μυρίων με δωρεάν πτήση σε σαουδαραβικό τζετ. Δρόμος για επαγγελματίες, πράγματι……

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στο θαυμάσιο «Βιβλίο των μύθων» της Χέλμας Μαρξ, στην εισαγωγή του κεφαλαίου για τους μύθους των Αφρικανών αναφέρεται στις ζώνες του Ρέγκενβαλντ. Δεν είχα ξανακούσει αυτόν τον όρο, τον γκούγκλαρα και είδα ότι πρόκειται για τις περιοχές του τροπικού δάσους της Αφρικής.

 60. Νέο Kid said

  59. Γιάννη , Ρέγκενβαλντ Regenwald σημαίνει απλά rainforest στα γερμανικά. 😀

 61. Νέο Kid said

  69.59. Θέλω να πω, δεν είναι κάποια ειδική ονομασία ντε και καλά στην Αφρική. Κι ο Αμαζόνιος , ή μάλλον η Αμαζονίας Regenwald είναι.

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  60, 61:Ε, πε το, ντε και κάθομαι και γκουγκλάρω. 😊 Κι αυτή η ευλογημένη η μεταφράστρια τι μας παιδεύει ετσι;

 63. Νέο Kid said

  62. Ε, είναι προφανώς μια περίπτωση για το Νικοκύρη. 😀 πώς τόλεγε; Ο πρύτανης Ντην Κλην Σέιβεν! 🤪
  Πάντως ,χωρίς πλάκα τώρα, κάποιος που μεταφράζει απ τα γερμανικά πρέπει να ξέρει ότι το Ρέγκενβαλντ δεν είναι τοπωνύμιο…

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ‘χει και με κεφάλαιο. 😊

 65. Νέο Kid said

  64. Αυτό είναι το πρόβλημα στα γερμανικά. Ότι όλα τα ουσιαστικά γράφονται με κεφαλαίο. (Μεγαλομανείς φρίτσηδες!…)

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  65:Δεν πάνε να βρουν κάνα σεντερφόρ της προκοπής για την εθνική τους ομάδα, η μεγαλομανία τούς μάρανε!.. 😂

 67. Φάνης said

  ενδιαφέρουσα γνώση ο γεωγραφικός όρος του Σαχέλ.

  όμως πρέπει να δούμε εδώ τον χαρακτήρα αυτής της συμφωνίας, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο νατοϊκό δέσιμο της χώρας, στο οποίο ασμένως έχουν συνδράμει όλα τα αστικά κόμματα. Πρώτον, η συμφωνία είναι εξόχως επιθετική και όχι αμυντική. Η κατασκευή των φρεγατών (για ανοιχτή θάλασσα), το βεληνεκές τους, καθώς και η δέσμευση για αρρωγή στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή της Γαλλίας στην Αφρική είναι κάποια δείγματα της επιθετικής φύσης της συμφωνίας. Να μας πουν καθαρά: τί δουλειά έχουν Έλληνες φαντάροι στο Σαχέλ και όπου αλλού; Δεύτερον, καμία εξασφάλιση δεν προσφέρει στην άμυνα της χώρας το άρθρο για την αμυντική συνδρομή, και είναι γνωστό αυτό από την παλιά αλλά και την πιο πρόσφατη ιστορία. Άλλωστε, οι μπίζνες της ΕΕ και της Γαλλίας με την Τουρκία καλά κρατούν και συνεχίζουν.

  Πρόκειται όντως για μια στρατηγική συμφωνία, στην οποία όλα τα κόμματα που ομνύουν στην στρατηγική της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» υπερθεμάτισαν ακόμα και αν δεν ψήφισαν. Να τα βλέπουμε αυτά, για την επόμενη φορά που θα έρθουν με τον δήθεν προοδευτικό μανδύα τους.

 68. atheofobos said

  Η μη ψήφιση της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο Τσίπρας, δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε αυτούς που τον είχαν ψηφίσει!
  Στην χθεσινή δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 είναι εμφανής η αποδοχή της συμφωνίας από τους Έλληνες με το 75,2 % να την βλέπει θετικά ( 53,1% θετικά και 22,1% μάλλον θετικά) ενώ μόνο το 19,6% αρνητικά (12,1% αρνητικά και 7,5% μάλλον αρνητικά) ενώ 5,2% δεν απάντησαν.

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 ακουω… 😂

 70. Πάντως μην το παίζουμε αθώοι στα υπερπόντια, αφού η Ευρώπη «μας» έχει πολλές υπερπόντιες κτήσεις μεταβαπτισμένες σε «μητροπολιτικά εδάφη».

 71. … Θα χρειαστεί να πάμε στο Σαχέλ; …

  Απ’ το Χελάς (Hellas) στο Σαχέλ μια απλή αντιμετάθεση.
  (Μέσω Hell στου διαόλου τη μάνα?)

  Κι επειδή δεν αντέχω στον πειρασμό

 72. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  63 Αυτό που λέει ο Κιντ. Το Ρέγκενβαλντ είναι περίπτωση… Νομανσλάνδης. Γκάφα της μεταφράστριας.

 73. ΓΤ said

  40@ Κώστας Παπαθανασίου

  Τώρα κατάλαβα γιατί υπογράψαμε και γαμώ τις άμυνες με τη Γαλ_λεία. Αυτός ο Μητσοτάκης, πάντα σε συνεννόηση με τον Μπακογιάννη, θα στείλει ελληνικάς απελευθερωτικάς δυνάμεις στο Σαχέλ, και, όπως κάποτε οι Ρωμαίοι έκαναν βούτα τη Μενορά, έτσι κι εμείς θα πάρουμε θηβαϊκές υφαίνες και θα έρθουμε να τις μεταφυτεύσουμε στον Νέο Μεγάλο Περίπατο, έχοντας αφενός απαλλαγεί από ζαρντινιέρες στο χώμα των οποίων γίνεται της σύριγγας, δένοντας, αφετέρου, τα χέρια της Αστυνομίας, που δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι, όπως στην περίπτωση Αυγουστίνου Δημητρίου, ο φοιτητής έφαγε τα μούτρα του πάνω της.
  Και χαρά στο μάτι με κάτι εξωτικό, αλλά και προστασία της φοιτητιώσας νεολαίας μας. Για ζαρνινιέρες θα φροντίσει βέβαια, σε άλλες οδούς, ο Θεοδωρικάκος.

  Το μυαλό του σχέδια υφαίνει
  για να μας φέρει την υφαίνη

 74. Αγγελος said

  (38) Όχι, Νίκο. Το επώνυμο Μιζραχής, που φυσικά προέρχεται από το μιζράχ = ανατολή, δεν είναι ομόρριζο με το Μισίρι. Πρώτον διότι το Μισίρι είναι εβραϊκά Μιτσράιμ, έχει δηλαδή άλλο συριστικό από το μιζράχ, δεύτερον διότι το μιζράχ περιέχει το κοινότατο πρόθημα μι-, οπότε η ρίζα του είναι ζρχ, ενώ το Μισίρι δεν αναλύεται, και τρίτον διότι η Αίγυπτος… δεν κείται ανατολικά, ούτε της Παλαιστίνης ούτε της Αραβίας, οπότε θα ήταν πολύ περίεργο το εβραϊκό/αραβικό όνομά της να προέρχεται από λέξη που σημαίνει «ανατολή».

 75. Αγγελος said

  (72) Και είναι ακόμα πιο ασυγχώρητο, διότι οι λέξεις Regen (=βροχή) και Wald (=δάσος) είναι κοινότατες στα γερμανικά, δεν είναι δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τον δικό μας (εννοώ της ελληνικής γλώσσας) Μέλανα Δρυμό, όπου το συγκεκριμένο τοπωνύμιο χρησιμοποιεί εξεζητημένα συνώνυμα των λέξεων «μαύρο δάσος» (που αυτό σημαίνει και στη γλώσσα του τόπου, Schwarzwald).
  Τούτου λεχθέντος 🙂 δεν ξέρω κι εγώ πώς αποδίδεται στα ελληνικά το Regenwald / rain forest. Είναι απλώς «τροπικό δάσος», ή σημαίνει κάτι πιο συγκεκριμένο; Και σε τί διαφέρει από τη «ζούγκλα»;

 76. Νέο Kid said

  75. Στη Γουικιπήντια το αποδίδουν «δάσος της βροχής» που είναι μπλιάχ! Εντελώς αμερικανιά.
  Εγώ νομίζω ότι το «τροπικό δάσος» είναι μια χαρά. Ακόμα και η πατροπαράδοτη αγνή ρουμελιώτικη «ζούγκλα» ( όπου θα πάω κι εγώ μαζί με τον Ταρζάν και τ άλλα άγρια θηρία…)

 77. Νέο Kid said

  76. Βλέπω βέβαια τώρα ότι υπάρχουν και εύκρατα Ρέγκενβέλντερ , οπότε δεν ξέρω… ίσως το «υγρό δάσος» (όπως βλέπω ότι το λένε οι Πορτογάλοι ας πούμε) να είναι μιά κάποια λύσις (καλύτερη οπωσδήποτε από το… κωστοπουλικό «δάσος της βροχής» )

 78. voulagx said

  #77: Πεσ’ τον Υέτιον Δρυμόν για να καταλαβαινόμαστε.

 79. sarant said

  74 Στέκομαι διορθωμένος, μερσί! 🙂

  75 κτλ Έχω δει και τον όρο «βροχοδάσος»

 80. Pedis said

  # 68 – Στην χθεσινή δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 είναι εμφανής η αποδοχή της συμφωνίας από τους Έλληνες …

  🤨 🧐 🤓

  😕

 81. Pedis said

  Άκου πετσοσκόπηση …

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υέτιος Δρυμός! Α, ρε αθάνατη ελληνική γλώσσα… 😊

 83. Μαρία said

  62
  Κρίμα τα φράγκα που έδωσε ο εκδότης στον επιμελητή προφέσορα γλωσσολόγο.

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  83 : Δεν είναι ο γλωσσολόγος, ο Σπύρος Α. Μοσχονάς. Στον πρόλογο υπογράφει ως Σπύρος Γ. Μοσχονάς και είναι φιλόλογος-θεολόγος, τέως καθηγητής φιλοσοφίας Γυμναστικής Ακαδημίας. Αυτός έκανε την πρώτη επιμέλεια. Τη δεύτερη επιμέλεια την έκανε αλλη φιλόλογος.

 85. Μαρία said

  84
  Τυπογραφικό;
  https://www.politeianet.gr/books/9789603920007-marx-helma-konidaris-to-biblio-ton-muthon-191219

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  85:Προφανώς. Είναι και επίτιμος λυκειάρχης.

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  85:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.captainbook.gr/author/34797/spiros-g-moschonas&ved=2ahUKEwiropPOmcPzAhUVAhAIHaHEDccQFnoECAoQAQ&usg=AOvVaw2PBydVN2r4RTyd1bgD4xcl

 88. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Απ΄ ότι φαίνεται οι εμπορικές συμφωνίες που αφορούν όπλα ονομάζονται αμυντικές για να μην σκούζουνε τα κορόιδα που θα τις πληρώσουνε.

 89. Alexis said

  Παράτα τον κορέκτορα και θα σε κάνω λέκτορα! 😆

 90. Γιάννης Ιατρού said

  89: Ναι, το ΑΠΕ την έδωσε στεγνά την δημοσιογράφο που έγραψε το τουί αυτό, δηλ. η ίδια έγραψε οικειοθελώς 🙂 ) σχετικά και ζήτησε συγνώμη (γιατί δεν πρόσεξε πως το hashtag συμπληρώθηκε αυτόματα από το twitter, αυτή ήθελε μόνο το #syriza)…

 91. […] Και ξαφνικά, μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία, που συζητήθηκε κιόλας προχτές στη Βουλή, το τοπωνύμιο “Σαχέλ” έγινε λέξη της επικαιρότητας. Πολλοί αγνοούσαν τη λέξη, άλλοι την είχαν ακούσει κι ήξεραν μέσες-άκρες τι αφορά. Κάποιοι αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για μια καινούργια χώρα, ή ίσως για καινούργιο όνομα, για μετονομασία χώρας δηλαδή, όπως κάποτε η Δαχομέη,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/10/11/sahel/ […]

 92. Γιάννης Ιατρού said

  90: https://www.amna.gr/home/article/592156/

 93. Καραγκιόζης said

  Βροχερό δάσος, βροχοδάσος, όμβριο δάσος, υγρό δάσος. Πάντως όχι «δάσος της βροχής»… Θου, Κύριε!..
  Ζούγκλα στα ινδοπερσικά είναι απλώς το δάσος απ’ όσο ξέρω. Οι Βραζιλιάνοι τη ζούγκλα τους τη λένε mato, που σημαίνει πάλι απλώς δάσος. Κι ένας θείος από το Κογκό, αυτό που εγώ θα έλεγα ζούγκλα, δάσος το αποκαλούσε στα ελληνικά.

 94. sarant said

  90 Παραιτήθηκε ο κορέκτορας;

 95. Γιάννης Ιατρού said

  94: ψήνεται να βγει αυθορμήτως να δηλώσει πως υπάρχει update 🙂

 96. Μαρία said

  92

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μετά την άνοδό του στην εξουσία το1969 και μέχρι την ανατροπή του το 2011 το καθεστώς Καντάφι έλεγχε σχεδόν το σύνολο των Ισλαμικών Οργανώσεων στην Σαχέλ τις οποίες χειραγωγούσε επιτυγχάνοντας έτσι έναν άτυπο ρόλο συνεγγυητή της περιφερειακής σταθερότητας μαζί με την Γαλλία.

  Η διάλυση της Λιβύης μετά από έναν σκληρό και πολυετή εμφύλιο πόλεμο δημιουργησε ένα κενό στην Σκακιέρα του Σαχέλ, ένα κενό που έσπευσαν να το καλύψουν κάθε λογής εκφάνσεις του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

  Επί πλέον η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών και κατά συνέπεια η σταθεροποίηση της είναι υψηλή προτεραιότητα για το Παρίσι.
  https://www.ieidiseis.gr/opinions/112397/giorgos-kapopoulos-notia-tis-saxaras-poy-einai-kai-ti-ginetai-sto-saxel

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νίκος Τόσκας: Οι κίνδυνοι στο Σαχέλ της Αφρικής – Ελληνική συμμετοχή;
  https://www.ieidiseis.gr/opinions/112562/nikos-toskas-oi-kindynoi-sto-saxel-tis-afrikis-elliniki-symmetoxi

 99. Το Rain Forest
  είναι ό,τι έχει απομείνει από
  το Train Forest,
  βιότοπο του σιδηρόδρομου
  που βρήκαν τις προάλλες μαζί με τον Ευρωλύγκα κλπ στο Γιβραλτάρ

 100. Alexis said

  #94: Θα τον περάσουν πειθαρχικό 😅
  Άλλωστε είναι υπότροπος, για να λέμε και του στραβού το δίκιο…

 101. Alexis said

  Ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα για το τι εστί Σαχέλ.
  Όταν το πρωτοάκουσα, πριν από λίγες μέρες με αφορμή τη ελληνογαλλική συμφωνία, νόμισα ότι είναι νεότερη μετονομασία κάποιας ήδη γνωστής μας αφρικανικής χώρας.

 102. nikiplos said

  79@ και πριν: Δάσος Βροχής λένε εδώ και χρόνια τα σχολικά βιβλία και τα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ. Το τροπικό δάσος το έχω δει μόνο σε παλιές βιβλιογραφίες. Καίτοι βρίσκονται στην τροπική ζώνη, τα δάση βροχής εκτελούν συγκεκριμένη λειτουργία ως προς τον κύκλο του νερού. Χωρίς αυτά το νερό βρέχει στη θάλασσα και πάπαλα ερημοποίηση. Εικάζεται πως μέρος της Σαχάρας ερημοποιήθηκε ταχύτερα εξαιτίας της εξαφάνισης δασών βροχής.

 103. Κιγκέρι said

  «Τροπικό δάσος της βροχής» το έλεγε ένα ντοκυμαντέρ του National Geographic Kids που είχαν τα παιδιά μου.

  https://www.tovima.gr/2008/11/25/archive/to-paidiko-national-geographic-stin-ellada/

 104. Pedis said

  Και ρυάκια θα σας φέρει και γεφυράκια θα σας φτιάξει. Δρυμός το κέντρο της ομορφότερης πρωτεύουσας της Ελλάδος 🙃 .

  Ποιος τη χάρη σας Αθηναίοι, να φχαριστάτε μόνον τους ψηφοφόρους του Μπακοτάκη!

  Nέα ανακοίνωση με νέα σχέδια που αφορούν στην ανάπλαση της Πανεπιστημίου εξέδωσε η δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη. Στα νέα «πειράματα», κόστους τριών εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ογδόντα επτά μεγάλα πλατάνια που θα φυτευθούν κατά μήκος της Πανεπιστημίου όπου θα τοποθετηθούν και μαρμάρινες πλάκες.
  https://tvxs.gr/news/ellada/nea-peiramata-gia-ton-megalo-peripato-platania-kai-marmara-stin-panepistimioy

 105. Πέπε said

  100

  Το κανονικό είναι με «εξελέγη» και «ξεφτίλες» ή με «εξελέγει» και χωρίς «ξεφτίλες»;

 106. Πέπε said

  104

  Αντιγράφω από το λινκ:

  > Ωστόσο η δημοτική αρχή [… π]αράλληλα σημειώνει ότι «πλατάνια υπάρχουν και σήμερα στην Πανεπιστημίου, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σε άλλα σημεία της πόλης, ενώ αποτελούν μέρος της αστικής πανίδας της Αττικής. Τα πλατάνια είναι αειθαλή και καθώς είναι πλατύφυλλα προσφέρουν μεγάλη σκίαση».

  Όλο το χρόνο είναι αειθαλή τα πλατάνια ή μόνο το καλοκαίρι;

 107. Alexis said

  #106: Ε, όχι ρε φίλε! Γίνανε και τα πλατάνια αειθαλή; Η κλιματική αλλαγή θα φταίει! 🤣

 108. Πέπε said

  Δε θα ήταν ωραίο να έχει στην Πανεπιστημίου όχι μόνο δέντρα και φυτά αλλά και ζώα της ελληνικής φύσης; Λύκους, λύγκες, αρκούδες, φώκιες. Ως γνωστόν τα παραπάνω είδη είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και γενικά για την αστική ζωή, καθως τρέφονται με πλατανόφυλλα.

  (Επόμενη ερώτηση: Ποιος εκπόνησε τη μελέτη;)

 109. sarant said

  106-107 Υπάρχει λέει ένα αειθαλές είδος πλατάνου, το P. Kerri.

 110. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  104, 108
  Και καμιά ορέα τσελιγκοπούλα με τζάμπα γιαούρτι σακούλας και κάνα κοψίδι έξω απ’ την Ακαδημία δε θα με χάλαγε.

 111. Alexis said

  #105: 😂😂😂
  Δηλαδή ό,τι και να κάνουν αποκλείεται να το γράψουν σωστά!

 112. Γιάννης Ιατρού said

  104,108,110: Εδώ ο Πέτσας είναι υποστηρικτής της επίπεδης γης, αφού λέει ότι τα καμένα είναι στα ψηλά και οι πλημμύρες στα χαμηλά, άρα δεν έχουν σχέση, στη πανίδα και τη χλωρίδα του κέντρου θα κωλώσουμε;

 113. spiridione said

  109. Το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα;

 114. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας και φτάσαμε να μιλάμε για Σαχελ κι Αφρική, εδώ η Κρήτη μας (Τράχηλο) με την πρόσφατη ανακάλυψη από πατημασιές 6 εκατομμυρίων ετών. Το πιντιεφι στο nature: Oldest footprints of pre-humans identified in Crete κι η ανακοίνωση:
  https://uni-tuebingen.de/en/university/news-and-publications/press-releases/press-releases/article/oldest-footprints-of-pre-humans-identified-in-crete

 115. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  114# Καλά, θα έπεσε (προ)ιστορικό βρομόξυλο με τον πλάστη, ο λεχρίτης ο σύντεκνος μπήκε χωρίς πατάκια στο σαλόνι.

 116. Γιάννης Ιατρού said

  115: Κανένας ξυπόλυτος θά ΄τανε 🙂

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  116 τετοια λέτε και κουνιέται το νησί μου. Νέος τρόμος. Καλά στο Μαράθι εδειξε στερνο-μπούτια , στη Ζάκρο την πλήρωσαν; 😦

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  106 Πλατανάται πλατάνην οικτράν

 119. Alexis said

  113: Όχι. Αυτοφυής στην Ελλάδα είναι μόνο ο ανατολικός πλάτανος (Platanus orientalis). Όμως δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Αν θέλουν να βάλουν πλατάνια θα πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο είδος γιατί ο P. orientalis δεν ενδείκνυται για αστικές φυτεύσεις και για δεντροστοιχίες.
  Και είναι και πολύ ευαίσθητος στη νέα ασθένεια (μεταχρωματικό έλκος) που αφανίζει τα πλατάνια.
  Τώρα ποιο πλατάνι ακριβώς εννοούν ότι θα βάλουν, που το λένε και «αειθαλές», δεν ξέρω…

 120. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  117# Συλλογική ευθύνη, έχει στο κόμμα του κάτι μπουμπούκια που ξέρουν απ’ αυτά. Ας μην τον αφήνατε να πατήσει, στην τελική και δικό μου είναι το (μισό) νησί 🙂

 121. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αντί για πλατάνια να βάλει plataneros για να τρώμε και τίποτα plátanos.
  https://www.google.com/search?q=los+pl%C3%A1tanos&tbm=isch&ved=2ahUKEwiA1q_r3MTzAhUC-xoKHZ5NC4QQ2-cCegQIABAA&oq=los+pl%C3%A1tanos&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzoGCAAQBxAeULgxWLE4YKdVaABwAHgAgAGTAYgBgQSSAQMwLjSYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=n2tlYcCKBIL2a56braAI&bih=657&biw=1280&rlz=1C1CHMO_elGR565GR565

 122. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ρε φαΐ έφερνα ρε και μ’ έπιασε η μαρμάγκω ρε…
  Αίσχος.

 123. sarant said

  Η μαρμάγκα κράτησε το 121, αλλά το ελευθέρωσε ο…. ΑιΓιώργης.

 124. sarant said

  112 Αυτο με την πανίδα έχει επίσης πλάκα.

 125. spiridione said

  106. Είναι γραμμένο στο πόδι, λέει και ότι τα πλατάνια ανήκουν στην πανίδα της Αττικής.
  119. Λένε ότι υπάρχουν πλατάνια στην Πανεπιστημίου (εγώ δεν τα έχω προσέξει γιατί δεν τα πάω καλά με αυτά). Αυτά δεν ξέρω αν είναι αυτοφυή orientalis ή φυτευτά άλλου είδους;

 126. Νέο Kid said

  Μνημείο τα «αντιπλημμυρικά» έργα της Πανεπιστημίου διά του ριζικού συστήματος των αειθαλών πλατάνων ! Χαιρέτα μου τον Πλάτανο !…

 127. spyridos said

  125
  Πλατάνια στα Βίλια στην Αττική

  Ο ανατολικός πλάτανος απλώνει, ο δυτικός ανεβαίνει επάνω και είναι εύκολος στη συντήρηση.
  Δεν γνωρίζω αν έχουν μελετήσει αλληλεπιδράσεις και αρρώστιες ανάμεσα στα είδη.
  Στη Βαρκελώνη έχει πολλά πλατάνια αλλά βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με το Διδυμότειχο.
  Υπάρχουν πολλά άλλα είδη που μπορούν να φυτευτούν στην Αθήνα.
  Αλλά το σκεπτικό είναι ή φοίνικες ή πλατάνια. Τίποτα άλλο, ενιδάμεσο.

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να σας πω εγώ για τα ψωραλέα πλατάνια του Κέντρου.Πανύψηλα αφού ψάχνουν φως τα έρμα ανάμεσα σε τείχη μεγάλων κτιρίων, μα όχι πολύ φουντωτά. Αν ήταν φουντωτά, όλοι θα θυμόμαστε πχ κάποιο φθινόπωρο στην Πανεπιστημίου να πέφτουν τα φύλλα ,λυπημένα/πεθαμένα σαν εκείνα του Υβ Μοντάν 🙂
  Υπάρχουν μερικά -σαν ανύπαρκτα, από χρόνια, φυτεμένα ,σιγά μην είναι και αυτοφυή.
  Ας φυτέψει/ προσθέσει χαρουπιές ελληνοπούλες, τόσο όμορφο και δίχως απαιτήσεις δέντρο, αλλά πού αυτός! αφορμή θέλει για ξόδεμα/σπατάλη σε εισαγόμενα.
  Εδώ είχαμε αναφερθεί στα παλιά δέντρα της οδού Σταδίου και πότε τα ξερίζωσαν.

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  Η «λεωφόρος με τις γαζίες» και η «οδός των ακακιών» που δημιουργήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να θυμίζουν ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Όταν ξερίζωσαν τα όμορφα δέντρα, άρχισαν και το γκρέμισμα των αρχοντικών http://www.mixanitouxronou.com.cy/categories/politismos/i-leoforos-me-tis-gazies-ke-i-odos-ton-akakion-pou-dimiourgithikan-sto-kentro-tis-athinas-oste-na-thimizoun-evropaiki-megaloupoli-otan-xerizosan-ta-omorfa-dentra-archisan-ke-to-gkremisma-ton/

  http://www.politikanet.gr/2020/05/blog-post_26.html

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αυτό έψαχνα (το έχουμε στο ιστολόγιο αλλά δεν μπόρεσα να το βρω):
  Το 1911 ο δήμος Αθήνας ξερίζωσε τα όμορφα δέντρα, κάτι που λύπησε τους Αθηναίους. Ο ποιητής Πολύβιος Δημητρακόπουλος έγραψε για τις περίφημες ακακίες της Σταδίου:

  «Προς χάριν της κυκλοφορίας
  των ευγενών μας των ποδών
  εκόψαμεν τας ακακίας
  εις του Σταδίου την οδόν.

  Ήσαν οι δόλιες α-κακίες
  κι εθεωρούντο περιττές·
  αν ήτανε κι αυτές κακίες,
  δεν θα τις κόβαμε ποτές.»

  http://www.agiaparaskevi-guide.gr/2018/11/blog-post_10.html

 131. Pedis said

  # 121 – Πλάτανος τηγανητοί! Ανώτεροι και γευστικότεροι των τσιπς που τα λένε στο χωριό μου.

  Μερικά εκατομμυριάκια για να πάρουν τους πλάτανους, να τους φυτέψουν μαζί με το χωματάκι τους, το τοιχαλάκι κι όλα τα κομφόρ,

  να πληρωθεί και το δημοσιογραφικό προσωπικό, ρεπορτάζ, αφιερώματα, εγκαίνια, δεξιώσεις,

  κι άλλα τόσα σε έναν χρόνο που οι πλάτανοι ή θα εχουν σαπίσει ή καταστρέψει πεζοδρόμια και οδόστρωμα, να τους ξεριζώσουν να τους μεταφέρουν και να τους πετάξουν, νά πώς βγαίνουν τα φράγκα!! Θερμαίνεται και η οικονομία, έτσι; Δεν θέλω παράπονα και μιζέριες.

 132. spiridione said

 133. Pedis said

  Πτωχέ αναρχικέ, αυτά είναι ψιλά … να παίζει το παιδί, να κερνάει τους φίλους του

 134. spiridione said

  Τα αειθαλή τα διόρθωσαν, η πανίδα παραμένει
  https://www.cityofathens.gr/node/36975

 135. dryhammer said

  Η πανίδα που θα παραμείνει, θα έχει μείνει πανί με πανί

 136. Νέο Kid said

  Φόβος και τρόμος έπεσε
  στην αττική πανίδα,
  θα φέρει ο βλαχοδήμαρχος
  καρπενησιώτικ’ γίδα!
  Και θα την κάνουνε βραστή
  στην Πανεπιστημίου
  πουλάκια τρία θα κάθουνται
  και θα λαλούνε «τσίου»
  Κι όπως θ ανάβει ο χορός
  με λύρες και κλαρίνα
  όλοι θα νοσταλγήσουνε ξανά τη Σαμαρίνα
  Χορέψετε και φάγετε με κέφι ρε αλάνια
  και αμα αποκάμετε πέστε τη στα πλατάνια!

 137. sarant said

  135 Φοβερό!

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  113 το πλατάνι P. kerrii αναπτύσσεται λέει στην Ινδοκίνα
  https://docplayer.gr/68089209-Oikogeneia-platanaceae.html

 139. Μαρία said

  132

 140. Μαρία said

 141. Γιάννης Ιατρού said

  138 (και σχετικά): Ο Δήμαρχος ξέρει τι ράτσα θα βάλει στους δρόμους και στις πλατείες της Αθήνας: achortagus parasitum 😎

 142. ΓιώργοςΜ said

  52 Ντοκτeur, ξέχασες τις ιστορικές αναφορές

 143. Πέπε said

  142

  Οι άσχετες τελείες ανάμεσα στο όνομα και το επώνυμο, δις μάλιστα, θυμίζουν την παράξενη στίξη που έχουμε σχολιάσει παλιότερα ότι συνήθιζαν μέχρι το ’80 – ’90 οι πρακτικοί επιγραφοποιοί ή όσοι έγραφαν μόνοι τους κάτι σ’ ένα χαρτόνι στη λαϊκή (π.χ. ΣΤΑΦΙΔΑ «ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ» ή ΣΤΑΦΙΔΑ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ). Δεν περίμενα να ανιχνεύονταν οι ρίζες της σε τέτοια επίσημα έγγραφα.

 144. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  έλειπα Γιώργο’Μ εκείνο τον καιρό από τα πάτρια και δεν τά ΄χω εντυπωθεί αυτά 🙄

 145. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  142# Ο όρθιος πίσω από τον καραφλό με την επιγραφή είναι συγγενής του Βορίδη?

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πλατανωδη

  Στης Σταδίου τα πλατάνια
  τραγουδούνε δυο αλάνια

  για να τρώνε οι τσαρλατάνοι
  βγάλαν σκέδιο «πλατάνι»

  δω πλατάνι εκεί πλατάνι
  κι αν σ΄αρέσει ρε χαϊβάνι

  Ω Αθήνα αιώνων μούσα
  θα σε κάμουν Πλατανούσα

  Απ΄ το νου μου πώς να βγάλω
  τον Περίπατο τον άλλο
  Φοίνικες σε ντενεκέδες
  ουασιγκτόνιες σε κεσέδες

  Όλα εδώ και όλα τώρα
  θα τα δει αυτή η χώρα
  θα μασάει αν πιάσει η πείνα
  πλατανόφυλλα η Αθήνα

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  στη Βηρυτό ακούγονται πυροβολισμοί, ασθενοφόρα κινούνται προς το σημείο των συγκρούσεων και το νοσοκομείο Sahel επιβεβαίωσε ότι είχε δεχθεί έναν νεκρό και οκτώ σοβαρά τραυματίες.
  https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/314640_enoples-sygkroyseis-sti-biryto-nekroi-kai-traymaties

  >>Η λέξη Σαχέλ, διαβάζω, ετυμολογείται από το αραβικό sāḥil, που θα πει όχθη.

  Όχθη;
  https://www.avgi.gr/koinonia/398245_binteo-sok-me-mathites-poy-kindyneysan-pos-toys-apegklobisan

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: