Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στο βουλεβάρτο του κ. Μπακογιάννη

Posted by sarant στο 15 Οκτωβρίου, 2021


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες στο ηλεπεριοδικό 2020magΌπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα, 11 ως τώρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού.

Οι ισχυρομνήμονες παλαιοί φιλοι του ιστολογίου ίσως αναγνωρίσουν κάποια κομμάτια του σημερινού άρθρου. Πράγματι, ενώ το βουλεβάρτο είναι σήμερα λέξη της επικαιρότητας λόγω των εξαγγελιών του δημάρχου Αθηναίων, στο ιστολόγιο έχουμε ήδη βάλει ένα άρθρο με τα λεξιλογικά της λέξης αυτής, σε ανύποπτο χρόνο και με άλλη αφορμή. Οπότε, το λεξιλογικό κομμάτι είναι επανάληψη. 

Σημειώνεται ότι το άρθρο γράφτηκε πριν από τη νεροποντή που πλημμύρισε την Αττική -διαφορετικά, μπορεί σήμερα να γράφαμε για τα λεξιλογικά της γόνδολας. 

Στο βουλεβάρτο του κ. Μπακογιάννη

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν οι νέες ανακοινώσεις του δημάρχου Αθηναίων για το σχέδιο ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου. Θα φυτευτούν 86 πλάτανοι, διαβάσαμε, που θα δώσουν «την αίσθηση ενός αστικού βουλεβάρτου που θα είναι αντάξιο με τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε πόλεις της Ευρώπης, στο Βερολίνο για παράδειγμα». Η αρχική μάλιστα ανακοίνωση του δήμου ήταν τόσο προχειρογραμμένη που αφενός επέμενε πως τα πλατάνια είναι δέντρα αειθαλή (ενώ όσοι έχουν δει ελληνικό πλάτανο ξέρουν ότι τα φύλλα του όχι μόνο πέφτουν αλλά και προκαλούν κάμποσα προβλήματα, στις πλατείες των χωριών, με την ολισθηρότητά τους) ενώ αφετέρου υποστήριζε ότι αποτελούν στοιχείο της… αστικής πανίδας ανατρέποντας όλα όσα ξέραμε για το φυτικό και το ζωικό βασίλειο.

Είπε και άλλα ο δήμαρχος. Ότι θα γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην Πανεπιστημίου και από τις δυο πλευρές -κι άλλη διαπλάτυνση στον δρόμο με τα πιο φαρδιά πεζοδρόμια της Αθήνας, ενώ μας εξέπληξε υποστηρίζοντας ότι «Σήμερα, όταν κατεβαίνει κάποιος την Πανεπιστημίου, κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει στο Attica, δεν θα πάει παραπέρα» -που μας δείχνει ότι ακολουθεί την οπτική του θαμώνα της πλατείας Κολωνακίου, διότι αν είχε προχωρήσει πέρα από το Άττικα θα έβλεπε ότι όχι μόνο πολλοί κατεβαίνουν και σήμερα έως την Ομόνοια αλλά και ότι άλλοι τόσοι ανεβαίνουν την Πανεπιστημίου -δεν είναι αυτοκίνητα οι διαβάτες, κύριε δήμαρχε!

Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλή κριτική στις απόψεις του δημάρχου, αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα λεξιλογήσουμε για το βουλεβάρτο, να ικανοποιηθεί έτσι ο αρχοντοχωριατισμός του κ. δημάρχου.

Βουλεβάρτο λοιπόν είναι η μεγάλη πλατιά λεωφόρος, ιδίως η δενδροφυτευμένη, η πολυσύχναστη, ιδίως του Παρισιού ή άλλων μεγάλων πρωτευουσών. Το Παρίσι έχει πολλά μεγάλα βουλεβάρτα, όπως το Μπουλβάρ Σεν Μισελ (Μπουλ-Μις το λένε χαϊδευτικά) και τα μεγάλα βουλεβάρτα (Grands Boulevards). Βέβαια, δεν ονομάζονται όλες οι μεγάλες λεωφόροι του Παρισιού «βουλεβάρτα»: μάλιστα, η πιο διάσημη λεωφόρος, των Champs Elysées, χαρακτηρίζεται Avenue, όχι Boulevard.

Η ελληνική λέξη «βουλεβάρτο» είναι δάνειο από το γαλλικό boulevard, βέβαια, λέξη που έχει περάσει ως δάνειο και σε άλλες γλώσσες, π.χ. στα αγγλικά. Ωστόσο, και η γαλλική λέξη με τη σειρά της προέρχεται από το μεσαιωνικό ολλανδικό bolwerc, που σήμαινε «έπαλξη» -αρχικά η λέξη ανήκε στη στρατιωτική ορολογία.

Να σκεφτούμε ότι τον παλιό καιρό οι περισσότερες μεγάλες πόλεις ήταν περιτοιχισμένες. Από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, σταδιακά, η πρόοδος της τεχνολογίας και η αλλαγή των πολιτικών συνθηκών έκαναν τα τείχη όχι μόνο περιττά αλλά και ενοχλητικά, αφού εμπόδιζαν την επέκταση των πόλεων. Έτσι, τα τείχη κατεδαφίοτηκαν και πολλές επάλξεις μετατράπηκαν σε λεωφόρους -σε βουλεβάρτα. Στο Παρίσι, ας πούμε, ο Περιφερειακός (Μπουλβάρ Περιφερίκ) είναι χτισμένος πάνω στο τείχος του Θιέρσου.

Στα ελληνικά, πάντως, όταν λέμε «βουλεβάρτο» δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη τόσο πολύ με τη σημασία της λεωφόρου, που υπάρχει κι αυτή, παρά με μια νεότερη, μεταφορική σημασία, που αναπτύχθηκε και στα γαλλικά: του ελαφρού θεατρικού έργου.

Το βουλεβάρτο ως θεατρικό έργο είναι συνήθως -αλλά όχι υποχρεωτικά- κωμωδία, και πάντως δεν είναι βαθύ και προβληματισμένο έργο: αποσκοπεί καθαρά στην ψυχαγωγία. Η μεταφορική σημασία δημιουργήθηκε επειδή τα θέατρα που βρίσκονταν στα παριζιάνικα βουλεβάρτα έπαιζαν κυρίως τέτοιου είδους έργα. Από το βουλεβάρτο και το επίθετο «βουλεβαρδιέρικος» π.χ. βουλεβαρδιέρικο θέατρο, όπου κρατάμε το δ που αντιστοιχεί στο γαλλικό d.

Παλιότερα, ακουγόταν και ο τύπος «μπουλεβάρτο», ιδίως στους γαλλοθρεμμένους λογίους που είχαν ζήσει στο Παρίσι, όπως ο Μιλτιάδης Μαλακάσης ή ο Θράσος Καστανάκης. Ο Μαλακάσης έχει γράψει κι ένα ωραίο σονέτο με τίτλο «Στο Μπουλεβάρτο»:

Στο μπουλεβάρτο

Μέσ’ απ’ το τζαμωτό και να κοιτάζω
σε κύματα τον κόσμο να ξεσπά.
Να πίνω τον καφέ μου, να ρεμβάζω,
ένα σιγάρο ανάβοντας μετά.

Στο νου μου τα ερωτήματα να βάζω,
όχι τα πολυσύνθετα· τ’ απλά.
Ένα συν δύο, τρία να λογαριάζω,
και η ώρα μου με τέτοια να περνά.

Τ’ ορεκτικό μου αργότερα να παίρνω
με κάτι τι πικάντικο, μια ελιά,
τέταρτο, πέμπτο, κι ύστερα να γέρνω
στο στήθος το κεφάλι μου βαριά,

κι άξαφνα να σηκώνομαι, και να ’μαι
σαν ένας άλλος, που ούτε τον θυμάμαι.

Όπως είπαμε, ο όρος έχει περάσει και σε άλλες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ολλανδικά, όπου βεβαίως είναι αντιδάνειο. Να θυμηθούμε και την πολύ ωραία ταινία Sunset Boulevard του Μπίλι Γουάιλντερ -Η λεωφόρος της δύσης, όπως είναι ο ελληνικός της τίτλος.

Ίσως ο κ. δήμαρχος να θέλει να προσδώσει στην Πανεπιστημίου έναν παριζιάνικο ή έστω βερολινέζικο αέρα, ωστόσο είναι απορίας άξιο πώς, σε μια μάλλον κακή οικονομική συγκυρία και ενώ είναι νωπό το φιάσκο του Μεγάλου περίπατου, θα δαπανηθούν και άλλα χρήματα και πάλι για το κέντρο της Αθήνας, λες και δεν υπάρχει Κυψέλη, Παγκράτι ή Αμπελόκηποι (δεν τολμώ να πω για Σεπόλια), και πάλι για την οδό Πανεπιστημίου, έναν δρόμο ήδη προικισμένο με την αθηναϊκή τριλογία, ενώ λίγο πιο πέρα τα πεζοδρόμια των Εξαρχείων ή της Σόλωνος (ή της Σκουφά!) αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.

Ίσως όμως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη και οι Αμπελόκηποι να πέφτουν μακριά από τα βουλεβάρτα…

YΓ Μια και το ιστολόγιο ενδιαφέρεται για τη λεξικογραφία, αντιγράφω ένα σχόλιο αναγνώστη του άρθρου στον ιστότοπο του 2020mag:

Τα λεξικά του 22ου αι. (από μια γρήγορη ματιά που έριξα), περιέχουν τον όρο «αθηναϊκά μπουλεβάρτα», με την έννοια «ράβε-ξήλωνε, μίζα να μη σου λείπει».

113 Σχόλια προς “Στο βουλεβάρτο του κ. Μπακογιάννη”

 1. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Βουλεβάρτα λέει…Μετά τα χτεσινά, βουλεβάρκα.

 2. rizes said

  ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

  ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 3. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα.

 4. Πουλ-πουλ said

  «Ένα συν δύο, τρία να λογαριάζω,
  και η ώρα μου με τέτοια να περνά.»
  Εμ, έτσι περνά ευχάριστα η ώρα, και όχι με τα στατιστικά των ομάδων Νικοκύρη.

 5. Νέο Kid said

  Ο παριζιάνικος αέρας δεν ξέρω , αλλά βερολινέζικος πόθεν; Απότι θυμάμαι Ούντερ ντεν Λίντεν είναι , όχι ούντερ ντεν Πλατάνεν! …

 6. dryhammer said

  Καλημέρα

 7. spiridione said

  Να ξαναονομάσουμε και την Πανεπιστημίου οδό Βουλεβαρίου όπως την έλεγαν παλιά.

 8. Καλημέρες.
  Με την ελπίδα πως η ιδέα του Μπακογιάννη για μια προσεγμένη διαχείριση του κέντρου θα υλοποιηθεί σε κάποια επόμενη φάση.
  Κρίμα που το αυτοκινητοπετρελαιοκρατούμενο έθνος αντιστάθηκε τόσο πολύ αντί να ενθαρρυνθεί ο δήμαρχος για μια πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Με παιδικές χαρές, μικρά ανοιχτά αμφιθέατρα, κυλιόμενα πεζοδρόμια κ.λπ. Να τιμήσουμε την τριλογία. Και να επαναφέρουμε και το όνομα του δρόμου, του αντιπροσπάππου (;) του δημάρχου ή και του πατέρα του.

 9. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Ομολογώ ότι δεν έχω ακούσει ή διαβάσει, τουλάχιστον σε κείμενα των τελευταίων δεκαετιών, το βουλεβάρτο για το θεατρικό έργο. Ήξερα το βουλεβάρτο-λεωφόρο και το μπουλ(ε)βάρ-θέατρο.

  > όσοι έχουν δει ελληνικό πλάτανο ξέρουν ότι τα φύλλα του όχι μόνο πέφτουν αλλά και προκαλούν κάμποσα προβλήματα, στις πλατείες των χωριών, με την ολισθηρότητά τους

  Δεν ήξερα ότι η ολισθηρότητά τους είναι τόσο προβληματική, αλλά σίγουρα όταν είναι σε ποσότητες θα φράζουν τους υπονόμους. Αν και δε νομίζω ότι η Αθήνα έχει να φοβάται από τέτοιες περιπτώσεις.

  > λες και δεν υπάρχει Κυψέλη, Παγκράτι ή Αμπελόκηποι (δεν τολμώ να πω για Σεπόλια),

  Σσσσστ! (επίμονες αγκωνιές) Όχι δεν υπάρχει Παγκράτι! Παγκράτι; Πού είναι αυτό το Παγκράτι; Εμείς δεν ξέρουμε πού είναι το Παγκράτι. Να το αφήσετε ήσυχο το Παγκράτι. Έχει ακριβώς όσα πλατάνια χρειάζεται.

  (Άμα είναι να κάνετε κάτι στο Παγκράτι, φέρτε μερικά ζευγάρια νυφίτσες, που λέγαμε για πανίδα, να μας λύσοιυν το πρόβλημα της υπερπεριστερίωσης. Κατά τα άλλα, δεν ξέρουμε πού είναι το Παγκράτι και να μην πάτε.)

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Σήμερα, όταν κατεβαίνει κάποιος την Πανεπιστημίου, κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει στο Attica, δεν θα πάει παραπέρα»
  Δήμαρχος της Αθηνας τώρα αυτός ο κύριος. Να τον χαίρονται οι ψηφοφόροι του, ιδίως οσοι κατοικούν πιο κατω από το Attica. Δεν λεω χυδαίες λέξεις όπως Κολωνός, Μεταξουργείο, Πατήσια, πού να τον στέλνω τώρα να γκουγκλάρει τον γιαλαντζί βαρόνο Οσμάν.

 11. Κιγκέρι said

 12. dryhammer said

  Και ολίγες εικόνες από την πολλάκις πλημμυροβασανισμένη Νέα Ορλεάνη

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα έλεγα στον βαρόνο Οσμάν να στείλει κάνα συνεργείο καθαριότητας να ξεβρομίσει τα πεζοδρόμια στην Ηπείρου, που δεν διακρίνεις πια τι χρώμα έχουν τα πλακάκια, αλλά θα ήταν πολύ πεζό να προτείνω κάτι τέτοιο σε έναν οραματιστή.

 14. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10 Πολύ καλό το Γιαλαντζί Οσμάν

  5 Έχει πλατάνια, αλλά άλλου είδους, στο Βερολίνο πχ στο Κουρφύρστεννταμ.

  1 Ναι, βουλεβάρκα και βουλεβάλτος.

 15. spyridos said

  Εμείς στην Ουτρέχτη έχουμε τον Oudegracht (παλιοκάναλο τον έλεγαν πριν πολλά χρόνια οι Έλληνες φοιτητές) αντί κεντρικού βουλεβάρτου, ανάμεσα στα μαγαζιά και στα καφεστιατόρια. Με νερό και πλατάνια.
  Δεν θέλει να σας πνίξει να σας ξεβλαχέψει θέλει ο Μπακοτάκης ρε ντουγάνια.

  https://tinyurl.com/27pcw3ym

 16. Πέπε said

  13

  > αλλά θα ήταν πολύ πεζό …

  Μπουαχαχα! Άντε ρε πεζέ διαβάτη που έχεις και γνώμη!

 17. Πέπε said

  Πεζοί γκο χοουμ

 18. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  Εδώ μερικές απόψεις από την συμπρωτεύουσα…

 19. Παναγιώτης Κ. said

  Ηχεί στα αυτιά μου η μπάσα φωνή του Γεωργουσόπουλου να μιλάει για μπουλβάρ. Δεν έψαξα τότε για να μάθω τι ακριβώς σημαίνει. Το έμαθα σήμερα!

 20. Pedis said

  Δηλαδή δεν έχει δικαίωμα το παιδί να χαλάσει πέντε-δέκα εκατομμυριάκια σε ένα-ενάμισι χρόνο έτσι για τον χαβαλέ;

  Γιατί τον κάνατε Δήμαρχο; Δεν κατάλαβα.

 21. Pedis said

  Χρηματοδοτείται ο Μπακοτάκης με δημόσιο χρήμα, όπως όλη η Οικογένεια. Δηλ. όχι αυτός, στο πηγάδι κατούρησε; Περνάει καλά, κερνάει φίλους.

  Οικογένεια είπα. Τι έγινε τελικά το σούφρωσαν τελικά το εκατομμυριάκι οι «Οικογενειακές Ιστορίες», για να μείνω και στο θέμα των ριάλιτι.

 22. Νέο Kid said

  Με τσι φωτιές και τα νέα υδρολογικά δεδομένα που διαμορφώνονται, μήπως ο Βενετσιάνικος αέρας είναι κάπως πιο ρεαλιστικός στόχος; Και μπορεί να συνδυαστεί έτσι ευρωπαϊκός βουλεβαρτισμός με καρπενησιώτικη παράδοση με ράφτινγκ στην Πανεπιστημίου! ( και για extreme sports άγριο ράφτινγκ στον παραπόταμο στο Μοναστηράκι…)

 23. sarant said

  15 Tο έχω περπατήσει αυτό το παλιοκάναλο 🙂

 24. Νέο Kid said

  14. Η Κούνταμ έχει πλατάνια; Εγώ τη Γκετέχνις κίρχε θυμάμαι και πιο κει το ΚαΝτεΒε για σικάτα ψώνια.

 25. H. Mandragoras said


  Για να θυμηθούμε άλλο ένα κλασσικό.

  Στα πολωνικά bulwar είναι δρόμος κατά μήκος ποταμού, όχθης λίμνης, ή ακτογραμμής. Συνήθως φαρδύς πεζόδρομος. Θαρρώ αυτός ο ορισμός ταιριάζει στη χτεσινή πανεπιστημίου.

 26. Παναγιώτης K. said

  Οι Αθηναίοι έχετε κάτι θετικό από τον δήμαρχό σας;
  Θέλω να ξέρω για να μην τον κατηγορήσω επί…(βάλτε οτιδήποτε επίμεμπτο έχουμε για τους ανθρώπους της εξουσίας γενικώς).

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Με το ταξί καλπάζοντας» (Γιάννης Βαρβέρης)

  Ρομαντικό ταξί μέσα στη νύχτα
  σαν άμαξα δαιμονισμένη.
  Μαστίγωσε τους μαύρους σου αμαξά
  ρίξε στην Πανεπιστημίου τʼ άλογά σου
  με μια ελαφρά μου κλίση χαιρετώντας
  τις φευγαλέες δενδροστοιχίες των περιπτέρων
  καθώς μεθάω μέσα στη νύστα τόσων φώτων
  που με καλούν από τον πύργο των πιδάκων.
  Βίτσισε λέω και στρίψε την Ομόνοια
  ο Κόμης μες στα τόσα μύχια δώματα
  εδώ τα εξαίσια σώματά του βασανίζει
  μια βουή που κάθεται στα κόκαλά μου ομίχλη·
  χύσου λοιπόν στην ασφαλή μας άσφαλτο
  ’κει που κοπάζουν τα ουρλιαχτά, στην κατηφόρα.
  Μάρνη κι εγώ βουλιάζω πιο βαθιά στο κάθισμά μου
  με τον καπνό μου σαν Ζορρό να με τυλίγει
  να με προδίνει μόλις φτάνει μπρος στο τζάμι
  κι ο αγέρας τον αρπάζει από τη μπέρτα.
  Θα μείνεις τέλος μόνο εσύ κι εγώ αμαξά
  εγώ που έχω από πριν σοφά μετρήσει
  τις πιθανές γωνίες των καθρεφτών σου
  για να μη δεις ποτέ το πρόσωπό μου
  και μες στην άπνοια της πλατείας που χλιμιντρίζει
  να μη με δεις τώρα σαν κατεβαίνω
  που θα φυσήξω λίγο την κορφάδα των μαλλιών σου
  για να μου πουν
  χωρίς να νιώσεις
  Καληνύχτα.
  (Από τη συλλογή «Ο θάνατος το στρώνει»)

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  26: Κάτι θετικό, κάτι θετικό… Δώσε μου μερικές ώρες να το σκεφτώ, να ρωτήσω και κάποιους συναθηναίους φίλους… 😊

 29. atheofobos said

  Προσωπικά δεν νομίζω πως τα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου χρειάζονται διαπλάτυνση. Το μόνο ίσως που θα βελτίωνε την εικόνα της θα ήταν να υπήρχε και στις δύο πλευρές από μια λουρίδα για ποδήλατα.
  Η φωτογραφία από την Wiki έχει λεζάντα με τίτλο -Λεωφόρος με πλατάνους- στην οποία φαίνεται σαφώς πως τα πλατάνια είναι φυλλοβόλα και αυτό είναι βασικό πρόβλημα για την φύτευση τους εκεί.

  Θα έλεγα πως ιδιαίτερα κατάλληλα δέντρα για δρόμους, ουσιαστικά αειθαλή, είναι οι βραχυχίτωνες σαν αυτούς που έχουν φυτευτεί στην Σίνα στο πλάι της Ακαδημίας και οι οποίοι αντέχουν και στα καυσαέρια.
  Ο βραχυχίτωνας αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 10-20 m.

 30. Pedis said

 31. Τι να γράψω ;

  Καλύτερα βαιλιάς να διορίζει δήμαρχο τον μασέρ του (ο κηπουρός είναι μπανάλ), παρά το μητσοτακέικο να διωρίζει μέσω…εκλογών το όποιο άχρηστο μέλος της οικογένειάς του

  Εχοντας αποδιώξει το μερίδιό μου της συλλογικής ευθύνης για το ποιος(…) μας κυβερνά από πολλά χρόνια μετάφερα τα εκλογικά μου δικαιώματα το Γαλαξίδι ώστε να μην έχω συλλογική για τον εκάστοτε κομματικό δήμαρχο αλλά αντίθετα να βλέπω προσωπικά τον δήμαρχο Γαλαξιδιού και να του τα ψάλλω, ειδικά σ’ αυτόν που χάλασε το παραδοσιακό πετρόκτιστο δρομάκι του σπιτιού μου όταν πέρναγαν την αποχέτευση και δεν αρίθμησαν τις π΄τρεσ όπως του υπέδειξα με αποτέλεσμα να περισσέψουν οι μισές όταν τις ξαναβάλανε με μπόλικο τσιμέντο ένω αυτές ήτν τοποθετημένε φελί-κλειδί.
  Με την καινούργια κατάστα ση ΄που το Γαλαξίδι εντάχθηκε τον Δήμο Δελφών με έδρα την…Αμφισσα όπου επανήθε το κομματικό κριτήριο, δεν ασχολούμαι

  Υ.Γ. Στην Αμερική ο λαός ψηφίζει ό,τι πει η τιβί ή ό,τι πει ο γιατρός. Στην Ελλάδα που κολουθεί με 30χρονη καθυστέρηση οι γιατροί σιωπαίνουν …

 32. Σωτήρς said

  26 (Λίγο καλύτερα στην καθαριότητα από την εποχή Καμίνη για την γειτονιά μου τουλάχιστον.)

  Ένας από τους εξυπνότερους, ικανότερους, πολυγραφότατους, φιλομαθέστερους δημάρχους όλων των εποχών της Αθήνας.

  Τεμπελχανάδες ποιος άλλος έχει συνδυάσει πολυτεκνία, δημαρχιλίκι Καρπενησίου (2011-2014), περιφερειάρχης Στερεάς (2014-2019) και διδακτορική διατριβή στην Οξφόρδη το 2018;

 33. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Τι πλατάνια θα ΄ναι αυτά του κ. Μπα/νη; Άνυδρα; Εγώ ξέρω ότι θέλουν ΠΟΛΥ νερό και γι’ αυτό αναπτύσσονται δίπλα σε ποτάμια, ρεματιές κ.τ.ο. Πού θα το βρούνε στην Πανεπιστημίου; [Εκτός αν στο μεγαλεπήβολο σχέδιο προβλέπεται και καμιά τοπική γεώτρηση! 🙂 ]

 34. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  21# Εγώ ξέρω για το μύριο, αλλά θα σου πω μόνο αν μου πεις πρώτα εσύ αν ο προμηθευτής τσέπωσε τελικά το τίμημα για τις μάσκες-αντίσκηνα των μαθητώνε 😁

  (καλά ρε συ > κουλιστάν > οικογενειακές ιστορίες > μύρια, και συ ρωτάς αν τα τσεπώσανε? Με εκπλήσσεις 😁)

 35. Θρασύμαχος said

 36. Θρασύμαχος said

 37. ΓΤ said

  Πίνεις στου Σφιχτοζώναρς μια shoκoλάτα και μετά κατηφορίζεις μέχρι το Attica, που είναι ανοιχτό και κυριακάτικα. Γεύεσαι την κραυγαλέα αντίθεση ύπαρξης βουλεβάρτου σε μια χώρα-κατηφόρα. Ισορροπείς ξεσκίζοντας την πιστωτική με ένα ασύνορο σόπιν θέραπι, σαν ψώνιο που είσαι. Αν πιάσει βροχή, μην ανησυχείς. Από την κορυφή του πλάτανου, ο υψιπετής Πρωθυπουργός θα γλυκοκατέβει, σαν άλλη Μέρι Πόπινς, και θα σου δώσει εκείνη τη μοναδική ομπρέλα ξενοδοχείου για να σε προστατέψει. Όπως κράτη κάτω από την ομπρέλα άλλων, έτσι κι εσύ. Λούζεσαι με παραλληλισμούς σε έναν τόπο όπου η κυβερνώσα αρχή καταντά διαφημιστικό φερέφωνο με πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια παράσταση μπουλβάρ. Αύριο θα φας ό,τι υπαγορεύσουν, μέσω Σοφίας στον Κυριάκο, τα funds Λονδίνου.

 38. Νέο Kid said

  Εγώ πάντως, αν είμανε Μπακογιάννης, θάφκιανα αντί για μπουλβάρ μπουλανζερί! Να φάει ο κοσμάκης ψωμάκι και να με ξαναψήφαγαν ακόμα και τα πλατάνια στις άλλες εκλογές!
  Δεν εχουνε ραφιναρισμένη πολιτική σκέψη…
  Άσε που τα μπουλβάρ θυμίζουνε ντουβάρ απ τα οποία η Αθήνα είναι γεμάτη (άψυχα άμα τε και δίποδα!)

 39. sarant said

  36 Καλό!

 40. LandS said

  Δεν με παρατάτε ρε μεμψίμοιροι!
  Όταν έβαζε τις ουασιγκτόνιες (φοίνικες) αειθαλή δέντρα που δεν θέλουν και πολύ νερό, δεν σας άρεσαν και κάνατε και πλάκα. Τώρα βάζει πλατάνια που και νερό θέλουν και αειθαλή δεν είναι. Πάλι δυσαρέσκεια και πλάκα. Μα πουθενά δεν σας βρίσκει κανείς;
  Και από πάνω του τη πέφτετε για την «πανίδα». Μου γίνατε όλοι Μπαμπινιώτηδες ξαφνικά.

 41. spyridos said

  Διαβάζω σε γερμανικό λεξικό ότι το μπουλεβάρτο είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης, φαρδιά πεζοδρόμια, δέντρα και στις δυο πλευρές ΚΑΙ πράσινο διαχωριστικό στη μέση (δεντροφυτεμένο ή όχι). Όταν δεν το έχει δεν είναι μπουλεβάρτο αλλά Allee.
  Πάλι μισοκαδιάρικα πήγε να μας τα φτιάξει ο μπακοάρχοντας. Μας πούλησε την αλέ για μπουλεβάρ.

  Έμαθα επίσης ότι το Chaussee είναι γερμανικός όρος και όχι γαλλικός όπως νόμιζα. Γιαυτό έχουν ξεμείνει και κάμποσα σοσέι στο Βερολίνο. Παλιοί πετροστρωμένοι δρόμοι υψηλής ταχύτητας (για την εποχή) που ένωναν το κέντρο με τα προάστια.
  Οσοι έχουν γίνει πλέον μέρος της ευρύτερης πόλης έχουν πρακτικά μεταμορφωθεί σε μπουλεβάρτα ή αλέ αλλά συνεχίζουν να ονομάζονται σοσέ.

 42. ΓιώργοςΜ said

  29 Οι βραχυχίτωνες σηκώνουν με τις ρίζες τους τα πεζοδρόμια, ως και μισό μέτρο. Εκ πείρας, στη γειτονιά μου το πεζοδρόμιο είναι στίβος μάχης.

  Υπάρχουν λύσεις, για όποιον θέλει να κάνει δουλειά, Ο σφένδαμος για παράδειγμα, έχει ποικιλίες και χρησιμοποιείται πολύ. Η ακακία επίσης. Όμως αυτές οι λύσεις είναι φτηνές, πώς να κονομήσεις… Αν δεν κοστίζουν κάμποσα χιλιάρικα τα δέντρα, πώς να δικαιολογήσεις έργα με 3 μύρια; Μην ξεχνάμε πως οι μίζες είναι ποσοστό.
  Να μην είμαστε πλεονέκτες, να είμαστε και λογικοί 😛

  Είναι επιθυμητό να χρησιμοποιούνται φυλλοβόλα δέντρα για σκίαση, καθώς το χειμώνα δεν εμποδίζουν τον ήλιο να ζεστάνει, ενώ το καλοκαίρι προσφέρουν δροσιά.

 43. LandS said

  Χάθηκαν οι νεραντζιές ρε παιδιά; Όμορφα φυτά, με εξαιρετικά χρήσιμο καρπό.

 44. BLOG_OTI_NANAI said

  Η λέξη βουλεβάρτο μου θύμισε ένα πολύ ωραίο τραγούδι του Tom Waits, του Μπουκόβσκι της μουσικής, με τίτλο «The Heart Of Saturday Night» (με ύφος ταιριαστό για μια βροχερή μέρα στην πόλη) που στην πρώτη στροφή έχει τον στίχο:
  «Barreling down the boulevard»

 45. # 43

  Ναι μεν αλλά…που λεφτά για ξυραφάκια, νεράτζι σκέτο δεν λέι !

 46. ΓιώργοςΜ said

  43 Εξαιρετικά χρήσιμος καρπός για τους ορθοπ*δικούς, ενδεχομένως και φαναρτζήδες, σίγουρα για διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές 🙂
  Επιπλέον κάνουν σκιά σε ακτίνα 0,5μ και είναι χρήσιμες μόνο για γυμναστική (επικύψεις για να περάσεις). Μας φέρνουν βέβαια πιο κοντά, καθώς στριμωχνόμαστε να τις αποφύγουμε…

  Στο μεταξύ, στην Πανεπιστημίου υπάρχουν δέντρα. Μάλιστα το street view κάνει κάτι πολύ ωραίο που το είδα κατά τύχη: Έχει φωτογραφίες με διαφορά φάσης! Πχ αυτή «και αυτή, στο ίδιο σχεδόν σημείο!
  Προς επίρρωσιν της θέσης για ήλιο/σκιά που έλεγα παραπάνω.

 47. ΓιώργοςΜ said

  το δεύτερο λινκ ξανά, ελπίζω να δουλέψει.

 48. spyridos said

  42
  Ετσι ακριβώς.
  Ο σφένδαμος (ψευδοπλάτανος) έχει όμως σχεδόν τις ίδιες ανάγκες για νερό όπως ο πλάτανος, ενώ η ακακία (ψευδοακακία κι αυτή, η πραγματική ακακία είναι τροπικό της ΝΑ Ασίας) προτιμούμε να μην την φυτεύουμε τώρα στην Ευρώπη γιατί είναι εισαγόμενο βορειοαμερικάνικο που δηλητηριάζει την υπόλοιπη χλωρίδα.

  Η (αρσενική) μουριά είναι δοκιμασμένο και πετυχημένο φυλλοβόλο στον Πειραιά και την Αθήνα.
  Επίσης μεγάλη επιτυχία είχαν οι 500+ φλαμουριές στη Λάρισα και αναρωτιέμαι πως δεν το ξέρει ο πρώην περιφερειάρχης Σ.Ε. κι αυτές φυλλοβόλα και με ίσκιο ανάλογο του πλατάνου.
  Ενα ξενικό είδος που δεν ενοχλεί αλλά υποβοηθά μάλιστα την μικροπανίδα της πόλης έχει προτιμηθεί στη Βαλένσια με κλίμα παρόμοιο της Αθήνας, η Ιαπωνική ακακία (Σoφόρα Γιαπόνικα).
  Εχω δει κάμποσες σκόρπια φυτεμένες σε πεζοδρόμια στο Κερατσίνι. Ευδοκιμούν μάλιστα χωρίς καμιά βοήθεια.
  Γεμάτες το καλοκαίρι με αγριομέλισσες και πεταλούδες.
  Πουλιέται σαν φυτώριο άρα θα έχει μπει κι αλλού σαν καλλωπιστικό.
  https://tinyurl.com/3ca5pkke

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  37: Ωραίο και ακριβές, ρε φίλε… Σκέφτομαι πόσοι φερέφωνοι ατάλαντοι γονατογράφοι κάνουν «καριέρα» και έχουν πόζα διανοούμενου και πόσοι χαρισματικοί γραφιάδες γράφουν για το κέφι τους και μόνο. .. Γι’ αυτό άλλωστε και γράφουν καλά.

 50. π2 said

  Το αστείο -ή μάλλον όχι- είναι ότι η Πανεπιστημίου ως έχει είναι το μοναδικό αθηναϊκό βουλεβάρτο. Αυτό ήταν και το κύριο πρόβλημα του Μεγάλου Περιπάτου, πέρα από την κακογουστιά, τις ύποπτες διαδικασίες, το κόστος και τα προβλήματα. Στον μοναδικό αθηναϊκό δρόμο στο κέντρο όπου είχε κανείς τη σαφή αίσθηση της άπλας, είτε ως πεζός είτε οδηγώντας, μίκρυνε τον ορίζοντα κι έκανε τον δρόμο πιο μίζερο. Και τώρα, με τα πλατάνια του και τις διαπλατύνσεις ενός ανετότατου πεζοδρομίου το ίδιο θέλει να κάνει: ο δρόμος αντί ν’ ανοίξει στο μάτι θα κλείσει, θα γίνει δυο παράλληλες λωρίδες πεζών χωρίς επαφή η μια με την απέναντι, και τ’ αυτοκίνητα στη μέση θα ζουν σ’ έναν άλλον κόσμο.

  Όλα αυτά βγάζουν νόημα όμως όταν κάποιος θέλει απλώς να ακούγεται τ’ όνομά του. Έχει πάρει το δίδαγμα από τον Μωυσή ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα πλέον αν σε μνημονεύουν για κακό, αν σε λοιδορούν, αν σε κατηγορούν. Εσύ θα λες μετά ότι όλα καλά και αυτό θα μένει.

 51. Καλημέρα
  33 Από χτες τόλεγα για τα (ανύπαρκτα) νερά που θέλουν τα πλατάνια. https://sarantakos.wordpress.com/2021/10/14/aethniki/#comment-765635 Το Βερολίνο είναι γεμάτο κανάλια και νερά. Το Παρίσι δεν ξέρω πως (αλλά δεν ξέρω αν έχει και πλατάνια). Στην Αθήνα πώς;

 52. Οι δεξιοί και οι συνεργάτες τους που βρίσκονται πάντα στην Κυβέρνηση και στα υπουργεία («σας», που λένε) θα έπρεπε να χαρούν με την πεζοδρόμηση του κέντρου αφού στις λαϊκές διαμαρτυρίες δεν θα εμποδίζονταν τα αμάξα και οι κούρσες των πλουσίων που θα είχαν πλέον άλλες διαδρομές. Εκτός και αν το λαϊκό κίνημα γίνει στο μεταξύ εποχούμενο. Τα έχει όλα και συμφέρει. Με τ’ αμάξα μας για τα λαϊκά δικαιώματά μας.
  Μπακογιάννη ζεις, εσύ μας πεζοδρομείς.

 53. Πέπε said

  49

  Αφού εγγύηση μιλάμε! Σεσημασμένος από τις πρώτες του εμφανίσεις στο μπλογκ.

 54. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Μπακοτάκης (πολύ επιτυχημένο) προσπαθεί να συνδυάσει Καρπενήσι και Αθήνα, να φέρει τη βουνίσια δροσιά στο άδροσο αστικό τοπίο της Αθήνας. Όταν ολοκληρώσει το έγκλ…, το έργο του, θ’ακούμε με της ψυχής τ’ αφτιά ήχους κυπροκούδουνων και φλογέρας σε αρμονική συνύπαρξη με κόρνες και μπινελίκια αχάριστων και ακαλαίσθητων βλαχοαθηναίων. Δήμαρχος με φράκο και τσαρούχια.

 55. spyridos said

  Ο ΓΤ είχε σταματήσει ένα διάστημα και έλειψε όσο η καφεΐνη και άλλα σε ίνη.

 56. Νέο Kid said

  Στη φωτό του άρθρου απεικονίζεται originally ο Ντέιβιντ Χιούμ. Θα έπρεπε να το έχεις βάλεις κουίζ Νικοκύρη.

 57. Πουλ-πουλ said

  Ο Μπακό είναι το ακροτελεύτιο παραπροϊόν μιας πολύχρονης εμμονής με την Πανεπιστημίου. Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, φραγκάτα ιδρύματα, rethinking Athens κτλ. έχουν προτείνει τα πάντα για τον πολύπαθο αυτό δρόμο. Αλλά Αθήνα δεν είναι μόνο η Πανεπιστημίου, όπως και Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, κατά την παλαιά ρήση.

 58. Νέο Kid said

  54. Και αντίστροφα λειτούργησε και στου Καρπενήσι. Επί των ημερών του άνοιξε κρηπηρί , σούσι μπαρ ΚΑΙ Λάουντς μπαρ στην πλατεία τ Καρπενησού. Αμ πώις! Είναι οραματιστής ο δήμαρχος ρε!
  Και χιόνι απ το Βελούχι θα σας φέρει, παλιοπελλοπονήσιοι!😀

 59. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν βλέπω να επισημαίνεται η ευτυχής σύμπτωση να έχουμε Δήμαρχο τον Μπακογιάννη και περιφερειάρχη τον Πατούλη (άφαντος αυτές τις μέρες με τις βροχές…). Όταν λέμε «από χέρι….», ε, αυτό είναι.
  Τά ΄χει πει ο Θουκης αυτά (..οἵ τ᾽ ἐπίκλητοι εὐπρεπῶς ἄδικοι ἐλθόντες εὐλόγως ἄπρακτοι ἀπίασιν..)

  Κάποιες φορές ο Π. σπεύδει να βάλει ταμπέλες «…Περιφέρεια Αττικής» σε κανένα παρτέρι, πράσινο διαχωριστικό κλπ., μάλλον για να μην του φάει την δόξα ο Δήμαρχος 😂😏

 60. spiridione said

  Επιτελικό (και μικροβιολογικό) μπάχαλο σήμερα στα δικαστήρια
  https://www.dsa.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%E2%80%93-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%84%CF%84

 61. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γειά σας.

  » …η γαλλική λέξη με τη σειρά της προέρχεται από το μεσαιωνικό ολλανδικό bolwerc, που σήμαινε «έπαλξη»

  Σχετικὸ καὶ τὸ ἐγγλέζικο bulwark (n.):
  early 15c., «a fortification outside a city wall or gate; a rampart, barricade,» from Middle Dutch bulwerke or Middle High German bolwerc, probably [Skeat] from bole «plank, tree trunk» (from Proto-Germanic *bul-, from PIE root *bhel- (2) «to blow, swell») + werc «work» (see work (n.)). Thus «bole-work,» a construction of logs. Figurative sense «means of defense or security» is from mid-15c. A doublet of boulevard.

  Τὸ πονηρὸ μυαλό μου πῆγε καὶ στὰ …βάρδουλα.

  Τὰ κανονικὰ βάρδουλα (λωρίδα από δέρμα ή άλλο υλικό στο κάτω τμήμα ενός παπουτσιού, πάνω στο οποίο καρφώνεται ή ράβεται η σόλα) εἶναι ἐννοιολογικὰ κοντά, μιᾶς κι αὐτὰ καλύπτουν, προστατεύουν:

  βάρδουλο < (άμεσο δάνειο) βενετική vardolo / ιταλική guardolo < guardare < υστερολατινική *guardare < φραγκική *wardon < πρωτογερμανική *wardāną < ινδοευρωπαϊκή ρίζα *worto- < *wer- ‎(καλύπτω)

 62. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  11. Με προλαβες…..Συγχαρητηρια!

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βουλεβάλτος

  Τα μυστικά του βουλεβάλτου -έκτακτη έκδοση

 64. spiridione said

  Για το βουλεβάρτο από κάποιες σημειώσεις

  Δίπλα στο θέατρο των ιδεών, όμως γράφονται και μια σειρά άλλων θεατρικών έργων χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς και αξιώσεις από συγγραφείς όπως ο Μπάμπης Άννινος, ο Γεώργιος Πωπ, ο Ιω. Δεληκατερίνης, ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος, ο Νικόλαος Λάσκαρης, ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης και αργότερα ο Τίμος Μωραϊτίνης και ο Θόδωρος Συναδινός. Ανάλογου περιεχόμενου είναι και πολλά έργα του Ξενόπουλου. Τα έργα αυτά πραγματεύονται τα ίδια κοινωνικά ζητήματα με το ευρωπαϊκό δραματικό βουλεβάρτο και το ελληνικό «δράμα ιδεών», αλλά από την ανώδυνη πλευρά τους.
  Ο όρος θέατρο του βουλεβάρτου. Τα θέατρα των παρισινών βουλεβάρτων του τέλους του 19 ου και αρχών του 20ού αιώνα παρουσίαζαν ποικίλα δραματικά είδη, όπως «καλοφτιαγμένα έργα», μελοδράματα, και «έργα με θέση», και κωμωδίες, τα οποία χαρακτηρίζονται με τον γενικό όρο «θέατρο του βουλεβάρτου» παραπέμποντας στο εύπεπτο αστικό θέατρο. Περισσότερο δημοφιλής και από τα έργα του «σοβαρού βουλεβάρτου», δηλαδή τα «έργα με θέση», υπήρξε η λεγόμενη «κωμωδία του βουλεβάρτου»:
  Κωμικό βουλεβάρτο: Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του δραματολογίου των εμπορικών θεάτρων των παρισινών μπουλβάρ και του West-End του Λονδίνου ήταν μια συγκεκριμένη μορφή κωμωδίας. Θα πρέπει να τονισθεί ότι η αυτή η κωμωδία δεν αποτελεί ένα ξεχωριστό δραματικό είδος ούτε έχει κάποια προδιαγεγραμμένα σαφή χαρακτηριστικά. Είναι μια μορφή κωμωδίας καταστάσεων, η οποία αναπτύχθηκε σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο του δυτικού θεάτρου και με υπερτονισμένο το στοιχείο της κωμικής πλοκής σε βάρος της διαγραφής χαρακτήρων ή των ανθρώπινων σχέσεων και ηθών. Μια άλλη επωνυμία, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για την ίδια ομάδα έργων, είναι ο αξιολογικός όρος «ελαφρά κωμωδία» και συχνά «φάρσα». Στο μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα είχε τη μορφή του βοντβίλ, δηλαδή συνοδευόταν από μουσική και τραγούδια. Οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι της βουλεβαρδιέρικης κωμωδίας ήταν ο Ευγένιος Λαμπίς και ο Ζορζ Φεντό. Οι συγγραφείς αυτοί εκμεταλλεύτηκαν τη μηχανιστική πλοκή του «καλοφτιαγμένου έργου» για να δημιουργήσουν κωμικά εφέ. Η θεματολογία τους συνήθως αντλούνταν από τον αστικό μικρόκοσμο και η κωμικότητα των έργων τους βασιζόταν στην παροδική διατάραξη των αξιών και των μοντέλων
  συμπεριφοράς της αστικής τάξης. Οι ήρωές τους παρασύρονταν, κατά κανόνα, σε μια σειρά κωμικών περιπετειών είτε από παρεξήγηση της ταυτότητάς τους είτε γιατί είχαν διαπράξει κάποιο ηθικό παράπτωμα. Σε μερικές περιπτώσεις επιχειρούσαν οι ίδιοι να εξαπατήσουν ένα άλλο πρόσωπο για να αποκομίσουν κάποιο υλικό όφελος. Άλλοτε πάλι βρίσκονταν, άθελά τους, αναμειγμένοι σε αδιακρισίες άλλων. Εξαιτίας αυτής της εμπλοκής τους, ή προσπαθώντας να αποφύγουν τις συνέπειές της, βρίσκονταν στο επίκεντρο μιας δίνης παράλογων, αλλά αληθοφανών καταστάσεων.
  Πολλές από τις κωμωδίες έχουν χαρακτηρισθεί από τους μελετητές, αλλά και από τους συγχρόνους τους, ως φάρσες γιατί, ακριβώς, η κωμικότητά τους πηγάζει από το στοιχείο της εξαπάτησης. Αν και οι καταστάσεις αυτές στηρίζονται στην ανατροπή κάποιων καθιερωμένων ηθικών αξιών και, έμμεσα, ηθογραφούν την αστική τάξη, στη δραματουργική ανάπτυξή τους δεν καταπιάνονται ηθελημένα με ιδεολογικούς προβληματισμούς. Σε μερικές κωμωδίες, βέβαια, ο στόχος προβολής κάποιου μηνύματος ή το στοιχείο της σάτιρας είναι εμφανή, όπως για παράδειγμα στο Διαζύγιον και στη Μεγαλομανία του Σαρντού και στο Ο κόσμος που στενοχωριούνται του Εντουάρντ Παγιερόν. Τελικά όμως ο ιδεολογικός προβληματισμός επισκιάζεται και σε αυτά τα έργα από την προτεραιότητα πρόκλησης γέλιου μέσω των κωμικών περιπλοκών. Κατά τον 20ό αιώνα, το βοντβίλ μεταλλάχθηκε στην καθ’ αυτή κωμωδία του βουλεβάρτου με πιο σοβαρές ιδεολογικές αξιώσεις και με θεματολογία γύρω από τις σχέσεις των δύο φύλων. Αντιπροσωπευτικοί συγγραφείς αυτής της τάσης είναι ο Ζορζ Κουρτελίν, ο Σασά Γκιτρί, ο Τριστάν Μπερνάρ και ο Πιερ Βεμπέρ.
  Έλληνες εκπρόσωποι του είδους είναι οι συγγραφείς Μπάμπης Άννινος, Γεώργιος Πωπ, Ιωάννης Δεληκατερίνης, Πολύβιος Δημητρακόπουλος, Νικόλαος Λάσκαρης, Μιλτιάδης Λιδωρίκης, Γεώργιος Τσοκόπουλος και αργότερα Τίμος Μωραϊτίνης και Θόδωρος Συναδινός. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται πολλά έργα του Ξενόπουλου (Πειρασμός, Φοιτηταί κ.ά.) και μερικά του Σπύρου Μελά (Φλόγα, 1909 σε συνεργασία με Διονύσιο Κόκκινο).

 65. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα!
  Πηγαίνοντας πιο πίσω από τις μεσαιωνικές λέξεις bulwerke(ολλ.) και bolwerc(Γερμ.), βρίσκουμε το άθροισμα των ΠΙΕ ριζών *bhel- [φουσκώνω, πρήζομαι, απ’όπου bole(Aγγλ)=σανίδα, κορμός] και *werg- (κάνω), σα να λέμε δηλαδή ότι πίσω από τους προμαχώνες, τα τείχη και τα οδοφράγματα των πόλεων (που είναι οι καταργημένοι πρόδρομοι των μεγάλων δρόμων ), κρύβονται οι κορμοδεσιές και η ξυλουργική.
  Εν τούτοις, σήμερα, κατά τη δόκιμη ελληνική σκέψη, είναι προφανές ότι “βουλεβάρτο” , σημαίνει τον δρόμο (οιουδήποτε πλάτους και μήκους), όπου ένα πλήθος ασίτιστων ή υποσιτιζόμενων ανθρώπων συμπαρατάσσουν την κορμοστασιά τους (ωραία ή απωλεσθείσα, βλ. και“χαμένο κορμί”) διότι απλώς “βουλεύονται τον άρτο”— ιδίως όταν τους τάζουν παντεσπάνι.
  Οπότε εάν μετά από ένα τέτοιο βούλευμα “τα κορμιά και τα μαχαίρια, σε σωστά βρεθούνε χέρια” και κόψουν δρόμο μέσα από τα αεροπαγή κυβερνητικά κονιάματα, σάμπως πραγματική λαοθάλασσα, συλλαλώντας για πολλοστή φορά “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, είναι βέβαιο ότι θα σαρώσουν βιωφελώς και τις φούσκες ή τους πρήχτες-αεριτζήδες του πολιτικού στίβου ξεμπαζώνοντάς τους. μέχρι τον Σαρωνικό, δικαιώνοντας έτσι το δημοκρατικό και πανευρωπαϊκό όραμα τού (παρεξηγημένου και αδίκως επικρινόμενου) Δήμου Αθηναίων για μία λεωφόρο άρτων και θεαμάτων (κοινώς “βουλεβάρτο”) στα πρότυπα της Γαλλικής Επανάστασης.

 66. Κιγκέρι said

  ..περιβόλια στη Μπενάκη, στη Σκουφά βοσκοτόποι…
  Προφητικό τραγούδι!

 67. spiridione said

  To Boulevard du Crime (Boulevard du Temple) στο Παρίσι, όπου υπήρχαν πολλά θέατρα που έπαιζαν μελοδράματα και διάφορα άλλα θεάματα.

  1862 painting of the Boulevard du Temple with, from left to right, the Théâtre historique, the Cirque-Olympique, the Folies dramatiques, the Théâtre de la Gaîté, the Théâtre des Funambules, the Délassements Comiques (painting by Adolphe Martial Potémont, Carnavalet Museum)

 68. eran said

  Τα βουλεβάρτα είναι πασέ. Σήμερα της μόδας είναι οι θρανιογέφυρες!

 69. ΣΠ said

  56
  Μπράβο Κιντ.

 70. Πέπε said

  59

  > Κάποιες φορές ο Π. σπεύδει να βάλει ταμπέλες «…Περιφέρεια Αττικής» σε κανένα παρτέρι, πράσινο διαχωριστικό κλπ., μάλλον για να μην του φάει την δόξα ο Δήμαρχος

  Άντε να βρεις χώρο να βάλεις τ’ όνομά σου, που να μην έχει γραμμένο «ανηγέρθη επί Αβραμόπουλου»…

 71. Πέπε said

  67

  Έτσι είναι κι η Πανεπιστημίου τώρα; Δεν είναι κακό. Έχω καιρό να περάσω από Αθήνα. Ή έτσι θα γίνει;

 72. spiridione said

  71. Ναι, έχουμε φέρει και αλογάκια, για να ενισχύσουμε την αστική χλωρίδα της Αθήνας.

 73. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  72# Συμφωνώ. Να βρει κι ο δήμαρχος δουλειά αντάξια των προσόντων του.
  https://tvxs.gr/news/ellada/viral-alogo-poy-afodeyse-mprosta-stoys-episimoys-fotografies

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ποίημα που επηρέασε καθοριστικά τις επιλογές του δημάρχου μας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές :

  Ρούμελη (του Ευρυτάνα Ζαχαρία Παπαντωνίου)

  Τὴ μάννα μου τὴ Ρούμελη ν᾿ ἀγνάντευα τὸ λαχταρῶ…
  ψηλὰ ποὺ μὲ νανούριζες καημένο Καρπενήσι!
  Τρανὰ πλατάνια ξεδιψοῦν στὶς βρύσες μὲ τὸ κρύο νερό.
  Σαρακατσάνα ροβολάει καὶ πάει γιὰ νὰ γεμίσει.

  Μὲ κρουσταλλένια σφυριχτὰ σὲ λόγγους φεύγουν σκοτεινοὺς
  κοτσύφια καὶ βοσκόπουλα μὲ τὰ λαμπρά τὰ μάτια,
  νερὰ βροντοῦνε στὸ γκρεμὸ καὶ πᾶνε πρὸς τοὺς οὐρανοὺς
  ἴσια κι ὀρθὰ σὰν τὴν ψυχὴ τῆς Ρούμελης τὰ ἐλάτια.

  Κάμπε ἀττικέ, μὲ πλάνεψες κι ἐγὼ γιὰ τὶς κορφὲς πονῶ
  καὶ γιὰ τραχιὲς ἀνηφοριὲς σηκώνω τὸ κεφάλι…
  Φυλακωμένη πέρδικα ποὺ κλαίει γι᾿ ἀλαργινὸ βουνὸ
  δένει ἡ ψυχή μου στὸ κλουβὶ τὰ νύχια της κοράλλι.

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο βουλεβάρτο μια βραδιά
  της Πανεπιστημίου
  αλήτη μ΄είπε μια καρδιά
  με απονιά δημίου

  Με πιάσανε τα κλάματα
  στο τσίγκινο παγκάκι
  -φαρμάκι τ΄αγκαλιάσματα
  κι οι όρκοι σου φαρμάκι

  Οι φοινικιές δακρύσανε
  μες τα ντεπόζιτά τους
  κι οι πλάτανοι ερίξανε
  τα πλατανόφυλλά τους

  Είναι μεγάλος καημός
  είναι βαρύ το κρίμα
  δε βάσταξε κι ο ουρανός
  κι έπνιξε την Αθήνα!

 76. Αγγελος said

  Spyrido (41), το Chaussée είναι σαφώς γαλλική λέξη, έστω κι αν την πήραν και οι Πρώσοι τον καιρό που ο Φρειδερίκος ο Μέγας έγραφε γαλλικούς στίχους. Κυριολεκτικά σημαίνει «παπουτσωμένη», αλλά προκειμένου περί οδού σημαίνει λιθόστρωτη δημοσιά. Ολλανδικά αποδίδεται, στο Βέλγιο τουλάχιστον, steenweg, κυριολεκτικά «πετρόδρομος», και πολλοί δρόμοι των Βρυξελλών που οδηγούν ή οδηγούσαν σε περίχωρα λέγονται έτσι.

 77. 76 Νομίζω ο Σπυρίδος λέει ότι είναι γαλλική λέξη μεν, αλλά όσο χρησιμοποιείται για δρόμους γερμανικός όρος. Στα γαλλικά χρησιμοποιείται με αυτή την έννοια (πέρα από το rez-de-chaussée) ;

 78. plintirio said

  67

  Η ταινία του Μαρσέλ Καρνέ, Τα παιδιά του παραδείσου, ασχολείται με το μπουλβάρ θέατρο και ειδικότερα με το Boulevard du Crime.

 79. Αγγελος said

  Spiridione , η φάρσα = φαρσοκωμωδία δεν λέγεται έτσι Πολλές από τις κωμωδίες έχουν χαρακτηρισθεί από τους μελετητές, αλλά και από τους συγχρόνους τους, ως φάρσες «γιατί […] η κωμικότητά τους πηγάζει από το στοιχείο της εξαπάτησης.» Farce γαλλικά σημαινε και σημαίνει «γέμιση», και λέγονταν έτσι το Μεσαίωνα κάποια κωμικά ιντερμέτζα, άσχετα με την κύρια υπόθεση, που παρεμβάλλονταν στα θρησκευτικά δράματα για ποικιλία ή για να εκτονώσουν την ένταση. Από κει βγαίνει η farce/φάρσα με την έννοια της εξαπάτησης γι’ αστείο.

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πλατάνια δεν θέτε, βουλεβάρτα δεν θέτε, ε τι θέτε τέλος πάντων;
  …Ενώ οι υποδομές της πόλης παραλύουν, ενώ η κυκλοφορία έχει φρακάρει οριστικά, ενώ η στέγη έχει γίνει απλησίαστη και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης θα τον ζήλευε και ο Άδης, ενώ το αστικό πράσινο είναι άρρωστο και παραμελημένο, πραγματικά πιστεύω πως συμφωνούμε όλοι πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ξαναπειραχθεί το κέντρο και δη η Οδός Πανεπιστημίου με επικοινωνιακές φανφάρες.
  Αντί να σχεδιάζουμε βουλεβάρτα και να φυτεύουμε πλατάνια, την ώρα που η πόλη πνίγεται κυριολεκτικά στο νερό, πιο σωστό θα ήταν να ετοιμαζόμαστε για κανάλια και να παραγγέλνουμε νούφαρα και πέστροφες.
  https://www.2020mag.gr/apopseis/2899-platania-den-thete-voulevarta-den-thete-e-ti-thete-telos-panton

 81. Αγγελος said

  Δύτη (77), ναι, βεβαίως. Είπα ήδη ότι στις Βρυξέλλες πολλοί δρόμοι, που ΔΕΝ είναι αλέες και βουλεβάρτα αλλά οδηγούν σε περίχωρα ή άλλες πόλεις, λέγονται chaussées (Chaussée de Wavre, Chaussée de Waterloo, Chaussée de Gand…) Αλλά και στη Γαλλία οι κρατικόι φορείς οδοποιίας και γεφυροποιίας λέγονται Ponts et Chaussées. Επίσης, chaussée συχνά σημαίνει «οδόστρωμα»

 82. Μερσί – είχα ξεχάσει και τα Ponts et Chaussées.

 83. Αιμ. Παν. said

  @ 77
  https://fr.wikipedia.org/wiki/École_nationale_des_ponts_et_chaussées

  Εθνική Σχολή Γεφυρών και Οδών..

 84. GeoKar said

  Η τεράστια …επιτυχία της κλειστής Βας. Όλγας, Ηρωδου Αττικου κ της φρακαρισμενης Πλ. Συντάγματος (με κωμικοτραγική επίπτωση στην κάθοδο της Βας. Σοφίας κ στην διασταύρωσή της με Αμαλιας), στα ίδια μεγαλεπήβολα σχέδια δεν εντάσσονται?
  Πολύ τιμιότερο, απλούστερο κ οικονομικότερο θα ήταν να απαγορευτεί απολύτως η κυκλοφορία των Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης παρά αυτά τα καραγκιοζιλίκια… Αλλά πού? Εδώ κυκλοφορούν πάντα τα αυτοκίνητα στα στενά του Ψυρρή κ στο Μοναστηράκι…

 85. Στην Ακαδημία Πλάτωνος (στο πρώτο Πανεπιστήμιο στον κόσμο) υπήρχαν διάφοροι επιστημονικοί τομείς με αντικείμενα μελέτης τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, τις φυσικές και τις πολιτικές επιστήμες. Στο υπέρθυρο της Ακαδημίας αναγραφόταν η φράση «Μηδείς ἀγεωμέτρητος εἰσίτω μοι τῇ θύρᾳ»
  Αγεωμέτρητος κατά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους είναι αυτός που δεν κατέχει επαρκώς τις έννοιες της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ακρίβειας.

  Αυτό θα έπρεπε να αναγράφεται και στο υπέρθυρο του Δημαρχείου Αθηνών.

 86. Αιμ said

  Να ρωτήσω κάτι άσχετο. Το μυστήριο της εξαφάνισης του Αβό εξιχνιάστηκε ή να συνεχίσω να ανησυχώ ;

 87. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  50 Πες τα Χρυσόστομε!

  56 Καλά λες

  61 Γεια σου Μήτσο. Ναι, το bulwark που έχει τη στρατιωτική (και μεταφορικά) σημασία

  64 Ενδιαφέρον σημείωμα, μπράβο

  72 Να και ο Λατούφ

  76-7 Eχουμε και στο Δουκάτο μερικές σωσές (chaussee). Εχει και στο Παρίσι 🙂

 88. … το άρθρο γράφτηκε πριν από τη νεροποντή …
  … 86 πλάτανοι,… ενός αστικού βουλεβάρτου
  που θα είναι αντάξιο με … Βερολίνο …».

  Υπό τας φιλύρας*
  έναντι
  Υπό τας πλημμύρας

  ———————–
  * Unter den Linden

 89. Μαρία said

  60

 90. Μαρία said

  82
  Και αν δεν βρέθηκες στο 15ο, υπάρχει η στάση του μετρό https://fr.wikipedia.org/wiki/Chauss%C3%A9e_d%27Antin_-_La_Fayette_(m%C3%A9tro_de_Paris)

 91. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Τὸ μεσαιωνικόν bolwerc μήπως ἀντί γιὰ ὀλλανδικόν εἶναι ὀλδανεικόν ; Ἐρώτησις .
  Ἐδῶ ἀπό μόνο του τὸ [F]ἕρκος σημαίνει καὶ προμαχών καὶ προπύργιον ἂρα καὶ ἒπαλξις .

 92. ΣΠ said

  Να θυμηθούμε την συμπαθητική ταινία Boulevard (1960) του Ζυλιέν Ντυβιβιέ με τον 16χρονο Ζαν-Πιερ Λεό.

 93. Missing Ink said

  Πω ρε πούστη, με τη φωτό σκιάχ’τ’κα, πολύ σπούκι, χωρίς πλάκα… Ελπίζω να μην τη δω στον ύπνο μου :-Ρ

 94. spiridione said

  79. Υποθέτω εννοούν τη σημασία που είχε πάρει μεταγενέστερα η λ. φάρσα ως θεατρικό είδος, όχι την αρχική προέλευσή της.

 95. Triant said

  86: Και ο Αβό και η Λου έχουν εξαφανιστεί. Ξέρει κανείς;

 96. dryhammer said

  95. Μαζί;

 97. Nestanaios said

  Το «V» είναι επιτατικό μόριο και αντιστοιχεί στο ελληνικό «Υ» που είναι επιτατικό μόριο ποιότητας. Και έχουμε Βου – λευ – αρτ – ο.
  Το «βου» επιτάσσει το μεγάλο. Βουλιμία, Βούδας.
  Τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

 98. 95# Καλά είναι η Λου.

 99. leonicos said

  75

  Ρε παιδιά, προσέξτε την αυτήν στο 75

  Τέλειο! Πιο τέλειο δεν γίνεται!

 100. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  51.
  OK! Δεν μπήκα καθόλου στο χθεσινό νήμα – και μάλιστα απόρησα που σήμερα δεν είχε θίξει κανείς το θέμα του νερού…

  ===-===
  ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα πλατάνια συνδέονται και με απαγχονισμούς!

  – Ο πλάτανος του Μεντρεσέ (Αέρηδες-Αθήνα)
  Αχ. Παράσχου, ’’Εις τον πλάτανον του Μενδρεσέ’’
  Ω Πλάτανε του Μενδρεσέ, στοιχειό καταραμένο
  της τυραννίας τρόπαιο, σε φυλακή υψωμένο
  συμμάζωξε τα φύλλα σου τα δακρυραντισμένα,
  να ιδώ κομμάτι ουρανό και τ’ άστρα τα καημένα…

  – Ο πλάτανος του Μιλλιέτ Μπαχτσέ, στα Γιάννενα.

  – Ο καταραμένος πλάτανος στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο.
  Ν. Καζαντζάκης, ’’Αναφορά στον Γκρέκο’’:
  Φτάσαμε στην πλατεία που βρίσκουνταν το σιντριβάνι με τα λιοντάρια. Πλάι ο μεγάλος γερο-πλάτανος. Ο κύρης στάθηκε, άπλωσε το χέρι.
  – Κοίτα! μου ‘καμε.
  Σήκωσα τα μάτια κατά τον πλάτανο, έσυρα φωνή: τρεις κρεμασμένοι καμπάνιζαν, ο ένας πλάι στον άλλο,…

  75.
  ΕΦΗ, 😆👌

 101. Α. Σέρτης said

  64 (Spiridione)
  Οι «κάποιες σημειώσεις» έχουν όνομα και στοιχεία:

  Πανεπιστήμιο Πατρών/ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
  Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
  ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΙΣΟΥ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
  Παράδοση Β΄ έτους σπουδών
  Σημειώσεις
  Ιωάννα Παπαγεωργίου
  ΠΑΤΡΑ
  28 Μαΐου 2013

 102. sarant said

  91 Στο bolwerc μπορούμε να δούμε το work, werk ως δεύτερο συνθετικό, έργο. Έργο από πασσάλους σημαινε αρχικά και εξηγείται καλά με γερμανικές ρίζες.

 103. ΚΩΣΤΑΣ said

  Δεν ξέρω αν ισχύει και αλλού. Έχω ακούσματα ότι πλάτανος φέρνει γρουσουζιά. Ειδικά στη χαρτοπαιξία. Άκουγα στο καφενείο: «Φύγε από πάνω μου ρε ξεροπλάτανε, με ξέρανες» Αυτό το έλεγε κάποιος παίχτης που δεν είχε καλό χαρτί και τύχαινε πίσω του να στέκεται κάποιος από αυτούς τους περίεργους που κάθονται και βλέπουν πως παίζουν οι άλλοι και μετά αρχίζουν και κριτική του παιξίματος.

  Και μερικές άλλες δοξασίες

  «Εκεί που θάψανε το νιό φύτρωσε κυπαρίσσι
  Κι εκεί που θάψανε τη νιά φύτρωσε μια μηλίτσα.»
  «Βεργολυγάει η μηλιά φιλάει το κυπαρίσσι…»

  Ψηλή γυναίκα μη πάρης συκιά ξεκλωνισμένη
  Η συκιά ξεκλωνισμένη πάντα είναι μαραμένη

  Εσείς οι νέοι το’χετε το δέντρο ν’αγαπάτε
  Κι αφόντες φάτε τον καρπό, το δέντρο λησμονάτε.

 104. 103 Αφού πιάσαμε τα στιχάκια για τον Πλάτανο, ορίστε άλλο ένα
  Κόψε δέντρο κάν’ Αντώνη
  Κι από πλάτανο Μανώλη
  Κι άμα πεις και για τον Γιάννη
  ό,τι ξύλο κόψεις κάνει

 105. sarant said

  103 Δεν το έχω ακούσει για τη γρουσουζιά.

 106. Yiannis KYRiakides said

  (Συγνωμη που ΔΕΝ διαβασα ολα τα σχολια, αν καπου ειπωθηκε καπου σχετικο).
  Για καποιο …λογο ειμαι σιγουρος οτι ΔΕΝ εγινε, ΟΥΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, η υποχρεωτικη (απο την Ευρωπαϊκη Νομοθεσια) ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για το θεμα (και για τοσα και τοσα θεματα). Ποιος θυμαται την «Διαύγεια»; Μας αρκει να συζηταμε εδω ή στον τοιχο μας στο ΦΒ;
  «Το πρόγραμμα Διαύγεια εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υποχρέωση ανάρτησης όλων των πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο.
  Ο Πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση, από ένα σημείο, στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι Ανεξάρτητες Αρχές καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, μέσω του προγράμματος «Δι@ύγεια», το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
  http://www.opengov.gr/home/

 107. Avonidas said

  #86. Να ρωτήσω κάτι άσχετο. Το μυστήριο της εξαφάνισης του Αβό εξιχνιάστηκε ή να συνεχίσω να ανησυχώ

  Είμαι καλά, αλλά δεν σχολιάζω πλέον. Για να ακριβολογήσω, είμαι καλά επειδή δεν σχολιάζω πλέον.

  Θα χαρώ πολύ να σας δω, όσους δω, σε καμιά μάζωξη, αν τύχει και συμπέσουμε.

 108. sarant said

  107 Ε, να λες ένα γεια πού και πού 🙂

 109. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @102

  Καὶ γιὰ τὸ work ὑπάρχουν ἀντιρρήσεις.
  Καὶ αὐτὸ ἀκόμη ἐάν ὑποτεθεῖ ὅτι εἶναι τὸ δεύτερο συνθετικό μπορεῖ καὶ πάλι νὰ διατυπωθεῖ ὁ ἰσχυρισμός πὼς ἒλκεται ἀπό τὸ ὅρκος [ὠς γνωστόν , δὲν ὑπάρχουν μόνον τὰ στοιχεῖα τῆς τελετουργίας , ἐπικλήσεως κ.λπ. σ΄ἕναν ὅρκο ἀλλά καὶ αύτά τῆς συμβάσεως , τῆς συμφωνίας ,τῆς ἐμπιστοσύνης , ποὺ ἀνταποκρίνονται ὁμοίως καὶ στὶς ἀνάγκες τῆς ἀναλήψεως ἑνός ἒργου, μιᾶς ἐργασίας , μεταξύ τῶν δύο μερῶν.
  Καὶ αὐτό τὸ γουόρκ ἢ βόρκ ποὺ ἀκόμη καὶ σήμερα ἀκούγεται ὠς ἦχος σὲ πολλές χώρες γιὰ νὰ ἀποδώσει τὸ νόημα τῆς λέξεως ἐργασία , ἀποτυπώνεται θαυμάσια ἠχητικῶς εἰς τὴ λέξη εὐόρκως . Καὶ λέξεις ὁμόρριζες καὶ συνώνυμες ἦταν σὲ μεγάλη συχνότητα καὶ χρήση στὴν ἀρχαιότητα , ὅπως ἡ εὐορκησία ἡ εὐορκία , τὸ εὐόρκωμα κ.λπ. ]
  Ὁπότε ἐγείρεται ἀναπὸδραστα τὸ ἐξής ἐρώτημα :
  Τὸ λεξικό τὸ online τῆς ἐτυμολογίας
  γιὰ τήν ἀγγλική γλῶσσα ποὺ δέχεται ἀς ποῦμε ὅτι τὸ work ἒχει γερμανικές καί γοτθικές ρίζες , κατὰ πόσον εἶναι ἠθικόν νὰ παρακάμπτει ἐντελῶς καὶ ἐνεπίγνωστα ὂχι μὀνον τὰ …ὅρκια (τρισύλλαβον ! ) , ἀλλά καὶ τὴ νοηματικῶς ταυτόσημη ἑλληνική λέξη [F]ἒργον ( μὲ τὸ νὰ μὴν τὴν ἀναφέρει στὸ λῆμμα work οὒτε γιὰ ζήτω ) μὲ τὴν τεράστια γραπτή παράδοση * ἐνῶ τὴν ἲδια στιγμή νὰ δέχεται τὸ ἀπόλυτο translitaration της (+ νυφαγία ! ) , δηλαδή τὴ γράμμα γράμμα μεταγραφή της στὰ λατινικά , ( ὂχι ἀστεῖα , PIE werg-o !!! ), προβάλλοντας στὴ οὐσία ἒτσι τὸν ἰσχυρισμό πὼς ἡ -στὴν πράξη- μεταγεγραμμένη αὐτή απὸ τὰ ἑλληνικά λέξις εἶναι πρωτοινδοευρωπαϊκῆς καταβολῆς καὶ προελεύσεως δίχως νὰ παρέχει πρὸς τοῦτο τὸ παραμικρό γραπτό τεκμήριο ;
  Προφανῶς κάποια λεξικά ἀποδέχεται
  καὶ ἂλλα τεχνηέντως ἀποσιωπᾶ .
  Θέλω νὰ πῶ , μπορεῖ μιὰ τέτοια τακτική νὰ εἶναι νόμιμος . Εἶναι ὅμως καὶ ἠθική ;

  * μία μόνον ἀπὸ τὶς ἀποδείξεις γιὰ τὸν βαθμό ποὺ ἡ ἀνωτέρω λέξις εἶχε καὶ ἒχει ἐμπεδοθεῖ στὴ γραπτή ἑλληνική παράδοση : Τόσον, ὥστε εἲχε φτάσει στὸ σημεῖο, στὸ ὁμόρριζον εἲργω , ὅταν ἐψιλοῦτο ἡ δίφθογγος νὰ σημαίνει ἐγκλείω , ὅτε δὲ ἐδασύνετο, κωλύω .

 110. Nestanaios said

  109.

  Πολλές φορές οι ξένοι διορθώνουν πράγματα κατόπιν υποδείξεων. Για να γίνει αυτό χρειάζονται και Έλληνες και γνώστες των πραγμάτων. Και τα δύο είναι δυσεύρετα.

 111. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Ἒχεις δίκιο ἀγαπητέ φίλε , καὶ χρειάζεται
  μόχθος ὂχι μόνον ἀπ’τοὺς ξὲνους γιὰ νὰ ἀποκτηθεῖ ἡ γνῶσις ἀλλά ἀπό τὸν καθένα μας .
  Πολύ δὲ περισσὸτερο ἡ ἀρετὴ.
  Ἀς θυμηθοῦμε τὸ χωρίον τοῦ Ἡσιόδου :
  » Τῆς δ’ἀρετῆς ἱδρῶτα θεοί προπάροιθεν
  ἒθηκαν ἀθάνατοι, μακρός δὲ καὶ ὂρθιος
  οἶμος ἐπ’ αὐτὴν »
  [ Ὠς προϋπόθεση τῆς ἀρετῆς ἒθεσαν οἱ θεοί
  τὸν ἱδρῶτα , ὁ δὲ δρὸμος ὁ ὁδηγῶν εἰς αὐτὴν μακρύς καὶ ἀνηφορικὸς (ἀνάντη ὁδός κατά Πλάτωνα ) ]
  Παρεμπιπτόντως ,συγχαρητήρια τόσο γιὰ τὴ γενικότερη πρωτότυπη μεθοδολογική προσσέγιση διερεύνησης καὶ ἀνάλυσης των στοιχεῖων τοῦ λόγου καὶ ἰδιαίτερα γιὰ τὸ
  ( παλαιότερο ) ἐξαιρετικό post τὸ ἐρμηνευτικό περί τῆς ἐννοῖας τριτογένεια .

 112. ΓΤ said

  109@

  «[…] εἶχε καὶ ἒχει ἐμπεδοθεῖ […]»

  Ας ξεκινήσουμε πρώτα από

  εμπεδΟθεί —-> εμπεδΩθεί

  Κάτοπιν βλέπουμε…

 113. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ ΓΤ

  Τὸ ἒγραψα ἒτσι γιὰ νὰ φανεῖ ἡ ἒλξις ἀπό τὸ ἒμπεδον.
  Καὶ , ἰδιαίτερα ὅταν κάνουμε ὑποδείξεις μὲ τὸ δικό μας “ προσεκτικό “ γραπτό, ἐλέγχουμε διπλά καὶ τριπλά ὢστε νὰ μὴν δημιουργεῖται ἀβεβαιότητα στὸν ἀναγνώστη σχετικῶς μὲ τὴν τοποθέτηση τῶν τόνων, ἰνα μὴ νομισθεῖ , ὅλως ἀπροσδόκητα , πὼς εἶναι τελικῶς τὸ δικό μας σύνολον ἒργον ἐκεῖνο ποὖ ἒχει σχέσιν τινα μὲ τὴν … kato – o -pin .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: