Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ για τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 (2)

Posted by sarant στο 29 Οκτωβρίου, 2021


Tο ιστολόγιο αγαπάει τον Μποστ και του έχει αφιερώσει αμέτρητα άρθρα, σε πολλά από τα οποία θυμόμαστε (οι παλιότεροι) ή γνωρίζουμε (οι νεότεροι) γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μέσα απο γελοιογραφίες του Μποστ. Στην αρχή, τα άρθρα αυτά είχαν γενικό τίτλο «Πριν από 50 χρόνια…», μετά «Πριν από 55 χρόνια…», αλλά τα χρόνια περνάνε και το ιστολόγιο συνεχίζει να εκπέμπει, οπότε πέρσι εγκαινιάσαμε μια νέα χρονολόγηση, τη σειρά «Πριν από 60 χρόνια». Tο προηγούμενο, ενδέκατο σκίτσο της σειράς το δημοσιεύσαμε πριν από 3 εβδομάδες -εδώ και είχε θέμα τις εκλογές του 1961.

Το ίδιο ισχύει και με το σημερινό σκίτσο, που και αυτό είναι αφιερωμένο στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, που έχουν μείνει στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας». Οι εκλογές έγιναν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Δόβα, αλλά σημαδεύτηκαν από συνεχή επεισόδια βίας και τρομοκρατίας εναντίον κυρίως υποψηφίων και οπαδών της ΕΔΑ, αλλά και της Ένωσης Κέντρου, κυρίως στην επαρχία -ακόμη και με νεκρούς, τον Στέφανο Βελδεμίρη και τον Διονύση Κερπινιώτη. (Η ΕΔΑ είχε έρθει δεύτερο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές του 1958).

Το σκίτσο που θα δούμε σήμερα δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία ανήμερα των εκλογών, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 1961. Καθώς συνεργάζεται με μια εφημερίδα που υποστήριζε αναφανδόν την Ένωση Κέντρου, ο Μποστ στο σκίτσο του προβλέπει βέβαια την ήττα της ΕΡΕ και του Κ. Καραμανλή, προσβλέποντας όμως σε νίκη του Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μποστ υποστήριζε την ΕΔΑ.

Όχι απλώς προβλέπει ήττα ο Μποστ, αλλά και κάνει την κηδεία της απερχόμενης κυβέρνησης:

 

Η μαμά-Ελλάς εκφωνεί τον επικήδειο της ΕΡΕ, ενώ την παρακολουθούν δακρυσμένοι οι τεθλιμμένοι συγγενείς -από αριστερά προς τα δεξιά: Ροδόπουλος, Αβέρωφ, Καραμανλής, Κανελλόπουλος, Τσάτσος. Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί στη δεύτερη σειρά, ανάμεσα σε Καραμανλή και Κανελλόπουλο και ο άλλος τέρμα δεξιά, αν υποθέσουμε ότι είναι συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι τυχαίες φιγούρες.

Παρακολουθούν επίσης ο Πειναλέων, που ανησυχεί μήπως βρικολακιάσει η νεκρή, και η Ανεργίτσα που λυπάται που επιτρέπουν μόνο πεντάλεπτους λόγους -αυτό σίγουρα είναι υπαινιγμός για κάποια διάταξη της προεκλογικής περιόδου.

Στον επικήδειό της η μαμα-Ελλάς κάνει «μετά πολλής λεπτότητος» απολογισμό των πεπραγμένων της ΕΡΕ. Η εντός εισαγωγικών φράση είναι υπαινιγμός για κάτι που είχε συμβεί μερικές μέρες νωρίτερα, όταν είχε έρθει στο φως έγγραφο του υπουργού Οικονομικών προς τον Έφορο Χανίων, στο οποίο του ζητούσε να χειριστεί «μετά πάσης λεπτότητος» σωρεία παραβάσεων της αρμοδιότητάς του.

Μοχλός είναι βέβαια ο Τάκης Ροδόπουλος (ο αδελφός του Μ. Καραγάτση), κτίρια εις τα όρη είναι το Μον Παρνές, διχοτομημένη νήσος η Κύπρος, το «πήγες από λεύκωμα» είναι υπαινιγμός για την υπόθεση Μέρτεν. Ο υπαινιγμός στη μετανάστευση είναι σαφής, αλλά ομολογώ πως μου διαφεύγει σε τι αναφέρεται η «αυτοάμυνα».

Και ο επικήδειος καταλήγει με ένα «ρέκβιεμ εις τα λατινικά»: Παπαντρεούμ και ντουμ Σπύρο σπέρο -διότι στις εκλογές εκείνες το Κόμμα των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη είχε συνεργαστεί με την Ένωση Κέντρου (και τελικά εξέλεξε 14 βουλευτές).

Το κείμενο της μπορντούρας:

Τι μένει αν πεθάνομεν; Σας ερωτώ, τι μένει;
Πολλοί σοφοί απήντησαν πως τίποτε δεν μένει.
Είμεθα σαρξ και λιώνομε όταν κοπεί το νήμα
θεμέλιους λίθους μάς πετούν εμβαίνοντες στο μνήμα.
Μαυροφορώμεν συνεχώς, φορώμεν τας πλερέζας
αφήνομεν οικόπεδα κι εμπορικάς τραπέζας
Κλίμακες, χοιροστάσια, ρουλέτες κι άλλα είδη
μένουν σε τούτη τη ζωή φεύγοντες διά ταξίδι.
Δεν θα τα πάρομε μαζί, λοιπόν διατί μοχθώμεν
και με τα υπερέσοδα αυτά τα αποκτώμεν
Μάταιον είναι στη ζωή κι αυτός που τα αρπάζει
έρχεται μέρα αποφράς κι Οκτώβρην τα τινάζει.

Κι εδώ υπάρχουν υπαινιγμοί, αλλά δεν προλαβαίνω να τους ξεδιαλύνω.

Πάντως, αναπάντεχα ή όχι η ΕΡΕ θριάμβευσε στις εκλογές παίρνοντας 50.8% (και όχι 49,6% που έχει το σκίτσο) και αποσπώντας άνετη πλειοψηφία στη Βουλή -ενώ η αντιπολίτευση δεν έπαψε να καταγγέλλει τη βία και τη νοθεία, ο δε Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε τον ανένδοτο αγώνα. Κι επειδή δεν θα έχουμε Μποστ κάθε εβδομάδα, βάζω σαν μπόνους το πρώτο μετεκλογικό σκίτσο (Κυριακή 5 Νοεμβρίου 1961), που ουσιαστικά συνεχίζει τούτο εδώ, αφού παρουσιάζει την νεκρανάσταση της κηδευθείσας.

Δεν θα σχολιάσω αναλυτικά το δεύτερο αυτό σκίτσο, επισημαίνω όμως ότι χρησιμοποιείται και πάλι η φράση «μετά πολλής λεπτότητος».

 

 

Advertisement

68 Σχόλια προς “Πριν από 60 χρόνια: Ο Μποστ για τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 (2)”

 1. BOST 4 EVER. 🙂

 2. Η πολλή λεπτότητα 😉 γίνεται μεγάλη στη δεύτερη γελοιογραφία, όπου έχει και διπλή ανάγνωση μιας και η νεκραναστημένη δεν χαρακτηρίζεται ακριβώς από αυτή την ιδιότητα.

 3. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  2# Η πολύ λεπτότητα, ανελλήνιστε 🙂

 4. Παναγιώτης Κ. said

  Η αρκετή λεπτότητα,… στέκει.
  Η αρκετά λεπτότητα,…με τίποτα.
  Επομένως,
  η πολλή λεπτότητα…

  πολλή-αρκετή
  πολύ-αρκετά

  …Κερδίζει το #2 🙂

 5. Georgios Bartzoudis said

  Έτσι, ή κάπως έτσι, ήταν τα πράγματα τότε, όπως τα σχολιάζει ο Μποστ (ολίγον τι και ο Νοικοκύρης). Εγώ απλώς θα προσθέσω (και θα …υπενθυμίσω) ότι τω καιρώ εκείνω, στον …μαντρωμένο παράδεισο, οι όποιες εκλογές ήταν άγνωστη λέξη: Στυγνή δικτατορία, φτώχεια και δυστυχία, εγκλήματα και δολοφονίες για τους καθ’ υποψία και …κατ΄όναρ αντιφρονούντες. Κάπου σε κείνα τα χρόνια, ο άρτι αιματοκυλίσας την Ελλαδίτσα «πατερούλης» Ζαχαριάδης είχε ζητήσει (ο φουκαράς) να τον αφήσουν να βγει από τον «παράδεισο» και να έρθει να δικαστεί στην αλάνα της …βίας και νοθείας. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι και ο Μποστ ήταν μεταξύ εκείνων που …δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε!!

 6. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ωραίος ο Μποστ κι ας μα λοιδορεί ασυστόλως! 😉

  Εκτός από το λεύκωμα της Ευδοξούλας, στην Θεσσαλονίκη είχαμε και το γεγονός της βόμβας σε λεωφορείο τη Αεροπορίας, το 1946, με τρεις νεκρούς, από την στενή αυτοάμυνα. Μήπως αυτό μπορεί να έχει κάποια σχέση με τον υπαινιγμό του Μποστ;

  https://www.politeianet.gr/books/katsaros-a-tasos-idiotiki-mia-apofasi-machomai-mechri-to-telos-203394

 7. atheofobos said

  Και η μπορντούρα της 2ης γελοιογραφίας
  ΣΗΜΕΡΟΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΔΟΝ ΜΕΓΑΛΗ
  ΒΓΕΝΕΙ ΑΠ΄ΤΟ ΜΑΦΣΠΛΕΙΟΝ ΚΕ Ο ΞΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ΣΤΑΛΙΝ
  ΑΝΑΣΤΕΝΟΝΤΕ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΕ ΚΙΝΟΥΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  ΜΕ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΦΚΟΛΙΑΝ ΚΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΕ ΜΙΚΡΟΙ
  ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΕΊΔΟΣ ΚΙ΄Ο ΝΕΚΡΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ
  ΗΜΠΟΡΕΙ ΚΕ ΝΑ ΟΡΘΟΥΤΑΙ
  ΚΙ΄ΑΛΛΗΝ ΣΤΑΣΗΝ ΝΑ ΕΥΡΙΣΚΕΙ
  ΕΝΟΘΕΦΘΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
  ΚΙ΄ΕΚΛΟΓΕ ΚΑΙ ΑΙ ΚΗΔΙΑΙ
  ΠΡΟΚΑΛΩΝ ΠΡΩΤΟΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
  ΚΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΘΥΜΗΔΙΕ
  ΤΩΡΑ ΕΞΕΛΘΟΝ ΕΚΕΙΝΗ
  ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΟΝ ΥΓΙΗΣ
  ΑΣ ΑΝΕΒΡΩΜΕΝ ΕΝ ΜΕΡΟΣ
  ΝΑ ΞΑΠΛΟΣΟΜΕΝ ΗΜΕΙΣ

 8. atheofobos said

  Στις 3/11/61 χορηγήθηκε «λόγω υπεραπασχολήσεως των οργάνων ασφαλείας κατά την περίοδον των εκλογών» επίδομα 400 δρχ και σε αυτό αναφέρεται η Ανεργίτσα στην 2η γελοιογραφία

 9. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Κατά μία ανάγνωση ο (αστε)ιοβόλος Μποστ, παρότι δεν ήταν γενετιστής, φαίνεται να προβλέπει ως μορφή κατιούσας συγγένειας και την φυσική πολιτική μας μετάβαση, μετά από 60 χρόνια, από αγώνα ανένδοτο σε ανέκδοτο.

 10. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Έξοχος ο Μποστ όπως πάντα. Πάντως ζητάω τα φώτα σας γιατί δεν ξέρω πως να ερμηνεύσω το ΒΓΕΝΕΙ ΑΠ΄ΤΟ ΜΑΦΣΠΛΕΙΟΝ ΚΕ Ο ΞΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ΣΤΑΛΙΝ της δεύτερης γελοιογραφίας. Ήταν απλό θέμα ομοιοκαταληξείας η κάτι άλλο;
  Πάντως καλά κάνει ο Νικοκύρης να βάζει Μποστ που υπενθυμίζει τη σκοτεινή εποχή της ζωής του «Εθνάρχη».

 11. ΣΠ said

  7, 10
  ΜΑΦΣΟΛΕΙΟΝ

 12. Α. Σέρτης said

  10
  Τη νύχτα της 30ης προς 31η Οκτωβρίου του 1961, η σορός του Στάλιν αποσύρθηκε από το Μαυσωλείο και ενταφιάστηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.

 13. εξαδάκτυλος said

  @10, Τον Οκτώβρη του 1961, το σώμα του Στάλιν που είχε τοποθετηθεί αρχικά στο μαυσωλείο του Λένιν, μεταφέρθηκε σε παρακείμενο τάφο.

 14. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Μας χρειαζότανε η αυξημένη δόση Μποστ, σήμερα…

  Υπαινιγμοί μπορντούρας:
  – Κλίμακες, της Ομόνοιας οι κυλιόμενες, βεβαίως-βεβαίως.
  – Χοιροστάσια, του Ηρακλειώτη υπουργού Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη (με ανάλογο ‘παρατσούκλι’…)*
  – Ρουλέτες, Καζίνο Μοντ Παρνές, προφανώς.
  – Υπερέσοδα, τα πολύ παραπάνω από τα προϋπολογισθέντα έσοδα από τη φορολογία που ‘έσκασαν μύτη’ τον Ιούλιο 1961 και η συζήτηση για την τύχη τους, την αξιοπιστία του προϋπολογισμού κ.λπ.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=19549&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASdASYASNASZASFASbASXASMASJ&CropPDF=0

  *Αθεόφοβε, μου επιτρέπεις να παραπέμψω στη δική σου παρουσίαση των συγκεκριμένων σκίτσων του Μποστ, και τα πολύ επιτυχημένα σχόλιά σου επίσης!
  http://atheofobos2.blogspot.com/2014/10/blog-post_11.html
  (Σημειώσεις 39-41)
  http://atheofobos2.blogspot.com/2014/10/1961_15.html

 15. Theo said

  @9:
  την φυσική πολιτική μας μετάβαση, μετά από 60 χρόνια, από αγώνα ανένδοτο σε ανέκδοτο.
  Έγραψες!!

  Καλημέρα.

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  -Καλημέρα, Πρόεδρε.
  -Κουκιά σπέρνω.
  Οπότε κακώς διαμαρτυρήθηκε η αντιπολίτευση για τις εκλογές βίας και νοθείας του μετεμφυλιακού κράτους, αφού «απέναντι» τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Μην είμαστε και πλεονέκτες.

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  9:Έτσι όπως το πάει και το παρατραβάει η παρούσα κυβέρνηση, δεν θα τον αποφύγει τον ανένδοτο αγώνα.

 18. leonicos said

  5 Μπαρτζούδης

  Έχεις δίκιο! Τα σκάτωσαν και οι από εκεί, όπως τα σκατωνουν και από δω.

  Εκεί νόθευσαν αυτό που είχαν. Από δώ νοθεύουν αυτό που δεν έχουν.

  Εκεί έλεγαν ψέματα. Εδώ επέβαλαν την πυγμή τους

  Μπορεί το αποτέλεσμα να ήτα το ίδιο, αλλά από ανθρωπινη άποψη

  εκεί είχε περισσότερη ελπίδα παρά απο δω.

  Και τώρα, με τη δθαβάθμιση ακόμα και των δημόσιων σχολείων σε άνω και κάτω,

  που θ’ απεθ=υθύνονται σε ποίτες άνω και κάτω

  και θα θεσμπθετηθεί η διαστρωμάτωση άνω και κάτω

  και σ’ έναν αιώνα θα επιστρέψει η ανθρωπότητα στον 11ο αιώνα.

  Σε πλήρη μεσαίωνα

 19. Θεϊκός πάντοτε ο Μποστ, σε διπλή δόση γίνεται…ημίθεος !!!

 20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>στις εκλογές εκείνες το Κόμμα των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη είχε συνεργαστεί με την Ένωση Κέντρου (και τελικά εξέλεξε 14 βουλευτές).

  Το Ιούνιο του 1961 είχε ψηφιστεί ο στοχευμένα* ευνοϊκός για την ΕΡΕ εκλογικός νόμος που προέβλεπε ένα πρωτότυπο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής κατά το οποίο στη δεύτερη κατανομή μετείχαν μόνον αυτοτελή κόμματα που θα λάμβαναν τουλάχιστον 15% ή συνασπισμός δύο κομμάτων, τουλάχιστον 25% και πάνω από δύο κόμματα, 30% και άνω

  * ένα ενιαίο Κέντρο ως αντιπολίτευση, περιορίζοντας την απήχηση της Αριστεράς (μετά το «σοκαριστικό» αποτέλεσμα των εκλογών του 1958 με την ΕΔΑ αντιπολίτευση.

 21. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Ωραίος πάλι ο Μποστ.

 22. mouzes said

  Πιστεύω κάτι θα πρέπει να πούμε και για την αλλαγή του Facebook σε meta.

 23. sarant said

  Kαλησπέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα, τα δεύτερα και τα τριτα σχόλια!

  Είχα ταξίδι σήμερα οπότε έλειπα.

  7-8 Α μπράβο!

  12-13 Α μπράβο επίσης!

  22 Για πείτε εσείς

 24. leonicos said

  δδ

 25. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @23γ. Ξέρω ὅτι βράζετε τώρα ἐσεῖς οἱ φωταδιστές μέ τό meta (γιατί δέν ἐπέλεξαν τό post πού τό καταλαβαίνουν ὅλος ὁ κόσμος; Γιατί;…), ἀλλά πλέον ἔχει ἀποδειχθῆ περίτρανα:
  Ὅλα ἀπό ἐμᾶς τά πῆραν! 🙂 🙂 🙂 .

 26. leonicos said

  Δεν πετάει η ομάδα!

 27. leonicos said

  Εγώ θα περιμένω να το ξαναπούνε facebook

 28. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @17.Φίλτατε Γιάννη, σέ καιρούς πολιτειακῆς νηνεμίας χρειαζόμαστε ἄραγε ἀνένδοτους;
  Δέν μᾶς φτάνουν τά ἀποτελέσματα τῶν ἑπομένων (καί μεθεπομένων, βεβαίως 🙂 ) ἐκλογῶν;

 29. leonicos said

  Να εξομοληγηθώ κάτι, μπας και πέσει κανένα σχόλιο

  υβριστικό

  Στο πρώτο έτος ανήκα στη Νεολαία του Κόμματος των Προοδευτικών

  Ήμασταν τρεις, εκτός από μένα κάποιος πολύ αξιόλογοςσυναδελφος που μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ αλλά αξιοπρεπώς, κι ένας τρίτος, διπλοχρονίτης (τότε έχανε χρονια) που δεν τον θυμάμαι.

  Εμφανιστήκαμε ως ‘δύναμη’, αφήνοντας να υποννοείται ότι ‘έχουμε πολλούς’ και ζητούσαμε θέση στο αντι-δεξιό ψηφοδέλτιο.

  ΣΗΜ: Δεν υπήρχε επίσημα κομματισμός, αλλά εμείς ξέραμε ποιοι ανήαν πού

  Μας πήραν πρέφα και μας παράτησαν.

  Προσβλήθηκα όταν κάποιος της ΕΔΑ μού είπε ότι ανήκω σε αστικό και οχι σοσιαλιστικό κόμμα

  Δηλαδή…. από μακαρόνια, τέλια για τον μπαγλαμά

 30. leonicos said

  Ελπίζω να πέσει καμιά βρισιά

 31. leonicos said

  Δικαιολογητικό: Στο Ισραήλ μού έστελναν κάθε βδομάδα την Εστία, να διαβάζω το κύριο άρθρο για την καθαρεύουσα και τον ελά για τη δημοτική.
  Πού να πάω; Στην πρωινή καραμανλίδα; = καθημερινή

 32. leonicos said

  τον Σπύρο Μελά για τη δημοτική

 33. sarant said

  29 Βρε τι αποκαλύψεις γίνονται 🙂

 34. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ὁ Μπόστ ὑπέροχος, ἀλλά ἄς θυμηθοῦμε καί μερικά βασικά στοιχεῖα (πραγματικά στοιχεῖα) ἐκείνης τῆς συγκυρίας.
  1) Ἡ μόνη πλευρά πού ὑπέστη ἐκείνη τήν ἐκλογική βία, ἦταν τό τό ΠΑΜΕ (τά κάποια ὀλίγα παρατράγουδα ἐναντίον κεντρώων ὑποψηφίων ἦταν ἀτυχήματα ἀπό ἀδέξιους παρακρατικούς..).

  2) Ἡ κυβέρνησι Καραμανλῆ παραιτήθηκε (καί προκήρυξε ἐκλογές γιά τίς 29/10/61) τήν ἑπομένη τῆς συγκροτήσεως ἑνιαίου Κεντρώου πολιτικοῦ σχηματισμοῦ (..καί δύσκολα θά πίστευε κανείς ὅτι αὐτά τά δύο γεγονότα εἶναι ἄσχετα μεταξύ τους, ἰδίως ἄν ξέρη καί τά περί τῆς ἐργωδεστάτης ἀναμίξεως τῶν Ἀμερικανῶν στήν ἐν λόγῳ Κεντρογένεσι..)

  3) Ὁ «Γέρος τῆς Δημοκρατίας» (τοῦ ὁποίου τήν συμβολή στίς μεταπολεμικές ἐξελίξεις ἐκτιμῶ ἰδιαιτέρως) ἐγνώριζε τά ΠΑΝΤΑ γιά τά σχέδια ἀντικομμουνιστικῶν ένεργειῶν διαφόρων τμημάτων τοῦ (συχνά παρα-)κρατικοῦ μηχανισμοῦ. Τό κλῖμα τοῦ ἀντικαραμανλικοῦ Ἀνενδότου τό δημιούργησε ὅταν τά πράγματα δέν ἐξελίχθηκαν ὅπως αὐτός τά ὑπολόγισε (σύν τήν ἐπενέργεια κάποιων -ὄχι πάντα ἰδεολογικῶν- ἐνδοκομματικῶν ἀντιδράσεων)

  4) Ἡ τότε Δεξιά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ἕνας ἑνιαῖος μηχανισμός. Ἀντικομμουνισμός μέν γιά ὅλες τίς συνιστῶσες, ἀλλά καί τεράστιες ἐσωτερικές διαφορές καί συγκρούσεις

  5) Γιά τίς ἡμέρες ἐκεῖνες, θά ἦταν χρήσιμο νά καταλάβουμε τήν σημασία μιᾶς ὑπηρεσιακῆς κυβερνήσεως ὑπο τόν πολεμιστή καί ΚΕΝΤΡΩΟ Τσακαλῶτο (ὁπως εἰσηγήθηκε ὁ Καραμανλής) καί τήν διαφορά μέ τήν ὑπό τούς ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟΥΣ βασιλικούς Δόβα καί Ποταμιᾶνο πού τελικά ὁρίστηκαν.

  6) Τό 50-κάτι% πού πῆρε ἡ ΕΡΕ (ὅσο καί νά «δούλεψαν» οἱ μηχανισμοί βίας καί νοθείας) δείχνει κάτι (τουλάχιστον γιά ἐκείνη τήν πολιτική συγκυρία)..

 35. Χαρούλα said

  Leonicos άντε και γ@μ#&ου!

  Εεεεε, αφού το ζητάς απεγνωσμένα!😊 Το χάρηκες τώρα;🥳Τι κατάλαβες;;;🤠
  (την συγγνώμη μου για το θάρρος που πήρα. Ελπίζω να μην παρεξηγήσεις την πρόθεση)🥺

 36. leonicos said

  Μια και λουφάρετε

  σας προτείνω να διαβάσετε

  το σχόλιο 126 του Μπλογκ ότι Νάναι της 28/10

  Θα το λατρέψετε

 37. leonicos said

  ηη

 38. leonicos said

  Μια ΄ψρα κανείς! Βέβαια ο Μποστ καθεαυτόν δε σηκώνει και πολύ σχολιασμό,
  όσο γαι το γεγονότα είναι γνωστά.

  Αλλά μια ωρα και μάλιστα αυτή…

 39. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τόν Μπαμπινιώτη τόν ἐκτιμῶ (τό ἔργο του..) καί δέν ξέρω πῶς μοῦ ἦρθε ξανικά ἡ κάκοσμη φράσι «Δέν μᾶς χ@$#& ρέ Νταλάρα!» διαβάζοντας τήν νέα διαφωτιστική παρέμβασί του..

  https://www.iefimerida.gr/ellada/mpampiniotis-diorthonei-mark-zoykermpergk-meta

 40. Μαρία said

  39

 41. Konstantinos said

  Οσαν μυτερα στοργικη φρομτιζον τους μαστοροι

  Αναφερεται στις σχεσεις τους με τον τεχνικο κλαδο.
  Ο ανθρωπος που κατεστρεψε την Αθηνα που ειχε γλιτωσει απο τον πολεμο.
  Και που εστησε τα πρωτα μεγαλα παιχνιδια στα εργα.

  Το μακαριτη ο τζιμακος τον ελεγε «ο γερος της εργαλαβιας»

 42. Νέο Kid said

  40. «Κέντρο Μετακαπιταλιστικού πολιτισμού» !!
  Σοβαρά τώρα;

 43. sarant said

  40 Aναρωτιέμαι αν σοβαρολογεί ή τρολαρει ο Γιάνης.

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν τρολάρει. Η γνωστή μεγαλομανία του…
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://metacpc.org/&ved=2ahUKEwiu3vK4tPDzAhWAgv0HHVniBxEQFnoECAUQAg&usg=AOvVaw0OUyDmbRWfMVwzNdM69QhU

 45. eran said

  8.»Στις 3/11/61 χορηγήθηκε «λόγω υπεραπασχολήσεως των οργάνων ασφαλείας κατά την περίοδον των εκλογών»

  Και πολύ σωστά. Όπως μου έλεγε ο πατέρας μου, ένας χωροφύλακας ξεκίνησε το πρωί από ορεινό χωριό του νησιού και κατέληξε το βράδυ σε παραθαλάσσιο χωριό, ψηφίζοντας σε όλα τα ενδιάμεσα εκλογικά τμήματα.

 46. mouzes said

  Επιτυχημένο ή όχι το meta, νομίζω ευνοεί την ελληνική γλώσσα έστω και για λόγους προβολής. Όσο για τον Βαρουφάκη πιστεύω προσπαθεί να πάρει κάτι από την πίτα, έξυπνο θα έλεγα.

 47. Γιάννης Ιατρού said

  Κανείς δεν αναφέρει την ελληνόψυχη αδελφή του Zuckerberg… 😇

 48. ΣΠ said

  46
  Κάποιος… παλικαράς έχει ευνοηθεί ήδη.
  Η μετοχή της Meta εκτοξεύτηκε -αλλά είναι μια καναδική εταιρεία ενός Έλληνα που δεν έχει σχέση με την Facebook!

 49. Georgios Bartzoudis said

  16 Γιάννης Κουβάτσος said: …
  # Αυτό κατάλαβες δάσκαλε;; Απορώ πώς προβιβάστηκες στην …Γ’ Δημοτικού!

  18 leonicos said…..
  # Αν ήσαν μπακάλης του παλιού καιρού θα πλούτιζες: Μου φαίνεται ότι είσαι άσος να …κλέβεις στο καντάρι!
  [αλήθεια, πόσο «βάρος» δίνεις στις δολοφονίες με … «περισσότερη ελπίδα από δω»;; Πόσο, σε ένα ψέμα διαρκείας 70 ετών;;; (και πάλι με …«περισσότερη ελπίδα από δω»!)]

 50. Μαρία said

  48
  Χα, χα Γιώργος Παλικαράς!

 51. Κτηνίατρος said

  Κύριε Ιατρού (47), δεν είναι μόνο η αδελφή του Mark, Donna Zuckerberg, που θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες Αμερικανίδες κλασικίστριες της εποχής μας. Και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του Facebook, Mark Zuckerberg, έχει κάνει πολλά χρόνια κλασικές σπουδές, γνωρίζει άριστα αρχαία ελληνικά, διαβάζει στο πρωτότυπο Θουκυδίδη και Πλάτωνα και έχει δηλώσει ότι η ενασχόλησή του με την Αρχαία Ελληνική Σκέψη τον βοήθησε όσο τίποτα επιχειρηματικά στην δημιουργία του κολοσσού που από σήμερα ονομάζεται «Μετά».

  Άλλωστε, το αποκάλυψε κι ο ίδιος χθές κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης για την αλλαγή του ονόματος του επιχειρηματικού κολοσσού, λέγοντας επί λέξει: «I used to study Classics, and the word “meta” comes from the Greek word meaning “beyond”.» Μεταφέρω το σχετικό απόσπασμα για να ενημερωθεί ο κ. Σαραντάκος πρίν γράψει το άρθρο του…

  MARK ZUCKERBERG: «From now on, we will be metaverse-first, not Facebook-first. That means that over time you won’t need a Facebook account to use our other services. As our new brand starts showing up in our products, I hope people around the world come to know the Meta brand and the future we stand for.

  I used to study Classics, and the word “meta” comes from the Greek word meaning “beyond”. For me, it symbolizes that there is always more to build, and there is always a next chapter to the story. Ours is a story that started in a dorm room and grew beyond anything we imagined; into a family of apps that people use to connect with one another, to find their voice, and to start businesses, communities, and movements that have changed the world.»

 52. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Φημολογεῖται ὅτι ὁ Zuckerberg, πληγωμένος καί ἀπογοητευμένος ἀπό τήν ἀπαξίωσι τῆς ἰδέας του ἐκ μέρους τοῦ Βαρουφάκη, ἀναζητεῖ ἄλλο ὄνομα γιά τήν αὐτοκρατορία του.
  Go back, Mr Zuckerberg!

 53. Pedis said

  Άμα δακρύζει όλο το χρόνο συνέχεια δεν είναι θαύμα.

  Θαύμα είναι του Σαν Τζεννάρο στη Νάπολη που ματώνει ακριβώς σε δύο συγεκριμένες ημερομηνίες κάθε χρόνο και μια ακόμη κυλιόμενη το Μάη. Τζερεμέδες ορθοδοξούληδες!
  😛 😝

 54. ΣΠ said

 55. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι σοβαροί θρήσκοι άνθρωποι οργίζονται ή πικροχαμογελούν με τις εικόνες που δακρύζουν. Προφανώς δεν βρίσκονται πολλοί από το είδος τους στην εκλογική πελατεία του Καλλιάνου. Αλλά κι αυτή η εικόνα να δακρύζει 24/7 και να μη βρίσκεται ένας ψηφοφόρος του Καλλιάνου να την παρηγορήσει, να της πει ενα «σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις…», έναν παρηγορητικό λόγο τελοσπάντων…

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  51: Σας έλειψε; 😊

 57. ΣΠ said

  56
  Δεν πρόλαβε να μας λείψει.

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ο παρασιτισμός και η σπατάλη στην κοινωνική κλίμακα συνυπάρχουν με την ηθική της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας στην κλίμακα της μονάδας παραγωγής. Η υπερπαραγωγή προϊόντων που δεν καλύπτουν καμία πραγματική ανάγκη συνυπάρχει με τη μη ικανοποίηση τεράστιων συλλογικών αναγκών και τη μη εκμετάλλευση των απελευθερωτικών δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας». Αυτά τα φοβερά έγραφε το μακρινό 1984 ο Γαλλοαυστριακός φιλόσοφος Αντρέ Γκορζ, αναφερόμενος στον ανορθολογισμό της καπιταλιστικής οικονομίας.
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/316704_kolopaido-o-zoykermpergk-kai-alles-istories

 59. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  57 και πριν: Ο/η κτηνίατρος, πάντως, θα μας λείψει.
  (Ο/η διότι το μέιλ ήταν σε γυναικείο όνομα).

 60. Νέο Kid said

  Η τρανσέξουαλ κτηνίατρος είναι ευτυχισμένη άνθρωπος!
  Έχει τα τρία (με του σμπάθιου!) απαραίτητα συστατικά της ευτυχίας.
  Καλή υγεία, εγωκεντρισμό και βλακεία.
  Χωρίς το τελευταίο βέβαια, τα δυο πρώτα είναι άχρηστα…

  P.s άντε, βγάλε τς μεζέδες αφεντικό! 😊

 61. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,
  56,57,59 Χαχαχα, η προφητεία εκπληρώθηκε 🙂 🙂

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άστονε, βρε Νικοκύρη, αφού πάντα βρίσκει τρόπο να τρυπώνει. 😂

 63. leonicos said

  εε

 64. Αγγελος said

  (54) Παράλογος δεν μου φαίνεται ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στα γεύματα, για τον απλό λόγο ότι εκεί είναι τεχνικώς αδύνατο να φορούν μάσκες, ενώ σε όλες τις άλλες δραστηριότητές τους μπορούν. Τώρα, γιατί στους ανεμβολίαστους δίνεται περισσότερη ώρα για φαγητό… Μήπως είναι αριθμητικά περισσότεροι; Μήπως για να μη μαζεύονται πολλοί μαζί;

 65. Αγγελος said

  Μέτα λεγόταν κάποτε κι ένα πολυμερές της ακεταλδεΰδης, που κυκλοφορούσε σε παστίλιες ως «στερεό οινόπνευμα». Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα.

 66. Pedis said

  Οι σοβαροί θρήσκοι άνθρωποι οργίζονται ή πικροχαμογελούν με τις εικόνες που δακρύζουν.

  Έτσι! Διότι πιστεύουν σε πιο επιστημονικώς αποδειγμένα και ντοκουμενταρισμένα πραγματικά θαύματα, όπως τρέκιν στα κύματα, νεκραναστάσεις, παράλυτοι να περπατούν …

  μετουσιώσεις σε κάθε κοινωνία …

  Τι βρίσκει ο άλλος για να πει την παπαριά του και να κάτσει τάχα μου «αντικειμενικά» στη μέση. Κάθε φορά. ☺️ 😊🥳🥳

 67. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @65. Μέτα

  https://www.kathimerini.gr/opinion/geyma-me-thn-k/561404836/zoympin-meta-stin-k-i-moysiki-einai-i-glossa-moy/

 68. Michael Tziotis said

  1 Νοεμβρίου, 2021 στις 18:18

  @7 Η ακριβής ορθογραφία:

  ΣΗΜΕΡΟΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟ0ΔΟΝ ΜΕΓΑΛΗΝ
  ΒΓΕΝΕΙ ΑΠ΄ΤΟ ΜΑΦΣΟΛΕΙΟΝ ΚΕ Ο ΞΑΠΛΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΛΙΝ
  ΑΝΑΣΤΕΝΟΝΤΕ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΕ ΚΙΝΟΥΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  ΜΕ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΦΚΟΛΙΑΝ ΚΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΕ ΜΙΚΡΟΙ
  ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΚΙ΄ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ
  ΗΜΠΟΡΕΙ ΚΕ ΝΑ ΟΡΘΟΥΤΑΙ
  ΚΙ΄ ΑΛΛΗΝ ΣΤΑΣΗΝ ΝΑ ΕΒΡΙΣΚΕΙ
  ΕΝΟΘΕΦΘΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
  ΚΙ΄ ΕΚΛΟΓΕ ΚΑΙ ΑΙ ΚΗΔΕΙΑΙ
  ΠΡΟΚΑΛΩΝ ΠΡΩΤΟΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
  ΚΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΘΥΜΗΔΙΕ
  ΤΩΡΑ ΕΞΕΛΘΩΝ ΕΚΕΙΝΗ
  ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΩΝ ΥΓΙΗΣ
  ΑΣ ΑΝΕΥΡΩΜΕΝ ΕΝ ΜΕΡΟΣ
  ΝΑ ΞΑΠΛΟΣΟΜΕΝ ΗΜΕΙΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: