Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το τελευταίο μίλι να μην είναι πράσινο

Posted by sarant στο 5 Νοεμβρίου, 2021


Πριν από εννιά σχεδόν μήνες, στις 9 Φεβρουαρίου 2021, ο πρωθυπουργός μας, με τη χαρακτηριστική ανεμελιά που τον διακρίνει, υποστήριξε ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία». Ως τότε, η πανδημία είχε στοιχίσει 6050 νεκρούς στη χώρα μας -εννιά σχεδόν μήνες μετά, το κοντέρ του Χάρου έγραψε άλλους 10.000 συμπατριώτες μας, ένα μοτίβο αρκετά όμοιο με άλλες βαλκανικές χώρες αλλά εντελώς διαφορετικό από τα όσα ισχύουν στη Δυτική Ευρώπη, όπου ο αριθμός των απωλειών ανά εκατομμύριο έχει μειωθεί αισθητά και σε μόνιμη όπως φαίνεται βάση.

Φαίνεται λοιπόν πως το τελευταίο μίλι δεν ήταν ούτε τόσο σύντομο ούτε τόσο ανώδυνο, πράγμα που φυσικά δεν παρέλειψε να επισημάνει η αντιπολίτευση, ενω ο καθηγητής Δημ. Σαρηγιάννης παρομοίασε την κούρσα που έχουμε μπροστά μας με μαραθώνιο.

Με αφορμή όμως την έκφραση για το τελευταίο μίλι, θα ήθελα σήμερα να λεξιλογήσω γι’ αυτή τη λέξη -και γι’ αυτή την έκφραση.

Το μίλι το ξέρουμε οι περισσότεροι σαν μονάδα μέτρησης μήκους των αγγλοσαξόνων, κατάλοιπο της εποχής πριν από το μετρικό σύστημα. Ξέρουμε ότι ισοδυναμεί με 1609 μέτρα, οπότε για να κάνουμε τα μίλια χιλιόμετρα πολλαπλασιάζουμε επί 1,6 αν δεν θέλουμε απόλυτη ακρίβεια (το ένα, το μισό και ένα δέκατο, που μου έλεγε παλιά ο παππούς μου). Ξέρουμε ακόμα πως υπάρχει και το ναυτικό μίλι, που είναι μεγαλύτερο, κάπου 1852 μέτρα -το γράφω χωρίς να κοιτάξω.

Πριν από το μετρικό σύστημα, μονάδες μέτρησης με το όνομα «μίλι» υπήρχαν σε πολύ περισσότερες χώρες -άλλωστε, η ιστορία της μονάδας είναι μακραίωνη, αφού ξεκινάει από τους Ρωμαίους.

Από τους Ρωμαίους, και ειδικότερα από τις ρωμαϊκες λεγεώνες. Το ρωμαϊκό μίλι ονομάστηκε έτσι επειδή αντιστοιχούσε σε χίλια βήματα, για την ακρίβεια σε χίλια διπλά βήματα -συμπληρωνόταν όταν το αριστερό πόδι του λεγεωνάριου πατούσε για χιλιοστή φορά το έδαφος. Από εκεί η φράση mille / milia passuum, κατά λέξη «μια χιλιάδα βημάτων», τα χίλια βήματα δηλαδή, το οποίο mille / milia πέρασε στη συνέχεια σε άλλες γλώσσες.

Φυσικά, όσο συντονισμένοι και άριστα εκπαιδευμένοι κι αν ήταν οι λεγεωνάριοι, δεν βάδιζαν με την ίδια ταχύτητα πάντοτε -η μονάδα λοιπόν τυποποιήθηκε όταν ο Αγρίππας τυποποίησε το ρωμαϊκό πόδι. Κάθε βήμα αντιστοιχούσε σε 5 πόδια οπότε το ρωμαϊκό μίλι είχε αντιστοιχία τα 5000 πόδια (δηλαδή τα 1480 σημερινα μέτρα περίπου, αφού το ρωμαϊκό πόδι ήταν κάτι λιγοτερο από 30 πόντους).

Η μονάδα πέρασε στα ελληνικά μέρη ως μίλιον, και εκεί αντιστοιχήθηκε με 8 στάδια, και αφού κάθε στάδιο είχε 600 ελληνικά πόδια το μίλιον είχε 4800 ελληνικά πόδια. Θα θυμόμαστε ίσως από το Ευαγγέλιο την παραγγελία του Ιησού «Καὶ ὅστις σε ἀγγαρεύσει μίλιον ἕν, ὕπαγε μετ᾽ αὐτοῦ δύο». Από εκεί πρέπει να προέρχεται η αγγλική έκφραση to go the extra mile, που σύμφωνα με τα μανατζαρέικα βιβλία αυτοβελτίωσης αποτελεί μεγάλο προτέρημα του πειθήνιου εργαζόμενου.

Στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη υπήρχε το Μίλιον, ένα τετράπυλο θολωτό οίκημα, με βάση το οποίο μετριούνταν οι αποστάσεις των διαφόρων πόλεων της αυτοκρατορίας από την Πόλη. Το αντίστοιχο στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν το φόρουμ της Ρώμης. Και η αγγλική λέξη milestone, που τώρα τη χρησιμοποιούμε με μεταφορική σημασία για τα διάφορα ορόσημα ενός έργου, ενός παραδοτέου, μιας μελέτης, αρχικά σήμαινε, απλούστατα και κυριολεκτικά, τις πέτρινες κατασκευές πάνω στους δρόμους, συχνά σε μορφή οβελίσκου, που δήλωναν την απόσταση, σε μίλια, από την πρωτεύουσα -όπως στην εικόνα που συνοδεύει το άρθρο μας. (Πράγμα που μου θυμίζει ότι δεν έχουμε αντίστοιχο του «χιλιομετρική απόσταση» για το μίλι).

Μέσα στους αιώνες μονάδες με την ονομασια μίλι (mile κτλ.) εμφανίστηκαν σε διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές δεκάδες τέτοιες μονάδες που διαφέρουν πολύ η μία από την άλλη. Το νορβηγικό μίλι, βλέπω στη Βικιπαίδεια, αντιστοιχεί σε 11200 μέτρα.

Στην εφοδιαστική υπάρχει ο όρος last mile, που σημαίνει το τελευταίο σκέλος της παράδοσης ενός εμπορεύματος, στον τελικό πελάτη. Προηγήθηκε o αντίστοιχος όρος στις τηλεπικοινωνίες, όπου last mile είναι και πάλι το τελευταίο σκέλος, από το δίκτυο ως το σπίτι του τελικού πελάτη -φυσικά η απόσταση δεν είναι ένα μίλι αλλά συνήθως πολύ μικρότερη, ωστόσο ακριβώς το τελευταίο μίλι, επειδή μπορεί να αφορά έναν μόνο πελάτη μπορεί να είναι πιο δαπανηρό ή τεχνικά περίπλοκο.

Ο πρωθυπουργός μας χρησιμοποίησε την έκφραση «τελευταίο μίλι» για να δηλώσει την έξοδο από τη δύσκολη κατάσταση της πανδημίας, ένα μοτίβο για το οποίο τα παλιότερα χρόνια ίσως χρησιμοποιούσαμε τη μεταφορά του τούνελ, και το φως που φαίνεται στην άκρη του (όταν δεν ειναι τα φώτα της αμαξοστοιχίας που έρχεται να μας διαμελίσει).

Απ’ αυτή την άποψη, θα ήταν ενθαρρυντικό πράγματι να βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι -όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με την κακή εμβολιαστική κατάσταση της χώρας (που επιδεινώνεται απο την απροθυμία για τρίτη δόση) κάνουν τις σχετικές δηλώσεις να ακούγονται σαν ευσεβείς πόθοι -ή, ακόμα χειρότερα, σαν διαψευσμένοι ευσεβείς πόθοι.

Και, για όσους θυμούνται το βιβλίο του Στίβεν Κινγκ ή την ομότιτλη ταινία, καθώς θα χειροτερεύει ο καιρός και θα μπαίνουμε στον χειμώνα, θα ελπίζουμε, τουλάχιστον, το τελευταίο μίλι να μην είναι πράσινο.

Advertisement

164 Σχόλια προς “Το τελευταίο μίλι να μην είναι πράσινο”

  1. Πέπε said

    Καλημέρα.

    > δεν έχουμε αντίστοιχο του «χιλιομετρική απόσταση» για το μίλι

    Λογικό δεν είναι; Αφού δε μετράμε με μίλια! Δεν ξέρω τι γίνεται με τα ναυτικά μίλια και τη ναυτική γλώσσα, αλλά το στεριανό μίλι υπάρχει μόνο για να περιγράφουμε το πώς μετρούν κάποιοι άλλοι, όχι εμείς οι μετρικοί Έλληνες, τις αποστάσεις.

  2. Αγγελος said

    Καλημέρα.
    Για milestones, ελληνικά χιλιομετροδείκτες, δεν ήταν ανάγκη να πάμε στο Λονδίνο. Τους θυμάμαι, πέτρινους, άσπρους, λίγο μυτερούς, με την ένδειξη του χιλιομέτρου λαξευμένη και βαμμένη κόκκινη, στους ελληνικούς δρόμους. Έψαξα να βρω εικόνα, αλλά βρήκα μόνο μιαν ακόμα παλιότερου τύπου.
    Πέτρινος Χιλιομετροδείκτης

  3. Pedis said

    … ενω ο καθηγητής Δημ. Σαρηγιάννης

    Με την ευκαιρία να του δώσουμε συγχαρητήρια για την αξιοπιστία των μοντέλων του και την ετοιμότητα να παρουσιάζεται στο κοινό.

    Μιλούσε, τέλη Ιουλίου, για 4, 5 και 6 χιλιάδες κρούσματα. Έπεσε μέσα.

    Με δύο-τρεις μήνες καθυστέρηση. Δεν αλλάζει κάτι. Ένα απλό τάιμ σιφτ. 😜🤣

  4. Αγγελος said

    Απορία: πριν επιβληθεί το μετρικό σύστημα, με τι μονάδα μετρούσαμε στην Ελλάδα τις χιλιομετρικές αποστάσεις; Μίλια; (και τι είδους; υπήρχε οθωμανικό μίλι;) Χιλιάδες πήχες; Στάδια και παρασάγγες 🙂 ; Ή χρησιμοποιούσαμε μόνο χρονικες μονάδες (δυό τσιγάρα, τρεις ώρες, πέντε μέρες δρόμος);

  5. dryhammer said

    0> αφού το ρωμαϊκό πόδι ήταν κάτι λιγότερο από 30 πόντους

    Αναμενόμενο αφού 30 πόντοι αντιστοιχούν σε Νο 45 παπούτσι* και οι τοτινοί ήταν κοντύτεροι από τους σημερινούς, χώρια που ακόμα και τώρα, το 45 είναι μεγάλο (άρα κι όχι συχνό) νούμερο.

    * τα νούμερα των παπουτσιών είναι τα 2/3 του εκατοστού, ανάποδα τα εκατοστά μήκους από μύτη σε φτέρνα επί 3/2 δίνουν το νούμερο. (ΟΙ παπουτσήδες έχουν ειδική μεζούρα με πόντους από τη μια και νούμερα από την άλλη)

  6. atheofobos said

    Υπάρχει και το όμορφο Royal Mile στο Εδιμβούργο.

  7. Παναγιώτης K. said

    Μια και δόθηκε η ευκαιρία, τι μπορούμε να πούμε για τους Βρετανούς και τους ΗΠΑνούς και δεν ξέρω και ποιοι άλλοι, που δεν υιοθετούν το SI μετρικό σύστημα;
    Ο μύθος της Βαβέλ καλά κρατεί!
    Θυμάμαι και τις οκάδες και τους πήχεις παράλληλα όμως, θυμάμαι ότι γρήγορα τα βάλαμε στο περιθώριο αφού αντικαταστάθηκαν από το κιλό (kg) και το μέτρο (m).
    Επιβιώνουν οι ίπποι CV, HP παράλληλα όμως η ισχύς, εκφράζεται σε Kw.

  8. leonicos said

    που είναι μεγαλύτερο, κάπου 1852 μέτρα -το γράφω χωρίς να κοιτάξω.

    Αφού το τόλμησες, σημαίνει ότι τουλάχιστον πιστεύεις ότι το θυμάσαι

    Αυτό δεν μου συνέβη ποτέ. Δεν έμαθα ούτε πόσο ακριβώς είναι το μίλι.

    Το βραδυ να με τιμωρήσεις!

  9. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    όσο συντονισμένοι και άριστα εκπαιδευμένοι κι αν ήταν οι λεγεωνάριοι, δεν βάδιζαν με την ίδια ταχύτητα πάντοτε

    Το μήκος των βημάτων δεν εξαρτάται από την ταχύτητα αλλά από τον διασκελισμό.

  10. Pedis said

    Το ρωμαϊκό μίλι ονομάστηκε έτσι επειδή αντιστοιχούσε σε χίλια βήματα, για την ακρίβεια σε χίλια διπλά βήματα -συμπληρωνόταν όταν το αριστερό πόδι του λεγεωνάριου πατούσε για χιλιοστή φορά το έδαφος.

    … όταν ο Αγρίππας τυποποίησε το ρωμαϊκό πόδι. Κάθε βήμα αντιστοιχούσε σε 5 πόδια οπότε το ρωμαϊκό μίλι είχε αντιστοιχία τα 5000 πόδια (δηλαδή τα 1480 σημερινα μέτρα περίπου, αφού το ρωμαϊκό πόδι ήταν κάτι λιγοτερο από 30 πόντους).

    Δηλ. ο Αγρίππας θεώρησε 3/4 του μέτρου το βήμα.

    Για τους κοντοστούπες τους Ρωμαίους σαν λίγο μεγάλο να ήταν βαδίζοντας ..

  11. dryhammer said

    2. Τώρα είναι της μορφής
    https://www.shma.gr/datafiles/193.jpg?width=240&height=200

    ή

    αλλά είναι μικρές και δεν τις πολυπροσέχεις χαμηλά δίπλα στις μπαριέρες

  12. Παναγιώτης Κ. said

    Κάνω τουλάχιστον 10.000 βήματα κάθε μέρα (τα μετράει το ρολόι που έχω στο χέρι) επί 0,75 m το κάθε βήμα άρα, τουλάχιστον 7,5 Km ημερησίως.

  13. ΣΠ said

    7
    Οι Βρετανοί έχουν το μετρικό.

  14. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα!
    Εκτός από το πράσινο υπάρχουν και τα μύρια κοκκινορηγάτα μίλια στο ωραίο ροκ άσμα του Rory [<Ruairí/Ruaidhrí/Ruaidhrígh/Raidhrígh/Ruaraidh< ruadh("κοκκινομάλης" ή "με χρώμα σκουριάς") + rígh (βασιλιάς)] Gallagher, καλούμενο «Α million miles away» και περιλαμβανόμενο στο Δίσκο “Tatoo”:
    (..)
    The joint is jumpin' all around me,
    And my mood is really not in style,
    Right now the blues flock to surround me,
    But I'll break out after a while.
    Yes I'm a million miles away,
    I'm a million miles away,
    I'm sailing like a driftwood,
    On a windy bay,
    On a windy bay.
    (…)

  15. leonicos said

    Το νορβηγικό μίλι, βλέπω στη Βικιπαίδεια, αντιστοιχεί σε 11200 μέτρα.

    Το παράκαναν οι νορβηγοί. Επειδή είναι μακριά, βάλανε μεγάλο μέτρο για να μην τρομάζουμε όταν ακούμε τον αριθμό

    Αυτό μόνο ο Τζι θα μπορούσε να το σκεφτεί

    μήπως ο Τζι είναι νορβηγός;

    αλλά αν ήταν νορβηγός, δεν θα ήταν ΠΑΟΚτζής.

    Όπερ άτοπον (μην ξεχνάμε και το χθεσιο άρθρο)

  16. Sofia said

    Mille miglia (1000 μίλια) και ο θρυλικός αγώνας αυτοκινήτων στην Ιταλία. Καλημέρα.

  17. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Καλή ερώτηση. Στα κείμενα του 21 νομίζω ότι αναφέρονται μόνο χρονικές μονάδες.

    12 Το δικό μου ρολόι μού δίνει βραβείο όταν περάσω τα 8000 βήματα ημερησίως αλλά το βήμα το υπολογίζει στα 0.80 περίπου.

  18. Konstantinos said

    Οι Βρετανοί έχουν το αυτοκρατορικό imperial. Πόδια , ίντσες, λίμπρες, Πάουντς, οζ και λοιπά ακατανόητα.
    Όμως μετράνε τις διαγωνιες των τηλεοράσεων σε χιλιοστά όπως και τη διάμετρο των σίδηρο σωλήνων πάλι σε χιλιοστά! Πως θα ήταν δυνατόν να τα μετράνε και αυτά σε ιντσες, όπως (κακώς) κάνουνε οι υπόλοιποι πλεμπαιοι στον πλανήτη;

  19. leonicos said

    σαν διαψευσμένοι ευσεβείς πόθοι.

    σαν διαψευσμένοι κι εσαεί διαψευδόμενοι ευσεβείς πόθοι.

    Αυτό το ‘εσαεί’ το πήρα από το χθεσινό άρθρο.

  20. dryhammer said

    14. Το υπέροχο άσμα του αείμνηστου Ρόρη είναι και γ…ώ τα blues παρά την «ροκ ενορχήστρωση»

    Εδώ από λάιβ για φαίνεται και εκείνος και είναι και σε πιο μπλουζιάρικη εκδοχή (κι ας μην είναι τόσο συγκλονιστικό όσο το δισκάτο)

  21. Pedis said

    # 17 – 12 Το δικό μου ρολόι μού δίνει βραβείο όταν περάσω τα 8000 βήματα ημερησίως αλλά το βήμα το υπολογίζει στα 0.80 περίπου.

    Στο καλλιμπράρισε ο … Μαρτίνος στα 80 εκ? 😁 😆

  22. […] Πριν από εννιά σχεδόν μήνες, στις 9 Φεβρουαρίου 2021, ο πρωθυπουργός μας, με τη χαρακτηριστική ανεμελιά που τον διακρίνει, υποστήριξε ότι “διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία”. Ως τότε, η πανδημία είχε στοιχίσει 6050 νεκρούς στη χώρα μας -εννιά σχεδόν μήνες μετά, το κοντέρ του Χάρου έγραψε άλλους 10.000 συμπατριώτες μας, ένα μοτίβο αρκετά… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/11/05/lastmile/ […]

  23. Pedis said

    Click to access 6Page53.pdf

  24. Αγγελος said

    Το ναυτικό μίλι ήταν αρχικά ένα λεπτό της μοίρας μεσημβρινού της Γης. Το χιλιόμετρο ορίστηκε αρχικά ως το 1/40000 (ένα μετρικό λεπτό, εκατοστό του βαθμού = εκατοστού του τεταρτημορίου) μεσημβρινού της Γης, οπότε το ναυτικό μίλι θα αντιστοιχούσε σε 1851,85 μέτρα, κάποτε όμως απο φασίστηκε να τυποποιηθεί ακριβώς στα 1852.

  25. Pedis said

    # 23: (σε περίπτωση που δεν καλοφαίνονται … τα προβλήματα στα τουτόριαλς 😃 😄)

    Story 1: On September 23, 1999 NASA lost the $125 million Mars Climate Orbiter spacecraft after a 286-day journey to Mars. Miscalculations due to the use of English units instead of metric units apparently sent the craft slowly off course — 60 miles in all. Thrusters used to help point the spacecraft had, over the course of months, been fired incorrectly because data used to control the wheels were calculated in incorrect units. Lockheed Martin, which was performing the calculations, was sending thruster data in English units (pounds) to NASA, while NASA’s navigation team was expecting metric units (Newtons).

    Story 2: On January 26, 2004 at Tokyo Disneyland’s Space Mountain, an axle broke on a roller coaster train mid-ride, causing it to derail. The cause was a part being the wrong size due to a conversion of the master plans in 1995 from English units to Metric units. In 2002, new axles were mistakenly ordered using the pre-1995 English specifications instead of the current Metric specifications.

    Story 3: On 23 July 1983, Air Canada Flight 143 ran completely out of fuel about halfway through its flight from Montreal to Edmonton. Fuel loading was miscalculated through misunderstanding of the recently adopted metric system. For the trip, the pilot calculated a fuel requirement of 22,300 kilograms. There were 7,682 liters already in the tanks.

  26. LandS said

    «το ένα, το μισό και ένα δέκατο, που μου έλεγε παλιά ο παππούς μου»

    Και εγώ, ακριβώς έτσι κάνω τις μετατροπές από μίλια σε χιλιόμετρα. Καμία καλή ιδέα για τη μετατροπή από χιλιόμετρα σε μίλια; (Δεν μου είναι χρήσιμη, αλλά έτσι για πληρότητα)

    Ώστε ο Ρωμαϊκός πους ήτο το 0,96 του Ελληνικού ποδός! Μικρά ποδαράκια είχαν αυτοί η Ρωμαίοι.

    Δημοσιογράφος: Παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων φέτος από ότι την ίδια εποχή πέρσι.
    Κούλης: Να προσθέσουμε ότι πέρσι δεν είχαμε ούτε έναν εμβολιασμένο.
    Δημοσιογράφος: Ακόμα χειρότερα.
    Γέλαγε Πρετεντέρης-Πρετεντέ ερης σα τη Μαρία της οδού Φυλής την εποχή που κυλάγανε τα τσέρκια

    Για να πούμε και του στραβού από Στατιστική το δίκιο, η ύπαρξη δυο στους τρεις εμβολισμένων κάνει πιο ευάλωτους τους μη εμβολιασμένους. Όπως η ύπαρξη περισσότερων ΜΕΘ οδηγεί σε αύξηση των θανάτων όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
    «Λένε» τα στοιχεία.

  27. Pedis said

    # 10 + Για τους κοντοστούπες τους Ρωμαίους σαν λίγο μεγάλο να ήταν βαδίζοντας ..

    Εκτός κι αν τους έτρεχαν σαν τους μπερσαλιέρους

    Καλλιώρα, στις Σχολές Εφέδρων Αξιωματικών, «απαγορεύεται το βάδην, επιτρέπεται το τροχάδην».

  28. ΓΤ said

    Και μετά τη χτεσινή βεντούζα (ΠΑΟΚ-Κοπεγχάγη 1-2) έρχεται η παρηγοριά με το… «Million Miles» του Ντίλαν.

  29. Αντώνης said

    #2
    Κι εγώ τους θυμάμαι, υπήρχε ένας κοντά στο πατρικό μου, μπροστά στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Αλίμου. Ούτε εγώ βρίσκω φωτογραφία τους, βρήκα όμως μια πιο πρόσφατη από τη Θεσσαλονίκη:

  30. leonicos said

    δδ

  31. Γιάννης Ιατρού said

    9: ναι, αλλά τους ενδιέφερε προφανώς μόνο η ταχύτητα, αλλιώς θα πήγαινε περίπατο ο σχηματισμός🤦‍♂️

    Ε, οι πιό κοντοί θα έκαναν περισσότερα βήματα (μπααά, δύσκολο το βλέπω) ή θα άλλαζαν/προσαρμόζανε τον φυσικό διασκελισμό (δρασκελισμό) τους (ή δεν είχαν ή δεν επιζούσαν🙄 οι πολύ διαφορετικού ύψους 🤨)

  32. leonicos said

    27 Το τροχάδην έχει ικρότερο διασκελισμό από το τροχάδην, εκτος αν πηδας άλμα τριπλούν

    Να άλλο ένα από το χθεσινό άρθρο

    Όχι το ‘πηδάς’, ειναι σύγχρονο. Το τριπλούν

    Χάθηκα και που να το ξανάβρεις. Απλούν και πολύ μας είναι.

    Μ’ έχει επηρεάσει η ΄ττα του ΠΑΟΚ. Συγγνώμη

  33. leonicos said

    ΧάθηκΕ και που να το ξανάβρεις. Απλούν και πολύ μας είναι.

    Μ’ έχει επηρεάσει η ΄ττα του ΠΑΟΚ. Συγγνώμη

  34. Costas Papathanasiou said

    20.
    Όντως, ανεξαρτήτως ορχηστρικής εκτέλεσης, η φωνή (και η χαίτη) του Ρόρυ βασιλεύει πυρόχρωμη και οι στίχοι καθαρογράφουν με μπλουζ μελάνι.

  35. sarant said

    21 Χαχαχά!

    22 Ενδιαφέροντα αυτά

    29 Ωραία φωτογραφία. Δεν θυμάμαι τέτοιο στο νεκροταφείο, πέρασα πρόσφατα. Να μην το πρόσεξα;

  36. LandS said

    9. Το μήκος των βημάτων δεν εξαρτάται από την ταχύτητα αλλά από τον διασκελισμό
    Αλλά και από ρυθμό βηματισμού και όλα αυτά από τη κούραση (και να μη σε παίρνει ο ύπνος γύρω στο 80 🙂)

    Οι στρατοί στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν βηματιστές για να μετρούν τις αποστάσεις. Όσο πιο πολλούς χρησιμοποιείς τόσο καλύτερα εξομαλύνονται τα λάθη, η ποικιλία στον διασκελισμό και τον ρυθμό παίρνοντας τον μέσο όρο.
    Κάπου είχα διαβάσει για ένα πολύ μεγάλο αριθμό βηματιστών που έδωσε ο Πτολεμαίος στον Ερατοσθένη για να μετρήσει την απόσταση του σημείου που έκανε τις παρατηρήσεις του στην Αλεξάνδρεια μέχρι εκείνο το πηγάδι στο Ασουάν.

    Σκέψου οι Ρωμαίοι που στα μηχανικά έργα είναι οι Πρώτοι.

  37. Γιάννης Ιατρού said

    …Πριν από εννιά σχεδόν μήνες, στις 9 Φεβρουαρίου 2021, ο πρωθυπουργός μας, με τη χαρακτηριστική ανεμελιά που τον διακρίνει, υποστήριξε ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία»….

    Ενημερωτικά, μιας και έχουμε μπροστά μας και το ΣΚ… (τα λυκόπουλα😡 στο 9,1%…, τ΄ άλλα >80%👍), γενικά

  38. LandS said

    12, 17
    Δεν το έχετε συνδέσει με αππ στο κινητό; Στο σετάρισμα έχεις δώσει μπόι και αυτό υπολογίζει ανάλογα.

  39. Pedis said

    # 32 – Το τροχάδην επιτόπου ή το ζεσταματάκι, θα εννοείς. Όταν τρέχουμε, τρέχουμε! Ανοίγει το πόδι. Αλλιώς κάνουμε τις κότες.

    Πάντως, παίδες, κάντε έναν κόπο και μετρείστε ΧΩΡΙΣ να κλέβετε!! το μέσο μήκος του βήματός σας με ταχύτητα 5-6 χμ την ώρα για να καλλιμπράρετε τους βηματοδότες 😄 … ε τους βηματογράφους σας. 😅

  40. Χαρούλα said

    Αλέξανδρος Σεργκέεβιτς Πούσκιν

    Λουλούδια τελευταίο μίλι
    Πολυτελές πρωτότοκο των αγρών.
    Είναι βαρετά όνειρα
    Ξυπνούν πιο έντονα μέσα μας.
    Μερικές φορές λοιπόν ώρα χωρισμού
    Πιο ζωντανό από ένα γλυκό ραντεβού.

    Όταν βάζαμε πόδια- μύτες, μετρώντας για τα παιχνίδια μας παιδιά, είχαμε το παιδικό μίλι;🤣😂

  41. Γιάννης Ιατρού said

    37: Εδώ ο σχετικός σύνδεσμος στο ECDC
    https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#age-group-tab

  42. LandS said

    29
    Και το επόμενο ήταν κοντά στη Τρίτη Στάση. Δεν θυμάμαι αν τα νούμερα ήταν 8-9 ή 9-10 (από Σύνταγμα)

    Καλά, έμενες τότε στη Πικροδάφνη και λες «Αλίμου». Μα τότε Άλιμος λεγόταν η περιοχή μετά τη Τέταρτη Στάση έως το Αεροδρόμιο.
    (Στο σχολείο, για να παίξουμε μπάλα, όταν δεν χωριζόμαστε σε Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό, χωριζόμασταν σε Καλαμάκι-Άλιμος)

  43. Pedis said

    # 36 – Κάπου είχα διαβάσει για ένα πολύ μεγάλο αριθμό βηματιστών που έδωσε ο Πτολεμαίος στον Ερατοσθένη για να μετρήσει την απόσταση του σημείου που έκανε τις παρατηρήσεις του στην Αλεξάνδρεια μέχρι εκείνο το πηγάδι στο Ασουάν.

    Δεν είμαι βέβαιος οτι του παραχώρησε προσωπικό ειδικά. Υπήρχαν δεδομένα στα αρχεία και υπάλληλοι που έκαναν αυτή τη δουλειά συστηματικά.

  44. B. said

    24: το ναυτικό μίλι ορίστηκε ως 1 λεπτό της μοίρας του μεσημβρινού, αλλά επειδή η Γη δεν είναι «εντελώς» σφαιρική (αλλά ελαφρά «πεπλατυσμένη» στους πόλους) το 1 λεπτό της μοίρας σε κοντά στους πόλους είναι περίπου 1861 μέτρα ενώ στον ισημερινό περίπου 1843 μέτρα. Το σημερινό 1852 είναι περίπου στο μέσο κάθε τεταρτημορίου μεσημβρινού και ισχύει ως γενικός συμβιβασμός όπως λέει ο Άγγελος.

  45. Καλημέρα
    Το ναυτικό μίλι χρησιμοποιείται και στα αεροπορικά ταξίδια (και πάντα σε πόδια το ύψος που πετούν τ’ αεροπλάνα).

    Κανένας δεν θυμάται τα ΜΑΩ στο στρατό; Ακόμα και στη δεκαετία του 80 υπήρχαν κάτι τέτοια απολιθώματα (μίλια ανά ώρα).

    Χιλιομετροδείκτες μαρμάρινους θυμάμαι την παλιά εποχή στο χωριό. Κάθε φορά που γίνονταν έργα όλο και κάποιος θαβόταν – χανόταν. Έλεγα να πάρω έναν για το σπίτι (τότε που θα μπορούσα να τον σηκώσω) αλλά ποτέ δεν το έκανα. Μούμειν’ ο καημός.

    5 Οι γνώσεις μπορεί να είναι σε μια γωνιά αλλά όταν χρειαστούν εμφανίζονται 🙂 Πάντως, το 45άρι που φοράω δεν θα τόλεγα και σπάνιο. Τι να πει ο γιος μου με το 47 (κι υπάρχουν και μεγαλύτερα). Γενικά, βλέπω στους νέους να μεγαλώνουν τα νούμερα.

    13 Βέβαιον; Γιατί κάτι θυμάμαι πως με μίλα τάχουνε και με λίμπρες (για να μην πω κάτι ποντ και τέτοια). Α, ευτυχώς δεν είμαι μόνος μου, το γράφει και στο 18.
    Πάντως οι κουμπάροι μπήκαν στο μετρικό. Κι άλλαξαν τις ταμπέλες τους με τα όρια στους δρόμου: τα 50 μίλια έγινα 65 χιλιόμετρα!

    17β Το ρυθμίζεις όπου θέλεις. Κι εμένα στα 8.000 ήτανε αλλά το κατέβασα 🙂

    21 Αν ήταν απ’ τον Δον στα ζαμάνια του θα πέρναγε το μέτρο. Τώρα μάλλον το κατέβηκε, έχει και θέμα με το πόδι…

  46. Corto said

    24: Αγγελος

    «Το ναυτικό μίλι ήταν αρχικά ένα λεπτό της μοίρας μεσημβρινού της Γης…»

    Όμως οι μεσημβρινοί της Γης δεν έχουν το ίδιο μήκος ανά μοίρα. Περίεργοι οι αρχικοί ορισμοί. Ας πούμε χονδροειδείς.

  47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


    Στις μέρες Κούλη με κατευόδια -μαύρη ρίμα 😦

  48. Pedis said

    Αποτέλεσμα πολλών προσωπικών Κλινικών δοκιμών ότι τελικά κολλάει και σκοτώνει και ορθόδοξους σαμάνους …

  49. # 28

    Τουλάχιστον ο ΠΑΟΚ ικανοποίησε, έδειξε πως είναι καλύτερη ομάδα από την Κοπεγχάγη και θα κάνει ευχέλαιο για την γκαντεμιά !

    ενώ εσύ μετά το κωλοβυθόμετρο στο Βελιγράδι τρέχεις για γάζες και παρηγοριά στον Νότη ((και στόχα πει δυο χρόια πιο μπροστά τι θα γίνει με το μπάσκετ, γιαυτό λυσσάς)

    Πιάσε μια κυψελιώτική ιστορία για να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι μια που «κωλύεσαι» δια ζώσης : https://gpointsnovel.blogspot.com/2014/04/blog-post_17.html

  50. Νέο Kid said

    Και η παραλία Lady’s mile – που οι Κύπριοι προφέρουν Λέιτις μάιλ και μάλιστα έτσι στα ελληνικά το γράφουν και σε οδικές πινακίδες ! στη Λεμεσό , στο έδαφος των αγγλικών βάσεων. Πήρε λέει το όνομα της από κάποιον Εγγλέζο που είχε μια φοράδα τη Lady και την έβαζε στην απέραντη αμμουδιά να τρέχει ένα μίλι …

    P.s Νικοκυράκο μου καλέ, με την άδειά σου (που δεν την είχα … αλλά το τόλμησα 🥱) πήρα πράγματα κάμποσα από το άρθρο σου για το Meta -Facebook για ένα κείμενο στα εγγλέζικα που πόσταρα σε ένα φόρουμ. Δυστυχώς είναι “κλειστό κλαμπ” και δεν μπορώ να δώσω λινκ . Οκ; Φίλοι; 😀

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  52. ΣΠ said

    18
    Οι Βρετανοί έχουν υιοθετήσει επίσημα το μετρικό σύστημα αλλά η εφαρμογή του δεν είναι πλήρης.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Metrication_in_the_United_Kingdom

    Ελάχιστες χώρες δεν χρησιμοποιούν το μετρικό σύστημα.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Metrication

  53. Αντώνης said

    #42
    Όντως, μέναμε στην Πικροδάφνη αλλά προτίμησα να γράψω τη σημερινή, επίσημη ονομασία για να μην μπερδέψω τους μη Καλαμακιώτες. Ο δείκτης (με αριθμό 6 ή 8 😉 βρισκόταν (αυτά για το Νικοκύρη) δίπλα στον τοίχο του Νεκροταφείου, στη γωνία Ποσειδώνος και Μπουμπουλίνας.
    Όσο για τη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, την έβγαλα (κατά τα λεγόμενα του τηλεφώνου μου) στην Πλατεία Δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2019.

  54. spiridione said

    4. 17.
    Οι ναυτικοί πάντως στην Επανάσταση χρησιμοποιούσαν τα μίλια.
    Υπάρχει και γνωστό δίστιχο, προεπαναστατικό προφανώς (για τους Μανιάτες):
    Από τον Κάβο Ματαπά σαράντα μίλια αλαργινά,
    κι από τον Κάβο Γκρόσσο σαράντα κι άλλο τόσο

  55. Γιάννης Ιατρού said

    45.5 Γιάννη, εδώ: Γιατί οι άνθρωποι είμαστε ψηλότεροι από ποτέ;

  56. 55 Δεν διαφωνώ. Λίγο πολύ γνωστό. Αλλά εγώ έγραφα πως είμαστε και μεγαλοπατσουχάδες 🙂 Θα μου πεις όταν μεγαλώνει το ύψος πρέπει να μεγαλώσει και το ύψος για την αντίστοιχη στήριξη. Σωστά.

  57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα (ναυτικά) μίλια του Καββαδία

    Φύγε, εσέ σου πρέπει στέρεη γη
    ήρθες να με δεις κι όμως δεν μ΄είδες
    κι έχω απ΄τα μεσάνυχτα πνιγεί
    χίλια μίλια πέρα απ’ της Εβρίδες
    ……………..
    Θολὰ νερὰ καὶ μίλια τέσσερα τὸ ρέμα,
    οἱ κούληδες τρῶνε σκυφτοὶ ρύζι μὲ κάρι,

    Το ρυμουλκό σφύριξε τρεις και πάει για πέρα,
    σαράντα μέρες όλο εμέτραγες τα μίλια,
    ………………
    Και πήδηξ᾿ ο μικρός θεός μια νύχτα, των Ινκάς,
    στου Αιγαίου τα γαλανά νερά, δυο μίλια όξω απ᾿ τη Σκύρο
    ………………
    Ιουδήθ ! Είσαι δέκα χιλιάδες μίλια μακριά από το Gomel και πέντε από μένα. («Βάρδια»)

  58. ΚΩΣΤΑΣ said

    Διάβασα μόνο την ανάρτηση, τα σχόλια μετά. Ωραίο και διδακτικό για μένα το κείμενο, κάποια πράγματα πρώτη φορά τα διαβάζω εδώ. Ευχαριστίες στον Νικοκύρη.

    Από μέρους μου θα καταθέσω για ένα λαϊκό μέτρο ανύψωσης του ήλιου. Γνωστό στη Θεσσαλία δεν γνωρίζω για άλλες περιοχές.

    Η αξιάλ’ (αξιάλη) = η βουκέντρα. Μια ξύλινη ράβδος που κάλυπτε την απόσταση μεταξύ απλωμένου χεριού πίσω από το αλέτρι και των πισινών του βοδιού. Στην μία άκρη του ήταν μυτερό και με αυτό τσιγκλούσαν τα βόδια για να συνεχίσουν το περπάτημα στο χωράφι, όταν όργωναν.

    Επειδή δεν είχαν τότε ρολόγια, οι γεωργοί πιάναν την αξιάλη από το μέσον της, άπλωναν το χέρι και την τοποθετούσαν κάθετα προς τη γη το ένα άκρο της, οπτικά να συμπίπτει με τη γραμμή του ορίζοντα και σημείωναν με το μάτι σε ποιο ύψος του ουρανού φτάνει το άλλο της άκρο. Από εκεί και πάνω επαναμέτρηση μέχρι η κορυφή να αγγίξει οπτικά τον ήλιο. Έτσι όταν τους ρωτούσαν τι ώρα είναι, συνήθως η απάντηση ήταν σε σχέση με την αξιάλη, πχ δυο αξιάλες ο ήλιος πάνω.

    Κάτι είπα κι εγώ, έτσι για την παρουσία μου, φαντάζομαι τα υπόλοιπα θα τα έχετε πει οι πιο σοφοί από εμένα εδώ μέσα! 😉

  59. Theo said

    @48:
    Κι όμως, ενώ το άρθρο θεωρεί πως η στροφή της διοικούσας Εκκλησίας υπέρ του εμβολιασμού έγινε τον περασμένο Ιούλιο, η φωτογραφία που παραθέτει (από τον εμβολιασμό του μητροπολίτη Ναυπάκτου στις 27.12.2021) το διαψεύδει.
    Ο Ναυπάκτου, πριν από τον εμβολιασμό του ως εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε την ευλογία του αρχιεπισκόπου, γράφοντάς του μεταξύ των άλλων:
    Ἡ Ἐκκλησία, καίτοι εἶναι ἐναντίον τοῦ πολέμου, πού ἀπειλεῖ τήν ζωή τῶν ἀνθρώπων, ἐν τούτοις συμμετέχει ποικιλοτρόπως στήν ἀντιμετώπιση αὐτῆς τῆς ἀπειλῆς γιά τήν διαφύλαξη «βωμῶν καί ἑστιῶν». Τό ἴδιο πρέπει νά συμβαίνη καί στήν παροῦσα κατάσταση. Πρέπει νά βοηθήσουμε, σεβόμενοι τήν ἐλευθερία κάθε ἀνθρώπου, στό νά δημιουργηθῆ «ἀνοσία» στόν πληθυσμό, δηλαδή νά δημιουργηθῆ ἄμυνα καί «ὀχυρό» στόν ἄνθρωπο καί τήν κοινωνία, πού σημαίνει, νά ἐνισχυθῆ τό ἀνοσοποιητικό σύστημα τοῦ ὀργανισμοῦ τοῦ ἀνθρώπου καί τῆς κοινωνίας, γιά νά προστατευθοῦν «ἀνθρώπινες ζωές», ἀφοῦ ἡ ἀνθρώπινη ζωή εἶναι εὐλογία Θεοῦ καί δίνεται γιά νά δοξάζεται ὁ Θεός, νά ὑπηρετῆται ὁ συνάνθρωπος καί νά σωθῆ ὁ ἴδιος ὁ ἄνθρωπος αἰωνίως.

    Και συμπλήρωσε:
    Μετά τήν συζήτηση πού ἔγινε μεταξύ Ἀρχιεπισκόπου καί Ὑπουργοῦ Ὑγείας ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἀναφέρθηκε «στήν ἀνάγκη συνεργασίας μέ τήν Πολιτεία γιά τόν ἐμβολιασμό καί ὑπογράμμισε ὅτι ἐνῶ θά ἤθελε νά εἶναι ὁ πρῶτος πού θά ἐμβολιαστεῖ οἱ θεράποντες ἰατροί του δέν τοῦ τό ἐπιτρέπουν ἀκόμη λόγῳ τῆς περιπέτειας μέ τήν ὑγεία του. Ἐπεσήμανε, ὅμως, ὅτι συμβολικά κάποιος ἀπό τούς Ἀρχιερεῖς θά εἶναι ἐκεῖ ἀπό τήν πρώτη μέρα γιά νά ἐμβολιαστεῖ. «Αὐτή ἡ κίνηση ἐκδηλώνει τήν συμπαράσταση σέ αὐτήν τήν προσπάθεια πού γίνεται ὄχι μόνο στή χώρα μας, ἀλλά σέ ὁλόκληρο τόν κόσμο» εἶπε ὁ Ἀρχιεπίσκοπος καί εὐχήθηκε νά ἔχουμε καλά ἀποτελέσματα, ὥστε τοῦ χρόνου νά γιορτάσουμε διαφορετικά τίς μεγάλες αὐτές ἡμέρες» (Ecclesia.gr, ρεπορτάζ γιά τό Ραδιόφωνο τῆς Ἐκκλησίας: Μάκης Ἀδαμόπουλος, 22-12-2020). (ό.π.)

    Ο Ναυπάκτου εκπροσώπευσε την Ιερά Σύνοδο στην πρώτη φάση της πανδημίας με την εξουσιοδότηση μόνο αυτός απ’ όλους τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος να μιλά γι’ αυτό το θέμα, ο δε Αρχιεπίσκοπος είναι η φωνή της σε ό,τι έχει να κάνει με την Πολιτεία και την κοινωνία. Όταν αυτοί οι δύο, τόσο σαφώς τάχθηκαν υπέρ του εμβολιασμού από την αρχή του, γιατί η «ΕφΣυν» μιλά για Ιούλιο, συντελώντας σε μια παραπληροφόρηση;

  60. sarant said

    38 Kαλά λες

    54 Για τους ναυτικούς καμιά αντίρρηση. Για χερσαίες αποστάσεις εννοούσα.

  61. Theo said

    @10:
    Την εποχή του Αγρίππα οι περισσότεροι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι προέρχονταν από περιοχές βόρεια της Ιταλίας και δεν ήταν και τόσο κοντοστούπηδες.

    @12, 17, κλπ.:
    Το Samsung Health (το έχω ενημερώσει για το ύψος και το βάρος μου) στο κινητό υπολογίζει το κάθε μου βήμα σε 0,75μ.

  62. Theo said

    @4:
    Για τις μεγάλες αποστάσεις, που τις έκαναν συνήθως κατά καραβάνια για λόγους ασφάλειας (με την εξαίρεση των τατάρηδων/ταχυδρόμων), μετρούσαν σε μέρες δρόμου (μάλλον με το άλογο). Και συνήθως τα χάνια που στέγαζαν ταξιδιώτες και υποζύγια είχαν απόσταση μιας μέρας δρόμου μεταξύ τους.

  63. LandS said

    45 Πάντως οι κουμπάροι μπήκαν στο μετρικό. Κι άλλαξαν τις ταμπέλες τους με τα όρια στους δρόμου: τα 50 μίλια έγινα 65 χιλιόμετρα!

    Περίεργο: 50+25+5=80

  64. William T. Riker said

    Μιας και μιλάμε για μίλια, θυμήθηκα το 500 miles (απ’ όλες τις εκτελέσεις που το έχω ακούσει, π.χ. Joan Baez κ.ά., να πω την αλήθεια μου αρέσει περισσότερο αυτή των Ηooters)

  65. Pedis said

    # 61α – Και μεταξύ αυτών πάνω από 1.70 σπάνια θα έβρισκες.

    β. Μην εμπιστεύεσαι τας γραφάς!

    Μέτρησέ το μοναχός σου. Πάρε μιζούρα: π.χ. απόσταση μύτης αριστερού ποδιού με μύτη δεξιού για ένα κανονικό βήμα σου. Για την εξάρτηση του μέσου μήκους του βήματος από την ταχύτητα που σε ευχαριστεί να αναπτύσεις στον περίπατό σου: π.χ. πήγαινε σε μία μεγάλη εκκλησία με γνωστές διαστάσεις, ξερωγώ στον Άγιο Πέτρο που προσφέρεται λόγω διαστάσεων για την ελάττωση των συστηματικών σφαλμάτων κι όπου δεν πρόκειται να προσευχηθείς ή να ιεροσυλήσεις κάνοντας πειραματισμούς😁, κι άρχισε να περπατάς πάνω-κάτω μετρώντας τα βήματά σου. Κάνε τις σούμες και διαίρεσε συνόλικη απόσταση διά του συνολικού αριθμού των βημάτων σου.

  66. Ο φίλος μου ο Εβλιγιά Τσελεμπή, ο οθωμανός περιηγητής του 17ου αιώνα, μετρούσε όλες τις περιφέρειες των τειχισμένων κάστρων σε βήματα ο ίδιος. Και (σπεύδει να σημειώσει) «βήματα ρωμαλέου ζωηρού ανθρώπου, όχι κανενός οπιομανή.»

  67. Theo said

    @65, τέλος
    Έκανα το πείραμα, περπατώντας τρεις φορές σ’ ένα χώρο μήκους 27 μέτρων, και το αποτέλεσμα ήταν 0,75μ. το βήμα, ό.ε.δ. 🙂

  68. leonicos said

    ηη

  69. leonicos said

    67 Τεο

    Τί ύψος έχεις; Γύρω στο 180. Κάνε το ίδιο πειραμα με κάποιον 1.50 (που έχει μηριαία όσο η μυτη του) και κάποιον 1.90 να δεις τη διαφορά.

    Αυτό ο.ε.δ μόνο για το μπόι σου

  70. Triant said

    Οι ναυτικοί χρησιμοποιούν τα μίλια γιατί είναι εύκολο να τα μετρήσεις σε έναν χάρτη, ακόμα και με το μάτι. Με ένα κουμπάσο μάλιστα έχεις και ακρίβεια μιας και η κλιμακα που έχουν στο πλάι για το γεωγραφικό πλάτος μετράει και τα μίλια. Δεν μιλάμε πάντα για απόλυτη ακρίβεια, άλλωστε αυτή εξαρτάται και από την πορεία που θα ακολουθήσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ότι η Γη μάλλον δεν είναι επίπεδη.

  71. LandS said

    52
    Οποιος βαριέται ( = δεν θέλει) να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει.

  72. leonicos said

    61 / 67

    Συγγνώμη Τεό. Δεν κατάλαβα πού αναφερόταν το ο.ε.δ

  73. Pedis said

    # 67 – Μπράβο. Αφού σου μπήκε η αμφιβολία, κι αν τα έκανες όλα σωστά, μέτρηση και υπολογισμό, στο μέτρο των δυνατοτήτων σου, ενήργησες επιστημονικά.

    Εγώ με ένα 1.80 κι ένα μέτρο κανί, έχω στατικό βήμα περί τα 65 cm και όχι παραπάνω από 70-75 cm περπατώντας με 130 βήματα το λεπτό.

  74. leonicos said

    58 Σημαντική προσθήκη Κώστα

    αξιάλη = βουκέντρα

    εγώ ήξεραμόνο το τσιγκλί από ποίημα του Λυπέρτη (Κύπρος)

  75. Theo said

    @69:
    1,77μ.
    Το ό.ε.δ. αναφέρεται στο Samsumg Health που υπολογίζει τα βήματά μου 1,75μ (βλ. #61β).

  76. Theo said

    @75, διόρθωση:
    στο Samsumg Health που υπολογίζει τα βήματά μου 0,75μ (βλ. #61β).

  77. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    >> …διαψευσμένοι ευσεβείς πόθοι.

    Και ‘επαληθευόμενοι χειρότεροι φόβοι’! (ειδικών και μη…)

    3.
    Παρόμοιες προβλέψεις έκανε και ο Ν. Τζανάκης, αλλά υπερβολικό τον ανεβάζανε, τρομολάγνο τον κατεβάζανε…

    11.
    Και οι δυο πινακίδες, πάντως, έχουν λάθος το Km! Μικρό k θέλουν. (Θα μου πεις: Τι γυρεύεις τώρα κι εσύ!; 🙂 )

  78. Theo said

    @73:
    Αν κατάλαβα καλά το στατικό βήμα, δηλαδή αν σημαίνει τον διασκελισμό μου από στάση, είναι 0,85μ, ενώ το κανί μου (μετρώντας μέχρι τη μηροβουβωνική πτυχή) είναι 0,81 μ.

  79. Pedis said

    # 78- Το υποθετικό βήμα σαν εκείνο όταν περπατάς χαλαρά με παρέα, χαζεύοντας βιτρίνες ή κόβοντας φάτσες στο νυφοπαζαρο μιας επαρχιακής πολης, ξερωγω.😁

  80. ΣΠ said

    Στα αγωνίσματα στίβου όλες οι αποστάσεις μετρώνται στο μετρικό σύστημα. Μοναδική εξαίρεση η κούρσα του 1 μιλίου που διατηρείται σε διάφορα μίτιγκ λόγω παράδοσης. Είναι η μοναδική μη μετρική απόσταση για την οποία η IAAF αναγνωρίζει το ρεκόρ. Την δεκαετία του ’50 ο μεγάλος στόχος ήταν το σπάσιμο του φράγματος των 4 λεπτών. Πρώτος που το πέτυχε ήταν ο Βρετανός Ρότζερ Μπάνιστερ το 1954. Από τότε το έχουν πετύχει πάνω από 1000 αθλητές. Το παγκόσμιο ρεκόρ σήμερα το κατέχει ο Μαροκινός Ελ Γκερούζ με 3:43.13.

  81. Παναγιώτης Κ. said

    Κάνοντας πράξεις από μνήμης δεν βολεύει να πολλαπλασιάσουμε τα βήματα επί 0,75 για να βρούμε την απόσταση που διανύσαμε.
    Βολεύει όμως να πολλαπλασιάσουμε επί 3/4. Αυτό σημαίνει ότι διαιρούμε με το 4 και τo πηλίκο πολλαπλασιάζουμε με το 3.
    Σήμερα έκανα 12679 βήματα άρα κατά προσέγγιση, 9,5 Km.

    @47. Επί Τουρκοκρατίας τις μεγάλες αποστάσεις τις μετρούσαν με το πλήθος των χανιών από τα οποία περνούσε ο ταξιδευτής από την μία πόλη στην άλλη.
    Έψαξα πριν λίγο για να βρω πόσα χάνια μεσολαβούσαν από τα Γιάννενα ως την Πόλη αλλά δεν βρήκα την απάντηση.

  82. … για να κάνουμε τα μίλια χιλιόμετρα πολλαπλασιάζουμε επί 1,6 …

    …και αντιστρόφως για να κάνουμε τα χλμ μίλια πολλαπλασιάζουμε με 0,6
    μιας και το 1,609 είναι πολύ κοντά στην χρυσή τομή: φ = 1,618
    που επαληθεύει την κλασική σχέση 1/φ = φ — 1
    (1/1,6 = 1,6 — 1)

    Ήταν και η ισοτιμία στερλίνας/δολλαρίου στο 1,6 ένα φεγγάρι (Λαμπρό;) πάνω στην χρυσή τομή.

  83. Παναγιώτης Κ. said

    @80. Άλλο είναι παράδειγμα του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού των ισχυρών. Επιβάλλουν τις συνήθειές τους.

  84. 16, … Mille miglia (1000 μίλια) και ο θρυλικός αγώνας αυτοκινήτων στην Ιταλία. …

    Μπράβο, θρυλικός όντως (όπως τον είχα μάθει από τον ΚΚ των 4Τ στα 70ζ).
    Τον έχει απαθανατίσει και ο Φελίνι στο αξέχαστο Αμαρκόρντ:

  85. Theo said

    @79:
    Το δοκίμασα στην απόσταση των 27μ. Βγήκε κάπου 0,61μ. το κάθε βήμα.

    @81β:
    βλ. και #62.

  86. Πέπε said

    @58

    > Κάτι είπα κι εγώ, έτσι για την παρουσία μου…

    Να ‘σαι καλά ρε φίλε! Τόσες και τόσες φορές που ‘χω διαβάσει «τόσα κονταρόξυλα ψηλά ο ήλιος» ή «τόσα μπόγια» και άλλα διάφορα παρόμοια, είχα μια απορία που τη νόμιζα προφανή: τι παναπεί κονταρόξυλα ή μπόγια όταν υπάρχει το τόσο ρευστό θέμα της προοπτικής; πρώτη φορά βλέπω την εξήγηση. Απλή και σαφής: όριζαν μια συγκεκριμένη προοπτική!

  87. Λεύκιππος said

    Όταν ζούσα στο Βέλγιο, είχα αγοράσει μια BMW, made in USA, και μετά την αγορά διεπίστωσα ότι ο χιλιομετρητής αντί για χιλιόμετρα, έδειχνε μίλια, με αποτέλεσμα όταν ήθελα να δω πόσα χιλιόμετρα έκανα και πόσα μίλια θα μου δείξει σε ένα ταξίδι για το Βερολίνο που απείχε ας πούμε 650 χιλιόμετρα να κάνω του κόσμου τους υπολογισμούς. Απευθύνθηκα στην βελγική αντιπροσωπεία να μου το αλλάξουν αλλά μου ζητούσαν της παναγιάς τα μάτια είτε οικονομικά είτε τεχνολογικά. Έτσι έζησα με το πρόβλημα αυτό και κάθε φορά που έκανα κάποιο ταξίδι έκανα μπερδεμένους υπολογισμούς μετατρέποντας τα χιλιόμετρα των πινακίδων του δρόμου σε μίλια . Μετά από ένα χρόνο περίπου βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη και έπρεπε να κάνω service. Όταν το απόγευμα πήγα να το παραλάβω ο τεχνικός μου λέει έχουμε κάποιο μικρό πρόβλημα. Δηλαδή; τον ρώτησα. Τώρα μου λέει στην Αμερική είναι μεσάνυχτα. Και λοιπόν; του λέω. Για να κάνουμε το service, αποσυνδέουμε την μπαταρία. Όταν την επανσυνδέουμε όπως τώρα, πρέπει να βάλουμε τον κωδικό. Αλλά στην Αμερική έχουν άλλο κωδικό από τον δικό μας, γι’ αυτό σου λέω ότι ποιον να βρω τώρα μεσάνυχτα στην Αμερική να μου τον πει. Πρέπει να περιμένουμε να ξημερώσει. Και δεν μου λες τον ρώτησα, αν βάλουμε τον κωδικό που χρησιμοποιούμε εδώ στην Ελλάδα τι θα γίνει; Αααα, μου λέει, τότε ο χιλιομετρητής σου δεν θα δείχνει πια μίλια, αλλά χιλιόμετρα.

  88. ΣΠ said

    87
    Όταν στην Αμερική (ανατολική ακτή) έχουν μεσάνυχτα. εδώ είναι 7 το πρωί.

  89. … στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία … η αγγλική λέξη milestone, … σήμαινε, απλούστατα και κυριολεκτικά, τις πέτρινες κατασκευές πάνω στους δρόμους, συχνά σε μορφή οβελίσκου, που δήλωναν την απόσταση, σε μίλια…

    Mais oui!

  90. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @87. 🙂

  91. Pedis said

    # 85 α – Παρόμοιο με το δικό μου (λογικό, αφού βγήγαμε ισουψείς).

  92. Χρίστος said

    Οι παλιοί κυνηγοί στην Κεφαλονιά μετρούσαν την απόσταση βολής σε πάσα (βήματα).
    Δοκίμαζαν μάλιστα το τουφέκι και τα φυσίγγια που γέμιζαν μόνοι τους, στα 60 πάσα.
    Ας πούμε 40 μέτρα. Ο στόχος δοκιμής ήταν ένα φύλλο φραγκοσυκιάς.

  93. Νέο Kid said

    66. Δύτα, μια ερώτηση (κάπως «τεχνική») κι αν ξέρεις .
    Όταν ο Τσελεμπή , ή οι Οθωμανοί φίλοι σου εκείνης της εποχής γενικά, λένε «οπιομανής» εννοούσαν κυριολεκτικά οπιομανής; Ή «και χασικλής» ή μήπως μόνο χασικλής;

  94. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Κάπως διαφορετικά, σεφερικά, μίλια..

    Στή δημοσιά σάν ἀγκαλιά
    δίκλωνη ἑνός διαβήτη,
    τοῦ ἀγέρα δάχτυλα στή χήτη
    καί μίλια στήν κοιλιά,

  95. 63 Δίκιο έχεις. Τα 40 μίλια έγιναν 65

  96. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    66 Πολύ γούστο ο Τσελεμπής!

    81 Κάπου είχα βρει τις αποστάσεις (σε μέρες) για κάποιες διαδρομές…

    87 ! Ωραία ιστορία!

  97. 93 Όταν λέγανε tiryaki (όπως ο τούρκικος Χατζηαβάτης) εννοούσαν τον οπιομανή, τον χασικλή τόνε λέγανε esrarkeş ή και bengî. Δες π.χ. αυτό https://www.academia.edu/1811877/Law_and_Morality_in_Ottoman_Society_The_Case_of_Narcotic_Substances ή αυτό https://www.academia.edu/31939758/A_Janissary_s_Son_Turned_Druggist_and_His_Highly_Successful_Designer_Drug_in_16th_17th_Century_Istanbul

  98. Τόσα και τόσα γράφτηκαν για το πράσινο μίλι, αλλά την ταινία δεν την έβαλε κανένας; Μια κόπια εδώ:
    https://ridomovies.com/movies/the-green-mile-watch-online-1999/

  99. Αγγελος said

    Lands (26) Καμία καλή ιδέα για τη μετατροπή από χιλιόμετρα σε μίλια;
    Τα μισά, συν τα μισά του μισού του μισού.
    Π.χ. 100 χιλιόμετρα = 100 + ((100/2)/2)/2 = 62,5 μίλια
    (στην πραγματικότητα είναι 62,137)

  100. Αγγελος said

    Λεύκιππε:
    1. Αν δεν είναι αδιάκριτο, πότε ζούσες στο Βέλγιο; Συνυπήρξαμε;
    2. Το ταχύμετρό σου έδειχνε τουλάχιστον εξαρχής χιλιόμετρα;
    3. Τι νόημα έχει να υπάρχει ειδικός κωδικός, διαφορετικός σε κάθε χώρα αλλά ίδιος για όλα τα αυτοκίνητα του συγκεκριμένου μοντέλου σ’αυτή τη χώρα, και συνεπώς όχι μυστικός (άρα όχι για να δυσκολεύονται οι κλέφτες);

  101. Λεύκιππος said

    88 Όταν ένας γκαραζιέρης λέει μεσάνυχτα, εννοεί γενικά, μη εργάσιμη ώρα Λος Άντζελες. 😂😂😂😂

  102. Νέο Kid said

    97. A, πολύ ωραία μερσί! Θα μελετηθούν εν καιρώ… έπιασα όμως μια γρήγορη γεύση απ το πρώτο και πολύ μου άρεσε που ο Μουράτ ο 4ος (;) έβαλε τον οπιομανή γιατρό του να καταπιεί το εμπόρευμά του! Σοφό οθωμανικό δίκαιο 😊
    (Θα είχε θαυμάσιες εφαρμογές και πολύ διδακτικές και σήμερα αυτό… αλλά δεν θα άφηναν οι πολιτικοί και οι δικηγόροι. Πφφ…)

  103. Χρίστος said

    97 Δύτης Των Νιπτήρων

    Παρακαλώ μη βάλετε τα γέλια. Το tiryaki έχει σχέση με το θηριακή ;

  104. Μαρία said

    66 κλπ
    όχι κανενός θεριακλή 🙂

  105. Μαρία said

    103
    Ναι.

  106. 103 Ναι, όπως λέει η Μαρία. Υπάρχουν φάρμακα και φάρμακα 🙂

  107. Μαρία said

    θεριακ(ή) -λής με επίδραση των τουρκ. tiryak `θεριακή΄ (< περσ. tiryak < ελνστ. ή μσν. θηριακή), tiryakî `θεριακλής, οπιομανής΄ (< περσ. tiryaki), tiryakîlik `θεριακλίκι΄· θεριακλ(ής) -ού
    https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82&dq=

  108. Νέο Kid said

    Κοίτα να δεις τι μάθαμε και σήμερα ! Δεν θυμάμαι να με έχει απασχολήσει ποτέ η ετυμολογία του θεριακλή , ίσως γιατί η παρετυμολογική έλξη απ το θεριό είναι θηριώδης! 😊

  109. ΣΠ said

    Στα αγγλικά είναι theriac.

  110. sarant said

    106-107 Χρωστάω άρθρο για τις λέξεις αυτές.

    109 Στα αγγλικά είναι και treacle, με λαϊκό δανεισμό

    98 Α μπράβο.

  111. Αγγελος said

    (108) Δεν είναι 100% παρετυμολογική. Από το θηρίο προέρχεται τελικά και η θεριακή, διότι η αρχική της σημασία μάλλον ήταν «αντίδοτο κατά δηλητηριωδών ζώων». Αλλά βέβαια ούτε το 1% όσων χρησιμοποιούν τη λέξη «θεριακλής/λού» το ξέρουν αυτό, ή καν ξέρουν τι ήταν η θεριακή 🙂

  112. Αγγελος said

    Treacle σήμερα νομίζω είναι η μελάσσα, παρόλο που λέγεται και molasses.

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Μειώνει δραματικά τις συνέπειες εξαιτιας νόσησης από covid το νέο φάρμακο» ακούω στον Σκάει. Φοβερό δράμα, πράγματι. Ναι, ξέρω ότι υπάρχει η σύγχυση μεταξύ του δραματικά και του δραστικά, αλλά δεν παύει να με ενοχλεί.

  114. ΣΠ said

    113
    Αγγλισμός από το dramatically.

  115. Νέο Kid said

    113. Δηλαδή το ότι το νέο φάρμακο νόσησε από covid, δε σ´ενοχλεί δάσκαλε; 😀

  116. Νέο Kid said

    Κουίζ: Τι σχέση έχει το σημερινό θέμα με την ακολουθία Φιμπονάτσι; 1,1,2,3,5,8,13,…

  117. ΣΠ said

    116
    Εννοείς αυτό που γράφει ο Μιχάλης στο 82;

  118. Νέο Kid said

    116. Βοήθεια-hint: Την ιδέα για το κουίζ μού την έδωσε κάποιο σχόλιο πιο πάνω .

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    115:Εντάξει, προφορικός λόγος, συγχωρείται. 😊

  120. Νέο Kid said

    117. Είσαι μεγάλος σποϊλεράς! 😊

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και ο τίτλος της χρονιάς :
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sports.ert.gr/eidisis/podosfairo/pire-tsimpoykaki-i-aek/&ved=2ahUKEwic28yf-IH0AhWPgf0HHfTeA_gQFnoECDgQAQ&usg=AOvVaw1YGf3rrusMv2yj1f8a9-_R

  122. Νέο Kid said

    Κι ένα πιο εύκολο κουίζ «για να γράψουν όλοι»
    Πόσο απέχει αυτό το milestone από εκείνο της φωτό του άρθρου; 😀

  123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είπαμε γι΄αυτά τα μίλια που απειλούν την ειρήνη στο Αιγαίο; για τα διαβόητα χωρικά μας ύδατα των 6 μιλίων και τα 10 μίλια εθνικού εναέριου χώρου;

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    2 >>με την ένδειξη του χιλιομέτρου λαξευμένη και βαμμένη κόκκινη,

    https://corfutvnews.gr/%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%84/

  125. Λεύκιππος said

    100 Άγγελε

    α. Που να ξέρω αν συνυπήρξαμε στο Βέλγιο, δεν σε γνωρίζω. Ήμουν από 1993 και μετά για τρία χρόνια.
    β. Ναι, το ταχύμετρο έδειχνε και μίλια και χιλιόμετρα.
    γ. Δεν είμαι ειδικός, αλλά όταν αποσύνδεες την μπαταρία, όταν ξαναέκανες την χρειαζόταν κάποιος κωδικός για να ξαναξεκινήσουν μετά τα συστήματα. Μιλάμε για το 1995.

  126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said



    Το Μίλιον ή Μίλλιον (Τουρκικά: milyon taşı) ήταν μνημείο της Κωνσταντινούπολης, που ανεγέρθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα και λειτουργούσε ως το σημείο 0 για τη μέτρηση των χιλιομετρικών αποστάσεων από την πρωτεύουσα προς τις πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%BD

  127. Costas X said

    Καλησπέρα, ή μάλλον καληνύχτα !
    (Δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια)

    Η Κέρκυρα είναι γεμάτη οδόσημα από τον καιρό της Αγγλοκρατίας. Οι αποστάσεις όμως είναι σε χιλιόμετρα, με το «μηδέν» στο παλιό κέντρο της πόλης, την Σπιανάδα. Ένας ξάδελφος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με την καταγραφή τους, και συνεχίζει. Είχαμε μια μικρή κόντρα για το όνομα, τα ονομάζει «ορόσημα», ενώ εγώ πρότεινα «οδόσημα» ή «οδοδείκτες», αλλά τον κούφανα και με το «χιλιομετρόλιθοι» !

    Εδώ φωτογραφίες, πληροφορίες και συντεταγμένες:
    https://milestone.crossbow.gr/

    Κι εδώ η σελίδα στο φέισμπουκ:
    https://www.facebook.com/groups/the.corfu.milestone.project

  128. Pedis said

    Καλύτερα: να πάρει φωτιά και να κληθούν να επέμβουν οι Ισπανοί bomberos που έχουν τη φήμη …

    Ό,τι δεν καεί, θα γίνει καλοκαιρινό. 😊

    —-

    Εντωμεταξύ τα εντέλλεσθαι στους γιατρούς να πάνε στου διαόλου το κέρατο την επομένη με δικό τους μέσο

    (χωρίς οδοιπορικά, περ ντίεμ πως τα λέτε στα μπαμπινιωτικά … καλά δεν μιλάμε για φυσιολογική έξτρα αποζημείωση που παίρνουν οι εργαζομένοι σε άλλες χώρες όταν είναι εκτός έδρας)

    και οι εφημερίες σε νοσοκομεία που απέχουν 100-150 χιλιόμετρα μακριά από το δικό τους (με ίδιον μέσον) για κάλυψη λέει αναγκών …

    έχουν γίνει καθεστώς και δεν μιλάει σχεδόν κανείς.

  129. Μαρία said

    128
    Η Γκάγκα μίλησε για έλλειψη κυρίως εντατικολόγων https://www.youtube.com/watch?v=H3hg2ZZDgeU μετά το 32:40

  130. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Άκουγα παλιότερα να μιλάνε για οργιές και νόμιζα ότι ήταν παλιά μονάδα μέτρησης αποστάσεων, βλέπω στη βίκι ότι είναι μονάδα μέτρησης βάθους.

  131. freierdenker said

    » … ενω ο καθηγητής Δημ. Σαρηγιάννης παρομοίασε την κούρσα που έχουμε μπροστά μας με μαραθώνιο.»

    Αυτή είναι η παρομοίωση που χρησιμοποιούσαν οι Σουηδοί από την αρχή. Π.χ. τον Απρίλιο του 2020, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Σουηδίας στο BBC:

    «On April 26, deputy prime minister Isabella Lovin defended the strategy to the BBC: Sweden views Covid-19 as a “marathon, and not a sprint,” she said, and warned that citizens in countries with more extreme measures may tire of staying home.»

    https://qz.com/1842183/sweden-is-taking-a-very-different-approach-to-covid-19/

  132. Pedis said

    # 129 – Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές είναι απίστευτες.

    Το τραγικό είναι ότι πολύς κόσμος, από την προ κόβιντ εποχή, τα βάζει με αυτούς που βρίσκει μπροστά του (γιατί τους άλλους τους χέζεται αν δεν τους ψηφίζει κιόλας) δηλ. με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, και ειδικότερα όσοι νομίζουν ότι έχουν δικαίωμα λόγω της «σωστής» ψήφου τους, όταν βρίσκονται αντιμετωποι με τα ράντζα και τις συνέπειες της υποστελέχωσης αρχίζουν τα τηλέφωνα στους κομματάρχες τους ώστε αυτοί να τηλεφωνήσουν με τη σειρά τους και να διαμεσολαβήσουν για να βγει κάποιος άλλος από δωμάτιο και να μπει ο δικός τους, και να τον προσέξουν ιδιαιτέρως κλπ κλπ. Και σκατά στο πάτερο.

  133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    130 Στα δημοτικά τραγούδια συναντιούνται συχνά οι οργιές για βάθος πηγαδιού, θάλασσας, λίμνης.

    Με τσιγάρα μετρούσαν τις αποστάσεις στο χωριό π.χ. Δυο τσιγάρα δρόμος 🙂

    ΄΄΄΄΄΄΄΄΄
    το «χιλιόμετρο μηδέν» της Αθήνας δεν βρίσκεται στην πλατεία του Συντάγματος ή στην πλατεία Ομονοίας, αλλά στην αυλή του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
    https://typos-i.gr/article/xiliometro-mhden-kai-oi-ododeiktes

  134. Γιάννης Ιατρού said

    Σαν πολλοί λείπουν από τον σχολιασμό σήμερα από νωρίς το βράδυ 🙂

  135. Ένας φίλος στο κονσερβοκούτι μου είχε πει πριν χρόνια ότι έπρεπε να γυρίσω το μπλουζάκι μου σε χιλιόμετρα

  136. 133, Από την Πέργαμο ως τον Ταύρο ένα τσιγάρο δρόμος

  137. 124,
    Προς τα πάνω δείχνει την απόσταση προς το άπειρον!

  138. Ας βάλω και κάποιους στίχους του Ντύλαν για πρωινό μερικών να στρώσουνε κεφάλι..

    It’s a restless hungry feeling

    That don’t mean no one no good

    When ev’rything I’m a-sayin’

    You can say it just as good.

    You’re right from your side

    I’m right from mine

    We’re both just one too many mornings

    An’ a thousand miles behind

  139. Νεσταναίος said

    Ναυτικά μίλια και μίλια και χιλιόμετρα και κόμβοι.

    Το ναυτικό μίλι υπολογίζει σφαιρική απόσταση και υπολογίζεται όπως αναφέρεται στο σχόλιο #24. Στη Γη ισοδυναμεί μεταξύ 1841 και 1861 μέτρα ανά μίλι. Εδώ στην Ελλάδα ισούται με 1852 περίπου μέτρα. Σε κάποιον άλλο πλανήτη έχουμε άλλες μετρήσεις.
    Το άλλο μίλι είναι μέτρο ταχύτητος και εκπίπτει όχι από το μήκος της περιφέρειας αλλά από την ταχύτητα που χρειάζεται για να διανύσουμε αυτή την απόσταση. Αν υποθέσουμε ότι η περιφέρεια μιας σφαίρας είναι 21,600 λεπτά της μοίρας (μίλια) και χρειαζόμαστε 24 ώρες για να διανύσουμε αυτή την απόσταση τότε πρέπει να τρέχουμε με 900 μίλια (μέτρο ταχύτητος) την ώρα.
    Το χιλιόμετρο είναι μέτρο απόστασης ευθείας γραμμής και όχι σφαιρικής και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να μετατρέπουμε μίλια σε χιλιόμετρα.
    Ο κόμβος είναι μέτρο ταχύτητος στη θάλασσα και ισοδυναμεί με ένα μίλι (ένα λεπτό της μοίρας) ανά ώρα.

  140. Χρίστος said

    140. «Το χιλιόμετρο είναι μέτρο απόστασης ευθείας γραμμής και όχι σφαιρικής και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να μετατρέπουμε μίλια σε χιλιόμετρα.»

    Επίσης απαγορεύεται να μετράμε το μήκος της περιφέρειας κύκλου σε χιλιόμετρα, μέτρα, εκατοστά κτλ.

    Επιτέλους μια λογική προσέγγιση!!!

  141. Χρίστος said

    Άσε που η γη είναι επίπεδη…Απόδειξη ότι τα χιλιόμετρα δεν μετράνε «σφαιρική απόσταση»

  142. Νέο Kid said

    Κι εκτός από σφαιρικές αποστάσεις υπάρχουν και υπερβολικές αποστάσεις (όταν μετράς ας πούμε το μήκος ενός σαμαριού ή μιας ψευδοσφαίρας ) και ελλειπτικές αποστάσεις ( όταν μετράς ένα πεπόνι ή τη μπάλα του ράγκμπι ) .
    (Κι επειδή στο Ίντερνετ ,ποτέ δεν ξέρεις ,και μπορεί να μας διαβάζουν και παιδιά..,Όλα αυτά είναι μαλακίες! Η απόσταση είναι απόσταση , δηλαδή μήκος . Είτε είναι ευθεία είτε είναι τόξο είτε είναι βέλος …
    Δεν υπάρχει «σφαιρική απόσταση». Ένα κομμάτι σπάγκου είτε το μετρήσεις τεντωμένο , είτε το βάλεις πάνω σε μια μπάλα , είτε το κανείς κουβάρι ..,το ίδιο μήκος έχει.

  143. π2 said

    138: 500 δεν φτάνουν. Να τα κάνω 700;

  144. π2 said

    To milestone στην αρχαιογνωστική αργκό λέγεται μιλιάριο, καθώς η λατινική λέξη είχε περάσει στην ελληνική ήδη στην αρχαιότητα. Τα κείμενα των μιλιαρίων της αυτοκρατορικής περιόδου συνήθως έχουν τη μορφή τιμητικών επιγραφών προς τον αυτοκράτορα από την κοντινότερη πόλη, που ήταν και υπεύθυνη για την ανέγερση και συντήρησή τους, και ένδειξη μιλιομετρικής απόστασης κατά κανόνα από την πόλη, εκτός αν μετρούσαν συνολική απόσταση από το caput viae, το σημείο εκκίνησης του συγκεκριμένου δρόμου (όπως σήμερα).

    Το πρόβλημα με τη λογική της τίμησης του αυτοκράτορα είναι ότι έπρεπε να αλλάζουν το κείμενο όταν άλλαζε ο αυτοκράτορας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά μιλιάρια του ελλαδικού χώρου να είναι παλίμψηστα, με ίχνη έως και δέκα διαφορετικών επιγραφών, καθώς δεν έμπαιναν στον κόπο να ανεγείρουν νέο μιλιάριο, αλλά απέξεαν το κείμενο του παλιού και έγραφαν το νέο από πάνω.

    Πριν τα μιλιάρια είχαμε βέβαια τους σταδιοδείκτες, με αναφορά στην απόσταση από την κοντινότερη πόλη κατά κανόνα.

  145. Νεσταναίος said

    143. Διάβασες αυτό που έγραψα. Αν το είχες διαβάσει σκεπτόμενος θα έκανες μια διόρθωση διαφορετική από αυτή που έκανες. Το ναυτικό μίλι δεν μετράει ευθείες.
    Το «πεπόνι» που αναφέρεις διαιρείται σε μίλια. 21600 μίλια αλλά αυτά τα μίλια είναι μικρά. Υπάρχουν και μικρότερα.

  146. Και όμως έιναι δόκιμος ο όρος μιλιομετρικέςς αποστάσεις στα ελληνικά για τη θάλασσα. υπάρχει και σχετική ναυτιλιακή έκδοση Πίνακας Μιλιομετρικών Αποστάσεων που το βλέπαμε παλιότερα στους τοιχους λιμεναρχείων (ίσως για να υπολογίζονται αποζημιώσεις μεταφοράς, κ.λπ.)
    Και επανεκδόθηκε πρόσφαα από ότι βλέπουμε εδώ:
    https://www.hnhs.gr/el/nea/22679-ekdosi-xee-bx01

  147. sarant said

    145 Πώς και δεν είχαν σκεφτεί τις ένθετες τιμητικές επιγραφές;

  148. Γιάννης Ιατρού said

    143: …Ένα κομμάτι σπάγκου …
    Κουβάρια γίναμε 🙂 , το θέμα δεν είναι τι μετρά το καθένα αλλά το ποιό είναι πιο μακρύ (δηλ. το χιλιόμετρο ή το μίλι κλπ.😇)!

  149. Γιάννης Ιατρού said

    148: τι ήθελες, να παίξουν το κεφάλι τους; Αφού ο Αυτοκράτορας ήταν αθάνατος (δεν λατρεύονταν σαν Θεός; Όσο ζούσε δηλαδή, γιατί μετά κάτι Damnatio Memoriae δεν ήταν και τόσο σπάνια…😎)

  150. π2 said

    148: Τα μιλιάρια ήταν κιονίσκοι, δεν βολεύουν για ένθετες πλάκες. Εξάλλου, αυτά με τα πανωγραψίματα τα έκαναν οι τσίπηδες (σιγά μωρέ που θα πληρώνουμε καινούριο μάρμαρο τώρα, τράβα σβήσε το όνομα του προηγούμενου, πέρνα το ένα σοβατισματάκι και βάλε του επόμενου από πάνω). Οι πιο πλούσιες πόλεις έστηναν καινούριο.

  151. sarant said

    150 Όμως είχαν αγάλματα όπου το κεφάλι ήταν χωριστά και άλλαζε.

  152. Dominotheory said

    @59:

    Αγαπητέ Theo, μάλλον βιάστηκες και δεν το διάβασες καλά το άρθρο της ΕΦΣΥΝ. Δεν υπάρχει καμία παραπληροφόρηση, ούτε αμφισβητήθηκε η σωστή στάση στην οποία κάνεις αναφορά, ίσα ίσα παρουσιάζεται και επαινείται. Η έκδοση της εγκυκλίου είναι το ζήτημα, εκεί γίνεται η κριτική:

    «Φάνταζε άγρια τραγική ειρωνεία, αφού η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία και την Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, μια και ήταν ένα από τα σοβαρότερα θέματα το τι θα πράξουν κάθε φορά οι πιστοί, αν θα είναι ανοιχτοί ή όχι οι χώροι λατρείας, πώς θα οργανωθεί η θεία κοινωνία, τι θα γίνει με μια σειρά από μαζικές θρησκευτικές τελετές. Οι ιεράρχες εμφανίζονταν με δύο γραμμές, κάποιοι έκαναν «άγιο» αντάρτικο κατά της επιστήμης, άλλοι πάλι πήραν θέση υπέρ του ορθολογισμού. Μια τέτοια διάσπαση -που από τους φανατικούς πήρε διαστάσεις ακόμα και υπαρξιακής κρίσης, αφού ισχυρίζονταν ότι… βάλλεται η ίδια η Ορθοδοξία- είναι αναμενόμενη από ένα σώμα που αποτελείται από μητροπολίτες με εντελώς διαφορετικό μορφωτικό και κοινωνικό υπόβαθρο, πολλώ δε μάλλον όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόφαντη υγειονομική κρίση.

    Ετσι λοιπόν είναι σημαντική η προτροπή της Ιεραρχίας προς τους ανεμβολίαστους να ελέγχονται και ακόμα σημαντικότερη η μάχη του εμβολιασμού που με συνέπεια δίνουν από πέρσι τον Δεκέμβριο ορισμένοι ιεράρχες – με πρώτο τον αρχιεπίσκοπο («εδώ είναι το εμβόλιο, εκεί είναι ο τάφος. Διάλεξε και πάρε…», έχει πει χαρακτηριστικά). Πρώτος εμβολιάστηκε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος άλλωστε έχει διδάξει Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου – στα τέλη Αυγούστου δε εξέδωσε ποιμαντορική εγκύκλιο προς τους ιερείς της Μητροπόλεως όπου αναφέρει: «Οποιος σε καιρό πανδημίας, όπως γίνεται στην εποχή μας, δεν προσέχει και μολύνει τους άλλους, κρίνεται με το επιτίμιο του φόνου! Ενας δε βασικός τρόπος προφύλαξης του εαυτού μας και των άλλων είναι και ο εμβολιασμός». Μια σειρά από ιεράρχες τοποθετήθηκαν δημόσια, όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Φθιώτιδος Συμεών, ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

    Τον Ιούλιο, επιτέλους, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία χαρακτηρίζει «θείο δώρο» το εμβόλιο και δηλώνει πως εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα.»
    https://www.efsyn.gr/politiki/317784_pos-eftase-i-ierarhia-na-eylogisei-ton-emboliasmo

  153. jesus said

    η αναλογία 1.60934 χλμ ανά μίλι είναι πολύ κοντά στην χρυσή τομή 1.618 (από σύμπτωση κ μόνον προφανώς), οπότε οι αριθμοί Fibonacci (1,1,2,3,5,8 κτλ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γρήγορη μετατροπή:
    3 μίλια είναι 5 χλμ, (4.828 το ακριβές)
    5 μίλια είναι 8 χλμ, (8.047 το ακριβές)
    οπότε 4 μίλια είναι 6,5 χλμ (6.437 το ακριβές)
    κοκ
    ο λόγος είναι ότι οι διαδοχικοί λόγοι των όρων της ακολουθίας τείνει στην χρυσή τομή, και εδώ κανονικά χρειάζεται ο λόγος του Μίμη Ανδρουλάκη απ’ το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου απαγγέλλει τους πρώτους όρους της ακολουθίας, αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω

  154. Theo said

    @153:
    Δε νομίζω πως δεν κατάλαβα σωστά το άρθρο της «ΕφΣυν».
    Στην πρώτη παράγραφο που παραθέτεις μιλά για δήθεν διάσπαση μεταξύ των μητροπολιτών για το θέμα του εμβολιασμού, κάτι που δεν το στοιχειοθετεί με αποδείξεις, αλλά μόνο με μιαν αόριστη επίκληση στο «διαφορετικό μορφωτικό και κοινωνικό υπόβαθρό» τους. Όμως, δύο μητροπολίτες που εκφράστηκαν εναντίον των σχετικών αποφάσεων της ΔΙΣ έναντι ογδόντα τόσων δεν είναι διάσπαση αλλά η εξαίρεση του κανόνα.
    Στη δεύτερη παράγραφο δημιουργεί εντυπώσεις ότι ορισμένοι μητροπολίτες (που τους κατονομάζει) ήταν η πρωτοπορία και η εξαίρεση. Ούτε αυτό ισχύει. Πολύ περισσότεροι πήραν θέση υπέρ του εμβολιασμού, απλώς αυτοί που αναφέρει ονομαστικά προβλήθηκαν περισσότερο από τα ΜΜΕ. Κι όσοι δεν πήραν, με τη δημόσια σιωπή τους, συνευδόκησαν στη στάση του Αρχιεπίσκοπου και του Ναυπάκτου που είχαν ορίσει ως εκπρόσωπό τους.

    Κατά τη λογική του συντάκτη της εφημερίδας, θα έπρεπε όλοι να πάρουν θέση και να τη μεταδώσουν τα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας. Αλλά η Εκκλησία λειτουργεί συνοδικά, κι όλοι οι μητροπολίτες (συν τοις άλλοις) οφείλουν να σέβονται τις συνοδικές αποφάσεις, άσχετα αν το έχουν δηλώσει ή όχι.

  155. Γιάννης Ιατρού said

    52: Εκεί είχαν και μιά δικαιολογία, πως το έκαναν έτσι για λόφους συντήρησης, υπήρχαν και τότε πουλιά που κάθονταν πάνω στο κεφάλι του αυτοκράτορα..
    https://i.postimg.cc/h4pYDVn2/JI-346.jpg.

  156. Dominotheory said

    @155:

    Το δικό μου σχόλιο, φίλε Theo, είχε να κάνει με την περί «παραπληροφόρησης» αναφορά σου, την οποία (στο σχ. 59) στοιχειοθετείς επί δεδομένων που προβάλλονται δεόντως και σχολιάζονται ευμενέστατα από το άρθρο. Τα υπόλοιπα είναι μια μεγάλη συζήτηση, που ειλικρινά εύχομαι να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια στιγμή. Αν, πάντως, θέλεις την ταπεινή μου γνώμη, θεωρώ ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, κάπου μεταξύ της οπτικής της συντάκτριας της ΕΦΣΥΝ και της δικής σου σκοπιάς.

  157. Theo said

    @157:
    Αν δεν είναι παραπληροφόρηση, είναι ρεπορτάζ στο πόδι (για να μη χρησιμοποιήσω καμιά δύσοσμη λέξη) από κάποια που αγνοεί τον τρόπο που συγκροτείται και εκφράζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία. Άλλωστε, ως γνωστόν, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι παντογνώστες εξ ορισμού 🙂

  158. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πάντα γελάω στις αμερικάνικες ταινίες, όταν οι υποτιτλιστές μετατρέπουν ακριβώς τα μίλια σε χιλιόμετρα. Πόσο μακριά είναι το χωριό, μάστορα; Γύρω στα 4.828 μέτρα. 😊

  159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    145 >> παλίμψηστα (σύγχρονα) 🙂

    Βανδάλισαν τον μαρμάρινο χιλιομετρικό δείκτη
    Πριν:

    Μετά:
    https://pierikialithia.blogspot.com/2017/03/xiliometrikos-deiktis.html

  160. ΣΠ said

    156

  161. Dominotheory said

    @158:

    Αγαπητέ Theo, το σίγουρο είναι πως έχει γίνει καλά κατανοητό ότι θεωρείς το άρθρο δύσοσμο, κάκιστο και κατάπτυστο. 🙂 Μη γελιέσαι, όμως, δυστυχώς και η άλλη πλευρά τις ίδιες ομορφιές (εξίσου επιδέξια θεμελιωμένες) εκφράζει για τη δική σου άποψη.

    Προσωπικά, όπως είπα, θεωρώ ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, κάπου μεταξύ της οπτικής της συντάκτριας της ΕΦΣΥΝ και της δικής σου σκοπιάς. Μολαταύτα, καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να βάλεις υπό διαπραγμάτευση τις απόψεις σου. Κατανοητό αυτό, και σεβαστό, όσο παραμένει εντός μιας δημοκρατικής λογικής: εσύ θα λες τα δικά σου, η άλλη τα δικά της και θα αλληλοελέγχεστε, με πλήρη ελευθερία γνώμης εντός ενός κοινωνικά αποδεκτού πλαίσιου έκφρασης.

    Το σχόλιό σου για τους δημοσιογράφους, όμως, προσβάλλει συλλήβδην έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο, με μια παντελώς αστήρικτη υπεραπλούστευση, και θα πρότεινα να το ξανασκεφτείς ή να διευκρινίσεις ότι επρόκειτο για αστειάκι (οπότε, οκέι).

  162. Theo said

    @162:
    Δεν μιλάμε για απόψεις, φίλε μου, αλλά για τεκμηρίωση. Κι η δουλειά του δημοσιογράφου είναι, πρώτα και κύρια, να ενημερώνει, όχι να προπαγανδίζει. Η συντάκτρια, όμως, μιλά για δήθεν διάσπαση μεταξύ των μητροπολιτών, χωρίς καμία τεκμηρίωση, χωρίς περισσότερο ψάξιμο, κι αυτό είναι προχειρότητα και παραπληροφόρηση.
    Αναφέρθηκα στους περισσότερους δημοσιογράφους (σε μεγάλο ποσοστό τους, αν θέλεις) που το παίζουν παντογνώστες, αυτή είναι η αίσθησή μου. Αν διδάσκονταν κάπου τη σοβαρότητα, θα το έπαιρνα πίσω. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όχι.

    Και νομίζω πως ό,τι είχα να πω το είπα· και δεν θα επανέλθω.

  163. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

    1609 μέτρα καὶ 344 mm εἶναι ἡ ἀκριβής τιμή τοῦ μιλίου . Ἕτσι , ἐάν κάνει κάποιος τοὺς ὑπολογισμοὺς μὲ τὸ 1609 σκέτο ,
    κάθε τρία μίλια ἀπόλλυνται 1 μέτρο καὶ 0,032 χιλιοστόμετρα .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: