Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια μόνο με ράπιντ τεστ

Posted by sarant στο 6 Νοεμβρίου, 2021


Από σήμερα, για να μπει κάποιος ανεμβολίαστος σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα που δεν αφορούν αναγκαίες δραστηριότητες πρέπει να έχει κάνει PCR ή rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανοιχτούς χώρους διασκέδασης, όπως τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ. Μπορεί όμως να μπει, χωρίς τεστ, σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, μέσα συγκοινωνίας και εκκλησίες, τουλάχιστον με την αρχική πρόβλεψη, αν και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος, εκθέτοντας ίσως τον πρωθυπουργό, κάλεσε τους πιστούς να υποβάλλονται σε τεστ πριν προσέλθουν στους ναούς.

Tι ισχύει όμως για τα ιστολόγια;

Θεωρούνται τα ιστολόγια «αναγκαία υπηρεσία», όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, οπότε η πρόσβαση όλων γίνεται χωρίς τεστ;

Ή θα τα θεωρήσουμε κάτι όχι εντελώς απαραίτητο, όπως τα κομμωτήρια ή οι τράπεζες;

Δύσκολο ερώτημα, αν σκεφτούμε ότι το δικό μας ιστολόγιο λειτουργεί σε καθημερινή βάση εδώ και τόσα χρόνια.

Κι έπειτα, πού θα μπει ο περιορισμός; Στην ανάγνωση ή στον σχολιασμό; Να μπορούν να διαβάζουν το άρθρο όλοι αλλά να σχολιάζουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ; Και ποιος θα τα ελέγχει;

Και καλά, εμείς τα λέμε στα αστεία -αλλά σκεφτείτε πόσα πρακτικά προβλήματα θα υπάρξουν στα μικρά εμπορικά καταστήματα σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων.

* Αλλά ας προχωρήσουμε στα μεζεδάκια μας, κάνοντας αρχή με ένα που αφορά τα νέα μέτρα -και συγκεκριμένα τα μηνύματα που θα στέλνονται προς τους μη εμβολιασμένους (πού θα τους βρίσκουν;). Σε ένα από αυτά, θα λέγεται ότι «Οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 έως 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν από τους εμβολιασμένους».

Η διατύπωση αυτή σχολιάστηκε ως αμφίσημη στο Φέισμπουκ: «να διασωληνωθούν από τους εμβολιασμένους»;

Πράγματι, μια αλλαγή θα ξεκαθάριζε τα πράγματα, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται: «Οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 έως 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν απ’ όσο οι εμβολιασμένοι». Αλλά ήδη το «μεγαλύτερο κίνδυνο» νομίζω ότι δεν αφήνει αμφιβολία κατανόησης.

Κι έπειτα, όπως είπε και κάποιος, «εμβολιασμένοι θα τους διασωληνώσουν, οι ανεμβολίαστοι [υγειονομικοί] έχουν βγει σε αναστολή».

* Άλλη μια διατύπωση σχετική με την πανδημία, που εγώ τη βρίσκω σαφώς παραπλανητική. Γράφτηκε για το επεισόδιο στην Καλαμπάκα, όπου προπηλακίστηκε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Προσέξτε όμως τη φράση: Καταδικαστέος ο τραμπουκισμός του Θ. Βασιλακόπουλου. Πώς την καταλαβαίνετε, αν ξεχάσουμε τα πραγματολογικά; Αν αγνοούμε τι έγινε; Πιστεύω θα συμφωνήσετε ότι με τη διατύπωση αυτή ο Θ.Β. είναι δράστης του τραμπουκισμού, όχι θύμα του!

Αντίθετα, αν λέγαμε: Καταδικαστέος ο προπηλακισμός του Θ.Β., όλοι θα καταλάβαιναν ότι ο ΘΒ υπήρξε το θύμα.

Ενδιαφέρον δεν είναι;

* Φίλος διαβάζει είδηση για κάτι που συνέβη στην Ιαπωνία:

Ένας άνδρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και περίπου 14 άλλοι έχουν τραυματιστεί μετά την επίθεση με μαχαίρι, με εύφλεκτο υγρό και με υδροχλωρικό οξύ που εξαπέλυσε ένας άγνωστος μέσα σε βαγόνι τρένου στο Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Μια και το υδροχλωρικό οξύ δεν παίρνει φωτιά, θεώρησα δύσκολο να επιτέθηκε ο άγνωστος με τρεις τρόπους ταυτόχρονα (μαχαίρι, εύφλεκτο υγρό, υδροχλωρικό οξύ).

Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης γράφτηκε:

A man has been left in a critical condition after a knife and arson attack on an underground train line in the Japanese capital, Tokyo… And in the same month two people were injured in acid attack at subway station.

Το ίδιο το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανέφερε:

At least 10 people were reported injured, one seriously, after a fire broke out Sunday night on a Keio Line train in Tokyo, with passengers scrambling to escape through train windows and police immediately arresting a 24-year-old man who was carrying a knife… The police received a report of a knife-wielding man around 8 p.m. They said information that hydrochloric acid was spread on the train had not been confirmed. The fire is believed to have spread from a seat in the fifth car of the limited express train, which made an emergency stop at Kokuryo Station.

Τελικά οξύ δεν υπήρξε (σε αυτήν την επίθεση), το μαχαίρι δεν φαίνεται να το χρησιμοποίησε και μάλλον ήταν εμπρησμός χωρίς να είμαστε σίγουροι αν χρησιμοποίησε εύφλεκτο υγρό.

* Οθονιά από δελτίο της ΕΡΤ.

5500 χρόνια ασφάλισης;

Είπαμε να αυξηθούν οι απαιτήσεις για να στοιχειοθετήσει κανείς συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά 5000 χρόνια ασφάλισης το βρίσκω υπερβολικό!

* Μου γράφει φίλος:

Ελαβα σήμερα ένα διαφημιστικό μήνυμα απο τη Ryanair, με τίτλο «Σαββατοκυριακο τρομου Ryanair» και περιεχόμενο που μπορείς να δεις σ‘αυτή την ιστοσελίδα.

Στην αρχή φαντάστηκα πως κάτι τρομερό συνέβη στη Ryanair αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά τελικά όχι — είναι απλώς μια έκτακτη προσφορά. Προσπάθησα αρκετά να μαντέψω τι αγγλικό πρωτότυπο (terrific?) μπορεί να υπέκρυπτε, αλλά τελικά μάλλον απλώς υπαινίσσεται το Halloween.

Πραγματικά, για διαφήμιση αεροπορικής εταιρείας, τον τρόμο τον βρίσκω κάπως πολύ προχωρημένο, για τα γούστα μου τουλάχιστον.

* Γράψαμε τις προάλλες για τη μετονομασία της Facebook σε Meta, ενώ στα σχόλια αναφέρθηκε και ότι αίτηση για το ίδιο όνομα έχει υποβληθεί νωρίτερα από άλλη εταιρεία. Σε σχετικό ρεπορτάζ μεταφέρονται δηλώσεις του Ζάκερμπεργκ:

“Η αποστολή μας παραμένει η ίδια -εξακολουθεί να είναι να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά”, είχε πει. “Αλλά τώρα έχουμε ένα νέο Βόρειο Αστέρι, που θα μας οδηγήσει στην πραγματικότητα του metaverse, και έχουμε ένα νέο όνομα που αντικατοπτρίζει το πλήρες εύρος αυτού που κάνουμε και το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε”.

Ένα νέο Βόρειο Αστέρι; Τι θα πει αυτό; Στο αγγλικό κείμενο, φυσικά, γίνεται αναφορά σε North Star, που όμως είναι ο Πολικός Αστέρας. Και επειδή ο Πολικός Αστέρας είναι εύκολο να τον εντοπίσει κανείς στον ουρανό και δείχνει με μεγάλη ακρίβεια τον γεωγραφικό Βορρά, χρησιμοποιείται πράγματι για να βρίσκουμε τον μπούσουλα και στα αγγλικά έχει πάρει και τη μεταφορική σημασία του οδηγού, της πυξίδας. Στα ελληνικά, όχι και τόσο -αλλά αυτό δεν έχει σημασία, Πολικό Αστέρα έπρεπε να το μεταφράσουν.

* Τίτλος για το τραγικό δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη.

«H μαραθωνοδρόμος ποδηλάτισσα που παρέσυρε το φορτηγό», λοιπόν, ήταν μαραθωνοδρόμος.

Ξέρουμε βέβαια ότι οι ποδηλάτισσες δεν παρασέρνουν φορτηγά αλλά δυστυχώς βρίσκουν τον θάνατο από τις ρόδες τους. Ωστόσο, η διατύπωση θα μπορούσε να είναι καλύτερη: η ποδηλάτισσα που ΤΗΝ παρέσυρε το φορτηγό, ή «την οποία παρέσυρε το φορτηγό». Ή με παθητική φωνή, «που παρασύρθηκε από το φορτηγό».

* Στο ίδιο θέμα, εντελώς γκροτέσκος ο τίτλος άλλου ιστότοπου:

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο οδηγός που παρέσυρε και σκότωσε η Δήμητρα Ιορδανίδου

(έτσι λεγόταν η ποδηλάτισσα)

* Πήρα μέιλ από φίλο με παρατηρήσεις για την κακή μετάφραση επιστημονικού άρθρου. Ο λόγος για τον πυρήνα της Γης:

«Αντ’αυτού οι γεωφυσικοί βασίζονται σε σεισμικά κύματα που παράγονται από σεισμούς. Μετρώντας αυτές τις τεράστιες δονήσεις οι επιστήμονες μπορούν να αναδημιουργήσουν μια εικόνα που δείχνει τα εσώτερα δρώμενα με τρόπο που να θυμίζει αξονική τομογραφία σε άνθρωπο, σημείωσε η Ίρβινγκ. Αυτά τα κύματα έρχονται σε δύο κύρια είδη: Ευθεία συμπιεστικά κύματα και κυματοειδή κύματα που «ψαλιδίζουν». »

Ο φίλος βρήκε το πρωτότυπο:

Instead, geophysicists rely on seismic waves generated by earthquakes. By measuring these massive vibrations, scientists can reconstruct a picture of the planet’s inner workings in a way that’s «akin to a CT scan of a person,» Irving said. These waves come in two main flavors: straight-line compressional waves and undulating shear waves. Each wave can speed up, slow down or bounce off of different mediums as it travels through the ground.

Και σχολιάζει:

Ίσως τα εγκάρσια και διαμήκη, διατμητικά (ή όπως αλλιώς θα μετάφραζε κανείς το shear) κύματα να είναι εξεζητημένη ορολογία και ως εκ τούτου ψιλά γράμματα, αλλά όποιος διαβάζει επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα θα πρέπει να έχει και λίγο από το απαραίτητο μετάξι στις περισκελίδες του. Αν όχι, θα ήταν μια ευκαιρία να το αποκτήσει, γκουγκλίζοντας τις άγνωστες λέξεις. Ζητάω πολλά;

Πολλά ζητάει. Εγώ πάλι πρόσεξα δύο άλλα σημεία στην παραπάνω παράγραφο.

Πρώτον, τα κύματα «έρχονται σε δύο κύρια είδη» είναι κατά λέξη κακή μετάφραση του these waves come in two main flavors. Στα ελληνικά δεν λέμε «έρχονται» αλλά «διακρίνονται» ή κάτι τέτοιο. Βέβαια, θα μπορούσε να το μεταφράσει «έρχονται σε δύο κύριες γεύσεις», οπότε πάλι καλά.

Και δεύτερον, τα «ευθεια κύματα» δεν στέκουν -το γραμματικά σωστό, αν και ίσως αφύσικο, είναι «ευθέα κύματα». Να τα πούμε «ευθύγραμμα» ή κάτι ανάλογο;

* Μαργαριτάρι από πρόσφατο τουίτ του Άδωνη Γεωργιάδη. Αφού τόσο αρέσκεται να βρίσκει λάθη σε άλλους, ας του πούμε ότι το «συνεχάρη» είναι τρίτο πρόσωπο, στο πρώτο πρόσωπο θα ήταν «συνεχάρην».

Εγώ πάντως θα έγραφα «συγχάρηκα», αλλά εγώ δεν είμαι υπουργός.

Σε σχέση με τα ρήματα αυτά, έχω παρατηρήσει ότι άλλοι χρησιμοποιούν τον τύπο του πρώτου προσώπου και για το τρίτο (π.χ. «αυτός εξεπλάγην») και άλλοι, όπως ο Άδωνης, τον τύπο του τρίτου για το πρώτο. Όταν δεν μιλάμε του μπαμπά μας τη γλώσσα, τα αφήνουμε άκλιτα, γενικώς.

* Λένε πως η  πίστη και όρη μετακινεί, αλλά καμιά φορά η απροσεξία πετυχαίνει ακόμα μεγαλύτερες μετακινήσεις.

Σε άρθρο της Lifo για διάφορα παράξενα έθιμα ανά τον κόσμο (ή «wtf έθιμα» κατά την τρέντι διατύπωση του περιοδικού), διαβάζουμε (στη 2η θέση) για το Thaipusam:

Το έθιμο Thaipusam είναι πολύ δημοφιλές στην Ταϊλάνδη. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή γιορτή όπου οι συμμετέχοντες διαπερνούν τμήματα του προσώπου και του σώματός τους με σπαθιά και γάντζους. Αυτό το φεστιβάλ γιορτάζεται από τους Ταμίλ τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο για να τιμήσει τον γιο του Σίβα, και τον Ινδουιστικό Θεό του πολέμου, Μουράγκαν.

Είδε Thaipusam ο συντάκτης και αυτομάτως το τοποθέτησε στην Thailand – Ταϊλάνδη. Μόνο που το έθιμο Thaipusam ΔΕΝ είναι «πολύ δημοφιλές» στην Ταϊλάνδη, κι ας αρχίζει από Thai το όνομά του! Εξάλλου, το άρθρο μιλάει για ινδουιστικό θεό και για Ταμίλ, και η Ταϊλάνδη είναι βουδιστική χώρα με λιγοστούς Ταμίλ.

Στην Ινδία κυρίως γιορτάζεται το έθιμο (και ιδίως στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού) όπως και στη Σρι Λάνκα και στη Μαλαισία.

* Όπως ίσως θα ξέρετε, μερικοί στο Τουίτερ έχουν τη συνήθεια να διαβάζουν καθημερινά το πρωτοσέλιδο της Εστίας, που το βρίσκει κανείς εύκολα δωρεάν (όπως και των άλλων εφημερίδων). Τις προάλλες κάποιος είχε εντοπίσει ένα επικό κύριο άρθρο, που περιέγραφε πολύ γλαφυρά ποιες θα είναι οι ολέθριες συνέπειες για τη χώρα αν επιστρέψει η αριστερά,  εν είδει Λαϊκού Μετώπου, στην κυβέρνηση.

Δείγμα γραφής παραθέτω αριστερά.

Θα σταθώ στα γλωσσικά και στη μάλλον κωμική καθαρεύουσα που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος -που δεν είναι βέβαια κανονική καθαρεύουσα διότι την καθαρεύουσα δεν την κάνει η υπογεγραμμένη στην υποτακτική ούτε το διπλό ταυ της μπαγκέτας.

Κερασάκι, στο τέλος του αποσπάσματος, ο «ρεμβανσισμός» που χάνεται γιατί ρεμβάζει.

Αν και γκουγκλίζοντας βρήκα κάμποσους ρεμβανσισμούς ή και ρεμβασισμούς.

* Κι ένα ακόμα μεταφραστικό, από συνέντευξη του Τζέρεμι Κόρμπιν, που δημοσιεύτηκε στο Ντοκουμέντο.

Είναι δημόσιο αγαθό και η στέγαση; Σας ρωτώ γιατί η στεγαστική κρίση βαθαίνει στις μεγάλες πόλεις.

Ναι, αναμφίβολα είναι δημόσιο αγαθό. Ζω σε μια περιοχή στο βόρειο Λονδίνο που το 27-28% είναι καταλήψεις, το 30% είναι ιδιωτικές ιδιοκτησίες και το 40% κοινωνική κατοικία. Η κοινωνική κατοικία προσφέρει ασφάλεια, ειδικά όταν η στεγαστική κρίση είναι τεράστια.

Προφανώς, είναι εντελώς αδύνατο να υπάρχουν 27-28% καταλήψεις στο βόρειο Λονδίνο. Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό, για τα λεγόμενα house in multiple occupation (HMO), δηλαδή τις κατοικίες όπου συγκατοικούν πολλά άτομα, που έχει ο καθένας (ή, το κάθε νοικοκυριό) το δικό του υπνοδωμάτιο αλλά μοιράζονται κοινούς χώρους όπως κουζίνα, λουτρό κτλ. Αυτές οι μορφές κατοικίας είναι πολύ διαδεδομένες στο πανάκριβο Λονδίνο.

* Μου λέει ένας φίλος για μια ταινία, όπου ο αγγλικός τίτλος Father Christmas is back αποδίδεται…

Ο μπαμπάς επιστρέφει για Χριστούγεννα.

Πρόκειται για την επίσημη απόδοση, όπως θα παιχτεί στο Νέτφλιξ.

Εκ πρώτης όψεως είναι μεταφραστικό λάθος, αφού Father Christmas είναι στη Βρετανία η προσωποποίηση των Χριστουγέννων, με στολή Άγιου Βασίλη.

Από την άλλη, στη συγκεκριμένη χριστουγεννιάτικη κωμωδία, ο Τζον Κλιζ παίζει τον πατέρα που επιστρέφει ύστερα από πολλά χρόνια απουσίας -οπότε ο τίτλος είναι πραγματολογικά ακριβής. Και ξέρουμε ότι η επιλογή του τίτλου είναι προνόμιο του εισαγωγέα, του εκδότη κτλ.

* Και κλείνω με έναν άλλο τίτλο, που μου αρέσει.

Πριν από ένα εξάμηνο είχαμε παρουσιάσει εδώ στο ιστολόγιο ένα διήγημα του φίλου μου Μανώλη Σημαντήρα, την Τελευταία βόλτα.

Πρόσφατα ο φίλος μου εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο Μια βόλτα μέχρι το σκάκι.

Ο τίτλος θα σας παραξενέψει αν δεν έχετε πάει στο Παλιό Φάληρο. Εννοεί τη μεγάλη σκακιέρα που υπάρχει στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου, όπου εκτυλίσσονται πολλά από τα διηγήματα.

Φαληριώτες και μη, σπεύσατε να το αγοράσετε!

Advertisement

380 Σχόλια προς “Μεζεδάκια μόνο με ράπιντ τεστ”

 1. Costas X said

  Καλημέρα !

  «Οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 έως 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν από τους εμβολιασμένους»

  Νομίζω ότι αρκεί μια αλλαγή στη σειρά των λέξεων : «Οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 έως 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους εμβολιασμένους να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν»

 2. Costas X said

  «…επίθεση με μαχαίρι, με εύφλεκτο υγρό και με υδροχλωρικό οξύ…»

  Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo έγραψε την είδηση στα αγγλικά, όμως η απόδοση στα ελληνικά έγινε από το πρακτορείο Yatobucho. 🙂

 3. Ακούς να τους ριχτεί ο Βασιλακόπουλος… Όπως το έχουμε πεί. Η χρήση της γενικής είναι προβληματική. Καιρός να το καταλάβουν και οι γραφειοκράτες της γλώσσας.

 4. mouzes said

  …και να διασωληνωθούν από τους εμβολιασμένους. Εάν έμπαινε απλώς ένα κόμμα μετά το διασωληνωθούν δεν θα ήταν καλύτερα?

 5. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα.
  Γιατί, γλώσσα μπαμπά μας δεν είναι το εξεπλάγην, εξεπλάγης, εξεπλάγη…; Πώς θα το πούμε; Εκπλάγηκα ή εκπλήχτηκα; Ή θα καταφύγουμε σε περίφραση π.χ. ένιωσα έκπληξη;

 6. voulagx said

  « Και επειδή ο Πολικός Αστέρας είναι εύκολο να τον εντοπίσει κανείς στον ουρανό και δείχνει με μεγάλη ακρίβεια τον γεωγραφικό Βορρά, χρησιμοποιείται πράγματι για να βρίσκουμε τον μπούσουλα και στα αγγλικά έχει πάρει και τη μεταφορική σημασία του οδηγού, της πυξίδας.»
  Εδω κατα την αναγνωση σκονταψα. Μηπως καλυτερα:
  « Και επειδή ο Πολικός Αστέρας είναι εύκολο να [εντοπισθεί] στον ουρανό και δείχνει με μεγάλη ακρίβεια τον γεωγραφικό Βορρά, χρησιμοποιείται πράγματι για να βρίσκουμε τον μπούσουλα και στα αγγλικά έχει πάρει και τη μεταφορική σημασία του οδηγού, της πυξίδας.»

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  3:Δεν νομίζω πως φταίει η γενική εδώ αλλά η κακή σύνταξη. Θα μπορούσαν να καταδικάσουν τον τραμπουκισμό εις βάρος ή εναντίον του Βασιλακοπούλου.

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Κάθε φορά που υπάρχουν αμφισημίες εγώ θυμάμαι το «κατά το νοούμενον» που λέει ο Leo.

 9. >> Αντίθετα, αν λέγαμε: Καταδικαστέος ο προπηλακισμός του Θ.Β., όλοι θα καταλάβαιναν ότι ο ΘΒ υπήρξε το θύμα.

  Ε… μην είμαστε και σίγουροι. Μακάρι να υπάρχουν ομιλητές που δεν έχουν πρόβλημα με τη γενική. Αλλά η σύλληψις της Αγίας Άννης πάντα β(γ)άζει προβλήματα.

 10. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Είναι ενδιαφέρουσα η αντιφατική λεπτομέρεια στο ρεπορτάζ για την επίθεση στο Τόκιο: «περίπου 14 άλλοι»! Δηλαδή, αν είναι «περίπου» θα μπορούσαν τα θύματα να είναι 13 ή 15;
  Και στη διαφήμιση της Ryanair φαίνεται να αγνοούν τη χρήση του τελικού «ς».

 11. Νέο Kid said

  0. Και δεύτερον, τα «ευθεια κύματα» δεν στέκουν -το γραμματικά σωστό, αν και ίσως αφύσικο, είναι «ευθέα κύματα». Να τα πούμε «ευθύγραμμα» ή κάτι ανάλογο;

  Νικοκύρη, ούτε ευθύγραμμα ούτε ευθέα . Είναι απλά και ξεκάθαρα Διαμήκη . Και τα αλλά , όπως της θάλασσας, τα undulated shear … είναι τα εγκάρσια.
  Και το εγγλέζικο κείμενο χρησιμοποιεί ορολογία του κ…υ. Ίσως είναι «εκλαϊκευτικό»
  Βασικά τα διαμήκη σεισμικά κύματα λέγονται και P-waves , από το Primary waves γιατί είναι υψίσυχνα και τα πρώτα που «πιάνουν» ανιχνεύουν οι σεισμογράφοι.
  Ενώ τα εγκάρσια (λέγονται και transverse waves) θα τα δεις και ως S-waves από το secondary waves.

 12. @ 7 Γιάννης Κουβάτσος

  Ε… αλλάζοντας τη σύνταξη με το «εναντίον/ενάντια» διευκολύνουμε τα πράγματα αφού η λειτουργία της γενικής είναι προβληματική. Η Χριστού γέννα εντάξει…

 13. …για λεπτομέρειες… 🙂

 14. >> αλλά 5000 χρόνια ασφάλισης το βρίσκω υπερβολικό!

  Ναι, ναι. Και ακόμα χειρότερα τα 5,5x 10^3 χρόνια.

 15. Καλημέρα,
  1 Έτσι το σκέφτηκα κι εγώ.

  9 Κάτω τα χέρια απ’ τον ΘΒ. Ο ΘΒ πέθανε αλλά όσο ζούσε δεν μας ταλαιπωρούσε. Το αντίθετο. Τώρα, αν κάποιος άλλος έχει τα ίδια αρχικά ας τον βάλουμε λίγο διαφορετικά για να ξεχωρίζει. Γιατί το ΘΒ είναι κοπιράιτ ταινίες γέλιου.

  Συνεχάρη. Γιατί το έδωσα συγχαρητήρια θα χάλαγε τη μανέστρα; Δεν ταιριάζει και στο υπόλοιπο κείμενο. Αλλά άμα θες να επιδειχτείς…

 16. Νέο Kid said

  Δεν είναι λάθος το «συνεχάρη» του Άδωνη. Απλώς έχει καβαλήσει τόσο μεγάλο καλάμι που πλέον μιλάει και γράφει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο. Όπως ο Ιούλιος Καίσαρας στον Αστερίξ…

 17. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >> …αλλά 5000 χρόνια ασφάλισης το βρίσκω υπερβολικό!

  Και προσθέσανε και άλλα 500 χρόνια, οι άτιμοι! 🙂

  ===-===
  – Μια πιατέλα μεζεδάκια μπορεί να γεμίσει το άρθρο της ΕΣΤΙΑΣ!
  Όπως το κορυφαίο: ’’Οι καταστρεπτικές συνέπειες επανόδου της αριστεράς στην διεύθυνση της χώρας είναι ευλογοφανείς. ! 😝 😭 😵

 18. Και αυτό το «two main flavors» δεν είναι λαθεμένο; Δύο δεν είναι τα είδη των κυμάτων; Οπότε η ανασφάλεια του αρχικού συντάκτη έβαλε και αρώματα. Le parfums, les couleurs et les sons se répondent…

 19. ΚΩΣΤΑΣ said

  0 –> «αυτός εξεπλάγην»
  Όταν δεν μιλάμε του μπαμπά μας τη γλώσσα, τα αφήνουμε άκλιτα, γενικώς.

  Στου δικού μπαμπά γλώσσα το «εξεπλάγην» δεν υπάρχει. Αντ’ αυτού χρησιμοποιείται το ξαφνιά’σκα, παραξινέφ’κα… Ο υποφαινόμενος, τρέφων ελαφράν συμπάθειαν και προς τους γλωσσαμύντορες, το χρησιμοποιεί! 😉

 20. ΣΠ said

  Στα διαμήκη κύματα η ταλάντωση είναι κατά μήκος της διεύθυνσης διάδοσης και προκαλεί πυκνώματα και αραιώματα. Γι’ αυτό λέγονται συμπιεστικά.
  Στα εγκάρσια κύματα η ταλάντωση είναι κάθετη προς την διεύθυνση διάδοσης και προκαλεί τάσεις διάτμησης. Γι’ αυτό λέγονται διατμητικά.

  Στο αγγλικό κείμενο γράφει straight-line compressional waves and undulating shear waves. Θα ήταν προτιμότερο αντί straight-line και undulating να έγραφε longitudinal και transverse, όπως είναι καθιερωμένο.

 21. ΧΗΜΙΚΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ said

  Από τις ειδήσεις του ΟΠΕΝ χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τη μία: ΣΥΡΙΖΑ Πανελλήνιος Σύλλογος!
  Είναι μπέρδεμα το ΠΣ…

 22. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  11 Ώστε διαμήκη, ευχαριστώ

  15 Το σκέφτηκα κι αυτό, έχεις δίκιο, ένας είναι ο ΘΒ

 23. Για μια ακόμα φορά ο Δύτης χαράσσει τις κατευθύνσεις της μόδας βλέπω.
  Μετανιώνω που όταν ξεκίνησα την ανάγνωση της Εστίας δεν έβαλα και χάσταγκ να τα βρίσκω εύκολα.

 24. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Ο τίτλος για τον προπηλακισμό του Βασιλακόπουλου επιδέχεται και φροϋδική ερμηνεία. Αν δεν είναι αγραμματοσύνη και τσαπατσουλιά.

 25. sarant said

  23 Χάσταγκ #Εστιάζουμε;

 26. Νέο Kid said

  Είναι γνωστό ότι τα γυαλιά του Δύτη είναι πολυεστιακά. 😜

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τελικά, αυτό το μπαμπά μου γλώσσα δεν λέει και πολλά. Διαφέρει όχι μόνο από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο αλλά και από σπίτι σε σπίτι. Αν το συστήσεις π.χ. στην κόρη του Μπαμπινιώτη, θα σου απαντήσει «Μα…μπαμπά μου γλώσσα μιλάω και γράφω». 😊

 28. Νέο Kid said

  Κι όπως έλεγε κι ο Πλάτων: Ο μή χασθαγόμενος μηδέ εστιέτω!
  (Χάσθαγ =το βαρβαρικό χάσταγκ )

 29. Pedis said

  Βέβαια, θα μπορούσε να το μεταφράσει «έρχονται σε δύο κύριες γεύσεις», οπότε πάλι καλά.

  Αλλά και το πρωτότυπο αφού τουλάχιστον δεν αναφέρεται σε κουόρκ πετάει μπαρούφα με το flavour. Και μάλλον έχει κι άλλες …

 30. Pedis said

  Ανυπερθέτως!

 31. Χαρούλα said

  Τα περισσότερα λάθη τα κάνουμε προσπαθώντας να επιδείξουμε πόσα ξέρουμε. Οι περισσότεροι αν γράφουμε όπως θα τα λέγαμε σε γνωστούς, δικούς μας ανθρώπους, τα μεζεδάκια θα λιγόστευαν πάρα πολύ.

  Πολύ καλό το «εμβολιασμένοι θα τους διασωληνώσουν, οι ανεμβολίαστοι [υγειονομικοί] έχουν βγει σε αναστολή».🤩

  Η ΕΡΤ θέλει να μας ευχηθεί χρόνια πολλά, βρε κουτά!😊

  Μετά την Εστ-ίαση, σας αφήνω για να ξεκουράσω μάτια και μυαλό!🤣

  Καλό σαββατοκύριακο!

 32. ΣΠ said

  29
  Το flavour δεν είναι μόνο η γεύση ή η ιδιότητα των κουόρκ. Έχει και γενικότερη σημασία. Σημαίνει είδος, ποικιλία.

 33. Pedis said

  # 32 – Για τα είδη των κυμάτων λέω που δηλώνονται με types, kinds άντε καταχρηστικά, για φιλολογική ποικιλία, modes, όχι flavours.

 34. ΘΝΣ said

  Το «ραπιντ τεστ» ειναι ακομη ενα παραδειγμα της αδιαφοριας -ή πιθανοτατα αδυναμιας- των «πνευματικων ταγων» μας να βρουν καποια εγχωρια και ευχρηστη λεξη που να εκφραζει τους ξενοφερτους ορους. Αντι για επινοηση νεων, βλεπουμε αντικατασταση δοκιμων εκφρασεων που ησαν σε χρηση παλαιοτερα, οπως π.χ. το παλιο «αιθουσα τυπου» ή «ημερησια διαταξη» με το νεο «πρεσρουμ» και «ατζεντα». Πολυ χαρακτηριστικη βρισκω τη λεξη «κερσορας» οπου ο «δρομεας» εχει παρει ακομη και την αγγλικη προφορα.
  Αυτο γινεται γιατι οι κυριαρχοι λεξοπλαστες της εποχης μας δεν ειναι πλεον λογοτεχνες και αλλοι ανθρωποι του πνευματος, αλλα ξενομανεις μαϊμουδες με δημοσιογραφικη ταυτοτητα που διδασκουν τα γκλαμουρατα Γκρικλις τους μεσω του τηλεαμβωνα.
  Αν δεν με απατα η μνημη μου, πριν απο καμποσες δεκαετιες η Ακαδημια Αθηνων ειχε αρχισει την εκπονηση ενος πληρους λεξικου της ελληνικης γλωσσας. Νομιζω οτι πριν απο 10-20 χρονια ειχαν καταφερει να φτασουν στο Εψιλον, υποθετω λογω φορτου εργασιας. Καθολου περιεργο που δεν ασχολουνται με τη διαμορφωση της γλωσσας, αφηνοντας το πεδιο ανοιχτο σε ενα Μπαμπινιωτη…

 35. dryhammer said

  34.

  Ο …κέρσορας του Βαρότσου

 36. sarant said

  34 Εδώ είχαμε προτείνει «ταχυτέστ».

  Όσο για το Λεξικό της Ακαδημίας, θα διαβάσετε πολύ σύντομα νεότερα.

 37. ΘΝΣ said

  36, το «ταχυτεστ» ειναι εμφανως χαϊμπριντ, το «ταχυδιαγνωση» ισως ειναι προτιμότερο.

 38. Νέο Kid said

  36. “Όσο για το Λεξικό της Ακαδημίας, θα διαβάσετε πολύ σύντομα νεότερα.“
  Τι; Μη μου πεις ότι έφτασαν στο ζ ! ;; Μη μας κρατάς σε αγωνία ρε Νικοκύρη! 🤪

 39. Κωνσταντίνος Κόλμερ ο αρθρογράφος της Ε, γνωστός και μη εξαιρετέος. Το σλόγκαν «Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ», δικό του.

  Μέχρι πριν λίγο καιρό, βρίσκαμε επιγραμμικά [σικ, ρε] και τα οπισθόφυλλα των εφημερίδων, που ήταν εξίσου ενδιαφέροντα.

  Στην κατακλείδα του σημερινού, γιατί σπεύσατε, κι όχι σπεύστε;

 40. 34 Πρόσφατα το καθαρίσανε. https://www.kaercher.com/gr/sto-esoteriko-tis-kaercher/chorigies/politistikes-chorigies/katharismos-dromea-athina-ellada.html Αλλά που να τα μάθετε αυτά εσείς στας επαρχίας (Δευτέρα χαράματα θα περάσω απ’ τ’ ανοιχτά) 🙂

 41. Νέο Kid said

  “Καθολου περιεργο που δεν ασχολουνται με τη διαμορφωση της γλωσσας, αφηνοντας το πεδιο ανοιχτο σε ενα Μπαμπινιωτη…”
  Στα εντελώς σοβαρά τώρα, δεν νομίζω ότι ό,τι ικανότητα , ευφυΐα και όρεξη για δουλειά να έχουν αυτοί οι φορείς ( οι οποίοι συμφωνώ μαζί σου ότι είναι άθλιοι! Κι απορώ με το φωτισμένο Νικοκύρη και την εμμονή που έχει με τα «λεξικά» μας, όταν είναι αναμφισβήτητα τα χειρότερα παγκοσμίως κι αδυνατούν να περιλάβουν όρους που είναι καθιερωμένοι στη γλώσσα ας πούμε των μαθηματικών ή της τεχνολογίας, για παραπάνω από αιώνα μερικές!) είναι σε θέση να «διαμορφώσουν» γλώσσα.
  Ο κέρσορας δεν πρόκειται να γίνει δρομέας με καμιά ντιρεκτίβα και από καμιά αυθεντία . Οι νέοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα και τους όρους που τους επιβάλει η πραγματικότητα και οι κοινωνικές και οικονομικές τους ανάγκες , ονειρευόμενοι οι ικανότεροι και ευφυέστεροι εξ αυτών πώς θα βελτιώσουν τους «παγκοσμιοποιημένους» όρους που γνωρίζουν, ώστε να πάρουν των οματιών τους μια ώρα αρχύτερα από την άθλια χώρα της βλακείας και της διαφθοράς.

 42. ΣΠ said

  40
  Το 2012 λέει.

 43. Pedis said

  # 36 – Τι ταχυτέστ;

  Ταχύλεγχος θέλεις να πεις! 😁

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το σωστό να λέγεται. Για να θεωρήσεις κάποιον επιτυχημένο ή αποτυχημένο, πρέπει να τον κρίνεις με βάση τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει .
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/317827_egkomion-kyberniseos-mitsotaki

 45. William T. Riker said

  Διάβαζα πριν λίγο ένα άρθρο με θέμα κάποιες νέες ανακαλύψεις σχετικά με τον πυρήνα της γης και το μάτι μου έπεσε πάνω στον γεωφυσικό Rhett Butler. Κανονικά δε θα έδινα δεκάρα, αλλά υποψιάστηκα ότι κάποιο μεζεδάκι κρύβεται εκεί. Τελικά αποδεικνύεται ότι υπάρχει όντως επιστήμονας με αυτό το όνομα στο Γεωφυσικό Ίνστιτούτο της Χαβάης!
  https://www.higp.hawaii.edu/index.php/people/rhett-butler/

 46. Νέο Kid said

  45. Ωραίο! Μάλλον ο μπαμπάς του ήταν φαν! 🙂 Πάλι καλά που δεν ήταν φαν του Σταρ γουορς να το έχει βγάλει Νταρθ Βέιντερ το παιδί…
  Μήπως δεν έχει γεμίσει ο τόπος σε Ανατολή και Δύση με Ερνέστους; !
  (προς τιμή του Ερνέστου Χέμινγουεϊ …ή μήπως του Ερνέστου Βαλβέρδου; … από κάποιο ποδοσφαιριστή τέλος πάντων…)

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  46: Σίγουρα. Όπως ο Ερνέστο Τσίπρας. Με τον Χέμινγουεϊ κάτω από το μαξιλάρι κοιμάται ο μπαμπάς του. Αλλά όσο θυμάμαι τη Σταλίνα Βουτσινά, λέω πάλι καλά το παλικάρι. 😊

 48. ΣΠ said

  46
  Πάλι καλά που δεν έχει γεμίσει με Τσε.

 49. Νέο Kid said

  48. 😊 47. Τώρα σοβαρά; Έβγαλε το παιδί του Σταλίνα;
  Μα δεν τόβγαζε κι αυτός ο βλοημένος μια Λέν’(ίνα) μια ό,τ!

 50. 42 Α, δεν έβαλα το καινούριο; Εντάξει. Ιδού το: https://www.kaercher.com/gr/sto-esoteriko-tis-kaercher/karcher-news/kaercher-stories/katharismos-dromea-2021.html

 51. Theo said

  μετονομασία της Facebook σε Meta
  Μη μας στερείς τη χαρά και την εθνική περηφάνια που μας δίνει το ελληνικό α του υβριδίου, Νικοκύρη 🙂

  Καλημέρα!

 52. Το 40 στο 35 κι όχι στο 34. Όλο λάθη κάνω σήμερα. Γερνάω ο συνταξιούχος…

 53. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 54. Γιάννης Κουβάτσος said

  49:Υπήρχε ο Λένιν Κορδάτος, γιος του Γιάνη, που σκοτώθηκε στην αντίσταση.
  Πάντα απορούσα με τους γονείς που δίνουν εξεζητημένα ονόματα στα παιδιά τους. Δεν σκέφτονται ότι δεν είναι κατοικίδια ή ψαρόβαρκες αλλά άνθρωποι που θα πρέπει να πορευτούν μια ζωή μ’ αυτά τα ονόματα;

 55. … πρέπει να έχει κάνει PCR ή rapid test. … για τα ιστολόγια; …

  Χωρίς ράπιντ τεστ
  γράφει σε ιστολόγιο μόνον ο
  Ραπιντογράφος

 56. 46,47 Ο Ερνέστο από τον Τσε Γκεβάρα εννοείται. Εκτός αν αστειεύεστε και δεν χαμπάριασα…

 57. … Σαββατοκυριακο τρομου Ryanair …

  Ραντευού (σικ) στο
  Αεροτρόμιο,

  Ράιαν

 58. Πέπε said

  Σε πολλά δωδεκανησιακά ιδιώματα αόριστοι όπως «εχάθην» είναι τρίτο ενικό! Το α’ ενικό είναι το πανελλήνιο «εχάθηκα» (μόνο που διατηρείται η αρχαία αύξηση), το β’ είναι το αρχαίο «εχάθης», και το γ’ είναι το αρχαίο «εχάθη» που όμως παίρνει ένα ευφωνικό -ν στο τέλος κατ’ αναλογίαν προς τα «έχασεν» κλπ., που διατηρούν το αρχαίο -ν. Μετά στον πληθυντικό το α’ πρόσωπο ποικίλλει κατά νησί (εχάθημι, εχαθήκαμε, νομίζω ότι υπάρχει και εχάθημεν), το β’ το αρχαίο εχάθητε και το γ’ το αρχαίο εχάθησαν.

  Άρα, ακούγεται π.χ. «πού εχάθην αυτός;»

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  56:Αστειευόμαστε,συναδέλφισσα. 😊

 60. … ο Πολικός Αστέρας
  είναι εύκολο να τον εντοπίσει κανείς …

  Ε, είναι, κατά το γνωστό,
  Βολικός Αστέρας

  (Του Νότου είναι όντως άβολος, σταυρός στην νοητική τομή των διαγωνίων ενός ρόμβου από τέσσερα αμυδρά αστέρια.)

 61. Pedis said

  Να τον πληρώνανε οι ψηφοφόροι του μόνο για τα ΠΣΚ? 😎

 62. 58 Χάθκαμαν Πέπε (άντε κι ιχάθκαμαν πιο δύσκολο)

 63. Νέο Kid said

  60. Χα! Πάρε κι ένα κουίζ για σένα (και γενικά για νοημοσύνη πάνω από 3 standard deviations from the mean ) 🤗
  Πώς μπορούμε να δούμε τον πολικό Αστέρα (τον Polaris) από τη νότια Αφρική ;

 64. Πέπε said

  @47, 51:

  > Όπως ο Ερνέστο Τσίπρας.
  > Πάντα απορούσα με τους γονείς που δίνουν εξεζητημένα ονόματα στα παιδιά τους. Δεν σκέφτονται ότι δεν είναι κατοικίδια ή ψαρόβαρκες αλλά άνθρωποι που θα πρέπει να πορευτούν μια ζωή μ’ αυτά τα ονόματα;

  Συμμερίζομαι την απορία, αλλά στην περίπτωση του Τσίπρα δεν ισχύει. Δεν υπάρχει Ερνέστο Τσίπρας. Το παλικάρι έχει δύο ονόματα, και όπως συνηθίζεται τον φωνάζουν μόνο με το ένα, που είναι κάτι νορμάλ (Ιάσονας νομίζω;).

  Πάντως το όνομα Βενιζέλος (έχω ένα φίλο, και κάπου κάπου έχω πετύχει κι άλλους), που σημαίνει ότι οι προπαππούδες ήταν βενιζελικοί, δε μου κάνει τόση εντύπωση όσο το Σταλίνα ή το Λένιν. Και τον μεν παππού τον βάφτισαν έτσι από φιλοβενιζελισμό, παραβλέποντας ότι δεν είναι καν όνομα (μικρό) αλλά επώνυμο – για φαντάσου οι χουντικοί να βγάζαν τα παιδιά τους Παπαδόπουλους! Το ότι όμως σε πολλές οικογένειες υπάρχουν και σήμερα Βενιζέλοι, που απλώς πήραν το όνομα του παππού, δείχνει ότι μάλλον γενικά δεν κάνει τόσο περίεργη εντύπωση. όχι μόνο σ’ εμένα. Καλά, εννοείται ότι τον φίλο μου, όταν συστήνεται, πάντα τον ρωτάνε «ναι, αλλά το μικρό σου;», αλλά μέχρι εκεί.

  ______________

  Άσχετο: από σήμερα για να σχολιάσω μου ξαναζητάει όνομα και μέιλ. Εσάς;

 65. Νέο Kid said

  Εδώ ο άλλος ο κουμπάρος ο Νεοφύτου στην Κύπρο έβγαλε το παιδί του Αβέρωφ !
  (Και τον βλέπω και οσονούπω Πρόεδρα του Χαζονησιού! …)

 66. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο ραδιόφωνο , μα δε θυμούμαι ποιος ακριβώς από τσι γιατρούς-μπορεί η Λινού, είπασι χθες-προχθές, ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 30 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, κάτι τέτοιο (τις 30 φορές υπέρ των μπολιασμένων θυμούμαι)

  9 >>η σύλληψις της Αγίας Άννης πάντα β(γ)άζει προβλήματα.
  μπροστά στη σύλληψις 🙂 του Τιμίου Προδρόμου, τί να βγάλει! 🙂

  30 Κεριάκος γαρ

  43 Στιγμ(ιαι)ομέτρηση 🙂

  55 >>χωρίς ράπιντ τεστ γράφει σε ιστολόγιο μόνον ο
  Ραπιντογράφος
  ραπιντο εστ

 67. Γιάννης Ιατρού said

 68. 29, … 29
  Το flavour δεν είναι μόνο η γεύση ή η ιδιότητα των κουόρκ.
  Έχει και γενικότερη σημασία. Σημαίνει είδος, ποικιλία. …

  Πράγματι, εξ ου και οι φράσεις
  Plain vanilla για την πιο απλή εκδοχή του είδους
  Flavor of the month/soup du jour, για κάτι που αλλάζει συχνά και απρόβλεπτα

 69. Μαρία said

  54
  Υπήρχε ο Κώστας Κορδάτος που δολοφονήθηκε στα Δεκεμβριανά. Το έχω ξαναγράψει οτι τα περι Λένιν είναι μύθος που, αν δεν πλάστηκε, διαδόθηκε απ’ την Ιορδανίδου.

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63.
  Όπως κι από τη βόρεια Αμερική, μέσω της Μ.Α. φαντάζομαι. 🙂
  Αυτή δεν είναι η μεγάλη του «αξία», ότι είναι ακούνητος;
  (Νοικοκυρίστικη απάντηση)

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, μαρμάγκα.

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  69:Μέχρι να απελευθερώσει το σχόλιο με το λινκ ο Νικοκυρης, γράφω την ουσία του. Σε ανώνυμη επιστολή του 1932 που έστειλε ρουφιάνος στην ασφάλεια, αναφέρει ως επιβαρυντικό στοιχείο για τον Κορδάτο ότι ονόμασε το παιδί του Λένιν.

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63 -με γούγλισμα 🙂 «από το νότιο ημισφαίριο δεν είναι εμφανής » οπότε είναι υψηλά μαθηματικά (ή ναυτοσύνη) πώς βρίσκουμε τ΄αστέρι του βοριά από τον καρά-νοτιά (δε γουγλίζω άλλο)

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  59:Μα σε ένα γράμμα που ρουφιάνευε τον Γιάνη Κορδάτο υπάρχει αυτό :
  «Εχει δύο τέκνα εκ των οποίων το έν ονομάζεται Λενίν και τώρα το έτερον σκέπτεται να το αφιερώση εις την Ρωσσικήν ονοματολογίαν και αυτό ως άρτι γεννηθέν.»
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://istorika-ntokoumenta.blogspot.com/2018/11/blog-post_18.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwielOejgYT0AhVo_7sIHaXmBlQQFnoECCEQAQ&usg=AOvVaw1bLslWxfCabwweITp-mggj

 75. Μαρία said

  72
  Ψέμα είναι. Στην ταυτότητα ήταν Κώστας αλλά και κανένας δεν τον φώναξε ποτέ Λένιν.

 76. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  39 Είναι κλισέ το «Σπεύσατε» και είναι και πιο ευκολοπρόφερτο.

  51 Καλά λες!

  71,72 –> 74

 77. Γιάννης Ιατρού said

  63 (73) Ε, δεν είναι κι ακριβώς κατακόρυφα στις 90 μοίρες ο πολικός. Κάπου στις 89,4 είναι. Επομένως, με πολύ καθαρό ορίζοντα, χωρίς πολλά φώτα γύρω μας και με την δυνατότητα να δούμε ακριβώς στο επίπεδό της θάλασσας πρέπει να φαίνεται στο νότο στο όριο του ορίζοντα, μιάς και η ατΙμόσφαιρα με την διάθλασή της θα βοηθήσει κάπως, αλλά μάλλον θα φτάνει για να τον δούμε.

 78. Κι εγώ ήξερα για τον Λένιν Κορδάτο μέχρι που η Μαρία απέδειξε ότι ήταν μύθος. Εγώ τώρα δεν μπορώ να το βρω.
  («κι αρχηγό τους έχουνε άντρα με όνομα θηλυκό, κι Ελένιν τ’ όνομά του», αν θυμάστε στο μυθιστόρημα του Λουντέμη)

 79. Γ.Κ. said

  Ο Άριελ ζεστάθηκε, ο Πάμπλο κρύωσε. Εμ, βέβαια, ποιος του είπε να κουρευτεί…

 80. Γιάννης Κουβάτσος said

  Την έχασα τη συζήτηση περί Λένιν Κορδάτου. Κάτι μάθαμε και σήμερα. 😊

 81. Μαρία said

  78
  Δεν είναι ζήτημα απόδειξης. Ξέρω πολύ καλά την οικογένεια.

 82. ΓΤ said

  Τα νέα του ΟΠΑΠ: Ευτυχώς που μπήκε στο Κουπόνι η Β’ Εθνική, και μπορώ να συμπεράνω, ευχαριστημένος πια, ότι στην πατρίδα μου απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για να ποντάρεις στον Αστέρα Βλαχιώτη…

 83. Γιάννης Ιατρού said

  77: μια διόρθωση: όχι «φαίνεται στο νότο στο όριο του ορίζοντα», αλλά του ισημερινού, Η συνήθεια με τον ορίζοντα βλέπετε…

 84. Γιάννης Ιατρού said

  και μια ωραία εικόνα επ΄αυτού από το national geografic

  https://www.nationalgeographic.com/science/article/101230-space-pictures-shuttle-moon-125

 85. Πέπε said

  (Δε βρίσκω εκείνο το σχόλιο που έλεγε γιατί να αφήνουμε όρους σαν το ράπιντ τεστ αμετάφραστους)

  ωκυτέστ
  ταχυτέστ
  γοργοτέστ
  ραπιντέλεγχος
  ραπιντοδιάγνωση
  ραπιντεξέταση
  τσακ μπαμ τεστ
  έλεγχος εντ γκόου

  Ένα σωρό επιλογές δεν υπάρχουν;

 86. dryhammer said

  77,83,84. Από καμιά ψηλή βουνοκορφή (με ιδανική ατμόσφαιρα, ξαστεριά κλπ) κάτι ΙΣΩΣ γίνεται (μιας και βόρεια έχει συνέχεια στεριές μέχρι τη Μεσόγειο). Σίγουρα από αεροπλάνο (με τις ίδιες καιρικές συνθήκες που είπαμε).

 87. dryhammer said

  86 συνέχεια. Η φωτο του 84 είναι από την κορυφή του Κιλιμάντζαρο, που πέφτει αρκετά πιο βόρεια και έχει κι ένα ύψος…

 88. sarant said

  82 Δηλαδή απαιτείται πιστοποιητικό για να μπεις στο πρακτορείο, ε;

 89. Μαρία said

  Τα νέα του ΟΑΣΘ.

 90. ΣΠ said

  78
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/07/03/didache/#comment-12849
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/02/06/quiz-5/#comment-270378
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/02/07/onomata/#comment-483550
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/10/19/adolph/#comment-535277
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/09/28/onomata-2/#comment-681826

 91. ΓΤ said

  88@

  Ναι, ή αρνητικό ράπιντ

 92. Νέο Kid said

  86. «Σίγουρα από αεροπλάνο»
  Χμμ… φίλε Ντράϊ , αν η Γη είναι στην κλίμακα μια μεγάλης υδρογείου (σαν κι αυτές που έχουν στα γραφεία τους οι εφοπλιστάδες , you know…) ξέρεις πόσο πάνω απ την επιφάνεια της Νότιας Αφρικής πετάει ας πούμε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός; Κανα δυο εκατοστά το πολύ. 😉
  Χαίρομαι που υπάρχει συμμ

 93. Νέο Kid said

  92. Χαίρομαι που υπέχει συμμετοχή, και χαίρομαι που είστε τίμιοι και φιλόπονοι άνθρωποι και δεν γκουγκλάρατε!
  Βοήθεια: Τι γίνεται όταν δεν πάει ο μωάμεθ στο βουνό;

 94. ΣΠ said

  93
  Εννοείς σε μερικές χιλιάδες χρόνια;

 95. Νέο Kid said

  94. Μπράβο Σταύρο!

 96. dryhammer said

  Δεν θα το ψάξω, αλλά αν διαβάσω σαν απάντηση πως το «τόσο» π.Χ ο αστέρας που λέμε τώρα πολικό ήταν «εκεί» και φαινόταν κι από τη Ν. Αφρική, θα ξενερώσω. [Όταν πάντως βρέθηκα στη Ν. Αφρική δεν κοίταζα τον ουρανό. Τ’ αστέρια ήταν κάτω κι ανάμεσά τους ξεχώριζε κι ο…κωλικός αστήρ]

 97. dryhammer said

  …ξενέρωσα…

 98. nikiplos said

  Τάνκερ το βυτιοφόρο στους τίτλους από τον ιστότοπο του Χατζηνίκου.
  https://www.enikos.gr/international/ekrixi-se-tanker-petrelaiou-sti-siera-leone-stous-99-oi-nekroi/1702925/

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  72
  Η γριά μου χρόνια πλένει,
  κι ο πατέρας γιαουρτάς,
  τη γριά τη λεν Ελένη και Μενέλαο το γέρο…
  …Η γριά ακόμα πλένει κι ο πατέρας φυλακή,
  είπαν είπε «ζήτω ο Λένιν»
  κι αυτός είπε «Αμάν Ελένη»,
  Λένιν, λέει το χαρτί
  κι έτσι η γρια μου από καιρό
  γιατ΄είχε άνδρα αριστερό
  την τύλιξαν σε ένα φάκελο
  τους έριξε κι αυτή ένα φάσκελο …
  Από το αδισκογράφητο τραγούδι «Πώς έγινα αριστερός» του Μιχάλη Μαριδάκη(στίχοι -μουσική) , σε συναυλία το Φλεβάρη του 1976 για συμπαράσταση στην Πορτογαλική Επανάσταση.
  Το άκουσα σήμερα Στοκόκκινο, στην εκπομπή του Αλέξη Βάκη «Εδώδιμα και αποικιακά» με προσκαλεσμένο τον Δημήτρη Καρέλλα.
  στο 44:14
  https://www.avgi.gr/sto-kokkino#archive

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  96, 97 ε γαστήρ τότε 🙂

 101. Γιάννης Ιατρού said

  87: ναι ρε συ Ξεροσφύρη, αλλά κι ο πολικός στην φωτό δεν φαίνεται μόνο λίγο παραπάνω από μια μοίρα, κάπως περισσότερο ψηλά φαίνεται….
  Είπα, περίπου 0,6+κάπου το ίδιο και λίγο παραπάνω από την διάθλαση, άντε 1,3 μοίρες το πολύ συνολικά, σε συνθήκες όπως περιέγραψα στο 77.

 102. Μαρία said

  61
  Τιτίβισμα πυροσβέστη

 103. Μαρία said

  Με αφορμή αυτό

  είδα το σάιτ της Ένωσής τους. https://www.mmca.eu/ Οι αναστολές πάνε σύννεφο.
  Ο αντιεμβολιαστής και ακροδεξιός πρόεδρός τους Ζώης Μπέχλης στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα τον Αύγουστο https://www.youtube.com/watch?v=aMqjMqP0mOg

 104. ΣΠ said

  Τον θυμάστε;
  https://www.gazzetta.gr/plus/2058741/pethane-o-thrylikos-antreas-nomikos-i-allios-fteroy-vid

 105. ΚΩΣΤΑΣ said

  103
  Αυτούς πλέον εγώ αρχίζω να τους φοβάμαι. Δεν είναι απλά μπαχαλάκηδες ή γενικά αντισυστημικοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν ντόρο γύρω από το όνομά τους. Είναι άτομα που για την τρέλα τους θυσιάζουν εν γνώσει τους τη ζωή τους.

  Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που προβληματίσει την κοινωνία και και τους ειδικούς.

  Με τέτοιες συμπεριφορές από μεγάλη ομάδα του κοινωνικού συνόλου , δεν θα εκπλαγώ αν ο Βελόπουλος γίνει αξιωματική αντιπολίτευση ή τέλος πάντων κόμμα με διψήφιο ποσοστό στη Βουλή. Αλίμονό μας!

  https://www.larissanet.gr/2021/11/06/volos-sokarismeni-i-topiki-koinonia-apton-55chrono-pou-ypegrapse-to-thanato-tou/

 106. Πέπε said

  104

  Και βέβαια! Τον θυμάμαι από μια εποχή όπου κυκλοφορούσαν διάφορες γραφικές προσωπικότητες στην Αθήνα. Ένας άλλος που αχνοθυμάμαι, μικρός (εγώ εννοώ), ήταν ο Γιάννης ο Τρελός.

  Να ζουν οι δικοί του να τον θυμούνται. (Για να είμαι ειλικρινής παραξενεύτηκα, νόμιζα πως είχα ξανακούσει παλιότερα πως πέθανε.)

 107. Πέπε said

  105

  > …αρνήθηκε ότι υπάρχει ο ιός και αρνήθηκε τη διασωλήνωσή του.

  Καλά ρε μεγάλε, διασωληνώσου εσύ κι ας είναι κι από άλλη αρρώστια!
  …Πραγματικά απίστευτο…

 108. Μαρία said

  105
  Οι αντιδιασωληνωτές είναι νέο φρούτο.
  Απεβίωσε από κορονοϊό ο υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σερρών – Είχε υπογράψει να μη διασωληνωθεί https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/seres/apeviose-apo-koronoio-o-ypodieythyntis-toy-moysikoy-scholeioy-serron-eiche-ypograpsei-na-mi-diasolinothei/
  Καθηγητής βυζαντινής μουσικής ο μακαρίτης.

 109. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στη Λάρισα πριν λίγο καιρό χάθηκε μια οικογένεια από κόβιντ, πατέρας, μάνα, γιος, όλοι ανεμβολίαστοι. Ο πατέρας και ο γιος ήταν σημαίνοντα πρόσωπα στη λαρισαϊκή κοινωνία ως επαγγελματίες εκπαιδευτικοί, αλλά κυρίως ως προσωπικότητες και επιστήμονες πάνω σε θρησκευτικά θέματα. Στενοί συνεργάτες του νυν Μητροπολίτη Λάρισας. Προχθές έγινε τιμητική εκδήλωση στη μνήμη τους στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλείου.

  Μετά τον θάνατο αυτών, ο δεσπότης βγήκε ανοιχτά μπροστά υπέρ των εμβολιασμών. Να με συγχωρέσει ο Θεός, τριγυρίζει στο μυαλό μου η σκέψη ότι πιθανόν άλλαξε άρδην στάση από τύψεις συνειδήσεως. Δεν τους συνέστησε νωρίτερα να κάνουν αυτό που σε όλους τώρα συμβουλεύει και προσπαθεί, να εμβολιαστούν.

  Αξιόπιστος φίλος μου μού λέει ότι υπάρχει ακόμη ένας γιος που επέζησε, περίπου δεν πενθεί και είναι περήφανος που ο Θεός αγάπησε και κάλεσε νωρίς κοντά του τους γονείς του και τον αδερφό του.

  Τί να πω, δεν ξέρω!

 110. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  99 Άλλο πάλι και τούτο!

  Το τραγουδι αυτό το έλεγε εδώ και πολλά χρόνια στην Αίγινα ο Γιώργος Μαρίνος, όχι ο γνωστός αλλά ο συγγραφέας και κλόουν που ζούσε στη Δανία.

  Η μητέρα μου όλο πλένει
  ο πατέρας γιαουρτάς
  Η μητέρα μου Ελένη
  Μενέλαος ο πατέρας μου
  αλλά όχι σαν κι αυτόν κερατάς

  και μετά έχει αυτά με τον Λένιν και τον φάκελο.

 111. Μαρία said

  109
  Τη στάση του γιου που επέζησε την έχω δει και στο τουίτερ.
  Δες κι αυτή τη φάμπρικα https://epiloges.tv/nosokomeio-serron-exi-oikogeneies-tha/
  Υπάρχουν δικηγόροι που τους εκμεταλλεύονται.

 112. Μαρία said

  110
  Ο Βάκης ανέφερε οτι το τραγούδησε μαζί με άλλα δικά του στο Ακροπόλ το Φεβρουάριο του 1976.

 113. sarant said

  112 Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, βέβαια.

 114. Konstantinos said

  Τη φτερου τον είχα πετύχει τελευταία φορά πριν 3χρονια. Μάχιμος, με τα φτερά του. Πρέπει να ήταν 80 χρόνων αλλά με τη ζωηράδα που είχε στο περπάτημα τον έκανες για πιτσιρικά.

 115. Alexis said

  #107, 108: Οι συνειδητοποιημένοι αντιεμβολιαστές αρνούνται να διασωληνωθούν γιατί θεωρούν ότι οι γιατροί τους διασωληνώνουν «για να τους πεθάνουν»
  Και πεθαίνουν μόνοι τους…

  Μια που είμαστε σε γλωσσικό ιστολόγιο να επισημάνω ότι χτες γιόρταζε ο Άγιος Φιλόλογος! 🙂

 116. Μαρία said

  109
  Το ξεκλήρισμα μιας εμβληματικής οικογένειας της Λάρισας «η οποία προσέφερε πολλά στην κοινωνία και την εκκλησία» υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος, «μας έδωσε τη δυνατότητα να συγκλονιστούμε και να καταλάβουμε ότι οι θάνατοι ανά ημέρα, δεν είναι απλά νούμερα, είναι περιπτώσεις ανθρώπων, περιστατικά που κρύβουν το καθένα από πίσω ένα κοινωνικό πρόβλημα. Δεν είναι απλή υπόθεση ο θάνατος κάθε ανθρώπου από κορωνοϊό». https://www.megatv.com/2021/10/06/mitropolitis-larisis-ygeionomiko-zitima-to-emvolio-exthros-mas-i-thriskolipsia/

  115
  Και η αγία Επιστήμη.

 117. freierdenker said

  Ξέρει κανείς τι εννοεί το SMS όταν λέει «από 13 ως 20 φορές»;

  Πρόκειται για στατιστική αβεβαιότητα; Ή μήπως οι δυο αριθμοί είναι από διαφορετικές μελέτες; Ή μήπως αναφέρονται σε διαφορετικά εμβόλια; Ή διαφορετικές ηλικιακές ομάδες; Ή μήπως εννοούν οτι είναι 20 φορές μόλις εμβολιαστείς και 13 μετά από τρεις μήνες; Ή μήπως μετά από 6 μήνες; Ή μήπως το 20 είναι για το αρχικό στέλεχος του ιού και το 13 για την μετάλλαξη δέλτα;

  Το σίγουρο είναι οτι θέλουν το SMS να φέρει το κύρος της επιστήμης, έστω κι αν πρόκειται περί κακοποίησης της επιστήμης να παίρνεις από μελέτες κάποιους αριθμούς και να τους ρίχνεις εκτός του αυστηρά συγκεκριμένου πλαισίου αυτών των μελετών.

  Δεν ξέρω αν το SMS φέρει την «υπογραφή» συγκεκριμένων επιστημόνων. Καταλαβαίνω κυβέρνηση και κάποιοι επιστήμονες να θέλουν να περάσουν στο κόσμο ένα μήνυμα, και ίσως οι επικοινωνιολόγοι να έκριναν οτι κάτι πιο τίμιο του στυλ «29 … , 29 … , 29 κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι συνιστούν εμβολιασμό. Αυτοί ξέρουν!» θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό. Η δική μου άποψη είναι οτι το κύρος της επιστήμης πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού.

 118. Pedis said

  https://external-preview.redd.it/I6CdTKaeixq0rTmuP59wd6G9EfePfotac8r3bAKpG7E.gif?format=mp4&s=7691f38c5db2fa1740a236d7ec3c590ef09f958a

  Τέλειο αν δεν κολλούσαν άλλους … 🧐

 119. Pedis said

  Ναι, γιατί μέχρι τώρα δεν συνέβαινε … 😎🖕

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αδυνατώ να καταλάβω τι μυαλά κουβαλάνε οι αντιεμβολιαστές και οι…αντιδιασωληνητές. Και δεν ανήκουν όλοι στα κλασικά ψεκασμένα γίδια που ζουν στον πλανήτη των προλήψεων, των προκαταλήψεων και της συνωμοσιολογίας. Πολλοί από αυτούς ειναι επιστήμονες, άρα έχουν έρθει σε στενή επαφή με τον πνευματικό πολιτισμό και τον ορθολογισμό. Τι να συμβαίνει μες στο κεφάλι τους;

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  120:Αντιδιασωληνωτές,διορθώνω.

 122. Pedis said

  Εντωμεταξύ τον Προκόπη, αν και ασυμπτωτικό, τον έκαναν εισαγωγή να τον έχουν υπό έλεγχο 100% (και με ευχές να μείνει ασυμπτωματικός και υγιής) αλλά ο πολίτης που δεν έχει άκρες ή γνώσεις και βέβαια μερικά φράγκα παραπάνω να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα να δει πού βρίσκεται κατά τη διάρκεια της νόσησης φτάνει λίγο πριν το αμήν στο νοσοκομείο.

 123. Μαρία said

  119
  Βλ. και πλεονάζουσα θνητότητα.

 124. Νέο Kid said

  118. Πρέπει να ομολογήσω ότι την «επιτυχημένη» φυσική επιλογή τη σκέφτηκα κι εγώ, αλλά δίστασα να ποστάρω. Ο κόσμος παρεξηγεί …
  Όχι και τόσο επιτυχημένη όμως ( γιαυτο και τα εισαγωγικά) γιατί η πλειοψηφία λόγω ηλικίας δεν θα αναπαρήγαγε άλλους αστραπόγιαννους έτσι κι αλλιως ,και -όπως δείχνουν και τα λινκ Κώστα και Μαρίας πιο πάνω- οι εναπομείναντες offsprings αστραπόγιαννοι συνιστούν ήδη μια πλέον της κρίσιμης μάζας για ζημιά. Υπάρχει και ο τρίτος νόμος του Cipolla γνωστός και ως «ο χρυσός νόμος της ηλιθιότητας» που λέει ότι « ο βλάκας προκαλεί ζημιά σε άλλον άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων χωρίς να έχει προσωπικό όφελος , και σε πλείστες περιπτώσεις με προσωπικό κόστος»
  Σε συνδυασμό με τον τέταρτο νόμο του Cipolla : “ οι μη βλάκες πάντοτε υποτιμούν τον κίνδυνο και την καταστροφικό δυναμικό των βλακών» τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

 125. Μαρία said

  123
  θνησιμότητα

 126. Pedis said

  … αντιδιασωληνιστές.

 127. Νέο Kid said

  120. Καταρχήν Γιάννη είναι νομίζω αναγκαίο να ακολουθήσουμε πλέον την από καιρού πολλού εδραιωμένη ορολογία των πολιτισμένων χωρών στη χρύση του όρου «επιστήμη» και «επιστήμονες»! Στο ψωροκωσταίικο κουτσοί στραβοί , δικηγόροι , μηχανικοί, θεολόγοι, γιατροί, παραγιατροί ,… όλοι «επιστήμονες»! Γιαυτο έχουμε πήξει στα Νόμπελ , δεν έχουμε πού να τα βάλουμε… Επιστήμονες είναι οι ερευνητές των φυσικών επιστημών! Και μόνο αυτοί .
  Ο 2ος νόμος του Cipolla λέει ότι «η πιθανότητα ένα άτομο να έχει την ιδιότητα του βλακός είναι ανεξάρτητη από το οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ατόμου αυτού» Της «μόρφωσης» και των πτυχίων συμπεριλαμβανομένων προφανώς.

 128. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  127 Ο Λεμπέσης γίνεται επίκαιρος

  Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΕΝ ΤΩ ΣΥΓΧΡΟΝΩ ΒΙΩ

 130. Νέο Kid said

  129. Δεν ξέρω ποιος είναι ο Λεμπέσης. Για εμβάθυνση δείτε κι αυτό:

  Click to access 1_Igor_Gazdik_The_Power_of_Stupidity.pdf

 131. Μαρία said

 132. freierdenker said

  Ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να πείσει εύκολα τον ευατό του οτι δεν φοβάται τον θάνατο (του Προυστ, όχι δικό μου).

  Οπότε, μόνο εικασίες μπορώ να κάνω για το πως θα σκέφτομαι την ώρα της διασωλήνωσης. Υποθέτω οτι θα κάνω οτι μου πούνε. Αλλά ο σεβασμός μου στην απόφαση κάποιου άλλου, ειδικά σε τέτοιες στιγμές με τεράστιο υπαρξιακό βάρος, είναι δεδομένος.

  Μέχρι στιγμής από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει ζωντανοί 3.349. Δεν ανακοινώνουν πόσοι πέθαναν στις ΜΕΘ, θα μπορύσε να είναι τριπλάσιοι (ίσως 10.000 να πέθαναν στις ΜΕΘ και άλλοι 6.000 εκτός ΜΕΘ). Όταν λοιπόν σου ανακοινώνουν οτι θα σε διασωληνώσουν, ξέρεις οτι κατά 75% δεν θα ξανααναπνεύσεις με τις δικές σου δυνάμεις. Το υπαρξιακό βάρος της στιγμής πρέπει να είναι συντριπτικό. Γι’ αυτό και τώρα που το ξανασκέφτομαι, είμαι σχεδόν βέβαιος οτι θα τους αφήσω να κάνουν όπως νομίζουν, κι ότι βρέξει ας κατεβάσει, αντί να παλεύω τον Χάρο στα Αλώνια.

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  130:Λεμπέσης. Κλασικός.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://radioparasita.org/sites/default/files/Gong/032014/__54211.pdf&ved=2ahUKEwirm6vG7oT0AhW7hv0HHTVHAPgQFnoECA0QAQ&sqi=2&usg=AOvVaw2ppZw88son-Eos_ihNqTYf

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  αν γίνουν αποδεκτές οι αναφορές της κυρίας Παπαευαγγέλου, προκύπτει ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους χάνουν την ζωή τους μέσα στις ΜΕΘ !
  https://www.tovima.gr/2021/03/28/society/yparxei-stis-meth-ayksisi-tis-thnisimotitas-se-80/

  64 >>Δεν υπάρχει Ερνέστο Τσίπρας.
  Ερνέστος. Είναι κι άλλοι που τους λεν Ερνέστους, (ξέρω έναν γιατρό) και τί σύμπτωση, γιορτάζουν σήμερα 7.11 🙂

 135. Γιάννης Κουβάτσος said

  127: Μωρέ, και επιστήμονας να μην είσαι, λίγη απλή λογική και πείρα της ζωής να έχεις, αρκούν για να αντιληφθείς τη γιδοσύνη των αντιεμβολιαστών. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που όχι μόνο δεν πάνε να εμβολιαστούν, αλλά ζητούν και να μη διασωληνωθούν, να αφεθούν να πεθάνουν, δηλαδή. Εδώ και η βλακεία σηκώνει τα χέρια ψηλά και δηλώνει αναρμόδια.

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110.111.113
  Ολα πιθανά
  Ενεργοί μουσικά κι οι δυο την σχετική περίοδο. Βρίσκω να έχουν δισκογραφήσει(χωρίς τους τίτλους καθενός τραγουδιού): Γιώργος-Μενέλαος Μαρίνος: Η μαμά Ελλάδα (1979)
  https://diskovolos58.blogspot.com/2017/02/1979.html

  και ο Μιχάλης Μαριδάκης
  OLYMPIC OE 75164
  (SGO 2490) – ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ – (Ηλίας Καραγιάννης – Μανώλης Μαριδάκης) – Συνοδεία Ορχήστρας – Διεύθυνσις Δημήτρης Σουρμαΐδης
  Κυκλοφόρησε στις 15-03-1971
  https://vinyl.gr/Olympic%20(45)%20Photos%2075151.html

 137. Νέο Kid said

  134. «στη δυσάρεστη αποδοχή ότι στις ΜΕΘ υπάρχουν, κατά τραγικό τρόπο, περισσότεροι θάνατοι»
  ΕΦΗ , πρόσεξε να δεις τι συμβαίνει εδώ ,και πώς συνδέεται το άρθρο με τα παραπάνω περί βλακείας και τους νόμους που τη διέπουν.
  Τι μας λέει το άρθρο και ποια είναι η «μαθηματική» πραγματικότητα που οδηγεί «κατά τραγικό τρόπο»; ( εδώ ο βλάκας δημοσιογράφος θέλει να εννοήσει «κατά παράδοξο (γι αυτόν!) τρόπο) . Η σύγκριση ποσοστού εντός και εκτός ΜΕΘ ΟΛΩΝ των θανάτων. Και τι βλέπουμε; Ας υποθέσουμε ότι τα αριθμητικά δεδομένα είναι σωστά και χοντρικά ότι πριν ένα ενάμιση χρόνο που δεν υπήρχαν εμβολιασμένοι και η αρρώστια ήταν στα μεγάλα φόρτε της από τους 100 θανάτους οι 30 συνέβαιναν σε ΜΕΘ και οι 70 εκτός ΜΕΘ. Ενώ σήμερα -ώ! του δράματος- οι 70 ή οι 80 πεθαίνουν μέσα σε ΜΕΘ και οι 20 έξω. Τι σημαίνει αυτό;
  Για τον βλάκα σημαίνει ένα και μοναδικό πράγμα. Οι ΜΕΘ σε σκοτώνουν! Το λένε και οι αριθμοί, 8 στους 10 πεθαίνουν στις ΜΕΘ, ενώ παλιά πριν το κατηραμένο μπόλι μόλις 3 , όχι αναπνευστήρες, δείρτε τους γιατρούς και μετά στο τουίτερ και το φέισμπουκ να ποστάρουμε και να οργανωθούμε ( μια επιπρόσθετη απαραίτητη ιδιότητα του βλακός είναι η άνεση στα κοινωνικά δίκτυα)
  Για τον ευφυή σημαίνει ικανοποίηση γιατί καταλαβαίνει ότι το να πεθαίνουν οι άνθρωποι ΜΕΣΑ στις εντατικές κι όχι έξω, σημαίνει ότι το εμβόλιο δούλεψε και δεν πεθαίνουν σαν τα σκυλιά στ αμπέλια όπου λάχει όπως στις αρχές σε Ιταλία Ισπανία Αμερική και μετά και στην Ελλάδα αβοήθητοι , αλλά πλέον οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αφορούν σχεδόν το σύνολο των νοσούντων άρα και αυτών που έχουν κίνδυνο ζωής . Και φυσικά και λογικά και ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ το 80 τοις εκατό να πεθάνει. Χωρίς να έχω αλλά στοιχεία δέχομαι ότι τα μέσα, φάρμακα, στελέχωση κλπ είναι πάνω κάτω τα ίδια .

 138. Pedis said

  Αλλά αν όντως εμφανίζονται άγιοι στις εντατικές αλλάζει το πράμα. 😂 🤣

  Με την ευχή να είναι συχνές οι εμφανίσεις των αγίων ώστε να υπάρχει καλός λόγος για τον Κηριάκο να κτίσει ανοίξει και να λειτουργήσει νέες εκεί όπου γίνονται θαύματα. 🙏 🧔⛪

 139. Pedis said

  Χμ εγ …ήθη, λάθος εντιτιν

  … να κτίσει ανοίξει και να λειτουργήσει νέες εκεί όπου γίνονται θαύματα.

 140. Triant said

  137: Επί πλέον, το ποσοστό αυτών που πεθαίνουν αφού τους έχει πατήσει αυτοκίνητο είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι αυτών που δεν τους έχει πατήσει. Άμα χρειάζεται όμως να μπεις στην ΜΕΘ σημαίνει πως σε έχει πατήσει.

 141. Triant said

  Από την άλλη, το 18% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Το οποίο, με τους δικούς μου υπολογισμούς και με την απαραδοχή οτι οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 60%, σημαίνει πως ο εμβολιασμένος έχει 6,83 φορές λιγότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί (82/40) / (18/60). Όχι 13 και 20 που λένε.

 142. Ιχτές ήταν τ’ Άι Κβέντα λέει ου Αλιέιξ…

 143. Α. Σέρτης said

  133
  Αν είναι να μάθουν τον Λεμπέση από αυτό το τραγικό που πόσταρες, καλύτερα που δεν τον ξέρουν οι «επιστήμονες» των φυσικών επιστημών

 144. Κυριάκος said

  141: Αυτοί όμως που διασωληνώνονται είναι μεγάλοι σε ηλικία με μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού. Αν βάλουμε 80% εμβολιασμένοι και 20% ανεμβολίαστοι τότε έχουμε 18/80 για τους εμβολιασμένους και 82/20 για τους ανεμβολίαστους δηλαδή 18,22 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα.

 145. Κιγκέρι said

  Για τους αρνητές της διασωλήνωσης:

  Κυκλοφορεί μία τερατώδης θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία η διασωλήνωση αποτελεί μέρος ενός πρωτοκόλλου θανάτου, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, με σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών ώστε να πιστέψουν στον κίνδυνο από τον κορονοϊό και να εμβολιαστούν και έτσι να πραγματοποιηθεί το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μαζική δολοφονία τους, στα πλαίσια ενός παγκόσμιου σχεδίου μείωσης του πληθυσμού.

  Ορίστε κι ένα ενα λινκ, για το οποίο σας ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη:

  https://nikosantoniadis.tv/2021/07/20/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF/

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  143:Δεν το βρήκα πλήρες στο πρωτότυπο κείμενο. Αν το βρείτε, αναρτήστε το εσείς, μεσιέ.

 147. leonicos said

  «Οι ανεμβολίαστοι έχουν 13 έως 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν από τους εμβολιασμένους»

  Θα τους πείσουν όπως έπεισαν και τους καπνιστές ότι ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

  Αν θέλετε να μάθετε, σύμφωνα με το γιγαντιαό πάνελ που είναι αναρτημένο στο Αττικό Νοσοκομείο

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΟΨΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

  Όντως, έχω να δω καπνιστή οκτώ χρόνια. Χτες, από την παρέα, έβγαιναν κάποιοι έξω, ονόματα δεν λέμε, και αρωματίζονταν

 148. leonicos said

  Κατ’ εντολήν Φωτεινής

  Η Φωτεινή γοητεύτηκε χθεςαπό την παρέα, μολονότι ήταν πάρα πολύ κουρασμένη και με πονοκέφαλο. Χάρηκε με την ποικιλία ενδιαφερόντων και χαρακτήρων που καταφέρνουμε να συνυπάρχουμε μέσα σ’ αυτή την παρέα

  όπως π.χ. ο ευγενέστατος εγώ και ο εξωλέστατος Τζι

  Στη δική μας μικροπαρέα ή ημιπαρέα (η αλήθεια είναι ότι πάνω από οκτώ άτομα δύσκολα κα΄θονται σ’ ένα τραπέζι) κι εμείς δυστυχώς ήμασταν εννέα, δηλαδή όλα τα χάλαγε ο Τζι. Τέλος πάντων!

  Στη δική μας μικροπαρέα ή ημιπαρέα πρωταγωνίστησαν όλοι, ο Λάμπρος κράτησε παρέα με τη Φωτεινη (δεν τους απομάκρυνα επίτηδες, αλλά δεν έγινε τιποτα, είχε τη γυναικα του δίπλα) διηγούμενος τις πτητικές και αλεξιπτωτικες του ικανότητες, και ο Τριαντ, ο Μαλλιαρός και η γυνα΄κα του, η ωραια νέα κυρια, φιλόλογος, παρέα με τον Μαλλιαρό και την γυναίκα του, και ο Τζι με το κείμενό του.

  Παρεμπιπτόντως έμαθα ότι δεν είναι αντάμ παπαντάμ παοκτζής αλλά μετανοιωμένος Παναθηναϊκός, όπως εγώ μεταοιωμένος κομμουνιστής, αλλά παραμένω στι ιδέες παρά τη μετάνοια. Όταν το ΚΟΜΜΑ συνέλθει από το κώμα και ξαναβρει τις ιδέες του, τα λέμε.

  Αλλά μιλούσα σοβαρά. Μαε πλησίασαν όλοι και από την άλλη ημιπαρέα, όπως ο Αιμίλιος, το Χτήνος, η Λου και ο λίαν ενοχλητικός Ιατρού

  Κάποιοι μας μίλησαν με τρόπο που μας συγκίνησαν.

  Συνοψίζοντας, για να καταλάβετε, η Φωτεινή ενθουσιαστηκε από το όλο κλίμα, και αυτό δικαίωσε κι εμένα στα μάτια της,
  που αγαπάω εσάς και το Ιστολόγιο και τον Νοικοκύρη του

  Αυτά για χτες, αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθω δριμΟτερος

 149. Α. Σέρτης said

  146
  Και επειδή δεν το «βρήκες», μουσιού, κότσαρες το τραγικό…

  Click to access ceb7-cf84ceb5cf81ceb1cf83cf84ceb9ceb1-cebacebfceb9cebdcf89cebdceb9cebaceb7-cf83ceb7cebcceb1cf83ceb9ceb1-cf84cf89cebd-ceb2cebbceb1ceba.pdf

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  147:Δεν μπορείς να πείσεις με λογικά επιχειρήματα ανθρώπους, των οποίων τα πάθη αποδεικνύονται ισχυρότερα από το ένστικτο αυτοσυντήρησης, Λεώνικε. Ως γιατρός το ξέρεις καλά αυτό. Μπορείς όμως και πρέπει να προφυλάξεις το κοινωνικό σύνολο από την ανευθυνότητά τους. Μπορεί να υπάρχουν ακόμα καπνιστές, αλλά τουλάχιστον δεν φυσάνε τον καπνό τους στα μούτρα μας, όπως συνέβαινε κάποτε. Το ίδιο πρέπει να συμβεί με τους ανεμβολίαστους και τους αντιεμβολιαστές, αρκεί τα μέτρα να προστατεύουν όντως το κοινωνικό σύνολο και να μην είναι άκαιρα και σπασμωδικά.

 151. # 148

  Καλημέρα

  Μη λες μισές αλήθειες Λεό, όχι μόνο εξωλέστατος αλλά και προωλέστατος ήμουνα !

  και επειδή ήμουνα ο πρώτος που επέλεξα αυτό το τραπέζι, σ’ ευχαριστώ για την προτίμηση που έδειξες (η αλήθεια είναι πως το άλλο τραπέζι ήταν γεμάτο αλλά πάλι ξέρω τις έλξεις σου)

 152. Γιάννης Ιατρού said

  105: Κώστα, ακόμα δεν έχουμε δεί τίποτα…

 153. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  128 Πολύ καλό!

  136 Ο Μαρίνος δεν (θυμάμαι να) έλεγε ότι το τραγούδι είναι δικό του, αλλά βέβαια αυτό συμπεραίναμε όσοι ακούγαμε.

  145 Αυτός έχει πάρει κόσμο στον λαιμό του.

  148 Νασαι καλά Λεώνικε, φιλιά στη Φωτεινή

 154. Γιάννης Ιατρού said

  Η αγγελία της ημέρας… 🙂

 155. Νέο Kid said

  141. 144. Επιτρέψτε μου να επισημάνω μια συνηθισμένη μαθηματική πλάνη (fallacy) πάνω στο θέμα.
  Τα σωστά Μαθηματικά υπαγορεύουν ότι αυτό που έχει σημασία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας /προστασίας των εμβολίων ΔΕΝ είναι η αναλογία των εμβολιασμένων μεταξύ των νοσηλευόμενων , ΑΛΛΑ η αναλογία των εμβολιασμένων μεταξύ αυτών που καταλήγουν στο νοσοκομείο! Στην πραγματικότητα υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων μεταξύ των πολύ αρρώστων είναι ΚΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ και ένδειξη ότι έχουν εμβολιαστεί πολλοί! Εξηγούμαι:

  Ας υποθέσουμε ότι το εμβόλια ήταν 95% αποτελεσματικά! Σου βάζω και παραπάνω δηλαδή! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει οτι η πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος μειώνεται από το 1% στο 0,05%. Σε ένα πλήθος ας πούμε 1 εκατομμυρίου ανθρώπων ας υποθέσουμε ότι έχει εμβολιαστεί -όχι το 60- αλλά το 90% !
  Τι θα συμβεί; Θα αναμένουμε 0,05% των 900 χιλιάδων ανθρώπων ήτοι 450 άτομα να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Σε αναλογία, θα έχουμε 1% των μη εμβολιασμένων που είναι 100 χιλιάδες, δηλαδή 1000 άτομα στο νοσοκομείο. Ένας στους τρεις σχεδόν απ τους νοσηλευόμενους θα ήταν εμβολιασμένος!
  Ένα καλό ανάλογο είναι ο οδοντογιατρός. Μεταξύ αυτών που πάνε για ένα σφράγισμα η πλειοψηφία βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια τους. Σωστά; Αλλά αυτό ΔΕΝ μας επιτρέπει να βγάλουμε το πόρισμα ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι αναποτελεσματικό ενάντια στην τερηδόνα! Το πιάνετε; Είναι ακριβώς το ίδιο fallacy που γίνεται κατά κόρον με τον κορωνοιο .
  Όσο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ το ποσοστό των εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό , τόσο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ θα περιμέναμε την αναλογία των εμβολιασμένων μεταξύ των αρρώστων, all other things being equal. Όχι το ανάποδο !
  Να ελπίζουμε ειλικρινά δηλαδή , κάποια στιγμή ΟΛΟΙ οι νοσηλευόμενοι να είναι εμβολιασμένοι γιατί αυτό θα σημαίνει ότι όλοι θα έχουν εμβολιαστεί .

  ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ και σώστε!

 156. Νέο Kid said

  “Αλλά μιλούσα σοβαρά. Μαε πλησίασαν όλοι και από την άλλη ημιπαρέα, όπως ο Αιμίλιος, το Χτήνος, η Λου και ο λίαν ενοχλητικός Ιατρού“

  Τι;; Δηλαδή το Χτήνος είναι αληθινός άνθρωπος κι όχι χτήνος;;
  Χάνω πάσα ιδέα! Λυπάμαι πραγματικά…

 157. sarant said

  154 Αναμενόμενο!

 158. Πέπε said

  136:

  Ο κλόουν που λέει ο Νίκος πρέπει να είναι ο Γιώργος Μενέλαος. Θυμάμαι από πολύ παιδί το όνομά του, την πληροφορία που ‘χε πάρει τ’ αφτί μου ότι υπάρχει και σκέτος Γιώργος Μαρίνος, και ίσως την εικόνα από ένα βιβλίο του, με φωτογραφία, που μάλλον δεν παίριαζε και πολύ με αυτό που περίμενα από έναν κλόουν (ήταν θλιμμένος). Ίσως-ίσως (πολύ αχνές αναμνήσεις) το βιβλίο νε είχε και ένθετο δισκάκι 45στρ. Τώρα θα μου πεις, Μενέλαος ο πατέρας (όπως λέει στο τραγούδι), Γιώργος-Μενέλαος ο γιος; Ε, μπορεί…

 159. sarant said

  158 Γιώργος Μενέλαος Μαρίνος

  https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=15175

 160. Spiridione said

  Ενώ οι δυνάμεις στο Νοσοκομείο του Βόλου είναι ελάχιστες και ένας ειδικός γιατρός στην εφημερία έχει στην ευθύνη του 80 ασθενείς με κορωνοϊό, οι καταστάσεις μέσα στις κλινικές όπου το 90% είναι ανεμβολίαστοι, ξεπερνούν την … φαντασία. Οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα των νέων σε ηλικία ασθενών που για τον κορωνοϊό και την αντιμετώπισή του έχουν δική τους “άποψη”.

  “Βρισκόμαστε στα όρια της κατάρρευσης και αντιμετωπίζουμε ασθενείς επιθετικούς και είρωνες. Όταν ένας ασθενής έρχεται στο Νοσοκομείο έχει ανάγκη τον γιατρό του. Εχει ανάγκη την προσοχή. Εδώ, συμβαίνει το αντίθετο, Οι άνθρωποι που ασθένησαν με covid και είναι ανεμβολίαστοι δεν θέλουν την προσοχή μας, μας βλέπουν σαν εχθρούς . Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά νομίζουν πως οι γιατροί θέλουν το κακό τους. Ζούμε κάθε μέρα αδιανόητα σκηνικά. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως δήθεν για να τους εκδικηθούμε, δεν θα τους δώσουμε φάρμακα και μας το λένε ανοιχτά . Το πιστεύουν , το θεωρούν δεδομένο. Η επίθεση και η ειρωνεία είναι σε κάθε επαφή με τους συγκεκριμένους ασθενείς. Είναι νέοι σε ηλικία και έχουν έναν τρόπο σκέψης ακατανόητο. Όταν φτάνεις ανεμβολίαστος για νοσηλεία, σημαίνει πως η κατάσταση είναι σοβαρή. Θέλουμε να τους σώσουμε, να τους στηρίξουμε , να τους βοηθήσουμε και δεν το καταλαβαίνουν. Μας βλέπουν εχθρικά”, τόνισε ο υπεύθυνος γιατρός των κλινικών covid του Νοσοκομείου κ. Μάνδρος.
  https://gegonota.news/2021/11/02/apisteftes-skines-sto-nosokomeio-tou-volou-me-anemvoliastous-astheneis-me-covid/

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  137 Εμ, ναι! Θολούρα κι αμφισημία. Αυτός εντωμεταξύ έκανε τρομαστυνομικό ρεπορτάζ παλιότερα. Μίξερ ίντριγκας-πραγματικότητας. Μεζεδιάρικο.

  153 Ήταν κέρδος προσωπικά που έμαθα τον Γ-Μ.Μ της Αίγινας! Έχει πολύ ιντερνετικό υλικό, άκουσα αρκετά μήπως τον πετύχω να τραγουδάει το προκείμενο, δεν βρήκα ακριβώς αυτό αλλά άλλα παρόμοιου κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου. Πολυπράγμων και συμπαθής.

 162. Γιάννης Ιατρού said

  160: Τραγικό. Και δεν θα είναι κάποια εξαίρεση αυτό το νοσοκομείο…
  Προφανώς ο φανατισμός, απ΄ όπου κι αν προήλθε, καθώς κι η επιθετική περιθωριοποίηση αυτής της ομάδας ατόμων από την κυβερνητική πολιτική (βλ. σπασμωδικά, αυταρχικά, απερίσκεπτα/ανεφάρμοστα μέτρα καθώς και τα τσιρίσματα και τις μεγάλες κουβέντες γνωστών «αστεριών» της ΝΔ στα τηλεοπτικά παράθυρα καθημερινά) αλλά και από σημαντική μερίδα της υπόλοιπης κοινωνίας, έχουν επιδεινώσει κατά πολύ την κατάσταση.
  Μια πιό ήρεμη και ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος θα ήταν κατά την γνώμη μου περισσότερο εποικοδομητική, ιδίως στους νέους ανθρώπους.

  Αλλά έχουν υψώσει το λάβαρο με την «ατομική ευθύνη» για να σκεπάσουν την δική τους ανεπάρκεια και ευθύνη, τόσο στην προετοιμασία (ΕΣΥ, Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κλπ.) όσο και στην καθημερινή αντιμετώπιση της κατάστασης. Μόνο η νέα «λίστα Πλεύρη» για τα ΜΜΑ είναι σίγουρη.

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Άηδωνης τώρα (δηλώνων ρητά «ιστορικός επιστήμονας»! στον Κοτρώτσο) μεταξύ των άλλων μπιρι μπίρι, λέει ότι ένας στους δέκα ανεμβολίαστους που θα νοσήσει, θα πεθάνει.
  Λαγνεία τα νούμερα .

 164. Triant said

  Καλημέρα.

  144, 155:
  Βεβαίως έτσι είναι (άλλωστε, παρά το προχωρημένο της ώρας τα σκέφτηκα κι εγώ), αλλά τα ποσοστά που δίνουν υποτίθεται πως αφορούν τον γενικό πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας και υποκειμένων νοσημάτων. Αλλιώς έπρεπε να λένε ‘από τους χ νεκρούς οι ψ δεν θα την γλίτωναν ούτως ή άλλως’. Σε αυτή την περίπτωση θα ξαναϋπολογίζαμε.

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  153:Λαγνεία ο θάνατος.

 166. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 165 στο 163.

 167. Θρασύμαχος said

  «εκεί ζει μαζί με ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΤΟΥ και τη μητέρα του» https://www.iefimerida.gr/politiki/14-imeres-sygklonisan-kinal-ypopsifios-papandreoy

 168. Theo said

  @167:
  Μάλλον το άλλαξαν: ΟΛΛΑΝΔΗ διάβασα πριν από ένα λεπτό.

 169. Θρασύμαχος said

  #168: Πράγματι. Κρίμα!

 170. Θρασύμαχος said

  ##167/8/9: ευτυχώς έχει ξεμείνει ως είχε στο https://www.cretapost.gr/663161/i-14-imeres-pou-sygklonisan-to-kinal-pos-katevike-ypopsifios-o-papandreou/

 171. Pedis said

 172. Pedis said

  Είναι ικανοί να το πουν κι αυτό! 😸 😹

 173. 39β: Ακόμη τα βρίσκουμε (αλλά όχι τη νέα κυριακάτικη αγαπημένη του δύτη): https://www.protoselidaefimeridon.gr/

 174. Μαρία said

  Δραματικές εκκλήσεις γιατρών στη Λάρισα: Δεν αντέχουμε https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/318071_dramatikes-ekkliseis-giatron-sti-larisa-den-antehoyme
  «Βιώνουμε το απόλυτο burnout» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη λήξη άλλης μιας εξαντλητικής εφημερίας, διαπιστώνοντας επιδεικτική αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης και δημιουργία συνθηκών υποθεραπείας των ασθενών. https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/318045_efimeria-simainei-26-ores-synehoys-ergasias

 175. Μαρία said

  Τί συνέβη https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/317990_ti-odigise-ton-syriza-na-zitisei-tin-paraitisi-oikonomoy

 176. Πέπε said

  148

  > Η Φωτεινή γοητεύτηκε χθεςαπό την παρέα, μολονότι ήταν πάρα πολύ κουρασμένη και με πονοκέφαλο.

  Η κλασική περίπτωση των αμφίσημων τίτλων.* Πώς καταφέρατε να μαζέψετε μια ολόκληρη παρέα κουρασμένη και πονοκεφαλιασμένη που παρά ταύτα να παραμένει γοητευτική, είναι εξιέπαινο!

  ______

  *: Αυτά συμήθως μπαίνουν στα μεζεδάκια. Και πράγματι, ο Λεώνικος κατάφερε για μια φορά να γράψει σχόλιο στη σωστή ανάρτηση!

  ______

  (Να αναφέρω ότι η WP ξαναθυμήθηκε τα στοιχεία μου και δε μου τα ζητάει πια. Για ιμα μέρα ήταν το παράξενο.)

 177. Μαρία said

 178. Χαρούλα said

  Ράπιτ τεστ, τέλος🤣😂

 179. Κιγκέρι said

  176 τέλος:

  Εγώ που χρησιμοποιώ άι παντ, πρέπει να βάζω τα στοιχεία μου σε κάθε σχόλιο που κάνω, ακόμα κι όταν τυχαίνει να έχει προηγηθεί κι άλλο.
  Υπάρχει κάποιος τρόπος να με θυμάται κι εμένα, που δεν τον ξέρω;

 180. Μαρία said

  178
  Η δικιά μου φαρμακοποιός και συνομήλική μου τον Απρίλιο, που θα έπρεπε να εμβολιαστεί, ήταν στο θα δούμε. Έκτοτε δεν ξέρω τι έκανε.

 181. sarant said

  171 Αρθρο στα γεγονότα αυτά δεν έχουμε αφιερώσει, δυστυχώς, αν και έχουμε πολλές φορές αναφερθεί παρεμπιπτόντως.

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν μπορεί να συμμετέχει σε έναν εξαναγκασμό. Τώρα θυμήθηκαν οι αντιεμβολιαστές ότι είναι φιλελεύθεροι επαναστάτες.

 183. dryhammer said

  172. Ούτε κι αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Ξέρω άτομα που έκαναν τη μια δόση και είναι ακόμα στο θα δούμε για τη δεύτερη.

 184. Μαρία said

  183
  Με ποια δικαιολογία; Είχαν παρενέργειες;

 185. Costis Melolidakis said

  141 (και άλλοι): Ας υποθέσουμε ότι τα στοιχεία που δίνονται (το 60% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι και το 18% των διασωληνωμένων είναι εμβολιασμένοι) είναι σωστά. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσο αφορά την παρεμπόδιση της διασωλήνωσης μετράται ως εξής: Στους 100 διασωληνωμένους, αν δεν υπήρχε επίδραση του εμβολίου, αναμένουμε 60 να είναι εμβολιασμένοι. Αντ’ αυτού όμως, βρίσκουμε μόνον 18. Άρα το ποσοστό αυτών που λόγω εμβολίου γλύτωσαν τη διασωλήνωση είναι (42/60)*100, δηλ. 70%.

 186. dryhammer said

  184. Χειρότερα! » Άμα μας το ζητήσουνε…»

 187. Triant said

  185: Σωστά, αλλά μετράμε την σχέση με τους μή εμβολιασμένους που έπρεπε να είναι 40 και είναι 82. Οπότε όπως είπα και παραπάνω είναι (18/60) / (82/40) ή το αντίστροφο.

 188. π2 said

  Διπλό μεζεδάκι από τον καλυτερότερο δήμαρχο:

 189. Costis Melolidakis said

  187: Εγώ απλά έδωσα τον τρόπο που μετράνε οι επιδημιολόγοι τη λεγόμενη «αποτελεσματικότητα», που είναι ο καθιερωμένος/παραδεκτός τρόπος σύγκρισης. Για παράδειγμα, όταν λένε ότι το τάδε εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 90% απέναντι στην προσβολή από τον ιό, εννοούν ότι το 90% αυτών που θα είχαν προσβληθεί απέφυγαν την προσβολή (και κανονικά πρέπει να δίνεται και διάστημα εμπιστοσύνης για να συνεκτιμηθεί η ακρίβεια της «κατά μέσον όρο» μέτρησης–όπως επίσης πρέπει να προσδιορίζονται με ακρίβεια οι όροι και περιορισμοί στην εκτέλεση του στατιστικού πειράματος). Οι «πιθανοθεωρητικοί» υπολογισμοί που βλέπω και εδώ και αλλού μου είναι συνήθως ακατανόητοι, ίσως επειδή έχω επαγγελματική σχέση με τις πιθανότητες.

 190. Νέο Kid said

  185. Κύριε καθηγητά, τα μαθηματικά σας είναι βεβαίως σωστά (αλίμονο!…) , απλά να προσθέσω χάριν πληρότητας ότι το ποσοστό αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση της ομοιόμορφης κατανομής του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό . Αλλιώς πρέπει να συνυπολογισθούν «technicalities» που αφορούν αυτή την κατανομή ανα ηλικιακή ομάδα, ανα ομάδα «ευπάθειας» (προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας ) κλπ. Συμφωνείτε;
  Όχι βέβαια ότι κι αυτών συνυπολογισθέντων και ακριβώς μετρηθέντων (που δεν είναι και τόσο εύκολο) θα αλλάξει πολύ το αποτέλεσμα , λογικά.

 191. Triant said

  190: Κίντο, δες το 164.

 192. 180# Τον Απρίλιο ήταν συνομήλική σου ενώ τώρα δεν είναι πια? Πώς γκένεν αυτό? 🙂

 193. Νέο Kid said

  192. Καλά κάνεις και την ψέγεις τη Μαρία , βαρβάτη φιλολογιάρα γυναίκα και να κάνει ένα τόσο σοβαρό λάθος κόμματος! 😀
  Τι σου κάνει ένα λάθος κόμμα όμως, ε!

 194. Νέο Kid said

  191. Ναι, το είδα.

 195. Μαρία said

  186
  Δηλαδή;

  192
  Χα, χα, το περίμενα.

 196. voulagx said

  #192: Τι ρωτάς; Αφου στο λέει: « Έκτοτε δεν ξέρω τι έκανε.» 🙂

 197. sarant said

  188 Συμπαθητικό το «οικογενειάρχηδες» πάντως.

 198. 196# Ναι, ένα δίκιο τόχεις 🙂

 199. Costis Melolidakis said

  190: Έτσι κι αλλιώς για να βγουν σωστά συμπεράσματα πρέπει να παρθεί δείγμα (με ό,τι αυτό σημαίνει) εμβολιασμένων και δείγμα ανεμβολίαστων και να παρακολουθηθούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως προς την ασθένεια και συνεπακόλουθα τη διασωλήνωση. Εδώ μπερδεύεται και η εξασθένιση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων λόγω της παρόδου του χρόνου, που βάζει σοβαρές δυσκολίες στην οργάνωση του πειράματος (π.χ. θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να ανανεώνουν τον εμβολιασμό σύμφωνα με κάποιο ενιαίο πρωτόκολλο). Οπωσδήποτε θα πρέπει να παρθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως π.χ. ευπάθεια, ηλικία, κ.λπ–αλλά για σχετικά αξιοπρεπές μέγεθος δείγματος, η ομοιομορφία θα είναι εξασφαλισμένη από την αρχική επιλογή). Όμως, δεν βλέπω να επηρεάζεται μια τέτοια μελέτη από την κατανομή του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό.

  Όσο δεν έχουμε τέτοιες μελέτες, μόνο χοντρικά ποιοτικά συμπεράσματα μπορούμε να έχουμε (π.χ. ότι οι εμβολιασμένοι είναι πολύ περισσότερο προστατευμένοι από τους ανεμβολίαστους απέναντι στη διασωλήνωση) και–νομίζω–ότι η εμπλοκή «πιθανοτήτων» μόνο υπό αυτή τη σκοπιά κάνει νόημα. Δηλαδή, η προσπάθεια να εμπλακούν τα μαθηματικά καλό είναι να αποφεύγεται όταν τα στοιχεία δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες κάνει νόημα η εμπλοκή των μαθηματικών. Για παράδειγμα, θυμάμαι εκείνο το απίθανο, υποτίθεται πιθανοθεωρητικό, μοντέλο του κ. Μαγιορκίνη που (υποτίθεται) στήριζε τη μη αραίωση των μαθητών στις τάξεις και τον κ. Τσιόδρα που είχε πει ότι «έτσι λένε τα μαθηματικά». Ας αφήσουν τα μαθηματικά στην ησυχία τους και ας ασχοληθούν με αυτά που γνωρίζουν.

  ΥΓ Παρακαλώ ας αποφύγουμε τις προσφωνήσεις, χαλαρή συζήτηση κάνουμε εδώ 🙂

 200. Μαρία said

  154

 201. Νέο Kid said

  199. Εμ πιάστε και ‘σείς όμως κανα κανάλι!😊
  Ν ακούσει ο κοσμάκης και πέντε σωστά και educated πράγματα. Περιμένετε από γιατρούς να κατανοούν Μαθηματικά και τη σωστή εφαρμογή τους;;
  Τώρα θα μου πεις , άλλη δουλειά δεν είχαμε! …
  Ναι. Έτσι όμως γιγαντώνεται και δυναμώνει ( και στο τέλος μας παίρνει όλους η μπάλα) η κοινωνία των βλακών.

 202. Μαρία said

  188

 203. Γιάννης Ιατρού said

  λέτε να τα γράφει επειδή δεν μπορεί ακόμα να ανταγωνιστεί τους άλλους ή γιατί όντως έτσι είναι (ακόμα, μιας κι είμαστε στην αρχή); Κι από πότε οι πολυεθνικές έχουν τέτοιες ευαισθησίες;
  Toyota: Αντι-οικολογικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

 204. Γιάννης Ιατρού said

  202: κι αυτό

 205. Γιάννης Ιατρού said

  Πιθανώς στην Γερμανία να τρέχει μ΄ έναν συλληφθέντα ελληνικής καταγωγής (Γιώργος Ζαντιώτης ονομάζεται ο νεκρός) κάτι παρόμοιο (εδώ: γόνατο στο στήθος από την γερμ. αστυνομία) όπως με την υπόθεση του George Floyd στις ΗΠΑ . Ας μην προτρέχουμε, ερευνάται.
  (ΥΓ: Ο Sebastian Weiermann που τουϊτάρει από το Βούπερταλ είναι ανταποκριτής στο NRW (Ραδιοφωνία-Τηλεόραση στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) για τοπικά θέματα)
  .

  κι εδώ πιό πολλά, αλλά για γερμανομαθείς

 206. Γιάννης Ιατρού said

  199: Καλώς ήλθατε.
  Που να βρεθούν τα απαιτούμενα δείγματα για τέτοια μελέτη και ιδίως αν σκεφτούμε πως οι εξελίξεις (από ιατρικής πλευράς αλλά και κοινωνιολογικά) είναι πολύ γρήγορες… Απ΄ την άλλη ο κόσμος διψά για έγκυρη και κατανοητή πληροφόρηση. Κι οι μαϊντανοί που βλέπουμε να παρελαύνουν καθημερινά στα πρωϊνάδικα και στα παράθυρα των ειδήσεων μόνο σ΄ αυτό δεν συνεισφέρουν. Για τους πολιτικούς, δεν το συζητώ.

  ΥΓ: ..ας αποφύγουμε τις προσφωνήσεις..
  για όποιον δεν γνωρίζει τον σχολιαστή στο 199, εδώ

  201: 👍😉

 207. Pedis said

  Μία ορθή σύγκριση της πιθανότητας/συχνότητας κινδυνου εισαγωγής σε ΜΕΘ προύποθέτει

  – ασθενείς κόβιντ
  – ίδιας ηλικιακής ομάδας
  – παρόμοιων άλλων καταστάσεων υγείας

  χωρισμένους σε δύο ομάδες:

  εμβολιαμένους και μη

  Σε κάθε ομάδα γίνεται μέτρηση της συχνότητας εισαγωγής στο νοσοκομείο κι έπειτα ανάλογη μέτρηση της εισαγωγής σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ (κι αν το νοσοκομείο διαθέτει ΜΕΘ ή έγινε λιτανεία από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και στο παράλλο με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας).

  Τα αποτελέσματα ως προς τους εμβολιαμένους πρέπει περαιτέρω να ταξινομηθουν ως προς

  – τον αριθμό των μηνών μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού

  – το είδος του εμβολίου.

 208. Pedis said

  Παραπέρα,

  – στάθμιση των ταξικών/κοινωνικών συνθηκών των ασθενών κόβιντ.

  Είναι σοβαρό σφάλμα να συνυπολογίζονται περιπτώσεις ασθενών κόβιντ που προέρχονται από τη μεσαία τάξη της πόλης που έχει τις δυνατότητες πρόσβασης σε ιδιωτική πρωτοβάθμια φροντίδα τις πρώτες μέρες της ασθένειας με ασθενείς που προέρχονται από τις φτωχές λαϊκές τάξεις, μετανάστες, άτομα που μένουν σε απομονωμένες ή/και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.)

  Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αξιόπιστες σχετικές μελέτες σε σύνολα περιπτώσεων όπου τα διοικητικά δεδομένα επιτρέπουν τον ασφαλή καθορισμό του θορύβου υποβάθρου και την απάλειψή του στην ανάλυση,

 209. ΣΠ said

  206
  ΥΓ. https://www.linkedin.com/in/costis-melolidakis-aa989326/

 210. Μαρία said

  205
  Το παρακολουθώ απο χτές.

 211. Μαρία said

 212. Νέο Kid said

  211. Η αστυνομία της Χάγης(;;) διερευνά υπόθεση αστυνομικής βίας στο Βούπερταλ; Εντάξει δε λέω, ένα τσιγάρο δρόμος είναι , αλλά με τι δικαιοδοσία ερευνούν οι Ολλανδοί στη Γερμανία;

 213. Νέο Kid said

  212. Μήπως ο άνθρωπος ο Ζαντιώτης ήταν Ολλανδός πολίτης; Κι είχε πάει τσάρκα συο Βούπερταλ ξέρω γω;

 214. Pedis said

  # 171 ->

  «Η δύναμις των Γραφών δεν ευρίσκεται εις την λέξιν, την οποίαν καταλαμβάνουσι και όλοι όσοι ηξεύρουσι την ελληνικήν γλώσσαν, αλλ’ ευρίσκεται εις την έννοιαν, την οποίαν δεν δύνανται ουδ’ αυτοί να καταλάβωσιν άνευ εξηγητών Θείων Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας»,

  ξεκαθαρίζει ένα πρώιμο σχετικό κανονιστικό κείμενο, η «Αντίρρησις» του Κυζίκου Ματθαίου του από Θεσσαλονίκης (Πατριαρχικόν Τυπογραφείον, Εν Κωνσταντινουπόλει 1841, σ. 107).

  Με πηγή το ίδιο κείμενο, ένας από τους πρωταγωνιστές των «Ευαγγελικών» θα τονίσει κι αυτός στην αρθρογραφία του πως

  «η Παλαιά και η Νέα Διαθήκη δεν ανακοινούται αμέσως προς τους πολλούς»,

  για να έχουν ανάγκη κατανόησης των γραφομένων,

  «αλλ’ εμμέσως, διά των ιερέων και πρεσβυτέρων του Λαού» (Νικόλαος Λεβίδης [βουλευτής Αττικής], «Μελέτη κατά της μεταφράσεως των Ευαγγελίων», Εν Αθήναις 1901, σ. 28-29).

  Ακόμη σαφέστεροι θα γίνουν, με το υπόμνημά τους προς την Ιερά Σύνοδο, οι καθηγητές της Θεολογικής: η Σχολή

  «πιστεύει αδύνατον την ακριβή και ορθήν κατανόησιν της Γραφής άνευ της χειραγωγίας της Εκκλησιαστικής Παραδόσεως […] Εάν, ο μη γένοιτο, ευδοκίμει παρ’ ημίν η άμεσος υπό του λαού ζήτησις των θρησκευτικών διδασκαλιών εν ταις Γραφαίς, επηκολούθει δε, ο εικός, η αυθαίρετος αυτών εύρεσις, ερμηνεία και αποδοχή, ας αναλογισθή τις ποία σύγχυσις Βαβέλ θα επήρχετο εν Λαώ ζητιτικώ, φιλομαθεί αλλά και φιλονίκω, άδειαν έχοντι να κρίνη και να φρονή αυτός κατά το δοκούν. Της αδείας ταύτης βλέπομεν τους καρπούς εν τη ελευθέρα κρίσει των πολιτικών ημών πραγμάτων» («Ιερός Σύνδεσμος», 15/10/1901, σ. 243 & 184).

 215. Pedis said

  Σε αντίθεση με ό,τι θ’ ακολουθούσε στο μεγαλύτερο μέρος του εικοστού αιώνα, η απάντηση των μαζών σ’ αυτό τον αντιδημοκρατικό ελιτισμό πήρε ωστόσο τη μορφή μιας συλλογικής απαίτησης για λιγότερες ελευθερίες, στο όνομα της προάσπισης των παραδοσιακών αξιών. Σε μια εποχή που η επαγγελία μιας αυτοτελούς χειραφέτησης των «από κάτω» δεν είχε ακόμη αποκτήσει στοιχειώδες έρεισμα στην κοινωνία, αυτές οι αξίες (και οι ιεραρχίες που τις στήριζαν) φάνταζαν, βλέπεις, σαν το μοναδικό αποκούμπι του μικρονοικοκύρη απέναντι σε μια νεωτερικότητα που αποσταθεροποιούσε τη ζωή του.

 216. Μαρία said

  Εδώ όπου λειτουργεί κι ο Βολουδάκης https://www.agnikolaos.gr/2010-08-06-12-31-27

 217. Μαρία said

  212
  Hagen https://en.wikipedia.org/wiki/Hagen

 218. Νέο Kid said

  217. Α. Ε, Χάγκεν στα ελληνικά ρε παιδιά! Όχι Χάγη. 😊

 219. sarant said

  210-211 Ωχ τον καημένο….

  217-8 Η Χάγη για ακόμα μεγαλύτερη ουδετερότητα….

 220. Αγγελος said

  Τραγικό μεν το συμβάν, η «αστυνομία της Χάγης» όμως αποτελεί ωραίο μεζεδάκι!
  Και είδα προ ολίγου σε υπότιτλο μουσικής εκπομπής του αξιολογότατου καναλιού της Βουλής να γίνεται λόγος για τον μαέστρο ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΑΡΕΝΜΠΟΥΑΜ !!!

 221. Μαρία said

  218
  Είχα την ίδια απορία με σένα και κοίταξα τα τουί του Βάιερμαν.

 222. sarant said

  220 Λογικά θα τον είπαν «Ντανιέλ» 🙂

 223. Γιάννης Ιατρού said

  209: Ναι μεν από εκεί, αλλά με τον λίκνο που έβαλες σου ζητά είσοδο, και δεν έχει ο καθένας εδωμέσα τέτοιο λογαριασμό, γιαυτό σκέφτηκα την εικονίτσα 🙂

 224. Μαρία said

  220
  Εδώ τον γράφουν σωστά https://program.ert.gr/details.asp?pid=3772398&chid=8

 225. Γιάννης Ιατρού said

  210: Τα ντόπια τουι, εκτός άλλων, προτρέχουν (για να το εκφράσω ήπια😉) σε πολλά σημεία. Γι αυτό έβαλα και τον λίκνο στον Βάιερμαν που γράφει περισσότερο επαγγελματικά και σε χρονικό ειρμό τα γεγονότα κλπ. Βεβαίως με το μειονέκτημα της γλώσσας, επειδή δεν υπάρχει η σχετική ευχέρεια κατανόησής της σε πολλούς εδώ.

  219β: 😂😂

 226. Pedis said

  Υποστηρίζεις διαχρονικά αυτούς τους λεχρίτες. Δεν έχεις συναίσθηση πως εξαιτίας σου και των ομοίων σου ο τόπος κυβερνιέται σταθερά από κοινωνικούς εγκληματίες και τα τσιράκια τους στον κρατικό μηχανισμό.

  Θες νοσοκομείο? Πάρταρχδιαμου!

  Μη χάσουν ευκαιρία οι τσογλαναραίοι να παίξουν τη νεοφιλελεύθερη ναζιστική τους ατζέντα.

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη χθεσινή Βελτ, λέει (στο ράδιο τ΄ακουσα) ,γράφουν για ένα κρατίδιο της Γερμανίας(δεν το πρόσεξα στην αρχή και δεν κατάλαβα σε ποιο) όπου τα κρούσματα ήταν αυξημένα όπως και η θνησιμότητα και διαπιστώθηκε ότι αντιεμβολιαστές καλούσαν κι επιδίδονταν συχνά πυκνά σε κορονοπάρτι με σκοπό να κολλήσουν (να νοσήσουν-ελαφριά όπως πίστευαν και διακήρυτταν) και σε 15 μέρες να έχουν το πιστοποιητικό (ως νοσήσαντες) κι έτσι να μην κάνουν το εμβόλιο!
  Ράπιντ τετέλεστετ 😦

 228. ΣΠ said

  223
  Δεν είναι απαραίτητο να έχεις λογαριασμό για να δεις το προφίλ του. Έχω κάνει sign out και το βλέπω.

 229. Πέπε said

  227
  Μπορείς επίσης να επιδιώξεις να κολλήσεις βαριά, μετά να είσαι αρνητής διασωλήνωσης ή και απλής θεραπείας, με τελικό στόχο να πεθάνεις κι έτσι να μη χρειάζεται να κάνεις το εμβόλιο.

 230. Pedis said

  Οι καλύτεροι! Top!!

 231. Μαρία said

  225
  Οι μπάτσοι λένε οτι τους τηλεφώνησε ταξιτζής πως δύο πρώην πελάτες του, αδέρφια, ήταν πεσμένοι κάτω κι οτι ο άντρας ήταν πολύ επιθετικός. Θα δείξει η τοξικολογική.

 232. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  216τέλος Οικογενειακώς σχετίζονται βλέπω.
  Εντωμεταξύ ο Β. έχει 5 ή 6 παιδιά (έχουμε κάποιους κοινούς γνωστούς και μου είχαν δώσει κι εκλογικό υλικό όταν είχε κάνει κόμμα) και τα πιο πολλά είναι γιατροί, όπως κι οι γαμπρονύφες του. Αναρωτιέμαι τί να …πρεσβεύουν τώρα για το εμβόλιο.

 233. Γιάννης Ιατρού said

  227: ΕΦΗ, απ΄όσα ακούω από τον ανταποκριτή εκεί😉 τα πράγματα στην κοινωνία είναι πολύ πιό πολαρισμένα, απ΄ό,τι ξέρουμε εδώ. Αλλά δεν υπάρχει το 24ωρο «πιπίλισμα» από τα ΜΜΕ και τους παρουσιαστές εκεί. Όχι πως δεν γίνεται καθόλου, αλλά Αδώνηδες κλπ. δεν παρουσιάζονται καθημερινά να τσιρίζουν στα κανάλια.

  228: μήπως κανένα κούκι έχει απομείνει κάπου; Το δοκίμασα μόλις τώρα με firefox και δεν. Αν κάνω login τότε μόνο δουλεύει. Τέλος πάντων, δεν είναι θέμα😏

  229: Θα δούμε πολλές διαστροφές Πέπε… Τά ΄χουν παίξει οι γιατροί κι οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία…

 234. Μαρία said

  232
  Εννοείς ο βουλευτής με τον παπά; Είχε κάνει κόμμα ο παπάς;
  Το Μανούσο τον είδα τις προάλλες https://www.youtube.com/watch?v=gSlKXBH9Rko που την έπεσε στο Λιβανό.

 235. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  234 Για τον παπά λέω. Δε θυμάμαι πώς στο καλό το έλεγε. Το ΄14 πρέπει να ήταν.Όχι το ΄11, βλέπω
  https://www.newsbomb.gr/bombplus/fun/story/95333/papas-idryei-komma-kai-ta-vazei-me-politikoys-kai-mitropolites

 236. Γιάννης Ιατρού said

  231: Ναι, έτσι έγινε. Οι αρχές πιθανολογούν πως μπορεί να ήταν υπό την επήρεια ουσιών, γιαυτό και η επιθετική συμπεριφορά (κατά τα λεγόμενά τους…). Στο βίντεο η κοπέλα κάτι φωνάζει στους αστυνομικούς που τον έχουν βάλει κάτω και πατάνε στην πλάτη/στήθος του πως κάτι τρέχει με το στομάχι του νεαρού (…Magen… ακούω). Ίσως κάποιο ιατρικό ιστορικό; Δεν ξεχωρίζω καλά/ακριβώς τα λόγια της.

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  235 διόρθωση «Όχι, το ΄11, βλέπω» 🙂 Πάλι το κόμμα!

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κυριελέησο:

  «για μία γρίπη, όλοι το λένε …όχι κύριοι! να μας πάνε φυλακή , αίσχος…» Γιατί δεν φέρνετε τον κ. Ιωαννίδη να μιλήσει…»
  «Προτιμώ να πεθάνω από γρίπη παρά να έχω εσάς»

  Στο 2:33, εγλώσσεψε την μπέρδα και λέει «αίσχος και στους άρχοντες του ναού …»

 239. Μαρία said

  238
  Απ’ αυτό το ρεπορτάζ τον έμαθα https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/165676_i-enoria-katigorei-tin-efsyn-gia-ti-drasi-toy-roybikona

  Πιο πρόσφατο βίντεο, για να δούμε τι λέει για τα εμβόλια, δεν βρήκα.

 240. Γιάννης Ιατρού said

  εδω https://covid19-greece.tk/ καθημερινά σχεδόν όλα τα στατιστικά για την επιδημία στην Ελλάδα με ωραία γραφικά

 241. Μαρία said

  239
  Βρήκα ηχητικό. https://agonasax.blogspot.com/2021/02/blog-post_34.html?view=flipcard
  «Ο Σωτήρης Τσιόδρας μετά το εμβόλιο εμφάνισε παρενέργειες και νοσηλεύτηκε με ψευδώνυμο» υπογράμμισε μιλώντας στον Focus Fm 103,6 ο ιερέας π. Βασίλειος Βολουδάκης.

 242. Μαρία said

  240
  Μπράβο του. Βλέπω οτι τοϋιτάρει κιόλας.

 243. sarant said

  Ωχ τι παράνοιες….

  241 Ναι, αλλά με τι ψευδώνυμο, αυτό δεν μας το λέει.

 244. Μαρία said

  243
  Αυτός ο ραδιοφωνικός σταθμός είναι της Θεσσαλονίκης και απ’ ότι βλέπω αυτός ο δημοσιογράφος μαζεύει όλους τους αντιεμβολιαστές ή στην καλύτερη περίπτωση σκεπτικιστές. Εννοείται οτι πετσώθηκε.
  https://enromiosini.gr/tag/%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%B4%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%83/

 245. dryhammer said

  243β. …Τριανταφυλλίδης

 246. sarant said

  245 Ε, ναι 🙂

 247. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια Πολλά του Άγγελου, του Μιχάλη και όποιων άλλων εορτάζουν

 248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ο Αηδωνης Στοκόκκινο τώρα

 249. Μαρία said

 250. Πέπε said

  Μετά από 8 σχόλια στην ανάρτηση με τίτλο «Μεζεδάκια μόνο με ράπιντ τεστ», ο λαλίστατος κ. Πέπες εξακολουθούσε να μην έχει αντιληφθεί ότι

  > Το ίδιο ισχύει και για τους ανοιχτούς χώρους διασκέδασης, όπως τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ.

  Το αντελήφθη όταν τω εζητήθη να επιδείξει τα χαρτιά υγείας του εν υπαιθρίω χώρω δουκιανίου (=είπαμε, καφενές). Το δουκιάνι ήτο γωνιακόν, τα δε τραπεζάκια του κατελάμβανον μικρόν φάρδος και των δύο πλευρών της γωνίας και εσκέποντο υπό τέντας, πλην αυτής καθ’ εαυτήν της γωνίας, που δεν σκέπεται παρά από τον γλαυκόν ουρανόν. Εκεί έχει εν συνόλω έν (1) τραπεζάκι, στο οποίον εκάθητο αμέριμνος ο παγκοσμίως άγνωστος φιλόλογος, ροφών μακαρίως τον φρέδδον του.
  Αυτός όστις τον εξήγαγε της μακαριότητός του ήτο ο ίδιος ο ταμπής, ο οποίος με ύφος λίαν ένοχον και με χίλιους τεμενάδες και συγγνώμες τον ηρώτησε περί της υγείας του πρώτον, είτα δε περί των σχετικών χαρτίων.
  -Μα δεν είναι όξω επαέ;
  -Ναι, επά ‘ναι όξω. Εκειά (κάτω από την τέντα, ένα μέτρο παραπέρα) είναι μέσα και μπαίνεις μόνο με χαρτί εμβολίου. Επά μπορείς και με τον τέστη. Ετσά ‘ναι μπλιο.
  Οι εύγλωττοι μορφασμοί του ταμπή, όστις εν τω μεταξύ είχεν αφήσει αδέσποτην την κουζίναν του και την ουράν των μουστερήδων, καθίστων απολύτως περιττόν κάθε σχολιασμόν εκ μέρους του εκπλήκτου θαμώνος περί της αριστοτελικής λογικής τοιαύτης ρυθμίσεως: αδύνατον θα ήτο όχι μόνον εις τον συνταξιούχον μπολσεβίκον δημοδιδάσκαλον αλλ’ εις πάντα θαμώνα να υποδείξη εις τον ταμπή πτυχήν τινα του γελοίου του πράγματος που να μη την είχε ήδη συνειδητοποιήσει ο ταμπής πρώτος. Η προνοητικότης όμως του κυρίου Πέπεως να μη εξέρχηται της οικίας του ή μη μόνον εφοδιασμένος με χαρτί υγείας, δια παν ενδεχόμενον, τον εγλίτωσε από τον κίνδυνον να λάβη τον καφέν του τεκαγουέικον.

 251. Μαρία said

 252. ΣΠ said

  250
  Ευτυχώς που είχες χαρτί υγείας μαζί σου.

 253. Γιάννης Ιατρού said

  252: Εν τω μεταξύ ακούγονται διάλογοι να σου σηκωθεί η τρίχα….

 254. Νέο Kid said

  Δεν ξέρω αν είναι φρέσκο ή πιο παλιό, αλλά το βάζω χάριν πληρότητας.
  Άλλοι ανακαλύπτουν τον τροχό, άλλοι την Αμερική, κι άλλοι …
  https://fb.watch/97N9VSaVSB/

 255. Μαρία said

  253

 256. Pedis said

  Τι ανάγκη έχουν στο Πέοσβιλ?!

 257. 252# Αυτό είναι το χαρτί υγείας? Εγώ νόμιζα πως είναι το άλλο, που είχε τον Παπανικολάου απ’ τη μια και τον Ασκληπιό απ’ την άλλη.
  Κάτι έμαθα και σήμερα.

 258. Pedis said

  Αφού θα πεθάνουν, γιατί θα πεθάνουν κάποια στιγμή, τι να τα κάνουν τα κρεβάτια.Θα τα πάρουν μαζί τους;

 259. Μαρία said

  Ακούστε τον Αλ. Γαρύφαλλο απ’ το Ιπποκράτειο της Θεσ/νίκης

 260. Γιάννης Ιατρού said

  259: Σιγά μην περιμέναμε τον Μπέο να μας πει για τον Αυγενάκη και στους ΟΑΡΗΣ-φιλάθλους. Μας τα έχει τονίσει ο Τζί πολλές φορές αυτά 😏😋👍😂

 261. spiridione said

 262. Μαρία said

 263. voulagx said

  Εγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης απαγορεύει να φύγουν από τα νοσοκομεία οι νεκροί, αν πρώτα οι σοροί δεν «αρνητικοποιηθούν» στον κορονοϊό!
  Ε μα κι αυτοι οι νεκροι!! Τετοια ανευθυνοτητα!! Που ακουστηκε να φευγουν απο το νοσοκομειο χωρις αρνητικο τεστ ή εστω ενα αλα Πεπε χαρτι υγειας.

 264. Μαρία said

 265. Γιάννης Ιατρού said

  261: για την ακρίβεια είπε:…

 266. spiridione said

  265.
  «Δεν υπάρχει κανένα plan b και κανένα plan c, όσο δεν εμβολιάζονται η πανδημία θα θεριεύει. στο χώρο που ζούμε, στον πλανήτη γη υπάρχουν οι κανόνες της φύσης», δήλωσε μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα ο Άδωνις Γεωργιάδης.
  https://www.2020mag.gr/politics/3222-adonis-georgiadis-den-exoume-kanena-plan-b-yparxoun-oi-kanones-tis-fysis-video

 267. Γιάννης Ιατρού said

  266: κι έτσι η δημοσιογράφα του Νιουζιτ κι επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στον Alpha πήγε κουβά…
  Χθεσινό: Κορονοϊός: «Plan B» με μέτρα του 2020 εάν η κατάσταση χειροτερέψει – Ποια εξετάζει η κυβέρνηση

 268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Κύριε Μητσοτάκη, πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα pushbacks και για όσα συμβαίνουν με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Σας παρακαλώ μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν αποδείξεις και εξακολουθείτε να το αρνείστε και να λέτε ψέματα. Είναι ναρκισιστική συμπεριφορά», είπε συγκεκριμένα η δημοσιογράφος από την Ολλανδία.
  (βίντεο, μετά το 20:31)
  https://www.2020mag.gr/politics/3227-ollandi-dimosiografos-kyrie-mitsotaki-pote-tha-stamatisete-na-lete-psemata-eiste-narkisistis-video

 269. Μαρία said

 270. sarant said

  268 Όταν δεν είναι πετσωμένοι οι δημοσιογράφοι κάνουν δύσκολες ερωτήσεις

  269 Ες αύριον….

 271. Pedis said

  Να τι συμβαίνει όταν ο Κούλης παίζει για ελάχιστα λεπτά εκτός έδρας και τα παίζει …

  Impeccable τα δικά μας στρατόπεδα συγκέντρωσης, λέει, καθαρά, τα παιδιά παίζουν …
  Αίσχος.

 272. Μαρία said

 273. Μαρία said

  Η δημοσιογράφος που έβγαλε τον Κυριάκο απ’ τα ρούχα του.
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/299262_ti-diokoyn-giati-filoxenoyse-enan-prosfyga

 274. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  269α Δεν υπάρχουν ράντζα,επικουρικές κλίνες μόνον 😦
  (στις λέξεις της χρονιάς).

 275. Πέπε said

  272

  -Έχεις πάει στη Σάμο;
  -Ναι, έχω πάει στη Σάμο.
  -Όχι, δεν έχεις πάει στη Σάμο.
  -Έχω πάει.
  -Άκου, δε θα ‘ρχεσαι εδώ μέσα να με προσβάλλεις…

  Καθένας έχει τις ευαισθησίες του. Σε κάποιους δεν αρέσει να τους λένε ότι έχουν πάει στη Σάμο. Άμα τον συναντήσω καμιά φορά, να θυμάμαι να μην τυχόν και του πω ότι έχω πάει στη Σάμο και με πάρει ο διάολος.

 276. Pedis said

  Θα την περιλάβουν ο Πορδοσάλιας κι ο Οιπονόμου αύριο … που μας προσβάλει έτσι την πρωθυπουργάρα μας εντός έδρας.

 277. Pedis said

  Ωρέ τι πάπαρος που θα γινόταν αν δεν είμασταν Ιράν και επιτρεπόταν στις γυναίκες να χειροτονούνται!

 278. Μαρία said

 279. Pedis said

  Στην ουσία, πάντως, και κακά τα ψέματα, υπάρχουν δύο ειδών επαναπροωθήσεις. Οι παράνομα-νόμιμες, οι καλές οι Ευρωπαϊκές, που ξεκίνησαν επι σύριζα και συνεχίζονται και με τρόπους on the fly και οι παράνομα-παράνομες όπου αφήνουν κόσμο να πνιγεί, καταστρέφουν το πλεούμενο ή ξαναβάζουν σε βάρκες πρόσφυγες που έχουν ήδη βγει στη στεριά, αφού τους κατακλέψουν και τους κακοποιήσουν.

 280. Pedis said

  διορθ. παράνομα-παράνομες -> παράνομες-παράνομες

 281. spyridos said

  Την ακολουθώ στο τουίτερ, πριν μπει στην συνέντευξη τύπου έστειλε μήνυμα σε ακόλουθους στο.
  Ρωτούσε ποια ερώτηση να κάνει. Τώρα την είδα εδώ.
  Προ καιρού είχε γίνει φασαρία γιατί έστειλαν και συνέλαβαν έναν πρόσφυγα που είχε «υιοθετήσει» στο σπίτι της στην Ύδρα.
  Τον πήραν αλυσοδεμένο, έγινε ένα καλό διαφημιστικό.

 282. sarant said

  275 Χαχαχά!

 283. Μαρία said

  281
  Στην ίδια ερώτηση στα αγγλικά μάζεψε όλα τα ακροδεξιά τρολ.
  Για τη φιλοξενία του Αφγανού, απ’ όπου και τη μάθαμε, δες το ρεπορτάζ στο 273.

  Στο μεταξύ όλοι οι ΑΡΔ νιώθουν βαθύτατα προσβεβλημένοι.

 284. Μαρία said

  Η ενημερωτική ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης, το ert.gr, που υπάγεται ως γνωστό στο Μαξίμου, εξαφάνισε την ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ινγκεμποργκ Μπέγκελ για τις επαναπροωθήσεις στην κοινή συνέντευξη Μητσοτάκη – Ρούτκε στο μέγαρο Μαξίμου.

  Σύμφωνα με το ert.gr, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «σε ερώτηση δημοσιογράφου από την Ολλανδία σχετικά με το μεταναστευτικό», χωρίς άλλη διευκρίνιση. Παραθέτει φυσικά ολόκληρη την απάντηση του πρωθυπουργού, που κατηγορεί την δημοσιογράφο ότι τον προσβάλλει, χωρίς να δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να κρίνουν οι ίδιοι την απάντηση σε σχέση με την ερώτηση, ούτε να πληροφορηθούν τι αφορά συγκεκριμένα.https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/318438_ertgr-exafanise-tin-erotisi-tis-ollandis-dimosiografoy-ston-prothypoyrgo

 285. Μαρία said

 286. ΣΠ said

  275
  Το να πας στην Σάμο είναι χειρότερο από το να πας στην Βαρκελώνη.

 287. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

 288. Πέπε said

  277

  Πάντως η αριστερή φτγρ είναι αριστούργημα. Η ποικιλία ανάμεσα στο μαύρο μούσι – μαύρη μάσκα, άσπρο μούσι – άσπρη μάσκα, και άσπρο μούσι – μαύρη μάσκα, σε γεωμετρική αντίθεση με την ομοιομορφία του σχήματος καλυμμαύχι-πανί + μενταγιόν. Η εκπληκτική κατακόρυφη συμμετρία του δεύτερου εξ αριστερών, με τη λαμπάδα – tigh gap, τη σούπερ μίνι μάσκα που αφήνει ελάχιστα στη φαντασία (έτσι φαίνεται μέσα στα εκτάρια γενειάδας) και το μενταγιόν. Το μικροσκοπικό μπορντογκρίζο πλεϊμομπίλ στο κέντρο. Κάτι μικρά ροζ χεράκια διάσπαρτα σε σημεία της μεγάλης μαύρης έκτασης. Το μυστηριώδες σχήμα σαν πιόνι του σκακιού, που επαναλαμβάνεται στο μέσον της βάσης της εικόνας και στο μέσον της βάσης του παραθύρου…

  Μπράβο στον φωτογράφο!

 289. sarant said

  286 Χαχαχά!

 290. spiridione said

  Δεν είναι καλή η ερώτησις καθόλου

 291. spiridione said

 292. spiridione said

  Τη φωτογραφία της ημέρας δεν τη βάλατε;

 293. Νέο Kid said

  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-041c8435cc89fe004ad0fca142bed82f

 294. Γιάννης Ιατρού said

  272:

 295. Νέο Kid said

  https://pbs.twimg.com/media/FDx5a-qXMA4903N?format=jpg&name=medium

 296. ΣΠ said

  291
  Κατά των Άδωνη οι Συριζαίοι είναι μόνο 10%;

 297. […] Από σήμερα, για να μπει κάποιος ανεμβολίαστος σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα που δεν αφορούν αναγκαίες δραστηριότητες πρέπει να έχει κάνει PCR ή rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανοιχτούς χώρους διασκέδασης, όπως τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ. Μπορεί όμως να μπει, χωρίς τεστ, σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, μέσα συγκοινωνίας… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/11/06/meze-505/ […]

 298. Pedis said

 299. ΣΠ said

 300. Μαρία said

 301. Μαρία said

  Περιμένουμε απ’ τον Πέπε δημοτικοφανή παραλλαγή.

 302. Πέπε said

  Μια Κυριακή και μια λαμπρή, πισήμαην ημέρα
  αφέντης μας μας σύναξε για να μας κουβεδιάσει.
  -Ώρα καλή σας άρχοντες. -Ώρα καλή σ’ αφέντη.
  -Συχάσετε, καθήσετε κι εγώ σας αφηούμαι:
  Όλο τον κόσμο γύρισα, ανατολή και δύση,
  ωσάν της Σάμος το λουξ καμπ δεν έχω απαντήσει.
  Όλου το κόσμου τα δεντρά μέσά ‘ναι φυτεμένα
  κι όλου του κόσμου τα πουλιά στα δέντρη είν΄ φωλεμένα
  και στω δεντρώ τον ασκιανό τρέχουν παιδιά και παίζουν.
  Ήθελα να πηγαίνατε να διείτε κι απατοί σας.
  Κόρη πανώρια λυγερή, δαχτυλιδομεσάτη,
  απηλοήθη κι είπε του και λέγει και λαλεί του:
  -Ελόγου μου, αφέντη μου, πήγα στη Σάμο κι είδια.
  -Όχι δεν πήγες λυγερή. -Πήγα σου λέω αφέντη.
  -Μάσε κυρά τη γλώσσα σου τη δεκοχτοπηχάτη,
  πού ‘ρθες σε τούτες τις αυλές τις μαρμαροστρωμένες
  να μας προσβάλεις, τάχατες πως πήγες και στη Σάμο.
  Κατέχω το τ’ αντέτι σας κάτω στις Κάτω Χώρες
  ντρέτα να ροζονάρετε, ψόματα να μη λέτε.
  Σ’ εμένα δεν περνούν αυτά και κρύψε το σπαθί σου
  και μάθε εμένα ν΄αρωτάς αν πήγες ή δεν πήγες.

 303. Πέπε said

  Ακολουθούν οσονούπω η παρτιτούρα και το βίντεο με το χορευτικό.

 304. Μαρία said

  302
  Άψογος. Μπράβο, Πέπε.
  Το ροζονάρω λέει σημαίνει κουβεντιάζω. Πώς ετυμολογείται; Βγάζει ρόζους η γλώσσα απ’ το κουβεντολόι; 🙂

 305. Νέο Kid said

  302. Εξαιρετικό! 👏

 306. Theo said

  @302:
  Μπράβο, Πέπε! Θαυμάσιο!

 307. spyridos said

  292
  Στα κέφια του βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες

  300
  Με τέτοια προσφορά στην Ελλάδα θα ξεπερνούσαμε το 100% στους εμβολιασμούς.

  302
  Μπράβο.

  ——-

  Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει ένα κίνημα διαμαρτυρίας στην Ολλανδία για την κατάσταση στη στέγαση , κυρίως των νέων.
  Δεν υπάρχουν πλέον σπίτια πουθενά για φοιτητές και νέους εργαζόμενους. Οι τιμές για δωματιάκια κλουβιά είναι δράμα
  και ταυτόχρονα έχουν χτιστεί με κρατική επιδότηση της δεξιάς κυβέρνησης πάνω από 8 εκατομ. τετ. μέτρα επιχειρήσεων που παραμένουν άδεια. Η κυβέρνηση ελπίζει στο χέρι της αγοράς για τους αδύνατους ενώ επιδοτεί με άφθονο χρήμα από τους φόρους μας τους πλούσιους κατασκευαστές.
  Το κίνημα θυμίζει σιγά σιγά το κίνημα της δεκαετίας του 80 που έριξε την τότε δεξιόστροφη κυβέρνηση.
  Μια κοπέλα που έχει γίνει λιγάκι και πρόσωπο του κινήματος είναι η Μελίνα Κουτούζη.
  Σήμερα κατάλαβα ότι είναι κόρη της Ίνχεμπορχ.
  https://op1npo.nl/2021/08/24/mieke-megawati-en-melissa-koutouzis-over-het-woonprotest/

 308. spiridione said

  302. Τέλειο.
  304. Ενετ. rasonar, ragionare.

 309. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Μπράβο Πέπε, ωραίος 🙂

 310. sarant said

  Για τη Σάμο ή μάλλον για την Ολλανδή δημοσιογράφο θα έχουμε και αύριο, αφήστε λίγο χώρο 🙂

 311. sarant said

  Πέπε, εξαιρετική η παρωδία!

 312. Μαρία said

  Δηλώνει δημοσιογράφισσα.
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/400541_k-mitsotakis-enas-prothypoyrgos-poy-leei-aishra-psemata-koitazontas-tin

 313. spiridione said

  Ε, να μην πούμε και για τη διεθνή καταξίωση του Χατζηνικολάου;

 314. Χαρούλα said

  #302 Πέπε👍🏻🎖👏🏻 Ταλέντο! Μπράβο σου! Πολυυυυύ καλό!

 315. ΣΠ said

  302
  Τι έφτιαξες, βρε Πέπε; Μπράβο!

 316. Μαρία said

  310
  Δημοσιογράφισσα.

 317. Νέο Kid said

  Δεν ξέρω αν το παρατήρησε κανείς άλλος , αλλά σε καθαρά γλωσσικό επίπεδο μού έκανε εντύπωση πως τα πολυθρύλητα και πολυτραγουδισμένα «τέλεια εγγλέζικα» και η«τέλεια προφορά» του Κούλη, μετατράπηκαν σε πολύ shaky εγγλέζικα και σε «μη φάουλ γιου φάουλ” προφορά μετά την ερώτηση της μικρής Ολλανδέζες…
  Άλλο το «ελεγχόμενο» περιβάλλον κι άλλο τα χαρακώματα Κούλη!

 318. Νέο Kid said

  317. Αν το παρατήρησες και συ Νικοκύρη να το βάλεις στο άρθρο αύριο για να τονιστεί ότι ο Κούλης δεν έχει την ψυχραιμία που απαιτούν οι χειρισμοί εθνικών υποθέσεων . Δε θελουμε ηγέτες που σπάνε σαν κλαράκι στο πρώτο φύσημα αερίου ( ξέρετε τι μεθάνιο βγάζουνε οι ολλανδικές αγελάδες!) .

 319. Πέπε said

  317

  Αλήθεια, η φράση «κοίτα, δε θα ‘ρχεσαι εδωμέσα να με προσβάλλεις», αν κάθε ελληνική λέξη αντικατασταθεί από αγγλική, συνιστά καλά αγγλικά;

 320. Νέο Kid said

  319. Όχι βέβαια! Τα σωστά αγγλικά γι αυτήν την περίσταση,για έναν κύριο με τη θέση και τα καθήκοντα του Κούλη , στο 2.09 εδώ:

 321. Μαρία said

  317
  Ναι, σχολιάστηκε και στο τουίτερ. Μέχρι που λέει και ΤΟΥρκι/τΟΥρκις όπως οι Ελληνοαμερικάνοι τη γαλοπούλα 🙂

 322. Pedis said

 323. Pedis said

  # 302 – 👌‼️ ‼️

 324. Μαρία said

  Τον ακούμε εδώ https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/igoymenos-monis-esfigmenoy-sto-proto-yparchoyn-polloi-fanatikoi-kata-ton-emvolion-sto-agio-oros-na-paremvei-eisaggeleas-audio/

 325. 307 τέλος

  Ναι τους πούστηδοι. Αίσχος 🙂
  Ελπίζω η κόρη της Ίνχεμπορχ να τους δαγκώνει μελύσσα.

 326. Γιάννης Ιατρού said

  302: Να το εικονοποιήσουμε λίγο;

 327. Pedis said

  O Pretendέρης τον μαλάκα …

 328. sarant said

  302κε Ανέβασα στο ΦΒ το αριστούργημα του Πέπε και είχε μεγάλη επιτυχία, δεκάδες κοινοποιήσεις.

 329. Μαρία said

  327
  Δεν το άκουσε …

  Ρεπορτάζ Ίνγκε το 2002

 330. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  302 !!
  Πέπε μπράβο!

  304β βρίσκω-προς έρευνα υμών 🙂 :
  Ροζονάρω, συζητώ, συνοµιλώ, διηγούµαι (ιταλ. ragionare, βεν. razonar=κρίνω και συν-διαλέγοµαι)

 331. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  329 ξεσκιστήκανε στη λαμακία όμως!
  Πρωί πρωί στο ρίαλ ακούω να ψέγει την Ινγκε ότι ήταν αγένεια που φορούσε καπέλο!

 332. Γιάννης Ιατρού said

  302: να βάλουμε τίτλο ρε παιδιά, π.χ.
  Διήγηση του Ρεμπελιού της κόρης Ινγκεμποργκ κι οι Pροσταγές του Κούλη Εφέντη από την Κάντια

 333. Γιάννης Ιατρού said

  οι Προσταγές …

 334. Πέπε said

  326

  !!!

  331

  Ποιο βούι; Οι κυρίες φοράνε καπέλο όπου γουστάρουν. Και στην εκκλησιά. Οι κανόνες πότε βάζω το καπέλο και πότε το βγάζω αφορούν τους κυρίους. Η βασίλισσα της Αγγλίας, ειδήμων επί του θέματος, παραδίδει δωρεάν μαθήματα (αλλά άμα είσαι βούι θα πεις «άλλο οι βασίλισσες»…)

 335. Χαρούλα said

  Η κατάρα του πεύκου
  του Ζαχαρία Παπαντωνίου (1877-1940)

  «Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο;
  Γιατί; Γιατί;»
  https://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/papantwniou_peukos.html

 336. Χαίρετε,
  162, 250 Η εστίαση είναι ουσιαστικά κλειστή αλλά χωρίς λοκντάουν. Δηλαδή δύσκολο να δουλέψει μαγαζί με τους όρους που ζητιούνται σε περιοχές με πολλούς ανεμβολίαστους (όπως στο χωριό μου). Έτσι τα καφενεία κλπ ανοίγουν μεν, αλλά χωρίς καθόλου κόσμο (ειδικά το βράδυ που η συνήθεια ήθελε μεζέδες και ποτά). Αποτέλεσμα έσοδα όσα και στο λοκντάουν αλλά χωρίς τις αποζημιώσεις που είχαν τότε (και τότε υπολειτουργούσαν στη ζούλα ενώ τώρα υπολειτουργούν στα φανερά).

  284 Πρώτη φορά είναι που διαβάζεις απάντηση χωρίς να αναφέρεται η ερώτηση; Επειδή σχεδόν όλα τα μέσα δεν κάνουν ρεπορτάζ αλλά δημοσιεύουν τα δελτία τύπου που τους στέλνονται, αυτή είναι πάγια τακτική. Γιατί αυτός που τα στέλνει την άποψή του θέλει να πει. Τι τον νοιάζει πώς του την είπε ο άλλος. Πέρα απ’ το γεγονός πως όταν διαβάζεις και ερώτηση και απάντηση κρίνεις κι αν η απάντηση όντως απαντάει ή εφαρμόζει το «στρίβειν διά του αρραβώνος».

  307 Πάνω από 150% οι εμβολιασμένοι στη Μύκονο! Πώς γίνεται αυτό, δεν ξέρω. Είναι κι άλλες περιοχές με πάνω από 95 (και πάνω από 100). Για να δω, θα πετύχει η εικόνα;

 337. Δεν πέτυχε

 338. Πέπε said

  336

  Άκουσα επίσης για καφενεία που ουσιαστικά εφήρμοσαν λοκντάουν στον εαυτό τους: αρνούνται να αστυνομεύουν ποιος έχει έγκυρο χαρτί υγείας, και κατά συνέπεια (ή από συνέπεια!) κόβουν εντελώς το σερβίρισμα και δίνουν μόνο στο χέρι.

 339. Γιάννης Ιατρού said

  Έτσι όπως πάμε, άπαντες με το …εκείνο στο χέρι θα μείνουν!
  Αφού ρε σεις δεν έχει μείνει λέπι, τα έχουν φάει όλα, πως να κάνουν λοκντάουν, που θα πρέπει να αποζημιώσουν;
  Κι ό,τι πρόκειται να πάρουν από την ΕΕ (και πάντως πολλά δεν θά ‘ναι οι ενισχύσεις χωρίς επιστροφή, τα περισσότερα θά είναι δάνεια με χαμηλό ή έστω με καθόλου τόκο, δηλ. επιστρεπτέα και έτσι θα επιβαρύνουν τελικά το συνολικό χρέος της χώρας. Άσχετα με το αν θα μας κράξουν ιδιαίτερα κι επισήμως γι αυτήν την αύξηση), αυτά λοιπόν θα πάνε στους δικούς τους, από πετσΌματα στα ΜΜΑ έως σε απ΄ ευθείας αναθέσεις με καπέλο κλπ. (τι; κλέφτες θα γίνουν αυτοί;).

 340. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  332 «Το πορφυρογένητο της Χαλέπας και η Σκύθισσα απ΄ τη Φλάνδρα»
  ή Η γυναίκα και Το νευρόσπαστο
  Πολύ τού είναι η Κάντια!
  …η Κρήτη αποτέλεσε από την εποχή των Ενετών μια ενιαία διοικητική περιφέρεια με το όνομα «Βασίλειο της Κρήτης» (Regno di Candia) παίρνοντας το όνομά της από την πρωτεύουσα του νησιού, Κάντια, που είναι φυσικά το Ηράκλειο.

 341. Πέπε said

  340

  Σ’ όποιον δεν αρέσει να επιβάλλει λοκντάουν καταβάλλοντας και τις σχετικές αποζημιώσεις στους χαμένους επιχειρηματίες, μπορεί πάντα να τους εξωθήσει να κάνουν με ατομική τους ευθύνη το ατομικό τους λοκντάουν.

  Ένα άλλο ωραίο που άκουσα: ο χαΐνης Αποστολάκης έκλεισε πρόγραμμα για ένα μήνα νομίζω σε μαγαζί μόνο για εμβολιασμένους. Αυτό δεν του άρεσε, αλλά αν έλεγε όχι θα κρέμαγε όλους τους ηχολήπτες, φωτιστές, σερβιτόρους κλπ. εργαζομένους του μαγαζιού. Αποφάσισε λοιόν, για όσο καιρό θα παίζει εκεί, να παίζει παράλληλα άλλες ώρες και στον δρόμο.

  Θα χαρώ πολύ αν μάθω ότι είναι αλήθεια, ότι δηλαδή κάποιος τον είδε.

 342. sarant said

  342 Στο Ηράκλειο, έτσι;

 343. SteliosZ said

  -> 336 Εδώ υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Για να υπολογίσουμε το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε δύο μεγέθη: Το πλήθος των εμβολιασμένων και τον συνολικό πληθυσμό. Το πλήθος των εμβολιασμένων σε μια περιοχή (ας πούμε, Μύκονο) το γνωρίζουμε με σχετική ακρίβεια. Για τον πληθυσμό όμως της Μυκόνου έχουμε μόνο την πληροφορία από την τελευταία απογραφή. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο (πραγματικός) πληθυσμός της Μυκόνου είναι κυριολεκτικά πολλαπλάσιος από τον πληθυσμό που είχε απογραφεί εκεί (και επιπλέον ότι πολλά άτομα που εργάζονταν Μύκονο εμβολιάστηκαν εκεί αν και είναι μόνιμοι δημότες σε άλλη περιοχή) εύκολα ερμηνεύουμε αυτό το ποσοστό το μεγαλύτερο από 100%

 344. ΓΤ said

  341@

  Καταγωγή Κάντια και παραγωγή κατάντια…

 345. Πέπε said

  343

  Αθήνα.

 346. Πέπε said

  344

  Αν ένας περαστικός κάτοικος της Μυκόνου εμβολιαστεί εκεί και προσμετρηθεί στους εμβολιασμένους του νησιού αλλά όχι στον πληθυσμό του, πάει να πει ότι όταν επιστρέψει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του θα προσμετράται στους εκεί ανεμβολίαστους, σωστά; Ή το ‘χασα πουθενά;

 347. Γιάννης Ιατρού said

  341, 345: Εντάξη, να περιορίσουμε το μέγεθος της επικράτειας του καθού στην περιοχή πού ΄ναι και το πατρικό του 🙂
  «Το Ρεμπελιό της κόρης Ινγκεμποργκ κι οι Προσταγές του Κούλη Εφέντη από την Χαλέπα»..

 348. SteliosZ said

  ->347 Δεν γνωρίζω πως υπολογίζει ο ΕΟΠΥΥ τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς. Με βάση το ποσοστό άνω του 100% της Μυκόνου, υποθέτω πως καταχωρεί τους εμβολιασμούς με βάση το εμβολιαστικό κέντρο (και όχι στον τόπο κατοικίας του εμβολιασμένου) .

  Επομένως, ναι. Το «υπερβάλλον» ποσοστό μιας περιοχής αντιστοιχεί σε (εικονικά) μειωμένο μιας άλλης…

 349. Μαρία said

  347, 349
  Το είχαμε συζητήσει με αφορμή τα αυξημένα ποσοστά στα βόρεια προάστια λόγω του εμβολιαστικού κέντρου στο Μαρούσι, όπου εμβολιάστηκαν Αθηναίοι και απο άλλες περιοχές.

 350. Μαρία said

  «Και όντως η καταγγελία κεντρίζει το ενδιαφέρον, αφού στην Κουντουριώτου στεγάζεται το γραφείο του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδου. Κι αν ακολουθήσουμε τη διαδρομή της διαπλοκής που γράφεται στον τύπο, βλέπουμε όλως συμπτωματικώς ότι operator manager στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, στον ΣΕΠ ΑΕ, είναι κάποιος ονόματι Νίκος Κατσαφάδος… Ενώ διευθυντής προσωπικού στην θυγατρική της COSCO, D Port, είναι επίσης κάποιος Μιχάλης Κατσαφάδος…
  Κι επειδή στο Λιμάνι οι αποστάσεις είναι μεγάλες πρέπει να φροντίσουν να υπάρχει και κάποιος καλός και γνωστός εκπαιδευτής οδηγών, για να τους πηγαίνει και ξανά όλως τυχαίως και αυτός ονομάζεται Νίκος Κατσαφάδος… Και οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Γιατί ένα άλλο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους χώρους δουλειάς υποτίθεται για ελέγχους ασφαλείας του λιμανιού, αλλά στην πραγματικότητα για να κάνει κατήχηση στους εργαζόμενους για να προστατεύουν την εταιρία, να μη διεκδικούν κλπ κλπ, το οδηγεί ένας που ονομάζεται Θεόδωρος Κατσαφάδος…».
  Μετά το 15:00

 351. Γιάννης Ιατρού said

 352. Μαρία said

  352
  Είπα να το κρατήσω για αύριο αλλά βλέπω οτι εσύ δεν κρατιέσαι.

 353. Μαρία said

 354. spyridos said

  Ελ – λαδέμποροι

 355. Πέπε said

  353

  Χοχλιοί; Γιατί παρακαλώ χοχλιοί;

 356. sarant said

  Πολύ γέλασα με τα τελευταία!

 357. Μαρία said

  Κλαίω

 358. spyridos said

  Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ΦΕΤΑμπουκ

  «Είδα την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλουμε ελαιόπανα στην αρχαία Ολυμπία και να πουλάμε πανάκριβα το λάδι στους τουρίστες και επιτέλους κατάλαβα πόσο κομβικό ήταν να φύγουμε εμείς οι λαϊκιστές για να έρθουν αυτοί οι άριστοι εντερπρενερς.»

 359. ΓΤ said

  359@

  Ήρθε ο καιρός να πλαστούν νέες ύβρεις με πυξίδα το «λιόπανο». Αρκετά έχουμε προσβάλει μέχρι σήμερα τις γυναίκες με άλλα «πανιά».

 360. Μαρία said

  359
  Τι γίνεται; Κλείνουν τα μπαρ απ’ τις 8;

 361. Μαρία said

  359

 362. spyridos said

  Αστα, έχει ρεκόρ κρουσμάτων και σε περιοχές με 80+% εμβολιασμένους.
  Στην Αμβέρσα εδώ και μια βδομάδα γέμισαν οι εντατικές μόνο με εμβολιασμένους.
  Στη Βραβάνδη παρτάρουν όλοι μαζί. Εκεί που ξεκίνησε και πέρυσι.
  11/11 ξεκίνησαν τα καρναβάλια.
  Αυτό γινόταν εχθές στη Ντεν Μπος το μεσημέρι.
  Φαντάσου τι έγινε μόλις βράδιασε.
  Ο συντάκτης του τουί γράφει. «Τώρα στη Ντεν Μπος. Σε ένα μήνα θα έχουμε λοκντάουν»
  Εκανε λάθος. Αρχίζει αύριο.
  Και το γυρίζουν από 3G σε 2G λένε.
  Δηλαδή τώρα μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικό πασάκι για μαγαζιά τρία γκρουπ (εμβολιασμένοι, γιατρεμένοι και όσοι έχουν αρνητικό τεστ) και θα καταργήσουν το γκρουπ του τεστ. Φυσικά κι αυτό θα αλλάξει πιστεύω. Ως το Δεκέμβριο θα ξαναμπούν τεστ για όλους.

 363. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  356. ή κρίνα του πρίγκιπα

  360. >> νέες ύβρεις με πυξίδα το «λιόπανο»
  υφίσταται: λιοπάνι! (και λινάτσα) 🙂

  Άλλες ιδέες
  Σταμναγκάθι Φαλάσαρνας
  Γραβιέρα από το Ιδαίον Άντρον (Σπηλιάς)
  Τυροζούλι από το Δικταίον Άντρον (με γάλα από την Αμάλθεια)
  και γιαούρτι από κρικρί

  Και κάπρους Καλυδώνιους να σερβίρουμε ΄σα πάνω στην Αιτωλία.

 364. ΓΤ said

  364@

  Βάγγελίστρα μ’, ξενυχτούδι μ’! Ιέλα στα μπροστονήματα!

  Αλλά γλέπω τον Μητσοτάκη να πουλάει τον μετα-Μέλανα Ζωμό κατά Σπάρτη, κι όποιος δεν αγοράζει να κυνηγιέται από τη ΝεοΚρυπτεία, ασφαλώς με επικεφαλής τον Βορίδη, αυτό το Κενταυρόσκυλο…

  Και αφού είναι αχορταγίλας με τα παλιολιόδεντρά του και την αντίστοιχη επιδότηση, ώρα είναι να πουλήσει τα μυζηθροπιτάκια της μάνας του στα 500 έουρα το κομμάτι…

 365. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  365 Πρέπει να ήταν το ΄14 που σ΄ένα άρθρο στην Καθημερινή προτεινόταν να πουλιούνται, στους τουρίστες κλπ, αρχαία θραύσματα (τα «άχρηστα» όστρακα που έχουν πάμπολλα, έλεγε, στις αποθήκες πχ της Ακρόπολης) και η αξία τους να είναι ανάλογη με τη χρονολόγησή τους και το μνημείο απ όπου είναι το κομματάκι. Όπως με τα τμήματα από το Τείχος του Βερολίνου! Έτσι έγραφε!
  Φοβάμαι ότι θα αναβιώσουν την ιδέα.

 366. Νέο Kid said

  Αγαπητοί φίλοι, καλημέρα από το δικηγόρου του διαβόλου! Κι ο διάολος ψυχούλα έχει ,γιατί;
  Ας εξετάσουμε το θέμα ψυχραίμως και αντικειμενικώς (που έλεγε κι ο Μαυρογιαλούρος…)
  Δε συμμερίζομαι τον τόσο ψόγο για το business plan του Κούλη περί αρχαιολυμπιακού ελαίου. Γιατί δηλαδή; Οι Ιταλοί που αγοράζουνε το δικό μας λαδάκι και το βάζουνε σε φισφιριλέ micro-μπουκαλάκια και το πουλάνε για κοκόσανέλ 5 είναι πιο μάγκες; (Εντάξει , είναι! Αλλά χάριν λόγου τώρα). Δεν βλέπω κάτι μεμπτό στο να στηθούν καλαίσθητα περίπτερα στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας και να προωθείται «This is the famous and therapeutic olive oil, from the same olive trees they used to make the Olympic winners’ stefania from!» (Το stefania είναι εσκεμμένο. Πρώτον για να μάθουν και κανα ελληνικό οι κουτόφραγκοι και οι κουτόσινοι/ιάπωνες , και δεύτερον κανείς ξένος δεν θα πιστέψει ελληνική πινακίδα που δεν θα έχει έστω ένα στοιχείο stink tradition…) Χωρίς πλάκα, θα πούλαγε σα φρέσκο ψωμάκι το λαδακι!
  Μην τα ισοπεδώνουμε όλα επειδή και μόνο προέρχονται απ τον Κούλη!
  Τώρα βέβαια θα μου πείτε υπάρχει ένα θέμα αρχής! Εμπιστεύεσαι ένα business plan σχετιζόμενο με αρχαιολογικό χώρο όταν είναι προερχόμενο απ τον εκπρόσωπο μιας οικογένειας γνωστών αρχαιοκαπήλων; Από κάποιον του οποίου η οικογένεια μαζί με κανα δυο τρεις άλλες οικογένειες δεν ήταν αξίες επί δεκαετίες πολλές να αξιοποιήσουν στοιχειωδώς την Ακρόπολη , να μαζέψουν στοιχειωδώς κανα φραγκάκι απ το πλήθος αρχαιολατρών και στρατοκαύλων που συνέρρεαν στις Θερμοπύλες και δεν είχαν (ούτε έχουν!) ούτε νεράκι να πιουν; Που δεν κανόνισαν σε κοτζαμαν λέοντα της Χαιρώνειας να μην πουλιεται ένα σουβλάκι Λειβαδιάς βρε αδερφέ! Ναι…
  Πάντως, το λαδακι Ολυμπίας δεν είναι κακό ! (Κι ότι δεν πιάνει μία μπροστά στο καλαματιανό, δε χρειάζεται να το κάνουμε βούκινο στους κουτόφραγκοι ,ε! Low profile…)

 367. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  367: το καλαματιανό είναι με βότανα🌿 μέσα, γι αυτό σκίζει…

 368. Νέο Kid said

  368. Αυτό με τα «παραισθησιογόνα» βότανα , καλό είναι να πατενταριστεί για τους Δελφούς! “Masturize and prophesize with style!, like Pythia!”

 369. Νέο Kid said

  368.369. Στους Δελφούς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κι ο Τζής, που είναι κοντοχωριανός! Με περικεφαλαία και μακεδονική ασπίδα με το άστρο της Βεργίνας, με φανέλα «Κούδας» και κρατώντας στο ένα χέρι σάρισα και στο άλλο τράπουλα , μπροστά στο θησαυρό των Αθηναίων να πουλάει μακεδονικό χαλβά με γεύση φέτα Κορνέζου (Γαλαξιδίου)

 370. Γιάννης Ιατρού said

  370: Ο Τζι θα αξιοποιηθεί στο Γάλα-Ξίδι 🙂 Αλιεύματα (χταπόδια, λιθρινάκια κλπ.) καθώς και βιολογικές καλλιέργειες (ντομάτες, πεπόνια, φασολάκια μαύρα, αγγουράκια κλπ.) και άνθη 👌🎈👍🤩

 371. dryhammer said

  Κάποιον θα βρούμε κι εμείς στη Χίο να κάνει τον Όμηρο [πουλώντας μαστίχα Μαρόκου]

 372. Γιάννης Ιατρού said

  Κανένα ηδύποτο Μαστίχα που να πίνεται Ξεροσφύρι να βάλετε στον κατάλογο, θα ξεπουλήσετε 🙂 🙂

 373. Πέπε said

  372

  Ναι, θα στήσει το πόστο του στη Δασκαλόπετρα. Εκεί που σύμφωνα με την παράδοση καθόταν ο δάσκαλος ο γέρο-Όμηρος κι έκανε αυτοαξιολόγηση:

  -Είναι τα καθίσματά σας αναπαυτικά;
  -Έχει ο δάσκαλος αετίσιο μάτι;

 374. Γιάννης Ιατρού said

  374: Κι αν σκόνταφτε πουθενά ο Ά-μηρος του φώναζαν: τύφλαααα 🤔

 375. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  368 κ.ε
  Το μαυροβότανο (και η μαστίχα), είναι πιο μπελαλίδικα, είναι και ανεπαρκείς οι παραγωγές σε σχέση με τη ζήτηση και/αφού έχουν ήδη κατακτήσει (και) τις έξω αγορές.
  Τη θάλασσα -Μαράθι, στάλα στάλα, που περπάτησε ο Μωυσής
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/318978_i-idea-mitsotaki-klebei-tin-parastasi

 376. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάτι που νομίζω δεν ειπώθηκε (κι αν δεν τα λέω σωστά, οι παροικούντες ας διορθώσουν)
  Στη Γερμανία, νομίζω και Βέλγιο , (συμπτωματικά μάθαμε από γνωστούς που περίμεναν να κάνουν την εξέταση και να ρθουν για διακοπές), όταν κλείσουν τα 50, η υπηρεσία ασφάλισης υγείας στέλνει ειδοποίηση (αναλόγως του φύλου) για μαστογραφία, κολονοσκόπηση (νομίζω και εξέταση προστάτη) με ρητά καθορισμένο το ραντεβού. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν οι ασφαλισμένοι και στο μέλλον νοσήσουν από αυτές τις παθήσεις, δεν καλύπτουν τα έξοδα θεραπείας.
  Εδώ, τελευταία, προστέθηκε μια μέρα άδειας το χρόνο στις υπαλλήλους για γυναικολογική εξέταση.

 377. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  377 Λάθος νήμα γμτ. Χοροπηδάει το εργαλείο μου- περιμένω τον «ειδικό» να το ρυθμίσει- και με μπέρδεψε. Έπρεπε στα φρέσκα, χθεσινά, μεζεδάκια ή στον «Αρνητή»

 378. Νέο Kid said

  “Χοροπηδάει το εργαλείο μου- περιμένω τον «ειδικό» να το ρυθμίσει-“
  Χοροπηδάει το εργαλείο σου; Περιμένεις τον «ειδικό»;; να το «ρυθμίσει»;;;
  Μην τα πετάς έτσι αυτά ρε ΕΦΗ! Ο κόσμος είναι πονηρός και παρεξηγεί!…🤪😅😉
  ( ελπίζω να μην ήταν πολύ χοντροκομμένο, ε; Φίλοι; Οκ;)

 379. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  379 🙂 🙂
  και είδα και τη Μπενεντέτα του τρελο Βερχόφεν χθες 🙂
  (Τί να δει κανείς εκτός σπιτιού και ασφαλής- αραία,αραία καμια εικοσαρέα-ελεγμένοι στην είσοδο πλήρως, είμασταν – φτου, πάλι αμφίσημα )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: