Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μαραθώνια μεζεδάκια

Posted by sarant στο 13 Νοεμβρίου, 2021


Αύριο Κυριακή θα γίνει ο Μαραθώνιος της Αθήνας -οπότε βρήκα τίτλο για τα μεζεδάκια της εβδομάδας. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν θα πάρω μέρος στη διοργάνωση -μου αρέσει να διανύω αποστάσεις, αλλά με το πάσο μου ή τέλος πάντων σε ρυθμό πεζοπορίας, όχι τρέχοντας. Έχω ωστόσο καναδυό φίλους που θα συμμετάσχουν -ρισπέκτ, που λέμε.

Ξέρουμε ότι η απόσταση που θα διανύσουν αύριο οι δρομείς είναι κάτι παραπάνω από 42 χιλιόμετρα. Και πολλοί ξέρουμε και με μεγαλύτερη ακρίβεια την απόσταση, 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα. Θα μου πείτε, δεν έχουν μεγάλη σημασία τα 195 μέτρα, είναι κάτω από το μισό τοις εκατό του συνόλου, αλλά η ακρίβεια έχει σημασία στον προσδιορισμό της διαδρομής.

Σχολιάστηκε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αφίσα της διοργάνωσης, που αναφέρει την απόσταση ως «42.195 χλμ.» που σημαίνει, στα ελληνικά, 42 χιλιάδες και 195 χιλιόμετρα. Στα ελληνικά, το κανονικό είναι να γράψουμε «42,195 χιλιόμετρα», χρησιμοποιώντας την υποδιαστολή για να χωρίσουμε το ακέραιο μέρος από το δεκαδικό.

Ζούμε όμως σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο -και στα αγγλικά, που κυριαρχούν παντού, ειδικά στο Διαδίκτυο, αντί της υποδιαστολής χρησιμοποιείται η τελεία, οπότε το 42.195 στα αγγλικά δηλώνει 42 και κάτι και όχι 42 χιλιάδες και κάτι. (Και το πιο αστείο είναι ότι στα αγγλικά συχνά χωρίζουν με κόμματα τις χιλιάδες, δηλαδή θα έγραφαν 42,195 μέτρα, αν και αυτή η σύμβαση δεν έχει καθολική εφαρμογή νομίζω). 

Η αγγλική σημειογραφία μάς επηρεάζει. Δεν ξέρω μάλιστα αν οι νεότεροι επηρεάζονται περισσότερο. Θα μου πείτε, το κόμμα είναι ζωντανό, αφού και όταν διαβάζουμε ένα δεδκαδικό μέγεθος λέμε (ή τουλάχιστον εγώ λέω, αν και νομίζω ότι έτσι γίνεται κατά κανόνα) π.χ. «εφτά κόμμα πέντε». (Δεν θα με εξέπληττε αν κάποιος πει «εφτά κόμμα πέντε» και γράψει «7.5» όμως).

Οπότε, κανονικά το «42.195» της αφίσας είναι βεβαίως αντικανονικό στα ελληνικά -έστω κι αν κανείς απ’ όσους το διαβάζουν δεν θα σκεφτεί πως θα τρέξουν αύριο οι δρομείς 42 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Παρεμπιπτόντως, η ακτίνα της Γης είναι 6371 χιλιόμετρα οπότε δεν ευσταθεί ότι τα υποτιθέμενα 42195 χιλιόμετρα είναι οχτώ φορές η ακτίνα της Γης -ούτε 7 δεν είναι, το λέω σε περίπτωση που είχατε βάλει σκοπό να τα τρέξετε.

Και επίσης παρεμπιπτόντως, στην αγγλική Βικιπαίδεια η ακτίνα της Γης δίνεται «6 371.0» ενώ στην ελληνική «6.371,0». Στη γαλλική «6 371,008».

* Σε κάποια πρόσφατα σχόλια είχαμε ασχοληθεί με τη γραφή «ψέμμα / ψέμματα» και είχαμε παρατηρήσει ότι στον πληθυντικό τα δύο μ είναι συχνότερα.

Πριν από εκατό χρόνια, η γραφή «ψέμμα, ψέμματα» συνηθιζόταν. Για το κύμα δεν είχα δει ποτέ μου να γράφεται με δύο μ αλλά το είδα σε οθονιά από το Mega, που μου έστειλε φίλος.

Βέβαια, το συγκεκριμένο σουπεράκι έχει μια γενικότερη κλίση στα Μ (μυμανία;) αν κρίνω και από το «αμεμβολίαστοι».

* Κι ένα καυτερό μεζεδάκι από το Διάστημα. 

Διαβάζουμε σε άρθρο για τις πιπεριές που καλλιέργησαν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό:

Οι αστροναύτες καλλιέργησαν τις πρώτες πιπεριές τσίλι στο διάστημα – «μια ωραία ηθική ώθηση», σύμφωνα με την ΜακΆρθουρ. «Έχουν μια ωραία πικάντικη γεύση, λίγο παρατεταμένο κάψιμο». 

Τι θα πει όμως «ηθική ώθηση»; 

Το αγγλικό αντίστοιχο:

On the culinary side, the astronauts grew the first chile peppers in space – “a nice morale boost,” according to McArthur. “They have a nice spiciness to them, a little bit of a lingering burn,”

A nice morale boost, μια ωραία τόνωση του ηθικού τους, μια ωραία ένεση ηθικού, κάτι τέτοιο τέλος πάντων. 

Όταν βλέπουμε χονδροειδή μεταφραστικά λάθη, κάποιοι συνηθίζουν να λένε «Μα, στο Google Translate το έβαλαν;» Εδώ όμως το Google translate μεταφράζει το a nice morale boost ως «μια ωραία τόνωση του ηθικού». 

Κατά τα άλλα, όπως βλέπετε και από τον τίτλο του άρθρου, οι αστροναύτες επέστρεψαν φορώντας πάνες, επειδή η τουαλέτα του διαστημικού σκάφους παρουσίασε διαρροή και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εν πτήσει. 

* Κι ένα κωμικό λάθος πληκτρολόγησης στη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του Χρήστου Κυριαζή, όπου το «απεβίωσε» έγινε «επεβίωσε».

(Ή να είναι λάθος του κορέκτορα; Μάλλον όχι).

* Διαβάζουμε στον Βηματοδότη για την αιωνόβια κυρία Ελένη Καλαπόθου, η οποία έσπευσε να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κόβιντ:

Θέλω για λίγο να σταθούμε στην Ελένη Καλαπόθου, ετών 100, η οποία έκανε την τρίτη δόση για να μην φύγει μια ώρα νωρίτερα, όπως υποσχέθηκε στα παιδιά της και στα εγγόνια της. Έτσι έστειλε το δικό της μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού. Να σημειώσω εδώ ότι η Ελένη Καλαπόθου έχει νικήσει δύο φορές τον καρκίνο, ενώ κατάφερε να επιβιώσει και στη μεγάλη πανδημία του 1918, τότε που θέριζε τον πλανήτη η ισπανική γρίπη. Ιδού τι δήλωσε: «Ήθελα να πάω να εμβολιαστώ για να μην αρρωστήσω και φύγω μια ώρα αρχύτερα. Είπα και στα εγγόνια και στα παιδιά μου να πάνε και εκείνα να εμβολιαστούν και να μην ακούν τον καθένα που δεν πάει να κάνει το εμβόλιο», τα λόγια παρότρυνσης της γιαγιάς Ελένης, μέσω της ΕΡΤ.

Πολύ καλά έκανε η κυρία Ελένη, και αξίζει να τη μιμηθούν και οι νεότεροι, αλλά με προβληματίζει ότι «κατάφερε να επιβιώσει στη μεγάλη πανδημία του 1918, τότε που θέριζε τον πλανήτη η ισπανική γρίπη».

Θέλω να πω, η πανδημία της «ισπανικής», όπως επικράτησε να λέγεται, γρίπης του 1918 τελείωσε το 1920, όπως βρίσκω στη Βικιπαίδεια, οπότε είναι δύσκολο πώς «κατάφερε να επιβιώσει» κάποια που γεννήθηκε ένα χρόνο αργότερα από τη λήξη της. 

* Ένα λαθάκι που το έχουμε ξαναδεί, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι εδώ το βρίσκουμε σε αγγελία για παράδοση μαθημάτων:

Παραδίδονται λοιπόν ιδιαίτερα μαθήματα «Αγγλικών κατοίκων». Δεν παραθέτω ολόκληρο το τηλέφωνο, αλλά αν κανένας Αγγλικός κάτοικος ενδιαφέρεται ας στείλει μέιλ.

* Όσοι κατοικούν στην Αθήνα θα έχουν τον τελευταίο καιρό αγανακτήσει με την κίνηση στους δρόμους, ιδίως στον Κηφισό. 

Σε άρθρο που εξετάζει το πρόβλημα, υπάρχει και η τοποθέτηση συγκοινωνιολόγου, ο οποίος προτείνει να υπάρχουν σε επιφυλακή οχήματα οδικής βοήθειας, δεδομένου ότι «θα πρέπει τα συμβάντα που γίνονται στον Κηφισό να διαχειρίζονται πολύ γρήγορα».

Τυπικά είναι λάθος, αφού το «διαχειρίζομαι», ως αποθετικό, δεν έχει παθητική φωνή. Οι υπεύθυνοι διαχειρίζονται τα συμβάντα. Αλλά πώς θα το πούμε; «Θα πρέπει να τυγχάνουν πολύ γρήγορης διαχείρισης» μήπως; Και λιγότερο οικονομικό είναι, και άβολο. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο ρήμα, που δεν είναι αποθετικό, ας πούμε: «τα συμβάντα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα». 

Ή θα αποδεχτούμε τη χρήση αυτή;

* Η οθονιά είναι από την είδηση για το τροχαίο ατύχημα που είχε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας. 

Οι δύο οδηγοί βέβαια μπορεί να επέδειξαν αμέλεια, ακόμα και ακραία. Αλλά ο αυτοκινητόδρομος; Ήταν κι αυτός απρόσεχτος; 

Εντάξει, τσαπατσούλικη διατύπωση, έστω και οικονομική -αντί του «αλλά και για κακή κατάσταση του αυτοκινητόδρομου» ή κάτι τέτοιο. 

Πέρα όμως από τα αστεία, σας αρέσει το «αμέλεια δύο οδηγών νταλικών»; (Και αν βάζαμε «δύο οδηγών νταλίκας» θα άλλαζε κάτι;)

* Tον πρώτο καιρό της πανδημίας, θα το θυμάστε, είχαν κυκλοφορήσει στα σόσιαλ διάφορα κειμενάκια με οδηγίες για την τήρηση αποστάσεων κτλ. που ήταν διατυπωμένα στα κυπριακά, στα κρητικά, στα βορειοϊδιωματικά και σε διάφορες άλλες διαλέκτους. Είχαν γούστο τα κειμενάκια αυτά και λυπάμαι που δεν τα συγκέντρωσα όλα.

Τώρα, ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχουμε και πολλή διάθεση για αστεία. Ωστόσο, διαβάζω ότι ένας φούρναρης στη Σάμη (της Κεφαλονιάς) ανάρτησε έξω από τον φούρνο του το εξής ωραίο κειμενάκι:

Πελάτες μου, επειδή δεν μου περισσεύουν πέντε χιλιάρικα, σας παρακαλώ οι ανεμβολίαστοι μείνετε απ’ όξω και θα σας φέρω εγώ ότι πιθυμεί η ψυχούλα σας στην πόρτα ή άμα προτιμάτε, παένετε στο άλλο μου μαγαζί, όπου επιτρέπετε να ‘μπαίτε.

Μη μου κάμετε κανά κάζο και ‘μπαίτε αβατσινάριστοι θα σας ρίξω τρία καντάρια βλαστήμια.

Θα το έβαζα και σε εικόνα, αλλά είναι του τύπου .webp, που δεν τη δέχεται η WordPress και δεν έχω βρει πώς να τη μετατρέπω σε jpg.

* Προκήρυξη για μια συγκέντρωση, που παραξένεψε κάποιους στο Φέισμπουκ.

Mα καλά, πότε αγιοκατατάχτηκε ο Βενιζέλος; ρώτησε κάποιος. 

Αλλά βέβαια οι Θεσσαλονικείς ξέρουν ότι πρόκειται για το «άγαλμα Βενιζέλου», που είναι συνηθισμένος τόπος συγκεντρώσεων.

* Διαβάζω για την επίθεση που έκανε ο Αντώνης Κανάκης των Ράδιο Αρβύλα στον Άρη Πορτοσάλτε του Σκάι -και ενώ με βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνο τα λεγόμενά του δεν μπορω να μην επισημάνω το γλωσσικό θεματάκι:

Θυμίζω ότι, σχολιάζοντας τον θάνατο του ντελιβερά στη Θεσσαλονίκη, που τον παρέσυρε οδηγός ακριβού αυτοκινήτου ο οποίος πέρασε με κόκκινο, ο Άρης Πορτοσάλτε είχε σχολιάσει επικριτικά την οδηγική συμπεριφορά των ντελιβεράδων. 

Και λέει, σωστά νομίζω, ο Κανάκης:

Για να βγαίνεις στον αέρα της τηλεόρασης μία ημέρα μετά το γεγονός και να κάνεις αυτό το σχόλιο πρέπει η συναισθηματική σου νοημοσύνη να βρίσκεται υπό του μηδενός. Οι άνθρωποι που βγαίνουν στην τηλεόραση καλό είναι να έχουν μία ενσυναίσθηση. Παρακαλούμε, λοιπόν, την εταιρεία Τεχνολογίας που κατασκευάζει ρομπότ τύπου Πορτοσάλτε στο λογισμικό που τοποθετείτε αν μπορείτε να ανεβάσετε λίγο την ανθρωπιά.

Δίκιο έχει, αλλά το «η συναισθηματική του νοημοσύνη βρίσκεται υπό του μηδενός».

Βέβαια, το σωστό είναι «υπό το μηδέν». 

Η περίπτωση θυμίζει μιαν άλλη παγιωμένη έκφραση, την «υπέρ το δέον», η οποία πολύ συχνά ακούμε να λέγεται ή να γράφεται «υπέρ του δέοντος». Το θέμα το έχουμε συζητήσει εδώ, και στη συζήτηση εκείνη ο φίλος μας ο Triant είχε κάνει το εξής σχόλιο:

Άλλο πολύπαθο είναι το κακόμοιρο το μηδέν. «Υπό του μηδενός» είδα σε μια ανακοίνωση στην κουζίνα της εταιρείας που δουλεύω, αλλά αυτό διορθώθηκε πολύ εύκολα με λίγο μπλάνκο.
Είδα όμως και στην (διαδικτυακή) Καθημερινή «Θερμοκρασίες υπό του μηδενός την Κυριακή στη βόρεια Ελλάδα» το οποίο διορθώθηκε σε «Θερμοκρασίες υπό του μηδέν σήμερα στη βόρεια Ελλάδα» 

Το περίεργο πάντως είναι ότι στη σημερινή γλώσσα το «υπό» χρησιμοποιείται σε αρκετές στερεότυπες εκφράσεις με αιτιατική, όπως «υπό την επήρεια…», «υπό σκιάν», «υπό τον όρο ότι…» κτλ. αλλά νομίζω ότι μόνο το «υπό το μηδέν» παθαίνει αυτή την τροπή σε γενική. 

* Και κλείνω με κάτι που αφορά το ιστολόγιο ή, πιο σωστά, όσους διαβάζουν το ιστολόγιο από κινητό μέσω της εφαρμογής WordPress App για Android. 

Εδώ και μερικές μέρες, μου λέει  φίλος, οι αναρτήσεις του ιστολογίου εμφανίζονται με όλα τα τονούμενα φωνήεντα να έχουν αντικατασταθεί από τετραγωνάκια, ενώ κάποιες φορές όλα τα γράμματα αντικαθίστανται από τετραγωνάκια.

Ομολογώ ότι δεν είχα υπόψη μου την εφαρμογή WordPress. Βλέπω συχνά τα άρθρα του ιστολογίου από το κινητό, αλλά όχι μέσα από αυτή την εφαρμογή -κανονικά, από τον μπράουζερ. 

Φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το δικό μας ιστολόγιο αλλά όλα τα ιστολόγια της WordPress, όπως διαπίστωσε ο φίλος που έλεγξε και κάμποσα άλλα. 

Δεν ξέρω αν και πότε θα διορθωθεί η εφαρμογή, αναρωτιέμαι όμως αν και άλλοι μάς διαβάζετε μέσω αυτής. Ή, πιο σωστά, αν και άλλοι δεν μπορείτε να μας διαβάσετε μέσω αυτής της εφαρμογής.

* Αν πάντως κάποιοι διαβάσετε το αυριανό άρθρο μέσω της εφαρμογής ενώ θα τρέχετε Μαραθώνιο, σας βγάζω το καπέλο. 

 

400 Σχόλια προς “Μαραθώνια μεζεδάκια”

 1. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Κύμμα είναι όταν κύπτεις. Το σκύψιμο.

 2. Νέο Kid said

  Οι Κύπριοι πάντως δε λένε 3 κόμμα 14 αλλά 3 πόιντ 14.
  Και ο Κανάκης καλό θα ήταν να μάθει ότι δεν υπάρχει «συναισθηματική» νοημοσύνη, αλλά μόνο νοημοσύνη. Ξέρω βέβαια ότι έχουν πιάσει τόπο παγκόσμια αυτές οι μαλακίες (τις πιστεύει ακράδαντα κι ο Λάμπρος) αλλά οι πραγματικά ευφυείς (intelligent) άνθρωποι είναι πάντα συμπονετικοί και ηθικοί και έχουν ενσυναίσθηση (empathy στα αγγλικά ). Δεν είναι πορδοσάλτηδες…

 3. dryhammer said

  Εμ θα τρέχουν διαβάζοντας, με κίνδυνο να κουτουλήσουν πουθενά, εμ θα τους βγάλεις και το καπέλο να τους βαρέσει ο ήλιος κατακαύκαλα…

 4. LandS said

  0. Και αν βάζαμε «δύο οδηγών νταλίκας» θα άλλαζε κάτι
  Προσωπικά και νταλικέρηδες να έλεγε, πάλι δεν θα άλλαζε.

  Αυτό με τα τετραγωνάκια, η δική μου εφαρμογή στο κινητό δεν το κάνει. Εξακολουθεί να μην αριθμεί τα σχόλια.

 5. phrasaortes said

  Σχετικά με το αρχείο Γουεμπέ, μπορείτε να πάρετε ένα στιγμιότυπο οθόνης του υπολογιστή σας (η επιλογή αυτή είναι διαθέσιμη μάλιστα στην Όπερα και τον Μοζίλλα με το δεξί κλικ του ποντικιού). Στην συνέχεια, επεξεργάζεστε το στιγμιότυπο στο πρόγραμμα ζωγραφικής του υπολογιστή, ώστε να περιλαμβάνει μονάχα την εικόνα γουεμπέ) και το ανεβάζετε στο ιστολόγιο.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Ανέβασα λίγο νωρίτερα το άρθρο επειδή θα φύγω και θα λείψω για ώρες.

  5 Αυτό κάνω κάποιες φορές.
  Παρεμπιπτόντως, στον Chrome δεν έχω βρει αντίστοιχη λειτουργία για να παίρνω οθονιές.

 7. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα κι απ΄εδώ
  …WordPress App για Android…
  Αν πατήσουν τις τελίτσες επάνω δεξιά στην οθόνη του κινητού θα βγεί ένα μενού, κι από εκεί διαλέγοντας το «επισκευθείτε» θα δουν την ανάρτηση κανονικά, χωρίς τα τετραγωνάκια.
  Ελπίζω να βοηθήσει..

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Παρακαλούμε, λοιπόν, την εταιρεία Τεχνολογίας που κατασκευάζει ρομπότ τύπου Πορτοσάλτε στο λογισμικό που τοποθετείτε αν μπορείτε να ανεβάσετε λίγο την ανθρωπιά.» Απλώς θαυμάσιο. 👍
  Τι ωραία και εύχυμα τα ελληνικά του Κεφαλλονίτη φούρναρη…
  Και ένα μεζεδάκι που αλίευσα: Στο όντως καλό και πολύ κατατοπιστικό βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα «Επικίνδυνοι συγγραφείς» διαβάζουμε στη σελίδα 547 πως «… ο δικηγόρος Ιωάννης Μεταξάς εγκαθίδρυσε δικτατορία». Πολύ περίεργο λάθος, όταν και ο τελευταίος κάφρος αναγνώστης, που θα έλεγε και μια ψυχή, γνωρίζει ότι ο Μεταξάς ήταν στρατιωτικός. Και ακόμα πιο περίεργο το ότι αυτό το λάθος ξέφυγε από τον επιμελητή και από όσους πνευματικούς ανθρώπους διάβασαν τα χειρόγραφα και τους οποίους ευχαριστεί ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου.

 9. Costas X said

  Καλημέρα !

  @6. Με το πλήκτρο Print Screen του πληκτρολογίου γίνεται αυτόματα copy στο clipboard. Μετά paste σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, π.χ. irfanview, και αποθήκευση ως jpg.

 10. Δημήτρης Τσακαλίας said

  Δεν ενδιαφέρει κανένα δρομέα η ακτίνα της Γης, γιατί κανείς δεν θέλει να καεί στο κέντρο της. Η περίμετρος της γης (ο Ισημερινός) είναι 40.075 χλμ.

 11. ”αν βάζαμε «δύο οδηγών νταλίκας» θα άλλαζε κάτι»
  Υπάρχουν νταλίκες μεγάλων αποστάσεων με δύο οδηγούς που εναλλάσσονται στο τιμόνι ανάλογα με τα νόμιμα χρονικά όρια οδήγησης/ξεκούρασης. Οπότε διευκρινίζει ότι ήταν πάνω από μια νταλίκα.

 12. H. Mandragoras said

  – Εμένα πάντως μου πήρε πολλή ώρα να καταλάβω το λάθος με το 42.195. Συνήθεια. Ανάμεσα σε ελληνικές, πολωνικές, εγγλέζικες και αμερικανικές συμβάσεις, απλά καταλαβαίνω αυτό που βγάζει νόημα και δεν βλέπω καν αν κάτι πάει στραβά. Προσωπικά, και ελληνικά να γράφω (σπάνια) , τελεία βάζω, αλλά κόμμα διαβάζω.
  – Σχετικά με τους αστροναύτες, κάποιος φίλος στο φεησμπουκ (γεια σου Μάνο) συνέδεσε την καλλιεργεια τσίλι και τη χαλασμένη τουαλέτα.
  – την εφαρμογή της WordPress δεν τη χρησιμοποιώ, αλλά στο Viber, δεν τα ελληνικά (εκτός από το π!) γίνονται τετραγωνάκια στην παράθεση του αρχικού μηνύματος όταν κάνεις απάντηση.

 13. Πέπε said

  Δηλαδή επειδή υπάρχει παγκοσμιοποίηση θα ακολουθούμε όλοι τον αγγλικό τρόπο;

  Μα τον αγγλικό;

  Ωραία λοιπόν, πόσες ίντσες είναι ο Μαραθώνιος;

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ξέρω γιατί θέλουν να μας μπερδεύουν οι αγγλοσάξονες ηγεμόνες, αλλά άλλο είναι το 42.195 χλμ. και άλλο το 42,195 χλμ. Η διάκριση μού φαίνεται απαραίτητη.

 15. Παναγιώτης Κ. said

  Υπάρχει το βιβλίο:

  Daniel Goleman
  η συναισθηματική νοημοσύνη
  Γιατί το «EQ» είναι πιο σημαντικό από το «IQ».

  Εκδόσεις «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» 1996.

  Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον σύνθετο όρο «συναισθηματική νοημοσύνη» για να ξεχωρίσουν τον επιστήμονα π.χ που διαθέτει ενσυναίσθηση (και άλλος… ζόρικος όρος) από τον επιστήμονα που δεν διακρίνεται γι αυτό το χαρακτηριστικό.

 16. Αγγελος said

  (5) Στα Windows υπάρχει το πρόγραμμα snip, που επιτρέπει να διαλέγεις το κομμάτι της οθόνης που θέλεις ν’ απαθανατίσεις. Δωρεάν και πολύ βολικό. Παράδειγμα:

 17. Γιάννης Ιατρού said

  15: Αυτά μας τα έχει πει ο Λάμπρος προ αιώνων… 🙂 🙂

 18. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  WEBP to JPG Converter
  https://convertio.co/webp-jpg/

 19. Καλημέρα,
  10 Κι εγώ αυτό σκέφτηκα.

  11 Άμα πάνε στο εξωτερικό σίγουρα. Στην Ελλάδα τα καταφέρνει ο ένας μια χαρά (το πόσες τρομάρες δεν ξέρω). Εκδρομή από Νυρεμβέργη προς Σκανδιναβία. Φεύγουμε Σάββατο 8 το βράδυ. Ο οδηγός που θα είχαμε κανονικά μπαινοβγαίνει και ρίχνει κάνα υπνάκο σε ειδικό χώρο στη μπαγκαζιέρα. Κάθε δίωρο στάση ένα τέταρτο για ξεκούρασμα του οδηγού. Φτάνουμε χαράματα στο Ροστόκ να πάρουμε το φέρι κι εκεί παραδίδει στον επόμενο που θα δούλευε μέχρι το βράδυ να μας πάει στο Μάλμο. Στην επιστροφή έχουμε διανυκτέρευση Παρασκευή στο Αμβούργο. Το πρωί άλλος οδηγός. Ο δικός μας είχα συμπληρώσει τις 6 μέρες δουλειά κι έπρεπε υποχρεωτικά να πάρει ρεπό. Να μην πω για το άγχος αν είχε κίνηση και καθυστέρηση στο δρόμο. Όπως στο Αμβούργο – Νυρεμβέργη. Αλλά δεν κολώσαμε. Ο οδηγός είχε συμπληρώσει τις ώρες ανάπαυσης και μπορούσε να αλλάξει τον εναλλακτικό οδηγό 🙂

  Επί της ουσίας: Δεν ξέρω πού έγινε το τροχαίο του Κούγια. Αλλά μήπως έγινε όντως σε αυτοκινητόδρομο κι η διατύπωση εννοεί την εταιρία που τον έχει αναλάβει (κι αντί να ψάχνει ποια είν’ αυτή λέει ο αυτοκινητόδρομος και καθαρίζει);

 20. Κιγκέρι said

  7: Καλέ κε Ιατρού, δεν σας έφτανε το ήδη ευπρεπισμένο «επισκεφθείτε» που γράφει στην οθόνη του κινητού, έπρεπε κι εσείς να το υπερ-διορθώσετε σε «επισκευθείτε» στο κείμενο; Βρούτε, ε Βρούτε! 😉

 21. Κιγκέρι said

  Μια δουλειά είπα να κάνω και μαρμαγκώθηκα!

 22. Κιγκέρι said

  21: Ξαναδοκιμάζω:

 23. LandS said

  13.
  Πρώτον: Δεν θα μετρούσαν σε ίντσες την απόσταση του Μαραθώνιου αλλά σε μίλια. Ας πούμε 26.219
  Δεύτερον: 42.195 χιλιόμετρα λένε (πια) ή συνηθέστερα 42.195km (26.219mi)
  😊😊
  Υπάρχει ένα θέμα για μάθουν να γράφουν την υποδιαστολή με κόμμα.
  Για μάς είναι πιο εύκολο να πούμε «κόμμα» αντί για «υποδιαστολή». Για δαύτους είναι πιο απλό να πουν «point» αντί για «decimal point». Είναι φτωχή γλώσσα και έχουν την ίδια λέξη για τη «στιγμή» και για το «σημείο».

  Εκνευρίζομαι όταν βλέπω το point in time να μεταφράζεται σε «σημείο στον χρόνο» ή και «χρονικό σημείο»

 24. Νέο Kid said

  15. Δεν υπάρχει αναγνωρισμένος επιστημονικός όρος «συναισθηματική νοημοσύνη». Αυτά είναι τσαρλατανιές για να πουλάνε βιβλία self -betterment Κλάιν μάιν. Η νοημοσύνη στον άνθρωπο είναι μία και ενιαία και ο καλύτερος , ο πιο επιστημονικός τέλος πάντων τρόπος μέτρησής της είναι τα iq tests που προσδιορίζουν το g . Τη γενική νοημοσύνη του ατόμου. Κι αυτό επειδή απλά υπάρχει μεγάλη συσχέτιση (συντελεστής r μεγαλύτερος από 0,75 0,8 μεταξύ iq και νοημοσύνης*(intelligence)
  Κι όλα αυτά τα «μοντέρνα» περί συναισθηματικής νοημοσύνης είναι και λίγο -έως αρκετά- εκ του πονηρού. «Δεν είναι μωρέ κακός ο x , ούτε παλιάνθρωπος , ούτε καθήκι ! Έχει απλώς χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη»… ενώ η άλλη του νοημοσύνη είναι στα ουράνια!
  Παρεμπιπτόντως η συσχέτιση μεταξύ νοημοσύνης και ηθικής / ακεραιότητας χαρακτήρα είναι επίσης πολύ υψηλή . Πάνω από 0,7 . Μελέτες τα λένε αυτά έτσι; Όχι εγώ.
  Μη τρώτε παπά!

  * οριζόμενη ως η ικανότητα να συγκεντρώνεις ,να αξιολογείς και να εφαρμόζεις γνώσεις και να αναπτύσσεις δεξιότητες, με ταχύτητα και ευκολία.

 25. B. said

  Υπάρχει στον Εύδηλο Ικαρίας το καφενείο «Τα Κύμματα» (ή μάλλον υπήρχε για καμμιά ογδονταριά χρόνια, νομίζω ότι το παρέλαβε κάποιος εγγονός ή δισέγγονος των αρχικών ιδιοκτητών και έκοψε το ένα μ πρόσφατα) το οποίο είχε πάρει την αρχική του ονομασία επειδή το κύμα ήταν συστατικό του μαγαζιού καθώς έμπαινε μέσα «ζωντανό» που λένε μέχρι πριν κάποια χρόνια που επεκτάθηκε ο κυματοθραύστης του λιμανιού. Κάποτε είχα ρωτήσει μια εκ των ιδιοκτητών για το επιπλέον μ και μου είπε ότι φυσικά και το ξέρει πώς γράφεται, αλλά έτσι ήταν η πρώτη ταμπέλα και έτσι το κράτησαν (ως πρόσφατα) η απόγονοι. Από ένα σημείο και μετά ήταν θέμα στυλ…

  (Όχι τόσο γραφικό όσο το ψητοπωλείο «Τα κωλονάκια» (με αυτή τη σειρά ω και ο) λίγο πιο πάνω στο ίδιο χωριό, αλλά ΟΚ).

 26. Κιγκέρι said

  >>…«Θερμοκρασίες υπό του μηδενός την Κυριακή στη βόρεια Ελλάδα» το οποίο διορθώθηκε σε «Θερμοκρασίες υπό του μηδέν σήμερα στη βόρεια Ελλάδα»

  Ε, τι ξιπαζόσαστε, στο βόρειο ιδίωμα σωστό είναι! 🙂

 27. H. Mandragoras said

  14. Φυσικά και υπάρχει διάκριση. Η σύμβαση είναι που διαφέρει από μέρος σε μέρος.
  Αν θέλουμε να γράψουμε «σαράντα χιλιάδες πεντακόσια δώδεκα και διακόσια τέσσερα χιλιοστά», το 40.512,204 και το 40,512.204 είναι εξίσου βολικές συμβάσεις. Μάλιστα, είναι συνήθως εύκολο να καταλάβεις ποιά χρησιμοποιείται.

  Πρόβλημα δημιουργείται όταν ανακατεύονται οι συμβάσεις σε υπολογιστές. Όποιος ανακατεύεται με ανάλυση δεδομένων ξέρει τί εννοώ. Πχ, μηχάνημα με ελληνικά regional settings, αποθηκευει δεδομένα σε ascii με «,» για να διαχωρίζει τα δεκαδικά, αλλά μετά πάς να διαβάσεις αυτό το αρχείο με άλλο υπολογιστή ή πρόγραμμα που περιμένει «.» και εκεί κάπου μπορεί να αρχίσει το μπέρδεμα. Ευκολο να λυθεί, αλλά μπέρδεμα.

  13. Το ότι χρησιμοποιούμε το μέτρο και τις υπόλοιπες μονάδες του SI ( = Système *International* d’unités) είναι εξ ορισμού αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης. Για χάρη τους εγκαταλείψαμε τις παραδοσιακές μας οκάδες, δράμια, πήχεις και δεν ξέρω τί άλλο. Το ότι δεν επικράτησαν οι αγγλοσαξονικές μονάδες, υποθέτω έχει σχέση με το ότι στο σύστημα SI είναι ευκολο να μετατρέψεις ανάμεσα σε μονάδες που μετρούν διαφορετικές τάξεις μεγέθους. Ένα χιλιόμετρο είναι χίλια μέτρα, και ένα μέτρο είναι χίλια χιλιοστά (χιλιοστόμετρα). Αν οι αγγλοσάξονες μέτραγαν σε ίντσες, χιλιοίντσες, μεγαίντσες και χιλιοστόιντσες (αντί για ίντσες, πόδια, μίλια και όγδοα της ίντσας), στοιχηματίζω δυο μπύρες ότι δεν θα ξέραμε τί είναι μέτρο.

 28. Νέο Kid said

  24. ..φυσικά όταν λέω «τα iq tests που μετράνε το g» δεν εννοώ τα χιλιάδες σκουπιδοτεστ iq που κυκλοφορούνε στο διαδίκτυο. Αυτά τα τεστ είναι αξιόπιστα και τα κάνουν επαγγελματίες ψυχολόγοι-ψυχομέτρες ή έστω αναγνωρισμένοι σύλλογοι υψηλής νοημοσύνης που έχουν τα δικά τους τεστ που είναι όμως κατασκευασμένα και «καλιμπραρισμένα» (normed) από επαγγελματίες γιατρούς ή ψυχολόγους του είδους.

 29. LandS said

  14
  Μα το λέει ο Νικοκύρης. 42.195 διαβάζουν «42 και 195 χιλιοστά» και 42,195 διαβάζουν «42 χιλιάδες 195»
  Και σε αυτούς η διάκριση είναι απαραίτητη και τη τηρούν. Μόνο που μας μπερδεύουν.

  Για να πω του στραβού το δίκιο, με το πληκτρολόγιο στα ελληνικά 42,195 και στα english 42.195 πατώντας ακριβώς τα ίδια πλήκτρα.
  Το χοντρό φάουλ της αφίσας είναι που γράφει «Ο Αυθεντικός 42.192χλμ». Αν ήταν όλο γκρίκλις ( Ο AFUENTIKOS 42.195xlm) δεν θα μπερδευόμασταν για πολύ.

 30. Κιγκέρι said

  >>…Κατά τα άλλα, όπως βλέπετε και από τον τίτλο του άρθρου, οι αστροναύτες επέστρεψαν φορώντας πάνες, επειδή η τουαλέτα του διαστημικού σκάφους παρουσίασε διαρροή και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εν πτήσει.

  Λοιπόν, αυτό ήταν επεισόδιο στο The Big Bang Theory (Season 2, Episode 22) The Classified Materials Turbulence!

 31. Την πρόσεξα κι εγώ τη χρονολογική ασυνέχεια με τη γιαγιά Ελένη και την ισπανική γρίπη, βλέποντάς τη ζωντανά στην τιβί. Ωραία εικονογράφηση για τους κινδύνους της προφορικής ιστορίας!

 32. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!
  Πολύ ωραία τα μεζεδάκια γέλασα με μερικά!
  Επικροτώ πλέρια που λέμε, τους «οδηγούς νταλίκας», γιατί σύμφωνα με μία παλιά γλωσσική θεωρία την οποία και υπερασπίζομαι, βάζεις πληθυντικό μόνο όπου δεν γίνεται αλλιώς κατανοητή η διατύπωση με τον ενικό, και όχι κατά πλεονασμό. Έτσι, «η τάδε συνθήκη επηρεάζει τη ζωή μας» και όχι τις ζωές μας, ή «το δείνα ενδεχόμενο, οδηγεί σε ακραία συμπεριφορά» και όχι σε ακραίες συμπεριφορές, εφόσον πάντα, επαναλαμβάνω, με τον ενικό καταλαβαίνουμε απόλυτα τί θέλουμε να πούμε.
  Για τις μετατροπές αρχείων μεταξύ τύπων, γενικά Νοικοκύρη, θα σου πρότεινα online αναζητήσεις (του τύπου convert τάδε to τάδε), τις περισσότερες φορές πετυχαίνεις αυτό που θέλεις με upload και μετά download. Αν βεβαίως πρόκειται για προσωπικά βίντεο ή άλλα τέτοια αρχεία, εννοείται πως καλύτερα είναι να το αποφεύγεις.
  Για την αφίσα του μαραθωνίου ομολογώ ότι άρχισα να τις προσέχω έξω μετά το θέμα που δημιουργήθηκε, και είχα την εντύπωση ότι το κόμμα προστέθηκε μετά (δεν πήγα να δω και από κοντά βέβαια). Αν ήξερα ότι εξαρχής είχαν τυπωθεί έτσι, θα απορούσα πραγματικά με το σάλο… Και κάθε περίπτωση είναι έξω από τη δικιά μας κουλτούρα ο αμερικάνικος διαχωρισμός των χιλιάδων με κόμμα, για να πεις ότι το ερμηνεύσαμε έτσι…
  Το «υπό του μηδενός» του φίλου Αντώνη είναι η παγίδα του καθωσπρεπισμού της φράσης, στην οποία πέφτουν πολλοί ακόμη και χρησιμοποιώντας δημοτική, λέγοντας «κάτω του μηδενός».

 33. ΣΠ said

  13
  1.661.220,4724 ίντσες
  https://www.rapidtables.com/convert/length/meter-to-inch.html?x=42195

 34. LandS said

  27
  Το ίδιο λέμε. Εξ ίσου βολικές συμβάσεις, αλλά και εξ ίσου άβολες στη μετατροπή από τη μία συνήθεια στην άλλη. Είναι πολύ φυσιολογικό για κάποιον που δεν έχει στοιχειώδη εξοικείωση ΚΑΙ με τις δυο συνήθειες να μπερδευτεί.
  Για τον μη εξοικειωμένο με αυτό Εγγλέζο θα φάνταζε παράλογο αν διάβαζε 123.456,789 μετά θα πήγαινε το μυαλό του στις διαφορετικές συνήθειες στο «Κόντινεντ» και θα το διόρθωνε (στο μυαλό του η στο χαρτί, δεν έχει σημασία) σε 123,456.789

  Όσο για το πρόβλημα με τους υπολογιστές που χρειάζεται να πάρουν ντάτα γραμμένα με τον ένα τρόπο και να τα επεξεργάζονται με τον άλλο, θα έπρεπε να είχε λυθεί πια. Το Εξέλ πάντως δεν έχει πρόβλημα όπως παλιά.
  Όσο για τα τεράστια αρχεία, δεν έχει γραφτεί ακόμα καμιά ρουτίνα;

 35. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάλι καλά που δεν ειπώθηκε ότι η γιαγιά Ελένη επέζησε του λιμού της Αθήνας επί Πελοποννησιακού πολέμου. Ίσως επειδή είναι Λακώνισσα. 😊

 36. Το θέμα είναι το έλεγε η ίδια, για την ισπανική γρίπη.

 37. Νέο Kid said

  Το μετρικό σύστημα το χρωστάμε στη γαλλική επανάσταση, και -παρότι φαινομενικά ήταν πολέμιός του- και στο Ναπολέοντα.
  Στο Βοναπάρτη επίσης χρωστάμε ότι όλη η Ευρώπη οδηγεί στη λάθος μεριά του δρόμου , δηλαδή δεξιά ! Αυτός άλλαξε παράδοση αιώνων που βάσταγε απ τους Ρωμαίους ακόμα , και που φυσικά οι θεματοφύλακες των παραδόσεων Εγγλέζοι ακόμα τιμούν.

 38. Pedis said

  Για τον Τενεκέ (όχι λάδι) …

 39. 1# Προσοχή όμως κατά τη διάρκεια του κύμματος από ψηλά. Αν δεν είσαι πλήρως αφυπνισμένος μπορεί να πέσεις και να γίνεις κοιμάς.

 40. atheofobos said

  19
  Στην Νορβηγία ο οδηγός του πούλμαν, εκτός από τα διαλείμματα, πριν να οδηγήσει ξανά, φύσαγε σε ένα μαραφέτι για να διαπιστωθεί πως δεν είχε πιεί. Κάνοντας δε μια παράκαμψη, που δεν ήταν στο πρόγραμμα, τον πήραν από το γραφείο του να τον ρωτήσουν γιατί έγινε. Τον παρακολουθούσαν με GPS!

 41. ΓΤ said

  38@

  Ο άνθρωπος μας βγάζει το λάδι και ο ίδιος βγαίνει λάδι…

 42. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  Για τον αυτοκινητόδρομο, προφανώς για μένα εννοεί το νομικό πρόσωπο, όχι την άσφαλτο. Δικηγόρος είναι, ψάχνει κάποιον να του μασήσει αποζημίωση, κι από τα οδοστρώματα δεν…

  25 Κιντ δεν ξέρω γιατί ζορίζεσαι τόσο με το θέμα, θαρείς και θα σου αφαιρέσουν πόντους από τον Άη-Κιου. Κατεξοχήν περίπτωση υψηλής νοημοσύνης και ανύπαρκτης ενσυναίσθησης είναι οι ψυχοπαθείς (sociopaths) αλλά και εν μέρει όσοι βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού αν δεν κάνω λάθος, αδυνατούν να αντιληφθούν τη συναισθηματική ύπαρξη των άλλων.
  Λογικό είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να έχουν υψηλή συσχέτιση νοημοσύνης και ενσυναίσθησης, όντας σχετικά υγιείς οι περισσότεροι, αλλά αυτό από μόνο του δε λέει κάτι. Correlation is not causation…

 43. ΣΠ said

  27β
  Εκτός από τις μονάδες χρόνου, όπου τα λεπτά είναι 60 δευτερόλεπτα και οι ώρες 60 λεπτά (και όχι 10 ή 100).

 44. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν βλέπω να γίνεται αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης😂😂🎶😎 που ΄ναι σήμερα, 13/11. Σε λίγο θα βγει βέβαια ο ακατανόμαστος και θα κάνει το καλοκάγαθο σχόλιό του🙄

  20: 🤩😂😂👍

  Ερώτηση της ημέρας: (χωρίς γκούγκλισμα, ε…)

  Έχω 10 λίτρα λάδι από την Ολυμπία και 10 λίτρα λάδι από την Μάνη.
  Ποιό από τα δύο αυτά ζυγίζει περισσότερο;;;

 45. ΓΤ said

  43@

  Να θυμίσουμε και την προσπάθεια της Swatch για beat time
  https://en.wikipedia.org/wiki/Swatch_Internet_Time

 46. Pedis said

  Εμένα ο Πορτοσάλτε μού εκπέμπει αρνητική ενέργεια και λόγω διατήρησης της ψυχενέργειας, αυθόρμητη εκπομπή μπινελικίων. 🥳

 47. Νέο Kid said

  42. Καταρχάς ο Αηκιούς μου είναι καταγεγραμμένος ως εύρος ,και είναι αυτός που είναι τέλος πάντων . Κατά δεύτερον δε μίλησα για causation αλλά για correlation. Το αν η ακεραιότητα είναι άμεση συνεπεια της υψηλης ευφυΐας ή «απότοκο» αλλης σχεσης αιτίου και αιτιατού δεν είναι γνωστό, αλλά πάντως είναι εκεί στα ευφυή άτομα! Κατά τρίτον το ότι κάποιοι (ελάχιστοι) sociopaths και άτομα με αυτιστικά σύνδρομα μπορει να έχουν υψηλή νοημοσύνη ,δεν λέει κάτι για τους γενικούς αντίστοιχους πληθυσμούς. Λυπάμαι ,αλλά ο Χάνιμπαλ Λέκτερ ΔΕΝ υπάρχει! Κατά συντριπτικό κανόνα αυτά τα άτομα έχουν χαμηλότερη της μέσης νοημοσύνη, και χρίζουν βοήθειας.
  Αυτός είναι – κατά τέταρτον και τελευταίο- κι ο λόγος που «ζορίζομαι». Όταν – και μέσω της «συναισθηματικής νοημοσύνης» που πλήθος αγραμμάτων συσχετίζουν μάλιστα αρνητικά με την κανονική νοημοσύνη- επιχειρείται το κοινωνικό να βαφτιστεί βιολογικό from the back door …
  Νομίζω ότι έγινα σαφής. Αν όχι, εδώ είμαστε.

 48. ΣΠ said

  45
  Το δεκαδικό σύστημα μέτρησης του χρόνου πάει πολύ παλιά.

 49. Νέο Kid said

  44. Αυτό που εμπεριέχεται στον βαρύτερο τενεκέ; Σ αυτήν την περίπτωση, το κρητικό Χανίων (ειδικά αν έχει ταξιδέψει μέχρι το Χάρβαρντ) τα σπάει!

 50. ΓΤ said

  48@

  Ασφαλώς. Απλώς μιλήσαμε για μια φρέσκια «αναβίωση».

 51. Χριστοδούκας said

  Γενικά, για μετατροπές εικόνων webp σε jpg, δοκιμάστε απλά να μετονομάσετε την επέκταση του αρχείου: από eikona.webp σε eikona.jpg.

 52. Εγώ θεωρώ , ότι το θέμα με τους ντελιβεραδες έχει τόσο απλές λύσεις, που από την στιγμή που δεν υλοποιούνται τίθεται θέμα συμφερόντων. Για παράδειγμα υποχρεωτικό κόφτη για να αναπτύσεται ταχύτητα έως τα επιτρεπτά όρια εντός κατοικημένων περιοχών μπορεί να ανακαλυφθεί κάνα gadget που τα όρια θα μεταβαλλονται σύμφωνα με τα επιτρεπτά όρια της περιοχής😂 ( αυτό όμως σε περίπτωση κινδύνου δεν θα μπορούσες να αντιδράσεις και να προφυλαχτείς).. Πάμε στην γήινη λύση για όταν βρέχει αντί να φορούν ένα αδιάβροχο οι ντελιβεραδες να κάνουν την παράδοση με οχήματα που προστατεύουν από την βροχή ( έχει δίκυκλα ,τρίκυκλα με σκεπούλα)

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Λεμπέσης στην «Τεραστία σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» ταυτίζει την ευφυΐα με την εντιμότητα και τη βλακεία με τη χαμέρπεια, τον καιροσκοπισμό και την ανεντιμότητα. Η περίφημη καπατσοσύνη και ατσιδοσύνη, που πολύ εκτιμάται ανέκαθεν στα μέρη μας, είναι απλώς κουτοπονηριά, στην οποία καταφεύγει ο βλάκας, επειδή τα πενιχρά πνευματικά του μέσα δεν του επιτρέπουν να επιτύχει αξιοκρατικά. Είναι δε εύκολο, όπως λέει, να ξεγελάσει ο βλάκας τον ευφυή «διότι η ευπιστία ενός ατόμου ως προϋποθέτουσα τα άλλα άτομα ως έντιμα (και συνεπώς ως ευφυά), είναι ασφαλώς το μέγιστον των τεκμηρίων της πνευματικής του αναπτύξεως και του πολιτισμού του». Ενδιαφέρουσα άποψη.

 54. LandS said

  37
  Η «πορεία στα δεξιά» κατοχυρώθηκε με νόμο το 1794, τότε που ο Νάπο είχε αναλάβει τη διεύθυνση του πυροβολικού της Στρατιάς της Ιταλίας (δηλ. του στρατού ΣΤΗΝ Ιταλία) και ξεκίναγε τους… βοναπαρτισμούς συνωμοτώντας με τους αδελφούς Ροβεσπιέρους. Καθαιρέθηκε, αποκαταστάθηκε, προήχθη σε Μέραρχο και μετά σε Στρατηγό της Στρατιάς Εσωτερικού και έγινε μέλος του Διευθυντηρίου το 1795, τον Νοέμβρη. Πρώτος Ύπατος (μτφ. δικτάτορας του κερατά), ως γνωστόν έγινε το 1799.

  Τη συνήθεια να περπατάνε στα δεξιά οι Γάλλοι την απέκτησαν μετά την Επανάσταση. Μέχρι τότε μόνο οι αβράκωτοι περπάταγαν δεξιά για να τους αποφεύγουν οι ευγενείς που ίππευαν αριστερά, (το ΄εκαναν για να έχουν το δεξί τους ελεύθερο να τρυπάνε με το σπαθί τους πιο εύκολα αλλά και να ανεβαίνουνε στο άλογο χωρίς να μπλέκεται το αριστερό τους πόδι με τη θήκη).
  Μετά την Επανάσταση όμως, όποιος πήγαινε στην αριστερή πλευρά θα καρφωνόταν ως κατάλληλος για τη γκιλοτίνα. Πάνε και συ δεξιά ρε αγιστοκράτ να μη τα φας το κεφάλι σου.
  Η ανάγκη έφερε τη συνήθεια και αυτή τον νόμο.

 55. @ 26 Κιγκέρι

  Καλό (σουστό). 🙂

 56. Για τη γιαγιά Ελένη θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως επέζησε του δαγγείου πυρετού που ήταν αργότερα, 1927.

 57. 46# Άμα σου εκπέμπει αρνητική ενέργεια να οχυρώσεις το φενγκ σούι σου 😃

 58. Πέπε said

  27

  > Αν οι αγγλοσάξονες μέτραγαν σε ίντσες, χιλιοίντσες, μεγαίντσες και χιλιοστόιντσες (αντί για ίντσες, πόδια, μίλια και όγδοα της ίντσας), στοιχηματίζω δυο μπύρες ότι δεν θα ξέραμε τί είναι μέτρο.

  Φχαριστώ πολύ! Αν οποιοσδήποτε λαός μετρούσε σε οποιοδήποτε δεκαδικό σύστημα, δε θα είχα κανένα πρόβλημα να προτιμήσω τη μονάδα της ίντσας, μήκους μιας ίντσας, από τη μονάδα του εκατοστού, μήκους ενός εκατοστού. Δεν είναι το μήκος που μετράει.

  Αλλά δεκαδικό σύστημα ένα μόνο έχω υπόψη μου, και δεν απορώ καθόλου που επικράτησε. Η παγκοσμιοποίηση είναι υπεύθυνη μέχρι το σημείο ότι έχει επικρατήσει ένα. Το ποιο όμως ήταν αυτό εξαρτάται από τη λειτουργικότητά του.

  Άμα με ζορίσει, μετράω άμα λάχει και στα δάχτυλα. Ο Αγγλοσάξων θα πρέπει εκτός από δάχτυλα να επιστρατεύσει τις παλάμες του, τους αγκώνες του, τους πήχεις του (ποιο διάβολο μέλος του σώματος είπαμε ότι είναι αυτό; από εδώ μέχρι εκεί ή από εκεί μέχρι εδώ;), ν’ αρχίσει να πορπατεί πάνω κάτω, ν’ ανάβει τσιγάρα (διάρκεια διαδρομής τρία πούρα σενιορίτας παρά δύο τσιγάρα κινγκ σάιζ), ν’ ανεμίζει την γκλίτσα του κλπ.

 59. Γιάννης Ιατρού said

  49: Καλή προσπάθεια, ειδικά αν σκεφτούμε να συμπεριλάβουμε το δοχείο-ΤΕΝΕΚΕ 🙂

  Να δούμε και τι άλλο μπορεί να βαραίνει στην εύρεση της αλήθειας 🙄😏😎

 60. nikiplos said

  47@ και 42@.
  Δεν συμφωνώ. Ο κάθε άνθρωπος από μόνος του είναι μια τεράστια πολυπλοκότητα και αποτελεί ένα αυτόνομο δυναμικό σύστημα σε ισορροπία του τρόμου.
  Ο Αυτισμός είναι πολλών αποχρώσεων, αλλά γενικά αν δεν υπάρχει δυσλειτουργία στο cognition, στο γνωστικό δηλαδή μέρος που κάνει έναν άνθρωπο στοιχειωδώς λειτουργικό, τότε δεν βλέπω κανένα πρόβλημα υστέρησης ούτε σε ευφυΐα ούτε σε intelligence.

  Το φάσμα του αυτισμού που δεν έχει πρόβλημα στο γνωστικό, επικεντρώνεται σε έλλειμμα social skills που κατά κανόνα έχουν οι διαγνωσμένοι τέτοιοι. Όμως τα social skills είναι δύσκολο να μετρηθούν, να καταγραφούν, ακόμη και να βρεθεί μια ενιαία εικόνα που να περιγράφει ένα σύνολο ανθρώπων ως «φυσιολογικό». Τα τελευταία χρόνια η νευροεπιστήμη, με την οποία συντάσσομαι, έχει δείξει ότι το φυσιολογικό δεν υφίσταται, ούτε ως κανόνας, ούτε ως στατιστική σημαντικότητα. Οι άνθρωποι μεγαλώνουν με κουσούρια, προσπαθώντας να φθάσουν ένα ιδεατό πρώτυπο, που έχει επιβληθεί από την κοινωνία και κυρίως από ισχυρούς κοινωνικούς κόμβους: Διαφήμιση, κυβέρνηση, εκκλησία, ηθική, πολιτική κλπ. Οι περισσότεροι υστερούμε σε αυτά τα πρώτυπα, κυρίως γιατί είμαστε … φυσιολογικοί.

  Ο όρος sociopath είναι μια μοντέρνα λέξη που κάνει ευφημισμό σε αυτό που παλαιότερα λέγαμε prick, son of the bitch, pure bastard, asshole. Γενικά όταν καλείσαι να κάνεις στατιστική με ανθρώπινες συμπεριφορές, συνήθως λες bullshits. Αλλά είναι μόδα τώρα και τι να πούμε περί αυτού.

  Ο όρος συναισθηματική νοημοσύνη, περισσότερο έχει να κάνει με δεξιότητα ενσυναίσθησης, δηλαδή ένα είδος κοινωνικής προσαρμοστικότητας, volatility και εσωτερικής συναισθηματικής αστάθειας-αυτοσυγκράτησης, παρά με ένα είδος γνωστικής αναλυτικής δεξιότητας.

 61. ΣΠ said

  47
  Νάταν μόνο το EQ… Έχουν επινοήσει και AQ, CQ, DQ, FQ, SQ και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

 62. nikiplos said

  58, στους ραφτάδες, από τον καρπό (αυστηρά τον καρπό) ως τον αγκώνα…

 63. Ενδιαφέροντος Πέπε, και όχι μόνο…
  Re-Sounding Anatolian Greekness in Diaspora | Events | Brown University

 64. nikiplos said

  Να πω εδώ ένα παράδειγμα. Την εποχή που έτρεχα την μικρή μου κόρη, σε αναπτυξιολόγο για διάγνωση, είχα φθάσει σε έναν γκουρού που μου είχε πει το εξής:
  Έχει έλλειμμα το παιδί σε κοινωνικές δεξιότητες, πως να το κάνουμε. Σκεφτείτε πάω σε μια στάση ενός λεωφορείου στην ερημιά όπου υπάρχει ένας μόνο επιβάτης που αναμένει το λεωφορείο. Φθάνω, κάνω νεύμα χαιρετισμού και λέω γειά! Τι θα πω μετά, πως θα συνεχίσω τη συζήτηση / κοινωνική αλληλεπίδραση?

  Ευγενικά του απάντησα πως: πρωί, καλό είναι να μην ανοίξω καμία συζήτηση και μου ξεφύγει κανένα καντήλι. Επίσης ούτε εγώ, αν ήταν μια ευειδής γκόμενα, δεν ξέρω πως να συνεχίσω την συζήτηση / κοινωνική αλληλεπίδραση, χωρίς να φανώ λιγούρης, σάχλας κλπ…

  Τα λέω αυτά για να έχετε μιαν εικόνα του τι σοβαρότητας είναι αυτές οι διαγνώσεις που πολλοί κάνουν, έχοντας απέναντι: γονείς στα κάγκελα, και ένα παιδί που είτε βαριέται, είτε δεν γουστάρει, είτε φοβάται να αλληλεπιδράσει με τους μουσάτους ψυχομέτρες, αναπτυξιολόγους, εργοθεραπευτές και πάει λέγοντας. Η γνώμη μου είναι πως το όλον πρόκειται για άλλη μια ωραία μπίζνα…

 65. ΣΠ said

  60, 64
  Και τις κοινωνικές δεξιότητες τις μετρούν. Δες το SQ στο #61.

 66. LandS said

  61
  Και φυσικά το γενόσημο όλων αυτών: Το BQ = Bullshit Quotient

 67. Πέπε said

  63

  Χα! Ο κουμπάρος μου ο Παναής είναι! Αλλά δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να διαβάσω το πόνημά του. Ενδιαφέροντός μου μεν, αλλά με ξεπερνάει.

 68. Πέπε said

  64

  Συγγνώμη αλλά άμα μες στην ερημιά συναντήσω τον μοναδικό άλλο άνθρωπο να περιμένει στην ίδια στάση μ’ εμένα και του πω γεια και μου απαντήσει γεια, μια χαρά το βρίσκω. Γιατί να πρέπει οπωσδήποτε να πούμε κι άλλα;

  Άσε που, αν επιμένουμε να πούμε κι άλλα, όλος ο ζόρες είναι οι 2-3 πρώτες ατάκες. Μετά η συζήτηση θα έχει αβίαστα καταλήξει στα εμβόλια, τις μάσκες και τα κρούσματα. Και θα έχουμε πολλά να πούμε: ό,τι λέμε κάθε μέρα με τον καθένα.

 69. Πέπε said

  Χτίζοντας πάνω στα θεμέλια που έθεσε το μνημειώδες #68:

  Βασικά ένας ωραίος τρόπος να ξεκινάς διαλόγους με αγνώστους, χωρίς σημαντικό ρίσκο απόρριψης, είναι:

  -Γεια.
  -Γεια.
  -Πολλά κρούσματα σήμερα, ε;

 70. Νέο Kid said

  Προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής παρουσιάζονται στις ουρές της καμπάνας της κανονικής κατανομής της νοημοσύνης , τόσο προς τα αριστερα όσο και προς τα δεξιά ,και είναι λογικό. Ας πάρουμε την ακρότατη προς τα πάνω νοημοσύνη που μπορεί να μετρηθεί με καλή αξιοπιστία και εμπιστοσύνη (με τη στατιστική έννοια) .Κάποιος με νοημοσύνη >145 ( sd 15 ) δηλαδή 3 τυπικές αποκλίσεις πάνω από το μέσο όρο (που είναι και διάμεσος (το 50% των ανθρώπων είναι στα αριστερά και το 50% στα δεξιά του 100) όταν βρεθεί σε ένα συνεχές και σταθερό περιβάλλον ας πούμε «μέσης νοημοσύνης» (100) πρέπει να «κατέβει» τρεις ολόκληρες τυπικές αποκλίσεις (γιατί ο 100άρης δεν μπορεί να «ανεβεί) για να μπορέσει να έχει επικοινωνία και εποικοδομητική σχεση , συνεργασία κλπ. Αυτό , μόνο εύκολο δεν είναι να το κάνεις συνέχεια! Κάποια στιγμή βαριέσαι, κουράζεσαι , απογοητεύεσαι , το χιούμορ του κατοστάρη (πόσω μάλλον κανενός πορδοσάλτη, βαριά 90) σε αναγουλιάζει κλπ. Δεν είναι ότι δεν έχεις «κοινωνικές δεξιότητες» . Είναι ότι είσαι απομονωμένος λόγω της αυξημένης αντιληπτικής σου ικανότητας και δεν είναι εύκολο να βρεις ανθρώπους σαν και σένα ( εκ των πραγμάτων είναι 1 στους 1500 με 2000. Λιγοι!) ώστε να εχεις μια ενδιαφέρουσα κουβέντα χωρίς να χρειάζεται να κάνεις συνέχεια “συμβιβασμούς” . Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν high iq societies (για όσους είναι συνειδητοποιημένοι κι όχι ψώνια/φαντασμένοι). Να βρεθείς για λίγο σε ένα περιβάλλον που να μπορείς -αν είσαι τυχερός !- να κάνεις και καμιά κουβέντα που δεν θα χρειάζεται να εξηγείς τα αυτονόητα για σένα .
  Επιπλέον υπάρχει κι ένας συνεχής εσωτερικός διάλογος και πάλη, και πολλές φορές το μυαλό σου τρέχει και δεν το φτάνεις …Με αποτέλεσμα ,με αυτή τη συνεχή ανάλυση «παραμέτρων» και σεναρίων να γίνεσαι αναποφάσιστος και αβέβαιος . Όπως είχε πει κι ο μεγάλος Μπέρντραντ Ράσελ «η τραγωδία της κοινωνίας είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι σιγουριά και αυτοπεποίθηση και οι ευφυείς γεμάτοι αμφιβολία και δισταγμό» ή κάπως έτσι.

 71. Theo said

  @63 67:
  analysis of handwritten music manuscripts
  Τι λέει εδώ; Υπάρχουν και typed manuscripts;
  Ρώτα τον κουμπάρο σου, Πέπε 🙂

 72. dryhammer said

  68,69. Και η κατάληξη της συζήτησης θα είναι [ανεξάρτητα από ιδεολογία, τί ψήφισε έκαστος κλπ κλπ]: είτε να βρίζουμε την [εκάστοτε] κυβέρνηση ή να βρίσουμε ο ένας τον άλλον…

 73. konstantinos said

  Ενα τεστ που δινεις με χαρτι και μολυβι καθισμενος σε μια καρεκλα δεν μπορει να κρινει το ανν εχεις εξαιρετικες ικανοτητες να οριζεις το σωμα σου (αθλητες, χορευτες), στηβμουσικη, στο πως συμπεριφερεσαι οταν βρισκεσαι με αλλους ανθρωπους κλπ. Κι αυτα ειναι νοημοσυνη, μες στο κεφαλι μας ειναι (και στο hardware και στο software) δεν ειναι μαγικα η μεταφυσικα.

 74. Μαρία said

  36
  Ακριβώς. Κι αναφέρθηκε και σε θανάτους. Σκέφτηκα οτι ίσως τη μπέρδεψε με την ασιατική του 1957, που την πέρασα κι εγώ όπως κι ο Άγγελος αλλά είμαστε ακόμα ζωντανοί.

 75. Γιάννης Ιατρού said

  Περί των 50 αποχρώσεων της *νοημοσύνης και ειδικά για θέματα παιδικής ανάπτυξης ειδήμων είναι ένας, ο Λάμπρος😎🙄
  Να πάρω τηλέφωνο να ειδοποιήσω; 🤩😜

 76. leonicos said

  Κατι για χτς αν και θα έπρεπε να το ελιχα γρλαψει πο πρωί

  Ανσας ρωτούσα το πρωί: Τραβήξατε τι καζανάκι;

  Όλοι ‘ απαντούσατε ΝΑΙ

  Αλλά οι περισσότεροι, πάα από 90% θα μου είχατε πει ΨΕΜΑΤΑ

  Δεν τραβήξατε το καζανάκι αλλά το ΠΕΤΗΣΑΤΕ

  Αυτά για τα γλωσσικά κλισέ

 77. leonicos said

  Δεν τραβήξατε το καζανάκι αλλά το ΠΑΤΗΣΑΤΕ

  Αυτά για τα γλωσσικά κλισέ

 78. ΣΠ said

  75
  Ο Λάμπρος πρέπει να έχει υψηλό FQ (δες #61).🙂

 79. leonicos said

  Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο ρήμα, που δεν είναι αποθετικό, ας πούμε: «τα συμβάντα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα».

  θα πρέπει τα συμβάντα που γίνονται στον Κηφισό να ΤΑ διαχειρίζονται πολύ γρήγορα».

 80. GeoKar said

  #31 κ.ά.: μήπως η εκατοντουτις Κα Ελένη απλώς κρύβει -κι άλλα- χρόνια?

 81. Πέπε said

  79

  Μα έτσι κι αλλιώς να τα αντιμετωπίσεις πρέπει. Όχι να τα διαχειριστείς. Ανόητη μόδα χρήσης ρημάτων που αποπροσανατολίζουν. Διαχειρίζομαι μια κατάσταση (π.χ. τα οικονομικά μιας επιχείρησης) είτε είναι προβληματική είτε όχι, και αν προκύψει προβληματική τότε στο πλαίσιο της διαχείρισης αντιμετωπίζω, επιπλέον, και τα προβλήματα.

  Το να λες «διαχειρίζομαι προβλήματα» υπαινίσσεται διακριτικά ότι δεν είναι και τόσο προβληματικά. Πρώτη φορά που άκουσα αυτή τη χρήση πρέπει να ήταν όταν μάθαμε ότι ο ΓΑΠ, αφού αφυπηρέτησε (μετά βαΐων) από την πρωθυπουργία, πήγε στην αλλοδαπή να διδάξει, έμπειρος πια, Διαχείριση Κρίσεων.

 82. Πέπε said

  80

  Άμα το αρχίσεις γύρω στα 25, μετά είσαι υποχρεωμένος να το συνεχίσεις για πάντα, όσο κι αν τραβήξει αυτό. Είχα κι εγώ μια θεία περί της οποίας εψιθυρίζετο ότι δεν είναι 96, που δηλώνει για να φαίνεται νέα, αλλά 98.

 83. Μαρία said

  78
  Αυτό το F πριν να το κλικάρω στο 61, το κατάλαβα σαν fu…. 🙂

 84. Μαρία said

  «Εκεί που υπάρχει το πρόβλημα είναι σε σκήτες και σε κελιά στο νότιο Άγιο Όρος, όπου ζουν μόνοι τους οι μοναχοί ή σε ομάδες έως 3-5 μοναχών και όπου δεν υπάρχει ιατρική φροντίδα, καθώς στα μοναστήρια συμβαίνει κάποιος μοναχός να είναι και γιατρός», είπε ο κ. Μαρτίνος, προσθέτοντας «πώς κολλούν αυτοί; Είτε πηγαίνοντας για προμήθειες εκτός Αγίου ‘Όρους ή πηγαίνοντας να επισκεφθούν την οικογένεια τους».
  Κατέληξε αναφέροντας με νόημα ότι «Αυτοί οι «κελιώτες» οι λεγόμενοι, διάγουν ασκητικό βίο, ζουν μόνοι τους μέσα στην φύση, κάνουν νηστεία και είναι λίγο οξύμωρο να κάνουν το εμβόλιο, λόγω της βαθιάς πίστης που έχουν στον Θεό, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι προπαγανδίζουν υπέρ του αντιεμβολιασμού».

  Πηγή: https://www.voria.gr/article/agion-oros-dekades-krousmata-se-monachous-pou-zoun-se-kelia-ti-lei-o-diikitis

 85. … κωμικό λάθος πληκτρολόγησης στη θλιβερή είδηση για τον θάνατο του Χρήστου Κυριαζή,
  όπου το «απεβίωσε» έγινε «επεβίωσε». …

  Το έκαναν
  Κυριαζεί

 86. Γιάννης Ιατρού said

  83: πιπέρι !! 😇😊

 87. 82.
  69.
  Ένας ακόμα ωραίος τρόπος για να ξεκινήσεις μία κουβέντα
  – Γειά
  -Γειά
  -Πόσοι πεθάναν σήμερα ;

  😃

 88. … Δεν παραθέτω ολόκληρο το τηλέφωνο, …

  … το οποίο, επιπροσθέτως, μπορεί
  να τελειώνει σε 9069, ή
  να αρχίζει από 6906

 89. Εγώ δεν έχω αριθμό κινητού και δεν σκάώ…

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια που μιλάμε για αμφίσημες φράσεις, τι καταλαβαίνετε από τον τίτλο του λινκ; Εγώ κατάλαβα ότι ο Σένκεφελντ θα επιστρέψει μετά τις 12 Μαΐου και μια τρομάρα την πήρα σκεπτόμενος τα ντουγάνια που έχουμε στο κέντρο της άμυνας. 😊
  https://www.sport24.gr/football/panathinaikos-me-senkefelnt-i-deyteri-omada-sto-ntermpi-me-tin-aek-epistrofi-meta-tis-12-maioy.9423287.html

 91. Μαρία said

 92. 91. Μαρία νομίζω λέγεται βορικό οξύ. Βόρακας λέγεται το σώμα που καλύπτει την ένωση δύο ηλεκτροσυγκολλημενων σιδήρων. Στις ενώσεις που γίνεται η κόλληση έχουμε τον βόρακα και τον σπάμε με ματσακόνι.

 93. Χαρούλα said

  Αυτή η μόδα;εξέλιξη;πραγματικότητα; των πολλαπλών νοημοσυνών μου φαίνεται ένα ευγενικός τρόπος να πούμε σε κάποιον πως έχει θέματα, αλλά να μην στεναχωριέται. Κάπου αλλού είναι άριστος!
  ….στα ελληνικά(να μην πονηρεύεται η Μαρία😂)
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%82_%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82

  Αλήθεια μόνο σε μένα ακούγεται παρέξενη η κλίση της λέξης στον πληθυντικό;

 94. Χαρούλα said

  Μαρία #84. Τι να πει ο Μαρτίνος… Το παντεσπάνι του βγάζει κι από κει!

  Σ´όλο το Όρος, πού έκαναν σαματά οι καλόγεροι και παρενέβει εισαγγελέας;;;; Στην Εσφιγμένου! Μήπως, λέω μήπως, χρησιμοποιούν ΚΑΙ τον covid-εμβολιασμό στον χρόνιο καυγά εξουσίας του μοναστηριού;;;
  Σ´όλες τις άλλες μονές, εμβολιάστηκαν🤣😂🤣😂!

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  2>>Δεν είναι πορδοσάλτηδες…
  πορδοκάλπηδες

  41 >>Ο άνθρωπος μας βγάζει το λάδι και ο ίδιος βγαίνει λάδι…
  Λαδιάρηδες
  …τότε που ο πατήρ και πρωθυπουργός Κώστας προσπαθούσε, ακόμη και με κάποιους τενεκέδες έξτρα παρθένου κρητικού ελαιόλαδου, να χτίσει μία προσωπική σχέση με τον πατέρα Μπους, προς όφελος και της εξωτερικής πολιτικής. https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/eimai-ki-ego-toy-xarbarnt
  …Ο Αμερικανός πρόεδρος στην επίσκεψή του στην Κρήτη το 1991, δοκιμάζει τις σαλάτες και ξετρελαίνεται με το κρητικό ελαιόλαδο. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βγάζει δύο τενεκέδες από το κελάρι του με το ελληνικό παραδοσιακό προϊόν για δώρο στον υψηλό καλεσμένο.
  https://www.thetoc.gr/politiki/article/mia-matia-stin-istoria-ti-eixe-mageirepsei-ston-tzortz-mpous-i-marika-mitsotaki-stin-episkepsi-tou-1991/

  87. >>-Πόσοι πεθάναν σήμερα ;
  «Το μέτρημα» /Θύμιος Γεωργόπουλος
  -Ένα, δύο , τρία, τέσσερα…
  -Ονομάτισε τα πράγματα,
  το μέτρημα τα αφαιρεί.

 96. ΓΤ said

  95@

  Πάντως από τη χώρα δεν λείπουν οι dενεκέδες…

 97. Pedis said

  Παρέα με τα διάφορα Bullshit Quotients -> #66 (Lands), έρχονται τα βιβλία τύπου Γιωσαφάτ και δένει το σιρόπι που έχει ο άλλος μέσα στο κεφάλι του.

 98. aerosol said

  Το τι εννοεί καθένας επιστημονικό είναι, συχνά, ασαφές και καθόλου… επιστημονικό! Κάποιοι θεωρούν επιστήμες μόνο τις «σκληρές» (=φυσικές επιστήμες και Μαθηματικά) -για λόγους που βασικά μόνο αυτοί γνωρίζουν. Οπότε εξαρτάται από το πόσο αυστηροί ξυπνήσαμε το πρωί κι αν μας έπεσε βαριά η φακή το μεσημέρι.
  Εφόσον η επιστήμη ασχολείται με την ΕQ, προσπαθεί να την ορίσει, να την καταγράψει, να την χρησιμοποιήσει ως εργαλείο γνώσης και βελτίωσης της ζωής μας… είναι απολύτως επιστημονική. Η ένδυση των επιστημόνων που τη μελετούν ή η τριχοφυία τους είναι θέμα προκαταλήψεων του καθένα μας (=καθόλου επιστημονική παρατήρηση).

  ΑΝ εφαρμόσουμε κριτήρια που, υποτίθεται, καταλήγουν να που πως η EQ δεν υπάρχει, ΤΟΤΕ σας έχω κι άλλα νέα: δεν υπάρχει ΟΥΤΕ η νοημοσύνη. Δεν έχει απολύτως τίποτα πιο «επιστημονικό».
  Δεν έχει σαφή ορισμό, δεν έχει κοινά αποδεκτό τρόπο μέτρησης, ο καθένας που ασχολείται λέει το μακρύ του και το κοντό του. Αν γίνω αρκετά κυνικός για να απορρίψω την EQ, τότε οφειλω να ομολογήσω πως τα IQ τεστ είναι αμφισβητήσιμα, αυθαίρετα, αμφίβολης χρησιμότητας και δεν ξέρουν ούτε τα ίδια τι ακριβώς μετράνε! Κάτι που αναγνωρίζουν ακόμα και οι επιστήμονες που τα δημιουργούν. Η νοημοσύνη είναι εξίσου επιστημονική ή μη επιστημονική με την συναισθηματική νοημοσύνη. Δεν διαθέτει απολύτως τίποτα που να την κάνει να «ισχύει» παραπάνω από την EQ (η οποία, γενικά μιλώντας, πλέον θεωρείται υποσύνολό της).

  Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν χρησιμότητα, δεν καλύπτουν κάποια ανάγκη, δεν προσπαθούν να περιγράψουν κάτι σημαντικό, δεν μπορούν να μας βοηθήσουν. Επειδή μπορούν, κι επειδή καλύπτουν ανάγκες, ασχολούμαστε. Μάλιστα μια σημαντική μορφή στην μελέτη της EQ είναι ο «δικός μας» Κωνσταντίνος Πετρίδης, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στις φωτό δεν έχει μούσι, αν αυτό σας πείθει περισσότερο.

 99. Pedis said

  ΙΚ(ιτς)

 100. 93. Το εύρος των γνώσεων μου είναι περιορισμένο το ίδιο και οι ικανότητες μου . Οι σιδηροκατασκευές είναι κάτι που έχω ασχοληθεί και ο πληθυντικός χρησιμοποιείται από το γεγονός της ομαδικής εργασίας σε μεγάλες κατασκευές όπου εγώ εσπαγα τον βόρακα και εβαφα τα σίδερα,με δίδασκε ο σύζυγος και είχαμε απίστευτη συνεργασία. Έχουμε φτάσει σε σημείο να είμαστε πάνω σε μία ψευτοσκαλωσιά ..να δουλεύουμε στα 6 μέτρα ύψος ημιγυμνοι να γουσταρουμέ τόσο πολύ την προόδο της εργασίας μας και παράλληλα να περνούν εργολάβοι με τα οχήματα τους και να τους πέφτουνε τα σαγόνια,γιατι αντικρύζαν δύο πιτσιρικια σε ηλικία περίπου 20 χρονων

 101. ΓΤ said

  98@

 102. Και όλοι μάς δίνουν μία συμβουλή και έτσι λέμε εμείς καμιά φορά.. Εσείς τι λέτε;

 103. # 98

  Σίγουρα η ευφυία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων π.χ. ο Γκάλης ήταν ευφυής μπασκετικά και ο Κούδας ποδοσφαιρικά, χωρίς όμως να διακρίνονται ιδιαίτερα σε άλλους τομείς.
  Στο σχολείο για να αξιολογήσω την ευφυία των μαθητών μου είχα τέσσερα κριτήρια, την αντίληψη, την ταχύτητα, την κρίση και την χωρητικότητα μνήμης, τα δυο πρώτα κέρδιζαν σε πρώτη εντύπωση, τα άλλα δυο τα θεωρούσα πιο δυνατά σημεία.

  Τρομερή εντύπωση μου είχε κάνει ένας μόνιμος στο ναυτικό δάσκαλος που συνάντησα στην σχολή στον Πόρο, είχε αυτό που λέμε «λίγο μυαλό» δεν μπρούσε να κάνει ούτε δυο απλές σκέψεις ή δουλειές μαζί, όμως αυτό το λίγο που είχε, ήξερε να το χρησιμοποιεί τόσο καλά που τα κατάφερνε καλύτερα από πολλούς που είχαν περισσότερο μυαλό !

 104. leonicos said

  Από ένα σημείο και μετά ήταν θέμα στυλ…

  Εδ’ω είχαμε ΚαΜΜενο υπουργό

 105. leonicos said

  32 λέγοντας «κάτω του μηδενός»

  Για ν’ αποφύγεις το από. Δεν είναι δόκιμο. Οφειλεται στο κάτωθεν του ‘ προφανώς

 106. Υπάρχει και το Πλάτωνος «εὐφυΐα τάχος μαϑήσεως» χωρίς τα άλλα.

 107. spyridos said

  Τη δεκαετία του 80 παρακολούθησα το προπαιδευτικό (ανάλογο με το μπάτσελορ) της Ψυχολογίας στην Ουτρέχτη.
  Δεν ήταν οι βασικές σπουδές μου πήγα για πλάκα αρχικά, αλλά μου άρεσε.
  Το μάθημα της εισαγωγής στην ψυχολογία το παρέδιδε ο καθηγητής της έδρας. Ο Piet Vroon.
  Σε όσους παρακολουθούσαμε συστηματικά μας έκανε δωράκι στην πρώτη από τις 3 εξεταστικές της χρονιάς την απάντηση μιας ερώτησης.
  – Ποια είναι η σχέση του IQ με την ευφυΐα.
  – Ίδια με τη σχέση του νούμερου του παπουτσιού με την ευφυΐα. Καμία.
  Η μόνη σωστή απάντηση για εκείνον.
  Αργότερα διάβασα και το βιβλίο του
  Intelligentie. Over het meten van een mythe en de politieke, sociale en onderwijskundige gevolgen.
  Ευφυία. Η μέτρηση ενός μύθου και οι πολιτικές κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειες.
  Δεν θυμάμαι και πολλά. Στις στατιστικές αναλύσεις θυμάμαι και αναλύσεις των σκορ των τεστ που έκανε ο Αμερικάνικος στρατός σε όλους τους έφεδρους.
  Χρόνια αργότερα όταν παρουσιάστηκα στα ελληνικά στρατά, έβαλαν να κάνουμε ένα τεστ σε όλοις όσοι είχαμε ένδειξη ΥΕΑ.
  Ηταν ένα από αυτά τα αμερικάνικα της δεκαετίας του 60, κακομεταφρασμένο και με αμερικάνικες καταστάσεις 30 και πλέον χρόνων. Είχε πλάκα γιατί θυμόμουν τις απαντήσεις. Αϊνστάιν τους βγήκα.

 108. 103.
  Εάν κάποιοι άνθρωποι έχουν πολλές δυνατότητες-δεξιοτητες ή χαρακτηρίζονται ευφυής σε κάποιο πεδίο- αντικείμενο έχει να κάνει κυρίως με την προσωπική ατομική εργασία του ανθρώπου που φέρει τον χαρακτηρισμό ευφυής.
  Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που έπιβραδύνουν τα αντανακλαστικά, για παράδειγμα εμένα σε ηλικία 8 ετων γιατρός έκανε πρόβλεψη για πιθανη εμφάνιση πάρκινσον στα πρώτα μου -άντα .
  Άμα θέλει το 103 να του πω μερικούς λόγους που συμβάλλουν στο να εκτιμηθεις ως αργόστροφο

 109. 99# Αυθεντικός Μαραθώνιος.
  Μπουκιά και συχώριο οι αρχαίες γκόμινες. Και τα παληκάρια λεβεντιά, μια χαρά κρατιούνται δυό χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι ημών πρέπει όντως να ξέρανε πράματα που μας ξεπερνάνε.

 110. Πάντως η ευγενική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους ανθρώπους στην πόλη είναι αντικείμενο άσκησης και καλλιέργειας ώστε να μην βλέπουμε πάντα αγνώστους αλλά και ανθρώπους. Το αναλύει και ο Ένγκελς στο βιβλίο του για την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία (χώρα στην οποία είναι παροιμιώδης η συμπεριφορά «αγνωστίας» και η άσκηση αδιασταύρωτης ματιάς).

 111. aerosol said

  #97
  Κι εγώ δεν ξέρω πώς βλέπω την ψυχανάλυση αλλά δεν βλέπω πώς γίνεται να απορριφθεί ως bullshit με έναν απλό αφορισμό η δουλειά ενός εκπληκτικά έμπειρου ψυχίατρου-ψυχαναλυτή. Δε μιλάμε για φραπελιά ή νερό Καματερού.

 112. Pedis said

  Δεν με ενδιαφέρει η τιμή που δείχνει το αυθεντιόμετρο των μμε & εκδοτών στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ ξέρω ό,τι διαβάζω και το χειρότερο που χαλάστηκα με μια φίλη μου κάποια στιγμή εξαιτίας του. 😕

 113. Γιάννης Ιατρού said

  109: τα σχόλια τα διάβασες;

 114. aerosol said

  #107
  Σωστός ο Ολλανδός. Είδα πρόσφατα συνέντευξη του Γάλλου που είναι υπεύθυνος για την δημιουργία (βασικά για την επικαιροποίηση, ας πούμε) των τεστ που μετρούν γνωστικές ικανότητες σε παιδιά στην Γαλλία. Το παλιό, πρωτότυπο, σχετικό τεστ ήταν από τα πρώτα IQ τεστ και αποτέλεσε μπούσουλα για πολλά ανά τον κόσμο. Ο άνθρωπος ήταν πολύ προσεκτικός στο να διατυπώσει τους αρκετούς περιορισμούς και την πολύ συγκεκριμένη χρησιμότητα αυτών των τεστ -των απολύτως πιο «επιστημονικών» που έχουμε. Είναι ωφέλιμα υπό συνθήκες: αν ξέρεις καλά τα πόσα δεν μπορούν να μετρήσουν κι αν τα θέλεις ως μπούσουλα για να βοηθήσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Δεν είναι σπορ για να βγάζεις ρεκόρ, ούτε θερμοκρασία, όπου ξέρουμε όλοι τι μετράμε, ούτε αποτελούν απόλυτο δείκτη για οτιδήποτε.

  Ο λόγος που διάφοροι έχουν «εφεύρει» (λες κι αυτό είναι κακό…) τα διάφορα τάδεQ, είναι ακριβώς γιατί η νοημοσύνη και η ευφυία είναι εκπληκτικά σύνθετα φαινόμενα. Δεν ξέρουμε καν ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε σε αυτό τον τομέα, πόσο μάλλον να έχουμε και αξιόπιστα εργαλεία να μας δίνουν ακριβείς απαντήσεις!

 115. Πέπε said

  @103

  Ναι, στον στρατό γνωρίζεις διάφορες περίεργες περιπτώσεις. Εγώ είχα έναν ΕΠΟΠ (μόνιμος υπαξιωματικός, η πιο καμένη βαθμίδα όλου του στρατεύματος), μάλλον προς βλάκα σε όλα τα υπόλοιπά του εκτός από το μεγάλο του πάθος, το Στοίχημα, από το οποίο αντλούσε και εισόδημα: είχε έναν απίστευτο όγκο πληροφοριών στο κεφάλι του, τις οποίες ανανέωνε συνέχεια (π.χ. το δεξί μπακ της Δόξας Κάτω Χαμούριανης από την Ε’ Εθνική Νέας Νότιας Ουαλίας πάει αρκετός καιρός που τραυματίστηκε και είναι ώρα να περιμένουμε τη δυναμική του επάνοδο) και τις αξιοποιούσε συνδυαστικά ώστε να παίζει κερδοφόρα δελτία.

  Κι από το σχολείο θυμάμαι χαζούς με αντίστοιχες επιδόσεις στα μοντέλα αυτοκινήτων…

  @107

  > Χρόνια αργότερα όταν παρουσιάστηκα στα ελληνικά στρατά, […] Αϊνστάιν τους βγήκα.

  Ωχ, αυτό γενικά δε θεωρείται καλό…

 116. Μερικά παιδάκια με τα καινούρια αδερφάκια νιώθουν παραμελημένα, καμιά φορά κάνα «πεδι «πληγώνεται που πληγώνεται το μεγαλύτερο . Απλά πρέπει να του εξηγήσει κάποιος ότι απλά ήρθε και τούτο το παιδί στον κοσμο και θα φάει και θα πιει και θα χε….

 117. aerosol said

  #112
  Την αυθεντία ή μη ανθρώπων με δεκαετίες κλινικής ή ακαδημαϊκής προσφοράς δεν την καθορίζουν τα ΜΜΕ και οι εκδότες, όπως δεν την καθορίζει ένας δικός σου καυγάς με κάποιον (!). Μπορεί κι ένας φίλος να σου πει βλακείες αφού διαβάσει Στήβεν Χώκινγκ. Συνεπώς μπορεί να μην χωνεύεις τον Χώκινγκ -αυτό δεν τον βγάζει σκάρτο.

 118. William T. Riker said

  93. Αυτό μου θύμισε λίγο τον τιτανοτεράστιο Αl Bundy 😆

 119. Pedis said

  # 117 – Δεν διάβασες καλά το 112, φίλε. Μην παίρνεις φόρα. Εσύ έχεις κοιτάξει ένα-δύο βιβλία του, ας πούμε;

 120. spyridos said

  115 β
  Ήμουν ψάρακας και δεν είχα καταλάβει ότι όσο χαζότερος τόσο καλύτερα. Ίσως και η χαμηλή νοημοσύνη δεν βοήθησε να το αρπάξω αμέσως.

 121. … Κατά τα άλλα, … οι αστροναύτες επέστρεψαν φορώντας πάνες, επειδή η τουαλέτα του διαστημικού σκάφους παρουσίασε διαρροή και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εν πτήσει. …

  OK, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τις πάνες — έπρεπε να συνεχίσουν να τις φοράνε μέχρι την προσγείωση;

 122. aerosol said

  #119
  Ένα βιβλίο του. Και τσέκαρα και κάμποσες μακροσκελείς συνεντεύξεις του που υπάρχουν στο γιουτούμπι, συν μια-δυο διαλέξεις.
  Βάσει αυτών μπορώ να σου πω πώς μου φαίνεται από τη μικρή γεύση που πήρα. Αλλά δεν μου έδωσαν τα φόντα να διαγράψω άνθρωπο με 60χρονη ακαδημαϊκή και ιατρική πορεία.
  «Μην παίρνεις φόρα»
  Δεν κακομίλησα και σε κανέναν. Χαλαρώστε, παιδιά…

 123. Pedis said

  # 122 – Ο καθένας έχει μία διαδρομή, σόου γουάτ? Τι σημασία έχει αυτό με το θέμα; Στο θέμα, λοιπόν, διαφωνούμε. Δεν πειράζει. Αλλά να διαβάζεις ή τουλάχιστον να παίρνεις υπόψη σου τι γράφει ο άλλος πριν απαντήσεις χωρίς να φαίνεται, τουλάχιστον, ότι διαστρέφεις. Αυτό. Νιρβάνια στο γράφω.

 124. Γιάννης Ιατρού said

  121: δεν διάβασες τα νέα; (Bull)shit in Orbit…🤨

 125. BLOG_OTI_NANAI said

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  Να πούμε την αλήθεια βεβαίως, αυτές τις «νοημοσύνες» εμείς τις γνωρίζουμε περισσότερο ως ικανότητες, ταλέντα ή δεξιότητες. Στα σύγχρονα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού χρησιμοποιούνται πολλές επιμέρους αναλύσεις του εαυτού, όπως τα Τεστ Χαρακτηριστικών Προσωπικότητας, ή τα Τεστ που δείχνουν μια κατάταξη σε σχέση με 6 βασικούς επαγγελματικούς τύπους που με τη σειρά τους συσχετίζονται με 38 επαγγελματικές κατηγορίες.

  Γενικά όλα τα εργαλεία αυτά είναι χρήσιμα διότι η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση πολλών ζητημάτων.

 127. aerosol said

  #123
  Συγνώμη αν σε ενόχλησα αλλά δεν έχω ιδέα για τι μιλάς. Δεν «φαίνεται» να διαστρέφω τίποτα. Νόμιζα πως ήταν μια απλή συζήτηση αλλά μάλλον έπεσα σε ευαίσθητο θέμα.

 128. Μαρία said

  https://www.avgi.gr/politiki/400807_anaklithike-i-klisi-toy-apo-tin-eisaggelia-meta-tin-katakraygi

 129. Pedis said

  # 127 – Γράφω στο #112 ότι έχω υπόψημ μου τον συγκεκριμένο, κι ως απάντηση στο δικό σου #117 πιάνεσαι από κάτι έξτρα που έγραψα και κεντάς κάτι άσχετο και προφανώς μειωτικό. Και συνεχίζεις στο #127 … Ντάααξι, κατάλαβα.

 130. aerosol said

  #129
  Αυτό που λες έξτρα είναι το μισό 112. Δε μου φάνηκε λεπτομέρεια. Το άλλο μισό ήταν μια απαξιωτική κριτική για τη φήμη του, ως οφειλόμενη στα ΜΜΕ. Το οποίο για άνθρωπο που έχει χειριστεί εδώ και δεκαετίες κλινικές καταστάσεις κι έχει κάποιο όνομα στο χώρο του (παντελώς άσχετο με την όποια εκδοτική δραστηριότητα) μου έκανε εντύπωση.
  Στο 117 γράφω matter-of-factly, αναλύοντας το σκεπτικό μου.
  Στο 127 σου έγραψα όσο πιο ευγενικά μπορούσα, δεδομένου του ότι μου εξήγησες πως «διαστρέφω» λόγια.
  Δεν κατάλαβες Χριστό. Απλά βγάζεις πάνω μου θυμό που μάλλον είχε άλλες αιτίες. Οπότε καληνυχτώ, διότι δε με ενθουσιάζει να γίνομαι πτυελοδοχείο.

 131. Pedis said

  # 130 – Στον ίδιο ντορό και βγαίνεις και θιγμένος 🥱

 132. leonicos said

  ωω

 133. Λοιπόν να κάνω ένα ξεκαθάρισμα. Σκαώ μύτη πριν λίγες μέρες.. είχα μία εμφάνιση την περίοδο που είχα βιταμίνη 5,8 ( η αναφορά γίνεται μόνο για να προσδιορισω στον εαυτό μου την χρονική περίοδο στο περίπου) νομίζω γύρω πριν 8 μήνες δεν είμαι σίγουρη . Δεν με νοιάζει ειλικρινά τι λέει ο καθένας . Και οι γυναίκες με μισούν και προκειμένου να με μειώσουν κάνουν απίστευτα , αλλά γίνομαι λατρευτη ως χαζή από τους άντρες και οι γυναίκες που προβαίνουν σε αισχρες ενέργειες προς το πρόσωπό μου προκειμένου να δείξουν μία συμπεριφορά που θα με κάνει να μειονεκτω , δέχονται αδιαμαρτύρητα ή να μιλάνε σαν βωθρατζήδες ή να κάνουν ροζ διαλόγους με άλλους. Οι άντρες με συμπαθούν γιατι μέσω του γεγονότος το ότι είμαι στην κοσμαρα μου τονωνεται η σεξουαλικότητα τους από τις γυναίκες που θέλουν να με προσβάλουν.

 134. […] Αύριο Κυριακή θα γίνει ο Μαραθώνιος της Αθήνας -οπότε βρήκα τίτλο για τα μεζεδάκια της εβδομάδας. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν θα πάρω μέρος στη διοργάνωση -μου αρέσει να διανύω αποστάσεις, αλλά με το πάσο μου ή τέλος πάντων σε ρυθμό πεζοπορίας, όχι τρέχοντας. Έχω ωστόσο καναδυό φίλους που θα συμμετάσχουν -ρισπέκτ, που λέμε. Ξέρουμε… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/11/13/meze-506/ […]

 135. ΣΠ said

  13
  1.661.220,5 ίντσες
  https://www.google.com/search?q=meters+to+inches&sxsrf=AOaemvLsJF70JSF6Y4x1AATguFscGMHj3Q%3A1636794675574&source=hp&ei=M4GPYcLHII7BUpLGlYAL&iflsig=ALs-wAMAAAAAYY-PQzfEP33zfBUs6x8cVN-kdlNJWhOS&oq=meters+&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYATIFCAAQywEyBQgAEMsBMgUIABDLATIFCAAQywEyBQgAEIAEMgUIABDLATIFCAAQywEyBQgAEMsBMgUIABDLATIFCAAQywE6BAgjECc6BQgAEJECOgsILhCABBDHARDRAzoLCC4QgAQQxwEQowI6BAguECc6BwgAEIAEEAo6CwguEIAEEMcBEK8BOg0ILhDHARCvARAKEMsBUABY4CNgq0FoAHAAeACAAbMBiAHeCJIBAzAuN5gBAKABAQ&sclient=gws-wiz

 136. Πέπε said

  135

  Ευχαριστώ! Δώδεκα ώρες κόντεψαν να περάσουν για να αξιωθώ μιας έγκυρης και χρήσιμης απάντησης στο θεμελιώδες ερώτημα που έθεσα.

  Αλλά αφού μιλάμε για ίντσες, μήπως είναι 1,661,220.5;

 137. sarant said

  Επέστρεψα και ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

  Ευχαριστώ επίσης πολύ για τις τεχνικές συμβουλές σχετικά με το webp

  8 Περίεργο λάθος.

  11 Ναι, αλλά δεν οδηγούν και οι δύο ταυτόχρονα, οπότε δεν μπορούν να επιδείξουν και οι δύο ταυτόχρονα αμέλεια!

  36 Θα είχε περάσει όντως γρίπη σε μικρή ηλικία, ίσως σοβαρά, αλλά όχι την ισπανική 🙂

 138. Αγγελος said

  Κική Ματέρη (92), φυσικά άλλο είναι το βορικό οξύ, άσπρη σκόνη που, διαλυμένη σε νερό, χρησιμοποιείται ως ήπιο απολυμαντικό, και άλλο ο βόρακας, επίση άσπρη σκόνη διαλυτή στο νερό, που μεταξύ πολλών άλλων χρήσεων χρησιμοποιείται και ως συλλίπασμα για τη συγκόλληση ατσαλιού. Αλλά τι χρησιμοποιούν οι βλαμμένοι για να… φύγει το εμβόλιο είναι δική τους δουλειά. Αν μιλούν για βόρακα, δεν θα τους πω «μάλλον βορικό οξύ εννοείτε»!

 139. sarant said

  Και συνεχίζω

  51 Δεν έπιασε το κόλπο

  56 Πιθανό

  64 Προσυπογράφω την τελευταία παράγραφο

  84 Ο διοικητής τα λέει αυτά;

 140. sarant said

  128 Από πού κι ως πού είναι «προφανής» η παραδρομή; Κι έγινε προφανής μόνο όταν φώναξε ο βουλευτής;

 141. Πέπε said

  Δεν ξέρω αν θα βρω πολλούς σύμφωνους, αλλά βρίσκω ότι η πρώτη φτγρ στην ανάρτηση είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου τα εναέρια καλώδια, αντί να αποτελούν οπτική ρύπανση, συμβάλλουν σ’ ένα αισθητικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα. (Δεν το λέω για πλάκα.) Μ’ αρέσουν πάνω από το Χίλτον.

 142. Αγγελος said

  Όπως λέει και η παραπομπή του ΣΠ (48), η Γαλλική Επανάσταση έκανε μια προσπάθεια να υποδιαιρέσει δεκαδικά και την ημέρα, αλλά γρήγορα την εγκατέλειψε. Και τα τόξα και τις γωνίες δοκίμασε να υποδιαιρέσει δεκαδικά (την ορθή γωνία σε 100 grades (ελληνικά «βαθμούς»), τον βαθμό σε 100 δεκαδικά λεπτά και το λεπτό σε 100 δεκαδικά δευτερόλεπτα), αλλά ούτε αυτό καθιερώθηκε, ίσως ακριβώς γιατί χάλαγε την αντιστοιχία με τις μονάδες χρόνου. Ωστόσο, έχω ακούσει ότι στον γαλλικό στρατό χρησιμοποιούνται ακόμη αυτοί οι «βαθμοί», και πάντως στα μαθητικά μου χρόνια είχα τριγωνομετρικούς πίνακες με τις ενδείξεις και σε βαθμούς.
  Το χιλιόμετρο ήταν ακριβώς το μήκος ενός δεκαδικού λεπτού τόξου μεσημβρινού της Γης — ή θα ήταν τόσο, αν η αποστολή του Delambre τον είχε μετρήσει σωστά 🙂

 143. sarant said

  141 Χμμμ… σαν να έχεις δίκιο

 144. 138. κρατάς το ματοτσιμπιδο ,βάζεις το ηλεκτρόδιο,ανεβαζεις – κατεβαζεις τα αμπέρ …στην συγκεκριμένη ενέργεια δεν ξέρω να παίρνει μέρος λευκή σκόνη.
  141. Η υπογειοποίηση των καλωδίων ονομάζεται αισθητική, αναπτυξιακή ενέργεια

 145. Μαρία said

  140
  https://www.avgi.gr/politiki/400816_i-ek-paradromis-parabiasi-themeliodoys-diataxis-toy-syntagmatos-genna-erotimatika

  Πολλές παραδρομές τελευταία https://tvxs.gr/news/ellada/ek-paradromis-i-kybernisi-katargise-akatadiokto-ton-prostateyomenon-martyron

 146. Πέπε said

  142

  Θα μου φαινόταν αδιανόητο να κληθώ να μετράω τις ώρες διαφορετικά απ’ ό,τι ξέρω. Δεν απορώ μεν που δεν έπιασε, απορώ όμως, τώρα που το σκέφτομαι, πώς έπιασαν ιστορικά διάφορες άλλες αλλαγές, έστω και επί το ορθολογικότερο (από οκάδες κιλά κλπ.).

  Πάντως να πούμε, προς υπεράσπιση του δωδεκάωρου, ότι έχει κάποια ομοιότητα (επιφανειακή βέβαια) και με το δωδεκάμηνο, στο οποίο δε χωράει δεκαδικός εξορθολογισμός.

 147. 146 Γιατί;

 148. ΣΠ said

  136
  Το #135 καθυστέρησε επειδή το έπιασε η μαρμάγκα. Την απάντηση την έδωσα νωρίς με το #33.

 149. sarant said

  148 Iσχύει

 150. 146 – 147 Είχε προταθεί παλιότερα κι αυτό. Και βδομάδα δέκα ημερών. Δεν θυμάμαι ακριβώς το σχήμα, αλλά έπαιζαν (να μην ξεφεύγουμε απ’ τα χτεσινά) και κάτι μέρες αργίας στο τέλος.

 151. ΣΠ said

  139α
  Νικοκύρη, για τον απλούστερο τρόπο μετατροπής WEBP σε JPG δες το #18.

 152. Λοιπόν προκύπτει ένα πρόβλημα που νομίζω τα απλά μαθηματικά δεν το λύνουν .
  Λοιπόν τα κύρια στοιχεία
  Έχουμε 2 λεωφορεία
  Θέσεις: 40-50( δεν γνωρίζουμε εάν ο αριθμός είναι κατά προσέγγιση ή εάν το 1λεωφορειο έχει 40 θέσεις και το αλλο 50)
  Έχουμε ένα mini bus
  Θέσεις άγνωστες
  Έχουμε όριο επιβατών : 100 άτομα
  Οι επιβάτες είναι :90-110 μαθητές σχολειου ( δεν ξέρουμε εάν ειναι Μ.Ο εβδομάδας)
  Το mini bus χρησιμοποιηθηκε όταν εντοπίστηκε προβλήματα στην μετακίνηση μαθητών 2 οικισμών( δεν ξέρουμε πόσες φορές)

  Ήταν υπεράριθμα τα λεωφορεία;
  https://www.kozanilife.gr/2021/11/12/%ce%b5%ce%bf%cf%81%ce%b4%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%ad%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ac/

 153. ΣΠ said

  150
  Πάλι από την Γαλλική Επανάσταση. https://en.wikipedia.org/wiki/French_Republican_calendar

 154. Triant said

  144 Πιθανότατα περιέχεται μέσα στο ηλεκτρόδιο, όπως υπάρχει και καλάι που περιέχει την αντίστοιχη πάστα για τις ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές κολλήσεις (να το αποφεύγετε καθώς και την πάστα αυτή γενικότερα).

 155. Γιάννης Ιατρού said

  145: Για να συνηθίζουν οι νεότεροι και να θυμηθούν όσοι ξέρουν τι είναι αυτό εδώ 🤨
  Δείχνει το μέγεθος του πανικού, χαρακτηριστικό γνώρισμα καθεστώτων που διαπιστώνουν πως βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

 156. Triant said

  Ο Ισαάκ Ασίμοφ επιχειρηματολογώντας υπέρ του δεκαδικού συστήματος στο κείμενό του ¨»How Many Inches in a Mile?».

  Suppose you have a rectangular living room that is 12 feet 6 inches in one direction and 18 feet 4 inches in the other. You are going to carpet that from side to side and fore to aft, and would like to get some sort of an idea what it will cost. The carpeting is sold at a price which is so much per square yard. Therefore, you have to know the area of the of the room in square yards.
  …………………..
  The trouble seems to be that what is easy where only feet are involved becomes difficult when inches and yards are dragged in as well, because one unit goes into another an inconvenient number of times. Why are there 3 feet to the yard? Why not 2, or 4? Why 12 inches to the foot? Why 5280 feet to the mile.

 157. Γεράκι said

  144 Για καθαρή κόλληση θές βόρακα που είναι άλας, το βορικό οξύ είναι άλλο πράγμα, παράγεται από αντίδραση βόρακα με θεεϊκό ή υδροχλωρικό οξύ.

 158. Γιάννης Ιατρού said

  154: Όπως γράφει και πάνω, είναι διαβρωτικό και χρειάζεται για την αποξείδωση (καθαρισμό) μετάλλων, έτσι ώστε να συγκολληθούν.

  Οι πάστες για τις κολλήσεις με καλάι περιείχαν παλιότερα κολοφώνιο (ρητίνες) και εκτός άλλων προκαλούσαν και ηλεκτρικής μορφής προβλήματα. Σύγχρονες, χωρίς τέτοιες ρητίνες, είναι όξινες και τα όποια υπολείμματά τους πρέπει να καθαρίζονται καλά.

 159. Γεράκι said

  Θειικό οξύ βέβαια, όχι …θεεϊκό

 160. Γιάννη Ιατρού, βάλε μια ανανεωμένη βαταλίστα εδώ, νάχουμε…

 161. Pedis said

  11 novembre 1920, Παρίσι

  4 Νοέμβρη 1921, Ρώμη.

  25 Μαρτίου 1932, Αθήνα.

 162. Νέο Kid said

  Το να λέμε ότι το EQ και το IQ είναι το ιδίου επιπέδου επιστήμη ,είναι το ίδιο με το να λέμε ότι η Αστρολογία και η Αστρονομία είναι επίσης του ιδιου επιπέδου. Στο φιναλε με άστρα ασχολείται και η αστρολογία και προσπαθεί να διαγνώσει την επιρροή τους στο συναίσθημα …πού είναι το κακό;
  «Εφόσον η επιστήμη ασχολείται με την ΕQ, προσπαθεί να την ορίσει, να την καταγράψει, να την χρησιμοποιήσει ως εργαλείο γνώσης και βελτίωσης της ζωής μας… είναι απολύτως επιστημονική.»
  Το EQ ξεκίνησε ως έννοια από ένα δημοσιογράφο και κατέληξε στο «μεγάλο πράγμα» που είναι σήμερα γιατί υποτίθεται ότι αναλύει και υποδεικνύει τον ιδανικό τρόπο συμπεριφοράς και διάδρασης των μανατζαραίων / leaders ( Κλάιν μάιν!) Το ότι το έχουν πάρει σκοινί κορδόνι ψωμοτύρι διά πάσα νοσούν και πάσα μαλακίαν καθηγητές (πιθανως και σοβαροί κατά τ´άλλα )μάνατζμεντ και μπίζινες σκούλς ,δεν μου λέει κάτι ιδιαίτερο . Όλοι πρέπει κάπως να ζήσουν. Κλέφτες θα γίνουν ;
  Το να βάζουμε στο ίδιο καζάνι επιστημοσύνης και εγκυρότητας την έρευνα περί νοημοσύνης και αντίληψης ανθρώπων σαν τον Binet , τον Spearman, τον Cattell , τον Raven με τους τσαρλατάνους της EQ που βγάζουν 10 «βιβλία» τη μέρα στο Ίντερνετ για να μας μάθουν interpersonal skills και empathy (πολλή empathy ρε παιδάκι μου!) εφάμιλλα των καλυτεροτέρων και ακριβοπληρωμενοτέρων μανατζαραίων των big 4 , … μερσί δεν θα πάρω. Όπως δεν θα πάρω παρεμπιπτόντως και multiple intelligence , η πιο αστεία αυτοαναφορά που έχω ακούσει ! Είσαι καλός στο βιολί παιδί μου επειδή έχεις musical intelligence! Κι έχεις musical intelligence επειδή παίζεις καλό βιολί. Και συ Νικολάκη που φτιάχνεις πεντανόστιμη ομελέτα έχεις cooking intelligence! …

 163. sarant said

  156 Άδικο έχει;

  161 Σχετικό:

  Μπορεί να με μουσκετάρουν και μαρμάρινο!

 164. Γιάννης Ιατρού said

  160: Αμέ😉

 165. sarant said

  160-164 Kάνετε λάθος νομίζω.

 166. ΣΠ said

  164
  Δεν κατάλαβα γιατί έβαλες τον τελευταίο στην λίστα.

 167. 166. Δικη μου άποψη.Ισως δεν ήξερε να ακούει όχι …
  Έτσι όπως στο εξηγώ καταλαβαίνεις ;
  Ή στοιχηματιζει μία προσδοκία!
  Εεε όχι 164

 168. Μαρία said

  150
  Δεν ξέρω αν προτάθηκε η δεκατάδα. Ο Καστοριάδης είχε επισημάνει οτι θα ήταν πολύ πιο σύμφωνη με τη λογική του καπιταλισμού η μείωση των κυριακάτικων αργιών. Υπερισχύει όμως το «τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου».

 169. Μαρία said

 170. Γιάννης Ιατρού said

 171. Είδα αυτό της ομάδας μπαμπι, κι είπα να κάνω ένα με πιο απαιτητικά χρηστώνυμα:
  https://crosswordlabs.com/view/–7011

 172. Pedis said

  # 168 – Με την ορθολογικοποίηση -> δεκαδοποίηση της μέτρησης γωνιών και χρόνου έπρεπε να πεταχτεί στα σκουπίδια ό,τι υλικό αιώνων είχε να κάνει με ναυσιπλοϊα και αστρονομία. Το 1900 στη Γαλλία το θέμα έκλεισε οριστικά. (Για τους Άγγλους ούτε συζήτηση, αφού η πρόταση προερχόταν από τη Γαλλία. Αλλά έτσι κι αλλιώς εκεί έχουν ακόμη δύο ξεχωριστές βρύσες για ζεστό και κρύο νερό και, συχνά βρίσκεις, μοκέτα στο μπάνιο. 😋)

 173. spyridos said

  137
  Χωρίς πηγή, από μνήμης.
  Η ισπανική γρίπη που δεν ήταν Ισπανική αλλά Αμερικάνικη ξεκίνησε στην Αμερικάνικη ήπειρο πριν το 1918, αλλά οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις μαζικής μόλυνσης ήταν το Γενάρη του 18 στο Κάνσας.
  Και είναι αδύνατον να τελείωσε έτσι απότομα το 1920 σε μια εποχή χωρίς μαζικές αεροπορικές συγκοινωνίες.
  Ο κορονοιός έφτασε στην Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή με 6 μήνες καθυστέρηση.
  Δεν είναι καθόλου απίθανο η ¨Ισπανική¨ γρίπη να ενδημούσε περισσότερα χρόνια στην Ευρώπη.
  Σίγουρα στην Αρκτική και το 1921. Το καλοκαίρι του 1921 ήταν το τέταρτο θανατηφόρο καλοκαίρι της Ισπανικής γρίπης στην Ισλανδία και σε όλη την Αρκτική.

 174. Τενεκές ξεγάνωτος.

  -Τι κάνει ένα χθεσινό tweet σήμερα ;

  -Tσίου!

 175. Μαρία said

  173
  Στην Ελλάδα η ισπανική γρίπη φτάνει το καλοκαίρι του 1918 όταν ξεφορτώνονται στο λιμάνι της Πάτρας πακέτα συσκευασμένου καπνού προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη. Οι εργάτες που ξεφόρτωσαν τα πακέτα και ο διευθυντής του καπνεργοστασίου της πόλης ξαφνικά πεθαίνουν και η Πάτρα μπαίνει σε καραντίνα. Παρόλα αυτά, μέσα σε λιγότερο από 5 μήνες, οχτακόσιοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην πόλη. Πανικοβλημένη η υπόλοιπη χώρα, λαμβάνει αμέσως αυστηρά μέτρα πρόληψης κατά της γρίπης, όπως αυτό του κλεισίματος των σχολείων για περίπου ενάμιση μήνα. Παρόλα αυτά, η γρίπη συνέχισε να θερίζει, με τη Σκύρο να ζει τη μεγαλύτερη τραγωδία: το ένα τρίτο των κατοίκων της πεθαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας πλήττονται περισσότερο, η Αθήνα ηπιότερα.
  https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/ispaniki-gripi-i-pandimia-poy-therise-ton-kosmo/

 176. Pedis said

  δεκαδοποίηση -> δεκαδικοποίηση (-> 172)

 177. Μαρία said

  176
  Και εξορθολογισμός 🙂

 178. Pedis said

  # 177 α – δεν ξέρω, θα μπορούσε.

 179. Pedis said

  #177 β – Θα έκανε άνετα καριέρα σε κάνα πεομπάχτερ.

 180. Μαρία said

  Και αρνητές απογραφής

 181. Prince said

  5, 9, 16 (σχετικά με το print screen) : Δε χρειάζονται πια όλα αυτά, έχει μπει πολύ ωραία συντόμευση στα Windows: αριστερό πλήκτρο Windows + shift + S. Και δίνει άμεσα (χωρίς χρεία προγραμμάτων) ποικιλία επιλογών επεξεργασίας.

  Και σε ό,τι αφορά το 12μηνο, πώς θα μπορούσε να γίνει 10μηνο; Αφού συνδέεται με το φεγγάρι (ΚΑΙ ετυμολογικά).

 182. Λεύκιππος said

  Κάποιος Αμερικανός μου λεγε για τον κάποτε Πρόεδρο Ford, ότι δεν μπορούσε να κάνει δύο πράγματα συγχρόνως. Να περπατάει και να μασάει τσίχλα. IQ

 183. Πέπε said

  182

  Το ‘χω ακούσει. Δεν είμαι σίγουρος αν αφορούσε τον Φορντ, μπορεί πάντως.

  (Εδώ που τα λέμε, έχουν υπάρξει πολλοί Αμερικάνοι πρόεδροι που να το μπορούσαν; Εξαιρώ τον Ομπάμα βέβαια.)

 184. 124,
  Έτσι, ντε!

  Αλλά πάλι διαβάζω

  «They also had to deal with the toilet leak»

  Μα, γι’ αυτό ακριβώς δεν είναι η τουαλέτα;

 185. … Ελένη Καλαπόθου, …
  κατάφερε να επιβιώσει
  και στη μεγάλη πανδημία του 1918, τότε που θέριζε τον πλανήτη η ισπανική
  γρίπη. …

  Την λες και
  Αγριπίνα

 186. 182, 183,

  Το καυστικό σχόλιο για τον Φορντ ήταν από τον Λύντον Τζόνσον, o οποίος φέρεται να είπε
  «Jerry Ford is so dumb he can’t walk and fart at the same time.»
  Αμφισβητούμενο αλλά πιστευτό, γνωρίζοντας το ταμπεραμέντο και τεξανική καταγωγή του LBJ.
  Το ρητό εξευγενίστηκε μετά με την τσίχλα.

 187. Μία ακόμα τάδεQ

 188. 171 Στάζι: ! ! !

 189. Νέο Kid said

  54. Η οδήγηση στα αριστερά του δρόμου δεν ήταν μόνο «παράδοση» των ευγενών ή των ιπποτών ξέρω γω , αλλά και κοινή λογική. Ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα έχουν δείξει ότι οι Ρωμαίοι , γενικά οδηγούσαν όπου γούσταραν γιατί ήταν Ρωμαίοι! κι αυτοί τα είχαν φκιάξει αυτά τα μαγαζά! τους δρόμους, αλλά όταν έπρεπε λόγω συχνότητας της κίνησης να μπούνε κανόνες τέλος πάντων ,οδηγούσαν στα αριστερά. Έχουν βρεθεί ανισοβαθή ίχνη από ροδιές κάρων στην είσοδο ρωμαϊκού λατομείου στη Βρετανία, που υποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι τα ελαφριά κάρα (που πήγαιναν για να φορτώσουν) μπαίνανε απ τα αριστερά και τα βαρυφορτωμένα που έφευγαν ανάποδα. Η λογική αυτή προέρχεται κι απ το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι δεξιόχειρες κι εκείνο τον παλιό καιρό δεν ήσουν σίγουρος ότι ο εξ αντιθέτων ερχόμενος είχε ουδέτερες ή εχθρικές προθέσεις οπότε καλό ήταν να έχεις το δεξί σου χέρι ετοιμοπόλεμο. Οι Εγγλέζοι κατάλαβαν ότι αυτό ήταν χρήσιμο να διατηρηθεί και σε πιο πολιτισμένες και ειρηνικές εποχές κι όταν οι άμαξες άρχισαν να διασχίζουν τους δρόμους των πόλεων ήταν φυσικό να τις βάλουν να οδηγούν στα αριστερά ,γιατί ο κοσμάκης που πήγαινε πεζή στο πλάι του δρόμου και στα πεζοδρόμια δε χρωστούσε τίποτα να τρώει το μαστίγιο του δεξιόχειρα αμαξά στη μάπα! Την αλλαγή στα δεξιά την καθιέρωσε ο Ναπολέοντας για να τη «βγει» (πώς τα πάμε αυτά; Ελαφριά βερμπς;) στους Εγγλέζους . Στις μέρες μας βέβαια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε ποια μεριά του δρόμου οδηγείς (αρκεί να μην το ξεχνάς!) πάντως το εγγλέζικο σύστημα ακόμα υπερέχει ελαφρώς , διότι η προτεραιότητα είναι και στα δύο «απ τα δεξιά» ,οπότε όταν ο οδηγός είναι στη δεξιά πλευρά του οχήματος ελέγχει καλύτερα την προτεραιότητα.

 190. 187. Ένα
  Δύο
  Τρία Q
  ….

  Μία Q
  Δύο
  Τρείς

  Το κλητό Q

 191. Νέο Kid said

  Περίεργο..,, τόση κιουκουβέντα κι ούτε καν ο Νικολάου δεν έβαλε αυτόν τον Q …

 192. Κιγκέρι said

  Κι εδώ για την οδήγηση:

  https://www.mixanitouxronou.gr/giati-odigoume-dexia-ke-sti-megali-vretania-pane-anapoda-i-archi-egine-ston-meseona-apo-tous-kavalarides-pou-kratousan-spathi-meta-irthan-i-amaxes-ke-i-amerikani-pou-allaxan-tis-odigikes-sinithies/

 193. Γιάννης Κουβάτσος said

  177:Σπούδασε θεατρολογία, φιλολογία και ανθρωπολογία στα ένδοξα Παρίσια ο κυρ Τάκης, έγινε συγγραφέας, χρημάτισε διευθυντής στο «Τέταρτο» του Χατζιδάκι και πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΒΙ., αλλά παραμένει ζωντανή απόδειξη τού ότι η παιδεία μόνο επθφανειακά επιδρά στην ποιότητα του ανθρώπου, όπως και το λούστρο δεν βελτιώνει την ποιότητα του ξύλου.

 194. To συγκεκριμένο μοτίβο δείχνει απαίτηση επανάληψης συμπεριφοράς

 195. Νέο Kid said

  193. Δε φταίει αυτός Γιάννη! Έχει απλά χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη … (αλλά υψηλή δημοσιογλυφτική νοημοσύνη )

 196. …απλά για να μικρύνω το κενό…

 197. Γιάννης Κουβάτσος said

  195: Οι άνθρωποι είναι πιθηκόμορφοι, έντομα προς απεντόμωση και καρκινικά κύτταρα… Μωρέ, ποιοι άλλοι έκαναν ανάλογες παρομοιώσεις, εκεί, κατά Μεσοπόλεμο μερια; Θα το βρω. Πάντως, δεν τον αντέχουν τον συναισθηματικά Αϊνστάιν κυρ Τάκη ούτε κάποιοι συνάδελφοί του στην Καθημερινή :
  http://www.kathimerini.gr/889729/opinion/epikairothta/politikh/ratsismos-kai-meta-alh8eia

 198. ΣΠ said

  189
  Η υπεροχή της οδήγησης στα αριστερά φαίνεται στους κυκλικούς κόμβους (roundabouts), όπου αυτός που έρχεται από δεξιά, και επομένως έχει προτεραιότητα, είναι αυτός που βρίσκεται επάνω στον κόμβο και όχι αυτός που μπαίνει σ’ αυτόν.

 199. Νέο Kid said

  198. Very insightful and correct, Sir! Και έτσι διασφαλίζεται και η «συνεχής κίνηση -ροή» στον κόμβο ,και προς όλες τις εξόδους του, που είναι και το ζητούμενο, transport-engineering wise. Όχι όπως στην Ελλάδα που μπαίνεις στον κόμβο και σταματάς κάθε 20 μέτρα!

 200. π2 said

  171: Ομιτζί και τρία λολ, που λέγανε τα παλιά τα χρόνια.

 201. ΣΠ said

  171
  Πολύ καλό!

 202. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  171 Φοβερό, Στάζιμπε

  198-199 Στην Εσπερία, που έχει πάρα πολλούς κυκλικούς κόμβους (σε ορισμένες περιοχές αντικαθιστούν τα φανάρια μάλιστα) προτεραιότητα έχει αυτός που κινείται κυκλικά, όχι αυτός που μπαίνει.

  Εδώ έχουμε το αντίθετο (πλην Ηλιούπολης) αλλά πρέπει να αλλάξει.

 203. 202 Νομίζω το έχουμε ξανασυζητήσει, στην Κρήτη ισχύει επίσης η προτεραιότητα του κύκλω κινουμένου.

 204. Κιγκέρι said

  198: ΣΠ,

  με μπέρδεψες. Νομίζω ανάποδα τα είπες. Στον κυκλικό κόμβο από δεξιά έρχεται αυτός που μπαίνει, όχι αυτός που κινείται ήδη σ´ αυτόν.
  Στη Λάρισα, όπου έχουν γίνει πολλοί κυκλικοί κόμβοι τα τελευταία χρόνια και έχουν αντικαταστήσει σε πολλά σημεία τα φανάρια, οι εισερχόμενοι στον κόμβο έχουν Στοπ, ώστε να μην ισχύει η εκ δεξιών προτεραιότητα που θα είχαν διαφορετικά και να διατηρείται η ροή στον κόμβο.
  Ορίστε και φωτό:

 205. π2 said

  Αυτό με τους κυκλικούς κόμβους το έχουμε ξανασυζητήσει. Εγώ ακολουθώ τον παραδοσιακό κανόνα: προτεραιότητα δεν έχει κανείς, συνεννοούμαστε με τα μάτια.

 206. Νέο Kid said

  204. Για τους εγγλέζικους κυκλικούς κόμβους, τα πολυαγαπημένα καί εν μεγαλονήσσω ρανταμπάου! μιλούσε ο Σταύρος. (ΣΠ)

 207. Κιγκέρι said

  206: Α, μάλιστα, δεν πρόσεξα που λέει «της οδήγησης στα αριστερά» και τόση ώρα φέρνω σφούρλες μες στο μυαλό μου για να καταλάβω πώς γίνεται!

 208. Νέο Kid said

  Ως πάλαι ποτε συγκοινωνιολόγος μηχανικός , μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το νόημα του κυκλικού κόμβου, ή roundabout αγγλιστί ή ρανταμπάου κυπριαστί είναι η ζεύξις τριών ή περισσότερων κατευθύνσεων -δρόμων χωρίς φανάρια και με τη μίνιμουμ δυνατή όχληση άμα τε και τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση (δηλαδή διατήρηση συνεχούς ροής κυκλοφορίας) . Αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν ο κινουμενος εντός του κυκλικού κόμβου δεν σταματάει ποτέ . Ο,τι αντίθετο είναι αντιεπιστημονικό και παράλογο. Καθόλου παράξενο λοιπόν που στη χώρα της φαιδράς ελιάς δεν υφίσταται γενικός κανόνας και -απότι καταλαβαίνω- ο κάθε βλαχοδήμαρχος βγάζει δικόν του Κ.ο.Κ …

 209. Γιάννης Κουβάτσος said

  205:Ναι, κι εγώ το ίδιο. Κοντοστέκομαι και καρατάρω προθέσεις και αντιδράσεις.

 210. Pedis said

  Στις πλατείες και πολύ περισσότερο σε εκείνες με γωνίες η «λογική» της προτεραιότητας από δεξιά επιβάλλει να προχωρά όποιος εισέρχεται.

  Στις ροτόντες 😄 αυτός ο κανόνας δεν συμφέρει.

  Όταν αυξηθεί ο αριθμός των ροτοντών στην Ελλάδα και περάσουν κι άλλα πενήντα χρόνια θα μπει τάξη. Υπομονή.

 211. ΣΠ said

  202, 203
  Αυτός ο κανόνας υπάρχει στον ΚΟΚ. Πώς γίνεται να μην ισχύει στην Ηλιούπολη και στην Κρήτη; Εκτός αν το ρυθμίζουν με STOP, όπως συμβαίνει και αλλού.

  Πάντως πρέπει να είναι μόνο (;) ελληνική ιδιορρυθμία. Όταν άρχισε να οδηγεί στην Ελλάδα η γυναίκα μου, είδα κι έπαθα να την πείσω ότι εδώ ισχύει το αντίθετο απ’ ό,τι στην Σερβία. Το έβρισκε παράλογο.

 212. spyridos said

  208
  «Αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν ο κινουμενος εντός του κυκλικού κόμβου δεν σταματάει ποτέ .»
  Έτσι ακριβώς συμπυκνωμένα και περιεκτικά.
  Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία που κινούμαι συνέχεια ισχύει αυτό.
  Και στην υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να είναι ίδιο. Άκου εκεί να συνεννοούμαστε με ερωτικές ματιές για να οδηγήσουμε.
  Γιαυτό μπλοκάρουν τα πάντα.
  Κινούμενος μέσα στον κόμβο έχεις προτεραιότητα ΠΑΝΤΑ.
  Οι εισερχόμενοι δεν έχουν ΣΤΟΠ αλλά σήμα παραχώρησης προτεραιότητας (το δόντι που σε δαγκώνει), ώστε να σταματούν ΜΟΝΟ όταν χρειάζεται.
  Για να βγεις από τον κόμβο ανάβεις φλας για να διατηρηθεί η συνεχής ροή για τον εισερχόμενο από την ίδια κατεύθυνση.
  Στην Αργολίδα έχουν φτιαχτεί 3-4 μοντέρνοι κόμβοι τα τελευταία χρόνια με ευρωπαϊκή σήμανση αλλά τα ντουγάνια δεν αναγνωρίζουν τη σήμανση (το δόντι που σε δαγκώνει) γιατί πήραν την άδεια οδήγησης στην ταβέρνα του Γιάννη του Μπελά.

 213. Γεράκι said

  164-166 Όχι δα, έλεος με το τσουβάλιασμα.

 214. sarant said

  211 Με STOP γινεται στην Ηλιουπολη.

 215. ΓΤ said

  @164, 166

  Σε αντίθεση με τα θλιβερογκρέκικα του δυσώνυμου, οι αράδες του «Γερακιού», ασφαλώς ανεξαρτήτως των θέσεων αυτού, μαρτυρούν συγκρότηση.

 216. spyridos said

  211
  Μπήκα και είδα στο σαιτ της ANWB (Ολλανδική λέσχη τροχοφόρων) που δίνει συμβουλές οδήγησης για ταξιδιώτες. Σύμφωνα με αυτούς όντως ισχύει η από δεξιά προτεραιότητα στην Ελλάδα εφόσον δεν υπάρχει σήμανση ΑΛΛΑ επισημαίνουν ότι τελευταία όλο και περισσότεροι καινούργιοι κόμβοι δίνουν προτεραιότητα στους κινούμενους μέσα στον κόμβο με τοποθέτηση σημάτων παραχώρησης προτεραιότητας ή ΣΤΟΠ για τους εισερχόμενους.

 217. Πέπε said

  211

  Στη Ηράκλειο, με Στοπ στα σκέτα μικρά στρογγυλά στην πόλη και τα πιο μεγάλα (σαν μίνι πλατεΐτσες) στην Εθνική, και με ανάποδο τρίγωνο σε ένα τουλάχιστον μεγαλύτερο (πάλι σαν πλατεΐτσα) στην πόλη. Ακριβώς έξω από την Καινούργια Πόρτα, για όποιον ξέρει.

  Ανόητο σήμα τροχαίας που κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει επειδή δεν το ‘χει ξαναδεί. Και δεν το ‘χει ξαναδεί επειδή παντού αλλού μπαίνει Στοπ, που σημαίνει το ίδιο, υποχρ. παραχώρηση προτεραιότητας.

  Επομένως στην Καινούργια Πόρτα τελικά η προτεραιότητα ρυθμίζεται με Άη Κόντακτ.

 218. spyridos said

  213
  Και εγώ δεν πιστεύω ότι είσαι τρολ.
  Ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις σου.

 219. Νέο Kid said

  Ένα πρωτοποριακό σύστημα ρύθμισης της κυκλοφορίας που θεωρώ ότι είναι ταιριαστό στο ελληνικό «ταπεραμέντο» θα ήταν το «λιβυκό σύστημα» . Εκεί η κυκλοφορία αυτορυθμίζεται (όπως οι Κούλειες «αγορές»…) και μπορεί κανείς να πάει οπουδήποτε , χωρίς συμβατικούς και περιττούς περιορισμούς όπως , λωρίδες, κατευθύνσεις , προτεραιότητες και τέτοια κουτοφραγκικά . Μια «φυσική επιλογή» με τη δαρβινική έννοια ,που αναδεικνύει την ευφυΐα και το ατρόμητο του χαρακτήρα του οδηγού! Βέβαια υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στη διευθέτηση τυχόν μικρό ή μεγάλο-συγκρούσεων … Στη Λιβύη «έτσι θέλησε ο Αλλάχ» αν τα κακάρωσες λόγω του ατυχήματος και σε ελαφριές συγκρούσεις τα βρίσκουνε οι άνθρωποι διά φιλικού διακανονισμού (ασφάλειες δεν μπλέκονται, γιατί απλά δεν υπάρχουν!) και σε σπάνιες περιπτωσεις που ο φιλικός διακανονισμός δεν αρκεί, κερδίζει απλά αυτός που έχει το μεγαλύτερο καλάσνικωφ….
  Στην Κρήτη ίσως θα μπορούσε να δοκιμαστεί πιλοτικά αυτό το υπέροχο σύστημα! ( αν δεν εφαρμόζεται ήδη, δηλαδή …)

 220. ΓΤ said

  219@

  Ειδικά στην Κρήτη…
  Όπου σε γαμήλιο γλέντι έσπασαν με κομπρεσέρ τα πλακάκια της πίστας…
  https://www.protothema.gr/greece/article/1176354/hamos-se-gamilio-gledi-stin-kriti-to-patoma-to-dialusame-pano-sto-kefi-etsi-kanoume-emeis-stin-kriti/

 221. Γιάννης Κουβάτσος said

  215: Συμφωνώ. Άλλο κάλος, άλλο Ιέραξ. Η τεκμηριωμένη διαφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση, αν δεν θέλουμε να ξεπέφτει σε ανταλλαγή αστεϊσμών και κλεισίματα ματιού μεταξύ ομοϊδεατών και κλικαδόρων.

 222. Κιγκέρι said

  Πάντως κι εγώ όταν κινούμαι μέσα σε κόμβο κοντοστέκομαι, γιατί ναι μεν ξέρω ότι έχω προτεραιότητα, αλλά δεν ξέρω αν το ξέρει κι ο άλλος!

 223. Πέπε said

  219

  Είναι θρυλικά διάφορα βίντεο που δείχνουν διασταυρώσεις στις Ινδίες. Για το ανεξοικείωτο δυτικό μάτι γίνεται χαμός, με οχήματα κάθε είδους (από χειράμαξες μέχρι τριαξονικά) να έρχονται από και προς κάθε κατεύθυνση χωρίς κανείς να σταματά. Αλλά ατυχήματα δε γίνονται! (Εντάξει, καμιά φορά θα γίνονται, αλλά όχι όσα θα φανταζόταν κανείς.)

  Αυτό που μοιάζει αναρχία και ζούγκλα, στην πραγματικότητα είναι ένα σύστημα κωδικοποιημένο, γνωστό στους χρήστες, και -το κυριότερο- όντως προσαρμοσμένο στο «ταμπεραμέντο» τους, δηλαδή πιο πρακτικά στις συνήθειές τους.

  Όταν απαιτείς από τον άλλον να μάθει κάτι που μπορεί να το μάθει, το μαθαίνει.

  (Σε σχόλιο ενός από αυτά τα βίντεο κάποιος Ινδός εξηγούσε πώς λειτουργεί το σύστημα. Ήταν πολύ δύσκολο να το ελέγξω συγκρίνοντας τη δικιά του θεωρία με το αποτέλεσμα που έβλεπα, αλλά σημασία έχει ότι το πράγμα δούλευε ρολόι.)

 224. Πέπε said

  συμπλ @223

  Συνεπώς, νομοθεσίες και ρυθμίσεις (δεν εννοώ μόνο του ΚΟΚ) που στην Ελλάδα είναι αδύνατο να εφαρμοστούν είναι προφανώς λανθασμένες. Δε θα γίνουν ορθότερες αν ο πολίτης μαστιγωθεί περισσότερο για να τις εφαρμόσει, αλλά αν προσαρμοστούν αυτές στον πολίτη.

 225. BLOG_OTI_NANAI said

  Αν το ζήτημα είναι ότι ο «Γεράκι» παρέπεμψε σε ενδεχόμενη διάψευση (δεν κάθισα να αναλύσω) της διαδικτυακής περσόνας»Ιάσονας ΕΓΩ ο ΜΟΝΟΣ μέγας διασώστης», που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για τρεις λόγους, να διαφημίζει διαρκώς τον εαυτό του εις βάρος όλων των άλλων, να σιχτιρίζει το πανελλήνιο και να κάνει αναρτήσεις για τον Κουφοντίνα, μάλλον θετικό είναι.
  Και σίγουρα ο τρόπος που γράφει δεν θυμίζει βατμαν.

 226. sarant said

  225 ??

 227. Γεράκι said

  213 Περί απόψεων, έχουν τόση αξία όση η επιχειρηματολογία που βασίζονται, λεπτομέρεια που ολοένα και περισσότερο θάβεται κάτω από την πίεση της ταχύτητας που επιβάλει η διαδικτυακή απαίτηση έγκαιρης και διαρκούς παρουσίας. Η πίεση της επίκαιρης και αδιάλειπτης παρουσίας της διαδικτυακής περσόνας οδηγεί αναπόφευκτα στην ευκολία της αβίαστης αναπαραγωγής και υιοθέτησης κάποιας αρεστής άποψης, όχι λόγω ορθολογικής ερμηνείας, αλλά λόγω πίστης και συμπάθειας του φορέα της, χωρίς κανέναν έλεγχο και σκεπτικισμό εφόσον ικανοποιεί την οικεία αντίληψη και την προσδοκώμενη ερμηνεία. Διαμορφωτές κοινής γνώμης, χωρίς απαραίτητα να το επιδίωκαν εξαρχής, αλλά να κατέληξαν έτσι λόγω απήχησης, καταλήγοντας όμηροι της δημοφιλίας τους.

  Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκε η τέχνη του τρολαρίσματος, και της ατάκας, λόγω περιορισμού στο χρόνο και στο κείμενο, και η ευρεία χρήση, διάδοση κι αβίαστη υιοθέτηση γιγάντωσε το fake news. Η ταχύτητα κι ο όγκος διάδοσης παράγει πραγματικότητα, ενώ η κάθε προσπάθεια ελέγχου, σκεπτικισμού και εξέτασης για εξαγωγή ορθολογικότερης ερμηνείας κι ανατροπής της διαστρέβλωσης απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο και κυρίως κόπο και γνώση, που καθιστά τέτοιο αγώνα μάταιο καθώς θα ηττάται κάθε φορά λόγω όγκου και ταχύτητας.

  Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η διαφορετική άποψη, αλλά αφενός η επιχειρηματολογία στην οποία βασίζεται, κι αφετέρου η ικανότητα του άλλου να αποδεχθεί το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την προκατειλημμένη του αντίληψη. Δεν είναι καθόλου εύκολο, πολύ συχνά δεν αρκεί καν η επαρκής πληροφορία και γνώση.

 228. Γεράκι said

  225 Και ο μπατμαν πετάει, αλλά δεν είναι Γεράκι.

 229. Pedis said

  # 223 – Αλλά ατυχήματα δε γίνονται! (Εντάξει, καμιά φορά θα γίνονται, αλλά όχι όσα θα φανταζόταν κανείς.)

  Πέπε, τι γράφεις? 😆 Πώς το ξέρεις?

  Τέλος πάντων. Στην Ινδία ειδικά αν το θύμα ατυχήματος προέρχεται από τις κατώτερες κάστες δεν πολυγίνεται θέμα.

 230. voulagx said

  #189 @Κιντο: «… πάντως το εγγλέζικο σύστημα ακόμα υπερέχει ελαφρώς , διότι η προτεραιότητα είναι και στα δύο «απ τα δεξιά» …»
  Δηλαδη στην αγγλια αν θέλω να στριψω δεξια μου παραχωρει προτεραιοτητα το αντιθετως κινουμενο οχημα;

 231. π2 said

  Σκέρτσος ξαναχτυπά:

  Για τους ένστολους ειδικότερα, διερωτάται αν «θα δεχόμασταν η ΕΛΑΣ να λειτουργεί π.χ. με -20% αστυνομικούς που δεν μπορούν να αναπληρωθούν εύκολα λόγω της ειδικής εκπαίδευσης που οφείλουν να έχουν, και να λείψουν έτσι από την ασφάλεια των γειτονιών μας; Όσο για το ταυτοτικού τύπου επιχείρημα «δεν μπορεί να ελέγχει εμβολιασμένους πολίτες ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός» είναι τόσο ισχυρό όσο το «δεν μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις ΚΟΚ ένας αστυνομικός χωρίς δίπλωμα οδήγηση»», καταλήγει.

  Θα πρέπει να αποφεύγω την ειδησεογραφία τις Κυριακές. Μέρα σχόλης, κρίμα να μου ανεβαίνει η πίεση (και δε μιλάω προφανώς για τη λάθος χρήση του επιθέτου ταυτοτικός).

 232. BLOG_OTI_NANAI said

  226: Λέω για μια παραπομπή του «Γεράκι» σε ένα ποστ του τουίτερ, που θεωρεί ότι διαψεύδει αυτή την ανάρτηση του φερέλπιδα νέου, Ιάσονα: https://twitter.com/Iasonas_Apost/status/1458821600548208643

 233. Γιάννης Ιατρού said

  213, 215 και προηγούμενα σχετικά:
  Θα ληφθεί σοβαρά υπόψη 😎

 234. Νέο Kid said

  230. Όχι βέβαια. Η ευθεία κίνηση προηγείται της στροφής παντού. Αλλά άμα μπαίνουμε ,από μια διχάλα ας πούμε ( εσύ από αριστερή στροφή , κι εγώ από δεξιά στροφή)στον ίδιο δρόμο προηγείται ο εκ δεξιών. Δηλαδή εγώ! 😊

 235. 211, 214 κλπ: Ναι, με STOP εννοώ βέβαια.

 236. 27, 34: Για αντιγράψτε στο Εξέλ πίνακα με κλασματικούς* αριθμούς από τη Βίκι, να δω κάτι…

  *δεκαδικούς τους λέμε, αν η βάση είναι το 10.

 237. Νεσταναίος said

  228. Ναι, αλλά το γεράκι είναι μαύρο και δεν είναι αετός. Αν είχες ακούσει τον Καλογερόπουλο όταν σε συμβούλεψε να διώξεις την μαυρίλα, τα πράγματα θα ήταν σίγουρα καλλίτερα.

 238. voulagx said

  #234: « Η ευθεία κίνηση προηγείται της στροφής παντού.» Οπως εδω ας πουμε: https://imgur.com/TSgghi9

 239. Γεράκι said

  237 Μαύρο Γεράκι δεν υπάρχει, το κοράκι δεν είναι Γεράκι.

 240. Νεσταναίος said

  239. Αν δεν υπάρχει μαύρο γεράκι και μαυρίλα αναρωτιέμαι τι εννοούσε ο Καλογερόπουλος με την συμβουλή που σου έδωσε. Μήπως το γεράκι είναι αρπακτικό;

 241. Νέο Kid said

  228. Ο Μπάτμαν δεν πετάει. Μάλλον τον συγχέετε με τον Ζούμπερμαν.

 242. ΓΤ said

  241@

 243. Νέο Kid said

  242. Το gliding δεν πιάνεται για πέταγμα. Λέμε να πετάς στα ίσα και παλικαρίσια! Άμα είναι έτσι, πετάει κι ο Λάμπρος ! 🤪😅

 244. ΓΤ said

  243@

  Γιατί, ρε μαν, επειδή δεν είναι κουνοφτέρης; Πρέπει να τσεκάρω το εκπέτασμα 🙂

 245. Pedis said

  Αφού έχουν πάρει άκυρο από τον παραπάνω Δίκα, πώς?

 246. Pedis said

 247. Γεράκι said

  240 Στην πραγματικότητα υπάρχει μαύρο γεράκι, και σε ελικόπτερο με τη γνωστή ιστορία που έγινε και ταινία, το Γεράκι μεταφορικά δεν είναι μαύρο, αν το πηγαίνατε εκεί.

  241 Κι όμως πετάει… 😀 https://www.youtube.com/watch?v=M4P_KAVxf_s

 248. 191, 😀

  Ήταν σκέτος Q, και μοναδικός!

  Προσθέτουμε το BBQ* (Τέξας ένεκεν) και τον GQ (man)

  ____
  * Με Δεμίρη και Παππά

 249. Πέπε said

  229

  > Πώς το ξέρεις?

  Το υποθέτω από το γεγονός ότι σ’ ένα βίντεο τριών ή πέντε λεπτών γίνεται εκατοντάδες φορές κι από κάτι που εμείς εδώ θα λέγαμε «τώρα θα χτυπήσουν!» και ούτε χτυπάνε, ούτε κανείς από τους δύο κάνει κανένα απότομο φρενάρισμα ή ξεστράτισμα, με άλλα λόγια ο καθένας συμπεριφέρεται σαν να βλέπει γύρω του μόνον αναμενόμενες συμπεριφορές από τους άλλους.

  Συνεπώς, ακόμη κι αν γίνεται πολύνεκρη καραμπόλα κάθε έξι λεπτά και το βίντεο έτυχε να τραβηχτεί στο ενδιάμεσο ανάμεσα από δύο από δαύτες, και πάλι τα ατυχήματα είναι ένα σε μερικές εκατοντάδες περιστατικά που μοιάζουν να οδηγούν σε ατύχημα.

  Προφανώς οι άνθρωποι, μέσα σε τέτοιες συνθήκες, αναπτύσσουν ιδιαίτερες οδηγικές δεξιότητες. Αλλά αυτό δεν επαρκεί για να τα εξηγήσει όλα. Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένας κώδικας, και με βάση αυτόν ρυθμίζουν όλοι τη συμπεριφορά τους. Σ’ εμάς δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο.

 250. Γιάννης Ιατρού said

  χεχε, έχει αρχίσει το δούλεμα… 😂 Το τι θα δουν τα μάτια μας, άλλο πράμα…

 251. Μαρία said


 252. Γιάννης Ιατρού said

  251: HELLO DARKNESS MY OLD FRIEND 🤨

 253. 251 Τι φωνάζουν στο πρώτο; Εδώ θα γίνει ο τάφος σας;

 254. 171: Η λύση

 255. dryhammer said

  254,171. Αριστούργημα! Πάντα άξιος! [και γαμοσταυρόλεξο θα το έλεγα]

 256. Pedis said

  # 251 – Εξτρεμολέφτες, ε; 😌🤣

 257. Μαρία said

  253
  Δεν βγάζω άκρη.
  Στο μεταξύ στο διαδίκτυο αλωνίζουν οι παπάδες και γιατροί Καρπαθίου και Στυλιανάκης, που δεν είναι παλιοημερολογίτες.

 258. 257

 259. Πέπε said

  Το εμβόλιο στον πάτο δεν πρέπει να πολυσυνηθίζεται πια -οι ενέσεις γενικότερα-, αλλά με βάση παλιότερες εμπειρίες μου δεν ακούγεται και τόσο χάλια. Άμα είναι να σε τρυπήσουν, παντού πονάει, τουλάχιστον στον πάτο δε βλέπεις το θρίλερ.

 260. sarant said

  254 Τι έφτιαξες βρε θηρίο!

 261. Μαρία said

  Το Γάζωρο είχε κάποτε ένα Χριστό, τώρα ξέπεσε στα καταπλάσματα. Ο μπάρμπας παρέλειψε να αναφέρει ποια εφημερίδα χρησιμοποίησε.

 262. 260 και προγενέστερα: Η εφαρμογή το φτιάχνει, εγώ το πιο δύσκολο που είχα, ήταν να πάρω με οπτική αναγνώριση (ABBYY Screenshot Reader*) τη λίστα του Ιατρού, να αφαιρέσω τα εισαγωγικά και τις διπλοπροσωπίες, να τα βάλω ένα σε κάθε γραμμή και να ακολουθήσω της οδηγίες.

  *Εναλλακτικά, οπτική αναγνώριση κειμένου στις εικόνες έχει και το ρώσικο γκουγκλ, το yandex.

 263. Μαρία said

 264. spyridos said

  261
  Το Στόκο.

  256
  Αρχειομαρξιστές, ξεκάθαρα. Βλέπω και αγκρικόλ φιγούρες ανάμεσα, έχουν παρεισφρήσει και Μαοϊκοί στις γκρούπες.

 265. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να υποθέσω ότι όλο αυτό το αλάι-μαλάι των αντιεμβολιαστών ψάχνει για έναν Έλληνα Τραμπ να το εκφράσει πολιτικά. Αν δεν είχε ενσκήψει αυτή η πανδημία, δεν θα πίστευα οτι είναι τόσο πολλοί οι ψεκασμένοι εν Ελλάδι.

 266. Μαρία said

  265
  Γιατί αυτός δεν σου κάνει;

 267. Μαρία said

  Ο επόπτης υγείας είναι βυσματωμένος στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής https://blog.moudaniwn.gr/2021/11/13/sovari-kataggelia-sti-thessaloniki-epoptis-ygeias-symvoyleye-51chroni-poy-telika-pethane-apo-koronoio-na-min-diasolinothei/
  και τον είχα μάθει απ’ αυτό το δημοσίευμα https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/05/19/blood_donation_and_covid-19_vaccines_misinformation/ .
  Γουγλίζοντας το όνομά του ανακάλυψα απο συνέντευξη του οτι λειτουργεί ακόμα ως ράδιο το ertopen και φιλοξενεί αντιεμβολιαστές. Πάλι καλά που δεν πετσώθηκε όπως ο Ζούγκλας που πήρε 60 χιλιάδες και κάνει το ίδιο.

  Η μάνα της νεκρής είναι καλόγρια.

 268. Μαρία said

 269. Pedis said

  # 267 – Μαζί της αν επρόκειτο ο κάθε πιστός να πάει προς τον Κύριό του εθελοντικά χωρίς να πάρει άλλους στο λαιμό του.

  Από την άλλη …

  Μη ρωτάς το θεό την οδό προς τον ουρανό. Θα σου υποδείξει τη δυσκολότερη.
  Stanisław Lec

 270. BLOG_OTI_NANAI said

  263: 🙂 Προσωπικά το χάρηκα που αποδέχτηκε ο Ιάσονας τον ρόλο του τηλεοπτικού μαϊντανού, να εμφανιστεί κάπου ανάμεσα στο ένθετο για το σεξιστικό πρόγραμμα Μπάτσελορ κα τα κουτσομπολιά για το Big Brother!

 271. BLOG_OTI_NANAI said

  Να πούμε ότι ο ίδιος ο Αποστολόπουλος αποδέχεται για τον εαυτό του τον ορισμό του Φασίστα, καθώς α) χαρακτηρίζει αυθαίρετα ως «πολιτικό κρατούμενο» έναν χασάπη που καταδικάστηκε για 11 ανθρωποκτονίες και β) διαφήμισε τις παρελάσεις υπέρ του σφαγέα, χωρίς να κάνει καμία ανάρτηση για την παρέλαση κάτω από το ίδιο το σύμβολο της δολοφονικής οργάνωσης.

  Ευτυχώς, κάποιοι, ανάμεσα τους κι εγώ, έχουμε ξεχωρίσει ποιοι είναι οι φασίστες χωρίς κανένα απολύτως ελαφρυντικό. Και φασίστας που κόπτεται για τις ζωές μόνο όσους αφορούν το ιδεολογικό του προφίλ (όπως κάνουν και οι νεοναζί) ονομάζοντας «πολιτική πράξη»(!) τις σφαγές αθώων με μόνο κριτήριο το απόφασίζομεν και διατάσσομεν του Κουφοντίνα που δικάζει, καταδικάζει και εκτελεί, είναι πρόσωπο που μόνο εμετό προκαλεί, και μπορεί τα ιδεολογικά απόνερα να βαστούν ακόμα, αλλά στο τέλος, δικαιωμένοι από την κοινωνική αποκοπή όλων των φασιστοειδών, θα είναι όσοι εξαρχής υποστηρίξαμε με ακρίβεια τη γραμμή ανάμεσα στη Δημοκρατία και τον φασισμό:

  Ακροδεξιός και ακροαριστερός φασισμός είναι η ιδεολογιά των χασάπηδων:

 272. Γεράκι said

  271 Φασισμός είναι να ανέχεσαι την πρακτική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

  Απολυταρχικά καθεστώτα, δογματικές αντιλήψεις, κάθε είδους ιδεοληψίες θεωρούν φυσιολογικό και θεμιτό να χρησιμοποιείται κάθε μέσο προκειμένου να επιτευχθεί ο, ανώτερος κατ αυτούς, σκοπός. Εκεί καταντάει η θεμιτή και ανθρώπινη κατά τα άλλα δράση του κάθε Ιάσονα. Η διαστρέβλωση και το ψέμα αποπροσανατολίζουν και παράγουν άλλου είδους, μάλλον χειρότερα προβλήματα, από εκείνα που επιδιώκουν να λύσουν. Ασχέτως κινήτρου που ωθεί τέτοιον ακτιβισμό, και επιδιωκόμενου αποτελέσματος, ο σκοπός όταν αγιάζει τα μέσα, παύει να είναι ηθικός, καταλήγει εγκληματικός.

 273. Γιάννης Κουβάτσος said

  266: Αυτός -ευτυχώς- είναι λιγουλάκος, το μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό είναι γραμμένο στο DNA του.

 274. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φασισμός είναι αυτό εδώ, αν αληθεύει:
  https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/319063_polites-se-kathestos-parakoloythisis-apo-tin-eyp

 275. Γεράκι said

  274 ΑΝ αληθεύει, ενώ η διαστρέβλωση πχ στο περσινό βίντεο του Ιάσονα είναι αδιαμφισβήτητη.

  Σε κάθε περίπτωση ο συμψηφισμός ή η ανοχή σε φασιστικές πρακτικές ενθαρρύνει τον φασισμό.

 276. nikiplos said

  271@ Φίλτατε Blog ένας ακόμη εμμονικός της άκρας αριστεράς είναι. Μην ασχολείσαι περαιτέρω… καλά κάνεις βέβαια και τον ξεμπροστιάζεις. Σε όλους αυτούς περισσεύει ο βολονταρισμός τύπου Πολάκη. Γκώσαμε κάποτε από τέτοιους.

  Τώρα θα «απολαύσουμε» τους Μπογδάνους που «έρχονται»…

 277. Γιάννης Κουβάτσος said

  175:Σε κάθε περίπτωση, οι υπερβολές των ακτιβιστών είναι πολύ επικίνδυνο για μας και τις ελευθερίες μας να συγκρίνονται με τις φασιστικές πρακτικές πανίσχυρων καθεστώτων, που υποδύονται τα φιλελεύθερα.

 278. Γεράκι said

  277 Ο κάθε Ιάσονας σε καθεστώτα φασιστικών πρακτικών θα ήταν εξαφανισμένος σε καμιά Σιβηρία του Πούτιν ή σε καμιά από τις εκατοντάδες φυλακές που έχτισε ο Ερντογάν ή εναλλακτικά θα έπινε κανά τσάι, όχι του δεύτερου, αλλά του πρώτου με ραδιενεργά ισότοπα με τα γνωστά αποτελέσματα. Η ευρύτερη ελευθερία πολλές φορές περιορίζεται με ευθύνη εκείνων που την καταχρώνται:

  Ελευθερία του λόγου δεν είναι να χρησιμοποιείς μισές αλήθειες κι ολόκληρα ψέμματα, δεν είναι να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα και το σημαντικότερο να επιβάλλεις τη διαστρεβλωμένη έκδοση που εξυπηρετεί τα συμφέροντά σου. Αυτό λέγεται προπαγάνδα και φασισμός.

  Περί παρακολουθήσεων της ΕΥΠ επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί πέφτουν από τα σύννεφα; Η ΕΥΠ ξεσκέπασε παράνομες δραστηριότητες ΜΚΟ που οφείλουν να δρουν σε καθορισμένο πλαίσιο και υπό τους υφιστάμενους εθνικούς κι ευρωπαϊκούς νόμους, κι όχι για να επιβάλλουν την ατζέντα τους. Θυμίζω τις αντίστοιχες τουρκικές οργανώσεις με τους Παλαιστίνιους, το τουρκικό πρακτοριλίκι και τη διασύνδεση με τρομοκρατική δράση και τη συνεργασία με τζιχαντιστικές ομάδες για την εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών επιδιώξεων της νεο-οθωμανικής πολιτικής Ερντογάν με πρόσχημα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, την ίδια ώρα που βαφτίζει οποιαδήποτε οργανωμένη κουρδική δομή ως τρομοκρατική. Να θυμίσω το ρόλο τους επίσης στη συριακή σύγκρουση και την επιβολή δημιουργίας ζώνης ελέγχου στα κουρδικά εδάφη εντός της Συρίας με πρόφαση τη δημιουργία καταυλισμών και τη διατήρηση ασφάλειας, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για εκτοπισμό Κούρδων από τα πάτρια εδάφη τους και κατάληψη συριακού εδάφους με τις ευλογίες Άσαντ και Πούτιν. Οι «ανθρωπιστικές» οργανώσεις στη Συρία χρησιμοποιούνται ως κανάλι λογιστικής υποστήριξης τζιχαντιστών κι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το προσφυγικό δράμα των συγκρούσεων. Η ταμπέλα των οργανώσεων ως «ανθρωπιστικές» δεν αποτυπώνουν την πλήρη αλήθεια, όπως και των «διασωστών» τύπου Ιάσονα ας πούμε.

  Η μαζική κι οργανωμένη προσπάθεια παράνομης εισόδου μεταναστών δεν έχει το στοιχείο ενός ατυχήματος, ενός τυχαίου συμβάντος με κίνδυνο ναυαγίου ώστε να γίνεται αυτονόητα διάσωση. Δεν μπορεί να συνοδεύεται από τουρκικά σκάφη του λιμενικού ή να ρυμουλκείται ή να παρακολουθείται από αυτά διακριτικά συντονίζοντας το χρόνο και τον τόπο της προσπάθειας εισόδου και μόλις βρεθεί σε ελληνικά χωρικά ύδατα να επιδιώκουν …διάσωση, με συνηθισμένο μέτρο την αυτοβύθιση για να αναγκάσουν την επιχείρηση να μετατραπεί σε διάσωση με το ζόρι. Καταγγέλλεται η ακτοφυλακή που φυλάσσει την ακτή κι επειδή η καταγγελία είναι αυτοαναιρούμενη αρχίζει το αφήγημα της βύθισης, των απαγωγών, των δολοφονιών κι όλα όσα χρησιμοποιούνται ως μέσα που εξυπηρετούν το σκοπό του μεταναστευτικού κυκλώματος ταυτόχρονα με άλλους ευρύτερους σκοπούς.

 279. SteliosZ said

  Κάποια στιγμή κάποιος θα πει και για τον φασισμό του ξυπόλητου Αφγανού που θέλει σώνει και καλά να μας κατσικωθεί στην όμορφη πατρίδα μας…

 280. spyridos said

  Υπενθύμιση
  Κάποιοι διαλέξαμε να είμαστε με τους Ιάσονες, με τους Παναγούληδες και με τους Γλέζους.
  Αλλοι διαλέγουν τους Μπογδάνους, τους λαδέμπορους και τους δωσίλογους.
  Διαχρονικά.

 281. Γεράκι said

  Να βάζεις δίπλα στον Γλέζο τον Ιάσονα με ξεπερνάει. Το δε τσουβάλιαμα ή με εμάς ή με τους οχτρούς είναι φασιστικό. Οι δε Μπογδάνοι δεν εκφράζουν τίποτα παρά μόνο τον εαυτό τους και τους οπαδούς τους, όπως και ο Ιάσονας.

  Οπαδός δεν είμαι κανενός.

 282. spyridos said

  Μέσα σε λιγότερο από βδομάδα τόλμησε δεύτερη γυναίκα να καταγγείλει τους φασίστες Ελ-λαδέμπορους και η απάντησή τους ήρθε άμεσα με τον ίδιο τρόπο.
  Ακόμα και ο κωλόγερος ο τετράδης βγήκε να μιλήσει σεξιστικά και με ηλικιακό ρατσισμό για νεώτερή του γυναίκα.

 283. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θεωρητικά μπορούμε να μιλάμε και να αναλύουμε τα πάντα. Στην πράξη, όμως, πρέπει να επιλέξουμε με ποιους είμαστε, παρέχοντάς έστω κριτική υποστήριξη και ηθική συμπαράσταση. Αυτό απαιτούσαν και οι ΑΗΠ από τους πολίτες. Ας σκεφτούμε ποιοι προβάλλουν και ποιοι μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημερα και ανέκαθεν :οι κυβερνήσεις και οι κάθε είδους εξουσίες και τα ΜΜΕ τους ή οι ακτιβιστές;

 284. spyridos said

  Στην περίοδο 1932-1939 πάνω από 1 εκατ Γερμανοί Εβραίοι έκαναν μαζική κι οργανωμένη προσπάθεια παράνομης εισόδου σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Αμερικής. Φυσικά αυτό όλο δεν είχε το στοιχείο ενός ατυχήματος, ενός τυχαίου συμβάντος ώστε να γίνεται αυτονόητα διάσωση. Γιαυτό οι περισσότεροι στάλθηκαν πίσω από τα Γεράκια της εποχής εκείνης.
  Τα Γεράκια που υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες δεν ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες για να εισέλθουν.
  Τα ίδια γεράκια που έγραφαν καυλωμένα για τις Αμερικάνικες Ισραηλινές ΚΑΙ Ελληνικές επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν στα στρατόκαυλα έντυπα αλλά αρνούνται να δουν τις συνέπειες των πολιτικών που υποστήριξαν και υποστηρίζουν.
  Θα στο πω απλά γιατί απέναντι στον φασισμό και στην ηλιθιότητα δεν χωράει επιχειρηματολογία. Θα σου δώσω μια ευχή σύμφωνα με τον Ραιχ και τον Λέννυ.
  Άιντε γαμήσου μπας και ξελαμπικάρεις λίγο.

 285. BLOG_OTI_NANAI said

  280, 283: Η καταγγελία του φασισμού από όπου κι αν προέρχεται, είναι διαφορετικό πράγμα από την εγαλειακή χρήση των ίσων αποστάσεων με ιδεολογική υστεροβουλία. Για παράδειγμα, όταν ένας χρυσαυγίτης καταγγέλλει τον Βομβαρδισμό της Δρέσδης ή τις ατομικές βόμβες, δεν το κάνει επειδή είναι ανθρωπιστής, αλλά επειδή εργαλειοποιεί τα γεγονότα ως άλλοθι για τη νεοναζιστική του ιδεολογία.

  ΥΓ
  Η καταγγελία του φασισμού είναι υποχρεωτική πάντα και παντού για κάθε δημοκράτη. Δεν διαλέγουμε τον «καλύτερο» διότι γινόμαστε άθελα μας συνεργοί στην εξάπλωση του.
  Στη χώρα μας, εξαιτίας των διώξεων της αριστεράς, έχουμε μια συνεπή και ορθή καταγγελία του ακροδεξιού φασισμού, αλλά με τον ακροαριστερό φασισμό να μένει σχεδόν στο απυρόβλητο, σε σημείο να έχουμε ανθρώπους που να είναι υπερήφανοι που παρέλασαν κάτω από τα σύμβολα της ιδεολογίας του χασάπη Κουφοντίνα! 17Νοέμβρη σε αυτή την παρέλαση είναι το όνομα της δολοφονικής συμμορίας, το σύμβολο της σφαγής 11 αθώων, ο τίτλος του ιδεολογικού μανιφέστου του σφαγέα από το ομώνυμο βιβλίο.

  Κι όμως, αυτή η αποθράσυνση του ακροαριστερού φασισμού, υπηρετείται σαν πράξη μεγαλείου, θάρρους, ηρωισμού, πάλης και εγώ δεν ξέρω ποιας άλλης πλαστογραφίας.

  Ήξερα ποιο πρόσημο είχε όλη αυτή η καταγγελία που συχνά κρυβόταν πίσω από το άλλοθι ότι «εμείς παλεύουμε απλά για τον απεργό πείνας και τους ίδιους αγώνες θα κάναμε και για έναν νεοναζί»(!). Ειπώθηκε αυτό…
  Όταν όμως είδα παρέλαση κάτω από ένα πανό που εκφράζει όχι απλή μαχητικότητα υπέρ απεργού πείνας αλλά μάχη κάτω από την ομπρέλα της ιδεολογίας του χασάπη, τότε φρίκαρα.
  Ήθελα να’ ξερα, η ΕΦΣΥΝ, δεν φρίκαρε; Ο Βαξεβάνης δεν φρίκαρε; Πώς φτάσαμε να μένει ασχολίαστη σαν να μην έγινε ποτέ αυτή η κατάπτυστη ενέργεια; Κάνουμε πορεία υπέρ της μνήμης του νεκρού Φύσσα, ένα πραγματικό θύμα του φασισμού, και ταυτόχρονα, οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν παρέλαση κάτω από την ομπρέλα της φασιστικής ιδεολογίας που δολοφόνησε 11 αθώους, μην ξεχνώντας τον Αξαρλιάν;

  Ορθά χτυπάμε τον νεοναζισμό και τον ακροδεξιό φασισμό. Τον ακροαριστερό που έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα που μένει διαρκώς στο απυρόβλητο, ποιος θα ασχοληθεί; Πότε ο αριστερός θα νιώσει ότι έχει ευθύνη όταν σιωπά;

  Προσωπικά είμαι και νιώθω αντιφασίστας, ικανοποιημένος που ο Αλέξης Τσίπρας αν και άργησε, ωστόσο εξευτέλισε τον Κουφοντίνα και την ιδεολογία του και με δικαίωσε για τις ψήφους που του έδωσα.
  Αυτός όμως που το βουλώνει για τον ακροαριστερό φασισμό, είναι και αυτός αντιφασίστας;

 286. Γεράκι said

  284 Μόνο στη φαντασία σας έκανε η Ελλάδα επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ κι Αφγανιστάν, προφανώς άλλος θέλει το ξελαμπικάρισμα!

 287. spyridos said

  Τελικά είσαι χρυσόψαρο, όχι γεράκι.
  Θυμάσαι αυτά που έχεις γράψει σε ετούτο εδώ το ιστολόγιο για Συρία Ισραηλ κτλ;
  Φαντάσου τι έχεις γράψει στα κολλητάρια σου.

  Πάρε προς το παρόν αυτά.
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1661445

  https://www.tovima.gr/2021/08/16/society/afganistan-oi-ellines-stratiotikoi-stin-kampoul/

  http://www.katiousa.gr/politika/poso-vevaioi-eiste-pos-i-ellada-de-symmetechei-stin-epemvasi-sti-syria-ellinika-f-16-synodefsan-amerikaniko-b-52-se-apostoli-epitirisis-sti-syria/

 288. Pedis said

 289. Γεράκι said

  Αυτός που χαρακτηρίζει μία συνοδεία βομβαρδιστικού που πέρασε από την περιοχή ελέγχου μας και μια περιπολία πολεμικού σκάφους στα πλαίσια της νατοϊκής μας υποχρέωσης ως …επίθεση σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, θέλει οπωσδήποτε ξελαμπικάρισμα. 🤪

 290. spyridos said

  Η Ελλάδα έδωσε πάνω από 2 δις ευρώ γιαυτές τις αποστολές σε κατεχόμενα εδάφη ξένων κρατών.
  Σκάσε τώρα και κουβάλα βλάκα. Δεν βλέπεις τις συνέπειες των ενεργειών σου.

  Α ρε Γεράκι τελικά το e-amyna.com είναι το αγαπημένο σου φόρουμ;
  Θα έχεις γράψει και σε defencenet σίγουρα.
  Κρύβε γεράκι , κρύβε. Θα με σκοτώσεις από το γέλιο με τις μαλακίες που έχεις γράψει εκεί μέσα.
  Για πες μου τον βγάζεις και τον κοπανάς στο πληκτρολόγιο όταν γράφεις για οπλικά συστήματα;

 291. spyridos said

  Το https://defensegr.wordpress.com είναι δικό σου ή είσαι συνεργάτης;

  Από αυτά που βλέπω εσύ βγάζεις φράγκα στρατοκαυλικά.
  Άμεσα και έμμεσα.
  Ούτε ψυχούλες ούτε ιδεολογίες. Πάω πάσο.

 292. Γεράκι said

  290 Προβληματική προσβλητική συμπεριφορά κρύβει βαθύτερα προβλήματα, οικογενειακής φύσεως, μην τα μεταφέρεις, μην κάνεις παιδιά. Κρίμα.

 293. Γεράκι said

  291 Ναι από τις διαφημίσεις που ΔΕΝ έχει 🤣🤣🤣

 294. spyridos said

  Είδα τώρα τις ηλιθιότητες που έγραψες για να δικαιολογήσεις τον Κούλη για τις φωτιές στην Εύβοια.
  Μεροδούλι μεροφάι εσύ έγραφες αυτές τις μαλακίες όταν εμείς γαμιόμαστε να σταματήσουμε τη φωτιά 100+ ιδιώτες και δύο πυροσβέστες.
  Τελικά άξια τα λεφτά που σου δίνει ο Κούλης.

 295. spyridos said

  Α ρε τουρκοφάγε Ιέραξ (έτσι αρέσκεται να τον λένε στα τουρκοφαγικά φόρα) τώρα μας εξήγησες γιατι ο Κούλης δεν πειράζει που αφήνει τον Τουρκικό στόλο να παίζει στις παραλίες της Κύθνου. Εφόσον δεν κάνει σεισμογραφική αλλά επιστημονική έρευνα. Παναγιά μου με τι ρετάλι μπλέξαμε.

 296. spyridos said

  Είσαι ανθρωπιστής και υπέρμαχος του πυρηνικού Endlösung βλέπω.
  Να μην υποφέρουν.

 297. Α. Σέρτης said

  284 “Άιντε γαμήσου μπας και ξελαμπικάρεις λίγο.”

  290 “Για πες μου τον βγάζεις και τον κοπανάς στο πληκτρολόγιο όταν γράφεις για οπλικά συστήματα;”

  Και σκέψου ότι διαβάζουνε παιδιά και γιαγιάδες -και ο υπεύθυνος πετάει χαρταετό..

 298. Γεράκι said

  296 Βέβαια το νόημα της παράθεσης είναι ακριβώς το αντίθετο από ότι σου επιτρέπει η αντιληπτική σου ικανότητα. Παράνοια.

 299. Γεράκι said

  297 Είναι σε φάση μανιώδους αναζήτησης στοιχείων για να …δολοφονήσει την αξιοπιστία μου. Όταν ηρεμήσει και καταλάβει το μάταιο της προσπάθειας θα πέσει σε κατάθλιψη, μέχρι να επανέλθει σε μανιώδη κατάσταση με αυτό ή κάτι άλλο. Λυπηρό.

 300. Γιάννης Ιατρού said

  262: Ρε συ γιατί τόσο κόπο, θα στην έστελνα έτοιμη, αφού την έχω..

 301. 300: Αφού εικόνα μούστειλες, τι φταίω εγώ; λες και δεν υπάρχει pastebin ξερωγώ…

 302. ΣΠ said

  Ναταλία Γερμανού: Κύμα υποστήριξης μετά την ακροδεξιά επίθεση για τη συζήτηση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο
  Έχει κι ένα τουίτ του Νικοκύρη.

 303. voulagx said

  Αποστολόπουλος για Γερμανού: Απόλυτα συντονισμένο το κύμα λασπολογίας
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/319289_apostolopoylos-gia-germanoy-apolyta-syntonismeno-kyma-laspologias

 304. Μαρία said

  Όχι όμως αυτό 🙂

 305. Μαρία said

  305
  https://flix.gr/news/eleni-karaindrou-ghent-film-festival-2021.html
  https://www.efsyn.gr/efsyn-city/synenteyxeis/319038_poia-egnoia-yparhei-gia-zontano-politismiko-yliko-poy-paragetai

 306. Theo said

  Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος στον Χ. Α. Χωμενίδη για τη «Νίκη»

 307. Theo said

  2η προσπάθεια:
  Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος στον Χ. Α. Χωμενίδη για τη «Νίκη»

 308. voulagx said

  «Η Κυβέρνηση της ΝΔ διατείνεται πώς έχει ενσκήψει με την δέουσα πολιτική ευαισθησία και έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των εκφάνσεων αυτής,…»
  https://www.avgi.gr/koinonia/400937_kataggelia-kata-kerameos-gia-prospatheia-sygkalypsis-peristatikoy-sexoyalikis

 309. Πέπε said

  304:

  > «Αν δεν ήταν ο πατέρας της δεν θα έκανε καριέρα», λένε για τη Ναταλία Γερμανού κάποιοι που υμνούν τον μικρό Μητσοτάκη.

  Χωρίς να θέλω να δώσω δίκιο στους γελοίους, ας μου επιτραπεί ωστόσο να παρατηρήσω ότι δεν είναι αυτός ο λόγος που έχουν άδικο. Εδώ έχουμε μια λογική ακροβασία.

  Αν νομίζω ότι ο Χ, διάσημος ή ισχυρός και παιδί διάσημου ή ισχυρού γονέα, δε θα τα κατάφερνε χωρίς τον γονέα του και άρα δεν του αξίζει η ισχύς του ή η διασημότητά του, όλο αυτό δε με δεσμεύει να υποστηρίζω οπωσδήποτε ότι το ίδιο ισχύει για κάθε παιδί διασήμων ή ισχυρών.

  Και στην πράξη άλλωστε όλοι θα ξέρουμε κι από κάποια διάσημα ή ισχυρά παιδιά διασήμων ή ισχυρών που τους αξίζει, και άλλα που δεν τους αξίζει.

  Ε, ο άλλος λοιπόν νομίζει ότι τη μεν Ναταλία την ξέρουμε επειδή είναι κόρη του πατέρα της, τον δε Κυριάκο θα τον ξέραμε ακόμα κι αν δεν ήταν γιος του δικού του. Το λάθος έγκειται στο πρώτο σκέλος και όχι σε όλο μαζί. Και είδα στο νήμα του τουΐτερ έγκυρες ανασκευές αυτού του λάθους.

 310. sarant said

  309 Μόλις το βρήκα το «ενσκήπτω σε…» και σε μυθιστόρημα.

 311. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχουν άδικο όλοι αυτοί οι τύποι, γιατί το αν η Γερμανού κατάφερε να κάνει καριέρα αξιοκρατικά ή χάρη στον πατέρα της, είναι παντελώς άσχετο με την πρόσκληση του Αποστολόπουλου στην εκπομπή της. Είναι σύνηθες και στις διά ζώσης συζητήσεις και στις διαδικτυακές να προσπαθούμε να αποστομώσουμε τους άλλους όχι με επιχειρήματα επί της ουσίας αλλά με χτυπήματα κάτω από τη μέση, με προσβολές, με επισήμανση γλωσσικών λαθών και με ό,τι να ‘ναι.

 312. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ενσκήπτω ως ρήμα που έχει ως υποκείμενο της κυβέρνηση της ΝΔ είναι πάντα σωστό, δυστυχώς για μας.

 313. Μαρία said

  309
  Για την ουσία της υπόθεσης.
  Σερραίος, γυμναστής και συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ σ’ αυτό το πόστο απο 15/7/2014. Α και φαλακρός 🙂
  Η θητεία του έληξε ένα χρόνο αργότερα και ανανεώθηκε https://www.alfavita.gr/sites/default/files/attachments/topothetisi_diefthinton_de_2014.pdf

  311
  Σε μετάφραση;

 314. spyridos said

 315. BLOG_OTI_NANAI said

  315: Έχει πλάκα να το δούμε αυτό αναρτημένο από κανέναν οπαδό του αντιθρησκευτικού μίσους και ουσιαστικά να μας διδάσκει ότι τα κηρύγματα αντιθρησκευτικού μίσους πρέπει να τεθούν εκτός νόμου!

 316. voulagx said

  #311: Δηλαδή βαίνει προς νομιμοποίηση; Σε ποιο μυθιστόρημα;

 317. Μαρία said

  317
  Για κεί πάει το πράμα. Νομίζουν οτι είναι το σκύβω στην καθαρεύουσα.

 318. Μαρία said

  Επαναπροωθησεις (Pushbacks): Με ποιους (οφειλουν να) ειναι τα ΜΜΕ;
  https://pleios.gr/2021/11/14/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%89%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-pushbacks-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%86%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%85/?fbclid=IwAR0xT75LCymXYUXxYejnu00v_–bIkCJZRzmk6WCUBPfm_pd-70MI3lS55c

 319. dryhammer said

  Απορία: Το ρήμα ενσκήπτω έχει προστακτική;

 320. spyridos said

  316
  Μπλογκ προσπάθησε τουλάχιστον να μην γίνεσαι υποχείριο μιας οργανωμένης επίθεσης από τον ακροδεξιό εκδότη του e-amyna.
  Όποιος έχει τολμήσει να γράψει κάτι που δεν συμφωνεί 100% με τις μιλιταριστικές ρατσιστικές και σεξιστικές ιδέες του διαγράφεται από το μπλογκ τους.
  Ελευθερία της γνώμης αλά χρυσάΒγουλα.
  Γιαυτό γράφω αΒγό.

 321. spyridos said

  Μια καταγραφή του κύκλου.

  Frequented Communities
  e-Amyna
  Defence Review
  infognomonpolitics.gr
  AmynaGR
  http://www.athensvoice.gr

 322. Γιάννης Κουβάτσος said

  320: ένσκηπτε-ενσκήπτετε

 323. Σωτήρς said

  318, 317 κα

  Εδώ σε ανακοίνωση του ενιαίου φοιτητικού συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης για κάτι φοιτητοτζατζαρίσματα με καθηγητές. Είναι όπως το λέει η Μαρία. Έχει κάτι το καθαρευουσιάνικο.

  «…Αντί ο Κοσμήτορας να κόπτεται για την αποκατάσταση του προφίλ του … θα ήταν προτιμότερο να ενσκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών και του ιδρύματος.»

 324. Γιάννης Κουβάτσος said

  316:Ο Καρλ Πόπερ στο μνημειώδες έργο του «Η ανοικτή κοινωνία και οι εχθροί της», απ’ όπου και το «παράδοξο της ανοχής», λέει απλώς ότι εάν μια κοινωνία είναι ανεκτική χωρίς κάποια όρια, η ικανότητά της να είναι ανεκτική τελικά καταστρέφεται από τους μισαλλόδοξους. Το θέμα είναι ποια είναι αυτά τα όρια, όλο το δημοκρατικό παιχνίδι παίζεται σ’ αυτήν την οριοθέτηση.

 325. Μαρία said

  323
  Μόνο σε παραμύθι όπου προσωποποιούνται όλοι οι λοιμοί 🙂

  Η πειθώς όπως η Σαπφώς

  Αριστούχος απόφοιτος της σχολής Μωραΐτη.
  Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε τον τίτλο του Master of Laws (LLM with honours) in International Commercial Law στο University of Kent at Canterbury της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω.
  https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/hgesia/7648-yfypoyrgos-ygeias-zwh-rapth

 326. Γιάννης Κουβάτσος said

  326:Ή ως πατρική συμβουλή πρώην πρωθυπουργού, μακαρίτη πλέον, προς τα τέκνα του και τα εγγόνια του. 😊

 327. Γεράκι said

  316 Το παράδοξο αυτό ισχύει για οποιαδήποτε αυταρχική δύναμη που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια της δημοκρατίας ώστε να την καταλύσει. Ο Χίτλερ εξάλλου εκλέχθηκε, το ίδιο στις μέρες μας και ο Ερντογάν ή ο Πούτιν, δεν κατέλαβε κανείς από αυτός την εξουσία πραξικοπηματικά.

  Με τη δε αφίσα αυτή ο spyridos επιχειρεί να δικαιολογήσει, και υπό μία έννοια να νομιμοποιήσει, την προσωπική επίθεση σε μένα με προσβολές και χαρακτηρισμούς, αλλά στην πραγματικότητα δεν το καταφέρνει κι ούτε πρόκειται δεν είμαι τίποτα το αντίθετο από αυτόν. Προφανώς θεωρεί πως όποιος δεν είναι στο ίδιο φάσμα αντίληψης τότε είναι στο ακριβώς αντίθετο, αγνοώντας το γεγονός ότι υπάρχει ενδιάμεσα είναι ευρύ φάσμα υγιούς αντίληψης κι ερμηνείας, μακριά από προκαταλήψεις και δογματισμούς. Αγνοεί ότι στην αφίσα κάλλιστα θα μπορούσε να αντικατασταθεί η σβάστικα με οποιοδήποτε άλλο σύμβολο απολυταρχικής δύναμης, πχ της σημαίας των ταλιμπάν.

 328. spyridos said

  Ξεκινάς με μια προσωπική επίθεση και σε ενοχλεί η προσωπική επίθεση.
  Ας υπενθυμίσω την εισαγωγή του «Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντικειμενική, έχει συγκεκριμένη δράση που τη χαρακτηρίζει. »
  Δημοκρατικότατο.
  Αφησε τα λουλούδια να ανθίσουν στο μπλογκ σου ρε «γέρακα» (τόσο αγάπη μεταξύ σας πχιά) και άφησε τα φάσματα υγιούς αντίληψης κι ερμηνείας, μακριά από προκαταλήψεις και δογματισμούς, μια φορά και στο μπλογκ σου. Ολη η δημοκρατικότητά σου εδώ μέσα;
  Και γράφεις ότι είμαστε και τρολ του 0,60 εδώ. Μάλιστα.
  Ουστ χρυσάΒγουλο.

 329. Μαρία said

 330. Γεράκι said

  329 Καταρχήν δεν είναι μπλοκ μου, όπως δεν έχω κανένα οικονομικό όφελος από τη διαδικτυακή μου παρουσία, ούτε τα παίρνω από κανέναν Κούλη κι όλα τα υπόλοιπα μηνύσιμα που έχεις ισχυριστεί, πέρα από τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν θα μπορούσες να αποδείξεις όσα ισχυρίστηκες ως βεβαιότητα, ότι τα παίρνω άμεσα κι έμμεσα κι άλλες κουταμάρες. Επίσης για δείξε μου πότε έγραψα εγώ για τρολ και 0,60. Πέρα από τα μηνύσιμα, οι οθονιές έχουν κάτι το ανήθικο γιατί αποκόπτουν κάτι επιλεκτικά και κυριότερα ξένο εκεί που μεταφέρονται, χωρίς ενεργό σύνδεσμο ώστε αν θέλει κανείς να διαβάσει ο ίδιος την ευρύτερη συζήτηση αν και πάλι αλλιώς διαβάζεται από κάποιον ένα σχόλιο που δεν ξέρει το ύφος και το πνεύμα του άλλου.

  Τέλος, εκεί που συμμετέχω σε σχολιασμούς, είναι βέβαιο ότι ο καθένας μπορεί να γράψει οτιδήποτε αρκεί να έχει κόσμιο ύφος. Μου κάνει τρομερή εντύπωση η εδώ ανοχή σε τόση σφοδρή προσωπική επίθεση και σε προσβολές. Ίσως να είναι μια καλή τακτική ώστε να κρατιέται αποστειρωμένο το περιβάλλον, να μην αντέχει η διαφορετική όχι την κριτική αλλά την άδικη επίθεση. Υπόψη στην οθονιά φαίνεται που γράφω ότι κατανοώ εν μέρει την επίθεση που δέχθηκα από εσένα κι άλλους διότι μπαίνουν διάφοροι κατά καιρούς. Πριν δυο ημέρες το έγραψα. Χθες και σήμερα όμως έχεις ξεπεράσει κάθε όριο προβλέψιμης αντίδρασης.

  Ειλικρινά σε λυπάμαι.

 331. Μαρία said

  322
  Στρατοκαβλικό περιβόλι το e-amyna.

  Σχόλιο ιέρακος http://e-amyna.com/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b2%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-239/#comment-5568779451

  Πρέπει να τονιστεί η ανακρίβεια, στην πραγματικότητα θα πεινάσουν πολλές χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν πρέπει να το κρύψουμε, πρέπει να το κάνουμε γνωστό στα ανατολικά, σε επίδοξος επενδυτές και φιλόδοξος καριερίστες δουλέμπορους, αλλά με την πρέπουσα λεπτότητα δεδομένου του μακροχρόνιου τουρκικού φάσματος πείνας που παράγει η νεο-οθωμανική πολιτική.

  Προτείνω ως πρώτο βήμα αντιμετώπισης της πείνας τη δωρεάν διανομή τσαγιού

  α) με λεωφορείο, μέσα από το οποίο θα εκσφενδονίζεται τσάι σε στερεά μορφή σε σακί των 2 κιλών σε στόχους κατά προτεραιότητα, πχ αρχικά σε εκείνους που δείχνουν πρώιμα σημάδια κανιβαλισμού.

  β) με υδροφόρα, θα διανέμεται σε υγρή μορφή έτοιμη προς χρήση στους 70 βαθμούς και στα 500psi, προτεραιότητα θα έχουν όσοι είναι ακόμα όρθιοι

  γ) με πυροσβεστικό αεροσκάφος, σε μορφή αεροζόλ με άρωμα ξύδι για τις ψείρες

  για:
  Στο φάσμα της πείνας έχουν μπει από την 1η Οκτωβρίου πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες στα καμπ της Βόρειας Ελλάδας λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να διασφαλίσει την ομαλή χορήγηση της τραπεζικής κάρτας οικονομικής ενίσχυσης σε όσους ζητούν άσυλο. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά την ανάληψη εκ μέρους του υπουργείου της διαχείρισης του σχετικού προγράμματος, το οποίο διαχειριζόταν μέχρι τον Σεπτέμβριο η Υπατη Αρμοστεία. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/314090_afinoyn-hiliades-prosfyges-na-peinoyn

 332. spyridos said

  «Χθες και σήμερα όμως έχεις ξεπεράσει κάθε όριο προβλέψιμης αντίδρασης. » Διαστρεβλώνεις πάλι.

  Εχθές στο σχόλιό μου 218 , έσπευσα να σε υπερασπιστώ και μάλλον το ξεχνάς.
  «213
  Και εγώ δεν πιστεύω ότι είσαι τρολ.
  Ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις σου.»

  Σήμερα έχοντας μπόλικο χρόνο όσο περίμενα σε ένα ιατρείο νοσοκομείου για την εξέταση ενός φίλου , μπήκα και διάβασα τα ωραία σου (δυο κλικ απόσταση) και μου γύρισαν τα άντερα.

 333. Γεράκι said

  333 Σε δύο ημέρες μέσα έχω δεχθεί περισσότερη προσβολή και προσωπική επίθεση μαζικά, από διαφορετικά άτομα από όση μετά από 15-20 χρόνια διαδικτυακής παρουσίας σε διάφορες ιστοσελίδες, επίθεση η οποία δεν αφορούσαν και δεν αντέκρουσαν τόσο τα όσα έγραψα, αλλά μάλλον τα όσα φαντάζεται ο καθένας ότι αντιπροσωπεύω. Και κάπως έτσι ξεκινάει μετά η προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα με φασιστικές πρακτικές. Οι περισσότεροι από εσάς μπορεί να είστε συνηθισμένοι, να το ανέχεστε και να το επιτρέπετε, να το θεωρείτε φυσιολογικό. Δεν είναι, τουλάχιστον εγώ δεν το θεωρώ φυσιολογικό, ούτε υγιές, ούτε και δημοκρατικό. Κανιβαλισμός είναι.

  Ναι, για το 213 είχες δίκιο βέβαια για μια φορά αφού εύστοχα αναγνώρισες ότι πράγματι δεν είμαι κάποιο από τα τρολ που σας πρήζουν.

 334. Pedis said

  Ρε τι βρωμόπουλο είναι δαύτο?!

 335. spyridos said

  334
  Βλακεία μου συγνώμη.
  Μόνο το 332 έπρεπε να βάλω και τίποτα άλλο.
  Είναι υπεραρκετό.

 336. Pedis said

  # 308 – OK. Να το ‘χω υπόψην μου αυτό το βραβείο …

 337. Μαρία said

  Εκκωφαντική η σιγή της κυβέρνησης μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τις παρακολουθήσεις απλών πολιτών ● Τώρα ετοιμάζουν και προεδρικό διάταγμα που στάλθηκε προ ημερών στο ΣτΕ και το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας, μεταξύ άλλων και στον τρόπο προσλήψεων νέου προσωπικού με στόχο να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ.
  https://www.efsyn.gr/politiki/319181_theloyn-eyp-sta-metra-toy-maximoy

 338. Μαρία said

 339. Α. Σέρτης said

  334
  «Και κάπως έτσι ξεκινάει μετά η προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα με φασιστικές πρακτικές»

  Για τις οποίες τηρείται ευλαβικά εκκωφαντική σιωπή, από τους ομόρρυθμους εταίρους, υπέρ του εκάστοτε «μακελάρη».

  Σιωπή, η ο οποία επιτρέπει να ακούγεται μόνο ο ήχος που κάνει το πέταγμα του χαρταετού.

 340. Γιάννης Κουβάτσος said

  «υπέρ του εκάστοτε «μακελάρη».»
  Ειναι πάντα η ίδια παρεούλα, έχω υπάρξει θύμα της στο παρελθόν, κι όχι μόνο μια φορά. Τις πρώτες φορές μού κακοφάνηκε και διαμαρτυρήθηκα, αλλά βρήκα από χλιαρή έως ανύπαρκτη συμπαράσταση, οπότε μπήκα στο νόημα και δεν ξανάδωσα σημασία ή απαντώ αναλόγως, κατά τα κέφια μου. Παντως, δεν κατάφεραν να με αναγκάσουν να αυτολογοκρίνομαι, αφού να με λογοκρίνουν οι ίδιοι δεν μπορούν, κουμάντο κάνει εδώ ο δημοκρατικός Νικοκύρης.

 341. Pedis said

  Τιναιτούτος?! Όλο κλαίγεται. Ούτε Ιταλός ποδοσφαιριστής …

  Όχι άλλο κλάμα! 😿

  Κανένα μόνο του. Τρολ εν τη ενώσει. ✌️✌️✌️

 342. BLOG_OTI_NANAI said

  Η ύπαρξη του στρατού και τη αστυνομίας είναι συνταγματικοί θεσμοί της Δημοκρατίας με σαφείς κανόνες λειτουργίας. Ασφαλώς, όποιος εναντιώνεται στην αποδεδειγμένα κακή ή παράτυπη ή παράνομη λειτουργία τους, καλώς κάνει εφόσον έχει πρόθεση να προστατεύσει το Δημοκρατικό πολίτευμα από αυθαιρεσίες. Αρκεί να έχει τη συνέπεια και να δείχνει την ίδια ευαισθησία σε όλες ανεξαιρέτως τις κακές, παράτυπες, παράνομες συμπεριφορές.

  Όποιος όμως εναντιώνεται στην ύπαρξη δημοκρατικών, συνταγματικών θεσμών όπως ο στρατός και η αστυνομία, αυτός κινείται αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά.
  Και φυσικά, είναι δικαίωμα του καθενός να ασχολείται με τους συνταγματικούς θεσμούς. Για παράδειγμα, μπορείς να είσαι ένας εξαιρετικός δημοκράτης δεξιός, αριστερός, κεντρώος και να έχεις ως αντικείμενο του ενδιαφέροντος σου τον στρατό ή την αστυνομία. Και ταυτόχρονα, έχουμε ακούσει ανθρώπους να κατηγορούν κάποιον επειδή του αρέσει να ασχολείται με τον στρατό, ενώ οι ίδιοι κάνουν παρέλαση υπό τη σκέπη της ιδεολογίας του Κουφοντίνα, ή να το βουλώνουν όταν βλέπουν κουκουλοφόρους με μολότοφ να σπάνε το σύμπαν ή να βάζουν βόμβες σε εκκλησίες ή να δολοφονούς ανθρώπους όπως στη Μαρφίν.

  Άρα λοιπόν, ο στρατός, η άμυνα της πατρίδας και οι υποχρεωτικότητες που προκύπτουν ή συσχετίζονται με αυτά, είναι και ξεκάθαρες, συνταγματικές και δημοκρατικές. Είναι πολύ συγκεκριμένα και γνωστά τα ιδεολογικά μονοπάτια που κάνουν τον φασίστα, τον ακροδεξιό, τον χουντικό, τον εχθρό της Δημοκρατίας κ.λπ.

 343. BLOG_OTI_NANAI said

  Προσωπικά δεν διάβασα κάτι ακροδεξιό από τον Γεράκι. Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω σε βάθος όσα γράφει.
  Πάντως, θεωρώ πως κάθε δημοκράτης δεξιός, κεντρώος, αριστερός, ανήκει σε μια ιδεολογική γραμμή όπου μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος. Εκτός δημοκρατίας δεν αναγνωρίζω τις ιδέες κανενός. Λίγο φασίστας δεν υπάρχει. Ούτε νεοναζί φιλάνθρωπος αναγνωρίζεται επειδή δίνει λεφτά ή τρόφιμα σε φτωχούς, ούτε διασώστης που μπορεί να χαρακτηρίσει «πολιτικό κρατούμενο» έναν σφαγέα. «Λίγο» φασίστες δεν αναγνωρίζονται…

 344. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ διακρινω ένα άδικο τσουβάλιασμο, Blog. Δεν γίνεται να βάζουμε μισάνθρωπους ναζιστές και φασίστες παρέα με διασώστες, που θαλασσοπνίγονται για να σώσουν γυναίκες και παιδιά. Τη γνώμη μου για τον Κουφοντίνα και τους υποστηρικτές του την ξέρεις, υποθέτω. Αλλά ο ίδιος ο Αποστολόπουλος δεν είναι τρομοκράτης, δεν έχει βλάψει άνθρωπο, αντιθέτως, σώζει ανθρώπους.

 345. voulagx said

  Σοφία Ουρίστα όνομα και πράμα ουρίστα, όπως λέμε η πιανίστα, η Ουρίστα.

 346. Νέο Kid said

  346. Πάλι καλά που τον παλιό καλλιτέχνη -εφάμιλλου(νομίζω …)βεληνεκούς με τη Σοφία- Τσάρλτον Χέστον , δεν τον είχε πιάσει κόψιμο την ώρα που τράβαγε κουπί στη ρωμαϊκή γαλέρα… 😱

 347. Μαρία said

  346
  Nomen omen 🙂

 348. Πέπε said

  343

  Όλο αυτό σημαίνει ότι ο στρατόκαυλος δεν υφίσταται ούτε ως έννοια;

  (Συγγνώμη Γεράκι. Δεν αφορά εσένα το σχόλιο, δεν έχω παρακολουθήσει από την αρχή τι παίχτηκε μ’ εσένα και τους άλλους και δεν έχω άποψη. Αλλά επειδή είδα τη λέξη στρατόκαυλος να κολλιέται σε κάποιον τέλος πάντων, και μετά είδα το σχόλιο του Μπλογκ, του απευθύνω αυτή την ερώτηση.)

 349. Γεράκι said

  349 Υφίσταται σε μια κλίμακα ανάλογη όπως σε άλλα ενδιαφέροντα, πχ και στο θέμα του ποδοσφαίρου ή της πολιτικής όπου υπάρχουν εκείνοι που απλώς ενημερώνονται, άλλοι που έχουν εντονότερο ενδιαφέρον, άλλοι που είναι φανατικοί κι εκείνοι που έχουν ή επιδιώκουν κάποιο όφελος. Κοινός παρανομαστής καφρίλας σε όλα είναι ο φανατισμός.

 350. Πέπε said

  «Στρατόκαυλος» όμως είναι μια λέξη που δηλώνει σαφή αρνητική στάση εκείνου που τη λέει. Δε συνηθίζουμε να λέμε «ένας εκλεκτός κύριος, είναι και στρατόκαυλος εκτός των άλλων προτερημάτων του».

 351. Γιάννης Ιατρού said

  351: Αρνητική πιθανώς γιατί έχει το σύνθετο «-καυλός». Άν έβαζε κάποιος …-μανής, -ενθουσιώδης κλπ. θα έχει ίσως και θέση σε σαλόνι, έστω και σαλούν😜

 352. Γεράκι said

  Όσοι ασχολούνται με εθνικά θέματα στα οποία αναπόφευκτα περιλαμβάνεται διπλωματία, διεθνές δίκαιο κι εξοπλιστικά, δεν σημαίνει ότι είναι στρατόκαυλοι, καθώς ο όρος για μένα περιγράφει εκείνον που επιδεικνύει με τη συμπεριφορά του λατρεία με τα στρατιωτικά και μόνο θέματα, αλλά κατά κανόνα δεν έχει καν επαρκή ευρεία γνώση, πόσο μάλλον ειδική, και συνήθως αυτή περιορίζεται στα της θητείας του.

 353. Πέπε said

  Άρα συμφωνούμε ότι η έννοια υφίσταται. Ν’ ακούσουμε όμως και τον Μπλογκ, αν θέλει ν’ απαντήσει στο #349 όταν το δει.

  (Προσωπικά τη βλέπω λίγο ευρύτερη την έννοια: μπορείς να είσαι στρατόκαυλος και λόγω μιας γενικότερης στρατιωτικού τύπου αντίληψης για πράγματα όπως η πειθαρχία, οι στολές, τα όπλα κλπ., χωρίς η αφορμή για τον χαρακτηρισμό να έχει να κάνει με τον ίδιο τον κυριολεκτικό στρατό.)

 354. spyridos said

  344
  Το διάβασες το 332 Μπλογκ???
  Τι άλλο θέλεις?
  Ο τύπος αυτός ήρθε με σχέδιο εκμεταλλευόμενος τη δημοκρατικότητα και την ανεκτικότητα του ιστολογίου για να λειτουργήσει σαν Δούρειος Ίππος.
  Με παραμύθια στοιχεία και φαινομενικά συζήτηση προσπαθούν να ρίξουν παντού ρατσιστικό δηλητήριο.
  Οπως ήδη εξήγησα προχθές έγραψα ένα μήνυμα για να τον υπερασπιστώ, όταν είδα αυτό τον οχετό αργότερα μου ήρθε ο νταμπλάς.
  Τα άλλα που γράφεις για στρατό κτλ ειλικρινά δεν τα καταλαβαίνω και μου φαίνονται εκτός συζήτησης.
  Σήμερα και εχθές ήταν όλη μέρα στο σβήσε. Δεν προλάβαινε να σβήνει.
  Αν πατήσεις τώρα το λινκ θα δεις ότι το σχόλιο αυτό έχει διαγραφεί. Υπάρχουν βέβαια οθονιές.
  Ο τύπος και η ναζιστοπαρέα του (Ανδρέας, Ευτυχία κτλ) είναι ναζίδια και αποβράσματα και ονειρεύονται να κάνουν σήμερα
  ότι οι έκαναν οι ταγματαλήτες παππούδες τους και χουνταίοι μπαμπάδες τους.
  Κάποιοι από αυτούς μιλάνε σε συζήτηση με το Γεράκι για «ατύχημα» (δολοφονία) της Ολλανδής δημοσιογράφου.
  Και από αυτά έχω οθονιές και θα τα στείλω απόψε κιόλας στην AIVD (Ολλανδική ΕΥΠ).

  Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο τύπος είναι ρατσιστής και αντιμετωπίζει πεσμένους ανθρώπους σαν σκουπίδια.
  Αυτό καθε ειλικρινής άνθρωπος δεν θέλει να το βλέπει σε κανένα τομέα της ζωής.
  Ούτε στην δουλεία , ούτε στα σχολεία ούτε στα αθλήματα.
  Πουθενά. Φάπες στους φασίστες παντού.

 355. spyridos said

  353

  Ξαναεμφανίστηκες βλέπω.
  Αν θέλεις να συναντηθούμε να σε περιποιηθώ «σε υγρή μορφή έτοιμη προς χρήση στους 70 βαθμούς και στα 500psi».
  Να δω πόσο θα αντέξεις βρωμιάρη. Σε ξεψυχισμένους ανθρώπους ξέρεις να κάνεις τον καμπόσο.
  Ολοι οι φασίστες ίδιοι.

 356. spyridos said

  Οι δράσεις τους και η προπαγάνδα τους λειτουργεί όπως η ναζιστική προπαγάνδα στο 2ο ΠΠ.
  Όπου διάφορα τμήματα του πληθυσμού αποανθρωποιούνται (δεν ξέρω αν υπάρχει η λέξη) ώστε μετά να είναι αποδεκτή η φυσική τους εξόντωση.
  Ενα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτής της προπαγάνδας είναι το φιλμ Der Ewige Jude όπου στο τέλος πρέπει να μείνεις με την εντύπωση ότι ο Εβραίος δεν είναι άνθρωπος, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σαν αντικείμενο, ζώο, να τον κακοποιήσεις (πχ πετώντας του καυτό τσάι με πιεστικό) και τελικά να τον σκοτώσεις.

  Στη φωτογραφία μετά το άνσλους Εβραίοι της Βιένης πλένουν τους δρόμους (και με οδοντόβουρτσες) με καθοδήγηση των ναζίδων και προς τέρψιν του όχλου.


 357. Γιάννης Ιατρού said

  355:…Αν πατήσεις τώρα το λινκ θα δεις ότι το σχόλιο αυτό έχει διαγραφεί…
  Όπως κι άλλα πολλά παρόμοιας υφής. Αυτό και μόνο δείχνει το στάδιο της συνειδητοποίησης της ενοχής του.🤨🤢
  Σύντομα θα φτάσει και στο στάδιο της λαγνείας της αμαρτίας…

 358. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στρατόκαβλος είναι ο μιλιταριστής. Δεν είναι όποιος μελετάει τα εθνικά θέματα με κριτικό πνεύμα.

 359. 359# Σχόλιο από το λυγξ του 332.

  Θα ορίσω τον ευατό μου αρχηγό σχηματισμού μεικτού comao με σύνθεση από μαχητικά σε ρόλο κρούσης F35 και F16 block 52plus φορείς Αιm120(self defence) και Rampage , Spice , Harm και jdam για καταστολή εχθρικής αεράμυνας (συστοιχίες και ΣΑΕ) , με συνοδά F3R σε σύνθετη διαμόρφωση καθαρά εναέριας επικράτησης και μεικτής , στρατηγικής κρούσης και εναέριας υπεροχής.
  Κλειστά IFF , σιγή Radar , 100ft πλεύση Route νήσος K , F35 ανάληψη καθήκοντος διανομής εικόνας link 16 και ανάθεση όπλων
  SEAD σε στόχους ενδιαφέροντος , λοιπές μονάδες Link16 passive mode .
  Πρώτο καίριο πλήγμα από F35 ,
  τοπικό ΣΑΕ εκτός , υποηχητικές ταχύτητες για χαμηλό θερμικό ίχνος , επίπεδο χαμηλό , πορείες άγνωστες , νότιες ; ανατολικές ;…(Ισραήλ ; Αίγυπτο ; Σούδα;)
  Δεύτερο κύμα από τα block 52 σε ρόλο καταστολής , σύγχυσης και απασχόλησης εχθρικής αεράμυνας.
  Τρίτο κύμα F3R εναέρια επικράτηση -> διαφυγή φίλιων block52 προς άγνωστες διευθύνσεις.(RTB)

  Πολύ υψηλές πιθανότητες επιβίωσης F35 , πολύ υψηλές πιθανότητες πρώτου καιρού αιφνίδιου πλήγματος.

  Το F35 θα αποκαλύψει την παρουσία του στιγμιαία 2 φορές.
  Μια κατά την άφεση των όπλων του λόγω αύξησης του RCS και μια από την ζημιά που θα κάνει λόγω decibel😁

  ΥΓ:Κύριε Zikidi ίσως έκανα πολλά λάθη διότι δεν είμαι πιλότος , αλλά εγώ το χάρηκα ! Mόλις έγινα αρχηγός σχηματισμού , σχεδίασα αποστολή και π@δηξα Τούρκους 🤓!!!

  Και δεν με νοιάζει καθόλου πόσο κόστισε 😇

  Και γαμώ τις μελέτες των εθνικών θεμάτων με κριτικό πνεύμα.

 360. Γιάννης Κουβάτσος said

  360:Γενικά μιλάω. Εκτός αν διαφωνείς επί της ουσίας με το σχόλιο 359. Τα θέματα αυτά, ούτως ή άλλως, τα βαριέμαι αφόρητα.

 361. Όχι, δεν διαφωνώ με το 359 ως γενικότητα. Λέω πως αυτοί οι τύποι είναι ο ορισμός του στρατόκαβλου.

 362. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν ήμουν φυλακισμένος και τα μόνα έντυπα που θα είχα στη διάθεση μου θα ήταν σχετικά με όπλα και με στρατιωτικά αεροπλάνα και παπόρια και πυραύλιυς και τανκς, ε, μάλλον θα το έκανα βρόχο το σεντόνι.

 363. 362+
  Κι αν έχουμε καμιά εμπλοκή κατά δω μεριά, αυτοί οι λέοντες του πληκτρολογίου θα είναι οι πρώτοι που θα λακίσουν.
  Κι αν έχουμε καμιά εμπλοκή κατά δω μεριά, είναι οι αμερικάνοι που θα αποφασίσουν ποιανού τα τενεκέδια θα βγουν νικηφόρα.
  Κι αν μας την πέσει ο τεράστιος στρατός των βορειομακεδόνων για να πάρει τη Σαλονίκη, οι φαντάροι του θα κρατάνε αμερικάνικα ντουφέκια και οι πιλότοι του θα πετάνε αμερικάνικα αεροπλάνα.
  Το παραμύθι καλά κρατεί.

 364. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είχα ανοίξει το λινκ του 332 ακριβώς λόγω της βαρεμάρας που μου προξενεί το θέμα. Αλλά διαβάζοντας το 360, μάλλον γελάω με τον παλιμπαιδισμό που διακρίνω. Με στρατιωτάκια, τουφεκάκια και αεροπλανάκια παίζαμε μέχρι την τετάρτη δημοτικού, αν θυμάμαι καλά.

 365. Μαρία said

  359
  Και πάντα με β. Διότι άλλο αυγό κι άλλο χρυσάβγουλο.

 366. 365

  Ολαρία-ολαρά μαύρο τύμπανο χτυπά
  Τα παιδιά που αγαπούν τα στρατιωτάκια
  τ’ αλογάκια και τα ξύλινα σπαθιά
  βρυκολάκιασαν και βγήκαν στα σοκάκια
  έλα μέσα και μίλα πιο σιγά.

 367. Μαρία said

 368. 368 Χαχαχά!

 369. Νέο Kid said

  Να μας πει ο Δύτης αν η θυσία κριαριού είναι προβλεπόμενη κορανικώς ή ξέρω γω «αβρααμική»ανάμνηση 😀🤪 ο ιμάμης λέει ευλόγησε και τα δοκάρια. 😀
  https://www.sdna.gr/podosfairo/900959_kots-ta-eheis-hamena-o-proedros-tis-fener-thysiase-kriari-gia-na-stamatisei-i

 370. spyridos said

  Έχεις φάει τράγο αμουνούχιστο; Παρέα με ρακή γίνεται καλή μεθιά.
  Τα παρατηρείς μετά όλα με Κρητικό (οινό)πνευμα.

 371. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τότε οι βάζελοι τι θα πρέπει να θυσιάσουμε; Κάνα κοπάδι ελέφαντες;

 372. voulagx said

  #368,369: Ειστε ζηλιαρηδες.
  Εντυπωσιασμένοι οι Βρετανοί με τον Μητσοτάκη – Πήρε «φωτιά» το τηλεφωνικό κέντρο του ITV

 373. Νέο Kid said

  372. Εμείς Γιάννη δε σωνόμαστε με θυσία ζώου . Μόνο με θυσία αλαφουζώου! 😊

 374. Μαρία said

  Στο μεταξύ, στον απόηχο της δήλωσης του Κυρ. Μητσοτάκη στο δίκτυο ITV ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο «εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής», οι βρετανικοί Times έγραψαν ότι αυτοί οι θησαυροί θα μπορούσαν να είναι το χάλκινο άγαλμα του Αρτεμισίου και η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα. https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/319456_sto-keno-i-prospatheia-gia-epistrofi-ton-glypton-toy-parthenona

  Στο μεταξύ το δημοσίευμα των Times υπογράφει η δαιμόνια ρεπόρτερ Ανθή Καρασάββα, γνωστή απ’ την αποκάλυψη οτι οι Ελληνίδες εκπορνεύονταν για μια τυρόπιτα.

 375. Μαρία said

  375
  https://www.thetimes.co.uk/article/greece-to-offer-artefact-exchange-for-elgin-marbles-6bx7z3pg0

 376. Μαρία said

  Νομίζω οτι ο κουμπάρος μας δουλεύει.
  «Αν όμως θέλουμε να σώσουμε ζωές κι αν δεν είναι δυνατά τα αντιπλημμυρικά έργα στις πηγές των ρεμάτων, ίσως να χρειαστεί να γκρεμίσουμε αυτές τις πολυκατοικίες και να παραχωρήσουμε άλλη στέγη στους κατοίκους».
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/319414_megali-mpoykia-fae-megali-koybenta-min-peis

 377. sarant said

  374 Πολύ καλό Κιντ. Πενία τέχνας κατεργάζεται, γενικώς.

 378. Pedis said

  Πάντως, πρώτοι-πρώτοι μερικοί να τον στηρίξετε με περογρουλάδες * … κaι μάλιστα εκτός τόπου …

  δήθεν, τάχα μου, περί πολυφωνίας και μαλακίας.

  Καλά ο Μπλογκ, δεν στροφάρει … κι ο άλλος ο περίεργος είναι δικός του. Οι άλλοι?

  Ντάξει, δεν διάβασα τι σκατά έγραφε, αλλά σκρολλάροντας τον μου ήρθε η μπόχα από τότε που έσκασε ράμφος ο φασιστόμπουφος. Είναι και λογοδιάρροιας. Αλλά μάχιμος. Κατά ριπάς οι κουτσουλιές.

  * https://es.wikipedia.org/wiki/Pedro_Grullo

  Έχουμε λέξη στα ελληνικά για τις … λαπαλισσιάνες?

 379. sarant said

  379 Λαπαλισάδες. Έχουμε και άρθρο

  Η λαπαλισάδα του Ντάνου

 380. Pedis said

  # 380 – Ωωωω σωστά! Εύγε. (Δεν το θυμόμουνα 😳)

 381. Μαρία said

  Μπορεί να γελάσαμε με την ιδέα του Κυριάκου για το λάδι Ολυμπίας αλλά ανακαλύπτω με αφορμή την ομιλία Μενδώνη

  οτι της έκλεψε την ιδέα: τα σχέδια του υπουργείου είναι ακόμη και η αξιοποίηση των ελαιόδεντρων που βρίσκονται μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας. «Στην αρχαία Ολυμπία, π.χ., υπάρχουν εκατοντάδες ρίζες με ελιές. Αυτό που λέμε είναι ότι θα μπορεί η εφορεία με τον ΟΔΑΠ και έναν τοπικό συνεταιρισμό να συγκεντρώσει την ελαιοπαραγωγή, να αποδώσει το λάδι στον οργανισμό, που θα κάνει ειδική εμφιάλωση και θα πουλάει εμφιαλωμένο λάδι στα πωλητήριά του», συνεχίζει η υπουργός. https://proini.news/yp-politismou-poleitai-elaiolado/
  Πώς τώρα απ’ τον Δεκέμβριο, που ρίχτηκε η ιδέα, βρέθηκε κιόλας στα ράφια και πουλιέται, αποτελεί μυστήριο

 382. Pedis said

 383. 382

 384. Γιάννης Ιατρού said

  Καλά, λέτε εσείς. αλλά ο χαβάς, χαβάς.

  Έχουν γεμίσει τάλιρο οι αυτοκινητοβιομηχανίες… και το ΕΣΥ πνέει τα λοίσθια😡

 385. Μαρία said

 386. Νέο Kid said

  Εγώ κουραστεί να λέω τα ίδια και τα ίδια , αλλά το ότι ο Μητσοτάκης ανέφερε στο ITV «ως επιτυχία» της anti-COVID policy του το ότι «9 στους 10 στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι» και οι πανάσχετοι δημοσιογράφοι (και η «κοινή γνώμη» απότι φαίνεται) όχι μόνο δε σχολίασαν αρνητικά αλλά «θαύμασαν» κιόλας , δείχνει πόσο έχει πέσει το επίπεδο της μέσης νοημοσύνης παγκόσμια, ακόμα και στους Εγγλέζους!
  Έχω εξηγήσει πρόσφατα αναλυτικά γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο fallacy , αλλά βαριέμαι να ψάχνω.
  Θα μπορούσε βέβαια απλά ο/η δημοσιογράφος να αναρωτηθεί: Δηλαδή αν ξαφνικά γεμίσουν τα νοσοκομεία με κρούσματα πολυομελίτιδας και οι 9 στους 10 είναι ανεμβολιαστοι ,είναι καλό; 🥴

 387. Χαρούλα said

  #385
  Αρχίζω να αναρωτιέμαι; Πού τα κρύβουν; Τόσα που αγόρασαν, θα έπρεπε στους δρόμους να είναι περισσότερα από τα ΙΧ!
  Μήπως είναι τα ίδια;;; Τα αγοράζουν, τα επιστρέφουν, τα ξαναγοράζουν;

 388. Pedis said

  Αυτό για καλημέρες

  κι αυτό για τα μεζεδάκια

  Η βίλα πήρε το όνομά της από τη νωπογραφία ενός άλλου καλλιτέχνη του μπαρόκ, του Ιλ Γκερτσίνο, η οποία κοσμεί το τεράστιο ταβάνι της εισόδου και εικονίζει τη θεά Αυγή (Αουρόρα) πάνω στο άρμα της.

  https://www.topontiki.gr/2021/11/16/italia-polite-i-vila-aourora-me-ti-monadiki-tichografia-tou-karavatzo-enanti-misou-dis-evro/

 389. Γιάννης Ιατρού said

  388: Έλα ντε!
  Κι έρχονται άλλα 130 διάβασα, για ενίσχυση των περιπολιών στις γειτονιές. Πεζοί αστυνομικοί τέρμα, από το αυτοκίνητο τι θα δουν και με ποιόν θα έχουν επαφή στις γειτονιές;
  Μάλλον για να αράζουν σε καμιά γωνία και να ξεκουράζονται από την βραδινή βάρδια (2η δουλειά)… θα τα χρησιμοποιούν.

  80 νεκροί χθες και 80 νέα περιπολικά, τυχαίο;

 390. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  390# Γίνεσαι άδικος. Ναι μεν υπάρχουν στιγμές που ξύνουν τ’ αρχίδια τους πίνοντας φραπόγαλο, αλλά τώρα με τον νέο εξοπλισμό θα μπορούν να περάσουν ακαριαία σε εκρηκτική δράση: Θα πίνουν φραπόγαλο ξύνοντας τ’ αρχίδια τους.

 391. BLOG_OTI_NANAI said

  355: Αυτό που γράφω είναι ότι ακόμα και η κομματικοποιημένη ενασχόληση με τα στρατιωτικά θέματα δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι ακροδεξιός. Μπορεί να είναι ένας νεοδημοκράτης που γράφει για τον στρατό και να θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης τα κάνει όλα καλά.

  Ως προς τα σχόλια, μέρησα περίπου 350, αδύνατο να διαβαστούν, γι’ αυτό τα αντέγραψα σε αρχείο κειμένου και ψάχνω για χρυσή αυγή, για μετανάστες, πρόσφυγες, για ξύδι κ.λπ. δεν βρίσκω κάτι.
  Αν εννοείς ότι υπήρχαν εκεί αυτά που αναφέρει η Μαρία, προσωπικά δεν τα βρήκα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτα και απάνθρωπα, ασύμβατα με κάθε δημορκατική αξία.

  345: Γιάννη, δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί η σκέψη κατ’ αυτόν τον τρόπο. Καλώς βοηθά, αλλά κανένας διαφημιστής του φασισμού στο απυρόβλητο. Άραγε, χρυσαυγίτης που η μόνη του συμμετοχή ήταν για να δώσει βοήθεια σε όσους θεωρούσε αναξιοπαθούντες η ιδεολογική του παράταξη (συσσίτια, εισφορά σε χρήμα, βοήθεια για να πάει στο ATM ή ό,τι άλλο) και δεν πείραξε ποτέ κανέναν, είναι απλά… αλληλέγγυος; Δεν φέρει κάποια ευθύνη; Μένει υπεράνω κριτικής; Θα του σφίξουμε το χέρι; Θα σφίξω το χέρι σε κάποιον που την μαζική σφαγή της 17Ν την χαρακτηρίζει «πολιτική πράξη»; Ή μήπως αν υπήρχε το αντίστοιχο σε χρυσαυγίτη θα λέγαμε άλλα;

  Διότι η διαφορά είναι ότι δεν θέλω να λέω άλλα. Ο Αμβρόσιος, που ήταν επίσκοπος ήταν ένοχος για διασπορά φιλοφασιστικών και αντιχριστιανικών ιδεών. Εμένα η μόδα της μεταπολίτευσης που θέλει Ρωμανούς, Μαζιώτηδες, Κουφοντίνες, και τους ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ τους να μην διαχωρίζουν τη δημοκρατία από τους φασίστες, δεν με αγγίζει. Χαίρομαι για τους ανθρώπυος που σώζει, και ταυτόχρονα απεχθάνομαι τα εμετικά που έχει γράψει, απεχθάνομαι τον μαύρο ιδεολογικό του κόσμο. Ταυτόχρονα απεχθάνομαι το γεγονός ότι έχει απαξιώσει αμέτρητες διασώσεις διαφημίζοντας μόνο τα μούτρα του, αναρτώντας προσεγμένες φωτογραφίες με τη φάτσα του σαν διαδικτυακή περσόνα. Και δεν έχει το θάρρος να διαχωρίσει τις διαφωνίες του από τις εκατοντάδες χιλιάδες πράξεις διάσωσης της Frontex και του Λιμενικού που αναφέρονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

 392. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα ο χρυσαυγίτης, Blog, ζητούσε ταυτότητα, για να δώσει τρόφιμα. Αν δεν έβλεπε ελληνική ταυτότητα, δεν έδινε κι ας πέθαινε της πείνας ο άλλος. Αυτό δεν λέγεται αλληλεγγύη αλλά ρατσισμός του κερατά του χρυσαυγίτη. Δεν υπάρχει ανθρώπινη ποιότητα στους φασίστες, αν εξαιρέσουμε κάτι παρασυρμένους πιτσιρικάδες, που ξεμπλέκουν εγκαίρως από τον ναζιστικό βόθρο και σκέφτονται με φρίκη πού είχαν μπλέξει. Αντιθέτως, πολλοί ακραίοι της άλλης πλευράς (και δεν μιλάω για τα γνωστά απολιτικά χουλιγκάνια) έχουν ποιότητα και καλές προθέσεις, αλλά αδικούν και τον εαυτό τους και τον αγώνα τους με τον φανατισμό και τον δογματισμό τους.

 393. BLOG_OTI_NANAI said

  393: Δυστυχώς, το μίσος και η μισαλλοδοξία που εκφράζουν οι ακραίοι, η σιωπή τους για τις σφαγές και τον εκτοπισμό χριστιανών από το Ισλάμ, η αδιαφορία τους να μιλήσουν για τη βόμβα στην Εκκλησία, για τη σφαγή στη Μαρφίν, τη δολοφονία των χρυσαυγιτών, την απόπειρα δολοφονίας του αστυνομικού, η αφόδευση στα θύματα της 17Ν, δεν με αφήνει παρά να σκεφτώ ότι και αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για όσους φέρουν «ταυτότητα». Και για τους ακραίους, οι μετανάστες είναι ό,τι και οι Έλληνες με ταυτότητα για τους χρυσαυγίτες. Μάλιστα, το κίνητρο τους απέχει από τον ανθρωπισμό όταν βλέπουμε όχι μόνο καταπίνουν αμάσητο τον σεξισμό κα την αρρωστημένη πατριαρχία του Ισλάμ, αλλά να την υποστηρίζουν με κτηνώδη συνθήματα του τύπου «το χιτζάμπ είναι ελευθερία», κατηγορώντας δηλ. τη μουσουλμάνα ότι ευθύνεται για τα δεινά της.

  Προσωπικά δεν βλέπω με ελπίδα κανέναν από τους ακραίους. Και οι δύο, θα σε δολοφονήσουν με χαρά ή θα αποδεχτούν τον θάνατο σου, αν είσαι από τους «άλλους».

 394. BLOG_OTI_NANAI said

  394: Ιστορικά, οι ακραίες ιδεολογίες πηγάζουν από δύο τύπους δικτατοριών. Και οι δύο τύποι δικτατοριών, επειδή λειτούργησν ολοκληρωτικά, τα έκαναν @κατά, δολοφονώντας αμέτρητους ανθρώπους. Αυτές οι ιστορικές στιγμές μας βοηθούν να κατανοήσουμε σε ποια πηγάδια φτάνουν οι δύο ακραίες ιδεολογίες. Όταν μπορεί κάποιος να πει «έλα μωρέ» στην αυτοδικία ως πολιτική πράξη, αυτό δεν είναι κάτι επιφανειακό. Αντιθέτως, είανι κάτι που το βάθος του το έχουμε δει σε όλες τις τρομακτικές του διαστάσεις. Και οι δύο πλευρές, βασάνιζαν, δολοφονούσαν, πίστευαν ότι άξιζαν να πεθάνουν με τον πιο φρικτό τρόπο «οι άλλοι», «οι εχθροί».

  Όταν λοιπόν κάποιος υιοθετεί για τα εγκλήματα αυτά το όνομα που τους δίνει ο σφαγέας, τότε του δίνει άλλοθι, υποστήριξη. Πρέπει να μάθουμε να μην δίξουμε υποστήριξη σε κανέναν που δεν διαχωρίζει σε όλες τις διαστάσεις την αξία της ανθρώπινης ζωής. Μάλιστα, ο Ιάσονας μέσα στην αφέλεια του, την ώρα που βαφτίζει μια σφαγή ως πολιτική δράση, ομολογεί ότι αυτός που δεν σέβεται κάθε ανθρώπινη ζωή, είναι φασίστας.

  Ιστορικά όμως και πάλι, όπως είχα ξαναπεί, δεν θα ταυτίσω τις ακραίες δικτατορίες. Τα έκαναν και οι δύο @κατά, αλλά στον καθεαυτού φασισμό, όσο κι αν έψαχνες μέσα στα @κατά, δεν έβρισκες τίποτε άλλο. Αντιθέτως, η θεωρία που δυστυχώς ποτέ δεν έγινε πράξη των κομμουνιστικών δικτατοριών, εμπεριείχε στο βάθος ένα κομμάτι χρυσού, που ήταν η ματιά στον αδικημένο.

  Προσωπικά, δεν μπορώ να κρατήσω από αυτά τίποτε άλλο, παρά μόνο τη ματιά στον αδικημένο, κάτι που ήδη έκανε ο Χριστός, και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτώ ότι η δολοφονία ενός επιχειρηματία, ενός αστυνομικού ή ενός υπουργού, ξεπλένεται ως «πολιτική πράξη», επειδή κάποιος μανιακός ισχυρίζεται ότι στα πλαίσια μιας δημοκρατίας, κάνει «ταξικό αγώνα» ή οτιδήποτε άλλο.

 395. Pedis said

  Για να επανορθώσω αυτό που έγραψα για τον Μπλογκ παραπάνω, δεν εννοούσα ότι δεν στροφαρει γενικώς, αλλά ότι με κάθε ευκαιρία έχει μοναδικό του σκοπό να βάζει το μηχανάκι μπροστά και δώστου τα ίδια και τα ίδια και ξανά μανα, οπότε δεν αντιλαμβάνεται τι παίζει. Δια την τάξιν.

 396. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Θυμίζουμε ότι στην αρχή του έτους αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία Cisco που μια ολόκληρη περίοδο παρουσιάζονταν από την κυρία Κεραμέως ως άδολος και γαλαντόμος «ευεργέτης», αμείβονταν αδρά, με τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ ετησίως μέσω του προγράμματος «ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2». Δηλαδή, η περίφημη «δωρεά» δεν ήταν τίποτα άλλο από μια ακόμη σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε φιλική της εταιρία. Η Cisco όχι μόνο δεν παρείχε τίποτα δωρεάν, όπως η ίδια η υπουργός Παιδείας ομολόγησε, αλλά επιδοτήθηκε κι από πάνω από την κυβέρνηση και διευκολύνθηκε να αποσπάσει τα προσωπικά δεδομένα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, με προφανές εμπορικό και οικονομικό όφελος. »
  https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/319600_monodromos-i-paraitisi-kerameos-meta-tin-pliri-apokalypsi-toy

 397. Μαρία said

 398. voulagx said

  ΕΣΗΕΑ: Η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ δεν ταιριάζει σε δημοκρατικά καθεστώτα
  https://www.efsyn.gr/tehnes/media/319624_esiea-i-parakoloythisi-dimosiografon-apo-tin-eyp-den-tairiazei-se-dimokratika

 399. Μαρία said

  385
  Δείτε την κατάντια του ΕΚΑΒ

  Εδώ το ηχητικό απ’ το ράδιο https://www.rosa.gr/koinonia/protofanis-katangelia-petoun-sto-pezodromio-san-tsouvalia-astheneis-me-koronoio/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: