Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αρνητής, λέξη της επικαιρότητας

Posted by sarant στο 19 Νοεμβρίου, 2021


Πλησιάζει ο Δεκέμβριος, η εποχή των απολογισμών, και εκτός απροόπτου το ιστολόγιο θα διοργανώσει και φέτος τον διαγωνισμό για τη Λέξη της Χρονιάς, για δωδέκατη φορά (ζωή νάχουμε). Δεν ξέρω ποια λέξη θα πρωτεύσει φέτος, αλλά βέβαια θεωρώ σίγουρο πως θα έχει κάποια σχέση με την πανδημία.

Μια από αυτές τις λέξεις, που υπήρχε ήδη, αλλά έχει πάρει νέο σημασιακό εύρος και νέα διάδοση φέτος, είναι και ο αρνητής.

Βλέπω, ας πούμε, σε σημερινές ή πρόσφατες ειδήσεις:

Συνελήφθη ο αρνητής δικηγόρος. Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο αρνητής δικηγόρος. Πέθανε από κορονοϊό 57χρονος αρνητής στον Βόλο. Αδιόρθωτος ο πατέρας αρνητής στις Σέρρες.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν προσδιορίζεται τι αρνείται ο αρνητής, ξέρουμε όμως ότι η άρνησή του έχει σχέση με την πανδημία και τα σχετικά μέτρα, το εμβόλιο, τα τεστ, την υποχρέωση για μασκοφορία κτλ. Πολύ συχνά άλλωστε δηλώνεται ρητά -ας πούμε η φωτογραφία που βλέπετε είχε λεζάντα «Ρασοφόρος αρνητής του εμβολίου διέκοψε τη σύνδεση…». Ή: Από ένθερμος αρνητής του κορονοϊού, ο … έγινε πιστός οπαδός των μέτρων και της προφύλαξης.

Σύμφωνα με το ΛΚΝ, αρνητής (θηλυκό: αρνήτρια) είναι «αυτός που αρνείται κάτι από πεποίθηση ή από χαρακτήρα: ~ της θρησκείας / της πατρίδας / των αξιών. ~ των φίλων / της αγάπης / του έρωτα. Στη σημερινή εποχή πλήθυναν οι αρνητές των αξιών του παρελθόντος. ~ στράτευσης.»

Προσέξτε τον τελευταίο όρο: αρνητής στράτευσης. Πράγματι, τις προηγούμενες δεκαετίες, η βασική χρήση του όρου «αρνητής» αφορούσε εκείνους που αρνούνταν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Υπήρχε μάλιστα και ο όρος «ολικός αρνητής», για όσους αρνούνταν και την εναλλακτική θητεία, που είχε θεσπιστεί απο μια περίοδο και μετά αντί για την ένοπλη. Ωστόσο, να προσέξουμε ότι σχεδόν πάντα χρησιμοποιόταν ολόκληρος ο όρος (δηλ. αρνητής στράτευσης) και σπάνια συντομευόταν σε «αρνητής» σκέτο.

Να επιστρέψουμε στο σήμερα. Tις τελευταίες μέρες, η λέξη «αρνητής» είναι πολύ της μόδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αρχή έγινε μάλλον από μια είδηση που κυκλοφόρησε, ότι παρουσιάστηκαν και «αρνητές απογραφής», δηλαδή, όπως έγραψα χτες, κάποιοι πολίτες που αρνούνται να απογραφούν επειδή φοβούνται ή θεωρούν ότι η απογραφή έχει ανομολόγητους σκοπούς («μετράνε για να μας φέρουν και άλλους μέσα στα σπίτια μας»). Και επαναλαμβάνω πως δεν ξέρω πόση έκταση έχει το φαινόμενο αυτό -υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο όλος ο θόρυβος να έχει γίνει από δυο αναρτήσεις στο Φέισμπουκ.

Ανεξάρτητα όμως από την έκταση του φαινομένου, οι «αρνητές απογραφής» έδωσαν αφορμή να εκφραστεί το ανώνυμο χιούμορ, καθώς έγιναν διάφορα ευφυολογήματα, και εμφανίστηκαν μιμίδια όπως αυτό της φωτογραφίας, που μόλις μου το έστειλε φίλος.

Ο Ηλ. Μόσιαλος αυτοχαρακτηρίστηκε «αρνητής παραπληροφόρησης, ένα μιμίδιο εμφάνιζε τον δήμαρχο Αθηναίων ως «αρνητή οδού Πανεπιστημίου» και κάποιος παραπονέθηκε ότι το αφεντικό του είναι «αρνητής της έγκαιρης καταβολής του μισθού μου». Kι εγώ, να πω την αμαρτία μου, χαρακτήρισα «αρνητή χιούμορ» έναν (οΘντκ) κωμικό που έκανε ένα κρύο αστείο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ σε χτεσινό σχόλιο ο φίλος μας ο ΣΠ μίλησε για «αρνητές του ημερολογίου».

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε πρέπει να πούμε και δυο λόγια για την ιστορία της λέξης. Προφανώς, ο αρνητής παράγεται απο το ρήμα «αρνούμαι», που είναι αρχαίο, ήδη ομηρικό, ινδοευρωπαϊκής αρχής. (Δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με το αρνί, παρόλο που στη λαϊκή αντίληψη η παρετυμολογία υπάρχει, αν σκεφτούμε τον δημοτικό στίχο «αρνί έφαγες μ’ αρνίστηκες, ρίφι κι εξέχασές με»).

Πρώτη φορά στη γραμματεία εμφανίζεται ο αρνητής στην Απόκρυφη Αποκάλυψη, γραμμένη την ίδια περίπου εποχή με την Αποκάλυψη του Ιωάννη: τότε φανήσεται ἀρνητὴς καὶ ἐξορισμένος ἐν τῇ σκοτίᾳ, λεγόμενος ἀντίχριστος. Οι επόμενες εμφανίσεις αργούν αρκετούς αιώνες, εμφανίζονται στα βυζαντινά χρόνια, στον 8ο-9ο αιώνα. Το θηλυκό, αρνήτρια, σύμφωνα με την καταγραφή του Κουμανούδη, το 1832 (στο λεξικό του Σομαβέρα, όμως, το 1709, υπάρχει ο τύπος αρνήτρια όπως και λαϊκοί θηλυκοί τύποι).

Να επισημάνουμε τον λαϊκό πληθυντικό «οι αρνητάδες», που εμφανίζεται, ας πούμε, στον Πόλεμο της Τρωάδος:

«Ἄρχοντες», λέγει, «πῶς οὐ μὴ ξένοι εἶσθε καὶ ἀρνητάδες,
ὅταν μὲ συμβουλεύετε τέτοιον πρᾶγμα νὰ ποίσω;»

και τον χρησιμοποιεί και ο Βάρναλης σε κάποιο δοκίμιό του, όπου χαρακτηρίζει έτσι, Αρνητάδες, τον Αποστολάκη και τους περί αυτόν.

Στα νεότερα χρόνια, εκτός από τους αρνητές στράτευσης, ο όρος χρησιμοποιήθηκε επίσης για τους αρνητές του ολοκαυτώματος, τους ακροδεξιούς αναθεωρητές «ιστορικούς» -για να αποδώσει τον γαλλικό όρο négationniste. συνήθως με προσδιορισμό («αρνητής του Ολοκαυτώματος»). Απ’ όσο ξέρω, το γαλλ. négationniste δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε σχέση με την πανδημία.

Προχτές, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, είδαμε στην τηλεόραση έναν από τους συνεπέστερους αρνητές νεκρών, που υποδύεται τον υπουργό Ανάπτυξης, να επαναλαμβάνει το σόφισμα ότι δεν υπήρξαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο (φέτος όμως, πρόσθεσε τουλάχιστον «αλλά στους γύρω δρόμους»). Και χτες ακούσαμε τον πρωθυπουργό στο δωδέκατο, αν μέτρησα καλά, διάγγελμά του, να εμφανίζεται ως αρνητής αυτοκριτικής, αφού ούτε μία στιγμή δεν αναγνώρισε κάποια αδυναμία στη διαχείριση της πανδημίας, σε πλήρη άρνηση και της πραματικότητας εδώ που τα λέμε. Μπλέξαμε με τους αρνητές….

Advertisement

412 Σχόλια προς “Αρνητής, λέξη της επικαιρότητας”

 1. Κουνελόγατος said

  Υπάρχει και κυπριακό μιμίδιο, αρνητής αρνητού. Εγώ πάντως δηλώνω κατσικιστής.

 2. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Μου θύμισες το «Αρνούμαι » βιβλίο του Αντώνη Σαμαράκη.

 3. Νέο Kid said

  Το επαναλαμβάνω διά εμπέδωση:
  Στα εγγλέζικα (και στην φορμαλιστική μαθημ. Λογική) δύο αρνήσεις δίνουν κατάφαση.
  Στα ελληνικά δύο αρνήσεις δίνουν άρνηση.
  Δεν υπάρχει γλώσσα όμως όπου δύο καταφάσεις να δίνουν άρνηση!
  (Αρνητής γλωσσολογίας: Ναι, καλά!…) 🤪

 4. Κιγκέρι said

 5. Νέο Kid said

  Εμένα αυτό που με προβληματίζει είναι αν η σχέση μεταξύ του συνόλου των αρνητών και του συνόλου των ψέκα είναι αμφιμονοσήμαντη ; ( ο ηλίθιος ορθογράφος μου το κοκκινίζει , και μου υποδεικνύει αμφί μονοσήμαντη . Αίσχος σχιζολέκτες!)
  Είναι όλοι οι αρνητές ψέκες; Και τούμπαλιν; Η αίσθηση μου είναι ότι ο ψέκας είναι υποχρεωτικά αρνητής, αλλά ο αρνητής δεν είναι πάντα ψέκας. Μπορεί να είναι απλώς βλαξ.

 6. Ανδρέας said

  Δεν έχει πάντα αρνητικό πρόσημο ο αρνητισμός

 7. Alexis said


  Του συμπατριώτη μας (εκ Πρεβέζης ορμώμενου) Νίκου Ζήκου

 8. Και το γνωστό ανέκδοτο:
  – «Αρνείσαι». Κλίνε το στον ενεστώτα.
  – Αρνί είμαι, αρνί είσαι, αρνί είναι…

  Κρύο, ξέρω. Κανονικά θα έπρεπε να σημειώσω τη θλίψη μου που από το τιμητικό «αρνητής στράτευσης» φτάσαμε στο σημερινό.

 9. ΓΤ said

  «Απ’ όσο ξέρω, το γαλλ. négationniste δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε σχέση με την πανδημία».

  https://www.liberation.fr/societe/sante/bolsonaro-ou-le-culte-de-la-foi-negationniste-20210829_TLF5MBBZXFFLLCSGHC6JK3R4BM/
  https://www.bfmtv.com/international/europe/espagne/espagne-un-negationniste-du-covid-arrete-apres-des-appels-a-la-violence_AD-202008280330.html

 10. Καλημέρα
  «υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο όλος ο θόρυβος να έχει γίνει από δυο αναρτήσεις στο Φέισμπουκ» Μπαααα. Οι απογραφείς ξέρουν τι τραβάνε. Μου τόλεγε η κόρη μου προχτές που έχει φίλους ομάδα απογραφέων (συν έναν υπεύθυνο). Που κάποιοι έχουν μπαφιάσει κι έχουν παραιτηθεί!

 11. LandS said

  7
  Ναι καλά. Πες μας το αντίθετο του «αρνιόμουνα» να δω κάτι.

 12. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9 Στέκομαι διορθωμένος, ευχαριστώ!

  4-6 Καλά που το θυμηθήκατε (το παραλλάζαμε και σε «Βαριέμαι, βαριέμαι, βαριέμαι….»)

 13. LandS said

  Ωχ 8 αντί για 7. Άλλαξε η αρίθμηση ή τα μάτια μου κάνουν πουλάκια;

 14. 4 – 6 Αγαπημένο τραγούδι της μάνας μου

 15. LandS said

  ΩΧ!
  και τότε φανήσεται ὁ ἀρνητὴς καὶ ἐξορισμένος ἐν τῇ σκοτίᾳ, ὁ λεγόμενος ἀντίχριστος

  αρνητής=αντίχριστος; Χάνω κάτι;

 16. Avonidas said

  Και επαναλαμβάνω πως δεν ξέρω πόση έκταση έχει το φαινόμενο αυτό -υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο όλος ο θόρυβος να έχει γίνει από δυο αναρτήσεις στο Φέισμπουκ.

  Κι ο Τριακονταετής πόλεμος από μια ανάρτηση σε μια πόρτα ξεκίνησε.

  (καλημέρα)

 17. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  8# Δεν κατάλαβα, γιατί αρνί ‘σαι?

 18. Alexis said

  #0:Πρώτη φορά στη γραμματεία εμφανίζεται ο αρνηστής στην Αποκάλυψη:

  αρνηστής;
  Λάθος πληκτρολόγησης;

 19. Νέο Kid said

  8. Εσυ είσαι και αρνητής «λοιποανθρωπιστικός» (από χθες… 🤪)

 20. Ανδρέας said

  Δεύτερος… Γιατί το γορντπρες να μην επιτρέπει διαγραφή των σχολίων μας;

 21. sarant said

  13 Ναι, άλλαξε

  16 🙂

  18 Λάθος, το διόρθωσα

  20 Πράγματι, δεν επιτρέπει.

 22. Νέο Kid said

  16. Σωστός! Απ τον Μάρτιν Λούθερ Μπι μπι Κίνγκ και το φίλο του Φίλιππο Μελάγχθωνα.

 23. Στην τελευταία φράση του κειμένου στην πραγματικότητα το γ είχε ρεπό σήμερα ή είναι τύπος της δημοτικής η πραματικότητα ;

 24. sarant said

  23 Ετσι το πρόφερε χτες ο μικρός Μητσοτάκης, και έτσι το προφέρει πάντα. Γι αυτό και το έβαλα με πλάγια.

 25. # 23

  Πολύ αδύνατη η όρασή μου για να διακρίνει μια μόνη λέξη με πλάγια, σόρρυ. Συμβαίνει σε πρωθυπουργούς-πραματευτάδες !!

 26. Avonidas said

  #22. Τι σου είναι όμως η γερμανική ακρίβεια, ε; Οι άνθρωποι έκαναν έναν Τριακονταετή πόλεμο που βαστηξε 30 χρόνια νταν, αλφαδιά! Όχι σαν τους Γάλλους, με τον Εκατονταετή τους που πήγε στα 116 χρόνια και στις καθυστερήσεις.

  Αλλά από ανθρώπους που λένε το ενενήντα «τέσσερα εικοσιδέκα» όλα να τα περιμένεις.

 27. LandS said

  0: Και χτες ακούσαμε τον πρωθυπουργό στο δωδέκατο, αν μέτρησα καλά, διάγγελμά του, να εμφανίζεται ως αρνητής αυτοκριτικής, αφού ούτε μία στιγμή δεν αναγνώρισε κάποια αδυναμία στη διαχείριση της πανδημίας.

  «Συμπολίτες μου,
  […] Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες γιατί πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε. […]»

  α) Αχρείαστες απώλειες; Υπάρχουν… χρειαζούμενες; Εγώ ξέρω τις απώλειες που μπορούν να αποφευχθούν, όχι αυτές που δεν χρειάζονται.
  β) Γιατί [η Ελλάδα] πολύ απλά δεν έχει τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Μόνο για αυτό; Να το συζητήσουμε;
  γ) Κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία… Να το συζητήσουμε και αυτό; Να συγκρίνουμε, π.χ., αυτή την εκστρατεία με αυτή του πρώτου λοκντάουν; Και στο, ανύπαρκτο τώρα, επικοινωνιακό αλλά και σε τεχνικό σκόιλ ελίκικου.
  δ) … που οργάνωσε. Η Ελλάδα οργάνωσε; Με τον ίδιο τρόπο που ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά; ‘Ετσι οργανώνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα; Από την Ελλάδα την ίδια;

 28. LandS said

  17
  Λαμβάνομεν το αντίθετον του «αρνί» ( «λύκος»). Παρατηρούμεν ότι το β΄ συνθετικόν είναι τι στον πληθυντικόν. Σχηματίζομεν με το «λύκος» ως πρώτον συνθετικόν και με το αντίθετο του τινός ως δεύτερον την κατάλληλον ζητουμένην λέξιν.

 29. sarant said

  26 Ο εκατονταετής είχε χρονομέτρηση μπάσκετ -αφαιρούσαν τα διαστήματα ενδιάμεσης ειρήνης.

 30. voulagx said

  #26: Οχι «τέσσερα εικοσιδέκα» αλλά «τέσσεραείκοσι δέκα» ή «τετραείκοσι δέκα», οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το εικοσαδικό σύστημα, ήταν πολύ προχώ. 🙂

 31. voulagx said

  #29: Σωστός!!! 🙂

 32. Alexis said

  #27: Αχρείαστες απώλειες; Υπάρχουν… χρειαζούμενες;
  Νταξ’ άλλο ήθελε να πει και τα σκάτωσε.
  Αλήθεια, με ποιο άλλο επίθετο θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό;

 33. rizes said

  Ο Καραγκιόζης, υπουργός.

 34. Avonidas said

  Αλήθεια, με ποιο άλλο επίθετο θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό;
  Αποτρέψιμες.

 35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Κατά την όχι και τόσο ταπεινή Μου γνώμη υπάρχουν όντως χρειαζούμενες απώλειες. Μπορώ να σκεφτώ μια τεράστια λίστα συγκεκριμένων ονοματεπώνυμων.

 36. Γιάννης Ιατρού said

  27: Lands ..ακούσαμε τον πρωθυπουργό στο δωδέκατο διάγγελμά του…
  Οικοδόμος ο ΠΘ, χτίσει, λέει, το νέο ΕΣΥ. Μπά, μάλλον το νέο του ΕΓΩ προσπαθεί να χτίσει (…«Την άρτια εκστρατεία που ΟΡΓΑΝΩΣΑ»…
  Επαναλάμβω από μνήμης το «12 διαγγέλματα ο τύπος σε 2 χρόνια, ε, η Ελισάβω 69 χρόνια βασίλισσα έκανε μόνο 4», όπως αναφέρθηκε εδώ χθες στο μπλογκ (από τον ΓουΤού👍)

 37. leonicos said

  ΓΚ

  Απ’ ό,τι είδα στο 250 το χθεσινό, μάλλον είδες το 249

  που έχει ως εξής

  Leonicos said
  19 Νοεμβρίου, 2021 στις 11:34
  241 ΓΚ

  Η πλάκα είναι πιο μετά, που βγήκε ένας τύπος και έγραψε δύο φορές τα ίδια. «Δεν ισχύει αυτό που λες». Αλλά ευχαριστήθηκα πολύ την ακράδαντη βεβαιότητά του.

  Ο Λεώνικος είμαι. Το αν είμαι τύπος, είναι άλλο θέμα.

  Είχα σκοπό να σου ζητήσω συγγνώμη, έκανα λάθος από φούρια.

  ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ

  Είμαστε εντάξει τώρα;

  Απλώς για να ξερουν όλοι ότι ζητάω συγγνώμη όταν κάνω λάθος

  και να μη τους μείνει αμφιβολία ότι είχες δίκιο

 38. υπάρχει καιτο φοβερό:
  «Αρνήσου το αρνί σου» του Χριστανόπουλου.
  κάθε Πάσχα το θυμόμαστε 🙂
  καλημέρες

 39. leonicos said

  5 νεοκιδ

  ο αρνητής δεν είναι πάντα ψέκας. Μπορεί να είναι απλώς βλαξ.

  τα είχα γιασυνώνυμα

 40. leonicos said

  Κι εγώ υπήρξα αρνητής του ό,τι στον ΑΜΚΑ ζυγό 10ο ψηφίο δίνεται μόνο σε γυναίκες

  Αλλά δεν ένΙψα τας χείρας μου αλλά ανένηψα του σφάλματός μου

 41. leonicos said

  Το αρνούμαι, ετυμολογικά σχετίζεται με το αίρω – άρση

 42. Aghapi D said

  » χτες ακούσαμε τον πρωθυπουργό στο δωδέκατο, αν μέτρησα καλά, διάγγελμά του,»

  πόσον καιρό είναι πρωθυπουργός;
  Πολύ λιγότερο από τη βασίλισσα τής Αγγλίας που έκανε, αν δέν κάνω λάθος, μόνο τρία (τέσσερα;) διαγγέλματα

 43. sarant said

  36 Kαλό!

 44. nikiplos said

  Αρνητής, μηδενιστής, ανίχιλισμ που λένε και οι ξένοι… Όπως έλεγε κι ο Τζιμάκος:
  «ό,τι μας λένε, θα λέμε όχι, μια ζωή ξίφη και ξιφολόγχη!»

  Με το να αποκαλέσεις τον αρνητή του Χριστού (ως θεϊκή φύση) αντίχριστο, έχεις καθαρίσει για πολλά χρόνια, αφού ό,τι νέο βγει, θα το προσωποποιήσεις με τον Αντίχριστο. Όπως έκαναν οι Χριστιανοί με το Ισλάμ.

 45. ΣΠ said

  5
  Κιντ, όλοι αυτοί είναι αρνητές της κοινής λογικής.

 46. Νικόλας said

  Το άρθρο περιέχει δύο τραγικά λάθη που πρέπει να διορθωθούν αμέσως, διότι κινδυνεύει να πεθάνει από τα γέλια το παρδαλό κατσίκι:

  1) Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Πρώτη φορά στη γραμματεία εμφανίζεται ο αρνητής στην Αποκάλυψη:»

  Συνονόματε κύριε Νίκο, ποτέ δεν περίμενα ότι η οφθαλμοφανέστατη άγνοιά σας γύρω από τα θεολογικά θέματα, θα σάς έφερνε στη δυσάρεστη θέση να μη μπορείτε να ξεχωρίσετε δυό γαϊδουριών άχυρα. Η λέξη «αρνητής» ΔΕΝ υπάρχει στην Αποκάλυψη του Ιωάννου, αλλά στην Απόκρυφη Αποκάλυψη, γραμμένη περίπου την ίδια εποχή με την κανονική Αποκάλυψη (120 μ.Χ.). Σε αυτό το λογοτεχνικό κείμενο διασώζεται η περιγραφή της εικονοποιίας του Satan που έχουμε και σήμερα. Το παραθέτω ολόκληρο για την Ιστορία:

  «Τότε φανήσεται ὁ ἀρνητὴς καὶ ἐξορισμένος ἐν τῇ σκοτίᾳ, ὁ λεγόμενος
  ἀντίχριστος. Καὶ πάλιν εἶπον· κύριε, ἀποκάλυψόν μοι ποταπός ἐστιν. Καὶ ἤκουσα
  φωνῆς λεγούσης μοι· τὸ εἶδος τοῦ προσώπου αὐτοῦ ζοφῶδες, αἱ τρίχες τῆς
  κεφαλῆς αὐτοῦ ὀξεῖαι ὡς βέλη, οἱ ὄφρυες αὐτοῦ ὡσεὶ ἀγροῦ, ὁ ὀφθαλμὸς αὐτοῦ ὁ
  δεξιὸς ὡς ὁ ἀστήρ ὁ πρωΐ ἀνατέλλων, καὶ ὁ τερος ὡς λέοντος, τὸ στόμα αὐτοῦ
  ὡς πῆχυν μίαν, οἱ ὀδόντες αὐτοῦ σπιθαμιαῖοι, οἱ δάκτυλοι αὐτοῦ ὡς δρέπανα, τὸ
  ἴχνος τῶν ποδῶν αὐτοῦ σπιθαμῶν δύο, καὶ εἰς τὸ μέτωπον αὐτοῦ γραφὴ
  ἀντίχριστος· ως τοῦ οὐρανοῦ ὑψωθήσεται καὶ ως τοῦ ἅδου καταβήσεται, ποιῶν
  ψευδοφαντασία…
  (Ἀπόκρυφη Ἀποκάλυψις Ἰωάννου, 4.6-7).

  2) Το 2ο τραγικό λάθος του άρθρου οφείλεται στον εντελώς ανυπόληπτο Κουμανούδη, που – ως συνήθως – δεν ξέρει τί του γίνεται. Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Το θηλυκό, αρνήτρια, σύμφωνα με την καταγραφή του Κουμανούδη, το 1832.»

  Αλλά, συνονόματε κύριε Νίκο, πώς είναι δυνατόν να αγνοείτε ότι η πρώτη καταγραφή της «αρνήτριας» (σε όλες τις παραλλαγές της!) ανιχνεύεται το 1709 στο περίφημο Ελληνο-Ιταλικό Λεξικό του Somavera ; Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά…

  ΥΓ: Είναι πραγματικά λυπηρή η διαπίστωση ότι κανείς από τους χιλιάδες αναγνώστες σας δεν έχει διαβάσει την Αποκάλυψη του Ιωάννου, ώστε να διορθώσει αμέσως την γκάφα σας. Ούτε κάν οι τάχα μου χριστιανοί σχολιαστές Theo + Blogotinanai την έχουν διαβάσει

 47. ΓΤ said

  Φρουρά…

 48. sarant said

  46 Δεκτές οι διορθώσεις. Μπαν όμως, όπως έχουμε πει. Κρίμα, γιατί χάνουμε τις διορθώσεις έτσι, αλλά τι να γίνει.

 49. ΓΤ said

  48@

  To «Το θηλυκό, αρνήτρια, σύμφωνα με την καταγραφή του Κουμανούδη, το 1832» είναι αληθές, ακριβώς επειδή «κατά Κουμανούδη». Το ότι ο Κουμανούδης σφάλλει είναι άλλο καπέλο.

 50. nikiplos said

  Καλά δεν υπήρξε κανένα κείμενο στην Αττική Γραμματεία με τόσες αντεκδικήσεις και δίκες που να μιλάει για αρνητές?
  Ούτε καν επί Δημοσθένη, δεν υπήρξαν αρνητές των Μακεδόνων?
  Κελ μπορντέλ αυτοί οι Αθηναίοι… όλο το μυαλό τους στο κοκό το είχαν…

 51. Χρίστος said

  Χαίρετε.

  Ερώτηση: Ο ασκών την αρνησικυρία (veto) θα μπορούσε να ειπωθεί αρνητής;

 52. antonislaw said

  «Και χτες ακούσαμε τον πρωθυπουργό στο δωδέκατο, αν μέτρησα καλά, διάγγελμά του, να εμφανίζεται ως αρνητής αυτοκριτικής»

  Καλημέρα σας! Πάντως κατά το συνταγματικό δίκαιο διαγγέλματα απευθύνει μόνο ο/η ΠτΔ, άρθρο 44παρ.3 Συντάγματος «3. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εντελώς εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απευθύνει προς το Λαό διαγγέλματα, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Kυβέρνησης. Τα διαγγέλματα προσυπογράφονται από τον Πρωθυπουργό και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Kυβερνήσεως». Αναφέρεται όμως δημοσιογραφικά και διάγγελμα και για τα μηνύματα που απευθύνει και ο πρωθυπουργός. Μάλλον πάντως ο όρος «μήνυμα» είναι πιο δόκιμος. Με μια γκουγκλιά που έκανα είδα ότι ως «τηλεοπτικό μήνυμα» αναφέρεται στα ΜΜΕ. Λογικό με την παρουσία του Γεραπετρίτη στην κυβέρνηση. Επέμενε πολύ σε τέτοιους τύπους στη Νομική…

 53. Dong-ho Spiros Merimanis said

  négationnisme στα γαλλικά έχει μια μόνο έννοια, είναι η θεωρία που υποστηρίζει ότι δεν έχουν υπάρξει θάλαμοι αερίων στη χιτλερική Γερμανία
  για το κοβίντ η έκφραση που χρησιμοποιείται καθημερινά είναι «antivaccin», δε θα περάσει από το νου των γάλλων να πουν négationniste
  το κείμενο για την Ισπανία όπου μας στέλνει ο ΓΤ στο 9 γράφει «un négationniste du Covid» για ν’ αποδόσει, υποθέτω, κάποια ισπανική λέξη, η έκφραση παίρνει στα γαλλικά μια ειρωνική χροιά γιατί χρησιμοποιεί μια μεγάλη λέξη για κάτι πολύ μικρό
  στα γαλλικά υπάρχει και η λέξη négativisme που το γαλλοελληνικό λεξικόμου τη μεταφράζει «αρνητισμός» λέξη που δεν καταγράφει το Λκν

 54. antonislaw said

  51 «Ερώτηση: Ο ασκών την αρνησικυρία (veto) θα μπορούσε να ειπωθεί αρνητής;»

  Κτγ μου επειδή στα ελληνικά είναι «δικαίωμα αρνησικυρίας», επομένως ασκώ δικαίωμα αρνησικυρίας και ο ασκών δικαίωμα αρνησικυρίας. Τέτοια χρήση όρου «αρνητής» προσωπικά δεν έχω δει για τον ασκούντα δικαίωμα αρνησικυρίας.

  https://www.linguee.com/greek-english/translation/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BC%CE%B1+%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82.html

 55. sarant said

  52 Ναι, νομικά δεν είναι διάγγελμα -αλλά στα περισσότερα μέσα έτσι αναφέρθηκε στην αρχή.

  53 Ευχαριστούμε!

 56. Νέο Kid said

  48. Στο τέλος ο καπετάνιος θα μείνει στην ιστορία καταγεγραμμένος από το Νατσούλη του μέλλοντος ως ο γενεσιουργός του νέου αργκοτικού όρου «Τσακ- μπάν!» 😊

 57. Κιγκέρι said

  «αρνητής στράτευσης»: Λοιπόν, αυτόν τον όρο νομίζω πως πρώτη φορά τον βλέπω. Το «αντιρρησίας συνειδήσεως (ή συνείδησης)», που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα, δεν λέγεται πια;

 58. antonislaw said

  Μπορώ να κάνω μια ερώτηση γιατί έχω χάσει κάποια δημοσιεύματα του ιστολογίου και εικάζω ότι θα έχει συζητηθεί: αντιεμβολιαστής ή αντιεμβολιακός; κάτι σαν το ευαγγελιστής (πχ Λουκάς) και ευαγγελικός (χριστιανική ομολογία) μου κάνει ή κάνω λάθος;

 59. ΓΤ said

  53@

  Βεβαίως, και τώρα στέκω εγώ διορθωμένος 🙂
  https://www.dictionnaire-academie.fr/article/A9N0220

 60. Νέο Kid said

  57. Ο αντιρρησίας συνείδησης όμως, μπορεί να είναι και κάποιος που στρατεύεται μεν αλλά δεν οπλοφορεί , ας πούμε. Όχι; Αυτό που λένε οι αγγλοσαξώνοι consentious objector.

 61. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κωνσταντίνος Καβάφης «Che fece …. il gran rifiuto»

  Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
  που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
  να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τό ‘χει
  έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

  πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
  Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
  όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
  εκείνο τ’ όχι — το σωστό — εις όλην την ζωή του.

 62. Pedis said

  Το αρνητικό αποτέλεσμα ιατρικής εξέτασης συνιστά θετικό μήνυμα. 🙂

  Με πραγματικούς αριθμούς η άρνηση της άρνησης οδηγεί σε κατάφαση.

  Με φανταστικούς η κατάφαση της κατάφασης είναι πραγματική άρνηση. (λέμε τώρα, για πλάκα, επειδή αναφέρθηκε κάτι σχετικό 😆 ).

 63. ΓΤ said

  61@ Γιάννης Θ13

  Ακριβώς. Όχι με τις λαθάρες που το αράδιαζε ο κυρ Βασίλης Αρχοντίδης…

  (βλ. #6|26.10.2021)

 64. ΓΤ said

  61@

  Πήγαινε και στο μπακνήμα τώρα, γιατί παίζει γέλιο τρελό…

 65. leonicos said

  Το αρνούμαι έχει εννοιολογικά βαθύτερη κι ευρύτερη σημασια από το απλώς ‘λέω όχι’ σε κάτι

  Αλλιώς οι ΑΗΠ θα είχαν μια λέξη με το ‘φημί’ όπως το καταφάσκω, κατάφαση.

  Το αρνούμαι έχει στον αντίποδα (όχι αντώνυμα ακριβώς) το δέχομαι, συμφωνώ, αποδέχομαι, καταφάσκω

  π.χ. αρνούμαι να κάνω κάτι, λέω όχι ΑΛΛΑ και αρνούμαι κάτι, δεν (από)δέχομαι, αρνούμαι κάποιον κοκ

 66. Georgios Bartzoudis said

  «στην επέτειο του Πολυτεχνείου, είδαμε στην τηλεόραση έναν από τους συνεπέστερους αρνητές νεκρών».
  # Εγώ πάντως είδα και εφευρέτες νεκρών. Πώς να τους πούμε;; Νεκροβρέτες μήπως;;

 67. Κιγκέρι said

  Γιώργου Σεφέρη, «Άρνηση»

  Στο περιγιάλι το κρυφό
  κι άσπρο σαν περιστέρι
  διψάσαμε το μεσημέρι·
  μα το νερό γλυφό.

  Πάνω στην άμμο την ξανθή
  γράψαμε τ’ όνομά της·
  ωραία που φύσηξεν ο μπάτης
  και σβήστηκε η γραφή.

  Mε τί καρδιά, με τί πνοή,
  τι πόθους και τί πάθος,
  πήραμε τη ζωή μας· λάθος!
  κι αλλάξαμε ζωή.

 68. avadistos said

  Αντιρρησίες συνείδησης λέγαμε παλιότερα τους αρνητές στράτευσης. Αρκετοί, κυρίως Χιλιαστές στο θρήσκευμα, το πλήρωσαν με τη ζωή τους και με μακροχρόνιες φυλακίσεις
  https://el.wikipedia.org/wiki/Αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα

 69. leonicos said

  62 Πέδις

  Το αρνητικό αποτέλεσμα ιατρικής εξέτασης συνιστά θετικό μήνυμα. 🙂

  όχι πάντα. πχ άτυπα κύτταρα στα ούρα (κυτταρολογική) με αρητική κυστεοσκόπηση, βάζει υποψίες για τον νεφρό.

  Ολα τα γερόντια έχουν ‘εξετάσεις μικρού παιδιού’

  Αλλά ζουν λιγότερο από τα μικρά παιδιά που είναι γύρω τους

  Διότι μία εξεταση λέει μόνο αυτό που ζητάς. Δεν λέει τι ακριβώς συμβαίνει γενικά.

  Αυτό βέβαια ισχύει στα πλαίσια της λογικής. Μια αναιμία είναι αναιμία α) καρκίνος παχέος β) σιδηροαχρηστική γ) σιδηροπενική. Η πρώτη σε οδηγεί να τον ψάξεις. Η δεύτερη σε οδηγεί αργά η γρήγορα εκαί που πάνε όλοι, η τρίτη θεραπεύεται με απλά μέσα

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  64:Όντως. Γέλασα πολύ με την απάντηση του Χτήνους στον θεούλη. 😂

 71. sarant said

  57-60 Ειλικρινά δεν ξέρω αν οι δυο όροι ταυτίζονται (αρνητής στράτευσης – αντιρρησίας συνείδησης). Πάντως για όσους αρνούνται και την εναλλακτική θητεία είναι χρήσιμος ο όρος «ολικός αρνητής στράτευσης».

 72. leonicos said

  53 αρνητισμός

  Σοβαρά, δεν καταγραφουν τα λεξικά τον αρνητισμό;

  στην πλινική πράξη χρησιμοποιείται συχνά: αρνητισμός στο να φάει να πιει, ασχετικός, απόλτος αρνητισμός κοκ

 73. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  60# Objector με consent πρώτη βολά γλιέπω 😜 🤪

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αρνούμαι- ΜΑΡΙΝΑ ΤΣΒΕΤΑΓΙΕΒΑ

  Μαύρο βουνό
  και μου’κρυψες το φως
  Καιρός-καιρός-καιρός
  να επιστρέψω το εισιτήριο
  στο Δημιουργό.

  Αρνούμαι
  να ζήσω στο Μπέντλαμ
  των μη ανθρώπων.

  Αρνούμαι
  στις πλατείες των λύκων
  να ουρλιάζω

  Με καρχαρίες πεδιάδων
  αρνούμαι
  να συμπλεύσω
  σε ρεύμα
  προς τα πίσω.

  Δε θέλω ούτε τις τρύπες
  τ’αυτιά μου και τα μάτια.

  Στον κόσμο τον τρελλό σου
  η απάντησή μου μία:
  Αρνούμαι.

  Μετάφραση: Μίλια Ροζίδη

 75. leonicos said

  71 Νοικ Νικ

  Ειλικρινά δεν ξέρω αν οι δυο όροι ταυτίζονται

  Στον αντιρρησία συνείδησης υπάρχει η υπόρρητη έννοια ότι ‘αρνείται λόγω θρησκευτικής συνείδησης’ και όχι ως πολιτική ή ατομική θέση.

  Ο αρνητής στράτευσης είναι γενικότερο, και έχει κυριώς πολιτική, πολιτισμική ή απλώς υπαρξιακή χροιά

  Τουλάχιστον οι ΜτΙ (αυτο)χαρακτηρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης και όχι ως αντιστασιακοί προς την πολιτεία. Αρνούνται μόνο επειδή η εντολή της πολιτείας δεν συνάδει με τη θρησκευτική εντολή της μη συμμετοχής στα πολιτικά πράγματα του κόσμου. Κατά τα άλλα οι ΜτΙ δέχονται την ποιτική εξουσία, όποια και αν ειναι αυτή, Δεν ειναι επαναστάτες. Αντιτίθεναι μόνοσ’ αυτό

 76. Γιάννης Ιατρού said

  47: ΓΤ
  τι φρουρά ρε συ, από τις 14/11, αλλά ξεχνάς γρήγορα, ε; 🙂

 77. Νέο Kid said

  73. Pun accepted! ( αητομάτικο !) Conscientious βέβαια. 😊

 78. nikiplos said

  68@ Αμερικανοφρονούντες και Αμερικανοδωρούντες, οι ξενόδουλοι αφεντάδες μας (κράτος και εκκλησία) υποχρεωμένοι όντες, θώπευαν τους Ιεχωβάδες, για να μην θυμώσουν οι ΗΠΑνοί.
  Στα λόγια βέβαια εξέπεμπαν μύδρους, αλλά έφθαναν το πολύ να φωνάξουν τους χωροφύλακες, οι οποίοι έκαναν συστάσεις ευπρέπειας… Μετά το 1981 και επί εποχής της Μάργκαρετ Παπανδρέου είχαν ένα είδος ασυλίας.

  Οι άρρενες Ιεχωβάδες συμμαθητές μου υπηρέτησαν πριν τον νόμο Χαραλαμπόπουλου (όπου οι αντιρρησίες υπηρετούσαν κανονικά 4 χρόνια χωρίς να πιάνουν όπλο, αλλά κυρίως χωρίς να κηλιδώνεται ο φάκελός τους) στη ΣΦΑ (Αυλώνα), όπου όμως τους είχαν σε ειδική πτέρυγα. Πάντως έβγαλαν τη θητεία τους φυλακισμένοι. Και τότε όμως έκατσαν 4 χρόνια μέσα. Βέβαια για αυτούς υπήρχε και ένα κίνητρο, γιατί έπαιρναν ένα γερό κομπόδεμα, αρκετό για να βγάλουν τα πρώτα τους έξοδα (νοικοκυριό, σπίτι, μαγαζί, δουλειά) ευθύς μόλις απολύονταν. Βέβαια όλοι τους βγήκαν τότε κηλιδωμένοι στον φάκελό τους. Ήταν ένα είδος δοκιμασίας για αυτούς, τους έδενε με ισχυρούς δεσμούς. Πάντως 4 χρόνια χαμένα δεν είναι και λίγο, όπως και να το κάνουμε.

  Ο πιο διάσημος πολιτικός αντιρρησίας συνείδησης ήταν ο Άρης Μαραγκόπουλος, αν δεν με γελάει η μνήμη μου.

 79. leonicos said

  48 Δεκτές οι διορθώσεις. Μπαν όμως, όπως έχουμε πει. Κρίμα, γιατί χάνουμε τις διορθώσεις έτσι, αλλά τι να γίνει.

  Το να χάσουμε δέκα χρόνια από την πρώτη εμφάνιση μιας λέξης, ψύλλοι στ’ άχυρα. Ούτε γιτί ασχολούμαστε δν καταλαβαίνω εκτός αν είναι να μιλήσουμε για διολισθηση σημασίων με την πάροδο του χρόνου.

  Στο Μπαν όμως, διαφωνώ.

  Είναι αρνητής του Μπαν = Μπαναρνητής

 80. Γιάννης Ιατρού said

  52 (55a): Αντώνη,
  Το άρθρο 44 παρ.3 Συντάγματος λέει πως ο ΠτΔ *μπορεί* να απευθύνει κλπ. Δεν λέει κάτι για μόνο=>αποκλειστικότητα.
  Προφανώς τα άλλα δεν προσυπογράφονται κλπ., αλλά εφόσον εκφΟνούνται 🙂 🙂 δημοσίως κλπ., είναι εκ του ορισμού της λέξης διαγγέλματα (=>επίσημη ανακοίνωση που εκδίδεται με επισημότητα από κάποιο θεσμικό φορέα για κάποιο σημαντικό θέμα)

 81. leonicos said

  Το να χάσεις τον Νικόλα, με όλο του το καλαμπούρι, δεν πρέπει.

  Στο κ΄τω κάτω ξέρουμε πια να ξεχωρίζουμε την ήρα από το στάσι σε κάθ εαπάντηση

 82. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  77# Δεθελοντής, που έλεγε κι ο Τζιμάκος.

 83. Ο αντιρρησίας συνείδησης, σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα με τους λόγους/πεποιθήσεις του, μπορεί να δέχεται να στρατευτεί αλλά να μην δέχεται να φέρει όπλο («δεν θέλω να σκοτώσω») ενώ δέχεται να εκτελεί βοηθητικές εργασίες (π.χ. μάγειρας, νοσοκόμος). Ενώ ο αρνητής στράτευσης δεν θα δεχθεί καμία σχέση με τον στρατό.

 84. voulagx said

  #56 @ΝιουΚιντ: Τύφλα νάχει ο Τσακυ Τσαν, έμπροσθεν του Τσακ-Μπαν.

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να επαναλάβω οτι δεν καταλαβαίνω το μπαν στον Βάτμαν, τη στιγμή που σχολιάζει άλλος τρισχειρότερος και διαρκώς μέσα στην ξινίλα, την προσβολή και την επιθετικότητα.

 86. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  85# Τώρα θα έλεγα πως άμα τον αποστάξουμε και τυποποιήσουμε το μπαρτζουδικόν οξύ θα φαλίρουν όλοι οι λεμονοκαλλιεργητές, αλλά δεν το λέω γιατί μετά θα με λέτε σταλινικό. Όμως θα το πουλάμε πανάκριβα, σταλινιά-σταλινιά.

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  86:Ειχε και τα καλά του ο Στάλιν. Μ’ αρέσει η ιδέα σου. Σταλινιά-σταλινιά-Σταλίνσκαγια. 😉

 88. Βασίλης Ορφανός said

  Για το νερό της άρνης

 89. Βασίλης Ορφανός said

  Προσθέτω κι αυτό (σε στίχους Κωστή Παλαμά)

 90. BLOG_OTI_NANAI said

  Πολλοί αρνητές έχουν γραφτεί κατά καιρούς:

  αρνητές της γενοκτονίας των Ποντίων
  αρνητές της ελληνικότητας τής Μακεδονίας
  αρνητές του Κρυφού Σχολειού
  αρνητές του ελληνισμού στο Βυζάντιο
  αρνητές της πίστης
  αρνητές της Ορθοδοξίας
  αρνητές του Χριστού
  αρνητές του Ισλάμ
  αρνητής του Μοχαμέτη και του Αλκουρανίου
  αρνητές της Ευρώπης
  αρνητές της προλεταριακής διχτατορίας
  αρνητές του κρατισμού
  αρνητές της τουρκικής ένταξης
  αρνητές του αμερικανικού ονείρου
  αρνητές του πολέμου

 91. spyridos said

  57 , 60 , 68 , 71 , 75

  Όπως αναφέρει πολύ σωστά ο αδιάβαστος, ο όρος αρνητής στράτευσης είναι παλιότερος.
  Αρνητής στράτευσης είναι και ο επίσημος γερμανικός (και ολλανδικός) όρος.
  Ο γαλλικός και αγγλικός όρος μεταφράζεται αντιρρησίας συνείδησης.
  Οι σύνδεσμοι αντιρρησιών συνείδησης ή αρνητών στράτευσης στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τους δυο όρους εξίσου συχνά και ανάκατα χωρίς διάκριση θρησκευτικού ή άλλου συνειδησιακού λόγου άρνησης.
  Το επίσημο κράτος (ιδίως η δεξιά συνισταμένη του) προτιμά τον όρο αντ.συν. και κάνει διάκριση σε εκείνους που (και καλά) δέχονται να εκτελούν βοηθητικές εργασίες.
  Βέβαια όλο αυτό είναι ένα σόφισμα γιατί στην πράξη δεν εφαρμόζεται ποτέ.
  Ακόμα και οι μάρτυρες του Ιεχωβά αρνούνται να εκτελέσουν βοηθητικές εργασίες σε ένα μηχανισμό που είναι φτιαγμένος για να σκοτώνει.
  Αρνούνται επίσης να φορέσουν στρατιωτική στολή. Αυτή είναι και η εμπειρία μου τη δεκαετία του 90 όταν οι ΜτΙ στο κέντρο νεοσυλλέκτων παρουσιάζονταν στην αναφορά με φόρμα γυμναστικής.
  Είναι δύσκολο να αποδώσουμε τον Ολικό Αρνητή Στράτευσης με τον όρο Αντιρρησίας Συνείδησης.
  Ένας Ολικός Αντιρρησίας Συνείδησης χρειάζεται και ένα Αντιρρησία που κάνει σκόντο στη συνείδησή του και αυτό είναι προβληματικό.

  Στην Ελλάδα πάντως το ΚΚΕ ακόμα και τον καιρό που θεωρούσε εαυτόν ή άλλοι το θεωρούσαν επαναστατικό κόμμα ήταν κατά της άρνησης στράτευσης.
  Στην Ολλανδία μου έκανε εντύπωση ότι κάποιοι κομμουνιστές μέλη του ΚΚ Ολλανδίας ήταν ολικοί αρνητές και πέρασαν χρόνια στη φυλακές, ως τις αρχές της δεκαετίας του 90 αυτό.
  Πολύ δύσκολη απόφαση σε μια χώρα που προσφερόταν εναλλακτική θητεία, συχνά στον τομέα εκπαίδευσής σου. Ξέρω πολλές επαγγελματικές (και κάποιες πολιτικές) καριέρες που ξεκίνησαν με την άρνηση στράτευσης.

 92. Κιγκέρι said

  88,89: Που μου θύμισαν «το νερό της αρνησιάς», από τον Τάφο του Παλαμά:

  Κι ἂν διψάσεις μὴν τὸ πιεῖς
  ἀπὸ τὸν κάτου κόσμο
  τὸ νερὸ τῆς ἀρνησιᾶς,
  φτωχὸ κομμένο δυόσμο!

  και «τη βρύση της λησμονιάς» από τη Λήθη του Μαβίλη:

  Τέτοιαν ὥρα οἱ ψυχὲς διψοῦν καὶ πᾶνε
  στῆς λησμονιᾶς τὴν κρουσταλλένια βρύση·
  μὰ βοῦρκος τὸ νεράκι θὰ μαυρίσει,
  ἂ στάξει γι᾿ αὐτὲς δάκρυ ὅθε ἀγαπᾶνε.

 93. Theo said

  @91:
  Κι εγώ ξέρω έναν αναρχικό, Ολικό Αντιρρησίας Συνείδησης, που του αφιέρωσε και κάποιες γραμμές ο Γ. Βότσης στην «Ελευθεροτυπία» όταν το δήλωσε, τη δεκαετία του ’90, που, ενώ έγραφε σε εφημερίδες πανελλήνιας εμβέλειας για χρόνια, δεν τον ενόχλησε κανείς· κι όταν κάποια στιγμή πέρασε στρατοδικείο, απαλλάχτηκε. Είχε «άκρες» κάποιον ισχυρό υπουργό της τότε κυβέρνησης και την πέρασε αβρόχοις ποσί.
  Θα μπορούσε αυτό να συμβεί στην Ολλανδία;

 94. Pedis said

 95. Theo said

  @93:
  Εννοώ πως ούτε πήγε φαντάρος, ούτε φυλακή, εκτός από μια δυο μέρες προφυλάκιση.

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα*
  Δεκαετία Άτομα Τελική ποινή
  (σε χρόνια) Εκτιθείσα ποινή
  (σε χρόνια)
  1940 127 448 283
  1950 79 372 226
  1960 137 663 482
  1970 288 960 612
  1980 1.279 4.972 2.975
  1990-1994# 818 2.635 1.153
  Σύνολο: 2.728 10.050 5.731
  Ισόβια: 26
  Θανατική καταδίκη: 42
  Εξορία: 68
  Εκτελέστηκαν: 2
  Βασανίστηκαν έως θανάτου: 5
  * Δεν περιλαμβάνονται οι αντιρρησίες που κατέφυγαν στο εξωτερικό.
  # Στοιχεία μέχρι το 1994.
  Πηγές:
  * Κώστας Τσαρούχας, Αντιρρησίες Συνείδησης, 14η έκδοση, 1996, Ελληνικά Γράμματα.
  * Human Rights Without Frontiers (Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα), «Greece: Deliberate Violations of Human Rights» (Ελλάδα: Εσκεμμένες Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Βρυξέλλες, 1992.
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://el.m.wikipedia.org/wiki/%25CE%2591%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B9%25CF%2581%25CF%2581%25CE%25B7%25CF%2583%25CE%25AF%25CE%25B5%25CF%2582_%25CF%2583%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25AF%25CE%25B4%25CE%25B7%25CF%2583%25CE%25B7%25CF%2582_%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD_%25CE%2595%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25AC%25CE%25B4%25CE%25B1&ved=2ahUKEwiS6oiMxaT0AhWFhP0HHei8AcMQFnoECB0QAQ&usg=AOvVaw09A8yABeApoxIIjbxzCOnO

 97. spyridos said

  93
  Αυτός κατά τη γνώμη μου ήταν Αρνητής Συνείδησης. Ασυνείδητος δηλαδή.
  Είδος που ζει παντού αλλά στην Ελλάδα ακμάζει.

 98. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  83 Μάλιστα, χρήσιμη διάκριση αν τηρείται.

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  93:Ναι,αλλά αν δεν ξέρουμε ποιος είναι, δεν μπορούμε να κρίνουμε αν ήταν αντιρρησίας συνείδησης ή κοινός λουφαδόρος, σαν έναν γνωστό μου από το χωριό που πήρε τρελόχαρτο και αργότερα έδινε συναυλίες σε στρατόπεδα, τυλιγμένος με την ελληνική σημαία.

 100. Theo said

  @99:
  Είναι φίλος, δεν μπορώ να τον «δώσω», αλλά και τώρα, που εξηνταρίζει, παραμένει συνεπής στις ιδέες του, με την εξαίρεση που ανέφερα στο #93.

 101. Theo said

  Κι ένας άλλος φίλος, παιδικός, που έφυγε στα 49 του, δεν πήγε φαντάρος, πέρασε καμιά εικοσαετία στη Γερμανία, ερχόταν στην Ελλάδα μόνο στις εκλογές, κι εγκαταστάθηκε μόνιμα σ’ αυτήν στα 41 του. Δεν ξέρω αν πλήρωσε κάποιο πρόστιμο, κι ίσως μετά τα 40 να τη γλιτώνει κανείς απ’ τον στρατό.

 102. ΣΠ said

 103. Νέο Kid said

  101. Μάλλον έφυγε στα 19 του , εννοούσες …

 104. Νέο Kid said

  Έχει δει κανένας αυτό το έργο με τον αμερικανό αρνητή όπλου που έσωσε ιδίοις χερσί καμιά ογδονταριά ανθρώπους από κάτι αιμοδιψείς Ιάπωνας; Αληθινή ιστορία. Ήταν πάστορας, κάτι θρησκευτικό τέτοιο τέλος πάντων. Ωραίο εργάκι .

 105. Γιάννης Ιατρού said

  Καλά ρε σεις, εκεί στην Αυστρία δεν έχουν ένα ραδιόφωνο, μια τηλεόραση, κάτι τέλος πάντων να ακούσουν το διάγγεlμα του Μητσοτάκη για «πανδημία ανεμβολίαστων» κλπ. κι ανακοίνωσαν ολικό lockdown (κι απ΄ό,τι ακούγεται τραγουδούν και το «είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είμαι σε μια φάση τραγική»😉)

 106. Αν έγραψε γι αυτόν λίγες γραμμές ο Γ.Βότσης, ήταν σαν να τις έγραψε ο Καραμανλής ο Α΄, δεν χρειαζότανε τίποτε άλλο.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Αρνητής», παλιό δημοτικό τραγούδι που συναντιέται με τίτλους
  «Εσείς βουνά μου όμορφα» -μην είδατε τον αρνητή, τον ψεύτη της αγάπης
  ή»Εσείς βουνά μου πράσινα» -μην είδατε τον αρνητή…

  Εδώ
  Εσείς περιβολάκια μου, μπαξέδες ανθισμένοι
  μην είδατε τον αρνητή, τον ψεύτη της αγάπης…

 108. Alexis said

  #104: Την έχω δει. Ωραία ταινία.
  #103: Εκτός αν εννοεί το «έφυγε» με την άλλη έννοια…😔

 109. Νέο Kid said

  108. Ωχ , ναι μάλλον αυτό. …🤭

 110. Γιάννης Ιατρού said

 111. Γιάννης Ιατρού said

  Στο μεταξύ, ούτε 24 ώρες μετά το «διάγγελμα» ;έφτασε τα 4,8R ο σεισμούλης στην Κεφαλονιά

 112. sarant said

  107 Μπράβο, το θυμήθηκα τώρα που είδα το λήμμα του Κριαρά (του μεσαιωνικού λεξικού). Έπρεπε να το βάλω στο άρθρο.

 113. Theo said

  @104:
  Hacksaw Ridge, η ταινία. Ο ήρωάς της, ο Desmond Doss, αντβεντιστής ιεροκήρυκας, στη Μάχη της Οκινάουα κατάφερε να διασώσει 75 ανθρώπους. Έγινε έτσι ο μοναδικός αντιρρησίας συνείδησης (αρνήθηκε να κρατήσει όπλο) που τιμήθηκε με το Μετάλλιο Τιμής του πολέμου, μας λέει η Βίκι.

  @109:
  Ναι, με την άλλη έννοια. Έφυγε από την Ελλάδα στα 18 ή 19 του, γύρισε πίσω στα 41 του και έφυγε από τη ζωή στα 49.

 114. Theo said

  Πάλι λάθος 😦
  Hacksaw Ridge, ο λίνκνος.

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ο Μπένι είναι αρνητής της «πανδημίας ανεμβολίαστων», από καιρό
  https://tvxs.gr/news/ellada/metopiki-epithesi-benizeloy-se-mitsotaki-gia-tin-pandimia-ton-anemboliaston-problima-sto&dr=tvxsmrstvxs

 116. ΣΠ said

  104
  Ναι, είναι η ταινία Hacksaw Ridge (2016), υποψήφια για 6 Όσκαρ (κέρδισε 2). Βασισμένη στην πραγματική ιστορία του αντιρρησία συνείδησης Desmond Doss.

 117. Triant said

  Θα συμφωνήσω με τον Λεώνικο και τον Κουβάτσο. Τουλάχιστον γελάμε με τα κλισέ σε αντίθεση με κάποιον άλλον που δεν αντέχω ούτε γραμμή.

 118. Νέο Kid said

  116. Ναι αυτό Σταύρο. Τώρα θυμήθηκα ότι (στο έργο τουλάχιστον…) κατέβασε ΚΑΙ κάτι τραυματίες Ιάπωνες απ τον γκρεμό , σαν «παράλυτους της Καπερναούμ» ,να ούμ’!

 119. ΣΠ said

  117
  Εγώ γελάω και με τον άλλον, με τις εμμονές του. Είναι εντελώς προβλέψιμος.

 120. ΣΠ said

  118
  Έναν Ιάπωνα συγκεκριμένα.

 121. ΓιώργοςΜ said

  Όποιος κάνει χρήση της αρνησικυρίας δεν είναι
  Αρνησικύριος; 😛
  [ΜΝ mode off]

 122. Triant said

  119: Κι εγώ γελάω με τους αρνητές της πραγματικότητας αλλά κουράζομαι κι όλας.

 123. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 124. BLOG_OTI_NANAI said

  Οι ΜτΙ είναι οι πιο γνωστοί αρνητές στράτευσης για θρησκευτικούς λόγους. Πάντως οι ίδιοι γνωρίζοντας ότι η Αγία Γραφή περιέχει εδάφια που δημιουργούν ερωτήματα, δεν έχουν απόλυτα συνεπή στάση:

  περιοδικό «ΣΚΟΠΙΑ», 15 ΑΥΓ 1973

  Ερωτήσεις από Αναγνώστας

  Συμβιβάζεται με την τήρησι της Χριστιανικής συνειδήσεως να δεχθή κανείς μια εργασία στην οποία πρέπει να είναι οπλισμένος, είτε με πυροβόλο όπλο είτε με ρόπαλο;—Η.Π.Α.

  Ο Ιεχωβά Θεός ο ίδιος επέτρεψε στις ανθρώπινες κυβερνήσεις ν’ ασκούν εξουσία για την επιβολή του νόμου, με τα όπλα εν ανάγκη. Σχετικά με την κυβερνητική αυτή εξουσία αναγινώσκομε: «Δεν φορεί ματαίως την μάχαιραν, επειδή του Θεού υπηρέτης είναι, εκδικητής δια να εκτελή την οργήν κατά του πράττοντος το κακόν». (Ρωμ. 13:4) Επομένως, δεν μπορεί να εγερθή Γραφική αντίρρησις κατά της υπάρξεως ενόπλων οργάνων επιβολής του νόμου, ούτε κατά της κυβερνητικής εξουσιοδοτήσεως ωρισμένων ανθρώπων να οπλοφορούν όταν προστατεύουν ιδιοκτησία ή ανθρώπους.

  και προσθέτει ότι η τελική απόφαση είναι του ιδίου:

  «Εν τούτοις, αν ένας Χριστιανός εξέλεγε εργασία, όπως του αστυφύλακος, του φρουρού ή του νυκτοφύλακος, και απητείτο να έχη ένα τουφέκι ή κάποιο άλλο όπλο, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει ο ίδιος να το αποφασίση»

  Σϊγουρα η άρνηση στράτευσης είναι κάτι πιο εφικτό σε καιρό ειρήνης, αλλά πολύ δύσκολο για εκείνους που θα τραυματιστούν, θα μείνουν ανάπηροι ή πεθάνουν για να προστατεύσουν και το δικό σου σπίτι.
  Αν οι πάντες αρνούνταν την στράτευση, τότε οι Ναζί θα ήταν έως τώρα κυρίαρχοι του κόσμου.

 125. ΓΤ said

  76@

  Ακριβώς επειδή δεν ξεχνώ

 126. Γιάννης Ιατρού said

  123: χαχαχαχα, ρε συ😂

 127. ΓΤ said

  Επαναλαμβάνουμε το #50|15.11.2020

  Απόγευμα 16ης Νοεμβρίου 1973. Μια 22χρονη είναι στον μήνα της. Έχει πάρει το τρένο από τα Άνω Πατήσια να πάει στον πατέρα της. Κατεβαίνει στον σταθμό της Ομόνοιας. Δεν αντιλαμβάνεται ότι επάνω γίνονται κάποια επεισόδια. Ανεβαίνοντας με τις κυλιόμενες τρώει κλοτσιές στην κοιλιά από μπάτσους και κλομπιές. Αποβάλλει. Αλλά αυτά βέβαια δεν αποβάλλονται ποτέ από τη μνήμη. Στην καρδιά μου, έχουμε άλλον έναν νεκρό των ημερών του Πολυτεχνείου. Αυτές οι κλοτσιές ήταν η αιτία που δεν γνώρισα ποτέ έναν πρωτοξάδερφο. Με αυτή την πληγή ζει σήμερα η μία αδερφή της μάνας μου.

 128. Μαρία said

  Το αρχίδι ο Εξαδάκτυλος «Να πληρώνουν μέρος της νοσηλείας τους οι ανεμβολίαστοι»

 129. Γιάννης Ιατρού said

  123 (126): Εδώ χωρίς παραμόρφωση 😏

 130. antonislaw said

  80 «52 (55a): Αντώνη,
  Το άρθρο 44 παρ.3 Συντάγματος λέει πως ο ΠτΔ *μπορεί* να απευθύνει κλπ. Δεν λέει κάτι για μόνο=>αποκλειστικότητα».

  Ενδιαφέρον έχει ο συλλογισμός σου Γιάννη, πιθανώς θα άρεσε και στο Γεραπετρίτη, αν του τον διατύπωνε κανείς στο Πανεπιστήμιο. Το «μπορεί» έχει την έννοια ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί ως αρχηγός του Κράτους. Βέβαια και προσυπογράφονται από τον πρωθυπουργό και τη σύμφωνη γνώμη του θέλουν. Γενικά πάντως η ερώτηση που αν απαντηθεί διαφορετικά κοβόσουν ήταν «ποιος απευθύνει διαγγέλματα κατά το Σύνταγμα; Ο/η ΠτΔ».

 131. Γιάννης Ιατρού said

  128: Η «ψυχολόγα της υγειας» ήταν μάλιστα με τους πράσινους⁉.. Σκέψου να ήταν με τους σκούρους καφέ🤢

 132. Μαρία said

  130
  Πώς φαίνεται οτι καλόψυχος δεν υπήρξε δημόσιος υπάλληλος! Αλλιώς θα ήξερε οτι το κλασικό «δύναται» ήταν αντίθετο του «υποχρεούται».

 133. Γιάννης Ιατρού said

  130: Αντώνη ο περιορισμός -(boundary-)constraints που λέμε οι μηχανικοί- «κατά το Σύνταγμα» στη ερώτηση είναι πονηρή και όντως, αφού το Σύνταγμα δεν αναφέρει κάτι άλλο, έτσι οφείλει να απαντηθεί.
  Μου άρεσε η εξήγηση «…Το «μπορεί» έχει την έννοια ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί…» 🙂

 134. Γιάννης Ιατρού said

  132: Μαζχί γράφαμε, αλά είδες (133β), μαθαίνω 🙂

 135. sarant said

  123 Χαχαχά!

  119 και πριν: Η διαφορά είναι ότι ο ένας κρύβει την ταυτότητά του, πλαστοπροσωπεί, προσβάλλει νεκρούς και καλεσμένους….

 136. Γιάννης Ιατρού said

  135β: Για τον ίδιο λόγο έχει ξεμαλλιαστεί και με πολλούς δικούς του, σ΄ άλλα λημέρια…

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  18 >>αρνηστής;
  Λάθος πληκτρολόγησης;

  Εδώ ήταν λάθος αλλά στην Κρήτη, υφίσταται (-οι παλιοί μου για τον επίορκο αγαπητικό)
  Αρνήτρες και αρνήστρες
  «Κ΄ οι μάννες ψεύτρες γίνονται κ οι αδερφές αρνήτρες» Λακων.
  «Ε μάννες εν ψεματαρεές τσε ε αδερφές αρνήστρες» Μεγιστ.
  Συνών. Απαρνητής
  σελ.99,100

  Click to access 116695.pdf

 138. Μαρία said

  «Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό, άρα επιβάλλεται για να προστατέψουμε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους, να εμβολιαστούν υποχρεωτικά»
  Τι εννοεί ο Άκης;
  α. Δεν έγινε κάποια μελέτη για τους αρνητές αστυνομικούς ;
  β. Έγινε μελέτη αλλά δεν δείχνει;

 139. Αγγελος said

  (74) «Μπέντλαμ» έγραψε η Μαρίνα Τσβετάεβα; Αν ναι, λέγεται πράγματι στα ρωσικά, με την έννοια υποθέτω του τρελοκομείου; Αν όχι, μήπως η Μίλια Ροζίδη το μετέφρασε από … αγγλική μετάφραση; Και πάντως, μήπως θα έπρεπε να μεταφραστεί στε ελληνικά «Δαφνί»;

 140. Γιάννης Ιατρού said

  138: Και νά ΄ταν μόνο αυτό μια σπάνια στιγμή που τα επιχειρήματά του προσβάλλουν τη νοημοσύνη;

  Άσε που το σκεπτικό του έχει κι άλλα επιχειρήματα: «…« η υποχρεωτικότητα εφαρμόζεται πολύ δύσκολα ειδικά σε συγκεκριμένες ομάδες που έχουν να κάνουν με τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Οι ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Αν ένα ποσοστό αυτών τεθεί σε αναστολή δεν αναπληρώνεται εύκολα…»

  Ενώ οι γιατροί δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα, ούτε έχουν ειδική εκπαίδευση, ασε που οι λίστες αναμονής για πρόσληψη είναι τεράστιες.
  ΑΛΗΤΕΣ, τίποτα λιγότερο. Όχι μόνο γιατί τα λένε αυτά, αλλά γιατί νομίζουν πως ο κόσμος είναι ηλίθιος. Νύχτα θα φύγουν.

 141. Theo said

  7805, 91 (ρεκόρ εξαμήνου), 91.

 142. Αγγελος said

  (138) Προφανώς εννοεί ότι δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι «οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό, άρα επιβάλλεται για να προστατέψουμε όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους, να εμβολιαστούν υποχρεωτικά» Αλλά πώς να βάλεις εισαγωγικά μιλώντας;

 143. Theo said

  @141: Λάθος 😦
  7805, 91 (ρεκόρ εξαμήνου), 575.

 144. π2 said

  Μια που αναφέρθηκε το διάγγελμα, σημειώνω για τα μεζεδάκια το κομματοκοποιώντας και την εργαλοποίηση.

 145. Μαρία said

  141
  91+2=93
  Όταν το δελτίο του ΕΟΔΥ βάζει αστερίσκο, βλέπουμε το σύνολο όπου ενσωματώνονται ξεχασμένοι νεκροί.

  144
  Τα πρόσεξα κι εγώ αλλά νομίζω οτι αυτά είναι θέματα κακής άρθρωσης όπως το πράματι.

 146. sarant said

  144-145 Ναι, ας πούμε ότι είναι θέμα άρθρωσης. Ή άγνωστων λέξεων 🙂

 147. # 140 τέλος

  Παρηγορήσου με την στροφή της μεγάλης (πρώην…πράσινης) οικογένειας που μάλλον απέσυρε την στήριξή της στον Κούλη. Θα δείξει την επόμενη εβδομάδα με τις αντιδράσεις του Μπουμπούκου ( είδες που δέχθηκε νεκρούς εκτός Πολυτεχνείου- μήντα θέλουμε όλα δικά μας)
  Αν έχω δίκιο, μέχρι μετασχηματισμό βλέπω, με αποπομπή Αυγενάκη και άλλων.

 148. Γιάννης Ιατρού said

  123: Πού ‘σαι, Χριστιανομπολσεβίκε 🙂

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάτω:
  Αρνούμαι
  αρνάσαι
  αρνάται και απαρνάται:

  Ερωτόκριτος
  Α627
  Tο λαγουτάρη ανεζητά,
  του τραγουδιού θυμάται,
  και το βιβλίον εσφάλισε,
  το ξόμπλι τση απαρνάται.
  Ε 513
  Eίχε χαρά να τη γρικά,
  πως δεν τον απαρνάται,
  κ’ είχε την πρίκα, να θωρεί,
  πού θέτει, πού κοιμάται,
  Ε 740
  Kαι φαίνεταί του χάνει την
  και πως τον απαρνάται,
  κι ολημερνίς κι οληνυχτίς
  τρομάσσει και φοβάται.

 150. leonicos said

  αα

 151. 138, 140
  Τι θέτε μωρέ? Έχετε παραγίνει, το ξέρετε? Άντε μπράβο, που θα μιλήσει η μούρη σας για τα Σώματα Ασφαλείας.

  «Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε πειραματικά και βίαια στην Λατινική Αμερική. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ εφαρμόστηκε για όλο τον πληθυσμό, με εξαίρεση τους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας, που παρέμειναν στη βεβαιότητα του αναδιανεμητικού δημόσιου συστήματος».
  https://www.avgi.gr/oikonomia/285804_sabbas-rompolis-montelo-pinoset-poy-proteinei-i-nd-odigei-se-akrotiriasmo-ton

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  148 Επίσης αυτός αρνητής ντιμπέιτ (και τηλεμαχίας) 🙂

 153. Μαρία said

  142
  Η αμφισημία δεν έχει σχέση με τα εισαγωγικά. Εννοείς οτι ισχυρίζεται πως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν οτι οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν;
  Αν ναι, γιατί δεν το διατυπώνει έτσι;

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  139: Μπεντλαμ γράφει και η Τσβεταγιεβα. Παραθέτω τη μετάφραση του Τριανταφυλλίδη και το ποίημα στα ρωσικά:

  Στο έρημο Μπεντλάμ

  Αρνούμαι να ζήσω.

  Με τους λύκους των πλατειών

  Αρνούμαι να ουρλιάξω.

  Με τους καρχαρίες των πεδιάδων

  Αρνούμαι να κολυμπήσω

  Πατώντας σ’ ανθρώπους.

  Δεν μου χρειάζονται ούτε οι τρύπες

  Των αυτιών, ούτε των προφητικών ματιών.

  Στον παράφρονα σου κόσμο

  Μία η απάντηση – άρνηση.

  15 Μαρτίου – 11 Μαΐου 1939

  В Бедламе нелюдей

  Отказываюсь — жить.

  С волками площадей

  Отказываюсь — выть.

  С акулами равнин

  Отказываюсь плыть

  Вниз — по теченью спин.

  Не надо мне ни дыр

  Ушных, ни вещих глаз.

  На твой безумный мир

  Ответ один — отказ.

  15 марта — 11 мая 1939

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  139: Bedlam στα αγγλικά δεν σημαίνει και σάλος, σύγχυση; Από το γνωστό ψυχιατρείο Μπέντλαμ…

 156. ΚΑΒ said

  καὶ φημὶ δρᾶσαι κοὐκ ἀπαρνοῦμαι τὸ μή: ότι απογράφηκα χτες, στο ιστολόγιο εννοείται.

 157. leonicos said

  Ακούω Μπέρνα Καραγκιόζογλου

  Από 11 χρονω την παρακολουθ΄ω

 158. spyridos said

  Πέρασε κι ένα τιτίβισμα με φωτογραφία του Χατζιδάκι και τίτλο Αρνητής Ήτα.
  Για τον Βαρουφ υπάρχει διαφωνία, εκτός από αρνητής 2ν ή ν πολλοί πιστεύουν ότι είναι απλώς αρητής.

 159. Τσίμπησε το αστείο κι ο Γερουλάνος: https://www.news247.gr/politiki/geroylanos-arnitis-aytokritikis-o-k-mitsotakis.9431073.html

 160. Pedis said

  # 128 –

  Singapore will stop covering Covid costs for those who decline to be vaccinated.

 161. Μαρία said

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  157 >>Ακούω Μπέρνα Καραγκιόζογλου
  Από 11 χρονω την παρακολουθ΄ω
  Εσύ ή αυτή 11; 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/07/31/mobility/#comment-181199

 163. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  >>ΕΟΔΥ: Αλλάζει το σύστημα καταγραφής των θανάτων από covid…
  Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, εάν στην Ελλάδα ακολουθούσαμε το σύστημα καταγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταγράφαμε 20% λιγότερους θανάτους.

  Αρνητές θανάτων! Aρνησιθάνατοι ;
  (Τι αισχρότητα είναι αυτή! Πού θα φθάσουν;) 👹 😬

  143.
  Διασωληνωμένοι: 575
  Και θυμήθηκα τον κ. Μαγιορκίνη, που στο 1ο (ή 2ο) κύμα της πανδημίας ανησυχούσε μήπως οι διασωληνωμένοι ξεπεράσουν τους 100, γιατί τότε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα και μη διαχειρίσιμη κατάσταση…
  (Άντε μετά να τους έχεις εμπιστοσύνη! – σε μερικούς δηλαδή…)

 164. spyridos said

  Στο ζωολογικό κήπο του Ρότερνταμ τα λιοντάρια και οι γορίλες κόλλησαν κορονοϊό.

 165. sarant said

  159 To είχα βάλει αυτο και στο Τουίτερ, το «αρνητής αυτοκριτικής». 🙂

 166. 164# Ωχ! Υπάρχει σχετική εμπειρία από την παρελθούσα διετία? Τι παθαίνουν τα ζωντανά, πόσο βαριά κλπ.

 167. BLOG_OTI_NANAI said

  Πιο σπάνιες λέξεις με το αρνητ-

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  7 νεκροί και 8 τραυματίες σε τροχαίο στην Εγνατία δεν κάνει για πρώτη είδηση, άντε δεύτερη, είδηση στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων; 40 λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου έκανε αναφορά διάρκειας ενός λεπτού το Star. Ισως επειδή τα θύματα δεν ήταν κανονικοί άνθρωποι σαν και μας, ήταν «παράτυποι μετανάστες». Να μιλήσουμε για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα;

 169. Μαρία said

  160
  Το είχα διαβάσει https://www.kathimerini.gr/world/561578521/sigkapoyri-oi-anemvoliastoi-tha-epomizontai-to-kostos-ton-iatrikon-toys-dapanon/ αλλά θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές τους, σκέφτομαι.
  http://www.einap.gr/index.php/association/association-announcements/7791-diloseis-eksadaktilos
  Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις από Πέμπτη 18/11/21 δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου, πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τα νοσήλια.

  Αυτό είναι τελείως ανοίκειο να ακούγεται από τα χείλη γιατρού που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, πολύ περισσότερο δε από εκπρόσωπο του ΠΙΣ. Με τη λογική αυτή όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν (πχ. καπνιστές, απρόσεκτοι οδηγοί κ.λπ.) θα πρέπει να πληρώνουν τη νοσηλεία τους. Δηλαδή να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.

  Καλούμε το ΔΣ και τη Συνέλευση του ΠΙΣ να ανακαλέσει άμεσα σε τάξη τον πρόεδρό του και να του υπενθυμίσει ότι είναι γιατρός και όχι φερέφωνο των οποιοδήποτε οικονομικών συμφερόντων.

  163
  Αλλάζει το σύστημα παρουσίασης όχι καταγραφής. Ο Ζαούτης δεν δήλωσε οτι θα υιοθετήσουμε το βρετανικό σύστημα.
  Ο Άκης βέβαια έδωσε κι άλλη τροφή στους ψεκασμένους.

 170. spyridos said

  166
  Στο άρθρο έγραφαν ότι υπάρχει εμπειρία από ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ και με σπιτικές γάτες.
  Ζώα με υποκείμενα νοσήματα και υπέρβαρα κινδυνεύουν περισσότερο.
  Παρόμοια με τους ανθρώπους.

 171. aerosol said

  #166
  Τα ζώα μας μπορεί να κολλήσουν κόβιντ από εμάς. Συνήθως το περνούν ελαφρά και θεωρείται σπάνιο το να κινδυνεύσουν απ’ αυτό. Είναι πιθανό αλλά αρκετά δύσκολο να κολλήσουμε εμείς από τα ζώα μας.

 172. voulagx said

  #169: Επισης δεν υπαρχει μελετη που να δειχνει οτι οι σχολιαστες του Σαραντακειου ιστολογιου μεταδιδουν τον ιό.

 173. sarant said

  167 A μπράβο

  168 Άσε…

  172 Αυτό προπάντων!

 174. Μαρία said

  «Ο πατέρας μου ήταν σε ένα μνημόσυνο και από τους σαράντα που παρευρίσκονταν κόλλησαν οι είκοσι πέντε, οι οποίοι εκδήλωσαν συμπτώματα αμέσως μετά. Δυστυχώς, δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από τους παριστάμενους στην τελετή, βασιζόμενοι στην πεποίθηση ότι στον οίκο του Θεού ο ιός δεν μεταδίδεται. Κάτι, που αποδείχθηκε εγκληματικά λανθασμένο. Εκτός από τον πατέρα μου, νόσησαν και άλλοι εκ των οποίων δύο δίνουν τη δική τους μάχη στην ΜΕΘ του ΠΓΝΠ. ……….
  Ο πατέρας μου ήταν άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος, ακολούθησε πιστά τις χριστιανικές αρχές του σ’ όλη τη διαδρομή της ζωής μέχρι και το τέλος. Υπηρετούσε επί σειρά ετών ως επίτροπος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Οβρυάς. Δυστυχώς, δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Είχε έναν φόβο, μήπως προδώσει την πίστη του και δεν το είχε κάνει– όμως έπαιρνε τα μέτρα προφύλαξης- παρά το γεγονός που εμείς του είχαμε επισημάνει τα οφέλη. Όμως, είχε έναν έντονο δισταγμό για τους κινδύνους. Εμάς, όμως, δεν μας απέτρεψε. Εγώ, ο αδελφός μου και η μητέρα μου είμαστε εμβολιασμένοι πλήρως και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που δεν κολλήσαμε». https://dete.gr/sygklonizei-i-kori-tou-dimitri-alexopoulou-o-pateras-mou-den-eiche-kanei-to-emvolio-apo-fovo-mipos-prodosei-tin-pisti-tou/

 175. Georgios Bartzoudis said

  86 ΣτοΔγιαλοΧτηνος said: …

  # Ου ξύνου! [Και επί το …βλαχωδέστερον, «όταν μια προβατίνα ξύνεται απ’ τη γκλίτσα του τσιόμπανου, θέλ(ει) ξύλο»]

 176. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  167, Blog
  Εντυπωσιακά ευρήματα!

  >>μισθαρνητικά όργανα…
  – Κατά LSJ (και Μπαμπινιώτη) ο μίσθαρνος δεν σχετίζεται με το «αρνούμαι» αλλά με το «άρνυμαι» = αποκτώ, κερδίζω, λαμβάνω.
  https://lsj.gr/wiki/%CE%BC%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%82

  169, Μαρία
  Ακριβώς! Οι θάνατοι-θάνατοι (από covid), αλλά θα τους παρουσιάζουν λιγότερους (τουλάχιστον εγώ αυτό κατάλαβα…)

 177. ΚΩΣΤΑΣ said

  159 –> Αλλάζει το σύστημα παρουσίασης όχι καταγραφής.

  Κι εγώ αυτό άκουσα σε κάποιο κανάλι. Θα δίνεται λέει το ποσοστό επί εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, θανάτων, διασωληνωμένων…

  Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι σωστότερο για την καλύτερη ενημέρωση.

  Ας πάρω ένα χοντροκομμένο παράδειγμα. Σε ένα χωριό που έχει 100 κατοίκους, οι 90 είναι εμβολιασμένοι και οι 10 όχι. Αν υποτεθεί ότι υπήρξαν 2 νεκροί από κόβιντ19, 1 εμβολιασμένος και 1 όχι, και ανακοινωθεί έτσι, δίνει λάθος εντύπωση στον απλό κόσμο. Ένας απλός άνθρωπος σκέφτεται αμέσως ότι το ίδιο πράγμα είναι, είτε εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος.

  Αν πεις όμως ποσοστό θανάτων εμβολιασμένων 1,1% και θανάτων ανεμβολίαστων 10%, το πράγμα αλλάζει. Εύκολα καταλαβαίνει ο άλλος ότι πεθαίνουν λίγοι ανάμεσα στους εμβολιασμένους και πολλοί ανάμεσα στους ανεμβολίαστους.

 178. ΓΤ said

  86@

  Ρε Χτήνος, ου ξύνου! Αγγέλλειν Αθηναίοις ότι τήδε κείμαι τω Ταφρολεκάνης βυθίσματι πειθόμενος!

 179. sarant said

  174 ….από φόβο μήπως προδώσει την πίστη του…

 180. BLOG_OTI_NANAI said

  176: Ναι, και αλλού βλέπω ότι είναι έτσι. Τα έβαλα ως ευρήματα, χωρίς να κάτσω να τα ελέγξω. Και το «αλληπαρνήτες» που έχω στην εικόνα δεν ξέρω τι σημαίνει.

 181. Χαρούλα said

  ….και αρνητής του θανάτου

 182. Χαρούλα said

  Χρειαζούμενες απώλειες έχουμε. Τις θυσίες. Μετά τον Αγαμέμνωνα και τον Αβραάμ, ζήλεψε και ο Μωυσής!🤣

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176 >>Οι θάνατοι-θάνατοι (από covid), αλλά θα τους παρουσιάζουν λιγότερους
  Θα έχουν πεθάνει αλλά θα είναι σαν να μην έχουν πεθάνει αφού θα προστίθενται σε άααλλη, μη ανακοινώσιμη, λίστα …κόβιντ φρι
  (στο …κοινοτάφιο κάθε μέρας σα να λέμε)

 184. Konstantinos said

  Οι μελετες που εχουν γινει σε ανθρωπους δεν ισχυουν για τους αστυνομικους; Σαν να παραδεχονται οτι οι αστυνομικοι δεν ειναι ανθρωποι.

  Θυμηθηκα το Τζιμακο που ηθελε να φτιαξει ζωολογικο κηπο στα εξσρχεια και να βαλει στα κλουβια μπατσους, γουρουνια και δολοφονους για να δουμε οτι δεν ειναι το ιδιο

  Για τα λεξιλογικα της αρνησης εχουμε γραψει;

 185. Μαρία said

  176
  Λάθος κατάλαβες αλλά δεν φταις εσύ.
  θρεντ

 186. Μαρία said

  177

 187. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Μήπως στην απογραφή του ιστολογίου να υπήρχε ερώτηση εμβολιασμένοη/ος ανεμβολίαστη/ος;

  Εγώ έκανα το εμβόλιο χωρίς αμφιβολίες για την πίστη μου. Βλέπω μάλιστα σε γνωστούς μου, πως τέτοιας μορφής δεισιδαιμονίες προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη πνευματικότητας.

 188. Μαρία said

 189. BLOG_OTI_NANAI said

  187: Είναι λυπηρό, αλλά πρόκειται για παραθρησκευόμενους. Όλα όσα λένε, βγαίνουν από το κεφάλι τους ή από τη φαντασία κάποιων «καθοδηγητών».

 190. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  189 Έτσι είναι ακριβώς.

 191. Μαρία said

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  185, 186 λάθος κατάλαβα αυτό (που είναι λέει ιατρικό πρωτόκολλο τάδε) με τον θάνατο μετά από 28 μέρες (νοσηλείας; ή στη ΜΕΘ;) ότι δεν θα καταγράφεται ότι πέθανε από κόβιντ αλλά από την (όποια) επιπλοκή ,πχ πνευμονική ανεπάρκεια;
  Επομένως, σκέφτομαι, δεν θα περιλαμβάνεται στην λίστα θανάτων από τον ιό κι έτσι είναι που θα μειώνεται κατά 20% ο αριθμός…
  Πού στο καλό το γράφει αυτό,γιατί μόνο το άκουσα-κι ό,τι κατάλαβα με την πρώτη και σέρνεται κι απίστευτα το ίντερνετ και δυσκολεύομαι σήμερα.

 193. Λεύκιππος said

  Αρνητές μυαλού. 😂😂😂😂😂😂

 194. sarant said

  189 Δυστυχώς υπάρχουν καθοδηγητές που έχουν πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό τους.

 195. Μαρία said

  192
  Αυτό κάνουν οι Βρετανοί. Το ανέφερε ο Ζαούτης.

 196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  191. χαχα!
  Μπαίνει σ΄ένα μπαρ ένας αστυνομικός, ένας γιατρός κι ένας αρνητής μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε;
  (Δεν ξέρω την απάντηση αλλά φτιάχτε το έτσι που να έχει απάντηση 🙂 )

  195 Α ευχαριστώ! Όχι ότι αυτό (το 28 ημερών) θα εφαρμοστεί κι εδώ

 197. Pedis said

  ΗΠΑρνητών δικαιοσύνης

 198. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας κι ώρα το επιτρέπει, μια σύνοψη (μεταφορά) από ανάρτηση αλλού (της 8ης Ιουνίου, του «Dr. Φελέκι» aka @safeleki) 🙂

  Οι ΦΥΛΕΣ των ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ

  Πφαϊζεράδες ή Μη Παρενεργειακοί. Έκαναν το εμβόλιο της BIONTECH/PFIZER που χωρίς παρενέργειες άλλαξε το MRNA, το MALAKENEI και το AMOIVADENEI τους χωρίς οι ίδιοι να πάρουν χαμπάρι. Πλέον κυκλοφορούν χαρωποί ως κεραίες 5G και η νέα τάξη πράγματων ανταλλάσσει πληροφορίες μέσω αυτών.

  Μοντερνιστές ή Παμπλοπικάσσοι. Η υψηλή διανόηση του τσιπαρίσματος, οι αριστοκράτες του μεταλλαγμένου DNA αυτή η φυλή μετα-Ελλάνιων συνήθως χρησιμοποιείται ως σημαδούρα για την στάθμευση αστρόπλοιων δρακονιανών και άλλων αντι-Ελ πλασμάτων λόγω της ράθυμης και αργής μετάλλαξής τους.

  Αστραζενεκάδες ή Πουπαςρεκαραμήτρο. Σκληρή ράτσα, συνηθισμένη στις κακουχίες και τις παρενέργειες έχει πλεον πλήρως μεταλλαχθεί και θα αποτελέσει το πρώτο κύμα επιτιθέμενων στην εισβολή αυτών που θέλουν να καταστρέψουν το γένος. Κύριο όπλο τους θα είναι οι ουρές με λεπίδες στην άκρη.

  Σπουτνικαίοι ή Κομμουνεμβολιάδες. Λίγα είναι γνωστά γι’ αυτούς λόγω του σιδηρού παραπετάσματος που πέφτει γύρω τους μετα τον εμβολιασμό. Ήχοι ασμάτων όπως η «Διεθνής» προειδοποιούν πάντως για τεράστιο κίνδυνο. Λέγεται ότι το DNA τους έχει μεταλλαχθεί τόσο που δεν διπλοπαρκάρουν πλέον.

  Τζονσοναίοι ή Αδάκρυτοι. Επίλεκτες μονάδες που θα επιτεθούν και θα αλλάξουν το DNA στα νησιά. Ηδύ παρουσιάζονται περιπτώσεις μη επαναπροώθησης μεταναστών και η Ελλάνια κληρονομιά τείνει να πληγεί ανεπανόρθωτα.

  Θα ακολουθήσουν κι άλλες φυλές.
  Προσοχή! Όταν δείτε τον άλλον να παραχωρεί προτεραιότητα σε πεζούς, να μην πετάει σκουπίδια κάτω, να μην ξύνει τ’ αρχίδια του δημόσια και να μην στέκεται προσοχή στον Εθνικό ύμνο, βρίσκεστε προ ενός τσιπαρισμένου όντος! Απομακρυνθείτε άμεσα!

 199. Μαρία said

  198
  Έχουν ήδη εμφανιστεί. Λόγω 3ης δόσης είμαι μοντερνοπφαϊζερού.

 200. Γιάννης Ιατρού said

  199: σωστά, νοθεία. Εγώ βρήκα απ΄ το ίδιο, 6/12, αν την έχουμε σκαπουλάρει ως τότε🤨

  197: κι αλλού γίνεται έντονη συζήτηση για το θέμα…

 201. Pedis said

  🤦🏻 🤦🏻‍♂️😬

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άρνισσα, κωμόπολη της Έδεσσας (το παλιό Όστροβο), βρίσκεται στις βορειοδυτικές όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας. Το όνομά της είναι προϊστορικό και ομόρριζο με το όνομα της πόλης Άρνη, στη λίμνη της Κωπαΐδας.
  Το 1953, όταν υποχώρησαν τα νερά της λίμνης, αποκαλύφθηκαν ερείπια προϊστορικής νεκρόπολης…
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%81%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1

 203. Μαρία said

 204. Μαρία said

  202
  Δεν έχουν σχέση με την άρνηση.

 205. Pedis said

  # 203 – Τα αποσκάτωσε σχεδόν πλήρως ο σύντεκνος.

 206. Γιάννης Ιατρού said

  202. 204
  όπως η Άρνη (στην Κωπαϊδα, αρχαία ονομασία της Χαιρώνειας, Άρνη ήταν η κόρη του Αίολου και μητέρα του γενάρχη Βοιωτού)
  Arna και arinna σήμαιναν πηγή, πηγάδι, λίμνη στη χαττική (Χάττι στη Μικρά Ασία, δυτικά του Ευφράτη τη 2η χιλιετία π.Χ., ΟΧΙ χετταίοι, άλλοι αυτοί 🙂 ) γλώσσα. Ως γνωστόν η γλώσσα αυτή έβαζε το πρόθεμα le- για να σχηματίσει τον πληθυντικό των λέξεων ==> le-arna (πηγές) που μπορεί να διασώθηκε εδώ ως Λέρνα/Λέρνη

  Μοιάζει ηχητικά κάπως με το «Πάρνης» => πάρνα- (parna) => Πάρνηθα (και Πάρνης παρεχομένη θήραν συών αγρίων και άρκτων, Παυσ. Αττικά 32,1-2), Παρνασσός, Πάρνωνας
  που προελληνικά σχετίζεται όμως με τα βουνά, στη χεττιτική και λουβιακή η ρίζα πάρνα- (parna) σημαίνει σπίτι

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  204 Μάλιστα. Παραλίμνια αρχαία νεκρόπολη Άρνισσα, …μπεντροβάτισα 🙂

 208. Γιάννης Ιατρού said

  205: Δεν νομίζω, αφού έγραψε «πλήρως». Που είναι τότε το λάθος; Το ότι ζητά και μονοκλωνικά;

 209. Μαρία said

  208
  Το πλήρως προστέθηκε στη 2η εκδοχή, δεν υπάρχει στο αρχικό κείμενο.

 210. Μαρία said

  207
  Στη Λάρσα.
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/319938_kataggelia-oti-sti-larisa-epistrateysan-eos-kai-egkyo-giatro

 211. Γιάννης Ιατρού said

  209: Όχι. Η αρχική (πλην 6 ώρες) έχει το πλήρως αλλά λείπει το σχεδιάγραμμα(εικόνες). Μετά (πλην 5 ώρες) το προσθέτει (το σχεδιάγραμμα, εικόνες) και παραλείπει το πλήρως. Τελικά το βλέπει (του το λένε;;) και ξανά αλλάζει (πλην 2,5 ώρες) βάζοντας πάλι το πλήρως.
  Επομένως: στην 2η έκδοση που πρόσθεσε τις εικόνες το άλλαξε προφανώς στο editing για τις εικόνες, και το επανέφερε όταν το πήρε είδηση.
  Αυτά
  εδω το ιστορικό

 212. Γιάννης Ιατρού said

  211: έχασα την εικόνα που είχα και την ξανάφτιαξα τώρα, γι αυτό και οι διαφορετικοί χρόνοι στο κείμενο και στην εικόνα.
  Η σειρά είναι η ίδια.

 213. Pedis said

  # 208 – Γιατρέ, με απογοητεύει η στάση σου, αλλά δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας.

 214. Γιάννης Ιατρού said

  213: Να τα λέμε ρε Πέδη όπως είναι τα πράγματα:
  Είναι γνωστό πως ο Πολάκης μιλά και γράφει απρόσεκτα, όμως στην ανάρτηση αυτή ούτε γράφει κατά του εμβολιασμού, ούτε ψέμα για τα εμβόλια, ούτε τίποτα. Ζητά και μονοκλωνικά, τα οποία ζητούσε από παλιά και μόλις πρόσφατα τα ενέκριναν. Ε, τι να κάνουμε, να τον ψέξουμε άδικα γι αυτό;

 215. Pedis said

  Αν είναι να τα πούμε όπως είναι τα πράγματα, τότε να συμφωνήσουμε ότι και σκεφτεται και γράφει σαν τραμπούκος. Τώρα, αν είναι να οπαδοποιηθουμε οσόν αφορά την αποτελεσματικότητα του κάθε φάρμακου, τι να πω … πασο.Τα υπόλοιπα που γράφει είναι ανακριβως βαλμενα για να τη βγει από την πίσω πόρτα αντιεμβολιαστικα. Τρέχα γυρεύει τους λόγους στο κεφάλι του. Έτσι λέω γω να τα πουμε, γιατρέ μου.

 216. BLOG_OTI_NANAI said

  198: Αυτοί, ειδικά αν είναι ημεδαποί, να φύγουν αμέσως για τις χώρες τους.

  καλύτερα μιας ώρας
  ελεύθερη ζωή
  παρά 40 χρόνια
  τσιπάκι φάιβ τζι

  ΔΙΑΔΩΣΤΑΙ !!!!!!

 217. BLOG_OTI_NANAI said

  167: Τελικά το «αλληπαρνήτες» είναι μια λέξη που φαίνεται ιδιωτική εφεύρεση. Δεν τη βρίσκω ούτε ψάχνοντας τη με ένα «λ», ούτε ψάχνοντας βάζοντας άλλα γράμματα στη θέση του «π». Να σημαίνει σε κάποια ντοπιολαλιά «δυστυχισμένοι» επειδή το βάζει σαν παρένθεση ως επεξηγηματικό; Δεν γνωρίζω, ούτε βρίσκω κάτι. ΄ΣΙως και να υπάρχει εκεί κάποιο τυπογραφικό λάθος.

 218. Νεσταναῖος said

  6. Όχι δεν έχει πάντοτε αρνητικό πρόσημο αλλά θετικό.

  39. Πολλοί έξυπνοι θέλουν τον αρνητή «βλάξ» αλλά εσύ δεν είσαι ένας από τους έξυπνους.

  41. Ανοησίες.

  46. Για την ετυμολογία έχεις να πεις κάτι;

  140. «νύχτα θα φύγουν» και τα ξημερώματα θα επιστρέψουν.

  Για την ιστορία της λέξης πολλά αλλά για την ετυμολογία τίποτα. Ούτε για την ινδοευρωπαϊκή παρετυμολογία τίποτα.
  Η ετυμολογία στην αρχή αποκαλύπτει το θέμα και αν το θέμα έχει χαθεί αρχίζει η κακοποίηση της λέξης. Και κατι τέτοιο φοβαμαι να έχει γίνει με τον «αρνητή.
  Το ρήμα είναι αρνόω της έκτης συζυγίας των βαρυτόνων και από εκεί έχουμε το «αρνούμαι».
  Το αρνόω ετυμολογείται.
  Αρ – νοω
  Η αρ φωνή είναι παλαιά φωνή. Την βρίσκουμε στο αρμόζω και αραρίσκω και αρετή.
  Αρετή = we are family. Are = Η αρ φωνή.
  Την «νοω» την γνωρίζουμε. Το θέμα «νο» και το ρήμα «νόω» και το όνομα «νος»
  Το ερώτημα είναι γιατί το ζωάκι να το ονομάσουμε «αρνός;

 219. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Είναι γνωστό πως ο Πολάκης μιλά και γράφει απρόσεκτα,»
  Μ’ αρέσει ο μετριοπαθής χαρακτηρισμός σου, συνονόματε. 😊 «Ανοίγει το στόμα του και πετάει βατράχια» το λέμε σε …απρόσεκτα ελληνικά αυτό το χούι του Πολάκη.

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και δεν καταλαβαίνω, επίσης, γιατί οι συριζαίοι μονίμως βρίσκουν δικαιολογίες για τα παραστρατήματα του Πολάκη. Τέτοια ένδεια στελεχών υπάρχει που φοβούνται μη χάσουν τον παιχταρά και πώς θα στελεχώσουν χωρίς αυτόν το υπουργείο υγείας στη σκιώδη κυβέρνησή τους; Εν προκειμένω, όταν γράφει ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν τις μεταλλάξεις, ο ανεμβολίαστος αναγνώστης αισθάνεται δικαιωμένος και γελάει εις βάρος των κορόιδων που πάνε και τρυπιούνται δύο και τρεις φορές μπάζοντας ποιος ξέρει τι στιν οργανισμό τους. Όσο για το καθυστερημένο «πλήρως», ε, αυτό ολοφάνερα είναι προϊόν εσωκομματικής γκρίνιας, όπως άλλωστε και ο αργοπορημένος εμβολιασμός του.

 221. Νέο Kid said

  Καλά, εκεί στο σύριζα ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να διαβάζουν λίγο Σαραντάκο να ξεστραβώνονται;
  Αν -απότι καταλαβαίνω γιατί δε διαθέτω τουίτυ άσε που το βαριέμαι αφόρητα- το είπε ο Πολλάκης το « τις μεταλλάξεις δεν τις πιάνουν …φαίνεται στους νοσηλευόμενους …και στους θανάτους !!» είναι η μεγαλύτερη μαλακία που θα μπορούσε να πει γιατρός . Όσο συγγνωστή και να είναι η ιατρική άγνοια στοιχειωδών μαθηματικών , πάει πολύ ρε φούστη μου τόση μαλακία!

 222. Alexis said

  #168: Το σκέφτηκα κι εγώ αυτό Γιάννη. Και στα σάιτ το ίδιο. Δημοσιογραφία του κώλου. Δεν προσφέρεται η περίπτωσή τους για δακρύβρεχτες τατιανοεκπομπές, τι να κάνουμε… 😡

 223. Νέο Kid said

  Ρε συ Νίκο, μπήκα στον κόπο να ψάξω και να το βρω …μπες και σύ στον κόπο να το στείλεις στον Πολλάκη κι επειδή μπορεί και να μην το καταλάβει στείλτο σε κάποιον στο σύριζα που νομίζεις ότι τζινάβει. Στείλτο σε κάποιον μηχανικό ή εργολάβο . Δεν εχει τέτοιους το κόμμα; Στην ανάγκη στείλτο στον Αλέξη και πες του να το αναρτήσει ως υποχρεωτικό ανάγνωσμα!

  «Επιτρέψτε μου να επισημάνω μια συνηθισμένη μαθηματική πλάνη (fallacy) πάνω στο θέμα.
  Τα σωστά Μαθηματικά υπαγορεύουν ότι αυτό που έχει σημασία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας /προστασίας των εμβολίων ΔΕΝ είναι η αναλογία των εμβολιασμένων μεταξύ των νοσηλευόμενων , ΑΛΛΑ η αναλογία των εμβολιασμένων μεταξύ αυτών που καταλήγουν στο νοσοκομείο! Στην πραγματικότητα υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων μεταξύ των πολύ αρρώστων είναι ΚΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ και ένδειξη ότι έχουν εμβολιαστεί πολλοί! Εξηγούμαι:

  Ας υποθέσουμε ότι το εμβόλια ήταν 95% αποτελεσματικά! Σου βάζω και παραπάνω δηλαδή! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει οτι η πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος μειώνεται από το 1% στο 0,05%. Σε ένα πλήθος ας πούμε 1 εκατομμυρίου ανθρώπων ας υποθέσουμε ότι έχει εμβολιαστεί -όχι το 60- αλλά το 90% !
  Τι θα συμβεί; Θα αναμένουμε 0,05% των 900 χιλιάδων ανθρώπων ήτοι 450 άτομα να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Σε αναλογία, θα έχουμε 1% των μη εμβολιασμένων που είναι 100 χιλιάδες, δηλαδή 1000 άτομα στο νοσοκομείο. Ένας στους τρεις σχεδόν απ τους νοσηλευόμενους θα ήταν εμβολιασμένος!
  Ένα καλό ανάλογο είναι ο οδοντογιατρός. Μεταξύ αυτών που πάνε για ένα σφράγισμα η πλειοψηφία βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια τους. Σωστά; Αλλά αυτό ΔΕΝ μας επιτρέπει να βγάλουμε το πόρισμα ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι αναποτελεσματικό ενάντια στην τερηδόνα! Το πιάνετε; Είναι ακριβώς το ίδιο fallacy που γίνεται κατά κόρον με τον κορωνοιο .
  Όσο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ το ποσοστό των εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό , τόσο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ θα περιμέναμε την αναλογία των εμβολιασμένων μεταξύ των αρρώστων, all other things being equal. Όχι το ανάποδο !
  Να ελπίζουμε ειλικρινά δηλαδή , κάποια στιγμή ΟΛΟΙ οι νοσηλευόμενοι να είναι εμβολιασμένοι γιατί αυτό θα σημαίνει ότι όλοι θα έχουν εμβολιαστεί .»

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν ο Πολάκης ήταν σχολιαστής στο ιστολόγιο, κάθε μέρα θα ζητούσαμε το μπανάρισμά του. 😊

 225. Νέο Kid said

  224. Για να σχολιάσεις αξιοπρεπώς και με επιτυχία στου Σαραντάκου απαιτείται κάποιο μίνιμουμ IQ συνοδευόμενο από άφθονο EQ και υψηλή «σχολιαστική νοημοσύνη» (για να μην κακοκαρδίσω τους πολλαπλοσυναισθημονοημοσυνικούς!…)
  Δεν είπαμε να σχολιάσει. Να μπει όμως να διαβάσει το γίδι! ( αγρινό, στην περίπτωση του. Όχι! πώς τα λένε τα αγρινά στην Κρήτη; Κρι-κρι;)

 226. Γιάννης Κουβάτσος said

  223: Σ’ αυτό το άκρως διαφωτιστικό κείμενό σου υποθέτω ότι ο Πολάκης θα απαντούσε εξίσου επιστημονικά με ένα «ρε άι να ξύσεις πατσές». Λίγο απρόσεκτη κουβέντα, βέβαια, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι ο Πολάκης…🤷‍♀️

 227. ΣΠ said

  Ιστορίες καθημερινής τρέλας με αρνητές του εμβολίου και τους «καθοδηγητές» τους

 228. Νέο Kid said

  Μέχρι να σερβιριστούν τα μεζεδάκια , ας κάνω κι ένα βαθυστόχαστο σχόλιο για το Τουίτερ!
  Πραγματικά θαυμάζω (κι απορώ) πώς υπερευφυείς συσσχολιαστές (όπως , ενδεικτικά κι όχι exhaustively…)η Μαρία κι ο Δύτης ) αντέχουν εκεί μέσα ή παρακολουθώντας το Τουίτερ ,χωρίς να τους ανεβαίνει η πίεση! Εγώ θα τρελαινόμουνα (θα αποτρελαινόμουνα δηλαδή).
  Μα με μια ατάκα (9 στις 10 φορές γκαραντί μαλακία!) να κανείς διάλογο;
  Και μη μου πει κάποιος «το λακωνίζειν εστί …» και τέτοια. Είδαμε τι απέμεινε απ τον πολιτισμό της Λακεδαίμονας. Ένα κολοχώρι που δεν το ξέρει ούτε η μάνα του, και κάτι πετρούλες…
  Ενώ οι Αθηναίοι που ήταν φαφλατάδες (εξού και οι Άραβες λένε τον Πλάτωνα «Φαφλατούν» 🤪) ακόμα κυβερνάνε την Ελλάδα! ( σπουδαίο κατόρθωμα , ναι…)

 229. Κίντο, κάποιοι γράψαμε αρκετά σεντόνια αυτή τη δεκαετία και πια βαριόμαστε να γράψουμε πάνω από μισή αράδα!
  Εξάλλου εγώ δεν είμαι με τον Φαφλατούν, αλλά με τον Αρίστο 🙂

 230. Νέο Kid said

  228. 👍 (το ανέβασμα της πίεσης όμως πώς το ξεπερνάς μες στο Τουίτερ; Μόνο με πλάκα;)

 231. Ε, κι αυτό ξεπερνιέται μετά από δώδεκα χρόνια καβγάδων εδώ. Είδες με τι χαρακτηριστική άνεση είπα συγγνώμη στον κ. ξινό χτες, που μπέρδεψα τα νούμερα 😉

 232. SteliosZ said

  Υπάρχει ένα θεώρημα στη θεωρία πιθανοτήτων – το θεώρημα Bayes. Μας λέει ότι για να βρούμε τη πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι έχει εμβολιαστεί πρέπει να:

  α) πολλαπλασιάσουμε την πιθανότητα να είναι εμβολιασμένος (με δεδομένο ότι νοσηλεύεται) επί την πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιoς (είτε είναι εμβολιασμένος είτε όχι) και (β) να διαιρέσουμε με την πιθανότητα να είναι εμβολιασμένος.

  Αν χρησιμοποιήσουμε αυτό το θεώρημα, προκύπτει ότι αν στα 100 άτομα που νοσηλεύονται τα 20 είναι εμβολιασμένοι και αν το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 66%, τότε η πιθανότητα να νοσηλευτείς όταν είσαι ανεμβολίαστος είναι 10 φορές μεγαλύτερη (9,7 για την ακρίβεια)

 233. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ

  211 Γιάννη, δεν ήξερα ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές, είχα δει τις δύο τελευταίες.

  Σε κάθε περίπτωση, ο Πολάκης έκανε ένα μεγάλο δώρο στην κυβέρνηση με την ανάρτησή του.

  223 Ετσι είναι Κιντ, σωστό.

  231 Σιγά τους μεγάλους καβγάδες που είχαμε εδώ (εννοώ, σε σύγκριση με άλλα φόρουμ κτλ.)

 234. Νέο Kid said

  222. ΣτελιοΖ , σωστός κι ωραίος μεν, αλλά αν είναι να καταλάβουν τα γίδια δεσμευμένες πιθανότητες…ζήσε Μαη μου να φας τριφύλλι!…
  Προτείνω εναλλακτικά έναν πιο «μπακάλικο» υπολογισμό ,χωρίς αναφορά στις πιθανότητες (που είναι μπαμπούλας για τα γίδια ) και παίρνω τα νούμερά σου:
  Το 66% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι και το 20% των νοσηλευομένων είναι εμβολιασμένοι . Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου όσο αφορά την παρεμπόδιση της νοσηλείας μετράται χοντροειδώς ως εξής: Στους 100 νοσηλευομένους, αν δεν υπήρχε επίδραση του εμβολίου, θα αναμέναμε οι 66 να είναι εμβολιασμένοι. Αντ’ αυτού όμως, βρίσκουμε μόνον 20. Άρα το ποσοστό αυτών που λόγω εμβολίου γλύτωσαν τη νοσηλεία είναι (40/66)*100, δηλαδή 60,6%
  Πιο απλά μαθηματικά δε γίνεται!

 235. Γιάννης Ιατρού said

  233α: Μα αυτό κάνουν πολλοί, δεν κοιτούν όλο το ιστορικό, αλλά μόνο το τελικό και το προηγούμενο. Και οι «άπονδοι φίλοι του» το αποκρύπτουν επιμελώς για προφανείς λόγους το ότι αρχικά είχε γράψει μερικώς. Εδώ το έβαλα μπάτσα φάτσα στο 211 και έρχεται (ενδεικτικά) ο συνονόματος π.χ. στο 220 και το αγνοεί και υποστηρίζει πως είπε δεν πιάνουν τις μεταλλάξεις γενικά.
  Τι να πεις άλλο, σηκώνεις τα χέρια ψηλά.

  Δεν είναι θέμα πως υποστηρίζεις τον αλφα ή τον βήτα, όχι, απλώς δεν θέλω να γίνω έρμαιο του κάθε Άδωνι κλπ. που διαστρέφει, αποκρύπτει, εφευρίσκει κλπ. αναρτήσεις/λεχθέντα για να στηρίξει την κάλυψη των ευθυνών τους με το παρατημένο ΕΣΥ και τα πετσΌματα αντί σωστής καθοδήγησης από τα ΜΜΑ.

  Είναι λάθος να το παίρνουμε και να τα υιοθετούμε κι εμείς αβίαστα και να λέμε πως ο τάδε κι ο δείνα λένε αυτό κι εκείνο και πως δημιούργησε πρόβλημα *με αυτήν* την ανάρτηση. Και ο κάθε Σκέρτσος, εντεταλμένοι, σφουγκοκωλάριοι, «δημοσιογράφοι», παρασιτιζόμενοι και άλλοι προφεσοράδες να λένε πως δεν κολλάει στην ΕΛΑΣ κλπ. ή στις εκκλησίες ή πως στα σχολεία είναι αμελητέα η εξάπλωση (σε τάξεις των 30 μαθητών…).

 236. Νέο Kid said

  234. Παρντόν ! Λάπσους αριθμέτιτσι…
  «…Άρα το ποσοστό αυτών που λόγω εμβολίου γλύτωσαν τη νοσηλεία είναι (46/66)*100, δηλαδή σχεδόν 70%.

 237. odinmac said

  223 Neo Kid

  και όμως, έχει μεγάλη σημασία η αναλογία των εμβολιασμένων μεταξύ των νοσηλευόμενων από την στιγμή που γνωρίζουμε το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό.
  Με λίγα λόγια κοιτάμε την σχέση: «εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι σε νοσηλεία» / «εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι στον πλυθησμό»

 238. Γιάννης Κουβάτσος said

  235:Νομίζω πως ισχύει το αντίθετο: αυξάνεται η αξιοπιστία μας, όταν αποδοκιμάζουμε τις επαναλαμβανόμενες ατυχείς δηλώσεις κάποιων «δικών» μας. Το γιατί, βέβαια, επιμένουμε να τους θεωρούμε ακόμα δικούς μας, σηκώνει συζήτηση. Προσωπικά, σηκώνω τα χέρια ψηλά.😉 Τουλάχιστον στον Παναθηναϊκό δεν σπεύδουμε να δικαιολογούμε τις αλλεπάλληλες γκέλες των ανεκδιήγητων αμυντικών μας. Κι ο Πολάκης είναι Πούγγουρας και Σάρλια στη συσκευασία ενός.

 239. Pedis said

  Σκέφτομαι μόνον οτι κάτι τέτοιοι σαν τον Πολάκη, αυριανιστές γιδοβοσκοί, είναι σε θέσεις κι έχουν σημαντικούς ρόλους στην κρατική διοίκηση και με πιάνει τρόμος … Τώρα, δηλαδή, πρέπει να κάνω τη σύγκριση με υποκείμενα σαν το Νανογιλέκο για να καλμάρω λίγο?

 240. spyridos said

  223 , 237

  Τα στοιχεία αυτά δεν δίνονται πλέον σε Βέλγιο και Ολλανδία.
  Στη Νότια Ολλανδία και στη Φλαμανδία το ποσοστό εμβολιασμένων στους 12 χρονών και επάνω είναι κοντά στο 90%.
  Δεν πιστεύω να υπάρχει πουθενά αλλού τόσο υψηλό ποσοστό.
  Πριν δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι ΟΛΟΙ οι ασθενείς στην εντατική της Αμβέρσας ήταν εμβολιασμένοι.
  Από τότε δεν δίνονται στοιχεία για εμβολισμένους/ανεμβολίαστους σε σχέση με ΜΕΘ και θανάτους.
  Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι καλλιεργούν καχυποψία και διαμαρτυρία;

  Εχθές το βράδυ 7 τραυματίες από «στοχευμένα αστυνομικά πυρά» σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ρότερνταμ.

 241. Νέο Kid said

  237. Και πού βλέπεις να έχω πει κάτι διαφορετικό στο 223; Ίσα ίσα που έδωσα και συγκεκριμένο αριθμητικό παράδειγμα με αυξημένο μάλιστα ποσοστό προστασίας από το εμβόλιο! Κι όπως φαίνεται απ τη στυγνή αριθμητική… μεγάλο ποσοστό νοσηλευόμενων εμβολιασμένων ΔΕΝ σημαίνει χαμηλή προστασία απ το εμβόλιο!
  Ας υποθέσουμε ότι αύριο παρουσιάζεται επιδημία πολιομυελίτιδας. Από τι θα γεμίσουν τα νοσοκομεία; Από εμβολιασμένους ή από ανεμβολίαστους ; Ρητορική ερώτηση…

 242. Theo said

  @240:
  Το ποσοστό εμβολιασμένων στους 12 χρονών και άνω είναι κοντά στο 98% στην Πορτογαλία και τη Μάλτα. Πάνω από 90% είναι και στην Ισπανία, τα ΗΑΕ, τη Σιγκαπούρη κλπ.

 243. Νέο Kid said

  240. «Στη Νότια Ολλανδία και στη Φλαμανδία το ποσοστό εμβολιασμένων στους 12 χρονών και επάνω είναι κοντά στο 90%.
  Δεν πιστεύω να υπάρχει πουθενά αλλού τόσο υψηλό ποσοστό.
  Πριν δύο εβδομάδες έγινε γνωστό ότι ΟΛΟΙ οι ασθενείς στην εντατική της Αμβέρσας ήταν εμβολιασμένοι»
  Μπράβο Σπύρο. ΑΥΤΟ είναι το ζητούμενο! Όταν ΟΛΟΙ οι ασθενείς από τον ιό είναι εμβολιασμένοι, πα να πει οτι το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, και η συντριπτική πλειοψηφία του προστατευμένη, δηλαδή το εμβόλιο δούλεψε, κι ότι ο ιός είναι στα τελευταία του!
  Ξέρω οτι είναι λίγο αντιδιαισθητικό να γίνει αντιληπτό αυτό, αλλά έτσι είναι!

 244. ΣΠ said

  Τι κάνει έναν άνθρωπο αρνητή

 245. Νέο Kid said

  Βεβαίως , για να μη μείνουν λαθος εντυπώσεις το ΚΡΙΣΙΜΟ στατιστικό μέγεθος είναι τα ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ σε συσχέτιση με τους ΘΑΝΑΤΟΥΣ . Αν αυτά τα δύο μεγέθη συνεχίζουν να αυξάνονται (παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό ) , κάτι δεν πάει καλά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή/και ο ιός έχει μεταλλαχθεί περίεργα και απαιτεί νέα/αναβαθμισμένη αντιμετώπιση.

 246. Pedis said

  # 240 – 1. Κρος-τσεκ τα δεδομένα.
  2. Ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ηλικίες των νοσηλευομένων? Αν πολύ υψηλό, τότε κοιμήσου ήσυχος.
  3. Προσοχή σε συμπεράσματα από φλακτουέσιονς.

 247. odinmac said

  241

  Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς με το 223, οπότε και σε ποιούς απευθύνεται.
  Ας πούμε γράφεις:

  «…ΔΕΝ είναι η αναλογία των εμβολιασμένων μεταξύ των νοσηλευόμενων , ΑΛΛΑ η αναλογία των εμβολιασμένων μεταξύ αυτών που καταλήγουν στο νοσοκομείο! »

  Α! περίμενε, τώρα κατάλαβα ότι είναι άλλοι οι «νοσηλευόμενοι» και άλλοι αυτοί που… «καταλήγουν στο νοσοκομείο» !

  Εντάξει, θα μπορούσες κι εσύ να το γράψεις αλλιώς!

 248. Pedis said

  Ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ηλικίες των νοσηλευομένων? -> Ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων *στον πληθυσμό* στις ηλικίες των νοσηλευομένων?

 249. Νέο Kid said

  247. Σύμφωνοι. Αρκεί που συνεννοηθήκαμε.

 250. spyridos said

  Οχι δεν είναι καθόλου αντιδιαισθητικό στατιστικά.
  Η πρώτη μου σκέψη ήταν, όταν σχεδόν όλοι οι βόλοι στην κληρωτίδα είναι εμβολιασμένοι είναι δύσκολο να βρεις μη εμβολιασμένο βόλο.
  Το αντιδιαισθητικό είναι ότι οι ΜΕΘ πνίγονται ξανά και αυτό δεν ταιριάζει με το αφήγημα του εμβολίου.

 251. spyridos said

  Ολλανδία
  20 Νοεμβρίου 2020 , 547 ασθενείς κόβιντ σε ΜΕΘ
  20 Νοεμβρίου 2021 , 428 ασθενείς κόβιντ σε ΜΕΘ
  στις 2 Ιουνίου είχαμε τον ίδιο αριθμό με σήμερα και στις 15 Ιουλίου 75 ασθενείς κόβιντ σε ΜΕΘ που ήταν και το χαμηλότερο σημείο.
  Το θέλω πολύ να δω το τέλος αλλά δυστυχώς δεν το βλέπω.
  Πίστευα ότι αν φτάναμε το 80% εμβολιασμένων θα ήταν εμφανές. Με 90% και δεν βλέπουμε διαφορά.
  Επιπλέον πυροβολούν κόσμο στο δρόμο λες και είναι μπεκάτσες.

  https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/intensive-care-opnames

 252. Georgios Bartzoudis said

  178 ΓΤ said: «Ρε Χτήνος, ου ξύνου! Αγγέλλειν Αθηναίοις ότι τήδε κείμαι τω Ταφρολεκάνης βυθίσματι πειθόμενος»!

  # ξου-ξου-ξου ταις στρουθοκαμήλαις! [τη ερήμου άμμω, κεφαλή βυθιζόμενοις]

 253. Κύριε Μπαρτζούδη, έλεος κάπου. Αντιλαμβάνομαι πως θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την περιφανή νίκη σας στο σχόλιο 256 του προχτεσινού νήματος. Αν θέλετε να με ταπεινώσετε και σε αυτό το νήμα, ειλικρινά δεν έχω πρόβλημα. Για το καλό όμως του ιστολογίου σας παρακαλώ να σταματήσετε, καθώς τίθεται ένα μείζον ζήτημα ευπρέπειας και κοσμιότητας, αν όχι υγείας και ασφάλειας. Τα σχόλιά σας μου προξενούν αέρια. Οι υπόλοιποι σχολιαστές δεν φταίνε σε τίποτα. Επιπλέον, φαντάζεστε τι θα γίνει εδωμέσα αν κάποιος ανάψει τσιγάρο?

 254. Νέο Kid said

  251. Πυροβολούν κόσμο στο δρόμο;; !! Δηλαδή;

 255. Γιάννης Κουβάτσος said

  253:Συνεχίζεις να κλέβεις εκκλησία. Ντροπή. Βρες κάποιον στο μπόι σου να τσακωθείς. 😂

 256. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μισό λεπτό, να το συνειδητοποιήσουμε: στην Ολλανδία (στην Ολλανδία!) η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών. Όχι, δεν γίνεται να το συνειδητοποιήσουμε, σόρι.
  https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/319984_epta-traymaties-apo-astynomika-pyra-se-diadilosi-kata-ton-metron-sto-roternta

 257. ΚΩΣΤΑΣ said

  253 …Χτήνος μου! τί; κι εσύ μεθάνιο εκτοξεύεις; Νόμιζα ότι οι αριστεροί κώλοι μόνο ευγενή αέρια εκπέμπουν. Μεθάνιο, προπάνιο… και άλλα βρωμιούχα αέρια θεωρούσα ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο ημών των εθνικώς σκεπτομένων και δρώντων.

  Έχασα πάσα ιδέα και για τ’ς αριστεροί… 😜

 258. ΣΠ said

  257
  Κώστα, δίνεις ανακριβή στοιχεία περί κώλων. 🙂
  1. Από τα εκτοξευόμενα αέρια δεν είναι μόνο το μεθάνιο εύφλεκτο, είναι και το υδρογόνο.
  2. Το μεθάνιο είναι άοσμο. Οι θειούχες ενώσεις ευθύνονται για την οσμή.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Flatulence#Production,_composition,_and_odor

 259. ΣΠ said

  257
  Έχεις δίκιο πάντως ότι δεν εκτοξεύουν όλοι οι κώλοι μεθάνιο.

 260. ΚΩΣΤΑΣ said

  258
  Σταύρο, με πλήγωσες επιστημονικά, να ανακαλέσεις πάραυτα! 😂

  Μεθάνιο = εκρηκτικό, άλλα βρωμιούχα αέρια = οσμής σημαντικά. Πού το επιστημονικό μου παρόραμα;

 261. Νέο Kid said

  Δεν ξέρω για τους κώλους , αλλά επιβεβαιώνω το Σταύρο ( τώρα ησύχασες κύριε καθηγητά! I guess 🤪) για το μεθάνιο. Γι αυτό στα δίκτυα φυσικού αερίου φτιάχνουμε , μετά τη «μέση πίεση» και πριν πάει για βιομηχανική και αστική κατανάλωση, τους «μετρητικούς και ρυθμιστικούς σταθμούς» MR stations = metering and regulating stations. Το regulating αφορά κυρίως odorizers ,»βρωμούσες» για να μυρίζει το αέριο που είναι εκ φύσεως άοσμο και έτσι επικίνδυνο. Θέλεις να μυρίζει το αέριο για να καταλαβαίνεις όταν έχει διαρροή…
  Μια «φούστικη» ιδιότητα του μεθανίου είναι ότι σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις (που είναι πρακτικά ακίνδυνο για τον άνθρωπο) μυρίζει λίγο , αλλά όταν η συγκέντρωση αυξάνει (οπότε είναι επικίνδυνο ή θανατηφόρο) γίνεται άοσμο ,το άτιμο!

 262. ΣΠ said

  261
  Σωστός, Κιντ. Το ίδιο κάνουν και στις φιάλες υγραερίου, οι οποίες περιέχουν μίγμα υδρογονανθράκων. Σ’ αυτό το μίγμα προστίθεται πολύ μικρή ποσότητα αιθανοθειόλης, ώστε από την οσμή να αντιλαμβάνεσαι τυχόν διαρροή.

 263. Γιάννης Ιατρού said

  Και μετά o ΠΘ πάει και βρίσκει κάτι χάπατα και τους βάζει στο επιστημονικό επιτελείο….
  Εδώ, ο Νίκος οφείλει θα διαφημίζει πως το μπλογκ αποτελεί Την Πηγή, αν το πούμε στην επικυριαρχική: Είναι Ο (με καφαλαίο👏) Human Resources provider and temporary staffing firm και θα πρέπει και να αλλάξει τον τίτλο σε «Defining the New Era of scientific Work and Data Analysis»🤩
  Άντε, να βγει και κανένα φράγκο, όλο τζάμπα πληροφορίες, συμβουλές και καθοδήγηση γίναμε εδώ μέσα…

  ΥΓ: Άκουσα πως εκεί Δυτικά της Συμπρωτεύουσας οι πληγωμένοι άρχισαν τα τραγούδια 🙂 🙂

 264. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν υπάρχει «αφήγημα του εμβολίου». Το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε κατά του κορονοϊού. Ατελές αλλά το μόνο. Το γιατί το εξηγούν οι επιστήμονες :
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.iatronet.gr/amp/article/104195/giati-ta-emvolia-kata-toy-koronoioy-parehoyn-anosia-mikrhs-diarkeias&ved=2ahUKEwiYn5C05ab0AhWH57sIHUR6DukQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw311hcIKsWUXxezk3H7nVTc

 265. sarant said

  256 Κι εμένα μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι πυροβόλησαν. Τι λέει ο Σπύρος;

 266. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  265 «Ρίξαμε προειδοποιητικά πυρά και υπήρχαν και απευθείας πυροβολισμοί γιατί η κατάσταση ήταν επικίνδυνη», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Πατρίσια Βέσελ
  https://www.lifo.gr/now/world/roterntam-biaia-epeisodia-se-diamartyria-kata-ton-metron-gia-ton-koronoio-pyrobolismoi

 267. spyridos said

  Οι πυροβολισμοί στο ψαχνό είναι σχεδόν συνηθισμένοι και πολύ συχνότεροι απ ότι στην Ελλάδα.
  Συνήθως σε πόδια. Είναι πλέον πασίγνωστο ότι τα Βάλτερ τα έχουν για να τα χρησιμοποιούν.
  Σήμερα το πρωί βγήκε ο Αμπουτάλεμπ (δήμαρχος και αρχηγός αστυνομίας του Ρ.) και είπε ότι η αστυνομία πυροβόλησε 7 διαδηλωτές δικαιολογημένα γιατί βρισκόντουσαν σε νόμιμη άμυνα και κινδύνευαν (distress κτλ).

  Από εκεί και πέρα τα μηνύματα είναι μπερδεμένα.
  Κάποια μέλη της Πράσινης Αριστεράς βγήκαν και μίλησαν για κακοποίηση παιδιών μεταναστών 12-13 χρονών από την αστυνομία
  και γενικά από τις δηλώσεις του βγάζεις το συμπέρασμα ότι παιδιά μειονοτήτων κάνουν τις ταραχές.
  50+% των νέων και των φοιτητών στο Ρότερνταμ είναι παιδιά μειονοτήτων.
  Με κυριότερες εθνότητες σε πληθυσμιακή σειρά 1. Σουριναμέζοι 2. Τούρκοι 3/4. Αντιλλιάνοι/Πρασινοακρωτηριότες
  Βλέποντας τα βίντεο από τις φασαρίες της κρατικής τηλεόρασης διαπιστώνω ότι σχεδόν όλοι είναι πάππου προ πάππου Ολλανδοί, μάλλον ακροδεξιοί (ντύσιμο και γλώσσα)
  και σίγουρα κάποιες ομάδες σκίνχεντ. Δεν μπόρεσα να δω ούτε έναν μαύρο (εθνότητες 1, 3/4) που είναι 1/3 και παραπάνω των νέων στο Ρότερνταμ.

  Βλέπω βίντεο στο τουίτερ ανάμεσά τους και ένα που το έχει η Εφσυν όπυ ένας νεαρός πέφτει μετά από πυροβολισμό ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός κοντά του.
  Σε αυτή την περίπτωση δεν κινδύνευε κανείς και ο Αμπουτάλεμπ καλό θα ήταν να κρατηθεί πριν πει αυτά που είπε.
  Αυτά.

 268. Νεσταναῖος said

  264.
  Στην ιστορία της ιατρικής, το εμβόλιο προηγείται του φαρμάκου η το αντίστροφο;

 269. Νέο Kid said

  267. Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ είναι ΚΑΙ αρχηγός της μπατσαρίας; Seriously now?

 270. Νέο Kid said

  268. Ποιο είναι το φάρμακο για την Ιλαρά; … (ό,τι νάναι, ρε μάστορα!)

 271. Γιάννης Κουβάτσος said

  268:Στην ιστορία της ιατρικής, επίσης, τα ξόρκια προηγούνται των φαρμάκων. Ξέρεις κάνα καλό κατά του κορονοϊού;

 272. Νεσταναίος said

  Όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά σε όλο τον κόσμο κάτι δεν πάει καλά. Εγώ βλέπω την αναζωπύρωση της γαλλικής επανάστασης. Αν αυτό γίνει, αναρωτιέμαι ποιους θα αναζητούν οι επαναστάτες για να στείλουν στη γκιλοτίνα αυτή τη φορά.

 273. spyridos said

  269
  Σε όλες τις πόλεις με πληθυσμό πάνω από (δεν θυμάμαι ακριβώς το όριο) 100 ή 150 χιλιάδες ο δήμαρχος είναι και αρχηγός της αστυνομίας.
  Το τρομακτικό είναι στο Άμστερνταμ που έχουν αρχηγό την Φέμκε. Και όχι δεν είναι σεξιστικό το σχόλιό μου.

 274. Νέο Kid said

  273. Δεν τοξερα…μάιστα! Δηλαδή οι μπάτσμεν και μπατσγούμεν είναι δημοτικοί υπάλληλοι; Ή η σχέση είναι μόνο ξέρω γω διοικητική ; Πως ειναι ας πούμε παρ ημίν ο πρόεδρος της δημοκρατίας αρχηγός (κλάιν μάιν) του κράτους . Δηλαδή ο δήμαρχος εκτελεί χρέη υπηρεσιακής κεφαλής της αστυνομίας;

 275. Νεσταναῖος said

  Ο δήμαρχος είναι αρχηγός της δημοτικής αστυνομίας. Εκεί η δημοτική αστυνομία φέρει όπλα. Στην Ελλάδα απαγορεύεται.

 276. Νέο Kid said

  «Δηλαδή ο δήμαρχος εκτελεί χρέη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ κεφαλής της αστυνομίας;» ήθελα να ρωτήσω στο 274.

 277. ΚΩΣΤΑΣ said

  261 – 262
  Δηλαδή όσα έγραψα είναι μλκς του κώλου; Αμάρτησα για το …Χτήνος. Μ’ αρέσει το χιούμορ του, αλλά δεν ανταποκρίθηκα ανάλογα… 😉

  263
  Καλόψυχε παππού, βάλε τα τραγούδια να παίζουν, μόνο τα βάφεις μπλε; 😂
  Το σουξέ δυτικά της Θεσσαλονίκης:
  Χίλιοι κώλοι εδώ και τώρα (Κουλοκυβέρνηση)
  μας ρημάξανε τη χώρα!

 278. Νέο Kid said

  “Αν αυτό γίνει, αναρωτιέμαι ποιους θα αναζητούν οι επαναστάτες για να στείλουν στη γκιλοτίνα αυτή τη φορά.”
  Οι αρνητές της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας, θα είναι καλοί πρώτοι υποψήφιοι… 🤪❤️🧥

 279. Πέπε said

  267

  Κακοποίηση επειδή τα πυροβόλησαν; Πολύ ευαισθητούλια έχουν γίνει τα παιδιά 12-13 ετών.

 280. Πέπε said

  275

  > Ο δήμαρχος είναι αρχηγός της δημοτικής αστυνομίας. Εκεί η δημοτική αστυνομία φέρει όπλα. Στην Ελλάδα απαγορεύεται.

  Μήπως όμως εκεί υπάρχει μόνο δημοτική αστυνομία;

 281. sarant said

  267-273 Θα μας τα πει ο Σπύρος, αλλά νομίζω ότι ο δήμαρχος στο Ροτερνταμ και τις άλλες ολλανδικές πόλεις δεν είναι ακριβώς εκλεγμένος, αλλά διορισμένος από την κυβέρνηση -είναι δηλαδή κάτι σαν τον νομάρχη στη Γαλλία, που επίσης είναι αρχηγός της αστυνομίας.

 282. Κιγκέρι said

  268: Νεσταναίε,

  Ρώτησες αν «στην ιστορία της ιατρικής, το εμβόλιο προηγείται του φαρμάκου η το αντίστροφο».

  Σαφώς το εμβόλιο και μάλιστα για τις περισσότερες παθήσεις που προκαλούνται από ιούς (πχ πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα – γαι να μην αναφέρω την ευλογιά, που έχει εκριζωθεί ακριβώς χάρη στον εμβολιασμό) υπάρχει εμβόλιο χωρίς να υπάρχει ακόμα ειδικό φάρμακο.

 283. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί υπάρχουν αντιεμβολιαστές και όχι αντιφαρμακιστές. Δεν μπαίνει τσιπάκι στο φάρμακο;

 284. spyridos said

  281
  ουί, έτσι ακριβώς

  275
  Δεν είναι η δημοτική αστυνομία, αλλά Η αστυνομία.

  276
  Ναι έτσι ακριβώς.
  Κάποια από τα ΜΑΤ που έδρασαν εχθές ήρθαν από άλλη περιοχή αλλά από τη στιγμή που μπήκαν στο Ρότερνταμ, είναι επιχειρησιακός αρχηγός τους ο δήμαρχος.
  ——
  Μπήκα και είδα ειδήσεις μετά από εβδομάδες.
  Υπήρξε σχολιασμός από έναν συνταξιούχο δικαστικό.
  Έδειξαν το βίντεο με το νεαρό που τον χτυπάνε χωρίς να υπάρχει αστυνομικός κοντά του και κατά τη γνώμη του είναι πολύ δύσκολο να αποδείξει η αστυνομία ότι ήταν περίπτωση νόμιμης άμυνας. Αισθάνομαι δικαιωμένος σε αυτό.
  Σε άλλο βίντεο οι ματατζήδες άρπαξαν κάτι ψιλές από εκπαιδευμένους χουλιγκάνους και εκεί ήταν όντως σε άμυνα.

 285. Γιάννης Ιατρού said

  277β: Άσε Κώστα, μάλλον πήγε για ΣΚ στο εξοχικό του, αλλά ο φταίχτης βρέθηκε…
  Μεγάλη φωτιά στην Τήνο

 286. sarant said

  285 🙂

 287. Γιάννης Ιατρού said

  Πού είναι ο Βασιλακόπουλος, αυτό το σαϊνι;

 288. ΣΠ said

  287
  Συνηθισμένο λάθος: διευκρίνισε.

 289. Μαρία said

  287
  Πού το βρήκες αυτό. Η ανακοίνωση είναι για τον Εξαδάκτυλο βλ. 128, 169 Την αρχή βέβαια έκανε η συνήθης ύποπτη Ξαφά
  https://left.gr/news/antithetos-kai-o-iatrikos-syllogos-athinon-stis-apopseis-exadaktyloy-gia-toys-anemvoliastoys

 290. Pedis said

  # 279 – Όχι. Την αρχή την έκανε η γριά ‘τάνα

  https://sarantakos.wordpress.com/2021/11/06/meze-505/#comment-770807

 291. Α. Σέρτης said

  288
  Συνηθισμένο λάθος: διευκρίνισε.

  Κάθε άλλο. Συνηθισμένο σωστό («διευκρίνησε») για τον ιατρικό κόσμο, που έχει πρόσβαση par excellence στους αρχαιοπρεπείς και λόγιους σχηματισμούς. Αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, κανείς δεν μπορεί να το διορθώσει χωρίς να καρπαζωθεί παραχρήμα.

 292. ΣΠ said

  291
  Λέει κανείς σήμερα «διευκρινώ» χωρίς να καρπαζωθεί παραχρήμα;

 293. Α. Σέρτης said

  292
  Έχει γούστο να διόρθωνες στα γραπτά των φοιτητών σου τα «διευκρίνηση»- «διευκρίνησε»…

  Πρβλ. και «διασάφηση» σε τελωνειακό συγκείμενο, όπου κανείς εκτελωνιστής δεν έχει προφέρει ή κανένα σχετικό έντυπο δεν έχει επιγραφεί ως «διασαφήνιση».

 294. ΣΠ said

  293
  Έχει γούστο να γράφεις «διευκρίνηση»-«διευκρίνησε»…

  διασάφηση από διασαφώ, διασαφήνιση από διασαφηνίζω.

 295. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς και σήμερα γράφουμε διευκρινίζω – διευκρίνιση. Το διευκρινώ-διευκρίνηση δεν είναι πλέον εν χρήσει. Άρα, όσοι ελέγχουμε γραπτά λόγω επαγγέλματος (και όχι λόγω βίτσιου), πρέπει να το διορθώνουμε.

 296. ΣΠ said

  295
  Φυσικά. Αυτή είναι η σχολική ορθογραφία, αυτή είναι η ορθογραφία στα σύγχρονα λεξικά. Τα άλλα είναι είτε αποτέλεσμα άγνοιας είτε αυτοσχεδιασμοί.

  Σχετική συζήτηση στην Λεξιλογία:
  https://www.lexilogia.gr/threads/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%8E-%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CF%89.1687/

 297. Σας βλέπω φυρί-φυρί για καρπάζωμα παραχρήμα εσάς τους δύο.

 298. Α. Σέρτης said

  297
  «Σας βλέπω φυρί-φυρί»

  Μρε, γράψε πρώτα εσύ σωστά το «φιρί-φιρί», που είναι και του αντικειμένου σου, κι άσε τους δασκαλάκους που ήταν λεβεντιά να «διορθώνουν» το «διευκρίνηση/διευκρίνησε»…

 299. sarant said

  Εγώ δεν κατάλαβα αν ο Α. Σέρτης θεωρεί σωστό (σχ. 291) ή λάθος (σχ. 296) το διευκρίνησε.

  Όσο για το «φυρί φυρί» πολλοί το γράφουν έτσι επειδή το ετυμολογούν, κακώς, από το θυρί, όπως ο Μενέλαος Παρλαμάς. Αλλά είναι firil firil, το έχουμε γράψει.

 300. ΣΠ said

  299
  Το 296 είναι δικό μου σχόλιο και φυσικά θεωρώ λάθος το «διευκρίνησε».

 301. Εντάξει, έκανα κι εγώ το τακτικό λάθος της ημέρας και ξένοιασα. (Στα γεράματα να βγάλω φήμη ανορθόγραφου, εγώ που ήμουν πάντα γνωστός για την ορθογραφία μου, ντροπή και όνειδος…!)
  Επιμένω πάντως ότι υπάρχει σαφής νικητής στο ντέρμπι της ξινίλας, το έχω ξαναπεί αλλά εσείς κολλήσατε με τον Πρόεδρο.

 302. Γιάννης Κουβάτσος said

  298:Γιατί δεν γράφετε Εσείς ένα λεξικό, σοφέ μου Άρχοντα της ελληνομάθειας, ώστε να ξέρουμε κι εμείς πού βαδίζουμε και να μην εκτιθέμεθα με τις ανορθογραφίες μας, τους σολοικισμούς και τους βαρβαρισμούς μας; Τα λεξικά που χρησιμοποιούμε τώρα είναι προϊόντα άγνοιας αγράμματων γλωσσολόγων και μάς οδηγούν σε εγκληματικά λάθη. Κάνετε αυτό το δώρο στον ελληνισμό, συγγράψετε ένα Σέρτικο λεξικό να μας ξεστραβώσετε και, αφού το μελετήσουμε εμβριθώς, αν ξανακάνουμε λάθη, καρπαζώστε μας μέχρι να χορτάσει η γλυκιά ψυχούλα Σας. Άντε, Ντοτόρε μου.

 303. Γιάννης Κουβάτσος said

  301:Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί για τον θρόνο του.

 304. sarant said

  300 Ωχ, συγνώμη από αμφότερους. Έτσι εξηγείται.

 305. Πέπε said

  Αν μου επιτρέπεται ένα σχόλιο:

  Το διευκρινώ όχι απλώς δε λέγεται, αλλά είναι και ευρύτατα άγνωστο και ανήκουστο. Όποιος γράφει «διευκρίνησα» ή «διευκρίνηση» δεν το παράγει από αυτό τον τύπο, που δε γνωρίζει, αλλά από το κοινό διευκρινίζω με κοινό ορθογραφικό λάθος. Εξαιρέσεις όπως ο Α. Σέρτης, που γνωρίζει το διευκρινώ και που συνειδητά παράγει από αυτό τους τύπους με ήτα, είναι ελάχιστες.

 306. Πέπε said

  …και συνεχίζω:

  Σε μια τέτοια σπάνια εξαίρεση δικαιούται κανείς να γράφει όπως προτιμά. Μπορεί για παράδειγμα να βάλει «διευκρίνηση» σ’ ένα βιβλίο, και όταν του το διορθώσουν να εξηγήσει το σκεπτικό του και να επιμείνει να τυπωθεί όπως το θέλει αυτός. Άλλοι συγγραφείς κάνουν το ίδιο για το πολυτονικό, για παρωχημένες ή αντιθέτως δικής τους προτάσεως καινοτόμες ορθογραφίες ή στίξεις κλπ. Εκεί, ο διορθωτής θα ξέρει ότι δεν πρόκειται για τυχαία αβλεψία, οι δε αναγνώστες ας νομίσουν ό,τι θέλουν (με εκκεντρικές επιλογές αναλαμβάνει κανείς το ρίσκο κάθε κριτικής).

  Σ’ ένα ευρύτερο επίπεδο όμως είναι σαφές ότι το σωστό είναι διευκρίνιση. Και ακόμα κι αν δεχτούμε (με το ζόρι) ότι και η διευκρίνηση μπορεί να γίνει αποδεκτή, το να διορθωθεί το γιώτα σε ήτα θα ήταν παραλογισμός.

 307. Pedis said

  Δεν πάει έτσι. Με τον Ασθεναίο δεν ασχολείστε ό,τι κι αν σας γράφει. Σφάλμα κι άδικο. 😅 😂 🤣😎

 308. Α. Σέρτης said

  «το να διορθωθεί το γιώτα σε ήτα θα ήταν παραλογισμός.»

  Ασφαλώς δεν πρόκειται περί αυτού ούτε μπορεί κάποιος να απαιτήσει κάτι τέτοιο.
  Η θέση μου είναι ότι δεν πρέπει να διορθώνεται το «διευκρίνηση/διεκρίνησε» διότι είναι παράλληλος τύπος (ο μόνος ορθός μάλιστα άλλοτε)

 309. ΣΠ said

  305
  Το «διευκρινώ» όχι μόνο δεν χρησιμοποιείται σήμερα αλλά έχει και διαφορετική σημασία από το «διευκρινίζω». Σημαίνει «τακτοποιώ προσεκτικά». Οπότε, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς, το «διευκρίνησε» σημαίνει «τακτοποίησε προσεκτικά».

 310. Georgios Bartzoudis said

  253 ΣτοΔγιαλοΧτηνος said: «…Τα σχόλιά σας μου προξενούν αέρια….»

  # Κλείσε την πόρτα και …πάρε βαθιές ανάσες! [Βιάσου, γιατί έρχεται ο παπα- Γιάννης Κουβάτσος (σχόλιο 255) για να σε φωτίσει με τον αγιασμό του!]

 311. Alexis said

  #303: Κάνει φιλότιμες προσπάθειες πάντως να διατηρήσει τα σκήπτρα. 🙂
  Και δε νομίζω ότι κινδυνεύει να τα χάσει. Τα σχόλιά του σε σχέση με εκείνα του Σέρτη έχουν το πλεονέκτημα ότι βγάζουν και γέλιο.

 312. Γιάννης Κουβάτσος said

  311: Δώσε λίγο χρόνο στον Αντιπρόεδρο, διότι διέκρινα καλά κωμικά στοιχεία στο πώς προσπάθησε να μπαλώσει ένα «λάθος» που του επεσήμανε ο ΣΠ σε άλλο νήμα: πολύ απλά, το βάφτισε ακτιβισμό. 😂 Αλλά είναι αλήθεια πως πρέπει να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα ακόμα μέσα στο Λεμονοδάσος, προκειμένου να εκθρονίσει τον Πρόεδρο.
  (Οπότε ας απενοχοποιηθούμε. Ό,τι «λάθος» και να μας κοκκινίζει ο Αντιπρό, εμείς θα λέμε ότι πρόκειται για ακτιβισμό, προσωπική προτίμηση και άλλα τέτοια.

 313. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη Γερμανία, νομίζω και Βέλγιο ,όταν κλείσουν τα 50, η υπηρεσία ασφάλισης υγείας στέλνει ειδοποίηση (αναλόγως του φύλου) για μαστογραφία, κολονοσκόπηση (νομίζω και εξέταση προστάτη) με ρητά καθορισμένο το ραντεβού. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν οι ασφαλισμένοι και στο μέλλον νοσήσουν από αυτές τις παθήσεις, δεν καλύπτουν τα έξοδα θεραπείας.
  Εδώ, τελευταία, προστέθηκε μια μέρα άδειας το χρόνο στις υπαλλήλους για γυναικολογική εξέταση.

 314. Πέπε said

  308

  > ο μόνος ορθός μάλιστα άλλοτε

  Αυτή η πληρφορία δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα σήμερα.

  > Ασφαλώς δεν πρόκειται περί αυτού ούτε μπορεί κάποιος να απαιτήσει κάτι τέτοιο.

  Ναι, το ξέρω. Δεν είπα ότι το είπες. Για λόγους πληρότητας το συμπλήρωσα.

 315. sarant said

  314 και πριν. Πάντως, ο διορθωτής πχ εφημερίδας (αν υπάρχουν ακόμα) που θα διορθώσει το «διευκρίνηση» σε «διευκρίνιση», ακολουθώντας π.χ. το ΛΚΝ ή τη σχολική ορθογραφία καλά θα κάνει.

 316. Πέπε said

  315

  Ναι, αλλά αν υποθέσουμε ότι το ζήτημα σηκώσει συζήτηση πριν το τυπωθήτω, ο συγγραφέας έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη δικιά του ορθογραφία. Αλλά θα είναι δικιά του, εννοείται.

  (Έτσι κι αλλιώς δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί που γράφουν τα πάντα σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες και διαφοροποιούνται αποκλειστικά στη διευκρίνηση. Λογικά θα τη γράφουν όσοι κάνουν και κάποιες άλλες ρετρό αποκλίσεις. Οπότε, άμα μαζευτούν μερικές, αρχίζει να διαφαίνεται το γενικότερο σκεπτικό του συγγραφέα.)

 317. Πέπε said

  Υπάρχει όμως ένα άλλο επιχείρημα εναντίον του ήτα:

  Εφόσον η ορθογραφία με γιώτα είναι αναμφισβήτητα αποδεκτή και ισχυρή, αν γίνει αποδεκτή και η άλλη τότε καταλήγει αποδεκτό να χρησιμοποιούνται και οι δύο, ακόμα και δίπλα δίπλα. Αυτό κάνει τα κείμενα παρδαλά άνευ λόγου.

  Και φυσικά δεν υπάρχει «διευκρινητικός», μόνο «διευκρινιστικός». Ούτε και αδιευκρίνητος παρά μόνο αδιευκρίνιστος, κ.ο.κ.

 318. ΣΠ said

  317
  Αρκετές είναι οι διττογραφούμενες λέξεις στην γλώσσα μας. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλες.

 319. Παναγιώτης Κ. said

  Τη βρίσκω χρήσιμη…
  https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/koryfaios-diethnos-epidimiologos-to-moiraio-lathos-stin-antimetopisi-tis-pandimias-mporoyme-na-tin-exaleipsoyme-se-1-mina/

  Πάντως, φίλοι μου φαρμακοποιοί είπαν ότι πέρυσι δεν είχαμε έξαρση ιώσεων και το απέδωσαν και στη χρήση μάσκας.

 320. Παναγιώτης Κ. said

  …Σχετικοάσχετο…
  Η φίλη μας η ποιήτρια έχει καιρό να φανεί…

 321. Γιάννης Ιατρού said

  320: έχουν προκύψει κάτι δουλειές μου είπε. Θα επανέλθει.😇

 322. Α. Σέρτης said

  309
  Διευκρινώ (ορθότερον του –ίζω): 1)διακρίνω ακριβώς, διαχωρίζω, αποχωρίζω τι από τινος και τακτοποιώ επιμελώς, 2) ακριβώς εξετάζω, εξηγώ, διασαφώ, διαφωτίζω, 3) κρίνω ορθώς
  (Επίτομο Δημητράκου 1970)

  317 («ούτε και αδιευκρίνητος»)
  Αδιευκρίνητος-αδιευκρίνιστος: επειδή το ρήμα εμφανίζει διπλό μορφολογικό τύπο, διευκρινώ και (νεότ.) διευκρινίζω, έχουμε και παράγωγα σε –ητος (αδιευκρίνητος) και σε –ιστος (αδιευκρίνιστος). Δοθέντος ότι η αρχική μορφή του ρήματος είναι διευκρινώ (εξού και διευκρίνηση), πολλοί προσεκτικοί ομιλητές προτιμούν τον τύπο αδιευκρίνητος
  (Λεξικό Babi)

  315
  Άπαξ λοιπόν και υφίσταται διπλός μορφολογικός τύπος, ο όντως διορθωτής καλά θα κάνει να αφήσει ήσυχο το «διευκρίνηση» και απλώς να φροντίσει για το ενιαίο της γραφής εάν τυχόν ο συντάκτης αλλού το έχει έτσι κι αλλού κοκορέτσι (ρωτώντας τον πώς το προτιμά, ώστε ο κιμάς να κόπτεται παρουσία του πελάτου)

 323. Pedis said

  # 290 +

 324. Πέπε said

  322

  Ο ισχυρισμός του Μπάμπη ότι ορισμένοι προσεχτικοί ομιλητές λένε αδιευκρίνητος δε με πείθει ότι η λέξη είναι όντως υπαρκτή στη σημερινή γλώσσα. Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Γκουγκλ πάντως (όχι ότι είναι η επιστημονικότερη μέθοδος, αλλά ___) δίνει μόνον:
  α) λήμματα σε λεξικά και γλωσσάρια, δηλαδή τη λέξη εκτός κειμένου
  β) τη λέξη εντός κειμένου αλλά σε αρχαία παραθέματα

 325. Μαρία said

  Είχα διαβάσει την περσινή του συνέντευξη https://marginalia.gr/arthro/giorgos-nikola-dis-mia-apo-tis-simantikoteres-riseis-toy-paster-itan-oti-ta-mikrovia-den-einai-tipota-to-plaisio-einai-to-pan/

  Αυτό όμως το διάβασα χτες https://edromos.gr/antiemvoliastes-kai-anti-antiemvoliastes/
  Αντιεμβολιαστής αντιτιθέμενος στον μαζικό και αδιάκριτο εμβολιασμό κατά της Covid-19, στον βαθμό που τα υφιστάμενα προϊόντα είναι (δεδηλωμένα από τις ίδιες τις εταιρείες που τα παράγουν) μη-αποστειρωτικού τύπου, δηλαδή ούτε εμποδίζουν το να κολλήσει κανείς ούτε το να μεταδώσει, και τα οποία ακόμα κυκλοφορούν με άδεια επείγουσας χρήσης, ενώ η όποια αποτελεσματικότητά τους δεν διαρκεί καλά-καλά ούτε μια σεζόν, χαρακτηρίζεται συνήθως στις μέρες μας κάποιος που επιμένει να σκέφτεται το τι σερβίρεται και δεν μασάει αμάσητα τα memes του διαδικτύου και τα φοβιστικά άρθρα των πλασιέ των φαρμακευτικών εταιρειών. Μπορεί, μάλιστα, κάποιος κρίνοντας επιστημονικά και ορθολογικά να κλίνει, ελλείψει άλλου μέσου, υπέρ της χρήσης αυτών των ακόμα αδιευκρίνιστης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας προϊόντων για κάποιες πληθυσμιακές ομάδας (π.χ. ηλικιωμένοι, ευπαθείς), αλλά να εναντιώνεται στη χορήγησή τους σε όλον τον πληθυσμό και δη σε ομάδες (όπως π.χ. τα παιδιά) που πρακτικώς δεν κινδυνεύουν από Covid-19.

 326. Μαρία said

  325
  Η πιο οξυδερκής, ριζοσπαστική και ταξική τοποθέτηση στην εγχώρια συζήτηση δημοσιεύεται αυτόν τον καιρό σε ιστοσελίδες όπως η avantgarde2009 ή η serajevomag, ενώ αρκετές οργανώσεις της Αριστεράς μοιάζουν να έχουν προσχωρήσει στην ηγεμονία της αστικής ιδεολογίας…https://prin.gr/2020/11/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%90%CE%B4%CE%B7%CF%82/

  https://www.sarajevomag.net/wp/tag/farmakoviomichanies/

 327. Μαρία said

  326
  https://prin.gr/2020/11/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%90%CE%B4%CE%B7%CF%82/

 328. Pedis said

  Μαρία, κρυφοπολακίζεις; 😁 😆

 329. Μαρία said

  328
  Εγώ ή ο Νικολαΐδης; http://antarsya.gr/node/477

 330. Pedis said

  Κι ο Πολάκης Ναρίτης έκανε κάποιο φεγγάρι, αλλά για σένα λέω, αν ψήνεσαι. 😄

 331. Α. Σέρτης said

  324
  Αν δεν ξέρεις να ψάχνεις στο google, δεν είναι λόγος να ισχυρίζεσαι ότι αυτό «δίνει μόνον» κλπ.
  Επειδή βαριέμαι να παραθέτω links, βάλε «αδιευκρίνητη», «αδιευκρίνητα», «αδιευκρίνητο» και δες και μόνος σου (τόσο στο «Όλα» όσο και στο «Βιβλία»)

  Να βάλω και το κερασάκι στην τούρτα από τον Babi («Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών):
  «Διευκρίνιση ή διευκρίνιση; Και οι δύο γραφές είναι σωστές, αλλά η γραφή με –ι- είναι η συχνότερη»

  Επίσης στην τελευταία έκδοση του Λεξικού του βρίσκουμε λήμμα «Διευκρίνιση κ΄ διευκρίνηση»

 332. Α. Σέρτης said

  Βάλε κι έναν Γεωργακά μάστορα:

  αδιευκρίνιστος, -η, -ο [a∂iefkrínistos] (& kath αδιευκρίνητος) (L) unelucidated, unexplained; unintelligible, obscure (syn αδιασάφητος, αξεκαθάριστος, σκοτεινός): αυτό το σημείο είναι ακόμη αδιευκρίνιστο | αδιευκρίνιστο μυστήριο unsolved mystery [-ητος fr AG, cpd w. *διευκρινητός: διευκρινῶ ‘examine thoroughly’; -ιστος fr ModG διευκριν-ίζω ← διευκρινώ]

 333. Πέπε said

  331

  > Αν δεν ξέρεις να ψάχνεις στο google, δεν είναι λόγος να ισχυρίζεσαι…

  Με προκαλείς τώρα. Για μολόγα, το αβγό από ποια μεριά το σπας; Λιλιπούτειος ή Μπλεφούσκος;

  Στα σοβαρά τώρα, κάποιοι ελάχιστοι νεοελληνόφωνοι έχουν όντως χρησιμοποιήσει το «αδιευκρίνητος». Αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα της συζήτησης, αφού δεν είπε κανείς ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε άπαξ.

  Όσο για τον Μπαμπινιώτη, μια επιφύλαξη που εξέφρασα πιο πάνω ισχύει μόνιμα. Έχει μια σταθερή τάση να θεωρεί ότι σωστό είναι κάτι που θα έπρεπε, σύμφωνα με περίπλοκους συλλογισμούς, να είναι σωστό, αλλά που αντιβαίνει στις κοινές συνήθειες. (Διευκρινώ: όταν λέω επιφύλαξη εννοώ απλώς επιφύλαξη. Δεν είμαι ολικός αρνητής Μπάμπη.)

  > η γραφή με –ι- είναι η συχνότερη

  Αυτό (ότι δηλαδή η γραφή με -η- είναι κι αυτή υπαρκτή και δικαιολογείται) δεν αμφισβητήθηκε, από την αρχή της συζήτησης. Απλώς επιμένω σ’ αυτό που είχα πει νωρίτερα, ότι ως επί το πλείστον το -η- το βάζουν στην τύχη. Ως συνειδητή επιλογή δεν είναι συχνότερο από το αδιευκρίνητος.

 334. sarant said

  325τελος: Εκεί ακριβώς τα κάνει θάλασσα…

 335. Α. Σέρτης said

  333
  “αφού δεν είπε κανείς ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε άπαξ.”

  Ξαναδιάβασε τι έγραψες στο 317 («και φυσικά δεν υπάρχει αδιευκρίνητος»)

  Από μένα τέλος.
  Είπαμε: διπλός μορφολογικός τύπος.

 336. Πέπε said

  Τη μια έγραψα «δεν υπάρχει» και την άλλη, αφού είδα ότι κάποιοι ελάχιστοι το έχουν πει, υπενθύμισα ότι και πριν το δω αυτό δεν το είχα αποκλείσει. Δεν υπάρχει αντίφαση. Αν καθετί που έχει ειπωθεί ή γραφτεί σε τόσο περιθωριακό ποσοστό θεωρείται υπαρκτό, τότε υπαρκτοί τύποι είναι και ένα σωρό λανθασμένοι, που έχουν και ισχυρότερη παρουσία.

  Τι είναι υπαρκτό;

 337. Α. Σέρτης said

  ΄»Τι είναι υπαρκτό;»

  Ρώτησε ο φιλόλογος τον χειρουργό…
  Και ο τελευταίος, εφόσον εξωθήθηκε, απήντησε: υπαρκτό είναι το υφιστάμενο έστω και κατ΄ ελάχιστον. Σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε περί ανυπάρκτου.
  Μόνο σε μένα φαίνονται όλα αυτά αυτονόητα;

 338. Πέπε said

  337

  Δε ρώτησα με την ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε απάντηση. Επαναλαμβάνω, υφιστάμενοι έστω και κατ’ ελάχιστον (και συχνά πολύ παραπάνω από το ελάχιστο) είναι και ένα σωρό λανθασμένοι τύποι. Υφιστάμενη είναι και μια αρχαία λέξη που μπορεί να ανέσυρα, πρώτος εγώ χωρίς κανένα προηγούμενο, από κάποια πηγή και να αποφάσισα να την εντάξω στο σημερινό μου λεξιλόγιο με την αξίωση να την καταλαβαίνουν οι άλλοι. Υφιστάμενοι είναι και διάφοροι ζουραρισμοί.

  Αλλά είναι όντως υπαρκτά όλα αυτά;

 339. Μαρία said

  Αναφορικά προς την Κοινή Υπουργική Απόφαση 72486/19.11.2021 (Β’ 5401), σύμφωνα με την οποία οι πιστοί, όταν εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς για να μετάσχουν σε Ιερές Ακολουθίες και να λατρεύσουν τον Αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά, θεωρεί ότι η συμμόρφωση των πιστών προς την Κ.Υ.Α. δεν είναι δυνατόν να ελεγθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των Ιερών Ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες, ούτε αρμοδιότητες φύλαξης, ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες.

  Read more at: https://parallaximag.gr/epikairotita/iera-synodos-dilonei-adynamia-efarmogis-ton-metron

 340. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν είναι υπαρκτό κατ’ ελάχιστον, δεν μας αφορά επί της ουσίας. Μιλάμε για ιδιόλεκτο.

 341. ΣΠ said

  Η πλάκα είναι ότι στο google ο λανθασμένος τύπος αδιευκρίνηστο (sic) προς τον «σωστό» αδιευκρίνητο είναι σε αναλογία περίπου 15/1. Μάλλον έχουμε τριπλό (αν όχι πολλαπλό) μορφολογικό τύπο.

 342. ΣΠ said

  Βρήκα και ένα «αδιευκρίνοιστο» και μάλιστα από γιατρό. Υπαρκτό κι αυτό;
  http://respi-gam.net/node/2836

 343. Εγώ πάντως δε νιώθω πια ντροπή που λέω το HDMI χουντούμι. Από αυτή τη στιγμή γουγλίζεται κιόλας. Guglitur ergo est.

 344. Μαρία said

  Σταματούν οι παράστασεις του “Ρινόκερου” στο θέατρο Κιβωτός, καθώς ο Άρης Σερβετάλης που επωμιζόταν τον πρωταγωνιστικό ρόλο δεν ήθελε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους θεατές. Ισχυριζόμενος λοιπόν πως η Τέχνη είναι για όλους, αποφάσισε να αποχωρήσει από την παράσταση αυτή που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας.
  Ο παραγωγός σεβάστηκε την απόφαση του ηθοποιού και παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο αν η παράσταση θα συνεχιστεί με άλλο πρωταγωνιστή ή θα σταματήσει τελείως. https://www.news247.gr/politismos/theatro/aris-servetalis-apochorise-apo-tin-parastasi-rinokeros-den-ithele-na-paizei-mono-gia-emvoliasmenoys.9434309.html

 345. Α. Σέρτης said

  341
  Εδώ «έμπλεξες» οπισθόβουλα τον υπαρκτό και τεκμηριωμένο διπλό μορφολογικό τύπο με τις όποιες λανθασμένες γραφές και τυπογραφικά λάθη που συναντά κανείς όπου γης. Είπαμε (εγώ κι ο Babis κι ο Σταματάκος κι ο Δημητράκος κι ο Σηφάκις και το Μείζον Φυτράκη κ.ά.), είτε αδιευκρίνητο είτε αδιευκρίνιστο εξίσου ορθά είναι.

 346. Α. Σέρτης said

  342
  Εδώ και πάλι, εξίσου οπισθόβουλα, «έμπλεξες» το λάθος πληκτρολόγησης/τυπογραφικό λάθος με ποιος ξέρει τι.
  Για κοίτα όλο το κείμενο. Έχει πληθώρα τυπογραφικών λαθών… αλλά εσύ ήθελες να τονίσεις το «και μάλιστα από γιατρό»…
  Και βέβαια είναι υπαρκτό, αλλά ως τυπογραφικό λάθος, και ουδεμία σχέση έχει με το υπαρκτόν του διπλού μορφολογικού τύπου.

 347. […] Πλησιάζει ο Δεκέμβριος, η εποχή των απολογισμών, και εκτός απροόπτου το ιστολόγιο θα διοργανώσει και φέτος τον διαγωνισμό για τη Λέξη της Χρονιάς, για δωδέκατη φορά (ζωή νάχουμε). Δεν ξέρω ποια λέξη θα πρωτεύσει φέτος, αλλά βέβαια θεωρώ σίγουρο πως θα έχει κάποια σχέση με την πανδημία. Μια από αυτές τις λέξεις, που υπήρχε ήδη,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/11/19/arnitis/ […]

 348. ΣΠ said

  345
  Τι σημαίνει «εξ ίσου ορθά» από την στιγμή που το ένα χρησιμοποιείται και το άλλο όχι; Στο google η αναλογία εμφανίσεων είναι πάνω από 3000/1.

 349. sarant said

  348 Ναι, αλλά ο ένας είναι προσεκτικός ομιλητής («πολλοί προσεκτικοί ομιλητες χρησιμοποιούν τον τύπο ‘αδιευκρίνητος’ » λέει ο Μπαμπι στο λεξικό του).

 350. Να πούμε μρε και «οπισθόβουλα», γιατί «υστερόβουλα» ακούγεται κάπως μπανάλ.

 351. Πέπε said

  345

  > είτε αδιευκρίνητο είτε αδιευκρίνιστο εξίσου ορθά είναι.

  Πάμε πάλι στην αρχή…

  Ορθά είναι, με την έννοια ότι μέσα από τη διαχρονία της ελληικής γλώσσας δικαιολογούνται και τα δύο. Όμως το ένα λέγεται και το άλλο όχι. Εντάξει, το λένε μερικοί αλλά σε εντελώς αμελητέα μειοψηφία.

  (Δε νομίζω ότι ήταν οπισθόβουλοι οι άλλοι. Όπως υπαινίχθηκα και παραπάνω με το σπάσιμο του αβγού, το ζήτημα δε θα άξιζε, σε κανενός τη συνείδηση -φαντάζομαι δηλαδή!-, να αναχθεί σε καβγά όπου θα πρέπει να κατατροπώσουμε τον εχθρό ακόμη και με ύπουλα μέσα. Με το συμπάθειο κιόλας που μιλώ εκ μέρους τους…)

 352. Πέπε said

  349

  Επειδή άλλες φορές είχα υπερασπιστεί, έως ένα βαθμό, την έννοια του προσεχτικού ομιλητή, έχω να πω ότι σίγουρα κανείς δε λέει «αδιευκρίνητος» τυχαία. Με προσοχή το διάλεξε, αυτό είναι ολοφάνερο. Από κει και πέρα όμως:
  -ο προσεχτικός δεν είναι και αλάνθαστος
  -όταν ο ένας είναι προσεχτικός δεν έπεται ότι ο άλλος είναι οπωσδήποτε απρόσεχτος
  -ούτε ο απρόσεχτος κάνει υποχρεωτικά λάθος
  -τη διευκρίνηση με ήτα είμαι βέβαιος ότι τη γράφουν και απρόσεχτοι

  Και στην τελική, όταν μου μιλάει κάποιος και αντί να παρακολουθώ απρόσκοπτα τη σκέψη του σκαλώνω σε απροσδόκητους τύπους που ξεφουρνίζει κάθε τόσο, αυτό δυσκολεύει την επικοινωνία αντί να τη διευκολύνει. Τέτοια προσοχή, δώρον άδωρον.

 353. Α. Σέρτης said

  350
  Αχ, δεν μπορώ άλλο να κλέβω εκκλησίες…

  Για σένα το έγραψα, αστροπελέκι μου, μήπως και τσιμπήσεις και κάνεις ανάγωγο και απρόκλητο σχόλιο για τη συγκεκριμένη μου διατύπωση. Γιατί κάτι ήθελα να αποδείξω.
  Ευχαριστώ

 354. Παρακαλώ, πάντα στη διάθεσή σας!

 355. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια που πιάσαμε το ψιλοκοσκίνισμα και τα περί προσεκτικών ομιλητών, λέτε τριδιάστατος ή τρισδιάστατος, διδιάστατος ή δισδιάστατος; Το ερώτημα είναι προς όλους.

 356. voulagx said

  #355: Εγώ λέω αμφότερα και τα τέσσερα.

 357. Νέο Kid said

  355. Χμμ… interspersed problemation (προβληματισμός)!
  Χωρίς γκουγκλάρισμα/ψάξιμο, υποθέτω ότι τριδιαστατος και διδιάστατος είναι τα σωστά (ο κορεκτωρ τα κοκκινίζει) αν και τα άλλα έλεγα πάντα. Αλλά σκέφτηκα το τετραδιάστατος. Ποιος θα λεγε τετρακισδιάστατος; …

 358. sarant said

  355 Δις και τρις εγώ. Και δεν έχουμε άρθρο, αν και πρέπει να έχω γράψει κάτι στη Γλώσσα μετ’ εμποδίων.

 359. ΣΠ said

  345
  Δεν έμπλεξα τίποτα, οπισθόβουλα ή μη. Απλώς επεσήμανα ότι είναι 15 φορές πιθανότερο να γράψει κάποιος τον λανθασμένο τύπο «αδιευκρίνηστο» από τον «τον υπαρκτό και τεκμηριωμένο» «αδιευκρίνητο». Που κατά την γνώμη μου σημαίνει ότι στην σημερινή γλώσσα ο δεύτερος είναι ανύπαρκτος. Το google μου δίνει συνολικά 58 ευρέσεις, καμία τον τελευταίο χρόνο, μία την τελευταία δεκαετία.

 360. Μαρία said

  355
  Τρισ- . Τρι- μόνο αν το 2ο συνθετικό αρχίζει απο σ λέει ο κανόνας.

 361. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι εγώ τρις και δις γιατί βαριέμαι τα παραξενεμένα βλέμματα και τις εξηγήσεις και τις ρητές ή υπόρρητες κατηγορίες επί εκκεντρικότητι. 😊

 362. Γιάννης Κουβάτσος said

  360: Μια στιγμή, γιατί γκρεμίζεται ο κόσμος μου, Μαρία. 😊 Τότε γιατί λέμε τριώροφος και τρίκλινο και δίτροχο; Ιδια περίπτωση δεν είναι; Τρεις οροφοι, τρεις κλίνες, τρεις διαστάσεις, δύο τροχοί, δύο διαστάσεις;

 363. Νέο Kid said

  360. Μα δεν είναι άλλο το τρία κι άλλο το τρις; δις; τετράκις;
  Δηλαδή το σωστό είναι τρισώδιο κι όχι Τριώδιο ;
  Στις διαστάσεις μετράμε φυσικό αριθμό , μία, δύο, τρεις διαστάσεις ,κι όχι φορές.

 364. Πέπε said

  355

  Κατά τη γνώμη μου οι λέξεις είναι δισδιάστατος και τρισδιάστατος, παρόλο που σύμφωνα με τους κανόνες θα αναμενόταν να είναι δι- και τρι-.

  Βέβαια θα μπορούσε κανείς να ταξιμάρει ότι μια γραμμή διίσταται μια φορά, ένα γεωμετρικό σχήμα δύο φορές, ένα στερεό σώμα τρεις φορές…

 365. Νέο Kid said

  364. Τι σημαίνει «διίσταται»; Οι διαστάσεις δεν είναι φορές

 366. Νέο Kid said

  Επείσθην πλέον ότι τελικά λαθος το λέγαμε τόσο καιρό. Διδιάστατο και τριδιάστατο είναι τα σωστά. Μπράβο Κουβάτσε, πορθητή της Λαμίας! 🤪

 367. Pedis said

  # 360 – Τρισκατάρατος… Καλύτερο με το σου, 2 σε 1: σκατοκαταραμένος. 😀

  Δισ-Τρισδιάστατος είναι καλύτερα (λέω). Πιο γεμάτα ακούγονται ώστε να αναπληρώνουν κατά έναν τρόπο τις διαστάσεις που τους λείπουν. Αλλά μεταξύ των χρηστών στη Φυσική διαφαίνεται η ταση να απλοποιηθούν. Πάσο. Οι εξισώσεις να είναι σωστές …

  # 354 – Δεν ακούς τους Βλάχους …

 368. Πέπε said

  365

  Δεν είπα ότι οι διαστάσεις είναι φορές! Είπα πόσες φορές διίσταται κάτι. Διίσταται εννοώ … __________

  Να ταξιμάρει είπαμε, έτσι;

 369. Νέο Kid said

  Και στα εγγλέζικα δε λέμε double ή triple dimensional , αλλά two dimensional, three dimensional

 370. Νέο Kid said

  368. Ναι. Κι εγώ σε ξαναρωτάω! Τι σημαίνει «διίσταται» κάτι; Πώς συνδέεται η έννοια του «διίσταμαι» με τη διάσταση; Για να μάθω ρωτάω.

 371. Μαρία said

  362
  Μαλακία έγραψα.

 372. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αποφάνθηκε η Μαρία, για μένα το θέμα θεωρείται λήξαν. 😊 Αλλά θα συνεχίσω να λέω τρισ- και δισ- για τους λόγους που εξήγησα στο 361.
  (366: Άρα τρίμπαλο στη Λαμία, όχι τρίσμπαλο😊☘️)

 373. Νέο Kid said

  Εντάξει Πέπε, γκούγκλαρα και είδα τη σχεση με το διίστημι.
  ( με το ζόρι να με βάλετε να δουλέψω, τεμπέλη άνθρωπο !…)

 374. Μαρία said

 375. dryhammer said

  Άρα αυτό είναι λάθος;

  Καλά, Ινδιάνος ήταν και τα μιλούσε σπασμένα…

 376. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δισέγγονο τότε ή δίγγονο; Έχω ακούσει και τη δεύτερη εκδοχή. 😊
  Τελικά, Νικοκύρη, αυτά τα διστρίς πολύ τζαναμπέτικα είναι, χρειάζεται άρθρο.

 377. Νέο Kid said

  375. Όχι ρε μάστορα. Τρισπάππος είναι σωστό. Πάππος εις την τρίτη δύναμη. Όχι τρεις πάπποι.

 378. Νέο Kid said

  Ρε παιδιά, απλή αριθμητική είναι . Άλλα τα απόλυτα αριθμητικά κι άλλα τα …άλλα. Το δισέγγονο , τρισέγγονο δείχνουν γιατί (τυπικά) το δισδιάστατος και τρισδιάστατος είναι λάθος.

 379. dryhammer said

  377. Είναι λάθος, διότι μέσ’ στη νύχτα η μαύρη γάτα δε φαίνεται…

 380. voulagx said

  #377: Αρα το δισεκατομμυριο ειναι ενα εκατομμυριο εις την δευτεραν;

 381. Πέπε said

  Το δισεκατομμύριο είναι δυο φορές εκατομμύριο, το δισέγγονο είναι δυο φορές εγγόνι, βέβαια αν κάτσουμε να τα μετρήσουμε με τα δάχτυλα δε βγαίνει ακριβώς έτσι αλλά πάντως οι λέξεις αυτό εννοούν.

 382. Νέο Kid said

  380. 👍

 383. voulagx said

  #381: Το δισεκατομμύριο δεν είναι δυο φορές εκατομμύριο αλλά κάτι παραπάνω, θα σου πει κι Νιουκιντ

 384. Πέπε said

  Το δισεκατομμύριο είναι χίλια εκατομμύρια. Από τη λέξη θα περίμενε κανείς (εγώ τουλάχιστον) να είναι κάνα εκατομμύριο εκατομμύρια τουλάχιστον, πλην δεν είναι.

  Και το δισέγγονο είναι το παιδί του εγγονιού, ενώ από τη λέξη θα περίμενε κανείς (είπαμε ποιος) να είναι το εγγόνι του εγγονιού.

  Να πούμε και κάτι άλλο: ο 2000ός λέγεται δισχιλιοστός. Άρα ο 2.000.000στός θα πρέπει να λέγεται δισεκατομμυριοστός. Αλλά και ο 1.000.000.000στός πάλι δισεκατομμυριοστός λέγεται.

  Αυτό δεν είναι απλή αριθμητική, είναι μπερδεμένη αριθμητική.

 385. Νέο Kid said

  Παλιά πάντως οι αγγλοαμερικάνοι είχαν ένα θεματάκι με το δισεκατομμύριο …
  Λέγανε billion το 1 million millions δηλαδή το 10^12.
  Νομίζω όμως ότι πλέον προσαρμόστηκαν στο κλασικό 10^9.

 386. Πέπε said

  385

  Με τις κατοχικές υποτιμήσεις που μετά έκοψαν τα μηδενικά;

 387. Γιάννης Κουβάτσος said

  Άρα καλά λέμε τρίποντο καλάθι στο μπάσκετ και τρίσποντο (τρεις σπόντες) στο μπιλιάρδο.

 388. Πέπε said

  Αρκετές γλώσσες πρέπει να έχουν πρόβλημα με τους αριθμούς τέτοιων τάξεων. Στα γαλλικά το δις είναι miliard, γιατί όμως; Καμία προφανής λογική, απλώς το μαθαίνεις.

  Αυτό δείχνει ότι τόσο μεγάλα ποσά δεν είχαν απασχολήσει και πολύ τους ανθρώπους μέχρι κάποια στιγμή.

  Οι μαθηματικοί, που είναι προτιμότερο να είναι σαφείς, να υποθέσω ότι όταν γράφουν 10^12 διαβάζουν δέκα στην δωδεκάτη, έτσι δεν είναι;

 389. Νέο Kid said

  384. Το δις , τρις στην περίπτωση εγγονιού και εκατομμυρίου έχουν την έννοια του γερμανικού Ordnung . Theorie zweiter (dritter) Ordnung.

 390. Νέο Kid said

  389. Εγγόνι «δευτέρας τάξεως», εκατομυρίο «δευτερας τάξεως»= δισεκατομμύριο . Εκατομμύριο «τρίτης τάξεως» =τρισεκατομμύριο. Ίσως όμως όντως το πιο συνεπές μεταξύ μαθηματικού και γλωσσικού να ήταν το παλιό εγγλέζικο. Πιο λογικό ακούγεται το εκατομμύριο «δευτερας τάξεως» να ήταν ένα εκατομμύριο εκατομμύρια κι όχι χίλια εκατομμύρια. Αλλά για λόγους ευκολία η «τάξη» ταυτίστηκε με το 1000 , το 10^3. Ίσως από τον Ψαμμίτη του Αρχιμήδη (πρέπει να το ψάξω…)

 391. Πέπε said

  > Λέγανε billion το 1 million millions
  > τρίσποντο (τρεις σπόντες) στο μπιλιάρδο
  > Στα γαλλικά το δις είναι miliard

  Και όμως biliard στα γαλλικά δεν είναι το τρισεκατομμύριο.

 392. ΣΠ said

  Από το Λεξικό Μπαμπινιώτη:

  δι(σ)- και δυ-. Τα σύνθετα τού αριθμητικού δύο σχηματίζονται όχι με το
  δύο αλλά με το επίρρ. δι- | δια- (δι- + σύμφ. | δισ- + ε). Παραδείγματα: δι-:
  δι-μερής, δι-κέφαλος, δι-μέτωπος, δί-σημος, δισθενής, δι-σέλιδος, δί-λημμα,
  δι-μοιρία, δί-πολο, δί-ποδο, δι-γενής, δί-τομος, δί-τροχο, δί-βουλος, δι-
  οξίδιο, δί-ωρος, δι-ώροφος (το -ω-λόγω τής σύνθεσης), δι-ώνυμο, δι-ωδία
  («ντουέτο»). δισ-: δισ-έγγονος, δίσ-εκτος, δισ-εκατομμύριο. Ας σημειωθεί
  ότι, ενώ κανονικώς ο τ. δισ- θα έπρεπε να χρησιμοποιείται προ φωνήεντος,
  η χρήση του έχει περιοριστεί μόνο μπροστά από ε- (σπάνια είναι τα χημικά
  δισόξινος και δισάνθραξ). Σύνθετα όπως δι-οξίδιο, δι-ώροφος, δί-ωρος
  κ.τ.ό. δείχνουν ότι το δι- και όχι το δισ- χρησιμοποιείται και μπροστά από
  αυτά τα φωνήεντα, ενίοτε και μπροστά από το ε (δί-εδρος). Ως προς τη λ.
  δισδιάστατος. όπου εμφανίζεται δισ- μπροστά από σύμφωνο, προφανώς
  χρησιμοποιείται το δισ- αντί τού δι-, για να αποφευχθεί η κακοφωνία και το
  δυσπρόφερτο τού *διδιάστατος. Με δυ- γράφονται τα παράγωγα (όχι
  σύνθετα) τού δύο: δυ-άρα, δυ-άρι, δυ-άδα (αρχ. δυάς, δυάδος, απ’ όπου και
  δυαδικός, δυαδ-ισμός), δυ-ικός, δυ-ισμός, η γραφή των δυ-αρχία και δυ-
  ανδρία αμφισβητείται. Ορθότερη είναι, σύμφωνα με όσα είπαμε, η γραφή
  δι-αρχία και δι-ανδρία. Τέλος, το συν-δυ-άζω (και τα παράγωγα του)
  γράφεται κανονικά με -υ-, γιατί παράγεται από το αρχ. σύνδυο).και οι δύο
  μαζί.) – συνδυ-άζω (συνδυασμός, συνδυαστικός κ.λπ.).

 393. Νέο Kid said

  390. Το έψαξα (στα γρήγορα). Το Ordnung του Αρχιμήδους ήταν (αναμενόμενα) η μυριάς. Το 10000.
  Εξόν και οι εκατό μυριάδες =εκατομμύριο =100*10000=10^6
  Και η «μυριάς μυριάδων» =10000 * 10000= 100 εκατομμύρια ή 10^8
  Κι έφτασε ο Λύκος να μετρήσει μέχρι το: «μία μυριάδα μυριάδων εις την μυριοστή μυριάδα και όλο εις την μυριοστή μυριάδα.» 10^(8*10^16)
  Αριθμό που κάνει το googolplex να μοιάζει πενταροδεκάρες…

 394. Γιάννης Κουβάτσος said

  392:Άρα δισδιάστατος χάριν ευφωνίας αλλά τριδιάστατος.

 395. Νέο Kid said

  392. Καλά ρε φίλε , ήρθες εδώ μέσα να μιλήσεις για Μπαμπινιώτη να πούμε; Δεν πήγαινες μέσα στη θύρα 4 στην Τούμπα να φωνάξεις «ζήτω ο θρύλος» , καλύτερα;
  ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΎ ΜΕΝΕΙΣ! 🤪

 396. Πέπε said

  392

  Δηλαδή δεν υπάρχουν δι- (δύο) και δισ- (δυο φορές), υπάρχει μόνο δι- που μπορεί να παίρνει και ευφωνικό -σ- ;

  Ειλικρινά δεν το ήξερα, ούτε το φανταζόμουν.

 397. Γιάννης Κουβάτσος said

  392, 396:Ναι,αλλά τότε γιατί λέμε δίδυμος και όχι δίσδυμος χάριν ευφωνίας; Ή δεν είναι ίδια περίπτωση;

 398. Νέο Kid said

  Μαλακίες (με το συμπάθειο!) λέει ο Μπαμπινιώτης. Ο δίσεκτος δεν έχει σχέση με κανένα δι- . Είναι ξεκάθαρα δις +εκτός «δύο φορές έκτος» από το λατινικό bisextus . Το ίδιο και ο δισένδυτος (Κριαράς) ο διπλά ενδεδυμένος.

 399. Πέπε said

  398

  Θα έλεγα ότι ίσως να έχει δύο διαφορετικά λήμματα, το «δι- ή δισ-» = δύο, που είδαμε, και το «δισ-» = δύο φορές που δεν είδαμε, αλλά στα παραδείγματά του περιλαμβάνει και το δίσεκτος.

 400. sarant said

  Koίτα συζήτηση που άναψε ο διτρισδιάστατος!

  376 Ναι, πρέπει να γράψουμε άρθρο, για να ξανασυζητήσουμε 🙂

 401. Pedis said

  # 392 – Βάλε και μία διάσταση ακόμη

  Μπάμπης

  Τρισδιάστατος, -η, -ο 1. ΜΑΘ. αυτός που έχει τρεις διαστάσεις
  (μήκος, πλάτος και ύψος): ~ σχήμα Ι χώρος 2. αυτός που δείχνει
  να έχει τρεις διαστάσεις (μήκος, πλάτος και βάθος), που
  φαίνεται να μην είναι επίπεδος: ~ τηλεοπτική Ι κινηματογραφική
  εικόνα || ~ πίνακας.
  [ΕΤΥΜ. Μετάφρ. δάνειο, πβ. αγγλ. ].

  —-

  ΛΚΝ

  τρισδιάστατος -η -ο [trizδiástatos] Ε5 : που έχει τρεις διαστάσεις, δηλαδή μήκος, πλάτος, ύψος: ~ χώρος. || Εικόνα τρισδιάστατη / τρισδιάστα το φιλμ, με προοπτικό βάθος.

  [λόγ. τρισ- + διάστα(σις) -τος μτφρδ. γαλλ. à trois dimensions ή γερμ. dreidimensional]

  Δισδιάστατος και Τρισδιάστατος είναι οι παραδοσιακοί όροι. Αλλα πιέζει το κίνημα της απλοποίησης. Δεν υπάρχει κάτι το κακό σε αυτό, αρκεί να υπάρχει συμφωνία στο πράγμα.

 402. Αγγελος said

  Ας θυμηθούμε και τα «δισυπόστατος, τρισυπόστατος», που σημαίνουν απλώς αυτόν που έχει δύο ή τρεις υποστάσεις.

 403. ΣΠ said

  399
  Από Λεξικό Μπαμπινιώτη:

  δι- κ. δί- κ. δισ- λεξικό πρόθημα που δηλώνει ότι κάποιος/κάτι: 1. ισούται
  αριθμητικά με τον αριθμό δύο (2): δι-κέφαλος, δί-κωπος, δισύλλαβος, δι-
  ώροφος, δι-ετής, δι-φωνία, δί-κλιτος, δισ-διάστατος 2. είναι δύο φορές πιο
  μεγάλος ή πιο πολύς από το μέτρο συγκρίσεως: δι-πλάσιος, δισ-εκατομμύριο.

  ΣΧΟΛΙΟ λ. δύο. [ΕΤΥΜ. Λεξικό πρόθημα τής Αρχ. και Ν. Ελληνικής (λ.χ.
  αρχ. δίδυμος, μεσν. δισ-έγγονος < μτγν. δισ-έκγονος), που προέρχεται από το
  αριθμητ. δίς].

  Από ΛΚΝ:

  δι- [δi] & δί- [δí], όταν κατά τη σύνθεση ο τόνος ανεβαίνει στο α' συνθετικό : α' συνθετικό σε σύνθετα συνήθ. επίθετα· δηλώνει ότι το προσδιοριζόμενο: 1. έχει δύο από τα στοιχεία που εκφράζει ή συνεπάγεται το β' συνθετικό· (πρβ. δυ-): δίκροκος, ~κοτυλήδονος, ~μερής, ~μέτωπος, δίμορφος, δίπατος, δίστηλος, δίστιχος. 2. διαρκεί όσο δύο χρονικές μονάδες που αναφέρονται στο β' συνθετικό: ~ήμερος, ~ετής.
  [αρχ. δι- (< επίρρ. δίς) ως α' συνθ.: αρχ. δί-πους `δίποδος΄, ελνστ. δί-γαμος]

 404. Πέπε said

  403

  Μα τι λέει; Κάποιος ή κάτι ισούται αριθμητικά με τον αριθμό δύο; Ο δικέφαλος,ο δίκωπος, ο δισύλλαβος κλπ. ισούνται αριθμητικά με τον αριθμό δύο; Τότε ισούνται και μεταξύ τους.

  Όλοι αυτοί ΕΧΟΥΝ δύο (κεφάλια, κουπιά, συλλαβές). Τι σκατά διατύπωση είναι αυτή; Μόνο ένας πολύ απρόσεχτος αναγνώστης μπορεί να βγάλει νόημα.

 405. ΣΠ said

  Έβαλα το 403 για την πληροφορία της ετυμολογικής προέλευσης του προθήματος δι- από το δις. Ουσιαστικά είναι το δις, απλώς σε άλλες περιπτώσεις χάνει το σίγμα και σε άλλες όχι.

 406. sarant said

  404 Πράγματι, πολύ κακή διατύπωση.

 407. ΣΠ said

  398
  Από Λεξικό Μπαμπινιώτη:

  δίσεκτος, -η, -ο κ. (καθημ.) δίσεχτος 1. (έτος) που έχει 366 μέρες: ~ χρόνος 2.
  (μτφ.) χρόνος με πολλές δυσκολίες και συμφορές: ήρθαν ~ καιροί ΣΥΝ.
  δυσοίωνος, (λαϊκ.) γρουσούζικος. [ΕΤΥΜ. μεσν. < δίς + έκτος. Εφόσον
  δίσεκτα είναι τα έτη που έχουν 366 (αντί 365) ημέρες, κατά τη ρωμαϊκή εποχή
  ο αριθμός αυτός επιτυγχανόταν με την επανάληψη τής έκτης ημέρας τού
  Μαρτίου. Αργότερα, ο Ιούλιος Καίσαρ όρισε ως εμβόλιμη ημέρα την 29η
  Φεβρουαρίου. Δεισιδαιμονικές πεποιθήσεις που συνδέονται με τα δίσεκτα έτη
  (λατ. anni bisexti), προέρχονται από την αρχ. Ρώμη και οφείλονται πιθ. στο
  γεγονός ότι ο Φεβρουάριος (όπου προσετίθετο η εμβόλιμη ημέρα) ήταν ο
  μήνας των νεκρών και οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τότε ήταν εξαιρετικά δυσοίωνο
  να συνάπτει κανείς γάμο ή εμπορικές συμφωνίες].

 408. Πέπε said

  405

  Αυτό καταλαβαίνω. Η έκπληξή μου οφείλεται στο ότι γενικά όταν εμφανίζεται ως δισ- σημαίνει δις, δυο φορές, ενώ όταν εμφανίζεται ως δι- σημαίνει ότι κάποιος/κάτι έχει δύο από κάτι (κεφάλια κλπ.), με μόνες εξαιρέσεις να χαλάνε τη σούπα τον δισδιάστατο, τον δισυπόστατο και κάποια ελάχιστα άλλα. Οπότε φαντάζεται κανείς ότι όταν χρησιμοποιείται διαφορετική μορφή για διαφορετική σημασία θα υπάρχει κάποιος λόγος, όχι ότι απλώς έτυχε. Στην ουσία όμως απλώς έτυχε!

  Πάντως η αλήθεια είναι ότι και το bi- σημαίνει δύο, όχι δυο φορές, αλλά είναι προφανώς η λέξη bis – δυο φορές. Ίσως σε κάποια περίοδο της ελληνορωμαϊκής σκέψης να μην τους ενδιέφερε η διάκριση ανάμεσα στο δύο και το δυο φορές…

 409. Νεσταναῖος said

  202. Όλα τα παλαιά ονόματα έχουν σχέση με την ετυμολογία που έδωσα εγώ.
  206. Υπάρχει και η πηγή «Άρνη» στο χωράφι του παππού μου που λούσανε τον Ποσειδώνα μετά την γέννησή του.
  280. Όχι.
  282. Ευχαριστώ. Οι γνώσεις μου περί ιατρικής και φαρμακοποιίας και βοτανολογίας περιορίζονται στο τσάι και χαμομήλι.
  284. Πόσες αστυνομίες υπάρχουν σε ένα κράτος με πολλές πόλεις;

 410. Νέο Kid said

  408. “Ίσως σε κάποια περίοδο της ελληνορωμαϊκής σκέψης να μην τους ενδιέφερε η διάκριση ανάμεσα στο δύο και το δυο φορές…”
  Αυτή σου η εικασία είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Είχα διαβάσει κάπου ( πρέπει να το ‘χω κάπου , αλλά πρέπει να ψάξω στα κιτάπια του απείρου…) ότι μια γλωσσολογική (;) θεωρία λέει ότι πιθανώς να μην ήταν τα απόλυτα αριθμητικά , δηλαδή οι φυσικοί αριθμοί , το 1 το 2 ,το 3…, που εκφράστηκαν πρώτοι απ την ανθρώπινη γλώσσα, αλλα τα τακτικά. Ο πρώτος, ο δεύτερος κλπ.
  Ακούγεται παράλογο , στο κάτω κάτω της γραφής τί πιο φυσικό απ την απαρίθμηση αντικειμένων; αλλά έχει τελικά τη λογική του. Η ανάγκη ιεράρχησης , η ανάγκη καθορισμού της «σειράς» , πχ ποιος τρώει «πρώτος» , ποιος δεύτερος , ποιος είναι ο πρώτος στο κυνήγι κλπ ίσως να ήταν πιο πρωταρχική , άρα εκφράστηκε γλωσσικά και πρώτη, απότι η φυσική αρίθμηση.
  Άλλωστε υπάρχουν φυλές οι οποίες δεν είχαν αριθμητικά, δεν είχαν πληθικούς αριθμούς αλλά απλά μια λέξη για το «ένα» και μια λέξη για το «πολλά» (Έβερετ)
  Σε τελική ανάλυση, το δυο και το δις είναι όμοια! Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί εύλογα ότι υπάρχουν μόνο «φορές» , κι όχι «αριθμοί». Το δυο είναι δις η μονάδα, το τρία είναι τρεις φορές η μονάδα κλπ.

 411. Πέπε said

  #410

  > Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί εύλογα ότι υπάρχουν μόνο «φορές» , κι όχι «αριθμοί». Το δυο είναι δις η μονάδα, το τρία είναι τρεις φορές η μονάδα κλπ.

  Ναι, κάτι παρόμοιο σκεφτόμουν: ότι ο δικέφαλος έχει δυο φορές κεφάλι κ.ο.κ.

 412. 391, … Και όμως biliard στα γαλλικά δεν είναι το τρισεκατομμύριο. …

  Σαφώς, πρόκειται, ως γνωστόν, για παράδοση από τον καιρό του
  Geoffroi de Βillehardouin

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: