Μεζεδάκια μόνο για εμβολιασμένους
Posted by sarant στο 20 Νοεμβρίου, 2021
Όπως θα έχετε αντιληφθεί, η κυβέρνηση αποφάσισε νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Έτσι, όπως αντιγράφω, από μεθαύριο Δευτέρα: «Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας».
Και γεννάται το ερώτημα: τα ιστολόγια δεν πρέπει τάχα να εξομοιωθούν με τους παραπάνω χώρους διασκέδασης, πολιτιστικών δραστηριοτήτων και άσκησης; Αλλά, αν είναι έτσι, μήπως πρέπει και εδώ δυνατότητα πρόσβασης να έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι; Πριν από δυο βδομάδες, το αντίστοιχο άρθρο μας είχε τίτλο «Μεζεδάκια μόνο με ράπιντ τεστ». Τώρα, προχωράμε κι εμείς ένα βήμα πιο πέρα και περιμένουμε από τη σεβαστή μας κυβέρνηση μιαν εύλογη αποζημίωση για την αναγκαστικά μειωμένη προσέλευση.
* Δείτε όμως τη διατύπωση από το πρόσφατο διάγγελμα (που δεν είναι, αλλά έτσι χαρακτηρίστηκε) του πρωθυπουργού μας. Eίναι άραγε σαφές το ότι «όλοι οι ανεμβολίαστοι, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες»; Δεν ξέρω κατά πόσο θα βελτιωνόταν αν το «και σε άλλες» το αλλάζαμε σε «ούτε σε άλλες». Εσείς τι λέτε;
* Φίλος του ιστολογίου σημείωσε επίσης ότι ο πρωιθυπουργός είπε «κομματοκοποιώντας» και «εργαλοποίηση».
Μάλλον είναι θέμα κακής άρθρωσης, αν και κάποιος κακεντρεχής θα σκεφτόταν ότι σκοντάφτει σε άγνωστες λέξεις. Αλλά βέβαια δεν του είναι άγνωστες.
* Μαργαριτάρι σε κοινοβουλευτική ερώτηση πολλών βουλευτριών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (εξ οικείων τα βέλη). Γίνεται λόγος για μια καταγγελία συγκάλυψης σεξουαλικής παρενόχλησης και στην αρχή επισημαίνεται ότι:
Η Κυβέρνηση της ΝΔ διατείνεται πώς έχει ενσκήψει με την δέουσα πολιτική ευαισθησία και έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας…
Αν το έκαναν για λογοπαίγνιο, θα ήταν πετυχημένο, διότι το «ενσκήπτω» κανονικά λέγεται για κακό που εμφανίζεται άξαφνα και απροσδόκητα: μια καταιγίδα, μια επιδημία ας πούμε. Το συχνό αυτό λάθος οφείλεται στη θεληση πολλών ομιλητών να κάνουν λογιότερο το «σκύβω» που τους φαίνεται πολύ λαϊκό (ίσως και άσεμνο, τι να πω). Αλλά τα μεταξωτά έχουν και κανόνες -εδώ, ας πούμε, θα έπρεπε να πουν «έχει εγκύψει», αυτό είναι το μακιγιαρισμένο «σκύβω», δεν είναι το «ενσκήπτω».
Η ίδια ερώτηση έχει δυο τουλάχιστον φορές το «ο καταγγέλων», ενώ βέβαια θέλει δύο λ: καταγγελία, αλλά καταγγέλλω, καταγγέλλων.
* Η οθονιά είναι από το Σκάι, από το ρεπορτάζ για το απίστευτο περιστατικό με τη γυναίκα που πέθανε στη Θεσσαλονίκη επειδή ακολουθούσε τις συμβουλές ενός αντιεμβολιαστή επόπτη υγείας.
Η «μητέρα 51 ετών» λέει ότι «ήταν θέλημα Θεού» να πεθάνει η ανεμβολίαστη κόρη της, που βλέπουμε πιξελαρισμένη τη μορφή της να φοράει το νυφικό.
Ωστόσο, από άλλα ρεπορτάζ ξέρουμε και το όνομα της νεκρής, και ξέρουμε ότι η νεκρή ήταν 51 ετών, όχι η μητέρα της. Άρα, το «Μητέρα 51 ετών» θα έπρεπε να είναι «Μητέρα 51χρονης» ή κάτι τέτοιο.
Ένα τελευταίο φάλτσο, δηλαδή, σε αυτή την παράλογη ιστορία.
* Από τον χαιρετισμό της ΠτΔ για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ:
Ένας και πλέον αιώνας αμηχανίας απέναντι σ’ αυτήν την ύπουλα διαβρωτική, άνοση πάθηση, που πλήττει τον πυρήνα της ανθρώπινης προσωπικότητας, υποσκάπτοντάς την, αλλοιώνοντάς την, και, στα τελευταία της στάδια, απαλείφοντάς την.
Ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί τον όρο «άνοση πάθηση». Η νόσος του Αλτσχάιμερ (καταραμένος να’ναι αυτός που την εφεύρε, όπως έλεγε κάποιος) ενδέχεται να είναι «αυτοάνοση» αλλά απ’ όσο ξέρω δεν υπάρχει ομοφωνία σε αυτό, κάθε άλλο. Μήπως ο λογογράφος της ΠτΔ ήθελε να γράψει «ανίατη»;
* Και μια ενδιαφέρουσα ανορθογραφία σε σουπεράκι:
Όταν κάτι έχει υποθεί δημόσια…
Θα πρέπει να έχει ειπωθεί υποθετικά, όμως.
* Μου γράφει φίλος, και μεταφέρω το γράμμα του αυτούσιο διότι έχει γούστο:
Με αφορμή την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης που άνοιξε χθες, είχα μια διαφωνία με έναν συνάδελφο, τον Θόδωρα, όσον αφορά τον όρο «εκμισθωτής».
Με τις λίγες γνώσεις που έχω πάνω σε φορολογικά ζητήματα, του εξήγησα ότι πρόκειται για τον ιδιοκτήτη.
-Και γιατί δεν λέει ιδιοκτήτης; γιατί να εφευρίσκουμε όρους, να μπερδεύουμε τον κόσμο και να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη; αυτά τα κάνουν οι λογιστές και οι συμβολαιογράφοι για να κονομάνε, μου απαντάει
-Προφανώς υπάρχουν νομικά ζητήματα, όπως συνιδιοκτησίες, φυσικά-νομικά πρόσωπα και δεν ξερω γω τι άλλο, ακόμα και κάποιος που επινοικιάζει ένα σπίτι, δεν ξέρω κατα πόσο μπορεί να λέγεται ιδιοκτήτης, του λέω εγώ.
το θέμα όμως είναι ότι μπήκε στη Βίκη, και μου δείχνει αυτό:
Στην καθομιλουμένη η μίσθωση ονομάζεται ενοικίαση και ο μισθωτής ιδιοκτητης. Το τίμημα ονομάζεται ενοίκιο ή νοίκι. Εάν ο εκμισθωτης δεν πληρώνει το μισθιο/ενοικιο, ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να
προβεί σε ένδικα μέσα (έξωση).
Εντώμεταξύ στο Βικιλεξικό αλλά και στον Τριανταφυλλίδη ισχύει αυτό που έλεγα εγώ
εκμισθωτής ο [ekmisθοtís] Ο7 θηλ. εκμισθώτρια [ekmisθótria] Ο27 : (νομ.) αυτός που εκμισθώνει κτ., που παραχωρεί σε κπ. το δικαίωμα χρήσης ενός πράγματος, αντί συμφωνημένου τιμήματος και για ορισμένο χρόνο. ANT μισθωτής, ενοικιαστής: Ο ~ μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, όταν ο μισθωτής αρνείται να καταβάλει το μίσθιο. ~ καλλιεργήσιμης γης, πακτωτής. ~ πλοίου, εκναυλωτής.
[λόγ. εκμισθω- (δες εκμισθώ νω) -τής· λόγ. εκμισθω(τής) -τρια]
-Είδες που δημιουργείται μπέρδεμα, ποιο απ’τα δύο ισχύει, μου λέει;
Επειδή σε ξέρει και σε εκτιμά, αλλά μουλάρωσε -είναι και Πόντιος η αλήθεια και μάλιστα Μπάφραλης, μπορείς να λύσεις την παρεξήγηση;
Κι επειδή ξέρω ότι ασχολείσαι, μήπως μπορείς να ενημερώσεις και το άρθρο στην Βικιπαίδεια για να μην έχουν πάτημα οι Θόδωρες;
Του απάντησα βέβαια, αλλά το επαναλαμβάνω κι εδώ, ότι η Βικιπαίδεια έχει λάθος. Τα μπερδεύουμε αυτά, διότι στην καθομιλουμένη λέμε «νοικιάζω» και για τα δύο ρήματα, δηλ. «νοικιάζω σπίτι από άλλον» (μισθώνω) αλλά και «νοικιάζω το σπίτι μου σε άλλον» (το εκμισθώνω).
Επειδή όμως το άρθρο της Βικιπαίδειας δεν γιατρεύεται με μια απλή διόρθωση αλλά θέλει ξαναγράψιμο αποξαρχής, παρακαλώ τους βικιπαιδιστές που με διαβάζουν να φροντίσουν.
* Κι ένα υπουργικό λάθος. Η υφυπουργός Ζωή Ράπτη, μιλώντας στον Σκάι για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να πεισθούν οι μη εμβολιασμένοι, είπε:
Για μένα η πειθώς βέβαια. Αλλά όταν η πειθώς δεν πείθει…
Κανονικά, «η πειθώ». Προφανώς η κ. υφυπουργός μπερδεύτηκε από άλλα ουσιαστικά, όπως «η αιδώς».
Γκουγκλίζοντας όμως βλέπω ότι και ο κ. Πατούλης έλεγε πριν από μερικούς μήνες για μια εκστρατεία εμβολιασμού την οποία αποκαλούσε «Πειθώς«.
Φαίνεται ότι με το τελικό ς ακούγεται πιο επίσημο, πιο… άριστο.
* Διαβάζω δηλώσεις του Δρος Φάουτσι -για τι άλλο, για την πανδημία:
«Για μένα, αν θέλετε να γίνετε ενδημική, πρέπει να ρίξετε τα επίπεδα μολύνσεων τόσο χαμηλά ώστε αυτά να μην έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, στη ζωή σας, στην οικονομία σας», είπε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος.
Αν θέλετε να γίνετε ενδημική; Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Καλή φίλη του ιστολογίου μού λέει ότι το πρωτότυπο είναι:
To me, if you want to get to endemic, you have got to get the level of infection so low that it does not have an impact on society, on your life, on your economy,» Fauci said
Αν θέλετε να περάσετε σε ενδημική κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Καλή η φραστική οικονομία, αλλά με ρέγουλα.
* Φίλος του ιστολογίου αναζήτησε στο σάιτ των εκδόσεων Πατάκη τα βιβλία του Αντρέ Μαρτινέ και είδε το εξής:
H φωτογραφία που συνοδεύει το σύντομο βιογραφικό σημείωμα μοιάζει πολύ με του Νόαμ Τσόμσκι -ή μάλλον είναι του Νόαμ Τσόμσκι! Γλωσσολόγος ο ένας, γλωσσολόγος κι ο άλλος, ποιος θα προσέξει τη διαφορά;
Αλλά και το σύντομο σημείωμα πολύ τσαπατσούλικα είναι γραμμένο -τι θα πει «ενώ η δουλειά είχε μεγάλη επιρροή στη δομική γλωσσολογία»; Μήπως «το έργο του είχε μεγάλη επιρροή…» κτλ.;
Για έναν μεγάλο εκδοτικό οίκο, τέτοια προχειρότητα δεν είναι καλό πράγμα. Οι βιβλιόφιλοι, ξέρετε, τα προσέχουν αυτά.
* Σχιζολεξία που δεν την είχα ξαναδεί, σε ρεπορτάζ για τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, που πρόσφατα κατέβηκε σε πετυχημένη απεργία. Ένα από τα αιτήματα, λοιπόν, ήταν, σύμφωνα με κάποιον ιστότοπο:
Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.
Όχι «εξορθολογισμός» αλλά «εξ’ ορθολογισμός». (Στους περισσότερους ιστότοπους, πάντως, η λέξη δημοσιεύτηκε αδιαμέλιστη).
* Αστείο λάθος του κορέκτορα σε άρθρο του Σκάι για την προσφυγική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Περιέργως τόσες μέρες δεν το έχουν διορθώσει, αλλά εγώ καλού κακού βάζω την οθονιά:
…ο Λουκασένκο δεχόταν μετανάστες από πολλά σημεία της Μέσης Ανατολής όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα του
H χώρα ΣΥΡΙΖΑ της Μέσης Ανατολής είναι βεβαίως η Συρία. Περίεργο πάντως να μην ξέρει ο κορέκτορας τη Συρία -μάλλον δεν είναι του κορέκτορα το λάθος αλλά του auto-complete, της αυτοσυμπλήρωσης που θα λέγαμε.
* Για πολλοστή φορά το λαθάκι με την Κοιλάδα της Σιλικόνης, σε άρθρο που, πολύ εύκολα, κατακεραυνώνει τους αρνητές της απογραφής:
Βρε φίλε «αρνητή απογραφής», όταν δίνεις όλα αυτά τα προσωπικά σου στοιχεία σε μια εταιρεία στην άλλη πλευρά του κόσμου, στο καπιταλιστικότερο άκρο του πλανήτη, τη Κοιλάδα της Σιλικόνης…
Κοιλάδα του πυριτίου βεβαίως αποδίδεται η Silicon Valley της υψηλής τεχνολογίας, η σιλικόνη γράφεται silicone, όχι silicon.
* Η κοτσάνα της εβδομάδας αναμφίβολα θα πρέπει να απονεμηθεί στον υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο, ο οποίος, για να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να μην καθιερώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς, πρόβαλε τη φοβερή δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό»!
Σε ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των χρηστών του Τουίτερ στο έωλο αυτό επιχείρημα, πρόσεξα κι ένα λάθος, ορθογραφικό αυτή τη φορά, της Αυγής: «Ξεπερνώντας το γεγονός ότι η λογική του επιχειρήματος κ. Σκέρτσου χρησιμοποιείται κατά κόρων από τους αντιεμβολιαστές και τους αρνητές κορωνοϊού, …»
Κατά κόρον, όμως, σύντροφοι. (Και αυτό το «ξεπερνώντας», μάλλον «προσπερνώντας» έπρεπε να είναι).
* Τέλος, στο προηγούμενο μεζεδοάρθρο μας είχα γράψει για ένα λάθος στην εφαρμογή WordPress app, εξαιτίας του οποίου όσοι διάβαζαν το ιστολόγιό μας (και όλα τα άλλα ιστολόγια της WordPress) μέσα από αυτή την εφαρμογή έβλεπαν τετραγωνάκια αντί για τα τονούμενα γράμματα.
Ο φίλος που με είχε ενημερώσει σχετικά, μου λέει τώρα ότι το λάθος διορθώθηκε κι έτσι μας διαβάζει κανονικά. Σύμπτωση ή όχι, πάντως ευχάριστο είναι.
* Και κλείνοντας σας θυμίζω ότι συνεχίζεται για μερικές ακόμα μέρες η απογραφή του ιστολογίου. Αν δεν έχετε ακόμα απογραφεί μπορείτε να το κάνετε στην ωραιότατη ειδική σελίδα που έφτιαξε ο φίλος μας ο Στάζιμπος.
gbaloglou said
ανυποψίαστοι και υποψιασμένοι 🙂
Costas X said
Καλημέρα, ωραία τα μεζεδάκια !
Διόρθωση μιας λεπτομέρειας, έτσι, για να δείξω ότι διαβάζω με προσοχή 🙂 :
Το πρόσωπο της μακαρίτισσας νύφης δεν είναι πιξελαρισμένο (ή πιξελιασμένο), αλλά θολωμένο (blurred). Το πιξέλιασμα (ή πιξελάρισμα) είναι συγχώνευση γειτονικών πίξελ, με σκοπό να προκύψει ένα μωσαϊκό από τετράγωνα.
Δύτης των νιπτήρων said
Το λάθος με τον εκμισθωτή το κάνουμε συχνότατα και ημείς οι οθωμανολόγοι: λέμε τον tax-farmer (τον μουλτεζίμη, ντε!) εκμισθωτή φόρων ενώ είναι μισθωτής, παρασυρμένοι από το ότι λέμε φοροεκμίσθωση το tax-farming.
dryhammer said
Να φύγεις από τη ΣΥΡΙΖΑ για να πας μετανάστης στη Λευκορωσία… τσκ τσκ τσκ [Υπάρχουν μαύροι Λευκορώσοι;]
sk said
Πάντως και το Χόλυγουντ καμιά 500αριά χιλιόμετρα μακρυά είναι δεν είναι, και κάλλιστα θα μπορούσε να λέγεται «Κοιλάδα της Σιλικόνης»
Alexis said
Καλημέρα.
Μήπως ο αρθρογράφος του ΣΚΑΕΙ έγραψε ΣΥΡΙΑ για να δώσει έμφαση και επενέβη ο κορέκτορας;
Γιατί είναι όντως περίεργο να διορθώσει το Συρία σε ΣΥΡΙΖΑ
Γιάννης Κουβάτσος said
Εγώ για να μην μπερδεύω τον μισθωτή με τον εκμισθωτή, χρησιμοποιώ το κόλπο της αλφαβητικής σειράς:ιδιοκτήτης/εκμισθωτής, νοικάρης/μισθωτής. Το γιώτα πριν από το νι, όπως και το έψιλον πριν από το μι. Νοικάρης, όχι ενοικιαστής, γιατί θα χάλαγε η αλφαβητική σειρά. 😊
ΓΤ said
(https://www.protothema.gr/sports/article/1183647/i-kineza-tenistria-peng-souai-einai-spiti-tis-kai-tha-emfanistei-sudoma-dilonei-/)
Μούγγα ο Τσιτσιπάς…
Γιάννης Κουβάτσος said
Ίσως ο ΣΚΑΕΙ υπονοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας. Γι’ όλα φταίνε ο Ερντογάν και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αμφότεροι βρίσκουν τον μάστορά τους από τον ηρωικό πρωθυπουργό μας και το ακατάβλητο γκουβέρνο του. Γκαγκάν γκαγκάν 🏋️🦾…
Michael Tziotis said
Με αφορμή τον παραλογισμό των νέων μέτρων.
Αποφασίσαμε με την γυναίκα μου, χθες Παρασκευή, να φάμε σε μία σουβλακερί. Εγώ διπλά εμβολιασμένος από τις 28 Ιουνίου 2021, εκείνη με αρνητικό Rapid test της προηγούμενης ημέρας. Εγώ έγινα δεκτός, η γυναίκα μου όχι. Ερωτώ: Ποιος από τους δύο μας είχε περισσότερες πιθανότητες να είναι φορέας;
Υπάρχει, βέβαια, πρόβλημα με το να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, μ’ όλο που οι κυβερνώντες τον έχουν καταστήσει τη μόνη οδό εξόδου από την κρίση της πανδημίας. Δεν υπάρχει, όμως, μεγαλύτερο πρόβλημα όταν παίρνουν μέτρα βλακώδη για να πετύχουν τον σκοπό τους; Και δεν είναι αποτέλεσμα της μακράς σειράς βλακωδών αποφάσεων και μέτρων σαν αυτό που ο πολίτης έχει αναπτύξει τόσο μεγάλο βαθμό δυσπιστίας και επιφυλακτικότητας απέναντι στην κυβέρνηση;
Alexis said
… από τον ηρωϊκό πρωθυπουργό μας και τους ακατάβλητους παπαγάλους τους.
Alexis said
«του» στο τέλος, ρε μπαμπέση κορέκτορα 😡
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
5 Υπάρχει Silicone Valley, είναι ένα μέρος με πολλές εταιρείες παραγωγής πορνό.
2 Σωστά.
atheofobos said
Γκουκλίζοντας καλύτερα!
Καλά να πάθει ο Πατούλης και γράφει πειθώς αντί πειθώ όπως σωστά το λέει, ο αρχηγός του κόμματος του, Μητσοτάκης. Διαβάζει φαίνεται ΑΥΓΗ και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εδραιώσει το πειθώς!
Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά, ταυτόχρονα, εκτός από την αστυνόμευση, χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε»
https://m.naftemporiki.gr/story/1797605/k-mitsotakisoikonomia-kai-koinonia-den-tha-ksanakleisoun
Ο διάλογος και η πειθώς πρέπει να εξαντληθούν ώστε να εμπεδωθεί ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την κρίσιμη παρέμβαση πρόληψης και αναχαίτισης της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό και στους ευάλωτους συνανθρώπους μας».
https://www.avgi.gr/politiki/395234_aparadektes-diloseis-tis-kerameos-gia-toys-mathites
Ερμηνεύοντας την κυβερνητική πρακτική ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επισήμανε στην Βουλή – απευθυνόμενος στην κυβέρνηση – πως «έχετε χάσει, κάθε δυνατότητα να πείσετε και σας έχει μείνει ο τσαμπουκάς. Έχει τελειώσει η πειθώς κι έχει μείνει το «έτσι γουστάρω»».
https://www.news247.gr/incoming/syriza-ekviazoyn-gia-ta-dimokratika-dikaiomata-me-tin-pandimia.9126116.html
Οι 2 Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ (Φίλης-Ξανθός ) πιστεύουν πως: “ο διάλογος και η πειθώς πρέπει να εξαντληθούν ώστε να εμπεδωθεί ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την κρίσιμη παρέμβαση πρόληψης και αναχαίτισης της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό και στους ευάλωτους συνανθρώπους μας”.
https://www.especial.gr/filis-3anthos-gia-to-asfales-anoigma-sxoliwn-na-siglithoun-oi-epitropes-morfwtikwn-kai-koin-ipothesewn-voulis-parousia-eidikwn/
Μ. Τζούφη
Ακόμα και για τους δύσπιστους πολίτες, και ειδικά για τους μαθητές, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η πειθώς και όχι τα ποινολόγια και οι αποβολές της κ. Κεραμέως.
https://www.makthes.gr/meropi-tzoyfi-to-maximoy-yiothetei-kata-to-dokoyn-tis-systaseis-ton-epistimonon-307365
ΓΤ said
13α
εξού και Calipornia
dryhammer said
5. Υπάρχει Silicone Valley
https://en.wiktionary.org/wiki/Silicone_Valley
[τώρα και στα Φάρσαλα
https://www.schoolandcollegelistings.com/GR/F%C3%A1rsala/183879498346486/Sillicone-Valley – κατι σαν το Σαράφη]
και κάποιοι silly cones
sarant said
14 Ναι, χρησιμοποιείται ευρέως η πειθώς. Αλλά το «την πειθώ» δεν δείχνει τίποτα διότι θα ήταν έτσι είτε λες «η πειθώ» είτε «η πειθώς».
dryhammer said
13α. Με πρόλαβες… (και 15)
Michael Tziotis said
…Η κοτσάνα της εβδομάδας αναμφίβολα θα πρέπει να απονεμηθεί στον υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο, ο οποίος, για να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να μην καθιερώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς, πρόβαλε τη φοβερή δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό»…
Θα γινόταν περισσότερο πιστευτός αν έλεγε ότι «Υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία ΔΕΝ μεταδίδουν τον ιό» Γιατί, αν δεν υπάρχει μελέτη τι να δείξει η μη μελέτη; Αλλά, πάλι, αν δεν υπάρχει μελέτη τι να πει;
LandS said
Και η διάσημη σειρά Californication στο ίδιο μοτίβο.
Γιάννης Κουβάτσος said
Νομίζω πως η κυβέρνηση δεν είναι εξοικειωμένη με την πειθώ και την αιδώ, οπότε δεν μπορούμε να ζητάμε ευθύνες από τα στελέχη της για τη λανθασμένη χρήση αυτών των λέξεων.
LandS said
19
Ούτε για τους [βάλτε το πρώτο επάγγελμα που σας έρχεται στο νου] υπάρχει
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι εργαζόμενοι στην αστυνομία δεν μεταδίδουν τον ιό· τον συλλαμβάνουν και, αν δοκιμάσει να αποδράσει, τον καταδιώκουν. Ας πρόσεχε ο κανάγιας.
sarant said
20 Που παίζει με το fornication
21 🙂
Θα λείψω για μερικές ώρες, να είστε φρόνιμοι.
LandS said
14
Ορισμένοι από αυτούς που γράφεις και, δυστυχώς, και πολλοί άλλοι σαν και αυτούς επιδίδονται με μανία στη γενικομανία. Συνήθως και στην γενικολογία – αλλά αυτό είναι πολιτικό ζήτημα.
LandS said
επιδίδονται με μανία στη γενικομανία
Ρε π… Μέφρι.
antonislaw said
Τεστ τεστ! Ανοιξα το ιστολόγιο μέσω wordpress.Δίνεται τεχνικά η δυνατότητα να απαντάμε σε συγκεκριμένο σχόλιο ??
ΣΠ said
20
Η σειρά πήρε το όνομά της από το τραγούδι των Red Hot Chili Peppers.
antonislaw said
27 μάλλον πήρα την απάντησή μου.Ενώ φαίνεται να σχολιάζω την ανάρτηση 24,στην πλήρη μορφή απλά την παραθέτει γραμμικά.
π2 said
Εντάξει, το έχουμε εμπεδώσει ότι στον ΔΟΜ δεν έχουν διορθωτές, γραφιάδες να ξέρουν στοιχειώδη ελληνικά δεν έχουν;
https://pbs.twimg.com/media/FEjSmHGXIAAwcoo?format=jpg&name=900×900
leonicos said
Μεζεδάκια μόνο για εμβολιασμένους
ΜΕ ΑΦΟΡΑ
leonicos said
Τώρα, προχωράμε κι εμείς ένα βήμα πιο πέρα και περιμένουμε από τη σεβαστή μας κυβέρνηση μιαν εύλογη αποζημίωση για την αναγκαστικά μειωμένη προσέλευση.
ο Τζι μακριά, ακομα κι εμβολιασμένος
Αν δεν κολλάει κορονοϊό, θα σε κολλήση ΠΑΟΚ-ιό που είναι χειρότεροος
leonicos said
ούτε σε άλλες».
Εσείς τι λέτε;
Ερώτηση χαζή! Να πάει κάπου στην Ελλάδα, όπου μιλάνε ελληνικά. Πολύ απλό. Τι ρωτάς δεν καταλαβαίνω.
Γιάννης Κουβάτσος said
14: Γιατί, αγαπητέ, σπεύδεις να κάνεις ρελάνς κάθε φορά που ο Νικοκύρης μάς σερβίρει νεοδημοκρατικά μεζεδάκια; Υποτίθεται ότι διώξαμε τα παρενθετικά συριζαίικα γίδια και φέραμε τους άριστους κανονικούς, για να απολαμβάνουμε, εκτός των άλλων χαρισμάτων τους, και τα σωστά ελληνικά τους. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να γίνουν καθημερινά τα μεζεδάκια, για να τους προλαβαίνουμε. Μου περνάει απ’ το μυαλό η βέβηλη σκέψη ότι δεν είναι τόσο άριστοι όσο νόμιζα. Πάω να δω λίγο Σκάει για να στανιάρω. 😊
nikiplos said
Καλημέρα. Από κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι Γιατροί, δεν ανέχομαι την κακή γλώσσα. Είναι αρκετή για να τους βάλω x. Πρόσφατα με τράβηξαν σε έναν γαστρεντερολόγο με καλά χαρτιά και good manifestation. Συζητώντας ένα πρόβλημα στο οποίο δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες είπε:
«Εγώ αυτό που είπε ο συνάδελφος δεν το αγοράζω…». Προφανώς αγγλισμός της φράσης I don’t buy that.
Δεν σας κρύβω πως από όλη την υπόθεση, ο κύριος λόγος που με έδιωξε ως πιθανό πελάτη, (και τελικά τη γλύτωσα ως αποδείχτηκε), ήταν η κακή χρήση της γλώσσας. Χούϊ μου πείτε το…
Αποδέχομαι από άλλες επαγγελματικές κατηγορίες (κακώς), αλλά όχι από Ιατρούς ή Δικηγόρους.
leonicos said
Όταν κάτι έχει υποθεί δημόσια…
Όταν κάτι υπώνεται, τελικώς θα υποθεί και θα είναι υπομένο
Τι δεν κατάλαβες πάλι;
ΑΠΟΡΙΑ Ποια είναι αυτή η διάσμη χοντρή, η Μπάρκα, που δεν ξεχνάει τα υπομένα δημοσία;
ΣΠ said
13α
Εκτός από την San Fernando Valley, Silicone Valley λένε περιπαικτικά και την οδό Strahinjića Bana στο Βελιγράδι.
leonicos said
Στην πραγματικότητα έπρεπε να γράψουν ‘λέγεται’.
Το ρήμα ‘λέγομαι’ σήμερα σημαίνει ονομάζομαι. Υπάρχει και το απρόσωπο ‘λέγεται’ με τη σημασία ‘εκφέρεται’. Αυτό δεν λέγεται
Δεν υπάρχει ειπώνομαι*, στον ενεστώτα
Δόκιμο είναι και το ειπώθηκε κάτι (που τον πείραξε). επίσης ‘έχει ειπωθεί / λεχθεί
leonicos said
ΚΑΝΟΝΑΣ
ό,τι αρχίζει από /ipo/ γράφεται με υ, πχ υπώθηκε
ό,τι αρχίζει από /sin/ γράφεται με υ, π.χ. συντριβάνι
και άλλα φαιδρά παρόμοια
antonislaw said
Το εκμισθώνω-εκμισθώνω όντως μπορεί να μπερδέψει. Το εκ έχει την έννοια του παρέχω κάτι προς,για κάτι.Εκμισθώνω:παρέχω προς μίσθωση/ενοικίαση,μισθώνω:πληρώνω/ενοικιάζω.Είναι η ίδια λογική με το-να με συγχωρείτε-εκπορνεύω και πορνεύω, που δεν τα μπερδεύει κανείς ως προς την έννοιά τους. Μίσθιο:το ακίνητο που μισθώνεται, μίσθωμα:το ενοίκιο.
Τώρα αν μισθωτής εκμισθώσει ο ίδιος με τη σειρά του το ακίνητο,το παράσχει προς μίσθωση δηλαδή,λέγεται υπεκμισθωτής.Και αυτός που θα το μισθώσει από τον υπεκμισθωτή,θα πληρώσει δηλαδή αυτό το υπεκμισθωμένο ακίνητο, λέγεται υπομισθωτής.(593,599 Αστικού Κώδικα).
leonicos said
Η Φωτεινή κάνει το ένα συμφωνητικό μ΄σθωσης μετά το άλλο, ή αποδέχεται
Εκ-μισθωτής είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να παράσχει κάτι προς ενοικίαση
Μισθωτής είναι αυτός που ζητάει από τον εκμισθωτή να χρησιμοποιήσει αυτό το κάτι
Οι όροι κλπ περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
Αλλά οι όροι εκμισθωτής / μισθωτής εννοούν υπόρρητα ότι υπάρχει ενοίκιο ή μίσθωμα που πληρώνει ο μισθωτής στον εκμισθωτή.
Αλλιώς πρόκειται για παραχωρητήριο.
Γιάννης Ιατρού said
.. αυτό είναι το μακιγιαρισμένο «σκύβω», δεν είναι το «ενσκήπτω»…
Για ανακεφαλαίωση, μιας και το βρήκα όμορφα όλο μαζί, έστω και σε ιστότοπο που σήμερα είναι σε χέρια…, να μην πω🙄
Alexis said
#36: Λεώνικε σου έχω νέα: δεν λέμε πλέον «χοντρή», είναι ρατσισμός.
ΣΠ said
Στην οθονιά με την 51χρονη μακαρίτισσα η έλλειψη ενός κόμματος αλλάζει το νόημα: Όχι, το εμβόλιο δεν είναι καλό.
leonicos said
Για μένα η πειθώς βέβαια. Αλλά όταν η πειθώς δεν πείθει…
Η Ηώς (Αυγούλα) πείθει.
dimosioshoros said
Φορβείο και υποφορβείο, που λέμε…
leonicos said
Δύο είναι μόνο.
αιδώς και Ηώς
Κάποτε μια αυτοσχέδια δημοσιογράφος εξέδιδε ένα δίφυλλο κατασκεύασμα με τον τίτλο ΗΩ. Μηνιαίο. Συνήθως τάκωνε διαφόρους που επέστρεφαναπό το εξωτερικό και τους έπαιρνε συνέτεξη, πόσο σπουδαίοι είναι, με ποιους μεγάλους καθηγητές σπούδασαν, πόσο τρομεροί γιατροί, μηχανκποί, ζωγραφοι κοκ είναι κλπ
Κάποτε μου έστειλε μπιλιέτο ότι ‘οφειλω συνδρομή διότι παραλαμβανω το έντυπό της ανελλιπώς.’
Απάντησα: Το έντυπό σας το παραλαμβάνει, άμα τη αφίξει του, ο σκουπιδοντενεκές μου, διότι από τον τίτλο και μόνο αποδεικνύει ότι είστε αγράμματη. Αλλιώς θα ξέρατε πως Ηω δεν υπάρχει, αλλά μόνο Ιώ. Κατόπιν τούτου μη με απασχολήσετε γιατί θα σας εκθέσω.
Δεν το ξαναπήρα ούτε το έντυπο ούτε το μπιλιέτο
ΣΠ said
https://www.news247.gr/history/o-ellinas-monachos-poy-pethane-choris-na-dei-pote-gynaika.9429286.html
ΣΠ said
47
Μπορεί ο τίτλος να ήταν στην αιτιατική. 🙂
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
«δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό».
Επιχείρημα αβατσιν-άριστου;
Με την ευκαιρία: Πολύ επιτυχημένο το σχετικό λογοπαίγνιο στο χθεσινό νήμα: «Αντισώματα Ασφαλείας» ! 🙂 👌 😜
0+42.
Το μπέρδεμα εγκύπτω / ενσκήπτω το θυμάμαι εδώ και -τουλάχιστον- 50 χρόνια!
Αν έχει κανείς την υπομονή και τον χρόνο και τις ικανότητες να ψάξει (Blog π.χ. 🙂 ), σίγουρα θα το βρει κάπου…
10.
Πολύ σωστά! Προσυπογράφω – και με τα δυό μου χέρια! 🙂
atheofobos said
17
Έχεις δίκιο!
Φοβάμαι πάντως να μην μας πετάξει και αυτός κανένα πειθώς, ακούγοντας τους παραπάνω βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να το λένε στην Βουλή!
Ιδίως όταν μεταξύ τους είναι και ο καθαιρεθείς από την εκκλησία πρώην υπουργός Παιδείας, άσχετα αν τότε είχε απόλυτα δίκιο σε αυτό που σκόπευε να κάνει!
34
Γιατί την ίδια ωραία γεύση με τα νεοδημοκρατικά έχουν και τα Συριζαϊκά!
Πάντα η ποικιλία στα μεζεδάκια επιτρέπει να διαλέξει κανείς ποιος μπορεί να επιλεγεί για MasterChef !
Γιάννης Κουβάτσος said
48:Άρα δεν πέθανε. Για να πεθάνει κανείς, πρέπει να έχει ζήσει πρώτα.
Γιάννης Κουβάτσος said
51: MasferChef; Πολύ αισιόδοξος είσαι. Στην καλύτερη, ανειδίκευτος μάγειρας σε κέντρο νεοσυλλέκτων.
Γιάννης Κουβάτσος said
35:Μην είσαι τόσο αυστηρός, Νίκιπλε, με τους γιατρούς και τους δικηγόρους, τη στιγμή που καταξιωμένοι λογοτέχνες και μεταφραστές διαπράττουν μεζεδάκια, που περνούν απαρατήρητα από τους επιμελητές των κειμένων τους. Σαν τον άξιο Αντώνη Καλοκύρη π.χ. που στη μετάφραση της «Παρηγοριάς της φιλοσοφίας» του Αλέν ντε Μποτόν αναφέρεται στον «δεσμώτη του Σωκράτη», εννοώντας τον δεσμοφύλακά του και διαιωνίζοντας τη διαδεδομένη σύγχυση ανάμεσα στις δύο λέξεις, και επιμένει να συντάσσει το ρήμα αξίζει με το αντικείμενό του στη γενική.
Pedis said
ΣΠ said
voulagx said
Βιολογικός καθαρισμός, είναι η εξειδικευμένη φροντίδα με απορρύπανση και αναζωογόνηση των ινώδη επιφανειών,
«Ακλισιά για λιγο πάψε…» (Ποιητικό απόφθεγμα του Νικοκύρη.)
BLOG_OTI_NANAI said
Ο «εκμισθωτής» είναι αυτός που το δίνει για μίσθωση, αλλά το «εκμισθώνω» το βλέπω διπλής σημασίας:
Πέπε said
@7
Ο μισθωτής από μόνος του δεν έχει και τόση διαφάνεια. Ο εκμισθωτής όμως βρίσκω ότι έχει. Το μισθώνει «προς τα έξω», άρα μάλλον το δίνει παρά το παίρνει (βοήθειά μας). Άρα αρκεί να θυμάσαι ότι υπάρχουν δύο, ποιος δίνει, αυτός, άρα τι κάνει ο άλλος, παίρνει.
@υπόθηκε:
Το έχω δει αρκετές φορές. Αλλά έχω ακούσει (προφορικά, χωρίς καλή ή κακή ορθογραφία) και τον διάλογο:
-Ειπώθηκε ότι …
-Ειπώθηκε τέτοιο πράμα; Ποις το είπωσε;
dimosioshoros said
Όπως:
τυπώθηκε / τύπωσε.
dimosioshoros said
Τα τριτόκλιτα πήγαν κατά διαβόλου. Είναι βέβαια όλα εξωσυστημικά.
gpointofview said
Μεζεδάκι, μεζεδάκι
απ’ τα σένα διάβασα
του Σαββάτου το μεράκι
που ποτέ δεν ξέχασα
κουιζ ποιο γνωστό τραγούδι σας θυμίζει ;
εμένα αυτό :
BLOG_OTI_NANAI said
– «Η πειθώς». Εμφανίζεται σε έντυπα παλαιά και νέα σε ποσοστό μόλις 0,8%.
– Τη διατύπωση «άνοση πάθηση» δεν την βρίσκω πουθενά.
– Το «έχει υποθεί» είναι όπως φαίνεται υπαρκτή ορθογραφία 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
63: Διόρθωση: η αναζήτηση έγινε σε έντυπα παλαιά και νέα, αλλά «η πειθώς» δεν βρέθηκε ούτε μία φορά σε έντυπα από το 1810 έως το 1960.
Πέπε said
61
Κάποια πιο συστημική εναλλακτική για την πειθώ; (Για την αιδώ μπορούμε βέβαια να βρούμε. Η ύπαρξη της λέξης δεν καλύπτει κάποιο λεξιλογικό κενό, μόνο την ανάγκη να μπορούμε να επιλέγουμε μεταξύ ισοδύναμων λέξεων εκείνη που κάποια απόχρωσή της θα συντελέσει στη διαμόρφωση του ύφους που επιδιώκουμε – με άλλα λόγια να μην είναι όλες οι προτάσεις όλων των ομιληών μονότονα ίδιες. Αλλά με την πειθώ δεν είναι το ίδιο!)
voulagx said
#65: Πειστικότητα, μάλλον.
BLOG_OTI_NANAI said
65: Η πειστικότητα, ο προσεταιρισμός, το κέρδισμα, η προσέλκυση;
Alexis said
#65: «Πειστικότητα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά;
Αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο σημασιολογικά, ε;
voulagx said
#68: Είναι σχεδόν το ίδιο :
https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1
https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B8%CF%8E
BLOG_OTI_NANAI said
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε:
«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην πάμε σε lockdown«.
Αν το συνδυάσεις αυτό με τις συνεχείς αναφορές της τηλεόρασης για τις ευρωπαϊκές χώρες που θα εφαρμόσουν απαγορευτικά, το βγάλαμε το συμπέρασμα…
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Κορυφαίος διεθνώς επιδημιολόγος: Το μοιραίο λάθος στην αντιμετώπιση της πανδημίας – «Μπορούμε να την εξαλείψουμε σε 1 μήνα»
https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/koryfaios-diethnos-epidimiologos-to-moiraio-lathos-stin-antimetopisi-tis-pandimias-mporoyme-na-tin-exaleipsoyme-se-1-mina/
antonislaw said
43,
#36 «δεν λέμε πλέον «χοντρή», είναι ρατσισμός».
Επϊσης ακούω και βλέπω τον όρο που πάει να καθιερωθεί «χοντροφοβία», μην έχεις χοντροφοβία, και μάλλον και το παράγωγο χοντροφοβικός
antonislaw said
58 Ο «εκμισθωτής» είναι αυτός που το δίνει για μίσθωση, αλλά το «εκμισθώνω» το βλέπω διπλής σημασίας:
Ενδιαφέρον εύρημα Μπλογκ,ότι στα αρχαία ελληνικά το εκμισθούμαι, η παθητική φωνή με ενεργητική διάθεση του εκμισθώ σήμαινε μισθώνω ως ενοικιαστής. Σήμερα ο όρος εκμισθώνομαι δεν υπαρχει και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει σύγχηση.
BLOG_OTI_NANAI said
50: Ναι το βρίσκω, όχι όμως συχνά. Η ξεκάθαρη πλειοψηφία των περιπτώσεων το χρησιμοποιεί για κάτι κακό που εμφανίζεται. Πάντως τα λίγα ευρήματα είναι χαρακτηριστικά, και βουλευτικά από την Κύπρο και κάποια ακαδημαϊκά:
BLOG_OTI_NANAI said
73: Σωστά το λες, εγώ το έγραψα λάθος.
Λεύκιππος said
0………………………Προφανώς η κ. υφυπουργός μπερδεύτηκε από άλλα ουσιαστικά, όπως «η αιδώς». Μόνο η αιδώς, και η εκείς θάλεγα. 😂 😂😂😂😂
Αντώνης said
Σχετικά με την οθονιά για την κρίση στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα, τί είναι άραγε τα «σταθερά» μέλη (Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία) της ΕΕ; Υπάρχουν ασταθή μέλη;
Κι ένας μνημονικός κανόνας που μου έμαθε ο πατέρας μου για να ξεχωρίζω μισθωτή-εκμισθωτή: Ο εκμισθωτής είναι μεγαλύτερη λέξη και δηλώνει εκείνον που έχει «πολλά» και μπορεί να τα νοικιάζει σε άλλον (!)
Μιχάλης Νικολάου said
… η πειθώς …
…και μαθώς
Αγγελος said
(48) Αν δεν κάνω λάθος, δεν απαγορεύεται στους μοναχούς να κυκλοφορούν και έξω από το μοναστήρι τους, υπό προϋποθέσεις βέβαια. Ποτέ δεν είχε ο μακαρίτης λόγο, ή έστω περιέργεια, να βγεί από το Αγιον Όρος;
Μιχάλης Νικολάου said
… έχει υποθεί δημόσια…
Θα πρέπει να έχει ειπωθεί υποθετικά, όμως. …
Το λες και
ειπώθετο
dimosioshoros said
Ενδιαφέρουσα ειπώθεση…
Πέπε said
66, 67, 68
Ο ένας λέει «πειστικότητα μάλλον», ο άλλος «πειστικότητα» αλλά προτείνει και άλλες λέξεις συμπληρωματικά, ο τρίτος «πειστικότητα» κι αυτός αλλά και πάλι με εκπεφρασμένες επιφυλάξεις.
Ε ναι, δεν ταυτίζεται η πειστικότητα με την πειθώ. Η πειθώ είναι προτιμότερη από τη βία, η πειστικότητα όχι. Πειστικότητα είναι η ικανότητα να πειθεις (άρα είναι δεδομένο ότι προσπάθησες και συζητάμε μόνο για το αποτέλεσμα: άλλος μπορεί επίσης να προσπάθησε αλλά να μην είχε την ικανότητα), ενώ η έννοια της πειθούς εμπεριέχει και την ίδια την προσπάθεια.
Νομίζω ότι είναι αναντικατάστατη λέξη.
Μεζεδάκια μόνο για εμβολιασμένους « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία – Kon/Spira[l] said
[…] Όπως θα έχετε αντιληφθεί, η κυβέρνηση αποφάσισε νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Έτσι, όπως αντιγράφω, από μεθαύριο Δευτέρα: “Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/11/20/meze-507/ […]
Pedis said
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα, επανήλθα.
30 Φαίρεται, έλξη από το φαίνεται 🙂
42 Χρήσιμο.
47 Μόνο δύο είναι σε -ώς; Η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα λίγο και δεν βρήκα άλλο
54 Ωχ! Κι ο Καλοκύρης;
57 Στα Λαρσινα έτσι κλίνεται
58 Στα νέα ελληνικά δεν υπάρχει διπλή σημασία
74 Βρήκες κάμποσα που ενσκήπτουν….
77 Έχεις δίκιο, δεν το πρόσεξα
82 Δεν είναι ίδιο πειθώς και πειστικότητα, πράγματι
Στα αγγλικά persuasion / persuasiveness
Theo said
5991, 69, 594
Μαρία said
Με Λιάπη και Πατούλη. Νικάμε, αδέρφια.
https://left.gr/news/ayti-einai-i-nea-epitropi-empeirognomonon-epikefalis-o-tsiodras
Γιάννης Κουβάτσος said
85:Ο Αντώνης, όχι ο Δημήτρης, ο καλός λογοτέχνης και μεταφραστής του Μπόρχες. Ε, είπαμε, παρέα με τον ευάριθμο, τον εδώδιμο, τον τιμητή και το ενσκήπτω, περίοπτη θέση έχει και ο δεσμώτης. 😊
Theo said
@87:
Μαγιορκίνη δεν βλέπω.
Pedis said
Σήριαλ …
https://www.ekklisiaonline.gr/nea/to-diangelma-mitsotaki-prokali-sygchysi-stin-ekklisia-synerchete-i-dis/
Είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός: “Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία”.
Να σημειώσουμε όμως ότι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απλώς προέτρεπε τους πιστούς να εισέρχονται στους Ιερούς Ναούς με αρνητικό τεστ και δεν υποχρέωνε κατ’ ουδένα τρόπο.
ΣΠ said
85γ
Η άλως, αλλά τονίζεται στην παραλήγουσα και κλίνεται διαφορετικά.
Μιχάλης Νικολάου said
… στον Τριανταφυλλίδη … εκμισθωτής ο [ekmisθοtís] Ο7 θηλ. εκμισθώτρια [ekmisθótria] Ο27 : (νομ.) αυτός που εκμισθώνει κτ., που παραχωρεί σε κπ. το δικαίωμα χρήσης ενός πράγματος, αντί συμφωνημένου τιμήματος και για ορισμένο χρόνο. ANT μισθωτής, ενοικιαστής …
Οπότε νοικιασμένο σπίτι είναι και εκμισθωμένο — από τον εκμισθωτή — και μισθωμένο, ήγουν μισθωτό — από τον μισθωτή, που μπορεί και μισθωτός, με μισθό ικανό(?) για μίσθιο.
Μιχάλης Νικολάου said
91, … 85γ
Η άλως, αλλά τονίζεται στην παραλήγουσα και κλίνεται διαφορετικά. …
Η άλως,
κλίνεται άλλως.
Μιχάλης Νικολάου said
85, … 74 Βρήκες κάμποσα που ενσκήπτουν…. …
Κατέχει
τα σκήπτρα
Μιχάλης Νικολάου said
… του Δρος Φάουτσι …
To Δρ (δόκτορ) έχει συμπεριληφθεί και στα άκλιτα προτακτικά (κυρ, πάτερ, …) ή χρησιμοποιείται μόνο με κλίση;
sarant said
95 🙂
Εγώ πάντως το κλίνω (του Δρος τον Δρα ή του Δρα τον Δρα)
Μιχάλης Νικολάου said
36, … Όταν κάτι υπώνεται, τελικώς θα υποθεί και θα είναι υπομένο …
Τα υπομένα πτερόεντα,
τα τυπομένα (υπο)μένουν.
Μιχάλης Νικολάου said
96,
Ήταν κυριολεκτικό το ερώτημα, μιας και πράγματι δεν ξέρω την απάντηση! 🙂
Χαρούλα said
Σαφώς, σαφώς! Ηχώς που κάνει η πειθώς …
Το νοικιάζω/νοικιαστής δεν ειναι ακριβής απόδοση του εκμισθώνω/της. Ίσως οι περισσότεροι με την χρήση τους, ξεμπερδευτούν κάπως.
#79 Άγγελε δεν απαγορεύεται, αλλά όσο πάμε παλαιότερα τόσο και λιγότερες ανάγκες(και δικαιολογίες) εξόδου είχαν. Πέραν της δυσκολίας των μετακινήσεων.
Τώρα αυτοκίνητα, 4Χ4, φορτηγάκια, συεντεύξεις, μέχρι και εκλογές για να βγεί ο δικός τους.
Alexis #43, για να είμαστε ειλικρινείς δημόσια και πιο παλιά δεν λέγαμε χοντρός-ή από ευγένεια και μόνο. Συνήθως εύσωμος-η λέγαμε.
Μαρία said
89
Δεν είναι ο μόνος που αντικαταστάθηκε.
Αγγελος said
(99) Μια γνωστή μου κυρία, που διανύει ήδη το 100ό έτος της ηλικίας της (έχουμε ελπίδες!), έλεγε «εγώ δεν είμαι χοντρή, ειμαι χυμώδης!»
BLOG_OTI_NANAI said
82: Αν θέλουμε να βάλουμε και την προσπάθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί το «κατάπειση».
Χαρούλα said
Στις 7.30 έχει συγκέντρωση ο ΓΑΠ. Από το πρωί σκεφτόμουν να πάω. Τώρα; Δεν θυσιάζω την ζεστασιά και χαλάρωση μου. Φωτιά στο σαββατόβραδο!😊 Διαφωνεί κάποιος; Θα προσπαθήσετε να με μεταπείσετε;
freierdenker said
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Σκέρτσος όντως το παράκανε, αλλά γενικότερα, η αναπόφευκτη επιστημονική αβεβαιότητα χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την αρχή της πανδημίας για χειραγώγηση κατά το δοκούν.
Το ζήτημα είναι οτι για το ίδιο ακριβώς πράγμα μπορείς να πεις «δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλές» και να σπείρεις ανησυχία, ή και πανικό αν το τσιρίζεις στα τηλεπαράθυρο, ή μπορείς να πεις με gravitas «δεν υπάρχει καμιά απολύτως επιστημονική απόδειξη οτι είναι επικίνδυνο» και να καθησυχάσεις.
Κιγκέρι said
Ένας θείος μου πάλι, έλεγε «δεν είμαι χοντρός, μπόι μού λείπει»!
sarant said
103 Μπα… πιο καλή η ζεστασιά
sarant said
105 Είμαι χαμηλοστήθης, έλεγε ο Οβελίξ
Γιάννης Κουβάτσος said
103: Πηγαινε, Χαρούλα, να αλιεύσεις μεζεδάκια ζωντανά, σπαρταριστά. 😊
freierdenker said
Υπάρχουν αναρίθμητες έρευνες σχετικά με το πόσο μια κοινωνική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην διάδοση του ιού (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, εστιατόρια, πάρτι, γήπεδα, ΜΜΜ).
Ο Σκέρτσος προφανώς εννοούσε οτι δεν υπάρχει κάτι σχετικό για την αστυνομία, και θέλησε να χρησιμοποιήσει την επιστημονική αβεβαιότητα προς όφελος του.
Όλοι το κάνουν, αλλά θέλει και τρόπο.
Χαρούλα said
Πήρα πατατάκια δίπλα μου, και θα τα δω στις τοπικές ειδήσεις!😄
Μαρία said
Triant said
Σχιζο λεξίας το ανάγνωσμα. Κάπου είδα σήμερα το ‘δια μετρικά’ και δεν μπορώ να θυμηθώ πού. Είπα να ψάξω αλλά ο Γούγλης δίνει 386 απο τελέσματα!
(Πείτε μου οτι είναι σωστό τώρα, να με απο τελειώσετε).
atheofobos said
85
Μόνο δύο είναι σε -ώς; Η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα λίγο και δεν βρήκα άλλο
Από το Αντίστροφο Λεξικό
Ο ταώς
Ο ειδώς
Η αιδώς
Ο,η ίλεως
Η ηώς
Ο επιπεφυκώς
Ο υπεζωκώς
Ο έρως
Ο,η δύσερως
Ο ευρώς
Ο,το καθεστώς
Ο ,παρεστώς
Το ημίφως
Το σκιόφως
Το ηλιόφως
Το λυκόφως
Spiridione said
99.
https://paperspast.natlib.govt.nz/newspapers/BH18750716.2.10
sarant said
113 Αρα, μόνο δύο
111 Πολύ καλό!
Spiridione said
48. Επιθετικό μάρκετινγκ

sarant said
116 Καταπληκτικό!
Δύτης των νιπτήρων said
Κάντε μια διασταύρωση μ’ αυτό: https://twitter.com/manchurian/status/1461384835998625797
(ενημέρωσα ήδη για το εύρημα του 1875)
Κιγκέρι said
113: Τα επιπεφυκώς, υπεζωκώς, καθεστώς, παρεστώς είναι μετοχές, δεν είναι;
Μαρία said
Ζάκυνθος: Σε αργία 14 “αρνητές” ιερείς – Αντιδράσεις από υποστηρικτές τους
https://www.ertnews.gr/perifereia/zakynthos-se-argia-14-quot-arnites-quot-iereis-antidraseis-apo-ypostiriktes-toys/
Spiridione said
118. Είναι κάποιου βαρώνου Κώρζον
https://books.google.gr/books?id=wRUOAAAAYAAJ&pg=PA371&lpg=PA371&dq=%22he+had+never+seen+a+woman,+nor+had+he+any+idea+what+sort+of+things+women+were%22&source=bl&ots=wT0_8s3Awr&sig=ACfU3U1_ZrT5xNjDyfCHpq0xWPBx3GZSSw&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjbi7T0sqf0AhVGh_0HHX8WDCMQ6AF6BAgSEAM#v=onepage&q=%22he%20had%20never%20seen%20a%20woman%2C%20nor%20had%20he%20any%20idea%20what%20sort%20of%20things%20women%20were%22&f=false
sarant said
121 To όνομα μού θύμισε τη γραμμή Κέρζον μεταξύ ΕΣΣΔ και Πολωνίας, αλλά είναι άλλος Curzon αυτός.
Πέπε said
113
Ο υπεζωκός ήντα διάλο είναι;
Όσο για τον ευρώτα, αν πιάνεται για νεοελληνική λέξη, και τον ταώ ακόμη περισσότερο, τότε να προσθέσω και τον θώα (ο θως = το τσακάλι).
Υπάρχει δε και ο αιγόκερως, που ειδικά στα ζώδια συνήθως γράφεται ακόμη έτσι.
Spiridione said
122. Ο λόρδος Κώρζον ήταν υπουργός εξωτερικών το ’22.
Κώρζον τον θυμάμαι απ’ τα βιβλία
sarant said
124 Ε, αυτός τέλος πάντων 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@119, 123. Οὐσιαστικοποιημένες μετοχές.
Ἑπιπεφυκώς (ἐπιφύομαι), ὑπεζωκώς (ὑποζώννυμαι) ὑμήν.
Ἐάν πλευριτωθῆς Πέπε, πάσχει ὁ ὑπεζωκώς. 🙂
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@126. Ὑποζώννυμι, βέβαια
gpointofview said
ΟΑΡΗΣ- ΠΑΣ Γιάννινα 0-5 !!!
Καλά το διπλό ήταν αναμενόμενο (κυκλικά αποτελέσματα μεταξύ ομοσταύλων, όπως παλιά Πανιώνιος-Λεβαδειακός-Εργοτέλης κ.λ.π αλλά το σκορ …απρόβλεπτο ! )
ΥΓ. για όσους ψάχνουν τον … μπαλαντέρ (ΓΤ και άλλες γάτες του στοιχήματος), ο Ατρόμητος είναι.
dimosioshoros said
Δηλαδή στη σύγχρονη γλώσσα (διάβαζε: δημοτική) δεν υπάρχει κάτι ισοδύναμο με το «πειθώ»; Οπότε πρόκειται για δάνειο που χρειάζεται κλιτική συμμόρφωση; Κατά το «Μαργιώ»;
voulagx said
Από το ΛΚΝ Τριανταφυλλίδη:
πειθώ η [piθó] Ο γεν. πειθούς, αιτ. πειθώ : η ικανότητα προσώπου να πείθει με το λόγο τους άλλους: Kαλύτερα να μιλήσεις εσύ που έχεις το χάρισμα της πειθούς. Συζητητής καλός που γνώριζε την τέχνη της πειθούς. || πειστικότητα: H ~ των λόγων / των επιχειρημάτων κάποιου.
[λόγ. -ότητα]
voulagx said
συνεχεια πρηγουμενου:
πειστικότητα η [pistikótita] Ο28 : η ικανότητα εκείνου που πείθει, του πειστικού: Yποστήριξε την άποψή του με θέρμη και ~. Kανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ~ των επιχειρημάτων του.
[λόγ. πειστικ(ός) -ότης > -ότητα]
Γιάννης Κουβάτσος said
Μια χαρά είναι η πειθώ. Μια ζωή δεν είχαμε πρόβλημα, τώρα πώς προέκυψε; Επειδή την κατακρεουργούν μερικοί πολιτικοί; Μήπως να μουγκρίζουμε για νσ τους διευκολύνουμε;
Κιγκέρι said
Αν θυμάμαι καλά, στα δικά μου σχολικά χρόνια λέγαμε όμορφα κι ωραία η πειθώ – της πειθώς και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και κανένα μπέρδεμα. Τώρα που τα σχολικά βιβλία είναι γεμάτα με «τρόπους και μέσα πειθούς», νομίζω πλήθυνε και «η πειθώς».
Μαρία said
Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα ως Συνθέτης στην όπερα Η Αριάδνη στη Νάξο …https://www.in.gr/2021/11/19/culture/apeviose-diethnos-diakekrimeni-mesofonos-dafni-eyaggelatou/
Πώς σας φαίνεται η διατύπωση «ως Συνθέτης …» αντί « στην όπερα … στο ρόλο του συνθέτη» ;
BLOG_OTI_NANAI said
Αυτό με τον άνθρωπο που δεν είχε δει ποτέ γυναίκα, δεν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση σε όποιον έχει διαβάσει συναξάρια. Η ασκητική ζωή ήταν πάντα αυστηρή. Κάποιοι επέλεγαν να ζουν σαν ερημίτες, οπότε, είτε άντρες, είτε γυναίκες, περνούσαν όλη τους τη ζωή χωρίς καθόλου συναναστροφές και πολλές επέλεγαν να μην συναντούν κανέναν, πόσο μάλλον του άλλου φύλου ανθρώπους.
Οπότε, το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τις συγκυρίες που έφεραν τα πράγματα έτσι ώστε να μην δει γυναίκα το παιδί μέχρι να μπει στο μοναστήρι. Αν π.χ. μικρός έμεινε ορφανός από μητέρα, και ζούσε με τον πατέρα του κάπου απομονωμένα και κατόπιν ο πατέρας αποφάσισε να μπει μαζί με το μικρό γιο του σε μοναστήρι, προφανώς το παιδί θα είχε δει γυναίκες μόνο στις αγιογραφίες.
ΓΤ said
128@ Gpoint
Τι γίνεται με τα σκουληκοπάγουρα, τι φάρσες είναι αυτές! 🙂 🙂 🙂
Πέπε said
Δεν είναι και τόσο εύκολο να οριστούν η πειθώ και η πειστικότητα με τόση ακρίβεια ώστε να φαίνονται οι διαφορές τους, και εκτιμώ ότι γι’ αυτό τα ερμηνεύματα στα #130-131 είναι ουσιαστιά ταυτόσημα. Ωστόσο εμπειρικά τη γνωρίζουμε τη διαφορά.
@129:
> Δηλαδή στη σύγχρονη γλώσσα (διάβαζε: δημοτική)…
Η πραγματική δημοτική δεν είναι σύγχρονη γλώσσα. Είναι μια πεπαλαιωμένη γλωσσική μορφή που δε μιλιέται από κανέναν σήμερα, και που καλλιεργήθηκε από ανθρώπους εντελώς ανέπαφους (θεωρητικά) από τον λόγιο πολιτισμό, όχι μόνο στη γλώσσα αλλά και στα αντικείμενα που τον απασχολούσαν και που επομένως περιέγραφε με τη γλώσσα του. Σήμερα ορισμένα από αυτά τα αντικείμενα (π.χ. ορισμένες αφαιρετικές έννοιες) απασχολούν ολόκληρη τη γλωσσική κοινότητα, η οποία επομένως τις ονομάζει και με τη γλώσσα της.
…δεν υπάρχει κάτι ισοδύναμο με το «πειθώ»;
Στη δημοτική όχι. Στη σύγχρονη γλώσσα ναι, η «πειθώ».
> Οπότε πρόκειται για δάνειο…
Ναι, αναπόφευκτα.
> …που χρειάζεται κλιτική συμμόρφωση;
Χρειάζεται να ακούμε όταν μιλάνε. Έτσι μαθαίνεται η γλώσσα. Εν ανάγκη (αν δεν το ακούμε συχνά, ή αν το ακούμε σε πολλές μορφές και δεν ξέρουμε να διαλέξουμε) μελετάμε και λίγο. Δεν είναι ντροπή. Τα λεξικά γιατί υπάρχουν; Μόνο για τη μη φυσική ή μη σύγχρονη γλώσσα (επειδή τη σύγχρονη φυσική μας γλώσσα την ξέρουμε και χωρίς λεξικά); Προφανώς όχι. Ε, το ίδιο κι οι γραμματικές.
> Κατά το «Μαργιώ»;
Τώρα μην ξύνεις εκεί που πονεί, γιατί η Μαριγώ είναι που τείνει να συμμορφωθεί προς την πειθώ (της Μαριγούς, θου κύριε…)
ΣΠ said
112
Εδώ είδες «εκ δια μέτρου»:
https://www.news247.gr/sunday-edition/ti-kanei-enan-anthropo-arniti.9430370.html
dimosioshoros said
@ 134 Μαρία
Δυστυχώς πρέπει να αλλάξει η διατύπωση για να καταλάβουμε τι έγινε.
Για παράδειγμα «Ως συνθέτη(ι)ς όπερας συνέθεσε το έργο Η Αριάδνη στη Νάξο που ανέβηκε/παρουσιάστηκε…»
Νώντας Τσίγκας said
#άνοση πάθηση,#
γιατί όχι και «άνοσΤη» ;
Μαρία said
139
Βρε άμουσε, Η Αριάδνη στη Νάξο είναι του Ρίχαρντ Στράους. Ο συνθέτης είναι ένας ρόλος.
https://fr.wikipedia.org/wiki/Ariadne_auf_Naxos_(Strauss)
ΣΠ said
139
Όχι, ένας από τους ρόλους στην συγκεκριμένη όπερα είναι ένας συνθέτης. Η όπερα είναι του Ρίχαρντ Στράους.
ΣΠ said
141
Ε, δεν θα με προλάβαινες;
sarant said
133 Xμ… δεν αποκλείεται
134 Σαφέστερη η δική σου διατύπωση ακριβώς για να μην το μπερδέψει κανείς
Ρενέ said
«ακόμα και κάποιος που επινοικιάζει ένα σπίτι, δεν ξέρω κατα πόσο μπορεί να λέγεται ιδιοκτήτης, του λέω εγώ.»
Το επινοικιάζω είναι σωστό;
Μαρία said
Θεσσαλονίκη – Επιστράτευσαν ανεμβολίαστους γιατρούς για να συνδράμουν το ΕΣΥ
https://www.in.gr/2021/11/20/in-tv/thessaloniki-epistrateysan-anemvoliastous-giatrous-gia-na-syndramoun-esy/
Μαρία said
145
Όχι. Υπενοικιάζω το σωστό/
dimosioshoros said
141 Μαρία
Βέβαια του Στράους. Γιατί τότε αναφέρεται ως συνθέτης η Ευαγγελάτου; Τι «ρόλο» έπαιξε;
dimosioshoros said
@ 142 ΣΠ
Σωστά. Και μένα μου φαινόταν παράξενο.
dimosioshoros said
@ 145 Ρενέ
Πρέπει να το λέμε διορθωμένο «υπενοικιάζω».
dimosioshoros said
Το λέει, είδα μετά, ή Μαρία
π2 said
Αθλητική εφημερίδα, για τον Γιαννούλη που παίζει στην Αγγλία:
«Σε flatlevel οι εμφανίσεις του με την Εθνική, δίχως το απαιτούμενο confidence για να πάρει φανέλα βασικοί σπίτι του στην Premier League.
O Ντάνιελ Φάρκε που τον υποχρέωσε σε δύο αλλαγές στο ημίχρονο μπορεί να αποχώρησε από τον πάγκο της Νόριτς, αλλά η επόμενη μέρα με τον toomuch Αγγλο, Ντιν Σμιθ δεν άλλαξε το status του Γιαννούλη.
Ο τελευταίος δεν μπορεί να χωνέψει πως παίζει ο onloan και με 4 φορές χαμηλότερο contract, Μπράντον Γουίλιαμς».
Μαντάμ Σουσού, τώρα και στα αθλητικά. Και φυσικά με δύο λάθη στις αχρείαστες αγγλικούρες.
gpointofview said
# 136
Νομίζω την άλλη αγωνιστική ο ΟΑΡΗΣ παίζει με τον ΠΑΟΚ κι έκανε αποτοξίνωση για να πάρει διπλή δόση.
Από την άλλη…ΟΛΟΙ παίζουνε στοίχημα ΤΩΡΑ, πιο παλιά παίζανε μόνο στα Γιάνινα στο παράνομο ( βάλε και τον Γούκο να δέσει το γλυκό, έχουν παράδοση εκεί και όπως σου έχω ξαναγράψει είναι σκουληκόφρονη πόλη )
Που οι καλές εποχές (80’s) που μούλεγε ο μαυραγορίτης εισητηρίων ο «Λάρσας» θα κερδίσουμε στην Λεωφόρο τον βάζελο 1-2 και το δεύτερο γκολ θα το βάλει ο Μαλουμίδης… Βουλωμένο γράμμα διάβαζε αλλά αυτά μόνο στο Δέλτα κυκλοφορούσανε και που να βρεις κονέ με την πρωτεύουσα της Ηπείρου, πιο καλά τα αλογάκια κι ας σκοντάφτανε καμιά φορά. Κι αυτά από τότε που πήγε ο καπετάνιος εκεί μετά τον ΠΑΟ, σαν τον ΠΑΟ τα έκανε, είναι στο κάρμα του, δες και την Μιρέλα πως γέρασε…
gpointofview said
# 153
Για να μαθαίνεις την ιστορία του τόπου σου, αντιπρόσωπος των…Ιωαννίνων ήταν ο Σπύρος με το μαγαζί ψηλά στην Κερκύρας εκεί που συνεχίζει την Βελβενδούς, με το εκατό σχεδόν μόνιμα παρκαρισμένο απ’ έξω κι ο ίδιος στο γραφείο του με τα σκονισμένα συρτάρια, άσπρη σκόνη, μαύρη σκόνη ενώ ήταν βάζελος !! Οταν ήρθε το πάμε στοίχημα, πούλησε το μαγαζί ( αυτός που το πήρε μετακόμισε πιο πάνω, απέναντι από τα σχολεία ) και την έβγαζε στην Τήνου μέχρι που τον έλιωσε πριν από τα 50 η ζωή πούκανε.
Pedis said
https://www.efsyn.gr/themata/fantasma-tis-istorias/320126_i-proti-fora
Νέο Kid said
155. Υπάρχει ένα πραγματολογικό λάθος στο κείμενο:
«Το συγκρότημα της Πατησίων δεν ήταν τότε ένα κενό κουφάρι σε αναζήτηση μετεκπαιδευτικής χρήσης, όπως σήμερα, αλλά στέγη της Πρυτανείας, χώρος διδασκαλίας της ΑΣΚΤ και της Αρχιτεκτονικής – κι επιπλέον, το πρόσφατο «σπίτι» των υπόλοιπων φοιτητών του ΕΜΠ, που μόλις είχαν μεταφερθεί εκόντες άκοντες στην έρημο του Ζωγράφου και τις συνελεύσεις τους τις έκαναν ακόμα στο ΜΑΧ και στου Γκίνη.»
Δεν έκαναν μόνο «συνελεύσεις » οι υπόλοιποι φοιτητές στου Γκίνη. Έκαναν και μαθήματα κανονικά. Κι όχι μόνο το 87. Μέχρι και τις αρχές του 90 τα πιο πολλά μαθήματα στους Πολ.Μηχ. στου Γκίνη (κυρίως) γινόντουσαν, κι όχι στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου.
Theo said
@48, 114, 118, 121, κα:
Μάλλον πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις.
Στο #48, ο αγιορείτης μοναχός πέθανε 82 χρονών το 1932, άρα γεννήθηκε το 1856 (ίσως ο ίδιος με τον μοναχό των Μετεώρων του #118).
Στο #114, ο Ξηροποταμηνός μοναχός ήταν 30-35 χρονών το 1875, άρα γεννήθηκε μεταξύ 1840 και 1845.
Στο #121 ο Robert Curzon Jun επισκέφτηκε το Άγιο Όρος το 1837 (η ελληνική μετάφραση των αθωνικών του ταξιδιωτικών, μαζί με βιογραφικά στοιχεία του εδώ), άρα αυτός ο μοναχός ήταν πολύ προγενέστερος των άλλων.
Κάτι τέτοιο δεν είναι σπάνιο στα μοναστικά χρονικά, όπως φαίνεται από τα κείμενα που παραθέτει ο Μπλογκ στο #135, άρα τείνω να πιστέψω πως πρόκειται για τρεις ή τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις.
Νέο Kid said
156. «Μέχρι και τος αρχές της δεκαετίας του 90» εννοούσα. Μέχρι το 1992-3 τουλάχιστον , πιο πολλά στου Γκίνη κι όχι Ζωγράφου.
sarant said
155 Πολύ ωραία καρφώνει την Κιντή 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Δύναμη ψυχής από την Τσεκίνη

Μια εβδομάδα μετά την 4η θέση στον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας τερμάτισε 1η στις γυναίκες στον διεθνή μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος” Πέλλα-Θεσσαλονίκη με 2:54.15, αφήνοντας πίσω της την Τσέχα Μπάρμπορα Νοβάκοβα με 2:56.06 και στην τρίτη θέση τη Χριστίνα Δεμέστιχα με 3:16.21.
Γιάννης Κουβάτσος said
«Αν μιλήσετε με κάποιον που ζει στην Καραϊβική, μπορείτε να του πείτε ότι η επιστήμη του κλίματος προβλέπει αναπόφευκτα ότι οι τυφώνες θα πλήξουν τον τόπο του και ότι είναι θεμελιώδες να προετοιμαστούν για να τους αντιμετωπίσουν. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι επέρχεται μια μεγάλη ιογενής πανδημία, συγκεκριμένα μια πνευμονική πανδημία.
»Δεν μπορώ να σας πω πόσο ισχυρή θα είναι. Αλλά είναι αναπόφευκτο ότι αυτό θα συμβεί. Κι επομένως οφείλουμε να προετοιμαστούμε.»
https://www.efsyn.gr/themata/idees-palies-kai-nees/320118_mathimata-apo-tin-istoria-ton-epidimion
Pedis said
# 159
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μια κανονική κυβέρνηση ‒κι αυτό είναι ανακουφιστικό σε σχέση με το roller-coaster της κυβέρνησης Τσίπρα‒, παρότι της έτυχε η απροσδόκητη συνθήκη της πανδημίας που συγκλόνισε όλη την υφήλιο.
Την αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, μεθοδικότητα και σοβαρότητα, πράγμα που έχει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται ευρέως. Μέσα στη δυστοπία του εγκλεισμού και των θανάτων, μας έδωσε τη δυνατότητα να αισθανθούμε κάπως περήφανοι για τη χώρα μας.
Γενικά, θα έλεγα πως διαθέτει εμπειρία και έχει ένα σχέδιο αλλαγών για την αντιμετώπιση προβλημάτων του παρελθόντος και των προκλήσεων του μέλλοντος. Αυτό είναι καθησυχαστικό. Όπως καθησυχαστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει την ικανότητα να συνομιλεί με επάρκεια με ειδικούς και διεθνείς παράγοντες, ώστε να ενημερώνεται με εγκυρότητα και να έχει την εποπτεία που απαιτείται. Έχεις την αίσθηση ότι η χώρα κυβερνάται, πριν, επί ΣΥΡΙΖΑ, αισθανόσουν ότι παράδερνε.
Βεβαίως, είναι μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, της συντηρητικής παράταξης, δεν ανήκω ιδεολογικά σε αυτόν τον χώρο, αλλά μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, παρά τις επιμέρους διαφωνίες, στηρίζω τις πολιτικές που θεωρώ κρίσιμες και χρήσιμες για τη χώρα.
…
… στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει λιγότερη ελευθερία απ’ όση υπάρχει έξω αυτά. Δεν μπορούν να ακουστούν όλες οι απόψεις γιατί κάποιοι τα θεωρούν άσυλο της τυραννίας τους. Σοβαροί ακαδημαϊκοί, φοιτητές και πρυτάνεις είναι στο έλεος ταγμάτων εφόδου, χωρίς καμία προστασία. Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει με τη νέα νομοθεσία.
https://www.lifo.gr/culture/vivlio/baso-kinti-ta-panepistimia-stin-ellada-einai-san-anexartita-krati
Και φουλ της παπάτζας καφενετζίδικης του νεοφιλελάουα συρμού.
Εκτός από σλουρπ.
Pedis said
Μα εκειό το roller-coaster είναι πολύ έτσι χάι φιλοσοφικό, ναούμ.
Μιχάλης Νικολάου said
156, … χώρος διδασκαλίας της ΑΣΚΤ … στην έρημο του Ζωγράφου …
Μεταφορά της ΑΣΚΤ στου Ζωγράφου
θα διατηρούσε το οντολογικό αμετάβλητο
Πέπε said
162
> μας έδωσε τη δυνατότητα να αισθανθούμε κάπως περήφανοι για τη χώρα μας
Ωχ, παρέλειψα!
Γιάννης Κουβάτσος said
Αυτό το περήφανοι για τη χώρα μας ειναι προαιρετικό ή υποχρεωτικό; Δεν έχει ψηφιστεί, ακόμα τουλάχιστον, κάποιος νόμος που να μας υποχρεώνει να είμαστε εθνικά υπερήφανοι χάρη στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, έτσι;
Pedis said
Στην Επιτροπή λόγω ειδικότητας … επειδή θα μας σαλέψει.
Pedis said
Ετούτοι εδώ της κυβέρνησης είναι ικανοί σε περίπτωση ατυχήματος σε πυρηνικό αντιδραστήρα να συστήσουν Εθνική Επιτροπή Ειδικών με κοσμολόγο, στρινγκά και σοφτματερά. 😅 😂
Pedis said
Όχι ότι οι διάφοροι θρησκόληπτοι σαν τη βάβω μου ψεκαρέλλοι είναι πολύ καλύτεροι … αλλά τέλος πάντων.
Μαρία said
168
Δεν είναι αυτό που νομίζεις.
https://sarantakos.wordpress.com/2021/11/19/arnitis/#comment-774580
Pedis said
# 170 – Τι εννοείς, δεν είναι ψυχίατρος;
Γιάννης Ιατρού said
Και πριν δυό χρόνια ο ίδιος έκλεινε νοσοκομεία κλπ. και απέλυε προσωπικό, και νοσηλευτικό/ιατρικό.

Εδώ έχουμε κράτος πρόληψης και βασιζόμαστε στην συνεχή παρακολούθηση των εστιών της επιδημίας ρε σεις 🙄,
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
162# Αυτή είναι ταμάμ να τη βάλεις να εκφωνήσει λόγο σε εθνική επέτειο. Θα πέσει τρελό γέλιο.
Αισθανόμαστε κάπως περήφανοι για τους μαχητές των περσικών πολέμων, για τους αγωνιστές του 21, για το αλβανικό έπος. Αλλά όχι πολύ, μέτρον άριστον.
Pedis said
Μαρία said
Οι μόνοι που ξέρω είναι ο Ασκητής κι ο Γρυσπολάκης. Άξιοι 🙂
Μαρία said
Είναι άποψη οτι ο συριζα μας έβαλε στα μνημόνια!
Μαρία said
voulagx said
Δεν σας λέω ακόμα το όνομα του υπουργού και ας το αναφέρει η εισαγγελία.
Ποιο να ειναι το ονομα του υπουργου;
Μαρία said
Πρώτη ομιλήτρια η Συμεωνίδου, χρήσιμη για όσους δεν παρακολούθησαν τη σχετική αρθρογραφία για τις αλλαγές στον ΠΚ, μνημεία ποινικού λαϊκισμού σύμφωνες με το δίκαιο του όχλου.
spyridos said
176
Νέο Kid said
https://www.google.com/amp/s/www.dailystar.co.uk/news/world-news/hero-driver-sacrifices-car-save-25518793.amp
Pedis said
Μαρία said
Μαρία said
Μαρία said
ΣΠ said
Καβάλα: Άρχισε το ματς με τη Ξάνθη με δέκα παίκτες επειδή ο ενδέκατος έδινε μάθημα εξ αποστάσεως στα αποδυτήρια
Μαρία said
Αλήθεια λέει.
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/pdf/8547/918/21-0166-02_Agglika_G-Gymnasiou_Tetradio-Ergasion/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ομικρον λέει είπανε τη νέα/αφρικανική μετάλλαξη. Και ποιος δεν θα σκεφτεί την Ιστορία της «Ο»
voulagx said
Τη σακάτεψε το κράτος, την επιβράβευσε ο λαός
https://www.efsyn.gr/themata/gynaikes-toy-kosmoy/320749_ti-sakatepse-kratos-tin-epibrabeyse-o-laos