Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Δεκεμβρίου έτους 2021

Posted by sarant στο 1 Δεκεμβρίου, 2021


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Το μηνολόγιο τούτου του μήνα έχει μιαν ιδιαιτερότητα, μια και στις 17 του Δεκέμβρη κλείνουν τα 10 χρόνια από τότε που χάσαμε τον πατέρα μου. Δεν θεώρησα άτοπο να μνημονέψω τον πατέρα μου στο μηνολόγιο, που ήταν άλλωστε δικη του ιδέα: ανάμεσα σε έναν ποιητή που αγαπούσε και σ’ έναν επαναστάτη που θαύμαζε πιστεύω πως θα έχει καλή παρέα.

Τε  1 Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS  και γενέσιον Ιωάννου Συκουτρή
Πε 2 Αντιφώντος   του σοφιστού, Μαρίας Καλογεροπούλου της καλλιφώνου και Διονυσίου Σαββόπουλου της νιότης μας
Πα 3 Αυγούστου Ρενουάρ και γενέσιον Νίνου Ρότα του μουσουργού
Σα   4 Ο Θωμάς Έδισον εφευρίσκει τον ηλεκτρικόν λαμπτήρα
Κυ 5 Θεοφίλου Μόζαρτ τελευτή
Δε  6 Νικολάου Μύρων και των Διοσκούρων, προστατών των πλοϊζομένων και Αλεξάνδρου Γρηγοροπούλου αναίρεσις
Τρ 7 Των τριών Χαρίτων
Τε 8 Δάμωνος και Φιντίου· και Ιωάννου Λένον του πολυκλαύστου αναίρεσις
Πε   9 Ιωάννου Βοκκακίου και της Ανθρωπίνης Κωμωδίας του
Πα 10 Των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και τελευτή Άλκη Αλκαίου του στιχουργού
Σα 11 Γενέσιον Γρηγορίου Μπιθικώτση του αοιδού
Κυ 12 Διογένους του  Κυνός
Δε 13 Γαλιλαίου ταπείνωσις και Μέντη Μποσταντζόγλου τελευτή
Τρ 14 Ανάληψις Απολλωνίου του Τυανέως εκ του ιερού της Δικτύννης
Τε 15 Αναξαγόρου του φιλοσόφου
Πε 16  Τελευτή Κωνσταντίνου Βάρναλη, ποιητού των Μοιραίων
Πα 17 Δημητρίου Σαραντάκου του συγγραφέως και Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού
Σα 18 Του χορού του Ζαλόγγου
Κυ 19 Προμηθέως καθήλωσις επί του Καυκάσου
Δε 20 Της εν Επιδαύρω πρώτης Εθνοσυνελεύσεως
Τρ 21 Χειμερινόν ηλιοστάσιον 
Τε 22 Ησιόδου του Ασκραίου και των Έργων και Ημερών αυτού
Πε 23 Κρυσταλλοτριόδου της θαυματουργού γενέσιον
Πα 24 Λουδοβίκου Αραγκόν τελευτή
Σα 25 Γέννησις Ιησού του Ναζωραίου, Ορφέως και Μίθρα
Κυ 26 Ερρίκου Σλήμαν του αρχαιολόγου
Δε 27 Πινδάρου του Θηβαίου
Τρ 28 Κινηματογράφου γέννησις και θανή Θάνου Μικρούτσικου του μέγιστου
Τε 29 Γενέσιον Παύλου Καζάλς
Πε 30 Ίδρυσις Σοβιετικής Ενώσεως
Πα 31 Εφεύρεσις του τηλεσκοπίου

Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του ημερολογίου μας, παρόλο που το όνομά του παραπέμπει ολοφάνερα στον αριθμό δέκα, decem. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο Decem-ber ήταν ο δέκατος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε και ο Δεκέμβρης είναι πλέον δωδέκατος.

Ο Δεκέμβρης λαϊκά λέγεται και Γιορτινός -και όχι άδικα: είναι ο μήνας με τις πολλές γιορτές, ξεκινώντας από τα Νικολοβάρβαρα (4-6 Δεκεμβρίου) και καταλήγοντας στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά -και ενδιάμεσα έχουμε επίσης την Άννα, τον Σπύρο, τον Λευτέρη, τον Διονύση και την Αναστασία. Να είναι σύμπτωση οι τόσες γιορτές στον σκοτεινότερο μήνα της χρονιάς, όπου η μέρα βρίσκεται στα μικρότερά της;

Στα τούρκικα, ο Δεκέμβριος λέγεται Aralιk, που θα πει «μεσοδιάστημα». Στα ελληνικά, αραλίκι βέβαια λέγεται η ξεκούραση, και κατά σύμπτωση ή όχι  ο Δεκέμβρης είναι μήνας ξεκούρασης για τους περισσότερους αγρότες, αφού είναι ο μήνας που έχει τις λιγότερες αγροτικές δουλειές: τα χωράφια έχουν σπαρεί, τα ζώα μένουν κλεισμένα και τρώνε από τα αποθηκευμένα, η μέρα είναι μικρή και εκ των πραγμάτων δεν έχεις πολύ χρόνο για δουλειές. Έτσι, είναι ο μήνας που οι πιο πολλοί αγρότες ξεκουράζονται, αν και αυτό δεν ισχύει στα μέρη όπου καλλιεργείται η ελιά, αφού εκεί έχουν φούριες: τη συγκομιδή.

Να πούμε πάντως ότι με το παλιό ημερολόγιο, που είχαμε ως το 1923, το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεφτε γύρω στις 9 Δεκεμβρίου -έτσι εξηγούνται και κάποιες παρετυμολογικές παροιμίες, ότι της Αγίας Άννας η μέρα παίρνει μιαν ανάσα ή ότι του Αγιού Σπυρίδωνα η μέρα παίρνει ένα σπυρί, δηλ. αρχίζει λίγο-λίγο να μεγαλώνει.

Να αναφέρουμε και μια παρετυμολογική παροιμία, που συσχετίζει τον Δικέβρη με το δίκιο: Δικέβρης, δίκια κι αν επόσπειρες, κι αν έχεις κι άλλο, σπείρε (Δηλαδή υπάρχει περιθώριο και το Δεκέμβρη ακόμη για σπορά).

Ο Δεκέμβριος είναι από τους μήνες που έχουν δώσει το όνομά τους σε γεγονότα -εννοώ βέβαια τα Δεκεμβριανά, τις συγκρούσεις του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε και για τα όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008. Δεκεμβριστές λέγονται οι επαναστάτες που πήραν μέρος στην αποτυχημένη εξέγερση του Δεκεμβρίου 1825 στην τσαρική Ρωσία.

Παρά τις τόσες γιορτές που τον φαιδρύνουν, ο Δεκέμβρης θεωρείται μήνας δύσκολος, μουντός. Σαν έχεις λύπη, ο Μάης με τον Δεκέμβρη μοιάζει έγραψε σ’ ένα αποκηρυγμένο ο Καβάφης, ενώ ο Σεφέρης επέμεινε ότι Ο ύπνος είναι βαρύς τα πρωινά του Δεκέμβρη | μαύρος σαν τα νερά του Αχέροντα

Μήνας δύσκολος και μουντός ο Δεκέμβρης είναι κάθε χρόνο, φανταστείτε πόσο περισσότερο φέτος, που η κορόνα εξακολουθεί να ρίχνει την απαίσια σκιά της στα πάντα, και μάλιστα με ένα μεγάλο Ο να αχνοφέγγει απειλητικό στον ορίζοντα. Ζόρικες γιορτές θα περάσουμε και φέτος, αλλά θα είμαστε μαζί, στο ιστολόγιο.

Να κλείσουμε με τραγούδι -για τον Δεκέμβρη, βέβαια. Δεκέμβρης γλυκοχάραμα [και όχι «γλυκό χάραμα», όπως σχιζολεκτείται στο γιουτουμπάκι], με τη Σωτηρία Μπέλλου, σε μουσική Δημήτρη Λάγιου και στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη.

124 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Δεκεμβρίου έτους 2021”

  1. Κουνελόγατος said

    Δεν θεώρησα άτοπο να μνημονέψω τον πατέρα μου στο μηνολόγιο…

    Αστειεύεσαι; Κι εμείς τον θυμόμαστε, κι ας μην τον ξέραμε προσωπικά.
    Καλημέρα.

  2. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα και καλό μήνα

    …και μάλιστα με ένα μεγάλο Ο να αχνοφέγγει απειλητικό στον ορίζοντα..
    μάλλον καθησυχαστικά τα πρώτα ευρήματα από το Ισραήλ. Συνοπτικά: το ίδιο επικίνδυνη και την πιάνουν τα εμβόλια, όπως και την Δ(έλτα), αλλά πιθανώς μεταδίδεται πιό εύκολα.
    Εδω το σχετικό άρθρο: https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/covid-1st-data-about-vaccine-efficacy-against-omicron-expected-tuesday-687392

  3. …και καλό μήνα.

  4. Καλημέρα και καλό μήνα
    Στις τόσες γιορτές του μήνα να προσθέσουμε και τις ήσσονες (αλλά υπολογίσιμες) των Σάββα, Ευγενίας και Στέφανου (λίγες μεν οι Ευγενίες, αλλά έλα που νονές των δυο παιδιών μου είναι κι οι δυο Ευγενίες 🙂 ).

  5. sk said

    Έτσι από περιέργεια, πως προκύπτει συγκεκριμένη ημερομηνία για την του Προμηθέως καθήλωση;

  6. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    4
    Και του Ευστράτιου.

  7. leonicos said

    σχιζολεκτείται

    Ωραία λέξη

  8. leonicos said

    25 Δεκεβρίου: Γενέσιον Ιησου Χριστού

    Καθιερώθηκε, ακριβώς για να καταπνίξει το γενέσιο του Μίθρα. Είναι σίγυρο ότι δεν γεννήθηκε Δεκέμβρη. Ούτε βοσκούς α είχε στα βουνά, ούτε οι ρωμαίοι θα έκανανα απογραφή, όταν μάλιστα συνεπαγόταν να απογραφει ο καθένας στη γενέτειρά του, δηλαδή ταξιδια με τις συνθήκες εκείνης της εποχής

  9. leonicos said

    Κυ 19 Προμηθέως καθήλωσις επί του Καυκάσου

    ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Δημόσιοι υπάλληλοι ήσαν. Θα δούλευαν κυριακάτικα;

  10. leonicos said

    Τε 22 Ησιόδου του Ασκραίου και των Έργων και Ημερών αυτού

    Την άρχισε ή την τελείωσε;

  11. leonicos said

    Τρ 14 Ανάληψις Απολλωνίου του Τυανέως εκ του ιερού της Δικτύννης

    Το επιβεβαιωνω ως αυτόπτης μάρτυς

  12. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Πάλι καλά…

    5 Δυσκολο δυστυχώς να ρωτησουμε τον πατέρα μου, ο οποίος «καθιέρωσε» τη μέρα, αλλά δεν αποκλείω να είναι αυθαίρετη επιλογή -ήθελε να μνημονέψει το γεγονός, οπότε το αντιστοίχισε σε μια μέρα του τελευταίου μήνα του χρόνου.

  13. ΓΤ said

    Πε 2 | Πα 10 | Δε 13

    Η Κάλλας ως Καλογεροπούλου αλλά ο Άλκης Αλκαίος όχι ως… Ευάγγελος Λιάρος
    Ο δε Μποστ ούτε καν Χρύσανθος

  14. leonicos said

    Aralιk

    βλέπω, διαθέτουμε και τούρκικο πληκτρολόγιο

    Εγώ ι το το έχω στο i Αλλά δν καταλαβαίνω την επιλογή. Το ι δεν έχει λόγο να είναι συχνότερο από το i

    το i το έχω στο ‘(απόστροφο)

  15. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    14# Δεν είναι θέμα συχνότητας Λεώνικε. Ο Τούρκος χρήστης noktasız ı βλέπει στο κυρίως πληκτρολόγιο, αυτό θέλει, αυτό πατάει, αυτό βγαίνει. Αφού δεν υπάρχει noktalı i κάπου έπρεπε να το βάλουνε, και διάλεξαν ένα σύμβολο.

  16. leonicos said

    H Oμικρον τρόμαξε επειδή εμφανιστηκε με πολλές μεταλλάξεις στις αντιγονικές ακίδες και φοβήθηκαν ότι δεν θα έχει καμιά κοινή με τις προηγούμενες, οποτε θα έπρεπε να εμβολιαστούμε κυριολεκτικά από την αρχή.

    Το αν μεταδίδεται πιο εύκολα δεν έχει νόημα, έτσι κι αλλιώς κολλάνε εξίσου και με τις άλλες, και πιθανότατα όποιος έρχεται σ’ επαφή με τον ιό, κολλάει. Πιθανώς όμως να μην είναι τόσο τοξική, δηλαδή λόγω των πολλών μεταλλάξεων, δεν προκαλει πνευμονική ίνωση

    Όσοι πεθαίνουν από κορονοίό, πεθαίνουν είτε από την αρχική πνευμονία, αν κάνουν, ή από πνευμονική ίνωση, δηλαδή αλλεργική αντίδραση έναντι του ιού, που μετατρέπει τον πνεύμονα σε ουλή, και τον καθιστά μη λειτουργικό (δεν μπορεί να εκπτυχθει)

    Αποδείχτηε ότι έχει κοινά αντιγόνα με την Δέλτα.

    Επισης η παρουσία τόσ πολλώνμεταλλάξεων σημαινει ότι η Όμικρον τουλάχιστον δεν είναι ομοιογενής.
    δηλδή μπορει να υπάρχουν (εννοώ: ασφαλώς υπάρχουν) παραλλαγές Όμικρον, όπως υπάρχουν και Δέλτα.

  17. Κιγκέρι said

    Ένα χειμωνιάτικο ταγκό για καλημέρα!

  18. leonicos said

    Και κάτι άλλο, πιο παλιό

    Είχε υποστηριστεί απο κάποιον σχολιαστή ότι το ΑΜΚΑ των γυναικών λήγει σε ζυγο και των ανδρών σε μονό.

    Το αμφισβήτησα γράφοντας ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ και με επέπληξε

    Είδα μερικά ΑΜΚΑ φίλων (ανδρών), όλα έληγαν σε μόνο, οπότε ζήτησα συγγνώμη από τον εν λόγω σχολιαστή καιτον δικαίωσα.

    Η Φωτεινή διάβασε τυχαία (ειναι κρυφαναγνώστρια) και μου έδωσε το ΑΜΚΑ της το οποίο επίσης λήγει σε μονό αριθμό.

    Τουθ’ όπερ σημαίνει ή ότι ο εν λόγω κανόνας δεν ίσχυε από την αρχή, ή έπαψε να ισχύει, ή δν ίσχυε ποτε. Αυτό δεν το ξέρω. Ή μπορεί να ισχυει κατα τοπους. Στο ελληνικό δημόσιο το αλαλούμ δεν ειναι πρωτοτυπία.

    Όσο για το φύλο της Φωτεινής, συγγνώμη, αλλά αμφιβολία δεν εχω

  19. leonicos said

    17 Μπράβο ρε Κρίγκερι

    Ντρέπομαι να το ομολογησω, αλλά μου άρεσε. Δεν αλλάζω τα σημερινά ε τα τότε, δεν είμαι τόσο αρχαίος, αλλά μου άρεσε

  20. ΓΤ said

    Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζουν.
    Το 10ο ψηφίο του ΑΜΚΑ είναι πάντα περιττό στο άρρεν, άρτιο στο θήλυ. Ο ΑΜΚΑ είναι 11ψήφιος. Το 10ο ψηφίο του ΑΜΚΑ είναι προφανέστατα το προτελευταίο.

  21. Αχ Λεώνικε! Ξυπνάς μέσα μου τη δασκάλα που επιπλήττει τον απρόσεκτο μαθητή: δεν είπαμε (ο ΓΤ για την ακρίβεια) ότι ο τελευταίος αριθμός του ΑΜΚΑ είναι αυτός που δείχνει φύλο, αλλά ο προτελευταίος. Απ’ την αρχή ο δέκατος αριθμός ήταν, όχι ο ενδέκατος. Γι’ αυτόν μάθαμε άλλες πληροφορίες (αλγόριθμος του Κουν, αν θυμάμαι σωστά). Και ναι ισχύει.

  22. ΓΤ said

    Περί ΑΜΚΑ βλ. και 18.11.2021 | #24, 232, 252, 253

  23. Νέο Kid said

    Λεώνικε, μπήκες να κοροϊδέψεις και να ειρωνευτείς τον Απολλώνιο και τον Προμηθέα ρε!!
    Δε κοιτάς εκεί τα χάλια σας με την Καμπάλα και τη γεματρία και τα trees of life και τις σκάλες του Jacob πώς τα λέτε , και το Γιαχβέ και τα ταρό και …

  24. Ωχ! Όχι Κουν, αυτό μου το άλλαξε μόνο του, Λουν είναι, αν το θυμάμαι σωστά.

  25. ΓΤ said

    24@

    -Παίξε μπαλάρα, Μαγδάλω μ’, με το τσεκ ντίτζιτ του Λουν!
    -Άσε με μ’ αυτά, ρε ΓουΤου, μπερδεύομαι, πάω να φτιάξω τηγανοψώματα!
    🙂

  26. ΚΑΒ said

    Καλό μήνα, καλό χειμώνα «Κάμε το χειμώνα καλοκαίρι» λέει το άσμα.

    Όσο για γιορτινό μήνα νομίζω ότι οι απαντήσεις υπάρχουν μέσα στο κείμενο:1. η μέρα βρίσκεται στα μικρότερά της, 2.είναι ο μήνας που οι πιο πολλοί αγρότες ξεκουράζονται.
    Έτσι υπάρχει και χρόνος και διάθεση για να διασκεδάσει ο κόσμος.

    Από την άλλη σκέφτομαι μήπως η Εκκλησία είδε ότι έμειναν έξω από το εορτολόγιο των προηγούμενων μηνών πολλοί άγιοι κι επομένως έπρεπε τον τελευταίο μήνα να τους προσθέσει.

  27. William T. Riker said

    26. Ο πρώτος μήνας του εκκλησιαστικού έτους ήταν όμως ο Σεπτέμβριος

  28. sarant said

    26τέλος: Σωστό κι αυτό

    20-21-22 Την προηγούμενη συζήτηση μάλλον δεν την είχα προσέξει. Οπότε, έμαθα και κάτι σήμερα. (Και φυσικά, τα ΑΜΚΑ της οικογένειας το επιβεβαιώνουν).

  29. Georgios Bartzoudis said

    (α) «17 του Δεκέμβρη κλείνουν τα 10 χρόνια από τότε που χάσαμε τον πατέρα μου…
    Πα 17, † Δημητρίου Σαραντάκου του συγγραφέως »
    # Πολύ καλώς που τον θυμάσαι Νοικοκύρη [Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης]

    (β) «Πε 30, Ίδρυσις Σοβιετικής Ενώσεως…»
    # Αποφράς ημέρα αλλά και …η χαρά πάσης δικτατορίας!

  30. Να δούμε αν ο Αρκάς θα ξαναγράψει το πρώτο μέρος αυτής της γελοιογραφίας του. Το δεύτερο μέρος το έχει έτοιμο και σε επικαιρότητα. Μπορούμε να τον βοηθήσουμε με προτάσεις μας;

  31. Αιμ. Παν. said

    Καλό μήνα…!

    Με πρώτη ανάρτηση εδώ :

    https://kiwihellenist.blogspot.com/2021/09/dates-jesus-1.html

    Ο πολύ καλός Kiwi Helenist γράφει εκτενώς για τις ημερομηνίες της Γέννησης του Χριστού.

    Οι επόμενη σειρά αναρτήσεών αφορούν τον Ομηρο και τα ομηρικά έπη.

    Εξαιρετικό μπλογκ στ’ αγγλικά.

  32. Pedis said

    Ο Θωμάς Έδισον εφευρίσκει τον ηλεκτρικόν λαμπτήρα

    Οι εφευρέσεις και οι θεωρίες συχνά παίρνουν το όνομα του τελευταίου που ασχολείται με το θέμα …

    (παράφραση του τσιτάτου του Alvaro De Rujula)

    Long before Thomas Edison patented — first in 1879 and then a year later in 1880 — and began commercializing his incandescent light bulb, British inventors were demonstrating that electric light was possible with the arc lamp.

    In 1835, the first constant electric light was demonstrated, and for the next 40 years, scientists around the world worked on the incandescent lamp, tinkering with the filament (the part of the bulb that produces light when heated by an electrical current) and the bulb’s atmosphere (whether air is vacuumed out of the bulb or it is filled with an inert gas to prevent the filament from oxidizing and burning out).

    These early bulbs had extremely short lifespans, were too expensive to produce or used too much energy.

    When Edison and his researchers at Menlo Park came onto the lighting scene, they focused on improving the filament — first testing carbon, then platinum, before finally returning to a carbon filament.

    By October 1879, Edison’s team had produced a light bulb with a carbonized filament of uncoated cotton thread that could last for 14.5 hours.

    They continued to experiment with the filament until settling on one made from bamboo that gave Edison’s lamps a lifetime of up to 1,200 hours — this filament became the standard for the Edison bulb for the next 10 years.

    Edison also made other improvements to the light bulb, including creating a better vacuum pump to fully remove the air from the bulb and developing the Edison screw (what is now the standard socket fittings for light bulbs).

    (Historical footnote: One can’t talk about the history of the light bulb without mentioning William Sawyer and Albon Man, who received a U.S. patent for the incandescent lamp, and Joseph Swan, who patented his light bulb in England.

    There was debate on whether Edison’s light bulb patents infringed on these other inventors’ patents.

    Eventually Edison’s U.S. lighting company merged with the Thomson-Houston Electric Company — the company making incandescent bulbs under the Sawyer-Man patent — to form General Electric, and Edison’s English lighting company merged with Joseph Swan’s company to form Ediswan in England.)

    https://www.energy.gov/articles/history-light-bulb

  33. Theo said

    Καλημέρα και καλό μήνα!

  34. LandS said

    Κυ 5 Θεοφίλου Μόζαρτ τελευτή

    Φιλόθεο δεν τον έλεγαν καλέ;

  35. ΓΤ said

    34@

    Όχι, ήταν Θεόφιλος, φάρος της μουσικής, σε αντίθεση με τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο, φάρο της ψυχής.

  36. nikiplos said

    Καλό μήνα σε όλους! Καλό μήνα!
    Όσο «χωνεύω» μέσα μου και μεστώνει το περιστατικό του Κερατσινίου, τόσο πιο πολύ «ούκ εά με καθεύδειν, μηδέ ραθυμείν»… Μάθαμε να παραβλέπουμε την εποχή των τεράτων.

  37. leonicos said

    σσ

  38. 6 Α, αυτόν δεν τον βάζω γιατί εμείς τους Στρατήδες (κι έχει πολλούς το νησί) τους έχουμε στις 8 Νοέμβρη των Αρχιστρατήγων (μάλλον παράκουσμα σε ΑηΣτρατήδων)

    9 Φέτος έπεσε Κυριακή Λεώ, τότε ήταν καθημερινή. 🙂

    23 Έχουν κι οι μάρτυρες του Ιεχωβά Καμπάλα;

  39. LandS said

    35
    Εγώ ο πεζός το amadeus* «μετέφρασα» (μου το είχαν μεταφράσει άλλοι όταν ήμουν μικρός). Ήξερα έναν Φάρο αλλά αυτός έβγαζε τετράδια 🙂
    Ξέρω και έναν Φιλόθεο που φτιάχνει εξατμίσεις 🙂

  40. LandS said

    Α, α, α. Στέκομαι διορθωμένος.

    A famous bearer was the Austrian composer Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), who was actually born Wolfgang Theophilus Mozart but preferred the Latin translation of his Greek middle name.

  41. sarant said

    31 Ωραίο μπλογκ.

  42. ΓΤ said

    39@

    O οποίος εξατμισάς, ρε μαν, γράφει τα χρωστούμενα σε τεφτέρι «Φάρος» 🙂

  43. leonicos said

    31 Καταπληκτικό άρθρο και μπλογκ, θα πάω κι από κει, αλλά ασχολείται μόνο με τη χρονολογία.

    Ήδη υπήρχε το παράδοξο του να συμπέσει με Ολυμπιάδα, και η επόενη Ολυμπιάδα να είναι το 4 ΚΧ

    Το ότι ο Χριστός ήρθε μετξύ -2 και +2 είνι νομίζω κοινός τόπος, και δεν αντίκειται σε καμιά πίστη. Τις χρονολογίες δεν τις όρισαν τα Ευαγγέλια

    Αλλά στον πίνακα δειχενι ότι πολλοί αρχαίοι συγγραφείς υπολογίζουν τη γέννηση τον Μάρτη ή τον Μάη

  44. ΚΑΒ said

    35 φάρος ψυχής, και όχι Φάρος Ψυχικού.

  45. venios said

    Ποια είναι η κρυσταλλοτρίοδος η θαυματουργός;
    Καλό μήνα!

  46. 45 Τραντζίστορ. Όχι; (το αντίστοιχο της τρίοδης λυχνίας αλλά με κρυστάλλους – έτσι δεν τα λέγαμε κάποτε)

  47. leonicos said

    20 και 21

    Πάλι με πιάσατε κλέπτοντα οπώρας;

    Φθινόπωρο είναι.

    Θα ελέγξω και τ απροτελευταία

    Φιλιά και φιλία και για τους δυο

  48. leonicos said

    38 Φέτος έπεσε Κυριακή Λεώ, τότε ήταν καθημερινή. 🙂

    Δεν το σκέφτηκα, βρε Γιάννη. Δεν μου έκοψε!

  49. leonicos said

    38 Έχουν κι οι μάρτυρες του Ιεχωβά Καμπάλα;

    Όχι δεν έχουν Καμπάλα.
    Ακολουθούν πιστά μόνο την Αγία Γραφή
    Και παράγουν κείμενα επεξηγηματικά πάνω στην Αγία Γραφή

    Αυτό σημαίνει α) ότι η κατανόηση εκάστοτε αλλάζει
    β) ότι αυτό καθεαυτό το φαινόμενο εγκυμονεί ολους τους κινδύνους της αναλυσης, απανανάλυσης, εκλαϊκευσης, κοκ

    Όλοι θέλουν προσοχή. Άμα τους αγαπάς, το κάνει ςκαι με τα ελαττώματά τους, όπως τη γυναίκα σου

    Για να είμαστε ξηγημένοι. Άλλο ‘τι είμαι’ και άλλο ‘στραβός δεν είμαι’ να χτυπήσω στον απέναντι τοίχο

  50. 49 Σύμφωνοι σ’ όλ’ αυτά. Αλλά το ερώτημα ήταν για τον Κιντ που έγραψε για Καμπάλα (έχοντας μπλέξει εθνική καταγωγή και θρήσκευμα μάλλον) γι’ αυτό και τόγραψα έτσι.

  51. leonicos said

    23 Νεο-Κιδιε

    Λεώνικε, μπήκες να κοροϊδέψεις και να ειρωνευτείς τον Απολλώνιο και τον Προμηθέα ρε!!
    Δε κοιτάς εκεί τα χάλια σας με την Καμπάλα και τη γεματρία και τα trees of life και τις σκάλες του Jacob πώς τα λέτε , και το Γιαχβέ και τα ταρό και

    Θα τα σχολιάσω ένα προς ένα

    Λεώνικε, μπήκες να κοροϊδέψεις και να ειρωνευτείς τον Απολλώνιο και τον Προμηθέα ρε!!

    Όχι. Έχω διασκκεδάσει με τον Βίο του Απολλωνίου, και σκεφτόμουν να τονμεταφράσω, αλλά έπληξα, και προτίμησα τον Κουιντο

  52. Σάββας said

    Καλημέρα σας και καλό μήνα. Καθώς φέτος συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντοστογιέφσκι (11 Νοεμβρίου 1821) έψαχνα εδώ και μήνες να βρώ μεταφρασμένο στα ελληνικά το «Ημερολόγιο ενός συγγραφέα». Διαπιστώνοντας ότι η μόνη μετάφραση κατευθείαν από τα ρωσικά είναι του «Αρμού» (516 σελίδες, 1η έκδοση Μάϊος 2020) πήγα πρίν λίγες βδομάδες και την αγόρασα από την «Πολιτεία» με 30% έκπτωση στα 12,60 ευρώ. Να μή σας τα πολυλογώ, συνέκρινα την ελληνική μετάφραση του «Αρμού» με την αγγλική που έχω αγοράσει πρίν χρόνια στο Λονδίνο και βρήκα τεράστιες διαφορές. Κάποιος φίλος μου σφύριξε ότι φταίει ο Έλληνας μεταφραστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, που είναι γνωστός για τις αλλοιώσεις των μεταφράσεων από τα ρωσικά κι έχει γράψει γι’ αυτόν ο Σαραντάκος. Έτσι μπήκα στο ιστολόγιό σας με την ελπίδα να ανακαλύψω πού και πότε γράψατε γι’ αυτό το θέμα. Βρήκα όμως ένα χάος και δεν μπόρεσα να βρώ αυτό που ψάχνω. Θα σάς ήμουν ευγνώμων αν μου υποδεικνύατε πού έχετε γράψει για τις ρώσικες μεταφράσεις του Δ. Τριανταφυλλίδη

  53. leonicos said

    3 Νεο-Κιδιε

    Λεώνικε, μπήκες να κοροϊδέψεις και να ειρωνευτείς τον Απολλώνιο και τον Προμηθέα ρε!!
    Δε κοιτάς εκεί τα χάλια σας με την Καμπάλα και τη γεματρία και τα trees of life και τις σκάλες του Jacob πώς τα λέτε , και το Γιαχβέ και τα ταρό και

    Θα τα σχολιάσω ένα προς ένα

    Λεώνικε, μπήκες να κοροϊδέψεις και να ειρωνευτείς τον Απολλώνιο και τον Προμηθέα ρε!!

    Ούτε τον Προμηθέα

    Έχω γράψει θεατρικο με θέμα τον Προμηθέα, που παίχτηκε στο ελληνόφωνο θέατρο του Λονδίνου αρκετές φορές από το 1993.

    Είχα έρθει διακοπές από Λονδίνο και παρακολο΄θησα ρτον Προμηθέα στο Ηρόδειο με τον Αρμένη. Εγώ ήμουν τότε διαπρήσιος κομμουνιστής, και σκέφτηκα. Τί θα έγραφε ο Αισχύλος αν το έγραφε σήμερα;

    Άρχισα από τον Μονόλογο του Ηφαίστου, και σθ=ιγά σιγά έχτισα ένα φλύαρο (περικόπηκε σημαντικά) αλλάπολύ ωραίο (κατ’ εμέ) έργο.

    Ευτυχώς, στην προσπάθειά μου να μη το εκχυδαϊσω, το όλο διαβάζετι και σήμερα εξίσου καλά. Είναι ωραίο έργο.

    Αν ου δώσεις η-μέηλ, σου το στέλνω, και όποιον άλλον το θέλει εννοείται

  54. ΓΤ said

    52@

    https://sarantakos.wordpress.com/tag/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82/

  55. sarant said

    52 Είναι αυτό του 54, είναι όμως κι άλλο ένα, πιο παλιό, με πιο χοντρά λάθη:

    Σύννεφο με πλαστικά παντελόνια

  56. ΓΤ said

    55@

    Νικοκύρη, κάτι υποπτεύομαι, ρε μαν…

  57. leonicos said

    3 Νεο-Κιδιε

    Λεώνικε, μπήκες να κοροϊδέψεις και να ειρωνευτείς τον Απολλώνιο και τον Προμηθέα ρε!!
    Δε κοιτάς εκεί τα χάλια σας με την Καμπάλα και τη γεματρία και τα trees of life και τις σκάλες του Jacob πώς τα λέτε , και το Γιαχβέ και τα ταρό και

    Θα τα σχολιάσω ένα προς ένα

    Δε κοιτάς εκεί τα χάλια σας με την Καμπάλα και τη γεματρία και τα trees of life

    ΠΡΩΤΟΝ Δεν κοιτάς (εφόσον έχει κ οφείλεις να βάλεις ν, και ας χάνει οξυγόνο ο εγκέφαλος)

    τα χάλια σας με την Καμπάλα και τη Γκεματρία

    Εννοεις των εβραίων μυστικιστών. Οι ΜτΙ δεν έχουν τέτοια.
    Δεν ε΄μαι μυστικιστής, οπότε δεν με αφορά.
    Ξέχασες όμως και το Νοταρικόν
    Η Γκεματρία συνισταται στο να συσχετιζεις λέξεις με βάση το αντίστοιχο άθρισα της αριθμητικής αξιας των γραμμάτων
    Νοταρικόν είναι η λιδια ανοησία με τις λέξεις

    Τελικώς η Καμπάλα έχει παρερμηνευθεί. Διάβαζα κάποια ενθουσιώση χριστιανή να μιλάει για τι ςΙερες Σεφιρόθ.

    Πάντως η Λουριανή Καμπάλα, του Ισαάκ Λούρια, είναι ένα εκπληκτικό σενάριο δημιουργίας. Το μειονέκτιμά του είναι ότι είναι εντελώς φανταστικό.

    Τα δέντρα της ζωής σχετίζονται με τις σεφιρόθ. Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί θα με διώξει ο Νικ Νοικ

  58. Α. Σέρτης said

    56
    «κάτι υποπτεύομαι, ρε μαν…»

    Ε, δεν θέλει και πολλή νοημοσύνη…
    Καλό πάντως είναι να μη μπανάρεται κάποιος με το «καλημέρα», πριν προχωρήσει στο παρασύνθημα

  59. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σωστά. Στο κάτω – κάτω είναι ένα απολύτως ευπρεπές σχόλιο.

  60. Νέο Kid said

    50. Δεν «έμπλεξα» απολύτως τίποτα, αγαπητέ!

  61. Τελικά λοιπόν λέμε καμπάλα σήμερα, όχι καββάλα που την ήξερα παλιότερα;

  62. Νέο Kid said

    61. Σιγά να μην την πούμε και τα Σέρρας ρε Δύτη! 😀

  63. Πέπε said

    @7

    Το σωστό βέβαια είναι σχίζο λεκτείται.

  64. Γιάννης Ιατρού said

    Γιάννη μου (4), τι να τις κάνουμε τις πολλές γιορτές και τα Χριστούγεννα και τις αγάπες και τα τοιαύτα, όταν μαθαίνεις/βλέπεις πως το 8χρονο κοριτσάκι στο εργοστάσιο στο Κερατσίνι επί μιά ώρα περίπου εγκλωβισμένο στην σιδερόπορτα ξεψυχούσε και κανένας δεν του έδωσε σημασία, μέχρι που μετά το σπρώχνανε με το πόδι να δουν αν ήταν όντως νεκρό….

    Και το έθαψαν το θέμα τα περισσότερα, κυρίως τα γνωστής ιδιοκτησίας και προτιμήσεων, ΜΜΑ, μην στιγματιστούν τίποτα νοικοκυραίοι. Κάποια σάιτ επιμένουν. Αλλά κι εδώ θα έπρεπε να γίνει μια συζήτηση, όχι πολιτικά (αν και υπάρχουν/γίνονται συνειρμοί) αλλά κυρίως από πλευράς κοινωνικής συμπεριφοράς.
    Βρεττάκος: Με τρομάζει που ένα κομμάτι των συνανθρώπων μας λέει: ‘Και τι έγινε, ένα γυφτάκι ήταν’

    Να μου πεις, το πρώτο ή το τελευταίο δείγμα της κατάντιας είναι; Όχι, αλλά πάντως κάνει μπαμ, ειδικά επειδή ήταν ένα μικρό παιδί αλλά και επειδή έγινε μέσα σε 10άδες συστήματα επιτήρησης/ασφαλείας και δεκάδες ανθρώπους τριγύρω και σε εμφανές σημείο.

    Επ΄ ευκαιρία: Αξίζει να το θυμόμαστε
    Αλαμπάμα, βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου 1955. Η Ρόζα Παρκς, η 42χρονη μαύρη ράφτρα, επιστρέφοντας με το λεωφορείο απ’ τη δουλειά αγγίζει χωρίς να το γνωρίζει την Ιστορία. Θωρακίζεται με το θάρρος του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας κι αρνείται να παραχωρήσει τη θέση της

  65. nikiplos said

    Ρε σεις πολύ ευέξαπτοι μου είστε σήμερις… χαλλλλαρώστε λίγο που θα έλεγε κι ο Τζής…

  66. nikiplos said

    64@ Επί του θέματος, κάποια τεχνικά στοιχεία.

    Α. Ακόμη και μια γκαραζόπορτα για λαχανί βίλες, έχει αυτοματισμό. Δλδ έχει:
    α. φωτοκύτταρο
    β. επαγωγικούς διακόπτες που στη βιομηχανική αργκό τους λέμε μπέρο.

    Το φωτοκύτταρο ανιχνεύει εμπόδιο και κόβει το κλείσιμο της πόρτας αν περάσει κάποιος. Τι ρόλο παίζουν οι μπέρο? επιτελούν το λεγόμενο ηλεκτρονικό φρένο. Δηλαδή ας πούμε την ύστατη στιγμή η γκαραζόπορτα μου πιάνει το πόδι που βρίσκεται εκτός θέασης των φωτοκυττάρων. Έτσι καθώς ο ηλεκτρονικός αυτοματισμός θα ανιχνεύσει από τους μπέρο ότι η πόρτα δεν έχει κλείσει, το ζόρι του μοτεριού θα δείξει πως η πόρτα έχει βρει εμπόδιο. Αμέσως το σήμα είναι να ξαναανοίξει η πόρτα και μάλιστα όχι τελείως λίγα εκατοστά, ώστε να καθαριστεί το εμπόδιο. Υπενθυμίζω πως αυτό είναι προσιτό ακόμη και για τις πάμφθηνες κινέζικες γκαραζόπορτες που ως επί τω πλείστον βάζουμε στη χώρα.

    Αυτό γίνεται για να προστατέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τα ζώα και φυσικά οποιονδήποτε ή οτιδήποτε του λάχει να πιαστεί στην πόρτα. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα:
    Γιατί όταν οι γκαραζόπορτες των 1000-1500€ έχουν μηχανισμούς η γκαραζόπορτα του Σαραντόπουλου δεν είχε? Εδώ υπάρχει σαφής ευθύνη του Τεχνικού Ασφαλείας.

    Β. Να συμπληρώσω τον Γιάννη Ιατρού: 70 λεπτά ζούσε εγκλωβισμένο το κοριτσάκι. 1 ώρα και 10 λεπτά λοιπόν. Τυπικά οι ιατροί μπορούν να μας πούν, αλλά η βιβλιογραφία λέει τον κανόνα του 3: 3 λεπτά χωρίς αέρα, 3 μέρες χωρίς νερό 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό. ζεις. Επομένως είχαν περίπου 67 λεπτά να σώσουν το κορίτσι.

    Εικάζω πως δεν πίστευαν πως θα πεθάνει. Πως ήθελαν να μείνει εκεί πιασμένο ώστε να το τιμωρήσουν. Γιατί να το τιμωρήσουν? (ρητορική η ερώτηση αλλά μιας κι ο Πορτοσάλτεαναφέρθηκε διεξοδικά…)
    Γιατί «τα γυφτάκια συχνάζουν σε βιομηχανικούς χώρους, μήπως βρουν κάνα ανεπιτήρητο μπουφάν κάποιου φουκαρά εργαζόμενου να κλέψουν. Δεν πήγε για να παίξει εκεί το παιδί, να εξηγούμαστε» (σε εισαγωγικά αλλά μπορεί να μην κατάφερα να αναπαραγάγω από μνήμης επακριβώς τα λόγια, του έγκριτου Δημοσιογράφου).

    Γ. Όταν είδαν πως μπορεί και να πέθανε, έκαναν όλα τα τυπικά που τους υπέδειξε ο δικαιόρος της εταιρείας:
    α. Δεν το άγγιξαν. Αυτό ήταν σημαντικό
    β. Ήρθε κάποιος με το αυτοκίνητο, επόπτευσε με τις μηχανές (έχει διαρρεύσει και αυτό το βίντεο) κι έδωσε τις οδηγίες ή απλά τις μεταβίβασε.
    γ. Φώναξαν το ΕΚΑΒ.
    Αφού πέρασε και το 48ωρο, ώστε να μην υπάρχει αυτόφωρο, έκαναν γνωστό το θέμα.
    Θέλω να πω, πως τυπικά χειρίστηκαν την υπόθεση οι ίδιοι κατά το δοκούν πριν πάρει τη δημοσιότητα. Τα βίντεο προφανώς τα διέρρευσαν ελεγχόμενες πηγές (ίδιοι ή ΕΛΑΣ). Τι έχει προηγηθεί εκεί κανείς δεν ξέρει. Μένει να το δούμε.

    Το θέμα όμως είναι πολλαπλώς στενάχωρο.

  67. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους ! Και μια που είναι και τα γενέθλια του Γούντι Άλλεν, κάτι επίκαιρο,
    «Νομίζω πως υπάρχει κάτι εκεί έξω που μας παρακολουθεί. Δυστυχώς είναι η κυβέρνηση.»

  68. Γιάννης Ιατρού said

    ΜΑΡΜΑΓΚΑ !!

  69. Φασόλι said

    Καλημέρα σας και καλό μήνα. Νομίζω ότι τον φετινό Δεκέμβριο θα τον μονοπωλήσει η συζήτηση για το Διάταγμα – Φετφά του Κούλη, που υποχρεώνει όλους τους 60ρηδες plus να εμβολιαστούνε. Έχουν εξεγερθεί ακόμη και οι Νεοδημοκράτες. Ο Ζαμπέτας αποδεικνύεται προφητικός με το τραγούδι του «Το Διάταγμα»

  70. Γιάννης Ιατρού said

    61-62: 👍😂😂

  71. sarant said

    56-58 Κι εγώ το υποπτεύομαι, αλλά όπως λέτε θέλω να δω απόδειξη

    63 🙂

  72. ΓΤ said

    μπρέιν γκέιν
    (κλάιν μάιν)

    https://www.avgi.gr/social/402111_gelio-mehri-dakryon-sto-twitter-apo-brain-gain-me-ton-gio-toy-biomihanoy

  73. GeoKar said

    #36: ομοιοπαθείς αγαπητέ.

  74. Ρε ΓΤ, άμα είσαι του Μότσαρτ φαν, όλες οι άλλες σου αμαρτίες συγχωρούνται, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη ! Διάβασε το «Κοντραμπάσσο» του Ζίσκιντ, μισή μπουκιά βιβλιαράκι είναι, να ξεστραβωθείς που έλεγε και το «αμόρε» του Κουβάτσου…

  75. loukretia50 said

    Kαλό μήνα σε όλους!
    και τα λοιπά, και τα λοιπά et pa pa pa..

  76. ΓΤ said

    74@
    Όχι, Γιώργο, απλώς ήθελα να λογοπαίξω. Είμαι άρρωστος με τον Μπαχ.

  77. Prince said

    69. Δε θα εξεγερθεί κανείς. Έχουμε πια δεχτεί το ρόλο μας ως λαός – μωρό, που χρειάζεται οπωσδήποτε καθοδήγηση και επίβλεψη για τα πάντα.
    Είμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο σαν το λαό τής (προφητικότατης) ταινίας «V for Vendetta», ακολουθούμε άκριτα το «νόμο» και όχι τη λογική και καταφερόμαστε κατά των λεγομένων αντιδραστικών/γραφικών – λεγομένων έτσι από τα μίντια, τα οποία επίσης βρίζουμε!

  78. Μαρία said

    Καλό μήνα.

  79. loukretia50 said

    76. ΓΤ Δύσκολοι καιροί, ε? Αχ και Μπαχ!

  80. ΓΤ said

    79@

    Δύσκολα είναι όταν από τον Μπαχ περνάς στην Εικασία του Γκόλντμπαχ.

  81. sarant said

    72 Έγινε θρήνος με αυτό το θέμα (το αναφερω παρεμπιπτόντως στο αυριανό άρθρο).

  82. spyridos said

    Έριξε το χρήμα στους παρατρεχάμενους εργολάβους αλλά τώρα θα κεράσει μπύρα ο τουρίστας.

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο πιο δυστυχισμένος Έλληνας είναι ο Αρκάς: φαντάζεστε τι πάρτι θα έκανε με το πενάκι του, αν ο Κούλης και ο κυβερνητικός θίασός του ήταν συριζαίοι; Ας πρόσεχε… Θα μπορούσε να διανύει τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

  84. Μαρία said

    82
    Οι πσαράδες ξέρουν.
    Μετά το 0:39

  85. Theo said

    6196 77 (75+2) 690

  86. Μαρία said

    85
    Εύγε 🙂

  87. Theo said

    @86:
    Δες και το χθεσινό.
    Τα ζώα μου αργά. Μου πήρε … λίγο χρόνο να το καταλάβω 😦

  88. # 76

    Καλή επιλογή, σεβαστή.

  89. Χαρούλα said

    Καλό μήνα! Ευχηλ και ελπίδα…!
    Τα τραγούδια του Δεκέμβρη(κάλαντα δεν περιλαμβάνονται🧑🏻‍🎄)
    https://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/ta-tragoydia-tou-dekemvri

    Και παροιμίες του
    Άγια Βαρβάρα μίλησε κι ο Σάββας αποκρίθη: «Μαζέψτε ξύλα κι άχυρα και σύρτε και στο μύλο, γιατί ο Αι-Νικόλας έρχεται με χιόνια φορτωμένος»
    Δεκέμβρη με τα κρύα σου και πώς θα ξεκρυώσω.
    Δεκέμβρης και δεν έσπειρες, λίγο σιτάρι θα ‘χεις.
    Δεκέμβρης μας επλάκωσε, το κρύο μας φαρμάκωσε.
    Τ’ Αγιονικολοβάρβαρα ή βρέχει ή χιονίζει.
    Το τραγούδι με τον τρύγο το Δεκέμβρη παραμύθι.
    Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού (ή χρυσάφι τ’ Αλωνάρη).
    Αγιά Βαρβάρα βαρβαρώνει, αγιός Σάββας σαβανώνει, άγιος Νικόλας παραχώνει.
    Να ‘ναι Χριστούγεννα στεγνά, τα Φώτα χιονισμένα
    χαρά σ’ εκείνον το γεωργό, που ‘χει πολλά σπαρμένα.

    Και του χρόνοι όλοι παρόντες και γεροί!🥰

    Κερατσίνι; 😢Ποιό Κερατσίνι;😪 Γιατί Κερατσίνι;🤫
    Εεε καλά ένα οχτάχρονο ήταν. Τι σκούζετε; Έρχονται γιορτές. Έχουμε να γλεντήσουμε την γέννηση του Χριστού. Μην ταράσσετε την χριστιανοσύνη και ανθρωπιά μας. Δεν μας φθάνει ο ιός, θα έχουμε και το Κερατσίνι τώρα;!🥺😬😤

  90. Στην Ελλάδα γενικώς επικρατεί η μαλακία να μη ρωτάνε τοπικούς καπεταναίους ( καϊκτσήδες καλύτερα ) που ξέρουν τα ρέματα και τα τερτίπια του τόπου τους όταν φιάχνουνε τα λιμάνια με αποτέλεσμα να έχουν μικρή αποτελεσματικότητα και σδυσλειτουργίες στον καθαρισμό τους. Ρωτάγανε εξαπανέκαθεν τους στεριανούς μηχανικούς και τελευταία τους «άριστους»

  91. ΚΑΒ said

    90. των γραφείων

  92. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Καλό μήνα σε όλους! (Μακάρι…, αλλά δύσκολο 😫😡)

    – Και για συνέχεια από το χθεσινό – μην ξεχνιόμαστε: 1-1-1913

    – «Ακούστηκαν» κάτι αχ, βαχ, Μπαχ! Οπότε, να ένα παλιό σχετικό: https://imgur.com/cufHXVl.jpg

    89τέλος
    Αχ, βρε Χαρούλα!

  93. Triant said

    Καλό μήνα.

    90,91, Κλασικό παράδειγμα το νέο καταφύγιο! στους Πάλους της Νισύρου, Έμπαινε μέσα ζωντανή η θάλασσα και με το αντιμάμαλο από την προκυμαία έβραζε ολόκληρο’ και με κάτι συμβολές επικίνδυνες. Σε μια χειμωνιάτικη μεταφορά Ρόδο-Φάληρο είχαμε μείνει μέσα δύο μέρες γιατί ενώ ο καιρός ταξιδευόταν δεν μπορούσαμε να βγούμε (καλά, δεν πάθαμε και τίποτα,τζάμι την βγάλαμε). Δύο σκάφη είχαμε γεμίσει το λιμάνι. Είχαμε λασκάρει τις πρυμάτσες 5 μέτρα για να μην ξεριζώσουμε τίποτα και βγαίναμε με τις νιτσεράδες.

    Έμαθα οτι μετά το φτιάξανε.

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Δεν θεώρησα άτοπο να μνημονέψω τον πατέρα μου στο μηνολόγιο
    Μνημολόγιο- στον ιδρυτή του. Αυτονόητο!

    Καλό μήνα σε όλους και μακάρι να φύγει παίρνοντας μαζί και τον κορονιό.

    Εκατό ευρώ στην τσέπη έχω τζιβαέρι μου
    να πλερώσω ένα μήνα
    να μην κάνω τη βατσίνα
    στο ζερβί το χέρι μου
    (ψηφίζεται τώρα)

  95. Triant said

    Εξαιρετικό Έφη!

    Όπου και μου δημιουργήθηκε η απορία αν κάνουν έκπτωση αν προπληρώσεις όλον τον χρόνο.

  96. ΓΤ said

    Σχέδιο εθελουσίας στην «Αυγή»

  97. ΓΤ said

    Αχιλλέας Μπέος, δήμαρχος Βόλου: πριβέ… κορονοπάρτι, μερακλαντάν συνωστισμίλα
    https://www.in.gr/2021/12/01/greece/axilleas-mpeos-ekane-parti-gia-ligous-ki-eklektous-eno-o-volos-einai-sto-kokkino-apo-koronaio/

  98. sarant said

    94 Πολύ καλό, θα το κλέψω!

    93 Στους Πάλους; Είχα μείνει εκεί, δεν θυμάμαι να είχε λιμάνι (μιλάω για τα ογδόνταζ).

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89τέλος
    Οικονομική Έκθεση Χρήσεως από 1η Ιανουαρίου έως 31η Δεκεμβρίου 2017 …
    …ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
    1. Γενικές πληροφορίες
    Η εταιρεία Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και η θυγατρική της (στο εξής όμιλος)δραστηριοποιούνται στους κάτωθι τομείς:
    Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος ΑΕ, στην παραγωγή και εμπορία αλεύρων καθώς και στην εκμετάλλευση ακινήτων.
    Μύλοι Αλλατίνη Α.Β.Ε.Ε., στην παραγωγή και εμπορία αλεύρων καθώς και στην εκμετάλλευση ακινήτων.
    Οι εγκαταστάσεις του ομίλου ευρίσκονται στον νομό Αττικής.
    Η εταιρεία Κ. Σαραντόπουλος έχει την μορφή της Ανωνύμου Εταιρείας και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έχει την έδρα της στο Κερατσίνι (Λεωφ. Δημοκρατίας 3)
    Σελ.34
    https://www.athexgroup.gr/documents/10180/43442/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%88%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%20%CE%9A%CE%A5%CE%9B%CE%99%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%99%20%CE%9A.+%CE%A3%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3%20%CE%91.%CE%95.+(2017,%CE%95%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82%20%CE%99%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82,%CE%95%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7).pdf/7a9998cb-8fb5-4766-8f46-17461e473b53?version=1.0

    Στο Κερατσίνι βράδιασε
    ανάψανε τα φώτα
    μα το παιδί δε γύρισε
    το λιώσανε στην πόρτα

  100. ΓΤ said

    99@

    Λοιπές δραστηριότητες της ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ

    Σύνθλιψη ανθρώπων
    Απάθεια κατ’ εξακολούθηση
    Καγχασμός
    Αιάντειος γέλως

    Ιστορικό υψηλό μετοχών τις οποίες κατέχουν μέτοχοι στα ανθρώπινα αμέτοχοι

  101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ρε και το συγκαειναλ ψήφισε το 100ευρο! Αδιακρίτως!
    https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/321750_ypohreotikotita-kai-prostimo-100eu-me-ypografi-nd-kinall

  102. # 101

    Προπονείται για συγκυβέρνηση προσεχώς !

  103. Γιάννης Κουβάτσος said

    101: Προς τι τα θαυμαστικά και η έκπληξη, Έφη; Τι περίμενες απ’ τους ακροκεντρώους; Κάτσε να εκλεγεί κι ο Λοβέρδος, να πέσουν εντελώς οι μάσκες.

  104. Pedis said

    Αναρωτιόταν και δεν το πίστευε ο Π2 προχτές πώς στο διάολο ο μικρός του μαγαζιού, ο Σκερτσέτος, έχει τέτοιο θράσος …

  105. ΣΠ said

    Έχουν ξεφύγει τα πράγματα με την πολιτική ορθότητα.
    https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-ee-kateyoreitai-oti-thelei-na-akerosei-ta-christoeyenna-yiati-epanachorese_gr_61a76ebbe4b07fe20120dade

  106. Μαρία said

    https://www.avgi.gr/koinonia/402261_o-gynaikologos-katigorei-ton-syzygo-itan-fanatikos-antiemboliastis

  107. Μαρία said

    105
    Εδώ μιλάμε για βλακεία.

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    105: Τη μάγισσα Φρικαντέλα του Τριβιζά ξέρω, που μισεί τα Χριστούγεννα . Όταν ακούει τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδάνε τα κάλαντα, γίνεται έξω φρενών, τους κλέβει τις φωνές τους και τις φυλακίζει σε μπαλόνια. Τα κράτη-μέλη, αλήθεια, με ποια κριτήρια επιλέγουν τους τύπους και τις τξύπισσες που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή επιτροπή;

  109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Καλό μήνα σε όλους.

    Ένα υπέροχο άλμπουμ από ένα καταπληκτικό συγκρότημα για όποιον -α ενδιαφέρεται.

    Καλή σας ακρόαση

  110. Pedis said

    Τι κακό έχει ένα νοσοκομείο σε αυτή την κατάσταση; Διαφωνείτε; Αποδείξτε το!

    https://thepressproject.gr/stoivagmena-se-rantza-ta-ypopta-krousmata-stous-koinochristous-chorous-nosokomeion/

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    105: Πάντως δεν είναι καινούργιο αυτό το φρούτο· θυμάμαι ότι πριν από χρόνια ο δήμαρχος μιας αγγλικής πόλης δεν ήθελε να στολίσει χριστουγεννιάτικα τους δημόσιους χώρους, για να μην ενοχληθούν οι αλλόθρησκοι δημότες. Ό,τι να ‘ναι… Λες και οι αλλόθρησκοι είναι ταλιμπαναίοι.

  112. Triant said

    Γράφω «νέο». Είχα πάει κι εγώ το 96 και δεν υπήρχε. Υπήρχε όμως από τότε η «Αστραδενή» με τον Πέτρο που είχε (εξαιρετικές) πατάτες μόνο από την Τήλο και καμιά δεκαπενταριά ψαράκια κάθε μέρα που έπιανε ο γαμπρός του. Είχε επίσης φρεσκότατα αυγουλάκια κότας(!) τα οποία φίλος που επιδίδεται στο ρούφηγμά τους χαρακτήρισε καταπληκτικά. Εκεί την βγάλαμε και το διήμερο που γράφω (γύρω στο 2000).
    Νομίζω οτι Αστραδενή είναι το όνομα της γυναίκας του.

  113. sarant said

    112 Το όνομα επιχωριάζει στα Δωδεκάνησα, δες και το μυθιστόρημα Αστραδενή της Ευγενίας Φακίνου (με την ηρωίδα να είναι από τη Σύμη)

  114. Μαρία said

    113
    Πολύ καλή η Αστραδενή. Την χάριζα σε έφηβες.

    German doctor faces charges after administering thousands of self-made vaccines
    Doctor and owner of Lübeck airport insists his improvised Covid jab is 97% effective
    https://www.irishtimes.com/news/world/europe/german-doctor-faces-charges-after-administering-thousands-of-self-made-vaccines-1.4742040

  115. Μαρία said

  116. Γιάννης Ιατρού said

    104: Αν τον δεις, στείλε του το λίνκ, μπας και ξεστραβωθεί…
    Conclusion: Mortality for patients receiving mechanical ventilation in IM wards is almost inevitable when ICU availability is lacking. Therefore, applying additional transfer criteria beyond the SOFA score is imperative.

    Εδώ η μελέτη: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32479534/

    κι εδώ ο γνωστός επιστήμων…

  117. Μαρία said

    Απο φυλλάδιο που μοίραζαν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, ενώ στη σελίδα https://emvolio.gov.gr/sites/default/files/after-vax_final_14_5h21_vv_new_5.pdf?v=2 η επίμαχη φράση απαλείφθηκε.

  118. Μαρία said

    116
    Τι να το κάνει το λινκ; Οι δικοί μας νοσοκομειακοί γιατροί τα ίδια λένε.

  119. Γιάννης Ιατρού said

    117: Αυτό το θυμάμαι κι εγώ, επειδή η νύφη μας ήταν τότε έγκυος κι ο γιατρός της της είχε πει να περιμένει λίγο, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Μετά, μόλις βγήκε μια ανακοίνωση του ΠΟΥ πως μπορούν να εμβολιαστούν οι έγκυες, της το συνέστησε αμέσως και πήγε και το έκανε, με τον σύζυγο αντάμα.

  120. Μαρία said

    Απ’ το λινκ του 106
    «Από τη στιγμή που η Γυναικολογική Εταιρεία τον Μάιο του 2021 είπε να εμβολιάζονται οι έγκυες, εγώ σύστησα σε όλες τις γυναίκες να εμβολιαστούν», τόνισε ο γυναικολόγος.

    Αλλά τα φυλλάδια αμέλησαν να τα αποσύρουν.
    Και οι γιατροί των εμβολιαστικών κέντρων δεν είναι σωστά ενημερωμένοι. Φίλη πήγε προχτές για 3η δόση και ο γιατρός, επειδή παίρνει κάποια φάρμακα, της είπε οτι δεν έπρεπε να εμβολιαστεί. Εμβολιάστηκε με δική της επιμονή.

  121. sarant said

    120 τέλος: !

  122. Πέπε said

    112-113-114

    Η Αστραδενή της Φακίνου, Συμιακιά πράγματι, ήταν Αστερόπη. Ίσως βέβαια να έγινε εκ των υστέρων η σύνδεση, να υπήρχε δηλαδή το τοπικό Αστραδενή αυθύπαρκτα. Πάντως όταν στην Αθήνα της είπανε (της ηρωίδας) ότι δεν είναι χριστιανικό όνομα, αυτή διαμαρτυρήθηκε ότι και του παπά την κόρη έτσι τη λένε!

    Ωραίο γλυκόπικρι βιβλίο στην αρχή, τελειώνει εφιαλτικά.

    (Το κουτάκι όπου γράφουμε τα σχόλια κάτι έπαθε κι έχει στενέψει σαν χαραμάδα. Γράφω και δε βλέπω τι έχω γράψει, εμφανίζεται μόνο το πάνω μισό της τρέχουσας αράδας. Με το μπαρδόν για τα όποια λάθη.)

  123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στην Κρήτη πάει η λεβεντια
    κι η αντρειοσύνη αντάμα
    πάει κι κόβιντ ομικρον
    σα μαύρη πίκα ντάμα
    https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/321803_stin-kriti-proto-kroysma-tis-parallagis-omikron-stin-ellada

  124. ΣΠ said

    122τέλος
    Δεν μπορείς να το μακρύνεις με το ποντίκι από την κάτω δεξιά γωνία; Αυτό κάνω όταν μου συμβαίνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: