Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πρόστιμο 100 ευρώ σε όποιον δεν ξέρει την Μποτσουάνα!

Posted by sarant στο 2 Δεκεμβρίου, 2021


Ήθελα να γράψω ένα άρθρο για την Μποτσουάνα, που έγινε ξαφνικά διάσημη με την παραλλαγή Ο του κορονοϊού, αλλά επειδή είχαμε δεσμευμένη την Τρίτη (κείμενο 1821) και την Τετάρτη (μηνολόγιο) το ανέβαλα για σήμερα -και αφού στο μεταξύ έσκασε και το πρόστιμο των 100 ευρώ, αναπόφευκτα θα συνδυάσω τα δυο θέματα, κυρίως στον τίτλο, ενώ περιμένω και τα σχόλιά σας. Bέβαια, συζητήσαμε μερικά πράγματα για τη χώρα στα μεζεδάκια του Σαββάτου, αλλά δεν νομίζω ότι καλύψαμε το θέμα.

Η Μποτσουάνα λοιπόν είναι χώρα της νότιας Αφρικής. Είναι περίκλειστη, χωρίς έξοδο στη θάλασσα, όπως βλέπετε.

Η Μποτσουάνα έχει μάλλον μεγάλη έκταση, 580.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τέσσερις και βαλε φορές η Ελλάδα, και για να πάρετε κι ένα άλλο μέτρο σύγκρισης να πούμε ότι είναι μεγαλύτερη απο την ηπειρωτική Γαλλία (το εξάγωνο, χωρίς τα υπερπόντια εδάφη). Ωστόσο, ενώ η Γαλλία έχει 65+ εκατομμύρια πληθυσμό, η Μποτσουάνα έχει 2.300.000 μόνο, κάτι που εξηγείται αν δούμε πιο προσεχτικά, αφού το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της χώρας το πιάνει η έρημος Καλαχάρι (εγώ την είχα ακούσει πριν μάθω τη χώρα). Είναι λοιπόν η Μποτσουάνα μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του πλανήτη -θα άξιζε κάποτε να δούμε σε ένα άρθρο τις δυο άκρες του φάσματος με τις πυκνοκατοικημένες και τις αραιοκατοικημένες χώρες.

Πρωτεύουσα της Μποτσουάνας είναι η Γκαμπορόνε. Ναι, το όνομα της χώρας το κλίνω, και αν θέλετε το συζητάμε. Τώρα που έγινε διάσημη η «παραλλαγή/μετάλλαξη της Μποτσουάνας» στα μέσα ενημέρωσης, είδα ότι τα περισσοτερα είχαν άκλιτο το όνομα, αλλά δεν συμφωνώ. Εφόσον τα θηλυκά γεωγραφικά ονόματα σε -α είναι εκ κατασκευής προσαρμοσμένα στο τυπικό της ελληνικής, δεν υπάρχει λόγος να μένουν άκλιτα. Έτσι, εγώ κλίνω όλα τα ονόματα χωρών ή πολιτειών των ΗΠΑ: της Μποτσουάνας, της Φλόριντας, της Καλιφόρνιας, της Ζάμπιας, της Νικαράγουας, της Γιούτας, της Νεβάντας, της Ναμίμπιας.

Η πλειοψηφούσα εθνοτική ομάδα στην Μποτσουάνα (Botswana) είναι οι Τσουάνα (Tswana). Δεν είναι σύμπτωση η κοινή κατάληξη. Επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά, αλλά η επικρατούσα γλώσσα είναι η Σετσουάνα, Setswana, το βλέπετε το πατερνάκι; Που συνεχίζεται, διότι ο Μποτσουανέζος, να τον πούμε έτσι, λέγεται Motswana στον ενικό και Batswana στον πληθυντικό. Πρόκειται για γλώσσα της οικογένειας των Μπαντού, που δουλεύει με προθήματα, όχι όπως η δική μας με επιθήματα-καταλήξεις.

Η Μποτσουάνα θεωρείται από τις πιο πετυχημένες αφρικανικές χώρες και καμαρώνει ότι είναι η αρχαιότερη δημοκρατία της ηπείρου. Μια πολύ πρόσφατη είδηση ίσως έχει ενδιαφέρον: το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μόλις εξέδωσε απόφαση που κρίνει συνταγματική προηγούμενη δικαστική απόφαση για νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας, στην οποία η κυβέρνηση είχε ασκήσει έφεση.

Ένα άλλο γλωσσικό θεματάκι που αναδείχτηκε με την ευκαιρία της Μποτσουάνας έχει να κάνει με τη νότια Αφρική και τη Νότια Αφρική. Βλέπετε, η Μποτσουάνα ανήκει στη νότια Αφρική (στο νότιο τμήμα της ηπείρου) και συνορεύει με τη Νότια Αφρική (το κράτος). Σε άλλες γλώσσες δεν υπάρχει μπέρδεμα. South Africa λέγεται στα αγγλικά η χώρα και Southern Africa η περιοχή. Στα γαλλικά λέγεται Afrique du Sud η χώρα και Afrique australe η περιοχή -άκουσα χτες στο ραδιόφωνο ότι ο πρώτος Γάλλος με την παραλλαγή Ο βρέθηκε στη Ρεϋνιόν, γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στον Ινδικό ωκεανό, και είχε μόλις επιστρέψει από ταξίδι στη νότια Αφρική (Afrique Australe) έχοντας επισκεφθεί μεταξύ άλλων τη Νότια Αφρική (Afrique du Sud). Ο παλιός μου συνάδελφος, ο φίλος μας ο Δημόσιος Χώρος, είχε προτείνει να ονομάζεται Νοτόγεια Αφρική η ήπειρος, αλλά η πρότασή του δεν έχει πιάσει.

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνας διαμαρτυρήθηκε για την ονομασία που δόθηκε στη νέα παραλλαγή του ιού, την Β.1.1.529, και διευκρίνισε με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και Ευεξίας (ωραίος τίτλος) ότι τα τέσσερα κρούσματα δεν αφορούσαν τη χώρα και ότι η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες της Νοτόγειας (που θα έλεγε κι ο ΔΧ) Αφρικής. Την ανακοίνωση τη βλέπετε αριστερά. Σε άλλες ανακοινώσεις που έχω δει στο Τουίτερ, οι αρχές της Μποτσουάνας υπογραμμίζουν το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα.

Ωστόσο, η ΕΕ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν, όπως ήταν μάλλον αναπόφευκτο, απαγόρευση ή σοβαρότατους περιορισμούς στις πτήσεις από τις χώρες της Νοτόγειας Αφρικής: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι, διαβάζω εδώ. Εδώ αναδεικνύεται και άλλο ένα γλωσσικό θέμα, αφού η/το Εσουατίνι είναι η νέα ονομασία της Σουαζιλάνδης.

Ωστόσο, η Ευρώπη δεν είναι νησί και η στεγανή απομόνωση δεν είναι εφικτή. Το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο ήταν μια γυναίκα η οποία είχε επισκεφτεί την Αίγυπτο και επέστρεψε στο Βέλγιο μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Ευρώπη, και γενικότερα οι προηγμένες χώρες, έχουν πετύχει (όχι όλες, όχι η Ελλάδα ας πούμε) καλά ποσοστά εμβολιασμού και τώρα κάνουν την τρίτη δόση, αλλά όταν τα ποσοστά στην Αφρική και σε άλλες περιοχές είναι τόσο χαμηλά η προσπάθεια αυτή αυτοϋπονομεύεται. (Σε ανακοίνωση του ΠΟΥ διαβάζω ότι μόνο 5 από τις 54 χώρες της Αφρικής, και όχι οι μεγαλύτερες, έχουν πιάσει ή αναμένεται να πιάσουν τον στόχο που έθεσε ο ΠΟΥ, να πετύχουν 40% ποσοστό εμβολιασμού έως το τέλος του 2021).

Στην Αφρική δεν έχουν εμβόλια (και όχι μόνο -δεν έχουν, ας πούμε, ούτε καν σύριγγες στις απαιτούμενες ποσότητες), ενώ στην Ευρώπη έχουμε εμβόλια αλλά δεν έχουμε πείσει όλο τον πληθυσμό. Η δική μας κυβέρνηση, έχοντας αποτύχει καθαρά στην εμβολιαστική προσπάθεια, στοιχείο που δεν είναι άσχετο από τη σύνθεση της εκλογικής της βάσης, αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο, 100 ευρώ τον μήνα, σε όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες 60 ετών και άνω. Ομολογία αποτυχίας είναι αυτό, και πρέπει να ντρεπόμαστε που η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θεσπίζει τέτοιο μέτρο.

Όπως πολλά πρόστιμα, και αυτό έχει ταξική διάσταση: για κάποιον τα 100 ευρώ είναι φιλοδώρημα, για άλλον είναι σοβαρότατο ποσοστό των μηνιαίων εσόδων του. Προσωπικά, δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος ότι τελικά το πρόστιμο θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί -υπάρχει πιθανότητα είτε να κριθεί αντισυνταγματικό είτε τελικα να χαριστεί. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούν ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι, οι άνω των 60 ας το πω με βαριά καρδιά.

Το βέβαιο όμως είναι ότι, ακόμα κι αν οι περισσότεροι 60χρονοι+ συμμορφωθούν ή μεταπειστούν ή αναγκαστούν ή τέλος πάντων κάνουν την πρώτη δόση έως τις 15 Ιανουαρίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία, αυτό ελάχιστα θα επηρεάσει την οξύτητα με την οποία το τωρινό κύμα  (το τέταρτο είναι άραγε;) χτυπάει την πατρίδα μας. Και στο μεταξύ, θα έχει ανακύψει η ανάγκη να πειστούν να τριτεμβολιαστούν οι εμβολιασμένοι πολίτες που θα εξασθενεί η ανοσία τους μετά την παρέλευση πολλών μηνών από τη δεύτερη δόση τους.

Στο θέμα του προστίμου θα ακούσω τα σχόλιά σας, με ενδιαφέρουν πολύ. Σημειώνω πάντως ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε αρκετή πλάκα με το πρόστιμο. Εγώ πρότεινα τα έσοδα από το πρόστιμο να πηγαίνουν σε ειδικό κονδύλιο που θα χρηματοδοτεί την επιστροφή γόνων εργοστασιαρχών στα πάτρια (αυτό είναι υπαινιγμός για την εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο προσυνέδριο της ΝΔ, όπου παρουσιάστηκε ως παράδειγμα brain gain η περίπτωση ενός 25χρονου που γύρισε από την Αμερική και βρήκε μια πολύ καλή δουλειά στα Γιάννενα, χωρίς να αναφερθεί ότι ο νεαρός προσλήφθηκε στο εργοστάσιο του πατέρα του!). Άλλοι πρότειναν να μπει πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους κάνουν πράγματα που τα θεωρούν ανοίκεια, π.χ. όσους τρώνε καρπούζι με φέτα.

Οπότε, θα μπορούσαμε να προτείνουμε να μπαίνει πρόστιμο 100 ευρώ σε όποιον δεν ξέρει πού πέφτει η Μποτσουάνα ή δεν μπορεί να βρει τη Μποτσουάνα στον χάρτη. Οι αναγνώστες του ιστολογίου δεν κινδυνεύουν από αυτή την άποψη.

Ή ίσως θα πρέπει να τιμωρηθούν όσοι πολιτικοί της Ευρώπης θεωρούν ότι η Αφρική, στην οποία δεν χορηγούν εμβόλια, κείται μακράν.

Advertisement

373 Σχόλια προς “Πρόστιμο 100 ευρώ σε όποιον δεν ξέρει την Μποτσουάνα!”

 1. Α. Σέρτης said

  τη Μποτσουάνα=την Μποτσουάνα

 2. ΓΤ said

  1@

  Βλ. #12|27.11.2021

 3. B. said

  Για καρπούζι με φέτα είναι λίγα τα 100 ευρώ, μιλάμε για χονδροειδή πρόκληση. Ωστόσο είχα δει στην Ολλανδία να τρώνε γκούντα με μπανάνα (συγκεκριμένα τη φέτα του τυριού τυλιγμένη γύρω από τη μπανάνα), άλλο βέβαια που μόνο για τη γλυκόριζα (drop) που τρώνε θα έπρεπε να να επιβληθεί πρόστιμο σε όλο το έθνος. Αλλά έχουν γίνει όλα ίσωμα πια, κανένας σεβασμός.

  Ως φοιτητής υπήρξα αυτόπτης να βουτάνε τυρόπιτα σε φραπέ (όπου νομίζω απαιτείται ποινή φυλάκισης, όχι απλό πρόστιμο).

 4. phrasaortes said

  Νεβάδα ή Νεβάντα; Νομίζω το πρώτο είναι πολύ πιο διαδεδομένο. Βέβαια από την άλλη μάλλον το ανάποδο ισχύει με την Φλόριδα/Φλόριντα, αν και ο αμφιλεγόμενος φθόγγος προφέρεται το ίδιο στα Ισπανικά.

 5. ndmushroom said

  Εγώ αυτή τη Νοτιοδυτική Ροδεσία ή όπως αλλιώς τη λένε την έμαθα από τη Μα Ραμότσουε, και θεωρώ σημαντική παράλειψη του ιστολογίου το ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στην (μέσω Σκοτίας) λογοτεχνική καριέρα της χώρας. 😋

 6. ΓΤ said

  «εισαγωγή νωπών κρεάτων από τηΝ Μποτσουάνα»
  Βρε την Κοινότητα, ακολουθεί Τριανταφυλλίδη

  Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 16.01.1992

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:31992D0022&from=FI

 7. […] Ήθελα να γράψω ένα άρθρο για τη Μποτσουάνα, που έγινε ξαφνικά διάσημη με την παραλλαγή Ο του κορονοϊού, αλλά επειδή είχαμε δεσμευμένη την Τρίτη (κείμενο 1821) και την Τετάρτη (μηνολόγιο) το ανέβαλα για σήμερα -και αφού στο μεταξύ έσκασε και το πρόστιμο των 100 ευρώ, αναπόφευκτα θα συνδυάσω τα δυο θέματα, κυρίως στον τίτλο, ενώ… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/12/02/botswanafine/ […]

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραία ανάρτηση η σημερινή!
  Κάτι ανάλογο με αυτό που πολλές φορές λέμε: Φτιάξαμε για να φάμε από τα ελάχιστα! 🙂

  Ως προς την διαχείριση των 60+ δεν έχω εμπειρία. Όχι γιατί ανήκω σε άλλη ηλικιακή ομάδα αλλά διότι παρέα μου αποτελείται αποκλειστικά από εμβολιασμένους.
  Μπορώ πάντως να βεβαιώσω ότι η οικονομική παράμετρος βαραίνει στους 60+. Οι περισσότεροι νοηματοδοτούν το βίο τους μέσω των οικονομικών. Αγαπημένο θέμα οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές και φυσικά οι γιατροί και οι ασθένειες. Κανονική… τρέλα! Ελάχιστα έως ανύπαρκτα, πνευματικά ενδιαφέροντα.
  Εκπαιδευτικοί οι περισσότεροι και έβαλα ως θέμα μελλοντικής συζήτησης: Πως φαντάζεστε μια αριστερή πολιτική στην εκπαίδευση.
  Προς το παρόν το ζήτημα μένει σε…εκκρεμότητα. 🙂

 9. Alexis said

  Καλημέρα.

  Είναι μία κυβέρνηση που την έχουν πάρει σβάρνα οι εξελίξεις και ψάχνει για σωσίβια. Κάνει σπασμωδικές κινήσεις, απανωτά λάθη και κινήσεις πανικού. Έχει κάνει τεράστια λάθη στο επικοινωνιακό κομμάτι της πανδημίας. Με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα στην αρχή της πανδημίας (επί Τσιόδρα) δεν έχει καταφέρει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον κόσμο, να πείσει και να δώσει δείγματα σοβαρού και υπεύθυνου λόγου.
  Η εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς είναι απλά ανύπαρκτη. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το πόσους θα έπειθε μία τέτοια εκστρατεία, αλλά η κυβέρνηση όφειλε να δώσει τη μάχη.
  Τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο παίρνει μέτρα εξαναγκασμού.
  Το μέτρο του κατοστάρικου θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Από το βαθμό στον οποίο θα συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στους 60+
  Αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει ένα μέτρο εξαναγκασμού.

 10. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1κε Τώρα που το λέτε, μάλλον δίκιο έχετε, την Μποτσουάνα.

 11. Κιγκέρι said

  Δεν έχετε παράπονο, ως κι από την Μποτσουάνα σάς βρήκα τραγούδι!

 12. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Σχετικά με το δίλημμα «South/Southern Africa», υπάρχει και η απόδοση «Νότια/Μεσημβρινή Αφρική». Αν θυμάμαι καλά (ας το επιβεβαιώσει ενδεχομένως ο Άγγελος), αυτή τη λύση ακολουθούσαμε στην ΕΕ.

 13. Alexis said

  #3: Προτείνω επίσης να επιβληθεί δια νόμου πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα σε:
  -όσους λένε «ανεξαρτήτου» αντί για «ανεξαρτήτως»
  -όσους λένε «καλησπέρα» στις 12:30 το μεσημέρι. Ειδικά κατά τη θερινή περίοδο το συγκεκριμένο πρόστιμο θα διπλασιάζεται.
  -όσους κλίνουν αρχαιοπρεπώς τα λαϊκά θηλυκά ονόματα σε -ώ (της Θεανούς, της Μυρτούς κλπ.)

 14. sarant said

  12 Λοιπόν έχεις δίκιο, το είχα ξεχάσει.

  13 Όταν γίνω σουλτάνος, θα το επιβάλω.

 15. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  Το έχουμε ξανασυζητήσει το -ν- στην αιτιατική των θηλυκών. Αλλά πείτε μου, βρε παιδιά:
  Εσείς λέτε ‘τηΝ μπουκιά’, ‘τηΝ μπανάνα’, ‘τηΝ μπριζόλα’ κ.λπ. Τόση ανάγκη για … οξυγόνωση πιά!; 🙂

 16. mouzes said

  Τέλειο το κείμενο περιεκτικό με όσα ασχολήθηκε. Για την απόφαση του πρωθυπουργού θέλω να σχολιάσω το εξής, αφού χθές παραδέχτηκε οτι το κυριότερο πρόβλημα είναι οι πάνω των 60 χρονών και πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί δεν σταματάει συγχρόνως τα Rapid test στους νέους που θέλουν 80 ευρώ τον μήνα για να πάνε στην σχολή τους και ξέρουμε οτι το περνάνε χαλαρά. Αν συνέβαινε αυτό θα συμφωνούσα, τώρα απλα πιστεύω θέλει να διχάσει και οτι προστατεύει τους εμβολιασμένου, που είναι πιο πολλοί, απο τους κακούς ανεμβολίαστους.

 17. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  13# Έχω πολλούς που (καρατσεκαρισμένο) με παίρνουν τηλ 12:01-12:05, λένε καλημέρα και σπεύδουν να το διορθώσουν σε καλησπέρα. Κοροϊδευόμαστε με το κατοστάρικο? Από εκδορά και πάνω το συζητάμε.

 18. leonicos said

  Έτσι, εγώ κλίνω όλα τα ονόματα χωρών ή πολιτειών των ΗΠΑ: της Μποτσουάνας, της Φλόριντας, της Καλιφόρνιας, της Ζάμπιας, της Νικαράγουας, της Γιούτας, της Νεβάντας, της Ναμίμπιας.

  So do I που θα έλεγε και γνωστός γλωσσολόγος

 19. Κάποτε, στα τελειώματα της φοιτητικής μου ζωής, δανειζόμουν βιβλία από τη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη επειδή έψαχνα υλικό για ιστορία νοοτροπιών. Με την ευκαιρία είχα πάρει και ένα δίτομο, παλιό σχετικά βιβλίο σχετικά με τις γλώσσες του κόσμου: είχε όλες τις οικογένειες γλωσσών, με παραδείγματα, αρχές της σύνταξης και της γραμματικής, φωνολογία κλπ. Έτσι έμαθα και πώς δουλεύουν αυτές οι αφρικανικές γλώσσες. Δεν θα με πείραζε ένα τέτοιο μάθημα να υπάρχει στο σχολείο, μη πω ότι το βρίσκω πιο ενδιαφέρον και χρήσιμο από τα αρχαία και πέσετε να με φάτε.

  Το ότι η Σουαζιλάνδη έγινε Εσουατίνι το είχα χάσει, να που έμαθα και κάτι σήμερα.

 20. ΓΤ said

  15@

  Δεν είναι θέμα… οξυγόνωσης, τα μπ, ντ, γκ είναι στιγμιαία, οπότε το ν φυλάττεται 🙂
  Δες τον Τριανταφυλλίδη, ρε μαν!

 21. Κουνελόγατος said

  Για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, πρέπει η Κυβέρνηση να:
  Αγοράσει 1.000 περιπολικά.
  Προσλάβει 10.000 αστυνομικούς.
  Προσλάβει 5.000 παπάδες.
  Τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.

 22. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα ! (??)
  Μόλις μας έφτασε και στην Ελλάδα ένας «ομικρονέζος», κρούσμα από ταξίδι στη Ν.Αφρική.

 23. Theo said

  Καλημέρα!

  όσους τρώνε καρπούζι με φέτα
  Εμείς οι βόρειοι το καταλαβαίνουμε ότι τρώνε καρπούζι με μια φέτα ψωμί:-). Αλλά καρπούζι με τυρί (ως γνωστόν, έτσι λέμε τη φέτα των νότιων) τρώμε ενίοτε και δεν βλέπω τι το παράξενο ή αηδιαστικό.

 24. Βλέπω ότι στην πραγματικότητα οι δύο ονομασίες έχουν την ίδια σημασία, η μια στα αγγλικά, η άλλη στα μπαντού: γη των Σουάζι/Σουάτι
  https://www.bbc.com/news/world-africa-43821512

 25. leonicos said

  όσους τρώνε καρπούζι με φέτα

  το επικροτώ. το τυρί τρώγεται με πεπόνι

 26. spiridione said

  -Όπως πολλά πρόστιμα, και αυτό έχει ταξική διάσταση: για κάποιον τα 100 ευρώ είναι φιλοδώρημα, για άλλον είναι σοβαρότατο ποσοστό των μηνιαίων εσόδων του.

  Για τα πρόστιμα του ΚΟΚ είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018 προσαύξηση, (έστω και δειλή) των προστίμων ανάλογα με το εισόδημα, όπως ισχύει και σε άλλες χώρες.
  https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n-4530-2018/arthro-28-nomos-4530-2018
  Για να ισχύσει όμως πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση, που δεν την εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν νομίζω θα το κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

 27. leonicos said

  Εγώ όμως τρώω και σταφύλια με ρεβύθια

  θα φάω διπλό πρόστιμο;

 28. dryhammer said

  Καλημέρα!
  Ο κατεψυγμενατζής μου (6εκ+) φέρνει κρέας για κιμά Μποτσουάνας κι ήταν καλός. (Άπαχος και από κάτι φρέσκους προσυσκευασμένους καλύτερος) Δεν ξέρω αν λόγω μετάλλαξης τον έκοψε ή απλά άλλαξε καρτελάκι που λέει την προέλευση (μέχρι να διώξει το στοκ). Τη λύση να τον φτήνωσε δεν τη βλέπω πιθανή.

  Καρπούζι με φέτα τρώω ενίοτε -αν και με λευκό τυρί πάει πιο πολύ.

  Σήμερα στο δρόμο πέτυχα ένα φορτηγό που, ανάμεσα στα άλλα που κάνει ο κάτοχος, έγραφε και «Ταβανογραφίες». Αναζήτησα τη λέξη στον γούγλη και όλη η πρώτη σελίδα καλυπτόταν από καταχωρήσεις, φβ κλπ του ταβανογράφου που είδα στον δρόμο…

 29. Alexis said

  #23: Έτσι. Ως γνωστόν στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο ειδών τυριά: το τυρί και το κασέρι.

 30. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  26# Πρόσφατα κουβεντιάζαμε την περίπτωση του ζάπλουτου Φινλανδού που τον σκίσανε σε πρόστιμο για τροχαία παράβαση, Μάρτυς μου ο Πέδης.
  Με το καλό και κατά δω μεριά η αναλογικότητα, αλλά δεν το βλέπω.

 31. sarant said

  26 Kάτι μάθαμε πάλι

  22 Ωχ, καλώς τα δεχτήκαμερ

  17 Όπως και όσους λένε καλημέρα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

 32. leonicos said

  15 Εσείς λέτε ‘τηΝ μπουκιά’, ‘τηΝ μπανάνα’, ‘τηΝ μπριζόλα’ κ.λπ. Τόση ανάγκη για … οξυγόνωση πιά!;

  Άσε που δεν οξυγονώνει. Κι αυτό μυθος είναι

 33. Theo said

  @29:
  Το κεφαλοτύρι και τη μυζήθρα (είναι αυτό που λέτε ανθότυρο; ) τα ξέχασες μάλλον 🙂

 34. ΓΤ said

  30@

  Έτσι πρέπει, για να κοπεί η μαγκιά στον… Τράκη Γιαννακόπουλο

 35. Fremder said

  The Gods Must Be Crazy, ​ταινία γυρισμένη στη Καλαχάρι
  https://www.imdb.com/title/tt0080801

 36. Theo said

  @17:
  Κι εγώ έχω πολλούς που με παίρνουν τηλέφωνο 12:01-12:05, λένε καλημέρα και σπεύδω να τους διορθώσω σε καλησπέρα, συνήθως αναφέροντάς τους το «δόγμα Σαραντάκου»: Όσο ο ήλιος είναι ψηλά, λέμε καλημέρα 🙂

 37. papatha111 said

  Καλημέρα σε όλους.
  Το πρόστιμο αποτελεί άλλη μια απόδειξη της ανικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί και τα πιο απλά θέματα. Εκείνοι που θα έπρεπε να το πληρώσουν είναι όλοι εκείνοι που με τις πράξεις τους και τις δηλώσεις τους υποβάθμισαν τη σοβαρότητα του θέματος:
  α. Η ιερά σύνοδος, που στην αρχή της πανδημίας σήκωσε το δικό της μπαϊράκι, την ώρα που το Πατριαρχείο Κων/πολης ή η Καθολική εκκλησία τόνιζαν τη σοβαρότητα του ζητήματος. Τώρα όσο κι αν προσπαθούν να το μαζέψουν είναι αργά. Άλλωστε η άρνηση των κληρικών να εφαρμόσει τις συνοδικές αποφάσεις οδηγεί μέχρι και στην καθαίρεση. Τόσοι αντάρτες παπάδες και δεσποτάδες δεν έπαθαν τίποτα. Και εξακολουθούν ανενόχλητοι να λένε τις αντιεπιστημονικές και αντιθεολογικές βλακείες τους. Τόση σχέση έχουν με τον Χριστιανισμό που υποτίθεται πρεσβεύουν.
  β. Όλοι εκείνοι οι τάχα μου λοιμωξιολόγοι της τάχα επιτροπής που έβγαιναν και έκαναν τις δικές τους αιρετικές δηλώσεις, του τύπου ο ιός δεν κολλάει από το κουταλάκι της κοινωνίας.
  γ. Όλοι οι πετσοπληρωμένοι δημοσιογράφοι που υπερασπίζονται την ανικανότητα της κυβέρνησης και ρίχνουν τα βάρη στον κάθε φορά τράγο. Άλλοτε οι νέοι στις πλατείες, άλλοτε οι νέοι στα μπαρ και τώρα οι μη εμβολιασμένοι. Λες και ο ιός δεν κολλάει και στους εμβολιασμένους.
  δ. Όλοι εκείνοι οι άμυαλοι πολιτικοί που με τις αποφάσεις τους και τις πράξεις τους οδήγησαν την κοινωνία στα λάθος συμπεράσματα. Όταν τρέχουν στις λιτανείες, φιλάνε τους σταυρούς, τις εικόνες ή τα χέρια των παπαδοδεσποτάδων, τότε τι φταίει η κοινωνία! Κι όμως, για άλλη μια φορά, η κοινωνία θα φάει τη μαρξιστική σφαλιάρα.
  ε. Το μόνο μέτρο που προφυλάσσει είναι η μάσκα και η προσωπική υγιεινή. Λέει κανείς τίποτε γι’ αυτό; Ο καθένας την ανοησία του και κανένας την ουσία.

  Τέλος, για να φαιδρύνω και το θέμα, ωραία αφορμή για πρόστιμα θα ήταν τα ατελείωτα λάθη από τους δημοσιογράφους της τηλεόρασης, όχι μόνο τα ορθογραφικά. Απορώ το τελευταίο διάστημα, αν πήγαν σχολείο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αν έχουν διαβάσει έστω κι ένα βιβλίο. Δεν είναι δυνατό να λες τον Ναπολέων, τον Ξενοφών. Μα τόσο πολύ πια! Τέλος πάντων, το θέμα της τηλεόρασης το αποφεύγει ο Νικοκύρης και αναγκαστικά θα το σεβαστούμε.

  Γιάννης Π.

 38. papatha111 said

  Μια και συζητιέται το θέμα με την καλησπέρα μετά τις 12 το μεσημέρι.
  Μπαίνω στον φούρνο στις 12:30. Λέω στην 18χρονη υπάλληλο καλημέρα. Μου απαντά, τάχα μου ενοχλημένη, καλησπέρα.
  Φεύγοντας της λέω καλό μεσημέρι. Μου απαντά κι αυτή καλό μεσημέρι.
  Αυτό κάθε μέρα.
  Πάει, λωλάθηκε ο ντουνιάς! Από τότε που βγήκαν τα κοινωνικά δίκτυα, όλοι τα ξέρουν όλα. Ή μάλλον: ήταν στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος!

 39. Theo said

  @37:
  Ποια Σύνοδος σήκωσε το δικό της μπαϊράκι;
  Από την αρχή πειθάρχησε στα υπερβολικά μέτρα της κυβέρνησης για τις κλειστές εκκλησίες, και το Πάσχα (ενώ τα σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτά, ενώ στα ΜΜΜ γινόταν το έλα να δεις), απαγόρευσε σε κληρικούς να μιλούν για την πανδημία και όρισε εκπρόσωπό της για το θέμα αυτό τον μητροπολίτη Ναυπάκτου. Βρες μου μια δήλωσή του που να φαίνεται πως σηκώνει μπαϊράκι, και τα συζητάμε. (Κάναμε την ίδια συζήτηση εδώ πριν από κάποιες εβδομάδες, κι όλα αυτά που λες αποδείχτηκαν παραπληροφόρηση.)
  Από τους εκατό περίπου μητροπολίτες στην Ελλάδα, μόνο δύο διαφώνησαν με τη στάση της Συνόδου. Αυτή εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος, όχι κάποιοι παλαβοί ιερείς.

 40. Triant said

  Καλημέρα

  13,17. Αν κατεβειτε στις εκλογές θα σας ψηφίσω! (αλήθεια, ‘αν κατεβήτε’ ή ‘αν κατεβείτε’ πότε μένει το η που μάθαμε μικροί; )
  Ιδίως με αυτό το καλησπέρα, δεν κρατιέμαι. Ακόμα και σε πελάτες μπορεί να πώ ‘που την βλέπετε την εσπέρα με ντάλα ήλιο’ (εντάξει, σε πελάτες θα το πω όσο πιο ευγενικά και καλυμένα μπορώ).. Οι συνάδελφοί μου με έχουν πιά μάθει και το διορθώνουν 🙂

 41. Καλημέρα,
  Το τυρί τρώγεται με όλα τα φρούτα: καρπούζι, σταφύλι, πορτοκάλι, μανταρίνι, μήλο, απίδι (εεεε, συγγνώμην, αχλάδι ήθελα να γράψω) κ.ά. Για το πεπόνι δεν είμαι και πολύ σίγουρος, για τα εξωτικά (π.χ. μπανάνα) μάλλον μόνο αν δεν έχει καθόλου αρμύρα (όπως το εντάμ που αναφέρθηκε).

  15 Εγώ λέω την πριζόλα 🙂

  Για το 100ευρω πρόστιμο. Είναι μια ιδέα για εκβίαση καταστάσεων, αλλά ο εκβιασμός δεν είναι πάντα αποτελεσματικός. Απ’ την άλλη, ακούω πως στη Σλοβακία θα δίνουν 500ευρω κουπόνια σ’ όσους (πάνω από 60) μπολιαστούν. Αλλά τότε τι γίνεται μ’ αυτούς που ήδη μπολιάστηκαν; Θάναι τα κορόιδα; Μπλέξιμο…

  Περί Μπουτσουάνας δεν έχω ιδέα εκτός απ’ το ότι μου έκανε εντύπωση προχτές σε φωτογραφία της δεκαετία του 80 που ανέβασε ο Μπλογκ κι έδειχνε να έχει πληθυσμό 600 κάτι χιλιάδες και τώρα κοντά 2,5 εκατομμύρια, δηλαδή μέσα σε 40 (ας πούμε) χρόνια τετραπλασίασε τον πληθυσμό της.

 42. Fremder said

  @38
  Είναι που έχει ξυπνήσει η κοπέλα στις 5:30 και μέχρι που τελειώνει η βάρδια πουλάει πρωϊνό στους αγουροξυπνημένους.

 43. ΓΤ said

  38@

  Με το Μπιγκ Μπεν μες στην κιλότα
  αντί να φτιάξει μια μπομπότα

 44. atheofobos said

  Όπως πολλά πρόστιμα, και αυτό έχει ταξική διάσταση: για κάποιον τα 100 ευρώ είναι φιλοδώρημα, για άλλον είναι σοβαρότατο ποσοστό των μηνιαίων εσόδων του.

  Πράγματι έχει ταξική διάσταση γιατί πρόκειται να το πληρώσουν μόνο οι ηλίθιοι που δεν εμβολιάζονται!
  Όταν η βλακεία δεν προκαλεί ζημιά μόνο στον βλάκα αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, είναι καλύτερα το κόστος της να το πληρώνει ο βλάξ και όχι εμείς οι υπόλοιποι που δεν φταίμε σε τίποτα.
  Ένας επώνυμος από τους «υπόλοιπους», ο Νίκος Στραβελάκης, εξιστορεί με αμεσότητα από την ΣΩΤΗΡΙΑ τι υφίσταται από τον κορονοϊό παρά το ότι είχε προλάβει να κάνει την 3η δόση.
  https://www.iatronet.gr/article/105481/nikos-stravelakhs-apo-to-sothria-oi-5-pagides-poy-kryvei-h-loimoxh-apo-koronoio

 45. Mitsi Vrasi said

  Καλημέρα.
  Οι 60+ είναι περίπου 500κάτι χιλιάδες. Απ’αυτούς οι μισοί είναι 70 και 80+, και απ’αυτούς οι περισσότεροι μάλλον δε βγαίνουν παρά ελάχιστα. Μέτρο γελοίο και πιο διχαστικό ακόμα. Άσε που θα φέρει πιο πολλούς αρνητές (παπάδες και μπάτσοι δεν κολλάνε, αφού…).
  Πάω για το τρίτο στις έξι, τη μέρα του Αλέξη.

 46. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  35 Ναι μπράβο, έπρεπε να το αναφέρω.

 47. Reblogged στις anastasiakalantzi50 .

 48. Theo said

  η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θεσπίζει τέτοιο μέτρο
  Προηγήθηκε το Βατικανό (εδώ και μήνες) κι η Αυστρία πρόσφατα για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό (από 1ης Φεβρουαρίου).

 49. Theo said

  @45:
  Ε, όχι κι εβδομηντάρηδες βγαίνουν ελάχιστα!
  Αν πας Σαλονίκη, κάνε καμιά βόλτα στην παραλία, να δεις 🙂

 50. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 51. spyridos said

  41
  Η Μποτσουάνα ήταν εξαρτημένη από τη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του απάρτχαιντ.
  Η οποία δεν επέτρεπε και την είσοδο μεταναστών.
  Μετά πρέπει να ήρθαν αρκετοί μετανάστες από βορειότερα.
  Διάβαζα τις τελευταίες μέρες για τη Τανζανία. Το 1950 είχε 8 εκ. πληθυσμό όσα και η Ελλάδα περίπου, το 2000 35εκ και τώρα 60.

 52. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Έχω μια παρατήρηση για όσους λένε ότι αφού το πρόβλημα το έχουν οι μεγάλες ηλικίες γιατί υποχρεωνουμε τους νέους που το περνάνε ελαφρά να εμβολιαστούν η να κάνουν ραπιντ τεστ. Η μεταδοτικοτητα της αρρώστιας βάζει σε κίνδυνο όλο τον πληθυσμό. Και δεύτερο θέμα είναι η φέτα με το καρπούζι. Νομίζω ότι λείπουν οι ελιές. Αμφισης. Και για όσους το θεωρούν μπασκλασαρια το ενημερώνω ότι το φέτα/καρπούζι/ελιά σερβίρεται το καλοκαίρι σαν σαλάτα σε χαι μουρ εστιατόριο του Παρισιού.

 53. Theo said

  Αντιεμβολιαστές (το πιο πιθανό) έβαλαν βόμβες σε σχολείο στη Λεμεσό: https://www.lifo.gr/now/world/kypros-ekriktikoi-mihanismoi-exo-apo-dimotiko-sholeio-sti-lemeso

 54. Πουλ-πουλ said

  Καλησπέρα (περασμένες 12, για)
  Για τις μυστηριώδεις αυτές αφρικανικές γλώσσες έχει γράψει ο Αλεξάκης ένα ωραίο μυθιστόρημα: «Οι ξένες λέξεις».

 55. spyridos said

  για τον ψέκα βρήκαν αμέσως ΜΕΘ

 56. Νέο Kid said

  53. Είχαν βάλει και χτες βόμβα (κάηκε μια αίθουσα) σε ένα χωριό της Λευκωσίας . Αυτό είναι φρέσκο.
  Αντιμασκιστές! Αντιτίθενται στην υποχρεωτική μάσκα στα δημοτικά… και δέρνουν και δασκάλους… και βάζουν και τα παιδάκια να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε «θελουμε την ελευθερία μας»…
  Σήμερα μας έρχεται δα κάτω ο Ποντίφιξ! Θα κλείσει και το highway ( η εθνική οδός , που λέτε και σείς οι καλαμαράες)

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  13, 17, 36, 38, 40, 54, Το δόγμα είναι
  «Αν δεν πέσει ο ήλιος καλησπέρα δεν σας λέω»
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/07/16/kalispera/

  Τουτέστιν, κι αν δεν χαράξει, καλημέρα γιοκ. Επειδή σε κάτι ραδιοφωνικές εκπομπές τα βράδια, μεσάνυχτα κι ένα λεπτό, λένε καλημέρα και ξεκινάνε να μιλάνε ως «σήμερα» για την επερχόμενη μέρα!

 58. papatha111 said

  39 Ποια στάση κράτησε η Ιερά Σύνοδος στο θέμα της κοινωνίας. Είδατε σε καμιά εκκλησία να χρησιμοποιούν κουταλάκι μιας χρήσης;

  Είδατε κάποιον δεσπότη ή παπά αρνητή, αποδεδειγμένο μέσα από τα κηρύγματα, να του επιβάλλεται κάποια ποινή; Τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο; Ή και τώρα ακόμη. Στους παπάδες στη Ζάκυνθο, αν δεν κάνω λάθος, που σήκωσαν αντάρτικο στον δεσπότη τους, έγινε κάτι, επιβλήθηκε κάποια ποινή; Και το θέμα δεν είναι μόνο επιστομονικό – ιατρικό. Είναι κυρίως θεολογικό, διότι όλα αυτά που κηρύσσουν είναι έξω από τον Χριστιανισμό. Εκτός αν συμφωνείτε ότι το εμβόλιο είναι ο Σατανάς. Ή μήπως ξεχάσατε εκείνον τον ανεκδιήγητο δεσπότη που ψέκαζε με αγιασμό και μετά έτρεχε στο νοσοκομείο; Ή μήπως δεν έχετε μάθει για παπάδες που λειτουργούσαν με κόσμο παρά τις απαγορεύσεις. Πήρε κάποιο μέτρο για όλα αυτά η ιερά σύνοδος και δεν το έχω καταλάβει; Αν πήρε, τότε αναιρώ όλα όσα είπα.

 59. Λεύκιππος said

  Σε συνάρτηση με πρόσφατο άρθρο, η Μποτσουάνα θα μπορούσε να αποκαλείται Εμβοτσουάνα. Όπως λέμε εμβούτσες μπλε.

 60. ΓΤ said

 61. ΓΤ said

  59@

  Στο δε αθλητικό γίγνεσθαι να έχουμε εμβόλι_μη αγωνιστική

 62. Πουλ-πουλ said

  57.
  Πάντως ένας φίλος μου αδημονούσε να πέσει ο ήλιος, όχι για καλησπέρες και τα τοιαύτα, αλλά για να βάλει το πρώτο ουίσκι. Το καλοκαίρι δε αγανακτούσε.

 63. Stelios Kornes said

  Καλημερα σε ολους. Η γνωμη μου ειναι πως αυτο ειναι ενα μέτρο πανικού. Εχουν παρουσιαστει τετοια νουμερα διασωληνωμένων, θανατων, κλπ και παλιοτερα, χωρις να εχουν παρθει τοσο σοβαρα μετρα υποχρεωτικοτητας. Ισως η επικρατηση του στελεχους Δ και ο φοβος για τις συνεπειες της εμφανισης του στελεχους Ο, οδηγησε την επιστημονικη επιτροπη να προτεινει το προστιμο και την επιβολη υποχρεωτικου εμβολιασμου για τους ανω των 60, ως κατι που θα βοηθησει αργοτερα. Πιθανολογω πως φοβουνται μηπως οι νεκροι σε μερικους μηνες ειναι πολλαπλασιοι των σημερινων, σε καθημερινη βαση και πως θα καταρρευσει το συστημα υγειας. Ως καταρρευση εννοω να εμφανιστει ο ΠΘ στην τηλεοραση και να ζητησει απο τους πολιτες να μην πηγαινουν πια στα δημοσια νοσοκομεια, λογω πληρους αδυναμιας του συστηματος.
  Η υποκειμενικη μου γνωμη ειναι πως αυτη ειναι μια κακη κυβερνηση (στους περισσοτερους τομείς, εστω), αν ομως τα επιστημονικα δεδομενα υποστηριζουν σοβαρη πιθανοτητα κλιμακωσης της πανδημιας, οπως την περιεγραψα παραπανω, τοτε η υποχρεωτικοτητα του εμβολιασμου δεν φαινεται να ειναι κακο μετρο. Ουτε θα το δουμε πρωτη φορα και αρα πρεπει να αρχισουμε τις υστεριες. Οταν παρουσιαστηκα για να υπηρετησω τη στρατιωτικη μου θητεια, ηταν υποχρεωτικη θυμαμαι. Και θυμαμαι πολυ καλα πως την πρωτη μερα καταταξης, μού εγιναν εμβολια τετανου, μηνιγγιτιδας και τεστ mantoux (ολα ταυτοχρονα). Κι ευτυχως κανεις δε ρωτησε τη γνωμη μου γιαυτά, διοτι μπορει να αρνιομουν να τα κανω (κι ολα μαζι μαλιστα), ενω αργοτερα με προστατεψαν και δεν ειχα προβληματα. Επισης, υποχρεωτικη ειναι η χρηση ζωνης ασφαλειας και κρανους, αλλα και η ασφαλιση οχηματος. Αυτο που η δημοκρατια για τη δημοκρατια μπορει να κοστιζει ζωες, δεν το καταλαβα ποτε.

 64. Νέο Kid said

  Και κάτι φρέσκο απ το χώρο της επιστήμης ,για να ευθυμήσουμε…
  (Δεν πολυσυμερίζομαι την απαισιοδοξία, but who am I to judge?…)
  https://www.scientificamerican.com/article/humans-are-doomed-to-go-extinct/?fbclid=IwAR2H8YLfD2rPAiIFG3fF7vp2_ZgwWeTkLOWM5-TW8u7dSrsI_dhOUSx02cI

 65. Theo said

  @58:
  Για το θέμα της θείας Κοινωνίας είχαμε συζητήσει εδώ πολύ την άνοιξη του 2020. Υπάρχουν ένα σωρό ιερείς που μεταλαμβάνουν αρρώστους με λοιμώξεις επί δεκαετίες και μετά «καταλύουν» τη θεία Κοινωνία, που υπηρετούν σε νοσοκομεία λοιμωδών, και δεν έπαθαν τίποτα. Και το θέμα με τη λαβίδα (το «κουταλάκι», όπως το αποκαλείς περιφρονητικά), το πώς θα γίνεται η θεία Μετάληψη, αφορά τους πιστούς που μεταλαμβάνουν («Ὅσοι πιστοὶ προσέλθετε»), είναι εσωτερικό της Εκκλησίας, θέμα λειτουργικής τάξεως. Όποιος νομίζει πως θα τον βλάψει η θεία Κοινωνία, ας μη μεταλαβαίνει. Γούστο του, καπέλο του. Αυτά, και δεν θέλω να ξαναρχίσω τη συζήτηση.

  Αλλά στο ερώτημά μου «Ποια Σύνοδος σήκωσε το δικό της μπαϊράκι;» του σχ. 39 δεν απαντάς.

  Όσο για τα «θεολογικά» που ισχυρίζεσαι, για καθαιρέσεις, κλπ., επίτρεψέ μου να τα ξέρω καλύτερα από σένα. Η θέση της Εκκλησίας για τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού είναι ότι πρόκειται για θέματα υγείας, και στα θέματα υγείας ακολουθούμε τις συμβουλές των γιατρών, πρώτα και κύρια. Η Εκκλησία συμβουλεύει την τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό «πατρικῶς». Δεν μπορεί να επιβάλει ποινές φασιστικώ τω τρόπω για ένα θέμα υγείας. Οι εκκλησιαστικές ποινές επιβάλλονται για αποκλίσεις στην πίστη (αίρεση), ηθικά παραπτώματα και διασάλευση λειτουργικής τάξεως. (Κάποιοι μητροπολίτες επέβαλαν ποινές σε παλαβούς ιερείς για θέματα εμβολιασμού, κλπ. Τους δικαιολογώ μόνο όταν αφορούσαν ιερείς που διέσπειραν ανυπόστατες φήμες και διέσπαζαν το εκκλησιαστικό πλήρωμα. Όχι γιατί δεν εμβολιάστηκαν.)

 66. Pedis said

  Ο αγιόπαις κάνει το μαύρο άσπρο αλλά, έννοια του, παρακολουθεί Εκείνος … ο οποίος προστατεύει από τον κορονοϊό τους ΧΟ, όπως είχε γράψει κάποτε μία ψυχή. 😂 🤣

 67. Pedis said

  … της Μποτσουάνας, της Φλόριντας, της Καλιφόρνιας, της Ζάμπιας, της Νικαράγουας, της Γιούτας, της Νεβάντας, της Ναμίμπιας.

  Καλά με τη γενική, είναι θέμα μεταξύ άλλων συνήθειας και γούστου, αλλά

  Florida -> Φλώριδα κι όχι Φλόριντα, όπως αντίθετα για τον ‘ντ’ και ανάλογα για το «ω» Florentia -> Φλωρεντία

  Nevada -> Νεβάδα (άλλωστε έτσι έχει γίνει γνωστή αν δεν κάνω λάθος) κι όχι Νεβάντα.

  Για λόγους αυτοσυνέπειας. Σωστά;

 68. Theo said

  @60:
  Είναι πρώην μητροπολίτης, «ἐφησυχάζων» κατά την εκκλησιαστική ορολογία. Κι αντί να ησυχάζει, τρώγεται με τα ρούχα του (βλ. το σημερινό: https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/47035-anoixti-epistoli-pr-kalavryton-amvrosiou-se-nafpaktou-ierotheo).
  Όταν έγραφα για τους εκατό περίπου μητροπολίτες στην Ελλάδα, εννοούσα τους εν ενεργεία.

 69. sarant said

  48 Έχεις δίκιο

  59 🙂

 70. Theo said

  @66:
  Ρε Πέδη, μήπως εννοείς αγυιόπαις, κάτι που με τιμά; 🙂

  Κάποτε είπα να τρολάρω (Αύγουστος 2020) και το ‘δεσες σχοινί κορδόνι. (Ήμουν στο κρεβάτι, μετά από επέμβαση, δυσκολευόμουν να πληκτρολογήσω στο λάπτοπ, κι έκανα δυο μέρες να το διευκρινίσω πως τρόλαρα.)

 71. nwjsj said

  Γειά και χαρά σας!

  Το κράτος Μητσοτάκη είναι ο μεγαλύτερος ψέκας. Αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά χθες όταν ο ΠΘ από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι δεν υπάρχουν έρευνες για το αν υπάρχουν υψηλά ποσοστά θνητότητας στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Θυμίζω επίσης και μία άλλη δήλωση του στην οποία παραδεχόταν εξυπνακίστικα ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά για την επικοινωνία. Ως εκ τούτου, το κατοστάρικο για τους ανεμβολίαστους εξηντάρηδες και βάλε δεν αποτελεί έκπληξη. Ό,τι μέτρο έχει ανακοινώσει τελευταία για να πείσει τους ανεμβολίαστους είναι ψιλομετέωρο επιστημονικά κι αυτό πιο πολύ ταΐζει τους αντιεμβολιαστές, παρά οι ίδιες τους οι συνομωσιολογικές θεωρίες.

  Ο φόβος και η παραπληροφόρηση δεν ξεριζώνονται με βούρδουλα ή την απειλή ενός οικονομικού προστίμου. Χρειάζεται ενημέρωση και εκπαίδευση με απλά λόγια σε συντονισμένο επίπεδο για να αποδομηθούν οι θεωρίες της ψέκας και σιγά σιγά να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Αλλά όταν η ακαταδίωκτη οφικιάλια greek far right science περιφέρεται ψέλνοντας με χιτώνες και κεράκια και ανακοινώνει «Επιχείρηση Ελευθερία», προτρέποντας τους πολίτες να βγάλουν τις μάσκες εν όψει της τουριστικής σεζόν, δεν μένει κανένα περιθώριο για ελπίδες, έστω και φρούδες.

  Εδώ και ένα χρόνο περίπου φωνάζουμε για τους διάφορους ψεκοκαθηγητές και ψεκοδικηγόρους που περιφέρονται μιλώντας για πειραματικά εμβόλια, όντας οι ίδιοι εμβολιασμένοι από τους πρώτους. Θυμάστε που γελάγαμε με την κυρά Σούλα που χοροπήδαγε πάνω στο σωρό με τις μάσκες; Ε, να πώς γεμίσαμε αρνητές των πάντων και τώρα όλοι αυτοί στέλνουν μηνύματα στον ψεκοδικηγόρο λέγωντας «σώστε με, θέλουν να με διασωληνώσουν» κι αυτός απαντάει «μα, τι πάθατε;».

  Λοιπόν, περιττό να γράψω ότι το πρόστιμο στους σκληροπυρηνικούς αντιεμβολιαστές δεν θα δουλέψει. Ο πατέρας μου, 80 χρονών με δύο στεντ στην αρτηρία, ορκισμένο αντιβάξερ ψέκι, «δεν μασάει». Ο ανορθολογισμός έχει βαρέσει τέτοια επίπεδα που προτιμάει να πληρώνει το κατοστάρικο και να στερείται, παρά να εμβολιαστεί. Έχω χάσει πλέον το λογαριασμό για το πόσες φορές έχουμε τσακωθεί, βριστεί κλπ.και πλέον εδώ και καιρό προσπαθώ να προετοιμαστώ ψυχολογικά για το χειρότερο. Η δε μάνα μου, η οποία είναι κατ’ εξοχήν αναβλητική και φοβική, φαίνεται να κινητοποιήθηκε από την απειλή του προστίμου και τηλεφώνησε στη φαρμακοποιό για να ρωτήσει αν μπορεί να πάει ο ΕΟΔΥ στο σπίτι για να την εμβολιάσει. Απογοητευτικό και δεν με παρηγορεί ούτε αυτή η στάση, όμως οι άνθρωποι είναι ο καθένας αυτό που είναι και όχι αυτό που θέλουμε εμείς να είναι. Από πλευράς μου προσπάθησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα, κλείστηκα μέσα για μήνες για να τους προστατεύσω, από ‘κει κι έπειτα ο καθένας έχει τις ευθύνες του και μπαμπούλας δεν θα γίνω.

  Γενικά, δεν το βλέπω να τελειώνει τώρα κοντά όλο αυτό. Υπάρχει μεγάλη ανισότητα και ανομοιομορφία από χώρα σε χώρα στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ όλες θα έπρεπε να δρουν εννιαία και συντονισμένα. Κάποια στιγμή θα εξαντληθεί το ελληνικό αλφάβητο στην ονοματοδοσία των μεταλλάξεων και ίσως χρειαστεί να περάσουμε στα κινέζικα ιδεογράμματα που είναι κάτι χιλιάδες ξερωγώ. Εν ολίγοις, καμία εμπιστοσύνη δεν μου έχει απομείνει πλέον προς τις εξουσίες και τους ανθρώπους που τις επιλέγουν και η κατάσταση αυτή είναι λίγο σαν να αναρωτιώμαστε αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα.

  Κοινώς, εμβολιαστείτε, συνεχίζετε να φοράτε μάσκες, αποφεύγετε τα πλήθη, τα πολλά σούρτα-φέρτα και τους κλειστούς χώρους και τεσταριστείτε όσο πιο συχνά μπορείτε.

 72. spiridione said

 73. ΓΤ said

  68@

  Φίλε Τεό, και μόνο που είδα διαγώνια Αμβρό να γράφει «στη στροφή τον έφαγαν», πάω να ξηγηθώ ποπκόρν, να απολαύσω Αμβρό με παγωμένη μπίρα το απόγευμα 🙂

 74. ΓΤ said

  @71

  Γύρισε η Nwjsj 🙂

 75. papatha111 said

  65 Αν νομίζετε ότι μια εγκύκλιος μόνη της αρκεί, εντάξει, δικαίωμά σας να το πιστεύετε. Εμένα δε μου αρκεί. Γιατί σκέφτομαι τούτο το απλό: Αν ένας πατέρας συμβουλεύει το παιδί του (πατρικῶς) να μην κάνει μια πράξη και μετά αδιαφορεί αν το παιδί του την έκανε, τότε πώς θα κρίνουμε τη στάση του πατέρα; Θα πούμε ότι αρκεί η συμβουλή. Θα πούμε ότι ο πατέρας λειτούργησε πατρικῶς;
  Το ίδιο δε συμβαίνει κι εδώ; Όλο αυτό μου θυμίζει την παροιμία: με τα λόγια άρες μάρες με τα έργα κουταμάρες.

  Με τη λογική αυτή επιμένω, ότι η ιερά σύνοδος ακόμη σήμερα, δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

  Τέλος, να μην ξεχνιόμαστε. Όλοι τους είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο κάθε παπάς κι ο κάθε δεσπότης πληρώνεται από το δημόσιο. Άλλοι νόμοι ισχύουν για τους εφοριακούς κι άλλοι για τους παπάδες;

  Τώρα για τη λαβίδα, (γιατί σας ενόχλησε το «κουταλάκι» και γιατί νομίζετε ότι είναι περιφρονητική έκφραση, τι να πω; δικαίωμά σας και πάλι) καλά κάνατε και αναφέρατε όλους αυτούς που κοινώνησαν και δεν κόλλησαν καμιά αρρώστια. Μήπως όμως θα έπρεπε να αναφέρουμε και όλους αυτούς που κόλλησαν; Σε όλον τον πλανήτη συμβαίνει το ίδιο. Κάποια έρχονται σε συνεχή επαφή με αρρώστους και δεν παθαίνουν τίποτε, κάποιοι άλλοι παθαίνουν. Λέτε όλος ο πλανήτης να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι;

  Επίσης, μη νομίσετε πως μόνο εσείς κατέχετε τα εκκλησιαστικά.

  Καλή σας μέρα

 76. Το πρόστιμο πρέπει να είναι πεντοχίλιαρο όπως (μου είπανε πως) είναι σε όσους κινούνται στην λουρίδα ανάγκης της (οθντκ) εθνικής ¨η για τον ανεμβολίατο καθήμενο σε ζαχαροπλαστείο ενω έχει λήξει πριν λίγα λεπτά το ράπιντ τεστ του, γιατί αυτά είναι στιγμιαία αμαρτήματα ενώ η λογική του ανεμβολίαστου είναι εκούσια ανίατη περίπτωση.

 77. Πέπε said

  13

  Αφού αρχίσαμε όλοι να νομοθετούμε, προτείνω, αποφασίζω και θα επιβάλω (μόλις δυνηθώ) διαβαθμιζόμενες ποινές κάθειρξης για το εξής αδίκημα:

  Έχεις παλιό σπίτι με το καζανάκι των ’60ς ψηλά στο ταβάνι. Ανακαινίζεις το σπίτι, κάνεις καινούργιο καζανάκι κάτω, πίσω από την πλάτη του καθήμενου στη λεκάνη, ΧΩΡΙΣ να μετακινήσεις τη λεκάνη πιο μπροστά. Αποτέλεσμα, το καπάκι ή και η κουλούρα δε στέκουν ανοιχτά, οπότε οι όρθιοι ουρηταί (χονδρικά ένα 50% του πληθυσμού) πρέπει να κάνουν γιόγκα για να τα κρατάνε στη θέση τους με το πόδι.

  Τιμοκατάλογος κάθειρξης:

  Αν είναι σπίτι, δεκαετής.
  Αν είναι καφετέρια ή άλλος χώρος με κοινόχρηστη τουαλέτα, ισόβια.
  Αν είναι καφετέρια όπου επιπλέον το φως ανάβει με φωτοκύτταρο (και στα μισά του ήδη δύσκολου κατουρήματος πρέπει ν’ αρχίσεις να κουνάς χέρια-πόδια γιατί έσβησε), θάνατο.
  Αν μοιάζει ότι στέκει αλλά ξαφνικά πέφτει στα μισά, όλες οι ποινές ένα βήμα παραπέρα (δηλ. σπίτι ισόβια, καφετέρια θάνατο, καφετέρια με φωτοκύτταρο θάνατο δι’ αγχόνης σε αειθαλή πλάτανο κεντρικού σημείου της πόλεως).
  Αν είναι σπίτι αλλά το φως είναι με φωτοκύτταρο, απαλλαγή λόγω Ι5.

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπετσουαναλάνδη (αργότερα Μποτσουάνα)
  …»Τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της η Μποτσουάνα ήταν πολύ φτωχή χώρα και αναγκάστηκε σε δανεισμό από τη Βρετανία. Ο Χάμα μερίμνησε να ανακάμψει η οικονομία με στροφή προς τις εξαγωγές (βοδινό κρέας, χαλκός και διαμάντια). Το σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ενισχύθηκε και από την ανακάλυψη το 1967 αποθεμάτων από πολύτιμα ορυκτά.» …
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CF%81%CE%AD%CF%84%CF%83%CE%B5_%CE%A7%CE%AC%CE%BC%CE%B1

  Η Μάγια Τσόκλη ταξιδεύει στην Μποτσουάνα και ανακαλύπτει το «αφρικανικό θαύμα»: μια χώρα χωρίς διαφθορά, με δημοκρατικό πολίτευμα και σοφά σχεδιασμένη οικονομική πολιτική, που βασίζεται στα πλούσια αποθέματα διαμαντιών και στο παρθένο φυσικό περιβάλλον.
  https://www.travelstories.gr/community/threads/%CE%9C%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%A3%CE%9F%CE%A5%CE%91%CE%9D%CE%91-%CE%A4%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82.7699/
  Στο αρχείο της Ερτ υπάρχει το βιδεο αλλά δεν ημπορώ για τεχνικούς λόγους να το αναρτήσω

 79. sarant said

  71 Kαλώς την. Ζόρικο αυτό με τον μπαμπά. Να προσέχει τουλάχιστον.

  77 🙂

 80. Πέπε said

  44

  > Όταν η βλακεία δεν προκαλεί ζημιά μόνο στον βλάκα αλλά και στο κοινωνικό σύνολο, είναι καλύτερα το κόστος της να το πληρώνει ο βλάξ και όχι εμείς οι υπόλοιποι που δεν φταίμε σε τίποτα.

  Δηλαδή επικροτείς την πολιτική της κυβέρνησης να μην επιβληθεί πρόστιμο σε όλο το κοινωνικό σύνολο, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτου, αλλά μόνον σε όσους έκαναν συγκεκριμένο ατόπημα;

  Κι εγώ την επικροτώ, μόνο που κρατάω μικρό καλάθι. Αν (υποθέτουμε τώρα) το πρόστιμο τους κάνει να τρέξουν όλοι να εμβολιαστούν και δεν υπάρχει ποιος να το φάει και να το πληρώσει, δε θα εκπλαγώ να επιβληθεί γενικό πρόστιμο (ανά κλάσεις: πρώτα οι 80+, μετά οι 60+ και ούτω καθεξής).

 81. Pedis said

  # 70 – Ε, τι να γράψω εξαπτέρυγο, καντηλανάφτης, φιλακονίτσας, παπαδοπαίδι, παλαμοτρίφτης, μπατσαπίλας, μπιγκότος, σκυφτολαίμης, … ? 🥳

  Πάντως, ο Πανθοράς, εσύ το ξέρεις, κρατάει τεφτέρι για τον καθένα σας του κλαμπ. Το νου σου φίλε με τα ψέματα που αραδιάζεις. 😉🤭

 82. Νέο Kid said

  Όχι άλλη Παπαδομαχία ρέε! Όχι άλλο κάρβουνο!

 83. μήτσκος said

  Παλιά μας κάνανε αβέρτα εμβόλια στο σχολείο ή στο στρατό και δεν κουνούσε φύλλο. Τι άλλαξε αλήθεια από τότε (ας πούμε σέβεντις) και τώρα υπάρχει τόση ευαισθησία μην μας φαρμακώσει η χούντα;

  Μήπως μάθαμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας καλύτερα;
  Ή μήπως εμπιστευόμαστε τώρα λιγότερο την επιστήμη;
  Ή μήπως είναι επειδή δεν έχουμε ανάμνηση της εποχής που έβλεπες στο δρομο τι κάνει η πολυομυελίτιδα και η ευλογιά;

 84. Φώτης said

  Γενικά συμφωνώ με το μετρό.
  Πλέον προς τα κει κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις τελευταίες δήλωσης της κυρίας Ούρσουλας.
  Ελπίζω να πιάσει

 85. Pedis said

  … όπου παρουσιάστηκε ως παράδειγμα brain gain η περίπτωση ενός 25χρονου που γύρισε από την Αμερική και βρήκε μια πολύ καλή δουλειά στα Γιάννενα, χωρίς να αναφερθεί ότι ο νεαρός προσλήφθηκε στο εργοστάσιο του πατέρα του!

  Ντάξει, ξεφτίλα στον Κούλη και τα κουλάκια του που έστησαν την απάτη, αλλά κι ο νέος που προσφέρθηκε δεν πάει πίσω. Ψήνεται για πετυχημένος αντρερπρενέρ.

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  9:Ακριβως, Αλέξη. Αυτή η κυβέρνηση μού θυμίζει παλιούς εκπαιδευτικούς που προσπαθούσαν να επιβληθούν με χαστούκια και αποβολές, αφού λόγω νοοτροπίας και χαρακτήρα αδυνατούσαν να πείσουν με επιχειρήματα και να κερδίσουν με την προσωπικότητά τους την αποδοχή και τον σεβασμό. Ως κυβέρνηση αυταρχισμού και αναποτελεσματικότητας θα μείνει στην ιστορία. Και πρέπει να προσπαθήσει πολύ μια κυβέρνηση, για να γράψει ιστορία σ’ αυτούς τους κορεσμένους τομείς στη χώρα μας. Ε, η παρούσα κυβέρνηση τα κατάφερε.

 87. Theo said

  @75:
  Δεν είναι μια εγκύκλιος, είναι εκατοντάδες τοποθετήσεις πάνω στο θέμα.

  Για τους μισθούς των κληρικών, που είναι ελάχιστη ανταπόδοση για το πάνω από το 97% της εκκλησιαστικής περιουσίας που απαλλοτριώθηκε, τα έχουμε ξαναγράψει.

  Ποιοι είναι αυτοί που κόλλησαν από τη θεία Κοινωνία; Έχεις* τεκμήρια γι’ αυτό;

  «Σαράντα χρόνια φούρναρης», μπορώ να μυριστώ αν κάποιος ξέρει από Ορθόδοξη θεολογία ή όχι, συμπάθα με.

  @81:
  Πλούσια η επιχειρηματολογία σου, το είπαμε 🙂
  (Κατά τα άλλα, άλλοι είναι οι «ξινοί» εδώ μέσα, ενώ εσύ δεν λερώνεις το ιστολόγιο με τις χυδαιολογίες σου και τις ύβρεις αντί επιχειρημάτων 🙂 🙂 )

  Κι αν έχω γράψει κανένα ψέμα, απόδειξέ το.

  *Συνήθως σ’ αυτό το ιστολόγιο απευθυνόμαστε στον ενικό ο ένας προς τον άλλο.

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  71. Ωχ, δύσκολο! Και το είπαν από την πρώτη στιγμή οι εχέφρονες: Αν ο άλλος, που κόλλησε ο νους του, φοβάται για τη ζωή του από το εμβόλιο, δεν θα πειθαναγκαστεί για 100 ευρώ. Οι πολύ μεγάλοι δε, έχω την υποψία ότι πεισμώνουν περισσότερο αφού νομίζουν ότι θένε να τους ξεκάνουν και …αντιστέκονται! Αν είναι μικροσυνταξιούχοι, μπορεί και να πεινάσουν που λέει ο λόγος, παρά να κάνουν πίσω. Μπορεί και να πεθάνουν μπρος στη βελόνα (αν ζοριστούν να φτάσουν ως εκεί). Ακουγα το βράδυ με έκπληξη στο ράδιο μια γιαγιά να λέει για την τρομάρα της να βλέπει στην τηλεόραση τη βελόνα να μπήγεται στο χέρι. Δεν θα φανταζόμουν ότι και οι (μεγάλες ειδικά) γυναίκες θα τρόμαζαν από τη θέα της ένεσης. Αποτρεπτικό δηλαδή το όξω μπράτσο και ρόγα που λέει και η Μαρία-τα τουί δηλαδή.

 89. Παρών και Νοτόγειος, παιδιά. Στην εγκυκλοπαίδεια του Ελευθερουδάκη τον είχα πετύχει τον όρο.

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>παρουσιάστηκε ως παράδειγμα brain gain η περίπτωση ενός 25χρονου που γύρισε από την Αμερική και βρήκε μια πολύ καλή δουλειά στα Γιάννενα, χωρίς να αναφερθεί ότι ο νεαρός προσλήφθηκε στο εργοστάσιο του πατέρα του

  Μπάρμπα στην Κορώνη ή μπαμπά στα Γιάννενα

  Κάνανε και γκρίζα διαφήμιση στα νερά 😦

 91. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  83# Δεδομένου ότι το ποσοστό βλακείας και αμορφωσιάς μάλλον παραμένει διαχρονικά σταθερό (Τσιπόλλα), το πιθανότερο είναι να αυξήθηκε η απελπισία. Τα μαγιολίκια είναι πολλά χρόνια τώρα που διαφημίζονται δυναμικά.
  Οι τελευταίες γενιές δεν έχουν ανάμνηση του τι έκανε ο ναζισμός φόρα παρτίδα στον δρόμο, αλλά η κοινωνική επιρροή των ιδεών του είναι πολύ μεγαλύτερη από τα σημερινά εκλογικά του ποσοστά. Μπέρδεγουέι…

 92. Πέπε said

  > …θα ακούσω τα σχόλιά σας, με ενδιαφέρουν πολύ. Σημειώνω πάντως ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε αρκετή πλάκα με το πρόστιμο.

  Δικηγόρος «ανακοίνωσε» ότι αναλαμβάνει τις υποθέσεις αρνητών προστίμου με τη συμβολική αμοιβή των 1500 ευρώ, σημειώνοντας «σε περίπτωση θανάτου δεν επιστρέφονται».

 93. Pedis said

  # 91 – Οι τελευταίες γενιές δεν έχουν ανάμνηση του τι έκανε ο ναζισμός φόρα παρτίδα στον δρόμο, αλλά η κοινωνική επιρροή των ιδεών του είναι πολύ μεγαλύτερη από τα σημερινά εκλογικά του ποσοστά. Μπέρδεγουέι…

  Έτσι! Επειδή δεν μάθανε ούτε οι παλιότερες γενιές. Κι από ποιον να μάθουν, από τους συνεργάτες των ναζί, τους ντόπιους φασίστες κι από όλους μαζί τούς συνεχιστές του κράτους και του παρακράτους;

 94. Χαρούλα said

  Νομίζω πως μήνες να συζητάμε, απόλυτα δίκαιη, σωστή αλλά και αποτελεσματική λύση για την υπόθεση του εμβολιασμού δεν θα βρούμε. Σε όλα υπάρχει ένα αλλά. Αυτό δεν αθωωώνει βέβαια την κυβέρνηση, αλλά δεν δικαιώνει και την εργαλειοποίηση αντιπολιτευτικά…
  Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Papatha111 στο #37 και ιδιαίτερα για μασκες-προς.υγιεινή.

  Τώρα για την Εκκλησία(αν και θα στεναχωρήσω τον αγαπητό Theo), υπάρχει συνειδητά διπλή θέση. Ενώ η ηγεσία ξέρει πως δεν μπορεί να ελέγξει όλους τους ρασοφόρους, παίρνει θέση. Θέση βολική για να μην φαίνονται οπισθοδρομικοί. «Ναι, εμείς συμφωνούμε! Όμως δεν γίνεται….. πρακτικά!» Και βέβαια οι περισσότεροι έχουν βρεί ευκαιρία να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους, μετρώντας πόσους επιρρεάζουν. Συνήθης ιστορία του ράσου στην χώρα. Οι πολλοί με την λάθος πλευρά και οι λίγες εξαιρέσεις να σώζουν την φήμη.

  Nwjsj Καλημέρα!🙂 Λείπεις…
  Σε καταλαβαίνω… Ζω το ίδιο. Εγώ ελπίζω στην μεταστροφή με τα 100€. Κατηγορείστε με…

 95. Theo said

  @94:
  Χαρούλα, δεν μπορώ να ξέρω τι έχει στο βάθος του μυαλού του ο κάθε μητροπολίτης, αλλά τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Μεσογαίας, Αργολίδος, Καστορίας, Αρκαλοχωρίου, Ιεραπύτνης, Σύμης, Λεμεσού και Τριμυθούντος (οι τρεις πρώτοι πρωτοστατούν στην καμπάνια υπέρ μέτρων και εμβολίων από την ελλαδική εκκλησία) τους ξέρω από λαϊκούς και μπορώ να σε βεβαιώσω πως είναι ειλικρινέστατοι.

 96. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  93# Την τσιγγανούλα στο Κερατσίνι φίλε σκεφτόμουνα γράφοντας.

 97. Χαρούλα said

  Theo ο Καστορίας είχε φυγει απο κόβιντ. Ο νέος τι θέση θα έπαιρνε στο συγκεκριμένο ποίμνιο;
  Ο Μεσογαίας που και γιατι χάθηκε; Λαλίστατος πάντα.
  Δεν θα τα βρούμε το ξέρεις. Ας μην χαλαστούμε. Ξέρεις πως σε εκτιμώ. Ναι εκτιμώ και αγαπώ και θρήσκους😍!

 98. BLOG_OTI_NANAI said

  13: Για το πρόστιμο σε όσους λένε «καλησπέρα» δώδεκα και ένα, συμφωνώ. Αυτό είναι το νούμερο ένα που με ενοχλεί στον προφορικό λόγο.
  Αμέσως μετά, θέλω να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους δημοσιογράφους λένε ότι ο πρόεδρος του τάδε κόμματος έκανε… «πολιτικό μασάζ» στους διαφωνούντες. Αυτή την έκφραση ποτέ μου δεν τη χώνεψα.

  Ως προς το κατοστάευρω για το εμβόλιο, διαφωνώ με υποχρεωτικότητα και τις ποινές.
  Αλλά επειδή δεν μου αρέσει να προχειρολογώ, τι θα έλεγα αν εξαπλωνόταν ένα κύμα ανθρώπων (που όντως υπήρξε) που θα σταματούσαν κάθε εμβολιασμό στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν τρομακτικές ασθένειες που έχουν εξαφανιστεί; Δεν θα ήθελα να εξασφαλιστεί η κοινωνία από τους τρελούς;

  Πιστεύω ότι η αρνητική σκέψη που έχω επί του προστίμου των 100€ έχει να κάνει περισσότερο με το ζήτημα ότι έπρεπε πρώτα να εξαντληθούν όλα τα άλλα μέτρα, και μετά να έρθει αυτή η υποχρεωτικότητα. Πάντως, όταν πρόκειται για μια ιατρική πράξη που επηρεάζει και τη δημόσια υγεία, δεν είναι εύκολο να καταρρίψεις κάθε υποχρεωτικότητα.
  Μην ξεχνάμε, ένα σωρό άλλες υποχρεωτικότητες που προβλέπει ο νόμος ακόμα και για απλές παραβάσεις του κ.ο.κ. όπου εάν κινείσαι σε έναν δρόμο που το όριο ταχύτητας γράφει «30», το οποίο είναι απραγματοποίητο, εάν πας με «40» τρως πρόστιμο και το πληρώνεις θέλεις δεν θέλεις.
  Δηλαδή δεν ζούμε σε κόσμο χωρίς υποχρεωτικότητες, το αντίθετο.

 99. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 100. sarant said

  98 Δεν είναι και τόσο απραγματοποίητο να πηγαίνεις με 30, εγώ το έχω σχεδόν μάθει.

 101. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  93# Γιατί πρώτα οι πορδοσάλτηδες ανοίγουν τον δρόμο στους κασιδιάρηδες. Κι όλοι μαζί έχουν εύκολη δουλειά να κάνουν, πατώντας στο βούρκο του υποσυνείδητου. Παιχνιδάκι ο φασισμός, δουλειά πάνω στα ένστικτα.
  Προσπαθώντας να μιλήσω σχετικά σε κάποιους που έκαναν πως δεν καταλάβαιναν, παρομοίωσα κάποτε τον φ. με ένα δέντρο που, αν μπορούσαμε να του εφαρμόσουμε μια κάθετη δύναμη προς τα πάνω για να τον ξεριζώσουμε, θα βλέπαμε πως αφενός έχει ένα εξαιρετικά εκτεταμένο ριζικό σύστημα και αφεδύο πως ερχόμενο αυτό στην επιφάνεια θα έφερνε μαζί του μια τεράστια ποσότητα χώματος (=κοινωνίας, ανθρώπων).

  Υπό άλλες συνθήκες το κοινό του πορδοσάλτε στην καλύτερη περίπτωση θα κέρναγε ούζα και καφέδες τους δημίους των (όποιων) γύφτων.

 102. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  90# Πάντως εγώ είδα έναν στο τουίτερ που είπε ποτέ ξανά Βίκος 🙂

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επί της ουσίας, θεωρώ ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία* προφανώς και θα πρέπει να επιβάλλονται ως υποχρεωτικά πολλά μέτρα, ιδίως όταν είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του συνόλου. Δεν βρίσκω παράλογο να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους και όχι μόνο στους άνω των εξήντα. Δεν βλέπω γιατί είναι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσων άλλων ηχηρών παρόμοιων προφασίζονται οι αρνητές και όσοι καιροσκόποι τούς σιγοντάρουν. Πολύ πιο καταπιεστικά και ανυπόφορά μέτρα είναι η καραντίνα και η χρήση μάσκας σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους. Ξέρετε πόσο καταπιεζόμαστε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας, όταν προσπαθούμε επί τόσους μήνες να κάνουμε μάθημα μουγκρίζοντας φιμωμένοι με τους φερετζέδες; Αν είναι να απαλλαγούμε από όλα αυτά κι από τον φόβο κι από τις εντατικές κι από τους θανάτους όχι ένα, εκατό εμβόλια να υποχρεωθούν να κάνουν οι ανεμβολίαστοι. Ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά δεν βρίσκω κανένα ψεγάδι, λοιπόν, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αλλά, πάντα υπάρχει ένα αλλά, αλλά θα φέρει αποτέλεσμα αυτό το κατασταλτικό μέτρο ή θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες ακραίες αντιδράσεις εκ μέρους των ανεμβολίαστων; Ιδού η απορία μου και η μόνη μου επιφύλαξη.

  *Ειναι τέτοια η ελληνική;

 104. spiridione said

 105. sxoliastis2020 said

  Πάντως παρά το γεγονός ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ίσως έχει πρόβλημα συνταγματικότητας και εφαρμοσιμότητας, δεν ακούστηκε κάποια σοβαρή αντιπρόταση.
  Κι η κυβέρνηση, μετά από τόσο καιρό που έβλεπε τους δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα και τις μονάδες ΜΕΘ να γεμίζουν, έκανε μέχρι τώρα αυτό που ξέρει καλά: ΤΙΠΟΤΑ.

  Αναφορικά με τη συνταγματικότητα, οι περισσότεροι ειδικοί (συνταγματολόγοι;) θεωρούν πως δεν υπάρχει πρόβλημα, εκτός ίσως από την μηνιαία επιβολή προστίμου «εις το διηνεκές» (!), που μπορεί και να διορθωθεί κάποτε(!).

  Σχετικά με την εφαρμοσιμότητα, θα υπάρξουν προβλήματα με μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, θανόντες, νοσήσαντες, κ.λπ. που θα τους επιβληθεί αδικαιολόγητα πρόστιμο. Οι επιτροπές που θα συσταθούν θα πρέπει να δουλέψουν αρκετά….

  Τέλος για να ευθυμήσουμε, το πρόστιμο των 100 € ίσως θα τσούξει κάποιους πλούσιους περισσότερο, τουλάχιστον αυτούς που φημίζονται για την τσιγκουνιά τους… Κι αυτοί δεν είναι και λίγοι και ψηφίζουν ΝΔ!

 106. Theo said

  @97:
  Ο νέος Καστορίας είχε αυτή τη θέση από την αρχή της πανδημίας, πριν να φύγει ο παλιός.

 107. spiridione said

  105. Η αντιπρόταση είναι αυτό που εφαρμόζει η Ιταλία, green pass παντού. Κάτι τέτοιο είπε κι ο Γεροτζιάφας.
  Για την συνταγματικότητα, μέχρι στιγμής 3 συνταγματολόγοι είναι κατά και ο Μανιτάκης υπέρ. Εγώ θεωρώ με την εμπειρία του ΣτΕ των τελευταίων ετών, δύσκολα θα κριθεί αντισυνταγματικό, ή μπορεί να βγει κάποια απόφαση κατόπιν εορτής, όταν θα έχει λήξει το θέμα.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/321633_haratsi-100-eyro-plithainoyn-oi-diloseis-peri-antisyntagmatikotitas

 108. BLOG_OTI_NANAI said

  100: Σωστά και ειδικά μέσα σε πόλη πρέπει να τηρείται. Πάντως έχω συγκεκριμένο παράδειγμα στο μυαλό μου, όπου αν κάποιος σε αυτόν τον επαρχιακό δρόμο πάει με «30» όπως λέει η πινακίδα (όπου με έγραψαν επειδή πήγαινα με 40 όπως έδειξε το ραντάρ), θα τον βρίζουν όλα τα οχήματα για παρεμπόδιση της κίνησης.

 109. Pedis said

  # 101 – Πετυχημένο!

  Αν κάποια στιγμή βγει νόμος για τους Τσιγγάνους, α λά παλαιά, όπως στα κράτη όπου κατά γενική τότε αποδοχή είχαν κατατροπώσει τον κομμουνισμό και αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση, οι Τσιγγάνοι την έχουν βάψει σε ντετέ από την πλειοψηφία των μη τσιγγάνων Ελλήνων. Υπάρχει μακρά και επιτυχημένη προεργασία στο θέμα. Το μόνο που είναι υπέρ τους είναι ότι μην έχοντας περιουσία και κάποια θέση στην κοινωνία των αστών οι ρυθμοί (κοινωνικής) εξόντωσής τους μπορεί να είναι πιο αργοί σε σχέση πουχού με τους Εβραίους κάποτε λ.χ. της Θεσ/νίκης.

 110. Μαρία said

 111. Μαρία said


  https://www.voria.gr/article/thessaloniki-arnites-parempodizan-dienergia-rapid-test-se-diagnostiko-kentro

 112. Pedis said

  Ε, βέβαια. Πώς το είχε πει η Λινού, η οποία δεν είναι, λέει, Ψεκαρέλλου αλλά δήλωνε ότι δεν έχει αποδειχτεί ότι μεταδίδονται ασθένειες από το γλείιμο στο μετάλαμα, τότε, λοιπόν, με τους πρώτους εμβολιασμούς στην ηγεσία του τόπου όταν κατεργαραίοι και απατεώνες έτρεχαν στη ζούλα να πάρουν τη δόση τους … σε έναν πόλεμο σώζεις πρώτα τον βασιλιά.

 113. Μαρία said

  Σε συνέντευξη του στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό STAR Β. Ελλάδος, ο μητροπολίτης Δράμας που έχει ήδη προχωρήσει σε πνευματικά επιτίμια σε κληρικούς που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες της εκκλησιαστικής διοίκησης, προτείνει στις κρατικές υπηρεσίες να βρει μέσω της λίστας μισθοδοσίας τους κληρικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί κι εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι υγείας για την άρνηση τους, να τους διακόπτεται ο μισθός.
  Η συνέντευξη εδώ https://orthodoxia.info/news/dramas-paylos-na-kopoyn-oi-misthoi-arni/

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ήσουνα αμπόλιαστη
  και πλήρωνες δεκάρια
  τώρα το χοντρύνανε
  και θένε κατοστάρια

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Απορία, οι 60+ θα πληρώνουν και το πρόστιμο και 2 ράπιντ ανά εβδομάδα οι υπόχρεοι, πχ οι υπάλληλοι, σε ράπιντ) ;

 116. # 98, 100

  τα 30 είναι ακραίο παράδειγμα και όντως θα πέσει πρόστιμο αν πας με 40 γιατί το περιθώριο είναι το 30% του ορίου δλδ πάνω από 39 την έβαψες. Εκεί που το όριο είναι 100, αν πηγαίνεις με 120 δεν θα σε πειράξει κανένας.
  Βέβαια η ηλιθιότητα κάνει την εμφανισή της κυρίως στις επαρχιακές οδούς όπου είναι το ίδιο όριο για τις πόρσε και τα φορτηγά !!!

 117. Κάποια στιγμή ο Ιατρού (που δεν είναι ιατρός 🙂 ) είχε πει πως η πανδημία θα κάνει τον κύκλο της για 2 με 3 περίπου χρόνια μέχρι να περάσει και να φύγει. Η Μαρία (μου) δεν το πίστεψε και το θυμήθηκε προχτές. Κι εγώ της είπα πως αυτό λέει η εμπειρία από τα παλιά χρόνια αλλά τότε τα ταξίδια και γενικά οι μετακινήσεις ήταν πολύ λιγότερες. Έτσι, ακόμα και μια πανδημία δεν ήταν σ’ όλη την οικουμένη, σ’ αντίθεση με σήμερα.

  Για τα εμβόλια στο στρατό: δεν νομίζω πως αν βάλουν τους φαντάρους στη σειρά κι αρχίζουν να τους τρυπάνε θα αντισταθεί κανείς. Άλλο αν μετά θα βγουν καταγγελίες κλπ. Τόχω ξαναγράψει για το 83 που πήγα εγώ και μου κάνανε αντιφυματικό χωρίς ν’ ακούσουνε το γιατί είχα αντιρρήσεις και μετά που τις άκουσαν μου είπαν πως ναι, δεν χρειαζόταν 🙂

  78 Αυτό λες;

  84 Σήμερα η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι από τον Φλεβάρη θα γίνει υποχρεωτικό και στη Γερμανία

  100 Τα καταφέρνεις σε κάθε δρόμο; Ακόμα και σε αυτοκινητόδρομο που έχει ξεμείνει η πινακίδα από τα έργα που γίνονταν (ή θα γίνουν); Εκεί Δεν το μπορώ (ακόμα και σε επαρχιακό δρόμο).

 118. Theo said

  @107:
  Κι ο Βενιζέλος υπέρ: https://www.kathimerini.gr/politics/561612298/venizelos-syntagmatiko-to-metro-gia-ton-ypochreotiko-emvoliasmo-stoys-ano-ton-60-eton/

 119. Γιάννης Ιατρού said

  Νομικά το θέμα πιθανώς θα προσκρούσει στους άλλους ανεμβολίαστους (που παραμένουν χωρίς επιπτώσεις), π.χ. αστυνομικούς κλπ. που έρχονται εξ επαγγέλματος σε επαφή με πολύ κόσμο και τον θέτουν σε κίνδυνο, ίσως και μεγαλύτερο από τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους.

  Γιατί αυτό είναι η ουσιαστικά η δικαιολογία για την επιβολή του προστίμου που προβάλλει η κυβέρνηση: Επειδή πιθανώς πιάνουν («αδικαιολόγητα» => λόγω της συμπεριφοράς τους) τις ΜΕΘ και γενικά απασχολούν το ΕΣΥ, θέτουν έτσι σε κίνδυνο άλλους που τις χρειάζονται επειγόντως (χωρίς προφανή υπαιτιότητα).

  Κατά τα άλλα έχουν ειπωθεί σχεδόν όλα στα προηγούμενα σχόλια.

  #71 Nwjsj (Νόηση 🙂 )
  Πολύ χαίρομαι που εμφανίστηκες πάλι εδωμέσα😍👍. Όσο για τα οικογενειακά «πείσματα», τι να πω; Εύχομαι να πάνε όλα καλά.
  Εμείς έχουμε μιά θεία, 94 ετών, σε πλήρη διαύγεια (και σωματικά σχετικά καλά τα πάει, αφού αυτοεξυπηρετείται πλήρως), η οποία πήγε χωρίς κανένα πρόβλημα κι έκανε όλα τα εμβόλια, ακόμα και την 3η δόση και αυτό της γρίπης. Μόνο η μοναξιά την ταλαιπωρεί, μένει και κάπως μακριά μας για καθημερινή επίσκεψη….

 120. Θρακας said

  Για μας τους θρακιωτες ειναι καλοκαιρινη λιχουδια.Βουτας τη μπουκια ψωμι στο κατικι και γεμιζεις τη γευση με Πεπονι Αλτμπας η καρπουζι.Σκετη απολαυση,δροσερο,χορταστικο και ελαφρο,για μεσημεριανο.

 121. Μαρία said

  118
  Χμ. Για το πρόστιμο όμως έχει αντιρρήσεις.

  Η υποχρεωτικότητα μπορεί να επιβληθεί με άλλα μέσα όπως το πιστοποιητικό για όλους τους κλειστούς χώρους και όχι με πρόστιμο. Το ηλικιακό επίσης κριτήριο είναι απαράδεκτο και διαμαρτύρομαι εκ μέρους όλως των λυκόπουλων του μπλογκ, όταν σκέφτομαι οτι υπάρχουν νεότεροι παχύσαρκοι διαβητικοί ή καρδιοπαθείς.

 122. 119 «Επειδή πιθανώς πιάνουν («αδικαιολόγητα» => λόγω της συμπεριφοράς τους) τις ΜΕΘ και γενικά απασχολούν το ΕΣΥ, θέτουν έτσι σε κίνδυνο άλλους που τις χρειάζονται επειγόντως (χωρίς προφανή υπαιτιότητα).» Αυτό γενικά ισχύει. Απ’ την άλλη υπάρχει κι ο αντίλογος από τους 60+ (βασικά απ’ τους 80+ που λέει κι η Νόηση – καλώς σε ξαναβρήκαμε) πως εγώ δεν πάω πουθενά. Έχω κλειστεί στο σπίτι μου κι έτσι προστατεύομαι. Σ’ αυτούς (και ξέρω κάμποσους) τι τους λες, πώς τους πείθεις;

 123. Theo said

  @114:
  Ήσουνα αμπόλιαστη
  και γύρναγες αβέρτα
  μα τώρα θέλει ραπι τεστ
  δεν έχει σούρτα φέρτα

 124. π2 said

  Αντιδημοφιλές, υποθέτω, σχόλιο: στη συζήτηση για το μέτρο έχουν μπλέξει πολλά πράγματα μαζί, με αποτέλεσμα μια σούπα.

  1. Το ότι το μέτρο είναι ομολογία πλήρους αποτυχίας της εμβολιαστικής πολιτικής, που θα έπρεπε να έχει κύριο όπλο την πειθώ (κάτι που φυσικά ισχύει), δεν συνεπάγεται ότι είναι λάθος μέτρο. Το μέτρο πρέπει να κρίνεται αφ’ εαυτού, όχι στο πλαίσιο ενός blame game, που είναι χωριστή συζήτηση.

  2. Το μέτρο μπορεί να είναι λανθασμένο, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν είναι αναγκαίο. Εγώ π.χ. θεωρώ επιβλαβές το μέτρο, επειδή θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει την ήδη καλπάζουσα (με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης) δυσπιστία προς τη δημόσια υγειονομική πολιτική (καθώς και προς την επιστήμη και την κοινή λογική γενικώς, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, εδώ που φτάσαμε, δεν είναι αναγκαίο.

  3. Τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα γενικώς και τη συνταγματικότητά της ομολογώ ότι δεν την καταλαβαίνω. Δεν είναι υποχρεωτικά τα παιδικά εμβόλια, έστω με την έννοια ότι αποβάλλονται από σχολεία, κλπ. τα ανεμβολίαστα παιδιά (νομίζω υπάρχει πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ); Δεν έχει εξαφανίσει σειρά ασθενειών ο υποχρεωτικός παιδικός εμβολιασμός; Δεν έχει, αντιστρόφως, προκαλέσει την επανεμφάνιση των ασθενειών αυτών το αντιεμβολιαστικό κίνημα στις ΗΠΑ;

  Μόλις διάβαζα ένα άρθρο για τη σχέση της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και της αντίδρασης στην υποχρεωτικότητα, με αφορμή απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου (https://bostonreview.net/articles/in-praise-of-one-size-fits-all/). Συμφωνώ απολύτως με την ακόλουθη διατύπωση: To call a vaccine mandate a constraint on an “intensely personal decision” is to obfuscate the fundamental reality that pandemics are intensely social.

 125. Γιάννης Ιατρού said

  117: Εμ περίπου σε τόσα χρόνια όσοι έμειναν θα έχουν αναπτύξει αντισώματα επειδή αρρώστησαν οι ίδιοι ή εμβολιάστηκαν κλπ.. Οι υπόλοιποι θα μας έχουν αφήσει χρόνους, αν αρρώστησαν (εμβολιασμένοι και μη) και κατέληξαν. Απλά πράγματα.

 126. Theo said

  @121:
  Αντιρρήσεις για το φιξ πρόστιμο:
  ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως το ποσό είναι μεγάλο για τους μικροσυνταξιούχους και μικρό για κάποιον με μεγαλύτερο εισόδημα.

  «Θέλει μία κλιμάκωση η διοικητική κύρωση με βάση το εισόδημα από ένα σημείο και μετά» είπε και εξήγησε πως το πρόστιμο των 100 ευρώ, να αφορά εισοδήματα μέχρι τα 1.200 ευρώ το μήνα και μετά θα μπορούσε να υπάρχει μία κλιμάκωση.

 127. Theo said

  6260 91 (89+2) 704

 128. Γιάννης Ιατρού said

  124: Π2
  Να ξεχωρίσουμε σε τι αναφερόμαστε:
  1) στο πρόστιμο ή άλλη τιμωρία οικονομικής φύσεως (γιατί π.χ. η φυλάκιση κλπ. με τόσους ανθρώπους δεν παίζει, τα δε γκέτο/εκτοπίσεις κλπ. τα έχουμε γνωρίσει….)
  2 σε κάποιο άλλο μέσο καταναγκασμού, εκτός του 1), όποιο και νά ΄ναι (π.χ. είσοδο σε καταστήματα κλπ.)
  2) στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
  3) και στα δύο ταυτόχρονα (τιμωρητικό / υποχρεωτικό) και σε συνδυασμό

 129. Γιάννης Ιατρού said

  122: Όσο δεν πάνε σε νοσοκομείο και δεν απασχολούν το ΕΣΥ, ας κάτσουν σπίτι τους, έστω και με βραχιολάκι (μέχρι να περάσει ο χρόνος που μπορούν να κολλήσουν άλλους)

 130. Theo said

  @71, 119:
  Καλώς τηνε!

  Έχω κι εγώ μια θεία, 88 ετών, δασκάλα. Στις αρχές του χρόνου έκλεισε ημερομηνία για εμβολιασμό αλλά μετά διάβασε για τάχαμου πολλούς θανάτους ηλικιωμένων στη Νορβηγία και προτιμά να μη βγαίνει καθόλου και να φυλάγεται, παρά να εμβολιαστεί. Προσπάθησα να την πείσω, δείχνοντάς της ανασκευές των τάχαμου θανάτων στη Νορβηγία αλλά δεν. Τώρα να δούμε αν θέλει να δίνει το εκατοστάρι από τη σύνταξή της ή να εμβολιαστεί.

 131. Γιάννης Ιατρού said

  129: το βραχιολάκι θα χρεώνεται και θα επιστρέφονται τα χρήματα μετά 🙂 🙂 🙂

 132. π2 said

  128: Σωστά. Εγώ π.χ. είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας. Δεν μου αρέσει καθόλου -και τον θεωρώ προβληματικό και ως προς την αποτελεσματικότητα- ο διοικητικά τιμωρητικός χαρακτήρας (για τους λόγους που εξήγησα), αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα είχε αποτέλεσμα άλλος τρόπος καταναγκασμού εδώ και τώρα, ακριβώς επειδή τα έκαναν πολλαπλά μαντάρα όταν ήταν η ώρα για άλλες πολιτικές.

 133. 125 Πιστεύεις πως σε ένα χρόνο από τώρα (ήδη τα δυο πρώτα περάσανε) θα έχουν αρρωστήσει (εδώ κι αυτοί παίζεται αν έχουν ανοσία – φαίνεται πως όχι γι’ αυτό και το όριο είναι στο εξάμηνο) ή πεθάνει όλοι, σε όλες τις χώρες; Και τα 8 (και βάλε) δις; Δεν το νομίζω. Όλο και κάπου θα βρίσκεται κάποια εστία που με τις μετακινήσεις θα μεταφέρεται ακόμα στους εμβολιασμένους που ένα ποσοστό απ’ αυτούς θα το περάσει δύσκολα – πέρα από το πόσο κρατάνε τα εμβόλια ακόμα δεν έχει ξακαθαριστεί. Ζόρικα τα βλέπω.

  129 Γιάννη, κάθονται μέσα. Ξέρω δυο τρεις στο σόι μου (πόσους γέρους νάχω ο γέρος 🙂 ). Με απειροελάχιστες και συγκεκριμένες επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο. Και κάθονται και χωρίς βραχιολάκι, αρκεί να μην κάνουν εμβόλιο αλλά και να μην (πολυ)κινδυνεύουν…

 134. GeoKar said

  Σχώρνα με Ν(ο)ικοκυρη, αλλά δεν συμφωνώ ότι, επί του συγκεκριμένου, είναι ντροπή η κυβερνητική απόφαση κ όχι οι εκατοντάδες χιλιάδες 60+ συμπατριώτες μας που εν πλήρει γνωσει κ επιγνώσει (μετά απο 2 σχεδόν χρόνια καθημερινής ενημέρωσης κ αναφοράς) του θέματος κ της σοβαρότητάς του αρνούνται να εμβολιαστούν. Κατά τα λοιπά, πολύ διαφωτιστικό το σημερινό άρθρο κ μού έλυσες κ την απορία τι είναι αυτό το Εσουατινι που είχα δει σε κάποια εφημερίδα. Με την ευκαιρία, μάλιστα, μήπως θα άξιζε κάποια αναφορά στα ονόματα χωρών -της Αφρικής κυριως, αλλά κ της Ασίας- που τόσο έχουν αλλάξει απο εκείνα (π.χ. Δαχομέη) που εμείς οι 60+ μαθαίναμε στη σχολική γεωγραφία? Καλό βράδυ – νομιζω πως η ώρα μού το επιτρέπει 😊😊😊

 135. sarant said

  107 Ακριβώς

  108 Μιλούσα για μέσα στην πόλη, φυσικά,

  127 Ωχ, περάσαμε τους 700…

  133 Μέσα κάθονται και εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι βέβαια (εννοώ: αρκετά πιο ηλικιωμένοι από εμάς)

 136. sarant said

  134 Αυτό με τη γεωγραφία δεν είναι κακή ιδέα για άρθρο.

 137. atheofobos said

  80
  Δηλαδή επικροτείς την πολιτική της κυβέρνησης να μην επιβληθεί πρόστιμο σε όλο το κοινωνικό σύνολο, ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτου, αλλά μόνον σε όσους έκαναν συγκεκριμένο ατόπημα;

  Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει την διάθεση να επιβάλλει τέτοιου είδους μέτρα . Η κοινή λογική λέει πως τέτοιου είδους πρόστιμα επιβάλλονται όταν ό κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
  Οκτώ στους δέκα θανάτους από COVID-19 (84,6%), που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, αφορούν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, τη στιγμή κατά την οποία μόλις το 17% των περιστατικών τής νόσου που έχουν διαγνωστεί είναι άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας.
  Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη και ελπίζω να μην υπάρξει και στο μέλλον, να επιβληθεί σε όλους ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ή πρόστιμο. Η εξέλιξη της πανδημίας θα δείξει αν τα μέχρι στιγμής μέτρα για τους ανεμβολίαστους είναι επαρκή ή όχι.
  Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί μόνο όταν το νόσημα προσβάλλει όλα τα άτομα ασχέτως ηλικίας.
  Κλασσικό παράδειγμα το υποχρεωτικό σύστημα εμβολιασμού που εισήχθη από το 1919, με ψήφισμα που έφερε την υπογραφή του Λένιν, για το εμβόλιο της ευλογιάς, την οποία κατάφεραν να εξαφανίσουν στην Σοβιετική Ένωση το 1937, μετά δηλαδή 18 χρόνια!
  Όσο για τους αντιδρώντες στο μέτρο, αξίζει να διαβάσουν το άρθρο αυτό:
  https://www.athensvoice.gr/greece/737561-poy-tin-eides-tin-hoynta-vre-kaimene
  Τέλος ένα απλό ερώτημα για όσους θεωρούν πως ο ιός δεν μεταδίδεται με το κουταλάκι της μετάληψης.
  Πως ξέρουν πως όλοι αυτοί οι παπάδες, μητροπολίτες, καλόγεροι, καλόγριες, συγγενείς τους κτλ που έχουν πεθάνει από τον ιό δεν τον απέκτησαν μεταλαμβάνοντες;

 138. 51 Ώστε 8 εκ. το 1950 η Τανζανία; Να σκεφτείς πως ξέρω καμιά δεκαριά άτομα και παραπάνω από τους τότε 🙂 (ή μάλλον ήξερα – οι περισσότεροι δεν υπάρχουν πια)

 139. Γιάννης Ιατρού said

  133: καμιά μελέτη που να τα λέει αυτά έχεις ρε συ… 😜😜

  Πιό σοβαρά:
  α) έστω όπως πάμε με τα καθημερινά κρούσματα, πόσοι νομίζεις έχουν απομείνει για να αρρωστήσουν; Βάλε και 4% των ήδη εμβολιασμένων… από πάνω. Με (συντηρητικά) μέσο όρο 2000/ημέρα κρούσματα (που μαθαίνουμε…., έχουμε και τα μη δηλωμένα που την περνούν ασυμπτωματικά ή στο σπίτι στα ήσυχα), σε δύο=τρία χρόνια έχεις μαζί με το 70% εμβολιασμένων, το φτάσαμε το ταβάνι.
  β) αυτό λέω. Δεν υπάρχει λόγος για το πρόστιμο. Δεν προσφέρει τίποτα εκτός από φόβο.
  Εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν, δηλ. κάποιοι που θα φοβηθούν από το 100άρικο περισσότερο απ΄ όσο τις υποτιθέμενες παρενέργειες ή ό,τι άλλο φοβούνται μέχρι σήμερα. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι μή φανατικοί 🙂 🙂 🙂

 140. Γιάννης Ιατρού said

  137: ….Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη και ελπίζω να μην υπάρξει και στο μέλλον, να επιβληθεί σε όλους ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ή πρόστιμο.

  Για τα σώματα ασφαλείας, παπάδες και γενικά για όσους έρχονται εξ επαγγέλματος σε συχνή και κοντινή, πολλές φορές και σε σωματική, επαφή με άλλους, τι έχεις να πεις;

 141. Μαρία said

  132
  Υπάρχει και θέμα ηθικής τάξης: όποιος έχει να πληρώσει δεν υποχρεώνεται να πειθαρχήσει.

 142. Γιάννης Ιατρού said

  137: …Οκτώ στους δέκα θανάτους από COVID-19 (84,6%), που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, αφορούν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, τη στιγμή κατά την οποία μόλις το 17% των περιστατικών τής νόσου που έχουν διαγνωστεί είναι άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας.

  Όντως εκ πρώτης όψεως αυτό φαίνεται να είναι ένα επιχείρημα για να βγουν κάποια συμπεράσματα.
  Όμως δίνει μια στρεβλή σημερινή εικόνα, επειδή είναι συγκεντρωτικό αποτέλεσμα και δεν λαμβάνει υπ΄ όψη π.χ. πως ο εμβολιασμός άρχισε (1η δόση) σχετικά αργά την άνοιξη του 2020 και η 2η δόση το φθινόπωρο (καλοκαίρι, διακοπές κλπ.) του 2020. Έως την άνοιξη του 2020 είχαμε ιδιαίτερα πολλά θύματα στις μεγάλες ηλικίες.
  Σήμερα, με τον εμβολιασμό σε μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων τα κρούσματα έχουν μετατοπισθεί στις μεσαίες ηλικίες. Παρόλο που αυτές είναι εκ φύσεως πιό ανθεκτικές, το ποσοστό των θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα έχει κι αυτό μετατοπισθεί.

 143. Γιάννης Ιατρού said

  141: αυτό ισχύει και για άλλες αμαρτίες… βλ. και #26 ….

 144. Μαρία said

  143
  Ε ναι. Ότι γίνεται και με τα τροχαία: πλερώνω και σκοτώνω.

  Πώς εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον στα Χανιά – Από τον… Πλεύρη το έμαθε ο ασθενής https://www.zarpanews.gr/pos-entopistike-i-metallaxi-omikron-sta-chania-apo-ton-pleyri-to-emathe-o-asthenis/

 145. 111# Καλά, από το σήμα προκύπτει σαφώς ότι πρόκειται περί κουμουνιστώνε, αλλά είχε το Βυζάντιο σύνταγμα?

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτό το ενιαίο πρόστιμο για όλους συμβαίνει σε όλους τους τομείς, π.χ. τροχαίες παραβάσεις, και εννοείται πως αδικεί κατάφωρα τους φτωχούς, αφού η τσέπη τους δεν το αντέχει, ενώ αφήνει αδιάφορους τους πλούσιους, που ούτε καν θα το πάρουν χαμπάρι. Όχι και πολύ δίκαιο το μέτρο, λοιπόν. Θα έπρεπε να υπάρχει κλιμάκωση με εισοδηματικά κριτήρια. Σε σοβαρές χώρες κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει, στα πρόστιμα της τροχαίας, ας πούμε;

 147. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  9+86
  Νομίζω ότι το θέτετε σωστά! Και είναι τραγικά τρελό (ή όπως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί) το να έχεις ονομάσει ‘Επιχείρηση Ελευθερία’ (!) αυτό το πλέγμα καταναγκασμών, περιορισμών, τιμωριών, προστίμων και ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’. Για να επιτύχεις αυτό που δεν κατάφερες με πειθώ, επιχειρήματα, σωστή ενημέρωση, προγραμματισμό και οργανωμένες κινήσεις.
  Αλλά το κρίσιμο είναι, κτγμ, αυτό που επισημαίνει στο άρθρο ο Νικοκύρης:
  ’’…ακόμα κι αν οι περισσότεροι 60χρονοι+ συμμορφωθούν ή μεταπειστούν ή αναγκαστούν ή τέλος πάντων κάνουν την πρώτη δόση έως τις 15 Ιανουαρίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία, αυτό ελάχιστα θα επηρεάσει την οξύτητα με την οποία…’’ Δηλ. μία ακόμα τρύπα στο νερό, μάλλον… 😫

  41.
  Συμφωνώ για ‘την πριζόλα’. Προσφέρει, τουλάχιστον, την …κανονική δόση οξυγόνου! 🙂
  Πιο πολύ συμφωνώ για το τυρί συνοδεία καρπουζιού, σταφυλιού και πεπονιού. Το καλοκαίρι είναι συνηθισμένο απογευματινό μου, μερικές φορές και βραδινό μου!
  (Την προσθήκη ελιάς -του #52- δεν την έχω δοκιμάσει ούτε και έχω δει στα μέρη μας αυτόν τον συνδυασμό).

  141.
  ‘Ελα ντε!
  (Λες να ξεφυτρώσει κανένα Ταμείο Αλληλεγγύης Αρνητών/Ανεμβολίαστων 🙂 )

 148. Ήδη τώρα οι πλούσιοι πηγαίνουν στα σεπαρέ για ανεμβολίαστους

 149. 148# Έλα βρε Δύτη, πάνω στο καλύτερο τόκοψες το τουί 🙂

 150. Πέπε said

  @114:

  Τρομερό Έφη. Θα το διασπείρω!

  @ διάφορα σχόλια για την αλλαγή στάσης της εκκλησίας, αν είναι ειλικρινής, συνέπειες κλπ.:

  Είχα σχολιάσει κι άλλη φορά ότι ωραία, η επίσημη εκκλησία στηρίζει νομιμότητα και εφαρμογή μέτρων, αλλά τέτοια ώρα που το θυμήθηκαν να δω πώς θα μαζέψουν όλους τους αρνητές που, στους κόλπους της (κυρίως πιστοί αλλά μπορεί και μικροπαπάδες), την είδαν επανάσταση. Ε λοιπόν, προβλέπω ότι τελικά θα τους μαζέψει η κυβέρνηση με το κατοστάρι.

  @124, αντιδημοφιλές σχόλιο Π2:

  Δε μου φαίνεται να πολυσυμφωνώ. Ιδίως στο σημείο 2, το να είναι λες λανθασμένο το μέτρο δε συνεπάγεται πως δεν είναι αναγκαίο: ως λογική αρχή οκέι, αλλά υπάρχει κάτι άλλο που να συνεπάγεται πως είναι αναγκαίο; Όσο φτάνει το μυαλό μου, ένα μέτρο με πρόστιμα μπορεί να είναι αναγκαίο μόνο αν χρειάζονται χρήματα. Μα άμα χρειάζονται χρήματα και η μόνη λύση είναι τα πρόστιμα, τότε γιατί να μην επιβληθούν σε όλους παρά μόνο στους ανεμβολίαστους; (Το ξανάγραψα αυτό. Φυσικά και είναι παράλογο, αλλά με όσα έχουν προηγηθεί από τότε που άρχισε η πανδημία, πολύ θέλουμε για να φτάσουμε στο σημείο ως κοινωνία να το αποδεχτούμε κι αυτό στωικά;)

  Όσο για το σημείο 1, οι ομολογημένες και οι ανομολόγητες αποτυχίες δεν πρέπει να κρατιούνται έξω από τη συζήτηση. Ποιος απέτυχε, ο φούφουτος; Ή αυτός που καλούμαστε να τον ξαναεμπιστευτούμε;

 151. Μαρία said

  148
  Ήταν κι η Μαρτίνου εκεί; Η τρομερή γιαγιά της πάντως διαβάζει Εστία.

 152. atheofobos said

  140
  Για τα σώματα ασφαλείας, παπάδες και γενικά για όσους έρχονται εξ επαγγέλματος σε συχνή και κοντινή, πολλές φορές και σε σωματική, επαφή με άλλους, τι έχεις να πεις;

  ΄Πιστεύω πως όλοι αυτοί θα έπρεπε ήδη να έχουν υποχρεωτικά εμβολιαστεί.
  ΄Όπως επίσης και στους γιατρούς που είναι αντιεμβολιαστές θα έπρεπε να έχει ήδη αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος. Το να είσαι γιατρός και να μην πιστεύεις στα εμβόλια είναι σαν να είσαι παπάς και να δηλώνεις άθεος!
  Δυστυχώς όμως βλέπεις ότι υπάρχει μια αντιπολίτευση που τους συμπαρίσταται (!) με τον Παύλο Πολάκη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Ραλλία Χρηστίδου, τη Χαρά Καφαντάρη και την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας Δώρα Αυγέρη να βρίσκονται στο πλευρό τους στους δρόμους!
  https://www.thetoc.gr/politiki/article/oi-anemboliastoi-ugeionomikoi-diadilonoun-me-polaki-kai-bouleutes-tou-suriza-kata-tou-upoxreotikou-emboliasmou-eikones/

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  148: Έχει ένα λάθος. Λέει ότι αυτές οι οικογένειες είναι πιστές στη φιλελεύθερη παράταξη. Μάλλον ήθελε να πει ότι η φιλελεύθερη παράταξη είναι πιστή σ’ αυτές. Στα μεζεδάκια του Σαββάτου, παρακαλώ.

 154. 149 Άμα θες τη συνέχεια υπάρχει: https://www.estianews.gr/apopseis/archigoi-stin-dimoprasia/ Καί τότε ποιός θά συγκρατεῖ τούς γέλωτες τῶν σοφῶν γερόντων τῆς ναυτιλίας στά χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν τῶν βορείων, ὅταν ἡ κοινωνία ὅλη θά πληροφορηθεῖ ὅτι ὁ ἐφοπλιστής δεῖνα ἐνεγράφη μέλος τοῦ ΠΑΣΟΚ τοῦ Τσοχατζόπουλου, τοῦ Μαντέλη, τοῦ Παπακωνσταντίνου, καί ἄλλων ἡρωικῶν μορφῶν τῆς πολιτικῆς μας ζωῆς…

 155. Theo said

  @137:
  Πως ξέρουν πως όλοι αυτοί οι παπάδες, μητροπολίτες, καλόγεροι, καλόγριες, συγγενείς τους κτλ που έχουν πεθάνει από τον ιό δεν τον απέκτησαν μεταλαμβάνοντες;

  Όπως γράφω στο #58, «ένα σωρό ιερείς που μεταλαμβάνουν αρρώστους με λοιμώξεις επί δεκαετίες και μετά «καταλύουν» τη θεία Κοινωνία, που υπηρετούν σε νοσοκομεία λοιμωδών, και δεν έπαθαν τίποτα». Κατ’ αναλογίαν, συμπεραίνω πως αυτοί που αναφέρεις δεν κόλλησαν τον ιό από τη θεία Μετάληψη, αλλ’ από τον συγχρωτισμό. Αν έχεις αποδείξεις πως τον κόλλησαν από τη θεία Μετάληψη, ιδού η Ρόδος…

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως αυτή η φοβερή κυβέρνηση ξέρει τουλάχιστον να αξιοποιεί τα λεφτά που μαζεύει από πρόστιμα και χαράτσια. 10.000 ανεμβολίαστοι 60+ θα επιδοτήσουν με το πρώτο κατοστάρικό τους τις «Οικογενειακές ιστορίες». Οι επόμενοι μύριοι μάλλον θα επιδοτήσουν το «Μπάτσελορ».

 157. Γιάννης Ιατρού said

  152: Εγώ διάβασα (στον σύνδεσμο που έβαλες) …Οι υγειονομικοί κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα τονίζουν ότι δεν είναι ενάντια στον εμβολιασμό αλλά στην υποχρεωτικότητα και στις αναστολές εργασίας.
  Έτσι όπως το γράφεις, το παραποιείς. Και νά ΄λεγα πως είσαι κανένας αφελής, όχι. Επομένως εσκεμμένα.

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει ξαναγίνει η συζήτηση για το μαγικό κουταλάκι της μετάληψης και άκρη δεν βρέθηκε. Και πώς να βρεθεί άλλωστε…

 159. Γιάννης Ιατρού said

  155: Τέο, με όλη την εκτίμηση που σου έχω, διατύπωσέ το σε παρακαλώ σωστά (βλ. και #139α):
  π.χ. «…καμιά μελέτη που να λέει πως τον κόλλησαν από τη θεία Μετάληψη έχετε ρε σεις;;; Δεν έχετε…» 😜😜

 160. @ 136
  Εξ αφορμής. Ένα αφιέρωμα γεωγραφικής ονοματολογίας. Δεν ξέρω όμως ας διαβάζεται σε όλα τα μέσα.

 161. Ε πώς να τον καλέσουνε μετά τον άθρωπα στην εξεταστική, να τον στεναχωρήσουνε?
  https://www.documentonews.gr/article/apokalypsi-o-petsas-epelexe-ta-mme-poy-symmeteixan-stin-kampania-menoyme-spiti/?fbclid=IwAR1G1xRm758nDWGZNQ62Zz3mb3qnAAaj2EhVDhOq5CbaDMuw-hT4tNnzaV8

 162. Μαρία said

  Βιζνίκου και τα μυαλά στα κάγκελα.

 163. atheofobos said

  157
  ..δεν είναι ενάντια στον εμβολιασμό αλλά στην υποχρεωτικότητα και στις αναστολές εργασίας.

  Οπότε τι θα έπρεπε να γίνει με αυτούς που δεν εμβολιάζονται; Να δουλεύουν κανονικά; Τον παραλογισμό τον καταλαβαίνεις; Και νά ΄λεγα πως είσαι κανένας αφελής, όχι. Επομένως εσκεμμένα.

  155
  Εγώ έθεσα απλά το ερώτημα.
  Εσύ την βεβαιότητα.
  Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί που δεν είναι διαψεύσιμοι, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οπότε εδώ έχει θέση η τσαγιέρα του Ράσελ!

 164. Μαρία said

  163
  Μία πρόταση-έκπληξη μαθαίνω πως έκανε η Μίνα Γκάγκα στην τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου πριν από την ανακοίνωση των μέτρων. Η αν. υπουργός έθεσε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της επιστροφής των υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή διότι είναι ανεμβολίαστοι υπό την προϋπόθεση να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Η πρόταση, όπως είναι λογικό, δεν έγινε δεκτή.
  https://www.kathimerini.gr/opinion/561570043/theoreio-protasi-ekplixi-apo-ti-mina-gkagka/

 165. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλά που υπάρχουν οι πνευματικοί άνθρωποι και μας ανοίγουν τα μάτια :
  https://www.sport-fm.gr/article/Viral/H-xrusiida-dimoulidou-tsimpise-se-farsa-aektzidwn/4241571

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το μέτρο δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ χωρίς ΚΑΜΙΑ επιστημονική βάση, όπως και όλα μέχρι τώρα!

  Κατά τ΄άλλα, εδώ καλά κρατεί η δογματική ιδεοληπτική κριτική. Αν μέσα σε τόσα πτυχία, μεταπτυχιακά και ντοκτορά δεν μπορεί να πρυτανεύσει ο κοινός νούς, τι μπορεί να περιμένει κανείς από το πόπολο.

  Ο φασισμός απλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα και ΚΑΝΕΙΣ δεν συγκινείται, ΚΡΙΜΑ!

  Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε, ο θεός γέρασε και ξεκούτιανε, ΜΟΝΟ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΩΖΕΙ!

 167. Νέο Kid said

 168. Μαρία said

  159
  Σε παλιότερη συζήτηση ο Σταύρος είχε βρει μια μελέτη αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν για την κοινωνία των ορθόδοξων ή των καθολικών.

 169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  123
  Ήσουνα αμπόλιαστη
  κι έμπαινες καραντίνα
  μα τώρα θα φεσώνεσαι
  και εκατό το μήνα

 170. Νεσταναῖος said

  71. Πανδημία υπάρχει μόνο στην τηλεόραση και η πολλή τηλεόραση βλάπτει την ψυχική υγεία.

 171. Πάντως μην υπερβάλουμε. Μερικά μέτρα λαμβάνονται για να μην πάρουν τα μέτρα.

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Εσουατίνι
  Ν.Αφρική: Η Σουαζιλάνδη αλλάζει όνομα!
  …χώρες που έχουν αλλάξει ονομασία
  https://gr.euronews.com/2018/04/20/notia-afrikh-h-souazilandh-allazei-onoma
  Βέβαια λέει πρώην Αιθιοπία την Μποτσουάνα!

 173. Παναγιώτης K. said

  167. Τς,τς,τς τς!
  Εκπληκτική η έμπνευση του δημιουργού!
  Με τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί το πρόσωπο του Φ.

 174. π2 said

  150β: Ξεκινάω από το τέλος. Εγώ δεν είπα να μη γίνεται συζήτηση για τις αποτυχίες, κάθε άλλο. Φαντάζομαι η γνώμη μου γι’ αυτήν την κυβέρνηση είναι σαφής. Είπα να μη συζητιέται το μέτρο με non sequitur: διάβασα πολλά σχόλια στα ΜΚΔ του τύπου «το μέτρο είναι απαράδεκτο *επειδή* είναι ομολογία αποτυχίας», «το μέτρο είναι απαράδεκτο *επειδή* τα έχουν κάνει μούτι γενικώς». Αυτό απλώς αυξάνει τον θόρυβο, δε βοηθάει.

  Περί αναγκαιότητας: δεν έχω ισχυρή άποψη για το αν ήταν αναγκαίο το μέτρο με αυτήν τη μορφή. Είπα πως δεν μου αρέσει. Δεν μπορώ όμως να σκεφτώ πολλές αποτελεσματικές εναλλακτικές (με έμφαση στο αποτελεσματικές) εδώ που φτάσαμε, δηλαδή στο σημείο παροξυσμού της αντιεμβολιαστικής διάθεσης που εν πολλοίς προκάλεσε η ολοκληρωτική κυβερνητική αποτυχία, επικοινωνιακά και όχι μόνο. Ας το θέσω διαφορετικά. Πες ότι σε κάνουν υπουργό υγείας. Πες ότι σου δίνουν το δικαίωμα να βρίσεις σε συνέντευξη τύπου την κυβέρνηση προτού εξαγγείλεις μέτρα (για να έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη). Δουλειά σου είναι να προστατεύσεις έναν σημαντικό αριθμό πολιτών, που είναι ακριβώς η ομάδα που βρίσκεται στον υψηλότερο κίνδυνο, από ένα κύμα πανδημίας που κορυφώνεται, οπότε δεν έχεις χρόνο για να κάνεις εκστρατείες πειθούς. Ξαναβρίζεις την κυβέρνηση που δεν το έκανε εγκαίρως. Τι κάνεις; Όλες οι απαντήσεις δεκτές (ακόμη και το «άσ’ τους να πεθάνουν»).

 175. Μαρία said

  Παπαστεργίου με αφορμή την καθυστερημένη καμπάνια στα χωριά.
  https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/402336_enimeronoyme-ta-horia-alla-polles-fores-mas-ehei-prolabei-o-thanatos
  Γνωρίζω οικογένεια που ακολουθώντας τις συμβουλές του πνευματικού, έφτασε να χαθούν ο πατέρας και ο γιος, ενώ ο άλλος αδερφός νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.
  Είναι γεγονός ότι όπου υπάρχουν μοναστικές κοινότητες, τα φαινόμενα ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, ακούγοντας τους πνευματικούς τους, είναι πιο συχνά.

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  171 για να μην μας πάρουν τα μέτρα (λμτ)

 177. 139 Μιλάς για Ελλάδα, μιλάω για κόσμο (Γη, οικουμένη ή όπως αλλιώς). Για τα 8 δις. Που δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

  142 Είσαι σίγουρος για τις ημερομηνίες; Γιατί εγώ νομίζω πως το πρώτο εμβόλιο έγινε μόλις τον Νοέμβρη με Δεκέμβρη του 2020. Απ’ αυτά που παραλάβαμε κι εμείς στα τέλη του χρόνου και τα υποδεχτήκαμε με τιμές αρχηγού κράτους και μέτρα ασφαλείας πιο μεγάλα κι απ’ του προέδρου των ΗΠΑ!

  153 Μαζί σου!

  166 Ήρθε ο άλλος μήνας. Όχι σε μια μέρα που είπε ο Κακόψυχος αλλά σε δυο 🙂

 178. Theo said

  @163β:
  Η βεβαιότητά μου στηρίζεται σε εμπειρικά δεδομένα.
  Αυτό δεν λέγεται ιδεοληψία, Λάμπρο μου (#166).

  @175, τέλος:
  Έτσι που το λες, το απολυτοποιείς. Από τις λίγες μοναστικές κοινότητες που ξέρω, δύο από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα που πηγαίνουν με το νέο ηυμερολόγιο (της Σουρωτής και της Ορμύλιας) εμβολιάστηκαν. Το ίδιο και στον νομό Πέλλας, αυτή στον Αρχάγγελο κι η άλλη στους Προμάχους. Το ίδιο και στον Κάλανο Αχαΐας, η Μονή Χρυσοποδαρίτισσας. Κι αυτές έχουν πνευματικούς που εξομολογούν πολύ κόσμο, ο δε πνευματικός της Μονής του Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων φωτογραφήθηκε κιόλας.

 179. Γιάννης Κουβάτσος said

  174:Έτσι είναι. Αν μιλάμε ρεαλιστικά και μας ενδιαφέρει όντως το θέμα, έτσι είναι. Βρήκαμε τώρα την καραμέλα τιυ φασισμού και την πιπιλάμε, ώστε να αποθαρρύνουμε τους αντιφρονούντες. Ποιος θέλει τη ρετσινιά του φασίστα; Μόνο όποιος είναι πραγματικά. Όποιος δεν είναι ή αυτολογοκρίνεται ή γράφει τους «αντιφασίστες» όπου συνηθίζεται και λέει με παρρησία τη γνώμη του. Προσωπικά, προτιμώ τον φασισμό του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον φασισμό της μάσκας και της καραντίνας.

 180. Πέπε said

  174

  > Αυτό απλώς αυξάνει τον θόρυβο, δε βοηθάει.

  Έχεις δίκιο. Επειδή προσπαθείς να τα βάλεις σε μια λογική σειρά (και τα βάζεις όντως). Μην ξεχνάς όμως ότι για άλλους που δε σκέφτονται έτσι αλλά απλώς θορυβούν, ένα λογικότατο επιχείρημα μπορεί να τύχει παράλογης χρήσης και απλώς να αυξήσει τον θόρυβο της άλλης πλευράς.

  Δηλαδή: «δεν είναι λάθος το μέτρο *επειδή* είναι ομολογία αποτυχίας» > «δεν έχει σημασία η αποτυχία / μια αποτυχία αλλά ότι το μέτρο δεν είναι λάθος» (πότε το είπαμε αυτό;) > «τουλάχιστον εμείς αναγνωρίζουμε τις αποτυχίες μας» > «στην τελική δεν ήταν λάθος και τα αποτυχημένα μέτρα, λάθος ήταν οι πολίτες» κλπ.

  Τα λογικά άλματα δεν αντικρούονται με λογικά επιχειρήματα όταν ο άλλος δεν ενδιαφέρεται για λογικά επιχειρήματα. Γι’ αυτό και είπα, όχι να υποπέσουμε σ’ άλλο ένα λογικό άλμα ή σφάλμα αλλά ότι οι αποτυχίες «δεν πρέπει να μένουν εκτός συζήτησης».

 181. Pedis said

  # 124 – Στην 4η δόση, όπως πάει το πράμα, το όριο ηλικίας για την υποχρεωτικότητα θα εφαρμοσθεί σε όλες τις ηλικίες, με τιμωρίες όλων των ειδών που μπορεί να σκαρφιστεί το επιτελείο του Κούλη.

  Το (κάθε) μέτρο δεν είναι καλό ή κακό ανεξαρτήτως πλαισίου.

  Το συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το συγκεκριμένο μέτρο είναι να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες για τη φρίκη στα νοσοκομεία καθώς (ίσως πιο σημαντικό) και η δημιουργία κανιβαλιστικής κατάστασης, «bellum omnium contra omnes», όσον αφορά την πλέμπα.

  Άλλο:
  το ύψος του προστίμου που δεν είναι αναλογικό προς την οικονομική κατάσταση του «παραβάτη» αλλά, απείρως πιο σημαντικό, η κεντρική διοικητική του έκδοση στη βάση μερικής και στοχευμένης επεξεργασίας των στοιχείων που έχει μαζέψει το Κράτος για την κατάσταση της υγείας του κάθε πολίτη με σκοπό την τιμωρία του, είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, ας πούμε με τρόπο στερεότυπο, δημοκρατικής τάξης.

 182. ΣΠ said

  168
  Ήταν για μετάληψη καθολικών:
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/03/07/meze-417/#comment-636082

 183. @ 176 ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Ναι, ναι… 🙂

 184. Πέπε said

  @181

  > Το (κάθε) μέτρο δεν είναι καλό ή κακό ανεξαρτήτως πλαισίου. Το συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το συγκεκριμένο μέτρο είναι…

  Να προσθέσω και κάτι ακόμα.

  Αν θυμάστε, η πανδημία ενέσκηψε λίγο αφότου η παρούσα κυβέρνηση είχε αναλάβει. Στην αρχή της θητείας της πέρασε κάποιο διάστημα όπου είχε να ασχοληθεί με πιο τρέχοντα ζητήματα. Τι έκανε σ’ αυτό το διάστημα;

  Τα πιο θορυβώδη και προβεβλημένα (από την ίδια) που έκανε ήταν δύο: η επιβολή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, και η πάταξη της Ανομίας Στα Εξάρχεια. Δηλαδή με το καλημέρα σας άνοξε τα χαρτιά της: «θα σας δείξω εγώ». Αυτό ήρθε να κάνει. Και αυτό έκανε και με την πανδημία, σε 1002 επιμέρους ζητήματα της όλης ιστορίας, όπως και με την ανα(απο)διάρθρωση της εκπαίδευσης κλπ κλπ. Είναι μια κυβέρνηση πυγμής, όχι παίζουμε. Διατάζει, τιμωρεί. Επιβάλλεται.

 185. Μαρία said

  174
  Τους απαγορεύεις να μπουν οπουδήποτε όλους του ανεμβολίαστους χωρίς ηλικιακούς διαχωρισμούς. Απο τη στιγμή που υπάρχει πρόστιμο που το βαλάντιο κάποιων τους επιτρέπει να το πληρώνουν δεν μπορούμε να μιλάμε για ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία.

  178
  Δεν το λέω εγώ αλλά ο Παπαστεργίου για τα Τρίκαλα.

 186. ΣΠ said

  Το επίσημο όνομα της χώρας είναι Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής (Republic of South Africa) και έτσι μπορεί να διακρίνεται από την νότια Αφρική, δηλαδή το νότιο τμήμα της ηπείρου.

 187. Γιάννης Κουβάτσος said

  https://www.mixanitouxronou.gr/ta-tromolagnika-entypa-ton-antiemvoliaston-stin-viktoriani-agglia/

 188. Μαρία said

  182
  Περσινός Μάρτιος στη φάση που ψαχνόμασταν.

 189. Γιάννης Ιατρού said

  163a: ήμουν εκτός, οπότε επανερχόμενος
  κοίτα Αθεόφοβε, δυό λόγια σχετικά με το ερώτημά σου «…τι θα έπρεπε να γίνει με αυτούς που δεν εμβολιάζονται; Να δουλεύουν κανονικά; ..» και το συμπέρασμά σου «…Και νά ΄λεγα πως είσαι κανένας αφελής, όχι. Επομένως εσκεμμένα…»

  Οι ιατροί αυτοί και οι υγειονομικοί γενικά, δούλευαν στο ίδιο περιβάλλον και με τον ίδιο κίνδυνο και συνθήκες μέχρι πρότινος, από την αρχή το 2020 μέχρι και το τέλος του φετινού καλοκαιριού 2021. ΚΑΝΟΝΙΚΑ δούλευαν, όχι περιστασιακά.

  Τι έκαναν τότε και μέχρι πρότινος και δεν γίνεται να το κάνουν τώρα; Και μην νομίζεις πως το βλέπω με καλό μάτι την άρνησή τους στον εμβολιασμό. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και άλλο η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους βγάλει τώρα εκτός συστήματος, για να έχει έτοιμη την μείωση θέσεων στο ΕΣΥ και για όποιους άλλους λόγους…

  Λοιπόν μην μιλάς για αφέλεια, πόσο μάλλον εσκεμμένη.

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  178 – Ποιά είναι τα εμπειρικά δεδομένα σου Theο, γνωρίζεις όλους τους παπάδες που αρρώστησαν και αποδείχτηκε πως δεν ήταν από την κατάλυση της θείας κοινωνίας; Άλλο ένα σωρό κι άλλο ΟΛΟΙ, σωστά; Οπότε, αν αυτό δεν είναι ιδεοληψία, τι είναι;

  Παραμένω φυσικά αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είναι ΚΑΘΑΡΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! Το ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού το αποδέχεται, δείχνει και το μέγεθος της διείσδυσης του φασισμού στην ελληνική κοινωνία, αλλά και γενικά στην ευρωπαϊκή μια και είναι βέβαιο πως θα επιβληθεί στις περισσότερες αν όχι όλες της χώρες της Ε.Ε.

 191. π2 said

  185α: Οι παράπλευρες απώλειες θα ήταν δυσβάσταχτες και πραγματικά δυσανάλογες του οφέλους. Αυτό θα σήμαινε απαγόρευση εργασίας, μετακίνησης κλπ. σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Όσο για το ύψος του προστίμου, να θυμίσω ότι το πρόστιμο για τη ζώνη είναι 350 ευρώ. Και ότι το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν.

 192. Pedis said

  # 184 – και προσθέτω:

  έχει ήδη εγκαινιαστεί η καμπάνια για την πληρωμή των νοσηλίων από τους μη εμβολιασμένους, αύριο από τους καπνιστές, μεθαύριο από τους παχύσαρκους, στη συνέχεια η σειρά της περίθαλψης των διαβητικών που «συλλαμβάνονται» να μην ακολουθούν πιστά τις οδηγίες ή όσων βρεθούν με καρκίνο του προστάτη και δεν είχαν ακολουθήσει το προβλεπόμενο (επιστημονικά ανακριβές, αν όχι αποτυχημενο, όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια) σετάκι εξετάσεων του σκρίνιν κοκ.

  Μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί ολοκληρωτικά η «δημόσια» υγεία και να γίνουμε Αμερική: όσοι έχουν ασφάλιση θα τρέμουν μην δεν τους αποζημειώσουν οι ασφαλιστικές περίθαλψη και νοσήλεια κι όσοι δεν έχουν θα βγαίνουν στη ζήτα κτυπώντας την πόρτα φιλανθρωπικών οργανώσεων για να τους καλύψουν, όταν παραστεί ανάγκη, δύο (υπερκοστολογημένες) ψωροεξετάσεις σε νοσοκομείο για τις οποίες πρέπει να ξεπουληθούν για να τις πληρώσουν.

  Ατομική ευθύνη, κάνε τα κουμάντα σου κι άντε πνίξου.

 193. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  172 Και βέβαια δεν τις έχει όλες, ή μάλλον του λείπουν οι περισσότερες.

  184τέλος: Δεν έχεις άδικο

  186 Διακρίνεται, αλλά με μεγεθυντικό φακό

 194. Καραγκιόζης said

  «Νότια Αφρική» το τμήμα της ηπείρου, «Νότιος Αφρική» η χώρα 😁

 195. Πέπε said

  186

  Παρόλο που δε λέμε Ελληνική Δημοκρατία αλλά Ελλάδα, θα μπορούσαμε πράγματι ν’ αρχίσουμε να λέμε Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, διότι κάποια έστω και λίγα προηγούμενα υπάρχουν, π.χ. Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (λέγεται αρκετά, όχι μόνο σε επίσημο ή τεχνικό πλαίσιο). Όταν όμως πούμε νότια Αφρική, δε θα ξέρει ο άλλος ότι εννοούμε την ήπειρο διότι αν εννοούσαμε τη χώρα θα λέγαμε «Δημοκρατία». Αν δεν επιρατήσει καθολικά κάποια εναλλακτική (όπως αυτό με τη Δημοκρατία) για το ένα, θα πρέπει να αλλάξουμε και τα δύο.

  Γιατί όχι αφρικανικός Νότος; Και τον ευρωπαϊκό Νότο τον λέμε, τουλάχιστον εξίσου συχνά (έχω την αίσθηση) όσο και τη νότια Ευρώπη.

  Εντωμεταξύ, ευτυχώς που η Μακεδονία είναι στενή και δεν υπάρχει συχνά ανάγκη να τη διακρίνουμε σε βόρεια και νότια. 🙂 Ισχύει όμως το ίδιο για τη Βόρεια Μακεδονία;

 196. atheofobos said

  189
  Κατ΄αρχάς το συμπέρασμα που δεν σου άρεσε, είναι αντιγραφή του δικού σου από το 159!
  Η δε υπόνοια σου πως η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να τους βγάλει τώρα εκτός συστήματος, για να έχει έτοιμη την μείωση θέσεων στο ΕΣΥ και για όποιους άλλους λόγους… νομίζω πως ούτε ο Πολάκης δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί!
  Η αναστολή εργασίας όπως και το πρόστιμο των 100 ευρώ είναι ένα θέμα που επιλύεται άμεσα και απλά με ένα απλό εμβολιασμό!
  Δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα η πανδημία έχει εμπλακεί στο πολιτικό παιχνίδι. Και όπως γράφει σωστά ο Μάνος Βουλαρίνος:
  Οι ακροδεξιοί μιλούν κυρίως για ελευθερίες και αυτοδιάθεση του σώματος και άλλες λέξεις ή έννοιες που δεν καταλαβαίνουν, ενώ οι αριστεροί παίζουν το θλιμμένο μπουζουκάκι τους και κλαίνε για «οικονομική εξόντωση» των συνταξιούχων. Και οι μεν και οι δε βέβαια μιλούν για χούντες και δικτατορίες (οι αριστεροί για Πινοσέτ και οι ακροδεξιοί για Στάλιν).

 197. spyridos said

  195 τέλος
  φαγουριαζόμουν σήμερα να το φέρω σαν παράδειγμα αλλά είπα άστο να πάει μια μέρα χωρίς.

  186
  το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι, μόνο με κάτι σαν το Νοτόγειος. Πως θα το πούμε για τα άλλα τρία σημεία του ορίζοντα;

  Αυτό το πρόβλημα το συναντάω αρκετά συχνά όταν γράφω κάτι για τη ¨Βόρεια Ολλανδία» που είναι μια από τις 13 επαρχίες της Ολλανδίας, όπως τη λέμε στην καθομιλουμένη αλλά εννοούμε το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (ΒτΚΧ).
  Το πρόβλημα είναι ότι η «Βόρεια Ολλανδία» δεν βρίσκεται στα βόρεια του ΒτΚΧ αλλά στα δυτικά και βόρεια του κέντρου.
  Το ίδιο συμβαίνει με τη «Νότια Ολλανδία» η οποία βρίσκεται στα δυτικά και νότια του κέντρου του ΒτΚΧ.
  Ο βοράς της χώρας αποτελείται από 2 άλλες επαρχίες και ο νότος από 3 άλλες.
  Παράδειγμα
  Πέρυσι τον Μάιο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έδωσαν στις ιστοσελίδες και σε εφημερίδες φωτογραφίες από χωράφια με τουλίπες.
  ¨Photographs from ……, «South Holland»
  Ιστοσελίδες και περιοδικά στα Ελληνικά.
  Τίτλοι «Εντυπωσιακές φωτογραφίες με τουλίπες στην Ολλανδία, από τα νότια της χώρας». Οι εικόνες ήταν από το γεωγραφικό κέντρο περίπου.
  Φέτος το Μάιο παρόμοιες εικόνες μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα. Μέσα στη «Βόρεια Ολλανδία».
  Τίτλοι «Εντυπωσιακές φωτογραφίες με τουλίπες στην Ολλανδία, από τα βόρεια της χώρας.»
  Στα αγγλικά το πρόβλημα λύνεται ευκολότερα.
  Η λύση πάντως να λέμε το επίσημο όνομα της χώρας ΒτΚΧ δεν είναι εύκολη.
  Εχω δει να γράφουν Κάτω Χώρες. Αλλά σε αυτές εμπεριέχεται και το Βέλγιο.

 198. Μαρία said

  191
  Άρα όσους είναι σε παραγωγική ηλικία και στριμώχνονται στα μμμ δεν τους πιέζουμε να εμβολιαστούν και χαρατσώνουμε τους γέρους, ώστε να μην μας πιάνουν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία στερώντας τα απ΄τους νεότερους. Απ’ τους σημερινούς 704 διασωληνωμένους οι μισοί είναι κάτω απο 64 χρονώ και οι 146 πλήρως εμβολιασμένοι.

 199. spyridos said

  190 β
  Έτσι ακριβώς Λάμπρο. Μόνο μεγάλη απογοήτευση. Τίποτα άλλο.

  196
  «είναι ένα θέμα που επιλύεται άμεσα και απλά με ένα απλό εμβολιασμό!»
  Πως δεν το είχαν σκεφτεί όλοι αυτοί που δεν υπόγραψαν δήλωση μετανοίας;
  Που μυαλό;

 200. Πέπε said

  197

  Και έχουμε και την Άνω Αίγυπτο, που είναι κάτω (νότια) από την Κάτω Αίγυπτο.

 201. Πέπε said

  Γενικά το πρόβλημα των ανεμβολίαστων λύνεται με έναν απλό εμβολιασμό.

 202. Πέπε said

  Το γλωσσικό πρόβλημα με τη Νότια Αφρική ξεκινάει από το ότι έδωσαν ηλίθιο όνομα στη χώρα τους. Καταλαβαίνω ότι όλες αυτές οι χώρες, που είναι νεότερες και πριν ήταν αποικίες και πιο πριν τις είχαν διάφορες φυλές που της καθεμιάς τα εδάφη δεν έχουν αντιστοιχία προς τα σημερινά σύνορα, έχουν νομαστεί συμβατικά. Αλλά Νότια Αφρική ρε φίλε; Απλώς επειδή είναι στη νότια Αφρική;

 203. spyridos said

  Τα κορονονέα από Ολλανδία.

  Ποσοστό εμβολιασμένων ηλικίας 12+ σήμερα 86,9%.

  605 ΜΕΘ με ασθενείς κορονοιού στις 2 Δεκεμβρίου 2021 και 52,3 θάνατοι (Μ.Ο. 7 ημερών).
  Στις 2 Δεκεμβρίου του 2020 βρίσκονταν στις ΜΕΘ με κορονοιό 475 άτομα και ο Μ.Ο. θανάτων ήταν 55,4.
  Τότε το ποσοστό εμβολιασμού ήταν 0% και τα περιοριστικά μέτρα παρόμοια με αυτά που έχουμε τώρα.
  https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/intensive-care-opnames

 204. spyridos said

  202
  » ξεκινάει από το ότι έδωσαν ηλίθιο όνομα στη χώρα τους»
  Πας γυρεύοντας, μου φαίνεται.

  Καληνύχτα.

 205. spyridos said

  Μες στη ζοφερή κατάσταση δεν με χαροποιεί ιδιαίτερα που ο Γερμανικός στρατός έβαλε ξανά το ατσαλένιο κράνος στις τελετές τους τελευταίους μήνες.
  Τώρα και επίσημα στον αποχαιρετισμό της Μέρκελ.
  Με πυρσούς, Preußens Gloria και όλα τα παρελκόμενα. Μήπως το έκαναν και στη Μπέμπελπλατζ;
  Που είσαι Χέλμουτ (Σμιτ) που έδειχνες πως θα γινόσασταν άλλοι.
  https://tinyurl.com/3jkdnvzh

 206. Γιάννης Ιατρού said

  196: ….νομίζω πως ούτε ο Πολάκης δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί..

  μόνο που δεν είπες πως καπνίζει… Βέβαια έτσι απέφυγες και να τοποθετηθείς ουσιαστικά επί του θέματος.

  Η ουσία της οργής και της αηδίας που αισθάνεται πολύς κόσμος με αυτά που ακούει και βλέπει δεν είναι η στερούμενη λογικής άρνηση εμβολιασμού αλλά η αυταρχική, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα επιδημιολογικά, τιμωρητική και παραπλανητική (τάχα μου για προστασία, λες κι έχει ενδιαφερθεί ποτέ για την υγεία του κόσμου…) απόφαση της κυβέρνησης του Μητσοτάκη.

  Πολιτικό θέμα είναι το ό,τι με το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης κλπ. η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος (και πλύση εγκεφάλου λέγεται αυτό) για την 100% πληρωμή των νοσήλιων από τους νοσούντες (δηλ. την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας);
  Άλλωστε τα είπε χθες κι η πρωθιέρεια, η …Ξαφά, στην συνέντευξη που έδωσε. Επί λέξει.

  Άστο, δεν σώζεται. Να μην χάνω και τα λόγια μου δηλαδή. Καλά στο είπε κι ο Spyridos πιό πανω 😎

 207. atheofobos said

  199
  Πως δεν το είχαν σκεφτεί όλοι αυτοί που δεν υπόγραψαν δήλωση μετανοίας;
  Που μυαλό;

  Αυτοί που υπογράφουν δεν τους απασχολεί το 100σταρι.
  Γιατί υπογράφουν λίγο πριν τους διασωληνώσουν, όπως χθες τον αρνητή μάσκας και αντιεμβολιαστή 76χρονο δεσπότη Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς που διασωληνώθηκε, μέσα σε κλίμα παλινωδιών, παρά τις αντιρρήσεις του ίδιου και των συγγενών του όταν μεταφέρθηκε αντί της ΜΕΘ Αγρινίου στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

 208. Το υποχρεωικό εμβόλιο είναι φασιστικό όταν δεν το αντιμετωπίζεις σαν υποχρεωτικό λόγω συνθηκών, δηλαδή φασιστικά στην λογική πως ξέρεις καλύτερα από τις επιτροπές των γιατρών που εκτιμούν την κατάσταση.

  Επειδή βαριέμαι να το ψάξω είσαστε βέβαιοι ποως το 1950 υπήρχε Τανζανία ; Γιατί όπως λέει και το όνομα της χώρας προήλθε από την συνένωση της Τανγκανίκας με την Ζανζιβάρη, αλλά πότε ;

 209. spyridos said

  «Επειδή βαριέμαι να το ψάξω είσαστε βέβαιοι ποως το 1950 υπήρχε Τανζανία ; Γιατί όπως λέει και το όνομα της χώρας προήλθε από την συνένωση της Τανγκανίκας με την Ζανζιβάρη, αλλά πότε ;»

  Πρέπει να ήταν 1964. Υπήρχε ντε φάκτο συνεργασία ήδη τη δεκαετία του 50.
  Και τώρα η Ζανζιβάρη είναι αυτόνομη περιοχή μέσα στη Τανζανία.
  Είναι πολλές οι θρησκευτικές και εθνοτικές ευαισθησίες. Στη Ζανζιβάρη 99% είναι μουσουλμάνοι, στο σύνολο συντριπτική πλειοψηφία χριστιανοί.
  Πληθυσμιακά δεν ήταν μεγάλος ο ρόλος της Ζανζιβάρης. Τότε 250 χιλιάδες, τώρα 2,5 εκατομμύρια.

 210. atheofobos said

  206
  Οπότε «η αυταρχική, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα επιδημιολογικά, τιμωρητική και παραπλανητική (τάχα μου για προστασία, λες κι έχει ενδιαφερθεί ποτέ για την υγεία του κόσμου…) απόφαση της κυβέρνησης του Μητσοτάκη εξωθεί το 1/3 του κυρίαρχου και υπερήφανου λαού μας, να τιμωρήσει τον Μητσοτάκη μη εμβολιαζόμενο!
  Άστο, πράγματι δεν σώζεται. Καληνύχτα!

 211. spyridos said

  Απόψε ο Εσκουμπάρος έστειλε μια υπάλληλό του (κάποια Σάσα) και του μπράβους του για να σταματήσουν την παράσταση του Ζαραλίκου.
  Επίσημα μπανανία.

 212. venios said

  208 Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώθηκαν το 1964 και σχημάτισαν την Τανζανία.

 213. Μαρία said

  205
  Ωραία η μπάντα του στρατού όμως. Έκπληξη για μένα το πίκολο που δεν είχα ξανακούσει σε στρατιωτική μπάντα.

  211
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AC%CF%83%CE%B1_%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B7 λέει κάποιος σε σχόλιο.

 214. Γιάννης Ιατρού said

  Ούτε να συντονιστούν δεν καταφέρνουν….

 215. Γιάννης Ιατρού said

  210: Προφανώς συνεχίζεις να παραποιείς αυτά που λένε οι άλλοι.
  Για αηδία και οργή έγραψα, όχι πως δεν πηγαίνουν να εμβολιαστούν ή δεν έχουν εμβολιαστεί ήδη όσοι αισθάνονται έτσι!

  Πάς καλά; Ντροπή!

 216. Μαρία said

  214
  Μήπως είναι πλαστά; 🙂
  Ο «αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής» ενημέρωσε οτι δεκαπλασιάστηκαν https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/321865_aytothaymasmos-mitsotaki-gia-tin-pandimia-kai-enopion-toy-dieythynti-toy

  Η δημόσια υγεία στα χέρια σκιτζήδων https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/321813_i-dimosia-ygeia-sta-heria-skitzidon

 217. Γιάννης Ιατρού said

  216: χεχε, όπως τα ποσοστά του κόμματός του που ανεβαίνουν με κάθε γκάφα του….
  Αλλά εκείνο το άλλο που είπε πως εξετάζεται … επανεξέταση της οργάνωσης των νοσοκομείων μας.. πολύ γνωστό μου φαίνεται, 206γ

 218. Pedis said

  Λίγο-πολύ το ζήτημα που πήρε επίτηδες τέτοιες διαστάσεις (για άλλους λόγους και σκοπούς) αφορά το πολύ 300-400 χιλ 60+ , κάποιοι από τους οποίους είναι χαμένοι στον κόσμο τους και μόνοι ή χωρίς ουσιαστική φροντίδα απο συγγενείς (μπορεί να μην αντιληφθούν καν για ποιο λόγο μειώθηκε η σύνταξή τους), άλλοι κλεισμένοι στο σπίτι από αρρώστια και ανημποριά κι άλλοι που ενδέχεται να μην πρέπει ή νομίζουν ότι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Το βέβαιο είναι οτι δεν υπάρχει τρόπος κάποιος ειδικός να πάει να τους βρει και να τους συζητήσει επειδή πρωτοβάθμια περίθαλψη και σχετικές κοινωνικές υπηρεσίες η χώρα δεν διαθέτει.

  Διαθέτει όμως πολλούς αποτελεσματικούς τρόπους να τσιμπάει φράγκα από τις τσέπες των πολιτών της.

  Τέλος πάντων, υποπτεύομαι ότι βρέθηκε έξτρα κονδύλι για να αποκτήσει η ΕΛΑΣ κι αλλα περιπολικά, με ρυθμό περίπου 1000 το μήνα.

 219. Preknas said

  Διάβασα ότι στην Αμερική το Όμικρον το διαβάζουν «οχμαοκράαν». Άρα αφού είναι δάνειο έτσι θα πρέπει να το λέμε και εμείς; Πέρα από την πλάκα, άραγε θα μπουν κάποιοι κανόνες μεταφοράς των αγγλικών λέξεων στα ελληνικά; Άλλοτε γίνεται μεταφορά με βάση τη γραφή και άλλοτε με βάση την προφορά. Τι ισχύει κανονικά, τίγκερ, τάιγκερ ή μήπως τσάιγκερ;

 220. BLOG_OTI_NANAI said

  163: Είπαμε, να λέμε ό,τι πιστεύουμε, αλλά όχι και «δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν» όταν ο καθένας μπορεί να πάρει από τα μαγαζιά δισκοπότηρο, λαβίδα να βάλει μέσα κρασί και ζεστό νερό και να δει αν κολλάει.
  Εδώ όμως πρέπει να υπάρχει και μια λογική, η κοινή λογική του καταγεγραμμένου βιώματος αιώνων.

  Ένα παράδειγμα απουσίας γνώσης και κοινής λογικής για τους πιστούς: οι ιστορικές και θεολογικές πηγές είναι ξεκάθαρες ότι ουδεμία καθολική ανοσία υπάρχει σε επίσκοπους, κληρικούς, μοναχούς, λαϊκούς και σε ναούς. Αυτή η αντίληψη είναι παραθρησκευτική. Έχουμε τον Απ. Παύλο που είχε ανίατη ασθένεια, αγίους που πέθαναν από ασθένεια, και πλήθος καλών ανθρώπων που πέθαναν με φριχτούς τρόπους, πρώτος όλων ο Χριστός. Άλλο να δεχόμαστε το θαύμα και άλλο η δήθεν «καθολική ανοσία των πιστών». Γι’ αυτό και οι Πατέρες της Εκκλησίας ήταν πάντα υπέρ των γιατρών, υπέρ των φαρμάκων, υπέρ της επιστήμης.

  Η μοναδική πρακτική που ενώ θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί αν ίσχυαν τα περί μετάδοσης είναι η μετάληψη διότι υποσυνείδητος στόχος κάθε κοινότητας είναι η επιβίωση της. Αν είχε παρατηρηθεί πως μεταδίδει νοσήματα, θα είχε διακοπεί σε ελάχιστο χρόνο και θα είχαν αλλάξει την πρακτική αφού ούτε ο ίδιος ο λαός δεν θα κοινωνούσε. Όπως λένε οι πηγές, όλοι έτρεμαν τα λοιμώδη νοσήματα. Πετούσαν άταφους τους νεκρούς τους σε θάλασσες και χαράδρες. Κλείνονταν σε καραντίνα και έκαναν μήνες να βγουν. Κι όμως, ενώ γνώριζαν ότι η εξάπλωση του κακού οφείλεται στους ασυμπτωματικούς που είναι αόρατες βόμβες, δεν σταμάτησαν ποτέ να κοινωνούν. Το βίωμα της πλήρους αδιαφορίας όταν κοινωνάς μετά από 200 άτομα το έχουν ζήσει οι περισσότεροι Έλληνες στους ναούς.

  Άρα, την απάντηση την έδωσε ο Βασιλακόπουλος που είχε πει κάτι που και ο Αρχιεπίσκοπος θα το ζήλευε: «Δεν έχει αποδεχτεί με επιστημονική έρευνα ότι ο covid μεταδίδεται με την θεια κοινωνία, όπως δεν έχει αποδειχτεί με επιστημονική έρευνα ότι όποιος πηδήξει από τον 10ο όροφο πολυκατοικίας θα σκοτωθεί«.

  Έτσι, τουλάχιστον ξέρουμε ότι ολόκληρη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία που από τον 9ο μ.Χ. κοινωνούσε με κοινή λαβίδα, ήταν σαν να πέφτει κάθε Κυριακή από τον… 10ο όροφο χωρίς να πάθει τίποτα. Επίσης, το ίδιο συνέβη και στην Οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία παρά το πλήθος των ορθοδόξων λαών στα Βαλκάνια, δεν έκανε καν τον κόπο να σταματήσει μια τόσο «δολοφονική» συνήθεια. Μάλιστα ο Νικόδημος ο Αγιορείτης στην Τουρκοκρατία εξέδωσε το γνωστότατο βιβλίο του «περί συχνής θείας μεταλήψεως» όπου φυσικά αναφέρει ότι η κοινή λαβίδα είναι το μέσο λήψης της από τους πιστούς που οφείλουν να κοινωνούν όσο συχνά μπορούν. Και μιλάμε για εποχές πανούκλας, χολέρας, φυματίωσης και πλήθος άλλων.

  Αλλά αντί να απαγορευθεί η Θεία Κοινωνία σε ελάχιστα χρόνια από τη διαπίστωση ότι αυτή η συνήθεια προκαλεί αλεπάλληλες πανδημίες και σκοτώνει τον λαό, συντρίβει την αγροτική παραγωγή και τον πληθυσμό, αποδεκατίζει τις πόλεις και διαλύει τον στρατό, συνέχισε ακόμα και στην Τουρκοκρατία. Όμως, όπως είπε ο Βασιλακόπουλος τυχερά είναι αυτά. Μπορεί η τύχη κάποιου να κρατάει αιώνες.
  Ή μπορεί για κάποιον που δεν πιστεύει, η πολύ μικρή ποσότητα, σε συνδυασμό με το οινόπνευμα και το ζεστό νερό να εμποδίζουν τη μόλυνση.

  Οι πηγές δείχνουν ότι μπορεί να μην ήξεραν να θεραπεύσουν τα λοιμώδη νοσήματα, όμως γνώριζαν όλα όσα μεταδίδουν τις ασθένειες. Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε πλήθος επιστημονικών μέσων, δεν σημαίνει ότι επί αιώνες, η βιωματική παρατήρηση δεν αποτελούσε την υπ. αριθ. 1 μέθοδο που είχαν οι κοινωνίες για να πετύχουν την επιβίωση τους. Γι’ αυτό και σήμερα, παρά τα επιστημονικά μέσα, τελικά εφαρμόζουμε μια μέθοδο που ανακαλύφθηκε με την βιωματική παρατήρηση πριν από χιλιάδες χρόνια και αποδεικνύεται και σήμερα αλάνθαστη, η καραντίνα.

 221. Νέο Kid said

  218. “Λίγο-πολύ το ζήτημα που πήρε επίτηδες τέτοιες διαστάσεις (για άλλους λόγους και σκοπούς) αφορά το πολύ 300-400 χιλ 60+ , κάποιοι από τους οποίους είναι χαμένοι στον κόσμο τους και μόνοι ή χωρίς ουσιαστική φροντίδα απο συγγενείς (μπορεί να μην αντιληφθούν καν για ποιο λόγο μειώθηκε η σύνταξή τους), άλλοι κλεισμένοι στο σπίτι από αρρώστια και ανημποριά κι άλλοι που ενδέχεται να μην πρέπει ή νομίζουν ότι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Το βέβαιο είναι οτι δεν υπάρχει τρόπος κάποιος ειδικός να πάει να τους βρει και να τους συζητήσει επειδή πρωτοβάθμια περίθαλψη και σχετικές κοινωνικές υπηρεσίες η χώρα δεν διαθέτει.

  Διαθέτει όμως πολλούς αποτελεσματικούς τρόπους να τσιμπάει φράγκα από τις τσέπες των πολιτών της.”

  + ♾ 👍

 222. BLOG_OTI_NANAI said

  Η ΠτΔ ανήκει σε εγκληματική οργάνωση που επιβουλεύεται ανήλικα παιδιά; Προκαλεί σύγχυση σε παιδάκια τρίτης δημοτικού με προπαγάνδα ψεκασμένων περί φύλου. Τις προάλλες διαβάσαμε ότι νηπιαγωγός προκάλεσε σύγχυση στα παιδάκια για το αν η φιλία ή ο θαυμασμός μεταξύ δύο κοριτσιών είναι τελικά ομοφυλοφιλία με σκοπό τον γάμο! Μιλάμε για καταστάσεις που ανοίγουν δρόμους για την κακοποίηση παιδιών ανάλογα με τα γούστα του κάθε ανώμαλου.

 223. BLOG_OTI_NANAI said

  Ακούγοντας την δήλωση της, δεν μπορώ να μην επισημάνω με ηδονή, την συντριβή του αφηγήματος τους από την μέγιστη ηλιθιότητα, ότι ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ να δώσει όνομα «ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό», μόνο που ομολογεί ότι η προπαγάνδα δεν μπορεί αν αποκρύψει ότι τα φύλα είναι… δύο, γι’ αυτό και στο πρώτο μισό της ανόητης φράσης, λέει η ΙΔΙΑ ότι έχει όνομα ΚΑΙαρσενικό, ΚΑΙ θηλυκό. Πραγματικά, οι άνθρωποι είναι για λύπηση όταν μαζί με τον Πετράκο, ακούγονται και κάτι τέτοια στη χώρα που αγάπησε τη φιλοσοφική σκέψη.

 224. Alexis said

  #222-223: Για ποιο πράγμα μιλάς ρε Μπλογκ, δώσε κανα λινκ να καταλάβουμε…

 225. Alexis said

  Έφη και Theo «γράψατε» με τα στιχάκια σας από την «Παξιμαδοκλέφτρα»!
  Υποκλίνομαι!

 226. Κιγκέρι said

  220: Blog,

  έχεις βέβαια τις απόψεις σου και δεν πρόκειται να επιχειρήσω να σου τις αλλάξω, να σου επισημάνω μόνο ότι η «βιωματική παρατήρηση» που αναφέρεις δεν
  μπόρεσε να διδάξει τις κοινωνίες κάτι τόσο απλό, όσο το να βράζουν το νερό για να μην παθαίνουν χολέρα, ή να βράζουν το γάλα για μην μολύνονται από διάφορες ζωονόσους. Σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζεις, ότι δηλαδή «μπορεί να μην ήξεραν να θεραπεύσουν τα λοιμώδη νοσήματα, όμως γνώριζαν όλα όσα μεταδίδουν τις ασθένειες», τίποτα απολύτως δεν ήξεραν μέχρι να αποδείξει ο Μέγιστος Λουί Παστέρ, γύρω στο 1850, ότι οι αρρώστιες προκαλούνται από μικροοργανισμούς. Από ’κεί και μετά η Ιατρική πήρε τον δρόμο της – μέχρι τότε οι αρρώστιες αποδίδονταν στον αέρα, σε διάφορες μυστηριώδεις επιδράσεις ή σε θέλημα Θεού…
  Πώς θα ήταν δυνατόν αυτοί οι αδαείς, φοβισμένοι, δεισιδαίμονες άνθρωποι να συνδέσουν τη Θεία Κοινωνία με οποιαδήποτε αρρώστια; Ίσα-ίσα, πίστευαν ακράδαντα ότι παίρνουν τον Χριστό μέσα τους και προστατεύονται από κάθε κακό. Και, εδώ που τα λέμε, ήταν τόσο άθλιες οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης και τόσοι πολλοί οι άλλοι τρόποι μετάδοσης των ασθενειών, που κι εγώ νομίζω ότι ο ρόλος της κοινής λαβίδας ήταν μάλλον αμελητέος, αλλά πάντως όχι αποκλειστέος.
  Στη σημερινή εποχή όμως, που ισχύουν άλλες συνθήκες και η επιστημονική γνώση έχει προχωρήσει, δεν μπορεί να πορευόμαστε ακόμα με «την κοινή λογική του καταγεγραμμένου βιώματος αιώνων».

 227. Alexis said

  #225: Να συμπληρώσω:

  Γύρναγες αμάσκωτη
  και ήσουνα στην τρίχα
  τώρα με τα πρόστιμα
  σου κόψανε το βήχα

 228. Alexis said

  #71: Nwjsj: Να γράφεις πιο συχνά, είσαι από τις πιο λογικές και ψύχραιμες φωνές που έχω ακούσει…

 229. Κιγκέρι said

  Ε, μη χειρότερα! Αρνητής στην Ιταλία πήγε, λέει, να εμβολιαστεί με ψεύτικο χέρι από σιλικόνη!

  https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1187914/italia-arnitis-parousiastike-gia-na-kanei-to-emvolio-me-pseutiko-heri-silikonis/

 230. ΣΠ said

 231. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  220 >> τυχερά είναι αυτά. Μπορεί η τύχη κάποιου να κρατάει αιώνες.
  <b<Ή μπορεί για κάποιον που δεν πιστεύει, η πολύ μικρή ποσότητα, σε συνδυασμό με το οινόπνευμα και το ζεστό νερό να εμποδίζουν τη μόλυνση.

  Το θέμα δεν είναι αν το οτιδήποτε μεταδίδεται με τη μετάληψη. Το θέμα είναι αν κάποιος πιστεύει στα θαύματα ή στον ορθολογισμό.
  https://info-war.gr/pos-na-ftiaxis-ke-esy-mia-ikona-pou-dakryzi/

 232. papatha111 said

  87

  [Ποιοι είναι αυτοί που κόλλησαν από τη θεία Κοινωνία; Έχεις* τεκμήρια γι’ αυτό;]
  Γιατί έχετε εσείς τεκμήρια για το αντίθετο; Μήπως ελέγξατε όλους τους ασθενείς από τον ιό ή από οποιαδήποτε άλλη αρρώστια και διαπιστώσατε ότι δεν ευθύνεται η θεία κοινωνία. Έλεος.
  Αν ήταν έτσι, κανείς πιστός δε θα αρρώσταινε, κανείς δε θα πέθαινε. Αλλά υπάρχει έτοιμη η απάντησή σας… περί θείας οικονομίας, θείας πρόνοιας κλπ. Το ότι πιστεύει κάποιος, δε σημαίνει ότι είναι και έτσι. Απλώς πιστεύει. Για το ποιος έχει δίκιο ή όχι σας παραπέμπω στο στοίχημα του Πασκάλ.

  [«Σαράντα χρόνια φούρναρης», μπορώ να μυριστώ αν κάποιος ξέρει από Ορθόδοξη θεολογία ή όχι, συμπάθα με.]
  Επειδή διαπιστώνω κάποιο πρόβλημα στην όσφρηση προτείνω κάποιο από τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Εάν ήμουν πιστός του Αμβρόσιου θα σας πρότεινα αγιασμό, αλλά σας σέβομαι και δεν το κάνω.

  [Για τους μισθούς των κληρικών, που είναι ελάχιστη ανταπόδοση για το πάνω από το 97% της εκκλησιαστικής περιουσίας που απαλλοτριώθηκε, τα έχουμε ξαναγράψει.]

  Επειδή το έχετε ξαναγράψει δε σημαίνει τίποτα. Εγώ κάνω τους λογαριασμούς, και οι δυο πληρώνουμε. Έχουμε και λέμε:
  Έστω ότι πληρώνουμε 10.000 κληρικούς, με 2.000 μεικτά τον μήνα, μας κάνουν 20.000.000, για 12 μήνες μας κάνουν 240.000.000
  Όλο αυτό για πόσα χρόνια; για 10 για 20 για 50 για 100… Για την εκκλησιαστική περιουσία…

 233. Alexis said

  #40: 13,17. Αν κατεβειτε στις εκλογές θα σας ψηφίσω!

  Ετοιμάζω ψηφοδέλτιο μαζί με το Χτήνος! Ανένταχτη Αριστερά με αναρχοκομμουνιστική συνιστώσα! 😆

 234. Καλημέρα,
  200 Κι η άνω Βαυαρία είναι στα νότια (στις Άλπεις)

  208 Ναι, Ταγκανίκα τη λέγανε.

  226 Εμ, έλα ντε.

  Περί «υποχρεωτικό μέτρο» = «φασισμός». Τι ωραία εξίσωση αυτή! Μα όλοι οι νόμοι υποχρεωτικοί δεν είναι; Όλες οι αποφάσεις που παίρνονται, δεν είναι για να εκτελούνται υποχρεωτικά από όλους; Όλ’ αυτά είναι φασισμός; Δηλαδή πώς θα ήταν αλλιώς; Ή τι άλλο υπάρχει αν πάρουμε αυτή τη λογική;
  Προφανώς δεν συζητάμε για το αν ένα μέτρο κρίνεται από μας πρόσφορο ή όχι. Απλά και μόνο από την υποχρεωτικότητα κρίνεται.
  (Έχει αναφερθεί ξανά, αλλά να θυμίσω πως το παιδάκι με το που θα γεννηθεί είναι υποχρεωμένο να κάνει 4 – 5 εμβόλια. Βέβαια, και σ’ αυτά υπάρχουν αντιεμβολιαστές, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν φανεί τόσο μαζικά).

 235. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  233 κλπ
  Να ξεθάψω το κονσερβοκούτι δηλαδής?

 236. Pedis said

  # 231 – Τι να σου πω ρε Χτήνε. Υπάρχει πρόβλημα.

  Διότι πιθανοθεωρητικώς είναι απείρως πιο πιθανή η ιδέα π.χ. του μάλαξ😀 που νομίζει ότι θα του βάλουν τσιπάκι με το εμβόλιο (που θα τον κάνει μάλαξ😀) από τις ιδέες του συναδέλφου του μάλαξ που πιστεύει ότι έχει προσωπική επικοινωνία με τον Θεό, παρακαλά και του κάνουν χάρες (ο Θεός, η Μαντόνα κι όλη η στρατιά αγίων με τα καντηλάκια τους) και μάλιστα, του κάνουν, βλέπει οράματα με άγιους, ακούει φωνή Κυρίου, έχει φύλακα άγγελο, πιστύει ότι πραγματοποιείται μετουσίωση κάθε φορά σε όλους τους τόπους όπου έχει χάπενιν με μετάλαμα κλπ κλπ.

  Το εμπειρικό δεδομένο είναι ότι η πρώτη κατηγορία μάλακος εμπεριέχεται σχεδόν στη δεύτερη.

  Το δύσκολο πρόβλημα, τώρα, είναι για ποιο λόγο η δεύτερη κατηγορία δεν ταυτίζεται με τη πρώτη.

  Έλλειψη αληθινής πίστης; Υποκρισία; Κομφορμισμός; Μηπως επειδή είναι βέβαιοι ότι με τίποτα δεν πρόκειται να τους μπουν τσιπάκια με το εμβόλιο επειδή αυτό δεν θα το επέτρεπε ποτέ ο προπσωπικός αγαπημένος τους άγιος σε αποκλειστική υπηρεσία μπόντιγκαρντ; Χου νόουζ?! 🤔
  Άβυσσος …

 237. atheofobos said

  220
  Οι πηγές δείχνουν ότι μπορεί να μην ήξεραν να θεραπεύσουν τα λοιμώδη νοσήματα, όμως γνώριζαν όλα όσα μεταδίδουν τις ασθένειες.

  Ακριβώς γι αυτό και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, που δεν αποκλείεται να είχε δει πιστούς να μολύνονται μετά από μετάληψη, γράφει σε σχόλιο στον 28ο κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, τα ακόλουθα: «Όθεν και ιερείς και αρχιερείς πρέπει εν καιρώ πανώλης να μεταχειρίζωνται τρόπον εις το να μεταλαμβάνουν τους ασθενούντας, όστις να μη παραβαίνη τον Κανόνα τούτον, ουχί βάλλοντες μέσα εις σταφίδα τον άγιον Άρτον, αλλά εις τι αγγείον ιερόν, και εκείθεν να τον λαμβάνουν, ή οι μόρται (μόρτης: άνθρωπος που είχε πάθει ανοσία στην πανούκλα και προσέφερε τις υπηρεσίες του στην κοινότητα θάβοντας τους νεκρούς και περιθάλποντας τους ασθενείς), ή οι ασθενείς, δια λαβίδος. Το δε αγγείον συν τη λαβίδι να βάνεται εις ξύδι, και το οξύδι να ρίπτηται εις το χωνευτήριον, ή με όποιον άλλον τρόπον δυνηθώσι ασφαλέστερον και κανονικόν».

 238. sarant said

  211 Περιύβριση αρχής 🙂

 239. Πέπε said

  234

  Κάτσε μωρέ Γιάννη! Εντάξει, σε κάθε κοινωνία με νόμους οι νόμοι είναι υποχρεωτικοί. Η εξίσωση «είναι φασιστικό επειδή και μόνον επειδή είναι υποχρεωτικό» δεν ισχύει. Αλλά ποιος προσδιόρισε με τόση σαφήνεια ότι το θεωρεί φασιστικό μόνο επειδή είναι υποχρεωτικό (επιτρέποντας να συναγάγουμε ότι άρα θεωρεί φασιστικό καθετί υποχρεωτικό και τελικά ότι ελευθερία θεωρεί μόνο την ανομία); Ουσιαστικά μια διόρθωση της διατύπωσης επί το σχολαστικότερο κάνεις, όχι της ουσίας.

 240. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  236# Κοίτα, για την πρώτη κατηγορία δεν έχω να πω τίποτα. Δεν ασχολούμαι με μάλακες.
  Για τη δεύτερη κατηγορία, ο Θεός, η Μαντόνα, οι άγιοι και οι άγγελοι (το λέω επειδή τους ξέρω προσωπικά) είναι σοβαροί άνθρωποι. Δεν ασχολούνται με μάλακες 😁

  (Καλά, σοβαρά τώρα? Με δεδομένο ότι οι οδηγίες για τη βασιλεία των ουρανών είναι σαφέστατες, η υποκρισία βαράει κόκκινα. Ξέρουν πως αν υπάρχει θεός όπως τον πασάρουν στη χλεμπάγια, έχουν εξασφαλισμένα τα καζάνια με την πίσσα. Ξέρουν όμως πως δεν υπάρχει άρα όλα καλά και κάνουνε παιχνίδι. Ρε συ εμείς είμαστε πιο χριστιανοί απ’ αφτούνους).

 241. Triant said

  235: Ναι, αλλά το γεμάτο, Καμιά αντζούγια, καμιά λακέρδα, τέτοια, και θα τα βρούμε.

  Ρε συ Λάμπρο, σου έχει περάσει ποτέ απ’ το μυαλό οτι μπορεί καμιά φορά να έχουν δίκιο οι άλλοι;

 242. Theo said

  @182:
  Δεν το είχα πάρει είδηση. (Είδα κι ότι τότε με ψάχνατε αρκετοί γιατί νομίζατε πως με λένε Θεόδωρο.) Έτρεχα σε νοσοκομεία τότε, μου έκαναν ένεση με κορτιζονούχα σχήματα, και δεν είχα την πολυτέλεια να μπαίνω στο ιστολόγιο και να σχολιάζω.

  @200:
  Κατά τους πτολεμαϊκούς χάρτες, ο Νότος είναι πάνω κι ο Βορράς κάτω. Άρα, και η Άνω Αίγυπτος, είναι πάνω από την Κάτω Αίγυπτο.

  @190, 232:
  Αναφέρθηκα σε ιερείς που μεταλαμβάνουν αρρώστους με λοιμώξεις επί δεκαετίες και μετά «καταλύουν» τη θεία Κοινωνία, που υπηρετούν σε νοσοκομεία λοιμωδών, και δεν έπαθαν τίποτα. Πέρσι είχα ποστάρει και μαρτυρίες κάποιων από αυτούς. Αυτά είναι τα εμπειρικά δεδομένα στα οποία αναφέρομαι και δε νομίζω ότι θα πρόσφερα τίποτα στη συζήτηση αν τα ξαναπόσταρα.

  @232:
  Με βάση τα παραπάνω, υποστηρίζω πως κανείς πιστός δεν πεθαίνει από τη θεία Κοινωνία, όχι από οποιαδήποτε αρρώστια.

  Μπορείς να εκτιμήσεις πόσο αξίζουν τα εκατομμύρια στρέμματα που απαλλοτρίωσε η πολιτεία από την Εκκλησία; Τους νόμιμους τόκους τους; Οπωσδήποτε, πολλαπλάσια των 240.000.000 ευρώ.

  Πέδη και Χτήνος, δε νομίζω πως οι ύβρεις, οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί κι οι θεωρίες συνωμοσίας που γράφετε εναντίον όσων είτε δεν θέλετε, είτε δεν μπορείτε να καταλάβετε, προσφέρουν τίποτα στη συζήτηση, εκτός από το να πυροδοτούν εντάσεις.

  Έγραψα χθες πως δεν ήθελα να ξαναρχίσω τη συζήτηση. Λοιπόν, σταματώ εδώ. Ό,τι κατάλαβε κανείς, κατάλαβε. Υγεία και καλή καρδιά 🙂

 243. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  241# ΟΚ, για κάνα τουρσί βασίζομαι πάνω σου.

 244. Pedis said

  # 242 – Τέο, κοίτα, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για μένα, επειδή είμαι μπάιζντ, αλλά για τον Χτήνο είμαι πεισμένος ότι έχει νόμπιλο χαρακτήρα και δεν κατέφευγε ποτέ σε ύβρεις.

  Τέλος πάντων, δεν καταλαβαίνω τι βλέπεις στα σχόλια μας ή ποια από τις δύο κατηγορίες μάλακος αισθανεσαι ότι υπερασπίζεσαι, είμαι βεβαιότατος, χωρίς λόγο. 😎

 245. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Ευχαριστώ για το κομπλιμέντο Πέδη, αλλά, ειλικρινά Τεό, δε βλέπω (γενικά) στον λόγο και την παρουσία μου εδώ ύβρεις.
  Κάποτε που είχα χάσει κάτι, κάποιος έκανε προσευχή στον Άγιο Φανούριο να το βρώ. Το βρήκα. Πάμπολλες άλλες φορές έχασα πράγματα τα οποία βρήκα ή δεν βρήκα, χωρίς προσευχή. Δε νομίζω πως ο οποιοσδήποτε άγιος ασχολείται με έναν τίποτα που σχολιάζει στο ίντερνετ. Όλοι ανασφάλειες γιατροπορεύουμε, ο καθείς με τον τρόπο του.

 246. Theo said

  @244:
  1. Και μόνη η χρήση της λέξης μαλ@@@ υποβιβάζει τη συζήτηση και προκαλεί εντάσεις.

  2. Δεν απαντάτε σ’ αυτά που γράφω εγώ ή ο Μπλογκ αλλά σε αυτά που θα θέλατε να γράφαμε, για να μας διακωμωδήσετε (μάλλονπλάνη του αχυράνθρωπου λέγεται, κι είναι ένα φτηνό κολπάκι).

  3. Δεν υπερασπίζομαι καμιά από τις δυο κατηγορίες, όπως καρικατουρικώς τις παρουσιάζεις, κι είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι εδώ το καταλαβαίνουν.

 247. Theo said

  @245:
  Το μαλ@@@, σε γραπτό λόγο δεν είναι ύβρη:

 248. Theo said

  247:
  ερωτηματικό: δεν είναι ύβρη;

 249. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Χαρακτήρισα επιεικώς τους υποκριτές και τους απαίδευτους (και εν δυνάμει βαρβάρους). Αφού είναι θέμα πίστης, δεν πιστεύω πως μας σκέπει (και μάλιστα επιλεκτικά) κάποια ανώτερη δύναμη. Σα μεγάλη ιδέα να έχουμε για τον εαυτό μας.

 250. Theo said

  @249:
  Ό,τι και να να νομίζεις (επιεικώς, κιόλα!) για τους συνομιλητές σου με τους οποίους διαφωνείς (ή με αυτό που φαντάζεσαι πως αυτοί εκπροσωπούν), ανθρώπινη συζήτηση με ύβρεις δεν γίνεται. Μόνο ξεκατίνιασμα.

 251. spyridos said

  234 τέλος
  Εχεις δίκιο, ιατρική πράξη χωρίς συναίνεση δεν είναι φασισμός αλλά ναζισμός.

  «να θυμίσω πως το παιδάκι με το που θα γεννηθεί είναι υποχρεωμένο»
  Λάθος.
  Είναι μια παροχή του κράτους και της επιστήμης. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να προβεί σε ιατρική πράξη χωρίς συγκατάθεση.
  Και για να θυμίσω ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Κάτι που είχα γράψει πριν δυο χρόνια.
  Η πλειοψηφία των παιδιών του Δημοτικού σχολείου στο Μωραίτη είναι ανεμβολίαστα.
  Όχι των παιδιών στα δημοτικά σχολεία του Περάματος ή των Πετραλώνων.
  Σίγουρο αυτό και καρατσεκαρισμένο.

 252. Αγγελος said

  Προφανές είναι, αλλά θα το πω:
  Τα «άνω» και «κάτω» στα τοπωνύμια έχουν να κάνουν με το υψόμετρο, όχι με τη θέση στον οποίο χάρτη. Η Άνω Αίγυπτος φυσικά βρίσκεται νότια της Κάτω Αιγύπτου, αφού ο Νείλος ρέει προς Βορρά. Τα Άνω Πατήσια έιναι πιο κοντά στα Τουρκοβούνια, τα Κάτω Πατήσια πιο κοντά στον Κηφισό. Κλπ.
  Όσο για το νότιο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, εξακολουθω να πιστεύω πως αφού το «Νότια Αφρική» το έχει καπαρώσει η συγκεκριμένη χώρα, το «Μεσημβρινή Αφρική», που ανέφερε ο Αντώνης (14), είναι η καλύτερη λύση.

 253. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  250# Αν αισθάνεσαι ότι σε έβρισα, εσένα προσωπικά, σε διαβεβαιώ πως κάνεις λάθος. Τέλος πάντων.

 254. Αγγελος said

  Σκόρπιες σκέψεις:
  Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω κι εγώ ότι η υποχρεωτική επιβολή οποιασδήποτε ιατρικής πράξης σε μη συναινούντες ενήλικες είναι αντισυνταγματική. (Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι άλλη περίπτωση.)
  Αντιθέτως, νόμιμα είναι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως ακόμα και η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στους ανεμβολίαστους. Θα μου πειτε, Μα αυτό δεν τους εξαναγκάζει να εμβολιαστούν; Ε, ναι — και καλά τους κάνει 🙂
  Να τιμωρείται με πρόστιμο όποιος κυκλοφορεί έξω ανεμβολίαστος, χωρίς μάσκα, κλπ. είναι θεμιτό. Να τιμωρείται με πρόστιμο όποιος απλώς παραλείπει να εμβολιαστεί, αμφιβάλλω.
  Ο εγκλεισμός των χανσενικών σε λεπροκομεία ήταν νόμιμος; Και γιατί δεν γινόταν το ίδιο με τους φυματικούς; (Προφανώς, γιατί ήταν τόσο πολλοί που θα ήταν πρακτικώς αδύνατο…)

 255. Πέπε said

  252

  Η Άνω Αίγυπτος λέγεται έτσι γιατί από κει ρέει ο Νείλος προς την Κάτω. Αυτή την εντύπωση έχω. Βέβαια, η ροή του ποταμού λογικά ξεκινάει από κάποιο υψόμετρο, οπότε ίσως τελικά η Άνω Αίγυπτος να είναι ψηλότερα από την Κάτω (εκτός αν η ροή του ποταμού έχει ήδη φτάσει στο χαμηλότερο υψόμετρο μπαίνοντας στα σύνορα της Αιγύπτου – δεν ξέρω γεωγραφικές λεπτομέρειες) και να ονομάζεται γι’ αυτό, το υψόμετρο, και όχι για τη ροή του ποταμού.

  Είτε έτσι είτε αλλιώς, δε χωράει αμφιβολία ότι η ονοματοθεσία είναι λογική. Λογική ξελογική όμως, εμείς και εγώ προσωπικώς ως Έλλην την Αίγυπτο την ξέρω κυρίως από τον χάρτη, όπου ο Βορράς είναι πάνω!

 256. spyridos said

  252
  Όπως και τα Κατωγερμανικά (Niederdeutsch) είναι οι διάλεκτοι της Βόρειας Γερμανίας που δεν έχει βουνά.

 257. Μαρία said

  251, 254
  Εδώ στηρίζονται κι όσοι αρνούνται τη διασωλήνωση.
  Ακούστε την τοποθέτηση του Βιδάλη https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/t-vidalis-sto-proto-kamia-nomiki-ischy-ta-eggrafa-gia-arnisi-diasolinosis-na-aytenergoyn-oi-giatroi-gia-na-sosoyn-ton-astheni-audio/ (ο τίτλος είναι ελαφρώς παραπλανητικός)

 258. Μαρία said

  211
  Μάθαμε και τη Σάσα.

 259. Μαρία said

 260. spiridione said

  124. 3.
  Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι φεύγουμε από το πλαίσιο περιορισμού δικαιωμάτων ή ελευθεριών – και η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι είναι θεμιτό να περιορίζεται το δικαίωμα της εγγραφής σε προνήπιο για παιδί μη εμβολιασμένο εφόσον η υποχρέωση αυτή ισχύει γενικά για όλα τα παιδιά – και περνάμε στο επίπεδο των κυρώσεων, τώρα διοικητικών, αργότερα, αν ας πούμε δεν πιάσει το μέτρο, θα έχουμε και ποινικές κυρώσεις;

 261. spiridione said

  Και κάτι άλλο, δεν έχω δει πώς ακριβώς διατυπώνεται στον νόμο, το πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ μηνιαίως και θα βεβαιώνεται στην εφορία, αλλά, αν ο άλλος δεν εμβολιάζεται, μέχρι πότε θα βεβαιώνεται, για πάντα; υπάρχει κάποιο όριο;

 262. Μαρία said

  260
  Άλλωστε η απόφαση βγήκε, επειδή προσέφυγαν στο ΣτΕ κάποιοι γονείς. Αυτό δεν σημαίνει οτι σε άλλα σχολεία δεν γίνονται δεκτά ανεμβολίαστα παιδιά. Θυμάμαι σε σχετική εκπομπή στην ερτ την τοποθέτηση του παιδίατρου Τάκη Παναγιωτόπουλου οτι πρέπει να υπάρχει ανοχή με το επιχείρημα οτι δεν μπορεί να τιμωρούνται τα παιδιά για τις αποφάσεις των γονιών τους.

 263. spiridione said

  262. Ναι, το προέβλεπε ο κανονισμός του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου.

 264. Theo said

  @252, 255, 256:
  Έχετε δίκιο, κι εγώ αυτό σκέφτηκα λίγη ώρα μετά που έγραψα το #242. Πχ, το Άνω Γραμματικό, κοντά στην Έδεσσα, λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται πιο ψηλά από το Κάτω Γραμματικό. Το ίδιο με την Άνω Τζουμαγιά ή την Άνω Ραχοβίτσα στη Βουλγαρία (οι Βούλγαροι τη λένε Γκόρνια [=ορεινή] Ραχοβίτσα).
  Πάντως το ποιο θα είναι το πάνω ή το κάτω του χάρτη δεν παύει να είναι μία σύμβαση.

 265. sarant said

  261 Επίσης, ο σχετικός νόμος αφορά τους γεννηθέντες πριν τις 31.12.61, όχι τους 60+. Θέλω να πω, τον Φεβρουάριο θα είναι 60+ και οι γεννηθέντες τον Γενάρη 62 αλλά δεν θα τους πιάνει ο νόμος -αν δεν αλλάξει.

 266. spiridione said

  Έχουμε και μια Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Κανένα ερώτημα υπέβαλε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση να γνωμοδοτήσει, ή έγινε διακοσμητική; Τελευταία γνωμοδότηση ήταν με τον εμβολιασμό των υγειονομικών.
  https://archive.bioethics.gr/

 267. Μαρία said

  Και μια κι ο λόγος για τα παιδικά εμβόλια ξέρω πανεπιστημιακό αντιεμβολιαστή που δεν είχε εμβολιάσει ούτε τα παιδιά του. Υπάρχει κι αυτή η μάλλον ολιγάριθμη κατηγορία.

 268. Γιάννης Κουβάτσος said

  258: Η Ελλάδα αλλάζει; Αν είναι αλλαγή το να γυρνάμε στα χρόνια των παρακρατικών τραμπούκων…

 269. BLOG_OTI_NANAI said

  226: Ασφαλώς δεν μπορώ να συζητήσω σοβαρά ότι περίμεναν τον… Παστέρ για να καταλάβουν από που κολλάει. Για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, βλέπουμε στις πηγές ότι η μακροχρόνια εμπειρία μια χαρά τους είχε δώσει την σωστή γνώση και χωρίς τον Παστέρ, τουλάχιστον να μην θεωρούμε ότι έχουμε μια σύμτπωση όπου συζητάμε για αιώνες αυτοκτονικών ηλιθίων που δεν ήξεραν από ΠΟΥ κολλάει αυτό που τους σκοτώνει. Όσα γνώριζαν οι γιατροί έναν αιώνα μετά τον παστέρ και τα κατέγραφαν στα ειδικά εγχειρίδια, τα γνώριζαν στην πράξη αιώνες πριν. Μην καταφεύγουμε σε τέτοια «επιχειρήματα»:

 270. Μαρία said

  266
  Και πάλι Βιδάλης με αφορμή την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς.
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/298033_o-ypohreotikos-emboliasmos-mporei-na-gyrisei-mpoymerangk
  https://m.naftemporiki.gr/story/1772010/ypoxreotikoi-emboliasmoi-i-suntagmatikotita-tis-tropologias

 271. π2 said

  Πολλοί από τους προβληματισμούς που διαβάζω (π.χ. 254 και 260) είναι θεμιτοί και ισχυροί.

  Σε πολιτικό επίπεδο όμως, οφείλω να πω ότι το «υποχρεωτικότητα = φασισμός / ναζισμός / whatever» είναι ακριβώς η ατζέντα της alt-right τραμπικής δεξιάς. Ακριβώς όμως.

 272. Γιάννης Κουβάτσος said

  264: Δηλαδή είναι αποδεκτή και νόμιμη η πληρης απαγόρευση κυκλοφορίας, άρα ο επ’ αοριστον κατ’ οίκον περιορισμός, στους ανεμβολίαστους; Πιο σκληρό μού φαίνεται αυτό απ’ το πρόστιμο. Δεν ξέρω, βέβαια, ποιο απ’ τα δύο είναι συνάδει με το σύνταγμα. Αν συνάδει κάποιο απ’ τα δύο.

 273. ΓιώργοςΜ said

  Με τη διαφορά πως η πανούκλα δεν μεταδίδεται από τον αέρα, απ΄όσο ξέρω…

 274. BLOG_OTI_NANAI said

  237: Μόνο που έχασες κάποια επεισόδια με το… ξύδι.
  Όπως είχα γράψει, οι ανεγκέφαλοι στο τουίτερ είχαν αναφέρει τη φράση αυτή, μόνο που ξέχασαν κάτι σημαντικό: ότι είναι γραμμένη από τον Νικόδημο, που για κακή τους τύχη έχει γράψει πλήθος συγγραμμάτων, μέσα στα όπου απορρίπτει με τρόπο απόλυτο, οποιαδήποτε σύνδεση της Θείας Κοινωνίας με μετάδοση ασθενειών 🙂

  Κατά συνέπεια, το αποτυχημένο επιχείρημα καταρρίπτεται από τον ίδιο τον συγγραφέα της συγκεκριμένης φράσης, και το μοναδικό νόημα που αποκτά είναι ότι αναφέρεται στο γεγονός ότι τα ιερά σκεύη τα έχουν πιάσει εξωτερικά οι ασθενείς ή οι μόρτες. Διότι η μετάδοση της Θείας Ευχαριστίας όταν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να μεταδοθεί και από λαϊκούς.

  Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να ισχυριστείς μετάδοση νοσήματος μέσω της θεία ευχαριστίας, επικαλούμενος τα λόγια κάποιου που απορρίπτει κάθε συζήτηση για μετάδοση νοσήματος με τη μετάληψη.

 275. BLOG_OTI_NANAI said

  Με τη διαφορά ότι ο ολιγογράμματος δεν ξέρει τι είναι η ασθένεια και είμαστε χαρούμενοι γι’αυτό, διότι έτσι διαψεύδει τα περί Παστέρ. Διότι ξέρει καλά, αιώνες πριν, ότι το σπίτι μπορεί να είναι μολυσμένο καθώς η αρρώστεια «κολλά σε όλο το σπίτι». Αν είναι να γράφουμε κάτι, ας έχει σχέση με τη συζήτηση.

 276. Μαρία said

  272
  Κανείς δεν μίλησε για κατ’ οίκον εγκλεισμό.

 277. Νέο Kid said

  275. Blog, παραλογίζεσαι…

 278. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο ισχυρισμός λοιπόν ότι τόσοι λαοί, τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, έπιναν υγρό με ένα συγκεκριμένο τρόπο, κάθε Κυριακή, και δεν είχαν καταλάβει αν κολλάει ή όχι, καταρρίπτεται. Επίσης, με το ξύδι του Νικοδήμου, καταρρίπτεται και η… αυτοκτονική αντίληψη της ιερότητας που δήθεν είχαν. Όπως βλέπουμε, τα ιερότερα σκεύη της Εκκλησίας, μπαίνουν για απολύμανση χωρίς να τους εμποδίζει καμία αίσθηση ιερότητας να αποφύγουν την αυτοκτονία.
  Οι λαοί ήξερα πολύ καλά αν κάτι που πίνουν τους μολύνει ή όχι. Άλλωστε γι αυτό ανακάτευαν το μολυσμένο νερό με ξύδι ή οίνο για να γίνεται απολύμανση:

 279. Μαρία said

  Χε, χε https://www.avgi.gr/politiki/402443_epi-tapitos-ypohreotikos-emboliasmos-gia-toys-ano-ton-50-eton-stoys-4-mines-i-3i
  Το πρώτο σενάριο, προβλέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο του κορωνοϊού για τους άνω των 50 ετών και πάλι με την απειλή του προστίμου των 100 ευρώ για κάθε μήνα που ο πολίτης δεν θα εμβολιάζεται.

 280. BLOG_OTI_NANAI said

  277: Δεν μου αρκεί κάτι τέτοιο, και κανονικά δεν θα έπρεπε σε κανέναν να αρκεί. Όωπς και δεν αρκούν οι σκέψεις, δεν ήξερα, δεν καταλαβαιναν, ήθελαν να αυτοκτονήσουν κ.λπ.
  Σύμφωνα με το παράδειγμα του Βασιλακόπουλου, όσο υπερβολικό κι αν ήταν, η μετάληψη με το ίδιο κουτάλι θα σήμαινε σίγουρη μόλυνση. Άρα, και σίγουρη εξάπλωση και θάνατο για πολλούς. Και μιλάμε για μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη επί αιώνες. Δεν υφίσταται προσέγγιση με την κοινή λογική, που να μην αισθάνεται την ανάγκη να εξετάσει τέτοια ζήτήματα. Θεωρώ ότι παραλογίζεται αυτός που δεν τα λαμβάνει υπόψη, διότι αυτά τα πράγματα και για έναν ηλίθιο, βγάζουν μάτι και δημιουργούν σκέψη.
  Και όπως είπα εξαρχής, δεν κάνω συζήτηση περί πίστης, αλλά περί μιας αυτονόητης απορίας, όπως άλλωστε ο Βασιλακόπουλος το προσδιόρισε.

 281. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  278>> Οι λαοί ήξερα πολύ καλά αν κάτι που πίνουν τους μολύνει ή όχι.

  Χμμμ…

  https://www.archaiologia.gr/blog/2012/02/29/%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B7/

 282. ΣΠ said

  Μπλογκ, επίτρεψέ μου μια ερώτηση. Πιστεύεις ότι οι ασθένειες δεν μεταδίδονται με την Θεία Κοινωνία εξ αιτίας φυσικών ή μεταφυσικών λόγων; Δηλαδή, συμβαίνει κάποια φυσικοχημική διεργασία ή επεμβαίνει η Θεία Πρόνοια; Το πρώτο μπορεί να συζητηθεί. Για το δεύτερο δεν χωράει καμία συζήτηση και κανένα επιχείρημα. Ή πιστεύεις ή δεν πιστεύεις.

 283. Pedis said

  # 279- Θα ήταν έκπληξη το αντίθετο. Μα τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα το κεφάλι. Με 100 δεν βγαίνιυν τα έξοδα για τη λίστα Πετσα που θα σπρώξει το μέτρο στην κενονία των, ας πούμε, πολιτών.

 284. BLOG_OTI_NANAI said

  281: Το επιχείρημα με τον μόλυβδο είναι ανούσιο, αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν λίγες δεκαετίες δεν είχαμε καταλάβει ότι οι σωληνώσεις που είχαμε σκότωναν, τα βαρέα μέταλλα που κατέληγαν στο νερό σκότωναν, το κάπνισμα σκότωνε… Έλεος.

 285. BLOG_OTI_NANAI said

  282: Θέλω να ξεκινήσω με το δεδομένο ότι δεν πιστεύω να με περνάς για αφελή. Άρα, αφήνω έξω το σκέλος της ερώτησης που δεν αξίζει να απαντήσω.
  Και απαντώ: ψάχνω μία απάντηση επιστημονική ή λογική, που να συμπεριλαμβάνει το ιστορικό αυτό δεδομένο, ώστε αν πράγματι υπήρχαν φυσικά αίτια για τη μή μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων να λήξει το θέμα.

 286. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  284# Έθεσες το ζήτημα κομματάκι απόλυτα, οπότε απάντησα με αυτό που θυμήθηκα πρόχειρα. Και σε κάθε περίπτωση, το τι είχαμε και δεν είχαμε καταλάβει δεν προέκυπτε ποτέ από την πίστη αλλά από εντελώς διαφορετικό μηχανισμό. Έλεος.

 287. BLOG_OTI_NANAI said

  285: «για τη μή μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων»

  Το γράφω παίρνοντας ως δεδομένο ότι ο Βασιλακόπουλος δεν άφησε περιθώριο για μή μετάδοση.

 288. BLOG_OTI_NANAI said

  286: Να καταλάβαινα και τι γράφεις, καλά θα ήταν… Αυτό δεν λέω τόση ώρα; Ότι οι κοινωνίες μάθαιναν με trial/error όπως λένε; Είπα εγώ ότι μάθαιναν με επιφοίτηση;

 289. Μαρία said

  «Η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου ανακοινώνει προς τον Λαό του νησιού μας ότι, στο πλαίσιο της ευθύνης του Ποιμενάρχου της, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄, γιά την ευστάθεια της τοπικής Εκκλησίας, την ψυχοσωματική υγεία των Ζακυνθίων και την υπακοή στις εκπεφρασμένες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προέβη σήμερα, 3-12-2021, σε επιβολή πνευματικών επιτιμίων προς όσους κληρικούς της Μητροπόλεως Ζακύνθου αποδείχθηκαν απειθείς, παρά τις συστάσεις και τις αγωνιώδεις οδηγίες του Ποιμενάρχου περί της ανάγκης εμβολιασμού και μη χειραγωγήσεως των πιστών σε αντι-επιστημονικές συμπεριφορές.

  Προς τούτο, μεταξύ των άλλων, δέσμευσε το δικαίωμα της πνευματικής πατρότητος (δηλαδή της εξομολογήσεως) σε όλους τους απειθείς κληρικούς, μέχρι νεωτέρας οδηγίας και συμμορφώσεώς τους.

  Ούτως ή άλλως, οι πνευματικοί πατέρες δεν επιτρέπεται να έχουν λόγο για ιατρικά θέματα, πολλώ δε μάλλον να προξενούν κοινωνικά δράματα και να γίνονται ηθικοί αυτουργοί σε θανάτους ανύποπτων ή ευκολόπιστων εξομολογουμένων.

  Τέλος, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επιφυλάσσεται για την χρήση παντός επιπλέον μέτρου για τον περιορισμό των ανυπάκουων, πάντοτε δε υπέρ της υγείας ενός εκάστου εκ των πνευματικών τέκνων, τα οποία του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία του Χριστού και της ενότητος του ποιμνίου». https://www.ieidiseis.gr/ellada/121483/zakynthos-i-mitropoli-desmeyei-to-dikaioma-tis-eksomologisis-stous-arnites-iereis

 290. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  288> Έγραψες «Οι λαοί ήξερα πολύ καλά αν κάτι που πίνουν τους μολύνει ή όχι».

  Άλλο ήξεραν, και μάλιστα πολύ καλά, κι άλλο μαθαίνουν συνεχώς στην πορεία.

 291. ΣΠ said

  285
  Κατ’ αρχάς δεν θεωρώ αφελή ούτε εσένα ούτε κανέναν άλλο εδώ μέσα. Βλέπω όμως ότι δεν θέλεις να απαντήσεις ευθέως σε μια πολύ απλή ερώτηση, οπότε θα την διατυπώσω αλλιώς. Δέχεσαι ότι μπορεί η μη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων από την μετάληψη να μην έχει φυσικά αίτια ή είναι αφελής όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο;

 292. Νέο Kid said

  Παπάρια (με το συμπάθειο) ήξεραν οι λαοί τι έπιναν και αν τους μόλυνε ,και παπάρια trial n error.
  Η χολέρα πόσους αιώνες υπήρχε πριν το γιατρό Σνόου; Έχω γράψει ωραία σεντονακια εδώ μέσα για το Σνόου και τη Φλόρενς ναιτινγκεηλ τον πατέρα και τη μητέρα δης περιγραφικης στατιστικής … αλλά δεν μπορώ να τα βρω. Οπότε πάρτε αυτό:
  https://www.maxmag.gr/politismos/tzon-snooy-o-giatros-poy-nikise-ti-cholera-meso-tis-geografiki-apeikonisis/

 293. BLOG_OTI_NANAI said

  292: Μάλλον αστειευόμαστε τώρα… Δεν μας ενδιαφέρει ΠΟΙΑ αρρώστια ήταν! Από την εποχή του… Διόδωρου Σικελιώτη ήξεραν ότι τα στάσιμα νερά μολύνουν τον άνθρωπο όπως και η κακής ποιότητας τροφές! Το θέμα μας είναι αν ήταν ηλίθιοι, ή αν μπορούσαν μέσα στο πέρασμα των αιώνων να καταλάβουν ότι ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ από τα τάδε αντικείμενα ή το χαλασμένο νερό ή τις χαλασμένες τροφές. Όχι να αναγνωρίσουν ΠΟΙΑ αρρώστια τους σκοτώνει από το νερό και ποια από τον αέρα.
  Και εφόσον ήξεραν ότι μολύνουν τα ρούχα του αρρώστου που απλά ακουμπούν επάνω του, δεν θα κατανοούσαν ότι ακόμα περισσότερο το κουτάλι ή το ποτήρι του;

 294. Pedis said

  -> 289

  Ούτως ή άλλως, οι πνευματικοί πατέρες δεν επιτρέπεται να έχουν λόγο για ιατρικά θέματα,

  Καιρός, λοιπόν, να υιοθετήσουν το κουταλάκι μίας χρήσης που είναι σύμφωνο με τα διεθνη στάνταρτς περί υγιεινής.

  Ή να δίνουν το μετάλαμα σε ξηρή τροφή όπως κάνουν οι Ιταλοί καθολικοί.

  Πρόσφατα παραβρέθηκα σε καθολική κηδεία και μου παρατήρησαν ότι έχει αλλάξει το τελετουργικό όσον αφορά το πιώμα του κρασιού από το ίδιο ποτήρι από τους παρευρισκόμενους παπάδες. Δεν το μοιράζονται πλέον. Το πίνει ένας όλο για πάρτη του.

 295. BLOG_OTI_NANAI said

  291: «Βλέπω όμως ότι δεν θέλεις να απαντήσεις ευθέως σε μια πολύ απλή ερώτηση»

  Αυτά είανι αυθαίρετες σκέψεις όπως είδες στο σχ. 285. Είναι σαν να ρωτάς αν μπορώ να δεχτώ τους φυσικούς νόμους (επιστήμη) και ταυτόχρονα τον Θεό ως δημιουργό (πίστη). Φυσικά μπορώ να δεχτώ θεολογικά αίτια μή μετάδοσης νοσημάτων διότι είναι σαφής η Ορθόδοξη διδασκαλία περί αυτού επί 20 συνεχείς αιώνες, και μπορώ εύκολα να δεχτώ μια επιστημονική πρόταση για τα φυσικά αίτια για τη μή μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.
  Μάλιστα, έτσι θα έληγε οριστικά και η όλη συζήτηση με το πρήξιμο εκ μέρους κάποιων.

 296. spiridione said

  271. Σ’ αυτό συμφωνούμε.

  Ένα του Κουραφέλκυθρου, απ’ το άλλο νήμα, που μου άρεσε

 297. Pedis said

  + 294 – Προσθέτω για την πληρότητα του ρεπορτάζ: οι δύο παπάδες κατά τη λειτουργία φορούσαν μάσκα και πριν ο ένας παπάς μοιράσει με το χέρι του τη γκοφρετίτσα στους πιστούς (οι οποίοι παρέμειναν στις θέσεις τους και δεν έκαναν σειρά όπως ήταν το εθιμο προ κόβιντ) απολύμανε το χέρι του με αντισηπτικό. Άφησε δε, σύμφωνα με τις οδηγίες, την όστια στα χέρια του κάθε πιστού και δεν την κατεύθυνε στο στόμα τους.

  Φαίνεται, λοιπόν, ότι παρόλο που οι πιστοί καθολικοί πιστεύουν στην απόλυτη επιτυχία της τρανσουσταντσιατσιόνε σε κάθε λειτουργία, δεν ελπίζουν, εντούτοις, ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα από ένα μαγικά στην ίδια παράσταση. 😝

 298. Triant said

  Το να μην εμβολιάσεις το παιδί σου βασιζόμενος στο ότι τα έχουν εμβολιάσει όλοι οι άλλοι είναι, για να το πω ευγενικά, αντικοινωνικό. Νοοτροπία Μητσοτάκη. Ελπίζω να μην κυκλοφορήσει καμιά ευλογιά τώρα με τους ημεδαπούς γιατί τα παιδιά δεν φταίνε.

 299. Νέο Kid said

  293. Καλά επικοινωνείς τώρα; και επιμένεις και έχεις και το θράσος να μιλάς για πρήξιμο!
  Τι στάσιμα νερά λες; Για τρεχούμενο νεράκι του Θεού μιλάμε στο Λονδίνο ότι τους σκότωνε ,και ΔΕΝ είχαν πάρει μυρωδιά επί αιώνες σ όλη την Ευρώπη ,πριν απομονωθεί ο σχετικός βάκιλλος.
  Θα καταλάβει ο άλλος αν κόλλησε μια γρίπη απ τη μεταλαβιά; Το trial n error που έγραψες , σ αρέσει δε σ αρέσει, είναι μια τεράστια μπούρδα.

 300. spyridos said

  294 + 297
  το είδαμε λάιβ με τον ποντίφηκα σήμερα, από Κύπρο.
  Μονοκοπανιά το ήπιε , ντίρλα ο ποντίφηξ.

 301. Νέο Kid said

  Κι αφού δέχεσαι θεολογικά αιτία μη μετάδοσης νοσημάτων , δέχεσαι υποθέτω και θεολογικά αίτια για τον καρκίνο στα κόκκαλα στα παιδάκια και τα νεογνά. Εκκλησίασμα δεν είναι κι αυτά;
  Εκτός αν φανούμε τίμιοι και παραδεχτούμε ότι τον Ύψιστο μάλλον δεν τον πολυκόφτει η υγεία μας …

 302. Μαρία said

  Αυτό το κυκλαδίτικο κελεπούρι δεν το ήξερα https://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Viografika-Stoicheia/?MPId=2a28d1a8-7ba7-4c88-8bd4-aa8d00f3e64d

 303. spyridos said

  298
  Σε αυτή την κοινωνία ζούμε με αυτή την νοοτροπία.
  Η αλληλεγγύη απουσιάζει σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνικής μας ζωής και η αποστροφή στην αλληλεγγύη καλλιεργήθηκε στο έπακρο από Χατζηδάκηδες, Μητσοτάκηδες, Τζήμερους κτλ τα τελευταία χρόνια.
  Γιατί να δράσουμε διαφορετικά στο θέμα του εμβολιασμού απ ότι σε όλα τα άλλα.

 304. Μαρία said

  271, 296
  Δεν έχουν την αποκλειστικότητα. Υπάρχουν και ομάδες αναρχοαυτόνομων που υποστηρίζουν την εξίσωση. Κάποιοι στο τουίτ τα σέρνουν στον Χατζηστεφάνου και τον αποκαλούν φασίστα.

 305. π2 said

  Μια που αναφέρθηκε η Ζαραλικιάδα, κλέβω ένα από το τουίτερ:

  Η Σάσα Σταματη όταν πάει σε παράσταση χειροκροτάει και φωνάζει «μπράβοι, μπράβοι».

 306. 265 Υπάρχει πρόβλεψη, λέει, να τροποποιεί την ημερομηνία υπουργική απόφαση.

 307. ΓΤ said

  305@

  Σάσα Σταμάτη η Ασταμάτητη

 308. Μαρία said

  305

 309. Νέο Kid said

  Αν επιτρέπεται, ποια /τι είναι η Σάσα Σταμάτη παλικάρια; Σελέμπριτι ;

 310. sarant said

  306 Εντάξει τότε

  305-308 🙂
  Βέβαια, κάποιοι ψαγμένοι στην όπερα, όταν είναι ντουέτο ή τρίο, στο τέλος χειροκροτώντας λένε όντως Bravi.

 311. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  289 Ο Ζακύνθου είχε και νωρίτερα μιλήσει ορθοφρόνως

  300 ποτηροντίφηκς

  301 Εφτούνη το’ει σταματμένου

 312. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  309 Είναι γκόμενα του…(δε διάβασε παρακάτω το μήνυμα η Λουπάκη το μεσημέρι στο Κοκκινο ράδιο)

 313. Μαρία said

  309
  Κι εγώ χτες την έμαθα. Δες 213 και 258.

 314. sarant said

  309-313 Πρόστιμο 100 ευρώ σε όποιον δεν ξέρει τη Σάσα Σταμάτη 🙂

 315. Μαρία said

  Ο Μητσοτάκης προαναγγέλλει, οι επιδημιολόγοι αποφασίζουν: Αναμνηστική δόση σε 3 μήνες
  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/322087_o-mitsotakis-proanaggellei-oi-epidimiologoi-apofasizoyn-anamnistiki-dosi-se-3

 316. Μαρία said

  Ακρίτα : Για τη Σάσα Σταμάτη, τον θηλυκό Φουρθιωτη που δηλώνει δημοσιογράφος, κυκλοφορεί με μπράβους και κάνει τσαμπουκάδες σε θέατρα γράφω αύριο στο News 24/7.
  Να ηρεμήσω πρώτα.

 317. π2 said

  312: Όχι πάντως αυτού που νομίζετε, ενός από τους υποτακτικούς του.

 318. Γιάννης Κουβάτσος said

  309: Η Σάσα Σταμάτη είναι γνωστή, επειδή είναι γνωστή. Και είναι γνωστή για τον μυστηριώδη λόγο που γίνονται γνωστοί πολλοί απίθανοι στην ουάου εποχή μας. Το κακό είναι ότι αυτή η αναγνωρισιμότητα θεωρείται συνώνυμη της επιτυχίας.

 319. Μαρία said

  Α. Ξανθός: Τιμωρεί και τους ανασφάλιστους η κυβέρνηση
  https://left.gr/news/xanthos-timorei-kai-toys-anasfalistoys-i-kyvernisi

 320. voulagx said

  Η οποία μετέρχεται κάθε μέσου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
  Και πρόστιμο 100€ για κάθε γενικοπληξία.

 321. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  314 Στάσα Σαμάτη 🙂

 322. ΓΤ said

  Για να σταματήσει κάποιος τη Σάσα Σταμάτη την Ασταμάτητη, παραπέμποντάς την και σε αντίπαλο δέος, πρέπει να της πει:
  «Σάσα, μπάστα!»

  https://www.news.gr/lifestyle/article/2120213/i-sasa-basta-apokalipti-to-tatouaz-tis-se-apokrifo-simio.html

 323. Πέπε said

  318

  Σε ποιον είναι γνωστή επειδή είναι γνωστή; Σ’ εσένα ας πούμε Γιάννη ήταν;

 324. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  199 – Kαμία απογοήτευση, από τα μέσα του 90 είχε προδιαγραφεί η συντηρητική πορεία της δύσης και η στροφή της προς τον φασισμό. Όταν η εκάστοτε νεολαία είναι αδρανοποιημένη και αποχαυνομένη, όταν μεγαλώσει κι έρθει στα πράγματα, τι θα είναι;
  Τέσσερα χρόνια τα ΜΜΑ σε καθημερινή βάση, μας έπρηξαν τα παπάρια για τον φασίστα Τράμπ, για τον Μπάιντεν ακούς τίποτε; όχι φυσικά, αφού είναι δημοκράτης.😂 Ο Μακρόν δημοκράτης, ο Τσίπρας κομουνιστής, και κάτσε να δείς τι γέλιο θα πέσει με το νέο σοσιαλδημοκρατικό φρούτο, τον Σούλτς.

  Πίστη φίλε μου, πίστη στην ιδέα, τι σημασία έχει αν δεν ισχύει, αν είναι παρωχημένη ή είναι αντιφατική, σημασία έχει η πίστη. Η πίστη υπερισχύει της λογικής και η οικονομική ελίτ, το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

  Η μαζική ψυχολογία του φασισμού.

  241 – «Ρε συ Λάμπρο, σου έχει περάσει ποτέ απ’ το μυαλό οτι μπορεί καμιά φορά να έχουν δίκιο οι άλλοι;»

  Όλες τις φορές, οι άλλοι έχουν δίκιο.

 325. nwjsj said

  Στην Ιταλία, υγειονομικός που τέθηκε σε αναστολή εξ αιτίας της άρνησής του να εμβολιαστεί, φόρεσε σιλικονάτο χέρι και πήγε για εμβολιασμό, πιστεύοντας ότι η βελόνα δεν θα τον τρυπούσε κι έτσι θα ξεγελούσε τους συναδέλφους του στο εμβολιαστικό κέντρο. Όταν η νοσοκόμα το πήρε χαμπάρι, εκείνος προσπάθησε να την πείσει να κάνει τα στραβά μάτια:

  Γιατί, γιατί και πάλι γιατί ένας άνθρωπος να φτάνει σε τέτοια επίπεδα αυτογελοιοποίησης; Εντάξει, την αντικοινωνική συμπεριφορά δεν την σχολιάζω καν, την έχουμε φάει με τις οκάδες εδώ και χρόνια, οπότε έχουμε συνηθίσει να την παίρνουμε ως δεδομένη.

 326. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «23/01/2021
  Βόμβα Σάσα Σταμάτη : Παντρεμένος υπουργός της πρότεινε «καυτό» διήμερο στην Αράχοβα… Έχει και παιδιά!
  Στη θεατρική πρεμιέρα του Πέτρου Φιλιππίδη βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η δημοσιογράφος Σάσα Σταμάτη. Ανάμεσα σε άλλα αποκάλυψε στις κάμερες ένα περιστατικό που της έχει συμβεί όταν τη ρώτησαν αν έχει δεχτεί ποτέ σεξουαλική παρενόχληση.»

  Δε βάνω λινκ

 327. Γιάννης Κουβάτσος said

  323:Ναι. Χωρίς να ξέρω ποιαν ακριβώς ιδιότητα έχει. Ως τηλεπερσόνα κάποιου είδους. Πανελίστρια, κάτι τέτοιο τελοσπάντων.

 328. ΓΤ said

  Είναι βέβαιο ότι αυτή η Σάσα στο σανίδι αγνοεί τους Σασανίδες.

 329. Γιάννης Κουβάτσος said

  326:Κι εμένα μού πρότεινε «καυτό» διήμερο η Μόνικα. Δεν θα πω περισσότερα, θα αποκαλύψω περισσότερα μετά την κατάθεση της μήνυσης.

 330. ΓΤ said

  Η παράσταση του Ζαραλίκου έχει τίτλο «1821-2021, 200 χρόνια δανεικά». Η μπούκα Σταμάτη και μπράβων έγινε όταν ο Ζαράλ λέει: «Εάν δε μας έδιναν λεφτά οι Άγγλοι, θα έπρεπε να τα βρει ο Μιαούλης με το πλοίο του, το Γκιαούρ-Ουάν!» 🙂 🙂 🙂

 331. Γιάννης Ιατρού said

  327: γέγραπται γαρ: Ένα τσόκαρο ό,τι και να κάνεις δεν γίνεται ποτέ γόβα😂

 332. ΓΤ said

  329 Δάσκαλος Θ13

  Φαντάζομαι μιλάς για την Μπελούτσι, γιατί η άλλη, με τα φούξια σοσόνια, είναι βύσμα της ΝΔ.

 333. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  328 Σασανίδα βρεγμένη θέλει

 334. ΓΤ said

  331@

  Γιάννης Ιατρού, «Γόβες και τσόκαρα. 666 σπαρταριστά μπονσάι», Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2022.

 335. ΓΤ said

  331@

  Ρε Ιατρούμαν, έχεις μείνει πίσω. Κοίτα τι σε έχω!

 336. sarant said

  330 Που εδώ που τα λέμε δεν είπε και τίποτα, αλλά και η απλή αναφορά της υπόθεσης ενοχλεί.

 337. Πέπε said

  327

  Να τη φέρεις να τη γνωρίσουμε κι εμείς. Καλή τύπισσα φαίνεται, καθώς είμεθα και συζητηταί καθ’ έξιν παέ πέρα.

 338. ΓΤ said

  336@

  Εντάξει, καλό είναι για στανταπιά 🙂

 339. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  329 Οχι μόνο το περιεχόμενο της σαχλοκουβέντας αλλά και ο χρόνος και ο τόπος που λέγονται: Στην πρεμιέρα λέει του Φιλπίδη λίγες μέρες πριν βγουν οι καταγγελίες τόσων γυναικών για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις του, ρωτούν τη λουλούδω αν έχει δεχτεί σεξ.παρενόχληση…

  335 κ.α.Χαχαχ! Μα πού διάολο τα ξετρυπώνεις αυτά

 340. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, μαρμάγκα.

 341. Γιάννης Ιατρού said

  315: …Αναμνηστική δόση σε 3 μήνες…
  Ρε μΑρία, εγώ δηλαδή που την Δευτέρα θα κλεισω το 6-μηνο κι έχω ήδη κλείσει αραντεβού, θα κάνω τώρα διπλή δόση; 😎

 342. ΓΤ said

  339@

  Μα είμαι μες στην αγορά. Τι να κάνω δηλαδής, να διαβάζω Βάρναλη; Προσπαθώ να παντρεύω λαχαναγορά Ρέντη με Μπαλενσιάγκα. Και στα δύο παίζουν φράγκα. 🙂
  Αν ενδιαφέρεσαι, το παπουτσάκι αυτό κινείται στα 495 έουρα…

 343. Μαρία said

  Μία είναι η γνωστή Σταμάτη. Η Βίκυ.

 344. Γιάννης Ιατρού said

  334: ΓΤ => https://static.mantoles.net/wp-content/uploads/2020/09/202009112017300216.jpg

 345. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ξαναγυρίζουμε σε παλιές «καλες» εποχές…
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mixanitouxronou.gr/dolofoniki-epithesi-se-varos-tou-vasili-avloniti-mesa-sto-theatro/%3Famp%3D1&ved=2ahUKEwiN3YuXuMj0AhURM-wKHWALDUQQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw2oh0hEyGeZoKCwWG25CTXf&ampcf=1

 346. sarant said

  340 –> 345

 347. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  337 >>συζητηταί καθ’ έξιν παέ πέρα.
  Γελάω 5 λεπτά (αφού εδέησα να καταλάβω ποια είναι η παε-πέρα)
  Για την 329 φαντάζομαι λες. Ντισκορσέτο με/για τη Μόνικα θες, την Μπελούτσα όχι τη σκέτη με τα μποτίνια, τη νουδίτισσα…
  κλαίω!

 348. Pedis said

  # 310 – Βέβαια, κάποιοι ψαγμένοι στην όπερα, όταν είναι ντουέτο ή τρίο, στο τέλος χειροκροτώντας λένε όντως Bravi.

  κι αν πρόκειται για γυναίκες; 😀

 349. Πέπε said

  347

  Όχι, σωστά το ‘βαλα, 327. Τη Σάσα Τέτοιου (το ξέχασα κιόλας) που την ξέρει ο Γιάννης και που είναι καλή στη συζήτηση.

 350. Μαρία said

  58 χρονώ, πλήρως εμβολιασμένος, διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ https://twitter.com/EFSYNTAKTON/status/1466843029118009354
  80 χρονώ, αρνητής και «δολοφόνος», διασωληνωμένος σε ΜΕΘ για βιπς.

  Ο Κ. Συρίγος υποστηρίζει οτι σε περιπτώσεις αναγκαστικής διαλογής μεταξύ δύο ισοδύναμων αρρώστων πρέπει να προτιμηθεί ο εμβολιασμένος.

 351. Γιάννης Κουβάτσος said

  332:Υπάρχει Μόνικα στη ΝΔ; Λογικό, πολύ δαπίτικο όνομα.

 352. Μαρία said

  349
  Μόνο καλή; Τέλεια για μουχαμπέτι και είναι και ψηλή στα μέτρα σου και φωνάρα https://twitter.com/katerinapanaga2/status/1466817192213860353

 353. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  349 Θα τηνε πάρεις στο κινητό και θα σου πει, όπως της είπε και η Μαρέβα «πάρε σπίτι» 🙂
  351. Την ξέχασες κιόλας;

 354. Γιάννης Κουβάτσος said

  353:Α,αυτήν τη Μόνικα; Λίγα λόγια για το κορίτσι, είναι φανατική Πανάθα. 😊☘️

 355. Μαρία said

  Δε το πιστεύω! Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.
  https://www.rosa.gr/koinonia/sto-peitharxiko-tis-esiea-i-sasa-stamati-meta-tin-epithesi-me-bravous-ston-zaraliko/

 356. Πέπε said

  Πού πήγε το σχόλιό μου; Σε κόβουν άμα γράψεις πολλά;

  Τέλος πάντων, έλεγα ότι μέχρι και τα μέτρα μας ξέρουν εδωμέσα (#352)!

 357. sarant said

  356 Περίεργο, ούτε στη μαρμάγκα είναι

 358. Μαρία said

  356
  Εσείς τα μαρτυράτε αφού 🙂

 359. Πέπε said

  Ε να ράψουμε κάνα κουστούμι.

 360. Γιάννης Κουβάτσος said

  349:Δεν είπα ότι είναι καλή στη συζήτηση, είπα ότι ήταν (είναι;) πανελίστρια σε πρωινάδικα ή μεσημεριανάδικα. Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή. 😊

 361. Πέπε said

  360

  Ναι, δεν το είπες. Το έδειξε μόνη της στου Ζαραλίκου. Ότι σέβεται την άλλη άποψη κλπ.

 362. Γιάννης Κουβάτσος said

  361: Σαφώς. Τις απόψεις του Μαρινάκη και του Μητσοτάκη τις σέβεται ως θέσφατα.

 363. Πέπε said

  362

  Και αν κατάλαβα σωστά προέβαλε επιχειρήματα με χοντρό σβέρκο.

 364. Γιάννης Κουβάτσος said

  363:Εννοείται. Η γνώμη της είναι βαρύνουσα και η επιχειρηματολογία της εξόχως στιβαρή.

 365. Νεσταναιος said

  76.
  Προστίματα χωρίς δικαστική απόφαση;
  Μη ξεχνάμε ότι τους νόμους τους ψηφίζει η βουλή και τους ερμηνεύει η δικαστική εξουσία. Ο χωροφύλακας ούτε ψηφίζει ούτε ερμηνεύει νόμους και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ανήκουν στην ίδια εξουσία με τον χωροφύλακα.

 366. BLOG_OTI_NANAI said

  299: Το «πρήξιμο» δεν αναφερόταν σε σένα.

  Καταρχάς είναι σημαντικό ότι το δεύτερο απόσπασμα από τον 1ο π.Χ. αι., παρά το γεγονός ότι επικεντρώνεται στην μετάδοση της μόλυνσης από τον αέρα, γνωρίζει ότι έστω το στάσιμο νερό μπορεί να μολυνθεί («σηπομένων») ακόμα κι αν δεν ήξεραν τι σημαίνει «ζύμωση».

  Μάλιστα, βρήκα πηγές όπου τουλάχιστον στα τέλη του 18ου αι. που είχαν κατανοήσει ότι όποιος είχε κολλήσει πανώλη και είχε ζήσει, είχε πλέον ανοσία, απατεώνες με ανοσία, μούσκευαν κουρέλια μέσα στις εκκρίσεις των πεθαμένων από λοιμώδη νόσο και με αυτά προσπαθούσαν να μολύνουν πλουσιόσπιτα ανθρώπων που δεν είχαν νοσήσει για να τους πάρουν τα πάντα. Δηλαδή και τα τελευταία κλεφτρόνια είχαν παρατηρήσει ότι έτσι μπορούσαν να δολοφονήσουν τους ενοίκους. Άρα, ο συσχετισμός της μετάδοσης με τις εκκρίσεις του αρρώστου ήταν αντιληπτός και από τους αγράμματους χωριάτες. Γι’ αυτό λέω δεν μπορεί να μιλάμε με τρόπο που είναι σαν αν αναφερόμαστε σε αιώνες ηλιθίων που δεν μπορούν έστω να παρατηρήσουν θανατηφόρα φαινόμενα, μόνο ως εκδηλώσεις.

  Έτσι, ακόμα κι αν μετά από κάθε λειτουργία έβαζαν τα σκεύη σε ξύδι, το κακό θα είχε γίνει.

  Και τέλος πάντων, όσο μπορούσα έψαξα για την εμφάνιση θανατικών σε κοινωνίες εντελώς εκτός Ορθοδοξίας, και όπως φαίνεται η εμφάνιση του θανατικού γινόταν με την ίδια περίπου συχνότητα. Για να μην αναφέρω ότι από όσα είδα, σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα της Άπω Ανατολής, σαν π.χ. την Κων/πολη, το θανατικό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον ετήσιο φαινόμενο, και σύμφωνα με όσα λέει ο Βασιλακόπουλος, να μην σταματά ποτέ.

  Η ανθρωπότητα κατέγραψε με τρόμο δύο τεράστια θανατικά, ένα τον 6ο αι. και ένα τον 14ο. Ο μέσος όρος εμφάνισης λοιμωδών θανατικών κάποιας έντασης ήταν τα 20 χρόνια, όμως, πολλές περιπτώσεις βλέπουμε να περνούν 40, 50 ή 60 χρόνια χωρίς παρουσία θανατικού, παρά το γεγονός ότι χωρίς αλλαγή συνθηκών υγιεινής, έχουμε ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε εβδομάδα.

  Όσο για το «τρεχούμενο νεράκι του Θεού», στον 6ο αι. μ.Χ. βλέπουμε ότι η μόλυνση του νερού έχει παρατηρηθεί ως παράγοντας που μπορεί να είναι θανατηφόρος. Δεν μπορούμε να λέμε ότι μια ασθένεια σκοτώνει μόνο όταν ανακαλυφθεί. Και εφόσον σκοτώνει, άσχετα με το τί είναι αυτό που σκοτώνει, δεν είναι δυνατόν να μην δεχτούμε ότι δεν αναγνωρίζουν το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, άσχετα με οποιαδήποτε άλλη γνώση.

  Κλείνοντας, εμένα δεν με απασχολεί καν να πείσω περί πίστεως κάποιον που δεν πιστεύει. Όσο για την υποτιθέμενη μαζική ηλιθιότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που διαρκεί αιώνες και δεν μπορεί να παρατηρήσει ένα θανατηφόρο φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα, τι να πω.

 367. Missing Ink said

  Πολλή κουβέντα έγινε για λαβίδα, κουταλάκι, τα σέα και τα μέα, και θα σκάσω άμα δε λινκάρω την παρακάτω βλακεία («Μη μας ραγίζεις την καρδιά άλλο!»)

  Εντάξει, σόρι για το άθλιο χιούμορ μου. Σέβομαι την πίστη και τη θρησκεία καθενός. Αλλά…

 368. Missing Ink said

  Καλά, διαολεμένα κέφια απόψε

 369. # 309

  Γκόμενα γόνου εφ- οπλιστικής οικογένειας που την επιβάλει στα μέσα ΜΜΑ που διαθέτει. Αλλο μέλος της ίδιας οικογένειας έκανε καριέρα βέγκαν, τρώγοντας τριφύλλια και σανό !!

 370. nikiplos said

  Η ουσία και το μούδιασμα δεν προήλθε από το γλιτσερό τσόκαρο που προκάλεσε τα επεισόδια με μπράβους που εμφανώς οπλοφορούσαν στην παράσταση – στην περίπτωση που είτε «κουνιόταν» κάποιος είτε «άδραχναν» την ευκαιρία.
  Προήλθε από την απάθεια της κοινωνίας, των αρχών, των θεσμών και των φορέων. Αλήθεια το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί προέβη σε τόσο εκκωφαντική ανακοίνωση (χωρίς ήχο 🙂 )?

  Επί του πρακτέου τώρα:

  -Ήταν συνολικά έξι από δαύτους. Συνευρίσκονται πριν μπουν στο θέατρο και συζητούν. Μετά μπαίνουν κάθονται χωριστά. Όταν γίνεται το επεισόδιο, οι δύο βαλτοί εξ αυτών ουρλιάζουν δήθεν από την μεριά του «ανεξάρτηρου» κι «αμέτοχου» κοινού. Επομένως ήταν στημένο το όλον και καθόλου αυθόρμητο. Η παράσταση δεν ήταν πρεμιέρα, κάποιος σφύριξε στο/α αφεντικό/ά τι του/ς σούρνει ο Χριστόφορος κι έτσι πήραν την πρωκτοβουλία να δείξουν σε όλους τι εστί βερίκοκο.

  -Σαφώς κατόρθωσαν να επιβάλουν την ισχύ τους, παρόλο που δεν προέβλεψαν πως το κοινό θα τους πετούσε έξω.

  – Σαφώς κατάφεραν να τρομοκρατήσουν τον καλλιτέχνη, που ανεξαρτήτως τι θα δηλώσει στον αέρα, όταν είναι μόνος του θα σκεφτεί σε τι μπουρδελοκράτος/μπουρδελοχώρα ζει, και θα φροντίσει κι αυτός να προσαρμόσει τη σάτιρά του, να την αμβλύνει ή και να την εξαφανίσει.

  -Σαφώς σύντονη η αντίδραση του κόσμου από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά είναι μόνο παθητική.

  -Μπράβο στον ΧΖ που χειρίστηκε σωστά το ζήτημα, παρόλο που είναι εμφανές το ισχυρό σοκ το έπαθε

  -μπράβο στο κοινό που δεν φοβήθηκε τους μπράβους και τα μπραβιλίκια. Εις εξ αυτών, μετέφερε τις προσωπικές νύξεις που είχε από μπράβο «σε ξέρω και θα σε βρουν στο χαντάκι εσένα φίλε»
  «εμείς θα τα ξαναπούμε! μην χαθούμε!» και τέτοια.

  -Να πω κι ένα μπράβο στον εισαγγελέα υπηρεσίας που προτίμησε να αλλάξει πλευρό στο ανάκλιντρο και να φάει το σταφύλι του, αντί να πράξει ως όφειλε, βάζοντας παράλληλα και τον πήχυ, ότι «καλές οι μαλακίες αλλά υπάρχουν και όρια».

 371. Πέπε said

  @370:

  > Προήλθε από την απάθεια της κοινωνίας…
  αλλά παρακάτω:
  > δεν προέβλεψαν πως το κοινό θα τους πετούσε έξω
  και
  > μπράβο στο κοινό που δεν φοβήθηκε τους μπράβους και τα μπραβιλίκια

  Ε άρα η κοινωνία, τουλάχιστον όσοι ήταν παρόντες ή έστω κάποιοι από αυτούς, καλά ξηγήθηκαν (δεν το είχα αντιληφθεί).

 372. sarant said

  370 Η πρώτη παύλα είναι σημαντική, για το προσχεδιασμένο

 373. nikiplos said

  371@ Ναι αλλά κοινωνία είναι και οι θεσμοί της. Που τελευταία πολυ φοβικούς τους κόβω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: