Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια με πρόστιμο

Posted by sarant στο 4 Δεκεμβρίου, 2021


Τι πρόστιμο; Πρόστιμο 100 ευρώ βεβαίως, σε όποιον δεν τα διαβάζει. Και δεν αρκεί η απλή δήλωση «τα διάβασα», θα γίνονται και ερωτήσεις. Αστειεύομαι βέβαια, αλλά δεν μπορούσε ο τίτλος στο πολυσυλλεκτικό άρθρο τούτης της εβδομάδας να μην αναφέρεται στο πρόστιμο των 100 ευρώ που τόσο απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση τις προηγούμενες μέρες.

Σήμερα βέβαια δεν συζητάμε επί της ουσίας αλλά εξετάζουμε, με ανάλαφρο ύφος, τα γλωσσικά κυρίως στραβά κι ανάποδα (ενίοτε και ενδιαφέροντα απλώς) της εβδομάδας που πέρασε. Πάντως, άκουσα ότι, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών θα πληρώνουν πρόστιμο, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο.

Το θέμα προβλήθηκε, και σωστά, στα μέσα ενημέρωσης. Μονο που παρατηρήθηκε μια ιδιότυπη πλειοδοσία στον αριθμό των ραντεβού που κλείστηκαν μέσα σε 24 ώρες, ο οποίος, κατά θαυματουργό τρόπο έβαινε διαρκώς αυξανόμενος όπως βλέπετε από το κολάζ τίτλων στα αριστερά.

Φαντάστηκα την εξής στιχομυθία:
— Διπλασιάστηκαν τα ραντεβού εμβολιασμού από 60χρονους+
— Μόνο; Τριπλασιάστηκαν!
— Τετραπλασιάστηκαν να λέτε.
— Εμένα ν’ ακούτε. Πενταπλασιάστηκαν.
— Επταπλασιάστηκαν, ρε ψεύτες.
— Τι λέτε ρε μαδούροι; Δεκαπλασιάστηκαν!
— Υπερδεκαπλασιάστηκαν, τελεία και παύλα.

* Και προχωράμε στα μεζεδάκια της εβδομάδας. Ξέρετε ποιος είναι ο Τζορτζ Καμπόσος;

Ομολογώ ότι εγώ δεν τον ήξερα, όμως είναι Ελληνοαυστραλός πυγμάχος, με καταγωγή από τη Σπάρτη, ο οποίος τις προάλλες αναδειχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής «στην κατηγορία των ελαφρέων βαρών» όπως έγραψε μεγάλος ιστότοπος.

Μην το παίρνετε στα ελαφρέα, είναι μεγάλο κατόρθωμα.

* Συνεχίζω με μια ανταπόκριση απο Κέρκυρα.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βιβλίο για τον σημαντικό ζωγράφο Γιώργο Σαμαρτζή.

Όπως βλέπετε το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμείται από ένα έργο το οποίο μοιάζει πολύ με έναν γνωστό πίνακα ενός άλλου ζωγράφου, του Παύλου Προσαλέντη (του νεότερου).

Σε προηγούμενη μορφή του άρθρου είχα εκφράσει την άποψη ότι  μάλλον πρόκειται για «γκάφα» του εκδοτικού οίκου.

Ωστόσο, ύστερα από επικοινωνία με τη συγγραφέα του βιβλίου βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να βεβαιώσω ότι δεν συνέβη κανένα λάθος. Πληροφορούμαι ότι υπάρχει έργο του Γ. Σαμαρτζή το οποίο ο ζωγράφος εμπνεύστηκε από τον γνωστό (και προγενέστερο) πίνακα του Π. Προσαλέντη. Όπως με πληροφορεί η συγγραφέας, «το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του προαναφερόμενου βιβλίου μου είναι καταχωρημένο στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας και ενυπόγραφο από τον ίδιο το δημιουργό του: «Σαμαρτζής 1901». Εντός δε του βιβλίου μου υπάρχει το έργο του Παύλου Προσαλέντη, από το οποίο ο πρώτος εμπνεύστηκε.»

Κατόπιν τούτου, ζητώ συγγνώμη από τη συγγραφέα και την εκδότρια για τις ανακριβείς υποθέσεις που είχα κάνει, τις οποίες και έσβησα.

Τούτων λεχθέντων, η επιλογή να κοσμηθεί το εξώφυλλο ενός βιβλίου αφιερωμένου στον Γ. Σαμαρτζή όχι με κάποιον από τους εμβληματικούς του πίνακες αλλά με ένα έργο του που είναι εμπνευσμένο από πολύ γνωστό πίνακα άλλου Κερκυραίου ζωγράφου, είναι μια ενέργεια που έγινε στη δημόσια σφαίρα, και έτσι είναι επιδεκτική κριτικής. Προσωπικά, από την σχεδόν σαραντάχρονη πείρα μου στον χώρο των εκδόσεων, είτε ως συγγραφέας είτε ως συνεργάτης εκδοτικών οίκων, τη θεωρώ εξαιρετικά άστοχη. Αλλά βέβαια, η επιλογή του εξωφύλλου είναι προνόμιο συγγραφέα και εκδότη, όχι των αναγνωστών.

* Και κάτι ευτράπελο που ψάρεψα απο το Φέισμπουκ, ένας διάλογος (αυθεντικός ή στημένος δεν ξέρω, μάλλον το δεύτερο) ανάμεσα σε δυο ερωτευμένους, στα ισπανικά. Δεν νομίζω ότι ξεκαθαρίζεται από τον διάλογο (εννοώ, από γραμματική) το φύλο των δυο συνομιλητών, ένα επίθετο όμως υπάρχει, που το μεταφράζω συμβατικά στο αρσενικό.

— Σε ευχαριστώ για τη βραδιά, αγάπη μου!
Ήσουν απίστευτος!
Κάθε μέρα σε ερωτεύομαι λίγο πιο πολύ!
Να έχεις μια υπέροχη μέρα!
Και μην ξεχνάς: Σε αγαπώ!
— Πώς έκανες τα γράμματα παχιά;

* Μια ακυρολεξία σε επώνυμο άρθρο στο Βήμα για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ:

Οι τόνοι έχουν ανέβει αισθητά και οι τροχιοδρομικές βολές που αντάλλαξαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου δείχνουν τα πεδία στα οποία θα εστιαστεί η αντιπαράθεση.

Όχι όμως. Οι βολές είναι τροχιοδεικτικές, είτε κυριολεκτούμε είτε, όπως εδώ, το λέμε μεταφορικά. Παρόλο που στο γκουγκλ θα βρείτε και κάμποσες «τροχιοδρομικές» βολές, είναι λάθος.

Εξάλλου, τι θα πει τροχιοδρομικός; Αν πάμε με το λεξικό, τροχιόδρομος είναι η παλιά ονομασία για το τραμ, που κανείς δεν τη λέει σήμερα. Το αεροπλάνο που κινείται με τους τροχούς στον διάδρομο απογείωσης πριν απογειωθεί δεν τροχιοδρομεί κανονικά, αλλά τροχοδρομεί. Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε ότι «τροχιοδρομεί», και πάλι οι βολές δεν έχουν θέση.

* Φίλος μου έστειλε ένα λινκ στα αγγλικά, που έχει ενδιαφέρον. Είναι ο Quote investigator, ο διερευνητής των αποφθεγμάτων, που ελέγχει την ιστορία και την ακρίβεια της πατρότητας αποφθεγμάτων. Ρίξτε μια ματιά.

* Και αλλα περιττά εισαγωγικά σε σουπεράκι από δελτίο ειδήσεων.

Τι «έδειξε» η ιατροδικαστική

Πείτε μου, τι νόημα έχουν τα εισαγωγικά; Μήπως επειδή η ιατροδικαστική έκθεση δεν είναι έμψυχο ον, να σηκώσει το χέρι και με προτεταμένο το δάχτυλο να δείξει;

* Σε άρθρο με την ανασκόπηση του αθλητικού τύπου (ναι, υπάρχουν και τέτοια άρθρα) διαβάζουμε απόσπασμα από άρθρο για τα βάσανα του ΠΑΟΚ:

Μετά το αντίκρισμα της αλήθειας κατάματα θεωρούμε, πως θα φανεί πλέον, πόσα απίδια βάζει ο σάκος του Ρουμάνου. Θα δείξει εάν κι εφ’ όσον δύναται, να διαχειρισθεί αυτόν τον ΠΑΟΚ. Και που είστε; Τον ήξερε, όταν τον αναλάμβανε. Δεν είναι κι άμοιρος ευθυνός για όσα (δεν) έγιναν στη μεταγραφική περίοδο.

Νομίζω ότι από την παράγραφο που παραθέτω φαίνεται ότι ο συντάκτης (Άρις Νικολάκης λέγεται) προσπαθεί να πετύχει ύφος, ανακατεύοντας κλισέ και γλωσσικά επίπεδα, αλλά, ωγαθέ, «άμοιρος ευθυνών» λέμε. Όχι όπως το στραβάκουσες.

Στην επόμενη παράγραφο διαβάζουμε ότι ο προπονητής έχει την «απύθμενη εμπιστοσύνη» του Ιβάν Σαββίδη. Αλλά αν δεν κάνω λάθος το επίθετο «απύθμενος» συνοδεύει αρνητικές ιδιότητες: απύθμενο μίσος, απύθμενο θράσος, απύθμενη βλακεία.

Εκτός αν ο δημοσιογράφος κάνει υποδόρια κριτική.

* Να μείνουμε στη Θεσσαλονίκη και σε ένα κόσμημά της που πολύ θάμπωσε. Εννοώ τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στην οποία είχα πάει δυο φορές τα τελευταία χρόνια και την είχα βρει πολύ ενδιαφέρουσα.

Κανονικά η έκθεση γινόταν τον Μάιο. Φέτος, λόγω κορονοϊού, έγινε πριν από μερικές μέρες και πολλοί εκδότες δεν έκαναν το ταξίδι από την Αθήνα. Όμως γενικά η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε, μου λένε πολλοί άνθρωποι του χώρου που πήγαν, από μεγάλη προχειρότητα -ας πούμε, ενώ γενικά οι εκδηλώσεις ήταν λιγότερες, συνέβαινε να συμπίπτουν ή άλλες ακυρώνονταν χωρίς ειδοποίηση. Έλαμψαν με την απουσία τους οι τοπικές αρχές.

Και δυο στιγμιότυπα εκθεσιακής προχειρότητας. Το ένα, σχετικά ανώδυνο:

Οι βαρείες μάς μάραναν, είπε ο φίλος που ανέβασε τη φωτογραφία -αλλά βέβαια το πολυτονικό είναι για στολίδι, για φιοριτούρα, κανείς δεν προσέχει ας πούμε την ψιλή στο «αλωνάκι» (δασεία έπαιρνε μια φορά κι έναν καιρό), τουλάχιστον δεν φάνηκε να το προσέχει η κ. Ευθυμίου.

Το αλλο το πρόσεξαν πολλοί:

Την αλλαγή φύλου στον Ντοστογιέφσκι (200 years since her birth) την πρόσεξαν πολλοί, κι έτσι ευτυχώς διορθώθηκε την επόμενη μέρα.

* Τίτλος είδησης για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε βαρυποινίτες:

Πώς δρούσε το κύκλωμα που ξέπλενε βαρυποινίτες μέσα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο φίλος που το στέλνει διαφωνεί με τη σειρά των μερών της πρότασης. «Μέσα στην ΕΛΑΣ γινόταν το ξέπλυμα;» λέει. Όχι, μέσα στην ΕΛΑΣ δρούσε το κύκλωμα, άρα θα έπρεπε να είναι:

«Πώς δρούσε μέσα στην ΕΛ.ΑΣ το κύκλωμα που ξέπλενε βαρυποινίτες.»
ή
«Πώς δρούσε το κύκλωμα μέσα στην ΕΛ.ΑΣ που ξέπλενε βαρυποινίτες.»

* Για την ίδια υπόθεση, κατά σύμπτωση, και το επόμενο μεζεδάκι. Το κύκλωμα, όπως θα διαβάσατε ίσως, ξέπλενε ποινικούς, χορηγώντας τους πλαστές ταυτότητες ομογενών από τη Ρωσία. Διαβάζω λοιπόν πώς ξεσκεπάστηκε μια περίπτωση:

Ο αστυνομικός, ελέγχοντας έναν ύποπτο με ταυτότητα ομογενούς Ποντίου από τη Ρωσία (που παλιότερα όλοι τους λέγαμε Ρωσοπόντιους αλλά τώρα θα σου κάνουν αγωγή αν χρησιμοποιήσεις τον όρο):

του είπε κάποιες φράσεις στα ποντικά, όπου μιλούν οι περισσότεροι Έλληνες παλλινοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ωστόσο το άτομο που είχε απέναντι όχι μόνο δεν του απάντησε, αλλά έδειξε να τις αγνοεί.

Οι υπογραμμίσεις του πρωτοτύπου. Εγώ θα υπογράμμιζα το «ποντικά», που βέβαια τα λέμε «ποντιακά», και δευτερευόντως το «όπου», που βλέπω να το χρησιμοποιούν αρκετοί. Όμως αγαπητοί μου το «όπου» δεν είναι ένα πιο επίσημο «που». Άλλη η δουλειά του ενός, άλλη του άλλου. Το όπου προσδιορίζει τοπικά ή χρονικά. Κι ενώ είναι ανεκτό να πούμε «που» αντί για «όπου», σε πιο χαλαρό στιλ, π.χ. «το εστιατόριο που πήγαμε χτες» (κανονικά: όπου πήγαμε), το αντίστροφο, όπως εδώ, είναι εντελώς άστοχο.

Βεβαίως, τα «ποντικά» φέρνουν γέλιο, και σωστά. Αν όμως πιστεύουμε στη μία και ενιαία ίσως πρέπει να τα δεχτούμε, αν σκεφτούμε ότι στα αρχαία «ποντικός» ήταν ο Πόντιος -όχι μόνον ο ποντικός μυς, αλλά και ο Ηρακλείδης ο Ποντικός. (Πλάκα κάνω ότι πρέπει να τα δεχτούμε).

* Στο ίδιο άρθρο, λίγο πιο πάνω:  ως τόπος γέννησης του αναφέρονταν το Σουσούμι της Αμπχαζίας.

Το Σουχούμι βεβαίως, κι αν δείτε τη φωτογραφία της ταυτότητας σωστά αναφέρεται το όνομα της πόλης, που είχε από παλιά πολλούς Έλληνες. Το Σουσούμι μπορεί να είναι επιλογή του κορέκτορα, που ξέρει τα σουσούμια αλλά από γεωγραφία υστερεί.

* Καινουργιος φίλος του ιστολογίου από τη Λάρισα μού γράφει:

Παίρνω το θάρρος να σας στείλω δύο λινκ που ίσως να ταιριάζουνε στα σαββατιάτικα μεζεδάκια σας. Είναι από τη Λάρισα σχετικά με έναν 30χρονο που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένος και ο ίδιος υποστηρίζει ότι τον έδειραν. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι σε δύο διαφορετικά μέσα επέλεξαν εισαγωγικά, οι μεν στη λέξη θύμα και οι δε στη λέξη έδειραν.

Φαντάζομαι το σκεπτικό τους ήταν ότι δεν έχει αποδειχτεί αλλά μου φαίνεται λάθος, καθώς εμένα από τον τίτλο μου έδωσε τελικά την εντύπωση ότι ο τραυματισμός του οφειλόταν σε άσχετο παράγοντα.

Οι δυο τίτλοι είναι:

Λάρισα: Στο νοσοκομείο «θύμα» επίθεσης

«Εδειραν» 30χρονο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας!

Ομολογώ πως με παραξενεύουν τα εισαγωγικά ιδίως στο «έδειραν». Αν τα εισαγωγικά εκφράζουν αμφιβολία, τότε προς τι το θαυμαστικό στο τέλος;

Από την άλλη, πράγματι τα εισαγωγικά μπορούν με οικονομία να εκφράσουν την αποστασιοποίηση: 30χρονος καταγγέλλει ότι τον έδειραν…

Αλλά βέβαια, όταν ο καθένας βάζει εισαγωγικά και στα λάχανα, όπως πιο πάνω είδαμε, τότε χάνουν τη διακριτική αξία τους.

Και κλείνοντας, επειδή ανέφερα το ΚΙΝΑΛ και τις εκλογές του, να θυμηθούμε ότι αύριο γίνονται οι εσωκομματικές εκλογές.

Βάζω λοιπόν μια φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου, τραβηγμένη στην Αίγινα, μάλλον περί το 1960, που μου την υπέδειξε ο φίλος μας ο Στάζιμπος. Μαζί του ένας από τους υποψηφίους των αυριανών εκλογών.

Και αν φτάσατε ως εδώ, γλιτώσατε το πρόστιμο των 100 ευρώ για τούτη τη βδομάδα.

Advertisement

465 Σχόλια προς “Μεζεδάκια με πρόστιμο”

 1. π2 said

  Ζαούτης, διοικητής ΕΟΔΥ: «οι επαφές μένουν αρνητικοί», «ασφαλές γιορτές», «για να είμαστε όλοι ασφαλές»

 2. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα.
  Το πρώτο, με τον πολλαπλασιασμό των ραντεβού, είναι ξεκαρδιστικό.
  Μήπως γνωρίζουμε από ποια σάιτ είναι οι οθονιές;

  Και δυο μικρο-επισημάνσεις:
  1) «Φίλος μου έστειλε ένα ενδιαφέρον λινκ στα αγγλικά, που έχει ενδιαφέρον» – μήπως πρέπει να επαναδιατυπωθεί;
  2) «200 years since her death» – birth λέει στην εικόνα.

 3. Costas X said

  Καλημέρα !

  Ο Μέφρι ξαναχτυπά:
  «Την αλλαγή φύλου στον Ντοστογιέφσκι (200 years since her death)…»
  Το πανό όμως γράφει «since her BIRTH» ! 🙂

 4. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θα προσέξατε, βέβαια, ότι ο Νικολάκης ως βαμμένος μπαοκτσής αντικειμενικός δημοσιογράφος γράφει το Άρις με γιώτα, ώστε να μη δημιουργούνται παρεξηγήσιμοι συνειρμοί. 😂

 5. bwana said

  Καλήν ημέρα Νικοκύρη! Τελικά, τι έκανε πριν 200 χρόνια αυτός ο Ντοστογιέφσκης; Γεννήθηκε για απόθανε;

 6. bwana said

  Και βέβαια ο ΜέΡΦι ξαναχτυπά!😊

 7. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος τι διέγνωσες και πόσταρες το ισπανικό, αλλά εγώ βλέπω φανερά το ρατσιστικό ή/και ομοφοβικό «αστείο»…,γιατί το bold στα ισπανικά δεν είναι en negrito ( στον «μαυρούλη», στο αραπάκι), αλλά το σωστό θα ήταν «..πουσίστε λας λέτρας εν νεγκρίτΑ. En negrita ή en negrilla. 🥴 pun δηλαδή ότι ο εραστής ήτο Άραψ…

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  2:Προφανώς από σάιτ της λίστας Πέτσα. Οσο πιο μεγάλο το ποσό της χορηγίας τόσο πιο μεγάλη η πλειοδοσία σε εμβολιασμούς. 😊 Αλήθεια, αυτά τα σάιτ έγραψαν τίποτα για τον τραμπουκισμό στο θέατρο «Καρέζη», έστω μία επικριτική αναφορά στον Ζαραλίκο, που ανάγκασε την κυρία Σταμάτη να προβεί σε αυτοδικία;

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τη διόρθωση βεβαίως.

  6 Μέφρι είναι όμως!

  7 Ο ένας λιώνει από έρωτα κι ο άλλος ρωτάει για τα μπολντ, αστείο μου φάνηκε αυτό.

 10. avadistos said

  Συμβαίνει και στις καλλίτερες οικογένειες αυτό το λάθος (από τους Κορφούς).
  Εδώ γραμματόσημο των ΗΠΑ για την ποιήτρια Μάγια Αγγέλου με στίχους άλλης ποιήτριας:

  https://time.com/3814888/maya-angelou-stamp-us-postal-service-joan-walsh-anglund/

 11. Κιγκέρι said

  >>…Πώς δρούσε το κύκλωμα που ξέπλενε βαρυποινίτες μέσα στην ΕΛ.ΑΣ.

  Εγώ λοιπόν εδώ θα ήθελα εισαγωγικά στο ξέπλενε, γιατί προς στιγμήν φαντάστηκα ότι τους περιλάβανε με το λάστιχο τους βαρυποινίτες, αλλά ίσως να φταίει το ότι είμαι λίγο ζαβλακωμένη από την τρίτη δόση!

 12. sarant said

  10 Ωχ, αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό.

  7 Έχεις δίκιο, αν και βρίσκω κάμποσα «letras en negrito» επίσης

  2 Υποθέτω ότι με γκουγκλ θα βρίσκονται τα μέσα που πλειοδότησαν

 13. greggan193 said

  Αυτό με τον ***πλασιασμό των ραντεβού θα το εκμεταλλευτούν για να δείξουν πόσο αποτελεσματική ήταν η κίνηση του προστίμου. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα ραντεβού αυτά θα κλείνονταν έτσι κι αλλιώς, μια που όσοι εμβολιάστηκαν τον Ιούνη -ή και νωρίτερα- σπεύδουν για την τρίτη δόση (μαστούρα κανονική). Οι γκαιμπελίσκοι εντούτοις βλογάνε τα δικά τους γένια. Θα ήθελα να ήξερα πόσοι τους πιστεύουν… αλλά ίσως να μην τους πιστεύουν ούτε οι δικοί τους και να είναι θέμα δούναι και λαβείν.

 14. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  Στην ανασκόπηση του αθλητικού τύπου, ο κ. Νικολάκης βάζει κόμματα εική και ως έτυχε. Θα μου πεις, παρωνυχίς. Ναι, αλλά …

 15. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Στον Πειραιά υπήρχε η οδός Τροχιοδρόμων, από όπου περνούσε το τραμ από το Ν. Φάληρο παράλληλα με τις γραμμές του Ηλεκτρικού. Τώρα λεγεται οδός Ομηρίδου Σκυλίτση.

 16. dryhammer said

  Τον φουκαρά τον Ρουμάνο… Άμοιρος, ευφθηνός και απύθμενος… [Γιατί θυμήθηκα το φτωχός, γέρος, π@@@ης κι άσκημος;]

 17. π2 said

  Μια που αναφέρθηκε ο αθλητικός τύπος, περιβόλι για κάθε λογής μαργαριτάρια, να σημειώσω και το «Για να αποδώσουμε τα του Καίσαρως τω Καίσαρει» που είδα σε λάιβ σχολιασμό χτεσινού μπασκετικού αγώνα. Για να το θέσω με μπασκετικούς όρους, 0/2 βολές από τη γραμμή των τριτόκλιτων.

 18. Νέο Kid said

  17. Δηλαδή , στο λάιβ σχολιασμό, το είπε ο σπορκάστερ και μετά το έγραψαν κιόλας σαν σουπεράκι, για -ξέρω γω- εμπέδωση;

 19. Νέο Kid said

  Κορυφαίο πάντως το : «0/2 βολές από τη γραμμή των τριτόκλιτων.» 👍🤪

 20. sarant said

  17-18 Είναι από περιγραφή που γίνεται στο τσατ, με συνεχή γραπτά σχόλια, από κάποιον συντάκτη υποθέτω,

 21. Νέο Kid said

  Πάντως ο Λουτσέσκος δεν είναι καθόλου ευθυνός! Ένα κάρο ρούβλια τον έχει πλερώσει ο Ιβάν.

 22. Νέο Kid said

  20. A , οκ. Έχω δει τέτοια λαιβ τσατ στο σδνα. Το μεζεδάκι εκεί είναι το σωστό! (Αν είσαι τυχερός και δεις κανένα, δηλαδή)

 23. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Πάντως, ο διπλασιασμός και ο πενταπλασιασμός αναφέρονται στην πρώτη δόση, ο τριπλασιασμός στην πρώτη δόση των 60+, ο τετραπλασιασμός, ο επταπλασιασμός και ο δεκαπλασιασμός στον εμβολιασμό στους 60+, και ο υπερδεκαπλασιασμός στον εμβολιασμό γενικά.

 24. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  Ποικιλία σήμερα! Απ’ όλα έχει η πιατέλα…

  1.
  Μη μου τους αρίστους τάραττε! 🙂

  5.
  Εγεννήθηκε μρέ! 🙂

  22.
  Άρα ήτανε άμοιρος …και ακριβός!

 25. Νέο Kid said

  Βλέπω στην Τουβού ότι μόλις habete Papam… καλώς τον δεχτήκατε!…

 26. ΣΠ said

  Στην φωτογραφία πρέπει να είναι και η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, η Σοφία.

 27. ΓΤ said

  Με αφορμή το βιβλίο για τον Σαμαρτζή, απολαύστε λόγια τσιχλοφουσκάτα…

  https://www.arcadikanea.gr/2021/04/02/synenteyxi-pos-xekina-enas-neos-ekdot/

 28. sarant said

  27 Kρίμα που ξεκίνησαν με τέτοιο λάθος

  26 Ναι, μαλλον.

 29. Σαν σήμερα έφυγε ο πραγματικά μεγάλος ποδοσφαιριστής, γιατρός, δημοκράτης επαναστάτης και άλλα Σόκρατες που χάρισε σε όλο τον κόσμο στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Μαραντζίδη για τους αριστερούς που μεταλλάσσονται σε δεξιούς, θέμα που έχει σχολιαστεί κι εδώ σε αρκετά νήματα. Δυνατό καρφί (ή «καρφί»;) με πολλούς αποδέκτες η κατακλείδα. Έτσι, Σάκη;

  «Υπάρχουν όμως μερικοί, που δεν άλλαξαν. Είτε τότε που άναβαν κερί στον Λένιν είτε τώρα που δοξάζουν τον Φρίντμαν, ίδιοι παραμένουν. Φανατικοί και μισαλλόδοξοι, με αίσθημα πως έχουν πάντα δίκιο, είναι έτοιμοι να κατατροπώσουν και με ύβρεις, αν χρειαστεί, όσους διαφωνούν μαζί τους. Είτε ως Σαούλ τότε είτε ως Παύλοι τώρα, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ στα λόγια τους. Στη μισαλλοδοξία τους βρίσκεται.»
  https://www.kathimerini.gr/opinion/561605317/giati-tosoi-proin-aristeroi-eginan-enthermoi-dexioi/

 31. ΓΤ said

  @28α

  Τι να λέμε, ρε μαν, η συνέντευξη μιλάει από μόνη της…

 32. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Πλούσια η πιατέλα σήμερα. Ειδικά με το μάθημα γραμματικής για το πώς γράφουμε την πολλαπλότητα σε όλους σχεδόν τους αριθμούς της πρώτης δεκάδας πολύ γέλασα.
  Μαύρα όμως τα γράμματα, όχι παχιά.

 33. Γ.Κ. said

  Ευτυχώς που ο πώς-τόνε-λένε «σατίριζε» τον Μαρινάκη. Αν «σατίριζε» τον Σαββίδη (ή τον Βαρδινογιάννη), θα είχαμε ντου με μπιστόλια…

 34. ΣΠ said

  32
  Όλα τα γράμματα μαύρα είναι. Για το bold προτιμώ το «έντονα».

 35. Πουλ-πουλ said

  Τα bold, μαύρα δεν τα λέμε στα ελληνικά;

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Σατίριζε» εντός εισαγωγικών· άρα δεν τον σατίριζε. Τότε γιατί μπούκαρε η υπάλληλος του Μαρινάκη αντάμα με τους φουσκωτούς και διέκοψε την παράσταση; Α, ναι, επειδή θίχτηκε το αρβανίτικο φιλότιμό της. Πρώτα ο «Θρύλος» και το οπαδιλίκι και μετά η αγανάκτηση γι’ αυτά τα φαινόμενα ακραίας λογοκρισίας, είπα σ’ έναν γάβρο φίλο μου από το χωριό, δεν τον ξέρετε, που έδειχνε να διασκεδάζει με το συμβάν.

 37. sarant said

  34 Αυτός θαρρώ πως είναι ο επίσημος όρος.

  30 Ωχ

 38. Πέπε said

  Καλημέρα σας!

  > Πώς έκανες τα γράμματα παχιά;

  Παχιά; Γιατί παχιά; Όταν δε λέμε μπολντ, που είναι το πιο τρέχον, και δεν είμαστε και τόσο σχολαστικοί ώστε να πούμε μαύρα που είναι το κανονικό, συνήθως λέμε έντονα.

  > άμοιρος ευθυνός / ευθηνός

  Από τις περίπου 130 σελίδες Ιστορίας δέσμης που είχαμε αποστηθίσει τω καιρώ εκείνω, μου ‘χουν μείνει μερικές σκόρπιες ψηφίδες των τριών-τεσσάρων λέξεων που ακόμη περιπλανώνται αδέσποτες στη μνήμη μου. Μια από αυτές είναι η φράση «έκδηλοι και αφανέρωτοι» (ανταγωνισμοί νομίζω;), που ούτε ξέρω σε τι αναφερόταν. Το θυμάμαι επειδή κάποτε, μέσα στον καιρό των πανελληνίων όπου όλοι είχαμε φρέσκο όλο το κείμενο στο μυαλό μας και κάθε υπαινιγμός γινόταν άμεσα αντιληπτός, κάποιος παρουσίασε έναν φίλο του λέγοντας «από δω ο Χ, έκφυλος και αφανέρωτος».

  > θα έπρεπε να είναι: «Πώς δρούσε μέσα στην ΕΛ.ΑΣ το κύκλωμα που ξέπλενε βαρυποινίτες.» ή «Πώς δρούσε το κύκλωμα μέσα στην ΕΛ.ΑΣ που ξέπλενε βαρυποινίτες.»

  Το πρώτο. Με το δεύτερο μπορεί και πάλι να προκύψει αμφισημία, ότι μέσα στην ΕΛΑΣ, η οποία ξέπλενε βαρυποινίτες, δρούσε ένα κύκλωμα (ναρκωτικών, πορνείας, όπλων…)

  > Οι δυο τίτλοι είναι: Λάρισα: Στο νοσοκομείο «θύμα» επίθεσης [και] «Εδειραν» 30χρονο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας!

  Στο πρώτο μοιάζει πράγματι να πρόκειται για αποστασιοποίηση ή αμφισβήτηση. Ένα δήθεν θύμα / φερόμενο ως θύμα. Το δεύτερο είναι εκείνο το κλασικό σύνδρομο όπου ο συντάκτης αισθάνεται για κάποιο λόγο (εδώ εντελώς ανυπόστατο) ότι κάτι δεν πάει καλά, υφολογικά, με τη λεξιλογική του επιλογή, π.χ. θα έπρεπε να βάλει κάτι πιο επίσημο ή λιγότερο αγοραίο, αλλά αρκείται να μας ενημερώσει ότι το έχει νιώσει, χωρίς να μπει στον κόπο να βρει πιο κατάλληλη λέξη (π.χ. χειροδίκησαν εις βάρος…). Όσο για το θαυμαστικό, μα πραγματικά, τριαντάχρονο βρήκαν να βαρέσουν; Ανήκουστο!

 39. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν!
  Και αφού σήμερα είναι της Αγίας του πυροβολικού,,της Βαρβάρας (άρα και πάσης μη ελληνίδος ίσως – και όχι μόνον των αμερικανόβρυτων Μπάρμπι ) εξ ης και το ομώνυμο βορειοελλαδίτικο πιάτο “βαρβάρα”(κολλυβόζουμο, ασουρές ή χυλός με βρασμένο στάρι με ζάχαρη, σταφίδες και τεμαχισμένα ξερά σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα ), τούτα τα μεζεδάκια θα μπορούσαν να λέγονται και βαρβαρικά (ιδίως εάν τα προβάλουμε εντυπωσιοθηρικά ως ομοβροντία λαθών).
  Είναι, επίσης, του Αγίου Σεραφείμ, πολιούχου Καρδίτσης όπου και αργία επίσημη σήμερα, ίδίως -προφανώς- για τους Επισήμους , τους Μεγάλους και όχι για τα λοιπά Μικρά υποζύγια.
  Το ταιριαστό των “ελαφρέων” επίθετο Καμπόσος, γνωστό ως (πειρακτικό) επώνυμο Επωνύμων, απαθανατίστηκε κως εκ τούτου εμμέτρως και εξόχως και από τον Βάρναλη:
  …Κι ο παπάς με την κοιλιά του
  μ’ έπαιρνε για τη δουλειά του
  και μου μίλαε κουνιστός:
  —Σε καβάλησε ο Χριστός!
  Δούλευε για να στουμπώσει
  όλ’ η Χώρα κι οι Καμπόσοι.
  Μη ρωτάς το πώς και τί,
  να ζητάς την αρετή!…

 40. Πέπε said

  > Πρόστιμο 100 ευρώ βεβαίως, σε όποιον δεν τα διαβάζει (τα μεζεδάκια).

  Γιατί σε όποιον δεν τα διαβάζει; Το ιστολόγιο έχει καλή επισκεψιμότητα, νομίζω θα ήταν σοφή κίνηση να πλερώνει μια κατοστάρα όποιος τα διάβασε. Μετά, σε κάθε σχόλιο (ή στο πρώτο του ο καθένας) θα επισυνάπτει την απόδειξη, κι έτσι θα κονομήσουμε.

  Και μόλις κολυμπήσουμε στο τάληρο, ποιος πάει να εμβολιαστεί; Πλερώνω και την αντιεμβολιαστική κατοστάρα, και αφήνω και μπουρμπουάρ άμα λάχει. Δε μας τρομάζουν τα νέα μέτρα!

 41. ΓΤ said

  34@

  Ανεξαρτήτως του τι προτιμάς, φίλτατε Σταύρο, ο ΓιώργοςΜ έχει δίκιο. Στην εσωτερική γλώσσα του βιβλίου ο… όρος είναι «μαύρα» 🙂

  «Αυτά κάν’ τα μαύρα!»
  «Μαύρισέ την τη λέξη!»

  Ο νέος διορθωτής, που δεν έχει ακούσει ακόμη τη γλώσσα του ατελιέ, θα πει «μπόλνταρέ τα!». Θα εισπράξει ένα βλέμμα… αγάπης, θα τον διορθώσουν επιτόπου οι πάλιουρες, και θα ακολουθήσει σφαίρα το ιδιόλεκτο.

  Δεν πιστεύω δε να νομίζεις ότι ακούγεται η λέξη «πύκνωση» 🙂 «Σφίξ’ τη μου λίγο την αράδα!» 🙂

 42. Voyageur autour de la chambre said

  @8
  Δεν έχω κουράγιο να ψάξω πολύ, αλλά επειδή το είχα δει απ’ το πρωί – αυτό είναι το σχετικό άρθρο της Καθημερινής:
  https://www.kathimerini.gr/culture/561614620/epeisodio-se-parastasi-sto-theatro-tzeni-karezi/
  Είναι στην ενότητα «Πολιτισμός».
  Κουβέντα για τον Μαρινάκη, κουβέντα για το σχόλιο που προκάλεσε το «επεισόδιο», αλλά οι εξηγήσεις της Σταμάτη αυτούσιες.
  Το Πρώτο Θέμα δεν αναφέρει τίποτα, έψαξα όλες τις ειδήσεις 4 και 3/12.

 43. Πέπε said

  > Οι βαρείες μάς μάραναν

  Οι οποίες άλλωστε, στην περίπτωση του Σολωμού, είναι έτσι κι αλλιώς εκ του περισσού. Έστω ότι δεν υπήρχε το λάθος: θα ήμασταν πιστοί στην -υποθέτω- στερεότυπη έκδοση, όχι όμως πιο κοντά στο ιδιόγραφο του ποιητή απ’ ό,τι με μονοτονικό.

 44. Πέπε said

  > Ανάμεσα στα πλέον γνωστά εκθέματα της Πινακοθήκης περιλαμβάνονται […] ο «Κουρδιστής του πιάνου» του Γ. Σαμαρτζή, …

  Να πεις σήμερα, μεταξύ μουσικών, κουρδιστής για τον χορδιστή, θα πάθεις ό,τι και ο νέοπας του #41.

  Παρεμπιπτόντως, τα μη-μπολντ ονομάζονται λευκά. Υποθέτω ότι το ίδιο ισχύει και για χρωματιστά γράμματα: μπορεί να είναι κόκκινα ή γαλάζια, αλλά παράλληλα θα είναι είτε μαύρα είτε λευκά.

 45. ΣΠ said

  41
  Κι αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα κείμενο με μπλε γράμματα (λόγου χάρη σε μιαν αφίσα) και θέλουμε να μπολντάρουμε (sic) μια λέξη, τι λέμε; Κάνε την λέξη με μαύρα;

 46. Νέο Kid said

  Να τον προσέχετε τον Πάπα γιατί κυκλοφοράει παντού ξεμάσκωτος , κι αυτός και η κουατωδία του, και χαιρετάει και διά χειραψίας κι ακουμπάει και χαϊδεύει και παιδάκια… κίνδυνος θάνατος! Στην Κύπρο ,που για να πάει το παιδί μας οπουδήποτε το εμβολιάσαμε και πρέπει να έχει και μάσκα και πρέπει να έχει και ράπιντ … , τιγκάρανε το ΓΣΠ το μεγάλο γήπεδο της Λευκωσίας με χιλιάδες ξεμάσκωτους για να κάνει λειτουργία …. (%^*@&@@…)

 47. π2 said

  30: Ενδιαφέρον είναι (και το άρθρο και το φαινόμενο). Ο συνδυασμός ηλικίας και συμφέροντος είναι ασφαλώς ένας παράγοντας, αλλά έχω την αίσθηση ότι παίζει ρόλο καμιά φορά κι ένα είδος υπαρξιακής απελπισίας, που εξηγεί κατά τη γνώμη μου το μοντέλο: θέλω να αλλάξω τον κόσμο -> δεν πετυχαίνω να αλλάξω τον κόσμο -> θέλω να κάνω κάτι αποτελεσματικά επειδή δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο, μεγάλωσα πια και μου τελειώνει ο χρόνος -> εντάσσομαι σε πολιτικούς χώρους που θεωρούνται πιο «αποτελεσματικοί» -> γίνομαι σκληρός και δήθεν ρεαλιστής -> γίνομαι μισαλλόδοξος με αυτούς που βρίσκονται στο σημείο της αφετηρίας μου. Περισσότερο από την οβιδιακή μεταμόρφωση, εμένα αυτή η μισαλλοδοξία πάντοτε με εντυπωσίαζε.

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  42: Μπορούμε να φανταστούμε τι χαμός θα γινόταν, έτσι και σατιριζόταν ο Τσίπρας και μπούκαραν στη σκηνή τίποτα… αναρχοάπλυτοι συριζαίοι και διέκοπταν την παράσταση. Τι πολυήμερη ιερή αγανάκτηση θα κυριαρχούσε στο σύνολο καναλιών, εφημερίδων και ιστοτόπων.

 49. ΓΤ said

  45@

  Δεν γνωρίζω τι γίνεται στον χώρο της αφίσας. Θα ρωτήσω γνωστή μου. Εκτιμώ ότι θα λέγεται «μαύρα», αφού ο άλλος καταλαβαίνει, από την εμπειρία του, ότι δεν πρέπει να αλλάξει χρώμα.

 50. Voyageur autour de la chambre said

  Και μια που μπήκα κατ’ εξαίρεση σήμερα στο αηδιαστικό Πρώτο Θέμα, τι λέτε γι’ αυτή την αιτιατική;
  «Η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγό της Μίνω Μάτσα και τα μωρά τους»
  Εγώ θα έλεγα Μίνωα – έχω άδικο;
  https://www.newmoney.gr/lemon-social-eye/i-olga-kefalogianni-me-ton-sizigo-tis-mino-matsa-ke-ta-mora-tous/

 51. Πουλ-πουλ said

  45. Έχεις και συ τα δίκια σου, αλλά βλέπω και στα ισπανικά pararaprosdokian της πολιτικής ορθότητας negrita τα λένε.
  Αυτό το pararaprosdokian το ψάρεψα στο Quote investigator, και έμεινα κόκκαλο.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Paraprosdokian

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  47: Αυτή η υπαρξιακή απελπισία, στο βαθμό που υπάρχει, είναι συμπαθής και κατανοητή και, κυρίως, φανερώνει ανιδιοτελή άνθρωπο. Νομίζω όπως πως αυτή η εξήγηση αφορά μια μειοψηφία των μεταλλασσομένων. Άλλωστε, αλλιώς θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο και να επηρεάσεις τις εξελίξεις ως αριστερός και αλλιώς ως νεοφιλελεύθερος δεξιός.

 53. Voyageur autour de la chambre said

  @48
  Τουλάχιστον περιορίστηκαν στην υποβάθμιση ή απόκρυψη της είδησης.
  Δεν θα μου φαινόταν απίθανα ρεπορτάζ του τύπου: «Εξοργίστηκαν θεατές από τα ρατσιστικά αστεία του Ζαραλίκου για τους Αρβανίτες».

 54. freierdenker said

  Ένα από τα μεγάλα γλωσσικά κλισέ της πανδημίας είναι το «θα φτάσουμε στο σημείο οι γιατροί να επιλέγουν ποιος θα μπει στις ΜΕΘ». Προφανώς εννοούνε κάτι διαφορετικό από την κατά γράμμα ερμηνεία οτι τώρα δεν γίνεται επιλογή (δεν ζούμε και στο Matrix) και το κλισέ απλώς απλοποιεί μια σύνθετη κατάσταση.

  Το κλισέ μου ήρθε στο μυαλό από το άρθρο της Αυγής για μια έρευνα που έγινε στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2018 και βρήκε οτι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είχαν θνητότητα 99%, ενώ οι εντός ΜΕΘ 70%.

  Δεν νομίζω οτι οι ερευνητές έκαναν τυχαία δειγματοληψία ασθενών και άφησαν κάποιους εκτός ΜΕΘ για να δουν πόσοι θα τελικά θα επιζήσουν. Οι διασωληνωμένοι έμειναν εκτός ΜΕΘ από ιατρική επιλογή, και είναι νομίζω προφανές οτι ο λόγος ήταν η εξαιρετικά δυσμενής ιατρική πρόβλεψη που έκανε τους γιατρούς να κρίνουν την εισαγωγή σε ΜΕΘ άσκοπη. Φαντάζομαι οτι την περίοδο 2016-2018 οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, σε νοσοκομεία ή κλινικές παρηγορητικής φροντίδας, γίνονταν για να ανακουφιστούν ασθενείς στα τελευταία στάδια.

  https://www.avgi.gr/koinonia/402324_sto-99-i-thnitotita-ektos-meth

 55. Νέο Kid said

  Το γκουγκλ τρανσλάτε πάντως , πολύ σωστά!, αποδίδει το negrita ως «έντονη γραμματοσειρά» και το negrito αλλιώς … ( για όποιον πιθανώς του ξέφυγε το 7.)

 56. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ἄρτι ἀφιχθείς ἐκ τοῦ λαχανοκήπου, θά πρότεινα (καί ὄχι μόνο ἐπειδή «πιστεύω στήν μία καί ἑνιαία»..) νά γελᾶμε διακριτικώτερα μέ τό «Ποντικά», ἀφοῦ μέχρι καί τίς δεκαετίες ’50-’60, ἔτσι ἀναφέρονταν στά ἐπίσημα κείμενα.
  (Α.Α. Παπαδοπούλου: Λεξικόν τῆς Ποντικῆς διαλέκτου) 🙂

  Καλημέρα σας!

 57. Γιάννης Κουβάτσος said

  53:Πιο ύπουλη και αποτελεσματική είναι η απόκρυψη και η αποσιώπηση, ιδίως όταν ελέγχεις τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΑ. Η υπερβολή και η παραπληροφόρηση είναι δίκοπο μαχαίρι, μπορεί να οδηγήσουν στη γελοιοποίηση των προπαγανδιστών, ιδίως όταν δεν ελέγχουν πλήρως το διαδίκτυο. Ξέρουν τι κάνουν, έχουν εξελιχθεί.

 58. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Σωστά τά λές Νικοκύρη γιά τήν Διεθνῆ Έκθεσι Βιβλίου. Πάντως, τό ὅτι «έλαμψαν με την απουσία τους οι τοπικές αρχές» δέν εἶναι ἀπαραιτήτως κακό. 🙂

 59. # 33

  Η ίδια η Σάσα δεν τόλμησε να πεει λέξη όπως εσύ, είπε πως θίθηκε η αρβανίτικη καταγωγή της κι όχι ο Βαγγέλας

  Εσύ συγκρίνεις τα σκατά με την κολώνια, δεν σε παίρνει. βολέψου με τον Καρυπίδη, τον Κούγια, την Σολούκου και τα λοιπά συναπαντήματα, προεξάρχοντος του Κουντούρη, επικεφαλής της ομάδας που δολοφόνησε τον Φιλόπουλο στα Σπάτα σε αγώνα βόλλεϋ γυναικών ΠΑΟ-ΟΣΦΠ και ανταμείφθηκε με αντιπροεδρία της ΠΑΕ και πρόεδρος του ερασιτέχνη- εδώ σε αγκαλιές με τον Aυγενάκη- για να κάνεις συγκρίσεις

  Αν έγραφες στον κόκκινο πρωταθλητή θα είχες δίκιο…

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  58:Είναι ντροπή, ξεφτίλα καλύτερα, Γιώργο, να μην επισκέπτονται οι αρχές τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου ή ακόμα και μια τοπική έκθεση βιβλίου. Φανερώνει τις προτεραιότητές τους αλλά και το χαμηλό πολιτιστικό τους επίπεδο. Όχι πως αμφιβάλλαμε, δηλαδή…

 61. freierdenker said

  Το Ποντικά δεν με ξένισε, αλλά σκέφτηκα οτι ίσως είναι λόγω του Pontic.

  Η απόλυτη απόδειξη οτι κάποιος είναι από την πρώην Σοβιετική Ένωση είναι να πει Ντεστεγιέφσκι, όπως ο Μιχάλης (Καραμαζόφ) Καραμάνος στο Λούφα και Παραλλαγή.

 62. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @43. Ἄν δέν μέ ἀπατᾶ ἡ μνήμη μου Πέπε, τό «τά μάτια μου δέν εἶδαν τόπον ἐνδοξότερον κλπ» δέν ὑπάρχει σέ κανένα «ιδιόγραφο του ποιητή», παρά εἶναι διασωθεῖσα προφορική του φράσι. (Θά τό ψάξω καί θά ἐπανέλθω ἀργότερα 🙂 )

 63. ΓιώργοςΜ said

  45 Στην τυπογραφική ορολογία, μαύρα είναι τα έντονα. Δεν είναι μόνο οι αφίσες έγχρωμες, μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς πχ σκούρο μπλε μελάνι σε ένα επισκεπτήριο. Μαύρα, ημίμαυρα, λευκά, πλάγια οι βασικές παραλαγές, όχι πάντα διαθέσιμα σε όλες τις γραμματοσειρές. Όποιος δε έχει δει κάσα στοιχειοθέτη, θα καταλάβει, εκεί που μια γραμματοσειρά πιάνει κάτι κιλομπάιτ, παλιά ήθελε 6 συρτάρια 1Χ0,5μ περίπου.

 64. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Τι πρόστιμο; Πρόστιμο 100 ευρώ βεβαίως, σε όποιον δεν τα διαβάζει. Και δεν αρκεί η απλή δήλωση «τα διάβασα», θα γίνονται και ερωτήσεις.

  Θα γίνονται και τεστ; 🙂

 65. Νέο Kid said

  “Το κλισέ μου ήρθε στο μυαλό από το άρθρο της Αυγής για μια έρευνα που έγινε στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2018 και βρήκε οτι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ είχαν θνητότητα 99%, ενώ οι εντός ΜΕΘ 70%.” Σωστά!

  Υπάρχουν φοβερά εκτρωματικές Ιατρικές στατιστικές . Δυστυχώς η σωστή ερμηνεία των αριθμών είναι δύσκολο πράγμα.
  Το φοβερότερο , που δυστυχώς είχα ίδια εμπειρία να δω όταν η μακαρίτισσα η μάνα μου έγινε καρκινοπαθής, γκροτέσκο με τις «θνησιμότητες» και τα μέσα «προσδόκιμα», είναι ότι μεταφέρονται «στοιχεία» μεταξύ διαφορετικών συνόλων ανθρώπων δημιουργώντας «παράδοξα» και ψευδεπίγραφες «μέσες καταστάσεις»
  Έτσι για να ξέρετε , όταν ένας άνθρωπος από υγιής γίνεται καρκινοπαθής , η απλή στατιστική «μετεγγραφή» του απ το σύνολο των «Υγιειών» στο σύνολο των «Αρρώστων» ΑΝΕΒΑΖΕΙ το «προσδόκιμο» ή αν θέλετε τη «Μέση υγεία» ΚΑΙ στα δύο σύνολα!
  Πώς γίνεται αυτό; Απλούστατα γιατί ένας «φρέσκος» καρκινοπαθής , αφήνει τους «υγιείς» όντας κάτω από το «μέσο όρο υγείας» του συνόλου αφετηρίας , και πηγαίνει στο νέο του σύνολο, το σύνολο των καρκινοπαθών , όπου βέβαια -ως φρέσκος στο κλαμπ…- είναι πάνω έως πολύ πάνω σε προσδόκιμο ή «μέση υγεία » από το μέσο όρο του συνόλου των καρκινοπαθών! Μ ένα σμπάρο, δυο τριγώνια…

 66. Theo said

  Καλημέρα!

  Αυτό με τον ύποπτο με ταυτότητα ομογενούς Ποντίου από τη Ρωσία μού θύμισε έναν τύπο, στη Θεσσαλονίκη στα 90ζ, που έμοιαζε ή Πόντιος από εκεί ή Γεωργιανός. Με πλεύρισε κι άρχισε ένα παραμύθι. Του λέω: «Από πού είσαι;» Απαντάει «Ιρλάντος». Του απευθύνομαι, λοιπόν, στα αγγλικά, δεν κατάλαβε γρι και φυσικά δεν μου απάντησε. 🙂

 67. ΓΤ said

  Σε ΜΕΘ ο Σαρτζετάκης

 68. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μπόλικη Θεσσαλονίκη σήμερα.

  Δυστυχώς η έκθεση βιβλίου μάς στεναχώρησε όλους, οι συνθήκες μάς έκλεισαν στο σπίτι, και η ανοργανωσιά προστέθηκε σαν κερασάκι στην τούρτα.

  0 –> Τι «έδειξε» η ιατροδικαστική;
  Εντάξει, δεν είναι απαραίτητα τα εισαγωγικά, καταλαβαίνουμε και έχει μπει στην καθημερινότητά μας η κάπως μεταφορική σημασία της λέξης έδειξε, αλλά ένας «προσεκτικός ομιλητής» μπορεί να θέλει να επισημάνει και αυτή την λεπτομέρεια! 😜

  Για το μΠΑΟΚ, υπάρχουν άλλοι, αρμοδιότεροι εμού, Τζης, Γιώργος Κατσέας… 😉

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  52: Πολύ ενδιαφέρον. Είναι στίχοι από το τραγούδι του Ιερομόναχου. Για δώσε πληροφορίες, Γιώργο.

 70. # 57

  Το θέμα βγήκε την δεύτερη μέρα αφου την πρώτη μόνο το SDNA το έβγαλε οπότε δεν μπορούσαν να το θάψουν

  Για τους έχοντες καλή μνήμη πριν 10+ χρόνια ωάβροι είχαν διακόψει μια παράσταση με τίτλο «ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» αν και δεν είχε σχέση η υπόθεση του έργου με τον ΠΑΟΚ

 71. Νέο Kid said

  65. Αυτό βέβαια ισχύει γενικά για σύνολα στα οποία εξετάζουμε «μέσους όρους» χαρακτηριστικών ή ιδιοτήτων. Αν ας πούμε , ο φίλος Λάμπρος παρατήσει το Σαραντακαίικο και κατασκηνώσει στο ιστολόγιο «Φίλοι του Αδώνιδος», ο μέσος όρος IQ και των δύο ιστολογίων θα ανέβει!🤪

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για τα φαινόμενα τέτοιων (επιστρεψάντων στη χώρα «αυτοδημιούργητων») γόνων, όπως του παραδείγματος στα Γιάννενα
  μιλάει τώρα ο Άρης Χ΄΄στεφάνου Στοκόκκινο 105.5

 73. Jago said

  Διαβάζω στην Εφσυν «Ύστερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερωνύμος θα τελέσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Ποντίφικα στην Αποστολική Νουντσιατούρα» και απόρησα τι εννοεί ακριβώς. Διαβάζω στη Βικιπαίδεια «Η Αποστολική Νουντσιατούρα (nonciature apostolique), ονομάζεται κάθε αποστολή της Αγίας Έδρας (Βατικανό). Της αποστολής ηγείται ένας νούντσιος (nuncio, Λατινικά «απεσταλμένος») ισότιμος του πρέσβη». Δηλαδή ποιος και τι θα κάνουν που; Βγάζετε κάποιο νόημα;

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/322151_eftase-stin-ellada-o-papas-fragkiskos

 74. ΓΤ said

  @28α

  Κι εδώ που τα λέμε, Νικοκύρη, κανονικά θα πρέπει να δίνεται στο αυτί ή στο βέρσο πληροφορία για τον ζωγραφικό πίνακα. Ήθελα να ‘ξερα εκεί τι λέει… (Που μάλλον δεν θα λέει τίποτε…)

 75. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  38 Βασικά, έτσι το είχε αυτός που το δημοσίευσε στο ΦΒ.

  47 Εύστοχο

  50 Μίνο Μάτσα. Δεν ξέρω αν είναι Μίνωας.

  51 Ο Παραπροσντοκιάν ήταν Αρμένιος σκακιστής 🙂

  58 Πήγες; Πώς την είδες εσύ;

  61 Ωραίο τεστ

  64 Αμέ, ράμπιντ (σικ)

  67 Ωχ, είναι και μεγάλος

 76. sarant said

  73 Νουντσιατούρα, σαν να λέμε πρεσβεία.

 77. ΓΤ said

  @73

  «[…] Στις 16:00 θα κάνει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών […] και στις 18:45 ιδιωτική συνάντηση με τα μέλη της Αδελφότητος του Ιησού στην Αποστολική Νουντσιατούρα».

  https://www.lifo.gr/now/greece/eftase-stin-ellada-o-papas-fragkiskos-programma-toy

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 69 στο 62.

 79. Jago said

  @77
  Τώρα βγάζει καλύτερο νόημα.

 80. Πέπε said

  62

  Αν είναι έτσι πάω πάσο, καθώς δε γνωρίζω αν μιλούσε πολυτονικά.

  https://scontent.fher1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/s720x720/244644901_2428031077330392_7533416960660735687_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=U_fqE9W2JB8AX889tAS&_nc_ht=scontent.fher1-1.fna&oh=891f084cd30a5f8e9ff1c5e5c8f336b5&oe=61B0AEBE

  (αν βγει…)

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  70:Προηγήθηκε η ΕΦΣΥΝ:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/321963_eisboli-mprabon-se-parastasi-toy-hr-zaralikoy-binteo%3Famp&ved=2ahUKEwjFkJfDhcr0AhXOsaQKHS6bCE8QFnoECAkQAQ&usg=AOvVaw3pAXNSgZLH5-yftqGV5Q4Q

 82. sarant said

  81 Η οποία βέβαια ανέφερε το όνομα του Μ….

 83. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @75ε. Ἐφημέρευα, ἀλλά πῆγε ἡ σύζυγος. Τά ἴδια μέ ἐσένα μοῦ εἶπε.
  Καί ἀκυρώσεις. Ἀπροειδοποίητες ἀκυρώσεις!

 84. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @69, 80. Μόλις τελειώσω μέ μιά ἔκτακτη ὑποχρέωσι θά τό ψάξω. Καί θά ἐπανέλθω. 🙂

 85. ΓΤ said

  https://www.avgi.gr/diethni/402521_i-mosha-tha-epitethei-stin-oykrania-me-eos-kai-175000-stratiotes

 86. spyridos said

  33
  Στο χθεσινό TPP ο Ζαραλίκος είπε ότι οι 2 από τους 6 είχαν κουμπούρια.
  Οι κουμπουριστές του Βαρδινογιάννη ήταν οι καλύτεροι, κανένας φουσκωτός, ξερακιανοί Κρητικοί που δεν τους έπιανε το μάτι σου και όλοι διπλωματούχοι του Κορυδαλλού.

 87. faltsos said

  Αντιγράφω, γιατί δεν ξέρω αν θα φανεί:
  «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διακόψει μια παράσταση..Η δημοκρατία και η ελευθεροστομία θα νικήσουν και έτσι θα τρώμε ξύλο έξω από το θέατρο» (Αλέξανδρος Τσουβέλας)

 88. ΣΠ said

  62
  Ο στίχος είναι από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.
  https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=10&text_id=3426

 89. ΓΤ said

  86@

  Και το περιέγραψε δυνατά: «μεταλλικές σοκοφρέτες»

 90. Theo said

  @59:

  Διάβασα αυτά για τον Κουντούρη και θέλησα να επιβεβαιώσω το ότι ένας φονιάς είναι αντιπρόεδρος μιας λαοφίλητης ΠΑΕ. Γκούκλισα, και μ’ έβγαλε στο σάιτ της. Η προσωπογραφία του κλείνει με τα εξής υμνητικά άμα απειλητικά και θρασέα:
  Ως αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και Πρόεδρος του Ολυμπιακού ΣΦΠ, έχει κομβικό και καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις, έστω κι αν παρεμβαίνει «όταν» και «όπου» χρειάζεται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που -όπως λέει και η παροιμία- «λένε λίγα, αλλά κάνουν πολλά».</a

 91. ΣΠ said

 92. dryhammer said

  75δ. > Ο Παραπροσντοκιάν ήταν Αρμένιος σκακιστής 🙂

  Ενώ ο Παπαραπροσδοκιάν είναι Έλληνας ψηφοφόρος

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  88:Μπράβο, ναι. Με πρόδωσε η μνήμη μου.

 94. Georgios Bartzoudis said

  (α) Χρόνια Πολλά στο Πυροβολικό [αχρείαστο νάναι, αλλά αν χρειαστεί;;;]. Χρόνια Πολλά στις Βαρβάρες και στη συνοδεία της (Ρούλα, Ρίτσα κλπ) καθώς και στο φράγκικο συνάφι της (Μπάρμπαρα, Μπάρμπι). Αν ζούσαν οι μπαρμπάδες μου, θα γιόρταζαν σήμερα, αλλά προτίμησαν να μας βλέπουν αφ’ υψηλού, μαζί με ισάριθμες τέτες μου.
  Βαρβάρα λέγεται χαμουτζιστί και ο κολλυβόζ’μος, τον οποίο όμως παρασκεύαζαν οι Μακεδόνισσες προκειμένου να τον μοιράζουν στις γειτονιές κατά τις παραμονές των μνημοσύνων. [ανήμερα του μνημοσύνου μοίραζαν στο εκκλησίασμα «μπουμπόλια», δηλαδή τα χαμουτζιστί λεγόμενα κόλλυβα].

  (β) «Ξέρετε ποιος είναι ο Τζορτζ Καμπόσος»;
  # Ξέρουμε κάμποσους. Έχουμε μπαϊά (μπα-ιά) Τζιώτζηδες στη Μακεδονία. Και ένας από αυτούς έλεγε σε έναν θρασύτατο συγχωριανό: «Μη μι κάν’ς μένα τουν καμπόσου, γιατ(ι) αν σι στράψου μια παταριά [πα-τα-ριά] θα δγεις τουν ουρανό σφηντύλ(ι)»

  (γ) 34 ΣΠ said: «Όλα τα γράμματα μαύρα είναι….»
  # Μην είσαι τόσο σίγουρος: Όταν ο Καραγκιόζης αποφάσισε να κάνει τον γραμματικό, μόλις του φέραν το πρώτο γραπτό για να το διαβάσει, αναρωτήθηκε: Τώρα …ποια είναι γράμματα;; Τα μαύρα ή τα άσπρα!!

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  90:Η κάλυψη του θέματος από το Βήμα, πριν, εννοείται, το αγοράσει ο Μαρινάκης:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tovima.gr/2008/11/25/archive/oi-arxigoi-toy-stratoy-o-rampo-kai-o-gkotzila-2/amp/&ved=2ahUKEwjGhcy3k8r0AhUyRPEDHUhoCNgQFnoECBgQAQ&usg=AOvVaw0PBk-sT0EUmj0wGPml20tq

 96. Για τα μαύρα γράμματα, όπως ξέρουμε οι παλιοί, όταν γράφεις κείμενο χωρίς μορφοποίηση, βάζεις τη φράση *μέσα σε αστερίσκους*. Αντίστοιχα για πλάγια /μέσα σε πλάγιες καθέτους/ και για υπογράμμιση _μέσα σε κάτω παύλες_
  Την εικόνα την κόβω για viber, κάποιες εφαρμογές μετατρέπουν τα παραπάνω σε αντίστοιχα μορφοποιημένο κείμενο.

 97. Spiridione said

  Τελικά, είναι σωστό το αναμνηστική δόση;

 98. Νεσταναίος said

  Μετά τα εξήντα έρχονται τα πενήντα και μετρά τα πενήντα τα σαράντα και μετά οι εκλογές και θέλουμε δε θέλουμε τον Κυριάκο θα ψηφίσουμε. Κατάσταση προ 1ου Π.Π.. «Θα υπάρξουν πόλεμοι σαν και αυτούς που δεν έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα ακόμα».

 99. Πουλ-πουλ said

  Λόγω της ημέρας ας θυμηθούμε και την αέρινη Βαρβάρα των γηπέδων, άσχετα αν μας έχει πληγώσει από την εποχή που έπαιζε στον Εθνικό.

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αν θέλουν ωστόσο τα Hellenic Hoaxes να κάνουν ερευνητικό ρεπορτάζ για την πανδημία, ας βρουν πόσες κλίνες ΜΕΘ ανά κάτοικο έχει η χώρα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, πόσοι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και πόσοι εντός, πόσους γιατρούς, εντατικολόγους και νοσηλευτές ανά κάτοικο έχει η χώρα. Κυρίως όμως να απαντήσουν γιατί δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να γράψουν για τον πιο αντιεπιστημονικό, ψευδή και παραπλανητικό ισχυρισμό που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες στη χώρα από τα χείλη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή: ότι «οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ δεν παρουσιάζουν αυξημένη θνητότητα». Αν τα είχαν κάνει όλα αυτά και δεν λογόκριναν επιστήμονες και συναδέλφους, εμείς να συμφωνήσουμε πως και η Βουλγαρία ανήκει στη Δύση.»
  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/322152_pos-ta-ellinika-hoaxes-xeplenoyn-tin-kybernisi-gia-ti-diaheirisi-tis

 101. Μαρία said

  1.
  Πιδύε μου, εκκλησίες δεν κλέβουμε.
  Όταν ο συμπαθής Ζαούτης έγινε πρόεδρος του ΕΟΔΥ κι επειδή τον είχα στα κιτάπια μου, έλεγε π.χ. ο τοίχος ανοσίας, σημείωσα εδώ οτι στα ελληνικά συναγωνίζεται τον Τσακαλώτο. Ο άνθρωπος είναι Ελληνοαμερικάνος, καριώτικης καταγωγής.

 102. sarant said

  92 Χαχαχά!

  97 Καλή ερώτηση. Αναρωτιέμαι μήπως αναμνηστική είναι η κανονική δεύτερη δόση, όταν δηλ. το πρωτόκολλο προβλέπει δύο δόσεις -όπως γίνεται σε πολλά εμβόλια.

  Τούτη εδώ, που εκ των υστέρων κρίθηκε αναγκαία, λέγεται ενισχυτική λοιπόν.

 103. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @69. Γράφει, Γιάννη, ὁ Πολυλᾶς, ὡς ὑποσημείωσι στόν ἐν λόγῳ στίχο:

  «Δηλαδή τό Μεσολόγγι.
  -Τά λόγια, ὁποῦ συμπληρώνουν τήν ἔννοια τῶν στίχων, τά ἔχω ἀπό τό στόμα τοῦ ποιητῆ»

 104. π2 said

  101. Δεν τον ήξερα τον άνθρωπο. Τον άκουσα στο ραδιόφωνο κι εντυπωσιάστηκα, οπότε έψαξα να βρω το βίντεο.

 105. Μαρία said

  104
  Απ’ τα ελληνικά του εντυπωσιάστηκες;
  Εγώ τον είχα δει στην τηλεόραση ως μέλος της επιτροπής Τσιόδρα, όπου έλεγε μεταξύ άλλων την πανδημία πανδεμία και τον τοίχο, τον κατέγραψα κι, όταν τον έψαξα, τον άκουσα στο ράδιο Ικαρία.

 106. Μαρία said

  Σκόπευα να βάλω σκέτο τον Οικονόμου για την … αυτοδικία αλλά με πρόλαβε ο Ζαρ. που μπέρδεψε το παραβαίνω με το παρεμβαίνω.

 107. Pedis said

  Μήπως δεν θα ‘ταν χειρότερα να ήταν ο επίσημος Κυβ. Εκπρ. ο άλλος του Σκάι; Έτσι κι αλλιώς Οιπονόμου είναι και οι δύο.

 108. Αντώνης said

  Πώς και δεν θυμηθήκαμε τη Βαρβάρα: https://www.youtube.com/watch?v=vaIDXHrQek4

 109. Πάνος με πεζά said

  Καλό σαββατοκύριακο σε όλους, και πολύ ωραία και τα μεζεδάκια!
  «Τροχοδομεί» λέμε για το αεροπλάνο, πράγματι, και αυτό λέγεται επειδή πριν την απογείωση κινείται στον τροχόδρομο. Τροχόδρομος, η λέξη που έχει δώσει και το ρήμα δηλαδή, είναι ο διπλανός παράλληλος η υπό γωνία διάδρομος, που χρησιμεύει για να μετακινηθεί το αεροπλάνο -πάντα πάνω στους τροχούς του βέβαια- στην αφετηρία του διαδρόμου, τον οποίον πότε δεν διανύει πατώντας στους τροχούς του μέχρι το τέλος ή από την αρχή.
  Τα «ποντικά» είναι όρος ορθότητας Μπαμπινιώτη, τον οποίον είχε υποστηρίξει στην αρχή, αλλά υπαναχώρησε ίσως και υπό το βάρος των ισοδύναμων ποντι(α)κών επωνύμων σε -ίδης και -ιάδης.

 110. Theo said

  Κι ο Κώστας Παναγιωτόπουλος (aka Bar-Bar) με τη «Βαρβάρα» του (αντιγράφω κάποια λογοπαίγνιά του από περσινή ανάρτηση (https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/21/symfyrsi/#comment-654854) :

  «Το 68 το βρωμάτιό της τόχε κάνει πορδέλο. Μια φορά είχε πάει απρόσκλητη σε μια επιδειξίωση.

  […]

  Το ξενοδοχείο, λένε, χτίστηκε τον καιρό του Κόθωνος και μετά βάλαν κι άλλα πατώματα επί καταδυναστείας του Οργίου του πρώτου. Πέρασε από δω κι ο Τρισκούπης κι ο Βενιζελλάς. Κι άλλοι πολλοί.

  Λένε οι βασιλιάδες:
  -Τα στέμματά μας λυώσαν.
  -Τα στέμματα μάς λυώσαν
  φωνάζουν οι ραγιάδες.

  […]

  Από αρρώστειες κι άλλο τίποτα, σήμερα με την υγρύπανση, την ξηρύπανση, την αερύπανση στην ατμόσφαιρα. Κύττα πόσοι έχουν κρεπάρει από την κρεπάρατο νόσο.

  […]

  Μέσα σ’ αυτό το γατομάνι, με τέτοια γατομανία που λες, ξαφνικά ήρθανε μια μέρα κοπάδια ποντικοί, με κάτι ουρές, να. Μακρουραίοι. […] Τα ποντίκια φάγανε τις γάτες κι ολόκληρο το σπίτι καταποντικίστηκε.

  […]

  Αχ, αυτές οι ξένες γλώσσες.
  Είναι τόσο ξένες.
  Γυναίκα. Γκόμενα. Ηγουμένη. Γούμαν.
  Ταχύ. Ταξί.
  Παλτό. Παλτεσού.
  Σαββατοκύριακο. Αντίσκηνο. Γουήκ-τεντ.
  Εστιατόριο. Χεστιατόριο.
  Ρεστωράν. Ρεστουράν.»

 111. Theo said

  Μια κι ο λόγος για τα ποντικά, να θυμίσω τον Ευάγριο τον Ποντικό, που γεννήθηκε στα Ίβηρα του Πόντου, μαθητή του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου του Θεολόγου, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της χριστιανικής ασκητικής γραμματείας. Επειδή καταδικάστηκε από την Ε΄ Οικουμενική Σύνοδο, ως ωριγενιστής, πολλά από τα έργα του κυκλοφόρησαν με τα ονόματα άλλων ή έχουν σωθεί μόνο σε συριακή ή αρμενική μετάφραση. Επιγραμματικός, αποδίδει σπουδαίες έννοιες με λίγες μόνο λέξεις. (https://www.oodegr.com/oode/sygrafeis/evagrios_pontikos_1.htm)

 112. Νέο Kid said

  100. Μήπως μπορείς να λινκάρεις το ορίτζιναλ των χελενικ χόαξης;

 113. Theo said

  @111:
  Από τα ποντικά, τα πλάγια περιέλαβαν όλη την παράγραφο. 😦 Συγγνώμη.

 114. sarant said

  106 Μέφρι!

 115. π2 said

  Βρετανικό μεζεδάκι: μου λέει φίλος Αμερικανός ότι πολλοί αγγλόφωνοι πιτσιρικάδες νομίζουν ότι το πριμαντόνα γράφεται pre-Madonna και ότι σχετίζεται με τη μουσικό. Πολύ χαριτωμένο το βρίσκω. Προπαναγιά.

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  103:Δίκιο έχεις, το κοίταξα κι εγώ. Δεν το είχα προσέξει.

 117. Μαρία said

  Στο 2:08 ποινή τεσσάρων μήνων; Στο 3:05 το λέει σωστά, μηνών. Το έμαθε απ’ τη δημοσιογράφο; Αν όχι, τι εξήγηση δίνετε για τον παρατονισμό;

 118. Χαρούλα said

  #94 Το(ο) κολυβόζουμο(ς), είναι άλλο από την βαρβάρα (και άλλο του χουσάφι). Και ουδεμία σχέση οι «χαμουτζήδες» με το έθιμο. Είναι βορειοελλαδίτικο και για περισσότερη ακρίβεια θρακιώτικο. Μην βιάζεσαι να παίξεις τον ξερόλα ειδήμονα της βόρειας Ελλάδας.
  Αλλά μεζεδάκια σήμερα, σε δικαιολογώ.

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καμπόσος είναι επώνυμο που επιχωριάζει στην Αργολίδα. Είχα συνάδελφο μ΄αυτό το επώνυμο αλλά και ο (διαβόητος πλέον) δήμαρχος Άργους
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%82

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  112:https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/12/02/greece-first-deaths-western-world-missing-context/

 121. ΓΤ said

  118@

  ΠεχαΝτέ στον ακανέ

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για τους ραδιοφωνολάτρες τώρα στο Β΄πρόγραμμα (Λίνα Νικολακοπούλου και Αλεξάνδρα Χριστακάκη «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια») ο Γιώργος Θεοχάρης «Δίφορη μνήμη»- Ένα κολάζ με επίκεντρο τη Δεσφίνα Φωκίδας και μετά
  ο Γιάννης Ατζακάς «Σκυφτοί περάσανε» -Διηγήματα

 123. Theo said

  5157 89 (88+1) 697

 124. Μαρία said

  118
  Μικρασιάτικης καταγωγής είναι η γειτόνισσά μου που μου φέρνει βαρβάρα. Στα Σέρρας δεν την ξέραμε. Θα την περιέγραφα σαν πολύ πηχτό κολλυβόζμο.

 125. Δημήτρης Φίλιας said

  Κύριε Σαραντάκο, μήπως βιαστήκατε έχοντας λανθασμένη πληροφόρηση για τον πίνακα του Σαμαρτζή ; Το έργο είναι καταχωρημένο στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας , ενυπόγραφο Σαμαρτζή ! Εντός του βιβλίου της κυρίας Σαλιβέρου, υπάρχει το έργο του Προσαλέντη από το οποίο εμπνεύστηκε. Για ψάξτε το! Και μια ερώτηση : Προς τι ο επιθετικός-σκωπτικός σας τόνος για την υποψήφια διδάκτορα από τη μια και το νέο εκδοτικό οίκο από την άλλη ; Με εκτίμηση Δημήτρης Φίλιας. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου .

 126. sarant said

  125 Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

  Χαίρομαι που υπάρχει αυτή η εξήγηση. Όπως γράφω και στο άρθρο, «αν υπάρχει κάποια λογική εξηγηση … θα ζητήσω συγγνώμη».

 127. # 99

  Ημουνα μέσα. Το δεύτερο γκολ της «Βαρβάρας» ήτανε με ανάποδο ψαλίδι περίπου από ην γραμμή της περιοχής, ενα από τα ωραιότρα γκολ που έχω δει. Δεν τόχει η κάμερα των επικαίρων. Παρότι ήμουνα με ίλους πράσινους και ήθελα νίκη του ΠΑΟ, το πανηγύρισα, ήταν η ομορφιά του ποδοσφαίρου

 128. Κιγκέρι said

  97, 102β:

  Η ανοσία που παρέχουν κάποια εμβόλια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε συνιστάται η χορήγηση επαναληπτικών δόσεων σε τακτά χρονικά
  διαστήματα μετά την ολοκλήρωση του κυρίως εμβολιασμού, ώστε αυτή η ανοσία να ενισχυθεί και να διατηρηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερο.
  Αυτές οι επιπλέον δόσεις είναι που λέγονται αναμνηστικές (και όχι οι δόσεις μετά την πρώτη όταν το πρωτόκολλο προβλέπει περισσότερες από μία) πχ:
  Το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδος-τετάνου-κοκκύτου χορηγείται στα μωρά σε τρεις δόσεις τον 2ο, 4ο και 6ο μήνα και ακολουθούν οι αναμνηστικές δόσεις, μία έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, μία στα 4-6 έτη και από ’κει και πέρα απαιτείται μία κάθε δέκα χρόνια για όλη τη ζωή, άλλο που δεν την κάνει σχεδόν κανένας μας κι είμαστε όλοι ακάλυπτοι για τον τέτανο.
  Τώρα, για τον κορονοϊό, αυτήν την τρίτη δόση (ή δεύτερη, αν ο αρχικός εμβολιασμός ήταν με το μονοδοσικό εμβόλιο) που κάνουμε τώρα, εγώ τη λέω αναμνηστική, αλλά δεν καταλαβαίνω κιόλας τι διαφορά έχει αν την πούμε ενισχυτική, αφού αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της αναμνηστικής δόσης, να ενισχύσει την ανοσία που διαπιστώθηκε ότι φθίνει.

 129. Νέο Kid said

  El Imitador de los hombres, el puto capitán!…

 130. sarant said

  125 Κύριε Φίλια, έβαλα προσθήκη στο άρθρο, όπου αναφέρω το σχόλιό σας και καταλήγω:

  Αν είναι έτσι, έσφαλα και ζητώ συγγνώμη -και κάνω την επισήμανση, παρόλο που διά γυμνού οφθαλμού ο πίνακας του εξωφύλλου του βιβλίου φαίνεται ολόιδιος με τον πίνακα του Προσαλέντη, και όχι απλώς εμπνευσμένος από αυτόν.

  Ο πίνακας του Προσαλέντη:
  http://artcorfu.gr/work/%ce%ac%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82/

 131. Χαρούλα said

  #124 Μαρία όπως λέει κι ο ειδήμων☺️ κολλυβόζουμο συνδιάζεται με την παρασκεύή κολλύβων. Δηλαδή όλο τον χρονο. Και περιέχει ότι και τα κόλλυβα, αλλά σε υγρό.
  Η βαρβάρα γίνεται μόνο παραμονή της γιορτής της, και περιέχει και διάφορους καρπούς του κάθε τόπου. Σουσάμι, ρόδι, σύκο, φασόλια, ρεβύθια κ.α.*
  Γιατί αφορά ευχές για εύκολο χειμώνα στη σοδειά. Καλή παραγωγή.
  *με αυτό ως αφορμή όταν κάποιος-α φορά πολλά στολίδια και αξεσουάρ λέμε πως στολίστηκε σαν βαρβάρα!!!
  Απ´τις χερούκλες😊 μου, και του χρόνου!

 132. ΚΩΣΤΑΣ said

  106
  Μαρία, κάπου κόλλησα, τι δεν καταλαβαίνω; Αυτό το «χαρακτηριστικά αυτοδικίας» είναι άστοχη έκφραση; Δεν την αποδίδει στην Σταμάτη, όπως εγώ νομίζω, αλλά στον Ζαραλίκο; Ποιο τελοσπάντων είναι το πρόβλημα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Δεν καταδίκασε ξεκάθαρα την ενέργεια της εν λόγω απαράδεκτης κυρίας;

 133. Γεράκι said

  – «Το αεροπλάνο που κινείται με τους τροχούς στον διάδρομο απογείωσης πριν απογειωθεί δεν τροχιοδρομεί κανονικά, αλλά τροχοδρομεί. »

  Για την ακρίβεια, τα αεροσκάφη τροχοδρομούν στους τροχοδρόμους (taxiway) που είναι οι διάδρομοι που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη για να κατευθυνθούν από και προς το διάδρομο αποπροσγείωσης (runway) και όχι σκέτο απογείωσης.

 134. Κώστας said

  99, 127: Με θυμάμαι πιτσιρίκο, ball boy σε αγώνα Ρόδος-Ολυμπιακός, να έχει βγει η μπάλα κόρνερ, και να έχω από τη μια μεριά όλη την εξέδρα να μου φωνάζει να μην τρέξω για τη μπάλα κι απ’ την άλλη τον Κρητικόπουλο να με απειλεί με τσιριχτή φωνή πως αν δεν κάνω γρήγορα θα με αναφέρει στον γυμνασίαρχο. Επικές εποχές…

 135. Δημήτρης Φίλιας said

  Κύριε Σαραντάκο επιστρέψτε μου να σας πω ότι ανέμενα από εσάς, εκτός από τη συγνώμη για το λάθος σχετικά με τον πίνακα του Σαμαρτζή ( κάνω κι εγώ λάθη ως άνθρωπος και επιστήμονας , εξάλλου η διαφορά είναι μικρή πράγματι ) , να ανασκευάζατε και τα όσα γράψατε για τη ιδιότητα της υποψήφιας διδάκτορός μου Νεκταριάννας Σαλιβέρου καθώς και για την επίσης υποψήφια διδάκτορά μου και ( μεταξύ άλλων ) εκδότρια, Παναγιώτα Σαράφη. Και η στοιχειώδης ευγένεια απαιτεί να το πράξετε και εδώ και στο fb όπου επίσης υπάρχουν σχετικά σχόλια…Αναμένω λοιπόν …

 136. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτοδικία δεν έχουμε, όταν παραβιάζεται κάποιος νόμος και ένας αυτόκλητος τιμωρός αναλαμβάνει να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη τιμωρώντας τον δράστη; Ο «δράστης» Ζαραλίκος ποιον νόμο παρέβη; Είναι ποινικό αδίκημα η σάτιρα σε δημόσια πρόσωπα και, εν προκειμένω στον Μαρινάκη; Μήπως εμπίπτει στον νόμο περί προσβολής ιερών προσώπων;

 137. Νέο Kid said

  Καλά ρε Νικοκύρη, τόσα χρόνια φούρναρης και τσιμπάς ακόμα στον πούτο καπιτάν;
  http://artcorfu.gr/δημιουργοί/?pg=2

 138. Νέο Kid said

  Νικοκύρη…
  http://artcorfu.gr/δημιουργοί/?pg=2

 139. voulagx said

  #130: Στο λικνο της Πινακοθηκης Του Δυμου Κερκυρας δεν βλεπω τετοιον πινακα του Σαμαρτζη: http://artcorfu.gr/artist/%ce%b3%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b6%ce%ae%cf%82-2/

  Τι κανω λαθος;

 140. voulagx said

  Πιασε κοκκινο Νιου Κιντ!!

 141. Νέο Kid said

  Ρε ποιο Σαμαρτζή λέτε; Δεν έχετε καθόλου βαταλαναγνωριστική νοημοσύνη; 🤪

 142. Χαρούλα said

  Αγαπητέ Voulagx ….τον Δήμο!😘
  (Απλά χιούμορ

 143. ΣΠ said

  120
  Έχει ένα «παραλήφθηκαν» αντί «παραλείφθηκαν».

 144. Νέο Kid said

  Εγώ τον μυρίστηκα άμα τη εμφανίσει (ιδέ 129 εις τα καστεγιάνο) αλλα το ύφος του 135. είναι καπετανίσιο trademark ™️

 145. voulagx said

  #144: Το #135 δεν το ειχα δει. Τωρα μολις μετεφρασα και τα ισπανικα σου και λεω «εχει μυτη ο αφρικανος!» 🙂
  #142: Χαρουλα οταν το ειδα ηταν πολυ αργα. 🙂

 146. π2 said

  https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/322152_pos-ta-ellinika-hoaxes-xeplenoyn-tin-kybernisi-gia-ti-diaheirisi-tis

  Ντροπής πράγματα, αλλά δεν εκπλήσσεται κανείς.

 147. Νέο Kid said

  146. The issue is debatable, dear Π2…

 148. ΣΠ said

  Πριν από λίγο στο τηλεπαιχνίδι «Ο πιο αδύναμος κρίκος»:
  Ερώτηση: Έκφραση που σημαίνει ότι κάποιος κάνει παράλογα πράγματα «πράσσειν…».
  Απάντηση: …άλογα.

 149. sarant said

  Κύριε Φίλια, δεν βλέπω να έγραψα τίποτε για τη συγγραφέα του βιβλίου ούτε για την εκδότρια, οπότε δεν βλέπω τι μου ζητάτε να ανακαλέσω.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ‘κανε παλι το θεϊκό του ο Βάτμαν. 😊

 151. Νέο Kid said

  148. A, καλά! Ο Τρύφωνας είναι μνημείο αγραμματοσύνης και δοκισισοφίας ( τυπική κυπριακή ιδιότητα , βέβαια …) Το chase το βλέπετε στην Ελλάδα; Προχθές είχε έναν μαθηματικό , και είχε μι α ερώτηση πόσες ίσες πλευρές έχει ο ρόμβος. 4 ο μαθηματικός , 2 ο τρυφωνας … (νίκησε ο τρυφωνας βέβαια!)

 152. sarant said

  Γιάννη, και οι άλλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία για την ταυτότητα κάποιου σχολιαστή.

 153. Μαρία said

  131
  Γεια στα χέρια σου και καλά μπερεκέτια. Με τη διαφορά οτι αυτή που μου προσφέρεται είναι όπως την περιέγραψα. Άλλη παραλλαγή. Εντυπωσιακά τα χουσαφλίδικα 🙂 δαμάσκηνα.

  132
  Σου απάντησε κι ο δάσκαλος, που δεν βλέπει νούμερα απ’ το μαραφέτι του, στο 136. Στη Σταμάτη αναφέρεται, αυτή διέπραξε το αδίκημα που καταδικάζει ο Οικ. Δηλ. κατα τη γνώμη του ο Ζαρ. διέπραξε κάποιο αδίκημα κι η Στ. πήρε το νόμο στα χέρια της.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  71 – Ναι αλλά δεν διευκρινίζεις πόσο θα ανέβει ρε πατριώτη.
  Λοιπόν για να σας ξεστραβώσω, το Σαραντακαίϊκο σκάρτα 0,0000001% ενώ του ΓεΟργιάδη 10,000%😂

 155. ΓΤ said

  152@

  Μα γιατί έκανες την προσθήκη; 😦

 156. ΚΑΒ said

  ttps://www.efsyn.gr/politiki/322182_papas-fragkiskos-na-proagei-i-ellada-ti-symperilipsi-kai-dikaiosyni

  είκοσι χρόνια μετά την άφιξη του αποστόλου Παύλου!

 157. voulagx said

  #152: Δηλαδη υπαρχει τετοιος πινακας του Σαμαρτζη στην Δημοτικη Πινακοθηκη της Κερκυρας;

 158. Κώστας said

  148: Ναι, κουφάθηκα!

 159. Νέο Kid said

  154. Γεια σου ρε Λάμπρο μερακλή! Κανα τιπ παίζει; Είμαι τελείως άψιλος πατριώτ! Σε λίγο θα τρώω στα συσσίτια της εκκλησίας.

 160. sarant said

  157: Δεν ξέρω αν υπάρχει τέτοιος πίνακας του Σαμαρτζή. Ο πίνακας στο εξώφυλλο του βιβλίου διά γυμνού οφθαλμού μού φαίνεται ολόιδιος με τον πίνακα του Προσαλέντη. Αλλά παίρνω υπόψη μου την επισήμανση υου κ. Φίλια.

 161. ΓΤ said

  Έκανα μπούκα στο Ιόνιο να δω το βιογραφικό του πραγματικού Φίλια. Εκεί διαβάζουμε «Τριάντα δυο χρόνια διδασκαλίας σε ΑΕΙ […]». Ε, δεν μπορείτε να πείτε ότι αυτό δεν θυμίζει το «σαράντα χρόνια φούρναρης»…

 162. ΓΤ said

  160@

  Μα δεν υπάρχει στη ΔΠΚ. Δεν έχεις δει τα λινκ πιο πάνω;

 163. ΚΩΣΤΑΣ said

  153β
  Ναι, έχει μια λογική αυτό, δεν πήγε το μυαλό μου εκεί. Όμως, δεν είναι η μοναδική ερμηνεία της αυτοδικίας αυτή η άποψη. Αν υποθέσουμε ότι κατά το θολωμένο μυαλό της Στ, ο Ζαρ. διέπραττε εκείνη τη στιγμή το αδίκημα της συκοφαντίας ή της εξύβρισης των Αρβανιτών ή των κατοίκων της Μάνδρας (όπως αργότερα ισχυρίστηκε) και αντί νομικής αντίδρασης ανέβηκε στο πάλκο με την παρέα της, πάλι αυτοδικία δεν λέγεται αυτό;

  Με απλά λόγια: Κυρά μου, νομίζεις ότι σε βρίζουν, σε προσβάλλουν; Πάνε στη δικαιοσύνη και στις αρμόδιες αρχές. Μην προσπαθείς με τον τσαμπουκά και τη βία να βρεις το δίκιο σου.

  Ρητορικό είναι το ερώτημα, δεν αξίζει συνέχεια…

 164. Νέο Kid said

  Filia canis…

 165. Θράκας said

  Kαι μια και ο λόγος περί λέξεων. Στη Γερμανία υπάρχει το έθιμο,κάθε χρόνο να γινεται η εκλογή μιας λέξης,που ακούστηκε ή γράφηκε τις περισσότερες φορές στον δημοσιο χώρο στον χρονο που περασε και αποκτα τον τίτλο «Λεξη της χρονιάς».Αυτή την εκλογή την εχουν αναλάβει γλωσσολόγοι απο τη Εταιρία Γερμανικής Γλώσσας.Για να ειναι και ολοκληρωμένη η πληροφορία,εκλεγονται δεκα κατά σειρα λεξεις.Η πρωτη φερει βεβαια τον τιτλο «Λεξη της Χρονιάς «.Φετος κερδισε τον τιτλο η λέξη Wellenbrecher,που έως τωρα σημαινε κυματοθραυστης.Που όμως με φόντο την πανδημία πήρε και καινούργιες σημασίες και εννοεί πλέον και όλα τα μέτρα που πάρθηκαν ή θα παρθούν στο μέλλον για να σπάσουν το κύμα ή τα επόμενα κύματα της πανδημίας. Επισης εννοεί πλεον ακομη και μεμονωμένα ατομα,που ενεργούν συμφωνα με τα μέτρα που πάρθηκαν κατα της πανδημίας.Ετσι με αυτο το νοημα ισχύει και η προτροπη «Γινε και εσυ ενας κυματοθραυστης».
  Η ανακοινωση της Λέξης της Χρονιάς απο την Εταιρια αποτελεί στη Γερμανια είδηση για τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης.Καλό έθιμο. Αυτα απο την Φραγκφούρτη.

 166. Μαρία said

 167. sarant said

  162 ΓΤ, τα είδα τα λινκ. Τα είχα δει και πιο πριν, αλλά δεν ξέρω αν ο ονλάιν κατάλογος της Πινακοθήκης είναι εξαντλητικός.

  Ξέρω όμως ότι ταυτόσημο σχόλιο έκανε ο κ. Φιλιας στο Φέισμπουκ, με το προφίλ του, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία για τη γνησιότητα των εδώ σχολίων.

 168. Νέο Kid said

  166. Έχει χακάρει και το φατσομπούκ ο άθλιος πλην δαιμόνιος !

 169. Μαρία said

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δύο φουσκωτοί παρέα συν ένας κουστουμαρισμένος που βιντεοσκοπεί δεν μου φαίνεται και πολύ αυθόρμητο σκηνικό. Μάλλον «αγανακτισμένους πολίτες» άλλων εποχών θυμίζει.

 171. Γιάννης Κουβάτσος said

  168: Για όλα τον έχω ικανό. Τον έχει φοβηθεί το μάτι μου. 😂

 172. Μαρία said

  Δι’ ὅλα τά ἀνωτέρω, τά ὁποῖα ἐν συνόψει διετύπωσα, διαμαρτύρομαι ἐντόνως διά τήν ἔλευσιν τοῦ αἱρεσιάρχου Φραγκίσκου Μπεργκόλιο, εἰς τήν Ὀρθόδοξον Ἑλλάδα. Καί εὐλαβῶς τονίζω ὅτι καί δι’ ἐμέ εἶναι ἀνεπιθύμητος. Διότι μόνον κακόν θά προκαλέσῃ εἰς τό πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας μας. https://imdpk.gr/2021/11/08/epistoli-se-d-i-s-gia-tin-epikeimeni-episkepsi-tou-papa-sti-chora-mas/

  Περαίνων αἰσθάνομαι τήν ὑποχρέωση δημοσίᾳ νά συγχαρῶ καί νά εὐχαριστήσω τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερώνυμο καί τούς Σεβασμιωτάτους Ἁγίους Ἀδελφούς τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου διά τήν Ὀρθόδοξο στάση των καί τήν ἀποστασιοποίηση ἀπό τήν συγκεκριμένη προβληματική ἐπίσκεψη. https://www.impenimerosi.gr/anakoinothenta-sevasmiotatou/7348/%cf%83%ce%b5%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%8e%cf%82/

 173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  159 – Τιπς παίζουν συνεχώς 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, αλλά δεν είναι για σένα ρε φιλαράκι, θα καταστραφείς.
  Χωρίς παρεξήγηση, καλό το υψηλό IQ αλλά μόνο για υπάλληλος, ενίοτε ακριβοπληρωμένος (ποτέ όμως αναλογικά με την παραγόμενη αξία, πάντα υπερυποπολλαπλάσια η αμοιβή), για να γίνει κανείς εκατομμυριούχος, χρειάζεται απλή ευφυϊα, (ένα κλίκ πιο πάνω από την δική μου😂) λίγη γνώση και κίνητρο.

  Να σου στείλω κάτι διαφορετικό, (είναι στοιχηματικό με χρηματιστηριακό σύστημα), της τάξεως, κεφάλαιο 10,000 απόδοση 200 – 400 ευρώ την ημέρα, αλλά σε φοβάμαι ρε γαμώτο, θέλει ένα εξάμηνο εξάσκηση και μεγάλη πειθαρχία, κάτι που απεχθάνεσαι.😎

  Kάνε ρε συ καμιά πολυκατοικία και πούλα την, δεν έχεις πάρει είδηση πως ξανάρχισε το παραμύθι με τα στεγαστικά;
  Ο μορφωμένος κόσμος, έχει κοντή μνήμη και καθόλου γνώση οικονομικής διαχείρισης, έτοιμα ψημένα κοτόπουλα.😂

  Να σου βάλω IQ για πα΄ρτη σου.

 174. voulagx said

  #160: Ακομα κι αν υπαρχει τετοιος πινακας, πιστο αντιγραφο του «Αραβα μουσικου» του Προσαλεντη, δεν παυει η επιλογη του για εξωφυλλο ενος βιβλιου που πραγματευεται τον ζωγραφο Σαμαρτζη να ειναι το λιγοτερο αστοχη. Θα επρεπε να βαλουν στο εξωφυλλο εναν αντιπροσωπευτικο πινακα του Σαμαρτζη.

 175. ΓΤ said

  174@

  Προφανέστατα. Επιμένουμε ότι η «ιδρυτική» συνέντευξη «λέει» πολλά (#27)…

 176. Νεσταναιος said

  Όσοι αυτοκτονούν συγκαταλέγονται στους κορονοβαρεμένους επειδή ο κορονοϊός είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τροχαία. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την 14χρονη στη Λαμία. Και γιατί όχι αφού υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν;

 177. voulagx said

  Απολύθηκε καθηγητής που χτύπησε μαθήτρια μέσα στην τάξη
  https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/322238_apolythike-kathigitis-poy-htypise-mathitria-mesa-stin-taxi

 178. Λάζαρος Μ. said

  Λίγο ντεφορμέ η Εφ.Συν. τις τελευταίες μέρες. Σκόνταψα σε κάποια «ωφέλη», έμαθα ότι κάποιοι «απήχαν» από την Έκθεση Βιβλίου, διάβασα ότι «χρειάζεται πειθώς», συνάντησα ένα «αφώτου» και σήμερα διερωτήθηκα μαζί με τη συντάκτρια αν το σύστημα της ΕΣΣΔ «επιδεχόταν μεταρρυθμίσεων». Και σχεδόν όλα στην έντυπη έκδοση.

 179. Λάζαρος Μ. said

  Πιστώνονται όμως τον τολμηρό τύπο «η προσφύγισσα».

 180. Μαρία said

  174
  Ακριβώς. Παραπλανητική επιλογή ένας πίνακας που μοιάζει με αντίγραφο άλλου ζωγράφου.

 181. Πέπε said

  @177

  Τι μάπα είναι αυτό το σύστημα της e-ΕφΣυν με τα «Σχετικά άρθρα»; Κι άλλες φορές παραλίγο να την πατήσω. Διάβασα την είδηση, και από κάτω βλέπω «Εκτάκτως σε απογευματινά σχολεία εκατοντάδες παιδιά». Ωπ, τι γίνεται πάλι; Ετοιμάζομαι να το πατήσω, και τελευταία στιγμή είδα «11.09.2019». Συγγνώμη αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ! Η τρέχουσα εκπαιδευτική επικαιρότητα δεν είναι σχετική με οτιδήποτε εκπαιδευτικό υπήρξε κάποτε επίκαιρο.

 182. Νέο Kid said

  Δεν υπάρχει αντίγραφο του πίνακα. Όταν θα μπει ο Σπύρος ο Κερκυραίος θα σας το πει.

 183. Μαρία said

  Υπόθεση θρίλερ με τον ανώτατο δικαστικό που εμπλέκεται στην υπόθεση κοκαΐνης – Τι υποστηρίζουν οι τρεις ανήλικοι, σχηματίστηκε δικογραφία https://www.libre.gr/ypothesi-thriler-poios-einai-o-anotatos/

  Καμία ανακοίνωση στο σάιτ της αστυνομίας. Αναλυτικό ρεπορτάζ υπάρχει μόνο στο ακροδεξιό pronews.

 184. Πέπε said

  Στο λινκ του #27 με τη συνέντευξη μαθαίνουμε για τον Σαμαρτζή: «Αφετηρία της μορφοπλαστικής του γλώσσας αποτελούν ο Ακαδημαϊσμός και ο Ακαδημαϊκός Ρεαλισμός που όμως σταδιακά αντικαθίστανται από ένα πηγαίο ιδίωμα το οποίο βασίζεται στην αποτύπωση του στιγμιαίου με εμφανείς αναφορές στο Γαλλικό Υπαιθρισμό και Ιμπρεσιονισμό.»

  Επομένως, αν όντως μεταξύ άλλων έργων έκανε κι ένα πιστό αντίγραφο άλλου πίνακα, μάλλον δε θα είναι αντιπροσωπευτικό του τόσο πηγαίου ιδιώματος στο οποίο κατέληξε ωριμάζοντας.

 185. Πέπε said

  @184

  > …που όμως σταδιακά αντικαθίστανται από ένα πηγαίο ιδίωμα το οποίο βασίζεται στην αποτύπωση του στιγμιαίου…

  Υποτίθεται ότι είχα μαυρίσει αυτό το σημείο, αλλά τα γλωσσοφάγατε τα μαύρα και στυλώσαν τα ποδάρια και βγαίνουν λευκά. Τι καταλάβατε;

 186. Α. Σέρτης said

  Το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι αυτός που σχολίασε περί Σαμαρτζή, αλλά ότι έγινε δεκτό το σχόλιό του χωρίς να παρασχεθεί εκ μέρους του η παραμικρή απόδειξη!

 187. sarant said

  Υπήρξε απόδειξη. Το σχόλιο έγινε και στο Φέισμπουκ.

 188. Πέπε said

  Νομίζω ότι ο Α. Σέρτης εννοεί απόδειξη για την ύπαρξη των δύο ίδιων πινάκων, όχι για την ταυτότητα του σχολιαστή (αλίμονο αν πιστοποιούσαμε ποιοι είμαστε για να σχολιάσουμε).

  Τέλος πάντων, μέσα στις τελευταίες ώρες δε φαίνεται να πέρασε από τη σελίδα άλλος που να κατέχει το συγκεκριμένο θέμα και να μας δώσει μια οριστική επιβεβαίωση ή το αντίθετο, αλλά μελλοντικά ποιος το αποκλείει;

 189. Α. Σέρτης said

  Η απόδειξη για όσα υποστήριξε ως προς το εξώφυλλο, όχι η απόδειξη περί της ταυτοπροσωπίας του σχολιαστή.

 190. Δεν ξέρω πώς τελικά πήγε η κουβέντα για τα παχέα (όπως τα λέγανε) γράμματα αλλά η λέξη «παχιά» είναι μια απλή και άμεση απόδοση στη δημοτική του παλιού όρου των τυπογράφων που ήταν «παχέα».

 191. Νέο Kid said

  Φέρελπις υποψήφιος διδάκτωρ του Χάρβαρντος θαυμάζει έργα ακαδημαϊκού υπερρεαλισμού του Γεωργίου Σαμαρτζή εν Παρισίοις
  https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-09/mitsotakis-louvro-mona-lisa.jpg?itok=yUuFYDkg

 192. Πέπε said

  190

  Δ. Χώρε, αν δε με απατά η μνήμη μου (γιατί δεν το έχω πρόχειρο), οι όροι μαύρα-λευκά υπήρχαν τουλάχιστον από τότε που εκδόθηκε το Εγκυκλοπαιδικό Ελευθερουδάκη. Δεκαετία ’30 δεν ήταν;

  Όποιος το έχει, υπάρχει κάπου μια ολοσέλιδη φωτογραφία με τα διάφορα σύμβολα της τυπογραφικής διόρθωσης. Υποθέτω στο λήμμα «Διόρθωσις». (Συνήθως οι ολοσέλιδες δεν είναι ακριβώς δίπλα στο λήμμα αλλά σε κάποια κοντινή σελίδα.)

 193. Πέπε said

  Ή στο λήμμα Τυπογραφία;

 194. Χαρούλα said

  Δηλαδή Μαρία, να πιστέψουμε πως όλως τυχαίως έκαναν σωστά την δουλειά τους οι αστυνομικοί;;;
  Κάποιος τον έδωσε. Ή άλλος που διεκδικούσε την θέση ή υπόθεση που χειρίστηκε.
  Μήπως είμαι καχύποπτη;;;;🤓

 195. Πέπε said

  194

  Καχύποπτη; Ρατσίστρια είσαι.

  Και προτσιπροπροδότρια.

 196. @ 192, 193 Πέπε

  Πάντως είναι και τρέχων όρος, προφανώς μαζί με τους άλλους.

 197. Νέο Kid said

  Προσωπογραφία του Παύλου Προσαλέντη Σήνιορ υπό Γεωργίου Σαμαρτζή

 198. voulagx said

  Το πάρκινγκ της ΕΡΤ δεν χωράει άλλα αυτοκίνητα πλέον

  Με μια γρήγορη ματιά στη «Διαύγεια» εντοπίσαμε τα παρακάτω, μόνο για τον μήνα Νοέμβριο:
  ■ Αθλητικό δημοσιογράφο για παρουσίαση αθλητικής εκπομπής. (3.100 €)

 199. Νέο Kid said

  191. Μετά την επίσκεψή του αυτή, ο φέρελπις υποψήφιος διδάκτωρ δήλωσε: Είναι καιρός αυτά τα έργα να επιστρέψουν στην πατρίδα. Φτάνει πια το brain drain! Είμαστε οι άνθρωποι του brain gain!

 200. ΓΤ said

  196@

  Όποιος μπει σε ατελιέ εκδοτικού οίκου και πει «γράμματα παχέα» θα φάει γιαούρτι από αρνάκια άσπρα και παχέα 🙂

 201. sarant said

  189 Όταν κάποιος λέει κάτι επώνυμα, έχω την τάση να τον πιστέψω. Έχει και μια υπόληψη. Εγώ δεν θα έλεγα ψέματα επωνύμως.

 202. Γιάννης Ιατρού said

  167β: Μετά λύπης μου αναγκάζομαι να παρέμβω για να υπενθυμίσω πως η ουσία είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία: προφανώς έχουν διαβρωθεί τα πάντα 🤔

 203. Μαρία said

  194
  Αν αληθεύει το ρεπορτάζ, μια χαρά την έκαναν. Και βέβαια κάποιος μπάτσος τον έδωσε στο σάιτ.
  Του χρόνου στα 67 βγαίνει στη σύνταξη.

 204. Γιάννης Ιατρού said

  102β: Μια απορία έχω: Αυτές τις αναμνηστικές δόσεις, πότε θα έρθει ο λογαριασμός να τις εξοφλήσουμε;

 205. leonicos said

  όνειρα

 206. leonicos said

  μόλις μπηκα, δεν εννοώ τίποτα, δεν έχω διαβάσει τίποτα

 207. voulagx said

  Την παραίτηση του φέρεται ότι θα υποβάλλει ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που συνελήφθη την Παρασκευή (3/4) και οδηγήθηκε στο τμήμα, όταν στο σπίτι του ανιχνεύθηκαν ναρκωτικά.
  https://tvxs.gr/news/ellada/ypo-paraitisi-o-anotatos-dikastis-me-toys-nearoys-kai-tin-kokaini

 208. @ 200 ΓΤ

  Μακάρι να τρώγαμε έστω και γιαούρτι από τους εκδοτικούς οίκους. Μας χρωστάν πολλά.

 209. ΓΤ said

  203@

  «[…] ο ίδιος παραδέχεται στη δικογραφία ότι συνερεύθη με τους νεαρούς […]».

  https://tvxs.gr/news/ellada/ypo-paraitisi-o-anotatos-dikastis-me-toys-nearoys-kai-tin-kokaini

 210. ΓΤ said

  201@

  «Εγώ δεν θα έλεγα ψέματα επωνύμως».

  Νομίζω ότι δεν θα έλεγες ΠΟΤΕψέματα 🙂

 211. leonicos said

  κανείς δεν προσέχει ας πούμε την ψιλή στο «αλωνάκι»

  Ο αγρά;μματος εγώ, ουτεεγω θ το προσεχα, κι ομως η άλως λέγεται halo.

  Αυτά όταν χάνεται η ετυμολογική συνάφεια

 212. ΓΤ said

  208@

  Σε αντιλαμβάνομαι πλήρως, να το ξέρεις…

 213. sarant said

  210 Κι αυτό

 214. voulagx said

  Μετρό Θεσσαλονίκης: Ο εργολάβος διαψεύδει την κυβέρνηση

 215. Γιάννης Ιατρού said

  194: :Αρχικά έπαιξαν άψογα και σύμφωνα με το σενάριο τον ρόλο τους οι νεαροί που συνελήφθησαν έξω από το σπίτι του καθ’ού και αμέσως υπέδειξαν την πηγή των ναρκωτικών και δευτερευόντως οι αστυνομικοί (κομπάρσοι) που όλως τυχαίως περιπολούσαν κι αμέσως έπραξαν τα δέοντα….

 216. Μαρία said

  207
  Για το δύτη δουλεύουμε:
  Στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, η «Εστία» αναφέρει ότι «η δικογραφία λέγεται ότι περιλαμβάνει και άλλα αδικήματα, ροζ αποχρώσεων.. Ολίγους μήνες πριν από τη συνταξιοδότηση του, με την οποία θα ακολουθούσε στην έξοδο από την υπηρεσία και την σύντροφό του επίσης κορυφαία τέως δικαστική λειτουργό, έφτασε σε μια στιγμή αδυναμίας και πιθανόν πάθους για να σπιλώσει την πολυετή ευδόκιμο δικαστική πορεία του».

 217. Γιάννης Ιατρού said

  216

 218. Πέπε said

  Απίστευτο το κείμενο της Εστίας.

  Αλλά ο νεαρός λέει είχε προμηθευτεί ένα τζι γι’ αυτόν και τους φίλους του. Δηλαδή κοτζάμ ανώτατος δικαστικός ήταν βαποράκι που πουλάει στη λιανική ένα-ένα τζι; Γίνονται αυτά τα πράματα;

 219. voulagx said

  Πεπε, δες αυτο: https://imgur.com/q7ThEOx
  για να μαθεις να λινκαρεις, να μπολνταρεις, να πλαγιαρεις κλπ.

 220. Μαρία said

  217, 218
  Και το κλου είναι τέλειο. Χάρη στην τεχνολογία ο κάθε πλεμπαίος μπορεί να … αγγίξει ακόμα και δικαστή.
  Στην ευρύτερη οικογένεια είχαμε έναν κρητικό δικαστικό βασιλικών φρονημάτων που είχε βάλει χέρι σε όλες τις ανεψιές της γυναίκας του, η οποία είχε μείνει αειπάρθενη.

 221. Pedis said

  Μου γράφει ο ανταποκριτής μας από τους Κορφούς: …

  Τι λέει ο ανταποκριτής σου;

 222. Γιάννης Ιατρού said

  219: δεν λειτουργούν όλα αυτά εδώ, π.χ. η υπογράμμιση

 223. Πέπε said

  219

  Ευχαριστώ. Το ξέρω, μου το ‘χε δείξει ο μακαρίτης ο Γς. Αλλά ή δεν πιάνει πάντα, ή κάτι λάθος πληκτρολόγησα (π.χ. «τέλος μπολνταρίσματος» και στην αρχή και στο τέλος).

 224. Πέπε said

  Μου κόπηκε προς στιγμήν η σύνδεση και δεν ξέρω αν βγει διπλό:

  Ευχαριστώ Βουλάγξ. Το ήξερα, μου το είχε δείξει ο μακαρίτης ο Γς. Αλλά ή δεν πιάνει πάντα ή κάτι λάθος πληκτρλόγησα (ίσως π.χ. «τέλος μπολνταρίσματος» και στην αρχή, με / , και στο τέλος).

 225. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 226. Γιάννης Ιατρού said

  224: Πέπε
  εδώ το σχετικό του Σταζυ https://sarantakos.wordpress.com/2011/11/30/lexihan/#comment-90576

 227. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στις 2.12.2021 ένας μεζεδακικός τίτλος από το d ikastikoreportaz :
  «Σύντροφος πρώην προέδρου του ΣτΕ με ναρκωτικά» !

 228. sarant said

  221 Θα τον ρωτήσω

  225 Πολύ καλό!

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο κουρδιστής πιάνου, Γεώργιος Σαμαρτζής

 230. ΓΤ said

  Τράγκας σε ΜΕΘ

 231. Μαρία said

 232. Μαρία said

  230
  Ο Γιώργος Τράγκας απειλεί με μηνύσεις το TheTOC και τον Δημήτρη Καμπουράκη- Για το «αρχηγός των αντιεμβολιαστών»
  https://www.thetoc.gr/koinwnia/best-of-internet/o-giorgos-tragkas-apeilei-me-minuseis-to-thetoc-kai-ton-dimitri-kampouraki–gia-to-arxigos-ton-antiemboliaston/

 233. Μαρία said

 234. Είναι γνωστό το ατύχημα με τη φοράδα στο –δασυνόμενο ή μη– αλώνι…

 235. Τα λουκαλάκια.

 236. Γιάννης Ιατρού said

  232/233: συνοπτικά
  …ραντεβού στα ΜΕΘάδικα🤔

 237. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!
  Τώρα το πρωί διάβασα τα σχόλια και είδα και θαύμασα…

  174+180
  Ακριβώς! (^2)
  Το ερώτημα είναι: ‘Παραπλανητική επιλογή’ ή απλώς ‘μεγαλειώδης πατάτα’;
  Ένα τηλ. (ή μέιλ;) στη Βιβλιοθήκη Κερκύρας αύριο πρωί και ξεκαθαρίζουν τα πράγματα (που 99,99% ξεκάθαρα είναι δηλαδή…)

 238. Πέπε said

  235

  Με τόσες διαφορές στα χρώματα της φωτογραφίας, στα σημεία που καλύπτονται από γράμματα κλπ. δεν είναι εύκολη η σύγκριση, αλλά εγώ το ίδιο θαρρώ πως βλέπω.

 239. Δημήτρης Φίλιας said

  Καλημέρα σε όλες και σε όλους όσους βιάστηκαν να κρίνουν, να μεμφθούν, να μειώσουν και να λοιδορήσουν τόσο τη συγγραφέα όσο και την εκδότρια του βιβλίου για τον Σαμαρτζή ! Η συγγραφέας-ερευνήτρια λοιπόν έχει φωτογραφία του πρωτότυπου πίνακα , υπογεγραμμένου και αριθμημένου από τον ίδιο τον Σαμαρτζή από το αρχείο Κάρτερ που ή ίδια συμβουλεύτηκε και φωτογράφησε και κατέγραψε και ανέφερε στο βιβλίο της ! Κρίμα όχι για όσους βιάστηκαν να εκφράσουν άποψη συγκρίνοντας σχεδόν πανομοιότυπα έργα ( κι εγώ θα έμπαινα στον »πειρασμό » της σύγκρισης ! ) αλλά για όσους χρησιμοποίησαν απαράδεκτες εκφράσεις για υποψήφια διδάκτορα και νέα εκδότρια ! Και κάτι άλλο : Εγώ δεν είμαι υπερασπιστής κανενός αλλά εδώ πια κάποιοι το παράκαναν ! Τώρα να ζητήσουν συγνώμη και να ανακαλέσουν δεν το βλέπω γιατί η αγένεια, η ζηλοφθονία και ο εγωισμός περισσεύουν…

 240. sarant said

  239 Κύριε Φίλια καλημέρα σας.

  Ευχαριστώ για το σχόλιο. Θα υπάρξει, ελπίζω σύντομα και πάντως εντός της ημέρας, απάντηση από τον ανταποκριτή του ιστολογίου.

  Στο μεταξύ, εξηγήστε μου σε τι διαφέρει ο πίνακας του εξωφύλλου του βιβλίου (ο υπογεγραμμένος από τον Σαμαρτζή, όπως λέτε), που βρίσκεται στη συλλογή Κάρτερ, όπως λέτε, δηλαδή στη συλλογή του εγγονού του Σαμαρτζή, από τον πασίγνωστο πίνακα του Π. Προσαλέντη. Με γυμνό μάτι, ο πίνακας του εξωφύλλου είναι αντίγραφο του πασίγνωστου πίνακα του Προσαλέντη.

 241. Πέπε said

  239

  Κύριε καθηγητά, δε θα γνωρίζετε μάλλον ότι στο ιστολόγιο έχουν σημειωθεί κατά καιρούς κρούσματα πλαστοπροσωπίας από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, πράγμα που δημιουργεί μια μόνιμη επιφυλακτικότητα ως προς το αν αυτός που μας γράφει ενυπόγραφα είναι στ’ αλήθεια αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι. Αυτή η επιφυλακτικότητα (ότι δηλαδή κάποιος έρχεται να τρολάρει υπογράφοντας ως δήθεν Φίλιας σήμερα, ως δήθεν κάποιος άλλος αύριο) προξενεί και περαιτέρω σκέψεις.

  Πέραν όλων αυτών, η επιλογή ανάμεσα σ’ όλο το έργο του Σαμαρτζή ειδικά αυτού του πίνακα για το εξώφυλλο σίγουρα προξενεί κάποια εντύπωση, όχι; Ίσως εξηγείται κάπου μέσα στο βιβλίο.

 242. Νέο Kid said

  239. Άμα δε δούμε την υπογραφή του Σαμαρτζή στον πίνακα, δεν πιστεύουμε τίποτα!

 243. Ηξερα από φίλο μου νομικό πως αυτά που έλεγε στους υποψήφιους συμβολαιογράφου ς μαθητές του κάθε χρόνο, δεν τα έβγαζε σε βιβλίο γιατιθα το αντέγραφαν αυτούσιο αλλάζοντας πέντε λέξεις και νομικά δεν θα ήταν αντιφραφή. Φαίνεται πως το ίδιο ισχύει και στους πίνακες αλλάζοντας ίσως πέντε αποχρώσεις.
  Βέβαια εκτός από την νομική πλευρά που εξετάζουν τα δικαστήρια υπάρχει και η ηθική …

 244. Νέο Kid said

  242. Κι εννοείται ότι η υπογραφή θα πρέπει να έχει την πιστοποίηση ειδικού γραφολόγου που θα τη συγκρίνει με άλλες υπογραφές του Σαμαρτζή , και θα πιστοποιήσει επίσης την παλαιότητα της υπογραφής και του πίνακα . Ο πάσα εις μπορεί ευκόλως να κάνει ένα αντίγραφο του Άραβος μουσικού και να το τζιφράρει…

 245. sarant said

  239-240

  Ο ανταποκριτής μας από Κέρκυρα λέει τα εξής:

  Απλώς αναρωτιέμαι με ποια λογική ένα απλό αντίγραφο (άσκηση ή μελέτη, προφανώς) ενός γνωστού έργου άλλου, παλαιότερου καλλιτέχνη χρησιμοποιείται σαν εξώφυλλο μιας μονογραφίας αφιερωμένης στο Γ. Σαμαρτζή, του οποίου άλλωστε δεν λείπουν οι γνωστοί και εμβληματικοί πίνακες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη θέση του. Αν μη τι άλλο, αυτό μοιάζει υποτιμητικό για τον σημαντικό αυτό Κερκυραίο ζωγράφο.

 246. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  235 «Βρείτε τις διαφορές» 🙂


  Γεώργιος Σαμαρτζής
  Νεαρός ιθαγενής , 1881


  Γεώργιος Σαμαρτζής
  Πορτρέτο ενός άνδρα , 1881

  http://www.artnet.com/artists/georgios-samartzis/past-auction-results

  Το ύφος του κ.καθηγητού, δεν καθηγητοφέρνει πάντως. Καπετανίσιο.
  (Πιστεύω να επιτρέπεται να κρίνουμε το ύφος)

 247. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν μου αρέσει πάντως το επιθετικό ύφος του κυρίου καθηγητή. Καθόλου δεν μου αρέσει. Αν δεν μας διαβεβαίωνε, μάλιστα, ο Νικοκύρης ότι δεν πρόκειται για άλλη μια πλαστοπροσωπία του Βάτμαν, θα ορκιζόμουν πως το τρολ-μασκότ του ιστολογίου έκανε πάλι το θαύμα του.

 248. Νέο Kid said

  Στο αρχικό σχόλιο (125) αναφέρεται: «Το έργο είναι καταχωρημένο στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας , ενυπόγραφο Σαμαρτζή” Εντός του βιβλίου της κυρίας Σαλιβέρου, υπάρχει το έργο του Προσαλέντη από το οποίο εμπνεύστηκε. (!!)
  Τι σημαίνει είναι καταχωρημένο; Υπάρχει ή δεν υπάρχει στην πινακοθήκη Κέρκυρας; Και ΤΙ σημαίνει «εντός(!??) του βιβλίου… υπάρχει το έργο του Προσαλέντη;» Στο εξώφυλλο είναι Σαμαρτζής και μέσα είναι Προσαλέντης ;;
  Και τελικά ισχύουν αυτά του αρχικού σχολίου ή τα του σχολίου 239; « Η συγγραφέας-ερευνήτρια λοιπόν έχει φωτογραφία του πρωτότυπου πίνακα , υπογεγραμμένου και αριθμημένου από τον ίδιο τον Σαμαρτζή από το αρχείο Κάρτερ » εδώ «έφυγε» η πινακοθήκη Κέρκυρας και μπήκε μια ιδιωτική συλλογή (;) συγγενούς του Σαμαρτζή. …

 249. Spiridione said

  Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον ανταποκριτή από του Κορφούς. Το εξώφυλλο είναι υποτιμητικό για τον καλλιτέχνη και παραπλανητικό για τον αναγνώστη που θα δει το εξώφυλλο (δεν ξέρω αν διευκρινίζεται και πώς το θέμα μέσα στο βιβλίο). Κύριε Φίλια, καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω καλά τη διαφορά της έμπνευσης ενός καλλιτέχνη από ένα άλλο έργο, και της αντιγραφής ενός άλλου έργου. Νομίζω ότι εσείς πρέπει να αναγνωρίσετε το ατόπημα, αντί να ζητάτε συγγνώμες από το ιστολόγιο.

 250. π2 said

  Κοινοποίηση εξωδίκου μέσω τουίτερ δεν είχα ξαναδεί: https://twitter.com/nsaliverou

 251. Theo said

  @250:
  Δηλαδή, έμπλεξε ο Νικοκύρης 😦

  Και δεν ξέρω από πότε άρχισαν οι κρινόμενοι συγγραφείς να στέλνουν εξώδικα στους κρίνοντες. Αν το θέμα καταλήξει στα δικαστήρια ή αν φοβηθεί κάποιος από τους κρίνοντες και ζητήσει συγγνώμη, βλέπω νέα φάμπρικα για επίλυση λογοτεχνικών κλπ. διαφορών : -(

 252. π2 said

  https://anaskafi.blogspot.com/2021/12/blog-post_58.html
  Ενδιαφέρον, αλλά δεν βλέπω τον λόγο να γράψει κανείς «εκκλησία των γυναικών διακόνων». Ο όρος διακόνισσα είναι συνήθης, ήδη στην επιγραφική της εποχής. Και δεν είναι τόσο σπάνιοι όσο υπαινίσσεται το δημοσίευμα οι τάφοι διακονισσών. Αν καταλαβαίνω καλά, το αξιοπερίεργο είναι η συγκέντρωσή τους εδώ.

 253. Νέο Kid said

  250. Μήπως μπορείς να κοπυπαστάρεις τον πλήρη διάλογο; Δεν έχουμε ολοι Τουίτερ .
  Εκτός βεβαίως εάν δε το θέλει ο Νικοκύρης. Σεβαστό.

 254. Μαρία said

  250
  O tempora, o mores!

 255. Πέπε said

  253

  Δεν είναι και τόσο απλό. Η συγγραφέας έχει αναρτήσει ένα εκτενέστατο κείμενο, σπασμένο κατ’ ανάγκην σε πάρα πολλά μηνύματα, τα οποία το τουΐτερ εμφανίζει σε περίεργη σειρα.

  Κατ’ ουσίαν ζητάει να αφαιρέσει ο Νίκος κάθε λέξη που την προσβάλλει και την υποτιμά και να ζητήσει ανεπιφύλακτα συγγνώμη. (Πού την προσέβαλε;) Επίσης, να μην την ξαναοχλήσει (δεν ήξερα ότι είχε στηθεί κάτω από το σπίτι της και διάβαζε το κείμενο με ντουντούκα μετά τις 11).

 256. π2 said

  253: Έχει μπερδέψει τη σειρά των τουίτ και δεν ξέρω ποια είναι η σειρά των προτάσεων. Δεν χρειάζεται πάντως λογαριασμός στο τουίτερ για να τα δεις, ανοιχτό είναι.

 257. voulagx said

  #250: Αϊντέ!!!

 258. Theo said

  @256:
  Δεν έχω Κελαηδιστήρι, αλλά στο https://twitter.com/NSaliverou/status/1467439061610733569 βλέπω το «εξώδικο» με τη σωστή σειρά των κελαϊδισμάτων της κ. Σαλιβέρου.

 259. Μαρία said

  Βιογραφικό Δ.Φίλια
  https://dflti.ionio.gr/gr/staff/13-filias/
  Πώς γίνεται, ρε παιδιά, κάποιος που διδάσκει λογοτεχνική μετάφραση να επιβλέπει (βλ. σχ.135) διδακτορικό ιστορικού της τέχνης;

 260. Theo said

  Δεν μπορώ, όμως, να δω τις απαντήσεις όταν πατήσω στο εικονίδιο, γιατί μου ζητά σύνδεση ή εγγραφή.

 261. π2 said

  258: Αυτό δεν είναι ούτε το μισό εξώδικο. Έχει περισσότερο.

 262. voulagx said

  Και συμφωνω πληρως με το #249 του Spiridione.

 263. π2 said

  262. Κι εγώ, απολύτως.

 264. voulagx said

  #259: Αυτη την απορια ειχα κι εγω εψες που το ‘ψαξα λιγο.

 265. Μαρία said

  θρεντ

  α χα,χα

  θρεντ

 266. Γιάννης Ιατρού said

  250: κλπ.

 267. Γιάννης Ιατρού said

  265/266 συμπέσαμε, όχι δηλαδή πως θα σου ξέφευγε 🙂 🙂

 268. Μαρία said

  256
  Πράγματι χαμός.
  Απο δώ πρέπει να αρχινάει.

 269. π2 said

  Τέλος πάντων, για την ουσία του θέματος η κ. Σαλιβέρου γράφει: «Ειδικότερα, τονίζω με έμφαση, απόλυτα και κατηγορηματικά ότι το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου μου είναι καταχωρημένο στην Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας και ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟ από τον ίδιο τον δημιουργό του:»Samarcis 1901″. Εντός δε του βιβλίου μου υπάρχει το έργο του Π.Προσαλέντη , από το οποίο πρώτος εμπνεύστηκε και δεν είναι πανομοιότυπο με το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου μου.»

  Δεν μου είναι σαφές από την προβληματική σύνταξη ποιος εμπνεύστηκε πρώτος, πάντως, ακόμη κι αν το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο είναι του Σαμαρτζή, αυτό δεν αλλάζει τα γραφόμενα στο σχόλιο 245.

 270. Numsgil DidInBlog said

  Να πω κι εγώ κάτι μόνο αμυδρά σχετικό με την ιστορία των πινάκων – στην ονλάιν συλλογή της πινακοθήκης, έχουν ανεβάσει ένα πίνακα του Στραβοράβδη ως πίνακα της Σπυριδούλας Ζάχου (είναι προφανές ότι η περιγραφή αναφέρεται σε άλλο πίνακα) ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ
  κι ένα πίνακα ίσως του Σαμαρτζή στον Δημητράτο – τέλος πάντων, κι εκεί ούτε η περιγραφή κολλάει ούτε το στυλ. ΝΙΚΟΣ ΒΕΝΤΟΥΡΑΣ
  Οπότε, και να υπήρχε ο πίνακας στον κατάλογο, δεν ξέρω αν θα το έπαιρνα τοις μετρητοίς και τέλος πάντων, κανείς δεν έλεγξε τι ανεβάζουν;
  Μπορεί να έχουν κι άλλα τέτοια, εγώ αυτά πρόσεξα, κυρίως επειδή και ο Στραβοράβδης και ο Δημητράτος έχουν αρκετά χαρακτηριστικό στυλ

 271. Μαρία said

  269
  Έφαγε ένα ο. «από το οποίο Ο πρώτος εμπνεύστηκε».
  Τελικά τον πίνακα τον έχει ο Κάρτερ και στην Πινακοθήκη υπάρχει απλώς η καταχώριση, αν κατάλαβα καλά.

 272. Theo said

  Η συγγραφέας-ερευνήτρια λοιπόν έχει φωτογραφία του πρωτότυπου πίνακα , υπογεγραμμένου και αριθμημένου από τον ίδιο τον Σαμαρτζή από το αρχείο Κάρτερ που ή ίδια συμβουλεύτηκε και φωτογράφησε και κατέγραψε και ανέφερε στο βιβλίο της. (σχ. 239)

  τονίζω με έμφαση, απόλυτα και κατηγορηματικά ότι το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου μου είναι καταχωρημένο στην Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας και ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟ από τον ίδιο τον δημιουργό του (σχ. 269)

  Από τα λίγο ασαφή παραθέματα, προσπαθώ λίγο να καταλάβω τι συμβαίνει.
  Η πρώτη εκδοχή είναι η φωτογραφία του πρωτότυπου πίνακα του Σαμαρτζή να βρίσκεται στο αρχείο Κάρτερ, και η ερευνήτρια να τη φωτογράφισε, κι ο πίνακας να φυλάσσεται/εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας.
  Η δεύτερη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας να βρίσκεται μια καταχώριση και φωτογραφία του πίνακα, και το πρωτότυπο να φυλάσσεται στο αρχείο Κάρτερ. (Χρησιμοποιεί κανείς τον όρο καταχωρημένο για ένα πίνακα; Το πιο φυσικό να έγραφε πως αυτός φυλάσσεται ή εκτίθεται εκεί.)

  Μύλος η υπόθεση 🙂

 273. Theo said

  @271:
  Συν-απορούμε και συν-εικάζουμε, Μαρία 🙂

 274. Γιάννης Ιατρού said

  273: Ναι μεν Τέο, αλλά όσο δεν ξέρουμε καν ποιος είναι πραγματικά αυτός ή αυτή που τουιτάρει… δεν χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη προσοχή😊. Σκέψου π.χ. να γίνεται τρολάρισμα κι εμείς να απορούμε γιατί ένα πρόσωπο (που κατά δήλωσή του ισχυρίζεται πως είναι (φτασμένη) ερευνήτρια) δεν μπορεί να διατυπώσει με σαφήνεια το τι θέλει να πει….

 275. spyridos said

  259
  Στο βιογραφικό λέει ότι έκανε μάστερ και διδακτορικό στη γενική και συγκριτική γραμματολογία.
  Όπως το καταλαβαίνω εγώ ο αμαθής η συγκριτική γραμματολογία εκτός από λογοτεχνικές επιδράσεις ψάχνει και επιδράσεις από άλλες τέχνες πχ εικαστικές. Άρα πρέπει να υπήρχε ένα πρόγραμμα εικαστικών τεχνών στις σπουδές του.
  Βέβαια είναι πάντα αμφίβολο κατά πόσο είναι ειδικός στην ιστορία της τέχνης ένας συγκρικογραμματολόγος.
  Ίσως αν έχει εκτεταμένο και αποδεδειγμένο έργο στην Ιστορία της τέχνης.
  Το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ έχουν σίγουρα καθηγητάδες που είναι αποδεδειγμένα καταρτισμένοι στην Ιστορία της Τέχνης.
  Στην ουσία τώρα, παραμένει ιδιαίτερα προβληματική η τοποθέτηση ενός τόσο αμφιλεγόμενου πίνακα στο εξώφυλλο.

 276. Πρέπει να είναι πολύ σπουδαία η μονογραφία, πάντως, για να κυκλοφορήσει σε βιβλίο του εμπορίου, πριν καν κριθεί ως διδακτορική διατριβή. Έτσι γίνεται συνήθως. Κι αν υπάρχει κι ένας μεταφραστής γαλλικών ελληνικών, μια χαρά επιβλέπονται και τα ελληνογαλλικά διδακτορικά.

  Άντε, με το καλό, να το δούμε και στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.

 277. Εγώ πάντως δε βλέπω προσβολή προσωπικότητας. Κριτική γκάφας ή έστω άτοπης επιλογής, ναι. Ελπίζω να μην ανοίγει έτσι καμιά φάμπρικα του στυλ «είμαι το έργο μου, αν το μειώνεις και το απορρίπτεις προσβάλλεις εμένα προσωπικά και τα κυτεί αίμα» (ή θα κουδουνίσει ρευστό ξερωγώ).

  269 (άσχετη και οτινανική ερώτηση) : Ο Σαμαρτζής εν έτει 1901 υπέγραφε Samarcis με το c να έχει φωνητική αξία τζ 23 χρόνια πριν τη μεταρρύθμιση του Ατατούρκ?
  Στις ευρωπαϊκές γλωσσες με τις οποίες είναι πιθανό να ήταν εξοικειωμένος το c ποτέ δεν προφερόταν τζ.

 278. Pedis said

  Βρε Νικοκύρη, πιάσε και στείλε ιμέιλ στον Φίλια και τη δοττοράντα, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. (Η υπόθεση αν δεν βρωμάει από μακριά, μυρίζει κάπως άσχημα)

 279. Pedis said

  Έτσι κι αλλιώς, όπως λέει κι ο αγαθός Χτήνος, δεν υπάρχει καμιά προσβολή της τιμής και της υπόληψης της δοττοράντας. Η επιλογή του πίνακα του εξωφύλλου είναι αξιοπερίεργη και κωμική κι ως τέτοια παρουσιάστηκε, αν δεν είναι όντως από λάθος και ασυνεννοησία με τον εκδότη.

 280. Μαρία said

  279
  Η ασυνεννοησία με την εκδότρια αποκλείεται https://www.fractalart.gr/o-kerkyraios-zografos-georgios-s-samartzis/
  Και να προσέχεις τα λόγια σου, για να μη δεις κι εσύ κανένα εξώδικο.

 281. Μη σκιάζεσαι τα εξώδικα τέκνον Πέδη, έχεις την ευλογία μου.

 282. 275: Ε, εντάξει, κι επειδή κάνει και σκι, δεν σημαίνει ότι όλοι οι μεταφραστές είναι για τις Άλπεις…

 283. Triant said

  280
  Ποιά είναι αυτά τα πλείστα που η φωτογράφιση έγινε σαν ο επαγγελματίας φωτογράφος που την έκανε να ήταν πάνω τους;

  Η φωτογράφηση των έργων πραγματοποιήθηκε ως επί των πλείστων από επαγγελματία φωτογράφο.

 284. Triant said

  Πάντως, το «this page does not exist» που μου βγαίνει στο κελαϊδηστήρι δεν μου αρέσει.

 285. sarant said

  Είχα πάει να ασκήσω το δημοκρατικό μου δικαίωμα, όχι στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ αλλά στις εκλογές της εδώ Ελληνικής Κοινότητας. Θα διαβάσω σχόλια, εξώδικα κτλ. και θα σας ενημερώσω.

 286. Pedis said

  # 281 – Ευχαριστώ πάδρε Μόστρο. 🙏

 287. ΓΤ said

  283@

  Είμαι τόσο λακαμάς, που νόμιζα ότι μόνο ο Τζόις γράφει πολυστρωματικά. Με Τζόις κατέβαινες μέχρι τρίτο υπόγειο κάτω από την αράδα. Αυτά θαρρώ γράφει ο Καψάσκης στον Πρόλογο του «Οδυσσέα». Και σήμερα, με θλίψιν ελαιοκάρπου, βρίσκουμε ότι:

  «Τὸ δὲ κοινὸν καὶ ὡς ἐπὶ τῶν πλείστων κρατοῦν ἐνταῦθα διδάσκει» (Μέγας Αθανάσιος, Εξήγησις εις τους Ψαλμούς, στχ. 6.327)

 288. Μαρία said

  Η Λινού απο σήμερα παπαδιά.
  https://www.onlarissa.gr/2021/12/05/larisa-iereas-egine-o-gnostos-kathigitis-cheirourgikis-d-linos-kai-syzygos-tis-gnostis-epidimiologou-stin-anatoli-tis-agias-i-teleti/
  Λάρισα: Ιερέας έγινε ο γνωστός καθηγητής χειρουργικής Δ. Λινός και σύζυγος της γνωστής επιδημιολόγου – Στην Ανατολή της Αγιάς η τελετή

 289. Γιάννης Ιατρού said

  285: Είπα κι εγώ, μην ήσουν μέσα στο κύμα της μεγάλης προσέλευσης οπαδών στις εκλογές για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ (140+ k μέχρι τώρα). Λέγεται μάλιστα πως καταφθάνουν κατά κύματα οι οπαδοί της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ στα εκλογικά κέντρα φωνάζοντας «Λοβέρδος, ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία» 🙂 🙂 🙂

 290. Γιάννης Ιατρού said

  284: που ρε συ;

 291. sarant said

  Προς ενημέρωση, το άρθρο τροποποιήθηκε.

 292. Γιάννης Κουβάτσος said

  287:Για τέτοια πολυεπίπεδα κείμενα δεν αρκούν οι εισαγωγές, ούτε καν οι πολυσέλιδες. Χρειάζονται και οδηγοί αναγνωσης σαν του Μαραγκόπουλου. 😊

 293. Γιάννης Κουβάτσος said

  289: Είναι αυθόρμητη η στήριξη των οπαδών άλλων κομμάτων προς τον Λοβέρδο. Δεν έχει δοθεί γραμμή. Είναι πολιτική προσωπικότητα πανελλήνιας ακτινοβολίας και υπερκομματικής αποδοχής. Κακώς τον υποβάλλουν και στην τυπική δοκιμασία των εκλογών. Δια βοής έπρεπε να εκλεγεί, όπως και ο άλλος Ανδρέας. 😎

 294. sarant said

  287 Μέγας είσαι Αθανάσιε, και θαυμαστά τα έργα σου!

 295. Theo said

  @289:
  Κι ένας καθηγητής αγγειοχειρουργικής που έγινε πρόπερσι μοναχός και μάς άφησε χρόνους πριν από τέσσερις μέρες (https://lakonikos.gr/epikairothta/item/156922-ekoimithi-o-maniatis-monaxos-kai-kathigitis-iatrikis-loukas-dimakakos)

  (Είδα τη μεσημέρι την είδηση για τον π. Δ. Λινό, αλλά περίμενα να το ποστάρει κάποιος άλλος και δεν διαψεύστηκα 🙂 )

 296. Theo said

  το μεσημέρι, ντε 🙂

 297. ΓΤ said

  290@

  Δυστυχώς το λινκ στο #258 δεν οδηγεί πουθενά…

 298. Pedis said

  Τούτων λεχθέντων, η επιλογή να κοσμηθεί το εξώφυλλο ενός βιβλίου αφιερωμένου στον Γ. Σαμαρτζή όχι με κάποιον από τους εμβληματικούς του πίνακες αλλά με ένα έργο του που είναι εμπνευσμένο από πολύ γνωστό πίνακα άλλου Κερκυραίου ζωγράφου, είναι μια ενέργεια που έγινε στη δημόσια σφαίρα, και έτσι είναι επιδεκτική κριτικής. Προσωπικά, από την σχεδόν σαραντάχρονη πείρα μου στον χώρο των εκδόσεων, είτε ως συγγραφέας είτε ως συνεργάτης εκδοτικών οίκων, τη θεωρώ εξαιρετικά άστοχη. Αλλά βέβαια, η επιλογή του εξωφύλλου είναι προνόμιο συγγραφέα και εκδότη, όχι των αναγνωστών.

  Ε, άμα ήταν προσαλεντέσκος (ά λα καραβατζέσκος) ο βιογραφούμενος, τότε καλή και η επιλογή. 😉

  Πάντως, η υπόθεση θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν ήταν από πίσω ο Β.☺️ 😊

 299. ΓΤ said

  295@

  Μην ξεχνάς, ρε μαν, και τον Μανουέλο, που ανάβει μανουάλια στα Βρύουλα…

 300. Spiridione said

  Τεό, τον διάδοχο του Παΐσιου τον ξέρεις;

 301. Pedis said

  # 288 – Μάαλιστα-μάλιστα.

 302. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με σκοπό την αποβαλκανοποίηση του ιστολογίου και τον περαιτέρω εξευρωπαϊσμό του προτείνω, όταν διαφωνούν μεταξύ τους οι σχολιαστές, να μην ξεπέφτουν σε βρισιές προσβολές, ειρωνείες και ξεκατινιάσματα σαν τίποτα τσουκαλάδες του λιμανιού, της Τούμπας, των αμφιθεάτρων και του κοινοβουλίου, αλλά να ανταλλάσσουν εξώδικα, με τα οποία θα απαιτούν αποκατάσταση της τρωθείσας τιμής τους. Αν και αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε να στέλνουν τους μάρτυρές τους στον αντίδικο και να ζητούν ικανοποίηση στο πεδίο της τιμής. 🧐

 303. 302, … τσουκαλάδες του λιμανιού, της Τούμπας, …

  Της Τ(ρ)ούμπας
  εν συντομία

 304. ΣΠ said

  291
  Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για έμπνευση όταν ο ένας πίνακας είναι πιστή αντιγραφή του άλλου.

 305. Pedis said

  Πιστημονικές απόψεις 😜 🤪

 306. sarant said

  302 Πολύ σωστή πρόταση!

 307. Triant said

  290 Στον λίκνο του 258

 308. Theo said

  @299:
  Τον θυμήθηκα τον φίλο μου τον παπα Μανόλη, αλλ’ αυτός είναι ομότιμος καθηγητής διαστημικής φυσικής, κι έτσι δεν τον ανέφερα.

  @300:
  Τον ξέρω από τότε που ήταν δόκιμος, το 1981-82, και, ναι, πολλοί τον προβάλλουν ως διάδοχο του αγίου Παϊσίου. Τον εκτιμώ πολύ, ως ασκητή και πνευματικό άνθρωπο, αλλά έχω να τον δω από το 2002 ή 2003 και στα τελευταία κείμενά του βλέπω μιαν αλλαγή από τότε. Δεν έχει ούτε τηλέφωνο, ούτε ραδιόφωνο, ούτε και Διαδίκτυο φυσικά, και μάλλον έχει επηρεαστεί από πληροφορίες (όπως αυτές για τις παρενέργειες κάποιων εμβολίων) που του μεταφέρουν κάποιοι ακροδεξιοί που αρέσκονται στη συνωμοσιολογία. Ωστόσο, δεν «σηκώνει μπαϊράκι» σαν κάποιους άλλους μοναχούς κατά της επίσημης Εκκλησίας και μιλά για ενότητα. Με στενοχωρεί κι ότι μιλά σαν γιατρός, ενώ έχει σπουδάσει θεολογία.
  Πριν από ένα ενάμιση μήνα είχα γράψει εδώ για τη στάση άλλων μαθητών του αγίου Παϊσίου, και αυτού στον οποίο έδωσε ο Άγιος έδωσε το όνομά του, που εμβολιάστηκαν (δεν το βρίσκω το σχόλιο).

 309. Πέπε said

  @304

  Το να αντιγράψεις πίνακα αλλουνού είναι άσκηση. Αλλά και αυτό έχει ήδη ειπωθεί σε κάποιο σχόλιο.

 310. Pedis said

  # 306 – Καλή ιδέα.
  Με άδετα μάτια στα τρία βήματα και νεροπίστολο με σάλιο για φτύσιμο.

  Ή αναλόγως με την περίπτωση του προσβληνομένου μονομαχία με στόκο 🤭

 311. Spiridione said

  304. Όλοι έχουμε μάτια και βλέπουμε, αλλά κάποιες φορές εξαιτίας ειδικών περιστάσεων προφανώς πρέπει να λέμε τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο.

 312. Γιάννης Ιατρού said

  291: Μάλιστα, «χαρά έσται εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι» (Λουκ. 15.7, Ματθ. 18.13) 😂

  266 (284): Μοί προκαλεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν η προσπάθεια να αποξενωθώ από την δυνατότητα να καταθέτω επιγραμματικώς τας ανεκτιμήτου αξίας επισημάνσεις μου.

 313. ΣΠ said

  309
  Και βάζεις την υπογραφή σου σαν να είναι πρωτότυπο έργο;

 314. Μαρία said

  Για να μην ξεχνιόμαστε, με μήνυση έχει απειληθεί κι ο Κίντος απο φιλελεύθερο δικηγόρο κι αναγκάστηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Κέρδισε τα χρόνια πολλά στην ονομαστική του εορτή 🙂

 315. Πέπε said

  > Πληροφορούμαι ότι υπάρχει έργο του Γ. Σαμαρτζή το οποίο ο ζωγράφος εμπνεύστηκε από τον γνωστό (και προγενέστερο) πίνακα του Π. Προσαλέντη. (Από την επανεπεξεργασμένη ανάρτηση.)

  Νίκο, επειδή δυσολεύτηκα να διαβάσω τα τουιτ της συγγραφέως, είναι ακριβές και κυριολεκτικό ότι εκείνη σε πληροφόρησε ότι το πρωτότυπο του Προσαλέντη είναι προγενέστερο του αντιγράφου του Σαμαρτζή; Ή το βρήκες από ανεξάρτητη έρευνα; Ή απλά το υπέθεσες;

 316. Πέπε said

  313

  Δεν ξέρω ΣΠ. Θα υπάρχει υποθέτω κάποια παράδοση σε τέτοια ζητήματα, γνωστή σε ειδικότερους από εμένα. Γενικά σκεπτόμενος, δεν το αποκλείω. Μην ξεχνάς ότι οι αγιογράφοι συχνά βάζουν «διά χειρός» (και καλά δεν το έκανα εγώ, ήταν θεόπνευστο, εγώ απλά και ταπεινά έβαλα τα χέρια). Ε, και το αντίγραφο διά χειρός του αντιγραφέα δεν έγινε; Πώς αλλιώς θα ξέρουμε ποιος το έκανε;

 317. sarant said

  312 !

  315 Eίναι από δική μου ανεξάρτητη έρευνα

 318. Μαρία said

  308
  Δεν έχει διαδίκτυο αλλά έχουν άλλοι που διαδίδουν τις επιστολές. Οτι παίρνουν ανθρώπους στο λαιμό τους δεν βλέπω να το σχολιάζεις. Η έγκυος κόρη του Κουτμερίδη πέθανε προχτές εξαιτίας ενός πνευματικού.
  Για το εμβόλιο μετά το 4:00.

 319. ΓΤ said

  Γιάννης Μαρής, «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη»
  Νίκος Σαραντάκος, «Ο χρωστήρας του Παύλου Προσαλέντη και πού οδηγείται το Ιστολόγιο», Αθήνα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2022.

 320. Πέπε said

  318

  Σταθείτε παιδιά, κανείς δεν πεθαίνει εξαιτίας ενός πνευματικού, ούτε εξ αιτίας ενός συζύγου. Οι ενήλικοι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους.

  Κατά τα άλλα, το να ζει κάποιος χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο κλπ. μεν αλλά να δημοσιεύει κείμενα, δηλαδή να αποκλείει κάθε εισερχόμενο (μίλα όσο θες, δε σ’ ακούω) αλλά να βγάζει ελεύθερα τα εξερχόμενα, αξίζει όντως να συζητηθεί…

 321. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εξαιτίας ενος πνευματικού, σύμφωνοι, αν μιλάμε για τίποτα αγράμματες γυναικούλες. Αλλά είναι δυνατόν άνθρωποι με κοινή έστω λογική και παιδεία να εμπιστεύονται τις συμβουλές των τσαρλατάνων για τόσο κρίσιμα θέματα;

 322. π2 said

  Με ιδαιτέραν αγαλλίασιν πληροφορούμαι ότι το πολυπόθητον και επί μακρόν κυοφορούμενον στα σαλόνια της σπουδαίας εφημερίδος Εστία κίνημα εγεννήθη.

  https://www.topontiki.gr/2021/12/05/prodromos-emfietzoglou-idrii-patriotiko-komma-me-sima-to-asteri-tis-verginas-video/

  Μόνη ένστασις, η ονομασία του κινήματος. Πανελλήνια Πατριωτική Ένωσις είναι όνομα απλούν μεν, ουδαμώς δε προσφερόμενον δι’ αρκτικόλεξον (ΠΠΕ; ΠαΠαΕ; ΠαΠαΕν;). Αντιπροτείνω λοιπόν, δια την ταχυτέραν εμπέδωσιν του ονόματος εις το κοινόν αίσθημα, να μετονομασθεί Πανελλήνιος Πατριωτική Ριζοσπαστική Απέλλα (παραπέμποντας εις το ένδοξον σπαρτιατικόν παρελθόν), με το αντίστοιχον αρκτικόλεξον: ΠαΠαΡιΑ.

 323. spyridos said

  Με στόκο δεν μονομαχούσαν ή ίσως ναι το μεσαίωνα.
  Δεν σηκώνεται αυτό το πράγμα.
  Με spada ή pinza (épée στα γαλλικά) οι μονομαχίες, που καλό είναι να μη την μπερδεύουμε με τη σπάθη (sciabola ιταλικά, sabre γαλλικά).
  O Χέμινγουεϊ στο Ήλιος ανατέλλει ξανά” μας έμαθε ότι το stocco επέζησε σε μια ελαφρότερη έκδοση στις ταυρομαχίες.
  Αυτό το ξίφος με το οποίο το ζωντανό τρυπάει τον ταύρο.
  Με αυτά κι εκείνα θα διαβάσω το σημερινό λογοτεχνικό τα μεσάνυχτα.

 324. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΠΠΕ είναι μια χαρά και προφέρεται ΠουΠουΕ, το κόμμα σου, εθνικόφρονα λαέ.

 325. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  302 ή να προσφεύγουν στο ΣτΕ κομίζοντας «λίγη απ την άσπρη σκόνη»

 326. Γιάννης Κουβάτσος said

  325:Πάσα πολιτισμένη επίλυση των διαφορών δεκτή. 😊
  (Δυνατό καρφί, Έφη. Έπαιζες διαγώνιος στο βόλεϊ;☺️)

 327. Theo said

  @284:
  Κι εγώ το προσπάθησα και μου ‘βγαλε το ίδιο. 😦
  Μετά πήγα στο ιστορικό του Chrome και βρήκα αυτή τη διεύθυνση: https://twitter.com/nsaliverou
  Όπου τα έχει ανάκατα!
  Δεν ξέρω τι συμβαίνει, ούτε και είμαι ειδικός, για να εικάσω 😦

  @318:
  Την περασμένη Κυριακή τα έγραψα ένα χεράκι σ’ έναν ιδιοκτήτη ή διαχειριστή ιστοχώρου που δημοσιεύει καμιά δεκαριά αναρτήσεις την ημέρα με fake news και αντιεμβολιαστικά παραληρήματα, όταν έμαθα πως είναι παλιός γνωστός μου μοναχός που αυτοαποσχηματίσθηκε και μετά παντρεύτηκε και χειροτονήθηκε ιερέας (θα ‘ναι και πνευματικός, υποθέτω). Όταν μoυ έγραψε: «έχεις σύγχυση με ποιους μιλάς; Ρητορικό το ερώτημα», του απάντησα: «Μιλώ με έναν αυτοαποσχηματισμένο μοναχό (σε ξέρω από δόκιμο στ…) που το «παίζει» ποιμένας και σωτήρας του κόσμου. Ο Θεός να μας ελεήσει! «Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον», που έλεγε κι ο άγιος Καλλίνικος Εδέσσης για τέτοιες περιπτώσεις.»
  Επίτρεψέ μου, όμως, να έχω τους λόγους μου (προσωπικούς) για να μην απευθυνθώ μ’ αυτό το στιλ στον π. Ευθύμιο.

 328. ΓΤ said

  Ορισμένα πράγματα είναι άκρως προφανή. Είναι πια καιρός, είναι ώριμες οι συνθήκες, ώστε αυτό το παλιακό «κομίζω γλαύκα εις Αθήνας» να δώσει τη θέση του στο «κομίζω κόνιν εις ΣτΕ».

 329. Theo said

  @289:
  Γι’ αυτό και έδωσαν παράταση (238.000 ψήφισαν, γράφει!) : https://www.kathimerini.gr/politics/561616816/ekloges-kinal-paratasi-tis-psifoforias-eos-tis-20-00-rekor-symmetochis/ 🙂

 330. Γιάννης Κουβάτσος said

  329:Πολύ μεγάλη προσέλευση· δεν παίζει και ο Ολυμπιακός σήμερα…

 331. ΓΤ said

  Κάρλσεν κάνει το 5-3 εναντίον Νέπο, και χρειάζεται 2,5 βαθμούς σε 6 παρτίδες.

 332. Spiridione said

  Στους θανάτους ανά εκατομμύριο περάσαμε τη Γαλλία και κυνηγάμε Πορτογαλία, που ήδη περάσαμε σε συνολικό αριθμό, και Ισπανία.

 333. π2 said

  332: Τα σημερινά νούμερα της Γαλλίας δεν έχουν ενσωματωθεί. Αύριο ή μεθαύριο περνάμε Πορτογαλία, μάλλον και Γαλλία.

 334. Spiridione said

  333. Α, μάλιστα.Μέχρι το τέλος του χρόνου βλέπω να είμαστε πρώτοι σε δυτική Ευρώπη.

 335. sarant said

  332-333 Η Γαλλία έχει πάνω από 40000 κρούσματα τη μέρα, αλλά οι θάνατοι είναι λιγότεροι (σε απόλυτους αριθμούς) από την Ελλάδα, 40-50 τη μέρα.

 336. Μαρία said

  333
  Σε συνολικό αριθμό, όχι ανα μύριο, την Πορτογαλία την ξεπεράσαμε απο χτες. Σήμερα 18.595 εμείς, 18.537 η Πορτ.

 337. Theo said

  @318, 327:
  Όταν μου είπε πως «μιλώ να να βρίσκομαι σε έναν εικονικό κοσμο», του έγραψα κι αυτά, και δες πως κάπου συμπίπτουμε:
  «Το ποιος βρίσκεται σε εικονικό κόσμο, όταν χιλιάδες ανεμβολίαστοι πεθαίνουν κάθε μήνα από τον κόβιντ στη χώρα μας (κι αυτό δεν το μαθαίνουμε μόνο από τα ΜΜΕ αλλά κι από τους γιατρούς που εμπιστευόμαστε) και σεις το αρνείστε, θα το δείξει ο καιρός, Κι εύχομαι καλή μετάνοια γιατί έχετε πάρει πολλούς στον λαιμό σας και συνεχίζετε.»

 338. Theo said

  @337:
  «σα να βρίσκομαι» ήθελε να γράψει, αλλά βιαζόταν μάλλον, από τα πολλά που είχε να ποστάρει 🙂

 339. Μαρία said

  337
  Σωστός. Κι αυτοί οι πολλοί ή όσοι είναι δεν είναι μόνο αμόρφωτοι όπως νομίζουν συσχολιαστές παραπάνω.

 340. Μαρία said

  Πωωω καρφί η μικρή!

 341. Theo said

  Μια και μιλάμε για την πανδημία και τα επακόλουθά της στην Ευρώπη, αυτό το είδατε;
  https://www.kathimerini.gr/society/561616645/ereyna-stoys-protathlites-tis-synomosiologias-i-ellada/
  Σχεδόν πρωταθλητές στη συνωμοσιολογία στη Δυτική Ευρώπη.

 342. sarant said

  341 Πάντως, Τέο και οι άλλοι, βίαιες διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών γίνονται πολλές στη Δυτική Ευρώπη. Xτες στο Λουξεμβούργο μπούκαραν με το ζόρι στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ψιλοβανδάλισαν το σπίτι του πρωθυπουργού και επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή.

 343. voulagx said

  Την διατύπωση «εξαιρετικά άστοχη» την βρίσκω εξαιρετικά εύστοχη.

 344. Νέο Kid said

  341. Καμία έκπληξη ότι οι πλέον αγράμματοι και πνευματικά καθυστερημένοι της Ευρώπης είναι οι πρωταθλητές της συνωμοσιολογίας…( ελαφρές εκπλήξεις το Βέλγιο που το περίμενα οπωσδήποτε κάτω απ το μέσο όρο , και η Ιταλία που φαίνεται να βαίνει όλο και περισσότερο προς εξουγκανοποίηση…) Το δε χάλι της Ουγγαρίας ,δείχνει πώς καταντάει έναν ιστορικά ευφυή και με μεγάλη μαθηματική και επιστημονική παράδοση λαό ο φασισμός!

 345. ΓΤ said

  344@

  Erdos, ρε μαν! (βάλε τη διπλή οξεία εσύ) 🙂

 346. Πού είναι ανταποκριτές στην Πολωνία;

 347. Pedis said

  # 332 – Με τέτοια χάλια και λίγοι είναι.

 348. sarant said

  347 Ωχ….

 349. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να σας προφτάσω δύο ειδήσεις :
  Έγινε παπάς στο Πήλιο, χρίστηκε το λένε; ο χειρουργος Λινός, σύζυγος Αθηνάς Λινού και
  Ο Ανδρουλάκης λέει παίρνει γερή πρωτιά στο ΚΙΝΑΛ , με 15% μετρημένα κουκιά

 350. Μαρία said

  Θεσσαλονίκη: Αντιεμβολιαστές στήνουν σκηνές και κατασκηνώνουν έξω από το Δημαρχείο (φωτο & video)
  https://www.thestival.gr/eidiseis/koinonia/thessaloniki-antiemvoliastes-stinoy/

 351. Theo said

  @349:
  Χειροτονήθηκε. Βλ. σχ. 288.

 352. Theo said

  Το αποτέλεσμα για το 43,44% των ψήφων
  Ανδρουλάκης 39,44%
  Παπανδρέου 26,23%
  Λοβέρδος 24,79%
  Καστανίδης 3,75%
  Χρηστίδης 3,2%
  Γερουλάνος 2,59%
  (https://www.kathimerini.gr/politics/561616843/live-ekloges-kinal-oi-exelixeis-lepto-pros-lepto-i-ora-ton-apotelesmaton/)

 353. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  351, ωχ μου διέφυγε,ευχαριστώ!
  …σήμερα το πρωί της Κυριακής ακολούθησε η χειροτονία του ως ιερέας, στην Ιερά Μονή Παναγία Ταξιαρχών Πηλίου.

  Ο Ανδρουλάκης είναι απ τ΄Αρκαλοχώρι. Η Κρήτη ψήφισε ομόθυμα μάλλον

 354. Μαρία said

 355. Pedis said

  # 323 – Με στόκο δεν μονομαχούσαν ή ίσως ναι το μεσαίωνα.

  Αυτό το ξίφος με το οποίο το ζωντανό τρυπάει τον ταύρο.

  Για πλάκα το έγραψα …

  Μα πρέπει να έβγαινε και σε εκδόσεις λάιτ και μουλτι-πέρποζ. 😃

 356. Γιάννης Ιατρού said

  αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον Ανδρουλάκη, προβλέπω πως θα εισβάλει αυθορμήτως η γνωστή τηλεπερσόνα και δημοσιοφραφούσα με τη συνοδεία της και θα διακόψει την διαδικασία.

 357. Γιάννης Ιατρού said

  354: τελευταία όλο δεύτερος έρχομαι 🙂 🙂 🙂 , δεν κάνω και ρεφρές, άστα 🙂

 358. Pedis said

  Μια μικρή ανταπόδοση στους πνευματικούς τους

  —-

 359. Γιάννης Ιατρού said

 360. sarant said

  359 Για άλλη μια φορά….

 361. Pedis said

  Μη γίνεσαι σχολαστικός, Νικοκύρη.
  Εγώ δεν βλέπω κάνα πρόβλημα …

 362. Triant said

  321: Γιατί βρε Γιάννη; Οι αμόρφωτες γυναικούλες δεν έχουν ψυχή; Δεν πρέπει να προστατεύονται;

 363. Μαρία said

  Τεό, εσύ που ξέρεις απ’ αυτά λύσε μου μια απορία. Αυτές οι συνοπτικές διαδικασίες, τη μια μέρα διάκος και την άλλη παπάς, είναι συνηθισμένες; Ο Λινός πήγε σε κάποια σχολή ή έστω μαθήτευσε κάπου, για να μάθει να ψέλνει, να θυμιάζει και τελοσπάντων όλο το τυπικό της λατρείας;

 364. Πέπε said

  Ιστορικά υπάρχει και κάποιο προηγούμενο από λαϊκός πατριάρχης με συνοπτικές.

 365. 361# Ε ναι βρε Νίκο, ο μποκτάνος σε μάρανε? Βαριέμαι να σεντονιάζω, Πέδη φάμμι λα κορτεζία και πέστα εσύ.

 366. Γιάννης Ιατρού said

  360: Νίκο, μη δω μόνο κανένα να βαίνει και να λέει : ΜΕΘ υπάρχουν… 😂

 367. Γιάννης Κουβάτσος said

  352:Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα ότι αυτές συνηθίζουν να ακούν τυφλά τον λεγόμενο πνευματικό τους, που συνήθως είναι κάποιος αμαθής ψεκασμένος παπάς. Οι υπόλοιποι, όμως, που έχουν έστω και μια παιδεία του μέσου όρου και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση, δεν έχουν καμιά δικαιολογία, όταν δίνουν βάση στις ανοησίες των θρησκόληπτων τσαρλατάνων.

 368. Γιάννης Ιατρού said

  367: όχι μόνο ως προς τον πρώτο έπεσαν έξω, αλλά απ΄ ό,τι φαίνεται και στον δεύτερο…
  Με ενσωματωμένο το 32,3% (86.640 ψήφοι) των ψήφων (αντιστοιχεί σε 67& των εκλ. τμημάτων) ο
  Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται καθαρά με 39,65%
  Γιώργος Παπανδρέου δεύτερος με 26,92%,
  Α. Λοβέρδος με 24,56%

  Λυπάμαι για τον Γερουλάνο.

 369. 368# Λυπάσαι για πασόκο? Να το κοιτάξεις αυτό 🙂

 370. Pedis said

  # 365 – Ε, είπα, δεν είπα. Ο Νικοκύρης είναι μόλτο φορμάλε. Α μίο αβίζο νον τσ’ έ αλκούνα κοντραντιτσζιόνε σε κανέναν από τους συνδυασμούς … ακροδεξιό μέλος της ΝΔ … ακροδεξιοί, μέλη της ΝΔ … ΝΔ και μέλη της ακροδεξιάς …

 371. Μαρία said

  Ο Γκίβαλος τις προάλλες στο ράδιο είπε στο δημοσιογράφο με τον οποίο συζητούσε οτι η ΝΔ δεν ποντάρει στο Λοβέρδο αλλά σε άλλον που είναι νέος.

  367
  Οι παπάδες που έχουν άδεια πνευματικού δεν είναι αμαθείς.

 372. Pedis said

  … δεν είπα;

 373. Pedis said

  Με δεδομένο ότι ο αναλφαβητισμός έχει εξαλειφθεί όλοι οι πιστοί, ανεξάρτητα από τον πνευματικό της εμπιστοσύνης τους, είναι εγγράμματοι. Πολλοί, μάλιστα, ολόκληροι πιστήμονες 😜

 374. Γιάννης Κουβάτσος said

  371:Εξαρτάται τι θεωρούμε γνώση.

 375. 370# Νταξ το παράκανα ζητώντας ελένκο ντετταλιάτο βραδιάτικα.

 376. Triant said

  Η ΕφΣυν αμερόληπτη, όπως αναμενόταν 🙂 🙂 😉

  https://www.efsyn.gr/sites/default/files/styles/default/public/2021-10/kin.all-ekloges.jpg?itok=BQCBbDR5

 377. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  371. Μπράβο ρε Μαρία. Τ΄άκουσα. Δεν αβαντάρει το σύστημα στο Λοβέρδο-αυτός έκαψε το χαρτί του. Κάποιον πολύ νέο. Τώρα το έλεγα σε μια φίλη και δε θυμόμουν ποιος το είπε. Νόμιζα ο Χριστόπουλος.
  Και με ρωτάει η φίλη, γιατί, για ποιο λόγο χειροτονήθηκε ο Λινός. Ξέρωγω, λέω, γιατί βαρέθηκε τα κουστούμια. Ακόμη γελάω.

 378. Μαρία said

  377
  Ναι αλλά στην Ελαφόνησο 🙂
  Στην Ελαφόνησο, όπου έκλεισαν λίγο μετά τις 20:00, οι κάλπες ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με 41 ψήφους, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28, ενώ από μία ψήφο πήραν οι κ.κ Ανδρουλάκης και Χρηστίδης.https://left.gr/news/ekloges-kinal-psifisan-andreas-loverdos-kai-paylos-hristidis

 379. Πέπε said

  Όποιος ακούει τυφλά κάποιον παπά, γιατί να είναι οπωσδήποτε ο πνευματικός του; Δεν μπορεί να είναι ο παπάς της ενορίας; Κατά περίπτωση ακόμη κι ένας ανώτερος ιεράρχης με δημόσια παρουσία που μπορεί να μην τον έχουν καν δει από κοντά.

  Χώρια που και ο πνευματικός να είναι, το ότι οι πνευματικοί δεν είναι αγράμματοι δε μου λέει τίποτα. Η ψέκα δεν πάει στα βουνά.

 380. sarant said

  Μείωσε τη διαφορά ο Λοβέρδος, αλλά μάλλον τρίτος βγαίνει (και χαίρομαι γι’ αυτό)

 381. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το καλό νέο της ημέρας είναι η ήττα του απεχθούς Λοβέρδου. Δεν αντέχεται ο τύπος ούτε σε πολιτικό ούτε σε ανθρώπινο επίπεδο.
  379: Έτσι. Τα συμπαθή γραΐδια του Παπαδιαμάντη, που εξακολουθούν να υπάρχουν στα χωριά της επαρχίας, τον ακούνε τυφλά τον ντοπιο πάτερ (σικ,ρε). Αν αυτός το παίζει πανεπιστήμων, τις παίρνει στον λαιμό του.

 382. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  381 Έχασε ο Λοβέρδας; τελικό; πείτε το (δεν έχω τελεοραση) να πα κοιμηθώ ωραία

 383. Μαρία said

  382
  Με το 80κάτι καταμετρημένο βγαίνει 3ος.

 384. Μαρία said

  https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/322333_kai-tora-oi-dyo-toys
  Στο βίντεο οι οπαδοί του Ανδρ. φωνάζουν Το ΠΑΣΟΚ είν’ εδώ ενωμένο δυνατό
  αλλά συμπληρώνω χωρίς το ΑΦΜ του.

 385. dryhammer said

  357. Κι εγώ, όταν διαπίστωσα πως όλο δεύτερος έβγαινα, έκοψα τον αθλητισμό (πυγμαχία).

 386. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  361

 387. Κιγκέρι said

  Παρόμοια περίπτωση με τον Λινό, ο πρώην δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, ο οποίος βλέπω ότι είναι εφημέριος στην Ανατολή Αγιάς, το χωριό όπου ο Λινός χειροτονήθηκε διάκονος, συλλειτούργησε κατά την χειροτονία και είχε μάλιστα χειροτονηθεί κι αυτός στο ίδιο μοναστήρι.
  (Αν θυμάμαι καλά, πέρυσι σε κάποιο δημοσίευμα για την χειροτονία του Κομήτσα είχα διαβάσει ότι αυτοί υπηρετούν σαν άμισθοι ιερείς, αλλά δεν μπορώ να το βρω)

  https://www.larissanet.gr/2020/01/26/iereas-stin-anatoli-agias-cheirotonithike-simera-o-rizos-komitsas-fot/

 388. Θρασύμαχος said

  Σε μια και την αυτή ανάρτηση https://www.iefimerida.gr/ellada/dikigorikoi-syllogoi-ekloges-neoi-proedroi 3 εξελέγΕΙ και 6 επανεξελέγΕΙ

 389. Pedis said

  Τι, δεν έχει πλέι οφ?

 390. Pedis said

  Η πλάκα θάναι να βγει Τζέφρης.

  Να γίνει κυβέρνηση συνασπισμού με Συρισόκ με πρόγραμμα, λέει, την έξοδο από τα Μνημόνια.😅 😂 🤣

 391. Νέο Kid said

  Αν και είναι μάλλον μπανάλ να μας κόφτει το Κινάλ… όσο να πεις είναι πάντα ευχάριστο να βλέπεις τον διαπομπευτή των οροθετικών γυναικών να τρώει τις μάπες του και το μαύρο του…

 392. Theo said

  Απαντώ σε κάποιες ερωτήσεις που τέθηκαν χθες από την εκλεκτή ομήγυρη:

  Όταν κανείς έχει την κατάλληλη ηλικία (άνω των 30 χρονών) συνήθως χειροτονείται τη μια μέρα διάκονος και την άλλη πρεσβύτερος. (Ο Ιωάννης Ζηζιούλας, ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής μας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, χειροτονήθηκε, σε ηλικία 55 ετών, τη μια μέρα διάκονος, την άλλη πρεσβύτερος και, σε μια εβδομάδα, μητροπολίτης Περγάμου, κάτι που θυμίζει τον Μέγα Φώτιο που επίσης διακρινόταν για την εν γένει παιδεία του.)
  Τη λειτουργική πράξη τη μαθαίνει από τους συμπρεσβυτέρους του μετά τη χειροτονία. Εξάλλου, δεν είναι και rocket science 🙂
  Και για τα χωριά, χρειάζεται μόνο απολυτήριο Γυμνασίου. Για τις πόλεις άνω των 40.000 κατοίκων, πτυχίο ΑΕΙ. (βλ. https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekklesia-thriskeia/kanonismoi-ieras-sunodou/kanonismos-ieras-sunodou-tes-ekklesias-305-2018.html)
  Λόγω της έλλειψης εφημεριακών θέσεων, πολλοί ιερείς που παίρνουν σύνταξη από αλλού (όπως ο Δ. Λινός) ή συνεχίζουν να ασκούν ένα προσοδοφόρο επάγγελμα και μετά τη χειροτονία, διορίζονται ως άμισθοι εφημέριοι.

  Το ποιος θα λάβει το «οφφίκιο» του πνευματικού εξαρτάται από τον οικείο μητροπολίτη. Συνήθως τον πρωτεύοντα ρόλο τον παίζει η εμπειρία του και η ηλικία του. Γι’ αυτό, και αρκετοί πνευματικοί έχουν τελειώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση.

  Ο άγιος Καλλίνικος Εδέσσης, λόγω της ακεραιότητας και πραότητας του χαρακτήρα του, προσείλκυε πολλούς υποψήφιους κληρικούς, και έξω από τα όρια της επαρχίας του. Αλλά ήταν πολύ προσεκτικός στις χειροτονίες. Συνήθως έκανε διάφορα κόλπα (όπως να λέει κάτι στον υποψήφιο και να του συνιστά απόλυτη εχεμύθεια· όταν το άκουγε από άλλον, δεν χειροτονούσε τον υποψήφιο) για να τους τεστάρει. Κι είχε πει στον τωρινό μητροπολίτη Εδέσσης πως απέρριψε γύρω στους 70 υποψήφιους γιατί καταλάβαινε πως αυτοί δεν θα έβαζαν το συμφέρον των πιστών που θα ποίμαιναν πάνω από το ατομικό ή οικογενειακό συμφέρον τους.

 393. ΣΠ said

 394. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ακουσα καλά,116 θάνατοι;!

 395. Theo said

  121, με τους 5 που καταγράφηκαν με καθυστέρηση (δες τη σημερινή ανάρτηση). 😦

 396. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  395 Παναγία μου!
  παιδιά αν δεν ξεσηκωθούμε να διαμαρτυρηθούμε βροντερά να βελτιώσει την κατάσταση με γιατρούς,νοσοκομεία, συγκοινωνίες ,σχολεία κλπ θα μας θάβουν σιγά σιγά όλους! Σαν το βάτραχο που τον σιγοβράζουν θα την πάθουμε. Κυριολεκτικά παραμονεύει ο θάνατος αν γίνει καμιά στραβή και βρεθούμε στην ανάγκη νοσοκομείου και ΜΕΘ. Τί τους έχουμε και τους καμαρώνουμε. Αυτοί που θάβουν τους ανθρώπους τους, τί στο καλό, ποιοί είναι, πού είναι; Το δόγμα του σοκ σε όλο του το μεγαλείο.

 397. Μαρία said

  392
  >Τη λειτουργική πράξη τη μαθαίνει από τους συμπρεσβυτέρους του μετά τη χειροτονία.
  Έτσι εξηγούνται οι παράφωνοι παπάδες 🙂

 398. Γιάννης Ιατρού said

  397: χμ, μερικοί είναι κι ανεπίδεκτοι, δράμα!🙏

 399. Μαρία said

  398
  Ο δικός μας ο παπάς στα Σέρρας ήταν πριν ψάλτης με θαυμάσια φωνή. Δεν έχω παράπονο 🙂

 400. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ΟΕΝΓΕ: Μέτρα έστω και τώρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές!
  https://www.imerodromos.gr/oenge-metra-esto-kai-tora-gia-na-sothoyn-anthropines-zoes/

 401. Μαρία said

  Παραμύθι οτι οι νεαροί που ψάρευε ο δικαστικός ήταν ανήλικοι.
  https://www.dikastikoreportaz.gr/panagiotis-eustratiou-o-dikastis-pou-psonize-agoria-kai-snifare-koka-oli-i-dikografia/

 402. Πέπε said

  364:
  > Ιστορικά υπάρχει και κάποιο προηγούμενο από λαϊκός πατριάρχης με συνοπτικές.

  392:
  > …τη μια μέρα διάκονος, την άλλη πρεσβύτερος και, σε μια εβδομάδα, μητροπολίτης Περγάμου, κάτι που θυμίζει τον Μέγα Φώτιο …

  Αυτός ήτανε; Την αοριστολογία «κάποιο προηγούμενο» δεν την έγραψα με υπονοούμενο αλλά γιατί μέχρι εκεί ξέρω.

 403. Pedis said

  # 399 – Ο χριστός κ’η παναγία!

  Ρε τον Παϊσιο που πάει να γίνει ο πάδρε Πίο της ορθόδοξης βαλκανικής επαρχίας …

  https://it.wikipedia.org/wiki/Padre_Pio_(miniserie_televisiva)

 404. ΓΤ said

  401@

  Στράπονη ζωή…

 405. […] Τι πρόστιμο; Πρόστιμο 100 ευρώ βεβαίως, σε όποιον δεν τα διαβάζει. Και δεν αρκεί η απλή δήλωση “τα διάβασα”, θα γίνονται και ερωτήσεις. Αστειεύομαι βέβαια, αλλά δεν μπορούσε ο τίτλος στο πολυσυλλεκτικό άρθρο τούτης της εβδομάδας να μην αναφέρεται στο πρόστιμο των 100 ευρώ που τόσο απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση τις προηγούμενες μέρες. Σήμερα βέβαια… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/12/04/meze-509/ […]

 406. Μαρία said

  Γιατρός, διαβάζω, ήταν κι ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων που παραιτήθηκε πρόσφατα. Έγινε παπάς στα 44. https://fr.wikipedia.org/wiki/Michel_Aupetit
  Τον έφαγαν τα κουτσομπολιά, είπε ο Πάπας, όταν ρωτήθηκε στο αεροπλάνο της επιστροφής απο Αθήνα. Παραβίασε την 6η εντολή αλλά όχι ολοκληρωτικά, κάτι χαδάκια, κάτι μασάζ στη γραμματέα του. Γι’ αυτό τον κατηγορούν. Τα αμαρτήματα της σάρκας δεν είναι τα πιο βαριά. Τα πιο βαριά είναι η αλαζονεία, το μίσος …
  Ωραίος.

 407. Pedis said

  Παραβίασε την 6η εντολή …

  Ου μοιχεύσεις. ?! 🤔😝

  Μα η έκτη εντολή θα τον έπιανε αν ήταν ραββίνος 😉 😇

  Να δεις ότι αυτοί οι καθολικοί έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους και τις 10 εντολές! Αίσχος.

 408. Theo said

  @397:
  Η πρώτη και κύρια «δουλειά» του ιερέα δεν είναι το ψάλσιμο. Καλύτερα παράφωνος και με πνευματική εμπειρία, ποιμαντικά χαρίσματα και θεολογική κατάρτιση, παρά καλλίφωνος και άσχετος με τα προηγούμενα.

  Αλίμονό μας! Ο άγιος Παΐσιος στο Mega με Έλληνες συντελεστές 🙂 Προβλέπω καρικατούρα του.
  (Άλλο πράμα, οι ταινίες για Αγίους με ξένους σκηνοθέτες, όπως οι πρόσφατη για τον Άγιο Νεκτάριο κι η Ρωσική του 2006)

  @406:
  Τον κατηγορεί και για υποκρισία τον αρχιεπίσκοπο ο Πάπας, αν κατάλαβα καλά.

 409. Γιάννης Ιατρού said

 410. Theo said

  @408:
  η πρόσφατη, ντε 🙂

 411. voulagx said

  Εκμεταλλευόμενος την βιβλιοφιλία του Νικοκύρη, τολμώ να διαφημίσω ένα νέο βιβλίο το οποίο θα εκδοθεί σύντομα – αλλά μην το δένεται και κόμπο: https://imgur.com/eHuSORc

 412. spiridione said

  411. χα, χα,χα, χα, χα, χα, χα, καλό.

 413. 😅 😂 🤣

 414. voulagx said

  #411: Παρόραμα: δένεται -> δένετε

 415. sarant said

  411 Κλαίω!

 416. Μαρία said

  408
  Όχι. Στην υποκρισία των κατηγόρων του αναφέρεται. Είπε πιο μπροστά οτι όλοι είμαστε αμαρτωλοί κι οτι όποιος ισχυριστεί πως ο δικός του επίσκοπος είν’ ένας άγιος, αυτό είναι παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας, είπε, εμείς θα λέγαμε της Χαλιμάς 🙂 Δέχτηκε την παραίτηση όχι στη βάση της αλήθειας αλλά επειδή τα κουτσομπολιά πήραν τέτοια έκταση στα μέσα ώστε ο επίσκοπος έχασε το κύρος του και δεν θα μπορεί να διοικήσει.

  411
  🙂

 417. Theo said

  @416:
  Ευχαριστώ, Μαρία.

 418. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Άγιος Παΐσιος που πέθανε από καρκίνο, μάλλον δεν ήταν αρκετά πιστός και γι’ αυτό αρρώστησε. Το ίδιο και ο άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, που έπεσε και σκοτώθηκε μέσα στον ναό την ώρα που συμμετείχε σε εργασίες επισκευής και κατάρρευσε ο θόλος του ιερού βήματος… Μην πούμε για τον Απόστολο Παύλο και την ασθένεια του… Αυτά τα παραδείγματα και πολλά άλλα παρόμοια, δείχνουν ότι η αντιμετώπιση του covid από κάποιους βασίζεται σε παραθρησκευτικές αντιλήψεις.

 419. Γιάννης Ιατρού said

  411: χαχαχα, ιχτήνος !!!! ¨ΕΓΡΑΨΕΣ! 👍

 420. Μαρία said

  418
  Κι ο γνωστός παπάς πέρσι το Σεπτέμβριο μετά το 8:50 https://www.youtube.com/watch?v=O27k0TN4u_I&t=545s

 421. Γιάννης Κουβάτσος said

  420:Τι ωραίο…

 422. Μαρία said

 423. Μαρία said

  sasastamata Ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ , το 2017 μου είχε παραχωρήσει την πρώτη του προσωπική συνέντευξη λίγο πριν τις προηγούμενες εσωκομματικές.

 424. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  424 Από τραγούδια του αρέσει το Δίχτυ του Άκη Πάνου !

 425. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 426. Καλημέρα,
  Μιας και έγινε αρκετή κουβέντα για Βαρβάρες και κολλυβόζουμο. Εγώ τον κολλυβόζουμο τον ξέρω πηχτόν σαν κρέμα. Παίρνουμε το ζουμί απ’ το στάρι για τα κόλλυβα και τη φτιάχνουμε κι έτσι βγαίνει η λέξη https://gevseis.blogspot.com/2013/08/kolybozoymo.html
  Τη βαρβάρα την έχω φάει σε διάφορα μέρη που δεν θυμάμαι πια ποια 🙂 (ίσως από Θράκη που πέρασα, αλλά κάτι μου λέει και για Πύργο χωρίς νάμαι σίγουρος. ) αλλά πάντα σε ρευστή μορφή σαν αραιό κολλυβόζουμο που μέσα του έχει πολλά και διάφορα, δεν την έχω φτιάξει ποτέ και δεν έχω συνταγή!

 427. Το κοινό αυτού του τουί είναι εδώ

 428. 428 Ωραίο και που υπογράφει στο τέλος!

 429. sarant said

  429 Για να κατοχυρώσει πνευματικά δικαιώματα μάλλον 🙂

 430. Μαρία said

  ΕΣΡ / Πρόστιμο 35.000 ευρώ σε κάθε κανάλι για τις εκπομπές του Βελόπουλου
  https://www.avgi.gr/koinonia/402819_prostimo-35000-eyro-se-kathe-kanali-gia-tis-ekpompes-toy-belopoyloy
  Σε σχέση με την παραπλάνηση του κοινού από προώθηση των σκευασμάτων «Βυζαντινόν», «Βαδιστικόν», «Αυτοκρατορικόν» κ.λπ., στα οποία αποδόθηκαν θεραπευτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων και ασθενειών, οι οποίες κατά κανόνα αποδίδονται στα φάρμακα, το ΕΣΡ έκρινε ότι «ήταν δυνατόν να παραπλανήσει το κοινό σε σχέση με τις υποτιθέμενες θεραπευτικές τους ιδιότητες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη χρήση τους».

 431. Γιάννης Ιατρού said

  431: Για τα νανογελέκα κλπ. όμως κουβέντα… Κι αυτά θεράπευαν, αν θυμάμαι καλά, από κάτι αρθριτικά ή συναφή ⁉

 432. Silent Bob said

  Από εδώ: https://sputniknews.gr/20211209/koronoios-5523-kroysmata-simera—sta-ypsi-paramenoyn-thanatoi-kai-diasolinomenoi-21218977.html

  Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κυμαίνεται και ο αριθμός των θανάτων, καθώς σήμερα έχασαν τη ζωή της άλλοι 81άνθρωποι από COVID-19, φτάνοντας αισίως τους 748 πριν καν τελειώσει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

  Δόξα τω Θεώ

 433. sarant said

  Αισίως, ε;

 434. Silent Bob said

  Αισίως…

 435. Μαρία said


  https://www.kathimerini.gr/politics/561621910/ekloges-kinal-kato-ton-40-enas-stoys-pente-poy-psifisan-tin-kyriaki-i-ilikiaki-katanomi-tis-kalpis/

 436. sarant said

  436 Ούτε ένας στους πέντε, αν μετρήσουμε καλά.

 437. Γιάννης Ιατρού said

  437: Έτσι !!!

 438. Γιάννης Ιατρού said

 439. Μαρία said

 440. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  434, 435
  Υποκοριστικό του απαισίως 😦

 441. Πέπε said

  Τελικά δε σχολιάσαμε ότι ο τίτλος του άρθρου, Μεζεδάκια με πρόστιμο, κόντεψε να βγει προφητικός και τη γλιτώσαμε χάρη στους ψύχραιμους χειρισμούς του Νικοκύρη! Αναφέρομαι στη φάση με τα εξώδικα κλπ.

 442. sarant said

  442 Ναι, παρά λίγο. Δεν υπήρξε συνέχεια, απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον.

 443. dryhammer said

  442. Το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά όταν είδα πως κατασαλάγιασε το πράμα, λέω μη βάζεις ιδέες, μην το γρουσουζεύεις και τόπνιξα…

 444. Γιάννης Ιατρού said

  444. Είχαμε όμως κι αθώα😇😇 θύματα (#312) 😥

 445. dryhammer said

  Νέκταρ η Άννα, που μας(;) απόκλεισε.

 446. voulagx said

  #445: Ωχ! Τι λέει το νομικό τμήμα για το βιβλίο μου; να το εκδόσω ή θα έχουμε θύματα;

 447. Γιάννης Ιατρού said

  446: τα έχουν νοθεύσει όλα, παλιά τα στύβαμε μόνοι μας (μαζί με την πέτρα)

 448. Γιάννης Ιατρού said

  447: Προχώρα!
  Θα γίνει best seller και θα εμφυσήσει την ειλικρινή αγάπη για την βαθύτερη αλήθεια της τέχνης του Λεονάρδου Ιχτήνου και θα δώσει κίνητρα στον αναγνώστη να κοιτάξει προσεκτικά αυτά που, συνήθως λαθεμένα, θεωρεί ως «αυτονόητα» ή «παρωχημένα» στοιχεία…
  ΥΓ: ποσοστά θά ΄χω αν συνεχίσω ή μόνο την δόξα, όπως ο προλογίζων διάσημος φιλόλογος-λαογράφος-μουσικολόγος-ερευνητής;

 449. voulagx said

  #449: Φυσικα θα έχεις ποσοστά όταν μάθεις να προφέρεις σωστά το όνομα του συγγραφέα: Δρυχάμμερος Ιχτήνος είναι, που τον είδες τον Λεονάρδο;

 450. Πέπε said

  Αφρίζει ξαφρίζει, εγώ θα προλογίσω και δε με φιμώνει καννν…………..!

 451. voulagx said

  #451: 🙂 🙂

 452. Γιάννης Ιατρού said

  450: ¨Είναι το καλλιτεχνικό του, θά έπρεπε να το γνωρίζεις. Άλλοι π.χ. διαλέγουν το Mατoύλα 🙂 🙂

 453. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  450# Τέικ ιτ άδεργουάιζ φορ γιου’λ φάιντ, πάρτο αλλιώς για θα βρεις.
  Στη μαρκίζα πρώτο ήτουνε το δικό μου όνομα. Μαλλί με μαλλί θα πιαστούμε.

 454. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  447 Αδημονούμεν!
  Δεν πιστεύω οι παχ*ύγνωστες εκδόσεις Γαλοτύρι να μην προβλέπουν επιμελητή 🙂
  το χύ με σί 🙂

  σσ1: πήρα ένα τελευταίο του Τέου Ρόμβου (διάθεση της στιγμής) και τα είχε και τα ευράκια του, αλλά δίχως επιμέλεια-
  και αντιγράφω
  » …των όνων μειουμένων , διότι τα συμπαθή κτήνη προ πολλού χρόνου εστάλησαν εις Ιταλίαν και εφαγώθησαν παρά των Ιταλών. Επαρουσιάσθη ως ήτο φυσικόν,χρεία μέσων μεταφορικών, δια τούτο ευφυής τις Συριανός εισήγαγε εν τη νήσω στρουθοκαμήλους, ώστε πλείστοι επισκέπται περιηγούμενοι κατά το θέρος τον τόπον, καθήμενοι επί ειδικών σαγμάτων ιππηλατούν αστεϊζόμενοι, ελαύνοντες επί των διπόδων εις τας εξοχάς και διασχίζοντες ατσάλως αποξηραμένους χειμάρρους,κλιτύς και πρανή εις τα οποία συναγελάζονται αι έρημοι εξοχικαί κατοικίαι πλείστων όσων κατοίκων του κλεινού άστεως, περισφίγγουσαι τα παράλια την νήσου πανταχόθεν, ως νέαι σεμεντοβαθμίδαι, και συγκρατούσαι εν τη βαθεία αγνοία των τον πολύτιμον και ελαχιστότατον χουν, ίνα μη αποδράμη εις τας θαλασσίους αβύσσους. Οι δε ιππεύοντες τας στρουθοκαμήλους, μετά το πέρας του περιηγητικού των γύρου, έχουν το προνόμιον να παραγγείλωσι την άμεσον παρασκευήν στρουθοκαμηλοκοκορετζίου ή autriche au vin εκ της ανυποτάκτου μεγαόρνιθος
  /Τέος Ρόμβος «Ακολουθήστε τες /εκδόσεις OPPORTUNA 2021/ σελ.113-114 VISIT MY ISLAND/

  και το κρίμα στον Νικοκύρη που δε διαβάζω πχια ανέμελα 🙂

  σσ2 η παραπάνω μιξοροϊδική ας πούμε γλώσσα δεν είναι σε όλο το βιβλίο, σ΄αυτό το αφήγημα τη χρησιμοποιεί κάπως σαν/για ειρωνία στα συμβάντα και δεν είναι βέβαια γι΄αυτό που θεωρώ ( η μικρότης μου) ότι λείπει ο/η επιμελητής/τρια

  σσ3 Δεν μετάνιωσα που αγόρασα το βιβλίο. Ο γνωστός ακτιβιστής λέει τα πράματα με τ΄όνομά τους, ιδίως για τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στα νησιά του Αιγαίου που ζει(στη Σύρο) και δραστηριοποιείται να σώσει ότιδήποτε αν σώζεται.

 455. voulagx said

  #454: Τι μαλλί; Κατσικίσιο ή προβατίσιο;

 456. sarant said

  450-451 Να το έχουμε στο νου μας το βιβλίο αυτό!

 457. Γιάννης Ιατρού said

  455: αυτό ε;😎

 458. Γιάννης Ιατρού said

  458: Στραβωμάρα… αφού το γράφεις από κάτω…

 459. dryhammer said

  454. > Μαλλί με μαλλί θα πιαστούμε.
  …και θα γουστάρουμε…

 460. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  451 Προλόγα το προλόγα το
  για πούλιτζερ ευλόγα το

 461. voulagx said

  #454 και εντεύθεν: Ας αφήσουμε τις τρίχες των μαλλιών κι ας σοβαρευτούμε. Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Ιχτήνο Δρυχάμμερο. Τον τύπο δεν τον γνωρίζω προσωπικά ούτε εξ όψεως. Μου στέλνει τα χειρόγραφά του γραμμένα με αόρατη μελάνη και δεν μπορώ να βγάλω τα γράμματά του ούτε με τη λούπα. Πρόκειται περί διττής, αμφίπλευρης προσωπικότητας. Στους λογοτεχνικούς κύκλους κυκλοφορεί εντόνως η φήμη πως η μία πλευρά του κείται στο Κλεινόν Άστυ η δε ετέρα κάπου στην νήσον Χίον. Δεν έχω σκοπό να λύσω αυτό το μυστήριο, το οποίο άλλωστε προτίθεμαι να εκμεταλλευθώ διαφημιστικά για την προώθηση του βιβλίου.

 462. 462# Κατάλαβα. Κάνα ψχιοπαθές κτήνος θα είναι.

 463. Γιάννης Ιατρού said

  462: Γι αυτό και στην παρουσίαση του βιβλίου (ακούστηκε πως) θα έχει για μουσική υπόκρουση το

 464. dryhammer said

  Ολόκληρο πέλαγος τον χωρίζει από τον εαυτό του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: