Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Της τρίτης δόσης

Posted by sarant στο 7 Δεκεμβρίου, 2021


Από προχτές άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολιασμού, εφόσον έχει περάσει τρίμηνο από τη δεύτερη δόση τους (ή από την πρώτη για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο). Ως τώρα, το ελάχιστο διάστημα ήταν έξι μήνες και η μείωση του διαστήματος στο μισό έκανε εντύπωση.

Θα το συζητήσουμε κι αυτό στο σημερινό άρθρο, αλλά να μην ξεχνάμε τα βασικά -ότι εμείς εδώ λεξιλογούμε, και ότι δεν έχουμε ως τώρα λεξιλογήσει για τη λέξη «δόση», κάτι που είναι πραγματικά περίεργο, αν σκεφτεί κανείς ότι η λέξη δεν βρίσκεται στην επικαιρότητα μονάχα τώρα με την πανδημία, αλλά βρισκόταν και παλιότερα, με άλλες σημασίες της.

Η λέξη «δόση» είναι αρχαία, με τον τύπο δόσις, βέβαια. Αρχικά σήμαινε «δόσιμο, παροχή» αλλά και «δώρο, προσφορά». Τη βρίσκουμε ήδη στον Όμηρο. Στην Ιλιάδα (10.213): καί οἱ δόσις ἔσσεται ἐσθλή (καλό είναι το δώρο που θα πάρει), αλλά και στην Οδύσσεια (6.208) δόσις δ’ ὀλίγη τε φίλη τε («πρόσχαρο το λίγο που θα δώσεις», μεταφράζει ο Ζήσιμος Σίδερης).

Δυο από τις σημερινές σημασίες της λέξης είναι ήδη αρχαίες. Η σημασία της τμηματικής πληρωμής εμφανίζεται σε επιγραφές τον 5ο αιώνα πΧ (IG12.296 βρίσκω στο Λίντελ Σκοτ, που είναι από την Αθήνα γύρω στο 435 πΧ), ενώ η σημασία της δόσης φαρμάκου είναι πολύ συχνή στους μεγάλους γιατρούς των ελληνιστικών χρόνων και της ύστερης αρχαιότητας.

Με την ιατρική ακριβώς σημασία η λέξη περνάει, ως dosis, στα μεσαιωνικά λατινικά, και από εκεί έχουμε το γαλλικό dose, από το οποίο και το αγγλικό dose. Να πούμε εδώ ότι στα αγγλικά και τα γαλλικά οι λέξεις αυτές δεν έχουν ολόκληρο το σημασιακό φάσμα του νεοελληνικού όρου, ας πούμε δεν έχουν τη σημασία της τμηματικής πληρωμής.

Στα νέα ελληνικά, η δόση χρησιμοποιείται καταρχάς για την ορισμένη ποσότητα φαρμάκου που πρέπει να πάρει κάθε ασθενής, όπως και για τα εμβόλια, ή ακόμα και για ναρκωτικά -παίρνω τη δόση μου. Η υπερβολική δόση πρέπει να είναι μεταφραστικό δάνειο από το αγγλ. overdose.

Λέγεται επίσης για την ακριβή ποσότητα κάθε υλικού, κυρίως (αλλά όχι μόνο) στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική -τέσσερις δόσεις νερό, τρεις δόσεις ζάχαρη, δυο δόσεις σιμιγδάλι και μια δόση λάδι είναι η συμβατική συνταγή για τον σιμιγδαλένιο χαλβά.

Δόση έχουμε επίσης για την τμηματική πληρωμή ή την τμηματική εξόφληση μιας οφειλής, τις δόσεις του δανείου, τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις καταναλωτικές αγορές που πληρώνονται σε δόσεις. Στη δεκαετία του 60 τα περισσότερα νοικοκυριά αγόραζαν με δόσεις, και υπήρχαν οι δοσατζήδες (ή δοσάδες) που κάθε μήνα έκαναν την επίσκεψή τους κρατώντας το τεφτεράκι με τα χρωστούμενα. Υπάρχει βέβαια και ταινία, με τον Βέγγο και τον Σταυρίδη:

Όλα με δόσεις – πολλά θα πάρεις, λίγα θα δώσεις τραγουδούσαν. Πάρε και μη δώσεις, πλήρωσε με δόσεις ήταν ένα νεότερο διαφημιστικό σύνθημα.

Γενικότερα, η δόση λέγεται για κάθε τι που γίνεται ή που δίνεται (ή παραδίδεται) τμηματικά: η πρώτη δόση του έργου, ας πούμε. Ή, η πρώτη δόση προσλήψεων.

Τέλος, λέμε ότι κάποιος ή κάτι έχει «μια δόση τρέλας», «μια δόση ειρωνείας» κτλ. Αυτό πρέπει να είναι δάνειο από το γαλλικό une dose de…

Τα χρόνια λοιπόν που ήμουν παιδί, είχαμε τις αγορές που κάναμε σε δόσεις, είτε στο σπίτι με τους δοσατζήδες είτε σε διάφορα μαγαζιά. Αργότερα, στα φοιτητικά χρόνια βλέπαμε τους τοξικοεξαρτημένους να παρακαλάνε για τη δόση τους. Στη δεκαετία της επίπλαστης ευημερίας, οι τράπεζες διαφήμιζαν τα εύκολα στεγαστικά και άλλα δάνεια με τις χαμηλές και προσαρμόσιμες δόσεις. Στα χρόνια του μνημονίου, της τρόικας και των θεσμών, η δόση μεταβλήθηκε σε δαμόκλειο σπάθη που κρεμόταν πάνω από το κεφάλι μας, με τις συνεχείς αξιολογήσεις και εκβιασμούς. Βγήκαμε από το μνημόνιο, και πριν το συνειδητοποιήσουμε ήρθε ο κορονοϊός, ο εμβολιασμός και οι δόσεις, πρώτη, δεύτερη, τώρα τρίτη.

Η τρίτη δόση λέγεται άραγε «ενισχυτική» (booster, που θα έλεγε ο κ. Μπαμπινιώτης) ή «αναμνηστική»; Και τα δύο έχω δει να κυκλοφορούν. Περιμένω να με διαφωτίσουν όσοι ξέρουν καλύτερα. Ίσως υπάρχει η εξής διάκριση: Αναμνηστική είναι η δεύτερη (ενδεχομένως και τρίτη) δόση εμβολίου το οποίο βάσει του πρωτοκόλλου του χορηγείται σε δύο (ή τρεις) δόσεις. Ενισχυτική είναι η πρόσθετη, πέραν του πρωτοκόλλου, δόση που κρίνεται αναγκαία για ειδικές περιπτώσεις -δεν ξέρω αν αυτό ισχύει όταν γίνεται για όλους, όπως τώρα.

Με την τρίτη δόση θα έχουμε ίσως και προβλήματα ορολογίας, ιδίως αν και όταν θα μπουν περιορισμοί σε όσους διπλοεμβολιασμένους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση μετά την παρέλευση ενός ορισμένου διαστήματος (7 μήνες είναι τώρα). Θα ονομαστούν κι αυτοί ανεμβολίαστοι; Και θα διακρίνουμε άραγε τον εμβολιασμό ως πρώτη και ως τρίτη δόση (τριτεμβολιάζομαι;).

Είπα πιο πάνω ότι η επίσπευση της τρίτης δόσης σε τρεις μήνες, που βέβαια δεν είναι υποχρέωση αλλά δυνατότητα, εκανε εντύπωση. Θέλω να ακούσω τα σχόλιά σας εδώ. Πάντως, και σε άλλες χώρες έχει συντομευτεί το διάστημα -συνήθως στους 4 ή στους 5 μήνες-, αφενός ενόψει των εορτών και αφετέρου μετά την είδηση για την παραλλαγή Όμικρον. Δεν ξέρω αν σε άλλη χώρα της Ευρώπης έχει θεσπιστεί τρίμηνο, όπως στην Ελλάδα. Όποιος ξέρει, ας πει στα σχόλια. Ίσως η σπουδή της κυβέρνησης να οφείλεται στην κάκιστη κατάσταση του ΕΣΥ, κάτι για το οποίο φέρει στο ακέραιο την ευθύνη.

Στα κοινωνικά μέσα είδα δυο ειδών επιφυλακτικές αντιδράσεις, όχι κατ’ ανάγκη από αρνητές: η πρώτη, «άρα, τα εμβόλια μετά τους τρεις μήνες δεν έχουν αποτέλεσμα» και η δεύτερη, «σε λίγο θα μας πουν να κάνουμε κάθε μήνα;». Είδα και αρνητές να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανακοίνωση για το τρίμηνο, θεωρώντας ότι τους δικαιώνει.

Εγώ λέω να σπεύσουμε να τριτεμβολιαστούμε, και προσωπικά έχω κλείσει το ραντεβού για την τρίτη δόση μου μέσα στον μήνα. Αλλά χρειάζεται και πειθώ και εκλαΐκευση, που δεν βλέπω να γίνεται παρά μόνο από αφοσιωμένους ενεργούς πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι ο εσπευσμένος τριτεμβολιασμός των 30χρονων στη Δυτική Ευρώπη δεν αποκλείεται να στερεί εμβολιαστικές δυνατότητες από τις χώρες της Αφρικής, όπου σε όλες σχεδόν τις χώρες η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει κάνει ούτε μία δόση. Επείγει λοιπόν η απελευθέρωση των πατεντών, αλλιώς γεμίζουμε τον πίθο των Δαναΐδων -με τρίτες και τέταρτες δόσεις.

Advertisement

300 Σχόλια προς “Της τρίτης δόσης”

  1. ΓΤ said

    «Ως τώρα, το ελάχιστο διάστημα ήταν έξι δόσεις […]»

  2. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ως τώρα, το ελάχιστο διάστημα ήταν έξι δόσεις

    Έξι μήνες, προφάνουσλυ.
    ___________

    Και τα επί Τουρκοκρατίας δοσίματα, οι πάσης φύσεως εισφορές και φορολογίες.
    Καλημέρα.

  3. ΓΤ said

    «[…] στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική -τέσσερις δόσεις νερό, τρεις δόσεις ζάχαρη, δυο δόσεις σιμιγδάλι και μια δόση λάδι […]».

    Σε αυτό το πεδίο, αντί της «δόσης» συνηθέστερη η «πρέζα».

  4. Πουλ-πουλ said

    Ας προσθέσουμε και τη δοσολογία, dosage.

  5. nikiplos said

    Καλημέρα… Μέχρι το 2024, που αναμένεται η ύφεση της πανδημίας, μάλλον θα κάνουμε 10 δόσεις. την 1000στή δόση του δανείου μου, που κρατά το κεφάλαιο αλώβητο και ξεχρεώνει κυρίως τόκους, να δω πως θα ξεπληρώσω…

    Το αναμνηστική δόση, το άκουσα ευχάριστα από μια «πιτσιρίκα» (36 ετών) φίλη μου. Μόλις έμαθε πως με μια κοινή γνωστή ήμασταν μαζί, με ρώτησε αν μετά που τα σπάσαμε, έχουμε ξαναβρεθεί.
    -όχι της είπα (κότσαρα κι ένα «φυσικά» του ανδρικού εγωισμού).
    -Έλα ρε! ούτε για μια αναμνηστική δόση?

    Η γλώσσα δεν ανέχεται τα κενά! 🙂

  6. Νέο Kid said

    Στην Κύπρο δε σ αφήνουν να κανείς την τρίτη δόση αν δεν έχει συμπληρώσει το εξάμηνο. Ό,τι φανεί στον κάθε λωλοστεφανή! …

  7. nikiplos said

    Περί δόσεων του εμπορίου:
    Τα πριν τα 80ς χρόνια, κυριαρχούσε το τεφτέρι. Δεν υφίσταντο τόσο οι δόσεις αλλά κυρίως τα τεφτέρια. Οι δόσεις μας ήρθαν απέξω. Ο πατέρας μου, επειδή δεν ήθελε να κακοκαρδίσει κανέναν, πήγαινε Κυριακές σε καφενείο χωριού και καθόταν σε ένα απόμερο κρυφό τραπεζάκι. όποιος ήθελε είτε ξεπλήρωνε , είτε έσβηνε χρέος από την πίστωσή του, πάντοτε άτοκα. Εξού και οι ταμπέλες με τον πωλούντα τοις μετρητοίς και τον πωλούντα επί πιστώσι.

  8. Πέπε said

    Καλημέρα!

    > Λέγεται επίσης για την ακριβή ποσότητα κάθε υλικού, κυρίως (αλλά όχι μόνο) στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική -τέσσερις δόσεις νερό, τρεις δόσεις ζάχαρη, δυο δόσεις σιμιγδάλι και μια δόση λάδι είναι η συμβατική συνταγή για τον σιμιγδαλένιο χαλβά.

    Αναλογία, όχι ποσότητα. Ποσότητα είναι (και πάλι όχι υποχρεωτικά) στην παρασκευή κοκτέιλ, όπου χρησιμοποιείται ένα ποτηράκι-δοσόμετρο με στάνταρ με΄γεθος, αν δεν κάνω λάθος. Αλλά φυσικά άμα ετοιμάζεις πολλά ποτά μαζί για να τα μοιράσεις σε ποτήρια, πάλι θα πεις «μία δόση βότκα, δύο δόσεις από το άλλο» κι ας είναι επί ν.

  9. Πέπε said

    Στερνή μου δόση να σ’ είχα τώρα.

    Ζωρζ Πιλαλί

  10. Boban said

    …δόσεις ο Θεοδόσης…

  11. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Κι εκείνο το θεόπικρο λουκούμι του Χάκκα, «Η επέτειος», με τον δοσά.

  12. Βoban said

    Θυμάμαι στο μαγαζί του παππού μου μια ταμπέλα που έλεγε ..πίστωσις από αύριο… και αν πήγαινες την επόμενη μέρα πάλι το ίδιο διάβαζες κ.ο.κ……είχε δίπλα από αυτήν και τις ταμπέλες που ανέφερε ο nikiplos…

  13. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και για τη διόρθωση της αβλεψίας

    3 Μπα; Είναι τόσο διαδεδομένο;

    7 Τεφτέρι είχε ο μπακάλης. Δεν υπήρχαν δοσατζήδες για οικιακές συσκευές ή ρούχα ή βιβλία;

  14. Pedis said

    Εγώ λέω να σπεύσουμε να τριτεμβολιαστούμε, και προσωπικά έχω κλείσει το ραντεβού για την τρίτη δόση μου μέσα στον μήνα.

    Η τρίτη η προωθητική, είναι πλέον ανάμνηση. 😃

  15. Κιγκέρι said

    >>…Η τρίτη δόση λέγεται άραγε «ενισχυτική» (booster, που θα έλεγε ο κ. Μπαμπινιώτης) ή «αναμνηστική»; Και τα δύο έχω δει να κυκλοφορούν. Περιμένω να με διαφωτίσουν όσοι ξέρουν καλύτερα. Ίσως υπάρχει η εξής διάκριση: Αναμνηστική είναι η δεύτερη (ενδεχομένως και τρίτη) δόση εμβολίου το οποίο
    βάσει του πρωτοκόλλου του χορηγείται σε δύο (ή τρεις) δόσεις. Ενισχυτική είναι η πρόσθετη, πέραν του πρωτοκόλλου, δόση που κρίνεται αναγκαία για ειδικές περιπτώσεις -δεν ξέρω αν αυτό ισχύει όταν γίνεται για όλους, όπως τώρα.

    Δεν διαφώτισα ικανοποιητικά προχτές;

    https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/04/meze-509/#comment-777902:

    «Η ανοσία που παρέχουν κάποια εμβόλια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε συνιστάται η χορήγηση επαναληπτικών δόσεων σε τακτά χρονικά
    διαστήματα μετά την ολοκλήρωση του κυρίως εμβολιασμού, ώστε αυτή η ανοσία να ενισχυθεί και να διατηρηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερο.
    Αυτές οι επιπλέον δόσεις είναι που λέγονται αναμνηστικές (και όχι οι δόσεις μετά την πρώτη όταν το πρωτόκολλο προβλέπει περισσότερες από μία) πχ:
    Το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδος-τετάνου-κοκκύτου χορηγείται στα μωρά σε τρεις δόσεις τον 2ο, 4ο και 6ο μήνα και ακολουθούν οι αναμνηστικές δόσεις, μία έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, μία στα 4-6 έτη και από ’κει και πέρα απαιτείται μία κάθε δέκα χρόνια για όλη τη ζωή, άλλο που δεν την κάνει σχεδόν κανένας μας κι είμαστε όλοι ακάλυπτοι για τον τέτανο.
    Τώρα, για τον κορονοϊό, αυτήν την τρίτη δόση (ή δεύτερη, αν ο αρχικός εμβολιασμός ήταν με το μονοδοσικό εμβόλιο) που κάνουμε τώρα, εγώ τη λέω αναμνηστική, αλλά δεν καταλαβαίνω κιόλας τι διαφορά έχει αν την πούμε ενισχυτική, αφού αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της αναμνηστικής δόσης, να ενισχύσει την ανοσία που διαπιστώθηκε ότι φθίνει.»

  16. ΓΤ said

    Σε μικρομάγαζα της Κυψέλης το τεφτέρι πάει σύννεφο. Μέχρι και περιπτεράς της Φωκίωνος…

  17. spiridione said

    Δρ. Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού:
    Η εξέλιξη της πανδημίας μάς επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Από τις 26 Νοεμβρίου, που αναγνωρίστηκε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παραλλαγή «Όμικρον», ως στέλεχος αυξημένης ανησυχίας, δημιουργήθηκε, όπως όλοι γνωρίζετε, ένας παγκόσμιος συναγερμός.
    Το ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτηριστικό του ιού είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων- 50- εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσής του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Συγκριτικά η παραλλαγή «Δέλτα» έχει 9 μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας.
    Σύμφωνα, λοιπόν, με μαθηματικά μοντέλα του ECDC προβλέπεται ότι η παραλλαγή «Όμικρον» θα επικρατήσει της «Δέλτα» και στους επόμενους μήνες περισσότερα από το μισό αριθμό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην παραλλαγή «Όμικρον».
    Τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους «Όμικρον» και για τη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για όλες τις χώρες, είναι τα εξής:
    Πρώτον, πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός. Δεύτερον, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό.
    Τρίτον, πόσο επιβαρυντικός, ενδεχόμενα, είναι στην κλινική έκφραση της νόσου, δηλαδή εάν αυξάνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω βαρύτητας νόσου ή και τους θανάτους.
    Πολλά είναι τα ερωτήματα, για τα οποία θα απαιτηθεί χρόνος, ελπίζουμε όχι μεγάλος για να δοθούν απαντήσεις.
    Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
    Πρώτον, σχετικά με τη μεταδοτικότητα. Το Εθνικό Ινστιτούτου το Γιοχάνεσμπουργκ επιβεβαίωσε την ταχεία διασπορά της μετάλλαξης. Μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από περίπου 3.500 κρούσματα ανήλθε στις 8.500. Με βάση δε την εξελικτική βιολογία του Πανεπιστημίου του Βελγίου εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» στο ίδιο χρονικό διάστημα.
    Τώρα για την επίδραση του ιού της παραλλαγής «Όμικρον» στους μηχανισμούς της ανοσίας: Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει.
    Υπάρχει μία μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, αλλά αν εντοπίσει κανείς, όπως έκαναν οι ερευνητές, στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη «Όμικρον» στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων- σε άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει- είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.
    Τι γίνεται όμως με την περίπτωση των εμβολιασμένων, στα άτομα τα οποία νόσησαν, με τον αριθμό που είπαμε των επαναλοιμώξεων, φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.
    Η θέση πολλών ειδικών, και του Φάουτσι μεταξύ αυτών, είναι παρόμοια. Υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά απαιτούνται, βέβαια, μελέτες σε πραγματικές συνθήκες για τον καθορισμό του βαθμού προστασίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το κρατήσουμε ως αισιόδοξο και το οποίο αντιρροπεί τον όποιο πανικό μπορεί να δημιουργείται για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επικράτηση της «Όμικρον».
    Στο κλίμα, λοιπόν, αυτής της αβεβαιότητας μπορεί κανείς να αντιπαραθέσει την τεκμηριωμένη, την πρώτη μελέτη από το Ισραήλ, αλλά και άλλες που ακολουθήσαν, αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης των εμβολίων που χορηγούνται.
    Να θυμηθούμε την κατά 93% προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από το θάνατο, ενώ ταυτόχρονα ο εμβολιασμός μειώνει και τον αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα.
    Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων.
    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Γενικό Γραμματέα τον κύριο Θεμιστοκλέους, τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 18 ετών, στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δυο δόσεις, όπως και μετά προηγηθείσα λοίμωξη.
    Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι η βράχυνση του χρόνου χορήγησης στοχεύει στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης.
    Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους για την πρόληψη, όπως προανέφερα, των εισαγωγών της βαριάς νόσησης και των θανάτων και η πιθανή σκέψη που μπορεί να πλανάται ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη.
    Ο εμβολιασμός προκαλεί παραγωγή των Β και Τ λεμφοκυττάρων, αυτό που ακούτε κατ΄ επανάληψη να αναφέρουμε ως κυτταρική ανοσία, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν, να ωριμάζουν και να αποτελούν μια εμμένουσα μορφή ανοσιακής προστασίας έναντι του κορονοϊού ακόμη και όταν ο τίτλος των αντισωμάτων φθίνει, μειώνεται.
    Στις 2 Δεκεμβρίου, στο Lancet δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης, ασφάλειας και ανοσογονικότητας από 7 εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί για την Covid και χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αναμνηστικές δόσεις.
    Είναι η μελέτη COV-Boost πολυκεντρική, τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη και σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η τρίτη δόση χορηγήθηκε τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση.
    Η μελέτη έδειξε ότι η λειτουργικότητα των Τ κυττάρων, αυτό που προανέφερα ως κυτταρική ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις της πρωτεϊνικής ακίδας και η ανοσία παραμένει ισχυρή και σημαντική για τον έλεγχο σοβαρής νόσου.
    Ανεξάρτητα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στον βασικό εμβολιασμό, η ανοσιακή αυτή απόκριση με την τρίτη δόση είναι παρόμοια με αύξηση του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων 20 φορές και τριπλάσια των Τ κυττάρων της κυτταρικής ανοσίας.
    Με βάση αυτά τα ευρήματα, η αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε να χορηγείται η τρίτη δόση τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.
    Μάλιστα αναφέρει ότι η ανοσογονικότητα στους τέσσερις και πέντε μήνες είναι παρόμοια.
    Η εμφάνιση, λοιπόν, της μετάλλαξης «Όμικρον», που ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά της, μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε. Και ποια είναι; Τα εμβόλια και τα μέτρα που παίρνουμε για ατομική προστασία, για να έχουμε έγκαιρη και ισχυρότερη προστασία.
    Σύμφωνα, μάλιστα, με το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.

  18. Pedis said

    # 13 τέλος – Πρόσφατα, κοίταζα σε ένα μουσείο διαφημίσεις σε ιταλικές εφημερίδες των αρχών του 20ου για γραμμόφωνα, φωνογράφους κλπ και υπήρχε αναφορά σε αγορά με δόσεις.

  19. mouzes said

    Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα 3,8 εκατ. τρίτες δόσεις, μέχρι τώρα έχουν γίνει 1,7. Δεν υπάρχει περίπτωση να πιαστεί το νούμερο αυτό, οπότε οτι μπαίνει από την μια τσέπη χάνεται από την άλλη. Και αναφέρομαι μετά απο 6 μήνες από την τρίτη δόση, αν κατέβει στους 3-4 μήνες μετά χάθηκε η μπάλα.

  20. Konstantinos said

    Και δοσομετρητης στην κουζινα (η κανάτα η τα κουταλάκια με τα ml).

    Και δοσομετρικη αντλία που ρίχνει συγκεκριμένα ml καθε πχ 1 ώρα. Συνηθισμένη σε πισίνες, επεξεργασία νερού/λυμμάτων, φαρμάκων κλπ

  21. sarant said

    15 Οπότε δεν βρίσκεις διαφορά ανάμεσα σε αναμνηστική και σε ενισχυτική, έτσι;

    19 Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα;

  22. Κώστας said

    Στη σημασία «δόση φαρμάκου» οφείλεται και η σημασιακή μετάβαση του γερμανικού Gift από «δώρο» σε «δηλητήριο». Η αρχική σημασία επιβιώνει πλέον μόνο στη λέξη Mitgift «προίκα».

  23. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Ορμώμενος από επαγγελματική διαστροφή, να θυμίσω και τη δόση ακτινοβολίας. Ξεχάσαμε τα Τσερνομπίλια και τις Φουκουσίμες…. 😛

  24. ΓΤ said

    23@

    και τη συνοδό Δοσιμετρία 🙂

  25. Νέο Kid said

    https://www.quantamagazine.org/will-we-ever-eradicate-covid-19-20211130/
    Ένα ενδιαφέρον άρθρο σε σοβαρότατο site , που βάζει και την παράμετρο της διαφοροποίησης μεταξύ «απόλυτης εξαφάνισης» και «ύπνωσης- περιορισμού» ενός ιού.

  26. mouzes said

    21 Τα νούμερα που λένε κάθε μέρα αυτό δείχνουν. Εαν δεί κάποιος το δελτίου τύπου στις 01/07/2021 μιλάει για 3.788.906 πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

  27. Κιγκέρι said

    21α: Ιατρικώς δεν υπάρχει διαφορά. Λεξιλογικώς, ίσως ο όρος ενισχυτική δόση να είναι πιο σαφής από τον όρο αναμνηστική δόση. Και πάλι όμως, αφού υπάρχουν οι όροι λεμφοκύτταρα μνήμης, ανοσολογική μνήμη κ.ά, δεν είναι λάθος να μιλάμε και για αναμνηστική δόση εμβολίου.

  28. Α. Σέρτης said

    μια δόση=κάποτε/ένα φεγγάρι (π.χ. «μια δόση είχαμε πάει για ούζα στο Κιρκινέζι»)

  29. Πέπε said

    28

    Σωστά! Επίσης, = σε κάποια φάση, σε κάποιο χρονικό σημείο: μια δόση γυρίζει και μου λέει…

  30. Κιγκέρι said

    3: ΓΤ μου συνομήλικε,

    μάλλον δεν μαγειρεύεις! 🙂

    Πρέζα στη μαγειρική είναι η ποσότητα που πιάνει κανείς ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη, επομένως χρησιμοποιείται για στερεά υλικά που μπαίνουν σε μικρή ποσότητα, πχ μια πρέζα αλάτι, μια πρέζα πιπέρι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο, κτλ. Το λέμε και τσιμπιά.
    Μια πρέζα νερό, μια πρέζα λάδι, ούτε λέγεται, ούτε γίνεται!

  31. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έκανα την τρίτη δόση, μόλις συμπλήρωσα τους 6 μήνες. Η κόρη μου ήθελε να το κάνει στους 4,5 μήνες, αλλά την απέτρεψα με το ακαταμάχητο επιχείρημα «Μα δεν βλέπεις που σ’ όλον τον κόσμο το κάνουν στο εξάμηνο και στο οκτάμηνο; Εσύ θα ακούσεις τον ντόκτορ Κούλη;» Αυτό το ντόκτορ Κούλης ήταν σαρωτικό, διέλυσε κάθε δισταγμό της.

  32. ΓΤ said

    30@

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαβάζω συνταγές, Κιγκεράκι. Το έγραψα γενικά, ότι το έχω δει αντί της «δόσης». Φέρε τώρα μια πρέζα κρεμόριο 🙂
    Διότι «πρέζα» δεν είναι μόνο αυτό που μου λες, είναι και η δόση που μπαίνει μέσα στο κωνοειδές «κουταλάκι».

  33. Καλημέρα κι από δω
    Όπως λέει και στο 15 δεν είναι το πρώτο εμβόλιο που η αποτελεσματικότητά του έχει να κάνει με επαναλήψεις. Τώρα, το πότε πρέπει να γίνε αυτή η επανάληψη (ή το κάθε πότε για την ακρίβεια) προφανώς δεν έχει απαντηθεί για το εμβόλιο του κορονοϊού αφού αυτό είναι ακόμα σε εξέλιξη. Κι εγώ κρίνω ότι το 3μηνο είναι πολύ λίγο, αλλά προς το παρόν το δίνει σαν δυνατότητα για τρίτη δόση, πιθανά σε όσους έχουν λόγους ν’ ανησυχούν (αλλά ως συνήθως όλα αναγγέλλονται με μισόλογα) ενώ ως υποχρέωση πριν κλείσει το επτάμηνο (αν έχω καταλάβει καλά).
    Το παράδειγμα του αντιτετανικού εμβολίου είναι χαρακτηριστικό. Πρώτη, στο χρόνο δεύτερη, στη πενταετία τρίτη και μετά κάθε δεκαετία έλεγε, αν θυμάμαι καλά. Μετά έγινε η δεκαετία έφυγε. Το θέμα είναι πως και νάχεις και να μην έχεις κάνει εμβόλιο (κι επειδή οι γιατροί δεν είναι σίγουροι) όταν υπάρχει κίνδυνος τετάνου σου κάνουν έναν αντιτετανικό ορό (με έτοιμα αντισώματα) για σιγουριά.

    Στη μαγειρική η πρέζα δεν είναι ισοδύναμη με τη δόση. Η πρέζα είναι όσο πιάνουν τα δυο δάχτυλα (το μεγάλο με το δείκτη, άντε να βοηθήσει κι ο μέσος). Η δόση όπως τα λέει ο Νικοκύρης αλλά και πόσο θα είναι για κάθε άτομο που θα γευτεί το αποτέλεσμα.

  34. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    30# Σωστά. Πρέζα (= παρμένη) < ιτλ prendere = παίρνω, μικρή ποσότητα μόνο για στερεά.
    Για μικρή πρέζα, un niente (τι είναι ο άνθρωπος? ένα τίποτα είναι), που λένε και στο χωριό του Πέδη 🙂

  35. Με πρόκαναν για την (μαγειρική) πρέζα. Εμ, μέχρι να γράψω τόσα…
    Με το 30 συμφωνούμε. Το 32 με εκπλήσσει. Είναι βέβαιο ότι λέγεται κάτι τέτοιο; Το ΛΚΝ συμφωνεί με μένα και την Κιγκέρι «πρέζα η [préza] Ο25 : (προφ.) 1. μικρή ποσότητα μιας ουσίας σε σκόνη: Mια ~ αλάτι / πιπέρι / ταμπάκο. || (γενικότ.) μικρή ποσότητα από κτ.: Δώσε μου μια ~ απ΄ το τσιγάρο σου, ρουφηξιά.» (το 2 αναφέρεται στην άλλη την πρέζα…)

  36. Κιγκέρι said

    32:

    Ποιο απ’ όλα; 😛

  37. spyridos said

    Καλημέρα
    Κι η τζούρα, δόση είναι.

  38. Georgios Bartzoudis said

    «Επείγει λοιπόν η απελευθέρωση των πατεντών, αλλιώς γεμίζουμε τον πίθο των Δαναΐδων -με τρίτες και τέταρτες δόσεις».

    # Παρ΄ημίν (ίσως και πιο πέρα) η «κατάργηση της πατέντας» έγινε πολιτικό σύνθημα, ή μάλλον κομματική ατραπός ή … «στρίβειν διά του αρραβώνος». Ποιος χρηματοδοτεί άραγε τη διαδικασία έρευνας και δοκιμών ενός νέου (και πατενταρισμένου) σκευάσματος, σύμφωνα μάλιστα με αυστηρές προδιαγραφές και πολύ δύσκολες εγκρίσεις από «πολιτείες και χωριά» ;; Και αν κάποιος «κεφαλαιοκράτης» κατόρθωσε «να περάσει» ένα τέτοιο σκεύασμα (απασχολώντας χιλιάδες εργαζομένους-για να μην ξεχνιόμαστε) ποιος Κουτσούμπας ή Τσίπρας …μέτρησε τα κέρδη του «εφευρέτη»; Και αν, τέλος πάντων τα μέτρησε και αποφάσισε να τα «περιορίσει», ποιος θα χρηματοδοτήσει ένα νέο «εμβόλιο» αν εμφανιστεί μια νέα και πιο επιθετική Κόβιτ …Ωμέγα, που ίσως θέλει νέα έρευνα από την αρχή κλπ, κλπ;; Μου φαίνεται ότι η «πρόταση» για κατάργηση των συγκεκριμένων πατεντών, όταν το πρόβλημα είναι στη βράση του, είναι (λίαν επιεικώς) κενή περιεχομένου! Φυσικά, άλλο θέμα είναι η βοήθεια των πλουσίων χωρών προς τις φτωχότερες, ώστε όλοι να έχουν και τις πρώτες, και τις δεύτερες και τις τρίτες κλπ δόσεις τους. Άλλο θέμα είναι και ο έλεγχος των ενδεχομένων υπερβολικών κερδών των οποιωνδήπτε επιχειρήσεων. Τέλος, νομίζω ότι η κατάργηση πατεντών είναι θέμα διεθνούς δικαίου, αλλά αυτό είνα αλλουνού παπά Ευαγγέλιο!

  39. Alexis said

    #13, τέλος: Κλασικό είδος που πουλιόταν με δόσεις από τους παλιούς δοσάδες ήταν οι εγκυκλοπαίδειες…

    Υπάρχει μια παλιά ελληνική ταινία όπου ο Ξενίδης είναι ο ταλαίπωρος υπαλληλάκος που γυρνάει από πόρτα σε πόρτα για να μαζέψει τις δόσεις, τη στιγμή που η νέα και ωραία γυναίκα του (Μπέτυ Αρβανίτη;) τον κερατώνει με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
    Παίζει και η Φόνσου που επεμβαίνει και τους τα ξεμπλέκει.
    Δεν θυμάμαι τίτλο…

  40. 36 Τι λε ρε θηρίο. Και 1/8! Εγώ μέχρι το μισό πάω. 🙂

  41. 37 Έτσι το λέει το λεξικό, για.

  42. spyridos said

    6
    Στην Ολλανδία ως πριν μια εβδομάδα διαχώριζαν σε αναμνηστική δόση που θα έκαναν όσοι είχαν σοβαρά νοσήματα 6 μήνες μετά την πρώτη δόση και σε ενισχυτική που θα έκαναν όλοι ΕΝΑ (1) ΧΡΟΝΟ μετά την δεύτερη δόση.
    ΤΩΡΑ (1 εβδομάδα περίπου) αποφάσισαν ότι όλοι οι πάνω των 60 θα κάνουν ενισχυτική δόση 6 μήνες μετά την πρώτη.
    Αλλά αυτός ο στόχος δεν θα πιαστεί με τίποτα μες στους επόμενους τρεις μήνες, γιατί από τη μία είναι πάρα πολλοί αυτοί που εμβολιάστηκαν για 2η φορά πριν απο 7 μήνες ή περισσότερο και από την άλλη διέλυσαν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και πρέπει να τα ξαναφτιάξουν.
    Οι κάτω των 60 μέχρι αυτή τη στιγμή 3η δόση στο χρόνο. Αν έπαιζα στοίχημα θα έβαζα αλλαγή και σε αυτό ως το Σαββατοκύριακο.

  43. LandS said

    34
    Και sniff η άλλη πρέζα. Πως λέμε πήρε τη δόση του;
    Αυτή για την οποία μιλάμε είναι pinch=0,05 ουγκιές = 0,355625 γραμμάρια

  44. 39 Περάστε την Πρώτη του Μηνός (κλασσικό για τους δοσατζήδες 🙂 Κι έλεγα να το βάλω, αλλά στο γιουτιουμπ δεν τόχει ολόκληρο, οπότε για να δούμε αν θα πιάσει από δω.

  45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    35# Αυτό με την πρέζα απ’ το τσιγάρο πού το βρήκε το ΛΚΝ? Τζούρα λέει ο κόσμος.

  46. Κιγκέρι said

    33: Γιάννη Μαλλιαρέ,

    για τον αντιτετανικό εμβολιασμό, η σύσταση είναι να γίνεται μια αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια για όλη την ενήλικη ζωή. Δυστυχώς αυτό δεν τηρείται και, οι μεν άντρες κάνουν μία μόνο αναμνηστική δόση στον στρατό, οι δε γυναίκες ούτε καν αυτή. Όταν λοιπόν προκύψει κάποιο ύποπτο για τέτανο τραύμα σε ενήλικα, οι γιατροί σωστά θεωρούν ότι δεν είναι καλυμμένος εμβολιαστικά και κάνουν μία δόση αντιτετανικού ορού, παλιότερα μάλιστα έκαναν το λεγόμενο SAT/VAT, δηλαδή στο ένα μπράτσο τον ορό και στο άλλο μία αναμνηστική δόση εμβολίου, δεν ξέρω αν το κάνουν ακόμα.

  47. μήτσκος said

    @38
    Δεν είναι σαφές τι εννοεί ο Νικοκύρης με το «απελευθέρωση των πατεντών». Νομίζω ότι η υποχρεωτική παροχή κάποιων αδειών με περιορισμένη γεωγραφική και χρονική εμβέλεια (π.χ. για χώρες της Αφρικής και για 1 χρόνο) θα ήταν ένας λογικός (και ανθρώπινος) συμβιβασμός.
    Δεν ξέρω βέβαια αν οι φτωχές χώρες θα είχαν την τεχνογνωσία να φτιάξουν τα εμβόλια, ακόμα και αν δεν ήταν προστατευμένα από πατέντες.

  48. https://voe.sx/4l29nkn3c84z

  49. leonicos said

    3 ΓΤ

    Σε αυτό το πεδίο, αντί της «δόσης» συνηθέστερη η «πρέζα».

    Όχι. Σε αυτό το πεδίο, το έχω ακούσει ‘μέρη’. Τρεις δόσεις αλεύρι και μία νερό σημαίνει τρία μέρη αλεύρι και ένα νερο

    το μέρος μπορεί να είναι ένα κιλό, μια οκά (πού τη θυμήθηκα), ένα δράμι (το αυτό), ένα ποτήρι κοκ

    πρέπζα είναι για μικροποσότητες: μια πρέζα αλάτι, κίινο κοκ

  50. μήτσκος said

    Εγώ πάντως το τσίμπησα (και αρρώστησα) 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή 4 μήνες μετά τη 2η δόση. Οπότε δεν έχω καμία όρεξη να ειρωνευτώ το τρίμηνο.

  51. leonicos said

    5 Νικιπλουά

    -όχι της είπα (κότσαρα κι ένα «φυσικά» του ανδρικού εγωισμού).
    -Έλα ρε! ούτε για μια αναμνηστική δόση?

    Πώς φαίνονται οι άντρες εδώ μέσα

  52. Κιγκέρι said

    40:

    >>…Τι λε ρε θηρίο. Και 1/8! Εγώ μέχρι το μισό πάω. 🙂

    Ε, πώς, υπάρχει και το «μια μύτη»!

  53. 46 Εμένα την τελευταία φορά (γύρω στο 2014 πρέπει νάταν)μου είπαν πως δεν κάνουν πια της δεκαετίας. Κι όταν έσφαξα το δάχτυλό μου, ορό μούκαναν κατευθείαν.

    47 Ναι, και το ξέχασα. Αυτό έγραφα και τις προάλλες. Αν δεν γίνει γενικός εμβολιασμός και στις φτωχές χώρες δεν πρόκειται να σταματήσει ο κορονοϊός. Απλά θα έχουμε κύματα. Γιατί μπορεί παλιότερα μια πανδημία να υποχωρούσε σε δυο – τρία χρόνια όμως σήμερα οι μετακινήσεις είναι τόσες που οι άνθρωποι ερχόμαστε σε επαφή με τόσους διαφορετικούς άλλους που θα υπάρχει διαρκείς ανατροφοδότηση.

  54. Alexis said

    #44, 48: Μπράβο, αυτό! Καλά θυμόμουν τους πρωταγωνιστές.

  55. Νέο Kid said

    Κι επειδή έχω καιρό να σας εξετάσω… ένα χαριτωμένο προβληματάκι «δόσεων», που μπορεί και να το έχουμε ξαναπαίξει παλιότερα…αλλά δε βαριέσαι!

    Ένας παππούς πρέπει να πάρει δυο χάπια κάθε μέρα , ένα χάπι Α και ένα χάπι Β . Του έχουν μείνει χάπια για 2 μέρες , 2 Α και 2 Β, αλλά δυστυχώς το ζιζάνιο εγγόνι τα έβγαλε απ τα κουτιά τους και τα ανακάτεψε, και τώρα έχει 4 χάπια που είναι ολόιδια. Δεν ξέρει ποια είναι τα Α και ποια τα Β.
    Βοηθήστε τον παππού να πάρει τη σωστή δόση !

  56. Pedis said

    # 34 – 30# Σωστά. Πρέζα (= παρμένη) < ιτλ prendere = παίρνω, μικρή ποσότητα μόνο για στερεά.

    Κι η (μ)πρίζα από την ίδια λέξη (presa) προέρχεται.

    Με την εντελως ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ ο κόσμος θα λέει: ε, φίλε, σου περισσεύει μία πρέζα ρεύμα για λίγο, να χαρείς; 😁

  57. LandS said

    50
    Κάποιες απαντήσεις στο ερώτημά σου εδώ: https://www.nytimes.com/interactive/2021/10/22/science/developing-country-covid-vaccines.html

  58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο δοσάς

  59. miltos86 said

    Αναμνηστική μπορεί να είναι μόνο μια δόση που έχει επαναληφθεί, σε περιεχόμενο και σε ποσότητα. Αν όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μοντέρνα το εμβόλιο επικαιροποιηθεί για την όμικρον και γίνει κλινική μελέτη σε ήδη εμβολιασμένοι πληθυσμό, δε θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πλέον αναμνηστική δόση, κι εκεί μάλλον ταιριάζει ο όρος ενισχυτική.

    Το ‘ενισχυτική’ ως πιο γενικός φιλολογικά όρος μπορεί μάλλον να χρησιμοποιηθεί σε ευρύτερο φάσμα, πάντως η μετάφραση του ‘booster shot’ στα ελληνικά που βρίσκω πιο κατάλληλη είναι ‘συμπληρωματική δόση’

  60. Γιάννης Κουβάτσος said

    50:Σωστά, αλλά όταν οι ειδικοί φάσκουν και αντιφάσκουν, τι να κάνει κι ο ταλαίπωρος ο πολίτης; Τζανάκης π.χ.
    «Θα πρέπει οι πολίτες που έκαναν τη δεύτερη δόση, να περιμένουν ένα εξάμηνο. Αυτό γίνεται γιατί εκείνο το εξάμηνο είναι προστατευμένο, επομένως για λόγους οικονομίας χρόνου, προτιμάται να κρατηθεί όσο μεγαλύτερο διάστημα ο άνθρωπος σε ανοσία. Επομένως είναι καλό να κάνει το εμβόλιο μετά το εξάμηνο, ώστε να διαρκέσει η ανοσία του πολύ περισσότερο»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.star.gr/eidiseis/ellada/562969/korwnoios-giati-xreiazontai-6-mhnes-prin-apo-thn-trith-dosh/amp&ved=2ahUKEwjW9KPwttH0AhW2S_EDHSFQBGQ4FBAWegQIHhAB&usg=AOvVaw1aBF-CmIr0ZedHOv5vSSZz

  61. miltos86 said

    Επίσης δοσομετρητής, δοσοληψίες, δοσοποίηση (ποινής) ενώ η ανάπτυξη του άρθρου νομίζω σήκωνε και λογοπαίγνιο για δοσίλογους…

  62. Πάνος με πεζά said

    Αξιοσημείωτο βεβαίως το γεγονός, ότι για να δώσουμε κύρος ή αποχρώσα ένδειξη σε κάτι, χρησιμοποιούμε μόνο μια δόση : λέμε όπως πολύ σωστά γράφεται «μια δόση τρέλας», «δόση αληθείας», «δόση αξιοπιστίας» κλπ., αλλά ποτέ δε μπαίνει πληθυντικός (και σωστά, αφού το νόημα το πιάνουμε, ακόμα κι αν…μεγαλώσουμε τη δόση : «έχει μεγάλη δόση αλήθειας»).

  63. Πάνος με πεζά said

    Επίσης, «αναμνηστική» δόση, εγώ θα έλεγα την τελευταία, αλλά γύρευε ποια θα είναι η τελευταία…

  64. Theo said

    Καλημέρα!

    Θα μπουν περιορισμοί σε όσους διπλοεμβολιασμένους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση μετά την παρέλευση ενός ορισμένου διαστήματος (7 μήνες είναι τώρα).

    Νομίζω πως οι περιορισμοί θα αφορούν τους άνω των 60 διπλοεμβολιασμένους.

  65. nikiplos said

    50@ εργαζόμενος κάποτε σε εργοτάξια, που βάζεις πολύ χέρι, έκανα ανά 5ετία κάναν αντιτετανικό. Την τελευταία δεν πήγα. Ένα σκουριασμένο σύρμα με τρούπησε και για δυό μέρες ήμουν γκολ, σαν να είχα χανγκόβερ. Γελούσε ο φαρμακοποιός. Έκανα τον ορό βέβαια. Από όταν έκοψα τη δουλειά έξω, δεν ξανάκανα. Πάντως θα έτρεχα για τον τέτανο, όπως και για τις αναμνηστικές δόσεις.

    51@ Ε? 🙂

    13@, ναι, μάλλον τα ρούχα πήγαιναν με την μπακαλική, γιατί θυμήθηκα και την ταινία «περάστε την 1η του μηνός». Έπιπλα, βιβλία, ηλ συσκευές όλα με δόσεις ήταν. Νομίζω και τα μικρά διαμερίσματα: γκαρσονιέρες και δυάρια…

  66. miltos86 said

    @55 Neo Kid

    Τα κόβει όλα στη μέση και παίρνει τα πρώτα τέσσερα μισά την πρώτη μέρα και τα άλλα τη δεύτερη.

    Καλό…

  67. Θεώνη said

    Μια μικρή διορθωση στο άρθρο, κ. Σαραντακο. Λέτε σε κάποιο σημείο «…η σημασία της δόσης φαρμάκου είναι πολύ συχνή στους μεγάλους γιατρούς των ελληνιστικών χρόνων και της ύστερης αρχαιότητας».

    Το Liddell-Scott βεβαιώνει ότι η σημασία «δόσις φαρμάκου» δεν υπάρχει πρό Χριστού στα ελληνιστικά χρόνια. Πρωτοαπαντάται στο «Περί ύλης ιατρικής» του Διοσκουρίδη (10 μ.Χ. – 90 μ.Χ.) («ἡ γὰρ μὴ οὕτως ὀπτηθεῖσα βλαβερὰ τὴν δόσιν») και συνεχίζεται στον Λουκιανό (125-180 μ.Χ., «Αποκηρυττόμενος») και στον γιατρό του Ιουλιανού, Ορειβάσιο (320 – 400 μ.Χ.).

  68. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    22 Σωστά!

    28-29 Σωστά. Θυμάμαι κάποιον, που το χρησιμοποιούσε πολύ όταν διηγιόταν ανέκδοτα.

    38 Και ο Μπάιντεν λέει για πατέντες

  69. Νέο Kid said

    66. 👍

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    55 Δεν τόχω ξανακούσει αλλά το σκέφτηκα ως πραγματική κατάσταση και τί θα έκανα. Φαντάζομαι «σερβίρω» κομμένα, έτσι, ώστε κάθε πιθανός συνδυασμός να δίνει συνολικά τη σωστή δόση. Βγαίνω στην ημιλιακάδα (αισιοδοξία-όχι μισοσυννεφιά 🙂 ) να σκεφτώ καλύτερα 🙂

    σσ «Γιόκα μου φοβάμαι» λέει στ΄αυτί μου ο τραγουδιστής (μάλλον αυτός με τα ψηλά ρεβέρ είναι) και για κάποια …χάπια ,πάνω στην ώρα!

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    66 Πω!Μέχρι να γράψω και ν΄ανεβεί, απαντήθηκε… Εύγε.
    Τουλάχιστον σκέφτηκα σωστά 🙂

  72. leonicos said

    15 Κρίγκερι Θα μου επιτρέψει να τα πω πιο ‘παραμυθιασμένα’

    Λοίμωξη είναι η δυσμενής επίδραση ένος βιολογικού παράγοντα (μικροργανισμός, ιός, κα λοιμογονοι παράγοντς) στον οργανισμο.
    Ανοσολογική αντιδραση είναι η απάντηση του οργανσμού μας στον λοιμογόνο παράγοντα. Το σύνολο των αντιδράσεων αυτών λέγεται Ανοσία. Και αυτό είναι το ζητούμενο.

    Οι λοιμογόνοι παράγοντες βλάπτουν κυρίως με ορισμένα σημεία τους που λέγονται αντιγόνα. ένας λοιμογόνος παράγοντας μπορεί να ε΄χει ένα ή περισσότερα αντιγόνα και ο οργανισμός σχηματίζει τα αντίστοιχα αντισωματα
    Το είπε πριν την ωρα του, Για να επιτευχθεί η ανοσία, πρέπει ν’ αναπτυχθούν αντισωματα, με βάση τα συγκεκριμένα αντιγόνα

    [ΝΒ Υπαρχουν και αντισώματα πυ λέγονται ‘γενικά’ έναντι των ειδικών. Ουδέν ψευδέστερο τούτου. Τα γενιά αντισώματα είναι αντισώματα που δημιουργήθηκαν ως ειδικά, αλλά με την πα΄ροδο των ετων και τη συχνή επανάληψη αποκτουν ένα πιο ευρύ χαρακτήρα]

    Για τα περισσότερα νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά) αρκεί μια νόσηση ή ένας εμβολιασμός διά βίου. Σχηατίζονται αντισώματα που θεραπεύουν το άτομο από την λοίμωξη, αλλά ΔΕΝ παραμένουνσε κυκλοφορία. Αλλά καλούνται ορισμένα λεμφοκύτταρα τα οποία επιφορτίζονται να κρατούν ΑΝΑΜΝΗΣΗ της νόσου, και μόλις ξαναεμφανιστεί, π.χ. ιό ιλαράς, παράγουν αντισώματα και το άτομο δεν νοσεί.

    [ΝΒ Ειδικά για την ιλαρά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ακι αν τύχει το άτομο να μη έρθει σ’ επαφήν νοσούντα, να εμφανιστεί σε μεγάλη ηλικία, και είναι πολύ επικίνδυνη. Αυτό εχει μεγάλη σημασία σήμερα, γιατί με τους εμβολιασμούς δεν ερχόμαστε σ’ επαφή με παιδιά με ιλαρα πια. Παλιότερα, πάθαιναν οι γονείς, μεγάλωναν, πάθαιαν τα παιδιά τους, μετά τα εγγόνια τους, κι έτσι έπαιρναν την ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ τους χωρίς να το καταλάβουν. Δεν αποκλειεται ναξυπνήσουμε μια μέρα και να μας πουν όσοι είστε πανω από 60 εμβολιαστειτε κατά της Ιλαράς, της ανεμοβλογιάς κλπ. Σε νησιά του ειρηνικου που δεν υπήρχε ιλαρά ή άλλα νοσήματα, οι ντόπιοι πληθυσμοί ξεκληρίστηκαν]

    Θεωρητικά επομένως, αρκεί ελάχιστη ποσότητα αντιγόνου, που παρέχεται είτε με θραύσμα μικροοργανισμου, ή με το αντιγόνο αυτό καθ’ εαυτό. Πρακτικά αποδεικνύεται ότι αυτό δεν αρκεί, γι’ αυτό μερικά εμβόλια είναι πολυδοσικά (βλ πιο πάνω 15 Κρίγκερι) και μερικά χρειάζονται αναμνηστική κάθε μερικά χρόνια, διότι καμια΄φορά και τα τ λεμφοκύτταρα χανονται.

    [ΝΒ Ο αντιτετνικός ορός που κάνουμε μετά από κάποιο τραυματισμό, δεν είναι εμβόλιο, διότι το εμβόλιο χρειάζεται περί τις 20 μέρες για ν’ αναπτύξει αντισώματα, Είναι έτοιμα αντισώματα για άμεση δραση, και δεν κυκλοφορούν πάνω πό μερικές μέρες, με όριο τις 25. Μεταβολίζονται κανονικά όπως όλες οι πρωτεϊνες]

    ]ΝΒ Ομολογώ δεν ξέρω αν είμαστε ακάλυπτοι από τέτανο. 41 χρόνια στο κουρμπέτι, είδα ενν τέτανο όταν ήμουν ειδικευόμενος στο Λαϊκό (1972-1977) και άκουσα για άλλον ένα, ο οποις επειδή δεν υπήρχαν ΜΕΘ τότε, απασχόλησε ένα χειρυργικό κρεβάτι επί 40 μέρες, μέχρι να μεταβολιστεί η τοξίνη. Ήταν συνεχώς σε αναισθησία για να μην κάνει συσπάσεις, τον λεγόμενο σαρδωνιο γέλωτα και άπνοια]

    Μετά απόόλα αυτά, επειδή εδω λεξιλογούμε, όλες αυτές τις δόσεις θα τις αποκαλούσα αναμνηστικές, διότι δεν αντιλαμβάνομαι τη σημασία του ‘ενισχυτικές’. Η ανοσία συντηρειται με αναμνηστικές δόσεις. Δεν έχει λόγο να ενισχυθεί.

    Αλλά δεν είμαι ο Πάπας

    Η ανοσία έναντι οποιουδήποτε παράγοντα, βολογικού ή μη (μικρόβιο, ιός, ουσία)

  73. Γιάννης Ιατρού said

    17: Σοβαρή μου φαίνεται η δοκτορέσσα. Είναι και δύσκολο να εκλαϊκεύσεις τέτοια θέματα…

    36 κλπ. δοσομετρικά
    έχουμε και τα «κοφτά», «γεμάτα» κλπ… Μύλος (και το όσο πάρει…😜)

    Με λίγα λόγια (22, πάντα με κάτι ενδιαφέρον👍),

  74. sarant said

    66-69 Μωρέ μπράβο!

  75. Sofia said

    35. Η πρέζα είναι ¨presa¨ και όχι preza (πρέτσα). Στο λεξικό είναι λάθος.

  76. leonicos said

    17 Σε σχέση με ό,τι παραθέτει ο Σπυριδιόνε

    Τώρα για την επίδραση του ιού της παραλλαγής «Όμικρον» στους μηχανισμούς της ανοσίας: Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει.
    Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ: (συγγνώμη για τα κεφαλαία, αλλά για να φαίνεται. Δεν εννοώ ότι είμαι αλάνθαστος, έπρεπε να γράψω ‘τι νομίζω εγώ’ αλλά θα ήταν πολύ μακρύ
    Πρόκειται για νέα νοσο. Αρχίζουμε από την αρχή. Απλώς είναι κλινικά πολύ πιο ελαφριά και αποτελεί μεταλλαξη. Αλλά αν έχει άλλα αντιγόνα, δεν έχουμε αντισώματα απέναντί της. Το πιθανότερο είναι να ενσωματωθεί στα μελλοντικά εμβόλια, όπως γίνεται με τη γρίππη

    Η θέση πολλών ειδικών, και του Φάουτσι μεταξύ αυτών, είναι παρόμοια. Υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά απαιτούνται, βέβαια, μελέτες σε πραγματικές συνθήκες για τον καθορισμό του βαθμού προστασίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το κρατήσουμε ως αισιόδοξο και το οποίο αντιρροπεί τον όποιο πανικό μπορεί να δημιουργείται για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επικράτηση της «Όμικρον».
    Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ: Λόγια παρηγοριάς. Χρειάζεταο εμβολιασμός εκ νέου
    Και ιδού η απόδειξη : αλλά αν εντοπίσει κανείς, όπως έκαναν οι ερευνητές, στο διάστημα που επικρατεί η μετάλλαξη «Όμικρον» στη Νότιο Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων- σε άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει- είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

    ΔΙΑΒΑσΤΕ το 17 προσεκτικά. Ανάμεσα σε πολύ μπλα μπλα, λέει και αυτά που πρέπει να κρατήσει κανείς

  77. leonicos said

    Υπάρχει μια ασάφεια ως προς το τι είναι ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ

    Ο Κοβιντ19 σκοτώνει με δυο τρόπους: Πνευμονία, όπως και μια κοινή γρίππη. Από μπορείς να γλιτώσεις
    Πνευμονική ίνωση, δηλαδή μετατροπή του πνευμονικού ιστού σε ουλώδη ιστό, οπότε χάνει τη δυνατότητα έκπτυξης. Απο αυτό δεν ξέρω αν σώζεται κανείς, και αν πρόσκαιρα σωθεί, ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινώνεται και μετά τη θεραπει από τον ιό

  78. Γιάννης Ιατρού said

    Ξέμεινε από την Σταχτο*πούτα το 67… Τα είπαμε για τον Ηρακλή και τους άθλους του, stay tuned Νίκο 🙂

  79. Alexis said

    #73:

    Ξημερώνει στο γαλάζιο σου το στρώμα
    λιώμα ξύπνησα μα σ’ αγαπώ ακόμα
    στάξε εύθυμο φαρμάκι για το γλέντι
    με μισή μεζούρα τζιν και λίγο αψέντι

  80. @ 61 Miltos86

    Ναι, ναι, οι «δ*σίλογοι» φέρνουν στο νου και τη διπλή ορθογραφία, σωστή και εσφαλμένη. του δοσ-/δως σε όλες τις περιπτώσεις «έδοσα», «δώση» κ.λπ.

    Με Google βρίσκω (αν έγινε σωστά η αναζήτηση) «δοσίλογος» με 18.300 εμφανίσεις και «δωσίλογος» με 14.800 εμφανίσεις.

    Υπάρχει κανονική γραφή; Ξέρει κάποιος; Στην επόμενη ορθογραφική μεταρρύθμιση θα πρέπει να προσεχθεί αυτή η ω/ο-θήκη (= αβγοθήκη, βέβαια).

  81. miltos86 said

    @47
    Το ζήτημα των πατεντών δεν είναι δυστυχώς καθόλου απλό, γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με χημική παραγωγή (ανάμιξη Α με Β και Γ κλπ). Για την παραγωγή απαιτούνται κάποια βιολογικά (ας τα αποκαλέσω) ‘εργαλεία’, τα οποία αν τα δώσεις σε εν δυνάμει ανταγωνιστές θα τα χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν θεραπείες και εμβόλια σε άλλα πεδία. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα πατενταρισμένα και ακριβά φάρμακα παράγονται ακόμα κατά κόρον σε Δυτική Ευρώπη και Αμερική.
    Διάφορες χώρες μάλιστα, προκειμένου να αναπτύξουν τεχνογνωσία, θέτουν ως όρο στις φαρμακευτικές εταιρείες για την έγκριση των φαρμάκων να γίνεται ένα μέρος της παραγωγής εγχώρια. Τέτοιες χώρες είναι συχνά πχ η Αλγερία, η Τουρκία και η Ρωσία αλλά και πολλές άλλες.

    Εν προκειμένω για τα εμβόλια, τεχνογνωσία για μαζική παραγωγή θα είχε θεωρώ η Ινδία μόνο, η οποία όμως είναι ήδη στο παιχνίδι με κάποια εμβόλια όπως το πολύ αξιόλογο novavax.
    Πιο ρεαλιστικό βρίσκω να ασκηθεί πίεση για να παρασχεθούν στην Αφρική δόσεις του εμβολίου χαμηλότερα από το κόστος, ως δωρεά, παρά να ανοίξουν οι πατέντες. Οι φαρμακευτικές θα αντισταθούν σθεναρά, ειδικά αυτές που χρησιμοποιούν πιο προηγμένες τεχνολογίες (πχ mRNA)

    Και τέλος να πω το βασικότερο, ότι αυτή τουλάχιστον τη στιγμή το πρόβλημα αύξησης της παραγωγής των εμβολίων ΔΕΝ είναι οι πατέντες, αλλά η έλλειψη υλικών (από τα έκδοχα ως τα κατάλληλα φίλτρα, αποστειρωμένα βοηθητικά πλαστικά μιας χρήσης καθώς και φιαλίδια, πώματα κοκ). Ακόμα κι αν ξεκλείδωναν λοιπόν τις πατέντες η παραγωγή δε θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά, ωστόσο γίνονται καθημερινά βήματα για την ανάπτυξη των αντιστοίχων υποδομών και υπάρχει διαρκής βελτίωση, στην οποία χρωστάμε και τα παρόντα ποσοστά εμβολιασμού.

  82. leonicos said

    53 Αφού είχαν, είσαι τυχερός. Εμείς τον συντγογρφούσαμε.

    Πού να βρεις εμβόλιο

  83. mitsos said

    Λένε πως τα φάρμακα και τα εμβόλια λειτουργούν καλύτερα σε δόσεις. Οι ευχές ;
    Χρόνια Πολλά λοιπόν Νικο αργοπορημένα ( αφού χθες ήμουν χωρίς δίκτυο )

    Χρόνια πολλά , Καλά , με Υγεία διάθεση δημιουργική και με την δύναμη ενός Χαμόγελου απέναντι σε κάθε δύσκολο ή εκνευριστικό.

    Όσο για τους δοσαντζήδες συνεχώς πληθαίνουν. Δεν μας χτυπάνε βέβαια τις πορτες με το τεφτέρι κάθε μήνα. Γίνανε όλοι διαδικτυακοί .

  84. leonicos said

    55 Νεοκίδιε

    Δεν λες αν τα παίρνει ταυτόχρονα ή σε διαφορετικό χρόνο.

    Θεωρώ ότι κανονικά τ παίρνει τυτόχρονα

    Θα παίρνει από ένα πρωί – βράδυ, έτσι δεν θα κινδυνεύει από οβερντοζ

    Δεύτερη λύση, ίσως καλύτερη

    Κόβει τα χάπια στη μέση, οπότε τα 4 χάπια έχουν 8 μισά και παίρνει απ’ όλα το ένα μισο για τις δύο δόσεις του

  85. leonicos said

    66 Θεώνη

    Τί καλό κορίτσι εισαι ΣΥ!

    Μας διορθώνεις όλα τα στραβά και τα κακοχυμένα

    Υπέροχο! Ειλικρινά!

  86. ΓιώργοςΜ said

    38 Με το συμπάθιο, αλλά απ’ όσο θυμάμαι, οι εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν γενναία για να φτιάξουν το εμβόλιο, είχαν εξασφαλισμένη πελατεία με τον υποχρεωτικό (ως αποτέλεσμα είτε λογικής σκέψης, είτε επιβολής) κι έκαναν χρυσοφόρα συμβόλαια με τις χώρες που ψώνισαν σωρηδόν. Κονόμησαν για γενιές δεκατέσσερες, νισάφι. Έστω και ως ανταπόδοση της χρηματοδότησης που πήραν, θα έπρεπε η πατέντα να λήξει όταν οι εταιρείες έφτασαν ένα λογικό κέρδος. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος κιόλας, θα έπρεπε οι κυβερνήσεις, κάποιες έστω, να μπουν στο παιχνίδι και να φτιάξουν έγκαιρα επαρκή αριθμό δόσεων.
    Όταν πρόκειται για τα κέρδη μας, είμαστε φιλελεύθεροι καπιταλιστές. Όταν είναι να ζητήσουμε χρηματοδότηση, σοσιαλίζοντες με πινελιές κομμουνισμού… 😛

  87. Λεύκιππος said

    Τι τραβάμε κι εμείς, όχι μονομιάς, αλλά σε δόσεις, ή με δόσεις. Whatever.

  88. Γιάννης Ιατρού said

    79: Ωραίος, που το θυμήθηκες!
    ΥΓ: την γλύτωσες από τους ανεμοστροβίλους και την κακοκαιρία εκεί πάνω, ε; Πάλι καλά! Ο τραυματισμός (αν θυμάμαι καλά) πως πάει;

  89. Γιάννης Ιατρού said

    86 (τέλος): Έτσι ακριβώς Γιώργο μ’ 👍

  90. Πείστηκα να τρέξω γρηγορότερα για την αναμνηστική δόση. Το εξάμηνο το συμπληρώνω στις αρχές Γενάρη. Πουθενά όμως εδώ γύρω ραντεβού πιο νωρίς (μας βάζει και το Σχηματάρι, τα Οινόφυτα και τα Ψαχνά). Τελικά έκλεισα στις 12/1, λίγο μετά το εξάμηνο. Ελπίζω να μη μου στραβώσει κάτι μες τις γιορτές.

  91. 72. Πολύ ωραία και επεξηγηματικά μας τα λες Λεώνικε.
    Αυτό με την ιλαρά μου θύμισε την ανεμοβλογιά. Την περάσαμε παιδιά ενώ τώρα εμβολιάζονται (και ευτυχώς, την θυμάμαι με φρίκη). Όμως σε μεγάλη ηλικία ο ίδιος ιός σου κάνει τον έρπητα ζωστήρος που αυτός κι αν είναι φρικώδης. Υπάρχει πια και γι΄αυτό εμβόλιο, παίζει και σχετική διαφήμιση στην τηλεόραση. Από τα 60 και μετά δωρεάν. (Θέλω λίγο καιρό και θα το κάνω και αυτό, η ανάμνηση δικών μου με έρπητα με κάνει να τρέξω).

  92. Mitsi Vrasi said

    Μια γιαγιά μου (μεγάλη θεία), τέλη δεκ. ’50, δεκ. ’60 και μισή ’70, είχε δυο δοσάδες -τον Νίκο το μικρό και τον Νίκο το μεγάλο. Ο πρώτος, αδυνατούλης, μισή μερίδα, περνούσε με τα πόδια για τη δόση. Πουλούσε μικροπράγματα, από ένδυση -πετσέτες, ποδιές κλπ.- μέχρι είδη νοικοκυριού -μπρικάκια, καμινέτα κλπ. Ο Νίκος ο μεγάλος ήταν όνομα και πράγμα: δίφυλλος περίπου, με μεταχειρισμένο σεντάν, αριστοκρατία! Αυτός πάλι μέχρι και νυφικά πουλούσε και αργότερα μεγάλες ηλ. συσκευές. Με το ίδιο ταλαίπωρο σεντάν!

    87. Εντάξει, με τις πατέντες δεν υπάρχει τεχνογνωσία. Αλλά αν οι ελλείψεις είναι σε πλαστικά αποστειρωμένα, μπουκαλάκια, πώματα κλπ. και όχι σε εμβόλια, δεν καταλαβαίνω γιατί δε δίνουν κίνητρα σε φτωχές χώρες (από καιρό, ε) να κάνουν τέτοια παραγωγή και να τους στέλνουν τα εμβόλια. Αναρωτιέμαι εγώ, η αφελής.

  93. miltos86 said

    @86
    Συμφωνώ επί της αρχής αλλά με όλο το σεβασμό υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις.
    Κονόμησαν για γενεές δεκατέσσερις; Υπερβολή. Η πιο υψηλή τιμή που πήραν για κάθε δόση ήταν 20 δολάρια αν δε με απατά η μνήμη μου. Για ένα προϊόν που έχει πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, αποστειρωμένο, με εξεζητημένα υλικά και τελευταία τεχνολογία. Ναι, δεν έβγαλαν τελικά και λίγα (εξαιτίας της μαζικότητας) αλλά η pfizer που τα πήγε καλύτερα από όλους το πολύ να διπλασιάσει τα έσοδα της σε σχέση με πριν το εμβόλιο. Καθόλου άσχημα, αλλά όχι και για δεκατέσσερις γενεες. Και να μην ξεχνάμε ότι είναι ένα σκεύασμα που έχει ρίσκο για αυτούς, καθώς αύριο μπορεί ξαφνικά να μην είναι πια απαραίτητο (δεν πιάνει τα νέα στελέχη, ή λήγει η πανδημία κα) και είναι απίθανο να αξιοποιήσει την πλήρη διάρκεια της πατέντας του.

    Δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση ούτε όρεξη να υπερασπιστώ μια εταιρεία ειδικά σαν την Pfizer, το ξεκαθαρίζω, ωστόσο δεν έγινε κάποια παρατυπία και η τιμολόγηση που τους ήταν πολύ λογική (όχι από την καλή τους την καρδιά βέβαια, επειδή έτσι μεγιστοποιείται το κέρδος).
    Κι εγώ θα προτιμούσα να ανοίξει η πατέντα, αλλά δε λειτουργεί δυστυχώς έτσι ο κόσμος, κι αν το κάνουμε αυτό στην επόμενη πανδημία (ή στέλεχος) η Pfizer δε θα θέλει να ασχοληθεί.

    Άλλωστε εξήγησα στο 81 ότι οι πατέντες αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρόβλημα για την αύξηση της παραγωγής, αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν (ή θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε…) Είναι λάθος που εστιάζουμε στο ξεκλείδωμα των πατεντών ως λύση, αντί να εστιάζουμε στην παροχή δόσεων στον τρίτο κόσμο.

  94. miltos86 said

    @86
    Συμφωνώ επί της αρχής αλλά με όλο το σεβασμό υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις.
    Κονόμησαν για γενεές δεκατέσσερις; Υπερβολή. Η πιο υψηλή τιμή που πήραν για κάθε δόση ήταν 20 δολάρια αν δε με απατά η μνήμη μου. Για ένα προϊόν που έχει πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, αποστειρωμένο, με εξεζητημένα υλικά και τελευταία τεχνολογία. Ναι, δεν έβγαλαν τελικά και λίγα (εξαιτίας της μαζικότητας) αλλά η pfizer που τα πήγε καλύτερα από όλους το πολύ να διπλασιάσει τα έσοδα της σε σχέση με πριν το εμβόλιο. Καθόλου άσχημα, αλλά όχι και για δεκατέσσερις γενεες. Και να μην ξεχνάμε ότι είναι ένα σκεύασμα που έχει ρίσκο για αυτούς, καθώς αύριο μπορεί ξαφνικά να μην είναι πια απαραίτητο (δεν πιάνει τα νέα στελέχη, ή λήγει η πανδημία κα) και είναι απίθανο να αξιοποιήσει την πλήρη διάρκεια της πατέντας του.

    Δεν έχω καμία απολύτως πρόθεση ούτε όρεξη να υπερασπιστώ μια εταιρεία ειδικά σαν την Pfizer, το ξεκαθαρίζω, ωστόσο δεν έγινε κάποια παρατυπία και η τιμολόγηση που τους ήταν πολύ λογική (όχι από την καλή τους την καρδιά βέβαια, επειδή έτσι μεγιστοποιείται το κέρδος).
    Κι εγώ θα προτιμούσα να ανοίξει η πατέντα, αλλά δε λειτουργεί δυστυχώς έτσι ο κόσμος, κι αν το κάνουμε αυτό στην επόμενη πανδημία (ή στέλεχος) η Pfizer δε θα θέλει να ασχοληθεί.

    Άλλωστε εξήγησα στο 81 ότι οι πατέντες αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρόβλημα για την αύξηση της παραγωγής, αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν (ή θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε…) Είναι λάθος που εστιάζουμε στο ξεκλείδωμα των πατεντών ως λύση, αντί να εστιάζουμε στην παροχή δόσεων στον τρίτο κόσμο.

  95. Γιάννης Ιατρού said

    εμείς συζητάμε για αναμνηστικές/ενισχυτικές κλπ. δόσεις και ο ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Αιτωλίας «ξαναχτυπά»: «Λουσμένα στο αίμα εμβρύων τα εμβόλια για τον covid».
    Καλά, ξέρω, δεν είναι όλοι έτσι⁉ Ούτε η επίσημη θέση της εκκλησίας🤔. Αλλά όσο νά ‘ναι αγριεύω, μόνο που τα ακούω😡🤢

  96. Alexis said

    #88: Την γλύτωσα ναι, χωρίς παράπλευρες απώλειες! 😆

    Ο αέρας της προηγούμενης Δευτέρας (29/11) ήταν το κάτι άλλο. Έκανε ζημιές σε θερμοκήπια και κατασκευές διάφορες.
    Επίσης χθες (6/12) συνεχής βροχή όλη μέρα αλλά χωρίς μεγάλα προβλήματα.
    Γενικά το τελευταίο δεκαήμερο έχει ρίξει το νερό της αρκούδας! 😆

    Και το σπάσιμο στο χέρι καλύτερα πάει, δεν έχει αποκατασταθεί στο 100% ακόμα αλλά βελτιώνεται συνεχώς.

  97. miltos86 said

    @92
    Επί της ουσίας και λίγο απλουστευμένα αυτό συμβαίνει, αλλά με αργούς ρυθμούς γιατί οι υποδομές για να παρασκευαστούν τέτοια υλικά δε χτίζονται ούτε σε βδομάδες, ούτε σε μήνες.

    Μπορεί τα υλικά να ακούγονται ποταπά, όπως πλαστικά μια χρήσης, αλλά συχνά περιέχουν πχ πλατίνα, χρειάζονται αποστείρωση με ακτίνες γάμμα, συνήθως τα πώματα είναι από φυσικό καουτσούκ, το γυαλί των φιαλιδίων έχει πάμπολλες προδιαγραφές για να είναι εξαιρετικά αδρανές και τα φίλτρα έχουν πόρους στα 0.2 μικρόμετρα, τίποτα δεν είναι απλό. Αλλά γίνονται βήματα, είναι win-win για όλους αλλά θέλει χρόνο.

  98. Γιάννης Ιατρού said

    92β: Σκέφτομαι πως δεν είναι κυρίως θέμα εξοπλισμού/κινήτρων.
    Δηλ. δεν φτάνει να τους δώσεις μηχανήματα και να τους υποσχεθείς κάποιο κέρδος, όφελος. Ακόμα και για τέτοια, «απλά» προϊόντα, όταν συνδέονται με αυξημένες απαιτήσεις χειρισμού (π.χ. συνεχής και πλήρης συμμόρφωση με θέματα αποστείρωσης, προδιαγραφών γενικά, σταθερότητα ποιότητας/ρυθμού παραδόσεων), υπάρχει προβληματισμός και μεγάλη αμφιβολία για το αν μπορούν να εκπληρωθούν αυτές. Είναι και θέματα κατάλληλου, ειδικευμένου/εκπαιδευμένου προσωπικού, σταθερότητα παροχής (ηλεκτρικής) ενέργειας, υποδομών logistics (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια) κλπ.

    Όλα αυτά είναι δυνατόν να γίνουν, αλλά χρειάζονται εκτός των χρημάτων κυρίως χρόνο. Και στην περίπτωση με τον covid δεν υπήρχε. Επειδή όμως τέτοιες προκλήσεις θα προκύψουν και μελλοντικά, καιρός είναι να αρχίσουν από σήμερα να κα΄νουν τα δέοντα…

  99. Γιάννης Ιατρού said

    97: συμπέσαμε περίπου 🙂

  100. Νεσταναῖος said

    Αναρωτιέμαι αν κάποια στιγμή μετά από ορισμένες «δόσεις» να αναζητείται η επομένη δόση διακαώς.

  101. nikiplos said

    81@ Συχνά παρέχονται «λύσεις» (τηλεπωλήσεις) ως θεολογικά ορθές, θέσφατες και παπαγαλίζονται αριστερά και δεξιά. Ο ένας νομίζει πως με το που θα αρθούν οι πατέντες ο Γ και Β κόσμος θα αρχίσει να παράγει σωρηδόν εμβόλια. (Ω αγαθέ να ήξερες τι κουλτούρα δεκαετιών χρειάζεται για να φτιάξεις mRNA εμβόλιο, τι σκόπελους ποιοτικών κριτηρίων, τι εμπεδωμένες κουλτούρες ειδικών-μικρών θεών κλπ πρέπει να γκρεμίσεις. Δύο εταιρείες είχαμε η μία έφτιαξε το επιτυχές φάϊζερ η άλλη απέτυχε παταγωδώς. Και μιλάμε για κολοσσούς. Αυτή που απέτυχε είχε την καλύτερη τεχνογνωσία, τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει. Αν αποτύγχανε η Φάϊζερ θα είχαμε μόνο τον Άστρα και τον Ζενέκα και θα κλαίγαμε). Και πάλι, παρόλο που μας έκατσε η μπίλια κι έχουμε δυό εμβόλια, σήκωσαν μπαϊράκια οι τραμπιστές όλου του κόσμου, με τα αντιεμβολιαστικά κινήματα.
    Όχι μόνο από αυτούς βέβαια. Ξαφνικά μας ανησυχούν τα κόστη των εμβολίων, που συγκριτικά με τα κόστη των κρατών στις τράπεζες είναι αμελητέα. Έναν δείκτη αλλάζουν οι τράπεζες και τα κράτη χρεώνονται 20 έτη σκληρής αφαίμαξης φόρων…

    Ο άλλος (γιατί είπα για τον έναν), λέει για μονοκλωνικά αντισώματα, ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κλπ, λησμονώντας να μας πει για τα στατιστικά τους (25% η αποτελεσματικότητά τους στον μέσο πληθυσμό).

    Γκώσαμε από σωτήρες ένθεν κακείθεν. (Ως κι ο Πάπας ήρθε να μας ορμηνέψει. Δεν μας εκλείπει ο ανθρωπισμός ω αγαθέ. Τα μέσα και οι χώροι μας λείπουν και τα βασικά αγαθά που δεν φθάνουν ούτε για τις βασικές μας ανάγκες… )

  102. BLOG_OTI_NANAI said

    «Υπερβολική δόση» 1848, 1852:

  103. nikiplos said

    98@ Η θεωρία για τα mRNA εμβόλια υπήρχε από τα 70ς. Με τον ρετροϊό, πρωτοπαράχθηκαν κάποια αποτυχημένα κι έπρεπε να φθάσουμε στο μιλένιουμ, να μανατζάρουν πληροφορικάριοι και άνθρωποι έξω από το χώρο της Υγείας, εταιρείες (βιοτεχνολογίας κυρίως αλλά για χρηση της τεχνολογίας για μαζική παραγωγή βλαστοκυττάρων και πάντρεμα με νανοϋλικά) ώστε να καταφέρουμε τέλος της μιλένιουμ δεκαετίας να έχουμε τα πρώτα mRNA εμβόλια. Ήταν αυτό που περιέγραψα πιο πάνω, πως έπρεπε να γκρεμίσει κανείς εμπεδωμένες για 10ετίες κουλτούρες ειδικών /μικρών θεών.

  104. Νεσταναίος said

    Τα καλά (Δημοκρατικά) συντάγματα αναφέρουν ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό. Όταν κάποιος Πρόεδρος των ΗΠΑ μας το υπενθύμισε τον πολέμησαν, τον λοιδόρησαν και με διάφορους τρόπους του αφαίρεσαν την προεδρία.
    Οι εξουσίες δεν είναι μόνον τρείς. Το δικαίωμα στην δημόσια ενημέρωση είναι εξουσία και δεν πρέπει να εξαρτάται από άλλες εξουσίες. Το δικαίωμα στον δημόσιο έλεγχο είναι εξουσία και δεν πρέπει ο εκλεγμένος ελεγκτής του δημοσίου συμφέροντος να εξαρτάται από άλλες εξουσίες.

  105. Αγγελος said

    Ὅτι πᾶσα δόσις αγαθὴ καὶ πᾶν δώρημα τέλειον ἄνωθέν ἐστι καταβαῖνον ἐκ τοῦ πατρός τῶν φώτων…

  106. Αγγελος said

    Υποπτεύομαι ότι αναμνηστική λένε τη δόση όσοι μεταφράζουν το γαλλικό rappel και ενισχυτική όσοι το αγγλικό booster. Κάπως έτσι λέμε υποπροϊόντα τα sous-produits και παραπροϊόντα τα by-products, ενώ είναι βεβαίως το ίδιο πράγμα 🙂

  107. Γιάννης Ιατρού said

    103: Όπως λες για τις γνώσεις με το mRNA κλπ. Εξέταζαν την χρησιμότητα για την καταπολέμηση του καρκίνου κι άλλα διάφορα.
    Αλλά η μαζική παραγωγή έχει κι άλλες πολλές παραμέτρους. Κι αυτές δεν τις είχαν ακόμα εξελίξει ανάλογα για το mRNA εμβόλιο. Αλλά ήξεραν το τι έπρεπε να κάνουν για να το επιτύχουν και δεν τους έλειψαν τα χρήματα…
    Πάντως θα ήμασταν αφελείς αν δεν λαμβάναμε υπόψη πως κάνουν τα «δικά τους» βήματα όχι κυρίως επειδή είναι πονόψυχοι για τον κόσμο…💰😋

  108. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    95# Προφανώς ρε Γιόχαν, δεν είναι όλοι έτσι. Υπάρχουν και οι άλλοι, που παράγουν έργο με στοχευμένες παρεμβάσεις.
    https://tvxs.gr/news/paraksena/pornhub-gemise-me-binteo-apo-ellinorthodoksi-ekklisia

  109. Αγγελος said

    Η πρίζα του ρεύματος είναι από το γαλλικό prise (de courant), που φυσικά είναι το γαλλικό αντίστοιχο του ιταλικoύ presa, απ’ όπου η πρέζα, ουσιαστικοποιημένες μετοχές και τα δύο του ρήματος prend(e)re = πιάνω, παίρνω.
    Η πρέζα κι εγώ νομίζω πως είναι μόνο μια μικρή δόση σκόνης που πιάνουμε με τα δάχτυλα. Δεν θα έλεγα ποτέ «μια πρέζα λάδι». Για τα ναρκωτικά, η χρήση μάλλον προήλθε από τον ταμπάκο, που όντως παίρνανε (παίρνουν; υπάρχει ακόμα;) μια πρέζα για να ρουφήξουν στη μύτη ή να βάλουν ανάμεσα στα ούλα και στο στόμα.

  110. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα:

    78 Εχω το νου μου

    106 Κι αυτό το σκέφτηκα

  111. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    109# Υπάρχει ακόμα Άγγελε, snuff tobacco το λένε.

  112. Mitsi Vrasi said

    97 & 98 Δλδ, πατέντες δε δίνουμε, καπιταλιστές είμαστε. Εντάξει… Δε χρηματοδοτούμε υποδομές για υλικά, γιατί καπιταλιστές είμαστε. Λέμε όμως ότι θέλει χρόνο. Μάλλον δε συμφέρει ουτε για αρπαχτή. Δε συζητάμε ούτε καν με Μπουτσουάνα (είναι και της μόδας) ούτε με Ν. Αφρική, που δεν τους λες και φτωχούς ή χωρίς υποδομές. Το τελευταίο ίσως να ήταν εφικτό και σε επίπεδο ΕΕ και ΗΠΑ (σενάριο χάπι εντ χολιγούντ). Τώρα γιατί μου περνάει απ’το μυαλό ότι ευρωπαιο-αμερικάνοι είπαν όπως πάντα, «τα όμορφα τομαράκια μας πρώτα, και βλέεεπουμε για τους άλλους». Όσο για τις εταιρίες, ε, αυτές θα είπαν, «τα ωραία μας λεφτουδάκια πρώτα και κύρια, κι ό,τι είναι να βγάλουμε παραπέρα, άσ’το γι’αργότερα με ειδικές συμφωνίες».

  113. Mitsi Vrasi said

    Μποτσουάνα, βέβαια.

  114. 73 Πάντα κοφτά. Γιατί το «γεμάτα» δεν λέει κάτι. Δηλαδή πόσο θα είναι ο λόφος πάνω από τα χείλια του κουταλιού (ή όποιου άλλου δοσομετρικού); Μπορώ να σου φτιάξω κουταλιά που νάναι όσο δύο 🙂

  115. nikiplos said

    114@ Οι παλιές μαγείρισσες έλεγαν ξεκάθαρα: κουταλιά κοφτή!

  116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    29 >> σε κάποια φάση, σε κάποιο χρονικό σημείο: μια δόση γυρίζει και μου λέει…
    μια κοπανιά γυρίζει μου λέει…:)

    Δοσομέτρηση στην Κρήτη:
    μια ματσά, ένα μάτσο (κρομμυδόφυλλα)
    μια απλαδενιά φαϊ (μια λεκανίδα)
    μια αγκαλιά τριφύλλια
    ένα γομάρι (ξύλα)
    μιαολιά, ένα ψιχάλι,ένα θρουλί, λιγάκι (π.χ.τυρί)
    Μιας τσουρλιάς τόπος, όσο μακριά πετάς μια πέτρα (μικρός χώρος υπονοείται)

    Πέπε,
    ενα (γ)κλαδί αλάτσι, πόσο είναι; 🙂

  117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  118. Pedis said

    Και κοινώνησε με τη μάσκα

  119. Pedis said

    # 80 – Με Google βρίσκω (αν έγινε σωστά η αναζήτηση) «δοσίλογος» με 18.300 εμφανίσεις και «δωσίλογος» με 14.800 εμφανίσεις.

    Υπάρχει κανονική γραφή; Ξέρει κάποιος; Στην επόμενη ορθογραφική μεταρρύθμιση θα πρέπει να προσεχθεί αυτή η ω/ο-θήκη (= αβγοθήκη, βέβαια).

    Για σένα δουσσσίλουγοι 😃. Για άλλους, καταπταυλάκι, δωσίλογοι και το πρώτο ο με ο-μέγα. Για πολλούς λόγους, ο κυριώτερος ότι τρία όμικρον στην ίδια λέξη προκαλούν ανία στον προσεκτικό ορθογραφέα. 😝

  120. Και μια τραγουδιστική δόση

    «Πάρε μια δόση από τα ψυχολογικά μου» λέει ο τραγουδιστής σ’ αυτήν που τον εγκατέλειψε.

  121. Θρασύμαχος said

    Dose στα γερμανικά το κουτάκι μπύρας https://de.wikipedia.org/wiki/Bierdose τσαγιού https://www.youtube.com/watch?v=xoOshGqbVJU ή αναψυκτικού https://de.wikipedia.org/wiki/Getränkedose ή και γενικότερα η κονσέρβα https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51PxnxRyaUL.jpg προφανώς επειδή περιέχει μια δόση

  122. Η αναμνηστική δόση μού θυμίζει αναμνηστική φωτογραφία, σουβενίρ.
    Ενισχυτική μού κάθεται καλύτερα.
    (Έκανα χτες, ανήμερα Αγίου Νικολάου, και πήρα και καρτούλα, εις ανάμνησιν αγαθήν.)

  123. Jago said

    Επειδή δεν είδα να γίνεται αναφορά, οι λέξεις δόσιμο, δοτός, δοσίλογος έχουν τη ρίζα τους στη δόση;

  124. sarant said

    121 Ναι μπράβο

    119 και πριν: Παλιότερα γράφαμε «δοσίλογος». Αλλά τα τωρινά λεξικά γράφουν όλα «δωσίλογος», επειδή υπάρχει το αρχαίο «δωσίδικος». Στον δωσίλογο το πρώτο συνθετικό δεν είναι η δόση αλλά το θέμα δωσ- του μέλλοντα «δώσω»

  125. spiridione said

    76. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτό που έχουν νοσήσει θα χρειαστούν σίγουρα εμβολιασμό, δεν τους καλύπτει η όποια φυσική ανοσία. Για όσους είναι εμβολιασμένοι, τα υπάρχοντα εμβόλια αντιλαμβάνομαι ότι έχουν μεγαλύτερη προστασία από την ανοσία λόγω νόσησης, αλλά πόση ακριβώς μένει να το δούμε.

  126. Theo said

    7009 99 697

  127. spiridione said

    124. Δεν κρατιέμαι να μην το πω και εδώ 🙂 μπορεί όλα τα τωρινά λεξικά να γράφουν δωσίλογος, αλλά ο αστικός κώδικας, η νομοθεσία και η νομολογία γράφουν δοσίλογος.

  128. 124 Νίκος

    Βέβαια, έτσι είναι «να δώσουν λόγο» οι συνεργάτες και άλλοι.
    Βέβαια, σε πιο ψαγμένη κατάσταση, η κοινωνία λέει «πρόβηθι εις απολογίαν, δός ημίν λόγον» άρα «δοσίλογος». 🙂

  129. avno13 said

    38, 47, 81.
    Συμφωνώ περισσότερο με τα του @38, ειδικά με τις ‘ρήτρες’ που είναι ‘άλλες συζητήσεις’.
    Οι πατέντες είναι ‘απελευθερωμένες’ από την μέρα της κατοχύρωσής τους. Όποιος θέλει να βάλει τον κόπο και τον χρόνο να κατανοήσει το περιεχόμενό τους ο δρόμος ανοιχτός και τα ντόγκια δεμένα.
    Όσοι δε φιλεύσπλαχνοι πράγματι επιθυμούν να εμβολιαστούν όλοι οι φτωχοί συγγενείς του κόσμου δεν έχουν παρά να βάλουν το χέρι εις το βαλάντιόν τους και να αγοράσουν τα εν λόγω εμβόλια και να πληρώσουν και τα μεταφορικά αν οι συγγενείς δεν έχουν ούτε αυτά τα όβολα. Μάλιστα αυτό νομίζω ήδη γίνεται. Όταν πιχί η κυβέρνηση λέει ότι έκανε δωρεά τόσα εμβόλια στην τάδε χώρα, υπονοεί ότι αν τυχόν τα εμβόλια της κόστισαν κάτι (στην αγορά, στην μεταφορά στην «δωρεά»), αυτό το κάτι το πληρώσανε συλλήβδην οι φορολογούμενοί της, οι οποίοι ως εκ τούτου δικαιούνται να φέρουν (έστω και μόνο για αυτό το γεγονός) τον κοινωνικό τίτλο του φιλεύσπλαχνου.
    Το να πουλήσουν οι εταιρείες κάτω του κόστους σημαίνει όχι μόνο να μην πληρώσουν τους ερευνητές και τους άλλους υπαλλήλους τους, αλλά να τους τα πάρουν κιόλας….
    Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την ‘δωρεάν’ βοήθεια διαφόρων ΜΚΟ (διεθνών ή μη). Κάποιες/οι έχουν πληρώσει οικειοθελώς για αυτήν.

  130. Πέπε said

    109:

    Ακριβώς έτσι.

    Πρέζα δεν είναι μόνο η ηρωίνη.* Πρέζα είναι ένα σωρό πράγματα:

    α. Αρχικά, η ιταλική λέξη που απ’ ό,τι καταλαβαίνω πρέπει να σημαίνει περίπου «μια πιάση».
    β. Όθεν, στα ελληνικά, η ποσότητα από σκόνη ή από κάτι σε πολύ μικρά τρίμματα ή κομματάκια, που μπορούμε να πιάσουμε μεταξύ αντίχειρα και δείκτη, και που λέγεται κυρίως στη μαγειρική.
    γ. Αλλά όχι μόνο στη μαγειρική, και αλλού. Στον ταμπάκο, που είναι όντως σε μορφή σκόνης, η δόση είναι μια πρέζα.
    δ. Όθεν και η πρέζα της ηρωίνης και άλων ναρκωτικών σε σκόνη. Εδώ δεν κοιτάμε πλέον την ποσότητα αλλά τον τρόπο πρόσληψης, που είναι ο ίδιος όπως στον ταμπάκο: ρούφηγμα από τη μύτη.
    ε. Όθεν, η ίδια η ηρωίνη στη γλώσσα των ναρκομανών, και γενικότερα τα ναρκωτικά στη γλώσσα των υπολοίπων. Πρεζάκι-πρεζάκιας ο ηρωινομανής στην ειδική γλώσσα, ο ναρκομανής στη γενική. Και ζάκι, και ζίου ο ίδιος, και ζαπρέ και ζα και ζου και ζουζού η πρέζα (δηλ. η ηρωίνη).

    *7 Δεκεμβρίου, τελευτή Παύλου Σιδηρόπουλου, άκουσα το πρωί στο ραδιόφωνο.

  131. 75, … 35. … πρέζα … όχι … (πρέτσα). …

    Σε μια άλλη δόση, έχει γιορτή μετά το μάθημα
    στο απογευματινό ελληνικό σχολείο της ορθόδοξης εκκλησίας απέναντι από το σπίτι μου,
    και βοηθάω στην μεταφορά σναξ για τα πιτσιρίκια στην αίθουσα,
    οπότε — άμα τη παραδόσει — η δασκάλα με πληροφορεί, αναστατωμένη, ότι έγινε λάθος παραγγελία κι ανακατεύτηκαν
    πρέτσελς με πίτσα.

    «Δεν πειράζει», της λέω, «θα φάνε πρίτσα

    Ξεσπούν σε γέλια τα π(ρ)ιτσιρίκια,
    η δασκάλα με κοιτάει με ύφος ανάμεσα
    «I can’t believe what I just heard»
    και
    «Θα τον δαγκώσω…»
    και την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια…

  132. sarant said

    127 Nαι. Και «Δικαστήρια δοσιλόγων» είχαν θεσπιστεί.

  133. aerosol said

    #94
    Το να διπλασιάσει μια εταιρία τα έσοδά της με ένα προϊόν είναι εκπληκτικό κέρδος. Πέραν αυτού υπάρχει το κέρδος της εκτίναξης των μετοχών της -που συνέβη πριν καν αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Μην παίζουμε με τα λόγια αν αυτά τα κέρδη κρατούν για… γενιές ή όχι. Φυσικά δεν κρατούν κυριολεκτικά για γενιές. Ούτε αν κερδίσεις το Τζόκερ. Αλλά κέρδισαν κάποιου είδους Τζόκερ. Κι μιλάμε για προϊόν του οποίου το κόστος R&D δεν είναι μόνο της εταιρίας που το παράγει αλλά και που χρημοδοτήθηκε αδρά από τις κυβερνήσεις.

    Αν ΘΕΛΕΙΣ να ασχοληθεί η κάθε Pfizer με πιθανή πανδημία, μπορείς να το κάνεις: καμία εταιρία δεν λειτουργεί εκτός κοινωνίας και καμία δεν έχει την εκτελεστική εξουσία στα χέρια της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συμμορφωθεί. Έχει καταντήσει αυτονόητο στον καπιταλισμό το να χρησιμοποιούν οι εταιρίες τις ευκολίες που τους παρέχει το κοινωνικό σύνολο για να λειτουργούν αλλά, προ Θεού, μην αναγκαστούν ποτέ να το ξεπληρώσουν! Το πρόβλημα είναι ένα πολιτικό σύστημα που δεν θέλει να ασκήσει την εξουσία του, διότι διαπλέκεται και διότι έχει την βαθύτατη δομική φοβία πως αυτά «θα μας κάνουνε κουμούνια».

  134. Pedis said

    # 130 – Όθεν, στα ελληνικά, η ποσότητα από σκόνη ή από κάτι σε πολύ μικρά τρίμματα ή κομματάκια, …

    Όχι, κι αυτή η έννοια επίσης από τα Ιταλικά.

  135. Pedis said

    # 124 – 119 και πριν: Παλιότερα γράφαμε «δοσίλογος». Αλλά τα τωρινά λεξικά γράφουν όλα «δωσίλογος», επειδή υπάρχει το αρχαίο «δωσίδικος». Στον δωσίλογο το πρώτο συνθετικό δεν είναι η δόση αλλά το θέμα δωσ- του μέλλοντα «δώσω»

    Επομένως, το σωστό είναι δωσίλογος. Διότι αναμενόταν να δώσουν λόγο γι αυτά που έκαναν. Ναι, ου …🤨

  136. 109, … ταμπάκο, που όντως παίρνανε (παίρνουν; υπάρχει ακόμα;) μια πρέζα για να ρουφήξουν στη μύτη ή να βάλουν ανάμεσα στα ούλα και στο στόμα. …

    Ζει και βασιλεύει… Συνηθισμένη προτίμηση για λόγους και γεύσης (μού λένε) και ευχρησίας, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Συνηθισμένo φαινόμενο σε εργοστάσια φυσικού αερίου, χημικών, αλλά και αλλού, όπου είναι εμφανής η στρογγυλή στάμπα στην κολότσεπη του τζην με το κουτάκι του ταμπάκου.
    Το σαβουάρ βιβρ λέει ότι όταν το χρησιμοποιείς να κυκλοφορείς με κυπελάκι για να μην φτύσεις κάτω το απομεινάρι.


  137. Γιάννης Ιατρού said

    131: γιατί ρε Μιχάλη, τι την πείραξε που ανακατεύτηκαν;

  138. @ 130 Πέπε

    Ή μια «πιασ(ι)ά» όπως ρουφηξ(ι)α, γροθιά, κλοτσ(ι)ά κ.λ.π.

    Βέβαια, και μια «λήψη δόσης» κάλλιστα μπορεί να αντιστοιχιστεί/αντιστοιχηθεί στην πρέζα. Το αναφέρω ειδικά σε σχέση με την ηρωίνη που, νομίζω, δεν έχει «πιασιά» αλλά έτοιμο σκονάκι που θα υποστεί σύντομη επεξεργασία τήξης και μετατροπής σε ενέσιμη/ενιέμενη δόση.
    Φυσικά δεν ξέρω αν και η ηρωίνη πιάνεται ως μικροποσότητα (πιασιά) από το έτοιμο σκονάκι (που θα φυλαχτεί και για επόμενο «σερβίρισμα») ώστε να εισπνευσθεί όπως (από τις εικόνες) ξέρουμε πως γίνεται με την κοκαΐνη.
    Τελικά δεν βλέπω τη λήψη ηρωίνης ως πρέζα αφού με το κουτάλι βρασμού και τη σύριγγα ένεσης του τακέντος προϊόντος μεσολαβούν διαδικασίες που δεν είναι απλή πιασιά αλλά πάντως αποτελούν φάσεις λήψης (= πρέζας με την αρχική ιταλική σημασία), όπως η λήψη του φαρμάκου.

  139. 130, … Πρέζα … πρέπει να σημαίνει περίπου «μια πιάση». …

    Το αγγλικό pinch (σχ. 43) είναι συναφές (τσιμπητό με τα δάχτυλα) και υπάρχουν εμβόλικοι σχετικοί όροι, ανάλογα με την ποσότητα (σε κατιούσα):

    Dollop
    Slather
    Gill
    Sprinkle
    Drizzle
    Tad
    Dash
    Pinch
    Drop
    Hint

  140. 137, 😀
    Ακριβώς!

  141. @ 136 Μιχάλης Νικολάου

    >>Το σαβουάρ βιβρ λέει ότι, όταν το χρησιμοποιείς, να κυκλοφορείς με κυπελάκι για να μην φτύσεις κάτω το απομεινάρι.

    Να θυμηθούμε και το αντίστοιχο κουτάκι για τα αποτσίγαρα στην Ιαπωνία ώστε οι καπνιστές να μην ρυπαίνουν το δημόσιο χώρο.

  142. aerosol said

    #130
    Ο Παύλος Σιδηρόπουλος πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου. Από υπερβολική δόση ηρωίνης, δηλαδή απο πρέζα -σε θλιβερό ταίριασμα με την συζήτησή μας. Κάποιοι φίλοι του θεωρούν εσκεμμένη την λήψη υπερβολικής δόσης.

  143. avno13 said

    @133 Το να «δαιμονοποιείται» μία «άυλη» οντότητα, όπως είναι μια εταιρεία, και μάλιστα να της αποδίδονται ηθικές παρορμήσεις, (καθ)οδηγεί προς μία «θεολογική» ερμηνεία του φαινομένου.
    Μία σύγχρονη φαρμακευτική εταιρεία αποτελείται σε συντριπτικό ποσοστό (>90%) από τους υπαλλήλους της, και κατά ένα ελάχιστο ποσοστό από τους μετόχους της, αν και μερικοί από αυτούς ίσως έχουν (σε %) μεγαλύτερη «βαρύτητα» στην λήψη αποφάσεων (το «αιώνιο» πρόβλημα διοίκησης μίας επιχείρησης (κρατικής ή μη) και πως γίνεται ή κατανομή κερδών/ζημιών/εργασίας). Όταν μια μεγάλη εταιρεία χρεοκοπεί (πιχι lehman-brothers) δεκάδες χιλιάδες ‘πετάγονται’ στον δρόμο με 2 εβδομάδες «προειδοποίηση». Πιο συχνά, όταν μία μεγάλη εταιρεία βλέπει ότι σε βάθος χρόνου πάει για «κλείσιμο», ξεπουλάει ή και ακόμα κατεβάζει ρολά (= μερικές χιλιάδες άνεργοι) σε ένα «κομμάτι» της μπας και διασώσει τις/τους πολλές/ούς.
    Στην αριστεριτζίδικη Ελλάδα είμαστε ακόμα στην φάση του «άγριου καπιταλισμού», όπου το 20% των νέων είναι άνεργοι και όταν πτυχιούχοι βρίσκουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα τα συμβόλαια είναι 3μηνα ή 6μηνα! Δλδ στην «καλύτερη» περίπτωση «μεροκαματιάρηδες» πτυχιούχοι. Από την άλλη το πτυχίο συχνά είναι «κρατικό», οπότε «πιάνει τα λεφτά» του.
    Σε κοινωνίες που το «όνειρο» των νέων είναι μία θέση σε ένα Δημόσιο όπως το ελληνικό, του Λιβάνου, της Συρίας, της Τυνησίας, της Αϊτής και συναφών «δημοκρατιών» ο δρόμος για μία δημοκρατία ισοτίμων πολιτών (φιλελεύθερη δημοκρατία, σοσιαλδημοκρατία, κομμουνισμός ή όπως αλλιώς θέλει να το πει κάποια) είναι μακρύς, πολύ μακρύς και δεν περνάει από τα «δωρεάν» εμβόλια, για τον ίδιο λόγο που η «δωρεάν» παιδεία δεν υπήρξε «ποτέ» δωρεάν……

  144. spyridos said

    143
    Πολύ καλά σας τα λέει ο Αβονίδας.
    Το 1% στην κορυφή της πυραμίδας των φαρμακευτικών παίρνει το 99% των μισθών.
    Επίσης τον τελευταίο χρόνο οι φαρμακευτικές (οι 5 μεγαλύτερες του κόσμου) εκτός από ρεκόρ κερδών έκαναν και ρεκόρ απολύσεων.
    Στις 01/01/2022 δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι φαρμακευτικών θα είναι άνεργοι ώστε το 1% να πάρει ακόμα μεγαλύτερα μπόνους από τις κρατικές προμήθειες.
    Έχετε μπλέξει τον καπιταλισμό (που έχει πεθάνει και γιαυτό το κήρυγμά σας έρχεται με 30 χρόνια καθυστέρηση), με τον «επιδοτούμενο σοσιαλισμό των κεφαλαιούχων» που μας έχει γαμήσει τη ζωή την τελευταία 20ετία και έγινε εμφανέστατος και στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

  145. spyridos said

    144
    Γράψτε λάθος στο χρηστώνυμο. Αεροσόλ φυσικά.

  146. Χαρούλα said

    Και η Νατάσσα
    ….με μια δόση θυμό που ποτέ, μα ποτέ δεν τελειώνω ό,τι αρχίζω.

  147. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    81, Miltos86
    >>Πιο ρεαλιστικό βρίσκω να ασκηθεί πίεση για να παρασχεθούν στην Αφρική δόσεις του εμβολίου χαμηλότερα από το κόστος, ως δωρεά, παρά να ανοίξουν οι πατέντες.

    Ναι, και μήπως αυτό συνδέεται με αντίστροφη πίεση από τις -πολύ ισχυρές, ιδίως τώρα- φαρμακοβιομηχανίες για να καταναλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έτοιμα (στοκ) εμβόλια σε χώρες που μπορούν να πληρώσουν το κόστος (Η.Π.Α., Ε.Ε., Δυτικός Κόσμος γενικότερα) πριν λήξουν; Και μήπως αυτή η πίεση έχει το «μερίδιό» της στην επιτάχυνση της χορήγησης της 3ης δόσης κ.λπ.;; [Μακάρι να λέω βλακείες…-αλλά, δες και #112τέλος (Mitsi Vrasi) και #133τέλος (Aerosol)]
    ===-===
    – δοτικός (χαρακτηρισμός πολύ της μοδός τελευταία…)
    – η δοτική μας (μην ξεχνιόμαστε!)
    – δοτός (επίσης, για να μην ξεχνιόμαστε 🙂 )
    – δότης

  148. Χαρούλα said

    Με τις δόσεις στα κοκτέιλς γίνεται διεθνώς μέγα μπέρδεμα. Ενώ στηρίζονται στην λογική του χαλβά, 1Χ2 ή Χ3 κλπ, χρησιμοποιούνται οι όροι ml, oz, gr και μέρη. Ενώ ο όρος δόση χρησιμοποιείται από σπάνια ως πολύ σπάνια. (Εντελώς λάθος τα gr, ερασιτεχνικό τα μέρη, ml και oz επειδή στα ποτά ουσιαστικά ταυτίζονται είναι και το σωστότερο).
    Η επαγγελματική μεζούρα είναι μεταλλικό αντικείμενο με σχήμα κλεψύδρας με μία πλευρά 1oz pony και την μεγαλύτερη άλλη πλευρά 1,5oz jigger.
    [url=https://postimg.cc/QFn8HrcY][img]https://i.postimg.cc/QFn8HrcY/2-B4-D2-F18-4184-43-A9-8-F46-40-DEB0-E33-CC4.jpg[/img][/url]

  149. Χαρούλα said

    Δεν μου βγήκε η φωτό. Ξαναπροσπαθώ

  150. Σάββας said

    Πολύ ορθά γράφει στο σχ. 124 ο κ. Σαραντάκος: «Παλιότερα γράφαμε «δοσίλογος». Αλλά τα τωρινά λεξικά γράφουν όλα «δωσίλογος», επειδή υπάρχει το αρχαίο «δωσίδικος»»

    Όντως ο «δωσίδικος» με ωμέγα είναι 25 αιώνων λέξη του Ηροδότου (« ἵνα δωσίδικοι εἶεν», 6.42.6) και του Πολυβίου («περὶ δὲ τῶν τεθνεώτων δωσιδίκους παράσχῃ») και σημαίνει αυτόν που ευχαρίστως παραδίδει τον εαυτό του σε δίκη και δεν αυτοδικεί.

    Ωστόσο, στα αρχαία ελληνικά υπάρχουν άλλες 3 λέξεις ως συνθετικά του «δώσε» που και οι 3 γράφονται με ωμέγα: 1) Το όνομα Δωσίθεος, 2) Η λέξη «δωσίβιος» που είναι επίθετο της Δήμητρος και σημαίνει αυτήν που δίνει ζωή («θεὼ δωσιβίω») και 3) η λέξη «δωσίπυγος» η οποία σημαίνει την γυναίκα που δίνει και κώλο στον άνδρα της, μή μπορώντας να τον κρατήσει μόνο με το αιδοίο της.

    Η λέξη «δωσίπυγος» είναι πολύ συχνή στους σχολιαστές του Αριστοφάνη, ενώ την αναφέρει και ο αττικιστής Φρύνιχος ο Αράβιος (2ος αιών μ.Χ.) ως υπόδειγμα καθαρής αττικής λέξεως σε μία φράση που δεν τολμώ να παραθέσω. Ο ελληνογνώστης κ. Σαραντάκος ασφαλώς γνωρίζει ότι οι Αττικοί περιφρονούσαν δύο μόνο πράγματα στο σέξ: Τις γυναίκες που έδιναν κώλο για να κρατήσουν τους άνδρες τους και τους άνδρες που κατέφευγαν στον αυνανισμό μή μπορώντας να βρουν γυναίκα.

    Η περιφρόνηση των αρχαίων Αθηναίων στις «δωσίπυγες» γυναίκες φαίνεται καθαρά και στο σχετικό λήμμα του Λεξικού Σουΐδα όπου διαβάζουμε: «Δωσίπυγος· μισῶ τὴν ἀφελῆ, μισῶ τὴν σώφρονα λίαν. ἐπὶ τῆς ἀπονήρου καὶ δωσιπύγου.»

  151. 133# Με τον ίδιο τρόπο μας πηδάνε και οι τράπεζες, νεσπά? Τα μα σα και τα σα μάσα τα.

  152. Κάποιος θα γίνει οσονούπω κοψίπυγος.

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    «επιδοτούμενο σοσιαλισμό των κεφαλαιούχων»
    Έτσι τον λένε τώρα; Κρατικοδίαιτο καπιταλισμό τον ήξερα. Όπως και να τον λένε, με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί:
    κοινωνικοποίηση των ζημιών και ιδιωτικοποίηση των κερδών.

  154. Γιάννης Κουβάτσος said

    Χρόνια πολλά, ρε «Σάββα» ηγιασμένε, για την προχτεσινή γιορτή σου. Αν και εσύ, με τόσα χρηστώνυμα, ψευδώνυμα και πλαστοπροσωπίες, γιορτάζεις κάθε μέρα.

  155. […] Από προχτές άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού για την τρίτη δόση εμβολιασμού, εφόσον έχει περάσει τρίμηνο από τη δεύτερη δόση τους (ή από την πρώτη για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο). Ως τώρα, το ελάχιστο διάστημα ήταν έξι μήνες και η μείωση του διαστήματος στο μισό έκανε εντύπωση. Θα το… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/12/07/dose/ […]

  156. sarant said

    152 Προφητικό σχόλιο!

  157. spyridos said

    153
    Υπάρχει μια διαφορά.
    Αυτό που λέω εγώ δεν προϋποθέτει καν κέρδη και είναι πιο καινούργιο φρούτο του μετακαπιταλιστικού συστήματος.
    Το κύριο εργαλείο του είναι το Quantitative Easing (QE). Ενα ωραίο όνομα για το τύπωμα χρήματος μόνο για όσους έχουν μια θέση στην μεγάλη νεοφεουδαρχική παρέα.
    Αν έρθουν, είναι καλοδεχούμενα τα κέρδη αλλά δεν το προσπαθούν κιόλας.
    Τα κέρδη έχουν ήδη εξασφαλιστεί με την εκκίνηση.
    Ο παλιότερος κρατικοδίαιτος καπιταλισμός χρειαζόταν μια ελάχιστη προσπάθεια από την πλευρά του καπιταλιστή ώστε να αποκτήσει κέρδη
    και αν ερχόταν ζημιά, τότε γινόταν κοινωνικοποίησή της.
    Τώρα πια το κέρδος είναι ντροπή.
    Ας ρίξουμε μια ματιά στην Τέσλα, Ούμπερ και άλλες παρόμοιες εταιρίες που στην υπερδεκαετή ζωή τους δεν έχουν ούτε ένα δολάριο κέρδους αλλά μόνο ζημιές που εξασφαλίζουν στα αφεντικά μια άνετη ζωή και οι πληβείοι τις παρακολουθούν και χαίρονται.
    Με την πανδημία επισπεύσθηκε η επικράτηση αυτού του μοντέλου. Αλλιώς θα περιμέναμε μια δεκαετία ακόμα τουλάχιστον.

  158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δοσούλα είναι χαϊδευτικό της Θεοδοσίας
    και Δόση, Δόσω, Δοσώ, λέει
    http://www.names-n-gifts.com/onoma.asp?onomaID=3909

  159. 141, !!

  160. Μαρία said

    141, 159
    Σίγουρα δεν είστε καπνιστές.
    Έχω δύο, το ένα αγορασμένο στην Πόλη https://www.skroutz.gr/c/1024/staxtodoxeia/f/1284041/tsepis.html
    Στην Ιαπωνία δεν πήγα ακόμα.

  161. 141 Παρόμοιο κουτάκι-τασάκι (στρογγυλό όμως) είχε και η θεία μου, καθόλου Ιαπωνίς.

  162. Γιάννης Κουβάτσος said

    157: Θυμήθηκα το «Sorry, we missed you» του Κεν Λόουτς.

  163. Πέπε said

    138

    Δίκιο έχεις. Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες της λήψης ηρωίνης, αλλά η μετάβαση από την πρέζα ταμπάκου στην πρέζα ηρωίνης έγινε ξεχνώντας τη σημασία της πρέζας (η ποσότητα που πιάνουμε με τα δάχτυλα) και κοιτώντας μόνο το σνιφάρισμα.

    Όπως είναι γνωστό από το τραγούδι, παλιότερα για την ηρωίνη έλεγαν και πρεζάρω. Δε νομίζω να λέγεται αυτό σήμερα (σνιφάρω έχω ακούσει, αλλά υποθέτω ότι το τρέχον θα είναι κάνω ή χτυπάω ή κάτι τέτοιο άδηλο), όμως τότε που λεγόταν η λ. πρέζα είχε, παράλληλα, αποκτήσει ήδη και τη σημασία της ηρωίνης γενικά. Πιθανόν το πρεζάρω να το έλεγαν κι από πιο πριν για τον ταμπάκο.

  164. Μαρία said

    161
    Στρογγυλά και τα δικά μου.

  165. Πέπε said

    141, 159, 161:

    Κι εγώ κυκλοφορώ με τέτοιο, και επίσης δεν είμαι Ιάπων. Αλλά έχει άλλο φορμά: σαν πορτοφολάκι-φάκελος, με εσωτερική επένδυση από κάποιο άκαυστο είδος πλαστικού.

    Όταν είμαστε με παρέα σε ελεύθερο υπαίθριο χώρο (πάρκο, παραλία…) και χρησιμοποιούμε μια άδεια μπίρα για τασάκι, είναι πολύ σημαντικό να τη λερώνουμε από πάνω με στάχτες όσο γίνεται εμφανέστερα. Αλλιώς όλο και κάποιος θα μπερδευτεί και θα την πιει, και σας δίνω την προσωπική μου διαβεβαίωση ότι δεν είναι νόστιμη.

    Για όσους πάλι δε χρησιμοποιούν τίποτε για τασάκι αλλά δε θέλουν και ν’ αφήνουν τις γόπες τους στο χώμα ή στην άμμο, και τις μαζεύουν στο τέλος, ακολουθώ τη σοφή όσο και αυτονόητη συμβουλή ενός φίλου: δεν έχει σημασία να μαζέψεις όλες τις δικές σου γόπες, αλλά να μαζέψεις περισσότερες απ’ όσες έκανες.

  166. Α. Σέρτης said

    163
    «Πιθανόν το πρεζάρω να το έλεγαν κι από πιο πριν για τον ταμπάκο.»

    Από τα 1860 περίπου

  167. sarant said

    165 μέση: Μπλιαχ!

    166 Ωραία χρονολόγηση.

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κατά το πρεζάκιας, δοσάκιας!

  169. Πέπε said

    166

    Σίγουρα; Τον Σάββα τον ρώτησες;

    Μόνο να υποψιαστώ ότι στηρίζεσαι στον ανυπόληπτο Κουμανούδη ή σε κανένα Μπάμπη…

  170. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    – Τεφτέρι με χρωστούμενα (βερεσέδια) είχαν –και έχουν– οι μπακάληδες βέβαια, περιπτεράδες και γενικά έμποροι με σταθερό στέκι. Αλλά, θυμάμαι τότε στα 60ς, και κάποιοι πλανόδιοι, όπως μανάβηδες και γαλατάδες, κρατούσαν το τεφτεράκι τους.
    – Δόσεις έκαναν ακόμη και οι περισσότεροι πλανόδιοι ‘πραματευτάδες’, που γύριζαν τα χωριά με το ποικίλο εμπόρευμά τους, φορτωμένο σε γαϊδορομούλαρα ή –αργότερα– σε ‘κλούβες’. Τακτικά, σε ορισμένα χρονικά διαστήματα, έφθαναν στο συγκεκριμένο χωριό για να εισπράξουν, να πουλήσουν πάσης φύσεως ‘νεωτερισμούς’, να φέρουν ειδικές παραγγελιές από τη ‘Χώρα’ και κάποιοι να …τσιλιμπουρδίσουν (όπου τους ‘έπαιρνε’ 🙂 )

    116.
    Μπράβο βρε ΕΦΗ, τρομερή! Απορώ πώς σου κατεβαίνουν μαζεμένα όλα τα συναφή!
    Αφιερωμένο, λοιπόν, το γνωστό του Μουντάκη (εδώ με τον Ν.Ξυλούρη, τιμής ένεκεν στο όνομα για χθες)

    158, ΕΦΗ-ΕΦΗ (πάλι)
    Και αναρωτιόμουν πόθεν αυτό το όνομα-φίρμα!

  171. Μαρία said

    165
    Τέτοια είδα στο σκρουτζ, που λίνκαρα. Δεν τα ήξερα.

  172. 165# To 1995-96, σε ελεύθερο κάμπινγκ στο Κάτω Κουφονήσι, είχαμε την κατσίκα της παραλίας, τη Φαγανούλα, που την έκανε ταράτσα με το γόπινγκ. Κατέβαζε τα αποτσίγαρα σα φιστίκια. Αλλά: Μετά από τυχαία και κατόπιν συστηματική παρατήρηση και επανειλημμένα πειράματα, διαπιστώσαμε πως δεν έτρωγε επ’ ουδενί γόπες λάιτς. Της βάζαμε ξερωγώ 15 γόπες εκ των οποίων 3-4 λάιτς. Μάσαγε όλες τις άλλες αλλά αυτές δεν, ποτέ. Κι αυτό πολλές φορές. Πάσα εξήγηση δεκτή. Θα προτιμηθούν οι μεταφυσικές τοιαύτες, γιατί τα περί ανιχνεύσιμων από το χαϊβάνι χημικών πρόσθετων στα τσιγάρα λάιτς τα είπαμε κι εμείς. Θέλω κάτι με μια πινελιά μυστηρίου, μια αγωνιώδη ανάσα, μια εσάνς φρίκης και τρόμου.

  173. ΣΠ said

    Η ταινία με τον Βέγγο και τον Σταυρίδη είχε αρχικά τον μάλλον άστοχο τίτλο «Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι». Αργότερα ο τίτλος αλλάχτηκε σε «Οι δοσατζήδες». Ήταν ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος του ΘΒ.

    44
    Στην ταινία «Περάστε την πρώτη του μηνός» ο ΘΒ κάνει μια εμφάνιση cameo 4 δευτερολέπτων.

  174. Νέο Kid said

    172. Μήπως πριν φουμάρετε τα λάιτς είχατε φάει ταραμά;
    (Δε σου τόχα πάντως να ταϊζετε το αθώο ζωάκι γόπες… 😡)

  175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    170 Τί μπράβο, το σημαντικότερο,
    μια στάξη λάδι, εξέχασα! 🙂

    «δεν έχω βρόχα» , το ξέρεις / θυμάσαι ; ούτε σταγόνα π.χ.νερό στο σταμνί, κρασί στο βαρέλι, λάδι στο πιθάρι (από κάποιο υγρό αποθηκευμένο)

    Μια πατουνιά χωράφι
    δυο αντροστέματα ήλιο
    αντρόστεμα=όσο ένας όρθιος άντρας

  176. sarant said

    175 και πριν: Ωραίες μονάδες. Είναι και μία για το χωράφι, όσο κυλιέται ένα γαϊδούρι, όχι;

  177. 174# Μάλλον δεν κατάλαβες. Μόνη της τις έτρωγε. Εμείς όταν το είδαμε και προσέξαμε πως ήταν θεριακλού, αρχίσαμε τα πειράματα με τις γόπες που έτσι κι αλλιως θα έτρωγε. Όχι για μας, για τη φουκαριάρα την επιστήμη.

  178. 176# Όχι γαϊδούρι.
    https://www.slang.gr/definition/12050-mlarogkylsia

  179. sarant said

    178 Α γεια σου!

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    176 Ναι!
    Σε προικοσύμφωνο το 1675 στη Σύρο γράφουν, μεταξύ άλλων, «Μια ψαράγγα (χωράφι) ίσια με μια κυλίστρα του γαϊδάρου…»
    https://politisonline.com/ellada/562437/enamisi-zeygari-kaltses-kai-40-piches-vrakozona-ta-proikocharta-kai-to-savoir-vivre-tis-ypografis-toys/

    Και στη Σίφνο το 1765, «μια τζαρόγα (χωράφι) ίσα με μια κυλίστρα ενός γαϊδάρου »
    https://www.apela.gr/article/116865/nikitaridis-ena-proikosumfono-tou-1765

    Λέμε και κάτω «μια κυλιστριά» (του γαϊδάρου εννοώντας) χωράφι ,θέλοντας να πούμε πολύ λίγο, αλλά δεν ξέρω αν γραφόταν κιόλας επίσημα.Ούτε 4 τετραγωνικά δε θέλει να κυλιστεί , όσο θερίος και …μερακλής κι αν είναι ο γαδούρης 🙂 .

  181. Preknas said

    Πόσο βλακώδεις ακούγονται σήμερα εκείνες οι πρώτες απόψεις για ανοσία αγέλης. Χωρίς δόση υπερβολής.

  182. Preknas said

    κάνε ένα κώλο πιο πέρα να χωρέσουμε, μονάδα μέτρησης καναπέ

  183. Μαρία said

    177
    Με άφιλτρα πειραματιστήκατε;

  184. Ενώ ο μισός κώλος είναι μονάδα τιμολόγησης του καναπέ, πχ τριθέσιος καναπές 600 ευρώ = 100 ευρώ το κωλομέρι.

  185. Πέπε said

    Και μια χαχαλιά (=χούφτα).

    172:

    Γάλα ψωνίσατε ποτέ από αυτόν που είχε τη Φαγανούλα;

  186. mitsos said

    Μια πρέζα ταμπάσκο στο bloody Mary
    δυο πρέζες στ*ν πατσά .

  187. 183# Εννοείται. Στριφτά (άνευ φιλτρακίων τότε), κανονικά με φίλτρο και λάιτς.

  188. Spiridione said

    https://www.searchculture.gr/aggregator/thumbnails/edm-record/ELIA/000100-30_372432

  189. 185# Μπα. Την αρμέξαμε καναδυό φορές μόνοι μας, κάπου έχω και τη φωτογραφία. Αλλά απεχθάνομαι το κατσικίσιο γάλα οπότε δε δοκίμασα.

  190. Πέπε said

    189

    Είναι καλό να κρατάς λίγο μαζί σου σε χώρους όπου δεν μπορείς να καπνίσεις (όπως λέγαμε παραπάνω για τον ταμπάκο).

  191. Γιάννης Ιατρού said

    189: Αφού δεν της λέγατε και «Ευτύχω μ’ κάνε μ΄ μπεεε» 😇😂, πάλι καλά!

  192. spyridos said

    Ως το τέλος του 2020 η ΕΕ + EER + Ιαπωνία είχαν δώσει 4 δις ευρώ σε φαρμακευτικές για την ανάπτυξη εμβολίων για το COVID19.
    Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ έδωσαν επιπλέον κρατικά χρήματα.
    Χρήματα των πολιτών αυτών των χωρών. Κανένας κεφαλαιοκράτης και καμία φαρμακευτική δεν ρίσκαρε το παραμικρό.
    Το όμορφο παραμύθι της καπιταλιστικής έρευνας καταρρίπτεται πολύ εύκολα.
    ‘Ολα τα μεγάλα εμβόλια που αναπτύχθηκαν μεταπολεμικά στις ΗΠΑ με κρατικά χρήματα έγιναν.
    Η μεγαλύτερη εμβολιαστική επιτυχία, τα εμβόλια του Salk και του Sabin κατά της πολιομυελίτιδας με κρατικά χρήματα επιχορηγήθηκαν.

  193. ΚΩΣΤΑΣ said

    Τώρα εδέησε να μπω και μόνο τα τελευταία σχόλια είδα.

    Για τα υγρά, λάδι, κρασί… εμείς λέγαμε την έκφραση μια σταξιά. Για μικρή έκταση, τόπος ένα γουμαροκύλισμα ή μια χεσιά τόπος! (πφφφ) 😉

    Με τσιγάρο, πιτσιρικάδες, παιδεύαμε τα βατράχια. Τα πιάναμε, ανοίγαμε το στόμα τους και βάζαμε μέσα ένα τσιγάρο αναμμένο. Ο βάτραχος δεν μπορούσε να το φτύσει και καθώς ρουφούσε να ανασάνει, εμείς νομίζαμε ότι κάπνιζε και κάναμε χάζι και γελούσαμε.

  194. Πέπε said

    172

    Λοιπόν ας κάνουμε μια προσπάθεια.

    Είναι γνωστό ότι η κατσίκα συνδέεται σε άλλες παραδόσεις με τον διάβολο (τον κατσικοπόδαρο) και σε άλλες με τον Πάνα και τους σατύρους. Άλλωστε και η μορφή του διαβόλου προέρχεται από τον Πάνα και τους σατύρους: υποθέτω ο Μπλογκ και/ή ο Τεό να μας επιβεβαιώσουν ότι σε κανένα ιερό κείμενο δε δίνεται εξωτερική περιγραφή του διαβόλου και ούτε θα μπορούσε. Επειδή όμως οι πρώτοι χριστιανοί δυσκολεύονταν να απαρνηθούν τις πατρογονικές τους παραδόσεις, από το να τους πουν ότι ο Παν ή οι σάτυροι δεν υπάρχουν, που απλά δε θα το δέχονταν, ήταν πιο εύκολο να τους πουν ότι οκέι, υπάρχουν, αλλά είναι διάβολοι. (Σε παρόμοιες διαδικασίες λαϊκού συγκρητισμού οφείλεται και η διατήρηση της ιερότητας τόπων, ημερομηνιών και κάποτε και ολόκληρων ναών – άλλοι λένε «αυτά τα έκλεψαν οι Χριστιανοί» αλλά νομίζω ότι υπάρχει πολύ πιο θετικός τρόπος να δει κανείς τα ίδια γεγονότα. Κι ο Sarant δεν έκανε χτες έναν υπαινιγμό για την λαθρεπιβίωση του Ποσειδώνα ως Άη Νικόλα;)

    Ε λοιπόν φαντάζεσαι τον Πάνα, του σατύρους ή τον διάβολο να φουμάρουν σιλκ κατ άσπρο ή Κορτίνα, με 0,1 και 1;

  195. spyridos said

    Οι κατσίκες στα ξερονήσια έχουν γίνει σχεδόν παμφάγες.
    Στη Σύμη ήταν και επιθετικές. Έκαναν μαζικές επιθέσεις σε τουρίστες και έτρωγαν ότι κουβαλούσαν μαζί τους.
    Μια μου έφαγε ένα ολόκληρο κομμάτι από την πετσέτα της θάλασσας.
    Πολλοί κρεμούσαν τα πράγματά τους ψηλά στα αρμυρίκια όταν βουτούσαν αλλά οι κατσίκες σκαρφάλωναν επάνω και έπαιρναν τις τσάντες.
    Καλοκαίρι του 2001 αυτό.
    Στο Κουρασάο που είναι ολόξερο και έχει υπερπληθυσμό κατσικιών έχουν παρόμοιες συμπεριφορές.

    Το εθνικό φαγητό των Αντιλλιάνων, Kabritu Stobá (γίδα βραστή).
    Αυτοί κι οι Αρκάδες.

  196. Πέπε said

    195

    Στο δέντρο δεν έχει νόημα. Η κατσίκα σκαρφαλώνει παντού καλύτερα από τον άνθρωπο. Το καλύτερο μέρος να φυλάς την πετσέτα σου όταν βουτάς είναι μαζί σου στη θάλασσα. Και μαζί και την τσάντα, την ψάθα, τα ρούχα, τα τρόφιμα και τη σκηνή με τον υπνόσακο.Και φυσικά τα τσιγάρα! Μπορείς να αφήσεις πίσω με σχετική ασφάλεια τον καφέ, το κινητό, το τάβλι και τις ρακέτες.

    Αλλά πάλι, να σκαρφαλώσει κοτζάμ αρμυρίκι για μια πετσέτα αντί να βοσκήσει το ίδιο το αρμυρίκι; Τι βίτσιο κι αυτό!

  197. sarant said

    Αγριες κατσίκες λοιπόν!

  198. 194# Όχι βέβαια. Από παλιό καλό καποράλ και πάνω.
    Αν όμως έχουν έτσι τα πράματα, απαιτώ σεβασμό. Ο Θανάσης κι εγώ είμαστε σκληροί άντρες. Πιάσαμε τον διάβολο όχι μόνο από τα κέρατα αλλά και από τα βυζιά.

  199. Triant said

    Όταν υπηρετούσα στην Χίο, ο διοικητής είχε βάλει ένα παρτέρι με λουλούδια ανάμεσα στα κτήρια. Επειδή το στρατόπεδο δεν είχε συρματοπλέγματα και επειδή κυκλοφορούσαν κατσίκες, τα Σαββατοκύριακα που έλειπε ο πολύς ο κόσμος και υπήρχε σχετική ερημιά είχε προβλεφθεί καινούργιο νούμερο «κατσικοφύλακας»‘ που ήταν όμως εντελώς χαλαρό με σορτσάκι, καφέ, τσιγάρο και βιβλίο. Απλώς ο «σκοπός» πρόσεχε να μην πάνε κατσίκες και φάνε τα φυτά.

  200. 160,
    Όντως, ποτέ μου!

  201. 172, … είχαμε την κατσίκα της παραλίας … Της βάζαμε ξερωγώ 15 γόπες …

    Είχαμε υπο την αιγίδα μας την αίγα του αιγιαλού

  202. 174, … 172. Μήπως πριν φουμάρετε τα λάιτς είχατε φάει
    ταραμά; …

    😀 😀
    Φαίνεται τα λάιτς δεν ήταν
    low-tar —
    Good catch!

  203. BLOG_OTI_NANAI said

    194: Προφανώς οι μορφές που αναφέρονται είναι συμβολικές, μετασχηματισμοί για να γίνει ορατός. Έχουμε π.χ. στην Κ.Δ. το φίδι και τον δράκο: «καί εβλήθη ο δράκων ο μέγας, ο όφις ο αρχαίος, ο καλούμενος Διάβολος καί ο Σατανάς» (Αποκ. 12,9).

    Κάποια λαογραφικά σχόλια (Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια, τ.4)

  204. Νέο Kid said

    Την πιο ωραία («ευφάνταστη», τέλος πάντων) λογοτεχνική προσέγγιση στο θέμα της μορφής του διαβόλου την έχω διαβάσει (προ αμνημονεύτων…) στους Επικυρίαρχους του Άρθουρ Κλαρκ. Οι εξωγήινοι ημι-ειρηνικοί επικυρίαρχοι είναι ψηλοί κόκκινοι διάβολοι! Όλη η ανθρωπότητα σοκάρεται όταν πρωτοσκάνε μύτη ,και δεν θυμάμαι πώς ακριβώς το γράφει ο αρχιμάστορας Κλαρκ , η τόσο οικεία μορφή τους αποδίδεται σε κάποιο είδος συλλογικό -πανανθρώπινο deja vue. Μια συλλογική ανάμνηση-μνήμη από το …μέλλον. Τολμηρή (κι ελαφρώς απρόσμενη) προσέγγιση για το στυγνό επιστημονιτζή Κλαρκ ( για μένα, ο ύψιστος των ΕΦ gods. Κι «ευαγγέλιο» του, φυσικά ο Ράμα)

    Το πλέον αξιοθαύμαστο στα αδέρφια μου (τις γίδες) είναι τα ορθογωνικά τους μάτια , που βλέπουν ένα περιορισμένο φάσμα χρωμάτων μεν, αλλά τους δίνουν περιφερειακή όραση 340 μοιρών!
    Μόνο 20 μοίρες πίσω απ το κεφάλι τους είναι το blind spot των κατσικιών. Γι αυτό και είναι δεινοί και αφοβοι αναριχητές.

  205. Τι δεινοί και άφοβοι αναρριχητές, την άλλη χρειάστηκε να τη σώσει η Μπαλατσινού https://www.iefimerida.gr/news/430338/i-tzeni-mpalatsinoy-skarfalonei-se-apokrimno-vraho-gia-na-sosei-mia-katsika-vinteo

  206. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Με πρόλαβες Δύτη 🙂

  207. Γιάννης Ιατρού said

    204: Μοί προκαλεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν η προσπάθεια του γνωστού Αρχηγού των Μεταλληνιστών κου
    BLOG_OTI_NANAI να πληροφορήσει και πάλιν ελλιπώς μόνον τους αναγνώστας του παρόντος άρθρου επί του θέματος κι είμαι υποχρεωμένος να παρέμβω αποκαλύπτοντας το πλήρες λήμμα «ΔΑΙΜΩΝ» εκ του 4ου τόμου της Θρησκευτικής και Ηθικής Εγκυκλοπαίδειας, αποτελούμενον εκ 4 σελίδων.😇

    Τι μας αποκρύπτει ο γνωστός σχολιαστής;;; 🙂

  208. Νέο Kid said

    206. 207. Εντάξει, και τα κατσίκια ενίοτε «βραχώνονται». Βράχωμα είναι το φαινόμενο να έχεις ανεβεί (υψομετρικά) εύκολα από το σημείο Α στο ψηλότερο σημείο Β , αλλά να σου είναι αδύνατο να κατέβεις από το Β στο Α.
    Για κάθε βραχωμένο κατσίκι, έχουν υπάρξει εκατοντάδες βραχωμένοι άνθρωποι! 😊
    Ειδικά άπειροι κυνηγοί (of the sweet water) βραχώνονται συνέχεια. Θυμάμαι κάποτε – ήμουνα ακόμα φοιτητής νομίζω- είχαν βραχωθεί δύο κυνηγοί στην Οίτη και ήρθαν κάτι πυροσβέστες για να τους ξεβραχώσουν …και βραχώθηκαν κι εκείνοι! 😝

  209. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Τι έγινε παληκάρια μου πρωί-πρωί? Είδατε το #195 και τρέξατε? Ξενύχτηδες?

  210. ΣΠ said

    208
    Πέντε σελίδες.

  211. Γιάννης Ιατρού said

    211: για να δω αν προσέχετε 🙂 🙂

  212. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    205# Μωρέ ας μην ήτανε δίχηλο το χαϊβάνι και θα σου ΄λεγα εγώ αναρρίχηση.
    209# Οποίον ξεβράκωμα για την Πυροσβεστική!

    Αυτό τόχω ξαναβάλει αλλά δεν πειράζει.

  213. ΣΠ said

    205
    Ο τίτλος στα αγγλικά είναι Childhood’s End. Έχει γυριστεί και μίνι-σειρά τριών επεισοδίων.

  214. Γιάννης Ιατρού said

    και τα καλά;;; νέα

  215. Νέο Kid said

    213 i.c. 209. Δε θυμάμαι πώς ξεβραχώθηκαν όλοι αυτοί. 😊 Θα μπορούσαμε να φανταστούμε σενάριο να ήρθε και τρίτο γκρουπ και βραχώθηκε κι αυτό, και μετά ήρθαν κι άλλοι ξεβραχωτές και βραχώθηκαν κι αυτοί με τη σειρά τους… ώσπου γέμισε ο βράχος ασφυκτικά με βραχωμένους και όλοι μαζί κουτρουβαλίσανε γμαροκυλιζόμενοι προς τον βαράθριο χαμό τους…

    Εναλλακτικό happy end: Ανέβηκε τελικά η Μπαλατσινού και έσωσε έναν- έναν όλους τους βραχωμένους. Οπότε της απονεμήθηκε κι ο τίτλος μις Κρι-κρι

  216. Νέο Kid said

    208. 211. Από μνήμης γράφω αλλά αυτός ο πρώτος δαίμων ο Πασούζου των Ασσυρίων δεν πρωταγωνιστεί στον Εξορκιστή; ( 2; Αυτό με τον Μαξ φον Σύντοου) Αλλά νομίζω τον αποδίδουν στην ταινία σε κάτι Αφρικανούς, κι όχι σε Ασσύριους*

    * άλλωστε Ασσύριοι δεν υπήρξαν! Είναι ιστορική παρεξήγηση -παρετυμολογία όταν κάποιοι Βαβυλώνιοι είδαν κάτι Σύριους και τους πέρασαν για Χετταίους . Οι Σύριοι τους είπαν : Σύριοι, είμαστε! Κι ο αρχηγός των Βαβυλωνίων είπε: Α,Σύριοι … κι έμεινε.

  217. Γιάννης Ιατρού said

    217: Αυτά έγιναν στις όχθες των ποταμών της Βαβυλώνος

  218. Καλημέρα
    170 Τεφτέρι δουλεύει και στα κυλικεία των σχολείων!

  219. Γιάννης Ιατρού said

    Μιας κι οι δαίμονες είναι άγγελοι, μην παραλείψουμε να θυμηθούμε πως στα εβραϊκά η αντίστοιχη για τον «άγγελο» λέξη είναι «mal’akh» 🙂 🙂 🙂 , στην επικυριαρχική αυτό που λέμε “messenger.”

  220. Νέο Kid said

    220. Οπότε το πατραπαράδοτο «πάει η μαλακία σύννεφο !» είναι μια ελληνική σοφή προφητεία περί messenger & iCloud …
    (Πω, πω! Σύννεφο πάει οντως , πρωί πρωί… πάω για τον τρίτο εσπρέσο )

  221. 217 Ο Εξορκιστής ο πρώτος, ο αυθεντικός ο ορθόδοξος είναι – και είναι κάπου στη Μέση Ανατολή όντως.

  222. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    220 >> Μιας κι οι δαίμονες είναι άγγελοι…mal’akh

    Τελικά οι μαλάκες πού πάνε? Στον Παράδεισο ή στην Κόλαση?

  223. Νέο Kid said

    222. Α, ναι; Είσαι σίγουρος ρε Δύτη; Αυτό με τον έλληνα παπά τον Ντίμη; 🙂 Νόμιζα ότι είναι από κάποιο sequel

  224. Δεν έχω δει τα sequel, το πρώτο ξεκινάει με την ανασκαφή και τον δαίμονα, και αν θυμάμαι καλά τα ξεχνάει τελείως στη συνέχεια 🙂

  225. dryhammer said

    205, Κι εγώ το είχα διαβάσει πριν περ. 50 χρόνια σε ΒΙΠΕΡ (προ SAS) και τώρα που μου το θύμισες, ναι!

    214. Ααα, γι αυτό είχε κάτω από τον τίτλο και «Το τέλος της παιδικής Ηλικίας»

    Ήμουν πιτσιρίκι, διάβαζα από πολύ μικρός ό,τι έβρισκα τυπωμένο κι από αυτό αγάπησα την ΕΦ (κι ας καταλάβαινα τα μισά και αν). [Μετά έπαιρνα και Αγκάθα Κρίστι (προ Λυχναριού)]

  226. spiridione said

    195. Και στη Σύμη φέτος μου είπαν γνωστοί μου ότι τα κατσίκια στην παραλία ψαχούλευαν τις τσάντες και έψαχναν και τσιγάρα.

  227. dryhammer said

    220. Και το άγγελος, messenger δεν σημαίνει;

  228. Stella Mitrou said

    @69 αν τα πάρει απλά στην τύχη έχει 2 στις 3 να τα πάρει σωστά. Αν τα κόψει στην μέση, οι πιθανότητες να τα πάρει ολόσωστα πέφτουν στο 51μισο, σωστά δεν τα βγάζω; Κάτι δεν κατάλαβα καλά; Κάνω λάθος στα νούμερα; Η το θέμα μας είναι πώς να μην πάρει 2 ίδια χάπια την ίδια μέρα;

  229. sarant said

    Καλημέρα από εδώ. Βλέπω ότι πιθανό άρθρο για την κατσίκα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

    229 Ναι, το θέμα είναι να μην πάρει δυο ίδια χάπια την ίδια μέρα, οπότε με το να τα κόβει στη μέση εξασφαλίζεται.

  230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    202 Είχαμε υπό την αιγίδα μας την αίγα του αιγιαλού
    που …ψάρευε γόπες Αιγαίου!

  231. # 229

    οταν τα κόβει στη μέση τα διαχωρίζει συγχρόνως σε δυοομάδες που οι κάθε μια έχει από τεσσερα μισά το καθένα απο διαφορετικό χάπι, δλδ δυο μισά Α και δυο μισά Β, άρα ένα ολόκληρο Α κι ενα ολοκληρο Β

  232. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    230# Τεράστιο ενδιαφέρον θα έχει. Φάνηκε ήδη από το #195.

  233. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    232# Και μετά ξαναπάει το τσογλάνι και μπερδεύει τα κομμένα χάπια. Χίαρ άι γουόντ γιου κραμπ…

  234. Νέο Kid said

    229. Ναι, όπως το είπε ο Νίκος , Στέλλα. Το θέμα είναι να πάρει τα σωστά διαφορετικά χάπια Α και Β κάθε μέρα.
    Σκέφτηκα τώρα ότι το πρόβλημα μπορεί να γενικευτεί για αριθμό χαπιών που είναι δύναμη του 2 ( με την προϋπόθεση να μπορούμε να τα κόψουμε σε τέταρτα, όγδοα κλπ)
    Αν ας πούμε έχουμε 8 χάπια Α και 8 χάπια Β , 16 ανακατεμένα. Μπορούμε να τα μισιάσουμε . Οι δύο μισιακές στοίβες είναι η καθεμιά ακριβώς 4 χάπια Α και 4 χάπια Β . Μισιάζουμε ξανά και έχουμε 2 Α και 2 Β ( σε τέταρτα χαπιών) ,οπότε αναγόμαστε στο προηγούμενο. 😊

  235. ΣΠ said

    234
    Σ’ αυτή την περίπτωση τα κάνει σκόνη, την ανακατεύει καλά να είναι ομογενής και παίρνει την μισή την μια μέρα και την μισή την άλλη.

  236. Κιγκέρι said

    Η σχολαστικότητα της ημέρας:

    Είναι συγκεκριμένα τα χάπια που επιτρέπεται να κόβονται στη μέση και καλό είναι να μην παίρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες από μόνοι μας. Ορισμένα φάρμακα βλάπτουν το στομάχι, άλλα πάλι αδρανοποιούνται από τα οξέα του στομάχου, φέρουν λοιπόν ειδικό εντεροδιαλυτό περίβλημα που τα εμποδίζει να διαλυθούν στο στομάχι. Αν λοιπόν αυτά τα κόψουμε στη μέση, κόβουμε και το περίβλημα, οπότε το φάρμακο μπορεί να ερεθίσει το στομάχι, ή να μην είναι αποτελεσματικό.
    Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε όσους δεν μπορούν να καταπιούν χάπια και τα μασούν ή τα διαλύουν – πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους αν αυτό είναι ασφαλές.
    Αυτά και καλημέρα!

  237. Νέο Kid said

    234.236. Η μέθοδος του 235 σας λύνει το πρόβλημα 😀

  238. Γιάννης Ιατρού said

    228: Ναι, στην επικυριαρχική είπα πως είναι!

  239. Γιάννης Ιατρού said

    237: Σωστή! Συνήθως (τονίζω) αυτά που μπορείς να τα κόψεις έχουν μιά γραμμή (χαρακιά) στη μέση (πέρα-πέρα) για να διευκολύνουν το κόψιμο.

  240. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλημέρα σε όλους!

    219.
    Ως … λυκόπουλο 🙂 δεν ήξερα ότι κρατάνε τεφτέρι και σήμερα στα κυλικεία των σχολείων!
    Στα σχολικά μου χρόνια του Δημοτικού, θυμάμαι ότι κάποιοι γονείς ή παππούδες είχαν προπληρώσει τον κουλουρά, που είχε στέκι έξω από το σχολείο (ή τον επιστάτη), για είναι εξασφαλισμένη η καθημερινή …τροφοδοσία του μαθητή/τριας.

    223.
    Μένουν στο Καθαρτήριο μέχρι να …ξεμαλακέψουν! 🙂 Δύσκολο, όμως… Οπότε, κάποιο είδος μονά-ζυγά θα παίζεται! 🙂

  241. Γιατι ρε Κιντ ένας καλλικόπης δεν μπορεί να τα κοψει στα τρια, στα πέντε, στα έξη στα επτά στα όσα και οι μέρες θεραπείας που έχει ; οι δυνάμεις του δυο είναι άχρηστες αν χειρίζεσαι καλως το κοπίδι !

  242. Γιάννης Ιατρού said

    θα βγει λίγο μεγάλο

  243. #242

    καλλικόπτης

  244. # 243

    Καλό (αλλα …πασχαλινό! )

  245. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η κατσίκα που τρώει γόπες είναι ξαδέρφη αυτηνής που μασάει ταραμά 🙂

    213 Αυτό πάει σετάκι μ΄αυτό (και δεν βάζουμε εκείνο το άλλο «βουτιά θανάτου κατσίκας με το κατσικάκι της» 😦 )

  246. Νέο Kid said

    242. Παρντόν;…
    Δεν μου εξηγείς λίγο αν έχεις 3Α και 3Β χάπια ανακατεμένα , πώς θα το κάνεις δηλαδή;

  247. BLOG_OTI_NANAI said

    208: Επειδή στον δαίμονα των Ασσυρίων φαινόταν το πουλί του, είπα να μη σοκάρω 🙂

  248. ΣΠ said

    238
    Αυτή είναι λύση μαθηματικού. Στο 236 πρότεινα λύση μηχανικού, που μάλιστα δεν περιορίζεται στις δυνάμεις του 2.

  249. # 247

    Το απλούστατο θα κ’οψω κάθε χαπι στα τρια και με εξη τρίτα, ενα από κάθε χάπι θα έχω 3 δόσεις από ενα Α και Ενα Β.

    Το παθαίνω και γω και όλοι να μη βλκέπουμε ο προφανές

    Ντόουντσγιουντάι

  250. Νέο Kid said

    249. Και πώς διασφαλίζεις την απόλυτη ομοιογένεια του μίγματος μεσιέ; 😀
    Επειδή δηλαδή είσαι χημικός και ξέρεις από καλό ανακάτεμα; Για φάρμακα μιλάμε θελουμε ακρίβεια στη δόση , όχι για φραπέ να μας ξεφύγει λίγο παραπάνω η κουταλιά. 😊

  251. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αμάν ρε Κίντο, με το χτυπητήρι του φραπέ.

  252. Πέπε said

    213, 246

    Α ώστε δεν είμαι ο μόνος που χαζεύει βιντεάκια με κατσίκες κασκαντέρ, είναι ολόκληρη τάση φαίνεται!

    Υπάρχει κι ένα άλλο (Κ13) που έρχεται ο αετός και την παρενοχλεί μέχρι που αυτή πέφτει κάτω, γίνεται κομματιάκια, και ο αετός (που ολόκληρη δε θα μπορούσε να τη σηκώσει και ίσως ούτε να τη σκοτώσει) κάθεται και τη δειπνά κύριος.

  253. Νέο Kid said

    250. Και ποια 6 «τρίτα» θα πάρεις; για να κάνεις 1 Α και 1 Β . Κάπου μπερδεύεσαι Τζη, αλλά ας τ αφήσουμε εδώ καλύτερα…

  254. odinmac said

    254
    Τι εννοείς ποια; 6 σύνολα των τριών έχουμε οπότε ένα από το καθένα

  255. Γιάννης Ιατρού said

    τα κυτεί αίμα…

  256. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    256# Γιάννη, παιδιά είναι. Άστα να εκτονωθούνε και μετά να μπουν ορεξάτα για μάθημα, να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους πως η χιλιετία άρχισε την 1/1/2000.

  257. odinmac said

    256, 257
    Αφήστε τε τ’ αυτά και πάρτε θέση 🙂

  258. odinmac said

    Σωστότερα 🙂
    Αφήστε τ’ αυτά και πάρτε θέση 🙂

  259. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    258# Δεν ξέρω, δεν παίρνω χάπια γαμώτο, τι να πω?

  260. odinmac said

    Ε κάντα προφιτερόλ!

  261. odinmac said

    Κάντα!!
    πως γράφω έτσι γ@μ♉︎τ♁!

  262. Νέο Kid said

    255. Ναι, μέα κούλπα. Ο Τζη έχει δίκιο! Πρανάγνωσα αυτό που έγραψε αρχικά.

  263. Νέο Kid said

    256. Εσυ τι αίμα ονειρεύεσαι , ρε αιμοδιψή;

  264. odinmac said

    263
    Σένιος!

  265. Νέο Kid said

    Και προφανώς γίνεται και με 3 και με 4 και με Ν διαφορετικά είδη πανομοιότυπων χαπιών. 😊
    Κάθε φορά παίρνουμε (Ν* τ)κομματάκια χαπιού , όπου Ν τα είδη των χαπιών και τ οι τομές (2,3,…)
    Ωραία γενίκευση κάναμε!

  266. Γιάννης Ιατρού said

    264: χαχαχα, εγώ; Ο καλόψυχος με τ΄ όνομα;
    Ρε Κίντο για μια πολιτισμένη επιστημονική ανταλλαγή απόψεων ζούμε όλοι, ακόμα και τα Χτήνη κι ο Odin the Boxer 🙂

  267. Νέο Kid said

    266. Ουσιαστικά , εκμεταλλευόμαστε την επιμεριστική ιδιότητα του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης .

  268. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    267# Εμένα μη με μπλέκετε, δεν είμαι ούτε πολιτισμένος, ούτε επιστήμονας. Και δεν κάνω ανταλλαγή απόψεων. Χαζός είμαι, να βρεθώ με την άποψη του αλλουνού?

  269. ΣΠ said

    251
    Μα κι αν τα κόψεις στην μέση πρακτικά δεν μπορείς να πετύχεις δύο ακριβώς ίσα κομμάτια.

  270. Καλλικόπτης, είπαμε…

  271. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κιντ, την άλλη φορά, γράψε χάπια Α,Β, πανομοιότυπα άσπρα με την ίδια εγκοπή 🙂 . Να το λες τάχα ως περιγραφή να μην πάει απευθείας ο νους στο κομμάτιασμα (απέφυγα το κόψιμο) .

  272. sarant said

    Βρε πώς αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τα χάπια!

  273. 256,
    Τα χάπια μου!

  274. 273, … αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για τα χάπια! …

    Αναμένεται χάπι εντ, πάντως

  275. ΓΤ said

    Μετά τη σημερινή ισοπαλία, ο Κάρλσεν χρειάζεται 1 βαθμό σε 4 παρτίδες για να διατηρήσει τα σκήπτρα.

  276. 209, … άπειροι κυνηγοί (of the sweet water) βραχώνονται συνέχεια. …

    Υποθέτοντας ότι «άπειροι» αναφέρεται σε κυνηγούς δίχως πείρα
    (που μπορεί και «πάμπολλοι»),
    θα απέδιδα το
    «of the sweet water»
    ως
    «αβράχοις ποσί«

  277. 195, … τουρίστες … κρεμούσαν τα πράγματά τους ψηλά στα αρμυρίκια όταν βουτούσαν
    αλλά οι κατσίκες σκαρφάλωναν επάνω και έπαιρναν τις τσάντες. …

    Βούτηξα για δυο λεφτά,
    κι ο κατσικοκλέφτης
    μού βούτηξε την τσάντα

  278. Alexis said

    Κι όλα αυτά για ένα μαλακισμένο που ανακάτεψε τα χάπια του παππού του!

  279. Νέο Kid said

    Σταύρο, τώρα πρόσεξα το 214. σου. Υπάρχει πουθενά για κατέβασμα ; Ή εχεις κανα λινκ; Το Netflix δεν το έχει.

  280. Γιάννης Ιατρού said

    280: Κίντο, δες αυτό στο daylymotion, εικάζω πως θα έχει και τα άλλα 3 μέρη

  281. Νέο Kid said

    281. Thanks doc!

  282. sarant said

    275-259 🙂

  283. Γιάννης Ιατρού said

    281: κι ελληνικά και τα 3 επεισόδια εδώ

  284. ΣΠ said

    280
    Με πρόλαβε ο καλόψυχος. Εγώ βρίσκω σειρές και ταινίες σε αυτό το site:
    https://www.primewire.ag/tv/44486-watch-childhoods-end

  285. Γιάννης Ιατρού said

    Με τούτα και μ΄ εκείνα, τα ξανάδα τα επεισόδια…

  286. Πέπε said

    269

    Ωραίο βίντεο. Προς το τέλος μάλλον πήραν μαζί κυνήγι τον εικονολήπτη.

  287. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    205 Κιντ >>Το πλέον αξιοθαύμαστο στα αδέρφια μου (τις γίδες) είναι τα ορθογωνικά τους μάτια , που βλέπουν ένα περιορισμένο φάσμα χρωμάτων μεν, αλλά τους δίνουν περιφερειακή όραση 340 μοιρών!

    Ωραίο Κιντ, μερσί! Και γέλασα (βαφτιστικός του καπιτάνου) και έμαθα «Ορθογωνικά μάτια»! (Με το μόνο τετράποδο που θα ήθελα αν γινόταν να συγκατοικήσω, είναι ένα κατσικούλι-τις αγαπάω πολύ τις διαολεμένες. Όμορφες, έξυπνες και πολυπαραγωγικές )

  288. odinmac said

    Κοίτα να δεις τι γίνεται! Στο 265 έγραψα «σένιος» και σήμερα ανακάλυψα, στο ζακυνθινό λεξιλόγιο του Ντίνου Κονόμου του 1960 ότι «σένιο» (το) είναι κάθε ιδιαίτερο είδος κωδωνοκρουσίας των καμπαναριών (κουτσό, αμυγδαλάτο, σαρακοστής, νεκρώσιμο-κληρικών, λαϊκών, παιδιών-κλπ).
    Στις λειτουργίες έχουμε α’ σένιο, β’ σένιο˙ προαναγγέλεται η λειτουργία και με μια καμπάνα «μονή» αρχίζει.
    Μάλιστα κύριε.

  289. Έλα Έφη!

  290. 290# Τίποτα μικρότερο και πιο οικονομικό δεν παίζει?

  291. Πέπε said

    205

    Κάτι παρόμοιο κάνει με τα μάτια του ο χαμαιλέων. Αλλά επειδή μεγάλο μέρος από το οπτικό πεδίο του κάθε ματιού είναι εκτός του οπτικού πεδίου του άλλου, βλέπει δισδιάστατα. Και καθώς το κάθε μάτι κάτι πρέπει να κάνει την ώρα που το άλλο κοιτάει εκτός, τελικά βλέπει δύο πράγματα παράλληλα και μπορεί να κινεί το κάθε μάτι ανεξάρτητα.

    Οι κατσίκες προφανώς δεν τα κάνουν όλα αυτά. Δεν είχα ιδέα γι’ αυτή τους την ιδιαιτερότητα, αλλά αν κινούσαν το κάθε μάτι ανεξάρτητα θα το ξέραμε, όπως το ξέρω με τον χαμαιλέοντα (που δεν τον έχω καν συναντήσει, εκτός από 4-5 φορές στη ζωή μου, μπορεί και λιγότερες, ενώ κατσίκες βλέπω άπειρες), άρα υποθέτω ότι δεν το κάνουν. Όταν λοιπόν το ένα μάτι κοιτάει κάπου εκτός του πεδίου του άλλου, τελικά τι βλέπουν;

    * * * * *

    Τα ξέρετε τα μάτζικ άι; Κάτι εικόνες με επαναλαμβανόμενα μοτίβα που άμα τις κοιτάξεις μ’ ένα ειδικό αλληθώρισμα γίνονται τρισδιάστατες. Έναν καιρό είχα φάει κόλλημα μαζί τους. Όταν άρχισα να τις παρατηρώ προσεκτικά για να καταλάβω το κόλπο, συνειδητοποίησα πώς λειτουργείκαι η κανονική στερεοσκοπική όραση.

  292. Νέο Kid said

    292. Το βασικό στο μάτι της κατσίκας , και γενικά στα «ορθωγωνικά» μάτια είναι ότι διατηρούν την οριζοντιότητά τους (μια λειτουργία σαν τη φυσαλίδα στο αλφάδι , ας πούμε) όταν το ζώο γέρνει ή σκύβει το κεφάλι. Βασική ιδιότητα για να μπορεί να βόσκει και ταυτόχρονα να ελέγχει και τον περιβάλλοντα χώρο για θηρευτές/εχθρούς.
    Το σχήμα των ματιών γενικά το έχει καθορίσει η εξέλιξη για να τρώνε όλοι ψωμί… οι μικροί /κοντοί θηρευτές , όπως γάτες αλεπούδες κροκόδειλοι έχουν μάτια «όρθια» , σχισμές,γιατί αυτό τους επιτρέπει «φερμάρισμα» ακριβή εστίαση-κεντράρισμα σε κοντινή απόσταση , που είναι σημαντικό για να πιάσουν ας πούμε ένα ποντίκι . Τα κατσίκια , τα άλογα τα πρόβατα οι αντιλόπες έχουν κατσικίσιου τύπου μάτια γιατί αυτό τους παρέχει εποπτεία μεγάλου χώρου ώστε να αναγνωρίζουν θηρευτές ,και έχει και καλύτερη λειτουργεία με χαμηλό φωτισμό για βοσκή σούρουπο κι αυγή που έχει δροσιά.
    Οι πιο μεγάλοι θηρευτές , λιοντάρια , άνθρωποι, έχουν στρογγυλά μάτια , μια «ενδιάμεση» κατάσταση μεταξύ ορθογωνικού και κατακόρυφης «σχισμής»

  293. 293, Τι μαθαίνει κανείς!

  294. Μαρία said

    νεκροί ανα μύριο
    Γαλλία 1.835
    Ελλάδα 1.834
    Πορτογαλία 1.833

  295. sarant said

    Ντέρμπι! Αλλά όπως πάμε αύριο θα τους έχουμε περάσει.

  296. odinmac said

    292 τέλος
    με την ίδια λογική δουλεύει και το view master, αν είχες δει ποτέ μικρός. Αυτό που λες δηλαδή γίνεται (χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική) αν βάλεις απέναντί σου και κοιτάξεις δύο πανομοιότυπες εικόνες οι οποίες η μόνη διαφορά τους είναι η ελαφρώς διαφορετική γωνία λήψης (ελάχιστη, όσο απέχουν τα ανθρώπινα* μάτια μεταξύ τους)

    *εάν η γωνία λήψης μεγαλώσει, για παράδειγμα τραβώντας μια φωτό από μια ταράτσα και μία δεύτερη με απόσταση από την πρώτη 2 μέτρα, αλλά να εστιάζουν και οι δύο στο ίδιο σημείο και από το ίδιο ύψος, πάνω σε τρίποδο δηλαδή, τότε εφαρμόζοντας το κόλπο που έμαθες θα μπορούσες να δεις πως βλέπει τον κόσμο ένας… γίγαντας

  297. Μαρία said

    https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/01/december-10/#comment-777101
    Ακόμα να τα αποσύρουν στο Αιγάλεω.

  298. Γιάννης Ιατρού said

    298: Ε, θα έκαναν παραγγελία που να ξελάσπωνε το τυπογραφείο….

  299. Dimitris Harvatis said

    Περί booster: όπως πολύ σωστά ειπώθηκε στο #15, στα ελληνικά η δόση λέγεται «αναμνηστική», από το γαλλικό. Ο όρος «ενισχυτική» δεν υπήρχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, και προφανώς προέρχεται από δημοσιογραφική μετάφραση του booster. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον προτιμήσουμε όταν έχουμε παλιά και καθιερωμένη λέξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: