Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της τρίτης δόσης

Posted by sarant στο 11 Δεκεμβρίου, 2021


Της τρίτης δόσης, είτε τη λέτε αναμνηστική αν είστε της παλαιάς σχολής είτε ενισχυτική, αν αποδίδετε το αγγλικό booster.

Tης τρίτης δόσης, που από 13 Δεκεμβρίου, δηλαδή από Δευτέρα, θα έχετε συνέπειες αν δεν την έχετε κάνει και έχει παρέλθει εφτάμηνο από τη δεύτερη, εφόσον είστε άνω των 60 ετών. Αυτό βέβαια είχε ειπωθεί μία φορά στις 30 Νοεμβρίου και μετά το ξαναείπαν προχτές -κι ας είναι εντελώς αδύνατο κάποιος να βρει ραντεβού τις αμέσως επόμενες μέρες.

Τι συνέπειες θα έχουν όσοι εξηντάχρονοι+ δεν έχουν κάνει τρίτη δόση και έχει περάσει 7μηνο από τη δεύτερη; Δεν θα ισχύει το εμβολιαστικό πιστοποιητικό τους, άρα θα μπουν σε ιδιότυπο λοκντάουν, ή «λοκντάνουν» όπως το θέλει το σουπεράκι του Σκάι.

Εγώ έχω προγραμματίσει την τρίτη δόση μου ακριβώς στο 7μηνο, αλλά θεωρώ ότι είναι μεγάλο ατόπημα αυτή η ανακοίνωση, αν μη τι άλλο διότι εξομοιώνει τον πολίτη που έχει κάνει δύο δοσεις με τον ανεμβολίαστο πολίτη. Όμως αυτά τα συζητάμε σε άλλα άρθρα μέσα στην εβδομάδα, σήμερα είναι Σάββατο κι έχουμε μεζεδάκια.

* Και συνεχίζω τριτοδοσικά. Σε άρθρο για την τρίτη δόση, που θεωρείται «οχυρό», διαβάζω τοποθέτηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη: «Τα νούμερα είναι τρομακτικά για να αμφισβητήσει κανείς την αξία των εμβολίων».

Καταλαβαίνουμε βεβαια τι εννοεί, αλλά θα ήθελα να εξετάσουμε αυτό το συντακτικό σχήμα, που είναι μετεξέλιξη του σχήματος «τουτού» που το έχω πει παλιότερα, δηλαδή του «πολύ ωραία για να είναι αληθινά» (too good to be true, too X to Y). Ήδη, αυτές οι δομές θεωρούνται αγγλισμός (ή γαλλισμός), και παρόλο που έχουν μπει στη γλώσσα τουλάχιστον από τις αρχές του 20ού αιώνα, πολλοί τις θεωρούν ξενικές και δυνητικά αμφίσημες (διαβάζει πολύ για να αποτύχει στις εξετάσεις -τι σημαίνει;).

Λέω μετεξέλιξη, διότι αρχικά στο πρώτο σκέλος της πρότασης υπήρχε ένα «πολύ» ή «πάρα πολύ», αλλά πλέον το βλέπω και με απλά επίθετα, έστω κι αν πρόκειται για επίθετα που περιέχουν έτσι κι αλλιώς την υπερβολή, όπως εδώ το «τρομακτικά». Το σημειώνω λοιπόν, σαν ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Και αναγνωρίζω ότι η δομή αυτή είναι οικονομική, παρόλο που εγώ θα προτιμούσα τη δομή «Τα νούμερα είναι τόσο εντυπωσιακά, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την αξία των εμβολίων».

* Kαι συνεχίζω με ένα διεθνές μεζεδάκι. Ο χειριστής των τουίτ του πρωθυπουργού του Ισραήλ θέλησε να κολακέψει Έλληνες και Κύπριους, κι έτσι έβαλε τις ελληνικές λέξεις fili και symahi, φίλοι και σύμμαχοι, στο τουίτ που δημοσίευσε με την ευκαιρία της τριμερούς συνάντησης, μόνο που μπέρδεψε τις σημασίες.

Κι έτσι έγραψε: you are not just allies, fili, you are true friends, symahi.

* Στο ίδιο τουίτ, πρόσεξα την ορθογραφία unshakable, που εγώ την ήξερα με ένα e παραπάνω, unshakeable.

Βρίσκω εδώ ότι το unshakable είναι η αμερικανική εκδοχή του unshakeable.

Σε μια άλλη σελίδα, που δεν ξέρω την εγκυρότητά της, βρίσκω ότι υπάρχει τάχα διαφορά σημασίας ανάμεσα στο unshakable και στο unshakeable, αλλά υποψιάζομαι πως η διαφορά έχει επινοηθεί εκ των υστέρων, χώρια που δεν τη βρίσκω και μεγάλη διά γυμνού οφθαλμού:

As adjectives the difference between unshakeable and unshakable is that unshakeable is not able to be shaken; firm, solid, resolute while unshakable is that cannot be shaken or moved; unfaltering or unwavering.

* Διαβάζω στο in.gr για την πανδημία, ότι: «το νέο στέλεχος όμικρον θα αντικαταστήσει το δέλτα ως το επικρατόν στέλεχος παγκοσμίως«.

Επικρατόν; Κάτι δεν πάει καλά εδώ.

Για αστείο είπα στον φίλο που το έστειλε: Α τους αγράμματους, «το επικρατών» είναι το σωστό, όπως «το κυβερνών» -αλλά έκανα πλάκα. Το επικρατούν θα έπρεπε να είναι.

* Μια γουστόζικη διαφήμιση με παροιμιολογικό ενδιαφέρον -και ταυτόχρονα τιμοκατάλογος, αν και δεν ξέρω κατά πόσον ισχύουν όλες οι τιμές.

* Κι ένα συνηθισμένο λάθος, που απορώ αν θα πρέπει να συνεχίζω να το καταγράφω. Δεν το πιάνει και ο κορέκτορας, βλέπετε.

Σε άρθρο για την ασθένεια του Γιώργου Τράγκα, διαβάζουμε ότι η σύζυγός του «υποβλήθηκε σε εξετάσεις και δεν χρίζει νοσηλείας».

Δεν χρήζει, βεβαια, αλλά είπαμε, φταίει ο κορέκτορας, που δεν το πιάνει.

* Κι ένας αγγλισμός που τον έχω ξανασυναντήσει. Ξέρουμε ότι το αγγλικό empathy, παρόλο που ετυμολογείται από το ελληνικό «εμπάθεια», είναι χαρακτηριστική περίπτωση ψευδόφιλης λέξης, διότι σημαίνει περίπου το αντίθετο από την ελληνική λέξη.

Συνήθως το αποδίδουμε «ενσυναίσθηση».

Έχω δει όμως κι άλλη φορά, κάποιοι να χρησιμοποιούν την ελληνική «εμπάθεια» όχι με τη σημασία του λεξικού, δηλαδή «το να κυριαρχείται κάποιος από έντονα συναισθήματα εχθρότητας, κακίας ή μίσους», αλλά σαν να σημαίνει ό,τι και το αγγλικό empathy. Όπως εδώ ο Κύπριος γιατρός στο Τουίτερ, που θεωρεί δείκτη φιλανθρωπίας και γνώσης την «εμπάθεια» προς όσους νοσούν από κόβιντ.

* Στιγμιότυπο που μου μεταφέρει αυτόπτης φίλος, από συζήτηση στο Όπεν, που έγινε το περασμένο Σάββατο ή την Κυριακή. Κοπυπαστώνω:

Κεγκέρογλου (παρολίγο υποψήφιος) μόλις τώρα στο ΟΠΕΝ: Debate είναι πάντα μεταξύ 2, αλλιώς λέγεται συζήτηση. [Χλιαρές αντιδράσεις στο πάνελ.] Και συνεχίζει: Μα, μάθετε τι σημαίνει η λέξη. Debate είναι πάντα μεταξύ δύο. Από την Αμερική ξεκίνησε και ήταν πάντα μεταξύ δύο. [Κι αυτό λάθος βέβαια, όταν ήταν ο Περό, ήταν τρεις. Χλιαρή αντίδραση από Παπαχρήστο (Νέων) ότι στην Αμερική είναι πάντα 2 οι υποψήφιοι. Και ρελάνς Παπαχρήστου]: «Μου στέλνει φίλος ότι το debate προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη δίβατον, μονομαχία [ή κάτι τέτοιο είπε] μεταξύ 2 ρητόρων».

Καιρό έχω να ακούσω τη μπαρούφα για το debate και το (ανύπαρκτο) δίβατον. Έχουμε βέβαια γράψει για το θέμα.

* Kι ένα ωραίο από αυτόματη μετάφραση, που το ψάρεψε φίλος στο Φέισμπουκ.

Από μια ομάδα φίλων του Παρισιού, η φωτογραφία από το πασίγνωστο και υπέροχο σιντριβάνι του κήπου του Λουξεμβούργου.

«Το ιατρικό συντριβάνι» λοιπόν σύμφωνα με την αυτόματη μετάφραση.

Βλέπουμε παρεμπιπτόντως ότι το μεταφραστήρι δεν έχει πληροφορηθεί ότι η λέξη γράφεται «σιντριβάνι», και ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη συντριβή.

Αλλά γιατί «ιατρικό» το σιντριβάνι; Λέτε να είναι ιαματικά τα νερά του;

Μπα, είναι ιατρικό μόνο από στραβομετάφραση. Βλέπετε, επειδή φτιάχτηκε ύστερα από επιθυμία της Μαρίας των Μεδίκων λέγεται στα γαλλικά Fontaine Médicis, και στα αγγλικά, απ’ όπου ίσως έγινε η μετάφραση, Medici Fountain. Ε, δεν είναι πολύ μακριά από το Medical!

* Φίλος βλέπει στην ΕΡΤ να αναγγέλλεται η ταινία «Το ημερολόγιο της Σάρα» και μου γράφει:

Η Σάρα είναι Αμερικάνα; Πάντως όχι Ελληνίδα γιατί μένει άκλιτη (χρησιμοποιείται το όνομα και στην Ελλάδα, είχαμε μια στο χωριό).

Τι να πω, όπως βλέπω Ισπανίδα πρέπει να είναι η συγκεκριμένη, αλλά εγώ τη Σάρα πάντοτε θα την έκλινα, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Άλλοι πάλι αφήνουν άκλιτη και την Άννα όταν είναι ξένη -παρόλο που ο τίτλος του βιβλίου είναι «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ», θα βρείτε στο γκουγκλ αρκετές χιλιάδες «της Άννα Φρανκ».

* Kι ένα ακόμα μεταφραστικό, πάλι από μηχανάκι, από διαφήμιση για γυναικείες κάλτσες.

Έχει πολλά, αλλά στέκομαι στο ότι με τις κάλτσες αυτές «θα εισάγετε [συνεχώς, ε;] μια νότα μπαχαρικών στην κρεβατοκάμαρά σας».

Μια νότα μπαχαρικών;

Υποθέτω ότι θα έλεγε a spicy note. Μια πικάντικη νότα, δηλαδή.

* Τίτλος σε αθλητικό ιστότοπο:

«Μπήκαν» Παπαπέτρου και Γουάιτ

Και αναρωτιέμαι, βλέποντας τα εισαγωγικά:

Μπήκαν στο νόημα ή μπήκαν στο πλύσιμο;

* Αλλά μιλώντας για εισαγωγικά, δεν θα έπρεπε να παραλείψω ένα εύρημα που επισήμανε προχτές ο φίλος μας ο Θρασύμαχος, μια προσπάθεια για πανελλήνιο ρεκόρ, που την πραγματοποίησε ένας από τους επιφανέστερους εισαγωγικομανείς μας, ο τ. ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του. Απολαύστε υπεύθυνα:

Οι Μηδικοί Πόλεμοι -με την «ζυγαριά» της ιστορικής αποτίμησης να «γέρνει» προς την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αφού αυτή έκρινε οριστικώς και το τέλος των Πολέμων αυτών- είναι, αναμφιβόλως, ως σήμερα τόσο σημαντικοί και καθοριστικοί για την πορεία εξέλιξης της Παγκόσμιας, κυριολεκτικώς, Ιστορίας, ώστε ν’ αποτελούν «Μήτρα» και «Κιβωτό» Ιστορίας. … μέσ’ από το «πρότυπο» του Ξέρξη, δείχνει, ήδη από την εποχή εκείνη, ποια είναι η «προδιαγεγραμμένη» μοίρα του δεσποτισμού, του κάθε δεσποτισμού. Και για την ακρίβεια ο Αισχύλος, μέσω του Ξέρξη, περιγράφει την, οιονεί νομοτελειακή, «διαδοχή» των ιστορικών καταστάσεων από την Άτη και την Ύβρη, ως την Νέμεση και την Τίση. … καταγράφει την μοιραία πορεία της δεσποτικής διακυβέρνησης, η οποία κυριαρχούσε στην Ανατολή, με κορυφαίο «παράδειγμα» εκείνο του περσικού Βασιλείου. Ταυτοχρόνως, αναδεικνύει το μέγα πλεονέκτημα της «νεότευκτης» ακόμη Δημοκρατίας της Αρχαίας Αθήνας … Ελευθερίας η οποία, μεταξύ άλλων, διασφαλίζει και την διέξοδο της ομαλής εξέλιξης της πολιτικής ζωής, ιδίως σε περιόδους κρίσης, αντίθετα προς το «αδιέξοδο», που οιονεί «εκ φύσεως» παράγει ο δεσποτισμός και η αντίστοιχη καταπίεση του Ανθρώπου. Ένα αδιέξοδο το οποίο καταλήγει, σχεδόν δίχως ιστορική εξαίρεση, στην τελική «πτώση» και καταστροφή, όπως συνέβη με τον Ξέρξη. … Οι «συνειρμοί» του Αισχύλου για την «πτώση» και καταστροφή εκείνων που υπηρετούν τον δεσποτισμό είναι «ανεσπέρως» διαχρονική, αν ανατρέξουμε στο «κύκνειο άσμα» του Γιώργου Σεφέρη …

* Και κλείνουμε με ένα περίεργο δείγμα ακλισιάς ή τέλος πάντων μπερδέματος των τύπων. Σε άρθρο της Lifo για την υπόθεση της Κινέζας τενίστριας, διαβάζουμε:

Ταυτόχρονα, ενεργοποίησαν ένα ευρέως δίκτυο παρακολούθησης σχολιαστών των κρατικών μέσων ενημέρωσης…

Ευρέως δίκτυο;

Μπορεί βεβαια να φαγώθηκε κάποια λέξη (δηλ. να ήταν π.χ. ένα ευρέως διαδεδομένο δίκτυο) αλλά μάλλον «ένα ευρύ δίκτυο» ήθελε να γράψει ο συντάκτης.

Πιο κάτω στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε ότι συνέχισαν «κάνοντας bun για αρχή τη λέξη «τένις».»

Μάλλον ban ήθελε να γράψει. Υπάρχει και bun αλλά είναι άλλο πράγμα. Καλύτερα «μπαν», όχι;

* Και καλό σαββατοκύριακο! Και να κάνετε και την τρίτη δόση, διότι αν περιμένετε από την κυβέρνηση υπάρχει φόβος να χρειαστείτε τις υπηρεσίες ενός από τους 4000 ιερείς που αποφασίστηκε να μονιμοποιηθούν.

Advertisement

324 Σχόλια προς “Μεζεδάκια της τρίτης δόσης”

 1. Γιάννης Μάττος said

  Παρατηρώ ότι κάνουμε ένα εμβόλιο κάθε εξάμηνο, δηλαδή δύο ετησίως.
  Σκέφτηκα να πάω να κάνω οκτώ απανωτά, κι έτσι να κοιμάμαι ήσυχος για μια τετραετία.

 2. Πολύ πίσω μας πήγε όντως το δίβατο. Ο Στάθης δεν το υποστήριζε;
  Για το «επικρατών» δεν ξέρω, αλλά το «κυβερνών» πάει σε μια συζήτηση που έγινε κατ’ ιδίαν πολυ πρόσφατα με τον Νικοκύρη και άλλους. Δεν πρόκειται κανείς (εκτός ίσως από ένα συγκεκριμένο σχολιαστή εδώ) να πει «το κυβερνούν κόμμα» και αν ήμουν το Χρηστικό Λεξικό πιθανόν δεν θα δίσταζα να το λημματογραφήσω, έστω και ως εξαίρεση.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διαβάζοντας το εισαγωγικοβριθές κείμενο του Παυλόπουλου, αναρωτήθηκα: είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος, καθηγητής πανεπιστημίου, άρα έχει διαβάσει χιλιάδες σελίδες στη ζωή του· πώς είναι δυνατόν να μην έχει μάθει ακόμα τη σωστή χρήση των εισαγωγικών; Ούτε αθλητικός συντάκτης να ήτανε…

 4. Νέο Kid said

  Άκου κάλτσες S818…! Λες κι είναι διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος…
  Τώρα βέβαια θα μου πεις ,άμα μυρίσεις του Λάμπρου ( μια νότα μπαχαρικών και ημιχαλασμένου τυριού καμαμπέρ) πύραυλος θα γίνεις!

 5. Θρασύμαχος said

  Καλημέρα, το σωστό λινκ για τον Παυλόπουλο είναι https://www.iefimerida.gr/politiki/prokopis-paylopoylos-midikoi-polemo-haraxan-orio

 6. Καλημέρα!
  Νομίζω για τα εμβόλια που λήγουν στους 60+ δίνει ένα μήνα περιθώριο να κάνουν την τρίτη δόση.

 7. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Το κυβερνών είναι σωστό επειδή το «κυβερνώ» είναι συνηρημένο σε -άω, ενώ το «επικρατώ» είναι σε -έω.

 8. dryhammer said

  Τα τραγούδια της Άννα Βίσσης… [όπως η Ανάβυσσος, της Αναβύσσης ]

 9. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Ναι, δίνουν ένα μηνα, αλλά δεν το είχαν επαναλάβει κι έτσι τώρα πολλοί βγαίνουν οφσάιντ από Δευτέρα

  5 Το έβαλα

  2 Ναι, και ο Στάθης. Το κυβερνών είναι σωστό, το επικρατών όχι.

 10. sarant said

  7 Αυτό εννοούσα, ίσως δεν φάνηκε.

 11. ΣΠ said

  6
  Ναι, 6+1 μήνες.

 12. ΣΠ said


  Το κατάλαβα. Απαντούσα στον Δύτη αλλά ξέχασα να βάλω το 2.

 13. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν καταλαβαίνω γιατί να μη βάζουμε σίγμα τελικό στα ξένα γυναικεία ονόματα, όταν μιλάμε και γράφουμε ελληνικά; Θα γράψουμε και θα πούμε «της Μαρίας», όταν είναι Ελληνίδα, και «της Μαρία», όταν είναι αλλοδαπή; Για ποιον λόγο να μην τα προσαρμόζουμε στο κλιτικό σύστημα της γλώσσας μας; Οι Αμερικανοί, δηλαδή, στην αιτιατική π.χ. λένε και γράφουν Gianni, όταν αναφέρονται στον Αντετοκούνμπο; Η δική τους αιτιατική μπορεί να μη διαφοροποιείται από την ονομαστική, αλλά το Giannis είναι ελληνικό όνομα, άρα, με τη λογική της Σάρα και της Μάρα, θα πρέπει να κλίνεται. Παράλογο να ζητάμε από τους Αμερικανούς να γνωρίζουν και να σέβονται το ελληνικό κλιτικό σύστημα; Σωστά. Εξίσου παράλογο, όμως, είναι να πρέπει να λέμε και να γράφουμε εμείς πότε «της Σόνια» και πότε «της Σόνιας».

 14. ΣΠ said

  12
  10 ήθελα να γράψω, όχι 9γ. Δεν έχω ξυπνήσει ακόμα.

 15. Δλδ αν η αναμνηστική έχει τρίμηνο ζωής, σε τρεις μήνες θα είμαστε όλοι εκτός κανονικότητας ; ή θα κάνουν κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα όπως κάποτε κάθε πόλις και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο !

 16. Μα τι έχω πάθει τελευταία και κάνω όλο γκάφες; Το μόνο που μπορώ να πω ότι πια γράφω συχνά κάνοντας και κάτι άλλο συγχρόνως, μιλώντας στο τηλεφωνο πχ. Αλλά δεν είμαι και Ναπολέοντας!

 17. Γιάννης Ιατρού said

  χαχαχαχα

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  16: Όταν ξέρεις ότι επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη το κόκκινο στιλό του ντοτόρε, είναι επόμενο να κάνεις λάθη. Τα μαθητούδια τρομοκρατούνται, όταν ο δάσκαλος είναι πολύ αυστηρός, και κάνουν ακομη περισσότερα λάθη. 😂

 19. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, καήκαμε!
  Αυτό κάπως το θυμάμαι, με τους βασιλιάδες τότε, συγκεκριμένα την Φρειδερίκη…

 20. Γιάννης Ιατρού said

  19: διορθώνω !!!!
  Ο Κανελλόπουλος ήταν, προς τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, παρουσιάζοντας ένα άγημα του Ελληνικού Στρατού, το 1945

 21. Μόλις άκουσα από καλή παρουσιάστρια της ΕΡΤ «οι ασφαλές εποχές». Σαν να δημιουργείται κάποια έλξη, θηλυκό (εποχές) με κάποια θηλυκή κατάληξη, σαν τις «παλιές καλές εποχές», ένα πράμα. Και παρατηρώ πως η συχνότητα της λέξης «ασφαλ*» έχει αυξηθεί. Ίσως και από επίδραση της αγγλικής «safe» αλλά με πολλά στραβοπατήματα. Με καλημέρες.

 22. Πέπε said

  Στα ελληνικά δεν έχουμε λέξη που να αντιστοιχεί στο too / trop της συγκεκριμένης σύνταξης τουτού. (Για το σκέτο too / trop έχουμε το «υπερβολικά», αλλά εδώ δεν κάνει.) Λέμε καμιά φορά χαριτολογώντας ότι στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι ποτέ too much, αλλά στην πραγματικότητα ασφαλώς και έχουμε σύνταξη που στο σύνολό της να είναι ακριβώς αντίστοιχη του τουτού: «παραείναι Χ για να Ψ». Απλώς το δικό μας «παρα-» δεν είναι ξεχωριστή λέξη.

  > πρόσεξα την ορθογραφία unshakable, που εγώ την ήξερα με ένα e παραπάνω, unshakeable.

  Έτσι θα ‘πρεπε να είναι, χωρίς το e. Στο απλό shake ο ρόλος του e είναι να δείξει ότι το a είναι μακρό, [ei]. Στο unshakable η ακολουθία a – k – φωνήεν επαρκεί για να το δείξει. Όσο για την υποτιθέμενη διαφορά στη σημασία, εντάξει, αδιατάραχτο είναι ό,τι δεν μπορεί να διαταραχθεί ενώ αδιατάραχτο είναι ό,τι δεν μπορεί να διαταραχθεί. Να ‘χαμε να λέγαμε.

  Για το σιντριβάνι των Μεδίκων, Medici, Γιατροί, να βγει πάραυτα ο κακόψυχος απόγονός τους να δώσει εξηγήσεις.

  Η νότα μπαχαρικών κλασική σε οινοπαρουσιάσεις και άλλα παρόμοια βαθυκούλτουρα κείμενα.

  Καλημέρα σας.

 23. dryhammer said

  21. Δλδ όταν εγκαινιάζουν κάνα μπάλωμα στο δρόμο θα λένε για «τις ασφαλές άσφαλτες»;

 24. Theo said

  Καλημέρα,

  @20:
  Ο Κανελλόπουλος μεν, αλλά τη δεκαετία του ’50, όταν ο Βαν Φλιτ μας επισκέφτηκε ως απόστρατος, στέλεχος κάποιας μεγάλης εταιρίας. Νομίζω πως είχε συζητηθεί εδώ πριν κάποια χρόνια.

 25. Πέπε said

  13

  -What’s your name?
  -My name is Yannis.
  -Hi Yannis.
  -No, it’s Hi Yanni.
  -What’s your name again?

  Άντε να εξηγήσεις… Σίγουρα έχει συμβεί σε πολλούς.

 26. Γιάννης Ιατρού said

  24: έλα ντε, και τα δικά μου σχόλια τα ξεχνάω!!!
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/10/23/proverbs/#comment-462524

 27. Νέο Kid said

  3. Εγώ νομίζω ότι το φαινόμενο της εισαγωγικομανίας δεν έχει να κάνει με «τυπική» μόρφωση , αλλά είναι βασικά ένα ψυχολογικό φαινόμενο. Έχει να κάνει με την ακαταμάχητη παρόρμηση του εισαγωγικομανούς να δείξει στο «κατώτερο» ακροατήριο ότι αυτός «πιάνει» τα κρυφά νοήματα και τις υπόρρητες έννοιες και -ως ανώτερος άνθρωπος- τις δείχνει και στην πλέμπα μέσω των εισαγωγικών , μπα και τζινάψει (η πλέμπα…)

 28. dryhammer said

  Ο κος Βαν Φλιτ επί το έργον, έμπροσθεν του βαν και με το φλιτ στο χέρι.

 29. Γιάννης Ιατρού said

  26: (συνέχεια) κι εδώ, του Νικοκύρη, στο άρθρο με τα Φλωρεντιανά μεζεδάκια (της 13 Οκτ. του 2018)
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/10/13/meze-344/

 30. Γιάννης Κουβάτσος said

  24: Ναι, είχε συζητηθεί και αυτή η φράση και «οι νέοι Παρθενώνες», αλλά δεν είχαμε καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα. Ο ίδιος ο Κανελλόπουλος διέψευδε σταθερά ότι είχε πει τέτοια πράγματα.

 31. Georgios Bartzoudis said

  «Η Σάρα είναι Αμερικάνα; Πάντως όχι Ελληνίδα γιατί μένει άκλιτη (χρησιμοποιείται το όνομα και στην Ελλάδα, είχαμε μια στο χωριό)».

  # Στο δικό μου το χωριό έχουμε πολλές σάρες! Καθότι Μακεδονιστί, σάρα(η)= το πρωτόγαλα, τουτέστιν το γάλα των θηλαστικών κατά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα. [θεωρούσαν ότι έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες].

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  27: Οπότε ποιο είναι το σωστό : παγωτό Παυλόπουλος ή «παγωτό» Παυλόπουλος; 😊

 33. Νέο Kid said

  Στο σχήμα too good to be true! στα ελληνικά πρέπει να βάζουμε το παρά- κι όλα είναι οκ.
  Αν ας πούμε το: «Τα νούμερα είναι τρομακτικά για να αμφισβητήσει κανείς την αξία των εμβολίων». γίνει : Τα νούμερα παραείναι τρομακτικά για να αμφισβητήσει…» είμαστε εντάξει.

 34. sarant said

  13 Εγώ έτσι λέω.

  24-26-29 Αχ, εκκρεμεί άρθρο για τη φράση αυτη….

 35. @ 23 Dryhammer

  Να το παρακολουθήσουμε σαν φαινόμενο.

  Πάντως, θυμάμαι εκείνο το «θέλουμε ασφαλΕΣ σχολείΑ» που έδειχνε την αβεβαιότητα των καταλήξεων.

 36. sarant said

  33 Κι όμως, λίγοι χρησιμοποιούν αυτή την ελληνική δομή.

 37. Νέο Kid said

  32. Neither! Παγωτό «Παυλόπουλος» φυσικά!

 38. Costas X said

  Καλημέρα !

  «…η εμπάθεια σε ανθρώπους που νοσούν από COVID19…»

  Είναι και αμφίσημο, ποιοί έχουν εμπάθεια, αυτοί που νοσούν, ή οι υπόλοιποι; Έπρεπε να λέει «…η εμπάθεια ΓΙΑ ΤΟΥΣ ανθρώπους που νοσούν», ή «…ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ανθρώπους που νοσούν».

 39. Θυμάμαι πως την αθλήτρια και ηθοποιό Σόνια Χένι (Sonja Henie) πάντα τη λέγαμε Σόνια και στη γενική.

  Πάντως, έχω ακούσει και «της Μαρία Κάλας» και αναρωτιέμαι μήπως έχει δόση πιο σωστού από το κλινόμενο. Πολύ περισσότερο, αφού το άκουσα από ταξιτζή και όχι διανοούμενο.

 40. Christos said

  Έχει πλάκα όταν η υπουργός παιδείας σου μανταμσουσουδίζει:

  Επειδή το «θα τρέξω» τής φανηκε μαλλον μπασκλασαρία, του έβαλε και μια πρόθεση μπροστά για να το εξευγενίσει. Το ότι το «προστρέχω» σημαίνει άλλο πράγμα, μάς είναι απολύτως αδιάφορο.
  «Εγώ θα προστρέξω να εμβολιάσω το γιο μου που είναι 5,5 ετών, ευθύς αμέσως, πρώτα – πρώτα για να προστατεύσω τον ίδιο και έχοντας ακούσει τους ειδικούς»
  Ο ΣΚΑΪ πάντως στον τίτλο το έκανε «τρέξω».

  https://www.skai.gr/news/politics/kerameos-se-skai-1000-ligotera-krousmata-sta-sxoleia-kamia-syzitisi-gia-kleisimo

  (στο 7:40)

 41. π2 said

  Για την εμπάθεια: Αν δεν κάνω λάθος, ο συγκεκριμένος χρήστης είναι Κύπριος, και αχνοθυμάμαι να έχουμε ξανασυζητήσει ότι αυτές οι ψευδόφιλες παρερμηνείες είναι πιο συχνές στα κυπριακά.

 42. Πουλ-πουλ said

  Τα εισαγωγικά στο γραπτό λόγο έχουν και τα αντιπαθητικά αδελφάκια τους στον προφορικό, με τα δαχτυλάκια. Πώς λέγαμε παλιά «αχ κουνελάκι».

 43. ΓΤ said

  27@

  Αφού συνταχθώ αναφανδόν με Κιντ για Παυλόπουλο, ο οποίος δεν λέει να κατέβει από το σώψυχο βάθρο του Μύστη των Αράδων, στις πλησίστιες εισαγωγικών «σοφίες» του, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας κομιλφό μηρυκασμός γεγονότων μέσα από ένα επιδιορθωμένο γραμμόφωνο, βλέπουμε στάση στον λόγο, ένα είδος παλαιάς τυπογραφικά αραιογράμματης έμφασης, δηλωτικής μιας εικόνας που, ενώ το δεξιό φρύδι σηκώνεται, το αριστερό μάτι χαμηλώνει, και έρχεται να αλέσει την τροφή, θαρρείς κρέμα Milupa του ’70, να τη δώσει στον μπούλη λαό.

  Ο Παυλόπουλος θυμίζει συγκεκριμένο κομμάτι εκκλησιάσματος. Όπως η γιαγιάκα πάει στην εκκλησία με το σκαμνάκι της, ο Παυλό πηγαίνει παντού κουβαλώντας τα εισαγωγικά του, ή, αν προτιμάτε, επανανοηματοδοτώντας την αχθοφορία περιωπής, όπως ο δικηγόρος που στουμπώνει τη μασχάλη του με τον φάκελο δικογραφίας. Και ακριβώς όπως ο Μπουκάλας έγραψε κάποτε το «Ο μέσα πάνθηρας», καιρός είναι ο Παυλόπουλος να στρωθεί να γράψει το «Μέσα βάθρο μου». Να ‘χω επιτέλους κάτι ντεμέκ μεστό για να γελάσω, προτού το τζάκι μου ταΐσω.

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  39: Προσωπικά, κλίνω πάντα και ανεπιφύλακτα τα ξένα ονόματα, όταν μιλάω και γράφω ελληνικά. Το ίδιο κάνω και όταν μιλάω στην τάξη με τις αλλοδαπές μαθήτριές μου· της Αμέλιας, της Ακίλας, της Αναμαρίας, της Μαρβίνας, της Ελισαβέτας, της Αλεξάνδρας, της Σεράινας. Και οι απλοί άνθρωποι στην καθημερινή γλώσσα το ίδιο έκαναν και κάνουν, αν αυτό είναι το κριτήριο. Της Ρίτας Χέιγουορθ και της Σοφίας Λόρεν, έλεγε η μητέρα μου.

 45. Στο σημερινό άρθρο στο protagon για τη Ρίτα Μορένο που είδαμε προχθές στο West Side Story II υπάρχει γενική όχι για αυτή αλλά για τη Ρίτα Χέιγουορθ χωρίς -ς-.

 46. π2 said

  Είναι η νέα μόδα, εισαγωγικά σε κάθε μεταφορική χρήση της γλώσσας, λες και μπορεί να υπάρξει κείμενο χωρίς μεταφορική χρήση της «γλώσσας» (see what I did there?).

 47. π2 said

  Στο 3 το σχόλιο για τα εισαγωγικά.

 48. LandS said

  13
  Ζω για την ημέρα που κάποια ξένη ονόματι Artemis γίνει δημοφιλής στην Ελλάδα.

  Άντε γιατί μας έχουν πρήξει κάτι αγράμματες μανούλες με αυτό το Αρτέμιδος. (Ξέρω μια, όπως και έναν που λέει της Ηούς)

 49. Νέο Kid said

  Για να μην κοιτάω μόνο την καμπούρα του κάθε Παυλόπουλου, θέλω να μου πει κάποιος έγκριτος ( κι ας είναι παγκοσμίως άγνωστος. Δεν με πειράζει!) φιλόλογος, γλωσσολόγος ή και απλός πλεμπαίος σαραντακιστής , πώς λέγεται αυτή η δικιά μου μανία να βάζω τόσες παρενθέσεις όταν γράφω; Παρενθεσιομανία; Υπάρχει τέτοια ασθένεια;
  Μου είναι ειλικρινά αδύνατον να γράψω χωρίς παρενθέσεις ( επεξηγηματικού χαρακτήρα.)
  Είναι μια ακαταμάχητη παρόρμηση υπερανάλυσης που έχω; Δεν το κάνω «παυλοπουλικά», από υπεροψία, το ορκίζομαι!
  Ίσως να έχει να κάνει με το left brain μου, δεν ξέρω…
  Ειλικρινά θα με ενδιαφέραν απόψεις και προτάσσεις θεραπείας ! 😊
  (Εφόσον αναγνωρίζω την πάθηση μου, είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται για ψύχωση αλλά για μια απλή νεύρωση. Οπότε παίρνει φάρμακο…)

 50. Γιάννης Κουβάτσος said

  49:Η δικιά μου πάθηση είναι η αποσιωπητικομανία… Να το πάλι… Μάλλον μου δίνουν την εντύπωση ότι δημιουργείται κάποια υποβκητικότητα, κάποιο μυστήριο… 😂

 51. LandS said

  25
  Τι να πω και εγώ ή ο ΣΠ οι Ισπανοί μας λένε Εσταύρος.

 52. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @30. Γιάννη, ὁ Κανελλόπουλος διέψευδε σταθερά ὅτι εἶχε πεῖ τέτοια πράγματα, ἁπλούστατα ἐπειδή ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ! 🙂
  (..καί βέβαια, αὐτό εἶναι ἕνα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ζήτημα ἀπό τό πόσο ἀντικομμουνιστής ἦταν καί τό πῶς ἀξιολογοῦσε τά διάφορα πεπραγμένα τῶν ἐμφυλιοπολεμικῶν ἀστικῶν κυβερνήσεων..)
  Μέχρι νά ἀποφασίση ὁ Κύριος νά μᾶς πάρη κοντά του, θά περιμένουμε ΜΙΑ παραπομπή σέ ΕΝΑ ἔντυπο ἐκείνων τῶν ἡμερῶν πού νά περιέχη ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ τίς ἐν λόγω δηλώσεις 🙂

 53. ΣΠ said

  49
  Δεν ξέρω αν ­θα σε ανησυχήσει αυτό (που γράφω) αλλά κι εγώ το κάνω αυτό (να βάζω παρενθέσεις).

 54. ΣΠ said

  52
  Γιώργο εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2017/10/23/proverbs/#comment-464141

 55. nikiplos said

  Στους 10 λόγους που εκφωνεί ο Πάκης, οι 7 είναι δεκάρικοι, οφείλω όμως να ομολογήσω πως οι 3 είναι εξαιρετικοί, δηκτικοί και διεισδυτικοί. Αυτό ως προσωπική εμπειρία και μόνον.

 56. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές Σάρες και Μάρες….

 57. ΣΠ said

  51
  Έτσι είναι.

 58. π2 said

  49: Πολλοί χρησιμοποιούμε περισσότερες παρενθέσεις απ’ όσες θα έπρεπε. Νομίζω είναι βασικό χαρακτηριστικό του βιαστικού γραπτού λόγου. Θέλουμε να χωρέσουμε πολλά πράγματα σε μια γρήγορα γραμμένη πρόταση, κι έτσι αναγκαστικά καταφεύγουμε για ευκολία στον παρενθετικό λόγο και τις παρενθέσεις του. Αν κάτσεις να χτενίσεις ξανά και ξανά ένα κείμενο, θα δεις ότι μόνος σου θα μειώσεις τις παρενθέσεις (εγώ πάλι δυσκολεύομαι…).

 59. nikiplos said

  40@ Από εδώ
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%87%CF%89&sin=all
  Το προστρέχω είναι και για μεγάλη ανάγκη. Η υγεία του γιού οπωσδήποτε είναι μεγάλη υπόθεση για μια μητέρα, όπως και να το κάνουμε.

  Προστρέχω στον αδερφό μου (κρυφά από τη νύφη μου) για δανεικά, αλλά και προστρέχω στην Ιατρική Επιστήμη για να έχει καλά το παιδί μου. Άλλοι πάλι προστρέχουν στους 4000 εφημέριους που διορίστηκαν επιτέλους, καθώς η κυβέρνησή μας κατάφερε να λύσει ένα πρόβλημα που χρόνιζε εδώ και δεκαετίες.

 60. nikiplos said

  Παρενθέσεις χρησιμοποιούν οι τζικς των θετικών επιστημών. Οι υπόλοιπο χρησιμοποιούμε τις τελείες και της προτάσεις. 🙂

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Τά σχήματα λόγου τόν μάραναν!

  Ἄν κάτσω καί γράψω τά καλαμπούρια πού κάνουν οἱ γιατροί μέ αὐτόν τόν Τζανάκη (καί πιό πολύ μέ τόν δικό μας, τόν Καπραβέλο) θά χρειαστεῖ ὕστερα νά πουλήσω τό σπίτι μου γιά δικηγόρους 🙂

 62. avadistos said

  #49
  Παρενθέσεις βάζουν συστηματικά όσοι έχουν νοσήσει βαριά και παρατεταμένα από θετική πεδία (!)
  Το 27σου, το προσυπογράφω.

 63. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @54. Σταῦρε, ἐσύ καί διαβασμένος εἶσαι, καί καλοπροαίρετος. Ξέρεις πολύ καλά ὅτι αὐτές οἱ (γνωστές) δηλώσεις του ΔΕΝ έχουν σχέσι οὔτε μέ Μακρονήσια, ούτε μέ τόν Ἐμφύλιο, οὔτε μέ δηλώσεις ὑποταγῆς.

 64. ΣΠ said

  Η φράση «τα νούμερα είναι τρομακτικά για να αμφισβητήσει κανείς την αξία των εμβολίων» είναι αμφίσημη στον γραπτό λόγο. Στον προφορικό λόγο φαίνεται τι εννοούμε από τον επιτονισμό.

 65. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  43 Ωραίος.

  Για τις παρενθέσεις, υπήρχε κάποιος στην παλιά Ελευθεροτυπία που του άρεσε να βάζει παρενθέσεις (που θεωρούσε ότι είναι) ψαγμένες 🙂

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  59:Σπεύδω είναι το σωστό. Άλλη σημασία έχει το προστρέχω. Θα περίμενα η «αξιόλογη» υπουργός Παιδείας να ξέρει τη διαφορά. Αν αρχίσουμε να δεχόμαστε ως σωστά τα πάντα, στο τέλος δεν θα μπορούμε να συνεννοηθούμε.

 67. sarant said

  59-66 Κι εγώ έτσι λέω. Προστρέχω θα έλεγε ο γιατρός του, αν ο μικρός ήταν άρρωστος.

 68. Theo said

  @49, κα:
  Κι εγώ έχω τη μανία με τις παρενθέσεις, μάλλον γιατί θέλω να χωρέσω πολλά πράγματα σε μια γρήγορα γραμμένη πρόταση, όπως λέει κι ο Π2 στο #58.
  Ο δε μακαρίτης ο Πεντζίκης ήταν πολύ συνειρμικός: έβαζε πολλές παρενθέσεις στον προφορικό του λόγο, ώστε να ξεχνάς από πού ξεκίνησε. 🙂

 69. ΣΠ said

  63
  Οι δηλώσεις έγιναν το 1955 και φυσικά δεν έχουν σχέση με τον Εμφύλιο και την Μακρόνησο. Ωστόσο μια αίσθηση υποταγής την διακρίνω.

 70. voulagx said

  #68: «έβαζε πολλές παρενθέσεις στον προφορικό του λόγο, ώστε να ξεχνάς από πού ξεκίνησε.»
  Δηλαδή Τεό επίτηδες το έκανε; 🙂

 71. ΣΠ said

  68
  Για έναν φίλο μου κομπιουτερά, που κάνει το ίδιο στον προφορικό λόγο, λέω ότι μιλάει με υπορουτίνες.

 72. 49# (ακούγεται σοβαρό, να πας να το κοιτάξεις)

 73. Πατέρας των παρενθέσεων και λοιπών παρενθετικών και εισαγωγικών θα πρέπει να θεωρηθεί ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος που το όνομά είναι σήμερα φιλοξενούμενο στη σελίδα του Νίκου. Αναφέρομαι στην ευρωπαϊκή του ιστορία.

  Όλα τα παρενθετικά σχήματα που εισάγει, μολονότι είναι υπερβολικά πολλά, είναι όμως πάντα χρήσιμα. Τα εισαγωγικά, επειδή αφορούν ακριβή μεταφράσματα˙ οι παρενθέσεις, επειδή π.χ. επαναλαμβάνουν την προηγούμενη φράση αλλά σε πρωτότυπη/κείμενη εκδοχή˙ οι παρενθετικές παύλες, για να επεξηγήσουν ή για να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρεξηγήσεις.

 74. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, θα λείψω για κάμποσο

 75. Στελλα Μοσχονά said

  Αν είναι να κάνουν διαφήμιση με παροιμίες ας τις γράφουν σωστά. «΄Οπου ακούς πολλά κεράσια πάρε και ΜΙΚΡΟ καλάθι.»

 76. @ 75 Στελλα Μοσχονά

  Μπορεί να αστειεύονται, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής και της μεγάλης ευκαιρίας. ΄Ένα ολόκληρο κιλό. δύο χιλιάδες δραχμές…

 77. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  69. Δέν διαφωνῶ!
  Νυχάκι στά σιδερένια καί μπηχτερά δάχτυλα τῆς ὑπερδύναμης ἤμασταν καί -νομίζω πώς- δέν μᾶς ἐπεφτε λόγος γιά τίποτε περισσότερο (ἀλλά καί τίποτε λιγότερο 🙂 ) ἀπό τήν ἐκπομπή αὐτῆς τῆς «αἴσθησης ὑποταγῆς»..

 78. Νέο Kid said

  71. Υπορουτίνες ! Πολύ καλό, σενιόρ Εστάουρος!

 79. Κωστής Ανετάκης said

  Ωραίος νεολογισμός, με ρηματοποίηση ξένης λέξης, από τον Σκάει: Θα λοκντάνουν οι άνω των 60 χωρίς τρίτη δόση. Λοκντάνω, λοκντάνεις, λοκντάνω (τον Μπογδάνο). Και μεταβατικό και αμετάβατο. Μούρλια. Έτσι θα φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια λήμματα, αμ πώς…

 80. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Για τον Ασάνζ
  https://www.kathimerini.gr/world/561624976/o-asantz-pio-konta-se-ekdosi-stis-ipa/
  Για το νόμπελ ειρήνης οι 2 δημοσιογράφοι
  https://www.newsit.gr/kosmos/nompel-eirinis-2021-maria-resa-kai-ntmitri-mouratof-parelavan-me-maskes-ta-vraveia-sto-oslo/3425924/
  Για τον 1ο δεν βρέθηκε μια θέση. Μόνο οι δύο την άξιζαν. Στενόκαρδη η Σουηδία ή φοβέρισε η Αμερική;

 81. Pedis said

  # 19 – Σωστά μίλησε (ο #τι ψηφίσατε ρε μαλάκες, συριζαίοι βολευτές✌️) . Και πολύ πατριωτικά τα είπε ο Πρόεδρος των Αντιπροσώπων του Προτεκτοράτου. 🤩 🥳 👏 😡 🤬 🖕

 82. Το εν λόγω σχήμα παρουσιάζει αμφισημία μόνο στον γραπτό λόγο, βεβαίως. Προφορικά είναι απόλυτα κατανοητό.

  Ο πρώην ΠτΔ έχει έναν ευφυή κειμενογράφο (πρόγραμμα, όχι άνθρωπο) που βάζει μέσα σε ετικέτες έμφασης <em> … </em> ό,τι θέλει να τονίσει -ο Βούδας. Στη συνέχεια ο ευφυής κειμενογράφος του μέσου δημοσίευσης μετατρέπει αυτόματα όλες τις ετικέτες έμφασης σε ετικέτες πλάγιου κειμένου <i> … </i> Σε ένα κρεσέντο ευφυΐας,οι τελευταίες μετατρέπονται σε ετικέτες λόγου σε παράθεση <quote> … </quote> για να καταλήξουν σε αποτύπωση με ελληνικά εισαγωγικά, οεδ.

 83. Pedis said

  # 69 – Ωστόσο μια αίσθηση υποταγής την διακρίνω.

  Υπάρχουν μελέτες; Φέρτες!! 😝 😜

 84. Pedis said

  # 71 – Το αντίθετο, να τις έβαζε στο κυρίως πρόγραμμα ομιλίας του θα ήταν πρόβλημα. 😆

 85. 60: γκικ(ς), εννοείς

 86. Χαρούλα said

  Τι τυχεροί που είστε…!!! Όλοι όσοι, μια μανία ο καθένας! Η παλαβή όλες!
  Όταν γράφω, μπορεί τα σημεία στίξης να είναι περισσότερα από τα γράμματα!😥 Νοιώθω πως «χρωματίζω» τις φράσεις, όπως στον προφορικό λόγο.
  Από τα λάθη μου όμως που αγαπώ!😊 Ευτυχώς πιά, έχω και τις φατσούλες βοηθούς στην μανία μου!🤣

  Όμορφο ξεκούραστο και ευχάριστο Σάββατο!

 87. @ 79 Κωστής Ανετάκης

  Ωραίος νεολογισμός, με ρηματοποίηση ξένης λέξης, από τον Σκάει: Θα λοκντάνουν οι άνω των 60 χωρίς τρίτη δόση. Λοκντάνω, λοκντάνεις, λοκντάνω…

  Μακάρι και με κανονικό ενεστώτα λοκνταίνω, λοκνταίνεις, λοκνταίνει…

 88. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Κι εγώ βάζω πολλές παρενθέσεις όταν γράφω και αποσιωπητικά… θα ‘ναι πανδημία!

 89. Theo said

  @70:
  Νομίζω πως δεν το έκανε επίτηδες. Έτσι του έβγαινε, ίσως ki από τα διαβάσματα που του άρεγαν («»μού άρεγε, έλεγε). Κι αγαπούσε πολύ τον Ιωάννη Καντακουζηνό ο οποίος είχε σχοινοτενέστατο λόγο.

 90. Νέο Kid said

  Ένα μικρό αμερικάνικο που-πουρί. Το πρώτο είναι από πραγματικό γκάλοπ . Το τρίτο είναι το there is still hope…
  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-d4fa64f7d15c6ded115ad863c130e67f
  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-49bec72399b2039241994c4e19ede16e
  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-330cc26ddc16fd83e26a57286516c393-lq

 91. Κιγκέρι said

  >>…Συνήθως το αποδίδουμε «ενσυναίσθηση»

  Εδώ εγώ θα έλεγα «συμπόνια», νομίζω ότι ταιριάζει περισσότερο.

 92. Πέπε said

  @παρενθέσεις:

  Καθώς κι εγώ έχω την τάση για πολύ παρενθετικό λόγο -όχι μόνο παρενθέσεις αλλά και διπλές παύλες, διπλά κόμματα κλπ.- αναγνώρισα τη φύση της πάθησής μου στα προηγούμενα σχόλια: ναι, είναι θέμα βιαστικού λόγου, αλλά σε συνδυασμό με περίπλοκη σκέψη. Το ότι η σκέψη μου είναι περίπλοκη δεν μπορώ να το αλλάξω, ή δεν έχω θελήσει μέχρι τώρα, τον λόγο μου όμως μπορώ να τον ελέγξω. Σε κείμενα που έχω τον χρόνο αλλά και το κίνητρο να τα διπλοτριπλοκοιτάξω πριν τα παραδώσω το σύμπτωμα εμφανίζεται πολύ μειωμένο.

  @γενική ξένων ελληνοφανών/ελληνικών θηλυκών ονομάτων:

  Παίζει ρόλο και αν συνεκφέρεται με το επώνυμο. Πιο εύκολα λες «της Σοφία Λόρεν» παρά «της Σοφίας Λόρεν», αλλά αν σε μια βιογραφική αφήγηση π.χ. πεις κάπου «ο πατέρας της Σοφίας ήταν […ορθοδοντικός ξερωγώ]» εκεί μάλλον θα έχεις την τάση να το κλίνεις. Γιατί; Γιατί η κλίση γίνεται στην κατάληξη, και όταν το «Σοφία_Λόρεν» το πιάνεις όλο μαζί σχεδόν σαν ένα (σπανιότατα λέμε «της Λόρεν», κι ας είναι αυτονόητο ότι εννοούμε τη Σοφία) η κατάληξη είναι εκ των πραγμάτων άκλιτη. Όταν όμως το Σοφία βρεθεί μόνο του, εκεί η κατάληξή του είναι η κατάληξη όλου του ονόματος, άρα εκεί είναι που θα γίνει η κλίση, και γι’ αυτό και αρκετά συχνά γίνεται.

  Όλο αυτό εφαρμόζεται κατ’ επέκταση και στα εντελώς ελληνικά ονοματεπώνυμα, π.χ. «της Άννα Βίσσης» / «της Άννα Βίσση».

  Πιστεύω ότι όσοι λένε «της Άννα Βίσση» ή «της Μαρία Κάλλας» το κάνουν εντελώς αυθόρμητα, ενώ «της Σοφία», «της Μαρία» το κάνουν βεβιασμένα.

  Φυσικά τα ελληνικά κλιτά ονόματα Ελληνίδων κλίνονται αδιαπραγμάτευτα (για τις ξένες ας το συζητήσουμε…), επομένως η ακλισιά τους είναι λάθος, δεν πα’ να έχει ο άλλος εφτά πτυχία αγραμματοσύνης (μπηχτή προς ΔΧ που μοιάζει να θεωρεί ότι όταν το εκλογικεύεις είσαι λιγότερο σωστός).

 93. Νέο Kid said

  Κι ένα ωραίο με το Χοντρούλη.
  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-2a3b5881ba27a4fee3f22fd209a74de9-lq

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  Το «δίβατον» εκτός ότι είναι γενικά ανύπαρκτο, δεν το έχει ούτε ο «Δαυλός»…

 95. Nestanaios said

  1. Έφερες σύννεφα στον ορίζοντα. Κακό σημάδι.

 96. Γιάννης Ιατρού said

  49 (53) https://www.youtube.com/watch?v=yQTFSKyL65k 🙂 🙂

 97. Κιγκέρι said

  >>…Εγώ έχω προγραμματίσει την τρίτη δόση μου ακριβώς στο 7μηνο, αλλά θεωρώ ότι είναι μεγάλο ατόπημα αυτή η ανακοίνωση, αν μη τι άλλο διότι εξομοιώνει τον πολίτη που έχει κάνει δύο δοσεις με τον ανεμβολίαστο πολίτη.

  Εγώ πάλι θεωρώ ότι τον πολίτη που έχει κάνει δύο δόσεις με τον ανεμβολίαστο πολίτη δεν τους εξομοιώνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά ο τίτλος αντισωμάτων και ο κίνδυνος που διατρέχουν να προσβληθούν.

 98. 79, 87

  Άλλο ρήμα (ασαφούς σημασίας και ετυμολογίας):

  Τι μπογδάνεις εκεί ρε μαλάκα?
  Καλά, έχουν μπογδάνει τελείως οι νεοδημοκράτες
  Χτες το βράδυ μας μπογδάνανε κάτι φασίστες

  κλπ

 99. Γιάννης Ιατρού said

  60: χαχα, ρε υπόλοιπε, αυτό (σου 🙂 🙂 🙂 ) ξέφυγε; ..τις τελείες και της προτάσεις..

 100. Γιάννης Ιατρού said

  78: πως διακρίνουμε τους έχοντας παιδία σε FORTRAN… 👍

  88: χαχαχα, η ματιά της Άνγκελας όλα τα λεφτά 🙂

 101. Γιάννης Ιατρού said

  παιδεία

 102. Πέπε said

  60

  Ας ακριβολογούμε. Με περισσότερες παρενθέσεις χρησιμποιείς περισσότερες προτάσεις. Εσύ εννοείς περιόδους.

  (Ένας χουβαρντάς των παρενθέσεων άμοιρος θετικής παιδείας.)
  ( )
  -______-

  [( ) … (…) …]

 103. ΣΠ said

  Γέλασα με αυτό.

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  Είναι μερικοί που γράφουν έτσι, όλο παρενθέσεις, αγκύλες και αποσιωπητικά:

 105. nikiplos said

  88@ Ναι ρε συ! Είναι τέλειο!

 106. ΓΤ said

  65@ Νικοκύρης

  Δεν πιστεύω να νομίζεις πως δεν κατάλαβα σε ποιον αναφέρεσαι 🙂

 107. ΣΠ said

  104
  Αυτό πρέπει να είναι από επιγραφή που έχει βρεθεί και μέσα σε αγκύλες είναι τα τμήματα που λείπουν.

 108. ΣΠ said

  New Zealand Man Accused of Getting Paid to Take Up to 10 COVID Shots a Day for Others

 109. Νέο Kid said

  108. Νέος σούπερ ήρωας! The mighty V-Man! (Vacc- man)
  Έχει χαζέψει όλος ο πλανήτης!…

 110. Theo said

  4000 ιερείς που αποφασίστηκε να μονιμοποιηθούν.

  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: »200 θέσεις Ιερέων στο σχέδιο του ΥΠΕ»
  ‘Σε επίσημη τοποθέτηση επί των αναφορών της αντιπολίτευσης για τις προσλήψεις ιερέων προέβη ο κυβερνητικός εκπροσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

  Όπως σχολίασε ο ίδιος σε δήλωση του, «τo ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων» ενώ πρόσθεσε ότι «οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».

  Αναλυτικά ανέφερε:

  «Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας.»

 111. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

  Περί ακλησιάς ονομάτων. Μια άλλη περίπτωση σε αντίθετη μάλιστα κατεύθυνση είναι η διατύπωση του ονόματος του Αλβέρτου Μπουρλά που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα. Ο Αλβέρτος Μπουρλάς είναι Ελληνας Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη. Οι οικογένειες με το όνομα Μπουρλάς είναι αρκετές στη Θεσσαλονίκη, στη Νάουσα, στο Βόλο κλπ. Ολοι είναι γνωστοί ως Μπουρλάς. Κάποια μέσα μάλιστα τον προτιμούν «Αλμπερτ Μπουρλά».

 112. Αντώνης said

  #90
  Η πρώτη δημοσκόπηση μού θύμισε την εκστρατεία για την απαγόρευση του μονοξειδίου του διυδρογόνου: https://www.lockhaven.edu/~dsimanek/dhmo.htm

 113. Γιάννης Ιατρού said

  110: Ναι, καλά. Παγώνει η *μονιμοποίηση* των 4000 παπάδων, γιατί είναι *άκαιρη*, γράφει η Καθημερινή!

  Με λίγα λόγια, αφού διασύρθηκε πανελληνίως, και θα συνεχίσουμε να τους πληρώνουμε (ε, δεν έχασαν και τίποτα….) και κάνει και «ματάκια» στην εκκλησία… «είδατε τις καλές μου προθέσεις, ε Αλλά να, αυτοί οι αριστεροί δεν μ΄ αφήνουν τώρα. Σε λίγο ρε παιδιά, κάντε υπομονή και ξέρετε τι θα ψηφίσετε!»

 114. @ 92 Πέπε

  Όμως τα πτυχία αγραμματοσύνης φέρνουν τον αντίστοιχο ομιλητή πιο κοντά στο σύστημα και τη λειτουργία του («της Άννας Βύσσης», «της Βουγιουκλάκης») ενώ η… εγγραμματοσύνη του επιτρέπει να βασιστεί σε κανόνες γραμματικής που δεν ισχύουν στις δεδομένες συνθήκες και να γίνεται έτσι λιγότερο σωστός, ακριβώς από το λόγο ότι ξέρει περισσότερα.

 115. Γιάννης Ιατρού said

  Αν θυμηθούμε την λαϊκή σοφία, «αφού βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6», με 19.000 νεκρούς μόνο από τον κορονοϊό, αναμενόμενος είναι ο αριθμός των 4.000 παπάδων που χρειάζονται επιπλέον😋👀🙄. Τι; Άθαφτοι θα μείνουν; Χώρια τα μνημόσυνα κλπ.

 116. Μαρία said

  Τώρα αναπαύονται στον τάφο τους.
  https://www.inveria.gr/2021/12/imathia-efige-apo-ti-zoi-o-p-theodoros.html
  Η είδηση του θανάτου του σκορπίζει θλίψη στις εκατοντάδες κόσμου που έβρισκαν γαλήνη μέσα από τους λόγους του και αναπαύονταν στο πετραχήλι του.

 117. Theo said

  @116:
  Τον γνώρίζα από τα ’70ζ. Ψυχούλα.
  Ο Θεός να τον αναπαύσει.

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ένας μαρμαροτεχνίτης, ο οποίος κατασκεύαζε μεταξύ άλλων και ταφικά μνημεία
  Δηλαδή;
  https://www.lifo.gr/now/greece/thematofylakes-toy-syntagmatos-minymata-kai-syskepseis-meso-zoom-pos-droysan

 119. Theo said

  Τη Δευτέρα στον ανακριτή οι «Θεματοφύλακες» – Παραμένουν κρατούμενοι

 120. Theo said

  @118:
  ένας μαρμαροτεχνίτης, ο οποίος κατασκεύαζε μεταξύ άλλων και ταφικά μνημεία, κοινώς, τάφους.

 121. ΣΠ said

  111
  Η Βικιπαίδεια γράφει Αλβέρτος Μπουρλά.

 122. aerosol said

  Καθόσον είμαι «μοντέρνος» έχω μόνο μια επιλογή εμβολιαστικού κέντρου. Η τρίτη δόση θα γίνει στους 7,5 μήνες, σχεδόν σαράντα μέρες από σήμερα. Εκτός αν υπάρξει κενό και λειτουργήσει η λίστα αναμονής.

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ήθελα να το (ξανα)βάλω και πιάστηκα από το «Αυλοκόλακαι»

  120. Kαι; Τι θέλει να πει ο ρεπόρτερ;Προς τί η επεξήγηση ότι κατασκεύαζε τάφους; -Σκέφτηκα διάφορες σουρεαλιστικές εκδοχές και γελάω 🙂 Υστερα, μεροληψία! για τους αγρότες πχ που δεν έγραψε τί καλλιεργούσαν. Μπορεί ακτινίδια (λόγω περιοχής) 🙂 .

 124. … Βρίσκω εδώ ότι το unshakable είναι η αμερικανική εκδοχή του unshakeable. …

  Ισχύει.
  Συνήθης η πρόσθεση ή αφαίρεση του -e- στο acknowledg(e)ment που μπαίνει στο τέλος δημοσίευσης, αναλόγως αν το περιοδικό ακολουθεί την Αμερικανική οικονομία (χωρίς -e-) ή όχι

 125. … το νέο στέλεχος όμικρον θα αντικαταστήσει το δέλτα ως
  το επικρατόν στέλεχος παγκοσμίως …

  Το επί κρατών στέλεχος,
  εν κατακλείδι

 126. Πέπε said

  114

  Γιατί δεν ισχύουν οι κανόνες; Απλώς κάποια στιγμή κάποιος δεν τους εφάρμοσε.

  Ακόμη και στην αναπνοή μπορεί κανείς να κάνει κάποια στιγμή λάθος και να πνιγεί. Και στο περπάτημα, και να σκοντάψει. Το ότι το έκανε και το ότι είναι ένας απλός άνθρωπος που δεν έχει σπουδάσει ειδικούς κανόνες αναπνοής ή περπατήματος δε σημαίνει ότι εφαρμόζει άλλους κανόνες που έχουν διαφύγει των ακαδημαϊκών μελετητών, απλώς έκανε λάθος.

  Κανείς ποτέ δεν είπε «της Βουγιουκλάκη» και άλλος να τον διορθώσει «της Βουγιουκλάκης».

  Ενώ αν συμβεί το αντίστροφο, ο ένας να πει «της Βουγιουκλάκης» και ο άλλος να τον διορθώσει «της Βουγιουκλάκη», συνήθως η αντίδραση θα είναι «α ναι». Μπορεί και να είναι «άει παράτα με», αλλά το θεωρώ εντελώς απίθανο ο πρώτος να επιμείνει «όχι λάθος κάνεις, της Βουγιουκλάκης», ή να απορήσει «της Βουγιουκλάκη; δεν το ‘χω ακούσει ποτέ έτσι».

  Όποιους και όσους και να ρωτήσεις ποιο είναι το σωστό, την ίδια απάντηση θα δώσουν, αρκεί βέβαια να μην υποψιαστούν παγίδα και μπερδευτούν. Αν αρχίσουν να ψάχνουν ποιο μπορεί να θεωρείς εσύ σωστό, εκεί δεν ξέρω, μπορεί να βγει οτιδήποτε, αλλά αν έχουμε πρόσβαση στο τι πραγματικά θεωρούν οι ίδιοι σωστό τότε πιστεύω πολύ ισχυρά ότι όλοι θα πουν «της Βουγιουκλάκη».

  Αλλά δεν το λένε πάντα έτσι όπως το θεωρούν κι οι ίδιοι σωστό. Γιατί; Ε, γιατί απλούστατα είναι άνθρωποι. Οι άνθρωποι σφάλλουμε.

  Προσωπικά δε νομίζω ότι έχω κάνει ποτέ το συγκεκριμένο λάθος, σε άλλα όμως γλωσσικά ζητήματα πολλές φορές έχω πει ή έχω γράψει κάτι για το οποίο, αν το σκεφτώ, έχω την άποψη ότι είναι λάθος. Τη στιγμή όμως που κάνω το λάθος δεν το σκέφτομαι. Μπορεί μάλιστα να περάσει απαρατήρητο αλλά εγώ ο ίδιος να το επισημάνω, «ωπ! μα τι είπα;» και να γελάσουμε. Και άλλες φορές, που το λέω σωστά, πάλι δε σημαίνει ότι έκατσα να αναλύσω νοερά το ζήτημα και τελικά είπα αυτό που κρίνω σωστό (μπορεί καμιά φορά, αν μπερδευτώ αλλά συνειδητοποιήσω το μπέρδεμά μου, αλλιώς όχι).

 127. … ενεργοποίησαν ένα ευρέως δίκτυο παρακολούθησης …
  Μπορεί βεβαια να φαγώθηκε κάποια λέξη …

  Ή να έγινε αντιμετάθεση:
  «… ενεργοποίησαν ευρέως ένα δίκτυο παρακολούθησης … «

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι ελληνική υπηκοότητα, δεν είναι όλοι Μπουρλάδες, με εξελληνισμένο το όνομα δηλαδή.

  Click to access %CE%94%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CE%A4%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-199.pdf

 129. Μαρία said

  122
  Γιατί αυτό; Κι εγώ μοντέρνα ήμουν αλλά την 3η δόση την έκανα ακριβώς στο εξάμηνο με πφάιζερ.

 130. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Εγώ έχω προγραμματίσει την τρίτη δόση μου 13/1/2013, «αλλά θεωρώ ότι είναι μεγάλο ατόπημα αυτή η ανακοίνωση, ….με εξομοιώνει με τον ανεμβολίαστο πολίτη», ενω έχω κάνει δύο δοσεις pfeizer τον Ιουνιο του 2013 .

  Ουδείς μωρότερος των ιατρών, αν δεν υπήρχαν οι….πολιτικοί.

 131. Spiridione said

  Δεν καταλαβαίνω ρε Δύτη, και κι αυτή η λειχτική επιστολή τι διάολο είναι;

 132. Theo said

  4761 72 705

 133. Έλα ντε, αν δεις και ο π2 την ίδια απορία έχει.

 134. 49++ 😀

  Ο σωστός γκηκ όχι μόνο χρησιμοποιεί πολλαπλά ένθετες παρενθέσεις στον γραπτό λόγο,
  αλλά στο τέλος τσεκάρει και αν έκλεισε σωστά όλες όσες άνοιξε — αν βγάλει νόημα.

 135. @ 126

  Οι κανόνες που «κάποιος κάποια στιγμή δεν τους εφάρμοσε» δεν είναι απαράβατοι φυσικοί νόμοι (όπως η συμπεριφορά των σωμάτων λόγω της βαρύτητας). Οι κανόνες είναι οι τυποποιημένες πληροφορίες μας από την περιγραφή ενός γλωσσικού συστήματος σε μια ορισμένη φάση της ύπαρξης και της λειτουργίας του.

  Αυτές, δηλαδή η ύπαρξη και η λειτουργία του γλωσσικού συστήματος, εξασφαλίζονται πάντα από τους όρους οικονομίας και επικοινωνιακότητας (πληροφοριακότητας) που το χαρακτηρίζουν. Όταν ένα στοιχείο της λειτουργίας του συστήματος δημιουργεί οικονομική και επικοινωνιακή ανισορροπία, τότε αρχίζουν οι προσθαφαιρέσεις στη γλωσσική άλυσο που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «λάθη».

  Αυτά τα «λάθη» είναι ασυμφωνίες σε σχέση με την τυποποίηση των πληροφοριών που είχαμε για την προγενέστερη λειτουργία του συστήματος. Με την εκπαίδευση έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τους παλαιότερους κανόνες και να εμβαθύνουμε σε αυτούς και να τους τηρούμε ακόμα και όταν έχει μειωθεί το οικονομικό και πληροφοριακό αποτέλεσμα της εφαρμογής τους (…τα λήμματα, δηλαδή οι λέξεις που καταγράφει το λεξικό. όχι τα απόνερα στους υπονόμους…).

  Ο λιγότερο μορφωμένος ομιλητής (ΛΜΟ) δεν έχει τέτοιες ιδιότητες/ικανότητες αλλά αντιλαμβάνεται την ανεπάρκεια της λειτουργίας του συστήματος και επιχειρεί νέα αριστοποίησή του με «λάθη» κανονικοποίησης ή αναγραμματικοποίησης. Έτσι, ακούμε όχι μόνο «της Αλίκης Βουγιουκλάκης» αλλά και «της Αλίκης τ’ Βουγιουκλάκη» (όχι για ηθοποιούς αλλά για επώνυμα του περιβάλλοντός του ΛΜΟ). Δηλαδή, ο ΛΜΟ αισθάνεται πως εκείνο το «Βουγιουκλάκη» είναι γενική πτώση (εκ πατρωνυμίας) μέσα στην ονομαστική και το αποκαθιστά γραμματικά κλίνοντας το άρθρο (τ’ = του).

 136. Νέο Kid said

  134. Θυμάσαι υποθέτω το μνημειώδες σχόλιό μου για το bracketing- parenthesizing και το θρυλικό αριθμό του Ίππαρχου, ε; 😊
  Τέλος πάντων, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι αδαείς, λινκάρω αυτό το επικό, ανεπανάληπτο, μεγαλοφυές , πανέξυπνο , ιντριγκαδόρικο και μπάνικο σχόλιο :
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/09/meze-129/#comment-236427

 137. Μαρία said

  131
  Έγινε λεξιπλάστης για να χαρακτηρίσει τον επιστολογράφο γλείφτη της εφημερίδας 🙂

 138. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  88 Πολύ καλό το «μεγαλοεισαγωγέας»!!

  94 Βγήκε μετά, τούτον τον αιώνα

  97 Προφανώς δεν εξομοιώνεται από πλευράς τίτλου αντισωματων ο διπλοεμβολιασμένος του 7μήνου με τον ανεμβολίαστο -ποια μελέτη το λέει αυτό; (Κι εγώ έχω προγραμματίσει ακριβώς στο 6μηνο, λάθος το έγραψα!)

  98 Πολύ καλό

  111 Ναι, μεταξύ των οποίων και ο Εαμίτης Μωυσής Μπουρλάς.

  Μωυσής Μπουρλάς: Στην Αλβανία

  131 Λειχτικός δεν υπάρχει στο TLG, ούτε στο Λίντελ Σκοτ. Π2, κοίτα τις επιγραφές σου.

 139. Pedis said

  # 113 – Εγώ νομίζω ότι γι αυτήν την απόφαση ακόμη και δικός τους κόσμος, αν δεν είναι ντίπκαταντιπ Τεούσος🥳, τους έκραξε .

  Με 4000 παπάδες πλάς η αναλογία 1:3 παπάδες- γιατροί ΕΣΥ (νοσοκομειακοί) θα βελτιωθεί 👍 σε 1:2 και βάλε. 👏 👏 ‼️😬

 140. Πέπε said

  135

  > …όχι μόνο «της Αλίκης Βουγιουκλάκης» αλλά και «της Αλίκης τ’ Βουγιουκλάκη»

  Δε θα συμφωνούσα με το «όχι μόνο αλλά και». Μου φαίνονται δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, όχι απλώς ημία «τόσο» αποκλίνπυσα και η άλλη παραπάνω από «τόσο».

  Εντωμεταξύ το δεύτερο δεν το έχω ακούσει ποτέ, αλλά οκέι, το δέχομαι.

 141. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Αφού: ο επικρατός – η επικράτεια – το επικρατόν!

  >> …δείκτης ισχυρής γνώσης…: Πώς, βρε παιδιά, αυτή η empathy είναι «δείκτης ισχυρής γνώσης»; πώς ’’δένει’’ με το όλο νόημα της …άποψης του Κύπριου γιατρού;

  49, 50, 89 κ.α.
  Από παρενθεσιοπάθεια και αποσιωπητικοπάθεια (6 εκ.+) πάσχω κι εγώ! (με φάσεις έξαρσης και ύφεσης…)🙂

  79, 88
  Χαχαχα! 😂 😆

 142. Spiridione said

  137 για να μην πει γλοιώδη επιστολή 🙂

 143. 118, … >>Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ένας μαρμαροτεχνίτης, ο οποίος κατασκεύαζε μεταξύ άλλων και
  ταφικά μνημεία
  Δηλαδή; …

  Ήταν ο πλέον
  tough

 144. sarant said

  141 Εννοεί την εμπάθεια με τη σημασία του empathy, δηλ ενσυναίσθηση

 145. 82,
  Λογική εξήγηση!

 146. 78, 100α,

  ♥ ♥

 147. Μαρία said

  Ωραίος συμφυρμός του εγκύπτω με το ενσκήπτω. Το ρεπορτάζ πράγματι εξαιρετικό. Παρόμοιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει φίλη μου που δεν της επιτρέπεται να κάνει την 3η δόση.

 148. William T. Riker said

  Ήξερα την εποχή των δεινοσαύρων, των παγετώνων, των ισχνών αγελάδων κ.ά., σήμερα έμαθα και την εποχή των σαϊτών… Εξηγούμαι. Ίσως διαβάσατε σήμερα ότι βρέθηκαν τρεις αιγυπτιακές μούμιες με χρυσές γλώσσες. Ορίστε με ποιό τρόπο περιγράφουν την είδηση 2 μεγάλες ιστοσελίδες:

  ΣΚΑΙ: «Αλλά ο τάφος του άνδρα, από την 26η δυναστεία (664 π.Χ. έως το 525 π.Χ.), γνωστός και ως περίοδος Σαΐτης , ήταν ανέγγιχτος.»

  Naftemporiki.gr: «Ο τάφος του άνδρα, από την 26η δυναστεία (664 π.Χ. έως 525 π.Χ.), γνωστή και ως περίοδος των Σαϊτών , ήταν ανέγγιχτος.»

  Εγώ θα έγραφα απλώς από την περσική περίοδο κλπ, αλλά κι αυτό που γράφει στην ελληνική wiki δεν είναι άσχημο (κάνει λόγο για την Σαϊτική δυναστεία)

 149. William T. Riker said

  Συγγνώμη για τα bold, ήθελα να τονίσω μόνο τα δύο επίμαχα σημεία, αλλά προφανώς κάτι έκανα λάθος

 150. Μαρία said

 151. Νέο Kid said

  Επειδή βαριέμαι να διαβάζω τις παπαδιάδες, έχω πιάσει απέξω απέξω εδώ μέσα ότι 4 χιλιάδες παπάδες «μονιμοποιήθηκαν» λέει. Το σημαίνει αυτό; Υπάρχουν μή μόνιμοι παπάδες; Με σύμβαση ορισμένου χρόνου ξέρω γω; 😝
  Μερσί Ιν ατβάνς φορ ένυ ρηπλάη ,να πούμε!

 152. Μαρία said

  151
  Την ίδια ερώτηση έκανα κι εγώ χτες σε άλλο νήμα και περίμενα μια απάντηση τουλάχιστον απ’ τον Τεό αλλά με αγνόησε 🙂

 153. sarant said

  151-2 Δεν έχουν οργανική θέση, αν έχω καταλάβει καλά.

 154. Νέο Kid said

  153. Δηλαδή είναι παπάδες άνευ χαρτοφυλακίου ; Ή μάλλον άνευ σκευοφυλακίου; 🤪

 155. BLOG_OTI_NANAI said

  Όλη η γελοιότητα φάνηκε από το γεγoνός ότι η Καθημερινή αναφέρεται απλώς σε πάγιο αίτημα της Εκκλησίας και όχι κάποια απόφαση μονιμοποίησης! Μάλιστα, από το ρεπορτάζ είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει ούτε καν κοντά τέτοια απόφαση. Και φυσικά η παραπληροφόρηση που βλέπουμε στην Αυγή ή το 2020mag είναι τραγική, αφού όταν αναφέρονται ψευδώς στη δήθεν άμεση μονιμοποίηση, βάζουν λινκ όπου παραπέμπουν σε κείμενα που μιλάνε για τις… «έως τώρα πληροφορίες»! Για να ξέρουμε ότι αυτοί που κατηγορούν τους άλλους για στρατευμένη ειδησεογραφία, είναι εξίσου ταλιμπάν.

  Επίσης, μην ξεχνάμε την αναφορά στην απρόσωπη μάζα του «τουίτερ». Καταρχάς, μίσος για την Εκκλησία έχουν και οι νεοναζί νεοπαγανιστές σε πλήρη συμφωνία με ακραίους αντικληρικαλιστές. Επιπλέον, στρατευμένα ΜΜΕ που υποστήριζαν όλη την φασιστική καμπάνια για τον Κουφοντίνα, έγραφαν διαρκώς για τον δήθεν «σεισμό» που γίνεται στο… «τουίτερ» από επαναστέτες του καναπέ, όπως, βλέπω ένα «ψήφισμα πολιτών» υπέρ των αιτημάτων του σφαγέα, που είχε φτάσει μόλις τις 2.902 ψήφους! Η απόλυτη ξεφτίλα δηλαδή.

  Οπότε, ξέρουμε τι είδους εκμετάλευση γίνεται σε αυτό τον απόσωπο δείκτη που λέγεται «η μάζα του τουίτερ». Οι βασικοί επικίνδυνοι είναι ευτυχώς ελάχιστοι, που εξαπλώνουν ρητορική μίσους κατά όποιου θεωρούν ιδεολογικό αντίπαλο. ΟΙ οπαδοί τους, είναι και αυτοί τόσο λίγοι που δεν υπάρχουν καν στην πραγματική ζωή. Είναι περσόνες του διαδικτύου, αφού μόνο εκεί μπορούν και επικροτούν ανοιχτά από τον καναπέ τους ρητορικές μίσους χωρίς κανένα αντίκρυσμα. Είναι αυτοί οι επαναστάτες του καναπέ που ξύνονται με την τσουγκράνα στο ένα χέρι και πατάνε καρδούλες στο τουίτερ με το άλλο.

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  Γράφει και ο καραγκιόζης για το ανύπαρκτο θέμα, ο ίδιος που ονομάζει «πολιτική πράξη» 11 δολοφονίες, την ώρα που το μόνο καθεστώς όπου οι δολοφονίες αποτελούν πολιτική πράξη είναι η χούντα:

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  Μισθοδοτούνται 10 χιλ ιερείς, αλλά μόνο οι 6 χιλ έχουν οργανική θέση και αυτούς ήθελαν να τους πετάξουν εκτός επειδή τυπικά δεν είχαν οργανική θέση και η ΕΚκλησία θέλει να είναι 10 χιλ οι οργανικές για να μην απειλούνται διαρκώς με απόλυση.

 158. BLOG_OTI_NANAI said

  157: «αυτούς ήθελαν να τους πετάξουν εκτός»

  δηλ. τους 4 χιλ. χωρίς οργανική.

  Ουσιατικά, απ’ ότι διαβάζω, δεν υπάρχει ζήτημα για πρόσληψη, αφού ήδη υπηρετούν. Για εξασφάλιση οργανικής των 4 χιλ βλέπω ότι ζητά η Εκκλησία

 159. BLOG_OTI_NANAI said

  107: Ναι, επίτηδες το έβαλα, είναι από κείμενα της αρχ. Ουγκαρίτ όπου στίχοι λείπουν και κάποιοι έχουν αποκατασταθεί.

 160. Μαρία said

  157
  Επιτρέπει η νομοθεσία απόλυση παπά με μόνη αιτιολογία οτι είναι υπεράριθμος;

 161. Ποίημα πολιτικής χροιάς
  σαν το κοιτάς προφίλ κι ανφάς

  Βλέπω τα πάντα (σαν αόμματος)
  αλήθεια μία (αυτή του κόμματος)
  και ξεχωρίζω το καλό απ’ το κακό
  ακολουθώντας σ’ ό,τι πει τον αρχηγό

  καμιά φορά όμως μπερδεύομαι
  στο ναι ή όχι ταλαντεύομαι
  όταν του κόμματος αλλάζει η γραμμή
  σαν το συμφέρον του αρχηγού το απαιτεί

  Το ξέρω πως ο λόγος δεν μου πέφτει
  λύση είναι να κοιτάς μεσ’ στον καθρέπτη
  τότε θα νοιώσεις το χεράκι το δεξί
  στ’ αριστερά να βρίσκεται όταν κοιτάς εκεί !

 162. Γιάννης Ιατρού said

  158: και προηγούμενα
  Πες το ρε BLOG, έτσι να ηρεμήσουν οι αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, οι εποχιακοί πυροσβέστες και οι συμβασιούχοι υγειονομικοί.

  …Και φυσικά η παραπληροφόρηση που βλέπουμε στην Αυγή ή το 2020mag είναι τραγική…
  Ποιά ΑΥΓΗ και 2020mag;
  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το ανέφερε, πρώτη

  Κι αυτό με τις 10.000 (..Μισθοδοτούνται 10 χιλ ιερείς,…και αυτούς ήθελαν να τους πετάξουν εκτός… δεν είναι ακριβώς έτσι:
  Με το Νομο 536/1945, αρθρ. 15 η πολιτεία δεσμεύτηκε να μισθοδοτεί 6.000 θέσεις ιερέων σε ΟΛΗ την χώρα. Το 1969 η Εκκλησία αύξησε αργότερα τις θέσεις σε 8.000, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της χούντας που ήταν τότε επάνω. Μετά έγιναν κάποιες συνεννοήσεις με τον Ανδρέα, όταν τέθηκε το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
  Ρητή σύμβαση ότι το Δημόσιο θα πληρώνει όσους κληρικούς χειροτονεί η Εκκλησία δεν υπάρχει.

 163. Για να είμαστε ειλικρινείς, ο τίτλος της Καθημερινής ήταν παραπλανητικός γιατί το ρεπορτάζ αναφέρει μόνο ότι είναι πάγιο αίτημα της Εκκλησίας το οποίο θεωρείται ότι έχει ωριμάσει.

 164. Γιάννης Ιατρού said

  163: Ναι, αλλά στην (αριστερή) Αυγή κλπ. το έριξε ο Μπλόγκιος…

 165. Χαρούλα said

  Σήμερα υπάρχουν άμισθοι ιερείς.
  Ζουν ή από το δεύτερο επαγγελμα τους(πχ ενδοκρινολόγος Καστοριά), ή από τα τυχερά και αν μπορεί δίνει και κάτι η ενορία.
  Καλυπτουν συχνα 2-3 χωριά. Μ.Ο ειναι 7-10 ανά Μητρόπολη. Άρα το 40.000 αν ισχύει, αναφέρεται σε κενές θέσεις, μάλλον οργανικές. Τώρα πως εχουν υπολογιστεί αυτές αρχικά, δεν ξέρω!

 166. Πέπε said

  Κι εγώ θα ήθελα να το καταλάβω λίγο.

  Οργανική δεν είναι η ενορία; Και η μητρόπολη κλπ. για τους ανώτερους βέβαια, αλλά προφανώς εδώ μιλάμε για το πρώτο σκαλί. Αν ένας παπάς δεν έχει ενορία, τι κάνει;

 167. Μαρία said

  165
  Στους άμισθους που ασκούν κι άλλο επάγγελμα είχε αναφερθεί ο Τεό με αφορμή τη χειροτονία του Λινού. Σ’ αυτούς «που πέταξαν τον τενεκέ και το μυστρί, για να βγάλουν κανένα φράγκο» αναφέρθηκε ο παπάς της Εράτυρας αλλά παπά που περιμένει να ζήσει σήμερα μόνο απ΄τα τυχερά πρώτη φορά ακούω. Απ’ την άλλη παρατηρώ κάτι υπεραριθμίες π.χ. 3 παπάδες σε εκκλησία που για πολλά χρόνια είχε 2.

 168. Pedis said

  Πάντως, ένας παπάς για τρεις νοσοκομειακούς γιατρούς είναι αδικία από το θεό.

 169. Χαρούλα said

  Υπάρχουν αρκετοί/πολλοί ιερείς στους ναούς τον πόλεων, με αποτέλεσμα χωριά να μην έχουν. Στην έδρα των Μητροπόλεων έχουν και επιπλεόν εργασίες. Οπως στα γραφεία της Μητρόπολης, οδηγός Μητ., εκπαιδευτικός υπευθυνος κατηχητικών, εξομολόγοι, εγκαίνια, παραστάσεις,…, και έτσι δικαιολογούνται που αφήνουν τους άλλους να τρέχουν από χωριό σε χωριό. Βέβαια σε κάποιες από αυτές αποσπούνται και λαϊκοί, αλλά δικοί τους, όπως και μοναχοί που είναι Δημ.Υπαλ. εν ενεργεία. Ότι και όπως βολεύει τα δικά μας παιδιά.

 170. sarant said

  166 Πολλοί είναι στη Μητρόπολη (όπως σε ένα στρατόπεδο υπάρχουν υπαξιωματικοί στον Λόχο Διοικήσεως)

 171. Λεύκιππος said

  165 …..Άρα το 40.000 αν ισχύει, αναφέρεται σε κενές θέσεις, μάλλον οργανικές. …… Ε όχι και 40.000 βρε Χαρούλα. Μόνο 4.000 είναι 🤣🤣🤣😂

 172. Χαρούλα said

  #171 🤭🤭🤫ναι Λευκιππε!
  Όταν το μηδέν έχει αξία! Συγγνώμη από όλους!

 173. Pedis said

  Κι όμως υπάρχει έξυπνη αριστερή εναλλακτική με κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα. Να προσληφθούν 4 χιλ. γιατροί με το όρο να χειροτονηθούν παπάδες (εμπνέει ο Λινός). 😁

 174. Spiridione said

  155, 162. Το Πρώτο Θέμα το ανέφερε πρώτο και ξεκάθαρα
  https://www.protothema.gr/politics/article/1190321/ti-suzitisan-mitsotakis-kai-ieronumos-stin-sunadisi-sto-maximou/

 175. Μαρία said

  Για τη μισθοδοσία των κληρικών είχα κατεβάσει την πρόσφατη διπλωματική εργασία http://ikee.lib.auth.gr/record/320215/files/GRI-2020-27899.pdf , όταν μια φίλη παπαδοπούλα ισχυρίστηκε οτι μέχρι το ’68 οι παπάδες ζούσαν τάχα μόνο απ’ τα τυχερά και γι’ αυτό δούλευαν σκληρά, ενώ οι τωρινοί τα ξύνουν.
  Για τις επιπτώσεις των μνημονίων και στις νέες προσλήψεις σ. 45-48

 176. Γιάννης Ιατρού said

  174: Σπύρο, χρονικά απόλυτα, ναι. Εννοούσα πριν από την Αυγή/2020mag το έγραψε στον τίτλο η Κ. Άλλωστε είναι και πιό
  σοβαρή από το ΠΘ.

 177. Spiridione said

  176. Το άρθρο της Καθ. δεν το έγραφε ξεκάθαρα. Όταν μιλάμε για κυβ. ρεπορτάζ και διαρροές σήμερα, πρέπει να κοιτάμε και ΠΘ, τι να κάνουμε.

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 179. Γιάννης Ιατρού said

  Νομίζουν πως ο κόσμος δεν τους έχει καταλάβει. Νύχτα θα φύγουν, όχι μόνο γιατί είναι ανίκανοι, αλλά κυρίως για την κοροϊδία που κάνουν στον κόσμο:
  Μετά τους 4.000 παπάδες, για ξεκάρφωμα, άρχισαν οι διορθωτικές δηλώσεις (προθέσεων, του Αγ. @@ η πραγματοποίηση…)
  Προκήρυξη προσλήψεων 4.000 νοσηλευτών και 910 γιατρών στο ΕΣΥ, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, στη θέση των 9.000 που έχει στείλει σπίτι τους… 😡
  Με μεγάλο ενθουσιασμό τον υποδέχτηκαν τον Πλεύρη στην Πάτρα, κι ας έβρεχε…

 180. Πέπε said

  178

  Για φασκελίσκους. Φασκελίστωσ’ τους, τους αγράμματους. Χάθηκε να πουν ένα φακελίδιο, ένα φακελύδριο, ένα φακέλιο έστω;

 181. Μαρία said

  179
  Αντιεμβολιαστές υγειονομικοί. https://europost.gr/pleyri-koyf-la-erchetai-kremala-tin-thessaloniki-ta-akoyse-stin-patra/

 182. Pedis said

  Μα είναι δυνατό να γίνει σωστός αγιασμός στο Ναό της Δημοκρατίας όταν αναλογεί μόλις ένας ιερέας σε είκοσι βουλευτές;! Πώς να φύγουν τα κακά πνεύματα; Υπάρχουν εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού.

  Ας μην είναι 4 χιλ, και 2 χιλ. επιπλέον παπάδες στη κρατική μισθοδοσία είναι κάτι, τουλάχιστον να ξεπεράσουν όλοι μαζί τον αριθμό των μόνιμων πυροσβεστών. Ντροπή είναι.

 183. Μαρία said

 184. Μαρία said

  Τη φάγαμε και τη Γαλλία. Κερδάμε.
  Ελλάδα 1851 ανα μύριο
  Γαλλία 1838
  Πορτογαλία 1836

 185. Λ said

  Tο τουτού μoυ θύμισε τη βαθμολογία two two (a Desmond) που δίνουν τα βρετανικά πανεπιστήμια

 186. Πέπε said

  185

  > two two (a Desmond)

  Χαχαχα!!!

 187. 185, 🙂

  Tutu (τούτου) και το φόρεμα της μπαλαρίνας

 188. Κιγκέρι said

  184: Μαρία,

  πού μπορώ να βρω αυτά τα στοιχεία; Εγώ παρακολουθώ το statista, αλλά τελευταία έχω χαθεί λίγο.

 189. ΣΠ said

  188
  https://www.worldometers.info/coronavirus/

 190. Νέο Kid said

  189. Σταύρο, καλημέρα! Μήπως θυμάσαι σε ποιο άρθρο λέγαμε για τις πέντε Δευτέρες (ήτανε;) μέσα στο μήνα;

 191. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν γκουγκλάρετε σχετικά, θα δείτε οτι είναι καθιερωμένος ο φακελίσκος σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές συσκευασίες. 😊

 192. ΣΠ said

  190
  Καλημέρα, Κιντ.

  Εδώ λέει κάτι στο τέλος του άρθρου:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/12/01/december/
  και εδώ έγινε και κάποια συζήτηση ξεκινώντας από το πρώτο σχόλιο:
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/01/august-2/
  και την επόμενη στο άρθρο:
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/02/meze-128/
  και πιο πρόσφατα εδώ (σχόλιο 121):
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/02/07/louis/

 193. sarant said

  185-186 Ρε παιδιά, αυτό με τον Ντέσμοντ δεν το έπιασα!

 194. Ούτε εγώ το είχα πιάσει, το έπιασα μόλις τώρα διαβάζοντας το σχόλιό σου: Desmond Tutu https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84_%CE%A4%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85

 195. Theo said

  @151:
  Μαρία, μάλλον δεν το είδα αυτό που έγραψες. (Είχα γράψει προχθές ή αντιπροχθές πως τρέχω να προλάβω κάτι προθεσμίες και μπαίνω εδώ ακροθιγώς.)

  Δεν τα ξέρω και τόσο καλά και δεν προλαβαίνω να ψάξω.

  Απ’ ό,τι καταλαβαίνω και θυμάμαι, μετά την προτελευταία απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η πολιτεία δεσμεύτηκε να μισθοδοτεί 6.000 θέσεις ιερέων (όπως γράφει ο Γιάννης στο #162), δηλαδή, όλους τους ιερείς που υπηρετούσαν τότε στην Ελλάδα. Πολλές πόλεις όμως μεγάλωσαν, νέες ενορίες ιδρύθηκαν, κι έτσι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις ιερέων που η Εκκλησία τις κάλυψε κι η πολιτεία τους διόρισε. Αλλά, επειδή θέλει να έχει έναν άσο στο χέρι της στη διελκυστίνδα της με την Εκκλησία, δεν αυξάνει τον αριθμό των θέσεων, με αποτέλεσμα κάποιοι ιερείς να μην έχουν τα ίδια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα με άλλους συναδέλφους τους.

  Λοιπόν, κι αν η κυβέρνηση Κούλη δεχόταν το αίτημα της Εκκλησίας, και πάλι δεν θα προσλάμβανε 4.000 νέους ιερείς, ούτε θα ξόδευε εκατομμύρια γι’ αυτό, όπως το παρουσιάζει η αντεκκλησιαστική προπαγάνδα, εφόσον και υπηρετούν ήδη και μισθοδοτούνται κανονικά.

  Ανέκαθεν (από συστάσεως ελληνικού κράτους, αν θέλετε) υπήρχαν κενά στις ενορίες. Μετά τα μνημόνια, στην αρχή προσλαμβάνονταν ένας ιερέας στους δέκα που συνταξιοδοτούνταν και στη συνέχεια ένας στους πέντε. Τώρα βλέπω πως προσλαμβάνονται 200 τον χρόνο αλλά νομίζω πως όσοι συνταξιοδοτούνται είναι διπλάσιοι, τουλάχιστον. Τα κενά καλύπτονται εν μέρει από κάποιους που έχουν άλλο επάγγελμα και συνεχίζουν να το ασκούν, διοριζόμενοι ως άμισθοι εφημέριοι, όπως ο Λινός.

  Οι ιεροί κανόνες προβλέπουν ότι τα μόνα επαγγέλματα που μπορεί να ασκεί ένας ιερέας παράλληλα είναι του αγρότη, του γιατρού και του εκπαιδευτικού. Όμως, λόγω της ελλείψεως ιερέων, πολλοί μητροπολίτες χειροτονούν και ανθρώπους που εξακολουθούν να ασκούν κι άλλα επαγγέλματα (τον περασμένο Φλεβάρη χειροτονήθηκε ένας φίλος μου στα 58 του, πληροφορικάριος που δουλεύει στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και θα δουλεύει εκεί μέχρι να συνταξιοδοτηθεί). Στη Βόρεια Αμερική (και στη Δυτική Ευρώπη, εν πολλοίς), σε κάποιες Ορθόδοξες δικαιοδοσίες (όχι σ’ αυτήν του Οικουμενικού Πατριαρχείου) το να έχει κάποιος ιερέας κάτι άλλο ως βιοποριστικό επάγγελμα και να πηγαίνει στην ενορία του τα Σαββατοκύριακα, μεταθέτοντας και τον εορτασμό κάποιων μεγάλων γιορτών τότε, είναι ο κανόνας.

 196. Spiridione said

  167. Στη Θεσσαλία έχουν ίδρυμα ενισχύσεως εφημεριακού κλήρου για τη μισθοδοσία των άμισθων παπάδων.
  https://e-thessalia.gr/gia-tin-enischysi-amisthon-klirikon-tha-diatethoyn-ta-esoda-apo-fotografies-poy-ektithentai-sto-terminal/

 197. π2 said

  Πέρα από την ουσία του πράγματος, η επίμαχη φράση «o εμβολιασμός αποτελεί μια παρέμβαση στο σώμα κάθε ανθρώπου που προϋποθέτει τη συναίνεση» είναι και γλωσσικά άστοχη. Στο σώμα ενός ανθρώπου (δεν βγάζει νόημα εδώ το κάθε) και κυρίως, η χρήση του που είναι εδώ αποπροσανατολιστική.

 198. π2 said

  Παρατηρώ επίσης με ενδιαφέρον ότι η φράση έχει απαλειφθεί στην αναπαραγωγή της συνέντευξης σε άλλα μέσα.

 199. dryhammer said

  «μια παρέμβαση στο σώμα κάθε ανθρώπου»
  … όπως πχ το κούρεμα, το κόψιμο των νυχιών, οι εξαγωγές και τα σφραγίσματα των δοντιών, τα τατουάζ, οι πλαστικές, το μπότοξ, το κάπνισμα, το ντύσιμο κ. ά. π. [σχεδόν ό,τι κάνουμε κάθε μέρα της ζωής μας]

 200. Μαρία said

  195
  Για τα μνημόνια δες στο 175.

 201. π2 said

  https://www.ekirikas.com/sto-telos-thriamvevei-i-alitheia-h-dika/

  To διαβάζεις και λες α, τον κακομοίρη, τον έμπλεξε η θηριώδης αμερικανική γραφειοκρατία, αποφοίτησε το 1977 και δεν του έδιναν το πτυχίο.

  Μόνο που στις 2/12/19 (https://www.ethnos.gr/Politics/article/75364/antonhsdiamatarhsparadexetaiotidenphreptyxioapotocolumbia) δήλωνε «(…) πράγματι παρακολούθησα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω το σχετικό τίτλο σπουδών. Λυπάμαι αν η ως άνω διατύπωση προκάλεσε οποιαδήποτε παρερμηνεία ως προς το ότι είμαι κάτοχος του τίτλου σπουδών». Αν μιλάμε την ίδια γλώσσα, η δήλωση αυτή σημαίνει ότι δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του το 1977. Τώρα λέει ότι απλώς αγνοούσε ότι έπρεπε να κάνει αίτηση το 1977 και μετά έμπλεξε με τις δουλειές και το ξέχασε. Μια από τις δύο δηλώσεις είναι ανακριβής.

  Και μια που ο λόγος για δουλειές, ξεχνάει επίσης ότι το βασικό σκάνδαλο δεν ήταν τα πτυχία του αλλά ότι ο ορισμός του ως υφυπουργού παραβίαζε το ασυμβίβαστο, αφού ήταν διευθύνων σύμβουλος σε δύο εταιρίες και άρα εξ ορισμού δεν μπορούσε να είναι μέλος της κυβέρνησης.

  Εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει που δημόσια πρόσωπα μιλάνε λες και δεν μπορεί να ψάξει κανείς κάτι δυο λεπτά στο γκουγκλ.

 202. Μαρία said

  201
  Χα, χα, θύμα της γραφειοκρατίας. Μας δουλεύει.

 203. Αγγελος said

  Η φράση «o εμβολιασμός αποτελεί μια παρέμβαση στο σώμα κάθε ανθρώπου που προϋποθέτει τη συναίνεσή του» μου φαίνεται εντάξει. Θα μπορούσε βέβαια να χτενιστεί λίγο και να γίνει «o εμβολιασμός αποτελεί επέμβαση στο σώμα του ανθρώπου, που προϋποθέτει τη συναίνεσή του», αλλά το νόημά της είναι σαφές και έτσι.

 204. Πέπε said

  Για κάθε άνθρωπο που εμβολιάζεται, έχουμε μια παρέμβαση (επέμβαση, καλύτερα όντως) στο σώμα αυτού του ανθρώπου, πράγμα που απαιτεί τη συναίνεση αυτού του ανθρώπου. Κάτι τέτοιο μάλλον ήθελε να πει – ότι δεν αφορά τον άνθρωπο συνολικά ως είδος. Αλλά έλεος, δε χρειάζεται τόση σαφήνεια, ιδίως μάλιστα άμα δεν την πετυχαίνεις κιόλας. Στο σώμα του ανθρώπου, μια χαρά είναι.

 205. Πέπε said

  Περισσότερο ενδιαφέρον βρίσκω το ότι, αν καταλαβαίνω καλά, ο άνθρωπος λέει «άμα έχετε κάθε λόγο να δώσετε τη συναίνεσή σας και όμως δεν τη δίνετε, ε τι άλλο περιμένετε, θα σας υποχρεώσουμε».

 206. Μαρία said

  Η πανδημία κατέστησε σαφές πως όλοι εξαρτιόμαστε από όλους για την ευημερία μας. Επί χρόνια υπήρχε αδιαφορία για την πνευματική και ψυχιατρική κατάσταση διαφόρων κοινωνικών ομάδων, πράγμα που τώρα όλοι πληρώνουμε. Στο «παρά πέντε» της κοινωνικής διάλυσης ψάχνουμε γιατί είναι αμετακίνητοι στην πλάνη τους οι αντιεμβολιαστές. Είναι μια ψυχολογική κατάσταση που «κτίστηκε» επί δεκαετίες με επαναλαμβανόμενα μυθεύματα, όπως η λεγόμενη «νέα τάξη πραγμάτων».

  Αυτά τα άτομα είχαν ήδη πνευματικά προβλήματα, ενώ τώρα, με την προσήλωσή τους σε παράλογες ιδεοληψίες, κινδυνεύει και η σωματική τους υγεία. Στην Εκκλησία προβλήματα ανυπακοής, ανταρσίας και σύγχυσης υπάρχουν εδώ και χρόνια. Ολα αυτά προέρχονται από τη θεώρηση του ράσου ως ειδώλου, από την άγνοια προς τον τρόπο που λειτουργεί η Εκκλησία, από την εμφιλοχώρηση του εθνικισμού, από ακραία προσωπολατρία κ.λπ.
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/323279_ametakinitoi-stin-plani-toys-oi-antiemboliastes

 207. Μαρία said

  205
  Εκτός κι αν πληρώσετε.

 208. Γιάννης Κουβάτσος said

  206:»Επί χρόνια υπήρχε αδιαφορία για την πνευματική και ψυχιατρική κατάσταση διαφόρων κοινωνικών ομάδων, πράγμα που τώρα όλοι πληρώνουμε.»
  Εμένα αυτή η φράση μού φαίνεται επικίνδυνη, γιατί προσπαθεί να ψυχιατρικοποιήσει την αντίθετη άποψη και στάση μεγάλης μερίδας πολιτών, όσο ακραία κι αν είναι ή αν μας φαίνεται. Είναι ψυχοπαθείς οι αντιεμβολιαστές; Όλοι τους; Ειναι επιστημονικά αποδεδειγμένο; Και τι θα πει αδιαφορία για την ψυχιατρική κατάσταση επί χρόνια; Δηλαδή τι θα πρότεινε ο πάτερ (σικ, είπαμε) να γίνει; Να εγκαταστήσουμε κινητές ψυχιατρικές μονάδες σε κάθε γειτονιά και να εξετάζει όσους θεωρούμε (ποιοι;) ότι έχουν «παλαβές» απόψεις; Να θυμηθούμε σε τι είδους καθεστώτα ψυχιατρικοποιείται η διαφωνία;

 209. Theo said

  @208:
  Αυτό αναφέρεται σε (μεγάλο, ίσως, μέρος) των μοναχών που κατέχουν παράνομα τη Μονή Εσφιγμένου Μετά τον θάνατο του τελευταίου νόμιμου ηγούμενου, ούτε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ούτε το Πατριαρχείο, ούτε η πολιτεία έχουν αναγνωρίσει τον νέο «ηγούμενο» Μεθόδιο, ούτε όσους έχουν καρεί εκεί μοναχοί ως μοναχούς. Αντίθετα αναγνώρισαν ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα που έχει τώρα τον Βαρθολομαίο ηγούμενο και κατοικεί στις Καρυές.
  Από είκοσι περίπου χρόνια πριν που όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα των παλαιοημερολογιτών έμαθαν πως η Μονή «κινδυνεύει» να πέσει στα χέρια των νομίμων κατόχων της, μέσω ίσως και αστυνομικών επιχειρήσεων, έχουν συρρεύσει εκεί από διάφορα μέρη της χώρας μας διάφοροι προβληματικοί τύποι που απειλούν ότι θα την κάνουν Κούγκι, κλπ. Και γι’ αυτό η πολιτεία δεν επεμβαίνει να αποκαταστήσει την τάξη, γιατί φοβάται θύματα.

  Ξέρω κάποια πράγματα από πρώτο χέρι.

 210. Theo said

  Άλλη φωτογραφία ήθελα να αναρτήσω:

 211. sarant said

  194 Α, ναι. Προφανές!

 212. Μαρία said

  Η εκπομπή του Σάκη Ρουβά «Idols», αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου μας ηθοποιού Νίκου Κούρκουλου, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.
  Και στην ωριαία αυτή εκπομπή που τίμησαν τη μνήμη και το έργο του Νίκου Κούρκουλου, η κόρη του Εριέττα και προσωπικότητες όπως η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Σωτήρης Χατζάκης, ο Αριστείδης Καμάρας, ο Γιώργος Λιάνης, η Καρυοφιλιά Καραμπέτη, και η Λυδία Κονιόρδου, ενεοί οι τηλεθεατές είδαν να συμμετέχει και ο Δημήτρης Λιγνάδης.
  ………………….
  Η συνέντευξη είναι προφανές ότι έχει δοθεί πριν από την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη – ο οποίος πήρε τον δρόμο για τις φυλακές Τριπόλεως στις 26 Φεβρουάριο του 2021 – και την άσκηση ποινικής δίωξης για τέσσερις βιασμούς, καθώς ο ηθοποιός μιλά για τον Νίκο Κούρκουλο από τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο οποίο ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου οπότε και υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά τη θύελλα του metoo που τον ενέπλεκε σε δυσώδεις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.
  Η παραγωγή και ο Σάκης Ρουβάς είχαν δέκα μήνες περιθώριο για να συνειδητοποιήσουν ότι η απόφαση να συμπεριληφθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Λιγνάδη στο αφιέρωμα για τον μεγάλο μας ηθοποιό, θα ήταν μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τις κατηγορίες που τον οδηγούν στο σκαμνί για τέσσερις βιασμούς, προσβολή στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου.
  https://www.avgi.gr/tehnes/403169_erotimatika-gia-ti-symmetohi-toy-lignadi-se-ekpompi-toy-saki-royba-gia-ton-niko

 213. Μαρία said

 214. Γιάννης Κουβάτσος said

  209:Νομίζω πως, ξεκινώντας από τη γνωστή και μακροχρόνια πλέον ιστορία των μοναχών της μονής Εσφιγμένου, γενικεύει και αναφέρεται πλέον σε ολόκληρη την κοινωνία, μέρος της οποίες ειναι αυτές οι πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες αντιεμβολιαστών. Άλλωστε, απ’ ό,τι διάβασα σχετικά, ακόμα και οι καταληψίες μοναχοί χαρακτηρίζουν συλλαλητήρια της παραφροσύνης τις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών.

 215. Nestanaios said

  206.
  Με την ψυχολογία δεν τα πας καλά και απ’ ότι φαίνεται ούτε με την λογική τα πας καλά.

  Το πρόβλημα είναι οι εμβολιασμένοι που δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ. Αυτοί είναι σε πολλές περιπτώσεις φορείς και μεταδότες του ιού. Η ελευθέρια που τους δίδεται είναι εγκληματική. Περιφέρονται εδώ και εκεί χωρίς περιορισμούς μεταδίδοντας τον ιό.

 216. Γιάννης Κουβάτσος said

  215:Αν οι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά τεστ, τότε στους ανεμβολίαστους δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η έξοδος από τα σπίτια τους ούτε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

 217. Μαρία said

  214
  Ναι, αυτό κάνει και μετά το περιορίζει στα πνευματικά προβλήματα. Αλλά αμφιβάλλεις οτι μια μερίδα ακραίων συνωμοσιολόγων είναι παλαβοί;
  π.χ.

  Δες κι άλλους στο σχετικό χάσταγκ.

 218. Γιάννης Κουβάτσος said

  217: Σε επίπεδο μεταξύ μας κουβεντούλας, δεν αμφιβάλλω καθόλου. Αλλά φοβάμαι και όσα έγραψα στο 208. Και το εντυπωσιακότερο είναι πως οι περισσότεροι είναι άκρως λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους, συμπαθείς, φιλόξενοι, τα λέτε ωραία και, ξαφνικά, σου ρίχνουν τη βόμβα και αναρωτιέσαι αν σοβαρολογούν ή κάνουν πλάκα.

 219. Theo said

  @214:
  ακόμα και οι καταληψίες μοναχοί χαρακτηρίζουν συλλαλητήρια της παραφροσύνης τις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών.
  Είχα άλλη εντύπωση, πως αυτοί οργανώνουν ή συμπαραστέκονται στους οργανωτές κάποιων απ΄ αυτά τα συλλαλητήρια. Οπωσδήποτε, όμως, είναι όλοι τους αντιεμβολιαστές. Καρατσεκαρισμένο.

  @218:
  οι περισσότεροι είναι άκρως λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους, συμπαθείς, φιλόξενοι, τα λέτε ωραία και, ξαφνικά, σου ρίχνουν τη βόμβα και αναρωτιέσαι αν σοβαρολογούν ή κάνουν πλάκα.
  Ένας υπερήλικας αγιορείτης προηγούμενος λέει ότι, τώρα, με την πανδημία φανερώνεται το ειδικό βάρος πολλών.

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  219α: Έβγαλαν σχετική ανακοίνωση.

 221. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εκπληξη έκπληξη!
  Καθαρή νίκη Ανδρουλάκη, λέει.
  Καλά μη βαρούτε, δεν άντεξα με τόσο εκτυφλωτικό πράσινο ήλιο του απογεύματος.

 222. Γιάννης Ιατρού said

  218: …οι περισσότεροι είναι άκρως λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους, συμπαθείς, φιλόξενοι, τα λέτε ωραία και, ξαφνικά, σου ρίχνουν τη βόμβα…
  Είναι παντού, όπου κοιτάξεις, πως το λένε, «ζουν ανάμεσά μας» 😋
  Εδωμέσα να δεις!

 223. Μαρία said

  220
  Μπορείς να τη λινκάρεις;

  Οι επίσημοι ΓΟΧ.
  Παραμένουσα σταθερὰ εἰς τὰς προειλημμένας ἀποφάσεις Αὐτῆς, ἐπαναλαμβάνει μετ᾽ ἐπιτάσεως ὅτι τὸ θέμα τοῦ ἐμβολιασμοῦ ἢ μὴ δὲν εἶναι ἐκκλησιαστικόν, ἀλλὰ κυρίως ἰατρικόν. Διὰ τοῦτο οὐδεὶς ἐκ τῶν Κληρικῶν τῆς Ἐκκλησίας ΓΟΧ Ἑλλάδος ἐπιτρέπεται νὰ δίδῃ εἴτε προτρεπτικάς, εἴτε ἀποτρεπτικὰς συμβουλὰς διὰ τὸν ἐμβολιασμόν τινος, ἄλλως φέρει εὐθύνην διὰ τὰς συνεπείας τῶν συμβουλῶν αὐτοῦ.
  Ἡ ἀσθένεια τοῦ λεγομένου κορωνοϊοῦ εἶναι ὑπαρκτὴ καὶ θανατηφόρος καὶ ἤδη διαπιστοῦνται ἀπώλειαι ζωῶν εἰς τὸ φιλικὸν καὶ οἰκογενειακὸν περιβάλλον ἑκάστου, ἀλλὰ καὶ εὐρύτερον. Διὸ καὶ εἶναι ἀναγκαία ἡ τήρησις μέτρων προστασίας ἐκ μέρους ὅλων.
  https://www.ecclesiagoc.gr/index.php/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/%E1%BC%80%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/1896-anakoinwsis-apofasewn-i-s-2021-11-22

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  223:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lifo.gr/now/greece/agio-oros-thetikoi-ston-koronoio-4-monahoi-apo-ti-moni-esfigmenoy-nosileyontai-sti%3Famp&ved=2ahUKEwj6yYeU-d70AhWwQ_EDHSzhBvkQFnoECFUQAQ&usg=AOvVaw0WsyfADGhqhme11glKu-w2

 225. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, στη Μονή Εσφιγμένου διαβιούν, σε διαφορετικούς χώρους, και νομοταγείς μοναχοί και αντάρτες καταληψίες. Είχα την εντύπωση ότι σύσσωμη η μονή είχε βγει στο κλαρί.

 226. Μαρία said

  224
  Μπερδεύτηκες. Δεν είναι οι καταληψίες αλλά αυτοί που ζουν στις Καρυές.
  «Μάλιστα, ο καθηγούμενός της, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, είναι ο πρώτος που εμβολιάστηκε στο Άγιο Όρος και εξαρχής υποδεικνύει την υπακοή στην ιατρική πραγματικότητα του σώματος του ανθρώπου.»
  Ο ίδιος που έδωσε τη συνέντευξη παραπάνω.

 227. Μαρία said

  225
  Τζάμπα το σεντόνι του Τεό 🙂

 228. Γιάννης Κουβάτσος said

  226: Εμ, μπερδεύτηκα ο καψερός…Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ ΜΛ ΚΚΕ και ΚΚΕ (μ-λ), άντε τώρα να καταλάβω και τις φράξιες των καλιγέρων. 😂

 229. Νέο Kid said

  Μια μικρή γεύση απ το πιο έγκυρο και βαθύ επιστημονικό άρθρο του ελληνικού τύπου…
  Απολαύστε υπεύθυνα ( και προσδεθείτε!)

  https://menshouse.gr/extras/150220/polysympan-einai-exairetika-pithano-na-zoyme-mia-apo-tis-apeires-taytochrones-pragmatikotites

  Σε μια από τις πολλές θεωρίες για την ύπαρξη του ανθρώπου και του πλανήτη Γη ως μοναδικού που φιλοξενεί ζωή, ο Elon Musk είχε υποστηρίξει ότι είμαστε μέρος μιας προσομοίωσης. Κι αν αυτή η προσομοίωση μας δίνει τώρα τα σημάδια για το πολυσύμπαν της;
  Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναπτύσσεται στο σινεμά η έννοια του πολυσύμπαντος μέσω της Marvel. Στο επερχόμενο Spider-Man θα το δούμε στην πιο πολύπλοκη μορφή του. Αν λοιπόν αυτός είναι ο τρόπος μιας άλλης δύναμης, από άλλη πραγματικότητα, ίσως ανώτερη της δικής μας, να μας κάνει νεύμα για την επιβεβαίωση των υποθέσεων μας;

  Για την ακρίβεια, υπάρχουν πραγματικότητες που ο αριθμός τους είναι 10 εις την 500η, με κάθε μία να έχει διαφορετικούς νόμους. Για παράδειγμα, στη δική μας πραγματικότητα υπάρχουν τρεις+μία διαστάσεις: μήκος, πλάτος, ύψος και φυσικά ο χρόνος, ενώ για κάποιους ο χώρος είναι μια αυτόνομη διάσταση. Σε ένα άλλο τμήμα του πολυσύμπαντος, μπορεί να μην υπάρχει μήκος αλλά κάτι άλλο.

  “Συνολικά, κάθε τμήμα από το πολυσύμπαν μπορεί να έχει έναν συνδυασμό από 10 ή 11 διαστάσεις, τις οποίες το ανθρώπινο μυαλό, τουλάχιστον σε αυτή την πραγματικότητα, θα διαλυόταν αν μπορούσε να τις αντιληφθεί.”

 230. ΓΤ said

  229@

  Να γίνεται της βράνας και της Χορδής το κάγκελο με τις 11 διαστάσεις, και να σου χώνει για επίλογο Θεματοφύλακες του Συντάγματος…

 231. Μαρία said

  228
  Οι παλιοημερολογίτες στο φουμπού. Είναι ανοιχτή η σελίδα.
  https://ar-ar.facebook.com/Filoi.tis.Gnisias.Esfigmenou/videos/%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B1-21-7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B3%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7/863966497869150
  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒ@ΛΙΑΣΜΟ ΚΑΒΑΛΑ 21-7 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Π.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ.ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ.

 232. Nestanaios said

  216.
  ούτε συ τα πας καλά με τη λογική.

  Το ζητούμενο είναι να μη γίνεται μετάδοση του ιού. Όλοι πρέπει να κάνουμε τεστ εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι σε συχνά χρονικά διαστήματα. Ούτε καν μία εξαίρεση. Και όσοι έχουν σχέση με ζώα θα πρέπει να κάνουν τεστ όλα τα ζώα.

 233. Νέο Kid said

  Μη κοροϊδεύεις! Εμένα με προβλημάτισε πάντως το:
  «Συνολικά, κάθε τμήμα από το πολυσύμπαν μπορεί να έχει έναν συνδυασμό από 10 ή 11 διαστάσεις, τις οποίες το ανθρώπινο μυαλό, τουλάχιστον σε αυτή την πραγματικότητα, θα διαλυόταν αν μπορούσε να τις αντιληφθεί.»

  Μήπως ο Λάμπρος έχει αντιληφθεί – εντάξει , όχι όλες. Αλλά έξι εφτά ίσως- αυτές τις διαστάσεις και το ανθρώπινο μυαλό του είναι σε φάση μεταστοιχείωσης σε διάλυμα ;

  Όπως και νάχει, μαθαίνεις επιστήμη απ αυτά τα ωραία άρθρα πάντως!

 234. Theo said

  Μετά το ξεκάθαρο και μη ανατρέψιμο προβάδισμα του Ανδρουλάκη, ο Γιωργάκης γράφει τον επίλογο στη … μεγαλοπρεπή σταδιοδρομία του:
  «Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία.»
  Κι όταν ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ φύγει από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Παπανδρέου θα τον αναπληρώσει. Έτσι δικαιώνεται ο αγώνας του αδελφού του 🙂

 235. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νομίζω οτι αρχηγό κομματος με προφορά της ιδιαίτερης πατρίδας του είχαμε να δούμε από την εποχή του Φλωράκη, αν θυμάμαι καλά.

 236. Μαρία said

  234
  Πράγματι. Ήταν 3ος σε ψήφους.

 237. ΓΤ said

  235@

  Κάτσε να δεις τον Δημόσιο Χώρο να μπαίνει στη Βουλή, και θα ΒΟΥΙξει ο τόπος! 🙂

 238. sarant said

  237 Ο ΔΧ έχει προφορά μόνο στον γραπτό λόγο, όχι στον προφορικό 🙂

 239. dryhammer said

  238. Δλδ θα του ζητούν να διαβάσει για να καταλαβαίνουν τί γράφει;
  [Μου συνέβη όταν πριν 30+ χρόνια διάβασα ένα βιβλίο κάποιου τζαμαικάνου στα αγγλικά. Δεν καταλάβαινα λέξη, μέχρι που άρχισα να διαβάζω μεγαλόφωνα και το διάβασα τελικά με το αυτί]

 240. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  .Αναρωτήξεις:
  234 Ναι; ο ΓΑΠ θα αναπληρώσει; Λέγανε για έναν Κατρίνη.
  236 Ήταν 3ος πριν την αδερφική παρέμβαση εννοείς; Ή ; !
  237 Είναι μια «ντοπιολαλιά» «βούικα» ; Κάτι σαν να μου λέει αλλά δεν… 🙂

 241. ΣΠ said

  229
  Το μυαλό μου κινδύνεψε να διαλυθεί διαβάζοντας το «άρθρο». Πάντως εκεί βρήκα και ένα λεξιλογικό.
  https://menshouse.gr/extras/146652/stamata-na-tis-skotoneis-4-pasignostes-ellinikes-lexeis-poy-99-stoys-100-tis-grafoyn-lathos-esy

 242. Κιγκέρι said

  232: Όχι μόνο να μην κυκλοφορεί ο ιός Νεσταναίε, το ζητούμενο σε αυτήν τη φάση είναι κυρίως να μην αρρωστήσουμε, γιατί όσο περισσότεροι αρρωσταίνουν, τόσο περισσότεροι χρειάζονται εξειδικευμένη νοσηλεία, οπότε μπουκώνουν τα νοσοκομεία και δεν μπορούν να νοσηλεύσουν τα άλλα περιστατικά, γιατί, ξέρεις, οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να παθαίνουν εμφράγματα, τροχαία ή καρκίνο. Οι ανεμβολίαστοι λοιπόν διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο να προσβληθούν όσο και να νοσήσουν βαρύτερα από ότι οι εμβολιασμένοι, οπότε καλώς κατά τη γνώμη μου ισχύουν οι περιορισμοί. Κατά τα άλλα, επειδή και οι εμβολιασμένοι δεν είναι άτρωτοι, εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα προστασίας, μάσκες, αποστάσεις κλπ.

 243. Μαρία said

  240
  3ος σε ψήφους στις ευρωεκλογές.
  Ανδρουλάκης
  Καϊλή
  Παπανδρέου
  Καμίνης

 244. Μαρία said

  242
  Τώρα τον έπεισες.

 245. Πέπε said

  240

  Ε μα βρε Έφη! ΒΙ (βου-ι) = βόρεια ιδιώματα. Ο ΔημΧώρος, εδώ και κάμποσο καιρό που ήρθε στην παρέα, αναφέρεται τόσο συχνά σ’ αυτά ώστε (α) είχε την ανάγκη μιας συντομογραφίας, (β) κατάφερε να γίνει η συντομογραφία σύντομα γνωστή σε όλους (όλους; όχι ακριβώς, βλέπω…). Ε, και σταδιακά το ΒΙ έγινε ζαργκόν / αυτιστικόλεκτο εδωμέσα.

 246. Μαρία said

  Σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητές στο συλλαλητήριο θα είναι ο π. Στυλιανός Καρπαθίου, ο Καθηγητής Νομικής, Κωνσταντίνος Βαθιώτης και ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας.
  https://www.voria.gr/article/thessaloniki-sillalitirio-antiemvoliaston-sto-agalma-tou-m-alexandrou

 247. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  243 ωχ ναι! 😦
  245. Μερσί μερσί! Κάποια στιγμή νομίζω το αντελήβην 🙂 , μετά πάει, το ξέχασα.
  Απροπό οι χθεσινοί φακελίσκοι είναι ζαργκονάκι των φαρμ.εταιριών. Γούγλισα μετά και είδα κάμποσους, σχετικούς πάντα με φαρμακόσκονες!

 248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  242 Ναι!
  Στο νοσοκομείο αρνητής ιερομόναχος που λειτουργούσε σε εκκλησία του Ηρακλείου και δυο ποιμενόμενοί του.
  https://www.voria.gr/article/kriti-sto-nosokomio-arnitis-ieromonachos–mazi-tou-nosilevonte-ke-dio-pisti

 249. Γιάννης Ιατρού said

  246: Αυτά συμβαίνουν όταν το μπλογκ δεν στέλνει τα εξειδικευμένα μέλη του να τους μιλήσουν πουν για την φυσική λειτουργία της ζωής και να τους ανοίξουν τα μάτια.

 250. Πέπε said

  247

  Σ’ αυτή την περίπτωση ανακαλώ τα περί φασκελίσκων και ζητώ συγγνώμη.

  Να δεις ότι τελικά ο φακελίσκος δε θα είναι απλώς φακελάκι, ένας μικρός φάκελος, αλλά κάτι πιο εξειδικευμένο.

 251. Μαρία said

  235
  Και στα αγγλικά

 252. Γιάννης Ιατρού said

  251: Τσίπρα θα λένε και θα κλαίνε 😇

 253. Γιάννης Ιατρού said

  αμέσως, να το ρουφιανέψουν το παιδί 🙂 🙂

 254. ΣΠ said

  251
  Μια χαρά τα βρίσκω τα αγγλικά του. Τα μιλάει βέβαια με ελληνική προφορά αλλά αυτό το θεωρώ αποδεκτό. Αυτό που βρίσκω αστείο είναι όταν ακούω τον Τσίπρα ή τον Κώστα Καραμανλή να προσπαθούν να μιλήσουν με προφορά.

 255. Κιγκέρι said

  250: Τι είπατε για τους φακελίσκους; Δεν παρακολούθησα. Πάντως είναι απόδοση στα ελληνικά της λέξης sachet και χρησιμοποιείται κυρίως για αυτήν τη συσκευασία:

 256. sarant said

  250 Φασκελίσκων 🙂

 257. Πέπε said

  255

  Ως γνωστόν, κάθε μέρα οι συζητήσεις γίνονται παράλληλα στην ανάρτηση της ημέρας και σε δυο-τρεις προηγούμενες. Δε θυμάμαι πού είπαμε όσα μνημειώδη είπαμε. Άμα δε βαριέσαι, κάνε ένα ctr+F+φακελισκ γύρω γύρω, αλλιώς ντάξει δε χάνεις και τίποτα τρομερό…

 258. Κιγκέρι said

  257: Δε βαριέσαι, αφού έδωσα τα φώτα μου…🙂

 259. π2 said

  O Δήμος Καλλιθέας (που άγνωστο πώς και με ποιο βαθμό νομιμότητας, έχει τον αριθμό του κινητού μου) με προσκαλεί στο «άναμμα του χριστουγεννιάτικού δέντρου». Πρόκειται άραγε για κάποιο αναρχικό χάπενινγκ όπως η πυρπόληση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στο Σύνταγμα, στα Εξάρχεια και αλλού;

 260. spyridos said

  Ντρέπεσαι και να το βλέπεις. Ελπίζω να μην πάρει ιδέες η παπαδιά.

 261. Theo said

  Αυτό το διαβάσατε;
  «Με πήρε χθες τηλέφωνο ένας φίλος μου και μου λέει, καλά τέτοια κυβερνησάρα που έχουμε στην Ελλάδα… ούτε στον ύπνο μας. Είμαι στο Άμστερνταμ, ξέρεις τι γίνεται εδω; Στις 5 το απόγευμα κλείνουν όλα, τα πάντα! Νεκροταφείο! Και στις 8 το βράδυ κλείνει και το take away. Στις 20:01 αν δεν έχεις πάρει να φας, μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί πεθαίνεις της πείνας. Καταχνιά, σκοτεινιά, κλειστά φώτα, όλοι στα σπίτια τους»

  Και τα σχόλια έχουν πλάκα 🙂

 262. Μαρία said

  254
  Το οτι διαβάζει περίπου συλλαβιστά το κείμενο σαν να το διαβάζει πρίμα βίστα δεν σου κάνει εντύπωση; Για την ανάγνωση το έβαλα όχι για την προσφορά ή την ευχέρεια στον προφορικό λόγο.

  Σε μία πρωτοφανή ενέργεια προχωράει η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς πετάει στο καλάθι των αχρήστων γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και με νυχτερινή τροπολογία κάνει δώρο στην πρώην εταιρεία του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα G4S. Συγκεκριμένα, εξοφλούν την εταιρεία παρόλο που το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά. https://www.avgi.gr/politiki/403250_me-tropologia-skandalo-dinei-hrimata-stin-proin-etaireia-toy-dioikiti-tis-eyp

 263. Theo said

  Το παράθεμα του #261 είναι του Αδώνιδος, αν δεν το πήρατε χαμπάρι 🙂

 264. spyridos said

  261
  https://tinyurl.com/2p88n8x2

  https://tinyurl.com/2p8a2s5h

  https://tinyurl.com/yck2k6ju

  https://tinyurl.com/5a5wbvrc

 265. Μαρία said

  263
  Το πήρα, διάβασα και τα σχόλια αλλά περιμένω καυστικό σχόλιο του Spyridos ως πλέον αρμόδιου 🙂

 266. Μαρία said

  Χα, χα, κατα φωνή.

 267. […] Της τρίτης δόσης, είτε τη λέτε αναμνηστική αν είστε της παλαιάς σχολής είτε ενισχυτική, αν αποδίδετε το αγγλικό booster. Tης τρίτης δόσης, που από 13 Δεκεμβρίου, δηλαδή από Δευτέρα, θα έχετε συνέπειες αν δεν την έχετε κάνει και έχει παρέλθει εφτάμηνο από τη δεύτερη, εφόσον είστε άνω των 60 ετών. Αυτό βέβαια είχε ειπωθεί μία… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/12/11/meze-510/ […]

 268. π2 said

  262β: Στο ίδιο νομοσχέδιο η τροπολογία για τη μετάταξη 200 υπαλλήλων της ΕΥΠ στην αστυνομία (οι οποίοι θα αναπληρωθούν με νέες προσλήψεις, εκτός ΑΣΕΠ και με προσωπική επιλογή του διοικητή. Ξεσηκώθηκε με ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ακόμη και το ΚΙΝΑΛ για τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.

  Και κάπου εδώ να θυμηθούμε ότι το πρώτο προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η υπαγωγή της ΕΥΠ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων απευθείας στον πρωθυπουργό. Στρατηγική μακροπρόθεσμη στόχευση, τι άλλο θέλετε γκρινιάρηδες;

 269. Γιάννης Κουβάτσος said

  260:Οκ, το πηγάδι μοιάζει να μην έχει πάτο, αλλά πάντα υπάρχει η επιλογή της άρνησης και του σιχτιρίσματος. Κάποιες φορές, όπως αυτή, είναι και η μοναδική επιλογή, αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

 270. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  255 >>φακελίσκος
  Κιγκε
  δες σχ 178, 180, 247, 250 και (τώρα είδα στο ρολάρισμα) το 191

 271. π2 said

  Συνεχίζω από το 268: H υπερασπιστική γραμμή για τις μετατάξεις (κυβ. εκπρόσωπος) είναι «το αξιόλογο και έμπειρο αυτό προσωπικό, αναφέρεται ρητώς στην τροπολογία ότι θα τοποθετηθεί σε υπηρεσίες Ασφαλείας και μάλιστα παρέχεται και η δυνατότητα να δηλώσουν και που επιθυμούν να πάνε». Σα να λέμε, εντάξει, δεν τους απολύουμε, απλώς να μας αδειάσουν τη γωνιά για να φέρουμε νέους θέλουμε.

  Οι παλαιότεροι λένε ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα μεγαλύτερο κι από κείνο που είχε κάνει ο Μητσοτάκης ο παλαιός το 1990.

  Κι ένα γλωσσικό: στα σχετικά άρθρα το επίθετο Κοντολέων είναι φυσικά άκλιτο. Ο Κοντολέων, του Κοντολέων, τον Κοντολέων.

 272. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σέρρες (Γάζωρο) – Πέθανε από κοροναϊό ανεμβολίαστος ιερέας, πατέρας 5 παιδιών
  https://www.in.gr/2021/12/13/greece/serres-pethane-apo-koronaio-anemvoliastos-iereas-pateras-5-paidion/

 273. Μαρία said

  271
  Σ’ ένα άρθρο της Αυγής το βρήκα και άκλιτο και κλιμένο. Αλλά γι’ αυτό φταίει ο Μάνος Κοντολέων που απαίτησε να μην τον κλίνουν. Έχουμε επίσης και την Κλειώ Παπαντολέων.

 274. π2 said

  272: Το άρθρο θεωρεί εσφαλμένα το όνομα του χωριού ουδέτερο. Επισήμως είναι αρσενικό (κι έτσι το λένε και οι ντόπιοι), αν και η αρχαία Γάζωρος ήταν θηλυκό, όπως τα περισσότερα ονόματα πόλεων.

 275. Μαρία said

  272
  Πέθανε τελικά! Είχα δει το παλιότερο ρεπορτάζ. https://www.youtube.com/watch?v=Lq4tM7RJAIE&t=2s
  Πέθανε κι αδερφή του δεσπότη Αιτωλίας.

  274
  Είν’ αλήθεια οτι δεν άκουσα ποτέ το όνομα στην ονομαστική, παρόλο που είχα φίλη απ’ το Γάζωρο. Μόνο στο σχετικό φιλμ το είδα στην ονομαστική.

 276. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή ο Κοντολέων μπορεί να μας επιβάλει το προσωπικό του κλιτικό σύστημα; Κι εμείς υποχρεούμαστε να σεβαστούμε την απαίτησή του; Έχω έρθει σ’ αυτήν τη δύσκολη θέση με μια γνωστή που ήθελε να τη λένε Άρτεμις και όχι Άρτεμη. Της εξήγησα ότι, όσον με αφορά και χωρίς παρεξήγηση, δεν μπορώ να ικανοποιήσω την απαίτησή της, αφού μου φαινόταν γελοίο να πω, αν παραστεί ανάγκη, της Αρτέμιδος ή έστω της Αρτέμιδας. Ευτυχώς, με έβγαλε από τη δύσκολη θέση:
  Όχι, βρε, την Άρτεμις θα λες, όπως όλοι.

 277. sarant said

  276 Όσο επιβάλλει ο Γιάνης ή ο Χατζιδάκις τις προτιμήσεις τους.

 278. Γιάννης Κουβάτσος said

  277:Αυτό είναι το ερώτημά μου:αυτή η επιλογή πρέπει να γίνεται σεβαστή, επειδή κάποιος είναι «επώνυμος»;

 279. Μαρία said

  277
  Άλλο η ορθογραφία κι άλλο η ακλισία.
  Το αντίστοιχο της Παπαντολέων είναι η Νίκη Κεραμεύς.

 280. Πέπε said

  260

  Συγγνώμη ρε παιδιά, πώς μπορεί αυτό το πράγμα να είναι αληθινό; Ότι είναι άτομα και μαζεύουν χαρτονομίσματα και τριγύρω θεατές, οκέι το βλέπω. Αλλά ότι ανήκουν σε συγκεκριμένο επάγγελμα, …δηλαδή τι διάολο, έχει προστεθεί αυτό το άθλημα στο καθηκοντολόγιό τους; Και τα δολάρια ποιοι τα βάζουν; Εμένα μου μοιάζει σαν κάποια φάση από τηλεπαιχνίδι τύπου σαρβάιβορ, που αντί για την τηλεόραση παίζεται στο γήπεδο, προφανώς με συμμετέχοντες που ζήτησαν και επελέγησαν να παίξουν.

 281. Μαρία said

  Ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος προτίμησε τη φυγομαχία από τη Βουλή προκειμένου να μην αναγκαστεί να δώσει απαντήσεις. Έτσι επέλεξε να στείλει στη Βουλή τον υφυπουργό του Λευτέρη Οικονόμου. https://www.avgi.gr/politiki/403275_afantos-meta-tis-apokalypseis-gia-ti-dipla-skandalodi-tropologia

  Στο ίδιο γονατογράφημα τον Κοντολέων αλλά και του Κοντολέον. Στο ράδιο πάντως Κοντολέοντα τον έλεγαν.

 282. Πέπε said

  Καλά, κάπου φταίνε κι αυτοί που τα πρωτοβγάλαν αυτά τα επώνυμα. Ο Μοσχολιός δηλαδή κορόιδο ήταν; Με την ίδια φωνή και ερμηνευτικό στιλ και με επώνυμο Μοσχολέοντος, η Βικτωρία δε θα ‘κανε καριέρα ούτε στην άλλη ζωή. Όσο για τους διάφορους Κεραμείς, Φωκαείς, Κυδωνιείς κλπ., ακόμα χειρότερα. Επώνυμο Αλιεύς μόνο δεν έχω ακούσει ως τα τώρα, φαίνεται το Ψαράς δεν προκαλούσε τα χρηστά ήθη όπως τα Τσικαλάς, Φωκιανός, Αϊβαλιώτης.

 283. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχουν ξεφύγει τελείως οι «αντισυστημικοί», οι «επαναστάτες» αντιεμβολιαστές, όπως τους θεωρούν κάποιοι αφελείς :
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.msn.com/el-gr/video/foodanddrink/%25CF%2587%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25BA%25CE%25AF%25CE%25B4%25CE%25B1-%25E2%2580%2593-%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25BD%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25AD%25CF%2582-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25B5-%25CE%25B2%25CE%25B9%25CE%25B2%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25B1-%25CE%25AD%25CE%25BE%25CF%2589-%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C-%25CF%2584%25CE%25BF-%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CF%258C-%25CE%25BC%25CE%25AD%25CE%25B3%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25BF/vi-AARM27O&ved=2ahUKEwjypojMz-H0AhWRhP0HHTWCDIsQFnoECC4QAQ&usg=AOvVaw0tcNZFL1icOepv8q_MW4Ez

 284. Πέπε said

  283

  Μετά θα σταματήσουν να πηγαίνουν κόσμο στο τμήμα και απλώς θα τους πλακώνουν, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν ευεργετήματα σε επιλεγμένες κατηγορίες αναξιοπαθούντων (ξερωγώ συσσίτια μόνο για ανεμβολίαστους Έλληνες*), θα κάνουν κόμμα, θα αποθρασυνθούν κι άλλο, μετά θα τους ξεφύγει και θα σκοτώσουν κάποιον, και τότε η δικαιοσύνη θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και θα τους εξαρθρώσει.

  Μέχρι τότε όμως δε θα ασχολούμαστε πια με τον κορωνοϊό, η πανδημία θα έχει υποχωρήσει και το προσκήνιο θα το μονοπωλεί κάποιο άλλο πρόβλημα. Τότε θα εμφανιστεί ένα νέο ρεύμα αντισυστημικών, οι οποίοι…

  _____________
  *ή και ακόμα καλύτερο: εμβόλια μόνο για ανεμβολίαστους!

 285. Μαρία said

  Στο κατηγορητήριο το αιδοίον το γράφουν αιδείον. Θα το μπέρδεψαν με το ωδείον του ανέκδοτου.

 286. spyridos said

  280
  Καρατσεκαρισμένο. Τώρα (τελευταία από όλους) και σε συστημικά ΜΜΕ που δεν τα λινκάρω φυσικά.
  https://meaww.com/dystopian-hell-south-dakota-dash-for-cash-event-sees-teachers-crawl-collect-money-schools

 287. spyridos said

  Μόλις το διάβασα.
  Για την κοπέλα που μίλαγαν όλη μέρα και από το Σεπτέμβριο του 2018 αναβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον του μαλάκα.

 288. spyridos said

  ή είναι άλλη; Οχι ότι έχει σημασία.

 289. Μαρία said

  287
  Ποια εννοείς; Η Κοεμτζή αυτοκτόνησε το 2016.

 290. Μαρία said

 291. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ωραία εκδικητική φάμπρικα έχει ανοίξει κατά των εκπαιδευτικών, οι οποίοι βρίσκονται πλέον μεταξύ της Σκύλλας του εχθρικού υπουργείου και της Χάρυβδης σαλταρισμένων γονέων. Απειλές για κυρώσεις από τη μια, αν δεν δεχτούν να συμμετάσχουν στη διάλυση του δημόσιου σχολείου, και μηνύσεις και ξυλοδαρμοί από την άλλη, επειδή απλως κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και όχι όπως θέλουν οι ψεκασμένοι. Πολύ ωραία φάμπρικα.

 292. Μαρία said

  283
  Επειδή απ’ το λινκ που έβαλες δεν έβγαλα άκρη

 293. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάει κι ο Τράγκας.

 294. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γονείς – αρνητές του κορονοϊού έκαψαν βιβλίο του Τριβιζά, στη Χαλκίδα
  Βίντεο «Δε θα κάτσω μέσα φίλε Τριβιζά, όχι κ. Τσιόδρα. Το κατάλαβες;»
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/323508_mesaionas-sti-halkida-goneis-arnites-toy-koronoioy-ekapsan-biblio-toy

 295. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 296. Κιγκέρι said

  Στο θέμα της ακλισιάς ορισμένων επιθέτων, σκέφτομαι μήπως μερικές φορές υπάρχει και κάποιο γραφειοκρατικό θέμα, με πιστοποιητικά, ταυτοπροσωπίες κλπ.
  Έχω παρεμφερές παράδειγμα, όχι με ακλισιά, αλλά με ανορθογραφία καραμπινάτη: Η μητέρα μου λοιπόν, μου έλεγε ότι στο σχολείο που υπηρετούσε, αναγκάστηκαν μια χρονιά να εκδώσουν απολυτήριο λυκείου, όπου το όνομα Ιφιγένεια γράφτηκε Ιφηγένεια, διότι έτσι ήταν γραμμένο στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού. Μάλιστα, αρχικά το έγραψαν σωστά, όταν όμως πήγε το παιδί να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο, του δημιούργησαν πρόβλημα και αναγκάστηκε να ζητήσει από το σχολείο να διορθώσουν το «λάθος»! Η μαμά μου ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει, «ακούς εκεί, να βγει από σχολείο χαρτί που γράφει Ιφιγένεια, το φι με ήτα!»

 297. sarant said

  291 Ετσι είναι….

 298. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  287. Όλα αυτά, με αθέλητο ανέβασμα στα πορνοσάιτ ερωτικοσεξουαλικών σκηνών και τις αντιδράσεις/επιπτώσεις στην υποκριτική μας κοινωνία, αναδεικνύει η ρουμάνικη ταινία
  Babardeală cu bucluc sau porno balamuc
  (Bad Luck Banging or Loony Porn)
  (Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό)
  του Ράντου Ζούντε (Αφερίμ κ.α.)
  Η ηρωίδα καλείται να διαχειριστεί τη διαρροή σε πορνοϊστότοπο βιντεοσκοπημένων σκηνών από ερωτικές προσωπικές της στιγμές. Είναι καθηγήτρια σε λύκειο όπου τίθεται ζήτημα απόλυσής της για το λόγο αυτό .
  https://www.athinorama.gr/cinema/cinema-reviews/2551801/atuxes_pidima_i_palabo_porno_/
  Ο τίτλος δεν αποδίδει καλά κατά τη γνώμη μου τα διαδραματιζόμενα.Δεν ξέρω βέβαια αν αυτή ήταν η επιλογή του σκηνοθέτη(αν έτσι είναι και στα στα ρουμάνικα)

  294 Μα πώς δεν το είδα το πρωί κ το ξαναέβαλα. Το έλεγξα κιόλας 😦 .Συγγνώμη.
  Το θέμα βέβαια είναι το πού έφτασε η κατάσταση.

 299. ΓΤ said

  298@

 300. Γιάννης Ιατρού said

  Λαοπρόβλητος λέμε….

 301. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άμισθα, άτυπα και ανασφάλιστα (πολλοί είχαν άλλο επάγγελμα ταυτόχρονα), προερχόμενοι από ελεύθερη επιλογή διάφορων επισκόπων, στα χρόνια των μνημονίων (που περιορίστηκαν οι προσλήψεις των δημ.υπαλλήλων), χειροτονήθηκαν και λειτουργούσαν οι 4.000 ιερείς που ζητάνε τώρα μονιμοποίηση. Αυτό ξεδιάλυνε τώρα Στοκοκκινο ο Δημήτρης Χριστόπουλος κοσμήτορας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 302. Theo said

  @301:
  Μάλλον (για να μην πω σίγουρα) κάνει λάθος. Δεν είναι τόσοι πολλοί οι άμισθοι εφημέριοι.

 303. Theo said

  @301:
  Δες και τη σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:
  Ο Μακαριώτατος […] έθεσε τα κύρια ζητήματα […], αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας.

  Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος.

 304. Γιάννης Ιατρού said

 305. Σας δηλώνω εκ των προτέρων και προκειμένου να ενημερώσετε κάθε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο, καθώς και κάθε άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενο ( π .χ εργοδότη που απασχολεί υπαλλήλους στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικό κάθε βαθμίδας, κρατικό υπάλληλο, δικαστικό και αστυνομικό όργανο), ότι αν τυχόν εφαρμόσει τα διάφορα (ως άνω) περιοριστικά μέτρα (π .χ διοικητικά πρόστιμα, στέρηση μισθού, αναστολή εργασίας λόγω άρνησης εμβολιασμού ή υποβολής σε τεστ για covid -19, lock down) σε εμένα ή σε συγγενικό μου πρόσωπο, τότε βάσει του Άρθρου 120 του Συντάγματος θα πράξω εκδικητικά και αυτοδικώντας εναντίον του, ενώ δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να προχωρήσω ακόμα και στην εκτέλεσή του.

  https://www.facebook.com/groups/299190243480774/posts/4747215568678197/

 306. voulagx said

  η οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, έναντι με τη νοσηλεία μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
  Χωρίς σχόλια, ειναι σα να κλέβεις εκκλησία πια.

 307. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έναντι με τη νοσηλεία… Σε λίγο τα μεζεδάκια του Σαββάτου θα πρέπει να γίνουν αντιμεζεδάκια, όπου ο Νικοκύρης θα ψάχνει με τον μεγεθυντικό φακό για φράσεις χωρίς κανένα λάθος.

 308. Νέο Kid said

  306. Bουλαγξ. Η μελέτη πάντως δεν λέει αυτό. Το 87% είναι ΑHR adjusted hazard ratio. Δηλαδή 87% αυξημένη ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ θανάτου . Δεν είναι το ίδιο. Είναι δηλαδή μια μέση αναμενόμενη τιμή που προκύπτει απ την κατανομή Poisson. Δες αν θες και το σχόλιό μου στη σημερινή ανάρτηση. Εί

 309. Μαρία said

  305
  Πωωω! Φοβερό γκρουπ!

 310. sarant said

  305-9 Ιερή δήλωση, εικοσασέλιδη!

 311. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  305-309,310: Μιας και από το καταστατικό ασχολούμαστε με τα λεξιλογικά/γλωσσικά και τα παρεμφερή, μια παρατήρηση:
  Χαρακτηριστικό όλων αυτών των κειμένων (γενικότερα ίσως και κειμένων γραμμένων από δικηγόρους/νομικούς) είναι οι ιδιαίτερα μεγάλες προτάσεις. Κι όχι μόνο μεγάλες, αλλά και αρκετά πολύπλοκες στην δομή τους. Ολόκληρες παράγραφοι είναι μιά πρόταση. Δύσκολα βγάζεις συμπέρασμα με την πρώτη ανάγνωση. Άντε τώρα να μεταφράσεις κάτι τέτοιο, ιδίως σε μιά γλώσσα που δεν ενδείκνυται για τέτοιες «κατασκευές»🙄.

 312. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  311# Να σου γράψω εγώ μακροπερίοδες και πολύπλοκες φράσεις να με πάρεις για ανηψάκι του Γκέμπελς 😎

 313. Γιάννης Ιατρού said

  312 πες αλλουνού, γιατί τα γερμανικά δεν υποστηρίζουν ιδιαίτερα τέτοιες κατασκευές….

 314. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  313# Αφού οι εν λόγω μακρυνάρηδες είναι ακροδεξιοί ρε Γιόχαν, ποιόνανε να έβαζα?

 315. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.2020mag.gr/themata/3643-o-vasilis-xaralampopoulos-ediokse-tin-sasa-stamati-ap-to-theatro

 316. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πήρατε μάτι
  για της Σταμάτη
  το κρυοντουζάκι;

 317. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Αυτό πρέπει να είναι που λένε ο σοφός λαός.

 318. voulagx said

  Τραμπούκικη επίθεση στον Μ. Τρεμόπουλο στην πλατεία Ελευθερίας

 319. Πέπε said

  305

  Ρε τι ‘ν’ τούτο; Τώρα το είδα. Δεν είναι αξιόποιονο και εισαγγελεύσιμο να αναρτά κανείς τέτοιες δηλώσεις;

  @σχόλια για δικηγορίστικη διατύπωση:

  Καθόλου απίθανο να τους δουλεύει κανένας αετονύχης δικηγόρος που έχει φροντίσει να μείνει ο ίδιος στο απυρόβλητο, και να τους γράφει πράγματα που ξέρει άριστα ότι δε στέκουν νομικά.

 320. Μαρία said

  318
  Απ’ το 2013 η μελέτη ανάπλασης https://centre-architecture.thessaloniki.gr/%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB-%CE%B5%CE%BB/

 321. Μαρία said

 322. ΓΤ said

  311@

  Παναγιώτης Κονδύλης, απευθείας στα γερμανικά

 323. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  322: Έτσι.
  Έχει και στη Lexilogia νήμα για τον Κονδύλη και την μετάφραση στα γερμανικά 🙂

 324. Μαρία said

  ανεψιά Σάκη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: