Φαλκονέρα, 8 Δεκεμβρίου 1966 (μαρτυρία του Λευτέρη Αεράκη)
Posted by sarant στο 12 Δεκεμβρίου, 2021
Η Φαλκονέρα είναι βραχονησίδα στο Μυρτώο Πέλαγος. Μια και εδώ λεξιλογούμε, να πούμε ότι Φαλκονέρα σημαινει Γερακότοπος -άλλωστε ένα άλλο όνομα της βραχονησίδας είναι Γερακουλιά. Όμως δεν είναι γι’ αυτό γνωστή η Φαλκονέρα, που είναι ίσως η πιο διάσημη από τις ελληνικές βραχονησίδες -μετά τα Ίμια.
Το βράδυ της 7ης προς 8 Δεκεμβρίου 1966, το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Ηράκλειον» που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά-Πειραιάς βυθίστηκε κοντά στη Φαλκονέρα. Παραμένει το μεγαλύτερο ναυάγιο της ελληνικής ναυσιπλοΐας με 277 θύματα (κατ’ άλλες πηγές 247 ή 273).
Πριν από μερικές μέρες, ο φίλος Γιώργος Αεράκης δημοσίευσε στο Φέισμπουκ μια μαρτυρία του πατέρα του, ο οποίος επίσης ταξίδευε εκείνη τη νύχτα, αλλά όχι με το Ηράκλειον. Η διήγηση αυτή μού άρεσε πολύ, γιατί είναι χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκού ιδιωματικού λόγου, και του ζήτησα την άδεια να την αναδημοσιεύσω εδώ.
Ο Λευτέρης Αεράκης (1920-2013) ή Νταρολευτέρης γεννήθηκε στα Ανώγεια και είχε ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση. Λέει ο γιος του: «Είχα ακούσει πολλές φορές τον πατέρα μου να διηγείται την ιστορία του ναυαγίου. Τελευταία φορά λίγο πριν πεθάνει το 2013. Τότε κράτησα και σημειώσεις. Θυμάμαι με τρόμο τη μέρα εκείνη, σχόλασα και κόσμος ήταν μαζεμένος στο σπίτι μας. Η μάνα μου με λυμένα τα μαλλιά να μοιρολογάται περιτριγυρισμένη από τις αδελφές της…»
Και διευκρινίζει:
Εκείνο το βράδυ ο πατέρας μου Λευτέρης Αεράκης (Νταρολευτέρης) ταξίδευε με το πλοίο ΜΙΝΩΣ από το Ηράκλειο προς Πειραιά. Το πλοίο τους έφτασε πρώτο στο σημείο του ναυαγίου και ας δούμε την διήγηση του Νταρολευτέρη στην ντοπιολαλιά του.
Η διήγηση του Λευτέρη Αεράκη
«Το καλοκαίρι του 1966, έφυγα από τα Ανώγεια και ήρθα στο Ηράκλειο μαζί με τη γυναίκα μου και τα τρία μου κοπέλια για να αναζητήσω καλύτερη τύχη. Τα κοπέλια μου ήσανε μικιά, μαθητές δημοτικού και Γυμνασίου. Έκανα διάφορες δουλειές του ποδαριού, εργάτης στα σταφιδεργοστάσια, στσι οικοδομές, μέχρι να ανοίξω μαζί με τον κουνιάδο μου το Κίμο το Μανουρά, το Χειμώνα του 1968 το κρητικό μαγαζί «Ερωτόκριτο» απέναντι από την εφημερίδα Μεσόγειο στη Χάνδακος.
Έκια θα λα κάμω καταδιά αν είχε με αφήσει η Αστυνομία και οι άλλες υπηρεσίες του κράτους, γεωνομικό κλπ. Επειδή ήμουνε αριστερός, ερχόταν κάθε δεύτερη μέρα στο μαγαζί για έλεγχο τάχα μου. Μην αντέχοντας την πίεση τα μάζωξα και επήγα στην Αθήνα το 1972, δεύτερη φορά μετανάστης στον ίδιο μου τον τόπο. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Στα Ανώγεια έκανα αυτό που εκάνανε σχεδόν όλοι. Ήμουνε βοσκός. Το Δεκέμβρη τσι χρονιάς εκείνησας, είχα όλο σχεδόν το μαξούλι, το τυρί δηλαδή, απούλητο. Είχα τον αδερφό μου τον Νταροχαραλάμπη στην Αθήνα και σκέφτηκα να πάω να το πουλήσω έκεια, ήμπα πιάσω πια καλή τιμή.
Επήρα το τυρί και εμπήκα στο καράβι ΜΙΝΩΣ από το λιμάνι του Ηρακλείου για τον Πειραιά στσι εφτά του Δικέμπρη. Ο καιρός ήτανε χειμωνικός.
Άμα ενύχτωσε καλά, όλοι όσοι εταξιδεύαμε εκοιμηθήκαμε στσι καναμπέδες και στσι διαδρόμους. Μια κοπανακιά όντεν εποδιαφώτανε γροικούμε φωνές. Εξυπνήσαμε και εκαταλάβαμε ότι το προσωπικό του καραβιού εφώνιαζε να πάμε στα καταστρώματα και να ξανοίγομε τη θάλασσα ήμπα γδιούμε αθρώπους. Μας είπανε ότι το καράβι που έκανε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς που το λέγανε Ηράκλειο εβούλησε. Οι γυναίκες εντακάρανε και εκλαίγανε και εκάνανε το σταυρό ντονε. Εγώ επόρισα όξω με κιάλλους. Εξημέρωνε αχνά – αχνά! Εξάνοιγα τη θάλασσα. Μια κοπανακιά, θωρώ έναν άθρωπο – είχα αμάθια τότεσας, οϊ σαν εδά – απάνω σε ένα κομμάτι ξύλο και εκούνανε τη χέρα ντου. Τονε δείχνω στσι άλλους και στσι ναύτες που ήταν μαζωμένοι. Δίδει διαταγή ο αξιωματικός να κατεβεί η βάρκα. Πού να κατεβεί! Τα σκοινιά ήτανε λοθρακιασμένα. Εντακάραμε τσι παναγίες τσι αξιωματικούς. Με τα πολλά εκατέβηκε μιαν άλλη βάρκα και εβγάλαμε απάνω τον άνθρωπο που τάχενε χαγμένα. Είδαμε κι άλλους. Πολλά καράβια είχανε μαζευτεί γύρου γύρου γιατί επήρανε το σήμα. Επαίζανε την σειρήνα ντονε για να δώσουνε κοράγιο στσι αζωντανούς που ήσανιε στη θάλασσα. Ήντα να σασε πω. Χαλασμός Κυρίου! Τότεσάς έφταξε και ένα γκζένο καράβι. Το κατάλαβα γιατί είχε ένα σφυροδρέπανο στη μια ντου μπάντα. Ο θιος τόπεψε! Με ογλήγορες κινήσεις εκατέβασε τσι βάρκες του και εκείνοινα εσώσανε τσι πια πολλούς. Εμείς εσώσαμε μερικούς και ανεβάσαμε και πνιμένους στο καράβι.
Εγώ εξάνοιγα ήμπα γδω ένα κοπέλι, χωριανάκι μας, Καραμπίνης, που εγάτεχα ότι εδούλευε στο καράβι. Ε το κακορίζικο! Επήρε το η θάλασσα δεκαεφτά χρονώ. Μαζί και ένας Ηλιάκης απού τα Σίσαρχα.
Εβγάλαμε απού τη θάλασσα και ένα Χανιώτη βουβό και κουφό που εκράθιενε ένα ξύλο στα χέρια του και δεν το μόλερνε ούτε πάνω στο καράβι. Τα δαχτύλια των χεριών του είχανε δέσει μεταξύ τους.
Έμαθα ύστερα ότι εχαθήκανε μια διακοσοπενηνταριά αθρώποι. Μια νταλίκα έφταιγε λένε που έσπασε τη μπούκα πόρτα. Δεν έφταιγε η νταλίκα. Οι αθρώποι φταίνε. Και στη συνέχεια όπως γίνεται συνήθως στη χώρα μας οι φταίχτες τη βγάλανε με λίγους μήνες φυλακή. Ψεφιές δηλαδή. Κρίμας τσι αθρώπους!
Μετά από κάμποσες μέρες εγιάγειρα στο Ηράκλειο και είδα τη γυναίκα μου και τα κοπέλια μου. Έμαθα ότι η Φερενίκη είχε λύσει τα μαλιά τζη και εμοιρολογούντονε. Ετσα το κάνουνε οι γυναίκες στον τόπο μας σε μεγάλο πένθος. Εθάριενε η μαύρη ότι εβούλησε το καράβι που ταξίδευα εγώ. Ηράκλειο το καράβι, από το Ηράκλειο εταξίδευα εγώ, εντολαντιστήκανε οι ανθρώποι».
Υ.Γ. Μικρό μνημόσυνο στον Νταρολευτέρη, στην Φερενίκη που είχε λύσει τα μαλλιά της και στους χαμένους του ναυαγίου.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
και χρόνια πολλά στους Σπύρους, Σπυριδούλες κλπ. που σχολιάζουν και στους (κρυφ-)αναγνώστες που γιορτάζουν σήμερα 🙂
Ειδικά στον Spiridione 👏✌🎈🎶, πάντα με υγεία Σπύρο!
Theo said
Καλημέρα και τις καλύτερες ευχές μου στον Spiridione, τον Spyridos κι όσους άλλους/ες γιορτάζουν.
ΣΠ said
Καλημέρα.
Χρόνια Πολλά στον Spiridione, τον Spyridos και όλους τους Σπύρους και τις Σπυριδούλες.

Γιάννης Κουβάτσος said
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
Πολύ ζωντανή αφήγηση σε γνήσια λαϊκή γλώσσα. Μόνο ουσία, χωρίς λογοτεχνίζουσες φλυαρίες. Θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στον «Κοινό λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου.
LandS said
Μα πόσο ζωντανή και αληθινή περιγραφή!
Χρόνια πολλά στον Πίπη και στην Πεπίτα* και στα Παγανέλια ούλα.
Λένε εκεί, ότι ο Άγιος τους γλύτωσε από τη πανούκλα. Δεν κάνει κατα δω και τώρα; Άντε γιατί βαρέθηκα.
*Τις λένε έτσι τις Σπυριδούλες στη Κέρκυρα;
dryhammer said
Καλημέρα!
Χρόνια πολλά στους Σπύρους και τις Σπυριδούλες, γνωστούς κι αγνώστους!
Από τη μια τηνε χάρηκα τη γλώσσα του κι από την άλλη ανατρίχιασα.
[Το 1978 ο Σιδερής ο Μαυριδόγλου κατέβηκε για δήμαρχος Χίου κι έφτασε ελέω κόμματος (ΝΔ) στο β΄γύρο όπου ηττήθηκε. Θυμάμαι πως σε προεκλογική συγκέντρωσή του στο γήπεδο (κι όχι στην Πλατεία που δεν έχει θύρες) ένα πανό απόξω που έγραφε με μεγάλα γράμματα ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Ρώτησα τί δουλειά έχουν οι Κρητικοί στης Δημοτικές της Χίου κι έτσι έμαθα για το βαπόρι και το υπουργηλίκι κλπ του]
dryhammer said
Με μικρές διαφορές (στην προφορά βεβαίως βεβαίως) έχει με τα χιώτικα πολλές κοινές λέξεις όπως
μαξούλι =σοδειά π’ασης φύσεως
ήμπα και — μπας και (Χ)
ξανοί(γ)ω= βλέπω
βουλάω = βουλιάζω, βυθίζομαι (αλλά και γκρεμίζομαι για κτίσματα)
παίζω [με διάφορες σημασίες κατά τα συμφραζόμενα]
μολέρνω — μολάρω και μολέρνω (Χ) = αφήνω (αλλά και αποχωρώ)
Γιάννης Ιατρού said
1 (2): ναι. ναι, και στον Spyridos βεβαίως-βεβαίως.
Έχει και ωραίο ηλιάκο σήμερα 🤗😊🤩
Πάω να επιθεωρήσω την κατάσταση μετά τους χθεσινούς αέρηδες… Λυσσομανούσε!
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.
Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν, ιδίως στον Spiridione και τον Spyridos.
6 Λογικό είναι να το θυμούνται.
Γιάννης Ιατρού said
Αυτό με το λύσιμο των μαλλιών στις γυναίκες που μοιρολογάνε πρέπει να είναι πολύ αρχαίο έθιμο. Μπορεί κάποιος να ξέρει από που προέρχεται, δηλ. πως και καθιερώθηκε έτσι;
ΚΑΒ said
Πολύχρονοι οι εορτάζοντες (-ουσες) του ιστολογίου.
Το διαβάζω για δεύτερη φορά κι ευχαριστιέμαι την αβίαστη αληθινή γραφή και αφήγηση.
Μικρό μνημόσυνο.
Πέπε said
10
Δυστυχώς όχι. Το είχα διδαχτεί όμως στη σχολή, σ’ ένα μάθημα που το απαξίωνα τότε, ανοήτως. Πάντως συνδέεται με συμβολισμούς των μαλλιών και με πάμπολλα έθιμα, δοξασίες και συνήθειες: κουρέματα, ακουρεψιές, συμβολικά κουρέματα (πάλι επί πένθους), καλύμματα κεφαλής κλπ.
Γυναίκες που να εξακολουθούσαν ή και να εξακολουθούν ακόμη να εκφράζουν έτσι το πένθος τους θα ανήκαν οπωσδήποτε σ’ εκείνες που το ‘χαν σε κακό να εμφανιστούν ακόμη και μες στο σπίτι τους με ακάλυπτα και λυτά μαλλιά, εκτός ειδικά από αυτή την περίσταση.
Κιγκέρι said
Καλημέρα! Χρόνια πολλά!
Κι εμένα μου άρεσε πολύ η αφήγηση.
Άγνωστες λέξεις:
– Καταδιά: «Έκια θα λα κάμω καταδιά αν είχε με αφήσει η Αστυνομία και οι άλλες υπηρεσίες του κράτους, γεωνομικό κλπ.»
Κατάλαβα από τα συμφραζόμενα ότι μάλλον είναι η προκοπή.
Μου άρεσε το γεωνομικό για το υγιεινομικό!
Το «θα λα» στην απόδοση του απραγματοποίητου υποθετικού λόγου το λέμε και στη Λάρισα – είναι πανελλήνιο;
– Κοπανακιά: «Μια κοπανακιά όντεν εποδιαφώτανε γροικούμε φωνές».
Στην αρχή νόμιζα ότι σημαίνει «λίγο πριν», λίγο πριν φέξει, αλλά παρακάτω που λέει: «Μια κοπανακιά, θωρώ έναν άθρωπο», κατάλαβα ότι σημαίνει «κάποια στιγμή»
– Εντακάρανε: «Οι γυναίκες εντακάρανε και εκλαίγανε», «Εντακάραμε τσι παναγίες τσι αξιωματικούς».
Αυτό δεν κατάλαβα αν σημαίνει καταριόντουσαν, καταριόμασταν, ή παρακαλούσανε, παρακαλούσαμε.
– Επόρισα: «Εγώ επόρισα όξω με κιάλλους.»
Δεν καταβαίνω ακριβώς αν σημαίνει πήγα, από το πορεύομαι, ή βγήκα, πέρασα έξω.
– Λοθρακιασμένα: «Τα σκοινιά ήτανε λοθρακιασμένα».
Προφανώς μπερδεμένα.
Εντολαντιστήκανε: «εντολαντιστήκανε οι ανθρώποι».
Ταράχτηκαν, αναστατώθηκαν, κάτι τέτοιο.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καλημέρα, χρόνια πολλά σε Spyridos, Spiridione και λοιπούς εορτάζοντες.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μου ΄κατσε η ρουφιά του καφέ στο λάρουγκα.
Πρώτα πρώτα τα χρόνια πολλά, εγκαρδίως στους Σπύρους μας (επιρέψτε μου το «μας», έχουνε τόσα ωραία μοιραστεί μαζί μας).
Ούτε κατάλαβα πώς βούρκωσα αυτόματα και κυλήσανε δυο δάκρυα.Δεν είχε πνιμένους όθε τη μπάντα μας αλλά το επόμενο βράδυ (πάντα βράδυα φεύγανε από τοτε τα ΦΒ για την Αθήνα-και τ΄ανάποδο), ταξίδεψε η γιαγιά μου που ήταν άρρωστη κι ερχόταν «Απάνω» και μας έλεγε μετά ότι από το βαπόρι εβγάλανε τους ναυαγούς του Ηρακλείου και μπήκανε οι επιβάτες.


https://www.sansimera.gr/articles/361
Spiridione said
Καλημέρα, ευχαριστώ για τις ευχές.
Το μεγαλύτερο ναυάγιο της ελληνικής ναυσιπλοΐας ήταν της «Χειμάρρας» το 1947.
Εδώ για το «Ηράκλειον» από το αρχείο της ΕΡΤ
https://archive.ert.gr/92091/
dimosioshoros said
Πολύ ενδιαφέρον από πολλές πλευρές. Τα θυμάμαι τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς. Θυμάμαι και εκείνο που είχε ακουστεί «Βουλιάζει το Ηράκλειο».
(Μια έκπληξη, η δημοσίευση, αφού μάλιστα συνδέεται με τη ζωή του παλιού καλού μας φίλου Γιώργου Αεράκη.)
Γιάννης Κουβάτσος said
10:Πιθανώς να συνδέεται με το τράβηγμα των μαλλιών ως ένδειξη πένθους. Η Μανιάτισσα γιαγιά μου, η μάνα του πατέρα μου, όταν έμαθε ότι σκοτώθηκε ο αδερφός της στη μάχη του Κιλκίς-Λαχανά το 1913, έλυσε τα μαλλιά της και τα τράβαγε ξεριζώνοντας πολλές τούφες…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
10 >>το λύσιμο των μαλλιών στις γυναίκες που μοιρολογάνε
Από τον Όμηρο ακόμη, το βρίσκουμε και στα Δημοτικά τραγούδια- πχ η μάνα του Κωνσταντή «ανέσπα τα μαλλιά της»αλλά και το «τραβούσε τα μαλλιά της» ,σε κακό χαμπέρι, λέγεται(και γίνεται, μακριά από μας ως σήμερα)
ΟΜΗΡΟΣ
Ἰλιάς (22.375-22.436)
στ.405
Ὣς τοῦ μὲν κεκόνιτο κάρη ἅπαν· ἡ δέ νυ μήτηρ
τίλλε κόμην, ἀπὸ δὲ λιπαρὴν ἔρριψε καλύπτρην
Και άμ᾽ είδ᾽ εκεί να σύρεται στο χώμα το παιδί της
έβαλε τα ξεφωνητά και ανέσπα τα μαλλιά της
https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=158&page=201
sarant said
16 Χρόνια πολλά Σπύρο και μάλλον έχεις δίκιο για τη Χειμάρρα.
13 Ωραία τα έψαξες. Για τα λοθρακιασμένα ας μας πουν οι Κρητικοί. Εγώ σκέφτηκα τη λώθρα του Βαλαωρίτη αλλά μάλλον δεν ταιριάζει.
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
10 Έχουμε και από την παραλογή «Του νεκρού αδελφού» τους στίχους:
Σ’ όλα τα μνήματα ’κλαιγε σ’ όλα μοιρολογιούνταν.
Στου Κωσταντίνου το μνημνιό ενέσπαν’ τα μαλλιά της.
Νέο Kid said
Ένα μυστήριο στη διήγηση είναι το « γκζένο καράβι. Το κατάλαβα γιατί είχε ένα σφυροδρέπανο στη μια ντου μπάντα. Ο θιος τόπεψε!»
Σφυροδρέπανο ; Δεν βλέπω στα άρθρα για το ναυάγιο κάποιο σοβιετικό πλοίο . Μάλλον μπερδεύτηκε ο σύντεκνος και μπορεί στην αναμπουμπούλα να μισοείδε καμιά εγγλέζικη άγκυρα/θυρεό για σφυροδρέπανο.
Χρόνια πολλά στους πολλούς Πίπηδες του ιστολογίου, κι έχω κι εγώ το χανουμάκι μου!
Πέπε said
13 Κιγκέρι
Καταδιά = καταντιά, κατάντια, αλλά με θετική σημασία, κατάληξη, άρα τελικά ναι, προκοπή. Το τ και το d πριν από [ημιφωνικό] ι + φωνήεν γίνονται θ και δ αντίστοιχα, μάθια, σπίθια, γλέδια.
Μια κοπανακιά = μια κοπανιά, που το ξανασχολιάζαμε μιαν από αυτές τις μέρες. Ναι, κάποια στιγμή. Σε μια φάση, σε μια δόση.
Ντακέρνω (attaccare, *ατακάρω, *τακάρω, ντακάρω/-έρνω) = αρχίζω.
Πορίζω = βγαίνω.
Όλα αυτά είναι συνηθισμένα και σήμερα, αυτό που δεν είχα ακούσει είναι το ήμπα, που το ακούω συνήθως «μπα να» (=μπας και).
Για τα υπόλοιπα θα περιμένουμε τους ντόπιους.
ΑΡΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ said
Λιτός αλλά λαγαρός λόγος, μεγάλη περιγραφική δύναμη, συγκλονιστικές στιγμές.
Μπράβο, Νικοκύρη, που το δημοσίευσες!
gpointofview said
Καλημέρα , χρίνια πολλά σε όσους/ες γιορτάζουν και το συγκρότημα Σπυριδούλα
Κάπου το διάβασα προχθες νομίζω το κείμενο !
Κιγκέρι said
10: Γιάννη Ιατρού,
έχω το βιβλίο «Νεοελληνικός Κεφαλόδεσμος» της Κατερίνας Κορρέ – Ζωγράφου, το δεύτερο κεφάλαιο του οποίου έχει ακριβώς τον τίτλο «Θάνατος – Κεφαλόδεσμος» και υπότιτλο: «Προσφορά μαλλιών και κεφαλομάντηλων. Τα μαλλιά pars pro toto».
Τώρα το διαβάζω για να σου πω, έχει αναφορές στο λύσιμο του μαντηλιού και το ξέπλεγμα των μαλλιών από τον Όμηρο (θρήνος Ανδρομάχης, θρήνος Εκάβης), παραδείγματα από δημοτικά τραγούδια και αντίστοιχες νεοελληνικές συνήθειες από διάφορες περιοχές, η δε κοπή και προσφορά των μαλλιών ανάγεται σε προαιώνια ανάμνηση ανθρωποθυσίας προς τιμή του νεκρού.
Γενικώς τα μαλλιά, επειδή φαίνονται να μεγαλώνουν και μετά τον θάνατο, θεωρούνται στη λαϊκή αντίληψη πηγή δύναμης και ζωής και συνδέονται με συμβολικές πράξεις.
Πέπε said
το σταυρό ντονε, τη σειρήνα ντονε > ντωνε
εντακάραμε τσι παναγίες τσι αξιωματικούς > ένα από τα δύο πρέπει να γίνει στσι, αλλά μάλλον είναι σαφές ότι άρχισαν να τους ασκούν έντονη κριτική.
ψεφιές > θα το περίμενα ψευθιές, το λένε και χωρίς θ;
εθάριενε > εθάρριενε (θαρρώ)
Πέπε said
Κιγκέρι, αυτό ακριβώς ήταν το σύγγραμμα του μαθήματος που έλεγα στο 12!
Κατερίνα Κορρέ Ζωγράφου. Μάθημα Λαογραφίας (1 αν θυμάμαι). Συναρπαστικό αντικειμενικά, αλλά τω καιρώ εκείνω έβλεπα «Νεοελληνικός Κεφαλόδεσμος» κι έλεγα «σοβαρά τώρα; έτσι θα γίνουμε γλωσσολόγοι, μελετώντας για το τσεμπέρι της θείτσας;». Το γεγονός ότι ήταν κι από τα λίγα που τα πληρώναμε δε συνέβαλε στο να το δω πιο θετικά. Ούτε βέβαια είχα καμιά υποψία τότε πόσο πάθος θα μου εξήπτε πολύ αργότερα η λαογραφία και η κοινωνική ανθρωπολογία.
dimosioshoros said
Στους Σπύρους μας ευχές.
sarant said
23 Το καταντάω με θετική έννοια το έχουμε ξανασυναντήσει σε παλιά/ιδιωματικά κείμενα.
Αντώνης said
Καλημέρα.
Θυμάμαι ακόμη ότι, για κάμποσα χρόνια μετά το ναυάγιο – καθώς, τότε, ανεβοκατέβαινα συχνά στα Χανιά με το «Φαιστός» – υπήρχε πάντα στο πλοίο κάποιος καλοθελητής που έδειχνε στην προκυμαία του Πειραιά, αριστερά λίγο πριν από την έξοδο από το λιμάνι, ένα στραπατσαρισμένο φορτηγό διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι το φορτηγό που βύθισε το ‘Ηράκλειο’». Δεν έμαθα ποτέ αν ήταν αλήθεια.
Γιάννης Κουβάτσος said
22: Μάλλον ως αριστερός όλους τους σωτήρες τούς έβλεπε σφυροδρεπανοφόρους. 😊
BLOG_OTI_NANAI said
Αυτή η ένδειξη του πένθους δεν ξεκινά από την εκ του μηδενός εφεύρεση/έμπνευση μιας συγκεκριμένης πράξης αλλά από την αντίθετη της. Δηλαδή, επειδή ο ελληνικός και λατινικός κόσμος της αρχαιότητας θεωρούσε ως κοινωνικά αποδεκτή γυναικεία μορφή εκείνη που ήταν ακούρευτη και με τα μαλιά της τακτοποιημένα ή καλυμμένα με πέπλο, το πένθος ως μια τραγική στιγμή, εκδηλώνεται ως συντριβή των κανόνων λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης του πάσχοντος. Άρα, τα λυτά ή τα κουρεμένα μαλλιά μας δείχνουν ότι η «πολιτικά ορθή» εμφάνιση της γυναίκας ήταν ακούρευτη με τα μαλιά μαζεμένα και γι’ αυτό οι γυναίκες σε πένθος αλλά και οι πόρνες, οι εταίρες, οι χορεύτριες κ.λπ. που δεν ανήκαν στον τυπικό κόσμο των κοινωνικά αποδεκτών γυναικών, είχαν τα μαλιά λυτά και παρουσιάζονταν στην τέχνη έτσι.
Για τους άνδρες της εποχής, τα λυτά μαλλιά λειτουργούσαν αφροδισιακά και ασφαλώς κάθε άντρας στις ιδιαίτερες στιγμές του ζευγαριού ήθελε η γυναίκα του να έχει τα μαλιά λυτά. Άρα, μια γυναίκα με λυτά μαλιά που δεν πενθούσε, για την εποχή ήταν σαν να κάνει ως επάγγελμα την ερωτική πρόκληση.
atheofobos said
Ότι πιο συγκλονιστικό έχω διαβάσει για το ναυάγιο και αυτό εξ αιτίας της αμεσότητας, της λιτότητας και της γνησιότητας της ντοπιολαλιάς του αφηγητή.
Πέπε said
33
Αυτό, Μπλογκ, φαίνεται πολύ λογικό και εύκολα δέχομαι ότι κάπως έτσι το βίωναν οι ίδιοι οι τότε άνθρωποι. Δεν αναιρεί όμως την πιθανή βαθύτερη καταγωγή της συνήθειας έτσι όπως λέει το #26.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Με συνεπήρε η μνήμη και το συναίσθημα κι εμπαντόνιαρα τη γλώσσα
13 Κίγκε
-καταδιά=καταντιά-κατάντια , αλλά και γενικά η κατάσταση, όχι πάντα αρνητικά, «έκαμε καταντιά» =πρόκοψε, καθώς λες
-«θα λα» =ήθελε να, ναι αυτό το υποθετικό
– Κοπανακιά-κοπανιά ανατολικότερα, ναι μια δόση , μια στιγμή,μια φορά
– Εντακάρανε: αρχίσανε (» εντεκάρετε τς ελιές;» ντακέρνω-αρχίζω)
– Επόρισα: πορίζω, βγαίνω (από τον πόρο-την έξοδο) Πορόκλαδο, παλιά η κλάρα που έκανε χρέη πόρτας στον κήπο
– Λοθρακιασμένα-λαθρακιασμένα, δυτικά κυρίως ,νομίζω το σάπιο, το μισοκατεστραμένο,
Εντολαντιστήκανε-ντολαντίζω έχει πολλές έννοιες, τραντάζω και τραντάζομαι, καταφέρνω, το φέρνω από δω το φέρνω από κει για να πετύχω κάτι
Γιάννης Κουβάτσος said
Σκέφτομαι και κάτι άλλο σχετικά με τα λυμένα μαλλιά: στην κηδεία της βασίλισσας Βικτορίας το 1901, ο ανιψιός της κάιζερ Γουλιέλμος Β’ είχε γυρισμένες προς τα κάτω τις άκρες του υπερήφανου μουστακιού του·προς τη γη, δηλαδή, όπως και τα λυμένα μαλλιά. Όπως και ο βαθιά λυπημένος άνθρωπος γονατίζει σωματικά και ψυχικά, σε αντίθεση με τον χαρούμενο που πετάει στα ουράνια.
BLOG_OTI_NANAI said
33: Ξέχασα να προσθέσω ότι ένα πλήθος από τέτοιες πρακτικές βασίζονται στο φαινόμενο της αντιστροφής που λαμβάνει χώρα με το πένθος. Κάποιοι έβαζαν τα ρούχα ανάποδα, κάποιοι έμεναν χωρίς φαγητό (ενώ ο άνθρωπος επιδιώκει να τρέφεται), κάποιοι έμεναν σε σκοτεινό μέρος (ενώ ο άνθρωπος επιζητά το φως), έτσι οι γυναίκες κουρεύονταν ή έλυναν τα μαλιά, οι πολεμιστές κράταγαν τα όπλα προς τα κάτω αντί υπερήφανα προς τα πάνω, σήμερα έχουμε μεσίστιες σημαίες κ.λπ.
Κιγκέρι said
Θα συμπλήρωνα και ότι η περιποίηση και το πλέξιμο των μαλλιών είναι εκδήλωση καλλωπισμού και φιλαρέσκειας, οπότε στο πένθος πρέπει να καταργούνται σε ένδειξη μεγάλης θλίψης, όπως αντίστοιχα οι άντρες μένουν αξύριστοι.
Νέο Kid said
32. Δεν ξέρω αν ήταν ευσεβής πόθος… πάντως από μακριά και tilted υπό γωνία, εύκολα περνάς μια άγκυρα για σφυροδρέπανο και τούμπαλιν. Είναι τοπολογικώς ισόμορφα ( πααα! Τι είπα πάλι ο λοάτκις!)
ΓΤ said
Λευτέρης Αεράκης: δωρικό δάκρυ Κρητός
Spiridione, Spyridos: ταμένοι στη βυθοκορία αράδων με πυξίδα τους καλούς μαργαρίτας, αποτρυγωτήρες ψεύδους, αληθείς έως τρυγός, έρρωσθε και ευδαιμονείτε!
Δύτης των νιπτήρων said
https://www.lexilogia.gr/threads/%CE%A4%CE%B7-%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BD%CE%AF%CE%B3%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CE%97%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF%C2%BB.11012/
Και χρόνια πολλά στους Σπύρους και στις Σπυριδούλες, αν έχουμε!
Νέο Kid said
40. Τοπολογικώς ισόμορφα ως σχήματα δηλαδή. Και το σφυροδρέπανο και η άγκυρα είναι κατά βάση αυτό: Ψ , το γράμμα Ψ
Νέο Kid said
43. Οπότε και τρίαινα μπορεί να ήταν κάλιστα αυτό που ο Αεράκης πέρασε για σφυροδρέπανο.
Sherlock Holmes mode off.
Κιγκέρι said
23, 36: Πέπε, Έφη,
τελείως λάθος λοιπόν το ερμήνευσα το ντακέρνω! Τα συμφραζόμενα δεν βοήθησαν αυτήν τη φορά…
Πέπε said
38, 39
Στην Όλυμπο στην Κάρπαθο, όπου μπορεί κανείς να δει τέτοια φαινόμενα να συνεχίζονται ακόμη ζωντανά, η εκδήλωση του απλού (όχι σπαρακτικού) πένθους είναι να βάζουν οι γυναίκες τα παλιά τους, τα μπαλωμένα. Και οι άντρες βέβαια γένια και μακριά μαλλιά, αλλά αυτό δεν είναι τοπική ιδιαιτερότητα (σε πολλά μέρη βλέπεις τον άλλο να έχει αφήσει μούσι και λες «ωχ, ποιος;»).
Η φορεσιά που φορούν κάθε μέρα ακόμη κάποιες ηλικιωμένες έχει ως κύριο και πιο χαρακτηριστικό κομμάτι το καββάι, ένα ολόσωμο πανωφόρι που δεν κουμπώνει και δένει με τη ζώνη της ποδιάς (ποέας). Μέχρι που είχα επαφές με το νησί, περίπου πριν δέκα χρόνια, οι πιο πολλές φορούσαν μαύρο καββάι, που με διάφορα πλουμιά και μπορντούρες δεν είχε τίποτε το πένθιμο – μαύρο άλλωστε είναι και το καλό καββάι, που το φορούσαν όλες (από 0 χρονών) σε πανηγύρια και άλλες τέτοιες περιστάσεις (αν δε φορούσαν σακκοφούστανο, την άλλη φορεσιά, που είναι μόνο για νεόνυμφες και κάτω αλλά εναλλακτικά, και πάλι, με το καββάι). Κάποιες όμως πολύ ηλικιωμένες φορούσαν μπλε καββάι, από ένα ύφασμα που θυμίζει τζιν και στην υφή και στο χρώμα, και που ξεβάφει με τα χρόνια όπως το τζιν. Και μου είχαν πει ότι το μπλε καββάι ήταν το παλιό, και κάποια στιγμή άλλαξε η μόδα και το κάναν μαύρο. Ιδιαίτερα οι χήρες λοιπόν έβλεπες να φορούν καββάδια διαστρωματωμένα από μπαλώματα ετών και δεκαετιών, με κομμάτια σε διάφορους τόνους του μπλε από αρκετά σκούρο μέχρι σχεδόν άσπρο.
___________
Υπήρχε παλιότερα ένα μακρύ βίντεο για τη Μεγάλη Πέμπτη στην Όλυμπο. Ο στολισμός του επιταφίου είναι ευκαιρία να πενθήσουν, μαζί με τον Χριστό, και τους δικούς τους πρόσφατους νεκρούς, και εκτυλίσσονται σπαραχτικές στιγμές στην εκκλησία, με θρήνους, ουρλιαχτά και μαλλιοτραβήγματα. Όμως διαμαρτυρήθηκαν Ολυμπίτες (όχι αδίκως) για τη δημοσίευση τέτοιων προσωπικών στιγμών, και το βίντεο λογοκρίθηκε. Υπάρχει ακόμα, αλλά ένα διάστημα αρκετών λεπτών, που έδειχνε αυτές τις σκηνές, είναι μαύρο και βουβό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στα 50 χρόνια από το ναυάγιο, το 2016, είχε δημοσιευτεί η μαρτυρία (καταγραμμένη το 2012- λίγο πριν πεθάνει ο Νταρολευτέρης) ευτυχώς.
https://www.cretalive.gr/istoria/pos-ezisa-tis-dramatikes-ores-toy-nayagioy-kai-tis-diasosis
Εδώ ντοκουμέντα από την τραγωδία
sarant said
39 Ναι, έτσι.
Θα λείψω για λίγο.
BLOG_OTI_NANAI said
Μια ιδέα για την αυτή αντίληψη της αντιστροφής που διαπερνά την περίοδο του πένθους δίνει ο Λουκιανός, σε σατιρικό κείμενο για τον κάτω κόσμο, όπου όλα συμβαίνουν «ανάποδα»:
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Φλασιά: Δεν ξέρω αν το Νταρολευτέρης -παρανόμι του Λευτέρη Αεράκη (όλοι στ΄Ανώγεια έχουν παρανόμι), είναι η «μετάφραση» του ταρός= αέρας + Λευτέρης!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
https://portoni.gr/2020/12/07/%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1/
Spiridione said
22. Υπήρχε σοβιετικό φορτηγό, το Barbalbo, αλλά ένα φινλανδικό δεξαμενόπλοιο Nunnalahti έσωσε τους πιο πολλούς ναυαγούς.
https://www.efsyn.gr/nisides/92157_i-tragodia-sti-falkonera-ta-ntokoymenta-enos-egklimatos
ΓΤ said
@22, 32
σφυροδρέπανο
Μια χαρά πρέπει να είδε το σφυροδρέπανο ο Λευτέρης Αεράκης. Στην πηγή που μας δίνει η Έφη (#47), διαβάζουμε στη σελ. 66 ότι κινητοποιήθηκε το σοβιετικό φορτηγό «Barbaldo», το οποίο διέσωσε έναν ναυαγό.
Κιγκέρι said
50: Εγώ με την Κρήτη, καμία σχέση και ταρός δεν ξέρω τι λέξη είναι, αλλά σκέφτηκα μήπως, αντίστροφα, το Αεράκης είναι μετάφραση επί το ελληνικότερον παλιότερου ονόματος, όπως έχουμε πει ότι έγινε με τα τούρκικα επώνυμα των προσφύγων.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
53 Αυτό έψαχνα στις καταγραφές-το θυμόμουν καλά ότι και σοβιετικό έλαβε μέρος.
ΓΤ said
Συμπληρωματικές μνήμες για Φαλκονέρα
https://www.lifo.gr/san-simera/nayagio-toy-irakleion-sti-falkonera
Πέπε said
@4
> Πολύ ζωντανή αφήγηση σε γνήσια λαϊκή γλώσσα. Μόνο ουσία, χωρίς λογοτεχνίζουσες φλυαρίες.
και @ όσα άλλα σχόλια λένε κάτι παρόμοιο:
Πάντως το κείμενο που διαβάζουμε, αν κατάλαβα σωστά, δεν είναι του ίδιου του μάρτυρα αλλά του γιου του:
> Πριν από μερικές μέρες, ο φίλος Γιώργος Αεράκης δημοσίευσε στο Φέισμπουκ μια μαρτυρία του πατέρα του, ο οποίος επίσης ταξίδευε εκείνη τη νύχτα, αλλά όχι με το Ηράκλειον. […] Λέει ο γιος του: «Είχα ακούσει πολλές φορές τον πατέρα μου να διηγείται την ιστορία του ναυαγίου. Τελευταία φορά λίγο πριν πεθάνει το 2013. Τότε κράτησα και σημειώσεις. […]»
Του πατέρα το περιεχόμενο, του γιου η διατύπωση.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Όταν η συμμορία δολοφόνων ( Πέπα, Παπαδόπολου κλπ) μέσω μέλους της συμμορίας, γυναίκας-οικιακής βοηθού, δολοφόνησε έναν Τυπάλδο εφοπλιστή (και κατασκεύασαν πλαστή υπέρ τους διαθήκη) ακούστηκε αναμεσός Κρητών ότι οι νεκροί της Φαλκονέρας «εκδικήθηκαν».
BLOG_OTI_NANAI said
Κιγκέρι said
58: Πέπε,
μήπως όμως ο γιος κατέγραψε τον ιδιωματικό τρόπο μιλίας και έκφρασης του πατέρα.
Spiridione said
Στις διάσημες βραχονησίδες να βάλουμε, δυστυχώς, και τις Πόρτες.
ΓΤ said
60@
Όπως και στο #47, σελ. 67, 69.
Spiridione said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Όταν περνάμε από τη Φαλκονέρα, πάντα όσο κι αν έχει νηνεμία κι όσο κι αν το πλοίο είναι θερίο, λίγο θα κουνήσει.
«Τώρα περνούμε από τη Φαλκονέρα», είναι μια φράση που ακούγεται σχεδόν σε όλα μας τα ταξίδια και κάθε φορά ο νους, τουλάχιστον εμάς των παλιότερων, πάει στο ναυάγιο και μην πούμε αν έχει μποφόρια, πόσο πάει στο τότε.Το έχω ζήσει -να τρίζει το κάτεργο,να μπατέρνει δεξόζερβα, κάπου κοντά στα μεσάνυχτα περνάει «από το σημείο» και να έχεις μικρό παιδί να γελά με την ταραντέλα, ο μπαμπάς να ξερνοβολά και η «αντρειωμένη» από δω να τρέχει-κοπανιέται στους διαδρόμους προς το καραβόμπαρο για νέα αντιεμετικά και πετσετοσέντονα ν΄αλλάξει τα …ξερασμένα. 🙂 . Ιστορίες.
Φαλκονέρα,νόμιζα Μαυρογέρακο, αλλά Γερακότοπος λέει ο Νικοκύρης.
Φαλκονέρα λέγεται για κακιά γυναίκα. Ή μηπως σε ταινία;
Πέπε said
61
Προφανώς ναι. Αλλά πάντως σημειώσεις κράτησε, δεν τον μαγνητοφώνησε, ούτε τα έγραψε ο πατέρας με το χέρι του. Ο ιδιωματικός λόγος λογικά αποδίδεται σωστά (τι διάβολο, γιος του ήτανε), η τέχνη της αφήγησης όμως πρέπει να πιστωθεί στον γιο, έστω σε κάποιο βαθμό.
ΚΩΣΤΑΣ said
Χρόνια πολλά σε εορτάζοντες/ουσες.
Εδώ μέσα στον Σπυρίδο και ιδιαιτέρως στον Σπυριδιόνε.
Καλό το κείμενο και παρά τους ιδιωματισμούς ευκολονόητο. Κρίμα για τους αδικοχαμένους.
Τιμητικό μνημόσυνο στη μνήμη τους, καλή επιλογή.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Χαχα η Ντένη Μαρκορά!
παρά αυτό το πλάσμα, καλύτερα τη Φαλκονέρα
BLOG_OTI_NANAI said
63: Ναι, την ίδια εικόνα έχει και το άρθρο της ΕΦΣΥΝ στο σχ. 53 αλλά λείπουν από την εικόνα οι δύο εισαγωγικές γραμμές που βρίσκονται στην προηγούμενη σελίδα αρ. 81.
Μυλοπέτρος said
Λέγεται ότι κακώς ταξίδευε το «Ηρακλειον». Υπουργός Ναυτιλίας ο πατριώτης μου Σιδερής Μαυριδόγλου. Αποστάτης.
Ο ίδιος στη Βουλή είπε και το ότι το πλοίο «εβυθίσθει λόγω των επιρατούντων καιρικών συνθηκών». Την αλλη μέρα γράφανε οι εφημερίδες: «Αφτανδρος και η γραμματική».
gpointofview said
# 62
Εκεί, ακούσιος υπαίτιος ο ΠΑΟ, πέτυχε γκολ στην Γερμανία (Σάλκε 😉 και τρέξανε όλοι να το δούνε στην τιβι…
Georgios Bartzoudis said
Εξαιρετικό ανάγνωσμα. Λιτό και περιεκτικό. Όσοι εξ ημων «διηγηματογραφούν» μπορούν να το έχουν για πρότυπο. Να προσθέσω ότι «φαλκονέρα» λέγαμε κάποτε το κάθε σαπιοκάραβο. Χρόνια Πολλά σε Σπύρους και Σπυριδούλες κσι σε κάθε … Κερκυραίο. Και να θυμίσω ότι από τον ΑγιοΣπυρίδωνα (τα νυν Χριστούγεννα) «σπυρί-σπυρί τρανεύ(ει) η μέρα». Και δεν μπορώ να μη θυμηθώ το άσμα «Στον ΑγιοΣουρίδωνα ένα δειλινό» με την αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού.
Μυλοπέτρος said
Έξω από το χωριό μου, σχεδον κάθε χρόνων και ερχότανε και στήνανε τα τσαντιρια τους μερικες οικογένειες Γύφτων. Ειχαν σχεδόν ενσωματωθεί με τους υπόλοιπους. Γυρίζοντας το μεσημέρι απο το Γυμνάσιο της Καλαμωτής, τους βλέπω όλους μαζεμένους γύρω γύρω να κλαίνε.
Τους ρώτησα περίεργος τι συμβαίνει και μου είπανε πως βούλιαξε το «Ηρακλειο». Αφού μου είπανε οτι ήτανε το πλοίο και όχι η πόλη, τους ρώτησα αν είχανε, κανενανε δικό τους μέσα.
Όχι, μου είπανε με ενα στόμα, μα είναι κρίμα οι αθρωποι.
Απλώς το καταθέτω σαν προσωπική εμπειρία.
dimosioshoros said
@ 73 Μυλοπέτρος
Σου λέει κάτι «Αντώνης Μαργαρίτης»;
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Πολύχρονοι (και πάντα ενεργοί) οι Σπύροι του ιστολογίου και οι Σπυριδούλες, βέβαια!
{Σήμερα έχω πλήρη απασχόληση με τρία από τα εγγόνια, και έτσι στέλνω, προς το παρόν, τα τελείως απαραίτητα! 🙂 }
– Συναρπαστική αφήγηση!
Ακριβώς η παλιά ντοπιολαλιά των Ανωγειανών, απ’ όσο την ξέρω!
– λαθρακιασμένα: Όπως το λέει η ΕΦΗ (#36).
λαθρακιάζω= αποσαθρώνομαι, φαγώνομαι, σαπίζω (κυρίως για ξύλα και κατ’ επέκταση και σε άλλα υλικά)
– εντολαντιστήκανε: Το ρήμα ‘ντολαντίζω’ σημαίνει ‘ξεγελώ || μεταπείθω’ και επομένως ‘ντολαντίζομαι’ ξεγελιέμαι, εξαπατώμαι.
Δηλαδή, εδώ ο Νταρολευτέρης (ή ο γιός του) με το «εντολαντιστήκανε οι ανθρώποι» μας λέει ότι ξεγελαστήκανε, μπερδευτήκανε (με το Ηράκλειο και ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ…)
Pedis said
Χρόνια πολλά σε όλους του Σπύρους, Σπυράκλες και Σπυριδούλες, ειδικά στους Σπυρίδο και Σπυριδίωνα
και στη μισή Κέρκυρα!! 😄 😁
Jago said
Εδώ φωτογραφία και αναφορά στον κωφάλαλο ναυαγό.
https://agonaskritis.gr/%ce%bf-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%b2%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%89%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%b6%ce%b7/
dryhammer said
Το #70 ερμηνεύει τις αγκύλες του #6
ΚΑΒ said
Ο Πολίτης γράφει ότι στη Στερεά Ελλάδα ξέπλεη σημαίνει χήρα και υπάρχει κατάρα να σε ιδω ξέμπλεη
ξέμπλεη= με ξέμπλεκα, λυτά τα μαλλιά
Πέπε said
> Ο Λευτέρης Αεράκης (1920-2013) ή Νταρολευτέρης γεννήθηκε στα Ανώγεια…
> Είχα τον αδερφό μου τον Νταροχαραλάμπη στην Αθήνα…
Τα οικογενειακά παρατσούκλια βοηθάνε να ξεχωρίζουν συνονόματες οικογένειες ή κλάδοι του ίδιου ευρύτερου σογιού. Αεράκηδες έχει πολλούς, αλλά προφανώς αυτοί είναι οι Νταρήδες. (Όπως Ξυλούρηδες έχει πολλούς, αλλά η γνωστή οικογένεια των μουσικών είναι οι Ψαρήδες.)
Συνήθως τα παρατσούκλια δε χρησιμοποιούνται για άμεση προσφώνηση, εκτός σε κανένα συναισθηματικό ξέσπασμα («γεια σου μωρέ Νταρολευτέρη!»), αλλά πιο πολύ για τριτοπρόσωπη αναφορά. Μου κάνει όμως εντύπωση να το λέει αδερφός για τον αδερφό. Θα περίμενα απλά «είχα τον αδερφό μου τον Χαραλάμπη στην Αθήνα».
Μυλοπέτρος said
74. Ο Αντώνης Μαργαρίτης, είναι από τους πέντε σημαντικότερους Δασκάλους μου. Του χρωστάω πολλά.
Εσύ πού τον ξέρεις;
Θρασύμαχος said
«σε αυτόν τον αριθμό δεν προσμετρούνται οι τσιγγάνοι και οι φυλακισμένοι που ήταν στο πλοίο» https://www.kriti24.gr/falkonera-to-navagio-pou-sigklonise-tin-kini-gnomi-me-277-nekrous/
Χαρούλα said
Χρόνια πολλά! Χρόνια πολλά! Να είστε γεροί οι φανεροί spiridonides, που με μπερδεύετε🤔 ως να προχωρήσω στο σχόλιο και να αντιληφθώ από την διαφορετικότητα, ποιός γράφει…!😅
Πολύχρονοι και ευτυχισμένοι, όλοι όσοι γιορτάζουν σήμερα!
Τι ωραίο κείμενο! Τι υπέροχη ροή! Με τοοοοόσες άγνωστες λέξεις, που δεν με ενόχλησαν όμως καθόλου στην απόλαυση. Έχασα σε ακρίβεια, αλλά κέρδισα την ομορφιά της ντοπιολαλιάς! Άλλωστε ως ιστορία έχει πολυαναφερθεί. Εδώ ο λόγος, είναι η ουσία! Ευχαριστώ πολύ τις δυό γενιές Αεράκηδες και φυσικά τον Νικοκύρη.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>> μέχρι να ανοίξω μαζί με τον κουνιάδο μου το Κίμο το Μανουρά, το Χειμώνα του 1968 το κρητικό μαγαζί «Ερωτόκριτο» απέναντι από την εφημερίδα Μεσόγειο στη Χάνδακος.
Ο «Ερωτόκριτος» στήριξε το Νίκο Ξυλούρη στα πρώτα-κρητικά χρόνια.
Από τη βιογραφία του Ψαρονίκου:
«…ο Νοέμβριο του 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Μια μαυροφόρα που περνά». Ο δίσκος αγαπήθηκε από το κοινό κι έτσι ο Νίκος ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 45 στροφών. Το 1960 γεννήθηκε ο γιος του Γιώργος και το 1966 η κόρη του Ρηνιώ.Την χρονιά της γέννησης τη κόρης του κέρδισε και το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Σαν-Ρέμο παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι.Την επόμενη χρονιά άνοιξε στο Ηράκλειο το μουσικό κέντρο «Ερωτόκριτος» και πλέον δεν ανησυχεί για την επιβίωση του. «
Theo said
@72:
Εγώ από Κρητικό (από τη Μεσαρά) έχω ακούσει το «φαλκονέρα» για σαπιοκάραβο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>το Κίμο το Μανουρά
Κίμος ο Κίμωνας. Στ΄Ανώγεια συνηθίζονται/νταν τα αρχαία ονόματα. Αχιλλέας, Ισμήνη, Ιδομενέας, Μιλτιάδης, Ευριδίκη
Γιάννης Ιατρού said
10: Ερώτηση για …λύσιμο των μαλλιών στις γυναίκες που μοιρολογάνε
Πέπε, Γιάννη, ΕΦΗ, Κιγκέρι, Άρη, Blog_O_N σας ευχαριστώ όλους για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες🤗👌. Έψαξα κι εγώ λίγο, γιατί μόλις προ ολίγου επέστρεψα, και βρήκα παρόμοιες αναφορές.
Τα σχόλιά σας μαζί με τα δικά μου ευρήματα και βιβλιογραφία τα έβαλα (ανά σχολιαστή) όλα μαζί σε ένα πιντιέφι, εδώ, για να μας μείνουν✔
Πάω τώρα να διαβάσω τα υπόλοιπα από τα σημερινά 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
13++,
Για το κοπανακιά: Σχετικό, υποθέτω, η μονοκοπανιά = δια μιας, μονορούφι (κυριολεκτικά ή μεταφορικά). Συχνό στην Αχαΐα.
Μιχάλης Νικολάου said
Χρόνια Πολλά στην πολύσπυρη ομήγυρη που γιορτάζει σήμερα,
καθώς και στον Πειραιά, μια που μνημονεύθηκε, με τον εορταζόμενο πολιούχο του.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στο κρητικό κέντρο «Ερωτόκριτος» στην οδό Χάνδακος το 1967
https://www.zarpanews.gr/thlipsi-ston-moysiko-kosmo-tis-kritis-pethane-o-stelios-aerakis/
Για τους μη κρητικούς ή κρητικόπληκτους 🙂 ,Αεράκηδες 8 στις 10 φορές είναι είτε μουσικοί είτε έχουν σχέση με παραγωγή, υποστήριξη κλπ της κρητικής μουσικής.
gpointofview said
Αδικα..δίκαιος πρωταθλητής στην φόρμουλα ο Φερστάπεν, τρελλό πανηγύρι από την μεγάλη πορτοκαλί κερκίδα στο Αμπου Ντάμπι. Μόνο όποιος είδε τον αγώνα μπορει να καταλάβει γιατί χαρκτηρίζω έτσι την νίκη του Ολλανδού
dimosioshoros said
@ 81 Μυλοπέτρος
Ευχαριστώ για την απάντηση. Με συγκινεί.
Φίλος μου από συμφοιτητής.
Χάρηκα πολύ.
Κιγκέρι said
Μέρα που είναι σήμερα, θα μου επιτρέψετε να αλλάξω λίγο θέμα, γιατί έχω μια απορία εδώ και τρία χρόνια:
Στο παλιότερο άρθρο για τον
Σπύρο, λέει ο Νικοκύρης ότι:
«Ο άγιος Σπυρίδων, που τον αναφέραμε προηγουμένως, πρέπει να ήταν και το πρώτο καταγραμμένο στην ιστορία πρόσωπο με αυτό το όνομα. Βλέπουμε δηλαδή ότι το όνομα δεν είναι της κλασικής αρχαιότητας αλλά της ύστερης.
Όσο για την ετυμολογία του ονόματος, έχουν διατυπωθεί κάποιες θεωρίες από τις οποίες όμως καμιά δεν έχει αποσπάσει ευρύτερη αποδοχή. Ίσως να προέρχεται από το αρχαίο «σπυρίς», όπως έλεγαν το μεγάλο ψάθινο καλάθι, ή από το σπυρίδιον, το υποκοριστικό του, ίσως και από το λατινικό spiritus (πνεύμα), αφού μάλιστα είναι όνομα μεταγενέστερο και όχι της κλασικής εποχής. (Το σπυρί, που γράφεται πολύ όμοια, προέρχεται από το αρχαίο πυρός = κόκκος σιταριού, με ανάπτυξη προθετικού σ-).»
Η απορία μου τώρα:
Όπως ρώτησα και τότε
(https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/12/spyros/#comment-548010
https://sarantakos.wordpress.com/2018/12/12/spyros/#comment-548020),
σε όλες τις αγιογραφίες ο Άγιος Σπυρίδωνας απεικονίζεται να φοράει στο κεφάλι ένα μικρό ψάθινο σκουφί, σαν ανάποδο καλαθάκι. Αφού λοιπόν αυτό λέγεται σπυρίδα ή σπυρίδιον, δεν είναι λογικό το Σπυρίδων να είναι παρατσούκλι, κάτι σαν αυτός-με-τη-σπυρίδα-στο-κεφάλι;
Μιχάλης Νικολάου said
20, … σκέφτηκα τη λώθρα του Βαλαωρίτη αλλά μάλλον δεν ταιριάζει. …
Και μένα αυτή μού ήρθε στο μυαλό (ειρωνεία: πώς εφαπτομενικά γεγονότα κάνουν τελικά γνωστή μια σπάνια λέξη) και φαίνεται πως μάλλον ταιριάζει:
Λώθρα, λέει, από το ηλώθρα, το μυτερό κομματάκι του καρφιού που κόβεται και πετιέται όταν στερεώνεται το πέταλο στην οπλή του αλόγου > «Φλόγα παντού και σίδερο… δε θ’ απομείνει λώθρα… / μουγκρίζουν, φοβερίζουνε πως δε θα μείνει λώθρα» > λώθρα = πλήρης καταστροφή > λωθρακιασμένο = κατεστραμμένο (όπως στο σχ. 36)
Μιχάλης Νικολάου said
93, … Το σπυρί, … από το αρχαίο πυρός = κόκκος σιταριού, …
Στον θερισμό θέριζε με
Σπυροδρέπανο
Γιώργος Αεράκης said
Αγαπητέ φίλε και για χρόνια συνάδελφε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκο σε ευχαριστώ για την δημοσίευση στο blog σου της μαρτυρίας του πατέρα μου. Να είσαι καλά.
Για να βοηθηθεί ο αναγνώστης δίνω την ερμηνεία μερικών λέξεων που χρησιμοποίησε ο πατέρας μου στην διήγηση του.
Κάνω καταδιά= μου πάει καλά, κάνω περιουσία
Μαξούλι= η ετήσια παραγωγή σε κάποιο καρπό. Εδώ σε τυρί.
Εποδιαφώτανε= ξημέρωνε
Γροικούμε=ακούμε
Ξανοίγομε= κοιτάζουμε
Εβούλησε= βούλιαξε
Εντακάρανε= αρχίσανε
Μια κοπανακιά= ξαφνικά
Θορώ= βλέπω
Λοθρακιασμένα= άχρηστα, φαγωμένα από κάποιο σαράκι
Ντολαντίζω= ξεγελώ κάποιον, μπερδεύομαι, ταλαντεύομαι, πείθω κάποιον για κάτι.
Στέλλα Μοσχονά said
Συγκλονιστικό κείμενο. Ευχαριστούμε και σας και τον κ. Αεράκη που σας έδωσε την άδεια να το δημοσιεύσετε.
Ασχετο: στάθηκα στη λέξη «χειμωνικός» (για τον καιρό). Χειμωνικό λένε στην Κεφαλονιά το καρπούζι και ποτέ δεν έμαθα γιατί.
spyridos said
Ευχαριστώ για τις ευχές. Χρόνια Πολλά σε Σπυριδούλες και Σπύρος επίσης.
Ωραία αφήγηση, δυνατή και απλή κι ας είναι κι από δεύτερο χέρι.
Σε οικογενειακές μαζώξεις Κρητικών στον Πειραιά η συζήτηση για το ναυάγιο ήταν συχνότατη.
Χανιώτες οι περισσότεροι και ανάμεσά τους και δυο θείοι μαρκόνηδες με γνωστούς στο πλήρωμα.
Όπως για τους Αμερικάνους ήταν σημείο αναφοράς η δολοφονία του Κένεντι ή η επίθεση στους δίδυμους πύργους έτσι για εκείνους ήταν το ναυάγιο.
Που βρισκόταν ο καθένας τους τότε, τι έκανε, τι σκεφτόταν και χιλιαδυό άλλα.
Οι αφηγήσεις δεν ήταν ποτέ ψύχραιμες και όταν έφτανε ο λόγος στο φταίξιμο άναβαν τα αίματα.
Οι περιγραφές ήταν τόσο εξωπραγματικές και η μνήμη μπλεκόταν τόσο πολύ.
Θα το έχουν ζήσει κι άλλοι με τέτοιες περιγραφές.
Όταν αργότερα μας είπαν ότι οι περιγραφές του Μάρκες ήταν μαγικός ρεαλισμός δεν τους καταλαβαίναμε γιατί νομίζαμε ότι έτσι ήταν ο ρεαλισμός.
Το πένθος, τα μαλλιά και τα τσεμπέρια.

Οι άντρες δεν ξυριζόντουσαν για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά το χαμό δικού τους ανθρώπου και κάποιοι δεν ξυρίστηκαν ποτέ ξανά μετά από μεγάλο πόνο.
Όλες οι Μανιάτισσες που πενθούσαν μονίμως και δεν τα έβγαζαν ποτέ αλλά και οι Κρητικές παρόμοια.
Δεν θυμάμαι ούτε τη μία ούτε την άλλη γιαγιά μου χωρίς τσεμπέρι. Δηλαδή από τα 60 τους και μετά δεν το έβγαζαν.
Το παραμέριζαν ή το έβγαζαν όταν μοιρολογούσαν οι Μανιάτισσες, θυμάμαι.
Η φωτογραφία του Κώστα Μάνου, 1962, στο Οίτυλο.
Υπάρχουν και εκείνες του Eugene Smith από κηδεία στην Ισπανία το 1951 αλλά είναι άλλη η έκφραση του προσώπου εκεί, πιο ήρεμη.
Γιώργος Αεράκης said
Αφήνω εδώ άρθρο από τα Χανιώτικα Νέα που αναφέρει την συμμετοχή του Φιλανδικού καραβιού. Ας θυμηθούμε την ιδιότυπη σχέση Φιλανδίας – Σοβιετικής Ένωσης μετά τον πόλεμο και μέχρι το 1990 περίπου. Αυτό το καράβι έσωσε τους περισσότερους ναυαγούς. Αυτό ίσως να ήταν το καράβι με το σφυροδρέπανο που αναφέρει ο πατέρας μου. Βέβαια στο άρθρο γίνεται και αναφορά σε σοβιετικό καράβι.
https://www.haniotika-nea.gr/i-nychta-poy-chathike-to-irakleion/
Theo said
3225 91(90+1) 708
Myriolis said
#13, 23, 36, 75
– μια κοπανιά = μια στιγμή αλλά και ξαφνικά μια στιγμή
– λοθρακιασμένα δεν το ήξερα αλλά μου έφερε στο μυαλό το σαθρακιασμένα = σάπια από την υγρασία ή το σαράκι. Ψάχνοντας το λεξικό Γ.Αποστολάκη βρήκα συνώνυμο του σαθρακιασμένoς το λαθρακιασμένος, όπου επίσης δίνει λάθρακας = σαράκι.
– το ντολαντίζω το ξέρω όπως το λέει ο Μικιός, ξεγελώ, καταφέρνω.
Εκείνο το πρωινό θυμάμαι να μας το ανακοινώνει ο γυμνασιάρχης και δεν ξεχνώ την γαλλικού που δεν μπορούσε να σταματήσει το κλάμα!
#65
Έφη, όπως το λες. Και να μην έβλεπες και να μην ήξερες ότι περνάς από τη Φαλκονέρα, το καταλάβαινες από το κούνημα.
Theo said
Κι εγώ δεν θυμάμαι ούτε την Αρβανίτισσα ούτε τη Μακεδόνισσα γιαγιά μου χωρίς τσεμπέρι. Είχαν χάσει παιδιά και οι δυο τους, πολλά χρόνια πριν.
Μιχάλης Νικολάου said
97,
Για το χειμωνικό παλιότερο άρθρο στο ιστολόγιο από συνεπώνυμο.
Theo said
@101:
Στις 6 Δεκεμβρίου συζητούσαμε για την ετυμολογία του Μυριολής. Είναι από το Μύρων (όνομα που επιχωριάζει στην Κρήτη) ή από τα Μύρα;
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!
70 Α, ήταν από τους αποστάτες (της γραμματικής) ο υπουργός;
77 Εντυπωσιακή φωτογραφία
96 Γιώργο, σε ευχαριστούμε κι εμείς πολύ για το κείμενο του πατέρα σου, που φρόντισες να καταγράψεις.
Spiridione said
20. Νικοκύρη μας, αφού το λαθρακιάζω το έχεις στις Λέξεις που χάνονται:
Λαθρακιάζω, προκειμένου για ξύλο, σημαίνει «σαπίζω», ιδίως από μέσα. για ανθρώπους ή ζώα, «εξασθενίζω». Λέξη που ακούγεται στην Κρήτη, στην Κάρπαθο και τα Κύθηρα. Και λάθρακας, το σαράκι, το ζωύφιο που κατατρώει το ξύλο. Λέξη δυσετυμολόγητη, για την οποία καμιά πειστική ετυμολογία δεν έχει δημοσιευτεί. Κατά τον Κ. Καραποτόσογλου,20 προέρχεται από τη γλώσσα του Ησυχίου, λάθαργοι, που σημαίνει, μεταξύ άλλων, «σκώληκες». Λέξη τυπικά καζαντζακική, π.χ. «το λαθρακιασμένο αρχοντόσπιτο κουνιόταν συθέμελο» (Καπετάν Μιχάλης) ή «το κεφάλι του ηγούμενου λαθρακιασμένο σα γέρικο σαρακοφαγωμένο ξύλο» (Τελευταίος πειρασμός) ή «σώζουνταν ακόμα λαθρακιασμένο το σκαμνί που κάθουνταν» (Ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Όταν στο μανιφέστο των δημοτικιστών του Ηρακλείου (1909) διαβάζουμε ότι «Οι πιο πολλοί προσπαθούνε με μισές επιδιόρθωσες και με λαθρακιασμένα αρχαία στηρίγματα να στήσουν το γλωσσικό τους οικοδόμημα που ράϊσε και γκρεμίζεται», υποψιαζόμαστε βάσιμα ότι γράφτηκε διά χειρός Καζαντζάκη.Πάντως, χρησιμοποιείται ακόμα. Σε ιστότοπο κινηματικής δράσης βρήκα την εξής ρητορική ερώτηση για κάποιον που απολύθηκε σε μεγάλη ηλικία: «Πρέπει δηλαδή ο άνθρωπος να βρει την ιώβεια υπομονή και να λαθρακιάσει ψάχνοντας για δουλειά σε αυτή την ηλικία;»
sarant said
106 Ωχ το Αλτσχάιμερ!
Πέπε said
94
Ο Κωσταντίνος ο μικρός, ο Μικροκωσταντίνος,
…
μικρόν τον ήρθε μήνυμα στον πόλεμο να πάει.
Νύχτα σελλώνει τ’ άλογο, νύχτα το καλλιγώνει.
Βάζει ασημένια πέταλα, μαλαματένιες λώθρες…
Δεν ήξερα ότι γράφεται με ωμέγα, μάλιστα είχα την εντύπωση ότι έλεγε λότρες (που μπορεί κιόλας έτσι να λέγεται τοπικώς).
Το τραγούδι είναι πανελλήνιο, αλλά η γνωστότερη εκδοχή του είναι η αναστενάρικη (βορειοθρακιώτικη).
98, 102
Βρε παιδιά, σίγουρα; Το ότι δεν έβγαζαν το τσεμπέρι και είχαν μόνιμο πένθος δε σημαίνει ότι δεν έβγαζαν το τσεμπέρι επειδή είχαν μόνιμο πένθος. Άλλες της ίδιας γενιάς και αγωγής, απένθιστες, το έβγαζαν ποτέ;
Theo said
@108, τέλος:
Τώρα που το λές, μάλλον κι άλλες της ίδιας γενιάς και αγωγής δεν το έβγαζαν. Και το ‘χα συνηθίσει να τις βλέπω έτσι και δεν μου περνούσε η σκέψη πως ίσως κάποιες απ’ αυτές δεν είχαν μόνιμο πένθος.
ΓΤ said
108@
Θεία μου στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας, με πένθος βαρύ, έβγαζε το τσεμπέρι.
dryhammer said
108β. Από μια ηλικία και πάνω (συνήθως >60) είχαν πάντα κάποιο πένθος (γονέα, συζύγου, αδελφών) οπότε…
leonicos said
Άκουσα και μια άλλη ιστορία
Ότι κάποιοι μπήκαν στα Χανιά σ’ ένα λεωφορείο που έγραφε ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ, διότι ο επιχειρηατίας έβαζε λεωφορεία να μαζευουν κόσμο από διάφορες πόλεις. Αλλά το λεωφορεί ήταν του ΚΤΕΛ και αντί για το λιμάνι πήγε στην αφετηρία, κι έτσι χάσανε το πλοίο.
Κάποτε το πίστευα Δεν ξέρω αν αληθεπυει
Stazybο Hοrn said
81, 92: Τι ειδικότητα, αν επιτρέπετε;
spyridos said
111
Αυτό ήθελα να γράψω.
Το 1/4 είχε χάσει παιδιά με την παιδική και βρεφική θνησιμότητα στα ύψη και αν είχε πεθάνει σύζυγος, κάποιος από γονείς, πεθερικά, αδέλφια, λογιζόταν πένθος.
Κιγκέρι said
108β: Τις απαντήσεις θα τις βρεις στο βιβλίο σου, όπως επίσης και τι είδους μαντήλι φορούσανε στις διαφορετικές φάσεις της ζωής!
Αν πάντως στη διάρκεια του πένθους συνέβαινε κάποιο χαρμόσυνο γεγονός, φορούσαν ανοιχτόχρωμο μαντήλι. Έχω οικογενειακή φωτογραφία του 1965 περίπου, όπου ο αδερφός της μητέρας μου πήγε τη μέλλουσα γυναίκα του στο σπίτι για να την γνωρίσουνε και, ενώ η γιαγιά μου εκείνη την περίοδο κρατούσε πένθος για κάποιον συγγενή, στη φωτογραφία φοράει ανοιχτόχρωμο τσεμπέρι.
Nestanaios said
73. Κάτι «μαγείρευαν».
sarant said
112 Μπορεί να είναι και μύθος
Myriolis said
#104
Theo, λυπάμαι, δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω! Δες και το σχόλιο 172 στο Χρόνια Πολλά στον Νικο(κύρη) και πάλι!
Γιάννης Κουβάτσος said
108: Η γιαγιά μου η Μανιάτισσα μες στο σπίτι δεν το φορούσε το τσεμπέρι, το είχε ριγμενο στους ώμους, αλλά εκτός σπιτιού το φορούσε πάντα. Και πάντα μαυροφορεμένη. Ήταν ήδη χήρα, όταν γεννήθηκα, και, από τα δέκα παιδιά που γέννησε, τα έξι πέθαναν σε βρεφική και νηπιακή ηλικία, εξαιτίας του τύφου τα περισσότερα. Θέριζε τότε η παιδική θνησιμότητα και σε περιοχές με «πόσιμο» νερό όπως της Μάνης, ακόμα περισσότερο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
96,99.Ευχαριστούμε κ. Αεράκη.
Είναι καταγραμμένη επίσημα η συμμετοχή του σοβιετικού φορτηγού Barbalbo (σχ.53)
Μετά το ναυάγιο κανένα πλοίο δεν ξαναβαφτίστηκε «Ηράκλειο». Βέβαια έχουμε Κάντια (όπως και Χανιά,Κύδων, Ρέθυμνο Κνωσός, Φαιστός, Ιεράπετρα, Απτέρα )
Boban said
Από το σχ.77..υπάρχει ένα ακόμα άρθρο για το αεροπορικό δυστύχημα της Ολυμπιακής με 90 νεκρούς..Χανιά-Αθήνα ακριβώς 3 χρόνια μετά την Φαλκονέρα…8 Δεκ 1969….συγκλονιστικές λεπτομέρειες…
https://agonaskritis.gr/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%88%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AE-2/
ΓΤ said
Μελέτη από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ για το «Ηράκλειον»
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/7796
Μαρία said
109 κλπ
Αυτά ισχύουν για τα χωριά. Ούτε η γιαγιά μου ούτε θείες μου αλλά ούτε και γειτόνισσες, χήρες όλες, φορούσαν τσεμπέρι. Απλώς δεν έβγαλαν ποτέ τα μαύρα. Η γιαγιά όμως μιας φίλης μου, που εγκαταστάθηκε μεγάλη στην πόλη, δεν κυκλοφορούσε ποτέ ξέσκεπη.
rogerios said
1. Χρόνια πολλά με υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα στους εορτάζοντες του ιστολογίου.
2. Ευχαριστούμε πολύ για τη δημοσίευση της συγκλονιστικής μαρτυρίας.
3. Το έχουμε τερματίσει τόσο το πράγμα που θα χρεώσουμε στον Παναθηναϊκό το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα; Έλεος!
Επίσης, όταν ρίχνουμε θεωρίες συνωμοσίας καλό είναι να προσέχουμε τις λεπτομέρειες. Αλλιώς η θεωρία μας θα καταρρεύσει γρήγορα. Ας σημειώσουμε λοιπόν ότι:
α. Η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Σάλκε στο Γκελζενκίρχεν σημειώθηκε το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τη νύχτα του ναυαγίου του Ε. Σ. ο ΠΑΟ νίκησε στο Αμβούργο. Ο αγώνας είχε ώρα έναρξης τις 20.45 ώρα Γερμανίας/ 21.45 ώρα Ελλάδας. Το τέρμα του Νασιόπουλου σημειώθηκε στο 36′ λεπτό, δηλαδή το νωρίτερο στις 22.21 ώρα Ελλάδας. Το κρίσιμο για το ναυάγιο χρονικό διάστημα (προσέγγιση στο λιμάνι της Παροικιάς, πρόσκρουση στις Πόρτες) ήταν μεταξύ 22.10-22.15. Τα υπόλοιπα στην κρίση σας.
Εν γένει, θα παρακαλούσα να υπάρχει μια ελάχιστη αυτοσυγκράτηση σε θέματα τόσο σοβαρά.
Γιάννης Κουβάτσος said
124γ. Απαντάς στα σοβαρά τώρα; 😊
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
104.>>για την ετυμολογία του Μυριολής. Είναι από το Μύρων (όνομα που επιχωριάζει στην Κρήτη) ή από τα Μύρα;
O Μικ-ιος, που είναι Kαστρινός(Ηρακλειώτης) είχε πει ότι ο Μυριολής είναι υποκοριστικό του Μύρωνα (ή Μύρου). Και μπορεί να ισχύει, δεδομένων τών: Νικολή, Παυλή, Σταυρουλή. Μύροι υπαρχουν πιο πολύ/πολλοί προς Κεντροδυτικά, καθότι εκεί ο Άγιος Μύρωνας και ο Μέρωνας, οπότε κάτι παραπάνω ξέρει ο Μικ :).
Αλλά και ο Μύρων από Μύρα~μύρο~ μυριολής τελικά 🙂
Κιγκέρι said
Η άλλη μου γιαγιά πάλι, η μητέρα του πατέρα μου, η οποία ζούσε μαζί μας στο σπίτι, φόρεσε μαύρα το 1963, που πέθανε ο άντρας της και δεν τα ξαναέβγαλε μέχρι τον θάνατό της, το 1989. Στο ενδιάμεσο πέθανε και μία της κόρη, οπότε ακόμα κι αν κοινωνικά είχε τη δυνατότητα να σπάσει κάπως το πένθος, δεδομένου ότι πια έμενε στην πόλη κι όχι στο χωριό, μετά και από τον θάνατο της θείας μου δεν το έκανε. Τα μαλλιά της, που τα θυμάμαι μακριά μέχρι τη μέση της πλάτης, τα έπλεκε σε μια ψιλή κοτσίδα που την τύλιγε στη βάση του κεφαλιού σε ένα μικρό παπαδίστικο κοτσάκι και την στερέωνε με φουρκέτες. Όταν εβγαινε από το σπίτι φορούσε κι αυτή τσεμπέρι μαύρο, δεμένο «μαγουλίκα» κάτω από το πηγούνι.
Πέπε said
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι από κάποια γενιά και πίσω οι γυναίκες απλώς δεν εμφανίζονταν ποτέ ξέσκεπες. Κι αυτές οι γριές, κάποτε ήταν νέες. Για την περίπτωση του πένθους (τωραδά ή μόνιμα) θα υπήρχε κάποια τροποποίηση ή εξαίρεση του γενικού κανόνα.
Θυμάμαι γυναίκα (απένθιστη, όσο ξέρω) που ενώ νόμιζε ότι είναι μόνη της την τσάκωσα στα πράσα τη στιγμή που είχε βγάλει το τσεμπέρι για να σιάξει τα μαλλιά της. Το ξαναέβαλε βιαστικά και έδειξε να ντρέπεται λες και την είχα δει γυμνή.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
124 Καλώστον!
Δύτης των νιπτήρων said
Ρογήρε, σε ποιον απαντάς; Ή εγώ στραβώθηκα;
Εφιστώ την προσοχή και στο ενδιαφέρον ερώτημα του σχ. 93 (Κιγκέρι), για την καλαθούνα του Αγιού Σπυρίδωνα.
ΓΤ said
124, 125@
Ασφαλώς σε κείμενα-μνημόσυνα δεν χωράει η παρένθετη ευτραπελία, αλλά προσέξτε την εξής υπόγεια διασύνδεση: O «Θεμιστοκλής» του ΠΝ παροπλίστηκε το 1992. Η νίκη του ΠΑΟ στο Αμβούργο στις 11.09.2001 ήταν καθοριστική, διότι, γνωρίζοντας ότι το ΠΝ, την επόμενη ημέρα, 12.09.2001, βύθισε τον «Θεμιστοκλή» ως πλοίο-στόχο, εικάζουμε ότι αυτό το Όπλο ενεπνεύσθη από τον ΠΑΟ, που είχε κατακτήσει τον στόχο του, και την αμέσως επομένη, πέτυχε και το Ναυτικό μας τον στόχο του, αφού βύθισε το πλοίο-στόχο.
(Ασφαλώς με τον Ρογήριο)
Γιάννης Ιατρού said
128: αφού ήταν ανένδοτες σου λέει… 🙂 (από το 87, τέλος)

BLOG_OTI_NANAI said
93: Όπως φαίνεται από δύο περιγραφές που βρήκα, δεν φαίνεται να προέρχεται από εκεί το όνομα του Αγίου. Οι πηγές, αυτό που φορά στο κεφάλι, μάλλον δεν ξέρουν πως να το ονομάσουν και το περιγράφουν ως «κίδαρις», «τιάρα», «περικεφαλαία», «κάσσις»/κασσίδι. Σε αυτό που συμφωνούν είναι ότι είναι φτιαγμένο από φοινικόφυλλα. Το «ώσπερ…σπυρίδος» ίσως δείχνει ακριβώς ότι δυσκολεύονται να το περιγράψουν. Επιπλέον, όσο κι αν κοίταξα, πουθενά δεν είδα χρήση της σπυρίδας για καπέλο/σκουφί. Η σπυρίδα περιγράφεται πάντα στις πηγές σαν αντικείμενο όπου αποθηκεύουν κάτι ή που το χρησιμοποιούν για μεταφορά, σαν τσάντα.
Επίσης, στην ελληνική θεολογική βιβλιογραφία αναφέρεται σαν ψάθινο κάλυμμα ή ψάθινο σκουφί. Δεν φαίνεται να θεωρείται ότι αυτό το σκουφάκι είναι όντως μια σπυρίδα.
Αυτά τουλάχιστον βρήκα και κατάλαβα εγώ
Aghapi D said
12 και αλλού
Κατανοητό και γνωστό.
Όμως η επιβολή να κρύβουν τα μαλλιά οι μουσουλμάνες έχει κάποια σχέση με α) το ότι οι γυναίκες έχουν την «ευθύνη» για τα πένθη και τα συμπαρομαρτούντα; ή/και β) οι γυναίκες είμαστε «ατελείς άντρες», άρα βάρος = πένθος κατά κάποιον τρόπο για το ανθρώπινο γένος;
ΓΤ said
133@
Εφόσον ο άγιος Σπυρίδων φορούσε «κασσίδι», ερχόμαστε εμείς, αιώνες μετά, να κάνουμε γλωσσικά πειράματα στου «καΣΣίδη» το κεφάλι.
Theo said
@123, 127, 128:
Η Μακεδόνισσα γιαγιά μου έμενε στην Έδεσσα και φορούσε την τοπική παραδοσιακή ενδυμασία και τσεμπέρι φυσικά, αλλά όχι μαύρο (ξέχασα να το σημειώσω). Πέθανε το 1969. Με την τοπική παραδοσιακή ενδυμασία, ντύνονταν και πολλές άλλες ντόπιες της ηλικίας της, ντόπιες. Οι πρόσφυγες γειτόνισσές μας, ακόμα κι αυτές που είχαν χάσει παιδιά, δεν φορούσαν τσεμπέρι, αλλά «ευρωπαϊκά», μαύρα όταν είχαν πένθος.
Η Αρβανίτισσα γιαγιά μου (μετά από 16-17 χρόνια στην Έδεσσα) έμενε σε χωριό, ήταν χήρα από το 1942 (πέθανε το 1982, 40 χρόνια μετά τον σύζυγό της) και φορούσε πάντα τα αρβανίτικα ρούχα του χωριού που γεννήθηκε, μαύρα, και φυσικά μαύρο τσεμπέρι.
Κιγκέρι said
133: Ευχαριστώ, Blog.
Πάντως, τι να πω, βλέπω τον Άγιο Σπυρίδωνα παντού με την καλαθούνα στο κεφάλι, μαθαίνω ότι τη λένε σπυρίδα, διαβάζω ότι το όνομα Σπυρίδων είναι αβέβαιης ετυμολογίας και λέω, τι στο καλό, μόνο σε μένα φαίνεται προφανές;
ΓΤ said
137@
Αυτά έγραφε και η «Πειραϊκή Εκκλησία»… (αρ. φύλ. 210, Δεκ 2009)
https://www.pemptousia.gr/2018/12/agios-spiridon/
Κιγκέρι said
136: Theo,
κι η γιαγιά μου που περιγράφω στο 127, πρόσφυγας ήταν, από την Προποντίδα. Μέσα στο σπίτι φορούσε ρόμπες μαύρες, ριχτές, κουμπωτές μπροστά και δεν κάλυπτε τα μαλλιά της, ούτε αν είχαμε ξένο κόσμο στο σπίτι. Το καλό της το φουστάνι ήταν μαύρο, κουμπωτό κι αυτό, λίγο μεσάτο, ευρωπαϊκό που λες κι εσύ, αλλά και το τσεμπέρι, τσεμπέρι.
Κιγκέρι said
138: Έλα, ρε μαν, που λες κι εσύ! Ακριβώς την ίδια μέρα έγραψα κι εγώ εδώ την απορία μου, και χωρίς να έχω δει το Πεμπτουσία τελεία τζι αρ, ορκίζομαι! Τέτοια σύμπτωση σκέψης με τον Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ! 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
134/12. Απλά πράματα, κατά το μυαλό μου (αγνοώ πώς εξηγείται από τους ειδικούς) : Τα μαλλιά, στολίδι και ερωτικό «παράρτημα» του σώματος, έπρεπε* ως ένδειξη σεβασμού και τιμής να κρύβονται/καλύπτονται στο πένθος και να κακοποιούνται/ξεχτενίζονται,ξεριζώνονται στον θρήνο. Στις πιο ανδροκρατικές κοινωνίες και μικροκοινωνίες, να καλύπτονται διαρκώς.
Μου άρεσε η παραπέρα σκέψη σας, το υπόρρητο ενδεχόμενο «οι γυναίκες είμαστε «ατελείς άντρες», άρα βάρος = πένθος κατά κάποιον τρόπο για το ανθρώπινο γένος;
Πα να πει, να καλυπτόμαστε να μας βλέπουν όσο γίνεται λιγότερο; 🙂
*πατροπαράδοτο έθος εννοώ
Μαρία said
127 κλπ
Ωραία η γιαγιαδο-τσεμπερολογία.
Η γιαγιά μου γεννήθηκε το 1891 και χήρεψε το 1934. Τη δεκαετία του ’20 είχε χάσει τη μικρή της κόρη απο οστρακιά. Είχε ίδιο χτένισμα με τη δικιά σου αλλά τσεμπέρι δεν έβαλε. Η μεγαλύτερη αδερφή της χήρεψε στα 25 της. Για να θρέψει τα τρία της παιδιά, κατέβηκε στην Αθήνα και σπούδασε μαμμή. Ούτε αυτή φορούσε τσεμπέρι.
Σε όσες φωτογραφίες έχω με γυναίκες της πόλης απ’ τέλη του 19ου αι. κάποιες φοράνε καπελίνα αλλά ποτέ τσεμπέρια.
Πισμάνης said
Θά συμφωνήσω μέ τήν Έφη (@65). Περισσότερο μού κάνει γιά μαύρο γεράκι παρά γιά γερακότοπος. Τό Γερακουλιά δέν τό έχω ξανακούσει, ωστόσο σέ χάρτη τού 1908 αναφέρεται ως Gerakúnia (Falconera).
Νέο Kid said
138. Έχει μια πατάτα η «Πειραϊκή εκκλησία». Ο Αη Σπυρίδωνας δεν ήταν Τριμυθούντιος αλλά Ασσιότικο! Από την (κατεχόμενη σήμερα) Άσσια Αμμοχώστου.
( Επιτρέπεται εμείς οι αγνωστικισταί άθεοι να τα ξέρουμε καλύτερα από τους πειραϊκούς παπάδες;; Πού κατάντησε ΚΑΙ την εκκλησία ο Ολυμπιακός!…)
dryhammer said
122. Ξεκίνησα να διαβάζω τη Διπλωματική του λίκνου και ΕΦΡΙΞΑ! [Και καλά – καλά άναυτος, τσοπάνης να είσαι, θα φρίξεις]
gpointofview said
# 124
Το γαρ πολύ της θλίψεως…
Με ποια λογική «θα χρεώσουμε στον Παναθηναϊκό το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα;» Μήπως φταίει που έβαλε το γκολ ; Μόνο που επαυξάνει αμέσως ο μαϊντανός φτάνει για να καταλάβεις το ολίσθημά σου, να αφήσω που οι χρονικές στιγμές που αναφέρεις δεν αποδεικνύονται. Το γκολ και η προσκρουση μπορει να μην ήταν περίπου ταυτόχρονη αλλά πιθανότητα να παρακολουθούσαν το ματς και να μην είδαν τις πόρτες και υπάρχει και λογική είναι λόγω του ενδιαφέροντος του ματς και φυσικά καμιά ευθύνη δεν έχει γι αυτό ο ΠΑΟ, μην τρελλαίνεσαι λογω χρόνιας ποδοσφαιρικής ανυπαρξίας.
Κοίτα εμείς : ΠΑΟΚ στα εύκολα, μπάσκετ στα δύσκολα !!
ΓΤ said
#0 Νικοκύρης
«Μια και εδώ λεξιλογούμε, να πούμε ότι Φαλκονέρα σημαινει Γερακότοπος».
Ίσως εδώ, ακριβώς επειδή λεξιλογούμε, θα έπρεπε να επιμείνουμε περισσότερο. Και ξέρω ότι δεν επέμεινες ακριβώς επειδή η μπέσα μνήμη του Λευτέρη Αεράκη για το θανατικό προσπερνά το έτυμον.
Βρίσκουμε λοιπόν ότι το ενετικό «Falconera» έλκει την καταγωγή του από το είδος falco eleonorae, τον μαυροπετρίτη, που αναπαράγεται εκεί. Η Ελεονόρα που μπαίνει σφήνα ήταν δικάστρια στη Σαρδηνία (Elianora de Bas, 1347-1404), αγαπούσε τους μαυροπετρίτες, οι οποίοι πήραν και το όνομά της. Κι έτσι εγώ που κόρδωνα γνωρίζοντας την Ελεονόρα της Ακουιτανίας, χαμηλώνω, αφού έχουμε και την Ελεονόρα των Ιεράκων.
ΚΩΣΤΑΣ said
Μια αυθαίρετη προσωπική γνώμη. Αυτό με τα τσεμπέρια, τις μαντήλες, τσίπες… των γυναικών, νομίζω ότι είναι κατάλοιπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επειδή οι μουσουλμάνες δεν έπρεπε να είναι ασκεπείς, πέρασε ως συνήθεια ίσως και ως επιβολή να το φοράνε και οι αλλόθρησκες, χριστιανές κυρίως. Μην ξεχνάμε ότι όποια δεν φορούσε τσίπα, θεωρούνταν ξετσίπωτη… με όποια σημασία την αντιλαμβανόμαστε αυτή τη λέξη.
Ακόμη και στο μάζεμα του βαμπακιού στη 10/ετία του 1970, οι γυναίκες αγροτοεργάτριες φορούσαν σχεδόν όλες μαντήλα, άσπρη οι νιες, καμιά καφετί οι λίγο μεγαλύτερες και μαύρη οι υπόλοιπες.
gpointofview said
# 124
Η φατσούλα προέκυψε από το ερωτηματικό για την Σάλκε και ο κλείσιμο της παρένθεσης, συμβαίνει
ΓΤ said
145@
Καλά που το ‘πες, για να μην μπω.
ΓΤ said
140@ Κιγκεράκι
Πάντως εδώ είναι η έδρα της Μητροπόλεως Ετύμου και Αράδων.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
[…]
Το «Ηράκλειον» επρόκειτο να αποπλεύσει στις 7 το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου 1966 από το λιμάνι της Σούδας, με προορισμό τον Πειραιά. Το δρομολόγιο καθυστέρησε περίπου 20 λεπτά, εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης στο λιμάνι ενός φορτηγού ψυγείου, βάρους 25 τόνων, το οποίο μετέφερε εσπεριδοειδή. Ο λιμενάρχης Χανίων εξέφρασε επιφυλάξεις για την είσοδο του φορτηγού στο πλοίο, λόγω του βάρους του. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και οι αντιρρήσεις του κάμφθηκαν. Το μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, ψυγείο-φορτηγό φορτώθηκε βιαστικά, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας. Το πλοίο αναχώρησε για τον προορισμό του στις 7:20 το βράδυ, με καπετάνιο των Εμμανουήλ Βερνίκο. Μετέφερε 206 ταξιδιώτες και 65 μέλη του πληρώματος.
[…]
Το βαρύ φορτηγό – ψυγείο, που ήταν λυμένο, παλινδρομεί εγκάρσια και συγκρούεται με δύναμη με τα πλευρικά τοιχώματα και την πόρτα εισόδου, μέχρι που με ένα δυνατό χτύπημα σπάει τη μία από τις δύο μπουκαπόρτες, δημιουργώντας ένα ρήγμα 17 τ.μ. Τα νερά εισβάλουν ορμητικά και ο ασυρματιστής μόλις που προλαβαίνει να εκπέμψει σήμα κινδύνου στις 2:06 π.μ: «SOS, από Ηράκλειον, στίγμα μας 36° 52′ B., 24° 08 A., Βυθιζόμαστε.» Και μετά η σιγή. Το πλοίο βυθίζεται μέσα σε λίγα λεπτά σε βάθος 600 – 800 μέτρων. Πολλοί παγιδεύονται στις καμπίνες, μερικές δεκάδες πέφτουν στη θάλασσα.
[…]
https://www.sansimera.gr/articles/361
Θλιβερο πολυνεκρο ναυαγιο απο ενα αδετο φοορτγο !
Νέο Kid said
148. Η Ρωσίδες δεν μπαίνουν σε εκκλησία χωρίς τσεμπέρι-μαντήλα…
BLOG_OTI_NANAI said
137: Κι εγώ γλωσσολογικά δεν το γνωρίζω, ασφαλώς μοιάζει προφανές, λόγω του «σπυρ-«.
leonicos said
Μια μανιάτισσα γειτόνισσα (δεκαετί ατου 50 αλλά εγκατεστυημένη στο=ις Κουκουβάουνες από το 1940)
Αφού δεν έχω μάνα, το φοράω.
Δεν είχε κανένα πένθος ως πρός την οικογένειά της. Όλοι ζούσαν. πρέπει τότε να ήταν γύρω στα 60
Μαρία said
153
Ούτε οι καθολικές Ιταλίδες τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του ’60.
ΜΙΚ_ΙΟΣ said
Τα σχετικά λεξιλογικά και πραγματολογικά του σημερινού, έχουν λεχθεί –μάλλον- όλα! Οπότε κάτι λίγα «παράπλευρα»:
– Τσεμπέρι μαύρο και γενικά μαύρη φορεσιά, τώρα πια (#123, Μαρία), μόνο σε κάποια χωριά συναντάς, σε γυναίκες κάποιας ηλικίας. Έχω ξαδέλφη, που έχασε τον άνδρα της πριν 30 χρόνια και από τότε κυκλοφορεί με μαύρα και με τσεμπέρι.
– Πάντως, μέχρι και τέλη 20ου αιώνα, το έθιμο ήταν ζωντανό στην Κρήτη και, όσο απομακρυνόμαστε προς τα πίσω, ήταν και περισσότερο διαδεδομένο και πιο έντονο. Συνέβαινε, σε μεγάλο βαθμό αυτό που αναφέρθηκε (π.χ. 111, Ξηροσφύρης), δηλ. γυναίκες >60 ετών όλο και κάποιο στενό συγγενικό πρόσωπο θα πενθούσαν διαδοχικά και έτσι μαυροφορούσαν μέχρι τον θάνατό τους – εκτός εξαιρέσεων… (Πιθανόν να έπαιξε ρόλο και η συνύπαρξη με μουσουλμάνους, που λέει ο ΚΩΣΤΑΣ, στο #148)
– Και να επισημάνω αυτό που λέει η Κιγκέρι (#115): Όταν η μαυροφορεμένη παρευρισκόταν σε κάποια τελετή χαράς (γάμος, βάφτιση) ή άλλαζε το τσεμπέρι σε άσπρο ή κάλυπτε το μαύρο με κάποιο άσπρο ύφασμα –μαντήλι ή και πετσέτα ακόμη. Μόνο μ’ αυτό το «καμουφλάζ» πήγαινε να ευχηθεί στους νεόνυμφους ή στους γονείς κ.λπ.
– 104+126:
Περί Μυριολή: Το είχα πει γιατί ξέρω Μύρωνα που τον φωνάζα(ου)νε έτσι!
Αλλά, όπως λέει και η ΕΦΗ, η ετυμολογία προφανώς ανάγεται στο «μύρον» (αρχαιότατον γαρ!)
ΓΤ said
153@
Είσαι σίγουρος;
https://www.alamy.com/stock-photo-russian-orthodox-women-praying-inside-uspenskiy-sobor-church-in-the-149394096.html
leonicos said
128 Πεπε
Ατβανίτισσε στις Κουκουβάουνες του 1950 έκαναν αγροτικές δουλειές με το τσεμπέρι στα μαλλιά λυτό. Μόλις τους μιλούσε άτρας, για ν ‘απαντησουν, το έδεναν μπροστά στο στόμα.
Νέο Kid said
158. Σίγουρος.
dryhammer said
150. Η Διπλωματική είναι καλή (ως εκεί που σταμάτησα. Την υπόλοιπη αύριο πάλι). Στα δεδομένα της ακτοπλοΐας γενικά, και του Ηρακλείου και του Τυπαλδέικου ειδικά είναι που έφριξα. [Στην κυριολεξία, όλα τα βαπόρια εκείνα τα πήγαινε ο Άγιος Νικόλας και φτάνανε]
BLOG_OTI_NANAI said
144: Και η Εκκλησία «επίσκοπο Τριμυθούντος» μνημονεύει και τα επιστημονικά έργα τριμυθούντος τον αναφέρουν όπως και αρχαίοι βίοι όπως του Σωζομενού τον 5ο αι.
Alexis said
Πολύ δυνατό κείμενο σε λαϊκή και ανεπιτήδευτη γλώσσα!
Χρόνια πολλά στον Spiridione, τον Spyridos και σε όλους τους Σπύρους και Σπυριδούλες!
Κιγκέρι said
151: ΓΤ,
>>…Πάντως εδώ είναι η έδρα της Μητροπόλεως Ετύμου και Αράδων.
Ααα, γι’ αυτό τον Νικοκύρη τον λένε και Νικοδεσπότη! 🙂
Νέο Kid said
162. Τι σχέση έχει αυτό που λες με αυτό που είπα εγώ; Δηλαδή ο επίσκοπος Φθιώτιδας είναι ντε και καλά απ τη Λαμία; …
Γράφουν ότι ήταν τριμιθιώτης , όχι ότι ήταν απλά επισκοπος τριμιθούντας . Αυτό είναι απλά λάθος! Ήταν απ την Άσσια.
ΓΤ said
@165
Αυτά είναι τριμυθεύματα του… φοβερού περιοδικού
ΚΩΣΤΑΣ said
153 – 156
Αν και στις μη οθωμανοκρατούμενες χώρες η μαντήλα στις γυναίκες ήταν συνήθεια, τότε μάλλον έχει να κάνει γενικότερα με την ηθική. Η Παναγία πουθενά δεν εικονογραφείται ακάλυπτη. Για τις υπόλοιπες αγίες και οσίες δεν ξέρω, εικονογραφείται κάποια ακάλυπτη;
rogerios said
Αν θέλετε πολλά τσεμπέρια και μαντήλες, έχω κι εγώ κάτι
ΓΤ said
167@
Αλλά με στήθος ακάλυπτο η Γαλακτοτροφούσα
Theo said
@138, 140:
Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου δεν είναι αξιόπιστος, επιεικώς το γράφω.
@144:
Κι η Τρεμετουσά είναι κατεχόμενη σήμερα, ο δε μητροπολίτης Τριμυθούντος (παλιός μου φίλος) εδρεύει στο Δάλι.
@148, κα:
Αυτό με το κάλυμμα των μαλλιών των γυναικών στην εκκλησία είναι πάγια τακτική της Εκκλησίας, με εντολή του Αποστόλου Παύλου: «πᾶσα δὲ γυνὴ προσευχομένη ἢ προφητεύουσα ἀκατακαλύπτῳ τῇ κεφαλῇ καταισχύνει τὴν κεφαλὴν ἑαυτῆς· ἓν γάρ ἐστι καὶ τὸ αὐτὸ τῇ ἐξυρημένῃ. εἰ γὰρ οὐ κατακαλύπτεται γυνή, καὶ κειράσθω· εἰ δὲ αἰσχρὸν γυναικὶ τὸ κείρασθαι ἢ ξυρᾶσθαι κατακαλυπτέσθω».
Theo said
@170, τέλος:
Α΄ Κορ. 11, 5-6.
Πέπε said
Κατά σύμπτωση, στο διάστημα από το προηγούμενο σχόλιό μου μέχρι τώρα διάβασα τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες. Υπάρχει μια σκηνή κηδείας άντρα (ο Κάσιμ, ο άπληστος και ανόητος αδερφός του Άλη Μπάμπα, παρεμπιπτόντως δις παροξύτονου όπως έμαθα για πρώτη φορά στη ζωή μου), και αναφέρεται ρητά ότι οι γυναίκες του σπιτιού, η σύζυγος (ήδη χήρα) και μια σκλάβα, είχαν γυμνή την κεφαλή.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Πειραιάς 1965 – Αναχώρηση με το πλοίο Ηράκλειο/έγχρωμο φιλμάκι
1965 και το πλοίο έχει προμοταριστεί ως το πιο γρήγορο και ασφαλές, που διέσχισε ποτέ τις ελληνικές θάλασσες.
ΚΩΣΤΑΣ said
169
Πού το πήρες μάτι, ρε μαν; και δεξιοκρατούσα!!!
Ίσως γι΄αυτό… 😉
https://www.monastiriaka.gr/panagia-galaktotrofousa—iera-moni-xilandariou-n-52019.html
Nestanaios said
137.
Αν υπάρχει ετυμολογία φαίνεται.
Το θέμα είναι «Σπυριδον» και οι συλλαβές Σ-ΠΥΡ-ΙΔ-ΟΝ.
Κλίνεται.
Σπυριδον-ς. αποβάλλεται το «ς» και εκτείνεται το «ο» και έχουμε Σπυρίδων.
Σπυριδον-ος
Σπυριδον-ι
Σπυριδον-α
Σπυριδον-
Το «Σ» είναι επιτατικό και στερητικό μόριο συνάμα.
Η «ιδ» = δίδω επιτεταμένως, μεγάλως.
«Ον» είναι το όφελος.
Η «πυρ» θέλει πολλή δουλειά.
Δύσκολη ετυμολογία αλλά υπαρκτή και ελληνική.
Νέο Kid said
Μα ποιος ήταν εδώ ( έγκριτος! Όχι κανας Kid ή Λαμπρούκος…) που είχε γράψει ότι το χιτζάμπ, την αμπάγια ντε που λέμε και στη Σαουντία, την πρωτοεμπνεύστηκε ένας καπετάν Ιμάμης, πασάς ξέρω γω πώς τους λέει ο Δύτης ,σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι όταν είδε τις καλόγριες με τα μαύρα , και είπε: « Αυτή είναι ωραία και σεμνή ενδυμασία και κεφαλοδεσία δια τας γυναίκας!» και την καθιέρωσε και στο Ισλάμ; Σοβαρά μιλάω. Δεν το θυμάται κανένας άλλος;
Νέο Kid said
Το 176. ήταν μια προέκταση- απάντηση στο 172.
(Για κάποιο λόγο ψιλοαμελώ να βάζω αριθμούς ρεφερεντσιάτους σήμερα…)
Χαρούλα said
Μαρία 123,142, νομίζω πως έχεις δίκιο. Και οι δυό μου γιαγιάδες δεν φορούσαν μαντήλα(εκτός από καθαριότητες και παγωνιά). Η μια που είχε ζησει και στην Πόλη, λίγο πιο χαλαρά μαζεμένο μαλλί, και είχε κι ένα καπέλο για τα επίσημα. Η άλλη σφιχτό συντηρητικό κοτσάκι, αλλά όχι μαντήλι. Και όπως τότε οι περισσότερες, είχαν χάσει μωρά. Ίσως επειδή η πόλη της Αλεξανδρούπολης δεν είχε φορεσιά. Ακολούθησαν τους Γάλλους του σιδηροδρόμου και ντύθηκαν ευρωπαϊκά.
ΓΤ said
178
«Ακολούθησαν τους Γάλλους του σιδηροδρόμου και ντύθηκαν ευρωπαϊκά».
Ενώ τώρα θα ακολουθήσουν τους Αμερικάνους των τανκς και θα βγουν με χακί 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
170τέλος >>πᾶσα δὲ γυνὴ προσευχομένη ἢ προφητεύουσα ἀκατακαλύπτῳ τῇ κεφαλῇ καταισχύνει τὴν κεφαλὴν ἑαυτῆς…
το ερωτικό των μαλλιών ενοχλεί…
Ο Απ.Παύλος τον ψαλμό του κι ο ποιητής τον δικό του:
Μαλλον: ο Παύλος τον «Απόστολό» του κι ο Μπωντλαίρ τον δικό του 🙂
Ένα ημισφαίριο στα μαλλιά-Σαρλ Μπωντλαίρ
Άσε με ν’ αναπνεύσω ώρα πολλή, πολλή, το μύρο των μαλλιών σου, να βυθίσω όλο το πρόσωπό μου σαν άνθρωπος λουσμένος στα νερά κάποιας πηγής, αναταράζοντάς τα με τα χέρια μου σαν ένα μαντίλι μοσκοβολημένο, διαλύοντας τις αναμνήσεις στον αέρα.
Αν ήξερες όλα όσα βλέπω, όλα όσα νιώθω, όλα όσα ακούω μέσα απ’ τα μαλλιά σου.
Η ψυχή μου πλέει πάνω στο μόσκο όπως των άλλων πλέει πάνω στη μουσική. Τα μαλλιά σου κλείνουν ένα καθολικό όνειρο γεμάτο κατάρτια και πανιά, μεγάλες θάλασσες με θερμούς άνεμους ωθώντας με σε κλίματα ιλαρά, εκεί όπου το διάστημα βασιλεύει βαθύτερο και γαλανότερο, όπου η ατμόσφαιρα πάλλεται αρωματική μαζί με φύλλα με καρπούς και δέρμα ανθρώπινο.
Στο πέλαο των μαλλιών σου το μάτι μου ξεκρίνει ένα λιμάνι πρησμένο με τραγούδια μελαγχολικά, στιβαρούς άντρες κάθε τόπου, πλεούμενα κάθε λογής, διαγράφοντας την πλέον περίπλοκη, λεπτοφυέστατη αρχιτεκτονική τους στο φόντο ενός απέραντου ουρανού όπου κυριαρχεί αέναη θερμότητα.
Μέσα στα χάδια των μαλλιών σου ξαναβρίσκω τη νωχέλεια των αργόσυρτων ωρών πάνω σε ένα ανάκλιντρο μες στην καμπίνα κάποιου ωραίου καραβιού, βαυκαλισμένος από το ανεπαίσθητο λίκνισμα των νερών του λιμανιού, ανάμεσα σε γλάστρες και στάμνες με δροσερό νερό.
Μες στο σπινθηροβόλο τζάκι των μαλλιών σου, ανασαίνω τη μυρουδιά καπνού ανακατωμένου με όπιο και ζάχαρη.
Μέσα στη νύχτα των μαλλιών σου βλέπω να λάμπει το άπειρο του τροπικού κυανού.
Μέσα στις χαμηλές αμμουδιές των μαλλιών σου, μεθώ από τις διάχυτες οσμές του μόσχου, της πίσσας, και του κακαόλαδου.
Άσε με να δαγκάσω ώρα πολλή, πολλή, τις μελανές, βαριές πλεξούδες σου.
Σαν τραγανίζω τα μαλλιά σου, ελαστικά και επαναστατικά, θαρρώ ότι μασώ τις αναμνήσεις.
Μετάφραση Νίκος Σπάνιας
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
179 Τα …βασικά χρώματα 😦
Τότης said
«Φαλκονέρα» την ονόμασαν οι Ενετοί το 1200 από το υστερολατινικό « falconem» (=γεράκι) γιατί είναι γερακότοπος. Στα αρχαία ελληνικά το όνομά της ήταν «Ἱεράκια» (Hierakia), επειδή και κατά την αρχαία εποχή ήταν γερακότοπος. Παραφθορά του αρχαίου ονόματος «Ιεράκια» είναι η ναυτική της ονομασία «Γερακουλιά».
Το εντυπωσιακό είναι το εξής: «Φάλκη» στα αρχαία ελληνικά είναι η «νυκτερίδα». Εδώ και 8 αιώνες που οι Ενετοί την ονόμασαν «Φαλκονέρα», βουρβουλακιάζουν στο νησί οι νυχτερίδες.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
151 🙂
152 Ευχαριστούμε!
173 Ωστε το παίνευαν, ε;
182 Το σχόλιό σας, επειδή ήταν το πρώτο σας, κρατήθηκε αρκετές ώρες. Ζητώ συγγνώμη. Νομίζω ότι έχετε δίκιο ως προς την ετυμολογία.
147 Μάλλον από το falconeria. Αλλωστε (182) και οι αρχαίοι γερακότοπο το λέγανε.
BLOG_OTI_NANAI said
165: Κοίταξα γύρω στους δέκα αρχαίους βίους του Αγίου, αλλά αναφέρεται μόνο ως Κύπριος γενικά. Πουθενά δεν αναφέρεται το χωριό Άσκος, Ασκία, Ασκεία ή Ασσιά. Βεβαίως, η καταγωγή από το χωριό αυτό είναι όντως μια εκδοχή που εμφανίζεται περιστασιασκά στη βιβλιογραφία, βασισμένη σε έναν βίο υποτιθέμενου μαθητή του Σπυρίδωνα αλλά δεν τον βρήκα ακόμη. Πάντως, ούτε η Τριμυθούς εμφανίζεται ως καταγωγή. Απλά είναι η πρώτη πόλη με την οποία συνδέεται ο άγιος ως επίσκοπος στους περισσότερους βίους.
Νίκος Κ. said
Ενδιαφέρον είναι και το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα η κόρη του τελευταίου διασωθέντος στηριγμένη στη μαρτυρία του.
Να σημειώσουμε ότι από το ναυάγιο δεν σώθηκε καμία γυναίκα.
https://www.zarpanews.gr/irakleion-sos-vythizometha-i-sygklonistiki-martyria-toy-teleytaioy-diasothenta-toy-nayagioy-poy-entyse-sta-mayra-ta-chania/
Αντιγράφω λίγα σημεία:
Ξέρετε τι σημαίνει 9 μποφώρ; Όταν στα Χανιά βλέπουμε το κύμα και καλύπτει τη σημαία του Φιρκά, αυτά είναι 9 μποφώρ. Πολλές φορές σε κακοκαιρία που έβλεπε την αγριεμένη θάλασσα μου έλεγε, εκεί μέσα με πετάξανε και μου είπανε “ζήσε”. Και έζησα 13 ώρες
…
Μετά από αρκετές ώρες συνάντησε μία κασόνα – τραγική ειρωνεία: το κασόνι ήταν γεμάτο σωσίβια… Σε αυτό στηρίζονταν ο Παναγιώτης Μπελώνης, ο Σταύρος Λαγωνικάκης, ο Ηλίας Κουκουνάκης και η Ιωάννα Σαραντάκη. Όλοι σώθηκαν εκτός από την Ιωάννα η οποία δεν τα κατάφερε την στιγμή της διάσωσης. Έφτασε μέχρι τελευταία στιγμή, ήταν η μοναδική γυναίκα που άντεξε 13 ώρες στη θάλασσα. Επιθυμία του πατέρα μου ήταν να υπάρχει εκτενής αναφορά στην Ιωάννα, τη σύντροφό τους τόσες ώρες στο πέλαγος, που τους έδινε δύναμη, κουράγιο, τους εμψύχωνε για να αντέξουν. Εκείνες οι ώρες περιγράφονται -όπως τις είχε διηγηθεί – αναλυτικά στο βιβλίο. Λέξη – λέξη που αντάλλασε με τους συντρόφους του. Η Ιωάννα τους κρατούσε ψύχραιμους σε ένα σκηνικό που δύσκολα μπορούμε να το φανταστούμε. Με κύματα που έφταναν τα 6 – 7 μέτρα, σε απόλυτο σκοτάδι, με τα μάτια τους να πονάνε από τα πετρέλαια, με πόνους, ο πατέρας μου είχε μια τεράστια πληγή που είχε φτάσει μέχρι το κόκαλο γιατί κρατούσε από το σχοινί την κασόνα. Έπεσαν αρκετοί στο πέλαγος αλλά τι να το κάνεις όταν τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού πήγαν την επόμενη το μεσημέρι;
Ευτυχώς που ήταν κοντά στον τόπο του ναυαγίου το φινλανδικό Νόνα Λάχτι που, αν δεν του είχαν δώσει λάθος στίγμα θα έφτανε στις 5.00 και θα μπορούσε να είχε σώσει 200 άτομα. Φανταστείτε ότι ο Φινλανδός καπετάνιος έψαξε μόνος του και βρήκε στις 9 το πρωί τον τόπο του ναυαγίου και ειδοποίησε και το “Χανιά”, το επιβατηγό που ερχόταν από Ηράκλειο. Οι Φινλανδοί κατάφεραν και έβγαλαν 21 άτομα ζωντανά τα οποία μετέφεραν στον Πειραιά για να πάνε στο νοσοκομείο, ενώ οι δικοί μας πήγαν το μεσημέρι με ακατάλληλα καράβια.
Χαρούλα said
#179,181 ΕΦΗ κ ΓΤ 😪😠😢🤬 Η κουλτούρα της υποταγής! Και χαρά αρκετόι ντόπιοι, περιμένωντας το δολλάριο ήρεμοι και ασφαλείς από τους γείτονες!!! 😼
Μαρία said
178
Καπελαδούρες εδώ, σ.28
http://reader.ekt.gr/bookReader/show/index.php?lib=GRSER&path=GRSER_00000000000026770_#page/30/mode/1up
Η Μαργιέτα Σπανού ήταν δασκάλα και την έχω και σε άλλες φωτό με λιγότερο φαντεζί καπέλο 🙂
Με παρόμοια αμφίεση με ωραία σκουλαρίκια και γιορντάνι αλλά χωρίς καπέλο έχω φωτό και την πεθερά της γιαγιάς μου.
Κιγκέρι said
Το 185 μού θύμισε ότι μόνο όταν είδα την ταινία Τιτανικός συνειδητοποίησα ότι πολλά από τα θύματα του ναυαγίου δεν πέθαναν από πνιγμό, όπως νόμιζα μέχρι τότε, αλλά από υποθερμία.
Nestanaios said
Ετυμολογία και ονοματοποιία διαφέρουν.
Η ονοματοποιία περιορίζεται στην ποίηση ονομάτων και δεν έχει κανόνες.
Η ετυμολογία αποκαλύπτει τα θέματα όλων των μερών του λόγου και έχει κανόνες.
Γιάννης Μαλλιαρός said
Καλησπέρα
Χρόνια πολλά στους γνωστούς Σπύρους αλλά και στους τυχόν άγνωστους όπως και στις άγνωστες Σπυριδούλες,
Για το Ηράκλειο δεν έχω να πω κάτι. Για την αφήγηση πως είναι πολύ ζωντανή και δεν δυσκολεύτηκα να την καταλάβω. Όπως κι ο Χιώτης Ντραιχάμερος είχα αρκετές λέξεις κοινές στα Πλωμαρίτικα.
Αλλά μιας και πιάστηκε η τσεμπερολογία αλλά και γενικότερα το ντύσιμο των παλιών γυναικών να ένα απόσπασμα από την ιστορία της μιας γιαγιάς μου https://gevseis.blogspot.com/2020/06/giagiaR.html:
Και στη Σμύρνη ντυνόταν και φερόταν σαν Σμυρνιά. Στα 1919 επέστρεψε στο Πλωμάρι, μεγάλωσε πια κι ήταν σε ηλικία γάμου. Της κάνουν προξενιά τον παππού μου. Που δεν είχε τίποτα απ’ αυτά πούχε η νεαρή Ρηνιώ. Ψαράς ήτανε. Και φτωχός, αλλά αυτό δεν ήταν παράξενο, οι περισσότεροι φτωχοί ήταν.
Ο παππούς από την πρώτη στιγμή που τους γνώρισαν της ξηγήθηκε: «Άκου να σου πω Ρηνιώ. Εδώ δεν είναι Σμύρνη. Φτωχοί άνθρωποι είμαστε. Τώρα που θα παντρευτούμε θ’ αλλάξουν τα πράγματα. Και τα ομπρελάκια θα τα πετάξεις και τα φουστανάκια θα τα πετάξεις. Βρακιά θα φορείς». «Και τον πήρες γιαγιά;» ρώτησε με έκπληξη η ξαδέρφη μου όταν κάποια στιγμή μας τα διηγόταν αυτά η γιαγιά! «Τον πήρα, τι νάκανα» μας λέει (να σημειωθεί πως την εποχή εκείνη όλες οι γυναίκες στα χωριά μας φόραγαν βράκες.

Τότης said
Ευχαριστώ για τη δημοσίευση του σχολίου μου κ. Σαραντάκο. Προσθέτω ότι το θέμα της ετυμολογίας του ονόματος «Σπυρίδων» ειναι οριστικά λυμένο προ πολλού. Πρόκειται για καθαρά χριστιανικό όνομα: Είναι η γενική πληθυντικού («σπυρίδων») της λέξης «σπυρίς» (= μεγάλο κοφίνι) που χρησιμοποιεί ο Χριστός στο Μάρκου 8,20: «πόσων σπυρίδων πληρώματα κλασμάτων ἤρατε;» Λίγο πριν, στο Μάρκου 8,8 ο Μάρκος γράφει: «καὶ ἦραν περισσεύματα κλασμάτων ἑπτὰ σπυρίδας»
Παρόμοια ετυμολογία με το «Σπυρίδων» έχει και το καθαρά χριστιανικό όνομα «Γεώργιος». Πηγάζει από τή γνωστή φράση του Απ. Παύλου «Θεού γεώργιον» (= αγρός του Θεού προς καλλιέργειαν) στον στίχο 3,9 της Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολής…
spyridos said
Γιάννης Μαλλιαρός said
11 Αφού το βαπόρι βούλιαξε πώς βρέθηκε το μοιραίο φορτηγό στον Πειραιά;
dryhammer said
Σκέψου δηλαδή πόσο καλλιεργημένος είναι ο Γεώργιος Χωραφάς…
Μαρία said
192
Χρόνια πολλά και σε σένα Σπύρο.
Πέπε said
@147
> το ενετικό «Falconera» έλκει την καταγωγή του από το είδος falco eleonorae, τον μαυροπετρίτη, που αναπαράγεται εκεί.
Πιστεύω να κατάλαβα σωστά: το «Falconera» ετυμολογείται από το Falco, όχι από όλο μαζί το Falco eleonorae, απλώς Falco eleonorae είναι το πλήρες όνομα του είδους που έδωσε την έμπνευση.
Η λατινική λέξη falco κλίνεται falco, falconis, falconi κλπ., ένα κλιτικό πρότυπο που αντιστοιχεί στα δικά μας ενρινόληκτα τριτόκλιτα σε -ων (ο Πλάτων > Plato, Platonis…). Άρα έχει θέμα falcon-. Σ’ αυτό το θέμα προστίθεται μια παραγωγική κατάληξη -era και βγαίνει η Falconera, που σημαίνει κάτι ανάλογο όπως τα τοπωνύμια Οφιούσα, Πιθηκούσαι κλπ. Φαλκονότοπος, γερακότοπος.
Η ίδια λέξη έχει οριστεί, αιώνες αργότερα βέβαια, ως ονμασία γένους γερακιών στη συστηματική Ζωολογία. Από αυτό το γένος, ένα είδος, F. eleonorae, έχει φαίνεται μεγάλο πληθυσμό εκεί στο νησάκι. Το πραγματολογικό αυτό γεγονός -και όχι το επιστημονικό όνομα του είδους- έδωσε το όνομα του νησιού.
Θέλω να πω, μη τυχόν και θεωρήσει κανείς ότι κάποια ομοιότητα ανάμεσα στο eleonorae και το -nera είναι κάτι παραπάνω από σύμπτωση. Σύμπτωση είναι, και ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι ότι η λέξη δεν αναλύεται falco-nera αλλά falcon-era.
Γιάννης Ιατρού said
Άμα έχεις εμβαθύνει στις Γραφές, η ετυμολογία των ονομάτων των Αγίων είναι προφανής😎
ΥΓ: ακόμα κι οι παντελώς άγνωστοι φιλόλογοι θα έπρεπε να προβληματιστούν. Εδώ σε θέλω κάβουρα…👈
dryhammer said
Ελαίων όρα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Στην Κρήτη, κατά το Μανωλιό, λένε το Σπυριδιό. Ο μεγάλος είναι Σπυρίδος. Και του Αγίου, είναι τ΄ Άη Σπυρδόνου.
193. Είναι ερωτηματικό.Το μόνο που βρέθηκε κι επέπλεε στη Φαλκονέρα ήταν το (μοιραίο) φορτηγο-ψυγείο υπερφορτωμένο με 5 τόννους πορτοκάλια, που μπήκε την τελευταία στιγμή-και που δεν δέθηκε σωστά και παλατζάρισε κι έσπασε η μπουκαπόρτα.
Στο φόρουμ αυτό κάποιος ναυτικός ,που είχε και νωρίτερα υπηρετήσει λέει στο «Ηράκλειο» , αναρωτιέται:
ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΗΤΑΝ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΤΡΟΧΟΙ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ?..
https://forum.nautilia.gr/archive/index.php/t-25038.html
Η συζήτηση τροφοδοτήθηκε μέχρι και φέτος.
BLOG_OTI_NANAI said
ΓΤ said
196, 183ε
Αντλήσαμε από ΠLB και, κατόπιν, από Wiki. Τα λατινικά μου είναι τρισάθλια. (Μην τ’ άλλα μου τι είναι;)
Οπότε να στείλω την εγκυκλοπαίδεια στο τζάκι. Και, εδώ που τα λέμε, αυτή η Wiki μάς λέει ότι ο Δημήτρης Σαραντάκος απέκτησε ένα τέκνο, βρήκα εγώ να την πιστέψω με την Ελεονόρα…
Να συμπληρώσουμε ότι η χρήση του ρήματος «βουρβουλακιάζω» είναι μία από τις λύσεις του 1140ού βαθμού πολυωνύμου.
ΓΤ said
199@
25 τόνοι πορτοκάλια
Γιάννης Ιατρού said
167: Κώστα,
όπως θα αντελήβεις 🙂 η μαντηλοσυνήθεια είναι προ-προ-χριστιανική και τέλος πάντων οπωσδήποτε προ-προ-ισλαμική.
Η πρώτη γραπτή νομική επιβολή της κάλυψης των μαλλιών στις γυναίκες ανακαλύφθηκε στην αρχαία Ασσυρία, τον 8ο αι. π.Χ. και αφορά μάλιστα αποκλειστικά τις έντιμες, ενώ οι δούλες και οι γυναίκες ελευθερίων ηθών κυκλοφορούν υποχρεωτικά ακάλυπτες.
Προφανώς όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους στην παρατήρηση/γνώση για την συμβολή τους στην εκπομπή χημικής ή/και οπτικής φύσεως😇 σημάτων. Με «ηθική» δεν έχει να κάνει*, τώρα αν ο άλλος κάνει πονηρές σκέψεις, πρόβλημά του 😎.
* Ο Λάμπρος🤩 θα σου έλεγε (και θα είχε δίκιο) πως οι πατριαρχικές κοινωνίες καθιερώνουν το ταμπού της κόμης και ο θρησκευτικός φανατισμός τα θεωρεί επικίνδυνο ερωτικό σύμβολο.
Γιάννης Ιατρού said
Pedis said
# 156 – 153
Ούτε οι καθολικές Ιταλίδες τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του ’60.
Αυτό είναι το ορθόν! 😇
Όλα προβλεπόμενα.
Παυλάρας: Α Προς Κορινθίους
11.
3 θέλω δε υμας ειδέναι οτι παντος ανδρος η κεφαλη ο Χριστός εστιν, κεφαλη δε γυναικος ο ανήρ, κεφαλη δε του Χριστου ο θεός.
4 πας ανηρ προσευχόμενος η προφητεύων κατα κεφαλης εχων καταισχύνει την κεφαλην αυτου.
5 πασα δε γυνη προσευχομένη η προφητεύουσα ακατακαλύπτω τη κεφαλη καταισχύνει την κεφαλην αυτης. εν γάρ εστιν και το αυτο τη εξυρημένη.
6 ει γαρ ου κατακαλύπτεται γυνή, και κειράσθω. ει δε αισχρον γυναικι το κείρασθαι η ξυρασθαι, κατακαλυπτέσθω.
7 ανηρ μεν γαρ ουκ οφείλει κατακαλύπτεσθαι την κεφαλήν, εικων και δόξα θεου υπάρχων. η γυνη δε δόξα ανδρός εστιν.
8 ου γάρ εστιν ανηρ εκ γυναικός, αλλα γυνη εξ ανδρός. 9 και γαρ ουκ εκτίσθη ανηρ δια την γυναικα, αλλα γυνη δια τον ανδρα. 10 δια τουτο οφείλει η γυνη εξουσίαν εχειν επι της κεφαλης δια τους αγγέλους. 11 πλην ουτε γυνη χωρις ανδρος ουτε ανηρ χωρις γυναικος εν κυρίω. 12 ωσπερ γαρ η γυνη εκ του ανδρός, ουτως και ο ανηρ δια της γυναικός. τα δε πάντα εκ του θεου. 13 εν υμιν αυτοις κρίνατε. πρέπον εστιν γυναικα ακατακάλυπτον τω θεω προσεύχεσθαι; 14 ουδε η φύσις αυτη διδάσκει υμας οτι ανηρ μεν εαν κομα ατιμία αυτω εστιν,
15 γυνη δε εαν κομα δόξα αυτη εστιν; οτι η κόμη αντι περιβολαίου δέδοται αυτη.
16 Ει δέ τις δοκει φιλόνεικος ειναι, ημεις τοιαύτην συνήθειαν ουκ εχομεν, ουδε αι εκκλησίαι του θεου.
https://www.dogma.gr/diafora/epistoles-apostolou-pavlou-pros-korinthious/32680/
Σε μοντέρνα εκδοχή υπάρχει θεωρητική υποχρέωση αν η γυναίκα έχει κοντά μαλλιά … και κινδυνεύει να την πάρουν για γκαρσόν. Μην μπερδευτεί δηλαδή και της την πέσει από λάθος κάνας παπάς. 😅
Πέπε said
205
(Ευτυχώς έχουμε και κάποιον που ξέρει τις γραφές και φέρνει αποσπάσματα και παραδείγματα, Πέδη είσαι ο οδηγός μας)
> ει δε αισχρον γυναικι το κείρασθαι η ξυρασθαι
Προφανώς το «ει» είναι ρητορικό: είναι αισχρό. Γιατί όμως; Ολοφάνερα παλιότερη, προχριστιανική αντίληψη. Το να έχει τα μαλλιά της ακέραια είναι η τιμή της, μόνο να μην τα δείχνει.
Και το κούρεμα της διαπόμπευσης, που επιβίωνε μέχρι αρκετά πρόσφατα.
Πιθανώς η ανθρωπολογία ή ακόμη και η λαογραφία (#26) να έχουν ήδη βρει την απάντηση, εγώ δεν την ξέρω αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι συναρπαστική.
BLOG_OTI_NANAI said
Για τυχόν ενδιαφερόμενους, να πούμε ότι ο Απ. Παύλος ως προς τα μαλιά αναφέρει τη «φύση» (Κορ. Α΄ 11,14) δηλ. το γεγονός ότι στη γυναίκα τα μαλλιά μακραίνουν εύκολα και παραμένουν δυνατά. Ουσιαστικά πρόκειται για συλλογισμούς κοινωνικής τάξης που αφορούσαν την τότε κοινή συνήθεια που ασφαλώς έρχεται από πολύ αρχαιότερα χρόνια. Ουδέποτε βεβαίως απέκτησαν αυτά δογματική σημασία αφού δεν υπάρχει καμία ανάγκη οι γυναίκες να φέρουν μαντήλι/πέπλο, όλες οι μεγάλης ηλικίας γυναίκες σήμερα αλλά και πααλιότερα στις πόλεις έχουν κοντά μαλιά, και βεβαίως οι μοναχοί και πολλοί παλαιότεροι κληρικοί μένουν ακούρευτοι παρά το γεγονός ότι ο Απ. Παύλος το ονομάζει «ατιμία».
BLOG_OTI_NANAI said
207: Και βεβαίως εξίσου σημαντικό το, «ημείς τοιαύτην συνήθειαν ουκ έχομεν» (Α΄Κορ. 11,16)
Γιάννης Ιατρού said
καλημέρα,
206 (τέλος): Είπαμε, για όλα φταίνε οι Μεσοποταμίτες😎👀 κλπ. VEILING IN ANCIENT ASSYRIA
208: Άσε, δεν σώζεται 🙂 🙂
sarant said
196 Ναι
204 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
205 ούτε τόννους, ούτε 5, πορτοκάλος! 🙂
ΓΤ said
211
Εντάξει, δεν ήθελα να σου πω ότι ανακάτεψες ψάρια και πορτοκάλια 🙂
nikiplos said
Από το άρθρο στο σχόλιο 53@
«διαπιστώνει ότι τα αυτοκίνητα αλληλοεκτυπώντο. Ιδιαιτέρως εκινδύνευαν να ανατραπούν τα αυτοκίνητα με υψηλόν χαβαλέ»
χαβαλές με την παλιά έννοια το σαμάρι, ο θόλος.
Θα έλεγε κανείς πως αυτά συνέβαιναν την παλιά «κακή εποχή» αν δεν είχε συμβεί αντίστοιχο πολύνεκρο στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, για τελείως ηλίθιο λόγο. Τόσο ηλίθιο που ούτε στημένο δεν θα μπορούσε να είναι…
Ατυχήματα συμβαίνουν, και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Σπάνια μεν (ευτυχώς) αλλά συνήθως θα πρέπει να διδασκόμαστε από αυτά. Είχα δει στο Mayday μια πολύ καλή σειρά, την οποία συνήθως τυχαίνει και χαζεύω λίγο πριν μπω σε αεροπλάνο, την αναπαράσταση του Σαμίνα Express, που ελάχιστοι θυμούνται πως πρόκειται για το παλιό θρυλικό Golden Vergina, που στα 90ς έκανε τα δρομολόγια ως Olympia Express.
Ο ξαδερφός μου κάπτεν, κάποτε πέρασε από την «επονείδιστη» Ακτοπλοΐα. Μου έλεγε πως στα Χανιά, ακόμη και τα 90ς, όταν επίκειτο απαγορευτικό, βιάζονταν να ξεκινήσει το πλοίο, ώστε να μην φθάσει ο καιρός, όταν το πλοίο θα διέσχιζε τη φαλκονέρα, κάτι που στους νεότερους τότε σαν και τον ίδιο, φαινόταν γελοίο.
Βλέποντας τη θέση της Φαλκονέρας, και σήμερα ακόμη αν βυθιζόταν πλοίο σε εκείνο το μέρος θα είχε πολλούς νεκρούς. Στην Πάρο τους έσωσαν κυριολεκτικά οι ψαράδες που έσπευσαν αμέσως να κάνουν τις διασώσεις, αλλιώς θα είχαν κι εκείνοι περισσότερους νεκρούς.
Να ευχηθώ κι εγώ από εδώ χρόνια πολλά στους Σπύρους και στις Σπυριδούλες, τον spyridos και τον spyridione αλλά και άλλους κρυφούς ή φανερούς διαβάζουν το ιστολόγιο.
Δύτης των νιπτήρων said
Έχει συζητηθεί κι αυτός ο χαβαλές!
https://www.lexilogia.gr/threads/hawala-%CF%87%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BF%CF%85%CE%AC%CE%BB%CE%B1.17702/#post-270878
BLOG_OTI_NANAI said
209: Τι να «σωθεί» Γιάννη και για ποιον λόγο να «σωθεί»;
Alexis said
#214: Δεν είχα ιδέα ότι η λέξη «χαβαλές» έχει και άλλη σημασία πέραν της πανελληνίως γνωστής.
Και αν κατάλαβα καλά τα γραφόμενα στο λινκ που παραθέτεις, έχει τουλάχιστον δύο επιπλέον σημασίες.
Στα τούρκικα τις ακριβώς σημαίνει;
Καλημέρα.
sarant said
216 Ναι, άλλη είναι η αρχική σημασία, εκκρεμεί άρθρο θα έλεγα.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
216# Αλέξη, δες τα σχόλια εδώ https://www.slang.gr/definition/4485-xabales
gpointofview said
# 213, 216
Οι ψαράδες πάντως χαβαλέδες λένε τα πράγματα που δεν βρίσκονται στην θέση τους, ενω δεν χρησιμοποιούνται., ταιριαστό και με την κοινή έννοια του χαβαλε.
gpointofview said
# 218
Ασχετο
Βρε Αλέξη, αυτό το κάλιο που μάθανε όλοι να ταΐζουν τις τοματιές για να γλυκοκαρπίζουν, είναι τόσο αθώο ;
Γιάννης Ιατρού said
220: είναι που λένε κάλιο αργά…. 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
206 >> Ευτυχώς έχουμε και κάποιον που ξέρει τις γραφές και φέρνει αποσπάσματα και παραδείγματα, Πέδη είσαι ο οδηγός μας
Γνωστό παπαδοπέδη 😃 😜
gpointofview said
# 221
Ε μα, σχεδόν πράσινες τις αγοράζω και είναι γλυκιές !!
Pedis said
Χρεώστε τη μαντήλα , όπου θέλετε ο καθένας, στους Τούρκους, στη Τζάκυ ξερωγώ στην Ιρένε Πάπας, η ουσία είναι ότι στην καθολική εκκλησία είναι σημαντική για τη διασφάλιση της τάξης -> βλ. 205 τέλος.
Πάντως, η Παυλάρα εγγύηση … 🤣
dryhammer said
223. Άμα τις αφήσεις να ωριμάσουν (με τη ζέστη), κοκκινίζουν ή γίνονται μέχρι πορτοκαλί και μετά χαλάνε;
Γιάννης Ιατρού said
223: Αυτές τις Πράσινες Τηγανητές Ντομάτες από το Χουίστλ Στοπ Καφέ τις αγοράζεις;;
gpointofview said
# 225
Τις κάνω σάλτσα και δεν μένουν…απ ότι ξέρω στο εξοχικό, κοκκινίζουν με τον ήλιο, όχι την ζέστη, στην Αθήνα δεν τις βλέπει ήλιος στην κουζίνα μου.
BLOG_OTI_NANAI said
224: Μοναχοί και κληρικοί με μακριά μαλιά, γυναίκες με κοντά μαλιά χωρίς μαντήλι και ο ψεκασμένος γράφει: «είναι σημαντική για τη διασφάλιση της τάξης».
Περίμενε για την περίπτωση σου έρχεται υποχρεωτική γυναικεία ομοιομορφία στις αθεϊστικές δικτατορίες και φυσικά ταξικός σεξισμός για τις «φτιασιδομένες» αστές… Προφανώς Πέδις και Ιατρού χρειάζονται κάποια θεραπεία μέσω του ομοιοπαθητικού λαϊκισμού.
Νίκος said
Συγκλονιστική διήγηση!
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
gpointofview said
# 228
Τέτοια ακούγονται και πέφτουν τα γεφύρια !!
Γιάννης Ιατρού said
228: κουτσοί, στραβοί, όλοι στον Αγ. Παντελεήμονα, μεγάλη η χάρη του!
231: χαχαχα
Δύτης των νιπτήρων said
Για πείτε μια και πιάσατε κουβέντα για παπάδες και μαλλιά, πότε σταμάτησαν οι παπάδες να κάνουν κότσο;
Alexis said
#218: Ευχαριστώ για τις παραπομπές περί χαβαλέ.
#220: Το κάλιο δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά ένα από τα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία των φυτών, απαραίτητο για καλή και ποιοτική καρποφορία. Με μέτρο πάντα…
#233: Νομίζω ότι συνέβαινε και παλιότερα. Θείος της γυναίκας μου παπάς, ήδη από τη δεκαετία του ’70 κυκλοφορούσε με κοντοκουρεμένα μαλλιά και γένια, και παρότρυνε μάλιστα και άλλους να τον μιμηθούν, για να είναι πιο «ανθρώπινοι» και πιο «κοντά στον κόσμο»
Πέπε said
234
Ένας νεαρός παπάς μού είχε πει μια φορά: ωραία κοτσίδα έχεις, έχω κι εγώ, θα σ’ τη δείξω κάποια φορά. Την είχε ριχτή (αλογοουρά, όχι κότσο) αλλα΄κρυμμένη κάτω από το ράσο. Άλλη φορά τον ξαναπέτυχα σε πιο χαλαρή στιγμή και μου λέει έλα τώρα να σ’ τη δείξω. Μου την έδειξε και πράγματι ήταν εντυπωσιακή, σε μήκος και πάχος.
Αλλά αυτά. Τίποτε άλλο.
dryhammer said
235. » Άλλη φορά τον ξαναπέτυχα σε πιο χαλαρή στιγμή και μου λέει έλα τώρα να σ’ τη δείξω. Μου την έδειξε και πράγματι ήταν εντυπωσιακή, σε μήκος και πάχος.»
No comment.
Pedis said
# 235 – Άλλη φορά τον ξαναπέτυχα σε πιο χαλαρή στιγμή και μου λέει έλα τώρα να σ’ τη δείξω.
Πέπε, πρόσεξε την έκφρασή σου, σε παρακαλώ.
Μας διαβάζουν και παιδιά κατηχητικού. 😅 😂 🤣
Pedis said
Χαχαχά, δεν έκανα ριφρές. 😆
Γιάννης Ιατρού said
235: πάλι φτηνά την έβγαλες 😇
234β: Δώσε ρε Αλέξη ίνφο, τι «με μετρο»; Πόσα μέτρα δηλαδή; (άντε kg αν δεν πάει με το τρέχον μέτρο 🙂 🙂 )
233: Αρχικά (#12 κλπ.) η κουβέντα δεν ήταν το μήκος (εμφάνιση) των μαλλιών, αλλά η κάλυψη της κεφαλής/μαλλιών των γυναικών που, όπως αναφέρεται, γινόταν για την ταυτοποίηση/κατάταξη σε κοινωνική ομάδα, καλλωπιστικούς, θρησκευτικούς/συμβολικούς και άλλους λόγους (π.χ. στην εποχή του χαλκού στην ΜΑ ήταν αρχικά σήμα κατοχής, ιδιοκτησίας, υποταγής, ελέγχου της γυναίκας από τον αφέντη/άντρα) και το σχετικό έθιμο του λυσίματος, τραβήγματος, κοπής, μαδήματος των μαλλιών σε στιγμές ψυχολογικής φόρτισης, όπως στο πένθος κλπ. (από τις γυναίκες, συνήθως μαζί με άλλες πράξεις).
Οι παπάδες/ιερωμένοι αφήνουν μακριά μαλλιά (ακούρευτοι), παρ΄όλη την παρατήρηση και τις μπηχτές του Απ.Π. στην Α’ προς Κορινθίους (11.14), πιθανώς για άλλους λόγους, π.χ. βλ. Παλαιά Διαθήκη Αριθμοί Κεφ. 6, Στίχοι 1 – 5 (εκεί που δίνει οδηγίες να μην κόβουν τα μαλλιά/γένια κλπ. στον Μωυσή, όχι τον δικό μας🙄, ε;). .
Να μου πεις άαααλλο η Παλαιά κι άαααλλο η Καινή Διαθήκη. Έχουμε εξέλιξη, νέα έκδοση που λένε. Εδώ σε θέλω κάβουρα.. 😇Αλλά, μπα, μάλλον στην ΠΔ γίνεται αναφορά σε ιερωμένους/αξιωματούχους της θρησκείας, ενώ στην ΚΔ στην πλέμπα, τους λαϊκούς.😉
(τα μπάλωσα όπως βλέπεις, μην και μου συνταγογραφήσει ο αρχηγός των Μεταλληνιστών καμιά θεραπεία πάλι 😂😂 όπως στο #228. Αν προκληθώ θα προβώ σε βαρυσήμαντες αποκαλύψεις!)
Νέο Kid said
ΕΦΗ (199). Ένα κλειδωμένο ψυγείο 8-10 τόνων σε όγκο ,κάλλιστα κι αναμενόμενα θα επιπλεύσει στο νερό κι ας είναι γεμάτο πορτοκάλια , απ τη στιγμή που δεν έχει μπουκάρει νερό μέσα του ή που μπαίνει αργά.
Ο φονιάς ,έκανε το φόνο του και μετά «αναχώρησε» δηλαδή…
(Εντάξει, ο φονιάς ποτέ δεν είναι το τσεκούρι ή το πιστόλι από μόνο του…)
Theo said
@233:
Και τώρα πολλοί ιερείς έχουν μακριά γένια και κοτσίδες.
(Στις ΗΠΑ όλοι σχεδόν οι Ελληνοαμερικάνοι ιερείς, από τη δεκαετία του ’30 και μετά, τότε που οι ‘Ελληνες θεωρούνταν μη Καυκάσιοι, για να μη δίνουν στόχο ρατσιστικών επιθέσεων και σχολίων, κυκλοφορούσαν με μαύρα κουστούμια και κολάρα, κουρεμένοι και με μικρό μουσάκι, μετά από προτροπές των ΑΧΕΠΑ. Τις τελευταίες δεκαετίες, που και οι Ελληνοαμερικάνοι έχουν ενσωματωθεί στην εκεί κοινωνία, αρκετοί ιερείς κυκλοφορούν με ράσα, μακριά γένια και κοτσίδες.)
Στην Έδεσσα, προς τα τέλη των ’60ζ, ένας κρητικός παπαδάσκαλος ήταν ο πρώτος που κυκλοφορούσε με περιποιημένο γενάκι και κουρεμένος. Την ίδια εποχή στη Θεσσαλονίκη ήταν πολλοί (ίσως και οι περισσότεροι) που κυκλοφορούσαν έτσι.
Pedis said
# 239 – Δεν ξέρω εσύ, αλλα εγώ δεν έχω δει καμιά αγία εικονογραφημένη χωρίς μαντήλα, βέλο κλπ. Μα όλες εκχριστιανισμένες μουσουλμάνες; Περίεργο. 🥳 😏
Εδώ ακόμη και οι οσίες σε εντελώς ιδιωτικές προσωπικές στιγμές θρησκευτικές έκστασης είναι μαντηλοφορούσες … 😉
Pedis said
Προφανώς Πέδις και Ιατρού χρειάζονται κάποια θεραπεία μέσω του ομοιοπαθητικού λαϊκισμού.
Τι γράφει ρ’ ετούτος δω? Τώρα τον ειδα. Ο χριστός κ’ η παναγία … 😫 😩
Χαρούλα said
#241 όπως και στην Τουρκία. Νομίζω δε πως στο εξωτερικό, και οι Ελλαδίτες έχουν δικαίωμα να μην φορούν το ράσο. Παλαιότερα ειχε γίνει ένα «σκάνδαλο» με τον πρώην Δωδώνης που φάνηκε κάπου έξω, σε φωτογραφία με κουστούμι(και τσιγάρο).
Theo said
@241:
Στην Τουρκία, εκτός ναού, μπορούν να φορούν τα «ράσα» τους μόνο οι Πατριάρχες των Ρωμιών και των Αρμένιων κι ο σεϊχουλισλάμης.
Ο Ρωμανίδης, ως Ελληνοαμερικάνος ιερέας, φορούσε μαύρο κουστούμι και κολάρο. Ράσα, μόνο όταν λειτουργούσε (που το έκανε σπανιότατα).
Σ’ ένα μαγαζί θρησκευτικών ειδών στη Θεσσαλονίκη γύρω στο 2000 συνάντησα κάποιον με περιποιημένο γενάκι, κοντά μαλλιά και τζιν. Όταν έφυγε, ο μαγαζάτορας μού είπε πως ήταν αρχιμανδρίτης στη Γερμανία.
Sofia said
Τί μας θυμήσατε! Δευτέρα δημοτικού, συσσίτιο πληγούρι υπο το βλέμμα του δασκάλου με τη βίτσα όταν ήρθαν τα νέα με το λεωφορείο. Ο εισπράκτορας ήρθε να ενημερώσει το δάσκαλο για τα κακά μαντάτα. Τότε βρήκα την ευκαιρία να ξεγλυστρήσω για να μή φάω το πληγούρι και για να μεταφέρω τα νέα στο σπίτι. Αργότερα στο γυμνάσιο είχα μαθηματικό τον Πολάκη, καλή του ώρα άν ζεί, που είχε σωθεί από το ναυάγιο.Λεβέντης σφακιανός.
λαθρακιασμένα: το ξέρω σαθρακιασμένα από το σαθρό
ντακέρνω: αρχίζω, από το λατινικό decerno. Το attaccare σημαίνει επιτίθεμαι, κολλάω
Μια λέξη που μου αρέσει είναι το βουλοπλέω = ούτε στον πάτο ούτε στον αφρό
Πέπε said
236, 237, 238, 239
Αναδρομικά βλέπω ότι ήταν κάπως ελλιπής η αφήγησή μου:
Άλλη φορά τον ξαναπέτυχα σε πιο χαλαρή στιγμή και μου λέει έλα τώρα να σ’ τη δείξω. Την έβγαλε από το ράσο και μου την έδειξε, και πράγματι ήταν εντυπωσιακή, σε μήκος και πάχος.
BLOG_OTI_NANAI said
243: Απορεί το άτομο που καταναλώνει αποκλειστικά τον χώρο των σχολίων α) για να βρίζει, β) για να κάνει ιδεολγικό λαϊκισμό, β) για να ξύνεται καθώς δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει. Πολλοί σχολιαστές γράφουν εκτός θέματος, αλλά εδώ μιλάμε για άτομο που έχει μπερδέψει τα σχόλια του blog με το λινκ για το τουίτερ γράφοντας διαρκώς άσχετες ανοησίες, και μάλιστα, θέλοντας να γράφει για πράγματα που αγνοεί εντελώς. Μιλάμε ό,τι γράφεις, κατά 99,9% είναι σκέτη φύρα. Προσωπικά σε βαρέθηκα. Εσύ δεν βαρέθηκες ακόμα με τις παπάτζες που γράφεις ολημερίς;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
246 >> βουλοπλέω , όντως, ωραίο!
Αχοπλέω κοντινό.
σσ Το ναυάγιο έγινε ξημερώματα Πέμπτης. Εμείς πληγούρι στο συσσίτιο τρώαμε τις Τετάρτες, εναλλάξ με γιαχνί πατάτες, τις Παρασκευές – νηστεία γαρ 🙂 .
Νέο Kid said
247. Κι εσύ μόλις την είδες τού είπες φαντάζομαι με θαυμασμό: ma che cozzo! …
Πέπε said
246 και άλλα συναφή:
> το ξέρω σαθρακιασμένα από το σαθρό
Την αναφέρατε αρκετοί αυτή τη λέξη. Είναι άλλη μορφή του «σαφρακιασμένο»; Με θ δεν το έχω ακούσει ποτέ. Το σαφρακιασμένο σημαίνει άκρες μέσες συφοριασμένο, κακοπαθημένο, σαν άρρωστο. Φυσικά η ετυμολογία από το σαθρό βγάζει νόημα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
240 Κιντ. Βέβαια, κι εγώ το αντιλαμβάνομαι ότι κάλλιστα ένα στεγανό φορτηγό-ψυγείο (μπορεί να) επιπλέει.Μεγάλο εκτόπισμα. Ασε που και τα ίδια τα πορτοκάλια επιπλέουν, αλλά αυτός ήθελε να υποστηρίξει ότι αυτή η εκδοχή είναι φτιαχτή αιτιολόγηση κι ότι κάτι άλλο συνέβη καθότι αναρωτιέται σε άλλο σημείο γιατί μόνο το φορτηγό αδειάστηκε στη θάλασσα και τ΄αλλα οχήματα όχι, αφού άνοιξε η μπουκαπόρτα. Ομως (λέω τώρα εγω) αφ ενός ήταν δεμένα αλλά κι ότι κάπου αλλού αναφέρεται (ψιλοπορώθηκα και διάβασα κάμποσα) μόλις το φορτηγό, το κάθετα παρκαρισμένο κι άδετο, παραδόθηκε στο πέλαγο, το καράβι ήρθε σε κάπως ισόρροπη θέση (μπορώ να το αντιληφθώ -μετατόπιση κέντρου βάρους ας πούμε) πλην μετά γέμισε νερά και βούλιαξε. Ίσως μάλιστα αυτά τα λίγα λεπτά να ήταν εκείνα που έδωσαν τράτο και σώθηκαν μερικοί.
BLOG_OTI_NANAI said
239: Δυστυχώς, μάλλον βρίσκεσαι σε τρικυμία.
Διότι:
α) Ποιας Εκκλησίας οι κληρικοί και οι μοναχοί υπάγονται στις δήθεν δογματικές διατάξεις περί κουρεμένων μαλλιών της ΚΔ;
β) Ποιας Εκκλησίας οι κληρικοί και οι μοναχοί υπάγονται στις δήθεν δογματικές διατάξεις περί ΜΗ κουρεμένων μαλλιών π.χ. των Ναζιραίων της Π.Δ.;
Σωστά: της ΙΔΙΑΣ ακριβώς Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Μόνο που δεν υφίσταται ΔΟΓΜΑ που ο ένας να το ακολουθεί έτσι και ο άλλος αλλιώς και να ανήκουν όλοι στην ίδια Εκκλησία.
Άρα, και μόνο που γράφεις κάτι τέτοιο, δείχνει θες να παραστήσεις ότι γνωρίζεις κάτι που δεν το ξέρεις. Διότι ΑΝ ήταν δόγμα, θα έπρεπε είτε όλοι να κουρεύονται με τον ίδιο τρόπο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, και τελικά, αν ΔΕΝ κουρεύονταν όλοι με τον ίδιο τρόπο και αυτό αποτελούσε δόγμα, τότε δεν θα ανήκαν όλοι στην ίδια Εκκλησία.
Άσε λοιπόν τα χωρία ΚΔ και ΠΔ που δήθεν γνωρίζεις και διάβασε αυτά που σου γράφω και άκου όταν σου λένε ότι δεν είναι δογματικής φύσεως…
Όσο για το κάλυμα της κεφαλής της γυναίκας, θεωρώ αδιανόητο να μην γνωρίζει κάποιος ότι ήταν προχριστιανικό κοινωνικό δεδομένο και όχι… μουσουλμανικό!
Τα στάδια που έχει περάσει ο τρόπος που άφηναν ή έκοβαν τα μαλιά τους οι κληρικοί και οι μοναχοί είναι πολλά, και αν το γνώριζες, θα ήξερες ότι δεν είναι κάτι που έχει δογματική σημασία, παρά μόνο ακολουθεί το έθος μιας συγκεκριμένης εποχής γι’ αυτό και αλλάζει κατά περιόδους, ενώ π.χ. δεν αλλάζει ποτέ η μαρτυρία ότι ο Θεός είναι Τριαδικός που είναι δόγμα.
Μαρία said
241, 244
Στη Γαλλία δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση. Είχα γνωρίσει κάποιους παπαδάσκαλους με καλύτερο ένα Κρητικό που έπαιζε μπουζούκι και χόρευε καλή ζεμπεκιά.
Pedis said
Πάρτα βάγια σου κι εσύ, Ντοττό. 😂 🤣 Πάντως, το θέμα δεν είναι ούτε αυτή τη φορά εκεί που θέλει να το πάει ο υστερικός κατηχητής της οκάς (μεγάλο πρόβλημα, ο θεός να τον βοηθήσει),
ούτε, βέβαια, αν επιτρέπεται στον κάθε ιερωμένο να έχει και να δείχνει την μικρή ή μεγάλη cazzoύδα του (cozzo, καλό!!), αλλά από πού έλκει την καταγωγή του ο λόγος, τουλάχιστον σύμφωνα με κρετιέν … καλλιώρα, πουρίστες υποτίθεται της δογματολατρείας και της θρησκευτικής μαλακίας, που υποχρέωνε/-ώνει, λένε, τις χριστιανές να καλύπτουν το κεφάλι τους μέσα στην εκκλησία. Και η πηγή είναι κλασικά Παυλάρας. Εγγύηση.
Αιμ. Παν. said
@206
«Και το κούρεμα της διαπόμπευσης, που επιβίωνε μέχρι αρκετά πρόσφατα.»
Τόσο πρόσφατα :
Γαλλία αμέσως μετά τον 2ο ΠΠ, οι κουρεμένες γιατί «ξάπλωναν» με τους Γερμανούς…
Πάνω πάνω στο παρμπρίζ του φορτηγού γράφει :
LES POULES A BOCHE…. «Οι (κο)κότες των Γερμανών
Ο Brassens όμως έχει μια άλλη ματιά…
La tondue
La belle qui couchait avec le roi de Prusse
Avec le roi de Prusse
A qui l’on a tondu le crâne rasibus
Le crâne rasibus
Son penchant prononcé pour les » ich liebe dich «,
Pour les » ich liebe dich »
Lui valut de porter quelques cheveux postich’s
Quelques cheveux postich’s
Les braves sans-culott’s et les bonnets phrygiens
Et les bonnets phrygiens
Ont livre sa crinière à un tondeur de chiens
A un tondeur de chiens
J’aurais dû prendre un peu parti pour sa toison
Parti pour sa toison
J’aurais dû dire un mot pour sauver son chignon
Pour sauver son chignon
Mais je n’ai pas bougé du fond de ma torpeur
Du fond de ma torpeur
Les coupeurs de cheveux en quatre m’ont fait peur
En quatre m’ont fait peur
Pire qu’une brosse, elle eut été tondue
Elle eut été tondue
J’ai dit : » C’est malheureux, ces accroch’-c ur perdus
Ces accroch’-c ur perdus »
Et, ramassant l’un d’eux qui traînait dans l’ornière
Qui traînait dans l’ornière
Je l’ai, comme une fleur, mis à ma boutonnière
Mis à ma boutonnière
En me voyant partir arborant mon toupet
Arborant mon toupet
Tous ces coupeurs de natt’s m’ont pris pour un suspect
M’ont pris pour un suspect
Comme de la patrie je ne mérite guère
Je ne mérite guère
J’ai pas la Croix d’honneur, j’ai pas la croix de guerre
J’ai pas la croix de guerre
Et je n’en souffre pas avec trop de rigueur
Avec trop de rigueur
J’ai ma rosette à moi: c’est un accroche-c ur
C’est un accroche-coeur.
spyridos said
Η επιβολή κανόνων για την κόμμωση, σκέπαστρο κτλ του κεφαλιού χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται κυρίως σαν μέσο επιβολής της αντρικής κυριαρχίας στις γυναίκες.
Ενα ακόμα. Οι κουρεμένες γουλί και καλυμμένες με περούκα γυναίκες σε Εβραϊκές κοινωνίες.
Μια Σαββατιάτικη βόλτα στην Αμβέρσα φτάνει.
Ο ποιμένας άντρας μπροστά και σε απόσταση μέτρων ακολουθεί η γυναίκα με το καφέ πανωφόρι, την περούκα και όσο το δυνατόν περισσότερα κουτσούβελα.
Μαρία said
257
Θες να πεις οτι τιμωρήθηκε με κούρεμα αλλά εμφανίζεται στο δημόσιο χώρο με περούκα προς φενακισμόν του δήμου;
Theo said
Κάθε γιατρός θα μπορούσε να είναι ιερέας
Άρθρο του π. Δημήτρη Λινού, όπου και για τα ράσα εκτός ναού.
Δύτης των νιπτήρων said
Ωραίο το κομμάτι του Μπρασένς. Μου έκανε εντύπωση που προφέρει το ich liebe dich α λα γαλλικά.
Μαρία said
259
Μάλιστα. 1855 λοιπόν.
Το τελευταίο δεν το κατάλαβα. Δεν γίνονται κάποιοι παπάδες, επειδή είναι υποχρεωμένοι να φορούν το ράσο και εκτός ναού;
Μαρία said
260
Και πώς να το προφέρει; Να κάνει ειδική προπόνηση, για να προφέρει σωστά τα γερμανικά;
Δύτης των νιπτήρων said
Ξέρω γω, στην Κατοχή πώς μάθαμε το νιξ και το καπούτ; Είδα πρώτα γραμμένο τον στίχο και αναρωτήθηκα, πώς ριμάρει το ντιχ με το ποστίς 🙂
voulagx said
#257: Μηπως ειναι χασιδιστες υπερορθόδοξοι εβραίοι;
spyridos said
258
Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά, τσεμπέρια, μαντίλες, κούρεμα σαν τιμωρία, κάλυψη του κεφαλιού με περούκα για να μην την δουν φυσική οι άντρες που δεν είναι ιδιοκτήτες της, μου φαίνονται ίδια κατηγορία.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/18/zullen-antwerpse-chassidische-joden-op-berger-stemmen-0/
sarant said
260-2 Μήπως και για να κάνει ρίμα με το ποστίς; (Φαντάζομαι θα παίζουν και οι δυο προφορές)
Μαρία said
266
Ποιες δύο προφορές; Οι Γάλλοι δεν μπορούν να προφέρουν κανενός είδους χ. Εξάλλου και στη Γερμανία μπορεί να ακούσει κανείς διαλεκτική προφορά του ich αλα γαλλικά.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Γειά σας κι ἀπὸ ᾿δῶ.
» …ένα άλλο όνομα της βραχονησίδας είναι Γερακουλιά. »
Οἱ ψαράδες (τοὐλάχιστον αὐτοὶ ποὺ γνωρίζω) 🙂 τὴ λένε (τὰ) Γερακούλια.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
@268. (συνέχεια)
Γερακούλια καὶ στὴ Βίκη.
sarant said
267 Εννοώ ότι οι Γάλλοι λένε «ις», αλλά οι γερμανομαθείς κάτι σαν «ιχ»
ΣΠ said
257, 264
Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ορθόδοξοι Εβραίοι. Η κάλυψη του κεφαλιού στις παντρεμένες γυναίκες είναι υποχρεωτική και κάποιες χρησιμοποιούν γι’ αυτό ένα συγκεκριμένο είδος περούκας (sheitel). Αξίζει να δείτε την μίνι-σειρά 4 επεισοδίων Unorthodox, βασισμένη στην αυτοβιογραφία της Deborah Feldman.
Pedis said
Η παπα-Νίκη
Μαρία said
271
Άρα μοιραία αυτές οι παντρεμένες πρέπει να έχουν κοντό μαλλί για να χωράει στην περούκα.
Αγγελος said
(257 κλπ.) Το ωραίο είναι ότι τον 19ο αιώνα, η περούκα (αντί για τσεμπέρι) θεωρούνταν σ’αυτούς τους κύκλους ύποπτος μοντερνισμός. Κι εδώ που τα λέμε, αν πιστεύεις ότι πρέπει να κρύβεις τα μαλλιά σου, δεν είναι πολύ σοβαρό να τα κρύβεις με… άλλης γυναίκας μαλλιά 🙂
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα
χθες ήμουν καλεσμένος εδώ (#253) σε μιά εκδήλωση Auto-da-fé αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν πρόλαβα να ασχοληθώ (απολογηθώ😂), οπότε επανέρχομαι σήμερα:
253: BLOG
εύχομαι ο Αγ. Νικόλαος που γιόρταζε και πρόσφατα να φέρει γαλήνη στην δική σου τρικυμία, γιατί άρχισες (πάλι) να μιλάς περίεργα.
Μιλάς για δόγματα κλπ. σχετικά με το κούρεμα των ιερωμένων κλπ. ενώ κανένας (τουλάχιστον όχι εγώ στο 239β) δεν είπε κάτι για δόγματα, παραμόνο πως άλλοι τα έχουν κοντά κι άλλοι ακούρευτα. Εγώ επ αυτού (ήρεμα 😉) έδειξα δύο χωρία, ένα στην ΠΔ κι ένα στη ΚΔ, που δίνουν αντικρουόμενες οδηγίες ΄για αυτό το θέμα. Τεκμηριωμένα πράματα, με παραπομπές κι τα ούλα τους.
Να μου πεις, μήπως είναι η πρώτη ή η τελευταία φορά που στην Αγ. Γραφή έχουμε αντικρουόμενες θέσεις; Όχι. Αναμενόμενο είναι σε τέτοιο συνονθύλευμα συγγραφέων, πηγών και χρονικών περιόδων. Άσε που σε διάφορες χρονικές στιγμές κι από διάφορες θρησκευτικές αρχές έχει γίνει και διαλογή για το ποιά κείμενα θα συμπεριληφθούν στην Αγ. Γραφή, ειδικά μάλιστα στην ΚΔ.
Μου λες να μην νοιάζομαι γι αυτά που διαβάζω και ν΄ ακούω (μόνο) αυτά που μου γράφεις εσύ (..Άσε λοιπόν τα χωρία… και διάβασε αυτά που σου γράφω…. Ποιός (σου) είπε πως πρέπει να θεωρείσαι «αυθεντία»;
Βάλε κανένα απόσπασμα από το πλούσιο και επιμελημένο αρχείο που έχεις στο υπόγειό σου να χαρούμε και να σου ΄πούμε κι ένα ΄φχαριστώ κι άσε τα κηρύγματα και τις «κορώνες» ιερής αγανάκτησης κλπ. Μπα σε καλό σου!
Ρε συ, πολλές φορές σχηματίζω την εντύπωση πως με το ίδιο χρηστώνυμο γράφετε εδωμέσα δύο πρόσωπα (για να μην πω περισσότερα).
dryhammer said
275 (τέλος) Υπάρχει μια ένταση τις Κυριακές πρωί, που φθίνει όσο προχωρά η βδομάδα…
Γιάννης Ιατρού said
276: 👌👍

Γιάννης Ιατρού said
274 (τέλος): Άγγελε, είναι αυτό που λέμε «μάλλινος» σκούφος 🙂
Theo said
@275:
Συγγνώμη, Γιάννη μου, αλλ’ αυτό που σου λέει ο Μπλογκ είναι πως κάποιοι κανόνες για κάποιες εξωτερικές λειτουργίες της Εκκλησίας (η ενδυμασία των κληρικών, τα μαλλιά και τα γένια τους, ο τρόπος τέλεσης κάποιων ακολουθιών, κλπ.) αλλάζουν. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η δογματική διδασκαλία της. Κι εδώ αντανακλάται η ουσία της, όχι στα εξωτερικά.
Αυτό δεν είναι αντικρουόμενες θέσεις, αλλά μεταβολές με τον χρόνο κι είναι εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας. Και αρμόδιο γι’ αυτές τις μεταβολές είναι το σώμα της Εκκλησίας. Αλλάζει ό,τι θέλει κι όποτε το θέλει, χωρίς ν’ αλλάζει την ουσία της διδασκαλίας της.
Σ’ αυτό τι λόγος πέφτει σ’ έναν εκτός του εκκλησιαστικού σώματος, και γιατί να του δώσει λογαριασμό όποιος εκπροσωπεί την Εκκλησία;
Πέπε said
Μέσα από το ράσο οι παπάδες φοράνε παντελόνι. Είναι νομίζω αυτονόητο ότι δε φορούσαν παντελόνι πριν εφευρεθεί το παντελόνι, και ότι άρα δεν υπάρχει καμία ρητή και αιώνια ντιρεκτίβα «φοράτε παντελόνι από μέσα», και ότι ακόμη κι αν υπήρχε δε θα ήταν προφανώς δογματικής φύσεως.
Όταν δεν υπήρχαν ολωσδιόλου παντελόνια, τι φορούσαν; Ας υποθέσουμε για την οικονομία της συζήτησης ότι φορούσαν κάποιο σαλβάρι-εσώρουχο. Και πάλι, κανείς δεν υποθέτει ότι υπήρχε υποχρέωση να συνεχίσουν να το φοράνε στον αιώνα τον άπαντα, ακόμη κι όταν αυτό το είδος ένδυσης θα έχει καταργηθεί.
Έχουμε εδωπέρα δύο συζητητές εξοικειωμένους με πηγές και πληροφορίες που πολλοί ρωτάμε γιατί δεν ξέρουμε να τις βρούμε μόνοι μας, και είναι κρίμα να αναλωνόμαστε στα αυτονόητα.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
272. Παράνομη/αντισυνταγματική λέει ο καθηγητής Παντείου Παν/μίου Δημ. Χριστόπουλος η συμμετοχή ΠΘ (κ της υπουργού) στην Ι.Σ. Δεν ήταν ο πρώτος ΠΘ. όπως λένε, που πήγε εκεί. Ο Σαμαράς πήγε επίσης αλλά το έκνε κρυφά και διέρρευσε μετά.
Theo said
@280:
Πρόχειρα γράφω πως τα «ράσα» τα φόρεσαν οι έγγαμοι κληρικοί λίγο πριν ή λίγο μετά την Άλωση, μιμούμενοι τους μοναχούς (κι οι πατριάρχες, επίσκοποι, αρχιμανδρίτες, κλπ. είναι μοναχοί). Προηγουμένως ντύνονταν σαν τους λαϊκούς της εποχής τους, με τους χιτώνες τους, κλπ.
Στο άρθρο του π. Δημήτρη Λινού που λίνκαρα στο #259 γράφει:
Η ανταπόκριση [να χειροτονηθούν κάποιοι που ασκούν άλλα επαγγέλματα] θα ήταν μεγαλύτερη στη χώρα μας αν δεν υπήρχε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του 1855 που επέβαλε, χάριν ομοιομορφίας προς τους μοναχούς, τα ράσα εκτός του ναού και στους έγγαμους κληρικούς, μια παράδοση που δεν ίσχυε μέχρι τότε. Βέβαια ήδη από το Πανορθόδοξο Συνέδριο της Κωνσταντινουπόλεως (Μάιος – Ιούνιος 1923) ισχύει ότι «η εξωτερική περιβολή του κλήρου ως έχει σήμερον, ουδέν έχει το κοινόν ούτε προς την ουσίαν της ιεροσύνης, ούτε προς την αρχαίαν πράξιν της Εκκλησίας, αλλά είναι αποτέλεσμα μακράς εξελίξεως και ποικίλων παραγόντων».
Γιάννης Ιατρού said
279: Theo που και πότε τέθηκε καν ερώτημα ή έγινε συζήτηση, για «την δογματική διδασκαλία» της εκκλησίας; Δεν τέθηκε και δεν έγινε. Μόνο ο Μπλογκ το θεώρησε/όρισε έτσι (αμφισβήτηση της δογματικής διδασκαλίας) και μου «συνταγογράφησε» θεραπείες στο #228 😂😇.
Με γειά τους και χαρά τους στην εκκλησία (αυτή και σ΄ όποια άλλη) οι «μεταβολές σε λειτουργίες» (ΑΞΙΟΣ, πολύ πετυχημένο👍) κι ό,τι άλλο θέλουν. Δεν με ενδιαφέρουν ποσώς, ούτε εξαρτώ την πίστη από τέτοια. Αλλά «μεταβολή με τον χρόνο» κατά 180° !!! (για να μην σου πω και κατά 360°😋😉) διαφόρων θέσεων (λειτουργίες ⏫) στα Ιερά κείμενα της κάθε θρησκείας είναι εξ ορισμού αντικρουόμενες (χρονικά) οδηγίες.
Λοιπόν εγώ αυτό είπα, μόνο. Κι άκουσα τα χίλια μύρια.
Τι θα γίνει επιτέλους μ΄ αυτήν την επιχειρούμενη φίμωση και τρομοκράτηση ευγενέστατων και κυρίως ευάλωτων😇🙄 ψυχών, με προφανή σκοπό το κουκούλωμα, ε;

Γιάννης Ιατρού said
280: Πέπε ..Μέσα από το ράσο οι παπάδες φοράνε παντελόνι. ..
το χοντραίνεις τώρα 🤩😇😂
Theo said
@283:
Τι να σου πω, όταν μπερδεύεις κάποιες κανονιστικές διατάξεις τη Παλαιάς Διαθήκης (που ουδόλως αφορούν τον χριστιανισμό) με «εντολές» του Αποστόλου Παύλου, όταν αποσιωπάς το επίθετο εξωτερικές που έγραψα πριν από τη λέξηλειτουργίες, όταν δεν θέλεις να καταλάβεις τι σου γράφω…
Μήπως αμιλλάσαι τον Πέδη σε επίπεδο επιχειρηματολογίας; 🙂
Μαρία said
285
Το κοντό μαλλί στους παπάδες θεωρείται νεωτερισμός. Οι οργανωσιακοί, άμα δουν παπά χωρίς κότσο, αλλάζουν πεζοδρόμιο 🙂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
286# Γιατί? Το θεωρούν μαλλακία?
Theo said
@285:
Ναι, βέβαια. Αλλά σίγουρα απαντάς στο δικό μου #285;
Theo said
Το 288 στο 286.
Γιάννης Ιατρού said
285: Να, τέτοια γράφετε και μετά βουρλίζομαι:
..κανονιστικές διατάξεις τη Παλαιάς Διαθήκης (που ουδόλως αφορούν τον χριστιανισμό) … και
..«εντολές» του Αποστόλου Παύλου..
Τέο, πολύ καλά καταλαβαίνω τι έγραψες/εννοείς. Εσύ δεν θες να λάβεις υπ’ όψη πως ΔΕΝ μιλώ για κανονιστικές/δογματικές κλπ. διατάξεις, αλλά ΑΠΛΑ επισημαίνω την χρονικά κατά 180° διαφοροποίηση στην Αγία Γραφή, χωρίς να μπερδεύω τίποτα.
Δεν είναι η ΠΔ αναπόσπαστο μέρος της Αγίας Γραφής, του κατ΄ εξοχήν βιβλίου αναφοράς του Χριστιανισμού; Το ίδιο (αναπόσπαστο μέρος) δεν είναι και οι επιστολές του Απ. Παύλου (στην ΚΔ);
Τι στο καλό;
Ρε σεις, πολύ μυγιάγγιχτοι μου γίνατε και μετράτε τις λέξεις μπας και παραλειφθεί κανένα «και» (αποσιωπάς το επίθετο εξωτερικές) από τα λεγόμενα σας, traditionis Custodes Ecclesiae motu proprio😇.
Όσο για το finish τι να πω; Προφανώς την εικόνα (στο 283) δεν την πρόσεξες 😋
Ἀπάγετε ἐκποδῶν ἐς μακαρίαν, το θέμα εξαντλήθηκε εκ μέρους μου 🙂
Theo said
@290:
Αν δεν έχεις καταλάβει πως οι κανονιστικές διατάξεις της Παλαιάς Διαθήκης ουδόλως αφορούν τον χριστιανισμό (κάτι που ήδη απαντήθηκε το 49 μ.Χ. στην Αποστολική Σύνοδο: «Τότε ἔδοξε τοῖς ἀποστόλοις καὶ τοῖς πρεσβυτέροις σὺν ὅλῃ τῇ ἐκκλησίᾳ […] γράψαντες διὰ χειρὸς αὐτῶν τάδε· Οἱ ἀπόστολοι καὶ οἱ πρεσβύτεροι καὶ οἱ ἀδελφοὶ τοῖς κατὰ τὴν Ἀντιόχειαν καὶ Συρίαν καὶ Κιλικίαν ἀδελφοῖς […] Ἐπειδὴ ἠκούσαμεν ὅτι τινὲς ἐξ ἡμῶν ἐξελθόντες ἐτάραξαν ὑμᾶς λόγοις ἀνασκευάζοντες τὰς ψυχὰς ὑμῶν, λέγοντες περιτέμνεσθαι καὶ τηρεῖν τὸν νόμον, οἷς οὐ διεστειλάμεθα, ἔδοξε γὰρ τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι καὶ ἡμῖν μηδὲν πλέον ἐπιτίθεσθαι ὑμῖν βάρος πλὴν τῶν ἐπάναγκες τούτων.» [Πράξ. 15, 22-28]), και το μόνο που τον αφορά είναι η ιστορική πορεία προς τη γέννηση του Χριστού και οι προφητείες γι’ Αυτόν, τι να πω και πάλι; :-).
Υπ’ αυτήν την έννοιαν και μόνο η ΠΔ είναι αναπόσπαστο μέρος της Αγίας Γραφής.
Και φυσικά όταν προσπαθείς να με διακωμωδήσεις αποσπώντας λέξεις από τη συνάφειά τους θα το επισημαίνω (όταν το κρίνω αναγκαίο φυσικά).
Μαρία said
288
Επισήμανα το εθιμικό του πράγματος κι οτι για κάποιους και το μαλλί κάνει τον παπά.
Γιάννης Ιατρού said
291: Mένω ενεός, άναυδος (που λένε, π.χ. στο άλλο νήμα) 😇

Theo said
@293:
Έφτιαξες αυτή την εξυπνάδα ενώ το θέμα είχε ήδη εξαντληθεί εκ μέρους σου!!
Πού και να μην εξαντλούνταν 🙂
Γιάννης Ιατρού said
294: αυτό με την βαρύτητα της ΠΔ που είπες είναι άαααλλο θέμα. Εσύ το άρχισες.
Τέλος πάντων, σταματώ κι αυτό να το συζητώ.
Δόθηκαν δείγματα γραφής και στο άλλο νήμα, γκώσαμε (επ-)εξηγήσεις!
Pedis said
# 295 – Κάτσε ρε, που πας; Tώρα που μπαίνουμε σε επιστημονικά θέματα;
Υγεία και θρησκεία – Guide lines & medical scoring, όλα σε έναν οδηγό.
Ελλάδα, 21ος αιώνας! 😩
Θέμα πίστης, σου λέει ο κάθε παλιοκαραγκιόζης.
…
Ο Άγιος Χαράλαμπος βοηθά σε στομαχικές και εντερικές ενοχλήσεις, λοιμώδεις νόσους, αλλά και στις λυπηρές σκέψεις και το διαλογισμό.
Η Αγία Ξένη βοηθά στις παθήσεις της καρδιάς, σε κάθε είδος νευρασθενειών, εξανθημάτων, σε κάθε είδος μαγείας και για εργασιακές επιτυχίες.
Η Αγία Βαρβάρα βοηθά σε δερματικές παθήσεις (ευλογιά, ιλαρά, ανεμοβλογιά, λέπρα, κτλ), όπως επίσης και όσους ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο, αλλά και όσους μεταχειρίζονται κάθε μηχανοκίνητο μέσο.
Οι Άγιοι Ανάργυροι βοηθούν σε κάθε ασθένεια, καθώς και στο ψυχοφθόρο πάθος.
Ο Μέγας Βασίλειος και οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες βοηθούν στο να μην αλλαξοπιστήσουμε ή να παρασυρθούμε από αιρέσεις, καθώς και σε κάθε είδους πληγές.
…
Δύτης των νιπτήρων said
Για αυτοκίνητο εγώ ήξερα τον Άγιο Χριστόφορο.
Πέπε said
> Ο Άγιος Χαράλαμπος βοηθά σε στομαχικές και εντερικές ενοχλήσεις
Ναι, τι;
Pedis said
# 297 – Ξερωγώ ρε Δύτη, τώρα εφημερεύει στην οφθαλμολογική, λογαριασμό θα σου δώσει; (χαλάζι, γράφει, ο βλαμμένος χριστιανός στο σάιτ, χαλάζιο, μάλλον θα εννοεί, ιατρικά θέματα, γαρ). 😝
Πέπε said
-Παπά μου, έχω πονόκοιλους.
-Τον Άγιο Χαράλαμπο.
-Σίγουρα τον Άγιο Χαραλαμπο; Μήπως να πάρουμε και μια δεύτερη γνώμη;
Pedis said
# 300 – Τα γκάιντ λάινς, τέκνον μου! Μπρίκια κολλάμε;
voulagx said
#300: Πάρε τους Άγιους Πάντες και καθάρισες.
Μαρία said
297
Ναι. Είναι ο προστάτης των οδηγών.
Προστάτιδα των σεξεργατριών η οσία Μαρία η Αιγυπτία.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
300# Λίγο μακριά πέφτει αλλά και πάλι κοντύτερα από τα τρέχοντα χουέραμπάουτς του Αη-Χαραλάμπη.
https://www.xo.gr/profile/profile-909043504/el/
Μαρία said
Πολύ διαφωτιστικό νήμα.
Πέπε said
Πάντως τώρα που άνοιξα το λινκ είδα:
Άγιος Ελευθέριος, για τις εγκύους. Υποθέτω από το «καλή λευτεριά».
Άγιος Βηχιανός για τον βήχα. Προφανώς για τον ίδιο λόγο.
Άγιος Μηνάς για τις πυρκαϊές. Νομίζω υπάρχει κάποια ιστορία με πυρκαϊά στο Ηράκλειο (όπου είναι πολιούχος).
Καθώς και αρκετοί προστάτες του δικού τους επαγγέλματος (Διονύσιος Αρεοπαγίτης για τους δικαστικούς κλπ.)
Εντάξει, τις βρίσκω συμπαθητικές τέτοιες παραδόσεις. Όπως και με τον άγιο Φανούρη που φανερώνει τα χαμένα, και όλη την ωραία ιστορία με την πίττα για τη μάνα του, που πρέπει μετά να τη μοιράσεις, όχι να την κρατήσεις όλη για το σπίτι, κλπ. – ένα ωραίο έθιμο όλο μαζί. Νομίζω ότι μπορεί κανείς κάλλιστα να λέει και να διαιωνίζει τέτοια πράγματα χωρίς να είναι κατ’ ανάγκην ύποπτος ότι τους αποδίδει επιστημονική ισχύ. Αν βέβαια το κάνει, εκεί έχουμε θεματάκι.
Πάντως ο πιο περίεργα εξειδικευμένος μού φάνηκε ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, προστάτης των υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ Θεσσαλονίκης. Γιατί μόνο Θεσσαλονίκης;
Γιάννης Ιατρού said
303: χαχαχα, έλειψα λίγο κι άρχισε το πάρτι, ε;

Γιάννης Ιατρού said
Αυτά με τους προστάτες Αγίους υπήρχαν και στην αρχαιότητα και υπάρχουν και σε άλλες θρησκείες. Επομένως καμία έκπληξη.
Αλλά είναι λίγο απογοητευτικό (πέστε το κι αφελές), αν η εκάστοτε «εξειδίκευση» προέρχεται από την ηχητική ομοιότητα του ονόματος του Αγίου και της πάθησης/αντικειμένου/ομάδας ανθρώπων που προστατεύεται…
Λίγο περισσότερη φαντασία, όπως η καμιά φορά σύνδεση με κάποιο άλλο γεγονός ή μύθο είναι προτιμότερη…,
Μαρία said
305
Για όσους δεν γουστάρουν το τουίτ κι εδώ https://www.avgi.gr/koinonia/403368_meleti-bomba-gia-ti-thnitotita-ektos-meth-o-mitsotakis-ixere-alla-elege-psemata
307
Γιορτάζει δε την Πρωταπριλιά, μέρα κατα την οποία γεννήθηκε μια ξαδερφούλα μου και τη βγάλαμε Μαρία
sarant said
305-309 Μάλιστα!
Μαρία said
Γιάννης Ιατρού said
309β Να την χαίρεσαι👍.

Θεωρείται προστάτιδα των μετανοούντων😇 η Οσία Μαρία (στην Αλεξάνδρεια έζησε => Αιγυπτία), όπως αναφέρεται στην Βικι, αλλά μάλλον η Βίκι τα στρογγυλεύει κατά τα ειωθότα κι εσύ έχεις προφανώς καλύτερη πληροφόρηση (#303)👍👍.
Εδώ, μία έρευνα σε κάτι σκονισμένες γωνιές του υπογείου…, έφερε στο φως περισσότερες πληροφορίες που ίσως ενδιαφέρουν γενικότερα:😎
Pedis said
Να μας έχουν καλά οι άγιοι επειδή υπάρχουν και γεωπολιτικά θέματα που πρέπει να κανονιστούν με τη βοήθεια του θεού των Ελλήνων …
(ένα τεράστιο σκουπιδαριό μεν αυτό το σάιτ, η μισή Ελλάδα δε λίγο-πολύ εκφράζεται από τη μία ή την άλλη τραγική ηλιθιότητα που διαδίδεται και από κεί μέσα … θαύματα, οράματα, άγιοι θαυματουργοί, ειδικές προσευχές δια πάσα νόσον και μαλακίαν αλλά κι άλλα ακόμη πιο σοβαρά θεματάκια, καλλιώρα …)
Ο άγιος γέροντας Παΐσιος ήταν πάντα σίγουρος για την βοήθεια του Θεού στην Ελλάδα.
Έλεγε ότι ο Θεός θα κανόνιζε τα πράγματα ώστε οι πρώην εχθρικά διακείμενοι προς εμάς Αγγλο-Αμερικάνοι, να αναγκασθούν εκ των περιστάσεων να μας δώσουν την Πόλη, σε συμφωνία με τους Ρώσους, την οποία πρώτα θα έχουν φροντίσει να την αδειάσουν από το Μουσουλμανικό στοιχείο …
Βλέπω να υπάρχει κι ένα κλασικό παλιό ζητηματάκι εδώ με τους θεομπαίχτες:
«Την άνοιξη του 1993 επισκεφθήκαμε τον Γέροντα Παΐσιο. Τον ρωτήσαμε αν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία, και ο Γέροντας είπε: «Ναι, θα γίνει πόλεμος και θα χτυπηθεί η Τουρκία από το Βορρά.
Θα πάθει τεράστια καταστροφή, αλλά ρουθούνι Ελληνικό δεν θα ματώσει. Όσον αφορά στην Πόλη, θα διοικείται από Ρώσους, Έλληνες, και Ευρωπαίους.
Η καταιγίδα αυτή θα φτάσει μέχρι το Ισραήλ και τότε οι Εβραίοι θα καταλάβουν τα σφάλματα τους».
Για εξηγήσεις απευθυνθείτε στον εξπέρ παϊσιστή του ιστολογίου. 😇
Pedis said
… να μας δώσουν την Πόλη, σε συμφωνία με τους Ρώσους, την οποία πρώτα θα έχουν φροντίσει να την αδειάσουν από το Μουσουλμανικό στοιχείο …
Δηλαδή; Η … τελική λύση αφήνεται στη δημιουργική φαντασία του θεοσεβούμενου ΧΟ …δια στεπομογγολικής βάρβαρης χειρός;
Μαρία said
312
Για τη συνονόματή μου έχω διαβάσει εδώ https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=81370&return_url την ιστορία Πόρνη και αγία.
Γιάννης Ιατρού said
315: tnx!
ΥΓ: Δεν πιστεύω να είναι κανά αιρετικό, γνωστικό κλπ., βιβλίο, ε😎; Όχι τίποτ΄ άλλο, μην σου ενσπείρει τίποτα αμφιβολίες κλπ. Γιατί ο συγγραφέας σαν κρυφομπολσεβίκος (έχει γράψει κι εκείνο το «Δούλοι, δουλεία και δουλοκτητικός τρόπος παραγωγής» που διάβαζε ο Λάμπρος μας όταν ήταν μικρός κι άσπιλος ακόμα😋) και με μιά ροπή προς την αμφισβήτηση μου φέρνει
dryhammer said
Για τους μπάτσους και την κήλη ο Αγ. Αρτέμιος [γι αυτό άμα δω μπάτσο τα πιάνω]
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
313# Φτου ρε πστ, ο γέρων μου ανέτρεψε όλα τα παιδικά μου όνειρα να μπω καβαλάρης στην Πόλη μαζί με τον γενναίο βασιλιά.
Δηλαδή δεν θα την πάρουμε. Θα μας τη δώσουνε. Και θα την έχουν αδειάσει κι από τους Τούρκοι, ούτε να σφάξω δε θα μπορέσω. Α, δεν παίζω. Να πάτε εσείς, εγώ θα πάω κάνα ελεύθερο κάμπινγκ στο Αιγαίο.
sarant said
Kαλημέρα από εδώ, βλέπω ότι όσο κοιμόμουν εσείς πήρατε την Πόλη. Μπράβο!
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Όχι εγώ κύριε, ο Πέδης. Εγώ τα έξυνα κάτω από ένα αρμυρίκι.
Γιάννης Κουβάτσος said
Τελικά, όλοι κάτι ονειρεύονται, θα μπορούσε να πει ένας ισαποστασίτης· άλλοι εφόδους στην Πόλη και άλλοι στα χειμερινά ανάκτορα. 😊
Γιάννης Κουβάτσος said
Και τελικά επικρατούν όσοι ονειρεύονται απλώς εφόδους στο δημόσιο ταμείο.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Εγώ ένα αρμυρίκι στο Αιγαίο ονειρεύτηκα.
Γιάννης Κουβάτσος said
Μαζί σου· του λιτού, του απέριττου, του ουσιαστικού… 😊
Νέο Kid said
322. Λάμπρε! Έξελθε από τον Κουβάτσο! 🤪
Με το ζόρι να μας καταστρέψεις το όνειρο της κατάκτησης ρε;
Εγώ άλλου βλέπω το πρακτικό πρόβλημα, κι όχι στις σφαγές του αιμοδιψούς Χτήνου (υπάρχει και το Νέτφλιξ και ωραιότατες virtual reality σφαγές !). Αν αδειάσει η Πόλη από Τούρκους ΠΟΙΟΣ θα μας μαγειρεύει διάολε;; Οι Ρώσοι; 🤮
Πέπε said
325
Ποιο, το δωρικό ιμάμ μαπαϊλντί; Ή το βυζαντινό σνίτσελ (μας το διεκδικούν αλλά είπαμε: μετά την Πόλη θα το πάρουμε πίσω κι αυτό – βλ. βίντεο σε κάποια από τις αναρτήσεις αυτών των 4-5 ημερών).
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Καλά, όταν κινήσετε πάρτε και κάνα ζαϊρέ μαζί με το τζιπχανέ, για θα ψωμολυσσάξετε φουκαράδες. Και προσοχή στον Κίντο, έτσι και τον αφήσετε ξεκαπίστρωτο δε θα μείνει κεμπάπι επί ντονερίου.
Γιάννης Ιατρού said
315: Έτσι για την πληρότητα του θέματος (πόρνη και αγία) να συμπληρώσω πως έχουμε κι άλλες πολλές που μετανόησαν κι άλλαξαν τρόπο ζωής, π.χ. την πασίγνωστη από το τροπάριο της Μ. Τρίτης Οσία Κασσιανή, την Αγ. Ευδοκία (επί Τραϊανού είχε μπουρδέλο στην Ηλιούπολη της ΜΑ, όχι αυτή του Γιάννη Μαλλιαρού), την Αγ. Ταϊσία (γιορτάζει στις 8 Οκτ., από μικρή στο κουρμπέτι) και την Οσία Πελαγία (από την Αντιόχεια, κι αυτή γιορτάζει στις 8. Οκτ.).
Περιέργως πως, προστάτης των πορνών θεωρείται ο Άγιος Νικόδημος ο Βεροιεύς, άνδρας!!! (οι καθολικοί έχουν τον San Lorenzo => Αγ. Λαυρέντιο). Προφανώς ανδροκρατείται η εκκλησία. Χάθηκε να τις προστατεύει μια γυναίκα αγία, να τις καταλαβαίνει τουλάχιστον; 😇
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
328 >> προστάτης των πορνών […] άνδρας
Με εκπλήσσεις Χουάν.
Σημασία 2β: https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82+1%22&dq=
Πέπε said
329
Παρεμπιπτόντως παρατηρούμε και την αποδοχή τεσσάρων διαφορετικών θηλυκών τύπων, εκ των οποίων μόνο ο ένας με κάποια σήμανση (λόγ.).
Pedis said
Τα παπαδοπαίδια δουλεύουν και προσεύχονται για όλους. Αράχτε και ξύντετα. 😎
Theo said
Καλημέρα,
Πολλές εξυπνάδες και προκλητικά σχόλια γράφτηκαν και πολλή χολή (ε, Κίντο; ) χύθηκε εδώ τη νύχτα κατά των πιστών από διάφορους … καλοθελητές.
Θα επαναλάβω μόνο πως όσα γράφουν οι κάθε λογής στρατόκαυλοι και εθνικιστές για τον άγιο Παΐσιο είναι κατά 90% ψέματα· πως ο ίδιος έχει γράψει τέσσερα βιβλία κι οι μοναχές του μοναστηριού που ίδρυσε στη Σουρωτή και όπου θάφτηκε έχουν εκδώσει έξι βιβλία με απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του προς αυτές, όπως και τον βίο του. Τον βίο του έχει συγγράψει κι ο μαθητής του ιερομόναχος Ισαάκ ο Λιβανέζος, κάποιες δε αναμνήσεις του έχει εκδώσει (σε δύο βιβλία) ο πιο αγαπημένος μαθητής του, ο ιερομόναχος Παΐσιος ο μαθηματικός. Αυτά τα δεκατέσσερα βιβλία τον αντιπροσωπεύουν αυθεντικά κι όχι οι φαντασιώσεις του κάθε βαρεμένου που τις βάζει στο στόμα του Αγίου. Αυτά σχολιάστε, αν θέλετε.
Ρώτησα πριν από τρία τέσσερα χρόνια έναν άλλο μαθητή του για τις τάχαμου «προφητείες» του ότι θα πάρουμε την Πόλη και μου είπε πως κάποτε μπήκε στο δωμάτιο του Αγίου κι είδε στον τοίχο μια φωτογραφία της Αγιασοφιάς, με τους μιναρέδες σβησμένους. Τον ρώτησε: «Γέροντα, θα πάρουμε την Πόλη;», κι αυτός του απάντησε πως, με τα χάλια που έχουμε, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ήταν γήινος και ταπεινός ο Άγιος, κι όχι αυτές οι καρικατούρες που κυκλοφορούν γι’ αυτόν.
Όσο για τον «προστάτη» ή την «προστάτιδα» των σεξεργατριών, δεν υπάρχει, γιατί απλώς η Εκκλησία δεν ευλογεί την πορνεία.
Γιάννης Ιατρού said
328: Εμένα Ιχτήνε με προβληματίζει η μη ενιαία στάση των χριστιανικών εκκλησιών σε εποχές παγκοσμιοποίησης και (προ ιού) ελεύθερης μετακίνησης κυρίως στην Ευρώπη επί του θέματος της προστασίας (με την κυρίως σημασία 😂) των πορνών:
Δηλ. μιά guest star, έστω επισκέπτρια (βιζιτού από το visita😇) π.χ. με το πρόγραμμα ανταλλαγής ERAS
MOSTIS, από μια χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ (όχι μπλόγκ😋) ποιός θα την προστατεύει λοιπόν; Θα υπερισχύσει ο γεωγραφικός προσιορισμός ή το δόγμα; (Θέ μου ΄σχώραμε, κολάζομαι πρωινιάτικα😎)Pedis said
# 328 – Προφανώς ανδροκρατείται η εκκλησία.
Άκου πράγματα. Και τι θες, να κάνουν κουμάντο οι αδερφές; Οι βεγκάνοι παιδόφιλοι; Οι σταλινικοί σπισιστές από το ιντιμίντια; Αναρχικοί μαοικοί Κουφοντίνες; Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με! (τρις) 😆 😅 😂
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
Τεό, σχετικά με το #313, το εκκλησία ονλάιν που αναπαράγει τα περί Παϊσίου -φανταστικά ή πραγματικά, δεν ξέρω- δεν είναι επίσημο σάιτ της Εκκλησίας? Ειλικρινά ρωτάω, δεν είμαι σχετικός με τον χώρο.
Νέο Kid said
Τον ρώτησε: «Γέροντα, θα πάρουμε την Πόλη;», κι αυτός του απάντησε πως, με τα χάλια που έχουμε, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ήταν γήινος και ταπεινός ο Άγιο
Τεό, με το συμπάθιο κιόλας, αλλά το «..ΜΕ ΤΑ ΧΆΛΙΑ που έχουμε…» δε δείχνει και πολλή ταπεινοφροσύνη…
Pedis said
Μπρέικιν νιουζ! Σημαντικές δηλώσεις από τον εκπρόσωπο τάφου του Γέρων στο ιστολόγιο … 😜 🤪
Theo said
@332, συμπλήρωση:
Με το καρικατούρες εννοώ αυτό που τον παρουσιάζουν σαν ένα μέντιουμ που έλεγε «προφητείες».
Αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους και στενοχωριότανε που πολλοί δεν πήγαιναν να ζητήσουν συμβουλές για τη ζωή τους αλλά για πράγματα έξω από αυτήν. Και, με την ταπεινοφροσύνη, την αγάπη και το χιούμορ που είχε, σε γέμιζε με μια βαθιά χαρά, σου έδινε το κουράγιο να συνεχίσεις παρά τις δυσκολίες, να αγαπήσεις τη ζωή.
Triant said
325: Σε καλό σου βρε Κίντο, πήγα να πνιγώ με τον καφέ.
Καλημέρα
Theo said
@335:
Φυσικά και δεν είναι. Το επίσημο είναι το http://ecclesia.gr/.
@336:
Μα, το ότι μιλά στο πρώτο πληθυντικό, δεν δείχνει ταπεινοφροσύνη; Δεν σε πιάνω.
Γιάννης Ιατρού said
332 (τέλος): Εγώ άλλα διαβάζω από τον αρχιμ. Παύλο Παπαδόπουλο (Νοε. 2017).
Γιάννης Κουβάτσος said
325: Ποιος Λάμπρος, ρε φίλε; Απλώς, αποφάσισα να γίνω κι εγώ Γιάνης. Λιτός βίος και όξω ακόμα και τα περιττά γράμματα. Μήπως να το κάνω Γιαν’ς;😊
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
340# Το εκκλησία ονλάιν ποιούς εκπροσωπεί, κάποια σέκτα / τάση / ρεύμα κλπ?
Γιάννης Κουβάτσος said
Δηλαδή, αν δεν είχαμε χάλια, αν ήμαστε η Δανία του νότου (α, ρε Γιώργαρε, σε μαυρίσανε οι αχάριστοι), θα κάναμε ντου από παντού και θα παίρναμε την Πόλη και την Αγια-Σοφιά; Ή μήπως εννοεί ψυχικά και πνευματικά χάλια, οπότε πρέπει να επιδοθούμε σε ασκήσεις ανυψώσεως φρονήματος, να διαβάσουμε Καραμπελιά και …πίσω, παλιότουρκοι; 🤔
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
323,>>Εγώ ένα αρμυρίκι στο Αιγαίο ονειρεύτηκα.
και 324
ή έναν κέδρο, με την αγριόχηνά του
Στο 47:16
ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΗΛ. Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
https://archive.ert.gr/24652/
Theo said
@341:
Πολλοί άγιοι έχουν βοηθήσει πόρνες να μετανοήσουν, με πιο πρόσφατο τον Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη (βλ. https://www.vimaorthodoxias.gr/didaxes-geronta-porfyriou/o-gerontas-porfyrios-kai-oi-pornes/. Πολλές από αυτές μετανόησαν.)
Όμως άλλο αυτό, κι άλλο «προστάτης» ή «προστάτιδα» των σεξεργατριών.
@343:
Ειλικρινά δεν ξέρω. Μόνο δύο εκκλησιαστικά σάιτ παρακολουθώ, για την ειδησεογραφία, όχι τη θεολογία τους: Το παραπάνω και τη «Ρομφαία».
@344:
Φυσικά εννοεί ψυχικά και πνευματικά χάλια. Κι όταν επισκέφθηκε τα πομακοχώρια, είπε πως αυτοί είναι καλύτεροι από εμάς (φυσικά όχι για την πίστη τους, αλλά για την απλότητα της ζωής τους, την ανθρωπιά τους). Κι η θεραπεία γι’ αυτά τα χάλια είναι αγώνας εσωτερικός, μετάνοιας και κάθαρσης, όχι ψυχολογικός και συναισθηματικός.
Όσο για τον Καραμπελιά, παραμένει ένας φιλορθόδοξος διανοούμενος και τίποτα περισσότερο. Πριν καμιά δεκαετία αυτός και η παρέα του πρότειναν σ’ ένα φίλο μου ιστολόγο να συνεργαστούν. Αυτός τους ρώτησε αν πήγαιναν στην εκκλησία. Του απάντησαν αρνητικά, κι αυτός απέρριψε την πρόταση, γιατί δεν μπορούσε να συνεργαστεί σε ιδεολογική βάση.
Theo said
@346:
Να συμπληρώσω πως το προστάτης ή προστάτιδα των μετανοουσών σεξεργατριών θα το δεχόμουνα. Αλλά η διαφορά του ενός από το άλλο είναι τεράστια. Εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να μας πείσουν πως δεν καταλαβαίνουν ούτε τα απλά ελληνικά 🙂
Pedis said
Πάρτε σοβαρά σάιτ να ενημερωθείτε. Που τα συνιστούν και οι απόστολοι του σοφού γέροντος … ☺️ 😊
Pedis said
# 343 – Η συνακτική επττροπή αναφέρει διάφορους Theoλόγους, Βλόγηδες, μεταξύ άλλων το ουφίτσιο ντι σακρο παλατσο του (Γραφείο Αιρέσεων ΙΜ Πειραιώς) παρά τω ντον Μαρινάκη και καμιά Μητρόπολη.
ΣτοΔγιαλοΧτηνος said
348
Σου διαφεύγουν τα βασικά, με τους κομμουνιστάς.
https://www.vimaorthodoxias.gr/peri-zois/to-peirama-toy-stalin-me-tin-kota/?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery
Παλαιόθεν οι πτερόεσσες προσπάθειες κομμουνιστικοποίησης.
https://www.tanea.gr/2008/07/05/lifearts/by-the-book/ornithes-ena-skandalo-me-politikes-diastaseis/
spyridos said
350 α
Από εκεί έμαθε ο Κούλης τελικά. Σταλινικός κι αυτός.
Και θα τον ξαναψηφίσουν οι ξεπουπουλιασμένοι συνταξιούχοι.
Με το ρυθμό που τους ξεπαστρεύει βέβαια θα πέσουν τα ποσοστά.
Pedis said
# 350 – Τι να πω, θα είναι έτσι. Το σάιτ είναι έγκυρο και σοβαρό όπως δηλώθηκε από τον άνθρωπό μας που τα ξέρει αυτά μέσα από το ιερό, μα ρώτα και τον πανσχολιαστή magister που είναι ανεξάρτητος εξπέρ σταλινολόγος, να επιβεβαιώσει. ☺️
Theo said
Μήπως και σταματήσουν οι σκόπιμες παρανοήσεις και οι πλάνες του αχυράνθρωπου από τον μετρ της στρεψοδικίας (που συκοφαντεί για στρεψοδικία τους άλλους) και κάποιους άλλους, να πω πως από το σχόλιό μου #346 («δύο εκκλησιαστικά σάιτ παρακολουθώ, για την ειδησεογραφία, όχι τη θεολογία τους») κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης μπορεί να καταλάβει πως διαφωνώ με πολλές από τις θέσεις που αυτά εκφράζουν και τα διαβάζω μόνο για λόγους πληροφόρησης.
Πριν από κάποια χρόνια είχα συναντηθεί σε μια εκδήλωση με τον διευθυντή του «Βήματος Ορθοδοξίας» και τον κριτίκαρα έντονα για διαστρέβλωση γεγονότων σχετικά με ένα χρόνιο πρόβλημα σε μια μητρόπολη. Δεν είχε τότε τον χρόνο να μου απαντήσει και μου έδωσε την κάρτα του, αλλά δεν επικοινώνησα μαζί του γιατί δεν είχα διάθεση για αντεγκλήσεις.
Φέτος τον Ιανουάριο έστειλα ένα ιμέιλ στη «Ρομφαία» για ένα άρθρο τους τελείως κακομεταφρασμένο, που έβγαζε νόημα άλλ’ αντ’ άλλων. Μου απάντησαν πολύ υπεροπτικά, μόνο που δεν με έβρισαν. Τους καταλόγισα δυσανεξία στις διορθώσεις και τους έγραψα: «Λυπάμαι που πριν από την αντικειμενικότητα και ορθότητα της ενημέρωσης βάζετε την έπαρσή σας.»
Ωστόσο, και τα δύο εν λόγω ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι πολυσυλλεκτικά και, εκτός από τις ειδήσεις, στα άρθρα γνώμης φροντίζω να επιλέγω τι διαβάζω, γιατί λίγο πολύ ξέρω ή διαισθάνομαι το «ειδικό βάρος» κάθε συντάκτη τους.
Pedis said
Τι λες ρε Τεό, είχες τέτοιο μπρα ντε φερ με τόσο σημαντικούς παράγοντες της Ορθοδοξίας; Είπες, σου είπανε, τάπατε και τους είπες και την τελευταία πρώτη! Είμαι περήφανος που είμαι συσχολιαστής σου. Θα το λέω.
Πέπε said
@346
Ας μη μιλάμε όμως για τη μετάνοια της πόρνης λες και επέλεξε από φιληδονία τον επαγγελματικό της στίβο. Υποθέτω ότι οι περισσότερες πόρνες μετανοούν κάθε στιγμή. Υπάρχουν δε δεν ξέρω πόσες, κάποιο ποσοστό ίσως συντριπτικό ή πάλι ίσως μικρό, για τις οποίες το να ξεκολλήσουν και έμπρακτα από την πορνεία είναι εντελώς ανεξάρτητο από τη μέσα τους δύναμη, καθώς είναι δέσμιες ανωτέρας βίας.
Theo said
@355:
Δεν είναι το ίδιο για όλες. Πχ, η Μαρία από την Πάτρα (που τα απομνημονεύματά της τα εξέδωσε η «Οδός Πανός» στις αρχές των 90ζ), επέλεξε από φιληδονία τον επαγγελματικό της στίβο· το γράφει εκεί. Αλλά κι αυτή μετανόησε. (Τα απομνημονεύματά της μου τα έδωσε να τα διαβάσω ο πνευματικός που την εξομολόγησε.)
Κι αν ανοίξεις τον λίκνο που δίνω στο #346, που είναι τα λόγια του αγίου Πορφυρίου απομαγνητοφωνημένα, θα διαβάσεις:
με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ’ τα δωμάτια. “Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής”, είπα μέσα μου. Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ’ εμποδίσει.
– Να φύγεις , μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις , σε παρακαλώ. Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω:- Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ηλθα εδώ ν’ αγιάσω.- Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές- Μα δεν ξέρουμε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές η εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες η εσύ, μπορεί να έλεγα : “Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου” […] Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ηταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα:- Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μας αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και “βρέχει επί δικαίους και αδίκους”. (Ματθ. 5,45) Ολοι τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσουμε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσομε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε. Κοιτάζανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη.
Φαίνεται από τα παραπάνω πως ο άγιος Πορφύριος διέκρινε ότι πολλές απ’ αυτές επέλεξαν τον επαγγελματικό της στίβο λόγω ανωτέρας βίας. Κάπου αλλού λέει πως αρκετές απ’ αυτές μετανόησαν.
voulagx said
Μέσα σε έναν χρόνο, ανάμεσα στις εποχές που αλλάζουν, η Ιζαμπέλ, η 17χρονη κόρη μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, θα ανακαλύψει τη σεξουαλικότητα της. Λίγο καιρό αφού κάνει για πρώτη φορά έρωτα, αρχίζει να εκδίδεται και έρχεται αντιμέτωπη με την οικογένειά της για να δώσει εξηγήσεις.
Δεν την εχω δει την ταινια και δεν ξερω αν τελικα μετανόησε ή άγιασε.
sarant said
357 Να μετανιώσει που εξέδωσε βιβλία της; Να αγιάσει ίσως.
Pedis said
Και μπουρδελότσαρκες ο Πορφύρης! Μά’στα.
Μαρία said
356
Εννοείς τη γυναίκα της Πάτρας που έβγαλε ο Χρονάς και ανέβασε ο Τερζόπουλος; Διάβασα το βιβλίο, όταν βγήκε, είδα και την παράσταση αλλά αυτή τη φιληδονία δεν την αντελήφθηκα.Η γυναίκα τράβηξε του λιναριού τα πάθη. Μη μου πεις οτι οι παπάδες υποστηρίζουν οτι οι άνθρωποι εκπορνεύονται απο φιληδονία!
Βάγια said
Ενδιαφέροντα τα λαογραφικά του τσεμπεριού και του πένθους! Όσο για το κείμενο, συγκλονιστικό μέσα στη δωρική λιτότητά του και με απλότητα στη διαλεκτική γλώσσα.