Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καρμηλιτικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 18 Δεκεμβρίου, 2021


Θ’ αναρωτιέστε για ποιο λόγο βάφτισα έτσι το σημερινό μας πολυσυλλεκτικό άρθρο. Δεν του φαίνεται, αλλά έχει κάποια σχέση με την επικαιρότητα: όχι την πανδημική όμως, ούτε την πολιτική επικαιρότητα, ούτε καν τη διεθνή -αλλά με τη μετεωρολογική επικαιρότητα.

Από σήμερα, λέει, θα ενσκήψει στη χώρα καταιγίδα, και σύμφωνα με την καινούργια συνήθεια να βαφτίζονται οι καταιγίδες, και την ακόμα πιο καινούργια συμφωνία με την Κύπρο και το Ισραήλ για από κοινού ονοματοδοσία, η καταιγίδα που θα μας χτυπήσει θα λέγεται Carmel (Κάρμελ).

Έστι δε Κάρμελ λοφοσειρά ή βουνό στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα παράλια, και από το βουνό αυτό, το όρος Κάρμηλος (ή του Προφήτη Ηλία) πήρε το όνομά του και ένα γυναικείο μοναχικό τάγμα, οι Καρμηλίτισσες, όπως λέγονται στα ελληνικά. Μάλιστα, κατά σύμπτωση αυτές τις μέρες εκδόθηκε στην Ελλάδα πρώτη φορά το κύκνειο άσμα του Ζορζ Μπερνανός, με τον τίτλο, ακριβώς, Διάλογοι Καρμηλιτισσών -δεν το έχω διαβάσει, τον τίτλο ξέρω μόνο, κουσούρι των μεταφραστών είναι να ξέρουν πώς λέγονται τα πράγματα και όχι απαραιτήτως πώς είναι και τι κάνουν. Αλλά πλατειάζω.

Οπότε, τα τελευταία μας μεζεδάκια πριν απο τα Χριστούγεννα έμελλε να είναι τα καρμηλιτικά. Τα επόμενα, να το πω από τώρα, ίσως δημοσιευτούν ανήμερα Χριστούγεννα, που φέτος πέφτουν Σάββατο, ίσως όμως την επόμενη μέρα, θα δείξει.

* Η τέχνη συχνά αντιγράφει τη ζωή, αλλά το εντυπωσιακό είναι όταν η ζωή αντιγράφει την τέχνη. Κάτι τέτοιο ισχύει και στο χώρο της… μαργαριταλιείας, με ένα εύρημα που μου έστειλε φίλος.

Λοιπόν, πριν από 60 χρόνια, το καλοκαίρι του 1961, ενώ είχε συμβεί ένα σπάνιο δυστύχημα με τελεφερίκ στις Άλπεις, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, ο Μποστ δημοσίευσε ένα σκίτσο, που το έχουμε παρουσιάσει και στο ιστολόγιο, με τον τίτλο «Η προσεχής τραγωδία των Κάλπεων», και έπλασε τον τύπο «των Κάλπεων», λογοπαίζοντας με τις Άλπεις και τις κάλπες.

Και τις προάλλες, γράφοντας για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, το Πρώτο Θέμα ανάστησε τον μποστικό τύπο και έγραψε για το «κλείσιμο των κάλπεων». Όπως είπαμε: η ζωή αντέγραψε την λογοπαικτική τέχνη!

Πέρα όμως από το αστείο του πράγματος, σκέφτομαι ότι ίσως η συντάκτρια έγραψε «κάλπεων» επειδή υποσυνείδητα της φαινόταν αφύσικος ο κανονικός τύπος, «των καλπών» -η γενική πληθυντικού πολλών θηλυκών ως γνωστόν είναι δύσχρηστη (των κοτών, των πορτών κτλ.).

Βέβαια, αν σου φαίνεται κάπως δύσχρηστο το «πριν το κλείσιμο των καλπών» η λύση δεν είναι «των κάλπεων». Υπάρχει προτιμότερη λύση, απόλυτα στρωτή: «πριν κλείσουν οι κάλπες».

* Η μπούρκα της εβδομάδας από την ΕφΣυν -γραμματική μπούρκα εννοώ.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο της φίλης Τιτίκας Δημητρούλια συνοδεύεται από μια γνωστή φωτογραφία, που μάλιστα ξαναήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, με αντάρτες και αντάρτισσες του ΕΛΑΣ.

Η λεζάντα όμως της φωτογραφίας είναι: Αντάρτες γυναίκες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Για τη μπούρκα δεν ευθύνεται βέβαια η Τιτίκα Δημητρούλια, που παρουσιάζει μεταξύ άλλων βιβλίο με τον τίτλο Αντάρτισσες. Η λεζάντα μπήκε από κάποιον συντάκτη (ή συντάκτρια) ύλης.

* Τίτλος είδησης:

Αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο θεώρησα αξιοσχολίαστο τον τίτλο, δεν είναι τα εισαγωγικά, παρόλο που, κατά τη γνώμη μου, ή δεν θα μπουν καθόλου ή θα μπουν σε ολόκληρη την έκφραση, δηλ. «στρώνουν χαλί».

Αλλά δεν είναι αυτό ή τουλάχιστον δεν είναι κυρίως αυτό. Δείτε τον τίτλο. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, εγκρίνουν ή επιδιώκουν ή επιθυμούν την προμήθεια F-35 από την Ελλάδα.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως το διαβάζω, οι ΗΠΑ θα προμηθευτούν F-35 από την Ελλάδα. Μπράβο Αμαλιάς! για να θυμηθώ την παλιά έκφραση. Φτιάχνουμε και F-35 και δεν το ξέραμε;

Φυσικά, και χωρίς να διαβάσουμε ολόκληρο το άρθρο, ξέρουμε ότι τα F-35 τα φτιάχνουν οι ΗΠΑ και τα πουλάνε στην Ελλάδα, και αυτό που εγκρίνουν ή επιδιώκουν ή επιθυμούν στην προκειμένη περίπτωση είναι να προμηθευτεί η Ελλάδα, να αγοράσει δηλαδή, τα αεροσκάφη.

Πρόκειται για άλλη μια εμφάνιση αυτού του Ιανού της γραμματικής μας, του «από». Το είχαμε ξαναδεί πριν απο μερικά χρόνια όταν, για το ίδιο γεγονός, είχαμε δει τίτλους «Απελευθέρωση της πόλης Χ. από τον ιρακινό στρατό» και «Απελευθέρωση της πόλης Χ. από το ISIS». Ο ιρακινός στρατός είχε καταλάβει μια πόλη που την κρατούσε ως τότε το Ισλαμικό κράτος.

* Μου στέλνει φίλος άρθρο της Καθημερινής με τίτλο:

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε νησιά που στρατικοποιεί

Και με ρωτάει: Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Με ενοχλεί πάρα πολύ.

Δεν εννοεί όμως ότι τον ενοχλούν πάρα πολύ οι προκλήσεις του Τσαβούσογλου. Ούτε, διότι θα έστεκε κι αυτή η ερμηνεία, ότι τον ενοχλεί που κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου βαφτίζεται «προκλητική». Όπως εξηγεί αμέσως μετά, τον ενοχλεί που συνεχώς βλέπει «στρατικοποίηση».

Για τη στρατικοποίηση (και την αποστρατικοποίηση) έχουμε σίγουρα γράψει ξανά. Ο κανονικός τύπος είναι «στρατιωτικοποίηση», αλλά εδώ λειτουργεί το φαινόμενο της απλολογίας, κι έτσι πολλοί το λένε και το γράφουν «στρατικοποίηση». Στην απλολογία γενικώς έχουμε αφιερώσει άρθρο, και στο άρθρο εκείνο την «αποστρατικοποίηση» την είχα χαρακτηρίσει «μη καθιερωμένη απλολογία».

Διότι, βλέπετε, η απλολογία είναι φαινόμενο, όχι κανόνας, αλλιώς θα λεγόταν… απλογία. Δεν έχουμε απλολογία σε όλες τις περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να εμφανιστεί, και όσες εμφανίζονται δεν επικρατούν αναγκαστικά. Και βέβαια, μια απλολογία που έχει συμβεί εδώ και αιώνες και έχει καθιερωθεί, όπως ο δάσκαλος (διδάσκαλος) ή η τράπεζα (τετράπεζα) ή το αστροπελέκι (αστραποπελέκι) ή ο αμφορέας (αμφιφορεύς), δεν μας ενοχλεί ενώ η στρατικοποίηση ή ο περιβαντολόγος μας φαίνεται αφύσικος τύπος. Έτσι είναι η γλώσσα.

* Στον τίτλο αριστερά, περισσεύει ένα γράμμα, και συγκεκριμένα ένα σίγμα, από την τέταρτη λέξη -ποιο από τα δύο όμως;

(Πράγμα που μου θυμίζει ένα ανέκδοτο, όταν οι Εβραίοι της Γερμανίας πήραν επώνυμα, διότι ως τότε είχαν πατρώνυμα μόνο, όπως και οι Κύπριοι στις αρχές του εικοστού αιώνα. Λέγεται ότι κάποιες τοπικές αρχές έδιναν επίτηδες στους Εβραίους προσβλητικά επώνυμα. Οπότε, λέει ο κ. Schutz στον φίλο του: — Πλήρωσα 10 χιλιάρικα για να βγάλω το Μ από το όνομα που μου έδωσαν -τον είχαν ονομάσει Schmutz, βρόμα. — Εγώ φίλε μου πλήρωσα 20 χιλιάρικα για να μου βάλουν ένα Μ στο όνομά μου, απάντησε ο κ. Schmeisse. Ξέρετε δα τι σημαίνει Scheisse, το έχει τραγουδήσει και η Λαίδη Γκάγκα (όχι η υφυπουργός).

* Θα δούμε τώρα ένα γουστόζικο μεταφραστικό αστόχημα,  που μάλιστα έτυχε να συμβεί σε μια φοβερή ιστορία από την Ινδία, μια ιστορία που θυμίζει αστυνομικό μυθιστόρημα. Ένας Ινδός σκότωσε την έφηβη κόρη του επειδή κλέφτηκε με τον αγαπημένο της, ενώ ήταν υπόδικος αποφυλακίστηκε, οπότε σκότωσε κι έναν άγνωστο που ήταν περίπου στην ηλικία και το μπόι του και, με τη συνεργασία φυσικά της συζύγου του, παρουσίασε το πτώμα του αγνώστου για δικό του, ώστε να κηρυχθεί νεκρός και να απαλλαγεί από την ευθύνη για την πρώτη δολοφονία.

Αυτά όλα είναι αδιανόητα και απεχθή, αλλά υπάρχει και μεταφραστικό λαθάκι όπως είπαμε. Διότι διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ:

“Στην ανάκριση ομολόγησε τα πάντα”. Δηλαδή, ότι “είχε γίνει φίλος με έναν μασόνο, τον κάλεσε σπίτι του με την πρόφαση ότι τον χρειαζόταν για κάποιες επισκευές που ήθελε να κάνει, του έδωσε ρούχα του να φορέσει και τον πότισε αλκοόλ, πριν τον χτύπησε με ένα μαδέρι, μέχρι θανάτου”.

Προσπεράστε το «πριν τον χτύπησε» που είναι απλή παραδρομή. Να σταθούμε στον μασόνο. Τον κάλεσε σπίτι του, λέει, με πρόφαση ότι ήθελε να κάνει επισκευές. Τον μασόνο;

Ας δούμε το πρωτότυπο:

“Upon being interrogated, he spilled the beans,” Raja said.

Kumar had befriended a mason and invited him to his house on the pretext of doing some repair work, giving him a set of clothes to wear and plying him with alcohol before beating him to death, it is claimed.

Αλλά ο mason δεν είναι ο μασόνος, είναι ο χτίστης, ο οικοδόμος! Βέβαια, και οι μασόνοι έχουν την απαρχή τους και την απαρχή του ονόματός τους στις συντεχνίες οικοδόμων στην Αγγλία του 14ου αιώνα γι’ αυτό και λέμε για τεκτονισμό και ελευθεροτέκτονες. (Ναι, το ξέρω, αξίζει άρθρο).

Έναν χτίστη βρηκε ο σατανικός δολοφόνος και τον σκότωσε για να σκεπάσει τον πρώτο απαίσιο φόνο του.

Πάλι καλά που ο συντάκτης μετέφρασε σωστά το spilled the beans, «ομολόγησε τα πάντα» και όχι κατά λέξη, ας πούμε «έχυσε τα φασόλια»!

* Ο Μέφρι (;) στην Ελληνοφρένεια. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή, που μπορείτε να την ακούσετε εδώ, από το 36.01 και μετά, ακροάτρια της εκπομπής τηλεφώνησε στον Αποστόλη και θέλησε να διορθώσει τους συντελεστές της εκπομπής επειδή συνηθίζουν να λένε «ενήλικας» αντί «ενήλικος», ενώ διόρθωσε και κάποιους άλλους που χρησιμοποιούν το ρήμα «επικοινωνώ» ως μεταβατικό (π.χ. επικοινωνώ την είδηση).

Όμως, ενώ ανέπτυσσε την άποψή της, είπε πως αυτό το λάθος το κάνουν «οι εννέα στους δέκα δημοσιογράφους» και ο Αποστόλης έσπευσε αμέσως να της επιστρέψει τη διόρθωση: «εννιά στους δέκα δημοσιογράφους; Εννιά στους δέκα δημοσιογράφοι είναι το σωστό, να προσέχουμε τη γλώσσα».

Οπότε, Νόμος του Μέφρι -ή μήπως όχι;

Πολλά μπορεί να σχολιάσει κανείς σε αυτό το σύντομο στιγμιότυπο, ενώ σχολιασμός μπορεί να γίνει και στη συνέχεια, όπου ο Αποστόλης λέει ότι ανέτρεξε στο Ίντερνετ και είδε ότι και οι δύο τύποι, ενήλικας και ενήλικος, είναι εξίσου αποδεκτοί, απλώς ο πρώτος δεν δίνει δυνατότητα διάκρισης γένους. Όμως σε αυτό το σημείο ο Αποστόλης εν μέρει τρολάρει, οπότε ας το προσπεράσουμε.

Λοιπόν, η ακροάτρια έψεξε τους ελληνοφρενείς επειδή λένε «ενήλικας» αντί για «ενήλικος» και ο Αποστόλης τής αντιγύρισε ότι κι εκείνη λέει «εννιά στους δέκα δημοσιογράφους το κάνουν λάθος» αντί «εννιά στους δέκα δημοσιογράφοι».

Θα έλεγα ότι το ματς έληξε ισόπαλο 1-1, μόνο που και τα δυο γκολ μπήκαν από θέση οφσάιντ.

Καταρχάς, το «ενήλικας» της ακροάτριας. Ο τύπος «ενήλικας» είναι νόμιμος και γίνεται δεκτός από όλα τα λεξικά, αν και στον Μπαμπινιώτη με την ένδειξη «προφ.» -προκειμένου όμως για ραδιοφωνική εκπομπή, είναι απολύτως αποδεκτός. Άλλωστε, ο ενήλικας προέρχεται από το «ενήλιξ», και η τροπή -ιξ σε -ικας είναι απολύτως κανονική (έλικας).

Ίσως η ακροάτρια τα μπέρδεψε. Αυτό που λένε κάποιοι και που πράγματι είναι αντικανονικό είναι ο τύπος «ανήλικας». Αφού ανήλιξ δεν υπάρχει, δεν μπορεί να σχηματιστεί «ανήλικας». Μόνο ο τύπος «ανήλικος» υπάρχει.

Οφσάιντ η ακροάτρια, αλλά οφσάιντ και η ρελάνς του Αποστόλη, κατά τη γνώμη μου. Θα έλεγα πως εξίσου αποδεκτό είναι το «οι εννιά δημοσιογράφοι στους δέκα κάνουν λάθος» όσο και το «στους δέκα δημοσιογράφους, οι εννιά το κάνουν λάθος».

Ποια γνώμη έχετε εσείς;

* Και κλείνω με ένα μεζεδάκι αλιευμένο από ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ της Φουρθιωτιάδας.

Έγραψε λοιπον ο υπόδικος για κάποιον συνεργάτη του:

«Ουδείς επικινδυνότερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχάριστου», έγραψε χθες ο Φουρθιώτης. «Ο αχάριστος όχι μόνο δεν νοεί να ανταποδώσει το καλό αλλά με πλήρη αήθεια ούτε καν το αναγνωρίζει. Αυτός είναι ο ορισμός της αχαριστίας στην απλή του έκφραση. Η αλαζονεία και η υπεροψία κυβερνούν τη σκέψη και τον λόγο του. Χίλια καλά να κάνεις, λέει ο λαός, ένα να μην κάνεις είναι σαν να μην έκανες κανένα» έγραψε ο Φουρθιώτης.

Τουλάχιστον δεν το απέδωσε στον Καλλίμαχο ή στον Αρίσταρχο ή στον Ηράκλειτο ή στον Σωκράτη ή σε κάποιον άλλον αρχαίο, όπως συνηθίζουν πολλοί. Αλλά, όπως έχουμε γράψει σε ειδικό άρθρο, το «εκ» δεν έχει καμια θέση στην πρόταση, και όποιος το έβαλε (δεν είναι δα πρώτος διδάξας ο Φουρθιώτης) δεν ξέρει αρχαία, διότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια συντακτική δομή -κι αυτό χώρια από το λεξιλόγιο, αλλά και από την πατρότητα του… αποφεύγματος.

* Επί του (ηλε)πιεστηρίου, προσθέτω ένα χτεσινό τουίτ του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, του Άδωνη Γεωργιάδη:

To «εκλείπω» κανονικά είναι αμετάβατο -δεν μπορούμε λοιπόν να «εκλείψουμε το πρόβλημα», μονάχα να το «εξαλείψουμε» (ή να το λύσουμε, να το αντιμετωπίσουμε κτλ.).

Δεν έχω ξαναδεί να χρησιμοποιείται ο αδώνειος σχηματισμός, οπότε τείνω να τον θεωρήσω απροσεξία μάλλον ή τέλος πάντων γλωσσικό αστόχημα, παρά μια ακόμα εκδήλωση του φαινομένου της μεταβατικοποίησης (επικοινωνώ την είδηση, που είδαμε πιο πάνω, και άλλα πολλά π.χ. διέρρευσε την πληροφορία, λήξε το ματς, κτλ.)

* Κι εδώ τελειώσαμε. Να θυμίσω όμως ότι συνεχίζεται η ψηφοφορία για τη Λέξη της Χρονιάς, στην ωραιότατη ειδική μας σελίδα. Ήδη μια λέξη έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα.

423 Σχόλια προς “Καρμηλιτικά μεζεδάκια”

 1. Πέπε said

  Οι εννέα δημοσιογράφοι στους δέκα το κάνουν λάθος.
  Στους δέκα δημοσιογράφους οι εννέα το κάνουν λάθος.

  Σωστά και τα δύο (για διαφορετικούς λόγους). Και στα ελληνικά ελεύθερα των λέξεων αλλάζει η σειρά (όπως κι ο Καββαδίας θα ‘λεγε)..

 2. Πέπε said

  > «Χίλια καλά να κάνεις, λέει ο λαός, ένα να μην κάνεις είναι σαν να μην έκανες κανένα» έγραψε ο Φουρθιώτης

  Δε μας χεζετε με τον λαό; Σπυριά βγάζω μ’ αυτό τον περίεργο σνομπισμό που τόσο συχνά συνοδεύει το φτύσιμο παροιμιών. Λέει ο λαός, λέει ο σοφός λαός, λάγαν οι παλιοί (λες και σήμερα δεν το λένε), λένε στο χωριό μου (ναι, μόνο στο δικό σου).

 3. Σαββατιάτικο παρών.

 4. dryhammer said

  Καλημέρα!

  Κοπτορράπτοντας [άατσα το διπλό «ρ»], δλδ απομονώνοντας μια φράση από το κείμενο ώστε να αλλοιωθεί το νόημα κατά το δοκούν [ξανα-άατσα] έχουμε:

  α) «αν θέλουμε να εκλείψουμε πρέπει να κάνουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις». Αν είναι να εκλείψετε, κάντε τις και γρήγορα!

  β) «διαχρονικό πρόβλημα του ΕΣΥ το οποίο αν θέλουμε να εκλείψουμε πρέπει να κάνουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις» μάλλον το ΕΣΥ θέλουν να εκλείψουν και μια και δεν τα καταφέρνει η πανδημία μόνη της πρέπει να βοηθήσουν με σοβαρές μεταρρυθμίσεις

 5. Πέπε said

  @2: Φαντάζομαι μπαρμπάδες με τραγιάσκες ή κασκέτο με γούνινα αφτάκια στο καφενείο, με το σαγόνι ακουμπισμένο στα δύο χέρια κι από κάτω στηριγμένο στην γκλίτσα, ο ελληνικός ή το φλισκούνι να αχνίζει, τριγύρω όλα χιονισμένα, να πετάνε παροιμίες ο ένας στον άλλον σαν τον Σάντσο, και λεζάντα: Ο ΛΑΟΣ.

 6. Άλπεων και κάλπεων…

  Δεν ξεχνάμε και τα «Άνδεα» (όρη) που εμφανίζονται κάπου κάπου ως ενικός των Άνδεων.

 7. εμμ σημαντηρας said

  👍

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Δεν έχεις και άδικο

 9. Πουλ-πουλ said

  Και όμως, αν έλεγε «αν θέλουμε να μην εκλείψουμε, πρέπει να κάνουμε σοβαρές μεταρρυθμίσεις», μέσα θα ήταν.

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  2: Λέει ο λαός, λένε στο χωριό μου, έλεγε η γιαγιά μου είναι καθιερωμένοι τρόποι του λέγειν. Γιατί σ’ ενοχλούν τόσο πολύ; 😊

  Άκουγα χτες το βράδυ στο Τρίτο πρόγραμμα ένα αφιέρωμα στον Μιχάλη Κατσαρό. Ο παρουσιαστής διάβαζε ένα σχετικό κείμενο του Γιώργου Χρονά. Κάποια στιγμή ακούω «… δεν ανήκω στη συνομοταξία των επαγγελματιών κριτικών και των φιλολογούντων κυριών…». Τελικά, αυτές οι τζαναμπέτικες λόγιες μετοχές πιάνουν στις ξόβεργές τους όχι μόνο ημιμαθείς πολιτικούς και δημοσιογράφους αλλά και καλούς λογοτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους.

 11. Costas X said

  Καλημέρα !

  Γιατρέ μου, έχω πρόβλημα !
  Αγνοώντας τα «δύσχρηστος πληθυντικός», ή «γενική πληθυντικού», που επισημαίνει και ο Μπαμπινιώτης, πετάω εντελώς φυσικά ένα «των καλπών», «των πορτών», «των κοτών», ακόμα και «των παπακιών», με αποτέλεσμα τον προβληματισμό των συνομιλητών. Φροντίζω βέβαια να μην προσθέσω και το τελικό «ε», που υπάρχει στο κορφιάτικο και άλλα ιδιώματα, π.χ. «των κοτώνε» ή «των παπακιώνε» ! 🙂

 12. Νέο Kid said

  Καλημέρα! Ρε Νικοκύρη, σου έχω στείλει friendship request στο ρουφμπούκ εδώ και κάτι τέρμινα…
  Γιατί με σνομπέρνεις να ούμ; Θέλεις να με εκλείψεις ; Τώρα που είπα και γω στα πίσω ύστερα να ρουφμπουκιάσω…😊

 13. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα σε όλους.
  1. Στο πρώτο μεζεδάκι, πέρα από το προφανές λάθος «των κάλπεων» (που θα ήταν σωστό μόνο αν κάποτε στην ιστορία της η λέξη ήταν «κάλπις»), με ενοχλεί όλη η σύνταξη της πρότασης. Άκου «ενόψει του κλεισίματος»! Το φυσιολογικό «πριν κλείσουν οι κάλπες», που πρότεινε κι ο Νικοκύρης, απείρως προτιμότερο.
  2. Η «αποστρατικοποίηση» όχι μόνο δε μ’ ενοχλεί καθόλου, αλλά για να πω «αποστρατιωτικοποίηση» πρέπει να μιλήσω με παύσεις σαν μικρό παιδάκι που συλλαβίζει καινούργιες λέξεις. Και για να το γράψω πρέπει να τσεκάρω δυο και τρεις φορές ότι δε μου ξέφυγε κανένα γράμμα.

 14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καρμηλιτικά ή Καρμελικά;

  Καρκαμηλέρα ! 🙂

 15. Voyageur autour de la chambre said

  @ 2 Πέπε
  Γεια στο στόμα σου!

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Των κάλπεων· θαυμάσιο. 😂 Όσο πάνε οι δημοσιογράφοι, τόσο μου θυμίζουν έναν καραβανά επιλοχία στο κέντρο νεοσυλλέκτων στο 11ο ΣΠ στην Τρίπολη, που με αρειμάνιο ύφος μας διέταζε να καθαρίζουμε «γύρω απ’ τα πτέριξ».

 17. Πέπε said

  10

  Για μεν τον λαό: Ο λαός είμαστε όλοι. Άρα τις παροιμίες τις λέμε όλοι, όπως και όντως συμβαίνει εξάλλου. Μπορεί εσύ προσωπικά να μη λες την τάδε ή εγώ τη δείνα, αλλά το σύνολο εκείνων από τους οποίους είναι αναμενόμενο ν’΄ακούσεις παροιμία είναι «όλοι». Άρα με το «λέει ο λαός» βγάζεις τον εαυτό σου απέξω.

  Το ένα είναι αυτό. Το άλλο, που αφορά εξίσου τον λαό, τους παλιούς, το χωριό μου κλπ. είναι το υπονοούμενο ότι παρόλο που (δήθεν) γενικά ο λαός / το χωριό / η γιαγιά θεωρούνται αγράμματα και ηλίθια ζώα, εγώ (ΕΓΩ!) διαθέτω αρκετή οξυδέρκεια αλλά και μεγαλοφροσύνη ώστε να αναγνωρίσω ότι κάτω από τα σκαμμένα πρόσωπα και τα στρώματα μάκας κρύβονται αληθινά ακατέργαστα διαμάντια σοφίας.

  Είναι περίπου το ίδιο, ως προς την πρόθεση, όπως όταν κολλάμε μια παραπομπή Πλάτων ή Κομφούκιος ή Παλιό ινδιάνικο ρητό σε κάθε παπαριά που θα μας έρθει στο μυαλό, μόνο που ο Πλάτων και οι λοιποί είναι ήδη αναγνωρισμένες αυθεντίες, ενώ τη γιαγιά Πρώτος Εγώ ήμουν σε θέση να την εκτιμήσω.

 18. LandS said

  Από τη σημερινή ΑΥΓΗ.
  Στην έντυπη έκδοση το άρθρο της στήλης «Η θέση μας» τελειώνει ως εξής: «Ας το σκεφτούν λίγο καλύτερα, γιατί παίζοντας ελεεινό θέατρο κανείς σταθεροποίησε τη θέση του στην πολιτική»
  Κατά τις 7πμ ανέβηκε στη στήλη Editorial της διαδικτυακής έκδοσης «Ας το σκεφτούν λίγο καλύτερα, γιατί παίζοντας ελεεινό θέατρο κανείς δεν σταθεροποίησε τη θέση του στην πολιτική»

  Κάποιος λοιπόν επιμελήθηκε το κείμενο αφού είχε σταλεί για εκτύπωση. Ελπίζω μόνο να μην το έκανε επειδή πιέζεται να δεχτεί την εθελουσία.

 19. Voyageur autour de la chambre said

  Με κάτι «κάλπεων» και άλλες σκοτωμένες καθαρευουσιανιές σκέφτομαι συχνά ότι ο κακόμοιρος ο Μποστ αν ζούσε σήμερα δεν θα ‘βρισκε δουλειά: Ελάχιστοι θα καταλάβαιναν τα αστεία του.

 20. ΓΤ said

  Υπάρχει βέβαια και το «διασωληνωμένων ασθενώΣ» στον Γεωργιάδη, με το Σ να απέχει σαφώς πολύ από το Ν στο πληκτρολόγιο. Τρικυμία…

 21. LandS said

  0:Οφσάιντ η ακροάτρια, αλλά οφσάιντ και η ρελάνς του Αποστόλη, κατά τη γνώμη μου. Θα έλεγα πως εξίσου αποδεκτό είναι το «οι εννιά δημοσιογράφοι στους δέκα κάνουν λάθος» όσο και το «στους δέκα δημοσιογράφους, οι εννιά το κάνουν λάθος». Ποια γνώμη έχετε εσείς;

  Ποια η γνώμη μας; Θέλεις να δεις όλους όσους είναι με την κυρία ή όλους όσοι είναι με τον Αποστόλη;

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  17: Δεν το είχα σκεφτεί σε τόσο βάθος. 😊Χρησιμοποιώ όλες αυτές τις εκφράσεις με την εντελώς αντίθετη σημασία : ο λαός και η γιαγιά μου είναι σοφοί σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ζωής, οπότε καλά θα κάνουμε να τους ακούμε όσοι μάθαμε πέντε γράμματα και διαβάσαμε δυο βιβλία και νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα, σαν τον «Παπαγάλο» του Παπαντωνίου. Θεωρώ τις παροιμίες μνημεία λόγου για τη λιτότητα της διατύπωσης και για τη βαθιά τους σοφία και τα δημοτικά τραγούδια ποίηση απλησίαστη για οποιονδήποτε καταξιωμένο ποιητή.

 23. Κιγκέρι said

  Το «εννιά στους δέκα δημοσιογράφους» είναι τόσο λάθος, όσο και το «όλους όσους»! 😉

 24. Νέο Kid said

  21. Ναι, αλλά δεν είναι ίδιες οι δύο περιπτωσεις που λες.
  Στο «Οι εννιά στους δέκα δημοσιογράφοι» το «εννιά στους δέκα» είναι ουσιαστικά επίθετο! Θα έλεγες ποτέ οι ρουφιάνοι δημοσιογράφους ; Όχι. 😊
  Οπότε αυτή η απλή σκέψη δείχνει ξεκάθαρα ότι πρέπει να μπουν στην ονομαστική , οι ρουφιάνοι.

 25. Άκουσα για πρώτη φορά τη «στρατικοποίηση» στο στρατό, ως νεοσύλλεκτος, από το λοχαγό μου και μου είχε φανεί σωστή (στρατ-ός > στρατικός > στρατικοποίηση).
  Εκτός από απλολογία ενδέχεται να είναι και ακτιβίστικη γλωσσική στάση για αποκατάσταση της λέξης και της έννοιας.
  Η φανερή ετυμολογία στρατιωτικοποίηση < στρατιωτικός < στρατιώτης είναι εντελώς παραπειστική (για το σύγχρονο έλληνα ομιλητή) αφού έχουμε υποκατάσταση του δολοφονικού θεσμού (που είναι ο στρατός) από το ταλαίπωρο προσωπικό (που είναι οι …φαντάροι).

 26. ΓΤ said

  22@

  Ναι, ρε μαν, αλλά να μην ξεχνάμε και την εναντιοφάνεια, γιατί ακριβώς εκεί που από ρόδο βγαίνει αγκάθι το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει…

 27. Κιγκέρι said

  Και μόλις κατάλαβα ότι στο 23 είπα το ίδιο με το 21 του LandS! 😶

 28. Νέο Kid said

  24. Σωστή αναλογία ,αλλά θα έλεγα πιο πολύ λαθος απ το όλους όσους. Εδώ πρέπει απλά η πτωση του άρθρου (ονομαστική ,αιτιατική) να συμφωνήσει με την πτωση των δημοσιογράφων. (No pun intended!)

 29. @ 19 Voyageur Autour De La Chambre

  Νομίζω πως και τότε ελάχιστοι τα καταλάβαιναν αφού ήταν πολύ χαμηλή η εγγραματοσύνη του λαού μας.

 30. Νέο Kid said

  To 28. πήγαινε στο 23. της Κιγκέριδος

 31. ΓΤ said

  25@ Δημόσιος Χώρος

  Απορώ που ένας άνθρωπος που μπορεί να συνδυάσει τη βούικη μπριζόλα του με νύξεις γευστικής αβρότητος από σιτσίμι τογκαράσι συνέδεσε τους αρβυλοβίωτους γαλονάδες με γλωσσικό ακτιβισμό.
  Πάω να πιω, δε σε αντέχω 🙂

 32. Κιγκέρι said

  >>…To «εκλείπω» κανονικά είναι αμετάβατο -δεν μπορούμε λοιπόν να «εκλείψουμε το πρόβλημα», μονάχα να το «εξαλείψουμε» (ή να το λύσουμε, να το αντιμετωπίσουμε κτλ.).

  Δεν έχω ξαναδεί να χρησιμοποιείται ο αδώνειος σχηματισμός…

  Έχεις, έχεις Νικοκύρη! 🙂

  Στο 1:42:

  -Στέλιο! Ο Θωμάς πρέπει να εκλείψει!
  – Και γιατί δεν τον εκλείπεις εσύ, ρε μπάρμπα, που τον ξέρεις και στη φάτσα;
  – Εγώ είμαι γέρος!
  – Ε, και; Στημένη θα του την έχεις. Πάρε μια καρεκλίτσα, κάτσε, και καθώς θα περνάει, μπαμ, το άτιμο! Αν πάλι θέλεις μαχαίρι, μαχαίρι: χρατς, το άτιμο!

 33. LandS said

  24
  Κοίτα, και εγώ είμαι με όλους όσΟΥς λένε «οι εννιά στους δέκα δημοσιογράφοι» επειδή προτιμώ το «εννιά δημοσιογράφοι στους δέκα» από το «στους δέκα δημοσιογράφους οι εννιά».
  Σωστά όμως είναι και τα δύο.

 34. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  10 Μα φυσικά, υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιφανών -λένε και ο Μιστριώτης ακόμα είχε γράψει «λαλούντων των αηδόνων»

  12 Εχω συμπληρώσει το όριο των 5000, αλλά ξαναστείλε και θα κανονίσω να βρεθεί θέση 🙂

  18 Α μπραβο

  21 🙂 Βασικά, αν συμφωνείτε μαζί μου ότι είναι οφσάιντ η διόρθωση του Αποστόλη

  32 Δίκιο έχεις! Βέβαια, εδώ χρησιμοποιείται με σκοπό σατιρικό, όπως το «αν δεν έξελθε θα σε εξέλθω εγώ» του Καραγκιόζη προς το καταραμένο φίδι.

 35. @ 31 ΓΤ

  Όχι ΓΤ μου δεν εννοώ πως γλωσσικοί ακτιβιστές είναι οι αξιωματικοί (πώς το παρανόησες τόσο χοντρά;) αλλά πως μερικοί γλωσσικοί ακτιβιστές (στους οποίους μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και αξ/κοί, βεβαίως βεβαίως) μπορεί να υποστηρίζουν την ορθότητα του «στρατικού» και των παραγώγωγ του.

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν το είχα προσέξει αυτό το «οι εννιά στους δέκα -οι/-ους» και δεν θυμάμαι πώς το λέω. Μάλλον όπως μου ‘ρθει. 🤷‍♀️

 37. Πέπε said

  @22

  όπως νμίζεις Γιάννη. Προφανώς δεν είναι μ’ εσένα που τα βάζω. πάντως νομίζω ότι η κανονική χρήση των παροιμιών είναι… να τις χρησιμοποιείς. Το αν ο καθένας τις θεωρεί σοφές ή όχι, μνημεία λόγου ή όχι, δικό του κτήμα ή όχι, είναι άλλη συζήτηση. Σύγκρινε:

  Α.
  -Τι λες να το πουλήσουμε, ή να περιμένουμε ν’ ανέβουν οι τιμές;
  -Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει.
  (Σαφές και πλήρες.)

  Β.
  -Τι λες να το πουλήσουμε, ή να περιμένουμε ν’ ανέβουν οι τιμές;
  -Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει, λένε στο χωριό μου
  (Δε μας νοιάζει ρε μάγκα τι λένε στο χωριό σου. Ήρθαμε να μιλήσουμε μπίζνες, όχι λαογραφία!).

 38. ΓΤ said

  35@ ΔΧ

  Δεν έχουμε πει; Πρώτα μπαίνω εδώ, μετά βγάζω τσίμπλα 🙂

 39. leonicos said

  ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

  α)62 Κιγκέρι αγαπητή

  όντως δεν καταλαβαίνεις; Να εξηγήσω; Θα εξηγήσω κι αν μας δουλεύεις, μισή ντροπή δική μου και μισή δική σου!
  Δεν τα λένε μπίλμπο, ντίλντο τα λένε, όπως τα έχεις ακούσει.
  Ο Μπίλμπο Μπάγκινς είναι ένας ήρωας από τον «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» του Τόλκιν.
  Εν πλήρει ειλικρινία: Δεν ξέρω τίποτα από τον Άρχοντα τον Δαχτυλιδιών του Τόλκιν. Είδα κάποιον να κρατάει αμήχανα ντίλντο, και ο άλλος να μιλάει για μπιλμπο και δεν κατάλαβα. Ούτε τα υπόλοιπα τα κατάλαβα

  β) Περί βέρας και απωλείας
  Να σκεφτείτε ότι δεν έχω χάσει τη βέρα μου ποτέ, ΜΟΛΟΝΟΤΙ την έβγαζα σε κάθε χειρουργειο. Ως γνωστον δεν πλένεις τα χέρια σου με βέρα!

  γ) Για την περίφημη διελκυστίνδα με τον Αλέξις προχθές και την Μελέτη Τσιόδρα κλπ
  Εγώ ο καημένος μίλησα μόνο για τα τρία περιστατικά που είχα εθελοντικά, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Το ένα επέζησε, αλλά είχε πνευμονία. Τα δύο κατέληξαν αλλά είχαν και πνευμονική ίνωση. Έχω αλλα τρία τώρα, που πάνε καλά αλλά έχουν μόνοπνευμονία για την ώρα.
  Αν κάποιος αναπτύξει πνευμονική ίνωση, ΔΕΝ την βγαζει καθαρή σε καμιά ΥΠΕΡ-ΜΕΘ. Στο τέλος καταλήγεις να φυσάς αέρα σ’ έναν ασκό που δεν κάνει ανταλλαγή αερίων. Εξελίσσεται πολύ γρήγορα (βλ Τράγκα, τοβ καρδιολόγο του Αντρέα που μο διφεύγει κοκ, παρά τους τόνους κορτικοειδών που παίρνουν.

  Η Μελέτη Τσίοδρα απέδειξε ότι πεθαίνουν περισσότερο εκτός παρά εντός ΜΕΘ, αλλά δεν κάνει διακριση από τι πέθαναν. Δεν μπορω να ξέρω πώς παρακολουθούνται όλοι οι εκτός ΜΕΘ. Ξέρω τι έκανα εγώ. Και μπορώ να πω ότι οι δικοί μου δεν πέθαναν επειδή δεν τους πρόσεξα. Επομένως το ερώτημα δεν είναι πού βρίσκεται ο διασωληνωμένος αλλά πώς παρακολουθείται και από τι πάσχει. Αν στις ΜΕΘ εκτος Αττικής πεθαίνουν αναλογικά περισσότεροι, αυτό αποδεικνύει ότι το θέμα δεν είναι η ΜΕΘ αλλά η παρακολούθηση και η κατάρτηση.
  Αν κάποιες ΜΕΘ τους βάζουν στον αυτόματο πιλότο, αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να το βρει κανείς. Τη διαφορα την κάνουμε οι άνθρωποι.

  Και αυτό δεν το ανακάλυψα εγώ.

 40. ΓΤ said

  39@

  Κρεμαστινός

 41. Πέπε said

  > Να σκεφτείτε ότι δεν έχω χάσει τη βέρα μου ποτέ, ΜΟΛΟΝΟΤΙ την έβγαζα σε κάθε χειρουργειο.

  Αφού δεν την έραψες μέσα σε κάναν ασθενή, όλα καλά.

 42. @ 38 ΓΤ
  🙂

 43. leonicos said

  ενήλικας και ενήλικος,

  ενήλικας είναι μετασχηματισμός του ενήλιξ

  ενήλικος είναι νεολογισμός που παρακάμπτει το καθαρευουσιάνικο όρο

  θέμα γούστου

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  26:Αυτή είναι η σοφία τους, φιλε μου: ότι πιάνουν και τις αντιφάσεις και τις απειράριθμες αποχρώσεις της ζωής.
  37:Το β θα το σκεφτώ μόνο αν έχω τα νεύρα μου και μου φταίνε όλα. 😊 Δεν με ενοχλούν αυτά. Στον λόγο με ενοχλούν οι επιδεικτικές ελληνικούρες και αγγλικούρες.

 45. phrasaortes said

  Σε άλλες ειδήσεις, ετυμολογήσαμε και την Θούλη…

  https://greekreporter.com/2021/12/14/greek-discovery-of-iceland-supported-by-new-evidence/

 46. ΣΠ said

  10, 34α
  Ο σπουδαίος αρχαιολόγος Γεώργιος Σωτηρίου είχε γράψει «σεσηπότων σανίδων».

 47. Πώς είμαστε σίγουροι πως στη φράση
  …το κάνουν «οι εννέα στους δέκα δημοσιογράφους»…
  ο ομιλητής δεν εννοεί
  το κάνουν «οι εννέα δημοσιογράφοι στους δέκα δημοσιογράφους»;
  Δεν υπάρχει εδώ κάτι σαν νοούμενο σχήμα;

 48. ΓΤ said

  37@

  Ασφαλώς και το εξαρχειωτικό ανατρεπτικό λογικότατο: κάλλιο δέκα και στο χέρι παρά πέντε και στο χέρι

 49. leonicos said

  43 συνέχεια

  Αγόρασα και διαβάζω το «Λεξικογραφία για Όλους» των κκων Κατσογιάννου, Βακαλοπούλου.

  Οι συγγραφείς αποδέχονται ότι πολλά αμετάβατα ρήματα γίνονται με τη χρήση μεταβατικά, όπως το διαρέω την είδηση.

  Επίσης μιλάνε για ιστορικές φάσεις της ελληνικής γλώσσας. Φυσικά μιλάνε για σύγχρονα λεξικά. δεν αναφέρονται στην αρχαία. αλλά πού ειναι το όριο;

 50. leonicos said

  Θα έλεγα ότι το ματς έληξε ισόπαλο 1-1,

  Γιατί; Το ενήλικας είναι μια χαρά.

 51. Πέπε said

  48

  Καλύτερα μιας ώρας σκλαβιά και φυλακή
  παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή

 52. ΣΠ said

  Διασωληνώθηκε κι η κόρη της Ροζίτας Σώκου, Ιρένε Μαραντέι.

 53. sarant said

  43 Το ενήλικος είναι ελληνιστικό, νομίζω

  46 Μα τι να γράψει, σεσηπωσών; Ελληνικά είναι αυτά;

  50 Ακριβώς. Και οι δυο παρατηρήσεις είναι άστοχες.

 54. leonicos said

  Οφσάιντ η ακροάτρια, αλλά οφσάιντ και η ρελάνς του Αποστόλη, κατά τη γνώμη μου. Θα έλεγα πως εξίσου αποδεκτό είναι το «οι εννιά δημοσιογράφοι στους δέκα κάνουν λάθος» όσο και το «στους δέκα δημοσιογράφους, οι εννιά το κάνουν λάθος».

  Ποια γνώμη έχετε εσείς;

  Νομίζω ότι ο Αποστόλης, που δεν τυχαίνει νατον γνωρίζω, έχει δίκιο. Και από τη στιγμή που ήταν και σε άμυνα, διπλό δίκιο.Απορώ πως δεν τηςε εξήγησε ότι το ενήλικας είναι σωστό, αλλά απάντησε έτσι

 55. Νίκος said

  #39 Έχοντας διαβάσει και τα προηγούμενά σου σχόλια, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για τις διευκρινήσεις και την εμπειρία που μεταφέρεις. Στο σχολιασμό επικαιρότητας σχόλια τέτοιου είδους είναι η εξαίρεση στον κανόνα αναπαραγωγής κομματικού τρολαρίσματος.

 56. ΓΤ said

  53β

  Ασφαλώς δεν είναι ελληνικά το «σεσηπωσών», ελληνικά είναι το «σεσηπυιών»

 57. Νέο Kid said

  39. Λεώνικε, επειδή μπορεί -εκτός από τρολς- να διαβάζουν και καλοπροαίρετοι άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει τα σχετικά σεντονάκια και σεμεδάκια μας για το θέμα, οι αξιολογικές σου κρίσεις για τη μελέτη είναι επιεικώς σκουπίδια και γεμάτες λάθη επαγωγικής λογικής και χαρακτηριστική ανθρώπων που δεν κατανοούν ούτε στοιχειωδώς τη μεθοδολογία και τους κανόνες της Στατιστικής.
  Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες ,πρώτον γιατιβ τα έχω γράψει εξάλλου σε άλλο νήμα ,και δεύτερον γιατί πιθανότατα δεν θα τα καταλάβεις.
  Ένα μόνο εδώ: Το τι κάνεις ΕΣΥ ουδόλως αποτελεί κριτήριο γενικότητας…

 58. Theo said

  @45:
  Η επιχειρηματολογία του κ. Breeze (ότι ο Πυθέας είδε τους καπνούς και τα σύννεφα πάνω από τους ψηλούς ηφαιστειακούς βράχους της Ισλανδίας, κάτι που έμοιαζε με τους βωμούς των αρχαίων ναών, και γι’ αυτό την ονόμασε Θυμέλη, που από λάθος των αντιγραφέων του έργου του κατέληξε Θούλη) δεν με πείθει. Κι αυτή την ευφάνταστη υπόθεση ο ιστότοπος την παρουσιάζει σαν τάχαμου γλωσσολογική μαρτυρία ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν το νησί χίλια και βάλε χρόνια πριν από τους Βίκινγκ, omG! 🙂
  (Μόλις είδα αυτό το «Linguistic Evidence», περίμενα πως στα παλιά ισλανδικά θα βρήκαν κάποιες αρχαιοελληνικές ρίζες, όχι τη Θυμέλη-Θούλη.)

 59. rogerios said

  Καλημέρα σε Νικοκύρη και εκλεκτή παρέα.

  1. Περί Καρμήλου, επανάληψη σχολίου που είχα κάνει την εποχή του… Μπάλου:

  Περιμένοντας την Κάρμελ; Μήπως πρόκειται για το βουνό κοντά στη Χάιφα (ο Κάρμηλος/ το Καρμήλιον όρος) ή για τη βιβλική πολίχνη Κάρμηλο της Ιουδαίας (υπάρχει και σύγχρονος οικισμός) στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη; Μήπως για το ουσιαστικό της εβραϊκής που σημαίνει περίπου «εύφορη γη» (και σχετίζεται ετυμολογικά με τη λέξη κερέμ = αμπελώνας); Εκτός κι αν το όνομα παραπέμπει στο συμπαθέστατο τζαζ σόουλ συγκρότημα της δεκαετίας του 1980 με τραγουδίστρια την Carmel Mc Court.

  2. Από πότε κατέστη «προφορικός» τύπος ο «ενήλικας». Και εδώ ο Μπαμπ. εμφανίζει τις προσωπικές απόψεις του ως αντικειμενική πραγματικότητα. Η δική μου αίσθηση είναι ότι λ.χ. κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αι. ο τύπος «ενήλικας/ενήλικες» επικρατούσε συντριπτικά και στον γραπτό λόγο.

 60. leonicos said

  46 Ο σπουδαίος αρχαιολόγος Γεώργιος Σωτηρίου είχε γράψει «σεσηπότων σανίδων».

  Πώς δεν έγραψε σεσηπυιών σανίδων

  Θα το έγραφες;

  Δεν του επιτρεπόταν να γράψει αφου σάπισαν οι σανίδες. Θα τον έστελναν στη μακρόνησο

 61. ΣΠ said

  Πρόκειται για άλλη μια εμφάνιση αυτού του Ιανού της γραμματικής μας, του «από».

  Αυτή είναι μια αδυναμία που δεν την έχει ούτε η καθαρεύουσα (υπό/εκ) ούτε άλλες γλώσσες (π.χ. αγγλικά by/from).

 62. leonicos said

  53 σεσηπωσών

  σεσηπυιών σεσηπώς, σεσηπυῖα σεσηπός

  αλλά κι αυτό είναι λάθος. Θα έπρεπε να είναι μέσο

  σέσημμαι, άρα σεσημμένων τῶν σανίδων. Ασφαλώς δεν θα καταλάβαινε κανείς τί συνέβη στις σανίδες κι έσπασαν

 63. ΣΠ said

  60
  Μακρόνησο το 1921;

 64. π2 said

  45, 58: Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να δίνουμε βάσεις σε όλες τις μπαρούφες που κατά καιρούς παρουσιάζονται ως linguistic evidence. Και θα πρόσθετα ότι δεν χρειάζεται να δίνουμε βάση στις μπαρούφες που κατά καιρούς αναμεταδίδει ο Greek reporter.

 65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «σεσηπωσών»

  Χρειαζόμαστε μια «βεβαίωση από τον θεράποντα ιατρό», έλα που είναι γιατρίνα και μη ελληνίδα (και λέει να της γράψουμε εμείς το κείμενο, κάτω από τη βεβαίωσή της-όχι φυσικά το διαγνωστικό μέρος- όπως το θέλει ο τύπος) 🙂
  Θεράπουσα, είπα γω, θεράπων είπε η συνάδελφος και ανατρίχιασα: «Η θεράπων ιατρός»!
  σσ Νικοκύρη, βρήκα,μετά, τη θέση σου στη Λεξιλογία και καμάρωσα λίγο μέσα μου 🙂

  Να ρίξουμε στο φιλότιμο, να την τραγουδήσουμε την Κάρμελ γιατί δείχνει δόντια
  Ay Carmela, ay Carmela. Eξ οικείων τα οικεία 🙂
  https://rogerioscommentaires.wordpress.com/2013/04/07/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AC-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1/comment-page-1/

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν έγραφα καθαρεύουσα, θα έγραφα σεσηπυιών σανίδων, ζωσών γλωσσών, λαλουσών αηδόνων. Τι, δεν είναι γλώσσα αυτή; Α, καθαρεύουσα διάλεξαν οι μάγκες, ας ήταν συνεπείς τουλάχιστον με την αστεία ακαλαισθησία της.

 67. leonicos said

  58 Τεό
  Πρόκειται για προφανή μπούρδα. Ούτε ο Νατσούλης δεν θα το έλεγε
  ή ο Γκας Πορτοκάλος

  Εντούτοις, οι αρχαίοι ήξεραν ότι καπου στο βορρά υπήρχαν τεράστοι όγκοι πάγου, προφανώς από διηγήσεις εμπόρων, από στόμα σε στόμα.

  Όταν ο Ποσειδώνας ανέτρεψε την σχεδία του Οδυσσέα με την οποία είχε φύγει από την Καλυψώ, ο Οδυσσέας βρίσκεται να κολυμπάει μπροστά σε βουνά από πάγο. Η διήγηση συνεχίζει χωρίς να επιμένει στο θέμα, αλλά τότε πρέπει να έκανε μεγάλη εντύπωση.

  Αντίθετα οι βόρειοι δεν είχαν σαφή αντίληψη του νότου, και στην νορδική μυθολογία, ο νότος είναι μια πελώρια φωτιά. Πού να φανταστούν νότιο πόλο

 68. ΓΤ said

  65@

  Πες της να πάει να πνιγεί στα Θεραπειά! 🙂

 69. ΓΤ said

  (πες τα, χρυσόστομε, γιατί τρώμε τρελό πρήξιμο με κάποια… συμπεράσματα)

 70. Theo said

  @64:
  Δεν ξέρω ποιος είναι ο Greek reporter, ούτε το Housman Society Journal όπου πρωοδημοσιεύθηκε το άρθρο, αλλά θα περίμενα περισσότερη σοβαρότητα από έναν γλωσσολόγο, πανεπιστημιακό καθηγητή φιλολογίας, που έχει ασχοληθεί με τις κέλτικες γλώσσες, όπως ο κ. Breeze. Και αντιγραφικά λάθη συμβαίνουν, αλλά από το Θυμέλη στο Θούλη (να παραλειφθούν δύο γράμματα από μια λέξη και να προστεθεί ένα άλλο, όχι στο σημείο που παραλείφθηκαν τα δύο, δηλαδή από παρανάγνωση, αλλά σε άλλο, έτσι, out of the blue) είναι απίθανο.

 71. voulagx said

  Τι είναι αυτή η σέση που πίνουν οι σεσηπότες;

 72. phrasaortes said

  Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, ο κύριος Μπρηζ έχει έφεση σε τέτοιες μεθοδολογικά αμφιλεγόμενες θεωρίες. Πάντως η υπόθεση του μοιάζει από την αρχή. Τα τοπωνύμια σπανίως ετυμολογούνται κατά τέτοιο τρόπο.

 73. Νέο Kid said

  71. Αυτά είναι για φλώρια και «τρυφερά πόδια» Γίγα. Stick to tsipro, baby! 😜

  https://cdn.shopify.com/s/files/1/0529/7815/5675/files/SESH-480×600-HERO-M_x800.png?v=1614185098

 74. Νέο Kid said

  71. Αηδίες για φλώρια! Stick to tsipro,baby!

 75. SearchPeloponnese said

  62
  σέσημμαι, άρα σεσημμένων τῶν σανίδων. Ασφαλώς δεν θα καταλάβαινε κανείς τί συνέβη στις σανίδες κι έσπασαν

  Οι… κατεαγυίες σανίδες δηλαδή, που θά ‘λεγαν οι οθροπεδικοί…

 76. ΓΤ said

  Η βουλεύτρια και τα «βαρκάκια»…

  https://www.evros-news.gr/2021/12/18/%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%AD%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6/

 77. Pedis said

  Τη διαφορα την κάνουμε οι άνθρωποι.

  Με κάτι τέτοια … προφάουντ αποφεύγατα βγαλμένα από τα άλμπουμ των κάποτε νεανίδων παρθένων του κατηχητικού, στο τέλος θα βγει ο Αδωνις και θα πει ότι για το Ευρωπαικό ρεκόρ θνητότητας στις Ελληνικές ΜΕΘ ( 60 -70 %) φταίνε οι γιατροί. 😠

 78. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πήραμε πάλι τα ορεκτικά μας και σήμερα, ωραία!

  Καλά, και αυτοί οι καθαρευουσιάνοι ένα σωρό λαλακίες γράφουν, αυτό δεν αμφισβητείται. Αλλά και αυτοί οι πλέρια δημοτικιστές γιατί δεν βρίσκουν κατάλληλες λεξεις – εκφράσεις για να αντικαταστήσουν τα καθαρευουσιάνικα απολιθώματα;
  Ο θεράπων ιατρός – η θεράπουσα… τί; ιατρός; Δηλαδή αυτό δεν είναι πάλι καθαρευουσιάνικο;

  Αν ήμουν ακτιβιστής της δημοτικής θα τολμούσα να πω: η θεραπεύτρα γιατρέσα. Τι; όχι;

 79. Δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει το » ευεργετηθέντος αχάριστου» Υπάρχει αχάριστος χωρίς να έχει ευεργετηθεί προηγουμένως ;

  Σκέτος αχάριστος, λοιπόν !!

 80. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  56 Ωχ ναι, στέκομαι διορθωμένος. Ούτε αυτό βέβαια είναι ελληνικά.

  59β Σωστά

  65 Νάσαι καλά 🙂

  72 Μπάζει από την αρχή θα έγραψες πριν το κάνει «μοιάζει» ο κορέκτορας.

 81. SearchPeloponnese said

  78

  Υπάρχει μια λειτουργία στη γλώσσα (κάπως λέγεται) που δε λες ένα πράγμα με το όνομά του. Π.χ. ποντίκια > κουφά, διάβολος > εξαποδώ

  Πρόσφατα άκουσα ορθοπεδικό να μιλάει για «καταγεότα οστά». Παρόλον τον πόνο μου, γέλασα και σκέφτηκα «γιατί δεν τα λέει σπασμένα κόκαλα». Αμέσως μετά σκέφτηκα ότι το «σπασμένα κόκαλα» ακούγεται πολύ ανατριχιαστικό για τον ασθενή.

  Ίσως η καθαρεύουσα στη γιατρική(sic) επιστήμη να έχει την παραπάνω λειτουργία.

 82. Mitsi Vrasi said

  Άκουσα σήμερα στην τιβι διαφήμηση για το κότσι (όχι το χοιρινό), τους πόνους και τη «θεραπεία του κότσι». Τη θεραπεία του κότσι και του πόδι, λέω’γω, τρομάρα τους!

 83. ΓΤ said

  51@

  Όσα δεν φτάνει η αλεπού πηδάει και τα φτάνει!

 84. Καλημέρα,
  71 Κάτι για σουπιές λένε, δεν ξέρω τι ακριβώς, αλλά ούτε κι εσύ που πού να ξέρεις κι από σουπιές βλάχος άνθρωπος. 🤣

 85. 81 Ευφημισμός, όχι;

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56 >>ελληνικά είναι το «σεσηπυιών»
  αρχαία ελληνικά 🙂

  75 >>
  Οι… κατεαγυίες σανίδες δηλαδή, που θά ‘λεγαν οι οθροπεδικοί…

  Λαθρακιασμένες είτονε οι …τάβλες 🙂

 87. ΣΠ said

  83
  Στου κουφού την πόρτα υπάρχει και κουδούνι.

 88. sarant said

  81-85 Ευφημισμός, ναι. Και λέξεις-ταμπού.

  Κι ένα σχόλιο από το ΦΒ
  Αυτοί που δεν τους αρέσει το «εννιά στους δέκα δημοσιογράφους», αν βάλουμε ένα και δύο στη θέση του εννιά και του δέκα, τι λένε δηλαδή; «Ένάς στους δύο δημοσιογράφος»;

 89. leonicos said

  Πού να φανταστούν νότιο πόλο

 90. leonicos said

  86 γενική πληθυντικού του σεσηπυία, αι σεσηπυιαι τῶν σεσηπυιῶν

 91. spyridos said

  87
  «..πάρε την πόρτα και φύγε» λέγαμε τότε.

 92. leonicos said

  Οι… κατεαγυίες σανίδες

  μέση φωνή κατεαγμέναι

 93. leonicos said

  77 Pedis

  Δεν φταίνει οι γιατροί. Φταίει η νόσος, ιδίως η πνευμονική ίνωση, φταίνει αυτοί που δεν εμβολιάζονται, αυτοί που δεν προσέχουν, και πολλοί άλλοι, αλλά σε καποιο σημείο φταίει η υποστελέχωση. ΑΛΛΑ κάποια φορά φταίνε και κάποιοι από μας. Από τους συνταξιούχους της ηλικίας μου, τουλάχιστο στο νοσοκομείο μου, είμαι ο μόνος που προσφέρθηκα, αν και από σήμερα δεν χρειάζομαι πια.

  Δυστυχώς όλα μπορούν να συμβούν. Κι αν βγει ο Άδωνις και πει…. αυτό ςλέει ό,τι θελει

  Και φυσικά, ΚΑΝΕΙΣ δε θα με θεωρήσει φιλοκυβερνητικο εδ’ω μέσα. Με ξέρετε καλά. Αλλά μπροστά στον άρρωστο, δεν υπάρχουν διακρίσεις.

 94. Pedis said

  😜

 95. leonicos said

  SearchPeloponnese said

  Πιθανώς τα «καταγεότα οστά» προκαλούν θυμηδία. αλλά η κύστη είναι χοληδόχος και όχι χοληδοχα. Το κάταγμα της κλειδός / κλείδας, δεν ε’ιναι σπάσιμο του κλειδιού, η ποδοκνημική δεν ε΄ναι ποδογαμπική, ή παδαρογαμπική, η μηριαία δεν είναι μπουτική, το ηθμοειδές δεν είναι σουρωτηρόμορφο, η ρινική θαλάμη δεν είναι μυτικό δωμάτιο,

  Εάν την εποχή που σχηματιζονται οι βασικές λέξεις χολή, ήπαρ, σπλήνας, πνευμόνι, σπόνδυλος, κρανίο εγκέφαλος, πρόσωπο, βουβώνας, κοκ πάνω στους οποίους αναπτύχθηκαν οι όροι της Ιατρικής λέγεμε σκώτι, μούρη, μύτη, μάτι και δεν ξέρω τι άλλο, ασφαλώς η ορολογία θα βασιζόταν σ’ αυτούς.

  Απλώς δεν συνέβη

 96. leonicos said

  63
  Μακρόνησο το 1921;

  Ακροναυπλία, παίζει;

 97. Νέο Kid said

  Τώρα, τι να μας πει κι ο Pedis κι ο Τσόδρας κι ο Λύτρας και το Scandinavian medical review , να πούμε! ΛΕΩΝΙΚΟΣ κύριε! Εγγύηση και γνώση , διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν!
  Φταίει η νόσος και η πνευμονική ίνωση και σε ΚΑΠΟΙΟ σημείο η «υποστελέχωση»…
  Εννοείται ότι αν υπήρχαν 5-6 ΛΕΩΝΙΚΟΙ η νόσος θα είχε γίνει σεσηπότα!

 98. phrasaortes said

  80. Ναι μπάζει ήθελα να πω. Καλά να πάθω να γράφω απ’το κινητό.

 99. Pedis said

  Αυτό το γράφημα με Ιταλικά δεδομένα ενδιαφέρει αρκετούς εδω μέσα

  και θα μπορούσε ίσως να μεταπείσει σκεπτόμενους ή παραπλανημένους μα όχι φανατικούς βλάκες αντιεμβολιαστές.

  1. Λόγω του μαζικού εμβολιασμού η θνητότητα έχει μειωθεί δραματικά (βλ. δεξί άκρο του γραφήματος).

  2. Η θνητοτητα στο δεύτερο κύμα (Νοέμβρης 2020 – Μάρτης 2021) ήταν 6-7 φορές μικρότερη από εκείνη του πρώτου (Μάρτης – Ιούνης 2020).

 100. Αγγελος said

  Υποπτεύομαι ότι το σχόλιο που μόλις έστειλα και που δεν περιείχε κανένα λίκνο το έπιασε η σπαμοπαγίδα γιατί ανέφερα… τον αδελφό του Χριστού και αρχηγό της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων 😦 Κάποτε δεν τολμούσαμε για τον ίδιο λόγο ν’ αναφέρουμε τον γνωστό αρχαίο γεωγράφο…

 101. Pedis said

  3-4% θνητότητα (αριθμός νεκρών διά του συνολικού αριθμού των νοσούντων) θα ήταν η «κανονική» θνητότητα με λοκ-ντάουν.

  Με εμβολιασμό *άνευ λοκντάουν* φτάνει μέχρι 5 τοις χιλίοις.

 102. Κιγκέρι said

  81: Όχι όμως «καταγεότα», αλλά κατεαγότα.

 103. Pedis said

  Από την άλλη πλευρά …

 104. Νέο Kid said

  101. Το «τίναγμα» των 20497 casi το Δεκέμβρη τι είναι; Όμικρον;

 105. Αγγελος said

  ΕΦΗ² (65), λάθος βέβαια «η θεράπων ιστρός», αλλά εξίσου λάθος «η θεράπουσα ιατρός», και σωστά μας φαίνεται ανυπόφορο, αφού το «θεράπων»… δεν είναι μετοχή (δεν υπήρξε ποτέ ρήμα *θεράπω). «Η θεράπαινα ιατρός» θα ήταν το σωστό, αλλά δεν ξέρω αν θα τολμούσα να το γράψω 🙂

 106. Pedis said

  # 104 – Όχι, λένε. Ακόμη. Η Ιταλία ακολουθεί με υστέρηση φάσης την άνοδο των κρουσμάτων που έχει ήδη παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες. Οι λόγοι για το φαινόμενο της υστέρησης δεν είναι σαφείς.

 107. SearchPeloponnese said

  92

  Οι… κατεαγυίες σανίδες

  μέση φωνή κατεαγμέναι

  (Νομίζω ότι) βρήκα την απάντηση:
  https://latistor.blogspot.com/2013/10/blog-post_8.html
  «ενεργ. πρκμ. β΄ με παθ. σημασ. κατέαγα»

  95.
  Σηκώνει πολλή συζήτηση το θέμα, αλλά τώρα θα δούμε Ολυμπιακό Β’ στο ΕΡΤ SPORTS 2. Έτσι, πρόχειρα:

  Τα «σπασμένα οστά» μπορεί να ειπωθεί άνετα. Τα «κατεαγότα οστά» ειναι υπερβολή. Και τα «σπασμένα κόκαλα» ίσως είναι υπερβολή.

 108. SearchPeloponnese said

  102
  Όσο κι αν προσπάθησα, δεν κατάφερα να το πετύχω. Το πέτυχα με τη δεύτερη. 🙂

 109. dryhammer said

  95. Λάτρεψα τις «μεταφράσεις» της ορολογίας και στάθηκα στο σουροτηρόμορφο. Σπεκ!

 110. Αγγελος said

  Ασχετο τελείως, αλλά ψάχνοντας για κάτι άλλο έπεσα σε παρουσίαση γαλλικής ταινίας με τίτλο «Ο Θεριστής / The Sower / Le Semeur».
  Απορίες ψάλτου: τι γυρεύει αγγλικός τίτλος σε γαλλική ταινία προβαλλόμενη στην Ελλάδα; Και κυρίως: από πού κι ως πού ο Semeur ή έστω ο Sower έγινε «Θεριστής»; Ιδίως όταν στην παρουσίαση αναφέρεται ρητώς ότι η ταινία παραπέμπει «στους ομότιτλους πίνακες του Μιγέ»;

 111. Pedis said

  Μα τόσο καυχησιάρης και περιαυτολόγος και ΜτΙ;!

  Εμένα δεν μου κολλάει. Ειλικρινά.

  Μας τρολλάρει κανονικά ο Λεώ.

 112. Νέο Kid said

  101. 0,5 τοις χιλίοις ή 0,05% ( εκτός αν δε διαιρείς το 118 με το 20497 (;). Αλλά τα πολλά casi του Δεκέμβρη δεν έχουν γίνει ακόμα risoluto, ε;

 113. Αγγελος said

  Ότι προφέρεται Μιλέ και όχι Μιγέ είναι παρωνυχίδα.
  Ιδού ο πίνακας:

 114. leonicos said

  φφ

 115. Αγγελος said

  Λεώνικε (62), σωστό (και όχι σπάνιο στην καθαρεύουσα) είναι το σεσηπώς, και συνεπώς και το όντως ανυπόφορο «σεσηπυῖα», με παθητική σημασία. «δοῦρα σέσηπε νεῶν» (=έχουν σαπίσει τα ξύλα των καραβιών) λέει ο Όμηρος (Ιλ. Β 135) και «ὁ πλοῦτος ὑμῶν σέσηπε καὶ τὰ ἱμάτια ὑμῶν σητόβρωτα γέγονε» ο Ιάκωβος ο Αδελφόθεος (ο αληθινός, όχι αυτός που σχολίαζε κάποτε κι εδώ 🙂 ) στην καθολική επιστολή του (Ε΄ 2).
  Αλλά και τα «κατεαγότα οστᾶ» χρήση του ενεργητικού παρακειμένου με παθητική σημασία είναι, και διαβάζουμε και στον Ηρόδοτο (Ζ’ 224) «Δόρατα μέν νυν τοῖσι πλέοσι αὐτῶν τηνικαῦτα ἤδη ἐτύγχανε κατεηγότα», ενώ πάλι ο Όμηρος (Ιλ. Γ 135) βάζει την Ελένη να λέει «κλαίουσα τέτηκα». Φαίνεται πως δεν ήταν σπάνιο να χρησιμοποιείται ο ενεργητικός παρακείμενος με παθητική σημασία.

 116. leonicos said

  111 Πέδη, με εκπλήττεις. Δεν είμαι καυχησιάρης. Έκανα αυτό που έπρεπε.

  Και δεν τρολάρω κανένα.

  Πλάκα κάνω με τον εαυτό μου, τη Φωτεινή και τον Τζι.

 117. sarant said

  To 115 είχε μαρμαγκωθεί

  110 Άλλο πάλι και τούτο!

 118. Pedis said

  # 112- και πολύ πιθανά θα είναι ανω κατοφ …με τη σούζα που κάνει ο αριθμός των νοσούντων.

 119. Pedis said

  112 0.5 % το 5 τοις χιλίοις.

 120. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @105. Θεράπαινα, βέβαια, Ἄγγελε. Καί θεραπαινίς ἅμα λάχει!
  (Και ὅποιος χαμογελάσει, τοῦ τρίβεις ἕνα λεξικό στήν μούρη 🙂 )

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαρμάγκα, Νικοκύρη.

 122. Γιάννης Ιατρού said

  καλημε΄ρα κι απ΄εδώ,

  δηλαδή τι καλημέρα…. με τον κωλόκαιρο που μας κάνει, αλλά αφ΄ενός χειμώνας είναι, αφετέρου εμφανίζεται στο Κολοσσαίο στην Βουλή ο γνωστός γουρλής στην «συζήτηση» οΘντκ… για τον προϋπολογισμό,

  για το θέμα με τους «εννιά στους δέκα δημοσιογράφοι…» εμένα στο μυαλό μου ήρθε το γνωστό «εννιά στους δέκα κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν….», εκεί έχει φτάσει η δημοσιογραφία σήμερα😡

  65β: ΕΦΗ, κι εμένα, μόλις διάβασα τις πρώτες γραμμές του σημερινού, αυτό θυμήθηκα. Αλλά ευτυχώς😎 έκανα το κατά τα ειωθότα ψαχουλεματάκι προτού το (ξανα-)βάλω😇

  Για τον «αδώνειο σχηματισμό» (ΕΞΟΧΟ 🤩😂😂): Καλά, γνωστός είναι ο τύπος για το θράσος του και τις μπαρούφες και τις ελληνικούρες του, αλλά παίρνει στον λαιμό του και «αθώα πλάσματα»…

  Άσε που έχει διαιωνιστεί η προσφορά του

 123. rogerios said

  @110: α. Γιατί αγγλικός τίτλος για μια γαλλική ταινία; Για τους ίδιους λόγους που τα ποδοσφαιρικά γήπεδα λ.χ. στην Πολωνία ή στην Ουκρανία έχουν για τα ελληνικά ΜΜΕ αγγλικά ονόματα. Επειδή για τα ΜΜΕ υπάρχουν δύο μόνον γλώσσες: μια υβριδική νεοελληνική, η οποία ακολουθεί καταρχήν τη δομή της δημοτικής, πλην όμως δέχεται συνεχείς μεταμοσχεύσεις λέξεων από την καθαρεύουσα (επειδή οι δεύτερες είναι οι μόνες με lettres de noblesse για κάποιους). Και η ΚΥΡΙΑΡΧΗ γλώσσα, η μοναδική, η αξεπέραστη. 🙂
  β. Διότι ο δύστυχος «Σπορέας» δεν είναι πιασάρικος τίτλος, ενώ με τον «Θεριστή» μπορεί και να προσελκύσουμε χεβυμεταλλάδες, σπλαττεράδες, γκόθικ τύπους, ενδεχομένως και νοσταλγούς του Μπέργκμαν. Άλλωστε, όποιος σπέρνει, θερίζει κιόλας, οπότε ποιο το πρόβλημα. 🙂

  [ο «Μιγέ» είναι πράγματι ασήματο πταίσμα]

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102 >>κατεαγότα.
  «ου κατέαξαν αυτού τα σκέλη» – μού έχει μείνει από τα Ευαγγέλια, όταν σπαθίσανε την πλευρά του Ιησού κι έτρεξε νερό και αίμα, σημάδι ότι είχε πεθάνει (κι έτσι δεν τον άνοιξαν σαν τη σαρδέλα 😦 )

  81 >>το «σπασμένα κόκαλα» ακούγεται πολύ ανατριχιαστικό για τον ασθενή.
  Μια θεια όταν έσπασε το πόδι της έλεγε δεν έχω σπάσιμο ,κάταγμα είπε ο γιατρός! Στο μυαλό της -και δεν της το διορθώσαμε, ήταν «στα επίσημα» το στραμπούληγμα 🙂

  Οταν ο νόμος γράφει ότι βεβαιώνει «ο θεράπων ιατρός» δεν το ρισκάρεις ν τ΄αλλάξεις μην και δεν το αποδεχτεί ο ΕΦΚΑτζής υπάλληλος!

  Πάντως (και) σήμερα, με τα σεσηπότα, τα κατεαγότα και τις θεράπουσες, που γίνανε ελαφρώς μύλος μεταξύ ανθρώπων που κάναμε αρχαία-μερικοί λόγω σπουδών και πιο εντατικά- φαίνεται ξεκάθαρα, αυτό που προ Σαραντάκου δεν είχα κι εγώ συνειδητοποιήσει: Τα αρχαία είναι μια άλλη γλώσσα-με άλλους κανόνες.
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/05/30/arxaia/

 125. Πέπε said

  66

  Γιάννη, το σεσηπυιών σανίδων και τα παρόμοια, που θα χρησιμοποιούσε ένας συνεπής καθαρευουσιάνος, είναι ακαλαίσθητα με γνώμονα το γλωσσικό αισθητήριο της δημοτικής. Όπως, με το ελληνικό γλωσσικό κριτήριο, είναι ακαλαίσθητα (κακέμφατα και/ή αστεία) τα ξένα επώνυμα Πούτσο, Χέσε, Χέστον κλπ.

  Με εσωτερικά κριτήρια της καθαρεύουσας (είπαμε θέμε συνέπεια, έτσι;) δεν είναι νομίζω ούτε καλαίσθητα ούτε το αντίθετο. Είναι θέμα χρήσης και χρήστη. Σε κάθε γλώσσα και σε κάθε επιμέρους επίπεδο γλώσσας μπορεί κανείς να εκφραστεί με μεγαλύτερη, μικρότερη ή καθόλου καλαισθησία.

 126. ΣΠ said

  110
  Για την άστοχη απόδοση των τίτλων στα ελληνικά ευθύνονται οι διανομείς των ταινιών. Όλοι μπορούμε να θυμηθούμε παραδείγματα. Η συγκεκριμένη ταινία είχε παιχτεί στην Ελλάδα με τον τίτλο Ο θεριστής.

 127. ΓΤ said

  86 Εφάουα

  Έφη, τα αρχαία ελληνικά είναι ελληνικά αρχαία 🙂

 128. Χαρούλα said

  Καρμηλίτικα θα τα έλεγα. Και μάλλον λαθος, αφού κάποιος άλλος δεν παραξενεύτηκε. Πείτε μου γιατί Καρμηλιτικά;

  9 στους 10 δημοσιογράφους, ενώ 9 στις 10 μαμάδες, 9 στους 10 γιατρούς, 9 στις 10 φορές. Συνήθως έτσι τα χρησιμοποιώ. Μήπως με παρασύρει το γένος, αφού στο θηλυκό είναι το ίδιο;

  ΕΦΗ (#65), ας το ακούσουμε κιόλας. Και ως ισπανικό πια , αφιερώνεται στην μνήμη της Κρόνης

 129. Μαρία said

  Και ολοκληρώνουμε με τον κ. Ιάσων Φωτήλα. Στην αρχή του βίντεου https://www.youtube.com/watch?v=aeZAnxc4h_s&t=3s

 130. Δεν είναι ίδιο με το όλους όσους, αν και μοιάζει.

  Πρόκειται για δύο διαφορετικές προτάσεις, ορθών συντακτικά και των δύο (παρεμπ., η γενική μου εδώ είναι σωστή, ε, κ. Μέφρι;):

  Στο εννιά στους δέκα δημοσιογράφοι, υποκείμενο του ρήματος που ακολουθεί είναι οι εννιά δημοσιογράφοι, και απλώς έχει μπει σφήνα στο ενιαίο όνομα/υποκείμενο το στους δέκα. Το δέκα δεν είναι προσδιορισμός στο δημοσιογράφοι, αλλά είναι μόνο του, με το στους, για λόγους οικονομίας (αλλιώς θα επαναλαμβάνονταν οι δημοσιογράφοι σε αιτιατική, την πτώση του στους δέκα).

  Από την άλλη μεριά, στο εννιά στους δέκα δημοσιογράφους, υποκείμενο του ρήματος που ακολουθεί είναι οι εννιά σκέτο, πάλι για λόγους οικονομίας (αλλιώς θα επαναλαμβάνονταν οι δημοσιογράφοι σε ονομαστική, την πτώση του εννιά, ως υποκειμένου), το στους δημοσιογράφους είναι τώρα ενιαίο με τον δικό του προσδιορισμό δέκα.

  Τέλος, η ειδική περίπτωση της αναλογίας 1 προς 2 μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε τον αριθμό (ενικό ή πληθυντικό) υποκειμένου και ρήματος. Οι δύο διαφορετικές συντάξεις θα ήταν η ένας στους δύο δημοσιογράφος, και η ένας στους δύο δημοσιογράφους. Την πρώτη νομίζω δεν την λέει κανείς παρόλο που είναι συντακτικά θα την υπέθετε κανείς ορθή. Αντιθέτως, λέμε ή την δεύτερη, ή την ένας στους δύο δημοσιογράφοι με ρήμα στον πληθυντικό, θεωρώντας ορθά ότι το ένας στους δύο, δεν σημαίνει κυριολεκτικά ένας, αλλά δηλώνει αναλογία, ποσοστό, όπου το υποκείμενο του ρήματος είναι πληθυντικός περιληπτικός.

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  125:Ο Ροΐδης πάντως πρότεινε το λανθασμένο ζώντων γλωσσών στη θέση του σωστού ζωσών γλωσσών, που το θεωρούσε αφόρητο. Και ο Ροΐδης ήταν δημοτικιστηής αλλά, έγραφε καθαρεύουσα. Στα «Είδωλα» φέρνει πολλά παραδείγματα ακαλαίσθητων αλλά σωστών καθαρευουσιάνικων τύπων. Νομίζω πως το γλωσσικό αίσθημα είναι ένα, δεν μπορεί να διασπαστεί σε καθαρευουσιάνικο και δημοτικιστικό.

 132. ΓΤ said

  128@

  Εδώ όλοι γνωρίζουν τον Καρμελιτικό Κανόνα του Αγίου Αλβέρτου (βοήθειά μας με μερικά που διαβάζουμε εδώ σήμερα) 🙂

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127 Σύφωνοι ΓαΤάκι!
  Τη σχέση τους με τα νέα ελληνικά θέλω να μου προσδιορίσεις. Είναι συγγενείς, δίδυμες, σιαμαίες, εξώγαμο τέκνο, νόμιμο, εξ αγχιστείας ή μήπως αγαπημένοι γείτονες που ο παλιότερος τρατάρει τον νέο πολλά από του μποστάνι του που το καλλιεργεί όμως με άλλο σύστημα και ο νέος τα παίρνει ευχαρίστως αλλά κάνει (και) τα δικά του ; 🙂

  σσ καπαρώνω τη σχέση Σμύρνη -Νέα Σμύρνη 🙂

 134. 122: Στους κατασκευαστές πλυντηρίων η ονομαστική και η αιτιατική των κατασκευαστών συμπίπτουν, οπότε δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα δύο σχήματα.

 135. Μαρία said

  θέτω υπόψη κάποιου
  υπόψη των αρμοδίων, 6 Ιουνίου 2021

 136. ΓΤ said

  133@

  Τα αντιλαμβάνομαι ως εκείνον τον αγαπημένο γείτονα ο οποίος είναι νόμιμο μη σιαμαίο συγγενές τέκνο ενός μακραίωνου γάμου άρθρωσης του σκέπτεσθαι.

 137. venios said

  Η ταινία Zazie dans le metro, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Raymond Queneau είχε βαφτιστεί στα ελληνικά «δυο μάτια είδαν πολλά», μεταξύ άλλων για να προσελκύσει και ματάκηδες (μιλάμε για δεκαετία του 1950). Οι οποίο, απογοητευμένοι τα έσπασαν.

 138. Πέπε said

  62, 115

  Αρχαία ρήματα που σχηματίζουν ενεργητικό πρκ. β’ (δηλαδή με τον αρχικό ρηματικό χαρακτήρα αναλλοίωτο, π στο σέσηπα και όχι φ, γ στο κατέαγα και όχι χ, και χωρίς ειδικό σύμφωνο για τον παρακείμενο όπως το -κ- στο λέλυκα) συχνά αν όχι πάντα τον χρησιμοποιούν με παθητική σημασία.

 139. ΣΠ said

  130
  Πάντως είναι νομίζω πιο στρωτό το ουσιαστικό να μπαίνει δίπλα στον επιθετικό προσδιορισμό, δηλαδή: «εννέα δημοσιογράφοι στους δέκα» αντί «εννέα στους δέκα δημοσιογράφοι».

 140. 139: Το εννέα στους δέκα δίνει σαφέστερα την αναλογία και δεν αποτελεί κυριολεξία, όπως, για παράδειγμα, το «εκατόν σαράντα στους εκατόν πενήντα έξι δημοσιογράφοι», για το οποίο θα είχες περισσότερο δίκιο. Το «σε/στους» δηλώνει την αναλογία και ζητά τον παρονομαστή δίπλα του στη φράση -είναι καθιερωμένο σχήμα.

 141. Νέο Kid said

  139. 140. Υπάρχει και η εναλλακτική λύση της χρήσης κλασμάτων αντί για ratios ,αλλά μετά θα με κατηγορεί ο Νικοκύρης ότι προωθώ τη γενικομανία from the back door 😊 γιατί εκεί παίζει μόνο γενική.
  Τα δύο τρίτα (ή τα εννιά δέκατα) των δημοσιογράφων. 😉

 142. Νέο Kid said

  141. Άσε την εντύπωση που θα κάνεις ας πούμε σε μια γκόμενα αν πεις , αντί γι αυτό που λέει ο Στάζυ στο 140, «τα εκατόν σαράντα εκατοστά πεντηκοστά έκτα των δημοσιογράφων» ! 🥸😎👏

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Χίλια καλά να κάνεις,ένα να μην κάνεις είναι σαν να μην έκανες κανένα
  Μου φερε στο νου μια παροιμιακή έκφραση- ντεκουπάζ ταινίας μικρού μήκους μοιάζει 🙂 που έλεγε ταχτικά ο πατέρας μου:
  «Εννιά φορές να του δώσεις το γάιδαρο να πάει στο μύλο και μια να μην του τονε δώσεις, θα γενείς κακός»

 144. Pedis said

  # 112, 118 – Στο γράφημα του #99, από αρχές Νοεμβρίου οι καμπύλες νοσήσεων και θανάτων σχηματίζουν αντίστοιχα δύο ορθογώνια τρίγωνα με τη μια κάθετη πλευρά τους ίση …

  Στις αρχές Νοεμβρίου το ποσοστό εμβολιασμού ήταν ήδη αρκετά μεγάλο (στον ενήλικα😁πληθυσμό).

  #137 – Χαχά!

 145. 142, Σοβινιστικό γουρούνι, κάνε καμιά απλοποίηση, θα γυρίσει και θα σου πει.

 146. Κιγκέρι said

  124: Έφη,

  «ου κατέαξαν αυτού τα σκέλη» – μού έχει μείνει από τα Ευαγγέλια, όταν σπαθίσανε την πλευρά του Ιησού κι έτρεξε νερό και αίμα, σημάδι ότι είχε πεθάνει (κι έτσι δεν τον άνοιξαν σαν τη σαρδέλα 😦 )

  Δεν θέλω να μπω σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το ποιος είναι ο μηχανισμός θανάτου στη σταύρωση (βασικά η ασφυξία), αλλά δεν θα τον ανοίγαν σαν σαρδέλα τον Χριστούλη, τα πόδια θα του σπάγανε.

 147. # 133

  Ε όχι και γατάκι ο Γουτους…Παπουτσωμένος ( με τ’ άρβυλα του Βελουχιώτη ) Γάτος, ΤιΣι (t c, top cat) των αμερικάνικων καρτούν, είναι πιο κοντά 🙂 🙂

 148. Αγγελος said

  Στάζυμπε (131), εξαιρετική η εξήγησή σου και την παραφράζω λίγο συνοπτικότερα:
  «εννιά δημοσιογράφοι στους δέκα δημοσιογράφους» θα ήταν η πλήρης φράση, αλλά για να αποφύγουμε την επανάληψη, παραλείπουμε το ένα από τα δύο και λέμε είτε «εννιά δημοσιογράφοι στους δέκα» είτε «εννιά στους δέκα δημοσιογράφους» — είτε κατά σύμφυρση «εννιά στους δέκα δημοσιογράφοι».

  Μας τα χαλάς όμως στο τέλος, ισχυριζόμενος ότι λέμε και «ένας στους δύο δημοσιογράφοι». Εμένα τουλάχιστον αυτό μου φαίνεται τέρας: ή «ένας στους δύο δημοσιογράφους» θα πω, ή «ένας δημοσιογράφος στους δύο».
  Και τα χαλάς ακόμα χειρότερα στο (134), λέγοντας «η ονομαστική και η αιτιατική των κατασκευαστών συμπίπτουν». Μέφρυ 🙂 🙂 🙂

 149. Triant said

  145: Έ θα της πείς ενενήντα εννιά στους εκατόν δέκα.
  Αυτά τα κλάσματα στα στοιχηματζήδικα είναι για να μπλέκουν τους μή Αγγλοσάξονες. Ψάχνεις να βρεις πόσο είναι το 12/7 και εάν και πόσο μεγαλύτερο είναι από το 5/3. Βάζουνε μετά και stones για την χαριστική βολή.

 150. 148: Για το «τέρας». Το αποφεύγουμε, αλλά λέγεται. Αν θυμάμαι καλά το δέχονταν κι ο ΦΠ στο μάθημά του στο mathesis, αλλά μην εμπιστεύεστε τη μνήμη μου πολύ. Πάντως το ακούω, και το αποδέχομαι, όπως το εξήγησα.

  Οι κατασκευαστές έχουν ίδια ονομαστική και αιτιατική πληθυντικού: οι κατασκευαστές, (σ)τους κατασκευαστές. Όχι; πώς θα ξεχωρίσεις, λοιπόν οι κατασκευαστές στη φράση «εννιά στους δέκα κατασκευαστές» είναι στην ονομαστική ή στην αιτιατική για να πεις αν το σχήμα είναι ανάλογο με το «δημοσιογράφοι» ή το «δημοσιογράφους»;

 151. ΣΠ said

  140
  Ε, σ’ αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερη η αιτιατική: εννέα στους δέκα δημοσιογράφους.

 152. Αγγελος said

  Πέπε, δεν έχω πρόχειρο τον Ροΐδη εδώ που είμαι, αλλά θυμάμαι σαφώς ότι αντικρούει με παραδείγματα κάποιες ρήσεις του Κόντου περί «αηδούς ορθότητος» και συνιστά σε όσους μεταστραφούν από την καθαρεύουσα στη δημοτική να εγκαταλείψουν αυτές ακριβώς τις ιδέες, να μην κάνουν δηλαδή αυτό που σήμερα θα χαρακτηρίζαμε ψυχαρισμούς. Λάθος είναι βέβαια το «σεσηπότων σανίδων», αλλά τελείως ανυπόφορο και το σωστό «σεσηπυιῶν σανίδων» ή — αν το τολμήσει κανένας ορθοπ*δικός — το «κατεαγυιών αρθρώσεων». Άψογη καθαρεύουσα είναι και το «σαθρών/απεσαθρωμένων/εφθαρμένων σανίδων» ή το «υποστασῶν κατάγματα αρθρώσεων», αλλά χωνεύεται 🙂
  Υπόψιν, το Ευαγγέλιο (Ιω. ΙΘ’ 31) λέει και «ἠρώτησαν τὸν Πιλᾶτον ἵνα κατεαγῶσιν αὐτῶν τὰ σκέλη», με αύξηση στην υποτακτική. Οπότε τα σημερινά «απέκρουσε!» και «επέλεξε!» έχουν βιβλικές περγαμηνές 🙂

 153. Νέο Kid said

  144. Α, έκανες τα ολοκληρώματα , δηλαδή τον λόγο των δύο εμβαδών των τριγώνων (με κοινή κάθετο un mese : da novembre a dicembre, και οι άλλες κάθετοι 118 και 20497) και βγαίνει μισό τοις χιλίοις ; Σωστοός!

 154. Πέπε said

  @142

  > Άσε την εντύπωση που θα κάνεις ας πούμε σε μια γκόμενα αν πεις , αντί γι αυτό που λέει ο Στάζυ στο 140, «τα εκατόν σαράντα εκατοστά πεντηκοστά έκτα των δημοσιογράφων»

  Μπορεί δε να θες παράλληλα να κάνεις κι ένα σχόλιο για το σάπιο δημοσιογραφικό κατεστημένο: τα εκατόν σαράντα εκατοστά πεντηκοστά έκτα των σεσηπότων δημοσιογράφων.

  Επιπλέον, μπορεί να θέλεις το ως άνω σχόλιό σου να είναι και εμφύλως εστιασμένο: τα εκατόν σαράντα εκατοστά πεντηκοστά έκτα των σεσηπυιών δημοσιογράφων.

  Ή να μην είναι: τα εκατόν σαράντα εκατοστά πεντηκοστά έκτα των σεσηπότων / -υιών δημοσιογράφων / των σεσηπ@ων δημοσιογράφων

 155. ΣΠ said

  141, 142
  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επί τοις εκατό αναλογία: το 90% των δημοσιογράφων.

 156. Αγγελος said

  Στάζυμπε (148β), φυσικά, αλλά είχες γράψει εκ παραδρομής «η ονομαστική και η αιτιατική των κατασκευαστών συμπίπτουν», με γυρτά στοιχεία, σαν να ήταν ονομαστική και αιτιατική ο τύπος «των κατασκευαστών». Γι΄αυτό είπα «Μέφρυ» 🙂
  Και η Χαρούλα (128) έγραψε «9 στους 10 δημοσιογράφους, ενώ 9 στις 10 μαμάδες, 9 στους 10 γιατρούς, 9 στις 10 φορές. Συνήθως έτσι τα χρησιμοποιώ» — όπου βέβαια οι γιατροί έπρεπε να πάνε με τους δημοσιογράφους και όχι με τις 10 μαμάδες και τις 10 φορές. Όλοι μπερδευόμαστε, και η WordPress δεν μας επιτρέπει να διορθωνόμαστε εκ των υστέρων…

 157. Νέο Kid said

  154. Ρε φίλε! Να εντυπωσιάσουμε είπαμε. Όχι να χτυπήσουμε την Ορνέλα Μούτι και τη Ρίτα Χέιγουορθ μαζί! 😆👍

 158. 155: Και μετά να αποφασίσεις αν το ρήμα για το 90% θα είναι σε ενικό, σε συμφωνία με τη γραμματική μορφή, ή στον πληθυντικό, σε συμφωνία με το νόημα, αφού δεν μιλάς για ένα δημοσιογράφο.

  156: Κατάλαβα τι εννοείς, αν έγραφα «η ονομαστική και η αιτιατική πληθυντικού της λέξης κατασκευαστής συμπίπτουν». Για να έρθεις πάλι να πεις «κάτσε να σε παραφράσω λίγο συνοπτικότερα». 🙂

 159. 157: Κάν’ το κλάσμα σαν κι εσένα! Ανάγωγε!

 160. ΣΠ said

  140
  Τώρα που το σκέφτομαι και το «οι εκατόν σαράντα στους εκατόν πενήντα έξι» αναλογία δίνει. Για κυριολεξία θα έλεγα «οι εκατόν σαράντα από τους εκατόν πενήντα έξι».

 161. Μαγευτικό — για λίγους, βέβαια — το Carmel (Καρμέλ) στην Καλιφόρνια, πάνω στην παραλία του Ειρηνικού νότια από τον Άγιο Φραγκίσκο. Διάσημο επί δημαρχίας Κλιντ Ήστγουντ.

  Αμέσως βόρεια από το Καρμέλ (abutting) είναι το 17-Mile Drive που διασχίζει περιοχές ευμάρειας (διάσημων ή μη), κι ένα κομμάτι του είναι προσιτό με εισιτήριο. Ανάμεσα στις πολλές ενδιαφέρουσες επαύλεις, Μεσογειακού κυρίως ρυθμού, και μία που ενσωματώνει και βυζαντινά/δυτικά στοιχεία — δυστυχώς ιδιωτική και όχι ανοιχτή στο κοινό.

 162. Πέπε said

  152

  Τα αρχαία ελληνικά διακρίνονται για τη δυνατότητα αλλά και την τάση τους για ακραία (έως και εκνευριστική) ακρίβεια: αμετάφραστα μοριάκια όπως γε, τοι, περ, ουν, χώρια μέσες χώρια παθητικές καταλήξεις, παρόμοιοι τύποι που διακρίνονται από ένα μακρό/βραχύ ή από ένα πνεύμα κλπ.

  Η γνήσια λαϊκή δημοτική δε σκάει για τέτοια. Είναι υπέρ του λίγα λόγια και σταράτα, και της εμπιστοσύνης ότι ο άλλος θα καταλάβει αυτό που θέλουμε να του πούμε χωρίς να τον πάμε στράτα-στρατούλα.

  Οι λόγιες μορφές της νεοελληνικής, καθαρεύουσα και σημερινή λόγϊα, εμπνέονται από αυτή την ιδιαιτερότητα των αρχίων. Είναι οπωσδήποτε νεοελληνικές, αυτό δεν αλλάζει, αλλά δανείζονται εργαλεία της αρχαίας για την αρχαία τους χρήση (την ακριβολογία).

  Άρα, άμα εγκαταλείψεις την καθαρεύπυσα υπέρ της δημοτικής κάνε όπως γίνεται στη δημοτική, αλλά εντός της καθαρεύουσας μη συγχέεις τους σεσηπότες με τις σεσηπυίες για κανένα λόγο.

 163. @ 152 Άγγελος

  Να το πούμε
  π.χ. «απέκρουσέ τον!» και «επέλεξέ τα!»
  για να φανεί πως είναι κακές προστακτικές.

 164. Αγγελος said

  (137) Να δίνουμε τελείως διαφορετικό τίτλο σε ξένες ταινίες, είτε γιατί ο πρωτότυπος δεν θα ήταν κατανοητός στα ελληνικά (το North by Northwest που έγινε Στη Σκιά των 4 Γιγάντων) είτε απλώς για να γίνει πιο πιασάρικος (το Riso Amaro που έγινε Πόθοι στους Βάλτους), το καταλαβαίνω, εντός ορίων βέβαια (το Jules et Jim έγινε «Απολαύστε ο κορμί μου», σαν να ήταν πορνογράφημα!) Αλλά Θεριστή τον Σπορέα, ή έστω (για να μη νομιστεί ότι είναι θρησκευτική η ταινία) Σποριά, γιατί; Για να παραπέμπει στον Χάρο και να προσελκύσει τους λάτρεις του γκράν-γκινιόλ, όπως νομίζω ότι υπαινίσσεται ο Βένιος;

 165. 160: Στα λόγια μου έρχεσαι. 🙂 Με το «σε/στους» πρέπει να αναγνωρίσουμε το σχήμα της αναλογίας που θέλει τον παρονομαστή δίπλα στον αριθμητή. Δεν θα το εκλάβουμε ως κυριολεξία, ώστε να έχουμε περισσότερη ελευθερία να το μετακινήσουμε.

 166. Theo said

  @124++:
  Κατά την επικρατούσα διεθνώς άποψη ανάμεσα στους ιστορικούς γλωσσολόγους, τα αρχαία και τα νέα ελληνικά είναι μια γλώσσα. Τα νέα είναι μια εξέλιξη της αρχαίας.
  Το έχουμε ξανασυζητήσει δυο ή τρεις φορές, αλλά το γιατί αυτό ισχύει δεν μπορώ να το εξηγήσω, μια και δεν είμαι γλωσσολόγος.

 167. Pedis said

  # 153 – Στο μεταξυ σε δεα μέρες παρατηρήθηκε αύξηση κατά 35% στις νοσήσεις, ο αριθμός των θανάτων είναι σχεδόν σταθερός -> θνητότητα μικρότερη από 0.5%.

  Άλλο δεδομένο: στις Ιταλικές ΜΕΘ ο αριθμός των ασθενών είναι λίγο μεγαλύτερο από το 1/10 του αντίστοιχου αριθμού πέρυσι τέτοια εποχή.

  Αν η Ο δεν αλλάξει τα δεδομένα ριζικά, τα παραπάνω είναι επιχειρήματα που πρέπει να πείσουν έναν πρόθυμο για ορθολογική συζήτηση αντιεμβολιαστή.

 168. Pedis said

  Στο μεταξυ σε δεα μέρες -> Στο μεταξύ σε δέκα μέρες

  (το πληκτρόλογιό μου έχει προβλήματα … )

 169. Νέο Kid said

  164. Πάντως , αν το Shawshank redemption αντί γι αυτόν τον τίτλο που το 50% των αμερικανών δεν μπορούσε να προφέρει (πόσο μάλλον να τον θυμηθεί…) , είχε τον ευφυέστατο ελληνικό Last exit: Rita Hayworth… θα είχε κόψει τουλάχιστον τριπλάσια εισιτήρια !

 170. ΣΠ said

  158
  Με πληθυντικό έχουμε σχήμα κατά το νοούμενο («ο κόσμος χτίζουν εκκλησιές»).

 171. ΚΩΣΤΑΣ said

  Για να ολοκληρώσω και να κλείσω την σκέψη μου σχετικά με το #78 σχόλιό μου, λέω τούτο. Δεν είναι βίτσιο κάποιων κρυπτοκαθαρευουσιάνων ή γλωσσαμυντόρων να χρησιμοποιούν τύπους, όπως: ο αιτών, ο δηλών, ο θεράπων, ο υπογράφων*… Προκύπτει ως ανάγκη γιατί δεν μπορούν στην δημοτική να βρουν αντίστοιχους τύπους που να είναι σύντομοι (μονολεκτικοί κατά το δυνατόν) και απόλυτα ακριβείς και σαφείς.

  *Ο υπογραφόμενος χρησιμοποιείται μεν, αλλά ταιριάζει κυριολεκτικά στην αρχή ενός εγγράφου. Στο τέλος, πριν την υπογραφή, δεν θεωρώ σωστό να μπει ξανά ο υπογραφόμενος, δεν μου πολυταιριάζει νοηματικά.

  Είπα και ελάλησα και ας μην πάρω απάντηση. Το γράφω μόνο και μόνο για να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι οπαδός παλαιότερων μορφών της γλώσσας μας, ο κορμός στο λόγο μου είναι η δημοτική, αλλά δεν χάλασε ο κόσμος, αν, όπου παρίσταται ανάγκη να εκφραστών καλύτερα, χρησιμοποιήσω και άλλους τύπους παλαιότερων γλωσσικών μορφών.

 172. … λέει ο κ. Schutz στον φίλο του:
  — Πλήρωσα 10 χιλιάρικα για να βγάλω το Μ από το όνομα που μου έδωσαν
  -τον είχαν ονομάσει Schmutz, βρόμα. …

  Στην αλλαγή
  Schmutz σε
  Schutz
  πλήρωσε για
  Προστασία

 173. Michael Tziotis said

  16. Σιγά την πτέρυγα!

  Εμάς μας έστελνε για αποξύλωση του πέριξ δάσους!
  Και κάποτε είδα ότι κάποιος άξων είχε βρεθεί «εις κομματώδη κατάστασιν»

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στην πράξη λέμε «η θεράπουσα ιατρός». Υπάρχει και σε απόφαση του Αρείου Πάγου, οπως ειδα στη Λεξιλογία, όπου συζητήθηκε το θέμα :
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lexilogia.gr/threads/%25CE%2597-%25CE%25B8%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25AC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2585%25CF%2583%25CE%25B1-%25CE%25B9%25CE%25B1%25CF%2584%25CF%2581%25CF%258C%25CF%2582.16839/&ved=2ahUKEwisi5PBtu30AhUnh_0HHYC7CqgQFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw1TH7JKlEo0hC9DUrKoWwmJ

 175. Νέο Kid said

  172. Οι καημένοι οι φτωχούληδες Σβαρτσενέγκερ αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αυστρία για να γλυτώσουν το ονοματικό μπούλινγκ που τους έκαναν …

 176. ΣΠ said

  165
  Δεν έφυγα ποτέ απ’ τα λόγια σου. 🙂 Δεν διαφώνησα με το 130. Απλώς είπα ότι, αν το ουσιαστικό μπει μετά το σχήμα αναλογίας (9 στους 10) είναι πιο στρωτό να μπει στην αιτιατική ώστε να μη χωρίζεται το ουσιαστικό από τον επιθετικό προσδιορισμό του.

 177. Theo said

  4345 63 684

 178. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  121 –> 174 Συγνώμη, έλειπα

  122τ !!

  131 Δεν θα έλεγα ότι το πρότεινε ακριβώς.

  137 Χαχαχά!

  172 🙂

 179. ΣΠ said

  164
  Οι δύο χειρότερες αποδόσεις τίτλων ταινιών στα ελληνικά ήταν:
  The blues brothers -> Οι ατσίδες με τα μπλε.
  Saw -> Σε βλέπω.
  (εδώ το saw σημαίνει πριόνι, δεν είναι ο αόριστος του see)

 180. Michael Tziotis said

  78,,171, και άλλοι

  Ας προσέξουμε να μη γίνουμε οι καθαρευουσιάνοι της Δημοτικής, να θέλουμε δηλαδή ντε και καλά να αποκλείσουμε τις λόγιες λέξεις, έχουν κι αυτές τη χρησιμότητά τους.
  Για παράδειγμα, στη Σουηδία, κάποτε, βρέθηκα μπροστά σε κάποιον γιατρό να προσπαθεί να μου λέει στην σουηδική δημοτική τη λέξη fettknöl. Του είπα πως ακόμα δεν ήξερα καλά Σουηδικά, γι’ αυτό τον παρακάλεσα να το πει στην καθαρεύουσά του! Αυτός, διαπορών (πώς μου αρέσει αυτή η μετοχή!) μου είπε την λέξη στην καθαρεύουσα …lipoma!!! Tώρα σε κατάλαβα, του είπα, και τον άφησα σύξυλο (άναυδο που λέγαμε προχτές) 🙂

 181. sarant said

  179 Ναι, γιατι είναι παρανόηση

 182. 126,

  Ο θεριστής,
  ως «περαστικός άνδρας»,
  ήταν σίγουρα
  παραθεριστής

 183. ΚΩΣΤΑΣ said

  180
  Ναι, συμφωνώ απολύτως με το πνεύμα του σχολίου σου αγαπητέ μου Michael Tziotis. Ξαναλέω ότι στη δημοτική μιλώ και γράφω, αλλά δεν έχω καθόλου αναστολές αν χρειαστεί ή μου φανεί καλύτερο να χρησιμοποιήσω λέξεις ή εκφράσεις της καθαρεύουσας, αρχαίας… ή ακόμη και ΒουΪκα που θά ‘λεγε και ο φίλος μας Δημόσιος Χώρος. Όλα πολύτιμη κληρονομιά μας είναι.

 184. venios said

  187 Κι εμένα, ένας συμφοιτητής μου στη Γαλλία με ρώτησε πόσες έδρες έχει ένα εικοσάεδρο. -Είκοσι φυσικά, του απάντησα. Πού το βλέπεις το «φυσικά»;- μου είπε. Βεβαίως, στα γαλλικά είκοσι = vingt και έδρα = .face

 185. 14, … Καρμηλιτικά ή Καρμελικά; …

  Αναλόγως,
  Κάρμα-Καμήλιον

 186. Γιάννης Κουβάτσος said

  178:Το δικαιολόγησε, αν θυμάμαι καλά;

 187. leonicos said

  113 Αγγελος

  Είδα όλους τους Millet, μόνο για τον ζωγράφο λεεί ότι προφέρεται Μιλ’λέ .

  Ομολογώ ότι Μιγιέ θα τον διάβαζα κι εγώ. Μήπως ξέρεις τον λόγο;

 188. Γιάννης Ιατρού said


  Omicron Scare: Netherlands to announce nationwide lockdown to slow the spread of New COVID-19 Variant

 189. Γιάννης Ιατρού said

  188: κι αυτό….με 85%+ εμβολιασμένους !!

 190. sarant said

  186 Ναι, μίλησε για «αυτόματον εξέγερσιν του ωτίου»

 191. kpitsonis said

  Καταρχάς, το «ενήλικας» της ακροάτριας. Ο τύπος «ενήλικας» είναι νόμιμος και γίνεται δεκτός από όλα τα λεξικά, αν και στον Μπαμπινιώτη με την ένδειξη «προφ.» -προκειμένου όμως για ραδιοφωνική εκπομπή, είναι απολύτως αποδεκτός. Άλλωστε, ο ενήλικας προέρχεται από το «ενήλιξ», και η τροπή -ιξ σε -ικας είναι απολύτως κανονική (έλικας).

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη το σωστό είναι ενήλικας . Δεν ξέρω αν υπάρχει κανόνας αλλά όλα τα τριτόκλιτα αρσενικά , στη δημοτική παίρνουν κατάληξη -ας : κόραξ – κόρακας , αγών – αγώνας , ρήτωρ – ρήτορας , Πλάτων – Πλάτωνας κοκ .. Εκείνο το έλικας βγάζει μάτι . Είναι η έλικα και όχι ο έλικας από το θηλυκό η έλιξ .

 192. @ 183 ΚΩΣΤΑΣ
  🙂

 193. Θράκας said

  Ενδιαφέρουσα η συζήτηση για την σημερινή χρήση της νεοελληνικής γλώσσας και κατα πόσο μεμονωμενες εκφράσεις της καθαρεύουσας μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούνται ειτε λογω κομψότητας,ειτε λογω καθαρότητας των εννοιών είτε ξερωγωτι.Το δικό μου ερωτημα είναι μηπως πρόκειται και για συζητηση δεινοσαύρων;Οι νεώτεροι, που δεν διδαχτηκαν στο σχολείο την Καθαρεύουσα αλλά μόνο την Δημοτικη,ποια ειναι η σχεση τους με αυτήν;Πως νοιώθουν,αντιδρούν ή και συζητούν λέξεις που καταγονται από την Καθαρεύουσα.Αφού δεν γνωρίζουν την γραμματικη και την συνταξη της.Θα με ενδιέφεραν ιδιαιτερα παρεμβασεις πάνω στο ζητημα αυτων των ηλικιών. Ισως τα σχολια αυτής της γενιας εδιναν απαντησεις στο θεμα χρησης και εξελιξης μιας Γλωσσας.

 194. Πέπε said

  Γιάννη Κουβάτσο, το σχόλιό σου για τον Ροΐδη δεν το είχα προσέξει (και συνέχισα απαντώντας στον Άγγελο που το είχε προσέξει…)

  Αλλά δε μου λέει και πολλά. Εντάξει, ένας άνθρωπος (που συνέβαινε να είναι οπαδός της δημοτικής αλλά και άριστος γνώστης της καθαρεύουσας) πρότεινε ή τέλος πάντων ανεχόταν αυτό, για λόγους αισθητικής. Τι να συζητήσουμε, περί ορέξεως; Ενώ η συνέπεια προς ολόκληρο το σύστημα της μιας ή της άλλης γλωσσικής μορφής είναι κάτι πιο αντικειμενικό.

 195. Πέπε said

  193

  Πότε είναι γεννημένοι οι τελευταίοι που διδάχτηκαν καθαρεύουσα; Γιατί εγώ ας πούμε δεν τη διδάχτηκα, αλλά την αισθάνομαι αρκετά οικεία λόγω άλλων γλωσσικών εμπειριών πέρα από τη σχολική.

 196. ΚΑΒ said

  The forms κατέαξα, κατεάγην led the copyists to insert the ε in unaugmented forms, as “κατεάξας” Lys. l.c., “κατεαγῇ” Hp.Art.50, “κατεαγῆναι” Pl.Grg.469d, and such forms were in use in later Gr., as “κατεάξει” Ev.Matt.12.20, “κατεαγῶσιν” Ev.Jo.19.31, “κατέαξαν” BGU908.25 (ii A.D.)

 197. Πέπε said

  191

  Φυσικά και υπάρχει αυτός ο κανόνας. Αυτά τα τριτόκλιτα είχαν ορισμένες καταλήξεις που έμοιαζαν με των πρωτόκλιτων, και σταδιακά αφομοιώθηκαν προς αυτά ή μάλλον οι δύο κατηγορίες συγχωνεύτηκαν (-ες στον πληθυντικό από τη γ’ κλίση, -ας στον ενικό από την α’, η αιτιατική ενικού είχε εξ αρχής μια διαφορά (+/- τελικό -ν) που σταδιακά η σημασία της ατόνησε…).

  Όμως αυτός ο κανόνας είναι μια διαπίστωση. Και είναι κανόνας της εξελικτικής γλωσσολογίας, η οποία παρατηρεί ότι κάπως έτσι σχηματίστηκαν από τους αρχαίους οι νεοελληνικοί τύποι. Συγχρονικά, δηλαδή στο πλαίσιο αυστηρά και μόνο της νέας ελληνικής, δεν υπάρχει τέτοιος κανόνας αφού δε θα είχε πεδίο αναφοράς.

  Όσο για τον/την έλικα, ενδιαφέρον ότι το θηλυκό, που είναι πιο πιστό στο αρχαίο πρωτότυπο, είναι λαϊκότερης χρήσης από το αρσενικό. Οι ίδιοι επαγγελματίες μπορούν να μιλάν μεταξύ τους για την έλικα αλλά να γράφουν στις επίσημες ανακοινώσεις για τον έλικα.

 198. ΚΩΣΤΑΣ said

  193 – 194
  Εγώ τυχαίνει να είμαι πρόσκοπος, λυκόπουλο, 😉 οπότε την διδάχτηκα την καθαρεύουσα.
  Για τους νεότερους κι εγώ έχω απορία, πώς τις βιώνουν τις καθαρευουσιάνικες εκφράσεις;

 199. # 198

  Τυγχάνεις της αμερίστου κατανοήσεώς μου (μουθ, μουθ, το μαμούθ !! ) 🙂 🙂

 200. BLOG_OTI_NANAI said

 201. ΓΤ said

  171@ Κώστας ο Κρατηθείτε 😉

  «Για να ολοκληρώσω και να κλείσω την σκέψη μου σχετικά με το #78 […]»

  Ο στοχασμός ξεκίνησε με το #78 στις 12:56 και έβη προς ολοκλήρωσιν με το #171 στις 17:59 (ώραι Βορδοπρέσσης).
  Εδώ έχουμε θέμα. Αφενός έχουμε (επί ώρες) έναν ανοιχτό στοχασμό (που μπορεί από την ωκεάνεια διάστασή του να έτρωγε το μουστάκι του ο Αξελός), αφετέρου, λαμβάνοντας υπόψη τις οδωνυμικές περιπλανήσεις του Κώστα, με στερρά γερμανικά αγκαζέ, παίζει το καλό παιδί από τη Λάρισα (που τιμά δεόντως τα μπουλόνια στην άσφαλτο), αφού έρχεται μετά από τόσες ώρες «να κλείσει τη σκέψη του», να φαντασιώνεται περιπάτους στον Philosophenweg της Χαϊδελβέργης, Κωνσταντίνος ο του Νέκαρ Παρόχθιος, και, αφού ούτε ο Χάιντεγκερ δεν περπατούσε τόσο, να μας ετοιμάζει, εκδοτική φροντίδι Μενεμένης, τον «Μικρό Εωθινό Περίπατο με τον Κωνσταντίνο», μία σεμνή προσφορά αυτοεξομολογητικής καταβύθισης. Αλλά η ζωή τελικά είναι πιο μαύρη. Άλλο Νέκαρ, άλλο Πηνειός. 🙂

 202. Theo said

  @195:
  Όσοι γεννηθήκαμε το 1956, είμαστε οι τελευταίοι που διδαχτήκαμε καθαρεύουσα μέχρι και την τελευταία τάξη του εξατάξιου γυμνασίου. Αν αυτή διδασκόταν από την τετάρτη δημοτικού, οι τελευταίοι που τη διδάχτηκαν σε έστω και ένα σχολικό έτος θα είναι οι γεννηθέντες το 1965.

 203. Theo said

  @201:
  Έγραψες Γ(ά)Τ(ε) 🙂

 204. sarant said

  200 Α μπράβο

  202 Είναι έτσι; Η μεταρρύθμιση «του Ράλλη» έγινε το 1976 -εκτός αν εννοείς ότι από το 1974 και την πτώση της δικτατορίας η καθαρεύουσα είχε πάψει να διδάσκεται όπως πριν.

  193-195 Νομίζω πως δύσκολα θα γράψει κάποιος νεότερος σωστή καθαρεύουσα σήμερα. Και όχι μόνο νεότερος. Ο κυρ Τάκης Θεοδωρόπουλος, που δεν είναι και τζόβενο (μεγαλύτερός μου είναι) είχε κάνει πολλά λάθη όταν είχε προσπαθήσει.

 205. BLOG_OTI_NANAI said

  Στην «Πάπισσα» εντέχνως αφήνει να προηγηθεί το «κεκοιμημένων» ώστε να αποφήγει το «αφόρητο» «ζωσών … γλωσσών»:

 206. kpitsonis said

  197. Δηλαδή οι τεχνίτες και οι εργάτες στους ταρσανάδες του Περάματος , μεταξύ τους χρησιμοποιούν το σωστό η έλικα ενώ όταν γράφουν κάποια αναφορά ή ανακοίνωση χρησιμοποιούν το ο έλικας ; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω .

 207. ΚΩΣΤΑΣ said

  201
  Ωωω! πω! ρε ΓουΤού μου!
  Παραμένω πάντα θαυμαστής σου για αυτό το υπέροχο στυλ γραφής σου. Αυτή τη φορά όμως ανέβασες τόσο πολύ το επίπεδο, τα λεβελ, που αδυνατώ να συλλάβω το πλήρες νόημα! 😜

  Από όσο κατάλαβα, μια εξήγηση. Στο @78 έθεσα ένα ερώτημα: «… δημοτικιστές γιατί δεν βρίσκουν κατάλληλες λεξεις – εκφράσεις για να αντικαταστήσουν τα καθαρευουσιάνικα απολιθώματα;»

  Αφού ανέμενα επί ώρες και ουδείς φιλοτιμήθηκε να πει δυο λέξεις σε έναν άρτι αναρρώσαντα μπουλονοπαθή, 🤗 ε, είπα να το λήξω το θέμα.

  (ώραι Βορδοπρέσσης). –> τι σημαίνει

  Όσο κι αν με πειράζεις και με λοιδορείς, τόσο περισσότερο σ’ αγαπώ. Είσαι πολύ ωραίος, ρε μαν! 😂

 208. Spiridione said

  Το κατέαξα μου θύμισε το χάσμα μέγα ηνεώγη
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/07/14/gavriilidis/

 209. Theo said

  @202:
  Αυτό που θυμάμαι είναι πως, ενώ μέχρι τότε μαθαίναμε να γράφουμε τις εκθέσεις μας στην απλή καθαρεύουσα, στις εισαγωγικές για τα ΑΕΙ, τον Αύγουστο του 1974, η οδηγία για την έκθεση ήταν να γράψουμε σε όποια γλωσσική μορφή θέλουμε, «αποφευγομένων των ακροτήτων». Συμπεραίνω, λοιπόν, πως από το σχολικό έτος 1974-75 η καθαρεύουσα είχε πάψει να διδάσκεται όπως πριν, όπως γράφεις,

 210. Triant said

  206: Όχι. Λένε η προπέλα. 🙂

 211. ΓΤ said

  207@ Κώστας 🙂

  Ζω μέσα απ’ την αλητεία των αράδων, Κωστάουα.
  Οι ώραι Βορδοπρέσσης (WordPress) είναι εκείνες οι μαγικές στιγμές στην ευθεία του χρόνου που εσύ επιλέγεις να αρτάρεις φρασίδια από το ψυχωφελέστατον Κωνσταντίνου Λαρίσης και Τυρνάβου Μέγα Εξομολογητάριον.

 212. Γιάννης Ιατρού said

  201: ΓΤ
  …λαμβάνοντας υπόψη τις οδωνυμικές περιπλανήσεις του Κώστα, με στερρά γερμανικά αγκαζέ….

  Ο φάκελος😂😋😎 αυτουνού δεν έχει τέτοιες καταγραφές. Μπας και τον μπερδεύεις με τον άλλο Κώστα;

 213. ΓΤ said

  212@

  Αυτό δεν αναιρεί τη θέση #201 περί διάρκειας ολοκλήρωσης στοχασμού με φόντο ασφαλώς τα φθινοπωρινά φύλλα σε μετα-ρόλο μπουλονιών.

 214. Γιάννης Ιατρού said

  213: Όχι, αλλά απομακρυνόμαστε από την κεντρική Ευρώπη… και πάμε πιό κοντά στην κεντρική Ελλάδα 🙂 🙂

 215. ΓΤ said

  214@

  Με τον ασύνορο στοχασμό να φτερουγίζει ανάμεσα στη Χαϊδελβέργη και το στενορυμίτικο τσιπουράδικο.

 216. sarant said

  209 Ναι, περισσότερο ήταν αλλαγή περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

 217. ΚΩΣΤΑΣ said

  212
  Γιάννη μου καλόψυχε, έτσι κι αλλάξει το καθεστώς, να ξες, τους φακέλλους που κρατάς στο υπόγειό σου, θα τους κάψουμε, στην πυρά, στην πυρά, ου μην είπω κι εσένα μαζί!!! 😛😜🤪

 218. leonicos said

  Ομολογώ ότι Μιγιέ θα τον διάβαζα κι εγώ. Μήπως ξέρεις τον λόγο;

 219. Γιάννης Ιατρού said

  217: τίποτα δεν κρατώ εδώ, όλα στο φως 🙂 🙂 (στο cloud) !

  ΥΓ: Ρε παιδιά, κάποιος να μου εξηγήσει τέλος πάντων, τι μας αποκρύπτουν; 🙂 🙂 🙂

 220. Πέπε said

  209:

  Και; Κατάφερες να γράψεις αποφευχθεισών των ακροτήτων, ή περιορίστηκες σ’ ένα γραπτό που συντάχθηκε αποφευχθέντων των ακροτήτων; 🙂

  Είδα και το κείμενο του Ροΐδη. Για κάμποσες αράδες δεν είχα πειστεί ότι εννοεί όσα λέει, μου θύμιζαν την κλασική του ειρωνεία, αιχμηρή και συγκεκαλυμμένη συνάμα. Περαίνων βλέπω ότι δεν τρολάριζε, αλλά οπωσδήποτε δεν εκφράζει παρά γούστα. Τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι σημείωσα στο #194.

  204:

  Είναι δύσκολο να γράψει οποιοσδήποτε σήμερα καθαρεύουσα, αφού δεν καλλιεργείται. Αλλά υπάρχουν βαθμοί και τρόποι γνώσης της. Μπορείς να πεις ότι την ξέρει καλά και κάποιος που, όταν τη διαβάζει ή την ακούει (θεωρητικό το δεύτερο), καταλαβαίνει απρόσκοπτα τα πάντα, ακόμη κι αν δεν είναι σε ετοιμότητα να γράψει ο ίδιος. Θεωρώ δε ότι οποιοσδήποτε με τριτοδεσμίτικη παιδεία και έστω και την υποτυπωδέστερη έκθεση σε κείμενα καθαρεύουσας μπορεί, μέσα στη δημοτική, να χειριστεί σωστά τα καθαρευουσιάνικα απλιθώματα χωρίς σολοικοβαρβαρισμούς.

  Βασικά το τελευταίο το θεωρώ εξίσου βέβαιο όσο το ότι ο καθένας που να ξέρει καλά τις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής μπορεί να βγάλει έναν σωστό λογαριασμό παρέας, με του καθενός τα ρέστα, το πουρμπουάρ (κανονικό πουρμπουάρ, όχι ν’ αφήσουμε όσα λεφτά δεν μας βγαίναν στην αριθμητική) κλπ. Το γεγονός ότι πάρα πολλοί δυσκολεύονται σημαίνει απλώς ότι δεν ξέρουν καλά τις πράξεις.

 221. Γιάννης Ιατρού said

  217: Κώστα,
  τι «…έτσι κι αλλάξει το καθεστώς…»; «Καθεστώς» έχουμε σήμερα;🙄
  Καλάααα, θα υπάρξουν συνέπειες Κώστα😋, ξεσηκώνεις τον κόσμο😂, κάποιοι άρχισαν ήδη με το κάψιμο βιβλίων κλπ.

 222. ΓΤ said

  221@

  Άσ’ τον Κώστα να βαυκαλίζεται. Είναι τέτοιο το βάθος του υπογείου, που μπορείς να βρεις την ίδια στιγμή Χαμουραμπί και κατεψυγμένο καφέ-κακάο σε κύβους από αυτό που έπινε ο Βολταίρος…

 223. Λάζαρος Μ. said

  Στο σχολιασμό των πορισμάτων της απογραφής του ιστολογίου, ο οικοδεσπότης παρότρυνε την κοινότητα των αναγνωστών του, και ιδίως των πιο αφανών, να σχολιάζει περισσότερο. Να μας λοιπόν κι εμάς. Σε γαλλικό αστυνομικό μυθιστόρημα που διαβάζω («Οι καιροί των παγετώνων» της Φρεντ Βαργκάς), η αστυνομία προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει ένα σύμβολο που βρίσκεται χαραγμένο στους τόπους των εγκλημάτων, το οποίο θυμίζει κυριλλικό γράμμα. Όπως εξηγεί ένας από τους αστυνομικούς «η κυριλλική αλφάβητος χρησιμοποιείται στη ρωσική γλώσσα, αλλά και τη βουλγαρική, τη σερβική, τη σλαβομακεδονική, την ουκρανική, το πεδίο είναι αχανές». Αναρωτιέμαι αν στο πρωτότυπο η «σλαβομακεδονική» ήταν σκέτο «μακεδονική». Δύο σελίδες αργότερα, οι αστυνομικοί συζητούν για το ενδεχόμενο ο δράστης να είναι «Ρώσος, Σέρβος ή Σκοπιανός». Να επισημάνω ότι το βιβλίο εκδόθηκε στα γαλλικά το 2015 και στα ελληνικά τον Δεκέμβρη του 2016, δηλαδή πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εντούτοις αυτή η αναφορά δεν παύει να αποτελεί ατόπημα. Φαντάζομαι ότι αν εκδιδόταν σήμερα, ο μεταφραστής θα επέλεγε τον προσδιορισμό «Βορειομακεδόνας».

  Σε άλλο σημείο του βιβλίου, οι αστυνομικοί έχουν επισκεφτεί μια γυναίκα για να της κάνουν ερωτήσεις. Εκείνη «τους ετοίμασε καφέ για να τους φέρει στα ίσια τους». Σύμφωνα με το ΛΚΝ, «στα ίσια» σημαίνει χωρίς περιστροφές, χωρίς υπονοούμενα ή υπεκφυγές, ενώ «έρχομαι στα ίσα μου» σημαίνει συνέρχομαι, βελτιώνεται η κατάστασή μου. Δίνεται το παράδειγμα: «Έφαγε λίγο και ήρθε στα ίσα του». Τι λέτε; Στέκει η διατύπωση του βιβλίου; Οι δύο φράσεις είναι ισοδύναμες; Μπορεί η μία να αντικαταστήσει την άλλη;

 224. Theo said

  @220α:
  «Κατάφερα» να κάνω ένα τουρλουμπούκι: Στην αρχή προσπάθησα να γράψω στη δημοτική (φτου ξελεφτερία 🙂 ), μετά φοβήθηκα μήπως διέπραττα «ακρότητας» κι άρχισα να γράφω σε απλή καθαρεύουσα, κι έτσι πήρα στην έκθεση τον δεύτερο μικρότερο βαθμό από τα τέσσερα μαθήματα, όταν στο σχολείο ήμουν ο πρώτος στην τάξη σ’ αυτό το μάθημα.

  @220β:
  Έχω γράψει πάνω από εκατό κείμενα και σε απλή και σε αρχαΐζουσα καθαρεύουσα, κατά παραγγελίαν. Ένας που την έχει διδαχτεί εννιά χρόνια, δεν είναι δύσκολο να γράψει σ’ αυτήν, αρκεί να πάρει το κολάι. Στην αττική διάλεκτο δεν μπορώ με τίποτα να γράψω, όμως. Ο τρόπος που σκέφτονταν (και άρα, εκφράζονταν) οι ΑΗΠ διαφέρει πολύ από αυτόν των Νεοελλήνων.
  Και νιώθω πως αυτή την άνεσή μου με την καθαρεύουσα δεν μπορεί να την έχει κάποιος που γεννήθηκε μετά το 1960-65, γιατί ούτε τη διδάχτηκε, ούτε και τη διάβασε σε εφημερίδες, κλπ.

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βουλή: Ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη και η (διπλή) αντεπίθεση Τσίπρα
  https://tvxs.gr/news/ellada/boyli-o-aifnidiasmos-mitsotaki-kai-i-dipli-antepithesi-tsipra?utm_source=onesignal-Desktop&utm_medium=push&utm_campaign=onesignal-tvxsD-2021-12-18———
  Σας φαίνεται διπλή ανάγνωση του αιφνιδιασμού ή μόνο εγώ παρανόησα και μπήκα να δω πού/πώς αιφνιδίασε ο Μ. ενώ αιφνιδιάστηκε!
  ……
  110>>παρουσίαση γαλλικής ταινίας με τίτλο «Ο Θεριστής / The Sower / Le Semeur».
  Επ΄ ευκαιρία:
  Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο «L’ homme semence» της Violette Ailhaud, η οποία το έγραψε σε ηλικία 84 ετών το 1919, όταν για δεύτερη φορά σε 70 χρόνια, το χωριό της (περιοχή Alpes-de-Haute-Provence) έχασε όλους τους άντρες του. Η Violette Ailhaud πέθανε το 1925 και στη διαθήκη της, που έγραφε να ανοιχτεί το καλοκαίρι του 1952, περιείχε το χειρόγραφο με εντολή να παραδοθεί αποκλειστικά και μόνο σε γυναίκα κληρονόμο ηλικίας μεταξύ 15 και 30 ετών. Ετσι η κληρονόμος Ιβελίν 24 ετών, απέκτησε το κείμενο το οποίο εκδόθηκε και επανεκδόθηκε πολλές φορές κι έχει γίνει υπόθεση θεατρικών παραστάσεων και της εν λόγω κιν/κής ταινίας
  https://www.google.com/search?q=L%27+homme+semence&tbm=isch&chips=q:l+homme+semence,online_chips:th%C3%A9%C3%A2tre:-_K23A8jvHE%3D&rlz=1C1GGRV_enGR751GR751&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiDk8HymO70AhUm_rsIHScvDU0Q4lYoAHoECAEQEQ&biw=771&bih=347#imgrc=mYUGuSl-Ac62jM

 226. Theo said

  @223:
  Πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών, μόνο εμείς οι ντόπιοι και πολλοί αριστεροί λέγαμε μακεδόνικα τη γλώσσα της τότε ΠΓΔΜ. Αλλά τους πολίτες αυτής της χώρας πάνω από το 90% των Ελλήνων τους έλεγε Σκοπιανούς (κάποιοι γνωστοί μου Θεσσαλονικιοί αναρχικοί τους έλεγαν Φυρομέζους, γιατί αν τους έλεγαν Μακεδόνες στην πόλη τους, θα γινόταν το «σώσε»). Οπότε, για τα τότε δεδομένα, δεν θεωρώ ατόπημα το σλαβομακεδονική και το Σκοπιανός.

  Το «έρχομαι στα ίσα μου» το καταλαβαίνω: συνέρχομαι, ισορροπώ σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά. Με τη σημασία που δίνει το ΛΚΝ δεν το έχω ακούσει.

 227. Μαρία said

  202
  Τι εννοείς διδαχτήκατε; Εγώ που είμαι πιο γριά δεν διδάχτηκα καμιά καθαρεύουσα. Γράφαμε στη μεικτή ή γλώσσα των εφημερίδων. Όταν στην τελευταία τάξη του γυμνασίου υποχρεωθήκαμε να γράφουμε την έκθεση σε απλή υποτίθεται καθαρεύουσα, αυτοσχεδιάζαμε με ότι κατέβαζε η κούτρα μας. Μιλάμε για τραγελαφικές καταστάσεις.

 228. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  (..μιᾶς καί λεξιλογοῦμε..)
  Ἀπό ἀνάρτησι ἀγαπητοῦ φίλου, πανεπιστημιακοῦ :

  Σαν σήμερα (18 Δεκεμβρίου) το 1926, σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Nature, ένας Αμερικανός φυσικός χημικός ονόματι Gilbert Newton Lewis επινόησε τη λέξη photon.
  «Παίρνω λοιπόν το θάρρος να προτείνω για αυτό το υποθετικό νέο άτομο, που δεν είναι φως αλλά παίζει ένα απαραίτητο μέρος σε κάθε διαδικασία ακτινοβολίας, το όνομα φωτόνιο”

 229. Theo said

  @227:
  Μια και μπήκαμε στο γυμνάσιο το 1968, θυμάμαι καλά πως ήμασταν υποχρεωμένοι να γράφουμε σε απλή καθαρεύουσα. Κι αυτό που έβγαινε δεν ήταν πηγαίο και «κούτσαινε».
  Εσύ μάλλον τα περισσότερα χρόνια του γυμνασίου τα πέρασες πριν από τη χούντα, που ήταν αλλιώς τα πράγματα.

 230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  223,
  Σύμφωνα με το ΛΚΝ «τους ετοίμασε καφέ για να τους φέρει στα ίσα τους» χρειαζόταν.
  ΛΚΝ /2001: έρχομαι στα ίσα μου,συνέρχομαι , βελτιώνεται η κατάστασή μου . Έφαγε λίγο και ήρθε στα ίσα του.
  Για το «στα ίσια» : χωρίς περιστροφές, χωρίς υπονοούμενα ή υπεκφυγές «Τον κατηγόρησε στα ίσια»

  226 Τεο, Με το ΛΚΝ συμφωνείς, όχι με τη διατύπωση του βιβλίου 🙂

  Απροπό
  Το ΛΚΝ είχε ξεχάσει το ίσα βάρκα ίσα νερά, όπως και ο Μπάμπι στις πρώτες εκδόσεις
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/08/07/barcanera-2/#more-9422

 231. Theo said

  @230:
  Ναι, συμφωνώ με το ΛΚΝ κι ευχαριστώ για τη διόρθωση. Αλλά νομίζω πως συμφωνώ και με το παράθεμα από το βιβλίο στο #223.

 232. Χάρης στο ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ την Τρίτη στην ΕΡΤ2

 233. Μαρία said

  229
  Τεό, αυτό το υπέθεσα. Εμένα η χούντα με βρήκε στην 1η λυκείου/4η γυμνασίου. Είχα δανειστεί απο μια φίλη φοιτήτρια της φιλοσοφικής ΑΠΘ τη γραμματική Τριανταφυλλίδη κι έγραφα στη δημοτική. Το ίδιο και την επόμενη χρονιά. Μόνο στην τελευταία τάξη, όπως έγραψα, χρειάστηκε να γράφουμε στην καθαρεύουσα λόγω των εισαγωγικών. Για τη διδασκαλία σε ρώτησα. Διδαχτήκατε ή αυτοσχεδιάζατε όπως εμείς; Κι αν διδαχτήκατε, ποια καθαρεύουσα διδαχτήκατε;

 234. ΣΠ said

  220 τέλος
  Είμαι βέβαιος ότι όλοι εδώ μπορούν να κάνουν πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμό μόνο με χαρτί και μολύβι. Πόσοι όμως μπορούν να κάνουν διαίρεση χωρίς να χρησιμοποιήσουν calculator; Έχω δεκαετίες να το κάνω αλλά θυμάμαι ακόμα πώς γίνεται. Αυτό που ήξερα κάποτε αλλά δεν θυμάμαι πια είναι η εξαγωγή τετραγωνικής ρίζας.

 235. Γιάννης Ιατρού said

  222: ΓΤ
  κι από πάνω έχει κι επιγραφή (δεν φαίνεται πιά👀 ) που λέει: Per me si va nella città dolente, per me si va nell’etterno dolore, per me si va tra la perduta gente

  230α: ΕΦΗ
  και στη μουσική χρησιμοποιείται ο όρος, π.χ. «Μοσχοβολούν οι γειτονιές βασιλικό κι ασβέστη…», και ένα γιουκαλλίλι κρατά το ίσιο, σαν σε κλάμα παιδιού θα τό ‘λεγες…

 236. Γιάννης Ιατρού said

  235: δεν έκλεισε σωστά το «έντονη γραφή» …κρατά το ίσιο

 237. Μαρία said

  234
  Τα ίδια με σένα κι εγώ.

 238. ΣΠ said

  223
  Για το πρώτο. Είναι λογικό ο μεταφραστής τότε να χειριστεί έτσι το θέμα για να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις. Σήμερα θα τα μετέφραζε αλλιώς.

  Για το δεύτερο έχεις απόλυτο δίκιο. Νομίζω ότι συζητήθηκε πρόσφατα σε κάποιο νήμα η διαφορά «στα ίσα» και «στα ίσια».

 239. Theo said

  @233:
  Δεν θυμάμαι ακριβώς αν διδαχτήκαμε γραμματική της καθαρεύουσας. Αμυδρά θυμάμαι πως γράφαμε την υποτακτική με ήτα και τα θηλυκά τριτόκλιτα με γιώτα. Ίσως να ήταν η γραμματική μιας «μπασταρδεμένης» δημοτικής, πάντως όχι του Τριανταφυλλίδη. Οι εφημερίδες τότε έγραφαν σε μιαν απλή καθαρεύουσα με στοιχεία δημοτικής. Μάλλον από αυτές κι από τη γραμματική της αρχαίας «μαθαίναμε» να γράφουμε στην απλή καθαρεύουσα, με τραγελαφικά αποτελέσματα, όπως γράφεις.

 240. ΣΠ said

  229, 233
  Εγώ μπήκα στο γυμνάσιο το 1966, οπότε στις πέντε τελευταίες τάξεις διδάχτηκα (και έγραφα τις εκθέσεις σε) απλή καθαρεύουσα.

 241. Theo said

  @234:
  Διαιρέσεις κάνω χωρίς χαρτί και μολύβι όταν πρόκειται για τριψήφιους αριθμούς και κάτω και δεν χρειάζομαι απόλυτη ακρίβεια. Για μεγαλύτερους ή για ακρίβεια εκατοστών, κλπ, χρησιμοποιώ χαρτί και μολύβι, όταν δεν χρησιμοποιώ την αριθμομηχανή.
  Την εξαγωγή τετραγωνικής ρίζας την έχω ξεχάσει κι εγώ.

 242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιάννημ
  235 Δεν μ΄ανοίγει ο λίκνος. (Το ψάχνει ανέλπιδα η κλεψύδρα)
  236 Κρατά το ίσιο, μάλλον λέγεται αλλά αν ήταν να το γράψει κανείς, προπαντός με ευθύνη μετάφρασης, θα το σκεφτόταν.
  Ούλα ίσ(ι)ωμα; 🙂

 243. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Πρὸς ἐνημέρωση , μία περιληπτική προσέγγισις ἀπὸ τὴν πρώτη σελίδα τῆς πρόσφατης , κρίσιμης
  γιὰ τὴν κοινότητα τὴν ἰατρική καὶ ὂχι μόνον , μελέτης τῶν Beverly Rubik καὶ Robert Brown :

  Τεκμήρια γιὰ τὴ σύνδεση τῆς ἀσθενείας coronavirus-19 καὶ τῆς ἐκθέσεως σὲ ραδιοσυχνότητες ἀσυρμάτων ἐπικοινωνιῶν ,τῆς τεχνολογίας 5G συμπεριλαμβανομένης .

  Σύνοψις

  Ἡ πολιτική ὑγιείας σχετικά μὲ τὴν covid-19 ἒχει ἐστιαστεῖ στὸ sars-cov-2
  (acute respiratory syndrome coronavirus 2) καὶ τὶς συνέπειες του στὴν ὑγιεία τοῦ ἀνθρώπου ἐνῶ τὴν ἲδια στιγμή οἱ περιβαλλοντικοί παράγοντες ἒχουν σὲ μεγάλο βαθμό ἀγνοηθεῖ .
  Λαμβάνοντας ὑπ’ ὂψιν τὴν ἐπιδημιολογική τριάδα παράγων – ξενιστής – περιβάλλον , ποὺ ἒχει σὲ ὅλες τὶς ἀσθένειες ἐφαρμογή , ἐρευνήσαμε ἕναν περιβαλλοντικό παράγοντα στὴν πανδημία covid-19 .
  Ἡ περιβαλλοντικῆς συχνότητος ἀκτινοβολία ἀπό συστήματα ἀσυρμάτων ἐπικοινωνιῶν ποὺ περιλαμβάνουν μικροκύματα καὶ χιλιοστομετρικά κύματα .
  Τὸ sars-cov-2 ὁ ἰός ποὺ προκάλεσε τὴν covid-19 πανδημία ποὺ ἐμφανίστηκε στὴ Wuhan *, τῆς Κίνας , σὲ μικρό διάστημα μετά τὴν ἐγκατάσταση στὴν πόλη τῆς πέμπτης γενεᾶς (5G) ἀσυρμάτων ἐπικοινωνιῶν ἀκτινοβολία (WCR) καὶ μὲ ταχύτητα διαδόθηκε παγκοσμίως , πρωταρχικά ἀποδεικνύοντας μιὰ στατιστική συσχέτιση μὲ τή διεθνή κοινότητα ποὺ προσφάτως ἐγκατέστησε δίκτυα 5G . (WCR-wireless communication radiation)
  Σ’αὐτή τὴ μελέτη ἐξετάσαμε τὶς ἐπιστημονικές ἐργασίες ποὺ ἒχουν λάβει ἀξιολόγηση ἀπό ὁμοτίμους (peer reviewed ) πάνω στὶς ἐπιβλαβεῖς συνέπειες τῆς WCR καὶ ταυτοποιήσαμε διάφορους μηχανισμούς μὲ τοὺς ὁποῖους ἡ WCR δύναται νὰ ἒχει συμβάλει στὴν πανδημία covid-19 ὠς τοξικός περιβαλλοντικός συμπαράγοντας . Διασχίζοντας τὰ ὅρια
  ἀνάμεσα στοὺς κλάδους τῆς βιοφυσικῆς καὶ τῆς παθοφυσιολογίας , παρουσιάζουμε ἀποδείξεις ὅτι ἡ WCR μπορεῖ :

  1)Νὰ προκαλέσει μορφολογικές ἀλλαγές στὰ ἐρυθροκύτταρα ,(δηλ.)τὰ ἀκανθοκύτταρα καὶ τή δομή rouleaux (ὅταν τὰ κύτταρα παρομοιάζονται μὲ στήλες νομισμάτων ) ποὺ εἶναι δυνατόν νὰ συμβάλουν σὲ πήξη υπέρμετρη (hypercoagulation) τοῦ αἵματος ,ποὺ μεταφράζεται σὲ θρομβώσεις

  2) Να προκαλέσει καταστροφή στὴν μικροκυκλοφορία καὶ μείωση τῶν ἐρυθροκυττάρων καὶ τῶν ἐπιπέδων τῆς αἱμοσφαιρίνης ἐπιδεινώνοντας τὴν ὑποξία . (Μία κρίσιμη δηλαδή παθολογική κατάσταση τοῦ ἀνθρωπίνου ὀργανισμοῦ κατά τὴν ὁποῖαν τὸ σῶμα ἢ ἕνα μέρος του στερεῖται ἐπαρκοῦς ὀξυγονώσεως )

  3) Νὰ προκαλέσει ἐνίσχυση τῆς δυσλειτουργίας τοῦ ἀνοσοποιητικοῦ συστήματος καὶ μὲ ἀνοσοκαταστολή , αὐτοάνοσα καὶ ὑπερφλεγμονές

  4) Νὰ προκαλέσει αὒξηση τοῦ κυτταρικοῦ ὀξειδωτικοῦ stress καὶ παραγωγή ἐλευθέρων ριζῶν ποὺ ἒχουν ὠς ἀποτέλεσμα ἀγγειακούς τραυματισμούς καὶ καταστροφή διαφόρων ὀργάνων .

  5) Νὰ προκαλέσει αὒξηση τῶν διακυτταρικῶν ἰόντων ἀσβεστίου ποὺ εἶναι ἀπαραίτητα γιὰ ἰογενῆ εἲσοδο ἀντιγραφή καὶ ἀπελευθέρωση , ἐπιπροσθέτως μὲ τήν προώθηση προ-φλεγμονικῶν ὁδῶν.

  Μὲ λίγα λόγια , ἡ WCR ἒχει καταστεῖ ἕνας
  σὲ μεγάλη ἒκταση στρεσσογόνος παράγοντας ποὺ ὑποθέτουμε ὅτι εἶναι δυνατόν νὰ ἒχει συμβάλει σὲ ἀρνητικές ἐπιπτώσεις στὴν ὑγιεία , ἀσθενῶν ποὺ προσβλήθηκαν μὲ covid-19 καὶ ἐπηύξησε τὴ δριμύτητα τῆς covid-19 πανδημίας.
  Ἐπομένως συστήνουμε , ὅλοι οἱ ἂνθρωποι καὶ ἰδιαιτέρως ἐκεῖνοι ποὺ ὑποφέρουν ἀπό τὸ sars-cov-2 , ὅπως περιορίσουν τὴν ἒκθεση τους στὴ WCR ὅσο περισσότερο κάτι τέτοιο μπορεῖ νὰ καταστεῖ ἐφικτό ἐως ὅτου καὶ περαιτέρω ἒρευνα ἀποσαφηνίσει καλύτερα τὶς συστημικές ἐπιρροές στὴν ὑγιεία ποὺ συνδέονται μὲ τὴ χρόνια ἒκθεση στὴ WCR .

  * στὴν ψαραγορά τῆς ὁποῖας , δὲν πουλούσαν νυκτερίδες !

 244. loukretia50 said

  219. Απουσιολόγε, τι ‘ν τούτη που με κοντράρει και συ την προμοτάρεις?

 245. Pedis said

  # 234 – Η ατάκα-απειλή τιμωρίας προς μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου σε ιδιαίτερο, «τι θες παιδί μου, τώρα, να σου βάλω διαίρεση με δεκαδικό;» μπορεί να πιάνει ακόμη, δεν ξέρω … 😁

  Πάντως, αυτό το παιδί, πού στο διάολο το βρήκανε και το βάλανε για αρχηγό τους, δεν κάνει …

 246. Theo said

  @239:
  Προσπαθώντας να θυμηθώ, σίγουρα γράφαμε τα θηλυκά τριτόκλιτα με κατάληξη -ις, άρα σε καθαρεύουσα. Το ι το συνάντησα αργότερα, μετά τη χούντα, να το γράφουν κάποιοι μεγαλύτεροι από μένα.

 247. Πέπε said

  224:

  >Έχω γράψει πάνω από εκατό κείμενα και σε απλή και σε αρχαΐζουσα καθαρεύουσα, κατά παραγγελίαν. Ένας που την έχει διδαχτεί εννιά χρόνια, δεν είναι δύσκολο να γράψει σ’ αυτήν, αρκεί να πάρει το κολάι.

  Περίπου το ίδιο λέμε. Κι εγώ έγραψα «δύσκολο γιατί δεν καλλιεργείται» – για κάποιον που κατ’ εξαίρεσιν την καλλιεργεί όμως;

  Εκεί που αποκλίνουμε είναι στη σημασία του αν τη διδάχτηκες. Εγώ θεωρώ ότι αυτό καλύπτεται κι αλλιώς: με γραμματική αρχαίων, κάποια ενημέρωση για τις διάφορες φάσεις του γλωσσικού, τι υποστηριζόταν εκάστοτε (και γιατί) και ποιες υπήρξαν οι κατά καιρούς επίσημες αλλαγές, και με εμπειρία κειμένων από αυτές τις διάφορες φάσεις και τάσεις -όλο αυτό περίπου εννοούσα ως «τριτοδεσμίτικη παιδεία»- ε, μετά το μόνο που χρειάζεται είναι η εξάσκηση.

  Αν και, για να πω την αλήθεια, το να μπορείς να προσαρμόζεσαι κατά βούληση σε πιο αυστηρές ή πιο ανειμμένες γλωσσικές απαιτήσεις, αυτό με εντυπωσιάζει.

 248. Πέπε said

  234

  Πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμός γίνονται και νοερά. Διαίρεση (κανονική) δε νομίζω, πιο δύσκολα τέλος πάντων, αλλά μπορείς να την κάνεις στο περίπου, με τράιαλ εντ έρορ: μαντεύεις το αποτέλεσμα, το πολλαπλασιάζεις με τον διαιρέτη, και ανάλογα πόσο κοντά έπεσες ξαναπροσπαθείς μέχρι να πετύχεις μια ικανοποιητική προσέγγιση. Και ακριβώς καμιά φορά βγαίνει σχετικά γρήγορα, αν τύχει να είναι κάπως στρογγυλό το αποτέλεσμα.

 249. Theo said

  @247:
  Με την τρίτη παράγραφο χοντρικά συμφωνώ. Εγώ έτυχε να τη διδαχτώ (όπως, τέλοσπάντων, τη διδάχτηκα). Άλλοι μπορούν να τη μάθουν μ’ αυτά που λες.

 250. Γιάννης Ιατρού said

  244: χιχιχι, αμ πως θα σ΄έβγαζα από την φωλιά σου Λού μου, ε; Πας καλύτερα;😍

  242: Ποιός ρε ΕΦΗ, το βίδεο; θέλει να πάς στο συσωλήνα, γράφει. μιας κι ο κάτοχος έιχε τα κέφια του και το όρισε έτσι… (δεν τό ΄ξερα αλλιώς θα έβαζα άλλο).
  Η εικονίτσα στο α’ μέρος ανοίγει κανονικά.

 251. atheofobos said

  Στο ποστ μου :
  ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2021/12/blog-post.html
  μπορεί να διαβάσει κανείς έκθεση μου από το φροντιστήριο για τις εισαγωγικές στο Πανεπιστήμιο, σε απλή καθαρεύουσα που ήταν η μόνη τότε που επιτρεπόταν.

 252. Μαρία said

  239
  Έτσι έγραφε όλος ο κόσμος χωρίς να διδαχτεί. Τη μόδα η πόλι, της πόλεως ακολουθούσε η φιλόλογός μας στην 1η λυκείου.

  240
  Είχατε δηλαδή γραμματική και συντακτικό της καθαρευούσης π.χ. του Τζάρτζανου;

 253. loukretia50 said

  250. Μόνο ένας μήνας πέρασε! Είναι μακριά η Αμερική?
  Σας διαβάζω πάντως όταν μπορώ!

 254. Γιάννης Ιατρού said

  245β: Η εικόνα που μου δίνει είναι σαν αυτή του Σαμαρά τον Δεκ. του 2014, λίγο πριν την πτώση του.

  Η μιά γκάφα κι αποτυχία μετά την άλλη. Αναμενόμενο, τό ΄χε επισημάνει κι ο συγχωρεμένος ο πατέρας του πως «δυστυχώς, το παιδί αυτό δεν κάνει για τη δουλειά»…,
  Εδώ στον λόγο του «γέλαγε» θέλοντας να δείξει την «ανεμελιά του», κι απ΄ την άλλη τον είχαν ζώσει τα μαύρα φίδια και δεν μπορούσε να πει τα δυό λόγια που του είχαν γράψει οι λογογράφοι του, στο γόνατο (όσο μιλούσαν οι σφουγκοκωλλάριοι για να προφτάσουν).

  Κρίμα που η σημερινή αυτή η ομιλία τoυ Τσίπρα θα παίξει απειροελάχιστα δευτερόλεπτα στα συστημικά κανάλια…. Ήταν πολύ καλή.

 255. Γιάννης Ιατρού said

  253: Θα σε πάρω αύριο να τα πούμε, κουράγιο!

 256. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  244 Πώς πας Λου;Εν πρώτοις, «πας» ; Βλέπω που εμφανίζεσαι αριά και που και σκέφτομαι ότι ζορίζεσαι ακόμη 😦
  Γαμώ τις αναποδιές. Εγώ ήκαψα τη χέρα μου τη δεξά (τη ζερβή την είχα κάψει την προηγούμενη φορά :)). Γράφω ψιλοκρεμαστά γιατί στο κάτω μέρος του καρπού έχει φουσκάλες. Δεν είναι τίποτα αυτό βέβαια μπρος στο να μη μπορείς να σταθείς αλλά αν αυτό με τσιτώνει και διαολίζομαι που τινάζομαι με το παραμικρό π΄αγγίζει, τί να πεις κι εσύ. Αγάντα σου.

 257. ΓΤ said

  243

  «ενημέρωση», αλλά «προσέγγισις» και, πακέτο, «υπ’ όψιν».
  «αγγειακούς τραυματισμούς» με αβέρτα οξείες…

  άλλο πρήξιμο νυχτιάτικα…

 258. Γιάννης Ιατρού said

  243: Καλά, δεν το σχολιάζω το ίδιο άρθρο που μας αναφέρτε κλπ., αλλά καλό είναι να βάζετε κι έναν σύνδεσμο στο αυθεντικό (εδώ) για να διευκολύνονται όσοι θέλουν να εμβαθύνουν🙄

 259. loukretia50 said

  254- 256 Δεν υπάρχει βολική ποζισιόν για γράψιμο!
  Και σε χαρτί δε βγάζω πια τα γράμματά μου!
  Σας ευχαριστώ, σίγουρα υπάρχουν πολύ χειρότερα, αν και ομολογώ ότι δε με παρηγορεί ιδιαίτερα σ΄αυτή τη φάση – ξινή μουστόγατα αφού!

 260. Μαρία said

  245β
  Αμέσως πριν απ’ αυτό το σημείο «Τώρα θέλω να κάνω ένα σχόλιο για όλη αυτή την σκόνη, η οποία σηκώθηκε γύρω από την περιβόητη μελέτη την οποία έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας μαζί με τον καθηγητή τον κ. Λύτρα στην οποία απάντησε βέβαια ο ίδιος ο καθηγητής ..»
  Γκάφα του λογογράφου του ο χαρακτηρισμός περιβόητη λόγω της αμφισημίας του.

 261. ΓΤ said

  @243, 257

  Μπέβερλι Ρούμπικ | http://energymedicineuniversity.org/prof-course.html

  Ένερτζι Μέντισιν Γιουνιβέρσιτι
  Κλάιν Μάιν

  paracorrelation

 262. Εγώ χρησιμοποιώ την καθαρεύουσα όταν θέλω να αγοράσω σπίρτα από το περίπτερο «Παρακαλώ, εν κυτίον ελληνικά πυρεία». Μόνο το περίπτερο που το δούλευαν Περουβανοί με εηυπηρετούσε

 263. Χαρούλα said

  Σχ.χρον.1976-77 η φιλόλογος μας άφησε πρώτη φορά, ελεύθερες να γράψουμε έκθεση σε καθαρεύουσα ή δημοτική. Πριν, απλά ρώτησε τι θα επιλέξουμε. Εγώ άτολμη σε νεωτερισμούς, ήμουν η μόνη που επέλεξα καθαρεύουσα. Και όταν ήρθε η ώρα της διόρθωσης, σχολίασε πως ήμουν η μόνη που είχα χρησιμοποιήσει τόσο σωστά …δημοτική!!!😂🤣 πάντα και παντού χαμένη !🤓

  Άρα συμπεραίνω πως μέχρι το 1976, καθαρεύουσα δουλεύαμε.

 264. ΓΤ said

  261@

  Καιρός είναι τα ig-Nobel να γυρίσουν σε «Ουγκ»-Νόμπελ

 265. Γιάννης Ιατρού said

  262: γιατί νομίζεις μασούν όλη τη μέρα φύλλα κόκας;

 266. Γιάννης Ιατρού said

  265: ==> 263 🙂

 267. odinmac said

  243
  Ἡ περιβαλλοντικῆς συχνότητος ἀκτινοβολία
  …(αυτή η ακτινοβολία είναι περιβαλοντικής συχνότητος για όσους δεν κατάλαβαν)

  Διασχίζοντας τὰ ὅρια
  ἀνάμεσα στοὺς κλάδους τῆς βιοφυσικῆς καὶ τῆς παθοφυσιολογίας

  Νὰ προκαλέσει μορφολογικές ἀλλαγές στὰ ἐρυθροκύτταρα ,(δηλ.)τὰ ἀκανθοκύτταρα
  …(εντάξει, είχα απορία ποια είναι αυτά τα ερυθροκύτταρα)

  Να προκαλέσει καταστροφή στὴν μικροκυκλοφορία

  Νὰ προκαλέσει ἐνίσχυση τῆς δυσλειτουργίας τοῦ ἀνοσοποιητικοῦ συστήματος καὶ μὲ ἀνοσοκαταστολή ,
  … (ενισχύει την δυσλειτουργία, μάλιστα)

  5) Νὰ προκαλέσει αὒξηση τῶν διακυτταρικῶν ἰόντων ἀσβεστίου ποὺ εἶναι ἀπαραίτητα γιὰ ἰογενῆ εἲσοδο ἀντιγραφή καὶ ἀπελευθέρωση , ἐπιπροσθέτως μὲ τήν προώθηση προ-φλεγμονικῶν ὁδῶν.
  … (το 5 είναι για να το διαβάζεις ολόκληρο)

  Μὲ λίγα λόγια , ἡ WCR ἒχει καταστεῖ ἕνας
  σὲ μεγάλη ἒκταση στρεσσογόνος παράγοντας
  … (πόσα στρέμματα δεν μας λέει, μάλλον σε κάποια επόμενη σελίδα)

  Ρε παιδιά, ρίξτε μου δυο χαστούκια να πέσω για ύπνο!

 268. ΓΤ said

  267@

  Χτύπα Dubbel, γράψ’ τους όλους!

 269. ΓΤ said

  263@

  Αυτή η Χαρούλα είναι φοβερή. Εκεί που νομίζει ότι είναι αλλουνταλλού είναι εντός θέματος, και το αντίστροφο 🙂

 270. Γιάννης Ιατρού said

  267: Μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία στην μετάφραση κλπ., πάρε την περίληψη αυτούσια στα αγγλικά 😋😎

 271. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  223 Περίπου ό,τι λέει ο ΣΠ στο 238. Προφανώς ο μεταφραστής θέλησε να «ευπρεπίσει» το «στα ίσα μου»

  225 Φοβερή ιστορία!

  246 Το πρωτο φύλλο της Βραδυνής μετά την πτώση της χούντας είχε πρωτοσέλιδο τίτλο ΚΥΒΕΡΝΗΣΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

 272. Μαρία said

  263
  Σαν τη δικιά σου;

 273. ΓΤ said

  271γ

  Ακριβώς. Και τα ίδια συνεχίζει ο αρχιπρήχτης Ράμφος (πουκαμισάκι-πουλοβεράκι μαθητούδι το χρυσό μου) από την ασφάλεια της βιλάρας Πεντέλης στους «Πελεκάνους ερημικούς».

 274. odinmac said

  270
  Α καλά! ‘Αλλη όρεξη δεν είχα τώρα να κάτσω να διαβάσω έστω και δυο γραμμές από τον ντόκτορ τάδε.
  Η μετάφραση όμως ε; τόσους πολλούς σολοΐκισμούς, ασυνταξίες, αρλουμπολογίες μαζί με σάλτσες άγαρμπα χυμένες, είχα καιρό να δω.

 275. 213, … στοχασμού με φόντο ασφαλώς τα φθινοπωρινά φύλλα σε μετα-ρόλο μπουλονιών. …

  Φθινοπωρινά φύλλα σε παλέτα σκουριάς / feuille mort στο δάσος της μπουλόνης

 276. *morte

 277. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @257, 267

  ΓΤ ,ποικιλία , δὲν ὑπάρχει αὐτό ποὺ λένε ἂκαμπτη προσκόλληση σε ἕνα καὶ μόνο ὕφος γραφῆς . Ὀρθογραφικές καὶ ἂλλες διορθώσεις
  σε φραστικό ἐπίπεδο σωστότερης νοηματικῆς ἀποδόσεως καὶ σὲ σχέση μὲ ὅρους τηλεπικοινωνιῶν ποὺ ἐπεσήμανε ὁ Odinmac , δεκτές, καθότι ἒδωσα περισσότερο βάρος , σ’ἕνα τόσο σοβαρό θέμα , στὸ νὰ μεταφράσω σωστά πρωτίστως τοὺς ἰατρικούς ὅρους .

  @ 71

  Ἐθεάθησαν κρύφα , νὰ άνοίγουν τὴν πόρτα τοῦ καπηλειοῦ (surogate)

 278. Μαρία said

  270
  Και μετά την περίληψη το στίγμα τους: «So let us be confident, let us not be unprepared, let us not be outflanked, let us be wise, vigilant, fighting against those who are trying to tear the faith out of our souls and morality out of our hearts, so that we may remain Catholics, remain united to the Blessed Virgin Mary, remain united to the Roman Catholic Church, remain faithful children of the Church.»- Abp. Lefebvre
  Μπουμπούκι ο Μαρσελίνος https://fr.wikipedia.org/wiki/Marcel_Lefebvre

 279. Μαρία said

  273
  Είπες πουλοβεράκι;

  Σίβυλλα

 280. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Σχετικά μὲ τὸ σχ.243 , ὅσον ἀφορᾶ καὶ ἂλλες παρατηρήσεις ποὺ ἒγιναν, διὰ τὴν πληρότητα τὴ μεταφραστική καὶ μὲ στὸχο τὴν ἀλήθεια :

  Προφανῶς καὶ τὸ δηλ. ἐννοεῖ πὼς ἀπό τὶς μορφολογικές ἀλλαγές ποὺ προκύπτουν στὰ ἐρυθροκύτταρα εξαιτίας τῆς βλαπτικῆς ἀκτινοβολίας προκύπτουν ἀκανθοκύτταρα καὶ δομές rouleaux .

  Καὶ νὰ προσθέσω ἐπί τὴ εὐκαιρία , κι’ ἕνα ἒκτο σημεῖο τὴς μελέτης ποὺ ἀθέλητα παρέλειψα, ὅτι ἡ WCR ἀκτινοβολία χειροτερεύει τὶς καρδιακές ἀρυθμίες καὶ τὶς καρδιακές διαταραχές .

  Τὸ impair microcirculation , ναὶ, καταστροφή στὴ μικροκυκλοφορία τὸ ἀπέδωσα . Τὸ ψέγει μὲν ὅ Odinmac , ἁπλῶς , χωρὶς ὅμως νὰ προτείνει κάτι καλύτερο .

  Τὸ ἲδιο καὶ τὸ ” διασχίζοντας τὰ ὅρια …”
  Γράφει στὸ πρωτότυπο λοιπόν
  “By crossing the boundaries between the disciplines of biophysics and pathophysiology .”
  Ὅποιος θέλει νὰ τὸ μεταφράσει καλύτερα χωρίς νὰ ἐμφανίζεται μόνον ὠς λαθοθήρας , ἰδοῦ πεδίον δόξης λαμπρόν .

  Τῶρα , ὅταν μιὰ δυσλειτουργία ἐνισχύεται, σὰν τέτοια ποὺ εἶναι , προφανῶς γίνεται ἐντονότερη καὶ πιὸ ἀνυπόφορη .

  Τὸ σημεῖο 5 ποὺ λέει εἶναι νὰ τὸ διαβάζεις ὁλὀκληρο, γράφει στὸ πρωτότυπο :

  Increase intercellular (ἒχει στὴ συνέχεια τὸ χημικὸ σύμβολο calsium στὸ τετράγωνο+ , ) essential for viral entry , replication and release in addition to promoting pro-inflamatory
  pathways.

  Τὸ ubiquitous τὸ μετέφρασα ”σὲ μεγάλη
  ἒκταση” . Ἐντάξει , εἶναι μιὰ σπανιότερη λέξις γιὰ τὰ widespread ἢ καὶ omnipresent ἀκόμη , ποὺ τὰ καταλαβαίνουν οἱ περισσότεροι καὶ χωρίς μετάφραση . Τὸ νὰ εἶναι omnipresent
  ὅμως εἶναι τρισχειρότερο σὲ σχέση μὲ τὸ μεγάλης ἐκτάσεως , ἐξ’ ἐπόψεως καταστροφικῆς ἀκτινοβολίας , καὶ ἂν ἢθελα νὰ μεταφράσω καθ’ ὑπερβολήν καὶ ὂχι μέσα ἀπό ἕνα ρεαλιστικό πρίσμα μποροῦσα πολὺ εὒκολα νὰ μεταφράσω το ubiquitous σὰν omnipresent . Ὅμως, προφανῶς δὲν ἦταν αὐτό τὸ ζήτημα ἀλλά ἡ ἀπόδοσις τῆς πραγματικότητος μέσα ἀπό τὴν ἐργασία τῶν δύο ἐπιστημόνων .

 281. Α. Σέρτης said

  Για το «θεράπων ιατρός» κλπ

  Ή θα μείνει ως έχει, σε ιατρικές βεβαιώσεις κλπ, και ας υπογράφει γιατρίνα, ή θα γίνει «θεράπαινα ιατρός»

  Οι Αρεοπαγίτικες και λοιπές παπαρογραφές («θεράπουσα ιατρός») ας μας λείπουν

 282. sarant said

  281 Όταν υπογράφει γιατρίνα, το άρθρο μπροστά θα είναι «Ο (θεράπων ιατρός Μαρία Παπαδοπούλου)» ή «Η θεράπων ιατρός Μαρία Παπαδοπούλου»;

 283. leonicos said

  θυμήθηκα

  το επίσειον και την επισειοτομή στον δύσκολο τοκετό, για ναμμη σκιστει η γυναικα από μόνη της και επικοινωνήσει ο πρωκτος με τον κόλπο,

  την ιγνύ(ν) το πίσω μέρος της άρθρωσης του γόνατος, την οσφυ(ν) κοκ

 284. leonicos said

  Αρεοπαγίτικες και λοιπές παπαρογραφές («θεράπουσα ιατρός») ας μας λείπουν

  συμφωνώ. είναι άμήχανη απόπειρα μεταγραφης

 285. leonicos said

  282 Νοικοκύρη

  Είναι ερώτηση αυτή.

  Αφού πρόκειται για Μαρία, Η ιατρός θα λέει

 286. sarant said

  Θα λέει «Η θεράπων ιατρός».

 287. leonicos said

  280 Μουτούσης Κωνσταντίνος

  impair microcirculation παρεμπόδιση / μείωση / βλάβη της κυκλοφορίας (ανάλογα με τα συμφραζομενα

  By crossing the boundaries υπερβαίνοντας / καταργώντας τα όρια

 288. leonicos said

  243 Μουτούσης Κωνσταντίνος

  Η μετάφρασή σου μεταδίδει το μήνυμα αλλά σε γλώσσα μη οικεία για γιατρούς. Δεν μπαίνω σε λαθοθηρία, δεν έχει νόημα, αλλά είναι αδόκιμη απλώς

 289. Νέο Kid said

  Πήξαμε στην «επιστήμη»!… ειδικά αυτό το συγκλονιστικό συνεπιχείρημα ότι οι νυχτερίδες δεν πωλούνται στην ψαραγορά !…
  Δεν χρειαζόμαστε πάντως περιβόητη ειδική μελέτη για το 5G και τη συσχετισή του με το COVID
  Η πρώτη χώρα σε 5G η Ινδία είχε πολλά cases
  Η τελευταία χώρα σε 5G η Κορέα δεν είχε πολλά cases
  (Τι; Ανάποδα είναι;; Δεν έχει 5G η Ινδία;;;Η Κορέα είναι φουλ στο 5G;;; Δεν τιμιέται!)

 290. ΣΠ said

  243
  Η εργασία είναι δημοσιευμένη στο Journal of Clinical and Translational Research.

  Το Journal of Clinical and Translational Research είναι νέο open access περιοδικό που δεν περιλαμβάνεται στο Science Citation Index. Από τον ιστότοπο του περιοδκού: The Journal of Clinical and Translational Research is currently indexed by PubMed Central and Chemical Abstract Service. We are working towards being indexed by reputable indexing bodies including but not limited to Science Citation Index Expanded, Medline, DOAJ, and Scopus.

  Η εργασία είναι review paper. Δεν περιέχει νέα δεδομένα.

  Η συγγραφέας της εργασίας Beverly Rubikασχολείται με την εναλλακτική ιατρική. Έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά όπως: Journal of Alternative and Complementary Medicine, Complementary Health Practice Review, Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, Alternative therapies in health and medicine, British Homoeopathic Journal.

  Αντιγράφω μια παράγραφο από την σελίδα 675 της εργασίας:
  This paper points to the need for further research on nonthermal WCR exposure and its potential role in COVID-19. Moreover, some of the WCR exposure bioeffects that we discuss here — oxidative stress, inflammation, and immune system disruption — are common to many chronic diseases, including autoimmune disease and diabetes. Thus, we hypothesize that WCR exposure may also bea potential contributing factor in many chronic diseases.

  Το συμπέρασμά μου: Much ado about nothing.

 291. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  253 – Εξαρτάται από το μέσον, με το αεροπλάνο θές 9-10 ώρες, με το καράβι 15 μέρες, κολυμπώντας, περίπου 2,5 χρόνια (με επιβλέποντα καρχαρία, αρκετά πιο γρήγορα 😄) με τα πόδια και καλή φυσική κατάσταση, περίπου 1,5 χρόνια, με Π με ροδάκια χωρίς φρένα 😂 περίπου 20 χρόνια, με φρένα 30 χρόνια, με Π χωρίς ροδάκια 60 χρόνια. Όπως βλέπεις, αναλόγως, είναι από ένα τσιγάρο έως μιά φυτεία δρόμος, δηλαδή, ΟΛΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ! 😂

  Κουράγιο κουκλίνα μου, είσαι πολύ δυνατή για να σε πάρει από κάτω, κι έπειτα, οι δυσκολίες γίνονται πιο υποφερτές όταν ξέρεις πως υπάρχουν κάποιοι-ες που σε σκέφτονται και σε αγαπούν, κι είμαστε πολλοί- πολλές. 🥰

  Καλημέρα από μένα και την Παπέν. 😍

 292. Νέο Kid said

  PSEUDO SCIENCE—PSEUDO SCIENCE—PSEUDO SCIENCE!!

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Energy_medicine

 293. Νέο Kid said

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Energy_medicine https://en.m.wikipedia.org/wiki/Energy_medicine

  PSEUDO SCIENCE!

 294. ΣΠ said

  232
  Για περισσότερες πληροφορίες:
  https://program.ert.gr/details.asp?pid=3777356&chid=49

 295. Δεν το μπορώ το Κωνσταντίνος, τόσο κοντά στο contadino (del regno), προτιμώ σαν μαθηματικός το συντετμημένο Κων/νος, τόσο κοντά σε στερεό εκ περιστροφής…

 296. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  292 – Από την στιγμή που το ανθρώπινο μυαλό πιστεύει τυφλά σε αναπόδεικτους θεούς, μπορεί να πιστέψει σε οποιοδήποτε παραμύθι, όσο τερατώδες κι αν είναι. Ο μηχανισμός της παράλογης πίστης, είναι σε όλους ίδιος.

  Καλημέρα

 297. leonicos said

  τα ρουλώ δεν προκαλουν πήξη, προκαλούν έμφρακτα

 298. Pedis said

  # 290 – Φχαριστούμε. Όχι, πως θα το διάβαζα ή είχα αμφιβολίες με ένα διαγώνιο σκρόλιν που έκανα.

 299. Pedis said

  Δεν μου άρεσε ποτέ ο όρος pseudo-science για όλα τούτα. Αντικειμενικά, τους αποδίδεται κάποια αξία από το δεύτερο συνθετικό. Σκουπίδια είναι.

 300. odinmac said

  259
  Βρε Λου περαστικά σου! δεν το είχα πάρει χαμπάρι, δεν μπαίνω συχνά στο διαδίκτυο, τώρα τελευταία τυχαίνει

  280
  Φίλε μου το
  «Διασχίζοντας τὰ ὅρια
  ἀνάμεσα στοὺς κλάδους τῆς βιοφυσικῆς καὶ τῆς παθοφυσιολογίας..»
  θυμίζει Άρλεκιν όχι επιστημονικό σύγγραμμα και το
  » * στὴν ψαραγορά τῆς ὁποῖας , δὲν πουλούσαν νυκτερίδες ! »
  θυμίζει ατάκα από το τουίτερ που νομίζουν πως κάνουν πολιτική κατά την ίδια έννοια που η γιατρός σου νομίζει ότι κάνει ιατρική

 301. Pedis said

  Δεν είχα καταλάβει ότι η Λουκρητία είχε πρόβλημα. Περαστικά και γρήγορα!

 302. Περαστικός said

  Μια που δεν έχει αναφερθεί ακόμα, από το ίδιο ( ; ) μοναχικό τάγμα που αναφέρεται στο άρθρο, τις «Καρμηλίτισσες», φαίνεται να ξεκίνησε (ως βάση και πηγή έμπνευσης) και η συνταγή μιας από τις πιο γνώστες βέλγικες μπίρες/μπύρες, της Tripel Karmeliet.

  Και αφού γινόταν και σχετική μπυροσυζήτηση τις προάλλες, θα έλεγα πως είναι από τις πιο γευστικές και για τον λόγο αυτό καλή πρόταση για κάποιον μη μυημένο σε ή με ενδιαφερόν μειωμένο (βλ. Νικοκύρης, σχ. 52 στα «ξινά ξίδια») για τις μπύρες.

 303. Γιάννης Ιατρού said

  122 (τέλος) ⏬⏬δεν είναι κανένα απ΄ αυτά που λέμε πως έγιναν «εκ παραδρομής της γλωσσΏς🙄». Σκεφτείτε πως κάτι τέτοιοι παραδίδουν και μαθήματα…

 304. Μαρία said

  Θάνος Πλεύρης στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής, 17/12/2021:
  … να περάσει ΣΤΟ βάσανο του κοινοβουλίου.

 305. Costis Melolidakis said

  Πέσατε να φάτε τον καθηγητή ρητορικής ότι τάχα δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στο εξαλείφω και το εκλείπω. Μια χαρά τη γνωρίζει: διότι τα προβλήματα μεν τα εξαλείφεις αλλά το ΕΣΥ το εκλείπεις. Για διαβάστε προσεκτικότερα αυτό που λέει…

 306. Γιάννης Ιατρού said

  305: χαχα, λες ε; Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα έχουμε πολλούς εκλειπόντες….

 307. Νέο Kid said

  Πάρτε κι ένα πραγματικά αξιόλογο επιστημονικό άρθρο ( Να διαβαστεί ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το conclusion! 😂)
  https://www.bmj.com/content/363/bmj.k5094?fbclid=IwAR3k6I9N8ev1sLOPnzvUywi6lc1fESllicd0xb59A30sa02s7AZ8uL0SnQI

 308. Νίκος said

  Υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη προτείνει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου

  https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/324340_ypohreotiko-emboliasmo-se-oli-tin-eyropi-proteinei-o-proedros-toy-pagkosmioy

 309. Theo said

  @307:
  Η χρήση αλεξίπτωτου δεν μείωσε τoυς θανάτους ή τους σοβαρούς τραυματισμούς στα άλματα από αεροσκάφος
  Τι λένε τούτοι, ρε Κιντ;
  Πού είσαι Λαααάμπροοο! 🙂

 310. BLOG_OTI_NANAI said

  307: Υποτίθεται ότι το περιοδικό αυτό έχει κάθε χρόνο μια χριστουγεννιάτικη έκδοση όπου γράφει έρευνες με στοιχεία χαβαλέ. Τέτοια πρέπει να είναι αυτή εδώ για τη χέβι μέταλ μουσική:

 311. Νέο Kid said

  309. Διάβασε και την αποκάτω πρόταση ντε!

 312. BLOG_OTI_NANAI said

  309: Όμως αν κατάλαβα καλά, στην εικόνα δείχνει ότι τα περίφημα «άλματα από αεροσκάφος», γίνονται από μικρό αεροπλάνο που… βρίσκεται στο έδαφος προσγειωμένο και λέει πως είτε πηδήξεις με ένα άδειο σακίδιο, είτε με αλεξίπτωτο, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.

 313. ΣΠ said

  307
  Χαχαχα! Ωραία πλάκα.

 314. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ 287,288,297
  Ἀγαπητέ Λεώνικε , μεταφραστικά , καὶ σὲ
  ἐπίπεδο ἰατρικῶν ἐπεξηγήσεων, πολύτιμη ἡ συνεισφορά σου καὶ εἶμαι εὐγνώμων γι’αυτό.

  @ 295
  Ἀγαπητέ φίλε , ἀπό τὸ g point of view σου κοιτώντας , μάλλον ξέχασες πὼς καὶ τὸ στερεό ἀκόμη ποὺ περιγράφεις , γιὰ νἀ σταθεῖ μιὰ στάλα καὶ νὰ τὸ μελετετήσει ὁ μαθηματικός χρειάζεται κάποιου εἶδους στάντ . Ἒστω κι ἂν αυτό ὑποτεθεῖ πὼς εἶναι τὸ γραφεῖο ὁλόκληρο ποὺ ἀκουμπᾶ τὸ βιβλίο του γιὰ νὰ διαβάσει .

  @ 290
  Ουυυύ,πολύ πειστικό αὐτό τὸ nothing …
  Ἐκτὸς καὶ ἂν γράφτηκε μὲ μιὰν ἂλλη χρειά , φιλοσοφική , ποὺ ἀπό τὰ ἂδεια πιάνεις γεμάτα .
  Ἀς ρωτήσει κανείς καὶ τὰ μικρά μυρμηγκάκια ποὺ φέρνουνε βόλτες σβούρα γύρω γύρω ἀπό τὸ σὲ λειτουργὶα κινητό ποὺ ἒχει τοποθετηθεῖ στὸ ἒδαφος χωρίς νὰ τολμοῦν νὰ τ’αγγίξουν, ἀς τὰ ρωτὴσει, πόσο εἶναι σὲ ἒνταση , καὶ πώς τὸ νοιώθουν αὐτό τὸ nothing. Κι’ ὂχι τίποτ’ ἂλλο , δὲν νοιώθουν καὶ τήν ἀνάγκη γιὰ further research !

  Τῶρα , ὅσον ἀφορᾶ τὸ σχόλιο γιὰ τὴν ψαραγορά ποὺ ἒκανα (νὰ διευκρίνησω ἀρχικά πως μὲ τὴ λὲξη “ψαραγορά ” ἀναφερόμουν στὶς σχετικὲς με τα wet markets τῆς πόλης αυτῆς , κατά καιρούς , δηλώσεις .) καὶ θίγουν οἱ συντάκτες τῶν σχολίων 289 και 300 , δὲν ξὲρω ἂν εἶναι «συγκλονιστικό συνεπιχείρημα» , ἀλλά ἒχει σχέση μὲ τὸ τὶ γινόταν τὸ 2020.

  Ἦταν τότε ποὺ ἒβγαινε ἀπ τὴ μιὰ ὁ τότε πρόεδρος τῶν Η.Π.Α σὲ press conference καὶ ἒλεγε πὼς ὁ ἰός αὐτός ἒχει πιθανή προέλευση τὶς νυχτερίδες , κι’ ἀπ τὴν ἂλλη ἒβγαιναν ὁρισμὲνοι λοιμωξιολόγοι στὸ ἐξωτερικό καὶ κάποια ξένα πανεπιστήμια καὶ ἒκαναν δηλώσεις ὅτι γιὰ τή μετάδοση τοὺ ἰοῦ ὑπαίτια ἦταν τάχα τὰ wet markets τῆς Wuhan.

  Ἡ επικινδυνότητά τῆς ἀγοράς αυτῆς σὲ μικροβιολογικὸ ἢ ἰολογικό ἐπίπεδο ὰν προτιμᾶτε, λένε ὅτι ἒγκυται στὸ γεγονός πώς ἒχει κάποια εἲδη ζωντανῶν ζώων , μέχρι καὶ ἀγρίων.

  Διὸτι γενικά μιλώντας , στὶς ἀσιατικές ἀγορές ποὺ χαρακτηρίζονται μὲ τὶς πολύ μεγάλου σημασιολογικοῦ εὖρους λέξεις «wet markets» μπορεῖ πράγματι νὰ βρεῖ κανείς ἀπό φίδια καὶ ἀσβούς , μέχρι αγριογούρουνα καὶ παγκολίνους . Ναὶ, σύμφωνοι.

  Η μεγάλη ὅμως ποσότητα τῶν νυκτερίδων ποὺ ἀναλύθηκαν (μιλάμε γιὰ ἑκατοντάδες καὶ ἲσως νὰ εἶναι καὶ τετραψήφιος ὁ ἀριθμός ) βιολογικά στὸ biolab τῆς Wuhan, ὢστε νὰ ἀνακαλυφθοῦν κάποια παθογόνα, μετεφέρθη ἐκεῖ ἀπὸ σπήλαια ἂλλης περιοχῆς ποὺ βρίσκεται μακριά περὶ τὰ 2.000 χιλιόμετρα απ’ὂσο εἲχα διαβάσει .

  Ὁπότε , ἀν ἒχεις κατασκευάσει ἕναν χιμαιρικό ἰό -ποὺ , μὲ κριτὴρια βιολογικοῦ πολέμου , δὲν ἀποκλείεται νὰ εἶναι καὶ στρατιωτικό ὅπλο – στὸ ἐργαστήριό σου ποὺ ἒχει καμμιὰ 1500ριά μέτρα μόνον ἀπόσταση ἀπό τὴν ἀγορά , εἶναι πολύ βολική δικαιολογία τὸ νὰ στρέψεις, μὲ τὰ μὲσα ἐνημέρωσης ποὺ ἐλέγχεις ,τὴν προσοχή ἀλλοῦ καὶ νὰ πεῖς : -Ξέρετε κάτι ; δὲν φταίει τὸ ἐργαστήριο καὶ μήν τὸ κατηγορεῖτε. Ὑπεύθυνη γιὰ τὴ μετάδοση εἶναι ἡ “ ψαραγορά ” !

 315. Νέο Kid said

  Σταύρο, είναι καταπληκτικό! Όλα είναι σωστά και επιστημονικά εντωμεταξύ!! Και η μεθοδολογία της double blind method και το randomization και η στατιστική επεξεργασία. Όλα τέλεια!
  Δηλαδή αν στη θέση του «υψομέτρου» ήταν μια άγνωστη στο ευρύ κοινό «ιατρική» παράμετρος … θα μπορούσε να ήταν μια clinical study στο Scandinavian medical review 😂

  Προσεξε και το Το πιο φοβερό που είναι αυτό στο Discussion:
  “Although decades of anecdotal experience have suggested that parachute use during jumps from aircraft can save lives, these observations are vulnerable to selection bias and confounding. Indeed, in seminal work published in the BMJ in 2003, a systematic search by Smith and Pell for randomized clinical trials evaluating the efficacy of parachutes during gravitational challenge yielded no published studies.1”
  Yielded no published studies…🤣😂

 316. Theo said

  @311:
  Την είχα διαβάσει αλλά δεν κατάλαβα πράμα. Μετά είδα τα #310 και #312 του Μπλογκ και μπήκα στο νόημα. Ολόκληρη BMJ και να τρολάρει 🙂

 317. sarant said

  315 και πριν: Πολύ καλό!

 318. Νέο Kid said

  314. Ρε σύ Κωνσταντίνε . Το ξυράφι του Όκαμ το ξέρεις; Ακόμα και στην πιο ακραία συνωμοσιολογία πρέπει να έχει κάποια εφαρμογή …
  Δηλαδή κουβάλησαν τετραψήφιο (άρτιο ή περιττό 😉 αριθμό νυχτερίδων από 2.000 χιλιόμετρα μακριά!! Γιατί δεν έβρισκαν κανα τοπικό ζωάκι; Να γλυτώσουν και τα μεταφορικά! Έλεος ρε μετρ, δηλαδή!

 319. Pedis said

  Health workers cross the Camana River to inoculate elderly citizens with doses of the Pfizer-BioNTech vaccine against COVID-19, in Arequipa, southern Peru, on July 2, 2021.

  [Diego Ramos/Getty]

 320. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  309 – Για να το αντιστρέψω Theo, το αλεξίπτωτο είναι σαν το μυαλό, αν είναι κλειστό, είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά δές και πιο κάτω που σου λέει ο Κίντ.😂

 321. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  316 – Βλέπω λύθηκε η απορία σου.😊 Σ΄αυτό μπορεί να τρολάρει (αν και μπορούμε να το δούμε, πώς με διάφορες στατιστικές επεξεργασίες, μπορείς να κατευθύνεις την κοινή γνώμη) αλλά εδώ τα πράγματα, είναι πολύ σοβαρά, και το θέμα, είναι ποιός το αντιλαμβάνεται!

  https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635/rr-80

 322. Νέο Kid said

  321. Καθόλου σοβαρό, Λάμπρο! Ένα εργαστήριο δοκιμών (η Ventania) πακέταρε μερικές σύριγγες λανθασμένα (slow the eggs!…) , έβαλε κάποιους κάπως ανειδίκευτους να κάνουν τα εμβόλια (εδώ στο Κουλιστάν σου χώνει τον αναπνευστήρα εκτός ΜΕΘ ο καφετζής του νοσοκομείου ) και κάποιοι βάλαν ταμπελάκια νε ονόματα στα δείγματα του test group κάνοντας partially το τεστ “unblind” Σιγά τα ωα!^2. Μια χαρά ασφαλέστατο και καλότατο είναι το εμβόλιο της Pfizer!

  Τελικά , πρέπει να είναι αρκετά νούμερα γενικώς στο bmj… κακά τους έκανε και τους έκανε μοντερέσιο ο Τσούκερμπεργκ!

  https://www.emergency-live.com/news/from-the-prestigious-bmj-the-pfizergate-trial-under-indictment-but-vaccine-safety-not-in-doubt/amp/

 323. Λάζαρος Μ. said

  226, 230, 231, 238, 271 Σας ευχαριστώ για τα σχόλια, τις γνώμες και τις παρατηρήσεις. Εντωμεταξύ λίγο παρακάτω εντόπισα μια σύνταξη που νομίζω ότι θα έκανε το φρύδι του Νικοκύρη να σηκωθεί: «δε διατηρώ ουδεμία αμφιβολία περί αυτού» και «η εξαφάνισή τους δε θα με είχε ουδόλως ανησυχήσει».

 324. Νέο Kid said

  322. Παρντόν! Πολύ ΚΑΛΑ έκανε ο Τσούκερμπεργκ και τους έκανε μοντερέσιο!

 325. Κάποιος από τους δυο λέει ψέματα:

 326. Αγγελος said

  (323) To έχουμε ξαναπεί: το «ουδείς» και τα παράγωγά του δεν συνοδεύονται από άλλη αρνητική λέξη ΟΤΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ του ρήματος («και ουδενί ουδέν είπον, εφοβούντο γαρ»), αλλά τη θέλουν όταν το ακολουθούν («χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν»). Φυσικά, στην κοινή νεοελληνική δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα χρησιμοποιούμε στη θέση του «κανείς», «καθόλου» κλπ. — και αν τα μεταχειριζόμαστε, καλό είναι να τα βάζουμε πριν από το ρήμα.

 327. Pedis said

  Γιατί, τι είναι η κοινωνία; Μία επινόηση του ατόμου για να έχει να λέει κάπου τις μαλακίες που του κατεβαίνουν στην κολοκύθα του. 😖 😫 😩

  (Νικοκύρη, η φίλη σου, που λέει η Μαρία … 😁 )

 328. Μαρία said

  325
  Τι έλεγε άραγε το τουί του Λυκοκάπη που σβήστηκε;

 329. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  322 – Δεν ξέρω ίσως έχεις δίκιο Κίντ, προσωπικά σε εμπιστεύομαι περισσότερο από τους διάφορους ειδικούς.😊
  Το θέμα, είναι ο απόλυτος έλεγχος από την metα, είναι κάτι που θα το βρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας.

  Για τα εμβόλια μη τα ξαναλέμε, δεν θα λύσουν το πρόβλημα της πανδημίας, (το πιθανότερο, είναι να λυθεί μόνο του σε κάνα χρόνο) τα μέτρα που παίρνονται στην δύση, είναι φασιστικά και δεν έχουν στόχο την εξάλειψής της, αλλά επειδή έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους κρετίνους, ο καλύτερος τρόπος για να μη κινδυνεύσουμε σοβαρά από την αποδεδειγμένα επικίνδυνη και θανατηφόρο αρρώστια, ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΌΣ!

  Το ερώτημα, είναι γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την χαώδη επικοινωνιακή γραμμή, που αφήνει μεγάλα περιθώρια αμφισβήτησης από διάφορους γελοίους, αντί για σωστή επιστημονική ενημέρωση με παράλληλα σωστά επιστημονικά μέτρα από την αρχή.
  Το ίδιο ισχύει για όλες τις δυτικές κυβερνήσεις.

 330. Michael Tziotis said

  262.

  «Παρακαλώ, εν κυτίον ελληνικά πυρεία»

  Αυτό, ή «Παρακαλώ, εν κυτίον ελληνικών πυρείων»; 🙂

 331. Pedis said

  Χαρακτηριστικό δείγμα, η πανηγυρική διακήρυξη με την οποία η Γιάννα Αγγελοπούλου συνόψισε το νόημα της συλλογικής μας ιδιοπροσωπίας, κατά την επίσημη τελετή του «2021» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1/12): «Η αναζήτηση, η αμφισβήτηση, η φιλομάθεια είναι τα χαρακτηριστικά του λαού μας, που έκαναν αυτόν τον τόπο ξεχωριστό. Είναι τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα των Ελλήνων» –σε αντιδιαστολή, υποθέτουμε, με τους υπόλοιπους λαούς της Οικουμένης…

  Αληθεύει ότι βράβευσε τον άντρα της για την προσφορά του στην Επιτροπή;

 332. sarant said

  323 Ωχ, πού γράφτηκαν αυτά;

  330 Ενα κουτί σπίρτα ή ένα κουτί σπίρτων; Με το δεύτερο μπορεί να ζητάμε και σκέτο το κουτί.

 333. Μαρία said

  331
  Συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης του Θόδωρου Αγγελόπουλου για την ηθική και οικονομική συμβολή του στο έργο της επιτροπής «Ελλάδα 2021». https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/quot-ellada-2021-quot-apologismos-toy-ergoy-gia-ta-quot-200-chronia-apo-tin-elliniki-epanastasi-quot-video/

 334. Μαρία said

  332β
  κουτί σπίρτων=σπιρτόκουτο
  Κλασική άσκηση για γαλλάκια που μαθαίνουν ελληνικά. Ένα ποτήρι κρασί un verre de vin – ένα ποτήρι (του) κρασιού=κρασοπότηρο un verre à vin

 335. Pedis said

  # 333 – ΟΚ. Κάτι σαν τα βραβεία ποιότητας που δίνουν οι εταιρείες στον εαυτό τους.

 336. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  @ 318

  Στοὺς Ἲωνες πήγανε νὰ τὶς ψάξουνε, στὶς σπηλιές τῆς ἐπαρχίας Yunnan .
  Γιὰ νὰ ἀπαντὴσω λοιπὸν καὶ ἐπὶ τῆς οὐσίας στὸ ἐρώτημα , θεωρῶ διότι oἱ νυκτερίδες εἶναι παλαιόθεν γνωστοί “ταμιευτήρες ξενιστῶν” τῶν πιὸ παθογόνων ἰῶν ποὺ ἒχουν βρεθεῖ , sars , mers , nipah ,ebola , hendra κ.α
  Χρηματοδοτήθηκαν γερά αὐτά τὰ προγράμματα.
  Τὸ ἀπὸ ποὺ καὶ πώς μπορεῖς νὰ τὸ βρεῖς μὲ
  λίγο ψάξιμο .

  Διόρθωσις καὶ στο σχ.314 σὲ σφάλμα ἐκ παραδρομῆς : τοῦ χρειά ποὺ γράφτηκε , σὲ χροιά .

 337. odinmac said

  «ταμιευτήρες ξενιστῶν» … μάλιστα

  Καλά, μάθε πρώτα τι σημαίνει ξενιστής γιατί εκτίθεσαι, και μετά μας ενημερώνεις

 338. Μουτούσης Κωνσταντίνος said

  Διόρθωσις στο 336 :
  «…παλαιὸθεν γνωστοί ὠς ξενιστὲς τῶν πλέον
  παθογόνων ἰῶν ποὺ ἒχουν βρεθεῖ …

 339. BLOG_OTI_NANAI said

  331: Κωστόπουλος…
  Προσωπικά, έχω την αντίληψη ότι οι επιτροπές μάλλον γελοιοποίησαν το ζήτημα παρά το ανέδειξαν, και από την άλλη, φαίνεται ότι ο λαός αγαπά το 1821 και χωρίς επιτροπές, και το έχει υιοθετήσει με την μοναδική έννοια που επιβεβαιώνουν οι πηγές, ότι ήταν μια εθνοθρησκευτική επανάσταση με ρίζες στην Άλωση και όχι φυσικά στην Γαλλική Επανάσταση.

  Όμως, μόνο ένας γραφικός θα μπορούσε να χώσει σε μια βιβλιοπαρουσίαση τις εξής φράσεις:

  Την ειρωνική «σε αντιδιαστολή, υποθέτουμε, με τους υπόλοιπους λαούς της Οικουμένη»
  Και την αναφορά ότι για την αλβανική ιστοριογραφία το 1821 ήταν ένας… ΕΜΦΥΛΙΟΣ!

  Τι ειρωνεύεσαι βρε επιπόλαιε ιδεοληπτικέ για την ιστοριογραφία «των άλλων λαών», όταν βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια τι σημαίνει εθνικιστική ιστοριογραφία και μάλιστα στην πιο γελοία της μορφή; Ή μήπως δεν γνωρίζει την κατάντια της προ Πρεσπών εθνικιστικής κατάντιας, για την οποία μάλιστα ο Κωστόπουλος έκανε τον Κινέζο;

  Στην χώρα μας, που η ελληνοφοβία επί 30 χρόνια είχε αναδειχτεί σε κουλτουριάρικη «προοδευτική» αξία, φτάνοντας στο γελοίο σημείο να μιλάει για «κατασκευή των Ελλήνων από τους ξένους»(!) με τον Λιάκο να έχει το θράσσος να γράφει σωρηδόν ανυπόστατες θεωρίες που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τις πηγές της Τουρκοκρατίας, θα μας πει ο Κωστόπουλος ότι κυριαρχεί ο εθνικισμός ή μήπως εννοεί ότι δεν μπόρεσε να επικρατήσουν τα ιδεοληπτικά σύνδρομα, κατάλοιπα της κωμικής ιστοριογραφίας του Κορδάτου;

 340. BLOG_OTI_NANAI said

  339: Με το «προ Πρεσπών εθνικιστικής κατάντιας» φυσικά εννοώ των νυν βορειομακεδόνων που το είχαν τερματίσει και ευτυχώς τουλάχιστον ομολόγησαν στη Συμφωνία ότι για όσες ιστορικές απάτες τους ασκούσαμε κριτική, ορθά το κάναμε. Οι «αντιεθνικιστές» όμως, φρόντιζαν να υποδαυλίζουν κάθε εθνικισμό, και τον πιο αρρωστημένο, αρκεί να μην ήταν ελληνικός…

 341. Νίκος said

  #329 Το ίδιο ισχύει για όλες τις δυτικές κυβερνήσεις.

  Δεν σε προβληματίζει καθόλου η διαπίστωσή αυτή; Με ποιες τις συγκρίνεις, με τις ανατολικές …»δημοκρατίες» Ρωσίας και Κίνας ή της Τουρκίας;

  Ποια είναι τα …φασιστικά μέτρα που παίρνονται στη δύση και άρα υπονοείς ότι δεν παίρνονται στη …δημοκρατική ανατολή; Θεωρείς ότι γνωρίζουμε το τι γίνεται πραγματικά στις ανατολικές …δημοκρατίες κι ότι τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα είναι αληθινά; Θεωρείς ότι στις ανατολικές «δημοκρατίες» υπάρχει αντίστοιχα δυτική ελευθερία ενημέρωσης;

  Το πρόβλημα της πανδημίας προφανώς κάποια στιγμή θα λυθεί μόνο του, όταν πλέον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες μεταξύ ανοσίας, ταχύτητας διάδοσης και εμφάνισης νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν έρχεται να λύσει το πρόβλημα, αλλά να επιβραδύνει τη μετάδοση και τη θνησιμότητα, την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων δίνοντας χρόνο τόσο για τη περίθαλψη ανθρώπων που κινδυνεύουν, όσο και για την πρόοδο εμβολιασμού. Τα περιοριστικά μέτρα επίσης στοχεύουν στο να κερδηθεί ο αναγκαίος χρόνος, όχι να λυθεί το πρόβλημα. Αν η ανθρωπότητα ήθελε να λυθεί το πρόβλημα γρήγορα θα έπρεπε να αφήσει τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Σε 2-3 χρόνια μάλλον θα είχαμε ξεμπερδέψει με το να νοσήσουμε ξανά και ξανά όλοι, να πεθάνει ένα σημαντικό ποσοστό της ανθρωπότητας και να επιβιώσουν οι ισχυρότεροι. Σε τέτοια περίπτωση το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργούσαν οι κάθε είδους αρνητές θα ήταν που θα θάβονταν.

 342. Νίκος said

 343. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, τα παραμύθια των νυν Βιρειομακεδόνων είναι συγγνωστά· θέλουν κι αυτοί να κατασκευάσουν το ιστορικό τους αφήγημα, βασιζόμενοι σε μύθους, όπως σχεδόν όλοι οι λαοί. Εδώ οι σλαβικής καταγωγής Πρώσοι παριστάνουν τους άριους υπεργερμανούς.

 344. Γιάννης Κουβάτσος said

  141 :Πολύ σωστά. Είπαμε, πολλοί στην απόγνωσή τους ψάχνουν για νέο επαναστατικό υποκείμενο στους ψεκασμένους αντθεμβολιαστές.

 345. […] Θ’ αναρωτιέστε για ποιο λόγο βάφτισα έτσι το σημερινό μας πολυσυλλεκτικό άρθρο. Δεν του φαίνεται, αλλά έχει κάποια σχέση με την επικαιρότητα: όχι την πανδημική όμως, ούτε την πολιτική επικαιρότητα, ούτε καν τη διεθνή -αλλά με τη μετεωρολογική επικαιρότητα. Από σήμερα, λέει, θα ενσκήψει στη χώρα καταιγίδα, και σύμφωνα με την καινούργια συνήθεια να βαφτίζονται… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/12/18/meze-511/ […]

 346. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  341 – «Δεν σε προβληματίζει καθόλου η διαπίστωσή αυτή; Με ποιες τις συγκρίνεις, με τις ανατολικές …»δημοκρατίες» Ρωσίας και Κίνας ή της Τουρκίας;»

  Θα μπορούσα, εκτός από την Κίνα, στις άλλες δύο δεν βλέπω καμία διαφορά με τις δυτικές, αλλά όχι, με της Ιαπωνίας, Ν.Κορέας, και Ταϊβάν τις συγκρίνω, σου κάνουν για δημοκρατίες ή όχι; Αν δεν σου αρκούν σε αριθμό, να σου παραθέσω καμιά δεκαριά ακόμη, και με πιο διευρυμένο γεωγραφικό πλαίσιο, πάνω από 50.
  Ας μείνουμε όμως μόνο σ΄αυτές που έχουν σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ε.Ε, κάνε μιά σύγκριση σε κρούσματα και θανάτους, και βάλε τα γέλια ή τα κλάματα, ό,τι σου βγεί πρώτο. Πληροφοριακά, σε όποια λίστα κι αν κοιτάξεις, δεν θα τις βρείς στις 100 πρώτες, και χωρίς γενικό λοκντάουν!
  Έτσι για να μη έχεις αγωνία, η Ιαπωνία με 120,000,000 πληθυσμό, έχει 17,000 νεκρούς, κι η Ελλάδα με 11,000,000 έχει 20,000, εδώ βέβαια, είναι ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

  «Ποια είναι τα …φασιστικά μέτρα που παίρνονται στη δύση και άρα υπονοείς ότι δεν παίρνονται στη …δημοκρατική ανατολή;»
  Επειδή από πέρυσι τον Μάρτιο-Απρίλιο φώναζα για τα φασιστικά και αντιεπιστημονικά μέτρα και είναι πολλά πλέον, θα σου πώ μόνο αυτά τα τελευταία.

  1) Απαγορεύεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους σε καφέ, εστιατόρια, κλπ μαγαζιά, αλλά επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ. Εκτός από το τραγικά γελοίο του πράγματος, βλέπεις να ωφελούνται κάποιοι φωτογραφικά και κάποιοι να καταστρέφονται; Δημοκρατία κατά τ΄άλλα.

  2) Επιτράπηκε το καλοκαίρι η είσοδος εκατομμυρίων ανεμβολίαστων τουριστών παρά τις ΦΩΝΕΣ μερικών επιστημόνων που σέβονται το πτυχίο τους για μακελειό από τον Οκτώβριο και μετά, τώρα επιβάλλουν τέστ 72,48,και 24 ωρών, ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους εισερχόμενους (δηλαδή και στους εμβολιασμένους) ενώ όσοι βρεθούν θετικοί, θα μπούν σε δεκαήμερη καραντίνα.

  3) Πέρασαν το μήνυμα, ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν, δεν μεταδίδουν και δεν χρειάζεται να παίρνουν προφυλάξεις. Το καλοκαίρι έγιναν τραγικά πράγματα, ενώ ο έλεγχος, ήταν ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ!

  4) Επέτρεψαν την είσοδο φιλάθλων στα γήπεδα κι ας φώναζαν οι συνειδητοί επιστήμονες πως θα είναι ολέθριο το άνοιγμα, ενώ οι Ιάπωνες διοργάνωσαν (με το ζόρι) ολόκληρη Ολυμπιάδα χωρίς φιλάθλους. Τώρα τα κλείνουν η «δημοκρατίες σου».

  5) Ενώ οι άνω των 60 είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό άνω του 82% η «κυβέρνηση» θεώρησε πως αυτοί ευθύνονται για την έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων και τους επιβάλει χρηματικό πρόστιμο και υποχρεωτικό εμβολιασμό, κι αυτό πολλοί (δυστυχώς) το θεωρούν σωστό και δημοκρατικό. Είναι γνωστό πως η κριτική σκέψη έχει πάει προ πολλού περίπατο στον αγύριστο, αλλά να θεωρούμε δημοκρατικό, ένα άκρως φασιστικό μέτρο;

  Θα μπορούσα να γράφω επ΄αόριστον αλλά νομίζω αυτά επαρκούν.

  «Θεωρείς ότι γνωρίζουμε το τι γίνεται πραγματικά στις ανατολικές …δημοκρατίες»
  Όχι και το ερώτημα, είναι ΓΙΑΤΙ; Τον Δεκέμβρη του 19 γνωρίζαμε τα πάντα για την Ουχάν, το 20 ΤΙΠΟΤΕ και σήμερα, επίσης ΤΙΠΟΤΕ, ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ;😎

  «κι ότι τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα είναι αληθινά;» Οι δημοκρατίες που λεώ, ΝΑΙ, εσύ λές πως όχι;

  «Θεωρείς ότι στις ανατολικές «δημοκρατίες» υπάρχει αντίστοιχα δυτική ελευθερία ενημέρωσης;»
  ΟΧΙ, επειδή τυχαίνει να έχω αξιόπιστη επαφή με αυτές τις τρείς χώρες που λέω, μπορώ να σε βεβαιώσω πως δεν έχουν την δική μας λογοκρισία. Έχεις δεί στα δύο χρόνια της πανδημίας κάποια έρευνα, μελέτη, άρθρο ή συνέντευξη κάποιου Ν.Κορεάτη, Ιάπωνα ή Ταϊβανέζου επιστήμονα για τον κόβιντ 19 και τους τρόπους αντιμετώπισής του στα ΜΜΑ των «δημοκρατιών» μας; Δέν έχουν καλούς επιστήμονες ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται; Εσύ τι νομίζεις;

  Για μένα, το ζήτημα είναι τελειωμένο από πέρυσι τον Ιούνιο, (όλα τα κριτήρια που είχα θέσει, επιβεβαιώθηκαν τότε, στην συνέχεια ξεπέρασαν ακόμη και την δική μου φαντασία 😂) και είναι βέβαιο πως ο στόχος των δυτικών μέτρων δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από κεί και πέρα, η πραγματικότητα λέει πως οι πληβείοι αντιμετωπίζουμε έναν φονικό ιό και ο μόνος εφικτός τρόπος για να μην κινδυνέψουμε σοβαρά με θάνατο, είναι ο εμβολιασμός. Όσοι πιστεύουν πως γίνεται για να τα οικονομήσουν οι εταιρείες των εμβολίων, κοιμούνται όρθιοι και πληρώνουν ξενοδοχείο, μιά ματιά στο ποιές εταιρείες ωφελήθηκαν σε ΑΠΙΘΑΝΟ ποσοστό της τάξεως των τρις$ απ΄όλον αυτό τον χαμό, είναι αρκετή, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ με εμβόλια που κέρδισαν μερικά δις$ αναλογικά, ΨΙΧΟΥΛΑ, χώρια που άνοιξε το μαγαζί η FED και μοιράζει τα τρίς$ σαν στραγάλια στις άλλες εταιρείες.

  35.365 Σ΄αυτές τις μονάδες βρίσκεται ο DJ τώρα που σου γράφω, 6,000 μονάδες πιό πάνω από τον Φεβρουάριο του 20, και 18,000 πιό πάνω από τον Μάρτιο του 20! Μπορείς να αντιληφθείς τα νούμερα, και τι έγινε; Αν ναί, θα βγάλεις και κάποια σχετικά ασφαλή συμπεράσματα που δεν θα έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με ό,τι πιστεύεις μέχρι τώρα, αν όχι, τι να κάνουμε, υπάρχουν και οι ανεμβολίαστοι που φταίνε! ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ.😂

  Υ.Γ – Για τους αρνητές, δεν έγραψα κάτι γιατί δεν έχει νόημα, έτσι κι αλλιώς, είναι χαμένοι στο διάστημα, απλά έχε κατά νού πως δεν ευθύνονται αυτοί για το μακελειό, αλλά η φασιστική μας κυβέρνηση, αυτή που θεωρείς δημοκρατική!

  Σου απάντησα από σεβασμό μια και δεν θυμάμαι να έχουμε ξανασυζητήσει, αλλά για μένα έχει λήξει από πέρυσι αυτό το θέμα, και δεν έχω σκοπό να ξαναβιώσω εκείνη την παράνοια, οπότε δεν θα συνεχίσω. Θα χαρώ να τα πούμε για όποιο άλλο θέμα θέλεις.

  Ευχαριστώ για την συζήτηση.

 347. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 348. Νίκος said

  #346 Σε ευχαριστώ για την ανάπτυξη της άποψής σου. Θεωρώ πως ισχύει ο κανόνας που θέλει η εξήγηση στην πραγματικότητα να είναι πιο πεζή από όσο φαντάζεται κανείς. Έριξα μια ματιά στα στατιστικά από περιέργεια και βλέπω διαφορές στις κατηγορίες σύγκρισης, διαφορές που το πιθανότερο είναι η κάθε μια να έχει κι άλλη ερμηνεία.

  Πχ για την Ιαπωνία που αναφέρεις τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκα ήταν (α) η ιαπωνική κουλτούρα αυστηρής πειθαρχίας στους κανονισμούς, (β) η προϋπάρχουσα κουλτούρα στη χρήση μάσκας, απολυμαντικών και κανόνων υγιεινής ως μέρος της καθημερινότητας προ πανδημίας. Αυτά θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά κι από μόνα τους, πέραν αυτών όμως θυμάμαι ότι εν αναμονή και των Ολυμπιακών και αποδεικνύοντας το πειθαρχημένο της κουλτούρας τους, πέτυχαν πολύ γρήγορα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Προφανώς η ιαπωνική προϋπάρχουσα εμπειρία σε τήρηση τέτοιου είδους μέτρων προστασίας και η κουλτούρα πειθαρχίας στους κανόνες του κράτους όχι απλώς απουσιάζουν από την ελληνική κοινωνία, αλλά ακόμα χειρότερα εμείς βρισκόμαστε στο άλλο άκρο. Διαρκώς διαμαρτυρόμενοι, αντιδραστικοί κι απείθαρχοι ερμηνεύοντας τα πάντα με συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις. Αναπόφευκτα τα χαρακτηριστικά αυτά προσφέρονται για κάθε είδους εκμετάλλευση, άλλοι με το σταυρό στο χέρι κι άλλοι για το σταυρό στην κάλπη. Κάποιοι βέβαια στην πορεία πεθαίνουν, αλλά και για αυτό μια χαρά εκμετάλλευση υπάρχει.

  Στα στατιστικά επίσης είδα την Κίνα να δηλώνει 4.600 θανάτους. Δεν θεωρώ ότι αυτός ο αριθμός είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ο καθένας μπορεί να κρίνει συγκριτικά με το τι γίνεται σε όλα τα κράτη της Γης και τι σημαίνει κινεζικό καθεστώς. Βλέπω επίσης στα Βαλκάνια τι γίνεται που αναλογικά έχουν περισσότερους θανάτους, όπως βλέπω και στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες που δεν διαφοροποιείται αναλογικά το αποτέλεσμα. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα γίνουν επιστημονικές μελέτες από όπου θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα, ενώ τώρα ο καθένας μας προσπαθεί να σχηματίσει μια άποψη με όσα συσχετίζει. Όχι, δεν με ικανοποιούν ερμηνείες σχετικά με οικονομικά συμφέροντα, αυτά πάντα υπάρχουν και πάντα εκμεταλλεύονται καταστάσεις, αλλά μέχρι εκεί.

  Τέλος, πραγματικά δεν κατάλαβα σε ποιες εταιρείες αναφέρεσαι σχετικά με όφελος τρις $;

 349. voulagx said

  Ταράχτηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας
  https://www.efsyn.gr/politiki/paraskinia/324527_tarahtike-o-sotiris-tsiodras

 350. Μαρία said

  Ένωση Αστυνομικών Δυτικής Αττικής / Δηλώνουν «μαϊμού» περιπολίες με άνωθεν εντολές – «Κοροϊδεύουμε τους πολίτες»
  https://www.avgi.gr/koinonia/403730_dilonoyn-maimoy-peripolies-me-anothen-entoles-koroideyoyme-toys-polites

 351. Μαρία said

  Τον θεολόγο Μιχαήλ Τρίτο διόρισε με απόφασή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ως πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ-Θ) στη θέση του παραιτηθέντος καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου.
  Read more at: https://parallaximag.gr/epikairotita/theologo-anti-ethnologou-diorise-lina-mendoni
  Άξιος, άξιος.
  Ο Μιχαήλ Τρίτος, πέραν του ότι είναι θεολόγος και όχι εθνολόγος/λαογράφος, όπως θα ήταν λογικό να είναι η επιστημονική ιδιότητα του προσώπου που προΐσταται ενός Λαογραφικού – Εθνολογικού μουσείου, είναι γνωστός για τις «πατριωτικές» του θέσεις. Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Θέματα Εθνικής Αυτοσυνειδησίας», που προλογίζουν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, ενώ έχει ως εισαγωγή ένα κείμενο με τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η εθνική μας ιδιοπροσωπία».

 352. 351# Γουίθ ουάν ζμπαρ του τρύγκονς. Και αυτοσυνειδησία στο μουσείο και προσευχή για τον κορονιό. Βοηθάει, καρατσεκαρισμένο. Όπως παλιά με την πανούκλα.

 353. sarant said

  351 Ο Νιτσιάκος είναι αξιόλογος, γι’ αυτό.

 354. Μαρία said

  Βλάχος μετσοβόνε

  Click to access Tritos.pdf

  Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με την έρευνα των Βλαχοφώνων της Βαλκανικής,
  το πρόβλημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας και τα λοιπά εθνικά μας θέματα.
  Είναι Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Μετσόβου «Ο Νικόλαος
  Τζαρτζούλης», μέλος του Δ.Σ. Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα,
  Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Βλάχων Επιστημόνων, μέλος της Ενώσεως
  συγγραφέων και λογοτεχνών Ηπείρου, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής
  Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της
  Εκκλησίας της Ελλάδος και ειδικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της
  Εκκλησίας της Ελλάδος για θέματα σχέση έχοντα με την Ορθόδοξη
  Εκκλησία της Ρουμανίας. Επίσης συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και
  περιοδικά.

 355. Theo said

  @351:
  Ο Τρίτος είναι και φιλόλογος, Μετσοβίτης, στον κύκλο του Αβέρωφ. Κάποιο ρόλο θα έπαιξε το τελευταίο στην διορισμό του, στα εβδομήντα του.
  Πριν εκλεγεί επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας το 1999, ήταν παντελώς άγνωστος ως θεολόγος. Μόνο μια ιστορικοθελογική μελέτη του βλέπω πριν από την εκλογή του.

 356. Theo said

  @334:
  Σχεδόν συμπέσαμε, Μαρία 🙂

 357. Theo said

  @355:
  στον διορισμό του

 358. Λάζαρος Μ. said

  326 Άρα είναι σωστή η σύνταξη; Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι λέξεις χρησιμοποιούνται σκόπιμα, γιατί ο μεταφραστής θέλει να αποδώσει το εξεζητημένα λόγιο ύφος επίσημης επιστολής.

  332 Στο ίδιο βιβλίο στο οποίο αναφέρθηκα στο πρώτο μου σχόλιο (223).

 359. Μαρία said

  355
  Έψαχναν για Βλάχο εθνικόφρονα αντινιτσιάκο.
  Απροπό το Ζεγκίνη του πέθανε πέρσι το καλοκαίρι απο κόβιντ τον ήξερες;

 360. Theo said

  @359:
  Από τα βιβλία του.

 361. voulagx said

  #353: Και είναι χορευταράς, όπως μπορείς να δεις εδω στο 5:40 με πορτοκαλί πουκάμισο:

 362. Μαρία said

  360
  Πέρασε ένα φεγγάρι απ’ το γυμνάσιο μας. Τον είχαν οι μικρότερες τάξεις και τον αγαπούσαν. Η δικιά μας επαφή μαζί του ήταν τα Σάββατα, όταν επι χούντας υποχρέωσαν τους θεολόγους να αναπτύσσουν σ’ όλο το σχολείο το ευαγγέλιο της Κυριακής. Ήταν καλλιεργημένος και διέφερε απ’ τους υπόλοιπους – 2 του Σωτήρα, 1 της Ζωής, 1 βλάκας και μια χαζή – που τον έβλεπαν με μισό μάτι.

 363. Μαρία said

  361
  Μερακλής. Ανέβηκε κι άλλο στην εκτίμησή μου.
  Θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τρίτο σε διαγωνισμό χορού.

 364. 359# Μαρία, γι αυτόν πρόκειται?
  https://www.ianos.gr/tourkiki-grammatiki-0089328

 365. Pedis said

  Να ηχήσουν κι οι επτά σάλπιγγες, παρακαλώ!

 366. Μαρία said

  364
  Ναι. https://biblionet.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF/?personid=24348

 367. Pedis said

  # 362 – Κάμιας άλλης ειδικότητας καθηγητή είχατε στο σχολείο σας; Για ποικιλία …

 368. Μαρία said

  365
  Κι απο κάτω το σχόλιο της περιβόητης φιλοκαλίας.

 369. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  348 – Eίναι λάθος που απαντώ, (δεν έχει να κάνει με σένα φυσικά) αλλά η απάντησή σου, επιβεβαιώνει την άποψή μου για την δογματική σκέψη της συναισθηματικής νοημοσύνης (δεν είναι βρισιά ούτε ασθένεια😂) οπότε ας μπώ στο λούκι πάλι.😊
  Ελπίζω να μην παρεξηγηθείς, επαναλαμβάνω, δεν έχει να κάνει μ΄εσένα.

  Μου έκανες μερικές ερωτήσεις, σου απάντησα σε όλες, και τι κάνεις εσύ; απλά τις προσπερνάς και λές αυτά που θέλεις, ούτε αν έχω δίκιο, άδικο ή κάτι ενδιάμεσο, μόνο την σκέψη που είχες αρχικά για το θέμα.
  Με ρώτησες με ποιές ανατολικές δημοκρατίες κάνω την σύγκριση, κι επειδή δεν ήταν αυτές που είχες στο μυαλό σου, πήρες την Ιαπωνία για την οποία ουσιαστικά, δεν γνωρίζεις απολύτως τίποτε, κι έβαλες το γνωστό στερεότυπο που μας έχουν μάθει γι΄αυτόν τον λαό, απλά γιατί ταιριάζει με την προκατασκευασμένη άποψη που έχεις για το θέμα. Εντάξει λοιπόν, επειδή το περίμενα αυτό, δεν έβαλα τις Αυστραλία και Ν.Ζηλανδία που έχουν κατά πολύ μικρότερους αριθμούς, δεν έχουν την κουλτούρα των ασιατών και δη των Ιαπώνων, και δεν είχαν τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετώπισης και υποθέτω πως συμφωνείς σε ποιό πολιτικό μπλόκ ανήκουν. Λοιπόν, τι λές γι΄αυτές; είμαι βέβαιος πως θα βρείς πάλι κάτι που να ταιριάζει στην σκέψη σου.😊

  Με ρώτησες ποιά είναι τα φασιστικά μέτρα των δυτικών, κι ούτε που μπήκες στον κόπο να τα διαψεύσεις, απλά τα προσπέρασες. Αφού δεν σ΄ενδιαφέρει η γνώμη μου, γιατί με ρώτησες τότε;😊
  Το ίδιο έκανες και με τις άλλες απαντήσεις οπότε το προσπερνάω για οικονομία, ας πάμε σ΄αυτά που «βλέπεις» για να σου δείξω τι ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ.😊

  «Στα στατιστικά επίσης είδα την Κίνα να δηλώνει 4.600 θανάτους. Δεν θεωρώ ότι αυτός ο αριθμός είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ο καθένας μπορεί να κρίνει συγκριτικά με το τι γίνεται σε όλα τα κράτη της Γης και τι σημαίνει κινεζικό καθεστώς.»
  Τι γνωρίζεις για την Κίνα; ό,τι μας δείχνουν τα ΜΜΑ, δηλαδή μιά από τα ίδια (και χειρότερα) με την Ιαπωνία, εννοείται φυσικά πως έχεις άποψη και κυρίως, λές πως μπορεί ο καθένας να κάνει σύγκριση με τα άλλα κράτη της Γής, μόνο που δεν τα κατονομάζεις, γιατί εκτός από τα δυτικά και τη Βραζιλία που ανήκει στο ίδιο μπλόκ, ΚΑΝΕΝΑ άλλο δεν έχει τόσα κρούσματα και τόσους νεκρούς, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΦΡΙΚΗ.

  Είδες 4,600 θανάτους αλλά δεν πιστεύεις πως είναι αλήθεια, γιατί; γιατί αυτή η πληροφορία έχει περαστεί στο μυαλό σου από τα ΜΜΑ, συν την παγιωμένη άποψη πως ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, προσπερνάς αβασάνιστα τα ψέματα που λέει η φασιστική μας κυβέρνηση όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
  Αυτό που δεν είδες φίλε μου στην Κίνα, είναι οι ενέργειες που έκαναν τον Δεκέμβρη του 19 για να αντιμετωπίσουν τον ιό, μέσα σε 15 μέρες έστησαν δύο μεγάλα νοσοκομεία, έκλεισαν όλη την περιοχή, άνοιξαν τα κλειστά στάδια για να βάλλουν τους ασθενείς και απαγόρεψαν την είσοδο στους ξένους, κι αν θυμάσαι, τότε εδώ (και γενικά στην δύση) γελάγαμε μαζί τους.
  Εμείς και οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα τι έκανε μετά από δύο μήνες; Έκανε κάτι αντίστοιχο; κάτι ενδιάμεσο έστω; ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΟΛΑ ΚΑΛΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. Μήπως έκαναν κάτι αντίστοιχο τον Μάρτη που άρχισε να θερίζει ο κορονοϊός; Πέρα από κάποια σπασμωδικά και αντιφατικά μέτρα, πάλι τίποτε ουσιαστικά. Μήπως έκαναν μέχρι σήμερα κάτι; έστω αυτά που ανήγγειλαν; π,χ στελεχώθηκαν τα νοσοκομεία, δημιουργήθηκαν επαρκείς ΜΕΘ, κλπ; Όχι φυσικά, συνέχισαν με δικτατορικά λοκντάουν που τα βάσισαν σε ψευδείς κατασκευασμένες ειδήσεις όπως τα διόδια και οι βόλτες στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης, με πρόστιμα σε χειμερινούς κολυμβητές, επιβολή της μάσκας κι ας είσαι μόνος στο βουνό, αλλά ελεύθεροι στην μετακίνηση με τα ΜΜΜ, γιατί εκεί δεν κολλάς άμα είσαι αγκαλιά με τον άλλο όρθιος, στα καθίσματα υπάρχει περιορισμός, και διάφορα άλλα επιστημονικά που τα ξέρεις. Το καλοκαίρι βέβαια, ανοίγουμε το μαγαζί, μετά φταίνε οι ανεμβολίαστοι.

  Τι ακριβώς συγκρίνεις με την Κίνα λοιπόν; Προφανώς αυτό που θέλεις και ταιριάζει στην σκέψη σου. Αναλογικά η Κίνα θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 2,000,000 νεκρούς, θεωρείς πως μπορεί να τους κρύψει την σήμερον εποχή και με τόσο έλεγχο που υφίσταται; Τους μισούς, το ένα τρίτο, το ένα πέμπτο;
  Απλή λογική σκέψη χρειάζεται.

  «Βλέπω επίσης στα Βαλκάνια τι γίνεται που αναλογικά έχουν περισσότερους θανάτους, όπως βλέπω και στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες που δεν διαφοροποιείται αναλογικά το αποτέλεσμα.»

  Δεν βλέπεις όμως, πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με οποιοδήποτε μέτρο και ποσοστό εμβολιασμού, τείνουν οι αριθμοί να γίνονται ίδιοι (το ίδιο και στις ΗΠΑ) γιατί;
  Επίσης δεν βλέπεις πως όλες οι μεταλλάξεις, έχουν κύριο στόχο την δύση, εκατοντάδες εκατομμύρια τα κρούσματα εδώ, μερικές χιλιάδες σε όλη την ανατολική Ασία και Ωκεανία, και μιλάμε για τον μισό πληθυσμό της Γής εκεί.

  » Όχι, δεν με ικανοποιούν ερμηνείες σχετικά με οικονομικά συμφέροντα, αυτά πάντα υπάρχουν και πάντα εκμεταλλεύονται καταστάσεις, αλλά μέχρι εκεί.»
  Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ, θα δείς, θα ακούσεις και θα δεχθείς μόνο όσα θέλεις, τα άλλα θα τα απορρίψεις χωρίς δεύτερη σκέψη, αυτή είναι και η γενική πρακτική στους διαλογικούς μονολόγους που γίνονται κι εδώ και στα ΜΜΑ και γενικότερα, κανείς δεν ακούει κανέναν κι όλοι είναι μια χαρά.😂
  Πρέπει να παραδεχτείς όμως, πως έτσι δεν μπορούμε να συζητήσουμε εποικοδομητικά, δεν βγαίνει όφελος για κανέναν, όλοι κερδισμένοι, στην πράξη όλοι χαμένοι.

  «Τέλος, πραγματικά δεν κατάλαβα σε ποιες εταιρείες αναφέρεσαι σχετικά με όφελος τρις $;»
  Ρίξε μια ματιά στις 5 πρώτες εταιρείες του S&P 500.

  Τέλος γι΄αυτό το θέμα γενικά από μένα, ελπίζω να μη με παρεξήγησες.

  Δεν ξέρω τι μουσική ακούς, αυτό το υπέροχο κομμάτι που ακούω τώρα, για σένα, ελπίζω να σου αρέσει.

  αhttps://www.youtube.com/watch?v=m6iFLscapug&ab_channel=R%C3%B8ck%C3%90elliri%C2%B5mMe%E2%80%A0al

 370. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  369 – Κάτι πήγε στραβά με το τραγούδι, για να δούμε τώρα.

 371. Pedis said

  Ακούγεται ότι θα χειροτονηθεί οσονούπω … Πολύ γέλιο Χοντρός και Λινός.

  ‘Ωστε μετά θάνατον santo subito. 😻

 372. sarant said

  358 Στο 326 είναι ο κανόνας της αρχαίας. Στη νέα ελληνική δεν είναι το ίδιο.

  365 Αν προσέξεις ο δράκος στο εξώφυλλο ξερνάει -διάβασε τη μετάφραση φαίνεται.

 373. Pedis said

  Μάρμαγκξ … μερσί.

 374. Μαρία said

  350
  Στο μεταξύ …

 375. William T. Riker said

  361, 363 Πριν πολλά χρόνια είχα την τύχη να τον έχω καθηγητή στο υποχρεωτικό (Εισαγωγή στη λαογραφία) και έκτοτε επέλεγα μάθημά του κάθε χρόνο. Πολύ καλός άνθρωπος και εξαιρετικός επιστήμονας. Όσο για το ντύσιμο, θυμάμαι ότι έχει αδυναμία στα γιλέκα

 376. Theo said

  @375:
  Είναι κι από την Αετομηλίτσα, βλέπω, το σχεδόν απέναντι χωριό απ’ το Πληκάτι των προγόνων μου.

 377. Pedis said

  # 372 β – Σε πειράζει που η Δεξιά παράταξη έχει διανοούμενους πολιτικούς μεγάλου διαμετρήματος. 😜 🤪

  Κάτι μου λέει ότι θα τριτώσει …

  Ο Κ. Καραμανλής θα δημοσιεύσει Ορθογραφικό Λεξικό. 👏

 378. sarant said

  373 —> 377

 379. Pedis said

  Μερσί.

 380. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Μιχ. Τρίτος έχει κάποια παρουσία σε αρθρογραφία που σχετίζεται με την Θεολογία, την Εκκλ Ιστορία αλλά και τη λαογραφία. Δεν είναι και περίπτωση «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, τον Τρίτο θα ανταμώσεις», αλλά στη βιβλιογρσφία είναι παρών.

  Για το σχόλιο περί… «πατριωτικών θέσεων», να πω ότι η φράση αυτή μόνο από έναν ηλίθιο ή έναν ακροαριστερό φασίστα θα μπορούσε να ειπώθεί ως κάτι αρνητικό. Και αν το συσχετίσω με το γεγονός ότι επειδή κάποιος γράφει για εθνικά και πατριωτικά θέματα, χαρακτηρίζεται αρνητικά, καταλαβαίνουμε ότι «προοδευτικός» για τους τύπους αυτούς θα είναι μάλλον ο… Κουφοντίνας και το ιντιμίντια!

  Όταν ακούω ως μομφή το «πατριωτικά θέματα», είναι σαν να βλέπω απολίθωμα των Μαμούθ να παριστάνει σύγχρονο βιολογικό είδος. Πότε αυτοί οι καμμένοι θα καταλάβουν ότι η Δημοκρατία μας έχει ένα Σύνταγμα που μιλάει για «ΠΑΤΡΙΔΑ» και «ΕΘΝΟΣ»; Άρα, ποιος μπορεί αν είναι Δημοκράτης και να ειρωνεύεται ονομαστικές αξίες που αποτυπώνονται στο Σύνταγμα;

  Ασφαλώς, συχνά κάποιοι καπηλεύονται τους όρους «πατρίδα» και «έθνος» για να ρίξουν το δηλητήριο του εθνικισμού που είναι αξία αντιδημοκρατική. Αλλά όχι ότι αποτελούν ομάδα λιγότερο αντιδημοκρατική από κάτι τύπους που αυτοβαφτίζονται ως «προοδευτικοί» μολύνοντας τον όρο «πρόοδος» με θέσεις ανιστόρητες, γεμάτες με ρητορική μίσους για κάθε πηγή που αναδεικνύει με θετικό τρόπο τον ελληνισμό ή την συνέχεια του επί σχεδόν 3.000 χρόνια.
  ΔΙότι η συνέχεια του ιστορικοπολιτισμικού κεφαλαίου που λέγεται ελληνισμός είναι δεδομένη και δεν εξαρτάται από τις απόψεις ψεκασμένων που πιθανόν ο εγκέφαλος τους δεν μπορεί να χωρέσει ότι η συνέχεια του ελληνισμού αλλά και των (προνεωτερικών) Ελλήνων δεν συνδέεται καν με ρητορική που με ***εθνικιστικά χαρακτηριστικά*** μιλάει για συνέχεια του «ελληνικού έθνους».

  Διότι έχουμε και ένα μνημειώδες έργο που λέγεται «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» της ««Εκδοτικής Αθηνών» αλλά εκεί δεν ανιχνεύεται εθνικιστική ρητορική. Άλλωστε ο εθνικισμός είναι κατά βάση και ουσία λαϊκισμός, δεν είναι επιστήμη, το πολύ να έχει ψευδοεπιστημονικά χαρακτηριστικά.

  Αν λοιπόν ο Μιχαήλ Τρίτος είναι κήρυκας του εθνικισμού, δηλ. κήρυκας της περιφρόνησης προς άλλα έθνη, τότε αξίζει να τον εντοπίσουμε και το σχολιάσουμε αρνητικά. Αν όμως σε αυτό το αμφιλλεγόμενο πεδίο, απλώς κάποιοι παθαίνουν δυσανεξία με τους όρους πατρίδα και έθνος, τότε να πάρουν χάπι διότι αυτό είναι πρόβλημα δικό τους. Φτάνουν οι δεκαετίες που διάφοροι φασίστες, εθνικιστές και οι ελληνοφοβικοί, ασέλγησαν επάνω στους όρους αυτούς, φτάνοντας στο σημείο να μιλάμε από τη μία για προκατακλυσμιαίους Έλληνες ή Έλληνες εξωγήινους, και από την άλλη, να μιλάμε για ανύπαρκτους και κατασκευασμένους Έλληνες.

  Αυτή η παράνοια, όπου για κάποιους η αναφορά στον όρο έθνος ή στον όρο πατρίδα προκαλεί ρητορική μίσους, αξίζει επιτέλους να εκλείψει από τους μαθουσάλες της «προοδευτικότητας».

 381. Καλημέρα κι από δω
  Μιας κι αναφέρθηκε το τι μέτρα παίρνονται στην Κίνα, ιδού μια σημερινή είδηση: https://www.topontiki.gr/2021/12/21/koronoios-poli-stin-kina-kani-test-ke-sta-13-ekatommiria-ton-katikon-tis/ Δεν είναι η πρώτη φορά. Όποτε βρεθούνε μερικά κρούσματα (40 ήταν τώρα), τεστ σε όλη την πόλη. Θυμάμαι πως το ίδιο σχολίαζα πέρυσι στο σχολείο. Μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα είχαν κάνει τεστ σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Εμ, δεν θα εντοπίσει όλους αυτούς που κάτι έχουν πάρει; Πλήρης απομόνωση και δεν έχουμε καθόλου εξάπλωση παραπέρα.
  Όπως λέει ο Λάμπρος, γελάγαμε όταν βλέπαμε τους δρόμους στην Γιουχάν (και αλλού) να είναι εντελώς άδειοι και το μόνο που κυκλοφορούσε ήταν τα περιπολικά της αστυνομίας. Όμως αυτό σημαίνει λοκντάουν. Ένα μήνα που δεν θα βγει κανένας απ’ το σπίτι του. Όχι ναι μεν κλειστά, αλλά τα εργοστάσια δουλεύουν, τα σουπερμάρκετ δουλεύουν, ου υπηρεσίες (έστω και με λιγότερο προσωπικό) άρα και οι συγκοινωνίες και το γαϊτανάκι δεν έχει τέλος. Μέχρι ν’ αποδώσουν αυτά έστησαν και δυο νοσοκομεία νάχουν να πορεύονται.

 382. Νίκος said

  #369 Δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης, λόγω οικονομίας γράφω όσο μπορώ τηλεγραφικά, δεν πρέπει να το ερμηνεύεις ως προσπάθεια να σε αγνοήσει ο άλλος, ειδικά μάλιστα όταν η αρχική σου απάντηση εκφράζεται μια απροθυμία να συνεχιστεί η συζήτηση:

  Σου απάντησα από σεβασμό μια και δεν θυμάμαι να έχουμε ξανασυζητήσει, αλλά για μένα έχει λήξει από πέρυσι αυτό το θέμα, και δεν έχω σκοπό να ξαναβιώσω εκείνη την παράνοια, οπότε δεν θα συνεχίσω. Θα χαρώ να τα πούμε για όποιο άλλο θέμα θέλεις. Ευχαριστώ για την συζήτηση.

  Απόδειξη οικονομίας είναι ότι αναφέρομαι στην Ιαπωνία ως παράδειγμα της ουσίας που θέτω όπου η κάθε περίπτωση έχει τη δική της ερμηνεία:

  «… βλέπω διαφορές στις κατηγορίες σύγκρισης, διαφορές που το πιθανότερο είναι η κάθε μια να έχει κι άλλη ερμηνεία. Πχ για την Ιαπωνία …

  Με άλλα λόγια θέτω προβληματισμούς, όπως κάνεις κι εσύ. Αναφέρθηκες σε φασιστικά μέτρα των δυτικών κυβερνήσεων, τα οποία και ξαναδιάβασα κι από όσο καταλαβαίνω εννοείς τα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων. Προσπαθώντας να καταλάβω την ευρύτερη γνώμη σου, χοντροκομμένα θα έλεγα ότι βλέπω να κατακρίνεις τα (φασιστικά όπως λες) ημίμετρα της Δύσης με τα αυστηρότερα lockdown της Ανατολής. Χωρίς να σημαίνει ότι έχεις άδικο ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αυτό που έθιξα και θα επιμείνω είναι οι εγγενείς διαφορές του δυτικού με ανατολικού τρόπου οργάνωσης και κουλτούρας, όπως θα επιμείνω ότι η κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται κι ερμηνεύεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

  Η Κίνα που αναφέρεις πάλι έχει το δικό της πολύ ιδιαίτερο τρόπο οργάνωσης, διακυβέρνησης και κουλτούρας και είναι ένα τεράστιο μέγεθος που της επιτρέπουν να χτίζει νοσοκομεία σε λίγα 24ωρα. Έχει τέτοιο καθεστώς και η κοινωνία τέτοια κουλτούρα που το lockdown, η ιχνηλάτιση και η καραντίνα είναι έννοιες και όροι που επιβάλλονται και τηρούνται με διαφορετικό τρόπο αν όχι τρόμο κι αδιαμαρτύρητα από ότι ο κάθε διαρκώς διαμαρτυρόμενος κι απείθαρχος δυτικός πόσο μάλλον ο κάθε βαλκάνιος. Η διαφορετικότητα σε κουλτούρες και καθεστώτα είναι από τις ομορφιές της ανθρωπότητας κι αν μη τι άλλο είναι δείγμα ελευθερίας και δημοκρατίας, φασιστικό θα ήταν το αντίθετο.

  Οι εγγενείς αδυναμίες και τα λάθη που προκύπτουν αναπόφευκτα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αλλά πέρα από την κάθε κυβερνητική διαχείριση υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να μην βλέπεις στην καθημερινότητά σου την ανευθυνότητα, των ωχαδερφισμό και τη συνωμοσιολογία των αρνητών που προβάλουν την εγκληματική ανοησία τους ως συνταγματικό τους δικαίωμα κι ατομική ελευθερία. Στην κάθε Κίνα δεν περνάνε βεβαίως αυτά, ούτε σε κοινωνίες που έχουν κουλτούρα πειθαρχίας για να το πω κομψά.

  Γενικά lockdown είχαμε κι εμείς, κατόπιν είχαμε κλιμακωτά μέτρα ανά περιφέρεια και το ίδιο αν δεν κάνω λάθος ακολούθησαν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Νομίζω ότι είναι ευρύτερο πρόβλημα αντιμετώπισης που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ οικονομικών συνεπειών, πολιτικού κόστους, κομματικής εκμετάλλευσης και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε κοινωνίας. Οι μεσογειακές κοινωνίες με τους στενούς συγγενικούς δεσμούς και το παραδοσιακά απείθαρχο του χαρακτήρα σε συνάρτηση με το γεγονός ότι στηρίζονται στον τουρισμό δεν είναι δυνατόν να έχουν κινεζική διακυβέρνηση αδιαμαρτύρητης επιβολής και κουλτούρα ανοχής κι αποδοχής τέτοιου είδους διακυβέρνησης. Σε τέτοιας φύσης χώρες δεν νομίζω να θεωρείται κανονικότητα και φυσιολογικό να γεμίζουν γήπεδα και εκκλησίες, αλλά και να γίνονται εκατοντάδες πορείες και διαμαρτυρίες και κορονοπάρτι, όπως εδώ. Ούτε καν τα ημίμετρα που χαρακτηρίζεις φασιστικά δεν τηρούνται από πάρα πολλούς, δεν τηρούνται ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα στον καθένα κι όχι να επιβάλλονται και ακόμα κι έτσι ακούω και διαβάζω για φασισμούς.

  Να θυμίσω ότι τα αρχικά αυστηρά lockdown μερικών βδομάδων είχαν το νόημα να κερδηθεί χρόνος εν όψει προμήθειας εμβολίων και εμβολιασμού του πληθυσμού. Αν και περιττό να υπενθυμίσω ότι η παγκοσμιοποιημένη οικονομία στηρίζεται σε παγκοσμιοποιημένες αλυσίδες παραγωγής, εφοδιασμού, αποστολής, κατανάλωσης κι επενδύσεων όπου τα γενικά lockdown επιφέρουν δυσανάλογα μακροχρόνιες συνέπειες. Η διατάραξη της αλυσίδας αυτής αυξάνει και πολλαπλασιάζει το κόστος που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής εν μέσω περιόδου μάλιστα που χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας ακριβώς λόγω αυστηρών περιορισμών, αύξησης κόστους, κατάρρευσης της κατανάλωσης και ευρύτερα του εμπορίου.

  Όμως στο ζήτημα εφαρμογής αυστηρότερων ή και μεγαλύτερης διάρκειας καθολικών περιορισμών και συγκρίνοντας Ανατολή με Δύση πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη και το γεγονός ότι η Δύση στηρίζει πολύ μεγάλο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας ειδών και καταναλωτικών αγαθών που παράγονται στην ανατολή. Θυμίζω τι έγινε τους πρώτους μήνες με τις μάσκες όπου οι ανατολικές χώρες παραγωγής ειδών ατομικής προστασίας σε γάντια, φόρμες και μάσκες δέσμευσαν όλες τις ποσότητες των εργοστασίων παραγωγής και έτρεχαν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες να κλέψουν η μία από την άλλη τα όσα είχαν προπληρώσει άλλοι. Εννοώ ότι η Ανατολή γενικά δεν έχει την εξάρτηση εφοδιασμού και κατανάλωσης που έχει η Δύση από την Ανατολή, πρόβλημα που είναι κρίσιμο με τεράστιες συνέπειες σε κυβερνητικό και κοινωνικό επίπεδο.

  Η δογματική σκέψη της συναισθηματικής νοημοσύνης δεν επιτρέπει υγιή αυτοκριτική και τέτοια είναι να αγνοεί κρίσιμους παράγοντες που καθορίζουν τα όποια συμπεράσματα. Το κάθε τι πρέπει να κρίνεται βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

  ΜΦΧ

 383. Theo said

  @380:
  Δεν αναφέρεσαι στα γραφόμενά μου αλλά 1) δεν έχω διαβάσει κανένα κείμενο του Τρίτου, απλώς είδα τους τίτλους των κειμένων του στο #354 και διαπίστωσα ότι μόνο ένα ιστορικοθελογικό έργο έχει δημοσιεύσει πριν από την εκλογή του. 2) Τον άκουσα σε μιαν ημερίδα πριν από χρόνια που είχαμε ανακοινώσεις και οι δύο μας, δεν έλεγε τίποτα καινούργιο κι άγνωστο κι ο λόγος του θύμιζε γυμνασιάρχη των ’70ς (κι άλλοι είναι πατριώτες, αλλά δεν έχουν αυτόν τον ξύλινο λόγο). Γι’ αυτό και δεν έχω καμιά διάθεση να διαβάσω κάτι δικό του.

 384. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.imerodromos.gr/jumbo-molis-akoysete-to-synthima-kryfteite/

 385. Γιάννης Ιατρού said

  347: ΕΦΗ
  Αυτό ήθελες ε; 🙂
  βγαίνει λίγο μεγάλο… https://d1e00ek4ebabms.cloudfront.net/production/8e04ab6e-c019-49e1-98e0-e36ec874f97f.jpg

 386. Θρασύμαχος said

  Τη βαφτίσανε προφανώς ΒρισΗ-Ιδα, όμως δεν της είπανε πώς να το γράφει:
  https://www.iefimerida.gr/zoi/survivor-5-poioi-einai-diasimoi-mahites-24-paiktes
  https://loveradio.gr/lifestyle/βρισιήδα-ανδριώτου-ιωάννα-τούνη-η-κόντρα-συνεχίζεται.html
  https://mad.tv/style-rocks-ti-ramona-echo-kales-schesis-vrisiida-andriotou-anigi-spiti-tis/
  https://www.womantoc.gr/tag/brisiida-andriwtou
  https://www.ilovestyle.com/free-tags/vrisiida-andriotoy

 387. sarant said

  Θα αρχίσει τα βρισίδια τώρα 🙂

 388. Μαρία said

  https://www.avgi.gr/koinonia/403803_ta-mat-katelaban-ergostasio-10-syllipseis-ergazomenon-binteo

 389. Μαρία said

  Είναι ο πατήρ Στυλιανός Καρπαθιού, ένας από τους αρνητές ιερωμένους που εναντιώνονται στα μέτρα της πανδημίας και κάνουν ένθερμο αγώνα κατά των εμβολίων. Στέκεται δίπλα από τον αρνητή γιατρό που φέρεται να έδινε αυτές τις συνταγές κορωνοϊού με το κοκτέιλ αντιβίωσης, βιταμινών και ασπιρίνης κατά του κορωνοϊού που σύμφωνα με τις καταγγελίες στοίχισε τη ζωή σε ανεμβολίαστους ασθενείς.
  Ο παθολόγος που δηλώνει προσωπικός γιατρός του Οσίου Εφραίμ και του Οσίου Ιακώβου, μέσω της εκκλησίας προσέγγιζε ανεμβολίαστους ασθενείς και τους έπειθε να μην πάνε στο νοσοκομείο γιατί 7 στους 10 πεθαίνουν, ενώ έναντι αδράς αμοιβής έκανε κατ’οίκον επισκέψεις αν και σε αναστολή. https://magnesianews.gr/slider/sokarei-o-voliotis-syzygos-tis-60chronis-poy-katelixe-o-arnitis-giatros-tin-odigise-ston-thanato.html

 390. voulagx said

  Ο α-πολιτικός κύριος Τσιόδρας

 391. BABIS NIOTHS said

  «Διότι, βλέπετε, η απλολογία είναι φαινόμενο, όχι κανόνας, αλλιώς θα λεγόταν… απλογία.» ΤΡΟΜΕΡΟ!!!

 392. Spiridione said

  https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/324720_elliniki-protia-sto-akribo-reyma
  Η κυβέρνηση προσπαθεί να πει ότι η άνοδος της χονδρικής τιμής είναι διεθνές φαινόμενο και αυτό ισχύει σε έναν βαθμό. Μόνο που, όπως φαίνεται, η Ελλάδα βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το νήμα για να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη για ολόκληρο το έτος 2021. Αν και τις τελευταίες μέρες οι τιμές απογειώθηκαν σε πολλές χώρες (π.χ. 452,94 σήμερα στη Γαλλία λόγω βλαβών στα πυρηνικά της εργοστάσια), η Ελλάδα έχει αποκτήσει προβάδισμα πετώντας από το καλοκαίρι και διαμορφώνει μέση τιμή έτους 114,36 ευρώ.
  Συγκριτικά, η Γαλλία έχει μέση τιμή έτους 106,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η Γερμανία 95,48 ευρώ. Η κατάσταση είναι δύσκολο να αλλάξει στις μέρες που απομένουν και η μόνη χώρα που απειλεί να μας κλέψει την πρωτιά είναι η Ιταλία.
  https://www.energylive.cloud/

 393. Γιάννης Ιατρού said

  392: Σε σύγκριση με την Β. Ευρώπη η Ελλάδα χρειάζεται λόγω κλιματιστικών και το καλοκαίρι αρκετή ενέργεια. Οι μεγάλη ζήτηση σε περιόδους καύσωνα παράλληλα με α) την ανεπάρκεια υδροηλεκτρικών σταθμών/ταμιευτήρων (είναι και η ανομβρία εκείνους τους μήνες…) που θα μπορούσαν να δώσουν γρήγορα ενέργεια στο δίκτυο και να εξομαλύνουν τις αιχμές ζήτησης, β) η αύξηση των κλιματιστικών και οι επιπτώσεις από την κακομεταχείριση του περιβάλλοντος (τσιμέντωμα παντού στις πόλεις, λίγα πάρκα, καμένα δάση κλπ.) που ανεβάζουν πολύ την θερμοκρασία τις πόλεις, και γ) για να μην κρυβόμαστε, η όλο και περισσότερη άνεση που ζητάμε να έχουμε…, όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να χρειάζεται η αγορά/εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλές τιμές και το καλοκαίρι και να επηρεάζουν τον μέσο όρο της τιμής ενέργειας στην Ελλάδα

  Εκείνο που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες τα οικονομικά του καθένα μας εδώ, δεν είναι οι μέσες τιμές όλου του έτους, αλλά η άνοδος της τιμής κατά 400% και βάλε και η οποία μετακυλίεται σχεδόν αμέσως στους καταναλωτές και δίνει λαβή (ευκαιρία περίμεναν πολλοί) να γίνουν γενικότερα αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες απ΄ όσο είναι το ποσοστό της ενέργειας που επιβαρύνει το προϊόν. Έτσι ο πληθωρισμός παίρνει τα πάνω του.

  Οι παραλείψεις και η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να κάνει σωστή μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη και να χρησιμοποιήσει τις όποιες τοπικές πηγές ενέργειας χωρίς να επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον (οι άλλοι που το κάνουν είναι πιό έξυπνοι;;;) επιβαρύνουν δυσανάλογα το βαλάντιο του Έλληνα, που οι απολαβές του (μισθοί, αμοιβές, συντάξεις κλπ.) είναι κατά πολύ κατώτερες αυτών στην υπόλοιπη Ευρώπη (με εξαίρεση κάποιες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι περισσότερες στα Βαλκάνια…).

  Γι αυτό η σύγκριση του Άδωνι🤢 με τις τιμές σε άλλες χώρες στην ΕΕ κλπ. είναι για τα μπάζα, όπως και πολλά άλλα «πιασάρικα» που προσπαθεί να μας σερβίρει.😡

 394. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  393 – Το θέμα, είναι πως ο φασίστας είναι υπουργός, και στις επόμενες εκλογές, παρ΄όλο που έχουν αρχίσει να του πριονίζουν την καρέκλα για να τον κοντύνουν, θα βγεί για πλάκα, η δε δολοφονική φασιστική «κυβέρνηση» δεν έχει αντίπαλο. Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης όρθωσε το ανάστημά του και είπε στην Βουλή την γυμνή αλήθεια και τι έκαναν τα φασισταριά της προηγούμενης φασιστικής «κυβέρνησης»; Πολύ απλά ΤΟΝ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ, ο ορισμός της δημοκρατίας.

  Το πέπλο του φασισμού απλώνεται σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς, ελάχιστοι το αντιλαμβάνονται.
  Οι ανεμβολίαστοι φταίνε.😂😂😂

 395. Γιάννης Ιατρού said

  394: Λάμπρο μου, αφ΄ενός γράφεις παραπονούμενος …η δε δολοφονική φασιστική «κυβέρνηση» δεν έχει αντίπαλο…. και πως …ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης όρθωσε το ανάστημά του και …και τι έκαναν… Πολύ απλά ΤΟΝ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ…

  Λοιπόν να παρατηρήσω δύο πράγματα:
  α) Το συμπέρασμα της έκθεσης, η οποία προκάλεσε την δήλωση του βουλευτή, είναι ότι χάθηκαν άδικα τουλάχιστον 7.500 άνθρωποι και όντως είναι δίκαιο να διαμαρτύρεται κανείς κι αυτό ήταν ο πυρήνας της ομιλίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης
  και
  β) πως πριν από κάποια μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη του Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν πάντα, βρίσκεται ένας βουλευτής του που με τις δηλώσεις του ή με γενικότερα τον τρόπο που εκφράζεται «τζογάρει» πολιτικά και δημιουργεί «βραχυκύκλωμα» στο κόμμα του επισκιάζοντας την συζήτηση στην Βουλή.

  «Δυό γαϊδουριών άχυρα» είναι Λάμπρο τα ανωτέρω, να τα ξεχωρίζουμε, κατ΄ εμέ.

 396. Γιάννης Ιατρού said

  395: να διαγραφεί στο προηγούμενο σχόλιο το «αφ’ ενός» 🙂

 397. Μαρία said

  Το αυτοκίνητο του Ρουπακιά δεν έχει επιστραφεί ακόμα.

 398. 397# Τα ίδια είχανε γίνει και με τον Ζακ. Πριν γίνει αυτοψία του χώρου και καταγραφή στοιχείων, σκουπίσανε τα σπασμένα τζάμια, καθαρίσανε και όλα καλά. Μάλλον ατυχής σύμπτωση θα είναι.

 399. sarant said

  397 Αντί να επικροτούμε την κατάργηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων….

 400. π2 said

  https://thecaller.gr/ellada/patis-me-patose-se-sinavlia-ton-stavento-sto-agrinio-pigan-peripato-ta-metra-prostasias-gia-ton-koronoio/

  Ερωτήσεις:

  Γιατί ο πατείς είχε πατώσε; Αν ο πατείς δεν είχε πατώσε θα είχαν τηρηθεί τα υγειονομικά μέτρα;

 401. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  394>>τα φασισταριά της προηγούμενης φασιστικής «κυβέρνησης»
  Η κατάχρηση του όρου φασισμός και φασίστας φοβάμαι ότι οδηγεί ακριβώς στην αποφασιστικοποίηση του φασίστα.
  ΄Ηθελα κι άλλες φορές να το πω, το λέω τώρα με αφορμή την ορμή του αγαπημένου Λάμπρου που δεν θα μου σεντονιάσει 🙂
  >>Το πέπλο του φασισμού απλώνεται σε όλο τον κόσμο
  Μπρούκο, πάντα ο κόσμος ήταν το ίδιο φασίστας, έτσι για να υπερθεματίσω κι εγώ να λέμε τρέλες 🙂 😦

 402. 400,
  Ήτο μόνον εις Πατ, ως ο Πατ Ερημών.

 403. sarant said

  401 Ο Λάμπρος είναι αποφασιστικός 🙂

 404. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  395 – Να ξεχωρίσουμε όσα άχυρα θέλεις σε όσα γαϊδούρια θέλεις Γιάννη μου, αρκεί να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

  α) Έχουν χαθεί άδικα πολύ πάνω από τους διπλάσιους από τις 7.500, και υπεύθυνοι είναι η φασιστική «κυβέρνηση» και η φασιστική «αντιπολίτευση» (γενικώς) που συναινεί στα φασιστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού και πολλές φορές κάποιοι δήθεν κομμουνιστές, υπερθεματίζουν αναπολώντας σταλινικές εποχές.
  Το ξεπουλημένο άτομο που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσε τις εξετάσεις του κατά την διάρκεια της «διακυβέρνησής του» και πήρε ΑΡΙΣΤΑ από την οικονομική ελίτ, εφαρμόζοντας το φασιστικό μνημόνιο, αυτό που προεκλογικά έλεγε πως θα έσχιζε και θα καταργούσε με ένα άρθρο κι έναν νόμο, στέλνοντας στον θάνατο εκατοντάδες πολιτών που τον πίστεψαν, και καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες άλλους.
  Καλές είναι οι ιδεολογίες, αλλά αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, καλό είναι να βλέπουμε και λίγο παραπέρα από τον βολεμένο μικρόκοσμό μας, την τραγικότητα πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας που έπεσαν θύματα αυτής της στυγνής πολιτικής, του αυτοαποκαλούμενου ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ καραγκιόζη.

  β) Σιγά την μεγάλη μάχη που έχει να δώσει το πολιτικό λαμόγιο, δυό χρόνια τώρα γίνεται ο κακός χαμός κι αυτός ζεί στον κόσμο του, όπως και οι υπόλοιποι και καλά «προοδευτικοί» κι αφήνουν να φαίνονται και να αλωνίζουν τα σιχάματα.
  Δύο χρόνια η φ.κ κάνει ένα σωρό εγκληματικά λάθη, έχει καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, έχει στείλει στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας και πιό το όφελος του ΣΥΡΙΖΑ; ΠΑΤΟΣ!
  Η αποστολή που του ανέθεσαν εξετελέσθει, αφού ξέπλυνε τα δεξιά, σοσιαλιστικά και φασιστικά λαμόγια που έριξαν την χώρα στον γκρεμό, κι αφού πέρασαν αβρόχοις ποσίν τα φασιστικά μέτρα ξεπουλώντας την χώρα και ξεπλένοντας τις τράπεζες (που τώρα άρχισαν πάλι το ίδιο παραμύθι) με τα χρήματα του λαού πλέον είναι αχρείαστος για την οικονομική ελίτ, γι΄αυτό έβγαλαν στην φόρα το νέο πουλέν που το πολύ σε 5,6 χρόνια θα παίζει για πρωθυπουργός, όσο για το ΣΥΡΙΖΑ, επιστροφή στην μιζέρια και μάλλον στην λήθη.

  Πρίν δυό χρόνια σχεδόν, ήμουν ο μόνος εδώ που φώναζα πως τα μέτρα είναι ηλίθια και φασιστικά, κι σχεδόν όλοι με λέγατε ανεγκέφαλο, τώρα μετά από τόσες χιλιάδες θύματα, λόγο τον ίδιων αναποτελεσματικών φασιστικών μέτρων, εξακολουθώ να είμαι ο μόνος που τα λέει φασιστικά (έβγαλα το ηλίθια, αφού τα αποφασίζουν επιστήμονες, είναι ή σωστά, ή φασιστικά) κι οι περισσότεροι εξακολουθείτε να με θεωρείτε ανεγκέφαλο (για να το πώ ευγενικά 😂) και φυσικά για όλα αυτά φταίνε οι ανεμβολίαστοι. Όσο κι αν μου είναι απολύτως κατανοητή, συνεχίζει να με εντυπωσιάζει (δυσάρεστα) η συλλογική νοητική παράκρουση. Αυτή ακριβώς, είναι η μαζική ψυχολογία του φασισμού!

  Ορίστε πεδίο δόξης λαμπρό για σωστή αντιπολίτευση, ο ορισμός της παράνοιας
  παρ΄όλα αυτά, δεν κουνιέται φύλλο! ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ!

  https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2112061/maskes-pantoy-kai-kleista-ghpeda-eishgeitai-h-epit.html

  https://www.sport24.gr/basket/panathinaikos-sold-out-to-ntermpi-me-ton-olympiako-sto-oaka.9470662.html

  Υ.Γ – Δύο χρόνια τώρα, δεν μαθαίνουμε ΤΙΠΟΤΕ για την ζωή στην Κίνα, στην Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία, στη Ν.Κορέα, την Ιαπωνία κι όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, έτσι για νάχουεμ κι ένα μέτρο σύγκρισης, για τόση έγκυρη ενημέρωση μιλούμε από τα δυτικά ΜΜΑ.
  Στην «ελεύθερη» δύση, η παράνοια συνεχίζεται, σκοτώνοντας εκατομμύρια αθώων!
  ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

 405. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  401 – Ο φασισμός δεν είναι ιδεολόγημα τρελαμένο μου Κρί Κρί,😊 είναι βαθιά ψυχασθένεια που προκαλείται από την σεξουαλική καταπίεση της πατριαρχίας.
  Φασίστες δεν είναι μόνο οι μαύροι, είναι και οι κομμουνιστές, οι σοσιαλιστές, οι κεντρώοι, οι δημοκράτες, οι χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι, οι βουδιστές κλπ, και κυρίως, οι υπεράνω πάσης υποψίας ευυπόληπτοι πολίτες της διπλανής πόρτας.
  Έχουμε διαφορετικά κριτήρια για τον φασισμό και τους φασίστες τι να κάνουμε.

  Αυτό είναι ακραίος φασισμός αλλά ποιός συγκινείται; Για τα παιδιά δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ metoo και ΚΑΝΕΙΣ δεν το θέλει!

  https://www.avgi.gr/koinonia/403956_sexoyaliki-kakopoiisi-paidion-7-11-eton-se-orfanotrofeio-tis-attikis

 406. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  400 Πατός!

 407. Μαρία said

  406
  Το πέρασα για ανορθογραφία αυτού που ανέβασε το βίντεο αλλά όχι!

  Πώς εξηγείται το λάθος ειδικά στο 2ο σκέλος;

 408. sarant said

  407 Εννοείς πώς εξηγείται ότι ο Μητσ. λέει /patis me patos/; Να σκέφτεται κάτι σαν επίρρημα; Πατώς; Ή κάποιο επίθετο «πατός»;

 409. Μαρία said

  408
  Όχι μόνο ο Μητσ. Δες και το παράδειγμα του πιδύου, πατώσε. Εκτός κι αν αυτό είναι απλώς τυπογραφικό. Κάνουν λάθος το πατώ σε, ενώ αντιλαμβάνονται σωστά τον τύπο πατείς που χρησιμοποιείται μόνο σ’ αυτή την έκφραση.

 410. Μαρία said

  408
  Μόλις ξανάσκασες μύτη στο κανάλι της βουλής.

 411. sarant said

  409 Όντως

  410 Το είδα την ώρα που πήγαινα για ύπνο, αλλά το είχα ξαναδεί κι έτσι δεν κάθισα να το παρακολουθήσω 🙂

 412. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν γκουγκλάρετε σχετικά, θα δείτε οτι το «πατείς με πατώσε» είναι αρκετά διαδεδομένο. Τώρα γιατί θεωρούν φυσικό να κολλάνε την προσωπική αντωνυμία στο ρήμα και να κατασκευάζουν έναν γλωσσικό καρνάβαλο, ενώ στο πρώτο μέρος της φράσης τα κρατάνε χώρια, αυτό μόνο οι γλωσσοπλάτες των σάιτ (ή σάιτς, όπως λένε συνήθως, σεβόμενοι την αγγλική) το γνωρίζουν.

 413. Κιγκέρι said

  406, 408: Μάλλον σκέφτονται και λένε πατός, κατά το παθός και μαθός.

 414. Γιάννης Ιατρού said

  404, 405 κλπ. Λάμπρο,
  κάνε καμιά έκδοση του δικού σου λεξικού, μπορεί να πουλήσεις, ποιός ξέρει; Αν το κάνεις, θα προτείνω να βάλουμε σχετικό μεταφραστήρι εδώ για να καταλαβαίνει κι όποιος δεν σε ξέρει, τι εννοείς και τι λες.🙄
  Όσο για τα άλλα που σούρνεις, εντάξει, τα έχω ξανακούσει πολλές φορές από σένα και πολλοί σου έχουμε αντιτείνει, δεν εκπλήσσομαι πλέον. Όσο βλέπει το μάτι του καθενός.👀

  Καλές γιορτές ρε συ!

 415. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κανονικά, αυτά τα μνημειώδη και ξεστραβωτικά «σεντόνια» θα έπρεπε να είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα, ώστε να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα σχόλια του σωρού που γράφονται για να γραφτούν, έτσι, από καθημερινή συνήθεια. Δεν θα ήταν περιττό και ένα ΔΙΑΔΩΣΤΕ στο τέλος, μήπως κάποιος ξεχαστεί και το αμελήσει.

 416. ΣΠ said

  415
  Ο Λάμπρος δικαίως θα σου πει: «γιατί τα διαβάζεις;»

 417. Γιάννης Κουβάτσος said

  416:Δεν τα διαβάζω εδώ και χρόνια. Όχι για άλλον λόγο, αλλά ξέρω ποια τι λέει ο ποιητής. Με κουράζουν όμως στο σκρολάρισμα. 😊

 418. Γιάννης Ιατρού said

  417: υπάρχει και το plonk …

 419. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν ξέρω καν τι είναι αυτό, τεχνογνώστη συνονόματε. 😊

 420. Γιάννης Ιατρού said

  419: Γιάννη,
  εδώ από τον Στάζι®2009, έχει αναφερθεί π.χ. το 2014, αλλά και μετέπειτα εδώμέσα. Το έχω αναφέρει κι εγώ, σχετικά πρόσφατα.

 421. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  414 – Δεν χρειάζεται να κάνω καμία έκδοση γιατί όπως έχω πεί πολλές φορές, δεν έχω ΤΙΠΟΤΕ άξιο λόγου να πώ. Όσο για το μεταφραστήρι που λές, ούτε αυτό χρειάζεται για τα απλοϊκά πράγματα που λέω, όσοι χρησιμοποιούν την λογική νοημοσύνη, (ελάχιστοι) μιά χαρά τα καταλαβαίνουν, όσοι χρησιμοποιούν την συναισθηματική, (οι περισσότεροι) δεν πρόκειται να τους βοηθήσει πουθενά, θα βλέπουν και θα καταλαβαίνουν ό,τι τους επιτρέπει αυτή.😉

  Για τ΄άλλα που σούρνω το ξέρω πως δεν εκπλήσσεσαι, εγώ εκπλήσσομαι που κάποιοι ενώ ενοχλούνται, ασχολούνται μαζί μου ενώ έχω πεί πως εμένα μ΄ενδιαφέρει να εκφράζομαι μερικές φορές, και να λέω την όποια άποψή μου δημόσια χωρίς να προσβάλλω κανέναν προσωπικά, (δε νομίζω πως το έχω κάνει ποτέ, τουλάχιστον εσκεμμένα, το αντίθετο έχει γίνει πολλές φορές, όχι πως προσβάλλομαι βέβαια 😂). Ειδικά με αυτά τα εργαλεία που υπάρχουν, πλόνκ, πλινκ πλόνκ, μπλονζόν κλπ που λές, η έκπληξή μου, είναι ακόμη μεγαλύτερη, τόσο άκυρη είναι η ζωή τους που δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν και διαβάζουν αυτά που λέω που τους ενοχλούν;😉
  Ανάβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!😂

  «Όσο βλέπει το μάτι του καθενός.👀» ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ!

  Καλές γιορτές Γιάννη μου με υγεία πάνω απ΄όλα!

  Υ.Γ – Ενώ όλοι λένε πως η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ που οι συντριπτικά περισσότεροι, κάνουν τα πάντα για να την καταστρέψουν!😎

 422. Γιάννης Ιατρού said

  421β: ..και διαβάζουν αυτά που λέω που τους ενοχλούν;😉..
  μόνο πως τους ενοχλούν στο σκρολάρισμα είπαν (δεν έχει υπομονή ο κόσμος πιά ρε Λάμπρο😂), όχι πως τα διαβάζουν

 423. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  422 – Έλα ρε Γιάννη, ξέρεις πολύ καλά σε ποιά κατηγορία «ενοχλημένων» (και καλά😂) σχολιαστών αναφέρομαι, αυτοί τα διαβάζουν και καθέτως και οριζοντίως, στους άλλους άλλωστε απαντάω και λύνεται η όποια παρεξήγηση.😊

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: