Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κάλαντα, έστω και με μάσκα

Posted by sarant στο 24 Δεκεμβρίου, 2021


Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, από σήμερα το πρωί επανέρχεται η υποχρέωση να φοράμε μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους -οπότε, συμπεραίνω, και οι παρέες των παιδιών που θα μας πουν τα κάλαντα θα πρέπει επίσης να μασκοφορούν, αν και αυτό δεν το ανακοίνωσε ρητα ο υπουργός Υγείας.

Έστω και με μάσκα όμως, η σημερινή παραμονή των Χριστουγέννων είναι η μέρα που λένε τα Κάλαντα, οπότε θα επαναλάβω ένα παλιότερο άρθρο μας για τα λεξιλογικά και άλλα των καλάντων, που τελευταία φορά το είχαμε δημοσιεύσει εδώ πριν από πέντε χρόνια.

Πριν προχωρήσω στο άρθρο, να σας θυμίσω ότι συνεχίζεται η ψηφοφορία για τη Λέξη της χρονιάς, οπότε αν δεν έχετε ήδη ψηφίσει σας προτρέπω να ρίξετε τον οβ… την ψήφο σας εδώ!

Λοιπόν, μια και η μέρα το θέλει, ταιριάζει να μιλήσουμε σήμερα λιγάκι για την ιστορία όχι του εθίμου (έχουν γράψει τόσοι και τόσοι γι’ αυτό) αλλά της λέξης, της λέξης «κάλαντα».

Στην αρχή της αλυσίδας βρίσκουμε τις ρωμαϊκές νουμηνίες ή νεομηνίες, που τις έλεγαν calendae, καλένδες (υπάρχει και γραφή με k, kalendae, παρόλο που το γράμμα k είχε εκπέσει τότε). Για την προέλευση της λατινικής λέξης, είχε γραφτεί παλιότερα ότι προέρχεται από τη λατινική φράση calo luna novella, δηλαδή «ανακηρύσσω τη νέα σελήνη», με την οποία ο αρχιερέας του Καπιτωλίου ανάγγελλε τη νεομηνία. Ωστόσο, η φράση αυτή φαίνεται πως είναι προϊόν διπλής παρανάγνωσης, αφού οι περισσότερες πηγές την παραδίδουν ως calo Juno Covella, όπου Juno ήταν το ρωμαϊκό ισοδύναμο της Ήρας.

Το Covella μάλλον προέρχεται από το covus, παλαιότερη μορφή του cavus (“κούφιο”). Το κρίσιμο χωρίο είναι του Βάρρωνα (De lingua latina 6.27): Primi dies mensium nominati kalendae, quod his diebus calantur eius mensis nonae a pontificibus, quintanae an septimanae sint futurae, in Capitolio in curia Calabra sic dicto quinquies ‘kalo Iuno Covella’, septies dicto ‘kalo Iuno Covella’ (Οι πρώτες ημέρες του μήνα ονομάζονται Kalendae, επειδή τις ημέρες αυτές ανακοινώνονται [calantur] από τους ιερείς στην Αίθουσα των Ανακοινώσεων του Καπιτωλίνου οι Νώννες, εάν δηλαδή θα πέσουν στις πέντε ή στις επτά του μηνός, με τον ακόλουθο τρόπο: Ήρα Λειψή, σε καλώ την πέμπτη ημέρα ή Ήρα Λειψή, σε καλώ την έβδομη ημέρα). Προσέξτε και πάλι τη γραφή με k.

Ούτως ή άλλως, στην αρχή έχουμε το ρήμα calo, που είναι συγγενικό με το δικό μας το «καλώ» (και όχι δάνειο από το δικό μας όπως αφελώς γράφεται), αν και δεν έχω πρόχειρο τον Ερνού-Μεγιέ (το ετυμολογικό της λατινικής) κι έτσι κρατάω μιαν επιφύλαξη. Πάντως, από το calo προέκυψαν οι calendae και από εκεί και τα σημερινά calendar, calendrier, το δικό μας καλεντάρι κτλ.

Το ετυμολογικό λεξικό του Μπαμπινιώτη, στην πρώτη του έκδοση, έδινε σαν προέλευση της λ. καλένδες τη λαθεμένη λατινική φράση (calo Juno novella). Η δεύτερη έκδοση διόρθωσε το λάθος, αλλά βέβαια δεν έχουν όλοι την ευχέρεια να προμηθεύονται τις επανεκδόσεις οπότε η αρχική, λαθεμένη εκδοχή αναφέρεται συχνά.

Στα ελληνικά, η λέξη calendae πέρασε ως δάνειο, σχεδόν πάντα στον πληθυντικό: καλένδαι και (πιο συχνά) καλάνδαι. Από εκεί και τα κάλανδα, που αρχικά ήταν η πρώτη μέρα του μήνα, γρήγορα όμως έφτασε να σημαίνει την πρωτοχρονιά. Για παράδειγμα, σε ένα αστρολογικό βιβλίο, ένα «calendologion», στο TLG βρίσκω προβλέψεις για κάθε χρόνο ανάλογα με το τι μέρα πέφτει η πρωτοχρονιά. Για να επωφεληθούμε από την παραδομένη γνώση, φέτος που η πρωτοχρονιά πέφτει Σάββατο θα συμβούν τα εξής:

Σάββατος ἐὰν γένωνται κάλανδα, χειμὼν ἐπαχθής, ἔαρ καὶ θέρος ἀνεμώδη, ὑδάτων καταφορὰ πλείστη καταγενήσεται, χάλαζα πεσεῖται, φθινόπωρον ξηρόν (στένωσις καρπῶν) ἀλλὰ χρήσιμον, προβάτων ἀπώλεια, τρυγητοῦ σπάνη, πυρετοὶ καὶ τριταῖοι ἐπικρατήσουσι καὶ διάφοροι νόσοι ἐν τοῖς ἀνθρώποις. ἐμπρησμὸς πολύς, γερόντων ἀπώλεια, ἡ γῆ κινήσεται, φόβος ἔσται πολὺς καὶ μέλιτος λεῖψις.

Βέβαια, το σύστημα αυτό έχει το ελάττωμα ότι μόνο εφτά πιθανότητες υπάρχουν για κάθε χρόνο, με βάση τη μέρα της πρωτοχρονιάς. Μήπως όμως αυτό είναι προτέρημα διότι προσφέρει ακαταμάχητη απλότητα; Πάντως, αυτό με τους πυρετούς και τις διάφορες νόσους δεν μου αρέσει, ούτε το άλλο για τον σεισμό.

Τη σημασία Κάλαντα = πρωτοχρονιά τη διασώζει και το μεσαιωνικό λεξικό του Κριαρά, αλλά σήμερα βέβαια κάλαντα λέγονται τα ευχετήρια τραγούδια που τραγουδούν τα παιδιά στα σπίτια και στα μαγαζιά την περίοδο των Χριστουγέννων. Πότε έγινε η επέκταση και αλλαγή της σημασίας δεν το ξέρω. Βρίσκω κάπου ότι το 662 η Στ΄Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τις εορτές αυτές με το 62ο Κανόνα της: «Τας ούτω καλουμένας Καλάνδας και τα λεγόμενα Βοτά και τα καλούμενα Βρουμάλια και την εν πρώτη του Μαρτίου επιτελουμένην πανήγυριν, καθάπαξ εκ της των πιστών πολιτείας περιαιρεθήναι βουλόμεθα» και τότε δημιουργήθηκαν ως υποκατάστατο τα κάλαντα. Και ενώ ο κανόνας της 6ης Οικουμενικής Συνόδου πράγματι έχει έτσι όπως παρατίθεται, είμαι δύσπιστος γι’ αυτή την εξήγηση, ότι δηλαδή εξαιτίας της απαγόρευσης των Καλανδών φτιάχτηκαν τα κάλαντα.

Όσο για τις καλένδες, έχουμε την παροιμιακή φράση «παραπέμπω στις (ελληνικές) καλένδες» που τη χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε μιαν ανύπαρκτη ημερομηνία. Υπάρχουν κάμποσοι καλοπροαίρετοι και κάμποσοι λαθοθήρες που επιμένουν ότι είναι σοβαρό λάθος να λέμε «παραπέμπω στις καλένδες» σκέτο, ότι πρέπει να λέμε «παραπέμπω στις ελληνικές καλένδες» διότι ελληνικές καλένδες δεν υπήρχαν, ενώ ρωμαϊκές υπήρχαν.

Για το θέμα αυτό έχω ξαναγράψει (ηλεκτρονικά εδώ και πληρέστερα στο βιβλίο μου Γλώσσα μετ’ εμποδίων), οπότε θα είμαι σύντομος (τρόπος του λέγειν):

Η παροιμία «στις ελληνικές καλένδες» δεν είναι ελληνική, είναι λατινική. Την έπλασε, θαρρώ ο αυτοκράτορας Αύγουστος, μιλώντας για κάποιους μπαταχτσήδες χρεοφειλέτες, Πληρώνουν, είπε «ad calendas graecas». Οι calendas ήταν οι πρώτες μέρες κάθε μηνός του ρωμαϊκού σεληνιακού ημερολογίου, αρχίζοντας από την πρώτη του μηνός δηλ. το αντίστοιχο της ελληνικής νεομηνίας ή νουμηνίας αν προτιμάτε.

Για τον Ρωμαίο της εποχής του Αυγούστου, η υπόσχεση «θα σε πληρώσω στις καλένδες» ήταν εντελώς κυριολεκτική, ισοδύναμη με τη δική μας «θα σε πληρώσω την πρώτη του μηνός», ενώ η έκφραση «θα σε πληρώσω στις ελληνικές καλένδες» έδινε πράγματι την αίσθηση του γκροτέσκου, ισοδύναμη με τις δικές μας «θα σε πληρώσω του Αγίου Ποτέ» (ίνα μη τι χείρον είπω) ή «το μήνα που δεν έχει Σάββατο». Η έκφραση δεν φαίνεται να μεταφέρθηκε στα ελληνικά της εποχής ή στα ελληνικά της βυζαντινής εποχής. Έψαξα σε όλη την αρχαία ελληνική γραμματεία και δεν βρήκα να υπάρχει καμιά αναφορά σε «ελληνικές καλένδες» ή «καλάνδες» μια και αυτός ήταν ο συχνότερος ελληνικός τύπος. Εικάζω ότι η νεοελληνική παροιμιακή έκφραση είναι δάνειο του 19ου αιώνα από τα γαλλικά  Αν όντως έτσι είναι, τότε εκείνοι οι λίγοι (και εκλεκτοί τάχα;) που γράφουν «εις τΑς ελληνικΑς καλένδΑς» νομίζοντας ότι έτσι επικοινωνούν με τα τρισχιλιετή νάματα πλανώνται οικτρά· μια καρακαθαρευουσιανιά αντιγράφουν και διαιωνίζουν. Αν θέλουν να κοινωνήσουν με τα νάματα, να πούνε «εις καλάνδας» ή «ες νουμηνίαν».

Για να ανακεφαλαιώσω: για τους Ρωμαίους πριν από 2000 χρόνια, η έκφραση ad calendas graecas έδειχνε πράγματι μιαν ανύπαρκτη ημερομηνία, αφού ελληνικές calendas δεν υπήρχαν. Ο σημερινός Έλληνας, δεν γνωρίζει ούτε ελληνικές καλένδες, ούτε ρωμαϊκές ούτε αργεντίνικες, επομένως για τον σημερινό Έλληνα οι σκέτες καλένδες είναι εξίσου ανύπαρκτη ημερομηνία.

Ας επιστρέψουμε στα κάλαντα όμως, που είναι γνωστά στη Βόρεια Ελλάδα και σαν «κόλιντα», «κόλιαντα» και «κόλιεντα», υπάρχει δε και το έθιμο «κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «κάλαντα γιαγιά», διότι κόλιντα είναι η σλάβικη εκδοχή της λέξης κάλαντα.

Σε εφημερίδα του 1903 βρίσκουμε μεταμεσονύχτια κάλαντα που ψάλλονταν στη Χρούπιστα (σήμερα Άργος Ορεστικό):

Κόλιντα κοντίλινα
σούρου βαβασίλινα
Κοντό σκυλί μας έφαγε
καλή κουλούρα μπα,
μπου να μη τσακίσω θύρα
θύρα παραθύρι
και τώρα και του χρόνου

Σήμερον είναι κόλιντα
Αύριον είναι ο Χριστός
Ο Χριστός γεννάται
Γεννάται και βαφτίζεται
Εις ουρανούς πηγαίνει
Άγγελοι χαίρουν, χαίρουν ,
Δαίμονες σκάζουν, σκάζουν,
Και τα σίδερα σφραγκιάζουν
Και τώρα και του χρόνου.

Βέβαια, υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές καλάντων, που λέγονταν πριν επικρατήσει η ομοιόμορφη εκδοχή. Μια πολύ συχνή ήταν το «Χριστούγεννα πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου…» ενώ σε παλιότερο άρθρο ο φίλος μας ο Δημήτρης Μαρτίνος είχε αναφέρει τα κάλαντα που έλεγαν στα Θερμιά:

Ἤρχαμε κι ἀπόρχαμε στ’ ἀφέντη μας τὴν πόρτα
ὁπού ‘χει ἀμπέλι’ ἀτρύγητα κι αὐλὲς μαρμαρωμένες,
ποὺ κατεβαίν’ ἠ πέρδικα πίνει νερὸ ἀνεβαίνει,
δροσίζει τὴ φτερούγα τσης, δροσίζει τὸν ἀφέντη.
Ἐσένα πρέπει ἀφέντη μου κορώνα στὸ κεφάλι
νὰ σὲ ξεπερετήσουμε οὗλοι, μικροὶ-μεγάλοι…
[καὶ συνέχιζε μὲ παινέματα γιὰ τὴν κυρά]

Κλείνω εδώ, με μια προτροπή: αν σας χτυπήσουν την πόρτα για να σας πουν τα κάλαντα, ανοίξτε και δώστε τους -είτε φοράνε μάσκα είτε όχι!

334 Σχόλια προς “Κάλαντα, έστω και με μάσκα”

 1. Αυτή η προσωνυμία της Ήρας, «λειψή», έχει άραγε κάποια αποτροπαϊκή προέλευση;

 2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Να τα πήτε! Να τα πήτε!
  Χρόνια Πολλά!

 3. 1 Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει 😦 https://de.wikipedia.org/wiki/Iuno_Covella

 4. ndmushroom said

  Η σελίδα κάποιων που δεν υπάρχουν… δεν υπάρχει (πλέον)

 5. ΣΠ said

  Καλημέρα. Χρόνια πολλά, Καλές γιορτές.

  Η τελευταία φράση έχει μείνει από κοπιπάστε. Σήμερα λένε τα κάλαντα, όχι αύριο.

 6. Αντώνης said

  Καλημέρα.
  « …αυτό με τους πυρετούς και τις διάφορες νόσους δεν μου αρέσει, ούτε το άλλο για τον σεισμό.»
  Εμένα, δεν μ’ αρέσει και το «…γερόντων ἀπώλεια …» (Βλέπετε, ανήκω κι εγώ σ’ αυτήν την κατηγορία).

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ (Γιώργος Χ. Θεοχάρης)
  Τα κάλαντα ξεκίνησα να πω
  κι η πάχνη τα πλευρά μου κοκαλώνει,
  η μάνα το χριστόψωμο ζυμώνει
  καθώς τελειώνει το ‘58.

  Διάφανα κρύσταλλα-σπαθιά στα κεραμίδια
  τα δάκρυα του χειμώνα παγωμένα,
  στα ρείθρα τα νερά κρουσταλλιασμένα
  ακίνητα σαν ναρκωμένα φίδια.

  Γνωστούς και συγγενείς θα πάρω στη σειρά.
  Οι θείοι θα μου δώσουν διφραγκάκια
  οι γείτονες δραχμές, πενηνταράκια
  που θα τα ρίξω μέσ’ στον κουμπαρά.

  Οι πάρα πέρα μπακλαβάδες και τσαπέλες
  και χάρτινο δεκάρικο η νονά
  κι όταν περάσω από την αγορά
  ο μπακάλης θα μου δώσει καραμέλες.

  Αργά το μεσημέρι θα επιστρέψω
  χαρούμενος και πουντιασμένος
  θ’ αχνίζει ο τραχανάς σερβιρισμένος
  και με τα σπιρτοκούτια μου θα παίξω.

  Θα δω τη Νέα Υόρκη χιονισμένη
  στην κάρτα που μας έστειλεν η θεία,
  θα ταξιδέψω με τη φαντασία
  ως την Αμέρικα που ζει ξενιτεμένη.

  Το βράδυ μέσ’ στην ησυχία
  θ’ ακούω στις πάχνες το Χριστό
  στα ζα μας να μοιράζει το σανό
  και σύνταχα θα πάω στην εκκλησία.

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Ξυπνώ και βρίσκομαι σ’ άλλον αιώνα
  εξήντα τέσσερις χειμώνες με βαραίνουν
  και τα Χριστούγεννα σημαίνουν
  στης τηλεόρασης τον κυκεώνα.

  Όσοι με φίλεψαν σαν ήμουνα παιδάκι
  είναι φευγάτοι από καιρό
  κι εγώ να ξέρω δεν μπορώ
  για πόσο ακόμα θα κρατώ το δοιάκι

  του τιμονιού, στη βάρκα αυτής της ζήσης
  που πλέει σαν καρυδότσουφλο σπασμένο
  στο καθημερινό το κύμα τ’ αφρισμένο,
  γιομάτο από τις παιδικές μας αναμνήσεις.

 8. ΚΩΣΤΑΣ said

  Να σας τα πω, καλήν ημέραν άρχοντα Νικοκύρη και λοιποί αρχόντοι – αρχόντισσες εδώ μέσα. ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

  Μας τα είπαν κι εμάς πριν από λίγο. Τρία εξαιρετικά κοριτσάκια, ευγενέστατα, καλλίφωνα, καταπληκτικά! Και του χρόνου. 😀💙😅

 9. Pedis said

  «εις τΑς ελληνικΑς καλένδOYς» είναι ακόμη πιο δεκαχιλιετές πατριωτικόν!

  Ωραία μέρα σημερα για την πιτσιρικαρία, παλιά … έβγαζε κάνα φραγκάκι, άνοιγαν την πόρτα οι γριούλες έπεφτε λίγο ψιλό (είχαν κάνει τα κουμάντα τους να δώσουν σε όλους από λίγο) και υπήρχε μία ικανοποίηση.

  Τώρα ποια γριά τολμάει να ανοίξει πόρτα και σε μεγάλη πόλη;

  Και τι να φιλέψει;

  Σέλφι;

  —-

  Νικοκύρη, πταισματάκι: αν αύριο σας χτυπήσουν …

 10. Α. Σέρτης said

  «αν και δεν έχω πρόχειρο τον Ερνού-Μεγιέ»

  Αφού υπάρχει στο διαδίκτυο, όλοι τον έχουμε πρόχειρο:

  Calo, -as, -are

  appeler, proclamer, convoquer. Verbe archaïque qui n’est plus employé que dans certaines expressions consacrées de la langue religieuse ou juri- dique, comme calâta comilia , Galàbra cüria et sans doute ccdendae ; v. ce mot.
  De calô viennent : kalâtor (ca-) : terme de rituel dési- gnant un serviteur chargé d’appeler (Serv. auct. G. 1, 268) ; cf. nomenc(u)lâior « esclave chargé d’appeler les noms »; calâbra, calâtiô : Varr., L. L. 5, 12, nec curia Calabra sine calatione potest aperiri. — Composé (ancien juxtaposé) : intercalé , -âs : proclamer un jour ou un mois supplémentaire pour remédier aux irrégularités du ca- lendrier, usité surtout au passif impersonnel, e. g. Cat., Agr. 159, si intercalatum erit Kalendis maiis. Par suite, «intercaler, insérer ». De là : intercalâris {-rius) ; intercalator , -tiô. Cf. aussi les formes anciennes conservées par les gloses incalanto : inuocanto , P. F. 101, 25 ; inca- latiuae : inuocatiuae , Id. 101, 10 ; procalare : prouocare ex Graeco καλείν i. e. uocare , Id. 251, 25 ; proculato, prouo- cato (avec u issu de a devant l vélaire?), Id. 293, 10. Y. aussi concilium, de *con-kal-ium.
  Tous ces sens sont techniques et le verbe a cessé d’être vivant à l’époque historique ; les verbes usités sont clamé, de la même famille, et uocô.
  L’ombrien a, de même, karetu, kafitu, cars du « ca- lât ô » ; v. ccdendae. La racine estfdisyllabique. Elle se retrouve dans lûtt. kaleë- « appeler », gr. Καλέω, κέκληκα, κικλήσκω, ομο-κλη, hom. καλήτωρ « héraut » (cette valeur technique rappelle celle de kalator , nômenclâtor ) ; peut-être aussi irl. cailech, gall. ceiliog « coq » (litt. « ap- peleur ») et skr. uçàkalah « coq » (« qui appelle l’aurore »).| Le rapprochement avec v. h. a. halôn , holôn x aller cher- cher » est contesté. Le messapien kalatoras (génitif) est emprunté.
  Ces mots sont peut-être apparentés à une série de termes divers indiquant des « cris », des « bruits » : gr. κέλαδος « bruit », v. h. a. hellan « résonner », v. si. klakolü (r. kolokol) « cloche », lit. kalbà « parole » — et peut-être des élargissements tels que lat. clàmô, clangô ; en somme, l’ensemble des mots expressifs présentant kr -, kl- à l’ini- tiale pour indiquer des bruits. V. aussi clârus et classis ?

  https://archive.org/details/DictionnaireEtymologiqueDeLaLangueLatine/page/n53/mode/1up

 11. Theo said

  Καλημέρα,

  Μάρκος Μέσκος

  Κάλαντα

  Μάνα, γιόμισέ τα δώρα τα παιδιά.
  Τα γνωρίζω τα παιδιά — όλα
  τα γνωρίζω.
  Εκείνο το χλωμό παιδί είναι του Ρήγα
  του Πέτρου Ρήγα που τον πήραν ένα σούρουπο
  στα γερμανικά στρατόπεδα.
  Το διπλανό με τα μεγάλα μάτια
  είναι του ανάπηρου Καπλάνη.
  Κι ετούτο εδώ το βυζανιάρικο
  δεν είναι τ’ ορφανό της κυρα-Δέσπως;
  … Μάνα, γιόμισέ τα δώρα τα παιδιά…
  Κοίτα πώς χαμογελούν…
  Πόσο ωραία λένε τα κάλαντα!

  Από τη συλλογή Πριν από τον θάνατο (1958)

 12. LandS said

  Προτείνω του χρόνου να έχουν τα πιτσιρίκια POS. Εχτές έφαγα όλο το πρωινό για να βγάλω (λίγα) μετρητά.

 13. ΓιώργοςΜ said

  Χρόνια πολλά!
  Σάββατος ἐὰν γένωνται κάλανδα, (…)
  Τρία χρόνια τώρα, Σάββατο πέφτει η πρωτοχρονιά;
  Βέβαια δεν είχαν τότε γνώση για τις επιδράσεις ενός ηγέτη με κληρονομικό χάρισμα. Ακόμη κι οι προφητείες έχουν περιορισμoύς, πόσες καταστροφές να περιγράψεις πχια…

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δέκα και μισή και κανένα κουδούνισμα για τα κάλαντα. Άλλες εποχές χαμός απο νωρίς. Ή έχω φήμη Εμπενίζερ Σκρουτζ ή κάτι άλλο συμβαίνει. Είμαστε βέβαια πολυφυλετική και πολυθρησκευτική γειτονιά, αλλά αυτό δεν επαρκεί ως εξήγηση. Το συζήτησα χτες με τα παιδιά στην τάξη. Μου είπαν, όσα λένε κάλαντα, πως πηγαίνουν μόνο στα σπίτια φίλων και συγγενών, γιατί στα υπόλοιπα δεν τα αφήνουν οι γονείς τους να πάνε· φοβούνται. Φοβούνται οι νοικοκυραίοι του σπιτιού ν’ ανοίξουν, φοβούνται και οι μικροί να χτυπήσουν. Εποχή του αμοιβαίου φόβου. Κατά τα άλλα, χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα.

 15. Theo said

  Η αρχή από ένα διήγημα της Μαρίας Κουγιουμτζή

  Στον ασβέστη

  Εκεί που ψιλόβρεχε εκεί ψιλοχιόνιζε. Περπατούσα στους λασπωμένους δρόμους κι η υγρασία με τρυπούσε. Λεπτό το σουρτούκο που φορούσα, έμπαζε από παντού και έτρεμα. Τα παπούτσια μου, τρία νούμερα μεγαλύτερα απ’ τα πόδια μου, μαούνες, μπαινόβγαιναν σε κάθε βήμα και πιτσιλούσαν τις γάμπες μου, ενώ το φουστάνι μου κρεμόταν ως τους αστραγάλους. Αποσούρια από παιδιά κάπως λιγότερο φτωχά από μένα. Έλεγα τα κάλαντα και η σοδειά μου δυο μανταρίνια, πεντέξι καρύδια και μερικές δεκάρες. Άρχισε να σκοτεινιάζει, τ’ όνειρο μου να μαζέψω λίγες δραχμές να πάρω ένα μαντίλι δώρο στη νουνά μου ναυαγούσε. Εκείνη ήρθε το πρωί και άφησε στο προσκεφάλι μου μια ωραία καινούργια πλάκα με το κοντύλι δεμένο πάνω της με κόκκινο κορδόνι. Τη λαχταρούσα αυτή την πλάκα, πρώτη μου χρονιά, στο σχολείο, είχα ως τώρα μια σπασμένη και παιδευόμουνα.

  Βλάκα, μου είπε η μάνα μου, δε ζήτησες ένα ζευγάρι παπούτσια να ξεπεζέψεις απ’ αυτές τις μαούνες. Εσύ να μου πάρεις παπούτσια, είπα. Και πώς, αφού ο μπαμπακαμένος σου μας άφησε κι έφυγε, που να τον φέρουν τέσσερις και ξαπλωμένο. Εδώ δεν έχουμε ούτε μακαρόνια να βράσουμε για αύριο Χριστούγεννα, κοίτα να μάσεις κάνα φράγκο απ’ τα κάλαντα να πάρουμε το κατιτίς μας. Τα κάλαντα τα θέλω για το δώρο της νουνάς, είπα, δε σ’ τα δίνω. Θα τα δώκεις και θα πεις κι ένα τραγούδι, δε θέλει δώρα εκείνη, έχει τον άντρα της, ακούς, φεύγα τώρα από μπροστά μου.

  Από τη συλλογή διηγημάτων Άγριο βελούδο (2008)

 16. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά, καλές γιορτές!
  Και να τα πούμε και αυτοσχεδίως:
  Σε αυτόν το-Ν-(ο)ίκον του ιστού
  νήμα να μη ραΐζει
  μα αυτός, ως ἵστωρ αμπελιού,
  για νᾶμα να ῥαγίζῃ.
  ..και του χρόνου!

 17. Theo said

  Το τέλος από ένα διήγημα του Ντίνου Παπασπύρου

  Παραμονή Χριστουγέννων του ’43

  ………..
  Η βουβαμάρα συνεχίστηκε μέχρι που ακούστηκε το κουδουνάκι της ξύλινης καγκελόπορτας της αυλής. Σε λίγο φάνηκε η σιλουέτα του πατέρα έξω από το τζάμι έχοντας κάτι στον ώμο. «Μας έφερε δέντρο μαμά», αναφώνησα. Ένα ακρόκλωνο από πεύκο, που πάνω του ακόμη δεν είχαν λιώσει οι νιφάδες από το χιόνι που έπεφτε.

  Το στήσαμε σε μια γλάστρα, κρεμάσαμε πολύχρωμα κουρελάκια, κόψαμε σε πολλά κομμάτια μερικά κεριά, που είχε κάνει η γιαγιά από γουρουνίσιο λίπος για να μας φωτίζουν το βράδι και τα δέσαμε εδώ και κει. Το φως τους έδωσε άλλη ζεστασιά στο κρύο δωμάτιο. «Τώρα ύπνο παιδιά, αύριο θα μας πείτε τα κάλαντα κάτω από το δέντρο», χαμογέλασε και μας σκέπασε η μητέρα.

  Το πρωί ξύπνησα πρώτος. Έτρεξα κάτω από το δέντρο, το μύρισα, το χάϊδεψα απαλά και, δεν ξέρω πως μου ήρθε, άρχισα να τραγουδώ τον εθνικό ύμνο μπερδεύοντας όπως πάντα την «όψη» με την «κόψη».

 18. Και του χρόνου, λοιπόν!

 19. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-3 Λογικό φαίνεται να είναι αποτροπαϊκό

  4 Το είχα δει και ήθελα να το σβήσω. Το έσβησα.

  5 Διορθώθηκε

  13 Το επικαιροποίησα αυτό

  14 Λογικό. Κι εδώ η κίνηση πολύ πεσμένη

  16 Νάσαι καλά!

 20. Theo said

  Η αρχή από ένα διήγημα της Αρχοντούλας Διαβάτη

  Κινητή γιορτή
  Λέγαμε τα κάλαντα, και τώρα μας τα λένε. Σήμερα ο μικρός μας γείτονας στο απέναντι μπαλκόνι, που όλη τη χρονιά του ζητούσαμε να έρθει να μας τα πει Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά, τα πρώτα του κάλαντα – μας ξύπνησε με δυνατά κλάμα- τα πρωί πρωί. Ήταν στην πόρτα μας καθ’ όλα έτοιμος με το
  τρίγωνό του και την ωραία του μαμά, μόνο που καθώς έρχονταν με το ασανσέρ τούς είχε πέσει -στο φρεάτιο, αλίμονο-το σιδερένιο σήμαντρο του τριγώνου. Χάδια και παρηγοριές δεν ωφελούσαν, και δεν πειθόταν να αρχίσει να τα λέει, έτσι, χωρίς τρίγωνο κανονικό. Έστω, ας ερχόταν μέσα, να το
  συζητούσαμε, να δει και τον Αλέξαντρο που κοιμάται ακόμα, όπως εκείνος όταν αργεί να σηκωθεί καμιά φορά για το σχολικό. Ένα μικρό κατσαβίδι που τρέξαμε να βρούμε αντικατέστησε την απώλεια, σε συνδυασμό με τις μεγάλες στρατηγικές. «Πέρνα μέσα να μας τα πεις. Νά, αυτός είναι το δικό μου το παιδάκι, που κοιμάται ακόμα – ξενύχτησε χτες.» Και νά, «Τρίγωνά-κάλαντά-μές-στη-γειτονιά….», ακούστηκε σε λίγο παρηγορημένος με τα μάγουλα ακόμα μουντζουρωμένα από τα μαύρα δάκρυα ο μικρός καλαντιστής.

 21. Theo said

  Αμαλία Ρούβαλη

  Τα Χριστούγεννα της Κοκκινοσκουφίτσας

  Φόραγες
  ένα κατακόκκινο γαρύφαλο
  στη μνήμη
  και μου τραγούδαγες
  τα κάλαντα
  στα πέρσικα
  με σάζια;
  τα αλληλούια
  ήταν allah και Δαρείος.
  μ’ ένα κατακόκκινο
  παλτουδάκι
  και τις γαλότσες μας
  γυρίζαμε
  σ’ όλες τις λάσπες
  της μουρίτσας μας,
  μαυρισμένης
  απ’ τα πεσίματα.
  Στην τζέπη
  ασημένια δεκάρικα
  και μικρά γυαλιστά εικοσάρικα
  κάνανε παρέα
  με τριμμένους κουραμπιέδες.
  Άνοιξες ένα μανουσάκι
  για να
  μας πεις
  τα κάλαντα
  κι οι Μικρές Κυρίες
  της Άσκοτ
  ζέσταιναν
  την κρύα ατμόσφαιρα
  της σαλονίσιας
  Θαλασσογραφίας
  με τα Βικτωριανά σαλόνια,
  βελούδινους καναπέδες
  και σεμενάκια,
  Εγώ,
  στον χαρακτήρα της Τζο
  σταθερά-
  ανυπερθέτως.///…

  Κρέμασες
  ένα κατακόκκινο
  τριαντάφυλλο
  -άλικο το λένε-
  στα μάτια μου
  και πια
  βλέπω
  μόνο αίμα
  και μαύρο
  Η Τζο πέθανε
  τις προάλλες.-

  Φλεβ. 2012

 22. Νέο Kid said

  “Βέβαια, το σύστημα αυτό έχει το ελάττωμα ότι μόνο εφτά πιθανότητες υπάρχουν για κάθε χρόνο, με βάση τη μέρα της πρωτοχρονιάς.”

  Το «Mathematical & other useless curiosities Department» του ιστολογίου ενημερώνει ότι ΕΥΤΥΧΩΣ δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς το Σάββατο ( και η Δευτέρα) είναι ελαφρώς λιγότερο υψίσυχνες μέρες για την 1η Γενάρη.
  Για την ακρίβεια, στον κυκλο των 400 ετών του Γρηγοριανού ημερολογίου υπάρχουν για τη 1η Ιανουαρίου:
  56 Δεύτερες και 56 Σάββατα
  57 Τετάρτες και 57 Πέμπτες
  58 Τρίτες 58 Παρασκευές και 58 Κυριακές.
  Άρα η δυσοίωνη μέρα του Σαββάτου δεν έχει 1 στις 7, αλλά μόλις
  56/(56+56+57+57+58+58+58)= 0,14
  Μόνο 1 στις 7,1428 . Αισιοδοξείτε!

 23. Theo said

  Δημήτρης Ιωάννου

  Ξύλα για τα Κάλαντα

  Οι μισές μέρες του Δεκέμβρη έτσι περνάν για μας τα παιδιά: Το πρωί σχολείο και το απόγευμα για κέντρες Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο. Σχολείο πηγαίναμε σχεδόν αδιάβαστοι, βιβλία δεν ανοίγαμε στο σπίτι καθόλου και το μαύρο σιδερένιο χαράκι του δάσκαλου τελικά μόνο στις παλάμες μας έκαμνε χρήση και ποτέ στον πίνακα.
  Πλησιάζουν οι μέρες για τα Κάλαντα και ο Δημητρός παίρνει την απόφαση να γυρίσουμε στη γειτονιά να μάσουμε τα ξύλα, τα ξύλα για τα κάλαντα.
  -Το ξύλο κρατάει τη φωτιά, έλεγε, η κέντρα γρήγορα καίγεται…
  Φέρνει λοιπόν ο Δημητρός τον γαϊδαράκο τους, τον στολισμένο με χάντρες και πετσιά, γύφτικα χαϊμαλιά και γυρνάμε από πόρτα σε πόρτα φωνάζοντας όλη η παρέα δυνατά και ρυθμικά:
  -Ξύλα για τα κάλαντα! Ξύλα για τα κάλαντα!
  Στην διπλανή γειτονιά, την Τρπκόφτσκα μάλα φωνάζουμε:
  -Ντ’ ρβα ζα κόλεντα, ντ’ ρβα ζα κόλεντα!!
  -Βγαίνει η Μπάμπο, η αφέντρα του σπιτιού τα χρόνια εκείνα, για τις μέρες όμως μόνο αυτές, του δωδεκαήμερου, βγαίνει η Μπάμπο και μας δείχνει ποια ξύλα να πάρουμε.
  Κάθε σπίτι είχε ξεχωρίσει τα ξύλα που θα έδινε για τη φωτιά. Ξύλα συνήθως που δεν σχίζονταν, ξύλα ροζιασμένα, ξύλα στραβά, μπαίνουν σε μια άκρη της αυλής για τη Φωτιά.
  Ο Δημήτρης με το γάιδαρό του περίμενε έξω στην πόρτα, στις αυλές δεν έμπαινε φοβόταν τα σκυλιά. Το ίδιο και ο υπασπιστής του ο Πάπας, πάντα μαζί με το Δημητρό, έτρωγε συνέχεια τα νύχια του και κλωτσούσε τις πέτρες που συναντούσε στο δρόμο και με το ένα χέρι κρατούσε τα φορτωμένα ξύλα, μη και γύρει το σαμάρι, καθώς ο γάιδαρος έσκυβε και μύριζε όσες σβουνιές άλλου γαϊδάρου έβρισκε μπροστά του ή καθώς προσπαθούσε να διώξει τις αλογόμυγες από την κοιλιά του και κάτω από τα πισινά του πόδια.
  Μερικοί τσιγγούνηδες από άλλες γειτονιές δεν μας έδιναν ξύλα με τη δικαιολογία ότι δεν θα έρθουν στη δική μας Φωτιά…

 24. Georgios Bartzoudis said

  «στα κάλαντα όμως, που είναι γνωστά στη Βόρεια Ελλάδα και σαν «κόλιντα», «κόλιαντα» και «κόλιεντα», υπάρχει δε και το έθιμο «κόλιντα μπάμπω»»

  # Έτσι ακριβώς. Ψάλλαμε «Χριστούγεννα Πρωτούγεννα» και όταν τελειώναμε λέγαμε «κόλιντα μπάμπου κόλιντα». Και επειδή το πιο φτηνό δωράκι ήταν τω καιρώ εκείνω τα ξυλοκέρατα, λέγανε τότε κόλιντα και τα ξυλοκέρατα. Βέβαια, ολίγοι τινες «πλούσιοι» αφεντάδες μας έδιναν από ένα καρύδι ή αμύγδαλο ή και κάστανο (ανάλογα με την …κοινωνική διαστρωμάτωση!). Και όταν τελείωναν τα ξηροκάρπια, μας έδιναν κανένα κομμάτι σαμόπ’τα, που τότε έφτιαχναν ΟΛΑ τα σπίτια (συνήθως ήταν με πικμέζι, «πλούσιοι» δε τινές την έφτιαχναν με ζάχαρη).
  Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία!

 25. sarant said

  21-23 Μπράβο!

  24 Να πούμε και τι ήταν η σαμόπ’τα

  22 Το έχεις ξαναπεί και εξακολουθεί να με παραξενεύει η διαφορά!

 26. Νέο Kid said

  25. Απ τη στιγμή που το 400 δεν διαιρεί ακριβώς το 7 δεν θα έπρεπε . (Να σε παραξενεύει η διαφορά…)

 27. odinmac said

  22,26
  Κάτσε βρε Κιντ, τι σημαίνει «κύκλος 400σίων χρόνων»;
  Εντάξει το λογικό είναι τα 350 ή τα 420 έτη αλλά… μήπως και αυτά δεν είναι «κύκλος»; Μήπως σαν ορισμό του κύκλου θα έπρεπε να δώσουμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο και οι 7 ημέρες της εβδομάδας θα έχουν ίσο αριθμό εμφανίσεων;
  ( η διαφορά με παραξενεύει όντως αλλά μπορεί να είναι σε συνάρτηση με το υποτιθέμενο «κύκλο» των 400σίων χρόνων).

 28. odinmac said

  27
  «…θα έχουν ίσο αριθμό εμφανίσεων»
  την πρώτη του Γενάρη βέβαια

 29. sxoliko said

 30. antonislaw said

  Καλημέρα σας, χρόνια πολλά!
  Πολύ ωραίο και ποικίλως χορταστικό το σημερινό άρθρο!

  7, 11, 21 πολύ ωραία τα ποιήματα, δεν ήξερα τους ποιητές Γιώργο Χ. Θεοχάρη και Αμαλία Ρούβαλη! Αξιόλογοι! Ειδικά ο Γ.Χ.Θεοχάρης μου άρεσε πολύ, θα τον ψάξω περισσότερο!

  Κάλαντρα στην Κρήτη,καλαντρίζω με ρ, ίσως επηρεασμένα από τον άντρα, αντρίζω.

  Από τα κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων πολύ μου άρεσε-και μου αρέσει- εκεί που λέγαμε:

  «Κερά καμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα
  και φουσκαλίδα του νερού και πάχνη από τα χιόνια
  Aπού τον έχεις τον υγιό το μοσκοκανακάρη
  λούεις τον και χτενίζεις τον και στο σχολειό τον πέμπεις.
  Κι ο δάσκαλος τον έδειρε μ’ ένα χρυσό βεργάλι
  και η κερά δασκάλισσα με το μαργαριτάρι.»

 31. sarant said

  29 A μπράβο, το έχουμε παρουσιάσει και στο ιστολόγιο

  Τα κάλαντα, ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα του Λαπαθιώτη

  30 Ο Γιώργος Θεοχάρης έχει γράψει και το αφήγημα Δίφορη μνήμη που επίσης αξίζει. Η Αμαλία Ρ. είναι φίλη.

 32. Νέο Kid said

  27. 26.22.

  https://cs.uwaterloo.ca/~alopez-o/math-faq/node73.html

 33. Κιγκέρι said

  30: Αντώνη,

  μήπως ραμονίζεις λιγάκι; 🙂

  «…και κρουσταλίδα του γιαλού και πάχνη από τα δέντρα», το ξέρω εγώ! Ας μας πουν οι Κρητικοί!

 34. Λεύκιππος said

  25 Η σαμόπ’τα μάλλον για σουσαμόπιτα μου ακούγεται. Μάλλον.

 35. antonislaw said

  33 χαχα,

  μάλλον είναι παραλλαγή, τα δικά μου είναι από την επαρχία Αμαρίου του Ρεθύμνου, συγκεκριμένα μου τα είχε πει ο νονός μου και τα είχα γράψει σε χαρτί από το χωριό Μέρωνα.

 36. venios said

  Γνωρίζει κανείς από πού προέρχονται τα αθηναϊκά κάλαντα (καλήν εσπέραν άρχοντες, … εν τω σπηλαίω τίκτεται…) που είναι τελείως καθαρευουσιάνικα; Ποιος ο συγγραφέας;
  Και χρόνια πολλά σε όλους!

 37. π2 said

  Για τις καλένδες και τις νουμηνίες, να σημειώσουμε και τα σχετικά ονόματα:

  Καλανδίων (το συχνότερο, ήδη από τον 1ο αι. μ.Χ.), Καλανδαρία, Καλανδία (ίσως το παλαιότερο, ήδη από τα τέλη του 2ου αι. π.Χ., αλλά συμπληρώνεται στην επιγραφή), Καλανδική, Κάλανδος (το παλαιότερο που σώζεται ολόκληρο, 1ος π.Χ.-1ος μ.Χ.), Νεομείνιος / Νεομήνιος, Νεόμηνις, Νεομηνίς, Νουμήνιος (ένα από τα πολύ συχνά αρχαιοελληνικά ονόματα, με πάνω από 400 δείγματα), Νουμήνις, Νουμηνίς. Ειδικά μνεία στο όνομα Νουμᾶς: θα νόμιζε κανείς πως είναι βέβαιο ότι αποδίδει το λατινικό όνομα Numa (όνομα του μυθολογικού δεύτερου βασιλιά της Ρώμης), αλλά επειδή μαρτυρείται σχετικά νωρίς (2ος – 1ος π.Χ.) κι επειδή υπάρχει και ο τύπος Νεομᾶς ήδη από τον 5ο αι. π.Χ., είναι πιθανό (για το Νουμᾶς· βέβαιο για το Νεομᾶς) να πρόκειται για υποκοριστικό του Νουμήνιος / Νεομήνιος.

 38. odinmac said

  32
  «In the Gregorian Calendar, over a period of four hundred years, there are 97 leap years and 303 normal years.
  Each normal year, the day of January 1 advances by one; for each leap year it advances by two.»

  Εντάξει, αν κατάλαβα καλά, όπως το είχα υποψιαστεί, δεν υπάρχει «κανονικός κύκλος».
  Ε τώρα το είδα, thanks

 39. Κιγκέρι said

  35: Α, άμα είναι έτσι, καλά! Όμως, ακόμα με παραξενεύει το «φουσκαλίδα» για παίνεμα

 40. ΣΠ said

  25γ
  Δεν μπορεί να υπάρξει ομοιομορφία. Το 400 διαιρούμενο με το 7 δίνει υπόλοιπο 1. Οπότε το πλησιέστερο στην ομοιομορφία θα ήταν έξι μέρες με 57 εμφανίσεις και μία με 58.

 41. sarant said

  37 Αυτό με τον Νουμά / Νεομά και τον Νουμήνιο δεν το ήξερα (ότι είναι τόσο συχνό κτλ.)

  40 Ναι, θα περίμενα κάτι τόσο λίγο ανομοιόμορφο.

 42. Αγγελος said

  Odinmac (27), αφού 365=52*7+1, οι ημέρες της εβδομάδας θα προχωρούσαν μία μέρα το χρόνο για κάθε δεδομένη ημερομηνία (δηλ. αφού φέτος η 24/12 πέφτει Παρασκευή, του χρόνου θα έπεφτε Σάββατο, του παραχρόνου Κυριακή κλπ.) και συνεπώς θα επανέρχονταν στις ίδιες ημερομηνίες σε 7 χρόνια, θα είχαμε δηλαδή κύκλο 7 ετών — ΑΝ δεν υπήρχαν τα δίσεκτα έτη.
  Αλλά τα δίσεκτα έτη χαλάνε την κανονικότητα, και επειδή η δική τους περιοδικότητα είναι τετραετής, ο κύκλος των ημερών της εβδομάδας είναι 28ετής — στο ιουλιανό ημερολόγιο. Στο γρηγοριανό, επειδή τα έτη των αλλαγών αιώνα (1900, 2000, 2100…) λογίζονται δίσεκτα μόνον αν διαιρούνται διά 400, χαλάει και αυτή η κανονικότητα (αν και ισχύει μέσα σε κάθε αιώνα). ΟΜΩΣ, τελικά 400 χρόνια έχουν 400*365 + 97 ημέρες (αφού δίσεκτο είναι κάθε τέταρτο έτος εκτός από τρία έτη αλλαγών αιώνα στα τέσσερα), δηλ. 146097 ημέρες = ακριβώς 20871 εβδομάδες. Επομένως, στο γρηγοριανό ημερολόγιο οι ημερομηνίες επανέρχονται στις ίδιες μέρες της εβδομάδας κάθε 400 χρόνια. Αυτό εννοούσε ο ΝεοKid μιλώντας για κύκλο 400 ετών.
  Ελαφρώς απροσδόκητη συνέπεια είναι ότι στο γρηγοριανό ημερολόγιο η πρώτη ημέρα του αιώνα, είτε εννοούμε την 1/1/ΧΧ00 είτε την 1/1/ΧΧ01, δεν μπορεί να πέφτει οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας: αναγκαστικά, η 1/1/ΧΧ00 πέφτει είτε Δευτέρα (όπως το 1900), είτε Σάββατο (όπως το 2000), είτε Παρασκευή (όπως το 2100), είτε Τετάρτη (όπως το 1800 και το 2200).

 43. Κιγκέρι said

  Ορίστε, σουσαμόπιτα Νιγρίτας παρακαλώ!

  https://www.kountaxis.com/amp/2016/07/30/%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B5%CF%81%CF%81%CF%8E%CE%BD

 44. odinmac said

  42
  Σωστός και αναλυτικός! Μου διέφυγαν κάποιες (όχι και τόσο) λεπτομέρειες, ευχαριστώ.

 45. Theo said

  @30:
  Του Θεοχάρη ανέβασα ένα ποίημα προχθές: https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/22/winter/#comment-782763

  @31:
  Α, ναί; Σήμερα την πρωτοσυνάντησα (βλ. https://whenpoetryspeaks.blog/2018/01/%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b7/)

 46. Theo said

  @30, 31:
  Περισσότερα του Θεοχάρη (και για τον Θεοχάρη) :
  https://whenpoetryspeaks.blog/2015/12/%ce%b3%ce%b9%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%83-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b7%cf%83/

 47. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλά Χριστούγεννα – Καλές Γιορτές σε όλους!

  Η καλέντουλα (κατιφές) έχει άραγε την ετυμολογική προέλευση που κάπου βρήκα: Calendula > calendae, πρωτομηνιά στο ρωμαϊκό ημερολόγιο – υπαινιγμός για την ανθοφορία που διαρκεί μεγάλο διάστημα. (;)

  14.
  Ναι, χρόνο με τον χρόνο όλο και λιγότερες είναι οι παρέες παιδιών που γυρίζουν να πουν στα κάλαντα σε όχι συστημένα σπίτια!

  36.
  Δεν ξέρω, βέβαια, αλλά πάντως στη συλλογή του Passow (1860) καταγράφεται τουλάχιστον η αρχή των καλάντων, όπως τα αθηναϊκά. Θα πρέπει να είναι πολύ παλιότερη η σύνθεσή τους…

 48. ΣΠ said

  Την ευχή «καλή αυριανή» την έχετε ακούσει και αλλού ή λέγεται μόνο στην Πάτρα.

 49. Χαίρετε
  Καλές γιορτές.

  36 Γιατί Αθηναϊκά; Και στα Πλωμάρια τα ίδια λέγαμε, δεν είχαν άλλα. (παρομοίως και την πρωτοχρονιά, μόνο που ήταν αρκετά επαυξημένα).

  48 Και στον Πύργο

 50. Alexis said

  #48: Την έχω ακούσει γενικώς για όλες τις μεγάλες γιορτές. Και όχι μόνο στην Πάτρα βέβαια.
  Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

 51. Spiridione said

  36. Μερικές πληροφορίες

  …Πολλά κάλαντα χρησιμοποιούν μελωδίες δανεισμένες από την εκκλησία ή προσαρμοσμένες στο ύφος της εκκλησιαστικής μουσικής. Μια μελωδία βασισμένη σ’ ένα προϋπάρχον εκκλησιαστικό μέλος θα βρούμε στα κάλαντα των Χριστουγέννων από την Κάλυμνο. Ο σκοπός στην περίπτωση αυτή προέρχεται από τούς πρώτους στίχους των μεγαλυναρίων της Υπαπαντής. Ανάλογα με τη γλώσσα των κειμένων τους τα κάλαντα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα δημοτικά και τα «βυζαντινά» ή λόγια (6). Τα πρώτα δημιουργήθηκαν κυρίως από αγράμματους ποιητές, ενώ τα δεύτερα από εγγράμματους ιερωμένους και δασκάλους. Ο ελληνικός λαός δεν φαίνεται να ξεχωρίζει τα δύο αυτά είδη, αλλά τα «λόγια» διαφέρουν όχι μόνο γιατί αντί από τη λαϊκή γλώσσα χρησιμοποιούν ένα είδος καθαρεύουσας, αλλά και γιατί αντλούν την έμπνευσή τους από τη Βίβλο.
  (6). Στα κάλαντα που ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «Βυζαντινά» από τον Α. Παπαδόπουλο-Κεραμέα στο άρθρο του «Δύο Βυζαντινά Κάλανδα», Λαογραφία 1, 1909, σσ. 564-7.

  Μερικά από τα λόγια κάλαντα είναι στιχουργημένα «κατ’ αλφάβητον» ακριβώς όπως ο «Ακάθιστος Ύμνος» (7). Η αλφαβητική ακροστιχίδα κατάγεται από τη σημιτική θρησκευτική ποίηση και μεταδόθηκε στην ελληνική λογοτεχνία στα ελληνιστικά χρόνια. Αλφαβητικές ακροστιχίδες θα βρούμε
  στη νεοελληνική δημοτική ποίηση, όχι μόνο σε κάλαντα, αλλά και σε ποιήματα με ερωτικό περιεχόμενο.
  (7.) Τα γνωστότερα κάλαντα με αλφαβητική ακροστιχίδα είναι τα Χριστουγεννιάτικα «Άνοιξον δέομαι αγνή» και «Άναρχος Θεός» και το «Από της ερήμου ο Πρόδρομος» των Φώτων. Το πρώτο επιχωριάζει στη Ρόδο (βλ. S. Baud-Bovy, Chansons du Dodécanèse, 1, Αθήνα 1935, σ. 72) και τα υπόλοιπα στον Πόντο και την Καππαδοκία. Μια κριτική παρουσίαση αυτών των κειμένων με εκτεταμένο σχολιασμό και απαρίθμηση των πηγών θα βρούμε στο βιβλίο τής Ε. Δ. Κακουλίδη, Νεοελληνικά θρησκευτικά αλφαβητάρια, Θεσσαλονίκη 1964.

  Αρκετά αλφαβητικά κάλαντα μαζί με διάφορα άλλα —αλφαβητικά επίσης— μη λειτουργικά θρησκευτικά ποιήματα έχουν διασωθεί σε διάφορα χρονολογημένα χειρόγραφα από το 1518 ως το 1792 και σε ορισμένα άλλα αχρονολόγητα χειρόγραφα από την ίδια περίοδο. Αλλ’ απ’ ό,τι ξέρουμε
  μόνο το «Άναρχος Θεός» που εξετάζουμε εδώ συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη καταγραφή της μελωδίας του. Η εκδοχή αυτή του «Άναρχος Θεός» ανακαλύφθηκε από τον Χατζηγιακουμή στον ζακυνθινό κώδικα τής συλλογής Γριτσάνη αρ. 8 τού 1698 και δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τον ίδιον χωρίς όμως μεταγραφή της μελωδίας του. Οι στίχοι του τραγουδιού με κάποιες παραλλαγές περιέχονται σε αρκετά από τα παραπάνω χειρόγραφα, αλλά βέβαια χωρίς μουσική. Θα τους βρούμε επίσης, αλλά με διαφορετική μουσική, σε κάλαντα της περιοχής του Πόντου και της Καππαδοκίας. Το όνομα του ποιητή και του συνθέτη του τραγουδιού μας διαφεύγουν, αλλά ως κείμενο δεν μπορεί να είναι νεότερο των αρχών του 16ου αι., αφού το παλιότερο χρονολογημένο χειρόγραφο πού το διασώζει είναι ο Κώδικας Λαύρας Κ 113 του 1518.

  Άναρχος Θεός καταβέβηκεν
  και εν τη Παρθένω κατώκησεν.

  Βασιλεύς των όλων και Κύριος
  ήλθε τον Αδάμ αναπλάσασθαι.

  Γηγενείς σκιρτάτε και χαίρεσθε
  τάξεις των αγγέλων ευφραίνεσθε.

  Δεύτε εν σπηλαίω θεάσασθε
  κείμενον εν φάτνη τικτόμενον.

  Εξ ανατολών μάγοι έρχονται
  δώρα προσκομίζουσιν άξια.

  Ζητούν προσκυνήσαι τον Κύριον
  τον εν τω σπηλαίω τικτόμενον.

  Ήνεγκεν αστήρ μάγους οδηγών
  ένδον του σπηλαίου εκόμισεν.

  Θεός βασιλεύς προαιώνιος
  τίκτεται εκ κόρης θεόπαιδος.

  Ιδών και Ηρώδης ως έμαθεν
  όλως εξεπλάγη ο δείλαιος.

  Κράζει και βοά προς τους λειτουργούς
  ηκριβολόγησε σήμερον.

  Λέγετε σοφοί και διδάσκαλοι
  άρα πού γεννάται ο Κύριος.

  Μέγα και φρικτόν το τεράστιον
  ό εν ουρανοίς επεδήμησεν.

  Νύκτα Ιωσήφ ρήμα ήκουσεν
  άγγελον Κυρίου ελάλησεν.

  Ξένον και παράδοξον άκουσμα
  και η συγκατάβασις άρρητος.

  Ο μακροθυμήσας και εύσπλαχνος
  πάντων υπομένει τα πταίσματα.

  Πάλιν ουρανοί ηνεώχθησαν
  άγγελοι αυτού ανυμνήτωσαν.

  Ρήτορες ελθόντες προσέπεσον
  βασιλέα μέγαν και ένδοξον.

  Σήμερον τα πάντα ευφραίνονται
  γη συν τοις ανθρώποις ευφραίνονται.

  Τάξεις των αγγέλων εξέστησαν
  επί το παράδοξον θέαμα.

  Ύμνους και δεήσεις ανέμελπον
  των πάντων δεσπότην και άνακτα.

  Φως εν τω σπηλαίω ανέτειλεν
  και εν τη Παρθένω κατώκησεν.

  Χάρις τοις ανθρώποις επέλαμψεν
  και τοις εν τω σκότει επέφανεν.

  Ψάλλοντες Χριστόν τον θεόν ημών
  Ιερείς, λαοί τε και άρχοντες.

  Ω Παρθενομήτορ και δέσποινα
  πρέσβευε απαύστως όν έτεκες,
  ίνα σώση κόσμον, όν έπλασεν.

 52. Spiridione said

  Click to access 2241.pdf

 53. Γιάννης Ιατρού said

  14, 47β: Κι εδώ, προ μισής ώρας πέρασαν οι πρώτοι (μάλλον και τελευταίοι), κάτι 12χρονα, ίσως και λίγο μεγαλύτεροι, Ρομά, και μας τα είπαν. Μιά χαρά ήσαν, και μπράβο τους, βρήκαν και το πεδίο χωρίς συναγωνισμό😉👍

  ΥΓ: και που να βρεις πιά ψιλά να δώσεις, αφού αποφεύγουμε τις ουρές στα ΑΤΜ για μετρητά, άσε που βγάζουν μόνοι 20άρικα και 50άρικα τα ΑΤΜ. Μετά βίας μάζεψα κάπου 7 ευρώ σε κέρματα από ΄δω κι απ΄ εκεί και τους έδωσα, κουραμπιέ, μελομακάρονα κλπ. δεν ήθελαν, είχαν ζάχαρο μου είπαν, γελώντας 😂, αλλά τους την είπα κι εγώ, πως ήταν φτιαγμένα με στέβια 🙂 🙂

 54. Χαρούλα said


  Και του χρόνου γεροί!

  #48 ΣΠ την ευχή την έχω ακούσει πολλές φορές σε διαφορετικές περιοχές. Μου είναι οικεία. Τώρα που ρώτησες, εντοπίζω πως ηλικιακά περισσότερο την έχω σκούσει από άτομα 40-50 χρόνων, και με καλή σχέση με την εκκλησία.

 55. Κιγκέρι said

  52:

 56. Theo said

  @48, 55:
  Την έχω ακούσει στη Θεσσαλονίκη από ξενομερίτες (Μυτιληνιό και Αθηναίους ή Μωραΐτες, αν θυμάμαι καλά), που έχουν καλή σχέση με την εκκλησία, αλλά για κάθε μέρα, όχι μόνο τις γιορτές.

 57. Χαρούλα said

  Theo συνεχίζεις να μας κακομαθαίνεις…🤩

  #7 πολύ παραστατικό, απλό, που με ταξίδεψε όμορφα με τις εικόνες του, το ποίημα του Γ.Θεοχάρη
  #21 δεν ξέρω την σκέψη της φίλης του Νικοκύρη Αμ.Ρουβαλη, αλλά σε μένα έφερε εικόνες προσφυγιάς. Σκιά και πόνος στις φωτισμένες και χαρούμενες γιορτές μας. Συναισθηματικό ταρακούνημα.

  Αν και μάλλον θα έχει συζητηθεί(δεν ξεφεύγει τίποτα από την ομάδα), στο απόσπασμα του #15 αναφέρεται η λέξη σουρτούκω ως πανωφόρι. Εμείς την χρησιμοποιούμε για γυναίκα που βρίσκεται συνέχεια σε βόλτες, εκδηλώσεις κλπ, γενικά εκτός σπιτιού. Μου φαίνεται πως υπάρχει σχέση. Όχι; Από πού προέρχονται η καθε μιά;

 58. 55 Εμάς ήρθαν πολλοί: 2 τριάδες από τους παλιούς μαθητές μου, μια τριάδα και τέσσερα ζευγάρια άγνωστοι. Άρα μας εντόπισαν και μας την πέσανε! Ψιλά είχα γιατί τα μάζευα από καιρό για το Βερολίνο μεθαύριο, αλλά ξοδεύτηκαν εδώ 🙂

  57 Εγώ πρώτη φορά στον Πύργο την άκουσα την «καλή αυριανή». Κάθε μέρα γενικά, αλλά όταν ήταν σκόλη η επόμενη πολύ περισσότερο. Στο χωριό μου ήταν με άλλη σειρά, «Καληνύχτα, αύριο με το καλό»

 59. Χαρούλα said

  Και μεις όπως λέει και ο Γ.Μαλλιαρός, ευχόμαστε αύριο με το καλό.
  Εντύπωση μου είχε κάνει Πολίτισσα που έλεγε την μέρα της γιορτής, Καλή Μέρα. Δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει από άλλον.

  Τα καλαντίσματα έχουν χρόνια που μειώθηκαν. Από το 2000 και μετά περίπου. Στην αρχή οι γονείς δεν ήθελαν για να μην πουν τα παιδιά τους φτωχά, οτι ψάχνουν χαρτζηλίκι. Μόνο σε γιαγιάδες, νονούς κλπ. Ευτυχώς τα κατσιβελάκια από την συνοικία των μουσουλμάνων, με μισούς στίχους, τηρούσαν το έθιμο. Αργότερα ζήσαμε μια υπέροχη άνοιξη. Από το τότε νέο Μουσικό Γυμνάσιο, παρέες μας κακόμαθαν. Για λίγα χρόνια όμως. Και τώρα πια, που και η περιφέρεια ζεί κινδύνους, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη! Χάθηκαν…. Πέρσι κανείς. Φέτος μεγάλωσε πια παιδάκι στην οικοδομή μας, και ευτυχώς άκουσα κάλαντα και μάλιστα ολοκληρωμένα!
  Και του χρόνου με περισσότερους καλαντιστές!🎄

 60. Κιγκέρι said

  58: Χαρούλα,

  ένας μπάρμπας της μάνας μου έλεγε στη γυναίκα του:
  – Άι, μαρή! Να μ’ το σουρτούκο! Θέλ’ να πλαϊάσω!
  κι εμείς το λέμε ακόμα όταν θέλουμε να ξαπλώσουμε πρόχειρα, μισοσκεπασμένοι με το πανωφόρι μας!

 61. Αγγελος said

  «Kαλή αυριανή» δεν έχω ακούσει ποτέ.
  Το «σουρτούκο», που και στα ρώσικα (сюртук) σημαίνει πανωφόρι, πρέπει να είναι από το κάπως απαρχαιωμένο γαλλικό surtout (sur -tout, πάνω απ’ όλα).
  Η «σουρτούκω» (=γυρίστρα) είναι λογικό να είναι απ’ αυτό, γιατί πανωφόρι δεν φοράει όποιος κάθεται σπίτι. Αλλά δεν το ξέρω.

 62. Αγγελος said

  Αλλά τώρα βλέπω ότι και τούρκικα sürtük θα πει τσούλα, αλάνα — οπότε μάλλον άσχετο με το πανωφόρι θα είναι…

 63. sarant said

  48 Εγω πάντως δεν την είχα ακούσει αυτήν την ευχή.

  59 Τι σχέση έχουν τα ψιλά με το Βερολίνο;

  62 Ο σουρτούκης και η σουρτούκω είναι, κατά τον Μπαμπινιώτη αλλά και το ΛΚΝ, από το τουρκ. sürtük, γυρίστρα/ανήθικη γυναίκα

  Αλλά το σουρτούκο, κατά το ΛΚΝ, από βενετ. sortu που ανάγεται στο γαλλικό σου.

 64. Costas X said

  Να τα πούμε ;

  Πάρτε ένα «σεντόνι», καλές γιορτές, και του χρόνου καλύτερες !

 65. 48: Ούτε στην Πάτρα την είχα ακούσει δεκαετία 80, 5 χρόνια -αλλά έλειπα τις γιορτές.

 66. Χαρούλα said

  Κι ενώ …σουρτούκευα, εσείς μου απαντήσατε και γρήγορα!
  Κιγκέρι, Άγγελε και Sarant ευχαριστώ!

 67. ΣΠ said

  58, 62
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BA&dq=

 68. π2 said

  64γ: Το σουρτούκω το έχω ακούσει από τα βόρεια σόγια μου μόνο ως terme d’affection, για σκανταλιάρικα κοριτσάκια.

 69. Αγγελος said

  Costa X, τα κερκυραϊκά σου κάλαντα συμπίπτουν με μικροδιαφορές, από το «Εκ της Περσίας έρχονται» μέχρι τη σφαγή των νηπίων, μ’ αυτά που ξέρω ανέκαθεν ως αθηναϊκά. Αντιθέτως, τα πέντε πρώτα δίστιχα και τα έξι τελευταία είναι τελείως διαφορετικά.

 70. Costas X said

  @70.
  Πιθανώς είχαν υιοθετήσει, ή ενσωματώσει, και στην Κέρκυρα κάποια μιξολόγια πανελλαδικά κάλαντα που μάθαιναν στο σχολείο, ήδη από τον 19ο αιώνα.
  Σε ανάλογο λόγιο ύφος είναι και τα Πρωτοχρονιάτικα, τα οποία στην παλιότερη εκδοχή δεν αναφέρουν καν την Πρωτοχρονιά, παρά μόνο «περιτομήν Κυρίου και εορτήν Μεγάλου Βασιλείου» !

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  Χρόνια Πολλά!

 72. Χαρούλα said

  #52,53 Spiridione

 73. BLOG_OTI_NANAI said

 74. @ 48 ΣΠ

  Το ξέρω κι εγώ στα μέρη μου αλλά όχι μόνο για εορτάσιμη ημέρα, ίσως εν αναμονή κάποιου σημαντικού πράγματος.

 75. Μαρία said

  64
  Για άντρα λέμε και σουρτουκλεμές, βαρύτερο απ’ τον σουρτούκ’. 🙂

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Κάλαντα, έστω και με μάσκα
  Μασκάλαντα. Άπωτα μας τα ΄χουνε, δε μας χτύπησε κανένας φέτος!

  47 >>Η καλέντουλα (κατιφές)
  Λαλές στην Κρήτη (ή σ΄εμάς ανατολικά) η καλέντουλα (το άγριό* του, με ίδια αλλά μικρούλια ανθάκια- τα λέμε αγριοχυλόφτες -και τις τρώνε τα κουνέλια)
  Ο καντιφές και καντουφές είναι άλλο , ανθίζει το καλοκαίρι κυρίως, ευωδιάζει και το λεν τσετσέκι οι πανωμερίτες.
  Πάρε μια μαντιναδούλα και με τα δυο λουλουδάκια
  Βιόλα μου λέω βιόλα μου
  λαλέ και καντιφέ μου
  μην κουβεδιάζεις κιανενούς
  και κακοφαίνεταί μου 🙂
  *https://farm8.staticflickr.com/7432/11621807336_d72413ba08_k_d.jpg

  48 >>Καλή αυριανή
  Ναι την ξέρω και την έχω πει την ευχή/χαιρετισμό, αλλά δεν ξέρω από πού.

  Σουρτούκης και σουρτούκα μπορεί και σουρτούκισσα το λέμε για ανέμελο, ακατάστατο, χαϊνη, αλλουβρέχη κατα Σκαρίμπα

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  30 >>Κερά καμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα
  και φουσκαλίδα του νερού και πάχνη από τα χιόνια

  παραλλαγή
  κερά μαρμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα
  και κρυσταλλίδα του γιαλού και πάχνη από τα χιόνια
  π΄ επήρες καμαρόφρυδα από τα χελιδόνια

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τεό, υπέροχα !
  Τον Γιώργο Θεοχάρη τον είχαν προσκαλεσμένο προ καιρού στην εκπομπή » Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» η Λίνα Νικολακοπούλου και η Αλεξάνδρα Χριστακάκη για τη Δίφορη Μνήμη του(που είπε ήδη ο Νικοκύρης). Στην ίδια εκπομπή και ο Γιάννης Ατζακάς
  Στις 4 Δεκέμβρη βλέπω τώρα. https://webradio.ert.gr/deytero-programma/o-giorgos-theocharis-ke-o-giannis-atzakas-me-ta-podia-mechri-tin-alithia-sto-deftero-programma-1037/

 79. Georgios Bartzoudis said

  25 sarant said: «24 Να πούμε και τι ήταν η σαμόπ’τα»

  # Ως Λεύκιππος (34) ήκουσε. Αλλά η προβαλλλομενη από Κιγκέρι (43) είναι πολύ σύγχρονη. Διότι, όπως είπα, στα χρόνια εκείνα (1947-53) τα ξηροκάρπια ήταν σπανιότατα (καπνοφυτειών ένεκεν). Φύλλα χειροποίητα και σουσάμι. Απ’ ότι θυμάμαι, στα σπίτια των «μπουρζουάδων» είχε παρουσία η κανέλλα και το γαρύφαλο [όπερ καρ’φύλ(ι) ελέγετο μακεδονιστί]

 80. 64β Όταν κυκλοφορείς στο δρόμο χρειάζεσαι ψιλά για κερματοδέκτες. Από εισιτήρια μέχρι τουαλέτες 🙂 (Για πάρκιν δεν θα χρειαστώ, μ’ αεροπλάνο θα πάω αφού)

  66 Σε κάποιες παραμονές γιορτών θα ήσουνα. Όχι μόνο τώρα τα Χριστούγεννα. Ας πούμε την παραμονή τ’ Αγιαντρέα. Ακόμα και Σαββατόβραδο τόχω ακούσει.

 81. 76# Σουρτουκλεμές, με -τ-? Σίγουρα? Πρώτη φορά το βλέπω, όπου ξέρω σουρουκλεμές έχει καταγραφεί. Και η ετυμολογία διάφανη, sürüklemek.

 82. voulagx said

 83. Νέο Kid said

  83. Είπαμε , το λακωνίζειν εστί κλπ, κλπ… αλλά εσυ ξεπέρασες τον Πλάτωνα , το Νίτσε και τον Λάο Τζού ομού! Γίγα! 🥇

 84. Νέο Kid said

  83. Ω παρντόν! Έβλεπα ένα κενό σχόλιο πριν…🥴

 85. voulagx said

  #84: Λάο Τζου ή Λάο Τσε είναι το σωστό;

 86. Μαρία said

  82
  Έτσι τον άκουγα. Βλέπω τώρα οτι γουγλίζεται και αναφέρεται και στο σλανγκ https://www.slang.gr/definition/4056-sourtoukis

 87. Νέο Kid said

  86. Λάο Τζού για να κάνει ρίμα με το ομού. Το Λάο Τσέ θα έκανε ρίμα με τον Τσε (γκεβάρα)

 88. GeoKar said

  “Οι πρώτες ημέρες του μήνα ονομάζονται Kalendae, επειδή τις ημέρες αυτές ανακοινώνονται [calantur] από τους ιερείς στην Αίθουσα των Ανακοινώσεων του Καπιτωλίνου οι Νώννες, εάν δηλαδή θα πέσουν στις πέντε ή στις επτά του μηνός, με τον ακόλουθο τρόπο: Ήρα Λειψή, σε καλώ την πέμπτη ημέρα ή Ήρα Λειψή, σε καλώ την έβδομη ημέρα”.

  Συμπαθάτε με, αλλά δεν κατάλαβα τι ήταν οι καλένδες: δεν ήταν μία η πρώτη μέρα κάθε μήνα στην αρχαία Ρώμη αλλά πολλές? Και έπρεπε κάθε μήνα να την/τις ανακοινώνουν οι ιερείς? Και τι θα έπεφτε στην 5η ή στην 7η μέρα του μήνα και τι σχέση είχε αυτό με την Ήρα?

  Πάσα βοήθεια ευπρόσδεκτη κι ευχαριστώ εκ των προτέρων, μαζί με τις θερμότερες ευχές μου σε όλες κ όλους και πρώτα, βεβαίως, στον φιλόξενο Ν(ο)ικοκύρη μας!

 89. 87# Μάστα. Συμφυρμός σουρτούκη και σουρουκλεμέ λοιπόν.

 90. Νέο Kid said

  89. Εδώ τα εξηγεί αναλυτικά . Οι καλένδες ήταν πρακτικά το νέο φεγγάρι. Πριν τους ειδούς (ides) μέσα του σεληνιακού μήνα) ανακοίνωναν τις επόμενες καλένδες (δηλ. τον επόμενο σεληνιακό μήνα)
  http://www.webexhibits.org/calendars/calendar-roman.html

 91. ΚΑΒ said

  Καλά Χριστούγεννα.

  pridie Kalendas Ianuarias= 31 Δεκεμβρίου

 92. Κιγκέρι said

  Συνώνυμες με τη σουρτούκω, η σοκακού κι η πορτογύρω!

 93. GeoKar said

  #91: Ευχαριστώ 👍 Καλά Χριστούγεννα!!!

 94. ΚΑΒ said

  ΜΑΡΤΙΑΙ ΕΙΔΟΙ

  Καβάφης

  Idus Martiae=13 Μαρτίου

 95. Γιάννης Μάττος, Στοκχόλμη said

  Εγώ πάλι αναρωτιέμαι, γιατί να ρισκάρουμε να ανοίγουμε την πόρτα μας σε άγνωστα παιδιά? Αφού μπορούμε κάλλιστα να λέμε τα κάλαντα μέσω Zoom, Webex κ.λπ. κ.λπ. Χωρίς κίνδυνο να μας έλθουν στα μούτρα τα σταγονίδια από τα στόματα των παιδιών!!!

 96. Μαρία said

  89
  Είναι η 1η μέρα του μήνα.
  Η προέλευση απ’ το calo που παραδίδει ο Βάρωνας είναι πιθανότατα παρετυμολογία κι η λέξη να έχει ετρουσκική προέλευση. Η Ήρα/Juno αναφέρεται, επειδή ο pontifex minor την επικαλούνταν, όταν έκανε σύμφωνα με την παλιά παράδοση τις ανακοινώσεις του. Το ρωμαϊκό έτος άρχιζε το Μάρτιο και η παλιά ονομασία των μηνών διατηρήθηκε και μετά τη μεταρρύθμιση απ’ τον Ιούλιο Καίσαρα.

 97. 97 Καλά, κανείς δεν νοιάζεται τι λέει ο Βάρωνας:

 98. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  72 Πορτοκαλίζει ελαφρώς ο Σάθας με τις καλένδες

  81 Ναι, σωστά.

  83 🙂

  98 Τι ανόητος και ο Τάκης και ο επιστολογράφος του…

 99. Μαρία said

  98
  Για το Βιργίλιο δεν έχεις δίκιο. Το όνομα αλλοιώθηκε κατα τη μετακλασική εποχή για να ταιριάξει με το μασάλι για τη βέργα (virgo). Αυτό έμαθα
  στα φοιτητικά μου αλλά και απ’ την ιστορία της λατ. λογοτεχνίας του H.J.Rose.

 100. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βιργίλιος εννοείται , αλλά πολλά βιβλία, γραμμένα από φιλολόγους, τον γράφουν Βεργίλιο. Πιθανόν έτσι να τον γράφουν και στο σχολικό βιβλίο, οπότε είναι δικαιολογημένος ο νεαρός. Αλλά γιατί τον γράφουν έτσι; Από μπαμπινιωτισμό;

 101. Μου το έγραψε και ο π2 και άλλοι, γιαυτό προσπάθησα να βάλω μόνο την εικόνα μιας και ο λόγος ήταν για τον Βάρωνα, όχι ολόκληρο το τουί. Πάντως ο Βεργίλιος με ξενίζει.

 102. Μαρία said

  102
  Ε ναι, γιατί επικράτησε το λάθος με τις βέργες και τις παρθένες. 🙂
  Τον λέμε και τον γράφουμε Βιργίλιο αλλά δεν κράζουμε όσους τον γράφουν σωστά σύμφωνα με τα καλύτερα χειρόγραφα της παράδοσης.

 103. BLOG_OTI_NANAI said

  Προσωπικά, είμαι με τον Δύτη, διότι τα ποσοστά εμφάνισης είναι 3 προς 1. Στις 100 αναφορές, οι 75 είναι Βιργίλιος και οι 25 Βεργίλιος. Κι εγώ το Βιργίλιος θα επέλεγα.

 104. Νέο Kid said

  Βεργίλιος, είναι με καρπενησιώτ´κη προφορά!

 105. dryhammer said

  Και τη γειτόνισσά μου τη Βιργινία, Βεργινία τηνε φώναζε η μάνα της…

 106. Μαρία said

  83
  Αχαχα.
  Η προσβλητική ανάρτηση, φερομένη υπό το όνομα του αντιπροσώπου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό κ. Ηλία Μόσιαλου, παραμονή των Χριστουγέννων, που χλευάζει την θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών της χώρας που εκπροσωπεί, και οι συναφείς διαμαρτυρίες μελών της Εκκλησίας που περιήλθαν σε γνώση μας, δίνουν την αφορμή για την γενικότερη υπόμνηση ότι, αν και το πρόσωπο του Χριστού και της Κυρίας Θεοτόκου δεν έχουν ανάγκη οποιασδήποτε ανθρώπινης υπεράσπισης έναντι των ανθρώπινων ύβρεων, οι προσβολές και επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται κατά τον 21ο αιώνα. Ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των «θρησκειών» ή των «αλλόθρησκων», αλλά οριζόντιο γνώρισμα πολλών ανθρώπων, συντηρητικών και προοδευτικών. Είναι επίσης σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να επικαλείται το επιχείρημα της ιδιωτικότητας για την ρατσιστική συμπεριφορά του, όταν κατέχει θέσεις κρατικής ευθύνης και εκφράζεται δημοσίως.
  Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, μακροθυμία και προσευχή «ὑπέρ τῶν μισούντων καί ἀγαπώντων ἡμᾶς»

  Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου
  της Εκκλησίας της Ελλάδος
  http://www.ecclesia.gr/epikairotita/main_epikairotita_next.asp?id=3274

 107. Μαρία said

  106
  Της γειτόνισσάς σου της κατέστρεψε την παρθενία η μάνα της, ενώ του Βεργίλιου του έκαναν παρθενορραφή 🙂

 108. Μαρία said

  106
  Ρε συ, το όνομα επιχωριάζει στη Χίο; Είχα συνάδερφο Βιργινία Χιώτισσα.

 109. Μαρία said

 110. BLOG_OTI_NANAI said

  Πιστεύω ότι ο εγκέφαλος του Μόσιαλου στα ζητήματα αυτά, πρέπει να δουλεύει με αντίστοιχο τρόπο με αυτών που τρώνε σουβλάκια την Μ. Παρασκευή για να χτυπήσουν το θρησκευτικό «σύστημα». Πέρα ότι πρέπει να είσαι ηλίθιος όταν θα πρέπει να είσαι στοιχειωδώς ευγενικός με ανθρώπους που συζητάς διαρκώς για την πανδημία και εσύ τους βλαστημάς.

 111. BLOG_OTI_NANAI said

  Η περίπτωση του Μόσιαλου είναι αρκετή για να καταδείξεις την ποιότητα του ταλιμπάν. Αλλιώς θα έβγαζε διαρκώς ανακοινώσεις και για τους καμμένους π.χ. του ιντιμίντια.

 112. BLOG_OTI_NANAI said

  110: Να πούμε όπως βλέπω ότι η «Despina Magkanari» είναι αγανακτισμένη οπαδός του… Κουφοντίνα. Ζουν ανάμεσα μας.

 113. dryhammer said

  109. Έχει αρκετές και τις φωνάζουν Βίνες [ο ακατανόμαστος κάτι θα έλεγε για την παρθενία και το ρήμα της βίνας αλλά μέρες που είναι, μην μας τα πρήξουν ένθεν κακείθεν]

 114. voulagx said

  #103: Για ξηγα το λιγο καλλιτερα αυτο με τις βεργες και τις παρθενες γιατι ο νους μου παει στις 11000 βεργες του Απολλιναιρ.

 115. voulagx said

  #109: επιχωριαζει κι εδω, εχω φιλη που τη λεμε Βιρνα.

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μην ξεχνάμε και τη Βιργινία Τσουδερού, Βίργκω για τους φίλους της.

 117. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τον Μόσιαλο τον είχα σε υπόληψη, το εκτιμούσα πολύ, παρακολουθούσα με προσοχή τις ανακοινώσεις του για τον κορονοϊό. Με ξέπληξε, έκανε γκάφα ολκής. Τι να πω, μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι;

 118. Spiridione said

  Όποιος ενδιαφέρεται να στείλει στην Ξανθιώτισσα εδώ

 119. Μαρία said

  115
  Υπάρχουν 2 παρετυμολογικές εκδοχές.
  α.virga =βέργα, ραβδί , γιατί όταν γεννήθηκε φύτεψαν μια βέργα στην αυλή κι αυτή άρχισε να μεγαλώνει γρήγορα. Υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές.
  β.virgo = παρθένος με αναφορά στην παρθενία του.

 120. sarant said

  118 Τι ακριβώς γκάφα έκανε ο Μόσιαλος;

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  121:https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.bankingnews.gr/koinonia/articles/603804/epithesi-apo-tin-iera-synodo-ston-kathigiti-ilia-mosialo-gia-geloiografia-me-tin-panagia&ved=2ahUKEwiMxqrDov30AhVjhf0HHdKzB4sQFnoECCkQAQ&usg=AOvVaw0CP6VQnEPKt5uskT98hZuW

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  121, Αυτό αναρωτήθηκα κι εγώ. Αλλά μάλλον βλ. σχ. 83

  Και η Βεργίνα.
  Το όνομα της νέας πόλης (1922) προτάθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Βέροιας, Κωνστάντιο Β΄, ο οποίος την ονόμασε Βεργίνα προς τιμήν της θρυλικής βασίλισσας Βεργίνας (Θεοδώρας), που έζησε στην περιοχή της Βέροιας και ήταν η τελευταία Ελληνίδα ηγεμόνας της περιοχής, γόνος της οικογένειας των Παλαιολόγων, πριν από την οριστική άλωση της Βέροιας από τους Οθωμανούς το 1433.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B1

 123. ΚΩΣΤΑΣ said

  121
  Νικοκύρη, η πίστη σε θεό κινείται πέρα από τα όρια της λογικής και της επιστήμης. Ο καθένας μας στο μυαλό του μπορεί να το σκέφτεται αυτό με τον κρίνο και πολλές φορές, και προσωπικά σε στενό κύκλο, αστειεύτηκα κι εγώ με τον κρίνο. Όμως, στα εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χριστιανών υπάρχει η πίστη περί ασπόρου συλλήψεως και εσαεί παρθένου Μαρίας. Λίγο μυαλό αν είχε, είναι και πολιτικός, δεν θα δυσαρεστούσε όλο αυτό το πλήθος, ανήμερα των Χριστουγέννων. Αυτή είναι η γκάφα του.

  Να προσθέσω και κάτι ακόμη. Αν έχει καρύδια, ας έκανε ένα σκίτσο του Μωάμεθ κι ας έγραφε και το ανάλογο εξυπνακίστικο σχόλιο. Τολμάει; Οι χριστιανοί είναι καλόβολοι και δημοκράτες, μπορεί άνετα και χωρίς κόστος να προβάλει την πίστη τους.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120 χαχα! τα κατάλαβα όλα από τις «μπηχτές» σου , ενώ δεν είχα ιδέα για τα Βι(ε)ργιλιακά 🙂

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς η γελοιογραφία που ανάρτησε ο Μόσιαλος, αλλά απειλές και μηνύσεις και ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου, ρε παιδιά; Δεν το έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο ως δυτική κοινωνία; Τόση δυσανεξία πια; Αν έχεις ισχυρό θρησκευτικό φρόνημα, καμιά γελοιογραφία δεν μπορεί να στο κλονίσει, guarda e passa. Μήπως ζηλεύουμε τις αντιδράσεις για τα σκίτσα του Μωάμεθ; Προσωπικά σέβομαι τη θρησκευτική πίστη του καθενός, αλλά σέβομαι και την ελευθερία του λόγου, τη θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ αξία μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας. Μήπως να χαλαρώναμε λίγο; Άλλωστε, να είστε σίγουροι ότι λόγω των αντιδράσεων πληροφορήθηκε ο πολύς κόσμος την ύπαρξη της επίμαχης γελοιογραφίας.

 126. ΚΩΣΤΑΣ said

  124 διόρθωση στο τέλος

  … να προβάλει την πίστη τους –> …να προΣβάλει την πίστη τους

 127. Μαρία said

  119
  Και με βαρύ όνομα. Είναι κόρη του έκπτωτου προέδρου της ΕΠΟ.
  https://www.thrakisports.gr/2019/05/07/me-paroysa-ti-misi-epo-pantreytike-stin-alexandroypoli-i-alexia-gkirtziki-me-ton-apostolo-davi/

  125
  Τον διέκρινε λέει virginalis verecundia παρθενική αιδημοσύνη.

 128. Μαρία said

  126
  Και την οποία γελοιογραφία την είχε τουιτάρει πριν απο το Μόσιαλο κάποιος πολέμιος των αντιεμβολιαστών.

 129. Πέπε said

  @36

  > Γνωρίζει κανείς από πού προέρχονται τα αθηναϊκά κάλαντα (καλήν εσπέραν άρχοντες, … εν τω σπηλαίω τίκτεται…) που είναι τελείως καθαρευουσιάνικα; Ποιος ο συγγραφέας;

  Συγγραφέρας γνωστός δεν υπάρχει. Αλλά τα κάλαντα Χριστουγέννων και Φώτων πάντα σ’ αυτό το στιλ είναι. Και καθαρεύουσα να μην είναι, πάντως μιλούν για τη θρησκευτική εορτή με τον τρόπο περίπου που διδάσκει και η Εκκλησία, ή τέλος πάντων κατά τη λαϊκή πρόσληψη της διδασκαλίας αυτής.

  Μην κοιτάς τη φουσκαλίδα του γιαλού και τις σχοινοτενείς απαιτήσεις για φιλέματα. Αυτά ανήκουν σε διαφορετικές ενότητες. Το κάλαντο έχει ένα κύριο μέρος για την εορτή, ένα δεύτερο με ευχές και παινέματα κι ένα τρίτο για τα φιλέματα. Τα δύο τελευταία είναι βέβαια πάντα σε λαϊκή γλώσσα και ύφος, αλλά το θέμα είναι το πρώτο μέρος.

  Εκεί που και το κυρίως κάλαντο είναι συνήθως εντελώς λαϊκό και κοσμικό, έως και κρυφοειδωλολατρικό ενίοτε, είναι στα Αγιοβασιλιάτικα.

  Επιπλέον, η γύρα των ενήλικων καλαντιστάδων για τον Άη Βασίλη συχνά κατέληγε σε γλέντι (γράφω σε «λαογραφικό παρατατικό» αλλά το ‘χω δει και με τα μάτια μου), ενώ των άλλων δύο εορτών όχι, άλλωστε η παραμνή των Χριστουγέννων είναι ακόμη νηστεία και έχει και εκκλησία.

  Άσε που και γενικότερα η πρωτοχρονιά και η εορτή του Αγίου Βασιλείου εκκλησιαστικώς δεν έχουν τίποτε ιδιαίτερο, ενώ οι άλλες δύο μέρες είναι δεσποτικές γιορτές. Οπότε κυριαρχεί θρησκευτική κοσμιότης.

 130. dryhammer said

  120. Επειδή(ς) είμαι κακός άθρωπος, δείτε και στο τρανσλάτε τί σημαίνει βέργα στα Ισπανικά (της Λατίνας, όπου το εδιδάχθην). Πάντως το Βεργινία μου φαινόταν αστείο διότι το συνδύαζα -τότε μικρός κι αθώος λέμε- με τη βέργα του δαρμού.

 131. Νέο Kid said

  LSES = London School of Economic Stupidity…
  Η παρακμιακή ξεφτίλα της ψευδοεπιστημονικής γραφειοκενταυρικής νομενκλατούρας …

 132. Theo said

  @83, 110++:
  Αυτό με τον κρίνο είναι του νηπιαγωγείου. Κάποιοι είδαν το σκήπτρο του αρχαγγέλου στις εικόνες του Ευαγγελισμού και τον πέρασαν για κρίνο που τάχα τον μύρισε η Παναγία και συνέλαβε. Ενώ όλα τα εκκλησιαστικά κείμενα λεν πως αυτό έγινε με την αποδοχή του λόγου του αρχαγγέλου: «ἰδοὺ ἠ δούλη Κυρίου. Γένοιτό μοι κατὰ τὸ ῥῆμά σου».
  Τώρα, να ασχολείται η Σύνοδος με τον κάθε Πετρουλάκη, πολύ του πάει.
  Αλλά ο Μόσιαλος έχει δημόσια θέση. Και φαίνεται πως του λείπει η ενσυναίσθηση, πως το eq του είναι πολύ χαμηλό, που θα ‘λεγε κι ο Λάμπρος, για να προσβάλει έτσι, στα καλά καθούμενα, την πίστη εκατομμυρίων συμπατριωτών του. Ίσως να ‘χει και κάποια απωθημένα ή να αισθάνεται παντοδύναμος, να φαντασιώνεται πως ρυθμίζει τις τύχες της χώρας και, άρα, μπορεί να αποφαίνεται σαν αυθεντία επί παντός επιστητού.

  @100++:
  Πάντως ένα γνωστό μου Βλάχο στην Έδεσσα όλοι Βεργίλη τον έλεγαν.

 133. dryhammer said

  Προς επίρρωσιν ιδέστε και την Βεργάρα https://eretikos.gr/wp-content/uploads/2018/10/vergara.jpg για να μην κολάσω τους ακόλαστους

 134. Νέο Kid said

  132. Το να είσαι τραγικά ανεπαρκής επιστήμονας(ουσιαστικά:ψευδοεπιστήμονας) στις μέρες μας είναι συγγνωστό! Πόσο πηρρηβιού ν αντέξεις και πόσες επιτροπές αξιολογητών να γλύψεις ; Και τι να πρωτογλύψεις δηλαδή; Τις «ακαδημαϊκές» επιτροπές ή τους πολιτικάντηδες;
  Αλλά το χιούμορ με τους πεινασμένους και ειδικά το ΚΑΚΟ χιούμορ , είναι ασυγχώρητο!

 135. sarant said

  124 Κώστα, ανέκαθεν οι Έλληνες κάναμε χιούμορ με τους θεούς μας. Όχι με τους θεούς των άλλων.

 136. Theo said

  7665 94 624

 137. Πέπε said

  Λοιπόν, στον δρόμο είδα αρκετές παρέες για κάλαντα (πλέον τους καταλαβαίνεις κι από τα σκουφάκια). Πιθανόν όμως να πηγαίνουν μόνο σε μαγαζιά, όχι σε σπίτια μέσα στις πολυκατοικίες. Στο σπίτι μία παρέα μάς ήρθε, αρκετά προχωρημένη ώρα, και είπαν τα Τρίγωνα Κάλαντα!

  Μα τι διάολο μαθαίνουν στα σχολεία; Τόσο δύσκολο είναι να εξηγήσει κανείς ότι τα Τρίγωνα Κάλαντα είναι απλώς ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, και ότι όταν βγαίνουμε για κάλαντα λέμε το Καληνεσπέρα;

  Οι φίλοι του είδους να τσεκάρουν οπωσδήποτε τη Νεανική Χορωδία Έδεσσας. Έχουν βγάλει μια σειρά από καταπληκτικές, προχώ και εμπνευσμένες διασκευές παραδοσιακών καλάντων.

 138. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα δεν είναι αν προσβάλλει ή δεν προσβάλλει, αν το χιούμορ του είναι καλόγουστο ή κακόγουστο, αλλά αν έχει το νόμιμο δικαίωμα να το κάνει. Σε μια δυτικού τύπου κοινωνία πρέπει να το έχει. Και, εννοείται, πως εξίσου νόμιμη είναι και η κριτική που θα του ασκηθεί, όσο αυστηρή κι αν είναι. Αλλά μέχρις εκεί, έτσι; Μηνύσεις, απειλές και ακραίες αντιδράσεις είναι φανερό πως αποσκοπούν στη λογοκρισία· κάνω λάθος;

 139. Πέπε said

  133

  Πραγματικά, αυτό με τον κρίνο σπυριά μού προκαλεί. Είναι το πιο κλασικό σημείο που βρίσκουν όσοι θέλουν να χλευάσουν τη θρησκεία, αγνοώντας ότι δεν το λέει η θρησκεία! (Που και να το έλεγε δηλαδή δε θα με χάλαγε, η θρησκεία δεν είναι βιολογία.)

  Από την άλλη, είναι και καθησυχαστικό για όσους θεωρούν επικίνδυνο το μάθημα των θρησκευτικών. Η τεράστια διάδοση της παρανόησης σχετικά με τον κρίνο δείχνει ότι κανείς δε μαθαίνει τίποτε στα θρησκευτικά, ούτε τα βασικά, οπότε δεν κινδυνεύει να επηρεαστεί…

 140. ΚΩΣΤΑΣ said

  136
  Ναι, μεταξύ μας και ανεπίσημα. Κατέχει δημόσια πολιτική θέση ο Μ. πρέπει να είναι πιο προσεκτικός, για τον ίδιο του τον εαυτό του, για το καλώς εννοούμενο προσωπικό του συμφέρον. Η γκάφα του αυτή θα του στοιχίσει στο μέλλον. Έτσι μου λέει το δικό μου πολιτικό αισθητήριο. Μπορεί να κάνω και λάθος…, διατύπωσα αυτό που πιστεύω.

  Συμφωνώ μαζί σου για τους θεούς των άλλων, αλλά ως έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας τι γίνεται κι αλλού, ούτως ώστε να είμαστε και πιο επιεικείς με τους δικούς μας.

 141. Μαρία said

  131
  Κάτι σαν το ελληνικό παλούκι 🙂 Τη ναυτική σημασία την ξέρεις;
  https://dle.rae.es/verga

 142. Theo said

  @139:
  Εσύ μιλάς νομικά, για δικαιώματα, Γιάννη μου, εμείς μιλάμε για νηπιακή σκέψη και απουσία ενσυναίσθησης. Φυσικά, ένας συνειδητοποιημένος χριστιανός δεν θα αντιδράσει επιθετικά σε όποιον προσβάλλει την πίστη του, έστω και στις πιο άγιες ημέρες. Αλλά στην κοινωνία μας όλοι οι χριστιανοί δεν είναι τέτοιοι, κι αν κάποιος δεν θέλει μηνύσεις, έστω κι από ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών που τους προσβάλλει την πίστη, ας πρόσεχε, μέρες που είναι. Εκτός κι αν θέλει να μας δείξει πόσο προχώ είναι και πόσο του αρέσει να προκαλεί την πλειοψηφία των συμπατριωτών του και να γίνεται ντόρος γύρω από τ’ όνομά του.

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  136: Μισό λεπτό, Νικοκύρη, δικαίωμα… Δηλαδή, κάποιοι θα εξασφαλίζουν το απυρόβλητο στην κριτική και στη σάτιρα, επειδή αντιδρούν βίαια σε αυτές και μέσω του τρόμου εξαναγκάζουν σε αυτολογοκρισία τους δημιουργούς; Δεν πάει έτσι, ανοίγουμε τον ασκό των επικίνδυνων και αυθαίρετων εξαιρέσεων. Όποιος επιλέγει να ζει σε δυτική κοινωνία, θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες λειτουργίας της. Και η ελευθερία του λόγου και της τέχνης ειναι θεμελιώδης, ακόμα και αν τα έργα της κρίνονται από κάποιους «βλάσφημα» και «προσβλητικά». Ας τα ξετινάξουν στην κριτική, αλλά, ξαναλέω, μέχρις εκεί.

 144. Υπάρχει και το Νηπενθές των Φιλιππίνων. Εν προκειμένω, καλό είναι ο Μόσιαλος να μην ποστάρει μετά το κρασί. Κι η ανακοίνωση της ΙΣ, εμένα μου άρεσε.

 145. Βιργινία Χωρέμη, αν θυμάμαι καλά, και η Χιώτισσα μητέρα της Πηνελόπης Δέλτα.

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  124 >>Αν έχει καρύδια, ας έκανε ένα σκίτσο του Μωάμεθ κι ας έγραφε και το ανάλογο εξυπνακίστικο σχόλιο. Τολμάει;

  Αυτό τώρα τί το ΄θελες; Εγώ θα λεγα,οι ρασοφόροι να εξαντλούσαν την ευαισθησία τους (που ΄σαι Λάμπρο) στο να κοιτάξουν καλύτερα τί γίνεται/και τί γινόταν στους κοιτώνες των ορφανοτροφείων τους και τα κρίνα να τ΄αφήσουν στους κοινούς θνητούς είτε να τα μυρίζονται είτε να τα διακωμωδούν.
  Είναι γιατρός ο κακομοίρης, τί κρίνα και μαντολίνα τώρα. Αποδεικνύεται βέβαια αγαθιάρης πολιτικά. Εντέλει «εν ου παικτοίς», ενώ είναι ένα γυμνασιακό καλαμπουράκι που κάποιος άλλος το πρωτοπόσταρε σε μιμίδι.
  Εμένα την πίστη μου δεν την πρόσβαλε πάντως, μπορώ να το πω ή μόνον οι (ορισμένοι) εκπρόσωποι;
  Αυτός πχ εδώ μ΄αρέσει:
  Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: «Να σεβαστούμε τα χιλιάδες Ελληνικά σπίτια που βούλιαξαν στο πένθος»
  24 Δεκεμβρίου 2021

  123β Βεργίνα η Βεριώτισσα καταλαβαίνω, ή όχι;

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  143: Δεν μιλάω νομικά, Theo, μιλάω στο όνομα των δημοκρατικών αξιών της ανοικτής κοινωνίας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να είναι κακόγουστος και ψυχαναισθητικός, θα πρέπει να υποστεί διώξεις γι’ αυτό; Δεν αρκεί η αυστηρή κριτική, το κράξιμο έστω; Θα κάνουμε τη δυσανεξία και τον ταλιμπανισμό κυρίαρχες αξίες της κοινωνίας μας;

 148. Theo said

  @143:
  Για να υπάρξει μια ισορροπία σε οποιαδήποτε κοινωνία, ο κάθε κατέχων κάποια θέση οφείλει να σέβεται τις αξίες που πρεσβεύει η πλειοψηφία της αυτών που εκπροσωπεί. Κι όπως γράφει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των «θρησκειών» ή των «αλλόθρησκων», αλλά οριζόντιο γνώρισμα πολλών ανθρώπων, συντηρητικών και προοδευτικών»· κι αυτά δεν προάγουν την ανοικτή κοινωνία, θα πρόσθετα.

 149. Theo said

  Το 149 στο 148.

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  145. Στάζεις …γλύκες, σε αντίθεση με το αισχρό νηπενθές. Φαυλόσπορος

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  147
  Ισχύει ως απάντηση το περιλαμβανόμενο στο 141β σχόλιό μου.

  Κι εμένα μ’ αρέσει ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

 152. Pedis said

  Καλά τι μαλάκας κι αυτός ο Μόσιαλος να παίρνει στο ψιλό τις παπαριές που πιστεύουν οι κρετιέν σε χώρα με συνταγματικά κατοχυρωμένο θεοκρατικό πολίτευμα και να γουστράρει και δημόσια αξιώματα;!

  Σα δεν ντρεπόμαστε στον 21 αι;!

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  149 Αυτό ακριβώς με σόκαρε. Επίσης κάτι για ρατσισμό που λέει παρακάτω! (Και μετά τη λέμε στο Λάμπρο…)
  Με τον κοινό νου, διακρίνει κανείς…φανατισμό ή …ρατσισμό στον Μόσιαλο δηλαδή; Από ένα μιμίδι τον λούσανε μ΄αυτά; ε παιδιά για όνομα, τότε αντεγεια μας και καλό Πάσχα.

 154. Μαρία said

  133
  Άρα σωστά ο Μοσ. διακωμωδεί τους θρησκόληπτους αντιεμβολιαστές που θα πιστεύουν αφελώς και στον κρίνο.

  Τον Καρπαθίου, που περιοδεύει ανα την Ελλάδα, η ΙΣ γιατί δεν το μαζεύει;
  Εδώ στην Κοζάνη την Κυριακή που μας πέρασε. https://www.youtube.com/watch?v=EESiQ_9CIxY&t=129s

 155. Νέο Kid said

  Συγνώμη , αλλά νομίζω ότι χάνετε όλοι το point.
  Το «χιούμορ» του Μόσιαλος δεν στρέφεται κατά της θρησκείας αλλά κατά των «αρνητών»! Αυτούς κοροϊδεύει! Και είναι ανήθικο, ένας υποτίθεται επιστήμονας που είναι στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας (γιατί στην πρώτη γραμμή άμυνας , σίγουρα ΔΕΝ είναι! Άλλοι, «ταπεινοί», παλεύουν στα νοσοκομεία και στα ερευνητικά εργαστήρια ) και που είναι απ αυτούς που -για να διαιωνίσουν το γραφειοκρατικό non-existent “αντικείμενό» τους – θα πούλαγαν και τη μάνα τους , και γι αρχή πουλάνε κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ακεραιότητας επιστημονικής , και απεργάζονται νέο λόκντάουν , χωρίς να κόπτονται ούτε τόσο δα για τον κοσμάκη που θα ψωμολυσσάξει .
  Θα μπορούσε λοιπόν, αφού δεν έχει κάτι ουσιαστικό «επιστημονικά» να πει ή να προτείνει για την κοβιντοκατάσταση, τουλάχιστον να πράξει κάτι σοφό τηρούμενων των αναλογιών. Να σκάσει! Κι όχι να κάνει «χιούμορ» για τους αμάσκωτους. Αφού δεν μπορεί να τους «πουλήσει» ειλικρινή , άδολη και χωρίς «πολιτική υστεροβουλία» πληροφόρηση και γνώση .

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  «ο φανατισμός και η έλλειψη σεβασμού στον άλλον»… Ακριβώς, συμφωνώ απολύτως. Ελπίζω να το θυμάται πάντα και σε όλες τις περιπτώσεις αυτό η Ι.Σ. Αλλά ο «άλλος» είναι και αυτός που θέλει να ασκήσει «ανίερη» σάτιρα, έστω και άνοστη και τετριμμένη και κακόγουστη. Δεν πρέπει να τον σεβαστούμε; Να κρίνουμε αυστηρά το έργο του, αλλά να μην τον απειλούμε με μηνύσεις και διώξεις και άλλα χειρότερα, ανάλογα με τη θερμοκεφαλιά του κάθε «προσβαλλόμενου». Και το να σέβεσαι την πίστη της πλειονότητας τι σημαίνει; Ότι μπορείς να προσβάλλεις την πίστη των μειονοτήτων; Ούτε κι αυτό, προφανώς. Άρα, από τον πολύ σεβασμό, αυτολογοκρίνεσαι και γίνεσαι άνευρος και γλυκανάλατος ισορροπιστής. Το θέλουμε αυτό; Και μόνο η θρησκευτική πίστη πρέπει να είναι στο απυρόβλητο λόγω σεβασμού; Κι αν κάποιες άλλες πλειονότητες απαιτήσουν, με την ισχύ του αριθμού τους, αναλογο σεβασμό στην ιδεολογικοπολιτική τους πίστη, τι γίνεται; Δεν μας έμαθαν τίποτα οι ολοκληρωτισμοί του εικοστού αιώνα; Πιο απλό και ακίνδυνο δεν είναι να προσπερνάμε με ενα αδιάφορο χαμόγελο ή με μια τσουχτερή λεκτική απάντηση όσους «προσβάλλουν» την πίστη μας, το κόμμα μας ή την ομάδα μας;

 157. Μαρία said

  156
  Και για μένα, όπως έγραψα είναι προφανές, αλλά, όπως βλέπεις, οι θρήσκοι προσβάλλονται, μάλλον επειδή δεν θέλουν να τους ταυτίζουμε με τους αρνητές ή με τους χαζούς που πιστεύουν στον κρίνο.

  Σημερινή ανάρτηση Μόσιαλου για την ο https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/325053_mosialos-gia-o-apofygame-pio-dysmenes-senario-ohi-ton-kindyno
  Σε χώρες όπως η Ελλάδα με δυσμενή δημογραφικά χαρακτηριστικά και αρκετούς ανεμβολίαστους άνω των 50, ακόμα και μια ηπιότερη νόσος σε σχέση με τη Δέλτα που θα μολύνει περισσότερους, θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας, και πιθανώς σε συντομότερο διάστημα σε σύγκριση με τη Δέλτα.
  → Θα κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί, θα χρειαστεί να απομονωθούν για ένα διάστημα 7-10 ημέρων. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες σε υπηρεσίες όπως η παιδεία, η υγεία κλπ.

 158. Pedis said

  Κανονικά, στη βάση όλων των άλλων που πιστεύουν, τα κωθώνια όσον αφορά την πανδημία, το εμβόλιο κλπ θα έπρεπε να ήταν πέντε-δέκα φορές περισσότερα. Αυτό είναι ένα παράδοξο το οποίο αναδεικνύεται από τη «γελοιογραφία» του Μόσιαλου. Από την άλλη, καλό είναι να μην προκαλείται η καλή τύχη. Ζουν αναμέσα μας. Χειρότερα, ζούμε αναμέσά τους …

 159. ΣΠ said

  Εγώ ομολογώ ότι γέλασα με το μιμίδιο αλλά αν είχα FB ή Τουίτερ δεν θα το πόσταρα.

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  156. Κι εκεί να το επικεντρώσουμε, η ΙΣ το …ψόφησε! Αυτή την ώρα ασχολείται με …κρίνα / Κρίμα

 161. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ο ηπιότερος χαρακτηρισμός για τον Μόσιαλο θα ήταν η λέξη ακαιρίας. Πάρε τον παλαβό στο γάμο σου, να σου πει και του χρόνου.

  Την ώρα η χριστιανοσύνη παγκόσμια αναμένει την γέννηση του Χριστού και ψάλλει το: «Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός, ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὁδεύει ὁ ἀστήρ,…» βρήκε ο βλογημένος να μιλήσει για τον κρίνο… 🤪

  Νικοκύρη, για τη λέξη ακαιρίας χρωστάς άρθρο. 😉

  Άντε, καλά Χριστούγεννα πάλι.

 162. Μας ευχήθηκε κι ο εγκέλαδος μόλις:
  https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=1080838

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και όταν η σταλινοσύνη μεσουρανούσε ως τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία, πήγε ο άλλος ο ανευλαβής, ο ανίερος και σατίρισε εμμέτρως τα μουστάκια του επίγειου «Θεού»… Ε, την τράβαγε ο οργανισμός του την εξοντωτική εξορία, να μάθει να σέβεται. 😊

 164. Πέπε said

  162

  Και πότε έπρεπε να το πει δηλαδή; (Δεν πιστεύω να εννοοείς του Ευαγγελισμού). Είναι απολύτως στάνταρ οι σκιτσογράφοι να εμπνέονται από το καλαντάρι όσο και από την επικαιρότητα.

 165. ΚΑΒ said

  128 β

  Προς το έτερον φύλον δεν ησθάνετο έλξιν, ουδέν όμως υποδηλοί ομοφυλόφιλον τάσιν. Εις την Νεάπολιν του έδωσαν το προσωνύμιον Parthenias.

  Ο τύπος Virgilius απαντά το πρώτον κατά τον 5ον αιώνα.

  Ιστ. της Ρωμ. λογοτεχνίας L. Bieler

 166. Μαρία said

  166β
  Ο Δονάτος φταίει 🙂

 167. Μαρία said

  163
  Αν είναι ο κύριος σεισμός, όπως εύχομαι, είναι της πλάκας.

  165
  Ποτέ. Τα βλάσφημα ανέκδοτα απαγορεύονται.
  Απροπό ένα με το Νίκι Λάουντα και το (Ναζ)ωραίο στον άλλο κόσμο το θυμάστε;

 168. Πέπε said

  169

  Ναι. και με Ιούδα υπάρχουν διάφορα καταπληκτικά. Γενικώς υπάρχουν μερικά βλάσφημα ανέκδοτα πολύ καλά. Αλλά δε νομίζω να υπάρχει ανέκδοτο που να μην ασεβεί προς κάτι, οπότε μερικά ασεβούν προς τα θεία. Το χιούμορ ούτε μπορεί να είναι πάντοτε αθώο και στρογγυλό και απαλό, ούτε και θα έπρεπε. Αρκεί βέβαια να είναι αστείο και όχι σκέτα ασεβές.

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αρκεί βέβαια να είναι αστείο και όχι σκέτα ασεβές.»
  Σωστά αλλά ως προς την αισθητική αποτίμησή του και μόνο.
  Να υποθέσω ότι θα ήταν και ασεβές και άκαιρο αλλά και πολύ επικίνδυνο να δημοσιεύσει μια εφημερίδα της Θεσσαλονίκης γελοιογραφία που θα σατιρίζει τον ΠΑΟΚ την ημέρα που θα παίρνει το πρωτάθλημα (λέμε τώρα); Δεν είναι θρησκεία ο ΠΑΟΚ; Σοβαρά τώρα; 😊

 170. Νέο Kid said

  Και φυσικά , όλα τα καλά ανέκδοτα τα φτιάχνει ο MULTIVAC , όπως έλεγε ο Ασίμοφ, ε Δύτη; 😊

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  168α >>Αν είναι ο κύριος σεισμός, όπως εύχομαι, είναι της πλάκας.
  της Αφρικανικής πλάκας! 🙂 😦

  β,Πάντως τη διάταξη περί βλασθημίας την απέσυρε από το σχέδιο νόμου πρόπερσι ο Τσιάρας 🙂

 172. Μαρία said

  169
  Έχω διδάξει τον Μπαλάφα στο Παράδεισο και κανείς δεν με μάλωσε.
  http://sarantakos.com/kibwtos/mazi/Bouturas-diigimata.htm#%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%94%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%9F

 173. venios said

  Πάντως το μιμίδιο που αναπαρήγαγε (σικ!) ο Μόσιαλος δεν το βρίσκω να αποπνέει φανατισμό, με τα ελληνικά που ξέρω τουλάχιστον περί φανατισμού.

 174. Μαρία said

  172
  Για την ακρίβεια η βλασφημία είχε αποποινικοποιηθεί κι ο Τσιάρας επιχείρησε να την ξαναποινικοποιήσει.

 175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  175. >>Για την ακρίβεια η βλασφημία είχε αποποινικοποιηθεί κι ο Τσιάρας επιχείρησε να την ξαναποινικοποιήσει.
  Ναι! Δεν το διατύπωσα πλήρως. Ο Σύριζα (υπουργός Μιχάλης Καλογήρου) κατάργησε τη διάταξη (θυμηθείτε την περιπέτεια του παστίτσιου-μια από τις τρελές ιστορίες) αλλά νωρίς νωρίς, μόλις πιάσανε τον κάβο οι νουδίτες, δια του «αρμόδιου» Τσιάρα, επιχείρησαν να την επαναφέρουν, του την έπεσε το σύμπαν και ζόρι-ζόρι αναγκάστηκε να την αποσύρει.

 176. LandS said

  «και το κατάπιες αμάσητο»

  Πρέπει να είμαι χαζός.
  Δεν είδα καμιά προσβολή, ούτε στο πρόσωπο της Παναγίας, ούτε στον Ιωσήφ που οι ορθόδοξοι αγιογράφοι τον απεικονίζουν κάπως σταναχωρημένο και απόμακρο, ούτε στην Ορθοδοξία που είναι μισό κλικ παρακάτω σε φανατισμό στα περί της Αμώμου Συλλήψεως από ότι ο Ρωμαιοκαθολικισμός, ούτε στον Χριστιανισμό, ούτε πουθενά.
  Είδα μια χλεύη στους δύο εμπράκτως αρνητές μάσκας που έτυχε να συναντήσω και τους έβρισα κατάμουτρα μπροστά σε κόσμο. Είδα μια χλεύη σε κείνον τον παπά που στην είσοδο του Άη Δημήτρη στη Θεσσαλονίκη παραμέρισε τους αστυνομικούς που δεν άφηναν να μπαίνει κόσμος χωρίς μάσκα, σε αυτούς που υποστήριζαν ότι δεν μεταδίδεται ο ιός με τη Θεία Κοινωνία και σε όσους προβάλουν θρησκευτικά επιχειρήματα για να μην φορέσουν μάσκα, να μην τηρήσουν αποστάσεις να μην εμβολιαστούν.
  Το είδα σαν μια, μικρή ίσως, συμβολή στη προσπάθεια που όλοι πρέπει να κάνουμε να πνιγεί και να μη σώσει ο φασισμός που αναδύετα επικίνδυνα χρησιμοποιώντας μορφές σαν τους «θεματοφύλακες».
  Ίσως να είμαι χαζός.

  ΥΓ Πριν πολλά χρόνια και σε άσχετη περίπτωση (διαφωνία… Ιστορικής φύσεως) ένας πολύ καλός μου φίλος μου είπε: Κοίτα Σταύρο, ξέρεις ότι έχω βγάλει Καθολικό σχολείο και μεγάλωσα σε πιστή Καθολική οικογένεια με θείους και από τις δύο πλευρές ιερείς. Πρόσεχε λοιπόν γιατί ξέρω να κάνω εσένα να πιστέψεις στην Άμωμη Σύλληψη και ας μη πιστεύω εγώ.
  Εντάξει, υπερέβαλε λίγο και στην δύναμη της επιχειρηματολογίας και στην έκταση της εκκλησιαστικής υποκρισίας αλλά δεν έχουν όλοι καταπιεί ΑΜΑΣΗΤΟ το οτιδήποτε και αυτοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την ανάρτηση Μόσιαλου.

 177. LandS said

  Ιστορικών γνώσεων.

 178. Theo said

  Καλημέρα,

  Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!

  Πολύ δεν ασχοληθήκαμε με ένα βλάκα που, από τη θέση που έχει, αντί να προσπαθήσει να κάνει κάτι για το ΕΣΥ που καταρρέει, τους υγειονομικούς που έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, τον κόσμο που ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία ή που δεν έχει πρόσβαση σ’ αυτά και υποφέρει, αυτός θέλει να το παίξει δεν ξέρω τι;

  Κι έχεις τον μετρ της στρεψοδικίας να προσπαθεί να μας πείσει πως οι χριστιανοί πιστεύουμε στη σύλληψη δια του κρίνου (αναμενόμενο αυτό) και τον άλλο ότι τάχα μου η Ιερά Σύνοδος απειλεί με μηνύσεις, όταν η ανακοίνωσή της τελειώνει: «Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, μακροθυμία και προσευχή ‘ὑπέρ τῶν μισούντων καί ἀγαπώντων ἡμᾶς'»!!

  Τέλος πάντων, δεν θα επανέλθω, μέρα που είναι.

 179. Alexis said

  Καλημέρα.
  Χρόνια πολλά σε όλους!

  #177: Όχι Σταύρο δεν είσαι χαζός, μια χαρά τα λες και μια χαρά τα βλέπεις.
  Υπερβολική και άστοχη η αντίδραση της ΙΣ για ένα θέμα ουσιαστικά ανύπαρκτο.

 180. Pedis said

  #177 – Όταν γράφεις ότι δεν το έχουν καταπιεί όλοι αμασητο, εννοείς χριστιανούς που δεν πιστεύουν στην αμωμη σύλληψη; 😁🤣😭

 181. Γιάννης Κουβάτσος said

  «και τον άλλο ότι τάχα μου η Ιερά Σύνοδος απειλεί με μηνύσεις,»
  Αν ο «άλλος» είμαι εγώ, Theo, δεν είπα σε κανένα σχόλιο ότι η Ι.Σ. απειλεί με μηνύσεις. Με μήνυση απειλεί μία κυρία *, η οποία έχει αποδυθεί σε θήρα υπογραφών, ώστε να γίνουν πολλοί οι «θιγόμενοι», γιατί ο αριθμός μετράει, γιατί όσο πιο πολλοί μαζευόμαστε, τόσο πιο εύκολο είναι να πνίξουμε τη φωνή των «βέβηλων» και των «ανόσιων», γιατί είμαστε η πλειονότητα εμείς σ’ αυτόν εδώ τον τόπο.
  Και να πω και κάτι ακόμα; Ο σεβασμός είναι επιβεβλημένος απέναντι στα πρόσωπα· τους ανθρώπους και την προσωπικότητά τους οφείλουμε να σεβόμαστε, όχι τις ιδέες τους
  και την πίστη τους σε αυτές . Οι ιδέες, θρησκευτικές ή άλλες, δεν είναι δυνατόν να προσβληθούν, δεν είναι έμψυχα και έλλογα όντα με συνείδηση και συναισθήματα, ώστε να προσβληθούν. Αν τώρα οι πιστοί τους ταυτίζονται τόσο πολύ με τις αντιλήψεις τους, σε σημείο που να θεωρούν προσωπική προσβολή τη σάτιρα, τον χλευασμό και την απαξίωση προς αυτές, τότε το πρόβλημα είναι δικό τους και θα πρέπει να δουλέψουν με τον εαυτό τους, ώστε να γίνουν λιγότερο φανατικοί και περισσότερο ανοιχτόμυαλοι, εν ολίγοις να χαλαρώσουν, να πάψουν να είναι μονίμως στην τσίτα και στα χαρακώματα. Ζούμε και οι υπόλοιποι σ’ αυτήν την κοινωνία και δεν γίνεται να είμαστε συνέχεια με τον φόβο μήπως προσβάλουμε τους εύθικτους πιστούς θρησκειών και ιδεολογιών κάθε φορά που ανοίγουμε το στόμα μας για να κρίνουμε ή ακόμα και να σατιρίσουμε, βρε αδερφέ.

  *Ψάξε στα χτεσινοβραδινά σχόλια και θα δεις τα σχετικά με την κυρία που απειλεί με μηνύσεις.

 182. BLOG_OTI_NANAI said

  Γιάννη, τα περί «σάτιρας» δεν τα κατάλαβα καθόλου.

  Η γελοιογραφία που αναφέρεται σε κρυφή γκομενοδουλειά της Παναγίας ως το τιμώμενο πρόσωπο τα Χριστού-γεννα, υπάρχει κάποιος που να δηλώνει τόσο αφελής ώστε να μην καταλαβαίνει ότι είναι προσβλητικό για κάποιους; Στην κοινωνία μας που τάχα «προχωρά» και «ανατριχιάζει» ακόμα και με την παραμικρή λεκτική παρενόχληση, θα ανέχεται την προσβολή επιλεκτικά;

  Ας δούμε π.χ. έναν τομέα που αποτελεί το καινούριο παιχνίδι της πολιτικά ορθής «προοδευτικότητας», τους ΛΟΑΤΚΙ.
  Η ομάδα αυτή, ακόμα για την πιο ειρηνική διαφωνία ως προς συγκεκριμένες πρακτικές ή ιδεολογικές τοποθετήσεις, ξεχνά ότι η Δημοκρατία προβλέπει το αγαθό της ανοιχτής διαβούλευσης και δημιουργεί ένα περιβάλλον που όχι μόνο ισοπεδώνει την προσωπικότητα του διαφωνούντα, αλλά επιδιώκει να τον εξοντώσει και φυσικά, στερώντας του δουλειά και εισοδήματα διαχέοντας κακή φήμη. Θυμίζω τις εκστρατείες μίσους που έχει διεξάγει ακόμα και κατά γκέι ατόμων που «τόλμησαν» να δηλώσουν την ομοφυλοφιλία τους ως «επιλογή» ή δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με τις υιοθεσίες.

  Αυτού του τύπου οι αντιδράσεις είναι ασφαλώς παράλογες και φασιστικές, σαν να κινούσε σήμερα η Εκκλησία δικαστική διαδικασία επειδή κάποιος δηλώνει απλώς ότι δεν πιστεύει.

  Όμως, εάν κάποιος πει για τους ΛΟΑΤΚΙ, «αυτοί που κανελώνουν το ριζόγαλο δεν νομίζω ότι θα έπρεπε υπό κάποιες προϋποθέσεις να υιοθετούν παιδιά» αυτό, χωρίς καν να περιέχει υβριστικές λέξεις, είναι λόγος προσβλητικός που αξίζει να παραπονεθεί κάποιος διότι άλλο η σάτιρα και άλλο η ηθελημένη προσβολή.

  Αν λοιπόν κάποιος θέλει να παίξει το παιχνίδι ότι «δεν καταλαβαίνει» για ποιον λόγο κατά την εορτή των Χριστουγέννων κάποιος προσβάλλεται όταν ένα τόσο προβεβλημένο άτομο λέει δημοσίως τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή του εξώγαμου της Παναγίας με τον φίλο της, τότε είναι κρίμα για την τύχη οποιασδήποτε σοβαρής συζήτησης.

  Και φυσικά, διαφωνώ 100% με οποιεσδήποτε δικαστικές διώξεις. Αντιθέτως, θεωρώ ότι ο κάθε Μόσιαλος όπως και κάθε ένας που βλαστημάει και προσβάλλει πρέπει να διατηρεί ανενόχλητος το δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση.

  ΥΓ
  136:
  α) Ο Χριστός δεν είναι κάποια «ελληνική θεότητα» για να είναι «δική μας», αλλά αποτελεί θρησκευτική πίστη δις ανθρώπων από όλα τα έθνη.
  β) Όταν κάποιος δεν πιστεύει, τότε κάνει χιούμορ «με τους θεούς του», αλλά «με τους θεούς των άλλων».

 183. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  144 Απόλυτος σεβασμός, συμπαράσταση και αλληλεγγύη σε μουσουλμάνους που «βλασφημουν» απέναντι στον Μωάμεθ, όπως ο Σάλμαν Ράσντι. Μακαρι να ήταν χιλιάδες.

  162 Από σένα μαθαίνω τη λέξη 🙂

  174 Ε, ναι

 184. BLOG_OTI_NANAI said

  183: «τότε ΔΕΝ κάνει χιούμορ «με τους θεούς του» , αλλά «με τους θεούς των άλλων»«.

  Να θυμίσω επίσης ότι οι ίδιοι οι χριστιανοί κάνουν και χιούμορ ακόμα με πολλά ζητήματα, ακόμα και ο μακαριστός Χριστόδουλος έλεγε ανέκδοτα. Άρα, μην προσβάλλουμε τη νοημοσύνη μας συγχέοντας τη σάτιρα ή το αστείο με την προσβολή.

 185. Γιάννης Κουβάτσος said

  184: Α, έτσι ναι. Το εξέλαβα ανάποδα το σχ. 136.😊 Προφανώς και συμπαραστεκόμαστε αναφανδόν σε όλους ανεξαιρέτως τους «βλάσφημους».

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  184: Ευτυχώς δεν είναι το ίδιο. Όπως είχα ξαναπεί, αν οι Ορθόδοξοι απειλούσαν αλλά και εφάρμοζαν την σφαγή ανθρώπων που βλαστημούσαν, τότε εγώ θα ήμουν με τους βλάστημους. Αντιθέτως, πλήθος χριστιανών έχουν σφαγιαστεί και εκτοπιστεί λόγω της πίστης τους από το Ισλάμ, και προς ντροπή των δήθεν «προοδευτικών», δεν μίλησε κανείς.
  Η θυσία των δολοφονημένων και μαχόμενων ανθρώπων ενάντια στο Ισλάμ, όπως και η πράξη του Μακρόν, ποτίζει το έδαφος της Ελευθερίας. Στην περίπτωση όμως της Ορθοδοξίας είναι απλώς επίδειξη ρητορικής μίσους. Μάλιστα, είναι αστείο που η Εκκλησία δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι έχουμε ρητή διαβεβαίωση από συγγραφείς της εποχής του Καΐρη, του Ροΐδη ή του Λασκαράτου, ότι χρησιμοποίησαν την Εκκλησία για να διαφημίσουν το έργο τους! Πραγματικά, αξίζει να συγκρίνουμε τους χασάπηδες του Ισλάμ, με την εκκλησιαστική αντίδραση που την χρησιμοποιούν ή ακόμα και την επιθυμούν διακαώς οι κάθε λογής πονηροί εδώ και 200 χρόνια για ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ;

 187. Spiridione said

  76. 82. Εγώ το έχω ακούσει σουρεκλεμές. Βλέπω το έχει και ο Καρκαβίτσας.

 188. Γιάννης Κουβάτσος said

  Φίλε Blog, επειδή έγραψα πολλά για το θέμα, να επαναλάβω μόνο αυτό που είπα και στο 182: δεν δέχομαι την έννοια της προσβολής όπως την εννοούν διάφοροι πιστοί. Σέβομαι απολύτως τους ανθρώπους, αλλά δεν έχω καμία υποχρέωση να σέβομαι τις ιδέες τους. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να χαρακτηρίσω κάποιον ηλιθιο, αλλα έχω κάθε δικαίωμα να χαρακτηρίσω ηλίθιες τις αντιλήψεις του. Ελπίζω να γίνεται κατανοητή η διαφορά. Μπορεί να είναι άκομψος ο χαρακτηρισμός, μπορεί να πρέπει να διατυπώσω διαφορετικά την αντίθεσή μου για λόγους σαβουάρ βιβρ, αλλά προσβολή δεν υπάρχει. Το πρόβλημα είναι πάντα ο φανατισμός και η δυσανεξία στην κριτική και τη σάτιρα. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κριτική άστοχη και να την αποδομήσουμε με την επιχειρηματολογία μας· μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κακόγουστη τη σάτιρα και να την κράξουμε όσο θέλουμε. Αλλά πρέπει να μάθουμε να τις ανεχόμαστε.
  Τα σκίτσα του Σαρλί Χεμπντό για τον Μωάμεθ δεν ήταν προσβλητικά· προσβλητικά ήταν τα σκίτσα για τους νεκρούς από τον σεισμό στην Ιταλία. Προσβλητικά και εξοργιστικά και απάνθρωπα. Και σ’ αυτό το παράδειγμα ελπίζω να είναι κατανοητή η διαφορά.

 189. Spiridione said

  140. Πάντως, αυτό με τον κρίνο έχει γίνει παροιμιώδης φράση, και οι παροιμιώδεις φράσεις δεν είναι πάντα ακριβείς (όπως πχ κάποιοι που λένε ότι ‘είμαι στο μάτι του κυκλώνα’ είναι λάθος).
  182. Είναι πρώην ή και νυν στέλεχος της ΝΔ, πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού Ξάνθης.

 190. Spiridione said

 191. sarant said

  185 Δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος ο Μόσιαλος;

 192. atheofobos said

  Στο ποστ μου
  Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2014/12/blog-post_23.html
  γράφω σχετικά με το πως μας προέκυψε ο κρίνος:
  Στην Δύση, παρά το ότι δεν αναφέρεται στα Ευαγγέλια ,αλλά επίσης και στην δική μας Ιερή παράδοση, που αναγνωρίζεται από την εκκλησία ως ισόκυρη με την αγία Γραφή, απεικονίζεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ να δίνει στην Παναγία ένα κρίνο.
  Ο κρίνος ήταν το σύμβολο της αθωότητας, της αγνότητας και της παρθενίας, και συχνά όταν αναπαριστάνονταν επάνω σε βωμό δεν είχε στήμονες,που θυμίζουν το όργανο με το οποίο εισέρχεται κανείς, για να μην μολύνουν την παρθενική αγνότητα του άνθους!
  Ένα όμως θέμα που έχει προκαλέσει από αιώνες το έντονο μαλλιοτράβηγμα μεταξύ θεολόγων και διαφόρων χριστιανικών δογμάτων είναι ότι το αιπάρθενον της Παναγίας δεν συμβαδίζει με την ύπαρξη αδελφών του Χριστού, ούτε με την παρουσίαση του Ιωσήφ σαν πατέρα του, σύμφωνα με όσα γράφουν τα Ευαγγέλια:
  ΛΟΥΚΑΣ 2,48. Η Παναγία, λέει στον Ιησού για τον Ιωσήφ: «Ιδού ο πατήρ σου καγώ οδυνώμενοι εζητούμέν σε».
  ΜΑΤΘΑΙΟΣ 1,25 «και ουκ εγίνωσκεν αυτήν έως ου έτεκε τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον, και εκάλεσε το όνομα αυτού Ιησούν».
  ΜΑΤΘΑΙΟΣ 13,55-56, ΜΑΡΚΟΣ 6,3. ΛΟΥΚΑΣ 8,19). «Ουχ ούτός εστίν ο του τέκτονος υιός, ουχί η μήτηρ αυτού λέγεται Μαρία και οι αδελφοί αυτού Ιάκωβος και Ιωσής και Σίμων και Ιούδας, και αι αδελφαί αυτού ουχί πάσαι προς ημάς εισι; »
  Κατά την Ορθόδοξη εκκλησία η Παναγία όχι μόνο δεν έκανε άλλα παιδιά αλλά παρέμεινε παρθένος ακόμα και μετά τον τοκετό που δεν έγινε βέβαια με καισαρική!
  Η εικονογραφία της εκκλησίας μας παρουσιάζει το αειπάρθενον με τα τρία αστέρια που ζωγραφίζει στο κεφαλομάντηλό της.
  Είναι «η προ τόκου» (αστέρι αριστερού ώμου), «η εν τόκω» (αστέρι κεφαλής) και «μετά τόκον» (αστέρι δεξιού ώμου) Παρθένος.
  Τελικά η Παναγία ανακηρύχθηκε Θεοτόκος με μεγάλη καθυστέρηση το 431 από την Γ΄ οικουμενική Σύνοδο.

 193. BLOG_OTI_NANAI said

  189: Γιάννη, ασφαλώς η συζήτηση δεν αφορά το τι θεωρώ εγώ ή εσύ προσβλητικό. Προσωπικά αδιαφορώ παντελώς για τον Μωάμεθ, όμως ποτέ δεν θα έλεγα ότι η σάτιρα κατά του Μωάμεθ «δεν είναι» προσβλητική, επειδή δεν την θεωρώ εγώ για εμένα. Οφείλουμε στους γύρω μας την ενσυναίσθηση. Δεν πάει πουθενά ο κόσμος αλλιώς. Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από τον καθένα μας. Γι’ αυτό συζητούσαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι χωρίς ενσυναίσθηση ανθρώπινη ή δημοκρατική που δηλώνουν ως «πολιτική πράξη» τη σφαγή του Κουφοντίνα ή συζητήσαμε πόσο ατυχής ήταν η προσέγγιση «εγώ δεν τρομοκρατήθηκα» από τη 17Ν. Άλλοι θεώρησαν προσβλητικό το «εγώ δεν τρομοκρατήθηκα» άλλοι όμως όχι. Αυτό είναι ενσυναίσθηση, να βγαίνει κάποιος από το εγώ του και να κατανοεί τους γύρω του, να δείχνει ευαισθησία.

 194. Γιάννης Ιατρού said

  Αρχικά Χρόνια Πολλά και καλές γιορτές σε όλους

  για τον «κρίνο» και την συζήτηση που ξεκίνησε από την εικόνα στην ανάρτηση του Μόσιαλου:
  Ο κρίνος στην εικονογραφία με την Θεοτόκο έχει τις ρίζες του στην καθολική (παππική) εκκλησία. Οι αγγελιοφόροι από πολύ παλιά κρατούσαν ένα ραβδί, σκήπτρο, κάτι τέτοιο τέλος πάντων, ενδεικτικό του αξιώματος ή της υπηρεσίας που προσέφεραν. Παρόμοια απεικόνιση έχουμε και με τον αγγελιοφόρο Ερμή. Οι αρχική εικονογραφία έδειχνε λοιπόν τον Άγγελο (που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο) να κρατά την ράβδο του κήρυκα ή κλαδί ελιάς. Η εικονογραφία στην Ελλάδα έως και τον 19ο αιώνα ακολουθεί τη βυζαντινή παράδοση. Ακόμα και οι εικόνες της λεγάμενης «λαϊκής τέχνης» αγνοούν παντελώς τον κρίνο. Πιθανώς με τους Βαυαρούς που ήλθαν με τον Όθωνα ήλθε φυτευτή μαζί με την αρχιτεκτονική και η ζωγραφική της πατρίδας του νέου βασιλέως, παραμερίζοντας την «κακότεχνη» λαϊκή τέχνη.

  Απ΄την άλλη, κρίνος είναι ένα πανάρχαιο θρησκευτικό σύμβολο, όμως δεν αναφέρεται πουθενά στις Γραφές περί Ευαγγελισμού.

 195. π2 said

  Στα του Μόσιαλου, εγώ δεν βλέπω καμιά προσπάθεια προσβολής της θρησκείας, της εκκλησίας ή των πιστών. Πρόκειται για μια πολιτισμική αναφορά, με λειτουργία όμοια με αυτήν του αυτοοικτιρμού οπαδών μιας ομάδας ποδοσφαίρου. Όπως θα έλεγε ένας Ολυμπιακός για παράδειγμα «ρε φίλε, τι άχρηστος είναι αυτός ο πολιτικός, ούτε ο Λέμενς [σημ. συντάκτη: πανάσχετος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού] τέτοια αδυναμία αντίληψης», χωρίς προφανώς διάθεση να θίξει τον Ολυμπιακό, έτσι κι ο Μόσιαλος σχολιάζει κάτι παντελώς άσχετο με τη θρησκεία με μια επίκαιρη λόγω των εορτών μεταφορά αντλημένη από τη δική του πολιτιστική εμπειρία.

  Οπότε δεν καταλαβαίνω καθόλου την κριτική ότι ταυτίζει τους πιστούς με όσους πιστεύουν στον κρίνο, κι όσοι κουνούν το δάχτυλο για έλλειψη ενσυναίσθησης, να προσέξουν μήπως όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

  Τέλος πάντων, καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία και αγάπη.

 196. BLOG_OTI_NANAI said

  193: «Τελικά η Παναγία ανακηρύχθηκε Θεοτόκος με μεγάλη καθυστέρηση το 431 από την Γ΄ οικουμενική Σύνοδο»

  Καταρχάς, η Οικ. Σύνοδος απλώς επικύρωσε την από αιώνες δεδομένη ευλάβεια προς την Παναγία. Διότι έχουμε π.χ. την αναφορά ότι «η παρθένος γέννησε τον Θεό», που σημαίνει Θεοτόκος, ήδη από τον Ιγνάτιο το Θεοφόρο που έγινε επίσκοπος μόλις το… 70 μ.Χ! Μέχρι και ο Ιουλιανός μαρτυρά ότι δεκαετίες πριν το 431 η Παναγία ονομαζόταν Θεοτόκος από τους Χριστιανούς.
  Αυτό με το 431 είναι κάτι σαν «νατσουλισμός» δηλ., άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τις πηγές και το αντικείμενο μπερδεύονται.

 197. Γιάννης Κουβάτσος said

  «όμως ποτέ δεν θα έλεγα ότι η σάτιρα κατά του Μωάμεθ «δεν είναι» προσβλητική, επειδή δεν την θεωρώ εγώ για εμένα.»
  Μα πώς είναι προσβλητική για τον Μωάμεθ; Αυτό μόνο ο ίδιος ο Μωάμεθ θα μπορούσε να το πει, αλλά έχει πεθάνει εδώ και 14 αιώνες. Προσβλητική για τους οπαδούς του εννοείς, λοιπόν, κι εδώ είναι η διαφωνία μας. Να ξαναπώ ότι όποιος προσβάλλεται για λογαριασμό επιφανών νεκρών, συμβόλων και ιδεών, θα πρέπει να βρίσκει τρόπο να το ξεπερνάει, να κάνει ασκήσεις ορθολογισμού, αποφανατισμού και μετριοπάθειας.

 198. ΚΩΣΤΑΣ said

  184β –> Από σένα μαθαίνω τη λέξη

  Νικοκύρη, δεν κατάλαβα αν αστειεύεσαι, γιατί ακολουθεί και φατσούλα.

  Νομίζω ότι τον ακαιρία τον περιλαμβάνει και ο Λασκαράτος στο ιδού ο άνθρωπος ή στους χαρακτήρες, όπως είναι γνωστό το έργο του. Δεν ξέρω σε ποια αποθήκη το έχω για να το κοιτάξω. Γι’ αυτό κρατώ και μια επιφύλαξη. Αν κάποιος μπορεί να το βρει στον θείο γκούγκλη, θα μου έλυνε κι εμένα την απορία, πού τον έχω συναντήσει;

 199. BLOG_OTI_NANAI said

  Η «άνεση» όταν κάτι αφορά τους «άλλους» είναι πολύ κλασική στο Ελλάντα, γι’ αυτό βλέπουμε κάποιους να πετάγονται όταν θεωρούν ότι δέχεται επίθεση η ιδεολογία τους… Φυσικά, η ποδοσφαιροποίηση των αντιλήψεων του διπλανού είναι μια εξαιρετική απόδειξη του ελληναράδικου «να ψοφήσει η γίδα του δίπλα».

 200. BLOG_OTI_NANAI said

  198: Γιάννη επιλέγεις να υποβιβάσεις την συζήτηση στην υπόθεση ότι θεωρώ δήθεν πως προσβάλλεται ο ίδιος ο… Μωάμεθ ή ο Χριστός, ή ότι προσβάλλομαι εγώ για λογαριασμό του Χριστού;! Μπορεί να υπάρξει συζήτηση όταν γελοιοποιούμε τα αυτονόητα;
  Όταν δηλώσεις εσύ ότι πρεσβεύεις την τάδε αρχή που διάβασες στον τάδε, και τότε κάποιος σου πει ότι ο τάδε είναι ένας μαλάκας, ποιον πιστεύεις ότι έχει σκοπό να προσβάλει; Τον πεθαμένο που τον λέει μαλάκα για να… παρεξηγηθεί, ή εσένα που υιοθετείς όσα λέει «ο μαλάκας»; Θα παραστήσουμε μεταξύ μας τον κινέζο; Προσωπικά έχω μάθει να τοποθετούμε επάνω ακριβώς σε όσα λέει ο άλλος, χωρίς να παριστάνω ότι καταλαβαίνω άλλα από τα αυτονόητα. Κρίμα να καταντάμε εκεί την κουβέντα.

 201. Α. Σέρτης said

  199
  Λέξη «ακαιρία» υπάρχει.
  Ο «ακαιρίας» όχι, ούτε στον Λασκαράτο.

 202. Pedis said

  Το δουλεματάκι με τον κρίνο είναι κοροϊδία για την πίστη (και όσων την παίρνουν στα σοβαρά και την υπερασπίζονται) για την παρθένα που συνέλαβε κι γέννησε το γιο του θεού, του Δία ξερωγώ, και παρέμεινε και παρθένα.

  Άκρως βλάσφημα για τους χαζούς θρησκόληπτους πολλά έργα του Ευαγγελισμού επειδή είναι πανέμορφα. Εδώ η χορεογραφία του Μποττιτσέλι, με τίτλο θα έλεγα εγώ, «vorrei e non vorrei …» 😎

 203. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο ακαιρίας δεν υπάρχει ούτε στους τίτλους των εξεταζόμενων χαρακτήρων ούτε στο γλωσσάρι του «Ίδε ο άνθρωπος».

 204. Α. Σέρτης said

  204
  Απαντήθηκε ήδη

 205. Γιάννης Κουβάτσος said

  204:Του «Ιδού ο άνθρωπος», για να είμαι ακριβής στον τίτλο του βιβλίου.

 206. ΚΩΣΤΑΣ said

  202
  Ευχαριστώ για την απάντηση. Τότε, αν είναι όντως έτσι, κρατώ και μια επιφύλαξη, κάποιο μπέρδεμα θα έχω στη μνήμη μου. Να το μπερδεύω με το άκαιρος; Το αφήνω, ας μην ασχοληθούν άλλοι.

 207. ΚΩΣΤΑΣ said

  Αφήστε το, μην ασχολείσθε, γιατί μπορεί να σας βάζω σε άσκοπη ταλαιπωρία. Θα το ξαναδώ μόνος μου όταν θα έχω όρεξη και χρόνο. Σας ευχαριστώ.

 208. atheofobos said

  197
  Γιατί άραγε χρειάστηκαν 431 χρόνια για γίνει επισήμως αποδεκτό το αυταπόδεικτο από τους πιστούς;
  Μήπως γιατί το αειπάρθενον δεν συμβιβαζόταν με την ύπαρξη και άλλων παιδιών της, βάσει των γραφών που μιλάνε για αδελφούς του Χριστού;
  Προφανώς μην μπορώντας να τεκμηριώσεις κάτι ενάντια σε όσα γράφω γράφεις για το 431 πως πρόκειται για κάτι παντελώς άσχετο, δηλαδή νατσουλισμό!
  Ο Νικοκύρης έχει δώσει σαφή και καθοριστικό ορισμό του νατσουλισμού ως:
  ευφάνταστη αλλά εντελώς ατεκμηρίωτη εξήγηση παροιμιώδους φράσης.
  Εκ της πόλεως δηλαδή έρχομαι και εις την κορυφήν κανέλα!

 209. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – «Νικοκύρη, η πίστη σε θεό κινείται πέρα από τα όρια της λογικής και της επιστήμης.»
  Σιγά βρε Κώστα μη κινείται και εκτός σύμπαντος.😂 Και λογική εξήγηση έχει και επιστημονικά αποδείξιμη είναι και μάλιστα εύκολα.
  Σχετικά πρόσφατα, είχες πεί πως κάπου στα είκοσι +(;) αποφάσισες πως θα είσαι Χ.Ο, αλλά δεν είπες γιατί και με ποιά συγκριτικά κριτήρια το αποφάσισες. Αποκλείεται πάντως να εξέτασες ΟΛΕΣ τις θρησκείες (πάνω από 4,000) και να κατέληξες στην ορθόδοξη χριστιανική αλήθεια, ΤΟΤΕ ΠΩΣ;😊

  Πρίν αρκετά χρόνια, ο αγαπητός ιστολογικός φίλος μου ο Τheo, είχε πεί πως είχε ένα μοναδικό βίωμα που τον έκανε να πιστέψει αληθινά στον Θεό και στην χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία.
  Είμαι ΑΠΟΛΥΤΩΣ βέβαιος πως όντως είχε αυτό το εκπληκτικό βίωμα ο Τheo, το ερώτημά μου, είναι το ίδιο με σένα, γιατί επέλεξε τον ορθόδοξο Θεό και την ανάλογη θρησκεία κι όχι πχ τον Αλλάχ, τον Ιεχωβά, τον Βούδα κλπ;

  Θα το κάνω λίγο πιο ROCK,😂 ένας από τους μεγαλύτερους μπουρδολόγους, (Μάρξ) έγραψε (με καλές προθέσεις) μία από τις μεγαλύτερες μπούρδες (Κεφάλαιο) στην ιστορία, κι ενώ έχει αποδειχτεί πρακτικά πως δεν στέκει με τίποτε, οι «θρήσκοι» οπαδοί επιμένουν στην αλήθεια του, γιατί;

  Ο μηχανισμός, είναι ο ίδιος φίλε μου και για τις τρείς περιπτώσεις.😊

  «Να προσθέσω και κάτι ακόμη. Αν έχει καρύδια, ας έκανε ένα σκίτσο του Μωάμεθ κι ας έγραφε και το ανάλογο εξυπνακίστικο σχόλιο. Τολμάει;»
  Εδώ δεν μιλάς με την λογική Κώστα, αυτός ακριβώς είναι ο μηχανισμός!

  «Οι χριστιανοί είναι καλόβολοι και δημοκράτες, μπορεί άνετα και χωρίς κόστος να προβάλει την πίστη τους.»

  😂😂😂😂😂😂😂😂 Νάσαι καλά ρε φίλε, από τα καλύτερα ανέκδοτα που έχω ακούσει στην ζωή μου, θα το λέω και στα εγγόνια μου.😂

  Χρόνια πολλά και καλές γιορτές να έχεις με υγεία και έξυπνο χιούμορ πάντα.

 210. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  149 – «Για να υπάρξει μια ισορροπία σε οποιαδήποτε κοινωνία, ο κάθε κατέχων κάποια θέση οφείλει να σέβεται τις αξίες που πρεσβεύει η πλειοψηφία της αυτών που εκπροσωπεί.»
  Όχι Theo, οφείλει να ανέχεται όλες τις αξίες ανεξαρτήτως ποσοστού, πλήν των φασιστικών που δεν είναι αξίες αλλά διαστροφικά σκουπίδια, κι αυτό στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας, σε οποιαδήποτε άλλη, δεν μπορεί να υπάρξει γενική ανοχή.

  Ο σεβασμός εμπνέεται δεν επιβάλλεται, εγώ δεν έχω κανένα σεβασμό στην πίστη σου, την ανέχομαι όμως στο πλαίσιο των δημοκρατικών μου αρχών.
  Αντίθετα, έχω μεγάλο σεβασμό κι εκτίμηση σε σένα προσωπικά κι ας μη γνωριζόμαστε, είναι η γενική σου στάση εδώ που μου τον έχει εμπνεύσει, ενώ για τον χριστιανοταλιμπάν, δεν μπορώ να πώ το ίδιο.😂

  Χρόνια πολλά με υγεία.

  Υ.Γ – Συμφωνώ πάντως, πως η σχετική ανάρτηση, ήταν ατόπημα.

 211. BLOG_OTI_NANAI said

  Ακαιρίας είναι χαρακτήρας του Θεόφραστου.

 212. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έλλη Παπαγγελή: Διάβασα Μαρξ στα 15. Έλεγε βλακείες:
  «Στα 15 μου χρόνια απέρριψα τον κομμουνισμό γιατί διάβασα το «Κεφάλαιο» του Καρλ Μαρξ και είδα ότι ο άνθρωπος λέει βλακείες» 😂😂😂

 213. ΚΩΣΤΑΣ said

  210 Λάμπρε μου, φίλε μου καλέ, πρώτα χρόνια πολλά για την ημέρα, Χριστούγεννα γαρ!

  Εν τάχει. Η ύπαρξη θεού και η πίστη σε αυτόν δεν μπαίνει σε καλούπια, δεν ερμηνεύεται με κανόνες λογικής και επιστήμης, είναι κάτι πέρα από αυτό, είναι εσωτερική ανάγκη πολλών ανθρώπων και βίωμα του καθενός.

  Γενικώς πιστεύω σε θεό κατά συνείδηση χωρίς να τηρώ σε όλα το τυπικό της εκκλησίας. Η αδυναμία μου να βρω απάντηση στην γενεσιουργό αιτία του σύμπαντος κόσμου, η εσωτερική ανάγκη που νιώθω όταν από κάπου θέλω να πιαστώ σε ώρα δύσκολη και η αγαλλίαση που νιώθω σε κάποιες στιγμές, όταν έχω έστω την ψευδαίσθηση, ότι ο θεός είναι δίπλα μου με οδήγησαν στην παραδοχή ύπαρξης θεού.

  Γιατί Χριστό και όχι άλλον θεό. Έτσι το βρήκα, έτσι το βιώνω, έτσι θα το αφήσω ως παρακαταθήκη στα παιδιά μου κι όπως θέλουν ας κάνουν. Πέραν αυτού, με όσα βλέπω γύρω μου, ο χριστιανισμός είναι η πιο ουμανιστική και φιλελεύθερη θρησκεία.

  Χαίρομαι που θα γίνω πηγή ανεκδότου να χαίρονται και να γελάνε και τα εγγονάκια σου! 😅🤣😂

  Είπα εν τάχει, σεντόνι μου βγήκε! 🤪

 214. BLOG_OTI_NANAI said

  209: Αθεόφοβε, ασφαλώς δεν έχεις ιδέα για το πώς λειτουργούν οι θεσμοί αυτοί στην Εκκλησία όπως και αγνοείς ότι η αντίληψη πως η Γραφή πουθενά δεν επιβεβαιώνει ότι τα λεγόμενα αδέλφια του Ιησού ήταν παιδιά της Μαρίας υπήρχε εξαρχής και γι’ αυτό βρίσκουμε στους εκκλησιαστικούς συγγραφείς τις διατυπώσεις πως τα αδέλφια του Ιησού απλώς «λέγονται» ή «καλούνται» έτσι. Ο Ωριγένης ήδη είχε απορρίψει ότι πρόκειται για παιδιά της Μαρίας αλλά η απόρριψη έρχεται ακόμα πιο πριν. Μιλάμε δηλ. για ζήτημα που είχε λήξει πολύ πριν το 431. Απλώς μπερδεύεσαι επειδή αγνοείς τα ζητήματα.
  «Νατσουλισμός» επειδή ακολουθείς μια αυθαίρετη εξήγηση, σαν τον Νατσούλη.

 215. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια που αναφέρθηκε ο Λασκαράτος, ας βάλουμε έναν επίκαιρο χαρακτήρα του, παρμένο από τον ιστότοπο του Νικοκύρη:

  Ο ΔΟΚΗΣΙΣΟΦΟΣ

  Ο δοκησίσοφος έλαβε από τη φύση του το χάρισμα του να έχη μεγάλην ιδέαν δια τον εαυτόν του, δια τας γνώσεις του. Ο δε τοιούτος και ζη μεγάλος με τη φαντασία του, έως ότου η περίστασες του το επιτρέπουνε, έως ότου απαντήματα με ανυπομόνους δεν τον εχθέτουνε σε δυσάρεστα ξεγελάσματα.

  Καλά γεμάτος από την ιδέα του, και συνηθισμένος ακολούθως να μιλή ως από καθέδρας δια πράγματα που κάπως εννοεί, ξεθαρρεύει αγάλι΄ – γάλι, και απλώνεται να φλυαρή με τον ίδιον διδαχτικόν τρόπον και δια πράγματα εις τα οποία δεν έχει διόλου γνώριση.

  Ότι δε η μεγάλη ιδέα του εαυτού του φυσικώ τω λόγω τόνε φέρνει στη φλυαρία, ευκόλως ημπορεί να εννοηθή· επειδή, αφού έφθασε να πείση τον εαυτόν του ότι είναι κάτοχος μιας σπανίας νοημοσύνης, μιας σωστότητος κρίσεως αλανθάστου, ενός πνεύματος οπού από λίγο εννοεί πολύ… από τότε δεν αμφιβάλλει πλέον ότι τον φθάνει ν΄ απαντήθηκε κάπου και να ομίλησε με τον Αραγγό, δια να μπορή να εξηγή τες περιοδείες των κομήτων· να εχαιρετήθηκε με τον Βίσμαρκ, δια να ημπορεί να αποφθέγγεται στα πολιτικά· να επισκέφθηκε το Παρίσι, δια να εξευγενίσθηκε· να είδε τη Σμύρνη, δια να γνωρίζη την Ασία· ότι έχει γνώσες ανώτερες από τους άλλους· ότι ακολούθως είναι άνθρωπος με βάρος· και έτσι, εκεί κοντά σοφός και αλάνθαστος να νομίζη ότι μπορεί να μιλή από καθέδρας δια κάθε πράγμα.

  Εις την διεξαγωγήν όμως της δοκησισοφίας του, απαντά κάθε τόσο χάσματα εις τα οποία και αυτή του η οίηση πρέπει να σταματήση. Φιλονεικώντας τότε με άλλους, και αντιπαθώντας να ομολογήση αμάθειαν, ριψοκινδυνεύει να περάση το χάσμα δια πηδήματος, εις το οποίον ενδέχεται και να πέση μέσα.

  — Ναι, κύριε Χ, αλλά σεις βέβαια θα γνωρίζετε με πόσην επιτυχίαν ο Dnieper καταπολεμεί αυτά τα οποία πρεσβεύετε.

  — Α, τον Dnieper εγώ τον εδιάβασα απ΄ αρχής έως τέλους· αλλά τα επιχειρήματά του είναι σαθρά.

  — Έχετε υπομονήν, κ. Χ, αλλά ο Dnieper δεν είναι συγγραφεύς. Είναι ποταμός εις την Ρωσίαν.

  Και ιδού ο δοκησίσοφος εις την ξυλόγατα!…-

 216. odinmac said

  Εντάξει παιδιά, είναι θέμα «ανάγνωσης» των κειμένων γι’ αυτό και πάντα θα υπάρχουν παρεξηγήσεις.
  Θα έπρεπε να ξέρουμε ότι αυτά τα κείμενα, και όχι μόνο, δεν διαβάζονται όπως οι αθλητικές εφημερίδες.
  Θεολόγος δεν είμαι αλλά η δική μου ανάγνωση της «παρθενίας» της Θεοτόκου δεν έχει την έννοια της «αδιακόρευτης (τουλάχιστον όχι πρωταρχικά, δεν είναι αυτή η αυθεντική σημασία της λέξης).
  Η Nancy Qualls-Corbett λέει κάπου ότι η παρθενική ιδιότητα υποδηλώνει πως δεν ανήκει πουθενά, ούτε σε κάποιον άντρα παρά μόνο στον εαυτό της. Δεν αποτελεί συμπλήρωμα κάποιου άντρα ούτε είναι η θηλυκή εκδοχή κάποιου θεού.
  Παρόλο που μπορεί να είναι παντρεμένη η συζυγική της κατάσταση δεν αλλοιώνει τις ιδιότητές της ούτε της προσδίδει ξεχωριστό κύρος.
  Είναι αυθύπαρκτη, αυθυπόστατη, αληθινή, ανέγγιχτη από ανθρώπινους «νόμους». Δεν εξαρτάται από τις αντιδράσεις των άλλων για να ορίσει την δική της ύπαρξη.
  Είναι παρθένα δηλαδή όχι με την έννοια την εξωτερικής αγνότητας αλλά με αυτήν της εσωτερικής στάσης. Δεν είναι συμπλήρωμα του αρσενικού, του πατέρα, του συζύγου.
  Η Έσθερ Χάρντινγκ γράφει ότι δεν επηρεάζεται από κίνητρα ούτε προσαρμόζεται σε σκοπιμότητες.
  Με λίγα λόγια ό,τι κάνει το κάνει επειδή είναι «ανέγγιχτη» από γνώμες, ιδέες, τάσεις, επιθυμίες (των άλλων), δεν την νοιάζει να ευχαριστήσει, να εξασφαλίσει έγκριση, να εξουσιάσει και όλα αυτά τα «ανθρώπινα».

  Τέλος πάντων αυτά τα έγραψα σαν μια μικρή συνεισφορά στην κουβέντα.

 217. Α. Σέρτης said

  212
  Έμπλεξες την «ακαιρία» με τον «άκαιρο»…

 218. sarant said

  199-202 Εννοούσα ότι δεν έχω συναντήσει λέξη «ο ακαιρίας».

 219. odinmac said

  212 σωστά
  Ο «άκαιρος» (στον Θεόφραστο) είναι ένα από τα τρία είδη του φορτικού. Είναι ενοχλητικός από απερισκεψία και έλλειψη ανατροφής.

 220. odinmac said

  220 λάθος

  Ο «ακαιρίας» (στον Θεόφραστο)…κτλπ

 221. odinmac said

  221
  Μπα! μάλλον το διαβάζω πάλι λάθος!

  Δεν πρέπει να είναι «ο» ακαιρίας αλλά «ο χαρακτήρας» της ακαιρίας.

  Τέλος πάντων

 222. Α. Σέρτης said

  222
  Λάθος το διαβάζεις όντως, όπως και ο ΟΤΙ-ΝΑΝΑΙ

 223. Γιάννης Κουβάτσος said

  . ΑΚΑΙΡΙΑΣ

  [12.1] [Ἡ μὲν οὖν ἀκαιρία ἐστὶν ἐπίτευξις ‹χρόνου› λυποῦσα τοὺς ἐντυγχάνοντας,] [12.2] ὁ δὲ ἄκαιρος τοιοῦτός τις, οἷος ἀσχολουμένῳ προσελθὼν ἀνακοινοῦσθαι. [12.3] καὶ πρὸς τὴν αὑτοῦ ἐρωμένην κωμάζειν πυρέττουσαν. [12.4] καὶ δίκην ὠφληκότα ἐγγύης προσελθὼν κελεῦσαι αὑτὸν ἀναδέξασθαι. [12.5] καὶ μαρτυρήσων παρεῖναι τοῦ πράγματος ἤδη κεκριμένου. [12.6] καὶ κεκλημένος εἰς γάμους τοῦ γυναικείου γένους κατηγορεῖν. [12.7] καὶ ἐκ μακρᾶς ὁδοῦ ἥκοντα ἄρτι παρακαλεῖν εἰς περίπατον.
  [12.8] δεινὸς δὲ καὶ προσάγειν ὠνητὴν πλείω διδόντα ἤδη πεπρακότι. [12.9] καὶ ἀκηκοότας καὶ μεμαθηκότας ἀνίστασθαι ἐξ ἀρχῆς διδάσκων. [12.10] καὶ προθύμως δὲ ἐπιμεληθῆναι, ἃ μὴ βούλεταί τις γενέσθαι, αἰσχύνεται δὲ ἀπείπασθαι. [12.11] καὶ θύοντας καὶ ἀναλίσκοντας ἥκειν τόκον ἀπαιτήσων. [12.12] καὶ μαστιγουμένου οἰκέτου παρεστὼς διηγεῖσθαι ὅτι καὶ αὑτοῦ ποτε παῖς οὕτω πληγὰς λαβὼν ἀπήγξατο. [12.13] καὶ παρὼν διαίτῃ συγκρούειν, ἀμφοτέρων βουλομένων διαλύεσθαι. [12.14] καὶ ὀρχησόμενος ἅψασθαι ἑτέρου μηδέπω μεθύοντος.

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στη σχολική μετάφραση του Ρώσση το σχετικό κεφάλαιο επιγράφεται «Περί ακαιρίας».

 225. odinmac said

  223
  Ε ναι, λάθος το διάβασα αλλά το διόρθωσα.

  224
  Η ακαιρία είναι απώλεια του καταλλήλου καιρού, η οποία λυπεί εκείνους που συναντώνται με τον άκαιρον (φορτικόν, ενοχλητικόν)…
  (Εμμανουήλ Δαυΐδ)

 226. atheofobos said

  215
  Είναι γνωστό πως τα διάφορα θρησκευτικά κείμενα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την αντίληψη του καθένα που ασχολείται με αυτά και που θεωρεί ως θέσφατο αυτό που διάβασε.
  Έτσι όπως γράφω στο ποστ μου
  ΟΙ ΟΡΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΉ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2014/12/blog-post.html
  ο Ωριγένης που αναφέρεις ως αξιόπιστη πηγή, είχε διαβάσει πως:
  Πάντως αν και στην Παλαιά Διαθήκη εύκολα κόβονται τα χέρια των γυναικών, δεν αναφέρεται σε αυτήν ότι με το κόψιμο των όρχεων εξασφαλίζεις την βασιλεία των ουρανών. Αντίθετα όμως στην Καινή, ο Ματθαίος (19:12) έγραψε στο Ευαγγέλιο του «εἰσὶν εὐνοῦχοι οἵτινες εὐνούχισαν ἑαυτοὺς διὰ τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν»
  Το διάβασε αυτό ο Ωριγένης και σαν καλός χριστιανός που πίστευε ότι ο πιστός πρέπει να ακολουθεί τις λέξεις του Κυρίου του δίχως επιφυλάξεις. αυτοευνουχίστηκε σε ηλικία 25 ετών.
  Έτσι απερίσπαστος από κάθε πειρασμό έκατσε μεν και έγραψε, κατά τον Επιφάνειο, 6000 θεολογικά έργα, αλλά τελικά δεν γλύτωσε τον αναθεματισμό από την η Ε΄Οικουμενική Σύνοδος το 553μΧ .
  Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα του πως τα θρησκευτικά κείμενα χρησιμοποιούνται από τον καθένα όπως τον βολεύει, είναι επίσης και αυτό που γράφω:
  Ο μεγάλος χριστιανός θεολόγος Τερτυλλιανός επίσης ευνουχίστηκε και αυτός, και στα γραπτά του υποστηρίζει πως και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ήταν ευνούχος!
  Τώρα αν όλους αυτούς μπορούμε στην εποχή μας να τους παίρνουμε στα σοβαρά είναι αποκλειστικά θέμα του καθενός μας.
  Και βέβαια γιατί δεν ασχολούμαι παρά περιστασιακά με αυτά τα θέματα, παρέμεινε αναπάντητη η απορία μου γιατί άραγε χρειάστηκαν 431 χρόνια για γίνει επισήμως αποδεκτό το Αιπάρθενον από την εκκλησία;
  Υπήρχαν μερικοί που όλα αυτά τα χρόνια το αμφισβητούσαν;

 227. BLOG_OTI_NANAI said

  Ούτε καν κοίταξα συμφραζόμενα, όμως μου βγήκε αυθόρμητα αφού ταιριάζει για νεολογισμός, όπως λέμε, «αυτός είναι εντελώς άκυρος» ή «έρχεται ο άκυρος» και αντίστοιχα ταιριάζει «ο ακαιρίας», ο «ό,τι θυμάται χαίρεται».

 228. Μαρία said

  Φίλης
  Η ενασχόληση της Ιεραρχίας με τη χιουμοριστική ανάρτηση του καθηγητή Μόσιαλου και η «ιερή οργή» που την κατέλαβε, οδήγησε στην έκδοση ανακοίνωσης με ύφος Μεγάλου Λογοκριτή, καθώς και με έμμεσες υποδείξεις αναφορικά με τη θέση του κ. Μόσιαλου στους Διεθνείς Οργανισμούς.
  Η Ιεραρχία που δεν ανέχεται ούτε καν μια χιουμοριστική νότα, είναι η ίδια που καλύπτει πλήθος Ιεραρχών, απλών κληρικών και λογής-λογής «πνευματικών», οι οποίοι καθημερινά παίρνουν στο λαιμό τους αθώους πιστούς επειδή αυτοί εμπιστεύονται τα αντιεπιστημονικά κηρύγματα ή τις «θεόπνευστες» συμβουλές τους.
  Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επιτίθεται στον κ. Μόσιαλο την ώρα που αυτός σηκώνει ένα σημαντικό βάρος στην επιστημονική ενημέρωση του κοινού ενώ την ίδια στιγμή (η ΔΙΣ) «καταπίνει την κάμηλο» του ανορθολογισμού, του φανατικού αντιεμβολιασμού και του ακραίου ζηλωτισμού στις γραμμές της.
  Κι αντί να υιοθετεί ιδία βουλήσει τα ενδεικνυόμενα από την επιστημονική κοινότητα μέτρα, διαπραγματεύεται δυο χρόνια με τη «Δεξιά του Κυρίου», εξαιρέσεις από τις ρυθμίσεις ή την κατά το δυνατόν χαλαρότερη εφαρμογή τους στους ναούς και στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις. Το φαινόμενο «αμάσκωτων» Ιεραρχών ή ιερέων, στον «αγιασμό» σχολείων, στις λειτουργίες ή σε κηδείες είναι καθημερινό και άκρως προκλητικό.
  Αντί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να ασχολείται με χιουμοριστικά σκίτσα και να κυνηγάει «αιρετικούς», ας βρει την έμπνευση και τη δύναμη να ανταποκριθεί στην αποστολή της που είναι η προστασία της ζωής, να έρθει κοντά στην αγωνία εκατομμυρίων πιστών και να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αρχίζοντας από «τα του οίκου της». Όπως ήδη κάνουν συγκεκριμένοι Μητροπολίτες και άλλοι φωτισμένοι εκκλησιαστικοί παράγοντες.
  Δισταγμοί και καθυστερήσεις, και πολύ περισσότερο αναθέματα, δεν δικαιολογούνται με πάνω από 20.000 νεκρούς συμπολίτες μας και ενώ επελαύνει η μετάλλαξη «Όμικρον»
  https://www.avgi.gr/politiki/404101_meta-tin-epistimi-tin-ierarhia-enohlei-kai-hioymor

 229. ΣΠ said

  216
  Ποιον μου θυμίζει, ποιον μου θυμίζει;…

 230. Theo said

  @229:
  Μας έπεισε ο Φίλης: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος φταίει για τους ανεμβολίαστους, τους πάνω από 20.000 νεκρούς συμπολίτες μας, τη μετάλλαξη «Όμικρον», κλπ., όταν η θέση της υπέρ του εμβολιασμού είναι η ίδια από την αρχή της πανδημίας. Το ότι κάποιοι μητροπολίτες και ιερείς κάπου κάπου εμφανίζονται αμάσκωτοι είναι εξαιρέσεις του κανόνα.
  Όσο φταίει κι ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις Πολάκη κατά καιρούς για τα μέτρα κατά της πανδημίας και το εμβόλιο, για το ότι αποφάσισε να εμβολιαστεί μετά από τόσους μήνες, κλπ.

  Αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε βλέποντας τα δέντρα κι όχι το δάσος, πολλά θα είχαμε να σύρουμε εναντίον πολλών. Ας μη σκοτίζουν την ευθυκρισία μας οι μνησικακίες.

 231. BLOG_OTI_NANAI said

  227: Αθεόφοβε, ξέρεις τι φράση «έλα παππού να δου δείξω που έχει η γιαγιά τα αμπελοχώραφα;». Μην είσαι λοιπόν τόσο ισχυρογνώμων, δεν είναι κακό να ρωτάς κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει.
  Και μόνο που γράφεις «αναπάντητη η απορία μου γιατί άραγε χρειάστηκαν 431 χρόνια» δείχνει ότι αγνοείς και τα στοιχειώδη. Ξεχνάς ότι τότε η Γ΄ Οικ. Σύνοδος ασχολήθηκε με τον Νεστοριανισμό που δίδασκε «να μην λέτε θεοτόκο τη Μαρία». Και η Σύνοδος το 431 απλώς απαντά ότι «ομολογοϋμεν την αγίαν παρθένον Θεοτόκον».
  Άλλωστε, ο Νεστοριανισμός αποδεικνύει ότι ήδη οι ορθόδοξοι την αποκαλούσαν θεοτόκο, γι’ αυτό δίδασκε, «μην τη λέτε Θεοτόκο»…

  Η κατάριψη και της παραμικρής σημασίας του 431 αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι δεκαετίες πριν, το θέμα είναι τελειωμένο στον Επιφάνιο, τον Μ. Βασίλειο, τον Γρ. Νύσσης ή τον Ιω. Χρυσόστομο. Μάλιστα για τους μεγάλους πατέρες της Εκκλησίας οι αναφορές είναι εντελώς δευτερεύουσες, δηλ. δεν υπάρχει καν θέμα στην εποχή τους. Επίσης η αρχή αυτής της ερμηνείας ξεκινά ήδη από τον Ιουστίνο, και προχωρά στον Κλήμη Αλεξανδρέα, στον Ωριγένη, τον Ευσέβιο, τον Επιφάνιο κ.λπ. Αρα ξεκινά από τις αρχές του 2ου αι.

  Από τους γνωστούς που διατύπωσαν αντίθετη άποψη ήταν κυρίως ο Τερτυλλιανός. Γενικά όμως δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα σε ευρεία κλίμακα αφού γενικά απουσιάζει ως θέμα πρώτης γραμμής.

 232. odinmac said

  Τώρα βέβαια, πού είδε ο Κος Φίλης την «ιερή οργή», το «ύφος Μεγάλου Λογοκριτή» (και με κεφαλαία! ) και τις «έμμεσες υποδείξεις αναφορικά με τη θέση του κ. Μόσιαλου στους Διεθνείς Οργανισμούς», σε αυτήν την ανακοίνωση της ΔΙΣ, μόνο αυτός ξέρει. Ίσως μάλιστα είναι μία από τις πιο νηφάλιες ανακοινώσεις της εκκλησίας.

 233. BLOG_OTI_NANAI said

  17ος αι.

 234. rogerios said

  Δεν είναι και πολύ φρόνιμο να κρίνει κάποιος το παρελθόν με βάση τα δεδομένα της δικής του εποχής. Ακόμη λιγότερο όταν πρόκειται για όλως περιστασιακές απορίες. Οι θεολογικές διαμάχες των πρώτων χριστιανικών αιώνων είχαν πρωτίστως χριστολογικό χαρακτήρα ή έστω άπτονταν του προσδιορισμού της τριαδικής θεότητας. Δεν θυμάμαι να ασχολήθηκε κάποιος με την Άμωμο Σύλληψη. Το 431 το ζήτημα ήταν, όπως ήδη επισημάνθηκε, ο Νεστοριανισμός που θεωρούσε ότι ο Χριστός δεν είχε απλώς δύο φύσεις, αλλά και δύο σαφώς διακριτές υποστάσεις. Για τον λόγο αυτόν οι Νεστοριανοί πίστευαν ότι μαρτύρησε μόνον η ανθρώπινη υπόσταση του Ιησού. Και, φυσικά, ότι η Παναγία γέννησε απλώς τον Χριστό-άνθρωπο, την ανθρώπινη υπόστασή του. Ως εκ τούτου μπορούσε να αποκαλείται Χριστοτόκος, αλλά όχι Θεοτόκος.
  Τέσπα, αυτά ήταν τα επίδικα στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο, όχι αν έχει δίκιο ο Μόσιαλος 🙂 …
  όσο για την Άμωμο Σύλληψη, δεν θα σας εκπλήξει, φαντάζομαι, αν σας πω ότι για την Καθολική Εκκλησία αποτελεί μέρος του επίσημου δόγματος μόλις από το 1854 ούτε ότι τύποι όπως ο Βερνάρδος του Κλαιρβώ ή ο Θωμάς ο Ακυνάτης απέρριπταν τη θεωρία. [αλλά τζιζ… τι να λέμε τώρα, ότι οι «σκοταδιστές» του Μεσαίωνα διακρίνονταν από πιο κριτικό πνεύμα από ό,τι οι μεταγενέστεροί τους; Όχι, βέβαια, δεν συμφέρει. 😉 )

 235. BLOG_OTI_NANAI said

  234: Πολύ αστείο το κείμενο και διαχρονικός ο χαρακτήρας.

 236. rogerios said

  Και, βέβαια, επειδή δικαίως θα μου την πέσετε επειδή μπλέκω αχρείαστα τα πράγματα, άλλο πράγμα η Άμωμος Σύλληψη (αν δηλ. η μητέρα του Ιησού διατηρήθηκε άμωμη από την κηλίδα του προπατορικού αμαρτήματος κατά την σύλληψή της) και άλλο η παρθενία (ή μάλλον το «αειπάρθενον») της Παναγίας. Το δεύτερο (που είναι αυτό που μας απασχολεί) θεωρείται ληγμένο από τη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο (+ 381, «καὶ σαρκωθέντα ἐκ πνεύματος ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς παρθένου, καὶ ἐνανθρωπήσαντα»).

 237. Theo said

  @235:
  Να διευκρινίσω μόνο πως το δόγμα των Ρωμαιοκαθολικών για την Άμωμο Σύλληψη δεν αφορά τη σύλληψη του Χριστού αλλά το ότι δήθεν η Παναγία δεν κληρονόμησε το προπατορικό αμάρτημα κατά τη σύλληψή της. Οι Ορθόδοξοι δεν πιστεύουμε πως το προπατορικό αμάρτημα κληρονομείται.
  Και δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε θεολογικές συζητήσεις.

 238. Γιάννης Κουβάτσος said

  233: Νηφάλια ανακοίνωση που κατηγορεί τον Μόσιαλο για ρατσιστική συμπεριφορά; Καλά, στα ΜΚΔ δίνουν και παίρνουν οι καταγγελίες για ρατσισμό και φασισμό επί δικαίους και αδίκους. Αλλά ο χώρος των ΜΚΔ είναι κατεξοχήν ο χώρος των ανέξοδων και αναπόδεικτων καταγγελιών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών. Οι επίσημοι φορείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικό και μετριοπαθή λόγο. Προσωπικά, η γελοιογραφία που ανάρτησε ο Μόσιαλος δεν είναι του γούστου μου, αλλά ρατσιστική δεν θα τη χαρακτήριζα σε καμία περίπτωση. Από πού κι ως πού;

 239. odinmac said

  239
  Εντάξει, μας έχει συνηθίσει αλλιώς.. Αυτό είναι ένα σημείο. Αλλά ύφος Μεγάλου Λογοκριτή; ή ιερή οργή; μπα, δεν τα βλέπω.

 240. Pedis said

  Πολύ καλό το άρθρο του Φίλη.

  Πλάκα θα ‘χει τώρα να τα κάτσει ο Μοσιαλος και να του πείσουν διάφοροι συνομιλητές του, κυβερνητικοι θεματοφύλακες του Αγιοτριαδικου Συντάγματος να κάνει την κότα …

 241. BLOG_OTI_NANAI said

  Αν ο Μόσιαλος δεν κάνει ανάλογες δημοσιεύσεις και για άλλες θρησκείες, πόσο μάλλον σε καιρό των σημαντικών εορτών τους, τότε πρόκειται για ρατσισμό με την έννοια της κοινωνικής συμπεριφοράς, δηλ. επιτίθεται σε βάρος συγκεκριμένης μόνο ομάδας. Εκτός αν βρούμε αντίστοιχες δημοσιεύσεις π.χ. για τον Ιουδαϊσμό, το Ισλάμ κ.λπ. οπότε πρόκειται απλώς για θρησκειοφοβικό, όπως θα έλεγαν οι οπαδοί της πολιτικής ορθότητας που όμως μέσα στο αντιφατικό τους παραλλήρημα επικροτούν τις επιθέσεις αυτές…

 242. rogerios said

  @238: Προφανώς γράφαμε ταυτόχρονα, οπότε το 237 δεν ήταν ακόμη ορατό στο ιστολόγιο.

 243. Theo said

  @243:
  Ναι, προφανώς 🙂

 244. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή, για να μη χαρακτηριστεί κάποιος ρατσιστής, θα πρέπει να μην ασκεί κριτική κανενός είδους. Οπότε εγώ, π.χ., μπορεί να κατηγορηθώ από τους σταλινικούς ως ρατσιστής, επειδή τους έχω μονίμως στο ιδεολογικό μου στόχαστρο. 😊 Βέβαια, αυτοί προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «αντικομμουνιστής» ως ακόμη βαρύτερη κατηγορία, όπως θεωρούν εκείνοι. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι ο καθένας μπορεί να κατηγορεί τους άλλους για ρατσιστές, φασίστες (άλλη καραμέλα αυτή) ή ό,τι άλλο εξίσου βαρύ κι ασήκωτο, προκειμένου να αποκτήσει μόνιμο στασίδι στον προνομιακό χώρο του απυρόβλητου. Οι αδικαιολόγητοι βαρείς χαρακτηρισμοί και οι μυγιάγγιχτες αντιδράσεις αποσκοπούν στη φίμωση και στην αυτολογοκρισία των αντιφρονούντων και αυτό είναι το ρεζουμέ όλων των σχολίων μου.

 245. Μαρία said

  231
  Ξαναρωτάω. Τον Καρπαθίου γιατί δεν τον μαζεύουν.
  Το επάγγελμα με τους περισσότερους νεκρούς νομίζω οτι είναι αυτό του παπά και των συγγενών του.
  https://www.agriniopress.gr/koronoios-iereis-pateras-kai-gios-nekroi-stin-patra-video/
  Αυτή τη φορά, θλίψη προκάλεσε στην Πάτρα η είδηση του θανάτου του ιερέα Ιωάννη Δημητρόπουλου. Μετά την τραγωδία στην Ηλεία με τους τέσσερις νεκρούς σε οικογένεια ιερέων, έρχεται και δεύτερη τραγωδία στην Πάτρα αυτή την φορά.
  Συγκεκριμένα, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του πατέρα του Βασίλη Δημητρόπουλου, ιερέα στην Παναγία Αλεξιώτισσα από κορωνοϊό, έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από την ζωή και ο π. Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο γιος του.

 246. Theo said

  @246:
  Ο π. Εμ. Καρπαθίου ανήκει στην Αρχιεπισκοπή. Δεν ξέρω λεπτομέρειες. Υποθέτω πως δεν τον μαζεύει ο Αρχιεπίσκοπος, γιατί, με το να δίνει ιατρικές συμβουλές ως γιατρός, δεν υποπίπτει σε κανένα κανονικό παράπτωμα. Κι ο Αρχιεπίσκοπος, παρά τις συστάσεις του για τον εμβολιασμό και τα μέτρα για την πανδημία, δεν μπορεί να αποφανθεί αν οι συμβουλές του είναι σωστές, ούτε να υποκαταστήσει τον ΙΣΑ (αν ο π. Ε.Κ. ανήκει σε αυτόν) σε θέματα υγείας.
  Πάντως, το υπόμνημα που έστειλε στην Ι. Σύνοδο απορρίφθηκε από την Επιτροπή Βιοηθικής και τους το κρατάει.

 247. Χαρούλα said

  Επειδή κάπου μπερδεύτηκα
  Πολλοί πιστεύουν ότι ο Γαβριήλ κρατούσε κρίνο. Αυτή η λαθεμένη άποψη, δεν έχει έρεισμα ούτε στην Κ. Διαθήκη, ούτε στη χριστιανική γραμματεία. Σαν να είναι αστικός μύθος, ο οποίος αναπαράγεται και στα σχολεία από δασκάλους αλλά και από θεολόγους και στηρίζεται στην μετά την Αναγέννηση δυτική ζωγραφική.
  Ερώτημα
  Γιατι ενοχλήθηκαν λοιπόν οι χριστιανοφύλακες, από την σάτιρα ενός ψευδούς γεγονότος;
  Τι καταλαβαίνω στραβά και δεν βρίσκω το σωστό και το λάθος;;

 248. atheofobos said

  232
  Ευχαριστώ θερμώς που τελικά έδωσες αναγκαστικά την απάντηση, στο δήθεν αφελές ερώτημα μου γιατί φτάσαμε στο 431 για να γίνει η αποδοχή της Παναγίας ως Θεοτόκου. Είναι τοις πάσι γνωστό πως οι απόψεις του Νεστόριου επηρέαζαν ένα τεράστιο μέρος των πιστών σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής οπότε το θέμα έπρεπε να λυθεί ριζικά με μια Σύνοδο στην οποία η πλειοψηφία θεωρούσε, όπως πάντα, τους διαφωνούντες ως αιρετικούς.

 249. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Μητσοτάκης κάθε μέρα σκαρφίζεται διώξεις και πρόστιμα για να πάνε να κάνουν το εμβόλιο, ο άλλος στην Βουλγαρία το ‘πιασε αλλιώς:
  …ανακοίνωσε πως ο κάθε συνταξιούχος θα πάρει 38€ (που για τα δεδομένα εκεί δεν είναι καθόλου λίγα) επιπλέον στη σύνταξή του για έξι μήνες αν εμβολιαστεί… (Δηλαδή: αφού λάβει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση εμβολίου.Το μέτρο αφορά και τους συνταξιούχους που ΄χουν ήδη λάβει κι αναμνηστική δόση🤩)

  ==> πήγαν το τελευταίο 24ωρο 16.500 για να εμβολιαστούν, δηλαδή αν συνεχιστεί έτσι κάπου 500.000 σε 1 μήνα 👍
  Έστω κι αν είναι λιγότεροι, π.χ. μέσος όρος 10.000/μέρα, μας κάνει 300.000 σε ένα μήνα!

 250. Triant said

  Εδώ και κάμποσο καιρό τα θεολογικά σχόλια έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Και καλά, την ανταλλαγή (ή και επίδειξη) γνώσεων μεταξύ των πιστών την καταλαβαίνω. Οι υπόλοιποι γιατί τα ταΐζουν; Σε τι ελπίζουν;

 251. rogerios said

  @251: Στη σωτηρία της ψυχής μας, ίσως; 😉

 252. Γιάννης Κουβάτσος said

  251, 252: Ε, μη βρεθούμε προ εκπλήξεως μετά θάνατον. Βολεύει το δίπορτο. 😊

 253. Γιάννης Ιατρού said

  Έχουμε και μιά κάποια ηλικία ρε παιδί μου!

 254. sarant said

  234 Ωραία γλώσσα. Μου δίνει ιδέες για άρθρο, αν βρω την πηγή.

  252-3 🙂

 255. Μαρία said

  247
  Μερσί.
  Ιατρικές ψευδοεπιστημονικές συμβουλές στους Κοζανίτες για τα εμβόλια στα παιδιά https://www.youtube.com/watch?v=EESiQ_9CIxY&t=12s
  «Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς προτού λάβουν αυτή τη μη αναστρέψιμη απόφαση. Το πρώτο είναι ότι ένα ιικό γονίδιο θα εισέλθει στα κύτταρα του παιδιού σας. Αυτό το γονίδιο αναγκάζει το σώμα του παιδιού σας να παράγει τοξικές πρωτεΐνες ακίδας. Αυτές οι πρωτεΐνες συχνά προκαλούν μόνιμη βλάβη σε βασικά όργανα των παιδιών. Τα όργανα αυτά συμπεριλαμβάνουν τον εγκέφαλο και το νευρικό τους σύστημα, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία -συμπεριλαμβανομένων θρόμβων αίματος- και το αναπαραγωγικό τους σύστημα. Και, πάνω απ’ όλα, αυτό το εμβόλιο μπορεί να πυροδοτήσει θεμελιώδεις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  Το πιο ανησυχητικό πράγμα σχετικά με αυτό είναι ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν μπορεί να αντιστραφεί. Δεν μπορείς να διορθώσεις τις ζημιές που θα προξενηθούν στον εγκέφαλό τους. Δεν μπορείς να επιδιορθώσεις τη φθορά στον καρδιακό ιστό. Δεν μπορείς να επιδιορθώσεις ένα γενετικά τροποποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κι αυτό το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο αναπαραγωγικό σύστημα, που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές της οικογένειάς σας. »

  Κατα λέξη ανάγνωση απο δώ https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/12/24/child-vaccination-danger-robert-malone-pseudoscience/

  251
  Γιατί εμένα με ενδιαφέρει το πώς σκέφτεται ένας θρήσκος συσχολιαστής.

 256. sarant said

  234 Να σημειωθεί ότι το κεφιλίκι που λέει δεν έχει να κάνει με το κέφι, αλλά είναι το να μπαίνει κανείς εγγυητής (κεφίλης)

 257. BLOG_OTI_NANAI said

  251: Από τους 4-5 που βλέπουν με θετικό μάτι την πίστη, μόνο οι δύο σχολιάζουμε θέματα πίστης. Προσωπικά, το 90% των σχολίων που κάνω αφορούν τα άρθρα, εκτός όταν βλέπω μπροστά μου αντιθρησκευτικά σόου. Μήπως λοιπόν εννοείς ότι πληθαίνουν τα θρησκευτικά μπινελίκια; Ή μήπως εννοείς ότι πληθαίνουν οι μεταφορές αχρείαστων σχολίων με θρησκευτικά μπινελίκια από το τουίτερ και το φέισμπουκ; Από τα οποία ενώ δεν έχουμε σόσιαλ μίντια για να γλυτώσουμε τη σαβούρα, τελικά η σαβούρα έρχεται σε μας και απορώ γιατί, αφού όποιος θέλει να εμπλακεί σε αυτά, μπορεί να πάει εκεί. Τα θρησκευτικά μπινελίκια λοιπόν, δεν είναι σχόλια, είναι απλώς αντιθρηκευτικά μπινελίκια. Μην τα μπερδεύουμε. Σε τι ελπίζουν όσοι τα γράφουν ή όσοι τα μεταφέρουν εδώ από τα σόσιαλ μίντια, δεν ξέρω.

 258. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  231 – Η Δ.Ι.Σ έπρεπε να διαγράψει τους απερίγραπτους μητροπολίτες, όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ τον απερίγραπτο Πολλάκη, η σύγχυση που έχει προκληθεί στον κόσμο με τους εμβολιασμούς, είναι πολύ μεγάλη, και οι δύο θεσμοί έχουν αρκετή ευθύνη για το (στημένο) μπάχαλο, αλλά από τον ίδιο εργοδότη τρώνε, σιγά μη του δαγκώσουν το χέρι, μεγάλη αχαριστία!

 259. Α. Σέρτης said

  Γ. Παράσογλου: Η αρχαιότερη δημώδης μετάφραση των Χαρακτήρων του Θεοφράστου (περ. Ελληνικά», 42 (1991-92) 115-133

  Click to access ekd_peel_42_1_Parasoglou.pdf

 260. Γιάννης Ιατρού said

  231α, 259: Ξεχάσατε να πείτε πως ο Πολλάκης καπνίζει… Άσε που πριν ένα χρόνο τον είδαν να τρώει με φίλους του χωρίς μάσκα !!!

 261. Triant said

  Άσε που τον είδαν να τρώει με φίλους του χωρίς μάσκα.
  Πολλάκις.

 262. sarant said

  260 Ευχαριστώ πολυ!

  262 και πριν. Και γράφεται και με ένα λ. 🙂

 263. Μαρία said

  260
  Ευχαριστούμε.
  σ.5 «διορθώνοντας σιωπηλά» αντί του σωστού σιωπηρά.
  Περίεργο λάθος για τον Παράσογλου. Μπορεί να φταίει ο γνωστός δαίμων.

 264. voulagx said

  Πώς θα έμοιαζαν ο Μέγας Αλέξανδρος και η Mona Lisa αν ζούσαν σήμερα ;

 265. BLOG_OTI_NANAI said

  255: Το άρθρο με τις μεταφράσεις αυτές είναι εδώ αν το θες: https://media.ems.gr/ekdoseis/ellinika/Ellinika_42_1/ekd_peel_42_1_Parasoglou.pdf

 266. BLOG_OTI_NANAI said

  266: Αναφέρθηκε ήδη στο 260

 267. ΚΩΣΤΑΣ said

  260
  Σε ευχαριστώ πολύ για το λινκ. Τώρα έλυσα και το δικό μου μπέρδεμα. Τους χαρακτήρες του Θεόφραστου διάβασα. Μου το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι διάβασα τότε και τη λέξη αδολεσχία που μου ήταν άγνωστη. Απλά μπέρδεψα την ακαιρία με τον άκαιρο και το έκανα ακαιραίς.

  Επειδή περίπου την ίδια εποχή πήρα και το Ιδού ο άνθρωπος του Λασκαράτου και επειδή κι εκεί μιλάει για χαρακτήρες, έπαθα το δεύτερο μπέρδεμα. Τι να κάνουμε, η δεύτερη νεότητα έχει και αυτά τα επακόλουθα. 🙂

  255 Τελικά, Νικοκύρη, το άρθρο δεν θα το γλυτώσεις, έστω και για τον άκαιρο. 😉

 268. Μαρία said

  268
  Στην τετάρτη γυμνασίου που σύμφωνα με το αναλυτικό της εποχής τα θέματα των εκθέσεων ήταν χαρακτηρισμοί;

 269. Μαρία said

 270. ΚΩΣΤΑΣ said

  269
  Όχι, δεν το συνδέω με το σχολείο. Είχα αποφοιτήσει μάλλον όταν τα διάβασα αυτά. Και δεν ήταν ταυτόχρονα. Το μόνο που μπορώ να πω με κάποια σιγουριά είναι ότι πέρασαν πολλά χρόνια από τότε.

 271. sarant said

  268 Αυτό φοβάμαι 🙂

  269 🙂

 272. Πέπε said

  185

  > οι ίδιοι οι χριστιανοί κάνουν και χιούμορ ακόμα με πολλά ζητήματα, ακόμα και ο μακαριστός Χριστόδουλος έλεγε ανέκδοτα

  Καλά σοβαρά μιλάμε τώρα; Αισθάνομαι πως έχω χιλιάδες λόγους να θεωρώ άστοχο το παράδειγμα, αλλά ας περιοριστώ στο ότι δε θεωρώ τον μακαριστό ούτε υπόδειγμα χριστιανού (ακόρεστη φιλαυτία) ούτε υπόδειγμα χιουμορίστα. Έναν λαϊκισμό έκανε. Σας πάω, ελάτε με τα σκουλαρίκια. Αν ζούσε σήμερα θα τους μοίραζε και 50 GΒ, αρκεί να έρχονταν στην εκκλησία για να ‘χει αυτός μεγάλα νούμερα, σαν τα νούμερα της τηλεθέασης.

 273. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  261 – Έχεις δίκιο, για τόσο μεγάλο δημαγωγό μαλάκα μιλάμε.

  273 – Όσο πιο μεγάλο το νούμερο, τόσο πιο μεγάλα νούμερα θέλει.😂

 274. voulagx said

  Ηλίας Μόσιαλος – Απαντά στον σάλο που προκλήθηκε με τη ανάρτησή του για την εκκλησία και τις μάσκες
  https://wΗλίας Μόσιαλος – Απαντά στον σάλο που προκλήθηκε με τη ανάρτησή του για την εκκλησία και τις μάσκεςww.tovima.gr/2021/12/25/society/ilias-mosialos-apanta-ston-salo-pou-proklithike-me-ti-anartisi-tou-gia-tin-ekklisia-kai-tis-maskes/

 275. voulagx said

  https://www.tovima.gr/2021/12/25/society/ilias-mosialos-apanta-ston-salo-pou-proklithike-me-ti-anartisi-tou-gia-tin-ekklisia-kai-tis-maskes/

 276. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  274α Λάμπρο, πρόκειται για έναν εξαιρετικό/ενεργό γιατρό και καλότατον άνθρωπο. Οι δημαγωγοί είναι υποχθόνια όντα. Στη θέση σου, επειδή μιλάς με τέτοιο χύμα πάθος αλλά έχεις αυθεντική καλοσύνη, θα επεδίωκα να τον γνωρίσω. Αν είναι, να βρίζω δίκαια.

 277. Theo said

  @276:
  Έγραψα χθες ότι αποφαίνεται σαν αυθεντία επί παντός επιστητού.
  Και να που σήμερα μας διδάσκει ποιες «είναι οι θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης».
  Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Ούτε ο Νεύτων να ήτανε!

 278. Γιάννης Κουβάτσος said

  277:Δεν μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος Πολάκης, ούτε ο γιατρός Πολάκης, αλλά ο πολιτικός Πολάκης· και η εικόνα και η συμπεριφορά του πολιτικού Πολάκη ειναι κακές.

 279. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  279 Το ότι είναι έντιμος πού πάει;

 280. BLOG_OTI_NANAI said

  278: Οι μέρες είναι «Άγιες», αλλά την ημέρα των Χριστουγέννων χαρακτηρίζουμε τον Χριστό ως κρυφή γκομενοδουλειά της Μαρίας για να γελάσουμε.

 281. Γιάννης Κουβάτσος said

  279:Νόμιζα ότι αυτό είναι προϋπόθεση για την αριστερά και όχι αξιοσημείωτο προσόν, Έφη.

 282. Γιάννης Κουβάτσος said

  281:Σ’ αυτό έχεις δίκιο. Από τη στιγμή που έκανε την ανάρτηση, έπρεπε να υπερασπίσει την επιλογή του με συνέπεια, χωρίς επαμφοτερίζουσες εκ των υστέρων δηλώσεις.

 283. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 282 στο 280. Και κάτι άλλο, Έφη: Όποιος θέλει να κάνει του κεφαλιού του και να είναι ασυμάζευτος, δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική των πολιτικών, όπου όλα πλέον είναι θέατρο και επικοινωνιακό αλισβερίσι. Θα μπορούσε να ασχολείται με τα κοινά μέσω του ακτιβισμού, όπως τόσοι άλλοι, ώστε να είναι ο εαυτός του.

 284. π2 said

  248: Δε βγάζεις άκρη (βλ. και 196). Θέμα εκ του μη όντος. Κι ο Μπλογκ ζητάει από τον Μόσιαλο να κάνει αστεία -με το ζόρι- και γι’ άλλες θρησκείες για ν’ αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

 285. sarant said

  276 Καλή απάντηση

 286. Pedis said

  Τελικα, όπως αναμενόταν όταν δημόσιο πρόσωπο με συμφέροντα στο κράτος τα βάζει με τους ρασοφορους νονους του, ΚΟΤΑ ο Μοσιαλος που τάχα μου τρολαρει. 👎😩

 287. π2 said

  Συγγνώμη που φέρνω σκουπίδια εδώ μέσα, αλλά έχει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Λατινοπούλου στα του Μόσιαλου:

  Στην προσπάθεια καλοπιάσματος των ψηφοφόρων, δεν σκέφτεται ότι ορίζει ένα πλαίσιο «οι από δω κι οι από κει», ή με τη θρησκεία ΜΑΣ ή με την επιστήμη, δυο διακριτοί κόσμοι, μ’ «εμάς» να σεβόμαστε, απρόθυμα, την επιστήμη, ως ένα ξεχωριστό άλλο.

  Ή μάλλον το σκέφτεται πολύ καλά.

 288. Γιάννης Κουβάτσος said

  282:Με τόσο «ύποπτης» προελεύσεως επώνυμο νιώθει υποχρεωμένη να τονίζει συνεχώς την πίστη της στην ορθοδοξία. 😊

 289. BLOG_OTI_NANAI said

  288: Υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν ότι ανάλογα τη δήλωση κάποιες λέξεις έχουν σημασία. Λίγους «προοδευτικούς» της λίθινης εποχής έχουμε δει στο αντιθρησκευτικό τους παραλλήρημα να δηλώνουν ότι η ύπαρξη πίστης σημαίνει απόρριψη της επιστήμης; Δυστυχώς ζουν ανάμεσα μας.

 290. voulagx said

  #110: Λόγω Μόσιαλου τη γλύτωσε ο Πετρουλάκης.

 291. Spiridione said

 292. BLOG_OTI_NANAI said

  292: Αυτό τι σχέση έχει με αυτό που ανάρτησε ο Μόσιαλος που χαρακτηρίζει τον Χριστό γκομενοδουλειά της Μαρίας; Εδώ λέει ότι δεν είναι παιδί του Ιωσήφ όπως λέει και η Αγία Γραφή. Μάλλον απελπισμένος ήταν αυτός που θεώρησε ότι μπορούν να συγκριθούν…

 293. BLOG_OTI_NANAI said

  Να θυμίσουμε βεβαίως ότι στον κόσμο των «ανεκτικών» τύπου Φίλη, η πλάκα δεν θεωρήθηκε και τόσο «ανεκτή» όταν τον αφορούσε, με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση ο Αρκάς, σε ένα μνημείο αυτοξεφτιλισμού των δήθεν ανεκτικών «προοδευτικών».
  Να πούμε επίσης ότι όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, η… ανεκτικότητα «προοδευτικών» και «ψεκασμένων» βρίσκται στα ίδια ακριβώς επίπεδα. Με λίγα λόγια, τα τρολ που υψώνουν το δάχτυλο νομίζουν ότι «ανεκτικός» είναι αυτός που αδιαφορεί όταν βρίζουν τον… άλλον!

 294. voulagx said

  «Και δεν μου λες, βρε Μαντρακούκο… Ξέρεις εσύ καμιά μελέτη που λέει ότι αν σε διασωληνώσω με το μπουρί της σόμπας θα πάθεις κάτι;»

 295. Spiridione said

  293. Στην Ελλάδα θα είχε θεωρηθεί βλάσφημο, γιατί δεν έχει τέτοιο διάλογο η Βίβλος, γιατί υπονοεί ότι ο Ιωσήφ χέστηκε για τον Χριστό, και τέλος πάντων δεν κάνει να γελάμε με τέτοια πράγματα.
  294. Το άσχετο whataboutism το έχεις κάνει επιστήμη. Είχες δει καμιά ανακοίνωση φορέων ή πολιτικών για τον Αρκά;

 296. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 289 στο 288.

 297. Μαρία said

  293, 296
  Είναι βλάσφημο το ανέκδοτο. Δεν λέει απλώς οτι δεν είναι παιδί του αλλά οτι «δεν φταίει αυτός» για την εγκυμοσύνη.

 298. > Είναι γιατρός ο κακομοίρης (147)

  Ας λέμε καλύτερα, απόφοιτος Ιατρικής. Γιατρός είναι αυτός που την ασκεί, όπως ένας δικηγόρος τη Νομική. Ο συγκεκριμένος μάλλον είχε δυσανεξία προς το λειτούργημα.

 299. Γιάννης Κουβάτσος said

  293:Αν δεν ήταν «βλάσφημο», δεν θα ήταν ανέκδοτο. Σαφώς και εννοεί ο Ιωσήφ πως δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτήν την εγκυμοσύνη. Ευτυχώς που ο μακαρίτης δεν υπαγόταν στη δικαιοδοσία της ΔΙΣ. 😊

 300. Triant said

  η ύπαρξη πίστης σημαίνει απόρριψη της επιστήμης
  Βεβαίως! Βεβαιότατα!
  Η πίστη (οποιαδήποτε πίστη) είναι εχθρός της επιστήμης. Πόσο μάλλον η θρησκευτική πίστη που είναι ακλόνητη και δεν αμφισβητείται. Δεν μπορείς να είσαι επιστήμονας και να έχεις ακλόνητες πεποιθήσεις, πώς να το κάνουμε.

 301. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  277 – Έλα ρε κοπελιά γιατί με στενοχωρείς, στο είπα και την προηγούμενη φορά, τον πολιτικό Πολλάκη κρίνω, και ως τέτοιος, είναι (για μένα) ακριβώς αυτό που έγραψα, δεν τον βρίζω, διαπίστωση ιδιότητας έκανα.
  Κι ο Τσίπρας μπορεί να είναι πολύ καλός άνθρωπος, ως πολιτικός όμως, είναι λαμόγιο, κι αυτό του καταλογίζω, δεν τον βρίζω, εκ του αποτελέσματος αυτό είναι.

  Οι δημαγωγοί θα μπορούσαν να είναι και υποχθόνιοι, το θέμα είναι πώς τους αναγνωρίζει κανείς, εύκολα για μένα γιατί λένε ψέματα, ενίοτε τερατώδη, πολύ δύσκολα για την συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων (όπως αποδεικνύεται ιστορικά) γιατί ΑΚΡΙΒΩΣ τέτοια ψέματα θέλουν να ακούν!

  Η κατηγορία πολιτικών σαν τον Πολλάκη, την Κανέλη τον Τσίπρα κλπ «δημοκρατικές» δυνάμεις» μου προκαλούσαν πάντα αναγούλα, έχω ευαίσθητο στομάχι τι να κάνουμε.😂

  Υ.Γ – Ξέρω, δεν είδες πουθενά κάποιον δεξιό κι έφριξες.😉 Μα αυτοί θεωρητικά* είναι οι εχθροί του λαού και είναι απέναντι, τους βλέπουμε και ξέρουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε, αυτόν που σε χτυπά φιλικά στην πλάτη έχοντας στο πλάι το μαχαίρι, πώς τον καταλαβαίνεις; Να σου θυμίσω τους «σοσιαλΗστές της αλλαγής;😂

  *Πρακτικά, όλοι εχθροί του λαού είναι.

 302. voulagx said

  #298: και τι να πούμε για την άλλη που είχα καταπιεί αμάσητο ότι ήταν γεννημένη από το κεφάλι ( ή μήπως από τον μηρό; δεν θυμάμαι καλά) του πατέρα της!! ήτανε και θεά της σοφίας τρομάρα της.

 303. voulagx said

  #303: Παροραμα: είχα καταπιεί-> είχε καταπιεί

 304. Μαρία said

  Οὐδείς ἒχει τό δικαίωμα νά ἐμπαίζῃ τήν Ὀρθόδοξο πίστη, νά διακωμωδῇ τά Θεῖα, ἀλλά καί νά προσβάλλῃ τά θρησκευτικά πιστεύματα οἱουδήποτε ἀνθρώπου. http://i-m-patron.gr/%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%ae-%e1%bc%80%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%e1%bf%a6-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80/

 305. Βασίλης Ορφανός said

  62
  Από: Βασίλης Ορφανός, Τουρκικά δάνεια στα ελληνικά της Κρήτης, Heidelberg 2020, σελ. 310.
  σουρτούκος2, ο [surtúkos] & σουλτούκος [sultúkos] & σουλτσούκος [sultsúkos] (Πάγκ., Πιτ., Γαρ., Τσιρ., ΞανθινΔ., Κριτσπ., Κασσ.) :
  «παλαιό ανδρικό ένδυμα λίγο μακρύτερο από το σακάκι για επίσημη εμφάνιση» (Τσιρ.).
  [< βενετ. sortù + -ούκος (Πάγκ.) / < ιταλ. {= γαλλ.} surtout ‘επενδύτης, επανωφόρι’ / ίσως κοίλουκος· και κοιλούκος ‘ο κοιλαράς’). Στις 21 λέξεις σε -ούκος που βρίσκουμε στο Αντίστροφο Λεξικό της Νέας Ελληνικής της Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη (Ίδρυμα Τριαφυλλίδη, Θεσ/νίκη 2002, σ. 451) το -ουκ- ανήκει στο θέμα σε όλες (περιλαμβάνεται και το επίθ. σουρτούκος). Δύο υποθέσεις:
  α) Η κατάληξη -ούκος στο σουρτούκο(ς): κατά το πατατούκος, που είναι άλλος τ. της λ. πατατούκα «είδος χοντρού και κοντού ανδρικού παλτού. || (επέκτ., οικ.) πολύ χοντρό παλτό», από το βενετ. patatuco, θηλ. κατά τη λ. κάπα (ΛΚΝ)· εκτός κι αν συνέβη το αντίστροφο.
  β) Η λ. σουρτούκο(ς) μέσω τουρκικής, πβ. sürtuku ( سورتوقو ), που κατά τον Meynard (B 69) είναι παράλληλος τ. της λ. setre ( سترو ) ή setri
  سترى) ), «επενδύτης, κ. σουρτούκο», κατά τα λεξικά Lehçe-i Osmani και Kamus-i Firansavi εκ του γαλλ. surtout (Χλωρός, Α 895), βλ. και δια-
  λεκτ. sürtüke «içi pamuklu hırka» (= βαμβακερός επενδύτης) (TDK). Δεν μπόρεσα να ελέγξω αν –αντίθετα– η λ. πέρασε στα τουρκ. από τα
  ελληνικά.}

 306. ΚΩΣΤΑΣ said

  Σχόλιον προβοκατόρικον

  Άμα φωνάζουν οι δεσποτάδες εναντίον του Μόσιαλου, έχουν άδικο.
  Άμα φωνάζουν οι σχολιαστές εναντίον του Μπάτμαν, έχουν δίκιο.

  Μόσιαλος – Μπάτμαν = βλάσφημα σχόλια

  *Να μαζέψουμε υπογραφές και να τις στείλουμε στον Κούλη να κάνει μπαν στον Μόσιαλο!!! 😜😂🤪

 307. Γιάννης Ιατρού said

  Για τους σχολιαστές που εξίστανται με την τον διασυρμό θρησκευτικών συμβόλων και προσώπων με αφορμή την εικόνα που έβαλε ο Μόσιαλος:
  …Για τους Δωδεκαθεϊστές😇 που ακούν καθημερινά «γαμήθηκε ο Δίας», «Αρη πουσταρά, ντροπή του βορρά»😉 και άλλα τέτοια που προσβάλουν την θρησκεία τους δεν λέτε όμως κάτι😂

 308. ΚΩΣΤΑΣ said

  308
  Ω! ρε Γιάννη!!! είσαι άπιαστος!!! 😅🤣😂😛😜🤪

 309. sarant said

  306 Γεια σου Βασίλη, καλή χρονιά και χρόνια πολλά. Εύστοχη σκέψη για την κατάληξη.

 310. Γιάννης Ιατρού said

  309: Τι να κάνω ρε Κώστα, έχουν διαβρωθεί τα πάντα 😇
  Να, χθες, επ΄ ευκαιρία του ιδιαιτέρως λιτού βίου που διάγει Λαμπρός συσχολιαστής, του τα έγραφα (από άλλο μετερίζι): …το DNA του Έλληνα αλλοιώθηκε από τότε που σταμάτησε να τρώει κατσίκι τα Χριστούγεννα και τρώει την ντροπή του κρέατος, την γαλοπούλα…

 311. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  311 – Έχουμε γίνει Τουρκοφάγοι ρε συ!😂

 312. voulagx said

  #308: Κακοψυχε, να περιμενω καμμια μηνυση για το #303;

 313. Γιάννης Ιατρού said

  313: Μπα, για΄τι ρε συ; Έτσι δεν λένε τα κιτάπια, όπως το έγραψες🤩👍

 314. 311,
  Έχει ενδιαφέρον άρθρο το BBC για το πώς έγινε η γαλοπούλα έδεσμα των Χριστουγέννων («…Strickland … introduced … turkey to England, …» pun intended) ενώ πρωτύτερα το καθιερωμένο γιορταστικό τραπέζι ήταν, λέει, με κεφάλι αγριογούρουνου (ο Βελίξ* θα συμφωνούσε για το είδος):

  «…slicing off the boar’s face and pickling it in salt over the course of several weeks … before sewing it back together into a kind of porcine Frankenstein. The cured meat might then be chopped and mixed with bacon and spices to make a kind of layered stuffing … . To decorate, it’s thought that it might have been covered in black ash to simulate the animal’s fur.»

  _____________
  * Αποφεύγω το κεφαλαίο Ο.

 315. sarant said

  315 Πολύ ενδιαφέρον

  316 🙂

 316. dryhammer said

  315. Με τους βοριάδες που φυσούσαν τούτες τις μέρες θα γινότανε μια πηχτή με τη γουρουνοκεφαλή…, αγάντα τσίπουρα!

 317. Pedis said

  Αυτό φαίνεται να είναι εμπνευσμένο από τη συζήτηση εδώ … 😉 😆

 318. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι και υποτιθέμενη. 😊

 319. ΣΠ said

  319
  Έχουμε εδώ χριστιαναράδες; 🙂

 320. Γιάννης Ιατρού said

  319: πιάνουμε όλη τη γκάμα των δογμάτων και θρησκειών, μία-μία για να τις εντυπωθούμε😋

 321. sarant said

  319 Όχι, μαλλον απο το Τουίτερ

  320 Υπάρχει πραγματική ανελευθερία, υπάρχει και υποτιθέμενη -δηλ. αυτή που ο κάθε χριστιαναράς φαντάζεται ότι υπάρχει σε άλλες χώρες (και θελει να επιβάλει εδώ).

 322. Εύχομαι τελοσπάντων χρόνια πολλά στη σφηκοφωλιά αθέων 😇

 323. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τον Μωάμεθ γιατί δεν τον σατιρίζετε; Γιατί όποιοι Ευρωπαίοι τον σατίρισαν, είχαν κάποια προβληματάκια. Αλλά θα ήταν και άνευ νοήματος αυτό, αφού στην Ελλάδα επικρατούσα θρησκεία είναι ο χριστιανισμός στην ορθόδοξη εκδοχή του και, ορμώμενο εξ αυτού, το ιερατείο έχει βαρύνοντα λόγο σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ζητήματα. Οπότε, όποιος νιώθει βασταγερά τα κότσια του, κρίνει και σατιρίζει την εξουσία του τόπου του. Αν δεν τα νιώθει βασταγερά, καλύτερα να κάθεται στ’ αβγά του· αυτό είναι αξιοπρεπέστερο από τις κωλοτούμπες που ακολουθούν το πρώτο τράβηγμα του αφτιού.

 324. Pedis said

  Ααα, καλά τότε … 😀

 325. Γιάννης Κουβάτσος said

  323: Αν εννοούμε τις ίδιες χώρες, τότε η ανελευθερία είναι δυστυχώς πραγματική και έχω την αίσθηση πως αρκετοί συμπατριώτες μας πολύ θα γούσταραν τέτοια και χειρότερη ανελευθερία στη χώρα μας. Να ‘χουμε τον νου μας, λοιπόν.

 326. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  327 >>αρκετοί συμπατριώτες μας πολύ θα γούσταραν τέτοια και χειρότερη ανελευθερία στη χώρα μας
  Το νιώθουμε ήδη ότι φχαριστιούνται που το ετερόκλητο, μπουκωμένο από το δημόσιο κορβανά, τσούρμο που μας κυβερνά πηδάει τη ζωή μας (δυστυχέστατα και το θάνατό μας). Νοερά οι ηλίθιοι μετέχουν στο ανελέητο πηδοκόπι και την κοροϊδία στα μούτρα, ενώ κι η δική τους ζωή υποθηκεύεται 😦

 327. […] Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, από σήμερα το πρωί επανέρχεται η υποχρέωση να φοράμε μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους -οπότε, συμπεραίνω, και οι παρέες των παιδιών που θα μας πουν τα κάλαντα θα πρέπει επίσης να μασκοφορούν, αν και αυτό δεν το ανακοίνωσε ρητα ο υπουργός Υγείας. Έστω και με μάσκα όμως, η σημερινή παραμονή… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/12/24/kalanta-3/ […]

 328. BLOG_OTI_NANAI said

  301: Φαίνεται ζεις στον Άρη τις τελευταίες δεκαετίες και δεν έχεις καταλάβει ότι υπάρχουν πλήθος επιστήμονες που πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες. Αν αυτό που λες δεν ήταν αερολογία και είχε κάποια βάση, ο Francis Collins π.χ. δε είναι επιστήμονας, εκτός αν δεχτείς ότι παραλογίζεσαι που είναι και το μόνο που έχει σχέση με την πραγματικότητα.

 329. BLOG_OTI_NANAI said

  Έχουν πλάκα οι απελπισμένες αντιδράσεις κάποιων όταν συνειδητοποίησαν ότι το ανέκδοτο του Πάστορα ήταν μούφα εύρημα, διότι δεν ήταν διόλου προσβλητικό…

 330. BLOG_OTI_NANAI said

  Όμως, αν το θέμα μας είναι οι φανατικοί, μια που μιλάμε για χριστιαναράδες, τότε ας μην ξεχνάμε ότι οι φανατικοί δεν ανήκουν μόνο σε μία πλευρά.
  Κάποιοι «Φίληδες» και μια μειοψηφία τραμπούκων, έχουν ήδη κάνει πράξη όχι μόνο τη βλαστήμια, αλλά και τον βανδαλισμό Εκκλησιών, την προσπάθεια να δολοφονήσουν με βόμβα ακόμα και παιδάκια επειδή πάνε στην Εκκλησία.
  Ανομολόγητος ή και ομολογημένος πόθος κάποιων είναι να μπορούσαν να γκρεμίζουν ναούς, να σκοτώνουν πιστούς, να δολοφονούν κληρικούς, να καίνε χριστιανικά συγγράμματα νοσταλγόντας τις πρακτικές δικτατόρων του προηγούμενου αιώνα. Και γι’ αυτό, όταν οι χριστιανοί τους θυμίζουν το φιάσκο τους, νοσταλγούν την ανελευθερία που είχαν επιβάλλει, και φρίττουν που δεν μπορούν να την επιβάλλουν ξανά ή βλέπουν ότι έκαναν τους Ρώσους να αγαπούν την πίστη τους περισσότερο από ποτέ. Ευτυχώς για εμάς, όλοι αυτοί αποτελούν μια αδύναμη μειοψηφία. Μην μπερδεύουμε όμως την αδυναμία της μειοψηφίας, με την βαθιά της επιθυμία να είχε τη δύναμη να εξοντώσει όποιον διαφωνεί.

 331. BLOG_OTI_NANAI said

  332: Με το κάποιοι «Φίληδες» δεν με ενδιαφέρει ο συγκεκριμένος, δεν ξέρω αν βλαστημάει, αναφέρομαι σε κατηγορία εκνευριστικών ανθρώπων, τους δήθεν «ανεκτικούς», που πουλάνε νηφαλιότητα όταν το πρόβλημα δεν τους αγγίζει αλλά διεκδικούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να θίγονται και να αντιδρούν όταν θεωρούν ότι κάποιος προσβάλλει τις ιδέες τους.

 332. Γιάννης Ιατρού said

  Σημαδιακός αυξ. αριθμός το προηγούμενο σχόλιο, το μισό του 666 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: