Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μίζεροι, βρόμικοι και κακοί

Posted by sarant στο 27 Δεκεμβρίου, 2021


O τίτλος του άρθρου είναι παραλλαγή του τίτλου της ταινίας του Έτορε Σκόλα «Βίαιοι, βρόμικοι και κακοί» (Brutti, sporchi e cattivi) με τον Νίνο Μανφρέντι, που πήρε βραβείο στις Κάννες το 1976, μόνο που αντικατέστησα το πρώτο επίθετο με ένα άλλο, που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες, και που γι’ αυτό σκοπεύω να λεξιλογήσω. Οπότε, το άρθρο δεν θα είναι σινεφίλ, απλώς ο τίτλος κλείνει το μάτι (ταιριάζει κιόλας διότι στη συγκεκριμένη ταινία ο πρωταγωνιστής ήταν υποτίθεται μονόφθαλμος).

Βέβαια, εμείς εδώ είμαστε ιστολόγιο με πετριά για τα γλωσσικά, οπότε δεν αποκλείω να γίνει και κάποιο σχόλιο για την ορθογραφία της δεύτερης λέξης του τίτλου -και για να σας προλάβω σας παραπέμπω στο περσινό μας άρθρο με τίτλο Γιατί βρόμικος; Είπαμε, το σημερινό άρθρο εστιάζεται στην πρώτη λέξη του τίτλου.

Συζητήθηκε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης η απόφαση του δημάρχου Αθηναίων να ανατεθεί η πρωτοχρονιάτικη συναυλία, που φέτος θα γίνει χωρίς κοινό λόγω κορονοϊού, στον Σάκη Ρουβά.

Το κόστος της εκδήλωσης, 215.000 ευρώ (ενδεχομένως συν ΦΠΑ), σε συνδυασμό με την πολύ μικρή διάρκειά της, μόλις 17 λεπτά, προκάλεσαν εύλογες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κυκλοφόρησαν μιμίδια που συγκρίνουν την αμοιβή του Ρουβά με τον μισθό του Λέο Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ, όπως θα περίμενε κανείς μέσα σε συνθήκες πανδημίας, είδα πάνω από ένα τουίτ να στηλιτεύει το γεγονός ότι μέσα σε 17 λεπτά ο Σάκης Ρουβάς θα εισπράξει όσα σε 10 χρόνια ένας εντατικολόγος.

Βέβαια, δεν θα εισπράξει ο Ρουβάς το ποσόν αυτό. Οι 215.000 (με ή χωρίς ΦΠΑ) είναι το κόστος όλης της εκδήλωσης και από το ποσόν αυτό θα πληρωθούν όλοι οι συντελεστές της. Η υπερβολή αυτή είναι απολύτως αναμενόμενη στη σάτιρα, αλλά σωστά επισημάνθηκε στην απάντηση της Τεχνόπολης, που παρέθετε στοιχεία από προηγούμενες πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις για να υποστηρίξει ότι η φετινή δεν θα είναι κάτι το προκλητικό.

Ο δήμαρχος Αθηναίων θα μπορούσε να απαντήσει κάπως έτσι, τεκμηριωμένα και λογικά, αλλά προτίμησε να επιτεθεί σε όσους τον επέκριναν, θεωρώντας ότι «Οι διαμαρτυρίες για τον στολισμό της Αθήνας και το κόστος της Πρωτοχρονιάτικης γιορτής είναι κάτι σαν τα κάλαντα. Έθιμο των ημερών. Κάθε χρόνο τα ίδια» και ότι «Κι ας μείνουν μίζερα κι ανούσια κάποιοι να φαρμακώνονται από τα λόγια τους».

Μίζεροι λοιπόν αυτοί που διαμαρτύρονται. Η λέξη έχει ενδιαφέρον. Μίζερος είναι, σύμφωνα με το ΜΗΛΝΕΓ, προκειμένου για πρόσωπα, εκείνος που «μεμψιμοιρεί, γκρινιάζει, δεν ικανοποιείται με τίποτα». Τη φράση τη χρησιμοποιούν συχνά γονείς για τα παιδιά τους, παραπονούμενοι πως είναι «μίζερα στο φαΐ».

Προκειμένου όμως για πράγματα, η σημασία αλλάζει κάπως. Μίζερος είναι, καταρχάς, ο φτωχικός και στερημένος: έζησε μίζερη ζωή, λέμε -που μπορεί να σημαίνει με μεγάλη φτώχεια αλλά συνήθως έχει και την παράμετρο «με ελάχιστες χαρές». Έπειτα, μίζερος είναι ο λιγοστός και ανεπαρκής -μίζερες οι μερίδες του τάδε εστιατορίου ή μίζερη σύνταξη. Τέλος, μίζερος είναι και ο στερημένος από ενδιαφέρον, ο βαρετός -λέμε, ας πούμε, ότι τελείωσαν οι διακοπές και επιστρέφουμε στη μίζερη καθημερινότητα.

Πάντως, η λέξη «μίζερος», ιδίως για πρόσωπα, δεν έχει τη χροιά της συμπάθειας που έχουν μερικές φορές άλλα επίθετα όχι πολύ μακρινά στη σημασία, όπως ο κακομοίρης.

Η κατάσταση του μίζερου είναι η μιζέρια. Μπορεί να ειπωθεί η λέξη για τη μεγάλη φτώχεια (έζησε μέσα στη μιζέρια τα παιδικά του χρόνια), μπορεί να ειπωθεί για μια κατάσταση βαρετή και χωρίς απολαύσεις (η μιζέρια της καθημερινότητας, που λέγαμε), μπορεί να ειπωθεί και για τη μεμψιμοιρία και τη συνεχή γκρίνια.

Μιζέρια είναι και ένα παιχνίδι της πόκας, βέβαια, στο οποίο κερδίζει όποιος έχει το χειρότερο φύλλο. (Για περισσότερο ενδιαφέρον και να μην αποσύρονται νωρίς όσοι διπλώσουν, υπάρχει και η παραλλαγή «στριφογυριστή μιζέρια» ή «στρίβει γυρίζει», όπου αν κάποιος κάνει ζεύγη και πάνω τότε η αποτίμηση επανέρχεται στο κανονικό). Και στην πρέφα μπορεί να παιχτεί μιζέρια, ή «με τις λίγες», αν και οι τρεις πουν πάσο από την αρχή.

Θυμίζω επίσης ότι Μιζέριας ήταν παρατσούκλι του Άρη Βελουχιώτη, που δεν ξέρω πώς το απέκτησε (ας μας πουν όσοι ξέρουν) και που το ΚΚΕ θεώρησε πρέπον να το αναφέρει στην ανακοίνωση αποκήρυξής του.

Ο μίζερος είναι δάνειο από τα ιταλικά, misero, από το λατινικό miser, άθλιος, ταλαίπωρος. Η ιταλική λέξη σημαίνει σήμερα φτωχός, δυστυχισμένος, κακομοίρης, προκειμένου για πρόσωπα, αλλά και ελεεινός, άθλιος, ποταπός. Μπορεί να έχει θετική χροιά, έκφραση συμπόνιας, που δεν την έχει στα ελληνικά ο μίζερος, αλλά μπορεί να έχει και αρνητική. Νομίζω όμως ότι η σημασία του μεμψίμοιρου και ιδίως του αφχαρίστηγου, που είναι κυρίαρχη στα νέα ελληνικά, δεν υπάρχει στα ιταλικά.

Στις όπερες που μου αρέσει να ακούω, το misero/a συχνά λέγεται θετικά, π.χ στον Ντον Τζοβάνι, η Ντόνα Άννα συμβουλεύει την Ελβίρα Non ti fidar o misera di quel ribaldo cor, μην εμπιστεύεσαι, καημένη, αυτόν τον αισχρό. Και βέβαια στα ιταλικά miseria είναι κυρίως η φτώχεια (αλλά και τα βάσανα, η δυστυχία). Πόρκα μιζέρια, αναφωνούσαν οι φρατέλοι πριν πάρει το κουτάλι τους νερό.

Έβαλα πιο πάνω με πλάγια το σήμερα, διότι παλιότερα misero σήμαινε επίσης τσιγκούνης, και αυτή η σημασία έχει περάσει και στα μεσαιωνικά ελληνικά. Στον Φορτουνάτο, κάποια είναι «μίζερη και γυρεύγει δίχως χαρίσματα γαμπρό». Σε ένα κείμενο μετά την Άλωση, ο συγγραφέας ψέγει τους πλούσιους Ρωμαίους (δηλ. Βυζαντινούς):

Ὦ Ῥωμαῖοι ἀκριβοί, μίζεροι καὶ κακότυχοι, ὁποὺ ἐφάνη εἰς τὸ φῶς τόσον βίον, ὁποὺ σᾶς ἐζήτα ὁ βασιλέας σας δανεικὰ καὶ δὲν τὰ δώσετε νὰ βοηθήσῃ τὴν χώρα σας, μόνε τὸ ἀρνιέστε καὶ ἐλέγετε ὅτι: «δὲν ἔχομε καὶ εἴμεσταν πτωχοί», καὶ τώρα τὰ ἐπήρανε οἱ Τοῦρκοι.

Ακριβοί στα κείμενα της εποχής σημαίνει «φιλάργυροι», ενώ το «μίζεροι» μπορεί να έχει και τις δύο σημασίες, είτε τσιγκούνηδες είτε κακόμοιροι.

Σήμερα, είπαμε, μίζερος είναι κυρίως ο μεμψίμοιρος, που δεν μένει ικανοποιημένος με τίποτα και που βράζει στο ζουμί του. Αυτή τη μομφή επέρριψε στους επικριτές του ο δήμαρχος Αθηναίων, δηλαδή σε ολόκληρη την αντιπολίτευση στον δήμο, αφού όλες οι άλλες παρατάξεις διαμαρτυρήθηκαν για το κόστος της εκδήλωσης που το θεώρησαν πρόκληση σε μια συγκυρία όπου τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το αγέρωχο ανασήκωμα του φρυδιού και η αυτοκρατορική στάση ταιριάζουν καλύτερα σε έναν αξιωματούχο που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο -ο δήμαρχος Αθηναίων τι έχει να δείξει πέρα από το φιάσκο του Μεγάλου Περίπατου όπου επίσης κατηγορήθηκε για αλόγιστες σπατάλες;

Αλλά βέβαια, όταν κάποιος αισθάνεται νόμιμος ιδιοκτήτης της πρωτεύουσας (και της χώρας) εύλογο είναι να δυσανασχετεί όταν βλέπει κάποιους που το αμφισβητούν -και να τους χαρακτηρίζει μίζερους. Και φτωχούς.

Advertisement

177 Σχόλια προς “Μίζεροι, βρόμικοι και κακοί”

 1. Κουνελόγατος said

  «αναφωνούσαν οι φρατέλοι πριν πάρει το κουτάλι τους νερό». Was ist das?

 2. Κουνελόγατος said

  Χρόνια πολλά σε όλους.

 3. leonicos said

  δ

 4. leonicos said

  πρώτοςτο ειδα τρίτος βγήκα

  Μ’ έφαγε ένας κουνελόγατος

  αν ήταν κουνελογστοπόντικας…. ακομα καλύτερα

 5. leonicos said

  βρομιά κλοτσιά έχουν κριθεί ΟΚ

  αβγό, αφτί επίσης ΑΛΛΑ

  και μετά φταίει ό τσηρωτοεμμονικος

 6. leonicos said

  ΚΟυνελόγατε

  μόνο εμείς ξυπνησαμε Δευτερι΄τικα;

 7. Νέο Kid said

  Στα αγγλικά διατηρείται η διάκριση μεταξύ του (σπάνιου βέβαια) miser = ο καρμοίρης , ο Σκρούτζ , ο σχετικά πλούσιος που συνέχεια κλαίγεται, και του miserable = λε μιζεράμπλ

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Είναι μια σπάνια έκφραση, αλλά την έχω χρησιμοποιήσει ξανά -σημαίνει «πριν πλουτίσουν»

 9. ndmushroom said

  Καλημέρα! Η ανταπάντηση, βέβαια, στην απάντηση της Τεχνόπολης είναι ότι τις προηγούμενες χρονιές επρόκειτο για εκδηλώσεις μεγαλύτερης διάρκειας, με πολλούς καλλιτέχνες, τις οποίες παρακολουθούσε το κοινό, ζωντανά στο χώρο. Η φετινή εκδήλωση είναι 17 λεπτά, με 1 τραγουδιστή και, αν δεν απατώμαι, χωρίς κοινό. Ένα βιντεοκλίπ, με άλλα λόγια, που προορίζεται αποκλειστικά για τηλεοπτική μετάδοση. Και το οποίο θα μπορούσε να γυριστεί σε ανύποπτο τόπο και χρόνο, και να προβληθεί την ώρα και με το φόντο που θα επιλέξουν οι αρμόδιοι, κάτι σαν τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, όπως λένε οι κακές γλώσσες. Άλλα, λοιπόν, τα μεγέθη, και η σύγκριση μάλλον άτοπη.

 10. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα, στα να προλάβω τον Πέδη μια στιγμή.

 11. dryhammer said

  …και βέβαια το MISERY, το βιβλίο του Σ. Κινγκ και η ταινία του Ρ. Ράινερ. [χωρίς εικόνες και τρέιλερ, μην το βαραίνω από τώρα]

 12. Nestanaios said

  Επειδή ξέρω ότι κανένας δεν πρόκειται να προσεγγίσει την λέξη ετυμολογικά, εγώ θα κάνω το πρώτο βήμα της ετυμολογίας που είναι η αποκάλυψη του θέματος.

  Μισ – δερ – ος.

 13. LandS said

  Για Γιάννη Αγιάννη τίποτα;

 14. Παναγιώτης Κ. said

  «κερδίζει όποιος έχει το χειρότερο φύλλο».
  Θυμήθηκα εκείνο το προβληματάκι με τον πατέρα που είπε στους δυο γιούς του ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας θα το πάρει εκείνος που θα ερχόταν δεύτερος σε έναν αγώνα ιπποδρομίας ανάμεσα τους.
  Απόρεσαν τα παιδιά. Την λύση του προβλήματος τους την σφύριξε κάποιος ευφυής λέγοντας τους: Είναι απλό. Δεν έχετε παρά ο Α να τρέξει με το άλογο του Β και ο Β με του Α.

  Θεωρώ ουσιαστική την κριτική που γίνεται στον δήμαρχο Αθηναίων.
  Με περιστατικά σαν και αυτό βγάζουμε συμπεράσματα για την αντίληψη που έχουν κάποιοι με δημόσιο αξίωμα, ως προς την διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

 15. sarant said

  13 Ξέχασα επίσης να αναφέρω το Μιζέριας, το παρατσούκλι του Άρη Βελουχιώτη, που δεν ξέρω κιόλας πώς το απέκτησε.

 16. LandS said

  14
  Δεν καταλαβαίνω τη λύση.
  Στα χαρτιά είναι άλλο, έρχονται τυχαία, δεν κάνεις κάτι όπως όταν προσπαθείς να μη περάσεις τον άλλον.

 17. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  δεν είδα αναφορά στην τυπικά ιταλική έκφραση αγανάκτησης κλπ. ευγενών συναισθημάτων: porca miseria (βλ. και ομώνυμη ταινία…)

  Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί η σχέση της μιζέριας και της μίζας 🙂

 18. sarant said

  17 Δεν είδες διότι το έγραψα στα ελληνικά στο άρθρο 🙂

 19. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  16# Ο ένας δεν ήξερε να κουμαντάρει το άλογο του άλλου, άρα…

 20. Pedis said

  # 10 – Ακόμη δεν σαράντισε τον σταύρωσες, σε ρυ. Ζήλεψες τον Βενιζέλο; 😆

 21. ΣΠ said

 22. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  αφχαρίστηγου ! Το έλεγε η μάνα μου με κάτι απροσδιόριστο στη θέση του η. Νόμιζα επειδή ήταν αγράμματη.
  Είστε σίγουροι ότι δεν έχουμε πάνω από 5 εκατομμύρια λέξεις;

  Αυτό με τα άλογα δεν το κατάλαβα. Με όποιο άλογο κι αν τρέξουν κάποιος θα βγει δεύτερος και νικητής.

 23. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  Se il denaro non porta felicità, figuriamoci la miseria (αν το χρήμα δε φέρνει ευτυχία φανταστήτε η φτώχεια) σε χασάπικο στη Νάπολη

 24. SteliosZ said

  Καλημέρα.

  (19, 16, κλπ.) Νομίζω ότι το πρόβλημα έπρεπε να διατυπωθεί: θα πάρει την περιουσία αυτός που ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ θα έρθει δεύτερο. Και τότε η λύση έχει νόημα…
  ;

 25. Παναγιώτης K. said

  Ο κάθε αναβάτης θα επεδίωκε να τερματίσει πρώτο το άλογο που ίππευε δηλαδή το άλογο του άλλου οπότε το δικό του θα ήταν δεύτερο και θα έπαιρνε ως δεύτερος το μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας.

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Εξ όσων θυμάμαι από τα σχετικά διαβάσματα, κόλλησαν στον Άρη το παρατσούκλι μιζέριας επειδή χρησιμοποιούσε πολύ συχνά στους λόγους του την λέξη μιζέρια.

  Πάντως, θυμόμαστε το σχετικό δίδυμο βιβλίων:
  Το πρώτο, » Η φιλοσοφία της αθλιότητας» (Χέγκελ) και την απάντηση από τον Μαρξ με το βιβλίο του «Η αθλιότητα της φιλοσοφίας».

 27. Είναι ενδιαφέρον ότι έχουν στήσει και τις λέξεις «μιζερίδης» και «μιζεριστάν».

 28. Alexis said

  Τι ακριβώς εννοούν οι Ιταλοί με το πόρκα μιζέρια;
  Είναι αυτό που λέμε στα ελληνικά, με μια δόση ειρωνείας, «φτώχεια καταραμένη»;

 29. loukretia50 said

  Χρόνια καλά σε όλους!
  Χρωστούμενο για τους ξενητεμένους μας,

  Αλλά δε θα μιζεριάσουμε μέρες που είναι!
  Φίνο το ιταλιάνικο !
  Σηκωθείτε ωρέ να χορέψουμε! – όπως μπορεί ο καθείς δηλαδή!

 30. Νίκος said

  «είδα πάνω από ένα τουίτ να στηλιτεύει το γεγονός ότι μέσα σε 17 λεπτά ο Σάκης Ρουβάς θα εισπράξει όσα σε 10 χρόνια ένας εντατικολόγος.»

  Μα δεν είναι γεγονός όπως εξάλλου διευκρινίζει το άρθρο στην αμέσως επόμενη παράγραφο.

  «Η υπερβολή αυτή είναι απολύτως αναμενόμενη στη σάτιρα,»

  Η σάτιρα νομίζω ότι έχει σκοπό να προβληματίσει ώστε να βελτιώσει αυτό που διακωμωδεί με υπερβολικό τρόπο, αλλά δεν νομίζω ότι η συνεχής διαστρέβλωση που κυριαρχεί στην πολιτική κριτική μπορεί να χαρακτηριστεί σάτιρα. Τα ΜΚΔ δεν χρησιμοποιούνται για σάτιρα, αλλά επικοινωνιακά για κομματικό πόλεμο με προσωπική προσβολή, χυδαιολογία, παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση όχι με σκοπό να βελτιώσει κάτι, αλλά με απώτερο σκοπό το κομματικό όφελος. Ο τόπος δεν πάσχει μόνο από κακή διακυβέρνηση διαχρονικά, αλλά κι από κακή αντιπολίτευση.

 31. ΣΠ said

  23
  Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, ιδίως άμα δεν υπάρχουν. 🙂

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  26: Υπάρχει και η εκδοχή ότι του το κόλλησε ο περίγυρός του, επειδή μιλούσε συνέχεια για τη μιζέρια του λαού, για τη μιζέρια με την έννοια της μεγάλης φτώχειας.

  «Κι ας μείνουν μίζερα κι ανούσια κάποιοι να φαρμακώνονται από τα λόγια τους».
  Αυτή είναι μία απάντηση στην κριτική αντάξια ενός πορφυρογέννητου, που οι πολίτες της Αθήνας τού εμπιστεύθηκαν, για ακατανόητους λόγους, την πόλη τους για να παίζει, μέχρι να έρθει η ώρα να παίξει και με την Ελλάδα, πάντα με την ψήφο των ενδιαφερομένων.

 33. Triant said

  Καλημέρα.

  23 κ.α.Στις ιπποδρομίες κερδίζει (μετράει) το άλογο και όχι ο αναβάτης (ο οποίος απλώς παίρνει κάποιο πριμ από τον ιδιοκτήτη του αλόγου).

 34. sarant said

  23 Καλώστον, χρόνια πολλά!

  26-32 Μάλιστα, εύλογα αυτά

 35. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 36. Νέο Kid said

  Ιλαρόν αυτό με τα δύο άλογα, αλλά ιλαρότερον το κάτωθι:

  Κάποιος αγοράζει ένα αλογο 600€. Κατόπιν το πουλάει 700€. Μετά το ξαναγοράζει 800€. Και μετά το πουλάει για 900€. Τελικά, κέρδισε , έχασε λεφτά ; ή ήρθε πάτσι ; 😜

 37. Κατά πολλούς το ωραιότερο χορωδιακό με φωνές, από τον Τροβατόρε, Miserere Q

 38. Theo said

  @36:
  Πάντα υπάρχει κάποια παγίδα στα κουίζ σου. Προσπαθώ αλλά δεν τη βρίσκω.
  Εδώ φαίνεται ότι στις δύο αγορές δίνει 1400€, ενώ από τις πωλήσεις παίρνει 1600€. Άρα, κερδίζει 200€.

 39. # 37

  Σίγουρα καλύτερα εδώ, ζωντανά, όχι να αναδεικνύουν την φωνή του Λουτσιάνο που υποτίθεται πως είναι μακριά

 40. # 33

  το άλογο αλλά με αναβάτη στην σέλλα του αλλιώς αν έχει πέσει, ακυρώνεται

 41. Κουνελόγατος said

  15. Μήπως επειδή είχε εκφράσει διαφωνίες;

 42. Spiridione said

  Η μιζέρια είναι λέξη κλειδί στη ρητορική της ΝΔ. Μόνο τον τελευταίο χρόνο:
  Πελώνη, 23-3-2021,
  Μεταπράτη φόβου και τελάλη της καταστροφής» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα η Αριστοτελία Πελώνη. Απαντώντας στις επικρίσεις του, τον κατηγόρησε ότι «επιδιώκει να μετατρέψει τις αυταπάτες του σε αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα. Ζει στον δικό του κόσμο. Επιμένει στην καταστροφολογία. Θέλει κανονικοποίηση της μιζέριας».
  https://www.skai.gr/news/politics/peloni-metapratis-fovou-telalis-katastrofis-o-tsipras-thelei-kanonikopoiisi-tis-mizerias
  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, 26-3-2021,
  ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση ανευθυνότητας και απελπισίας, αντιπολίτευση μηδενισμού και μιζέριας.
  https://www.avgi.gr/parapolitika/382878_antipoliteysi-mizerias-oi-kataggelies-gia-ton-fotografiko-diagonismo-self-tests
  Π. Καψής, 2-4-2021
  Η στρατηγική της μιζέριας, ο Παντελής Καψής σχολιάζει την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
  https://www.athensvoice.gr/politics/708383_h-stratigiki-tis-mizerias
  Πελώνη, 11-4-2021
  Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει μια φωνή μιζέριας.
  https://www.naftemporiki.gr/story/1713003/ar-peloni-dustuxos-o-syriza-itan-kai-paramenei-mia-foni-mizerias
  Άδωνης Γεωργιάδης, 27-4-2021
  Μην είστε μίζεροι, πανδημία έχουμε, νεκροί υπάρχουν, τι να κάνουμε τώρα
  https://www.alfavita.gr/politiki/348536_ad-georgiadis-min-eiste-mizeroi-pandimia-ehoyme-nekroi-yparhoyn
  Χρ. Δήμας, 16-7-2021
  Ο Χρίστος Δήμας στα Παραπολιτικά για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ: Αφήνοντας την Ελλάδα της μιζέριας πίσω
  https://www.parapolitika.gr/politiki/article/1128047/o-hristos-dimas-sta-parapolitika-gia-ta-duo-hronia-diakuvernisis-tis-nd/
  Κ. Καραμανλής, 31-7-2021
  Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιπολίτευση με… σημαία ευκαιρίας. Όπου φυσάει ο άνεμος, χωρίς επιχειρήματα, χωρίς προτάσεις. Μια αντιπολίτευση της Μιζέριας και της τοξικότητας.
  https://www.capital.gr/epikairotita/3573463/k-ax-karamanlis-o-suriza-kanei-antipoliteusi-tis-mizerias-kai-tis-toxikotitas

 43. Triant said

  40: Περίπτωση Τζενεράλε που τα έσπασαν οι ‘φίλιπποι’.

  Περίληψη. Ο Τζενεράλε ήταν με μεγάλη διαφορά το καλύτερο άλογο της εποχής. Σε μια κούρσα κάποιοι (ο μπούκης, ο ιδιοκτήτης δεν ξέρω) έδωσαν εντολή στον αναβάτη να το κρατήσει. Έλα όμως που το άλογο δεν κρατιόταν με τίποτα! Ο αναβάτης με τον φόβο των ‘κυρώσεων’ από τους ενδιαφερόμενους αποφάσισε να πέσει ώστε όπως είπε και ο Τζι να ακυρωθεί. Αν όμως έπεφτε στην πορεία του κινδύνευε να τον πατήσουν ένα ή περισσότερα άλογα μιας και όλα ήταν πίσω του. Οπότε ανοίγεται στην εξωτερική και πηδάει. Οι ‘φίλιπποι’ (διάβαζε αλογομούρηδες) που το έπαιζαν εξαγριώθηκαν και επακολούθησαν επεισόδια.

 44. dryhammer said

  Α’
  (καί για το 41.) Ο μίζερος είναι αυτός που είπαμε παραπάνω. Ο μιζερός είναι αυτός που παίρνει μίζες (ει δυνατόν από παντού);

  Β’ Το μαγαζί που πουλάει μίζες (για ΜΕΚ) λέγεται μιζερί;

 45. voulagx said

  Ανακοίνωση της ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το… θάνατο του Κάρολου Παπούλια
  Ασσορτί με τον τίτλο του άρθρου.

 46. Spiridione said

  30. Η αμοιβή του Ρουβά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τεχνόπολης, είναι κρατικό μυστικό.
  Στο μεταξύ διαβάζω ότι όλες οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Παρίσι κοστίζουν 500.000 ευρώ.

 47. #43

  Δεν θυμάμαι τέτοια περίπτωση θυμάμαι όμως πως ο Τζενεράλε έχασς στο ντεμπούτο ανέτοιμος (4ος) και άλλη μια φορά σε μονμαχία με τον ομοπροπόνητο Ρέμο όπου ο Κεράτσας έκανε ό,τι λάθος μπορούσε να κάνει για να χάσει αλλά δεν πήδηξε από το άλογο, που σημειωτέον τρέχουν με 50-60 χλμ/ωρα
  Αυτός που πήδηξε ήταν ο μαθητευόμενος Μενιδιάτης στην πρώτη του καβάλα, λίγο πριν το τέρμα από την εσωτερική, οπότε όλοι είδαμε να περνάει το πόδι της έξω μεριάς πάνω από το άλογο που το είχε φρενάρει και να πηδάει αφήνοντας το. Του αφαιρέθηκε αμέσως η άδεια προς απογοήτευσή μου γιατί ήταν ανηψιός του τότε κολητού μου και ελπίζαμε να προοδεύσει και να έχουμε πηγή πληροφοριών

  Επεισόδια έγιναν με την άχαστη Μαρία Μηλούβ που επειδή δεν μπορούσαν να την κρατήσουν την έμαθαν όταν έφτανε απέναντι από την κερκίδα να στρίβει προς την πόρτα της εξόδου αντί να συνεχίσει να τρέχει, ίσως να αφίππευσε αυτός που την ίππευε, μέχρι τότε την ίππευε κατ’ αποκλειστικότητα ο Βερονέζε-αυτός αναλάμβανε τα δύσκολα άλογα αλλά εκείνη την μέρα αρνήθηκε να την ιππεύσει, κάτι θάχε πάρει το μάτι του Ετσι κι έγινε και επειδή κάποιος είχε παίξει πάρα πολλά λεφτά στα δυο άλογα που έκαναν το δίδυμο εξαγριώθηκαν οι φίλιπποι και έγιναν επεισόδια. Το άλογο αυτό- αήττητο και…απλησίαστο μέχρι τότε- δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει αυτό που του μάθανε στις προπονήσεις σε όλες τις επόμενες συμμετοχές του πήγε στην πόρτα και σταμάτησε.

  Στο στυλ της Μαρίας Μηλούβ ήταν και οι νίκες του ΠΑΟΚ -νόμιζες πως τρέχει ένας μεγάλος με νήπια- που κι αυτός ηττήθηκε μια φορά από ομοπροπόνητο (κλασσική κομπίνα) και τελείωσε την καριέρα δεύτερος με σπασμένο το ένα μπροστινό πόδι !

  Ο ΠΑΟΚ στοιχιματιζότανε απίστευτα ποσά για κέρδος 10%, όταν έφτασε το 1,4 δις δραχμές αλλάξανε τον κανονισμό να μην έχει το ελάχιστο κέρδος του 10 %

 48. π2 said

  9. Ακριβώς. Για την ακρίβεια, η απάντηση της Τεχνόπολης μ’ εκνεύρισε περισσότερο από τη δήλωση του δημάρχου (το ύφος της οποίας ήταν το αναμενόμενο). Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς: βάλε «σενάριο – δομή – concept», για το μπούγιο, βάλε διάφορα γκατζετάκια, led, 3-d να εντυπωσιαστούν οι πτωχοί. Άνθρωποι του χώρου λένε ότι είναι τρελή υπερβολή όχι μόνο τα χρήματα, αλλά και η περιγραφή των «ομάδων εργασίας». Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ο αναλυτικός προϋπολογισμός μιας από τις εκδηλώσεις παλαιοτέρων ετών, με 3 ορχήστρες, πολύωρη συναυλία, κοινό, κλπ. Αντί των δέκα ομάδων της ανακοίνωσης της Τεχνόπολης, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια προβλέπει μόνο.

 49. π2 said

  42: Μαριαντουανετισμός.

 50. Spiridione said

  49.
  Ωδή στη μιζέρια
  …Υπάρχει όμως ένα βαθύτερο ζήτημα εδώ, που έχει να κάνει με το πώς η εξουσία αντιδράει στη στοιχειώδη ανάγκη λογοδοσίας, στην κριτική και στα κοινωνικά αιτήματα. Όπως συμβαίνει και με τον τρόπο που πολιτεύεται και επικοινωνεί τις αποφάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε την προσπάθεια υποβάθμισης των πολιτών σε υπηκόους, σε πληβείους. Οι υπήκοοι των αρχόντων, είναι μίζεροι, γκρινιάρηδες και ανόητοι, βυθισμένοι στη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους. Αδυνατούν λοιπόν να καταλάβουν «υψηλά θεάματα» και πολιτικές αποφάσεις που παίρνουν οι άρχοντες ερήμην τους. Πολύ συχνά πέφτουν στο προπατορικό πολιτικό αμάρτημα του «λαϊκισμού». Ο ρόλος που επιθυμούν οι άρχοντες γι αυτούς είναι ή να χειροκροτούν και να ενθουσιάζονται, ή εστω να κοιτούν τη δουλειά τους χωρίς να κάνουν θόρυβο.
  https://thepressproject.gr/odi-sti-mizeria/

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  42:Γιατί περιλαμβάνεις στη ρητορική της ΝΔ και κείμενα δημοσιογράφων, γνωστών για την ανεξαρτησία της γνώμης τους; 😊

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  50:Πολύ σημαντική και η κατακλείδα :

  «… Είναι ωραία πάντως να είσαι «μίζερος», όπως το εννοούν. Να μαθαίνεις για φιέστες και να σκέφτεσαι τον συνάνθρωπο που πεινάει. Να σε πονάει η δυστυχία του κόσμου ακόμα κι αν δεν είναι δική σου. Να είσαι ενημερωμένος, να φωνάζεις ζητώντας κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, αντί να λες «μπράβο δήμαρχε προχώρα», ή «πέστα υπουργάρα μου». Να σε ενδιαφέρει πού πετιούνται τα λεφτά σου, ποιος πλουτίζει την ώρα που εσύ διαβάζεις τον λογαριασμό του ρεύματος. Να είσαι ανήσυχος κι ας μην μπορείς να ηρεμήσεις με ό,τι συμβαίνει, ακόμα και μέσα στις γιορτές. Να σε βρίζουν οι πατρίκιοι, οι επαγγελματίες κληρονόμοι και να τους παίρνεις στο ψιλό.

  Η «μιζέρια» και η «γκρίνια» φέρνουν αμφισβήτηση, η αμφισβήτηση μπορεί να φέρει την απαραίτητη δράση για να αλλάξει κάτι στον κόσμο προς το καλύτερο. Καλύτερα μίζερος λοιπόν παρά υπήκοος.»

 53. π2 said

  50: Εγώ θα το πήγαινα κι ένα βήμα παραπέρα. Δεν είναι απλώς η δικτατορία του αλάνθαστου, το αφήγημα δηλαδή ότι εξ ορισμού κάθε κριτική είναι μίζερη, φέικ νιουζ, προϊόν άγνοιας, κλπ. Σύστοιχο της διαδικασίας αυτής είναι η περηφάνεια και η θετική αποτίμηση της αυθαιρεσίας. Ο (όποιος) δήμαρχος μπορεί να ξοδεύει ό,τι θέλει για τον Μεγάλο Περίπατο και για τις φιέστες επειδή μπορεί, επειδή έχει την εξουσία να το κάνει. Αυτό και μόνο αποτιμάται ως θετικό από το οπαδικό ακροατήριο. Το βλέπει κανείς στις οπαδικές απαντήσεις στα ΜΚΔ (του τύπου «ναι, ρε, θα δώσει 215 χιλιάρικα στον Σάκη, λογαριασμό θα σου δώσει;»), το βλέπει κανείς στον δημόσιο λόγο του ιδίου, όπου υπάρχει συστηματικά, και ήδη από την εκλογή του, μια με δυσκολία καλυπτόμενη περιφρόνηση για τον λαουτζίκο που δεν τον καταλαβαίνει. Με αυτόν τον συνδυασμό αφηγημάτων, στην πραγματικότητα ακυρώνεται η ίδια η δυνατότητα της κριτικής (καλά, για λογοδοσία ούτε λόγος) και πράγματα που στο κοντινό παρελθόν θα τα λέγαμε σκάνδαλα, στην ουσία λειτουργούν ενισχυτικά στην εξουσία του κατέχοντος την εξουσία.

 54. Triant said

  47: Σίγουρα θυμάσαι καλύτερα. Άλλωστε εγώ τα ξέρω από διηγήσεις κάποιων που τους τα διηγήθηκαν 🙂 Οι εκδρομές Μετσόβιο – Φάληρο και πίσω που συμμετείχα ήταν σχετικά λίγες.

 55. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  42 Ενδιαφέρουσα αποδελτίωση, δεν είχα συνειδητοποιήσει την έκταση

  45 Εχει πλάκα, ότι ξεκινάει «H μέρα πένθους για την απώλεια μιας σημαντικής προσωπικότητας όπως ο Κάρολος Παπούλιας δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση» και μετά προχωράει σε κομματική αντιπαράθεση.

  Και ξεχνάει την ανακοίνωση που είχε βγάλει η (ακόμα αντιμνημονιακή) ΝΔ για τα ίδια γεγονότα.

  53 Έτσι.

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  53 >> Αυτό και μόνο αποτιμάται ως θετικό από το οπαδικό ακροατήριο

  …το οποίο ζηλεύει την εξουσία του πορφυρογέννητου και πολύ θα ήθελε να του μοιάσει.

  (Θυμάμαι τέλη 70ζ να μιλάει ο μέσος άνθρωπος για κομπιναδόρους βιομήχανους, θαλασσοδάνεια κλπ με φανερή απαξία. Μια δεκαετία αργότερα ο ίδιος μέσος άνθρωπος έλεγε για τον Κοσκωτά μπράβο του, μαγκιά του, κι εγώ το ίδιο θα ‘κανα.
  Ο κωστοπουλισμός δεν προέκυψε εν κενώ. Φύτρωσε στο εύκολο -αλλά όχι τζάμπα όπως αποδείχτηκε στο Καστελόριζο- εοκικό χρήμα των 80ζ, στη σκιά των δωρακίων εις εαυτόν. Μια προσφορά του πασόκ για όλη την οικογένεια).

 57. Jiannis Xristopulos said

  8,
  1
  «πριν πάρει το κουτάλι του νερό» = ? «πριν λαδώσει το άντερό του»

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  56: Και διέφθειραν και διαφθείρουν ακόμα και αγνούς λαϊκούς ανθρώπους. Θυμάμαι την πασοκτζού γιαγιά μου, όταν την έκραξα που ήθελε να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ το ’89, να μου λεει «ε, καλά, όλοι κλέβουνε». Δικαιολογούσε, δηλαδή, τους κλέφτες και τους καταχραστές αυτή η τίμια γυναίκα, που έζησε μια ζωή στερημένη αλλά πεντακάθαρη, που πήγε εξορία, που δούλευε σε δύο δουλειές για να μεγαλώσει τα παιδιά της σ’ εκείνους τους γνωστούς δύσκολους καιρούς, αυτή λοιπόν η τίμια και αξιοπρεπής γυναίκα δικαιολογούσε λόγω οπαδισμού λαμογιές και ρεμούλες και αίσχη και ξεφτίλες. Πώς, λοιπόν, να μην αλωνίζουν οι πολιτικάντηδες, να μην θεωρούν προσβλητικό το αίτημα για λογοδοσία και να μη σαρκάζουν ως μίζερους όσους τολμούν να τους κρίνουν. Κι από κοντά τα πετσωμένα ΜΜΑ να τους κρατούν το ίσο και να δείχνουν τα δόντια τους στους αντιπολιτευόμενους.

 59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  58# Μα το δωράκι του πασόκ που λέω ήταν ακριβώς η φόρα παρτίδα διάχυση της διαφθοράς προς τα κάτω. Επί δεξιάς πιο πριν το κομματικό ρουσφέτι, η θεσούλα, η εξυπηρέτηση κλπ ήταν επίσης τεράστια μεγέθη αλλά απ’ όσο θυμάμαι ήταν πράγματα που απλώς γίνονταν, δεν διατυμπανίζονταν. Τώρα σου λένε κατάμουτρα πως είσαι μαλάκας.
  https://thepressproject.gr/apo-to-skandalo-energa-se-nea-energeiaka-project-o-milionis/

 60. Μαρία said

  26
  Προυντόν, Παναγιώτη, όχι Χέγκελ.

 61. BLOG_OTI_NANAI said

  ΑΝΤΙ τχ. 811 (2004)

 62. voulagx said

  «Ο κ. Προυντόν έχει την ατυχία να είναι ιδιαίτερα παραγνωρισμένος στην Ευρώπη. Στη Γαλλία έχει το δικαίωμα να είναι κακός οικονομολόγος, γιατί περνάει για καλός Γερμανός φιλόσοφος. Στη Γερμανία, έχει το δικαίωμα να είναι κακός φιλόσοφος γιατί περνάει σαν ένας από τους πιο γερούς Γάλλους οικονομολόγους.»
  https://www.politeianet.gr/books/marx-karl-anagnostidi-i-athliotita-tis-filosofias-222765

 63. Spiridione said

  Κοντόπουλος Αλέκος, Η μιζέρια, 1930

  https://www.nationalgallery.gr/el/sulloges/collection/sulloges/i-mizeria.html

 64. Γιάννης Κουβάτσος said

  59:Παλιά λώβα που απενοχοποιήθηκε ιδίως τη δεκαετία του ’90. Τι μας λέει ο Λασκαράτος (από τον ιστότοπο του Νικοκύρη);

  Ο εκλογεύς

  Ο ψηφοφόρος τούτος εκλογεύς, εχτός σπανίων εξαιρέσεων, είναι ον ολοκλήρως ανίδεον των ηθικο-πολιτικο-κοινωνικών συμφερόντων της ανθρωπότητος, του έθνους του, ή του τόπου του. Αλλά και αν τον έκανες ναν τα καταλάβη, έμενε παντελώς αδιάφορος δι΄ αυτά. Αντί τούτων, εχτιμά και γυρεύει το ιδιαίτερον ατομικόν του συμφέρον.

  Εις την ψήφον οπού του έδωσεν ο μεγαλόδωρος νομοθέτης, αυτός έχει ένα πίστωμα. Πίστωμα χωρίς προσδιορισμένον ποσόν· αλλ΄ οπού, στην περίσταση, δια συμβιβασμού, ορίζεται το ποσόν και πληρώνεται, πέντε φράνκα, δέκα φράνκα, περισσότερο ή λιγώτερο.

  — Πώς θα πάη κ΄ εκείνος αύριο στας Αθήνας να λάβη τόσα;…

  Πληρώνεται ακόμη το πίστωμά του και με υπόσχεση θέσεωςּ υπάλληλος εις τα δικαστήρια, δασοφύλακας, τελώνης, αρχαιοφύλακας… κλ.

  Πληρώνεται και με υπόσχεση μεσιτείας δια την υπόθεσή του… Είναι τόσος καιρός οπού γυρεύει ναν του παραχωρηθή το δείνα, ή το δείνα άλλοּ και ο υποστηριζόμενός του θα μιλήση με το φίλο του τον υπουργόν, και θαν του κατορθώση ό,τι θέλειּ κλ. κλ. κλ.

  Τέτοια είναι τα δάχτυλα που ρίχνουνε ψήφους μέσα στες κάλπες! Ανοίγουντ΄ έπειτα η κάλπες τούτες, κηρύττονται οι μείναντες βουλευταί, και σημαίνουνε η καμπάνες χαρά μεγάλη!…

  Έτσι ο ψηφοφόρος τούτος εκλογεύς δεν είναι πολίτης γνωμοδοτών δια της ψήφου του εις τα συμφέροντα της κοινωνίαςּ αλλ΄ απλώς μόνον είναι κάτοχος πιστώματος ποσού, και είδους αορίστου συναλλαττομένου κατ΄ αρέσκειαν, με χρήματα, ή με υπόσχεσες.

  Αλλά εμείς οι ανατολίτες αντιγράφουμε τους πολιτικούς θεσμούς από τους Κώδικας των Ευρωπαίων, καθώς αντιγράφουμε και τες μόδες από τα φιγουρίνια τους.-

  Ανδρέα Λασκαράτου : Ιδού ο Άνθρωπος

 65. 47, … Επεισόδια έγιναν με την άχαστη Μαρία Μηλούβ … Το άλογο αυτό- αήττητο και…απλησίαστο μέχρι τότε- δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει αυτό που του μάθανε στις προπονήσεις[:] σε όλες τις επόμενες συμμετοχές του πήγε στην πόρτα και σταμάτησε. …

  Δεν ήταν παράλογη
  η λογική του αλόγου

 66. Μαρία said

  63
  Misérabiliste για τους Γάλλους και misérabilisme η καλλιτεχνική τάση να αναπαριστά κανείς με τρόπο νατουραλιστικό την ακραία φτώχεια.
  Χρησιμοποιείται και μειωτικά.

 67. Georgios Bartzoudis said

  Κουρμάδα=μίζερη, εξαθλιωμένη, κακοπαθούσα: «Τρανός χατάς τη βρήκι κι τραβά τα μαλλιά τ’ς κουρμάδα»!

 68. δημητριος said

  Καρδια cors ευαισθητη στη λυπη = miseri, ως εκ τουτου musericors αφου ειναι λατινικο. Επ’ευκαιρια:λυπη εχει αγνωστο ετυμον.

 69. Βουνίσιος said

  Ο Δ. Χαριτόπουλος στον «Αρχηγό των Ατάκτων» (σελ.40) γράφει: «Το 1929 προσχωρεί στο ΚΚΕ και ρίχνεται στην περιπέτεια της επα¬
ναστατικής δράσης. Η συνεχής αναφορά του στη μιζέρια που μαστί¬
ζει τους ανθρώπους θα του φορτώσει το προσωνύμιο «Μιζέριας», που
θα χρησιμοποιεί συνθηματικά και ο ίδιος σε κομματικές συναντήσεις
και αποστολές.»

 70. […] O τίτλος του άρθρου είναι παραλλαγή του τίτλου της ταινίας του Έτορε Σκόλα “Βίαιοι, βρόμικοι και κακοί” (Brutti, sporchi e cattivi) με τον Νίνο Μανφρέντι, που πήρε βραβείο στις Κάννες το 1976, μόνο που αντικατέστησα το πρώτο επίθετο με ένα άλλο, που ακούστηκε τις τελευταίες μέρες, και που γι’ αυτό σκοπεύω να λεξιλογήσω. Οπότε, το… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/12/27/misero/ […]

 71. Spiridione said

  66. Α, μάλιστα.
  Στον Ριζοσπάστη της 18-8-1928 (τελευταία σελίδα), λίγο πριν τις εκλογές συγκέντρωση των Νέων Εργατών Αθηνών υπέρ του Ενιαίου Μετώπου, όπου μίλησαν για τα καθήκοντα των νέων εργατών και τις διάφορες φάσεις της πάλης των τάξεων οι σ. Παναγιωτόπουλος και Μιζέριας. Χωρίς επώνυμο ο Κλάρας.
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=18&db=8&da=1928

 72. sarant said

  63 Ωραίο!

  66 Εχω δει και «μιζεραμπιλισμός»

  68 Είχε προηγηθεί και κρατήθηκε δικό σου σχόλιο για το misericors

  71 Ωραίο εύρημα

 73. spyridos said

  42
  https://www.capital.gr/arthra/3391211/giati-mas-einai-xrisimi-i-ntora-mpakogianni
  κι ο έτερος Καψής το χρησιμοποιεί τακτικότατα.
  «εκεί που η μίζερη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ »

  https://www.ethnos.gr/Politics/article/164022/mendonhgiaptoshtoypinakatoypikasoasmhginomastetosomizeroi
  Μενδώνη για πτώση του πίνακα του Πικάσο: «Ας μη γινόμαστε τόσο μίζεροι»

  Ο ανηψιός Αντουανέτος, χρησιμοποιεί ΠΑΝΤΑ τον όρο όταν τον κριτικάρουν.
  Δεν τους αντέχει τους φτωχούς ρε παιδί μου.
  Τι είπε στις 22/09/2020 στον ΣΚΑΕΙ για τον μεγάλο περίγελο και τα 1.870.074,4 ευρώ που χάρισε στα φιλαράκια.
  «Αυτό που σίγουρα δεν έχει καθόλου σημασία είναι το πόσα κόστισε όλο αυτό, καταλαβαίνετε ότι είναι απελπιστικά μίζερο να ζητάς τιμολόγια για τα όνειρα.»
  Αν έχετε τα κότσια και τα νεφρά ακούστε τον εδώ. Καλή δύναμη.
  https://tinyurl.com/3nwtredk

 74. «…Oh, mother, tell your children
  Not to do what I have done
  Spend your lives in sin and misery
  In the House of the Rising Sun…»

  (I presume «lives in cos and misery» would be just as tumultuous)

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  «είναι απελπιστικά μίζερο να ζητάς τιμολόγια για τα όνειρα.»
  Και, ως γνωστόν, τα όνειρα κάποτε θα λάβουνε εκδίκηση… Θα εκδικηθούν εκείνους που τα κάνουν παντιέρα για ιδιοτελείς σκοπούς.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  Η μιζέρια θα σας φάει, εδώ ιδρύθηκε σήμερα ολόκληρη Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης⁉…

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Νικοκύρη, μ’ έπιασε η μίζερη μαρμάγκα. 😊

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βέβαια, το πράγμα δουλεύει και αντίστροφα και τα όπλα αλλάζουνε χέρια, όπως και οι κυβερνητικοί θώκοι αλλάζουν πισινούς, με το συμπάθιο. Ο Δραγασάκης κατηγορούσε τον Κούλη για μιζεραμπιλισμό:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.news247.gr/politiki/dragasakis-mizerampilismos-osa-eipe-o-k-mitsotakis.6630467.amp.html&ved=2ahUKEwjm4MLPqoT1AhW_SfEDHROzCroQFnoECBQQAQ&usg=AOvVaw3I99elb2ft9LBFJxATo2ts

 79. sarant said

  73 Ούτε αυτά τα είχα αντιληφθεί

  77–> 78

 80. π2 said

  Όταν ήμουν νεότερος, χρησιμοποιούσα συχνά τη λατινική φράση miserabile visu. Δεν θυμάμαι πώς μου είχε κολλήσει. Τη χρησιμοποιούσα μάλιστα λάθος, σκόπιμα. Ενώ χρησιμοποιείται συνήθως για ένα συμβάν, ή μια κατάσταση (αντίστοιχο του αρχαιοελληνικού οἰκτρὸν ἰδεῖν), εγώ το χρησιμοποιούσα για ανθρώπους. «Άστο, συναχώθηκα κι είμαι τελείως miserabile visu, δεν είμαι για έξω απόψε», «τι φόρεσες ρε μπούφο, είσαι τελείως miserabile visu».

 81. LandS said

  72 (66)
  «Υπάρχει ένα μιζεραμπιλισμός στην κοινωνία. Οι διαψευσμένες ελπίδες αρχίζουν και εκδικούνται αυτούς που τις εμπορεύτηκαν», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής [26/9/2016] για το πολυνομοσχέδιο που αφορά τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

  Επίσης είπε «μία κυβέρνηση που έχει φέρει στο επίκεντρο των επιλογών της σκοτεινά ζητήματα, περίεργες σχέσεις που πάσχει από κρίση αντιπροσωπευτικότητας και νομιμοποίησης δεν μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον του τόπου»

  Αλλά αυτό είναι άσχετο.

 82. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ωχ! μάνα μ’ τι έπαθα! Εδώ ήθελα να βάλω σχόλιο, αλλού το έβαλα και όταν ανακάλυψα το λάθος, είδα άλλη ανάρτηση.

  Ας το επαναλάβω κι εδώ, έτσι να μην πάει χαμένο…

  «Τις πταίει» για τους άρχοντες που έχουμε και μας κυβερνάνε; Με εκλογές βγαίνουν.

  Αν δεν βρούμε την αιτία, το κακό δεν θα εκλείψει.

  Εδώ σε θέλω κάβουρα…

 83. Μαρία said

  80
  Χα, χα, μας είχε κολλήσει στην έκτη γυμνασίου απ’ την Αινειάδα. Βλέπω οτι συνέχισες την παράδοση.

 84. freierdenker said

  Στην πολιτική, να κατηγορείς την αντιπολίτευση για μιζεραμπιλισμό είναι μια προκατασκευασμένη «αυτόματη» απάντηση.

  Π.χ. ο Δραγασάκης το 2018 στην Βουλή: «Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης με την πρότασή του εξ αρχής προσανατόλιζε τη συζήτηση σε αυτό που ακούσαμε εδώ: Προσανατόλιζε τη συζήτηση σε κάτι που ορισμένοι το ονομάζουν «μιζεραμπιλισμό». Κι όποιος δεν κατανοεί τι θα πει αυτή η λέξη, μπορεί να ακούσει την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Αυτό είναι «μιζεραμπιλισμός».»

  Αυτό δεν σημαίνει και οτι μπορείς να χρησιμοποιείς αυτό το κόλπο όποτε και όπου θέλεις, και ο δήμαρχος δείχνει ακόμα μια φορά οτι δεν έχει πολιτικό αισθητήριο. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος είναι (όχι η αντιπολίτευση) που θεωρεί τα 215 χιλιάρικα μεγάλη σπατάλη, και συνεπώς τον κόσμο προσβάλει με την κατηγορία περί μιζέριας.

  https://dragasakis.gr/exoume-sxedio-exoume-tin-istoria-me-to-meros-mas-gi-afto-tha-kerdisoume-telika/

 85. Μαρία said

  81
  Δεν τον χρησιμοποιεί όμως με τη γαλλική σημασία αλλά της μιζέριας, γκρίνιας.

 86. π2 said

  83: Α, σοβαρά; Είχα όντως ξεχάσει από πού μου είχε κολλήσει.

 87. Και ένας είναι ο memeψίμοιρος

 88. Spiridione said

  Τον μιζεραμπιλισμό τον προωθούσε πολύ βλέπω ο Αν Πανταζόπουλος, είναι όρος λέει που επινόησε ο Taguieff.
  https://www.politeianet.gr/books/9789604583966-taguieff-pierre-andre-epikentro-o-neos-ethnikolaikismos-220316
  https://www.topontiki.gr/2013/10/10/o-aristeros-ethnikolaikismos-2008-2013/
  Την επίμαχη δε περίοδο γνωρίζει μέρες δόξας ο μιζεραμπιλισμός. Πρόκειται για έναν νέο όρο που δημιουργήθηκε προκειμένου να αποτυπώσει τη λατρεία της μιζέριας, όπου μια κοινωνική ομάδα εμφανίζεται ως ιδιαίτερα αδικημένη, εξαθλιωμένη, πάσχουσα, υποφέρουσα τα πάνδεινα και λόγω όλων αυτών των δεινών εκθειάζεται διά μέσου των στερήσεών της, των αποκλεισμών της, της εν γένει εξαθλίωσής της. Στη χώρα μας αυτό εκφράστηκε υποκριτικά στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ανεπανάληπτα από τον Νίκο Ξανθόπουλο και τη Μάρθα Βούρτση.
  Ωραία ανάλυση!
  Και ο Γεωργελές στα περίφημα editorial της AV στα μνημόνια τον χρησιμοποιούσε.
  https://enthemata.wordpress.com/2014/04/13/takger/

  Βλέπω όμως ότι είχε λανσαριαστεί πιο παλιά
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Mis%C3%A9rabilisme

 89. voulagx said

  Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών.
  Καπως μιζερα τα ελληνικα του υπουργου.

 90. LandS said

  78 και 84
  Ίσως το μιζεραμπιλισμός του Γ.Δ. να οφείλεται στο ότι τότε έδρευε σε γραφεία που έιχαν διαμορφωθεί με σπάταλο κιμπαρισμό από τον Ευ.Β. και μάλλον είχαν διαποτιστεί από υπερβολική δόση αλαζονείας. Όμως το γεγονός αυτό δεν ανατρέπει το Σπυριδιόνιον θεώρημα «Η μιζέρια είναι λέξη κλειδί στη ρητορική της ΝΔ» με την πληθωρική τεκμηρίωση, μέρος της οποίας μας παρουσιάζεται στο σχόλιο 42 και αποκλείει κάθε περίπτωση απλουστευτικών συμψηφισμών.

 91. Γιάννης Κουβάτσος said

  88:Και, δυστυχώς, το βιβλίο του Πανταζόπουλου πήγα και το αγόρασα και το διάβασα, πιστός στην αρχή ότι πρέπει να εξετάζουμε ένα φαινόμενο από όλες τις πλευρές του. Να το εξετάζουμε, όμως, όχι να το απαξιώνουμε, υιοθετώντας την ελιτίστικη ματιά του βολεμένου, που ενοχλούν την αισθητική του οι κραυγές όσων νιώθουν να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια τους. Αλλά βρήκαμε τώρα και γλωσσοκοπανάμε και μπεμπερίζουμε φτου, κακά, εκας οι λαϊκιστές και οι μιζεραμπιλιστές και οι ψευτοαγανακτισμένοι.

 92. Γιάννης Ιατρού said

  85Ö Δεν τον χρησιμοποιεί όμως με τη γαλλική σημασία…

 93. sarant said

  87 🙂

 94. Μαρία said

  86
  Είναι η φράση που ήξερε ακόμα κι η διπλανή μου που μάθαινε τη μετάφραση απέξω και που στους διαγωνισμούς μου έλεγε «πες μου απο πού ν’ αρχίσω και πού να σταματήσω».

 95. Μαρία said

  88
  https://www.cnrtl.fr/definition/miserabilisme

 96. Μαρία said

  Υποθέτω επειδή αναπαρήγαγε τη γνωστή φωτό του Αθυροστομίξ.

 97. Spiridione said

  95. Στις πολιτικές επιστήμες απ’ το 1989 δεν άρχισε να χρησιμοποιείται;

 98. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  – Πολύ ενδιαφέρουσα η αναφορά και η συλλογή για τη χρήση των ‘μίζερων’ εκφράσεων 🙂 από τους πολιτικούς μας.

  56, 58, 59.
  – Να θυμηθούμε και τον ’’κοινωνικό μισθό του ΠΑΣΟΚ’’, (=αδούλευτες αμοιβές και παροχές, σε πολλούς του δημόσιου τομέα, κυρίως…)

  – Έχουμε και επώνυμο Μιζεράκης (νομίζω, μόνο στο Ηράκλειο)

  – Κι ένα παλιό/ωραίο μουσικό:
  ’’…
  Θα κλείσω τα μάτια, θ’ απλώσω τα χέρια
  μακριά από τη φτώχεια, μακριά απ’ τη μιζέρια,
  θα πάρω τη στράτα κι εγώ τη μεγάλη
  θα κλείσω τα μάτια και όπου με βγάλει.’’

  Άκης Πάνου (1967) – Γρ. Μπιθικώτσης

 99. π2 said

  94: Τα λατινικά του σχολείου τα ξέχασα μια μέρα μετά τις πανελλήνιες. Τελείως όμως. Σαν να έσβησα το αρχείο από τον σκληρό. Κουτσοέμαθα μόνος μου πολύ αργότερα, όταν τα χρειάστηκα.

 100. Δημήτρης said

  Μιζέρια είναι αγορά της πρέφας. Παίζεται σε κάποια μέρη της Ελλάδας, όπως Ικαρία

 101. Μαρία said

  97
  Δεν έχω ιδέα. Τον ξέρω για λογοτεχνία και σινεμά κυρίως ντοκιμαντέρ.

  99
  Ενώ με το παλιό σύστημα, που χωρίζαμε σε τμήματα στο 2ο έτος, τα λατινικά ήταν υποχρεωτικά για όλους στο 1ο έτος.

 102. Nestanaios said

  58.
  Όχι μόνον η γιαγιά σου αλλά και ο Μάρκος και πολλοί άλλοι στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα εντάχθηκαν. Κάτι ήξεραν αυτοί.

 103. Παναγιώτης Κ. said

  @60. Έχεις δίκιο.
  Ήμουν έξω όταν σκέφτηκα ότι έκανα λάθος.
  Πριν από λίγο επέστρεψα.

 104. sarant said

  Παιδιά, κάτι άσχετο.

  Αμυδρότατα θυμάμαι ότι σε ανύποπτο χρόνο, πριν από πολλά χρόνια, είχαμε συζητήσει εδώ την ετυμολογία του ονόματος Μόσιαλος και είχαμε βρει κάτι σλαβικό.

  Λάθος θυμάμαι;
  Θυμάται ή ξέρει κανείς τίποτα;

 105. Χαρούλα said

  Η μιζέρια των τοίχων😎

 106. spyridos said

  104
  Οι γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ετυμολογία του ονόματος όσοι ξέρουν να ψάχνουν ή θυμούνται.

 107. Panayiota K said

  καλησπέρα και χρόνια πολλά!
  κοντοχωριανή στη μιζέρια (που έχει την τιμητική της) είναι και η μίρλα, από το μιρ-μιρ , μουρ μουρ, οι ήχοι ταιριαστοί..
  όσο για τους βρόμικους που δεν είναι καθαροί, εκτός από αυτούς υπάρχει και η βρώμα αλλά και η βρώση από το ρήμα βιβρώσκω (τρώω) κι έτσι στην επιστήμη της Διατροφής των ζώων οι φοιτητές Ζωικής παραγωγής διδάσκονται την επιστήμη της Βρωματολογίας

 108. Μαρία said

  104
  Βρίσκω Μόσιαλο σε 2 άρθρα του 2011 αλλά χωρίς αναφορά στην ετυμολογία.

 109. Γιάννης Ιατρού said

  104: Αρχίστε τέτοια και όπου νά ‘ναι θα βγει ο ακατανόμαστος να πει πως είναι εβραϊκής προέλευσης…🤔

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  82 – Όταν σας δείχνω την αιτία, κοιτάτε το δάχτυλο και με στολίζετε αναλόγως, κρυφοαναρχοκομμουνιστή του δεξιού ακραίου κέντρου.😂

 111. ΣΠ said

  109
  Κάποιοι το έλεγαν ήδη από το 2011:
  Στις μέρες μας, ακροδεξιά μπλογκ βγάζουν Εβραίο το πιο ανανεωτικό στοιχείο της κυβέρνησης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, Ελία Μοσιέλ τον γράφουν.
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/10/22/xantzar/#comment-85875

 112. ΚΩΣΤΑΣ said

  110 😀😃😄

  Τεστ κάνω, Λάμπρο, τους άλλους ρωτάω για να δω αν σε διαβάζουν! 🤪

 113. Γιάννης Ιατρού said

  110: Εσύ που δεν πας καν να ψηφίσεις (λευκό συνειδητό κλπ. 50 αποχρώσεις όπως το βαφτίζεις) μην την λες σ΄ αυτούς που πάνε😎

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  102:Σίγουρα ήξεραν :ήθελαν κι αυτοί να βρεθούν μια φορά στη ζωή τους με τους νικητές· έστω και ως κομπάρσοι στο έργο.

 115. Γιάννης Ιατρού said

  111: τό βιολί το είχε αρχίσει στο site που έχει γνωστός έλληνας φαρμακοβιομήχανος γιατί δεν τον βόλευε κάποιο νομοσχέδιο για γενόσημα / περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης (αν θυμάμαι καλά)

 116. 63,
  Ενδιαφέρων πίνακας.
  Θυμίζει Γκόγια στον φωτισμό.

 117. 72β, … 66 Εχω δει και «μιζεραμπιλισμός» …

  Με εμβόλιο και πανδημία μαζί,
  η χρονιά που φεύγει ήταν
  Annus miserabilis
  και
  Annus mirabilis

 118. 98, … Έχουμε και επώνυμο Μιζεράκης …

  Είχαμε και Στηβ Μίζερακ (Δε Μιζ), σπουδαίο μπιλιαρδόρο στο Αμερικάνικο.
  Αρκετά βίντεο στο Γιουτούμπ.
  Διαβάζω «He earned a teaching degree from Athens College»

 119. 116 >> Θυμίζει Γκόγια στον φωτισμό

  Μπα. Μάλλον λαμόγια.
  https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/316325_reyma-ayxiseis-me-adiafaneia

 120. 😀

 121. Αγγελος said

  (104 – 109) Κρατήθηκα και δεν το είπα σε άλλες περιστάσεις, αλλά μια που ρωτάτε… Εμένα το όνομα του Μόσιαλου μου θύμιζε τον μουσουργό Isaac Ignaz Moscheles, που ήταν βεβαίως Εβραίος, και τον γιο του τον ζωγράφο Felix Moscheles, που εγώ (καθένας με την τρέλα του 🙂 ) τον ήξερα ως εσπεραντιστή. Υποθέτω πως δεν έχει βέβαια καμία σχέση 🙂

 122. Αγγελος said

  Μιχάλη Νικολάου (98), απ’ ό,τι λέει το άρθρο, δεν πρόκειται για το σχολείο του Σαμαρά και του Παπανδρέου (και το δικό μου), που βεβαίως δεν δίνει teaching degrees, παρά για κάποιο Athens College in Athens, Alabama. (Ως τώρα ήξερα την Athens, Georgia, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν κι άλλες…)

 123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να μην είμαι μίζερη, να πω κι εγώ κάτι, μου ήρθε η «μιζεροκατάσταση» και ψάχνοντας ένα παράδειγμα πέφτω σ΄αυτό, από το μακρινό 2004 :

  Κυττα που οι μίζεροι Παπατζήδες έχουν και άποψη
  από tse-roki 20/08/2004 5:21 μμ.

  Βρε δεν κυττάς τα χάλια σου πασόκε, μιλάς για κούβα? εσείς ξεπουλήσατε στις πολυεθνικές ό,τι όμορφο είχε αυτή η χώρα, η ανεργία που δημιουργήσατε στην Ελλάδα είναι ακόμα εδώ, ξενέρωτε φαφλατά, τα εργοστάσια που κλείσανε, η φτώχια και η ζητιανιά στους δρόμους παντού, μιλάς για ανεργία στην κουβα που βρίσκεται σε εμπάργκο? άντε πλήρωνε τους ολυμπιακούς τώρα, μίζερε τύπε Μιζεροκατάσταση
  https://athens.indymedia.org/post/256480/#256592

 124. 122,
  Ε, ναι! 🙂

 125. Γιάννης Ιατρού said

  121: Άγγελε, μιάς και θυμήθηκες τον πιανίστα από την Βοημία..,

  Moscheles is a Yiddish variant of Moses/Moyses, based on the Hebrew Moshe. According to popular etymology, the meaning of the name is «I drew him out of the water» (Exodus 2.10). The biblical Moses, who lived in the first half of the 13th century BCE, was the son of Amram and Jochebed of the tribe of Levi, and the brother of Aaron and Miriam.

  A popular personal name, Moses developed numerous variants which became widespread as family names throughout the Jewish world. Bar Mosheh is recorded in the late 7th century in southern Morocco, Musa in 11th century Spain and Ben Mosheh in 11th century Italy. Moss and Mosse are found in the 12th century English pipe rolls (official financial records).

  Ben Muca is documented in 1439, Muca in 1440, Ibn Mussa and Ben Mussa in the 15th century, Moos in 1655, Mos in 1724, Mooss in 1771, and Mousha in the 19th century.

 126. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Σχετικές και δύο αναφορές του (νεαρού τότε και υπό βαρναλική επιρροή) Ρίτσου από τη συλλογή «Τρακτέρ»(1930-1934) όπου ως «μίζεροι» (:«μοιραίοι», βαρναλικώς) θεωρούνται οι δειλοί, οι άβουλοι,οι οπισθοδρομικοί, οι ανίκανοι να δούν την αναγκαία αλλαγή, οι υπηρέτες των δυνάμεων της συντήρησης, με λίγα λόγια:
  (…)Τὸ πρόσωπό μας νὰ φορεῖ φρίκης γκριμάτσα τραγική,/φιλάρεσκα ν᾿ ἀφήνουμε νὰ λὲν πὼς μᾶς πηγαίνει/νὰ βλέπουμε νὰ φεύγει ἡ ζωὴ μακριά μας ξένη, βιαστικὴ/ καὶ νὰ περνᾶμε, ἀθόρυβα μισώντας, μισημένοι. (…)
  Καχύποπτοι καὶ μίζεροι μέσα στὰ φρούρια τῆς σιωπῆς/ νὰ κλειδωνόμαστε ἄβουλοι, νὰ κάνουμ᾿ ἔτσι χάζι/τὸν κόσμον ἐξετάζοντας πίσω ἀπ᾿ τὸν κύκλο μιᾶς ὀπῆς/ καί, θαρραλέοι, σκιὰ μικροῦ πουλιοῦ νὰ μᾶς τρομάζει.(…) [«Απροσάρμοστοι»]
  …Και ενάντιοί τους οι μπροστάρηδες που αντιστέκονται στο δέλεαρ του βολέματος και της καλοπέρασης (που δεν είναι παρά μανδύας της μιζέριας, σάβανο και πρόωρος ενταφιασμός), αυτοί που τραβούν καλπάζοντας εμπρός, γερμένοι στο λαιμό του αλόγου τους, αψηφώντας τον θάνατο κι αθάνατοι γι’αυτό:
  (…)Όλο γοητεία η ζωή μάς προσκαλεί—/ ένα σπιτάκι, η λάμπα, τα τεντζέρια, / η σάρκα μιας γυναίκας η απαλή / κι ύστερα το ροχάλισμα, η μιζέρια.
  Του Χρόνου ο ταχυδρόμος να μη μπει / στη μοναξιά που αράξαμε και μήτε / την πόρτα μας να κρούσει, όπου θαμπή | μια επιγραφή θα λέει: ενθάδε κείται.
  Μα δε γυρνάμε, η ευθύνη μάς τραβά / πιο πέρα από τα εμπόδια ή την ανάγκη / Πάνω στης φούριας τ’ άλογο, στραβά / καλπάζουμε στο παγερό φαράγγι.(…) [ «Ηγέτες»]

 127. δημητριος said

  Πως ειναι τα λογια του ρεμπετικου: εχεις κουρσα και γουσταρεις … ρεμιζαρεις

 128. sarant said

  126

  Ή καρυωτακική επιρροή

 129. Γιάννης Ιατρού said

  Μίζεροι… εδώ…
  Σε όλες τις γλώσσες οι επιγραφές, και τζάμπα… τα τεστ (και τα PCR), Βερολίνο

 130. Nestanaios said

  114.
  Ο Βαφειάδης υπήρξε αναντικατάστατος. Έκτοτε επικράτησε ο Μανιαδάκης και ο «Ριζοσπάστης» του ψυχοπαθούς Μανιαδάκη (και το όνομα δεν είναι τυχαίο). Ο Μάρκος, με την ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, μας γνωστοποίησε ποια θα ήταν η πορεία της χώρας αν είχε επικρατήσει.

 131. Χρηστάρας said

  26,32,61,71 και Νίκο, εύχομαι καλύτερη χρονιά και πάντα με υγεία για όλους. Μια άλλη εκδοχή για το «Μιζέριας» του Άρη ακούγεται στο θεατρικό «Άρης» της πρόωρα χαμένης από κορονιό Σοφίας Αδαμίδου. Ο χαρακτήρας Άρης στο έργο αφηγείται πως το πρωτοάκουσε από έναν εργάτη, ο οποίος, έχοντας απηυδίσει από τα μελανά χρώματα που του περιέγραφε την καθημερινότητα ο Κλάρας, διαμαρτυρήθηκε κάπως έτσι: «Δεν φτάνει που τη ζούμε, πρέπει να την ακούμε κιόλας τη μιζέρια που τσαμπουνάς;». Ο Άρης του θεατρικού κλείνει τη σχετική ενότητα λέγοντας πως ο χαρακτηρισμός του άρεσε και τον κράτησε.

 132. sarant said

  131 Νάσαι καλά!

  129 Γερμανικά – τουρκικά – αραβικά η πινακίδα, όχι αγγλικά!

 133. Pedis said

  Miseria!!!

  (με την Ιταλική έννοια)

  «Τα τελευταία μίλια τα είχε πει ο Πρωθυπουργός πριν την Δέλτα. Και κατά τη γνώμη μου μακάρι να το ξαναπεί. Και γιατί; Όταν πουλάς τουρισμό και είσαι Πρωθυπουργός μίας χώρας πρέπει να πουλάς προς τα έξω στους πιθανούς σου πελάτες οτι είσαι μια υγεονομικά ασφαλής χώρα.

  Άρα αφήστε τις ειρωνείες προς τον κύριο Πρωθυπουργό. Μια χαρά το είπε. Η κ. Αναστασοπούλου ειρωνεύτηκε τον κ. Μητσοτάκη και έκανε λάθος. Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ήταν ολόσωστη τη στιγμή που το είπε. Είμαστε μια τουριστική χώρα, από αυτό ζουν χιλιάδες συμπολίτες σας, σας πληρώνουν διαφημίσεις στον ΣΚΑΙ για να κάνετε εκπομπή. Και πρέπει να σταματήσετε συνεχώς να θίγετε την χώρα. Αν πρέπει να το ξαναπεί, να το ξαναπεί».

  https://www.topontiki.gr/2021/12/28/exallos-o-adonis-me-tin-anastasopoulou-tou-skai-afiste-tis-ironies-gia-ton-kirio-prothipourgo/

 134. Pedis said

  Ο Άδωνις νομίζει ότι είναι κάτι σαν υπουργός του MinCulPop, και έχει υποβάλει σε κορπορατισμό τον Σκάι. Όταν αποφασισθεί ότι ο μαλάκας δεξιός που έχει αποχαζέψει ειδικά από το Σκάι είναι καιρός να σιχαθεί να βλέπει την κωλόφατσα, θα του δώσουν μία στον πισινό και θα φύγει βζζιιιιν να πάει στο διάολο …

 135. Γιάννης Ιατρού said

  132b: Νίκο, οι αμερικάνοι έχουν παραδώσει προ καιρού το Βερολίνο στους Γερμανούς, γι αυτό 🙂 🙂 🙂

 136. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  134# Νον τσ’ε προμπλέμα τζόγια μου, θα καλτσάρουνε στον κούλο τον ιμποστόρο τον γιλέκο και θα βάλουνε στο πόστο του τον εσπέρτο τον μασκαρά, και θάμαστε τούττι φελίτσι με τους φελλοί.
  https://thepressproject.gr/otan-mathainei-o-voridis-oti-oi-maskes-ffp2-n95-einai-imerisias-chrisis/

 137. MA said

  Καλημέρα και Χρόνια πολλά, με υγεία πρώτ´ απ´ όλα, και για τα άλλα θα φροντίσουμε😉

  Ας βάλω αυτό το σχετικό με το θέμα άρθρο της Ναταλί Χατζηαντωνίου, η οποία κάνει κάποιες ερωτήσεις στον δήμαρχο:

  https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/325247_mia-mizeri-kai-farmako-glossa-apanta-ston-dimarho

  Ας κάνουμε μερικές ερωτήσεις λοιπόν: α) γιατί δεν βιντεοσκοπεί το θέαμα κατευθείαν η ΕΡΤ; β) γιατί διαδίδεται ότι για την εκδήλωση θα απασχοληθούν, έστω προσωρινά, 100 άτομα; (Live των Rolling Stones είναι;) γ) πώς επελέγη με απευθείας ανάθεση η εταιρεία και δ) γιατί επελέγη ο Ρουβάς, που και είναι αναμενόμενη επιλογή (τον είχε χρησιμοποιήσει το 2015 και ο Καμίνης στο Σύνταγμα υπό κανονικές συνθήκες, τότε) και σίγουρα δεν είναι η «έκπληξη» που υπόσχεται ο δήμος, τουλάχιστον αν δεν είσαι ή ΔΑΠίτης των 90s ή αειθαλής «Ρουβίτσα»; Μ’ αυτά τα χρήματα, ο δήμος μπορούσε να κάνει ένα «υπερθέαμα» με πιο λίγα χρήματα, πιο φρέσκιες ιδέες και πιο ξεκάθαρες διαδικασίες. Νέος άνθρωπος είναι ο Μπακογιάννης. Αυτό είναι το «νέο» κι απρόβλεπτο που κομίζει; Το πιο… passe, πεθαίνεις;

 138. π2 said

  Κυβερνητικός εκπρόσωπος:

  «Δυόμιση χρόνια που είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης οι μέρες του εκτός Μαξίμου είναι ελάχιστες».

  Τα λόγια είναι περιττά.

 139. Γιάννης Ιατρού said

  138: χαχαχα Αυτό σκέφτηκα κι εγώ!

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  138:Δίκιο έχει· το Μαξίμου είναι παντού. Όπου κι αν πας, το Μαξίμου θα σε ακολουθεί, όπου κι αν ταξιδέψεις, το Μαξίμου σε πληγώνει. Τήνος, Πύλος, Αστυπάλαια, Χανιά, Πάπιγκο, όλη η Ελλάδα ατέλειωτο Μαξίμου. Σαν τη χελώνα ένα πράγμα ο Μητσοτάκης, όπου κι αν πάει, κουβαλάει το Μαξίμου στην πλάτη του.

 141. sarant said

  140 Ετσι θα εξηγείται

 142. Πέπε said

  83, 86 κλπ.:

  Το μιζεράμπιλε βίζου, όπως και το ινκρεντίμπιλε αουντίτου, πρέπει μάλλον να ήταν παραδείγματα στο συντακτικό, όθεν διαχρονικώς γνωστά. Τα ξέραμε κι εμείς από τα Λατινικά δέσμης (που δεν ήταν βέβαια Αινειάδα, ήταν τα γνωστά 50 διασκευασμένα κειμενάκια), και για όσα χρόνια κράταγε απάνω μας ο απόηχος των πανελληνίων τα κοτσάραμε κι εμείς στην κουβέντα μας.

  137

  Τι εννοεί ότι με τα ίδια χρήματα μπορούσε να γίνει ένα υπερθέαμα με πιο λίγα χρήματα;

 143. Pedis said

  # 136 – Μα το ανέκδοτο με το παντεσπάνι δεν έχει βγει στα ξεκάρφωτα. Εχει διαχρονική βάση.

 144. Μαρία said

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  144: Έχει ρέψει αυτός ο άνθρωπος… Δουλειά, δουλειά, δουλειά, κορμί είν’ αυτό, θα λιώσει.

 146. Γιάννης Ιατρού said

  144: Για το Πακιστανικό επώθηκε κάτι;

 147. Μαρία said

  21.657 κρούσματα, τα μισά κάτω απο 38 χρονώ, αλλά μόνο 61 νεκροί και 635 διασ.

 148. Missing Ink said

  @ 42
  Πολύ ενδιαφέρουσα ‘ανθολογία’, όντως. Ο Γεωργιάδης στο μεταξύ εγγύηση, ανάμεσα σε τόσες μλκίες κατάφερε πάλι να πει τη μεγαλύτερη

 149. Πέπε said

  148

  Όντως. Το «τι να κάνουμε τώρα» είναι εξαιρετική δήλωση για μέλος της κυβέρνησης. Αν βέβαια όντως το είπε αυτολεξεί, γιατί η πηγή δε δίνει βίντεο, απλώς μεταφέρει.

 150. Spiridione said

  149. Το ΄τι να κάνουμε τώρα’ το θυμάμαι.
  Το βίντεο δεν υπάρχει γιατί έχει ανασταλεί ο παλιός λογαριασμός του Ιερώνυμου στο τουίτερ.
  Εδώ έχει μια απομαγνητοφώνηση
  «Όποτε ξεκινάει η συζήτηση, σας το ορκίζομαι -απλά δεν μπορώ να το βγάλω στον αέρα επειδή αυτοί οι άνθρωποι (ποιοι;) δεν θέλουν να φαίνονται στην κάμερα- η κουβέντα πάντα ξεκινάει με “μπράβο στην Ελλάδα που τα πήγε τόσο καλά στην πανδημία”» και συνέχισε, «Αυτό για το οποίο οι άλλοι μας το λένε “μπράβο μας”, εμείς θέλουμε να το λέμε μιζέρια και αποτυχία… είμαστε 22οι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία.
  Συνεχίζοντας -με εμφανή εκνευρισμό- ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε το αδιανόητο, για οποιονδήποτε υπουργό, οποιασήποτε χώρας του κόσμου: «πανδημία έχουμε, νεκροί υπάρχουν, τι να κάνουμε», την ώρα που ακόμα και η παρουσιάστρια της εκπομπής που του προέτρεπε «ναι, ας μη μιλάμε για επιτυχία κύριε Γεωργιάδη».
  https://www.2020mag.gr/politics/1246-sokarei-i-dilosi-tou-adoni-georgiadi-pandimia-exoume-nekroi-yparxoun-ti-na-kanoume-video

 151. Spiridione said

  150.
  Εδώ έχει και το βίντεο
  https://www.imerodromos.gr/kai-athlios-kai-gkempeliskos-pandimia-echoyme-nekroi-yparchoyn-ti-na-kanoyme-vinteo/

 152. 129,
  Τι λέει, τα αποτελέσματα του τεστ σε τρία τέρμινα;

 153. Missing Ink said

  @ 149
  Πράγματι, δεν το είπε ακριβώς έτσι. Αλλά κάνει λόγο για «μιζέρια και αποτυχία», ενώ το «πανδημία έχουμε, νεκροί υπάρχουν, τι να κάνουμε» το ξεφούρνισε αυτολεξεί. Απολαύστε υπεύθυνα από το 19:58

 154. sarant said

  153 Τι να κάνουμε είπε και ο Λένιν, αλλά δεν βλέπω να τον καυτηριάζετε 🙂

 155. Καλησπέρα,

  129 Επιβεβαιώνω. Σε κάθε γωνιά του Βερολίνου κι ένα και δύο κέντρα για τεστ. Και προτροπές, τεσταριστείτε! Πουλάνε κιόλας (ειδικά στους τουρίστες) αλλά το τσάμπα (προσωποποιημένο) κυριαρχεί.
  Τόχω ξαναπεί: βασικό μέτρο για τον περιορισμό του κορονοϊού είναι τα τεστ (αλλά βέβαια όποιος βρεθεί θετικός να κάθεται σπίτι του για καραντίνα).

 156. 138, … οι μέρες του εκτός Μαξίμου είναι ελάχιστες …
  Πιο ωραίο «…οι μέρες του εκτός Μαξίμου είναι Μίνιμουμ»

 157. Missing Ink said

  Και λίγος Άδωνις αλλιώς, επί τη ευκαιρία
  (όλα τα λεφτά ο danik, που δεν μπορεί να συγκρατήσει τα γέλια)

  ΜΠΟΡΕΙΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

 158. 152 Χωρίς ραντεβού λέει. Και τ’ αποτελέσματα ανάλογα το τεστ. Για το ράπιντ σ’ ένα τέταρτο. Για το PCR από 3 μέχρι 24 ώρες ανάλογα πόσα πληρώσεις.

 159. Γιάννης Ιατρού said

  Κόσμο στα μαγαζιά και στον δρόμο έχει Γιάννη; Με μάσκες ή υποσαγώνια πράματα κλπ.;

 160. Missing Ink said

  Κατά τ’ άλλα «βρώμικος» με ωμέγα ασυζητητί, και μην καταργείτε την υπογεγραμμένη όπως είπε και μια μεγάλη ποιητούρα :-Ρ
  Θυμήθηκα επίσης το «μιζεράμπιλος», 90s παραλλαγή του «μίζερος» που ακουγόταν σποραδικά αλλά δεν έπιασε

 161. sarant said

  155 Καλώστον! Ο σταυρός στο χρηστώνυμο τι συμβολίζει;

 162. ΣΠ said

  153 και πριν
  Κάτι παρόμοιο είχε πει κι ο Τραμπ.

 163. 161 Ξέρω γω; Κι άλλη φορά το έκανε (και στον άλλο Γιάννη).

  159 Χτες πολύ λίγο κόσμο στους δρόμους. Σήμερα κάτι γινόταν (και στα μαγαζιά). Όχι τρελά πράγματα. Μάσκες κατά 80% ΚΝ95 (εξάλλου υπάρχει ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για τέτοιες). Οι υπόλοιπες χειρουργικές. Όχι στους δρόμους αλλά σε όλους τους κλειστούς χώρους. Σπάνια κανένας χωρίς μάσκα. Με τις πινακίδες να διευκρινίζουν πως πρέπει να είναι καλυμμένα μύτη και στόμα. Στα μέσα δεν έχει κόσμο πολύ (αλλά δεν κυκλοφορούμε σε ώρες αιχμής). Κια περνάνε με εκνευριστική ακρίβεια, έστω κι αν είναι ένα (διπλό) τραμ με 10 άτομα μόνο μέσα.

 164. Μαρία said

 165. MA said

  Πέπε σχ. 142 τέλος

  Εγώ καταλαβαίνω ότι ο Μπ. θα μπορούσε με λιγότερα χρήματα να διοργανώσει αξιοπρεπή γιορτή. Βέβαια στην πρόταση «Μ’ αυτά τα χρήματα, ο δήμος μπορούσε να κάνει ένα «υπερθέαμα» με πιο λίγα χρήματα…», η αρχή της θα έπρεπε να διαγραφεί.

 166. Πέπε said

  165

  Ε ναι, προφανώς. Εκτός αν εννοεί ότι με τα ίδια λεφτά μπορούσε να κάνει ένα φθηνότερο υπερθέαμα ΚΑΙ κάτι ακόμα. Αλλά αν εννοεί αυτό κάτι λείπει, αλλιώς κάτι περισσεύει.

 167. H. Mandragoras said

  Να αναφέρουμε και τη σαλάτα mizeria, πολύ δημοφιλή στην Πολωνία. Βασικά συστατικά της είναι το αγγούρι και η κρέμα γάλακτος.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mizeria

 168. π2 said

  133: Η συνέχεια της νέας Αδωνιάδας στα ΜΚΔ έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το οπαδικό τουίτερ πανηγυρίζει για τη μεγαλειώδη φάπα που έριξε η υπουργάρα στην ασεβή δημοσιογράφο, η παρουσιάστρια κατηγορείται συλλήβδην ως συριζαία προπαγανδίστρια (!), κλπ. Πάλι καλά που δεν την έκοψαν στον αέρα όπως κατηγορεί ότι συνέβη στο Mega ένας εξ Αμερικής γιατρός.

  Μπαίνουμε σε περίεργες ατραπούς. Δεν βλέπω τηλεόραση, αλλά όποτε πέφτω σε βιντεάκια τηλεοπτικών παραθύρων, βλέπω το ίδιο μοτίβο: η όποια επικριτική διάθεση είναι συνήθως τελείως προσχηματική, αλλά ακόμη κι η προσχηματική αυτή δημοσιογραφική αντιπολίτευση γίνεται ανεκτή μόνον όταν ο εκπρόσωπος του γκουβέρνου δεν έχει ξυπνήσει στραβά. Όποτε θέλει μπορεί να την κατακεραυνώσει λέγοντας απίστευτα πράγματα, ή απλώς φωνάζοντας πιο δυνατά, κι αυτό αποτιμάται αμέσως ως περιφανής νίκη κατά των μίζερων, ασχέτως του τι λέγεται.

 169. Γιάννης Ιατρού said

  168: Η κατάσταση μοιάζει με αυτή που δείχνει το φιλμ που αναφέρεται από τον Σταύρο στο άλλο νήμα, όχι τόσο από πολιτικής πλευράς, όσο από πλευράς συμπεριφοράς των παρουσιαστών στην tv και της ποιότητας της ενημέρωσης γενικά.

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  168: Τέτοια υποταγή των τηλεδημοσιογράφων στους κυβενητικούς τηλεκαλεσμένους τους δεν την έχουμε ξαναδεί στα 47 χρόνια της μεταπολίτευσης. Μιλάμε για κυριολεκτικά πρωτοφανή κατάσταση.

 171. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  170# Ε τι, αλλού τρως, αλλού πίνεις κι αλλού πας και το δίνεις?

 172. Χαρούλα said

  #133, 168, νομίζω πως έχω ξαναερωτηθεί. ΞΑΦΝΙΚΑ τους τελευταίους μήνες, η κυρία κάνει αντιπολίτευση. Γιατί; Ασπίδα στον Οικονόμου; Καπέλωμα του; Μελλοντικά σχέδια; Για ιδεολογική αναπροσαρμογή δεν μου φαίνεται πάντως. Ο χρόνος θα δείξει..

 173. π2 said

  172: Όσο έχω δει από σκόρπια βίντεο, δεν κάνει αντιπολίτευση. Παριστάνει ότι κάνει αντιπολίτευση, για τηλεοπτικούς λόγους. Το φορμά είναι γνωστό, και στο εξωτερικό: ο έμπειρος, πάντοτε άντρας, μεγαλύτερης ηλικίας, «φωνή λογικής», αναφανδόν με το γκουβέρνο, και η «κοπέλα» που κάνει την αντιρρησία για αντίβαρο. Μόνο που η ζυγαριά είναι πειραγμένη.

  Στο συγκεκριμένο βίντεο, δεν θα γινόταν τίποτε αν δεν είχε πάρει ανάποδες ο Άδωνις. Η γλίτσα δίπλα στον υπουργό, κοιτούσε με έκπληξη την έκρηξή του.

 174. sarant said

  168 Ετσι…..

 175. Anasto said

  Το city brake της Πιπιλή δεν είδα να σχολιάζεται. Εκτός αν το φυλάξαμε για μεζεδάκι. https://www.2020mag.gr/politics/3729-bakogiannis-gia-tis-antidraseis-sti-synavlia-rouva-den-aksizoun-apantisi-oi-mizeroi

 176. sarant said

  175 Ακριβώς, το φυλάξαμε.

 177. Anasto said

  Ωχ! Μπαρδόν τότε! Σβήσε το σχόλιο αν γίνεται και δεν είναι μανούρα Νικοκύρη, γιατί αλλιώς θα νιώθω αρχισποϊλεράς κι ας είναι σε περασμένη (και άρα λιγοσύχναστη θέλω να πω) ανάρτηση.

  Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: