Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο κρίνος δεν κρίνει

Posted by sarant στο 29 Δεκεμβρίου, 2021


Τις τελευταίες μέρες ένας απρόσμενος επισκέπτης κέρδισε το 15λεπτο (και βάλε) της δημοσιότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη γενικοτερη συζήτηση: ο κρίνος. Παρόλο που το θέμα έχει καταλαγιάσει μάλλον (και πώς να μην έχει, με 21650 κρούσματα), θέλω σήμερα να κάνω μιαν επισκόπηση της συζήτησης και βέβαια να λεξιλογήσω.

Η αρχή ήταν, φυσικά, ένα μιμίδιο, από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν, που το αναπαρήγαγε στη σελίδα του στο Φέισμπουκ ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Σε μια σκηνή από βιβλική ταινία, ένα αντρόγυνο πορεύεται σε ένα ξερό τοπίο. Δεν πιστεύω στον κορονοϊό, γι’ αυτό δεν φοραω μάσκα, λέει ο άντρας -ο Ιωσήφ, ας πούμε. «Αλλά ότι έμεινα έγκυος απο κρίνο το κατάπιες αμάσητο», του απαντάει η έγκυος γυναίκα του -ας πούμε η Μαρία.

Το μιμίδιο φυσικά δεν το έφτιαξε ο Μόσιαλος, κάπου το είδε και το αναδημοσίευσε. Η ίδια η φωτογραφία δεν ξέρω βέβαια από ποια ταινία προέρχεται αλλά βρίσκω ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε αμερικάνικο μιμίδιο πριν από μερικά χρόνια.

Η Ιερά Σύνοδος έσπευσε να καταδικάσει την ανάρτηση:

Η προσβλητική ανάρτηση, φερομένη υπό το όνομα του αντιπροσώπου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό κ. Ηλία Μόσιαλου, παραμονή των Χριστουγέννων, που χλευάζει την θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών της χώρας που εκπροσωπεί, και οι συναφείς διαμαρτυρίες μελών της Εκκλησίας που περιήλθαν σε γνώση μας, δίνουν την αφορμή για την γενικότερη υπόμνηση ότι, αν και το πρόσωπο του Χριστού και της Κυρίας Θεοτόκου δεν έχουν ανάγκη οποιασδήποτε ανθρώπινης υπεράσπισης έναντι των ανθρώπινων ύβρεων, οι προσβολές και επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται κατά τον 21ο αιώνα.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Άκης Γαβριηλίδης επισήμανε ότι οι δυο προτάσεις μετά το «αν και» είναι ασύνδετες η μια με την άλλη, οπότε έχουμε ένα κανονικότατο non sequitur. Εγώ πάλι θα παρατηρούσα ότι αφού «το πρόσωπο του Χριστού και της Κυρίας Θεοτόκου δεν έχουν ανάγκη οποιασδήποτε ανθρώπινης υπεράσπισης έναντι των ανθρώπινων ύβρεων» η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ήταν, ομολογημένα, εντελώς περιττή.

Πολλοί βουλευτές και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και η υπουργός Παιδείας, έσπευσαν να καυτηριάσουν την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό για τα ψηφαλάκια του αλτ-ράιτ ακροατηρίου. Κάποιοι υπαινιχθηκαν ή και ανέφεραν ρητά ότι δεν μπορεί ο Μόσιαλος πλέον να εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς (πιο απερίφραστα, ο ανεξάρτητος πλέον Κ. Μπογδάνος, που έσπευσε να χαρακτηρίσει ρατσιστική την ανάρτηση!). Οι φιλελεύθεροι του κυβερνώντος κόμματος τήρησαν αιδήμονα σιγή, διότι θέλουν να ξαναβγούν βουλευτές.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντίθετα, το θέμα αντιμετωπίστηκε πολύ πιο χαλαρά, με χιούμορ, ίσως επειδή στα σόσιαλ υπάρχει λιγότερη υποκρισία.

Μια κριτική που μπορεί να έχει βάση ειναι ότι ένα δημόσιο πρόσωπο που βρίσκεται σε υψηλή θέση και που ασκεί μεγάλη επιρροή στο θέμα της πανδημίας πρέπει να είναι πιο προσεκτικό στις τοποθετήσεις του απ’ ό,τι ένας απλός πολίτης. Μπορεί επίσης να υποστηριχτεί ότι λιγότερο πείθει κανείς (ας πούμε τους αρνητές του ιού) με τη χλεύη και περισσότερο με επιχειρήματα, οπότε αν σκοπός του Η. Μόσιαλου ήταν να πείσει κάποιους, αστόχησε.

Μια άλλη κριτική που ασκήθηκε ήταν επί θεολογικού. Σφάλλει, λένε, ο Μόσιαλος, και δείχνει ημιμάθεια η ανάρτησή του, διότι στο Ευαγγέλιο δεν γίνεται πουθενά λόγος για κρίνο. Το τελευταίο ισχύει. Και όπως διαβάζω σε εμβριθή μελέτη του αρχιμανδρίτη Χερουβείμ Βελέτζα, το σύμβολο του κρίνου εμφανίζεται στη δυτική ζωγραφική και ήρθε στην Ελλάδα με τους Βαυαρούς, δηλαδή τον 19ο αιώνα, οπότε και επικράτησε με αποτέλεσμα «να γεμίσουν οι ναοί και τα σπίτια, για μια μακρά περίοδο, από εικόνες του Ευαγγελισμού, στις οποίες ο αρχάγγελος Γαβριήλ κρατά κρίνο αντί για ράβδο».

Αν όμως είναι κοινός τόπος ο κρίνος σε ναούς και σε σπίτια, και τον διδάσκουν και θεολόγοι στα σχολεία, η κατηγορία της… ημιμάθειας σε όποιον αναπαράγει ένα ανέκδοτο είναι όχι μονο υπερβολική αλλά και υποκριτική. (Η επισήμανση βέβαια του θέματος έχει αξία).

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, λέει μια φωνούλα στο βάθος. Οπότε θα λεξιλογήσουμε σήμερα για τον κρίνο.

Λέμε ο κρίνος αλλά και το κρίνο. Στα αρχαία, ήταν ουδέτερο, το κρίνον, και ήταν ετερόκλιτο στον πληθυντικό, έτσι στις Νεφέλες του Αριστοφάνη βρίσκουμε «κρίνεσι στεφανοίς» (και όχι «κρίνοις»).

Η αρχαία λέξη θεωρείται δάνειο, αλλά αγνώστου ετύμου. Δεν έχει καμια ετυμολογική σχέση με το ρήμα «κρινω». Ο κρίνος δεν κρίνει λοιπόν. Ούτε έχει σχέση με το κρινολίνο, τη φαρδιά φούστα που έχει σκελετό από ελάσματα, που είναι ιταλικό δάνειο και ως προς το πρώτο συνθετικό του ανάγεται στο λατινικό crinis.

Οι αρχαίοι είχαν δυο λέξεις για τα λουλούδια της οικογένειας του κρίνου. Το κρίνον και το λείριον. Η πρώτη είναι η συνηθέστερη και η αττική, αλλά η δεύτερη έχει επίσης ενδιαφέρον, αφού από αυτήν προήλθε η νεότερη λέξη «λειρί» για το λοφίο του πετεινού από την ομοιότητά του με το λουλούδι. Η λέξη «λείριον» θεωρείται δάνειο απο ανατολική γλώσσα, η δε αντίστοιχη λατινική λέξη, lilium, είναι είτε δάνειο από τα ελληνικά είτε παράλληλο δάνειο από την ίδια ανατολική γλώσσα. Από τη λατινική λέξη έχουμε και το αγγλικό lily, το γαλλικό lis, το ιταλικό giglio και άλλα αντίστοιχα στις νεότερες γλώσσες.

Γυρνάμε στον κρίνο. Οι αρχαίοι είχαν την παροιμιώδη φράση «κρίνου γυμνότερος» που την λέγανε και για κάποιον ενδεή, ενώ κάπου βρίσκω ότι ο κρίνος ήταν σύμβολο του θανάτου, αλλά βέβαια στα νεότερα χρόνια, και με βάση τη λαϊκή εικονογραφία του Ευαγγελισμού, ο κρίνος συνδέεται με την κρυφή εγκυμοσύνη.

Έχει άλλωστε λεξικογραφηθεί, στο Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, η φράση Mύρισε τον κρίνο, «για την Παναγία και ως έκφραση ειρωνικά για κάποια που έμεινε έγκυος, ενώ η ίδια παρουσιαζόταν ως πολύ σεμνή και αγνή». Την ίδια φράση τη βρίσκουμε π.χ. στους Κεκαρμένους του Ν. Κάσδαγλη («Σιγά, μη μου τηνε βγάλεις παρθένα! Και για το μούλικο, θα μύρισε τον κρίνο«) ή στο λεξικό της αργκό του Ζάχου Παπαζαχαρίου και στο αντίστοιχο του Γιώργου Κάτου («Ειρωνική έκφραση για ανύπαντρη γυναίκα που έμεινε έγκυος, ενώ παρουσιαζόταν ως πολύ σεμνή. Αναφορά στην άμωμη σύλληψη της Παρθένου (Καινή Διαθήκη)».)

Eπιμένω κάπως περισσότερο, διότι στα σόσιαλ είδα κάποιους να θεωρούν, υποκριτικά νομίζω, καινοφανή την αναφορά στον κρίνο, ενώ είναι μια κοινή παροιμιώδης φράση. Ούτε θεωρώ ότι είναι προσβλητική προς τη θρησκεία, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τα εφηβικά (και όχι μόνο) θρησκευτικά ανέκδοτα από τα οποία ο καθένας θα ξέρει δεκάδες. Το να κάνουμε πλάκα με τους θεούς και τους αγίους μας είναι ίδιον των Ελλήνων από την αρχαιότητα κιόλας -δείτε τι έγραφαν Αριστοφάνης και Λουκιανός.

Αλλά δεν θα τολμούσατε να τα γράψετε αυτά για τον Μωάμεθ, είπαν στα σόσιαλ κάποιοι. Όπως έγραψα, όσοι κάνουν τέτοιες ερωτήσεις στην πραγματικότητα ζηλεύουν αφόρητα την πραγματική ή υποτιθέμενη ανελευθερία άλλων κοινωνιών και πολύ θα ήθελαν να την επιβάλουν κι εδώ. Αλλά βέβαια, το πρότυπό μας ως προς τη θρησκευτική ελευθερία δεν είναι το Ιράν. (Παρεμπιπτόντως, κυκλοφόρησε και μιμίδιο με μουσουλμανικές αναφορές -αντί για κρίνο λέει «αλλά τις 72 παρθένες τις πίστεψες, ε;»).

Οπότε, πολύ άσχημα έκανε η Ιερά Σύνοδος που ασχολήθηκε με την ανάρτηση του Ηλ. Μόσιαλου. Καλύτερα να απεύθυνε κι η ίδια μιαν ακόμα έκκληση για εμβολιασμό και να καταδίκαζε ρητά τους διάφορους «πνευματικούς» που έχουν πάρει τόσο κόσμο στον λαιμό τους. Ο κρίνος τούς μάρανε;

375 Σχόλια προς “Ο κρίνος δεν κρίνει”

 1. π2 said

  Εγώ να ξαναπώ ότι δεν καταλαβαίνω τον ντόρο:

  https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/24/kalanta-3/#comment-783403

 2. greggan193 said

  Reblogged στις THE BROOM.

 3. dryhammer said

  1. Τα μισά σχόλια θα είναι αναπαραγωγή ή επαναδιατύπωση των σχολίων του άρθρου με τα κάλαντα [μόνο για νά ‘χουμε να λέμε εκατέρωθεν]

  άρα άσχετος με το κρινολίνο αλλά σίγουρα στο δίπολο κρινολύνω -κρινοδένω.

  Τέλος, το όνομα Λιλιάνα που υπάρχει στη Λατίνα και στην Αλβανία είναι το αντίστοιχο του Κρινιώ – Κρινούλα;

  [-Εισπράκτορα, τα λουλούδια κόβουν είσιτήριο; -Όχι κύριε! -Κρινούλα, ανέβα!]

 4. Νέο Kid said

  Σε «αθλητικά» -ποδοσφαιρικά συγκείμενα το «μύρισε το κρίνο!» σημαίνει : απέτυχε, έχασε, τελείωσε. Έχω την αίσθηση ότι αυτό καθιερώθηκε από τον αθλητικογράφο-γκουρού της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας- βαθυγνώστη ψαγμενάκια Γιώργο Γεωργίου.
  Π.χ Η Μπαρτσελόνα έχασε από την Μπάγιερν και μύρισε το κρίνο στο Τσαμπιολίγκ. Ή «ο Γκαρσία μύρισε το κρίνο στον ΠΑΟΚ. Τα δίνει όλα ο Ιβάν για Λουτσέσκου!»

 5. voulagx said

  «αλλά τις 72 παρθένες τις πίστεψες, ε;»
  Καντο χενερ… ε, λιγο πιο λιανα αυτο, δεν ξερω τη μουσουλμανική ιστορια.

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα.
  Λειρίον ή λείριον? Στο ΛΚΝ το αρχαίο το βρίσκω προπαροξύτονο, όπως και στον Καβάφη.
  https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF&dq=

  Το Σύνταγμα της Ηδονής

  Μη ομιλείτε περί ενοχής, μη ομιλείτε περί ευθύνης. Όταν περνά το Σύνταγμα της Ηδονής με μουσικήν και σημαίας· όταν ριγούν και τρέμουν αι αισθήσεις, άφρων και ασεβής είναι όστις μένει μακράν, όστις δεν ορμά εις την καλήν εκστρατείαν, την βαίνουσαν επί την κατάκτησιν των απολαύσεων και των παθών.
  Όλοι οι νόμοι της ηθικής — κακώς νοημένοι, κακώς εφαρμοζόμενοι — είναι μηδέν και δεν ημπορούν να σταθούν ουδέ στιγμήν, όταν περνά το Σύνταγμα της Ηδονής με μουσικήν και σημαίας.
  Μη αφήσεις καμίαν σκιεράν αρετήν να σε βαστάξει. Μη πιστεύεις ότι καμία υποχρέωσις σε δένει. Το χρέος σου είναι να ενδίδεις, να ενδίδεις πάντοτε εις τας Επιθυμίας, που είναι τα τελειότατα πλάσματα των τελείων θεών. Το χρέος σου είναι να καταταχθείς πιστός στρατιώτης, με απλότητα καρδίας, όταν περνά το Σύνταγμα της Ηδονής με μουσικήν και σημαίας.
  Μη κλείεσαι εν τω οίκω σου και πλανάσαι με θεωρίας δικαιοσύνης, με τας περί αμοιβής προλήψεις της κακώς καμωμένης κοινωνίας. Μη λέγεις, Τόσον αξίζει ο κόπος μου και τόσον οφείλω να απολαύσω. Όπως η ζωή είναι κληρονομία και δεν έκαμες τίποτε διά να την κερδίσεις ως αμοιβήν, ούτω κληρονομία πρέπει να είναι και η Ηδονή. Μη κλείεσαι εν τω οίκω σου· αλλά κράτει τα παράθυρα ανοικτά, ολοάνοικτα, διά να ακούσεις τους πρώτους ήχους της διαβάσεως των στρατιωτών, όταν φθάνει το Σύνταγμα της Ηδονής με μουσικήν και σημαίας.
  Μη απατηθείς από τους βλασφήμους όσοι σε λέγουν ότι η υπηρεσία είναι επικίνδυνος και επίπονος. Η υπηρεσία της ηδονής είναι χαρά διαρκής. Σε εξαντλεί, αλλά σε εξαντλεί με θεσπεσίας μέθας. Και επιτέλους όταν πέσεις εις τον δρόμον, και τότε είναι η τύχη σου ζηλευτή. Όταν περάσει η κηδεία σου, αι Μορφαί τας οποίας έπλασαν αι επιθυμίαι σου θα ρίψουν λείρια και ρόδα λευκά επί του φερέτρου σου, θα σε σηκώσουν εις τους ώμους των έφηβοι θεοί του Ολύμπου, και θα σε θάψουν εις το Κοιμητήριον του Ιδεώδους όπου ασπρίζουν τα μαυσωλεία της ποιήσεως.

 7. Καλημέρα

  Για όσους δεν κατανοούν την έκφραση «κρίνου γυμνότερος» να πω πως οι μη ξενόφερτοι κρίνοι πρώτα έβγαζαν το καλάμι με τα άνθη και πολύ αργότερα τα φύλλα

 8. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  5# Πριτς που θα σου δώσουμε διευθύνσεις και τηλέφωνα.

 9. Theo said

  Καλημέρα,

  Νομίζω πως αυτή η επιμονή να ασχολείστε όχι τόσο με το μιμίδιο που αναπαρήγαγε ο επιπόλαιος Μόσιαλος, παραμονή των Χριστουγέννων (κάτι θα λέει αυτό σε όσους δεν φοράνε χρωματιστά γυαλιά) αλλά με την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου δείχνει χριστιανοφοβία (κατά το ομοφοβία, ισλαμοφοβία), με όλα τα φαιδρά παρεπόμενα και τις καταγγελίες για τάχαμου λογοκρισία, περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και άλλα ηχηρά παρόμοια. (Δηλαδή, ο πάσα εις μπορεί να λέει ό,τι θέλει εναντίον της Εκκλησίας και να μηνύει εκπροσώπους της γιατί προβάλλουν τη διδασκαλία της, π.χ. για την ομοφυλοφιλία, αλλά αυτή δεν μπορεί να διαμαρτύρεται όταν θίγεται το πιο ιερό πρόσωπό της· κάτι σαν το «επιτρέπεται η θρησκευτική λατρεία και η αντιθρησκευτική προπαγάνδα» της αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ.) Κι έτσι, θα αναρωτηθώ κι εγώ ποιο είναι το πρότυπο της ελευθερίας έκφρασης που έχουν οι τιμητές της ηπιότατης αντίδρασης της Ιεράς Συνόδου (αν εξαιρέσει κανείς την καταγγελία της για ρατσισμό).

  Για να αντιδρούν έτσι, μάλλον υπάρχουν κάποιοι που έχουν απωθημένα κατά της Εκκλησίας, που τους ενοχλεί η δημοφιλία της στα λαϊκά στρώματα, κλπ… Και πέφτουν απ’ τα σύννεφα όταν άλλοι τους λένε ότι προσβάλλονται με κάτι τέτοια μιμίδια, αντιλέγοντας ότι οι ίδιοι δεν ένιωσαν προσβολή (γούστο τους, καπέλο τους).

  Οι «θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης» δεν είναι αυτές που ισχυρίζεται ο αφελής Μόσιαλος (η Ορθοδοξία δεν είναι μια ηθική φιλοσοφία), αλλά το ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος (αυτό γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα) κι ότι ο άνθρωπος μέσω Αυτού μπορεί να γίνει θεός κατά χάριν, να ενωθεί με τον Θεό εδώ και τώρα.
  Όσοι έχουν κάποια εμπειρία από αυτή την κοινωνία με τον Θεό (και πολλοί την έχουν, άσχετα αν δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν ή να το εκλογικεύσουν), θλίβονται όταν βλέπουν άλλους να αντιμετωπίζουν τόσο επιπόλαια τον Θεάνθρωπο.

  Ένας νορμάλ άνθρωπος, όταν βλέπει τόσους άλλους να ενοχλούνται απ’ αυτή τη δήθεν σάτιρα, δεν θα το έκανε, για να μην τους στεναχωρήσει, για να συμβιώνει ειρηνικά και ήρεμα μαζί τους. Πχ. εγώ σταμάτησα να χρησιμοποιώ τη λέξη χαμουτζής όταν κάποιος εδώ μου είπε πως τον ενοχλούσε. Κι οι πρόσφυγες από την Ανατολή έλεγαν πως πήγαιναν στα σπίτια των μουσουλμάνων και τους εύχονταν στις γιορτές τους, κι οι μουσουλμάνοι έκαναν το ίδιο. Όχι γιατί οι χριστιανοί πίστευαν στον Μωάμεθ ή οι μουσουλμάνοι στον Χριστό, αλλά γιατί σέβονταν ο ένας τον άλλο. Ενώ τώρα που θριαμβεύει ο δυτικός ορθολογισμός, εμείς κατέχουμε όλη τη γνώση κι όλη την αλήθεια και σου λέμε ex Cathedra πότε μπορείς να διαμαρτύρεσαι και πότε όχι. Κι αν διαμαρτύρεσαι για κάτι που εμείς θεωρούμε πως δεν πρέπει, τότε σε καταγγέλλουμε στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης και παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτό δείχνει εγωισμό και πόσο ζούμε στην κοσμάρα μας, δηλαδή απουσία ενσυναίσθησης (που το ξαναέγραψα και ενόχλησε κάποιον), αν μη τι άλλο. Και δεν προάγει την ομαλή συμβίωση μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Εκτός κι αν αυτή την ομαλή συμβίωση τη δικαιούνται μόνο οι φιλελέ, οι κορεκτίλες κι οι προοδευτικάριοι, κι οι άλλοι είναι οι σκοταδιστές επί των οποίων δικαιούνται να ασκούν μια πεφωτισμένη δεσποτεία.

 10. loukretia50 said

  Μπονζούρ! Πριν αρχίσετε πάλι να μαλώνετε…

  – Τι ρομαντικός ο πρίγκηψ! Μες στα κρίνα περπατεί!
  Είν’ το συνθηματικό μας, κι ο χορός καλά κρατεί!
  Τις προθέσεις του να κρίνω, δείχνει αγαθό σκοπό.
  Κι αν μυρίσω εγώ τον κρίνο, παναπεί τον αγαπώ

 11. voulagx said

  #8: Εισαι μοναχοφάης. Τεκνον, αμαρτανεις.

 12. loukretia50 said

  6. » …. Και επιτέλους όταν πέσεις εις τον δρόμον, και τότε είναι η τύχη σου ζηλευτή…»

  Τι μας λέει ο ποιητής? Ας έρθει να του ψιθυρίσω μερικά φωνήεντα…

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Το ζήτημα της Εκκλησίας και η υποτιθέμενη πολιτική επιρροή της φοβάμαι ότι λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

  Έπεσε στα χέρια μου ένα κείμενο που γράφτηκε περί το 1970 με υπογραφή Αυγουστίνου Καντιώτη και αναφέρει ότι δεν ξεπερνάει το 2-3% του πληθυσμού που εκκλησιάζεται.

  Το αντιμετωπίσαμε ως θέμα συζήτησης στην ομήγυρη όπου έγινε η εξής προσέγγιση: Πήραμε την εκκλησία της Ανάληψης Θεσσαλονίκης η οποία συγκεντρώνει αρκετούς πιστούς και κάναμε τη σύγκριση σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής-ενορίας. Ο Καντιώτης τελικά είχε κάνει σωστούς υπολογισμούς!
  Βεβαίως, υπάρχουν πιστοί που δεν εκκλησιάζονται. Αλλά και πάλι τα νούμερα, δεν ενισχύονται σημαντικά ώστε αυτοί να γίνουν…ενεργούμενα σε σημαντικό επαναλαμβάνω, ποσοστό.
  Ο ανορθολογισμός στους ανθρώπους υπάρχει σε πλείστα πεδία και χώρους.
  Αντιλαμβάνομαι βεβαίως την πολιτική στάση των διαφόρων πολιτευτών οι οποίοι μαζεύουν τις ψήφους προκειμένου να εκλεγούν… σπυρί-σπυρί. Ωστόσο η αρχική μου θέση περί αυτοεκπληρούμενης προφητείας, παραμένει.

 14. Γιάννης Κουβάτσος said

  9.Χριστιανοφοβία, Theo; Δεν περίμενα από σενα να καταφύγεις σε τέτοιους χαρακτηρισμούς, προκειμένου να αποστομώσεις τους αντιγνωμούντες. Αυτοι οι χαρακτηρισμοί μου θυμίζουν τους κουκουέδες επί υπαρκτού, που, όταν έκρινες την κατάσταση στο ανατολικό μπλοκ, σε έλεγαν απαξιωτικά αντικομμουνιστή και σταματούσαν τη «συζήτηση» ή τους δεξιούς, που σε χαρακτήριζαν κρυπτοκομμουνιστή, όταν δεν συμμεριζόσουν τις δικές τους ιδεοληψίες. Εξίσου απαράδεκτη βρίσκω και την κατηγορία περί ισλαμοφοβίας ή περί αντισημιτισμού, όταν τολμάς να θίξεις τον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του πολιτικού ισλάμ και τον φανατισμό των ισλαμιστών ή την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.
  Ιδεολογική δυσανεξία φανερώνουν όλα αυτά και είναι πρόβλημα όσων πάσχουν από αυτήν να την ξεπεράσουν. Οι αντιδράσεις κατά του Μόσιαλου ήταν ασύμμετρες, η ανακοίνωση της ΔΙΣ περιττή και η κατηγορία περί ρατσισμού που περιείχε απαράδεκτη.

 15. Spiridione said

  Και ο Μπαμπινιώτης έχει φράση σκωπτική ‘με τον κρίνο’, με τον πιο αγνό, αθώο τρόπο, χωρίς σεξουαλική επαφή. Χωρίς όμως αναφορά στην Παναγία.

 16. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Bonjour la chatte du blog!

 17. Γιάννης Κουβάτσος said

  13:»η υποτιθέμενη πολιτική επιρροή της»; Να θυμηθούμε, Παναγιώτη, την αναδόμηση του Τρίτση και του Φίλη; Γνωστοί οι λόγοι, νομίζω, ας μην κουράσω με λεπτομέρειες.

 18. Νέο Kid said

  Αυτό με το κρίνο πάντως , ότι είναι βαυαρική εισαγωγή, δεν το ήξερα. Λογικό βέβαια ο άγγελος να είχε κάτι σαν κηρύκειο (caduceus) παρά τοις Έλλησι.

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας βάλουμε και ένα ποίημα, να ελαφρύνουμε το κλίμα…

  Τα κρίνα του φθινόπωρου -ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

  Τα κρίνα του φθινόπωρου τα πιο μεθυστικά
  προτού να μαραζώσουν και να σβήσουν
  τους τελευταίους ανασασμούς ήρθαν γλυκά γλυκά
  στα πόδια μου να τους σκορπίσουν.

  Τ’ αγγελοθώρητα όνειρα των είκοσι χρονώ
  το δρόμο τους αγνάντια μου κρατήσαν,
  μ’ είδανε μάτια σαν το φως και σαν το ουρανό
  μ’ είδανε σα να μ’ αγαπήσαν.
  (Κύλα το ρέμα σου βαθύ, της Λύρας ποταμέ!)

  Όνειρα, κρίνα, εκστατική ευτυχία,
  ποια ψυχοπόνια υπέρτατή σας έστειλε σ’ εμέ;…
  Ποια, τάχα, υπέρτατη ειρωνεία;

 20. Παναγιώτης Κ. said

  Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ
  Ο τόπος μας είναι κλειστός,
  όλο βουνά που έχουν σκεπή
  το χαμηλό ουρανό μέρα και νύχτα.

  Δεν έχουμε ποτάμια, δεν έχουμε
  πηγάδια, δεν έχουμε πηγές.
  Μονάχα λίγες στέρνες,
  άδειες κι αυτές.
  Που ηχούν και που τις προσκυνούμε.

  Ήχος στεκάμενος, κούφιος,
  ίδιος με τη μοναξιά μας,
  ίδιος με την αγάπη μας,
  ίδιος με τα σώματά μας.

  Μας φαίνεται παράξενο
  που κάποτε μπορέσαμε να χτίσουμε τα σπίτια,
  τα καλύβια και τις στάνες μας.

  Και οι γάμοι μας, τα δροσερά
  στεφάνια και τα δάχτυλα,
  γίνουνται αινίγματα
  ανεξήγητα για την ψυχή μας.
  Πώς γεννήθηκαν,
  πώς δυναμώσανε τα παιδιά μας;

  Δεν έχουμε ποτάμια, δεν έχουμε
  πηγάδια, δεν έχουμε πηγές.
  Μονάχα λίγες στέρνες,
  άδειες κι αυτές.
  Που ηχούν και που τις προσκυνούμε.

  Ο τόπος μας είναι κλειστός.
  Τον κλείνουν οι δυο μαύρες
  Συμπληγάδες.

  Στα λιμάνια την Κυριακή σαν
  κατεβούμε ν’ ανασάνουμε,
  βλέπουμε να φωτίζουνται στο
  ηλιόγερμα σπασμένα ξύλα,
  από ταξίδια που δεν τέλειωσαν
  σώματα που δεν ξέρουν πια
  πώς ν’ αγαπήσουν.

  Γ.Σεφέρης

 21. Νέο Kid said

  Όπως είναι γνωστό τυγχάνω αγνωστικιστής άθεος. Πρέπει όμως να πω ότι σε πολλά σημεία του 9. ο Τεό έχει δίκιο! Η αυξανόμενη απαξία της θρησκευτικότητας στη «Δύση» είναι επικίνδυνη , πολύ επικίνδυνη , ειδικά για τους μή πιστεύοντες! Αυτό εξηγείται , αλλά τραβάει μακριά… ίσως αργότερα.

 22. ΚΩΣΤΑΣ said

  5
  Αφού οι φίλοι σου σε σνομπάρουν, άντε να στο πω εγώ, τα ουρί του μουσουλμανικού παράδεισου.

  Όταν με το καλό πεθάνει ένας καλός μουσουλμάνος, στον παράδεισο θα τον περιμένουν 72 πανέμορφα κοριτσάκια, παρθένες, αυτό θα είναι αιωνίως το χαρέμι του.

  Όταν με το καλό πεθάνει μια καλή μουσουλμάνα, στον παράδεισο θα την περιμένει ένας γέρος, μαύρος, ξεδοντιάρης, που δεν του κούκου το απ’ αυτό του.

 23. Theo said

  @13:
  Ίσως οι υπολογισμοί σου να είναι σωστοί για τους εκκλησιαζόμενους τις Κυριακές διαχρονικά (τώρα, με την πανδημία, όμως, πολλοί φοβούνται μην κολλήσουν και δεν πηγαίνουν, κι έτσι αραιώνει το εκκλησίασμα). Αλλά η επιρροή της Εκκλησίας είναι πολύ ευρύτερη από το 2-3% του πληθυσμού. Στις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας όσοι δηλώνουν πως πιστεύουν στον Θεό ξεπερνούν τα 3/4 του. Και κάποια θρησκευτικά ευπώλητα ξεπερνούν σε πωλήσεις τα ευπώλητα βιβλία λογοτεχνών κα. (Συνήθως οι μετρήσεις στη χώρα μας δεν αφορούν θρησκευτικά βιβλία γιατί μάλλον δεν ζητούνται στοιχεία από τους εκδότες τους ή γιατί οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται. Όμως, πρόσφατη έρευνα φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ βρήκε πως ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας μετά τον Καζαντζάκη είναι ο Ιερόθεος, μητροπολίτης Ναυπάκτου.)

  @14:
  Δεν χρησιμοποίησα τον όρο χριστιανοφοβία, Γιάννη μου, για να αποστομώσω κανέναν, απλώς έκανα μια διαπίστωση, όταν π.χ., κάποιοι άλλοι γράφουν για χριστιανάρες, για να επιβληθούν στη συζήτηση ταμπελώνοντας άλλους. (Πες το και ιδεολογική δυσανεξία, δεν θα μαλώσουμε:-) )

 24. loukretia50 said

  Ο εν λόγω εστεμμένος είχε σκοπό πολύ κομπλικέ για την παρθένα : της χάρισε τα κρίνα σε λάβαρο

  Χαιρετώ, συνεχίστε…

 25. Christos D. Tsatsaronis said

  Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.

  Θα συμφωνήσω ότι η συγκεκριμένη δημοσίευση ήταν άστοχη.
  Από την άλλη, η στάση των επί της γης (ελληνικής εν προκειμένω) εκπροσώπων του Κυρίου, ήταν και σε αυτό το θέμα (της πανδημίας) άθλια.

  Χρήστος Δ. Τσατσαρώνης
  http://www.badsadstories.blogspot.gr
  http://www.badsadstreetphotos.blogspot.gr

 26. ΓιώργοςΜ said

  11 και αχόρταγος. Αμαρτία η βουλιμία θρησκευτικώς, αλλά παραβίαση και του «μέτρον άριστον», ελληνοπρεπώς 🙂 Σίδερο στη μέση του, βέβαια…

  Για την ταμπακιέρα, ζε σουί Μοσιαλό, φυσικά. Οι αντιδράσεις στο χιούμορ δείχνουν ανασφάλεια. Αν όντας 1.55 και 50 κιλά πας σε ένα πυγμάχο βαρέων βαρών και του πεις «α σαπέρα ρε μη σου χώσω κανα μπουκέτο και σε ξαπλώσω» , δεν θα προσβληθεί, μάλλον θα γελάσει, αν είναι υγιής τω πνεύματι.

 27. phrasaortes said

  Συνολικά η Ελλάδα είναι προφανώς πιο κοσμική απ’το Ιράν, αλλά σε ορισμένα ζητήματα η Ισλαμική Δημοκρατία είναι πιο φιλελεύθερη. Στην Ελλάδα θεσπίσαμε το όριο του 3% για να εμποδίσουμε την μουσουλμανική μειονότητα από το να εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, αλλά στο Ιράν, τουλάχιστον πέντε έδρες καταλαμβάνονται από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές μειονότητες της χώρας (Αρμένιοι, Εβραίοι, Ασσύριοι και Ζοροάστρες).

 28. Νίκος said

  Η σάτιρα, η κριτική, η ανοχή και ο σκεπτικισμός είναι μια υγιής διαδικασία μόνο όταν δεν είναι επιλεκτική.

  Διαφορετικά υποδηλώνει διάφορα σύνδρομα, φυλετικού, σεξουαλικού και ιδεολογικού κομπλεξισμού: Φασισμός.

 29. Νέο Kid said

  Εγώ , αν ήμουν συνταγματολόγος , θα απαγόρευα συνταγματικά στους αποφοίτους κι εργαζομένους στο London School of Economics ( Λάντον προφέρεται , βλάχοι! Όχι Λόντον) να εκφέρουν χιούμορ! Ως επικίνδυνο διά την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Θα τους απογόρευα επίσης να κατέχουν δημόσια πολιτειακά αξιώματα!

 30. Pedis said

  Τι είπε η Παναγία όταν εμφανίστηκε μπροστά της ένας άνδρας γυμνός;

  – Α, ο κρίνος!

  Ανέκδοτο που το πρωτάκουστα, αν θυμάμαι καλά, από συμμαθητή στα 12-13 μου … 😜

 31. loukretia50 said

  Κρίνω ότι τα σχόλια για τον κρίνο θα γίνουν ανάγνωσμα βαρύ.
  Ίσως εκδοθούν , διότι όταν το κρίνο δε βρει την κοιλάδα του ουρανού ( κινεζιστί, you know….)
  κοσμεί άλλη κοιλάδα με γαλλική φινέτσα.

  Ή ένα ιστολόγιο!

  Σφήνα : στοιχηματάκι ότι θα πήξετε στις σχολιάστριες?
  Αλλά μπορεί να κρίνω λάθος!

 32. Πουλ-πουλ said

  Προσοχή, ο κρίνος είναι εξαιρετικά τοξικός για τις γάτες! Αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό που μπορώ να συνεισφέρω στη συζήτηση.

 33. Pedis said

  Νικοκυρη, δεν έκανες καμία αναφορά στο πασίγνωστο giglio …😀

 34. Νέο Kid said

  Επειδή γίνονται , κι εδώ κι αλλού, διάφοροι άτοποι παραλληλισμοί και συγκρίσεις με το Ισλάμ, να πούμε δυο πραγματάκια. 1ον. Το Ισλάμ είναι (καθαρά θεολογικά μιλώντας ) εικονομαχικό. Απαγορεύεται η εικονογράφηση εμψύχων γενικώς . Ο Χριστιανισμός όχι.
  2ον. Στις ισλαμικές χώρες ( η Τουρκία ΔΕΝ συγκαταλέγεται σ αυτές. Όχι ακόμα, τουλάχιστον.) καλύτερα να δηλώσεις πως πιστεύεις στο Δια, τι Ζαρατούαστρα, τον Αμούν Ρα και το Βούδα ομού, παρά να δηλώσεις άθεος! Την έβαψες…

 35. Akira79 said

  Καλημέρα και από εμένα… θα σχολιάσω αν και καινούργιος στην παρέα..

  Αρχικά μια παρατήρηση, «Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντίθετα, το θέμα αντιμετωπίστηκε πολύ πιο χαλαρά, με χιούμορ, ίσως επειδή στα σόσιαλ υπάρχει λιγότερη υποκρισία.»: Από όλο τη δημοσίευση αυτό το σχόλια με έκανε να ευθυμήσω…. δυστυχώς στα social υπάρχει μόνο υποκρισία, η οποία αντικατοπτρίζει το χαμηλό επίπεδο της ελληνική κοινωνίας στην πολιτική (όχι κομματική) και κοινωνική σκέψη.

  Όπως όλα τα ζητήματα, αρκεί να το προσεγγίσουμε με κοινή λογική και ορθή κρίση. Είναι πάντα αστείες οι αντιδράσεις στην σάτιρα, πλην όμως δεν έχουν θέση σε δημοκρατικές κοινωνίες. Η σάτιρα αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για την κριτική της οποιαδήποτε εξουσίας (εκτελεστικής, δικαστικής, νομοθετικής, θρησκευτικής, λαϊκής).
  Όμως ή θα ισχύει για όλα και όλους ή δεν θα ισχύει για τίποτα. Ως εκ τούτου, η σάτιρα θα αφορά τη κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την εκκλησία, τους λευκούς, τους μαύρους, τους γηγενείς, τους πρόσφυγες, όλες τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, τους μουσουλμάνους, τους Έλληνες, τους νεοέλληνες, τους βουδιστές… Διαφορετικά αν υπάρχει φίλτρο, δεν είναι σάτιρα είναι πολιτικός σχολιασμός που σχετίζεται με την εκάστοτε πολιτική τοποθέτηση.

  Και μια τελευταία παρατήρηση, το σχόλιο «Όπως έγραψα, όσοι κάνουν τέτοιες ερωτήσεις στην πραγματικότητα ζηλεύουν αφόρητα την πραγματική ή υποτιθέμενη ανελευθερία άλλων κοινωνιών και πολύ θα ήθελαν να την επιβάλουν κι εδώ» αποτελεί εκ των προτέρων απόπειρα ακύρωσης ενός επιχειρήματος, το οποίο δεν αρμόζει στο άρθρο άλλα έχω την αίσθηση ότι αποτελεί μια ιδιότυπη ιδεοληψία η οποία σχετίζεται με την κομματική και όχι την κοινωνική σας τοποθέτηση.

  Συνεπώς, ναι στη σάτιρα όχι στην οποιαδήποτε λογοκρισία ή αυτολογοκρισία.

  ΥΓ: Και αφού δεν είπα τίποτα για τον κρίνο, QUEEN LILY OF THE VALLEY, καλή ακρόαση!!

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η παντελής απουσία χιούμορ από τη Βίβλο είναι ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα σε ολόκληρη τη λογοτεχνία.
  (Alfred North Whitehead, 1861-1947, Βρετανός φιλόσοφος και μαθηματικός)

 37. Pedis said

  Τέλος πάντων, αν είναι για να
  είμαστε ευχαριστημένοι που ζούμε με τους νόμους, τα πρωτόγονα ήθη,έθιμα και δοξασίες και ανάμεσα σε σημερινούς κρετιεν , να κάνουμε τη σύγκριση με τους προ πενήντα-εκατο ετών κρετιεν που είναι οι σημερινοί μουσουλμάνοι (εξαιρουμένης π.χ. της πλειοψηφίας των Αμερικανών χριστιανων), τότε δεν θα κατηγορηθούμε ότι είμαστε και πολύ απαιτητικοί με την κοινωνική και την πνευματική προοδο …

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  36# Υπάρχει χιούμορ σε άλλα θεμελιώδη κείμενα όποιας πίστης? Δεν είναι για γέλια αυτά τα πράγματα, το γέλιο είναι γκρεμιστής και καταλύτης.

 39. Γιάννης Ιατρού said

  10: Λου,
  ποιόν κρίνο μωρέ, παπαρούνα είναι… Στην τοιχογραφία της Άνοιξης που βρέθηκε στη Θήρα το κόκκινο χρώμα στον κρίνο τι το ήθελαν, ε; 😎

  Το λευκό χρώμα υπήρξε ανέκαθεν το χρώμα που συμβόλιζε την αγνότητα γι’ αυτό και τα διάφορα λευκά λουλούδια είχαν ξεχωριστή σημασία σε όλες τις θρησκείες. Στην αρχαία Ελλάδα στις νύφες πρόσφεραν στεφάνια με λευκά κρίνα.

  Πολλές αρχαίες θρησκευτικές αναφορές ενσωματώθηκαν στην Χριστιανική παράδοση κι έτσι ο λευκός κρίνος ονομάστηκε Lilium Canditus ή Madonna lily ακριβώς επειδή στην Δυτική Ευρώπη οι καθολικοί (παπικοί) αγιογράφοι και ζωγράφοι φιλοτέχνησαν εικόνες της Παναγίας με τον κρίνο, όπως αναφέρθηκε στο νήμα που μας στέλνει ο πιδύο (#1) κι αναφέρει κι ο Νίκος στο άρθρο (στην εμβριθή μελέτη του αρχιμανδρίτη Βελέτζα😉). Η ονομασία Oriental Lilium δείχνει την πιθανή προέλευσή του από την Μ. Ανατολή και πιθανώς να μεταφέρθηκε σε πολύ παλιά εποχή από τους ναυτικούς (Φοίνικες ή και προγενέστερους) στα ταξίδια τους ανά την Μεσόγειο στην Ευρώπη. Ο Διοσκουρίδης το ονομάζει «κρίνον το βασιλικόν» ή «κρινάνθεμον». Στη Μινωική Κρήτη , το κρίνο είναι ένα βασιλικό, Ιερό άνθος. Γνώρισμα της Βριτόμαρτης και της θεάς Γη.

  Ο πρίγκιπας της Κνωσού, 1550 π.Χ., κοσμεί το ιερατικό στέμμα του με άνθη κρίνου αλλά και η έπαυλη της Αμνισού διακοσμείται με εντυπωσιακά τρίκλωνα κρίνα.

 40. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν υπάρχει μελέτη για που να συνδέει τον μικρό αριθμό των ανθρώπων που εκκλησιάζονται τακτικά, με την αποδοχή της ορθόδοξης θρησκευτικής πίστης που αγγίζει ποσοστά από 80% και πάνω.
  Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι η έκταση της ακραίας σκέψης που επικαλείται ως δήθεν «επιχείρημα» ότι «δεν καταλαβαίνει» για ποιον λόγο δημιουργείται ζήτημα όταν υπάρχει αντιθρησκευτικό παραλήρημα, αναφέρεται στο Σύνταγμα. Η κουλτούρα της αναγκαιότητας της θρησκευτικής ανεκτικότητας για όλες τις θρησκείες καταγράφεται σαφώς στο σύνταγμα, αλλά είπαμε, ο ελληνάρας τα πάει καλά μόνο με την ιδιωτική του λογική. Και το ζήτημα δεν είναι φυσικά αν καλέσουμε τον εισαγγελέα, ή αν ο εισαγγελέας θεωρήσει ότι πρέπει να παρέμβει. Το ζήτημα είναι ότι το Σύνταγμα δείχνει καθαρά πως όσοι τσουβαλιάζουν με ένα παιδιάστικο παραλήρημα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις με ποδοσφαιρική λογική, έχουν πρόβλημα κατανόησης της Δημοκρατίας και αυτό γίνεται σαφές στο άρθρο 14:

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  38: Έτσι ακριβώς.

 42. Pedis said

  Ε, να βάλω και το άλλο μιμίδιον …

  και θα ακούσουμε τους κρετιέν να ισχυρίζονται ότι ποτέ η Εκκλησία δεν δήλωσε ότι η θεία κοινωνία όχι μόνο δεν μεταδίδει ασθένειες αλλά είναι κάτι σαν το απόλυτο αντισηπτικό … 😛

 43. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  41# Και μόνο απ’ αυτό γίνεται φανερό το ποιόν και οι προθέσεις της όποιας θρησκείας. Αυτοί τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, επιτραπήτω μοι.

 44. π2 said

  40: Θα πρέπει πρώτα να αποδείξεις ότι θίγει τη θρησκεία το συγκεκριμένο αστειάκι και μετά να επικαλείσαι το σύνταγμα, τη δημοκρατία και δεν ξέρω γω τι άλλο.

 45. BLOG_OTI_NANAI said

  36: Πιστεύω πως μόνο ένας ηλίθιος θα έλεγε κάτι τέτοιο για τη Βίβλο. Καταρχάς, δεν ξέρω αν εννοεί χιούμορ σαν του σεφερλή, ή των μόντι πάιθονς, αλλά π.χ. στο βιβλίο των Παροιμιών, ειδικά στα κεφ. 12 έως 22 θα βρει κανείς το ωραίο ανάλαφρο στιλ της κλασικής λαϊκής σοφίας που συναντάμε σε όλα τα έργα λαογραφίας. Πέραν τούτου, σε ένα έργο που ρυθμίζει σχέσεις, γιατί να ψάχνει κανείς αστεία; Δηλαδή θα διαβάσει κάποιος έργα αρχαίας ή ρωμαίκής νομοθεσίας για να… γελάσει;

  Δηλαδή, καλό είναι να μην είναι κανείς τραμπούκος και δυσκοίλιος όταν ασκεί κριτική, αν τέλος πάντων όντως έγραψε κάτι τέτοιο ο Alfred North Whitehead που μάλλον τον ίδιο προσβάλλει αυτή η ανοησία.

 46. Alexis said

  #35: Ως εκ τούτου, η σάτιρα θα αφορά τη κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την εκκλησία, τους λευκούς, τους μαύρους, τους γηγενείς, τους πρόσφυγες, όλες τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, τους μουσουλμάνους, τους Έλληνες, τους νεοέλληνες, τους βουδιστές… Διαφορετικά αν υπάρχει φίλτρο, δεν είναι σάτιρα είναι πολιτικός σχολιασμός που σχετίζεται με την εκάστοτε πολιτική τοποθέτηση.

  Πολύ σωστή τοποθέτηση! Αν αρχίσουμε να αυτολογοκρινόμαστε για να μην θίξουμε επικρατούσες αντιλήψεις, ιδεολογίες ή «ευαίσθητες» μειοψηφίες, τότε η σάτιρα αυτοκαταργείται. Καλύτερα να επιστρέψουμε στην εποχή του «Ρομάντζο» και της «σάτιρας» με τον σπαγγοραμένο και τον Ζαχαρία με τη χοντρή! (που και αυτή, αν το καλοσκεφτεί κανείς, στις μέρες μας θα ήταν απαγορευμένη ως «χοντροφοβική») 😆

 47. BLOG_OTI_NANAI said

  44: Όπως καταλαβαίνεις, ήδη το Σύνταγμα ρίχνει την ποδοσφαιρική λογική στο κενό και γελοιοποιεί παρόμοιες δικαιολογίες. Θεωρώ θλιβερ να έχω ανάγκη «να μου ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ» ο θιβετιανός ότι το τάδε τον προσβάλλει. Το θέμα είναι ότι ΣΤΟ ΛΕΕΙ. Ακριβώς, αυτό είναι το νόημα της Δημοκρατίας, ότι προβλέλει την ιδιαίτερη ευαισθησία για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, παρά τις αντιλήψεις των διάφορων ταλιμπάν. Νομίζω ότι το άρθρο 14 βάζει στη θέση τους αυτούς τους ελάχιστους που σε αυτή τη χώρα δείχνουν να μην κατανοούν θεμελιώδη δημοκρατικά ζητήματα.

 48. Νίκος said

  # 34 Για το 2, από όσο γνωρίζω το Κοράνι προβλέπει ευνοϊκότερη διαχείριση στους μονοθεϊστές αλλόθρησκους κι αναφέρεται στους Χριστιανούς και Ιουδαίους, είναι εξάλλου μία από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες με κοινή αρχή την Παλαιά Διαθήκη. Τον Ιησού για παράδειγμα τον θεωρούν έναν από τους προφήτες.

  Όλα αυτά στη θεωρία, διότι στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι συνηθισμένη πρακτική να επικαλείται κάποιος ιεροδιδάσκαλος κάποια ερμηνεία από διάφορες σούρες και να νομιμοποιεί εγκληματικές πράξεις εις βάρος όχι μόνο πιστών μονοθεϊστικών θρησκειών, αλλά ακόμα κι ομόθρησκων. Πριν λίγες ημέρες διάβαζα για τη θεαματική μείωση του χριστιανικού πληθυσμού στη Μέση Ανατολή, ακόμα και στη Παλαιστίνη που από διψήφιο ποσοστό τώρα υπολογίζεται γύρω στο 1%.

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μόνο που υπάρχει τέτοια διάταξη στο σύνταγμα, μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά πράγματα. Αχ, δύσκολο πράγμα η δημοκρατία, χρειάζεται δημοκρατικές συνειδήσεις και δημοκρατικά πνεύματα, για να είναι δημοκρατία και οχι «δημοκρατία». Δεν ξέρω αν το είχε πει ο Βολταίρος εκείνο το περίφημο ρητό, δεν έχει σημασία άλλωστε, η ουσία του μετράει· και αυτή η ουσία εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Προσωπικά, θα έβγαζα με σεβασμό το καπέλο που δεν φοράω σε όποιον χριστιανό έπαιρνε δημοσία θέση υπέρ του δικσιώματος του καθε Μόσιαλου να σατιρίζει όσο θέλει και ό,τι θέλει από τα λεγόμενα ιερά και όσια. Αυτό, κατ’ εμέ, συνιστά την ουσία της ανοικτής κοινωνίας.

 50. Γιάννης Ιατρού said

  45α: … Δηλαδή θα διαβάσει κάποιος έργα αρχαίας ή ρωμαίκής νομοθεσίας για να… γελάσει;…
  Πάντως της σύγχρονης πολλές φορές είναι για γέλια (και για κλάματα…). Ως εκ τούτου γιατί να αποκλείουμε τις λίγο παλαιότερες «εκδόσεις»; 😇

 51. Alexis said

  Την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου άντε να την καταλάβω, αν θεώρησε ότι το «αστείο» έθιξε το πρόσωπο της Παναγίας.
  Αυτό που με κάνει πραγματικά έξω φρενών είναι ο διαγκωνισμός των γαλάζιων στελεχών να δηλώσουν «παρών» και να συστρατευθούν με την ηγεσία της Εκκλησίας.
  Είναι εντελώς παιδαριώδες, είναι σα να φωνάζουν από μακριά «κοιτάξτε με πόσο καλό και υπάκουο παιδάκι είμαι!»
  Σκέτη αναγούλα… 😡

 52. Alexis said

  Στο σχόλιο 46, όπου «μειοψηφίες» διάβαζε «μειονότητες»

 53. Spiridione said

  21. Στις δυτικές κοινωνίες οι θρησκευτικές πεποιθήσεις έχουν πλέον το ίδιο στάτους με τις πολιτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις. Δηλαδή, είναι ανεκτό με τον ίδιο τρόπο που μπορείς να μιλάς ή να σατιρίζεις σε σχέση με έναν πολιτικό ή πολιτικά κόμματα ή πολιτικές ιδέες, να μπορείς να κάνεις το ίδιο και για μια θρησκεία ή μια θρησκευτική ιδέα ή έναν θρησκευτικό ηγέτη ή σύμβολο. Παλιότερα, η θρησκεία είχε αυξημένο στάτους σε αυτό το επίπεδο, και υπήρχαν οι νομοθεσίες περί βλασφημίας κτλ, που σήμερα έχουν καταργηθεί στη Δύση, και αυτό κάποιες φορές προκαλεί εκνευρισμό σε κάποιους θρησκόληπτους. Εκεί που έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση τα τελευταία χρόνια, και σωστά για μένα, είναι στο hate speech που αφορά ρατσιστικό (πραγματικά ρατσιστικό όμως) ή ομοφοβικό κτλ λόγο, δηλαδή περιπτώσεις που πλήττονται με επιθετικό τρόπο άνθρωποι και ομάδες όχι για τις πεποιθήσεις τους, αλλά για γενετήσια ή εγγενή χαρακτηριστικά ή ιδιότητές τους.

 54. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  35, 46
  Προσοχή λίγο στο τουρλού. Όπως λέει το #35, η σάτιρα είναι αντιεξουσιαστικό εργαλείο. Πώς να σατιρίσεις τους πρόσφυγες και τους όποιους αδύναμους αν δεν είσαι σκατόψυχος παρατρεχάμενος της εξουσίας?

 55. Νίκος said

  #49 Προσωπικά, θα έβγαζα με σεβασμό το καπέλο που δεν φοράω σε όποιον χριστιανό έπαιρνε δημοσία θέση υπέρ του δικσιώματος του καθε Μόσιαλου να σατιρίζει όσο θέλει και ό,τι θέλει από τα λεγόμενα ιερά και όσια.

  Όλων των θρησκειών, όχι επιλεκτικά, σωστά; Επεκτεινόμενα κι έναντι οποιοδήποτε συμβόλου, κι οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας. Όχι;

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσο πιο δυσανεκτικό στη σάτιρα είναι ενα καθεστώς, τόσο πιο αυταρχικό είναι. Να θυμηθούμε το εμβληματικό «Αστείο» του Κούντερα;

 57. venios said

  Τώρα, με την όλη ιστορία, εγώ θυμήθηκα την ιστορία του Δία που μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή για να ενωθεί σαρκικά με τη Δανάη…

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  55: Σαφέστατα. Δεν χωράνε εξαιρέσεις και αστερίσκοι σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα. Καμιά θρησκεία, καμιά κοσμοθεωρία, κανένας θεσμός δεν πρέπει να εξαιρείται από τη σάτιρα. Αν οι φορείς τους έχουν μυαλό και διορατικότητα, θα εχουν να διδαχτούν πολλά από τη σάτιρα και την κριτική που τους ασκείται. Δεν το βλέπουμε, όμως, αυτό, επειδή δεν τους ενδιαφέρει η αυτοβελτίωση, νοιάζονται μόνο για τη διατήρηση των θώκων τους κσι του όποιου κύρους τους.

 59. Georgios Bartzoudis said

  Για την αλητεία του Μόσιαλου ο λόγος: Θα πω λοιπόν το ίδιο που είχα πει και για την αλητεία του Γαλλικού περιοδικού προ ετών: Είναι αλητεία να βρίζεις ΔΗΜΟΣΙΩΣ κάτι, όταν αυτό θεωρείται (καλώς ή κακώς ή όπως νομίζεις) ιερό από εκατομμύρια κόσμου, είτε αυτά τα εκατομμύρια /δισεκατομμύρια είναι Μουσουλμάνοι είτε Χριστιανοί κλπ, κλπ. Και βέβαια, η εγκληματική ενέργεια κατά ανθρώπων του Γαλλικού περιοδικού, ΔΕΝ καθαγιάζει την αλητεία του περιοδικού!
  [Και να προσθέσω ότι Μακεδονιστί ο (κυανός) κρίνος λέγεται ζαμπάκι, ενώ ο κίτρινος τοιούτος λέγεται σιαφάρι]

 60. Theo said

  Αχ, αυτός ο φόβος για την «αυτολογοκρισία» που θα περιορίσει τάχα την «ελευθερία», μας, δηλαδή τον εγωισμό μας! Γιατί ένας ιδεολογικός πρόγονος όσων σήμερα φρικάρουν με τη σκέψη της «αυτολογοκρισίας» είχε πει πως η ελευθερία μας τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία (κι ο σεβασμός της προσωπικότητας, θα πρόσθετα) του άλλου.

 61. kpitsonis said

  20. Ο τίτλος του ποιήματος του Σεφέρη δεν είναι αυτός . Αυτός είναι ο πρώτος στίχος . Το ποίημα είναι το Ι στη συλλογή Μυθιστόρημα του ποιητή .

 62. Γιάννης Κουβάτσος said

  56:Να θυμηθούμε λίγο και την υπόθεση :

  «Ο οπτιμισμός είναι το όπιο του λαού. Το υγιές πνεύμα βρομάει βλακεία. Ζήτω ο Τρότσκι». Με αυτά τα λόγια θέλησε να πειράξει την ενθουσιώδη φίλη του ο Λούντβιχ, ο ήρωας του βιβλίου. Και γι’ αυτό το αστείο θα διαγραφεί από το κόμμα, θα αποβληθεί από το πανεπιστήμιο, θα καταταγεί στο στρατό σε τάγμα «τιμωρημένων» και θα υπηρετήσει τη θητεία του δουλεύοντας στα ορυχεία, στα οποία θα παραμείνει «εθελοντικά» άλλα 3 χρόνια.

 63. π2 said

  47: Μαθήματα δημοκρατίας αλλού. Αν το δίκαιο και τα δημοκρατικά δικαιώματα κρίνονταν από το τι υποστηρίζει κάποιος και μόνο, θα είχαμε απλώς ζούγκλα. Εγώ λέω ότι πρόθεση του Μόσιαλου ήταν να θίξει τους ψεκασμένους, που πιστεύουν σε μπαρούφες, όπως μπαρούφα είναι και ο κρίνος, με αμιγώς θεολογικά κριτήρια. Εσύ λες ότι πρόθεσή του ήταν να θίξει την πίστη σου. Στη δημοκρατία πρέπει να πείσεις ότι έχεις δίκιο.

 64. Κώστας Πιτσώνης said

  20. Το ποίημα του Σεφέρη δεν έχει το τίτλο που του προσδίδεις.Αυτό είναι ο πρώτος του στίχος. Το ποίημα είναι το Ι της συλλογής Μυθιστόρημα .

 65. Pedis said

  Το ζήτημα είναι ότι το Σύνταγμα δείχνει καθαρά πως όσοι τσουβαλιάζουν με ένα παιδιάστικο παραλήρημα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις με ποδοσφαιρική λογική, έχουν πρόβλημα κατανόησης της Δημοκρατίας και αυτό γίνεται σαφές στο άρθρο 14

  Τώρα μάλιστα!

 66. Βασίλης Π. said

  εφηβικά (και όχι μόνο) θρησκευτικά ανέκδοτα : Το κορυφαίο είναι εκείνο με τον Εντυ Σουρανή!

 67. spyridos said

  38
  Ο Annaud έκανε απόδωσε καλά το συγκεκριμένο σημείο του Εκο στην ταινία του.

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  60: Ακριβώς, Theo. Η ελευθερία μου στη σάτιρα δεν πρέπει να παρεμποδίζει το δικό σου δικαίωμα στη σάτιρα. Δεν νομίζω πως η αρχή που μας υπενθυμίζεις σημαίνει ότι δεν πρέπει να σατιρίζουμε και να κρίνουμε τις θρησκείες και τις ιδεολογίες, επειδή οι πιστοί τους το παίρνουν προσωπικά και προσβάλλονται. Με αυτήν τη λογική, όποιος εδώ μέσα ξαναμιλήσει άσχημα για τον Παναθηναϊκό, θα τον καλέσω σε μονομαχία διά πενάλτεων στη Λεωφόρο. 😊

 69. Theo said

  @56, 62:
  Στο τέλος κάποιος (όχι εσύ, Γιάννη!) θα μας πει πως η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου εξισώνεται με την αντίδραση των αυταρχικών καθεστώτων σε σάτιρες κι αστεία 🙂

  Να θυμηθούμε και τον Σολτζενίτσιν για τους (όποιους) σταλινικούς του ιστολογίου:

  Κατά τα τέλη του πολέμου όμως συνελήφθη, διότι σε ένα γράμμα προς φίλο του αναφερόταν ειρωνικά για την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Ιωσήφ Στάλιν αναφέροντας τον ως Balabos δηλαδή τον αρχηγό σε εβραϊκή διάλεκτο. Συνεπεία τούτου κατηγορήθηκε για αντισοβιετική προπαγάνδα (το διαβόητο άρθρο 58 του σοβιετικού Ποινικού Κώδικα επί Στάλιν) και μεταφέρθηκε στη Μόσχα για ανάκριση.

  Στις 7 Ιουλίου 1945 καταδικάσθηκε με το άρθρο 58 σε ισόβια εκτόπιση και οκταετή καταναγκαστική εργασία από ένα έκτακτο δικαστήριο, στο οποίο δεν κλήθηκε καν να υπερασπισθεί τον εαυτό του.

  Ας θυμηθούμε και τον Διορθωτή του Αλέξη Πάρνη. Το διάβασα, αλλά δεν έχω πρόσβαση σε αυτό τώρα. Αν θυμάμαι καλά, το λάθος του Διορθωτή έχει πολύ βαρύτερες συνέπειες από αυτές του Σολτζενίτσιν ή του ήρωα του Κούντερα.

 70. Pedis said

  # 57 – Μάλλον, ούτε οι αρχαίοι θρησκόληπτοι δεν θα πίστευαν έτσι εύκολα ότι έμειναν παρθένες τόσες και τόσες οι οποίες υποτίθεται είχαν λάβει τον θεϊκό κρίνο … 😆

 71. Νέο Kid said

  Εγώ πάντως δεν νομίζω ότι η Βίβλος (ειδικά η παλαιά διαθήκη) δεν έχει χιούμορ. Κορυφαίο μπλακ χιούμορ είναι ας πούμε η επιλεκτική σφαγή νηπίων, και δεν υπάρχει μεγαλύτερο χιουμοριστικό τρολ απ το Θεό που άνοιξε για τον επιούσιο λαό του κοτζαμάν Ρεντ Σή, κι αυτοί οι πανίβλακες χρειάστηκαν σαράντα χρόνια για να κάνουν μια διαδρομή που ο Μεγαλέξανδρος ας πούμε έκανε σε μια βδομάδα… 🤪

 72. Υπάρχουν κρίνοι, κρινάκια, υάκινθοι, ζουμπούλια, τουλίπες και λίλιουμ, σαν κρίνο της ελληνικής γης εγώ ξέρω αυτόν που εικονίζεται στο #7 και δεν τον ξέρω σε άλλο χρώμα (έχει και υπέροχο άρωμα, έχω στον κήπο μου αρκετούς βολβούς αλλά λουλούδια μόνο κάθε τρία-τέσσερα χρόνια )

 73. spyridos said

  54
  Έτσι ακριβώς

  59
  [Και να προσθέσω ότι Μακεδονιστί ο (κυανός) κρίνος λέγεται ζαμπάκι, ενώ ο κίτρινος τοιούτος λέγεται σιαφάρι]

  Και τουρκιστί επίσης.
  Είναι και γυναικεία ονόματα στα τούρκικα.
  Οχι όμως τόσο όμορφα όσο το Νίλουφερ (νούφαρο).

 74. Νίκος said

  # 53 Εύστοχη παρατήρηση, insightful που λένε. Όμως, το δικαίωμα ή και η ανοχή στη ρητορική μίσους έναντι της εκάστοτε επικρατούσας θρησκείας είναι δίκοπο μαχαίρι αν σκεφτείς ότι αφήνει κενό πίστης που θα αναπληρωθεί από άλλη. Στην προκειμένη η προσβολή της επικρατούσας, χριστιανικής θρησκείας στο δυτικό κόσμο δημιουργεί στο υπόλοιπο, μη χριστιανικό, θρησκευόμενο κομμάτι του πληθυσμού την ανάγκη να αναπληρώσει η δική τους θρησκεία το κενό πίστης στο θείο.

 75. sarant said

  Καλημέρα και σχεδόν καλησπέρα

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και για τα δεύτερα σχόλια!

  Να με συμπαθάτε, αλλά το πρωί είχα άλλες δουλειές

  6 Λάθος μου, λείριον!

  7 Σωστός

  8 🙂

  13-23 Αυτό το 3% του Καντιώτη πολύ με παραξενεύει.

  15 Α, παράλειψή μου

  27 Και να δεις που αυτό ακριβώς που λες σκεφτόμουν να το βάλω στο άρθρο, αν και τελικά το παρέλειψα

  32 Ισχύει. Προσοχή, οι γάτες!

 76. spyridos said

  69
  Φυσικά θα το πει κάποιος εφόσον η ΙΣ στην Ελλάδα είναι κρατικό όργανο με εξουσία και κρατικούς μισθούς.

  ——————–
  Κλεμμένο από το σημερινό τουίτερ. Το ήξερα σε παλιότερη έκδοση.

  Κατεβαίνει ο Ιησούς στην γη και ο πρώτος που συναντάει είναι βάζελος.
  -Τέκνο μου είμαι ο Κύριος σου, θα σου πραγματοποιήσω μια ευχή.
  -Θα αναστήσεις την γιαγιά μου?
  -Δεν μπορώ να το κάνω.
  -Να πάρει πρωτάθλημα ο #paofc
  -Πως την είπαμε την γιαγιά σου?

 77. sarant said

  Και συνεχίζω

  33 Ποιαν άλλη πλην της λέξης;

  59 Το ζαμπάκι το ήξερα, το σιαφάρι όχι

  47-63 Συμφωνώ με τον π2, αλλιώς κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι προσβάλλεται από τα πάντα

  69 Ούτε εγώ θυμάμαι καλά, κι όμως είχα γελάσει πολύ με αυτό το βιβλίο.

 78. Πάντως στα ποδοσφαιρικά συνθήματα του 60 χαμόγελοο προκαλούσε μόνο το εις βάρος των αεκτζήδων » χανουμάκια βλήματα, κάντε μας κουνήματα» ενώ τα εις βάρος πρασινοκόκκινων ΄ηταν ομοφοβικά ή υβριστικά. Σάτιρα είχαν μερικά τετράστιχα των ρουλαλάδων της Θ13

 79. kpitsonis said

  59. Και η πλύση εγκεφάλου που με φασιστικό τρόπο κάνουν οι διάφορες θρησκείες στους ανθρώπους από τα γεννοφάσκια τους δεν είναι αλητεία ;

 80. Εννοείται πως η φωτό του άρθρου είναι το λεγόμενο «κρίνο της παναγίας»‘ αλλά είναι σαφώς λίλιουμ !!

 81. BLOG_OTI_NANAI said

  63: Θα συνεχίσεις για πολύ αυτό το παιχνίδι όταν ο συσχετισμός του Κρίνου με τον Ευαγγελισμό, την Παναγία και το υπονοούμενο της «γκομενοδουλειάς» υπάρχει ακόμα και στα λεξικά;

 82. Νίκος said

  # 58 Εφόσον συμφωνούμε, τότε θα συμφωνείς κι ότι επιλεκτική σάτιρα σημαίνει ιδεολογική προπαγάνδα, ούτε καν υγιή, εποικοδομητική, κριτική. Στην υποκριτική ζούγκλα των ΜΚΔ τέτοιου είδους προπαγάνδα κυριαρχεί που βαφτίζεται δικαίωμα σάτιρας.

  Τα μπλοκαρίσματα σε όσους ανατρέπουν το αφήγημα, σε όσους καυτηριάζουν το ψέμα και την παραπληροφόρηση, οι λίστες που μοιράζονται με χιλιάδες μπλοκαρισμένους λογαριασμούς όσων είναι στο απέναντι στρατόπεδο αυτό ακριβώς αποδεικνύει. Το μάντρωμα, η ανάγνωση και η αναπαραγωγή επιλεγμένα αρεστών λογαριασμών κατασκευάζει τη ψευδαίσθηση μιας ευρείας αποδοχής και συμφωνίας πολύ μεγαλύτερης από όσο πραγματικά είναι το επιλεγμένο κοινό ακολούθων.

 83. Pedis said

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  69:“Ο “Διορθωτής” πρέπει να γίνει υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όλους τους επαναστάτες στη Γη”, έγραψε ενας άγγλος κριτικός λογοτεχνίας.

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  82:Σέβομαι όσους δεν κάνουν επιλεκτική σάτιρα, αλλά θεωρώ αυτονόητο και το δικαίωμα στην επιλεκτική σάτιρα. Όποιος θέλει μπορεί να την αντικρούσει, αφού πρώτα αναγνωρίσει ότι ο σατιριστής έχει δικαίωμα να σατιρίζει χωρίς να φοβάται διώξεις κάθε είδους, φανερές και κρυφές.

 86. kpitsonis said

  69 . Και Το κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου .

 87. freierdenker said

  Ο Μόσιαλος κάτι ήθελε να πει με το meme, δεν έσπαγε απλά πλάκα. Eκτός κι αν ήταν υπό την επήρεια (ή την στέρηση) ουσιών, όπως συχνά συμβαίνει όταν κάποιος πετά κάτι ξεκάρφωτο στο Facebook.

  Το προφανές νόημα του meme είναι, αφού είσαι τόσο εύπιστος και πιστέυεις στην άμωμο σύλληψη, πως γίνεται και είσαι δύσπιστος σε αυτά που σου λέμε εμείς για τον κορωνοϊό; Εδώ βρίσκεται και ο πυρήνας της ύβρεως του. Υπερβαίνει τον ρόλο του ως επιστήμονα, βλέπει τον ευατό του ως γκουρού, και τελικά ως ανταγωνιστή της Εκκλησίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Εκκλησία σήκωσε το γάντι.

  Αν ήταν αρχαία τραγωδία, την ύβρη θα την διαδεχόταν η νέμεσις. Εδώ το πιο πιθανό είναι να λουφάξει για ένα διάστημα, όσο θα ψάχνει το επόμενο άνοιγμα.

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  Επίσης μήνυση κατά του Μόσιαλου έκανε ένας δικηγόρος, επειδή ο Μόσιαλος δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη (γονυπετής;). Αν αυτό δεν αποσκοπεί σε τρομοκράτηση όσων θα διανοούνται να κάνουν ό,τι έκανε ο Μόσιαλος, άρα σε αυτολογοκρισία, τότε δεν ξέρω πού αποσκοπεί.

 89. atheofobos said

  Στο σχόλιο μου 193 που δημοσιεύτηκε την επομένη μέρα του ποστ για τα κάλαντα, γράφω για τον κρίνο:

  Στην Δύση, παρά το ότι δεν αναφέρεται στα Ευαγγέλια ,αλλά επίσης και στην δική μας Ιερή παράδοση, που αναγνωρίζεται από την εκκλησία ως ισόκυρη με την αγία Γραφή, απεικονίζεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ να δίνει στην Παναγία ένα κρίνο.
  Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εικόνα της Παναγίας του Χάρου του 1600 στους Λειψούς τα ξεραμένα κρίνα ανθίζουν κάθε Αύγουστο.

  Ο κρίνος ήταν το σύμβολο της αθωότητας, της αγνότητας και της παρθενίας, και συχνά όταν αναπαριστάνονταν επάνω σε βωμό δεν είχε στήμονες, που θυμίζουν το όργανο με το οποίο εισέρχεται κανείς, για να μην μολύνουν την παρθενική αγνότητα του άνθους!
  19https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/24/kalanta-3/#comment-783397

 90. Pedis said

  # 77 – 33 Ποιαν άλλη πλην της λέξης;

  E, το giglio το φιορεντίνο, στη γαλλική μετάφρασή του το fleur de lys της μοναρχίας που επέζησε της επανάστασης …

 91. BLOG_OTI_NANAI said

  79: Αυτή η αντίληψη είναι επίσης λαϊκίστικη, διότι η Ορθοδοξία απέδειξε στη Ρωσία ότι ζει ακόμα και όταν η πλύση εγκεφάλου γίνεται από απολυταρχικά καθεστώτα εναντίον της. Επίσης, ο χριστιανισμός θέριεψε και εξαπλώθηκε σε όλο τον ελληνικό κα λατινικό κόσμο όταν η πλύση εγκεφάλου γινόταν για τον παγανισμό. Επίσης, η Ορθοδοξία αν και διωκόταν σκληρά σε εποχές που κυβερνούσαν Αρειανιστές, σε εποχές που δολοφονούσαν τους ορθοδόξους οι Εικονομάχοι, σε εποχές που τους δίωκαν οι Λατίνοι, σε εποχές που τους έσφαζαν οι μουσουλμάνοι στην Τουρκοκρατία, άντεξε και επέζησε.
  Ως πότε οι λαϊκιστές θα μιλάνε ερήμην της ιστορίας;

 92. Theo said

  @77γ:
  Και φυσικά οι φωταδιστές είν’ αυτοί που ορίζουν από τι μπορεί κανείς να προσβάλλεται 🙂

  @87:
  Μάλλον σωστά τα ψυχολόγησες τα πράγματα.

 93. sarant said

  90 Ναι, σωστά

 94. atheofobos said

  Και το σωστό λινκ
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/24/kalanta-3/#comment-783397

 95. Theo said

  @92, μια μικρή διόρθωση:
  Και φυσικά οι φωταδιστές είν’ αυτοί που ορίζουν ποιος και από τι δικαιούται να προσβάλλεται και ποιος ψευδώς ισχυρίζεται ότι προσβάλλεται.

 96. Όταν το πρωτοείδα στο διαδίκτυο γέλασα και μπήκα στον πειρασμό να το ανεβάσω στο Facebook. Σκέφτηκα όμως ότι θα ενοχλούσα θρησκευόμενους φίλους μου και δεν το έκανα.
  Αν ήμουν στην θέση του Μόσιαλου (δημόσιο πρόσωπο) δεν θα το έκανα κατά μείζονα λόγο.

 97. Πέπε said

  > Αλλά δεν θα τολμούσατε να τα γράψετε αυτά για τον Μωάμεθ, είπαν στα σόσιαλ κάποιοι.

  Καμία σύγκριση. Εμείς δεν έχουμε Μωάμεθ. Ο Μωάμεθ είναι των αλλωνών, και είναι αυτονόητο χρέος μας να τον σεβόμαστε χωρίς να ρισκάρουμε μέχρι πού αντέχει το χιούμορ και η ανεκτικότητα των αλλωνών. Το σχόλιο στα σόσιαλ μοιάζει λίγο σαν κάποιος να λέει «πώς είμαι έτσι ρε γαμώτο» και να του απαντάνε «ναι αλλά σ’ αυτόν εκεί τον μπρατσαρά δεν πας να του πεις πώς είσαι έτσι ρε γαμώτο». Ε ναι, δεν πάει να του το πει. Γιατί θα ‘πρεπε;

  Ενώ τα της ορθοδοξίας είναι δικά μας, και έχουμε κάθε δικαίωμα να αυτοσατιριζόμαστε. Δεν έχει σημασία αν ο ένας δηλώνει και αισθάνεται αγνωστικιστής ή ο άλλος κάτι άλλο. Η πραγματική πίστη του καθενός είναι προσωπική του υπόθεση, αλλά η ορθόδοξη παράδοση είναι συλλογικό μας χαρακτηριστικό.

  Δεν έχει «εμείς και οι άλλοι» σε μια τέτοια περίπτωση. Εμείς μόνοι μας είμαστε, μεταξύ μας. Το ότι η Εκκλησία πετάχτηκε μες στη μέση να πει ότι αυτή είναι «εμείς», μαζί με όσους άλλους εθίγησαν, και οι άλλοι που δε θίγονται είναι οι «άλλοι», το θεωρώ άστοχο και περιττό εκ μέρους της. Θα έστεκε αν κάποιος έθιγε ευθέως την Εκκλησία και μόνο αυτήν, αλλά εδώ δε συνέβη τέτοιο πράγμα.

  Τέλος, στην προηγούμενη σχετική συζήτηση έγινε λόγος* και για το υπονοούμενο περί εξωσυζυγικών σχέσεων της Παναγίας. Έλεος, ποιος έχει τόσε μύγες και μυγιάζεται; Το σκίτσο λέει πολύ απλά «αυτή τη χαζομάρα δεν την πιστεύεις γιατί δήθεν είσαι ανοιχτόμυαλος, αλλά την άλλη την πιστεύεις, άρα δεν είσαι!»

  ____________
  * Μπορεί να ‘γινε και σήμερα, δεν έχω προλάβει όλα τα σχόλια.

 98. Pedis said

  -> 87 – Για μένα ο σκοπός του αυτός ήταν προφανής από την πρώτη στιγμή.
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/24/kalanta-3/#comment-783416

  Για ποιο άλλο λόγο να το έκανε; Του θυμήθηκε να κάνει γολιαρδία τώρα πίσω-πίσω;

  Όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενη η αναδίπλωσή του πίσω από τις θεμελιώδεις αξίες της Ορθοδοξίας … (μη χέσω) που είπε.

 99. Pedis said

  Βέβαια, οι κρετιέν προβάλλονται όταν τους αποδεικνύεις ότι είναι κρετίνοι (ελάχιστοι γνήσιοι, δυστυχώς) οι περισσότεροι από συμφέρον. Γι αυτό και κάνουν ότι προσβάλλονται ακόμη περισσότερο.

 100. kpitsonis said

  91 . Η πλύση εγκεφάλου των χριστιανών είχε φτάσει μέχρι το DNA τους . Άλλωστε λίγα εγκλήματα έκαναν και αυτοί ;

 101. Πέπε said

  59

  > Και να προσθέσω ότι Μακεδονιστί ο (κυανός) κρίνος λέγεται ζαμπάκι

  Εγώ ζαμπάκια ξέρω εκείνα τα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα λουλούδια, άσπρο έξω, κίτρινο μέσα, φαρδύ κούφιο κοτσάνι, πολύ έντονο άρωμα, που νομίζω ότι είναι τα ίδια με τα μανουσάκια. Αλλά ξέρετε, παρ’ ημίν τοις χαμουτζήσι δεν έχει να πεις «έτσι το λέμε εδώ», ο καθένας το ξέρει όπως το ήξεραν αυτοί από τους οποίους το έμαθε, πιθανότατα διαφορετικά από τον γείτονα, οπότε παραπομπή δεν μπορώ να δώσω.

 102. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  100# Τώρα τα κυτεί αίμα.

 103. Pedis said

  # 102 – ορχειδοραγία …

 104. Πέπε said

  Για τον κρίνο έχω ακούσει ότι, ως σύμβολο της Βενετίας, είχε τύχει εντελώς συμπτωματικά να ξεφυτρώνει μέσα σε κάποιες εικόνες του Ευαγγελισμού, χωρίς να αποτελεί οργανικό μέρος της σύνθεσης, αλλά παρερμηνεύθηκε σαν να ήταν, οπότε σιγά σιγά καθιερώθηκε να προσφέρει ο Γαβριήλ στη Μαρία ένα κρίνο, πρώτα εικονογραφικά και μετά και στην ανεπίσημη λεκτική παράδοση. Κάπως σαν το ανέκδοτο με τα ανοξείδωτα:

  -Πες μας βρε Μανωλιό μια μαντινάδα!
  -Σαν είν’ ο τράγος δυνατός δεν τονε στένει η μάντρα, ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα, ανοξείδωτο.
  -Πες μας κι άλλη μια!
  -Μπλα μπλα μπλα, ανοξείδωτο.
  -Μα τι είν’ αυτό το ανοξείδωτο που κοτσάρεις κάθε φορά;
  -Δεν ξέρω, έτσι τη γράφει το μαχαίρι.
  (Τα κρητικά μαχαίρια για τουρίστες έχουν πάντα μαντινάδες χαραγμένες.)

  Δεν ξέρω αν ισχύει. Για τον κρίνο εννοώ. Για τα μαχαίρια ισχύει.

 105. sarant said

  104 Να κι ένα ανέκδοτο που δεν ήξερα!

 106. Αρης-Λαμία
  Παναιτωλικός- ΟΣΦΠ
  ΠΑΟ-Καρδίτσα
  ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

  ούτε ο Μαρινάκης να έκανε την κλήρωση !!!!!

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ο Μωάμεθ είναι των αλλωνών, και είναι αυτονόητο χρέος μας να τον σεβόμαστε χωρίς να ρισκάρουμε μέχρι πού αντέχει το χιούμορ και η ανεκτικότητα των αλλωνών.»
  Δηλαδή, Πέπε; Τι θα πει «αυτονόητο χρέος μας να τον σεβομαστε»; Τι σόι εξαίρεση είναι αυτή; Και το σοβιετικό καθεστώς και η χούντα του Πινοσέτ αλλωνών ήτανε, αλλά θεωρούσαμε αυτονόητο δικαίωμα και καθήκον να τα κρίνουμε. Τα περί ρίσκου, βέβαια, έχουν ρεαλιστική βάση, γιατί είδαμε τι έπαθαν όσοι τολμηροί σατίρισαν τον Προφήτη και όλοι θυμόμαστε πώς καταστράφηκε η ζωή του Σαλμάν Ρούσντι. Να πώς επιτυγχάνεται η αυτολογοκρισία, να πώς ηττώνται εντός έδρας οι αξίες του Διαφωτισμού.

 108. Theo said

  @76:
  Το ξέρω μ’ έναν άγγελο που επισκέφτεται έναν καλό πνευματικό, αλλά δεν το γράφω γιατί υποκρύπτει μισογυνισμό.

  @100:
  Τι λε, ρε φίλε!!! Πω, πω 🙂 🙂

 109. # 106

  και στην συνέχεια Αρης- ΠΑΟ και ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ με ΟΣΦΠ

  κομμένο και ραμμένο στα μέτρα στιχουργού και παραρτήματος, κανείς δεν κάλυπτε τον Κατσουράνη στην κλήρωση και ήταν οφφσάιντ !!

 110. Theo said

  @98:
  Η χορογραφία που πόσταρες στο άλλο νήμα μου αρέσει ως ζωγραφική και δεν βλέπω κάτι βλάσφημο σε αυτήν. Όμως, άλλο θρησκευτική εικόνα, κι άλλο πίνακας ζωγραφικής.

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Η γνώμη μου είναι η εξής, βρήκα πολύ έξυπνο και χιουμοριστικό το μιμίδιο, και εντελώς ηλίθια την ανάρτησή του από τον Μόσιαλο. Ένας (οποιοσδήποτε) εθνικός εκπρόσωπος δεν μπορεί να είναι τόσο μαλάκας. Το πρόβλημα, είναι πως κυριαρχεί αυτό το είδος από δεξιά μέχρι αριστερά. Αναρωτιέμαι ποιούς εκπροσωπούν!

 112. Αγγελος said

  Τα κρίνα συλλογίζομαι,
  Χλωμά και ραγισμένα,
  Στα δάκρυα ραντισμένα
  Πονετικής αυγής…
        (Λάμπρος Πορφύρας)

 113. Χριστοδούκας said

  Η ανάρτηση του Μόσιαλου μού φάνηκε λιγάκη άκομψη εξαιτίας του θεσμικού του ρόλου, οι αντιδράσεις όμως που προέκυψαν δικαιώνουν το ύφος της πλήρως. Δεν είναι θέμα το μιμίδιο του Μόσιαλου, αλλά το γεγονός πως ένα μη θέμα έγινε θέμα από επίσημους και ανεπίσημους.

 114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – Δηλαδή ξέρεις όλα τα υπόλοιπα; Γουάου που λέει κι ο Γιάνης.😂

 115. SteliosZ said

  Αυτό που με θλίβει περισσότερο σε όσα γράφονται και ακούγονται σχετικά με την ανάρτηση του κυρίου Μόσιαλου είναι το επιχείρημα ότι δεν θα έπρεπε να είχε την είχε κάνει επειδή είναι «δημόσιο πρόσωπο».

  Με άλλα λόγια, αν είσαι κάποιος σε υπεύθυνη θέση, δεν έχεις το δικαίωμα να δηλώσεις ξεκάθαρα και να δημοσιοποιήσεις ότι δεν πιστεύεις, ότι θεωρείς ανοησίες τα περί «άμωμου σύλληψης», ανάστασης νεκρών, θεανθρώπου κλπ., κλπ.

  Αν θυμηθούμε διάφορες στιγμές της πολιτικής μας ζωής (για παράδειγμα,Τρίτσης και Φίλης όπως ανάφεραν και άλλοι σχολιαστές) δεν θα έπρεπε να μου προκαλεί εντύπωση, δεν παύει όμως να με εξοργίζει και να με θλίβει….

 116. sarant said

  107 Δεν είναι παράλογο αυτό που λέει ο Πέπε, προκειμένου για θρησκείες.

  Αλλο είναι η κριτική στα μουσουλμανικά κράτη.

 117. Κουτρούφι said

  Η σύνδεση του κρίνου με τον Ευαγγελισμό πρέπει να είχε αρκετά επιτυχημένη διείσδυση και αποδοχή από το λαϊκό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας. Σε αποκριάτικο χορό στη Σίφνο το 1933 καταγράφηκε το παρακάτω αυτοσχέδιο δίστιχο:

  Καλογρηά τραγούδησε που μοιάζεις σαν και κείνο
  τον άγγελο που έδωσε στην Παναγιά το κρίνο.

  («Καλογρηά» ήταν μια μεταμφιεσμένη νεαρή στο χορό εκείνο)

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  116:Δηλαδή κάποιες θρησκείες εξαιρούνται από τη σάτιρα και την κριτική; Καταλαβαίνω τον φόβο, ούτε εγώ αν ήμουν γελοιογράφος θα τολμούσα να παίξω με τη ζωή μου, αλλά αποδεχόμαστε, ντε φάκτο έστω, τις εξαιρέσεις;

 119. Νέο Kid said

 120. BLOG_OTI_NANAI said

  100: Αν θες παιχνίδι με εγκλήματα που διέπραξε η Ορθοδοξία, φαντάζομαι ξέρεις ότι είναι κάτι που απολαμβάνω. Και ξέρεις ότι οι συγκρίσεις θα γίνουν με τα εκγλήνατα άθεων και αντιχριστιανών.

  Ούτως ή άλλως όμως, είσαι εκτός θέματος: τα εγκλήματα που έχουν κάνει μαύροι στην Αφρική ειδικά υπό τη μορφή εμφυλίου, είναι τερατώδη και φρικιαστικά. Αυτό σημαίνει κάτι για τους μαύρους σήμερα;

  ΥΓ
  Το λέω και για να το λάβουν υπόψην οι ψυχοπαθείς της πολιτικής ορθότητας και συγκεκριμένα η σέκτα της «cancel culture» και της υποθρησκείας των ρατσιστών κατά των λευκών, επειδή τα εγκλήματα των μαύρων, αλλά και των ασιατών, και των Ινδών και κάθε φυλής που υπάρχει στον πλανήτη είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένα, αν επιθυμούν μία διαφυλετική εξαφάνιση του ανθρωπίνου είδους ή να δεχτούν ότι το παρελθόν διδάσκει και δεν δημιουργείται για να εξαφανίζεται με λοβοτομή αλλά χρησιμεύει για να διορθώνεται το σήμερα, φυσικά σε βάθος πολύ-πολύ χρόνου.

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  13 – «Το ζήτημα της Εκκλησίας και η υποτιθέμενη πολιτική επιρροή της φοβάμαι ότι λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

  Έπεσε στα χέρια μου ένα κείμενο που γράφτηκε περί το 1970 με υπογραφή Αυγουστίνου Καντιώτη και αναφέρει ότι δεν ξεπερνάει το 2-3% του πληθυσμού που εκκλησιάζεται.»

  Αυτό που με εκπλήσσει (δυσάρεστα) συνεχώς, είναι η μη χρησιμοποίηση της κριτικής σκέψης από τους συντριπτικά περισσότερους ανθρώπους, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, και η άκριτη αποδοχή οποιασδήποτε μελέτης – έρευνας είτε έγκυρης πηγής είτε άκυρης, αρκεί να ταιριάζει με το συναισθηματικό σκεπτικό τους.

  Εσύ από την μέχρι τώρα εμπειρία σου, τι έχεις καταλάβει Παναγιώτη, πως η εκκλησία δεν έχει μεγάλη πολιτική επιρροή;
  Θεωρείς πως το 2,3% που εκκλησιάζεται, αντιπροσωπεύει το ποσοστό αυτών που δηλώνουν χριστιανοί; Πρόσεξε, το πόσοι πιστεύουν αληθινά, (σχεδόν ΚΑΝΕΙΣ) είναι άλλο καπέλο, την θεσμική εκκλησία, πρωτίστως την ενδιαφέρει το κέρδος, κι αυτό έρχεται από το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοπάδι, κάτι που γίνεται ολοφάνερο στις θρησκευτικές γιορτές και ειδικά το Πάσχα. Εκεί τι ποσοστό συμμετοχής βλέπεις, 2,3%;

  ‘Ολων των ειδών οι «θρησκείες» τον ίδιο μηχανισμό χρησιμοποιούν προς άγραν πιστών. Το ίδιο κάνουν και η διαφημιστές με τις διαφημίσεις, που όλες, εμπορικές, πολιτικές κλπ, απευθύνονται στην συναισθηματική νοημοσύνη μας, όπως και η υποτιθέμενη έγκυρη ενημέρωση από τα ΜΜΑ.
  21,000 κρούσματα εχθές, σήμερα ακούγεται για καμιά τριανταριά, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι.😂

  https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEA_enGR886GR886&sxsrf=AOaemvLcxxux6DYhkkt8ybU1UT2V8vLgdg:1640783448655&source=univ&tbm=isch&q=%CE%91%CE%BC%CF%85%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%B7+%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85&fir=IK4LUwAxEWs7pM%252CI6gOL5UXJi-fvM%252C_%253BdY_3tyajv4saEM%252CsY09IVFk6Nk0EM%252C_%253BNEejTTm2gyMsnM%252CB-Wk10GZ1uM1SM%252C_%253BflZcbJq6-XxA_M%252CUmdl-NlRSkSliM%252C_%253BnlVo7lI6BbCgMM%252C_EF0mrae40DcBM%252C_%253BCy3QBTOFOajQBM%252CsY09IVFk6Nk0EM%252C_%253B_7dxuXYm0WgoQM%252CvILMPZ9AOpDUbM%252C_%253BRWhiZNdxDUP8PM%252CNf5_O0ZUmV6UzM%252C_%253BvR4FNKHIa9RzNM%252C4PPsKEJ4_ZCyMM%252C_%253BBtPrdLAS5ye7kM%252CPUJpVPatdVHW6M%252C_&usg=AI4_-kQtd1XfTg1tY8oHawRYXtB8xxvW9w&sa=X&ved=2ahUKEwiopfDUion1AhWMR_EDHWFdCGEQjJkEegQIHxAC&biw=1016&bih=622&dpr=1

 122. Γιάννης Ιατρού said

  87: Freierdenker
  …ο προφανές νόημα του meme είναι, αφού είσαι τόσο εύπιστος και πιστεύεις στην άμωμο σύλληψη, πως γίνεται και είσαι δύσπιστος σε αυτά που σου λέμε εμείς για τον κορωνοϊό; …

  Θα μπορούσε νά ναι κι αλλιώς:
  …και πιστεύεις στην άμωμο σύλληψη, όπως πιστεύεις και σ΄ αυτά που λένε οι αντιεμβολιαστές για τον κορωνοϊό και το εμβόλιο

  89: Τον 15αύγουστο τιμούμε την κοίμηση της Θεοτόκου, ως εκ τούτου πιθανότερο είναι να απεικονίζονται τα κρίνα ως σύμβολο πένθους παρά ως σύμβολο αγνότητας. Ήδη στην αρχαία μυθολογία έχουν επίσης συνδέσεις με τον ανθρώπινο θάνατο και το πένθος. Σήμερα, τα κρίνα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λουλούδια κηδείας.

 123. BLOG_OTI_NANAI said

  119: Αυτό ανήκει στο φάσμα του αστείου. Όχι όμως του Μόσιαλου.

  77: «Συμφωνώ με τον π2, αλλιώς κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι προσβάλλεται από τα πάντα»

  Ναι, αν μιλάμε γενικά. Αλλά όταν ο Π2 λέει κάτι τέτοιο όταν έχουν εκφραστεί παράπονα και δυσαρέσκεια από τόσους πολλούς, τότε μιλάμε για κακοπιστία, για το κλασικό παράδειγμα φανατισμού που λέει «δεν πρόκειται να πειστώ ακόμα κι αν με πείσεις». Η κοινή αντίληψη των πραγμάτων επιτρέπει τη διάκριση ανάμεσα στο τι λέει «ο καθένας», με το τι ενοχλεί τους πάντες.

  Τουλάχιστον αυτή η προφανής κακοπιστία επιτρέπει να χρεώνουμε στον κακόπιστο της αδυναμία σοβαρού διαλόγου. Μάλιστα, η πιο χυδαία μορφή κακοπιστίας, είναι αυτή που διάβασα από κάποιον στην Καθημερινή, ότι η συνταγματική κατοχύρωση της διαφοράς όταν μιλάμε για προσβολή θρησκείας, έχει να κάνει με το αν π.χ. υπάρχει… επιστημονική θεώρηση(!) για το αν μπορεί να γεννηθεί ένα παιδί όπως δέχεται η Ορθοδοξία ότι γεννήθηκε ο Χριστός.
  Προφανώς λοιπόν, ο κάθε πολέμιος της Δημοκρατίας που δεν έχει καμία πρόθεση να σεβαστεί το Σύνταγμα, όπως έχει δείξει και η ιστορία άλλωστε, είχε πάντα ένα ιδιωτικό κριτήριο για να δικαιολογήσει τον έκδηλο ολοκληρωτισμό της σκέψης του.

 124. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  115# Άμωμος (= άψογος, άμεμπτος) < α στερητ. + μώμος (=ψόγος, μομφή).

  Αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι πως οι υπόλοιπες συλλήψεις θεωρούνται αποτέλεσμα επίμεμπτης πράξης. Η ουρανόπεμπτη εγκυμοσύνη θεωρείται ποιοτικότερη από το αγαπησιάρικο σμίξιμο δυο ανθρώπων.

 125. odinmac said

  Δοκιμή

  Lavinia Fontana (1552–1614), The Annunciation (c 1575), oil on copper, 36 x 27 cm, Walters Art Museum, Baltimore, MD. Courtesy of Walters Art Museum.

 126. BLOG_OTI_NANAI said

  121: Λάμπρο, δεν κάνω συνήθως διάλογο μαζί σου διότι είναι αδιέξοδος, αλλά όταν γράφεις το απίθανο:
  «Αυτό που με εκπλήσσει (δυσάρεστα) συνεχώς, είναι η μη χρησιμοποίηση της κριτικής σκέψης από τους συντριπτικά περισσότερους ανθρώπους, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, και η άκριτη αποδοχή οποιασδήποτε μελέτης – έρευνας είτε έγκυρης πηγής είτε άκυρης, αρκεί να ταιριάζει με το συναισθηματικό σκεπτικό τους.»

  απορώ αν βλέπεις το οξύμωρο: σου έχουνε επισημάνει σχεδόν όλοι εδώ, ότι έχεις βασίσει μια ολόκληρη (αμπελο)φιλοσοφία σε κάποιους εντελώς αυθαίρετους, ιδιωτικούς δείκτες που έχεις βγάλιε από το μυαλό σου, με αποτέλεσμα οι εδώ γελάνε με τις αυθαιρεσίες σου και γι’΄ αυτό έχεις πολλάκις προσβληθεί.
  Τι κάθεσαι και λες λοιπόν;

 127. odinmac said

  Fra Bartolomeo (1472–1517), The Annunciation (1497), oil on panel, 176 x 170 cm, Duomo di Santa Maria Assunta, Volterra, Italy.

 128. odinmac said

  Bartolomé Esteban Murillo (1617–1682), The Annunciation (c 1650), oil, 183 x 225 cm, Museo Nacional del Prado, Madrid, Spain

 129. odinmac said

  Dante Gabriel Rossetti (1828–1882), Ecce Ancilla Domini! (The Annunciation) (1849–50), oil on canvas, 72.4 x 41.9 cm, The Tate Gallery (purchased 1886), London. © The Tate Gallery and Photographic Rights © Tate (2016), CC-BY-NC-ND 3.0

 130. odinmac said

  Adriaen van de Velde (1636–1672), The Annunciation (1667), oil on canvas, 128 x 176 cm, Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam.

 131. odinmac said

  John William Waterhouse (1849–1917), The Annunciation (1914), oil on canvas, 99 × 135 cm, Private collection.

 132. BLOG_OTI_NANAI said

  124: Είναι δυνατόν να διαβάζουμε τέτοια πράγματα, όταν ο ίδιος ο Χριστός ευλόγησε τον γάμο;!
  Αλλά φεύγοντας και από τον Χριστιανισμό, εδώ πάλι δεν το είχαμε συζητήσει, ακριβώς επάνω στις ίδιες αφορμές, ότι αποτελούσε βασικό άξονα ενός μεγάλου πεδίου του φιλοσοφικού στοχασμού η απομάκρυνση από την έλξη του έρωτα ως κατάσταση αδυναμίας; Ο Επίκουρος, που τόσοι και τόσοι έχουν χτίσει ψευδιασθήσεις γύρω από τη διδασκαλία του περί «ηδονής», απορρίπτει ξεκάθαρα ότι αυτή η ηδονή της αταραξίας μπορεί να συνδέεται με το ερωτικό σμίξιμο.

 133. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  132# Βεβαίως είναι δυνατόν να τα διαβάζετε, εφόσον γράφονται.
  Η μικρή, φτωχή μου λογική λέει πως όταν μια θεόθεν σύλληψη χαρακτηρίζεται τέλεια, άψογη, ανεπίληπτη, τότε οι υπόλοιπες, οι συμβατικές, έχουν κάτι (τη σαρκική επαφή προφανώς) που τις κατεβάζει ένα σκαλοπάτι στην κλίμακα αξιολόγησης.

 134. Κιγκέρι said

  101: Πέπε,

  το λουλούδι που περιγράφεις είναι ο νάρκισσος. Αυτό είναι που λένε ζαμπάκι;

 135. dryhammer said

  https://www.hallofpeople.com/gr/paroimies.php?id=2089

 136. Κιγκέρι said

  Κρινάκι της Παναγίας, ή κρίνο της άμμου, ή κρίνο της θάλασσας λένε κι αυτό το λουλούδι:

  https://www.larissanet.gr/2018/09/09/ta-krinakia-tis-panagias-stin-paralia-tis-sotiritsas-fot/

 137. Παναγιώτης Κ. said

  @17.Τον πρώτο τον αναδόμησε ο Αντρέας και τον δεύτερο ο Τσίπρας!
  Έχουμε όμως και το παράδειγμα περί μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
  (Ελπίζω να κρατάω χαμηλά τον τόνο του διαλόγου…)

 138. kpitsonis said

  120. Εγώ να δεχθώ ότι όλοι οι άθεοι και αντιχριστανοί είναι στυγνοί εγκληματίες , εσύ δέχεσαι να συγκρίνεις τους αγαθούς και ενάρετους χριστιανούς με αυτούς ;

 139. sarant said

  Ωραίοι πίνακες, Odinmac!

 140. ΣΠ said

  Πολύ φοριέται τελευταία το… συντριπτικό επιχείρημα «δεν υπάρχει μελέτη που να…».

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  115 – Μα δεν έκανε αυτό ο Μόσιαλος, δεν δήλωσε πως τα θεωρεί ανοησίες.

 142. Κιγκέρι said

  Αμήν Παναγία μου!

  The Tiger Lillies Requiem for a Virus

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – Αληθινός πστός δεν είναι αυτός που πιστεύει πως ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή, αλλά αυτός που πιστεύει πως ανατέλλει από την δύση.

 144. ΣΠ said

  Τα Διάφανα Κρίνα μελοποίησαν Κώστα Ουράνη.

 145. kpitsonis said

  136 . Pancratium maritimum , εκπληκτικό λουλούδι και μοσχοβολάει !

 146. Pedis said

  # 124 – 115# Άμωμος (= άψογος, άμεμπτος) < α στερητ. + μώμος (=ψόγος, μομφή).

  Αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι πως οι υπόλοιπες συλλήψεις θεωρούνται αποτέλεσμα επίμεμπτης πράξης. Η ουρανόπεμπτη εγκυμοσύνη θεωρείται ποιοτικότερη από το αγαπησιάρικο σμίξιμο δυο ανθρώπων.

  Για το πρώτο και απουσία κρίνου η αργία κάθεται κουτί στις 8 Δεκ. για τίποτα χειμερινές εξκάρσιονς. Όμως, όπως μια φορά έκανα λίγη πλακίτσα με κάτι καθολικούς και με στραβοκοιτάγανε, το μπαγκ πήγε απλά μια γενιά πίσω. Η σειρά και πάλι δεν συγκλίνει.

  Ένας τρόπος υπάρχει να απαλλαγούν μέλη του ανθρώπινου είδους από το προπατορικό αμάρτημα, όπως έλεγε πρώην μαθητής Ιησουήτικου σχολείου. Αλλά, ας μην τον αναφέρω σε ώρα που δεν είναι τέτοια θεάματα κατάλληλα για παιδιά. 😛

 147. spyridos said

  134 , 136
  Ζαμπάκι είναι ο κρίνος.
  Αλλά φαντάζομαι ότι επειδή μοιάζει κάποιοι θα λένε και το νάρκισσο ζαμπάκι.
  Και το κρινάκι της Παναγίας νάρκισσος είναι, αλλά το λένε κρίνο.

  Βγάλαμε το καλοκαίρι του 2002 ένα από μια παραλία της Λακωνίας και το φύτεψε η μάνα μου στο κηπάκι.
  Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν ακόμα εκεί οι απόγονοί του.

 148. Pedis said

  # 110 – @98:
  Η χορογραφία που πόσταρες στο άλλο νήμα μου αρέσει ως ζωγραφική και δεν βλέπω κάτι βλάσφημο σε αυτήν. Όμως, άλλο θρησκευτική εικόνα, κι άλλο πίνακας ζωγραφικής.

  Μα έκανε και καριέρα εικόνας.

 149. kpitsonis said

  132, 133 . Και ο θεός είπε στους πρωτόπλαστους , » Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε …» με ποιον τρόπο ; Με αυτόν το μιαρό που ο ίδιος απαξίωσε για να φέρει στον κόσμο το δικό του γιο ;

 150. Πέπε said

  107

  Μα Γιάννη, δεν είναι ειδική εξαίρεση για κάποιες θρησκείες. Είναι ακριβώς αυτό που είπα στο παράδειγμά μου: αν κυκλοφορείς έξω και ξαφνικά διαπιστώσεις ότι έχεις ντυθεί σαν καρνάβαλος, μπορείς να το ρίξεις στο αστείο: ρε πώς είμαι έτσι. Όχι όμως αν ο άλλος έχει ντυθεί σαν καρνάβαλος. Εκτός μόνο αν ξέρεις εγγυημένα ότι θα το βρει κι εκείνος αστείο. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει για τον εαυτό του και για την ομάδα του, γιατί είναι αυτονόητο ότι δε θα θίξει τον εαυτό του (ούτε την ομάδα του: αν η υπόλοιπη ομάδα εκτός από τον ίδιο θιχτεί, τότε μιλάμε για δύο ομάδες, αυτός και οι υπόλοιποι). Τους άλλους δεν τους θίγουμε. Γενικός αυτονόητος κανόνας.

  Και για να μην τους θίξουμε, δε λέμε ούτε πράγματα που μπορεί και να τους θίξουν αλλά μπορεί και όχι. Άμα δεν ξέρεις τα όρια, πας στα σίγουρα και όχι άκρη άκρη. Αυτό εννοούσα με το ρίσκο, και όχι φυσικά το ρίσκο του να δεχτείς τις αντιδράσεις τους. Δε σεβόμαστε για να μην τις φάμε, απλώς σεβόμαστε – τελεία.

  Έχω λ.χ. την εμπειρία ότι εσύ προσωπικά, ως συσχολιαστής, μου επιτρέπεις να σου μιλάω στον ενικό και με το μικρό. Δεν έχω εμπειρία του αν θα σε πείραζε ή όχι να σου πω «μη λες μαλακίες», οπότε δεν το λέω. Αλλά δε θα θίξω κανέναν αν πω ότι εγώ λέω μαλακίες. Δατς ολ.

  Φυσικά, αυτό δε με εμποδίζει να σου κάνω κριτική όπου θεωρώ ότι χρειάζεται, ούτε εσένα να τη δεχτείς.

  Ε λοιπόν, άλλαξε στο παραπάνω παράδειγμα όλα τα εγώ με «η θρησκεία μου» και όλα τα εσύ με «η θρησκεία σου».

 151. Αυτό που με στενοχωρεί είναι που όλα τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα και εδώ δυο φορές μέχρι τώρα ασχολούμαστε με αυτό που πιθανόν από διάθεση ευφρόσυνη ξεκίνησε. Το αναλύσαμε με χίλιους τρόπους, επιχειρηματολογήσαμε για κάθε πτυχή, θεολογική, σατιρική ή άλλη. Όμως όπως και για κάθε άλλο δευτερεύον θέμα (συγχωρέστε με όσοι έχετε άλλη γνώμη) συντηρείται για μέρες μια συζήτηση που τελικά δεν αφήνει χώρο και χρόνο για να προσέξουμε κάποια πιο σοβαρά θέματα.
  Για παράδειγμα https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/325576_dioxi-tis-ereynitikis-dimosiografias-kataggelloyn-oi-dikigoroi-tis-g
  Ποιο σύνταγμα; εδώ η πραγματική δημοσιογραφία διώκεται. Επικρατούν τα λογής κορίτσια και αγόρια που γελούν και ακκίζονται στα κανάλια από το πρωί αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια.

 152. odinmac said

  Ναι ωραίοι, έψαχνα να βρω τα κρίνα. Θα ανεβάσω 3-4 ακόμα αφού μου δίνεις θάρρος 🙂

  Jacopo Tintoretto (c 1518-1594), The Annunciation (E&I 264) (c 1582), oil on canvas, 440 x 542 cm, Sala terrena, Scuola Grande di San Rocco, Venice, Italy.

 153. odinmac said

  Bartolomé Esteban Murillo (1617–1682), The Annunciation (1660-80), oil on canvas, 98 x 100 cm, Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam, The Netherlands.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  151 – Και ποιός θέλει να μάθει πραγματικά την αλήθεια;
  Η αλήθεια είναι σαν την υγεία, όλοι την θεωρούν υπέρτατο αγαθό, αλλά (σχεδόν) κανείς δεν κάνει τίποτα για να την προστατέψει.😊

 155. odinmac said

  Vittorio Matteo Corcos (1859–1933), Annunciation (1904), oil on canvas, 220 x 180 cm, Convento di San Francesco, Fiesole, Italy.

 156. odinmac said

  Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770), The Immaculate Conception (1767-68), oil on canvas, 281 x 155 cm, Museo Nacional del Prado, Madrid, Spain

 157. Γιάννης Ιατρού said

  Ωραίοι είναι, αλλά βγαίνουν λίγο μεγάλοι, έτσι «ακατέργαστοι» 😎😉🙄

 158. Pedis said

  Καλά, δεν βάζεις Λεονάρντο για να μην σε πουν μπανάλ (από τις ομορφότερες annunciazione μαζί με εκείνη του Botticelli), αλλά Pierro della Francesca (τον στυλιστικό πρόγονο σχεδόν όλων των επόμενων), γιατί όχι;

 159. odinmac said

  157 Ε εντάξει, δεν είναι και στο φυσικό τους μέγεθος 🙂

  158 Νομίζεις ότι τις ξέρω ή μπορώ να τις βρω όλες; 🙂

 160. Πέπε said

  Είχαμε δεν είχαμε, τελικά με τον Ευαγγελισμό ασχολούμαστε χριστουγεννιάτικα.

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Τους άλλους δεν τους θίγουμε. Γενικός αυτονόητος κανόνας.»
  Μα δεν αναφέρομαι σε πραγματικούς ανθρώπους, Πέπε, που βρίσκονται δίπλα μας ή υπάρχουν κάπου στον πλανήτη. Εδώ βρίσκεται η σύγχυση : δεν σατιρίζουμε τους ανθρώπους, παρά μόνον όταν είναι ισχυροί και έχουν κάποιου είδους εξουσία. Δεν κρίνουμε και δεν σατιρίζουμε τους απλούς, καθημερινούς χριστιανούς, μουσουλμάνους ή εβραίους, αλλά έχουμε κάθε δικαίωμα να κρίνουμε και να σατιρίσουμε τον χριστιανισμό, τον μουσουλμανισμό, τον ιουδαϊσμό και κάθε είδους -ισμό. Το αν οι πιστοί τους ταυτίζονται τόσο πολύ με τη θρησκεία τους ή με την κοσμοθεωρία τους, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλά δικό τους. Το αν κάποιες θεωρίες ανακηρύσσονται «ιερές» και «θεόπνευστες» και πάλι δεν μας αφορά, γιατί κάθε πλειονότητα, αν την ευνοήσει η ιστορική συγκυρία, μπορεί να αποδώσει τέτοιες ιδιότητες στο σύστημα ιδεών που ασπάζεται και να επιβάλει τον άκριτο σεβασμό τους. Κατ’ εμέ, πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους αλλά όχι και τις ιδέες τους, είτε είναι «θεόπνευστες», είτε ειναι γεννήματα ανθρώπινων εγκεφάλων.

 162. Γιάννης Ιατρού said

  τ’ αποτελέσματα 😋

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  160 – Εμ με αυτά τα ληγμένα που παίρνετε τι περίμενες. Κάτσε να πώ στη ξαδέρφη να πεί να στείλουν από τα Ζωνιανά αγνά υλικά, θα γίνει το ιστολόγιο φουνταμενταλιστικό.😂

 164. atheofobos said

  Μιας και έγινε συζήτητηση, γράφω σχετικά με την άμωμη σύλληψη στο ποστ μου Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2014/12/blog-post_23.html
  Αλλά πριν την γέννηση ενός θεού πρέπει να προηγηθεί η σύλληψη του.
  Η παρθενογένεση λοιπόν είναι ο συνήθης τρόπος γέννησης των θεών.
  Στην Θεογονία του Ησιόδου η Γη, γέννησε με παρθενογένεση τον Ουρανό, τα Oὔρεα (Όρη) και τον Πόντο.
  Με παρθενογένεση αναπαράγονται 4 ακόμα θεότητες στην Θεογονία η Νύχτα, η Έρις και η Ήρα αλλά και το σεξουαλικά απροσδιόριστο Χάος.
  Κατά τον Ησίοδο η Ήρα γέννησε μόνη της τον Ήφαιστο, χωρίς τη συμμετοχή του Δία.
  Στην ελληνική μυθολογία, επίσης ο Διόνυσος γεννιέται από τον μηρό του πατέρα του.
  Από παρθένο γεννιέται στην Αίγυπτο και ο αγγελιοφόρος θεών Θωτ αλλά και άλλοι θεοί της αρχαιότητας, όπως οι θεοί Ώρος και Ρα αλλά και βασιλείς, όπως ο Αμενχοτέπ, 1.500 χρόνια πριν τον Χριστό.
  Ενδιαφέρον είναι δε πως όλες αυτές οι παρθένες-μητέρες έμεναν έγκυες.
  Ο Δίας γίνεται χρυσή βροχή για να επισκεφτεί την Δανάη και από αυτήν την «επίσκεψη» γεννιέται ο Περσέας. Βέβαια άμα είσαι θεός σε ότι θέλεις μεταμορφώνεσαι και έτσι ο Δίας ,γνωστός μπερμπάντης ,μεταμορφώθηκε σε κύκνο για να προσεγγίσει την Λήδα.
  Με ποιο πρωτότυπο τρόπο γεννήθηκαν ο θεός της Φρυγίας Άττις, δηλαδή από ένα αμύγδαλο που έβαλε στον κόρφο της η μητέρα του!
  Μιας και οι προηγούμενοι θεοί δεν γεννήθηκαν με την κλασσική και δοκιμασμένη μέθοδο, δεν θα μπορούσε και η χριστιανική θρησκεία να δεχτεί ο δικός της θεός να έχει γεννηθεί διαφορετικά.

 165. ΣΠ said

  124
  Απ’ ό,τι κατάλαβα άλλο ονομάζεται Άμωμος Σύλληψη.

 166. Theo said

  @148:
  Η εικόνα στην Ορθόδοξη παράδοση δεν είναι νατουραλιστική. Οπότε, έχω άλλα κριτήρια, για να χαρακτηρίζω κάτι σαν θρησκευτική εικόνα.

  @165:
  Και μόλις ετοιμαζόμουν να γράψω πως για την Άμωμο Σύλληψη και το προπατορικό αμάρτημα τα διευκρινίσαμε στο άλλο νήμα, ο Ρογήρος κι εγώ, αλλά κάποιοι επιμένουν.
  Οι Ρωμαιοκαθολικοί πιστεύουν πως το προπατορικό αμάρτημα κληρονομείται· και γι’ αυτό το 1854 λανσάρανε το δόγμα για την Άμωμο Σύλληψη, ότι δηλαδή η Παναγία γεννήθηκε χωρίς να κληρονομήσει το προπατορικό αμάρτημα. Οι Ορθόδοξοι δεν δεχόμαστε ότι το προπατορικό αμάρτημα κληρονομείται, άρα δεν υπάρχει θέμα Άμωμης Σύλληψης.

 167. Lily of the West παραδοσιακό από τα βρετανικά νησιά: αγάπη, απιστία, μαχαίρωμα του ανταγωνιστή, φυλακή, όλα για την «Flora, the lily of the West». Σε αρκετές εκτελέσεις, το πρωτοάκουσα από τον Μπομπ Ντύλαν, σε κασέτα.

 168. Πάντως, αφού τόσο τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδ*ς όσο και ο καθ. Ηλ. Μόσιαλος είναι είδος κρατικών λειτουργών, νομίζω πως η ΕτΕ σωστά έπραξε που κατέθεσε τη γνώμη της και την ομολογία της. Είναι ζητήματα που αφορούν το ελληνοχριστιανικό κράτος μας και τη λειτουργία του εξουσιακού του σκηνικού του.

 169. Spiridione said

  89. Ναι, αλλά δεν έβαλες το άλλο σου ποστ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/08/blog-post_14.html
  Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, αυτοί που προσκυνούν οι πιστοί τον Δεκαπενταύγουστο, αυτή που ανακαλύφθηκε το 1823 και λένε ότι είναι του Ευαγγελιστή Λουκά, δείχνει τον Γαβριήλ με κρίνο!
  https://www.ekklisiaonline.gr/ekklisiaonline/panagia-tis-tinou-dite-ti-monadiki-ikona-piso-apo-ta-tamata/

 170. Κυριάκος said

  1. Η άμωμος σύλληψη είναι η άμωμος σύλληψη της Παναγίας και όχι του Χριστού. Αποτελεί δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και όχι της Ανατολικής Ορθόδοξης.

  2. Μπορεί στα Ευαγγέλια να μην αναφέρεται πουθενά ο κρίνος όμως στην εικόνα της Παναγίας της Τήνου (της πιο διάσημης εικόνας στην Ελλάδα) ο Γαβριήλ προσφέρει κρίνο στην Παναγία.

 171. Πέπε said

  Αυτό είναι τουλάχιστον θαύμα.

 172. aerosol said

  #166
  Στους Ορθόδοξους Ορίζοντες βλέπω πως η Ορθοδοξία δέχεται την κληρονομικότητα του προπατορικού:

  «ε) Η κληρονομικότητα του προπατορικού αμαρτήματος
  Η πλέον θλιβερή και απαίσια όψη και πλευρά του προπατορικού αμαρτήματος είναι η μετάδοση του αμαρτήματος τούτου από τον πρώτο άνθρωπο στους απογόνους του και από γενεά σε γενεά σε όλο το ανθρώπινο γένος, μετάδοση κληρονομική και ως κατάσταση και ασθένεια της ανθρώπινης φύσης και ως προσωπική ενοχή του κάθε ανθρώπου. Δηλαδή δεν αμάρτησε μόνο ο Αδάμ, αλλά στο πρόσωπο του Αδάμ αμάρτησαν και όλοι οι απόγονοί του, όλοι οι άνθρωποι που θα κατάγονταν από τον Αδάμ. Τούτο πάλι λέει, ότι ο Αδάμ δεν αμάρτησε ως άτομο μόνο, αλλά ως γενάρχης και εκπρόσωπος του ανθρώπινου γένους. Γι’ αυτό και ο Θεός την αμαρτία του ενός, του πρώτου ανθρώπου, την καταλόγισε σε όλους τους ανθρώπους. Και προς βεβαίωση τούτου λέει η Αγία Γραφή: «πάντες γὰρ ἥμαρτον καὶ ὑστεροῦνται τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ» (Ρωμ. 3,23). Τα λόγια αυτά του αγίου Αποστόλου μας παρουσιάζουν την καθολικότητα της αμαρτίας, η οποία προήλθε από την πτώση των πρωτοπλάστων: «Διὰ τοῦτο, ὥσπερ δι᾿ ἑνὸς ἀνθρώπου ἡ ἁμαρτία εἰς τὸν κόσμον εἰσῆλθε καὶ διὰ τῆς ἁμαρτίας ὁ θάνατος, καὶ οὕτως εἰς πάντας ἀνθρώπους ὁ θάνατος διῆλθεν, ἐφ᾿ ᾧ πάντες ἥμαρτον» (Ρωμ. 5,12). Δηλαδή στο πρόσωπο του Αδάμ, όλοι οι απόγονοί του κληρονόμησαν και την αμαρτία και τις συνέπειες της αμαρτίας εκείνης, που είναι η ενοχή, η διαφθορά και εξαχρείωση της φύσης μας, η κλίση και ροπή προς το κακό, και τέλος ο θάνατος. Έτσι, «πάντες γὰρ ἥμαρτον καὶ ὑστεροῦνται τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ». Και στους Ψαλμούς λέγεται για τον καθένα μας το «ἰδοὺ γὰρ ἐν ἀνομίαις συνελήφθην, καὶ ἐν ἁμαρτίαις ἐκίσσησέ με ἡ μήτηρ μου» (Ψαλμ. 50,7). Ο Ευαγγελιστής τονίζει ότι όλοι έχουμε ανάγκη αναγέννησης εξ ύδατος και πνεύματος, διότι με την γέννηση χωρεί σε όλους ο μολυσμός της αμαρτίας, αφού «τὸ γεγεννημένον ἐκ τῆς σαρκὸς σάρξ ἐστι» (Ιωάν. 3,6) και κάθε άνθρωπος αμαρτωλός υπόκειται εκ φύσεως στη θεία οργή κατά το «ἦμεν τέκνα φύσει ὀργῆς» (Εφεσ. 2,3).»

 173. aerosol said

  Το παραπάνω απόσπασμα το βρίσκω και σε άλλους Ορθόδοξους ιστοχώρους. Νομίζω βρίσκεται στο βιβλίο του Αθ. Σ.Φραγκόπουλου «Η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας», βιβλίο ανάλυσης της Ορθόδοξης πίστης και βοήθημα κατήχησης.

 174. loukretia50 said

  166. Theo, ειλικρινής απορία :
  Αν δεν κληρονομείται το προπατορικό αμάρτημα, δεν ισχύει αυτό που ακούγαμε μια ζωή ότι βαφτιζόμαστε για να απαλλαγούμε από αυτό?

 175. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αποποίηση κληρονομιάς προβλέπεται; 😊

 176. Γιάννης Ιατρού said

  174: Α, εσένα δεν σε σώζει ούτε βάπτισμα, ούτε άλλο τίποτα 😂😂

 177. aerosol said

  Χμ, στον ΟΟΔΕ βρίσκω πως δεχόμαστε κληρονομικότητα αλλά όχι νοούμενη ως συνενοχή:

  «Δυστυχώς, ο ηθικισμός που τυραννά τις προτεσταντικές αιρέσεις, δεν τις αφήνει να κατανοήσουν ότι στα έργα των Πατέρων το ζήτημα δεν είναι «ποινικό» (ποια «ποινή» θα επιβληθεί για το προπατορικό αμάρτημα), αλλά οντολογικό, έχει δηλαδή σχέση με τον άνθρωπο ως ύπαρξη, και συνδέεται με τη φθορά της ίδιας της ανθρώπινης φύσης, αφού όπως λέει ο Χρυσόστομος, με το προπατορικό αμάρτημα εισήλθε στην ανθρώπινη φύση ο θάνατος και το πλήθος των παθών. Κατ’ αυτή την έννοια, ο άνθρωπος ακόμα και ως βρέφος ή νήπιο, μπορεί να μην βαρύνεται με προσωπικές αμαρτίες, νοσεί όμως στη φύση του:
  «Φύσεως γαρ ου προαιρέσεως το πράγμα εστι. Γέγονεν μεν γαρ από της του πρωτοπλάστου παραβάσεως, λοιπόν δε εις φύσιν το πράγμα εξέπεσε»[1].
  Άρα λοιπόν, όταν μιλάμε για την κληρονομικότητα του προπατορικού αμαρτήματος, δεν αναφερόμαστε σε συνενοχή, δεν κατηγορούμε κάθε άνθρωπο σαν να διέπραξε την ίδια αμαρτία με τον Αδάμ. Η έννοια αυτή της συνενοχής άλλωστε, σαφέστατα απορρίπτεται από την Καινή Διαθήκη:
  «Δια τούτο ώσπερ δι’ ενός ανθρώπου η αμαρτία εις τον κόσμον εισήλθεν και δια της αμαρτίας ο θάνατος, και ούτως εις πάντας ανθρώπους ο θάνατος διήλθεν, εφ’ ω πάντες ήμαρτον άχρι γαρ νόμου αμαρτία ην εν κόσμω, αμαρτία δε ουκ ελλογείται μη όντος νόμου, αλλά εβασίλευσεν ο θάνατος από Αδάμ μέχρι Μωϋσέως και επί τους μη αμαρτήσαντας επί τω ομοιώματι της παραβάσεως Αδάμ ος εστιν τύπος του μέλλοντος» (Ρωμ. 5,12-14).

  Ακόμα κι αν θέλαμε επίτηδες να παρερμηνεύσουμε το εδάφιο Ρωμ. 5,12 που λέει ότι «μέσω ενός ανθρώπου μπήκε στον κόσμο η αμαρτία», και το περίφημο «εφ’ ω πάντες ήμαρτον» να το εξηγήσουμε -όπως ο Αυγουστίνος- ως αναφορικό, ότι υπονοεί δηλαδή το όνομα του Αδάμ και να του δώσουμε τη σημασία ότι εφόσον ο προπάτορας όλων αμάρτησε άρα και όλοι εμείς αμαρτήσαμε μέσω αυτού, και πάλι είναι αδύνατον να προκύψει η έννοια της συνενοχής, διότι:
  «Εβασίλευσεν ο θάνατος από Αδάμ μέχρι Μωϋσέως και επί τους μη αμαρτήσαντας επί τω ομοιώματι της παραβάσεως Αδάμ» (Ρωμ. 5,14).
  Αν λοιπόν η παράβαση των πρωτοπλάστων έπρεπε να θεωρηθεί ως προσωπική αμαρτία για όλους μας, με άμεσο καταλογισμό και ενοχή μόνο και μόνο επειδή είμαστε απόγονοί του Αδάμ, τότε πως είναι δυνατόν να λέει ο Απ. Παύλος ότι υπήρξαν άνθρωποι «που δεν αμάρτησαν με τρόπο όμοιο με τον Αδάμ»;!
  Άλλωστε το Ρωμ. 5,12 και το «εφ’ ω πάντες ήμαρτον», ο Χρυσόστομος δεν το ερμηνεύει «όλοι αμαρτήσαμε όπως ο Αδάμ», αλλά «όλοι κληρονομήσαμε τον θάνατο από τον Αδάμ»:
  «Εφ’ ω πάντες ήμαρτον; Εκείνου πεσόντος, και οι μη φαγόντες από του ξύλου γεγόνασιν εξ εκείνου πάντες θνητοί»[2].

  Η κληρονομικότητα λοιπόν, δεν αφορά αυτό καθαυτό το αμάρτημα του Αδάμ, το οποίο άλλωστε οι πρωτόπλαστοι έπραξαν με ελεύθερη βούληση. Θα ήταν και μεγάλη αντίφαση να ισχυριστούμε ότι ο ένοχος Αδάμ και ο αθώος απόγονός του, τιμωρούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!»

  Φαίνεται πως οι διακρίσεις είναι λεπτές και πως ακόμα και ο μέσος θεολόγος μπορεί να τις κάνει κατά το δοκούν. Το τι θα φτάσει μέχρι τον πιστό είναι λίγο σπασμένο τηλέφωνο.

 178. Spiridione said

  172. Πού πας και μπλέκεις τώρα 🙂

 179. Theo said

  28828 79 (72+7) 620

 180. Νέο Kid said

  Εγώ ρε παιδιά , και παρντόν τώρα αν αλλάζω θέμα αλλά ο Αδάμ είναι λελυμένος, άλλο με μπερδεύει theologically wise. Αν ο Θεός δημιούργησε τον Ήλιο και τους άλλους αστέρες την τέταρτη ημέρα κατά τας γραφάς, ΠΏΣ μέτρησε τις μέρες χωρίς ήλιο;;

 181. loukretia50 said

  176. Πάντως ακόμα κι αν η Εύα δεν αμάρτησε , πόσο μάλλον εγώ, χρειάστηκα 16 ώρες για να γεννήσω…

 182. Georgios Bartzoudis said

  79 kpitsonis: «Και η πλύση εγκεφάλου που με φασιστικό τρόπο κάνουν οι διάφορες θρησκείες στους ανθρώπους από τα γεννοφάσκια τους δεν είναι αλητεία»;
  # Ρώτα κανέναν πρωταθλητή της αλητείας, σαν τον Μόσιαλο, ή σαν τα σαϊνια του Γαλλικού περιοδικού: Αυτοί γνωρίζουν τα πάντα περί αλητείας!

  101 Πέπε said: «Εγώ ζαμπάκια ξέρω εκείνα τα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα λουλούδια, άσπρο έξω, κίτρινο μέσα, φαρδύ κούφιο κοτσάνι, πολύ έντονο άρωμα, που νομίζω ότι είναι τα ίδια με τα μανουσάκια. Αλλά ξέρετε, παρ’ ημίν τοις χαμουτζήσι δεν έχει να πεις ‘έτσι το λέμε εδώ’, ο καθένας το ξέρει όπως το ήξεραν αυτοί από τους οποίους το έμαθε, πιθανότατα διαφορετικά από τον γείτονα, οπότε παραπομπή δεν μπορώ να δώσω».

  # Μακεδονιστί (ου μην αλλά και …Λατινιστί), ισχύει :
  Iris pappida, = Ίρις η ωχρά, λόγω του χρώμα του άνθους=σιαφάρι
  Iris florentina, με άσπρα άνθη
  Iris germanica, με γαλάζια άνθη=το παρ’ ημίν ζαμπάκι (δεν το κατοχυρώσαμε ως …Π.Ο.Π, και άρα ο καθένας μπορεί να το λεει όπως θέλει!).
  Όλα τα ανωτέρω είναι της οικογένειας Iridaceae
  Τινές λέγουσι κρίνα και εκείνα της οικογένειας Liliaceae (Lilium spp).
  Κανένας δεν εμποδίζει κανέναν να πει κρίνο και τον νάρκισσο, αυτός όμως ανήκει στην οικογένεια Amaryllidaceae (ως 134 Κιγκέρι said, και 137 spyridos το επανέλαβε …Λακωνιστί).

 183. Μαρία said

  172
  Και στο κατηχητικό τα ίδια έμαθα βλ. https://xfd.gr/keimena/%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CE%B4%CE%BF%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%B1/

  Ο Τεό είναι άλλης φράξιας 🙂

 184. Pedis said

  166 – Μαγκιά σου, αλλά γίνεσαι βλάσφημος. Να το ξέρεις! 😄😁

  —-

  Πάμε για πολυχιλιομετρικο νήμα … Μια στιγμή να φέρω το ποντίκι με τη μεγάλη ροδέλα …🖱️

 185. aerosol said

  #174
  Ναι, εδώ έχουμε ένα πρόβλημα. Όσο μπορώ εγώ να κατανοήσω και ο ΟΟΔΕ αντιφάσκει. Διότι λέει, υποστηρίζοντας ακριβώς τον νηπιοβαπτισμό, και βρίσκοντας θεολογικές αποδείξεις από την εποχή του Ιουστίνου:
  «Έχουμε λοιπόν μαρτυρία για τη σύνδεση βαπτίσματος, ως πράξη λύτρωσης από την κληρονομιά του προπατορικού αμαρτήματος, μόλις στα μέσα του 2ου αιώνα.»
  Και κατακεραυνώνει τον Πελάγιο (που υποστήριζε πως τα νήπια κανένα αμάρτημα δεν κατέχουν) ως αιρετικό.
  Δεχόμαστε τον Ωριγένη που μιλά για «έμφυτη μόλυνση της αμαρτίας» αλλά κατά τ’ άλλα δεν είναι ακριβώς αμαρτία, ή μάλλον είναι αλλά χωρίς… ενοχή; Ή με μισή ενοχή που «δεν τιμωρείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο»;

  Καταλαβαίνω τι λέει ο Πελάγιος, καταλαβαίνω τι λένε οι Προτεστάντες (όπως τους παρουσιάζει ο ΟΟΔΕ, δεν ξέρω τι λένε οι ίδιοι) αλλά ΔΕΝ βγάζω άκρη για το τι τελικά λέει η Ορθοδοξία.
  Και είμαι σίγουρος πως δεν έχει ιδέα για όλα αυτά ο μέσος πιστός.

 186. aerosol said

  #178
  Γκούγκλαρα από περιέργεια, σίγουρος πως θα έβρισκα μια ευσύνοπτη απάντηση σε λίγα λεπτά. Δεν περίμενα αυτό το μπέρδεμα.

 187. Theo said

  @172, 173, 174, κλπ.:
  Ο Ιωάννης Ρωμανίδης (1927-2001), ο μεγαλύτερος θεολόγος του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, στη διδακτορική διατριβή του για το προπατορικό αμάρτημα, απέδειξε ότι ούτε η ενοχή ούτε η κληρονομικότητα ισχύουν σχετικά μ’ αυτό. Στη διατριβή αυτή αντέδρασε λυσσαλέα ο Παναγιώτης Τρεμπέλας (1886-1977), το πιο ισχυρό στέλεχος των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων τότε και θεωρούμενος ως ο μέγας θεολόγος από τους περισσότερους πιστούς στην Ελλάδα, κι η διαμάχη τους έχει δημοσιευθεί. Όμως, στην κρίση της διατριβής του, ο Ρωμανίδης, με βάση τη θεολογία των Πατέρων, απέδειξε ότι έχει δίκιο κι ότι οι αντίπαλοί του αναμασούσαν επιχειρήματα δυτικών θεολόγων, ιδιαίτερα του Άνσελμου του Καντέρμπουρι.
  Έκτοτε, η γνώμη του Ρωμανίδη έχει επικρατήσει στους θεολογικούς κύκλους. Κάποιοι, όμως, του ευρύτερου παρεκκλησιαστικού χώρου δεν ξεκολλάνε από τις θέσεις του Τρεμπέλα. Ο δε Αθανάσιος Φραγκόπουλος (1904-1977) ήταν ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Τρεμπέλα που το 1960 διέσπασαν τη «Ζωή» για να ιδρύσουν τον πιο σκληροπυρηνικό «Σωτήρα». Οπότε τα βιβλία του είναι πια παρωχημένα.

 188. Theo said

  @183:
  Φυσικά στα κατηχητικά τότε κυριαρχούσαν οι παρεκκλησιαστικοί, το δε ιστολόγιο που παραπέμπεις είναι της φοιτητικής οργάνωσης του «Σωτήρα». Είναι δυνατόν αυτοί ν’ απαρνηθούν τις θέσεις των Τρεμπέλα και Φραγκόπουλου; Θα καταρρεύει όλο το οικοδόμημά τους.

 189. Theo said

  Συνειδητοποιώ τώρα πως ο Ρωμανίδης, ένας από τους δασκάλους μου, γεννήθηκε την ίδια χρονιά με τον πατέρα και τη μάνα μου και πέθανε την ίδια χρονιά με τον πατέρα μου.

 190. Μαρία said

  187
  Συγγνώμη αλλά, αν χρειάζεται διατριβή για το ζήτημα, σημαίνει οτι είναι αμφιλεγόμενο και δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι οτι οι Ορθόδοξοι δεν δέχονται οτι το πρ. αμ. κληρονομείται. Αυτό αληθεύει για ορθόδοξους ορισμένου ρεύματος μόνον.

 191. Μαρία said

  188
  Δεν παρέπεμψα σ’ αυτό τυχαία. Κι αυτοί χριστιανοί είναι.

 192. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  117, Κουτρούφι
  Αυτή τη παρατήρηση ήθελα να κάνω – και με πρόλαβες! 🙂
  Τη μυθολογία του κρίνου της Παναγίας, έχω την εντύπωση ότι κάπως την καλλιέργησε, ή έστω την ανέχτηκε, εξ αρχής η Εκκλησία. Ίσως όχι η επίσημη, αλλά κάποιοι εκπρόσωποί της (ιερείς, ιεροκήρυκες, θεολόγοι κ.λπ.). Και ο απλός λαός την δέχτηκε (μην ξεχνάμε το χαμηλό ποσοστό εγγράμματων μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες). Δεν θέλει και πολύ να παρερμηνευθεί ο στίχος από τους Χαιρετισμούς: ’’Χαίρε ηδύπνοον κρίνον, Δέσποινα, πιστούς ευωδιάζον…’’
  Υ.Γ. Τώρα είδα και τον κρίνο στα #169, 170!!

  Όσον αφορά τον Η.Μ. πρόβαλε, ανοήτως, μια έξυπνη πλακίτσα δίχως στόχευση, ένα γελαστικό ‘μπαμ ηκούσθη στον αέρα’, αλλά η Εκκλησία το θεώρησε ως έκρηξη βόμβας στα θεμέλια κ.λπ. κ.λπ. – κάκιστα. Οι δε γαλάζιοι βρήκαν ευκαιρία και αντέδρασαν –σκόπιμα (#51, Αlexis)- ταλιμπανοειδώς…

  63, Π2
  Συμφωνώ, αλλά σιγά …μη θίχθηκαν οι ψεκασμένοι! 🙂

 193. 183# Κατηχητικό με φύλαξε ο θεός και δεν πήγα, αλλά το κλίμα στο σχολείο αυτό ήτανε. Μια φορά, δημοτικό επί χούντας, μας έφεραν και παπά για υποχρεωτική εξομολόγηση. Στη ζωή μου έχω κοινωνήσει μια φορά, κι αυτό υποχρεωτικά επί χούντας, αλλά είχα φάει κανονικό πρωινό οπότε νομίζω δεν πιάνεται.
  Στο σπίτι δεν είχα τέτοια θέματα.

 194. loukretia50 said

  187.
  Πώς γίνεται το νήπιο να έχει αμαρτία?
  Έστω, μισή, συνενοχή, διαγωγή κοσμία?
  Μήπως βαριά κληρονομιά περνά στο ντι εν έι?
  Γι αυτό και σκούζει γοερά και για το φόρο κλαίει

 195. Αγγελος said

  (166, 172) Κι εγώ αυτό νόμιζα, αλλά επειδή οι γνώσεις μου για τον Χριστιανισμό προέρχονται και από τα θρησκευτικά του σχολείου και από ετερόδοξα διαβάσματα, δεν ισχυρίζομαι ότι ξέρω τι ακριβώς πρεσβεύει η Ορθοδοξία για το προπατορικό αμάρτημα.
  Οπωσδήποτε, η Ρωμαιοκαθολική αντίληψη ότι η Παναγία γεννήθηκε χωρίς το όποιο στίγμα του προπατορικού αμαρτήματος χάρη τρόπον τινά σε μια προκαταβολή έναντι της σωτηρίας που χάρισε στους εκλεκτούς ο σταυρικός θάνατος του Γιού της έχει κάτι το σαράφικο, που μοιάζει να εντάσσεται στην ίδια λογική με τις αξιομισθίες των Αγίων, τα συγχωροχάρτια κλπ. Και το πιο αστείο είναι ότι, όπως επεσήμανε ο Theo, δεν πρόκειται καν για αρχαίο δόγμα — παρόλο που ως ιδέα υπήρχε από αιώνες, μόλις το 1854 ανακηρύχθηκε επίσημα ως δόγμα, μετά τις εμφανίσεις της Λούρδης (όπου η ωραία κυρία είπε στο τοπικό ιδίωμα soy l’Inmaculada Concepción!).
  Αξιοσημείωτο είναι ότι η μόνη φορά που ο Πάπας επικαλέστηκε το αλάθητο που του αναγνώρισε το 1870 η Α’ Σύνοδος του Βατικανού ήταν το 1950, που ανακήρυξε σε δόγμα υποχρεωτικό για τους πιστούς την εν σώματι ανάληψη της Παναγίας «στο τέλος της επίγειας ζωής της», αφήνοντας ηθελημένα ασαφές αν πέθανε κανονικά αμέσως πριν. Όποιος δεν έχει ανατραφεί παιδιόθεν μ’αυτή την αντίληψη δεν μπορεί να μη σκεφτεί «Καλά, αυτό βρήκαν να ανακηρύξουν ως δόγμα μεσούντος του 20ού αιώνα;»

 196. 184β
  Εγώ τα είπα στο #102. Τρέχα τώρα για το παρασαγγόμετρο 🙂

 197. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα- και μια σύντομη αναφορά στο κρίνον και κρινόμενον εδώ(βλ. ενδεικτικά και σχ.10,39):
  …“καὶ περὶ ἐνδύματος τί μεριμνᾶτε; καταμάθετε τὰ κρῖνα τοῦ ἀγροῦ πῶς αὐξάνει· οὐ κοπιᾷ οὐδὲ νήθει·” (βλ. Ματθ. 6,28), λέει ο Ευαγγελιστής. και
  « Ἀνοίξω τὸ στόμα μου, καὶ πληρωθήσεται πνεύματος, καὶ λόγον ἐρεύξομαι, τῇ βασιλίδι Μητρί· (…)· χαῖρε θρόνε πύρινε, τοῦ Παντοκράτορος.-Ῥόδον τὸ ἀμάραντον, (…) τὸ μῆλον τὸ εὔοσμον,(…) τὸ ὀσφράδιον τοῦ πάντων Βασιλέως· (…)· χαῖρε ἡδύπνοον κρίνον, Δέσποινα, πιστοὺς εὐωδιάζον· θυμίαμα εὔοσμον, μύρον πολύτιμον.», άδει για την Παναγιά και ο (ελυτικώς αξιομίμητος) ποιητής Ιωσήφ ο Υμνογράφος, όπου ως ὑπερτάτη πνευματικὴ εὐωδία-“ὀσφράδιον τοῦ πάντων Βασιλέως” νοείται τόσον ο Κύριος όσο και το “ἡδύπνοον κρίνον”, η Μήτηρ Αυτού (βλ. Ακολουθία Ακάθιστου Ύμνου – ᾨδὴ α´. Ἦχος δ´. Ὁ Εἱρμός, στο http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/prayers/service_akathist_translation_interpretation_epiphanios_theodwropoylos.htm ).
  Ιχνηλατώντας εξ αυτού την ευωδιά του κρίνου (που όμως λεν πως υπολείπεται αυτής του γιασεμιού) μπορούμε να βρούμε και τον κρινανθό ως βασιλικό έμβλημα, το fleur-de-lis , το γάλα της Βασίλισσας Θεάς που βύζαξε στον ύπνο της τον Ηρακλή (γάλα που χύθηκε, καθώς τον αποτίναξε ξυπνώντας , κι έγινε ο Γαλαξίας, μα πέσαν και σταγόνες του στη Γη και φύτρωσε άσπρο κρίνο), Θεά την οποία (ομού με άλλες λαοφιλείς θεότητες όπως: Άρτεμη, Σελήνη-Εκάτη-Ίσις, Αθηνά) θεωρείται πως επικάλυψε η Αειπάρθενος Θεοτόκος (βλ.-μεταξύ άλλων και- https://www.tovima.gr/2011/08/14/society/o-polemos-gia-ton-tafo-tis-panagias/ ), την οποία τιμά και το Λείριον το πάλλευκο (Lilium candidum, Madonna lily, κρίνο ή κρινάκι ή λουλούδι της Παναγίας, παρθενόκρινος), κρίνο που μυρίζει ήδη από το 1500 π.Χ. στην έπαυλη της Αμισού, στην Κρήτη, ως σύμβολο της Βριτομάρτ-εως/-ιδος ή Δίκτυννας (:ονομασθείσας και έτσι διότι έπεσε στη θάλασσα απ’τη Δίκτη για να γλιτώσει από τον Δία που την κυνήγαγε κρατώντας χούφτα μύγδαλα), θεότητας ετυμολογούμενης εκ του Βριτύ=γλυκύ και μάρτις=παρθένος, κατά τον Σολίνον και τον Ησύχιο, και παρετυμολογούμενης εκ του Briton και Martis (:Βρετανός του Άρεως) ως “The Faerie Queene Britomart” (υπονοώντας έτσι την Παρθένα Βασίλισσα, την Ελισάβετ την 1η), από τον υμνητή των Τυδώρ Edmund Spenser.
  Κρινάκι ταπεινό που η οσμή του φαίνεται, κατά τα ανωτέρω, να μας έρχεται και από ακόμα πιο παλιά, από τη νεολιθική εποχή, τότε που δέσποζε η “Ἡ Πότνια Θηρῶν” (βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Potnia_Theron ) ώσπου μας άφησε χρόνους και αφεθήκαμε, όσοι ήμασταν θηρία, ανήμεροι και αδέσποτοι για αλληλοσκοτωμό.

 198. atheofobos said

  169
  Ευχαριστώ πολύ που το θυμήθηκες! Το είχα ξεχάσει!
  Πάντως σε όλες τις ορθόδοξες εικόνες που έχω βάλει στο ποστ αυτό κρίνος δεν υπάρχει!
  Όποτε μάλλον η εικόνα ήταν κάποιου καθολικού της Τήνου και η σχετική μυθολογία πως την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς είναι μούφα, καθαρά για εισπρακτικούς λόγους.
  Πάντως όταν πήγα στην Τήνο αυτό που με εντυπωσίασε δεν ήταν η εικόνα αλλά οι κολυμπήθρες με αποχέτευση στον ναό!
  ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ;
  http://atheofobos2.blogspot.com/2018/08/blog-post_14.html

 199. Χαρούλα said

  odinmac πολύ καλή παρουσίαση. Μπράβο και ευχαριστώ.

  Εμείς ζαμπάκια λέγαμε τους κρίνους με πολλά άνθη σε έναν μίσχο

  Η γιαγιά μου είχε στην αυλή κάποια λουλούδια μωβ που τα έλεγε λειριά. Νόμιζα πως έπαιρναν το όνομα από τον κόκκορα. Εεεε σήμερα έμαθα πως συμβαίνει το αντίστροφο!

 200. Γιάννης Ιατρού said

  Τέτοια αμαρτωλά σχόλια κάνετε κι απ΄ την άλλη μόνο το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν εξερράγη (άντε για να έχουμε θέμα: εκρήχθηκε😂😂😂) και δεν έπεσε αστεροειδής
  Νέος ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα νότια της Κρήτης

 201. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ό,τι είχα να πω, τα είπα στο προηγούμενα νήμα. Έτσι, για την καταγραφή, μια σύνοψη κι εδώ.

  Αναφέρθηκα αρχικά στη συμπεριφορά του Μόσιαλου και τον χαρακτήρισα γκαφατζή πολιτικά και άκαιρο (λανθασμένα ακαιρία) χρονικά.

  Γκαφατζής, γιατί κανείς πολιτικός, που έχει κάποιο πολιτικό αισθητήριο, δεν επιλέγει να κοινοποιήσει κάτι που είναι ενοχλητικό για το 80-90% του πληθυσμού της χώρας που είναι ο χριστιανοί.

  Άκαιρος, γιατί, πολικός ων, δεν περιμένεις την παραμονή των Χριστουγέννων να κάνεις μια ανάρτηση, σχετική με τη γέννηση του Χριστού, που είναι βέβαιο ότι θα ενοχλήσει ή θα δυσαρεστήσει μεγάλη μερίδα του χριστιανικού πληθυσμού.

  Σε καμία περίπτωση δεν είμαι υπέρ της δίωξης του Μόσιαλου, την όποια κριτική όμως την θεωρώ θεμιτότατη.

  Καλέ μου Νικοκύρη, για το άλλο, την προσωπική σου γνώμη περί Μωάμεθ και «… όσοι κάνουν τέτοιες ερωτήσεις στην πραγματικότητα ζηλεύουν αφόρητα την πραγματική ή υποτιθέμενη ανελευθερία άλλων κοινωνιών και πολύ θα ήθελαν να την επιβάλουν κι εδώ,» σεβαστή μεν ως άποψη, την θεωρώ όμως ως δίκη εικαζομένων προθέσεων και την απορρίπτω μετά βδελυγμίας, όσον αφορά τον εαυτό μου.

  ———————————————-

  Μοι προξενεί κατάπληξιν το γεγονός ότι και στην προηγούμενη ανάρτηση και στην σημερινή, το εξαιρετικό μιμίδιο του Πέδη στο @42 σχόλιο, πέρασε εντελώς ασχολίαστο, ενώ όταν ο Π επιτίθεται δριμύς (ενίοτε και υβρίζει) εναντίον «ημών, των εθνικώς σκεπτομένων και δρώντων» μια στρατιά συναγωνιστών και υποστηρικτών του εμφανίζονται στα σχόλια! 😜😅🤪

  Τι να υποθέσω; φράξια μεταξύ των χριστιανομπολσεβίκων; 😇😎😝

 202. 200# Δεν εκράγηκε βρε αμόρφωτο ντουγάνι.

 203. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Για να ξεφύγουμε λιγάκι από τα θρησκευτικά…
  ΕΛΥΤΗΣ:
  Εκτός από τον γνωστό στίχο στο ‘’Αξιον εστί’:
  Ο νικήσαντας τον Άδη και τον Έρωτα σώσαντας,
  αυτός ο Πρίγκιπας των Κρίνων είναι.

  είναι κι αυτός από τους ‘Προσανατολισμούς’:
  Μεγάλη ασβεστοχρισμένη αυγή
  Στην προσθαλάσσωση του πρώτου ονείρου
  Φλύαρη μαρμαρυγή
  Έξοδος
  Στην υπαίθρια λευτεριά των κρίνων.

  ===..===
  Στα παιδικά μου θυμάμαι, όλα τα κρινοειδή κρίνους τα λέγαμε. Και τις κάλλες:

  Αλλά, η εδώ ονομασία των νάρκισσων είναι ‘μανουσάκια’… και καλά κρατεί!
  https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQpFzZpFnT_zOe2J5byLmJVI3tg72b25avQwfiGdzMUchCQymSNvTCm26w52xu3D-VumUE&usqp=CAU

 204. Alexis said

  Αφού η μουσική απαγορεύτηκε στα κέντρα είπα να το ρίξω στην ποίηση.
  Φαντάζομαι ότι τα τραγούδια της τάβλας θα επιτρέπονται.

  ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ
  (Αφιερωμένο στη Λουκρητία)

  Αχός βαρύς ακούγεται πολλά «καντήλια» πέφτουν
  μήνα στη Φάρμα ρίχνονται μήνα και στο Μπιγκ Μπράδερ;
  ουδέ στη Φάρμα ρίχνονται ουδέ και στο Μπιγκ Μπράδερ.
  Ο Κούλης κάνει σύσκεψη μ’ ούλους τους υπουργούς του.
  -Τι έγινε μωρέ παιδιά και χάσαμε τη μπάλα;
  Τα σόσιαλ μας κράζουνε κι ο Τσίπρας μας τη λέει
  κι αυτός ο Τσιόδρας η σουπιά μου κάνει τον Κινέζο.
  Πιάστε ο καθείς το πόστο του, βαστάτε τα ταμπούρια
  κι έρχεται δύσκολη χρονιά με ΜΕΘ και με λοκντάουν.
  Ο Θάνος σαν το άκουσε πολύ του κακοφάνη
  πιάνει καλεί τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους
  να πάρουνε απόφαση να βγάλουνε φιρμάνι.
  -Πάψτε παιδιά μ’ τα όργανα αφήστε τα τραγούδια
  αλλάξτε τα ωράρια κι ούλες τις αποστάσεις
  και στα τραπέζια δυο και τρεις θα κάθεστε αντάμα
  τι έρχεται δύσκολη χρονιά με κρούσματα χιλιάδες…

 205. 201 >> πολικός ων

  Νταξ, γεματούλης φαίνεται στις φωτο αλλά αρκούδο δεν τον λες.

 206. Χαρούλα said

  Αν δεν είχε ασχοληθεί η ΔΙΣ ούτε οι μισοί δεν θα είχαν μάθει για την ανάρτηση.
  Αλλά οι ταγοί της εκκλησίας(όπως και το ΠΓ του ΚΚΕ) ψάχνουν την κάθε αφορμή, να παίξουν τους διωκόμενους και αδικημένους, για να κρατούν τον λαό τους συσπειρωμένο.

 207. Pedis said

  # 195 – Αυτοί έκαναν το χόμγουορκ να πάρουν υπόψην τους τον δεύτερο όρο σε μία αποκλίνουσα σειρά που μόνο με θαύμα στα μυαλά των πιστών έχει νόημα. –> #146

  # 196 – Κάτσε, το ζήτημα είναι και σοβαρό και λεπτό. Κι ακόμη δεν έχει τελειώσει η έγκριση του ντραφτ του πρώτου κεφαλαίου του πρώτου τόμου που ετοιμάζει για σερβίρισμα ο Μπλογκ. 😮

 208. Spiridione said

  198 υπάρχουν λίγα παραδείγματα από βημόθυρα με κρίνο απ τον 18ο αιώνα, σε Λήμνο, Σέρρες, Λέσβο. Από αυτήν την διατριβή (νομίζω σελ. 284)
  https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/18903

 209. ΚΩΣΤΑΣ said

  205 Ωχ! αυτονόητο το «πολιτικός ων» αλλά δεν χάνεις ευκαιρία, εκλεκτέ μου φίλε, να με εκθέσεις για τα λάθη μου! 😂

 210. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  150 Ναι, έτσι.

  164 Ενδιαφέρον

  169 !! Οπότε καταρρίπτεται το επιχείρημα του π. Βελέτζα ότι τον κρίνο τον έφεραν οι Βαυαροί, όχι;

  170 –> 169

 211. Χαρούλα said

  Άσχετο;;; Γλυκό όμως! Απολ τον Κρίνο στην Αιόλου, κερασμένοι Λουκουμάδες με …τρύπα!

 212. Γιάννης Κουβάτσος said

  FRANTIŠEK HALAS

  ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ

  Σου τραγουδάν μακρές πλευρές στη γη στην κτίση
  κι η γη απαλά το τραγουδάκι αντανακλάει
  πουλιά τ’ αφήνουν στα κλαδάκια ν’ αντηχήσει

  Περίεργη τα χέρια υψώνεις Θες να δώσεις
  της Εύας ρίγη γνωστικά προτού πει έγνων
  κι ενώ ίσκιοι σε θωπεύουν του δεντριού της γνώσης

  Το σώμα σου εγελούσε παίζοντας θυμάμαι
  σαν άνθισαν οι καμπανούλες πάνω σου όλες
  αίσθάνθηκες πως τρυφερός για πάντα θά ’μαι

  Μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής

 213. Triant said

  Κατηχητικό!
  Στο δημοτικό του γιού μου (6ο Ν. Σμύρνης) κάνουν κανονικό παιδομάζωμα. Έρχεται ένας μαντράχαλος 18; 20; 25; και παίζει κάθε μέρα μπάλα με τα παιδάκια. Και κάποια στγμή σκάει το παραμύθι: Δεν έρχεστε να παίξετε στο κατηχητικό της Αγίας Φωτεινής που έχει και άλλα παιδάκια και έχουμε και γήπεδο και κάνουμε και αγώνες; Ευτυχώς ο γιός μου, παρά το πάθος που έχει για την μπάλα, δεν μάσησε (ούτε και οι κολλητοί του, ευτυχώς).
  Χώρια που μπαίνουν στις τάξεις και μοιράζουν υλικό. Αυτό το τελευταίο μάλλον απαγορεύεται αλλά νομίζω οτι υπάρχει ένα παραθυράκι που ο διευθυντής ανοίγει διάπλατα.

 214. Theo said

  @190, 191:
  Την Ορθόδοξη θεολογία την εκφράζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας.
  Στους τελευταίους αιώνες η θεολογία στις κατά παράδοσιν Ορθόδοξες χώρες είχε πολλές δυτικές επιρροές, κάτι που ο Γεώργιος Φλορόφσκι, ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος θεολόγος του 20ου αιώνα και δάσκαλος του Ρωμανίδη, το ονόμασε βαβυλώνια αιχμαλωσία όσον αφορά τη Ρωσία για 400 χρόνια, αν θυμάμαι καλά.
  Στην Ελλάδα, όπου κυριαρχούσαν οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις από το ’20 ως το ’70 χοντρικά, με μια δυτικότροπη θεολογία, άλλαξε η κρατούσα τάση στον ακαδημαϊκό και ευρύτερο θεολογικό χώρο αρχικά (κάτι που διαχύθηκε αργότερα και στους λιγότερο καταρτισμένους πιστούς) από τη λεγόμενη γενιά του ’60. Ο Ρωμανίδης προηγήθηκε λίγο των άλλων (η διατριβή του εγκρίθηκε κάποια χρόνια πριν από το 1960). Το ότι υπάρχουν σήμερα θύλακες συντηρητισμού στη χώρα μας που αντιστέκονται στην κάθαρση της Ορθόδοξης θεολογίας από τις δυτικές προσμείξεις δεν σημαίνει ότι αυτοί θεολογούν Ορθοδόξως.

  Κατά τους Πατέρες, αυτό που κληρονόμησε ο Αδάμ στους απογόνους του δεν είναι η ενοχή, αλλ’ η ροπή προς την αμαρτία και ο θάνατος, από φιλανθρωπία του Θεού, «ἵνα μὴ τὸ κακὸν ἀθάνατον γένηται» που λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.
  Ήρθε, όμως, ο Χριστός, ως ο Νέος Αδάμ, και ανακαίνισε την ανθρώπινη φύση, καταργώντας αυτή τη ροπή, κι όσοι βαπτίζονται στο όνομά του καθαρίζονται από αυτήν. Οπότε, προπατορικό αμάρτημα ως ενοχή ουδέποτε υπήρξε, και κανείς (όχι μόνο η Παναγία) δεν γεννιόταν προ Χριστού ένοχος απέναντι στον Θεό (ούτε και γεννιέται). Μόνο ως μια ροπή προς την αμαρτία.

 215. BLOG_OTI_NANAI said

  149: Φαντάσου ότι δεν κατάφερες να σκεφτείς ότι αυτό ακριβώς καταρρίπτει τον λαϊκισμό περί «μιαρότητας»… Όωπς φυσικά και η ευλογία του γάμου από τον Χριστό.
  170: Ασφαλώς και υπάρχουν εικόνες με τον Κρίνο σε ναούς και όχι μόνο στην Τήνο. Ως απάντηση για όσους θέλησαν να κρυφτούν πίσω από το «α, δεν έχει σχέση ο Κρίνος με την πίστη» ή «δεν ξέραμε ότι θα μπορούσε να παραπέμπει στον Ευαγγελισμό».

  Γιατί να μην έχω το χάρισμα να βγάζω ένα ευρώ κάθε φορά που ακούω την ίδια ερμηνευτικη ρουκέτα για το «προπατορικό αμάρτημα»;… Γιατί δεν ρωτάνε ποτέ; Ρητορική ερώτηση.

 216. Μαρία said

  210
  Καταρρίπτεται εν μέρει. Ο αγιογράφος στην Τήνο μπορεί να ήταν καθολικός.

 217. Pedis said

  Ἡ ναύλοχος πόλη τοῦ Πειραιᾶ, τό πρῶτο λιμάνι τῆς Χώρας εἶναι μία Παναγιοσκέπαστη πόλη, ὅπως ἐπιμαρτυροῦν καί ἀποδεικνύουν τά ἱστορικῶς διακριβωμένα θαύματα τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καί Ἀειπαρθένου Μαρίας, πού καταγράφονται σέ ἐφημερίδες καί ἔντυπα τῆς ἐποχῆς, ὅπως τά παρουσιάζει ὁ Ἐλλογιμώτατος Πρόεδρος τῆς Φιλολογικῆς Στέγης Πειραιᾶ κ. Στέφανος Μίλεσης στό πόνημά του «Τά θαύματα τῆς πίστεως στόν Πειραιᾶ ὅπως καταγράφηκαν καί ἀποτυπώθηκαν ἀπό ἐφημερίδες καί ἔντυπα» ἐκδ. Ἀρχονταρίκι 2019, καί εἰδικώτερα τό θαῦμα τῆς Παναγίας «Ρόδον τό Ἀμάραντον» μέ τήν ἀποσόβηση τῆς θανατηφόρου πανδημίας τῆς εὐλογιᾶς, ὅπως καταγράφεται στήν Ἐφημερίδα ΣΦΑΙΡΑ φ. 9/3/1896 καί τῆς ἐμφανίσεως τήν 24-25/3/1929 τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου στόν κατάμεστο Ἱ. Ναό Εὐαγγελιστρίας Πειραιῶς, ὅπως καταγράφεται στίς Ἐφημερίδες ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στό φ. 29/3/1929 καί ΣΚΡΙΠ στό φ. 29/3/1929.

  Ἄπειρα εἶναι τά θαύματα τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου σέ ὅλο τόν χριστιανικό κόσμο τά ὁποῖα ἐπιμαρτυροῦνται καί ἀποδεικνύονται. Ἀναφέρουμε δύο μόνο ἐκφαντορικά θαύματα, πού γνωρίζουν ὅλοι οἱ Ἕλληνες.

  Τήν εὕρεση τῆς θαυματουργοῦ εἰκόνος τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου στήν νῆσο τῆς Τήνου κατόπιν ὀπτασίας τῆς ὁσίας Πελαγίας, Μοναχῆς τοῦ Κεχροβουνίου τό 1823, πού ἐνδυνάμωσε τόν ἀγώνα τῆς Ἐθνεγερσίας καί τούς ἡρωϊκούς προμάχους του καί τήν ἀποτροπή ἐκτελέσεως ἀπό τά ναζιστικά στρατεύματα τῆς Γερμανικῆς κατοχῆς τῶν κατοίκων τοῦ Ὀρχομενοῦ Βοιωτίας κατόπιν ἐμφανίσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τήν 8/9/1943 ἐνώπιον τῶν ἐπελαυνόντων Γερμανῶν στρατιωτῶν, ὅπως οἱ ἴδιοι ἔντρομοι καί ἔμφοβοι ὡμολόγησαν, ἀποτρέπουσα τήν ἐκτέλεση τῶν κατοίκων.

  Τήν ἴδια στιγμή μέσα στήν πρόδηλη ἀγνωσία του ὁ κ. Μόσιαλος προσβάλλει καί τήν θρησκεία τοῦ Ἰσλάμ διότι τό ὑπερύμνητο πρόσωπο τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἐξιδιασμένως τιμᾶται ὡς Ἀειπάρθενος σέ πολλά ἐδάφια τοῦ Κορανίου. Σέ δέκα τρία κεφάλαια ἀναφέρεται ἡ Ὑπεραγία Θεοτόκος Μαρία μέ ἐξόχως τιμητικόν τρόπον σάν ἄσπιλος παρθένος στήν σούραν (Οἱ Προφῆται 21:91), «εἰς δέ τήν Ἄσπιλον Παρθένον ἐνεφυσήσαμεν τό Πνεῦμα ἡμῶν», σάν ἐνάρετος μήτηρ τοῦ Ἰησοῦ στήν σούραν (Ἡ Τράπεζα 5:79) «ἡ δέ μήτηρ αὐτοῦ (Μεσσίου) ἦτο ἐνάρετος» σάν Ἁγνή πάσης κηλίδος μεταξύ ὅλων τῶν γυναικῶν, στήν σούρα (Ὁ οἶκος Ἐμράν 3:37) «Καί εἶπεν ὁ ἄγγελος Μαριάμ ὁ Κύριος σου ἐξέλεξέ σε καί ἐτήρησέ σε ἁγνήν πάσης κηλίδος μεταξύ ὅλων τῶν γυναικῶν». Αὐτό μᾶλλον τό ἀγνοεῖ ὁ «παντογνώστης» κ. Μόσιαλος. Εὐχόμεθα εἰλικρινῶς, να μήν το ἀντιληφθοῦν οἱ ὁμοιοπαθεῖς πρός αὐτόν φονταμεταλιστές τοῦ Ἰσλάμ…

  Τό τραγικό τῆς ὑποθέσεως τῆς συγκεκριμένης βλασφημίας ἔγκειται στό γεγονός ὅτι ὁ συγκεκριμένος κ. Μόσιαλος, ὡς καθηγητής πολιτικῆς τῆς Ὑγείας, διδάσκων σέ Οἰκονομικό Πανεπιστήμιο, δίδει ἰατρικές συμβουλές γιά τήν πανδημία (!!!) δέν εἶναι ἕνας ἰδιώτης μέ τόν ὁποῖον διαφορετικά θά ἀσχολούμεθα, ἀλλά κατ’ ἐπιλογήν τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς Χώρας ἐκπρόσωπος τῆς Ἑλλάδος στούς διεθνεῖς Ὀργανισμούς Ὑγείας γιά τήν ἀντιμετώπιση τῆς πανδημίας καί ἐνταῦθα ἐγείρεται τό ζήτημα τῆς προσβολῆς τοῦ ἰσχύοντος Συντάγματος διά τοῦ εὐτελισμοῦ τῆς ἀναγνωριζομένης συνταγματικῶς ἐπικρατούσης θρησκείας στό ἄρθρο 3 καί τῆς προσβολῆς τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας τοῦ ἄρθρου 13 ἀπό κρατικό λειτουργό τῆς Κυβέρνησης.

  Ἡ ἐπικρατοῦσα θρησκεία συνταγματικῶς ἀναγνωριζομένη καί μέ τό κανονιστικό καί διαπιστωτικό περιεχόμενο τοῦ ἄρθρου 3 τοῦ Συτνάγματος ἀποτελεῖ ταυτοτικό καί συστατικό στοιχεῖο τοῦ Ἔθνους, ὅπως καταδεικνύεται ἀπό τίς διατάξεις τοῦ ἄρθρου 16 καί ἑπομένως ὁ κ. Μόσιαλος ἔχοντας τήν ἰδιότητα τοῦ ἐκπροσώπου τῆς Χώρας καί τοῦ κρατικοῦ λειτουργοῦ προσέβαλε βάναυσα τό ἰσχύον Σύνταγμα καί κατά ταῦτα μετέφερε τήν προσωπική του εὐθύνη στό ἐπιλέξαντα αὐτόν κ. Πρωθυπουργό, ὁ ὁποῖος ὄφειλε ἤδη ἀναλαμβάνων τήν πολιτική εὐθύνη τῆς ἐσφαλμένης ἐπιλογῆς του καί κηδόμενος τοῦ Συντάγματος τῆς Χώρας, νά τόν ἔχει ἀποπέμψει, ἀλλά δυστυχῶς διά τοῦ Κυβερνητικοῦ ἐκπροσώπου τόν ἐκάλυψε μέ φαιδρά αἰτιολογία.

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  Τήν ἀποπομπή τοῦ κ. Ἠ. Μόσιαλου ἀπό τήν ἐκπροσώπηση τῆς Χώρας μας στούς διεθνεῖς Ὀργανισμούς διότι δέν ἐκφράζει τόν Ὀρθόδοξο λαό μας ἡ παρουσία του στά διεθνῆ φόρα.

  Εν Τεχεράνη, E.E. 1442 – 1443

 218. SearchPeloponnese said

  Για τις θεωρίες του Φρομ τι λέμε;
  https://en.wikipedia.org/wiki/Erich_Fromm

 219. BLOG_OTI_NANAI said

  Μαρία, γράφεις ό,τι να,ναι, φαίνεται ότι ζήλεψες τη χάρη του ψευδωνύμου μου.

  Διάβασε όσα γράφει ο Theo. Το να μιλάμε για κληρονομιά «ενοχής» είναι εκτός και της ίδιας της Αγία Γραφής. Πάλι εδώ τα είχαμε ξαναπεί.
  Αν υπήρχε κληρονομιά που βαραίνει με την ίδια ενοχή όλους τους ανθρώπους, πώς στην ευχή θα έλεγε ο Παύλος ότι υπήρξαν άνθρωποι που δεν αμάρτησαν «επί τω ομοιώματι της παραβάσεως Αδάμ»; (Ρωμαίους 5:14).
  Και όπως λέει ο Χρυσόστομος:

  Τα πράγματα έχουν όπως τα λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας και όπως γνωρίζουμε, πολλοί Ορθόδοξοι και ιστοσελίδες μπορούν να κριθούν για εσφαλμένες θεολογικές διατυπώσεις, αλλά όχι οι Πατέρες της Εκκλησίας. Άλλωστε πρέπει κανείς να γνωρίζει το πνεύμα των κειμένων που επικαλείται.

 220. sarant said

  216 Σωστά

  213 Μπορεί στο δημοτικό να μπει ένας μαντράχαλος και να παίζει μπάλα με τα παιδάκια;

 221. aerosol said

  #187
  Καταλαβαίνω, σε κάτι τέτοιο πήγε το μυαλό μου. Όμως… έχει δίκιο η Μαρία στο…

  #190
  Αν σε διάστημα 2 γενιών έχουμε αλλαγή σε δογματικές θέσεις (ανάλογα με το ποια τάση κυριαρχεί) και άλλη Ορθοδοξία διδάχτηκαν οι γονείς μου, άλλη εγώ στο σχολείο και άλλη σήμερα, γίνεται πρακτικά αδύνατο να λέμε πως «οι Ορθόδοξοι» πιστεύουν το τάδε. Ποιοί απ’ όλους; Σημειώνω πως ακόλουθοι των σκληροπυρηνικών οργανώσεων είναι ενεργοί και διδάσκουν και τώρα στους πιστούς το δόγμα όπως το πιστεύουν. Ας πούμε ο θεολόγος πίσω από τους Ορθόδοξους Ορίζοντες είναι παλαίμαχος, διδάσκει εδώ και δεκαετίες, και διατηρεί την πρώτη σελίδα που μου έβγαλε το γκουγκλ όταν έψαξα «προπατορικό αμάρτημα» -όλως παραδόξως… ΜΕΤΑ από την σελίδα των Μαρτύρων του Ιεχωβά! Η επόμενη σελίδα (φοιτητών Χριστιανών) το ίδιο «λάθος» απόσπασμα είχε.

  Όλα αυτά είναι ανθρώπινα και τα κατανοώ. Αλλά είναι σημαντικό πρόβλημα στοιχειώδους συνέπειας με τον ίδιο τον πυρήνα μιας θρησκείας. Δε μιλάμε για κομματικό σχηματισμό ή επιστημονικό σύλλογο, όπου μπορεί κανείς να δεχτεί πως οι εξελίξεις αλλάζουν την οπτική τους απέναντι σε διάφορα θέματα. Μιλάμε για θρησκεία (και την κοσμική δομή της Εκκλησίας που την εκφράζει) με ιστορία χιλιάδων χρόνων, όπου το δόγμα θα το περίμενε κανείς λυμμένο και η θρησκευτική ταυτότητα θα ήταν πιο σαφής. Η πραγματικότητα δείχνει πως ο κάθε πιστός νιώθει ως Ορθοδοξία τις απόψεις του εκάστοτε ιερέα, κατηχητή ή θεολόγου που του έτυχε, ανάλογα και την δεκαετία που γεννήθηκε. Οπότε γίνεται ευσεβής πόθος το να λέμε «αυτό πιστεύουν οι Ορθόδοξοι, σε αντίθεση με τους Χ».

  Επιπλέον, αν η τυπικότερη και ορθότερη έκφραση είναι αυτή του ΟΟΔΕ (εικάζω), την βρίσκω έντονα ασαφή και μπερδεμένη -και είμαι μάλλον γραμματιζούμενος. Αν έπρεπε να πω σε κάποιον τι πιστεύει η Ορθοδοξία για το θέμα, δεν ξέρω τι να του πω. Και βέβαια δεν θεωρώ λύση σε κάτι παλλαϊκό, όπως μια ευρύτατα διαδεδομένη θρησκεία, το κάτσε και μελέτησε διδακτορικό μπας και βγάλεις άκρη!
  Δεν ξέρω πώς το αντιμετωπίζετε οι πιο μορφωμένοι πιστοί αυτό το πρόβλημα.

 222. Spiridione said

  208. Εδώ είναι καλύτερα, είναι searchable, σελ. 118, 138, 152, 183, 184, 243, 307, 326, 384, 392, 396,406, 409,430,431, 473, 533, 548,557, 579,607,

  Click to access Papadimitiou%20Ch.pdf

 223. Spiridione said

  215. Ως απάντηση για όσους θέλησαν να κρυφτούν πίσω από το «α, δεν έχει σχέση ο Κρίνος με την πίστη» ή «δεν ξέραμε ότι θα μπορούσε να παραπέμπει στον Ευαγγελισμό».

  Πας καλά;

 224. Triant said

  220.2 Μετά τη λήξη των μαθημάτων μένει ανοιχτό για να παίζουν τα παιδιά. Όπως φαντάζεσαι «εκπρόσωπος» του Κατηχητικού κάνει ό,τι θέλει. Ήταν ένα μεγάλο παιδί (απροσδιόριστης ηλικίας) αδύνατο, γελαστό και φιλικό με τα παιδία σε σημείο που κανονικά θα φώναζες την αστυνομία.

 225. Γιάννης Μάττος, Στοκχόλμη said

  Και μιας και συνδέουμε (όπως και να’χει) την Εκκλησία, τα κρίνα και την πανδημία μεταξύ τους, να επικροτήσω ότι βεβαίως καλά θα έπραττε η Εκκλησία να παροτρύνει προς κάτι πολύ πιο σημαντικό για το σήμερα. Ήτοι να προσπαθήσει να πείσει αυτούς τους ανεγκέφαλους και εγκληματικούς ανεμβολίαστους ότι πρέπει να κάνουν και αυτοί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το/τα εμβόλια (όσο περισσότερα τόσο καλύτερα) ώστε να μπορέσουμε κάποια μέρα να σώσουμε τόσο το σώμα μας όσο και τις ψυχές μας από αυτή την καταραμένη και θανατηφόρα Όμικρον. Η οποία όμως ω του θαύματος είναι (λένε οι επιστήμονες) λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, αλλά οι φιλεύσπλαχνες κυβερνήσεις θέλουν με το ζόρι να μας σώσουν. Θα ξαναπώ (κι ας γελάσουν κάποιοι ανόητοι και ουτοπικοί) την πρότασή μου, οι ανεμβολίαστοι να συλληφθούν και να εξοριστούν στη Σπιναλόγκα (ελπίζω να μη βρεθεί κανείς να συμπληρώσει, ‘μέχρι να υπογράψουν δήλωση’!).

 226. Theo said

  @221:
  Η πραγματικότητα δείχνει πως ο κάθε πιστός νιώθει ως Ορθοδοξία τις απόψεις του εκάστοτε ιερέα, κατηχητή ή θεολόγου που του έτυχε, ανάλογα και την δεκαετία που γεννήθηκε.

  Ναι, κάπως έτσι είναι (κι ίσως πάντα κάποιες διαφορετικές αποκλίσεις να υπήρχαν, ίσως όχι σε τόσο βασικά θέματα όπως στο προπατορικό αμάρτημα). Με τη διαφορά ότι αυτό που έγινε στον ελλαδικό χώρο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα είναι η επαναφορά στη θεολογία των πρώτων δεκατεσσάρων αιώνων του χριστιανισμού (στους πρώτους εννέα δέκα η πίστη όλων των χριστιανών ήταν κοινή) σ’ ένα «δόγμα λυμένο» που λες.
  Δεν είμαι προφήτης, αλλά δε νομίζω πως στο μέλλον θα υπάρξουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις στην ελλαδική Ορθοδοξία όσο αυτές που συνέβησαν χοντρικά από 17ο ως τα μέσα του 20ού αιώνα. Και τα απολιθώματα της δυτικότροπης θεολογίας νομοτελειακά βαίνουν προς εξαφάνισιν.

  Και δεν ξέρω γιατί η γκουγκλοαναζήτηση βγάζει αυτά τα αποτελέσματα. Ίσως να ψάχνουν για το προπατορικό αμάρτημα περισσότερο οι οπαδοί αυτών των αποκλινουσών φραξιών που λέει κι η Μαρία, κι έτσι ν’ ανεβαίνουν οι ιστοσελίδες τους στη λίστα.

 227. Theo said

  @225:
  Η Εκκλησία δρα με την πειθώ. Κι έχει συστήσει επανειλημμένα τον εμβολιασμό. Το γιατί όμως, μερίδα του εκκλησιάσματος δεν την ακούει κι εμπιστεύεται περισσότερο συνωμοσιολόγους, παραεπιστήμονες, ψεκασμένους, κλπ. είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
  Τη νόμιμη βία μόνο η Πολιτεία μπορεί να την εφαρμόσει.

 228. kpitsonis said

  182. Μεγάλε , με αποστόμωσες !

 229. Theo said

  @222:
  Βλέπω έναν αρχάγγελο με κρίνο σε βημόθυρο του 18ου αιώνα που μου φαίνεται λίγο παλαιότερο. Αλλ’ αυτό δεν είναι διόλου παράξενο. Δυτικές επιδράσεις στην εικονογραφία στην Ελλάδα έχουμε ήδη από τον 16ο αιώνα (αρκετές στην Κρήτη, λόγω Βενετσιάνων).

 230. 187, 221
  Αυτό που δεν κατανοώ είναι το τι είδους απόδειξη μπορεί να υπάρξει σε δογματικά θέματα. Δεν πρόκειται για κορονιό που τον βάζεις στο μικροσκόπιο και τον ξετινάζεις μέχρι να τον μάθεις. Συμπαθάτε με, αλλά τη λέξη απόδειξη έχω μάθει να τη συνδέω με την επιστήμη και μόνο. Καταλαβαίνω βεβαίως την παραπομπή σε / έρευνα των πηγών που είναι τα παλιά ιερά κείμενα, αλλά δεν ξέρουμε με ποια κοπτοραπτική αυτά προέκυψαν στον καιρό τους, δεδομένου του τότε πλήθους κειμένων, ευαγγελίων κλπ.
  Τι φανταζόμαστε πως ήταν οι τότε Πατέρες της Εκκλησίας που έδωσαν στα βασικά κείμενα την τωρινή τους μορφή? Θεόπνευστοι άγιοι, κάτοχοι της μοναδικής αλήθειας ή μέλη αλληλοσπαρασσόμενων ομάδων?

  Τα του Αεροζόλ κατατείνουν νομίζω στο απλούστατο ότι η κατά καιρούς ερμηνεία των γραφών αντικατοπτρίζει ακριβώς τους καιρούς της ερμηνείας. Αγνοούσα τον Ρωμανίδη (τον Τρεμπέλα μόνο ακουστά), αλλά μήπως δεν είναι τυχαίο το ότι ήταν Ελληνοαμερικάνος, εκ των πραγμάτων μεγαλωμένος σε μια πιο προωθημένη και πιο εξελισσόμενη κοινωνία από την Ελλάδα του 30-40-50?
  Ασυνάρτητα και πρόχειρα αυτά, ξαναζητώ συμπάθιο.

 231. Μαρία said

  230
  Κανείς δεν μίλησε για απόδειξη. Σαφώς πρόκειται για ερμηνείες και συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών ρευμάτων. Πβλ. τηρουμένων των αναλογίων ΚΚΕ και αναθεωρητές για την ερμηνεία άλλων γραφών.

 232. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Ο κρίνος τούς μάρανε;
  Ο κρίνος τους μαράθηκε.

  73 >> ο (κυανός) κρίνος λέγεται ζαμπάκι
  Άραγε να λένε αλλού το ζαμπάκι,ζερβουλάκι όπως στο έξοχο τραγούδι «ζερβουλάκι μου γαλάζο»

 233. Μαρία said

  227
  Όχι, Τεό, είναι του παπά της και του πνευματικού της το ευαγγέλιο.

 234. Μαρία said

  Νά τι μαθαίναμε στο σχολείο. σ.20 Δεν ξέρω τι μαθαίνουν τώρα.
  http://e-library.iep.edu.gr/iep/collection/browse/item.html?code=01-18109&tab=01

 235. voulagx said

  #231: Ο Τεο μιλησε για απόδειξη στο #187:
  «Ο Ιωάννης Ρωμανίδης (1927-2001), ο μεγαλύτερος θεολόγος του 20ου αιώνα στην Ελλάδα, στη διδακτορική διατριβή του για το προπατορικό αμάρτημα, απέδειξε ότι ούτε η ενοχή ούτε η κληρονομικότητα ισχύουν σχετικά μ’ αυτό.»

 236. Διονύσης said

  https://www.in.gr/2021/12/29/greece/iera-mitropoli-peiraios-eksedose-psifisma-gia-vlasfimia-kata-tou-kathigiti-mosialou/

  Από το παραπάνω σχοινοτενές κείμενο, το ύφος του οποίου παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες, επιλέγω μερικά χαρακτηριστικά κομμάτια.

  «Ἄπειρα εἶναι τά θαύματα τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου σέ ὅλο τόν χριστιανικό κόσμο τά ὁποῖα ἐπιμαρτυροῦνται καί ἀποδεικνύονται.»

  Αποδεικνύονται, πώς; Επιστημονικώς ή …θεολογικώς;

  «Ἀναφέρουμε δύο μόνο ἐκφαντορικά θαύματα, πού γνωρίζουν ὅλοι οἱ Ἕλληνες. Τήν εὕρεση τῆς θαυματουργοῦ εἰκόνος τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου στήν νῆσο τῆς Τήνου κατόπιν ὀπτασίας τῆς ὁσίας Πελαγίας, Μοναχῆς τοῦ Κεχροβουνίου τό 1823, πού ἐνδυνάμωσε τόν ἀγώνα τῆς Ἐθνεγερσίας καί τούς ἡρωϊκούς προμάχους του καί τήν ἀποτροπή ἐκτελέσεως ἀπό τά ναζιστικά στρατεύματα τῆς Γερμανικῆς κατοχῆς τῶν κατοίκων τοῦ Ὀρχομενοῦ Βοιωτίας κατόπιν ἐμφανίσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τήν 8/9/1943 ἐνώπιον τῶν ἐπελαυνόντων Γερμανῶν στρατιωτῶν, ὅπως οἱ ἴδιοι ἔντρομοι καί ἔμφοβοι ὡμολόγησαν, ἀποτρέπουσα τήν ἐκτέλεση τῶν κατοίκων.»

  Αναρωτιέμαι γιατί, κατά τον ίδιο γλαφυρό τρόπο που περιγράφεται (κατόπιν ἐμφανίσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου κλπ), δεν απετράπησαν και άλλες παρόμοιες εκτελέσεις Ελλήνων από τα στρατεύματα κατοχής; Γιατί αυτή η επιλεκτική στάση της Ὑπεραγίας Θεοτόκου;

  «…διότι ἐάν ὁ Θεός πράγματι εἰσῆλθε στήν ἱστορία ὅπως πιστεύει ἡ Ἐκκλησία γιά νά ἀπολυτρώσει τόν ἄνθρωπο καί ὅπως ἀποδεικνύουν τά ἄπειρα θαύματα τῆς πίστεως ἐπί 2000 τώρα χρόνια…»

  Άπειρα θαύματα; Μάλλον ζούμε σε άλλο πλανήτη εμείς που δεν έχουμε καταφέρει να δούμε έστω και ένα…

  Το πιο ωραίο πάντως, είναι που χαρακτηρίζεται ο Μόσιαλος ως φονταμενταλιστής.

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122 >>ως εκ τούτου πιθανότερο είναι να απεικονίζονται τα κρίνα ως σύμβολο πένθους παρά ως σύμβολο αγνότητας.
  Μου θύμισε μια στροφή από ρομαντικό ποίημα ανεκπλήρωτου έρωτα:
  Μα σαν θα σμίξουμε κι οι δυο στα Ηλύσια του Ομήρου
  στ΄άϋλα νησάκια, στων ψυχών το αιώνιο αραξοβόλι
  θε να σου κόψω απ τη θαμπή ακρογιαλιά του ονείρου
  τα κρίνα που δε σου ΄κοψα στο Μάη το περιβόλι

 238. Theo said

  @230, 235:
  Και η θεολογία (για την Ορθόδοξη μιλάμε πάντα) έχει τις μεθόδους της: Το δόγμα έχει εκφρασθεί από τους Πατέρες στα συγγράμματά τους κι έχει επικυρωθεί από τις Οικουμενικές Συνόδους. Πάντα σε αυτές κριτήριο ήταν η εμπειρία των θεουμένων, αυτών που έχουν κοινωνία με τον Θεό, κι αυτοί είναι οι Άγιοι, κι οι Πατέρες είναι οι Άγιοι που θεολόγησαν. Ο Ρωμανίδης, λοιπόν, με βάση τα όσα αυτοί έχουν γράψει, απέδειξε στο εκλεκτορικό σώμα ότι ποτέ δεν υπήρξε ενοχή των απογόνων του Αδάμ για το προπατορικό αμάρτημα, μόνο μια ροπή προς την αμαρτία και ο θάνατος, ως συνέπειες.

  Κάθε επιστήμη έχει τα κριτήριά της, κι η θεολογία τα δικά της. Αυτό ήταν το θέμα της εισήγησης του Ρωμανίδη στο 2ο Πανορθόδοξο Θεολογικό Συνέδριο το 1976 (40 χρόνια μετά το πρώτο, και δε νομίζω να έχει γίνει 3ο!), κι οι θέσεις που ανέπτυξε εκεί έγιναν σταδιακά δεκτές από την πλειονότητα των Ορθόδοξων θεολόγων.

 239. Αγγελος said

  (219) Πολύ ωραία αυτή η φράση του Χρυσόστομου. Θα τη θυμάμαι!
  Μου θυμίζει — αν και δεν λέει ακριβώς το ίδιο — διάφορα άλλα χωρία των προφητών, που προσπαθούν να μετριάσουν τη φοβέρα του Νόμου, ότι ο «Κύριος, [καίτοι] μακρόθυμος καὶ πολυέλεος καὶ αληθινός, αφαιρών ανομίας καὶ αδικίας καὶ ἁμαρτίας, […] καθαρισμῷ οὐ καθαριεῖ τὸν ένοχον, αποδιδοὺς ἁμαρτίας πατέρων επὶ τέκνα έως τρίτης καὶ τετάρτης γενεᾶς», και που υπόσχονται ότι «εν ταῖς ἡμέραις εκείναις ου μὴ είπωσιν, Οἱ πατέρες έφαγον όμφακα και οἱ οδόντες τῶν τέκνων ᾐμωδίασαν».

 240. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  140 >>Πολύ φοριέται τελευταία το… συντριπτικό επιχείρημα «δεν υπάρχει μελέτη που να…».
  Το είχα προτείνει ως σύμπλοκο για τις λέξεις της χρονιάς, αλλά μάλλον παραήταν μακρυνάρι 🙂

 241. Theo said

  Να ανεβάσουμε και κάποια ποιήματα για κρίνα:

  ΝΤΙΝΑ ΠΑΓΙΑΣΗ-ΚΑΤΣΟΥΡΗ
  Αύγουστος μήνας
  και τα κρίνα επιμένουν
  ν’ ανθίζουν στο Ακταίο.
  Μια πόλη μες στο συρματόπλεγμα.
  τα χέρια της ματώνουν
  και ποιος να της γιατρέψει
  τις πληγές;

 242. aerosol said

  #226
  » μεγάλες αποκλίσεις στην ελλαδική Ορθοδοξία όσο αυτές που συνέβησαν χοντρικά από 17ο ως τα μέσα του 20ού αιώνα»

  Καταλαβαίνω πως είναι μεγάλο θέμα που δεν αναλύεται εν τάχει, αλλά θα μπορούσες περιληπτικά να αναφέρεις το πώς προέκυψαν αυτές οι αποκλίσεις; Κοινωνικοί λόγοι; Πολιτικοί; Αμιγώς θεολογικοί;

 243. Theo said

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (1868 – 1920)

  ΠΕΡΑΣΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕΣ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ
  Πέρασες και είχες στα μαλλιά
  ρόδα και φως, και είχες στο χέρι
  κρίνα λευκά και στάχυα απ’ τον αγρό·
  και σε είδα και είπα κι’ έφτασε
  το καλοκαίρι.
  Μα ήρθες και σκόρπισες τα στάχυα στο νερό,
  τα ρόδα στον αέρα·
  και μ’ ένα κρίνο στάθηκες, ωχρή
  σα φθινοπώρου μέρα.

 244. Γιάννης Ιατρού said

  204: Αλέξη, ΑΞΙΟΣ👍😇 Έχεις ξαναδώσει δείγματα γραφής.

  Σχετικά με τα νέα μέτρα…🤔

 245. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλησπέρα στην παρέα. Ένα τάιμ άουτ με τα Δογματικά σας πλιζ. Εκτός από τον κρίνο που κρίνεται (ή δεν), έχουμε και το κρινί (ουδέτερο) ή την κρίνα (θηλυκό) που λέμε στο χωριό μου, δηλαδή το κουτί. Από που βγαίνει;

 246. ΣΠ said

  Ε, δεν θα μου φορτώσετε και τα αμαρτήματα του Αδάμ! Μου φτάνουν τα δικά μου.

 247. Theo said

  @242:
  Ιστορικοί μάλλον.
  Στην Τουρκοκρατία, Βενετοκρατία, κλπ. δεν υπήρχαν θεολογικές σχολές. Κάποια μοναστήρια κράτησαν ένα επίπεδο θεολογικής παιδείας μέχρι και τον 17ο αιώνα (παράδειγμα, ο άγιος Μάξιμος ο Γραικός που, στις αρχές του 16ου αιώνα τον κάλεσαν από το Βατοπέδι στη Ρωσία, να ελέγξει τα λειτουργικά τους βιβλία για τυχόν αιρέσεις) αλλά σταδιακά εξέλιπαν οι λόγιοι ανάμεσα στους μοναχούς τους. Η μόνη λύση για θεολογική παιδεία ήταν οι δυτικές σχολές, κυρίως ουνίτικες, που επηρέασαν τους αποφοίτους τους, κι αυτοί τους συμπατριώτες τους όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα.

  Στο Άγιο Όρος παρατηρείται μια αναγέννηση, με την έκδοση βασικών ανθολογιών της πατερικής ασκητικής γραμματείας (Φιλοκαλία και Ευεργετινός) στα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1810, και το πνεύμα αυτό διαχύθηκε κυρίως στα νησιά του Αιγαίου από τους λεγόμενους Κολλυβάδες που τους έδιωξαν από εκεί, κι αυτοί επηρέασαν τον λαό (επίγονοί τους και οι Παπαδιαμάντης και Μωραϊτίδης). Όμως, οι Βαυαροί του νεοσύστατου βασιλείου, ιδρύοντας τη θεολογική σχολή στην Αθήνα, επιβάλλουν μια δυτικότροπη θεολογία και καταδιώκουν τα λαϊκά κινήματα ευσέβειας, κλείνοντας και τα 4/5 των μοναστηριών του βασιλείου. Κι αυτό ισχύει μέχρι τη δεκαετία του 1970, όπως έγραψα παραπάνω.

 248. Είμεθα έθνος ελληνοχριστιανικόν…

 249. Theo said

  ΛΟΡΕΝΤΖΟΣ. ΜΑΒΙΛΗΣ (1860- 1912)

  ΑΝΑΞΙΟ Β’
  Πόσες φορές με την ψυχή μου σ’ είδα
  ν’ ακουμπάς σε μια μαρμαροκολόνα
  του φεγγαροβρεμένου Παρθενώνα
  σα σέ κρίνο απαλό μάγου άστρου αχτίδα.
  […]

 250. ΣΠ said

  Δύο ταινίες:
  Το Σπασμένο Κρίνο (Broken Blossoms – 1919)
  Ο Μαύρος Κρίνος (The Black Orchid – 1958)

 251. Theo said

  ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΗΜΗΡΙΩΤΗΣ (1873-1944)

  ΣΑ ΘΑ ‘ΡΘΕΙ Η ΜΕΡΑ
  Σα θα ‘ρθει η μέρα που θα πεις για μένα :
  «Τον γνώρισα και του ‘χω μιλημένα,
  και με γλυκό μου τραγουδούσε αυτός σκοπό:
  “Τα μάτια σου, τα χείλη τα γραμμένα,
  τα χέρια σου τα δροσερά αγαπώ”»,—
  τάχα θα θυμηθείς το βράδυ εκείνο,
  με την τρελή, ανοιξιάτικη βροχή,
  που πήγαινες, μεγάλο μαύρο κρίνο,
  στο πλάγι μου, — κι’ ακόμα αυτόν το θρήνο,
  στον άνεμο, που σπάραζε σα μια ψυχή ;

 252. Theo said

  ΕΡΩΤΑ ΚΑΡΠΕΡΕ
  […]

  Έρωτα καρπερέ, κι’ Έρωτα ακοίμητε,
  ξαπλώσου πέρα στην απάτητη φωλιά,
  στο χόχλο της κρυφής πηγούλας ζύγωσε,
  μύρισε τ’ άνθη που κρατεί για σε η μηλιά.
  Τους αντίλαλους ξύπνα, τους παρθένους,
  τους δροσοσταλαγμούς, τους ξεχασμένους
  απ’ το λιοπύρι, ξύπνησε κι’ εκείνους,
  κι’ άνοιξε τους αθώρητους τους κρίνους.

  Ατέλειωτο και μαγεμένο φέρε βράδυ,
  Έρωτα, μες τ’ απάτητο λαγκάδι

 253. Theo said

  Κατερίνα Γώγου

  Όχι

  […]
  Τα μάτια μου λυπημένα ανοίξανε, ανοίξανε, κάπου
  τα ξέρω, δεν είναι όμως δικά μου τα μάτια. Μια
  λύπη που γύρω φτερούγιζε, γνωστή, σαν παπουλάκι
  βυσσινί από κάποιο κατεδαφισμένο θέατρο ή από
  μικρό πουλί ανέβηκε στο φόρεμά μου. Τελειώματα
  λειωμένα από εποχής φορέματα που με πονούσαν,
  ένα χέρι από ποίημα κέρινο μ’ ένα κρίνο στην άκρη,
  […]

 254. Theo said

  Το ποίημα στο #252 είναι του Άγι Θέρου.

 255. Μαρία said

  245
  Κρίνα έλεγε η γιαγιά μου μόνο το κουτί με τα σύνεργα ραπτικής, βελόνια, καρφίτσες κλπ. αλλά δεν ξέρω πώς ετυμολογείται.

 256. Theo said

  Διονύσιος Σολωμός

  Ελεύθεροι πολιορκημένοι

  […]
  Έξ αναβρύζει κι η ζωή σ’ γη, σ’ ουρανό, σε κύμα.
  Αλλά στης λίμνης το νερό, π’ ακίνητό ‘ναι κι άσπρο,
  ακίνητ’ όπου κι αν ιδείς, και κάτασπρ’ ως τον πάτο,
  με μικρόν ίσκιον άγνωρον έπαιξ’ η πεταλούδα,
  που ‘χ’ ευωδίσει τσ’ ύπνους της μέσα στον άγριο κρίνο.
  Αλαφροΐσκιωτε καλέ, για πες απόψε τι ‘δες;
  Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!
  […]

 257. Theo said

  Ανδρέας Χατζηχαμπής

  ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΣΤΕΡΗΣ
  Γεννήθηκε μες στους λεμονανθούς και μες στα μόρα,
  σε έναν τόπο που τον δέρνουν οι αιώνες,
  πάνω στον αφρό της θάλασσας,
  με ένα κρίνο του γιαλού στο χέρι
  και ένα αγκάθι στην καρδιά,
  καβάλα σ’ έναν στίχο.

  Με τις μοίρες να καιροφυλακτούν,
  ανάμεσα σε δυο χτύπους των καμπάνων,
  περίκλειστος από τείχη,
  χωρίς παράθυρα,
  χωρίς εξόδους,
  χωρίς σύνορα.

  Έτσι έμαθε την ελευθερία των κυμάτων,
  τη σκλαβιά της εφήμερης άμμου,
  έτσι έμαθε την ομορφιά των κρίνων,
  τ’ αγκάθια των αχινών.
  Ενεδύθη την επώδυνη μεταμόρφωση
  και ταξίδεψε το φωτεινό ταξίδι του άλγους,
  μέσα στο παιδικό δωμάτιο,
  με το βλέμμα της σιωπής
  και τις λέξεις να φέγγουν
  τις άπιαστες κορυφές. 

  ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
  Γεννήθηκες μες στο ηλιοβασίλεμα
  κι έφερες την αυγή δροσάτη,
  με ένα πανέρι γεμάτο σύκα
  και σταφύλια στο κεφάλι,
  κρατώντας
  ένα φωτεινό κρίνο στα χέρια
  κι ένα κόκκινο γαρίφαλο στην καρδιά
  με τη δύναμη του ανέμου,
  με τη χαρά του ήλιου
  και το τραγούδι να ρέει στην ψυχή
  κρυστάλλινο νερό αγάπης.

  Κι όλο κερνάς απ’ τη στάμνα σου
  τη φιλία δροσάτη,
  την καλοσύνη καθάρια,
  την αγνότητα ολόλευκη.
  […]

 258. Να βάλουμε και στίχους Παύλου Κριναίου:

 259. Theo said

  Μάρκος Μέσκος

  [Κρίνα του Απρίλη και μοσκοβολιές…]

  [Ενότητα Χώματα]

  XX

  Κρίνα του Απρίλη και μοσκοβολιές από τα στήθη του αβυσσαλέου πριν
  ασύλληπτος ακροβάτης το αεράκι όταν η πληγή είναι άνθος
  και όταν κέρματα και γρόσια η αιτία του Κακού αιωνίως
  σε μαγεμένη θάλασσα σε γαλαξίες και πετρώματα εύφορα
  η πολλαπλή γλώσσα ζώων πτηνών και ανθρώπων αιωνίως
  με το μαχαίρι και το μπαμ του ολέθριου θανάτου.

  … Ήταν λοιπόν νύχτα η πιο τρομερή
  τα κύματα χτυπούσαν τον ουρανό και τα μαύρα αστέρια
  βροχή κατακλυσμών χιόνι όλο κόντρα και αστραπόβροντα
  και ραγισμένοι ορίζοντες και φίδια των ηφαιστείων κόκκινα
  τελώνια σφύριζαν λυσσασμένα η κατάρα του χτες
  και η βρισιά θνητών και θεών ασίγαστη μέσα
  στο αγκομαχητό των τετρασκότεινων δρακόντων

  ήταν λοιπόν νύχτα η πιο τρομερή
  κι από το διάτρητο στερέωμα
  κύλησαν όρη όλα τα νομίσματα του κόσμου
  στον αγύριστο — για πάντα!

  Από τη συλλογή Στον ίσκιο της γης (1986)

 260. sarant said

  241κε Μπράβο!

  258 Επίσης!

  245-255 Λογικά ιταλικό το κρινί, αν και τώρα δεν προλαβαίνω να κοιτάξω

 261. Alexis said

  Αδιανόητα πράγματα συμβαίνουν εν έτει 2021 στην ταλιμπανία που λέγεται Ελλάδα!
  Από το λινκ του 236:
  Η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά ζητά με το ψήφισμά της την αποπομπή του καθηγητή από την εκπροσώπηση της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς.
  Με ποιο δικαίωμα και με ποιο θεσμικό ρόλο η εκκλησία, μία μητρόπολη έστω, ζητά την αποπομπή ενός προσώπου από ένα δημόσιο αξίωμα;
  Ποιο ακριβώς είναι το «παράπτωμα» που διέπραξε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που απορρέουν από τη θέση του;
  Θα φτάσουμε και πάλι, δεκαετίες μετά, στο αλήστου μνήμης φακέλωμα των πολιτών με βάση τις ιδέες τους;
  Η κατάπτυστη ρετσινιά «εμφορείται υπό κομμουνιστικών ιδεών» θα αντικατασταθεί τώρα από το «εμφορείται υπό αθεϊστικών ιδεών»;
  Για μια γελοιογραφία, για ένα μιμίδιο, για μια πλάκα τέλος πάντων;
  Υπερβολικά τα όσα γράφω, και συγγνώμη για το οργίλο ύφος, αλλά αν πάρουμε κατά γράμμα την ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιώς δεν είμαστε και πολύ μακριά από όλο αυτό…

 262. Δημήτρης Καραγιώργης said

  255 (Μαρία) <– Και όχι μόνο, το θυμάμαι σαν ένα σχετικά μικρό κουτί (μεταλλικό ή και χάρτινο) για τα διάφορα ψιλολόγια της νοικοκυράς. Δεν ξέρω καν αν το γράφω σωστά.

 263. Theo said

  Και Διάφανα Κρίνα

 264. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Με ποιο δικαίωμα και με ποιο θεσμικό ρόλο η εκκλησία, μία μητρόπολη έστω, ζητά την αποπομπή ενός προσώπου από ένα δημόσιο αξίωμα;»
  Είναι που δεν ανακατεύονται. 😊

 265. Να επιβεβαιώσω κι εγώ την κρίνα – κούτα. Κι όχι μόνο για ραπτικά. Π.χ. «κράτα την κρίνα απ’ τα παπούτσια, γερή φένεται, μπορεί να χρειαστεί»

 266. # 232

  τα γαλάζια λουλούδια είναι ίριδες πασίγνωστες από τονπίνακα του Βαν Γκογκ(που αλλιώς λέγεται αλλά έτσι τον μάθαμε ‘οπωε και τον Καρτέσιο κ.λ.π)

 267. Α, ναι. Χάρτινη πάντα.

 268. odinmac said

  Εντάξει, δεν το κατέχετε το προπατορικό αμάρτημα, έχετε μείνει πίσω, μην στεναχωριέστε.

  https://www.iefimerida.gr/ygeia/propatoriko-antigoniko-amartima-ton-koronoion

 269. aerosol said

  #247 Ευχαριστώ.

 270. Μαρία said

  265
  Στην Ορμύλια το τενεκεδένιο κουτί που έβαζαν τη ζάχαρη και τον καφέ. https://idiomaormylias.gr/krina/

 271. 245, 255, 260
  Μπας και η κρίνα / κρινί είναι τίποτα βλάχικο? Ο Βουλάγξ τι λέει?

 272. Μαρία said

  Και στο Λαγκαδά σκέτο κουτί https://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_12/ekd_pemk_12_Cosmas.pdf
  Μακεδονικά 12, 1972. Μπορεί να την ξέρει κι Νικοκύρης λόγω πεθεράς 🙂

  271
  Δύσκολο και λόγω Μυτιλήνης.

 273. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο κρίνος απαντιέται συχνά στις μαντινάδες και νομίζω στην παραδοσιακή μουσική γενικά. Σηματοδοτεί ωραιότητα, λευκότητα κλπ και κάνει κι όμορφες ρίμες.
  Ο Ξυλούρης τραγούδησε αρχικά «Καβγάδες Με Το Γιασεμί» https://www.youtube.com/watch?v=mbfvUn-resI&ab_channel=NikosXilouris-Topic
  Με μία μόνο μαντινάδα η εγγραφή που επαναλαμβάνεται κάπως πλεχτά

  Καυγάδες με το γιασεμί
  έβαλε πάλι ο κρίνος
  ζηλεύγει του στσι μυρωδιές
  για δε μυρίζει εκείνος

  (Ζηλευγει του στσι μυρωδιές
  για δε μυρίζει εκείνος
  μα έβαλε πάλι ο κρίνος) δις

  έβαλε πάλι ο κρίνος (τρις)

  Είχε τεράστια επιτυχία. Στα πρώτα ακούσματα η βροντόλυρά τού Ψαρονίκου που με την στρογγυλή δυνατή φωνή ξεσήκωσε την κρητική νεολαία κυρίως.
  «Τον κρίνο» ζητάγανε το τραγούδι να ακουστεί στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

  Και σε λίγο βγαίνει η συνέχει του κρίνου σε «Πρώτο Συρτό» -Πέπε αρμοδιότης σου. Θα το ποστάρω παρακάτω

 274. Πέπε said

  Μόλις έγινε ένας καλούτσικος σεισμός εδώ στο Ηράκλειο. Είχαμε και τα χαράματα.

 275. # 274

  5.3 στο ίδιο μέρος με τον πρωινό

 276. loukretia50 said

  204. Αλέξη μας ευγενικέ, πολύ ευχαριστώ σε!
  Και άλλα δείγματα γραφής στο ποίμνιόν μας δώσε!
  Ομηρικά ή ποτ-πουρί, σινιέ σεντόνι στρώσε!

  Διότι…
  Δε φτάνει η πολιτική που σέρνει κάθε νήμα,
  παπάριστων και λαμογιών – μετέωρο το βήμα
  πριν τη μεγάλη αρπαχτή – οι μπίζνες πάνε πρίμα,

  κι ο κορονιός που μας στερεί βάναυσα τη χαρά μας,
  οι αρνητές που προκαλούν να έρθει η σειρά μας,
  τα μέτρα που μας τύλιξαν γύρω απ΄την ουρά μας,

  ξεφύτρωσε γιορταστικός κρίνος αμφισβητίας
  των εγνωσμένων διδαχών με νέας σοφιστείας
  και αναγγέλλει χαρωπά gossip δι’ απιστίας.

 277. Μαρία said

  274
  https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=1082340

 278. Πέπε said

  204

  Εύγε Αλέξη. Άψογος.

  274

  Δεν μπορώ να θυμηθώ παραδείγματα με κρίνο. Δε θα έλεγα ότι μου φαίνεται συνηθισμένο μοτίβο.

  Φυσικά μπορεί να τους συναντήσει κανείς σε μαντινάδες που να αναφέρουν διάφορα λουλούδια, αλλά αυτές (όπως π.χ. η συγκεκριμένη, καβγάδες με το γιασεμί) μου φαίνονται, με το συμπάθειο, εξυπνακίστικες. Προσέξτε με όλοι, η μεταφορά που θα κάνω τώρα είναι πολύ βαρύγδουπη…

  Ένα όμως παράδειγμα που μπορώ να θυμηθώ είναι στα κάλαντα! Εκεί που σήμερα λένε «και το χαρτί ομίλει / άσπρε μου Άγιε Βασίλη» παλιότερα λεγόταν κυρίως «και το χαρτί ομίλειε / άσπρε μου καθάριε κρίνε» (ή «άσπρε μου χρυσέ μου ήλιε» που ριμάρει και καλύτερα).

 279. Πέπε said

  (Συγγνώμη για τη διαφήμιση, βόλευε η φωτογραφία.)

  Γι’ αυτό το είδος κρίνου, που αν δεν απατώμαι το βρίσκουμε πολύ συχνά και άγριο, ή σε κήπους όπου όμως φροντίζει μόνο του τον εαυτό του, υπάρχει και το κάπως άσεμνο όνομα «ψωλή του κοράκου».

 280. Πέπε said

  Α! Χωρίς τη διαφήμιση βγήκε! Τόσο το καλύτερο (πώς το έκανα αυτό;)

 281. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  273 >>Θα το ποστάρω παρακάτω
  Αμ το χαψε η μαρμάγκω. 🙂
  Θα το …ξεράσει πού θα πάει! Θα βαρυστομαχιάσει με γιασεμιά και κρίνους.

  Κρινένια στιχάκια από μνήμης

  Μες τα λιβάδια ανθοί και κρίνοι
  δεν έμαθαν υφαντική
  κι όμως ο Πλάστης μας τα ντύνει
  με μια στολή βασιλική

  Λουλούδια ας διαλέξουμε
  και ρόδα και κρίνα

  Τριανταφυλλένια η στράτα σου
  κρινοσπαρμένοι οι δρόμοι
  για χάρη σου ν΄ανθοβολούν
  και τα λιθάρια ακόμη

  Αν άγγιζες τα χέρια της
  τα κρινοδάχτυλά της
  κι αν μύριζες το άρωμα
  απ’ τα μακριά μαλλιά της

 282. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επιστροφή
  Να’ μαι, ξανάρθα πίσω.
  Κι έχω τραγούδια να σας πω πολλά
  μα πριν σας τραγουδήσω,
  που είν’ τα κρίνα;
  Που είν’ τα γιασεμιά;
  Έχω μια θλίψη να κοιμίσω.
  Φώτης Αγγουλές
  https://www.sarantakos.com/liter/aggoules/epistrofh.html


  Δωσ’ μου τα φιλιά που μου κρατάς, εκείνα
  Τα εφηβικά τα γιασεμιά, τα κρίνα
  Κράου

 283. 203, … όλα τα κρινοειδή κρίνους τα λέγαμε. Και τις κάλλες: …

  Και στα αγγλικά παρόμοιο:
  Εκτός από τα αυθεντικά lilies (κρίνα), έχει calla lilies (κάλλες) και water lilies (νούφαρα, σαν του Μονέ).

  Το πασίγνωστο fleur-de-lis, που αναφέρθηκε παραπάνω, απαντάται και στην Βόρεια Αμερική ως θυρεός ή διακοσμητικό στοιχείο, ιδίως σε περιοχές με έντονη γαλλική παράδοση (Νέα Ορλεάνη, Κεμπέκ,…)

 284. Αγγελος said

  Κατερίνα, Κατερίνα,
  είσ’ ωραία σαν τα κρίνα!
  (Αυτοσχέδιο κομπλιμέντο του Νόβα προς μια γνωστή μου κυρία, όταν εκείνος ζούσε κι εκείνη ήταν νέα και ωραία. Από τα νερά του Βόλγα, καλύτερο είναι 🙂

 285. Πέπε said

  @283:

  > calla lilies (κάλλες) …

  Ναι, κάλλες τα έλεγε εκείνα του 279 στο σάιτ που βρήκα τη φτγρ

 286. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από τον Εθνικό Ύμνο
  Στη σκιά χειροπιασμένες
  στη σκιά βλέπω κι εγώ
  κρινοδάχτυλες παρθένες
  όπου κάνουνε χορό.

  Η ψυχή μου αναγαλλιάζει
  Πώς ο κόρφος καθεμιάς
  γλυκοβύζαστο ετοιμάζει
  γάλα ανδρείας και ελευθεριάς

 287. 74, … # 53 Εύστοχη παρατήρηση, insightful …

  Insight στα ενδότερα θεμάτων κρίνου
  θα χαρακτήριζε και
  ενδοκρινολόγο

 288. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  204. Έγραψες Αλέξη!

  287>> ενδοκρινολόγος!
  ενκρίνω!! 🙂


  Διαφήμιση γάλακτος το 1925 στον Ελεύθερο Λόγο
  https://paliaathina.com/gr/pages/746/gala-krinos.html

 289. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σε περιβόλι μοναχός
  πώς ζεις καημένε κρίνε
  σαν τον καημό τση μοναξιάς
  άλλος καημός δεν είναι

 290. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αλέξη ένα πουλί κελαηδάει αυτήν την ώρα ως τις 6 περίπου στον κήπο. Τώρα, μες τη νύχτα, όχι νωρίτερα.Τον χειμώνα. Τί είναι; Σπίνος; Μα τραγουδάει πολύ όμορφα.Κάνει και τρίλιες, γυρίσματα,γουργουρίσματα και σφυριγματάκια. Του απαντάει από μακριά το άλλο. Πραγματικά τις τελευταίες νύχτες χαλαλίζω ύπνο να τ΄ακούω.

 291. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Συγγνώμη για την παρέκβαση.Κάτω από τα δέντρα που κελαηδούν όμως έχω κρίνους στον κήπο (αλήθεια) .Τώρα είναι περίπου 40 πόντους, είχε ζεστό καιρό και παραμεγάλωσαν από νωρίς.14 βλαστούς μέτρησα.Θειαφίζω και είναι θαλεροί-θαλεροί κι ακαίριοι , δεν τους τρων οι σαλίγκαροι

  290 Όχι! ο τρομερός κοκκινολαίμης μου είναι! Βρήκα στο παρακάτω σχεδιάγραμμα ότι είναι νυχτερινός ψάλτης και ταυτοποίησα και τη φωνή από το Υ/T

 292. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  273-Συνέχεια

  Πάλι καυγά εβάλανε
  τα γιασεμιά κι οι κρίνοι
  γιατί μυρίζουνε αυτά
  κι όμορφοι είν εκείνοι

  Είναι λουλούδια που περνούν
  στη μυρωδιά τον κρίνο
  μα η ομορφιά του ειν΄ αφορμή
  και προτιμούν εκείνο

  Αυτή τη διαμάχη κρίνου και γιασεμιών συνάωτησα πρόσφατα σε δημοτικό τραγούδι άλλης περιοχής κι αν το θυμηθώ (αχ άλτσι, άλτσι) θα το πω παρακάτω

 293. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  292 Αυτό είχε κρατηθεί. Πολύ όμορφα σχόλια Εφη!

  291 Αλλο πάλι και τούτο, φοβερό διάγραμμα!

  284 Την είχε εύκολη τη ρίμα 🙂

 294. Alexis said

  #276: Σ’ ευχαριστώ, να ‘σαι καλά!

  #290, 291: 🙂 🙂 🙂

 295. Alexis said

  Τελικά δηλαδή από όλους τους μουσικούς για την πρωτοχρονιά μεροκάματο θα βγάλει μόνο το τημ του Σάκη Ρουβά από το Δήμο Αθηναίων;

  Δεν περιγράφω άλλο!!! Και δεν ξέρω και τι φατσούλα να βάλω!
  Γέλιο; Θυμό; Φάσκελα ίσως;

 296. Λεύκιππος said

  291 Υπάρχουν τόσα πολλά είδη πουλιών; Εγώ όλα σπουργίτια τα λέω……

 297. Spiridione said

  Στον Ανδριώτη κρίνα ή κρινί = κασετίνα από το scrinio.
  Υπάρχει και κρινί (ή κρηνί γράφεται) που σημαίνει κυψέλη, και μον. χωρητικ. δημητρ., μόδι, που κατά τον Meyer είναι σλάβικο
  https://en.m.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/krina
  Κατά σύμπτωση και το κουβέλι έχει τις ίδιες σημασίες, κυψέλη ξ μον. χωρ.

 298. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  225 – Γιατί αρκείσαι σε ημίμετρα, όταν υπάρχει η τεχνογνωσία της εφαρμοσμένης τελικής λύσης;
  Άει στο διάολο παλιοφασίστα.

  Τι έγινε ρε παιδιά, κανέναν δεν ενόχλησε η πρόταση του ναζιστή; Να υποθέσω πως την αποδέχεστε; Κιγκέρι, δεν σου φέρνει σε Άουσβιτς αυτό; Χαρούλα, μια και δεν θέλεις σύγκριση με τους ανεγκέφαλους, φοβιτσιάρηδες κλπ ανεμβολίαστους, συμφωνείς μ’ αυτό το σίχαμα; Οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις που βγήκατε από τα ρούχα σας με το Νεσταναίο κι εμένα (ασχέτως αν δεν συμφωνώ μαζί του) για τα φασιστικά κυβερνητικά μέτρα, τώρα τι έγινε η ευαισθησία σας;

  Όπως βλέπετε Πέπε και Κίντ, πρίν αλέκτωρα φωνήσαι από τότε, άρχισαν να διατυπώνονται τέτοιες απόψεις και μάλιστα σ’ αυτό το ιστολόγιο, σκεφθείτε τι γίνεται παραέξω. Αυτό ακριβώς στηλίτευα, αυτή την γλυκά μουδιασμένη αποδοχή του κοινωνικού εκκφασισμού χωρίς την παραμικρή αντίσταση.

  Ζούμε στην εποχή των ειδικών και της πνευματικής και σωματικής αδράνειας.
  Εμείς δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε και να προσπαθούμε, αυτοί ξέρουν.

 299. Α. Σέρτης said

  245
  Κρινί-κρίνα

  Από το σλαβ. krinu-krina

  “Είς τινας τόπους χρησιμοποιούν το κρινί, όπερ επίσης είναι ξύλινον δοχείον, χρησιμοποιούμενον διά την μέτρησιν των σιτηρών”

  Δ. Πετρόπουλου, «Συμβολή εις την έρευναν των λαϊκών μέτρων και σταθμών» (ΕΠΕΤΗΡΙΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ 1953, σ. 76)
  http://editions.academyofathens.gr/epetirides/xmlui/handle/20.500.11855/40

 300. BLOG_OTI_NANAI said

  140: Για να βγάλουμε κάποιους από τις ψευδαισθήσεις τους, για ποιον λόγο λέμε ότι είναι ανύπαρκτοι στην πραγματική ζωή, αρκεί μια στατιστική πριν 5 χρόνια, που μάλιστα αφορά την… ξενοφοβία, και δεν αφορά καν ευθεία ερώτηση για τη θρησκεία! Και όμως, απαραίτητο συστατικό για να θεωρηθεί κάποιος Έλληνας, θεωρεί τον χριστιανισμό το… 78% και ας φανταστούμε μόνο ότι υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν, κι εγώ μέσα σε αυτούς, που δεν το θεωρώ καν απαραίτητο! Βεβαίως το χριστιανός δεν σημαίνει απαραίτητα Ορθόδοξος, αλλά σίγουρα δεν δηλώνει εχθρότητα προς την πίστη. Προφανώς ανάμεσα σε αυτούς θα υπάρχουν και άνθρωποι που αποδέχονται το αυτονόητο, τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης.
  Μάλιστα, οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν όταν ο μέσος όρος εθνικής συνείδησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στο 12, και η Ελλάδα μόλις στο 13,72 και όχι στο 50 όπως θα φανταζόταν η μάζα «του τουίτερ».

  Εάν η απάντηση σύνδεσης ελληνισμού και χριστιανισμού φτάνει το 78%, τότε εύκολα φανταζόμαστε ότι μια ευθεία ερώτηση περί αποδοχής ή απόρριψης της χριστιανικής πίστης θα έδειχνε ότι το 80% που ανέφερα παραπάνω, είναι μάλλον μικρό. Και φυσικά υπάρχουν ανάλογες έρευνες που αφορούν φοιτητές, και τα ποσοστά αποδοχής της πίστης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους, αγγίζουν και αυτά το 80%.

  Είπαμε, η ψευδαίσθηση που δημιουργεί μια μειοψηφική μάζα επειδή ουρλιάζει, φάνηκε στον Κουφοντίνα, και την τελική αποδοχή ενός δημοψηφίσματος γι’ αυτόν που έφτασε με το ζόρι τις 2.900 οπαδούς.

 301. Νέο Kid said

  298. Λάμπρο σύνελθε! Ξαναδιάβασε το 225. Είναι ένα ΣΑΡΚΑΣΤΙΚΟ ειρωνικό σχόλιο. Ειρωνεύεται τη σοβαρότητα (severity) του κορωνοϊού και τους αντί-εμβολιαστικούς περιορισμούς. Το ότι μπορεί η πλειοψηφία εδώ μέσα να μη συμφωνεί , δεν κάνει τον άνθρωπο φασίστα!
  Αμάν πια μ αυτόν το ευτελισμό του φασισμού!

 302. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τρολάρει και ειρωνεύεται ο άνθρωπος στι 225. Ας μη βιαζόμαστε να κρίνουμε και να επικρίνουμε με εξυπναδίστικο ύφος, πριν κατανοήσουμε τι λέει ο άλλος. Ο κύριος εκ Στοκχόλμης καιρό τώρα σχολιάζει και θεωρεί ότι ο covid 19 είναι άλλη μια γριπούλα και, όπως και να ‘χει, τα μέτρα είναι πολύ κακό για το τίποτα. Άποψή του, αλλά μην τον βγάλουμε και ναζιστή στα καλά καθούμενα, επειδή δεν καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε.

 303. BLOG_OTI_NANAI said

  300: Να προσθέσω:
  α) Το ευχάριστο, ότι η επί 40 χρόνια αντικληρικαλιστική προπαγάνδα απέτυχε, ενώ κατείχαν όλα τα ερενητικά και πανεπιστημιακά πόστα.
  β) Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη ότι στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά, η θρησκευτική κίνηση που σε συντριπτικά ποσοστά συνδέεται με τον ρατσισμό έως και τον ναζισμό, δεν είναι ο χριστιανισμός αλλά ο νεοπαγανισμός/νεοειδωλολατρεία.
  γ) Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη την σύνδεση εθνικής συνείδησης και άλλων θρησκειών, λες και θα έβρισκε κανείς μικρότερα ποσοστά στην Ινδία, την Κίνα ή τις ισλαμικές χώρες. Είναι προφανές ότι η εθνική συνείδηση αποτελεί μια υγιή προσέγγιση διότι σχετίζεται με το ένστικτο επιβίωσης κάθε ομάδας, αλλά συνδέεται κάθε φορά με τις τοπικές αξίες. Όπως βλέπουμε, το έδαφος, η γλώσσα, η θρησκεία, τα έθιμα, αποτέλεσαν τους παράγοντες επιβίωσης από την εποχή του Ομήρου και γι’ αυτό συνεχίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η ισλαμική Τουρκία μπορεί και προσεγγίζει τους Έλληνες μουσουλμάνους.

 304. BLOG_OTI_NANAI said

  230: «Αυτό που δεν κατανοώ είναι το τι είδους απόδειξη μπορεί να υπάρξει σε δογματικά θέματα … μικροσκόπιο»

  Καμιά φορά στενοχωριέμαι όταν διαβάζω τέτοια, όταν γνωρίζω ότι εδώ οι περισσότεροι είμαστε μπάρμπηδες… Βάζεις μικροσκόπιο στην εξέταση του Μ. Αλεξάνδρου για την τάδε ή δείνα συμπεριφορά του; Ασφαλώς όχι, εξετάζεις τα ιστορικά τεκμήρια.

  Στην Ορθοδοξία, αυτό είναι η ιστορία δογμάτων. Δηλαδή πας πίσω στην διαδρομή ενός δόγματος. Ποια είναι η αρχαία μαρτυρία; Αυτή. Η αμέσως επόμενη; Αυτή. Ποιες ήταν οι διαφοροποιήσεις; Αυτές.
  Εξετάζεις λοιπόν τις μαρτυρίες. Πώς παραδόθηκαν. Με ποια ερμηνεία.

  Η Εκκλησία είναι μια χρονοκάψουλα που κρατάει μέσα της το αρχαίο μήνυμα. Και η αρχαία μαρτυρία μέσα από την σειρά ομοφωνίας ή συμφωνίας των επιφανέστερων μαρτύρων της που είναι οι Πατέρες της Εκκλησία και τυχόν δογματικά ή συμβολικά κείμενα αποτελούν για εμάς που δεν είαμστε άγιοι την απόδειξη του ορθού δόγματος, δηλ. της ορθής, μή παραχαραγμένης μαρτυρίας.

  Αν ήταν όλα με το μικροσκόπιο, τότε όλες οι επιστήμες που εξετάζουν ιστορικά δεομένα δεν θα υπήρχαν…

 305. Spiridione said

  Διασωληνώθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, 40 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι εμβολιασμένος με τις δύο δόσεις και δεν πρόλαβε να κάνει την αναμνηστική. Παρότι διασωληνωμένος, είναι σε καλή κατάσταση και οι γιατροί εκτιμούν ότι θα αποσωληνωθεί σύντομα.
  https://www.iefimerida.gr/politiki/koronoios-diasolinomenos-boyleytis-nd-filippos-fortomas

 306. loukretia50 said

  Της ΕΦΗΣ η γλυκολαλιά δίνει ωραίο τόνο
  στις κοντυλιές του φεγγαριού, τα βράδια κι όχι μόνο.
  Την ώρα που αρπακτικά σ΄ένα κλουβί μας κλείνουν
  μας δίνουν πάντοτε χαρά τρίλιες μικρές που σβήνουν.
  Μια νότα αγάπης, γιορτινή, χαμόγελο υφαίνει
  Ξεφεύγει λίγο η καρδιά, το νήμα ομορφαίνει.
  ΛΟΥ
  Μελό, boys? Συνεχίστε στο δικό σας σκοπό κι εγώ στο δικό μου!

  =====================

  Λοιπόν, απόψε άκουσα κι εγώ μυστήριο πουλάκι. Σκέφτηκα πως είναι αδύνατον τέτοια ώρα και καταχείμωνο, αλλά συνέχιζε επίμονα.
  Με γαλήνευε και με ταξίδευε σε άλλο τόπο και χρόνο, όταν η ζωή ήταν πιο απλή και οι μικρές χαρές αυτονόητες.
  Αφέθηκα να ξεγελαστώ και πέταξα μακριά απ΄την τερατούπολη.
  Ένα χτύπημα με προσγείωσε απότομα. Το βιβλίο έριξε πάνω μου το βάρος της γνώσης άλλων. Ποτέ δεν την οικειοποιήθηκα.

  Κι επειδή μόλις είχαν αρχίσει να βγαίνουν τα ξωτικά απ΄τις σελίδες, νόμιζα πως το φαντάστηκα.
  Μετά το φιλοσόφησα. Επειδή παθαίνω αυτό που οι ειδικοί λένε εμβοές – η περηφάνεια μου έφτασε ως τ΄αυτιά – μάλλον έπιασα άλλη συχνότητα.
  Τελικά χάρη στην ΕΦΗ-ΕΦΗ λύθηκε η απορία!
  Υπάρχει πάντα ελπίδα! Και ομορφιά!

 307. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  304# Ακριβώς. Δεν διαφωνώ για τη μέθοδο και τη διαδικασία. Όπως λέμε και οι δυο, εξετάζονται οι πηγές. Αυτό που προκύπτει είναι η (πάγια ή μεταβαλλόμενη) αντίληψη επί του προπ. αμ. εν προκειμένω. Δεν προκύπτει κάτι αποδείξιμο και διαχειρίσιμο όπως ας πούμε η ύπαρξη ενός μολυσματικού παράγοντα ή η δομή του ατόμου. Με άλλα λόγια, δεν αποδεικνύεται η ΥΠΑΡΞΗ του προπ. αμ. αλλά καταγράφονται οι σχετικές ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ. Αυτό έχει βεβαίως αυταπόδεικτη αξία ως ιστορικό δεδομένο αλλά ως εκεί. Επειδή πρόκειται για θέμα πίστης, η έρευνα έχει ακαδημαϊκό, φιλοσοφικό χαρακτήρα.

  Έξω ρίχνει αστραπόβροντα. Θύμωσε ο Δίας? Όχι. Οι πεποιθήσεις και η διδασκαλία του ιερέα του Δία θα καταγραφούν -καλώς- ως ιστορικά δεδομένα και θα μελετηθούν στην ανάλογη βάση. Αλλά την πραγματικότητα θα τη μάθουμε από τον Θαλή, τον Φραγκλίνο, τον Μπελ, τον Έντισον.

 308. Georgios Bartzoudis said

  228 kpitsonis: «182. Μεγάλε , με αποστόμωσες» !

  # Αυτό παθαίνουν όσοι βυθίζονται σε μικρότητες!

 309. Πέπε said

  Να σας πω την αλήθεια, πιο εύκολα θα πίστευα σε κάποιο θαύμα που δεν αποδεικνύεται και δεν είναι πασίγνωστο αλλά κάποιος ισχυρίζεται ότι το έζησε ατομικά. Ναι, συνέβη μόνο σ’ αυτόν, μόνο μέσα του, γιατί όχι; Παρά σε παραδόσεις για μεγικά μετακινούμενες εικόνες ή εμφανίσεις αγίων σε μάχες, που ολοφάνερα δεν προορίζονται να γίνουν πιστευτές στην κυριολεξία τους.

  Στο 217 διαβάζω ότι η εικόνα της Παναγιάς της Τήνου βρέθηκε το 1827. Το 1885, εξήντα χρόνια μετά, ο Θ. Μπεντ (Bent, Thodore: The Cyclades) περιέγραφε χωρίς ίχνος αφέλειας όλη την μπίζνα που είχε στηθεί από τότε περί το μοναστήρι και τη θαυματουργή εικόνα.

 310. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  301 – Ναι, μάλλον έχεις δίκιο, ζητώ συγγνώμη από τον Γιάννη Μάτος του 225, κι απ’ όλους όσους ανέφερα, προσπέρασα εύκολα το «φιλέσπλαχνες» αλλά δεν είναι καθόλου ευτελισμός του φασισμού. Εμβολιασμένος με αποδεικτικά και πρέπει να φοράω μάσκα για να πάω βόλτα τον σκύλο, ή όπου κι βρίσκομαι.
  Μπροστά μου σταμάτησαν ένα ζευγάρι που περπατούσαν με κατεβασμένη μάσκα και τους έβαλαν πρόστιμο. Στις διαμαρτυρίες τους πως ήταν παντρεμένοι και εμβολιασμένοι, οι αστυνομικοί απάντησαν πως ακουσθούν τις διαταγές των ανωτέρων. ΣΚΕΤΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ.
  Και φυσικά, στα γυμναστήρια που πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, η μάσκα είναι υποχρεωτική.

 311. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλημέρα στους τζέδες
  Για το κρινί
  297 Spiridione + 299 Α. Σέρτης <– Σας ευχαριστώ πολύ και τους δυο. Δεν είναι λοιπόν ξεκάθαρη η ετυμολογία, αν και το σλαβικό μου φαίνεται πιο λογικό για εδώ πάνω: Μακεδονία, Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία.

 312. Νέο Kid said

  307. Μοι προκαλεί θετικήν κατάπληξιν ότι το αιμοδιψές Χτήνος τυγχάνει γνώστης της συμβολής του Αλεξάνδρου Γραχαμίου Μβέλλου εις τα της αντικεραυνικής προστασίας! Κούδος του γιού μίστερ Beast! 👍😊
  Δεν νομίζω ότι είναι πολύ γνωστό ότι ο Μπελ είναι ο εφευρέτης της γείωσης! (Grounding). Η πλειοψηφία τον ξέρει μόνο ως μεγαλομέτοχο της NOKIA.
  Πριν κάποια χρόνια είχε δημοπρατηθεί για ένα αξιόλογο ποσό γράμμα του προς τα γερόντια του στη Σκωτία. Είχε πέσει μια κλανιά Διός και τους είχε κάψει κάτι παλούκια και το κοτετσόσυρμα που είχαν για περίφραξη. Ο Μπελ τούς έδινε οδηγίες πώς να φτιάξουν αυτό που λέμε σήμερα «κλωβό γείωσης» που ήταν η πιο φρέσκια εφεύρεση του.

 313. sarant said

  300 Μάλλον χαμηλό βρίσκω το 54+24, εννοώ ότι θα περίμενα περισσότερο.

 314. loukretia50 said

  Kίντο, τι λες γι αυτά?
  Μαθηματικά for ever? https://youtu.be/Zh3Yz3PiXZw
  Not for everyone!

  Στον Άδη θα υπάρχει διαφάνεια?
  Ακλόνητες αποδείξεις μήπως?
  Μαθηματικά για δυνατούς λύτες? – ουχί αλήτες!

 315. Pedis said

  Πάντως, βολεύει το παίζεις ορθόδοξος-προτεστάντης. Ερμηνεύεις τας γραφάς κατά το δοκούν, τη μία υποστηρίζεις την όλη Εκκλησία, την άλλη μητροπολίτες που «τα λένε καλά». Χέλι. Την «ορθόδοξη θεολογία», αν δεν συμφέρει την θεόπνευστη άποψη κάποιου γκουρού … Μία έτσι, μία γιουβέτσι. Και την κάλυψη της (Συνταγματικής) Εξουσίας της επίσημης Εκκλησίας έχεις, και τη βγαίνεις μάγκας άμα λάχει. Κάτι σαν «αριστερός» πασοκτζής, ένα πράμα. 🙄

 316. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  315# Εσένα αμαρτωλέ θα σε πάρει ο δγιάολος, θα σε φάει το χέλλ-ι 😁

 317. BLOG_OTI_NANAI said

  307: «Επειδή πρόκειται για θέμα πίστης, η έρευνα έχει ακαδημαϊκό, φιλοσοφικό χαρακτήρα.»

  Όταν μιλάμε για τον εξωτερικό μελετητή, τον τρίτο, τον αναγνώστη έτσι είναι.

  Για εμάς πάντως που υιοθετούμε μια πίστη, δεν είναι απλά πίστη διά μόνο της φιλοσοφίας ή του στοχασμού. Όπως γράφω, «για εμάς που δεν είμαστε άγιοι», υπάρχουν και οι μαρτυρίες των κειμένων αλλά και οι εμπειρίες των χαρισματικών ανθρώπων, των αγίων που τις θεωρούμε βιώματα διδακτικά για εμάς. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί και ένας απλός άνθρωπος να ζήσει μέσα στο πλαίσιο της πίστης του κάτι, μια έλξη, ένα εσωτερικό άγγιγμα, που να του δώσει θαυμάσιες μνήμες για όλη του τη ζωή και μια θετική σκέψη για την πίστη.

 318. Pedis said

  # 316 – Εγώ έχω κάνει τα κουμάντα μου Χτήνε. Εχω ασφάλεια ζωής μετά θάνατον με την πολυεθνική. Του μπιγκ του φέιλ, κάρο φιλιόλο μίο. Εσύ να δούμε πώς θα ξεμπλέξεις που είσαι και υβριστής! Άκου να ζητάς Πιστημονικές αποδείξεις! 😛

 319. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  317# Ναι, εγώ που δεν υιοθετώ κάποια τέτοια πίστη, δεν δέχομαι ούτε πως ο Αττίλας βρήκε το σπαθί του θεού Άρη, ούτε τα οράματα τύπου in hoc signo vinces.

  Απροπό, ένα παλιό κόλπο υπεξαίρεσης ακριβών τροφίμων από σουπερμάρκετ ήταν η ταυτόχρονη αγορά ενός φτηνιάρικου αλλαντικού μαζί με ένα ακριβό προσούτο ας πούμε. (Αυτά τότε που δεν υπήρχαν κάμερες και δεν τυλίγονταν τα αλλαντικά με λαστιχάκι που πάνω του έπεφτε η αυτοκόλλητη ετικέτα).
  Έπιανες λοιπόν μια γωνιά και, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, άλλαζες τη συσκευασία των ειδών. Παράταγες σε ένα ράφι το φτηνοσαλάμι τυλιγμένο με το χαρτί (και την τιμή) του ακριβού και πήγαινες στο ταμείο με προσούτο που το πλήρωνες για παριζάκι.
  Το κόλπο αυτό εκαλείτο «Εν τούτω Νίκας».

 320. Γιάννης Κουβάτσος said

  319: Τα δέντρα – ψηφοφόροι του 1961 δεν είναι επιστημονική απόδειξη για την ύπαρξη θαυμάτων;

 321. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  320# Όχι. Το μόνο που αποδεικνύει είναι αυτό που έχει από παλιά επισημάνει ο Τζιμάκος. Πως ο Καραμανλής ήταν ο πρώτος Έλληνας οικολόγος, αφού έδωσε ψήφο στα δέντρα.

 322. Γιάννης Κουβάτσος said

  321:Δεν παλεύεται η κακοπιστία σου. Πάρε και διάβασε να μορφωθείς😊:
  https://answersingenesis.org/apologetics/supernatural-or-science-how-do-we-explain-miracles/

 323. Pedis said

  Υπήρχαν ακόμη τόσα δέντρα για να καλύψουν τη διαφορά των ψήφων;

  Θαύμα!

 324. Γιάννης Ιατρού said

  310: Λάμπρο, πότε θα κατανοήσεις πως ο εμβολιασμός δεν προστατεύει κατ΄ ανάγκη από το να νοσήσεις; Γι αυτό, και εμβολιασμένος, με χρήση ΜΑΠ. Παντού, γιατί δεν ξέρεις ποιόν συναντάς και από που σού ΄’ρχεται.
  Ησύχασε λίγο, έχεις αφηνιάσει και θα μας πάθεις και τίποτα!

 325. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  322# I HAVE SEEN THE LIGHT!!!

 326. kpitsonis said

  308.Ενώ εσύ που αποκαλείς αλήτη ένα πανεπιστημιακό δάσκαλο χωρίς να τον γνωρίζεις , μόνο και μόνο επειδή με ένα χιουμοριστικό τρόπο νομίζεις ότι έθιξε τα θρησκευτικά ιδεώδη σου , δείχνεις μεγαλείο ψυχής !

 327. Γιάννης Κουβάτσος said

  324:Αν δεν πείθουν οι αριθμοί, τότε τίποτα δεν πείθει: 85,32% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Αλλά ξέχασα, τους μαγειρεύουν τους αριθμούς.
  https://eody.gov.gr/covid-gr-daily-report-20211229

 328. ΣΠ said

  300
  Η έρευνα διευκρινίζει αν εννοείται πιστός Χριστιανός ή αν απλώς φέρει την ταμπέλα του Χριστιανού; Την ταμπέλα του Χριστιανού την φέρει το 95% των Ελλήνων. Τι ποσοστό όμως είναι πιστοί Χριστιανοί; Ας σκεφτούμε ότι το ποσοστό των πολιτικών γάμων είναι γύρω στο 50%.

 329. ΣΠ said

  312
  Κιντ, ο κλωβός γείωσης δεν είναι εφεύρεση του Faraday και γι’ αυτό φέρει και το όνομά του;

 330. Γιάννης Κουβάτσος said

  328: Και σε τι ποσοστό είναι χρηστοί χριστιανοί και όχι δοκησίχριστοι.

 331. dryhammer said

  Αυτοί οι δοκοί – σύχριστοι πολύ μου ήρεσαν!

 332. Γιάννης Κουβάτσος said

  331:Του Λασκαράτου είναι. 😊

 333. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  324 – Γιάννη άστο καλύτερα, δές τις αποφάσεις των ειδικών από την αρχή της πανδημίας και την κατευθυνόμενη πληροφόρηση.
  Από μένα τέλος τα σχόλια για τον κορονοϊό, τον φασισμό, την σεξουαλικότητα, και τα χρηματιστηριακά, μόνο κάπου κάπου κάνα σχόλιο για την απάτη της εκπαίδευσης😂 και αστειάκια.😊

  Έτσι κι αλλιώς, όλα έχουν δρομολογηθεί από καιρό, ο Μισεά τα έγραφε πρίν από 20+χρόνια, σιγά μην τα αλλάξω εγώ.

  to have a good sex day😂

 334. π2 said

  https://www.topontiki.gr/2021/12/30/o-vios-tou-agiou-paisiou-ginete-sira-dio-kiklon-sto-mega/#Echobox=1640857406

  Βοήθειά μας.

 335. nikiplos said

  Τόσες αράδες με ενδιαφέροντα θέματα. Δεν προλαβαίνω να τις διαβάζω. Επί του πρακτέου, της ανάρτησης Μόσιαλου, η πάγια θέση μου είναι πως είμαι κατά κάθε μορφής λογοκρισία. Η μόνη δράση του συστατικού επίσημου κράτους θα ήταν να προστατέψει τον σατιρίζοντα και τίποτε άλλο.
  Τώρα αν θίχτηκαν πολλοί με την ανάρτηση σε ένα ιδιωτικό μέσο, αν έχουμε ελλειμματική δημοκρατία και μπορούν σκοταδιστές να κινητοποιήσουν το ελλαδικό κράτος πλαστελινη, όπως κάποτε με τον Παστίτσιο, αυτό ειναι άλλη ιστορία και γνωστό τοις πάσοι.

  Η ελπίδα ημών τινών, είναι απλή: Τα παιδιά μας να μεγαλώσουν κάποτε σε μια χώρα λιγότερο σκοταδιστική και περισσότερο φιλελεύθερη ευρωπαϊκή. Αν και δεν πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι άμεσα εφικτό.

  Θα μπορούσε να μπει μια συζήτηση για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να εμπεριέχονται ώστε κάτι να είναι σάτιρα. πχ Δεν είναι σάτιρα η απεικόνιση του μαχαιρωμένου Παύλου Φύσσα να αργοπεθαίνει και ένα σκουπίδι να γράφει από κάτω: «πόσα μελομακάρονα έφαγε ο τυπος».
  Όχι αυτό δεν είναι σάτιρα. Αυτό είναι περιύβρηση νεκρού και της οικογένειάς του. Το αυτόν βέβαια αν έδειχναν τον Μπακογιάννη νεκρό σε ίδια στάση…

 336. Πέπε said

  > Ας σκεφτούμε ότι το ποσοστό των πολιτικών γάμων είναι γύρω στο 50%.

  Το ποσοστό σε τι; Πολύς κόσμος κάνει και πολιτικό γάμο και θρησκευτικό (οπότε πράγματι το 50% επιβεβαιώνεται, σε ό,τι αφορά το κάθε συγκεκριμένο ζευγάρι 🙂 ). Κατά τη γνώμη μου βέβαια αυτό σημαίνει ότι πρακτικά έκανες θρησκευτικό, αλλά η γνώμη μου δεν είναι στατιστικό στοιχείο.

  Υπάρχει ένα περίπου 50% που έχουν κάνει αποκλειστικά πολιτικό γάμο;

 337. Πέπε said

  336 > 328

 338. Νέο Kid said

  329. Σταύρο, μπορεί να ήταν αδόκιμος ο όρος «κλωβός». Από μνήμης γράφω και νομίζω ότι στο γράμμα στους γονείς του περιέγραφε έναν τρόπο δημιουργίας «δικτύου» γείωσης (earthing). Αν δεν κάνω πολύ λάθος όμως ο Μπελ ήταν ο πρώτος που είχε την ιδέα να διοχετεύσει την ενέργεια του κεραυνού σε ένα φρεάτιο (grounding shaft) στη γη μέσω μεταλλικού αγωγού (χαλκού). Ιδέα που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα βέβαια.

 339. ΣΠ said

  336
  Ούτε η δική μου γνώμη είναι στατιστικό στοιχείο αλλά αυτούς που κάνουν και πολιτικό και θρησκευτικό γάμο δεν θα τους κατέτασσα στους πιστούς Χριστιανούς.

 340. Δημήτριος Θεολογίτης said

  Ωχ, τι θα έλεγε η Ιερά Σύνοδος γι αυτό. Θα τον είχε αφορήσει τον αείμνηστο…

 341. sarant said

  340 Χαίρε Δημήτρη, καλή χρονιά!

 342. 319 τέλος,
  😀

  331,
  Οι δοκοί καραδοκούν κατά το δοκούν

 343. Βασίλης Ορφανός said

  7
  Για τον ροζ κρίνο της φωτογραφίας
  https://www.geoponiko-kentro.gr/product/krinos/
  199
  Για το «λειρί του κόκορα» (διακοσμητικό φυτό), που εγώ το ξέρω ως «κρέστα του πετεινού»
  https://www.geoponiko-kentro.gr/product/selozia-leiri-kokora/

 344. Αγγελος said

  Μην πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.
  Αλλο πράγμα ο φιλακόλουθος Χριστιανός, που πηγαίνει στη λειτουργία κάθε Κυριακή ή σχεδόν, και συχνά και σε άλλες ακολουθίες· αυτοί, υποθέτω, είναι σχετικά λίγοι. Ενδιαφέρουσα η μαρτυρία του Αυγουστίνου Καντιώτη.
  Αλλο πράγμα αυτός που αυτοχαρακτηρίζεται Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά αναγνωρίζει ότι δεν κάνει ό,τι θα όφειλε (δεν πηγαίνει συχνά στην εκκλησία, δεν τηρεί με συνέπεια τις νηστείες κλπ.)· αυτοί είναι σαφώς περισσότεροι.
  Αλλο πράγμα αυτός που, χωρίς να τον πολυαπασχολεί στην καθημερινή του ζωή η θρησκεία, αναγνωρίζει ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτιστικού περιβάλλοντος όπου ανήκει· αυτοί είναι πολλοί.
  Τρία εκατομμύρια υπογραφές μάζεψε το δημοψήφισμα του Χριστόδουλου!

  Παρομοίως, απόδειξη ότι το προπατορικό αμάρτημα κληρονομείται ή δεν κληρονομείται δεν μπορεί να υπάρξει· απόδειξη όμως ότι η αρχαία Εκκλησία πίστευε και δίδασκε ότι κληρονομείται ή δεν κληρονομείται σαφώς μπορεί να υπάρξει, όπως θα μπορούσε να υπάρξει και απόδειξη περί του αντιθέτου, ότι δηλαδή δεν το είχε ξεκαθαρίσει ακόμα — αν υπήρχαν αρκετές πατερικές μαρτυρίες υπέρ και της μίας και της άλλης άποψης 🙂

 345. loukretia50 said

  342. !!!
  Ευδοκία προσδοκούν!

 346. BLOG_OTI_NANAI said

  339: Ο πολιτικός γάμος εφόσον υπάρχει η πρόθεση για θρησκευτικό, δεν σχετίζεται με την πίστη, αλλά με το κοινωνικό ζήτημα των συγγενών. Ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που εκκλησιάζονται, θεωρούν μια παράταση τον πολιτικό γάμο των παιδιών διότι καλώς ή κακώς έχουν συσχετίσει τον θρησκευτικό γάμο με συμμετοχή της ευρύτερης οικογένειας που σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική πίεση.

 347. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  331 >>οι δοκοί – σύχριστοι

  Dry! Πω! τί μου έβγαλες στον αφρό!

  «Oι ξόβεργες του KAΛATPABA»
  Ένα κείμενο,αλέγρο και φαρμακερό, του συχωρεμένου Βασίλη Γκουρογιάννη/ στα ΝΕΑ τον καιρό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004! (Σιφοράι-όλα τα λεφτά… φίλεμ)
  «… Δεν άργησε να γίνει αντιληπτό ότι στα μεγάλα αθλητικά κέντρα άρχισαν να τριγυρίζουν σε όλο και πυκνότερους σχηματισμούς σμήνη χελιδονιών. Αυτό εκτιμήθηκε ως έξοχο σημείο ότι οι Αγώνες έχουν τη θεία στέψη, για να αναδειχθούν ως οι καλύτεροι και οι ασφαλέστεροι από τους μέχρι τώρα. Εστίαζαν οι τηλεοπτικές κάμερες πάνω σε νέφη αποδημητικών, που αναδεύονταν στον αιθέρα, αστράφτοντας σε μαύρο και λευκό.Γέμιζαν οι οθόνες από συστελλόμενα και διαστελλόμενα κύματα φτερών.
  Ο μεγάλος συνωστισμός των αποδημητικών άρχισε να γίνεται μέρα με τη μέρα πιο έντονος πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο και πάμπολλες φορές παρουσίασαν οι οθόνες την υπουργό Πολιτισμού να δείχνει ευτυχισμένη με το δάχτυλο κατά το σύννεφο των πουλιών. Το βράδυ τα πουλιά διανυκτέρευαν στο στέγαστρο Καλατράβα, αλλά το πρωί έβλεπαν οι αρμόδιοι ένα άλλο σύννεφο από τοξικά, καυστικά περιττώματα να επικάθεται στη γυάλινη οροφή και στις λευκές μεταλλικές κατασκευές του καλλιτεχνήματος.
  …Μήπως οι δοκοί και οι περίπλοκες μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου
  Καλατράβα μπορούν να μετατραπούν προσωρινά σε ξόβεργες, να αλειφθούν δηλαδή με κολλητικές ουσίες και ύστερα οι εργάτες με τσουβάλια ή τεράστια κλουβιά να συγκεντρώσουν τα αιχμαλωτισμένα πουλιά, κι ύστερα ένα γρήγορο σκάφος να τα βγάλει στα ανοιχτά της Μεσογείου, ακόμα ίσως και ώς τις ακτές της Λιβύης και να τα ξαμολήσει; …»
  https://www.tanea.gr/2004/07/21/lifearts/culture/oi-ksoberges-toy-kalatpaba/

 348. Πέπε said

  339

  Μα ούτε όσους κάνουν μόνο θρησκευτικό μπορείς να τους κατατάξεις στους πιστούς, αν είναι μόνο αυτό το κριτήριο. Απλώς εγώ θα έθετα ένα κάποιο διαχωριστικό όριο στο σημείο «έκανα θρησκευτικό ή όχι;», και όχι στο «έκανα πολιτικό ή όχι», θεωρώντας (εγώ πάντα, υποκειμενικά) ότι με το να κάνεις και τους δύο δεν έρχεσαι σε καμιά ρήξη με την παράδοση, ενώ με το να μην κάνεις θρησκευτικό έρχεσαι.

 349. 343α,
  …όπου βλέπω πως ο ροζ κρίνος πρεσβεύει την καλή γειτονία και ειρηνική συνύπαρξη,
  μιας και στην κατηγορία «Εδαφικές απαιτήσεις» φαίνεται «Χωρίς απαιτήσεις»

 350. # 343

  Ευχαριστώ. Πιθανόν οι δικοί μου δεν ανθίζουν γιατί μεγαλώσαν κάποια δέντρα και δεν τους βλέπει ο ήλιος ! Θα τους αλλάξω θέση !
  Επίσης έχουν ένα λεπτό υπέροχο άρωμα

 351. 345,
  Και επί γης ειρήνη!

 352. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μια κι η κουβέντα για θρησκείες, να βάλω ένα κουϊζάκι.

  Ποιά είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο με κάπου 7 δισεκατομμύρια φανατικούς πιστούς;

 353. nikiplos said

  352@ Το χρήμα εξ όσων υποθέτω…

 354. # 352

  Ο ΠΑΟΚ ρε !!!

  Ξέρεις πόσοι είναι ΠΑΟΚ και δεν το ξέρουν ;

 355. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς δεν θέλουν να το ξέρουν.

 356. sarant said

  347 Εφη, o Βασίλης Γκουρογιάννης συχωρεμένος; Είσαι σίγουρη;

  343 Κρέστα το λέτε το λειρί, Βασίλη;

 357. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ζει ο άνθρωπος. 😊

 358. Γιάννης Μάττος, Στοκχόλμη said

  Θα πρέπει να προσέχω πώς γράφω, αφού τόσο γρήγορα χαρακτηρίζομαι φασίστας. Ή θα πρέπει λίγο μετά, να επανέρχομαι με συμπληρωματικό σχόλιο όπου θα διευκρινίζω ότι επρόκειτο για ειρωνεία. Ακριβώς όπως κάνουμε την Πρωταπριλιά όπου, αν το ψεματάκι είναι πραγματικά πετυχημένο, τρέχουμε να ειδοποιήσουμε γρήγορα-γρήγορα ότι ήταν πρωταπριλιάτικο, μήπως γίνει καμιά ζημιά κι έχουμε και τύψεις.
  Πραγματικά όμως, να καταγγέλλω φασιστικές μεθόδους αναγκαστικής επέμβασης της πολιτείας στο σώμα των πολιτών και να χαρακτηρίζομαι φασίστας, ε αυτό κι αν είναι ανέκδοτο!!!

 359. Γιάννης Ιατρού said

  353: κάπου 7 δισεκατομμύρια, δηλ. κάπου του παγκόσμιου πληθυσμού…
  Άσε ρε Λάμπρο, πές καθαρά ό,τι θέλεις, αφού μας ξέρεις, δεν παρεξηγούμε 🙂 🙂

 360. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  353 – Εύγε νέε μου, αν κι έδωσα ουσιαστικά την λύση, δεν ήθελα να το κάνω δύσκολο μέρες που είναι.👍😄
  Δεδομένου πως όλες οι θρησκείες, είναι τερατώδη παραμύθια, αυτό υπερβαίνει κάθε όριο και δίνει κατά πολύ μεγαλύτερη δύναμη από οποιαδήποτε άλλη. Είναι απίστευτο πως το πιο έξυπνο (θεωρητικά) πλάσμα στον πλανήτη, πιστεύει ολοκληρωτικά σ’ αυτό το απίθανο παραμύθι.

  358 – Ζήτησα συγγνώμη το πρωί, μόνο εγώ την πάτησα, απόδειξη του πόσο τυφλώνει η συναισθηματική νοημοσύνη. Είδα τις λέξεις «κλειδιά» κι έχασα την ουσία, ίσως γιατί ήταν το πρώτο σας σχόλιο που διάβασα και δεν γνωρίζω τι και πώς για εσάς, όχι πως δεν εθύνομαι. Σας ζητώ και προσωπικά συγγνώμη, είμαι επιεικώς, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ! Εσείς μπορείτε να προσθέσετε όποιο επίθετο θέλετε, σίγουρα μου αξίζει.

 361. Triant said

  348: Μα ούτε όσους κάνουν μόνο θρησκευτικό μπορείς να τους κατατάξεις στους πιστούς
  Προς επίρρωσιν των λεγομένων του παγκοσμίως αγνώστου κυρίου Πέπε καταθέτω πως με την γυναίκα μου κάναμε μόνο θρησκευτικό γάμο αν και είμαστε αμφότεροι δηλωμένοι άθεοι (χωρίς μάλιστα καμία πίεση από τις οικογένειες). Τα έθιμα όμως τα ακολουθούμε.

 362. Μαρία said

  361
  Καλά, εσύ είσαι μεγάλη οπορτούνα αλλά μπορεί και καβαφικός (την εκκλησίαν αγαπώ – τα εξαπτέρυγά της …) 🙂
  Άκου έθιμο το ιερόν μυστήριον του γάμου!

 363. Michael Tziotis said

  @21
  «Όπως είναι γνωστόγ τυγχάνω αγνωστικιστής άθεος.»
  Επειδή εδώ λεξιλογούμε δεν μπορείς να είσαι και αγνωστικιστής και άθεος. Ως άθεος γνωρίζεις ακριβώς που τοποθετείσαι στον άξονα θεοσεβής – αγνωστικιστής – άθεος. Είναι σαν να λες ότι δεν έχεις ιδέα από ποδόσφαιρο αλλά είσαι οπαδός, μετά λόγου γνώσεως, του ΠΑΟ…
  @193
  Φοβερή εμπειρία η με το ζόρι εξομολόγηση! 1960 και 14 χρόνων αντιλήφθηκα πως αυτούς τους αντιμετωπίζεις μόνο με τα όπλα τους. Παίρνεις ύφος αρσακειάδος και δηλώνεις στον έκπληκτο παπά πως σε αιφνιδίασαν και δεν μπορείς να εξομολογηθείς χωρίς την απαραίτητη πνευματική προετοιμασία! Κοιτάει ο Παπάς τον Γυμνασιάρχη και ο Γυμνασιάρχης τον παπά και συμφωνούν πως «έχει δίκιο το παιδί». Φροντίζεις να αποχωρήσεις σεμνά και πνίγοντας μέσα σου την ιαχή ότι ότι για μία επιτέλους φορά «YES, τους την έφερες!»

 364. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  356α Ωχ! Τον έστειλα τον άνθρωπο. Φτου διάολε.
  Άμα κωπάσει η πανδημία, θα επιδιώξω να τον δω να του πω τα νέα 🙂

  356β Η κρέστα είναι ζωντανότατη. Κότες και πετεινούς βέβαια δεν έχει πια στο χωριό να ακούγεται η λέξη (και τα κακαρίσματα 🙂 ) ), αλλά κρέστα, ναι!
  Μάλιστα είναι σημείο απ΄όπου ελέγχανε την υγεία των πουλερικών. Άμα άρχιζε να χάνει το κατακκόκινο χρώμα της, να κιτρινασπρίζει, κακό σημάδι, αρρώστια.

 365. Triant said

  362: Πράγματι, όπως έλεγε η αδερφή μου, το γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι είναι μυστήριο.
  363.1: Ήθελα να το πω κι εγώ αλλά ξεχάστηκα. Άμα είσαι άθεος γνωρίζεις (ή πιστεύεις οτι γνωρίζεις). Άμα είσαι αγνωστικιστής, όλα παίζουν.
  363.2: Εμείς κάναμε χειρότερα. Εξομολογούμασταν (κάποιοι, όχι όλοι) τρομερά πράγματα (αιμομιξίες, κτηνοβασίες και τέτοια) μέχρι που το τμήμα μας εξαιρέθηκε από την υποχρεωτική εξομολόγηση.

 366. Νίκος said

  # 358 Η ειρωνεία είναι πως αυτοί που ξεστομίζουν πολύ εύκολα τα περί φασισμού έχουν οι ίδιοι νοοτροπία φασιστική. Σαν τα παιδάκια, σε πρόλαβα, εγώ το είπα πρώτος, είσαι φασίστας.

 367. dryhammer said

  Μια και ο λόγος περί γάμων. Είχαμε αποφασίσει για πολιτικό γάμο. Τα κανονίσαμε, το αναγγείλαμε όπου δει για ένα Σάββατο. έλα όμως που τόσο το Ελληνικό όσο και το Αλβανικό κράτος δεν ήθελαν [μη μπασταρδέψει η ράτσα;] κι έβρισκαν διάφορα κωλύματα και κολλήματα στα χαρτιά. Στο μεταξύ η κάρτα της γυναίκας έληγε… Έτσι πήγαμε στους παπάδες.
  -Είσαι βαφτισμένη; -Ναι, να το χαρτί. [Την είχαν βαφτίσει συλλήβδην στη Σαλονίκη, τότε που κόντραρε ο Άνθιμος με τον Καντιώτη ποιος θα γράψει πιο πολλούς στα κιτάπια του] -Έχεις μεταφρασμένο το διαζευκτήριο; -Ναι, να το χαρτί. -Εσύ (εγώ) είσαι ντόπιος άρα ΟΚ.
  Κι έτσι, έγινε το τραπέζι του γάμου Παρασκευή βράδυ, τα μελίμηνα μέχρι τη Δευτέρα το πρωί που πήγαμε στις δουλειές μας και την επόμενη Πέμπτη έφυγα από τη δουλειά, πήγα και παντρεύτηκα στις 10.30, και ξαναγύρισα στη δουλειά μια ώρα μετά.
  [Παραλειπόμενα. Ο παπάς μας καθυστέρησε λίγο γιατί ήρθε μια γυναίκα για ένα τρισάγιο καθότι η εκκλησιά έχει και νεκροταφείο, μας χρέωσε και καντηλανάφτη -την κόρη του- και τις λαμπάδες τις άναψα ο ίδιος με τον αναπτήρα μου]

 368. Εγώ- όπως και ο Τριάντ- τηρώ τα έθιμα-μέχρι και φανουρόπιττα σπέσιαλ φιάχνω και την ΜΟΙΡΑΖΩ- οπότε και παντρεύτηκα άπαξ στην εκκλησια μ’ έναν απίθανο παπά που έδινε οδηγίες στον καντηλανάφτη στον ίδιο τόνο που έψελνε και κανένας άλλος εκτός από μένα -που είμαι κολητός με τις γάτες-, δεν ΄έπαιρνε χαμπάρι : Ευλογητός ει ο θεός και σβήσε τα κεριά στο μανουάλι ( η δεύτερη φράση σε σότο βότσε) !!!
  Αλλά επειδή γούσταρα και τον Ρωχάμη, την δεύτερη φορά παντρεύτηκα με το στόμα : σε παντρεύομαι (με σεμνή τελετή, το σεμνή με την αρχαία σημασία του…)

  Πάντως δεν ξέχασα να χωρίσω και στις δυο περιπτώσεις, πιο εύκολα κι από τους άραβες (talaq)

 369. π2 said

  363: «Είναι σαν να λες ότι δεν έχεις ιδέα από ποδόσφαιρο αλλά είσαι οπαδός, μετά λόγου γνώσεως, του ΠΑΟ…». Δεν είναι σπάνιο αυτό (φατσούλα με διαβολάκο).

 370. antonislaw said

  Απίστευτη νηματάρα ετούτη, καλή χρονιά να έχουμε, και επειδή σήμερα -31 ξημέρωσε- λέμε και κάλαντα, θα επιχειρήσω να κάμω μια ανακεφαλαίωση έμμετρη εις τύπον Λουκρητίας και Έφης. Παρακαλώ την επιείκειά σας…

  «Το νήμα είναι τεράστιο μα εγώ δε θα το κρίνω
  έδωσε -βλέπεις- αφορμή το θέμα για τον κρίνο.

  Αδάμ και Εύα αμάρτησαν-εγώ δε θα τους κρίνω-
  Ή αν η Μαρία αργότερα εμύρισε τον κρίνο
  Μετέδωσαν την ενοχή; αυτό πώς να το κρίνω;
  Ή για αμαρτία μια ροπή; και σαρκασμούς για κρίνο;

  Πότε οι ζωγράφοι έφτιαξαν εικόνα με τον κρίνο
  ή υπήρχε στην παράδοση; ούτε κι αυτό θα κρίνω.

  Άθεους, αγνωστικιστές,πιστούς δε θα συγκρίνω,
  άλλος προκρίνει λογική, κι άλλος προκρίνει κρίνο.

  Πολιτικό θρησκευτικό γάμο ποιον να εγκρίνω;
  οι νύφες παν με γκαστριά και όχι απ’ τον κρίνο.

  Είναι λουλούδι πένθιμο, διαβάζω για τον κρίνο,
  μα κι ως σημάδι αγνότητας μπορώ να τον διακρίνω.

  Η Ευρώπη χριστιανική; καλύτερα μην κρίνω…
  στους «απολίτιστους» λαούς δεν πήγαινε με κρίνο.
  Δοκησιχριστιανισμός, αυτό θα το επικρίνω,
  οι φιλακόλουθοι πιστοί βάζουν σε εικόνες κρίνο.

  Ισλάμ και χριστιανισμός, πρέπει να τα συγκρίνω;
  κι οι δύο πάντως δέχονται το Γαβριήλ με κρίνο.

  Η Σύνοδος απάντησε σε ένα meme για κρίνο,
  νοιάζεται για τα ΜΚΔ, αυτό το διακρίνω.
  «Τα εμβόλια ως φάρμακα», πρέπει να πούνε, κρίνω,
  «δεν είναι πίστεως θέματα, κι αφήστε πια τον κρίνο»!
  Και δυο καινούργια εμότικον να προταθούν εγκρίνω:
  το «διαφωνώ» ως «κόλαση», και το «πιστεύω» «κρίνο».»

  Και καλή μας χρονιά με χαμόγελο! 😀

 371. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  364b
  Ναι, ΕΦΗ, τη θυμάμαι (αλλά προ αμνημονεύτων… 🙂 ) την ‘κρέστα’ και για το λειρί της κούβας.
  Και βέβαια, απευθείας απ’ τη Βενετιά: cresta, με την ίδια σημασία.

  370
  Πολύ ωραίο! Έχεις κάνει, φαίνεται, προπόνηση στις μαντινάδες! 🙂
  Και του χρόνου!

  Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!

 372. sarant said

  370 Πολύ καλό, καλή πρωτοχρονιά!

 373. antonislaw said

  371,372 Ευχαριστώ πολύ!
  Με υγεία ο καινούργιος χρόνος!!!

 374. Georgios Bartzoudis said

  Προσθήκη στο σχόλιο 182: Έστι και χωρίον Ζάμπα εγγύς πόλεως Σερρών, όπερ ιδρυθέν κατ’ Απρίλιον του 1927, μετωνομάσθη Κρίνος κατά Νοέμβριον του αυτού έτους. Και ευρίσκει τις ότι ζάμπα ή ζαμπάκ τον κρίνον λέγουσι εν Τουρκία.
  Ειρήσθω δ’ εν παρόδω ότι ο καλός λεξικογράφος των περί Τερπνήν και Νιγρίταν (καθιαυτού) Μακεδονικών, Ν.Πασχαλούδης, γνωρίζει ταν ωχρόν κρίνον, όν «σιαφάρι» ονομάζει. Και πώς να μην τον γνωρίζει αφού στα όρια των αγροκτημάτων Ξυλότρους και Τερπνής υπήρχε μέχρι το 1980 έκτααις 100 ως έγγιστα στρεμμάτων, κεκαλυμμένη υπό αυτοφυών ωχρών κρίνων, ήτις ωνομάζετο (πώς αλλοιώς;;) «Σιαφάρια», και ήτο βεβαίως χάρμα ιδέσθε κατά την εαρινήν περίοδον. Καταγράφει όμως ζαμπάκι=νάρκισσος, μεταφέρων προφανώς την εις την «πολυπολιτισμικήν» πόλιν της Νιγρίτας διείσδυσιν χαμουτζιστικών τινων στοιχείων

 375. Georgios Bartzoudis said

  Προσθήκη στο 374: Κρίνα (η) λέγεται Μακεδονιστί, μεταλλική θήκη, επινικελιωμένη εσωτερικώς, χρησιμεύουσα για φύλαξη «πολυτίμων» στερεών, όπως η ζάχαρη και ο καφές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: