Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γυναικοκτονία, η λέξη του 2021

Posted by sarant στο 31 Δεκεμβρίου, 2021


Όπως ξέρουν οι φίλοι του ιστολογίου, χτες το βράδι έληξε η ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, που είχε αρχίσει από τις 15 Δεκεμβρίου πάνω σε λέξεις που εσείς είχατε προτείνει με τα σχόλιά σας σε προηγούμενο άρθρο. Δεν μας χρειάζεται σασπένς, γι’ αυτό και ο τίτλος φανερώνει αμέσως την ετυμηγορία σας: λέξη της χρονιάς, λέξη του 2021, είναι η γυναικοκτονία. Τη βλέπετε άλλωστε να φιγουράρει σε περίοπτη θέση στο υπέροχο λεξοσύννεφο που έφτιαξε ο φίλος μας ο Στάζιμπος, που είναι άλλωστε κάθε χρόνο ο μάγος που στήνει όλον τον μηχανισμό της Λέξης της χρονιάς και που χωρίς τη δική του υλικοτεχνική υποστήριξη δεν θα γινόταν τίποτα.

Σε μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημαδεμένη από την πανδημία, και ειδικότερα κάτω από τον αστερισμό των εμβολίων, θα περίμενε κανείς να πρωτεύσει κάποια πανδημική, και ειδικότερα εμβολιακή, λέξη. Κι όμως, φέτος έγινε η μεγάλη έκπληξη. Πρώτη, με τεράστια διαφορά και σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, ήρθε μια μη πανδημική λέξη, η γυναικοκτονία! (Προχτές σας είχα καλέσει να μαντέψετε ποια θα είναι η Λέξη της χρονιάς, και λίγοι σχετικά μάντεψαν τη γυναικοκτονία: Συμέλα Ψ., Λάμπρος, Νίκος Κ., Γιώργος Μ., Μίλτος86, Tsikaboum -κερδίζουν αιώνια δόξα και τα ονόματά τους θα γραφτούν με χρυσά γράμματα σε αναμνηστική πλάκα που θα εντοιχιστεί στα γραφεία του ιστολογίου, όταν αποκτήσουμε, στον τρίτο όροφο).

Όπως θα δείτε πιο κάτω, η γυναικοκτονία πρώτευσε με χαρακτηριστική άνεση. Πώς να εξηγήσουμε αυτή την προτίμηση; Μήπως μέσα στον πανδημικό ζόφο θελήσαμε να «επιστρέψουμε στην κανονικότητα» και να ψηφίσουμε μια μη πανδημική λέξη, έστω και απαίσια; («Ψηφίζω λέξεις που δεν θέλω να ξανακούσω», είχε αιτιολογήσει την επιλογή της μια φίλη του ιστολογίου).

Ομολογώ πως χάρηκα πολύ για τη νικήτρια λέξη, αφού έχω επανειλημμένα διαξιφιστεί στα σόσιαλ με διαφόρους που επιμένουν ότι η λέξη «δεν υπάρχει» ή ότι… μειώνει τις γυναίκες αφού, τάχα, δεν τις θεωρεί ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι στη χρονιά που πέρασε είδαμε θεαματική εδραίωση της χρήσης του όρου από μέινστριμ μέσα, οπότε η πρωτιά στην ψηφοφορία έχει βάση αλλά και αξία.

Να σημειωθεί ότι με την πρωτιά της γυναικοκτονίας για τρίτη συνεχή χρονιά έχουμε στην πρώτη θέση έναν μονολεκτικό όρο. Πολύ πίσω, στη δεύτερη θέση είχαμε το εμβόλιο και στην τρίτη θέση τον αρνητή, δηλαδή δυο πανδημικές λέξεις. Στην τέταρτη θέση ήρθε η ψέκα, που δεν είναι βέβαια αμιγώς πανδημικός όρος αλλά με την πανδημία πήρε νέα ώθηση (και, ειδικά ο τύπος «ψέκα» ακουγόταν πολύ λίγο το 2019), πέμπτος ήρθε ο αντιεμβολιαστής, και στην έκτη θέση το ακρώνυμο ΜΕΘ, όλες αυτές σε όχι μεγάλη απόσταση η μία από την άλλη. Στην 7η θέση ένας όρος της πολιτικής επικαιρότητας, πετσωμένος, που δεν φάνηκε βέβαια φέτος, στην 8η το MeToo, στην 9η θέση ο ανεμβολίαστος και στην 10η θέση το κορονοπάρτι. Δηλαδή, οι δύο λέξεις της τριάδας και οι 6 (ή 7, με την ψέκα) λέξεις της πρώτης δεκάδας έχουν άμεση ή έστω στενή σχέση με την πανδημία. Το ίδιο είχαμε και πέρυσι (2 στις 3 και 7 στις 10) αλλά φέτος πρώτευσε μια μη πανδημική λέξη.

Να θυμηθούμε όμως τους νικητές των προηγουμενων διαγωνισμών: πέρυσι ο κορονοϊός, πρόπερσι η κανονικότητα, το 2018 η Συμφωνία των Πρεσπών, το 2017 τα φέικ νιουζ, το 2016 το Μπρέξιτ, το 2015 τα κάπιταλ κοντρόλς, το 2014 ο ΕΝΦΙΑ, το 2013 το σαξές στόρι, το 2012 η επαναδιαπραγμάτευση, το 2011 οι αγανακτισμένοι και το 2010 το μνημόνιο. Το 2009 δεν είχαμε κάνει διαγωνισμό.

Και να δουμε τα στατιστικά του διαγωνισμού, οπως τα ετοιμασε η EuroStaz.

H φετινή ψηφοφορια χαρακτηριστηκε απο πολλα ρεκορ, με πρώτο το ρεκορ συμμετοχης, 3.215 (398 περισσότεροι από τους περυσινούς 2817 και από τις 2367 συμμετοχες του 2018). Μάλιστα, το 2018 είχαμε «εξωθεν βοηθεια», δηλαδή είχα εμφανιστεί στην ΕΡΤ και είχα αναφερθει στην ψηφοφορια, πραγμα που εκτίναξε τις συμμετοχες, ενώ πέρυσι το λοκντάουν είχε βοηθήσει σε αυξημένη συμμετοχή. Αυτές οι τρεις είναι οι καλύτερες επιδόσεις της 12ετίας. Πάνω από 2000 είχαμε 2190 συμμετοχές το 2013 ενω το 2019 είχαμε 2111 ψήφους.

Το φετινό όμως ρεκόρ συμμετοχής ήρθε αναπάντεχα, θα έλεγα. Πράγματι, η φετινή ψηφοφορία πήρε πολύ περίεργη τροπή. Όπως βλέπετε από τους πίνακες, τις πρώτες μέρες είχαμε μέτρια προσέλευση (π.χ. η πρώτη μέρα, που θεωρείται η καλύτερη, ήταν στο 75% της περσινής πρώτης μέρας). Επειδή και οι επισκέψεις στο ιστολόγιο φέτος είναι λιγότερες από πέρυσι, φοβόμουν ότι θα είχαμε φέτος μια μέτρια χρονιά, ίσως και κάτω απο 2000 συμμετοχές. Ωστόσο, με συνεχείς παραινέσεις (αναμνηστικές δόσεις!) στο Φέισμπουκ και στο Τουίτερ, ιδίως το τριήμερο των Χριστουγέννων (παραμονή-ανήμερα-επόμενη), η προσέλευση αυξήθηκε κατακόρυφα και τελικά έσπασε το ρεκόρ με άνεση αλλά και ξεπέρασε τις 3000 ψήφους.

Αλλά φέτος σημειώθηκαν και άλλα ρεκόρ:

Περισσότερες ψήφοι (απόλυτος αριθμός) για μια λέξη: Το είχε ο κορονοϊός με 832 (2020). Το συνέτριψε η γυναικοκτονία με 1.509.

Περισσότερες ψήφοι (ποσοστό) για μια λέξη: Το είχε η κανονικότητα με 38,1% (2019). Τώρα, 46,94%.

Περισσότερες επώνυμες ψήφοι (απόλυτος αριθμός): 855 από πέρσι. Φέτος, 989.

Ημέρα μαζικότερης προσέλευσης (απόλυτος αριθμός): Ήταν η 16η Δεκεμβρίου πέρσι με 416 ψήφους. Φέτος ξεπεράστηκε παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα με 444 και 473 ψήφους, αντίστοιχα (για να κάνουμε μια σύγκριση πέρυσι ανήμερα Χριστούγεννα είχαμε μόλις 24 ψήφους!).

Η γυναικοκτονία αφού είχε κάποιες συγκατοίκους από την τρίτη ψήφο, πήρε κεφάλι μόνη της μόλις στην 12η ψήφο (από τον Giorgos Kyriazis, στις 9:48:05 της πρώτης μέρας)  και στη συνέχεια άνοιγε εντυπωσιακά συνεχώς την ψαλίδα. Η δεύτερη θέση διεκδικήθηκε σκληρά τις δύο πρώτες μέρες από αντιεμβολιαστή, εμβόλιο και αρνητή, για να συνεχίσουν από την τρίτη μέρα οι δύο χωρίς την πρώτη. Μετά τα Χριστούγεννα το εμβόλιο εδραίωσε τη δεύτερη θέση του, ενώ τον αντιεμβολιαστή προσπέρασε στη συνέχεια και η ψέκα. Συνολικά, η πρώτη δεκαπεντάδα επίσης ξεχώρισε σχετικά νωρίς.

Η κατάταξη των 42 λέξεων ως κείμενο παραγράφου:

γυναικοκτονία (1.509), εμβόλιο (646), αρνητής (579), ψέκα (430), αντιεμβολιαστής (418), ΜΕΘ (373), πετσωμένος (368), MeToo (328), ανεμβολίαστος (319), κορονοπάρτι (314), μπόλι (249), πιστοποιητικό εμβολιασμού (174), υποχρεωτικότητα (166), σελφ τεστ (159), διασωληνωμένοι (147), push-back (129), ακαταδίωκτο (120), μεταλλάξεις (104), πυρκαγιές (96), αναμνηστική δόση (93), διάγγελμα (67), συνεπιμέλεια (62), απολιγνιτοποίηση (60), Όμικρον (54), Ρουμάνοι πυροσβέστες (52), αυτοαπογραφή (50), έξυπνα μέτρα (48), εκκένωση (47), τρίτη δόση (45), μονοκλωνικά (39), πλατφόρμα (39), πανδημία των ανεμβολίαστων (34), μονοδοσικό (33), Δέλτα (31), πιστοποιητικό νόσησης (28), αναστολή εργασίας (24), ενισχυτική δόση (16), ΚΥΑ (16), απογραφή (15), διπλοεμβολιασμένος (15), νόσηση (15), αναζωπύρωση (14).

Το σερί συμμετοχής με το ίδιο παρανόμι βαστάει καλά για τους aerosol (ανώνυμα το 2011), Alexis, Silent Bob, voulagx και την εφορευτική επιτροπή (ο Νικοκύρης με διάφορα χρηστώνυμα), για 12η χρονιά. Το σερί για Το Ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη, τον spikon, την Κασσάνδρα και τον ΚΑΒ (με άλλα χρηστώνυμα τις 2 πρώτες χρονιές) είναι κατά μια χρονιά μικρότερο. 11 χρόνια, αλλά όχι σερί, ψηφίζουν και ο δύτης με τον LandS. Τα υπόλοιπα σερί και τις πολύχρονες συμμετοχές πρέπει να μας τις επιβεβαιώσετε εσείς, αφού δεν είστε σταθεροί στο παρανόμι σας.

Από τις 42 λέξεις του ψηφοδελτίου, οι 37 ψηφίστηκαν 970 φορές μονοκούκι· πιο συχνά, γυναικοκτονία 276, εμβόλιο 125, ψέκα 88, πετσωμένος 63, αρνητής 62 φορές. Δεν ψηφίστηκαν μονοκούκι οι: αναζωπύρωση, απογραφή, διπλοεμβολιασμένος, ΚΥΑ και πιστοποιητικό νόσησης.

Από τα 861 πιθανά ζευγάρια, ψηφίστηκαν τα 96, συνολικά 180 φορές, πιο συχνά, τα δίδυμα [αρνητής, γυναικοκτονία] και [γυναικοκτονία , εμβόλιο] 14 φορές, το [γυναικοκτονία, ψέκα] 8 και το [γυναικοκτονία, κορονοπάρτι] 7 φορές.

Από τις 11.480 πιθανές τριάδες, ψηφίστηκαν οι 966, συνολικά από 2.065 από εσάς, μακράν πιο συχνές, η νικήτρια τριάδα [αρνητής, γυναικοκτονία, εμβόλιο], 35 φορές, και η [γυναικοκτονία, εμβόλιο, ΜΕΘ] 30 φορές. Σε σχετική απόσταση η [MeToo, γυναικοκτονία, εμβόλιο], 23, και οι [αντιεμβολιαστής, αρνητής, γυναικοκτονία] και [αρνητής, γυναικοκτονία, κορονοπάρτι] από 20 φορές. Κατά μέσο όρο, ψηφίσατε 2,34 λέξεις ο καθένας, λίγο λιγότερες από πέρσι.

Η νικήτρια τριάδα ψηφίστηκε νωρίς-νωρίς στην 7η μόλις ψήφο στις 9:44:17 το πρωί που ξεκίνησε η ψηφοφορία, οπότε όλοι θα λάβετε σπαμακόπιτα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στην ανάδειξη της Λέξης του 2021 και βέβαια εύχομαι καλή χρονιά σε όλες και όλους!

Advertisement

182 Σχόλια προς “Γυναικοκτονία, η λέξη του 2021”

 1. Μπράβο !

 2. Πρώτος στο τελευταίο κομμάτι. Και του χρόνου!

 3. Reblogged στις "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος".

 4. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα. Νικοκύρη, δε σβήνεις καλύτερα το θαυμαστικό απ’ τον τίτλο του άρθρου? Δε βλέπω τίποτα θαυμάσιο.
  Έπιασα το 1, το 5 και το 15. Κερδίζω τίποτις?

 5. aristea k said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά!
  Είχα πρώτη προτείνει τη γυναικοκτονία, στις 9/12
  και μου είχατε απαντήσει ότι αποφεύγετε λέξεις που
  έχουν ήδη διακριθεί άλλες χρονιές.(Η γυναικοκτονία
  φιγουράριζε και το 2019.
  Δεν είμαι καθόλου χαρούμενη σαν γυναίκα που πρώτη
  ήρθε η γυναικοκτονία. Μακάρι να μην ήταν. Την ψήφισα,
  ήταν μία από τις τρεις επιλογές μου, αλλά δεν περίμενα
  να πρωτεύσει! Πίστευα ότι θα ξεχώριζε κάποια πανδημική
  λέξη! Ας μην υπάρξει ξανά σαν όρος! Να χαθεί!

  Καλή χρονιά σε όλους!

 6. Β. said

  Πιάσαμε 1, 3, 4 – πρώτη φορά τόσο καλό πλασάρισμα. Άντε και του χρόνου χωρίς γυνακοκτονίες, αρνητές, δέκα (που το εύχομαι αλλά δεν το βλέπω).

 7. Καλημέρα,
  Όπως λέει κι η Αριστέα στο #5 ήρθε πρώτη η λέξη που προστέθηκε με επιφύλαξη. Που σημαίνει πώς καλώς έγινε δεκτή η συμμετοχή.
  Μια εξήγηση για την πρωτιά με διαφορά είναι και το γεγονός πως πολλοί την ψηφίσαμε (α’ πληθυντικό γιατί κι εγώ την ψήφισα) μαζί με πανδημικές λέξεις. Κάπου στις προγνώσεις αναφέρθηκε σαν αντίπαλο δέος το μιτού! αλλά δεν έκοψε πολλές ψήφους.

  Καλή πρωτοχρονιά

 8. Mitsi Vrasi said

  Καλημέρα. Είχα ψηφίσει μόνο τη γυναικοκτονία με αιτιολογία ότι δυστυχώς θα χρειαστούν μια-δυο γενιές για να εκλείψει αυτή η τραγωδία, αντίθετα με τα του κορόνα που θα περάσουν. Δε χαίρομαι, πάντως.
  Καλή χρονιά σε όλες και όλους.

 9. Ας κάνω και λίγο μπλακ χιούμορ…

  Ψηφίσατε γυναικοκτονία… την δοκιμάστε πρώτα ή έτσι ;;

 10. miltos86 said

  Καλημέρα,

  Ευχαριστώ πολύ για την τιμητική διάκριση να μπει το όνομα μου στην πλάκα των μελλοντικών γραφείων του 3ου ορόφου!

  Θα επαναλάβω το σκεπτικό που ανέφερα προχτές, πως δηλαδή εκτιμώ ότι αντικειμενικά η πανδημία, ο εμβολιασμός και το σχετικό τους λεξιλόγιο κυριάρχησαν πολύ περισσότερο το 2021, κι αυτό αποτυπώνεται ήδη στη λίστα των υποψηφίων λέξεων.

  Ακριβώς όμως αυτό είναι που επιφέρει και μια διασπορά των ψήφων σε παρόμοιες λέξεις (πχ εμβολιο-μπολι, ανεμβολιαστος-αρνητης-αντιεμβολιαστης, δελτα-ομικρον) ενώ η γυναικοκτονία έχασε μάλλον μόνο λίγες ψήφους προς το metoo. Αν πχ υπήρχαν τα ‘Γλυκά νερά’ ως επιλογή πιστεύω η γυναικοκτονία θα είχε χάσει κάποιες ακόμα ψήφους.

  Σε κάθε περίπτωση το τρίπτυχο γυναικοκτονία-εμβόλιο-αρνητής σίγουρα συνοψίζει καλά το 2021. Κρίμα που δυστυχώς μόνο το εμβόλιο έχει ίσως μια θετική ή έστω αισιόδοξη χροιά…

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα σε όλους, και καλή χρονιά να έχουμε ! Ει δυνατόν, όχι με τέτοιες δυσάρεστες πρωτιές στις λέξεις που περνάνε από τα χείλη μας συχνότερα…

 12. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5-7 Πράγματι, η αρχική μας σκέψη ήταν να μην βάλουμε στην ψηφοφορία τη γυναικοκτονία αφού είχε έρθει 3η πρόπερσι. Όμως, το ξανασκεφτήκαμε -χάρη στη δική σας πρόταση και άλλων φίλων- και τροποποιήσαμε τον κανονισμό ώστε μόνο οι λέξεις που έχουν έρθει πρώτες να μη συμμετέχουν σε μελλοντικές ψηφοφορίες. Και όπως έδειξε το αποτέλεσμα, καλά κάναμε.

  4 Δεν έχεις άδικο

  6 Όπου ο κορέκτορας έκανε δέκα την ψέκα!

 13. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  ευχαριστίες🤗 στον Σταζι και στον Νίκο βεβαίως για την όλη διοργάνωση και διεκπεραίωση της φετινής ψηφοφορίας. H μεγάλη συμμετοχή δείχνει και την μεγάλη αναγνωσιμότητα του μπλογκ (χάσαμε και την Αλέξαινα με τον ντελάλη της, ή τέλος πάντων την χάνουμε οσονούπω, κι είχαμε μιά έλλειψη στην σφυγμομέτρηση.😋….).

  Pιθανώς ο κόσμος έχει εθιστεί στα θέματα που σχετίζονται με την επιδημία, η πολιτική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται (κατ΄ εμέ) από μια βαθιά κρίση αξιοπιστίας στην κυβέρνηση και στους θεσμούς γενικότερα, δεν εκπλήσσει, οπότε άλλα κοινωνικά εν προκειμένω φαινόμενα, ασυνήθιστα, μας εντυπώθηκαν και μας απασχόλησαν την χρονιά που περνά σήμερα.

  Καλό 2022, με υγεία και με ό,τι ποθεί ο καθένας/καθεμιά σας.

 14. LandS said

  Δικαίως η Γυναικοκτονία και όχι επειδή μας αρέσει ή δεν μας αρέσεις η λέξη, αλλά επειδή το πρόβλημα και το πως θα σταματήσει πρέπει να είναι πρώτο-πρώτο στο νου μας. Το 2021 είχε από όσο θυμάμαι το μεγαλύτερο αριθμό γυναικοκτονιών. Αυτό εξηγεί τις 1500+ ψήφους, σχεδόν η μία στις δύο.
  Η λέξη που κτγμ χρησιμοποιήσαμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ήρθε 30η/31η με 39 ψήφους. Τι περίμενες, ούτε εγώ δεν τη ψήφισα.

  Αλήθεια έχω ψηφίσει μόνο 11 φορές και αυτές όχι σερί; Δεν θυμάμαι να έχω χάσει χρονιά, ούτε ότι κάποια θα ήταν ανυπόγραφη.

 15. Παναγιώτης K. said

  (1,3,60)=(γυναικοκτονία, αρνητής, απολιγνιτοποίηση)
  Ικανοποιημένος είμαι δεδομένου ότι ψήφισα με…ακτιβιστικό (πολιτικό) κριτήριο. 🙂

 16. Konstantinos Tsiolis said

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! ΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ! ΠΩΣ ΕΙΔΕΣ ΤΥΡΒΗ; Στάλθηκε από το Ταχυδρομείο Yahoo σε Android

 17. Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά
  τα κάλαντα να πω σε σας
  ευχές πολλές από καρδιάς
  εις όλους τους σχολιαστάς

  Αρχιμηνιά καλή χρονιά
  κι ο κορονοϊός να σβήσει
  κι ο Νικοκύρης μας εδώ
  χρόνους πολλούς να ζήσει

  Να ζήσει να μαθαίνουμε
  για λέξεις κι ιστορίες
  σοφότεροι να γίνουμε
  χωρίς γυναικοκτονίες.

  Και του χρόνου!

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα. Εύχομαι του χρόνου να πρωτεύσει μία ευοίωνη λέξη (η συμπαθητική ματαιότητα των ευχών).
  Παρατηρώ ότι σε αντίθεση με τις πρωτεύσασες λέξεις των προηγούμενων ετών, φέτος πρώτευσε, και με μεγάλη διαφορά, μία λέξη που σίγουρα δεν ήταν μέσα στις 10 λέξεις που ακούστηκαν περισσότερο στην κοινωνία. Προφανώς, το αποτέλεσμα αντανακλά τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του ιστολογίου. 😊

 19. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Δεν περίμενα την πρωτιά, αλλά χαίρομαι. Δεν την ψήφισα από «τυπολατρικό ψυχαναγκασμό», επειδή είχε διακριθεί και άλλη χρονιά.
  Πάντως είχα και τα 3 στην πρώτη δεκάδα (3,8,9).

 20. Η Γυναικοκτονία λοιπόν νίκησε…Πύρρειος νίκη.

 21. LandS said

  20
  Διαφωνώ. Το πρώτο βήμα για τη λύση κάθε προβλήματος είναι να συνειδητοποιείς ότι υπάρχει ως πρόβλημα.

 22. Πουλ-πουλ said

  Πού πήγαν τα δάκρυα που χύσαμε για τη μεγάλη καταστροφή του καλοκαιριού;

 23. athinaika said

  Δεν είχα αμφιβολία, φίλε Νίκο, την ψήφισα κιόλας.

  *ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ* *Συγγραφέας* *fb ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ – «Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟΥ»* *ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ* *fractalart.gr , oanagnostis.gr , staxtes2003.com * Πόλη – Μουσική – Σινέ – Φωτό *κι όχι μόνο* Αγ. Λαύρας 44, 111 41, Αθήνα *6944 533 233.*

  Στις Παρ 31 Δεκ 2021 στις 9:41 π.μ., ο/η Οι λέξεις έχουν τη δική τους

 24. Νέο Kid said

  Τελικά , μια ψηφοφορία με «ζυγισμένες» ψήφους θα είχε οντως ενδιαφέρον.
  Να σημειώσουμε ότι οι 11480 « πιθανές τριάδες» που λέει το άρθρο, είναι όταν «η σειρά των επιλογών» δεν μετράει. Είναι (στη γλώσσα της Συνδυαστικής) το C(42,3) ή 42!/(39!*3!)
  Αν μετράει η σειρά επιλογής, δηλαδή το α β γ θεωρείται διαφορετικό από το β α γ κλπ, τότε οι πιθανές τριάδες είναι 42!/39!= 68880 . Ίσως ο νικητής ανάμεσα σ αυτές τις τριάδες να ήταν πιο «δίκαιος» , όσο κι αν ελλοχεύει ο «κύκλος Κοντορσέ». Έχω την αίσθηση ότι πολλοί (μεταξύ αυτών κι εγώ) κότσαραν την «γυναικοκτονία» ως απλώς «πλασέ» . Δηλαδή αν είχαν μόνο μία ψήφο πιθανώς να ψήφιζαν κάτι άλλο.
  Άντε και του χρόνου!

 25. Michael Tziotis said

  @21
  Δηλαδή, να υποθέσω πως δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει πως η διαπλοκή είναι πρόβλημα; Αλλιώς, πώς δικαιολογείται ότι την ψηφίσαμε για πρωθυπουργό;

 26. Alexis said

  Χρόνια πολλά σε όλους, καλή Πρωτοχρονιά!

  Αν και η γυναικοκτονία ήταν μία από τις τρεις λέξεις που ψήφισα, θεωρώ ότι η επικράτησή της έχει ιδεολογική φόρτιση και δεν αποτυπώνει την λέξη που ακούστηκε περισσότερο το 2021.
  Τι θέλω να πω; Θεωρώ ότι οι περισσότεροι από τους αναγνώστες την ψήφισαν όχι επειδή πιστεύουν ότι πράγματι είναι «η λέξη της χρονιάς» αλλά για να δηλώσουν την ευαισθητοποίησή τους για το θέμα.

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  14: Ποια εννοείς, την πλατφόρμα; Αυτή ακούστηκε περισσότερο φέτος στην κοινωνία; Δεν νομίζω. Αν έφτιαχνα μία επτάδα με τις λέξεις που ακουστηκαν στην κοινωνία θα ήταν εμβόλιο (μακράν η πρώτη), σελφ τεστ, ανεμβολίαστοι, εμβολιασμένοι, ΜΕΘ, μεταλλάξεις, διασωληνωμένοι.

 28. Alexis said

  Επειδή έγραψα χωρίς να διαβάσω σχόλια, τώρα βλέπω ότι συνέπεσα σχεδόν με το Γιάννη Κουβάτσο στο #18

 29. Γιάννης Κουβάτσος said

  25:Την ψηφίσαμε για να επισημάνουμε το πρόβλημα, όπως και τη γυναικοκτονία. 😊

 30. Νέο Kid said

  “Θεωρώ ότι οι περισσότεροι από τους αναγνώστες την ψήφισαν όχι επειδή πιστεύουν ότι πράγματι είναι «η λέξη της χρονιάς» αλλά για να δηλώσουν την ευαισθητοποίησή τους για το θέμα.”
  26. Ναι, Αλέξη. Πολύ ωραία το έθεσες! Αυτό εννοούσα κι εγώ βασικά με το «πλασέ» στο 24.

 31. LandS said

  25
  Για πολλούς η διαπλοκή είναι ευκαιρία 😁

 32. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  23 Χαίρε Δημήτρη, καλή χρονιά!

  26 Κι όμως, έγινε ιδίως φέτος έντονη συζήτηση αν χρειάζεται (και γιατί χρειάζεται) νέος όρος. Από αυτή την άποψη, με λεξικογραφικά αν το δεις κριτήρια, λέξεις όπως γυναικοκτονία, αρνητής, αντιεμβολιαστής έπρεπε να ξεχωρίσουν.

 33. LandS said

  27
  Μόνο οι πλατφόρμες που σου ζητούσαν να χρησιμοποιήσεις μέσα σε μια βδομάδα ήταν περισσότερες από τις φορές που άκουσες την λέξη εμβόλιο. Άσε τις επαναλήψεις. Άσε που για να κλείσεις ραντεβού εμβολιασμού ήθελες πλατφόρμα.

  26
  Δεν βρίσκω τίποτα κακό σε αυτό. Ούτε θα είναι κακό να θέλουμε αυτή η φόρτιση να διαδοθεί περισσότερο στη κοινωνία.

 34. Νέο Kid said

  22. Τα σκούπισε (τα δάκρυα) το στοργικό μαντήλι του πρωθυπουργού – rebirth tourism operator! 😊

 35. leonicos said

  Δυστυχώς για μένα κι ευτυχώς για σας, δυο μέρες δεν μπορεσα να σχολιάσω. Χθες δεν ήκα και καθολου

  Η γυναικοκτονία με ικανοποίησε Τί ΛΟΓΟΣ κι αυτός. Την είχα ψηφισει. Ωραια.

  Για τον κρίνο.
  Κατ’ αρχή να δηλώσω ότι βρισκω πολλα δίκια στο 9 του Τεό (13 κι 23)

  Για μενα το ερώτημα ΔΕΝ είναι το ΑΝ δικαιούμαι να σατυρίσω. Αν δικαιούμα α σατυρίσω πρέπει να δεχτώ και την αντίδραση στη σάτυρά.
  Δεν νοείται σατυρα χωρίς αντίδραση. τότε τι είδους σάτυρα είναι;
  Άλλο αντίδραση, διαμαρτυρία, αντιπαράθεση και άλλο απαγόρευση η λήψη δραστικών μέτρων

  Εντούτοις θεωρώ ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΟ, ΓΕΛΟΙΟ και ΑΝΑΞΙΟ παντος σκεπτομένου ανθρωπου
  να τα βάζει ε πράγματα που δεν μπορούν ν’ αμυνθούν τα ίδια, όπως με τον Μωάμεθ, τον Χριστό , τον Βούδ(δ)α κοκ ή με τακείμενα, τους μύθους, κοκ

  Σατυρίζουμε μόνο ζωντανους ανθρώπους που μπορούν ν’ απαντήσουν ανάλογα

  κατοπιν τούτου η κίνηση Μόσιαλου είναι αξιοκατάκριτη, γελοία και φτηνιάρικη μόνο γι’ αυτό. Και όλοι σαν ξε΄ρετε ότι προσωπικά ΔΕΝ αναφέρομαι σε καμιά Παναγία, ούτε με αφορά το δογματικό καθεστώς της. Στο κάτω κάτω ο Ματθαίος στον τελευταίο στίχο του πρωτου κεφαλαίου λέει σαφώς ποια ήταν η δική του αποψη (του Ματθαίου), και ο καθένας κρίνει πόσο αφίσταται ή όχι των δογματικών τυο επιλογών.

  Ανεξάρτητα απο αυτό, το να τα ‘βαζεις’ με την Μαρία / Παναγία / Μητέρα Χριστού / Θεοτόκο / Χριστοτόκο (τοσα πολλά έχει ακούσει κι αυτή στο παρελθόν) είναι κοινότοπη βλακεια. Φτηνή και συνεπώς ασυγχώρητη βλακεία

 36. ΚΑΒ said

  Υγεία.

  Ψήφισα την 5, 12 και 15. Η πρόβλεψή μου για λέξη της χρονιάς σχετική με τον κορονοϊό δεν επαληθεύτηκε. Οι πολλές γυναικοκτονίες του 2021 δικαιολογημένα προκάλεσαν αίσθηση και συγκλόνισαν την ευαισθησία μας. Πανάξια λοιπόν να θεωρηθεί λέξη της χρονιάς για το ιστολόγιό μας.

 37. LandS said

  24
  Δεν είναι το Κοντορσέ το πρόβλημα. Το να βάζεις βάρη είναι μια μέθοδος να το αποφεύγεις και είναι πολύ μεγάλη κουβέντα πως αποφασίζονται και ποιος αποφασίζει πως μπαίνουν τα βάρη.
  Το πρόβλημα είναι ότι ένας δρομέας τρέχοντας μόνος του θα κάνει χειρότερο χρόνο από ότι τρέχοντας με άλλους και ας έρθει τελευταίος.
  Σκέψου τώρα την επιλογή κατάταξης με υποκειμενικά κριτήρια.

 38. Νέο Kid said

  37. Τι εννοείς «ποιος αποφασίζει πώς μπαίνουν τα βάρη»; Εγώ αυτό που είπα είναι να υπάρχει σειρά επιλογής . Ψηφίζω α ως 1η επιλογή, β ως δεύτερη , γ ως τριτη. Και να κερδίζει η πιο δημοφιλης 1η επιλογή κάθε ψήφου. Άσχετα αν η ψήφος είναι μονοκούκι, ή διπλή ή τριπλή.
  (Πάω για ψώνια. Αν προκληθώ… αργότερα. 😊

 39. leonicos said

  Φέτος ψήφισα επώνυμα νομίζω

  Αλλά δενθυμάμαι τι έκανα προηγούμενες χρονιές. Ίσως και να μην ψήφισα καν

  Π΄ντως γυναικτονία και αντιεμβολιαστή τα ψηφισα φέτος

  Νομίζω ότι ο αντιεμβολιαστής αδικήθηκε.

  Προφανώς δεν ζείτε όλοι την πραγματικότητα που ζούμε εμείς και που μαλλιάζει η γλώσσα μας να μεταπεισουμε μερικούς.

  Υπάρχουν και οι αδήλωτοι αντιεμβολιαστές. Εκείνοι που δνε το δηλώνουν, αλλά λένε φοβάμαι, έχω πίεση κα άλλες μπούρδες

 40. leonicos said

  Ο Τζι ψήφισε ΠΑΟΚ
  αλλά το σύστημα τον πέτσξε έξω

  Θα ήθελα να μάθω τι ομάδα υποστηρίουν οι γυναικοκτόνοι

  Σίγυρα θα είναι Ολυμπιακοι και Παοκτζήδες

 41. leonicos said

  30 Νεοκίδ

  Θεωρώ ότι οι περισσότεροι από τους αναγνώστες την ψήφισαν όχι επειδή πιστεύουν ότι πράγματι είναι «η λέξη της χρονιάς» αλλά για να δηλώσουν την ευαισθητοποίησή τους για το θέμα.”

  Σωστό! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ‘λέξη της χρονιάς’; Ποιο θέμα μας ευασθητοποιεί;

 42. leonicos said

  26 Αλέξις

  βλ 41

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  33:Άκουσες δηλαδή τη λέξη πλατφόρμα πιο πολύ από τις λέξεις π.χ. εμβόλιο ή εμβολιασμός; Μπορεί να χρησιμοποιήσαμε κατά κόρον την πλατφόρμα, αλλά σαν λέξη δεν κυριάρχησε στις συζητήσεις και στα δελτία ειδήσεων.

 44. leonicos said

  24 Νεοκίδιε

  Έχω την αίσθηση ότι πολλοί (μεταξύ αυτών κι εγώ) κότσαραν την «γυναικοκτονία» ως απλώς «πλασέ» . Δηλαδή αν είχαν μόνο μία ψήφο πιθανώς να ψήφιζαν κάτι άλλο.

  Αν είχα μια λέξη, θα ψήφιζα αντιεμβολιαστής

 45. leonicos said

  17 Μαγδαληνή

  Φέτος θα πω τα κάλαντα, για πρώτη φορά στη ζωή μου

 46. leonicos said

  12 Πράγματι, η αρχική μας σκέψη ήταν να μην βάλουμε στην ψηφοφορία τη γυναικοκτονία

  Αν ήταν δυνατόν

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Εντούτοις θεωρώ ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΟ, ΓΕΛΟΙΟ και ΑΝΑΞΙΟ παντος σκεπτομένου ανθρωπου
  να τα βάζει ε πράγματα που δεν μπορούν ν’ αμυνθούν τα ίδια, όπως με τον Μωάμεθ, τον Χριστό , τον Βούδ(δ)α κοκ ή με τακείμενα, τους μύθους, κοκ»
  Άσχετο με τη σημερινή ανάρτηση, αλλά δεν μπορώ να μην το σχολιάσω : Ούτε ο Χίτλερ ζει, Λεώνικε, οπότε τι λες; Να τον αφήσουμε στην ησυχία του; Να μην σχολιάζουμε το» Μάιν καμπφ» (κείμενο είναι και αυτό), επειδή ο συγγραφέας του δεν ζει για να το υποστηρίξει; Είναι φτηνιάρικο και γελοίο να τα βάζουμε με τον ναζισμό, επειδή οι ναζιστές που αιματοκύλησαν την Ευρώπη είναι όλοι τους νεκροί και δεν μπορούν να μας απαντήσουν; Τι σόι θεωρίες είναι αυτές;

 48. ndmushroom said

  Περίσσεψε κανένα κομμάτι σπαμακόπιτα και για μένα;
  Θλιβερό που η γυναικοκτονία μας απασχόλησε ανελλιπώς όλο το χρόνο, θετικό το ότι σιγά σιγά ξεκολλάμε από συζητήσεις γλωσσολογικής φύσης και αστειάκια για κεφτεδοκτονίες και αναγνωρίζουμε τη λέξη και την έννοια που περιγράφει.
  Αν και φοβάμαι ότι έχουμε ακόμα χρόνο για την εξάλειψή της, ιδίως δεδομένου του ηθικού και κοινωνικού αναχρονισμού που μας ήρθε από την μπανονική alt-right, βρήκε πρόσφορο έδαφος στον ελληνορθόδοξο σκοταδισμό μας και απειλεί πλέον ανοιχτά κατακτήσεις που εδώ και δεκαετίες θεωρούνταν δεδομένες. Ελπίζω να μην είναι οι αμβλώσεις, π.χ., λέξη της χρονιάς σε λίγα χρόνια.

 49. Πέπε said

  @35, 47:

  Χώρια το άλλο: ποιος έθιξε Χριστούς και Βούδες ή μύθους και κείμενα; Για ανθρώπους ζωντανούς (ανάμεσά μας μάλιστα) μίλαγε το σκίτσο. Μήπως δε θα ‘πρεπε να εμφανίζονται ούτε στο συμφραζόμενο οι Χριστοί, οι Βούδες και τα κείμενα, όταν αυτό που θέλουμε να πούμε στον συνάνθρωπό μας είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μπράβο;

  Π.χ.:
  -Χριστέ μου, τι χάλια είναι αυτά; > απαγορεύεται
  -Χριστέ μου, τι ομορφιά είναι αυτή; > επιτρέπεται

  Υπερβολή.

 50. ndmushroom said

  Λεώνικε,
  Με το συμπάθειο, το να λες ότι ο Χριστός δεν είναι ζωντανός και δεν μπορεί να αμυνθεί είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, προσβλητικό για τους Χριστιανούς από ό,τι τα ανέκδοτα για τον κρίνο (ίσως το ίδιο να ισχύει και με τους μουσουλμάνους και το Μωάμεθ, δεν ξέρω).
  Χριστιανισμός χωρίς κρίνο μπορεί να υπάρξει, και υπήρξε για αιώνες. Χριστιανισμός χωρίς Θεάνθρωπο όχι.

 51. Γιάννης Κουβάτσος said

  «ποιος έθιξε Χριστούς και Βούδες ή μύθους και κείμενα;»
  Δηλαδή, Πέπε, αν κάποιος θέλει να το κάνει, δεν έχει το δικαίωμα, είτε ηθικό είναι αυτό είτε νομικό;

 52. Ο/Η ένας/μια said

  Νο1 λέξη η γυναικοκτονια. Αυτή είναι η κατάντια της χώρας… Προς Θεού κανένα θέμα με τις γυναίκες αλλά η ιδεολογική ατζέντα που μας ποτίζουν δουλεύει μια χαρά. Ευτυχώς ή δυστυχώς είμαστε καταδικασμένοι και τα παραπάνω φυσικά δεν είναι η αιτία αλλά ένα ακόμα από τα συμπτώματα. Άντε τώρα βγάλτε τις τσουγκράνες και τις αξίνες και κάψτε με διαδικτυακά που δεν συμμερίζομαι την φιλελεύθερο αμερικανική ιδεολογική σκευή της κοινωνίας που παρουσιάζεται ως πανανθρώπινη και αντικειμενική.

 53. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένας ή Μία; Θα ήταν χρήσιμη η διευκρίνιση. Οπως και να ‘χει, αμερικανιά είναι π.χ. να γιορτάζουμε το χάλογουιν στην Ελλάδα, δεν είναι να θεωρούμε πρωτεύοντα ζητήματα τις γυναικοκτονίες ή το metoo. Κι αν είναι «αμερικανιές», τότε είναι ευπρόσδεκτες «αμερικανιές», αφού μας ανοίγουν τα μάτια σε προβλήματα που κάναμε πως δεν τα βλέπαμε.

 54. Η ένας, Ο μία ;;

  Υαίνας ομοία !!!! 🙂 🙂

 55. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 56. Spiridione said

  Κλείνουμε και 20 χρόνια ευρώ

 57. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  48 Αλλά εσύ την είχες αναφέρει αουτσάιντερ. Τελος πάντων, σου κόβουμε και σένα κομμάτι 🙂

  52 Δεν καίμε ανθρώπους με τις τσουγκράνες.

 58. ΣΠ said

  11
  Οι περισσότερες λέξεις που αναδείχθηκαν λέξεις της χρονιάς είχαν αρνητικό περιεχόμενο. Για πολλούς ακόμα και η Συμφωνία των Πρεσπών.

 59. Νέο Kid said

  Συμπλήρωμα/διευκρίνιση στο 38. Θα κερδίζει η πιο δημοφιλής 1η επιλογή. Δεύτερη θα βγαίνει η πιο δημοφιλής β επιλογή (διαφορετική της πρώτης νικήτριας) , και χάλκινο μετάλλιο η πιο δημοφιλής 3η επιλογή (διαφορετική των χρυσού και ασημένιου νικητή)

 60. ΣΠ said

  Το γεγονός ότι η γυναικοκτονία σε δύο συμμετοχές πήρε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο είναι μια ακόμα ένδειξη του πόσο σοβαρό είναι το θέμα.

 61. Πέπε said

  51

  Κοίτα, Γιάννη, μπορούμε να το συζητήσουμε κι αυτό, αλλά είναι άλλη συζήτηση. Με βάση το επιχείρημά σου για τον Χίτλερ, επιτρέπεται (ή και επιβάλλεται), αλλά το θέμα δεν εξαντλείται εκεί.

  Στην παρούσα όμως συζήτηση, αν κάτι συγκεκριμένο δε διαπράχθηκε (προσβολή των θείων), ας μην μπλέξουμε με το αν θα επιτρεπόταν ΑΝ είχε διαπραχθεί.

 62. Πέπε said

  61 (συμπλ.)

  Για το νομικό δικαίωμα βέβαια δε νομίζω ότι χωράει συζήτηση. Ή επιτρέπεται ή όχι, κουκιά μετρημένα.

 63. 7, 24, 26, 30, 37, 38
  Ξανά-μανά τα ίδια. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να ευχαριστήσεις τον άλλο που ασχολείται, τι να πω… Σας ζήτησα να κάνουμε την κουβέντα αυτή εδώ, στο σχόλιο 120, αλλά το λεωνικίζειν εστί κολλητικόν.
  Η γυναικοκρατία βγήκε πρώτη και στα μονοκούκια και στα ζευγάρια και στις τριάδες.
  Αν ήταν να μετράμε μόνο την πρώτη προτίμηση, τότε δεν είναι ανάγκη να ψηφίζουμε 3 λέξεις. Αλλιώς, στην ποιοτική προσέγγιση έχουμε Κοντορσέ και Άροου, ενώ στην ποσοτική, αυθαιρεσία στα βάρη. Εγώ πρότεινα να συζητήσουμε για κάτι μικτό, θαρρώ αυτό εννούσε ο Avonidas πέρσι.

  22
  Συμφωνώ και επαυξάνω.

  48
  Έχει για όλους.

  59 (έκανα ριφρές)
  Δηλαδή μια λέξη που ως 1η προτίμηση πήρε 550 ψήφους, κι έχασε το χρυσό από μια άλλη με 551, δεν θα πάρει πράμα επειδή ως 2η πήρε 150 ψήφους ενώ μια άλλη, ως 2η, πήρε 300. Τι θα διαβάσουμε ακόμη σήμερα…

 64. f kar said

  Ηρεμήστε παιδιά και η αντιπροσωπευτική, αστική, δημοκρατία μας μια αμερικανιά είναι

 65. Γιάννης Κουβάτσος said

  61:Εδώ είναι η ένστασή μου, Πέπε :ότι κάθε είδους σάτιρα για τη θρησκεία, έστω και η πιο ήπια, όταν συμβαίνει δημοσία, προκαλεί ασύμμετρες αντιδράσεις και μηνύσεις. Ξέρουμε σε ποια χώρα ζούμε, έτσι; Από τη μια ο Δημητράς που μηνύει επί ισλαμοφοβία ό,τι κινείται, από την άλλη οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της επικρατούσας θρησκείας, σε λίγο θα συζητάμε μόνο για τον καιρό και πάλι θα πρέπει να προσέχουμε μην τυχόν και θίξουμε όποιον θεωρεί ότι βρέχει, ενώ έχει λιακάδα.

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  64:Μάλλον βρετανιά. 😊

 67. 63: το εδώ, στο σχόλιο 120.

 68. Νέο Kid said

  63. Έχεις καμια καλύτερη ιδέα για αξιοκρατία σε ζυγισμένη ψήφο; Γιατί τσατίζεσαι κι εκνευρίζεσαι βέβαια δεν καταλαβαίνω … αλλά ας πάει χρονιάρα μέρα!

 69. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Την 1η από τις τρεις ψήφισα/πέτυχα.
  Ήταν προφανές ότι οι πανδημικές λέξεις θα σάρωναν, αλλά τον «πετσωμένο» τον περίμενα πιο πάνω, αφού ήταν η περισσότερο πολιτικά φορτισμένη λέξη.
  Τέλος πάντων, και του χρόνου με υγεία όλοι εδώ – κι άλλοι τόσοι 🙂 – για να ψηφίσουμε!
  ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!
  Με ευχαριστίες στον Νικοκύρη και στην EuroStaz, εννοείται! 🙂

 70. Νέο Kid said

  63. Το «μικτό» που λες δεν έχει νόημα! Αυτό λέει ο Άροου και ποιοι είμαστε εμείς να τον καταργήσουμε; ΔΕΝ υπάρχει απόλυτα αξιοκρατική ψήφος όταν υπάρχει πολλαπλή σύγκριση. Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο εμπεριέχει «σύγκριση» σε όλες τις διπλές ή τριπλές ψήφους . Θες «τέλειο» σύστημα. Μονοκούκι, και μόνο!

 71. ΣΠ said

  59, 63δ
  Αυτό δεν ισχύει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε άλλες διοργανώσεις; Η κατάταξη των χωρών δεν γίνεται με το σύνολο των μεταλλίων. Γίνεται πρώτα μόνο με τα χρυσά μετάλλια, στις ισοβαθμίες μετράνε τα ασημένια για περαιτέρω κατάταξη των ισοβαθμουσών και για τις εναπομείνασες ισοβαθμίες μετράνε τα χάλκινα. Έτσι μια χώρα με 1 χρυσό, 0 ασημένια, 0 χάλκινα είναι πάνω από μια χώρα με 0 χρυσά, 5 ασημένια, 8 χάλκινα κι ας έχει η πρώτη 1 μετάλλιο και η δεύτερη 13.

  Εγώ πάντως προτιμώ την ψηφοφορία χωρίς σειρά προτίμησης. Αν υιοθετήσουμε την σειρά προτίμησης θα πρότεινα βάρη 3, 2, 1. Καλύτερα όμως να το αφήσουμε όπως είναι. Αν κάποιος νομίζει ότι μια συγκεκριμένη λέξη πρέπει να βγει οπωσδήποτε πρώτη, ας την ψηφίσει μονοκούκι.

 72. Πέπε said

  65

  Μην το γελάς καθόλου, και η συζήτηση για τον καιρό έχει τους κανόνες της. Ένας προσωπικός μου: δεν εκφράζομαι ποτέ αρνητικά για τον καιρό. Βρέχει; βρέχει. Κάνει πολύ κρύο; κάνει πολύ κρύο. Κάνει πολλή ζέστη; κάνει πολλή ζέστη. Ούτε κωλόκαιρος ούτε γκρίνια. Δεν υπάρχει πιο μάταιη σπατάλη ενέργειας από το να στενοχωριέσαι ή να γκρινιάζεις για τον καιρό. Κι όχι μόνο επειδή δεν μπορεί να γυρίσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του! 🙂

  Ακόμη κι αν αντικειμενκά δεν μπορείς να κάνεις αυτό που ξεκίνησες, η μόνη λύση είναι να περιμένεις. (Θεομηνίες, να πω την αλήθεια, δε μου ‘χουν τύχει, να πλημμυρίσω ή κάτι παρόμοιο, οπότε σ’ αυτές τις μεγάλες πίστες δεν έχω τεστάρει το ζεν μου.)

 73. ΣΠ said

  47
  Μου θύμισες την ταινία του Mel Brooks The Producers (1967). Δύο τύποι θέλουν να ανεβάσουν στο Broadway ένα μιούζικαλ για τον Χίτλερ, προσβλέποντας στην αποτυχία του έργου για να τους μείνουν τα χρήματα των χορηγών. Όμως το έργο έχει μεγάλη επιτυχία επειδή ο κόσμος το βλέπει ως σάτιρα.

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  72:Άλλο κανόνες σεβασμού των συνομιλητών, κάτι αυτονόητο, και άλλο θέματα που δεν επιτρέπεται να συζητούνται παρά μόνο εγκωμιαστικά ή το πολύ-πολύ ουδέτερα, πάντως όχι επικριτικά και, πολύ περισσότερο, όχι σαρκαστικά και ειρωνικά.
  Ούτε κωλόκαιρος ούτε γκρίνια, σύμφωνοι, αλλά να έχεις όμως το δικαίωμα να το λες, χωρίς να ψάχνεις για δικηγόρο υπεραδπίσεως.

 75. Ισμήνος said

  Η επιλογή της λέξεως «γυναικοκτονία» ως Λέξη της Χρονιάς 2021 επιβεβαιώνει οριστικά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου είναι δικαιωματάκηδες και χριστιανούληδες (κρυφοί και φανεροί). Κι αυτό διότι δεν ψήφισαν βάσει του σημαντικού ρόλου που έπαιξαν οι λέξεις μέσα στην Χρονιά, όπως θα έπρεπε, αλλά βάσει της συναισθηματικής φόρτισης που προκαλεί ο όρος «γυναικοκτονία» στις «ευαίσθητες» ψυχές τους, εξαιτίας της ανελέητης προπαγάνδας της Αριστεράς και των επαγγελματιών Δικαιωματιστών.

  ΕΡΩΤΩ: 1) Αν του χρόνου οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα διπλασιαστούν (από 17 γίνουν 34), δεν θα είναι Λέξη της Χρονιάς η «γυναικοκτονία», επειδή το απαγορεύουν οι κανονισμοί που έφιαξαν πραξικοπηματικά δύο άνθρωποι (οι κ.κ. Στάζυμπος + Σαραντάκος); Σοβαροί να είμαστε…

  2) Ο κ. Σαραντάκος απέφυγε όπως ο Διάολος το Λιβάνι να ενημερώσει τους αναγνώστες του ότι το ποσοστό των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα είναι από τα ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, στην Χώρα του Διαφωτισμού την Γαλλία, το 2020 καταμετρήθηκαν 102 γυναικοκτονίες και το 2019 καταμετρήθηκαν 146 γυναικοκτονιες. ΑΝ σκεφτούμε ότι η Γαλλία έχει εξαπλάσιο πληθυσμό απο την Ελλάδα (67 εκατ.) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ακομα και οι 17 φετεινές γυναικοκτονίες εν Ελλάδι είναι πολύ λιγότερες απο τις αντίστοιχες στην χώρα του Βολταίρου.

  Ας δούμε τι γίνεται στις πολιτισμένες ΗΠΑ : Η πολύ προοδευτική Καλιφόρνια έχει πληθυσμό 40 εκατομ. και το 2019 καταμετρήθηκαν 199 γυναικοκτονίες, δηλαδή ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ απο τις εν Ελλάδι! Το πάμπλουτο Τέξας έχει πληθυσμό 30 εκατ. και το 2019 καταμέτρησε 200 γυναικοκτονίες, δηλαδή ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΕΣ από την Ελλάδα. Ακόμα και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με πληθυσμό 20 εκατ. καταμέτρησε 85 γυναικοκτονίες το 2019, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερες από τις εν Ελλάδι… ΚΙ ΟΜΩΣ: Σε καμμία Πολιτεία των ΗΠΑ δεν τόλμησε κάποιος «ευαίσθητος δικαιωματακιας» να ανακηρύξει ως Λέξη της Χρονιάς την «γυναικοκτονια», διότι θα τον παίρνανε με τις ντομάτες

  Και μιλάμε για Γαλλία και ΗΠΑ, σκεφτείτε τι θα γινόταν αν π.χ. συγκρίναμε τις εν Ελλάδι γυναικοκτονίες με αυτές της Τουρκίας και της Βραζιλίας, Θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι με τους ευαισθητούληδες και κρυφοχριστιανούληδες του παρόντος Ιστολογίου που πήγαν και ψήφισαν μονοκούκι την «γυναικοκτονία», συγκλονισμένοι απο τις μόνο 17 που συνέβησαν το 2021 στην Ελλάδα…

  3) Ωστόσο, το σημαντικότερο που απέκρυψε ο κύριος Σαραντάκος από τους αναγνώστες του είναι άλλο και επιβεβαιώνει οριστικά τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα του παρόντος Ιστολογίου: Είναι καρατσεκαρισμένο ότι από τις 17 φετεινές γυναικοκτονίες εν Ελλάδι, μόνο οι 7 διεπράχθησαν από Ελληνες. Δράστες των υπολοιπων 10 είναι αλλοδαποί!.. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Αρχών, οι πάσης φύσεως αλλοδαποί (νόμιμοι + παράνομοι) που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν ξεπερνάνε το 10% του πληθυσμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θάπρεπε να έχουν διαπράξει τις 2 από τις 17 φετεινές γυναικοκτονίες, αλλά έχουν διαπράξει τις 10, δηλαδή πενταπλάσιες απ΄ ό,τι τους αναλογεί.

  Ο νοών νοείτω, ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους

 76. Νέο Kid said

  Υπάρχει ένας αριθμητικός δείκτης που αξιολογεί με αυστηρά μαθηματική κριτήρια κάθε σύστημα έκφρασης και ολοκλήρωσης των ατομικών προτιμήσεων σε κοινωνική προτίμηση, από άποψη ορθολογικότητας / πιστότητας / αντιπροσωπευτικότητας. Είναι ο λεγόμενος αριθμός Nakamura, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τις θεωρίες των παιγνίων και της κοινωνικής επιλογής.
  Πολύ απλά, ο αριθμός Nakamura μας λέει για κάθε κανόνα συλλογικής επιλογής με βάση τις ατομικές προτιμήσεις, ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός επιλογών (υποψηφιοτήτων, εναλλακτικών) από τις οποίες και πάνω ο συγκεκριμένος κανόνας αποτυγχάνει να εγγυηθεί τη μη εμφάνιση παραδόξου (όπως τα παράδοξα Κοντορσέ-Άρροου).
  Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κανόνας της πλειοψηφίας, ως σύστημα μετάφρασης των ατομικών προτιμήσεων σε κοινωνική επιλογή, έχει αριθμό Nakamura το 3, πράγμα που σημαίνει ότι αν οι υποψηφιότητες είναι 3 ή περισσότερες (όπως στις ετήσιες εκλογές μας εδώ ), τότε η εφαρμογή του κανόνα της πλειοψηφίας δεν μπορεί να αποδώσει εγγυημένα συνεπή προς την ιεράρχηση των ατομικών προτιμήσεων συλλογική επιλογή! Ο μέγιστος αριθμός υποψηφιοτήτων που μπορεί με συνέπεια να χειριστεί ο κανόνας της πλειοψηφίας είναι 2.
  Ένα μικρό ακόμα σχόλιο για το ‘θεώρημα του ανέφικτου’. Αν ξεφύγουμε από τη στενή συζήτηση για τα εκλογικά συστήματα και το δούμε ευρύτερα, αυτό που απέδειξε ο Arrow είναι ότι ξεκινώντας από συναρτήσεις ατομικών προτιμήσεων (ακόμα και με την παραδοχή ότι αυτές είναι αυτοσυνεπείς) δεν μπορείς να συνθέσεις συνεπείς συναρτήσεις κοινωνικών προτιμήσεων (τέτοιες δηλαδή που να ικανοποιούν αυστηρά τα κριτήρια μεταβατικότητας, ανεξαρτησίας, μη επιβολής κ.ά.). Αυτό κατά τη γνώμη μου (και όχι μόνο) είναι μια πανηγυρική διάψευση (και όχι η μόνη) του mainstream υποδείγματος του homo economicus της επικρατούσας οικονομικής θεωρίας να ερμηνεύσει / προβλέψει σωστά τα συλλογικά φαινόμενα και να προσδιορίσει αντίστοιχες πολιτικές και δράσεις. Ο ατομικισμός, τουλάχιστον ως μεθοδολογία προσέγγισης τέτοιων φαινομένων (οικονομικών, κοινωνικών κ.ο.κ.) δεν είναι, αποδεδειγμένα, καλή επιστήμη.

 77. freierdenker said

  Ευχάριστη έκπληξη το αποτέλεσμα.

  Αλλά καταλαβαίνω και την δυσφορία κάποιων για τον όρο, που μπορεί να το βλέπουν ως βρώμικο φεμινιστικό κόλπο, χτύπημα κάτω από την ζώνη. Διότι, το λανσάρισμα της λέξης γυναικοκτονία δεν έχει να τόσο να κάνει με την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής (αν πιστέψουμε την ελληνική wikipedia το 80% των θυμάτων ανθρωποκτονίας είναι άντρες) όσο με την αλλαγή των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα (το διαφαινόμενο τέλος της πατριαρχίας), και τελικά τον επανακαθορισμό του ρόλου του κάθε φύλου.

  Η αλήθεια είναι οτι οι περισσότερες δημόσιες αναφορές του όρου προξενούν μια κάποια δυσφορία και σε μένα. Αναφορές από στρατευμένους στον σκοπό, που κρύβουν (οι πιο καθωσπρέπει τουλάχιστον διότι ειδικά οι νέοι δεν κρύβονται) οριοθέτηση (εμείς και οι άλλοι), επιβολή (να τους αλλάξουμε χθες), και το κυριότερο δεν έχουν καμιά αίσθηση των κινδύνων που εγκυμονούν αυτές οι αλλαγές (ονειρεύονται έναν brave new world). Βλέπεις δηλαδή τον ενθουσιασμό που φέρνει η μονοκόμματη σκέψη, κάτι που βλέπουμε και στους κομμουνιστές, τους φασίστες, ή στον στερεοτυπικό Γιάνκη.

  Αλλά εγώ είμαι σκεπτικιστής οπότε ούτως ή άλλως οι ενθουσιώδεις άνθρωποι μου φέρνουν δυσφορία.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλή χρονιά, ρε Βάτμαν, και εύχομαι οι γυναικείες περσόνες σου να μην πέσουν θύματα γυναικοκτονίας το 2022. Αλλιώς, θα μείνεις με τις στατιστικές στο χέρι· και τι να πρωτοχωρέσει αυτό το χέρι… 😋

 79. Missing Ink said

  @63
  Stazybo, χωρίς παρεξήγηση –btw, με τον memeψίμοιρος προχτές μ’ έφτιαξες, ό,τι καλύτερο– τι «γυναικοκρατία» είν’ αυτό στη 2η παράγραφο; Τι σκεφτόσουν εκείνη τη στιγμή; 🙂

 80. Χαρούλα said

  5 αντιεμβολιαστές
  1 γυναικοκτονία
  14 σελφ-τεστ Νομίζω πως πήγα καλύτερα από άλλες χρονιές. Το ξέρω. Δεν τα καταφέρνω σε ψηφοφορίες κοινού. Ούτε μια φορά δεν βγήκε πολιτικός που σταύρωσα!🙂

  Συμφωνώ με το #10 Miltos86:
  Ακριβώς όμως αυτό είναι που επιφέρει και μια διασπορά των ψήφων σε παρόμοιες λέξεις (πχ εμβολιο-μπολι, ανεμβολιαστος-αρνητης-αντιεμβολιαστης, δελτα-ομικρον) ενώ η γυναικοκτονία έχασε μάλλον μόνο λίγες ψήφους προς το metoo. Αν πχ υπήρχαν τα ‘Γλυκά νερά’ ως επιλογή πιστεύω η γυναικοκτονία θα είχε χάσει κάποιες ακόμα ψήφους.

  Αυτό με την βαρύτητα της ψήφου με πήγε πίσω, στον τρόπο που επιλέγαμε παράσταση ή ταινία. Καθένας μας στην παρέα, διάλεγε 3 με σειρά 1,2,3. Νικούσε όποια είχε το μεγαλύτερο άθροισμα. Το αποτέλεσμα συχνά; να μην παρακολουθεί κανένας μας την πρώτη του επιλογή. Δίκαιο;;;

 81. Χαρούλα said

 82. Χαρούλα said

  ….λάθος φυσικά η δεύτερη φορά. Να με σχωρνάτε!

 83. Pedis said

  Συγχαρητήρια στη διπολυμελή 👍 εφορευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή και της φετινής ψηφοφορίας!

  Με την πρόσκληση «Ψηφίστε τη λέξη της χρονιάς» εγώ καταλαβαίνω να προτείνει/ψηφίσει ο καθένας τη λέξη που θέλει να γίνει η λέξη της χρονιάς.

  Με την πρόσκληση «Μαντέψτε τη λέξη της χρονιάς» η συμμετέχουσα παίζει για τη λέξη της χρονιάς που θα ψηφίσουν οι άλλοι (κι ανμπάϊαζντ, όποιος παίζει να μην ψηφίσει).

  Στην ψήφο η επιλογή θα είναι μοναδική. Στη λοττερία οι επλογές μπορεί να είναι περισσότερες αρκεί η παίκτρια να πληρώσει ανάλογα.

 84. Παναγιώτης K. said

  Η ανάδειξη της λέξης «γυναικοκτονία» σε λέξη της χρονιάς, έχει για μένα προληπτικό χαρακτήρα. Να προλάβουμε, ως κοινωνία, την επίταση του φαινομένου όπου ο σωματικά ισχυρός άνδρας ασκεί σωματική βία στην σωματικά ασθενέστερη γυναίκα. Να συνειδητοποιηθεί ως απεχθής και και καταδικαστέα συμπεριφορά.
  Κάποιοι ίσως μας ψέξουν ότι επιδεικνύουμε υπερβολική ευαισθησία απέναντι στο φαινόμενο σε μια Ευρώπη όπου η γυναίκα είναι πια ισότιμη με τον άνδρα.
  Εγώ όμως την ευαισθησία αυτή την θέλω να επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε χώρες όπου η γυναίκα ως κοινωνική οντότητα είναι κατώτερη έναντι του άνδρα. Αυτό λοιπόν πρέπει να πάρει τέλος.
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον κάθε άνθρωπο τον γέννησε κάποια γυναίκα.

  Και κάτι ακόμη: Την λέξη «γυναικοκτονία» ο ορθογράφος του υπολογιστή την κοκκινίζει.
  Έκανα το στοιχειώδες: Την πρόσθεσα στις καινούργιες λέξεις.

 85. Missing Ink said

  Κατά τ’ άλλα, η ψέκα έπρεπε να βγει πρώτη… Με απογοητεύσατε… Μαλάκες!

  …Παραθέτω εν μέρει την παραπροχτεσινή μου αμπελοφιλοσοφία (γιατί δεν ξέρω πώς να βάλω λινκ, χο-χο): «Προτού κοιτάξω τα σχόλια, “αντιεμβολιαστής” σκέφτηκα κι εγώ. Με προβληματίζει όμως η πληροφορία ότι “θα βγει πρώτη με διαφορά και με ρεκόρ ψήφων”. Τη φανταζόμουν να κάνει photo finish με τη “γυναικοκτονία”. Οπότε ποντάρω στο ταμπεραμέντο των φίλων συναναγνωστών, και λέω “ψέκα”».

  Η αλήθεια είναι πως αργότερα εκείνη τη μέρα θυμήθηκα απογραφές και τα ρέστα, και σκέφτηκα ότι «αρνητής» έπρεπε νά ’χα γράψει. Αλλά «αντιεμβολιαστής» ψήφισα –και παραμένω, παρόλο που εμβολιάστηκα :-Ρ

 86. Παναγιώτης K. said

  @78. 🙂 🙂

 87. Spiridione said

 88. 79: Καλό! Το κοινωνικό πείραμα έδειξε πολλα. 😉

  Βλέπω είστε μπόλικοι υποψήφιοι να αναλάβετε απ’ του χρόνου ιδού η κάλπη.

 89. Μαρία said

  84
  Σοβαρά τώρα; Η χοντρή δηλαδή του Θησαυρού δεν θα μπορούσε να δολοφονηθεί απ΄το Ζαχαρία;

 90. Missing Ink said

  @88
  “And those that can’t teach…teach gym” (ο Jack Black, ως Dewey Finn, στο School of Rock)

 91. … πρωτιά της γυναικοκτονίας …
  στη δεύτερη θέση είχαμε το εμβόλιο
  και στην τρίτη θέση τον αρνητή …

  Απομένει, επόμενως, να βρεθεί
  Εμβόλιο κατά της
  Γυναικοκτονίας*
  χωρίς Αρνητές

  _______
  * και όλων των κτονιομεταλλάξεων

 92. 84, … Την λέξη «γυναικοκτονία» ο ορθογράφος του υπολογιστή την κοκκινίζει …

  «Γίνε Κοκτώ Νία»
  μού το έβγαλε η αναγνώριση φωνής!

 93. Παναγιώτης Κ. said

  @89. Πάντως ο Ζαχαρίας δεν θα μπορούσε να την πλακώσει στο ξύλο! 🙂

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παρακαλώ, όχι χοντρή, θα βρούμε κάναν μπελά· Αντζουλίνα την έλεγαν. Και αν τη δολοφονούσε ο Ζαχαρίας, αυτή του η πράξη δεν θα είχε τα τυπικά γνωρίσματα της γυναικοκτονίας: άντρας καταπιεστικός, φαλλοκράτης και κτητικός και γυναίκα εγκλωβισμένη σε έναν γάμο – φυλακή και υφιστάμενη σωματική και ψυχική κακοποίηση.

 95. Χαρούλα said

  https://thepressproject.gr/minyma-kata-ton-gynaikoktonion-apo-tous-mathites-scholeiou-epidavrou-17-giati-den-prepei-na-xechasoume-kamia/

 96. Μαρία said

  40.560 τα μισά κάτω απο 36 χρονώ
  627
  82
  σύνολο Δεκεμβρ. 2.633, έσπασε το ρεκόρ του περσινού Δεκ. με 2.432 νεκρούς

 97. Νέο Kid said

  https://www.b4x.com/android/forum/attachments/usteam-jpg.114031/

 98. aerosol said

  Έκπληξη για μένα η άνετη επικράτηση της γυναικοκτονίας. Ευχάριστη, καθώς δείχνει πως ένα φριχτό πρόβλημα γίνεται ορατό και απασχολεί πολλούς.
  Δεν την ψήφισα, καθώς πάντα ρίχνω το κουκί στις λέξεις που κρίνω -όσο πιο αντικειμενικά μπορώ- πως επικράτησαν στο λόγο μια δεδομένη χρονιά. Με αυτή την οπτική νομίζω πως θέματα πανδημίας και εμβολίου κατατρόπωσαν όλες τις άλλες, ασχέτως θεματολογίας ή σοβαρότητας. Όμως μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε από την αναγνώριση των κακώς κειμένων της κοινωνίας μας.

 99. […] Όπως ξέρουν οι φίλοι του ιστολογίου, χτες το βράδι έληξε η ψηφοφορία για τη λέξη της χρονιάς, που είχε αρχίσει από τις 15 Δεκεμβρίου πάνω σε λέξεις που εσείς είχατε προτείνει με τα σχόλιά σας σε προηγούμενο άρθρο. Δεν μας χρειάζεται σασπένς, γι’ αυτό και ο τίτλος φανερώνει αμέσως την ετυμηγορία σας: λέξη της χρονιάς, λέξη… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2021/12/31/woty2021-3/ […]

 100. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπάθάτε για την απουσία.

  97 Όπως και στο σκάκι με τους διάφορους σοβιετοφερμένους, όχι;

  96 Άσε, μας περιτριγυρίζουν…

 101. Οι γραμματοσειρές φέτος ήταν του γούγλη: Alegreya, Literata και Piazzolla.

  Το γραφικό που απέρριψε η άλλη μισή εφορευτική επιτροπή (συγγνώμη, ρε Pedis, που είμαστε τόσοι λίγοι…):

  Μια ντουζίνα ΛτΧ:

  Όλα τα γραφικά εδώ: https://imgur.com/a/4juY7Im

  Και η σπαμακόπιτα, όχι μόνο γι’ απόψε: Σαραντακοπαίδεια, τόμος 2 (2010)

  Καλή χρονιά να έχουμε!

 102. 73, … 47
  Μου θύμισες την ταινία του Mel Brooks The Producers (1967). Δύο τύποι θέλουν να ανεβάσουν στο Broadway ένα μιούζικαλ για τον Χίτλερ, προσβλέποντας στην αποτυχία του έργου για να τους μείνουν τα χρήματα των χορηγών. Όμως το έργο έχει μεγάλη επιτυχία επειδή ο κόσμος το βλέπει ως σάτιρα. …

  Και αληθινή ιστορία διαμάχης εστιάτορα με το Yelp: Ο εστιάτορας, ισχυριζόμενος “extortion,” review manipulation, and predatory advertising tactics έβγαλε πινακίδα με υπόσχεση για 25% έκπτωση σε όποιον πελάτη θα τού έβαζε το χαμηλότερο σκορ στο Yelp — με αρκετήν επιτυχία!

 103. 82, … ….λάθος φυσικά η δεύτερη φορά. …

  Πρόβλημα ουδέν, ο ταχυδρόμος βραχύσωμος χτυπάει πάντα δυο φορές.

 104. Μαρία said

 105. 94, … Αντζουλίνα την έλεγαν …

  Το θυμάμαι για παιδικό τραγουδάκι, Ζαχαρίας και Αντζουλίνα, καθώς έχω από τότε να τ’ ακούσω!

 106. Eli Ven said

  1, 7.8. ο γράφων, ατομικό ρεκόρ, Η αύζυγος 1, 2, 8 (την τελευταία στιγμή άλλαξε ψήφο, αλλιώς θα ήταν 1,2,3,). Καλή χρονιά με την ελπίδα η νικήτρια λέξη να είναι αντίστοιχη της λέξης «γραμμόφωνο»: μια λέξη από το παρελθόν

 107. Pedis said

  #101 – (συγγνώμη, ρε Pedis, που είμαστε τόσοι λίγοι…)

  Μα δεν το έγραψα για κακό, κομπλιμάν ήταν…

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως οι γυναικοκτονίες, είναι η κορυφή του παγόβουνου, η βάση του είναι η ενδοοικογενειακή βία που εκεί όμως έχουμε εκτός από τις δεκάδες χιλιάδες κακοποιημένες γυναίκες, και περισσότερα και τραγικότερα θύματα που δυστυχώς, είναι τα παιδιά που δεν έχουν φωνή και δικαιώματα πρακτικά, και ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται μ΄αυτό το τρομερό κοινωνικό πρόβλημα. Το χειρότερο, είναι πως η κακοποίησή τους, προέρχεται σε μεγαλύτερο βαθμό από γυναίκες που ενδεχομένως εκτονώνουν πάνω τους όλη τους την καταπίεση, αν και είναι βέβαιο πως οι αιτία είναι βαθύτερη και για τους δύο «γονείς».

  ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗ.

  Η νέα χρονιά δεν προμηνύει κάτι καλό όπως το εννοούμε μέχρι τώρα, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και υπερβαίνουν σε ταχύτητα και την πιο τρελή φαντασία. Τα φαινόμενα δείχνουν πως πάμε για μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη (δεν έχει να κάνει με κατακτητικούς πολέμους, αυτοί τελείωσαν με την μορφή που τους γνωρίσαμε) κι απ΄ότι φαίνεται, η κόντρα θα «παιχτεί» ανάμεσα στην παλιά και νέα γενιά των κεφαλαιούχων που απέκτησαν τρομακτική δύναμη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, και σα νέοι, απαιτούν να πάρουν την διαχείρηση του κόσμου από τους «γέρους».
  Πόσοι από εμάς θα μπορέσουν να προσαρμοστούν;

  Παρ΄όλα αυτά, καλή χρονιά σε όλους τους σχολιαστές.

  ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ!

 109. 101# Αριστουργηματικός ο απορριφθείς υπαινιγμός.

 110. 97, 100,
  Στην χημεία, μάλλον.
  H φωτογραφία (quatorze Juillet, 2017) δείχνει 49th IChO.
  Οι τέσσερις γυμνασιόπαιδες πιθανόν πρώτης γενιάς — οι τρεις συνέχισαν, λέει, στο ΜΙΤ.

  Για τα μαθηματικά, τα 30 χρόνια για την ΙΜΟ και χρυσά των ΗΠΑ φαίνεται να είναι πιο κοντά στα 20 (1994-2015).

 111. Δημήτρης Καραγιώργης said

  Καλησπέρα.
  Ούτε που θυμάμαι τι ψήφισα, Οι λέξεις που επέλεξα δεν τις έβαλα με φθίνουσα αξιολογική σειρά. Είχαν και έχουν την ίδια αξία για μένα.
  Καλή ΜΑΣ χρονιά, με υγεία, χαρά και αισιοδοξία.
  Θα τα πούμε του χρόνου ξανά.

 112. Μαρία said

  Ο Νίκος Παρασκευόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για τις γυναικοκτονίες και τον τιμωρητικό φεμινισμό μέσω του Ποινικού Κώδικα.
  https://www.news247.gr/politiki/nikos-paraskeyopoylos-oi-gynaikoktonies-toy-2021.9479066.html

  https://nomadicuniversality.com/2021/12/09/%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%89%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%86%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c/#more-8066

 113. Μπα! Μόνο εγώ σκέφτομαι ότι οι κοβιντολεξεις έχασαν σίγουρη πρωτιά λόγω του κατακερματισμού τους; Τέλος παντων, ορθό έστω και έτσι το αποτέλεσμα.
  Αντε, καλή χρονιά!

 114. Theo said

  Κι εγώ, όπως ο Αεροσόλ (#98) ψήφισα τις λέξεις που νομίζω πως επικράτησαν στον λόγο μια δεδομένη χρονιά, ή τη λέξη που ακούστηκε πολύ στη χρονιά που πέρασε, όπως γράφτηκε στην προκήρυξη της ψηφοφορίας, κι αυτές είχαν σχέση με την πανδημία, τα μέτρα για τον περιορισμό της και τις αντιδράσεις σ’ αυτά. Δηλαδή, ψήφισα περιγραφικά. Αν ήταν να ψηφίσω ακτιβιστικά, δεν ξέρω τι θα ψήφιζα.

  —————-
  Όσο για το μιμίδιο που πόσταρε ο Μόσιαλος, προσβάλλει τον Χριστό, όταν υπονοεί πως ήταν εξώγαμο.

 115. Theo said

  @113:
  Το σκέφτηκα κι εγώ, Δύτη, αλλά η διαφορά της πρώτης με τις επόμενες είναι πολύ μεγάλη, κι ίσως οι κοβιντολέξεις να μην πρώτευαν ακόμα κι αν ήταν δυο ή τρεις.

 116. Γιάννης Κουβάτσος said

  «προσβάλλει τον Χριστό, όταν υπονοεί πως ήταν εξώγαμο.»
  Δεν νομίζω ότι είχε τέτοια κολλήματα ο Χριστός. Και προφανώς δεν αναφέρομαι στον Χριστό της επίσημης Εκκλησίας, αλλά στον Χριστό που έσωσε τη μοιχαλίδα από τον λιθοβολισμό.

 117. Theo said

  @116:
  Τα ίδια και τα ίδια θα γράφουμε, Γιάννη μου;
  Η Σύνοδος έγραψε «το πρόσωπο του Χριστού και της Κυρίας Θεοτόκου δεν έχουν ανάγκη οποιασδήποτε ανθρώπινης υπεράσπισης έναντι των ανθρώπινων ύβρεων», και συμφώνησα στα οικεία νήματα. Το ότι όμως αυτό το μιμίδιο ήταν προσβολή και επίθεση κατά των χριστιανών που πιστεύουν σ’ αυτόν ως Θεάνθρωπο είναι προφανέστατο. Υπ’ αυτήν την έννοια έγραψα πως προσβάλλει τον Χριστό.

 118. venios said

  114, 117 Πάλι το μιμίδιο το Μόσιαλου! Τους αρνητές σατιρίζει, όχι το Χριστό. Όσο για το αν ήταν εξώγαμο, συ είπας, αλλά ο σύζυγος της Μαρίας ήταν πατριός του Ιησού: Πατέρας ήταν άλλος, κατά τας Γραφάς.

 119. Theo said

  @118:
  Δεν το ανέφερα εγώ. Απλώς, σχολίασα κάτι που έγραψε ο Λεώνικος.
  Και να, τι γράφει ο Ματθαίος (που προαναφέρθηκε) ότι είπε ο άγγελος στον Ιωσήφ: «το γαρ ἐν αὐτῇ γεννηθὲν ἐκ Πνεύματός ἐστιν Ἁγίου» (Μτ. 1, 20).

 120. Theo said

  @118:
  Και σκοπό να είχε να σατιρίσει τους αρνητές, δεν παύει να προσβάλλει τους χριστιανούς, παραμονή Χριστουγέννων. Αλλά τόσο αφελή, που να μην καταλάβει το τελευταίο, δεν τον θεωρώ τον Μόσιαλο. Άρα, άλλος ήταν ο κύριος στόχος του.

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι ένα ποίημα του Γιώργου Βερίτη, του χριστιανού ποιητή, που το φιλολογικό του ψευδώνυμο σημαίνει «σπορέας αληθινός» (veritas), αφιερωμένο στον φίλο Theo, με τις θερμότερες ευχές για τη νέα χρονιά :

  Γ. Βερίτης – Καινούργιος χρόνος

  Καινούριος χρόνος πάλι ξημερώνει
  και σβήνεται και χάνεται ο παλιός
  μαζί του να σβηστούνε όλοι οι πόνοι
  το δάκρυ μας, η λύπη, ο στεναγμός.

  Καινούργιος χρόνος πάλι ξημερώνει
  και λάμπει ο σκοτισμένος ουρανός
  μ’ ελπίδες ο Θεός να τον χρυσώνει
  και να ‘ν ευτυχισμένος και καλός.

  Ελάτε να γυρίσουμε και πάλι
  στην πίστη του Χριστού σαν αδελφοί
  και ο χρόνος ο καινούργιος θα μας βγάλει
  στης δόξας την ολόφωτη κορυφή.

  Χριστέ μεγαλοδύναμε Θεέ μας
  Χριστέ γεμάτε αγάπη και στοργή
  χαρούμενο το χρόνο χάρισέ μας
  και δώσε την ειρήνη σου στη γη.

 122. Theo said

  @121:
  Ευχαριστώ και αντεύχομαι, Γιάννη 🙂

 123. Της Μηχανής Ραψίματα said

  Φέτος δεν είχα αμφιβολία για την πρωτιά της λέξης της χρονιάς. Η αλήθεια είναι πως δεν ήθελα να ψηφίσω πάλι λέξεις πανδημικές 😁 οπότε περίμενα ως την τελευταία στιγμή. Με έκπληξη είδα πως προστέθηκε και η λέξη γυναικοκτονία οπότε την πρωτοψήφησα χωρίς δισταγμό. Η δεύτερη που προτίμησα ήταν η λέξη αρνητής, την τρίτη δε τη θυμάμαι. Αλήθεια είναι πως ο ορισμός γυναικοκτονία διχάζει, φαίνεται σε κάθε συζήτηση διαδικτυακή ή μη, όμως φέτος δυστυχώς ήταν και το θέμα της χρονιάς στη χώρα μας. Πρόσφατα μια απ΄ αυτές τις γυναικοκτονίες με επηρέασε σχεδόν άμεσα 😕 καθώς γνώριζα το θύμα. Εύχομαι με τη νέα χρόνια να μην την ακούσουμε καθόλου (δύσκολο) ή τουλάχιστον ελάχιστα. Καλή χρονιά εύχομαι στη όλη την παρέα εδώ και πάντα με υγεία ! 🤗

 124. Μαρία said

  121
  Ο αγαπημένος στιχοπλόκος των κατηχητικών.

  Καλή χρονιά, υγεία κι άλλο κακό να μη μας βρεί.

 125. 109: Ευχαριστώ, αλλά η εικόνα στην οποία βασίστηκα και που αξίζει τα εύσημα είναι του δημιουργικού του πρόταγκον, σε άρθρο του Γενάρη του 2019 (τουλάχιστον, δεν την βρήκα σε προγενέστερη δημοσίευση):
  https://www.protagon.gr/apopseis/gynaikoktonia-afti-i-mastiga-44341756329

 126. Νέο Kid said

  Ας κάνω το 1-0…

 127. ΜΑ said

  Άντε και μια καλύτερη χρονιά για όλους!

  Και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ και γεροί για να ξαναψηφίσουμε😊 άλλες λέξεις χαρούμενες

 128. Theo said

  Καλή κι ευλογημένη η νέα χρονιά και του χρόνου να μη μιλάμε για πανδημίες και εμβόλια 😁

 129. Καλή χρονιά σε όλες και όλους! Υγεία!

 130. π2 said

  Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και χαρά.

 131. 75, … Το πάμπλουτο Τέξας …

  Δεν λέω, έχει τον τρόπο του ( 🙂 ), αλλά κάπου στην μέσηείναι, όπως και να το δει κανείς.

  Εν αναμονή Πρωτοχρονιάς, τα καλύτερα σε όλους για τον καινούργιο χρόνο!

 132. Γιάννης Ιατρού said

  Καλή Χρονιά παιδιά! Να είμαστε όλοι εδώ του χρόνου τέτοια μέρα να ανταλλάζουμε πάλι ευχές.

 133. Καλή Χρονιά παιδιά! Να είμαστε όλοι εδώ του χρόνου τέτοια μέρα να λέμε με τι ωραίο πάταγο γκρεμίστηκε το μητσοτακέικο.

 134. Νίκος Κ. said

  Καλή Χρονιά!

  Ας ελπίσουμε η επιλογή της συγκεκριμένης λέξης να σημαίνει και μια αντίστοιχη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής (και όχι μόνο) βίας

 135. sarant said

  Καλη χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία και αγάπη!

  Ποδαρικό έκανε ο Νεο Κιντ, ελπίζω να μην είναι kid-footed.

 136. Χαρούλα said

  Καλή χρονιά!
  Ραντεβού και τον άλλο Δεκέμβριο!🥰

  #123 τι ωραίο δώρο το σχόλιο «της μηχανής ραψίματα»!
  Σε ´χασα! Να είσαι πάντα καλά!🌺

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλή χρονιά κι όλοι εδώ και του χρόνου!

  2,3,6 τελευταία στιγμή εβαλα ΜΕΘ αντί αντιεμβολιαστής

  19>>Δεν την ψήφισα από «τυπολατρικό ψυχαναγκασμό», επειδή είχε διακριθεί και άλλη χρονιά.
  Το ίδιο κι εγώ

  29 >>Την ψηφίσαμε για να επισημάνουμε το πρόβλημα, όπως και τη γυναικοκτονία.
  Δικιο, είναι και νέα λέξη αλλά επειδή ξαναμπήκε, κόλλησα και δεν το πήγα προς τα κει, κακώς, αφού και η κατάσταση χειροτέρεψε κι ο Τσιάρτας πέρα βόσκει.

 138. Πέπε said

  Καλή χρονιά κι από μένα!

  Τεό, θεωρώ εντελώς τραβηγμένο από τα μαλλιά το να θεωρήσει κανείς ότι υπάρχει υπαινιγμός για εξώγαμο. Το ξανάγραψα άλλωστε. Το κόνσεπτ είναι: «αν θεωρείς πιστευτό κάτι τόσο απίθανο όσο το να συλλάβει μια γυναίκα μυρίζοντας τον κρίνο, είσαι αφελής και ανόητος. Αν όμως επιπλέον αρνείσαι να πιστέψεις κάτι άλλο, που αποδεικνύεται κάθε μέρα μπροστά σου εμπειρικά και λογικά, τότε είσαι κάτι ακόμα χειρότερο από ανόητος».

  Το να προσθέσουμε επιπλέον στο παραπάνω σκεπτικό ότι «αφού δε συνέλαβε ούτε από τον κρίνο ούτε από τον άντρα της, άρα θα συνέλαβε σε εξωγαμιαία σχέση» είναι εντελώς δικό σου. Γιατί το θεωρείς πιθανό; Αν είχε την πρόθεση να προσβάλει ευθέως τα θεία, ποιο κίνητρο μπορεί να τον ώθησε;

  Διότι αν δεν είχε (όπως υποστηρίζω) τέτοια πρόθεση, τότε για όλο το υπόλοιπο είναι πολύ σαφές τι κίνητρο είχε: υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας τόσο ανόητοι όσο περιγράφει το σκίτσο, και ο σκιτσογράφος (ο μεμίστας τέλος πάντων) καταδεικνύει, με τη σάτιρα, το κραυγλέα ανόητο λάθος τους. Προσδοκώμενο αποτέλεσμα: να συμβάλει ώστε ίσως κάποιοι να βάλουν μυαλό.

  Με την προσβολή των θείων τι μπορεί να προσπαθούσε να πετύχει;

  Η γνώμη μου: τίποτε, άρα δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει, και γι’ αυτό δεν το έκανε. Άλλο έκανε, ξανακοίτα προσεκτικότερα.

 139. Της Μηχανής Ραψίματα said

  #136 Χαρούλα εδώ γύρω είμαι κι εγώ 😁, αντεύχομαι καλή χρονιά 🎉🎉 με υγεία, συμπόνια και ομόνοια !!

 140. Theo said

  @138:
  Τα έχω ξαναγράψει, Πέπε. Ο Μόσιαλος ήθελε να χτυπήσει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και να σατιρίσει τους αντιεμβολιαστές και να προσβάλει τους χριστιανούς, επιδεικνύοντας πόσο προχώ και φωταδισμένος είναι. Η απουσία ενσυναίσθησης τον οδήγησε εκεί. Όπως λέει κι ο ποιητής: «τό πιθανότερο εἶναι, βέβαια, ὑπεροψίαν καί μέθην· ὑπεροψίαν καί μέθην θά εἶχεν ὁ Δαρεῖος.»

  Αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη και δεν θέλω να συνεχίσω. Καλή χρονιά, με ό,τι καλό επιθυμείς σου εύχομαι.

 141. Aghapi D said

  Καλημέρα
  Καλή χρονιά
  Εύχομαι τα καλύτερα σε όλες και όλους
  Όσο για τον επάρατο ιό, δυστυχώς με τις ευχές δέν χτυπιέται, αλλά ας ελπίσουμε…

  Για τη γυναικοκτονία, το περίμενα

 142. 133, 134

  Καλά τα λέτε. Ενάντια στην ενδοοικογενειακή (134) και την εξωοικογενειακή (133) βία…
  Καλή χρονιά.

 143. Ο αλγόριθμος FB καλά κρατεί.
  Χθες ανέβασα στο ιστολόγιό μου τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μας για τη λέξη της χρονιάς σαν ρελέ για να το μεταφέρω στο FB προφίλ μου. Και το έκανα, μαζί με την ωραία εικόνα.
  Προσέγγισε μόνο τέσσερα άτομα. Όμως, για σύγκριση να πω πως, στην ευχετήρια κάρτα μου, επίσης στο προφίλ μου, είχα 111 λάικ και 47 σχόλια. Συμπέρασμα: ο αλγόριθμος FB καλά κρατεί.
  Καλή χρονιά στο Νίκο και σε όλ*ς τ*ς φίλ*ς.

 144. ΣΠ said

  125
  Ίσως αν είχε μόνο ένα ανεστραμμένο ♀ να λειτουργούσε καλύτερα. Τα πολλά μπλέκονται μεταξύ τους και δεν φαίνονται καλά.

 145. Έλα Παναγία μου, από το σχολείο που έκανα παρέα με δυο θεούσες είχα να ακούσω το όνομα του Βεριτη!
  Καλή πρωτοχρονια, άλλο κακό να μη μας βρει.

 146. Pedis said

  Με τις καλύτερες ευχές για τον ιστολόγο και όλους τους σχολιαστές.

  Ο θεός της Ελλάδας να μας έχει γερούς και να μας δίνει έμπνευση, φώτιση και όρεξη να διασκεδάζουμε και να σχολιάζουμε και το νέο έτος μαλακιούλες σαν κι αυτή

 147. Pedis said

  # 133 – Γκρεμίζεται η φαμίλια-βδέλλα, ρε; Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι.

  Άντε και ι μιλιόρι αγγούρι για το νέο έτος … 😋

 148. 147# Αμάν, μια ευχή έκανα κι αμέσως να μου την ποφτώσεις 😜
  Άντε λοιπόν, γκουντγίαρ και μισλέν και κοντινένταλ.

 149. Νίκος said

  Η πρώτη φέτος ήταν ανδροκτονία πάντως.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Η απουσία ενσυναίσθησης τον οδήγησε εκεί.»
  Σ’ αυτό συμφωνούμε, Theo. Δεν είχε κανέναν λόγο, και μόνο για λόγους ευγένειας, να αναρτήσει αυτό το σκίτσο τέτοιες ημέρες. Αλλά είχε το δικαίωμα να το κάνει, υπάρχει και το δικαίωμα στην αγένεια, το οποίο δεν είναι μηνύσιμο. Το κράξιμο ήταν αρκετό, η ιερή αγανάκτηση και οι μηνύσεις περιττεύουν.

 151. raf said

  Καλή χρονιά σε όλους!

  Είχα ψηφίσει μονάχα τη «γυναικοκτονία» χωρίς να ελπίζω πως θα αναδειχθεί λέξη της χρονιάς.

 152. Μαρ said

  Καλή Χρονιά σε όλους, όλες, όλα!

  Εγώ ψήφισα την γυναικοκτονία, ελπίζοντας να βγει όσο πιο πάνω γίνεται, μήπως αρχίσει να
  είναι όλο και περισσότερο λέξη στα μάτια όσων το αμφισβητούν και μαζί και του κορέκτορα που
  μου την κοκκινίζει.

  Λέξη του 2022 το κουηρ (εξίσου μου την κοκκινίζει ο κορέκτορας), το χουμε;

 153. sarant said

  Καλή χρονιά και από εδώ

  152 Λες; Γιατί όχι, βέβαια.

 154. BLOG_OTI_NANAI said

  Στην τηλεόραση μιλούσε για τον δολοφόνο «με το καρότσι σούπερ μάρκετ» που σκότωσε 4 γυναίκες, και έλεγε «γυναικοκτονίες», αλλά νομίζω ότι ο όρος δεν αναφέρεται σε οποιονδήποτε θάνατο γυναίκας. Αυτός μάλλον λέγεται κατά συρροή δολοφόνος.

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  154:Ως συνήθως, υπάρχει ο φόβος της ανεξέλεγκτης χρήσης του όρου. Να γίνει άλλη μια λέξη-καραμέλα.

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  150: «η ιερή αγανάκτηση και οι μηνύσεις περιττεύουν«.

  Για μια τέτοια περίσταση νομίζω ότι μόνο οι μηνύσεις περιττεύουν. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε ούτε λογοκρισία, ούτε κάποια μορφή ηθικής πίεσης για αυτολογοκρισία. Όποιος δυσανασχετεί, δικαιούται και να το εκφράζει και δημοσίως. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης αυτού του δικαιώματος οφείλει να μας βρίσκει όλους αντίθετους.

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  155: Σωστό.

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  156:Συμφωνώ. Και οι κρίνοντες κρίνονται. Αρκεί να τηρείται το μέτρο.

 159. spyridos said

  Μπράβο άλλη μια φορά στον Νικοκύρη και στον Στάζιμπο για την οργάνωση.
  Και μία ψήφο να είχα αυτή τη λέξη θα ψήφιζα.
  Με τα δικά μου κριτήρια η επιλογή είναι αντιπροσωπευτική.
  Κάθε αποτέλεσμα ψηφίσματος αφορά εκείνους που ψηφίζουν.
  Φυσικά τους αναγνώστες του ιστολογίου εδώ.
  Οχι τους λιμενεργάτες της Αλεξανδρούπολης, τους βαμβακοπαραγωγούς της Λάρισας ή τους ταξιτζήδες της Λαμίας, τρία τυχαία παραδείγματα.

 160. π2 said

  Λέξη της χρονιάς για το Λεξικό της Οξφόρδης: vax.

  https://languages.oup.com/word-of-the-year/2021/

  Χαριτωμένο παίγνιο είναι και η δημιουργία λέξεων για την επόμενη χρονιά. Το Politico φτιάχνει μερικές: https://www.politico.eu/article/2021-words-what-all-the-cool-eurocrats-will-be-saying-next-year/?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1641046124

 161. Χαχαχά, καλό το παίγνιο του Politico!

 162. ymalliaros said

  Καλημέρα και καλή χρονιά
  Δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια, ούτε το χτεσινό (εννοείται ούτε το σημερινό). Αλλά νομίζω πως το https://www.greekteachers.gr/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B4/?fbclid=IwAR1jhSfb8GGmruL2BoIq3qax9SmdiQEdz6_PfNsdCZQlWwyPvBgdd5QilVg
  είναι ενδιαφέρον οπότε το βάζω λίγο πριν την επιβίβαση!

 163. Γιάννης Ιατρού said

  Μια χαρά τα είπε ο Νίκος σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο (10:00 – 11:00 «Έρθεν η ώρα μας» με τον Θανάση Λαζαρίδη, Στο Κόκκινο 105,5)👍

 164. π2 said

  Τα ύστερα του κόσμου:

  https://pbs.twimg.com/media/FIGSVMtXwAE9OcR?format=jpg&name=medium

 165. Γιάννης Ιατρού said

  Έρεψε ο Πάνος ρε συ! Πού ΄ναι τα ωραία του που γέμιζαν το μάτι… Τώρα σπορτιφ, με τρεντυ μπλουζάκια κλπ. Ξανανιώνεις μόλις αφήσεις την πολιτική…😎

 166. aerosol said

  Στο μεταξύ η φιλόδοξη προσπάθεια του τύπου στον Άγιο Παντελεήμονα να μεγαλώσει ιλιγγιωδώς το σκορ κάνοντας μπουμ σε ολόκληρη πολυκατοικία (πηγαίνοντας τη γυναικοκτονία κάμποσα επίπεδα παραπέρα) απέτυχε. Αλλά το άθλημα θα τον θυμάται με συγκίνηση.

 167. sarant said

  164 Καλέ, μισός έμεινε αυτος!

  163 Νάσαι καλά Γιάννη!

 168. Πέπε said

  167

  Και διπλός σε χρόνια.

 169. Απολογισμός μετά την επιστροφή στη βάση.
  162 Ευτυχώς που έγραψα τις συνθήκες που σχολίαζα. Τόχε βάλει η Χαρούλα από προχτές (στο 95) αλλά πού εγώ. Κι είναι το δημοτικό στο χωριό πούχα δουλέψει αναπληρωτής στο 91-92! Και εστιάζει και σ’ αυτό που λέει ο Μπλογκ στο 154

  Πάω γι’ άλλα…

 170. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτό π.χ. δεν έχει σχέση με γυναικοκτονία, αλλά καταδικαστέο είναι βεβαίως Αντιεμβολιαστής βγήκε θετικός, η σύζυγός ζήτησε να φύγει από το σπίτι και εκείνος την ξυλοκόπησε. 😡
  Γιατί αν ήταν μυικά πιό δυνατή απ΄αυτόν, δεν θα τολμούσε να σηκώσει χέρι…. Τσαμπουκάδες δεν χρειάζονται

 171. leonicos said

  140 τεό συμφωνώ

  Όπως λέει κι ο ποιητής: «τό πιθανότερο εἶναι, βέβαια, ὑπεροψίαν καί μέθην· ὑπεροψίαν καί μέθην θά εἶχεν ὁ Δαρεῖος.»

 172. leonicos said

  Η υπεροψία είναι μια ιδιότυπη μορφή μέθης

 173. leonicos said

  119 Theo

  Αναφέρομαι στο τελευταίο εδάφιο του Ματθαίος Α΄

 174. leonicos said

  138 Πέπε

  Αν είχε την πρόθεση να προσβάλει ευθέως τα θεία, ποιο κίνητρο μπορεί να τον ώθησε;

  Δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τα θεία. Σατύρισε ανοήτως ένα κείμενο. Και υτό είναι που δεν δέχομαι, διότι τα κείμενα δεν απαντούν. Είναι σαν τον Διογένη που ζητούσε ελημσύνη από τ’ αγάλματα. Αυτό ήξερε γιατ΄το κάνει. Ο Μόσιαλος δεν ήξερε. άλλα ήθελε και άλλα έκανε, και αυτό δεν είναι αποδεκτό από ένα πρόσωπο του κύρους του

 175. Theo said

  @173:
  Ναι, το κατάλαβα, Λεώνικε 🙂

 176. Καλλιόπη said

  Κρίμα που δεν πρόλαβα να λάβω μέρος! Θα μου άρεσε να υπήρχε και η λέξη «στυλεός» ή μήπως «στειλεός»;

 177. Γιάννης Ιατρού said

  176 : 👉👉 https://sarantakos.wordpress.com/2022/01/05/steileos/ 😉

 178. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Νίκος Σαραντάκος συνομιλεί με τον Νίκο Ξυδάκη στις 7 Ιαν. 2022, στο ραδιόφωνο «Στα Κόκκινο 105,5» για την λέξη της Χρονιάς

 179. sarant said

  178 Α μπράβο Γιάννη!

 180. FocalPoint said

  Αγαπητέ Νίκο, δεν το πήρα είδηση εγκαίρως τη λέξη της χρονιάς του ιστολογίου σου… Σημειώνω εδώ λέξεις του 2021 από το Βικιλεξικό, διαλεγμένες από τις πρώτες 100 με τη μεγαλύτερη ζήτηση (με εξαίρεση λέξεις αρχαίων ελληνικών και συνηθισμένες λέξεις): διεμφυλικός, αμβλύνω, ένδεια, αλλοτρίωση, ανιδιοτελής, εριστικός, εφήμερος, εμπάθεια, ρηξικέλευθος. Δεν έχουν προκύψει από ψηφοφορία, αλλά από τα στατιστικά αναγνωσιμότητας. Για περισσότερες λεπτομέρειες και δημοφιλείς λέξεις ανά μήνα δείτε Βικιλεξικό:Βικιδημία/2022#Zeitgeist_-_επίκαιρες_λέξεις_του_Βικιλεξικού_2021

 181. sarant said

  180 Α, ευχαριστούμε πολύ!

 182. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.2020mag.gr/themata/4856-vinteo-sok-limenikoi-eironeyontai-ti-dolofonia-tis-karolain-kai-asteieyontai-me-gynaikoktonies-video

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: