Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καλή χρνιά σε λες και λυς, με υγεία και αγάπη!

Posted by sarant στο 1 Ιανουαρίου, 2022


Εδώ και λίγες ώρες έχουμε μπει στο 2022 κι έτσι έχουμε αλλάξει χρόνο.

Όπως και η περυσινή, έτσι και η φετινή πρωτοχρονιά είναι ιδιαίτερη, όπως ιδιαίτερη ήταν και η χτεσινή παραμονή, μέσα στον φόβο της παραλλαγής Όμικρον -άρα και, για κάποιους τουλάχιστον, χωρίς το παραδοσιακό ξενύχτι. Οπότε, το σημερινό άρθρο κάποιοι θα το διαβάσουν νωρίτερα απ’ό,τι άλλες χρονιές.

Οσοι το διαβάσετε νωρίς, μη νομίσετε ότι φταίει που δεν ήπιατε τον δεύτερο καφέ. Πράγματι, ο τίτλος είναι λειψός -ακριβέστερα, λιπογραμματικός, αφού λείπει ένα συγκεκριμένο γράμμα, το Ο. Συνεχίζουμε, βλέπετε, το αστείο και ευχόμαστε η χρονιά που ανέτειλε να είναι χωρίς Όμικρον. (Και χωρίς Δ, εδώ που τα λέμε, αλλά για να φανεί αυτό θα έπρεπε να γράψω το ύ χιλίάες εικσιύ ολογράφως!)

Φέτος είναι η δέκατη τρίτη πρωτοχρονιά του ιστολογίου -που ελπίζω να μην ειναι γρουσούζικη. Πάντως, επειδή είμαι άνθρωπος συντηρητικός θα τηρήσω και φέτος μια παράδοση που αρκετές φορές ακολουθώ αν και όχι ανελλιπώς. Έτσι, όπως και πέρυσι και πρόπερσι και προηγούμενες πρωτοχρονιές το θέμα του σημερινού πρωτοχρονιάτικου άρθρου είναι πρωτοχρονιάτικες γελοιογραφίες από περασμένες χρονιές, από την αντίστοιχη χρονιά προηγούμενων δεκαετιών, δηλαδή από χρονιές που πιάνουν τον ίδιο λήγοντα, σε 2 -και συγκεκριμένα από το 1972, το 1982, το 1992, το 2002 και το 2012.

Και ξεκινάμε από το 1972. Μέσα στη δικτατορία, τα περιθώρια για σχολιασμό της εσωτερικής πολιτικής σκηνής ήταν ανύπαρκτα (και ποια πολιτική σκηνή, άλλωστε), οπότε οι γελοιογράφοι σχολίαζαν την εξωτερική πολιτική.

Aπό το πρωτοχρονιάτικο φύλλο του Βήματος, λοιπόν, της 1.1.1972, το πενάκι του Φωκίωνα Δημητριάδη σχεδιάζει μια πρωτοχρονιάτικη «συνάντηση κορυφής».

Αριστερά ο Ρίτσαρντ Νίξον, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεξιά ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, και στη μέση ο πρόεδρος Μάο της Κίνας, δίνουν τα χέρια και ο Μάο εκφράζει την ευχή να πάνε καλά οι δουλειές των βιομηχανιών όπλων, ενώ σε λυτά χαρτιά βλέπουμε τα διάφορα σημεία έντασης και συγκρούσεων στον πλανήτη, Πακιστάν-Ινδία, Μέση Ανατολή, Βιετνάμ.

Ο Μάο κρατάει επίσης το κόκκινο βιβλιαράκι με τις σκέψεις του, ενώ ο Μπρέζνιεφ φοράει ρώσικο πουκάμισο.

Πράγματι, το 1972 ανέτειλε με υποσχέσεις για ύφεση και χαλάρωση των ψυχροπολεμικών εντάσεων. Δεν έγινε κάποια διάσκεψη κορυφής τον Δεκέμβριο του 1971, αλλά υπήρχαν εντονότατες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους δυτικούς ηγέτες, ενόψει της προγραμματισμένης διάσκεψης κορυφής του Μαΐου 1972 που έγινε στη Μόσχα ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών και συνθηκών (όπως για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους). Προηγήθηκε η ιστορική επίσκεψη του προέδρου Νίξον στην Κίνα.

Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1971, σε προετοιμασία των συναντήσεων αυτών, ο Νίξον είχε συναντηθεί με διάφορους ηγέτες, πχ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Έντουαρντ Χηθ στη Βερμούδα.

Να προσέξουμε την απλή καθαρεύουσα που χρησιμοποιείται (συνάντησις, βιομηχανίαι).

Η γελοιογραφία του 1982 είναι από τις τυποποιημένες που εικονογραφούν τη διαδοχή των χρόνων, με τον παλιό χρόνο να δίνει τη σκυτάλη στον νέο. Συχνά, ο χρόνος που φεύγει παρουσιάζεται γέρος και ο καινούργιος χρόνος βρέφος ή μικρό παιδί. Εδώ έχουμε άλλη εικόνα όμως:

O Bαγγέλης Παυλίδης, στη γελοιογραφία που δημοσίευσε στην Ελευθεροτυπία στις 4.1.1982 παρουσιάζει τον καινούργιο χρόνο σαν δρομέα ταχύτητας, που προσπαθεί να ξεχυθεί με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα, αλλά έχει βαρίδι στο πόδι του το 1981, τον παλιό χρόνο.

Η σοφή κουκουβάγια που συνόδευε συχνά τις γελοιογραφίες του Παυλίδη, είδος άλτερ έγκο του γελοιογράφου, συμπαραστέκεται: Κουράγιο φίλε…

Επειδή ο Παυλίδης (1944-2018) αποσύρθηκε από τη γελοιογραφία σχετικά νωρίς και στράφηκε σε άλλα είδη σκίτσου και εικονογράφησης, δεν είναι και τόσο γνωστός. Δείτε όμως την ιστοσελίδα του, που εξακολουθεί να είναι προσπελάσιμη -ας πούμε, τη σελίδα όπου εξηγεί τη γέννηση της κοιμωμένης κουκουβάγιας.

Το 1992 είχε κάτι κοινό με το 2022 -και τότε είχαμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη, τον πρεσβύτερο βέβαια.

Η γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη που βλέπετε δημοσιεύτηκε στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της Αυγής, την 1.1.1992:

Θα θυμάστε βέβαια ότι ο Κωνστ. Μητσοτάκης είχε τη φημη κατσικοπόδαρου. Οπότε, κανείς δεν τον ήθελε για ποδαρικό στο σπίτι του. Οι φήμες ότι η ιδιότητα αυτή μεταδίδεται κληρονομικά από πατέρα σε γιο ελέγχονται -άλλωστε η δεισιδαιμονία δεν είναι καλό πράγμα, φέρνει γρουσουζιά.

Και αλλάζουμε αιώνα (και χιλιετία) και ερχόμαστε στην πρωτοχρονιά του 2002. Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου από τα Νέα, φύλλο της 2-1-2002.

Tην πρωτοχρονιά του 2002 δεν αλλάξαμε μονάχα χρόνο αλλά και νόμισμα, αφού μπήκε σε κυκλοφορία το ευρώ. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, αν θυμάμαι καλά, ολοκληρώθηκε και ο πρώτος κύκλος του Μπιγκ Μπράδερ (με Πρόδρομο και Τσάκα δεν ήταν;).

Οπότε, ένας αυστηρός μεσήλικας πετάει έξω από το σπίτι, στο κρύο και στο χιόνι, τη δραχμούλα. Και όπως διευκρινίζει ο αρχετυπικός τσολιάς, δεν είναι ο Μπιγκ Μπράδερ αλλά ο Μπιγκ Φάδερ, η ΕΕ (που κατ’ εξαίρεση εδώ γελοιογραφείται ως άντρας, αφού συνήθως τη βλέπουμε σαν γυναικεία, μητρική φιγούρα).

Η πεντάδα μας ολοκληρώνεται με το 2012. Χρόνια μνημονίων και τρόικας, κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σκίτσο του Στάθη (Σταυρόπουλου) από το Παρόν, φύλλο της 1.1.2012.

Οι χειμαζόμενοι πολίτες ζητούν από τον Αγιοβασίλη άλλος τον μισθό κι άλλος τη δουλειά που έχασαν, κι ένας γερμανοπρεπής αξιωματικός τους το ξεκόβει: Δεν υπάρχει Αγιοβασίλης!

Αυτά, τότε.

Σήμερα έχουμε άλλα ντράβαλα, έχουμε όμως και τα ίδια τα παλιά. Σε καμιά εικοσαριά χρόνια όμως θα τα ανασκοπούμε, σε κάποιο αντίστοιχο πρωτοχρονιάτικο άρθρο, και θα γελάμε.

Τι θα μας φέρει το 2022 δεν το ξέρουμε, αλλά ελπίζω και εύχομαι του χρόνου τέτοιον καιρό να είμαστε πάλι όλοι εδώ και να τα λέμε όπως σήμερα.

Κατά τα άλλα, το ιστολόγιο εύχεται σε όλες και σε όλους που μας διαβάζουν καλή χρονιά, με υγεία και προκοπή, με αγάπη και αντοχή, με αλληλεγγύη και κουράγιο!

Advertisement

184 Σχόλια προς “Καλή χρνιά σε λες και λυς, με υγεία και αγάπη!”

 1. Καλή χρονιά !

 2. …το ύ χιλίάες εικσιύ … ==> το ύ χιλιάες εικσιύ…

 3. atheofobos said

  Δυστυχώς ο Βαγγέλης Παυλίδης έχει πεθάνει από το 2018 και δεν έχει στραφεί σε άλλα είδη σκίτσου και εικονογράφησης, αλλά στην εικονογράφηση πλέον αρχαγγέλων με ή χωρίς κρίνα!
  https://www.kathimerini.gr/society/958079/pethane-o-skitsografos-vaggelis-paylidis/

 4. Voyageur autour de la chambre said

  Καλή χρονιά σε όλους!
  (Να τολμήσω να πω και «με υγεία»; )

 5. ΣΠ said

  Καλή χρονιά!

 6. ΣΠ said

  Μια σύντομη ανασκόπηση τις χρονιάς που πέρασε μέσω ταινιών της Φίνος Φιλμ.

 7. O palios said

  Ευχομαι ολοψυχα ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε ΟΛΟΥΣ και ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ

 8. Κώστας said

  Καλή χρονιά!

 9. Costas X said

  Καλή χρονιά σε όλους, ή έστω καλύτερη !

 10. Alexis said

  Καλή χρονιά σε όλους!

 11. Costas Papathanasiou said

  Καλή χρονιά- με αγάπη, υγεία
  και ευτυχίας… πανδημία!

 12. Παναγιώτης Κ. said

  Λιπογραμματικός!
  Λέξη και αυτή! Ό,τι πρέπει για ένα γλωσσικό ιστολόγιο.

  Καλή χρονιά και η προηγούμενη διετία να είναι απλά μια κακή ανάμνηση.

 13. Alexis said

  Σκέφτομαι ότι το 2022 είναι μια χρονιά με τρία όμοια ψηφία και ότι η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν το 2000.
  Η επόμενη θα είναι το 2111.
  Όσο για «καρέ» θα περιμένουμε πολύ, μέχρι το 2222 🙂

 14. Καλη μέρα και καλή χρονιά

  Στον πρώτο ΜπιγκΜπράδερ πληροφορήθηκα -γιατί ποτέ δεν είδα επεισόδιο- πως είχε νικήσει ο παιδικός φίλος Τσόμπε ( Κλεάνθης για όσους δεν τον ήξεραν )

 15. Νέο Kid said

  14. Σ ένα μηνάκι όμως θα έχουμε πενταρέ του 2 , που κερδίζει το καρέ! 😀
  2-2-2022

  *Νικοκύρη, έχεις καμιά ιδέα γιατί οι Κυπραίοι λένε το 2 (στα χαρτιά ας πούμε, ή το διπλό στο 12Χ του ποδοσφαίρου) «βιολί»; Φκιολί με την κυπριακή εκφορά.

 16. ΚΑΒ said

  Καλή χρονιά με υγεία, χαρά, αγάπη και δημιουργικότητα σε όλους σας.

 17. ΣΠ said

  16
  Και τρεις βδομάδες μετά 6 δυάρια σε παλινδρομική ημερομηνία 22/02/2022

 18. Τώρα όσον αφρορά τις ευχές για τον νέο χρόνο-πέρα από την υγεία- από τότε που σταμάτησα να ψηφίζω υποστήριξα πως κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη μέχρι να πιάσουμε πάτο με Μητσοτάκη-κάθαρμα οπότε ξεκινάμε από την αρχή την σκυταλοδρομία. Μετά τον ακατανόμαστο όντως συνεχίστηκε η κυβερνητική παραδοση ανελλιπώς (ας μην παραμυθιαζόμαστε με την ΠΦΑ) δεν φανταζόμουνα όμως πως θα ξαναφτάναμε σε εκπρόσωπο της οικογένειας, τον Κούλη (αυτό ούτε ο πατέρας του δεν το φανταζότανε, ποντάριζε στην Ντόρα ) Βέβαια η κυβέρνηση της Νουδούλας θυμίζει σπίτι που δεν πέφτει γιατί δεν ξέρει από μεριά να πρωτοπέσει, οπότε ίσως η φετεινή χρονιά μας φέρει κάποιαν άλλη κυβέρνηση έστω λίγο πιο δοτική στις απατήσεις των δυο-τριών οικογενειών που ασκούν την πραγματική εξουσία χωρις να κατεβάζουνε εκπροσώπους στις εκλογές αλλά κάτι τύπους σαν τον Μπουμπούκο και τον Λεφτέρη

 19. ΣΠ said

  Ιδιαίτερες ευχές στους Βασίληδες και τις Βασιλικές, που γιορτάζουν σήμερα.

 20. ΣΠ said

  Ίσως ενδιαφέρει το επιτραπέζιο παιχνίδι Ντοπιαλαλιά.

 21. Κάποια σκότωσε τον σύζυγό της, στον τύπο γράφτηκε

  Η 55χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία με δόλο, όπως έγινε γνωστό επίσημα από την αστυνομία.

  Δηλαδή ο άνδρας είναι… άνθρωπος ή πρέπει να βάλουμε τώρα και τον όρο ανδροκτονία για να είμαστε πιο ακριβείς ; (γι αυτό δεν τον πήγα τον όρο γυναικοκτονία, θα προτιμούσα βία κατά των γυναικών)

  Η είδηδη από εδώ : https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/917287_egklima-sta-giannena-55hroni-mahairose-kai-skotose-ton-syzygo-tis

 22. sarant said

  Καλημέρα και καλή χρονιά! Χρόνια πολλά σε όλες και όλους και ακόμα περισσότερο σε όσες/όσους γιορτάζουν!

  18 Να το θυμηθώ για το άρθρο με τα 22άρια

  13 Έχουμε και άρθρο με λιπογράμματα

  Λιπογράμματα λοιπόν!

  3 Ωχ, είδα τον ιστότοπό του ζωντανό και παραπλανήθηκα….

 23. Λεύκιππος said

  0. Τι ακριβώς είναι το ρωσικό πουκάμισο που φορά ο Μπρέζνιεφ; Καλή χρονιά.

 24. sarant said

  24 Να, εδώ λέει:

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%BA%CE%B1

 25. LandS said

  16
  Θύμισέ μου να αστειευτώ την 22-2-2222

 26. Babis said

  Καλημέρα και καλή χρονιά

  Είμαι σίγουρος ότι το 2020 θα είναι ένα έτος προσοδοφόρο.

  Εντάξει τα σύμφωνα μπορεί να μην τα πετύχω αλλά για τα όμικρον είμαι σίγουρος 😛

  Τώρα που το ξαναδιαβάζω είναι κάπως γυμνασιακό αστείο αλλά θα το αφήσω.

 27. Γιάννης Ιατρού said

 28. LandS said

  Χρόνια πολλά σας είπα; Δεν σας είπα. Χρόνια σας πολλά σε όλους και όλες.,

  22
  Εσύ σήμερα τι έχεις πάθει; Και ένας άνδρας άμα δολοφονήσει τη γυναίκα του για να τη κληρονομήσει ή επειδή με το σόι της του φάγανε την επιχείρηση ή επειδή τρελλάθηκε, κάτι τέλος πάντων τελείως διαφορετικό από το δεν υπέκυπτε στις σεξουαλικές του απαιτήσεις, είχε συχνά πονοκέφαλο και δεν του καθότανε, τον κεράτωνε, ήθελε να τον αφήσει, τον χώρισε, ή τη παίνεψε ο Μενούσης, ανθρωποκτονία θα ήταν και όχι γυναικοκτονία.

 29. π2 said

  Η γενική δυσθυμία βρίσκει την κατάλληλη απεικόνιση στη σύνθεση μεταξύ των «εορτασμών» στον Λυκαβηττό, στο Σύνταγμα, και στα σπίτια μας:

  Στον Λυκαβηττό, η δήθεν γκλαμουριά του δημάρχου, προστατευμένη από τα ΜΑΤ, τα ΜΑΤ που φρόντισε να ευλογήσει ο πρωθυπουργός (και η Λατινοπούλου), ερήμην του κόσμου, παρά την κατακραυγή του κόσμου, με λαμπερά, κούφια χαμόγελα.

  Στο Σύνταγμα, χωρίς ήχο και μουσικές, μόνο με το βουβό εορταστικό ντεκόρ ωρών καταστημάτων, εκατοντάδες κόσμου, κυρίως νεαροί μετανάστες, με αυτοσχέδια γέλια και τα κινητά για να δουν πότε αλλάζει ο χρόνος. Αμήχανη αλλά κάπως πιο εορταστική εικόνα.

  Στα σπίτια, οι τηλεθεατές, μια-μια οικογένεια (άντε έως δυο-τρεις), με ζάπινγκ στην τηλεόραση και στις βιντεοκλήσεις (με πολλούς στην άλλη άκρη της οθόνης σε καραντίνα), με ζάπινγκ στα πυροτεχνήματα από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες (από δω: πιο ωραία του Νιάρχου, μετά Πειραιάς, μετά Αθήνα, πολλά μεμονωμένα από έγκλειστους στις ταράτσες, λες και είναι Πάσχα).

  Η μάλλον δεν υπάρχει σύνθεση των εικόνων. Ασύμπτωτες κι αποσπασματικές είναι.

  Καλή χρονιά. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον.

 30. @ 14 Alexis

  Θα το χαρώ πολύ το 2222 επειδή μου θυμίζει τον πρώτο μου μισθό σε δραχμές…. 🙂 Ευχές.

 31. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @24, 25. Ἐκτός ἀπό αὐτήν τήν -ὀρθή κι ἐπίσημη- ὀνομασία, νομίζω πώς τό λέγανε (πρίν πολλά πολλά χρόνια, κάποιοι συγγενεῖς πού ἦρθαν μέ εἰδική ἄδεια ἀπό τήν τότε ΕΣΣΔ) καί καζάσκα, προφανῶς ἀπό τό ὄνομα τοῦ ὁμώνυμου χοροῦ, τοῦ ὁποίου οἱ χορευτές τό φοροῦσαν..

  Καλή χρονιά! Χρόνια πολλά!

 32. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους.
  Ο καημένος ο Κώστας Μητσοτάκης ήταν τριτοκλασάτος γκαντέμης εν συγκρίσει με τον ολυμπιονίκη γιο του. Μια λειψυδρία όλη κι όλη κατάφερε επί των ημερών του και του βγήκε τ’ όνομα. Ενώ ο γιος του, ε; 😊

 33. ΚΑΒ said

  Ο Μάο γιατί γελά επιδεικτικά; τους κοροϊδεύει; Έχει και το πάνω χέρι στη χειραψία, βρίσκεται και στην κορυφή του τραπεζιού. Εγώ τελικά κάνω κουμάντο;

 34. Πέπε said

  Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!

  @32:

  Καθώς «κοσοβορότκα» είναι δύσκολη λέξη για τον ελληνόφωνο, μπορεί να το είπαμε καζάσκα απλώς επειδή είναι μια πιο εύκολη και πιο οικεία ρώσικη λέξη, με κάποια ελάχιστα κοινά σημεία στις συλλαβές. Όπως πολλοί λένε τις ματριόσκες μπαμπούσκες (μπαμπούσκα δεν υπάρχει καν ως λέξη, υπάρχει η μπάμπουσκα, που σημαίνει άλλο πράγμα, αλλά που είναι εύκολη!)

 35. Κουνελόγατος said

  Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους και όλες.

 36. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @35. Αὐτό ἀκριβῶς ὑπονοοῦσα! 🙂

 37. Λεύκιππος said

  Κοσοβορότκα Κάτι μάθαμε και σήμερα, πρώτη μέρα του χρόνου.

 38. # 29 b

  Σταύρο, δεν συμμερίζομαι την άποψή σου, θυμίζει νομικούς όρους όπως υπηκοότητα να σημαίνει..ιθαγένεια. Η απλή ερμηνεία της λέξης ξέρεις πως είναι ο φόνος μιας γυναίκας, ούτε από ποιόν/αν, ούτε το κίνητρο καλύπτονται από τον όρο.

 39. Διονύσης said

  Καλή Χρονιά με Υγεία!!!

 40. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  27 Το 2022 μάλλον

  33 Εδώ που τα λέμε…

 41. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νόμιζα πώς αὐτά τά «λιπογράμματα» -πού δέν μοῦ προκάλεσαν κανένα θετικό ἐνδιαφέρον-, ἦταν μόνο Σαραντακικά παιχνίδια. Μέχρι πρότινος..

  Ἀνταλλαγή μηνυμάτων μέ τόν μικρό μου γιό:
  -Θέλεις νά σοῦ φέρω κάτι; Χρειάζεσαι τίποτε;
  -Νμζ τπτ..

 42. Alexis said

  #16, 18: Ε άμα το πάμε έτσι, το «φλος ρουαγιάλ» ήταν στις 11/11/1111 με 8 όμοια.
  Και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί ποτέ.🙂

 43. ΣΠ said

  43
  Όχι και ποτέ. Μόνο 10000 χρόνια μετά.

 44. ΣΠ said

  45
  Λιγότερα. 9000 χρόνια (8089 από φέτος).

 45. Νίκος Κ. said

  Τον Φεβρουάριο του 1972 ο Νίξον ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το Πεκίνο. Τον Μάιο του 1972 ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε τη Μόσχα.

  Πενήντα χρόνια μετά, και ενώ τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Νίξον στο Πεκίνο τα βλέπουμε σήμερα στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη της Κίνας, σύντομα θα έχουμε τη συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν και την προσπάθεια επαναοριοθέτησης της κατάστασης στην Ουκρανία και την ανατολική Ευρώπη.

  Τότε οι ΗΠΑ έγιναν η κυρίαρχη πλευρά στο τρίγωνο ΗΠΑ – ΕΣΣΔ – Κίνα. Σήμερα τείνουν να γίνουν η αδύνατη πλευρά στο τρίγωνο ΗΠΑ – Κίνα – Ρωσία.

  Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

 46. odinmac said

  Καλή Χρονιά, Χαρούμενη η Χρυσή Πρωτοχρονιά!

 47. odinmac said

  Well…

 48. odinmac said

  Τελευταία προσπάθεια

 49. odinmac said

  Απίστευτο! i give up…

 50. Καλημέρα, καλή χρονιά κι από δω!

 51. Spiridione said

  Καλή χρονιά και υγεία σε όλους.
  Η νέα χρονιά, μιας και λεξιλογούμε, μπήκε με μια νέα λέξη: florona ή flurona.
  Ας ελπίσουμε να μην είναι κάτι που θα μας απασχολήσει.

 52. Καλή χρονιά!

  12: Είναι λίγο χαζή η τροποποίηση του αυθεντικού https://www.britishmuseum.org/collection/object/G_1857-1220-434

 53. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλή χρονιά! με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία σε όλους/ες.

  Ρε μαν, που διακοπεύεις; σε κανένα σαλέ στις Άλπεις; παρομοίως και για σένα οι ευχές! 😉

 54. Georgios Bartzoudis said

  Χρόνια Πουλλά σι όλνοι. Κινούργιους Χρόνους-κινούργιου κόσκινου πού να σι κριμάσου! Κι τα μάτια σας δικατέσσιρα: Μέχρι την παραμουνή τα Φωτα γκιζιρούν καρκαντζαλοί στου δρόμου! Τότι θα τ’ς διώξ(ει) Παπάς μι τουν Αγιασμό!

 55. Ρήγας said

  Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους και τις φίλες του ιστολογίου! Εύχομαι να είμαστε γεροί, να αυξανόμαστε και να διαβάζουμε για πολλά χρόνια ακόμα τα ενδιαφέροντα κείμενα και τα έξυπνα σχόλια όλων σας!

 56. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  Αλλάζει ο χρόνος κι είμαστε μπρος στην αυλόπορτά του
  υγεία (α)γάπη και χαρές να’ ναι το κέρασμά του.

  Μιαν αγκαλιά ευχές καρδιάς το νέο χρόνο στέλνω
  και βάνω για δεματικό ελπίδα και τσι δένω.

  Εύχομαι ’κείνοι π’ αγαπάς κι όλοι που σ’ αγαπούνε
  ολοχρονίς για λόγου σου μόνο καλά ν’ ακούνε.

  Του νέου χρόνου ζήτηξα μια χάρη και για μένα
  να σταματήσω να θωρώ κεφάλια μπλιό σκυμμένα.*

  Σ’ ένα φαράγγι άγνωστο το νέο χρόνο μπαίνεις
  γερός κι αβαροκάρδιστος να ‘σαι οντέ θα βγαίνεις.

  (Οι ευχετήριες αυτές μαντινάδες μου είναι παλιές, τις έχω στείλει σε αρκετούς κατά καιρούς. Ίσως να αποκαλύψουν την ταυτότητά μου σε κάποιους συμπατριώτες με καλό θυμητικό. 🙂 Θα χαρώ να έχω ένα σχετικό σήμα – δείγμα ότι διαβάζουν και το ιστολόγιο!)

  *Θα μπορούσε να επικαιροποιηθεί: αντί ‘μπλιό σκυμμένα’ -> ‘μασκωμένα’ 🙂

 57. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  56-57 Τα είχε κρατήσει η μαρμάγκα, συγγνώμη!

  56 Αύριο θα έχουμε τα στατιστικά του ιστολογίου για το 2021

  50 Τελικά ποιο βίντεο ήταν;

 58. Costas Papathanasiou said

  16β (Νέο Kid):
  Σχετικό μπορεί να είναι και το γεγονός ότι το βιολί κουρδίζεται ως διπλόχορδο(τσιφτετέλι) στα γλέντια.

 59. Alexis said

  #44: Α χα, Χα, έχεις δίκιο, το ξέχασα…😂

 60. Γιάννης Κουβάτσος said

  ΓΤ, καλή χρονιά, μπρο. Και… είπαμε : guarda e passa. 😉💚☘️🏆

 61. ΣΠ said

 62. odinmac said

  Συγγνώμη βρε Νίκο και η παρέα, θα δοκιμάσω άλλη μία φορά γιατί υπήρξε ένα θέμα με την πόρσε/γκράβαταρ και έκανα κάποιες προσπάθειες μπας και το λύσω.
  Δράττομαι και της ευκαιρίας που είναι ανάλαφρο ποστ για τα χρόνια πολλά.

  58γ εντάξει ένα απλό μουσικό με τρεις βιρτουόζους κιθαρίστες

  Το ανεβάζω ξανά και με τους δύο τρόπους, εάν δεν πατύχει και πάλι συγγνώμη

 63. ΣΠ said

  Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1972, σε προετοιμασία των συναντήσεων αυτών, ο Νίξον είχε συναντηθεί με διάφορους ηγέτες, πχ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Έντουαρντ Χηθ στη Βερμούδα.

  Μήπως του 1971;

 64. sarant said

  63 Πάλι τζίφος 🙂

  64 Ωχ, ναι

 65. 63:Δεξί κλικ πάνω στο βίντεο, μέσα στο YouTube και Copy Video URL

 66. aerosol said

  Καλή χρονιά!

 67. 64-65: Η Βερμούδα είναι ρέφερενς στο Πατήσι και τον κουραφέλκυθρο 😉

 68. Χαρούλα said

  Τις ευχές μου, να απολαύσουμε στην καινούργια χρονιά, όλα αυτά που αξίζουμε!
  Ιδιαίτερες ευχές στις Βασιλκούδες🙂, τους Βασίληδες, τις Εμμέλειες(+ κάποιες Αμαλίες).🧑🏻‍🎄🎄🎅🏻

 69. aerosol said

  #39
  Δεν είναι «άποψη» του Σταύρου. Η λέξη έχει συγκεκριμένη έννοια και μ’ αυτήν χρησιμοποιείται. Μπορεί να έχεις ετυμολογικές ενστάσεις ίσως, ή να προτιμούσες να έχει δημιουργηθεί άλλη για να εκφράζει αυτή την έννοια, αλλά μετά από τόσο μπλα μπλα εδώ μέσα και μόνο, ε, δεν πείθει το να δηλώνουμε πως δεν ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει.
  Θα υιοθετούσα και την ανδροκτονία αν προέκυπτε ως υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο, τουτέστιν με κάποια σημαντική συχνότητα. Αλλά το να μειώνεις το σκορ σε 18-1 (ΑΝ αποδειχθεί ανάλογο το κίνητρο και δεν το βγάλει οφσάιντ ο διαιτητής) βάζοντας γκολάκι στο 92′ για την τιμή των όπλων… δεν σε κάνει ομαδάρα. Άμα προσπαθήσουν περισσότερο οι κυρίες, τότε το συζητάμε.

 70. odinmac said

  66 Αυτό κάνω ( ή από την διεύθυνση πάνω στην μπάρα ψαξίματος), κάτι άλλο παίζει. Μάλλον επειδή το είχα σε λίστα ιδιωτική στο YouTube και υπήρχε ρύθμιση να μην κοινοποιούνται;
  Τώρα το άλλαξα, ελπίζω να είναι αυτό ( αν και δε νομίζω, στο κάτω κάτω δικά μου είναι τα βίντεο; ), πραγματικά τελευταία φορά ☺️ (θα βάλω ένα άλλο)

 71. Γιάννης Ιατρού said

  71: γράψε τον τίτλο να λυτρωθείς 🙂 🙂 🙂

 72. odinmac said

  72
  Εντάξει το βρήκε ο Stazybo στο 66

 73. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλή Χρονιά δημιουργική και χαρούμενη!

 74. odinmac said

  74 το βρήκες και αυτό, έχω δουλειά να κάνω, δεν μου μπήκε καλά η χρονιά!

 75. BLOG_OTI_NANAI said

 76. 78# Και σαπόρτ και σπόνσορ και μέντορ άμα λάχει ναούμ.

 77. Αιμ said

  Καλή χρονιά με υγεία για όλους

  Ίσως είναι καλός οιωνός πως μόλις βρήκα τρόπο να βλέπω νούμερα στα σχόλια και το μπλογκ όπως τόξερα. Ουφ

 78. Γιάννης Ιατρού said

  Ο Δημήτρης Μαρτίνος καιρό έχει να φανεί απ΄εδώ, αν μας διαβάζει, καλή χρονιά εύχομαι και υγεία🤗😉

 79. # 70

  Η ζημιά ξεκίνησε με τους στίχους του Σαββόπουλου «την νύχτα αυτή την λες εσύ φωτιά, εγώ την λέω δέντρο» ….

  Ο Νίξον στην Κίνα ενέπνευσε τον Τζον Ανταμς να γράψει την ομώνυμη όπερα που ανέβηκε στην Μετροπόλιταν όπερα

 80. Όπως και στα δικά μας βόρεια ιδιώματα, στα ρωσικά κανένα άτονο -ο- δεν προφέρεται σαν [ο]. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η …Μασκβά. Η косоворотка αποδίδεται φωνητικά ως [kəsəvɐrotkə] με τονιζόμενο το παχύ -ο-. Παχέα που λέ(γα)με ή μπόλντια όπως τα μπότια με το νερό.
  Πώς πρέπει να αποδίδεται η κοσοβορότκα;

 81. Καλή χρονιά με υγεία! Μακάρι η επόμενη παραμονή Πρωτοχρονιάς να είναι πιο φυσιολογική από τη φετινή.
  Εμείς βρεθήκαμε να έχουμε συμφάγει με θετικό κρούσμα τη Δευτέρα και μπήκαμε σε καραντίνα στο σπίτι μας, χωρίζοντάς το σε ζώνες μπας και δεν κινδυνέψει η κόρη μας που από τη Δευτέρα θα δουλέψει, αν δεν αλλάξουν όλα. Ακυρώσαμε τη συγκέντρωση που κάθε χρόνο κάνουμε εμείς, ανοίξαμε το τραπέζι με τις προεκτάσεις του και φάγαμε οι τρεις μας σαν αριστοκράτες. Οι δυο στη μιαν άκρη και η κόρη μας απέναντι και όσο πιο μακριά. Όσοι ξέρουμε συγγενείς και φίλοι έμειναν έτσι στα σπίτια τους μόνο με τους πολύ άμεσους συγγενείς. Ούτε πέρσι που δεν υπήρχαν εμβόλια, που υπήρχε καραντίνα δεν ήταν τόσο περίεργα.

 82. odinmac said

  Εντάξει παιδιά το βρήκα!

  Πιάνω ένα ρεμπετοτζάζζ (sic)

  Αν δεν πέτυχε βρίστε!

 83. Κιγκέρι said

  Ο επιμένων νικά. 🙂

  Χρόνια πολλά!

 84. Odinmac & φίλοι.

  Ο Παπαϊωάννου είναι συμπατριώτης μου από το Γκεμλίκ της Μικράς Ασίας.
  Λέω «συμπατριώτης» επειδή οι φίλοι των γονέων μας, Πρεβεζάνοι αλλά τουρκικής καταγωγής, εκτοπίστηκαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών από την Πρέβεζα στο Γκεμλίκ.
  Οι δύο πόλεις είναι αδελφές, κάπως. Το βράδυ που έφευγαν από το λιμάνι της Πρέβεζας, ο εκπρόσωπός τους ζήτησε συγγνώμη που δεν θα μπορούσαν να ξαναϊδωθούν οι φίλοι μεταξύ τους…

 85. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νομίζω ὅτι στό σκίτσο τοῦ Φωκίωνα Δημητριάδη τό χέρι τοῦ Μάο δέν εἶναι ἕνα ὁμόθυμα φιλικό χέρι, οὔτε εἶναι ἄνευ σημασίας τό [ἀχρείαστο ἀπό ταυτοτική ἄποψι] κόκκινο βιβλιαράκι στό ἄλλο χέρι. Ἀπ’ὅτι θυμᾶμαι, ἐκεῖνο τόν καιρό μᾶς ἔλουζαν μέ ἀντισοβιετικούς μύδρους σέ κλειστές προπαγανδιστικές παρέες -ἐμᾶς τά ἄσχετα καί ἄγνωμα πρωτοετάκια- οἱ κινεζόφιλοι μεγαλύτεροι συνάδελφοί μας: Ἡ προδοσία τῆς ΕΣΣΔ, ὁ πύξος καί ὁ δεῖξος Μπρέζνιεφ κλπ κλπ.

  Ἄρα, ἡ συμφωνία γιά τούς αντιβαλλιστικούς πυραύλους μᾶλλον δέν εἶχε τήν ἀποδοχή τῆς κομμουνιστικῆς Κίνας..

 86. aerosol said

  Αλήθεια, πως δεν συζητιέται ευρύτερα πως κλείνουμε εκατό χρόνια από το ’22;

 87. odinmac said

  47

  https://tokapiliostamoudania.blogspot.com/2009/10/blog-post_22.html

  https://mpouzoukimpouzouksides.blogspot.com/2016/12/papaioanou-giannis.html#

 88. Πέπε said

  84

  Τι λες τώρα!! Κι εγώ έχω βρεθεί σε καθεστώς εσωτερικής καραντίνας μέσα στο σπίτι, αλλά αυτό με τις τάβλες δεν το κάναμε, ούτε για πλάκα δεν το σκεφτήκαμε.

  Αν το πάρει κανείς πολύ τοις μετρητοίς, είναι φριχτό. Είναι όμως τόσο παράδοξο και αφύσικο, ώστε κάπου έχει και την πλάκα του, αί μιν δε γίνονται αυτά τα πράγματα (όπως και τόσα άλλα που δε γίνονται και τα κάνουμε κατά κόρον τα τελευταία δυο χρόνια). Ελπίζω να το είδατε και λίγο εύθυμα.

  Έχει κανείς εδώ σκεφτεί τη φάση να ήταν στο 2018 και να έβλεπε, στ’ αλήθεια ή ξερωγώ σε ταινία, έναν χώρο όπου όλοι είναι με μάσκες; Ή μια διαδρομή μέσα στην πόλη όπου σε κάθε είσοδο καταστήματος, σε κάθε τζάμι λεωφορείου, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό τοίχο, υπάρχουν μηνύματα για την προφύλαξη από ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, και για το ίδιο πρόβλημα να μιλάνε κάθε στιγμή του 24ώρου όλα τα ΜΜΕ και όλες οι παρέες;

 89. Πέπε said

  89

  Ε αυτή τη δουλειά θα κάνουμε κάθε χρόνο;

 90. odinmac said

  το 90 στο 87 🙂

 91. Triant said

  Καλή χρονιά με υγεία και καλή τύχη.

  84: Κοίτα να δεις. Και η γυναίκα μου ήρθε σε επαφή με κρούσμα και στο σπίτι μου ζήτησαν να ψιλο-απομονωθώ μέχρι να δούμε αν κόλλησε. Το σκέφτηκα και είπα πως δεν γίνεται να κάνουμε αυτή τη δουλειά συνέχεια. Έχει κρούσματα παντού γύρω μας και οι επαφές είναι αναπόφευκτες. Ας κολλήσω τώρα που έχω πρόσφατη την αναμνηστική και είναι ψηλά τα αντισώματα κι ο,τι είναι να γίνει ας γίνει. Άει σιχτίρ πιά!

 92. 93

  Ναι, ναι. Ωραία.

 93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στους ερταζόμενους και καλή χρονιά σε όλους.

  Μετά το πολύ μεγάλο μου ατόπημα (που το φέρω βαρέως) να αποκαλέσω προχθές τον Γιάννη Μάττο φασίστα ενώ ουσιαστικά έλεγε αυτά που λέω κι εγώ δυό χρόνια τώρα για τα μέτρα κατά του κόβιντ, συνειδητοποίησα (και με την βοήθεια του Κίντ) πως η άβυσσος με κοίταξε κατάματα.
  Έτσι κι αλλιώς είχα αποφασίσει να αλλάξω τρόπο έκφρασης, αν και δεν έχω ποτέ στόχο να προκαλέσω ή να τραβήξω την όποια προσοχή, (ακριβώς το αντίθετο, οπαδός του ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ) όλο κάτι πηγαίνει στραβά, με το νέο επαναπρογραμματισμό μου από τον διάσημο επιστήμονα λογισμικού, Jhon Iatrou στο εργαστήριο της Πεύκης, λογικά θα είμαι πιο εύπεπτος.😂

  Για φετινά δώρα, έχω δύο πολύ καλά άλμπουμ από δύο συγκροτήματα που μου αρέσουν, και δύο σχετικά παλιά, ΜΟΝΟ 50 ΕΤΩΝ😂 από ένα τσεχοσλοβάκικο κι ένα ελληνικό συγκρότημα, παγκοσμίως άγνωστα.😂
  Αυτά όχι τόσο για την ποιότητά τους, όσο για την σύγκριση με το σήμερα και πόσο έχουν εξελιχθεί ποιοτικά οι μουσικοί γενικά.

  Είμαι περίεργος να δώ πόσοι ξέρουν ή έχουν ακούσει το ελληνικό συγκρότημα, μάλλον κανείς ή καμιά Μαρία ως συνήθως😂 για το τσεχοσλοβάκικο, το αποκλείω.😎

  Σπέσιαλ αφιερωμένα στον Γιάννη Μάττο που ελπίζω να δείξει κατανόηση για την βλακεία μου.

 94. Πέπε said

  Είναι μια κοπέλα γύρω στα 18, ανεμβολίαστη. Είναι ορφανή και ζει με κάτι ηλικιωμένες θείες. Τα ‘χει μ’ ένα παλικάρι, και έχει πολύ καλές σχέσεις με τη μάνα του παλικαριού. Η μάνα είναι χωρισμένη, κι ο γιος της είναι μια μαζί της μια με τον πατέρα του. Κάποια φάση η κοπέλα πάει στο σπίτι της μάνας του φίλου της, χωρίς αυτός να είναι εκεί, μόνο η μάνα, και διανυκτερεύει. Ακριβώς εκείνη την ημέρα η μάνα βγαίνει θετική!

  Αποτέλεσμα: το ανεμβολίαστο κορίτσι, παρά τα απανωτά αρνητικά τεστ, μένει εγκλωβισμένο εκεί, διότι σε περίπτωση που έχει κολλήσει και δεν το δείχνουν τα τεστ θα είναι επικίνδυνο να πάει σπίτι της, μην κολλήσει τις γριές. Βέβαια αν δεν έχει κολλήσει, το πιθανότερο είναι ότι θα κολλήσει τώρα, αλλά το άλλο ενδεχόμενο το ρισκάρεις; Εντωμεταξύ βέβαια ο γιος δε βλέπει τη μάνα του, άρα ούτε και τη φίλη του…

  ……………….

  Νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει σπιτικό που να μην έχει κι από μία τέτοια παρανοϊκή ιστορία. Ο ένας ετούτο, ο άλλος το τραπέζι με τις τάβλες, ο καθένας κι από κάτι…

 95. @ 96 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Ποιος είναι ο Γιάννης Μάττος; Δεν το έχω ξαναδεί το όνομα. Εμφανίζεται εδώ με ψευδώνυμο; Ποιο; Καλή χρονιά.

 96. Αίσιον και ευτυχές!
  (κι ας μεταλλαχτεί)

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Δε ξέρω, πρώτη φορά είδα σχόλιό του και γι΄αυτό το διάβασα, αλλιώς έχω επιλέξει ποιούς διαβάζω.😊

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Καλή χρονιά.😊

  Παλιά έβγαζε η επιτροπή (λέγε με Στάζυμπο 😊) μιά λίστα με πόσα σχόλια έχουν κάνει οι σχολιαστές όλο τον χρόνο (με σταθερό νικητή τον συγχωρεμένο Γς) είναι δύσκολο να δημοσιευτεί; αν ναί, κανένα πρόβλημα, αρκετό χρόνο αφιερώνει για το ιστολόγιο και τ΄ακούει κι από πάνω μερικές φορές.😊

 99. kpitsonis said

  43 . Θα συμβεί και επαυξημένο στις 11/11/11111 .

 100. 91, 94 , 97
  Παρανοϊκό είναι όλο αυτό, αλλά τι να κάνεις; Το έχουμε δει και λίγο χαβαλέ γιατί θα παλαβώσουμε τελείως. Προσπαθούμε να προστατέψουμε την κόρη μας που θέλει να πάει στη δουλειά της τη Δευτέρα και δεν έχει κάνει ακόμα την αναμνηστική δόση. Ακούς διαφορετικά πράγματα, οι τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ ήταν για τα μπάζα, θα δούμε.

 101. 97,
  Κατά διαβολική σύμπτωση αυτή η περίπτωση (… σε περίπτωση που έχει κολλήσει … είναι επικίνδυνο να πάει σπίτι της, … αν δεν έχει κολλήσει, το πιθανότερο είναι ότι θα κολλήσει τώρα,…), στο μοτίβο Damned if you do, damned if you don’t, πολύ συχνά περιγράφεται με τον όρο Catch-22.

 102. Γιάννης Ιατρού said

  81: αποκαταστάθηκε η επικοινωνία, όλα ΟΚ 🎈👍😎

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Έχει κανείς εδώ σκεφτεί τη φάση να ήταν στο 2018 και να έβλεπε, στ’ αλήθεια ή ξερωγώ σε ταινία, έναν χώρο όπου όλοι είναι με μάσκες;»
  Ναι, γιατί ήδη το 2018 οι δημοσκοπήσεις έδιναν φαβορί για τις επόμενες εκλογές τον Μητσοτάκη. Οπότε, οι ψύλλοι ότι θα συμβεί κάτι πολύ δυσοίωνο στο εγγύς μέλλον είχαν ήδη πάρει θέση εντός των ώτων μας.

 104. Alexis said

  #98: Ένας ψε… ε,χμμμ… ένας ψαγμένος ήθελα να πω…

 105. mitsos said

  Χρόνια Πολλά και …
  Ευτυχής η νέα χρονιά
  _υ_ Χιλιά_ες Εικ_σιδυ_
  (για να αξιοποιούμε και τις ιδέες του Νικοκύρη μας)
  Οι γελοιογραφίες μου θύμισαν πως υπήρχαν εποχές με λειψυδρία , καταστροφές και μνημόνια που τότε πιστεύαμε πως δεν υπήρχαν χειρότερα… Όσο το σκέφτομαι με πιάνει απελπισία . Αναρωτιέμαι μήπως έπρεπε να ελιχε επιλεχθεί κάτι πιο ελπιδοφόρο από το «και μη χειρότερα» ;

 106. Theo said

  Καλή χρονιά και από εδώ. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε Βασίληδες, Βασιλικές, Βασιλειάδες, σε όλους και όλες, Νικοκύρη, αναγνώστες, σχολιαστές του ιστολογίου, και ιδιαίτερα στον ΓΤ, όπου κι αν βρίσκεται.

  @85:
  Odinmac, ευχαριστώ. Το ακούω τώρα και ταξιδεύω 🙂

 107. Γιάννης Ιατρού said

  96: Θα είσαι υπό παρακολούθηση, μπας και ξανακυλήσεις 🙂 🙂 , για καμιά 5άδα άρθρα 😂

  98: Είναι παρών από το 2016, με λίγο διαφορετικό χρηστώνυμο, εδώ στο μπλογκ, αραιά και πού.
  Ο Λάμπρος τον παρεξήγησε (σπάνιο πράγμα…) προχθές, αλλά του υπέδειξαν το σωστό και ανακάλεσε (κι έκλαψε πικρά…😎👍)

 108. Theo said

  Ο ΕΟΔΥ σήμερα δεν έχει ανεβάσει ημερήσια έκθεση.
  Κατά τα ΜΜΕ, 30010, 59 620.

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – Δεν έχεις φόβο παλληκάρι μου εσύ, μ΄αυτά που έχεις πιεί τόσα χρόνια, το αίμα σου έχει μεταλλαχθεί, έχει γίνει Χτηνώδης ουσία, (άλλο άλυτο επιστημονικό μυστήριο😂) με το που θα έρθει σε επαφή ο ανυποψίαστος κορονοϊός, θα αποσυντεθεί.😂

  Καλή χρονιά.

 110. Theo said

  Ν’ ανεβάσουμε και κάποια ποιήματα για την Πρωτοχρονιά (από χθες σκεφτόμουν ν’ ανεβάσω τον «Χρονοποιό» αλλά με πρόλαβε η Χαρούλα 😦 )

  Μαρία Πισιώτη

  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
  Ανανεώνεται ο χρόνος
  με κείνη την πάγια τακτική
  που τον διακρίνει.
  Και η σιωπή – αυτή που μου ’μαθες να υπομένω –
  απλώνεται στο διάβα του.
  Φιλική την ονόμασα κάποτε
  Τώρα τη λέω θάνατο!
  Αργά, αναίμακτα
  μα οδυνηρά απομυζεί την ύπαρξή μας.
  Ανανεώνεται ο χρόνος
  κι εκείνη η κραυγή επιμένει
  να χάνεται
  στα ενδότερα του καθρέφτη.
  Μονάχα η προσμονή παραμένει πιστή.
  Της αξίζει λίγο περισσότερο φως.

 111. Theo said

  Στράτης Φάβρος

  ΝΤΟΥ ΜΠΙ ΝΤΟΥ ΜΠΙ ΝΤΟΥ
  Κατά την πρωινή επίσκεψη
  άγνωστοι κύριοι
  με μακροχρόνιες σπουδές στην τρομερή
  οφθαλμαπάτη της ζωής
  κι άνθη βανίλιας ανάμεσα στα δόντια τους
  μιλούσαν χαμηλόφωνα
  για την τύχη που θα είχαν
  οι ανομολόγητες αμαρτίες
  τώρα που η σκάλα γινόταν επικίνδυνη
  και η Αποκαθήλωση δε σήκωνε αναβολή.

  Οι άλλοι μετά θα προσπαθούσαν
  ν’ αποσιωπήσουν το συμβάν
  και φυσικά μιλώ
  για κείνη την Πρωτοχρονιά
  που έγειρες απαλά για μια στιγμή στο πλάι
  κι ανεξιχνίαστο έμεινε έκτοτε το αίνιγμα.
  […]

 112. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, και πάλι καλή χρονιά σε όλες και όλους!

  75 «να γράψω και ν’ αλλοιώσω» γράφει ο Κοραής. Να διορθώσω; Να τροποποιήσω;

  78 Από πότε είναι αυτό με τον Ρουβά;

  85 Επιτελους πέτυχε!

  89 Καλή ερώτηση. Πάντως βγήκε μια ταινία για τη Σμύρνη.

  96 Σωστός

  97 Εμείς κάναμε Χριστούγεννα με τις κόρες σε αυτοπεριορισμό στα δωμάτιά τους επειδή είχαν βγει θετικοί φίλοι τους, παρά το ότι τα αυτοτέστ τους ήταν αρνητικά. Τελικά και τα μοριακά τους βγήκαν οκ.

  98 Με το ονοματεπώνυμό του, αλλά δεν γράφει συχνά. Αυτό με τον Λάμπρο έγινε πρόσφατα.

  101 Απολογισμό του ιστολογίου έχουμε αύριο, αλλά τα σχόλια του έτους δεν μπορώ να τα βγάλω εγώ, ίσως ο Στάζι.

  Πράγματι, ο ΓΤ πού είναι;

 113. Theo said

  Αγγέλα Καϊμακλιώτη

  Μπλε Ιστορίες, τέλος του 2014…

  Α

  Τελευταίες μέρες του 74. Η μάνα μου αποφασίζει να μας στείλει με την αδελφή μου να μείνουμε για λίγες μέρες στο Anzio Refugee Camp στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας. Εκεί μέσα σε στρατιωτικές παράγκες μένουν μετά την τουρκική εισβολή ο παππούς και η γιαγιά μαζί με την οικογένεια της μεγάλης τους κόρης. Η αδελφή μου, έξι χρονών, κλαίει και οδύρεται κρατώντας σφικτά το φουστάνι της μάνας μας.
  «Θα έρθει ο Αη Βασίλης, ο Εγγλέζος. Θα σας δώσει δώρα», λέει η μάνα μου. Πάμε. Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι Εγγλέζοι μαζεύουν μόνο τα παιδιά, σε μια μεγάλη αίθουσα. Είναι το εστιατόριο του στρατοπέδου. Τραπέζια, μπαλόνια, πιάτα με φαγητό. Έρχεται μέσα στη φασαρία κι ένας Αη Βασίλης ξερακιανός, ασπρουλιάρης και μας δίνει τα δώρα του… «Happy New Year! Happy New Year!»
  Το κεφάλι μου βουίζει. Κοιτάζω έξω από το παράθυρο τη γιαγιά να μας περιμένει. Τα μάτια της συναντούν τα δικά μου και δακρύζουν…
  Τα βράδια της παραμονής στα σπίτια μας, στα Λιμνιά Αμμοχώστου βάζαμε στο τραπέζι κουμανταρία, κουλούρια ζυμωμένα από τα μυρωμένα χέρια της και τον εκαρτερούσαμε. Ερχόταν μυστικά και δεν τον βλέπαμε. Κάποτε τον ακούγαμε να ψάλλει ύμνους βυζαντινούς…
  Η μνήμη είναι ένα ματωμένο κουβάρι που όμως ξετυλίγεται ανερυθρίαστα…
  Άη Βασίλη, βασιλιά δείξε τζιαι φανέρωσε….
  Σαράντα χρόνια από τότε…

 114. Triant said

  111: Έχει ανεβάσει, απλώς άλλαξε διεύθυνση:
  Ημερήσιες Εκθέσεις COVID-19

 115. 85,
  Ωραίο!
  Έχει στο ίδιο μοτίβο το Μουσικό Κουτί, με εισαγωγή The House of the Rising Sun και συνέχεια Ιστορία μου Αμαρτία μου

 116. Triant said

  117: Δεν ξέρω γιατί δεν παίζει, εν πάση περιπτώσει είναι αυτή:
  https://eody.gov.gr/epidimiologika-statistika-dedomena/imerisies-ektheseis-covid-19/

 117. Theo said

  @119:
  Ευχαριστώ. Το γκούγκλισα και μου έβγαζε μόνο των περασμένων χρόνων.

  ——————–
  Νικοκύρη, μαρμάγκα 😦 😦

 118. BLOG_OTI_NANAI said

  115: To γράφει στο πρώτο τεύχος του 2015, άρα μιλάμε για το 2014 προς 2015.

 119. Theo said

  Γιάννης Τζανής

  Πρωτοχρονιά

  Άλλο ένα κιτρινισμένο φύλλο σκόρπισε στο άπειρο,
  Άλλη μια θαμπή σκιά πέρασε αθόρυβα στο σκοτεινό ημισφαίριο,
  Άλλη μια τούφα βαμβάκι στο κεφάλι,
  Άλλη μια χούφτα άλατα στις αρτηρίες, στις αρθρώσεις…

  Αποβραδίς η τηλεόραση βομβάρδισε τ’ αυτιά μας
  με λογής-λογής σεισμούς, λιμούς, πολέμους, καταποντισμούς
  Και το πρωί η εφημερίδα μάς πυροβόλησε κατάστηθα
  Με φόνους, βιασμούς, ληστείες, εκατόμβες της ασφάλτου.

  Στο αδειανό καινούριο μου τετράδιο
  Κάνω τον απολογισμό του κόσμου:
  Φοβερά τα ελλείμματα, απώλειες τρομερές∙
  Απώλειες σε ψυχές, σ’ αισθήματα, σε ομορφιά.

  Φυλλομετρώ το ημερολόγιο να μετρήσω τα επιτεύγματά μου:
  Ακόμα βρίσκομαι στο «παραλίγο»
  Κι η κούραση σωρεύεται, οι ευθύνες βαραίνουν, οι τύψεις κοχλάζουν…

  Κι όμως
  Σήμερα είμαι χαρούμενος,
  Πολύ χαρούμενος,
  Ευτυχισμένος.
  Στο γιορταστικό τραπέζι
  Τα μάτια των παιδιών
  Κεριά αναμμένα
  Φέγγουν τα μελλοντικά μου σχέδια,
  Σχέδια ολοκληρωμένα δίχως «παραλίγο».
  Το χαμόγελο της καλής μου
  Ζεσταίνει τα παγωμένα μάτια μου,
  Η θύμησή μου γεμίζει από τη γεύση μιας άλλης ομορφιάς.
  Δεν έχει απόψε θέση για τις τύψεις και τους προβληματισμούς.

  Αγαπημένοι μου,
  Απόψε φορτίσατε την ψυχή μου με το πιο υψηλό ρεύμα της γης,
  Κόψτε την καρδιά μου βασιλόπιτα
  Τα μάτια μου φανάρια της ελπίδας
  Που φωτίζουν τους δρόμους όλης της οικουμένης.
  Και μοιράστε τη σ’ όσους πεινούν από αγάπη∙
  Θαρρώ πως πάλι απόψε θα συντελεστεί το θαύμα:
  Με μια καρδιά αγάπη να χορτάσουν «πεντακισχίλιοι»,
  Πεντάκις μύριοι, μυριάδες πεντάκις μύριοι…

  Ας πέσει το φλουρί σ’ εμένα, καλή μου,
  Το κέντρο της καρδιάς, το πιο ιερό κομμάτι.
  Να το φυλάξεις στης ψυχής το εικόνισμα μπροστά
  Μέχρι την τελευταία δόση.

  Στα δυο αγγελούδια ας πέσουν οι φτερούγες,
  Οι δυνατές φτερούγες της αγάπης μου,
  Για ν’ ανεβούν ψηλά-πολύ ψηλά,
  Κει που τους θέλει η πατρική μου περηφάνια…

  Πρωτοχρονιά απόψε,
  Στις Πρωτοχρονιές πρωτοχρονιά!
  Κλείνω την πόρτα στις φοβέρες και τις τύψεις.
  Οι φλόγες που χοροπηδούν στο τζάκι
  Έκαψαν και την τελευταία αμφιταλάντευση.

  Αδειάζω το πολύτιμο σεντούκι μου σ’ ένα σακούλι
  Και βγαίνω Αϊ-Βασίλης
  Να μοιράσω την κατάκοπη
  Μοναχική γριούλα γη μας
  Ό,τι της λείπει πιο πολύ:
  Την ελπίδα, τη στοργή, την Ειρήνη…

  Από τη συλλογή Αιθίοπες έσχατοι ανδρών (1985)

 120. Theo said

  Δημήτρης Λαμπρέλλης

  Για το στολισμένο καράβι της Πρωτοχρονιάς

  Γυρεύουμε ν’ αντέξουμε
  Την παγωνιά στο θέατρο
  Το θέατρο της παγωνιάς

  Ίσως ο χρόνος μας να είναι πλαστός
  Ίσως να είναι κλειστός ο κήπος

  Όσοι μας βλέπουνε
  γυρίζουν σπίτι τους
  Τον φόβο σβήνουνε
  αργά προφέροντας
  το όνομά τους

  — Γιώργος
  — Μαρία
  — Ελευσίς

  Κι όμως
  Κι όμως
  Κανείς
  Κανείς δεν τους θυμάται.

  Από τη συλλογή Η αριθμητική της Περσεφόνης (1996)

 121. Theo said

  Και μετά τη Γέννηση φεύγουν οι μάγοι.

  Ζωή Καρέλλη

  Το ταξίδι των μάγων

  Έπρεπε να ’μαστε τρεις.
  Αν δεν ήταν τόσο σκοτάδι,
  θα καταλάβαινα ίσως, γιατί
  έχω μείνει τόσο μονάχος.

  Πόσο έχω ξεχάσει.
  Πρέπει απ’ αρχής πάλι το ταξίδι
  ν’ αρχίσει.
  Πότε ξεκινήσαμε, τότε, οι τρεις;
  Ή μήπως, κάποτε, είχαμε ανταμώσει…
  Μαζί πορευτήκαμε ένα διάστημα,
  όσο μας οδηγούσε άστρο λαμπρό.
  Αυτό άλλαξε την οδό ή εγώ
  τίποτα πια να δω δεν μπορώ;
  Πού βρίσκομαι τώρα, σε τέτοιον καιρό,
  σκληρό, ανένδοτο, δύσκολο,
  εγώ, ανήσυχος, βιαστικός.
  Μήπως κι η ώρα πλησίασε;
  Πού να το ξέρω!

  Πού είναι τα δώρα;
  είχαμε τότε τοιμάσει δώρα
  ήμερα, ήσυχα
  δώρα ημών των ταπεινών, χρυσόν
  λίβανον και σμύρναν άλλοτε
  με θαυμασμό κι ευλάβεια του φέρναμε.

  Τώρα σ’ αυτόν τον καιρό
  σίδερο, κεραυνό και φωτιά.

  Ήμασταν τρεις,
  τώρα κανέναν άλλον δε βλέπω
  κι αισθάνομαι τα χέρια μου
  πότε άδεια, πότε βαριά.
  Βασιλείς τότε προς τον βασιλέα
  του κόσμου, τώρα κανείς
  δε βασιλεύει με βεβαιότητα.
  Σκοτάδι βαρύ. Ποιος μ’ οδηγεί;
  Δίχως συντροφιά,
  δίχως άστρο κανένα πηγαίνω.
  Μόνη προσφορά, η μεγάλη που γνωρίζω,
  συμφορά της στέρησής Του.
  Τι να προσφέρω σημάδι ευλάβειας
  κι υποταγής; Εμείς, άνθρωποι
  της παράφορης τούτης εποχής,
  τι μπορούμε, δικό μας, ευτυχείς
  να Του δώσουμε; Είναι ανάγκη
  να βρούμε την προσφορά.
  Τίποτα δεν προσφέρει της ψυχής μας
  ο τόσος αγώνας.
  Χρυσόν, λίβανον και σμύρναν
  άλλοτε, δώρα απλά.
  Μας παιδεύει η ασυμπλήρωτη προσφορά.
  Τώρα που πορεύομαι στο σκοτάδι,
  χωρίς τη χαρά των δώρων, μονάχος,
  δεν έχω παρά τον εαυτό μου να δώσω.

  Εν συντριβή βαδίζοντα.

  Από τη συλλογή Κασσάνδρα και άλλα ποιήματα (1955)

 122. Μαρία said

  Καλή μας χρονιά κι απο δώ.

 123. Theo said

  Το ξαναποστάρω με μια αλλαγή στην επίμαχη λέξη:

  Φ@νή Αθανασιάδου

  Πρωτοχρονιάτικο

  Ούτε που περίμενα
  μια τέτοια έκβαση
  να λάβει χώρα σε ένα μικρό δωμάτιο
  κεκλεισμένων των θυρών
  χωρίς πολλούς μάρτυρες
  σχεδόν μεταξύ μας
  να τελειώνει όπως-όπως η ιστορία
  και να αποδοθεί η ημετέρα δικαιοσύνη
  στο μέτρο του δυνατού
  πριν βγουν τα μεσάνυχτα οι λύκοι στην πόλη
  και παραμονεύουν
  Παραμονή Πρωτοχρονιάς
  να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα.

  Από τη συλλογή Άστεγη αγάπη (2016)

 124. zgrisp said

  Καλή χρονιά για όλους, χωρίς ιούς και υιούς και άλλα τέτοια κακά πράγματα και χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!

 125. odinmac said

  108 Μήτσο, για ξανακοίτα την ευχή σου 🙂
  Καλή Χρονιά!

  Theo, Triant και οι υπόλοιποι… μια καλή σελίδα για την ημερήσια έκθεση είναι αυτή:
  http://www.odigostoupoliti.eu
  γιατί εκτός από την ενημέρωση τον ιό ανεβάζει καθημερινά ένα σωρό θέματα που μας αφορούν όλους.
  Θα ήθελα να σταθώ όμως περισσότερο στα τεστ που γίνονται καθημερινά ώστε να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη,
  φερ’ ειπείν σήμερα έγιναν περίπου 500000 τεστ ενώ προχθές 420000 και χτες 540000 (κάποιες μέρες γίνονται 300 με 350 χιλιάδες)
  Θέλω να πω πως καλό είναι να κοιτάμε το ποσοστό θετικότητας (σήμερα ήταν 6 τοις εκατό εχτές 7.5 και προχθές 8.5, περίπου), αν και τα περισσότερα από αυτά τα τεστ είναι ράπιντ (περίπου το 80-90 τοις εκατό, αναλόγως τις μέρες)

  Να πω και ‘γω Καλή Χρονια στον ΓΤ ο οποίος πικράθηκε μάλλον με κάποιο σχόλιο που έγινε στο ποστ με τον χειμώνα. Καλή Χρονιά ΓΤ!

 126. spyridos said

  Καλή Χρονιά.

  Εχθές διάβασα μια είδηση για έναν νέο ποιητή που πέθανε από κορονοϊό.
  Δεν τον είχα ξανακούσει. Μπήκα στο κανάλι του τον είδα, τον άκουσα και διάβασα. Μου μαύρισε η ψυχή.

  https://parallaximag.gr/epikairotita/karditsa-pethane-apo-koronoio-34chronos-poiitis-mousikos-christos-diamantis

 127. odinmac said

  118 Καλό! μου θύμησες αυτό:

 128. @ 108 Mitsos

  >>Χρόνια Πολλά και …
  Ευτυχής η νέα χρονιά
  _υ_ Χιλιά_ες Εικ_σιδυ_

  ή καλύτερα _υ_ Χιλιά_ες Εικ_σι_ύ_ για να φυλαγόμαστε καλύτερα… 🙂

 129. Καλή χρονιά και από δω! Όλα τα καλά, μόνο τα καλά!

 130. Theo said

  Φανή Αθανασιάδου

  Πρωτοχρονιάτικο

  Ούτε που περίμενα
  μια τέτοια έκβαση
  να λάβει χώρα σε ένα μικρό δωμάτιο
  κεκλεισμένων των θυρών
  χωρίς πολλούς μάρτυρες
  σχεδόν μεταξύ μας
  να τελειώνει όπως-όπως η ιστορία
  και να αποδοθεί η ημετέρα δικαιοσύνη
  στο μέτρο του δυνατού
  πριν βγουν τα μεσάνυχτα οι λύκοι στην πόλη
  και παραμονεύουν
  Παραμονή Πρωτοχρονιάς
  να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα.

  Από τη συλλογή Άστεγη αγάπη (2016)

 131. ΣΠ said

  104
  Damned if you do, damned if you don’t, στα ελληνικά «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

 132. ΣΠ said

  120
  Εδώ για τον κορονοϊό. https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

 133. Νέο Kid said

  Μαθηματικό προβληματάκι για δυνατούς υπολογιστές.
  Το 2022 που μάς μπήκε με το καλό (να δούμε πώς θα μας βγει…) γράφεται με δύο αριθμούς το 2 και το 0.
  Πόσα τέτοια χρόνια (που να γράφονται με 2 το πολύ ψηφία δηλαδή, δηλαδή γράφονται με ένα ή δύο ψηφία ) υπάρχουν από το έτος 1 ώς το έτος 9999 ; (τότε βέβαια μόνο εγώ κι ο Λάμπρος θα ζούμε! αλλά θα σας θυμόμαστε με αγάπη)

 134. ΣΠ said

  101
  Αν θυμάμαι καλά, ο καλόψυχος έβγαζε την λίστα με τον αριθμό των σχολίων του καθενός.

 135. ΣΠ said

  136
  Γιατί από το έτος 1 κι όχι από το έτος 0; 🙂

 136. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Τέο, συγγνώμη για το μαρμαγκωθέν και μπράβο που ομορφαίνεις με ποιήματα τα άρθρα.

 137. Νέο Kid said

  138. Βάλε και το έτος 0 ρε κουμπάρε στη σούμα άμα γουστάρεις! Δεν είμαι μηδενοφοβικός εγώ. 🤪

 138. 134,
  Ναι, μπράβο!

 139. … Καλή χρνιά σε λες
  και λυς …

  …και λυσιτελή σε ό,τι ταλανίζει

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  136 – Όχι μόνο με αγάπη, αλλά και με στοργή και προδέρμ.
  Ρε τι τραβάμε κι εμείς οι αθάνατοι.

 141. mitsos said

  @@ 128 121.
  Έχετε δίκιο να γκρινιάζετε … μου ξέφυγε στο τέλος το Δέλτα . Και είναι το πιο επικίνδυνο.
  Να είστε καλά

 142. 24, 25,

  Εδώ ο Τζέιμς Μποντ στο Οκταπούσι αποβραδίς, κατάλληλα ντυμένος με ρωσικό πουκάμισο λίγο πριν σώσει τον κόσμο από πυρηνικόν όλεθρο

 143. ΣΠ said

  136
  Μονοψήφια και διψήφια: 99
  Τριψήφια: 9+9·9 [(2!/1! 1!)+ (2!/2! 0!)] = 252
  Τετραψήφια: 9+9·9 [(3!/1! 2!)+(3!/2! 1!)+ (3!/3! 0!)] = 576

  Σύνολο: 927

 144. Αγγελος said

  (136) 765; Και γενικότερα, 9ν+81(ν-1)² έως και ν-ψήφιοι φυσικοί αριθμοί που να γράφονται με ένα ή δύο μόνο ψηφία;

 145. Νέο Kid said

  146. Σωστοός! 👍 Μετάφραση της απάντησης του Σταύρου από τα Κλίνγκον σε γήινη γλώσσα: 😊

  Από τα έτη 1 έως 999, εξαιρούμε μόνο τα 3-ψήφια που γράφονται με 3 διαφορετικά ψηφία (9×9×8=648). Συνολικά υπάρχουν 999-648=351 περιπτώσεις.
  Τώρα στα 4-ψήφια έτη:
  Αν είναι ένα το ψηφίο, αυτό δεν μπορεί να είναι το 0. Συνολικά 9 περιπτώσεις.
  Αν είναι δύο τα ψηφία (9 περιπτώσεις), με ένα από αυτά το 0, πρώτο μπαίνει υποχρεωτικά το άλλο ψηφίο, ενώ το 0 εμφανίζεται 3 φορές (1 περίπτωση) ή 2 φορές (3 περιπτώσεις) ή 1 φορά (3 περιπτώσεις). Συνολικά 9×(1+3+3)=63 περιπτώσεις.
  Αν είναι δύο διάφορα του 0 τα ψηφία (C(9,2)=36 περιπτώσεις), τα πλήθη των εμφανίσεών τους μπορεί να είναι 1+3 (4 περιπτώσεις) ή 3+1 (4 περιπτώσεις) ή 2+2 (6 περιπτώσεις). Συνολικά 36×(4+4+6)=504 περιπτώσεις.

  Γενικό σύνολο: 351+9+63+504=927 περιπτώσεις

 146. Αγγελος said

  Βλακείες έγραψα προηγουμένως στο (145).

  Αν παραστήσουμε με α και β δύο διαφορετικά ψηφία, οι φυσικοί αριθμοί που γράφονται με μόνον αυτά τα δυο ψηφία είναι της μορφής:
  = α οι μονοψήφιοι
  = αα ή αβ οι διψήφιοι
  = ααα, ααβ, αβα, αββ οι τριψήφιοι,
  = αααα, αααβ, ααβα, ααββ, αβαα, αβαβ, αββα, αβββ οι τετραψήφιοι
  κλπ.,
  δηλαδή 2^(μ-1) μορφών οι μ-ψήφιοι,
  και συνολικά 1+2+4+…+2^(ν-1) = 2^ν-1 μορφών οι έως και ν-ψήφιοι,από τις οποίες όμως οι ν μορφές αντιστοιχούν σε αριθμούς που γράφονται με ένα μόνο ψηφίο.

  Το ένα και μόνο αυτό ψηφίο μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα 1, 2… 9, ενώ στις 2^ν-1-ν μορφές που χρησιμοποιούν ακριβώς δύο ψηφία, το μεν α, καθότι πρώτο, είναι 1 έως 9, ενώ το β μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα άλλα 9 ψηφία (συμπεριλαμβάνομένου του 0).

  Υπάρχουν επομένως συνολικά 9ν έως και ν-ψήφιοι αριθμοί που γράφονται με ένα μόνο ψηφίο και 9*9*(2^ν-1-ν) έως και ν-ψήφιοι αριθμοί που γράφονται με δύο διαφορετικά ψηφία, ήτοι συνολικά 81*2^ν – 72ν – 81 έως και ν-ψήφιοι αριθμοί που γράφονται με ένα ή δύο ψηφία.

  Για ν=4, αυτό ισούται με 81*16 – 72*4 – 81 = 927, όπως είπε σωστά ο ΣΠ.

 147. Νέο Kid said

  148. Πολύ ωραία γενίκευση/λύση, Άγγελε!

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εις έτη πολλά!
  Για όλους και πιο προσωπικά για τους εορτάζοντες/ουσες.
  Πανωλεθρίαμβος στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. «Εκεί συν δυο δεν περπατούν, συν τρεις δεν κουβεντιάζουν» η κατάσταση.
  Ας πάει κι αυτό, να δούμε παρακάτω.

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1962

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1972

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1982

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1992

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  1932

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  152 κ.ε.
  https://www.newscenter.gr/istoria-imeras/1013799/oi-chronies-sto-2-me-ta-skitsa-ton-efimeridon/

 156. 153,
  😀
  Για το 6, υποθέτω η αναφορά είναι στο κλισέ «Ο Αντωνιάδης φταίει!»
  18,19: Τι είχε γίνει στην λαοφιλή κωμόπολη και είχε εξασφαλίσει 15 λεπτά διασημότητας;

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  159β κι εγώ αναρωτιέμαι 🙂

 158. Εύγε Εφη !!

 159. Μερικοί την αϊβασιλόπιτα την λένε… βασιλόπιτα…

 160. Alexis said

  Πολύ ωραία σκίτσα, μπράβο Έφη!

 161. Alexis said

  Καταπληκτικό αυτό με τον Καραμανλή που λέει τα κάλαντα στα δέντρα! 😆
  Και το επιτραπέζιο του ΚΥΡ βεβαίως…

 162. Καλή χρονιά!

 163. Γιάννης Ιατρού said

  159β: Μιχάλη, πάντως λίγο πιό δίπλα, στον Ελαιώνα, έγιναν πράματα και θάματα 😎👍🎈

 164. Γιάννης Ιατρού said

  και καλημέρα σε όλους!

 165. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  152…. – 158 Μπράβο Έφη, δεν ήξερα ότι έχει κι άλλος το χόμπι των γελοιογραφικών αναδρομών!

  159 Ο Αντωνιάδης βέβαια, αλλά για το Διακοφτό ομολογώ ότι δεν θυμάμαι.

 166. Κάπως έτσι…
  https//i.imgur.com/NyGBQXg.png

 167. ΣΠ said

  50
  Η δική μου γενίκευση:

  Την απόδειξη ότι η δικός μου τύπος ανάγεται στον (ως συνήθως) απλούστερο τύπο του Άγγελου την αφήνω ως άσκηση.

 168. Νέο Kid said

  171. You are the Master of the Combinatorial Universe! 👍

 169. 172# Μάστορας του σύμπαντος της κομπίνας? Μωρέ μπράβο, και δεν του φαινότανε 😎

 170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  173 – Τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι.😂

  Καλημέρα.

 171. 174# Καλημέρα Λάμπρο, και, κατά την παλιά ευχή, Αιδοιοφόρον και Πεοστεκούμενον το Νέον Έτος.

 172. ΣΠ said

  173
  Κομπίνα είναι ο συνδυασμός.

 173. Theo said

  @176:
  Και πριν λίγες μέρες ήταν τα σαράντα του Σάκη Τότλη, συγγραφέα του βιβλίου «Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ, Έδεσσα-Ζυρίχη», στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Γκορίτσα.

 174. 166,
  Μην τα βγάζεις στη φόρα όλα! 🙂

 175. 172, … 171. You are the Master of the Combinatorial Universe! 👍 …

  Grand maître de combinaison!

 176. Γιάννης Ιατρού said

  178: 🙂

 177. Στέλιος said

  16. Όχι β(κ)ιολί, δ(κ)υολί!

 178. sarant said

  181 Ετσι εξηγειται λοιπόν;

 179. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  16α >>Σ ένα μηνάκι όμως θα έχουμε πενταρέ του 2 ,που κερδίζει το καρέ! 😀 2-2-2022
  κι εξαρέ μπάρε μου! 🙂
  22-2-2022

 180. […] Εδώ και λίγες ώρες έχουμε μπει στο 2022 κι έτσι έχουμε αλλάξει χρόνο. Όπως και η περυσινή, έτσι και η φετινή πρωτοχρονιά είναι ιδιαίτερη, όπως ιδιαίτερη ήταν και η χτεσινή παραμονή, μέσα στον φόβο της παραλλαγής Όμικρον -άρα και, για κάποιους τουλάχιστον, χωρίς το παραδοσιακό ξενύχτι. Οπότε, το σημερινό άρθρο κάποιοι θα το διαβάσουν νωρίτερα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/01/01/kalixronia-11/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: