Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιανουαρίου έτους 2022

Posted by sarant στο 2 Ιανουαρίου, 2022


Χτες είχαμε πρωτοχρονιά αλλά βέβαια και πρωτομηνιά -κι έτσι το πρωτοχρονιάτικο θέμα του χτεσινού άρθρου δεν άφησε χώρο για το καθιερωμένο Μηνολόγιο, οπότε το δημοσιεύω σήμερα. Βέβαια, σήμερα είναι Κυριακή, που σημαίνει ότι αφενός το επίσης καθιερωμένο λογοτεχνικό μας θέμα εκτοπίζεται, ενώ τα σαββατιάτικα μεζεδάκια θα μετατεθούν για τη Δευτέρα -συμβαίνουν αυτά όταν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις.

Θυμίζω ότι το Μηνολόγιο, που δημοσιεύεται συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Όπως είχα κάνει και προηγούμενες χρονιές, μετά το μηνολόγιο παραθέτω και κάποια περιαυτομπλογκικά, μια ανασκόπηση του ιστολογικού 2021.

Σα   1 Της πρασίνης τσόχας (της σχισθείσης εν Αβάνα)
Κυ  2 Έναρξις αγώνος ανυπακοής και μη βίας υπό Μαχάτμα Γκάντι
Δε  3 † Κοίμησις Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, συγγραφέως των ταπεινών
Τρ   4 † Νικολάου Γύζη τελευτή
Τε   5 Γενέσιον Σωκράτους του φιλοσόφου
Πε   6 Εφεύρεσις τηλεγράφου υπό Μορς
Πα 7 Ανακάλυψις των δορυφόρων του Διός υπό Γαλιλαίου
Σα  8 † Γαλιλαίου τελευτή και Ναπολέοντος Λαπαθιώτη αυτοκτονία και Νικολάου Τεμπονέρα αναίρεσις
Κυ  9 † Θεοφίλου Καΐρη του μεγάλου διδασκάλου τελευτή
Δε 10 Νίκη Θρασυβούλου κατά των τριάκοντα τυράννων
Τρ 11 Γενέσιον Νικολάου Καββαδία του μαρκονιστή και αυτοκτονία Ααρών Σβαρτς του διαδικτυομάρτυρος
Τε 12 Γενέσιον Σπυρίδωνος Λούη του μαραθωνοδρόμου
Πε 13 Το «Κατηγορώ» του Αιμιλίου Ζολά
Πα 14 Της Αλκυόνης· και τελευτή Γρηγορίου Ξενοπούλου του Ζακυνθίου
Σα 15 Γενέσιον Ιωάννου Ποκελέν ή Μολιέρου, ηθοποιού και συγγραφέως
Κυ 16 † Ευστρατίου Αναστασέλλη του σκωπτικού
Δε 17 Γενέσιον Βενιαμίν Φραγκλίνου
Τρ 18 Γενέσιον και τελευτή Βασιλείου Τσιτσάνη, λαϊκού μουσουργού
Τε 19 Γενέσιον Εδγάρδου Άλλαν Πόε
Πε 20 † Κοίμησις Χρήστου Καπράλου
Πα 21 Των τριών Λάμδα
Σα 22 Γενέσιον Λόρδου Βύρωνος, του φιλέλληνος ποιητού
Κυ 23 Γενέσιον Αντωνίου Γκράμσι
Δε 24 † Αμεδαίου Μοντιλιάνι
Τρ 25 Γενέσιον Γεωργίου Ζαμπέτα, του μεγάλου διασκεδαστού και θανή Θεοδώρου Αγγελόπουλου επί των επάλξεων
Τε 26 Του Ολοκαυτώματος
Πε 27 † Κοίμησις Ιωσήφ Βέρντι
Πα 28 † Κοίμησις Θεοδώρου Δοστογέφσκι
Σα 29 † Θανή Αλεξάνδρου Πούσκιν, του ποιητού
Κυ 30 † Μεθοδίου Ανθρακίτου, του διαφωτιστού
Δε 31 † Αλεξάνδρου Υψηλάντου τελευτή

Για να προλάβω την ερώτηση για τα τρία Λ, στις  21 Ιανουαρίου: πρόκειται για τον Λένιν, τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ. Για περισσότερα, δείτε κάποια παλιότερα σχόλια.

O Ιανουάριος, Γενάρης πιο λαϊκά, έχει, όπως και όλοι οι μήνες, ρωμαϊκή ετυμολογία. Είναι ο μήνας ο αφιερωμένος στον θεό Ιανό (Janus), που τον είχαν σε μεγάλη εκτίμηση οι Ρωμαίοι. Το παλιο ρωμαϊκό (σεληνιακό) ημερολόγιο άρχιζε τον μήνα Μάρτιο. Ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν καθιέρωσε το ιουλιανό ημερολόγιο που φέρει το όνομά του, μετέφερε την αρχη του χρόνου στον Ιανουάριο και από τότε υπάρχει η ανακολουθία με τα ονόματα των μηνών από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο, που αντιστοιχούσαν στον έβδομο έως δέκατο μήνα και ξαφνικά βρέθηκαν στην ένατη έως δωδέκατη θέση.

Από τον Ιανουάριο ονομάστηκε το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας -ο Αμέρικο Βεσπούκι που εξερεύνησε την περιοχή βρέθηκε εκεί την 1η Ιανουαρίου 1502 και θεώρησε ότι πρόκειται για τις εκβολές κάποιου ποταμού, του «ποταμού του Γενάρη» όπως τον ονόμασε.

Το επώνυμο Γενάρης επιχωριάζει στην Πάλαιρο και στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας.

Παροιμίες για τον Γενάρη έχουμε πολλές. Κάποιες, κατά τη λαϊκή συνήθεια, παρασυσχετίζουν το Γενάρη με τη γέννα, π.χ. ο Γενάρης κι αν γεννά, του καλοκαιριού μηνά. Τον Γενάρη έχουν τους έρωτες οι γάτες, οπότε «Να’ μουν γάτος τον Γενάρη κι ας μην είχα άλλη χάρη» (και σε άλλες παραλλαγές π.χ. Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο τον χρόνο κόκορας και γάτος το Γενάρη). Υπάρχει και η «κότα πίτα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη», και πάλι με παραλλαγές.

Επειδή είναι ο μηνας που ζευγαρώνουν οι γάτες, μια από τις λαϊκές ονομασίες του είναι Γατόμηνας. Λέγεται επίσης Μεγάλος μήνας ή Τρανός μήνας.

Αλλά μια και είμαστε σε φάση ανασκοπήσεων και απολογισμών, δεν είναι άτοπο να περιαυτομπλογκήσω κι εγώ, να κάνω δηλαδή τον απολογισμό του ιστολογικού 2021.

Όπως βλέπετε από την οθονιά των στατιστικών της WordPress (όπου όμως δεν φαίνονται όλα τα χρόνια λειτουργίας του ιστολογίου), το 2021 σημειώθηκε σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας. Γερνάμε, ίσως.

Είχαμε 2.491.235 επισκέψεις, κατά 11,9% λιγότερες από το 2020, που ήταν το ρεκόρ όλων των ετών (και όπου, εξαιτίας των δύο λοκντάουν, όλοι μέναμε μέσα και ήμασταν πολύ περισσότερο συνδεδεμένοι). Όμως, το 2021 είχε λιγότερες επισκέψεις και από το 2019 (2.648.693) αλλά και από το 2018 (2.753.667). Μόλις ξεπεράσαμε το 2017 (2.489.199) και μόλις υστερήσαμε από το 2016 (2.535.663). Θυμίζω επίσης ότι είχαμε 2.353.569 επισκέψεις το 2015, 2.356.258 το 2014, 2.288.153 το 2013 και 2.087.000 το 2012 και αισθητά λιγότερες τα προηγούμενα χρόνια (αναλυτικά στο επόμενο διάγραμμα, όπου θα φανεί ότι η μεγάλη υστέρηση του 2021 εντοπίζεται κυρίως στους καλοκαιρινούς μήνες).

Ο μήνας με τις περισσότερες επισκέψεις της χρονιάς που πέρασε ήταν ο Mάρτιος με 261.376 (ρεκόρ για τον μηνα αυτόν) ενώ o χειρότερος από άποψη επισκέψεων μήνας ήταν ο Αύγουστος με 173.823. Ο μήνας με το απόλυτο ρεκόρ επισκέψεων από τότε που υπάρχει το ιστολόγιο είναι ο Απρίλιος 2020 (μέσα στο λοκντάουν) με 271.105.

Βλέπουμε δηλαδή κάποια επίδραση της πανδημίας στην επισκεψιμότητα. Οι τρεις πρώτοι μήνες του 2021 είχαν αισθητά περισσότερες επισκέψεις από τους αντίστοιχους του 2020, αλλά μετά η επισκεψιμότητα έπεσε πολύ. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κίνηση.

Εδώ βλέπετε τα στοιχεία μήνα προς μήνα από καταβολής ιστολογίου.

Επειδή όμως η WordPress μετράει και τους επισκέπτες, να πούμε ότι μέσα στο 2021 είχαμε 1.020.562 επισκέπτες, ελάχιστα λιγότερους από πέρυσι, που με 1.039.081 είχαμε κάνει ρεκόρ ιστολογίου, ενώ όλες τις προηγούμενες χρονιές είχαμε κάτω από εκατομμύριο. Αυτοί βέβαια είναι μοναδικοί επισκέπτες σε επίπεδο ημέρας, αν ξαναεπισκεφτούν το ιστολόγιο άλλη μέρα ξαναμετριούνται. Πάντως, εδώ υπάρχει κάτι ενδιαφέρον. Ενώ πιο πάνω είπαμε ότι μέσα στο 2021 οι επισκέψεις στο ιστολόγιο είχαν μεγάλη μείωση, 11,9%, η μείωση των επισκεπτών είναι πολύ μικρότερη, 1,8%. Να συμπεράνουμε άραγε ότι οι επισκέπτες έμειναν στα ίδια επίπεδα αλλά αφιέρωναν λιγότερη ώρα στο ιστολόγιο;

Αλλά βέβαια, όλα αυτά τα νούμερα πρέπει να τα βλέπουμε με κάποια επιφύλαξη, αφού, όπως είχε γράψει παλιότερα ο Στάζιμπος: «Γενικότερα για προβολές σελίδων, επισκέπτες κι επισκέψεις τα νούμερα είναι πολύ θολά. Οι τάξεις των μεγεθών είναι αρκετά ενδεικτικές σε σχέση με την πραγματικότητα, όχι όμως απόλυτα αξιόπιστες.»

Μέσα στο 2021 δημοσιεύτηκαν 367 άρθρα, δύο περισσότερα από τις μέρες του χρόνου. Πράγματι, είχαμε ένα άρθρο κάθε μέρα, ενώ τις προάλλες (27.12) είχαμε κι ένα δεύτερο άρθρο για τη Λέξη της χρονιάς, καθώς και την πρωτομαγιά, όπου είχαμε δύο άρθρα, Μηνολόγιο και μικρομεζεδάκια.

Βλέπετε στην εικόνα και μερικα΄ακόμα στατιστικά -δεν περίμενα να έχω τόσο πολλές λέξεις ανά άρθρο, αλλά βέβαια είναι και τα λογοτεχνικά, που ανεβάζουν πολύ τον μέσο όρο.

Όπως και το 2015, το 2016, το 2017, το 2018, το 2019 και το 2020, έτσι και το 2021 δεν πέρασε ούτε μια μέρα χωρίς να δημοσιευτεί άρθρο. Ακριβέστερα, η τελευταία μέρα που δεν δημοσιεύτηκε άρθρο στο ιστολόγιο ήταν στις 28 Ιανουαρίου 2014. Ως πότε θα πάει αυτό το σερί;

Από τις 29.1.2014 ως σήμερα δημοσιεύεται ανελλιπώς ένα (τουλάχιστον) άρθρο τη μέρα, δηλαδή το σερί μετράει ήδη 2907 μέρες και σε λίγο ελπίζω να κλείσει οχταετία ή και να περάσει τις 3000 μέρες. Βέβαια, εσείς που είστε ταχτικοί αναγνώστες ξέρετε ότι αρκετά συχνά έχουμε επαναλήψεις (αν και συχνά βελτιωμένες-επαυξημένες) παλαιότερων άρθρων, αλλά μην το πείτε παραέξω.

Από την αρχή του ιστολογίου έχουμε 4746 άρθρα (μαζί με τούτο εδώ) σε 4704 μέρες (από τις 16.2.2009 ως σήμερα).

Τα δέκα δημοφιλέστερα άρθρα μέσα στο 2021 ήταν:

Yπάρχουν θερμά συλλυπητήρια;                                                          14.936 επισκέψεις

Πενήντα ελληνικές λέξεις αλβανικής προέλευσης                                 13.564

220 τούρκικες λέξεις                                                                              13.514

Πόσο μάλλον ή πόσω μάλλον;                                                                13.411

Παλιά ονόματα και υποκοριστικά (συνεργασία του Άρη Γαβριηλίδη) 12.663

Αφορά το ή αφορά στο;                                                                         12.649

Πράσσειν άλογα και πράσινα άλογα                                                      12.477

Μια τρύπα στο νερό και άλλες παροιμιακές εκφράσεις                         11.703

Να πεθάνει ο Κουφοντίνας; (*)                                                                10.425

Χρήστος ή Χρίστος;                                                                                    7.584

Όπως και τις προηγούμενες χρονιες, τα δημοφιλέστερα άρθρα δεν είχαν δημοσιευτεί μέσα στην τελευταία χρονιά. Μόνο το ένατο είναι άρθρο του 2021. Τα άλλα άρθρα της δεκάδας γράφτηκαν σε προηγούμενα χρόνια αλλά έχουν καθημερινά έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό αναγνωστών χάρη στις μηχανές αναζήτησης.

Και κλείνουμε με τα σχόλια. Το έχω πει και το πιστεύω ότι τα σχόλιά σας προσθέτουν μεγάλη αξία στα κείμενα του ιστολογίου. Μέσα στο 2021 είχαμε 65,923, αρκετά λιγότερα από πέρυσι (73792), όπως μου λέει το σύστημα, αλλά περισσότερα από τα προπέρσινα 62080. [Σε άλλη καταμέτρηση της WordPress βρίσκω ελαφρώς διαφορετικά νούμερα: 66.144 το 2021, 74.450 το 2020, 63.061 το 2019].

Το πιο πολυσχολιασμένο άρθρο του 2021 πρέπει να ήταν το άρθρο «Να πεθάνει ο Κουφοντίνας;» με 801 σχόλια.

Δεν έχω στοιχεία για τους κορυφαίους σχολιαστές της χρονιάς -εκτός αν κάποιος από εσάς έχει κάνει τη σχετική στατιστική. Αλλά δεν έχει σημασία, όλοι οι σχολιαστες είναι αγαπητοί και πολύτιμοι για το ιστολόγιο.

Όπως έγραφα και πέρσι τέτοια μέρα στο αντίστοιχο άρθρο, να είμαστε καλά και να εξακολουθήσουμε να σχολιάζουμε και να συζητάμε και την επόμενη χρονιά!

Advertisement

226 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Ιανουαρίου έτους 2022”

 1. Θαύμα !

 2. dryhammer said

  Καλημέρα, Καλό Μήνα, Καλή Χρονιά! [Ετεροχρονισμένα]

 3. Alexis said

  «Χρώνια πωλλά! Καλή χρωνιά!
  Χωρίς Ωμικρων.»

  …έγραψε ένας φίλος στο ΦΒ πριν από λίγο.
  Έξυπνο…
  Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον τίτλο του χθεσινού άρθρου.

 4. Costas X said

  Καλημέρα, καλό μήνα και πάλι καλή χρονιά !

  Παλιότερα, ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς την πρώτη του Γενάρη γινόταν μεν από τον λαό, αλλά η Εκκλησία επίσημα τον θεωρούσε παγανιστικό έθιμο, επειδή αρχή του έτους ήταν η εκκλησιαστική «αρχή Ινδικτιώνος» τον Σεπτέμβριο. Μια ένδειξη που βρήκα είναι ότι τα παλιότερα επίσημα (μιξολόγια) κάλαντα που τραγουδούσαν στην Κέρκυρα, δεν αναφέρουν καν την Πρωτοχρονιά !

  «Πάλιν ακούσατε άρχοντες, πάλι θα σας ειπούμε
  ότι και αύριον εστί ανάγκη να χαρούμε,
  και να πανηγυρίσωμεν Περιτομήν Κυρίου,
  και εορτήν του μάκαρος, Μεγάλου Βασιλείου.»

 5. sarant said

  Καλημέρα, καλή χρΩνιά που λέει ο Αλέξης.

  Ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  (Σε λίγο στο Κόκκινο 105.5)

 6. leonicos said

  Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους

 7. LandS said

  Καλημέρα, καλό μήνα, καλή χρονιά και πάλι και πάλι μέχρι να πιάσει.

 8. LandS said

  Όπα παίζει ο Νικοκύρης τώρα Στο Κόκκινο.

 9. LandS said

  3
  Αντί για 5 μας έβαλες 10

 10. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλήμερα.
  Των τριών Λ… Η Ρόζα μαζί με τον Λένιν; Η Ροζα – που εξέφραζε στο κομμουνιστικό κίνημα την αντιαυταρχική αντίληψη, που υπερασπιζόταν τις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πίστη στις δυνατότητες των ίδιων των εργαζομένων -ήταν δηλαδή εντελώς αντίθετη στη λενινιστική αντιδημοκρατική ιδεολογία και μονοκομματική πρακτική – να γιορτάζεται η μνήμη της την ίδια ημέρα με τον ιδεολογικό της αντίπαλο, τον Λένιν; Καημένη Ρόζα…

 11. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Εὔχομαι νά εἶναι ἡ τελευταία «σημαντική μείωση της επισκεψιμότητας» το 2021. Εἶσαι ἕνα ἐξαιρετικό μυαλό καί συντηρεῖς ἕνα ἐξαιρετικό ἱστολόγιο. Ἄν ὅμως πιστεύεις ὅτι τό πιό οὐσιαστικό σχόλιο πού ἁρμόζει γι’ αὐτό τό στοιχεῖο εἶναι τό «Γερνάμε, ίσως», τότε θά μοῦ ἐπιτρέψης νά σοῦ πῶ ὅτι αὐταπατᾶσαι. Ὑπάρχουν κι ‘ἄλλοι, πολύ βασικώτεροι λόγοι πού διώχνουν ἐπισκέπτες..

  (Γιά λεπτομερέστερες παρατηρήσεις, ἐπιφυλάσσομαι..)

  Καί πάλι: Καλή χρονιά!

  .

 12. sarant said

  10 Τιμήθηκαν μαζί

  11 Δεν υπήρχαν οι λόγοι αυτοί πρόπερσι;

 13. sarant said

  11 +
  Επειδή θα βγω, και επειδή το ξέχασα να το γράψω στο άρθρο.
  Παρόλο που δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες τύπου «ήταν βαρύς ο στίβος και τα αγριογούρουνα έφαγαν βρομιές», πρέπει να πω ότι δεν αποκλείεται ένα μέρος της χαμένης επισκεψιμότητας να οφείλεται στον αποκλεισμό από το ΦΒ. Οπως λέει και ο Στάζιμπος, υπάρχει κόσμος για τον οποίο «Ιντερνετ = Φέισμπουκ».

 14. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @12β. Ἐπιφυλάσσομαι νά ἀπαντήσω (εὐθαρσῶς καί λεπτομερῶς) ὅταν θά ἀνοίξης αὐτήν τήν συζήτησι.. 🙂

 15. LandS said

  10
  Ιδεολογικές διαφορές είχαν που φυσιολογικά εκφράζονταν ως ιδεολογικές διαφωνίες. Ιδεολογικοί αντίπαλοι όμως δεν ήταν. Δεν υπήρξε ποτέ ιδεολογική πολεμική μεταξύ τους. Το να επισημαίνονται τα εκατέρωθεν λάθη είναι το ίδιο σημαντικό στοιχείο διαλόγου όσο η ανταλλαγή επαίνων. Συχνά κάνει περισσότερο καλό.

 16. Πέπε said

  #4

  Το έχω ακούσει αυτό το κάλαντο, αλλά δεν είχα προσέξει ποτέ αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια! Άσε που νομίζω ότι οι ίδιοι πρώτοι στίχοι υπάρχουν και σε κάλαντα άλλων περιοχών.

  Πάντως κατά κανόνα τα αγιοβασιλιάτικα κάλαντα έχουν αρκετή δόση παγανιστικού στοιχείου (ο άγιος παρουσιάζεται σαν αγαθό πνεύμα γονιμότητας κλπ.), ενώ των άλλων δύο εορτών είναι πολύ πιο θρησκευτικά.

  Στην Κάρπαθο, μέχρι σχετικά πρόσφατα (ίσως και μέχρι σήμερα, δεν ξέρω), την 1η Σεπτεμβρίου εύχονται καλή αρχιχρονιά (δηλαδή άλλο η πρωτοχρονιά και άλλο η αρχιχρονιά), αλλά χωρίς περαιτέρω εορταστικές εκδηλώσεις. Έτσι, μια ανάμνηση.

 17. ΣΠ said

  11, 12
  Όμως ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε υψηλός, ελάχιστα μειωμένος από πέρσι. Μειώθηκε ο αριθμός επισκέψεων ανά επισκέπτη. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό. Μπορεί να αυξήθηκε ο χρόνος ανά επίσκεψη.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  15:Η μέρα με τη νύχτα ήταν. 😊 Από το 1904 ακομα με το «Οργανωτικά ζητήματα της ρωσικής σοσιαλδημοκρατίας», που αποτελούσε οξεία κριτική στην αυταρχική και υπερσυγκεντρωτική αντίληψη του Λένιν για την οργάνωση και τον ρόλο του κόμματος, όπως αυτή εκφράστηκε στο «Ενα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω»· κριτική που κορυφώθηκε το1918 στην «Κριτική στη ρωσική επανάσταση».

 19. Pedis said

  Χρόνια πολλά κι από δώ!

  Και κλείνουμε με τα σχόλια. … Μέσα στο 2021 είχαμε 65,923, αρκετά λιγότερα από πέρυσι (73792), όπως μου λέει το σύστημα, αλλά περισσότερα από τα προπέρσινα 62080. [Σε άλλη καταμέτρηση της WordPress βρίσκω ελαφρώς διαφορετικά νούμερα: 66.144 το 2021, 74.450 το 2020, 63.061 το 2019].

  Κοίτα, δεν τα μετράς σωστά. Με τον μακαρίτη μείον και αφαιρώντας τα νήματα που πιάνει λόξυγκας τον Λεώ, η ορθή εκτίμηση της συνεισφοράς των σχολιαστών γίνεται σε μονάδες μήκους. 😀

 20. Costas X said

  @ 16.

  Οι στίχοι που ανέφερα στο #4. είναι οι παλιότεροι που βρήκα.

  Σε μεταγενέστερους δεν αναφέρεται πλέον η Περιτομή :
  «…και να πανηγυρίσωμεν την εορτήν Κυρίου,
  την εορτήν του μάκαρος Μεγάλου Βασιλείου.»

  Και αργότερα, ίσως αρχές 20ου αιώνα, αναφέρεται και η Αρχιχρονιά :
  «Αρχιχρονιά κι αρχιμηνιά κι αρχή του Γεναρίου,
  και εορτή του μάκαρος Μεγάλου Βασιλείου.»

  Παρακάτω όμως συνεχίζουν μόνο με εγκώμιο στον άγιο Βασίλειο :

  «Βασίλειε θαυματουργέ, ήλθα να σε παινέσω,
  που στων αγγέλων τον χορό βρίσκεσαι εν τω μέσω.
  Της Καισαρείας γέννημα, βλαστός Καππαδοκίας
  και ποιητής και λυτρωτής της Θείας Λειτουργίας.
  Είχε και το αξίωμα της αρχιεροσύνης,
  εχθρός των έργων των κακών, φίλος της σωφροσύνης.
  Αρχιερείς τον σέβονται, παπάδες τον τιμώσι ,
  οι άρχοντες και ο λαός σκύπτουν και προσκυνώσι.
  Κι’ αφέντες καλησπέρα σας, καλησπερίσματά σας,
  κι ο άγιος Βασίλειος νά ‘ναι βοήθειά σας.»

 21. Πέπε said

  @16 τέλος:

  Λοιπόν, λάθος έκανα! 1η Σεπτεμβρίου είναι κανονική γιορτή της Αρχιχρονιάς, δε λένε μόνο την ευχή! Εδώ μαρτυρία για το Μεσοχώρι. Θα γίνεται ίσως κάτι και στα άλλα χωριά.

  https://www.verena.gr/content/%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC

  Δεν το είχα τύχει ποτέ μου. Μάλλον επειδή όταν ήμουν διορισμένος εκεί η 1η Σεπτεμβρίου ήταν η μέρα που μόλις έφτανα για να εγκατασταθώ κάθε χρόνο, ενώ πριν και μετά από τα χρόνια του διορισμού, που πήγαινα παραθεριστής, ήταν εργάσιμη και γύρναγα πίσω.

 22. Πέπε said

  #20

  Τωρα που το βλέπω, ίσως τελικά αυτό που έχω ακούσει να είναι «την εορτή κυρίου», όχι «περιτομή». Δεν παίρνω όρκο. Πάντως χωρίς μνεία στην αρχή του έτους.

 23. ΣΠ said

  Απόψε τα μεσάνυχτα στην ΕΡΤ2 η ταινία «Μετέωρο και σκιά» (1985) για την ζωή του Ν. Λαπαθιώτη.
  https://program.ert.gr/details.asp?pid=3779977&chid=49

 24. Καλημέρα, καλή χρονιά κι από δω!

 25. Γιάννης Ιατρού said

  11, 13, 14, 17: Φως φανάρι πως ο Γιώργος (προφανώς και σε κάποιοι άλλοι) αγωνιούν και προβληματίζονται επειδή το μπλογκ εμφανώς έχει μετατοπιστεί από το αμιγώς γλωσσικό/λογοτεχνικό/λεξιλογικό κλπ. περιεχόμενο σε φιλικό προς την δεξιά και το φιλελεύθερο πνεύμα😇 θέματα κι έτσι κάποιοι (γνωστοί αδιόρθωτοι🙄) πολιτικολογούν κι εξυμνούν συχνά πλέον την παρούσα κυβέρνηση και τον ΠΘ για το έργο τους, π.χ. στον χειρισμό της επιδημίας και του ΕΣΥ, στην οικονομία και στα εργατικά δικαιώματα, στην κοινωνική ευαισθησία που δείχνουν κλπ. 🤔

  Έχουν διαβρωθεί τα πάντα πλέον. Προφανώς ανάκαμψη θα υπάρξει με μιά περισσότερο κριτική σκέψη απέναντι στους (νεοφιλελεύθερους) κυβερνόντες και κυρίως με την επιστροφή σε σχόλια αμιγώς γλωσσικού/λαογραφικού/λεξιλογικού περιεχομένου (και σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε ιστορικά θέματα, βεβαίως το πολύ έως και τον 19ου αι.)😉

 26. Pedis said

  Έγκριση Νικοκύρη. Μερσί!

  # 25 – Μα ο Κούλης είναι θαύμα της φύσης. Διότι εξήγησέ μου πώς είναι δυνατόν τέτοιο μπιπ να τον έχει ψηφίσει το 24% του εκλογικού σώματος;! Αλλά και θεία πρόνοια! Διότι με τόσο μικρό ποσοστό γαμοκυβερνεί και δέρνει. 😛

 27. Κιγκέρι said

  Μέσα στους στίχους για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα είχα μάθει κι αυτούς:

  Και νέον έτος αριθμεί
  η του Χριστού περιτομή
  και η μνήμη του Αγίου
  Ιεράρχου Βασιλείου.

 28. Georgios Bartzoudis said

  (α) «Τρ 4, † Νικολάου Γύζη τελευτή»
  # Του απεικονίσαντος το Κρυφό Σχολειό. Έστω και μνήμη Πολέμη, του γράψαντος…

  (β) «Κυ 16, † Ευστρατίου Αναστασέλλη του σκωπτικού»
  # Και απάντων των Αναστασέλληδων της Αγιάσως, αρρένων τε και θηλέων!

  (γ) «κατά τη λαϊκή συνήθεια, παρασυσχετίζουν το Γενάρη με τη γέννα»
  # Όχι μόνο λαϊκή συνήθεια αλλά και προβατίσια τοιαύτη: Ένεκα που τα θήλεα της ποιμενικής προβατοτροφίας σέρνουν τον Αύγουστο και γεννάνε τον Γενάρη (5/μηνος γαρ η διάρκεια της κύησης αυτών)

 29. kpitsonis said

  Επειδή όμως η WordPress μετράει και τους επισκέπτες, να πούμε ότι μέσα στο 2021 είχαμε 1.020.562 επισκέπτες, ελάχιστα λιγότερους από πέρυσι, που με 1.039.081 είχαμε κάνει ρεκόρ ιστολογίου, ενώ όλες τις προηγούμενες χρονιές είχαμε κάτω από εκατομμύριο.

  Ήδη είμαστε στο 2022 ,το πέρυσι αναφέρεται στο 2021, το πέρυσι του 2021 εκφέρεται ως προηγούμενη χρονιά .

 30. # 25

  και…διαβρωθήτωσαν τα θεμέλια της ΝουΔου, ον παίδες ευλογείτε (γνωστός ευτραφής στιχουργός), ιερείς (Αμβρόσιος και ΣΙΑ) ανυμνείται, ναός υπεριψούται εις Φάλληρον τον νέον (έδρα του ΟΣΦΠ)

 31. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κρῖμα, Γιάννη. Κρῖμα!
  (Μέ ἀνθρώπους πού τούς αἰσθάνθηκα κάποτε σάν φίλους -ἔστω καί διαδικτυακούς- ἐγώ δέν τσακώνομαι. Σᾶς χαιρετῶ!)

 32. ΚΩΣΤΑΣ said

  25 –> φιλικό προς την δεξιά και το φιλελεύθερο πνεύμα…

  Αχ! καλέ μου καλόψυχε Ιωάννη, έχεις καταντήσει χειρότερο τρολ και από τον Μπάτμαν! 😉

  Ημείς εσμέν το άλας της γης, εάν το άλας εκλείψει, εν τίνι αλισθήσεται; 🤣😜😂

 33. ΚΩΣΤΑΣ said

  32 Ωχ, λάθος, επανάληψη στο σωστό:

  Ημείς εσμέν το άλας του ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ, …

 34. Costas Papathanasiou said

  Στις 13 Γενάρη κι η γέννηση του Παλαμά που μελαγχολεί σχετικώς ως εξής:
  “Γενέθλια. Στο τραπέζι μου το άδειο γυαλένιο βάζο
  του κάκου τ’ άνθια καρτερεί. Γενάρης. Έξω ουρλιάζει
  και η μπόρα. Έτσι θα το ’δερναν βροχή, άνεμος, χαλάζι
  το σπίτι, όταν γεννήθηκα. Και μόνος, και ρεμβάζω.”
  [Κωστής Παλαμάς,συλλογή “Ο κύκλος των τετράστιχων”-75]
  “Του Γενάρη το φεγγάρι/ λάμπει σαν μαργαριτάρι- παρά ώρα μέρα μοιάζει ή την ημέρα σιγοντάρει” επισημαίνεται στη λαϊκή παράδοση και ως τέτοιο, με ίδιο φως, κόντρα στη χειμωνιά, βλέπει μια γυναίκα ένας γιατρός-ποιητής:
  “Τα μάτια της, νύχτα, παράξενα, άγρια, τρυφερά, ύστερα τα μάτια της όπως τα παραμύθια του χειμώνα κι ύστερα — το στόμα ένα πρωί Γενάρης μήνας, ο λαιμός ένα πρωί Γενάρης μήνας, το στήθος καθαρό, σφιχτό, σαν άστρο νύχτα του χειμώνα, ψυχρή και παγερή και πάμφωτη, το στήθος έλαμπε σαν ένα. “(Τάκης Σινόπουλος, συλλογή “Ο Χάρτης”-17)

 35. Γιάννης Ιατρού said

  31: Εγώ για τέτοια δεν τσακώνομαι Γιώργο 😉😇
  32: Κωστή, με αναβάθμισες, ε; Έστω ρε συ, καλή καρδιά😎

 36. Νέο Kid said

  Τα χουμε ξαναπεί και ξαναγράψει βέβαια , αλλά δε βαριέσαι…
  Τα metrics της «επισκεψιμότητας» ενός μπλογκ δεν είναι εύκολη υπόθεση, ως προς την αξιολόγησή τους! Ο Στάζυ έχει δίκιο. Εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες μη (εύκολα) προσδιορίσιμους, όπως οι συνήθειες των επισκεπτών για τα cookies τους, κι άλλα.
  Με τα στατιστικά του άρθρου ΔΕΝ δικαιούμαστε να συμπεράνουμε ότι υπήρξε μείωση επισκεπτών το 2021 ( όπως βέβαια και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ είναι τα «δημοφιλέστερα» άρθρα αυτά που λιστάρει ο Νικοκύρης , καθώς αυτά απεικονίζουν κυρίως bouncers επισκέπτες, αλλά ο Νικοκύρης για κάποιο ακατανόητο λόγο επιμένει να το θεωρεί « σημαντική» παράμετρο) .
  Η έγκυρη παρατήρηση είναι αυτή του Σταύρου στο 17. « Μειώθηκε ο αριθμός επισκέψεων ανά επισκέπτη. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό. …» Το αν είναι αρνητικό ή θετικό πρέπει να εκτιμηθεί: Αν ξέρουμε τον «ποιοτικό χαρακτήρα» των κομμένων λόγω Facebook ( είναι η πλειοψηφία bouncers? Ή πραγματικοί readers?) Εγώ θα υπεθετα ότι η πλειοψηφία των ακόλουθων (clicks) μέσω Facebook ήταν bouncers , οπότε το σχετικό metric (η μείωση των επισκέψεων ανα επισκέπτη) δεν είναι στατιστικά «σημαντικό».

 37. Καλό μήνα και (πάλι) καλή χρονιά!
  Κιντ, μια που σε βρήκα, εσύ που γκρινιάζεις που δεν κάνω ριφρές, για κόπιασε απ’ τα μέρη μου να διαβάσεις για την ψυχή ενός σκύλου 🙂

 38. Λεύκιππος said

  0. ….. αλλά μην το πείτε παραέξω. Κυκλοφορούν και μαρτυριάρηδες μεταξύ μας, αλλά δεν τους καρφώνω δημοσίως. 🤣🤣🤣🤣

 39. Νέο Kid said

  37. Εξαιρετικό Δύτη! Σου άφησα ένα βιωματικό σχολιάκι.

 40. Γιάννης Ιατρού said

  Η σημερινή ομιλία του Νίκου, εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/31/woty2021-3/#comment-785209 👍

 41. Alexis said

  #36: Τι είναι οι bouncers μπρε παιδί;
  Δεν το λέγανε στο χουργιό μ’ 🙂

 42. Νέο Kid said

  42. Αυτοί που έρχονται μέσα «από σπόντα» ,από «γκελ» (bounce). Γκουγκλάρει ας πούμε ο άλλος «κατσαρίδες» και Τσούπ! βγαίνει στο άρθρο του Δύτη , το ανοίγει , βλέπει ότι δεν καταλαβαίνει Χριστό… και την κάνει , και μην τον (ξανα)είδατε μην τον απαντήσατε, τον Κίτσο το λεβέντη τον καραμπουζουκλή! 😊

 43. Λ said

  Μ’εκείνο και με τούτο ο Βασίλης δεν τιμήθηκε ποτέ με ξεχωριστό άρθρο ή κάνω λάθος;

 44. 43# Για να μην μπαίνουν bouncers και να είναι πιο επί της ουσίας η μέτρηση πρέπει να μπει bouncer στην πόρτα και μπλέκει η δουλειά.

 45. Νέο Kid said

  44. Ποιος Βασίλης; Ο Άγιος ή ο Καραπιάλης;

 46. Alexis said

  #43: Α, μάλιστα…

 47. Χαρούλα said

  Καλή χρονιά! Καλό μήνα! Καλή βδομάδα! Και(οριακά) καλημέρα!
  #19 Pedis συμφωνώ για την μείωση. Ναι πράγματι τα σχόλια του Γς λείπουν, όπως και συχνότερα νομίζω σφουγγαρίζεται πια ο πολυώνυμος.
  #25 Ιατρέ μου, τώρα να πούμε πως έχουμε και πολλούς κυβερνητικούς εδώ, θα γελάσει κάθε πικραμένος! Λίγο αλάτι βάζουν ο Γιωρίκας κι ο Κωστίκας και κάποιες φορές 3-4 είμαστε που διαφωνούμε με την …ιστολογική γραμμή🤓! Υπέρ πάντων ο διάλογος!
  #27 Κιγκέρι, ναι αυτά τα κάλαντα με την περιτομή, ήταν πολύ γνωστά και εδώ. Στα παιδικά μου λεγόταν από τους μισούς περίπου. Από τους ενήλικες σχεδον πάντα. Μετά κυριάρχησε ο κρατών ζαχαροκάμο🎅🏻. Και σε λίγα χρόνια προβλέπω το τρίγωνα κάλαντα(όταν και άμα καλαντίζουν)

 48. freierdenker said

  Το ιστολόγιο είναι προσωπική δουλιά αλλά έχει δημιουργήσει και συντηρεί το αποτύπωμα ομαδικής δουλιάς. Ρισπέκτ στον κύριο Σαραντάκο για την επιμονή του (tenacity και perseverance).

  Ένας λόγος για την κοιλιά ίσως να είναι και οι επαναλήψεις. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που επηρεάζουν την τηλεθέαση ενός καναλιού, με εξαίρεση τις αειθαλείς παλιές ελληνικές ταινίες.

 49. Pedis said

  # 4 – και να πανηγυρίσωμεν Περιτομήν Κυρίου,

  … οι περίφημοι (για πλάκα στους καθολικούς) Cavalieri del Santo Prepuzio del Nostro Signore di Gesù Cristo

  αλλά και η πιο πραγματική Santa Caterina της Σιένας που έλεγε ότι φορούσε δαχτυλίδι φτιαγμένο από το άγιο πετσάκι … (δηλ. ένα από τα εκατοντάδες που μπήκαν στην κυκλοφορία) 😅

 50. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, είχα ανέβει στον Υμηττό ως το μνημείο Μιχαηλίδη και έτσι έλειπα.

  Συγγνώμη από τον Pedis που έμεινε στην καραντίνα το σχόλιό του –> το 50.

  28γ Να που μάθαμε κάτι

  36 Τι είπαμε ότι είναι οι bouncers? —> Οκ, μάθαμε στο 43

  38 Ο Νισανιάν έχει κι αυτό το κορυφαίο -διαδικτυακό- ετυμολογικό λεξικό

  44 Σήμερα το σκεφτόμουν αυτό! Πρέπει να επανορθώσω με κάποιον τρόπο, πχ στις 30/12

 51. π2 said

  Ας το βάλω κι εδώ, λόγω γλωσσικού ενδιαφέροντος.

  Ακόμη γελάω με το Πατέρα man. Αλλά κι η λαϊκότροπη συνέχεια (ο που είσαι στους ουρανούς) έχει ενδιαφέρον.

 52. 52 Νομίζω προσπαθεί να μεταφέρει το «οπού είσαι».
  Ενδιαφέρουσα η φλαμανδική κυριαρχία στα βελγικά εδάφη, η απουσία των αγγλικών (!) αλλά αυτό που με ιντρίγκαρε πολύ είναι τα αραβικά στην Ανδαλουσία εν έτει 1741.

 53. sarant said

  52-53 Περίεργο….

 54. Νέο Kid said

  53.52. Αυτά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι τουρκικά με αραβικούς χαρακτήρες; Κοράνι;

 55. 55 Τουρκικά, τουρκικότατα. Bizüm atamız ki göklerdesin…

 56. Παναγιώτης K. said

  Ούτε σήμερα ΓΤ. 😦

 57. π2 said

  53: Σωστά. Οπότε είναι απλώς τυπογραφικό λάθος το Ν αντί Σ, και χρησιμοποιεί, απ’ ό,τι βλέπω μ’ ένα πρόχειρο γκούγκλισμα, τη μετάφραση του Χιώτη ιησουίτη Βικέντιου Καστανιόλα.

  Ο χάρτης προέρχεται από το έργο Synopsis Universae Philologiae (https://en.wikipedia.org/wiki/Synopsis_Universae_Philologiae).

 58. Μπράβο!

 59. … Της πρασίνης τσόχας (της σχισθείσης εν Αβάνα) …

  …ή εν αβάντα, αν ο αβανταδόρος επισύρει την μήνιν του εξαπατηθέντος

 60. leonicos said

  καλησπέρα

 61. π2 said

  Αυτός ο Βικέντιος Καστανιόλας (Vincenzo Castagnola) είναι ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ιησουίτης μοναχός, απεσταλμένος στην ανατολική Μεσόγειο, μετέφρασε μεταξύ άλλων σε φραγκοχιώτικα (σε βιβλίο δηλαδή γραμμένο σε λατινικούς χαρακτήρες) το έργο Didaskalia christianiki is tin opoia o didaskalos erota kai o mathitis apologatai. Kamomenh apo ton patera Iakovo Ledesma, theologo ths sintrofias toy ihsou kai girismeni eis to romaikon dia mesou toy patros Vigentiou Kastaniola ths omoias sintrofias (Βενετία 1595), όπως βρίσκω σε μια διαδικτυακή πηγή χωρίς παραπομπές.

  Για όσους ενδιαφέρονται κι έχουν καλύτερη βιβλιοθήκη από το χύμα διαδίκτυο, βλέπω ότι υπάρχει κι ένα σχετικό άρθρο: Θωμάς Ι . Παπαδόπουλος, «Ο Βικέντιος Καστανιόλας και η διερευνητική αποστολή (1592) της πρώτης εγκαταστάσεως ιησουϊτών στην Χίο», Χιακά Χρονικά 9 (1977).

 62. 15, … Το να επισημαίνονται τα εκατέρωθεν λάθη είναι το ίδιο σημαντικό στοιχείο διαλόγου όσο η ανταλλαγή επαίνων. Συχνά κάνει περισσότερο καλό. …

  Groupthink είναι όρος που έχει επινοηθεί για την — συχνά λίαν επιβλαβή — έλλειψη ενδογενούς κριτικής σε ομάδες, όταν με το καλοπροαίρετο κίνητρο για διατήρηση της εσωτερικής ομοψυχίας της ομάδας κανένα μέλος της δεν φέρνει στο προσκήνιο προφανή προβλήματα. Αρκετά παραδείγματα από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο.

 63. rogerios said

  Καλή χρονιά με υγεία κι ευτυχία!

  @52 επ.: ποιο είναι το πρωταρχικό καθήκον εκείνου που εξετάζει μια πηγή; Μάλλον να είναι δύσπιστος. 😉
  Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ένας Γερμανός λόγιος των μέσων του 18ου αι., από την Κάτω Σιλεσία, θα πρέπει να τα έχει πετύχει όλα σωστά; Μήπως ο χάρτης είναι γεμάτος τερατώδη (ή λιγότερο τερατώδη) σφάλματα, ειδικά όσο απομακρύνεται από τα γνώριμα εδάφη;
  Το πιο πρόσφατο κείμενο σε ανδαλουσιανά αραβικά νομίζω ότι είναι κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό από την ευρύτερη περιοχή της Βαλένθιας κι ανάγεται στις αρχές του 17ου αι. (1607 ή κάτι τέτοιο). Αν πάλι πρόκειται για αλχαμιάδο (δηλαδή κάποια λατινογενή γλώσσα γραμμένη με αραβικούς χαρακτήρες), να σας θυμήσω ότι ο Φίλιππος Β΄ της Ισπανίας είχε εκδώσει βασιλικό διάταγμα ήδη το 1567 με το οποίο έδινε προθεσμία 3 ετών για την οριστική εγκατάλειψη της πρακτικής.
  Συνεπώς, είναι μάλλον απίθανο να χρησιμοποιούνταν η αραβική γραφή στα εδάφη του κάποτε εμιράτου της Γρανάδας κατά τον 18ο αιώνα.

  Και πάλι πολλές ευχές.

 64. Βρε Ρογήρε, είπα εγώ ότι μιλούσαν αραβικά στην Ανδαλουσία του 18ου αιώνα; Επιστημονικό απολίθωμα το θεώρησα. (Βέβαια τώρα που το ξαναβλέπω, έτσι που το έγραψα είναι κάπως αμφίσημο).
  Καλή χρονιά, και βογομιλική ε! 🙂

 65. Νέο Kid said

  65.64. Άσε που δεν τη λέει καν Ανδαλουσία ,αλλά Μαυριτανία στο χάρτη. 😊
  Εμένα όμως πιο πολύ μου άρεσε ο χάρτης των Αμέρικας που πόσταρε ο Π2ος, όπου η Καλιφόρνια απεικονίζεται σαν μακρόστενο νησί αποκομμένο απ την ηπειρωτική χώρα, κι ο Καναδάς φτάνει μέχρι τη Φλόριντα… 🤪

 66. Theo said

  @52: Έχει πλάκα και το Μ που χρησιμοποιεί στο ΑΓΙΑΣΜΕΝΟΝ 🙂

  @65:
  Αμ κι ΒΑ. Μ. Ασία που μιλούσε Graeca Barbara το 1741; Να το δουν κάτι σούπερ πατριώτες και να μιλάν για επιστημονικές αποδείξεις ότι τότε η Μικρασία ήταν ελληνική 🙂

 67. Νέο Kid said

  63. Κλασικό (λέμε τώρα …) Groupthink ευτράπελο (υπάρχει και στο YouTube) κάποιο παλιότερο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πούτιν στη Ρωσία , όπου στο πλαίσιο «να δείξω κι εγώ κάτι. Να προτεινω κι εγώ «κέρδη»!» ο υπουργός γεωργίας (κάτι τέτοιο) πρότεινε να άμα στοχεύσουν στην αλματώδη αύξηση των ρωσικών εξαγωγών χοιρινού κρέατος στην Ινδονησία… ( κι ο Πούτιν λύθηκε στα γέλια)

 68. Theo said

  17633 61 626

 69. 68, 🙂
  66, … 65.64. Άσε που δεν τη λέει καν Ανδαλουσία ,αλλά Μαυριτανία στο χάρτη. 😊 …

  Μία είναι η ουσία
  δεν υπάρχει Ανδαλουσία

 70. ΚΩΣΤΑΣ said

  28 Georgios Bartzoudis
  » Ένεκα που τα θήλεα της ποιμενικής προβατοτροφίας σέρνουν τον Αύγουστο…»

  Γιώργη μου, θεσσαλιστί τα πρόβατα δεν σέρνουν, αλλά μαρκαλιούνται, μαρκάλος η εποχή του οργασμού στα γιδοπρόβατα. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι τα δίνουν τον Αύγουστο να τρώνε και αλάτι, λειτουργεί, λένε, διεγερτικά, όπως το βιάγκρα! 🤣

  Τέρμα τα αστεία και τα πολιτικά σχόλια, μόνο σοβαρά πραγματολογικά στοιχεία! 😜 🤗 🤪

 71. sarant said

  62 Θα ήθελα να το έβλεπα αυτό!

  63 Ή και η «πλάνη του αντηχείου»

  64 Καλή χρονιά φίλτατε!

 72. 1,73205

 73. 15 Ιανουαρίου γενέσιον Βασιλείου Μαρτίνου Λούθηρου (3η Τρίτη Ιανουαρίου 1929).
  Επίσημη αργία στις ΗΠΑ η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου (15-21).

 74. π2 said

  Για τα φραγκοχιώτικα βιβλία βλέπω ότι υπάρχει και ειδική μονογραφία: Μάρκος Φώσκολος, Τα «φραγκοχιώτικα» βιβλία. Ένα κεφάλαιο από την ιστορία της καθολικής ευσέβειας στον ελληνικό χώρο (Θεσσαλονίκης 2012).

 75. Νέο Kid said

  Μιας κι έχουμε πολλούς χημικούς εδώ μέσα, να γιατί δεν πρέπει ποτέ να μιλάς σοβαρά μαζί τους!

  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-b356161b2a49c9c22d73c64938aa9983

 76. Α. Σέρτης said

  62
  «ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ Εις την οποίαν ο Διδάσκαλος ερωτά, και ο μαθητής απηλογάται. Καμωμένη από τον πατέρα Ιάκωβον Λεδέσμαν θεολόγον της συντροφιάς του Ιησού, και γυρισμένη εις το Ρωμαίικον δια μέσου του πατρός Βιγκεντίου του Κασταγνιόλα της ομοίας συντροφιάς. Δια το όνομα και σημάδι του χριστιανού. IN ROMA, Per Luigi Zannetti. MDGIIII. Con licenza de’ Superiori.

  Η πρώτη έκδοση αυτής της Κατήχησης είναι του 1595 (Β.Η., τ. 2, αριθ. 286, όπου και μια μικρή βιογραφική σημείωση για το χιώτη Ιησουίτη π. Βικέντιο Καστανιόλα) και η αμέσως επομένη του 1609, στη Βενετία, από τον Μάρκο Πινέλλη (Β.Η., τ. Ι, άρ. 47). Η έκδοση του 1604 διαφέρει από εκείνη του 1595 στο ότι έχει το κείμενο μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες»

  Μ. Φώσκολος, «Τα παλαιά ελληνικά βιβλία του Ελληνικού Κολλεγίου του Αγίου Αθανασίου της Ρώμης. Με Συμπληρώσεις στις Βιβλιογραφίες των Ε. Legrand και Δ. Γκίνη- Β. Μέξα» (Ο ΕΡΑΝΙΣΤΗΣ 9, 1971)

  Υποψιάζομαι ότι το κείμενο (ελληνιστί) είναι αυτό (σελ. 365-382):
  https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/8/8/a/metadata-165-0000018.tkl

 77. Η πρώτη εικοσάδα άρθρων του 2021 σε σχόλια:

  801 Να πεθάνει ο Κουφοντίνας;
  558 MeToo θα πει «Κι εγώ»
  471 Χιονοσκεπή μεζεδάκια
  465 Μεζεδάκια με πρόστιμο
  458 Κορονογενεθλιακά μεζεδάκια
  448 Έξυπνα μεζεδάκια
  423 Καρμηλιτικά μεζεδάκια
  416 Ψηφίστε τη Λέξη της χρονιάς για το 2021!
  412 Αρνητής, λέξη της επικαιρότητας
  406 Στεγανοποιημένα μεζεδάκια
  400 Μαραθώνια μεζεδάκια
  393 Καπιτωλιανά μεζεδάκια
  392 Μεζεδάκια για εμβολιασμένους
  391 Μεζεδάκια πριν από την αλλαγή της ώρας
  380 Μεζεδάκια μόνο με ράπιντ τεστ
  375 Τα αποτελέσματα της απογραφής
  373 Ο κρίνος δεν κρίνει
  373 Πρόστιμο 100 ευρώ σε όποιον δεν ξέρει την Μποτσουάνα!
  360 Φαλκονέρα, 8 Δεκεμβρίου 1966 (μαρτυρία του Λευτέρη Αεράκη)
  354 Πατενταρισμένα μεζεδάκια

  Ολόκληρη η λίστα του 2921.

 78. 78 Μετάφραση: κουραστήκαμε/βαρεθήκαμε/εξαντλήσαμε τα γλωσσικά/φιλολογικά, αλλά σχολιάζουμε ακαταπόνητοι την επικαιρότητα. Δεν είναι παράλογο.

 79. sarant said

  77 Ευχαριστώ πολύ!

  78-79 Πάντοτε όμως τα άρθρα της επικαιρότητας είναι πολυσχολιασμένα -δεν θυμάσαι τη δασκάλα από το Μέγα Δέρειο; Ο ορθοπ*δικός είναι η εξαίρεση.

 80. Η τρέχουσα διαχρονική 25άδα σε σχόλια

  1.423 Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας και άλλες τέτοιες βλακείες
  1.363 Τα τούρκικα καΐκια του Γ. Καρατζαφέρη
  1.039 Το Μαουτχάουζεν και το «είμαι αντισημίτης» του Μίκη
  991 Τελικά, είναι εφτά τα φωνήεντα;
  894 Για τη δασκάλα του Μεγαδέρειου
  832 Δάμων και Φιντίας και άλλα διάσημα ζευγάρια
  831 Η Ιφιγένεια της Αγίας Παρασκευής
  801 Να πεθάνει ο Κουφοντίνας;
  779 Οι Φοίνικες στον φιλότοπο, η δεοντολογία «στα άκρα»
  769 100 ελληνικές λέξεις σλαβικής προέλευσης
  768 404 πιατέλες μεζεδάκια
  729 Δημοψήφισμα, λοιπόν
  723 Κορονομεζεδάκια
  720 Γενοκτονίες και ποινικοποίηση
  712 Όπλα και εργαλεία (άρθρο του Φάνη Κακριδή)
  710 Μακεδονία όπως Λουξεμβούργο;
  691 Προγραμματικά μεζεδάκια
  615 Αριστεία και αριστερά
  588 Τι θα ψηφίσετε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015;
  580 Οι ακροδεξιές συκοφαντίες για τον προπάππο του πρωθυπουργού
  569 Το χιούμορ πέθανε όρθιο
  567 Για τα γκρίκλις και την «εκστρατεία» των Ράδιο Αρβύλα
  562 Για το κρυφό σχολειό (που λειτουργούσε ολοφάνερα)
  559 Η πινακίδα του Δισπηλιού και το άλμα τριπλούν της ελληναράδικης παραγλωσσολογίας
  558 MeToo θα πει «Κι εγώ»

 81. 79-80: Έπαιξε κι ένα ρόλο που είπαμε να σχολιάζουμε την επικαιρότητα στα μεζεδάκια κι όχι όπου νάναι. Αρκετοί το τηρούμε, όσο μπορούμε.

 82. 82 Ναι, αυτό είχα στο νου μου.

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τα θέματα της επικαιρότητας προσφέρονται για πλούσιο και μαχητικό σχολιασμό, γι’ αυτό και πρέπει να συμμετέχουν σχολιαστές με διαφορετική πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, χωρίς οι μειοψηφούντες να γίνονται αποδέκτες απαξιωτικών και σαρκαστικών σχολίων, όπως συμβαίνει συχνά. Το αλατοπίπερο της συζήτησης είναι η διαφωνία, η πολιτισμένη, εννοείται, διαφωνία. Χάρη σ’ αυτήν αποφεύγεται και «η πλάνη του αντηχείου».

 84. Theo said

  @178:
  Η λίστα του 2921! Πότε πέρασαν 900 χρόνια 🙂 🙂

 85. @ 84 Γιάννης Κουβάτσος

  Σωστός.

 86. Νέο Kid said

  84. Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω! Δε στέκει λογικά. Πώς γίνεται να μη σαρκάσω και να μην απαξιώσω τον αντίπαλο; Αφού η επιχειρηματολογία είναι καταδικασμένη να είναι απλό χάσιμο χρόνου αφού ο αντίπαλος είναι εξ ορισμού χαζός! Γιατί αν δεν ήταν χαζός θα καταλάβαινε ότι έχει άδικο και θα συμφωνούσε μαζί μου, άρα δεν θα ήταν αντίπαλος. Και επίσης για να μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι χαζός πρέπει να είσαι στοιχειωδώς έξυπνος , οπότε ο χαζός δεν έχει καμία ελπίδα να ξεχαζέψει και έτσι μένει πάντα αντίπαλος! Πόλεμος πατήρ πάντων! που έλεγε και ο Ισοκράτης ο αυτοκαταστροφέας των δημοκρατιών…

 87. Πέπε said

  82

  Ομολογώ πως δεν είχα αντιληφθεί ότι έτσι συμφωνήσαμε. Ότι εφαρμόζεται όμως το πρόσεξα. Θα το έχω περισσότερο στον νου μου εφεξής. Ίσως θα μπορούσε να γίνεται και μια υπενθύμιση, κάθε Σάββατο (όπως τα κείμενα του πατρός Σαραντάκου, του 1821 και άλλων σειρών εισάγονται με έναν περίπου στερεότυπο πρόλογο).

 88. Pedis said

  # 51 β – Μερσί Νικοκύρη.

  Με την ευκαιρία, και επειδή το πολύ το κυρελέεισο το βαριέται κι ο παπάς γι αυτό δεν το λέω συχνά αλλά νέος χρόνος γαρ, να πω τη γνώμη μου να υπάρχει για τη δουλειά του Νικοκύρη που είναι ανεκτίμητης αξίας και μπράβο του για την επιμονή και το ταλέντο του κι ακόμη για το τόσο πετυχημένο τάιμ μανατζμεντ που έχει καταφέρει ώστε να βγάζει κάθε μέρα κι από ένα νέο ή ξανακοιταγμένο κείμενο μαζί με όλα τα άλλα που κάνει. (Συγχαρητήρια, βέβαια, αξίζουν και σε όποιον άλλον π.χ. Στάζυ, που δίνει ένα χεράκι …)

  Τα σχόλια έχουν την αξία τους, βγαίνουν λαβράκια, κάποια είναι ενδιαφέροντα, αρκετά διασκεδαστικά αλλά ό,τι και νάναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι για το κέφι ή και για το ηδονιστικό σαδομαζοχιστικό σπασαρχίδισμα των 10-20-30 σχολιαστών που σκολλάρουν και σχολιάζουν κάθε μέρα. Οι επισκέπτες αναγνώστες των κειμένων του Νικοκύρη, υποθέτω ότι, ούτε που τους ρίχνουν μία ματιά …

 89. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  87 – Γι’ αυτό λέω, άλλο εποικοδομητικός διάλογος που προϋποθέτει δημοκρατική συνείδηση των συνομιλούντων, κι άλλο αντιπαράθεση που είναι διαλογικοί μονόλογοι και είναι ο κανόνας στις οποίες συζητήσεις παντού, είναι και ανώφελο χάσιμο χρόνου.😎

  τέλος – Είχα την εντύπωση πως το είχε πεί ο Ηράκλειτος.🙄

 90. 90

  Λαμπρά 🙂

 91. Μαρία said

  90 τέλος
  Περίπτωση Μάττος, Στοκχόλμη.

 92. 88: Αβίαστα γίνεται. Δεν προλαβαίνω να διαβάζω ούτε το 10% από τα σχόλια, είχα κάποτε αναφέρει ότι καλό θα ήταν να το κάνουμε, δεν ξέρω αν ειπώθηκε ξανά. Άσε που άμα είχε προταθεί πιο ανοιχτά, θα είχε απορριφθεί, γιατί έτσι. 😃

  89: Στην ύλη δεν ανακατεύομαι ούτε χρειάζομαι καθόλου, στα δε «τεχνικά», δεν κάνω τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε επισκέπτης του ιστολογίου. Ούτε είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του τελευταίου.

 93. @ 92 Μαρία

  Είδα πάλι τη λέξη κλειδί «Μάττος». Έγινε κάποια παρεξήγηση σε γνωστή συζήτηση;

 94. sarant said

  81 Α μπράβο

  82 Ναι, αυτό έχει αρχίσει να καθιερώνεται -γι’ αυτό και τα μεζεδοάρθρα έχουν σταθερά πολλά σχόλια.

 95. Πέπε said

  @92, 94

  Ωχ, ρε παιδιά…

  Ναι, έγινε. Κάτι έγραψε ο άνθρωπος, ένας τον διάβασε διαγώνια, άλλο κατάλαβε, του την είπε, μετά ζήτησε πληρέστατα συγγνώμη χωρίς να επικαλείται δικαιολογίες, και απορώ γιατί δεν έχει λήξει ακόμα.

 96. ΣΠ said

  80, 81
  Δεν βλέπω πάντως ο ορθοπ*δικός να είναι στην 25άδα.

 97. @ 96 Πέπε

  Ευχαριστώ για την πληροφορία.

 98. Μαρία said

  96
  Δεν έχει λήξει, γιατί α.το σφάλμα -δυσκολία να αντιληφθεί την ειρωνεία- επαναλαμβάνεται και β. ο Γιάννης έχει λόγους που ρωτάει https://sarantakos.wordpress.com/2016/02/15/gemelli/#comment-336579

 99. 97: 48η θέση. 26-50:

  556 Λοιμωξιολόγος, η ειδικότητα της χρονιάς
  553 Για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο
  549 Παπικά μεζεδάκια
  548 Συλλαλητήρια μεζεδάκια
  547 Ο ανύπαρκτος ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης
  546 Παράδεισοι, φορολογικοί και άλλοι
  545 Παλιά ονόματα και υποκοριστικά (μια συνεργασία του Άρη Γαβριηλίδη)
  542 Τι παστίτσιο είναι αυτό;
  539 Έχει δίκιο η Χρυσηίδα Δημουλίδου!
  534 Με το κεφάλι ψηλά
  530 Δίμουρα μεζεδάκια
  527 Εσείς συμφωνείτε να βομβαρδίσουμε τη Λιβύη;
  526 Το ελληνικό πόδι και άλλα μεζεδάκια
  524 Ο Ρωμανός κι εμείς
  515 Αυτοπροστατευόμενα μεζεδάκια
  510 Γελοιογραφίες και αντισημιτισμός
  505 Θρασύδειλα «λεβεντόπαιδα»
  500 Τα όμορφα κτίρια καίγονται, οι απείθαρχοι βουλευτές διαγράφονται
  496 Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα
  494 Μπρρ αντί για γκρρ;
  490 Μοναχά «Μακεντόν ορτοντόξ» (άρθρο του Γιάννη Πατίλη, 1992)
  488 Όχι «σλαβική διάλεκτος», γλώσσα είναι! (άρθρο της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου με κάποια πρόσθετα στοιχεία)
  481 Ορθοπεδικός ή ορθοπαιδικός;
  476 Η εχθροπάθεια, το μίσος κι ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο
  475 Οι εικόνες και τα ψέματα

 100. Pedis said

  # 93 β – Ε, άμα δεν τα θες τότε να τα πάρω πίσω τα συγχαρητήρια (δεν τα έδωσα για την ύλη, προφανώς). 😀 😃

 101. Πέπε said

  99 β

  Σωστό κι αυτό. Ε λοιπόν Δ.Χώρε, κάπου στων 3-4 τελευταίων αναρτήσεων τα σχόλια έγινε η φάση. Δε θυμάμαι ποια ήταν, ctrl+f+όνομα και θα το βρεις εύκολα.

 102. ΣΠ said

  94
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/29/lily/#comment-784579

 103. sarant said

  97-100 Είναι που έχει σταματήσει η συζήτηση για το θέμα 🙂

 104. 78,
  Τα μεζεδάκια εμφανώς ανοίγουν την όρεξη για σχόλια.

 105. @ 99 Μαρία

  Όπως τα λέτε, Μαρία. Το βρήκα. Ευχαριστώ.

 106. @ 102 Πέπε

  Εντάξει, ευχαριστώ.

 107. leonicos said

  καλημέρα

 108. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

  105 🙂

 109. nikiplos said

  Καλή χρονιά με υγεία σε όλους μας εύχομαι! Και του χρόνου, εδώ να μην λείψει κανείς!

 110. Alexis said

  #100: Βλέπω και στην 37η θέση το άρθρο για τον (θεός σχωρέστον) Καντάφι και τον βομβαρδισμό της Λιβύης, όπου μας είχαν …βομβαρδίσει οι οπαδοί της «περιεκτικής δημοκρατίας» με επικεφαλής τον «Σιωνιστικό Μπουχέσα»
  Ευτυχώς, γιατί δεν το είδα στην πρώτη 25άδα και ανησύχησα 😎
  Αλησμόνητες εποχές…😅

 111. Georgios Bartzoudis said

  ΚΩΣΤΑΣ said: «θεσσαλιστί τα πρόβατα δεν σέρνουν, αλλά μαρκαλιούνται, μαρκάλος η εποχή του οργασμού στα γιδοπρόβατα. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι τα δίνουν τον Αύγουστο να τρώνε και αλάτι, λειτουργεί, λένε, διεγερτικά, όπως το βιάγκρα»! 🤣

  # Σεβαστά τα «Θεσσαλιστί», αλλά …Μακεδονιστί σέρνουν. Ο όρος είναι όνομα και πράμα για τις σκύλες που όταν έρχονται σε οργασμό σέρνουν πίσω τους ολόκληρα …κοπάδια σκύλους. Εκείθεν εν Μακεδονία μεταφέρθηκε ο όρος για όλα τα θήλεα που βρίσκονται σε οργασμό, ακόμα και για τα …ανθωποθήλεα: Λέμε «αυτήν σέρνει» για μια γυναίκα που όταν περνά ξεσηκώνει όλους τους άνδρες (έχει ανεπτυγμένο σεξ-απήλ, όπως λέγεται …χαμουτζιστί).
  Σε ότι αφορά το «μαρκαλιέται» ή «μαρκιέται», προέρχεται από το μηρυκάζω /μυρηκάζεται που σημαίνει «ξαναμασάει» την τροφή. «Εψελνε» στο δρόμο ένας αστείος τύπος: «Έτι και έτι, κι του Παπά κουνιέτι κι τ’ς Παπαδιάς μαρκιέτι». Εντονότατα μαρακαλιέται η γαδούρα, κατά τη διάρκεια της συνουσίας: Απολαμβάνει τη συνουσία με πολύ μαρκάλισμα, τόσο που τρέχει ποτάμι το σάλιο της!
  Αλάτι βεβαίως και δίνανε στις προβατίνες τον Αύγουστο, και είχε σκοπό τον συντονισμό του οργασμού τους για συγκεντρωτικές γέννες τον Γενάρη. Θυμάμαι έναν γείτονα που ήταν «γητευτής»: Αρρώστησε μια επίσης γειτόνισσα, χήρα. Πήγε «την διάβασε» και στο τέλος είπε: «Για να γίν’ς καλά, να τρως άλας. Πολύ άλας, κάθι μέρα»!

 112. Γιάννης Ιατρού said

  112β: …σκύλες που όταν έρχονται σε οργασμό σέρνουν πίσω τους ολόκληρα …κοπάδια σκύλους

  Οίστρο, κε. Μπαρτζούδη, οίστρο. Άλλο ο οργασμός…😉😏

 113. leonicos said

  γιά να δω τί γίνεται

 114. leonicos said

  113 Προσθέτω και το οχεία

 115. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας και λεξιλογούμε: Η «οχεία» είναι άλλο, λίγο διαφορετικό από τον οίστρο. Είναι αυτό που θα λέγαμε σήμερα εκχυδαϊσμένα «η μεγάλη καύλα», περιγραφικά η άκρατη ερωτική επιθυμία, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ανθρώπινο σώμα με τη διέγερση των ερωτογενών περιοχών.

  Επί παραδείγματι, στο έργο του Καραγάτση (φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου) «Η Μεγάλη Χίμαιρα» ο συγγραφέας την χρησιμοποιεί στην ερωτική σκηνή με την Μαρίνα και τον καπετάνιο άνδρα της όταν αυτοί βρίσκονται στην Μύκονο (από τότε ήταν ιδιαίτερος προορισμός… το νησί αυτό😉) (Karagatsis) ⓐ erect: …σμίγοντας το κορμί της παράφορα με την αναγερμένη σε γονιμική οχεία σάρκα του άντρα της…

 116. Οι χιλιάρηδες του 21

 117. Georgios Bartzoudis said

  113 Γιάννης Ιατρού said: «Οίστρο …οίστρο. Άλλο ο οργασμός»

  # Καλώς έφης. Τσιορ τσιοπ. Παρασύρθηκα από το «σέρνουν»

 118. ΚΩΣΤΑΣ said

  117
  Αυτός ο Κώστας, προς το τέλος της λίστας, ποιος είναι; Το δικό μου χρηστώνυμο είναι με κεφαλαία, ΚΩΣΤΑΣ

 119. sarant said

  117 Μπράβο ρε συ, πολύ καλός!

 120. sarant said

  120 Ο ΓΤ άραγε γιατί δεν γράφει;

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – 😊

  92 – Kαμία σχέση, τον Κίντ τον ξέρω 10 χρόνια, καλύτερα κι απ΄την τσέπη μου😊 (τον Μάττο πρώτη φορά τον είδα) πέρα που έχω εκφράσει άπειρες φορές την συμπάθειά μου γι΄αυτόν, λές να μην γνωρίζω το επίπεδο των γνώσεών του και να έκανε τέτοιο λάθος και ειδικά με τον Ισοκράτη που έχουν γραφτεί εδώ τόσα και τόσα για την δημοκρατία μας;😂
  Απλά δεν είδες την χαζή φατσούλα που έβαλα, κάτι σαν μούμπλε, μούμπλε στα παλιά μίκυ μάους.😂

  Όσο για τον Μάττο, δυό φορές διάβασα το σχόλιό του πρίν αναρτήσω το δικό μου και είπα δίκιο έχω, όσες φορές κι αν το κοίταξα μετά, είδα πως έχω άδικο. Αν θέλεις να σου κάνω την ανάλυση, γιατί κι εγώ παραξενεύτηκα με την αντίδρασή μου και δεν το άφησα έτσι.

  Αλλά όπως λέμε εδώ στον Γέρακα, καλύτερα να σου βγεί το όνομα παρά το μάτι.😂

  Αυτό για σένα να θυμηθείς τα νιάτα σου, είσαι ρόκ τύπισσα και σε πάω με χίλια, κι ας μου τη λές από την πρώτη μέρα.😂

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  121 απ΄όταν (παρα)βαρναλίστηκε

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  117 – Ευχαριστώ Στάζυμπε (μια κι εγώ το ζήτησα) είδα αυτά που ήθελα και χάρηκα. Για την ΕΦΗ ΕΦΗ πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος, σχολιάζει πιο παλιά από μένα και σίγουρα το 2014 είχε αρκετά, μόνο για την κόντρα μας για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είχε πάνω από 50.😂

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σου φωνάζω Γου Του
  ξαναγύρνα προτού
  βγει το νέο φεγγάρι
  η ψυχή ξενιτιά
  κ η παρέα φωτιά,
  το ποτάμι ας το πάρει

  Τί θα κάνεις εσύ
  δέκα πάει και μισή
  τον καπνό σού φυσάω
  σχόλια τόσ΄ ανοιχτά
  και στα δόντια σφιχτά
  δυο στιχάκια κρατάω

  ρεφραίν

 125. ΣΠ said

  117
  Δεν είναι δυνατόν! Είμαι πρώτος το 2022;

 126. Εγώ τό ‘χω παραξεφτιλίσει μου φαίνεται…

 127. 119: Δεν υπάρχει διάκριση πεζών και κεφαλαίων, υπάρχει μεταξύ τονισμένων και άτονων, οπότε στο ίδιο σακί είναι ΚΩΣΤΑΣ, Κωστας, κωστας, κλπ.. Λίγη παραπάνω φαντασία στα χρηστώνυμα δεν βλάπτει ποτέ.

  126: Ως περίπου τις 23:10 της 1/1.

 128. Πέπε said

  118

  Και όμως, ο οργασμός, παρόλο που φυσικά είναι άλλο, λέγεται και μ’ αυτή την έννοια. Το τάδε ζώο έχει περίοδο οργασμού τον δείνα μήνα. (Τον ζωλόγο ή φυσιοδίφη δεν τον ενδιαφέρει αν τεχνικά έφτασε όντως σε οργασμό το ζώο, τον ενδιαφέρει πότε ψάχνει να ζευγαρώσει.)

  Το δε άλας είχα να το ακούσω από τότε που πέθανε μια θεια μου Σαλονικιά (απώτερη καταγωγή Μοναστήρι, Βλάχοι αλλά ελληνόφωνοι από αρκετά παλιά). ‘Ηταν τρεις αδελφές, κι οι τρεις πέρασαν το πλείστον της ενήλικης ζωής τους στην Αθήνα, οι δύο παντρεμένες με Βολιώτες, η εν λόγω ανύπαντρη, και μιλούσαν τρία διαφορετικά ιδιώματα: αυτή που λέω σαλονικιά, η δεύτερη βολιωτοαθηναίικα με διακριτό κάποιο σαλονικιώτικο υπόστρωμα, η τρίτη αθηναίικα με ακόμη πιο αδιόρατο το σαλονικιώτικο υπόστρωμα. Δηλαδή λέγανε: -Δώσε με το άλας -Πάρε το αλάτι.

  Με τις γλωσσικές τους μοναδικότητες, και με το να μην έχω καμιά άλλη αξιόλογη επαφή με Μακεδονία, φανταζόμουν ότι κάποια ασυνήθιστα όπως το άλας είναι προσωπικά τους και όχι ιδιωματικά. Ε λοιπόν όχι!

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  128α
  Οκ, κατάλαβα, ευχαριστώ και συγγνώμη για τον κόπο που σε έβαλα.

  Ο συνονόματος Κώστας με μικρά, βάζει τόνο. Οι άλλοι Κωστάδες είναι με λατινικό αλφάβητο ή έχουν και άλλο χαρακτηριστικό στο χρηστώνυμό τους.
  Αν λάβω υπόψη μου ότι κάπου εκεί στο 2016 άρχισα να σχολιάζω εδώ, τότε μάλλον εγώ είμαι αυτός που καταγράφεται ως 17ος στον πίνακα.

  *Το όνομα στον πίνακα είναι μεν γραμμένο με μικρά, αλλά χωρίς τόνο, Κωστας, οπότε…

 130. sarant said

  125 Πολύ καλό, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε τέτοια έκκληση;

 131. 130: Κανένας κόπος.
  Οι υπόλοιποι τριψήφιοι του 21

 132. 124: Λάμπρο:

 133. Χαρούλα said

  Stazybo Horn
  μπράβο σου για όλη την δουλειά που κάνεις. Δεν ξέρω πόσο εύκολο σου είναι, αλλά ακόμη και ο προσωπικός χρόνος που διαθέτεις έχει αξία.

  Στους πίνακες των σχολιαστών ζαλίστηκα με τα νούμερα. Αυτό όμως που ευχαριστήθηκα ως πληροφορία, είναι ο χρόνος εκκίνησης και πορεία του σχολιασμού καθενός.

  Ευχαριστώ

 134. Θα προσπαθήσω ένα τελευταίο, από καταβολής ιστολογίου τριψήφια και πάνω…

 135. Πέπε said

  135

  Ευχαριστούμε Στάζιμπε. Έχουν ενδιαφέρον όλα αυτά.

  Βέβαια κάποιες γραμμές πρέπει να αθροιστούνε (νέο Κιντ με διάφορες παραλλαγές του χρηστωνύμου, Γ. Μαλλος με ελληνικά και με λατινικά, καλά χώρια ο άλλος βέβαια που έχει τα μισά ονόματα της λίστας…)

 136. Κιγκέρι said

  Ένιωσα λίγο σαν να βγήκαν οι βαθμοί! 🙂
  Νομίζω καλά τα πήγα…

 137. 136:

 138. BLOG_OTI_NANAI said

  Έχω περίπου 7.000 σχόλια σε 8 χρόνια, ο Theo περίπου 5.000 και ξεκινάει να σχολιάζει συχνότερα από το 2013. Η πλάκα είναι ότι ο Pedis βρίζοντας απλά εμάς τους δύο, έφτασε τα 14.000 σχόλια από το 2013. Εντυπωσιακό.
  Βεβαίως, άλλη απόδειξη ότι ο αριθμός των σχολίων δεν αντικατροπτίζει κάποια ενασχόληση με τα θέματα του ιστολογίου, αποδεικνύεται και από τον συγχωρεμένο Γς που στα σχόλια ήταν σαν το M134 με 6000 βολές το λεπτό, και έβρισκε σημάδι η μία.

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  Εκτός από τα χιλιάδες άρθρα, και τα 64.000 σχόλια του Νίκου αποδεικνύουν περίτρανα πόση φροντίδα δείχνει και κρατά ζωντανό το ιστολόγιο τόσα χρόνια.
  Πάνω απ’ όλα να συγχαρώ την ανεκτικότητα που δείχνει, πολύ δύσκολο επίτευγμα, αξιοθαύμαστο θα έλεγα, ανεχόμενος να διατυπώνονται οι απόψεις μας, πολλε΄ς εκ των οποίων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τις δικές του.

 140. sarant said

  135 και πριν: Πολύτιμα αυτα τα πινακάκια, εύγε, αλλά με πιάνει νοσταλγία βλέποντας όσους δεν σχολιάζουν πια και κυρίως όσους έχουν φύγει γι’ αλλού. Ο καημένος ο Γς δεν πρόλαβε να σχολιάσει καθόλου το 2021, τελευταίο του σχόλιο ήταν Νοέμβριο του 2020 νομίζω

  140 Να’ σαι καλά.

 141. Χαρούλα said

  Αχ Νικοκύρη…
  Μνήμη και αποχαιρετισμός!
  Και στον Γς, αλλά και στον Spiral και στον Αυγουστίνο, που δεν μας μίλησαν πιά από το 2021. (Αν και ο Αυγουστίνος πάντα ήταν λιγόλογος και πιο επιλεκτικός).
  Αλλά και στην croni που χάθηκε από τα σχόλια ένα χρόνο πριν.
  Για τους περισσότερους από μας νομίζω πως χάθηκαν μόνο στα σχόλια😢

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  133 – Με σκλαβώνεις ρε φίλε, ειδικά με το αναλυτικό 135 μου ξύπνησες διάφορες μνήμες. Νάσαι καλά και να ευχαριστιέσαι ό,τι κι αν κάνεις, και ποιός ξέρει, μπορεί κάποτε να αποφασίσεις να έρθεις σε κάποια σύναξη, είμαι βέβαιος πως όλοι θα χαρούμε να σε γνωρίσουμε κι από κοντά. Είσαι κάτι σαν μύθος στο ιστολόγιο.👍😊
  Να περνάς καλά.

 143. 143: Σ’ ευχαριστώ, νάμαστε καλά όλοι.

 144. 101: Δεκτά, ευχαριστώ. 😀
  Απλώς ήθελα έμμεσα να διευκρινίσω άλλη μια φορά ότι δεν έχω καμία προνομιακή θέση στο να αντλώ περισσότερα δεδομένα από το ιστολόγιο, απ’ όσα μπορεί και ένας οποιοσδήποτε επισκέπτης του, που έχει λίγο παραπάνω χρόνο, άντε και κάποιες γνώσεις*. Δηλ., δεν ξέρω τίποτε παραπάνω για κανέναν σας, απ’ όσα αφήνετε οι ίδιοι να φανούν εδώ. Κι ακόμη, ότι το «χεράκι» που δίνω είναι ασήμαντο μπροστά στο περιεχόμενο που δίνει ο νικοκύρης κι εσείς (εντάξει, όχι όλοι μας, ή/και όχι πάντα, συμπεριλαμβανομένου και εμού).

  *και υπολογιστή που θέλει αναβάθμιση 😁

 145. Γιάννης Ιατρού said

  145: Έτσι, όπως τα λες και χαρά στο κουράγιο σου (και του υπολογιστού σου 🙂 ) να επεξεργαστείς τα τόσο πολλά δεδομένα που χρειάστηκε. Κι από μένα ευχαριστίες.

  Ένα πρόβλημα που έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν είναι τα ακούσια ή εκούσια παραπλήσια χρηστώνυμα (ελληνικοί/λατινικοί χαρακτήρες, κενά, παύλες, τονισμοί κλπ.) όπως και αλλαγές με (π.χ. του ακατανόμαστου) ή χωρίς πρόθεση (ενεργών π.χ. ΕΦΗ, Κid, Γιάννης Μαλλιαρός, Τζι ή σήμερα ανενεργών πλέον π.χ, Τιπούκειτος, Σκύλος κλπ.). Η συνάθροισή τους απαιτεί lookup πίνακες και γενικά ένα ακόμη στάδιο επεξεργασίας, σαν να μην έφταναν τα απολύτως απαραίτητα..(βλ. βιντάκι στο 138 🙄). Χωρίς στην συνάθροιση, μερικές φορές μπορεί να νομίσει κανείς πως σε ορισμένα έτη δεν έχουν σχολιάσει καθόλου, γιατί το σύνολο των σχολίων πέφτει κάτω από το όριο που έχει ορισθεί σαν ελάχιστο για να συμπεριληφθούν στον πίνακα αποτελεσμάτων.

  Πάρα πολλοί που γενικά σχολιάζουν λίγο, από 1-20 φορές τον χρόνο δεν επηρεάζουν αριθμητικά τα αποτελέσματα σε σημαντικό βαθμό, ίσως μόνο σαν ένδειξη πως πολλοί διαβάζουν αλλά λίγοι σχολιάζοθν.

  Καί πάλι, άξιος 👍

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  143 Βρε Μπρούκο αγαπημένε, τί μ΄έβγαλες στη σέντρα; Ανάθεμα κι αν θυμάμαι πράμα απ΄ τις «διαφωνίες» μας ! Μια διαφωνία είσαι ολόκληρος 🙂 , μόνο που σου είπα μια κοπανιά, προεκλογικά, (κάνοντας βεβαίως πλάκα-τί να επιχειρηματολογήσω που είσαι ξεροκέφαλος σαν παξιμάδι χωρίς προζύμι 🙂 ) ότι ψηφίζουμε τον πιο όμορφο! 🙂

  142 Μελαγχόλησα κι εγώ Χαρούλα. Το ΄13 τόλμησα να γράψω αλλά νομίζω κάπου τέλη του ΄12 ανακάλυψα το ιστολόγιο και μάλιστα τις μέρες που ήταν το ετήσιο μνημόσυνο του πατέρα του Νικοκύρη, του αείμνηστου Δημήτρη-Μίμη Σαραντάκου ( να που τον μνημονεύω στο Μηνολόγιο, δικής του έμπνευσης) κι έπεσα σε κάτι έντονες διαφωνίες σχολιαστριών (δεν γράφουν πια) για το πώς λέμε (στην Κρήτη, αντιλήφθηκα) το μνημόσυνο αυτό. Αψιμαχούσαν, με οξύ τρόπο θα έλεγα,για τα πραγματολογικά θλιβερού θέματος και θυμάμαι ότι τελικά μου φαινόταν αστείο όλο αυτό. Σε λίγο καιρό όμως που πέθανε η μαμά μου, μέσα στο΄13 και είχα τ΄αντίστοιχα μνημόσυνα, «συναπαντήματα» κλπ, έκλαψα κι έμεινε για πάντα να το θυμάμαι στην πραγματικότητά του: όπως κι αν το λέμε,κλαίμε στο μνημόσυνο.
  Έτσι δέθηκα με το ιστολόγιο και «γνώρισα» τόσους ανθρώπους, όπως κι αποχαιρέτησα σ΄αυτά τα χρόνια κι άλλους δικούς μου, μαζί με τον καημένο τον Γς, τον αξέχαστο Σπάιραλ, τη γλυκειά Κρόνη, τον εξαίρετο Αυγουστίνο.

 147. 147: Να σου προσθέσω μερικά ακόμη προβλήματα;
  -ότι τα λογιστικά φύλλα (όλα, αλλά λέγε με excel, δεν διακρίνουν μεταξύ πεζών και κεφαλαίων, κι έτσι ο ΚΩΣΤΑΣ είναι ίδιος με τον Κωστας, και το shortlink (που διάλεξες για πρωτεύον κλειδί, μπας και γλυτώσεις byte από το long url) δεν κάνει, γιατί τα url είναι case sensitive; Αλλά χρειάστηκαν μερικές ώρες να το (ξανα)διαπιστώσεις… Ότι το ίδιο case-insensitive είναι κι αρκετές βδ;
  -ότι τα pingbacks εμφανίζονται με διάφορους τρόπους στον κώδικα, κι εκεί που λες «σας πέτυχα όλα», τσουπ, βρίσκεις άλλο ένα πάτερν;
  -ότι το unicode εξακολουθεί νατονμπαίρνει τόσα χρόνια μετά την εμφάνισή του, και γεμίζει εγγλέζικα ερωτηματικά τα δεδομένα σου;

  Θες να σου στείλω raw data για τα 725.711, συνολικά, σχόλια; 40 μεγάβυτα αρχείο csv με τις 725.711 γραμμές του και τις 5-6 κολώνες του: αριθμός σχολίου, url άρθρου/σελίδας, χρονοσφραγίδα, όνομα σχολιαστή, url σχολιαστή, έτος. Κάνεις το λάθος και κάνεις Undo, και πας ψήνεις καφέ, επιστρέφεις, και περιμένεις, περιμένεις, περιμένεις… (64αρι λειτουργικό σε 64άρη οχταπύρτηνο επεξεργαστή με 8 γιγάβυτα μνήμη, και σε SSD δεδομένα κι εφαρμογή).

 148. Alexis said

  Πολύ καλή δουλειά, μπράβο Στάζιμπε!
  Είμαι στην 22η θέση της λίστας με τον αριθμό σχολίων «από καταβολής ιστολογίου» και στη 18η για το 2021.
  Αυτό που μου κάνει εντύπωση και δεν το είχα συνειδητοποιήσει είναι τα μόλις 6 σχόλιά μου το 2009!

  #139: Έχω περίπου 7.000 σχόλια σε 8 χρόνια, ο Theo περίπου 5.000 και ξεκινάει να σχολιάζει συχνότερα από το 2013. Η πλάκα είναι ότι ο Pedis βρίζοντας απλά εμάς τους δύο, έφτασε τα 14.000 σχόλια από το 2013. Eντυπωσιακό

  Εντυπωσιακό αλλά και λογικό αφού κάνει διμέτωπο αγώνα. Ειδικά στις παπαδομαχίες χτυπάει υπερωρίες! 🙂

 149. Γιάννης Ιατρού said

  148: χαχα, έτσι κι εμένα δούλευε ο παλιός επιτραπέζιος (Ryzen 3200 με SSD) 8,5 μέρες τον Ιαν. του 2021, μόνο η θερμοκρασία (και το ανεμιστηράκι) έδειχναν πως ζει και πασχίζει…

  Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις accent-insensitive dbs κι άλλα παρόμοια θέματα με ελληνικά (ή και γαλλικά κλπ.) χρηστώνυμα, π.χ. Χρῖστος, Μαρτῖνος, Ἀναγνώστου ή άλλες προκλήσεις με μίξη ομοιοφανών χαρακτήρων του ελληνικού και λατινικού ρεπερτορίου, π.χ. το «ο»👈😉.

  Και του χρόνου Σταζυ, εννοώ νά ‘μαστε καλά,🎈, όχι να ξαναμαζέψουμε data για παρόμοιες στατιστικές🙄. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό που γράφεις, ο όγκος των raw data για τα 725.711 σχόλια YTD (03/01/2022). Θα γίνουν και κάποια μετέπειτα σχόλια σε προηγούμενα άρθρα, άντε να ενημερώσεις… (άααααν βέβαια ενδιαφέρεσαι να συμπεριλάβεις στα στατιστικά σου τα νέα σχόλια, απαπαπα….😋, κυρίως για το έτος που πέρασε ενδιαφέρεται κανείς, ίσως ανά 5-ετία μιά ανασκόπηση, αν διαπιστωθούν τίποτα αξιόλογες αλλαγές στα προηγούμενα χρόνια)

 150. sarant said

  150 Να, σήμερα ο Πέπε έπαιζε κυνήγι του θησαυρού με τον Λεώνικο σε παλιά άρθρα 🙂

 151. 150: Κάθε φορά, από την αρχή μαζεύεις τα δεδομένα. Δεν ξέρεις που έχουν προστεθεί σχόλια. Δεν είναι διαφορική η διαδικασία.
  Α, και για το μάζεμα των δεδομένων: «επίσκεψη» σε όλες (4.745+48) τις δημοσιεύσεις.

  wget64 --input-file=links --user-agent=Firefox/95.0.2 --no-check-certificate --wait=2

  Το αρχείο links το έχεις ετοιμάσει επιμελώς με τη χρονολογική τους σειρά από πριν. Το –wait=2 με την ελπίδα να κατεβούν όπως τα ζητάς, σειριακά, ελπίδα που διαψεύδεται κάθε χρόνο. Να το κάνεις 10 και 20, πάλι θα την πατήσεις…

 152. loukretia50 said

  – Ω, Stazy πολυμήχανε, με τα στατιστικά σου!
  Ουρά σχολίων γιορτινή , δες το κοινό, αδημονεί!
  Κάνε τα μαγικά σου!

  (Σεμνύνεται, δεν απαντά, στοιχεία αποκρύπτει.
  Ο Sir τον έχει από κοντά, στο τέλος υποκύπτει) :

  – Ιδού λοιπόν αθροιστικά , πονήματα μοναδικά *,
  (*wannabe συλλεκτικά)
  απ΄τα στατιστικά μου.

  Σαν αίνιγμα στη μηχανή, θυμοσοφίες οιονεί
  δονούν τα σωθικά μου.
  Και παρανόμια μυστικά , προχώ, ρετρό ή τυπικά
  λυγούν στα κυβικά μου* *.

  Σχολίων ο κατακλυσμός – στο ιστολόγιο θεσμός !
  κυλάει στα πρακτικά μου.
  Ευάριθμα σημαντικά, κυρίως λεξιλογικά,
  κομμάτια λογοτεχνικά,
  ακροθιγώς ποιητικά, ου μην και βιωματικά,
  με cult παραφυάδες,

  Και φουλ ενημερωτικά, επίκαιρα, κοινωνικά
  ενίοτε σαρκαστικά – για κόντρες φευ! εμπρηστικά
  (δε λείπουν οι χοντράδες)

  Ολίγα απολαυστικά, με χιούμορ ή μελωδικά,
  νηφάλια και φιλικά, συχνά με μαντινάδες!

  Απ΄όλα έχει ο μπαχτσές! και εν τη ρύμη του προτσές,
  φυτρώνουν εξυπνάδες,
  τρολιές και καφενειακά,
  (ξεχνώ τα γαλλικά μου!)
  φασόν και καταιγιστικά
  (Ουχί προσωπικά μου),
  Φυλακισμένα στον ιστό, να τα διαβάσω δε βαστώ
  (Ούτε και τα δικά μου!)

  – Ω, Stazy, μάγε αφανή με τα χαώδη data!
  Φελλινικό το σκηνικό κι αβυσσαλέα ροκοκό
  σε αραχνώδη στράτα!
  Μερσώ τα μάλα, ωγαθέ, μα ήθελές τα κι έπαθέ,
  (Το λέω τσεκουράτα!)
  ΛΟΥ
  Αξίζει αφιέρωση η τόση μαστοριά σου.
  Χιλιάδες σχόλια, ακριβά, μα πόσα είναι για κουβά
  με φίλτρα ολοδικά σου?

  =======================================

  ** αναφέρομαι στο σημαντικό εκτόπισμα της γνώσης, ας μην παρεξηγηθώ νύχτα που είναι, δε σε ξέρω!

 153. 153: 😳 φχαριστώ, φχαριστώ.

 154. Pedis said

  Εύγε Στάζυ.

  ‘Εχω την εντύπωση ότι σε αριθμό λέξεων η συνιεισφορά του Μπλογκ στο σχολιασμό πρέπει να εκτιμηθεί σε Λάμπρος-units. ☺️

 155. Theo said

  Ευχαριστώ κι εγώ, Στάζυ 🙂
  Είναι μια μεγάλη προσφορά για μας, τους περισσότερους σχολιαστές, που δεν ξέρουμε πώς να τα βρούμε αυτά που ανασύρεις στην επιφάνεια από το WP και μας θυμίζουν τα … νιάτα μας στο ιστολόγιο.

  @139:
  Ξεχνάς μάλλον τα σεντόνια του στις αρχές της πανδημίας, όταν προσπαθούσε από τα στατιστικά στοιχεία που έδιναν οι ιταλικές αρχές να βγάλει συμπεράσματα για τα ποσοστά νοσηρότητας, θνησιμότητας, κλπ. και το τι μας κρύβουν οι καπιταλιστές. Κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια, επί μήνες. Γι’ αυτό, και 3695 σχόλια το 2020 🙂

 156. Theo said

  @156, συνέχεια:
  Γι’ αυτό και το 2020 είναι ο πρώτος (μετά τον Νικοκύρη φυσικά) σχολιαστής 🙂

 157. Pedis said

  Βρε βρε βρε, να τα μας πάλι η λέρα η θεούσα …! 😇 😱

 158. Καίμε τα μηχανάκια μας για πλάκα, αντί να κάνουμε τίποτα πιο προσοδοφόρο…
  https://www.bbc.com/news/world-europe-59879760

 159. 155, … η συνιεισφορά του Μπλογκ στο σχολιασμό πρέπει να εκτιμηθεί σε Λάμπρος-units. ☺️ …

  Η Ωραία Ελένη έδωσε στους λογοτέχνες την μονάδα ομορφιάς milli-helen
  (“the amount of beauty needed to launch a single ship”,
  η οποία, μυρίσθω εν παρόδω, λαμβάνει και αρνητικές τιμές
  όταν στέλνει πλοία στον πάτο),

  ο Lambert έδωσε στους μεν φυσικούς την μονάδα διαφωτισμού lambert
  (luminou sexposure, διαβάζω)
  στους δε μαθηματικούς την μέχρι σχετικά πρόσφατα παραμελημένη συνάρτησή του
  (Lambert function για την λύση της εξίσωσης x exp(x) = a),

  o Λάμπρος, ως μοναδικός, δικαιούται την δική του μονάδα.
  Προτείνω για το Lambros Number (LN) την μονάδα
  centi-lamber (ΗΠΑ) / centi-lambre (ΗΒ):
  Η έκταση (ή έκσταση) σεξο-οικονομικής ευθυγράμμισης σχολίου από έναν ή περισσότερους σχολιαστές με σχόλια του Λάμπρου,
  στην κλίμακα -100 (διαμετρικά αντίθετα) μέχρι 100 (πλήρως ευθυγραμμισμένα).
  Πχ, σχόλιο με τιμή LN = 4 centi-lamber (0.04 lamber) περνάει απαρατήρητο,
  ενώ σχόλιο με τιμή LN = +/-89 centi-lamber (+/- 0.89 lamber) επισύρει lamber alert.

  Τιμής ένεκεν

 160. Theo said

  @158:
  Θα το βουλώσεις τελοσπάντων το βρομόστομά σου;
  Μπορείς να σχολιάζεις με τον ίδιο τρόπο κάποιον που σε σχολιάζει ευγενικά;

 161. sarant said

  153 Γεια σου Λου! Καλή στιχουργική χρονιά!

 162. ΣΠ said

  160
  Υπάρχει άραγε σχολιαστής με θετικό LN; 🙂

 163. Pedis said

  # 161 – To 158 ήταν το λογικό συμπέρασμα, γραμμένο διασκεδαστικά ντέ (nothing personal), στην παπαδοπαιδίστικη πουστίτσα «… και το τι μας κρύβουν οι καπιταλιστές …» του 138. 😘

 164. Theo said

  Ως εδώ ήτανε!

  Είχα γράψει πριν από ένα χρόνο και κάτι πως ήταν η τελευταία φορά που ανέχομαι τον εν λόγω κύριο.
  Κατά καιρούς ο Νικοκύρης έχει μαζέψει κάποιους για ηπιότερες προσβολές προς συσχολιαστές από αυτές του Pedis. Ο τελευταίος, που συνήθως ποτέ δεν επιχειρηματολογεί αλλά αρέσκεται σε συκοφαντίες, συνωμοσιολογίες, δίκες προθέσεων και δολοφονίες χαρακτήρων, όταν κάπου στριμώχνεται και από ήπιες ακόμα κριτικές της διαδικτυακής συμπεριφοράς του, βρίζει, όπως στα #158 και 164, κι ο Νικοκύρης δεν αντιδρά. Δεν ξέρω γιατί του παρέχει αυτή την ασυλία, δικό του θέμα είναι, αλλ’ εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω εδώ, παρότι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι είστε μια καλή παρέα και αρκετά από τα θέματα που συζητιούνται είναι ενδιαφέροντα.

  Κάποτε ίσως να ξανασυναντηθούμε, όταν το ιστολόγιο απαλλαγεί από την τοξικότητα που περιέγραψα παραπάνω.

  Καλή χρονιά, με την κατ’ άμφω υγεία σε όλους 🙂

 165. 142,
  Έτσι είναι. Μού θυμίζει στην απονομή των Όσκαρ κάθε χρόνο (τουλάχιστον όσο τα έβλεπα) όπου για λίγα λεπτά γινόταν μια ανασκόπηση για ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου που μάς είχαν αφήσει εκείνη την χρονιά, αλλά έμενε η θύμησή τους μέσα από τις ταινίες. Έχω αυτό το γλυκόπικρο συναίσθημα όταν διαβάζω παλιά σχόλια από ανθρώπους που δεν είναι μαζί μας πια.

 166. sarant said

  165

  Θα στενοχωρηθώ πολύ αν σταματήσεις να γράφεις, Theo. Δεν παρέχω πάντως καμιά ασυλία ούτε στον Pedis, ούτε σε κανέναν άλλον.

  Το σχόλιο 164 με βρήκε εκτός ιστολογίου (έχω και μάρτυρες, αν προκληθώ), όσο για το σχόλιο 158 θεωρώ ότι είναι απάντηση, ας πούμε, στο σχόλιο 139, που είναι επίσης βαριά προσβολή έστω κι αν δεν χρησιμοποιεί βρισιές.

  Γι’ αυτο κι εγώ τα σχόλια αυτά τα προσπερνάω. Κάνε κι εσύ το ίδιο.

 167. Χαρούλα said

  Theo(#165)
  Αν και διαφωνούμε, και έντονα τις περισσότερες φορές, περί τα εκκλησιαστικά, παρακαλώ να το ξανασκεφτείς. Είσαι μια άλλη φωνή κόσμια. Άλλωστε ο Χριστός(που είναι φάρος σου), υπέστει υβρεις και εξευτελισμούς και έδωσε άφεση.
  Με εκτίμηση, Με τα Φώτα, ξανασκέψου το. Χρόνια πολλά

 168. Pedis said

  Διορθώνω : 164 -> «… και το τι μας κρύβουν οι καπιταλιστές …» του 156 β

  για να μην υπάρχει δικαιολογία για τη μη- αναλογικότητα της απάντησης.

  λέρα = πρόσωπο με κακή διαγωγή, πονηρός, απατεώνας … (Μπαμπίς)

  θεούσα = κολλημένος/η με τη θρησκεία (Πεδίς)

 169. Πέπε said

  [Αν βγει εις διπλούν, παρακαλώ τους αρμοδίους όπως ενεργηθούν τα δέοντα – η σύνδεσή μου αναβοσβήνει]

  Τεό, εγώ που, χωρίς να συγκινούμαι ιδιαίτερα από τα ίδια που συγκινούν εσένα, ωστόσο χαίρομαι για την παρουσία σου και τα όσα ακούμε από σένα, και τα θεωρώ από τα κατεξοχήν δείγματα του πολυφωνικού πλούτου του ιστολογίου, θα σχολιάσω το εξής: τι νόημα θα είχε να τα λες όλα αυτά σε κοινό που να είναι ήδη προδιατεθειμένο να τα δεχτεί; Στην κόντρα είναι η αξία.

 170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τι έγινε εδώ βρέ; ένα διήμερο έλειψα στην Αράχωβα ως σκληρά εργαζόμενος βιοπαλαιστής για χαλάρωση, και αρπαχτήκατε; Για χαλαρώστε λίγο μη σας στείλω για θεραπεία στο υπουργείο θεραπειών της Αράχωβας.😂

  165 – Theo καλέ μου φίλε γιατί εκνευρίζεσαι; Τι θα πεί για σένα ο Χριστός που ασπάζεσαι, κι είμαι βέβαιος πως το κάνεις αληθινά; Αν σταματήσεις να σχολιάζεις, ποιός κερδίζει και ποιός χάνει; Προσωπικά πιστεύω πως όλοι χαμένοι θα βγούμε, δεν υπάρχει κέρδος για κανέναν από την όποια αντιπαράθεση.
  Θα σου πώ κάτι, θυμάσαι πρίν πολλά χρόνια που μου είπες πως ενοχλείσαι με την επαναλαμβανόμενη φράση μου – «ο υποτιθέμενος χριστός» και σου είπα πως αφού σ΄ενοχλεί δεν θα την ξαναχρησιμοποιήσω; Όπως είδες τηρώ την υπόσχεσή μου και μάλιστα όσες φορές αναφέρομαι σ΄αυτόν, το γράφω με κεφαλαίο Χ.

  Θέλω να πώ, πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους με το ζόρι και δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε, κι ούτε είναι οπωσδήποτε σωστό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τηρούμε μία αξιοπρεπή στάση ζωής και συμπεριφοράς που μας ισορροπεί ψυχοσωματικά κι όποιος θέλει ας επηρεαστεί θετικά κι ας αλλάξει, είναι σημαντικό να ζούμε για τον εαυτό μας κι όχι για τους άλλους. Ο σεβασμός εμπνέεται δεν επιβάλλεται, αυτό δεν έκανε κι ο Χριστός; Αυτό έκανες κι εσύ σε μένα κι άλλαξα τρόπο έκφρασης, κι ας έχουμε κατά πολύ μεγαλύτερες αντιθέσεις απ΄ό,τι με τον «αντίπαλό σου» κι ας είσαι ένας ταπεινός Τheo!
  Αν σταματήσεις την παρουσία σου εδώ, ο επόμενος «Λάμπρος» πώς θα αλλάξει;

  Άκου μια συμβουλή φίλε μου για να μην εκνευρίζεσαι γενικά από προσβολές-βρισιές. Αν π.χ με πείς μαλάκα, δύο είναι τα τινά, ΕΙΜΑΙ, άρα δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ λόγο να εκνευριστώ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, άρα δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ λόγο να εκνευριστώ.😂😂😂

  ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΝΑ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ, να θυμάσαι, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ, ΜΟΝΟ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ! Εσύ θα έπρεπε να το ξέρεις πολύ καλά αυτό.
  Πώς ξεχωρίζουμε το ασήμαντο; Ότι δεν θα θυμάσαι μετά από έξι μήνες, είναι ασήμαντο, εγώ το εξέλιξα λίγο, ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1,000,000 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ.😂😂😂

  Όπως ίσως κατάλαβες, θα λυπηθώ πολύ αν σταματήσεις να σχολιάζεις, ειδικά για τον λόγο που αναφέρεις, είναι τόσο απλό να μη διαβάζεις όσους σ΄ ενοχλούν ή δεν μπορείς να συνεννοηθείς, εγώ αυτό κάνω.

  Αυτό το υπέροχο τραγούδι που ακούω τώρα με ένα από τα πιο συναισθηματικά σόλο κιθάρας, για σένα,

 171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  146 – 148 – 150 – 152 – «Στην ύλη δεν ανακατεύομαι ούτε χρειάζομαι καθόλου, στα δε «τεχνικά», δεν κάνω τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε επισκέπτης του ιστολογίου.»

  Καλά ρε σείς, τώρα που είδα πόσο απλό είναι, αφήστε την απάνω μου την δουλειά, θα σας φτιάξω του χρόνου μια λίστα που θα γλείφετε (με μουντζώνετε με) τα δάχτυλά σας.😂

 172. Pedis said

  Μα το δίδυμο είναι παράθυρο στον κόσμο των μορφωμένων θρησκόληπτων (εκ των ορθοδόξων αιρέσεων, κρίμα που δεν έχουμε καθολικούς και προτεστάντες στο δείγμα μας). Στη συντριπτικη πλειοψηφία τους, ως «πιστών» χριστιανών της κατηγορίας αυτής, πρόκειται για καθυστερημένους, κομφορμιστές και υποκριτές, συμφεροντολόγους και μικροπονηρούς κουτοισουήτες τυς πεντάρας. Κι εγώ συμφωνώ. Είναι καλό να υπάρχει το σήμα τους για να μην υπάρχουν αυταπάτες.

 173. Theo said

  Κι εγώ στενοχωριέμαι που σταματάω να γράφω εδώ, αλλά το να δέχομαι μπινελίκια και φραστικούς τραμπουκισμούς από κάποιον που κάπου θέλει να ξεσπάσει το αντιχριστιανικό μένος του δεν το αντέχει πια το στομάχι μου (κυριολεκτικά). Και μπροστά σ’ αυτό το τίμημα, οφείλω να ασχοληθώ περισσότερο με άλλα πιο σοβαρά και επείγοντα πράγματα και υποχρεώσεις που έχω αναλάβει. Και μακάρι να μην ήμουν τόσο ευαίσθητος.

  Χαρούλα, Λάμπρο και Πέπε (και άλλοι, ίσως), δεν έμπαινα σ’ αυτόν τον ιστότοπο για να κάνω κατήχηση, αλλά για να μάθω κάποια πράγματα για τη γλώσσα, τη μετάφραση, τη λογοτεχνία, κλπ. και ν’ ανταλλάξω απόψεις γι’ αυτά τα θέματα. Και στα 99% των περιπτώσεων, δεν άνοιγα εγώ τη συζήτηση για θρησκευτικά θέματα. Άλλοι την άνοιγαν, και, βλέποντας την παραπληροφόρηση προσπαθούσα να ενημερώσω για την αλήθεια των γεγονότων και την πραγματική θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε κάποια θέματα, χωρίς να αυταπατώμαι πως θα μπορούσα να πείσω κάποιους για την πίστη μου. Απλώς, μια ανταλλαγή απόψεων έκανα. Χαίρομαι, πάντως, που κάπως το εκτιμήσατε αυτό και σας διαβεβαιώνω πως τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

  Εἰς τὸ ἐπανιδεὶν, ἐν καιρῷ τῷ δέοντι 🙂

 174. Γιάννης Κουβάτσος said

  174:Ναι,Theo, αλλά δεν πρέπει εξαιτίας ενός αγενούς φανατικού να φύγεις εσύ, που είσαι από τους ευπρεπέστερους σχολιαστές του ιστολογίου. Μην του κάνεις το χατίρι. Σκέψου το. Το έχω πει και θα το επαναλάβω: δεν ξέρω κανέναν να έχει φύγει εξαιτίας του Βάτμαν, ξέρω, όμως, ότι έχουν φύγει σχολιαστές εξαιτίας μερικών φανατικών που έχουν μείνει ακόμα στα αμφιθέατρα, στην πρόγκα και στο κράξιμο.

 175. ΚΩΣΤΑΣ said

  174
  Theo, η εκτίμησή μου στο πρόσωπό σου είναι δεδομένη. Από εκεί και πέρα, ουδέν σχόλιον από μέρους μου, για άλλους λόγους, που δεν έχουν σχέση με το πρόσωπό σου.

 176. Μαρία said

  169
  Εκτονώσου με το Σκέρτσο. Το λέρα είναι πολύ βαριά κουβέντα.

 177. 177# Πρώτον ρε συ Μαρία, γαμώ τα σπόιλερ να πούμε, δεν την έχω δει την ταινία. Δεύτερον, σύντροφε Πέδη, θέλω να ξέρεις πως τον Τεό τον συμπαθώ. Πραγματικά.
  Αυτό. Ό,τι αξία κι αν έχει.

 178. Γιάννης Κουβάτσος said

  178:Είσαι ωραίος, ξεχωρίζεις για το ήθος, το χιούμορ, τη δημοκρατικότητά σου και σε πάω πολύ. Πραγματικά. Αυτό. Ό,τι αξία κι αν έχει. 👍

 179. Φτου ρε πούστη μου, πάνω που έλεγα να πάρω τη σταλινομαοϊκή κατηφόρα…

 180. ΣΠ said

  180
  Προλαβαίνεις. Ποτέ δεν είν’ αργά. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι ο Μάο ήταν παιδεραστής.

 181. sarant said

  178 Κι εγώ τον συμπαθώ πολύ τον Theo

 182. Γιάννης Κουβάτσος said

  181:Κι ο Στάλιν ήταν… Στάλιν. 😊

 183. Νέο Kid said

  Εγώ δεν συμπαθώ κανέναν σας! Να ξεκουμπιστείτε όλοι , να μείνω ο μοναδικός, κυρίαρχος , καλυτερότερος σχολιαστάρας, ρε! Έτσι κι αλλιώς , λαμακίες λέτε συνήθως …
  Ουστ ρε!

 184. 181# Όλοι εσείς δεν είστε που με λέτε χτήνος?

 185. Μαρία said

  178
  Κι ούτε θα τη δεις, αν δεν έχεις νέτφλιξ.

 186. Νέο Kid said

  185. Χα! Ναι οι υποκριτές! 🤪 ( αιμοδιψές όμως , μόνο ΕΓΩ! Ε;)

 187. Νέο Kid said

  Για ποια ταινία λέτε ρε παιδιά ; Πέτε και μέ !

 188. 186# Έχω μωρέ! Αμάν! Την έχω στα προσεχώς τη ρημάδα!

 189. Alexis said

  #174: Theo λυπάμαι για την απόφαση που πήρες, ελπίζω να το ξανασκεφτείς και να μην είναι οριστική.
  Είσαι από τους πιο ευπρεπείς σχολιαστές και πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο να χαλάς τη διάθεσή σου για έναν φανατικό και κατ’ εξακολούθηση υβριστή.

  #167: Νίκο, με όλη την εκτίμηση που σου έχω, επίτρεψέ μου να σου πω ότι διαφωνώ μαζί σου. Δεν είναι το ίδιο αυτό που γράφει ο Μπλογκ στο 139 με το να σε αποκαλούν «λέρα»

 190. Μαρία said

  188
  Την αναφέρει ο Σκ., Κίντο. Εγώ την έμαθα απ’ τη φασαρία στο τουίτερ.

  189
  Μόνο εγώ δεν έχω εδώ μέσα μου φαίνεται.

 191. Νέο Kid said

  Εντάξει. Να είμαστε όμως δίκαιοι! Ο Μπλογκ και ο Τεό έχυσαν «το πρώτο αίμα» σ αυτό το νήμα, έτσι; Τι να κάνει κι ο Pedis; Αφού είναι Ράμπο.
  Και η λέρα είναι dubiously βαρύ! Δε λέμε «πρέπει να σαι πολύ λέρα για να οδηγάς γαλέρα!» Είναι αυτό προσβλητικό;

 192. Νέο Kid said

  Α, για το don’t look up λέτε; Καλό! Κοροϊδεύει ωραία και τους καπιτάλες ,και ειδικά εκείνον το γλυκανάλατο τον Ελον Μασκ… ( γενικά το Hollywood έχει μάλλον κυριευθεί από τους κομουνιστάς! Γουστάρω!)

 193. Γιάννης Ιατρού said

  Η ταινία κυκλοφορεί και εκτός, και με ελλ. υπότιτλους. Αμέ😉

 194. ΣΠ said

  Ποιος έχει ανάγκη νέτφλιξ; Μπορείτε να την δείτε εδώ: https://mixdrop.co/f/vnd1p3xzco1dgq
  Και εδώ με ελληνικούς υπότιτλους: http://gamatotv.info/movies/%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b5-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89/
  Να την δείτε μέχρι το τέλος. Υπάρχει μία σκηνή μετά τα τελευταία credits.

 195. Και μπάση περιφτώσει Πέδη, θα σου πάρω εγώ Κωνσταντίνο Τζούμα να γλείφεις τα νυχοπόδαρά σου.
  https://www.2020mag.gr/apopseis/3861-nai-kyrie-tzoyma-mou-eimai-flyari-mipos-na-me-dolofonisoun

 196. Μαρία said

  194
  Ξεπαρθενών σου βρίσκεται;

  195
  Αυτό για το τέλος το διάβασα επίσης, πέφτουν τα γράμματα αλλά ακολουθεί σκηνή έκπληξη.

 197. Alexis said

  #184: Εσύ λεβέντη μ’ είσαι μια κατηγορία μόνος σου! Δώσε κουίζ στο λαό! 😆

 198. Μαρία said

  196
  Η 2η δική μου προσφορά

 199. Νέο Kid said

  199. Ρε το Γεώργιο!… (και μετά λένε για τους Γιάννηδες…)

 200. Alexis said

  #199: Την ψώνισε ο Μπαμπινιώτης!

 201. Alexis said

  Σαν σήμερα πιάστηκε το «Βαπόρι απ’ την Περσία»

  Ε λοιπόν δεν είχα ιδέα ότι το τραγούδι και η ιστορία του είναι του 1977! Πίστευα ότι είναι τραγούδι του ’50-’60.

 202. Πέπε said

  199

  Να του πεις χρόνια πολλά και να σου απαντήσει στα μούτρα «αντεπεύχομαι»! Τι αντεπεύχεσαι ρε, άντε πέσε ρε!

  Μα γιατί αντεπεύχεται στους ευχόμενους; Δε θα έπρεπε μόνο στους επευχόμενους, στους δε σκέτους ευχόμενους σκέτα κι αυτός να αντεύχεται (που είαι μια χαρά υπαρκτή και συνηθισμένη και κατανοητή λέξη);

  Και γιατί η συγκυρία να έχει γενέθλια μαζί με τον Αρσάκη είναι ευτυχής; (Πάντως τον γιο του τον Δηήτρη τον είχα λίγο συναναστραφεί γύρω στα18 ή 20, και ήταν όντως ένα πανέξυπνο παιδί.)

  Τέλος πάντων, εγώ άλλη μέρα γεννήθηκα, οπότε το μυαλό μου είναι δυστυχώς σκοτισμένο.

 203. ΣΠ said

  197α
  https://departhenon.wordpress.com/2021/12/23/%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1-the-film/

 204. Πέπε said

  174:

  > …δεν έμπαινα σ’ αυτόν τον ιστότοπο για να κάνω κατήχηση, αλλά για να μάθω κάποια πράγματα…

  Μα ακριβώς! Να μάθεις, υποθέτω, όχι μόνο από τα άρθρα αλλά και από τις συζητήσεις. Οι οποίες πάντα ξεστρατίζουν κι έτσι μαθαίνουμε και άλλα. Ο ένας από τον άλλο, άρα και από σένα, εφόσον παραμένεις εδώ.

  Τέλος πάντων Τεό, δική σου η απόφαση. Απλώς, μακροθύμει. Άμα είναι ένας χριστιανός να φεύγει από κάπου όπου του την πέφτουν γιατί είναι Χριστιανός, ενώ μάλιστα ο λόγος που καθόταν είναι τελείως άλλος, καληνύχτα! 🙂

 205. 199# Θα τον σχολίαζα τώρα τον Μπάμπη αλλά φοβάμαι μην έρθει εδώ και με επιδιαφωτίσει, ή με διακαταυγάσει. Χώρια που μπορεί να με διατελέσει κιόλας.

 206. Νέο Kid said

  206. Τρελό αγώρι! Τη θέλεις την τσιππούρα σου στυφάδο, ε; 🥶🥴

 207. Άμα έρθω από κει θα χρειαστείς πολλά τσηρώτα.

 208. Νέο Kid said

  203. Είναι πολύ ντροπιαστικό να ρωτήσω τι σημαίνει «επευχόμενος»; …🤭😳

 209. Νέο Kid said

  Είναι πολύ ντροπιαστικό να ρωτήσω τι σημαίνει «επευχόμενος»; …

 210. Γιάννης Ιατρού said

  197α με πρόλαβε ο συνήθης ύποπτος⏫ Πάντως ετοιμάζεται το σίκουελ (Πιπαρθενών το νέο επεισόδιο) 🙂

 211. 209, 210
  Σους! Ντροπής πράματα! Δε θα ξεγιβεντιστούμε στις ρούγες, αγράμματο παλιόπαιδο!

 212. Γιάννης Κουβάτσος said

  210:Δεν ομιλείς την μπαμπινιωτικήν; Τότε δεν έχεις πολλές ελπίδες με τη Φλέσσα.

 213. Ώπα???!!! Ο Κίντος τρέφει ελπίδες για τη Φλέσσα? Δε θικ πλόττενς! Η μαδαφάκιν ριάλιτυ με ξεπερνά!

 214. Μαρία said

  204
  Η αρχική βαρετή αφήγηση – 10 λεπτά ρπμ- προϊδεάζει για μια νεανική τρέλα αλλά την επενδύουν με μπούρδες και το πράγμα καταντάει βαρετό.Κι εκείνο το Συμπόσιο στο τέλος τι το θέλανε!

 215. Μια που λέμε για χάρτες, να πούμε και ένα επακόλουθο από το θεώρημα σταθερού σημείου, του Μπράουερ:

  Αν απλώσω στο τραπέζι έναν (οποιασδήποτε προβολής) χάρτη της περιοχής που βρίσκομαι, τότε ένα σημείο στον χάρτη είναι ακριβώς πάνω από το πραγματικό σημείο («You are here!«)

  Ο θρύλος λέει ότι, ο Μπράουερ (παρότι ζυθοποιός?), εμπνεύστηκε για το θεώρημά του όταν ανακάτευε τον καφέ του (ως μεταπτυχιακός, πιθανότατα): Όσο και να ανακάτευε, ένα σημείο κάθε φορά έμενε στην ίδια θέση. Brouwer could see the point!

 216. Pedis said

  # 178 – Εγώ, ρε Χτήνε, όχι.

  Για τη συγκεκριμένη φάση εξηγήσεις (και με μάρτυρα τον Μπαμπινιώτη) τι εννοώ και γιατί, έδωσα στο #169. Δεν είμαι ο πνευματικός του να τον ξομολογήσω, να μετανοήσει. Έγραψε επίτηδες μαλακία και πήρε απάντηση. Ας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο οδηγός του ο παϊσιος. 😛Τα βεντετίστικα τα έχουν κάνει κι άλλοι και πάλι εδώ είναι να γράφουν τις σοφίες τους …

  Αυτά που έγραψε ο Μπλογκ στο 139 που είναι οι γενικές κρίσεις του δεν ενδιαφέρουν. Χέστηκε η φοράς στο αλώνιον. Έχει κι ο Pedis τις δικές του ειδικά για πεντε-δέκα δωμέσα, και ειδικότερα για τους αυτοπροβαλλόμενους ως σοβαρούς και ευγενείς σχολιαστές μχσω (τους ξέρουμε …). Αλλά και τι έγινε; ‘H έχει στησει ο Pedis παρεξήγηση με τον έναν ή τον άλλο βλαμμένο καρακολλημένο που την πετάει κάθε τρεις και λίγο ότι είναι απολογητής εγκλημάτων ή με τους θεούσους που το παίζουν χριστιανοί νεομάρτυρες που τους απειλεί να τους σφάξει στη μοναδική Ευρωπαϊκή Συνταγματική Θεοκρατία; Γιατί να το κάνει; Επειδή είναι μαλακοτρόλια; Μόνο με τον Κιντ έχει παρεξηγηθεί στα σοβαρά που τον προσέβαλε ως αντισημίτη και ακόμη του το κρατάει. Αυτά και λήξις από τον Pedis (αν δεν προκληθεί).

 217. Γιάννης Ιατρού said

 218. dryhammer said

  199. Α, γι αυτό εγώ που γεννήθηκα του πρφ. Ζαχαρία είμαι όλο γλύκα [χώρια που προηγούμαι των γεγονότων].

  ————-
  Πάντως από τους υπέρμαχους δογμάτων και οργανωμένων εφαρμογών τους [θρησκευτικών, πολιτικών και ότι άλλο έχει προϋπόθεση την πίστη (=είναι έτσι επειδή το είπε ο …)] ο Theo είναι ίσως ο ευγενέστερος κι ένας από τους ευφυέστερους, κι η απουσία του θα είναι απώλεια.
  [Τονίζω πως τόσο με τους καθοδηγητές όσο και με τους κατηχητές έχω τζιχάντ]

  Αν προκληθώ θα σας πω μια προσωπική ιστορία…

 219. ΣΠ said

 220. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ελπίζω να το ξανασκεφτεί ο Theo. Και γιατί θα μας λείψει αλλά και για το γαμώτο· γιατί δεν πρέπει να υποχωρούμε απέναντι στους οχληρούς και τους δυσάρεστους (όπως βλέπετε, χρησιμοποιώ όσο μπορώ ηπιότερους χαρακτηρισμούς), αλλά να τους αντιμετωπίζουμε και να τους βάζουμε στη θέση τους ή να τους προσπερνάμε, αν δεν θέλουμε να χαλιόμαστε ερχόμενοι σε αντιπαράθεση μαζί τους. Πάντως να μην αποχωρούμε, γιατί αυτό θέλουν να πετύχουν αυτοί οι τύποι. Theo, ξανασκέψου το, σε παρακαλώ πολύ.

 221. sarant said

  221 Δευτερώνω την έκκληση

 222. Γιάννης Ιατρού said

  Μόνο αν τριτώσει, λένε 😇

 223. 221, 222, 223,
  Τεταρταίος, μία ακόμα προσπάθεια, ευελπιστώντας με την γνωστή αφέλειά μου.

 224. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή, θα χρειαστούμε τη θεωρία των παιγνίων για να επιστρέψει στην παρέα μας ο Theo, Μιχάλη;😊 Μονο που το «δίλημμα του φυλακισμένου» εξετάζει τις στρατηγικές επιλογές λογικά σκεπτόμενων παικτών που εμπλέκονται σε ανταγωνιστικές καταστάσεις. Αυτό το «λογικά σκεπτόμενων», όμως, είναι συνήθως το ζητούμενο. Και δεν αναφέρομαι στον Theo, γενικά μιλάω.

 225. Νέο Kid said

  Στην περίπτωσή μας δεν έχει εφαρμογή το δίλημμα των φυλακισμένων , αλλά το παιχνίδι της κότας …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: