Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Στειλεός, η λέξη της εβδομάδας

Posted by sarant στο 5 Ιανουαρίου, 2022


Χτες είχαμε την ανασκόπηση των λέξεων του 2021, οπότε από σήμερα περνάμε σε καινούργια λεξιλογική χρονιά. Ταιριάζει λοιπόν να την εγκαινιάσουμε με ένα άρθρο λεξιλογικό, αφιερωμένο στη λέξη που έχει κερδίσει, αυτές τις μέρες, το παροιμιώδες δεκαπεντάλεπτο της διασημότητας.

Εννοώ τη λέξη «στειλεός», αν και τη βρίσκουμε γραμμένη πολύ συχνά και με ύψιλον, στυλεός δηλαδή, ενώ εδώ κι εκεί βλέπει κανείς κι άλλες παραλλαγές, όπως στην οθονιά:

Ο στειλεός λοιπόν είναι το εργαλείο εκείνο, σαν μικρό ραβδάκι, ή μαραφέτι αν προτιμάτε τον ακριβή όρο, με το οποίο γίνονται τα τεστ για τον κορονοϊό, και σαν λέξη εκτοξεύτηκε στην επικαιρότητα έπειτα από μια τηλεοπτική εμφάνιση του Θ. Βασιλακόπουλου (εδώ ρεπορτάζ και βίντεο) ο οποίος υποστήριξε:

«Το self test γίνεται rapid αν βάλουμε βαθιά το στ*λεό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία».

Η φράση αυτή έδωσε λαβή για κάμποσα έξυπνα αστεία στα σόσιαλ, όπως ας πούμε ότι αν βάλουμε πιο βαθιά τον στειλεό επαναφέρουμε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις ή κάνουμε γαστροσκόπηση (ίνα μη τι χείρον είπω), ενώ χάρη σε αυτή την τηλεοπτική εμφάνιση πολύς κόσμος συνειδητοποίησε ότι υπάρχει αυτή η λέξη και ότι αυτό το πραματάκι (το μαραφέτι, το μαντζαφλάρι, το καβλιτζέκι) που βάζουμε ή που μας βάζουν στη μύτη λέγεται, επισήμως, στειλεός (άλλο τώρα το πώς γράφεται).

Ένας φίλος στο Τουίτερ με ρώτησε: «Πρέπει να θεωρώ τον εαυτό μου άσχετο που πρώτη φορά σήμερα άκουσα αυτή τη λέξη;» κι ένας άλλος του υπέδειξε να διαβάσει τη συσκευασία των αυτοτέστ. (Εδώ δεν είμαι αρμοδιος, διότι τα αυτοτέστ που έχω πρόχειρα είναι από αυτά που μας μοιράζουν στο Δουκάτο κι έτσι δεν έχουν οδηγίες στα ελληνικά).

Για την ουσία της τοποθέτησης του κ. Βασιλακόπουλου, ας μιλήσουν άλλοι -μπορεί να είναι και έτσι που τα λέει, αυτοτέστ και ταχυτέστ δεν έχουν διαφορά στην ουσία αλλά στη διαδικασία. Εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε θα λεξιλογήσουμε για τον στειλεό.

Τη λέξη την έχουν τα σύγχρονα μεγάλα λεξικά μας σε λήμμα, εκτός από του Μπαμπινιώτη (μιλώ για τη δεύτερη έκδοση που έχω πρόχειρη -αν κάποιος έχει την πέμπτη έκδοση ας μας πει). Ωστόσο, με τους ορισμούς υπάρχει πρόβλημα. Σύμφωνα με το ΛΚΝ, στειλεός είναι λόγια λέξη για το στειλιάρι. Και το ΜΗΛΝΕΓ θεωρεί τον στειλεό συνώνυμο του στειλιαριού, και τον ορίζει ως «στενόμακρο κομμάτι ξύλου, κυλινδρικού ή κυλινδροειδούς σχήματος, που χρησιμοποιείται ως λαβή διαφόρων εργαλείων όπως ο πέλεκυς ή κατ’ επέκταση ραβδί αυτού του σχήματος».

Αλλά βέβαια ο στειλεός που μας ενδιαφέρει και που βάζουμε στη μύτη μας δεν είναι τέτοια γκουμούτσα. Το Χρηστικό Λεξικό, που είναι πολύ καλό στην επιστημονική ορολογία έχει τον ακριβή ορισμό: μικρή, λεπτή ράβδος με ποικίλες χρήσεις. Διότι βέβαια ο στειλεός υπήρχε και ήταν σε ευρεία χρήση στην ιατρική ορολογία από παλιότερα, δεν ήρθε τώρα με τον κορονοϊό. Δίνει και σύμπλοκους όρους το Χρηστικό λεξικό: Τηλεσκοπικός στειλεός, στειλεός βιοψίας, ενώ μας πληροφορεί ότι ο μηριαίος στειλεός είναι προέκταση οστού στην προσθετική.

Να σημειωθεί ότι το Χρηστικό Λεξικό είναι το μόνο που δίνει, ως δεύτερη επιλογή, την ορθογραφία στυλεός, καθώς έχει την τακτική να αναγνωρίζει διτυπίες.

Ο στειλεός κανονικά δεν γράφεται με ύψιλον διότι δεν έχει σχέση με τον στύλο ή τον στυλογράφο (που άλλωστε κανονικά γράφεται «στιλογράφος», αλλά αυτό το αφήνουμε για άλλο άρθρο). Γράφεται με ει, στειλεός, όπως στα αρχαία. Η έλξη όμως είναι πανίσχυρο πράγμα, οπότε πολύς κόσμος γράφει «στυλεός».

Η λέξη, όπως είπαμε, είναι αρχαία. Στα αρχαία είχαμε «στελεά» και «στειλεά», και «στελεός» και «στειλεός», μια λέξη που σήμαινε, ακριβώς, την ξύλινη λαβη εργαλείων όπως η αξίνα. Η λέξη ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του ρήματος «στέλλω» (το οποίο αρχικά σήμαινε «τακτοποιώ, τοποθετώ») και συνδέεται με τη λέξη «στέλεχος».

Ο αρχαίος στελεός ή στειλεός (ή και στειλειός) λοιπόν ήταν μια ξύλινη λαβή για διάφορες χρήσεις -και μερικές απροσδόκητες, αφού στη Σούδα διαβάζουμε ότι στην αρχαιότητα, όταν ήθελαν να τιμωρήσουν κάποιον μοιχό, που η καθιερωμένη τιμωρία ήταν, θα το ξέρετε ίσως από τον Λουκιανό, να του χώνουν ένα ραπάνι από πίσω, αν τυχόν δεν είχαν ραφανίδες, όπως τις λέγανε, «καὶ στελεοῖς δὲ ἐχρῶντο μὴ παρουσῶν τούτων».

Τέλος πάντων, αυτά είναι καλό να μη γίνονται. Πάντως από τον τύπο «στειλειός» εμφανίζεται στα μεσαιωνικά χρόνια το μεσαιωνικό «στειλειάριον», απ’ όπου το σημερινό στειλιάρι, το οποίο ακριβώς για τον λόγο αυτό γράφεται «στειλειάρι» από τα λεξικά Μπαμπινιώτη, ενώ στειλιάρι από τα άλλα. Βλέπουμε δηλαδή ότι ενώ ο σημερινός στειλεός είναι ένα τόσο δα πραματάκι, υποκοριστικό του στειλιαριού, από ετυμολογική άποψη το στειλιάρι είναι υποκοριστικό του στειλεού!

Πάντως, το εργαλείο με το οποίο γίνονται τα αυτοτέστ έχω ακούσει να το λένε και μπατονέτα. Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι η κοινή μπατονέτα, αυτή που χρησιμοποιείται για το καθάρισμα των αυτιών, είναι πιο κοντή και πιο παχιά από τον στειλεό, και έχει μπαμπάκι και από τις δύο άκρες της, αλλά νομίζω πως δεν πέφτουμε πολύ έξω αν πούμε «μπατονέτα» τον στειλεό των τεστ.

Η οποία μπατονέτα είναι βεβαίως δάνειο από τα γαλλικά (bâtonette) αλλά πιθανόν να έχει και ελληνικές ριζες. Διότι το γαλλικό bâton, το μπαστούνι ας πούμε, ανάγεται σε υστερολατινικο bastum, το οποίο σύμφωνα με τα λεξικά μπορεί να είναι δάνειο από το ελληνικό βαστάζειν, άρα πιθανώς έχουμε αντιδάνειο.

Όπως επίσης (πιθανό) αντιδάνειο είναι ο μεγάλος ξάδερφος της μπατονέτας, το μπαστούνι, μόνο που αυτό δεν μας ήρθε μέσω γαλλικών αλλά από το ιταλικό bastone κι έτσι διατήρησε μεγαλύτερη ομοιότητα με τους προγόνους του.

Τώρα λοιπόν που έχουμε ενδείξεις ότι μετέχει και η μπατονέτα της ελληνικής παιδείας, μπορούμε να λέμε έτσι τον στειλεό των τεστ -αν μη τι άλλο δεν θα έχουμε αμφιβολίες πώς γράφεται!

241 Σχόλια προς “Στειλεός, η λέξη της εβδομάδας”

 1. Κιγκέρι said

  Στυλεό τον ήξερα κι εγώ και μάλιστα βαμβακοφόρο, ή για τους πιο μερακλήδες, μετά τολυπίου βάμβακος!

  https://www.skroutz.gr/c/4041/analosima-iatreiou-ana-eidikotita/f/1130953/vamvakoforoi-styleoi.html

  Υ.Γ: Το reset, ως γνωστόν, γίνεται από το αυτί! 🙂

 2. μαραφέτι αν προτιμάτε τον ακριβή όρο 😀 😀

  Το κόλπο με τον αρχαίο στειλεό και την τιμωρία των μοιχών γίνεται και σήμερα:

 3. Πουλ-πουλ said

  Στειλεό δεν έλεγαν στο στρατό το κοντάκι του όπλου;

 4. ΣΠ said

  2
  Στην Κίνα.

 5. Konstantinos said

  Είναι καβλιτσεκι, όχι καβλιτζεκι.

  Οι μπατονέτες στα κυπριακά : ξυλουθκια

 6. Νέο Kid said

  2. 🤪
  Μοι προκαλεί εντύπωση ότι ο «στειλεός» δεν έχει «παίξει» μπάλα ακόμα στην Κύπρο , όπου τα κανάλια λατρεύουν την «αρχαία»! Μόνο μπατονέτα ακόμα εδώ. Αυτό που έπαιξε αρκετά , δεν ξέρω αν έγινε το ίδιο και στην Ελλάδα, ήταν ότι «να ακολουθείτε λέει τις εγγλέζικες οδηγίες στη δειγματοληψία όπου αναγράφεται να λαμβάνεται δείγμα απ τα δυο ρουθούνια , ενώ στις «μεταφρασμένες» στα ελληνικά γράφουν λανθασμένα κι απ το φάρυγγα!

 7. Πουλ-πουλ said

  το μαραφέτι, το μαντζαφλάρι, το καβλιτζέκι.
  Ωραίο θέμα για άρθρο, n’ est-ce pas ?

 8. Κουνελόγατος said

  Αυτό το μη χείρω, υποθέτω πως έχει να κάνει με την εξέταση που όλοι οι κάποιας ηλικίας αποφεύγουν, σωστά; :mrgreen:

 9. leonicos said

  νώ ο σημερινός στειλεός είναι ένα τόσο δα πραματάκι, υποκοριστικό του στειλιαριού, από ετυμολογική άποψη το στειλιάρι είναι υποκοριστικό του στειλεού!

  Καλημέρα

  Ένα ενδιαφέρον άρθρο είναι τα διπλουποκοριστικά, ή υποκοριστικά υποκοριστικών

  μήλο. μηλάκι, μηλαράκι, κλπ. Έχει έναν ηλιάκο που ζεσταίνει κάπως. ‘εχει συννεφιά αλλά που και πού βγαίνει κι ένα ηλιαράκι

  Κάποτε τα μάζευα. Μετα ανακάλυψα πως είναι πάρα πολλά, κρυμμένα, όπως ‘πετραδάκι’ ενώ το στειλιαράκι δεν το είχα σκεφτεί.

 10. Κουνελόγατος said

  Όσον αφορά την ουσία, αυτό που έχω καταλάβει είναι πως το σελφτέστ γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και το ραπιντέστ, απλά το δεύτερο το κάνει «ειδικός». Νομίζω πως και η συσκευασία το καθορίζει έτσι.

 11. leonicos said

  μαντζαφλάρι

  Είχα παρακολουθήσει κάποιο θεατρικό, όπου μέσα στην υπόθεση ξεφύτρωσε ξαφνικά και το τι σημαίνει ματζαφλάρι

  ήταν το εύθυμο στοιχείο του κτ΄τα άλλα ‘υπερψαγμένου ιδεολογικά’ έργου αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, από το οποίο θυμάμαι μόνο αυτό.

  Τελικά ματζαφλάρι (κατά τον συγγραφέα) είναι ό,τι δεν έχει δικό του όνομα, όπως το σιδεράκι που κρατάει ανοιχτό το μπατζούρι ή η καμπύλη ακίδα που κρατάει την πόρτα της τουαλέτας κλειστή (σε δημόσιες τοιαύτες)

 12. Κουνελόγατος said

  Και κάτι ακόμη. Στα φροντιστήρια της περιοχής μου, ζητούν από τα παιδιά του Λυκείου ράπιντεστ, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Ξέρετε αν έχω χάσει κάτι; Εννοώ κάποια σπουδαία απόφαση του τσίρκου που προσποιείται την κυβέρνηση…

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας είχα δει τη λέξη στειλεός σε κάποιο κείμενο. Αναφερόταν στα στειλιάρια των «πτυοσκαπάνων».

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Αχ, στην αρχική βερσιόν του άρθρου έλεγα για τον «βαμβακοφόρο στειλεό» αλλά στην τελική γραφή κάπου χάθηκε.

  2 🙂

  7 Χμ, δεν ξέρω αν είναι αρκετά για αυτοτελές άρθρο, αλλά θα το έχω στο νου μου!

  8 Μπα; την αποφεύγουν κι άλλοι; 🙂 [Εγώ την έκανα τελικά]

 15. leonicos said

  αν μη τι άλλο δεν θα έχουμε αμφιβολίες πώς γράφεται!

  Για τι μιλάς; για την μπατΩναιτα;

 16. leonicos said

  8 και 14

  όσοι την αποφεύγουν, κακό του κεφαλιού τους. Σώζει ζωές

 17. Κουνελόγατος said

  Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε (ο Νίκος), να βάλουμε και μια άλλη παράμετρο. Ο υπουργός Σπύρος, δεν δέχεται να συνταγογραφήσει τα τεστ (ακόμη και στα 60€), διότι σε αυτήν την περίπτωση οι ιδιώτες θα εισέπρατταν το ευτελές ποσό των 30€ (λόγω κλομπάκ), ενώ τώρα με τη διατίμηση, θα εισπράττουν 47€. Αν και κάποια κέντρα ξεκίνησαν ήδη τις εκπτώσεις, άλλωστε το κόστος τους είναι πολύ μικρό.

 18. Κουνελόγατος said

  16. Βρε δίκιο έχεις εσύ. Γιατρός δεν είσαι;

 19. LandS said

  10
  Υποτίθεται ο «ειδικός» ξέρει να το βάζει βαθιά.

  Στα σχετικά τουιτεροαστεία ξεχώρισα το «όχι πάρα πολύ βαθιά γιατί είμαι σε σχέση» ή «νιόπαντρη»

 20. Πουλ-πουλ said

  13.
  Σωστά. Αλλά, αν θυμάμαι καλά, και το ξύλινο τμήμα του Μ1, στειλεό μας το λέγανε κατά τις από-συναρμολογήσεις του όπλου.

 21. ΚΩΣΤΑΣ said

  Λεώνικε ή όποιος άλλος γιατρός, τι σου λέει η παρακάτω εξέταση; της οποίας το υλικό ελήφθη με στειλεό;
  Ε! για να είμαστε και εντός θέματος! 😉

  ——————————————————-

  Ποσοτικός πρoσ. Αντισωμάτων Κορωνοϊού IgG – Spike

  ΘΕΤΙΚΟ (+) :33910,3 AU/ml

  Φυσ. τιμές:
  = 50 Θετικό (+)

 22. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Για την ουσία της τοποθέτησης του κ. Βασιλακόπουλου, ας μιλήσουν άλλοι -μπορεί να είναι και έτσι που τα λέει, αυτοτέστ και ταχυτέστ δεν έχουν διαφορά στην ουσία αλλά στη διαδικασία.

  Πράγματι, μπορείς να ξέρεις και να το κάνεις σωστά, ή να μην ξέρεις, και να το κάνεις λάθος. Η μεταμοντέρνα εκδοχή του «όλοι σωστά το κάνουν, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο» 😛 μπορεί να μας είναι ευχάριστη, αλλά δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

  αυτή η λέξη και ότι αυτό το πραματάκι (το μαραφέτι, το μαντζαφλάρι, το καβλιτζέκι) που βάζουμε ή που μας βάζουν στη μύτη λέγεται, επισήμως, στειλεός

  Μη μου τον χώνετε βαθιά… τον στειλεό στη μύτη 😉

 23. ΚΩΣΤΑΣ said

  21 συμπλήρωση, κάτι μού ‘φαγε, επειδή ήταν σε αγκύλες

  φυσιολ. τιμές
  θετικό: ίσο ή μεγαλύτερο του 50
  αρνητικό: μικρότερο του 50

  εντύπωση μου κάνει το πολύ υψηλό νούμερο, τι στα κομμάτια, στο αίμα μόνο αντισώματα κυκλοφορούν;

 24. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  …είναι από αυτά που μας μοιράζουν στο Δουκάτο κι έτσι δεν έχουν οδηγίες στα ελληνικά..
  δηλ. τα γράφουν στα ξένα; έτσι marafeti, manzaflari, kawlizeki;

  Επί του θέματος της λήψης δείγματος για το self test (αξιοπιστίας για Ο(μικρον)) εδώ σχετική μελέτη (😂, χωρίς μελέτη δεν δεχόμαστε πιά τίποτα…).
  Η αξιοπιστία των self/rapid έχει υποφέρει τελευταία πολύ, γιατί πολλές φορές βγαίνουν αρνητικά αν και τα γνωστά συμπτώματα της Ο(μικρον) επιμένουν. Τα τεστ πιθανώς λειτουργούν αλλά για την Ο(μικρον) χρειάζεται η ταυτόχρονη λήψη δείγματος από στοματοφάρυγγα και μύτη.

  Κι εδώ δύο διαφωτιστικότατα βίδεα για το πως το κάνουμε (αυτό με τον στ*λεό 😎, να παίρνουμε 1) από λαιμό και 2) από μύτη δείγμα για τα self test κλπ.) από
  UK Health Security Agency

  και από Ontario public health

  Θα επανέλθω αργότερα, πάω για επιθεώρηση (ου παντός πλειν…😉)

 25. LandS said

  21, 23
  Πάντως αυτό το αναγνωρίζω ως νέο ρεκόρ. Το προηγούμενο φίλου ήταν κάπου 24χιλ

 26. ΚΩΣΤΑΣ said

  25
  Είναι του γιου μου, μετά από νόσηση (πριν περίπου 2 μήνες), είχε κάνει τις δυο δόσεις, δεν είχε συμπληρώσει τον χρόνο για τρίτη δόση. Τα αποτελέσματα αυτά είναι χθεσινά.

 27. leonicos said

  είναι δάνειο από το ελληνικό βαστάζειν

  θα περίμενα ένα ουσιαστκό πρώτα. Πολύ πορτοκαλισμός μού φαίνεται.

 28. dryhammer said

  Νομίζω πως στειλεό στο G3 λέγανε το καβλιτζέκι που έχει μέσα στο κοντάκι, όπου είναι περασμένο και το επανατατικό (άλα της!) ελατήριο…

 29. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 30. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  27 Θυμάμαι ότι έχει προταθεί ένα ενδιάμεσο «βάσταξ»

 31. Γιάννης Ιατρού said

  24: (συνέχεια) κι αυτό κι έφυγα 🙂 εδω ο σύνδεσμος: https://www.nature.com/articles/s41598-021-82787-z

 32. Pedis said

  Στυλεός στο φύλλο οδηγιών που μου έχει ξεπέσει.

  Για καλά τέστ, να τι να κάνετε με τον στ*λεό…

 33. LandS said

  28
  Είχε και το Μ1 τέτοιο.

 34. «…το καβλιτζέκι…»
  Όχι καυλιτζέκι (από τον αρχαίο καυλό);

 35. leonicos said

  21 Κώστα

  το νούμερο δεν σημαίνει τίποτα. Το ζήτημα είναι η κλινική εικόνα. Αν δεν έχει συμπτώματα και νιώθει καλά, εμβολιασμένος, καραντίνα 10 μερες και ράπιντ τεστ στο τέλος.
  Προσωπικά συναναστρέφομαι οποιονδήποτε τηρήσει το δεκαήμερο και είναι κλινικά καλά (χωρίς καταρροή κλπ, όχι ‘να το αντέχει και ας μην είναι καλά)

  Πιο πάνω, αναφέρθηκα στην κολοσκόπηση, που είπα ότι ‘σώζει ζωές’ γιατί θεώρησα ότι αυτήν υπαινίχθηκαν
  ‘Οπως και η μαστογραφία, για τις κυρίες πάσης ηλικίας άνω των 30

  Αυτό σημαίνει ότι δεν αναφέρομαι στις σχολιάστριες εδώ, πο κλείνουντα 25

 36. leonicos said

  30 πολύ πιθανό.

 37. nikiplos said

  11@ Αγαπητέ Λεώ,

  καβλιτζέκι, μαραφέτι, στειλιάρι, μαντζαφλάρι, το όνομα του τμήματος εξοπλισμού για το οποίο ΕΜΕΙΣ δεν γνωρίζουμε το όνομά του, όχι ότι αυτό δεν έχει όνομα!
  🙂

 38. Pedis said

  Και με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης:

  ΣτΥλεός

  Click to access Screen-Test-Covid19-AG-%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%BB%CE%BB.pdf

  Click to access 16009194_2020_10_GR.pdf

 39. Georgios Bartzoudis said

  Στυλιάρ(ι) το = ξύλινη ράβδος φιξαρισμένη στο κυρίως εργαλείο, όπως το φτυάρι, η τσάπα, η σ(ι)κούρα ή το σ(ι)κούρ(ι), το σκαλιστήρ(ι), το λυχνιστήρ(ι), η τζουγκράνα, η δουκράνα.
  Δεν το λέμε στυλιάρ(ι) όταν δεν είναι (μονίμως) φιξαρισμένο στο κυρίως εργαλείο, όπως είναι ράβδος συγκράτησης του δρυμονιού (που δεν έχει ιδιαίτερο όνομα ), ή το σαρίκ(ι) ή βέργα που συγκρατεί την περασμένη σε σπάγγο αρμαθιά των νωπών καπνοφύλλων, η βασταγαριά που χρησιμοποιείται κατά την φόρτωση των υποζυγίων κλπ.

 40. Pedis said

  Τέλος πάντων, αν δεν τα βρίσκουμε με την ορθογραφία των … ξένων λέξεων που δεν έχουν και πολλή σχέση με το θέμα, ας βγει ο Μπαμπινιώτης να προτείνει την ακριβή ορολογία:

  μικρή βαμβακοφόρος ράβδος για δειγματοληψία

 41. Alexis said

  Δεν είχα ξαναματακούσει τη λέξη.
  Πάντα το έλεγα και το λέω μπατονέτα.

 42. Πέπε said

  11

  > Τελικά ματζαφλάρι (κατά τον συγγραφέα) είναι ό,τι δεν έχει δικό του όνομα

  Όλα έχουν δικό τους όνομα. Μαντζαφλάρι είναι αυτό που δεν ξέρω πώς λέγεται.

  Την μπατονέτα επί μακρά σειρά ετών δεν την ονόμαζα τίποτα, απλώς την περιέγραφα. Δεν ξέρω πώς γίνεται να μην είχε φτάσει στ’ αφτιά μου καμία ονομασία. Μετά την έμαθα ωτογλυφίδα. Πιο μετά συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι τέρμα εξεζητημένο, κανείς δεν το λέει, κανείς δεν το καταλαβαίνει και μάλιστα σχεδόν κανείς δεν το ακούει κιόλας, όλοι λένε «τι; οδοντογλυφίδα;». Τη λέξη μπατονέτα πρέπει να την εμπέδωσα στον στρατό, όπου λέγεται συχνά γιατί η μπατονέτα χρησιμοποιείται συχνά (για κολλήσεις: την καις, στάζεις το λιωμένο πλαστικό και κολλάς κάτι από τον ρουχισμό σου που κανονικά ήθελε ράψιμο – και όλο αυτό δεν λέγεται μπατονετοκόλληση αλλά αρβυλοκόλληση, επειδή γίνεται και με την άκρη του κορδονιού της αρβύλας, αλλά μόνο 1-2 φορές, μετά αναγκαστικά πας στην μπατονέτα).

  Τώρα που την έχω πλέον εμπεδώσει, εννοείται ότι το μαντζαφλάρι (εεε, με συγχωρείτε, το καυλιτζέκι εννοούσα) του σελφ/ράπιντ τεστ το λέω μπατονέτα. Όμως για τις μπατονέτες των αφτιών έχω βολευτεί με την πολύ προτιμότερη λέξη «αφτάκια». Δεν τις λέει κανείς άλλος έτσι;

 43. Voyageur autour de la chambre said

  Καλημέρα.
  Αυτά τα άρθρα τα απολαμβάνω!

  @9
  Και μόλις πριν λίγο μια συναδέλφισσα είπε «κατσκαδελ»», που είναι ακριβώς η περίπτωση:
  Κατσίκ(ι) – κατσκάδ – κατσκαδέλ’.

 44. Πέπε said

  > Ο στειλεός κανονικά δεν γράφεται με ύψιλον διότι δεν έχει σχέση με τον στύλο ή τον στυλογράφο (που άλλωστε κανονικά γράφεται «στιλογράφος», αλλά αυτό το αφήνουμε για άλλο άρθρο). Γράφεται με ει, στειλεός, όπως στα αρχαία. Η έλξη όμως είναι πανίσχυρο πράγμα, οπότε πολύς κόσμος γράφει «στυλεός».

  Η γραφή είναι ρητή σύμβαση. Η γλώσσα έτσι κι αλλιώς είναι σύμβαση, αλλά όχι με την ίδια έννοια. Στη γραφή τα πράγματα είναι κουκιά μετρημένα: άμα δεν ξέρεις, ψάχνεις και βρίσκεις την επίσημα αποφασισμένη ορθογραφία, και αυτή είναι η μόνη. Μπορεί με νεότερη ρητή σύμβαση να αλλάξει κάποια στιγμή. Όσο κι αν υπάρχουν μεμονωμένες εξαιρέσεις όπου δεν είναι δυνατόν (ή δεν έχει σταθεί δυνατόν μέχρι τώρα) να δοθεί μία οριστική και καθολικά αποδεκτή απάντηση, ο γενικός κανόνας είναι αυτός. Μπορεί να ισχύει ότι «αν λέγεται κι έτσι, τότε υπάρχει και έτσι» (και πάλι υπό ορισμένες προϋποθέσεις βέβαια), όχι όμως «αν γράφαιτε κι έτσι, ηπάρχη και έτσι».

  Άρα, η έλξη στην ορθογραφία από μία άσχετη, ακουστικά παρόμοια λέξη είναι απλά λάθος. Είναι σαν να σε πω Μιχάλη ενώ σε λένε Βαγγέλη, επειδή σε μπέρδεψα με έναν Μιχάλη: δε σε λένε *και* Μιχάλη!

 45. Πέπε said

  Η φάση όπου πας για ράπιντ και έχεις την αίσθηση ότι δε σου έκαναν παρά αυτό που θα έκανες και μόνος σου μ’ ένα σελφ τεστ λέγεται «ετεροσέλφ».

 46. «Ρινογλυφίδα», πειράζει να το λέμε;
  Από την «ωτογλυφίδα» βγαίνει που και αυτή προέρχεται, ολοφάνερα, από την «οδοντογλυφίδα».

 47. ymalliaros said

  Καλημέρα,
  Ώστε η μπατονέτα, μπατονέττα, μπατοναίτα (να συνεχίσω; ) δεν έχει θέμα με την ορθογραφία! Ό,τι πεις. (Παρεμπιπτόντως, μου κοκκινίζει το τελευταίο ενώ τα προηγούμενα δυο τα δέχεται για σωστά).

  Για το στειλεό στις οδηγίες, όταν επανέλθω στη βάση μου. Πάντως σαν λέξη την είχα ακούσει για το μικρό ραβδάκι.

 48. spyridos said

  Για μας τους απλούς και απλοϊκούς, δώστε μας να καταλάβουμε.
  Στους πόσους πόντους γίνεται η μπατονέτα στειλεός;

 49. nikiplos said

  Η γλώσσα δεν αποδέχεται τα κενά. Το στειλιάρι για τις σέλφι το ονομάσαμε σελφοκόνταρο.
  Μπορούμε λοιπόν να το πούμε κορονοκόνταρο!
  🙂

 50. sarant said

  38 Ανορθόγραφη η κυβέρνηση; 🙂

  44 Έγραψα «κανονικά γράφεται με ει». Όταν όμως είναι τόσο συχνή μια άλλη γραφή, πρέπει να το πάρεις υπόψη.
  Συμφωνώ πάντως ότι είναι σύμβαση και πρέπει να τηρείται.

 51. Πέπε said

  49

  Σωστός! Σελφοκόνταρο λοιπόν θα ήταν πολύ καλή ονομασία και για τον στειλεό του σελφ τεστ.

  48

  Τι εννοείς: στους πόσους πόντους μέσα (σου), ή συνολικά;

 52. Πέπε said

  50

  Σαν να μου φαίνεται ότι δεν έχεις και πολλή επαφή με αυθεντικά ανορθόγραφα κείμενα Νίκο. Μάθε λοιπόν ότι με λίγες εξαιρέσεις (μου, σου, του, και, πάντα, αν, τέτοιες λέξεις…) κάθε ελληνική λέξη γράφεται με πολλούς πιθανούς τρόπους. Αλλά ένας είναι ο σωστός. «Γράφεται» εννοώ «είναι πιθανό να τη δεις να γράφεται», και δη αρκετά πιθανό.

  Για λέξεις όπως «συνειδητοποίηση», αυτοί που θα βάλουν όλα τα «ι» ακριβώς έτσι είναι μυοψηφεία. Ε και;

 53. Avonidas said

  #45,49. Μήπως σε λίγο αρχίσουμε να λέμε «να κάνουμε μια σέλφη», όπως λέμε μέχρι τώρα «να βγάλουμε»; 🙂

 54. Konstantinos said

  Το στειλιαρι για τις σελφι το ξέρω μαλακομπάστουνο.

 55. ΚΩΣΤΑΣ said

  Στειλιάρι, στυλιάρι… τί θα γίνει ρε παιδιά με μας τους διανύοντες την δεύτερη νεότητά μας; με υ το ξέραμε παλιά, τώρα με ει; Και νά ‘ταν μόνο αυτή η λέξη; Καθημερινά όλο καινούρια πράγματα μαθαίνουμε και για να είμαστε πλέον ορθογράφοι πρέπει συνέχεια να ξεχνάμε τα παλιά και να μαθαίνουμε τα καινούρια;

  Μήπως να ψηφιστεί ένας λεξιλογικός νόμος που να λέει ότι όσοι διανύουν την δεύτερη νεότητα δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους ορθογραφικούς κανόνες; Έτσι δεν γίνεται και με τις εκλογές; όσοι είναι 70 ετών και άνω δεν υποχρεούνται να ψηφίσουν.

  Όσα προσκοπάκια συμφωνούν με αυτή την άποψη, παρακαλούνται να το δηλώσουν ρητά. 😉

 56. ΣΠ said

  9
  Λεώνικε, υπάρχει σχετικό άρθρο: https://sarantakos.wordpress.com/2018/07/09/aki/

 57. π2 said

  Μετά το στειλεός / στυλεός, να προετοιμαζόμαστε για το νέο δίλημμα: flurona ή florona; Εγώ θα έτεινα προς το δεύτερο, λόγω της γνωστής κομματάρας της Τσαβέλα Βάργκας (La llorona), αλλά λέω να μείνω στο ελληνοπρεπές κορονογρίπη.

 58. Χρίστος said

  Καλή Χρονιά ,Χρόνια Πολλά σε όλους και καλά Φώτα. Ας ελπίσουμε και να μην μας τα αλλάξουν περισσότερο.
  Στα Επτάνησα λέμε στελιάρι και δεν έχουμε πρόβλημα ορθογραφίας. Μάλιστα υπάρχει και ρήμα στελιάζω. Με κυριολεκτική σημασία αλλά και μεταφορική π.χ » Ο τάδες στελιάζει αβανιές»,

 59. Κιγκέρι said

  Ειλικρινά πάντως, εγώ δεν είχα ξαναδεί τη γραφή «στειλεός», δεν ήξερα καν ότι αυτή είναι η σωστή. Όσες φορές το έχω δει γραμμένο σε ιατρικά είδη, όχι μόνο τώρα τελευταία που λόγω κορονοϊού έγινε γνωστή η λέξη, αλλά εδώ και τουλάχιστον εικοσιπέντε χρόνια, «στυλεός» είναι η επικρατούσα γραφή.

 60. Κιγκέρι said

  Στραβόγραψα το μέιλ μου και μαρμαγκώθηκα. Επαναλαμβάνω:

  Ειλικρινά πάντως, εγώ δεν είχα ξαναδεί τη γραφή «στειλεός», δεν ήξερα καν ότι αυτή είναι η σωστή. Όσες φορές το έχω δει γραμμένο σε ιατρικά είδη, όχι μόνο τώρα τελευταία που λόγω κορονοϊού έγινε γνωστή η λέξη, αλλά εδώ και τουλάχιστον εικοσιπέντε χρόνια, «στυλεός» είναι η επικρατούσα γραφή.

 61. 57

 62. Στυλεός στις οδηγίες

  Για τη σχέση σελφ και ράπιντ τεστ το ξεκαθάρισε ο Κουνελόγατος στο #10: ανάλογα ποιος σου το κάνει.

 63. sarant said

  55 Kώστα, εντύπωσή μου είναι ότι το στειλιάρι είναι περίπτωση μπίρας. Πάντοτε γραφόταν στειλιάρι στα λεξικά αλλά ο περισσότερος κόσμος το έγραφε στυλιάρι.

 64. Πέπε said

  58

  > Στα Επτάνησα […] υπάρχει και ρήμα στελιάζω. Με κυριολεκτική σημασία αλλά και μεταφορική π.χ » Ο τάδες στελιάζει αβανιές»

  Στελιάζω στην Κάρπαθο, στελιώνω στην Κρήτη, σημαίνουν μερικά από όσα στην κοινή τα λέμε με το πολυσήμαντο ρήμα στήνω. Για παράδειγμα, στελιώνω-ξεστελιώνω ένα συναρμολογούμενο έπιπλο. Στελιάζω γλέντι (το βάζω μπροστά, του δίνω μια γερή ώθηση).

 65. Της Μηχανής Ραψίματα said

  Στειλιό (στειλεό) ή στειλιάρι έλεγε ο παππούς μου οτιδήποτε ξύλινο μπορούσε να εφαρμόσει σε αξίνα, φτυάρι κ.λ.π.

 66. antonislaw said

  Καλημέρα σας!Ωραίο το άρθρο του και με τα πιπεράτα του ( η ποινή της ραφανίδωσης με αφορμή από ένα λόγο του Λυσία για ένα θύμα μοιχείας-αν θυμάμαι καλά- είναι από τις ζωντανές αναμνήσεις σπό το φροντιστήριο των αρχαίων).

  Προβληματίζομαι με το όνομα Στυλιανός και το υποκοριστικό του Στέλιος. Το Στυλιανός προερχεται λογικά από τον στύλο. Το Στέλιος δε θα έπρεπε λογικά να λέγεται Στύλιος; Το εψιλον πού να βρεθηκε; Να έπαθε ελξη απο το στε(ι)λιάρι και τον στειλεό;

 67. antonislaw said

  39 βασταγαριά, για τη φόρτωση των υποζυγίων

  Στα κρητκά φορτωτήρα,η. Ενίοτε «αρχίζεις κπν με τη φορτωτήρα», τον ξυλοφορτώνεις, τον δέρνεις γερά.Επίσης χαχαλόβεργα,η.Και με τη χαχαλόβεργα μπορείς να απειλήσεις ξυλοδαρμό (αστειευόμενος συνήθως)

  https://www.haniotika-nea.gr/i-chachaloverga-i-fortotira-i-chachali/

 68. 67 Διάβαζα από κινητό και σταμάτησα στις καπνόβεργες και δεν κατάλαβα πως η βασταγαριά ήταν άλλο! Ναι, και στα δικά μας μέρη φορτωτήρα τη λέμε. Ίσιο κομμάτι από κλαδί με δίχαλο στην άκρη που περνάγαμε το σκοινί που κράταγε το σακί απ’ τη μι μεριά για να πάμε να φορτώσουμε απ’ την άλλη χωρίς να φύγει το σαμάρι απ’ τη θέση του.

 69. @ 58 Χρίστος

  >>Στα Επτάνησα λέμε στελιάρι και δεν έχουμε πρόβλημα ορθογραφίας.

  Σωστός. Απέναντι στα μέρη της Ηπείρου λέμε «στλιάρ», οπότε πάλι δεν έχουμε πρόβλημα ορθογραφίας.

 70. Nestanaios said

  Και τα δύο είναι σωστά.
  «Στυλιάρι» είναι αυτό που δεν υπάρχει και το αναζητάμε. (υ = στερητικό μόριο).
  «Στειλιάρι» είναι αυτό που υπάρχει και λειτουργεί. (ει = δυνατή κίνηση).
  Ο γκασμάς έχει στειλιάρι.
  Ο γκασμάς χρειάζεται στυλιάρι και όταν το φέρεις και λειτουργήσει θα γίνει στειλιάρι.

 71. Nestanaios said

  64. Στελιάζω στην Κάρπαθο. (είμαι ενεργός….). Ε = κίνηση.
  Σταλίζω στην Κάρπαθο. (κάθομαι στην Κάρπαθο και δεν κάνω τίποτα). Α = ακινησία.

 72. Μαρία said

  Και τη μπατονέτα πότε τη μάθατε, ρε παιδιά; Εμένα μου καθάριζαν και καθάριζα τα αυτιά μου π.μπ. με κοχλιτήρι, ήτοι ελληνικόν πυρείον επενδεδυμένον εις το εν άκρον με βάμβακα.
  Παραδόξως τον στειλεό τον ήξερα απ’ τους μικροβιολόγους.

 73. Νέο Kid said

  72. Α, εγώ την ήξερα παιδιόθεν την μπατονέτα! Αλλά ήμανε «μεγαλοαστός». Μετά φτώχυνα. Τώρα πια , με χαρτί υγείας βρεγμένο ελαφρώς τ αφτάκια…

 74. Pedis said

  Θυσιάζεται. Θα φορτωθεί έξτρα επισκέψεις στους θαλάμους και εφημερίες on-call από το στασίδι στα πάνελ …

 75. Κιγκέρι said

  72: Μαρία, εγώ την έμαθα το 1984, όταν ήμουν δεκαπέντε χρόνων. Με φιλοξένησε μια ξαδέρφη μου που ήταν τότε φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη, είδα τις μπατονέτες στο μπάνιο της, δεν είχα ξαναδεί μέχρι τότε, πήρα να χρησιμοποιήσω μία, την έβαλα απότομα στο αυτί μου κι ακόμα θυμάμαι τον πόνο!
  Κι εμείς με σπίρτα και βαμβακάκι την κάναμε αυτήν τη δουλειά, δεν τα είχαμε ονοματίσει όμως. Τα ξαναθυμήθηκα πέρσι-πρόπερσι, όταν συζητιόταν η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων ήταν και το στέλεχος από τις μπατονέτες. Τώρα τις φτιάχνουν με κάτι σαν χαρτόνι, αν πρόσεξες.

 76. f kar said

  70 (θα έπρεπε να) ισχύει και για το στύση/στείση;

 77. Κώστας said

  76: Ακριβώς την ίδια χρονιά την πάτησα κι εγώ, επίσης φιλοξενούμενος από έναν φοιτητή!! Είχα ξεχάσει ότι ήταν ακόμα μέσα στ’ αυτί μου και με μιαν άτσαλη κίνηση του χεριού μου τη σφήνωσα ακόμα πιο μέσα! Φριχτός πόνος…

 78. Κώστας said

  75!

 79. Spiridione said

  66. Το εψιλον πού να βρεθηκε
  Στα μεσαιωνικά ελληνικά έχουμε πολλά παραδείγματα τροπής του άτονου ir > er όπως νηρό-νερό, κηρός-κερί κτλ.
  Έχουμε και μερικά παραδείγματα τροπής του άτονου i > e πριν από l. Σύμφωνα με το ΛΚΝ: θελιά-θηλιά, κάπελας-κάπηλος, κούτελο-κότυλος(ίσως), μελίγγι-μηνίγγιον, φαμελιά-φαμίλια.

 80. ΣΠ said

  72
  Εγώ τα έμαθα στα 70s στην Αμερική ως Q-tips και έτσι τα λέω μέχρι τώρα.

 81. Νέο Kid said

  Ναι , υπήρχε το περίφημο γεωγραφικό «σύνορο της μπατονέτας» .Κάπου στο Δομοκό με Φάρσαλα. Από κει και πάνω, σπίρτα! Απ κει και κάτω, μπατονέτα και πιάνο! 🤪

 82. dryhammer said

  72. 75. Από το σπίρτο στη μπατονέτα πέρασα μικρός, όταν ήρθε μια θεία από την Αμερική με τέτοια σε συσκευασία των 1000(;) και πέρασα για κάμποσο πριν επιστρέψω στα σπίρτα. Φοιτητής έμαθα πως τα λένε μπατονέτες από την ετικέτα στο ράφι του σουπερμάρκετ. Μέχρι τότε, για μπατονέτες ήξερα εκείνα τα αλμυρά στικς.

 83. ΣΠ said

  66
  Ίσως επηρεάστηκε από το Ιταλικό όνομα Stella.

 84. dryhammer said

  82. Αλλά σαν το στειλεό του καπακιού του στιλό μπικ δεν έχει για να ξύσεις το αφτί. [Εναλλάκτικά κλειδί από μηχανάκι (που είναι πιο στενό και πιο κοντό από του αυτοκινήτου) παλιωμένο για να έχουν στρογγυλέψει οι μύτες]

 85. konos said

  Στην ορθοπ*δική πάντως (για να μην αναμοχλεύουμε παλιά πάθη) ο στειλεός που χρησιμοποιείται στις αρθροπλαστικές δεν είχε ποτέ πρόβλημα στη γραφή… και ειναι στειλιάρι (αν και από τιτάνιο) με τα όλα του….

 86. Νέο Kid said

  Για την «μπατονέτα» ως λέξη, κι εγώ ο προύχοντας επιφυλάσσομαι! Αν θυμάμαι καλά τα λέγαμε «βαμπάκια για τ’αυτιά» . Δε θυμάμαι πότε έγινε η γλωσσική μετάβαση στις μπατονέτες…

 87. GeoKar said

  Χάρη στο Ν(ο)ικοκυραίικο ιστολόγιο, πρόσθεσα μια -παντελώς άγνωστη μέχρι σήμερα σε μένα- λέξη στο λεξιλόγιό μου κ μάλιστα ορθογραφημενη – μερσί!

  Μία ουσιωδης διαφορά μεταξύ ταχυτεστ κ αυτοτέστ είναι, αν δεν απατώμαι, πως το μεν πρώτο καταχωρείται οπωσδήποτε απο τον διενεργησαντα, ενώ το δεύτερο μπορεί να καταχωρηθεί απο τον αυτοτεσταρισμενο στη γνωστή Πιερακάκειο κορονοπλατφορμα.

  Τέλος, φίλος ΩΡΛ διαρρηγνύει τα ιμάτια του ότι κακώς, κάκιστα χρησιμοποιούμε τις γνωστές μπατονετες για να καθαρίζουμε τα αυτιά μας.

 88. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τα χρόνια εκείνα, απ’ τ’ Λάρ’σα κι απάν’, για το καθάρισμα των αυτιών χρησιμοποιούσαμε σκέτα σπίρτα, απ΄τη μεριά που είναι το κεφάλι, για να μην μας γρατσουνάει. Άμα τύλιγες μπροστά λίγο βαμπάκι, κινδύνευες να σου μείνει μέσα στο αυτί, γι΄αυτό το αποφεύγαμε.
  Με την εξέλιξη των επιστημών και την πνευματική μας ωρίμανση και την πολιτιστική μας ανάπτυξη, αφήναμε να μεγαλώσει το νύχι στο μικρό μας δαχτυλάκι και μια χαρά καθαρίζαμε με αυτό τα τα αφτιά μας.

 89. Κιγκέρι said

  84: Αληθινή σκηνή στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, την είδα με τα μάτια μου:
  Στέκεται κάποιος και ξύνει αρειμανίως το αυτί του με το κλειδί του αυτοκινήτου, οπότε περνάνε δυο νεαροί, τον βλέπουν και του λένε:
  – Μπάρμπα, άμα δεν παίρνεις μπροστά, φώναξε να σπρώξουμε!

 90. ΣΠ said

  87τέλος
  Έτσι είναι.

 91. Κιγκέρι said

  80:

  The “Q” in Q-tips® stands for quality:

  https://www.qtips.com/about/

 92. spyridos said

  Earscratcher

 93. Μαρία said

  75 κλπ
  Δεν θυμάμαι πότε άρχισα να τη λέω μπατονέτα, σίγουρα όχι πριν απ’ το ’88 που ζούσε η μάνα μου.
  Βλέπω όμως οτι εμείς ήμασταν πιο μπροστά, είχαμε και λέξη.

 94. spyridos said

  51β

 95. Κιγκέρι said

  92: Το λες και κρικοφόρο στυλεό…

 96. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  8, 14, 16 κ.λπ.
  Είμαι παθός και μαθός! Προγραμματίστε κολονοσκόπηση, οι κάποιας ηλικίας, έστω και αν δεν έχετε κάποιο σύμπτωμα, πολύ περισσότερο αν δείτε ή διαπιστώσετε και το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ παράξενο. Η ελαφρά ταλαιπωρία της προετοιμασίας (1 μέρα, βασικά) δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα μπορείς να αποφύγεις. (Δεν λέω για την καθαυτό …εισαγωγή, γιατί –σήμερα– είναι εντελώς ανώδυνη!)

  – Αν και τα είπατε πριν: Με τη χρήση στειλεού-μπατονέτας για καθαρισμό αυτιών είναι αντίθετοι οι ΩΡΛάδες (εντάξει, ΩΡΛλόγοι 🙂 ), διότι μπορεί να σπρώξει την κυψελίδα πιο μέσα στον ακουστικό πόρο. Μια χαρά καθαρίζει το αυτί με κινήσεις του μικρού δακτύλου -ωτίτης, γαρ…- που δημιουργούν υποπίεση και τραβούν την κυψελίδα έξω (εννοείται, χωρίς νύχι 🙂 ).
  Η μπατονέτα μόνο για καθάρισμα στις αύλακες του πτερυγίου κάνει. Και για τη χρήση που λέει ο Πέπε (#11), αν έχει πλαστικό …στειλεό. Την έχω χρησιμοποιήσει – δοκιμασμένη πρακτική!
  (Δεν είμαι γιατρός, έ! 🙂 )

 97. sarant said

  88-89 🙂

  87-90 Ενας μύθος ακόμα κατέπεσε!

 98. Πέπε said

  96 τέλος:

  Ούτε εμείς (271) πηγαίναμε στον γιατρό για αρβυλοκόλληση. Ήμασταν DIY τύποι, σαρβάιβορες!

 99. Theo said

  43386 (10,41% η θετικότητα!) 62 628

 100. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  υπέροχη μέρα έκανε σήμερα🎈🤩. Κι απ΄ό,τι είδα, η μισή Αθήνα πρέπει να ήταν καθ΄ οδόν για να την απολαύσει στην εξοχή, μιάς κι αύριο είναι γιορτή, την Παρασκευή μπορεί να πάρουν άδεια (από τη σημαία;;;🙄) και το ΣΚ έπεται. Τι; μόνο ο ΠΘ θα το γλεντάει;
  Κι από Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία (ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά, αν και το βλέπω πολύ χλωμό…), για όσους έχουν παιδιά/σχετικές υποχρεώσεις 😉, οπότε ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κλπ. 😋.

  Η φύση πάντως ξεγελάστηκε με τον απρόσμενα καλό καιρό και νόμισε πως έφτασε το Πάσχα. Στο ερημητήριο βρήκα να έχουν βγει παπαρούνες και νά ΄χουν ανθίσει τριαντάφυλλα. Μέχρι και κάτι αυτοφυείς!! κουκουναρίτσες ξεπετάχτηκαν και φαίνονται πια ολόκληρα δενδράκια.

 101. Spiridione said

  99.

 102. 81, … το περίφημο γεωγραφικό «σύνορο της μπατονέτας» …

  Κόκκινος στύλος και το γεωγραφικό σύνορο ανάμεσα, λέει, σε «Houma and Bayagoula tribal hunting grounds» στην Λουϊζιάνα, το οποίο οι Γάλλοι άποικοι, μετά από εκτεταμένη μελέτη, το ονόμασαν le bâton rouge, απ΄ όπου και το όνομα της πρωτεύουσας της Λουϊζιάνας Μπατόν Ρουζ, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην πολιτεία μετά την Νέα Ορλεάνη.

 103. Παναγιώτης Κ. said

  Στειλεοί, μπατονέτες, καλαμάκια (αυτά που χρησιμοποιούνται στα σουβλάκια). Για να συμπληρώσουμε τα διάφορα μαραφέτια της ίδιας συνομοταξίας, να μας ενημερώσουν οι φαν του κινέζικου πως λέγονται τα ξυλάκια που χρησιμοποιούν.

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  58 >>υπάρχει και ρήμα στελιάζω
  Όπως είπε ο Πέπε σχ.64, στελιώνω στην Κρήτη.
  Δεν στελιώνω από την πείνα/τον πυρετό/τον πόνο/την ανημπόρια,(δε μπορώ να σταθώ-να στελιώσω το κορμί μου). Αλλιώς: ξεστελιώνω/εξεστέλιωσα , από πολλή δουλειά ή πείνα ή γειρατιά.
  Στελιώνω.ξεστελιώνω τα θερμοκήπια, τις ομπρέλες στη θάλασσα, το κρεβάτι, τη σκηνή κλπ
  Αν σκοντάψεις, μπορεί ν’ ακούσεις «στέλιωνε μπρε!»
  Στελιάρι του σκαπετιού, της μανάρας(τσεκουριού), της παλάμης (φτυαριού)
  Κακοστελιωμένος ο στραβοφτιαγμένος (π.χ. μια καλύβα)

  67 >>39 , για τη φόρτωση των υποζυγίων
  φορτωτήρα, χαχαλόβεργα
  Ντιχαλόβεργα, ανατολικά (διχαλόβεργα προφανώς)

 105. 103,
  Chopsticks!

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξυλάκια για τ΄αυτιά, η νυν μπατονέτα που κι εγώ μετά το ’80 νομίζω την έμαθα .
  Κατά τη μπατονέτα, λέω ταμπονέτες τα πατικωτά οβάλ ή στρογγυλά βαμβακάκια του ντεμακιγιάζ που είναι όμως πολύ χρήσιμα κι αλλού, π.χ. κομπρέσα για τα μάτια

 107. Theo said

  Υπάρχουν και τα Στυλιάρια, ένα ξερονήσι ανάμεσα Νέα Ρόδα και Άγιο Όρος. Σε μεταβυζαντινά σημειώματα το είδα γραμμένο Στηλάρια και το ταυτίζουν με τον τον τόπο τον λεγόμενον τοῦ Θεσσαλονικέα, στα όρια τότε του Αγίου Όρους, που οι αγιορείτες το 1015 τον δώρισαν στον άγιο Ευθύμιο τον Ίβηρα.

  @66:
  Ο παππούς του παππού της γιαγιάς μου, από το Πληκάτι της Κόνιτσας, λεγόταν Στυλιανός, Στύλος στα ηπειρώτικα. Κάποιοι απόγονοί του υιοθέτησαν το επώνυμο Στυλιανού, άλλοι Στύλου, οι περισσότεροι όμως το Στυλιάδης.

 108. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  11.
  ‘Αφτάκια’ για τις μπατονέτες έχω ακούσει, αλλά ‘αφτάκια’ λέω (λένε) και τις ωτασπίδες! 🙂

  64+104α
  Στελιάζω γλέντι δεν έχω ακούσει. Στελιώνω, ναι, με την έννοια του ‘οργανώνω, κανονίζω κάποιο γλέντι-και όχι μόνο’.

  Έχομε και:
  Στελιώνω ή συστυλώνω (αμτβ.) αλλά και συστυλώνομαι: παίρνω δυνάμεις, αναζωογονούμαι, ‘ανεντρανίζω’.

 109. Spiridione said

  Ρε Κιντ, είναι αλήθεια αυτό που είπε ο Άδωνης, ότι του είπε ο Πλεύρης, ότι στην Κύπρο μόνο ένα εργαστήριο κάνει pcr με 20 ευρώ κι αυτό γιατί είναι κινέζικο το τεστ και αναξιόπιστο;
  https://tvxs.gr/news/ellada/georgiadis-xamilis-aksiopistias-ta-fthina-pcr-poy-xrisimopoioyn-stin-kypro
  Η Βιοιατρική Κύπρου κάνει τα φτηνιάρικα τα τεστ; Και το εργαστήριο του πρώην υπουργού Υγείας;
  https://nipdlabs.com.cy/el/services/respiratory-tests/
  Καλά είπε και το άλλο, ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει διατίμηση, ενώ λίγο πριν ο εκπρόσωπος του υπ. υγείας είχε πει ότι έχουν πλαφόν στα 50 ευρώ.
  https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/ekpr-yp-ygeias-kyproy-sto-proto-apo-25e-i-timi-toy-pcr-stin-kypro-audio/

 110. Theo said

  Τις μπατονέτες κι εγώ τις έμαθα προς το τέλος των 80ζ. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσα σπίρτο με βαμπάκι στο κεφάλι του για το καθάρισμα των αυτιών. Και, παρότι φίλος γιατρός μού συνέστησε να χρησιμοποιώ χαρτί υγείας σε σχήμα χωνιού γι’ αυτή τη δουλειά, επιμένω στις μπατονέτες.

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τον στειλεό, τον είχα υπόψιν, μάλλον απ΄όταν χρειάστηκε να γίνει λήψη κοπράνων του μωρού. 30 χρόνια πίσω.
  Όμως σα να θυμάμαι ότι και σε λουλούδια χρησιμοποιείται η λέξη.

 112. freierdenker said

  Υπάρχει μια πολύ διαδεδομένη παρανόηση σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ.

  Ένα συνηθισμένο rapid μπορεί να έχει ευαισθησία 98%. Αυτό σημαίνει οτι αν έχεις κορωνοϊό το τεστ θα βγει θετικό με πιθανότητα 98%. Πολλοί όμως το διαβάζουν αντίστροφα, νομίζουν οτι αν το τεστ είναι θετικό σημαίνει οτι κατά 98% έχουν κορωνοϊό.

  Είτε έχει μαθηματικό υπόβαθρο ο άλλος είτε όχι, είναι δύσκολο να εξηγήσεις τη διαφορά, και γιατί το 98% που διαφημίζουν λέει κάτι για την ποιότητα του τεστ, αλλά από μόνο του δεν λέει τίποτα για την πιθανότητα λοίμωξης αν το τεστ σου είναι θετικό.

  Ένας από τους λόγους είναι και οτι δεν υπάρχει τρόπος για τον ακριβή και αντικειμενικό υπολογισμό της πιθανότητας να έχεις κορωνοϊό αν βγει θετικό το τεστ. Θεωρητικά η πιθανότητα μπορεί να είναι από 0% (αν εξαφανιστεί ο κορωνοϊός, όλα τα θετικά τεστ θα είναι ψευδώς θετικά) μέχρι και 100%.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108 Συστηλωσά, είναι η όλη εμφάνιση. Πώς φιγουράρεις.
  «Διάλε τη συστηλωσά σου» , λέγανε οι μεγάλοι μου όταν φοράγαμε τίποτα περίεργο ή είχαμε πχ τη σάκκα όπως όπως στην πλάτη, μισάνοιχτη ξερωγώ και παίζαμε αναμαλλιασμένα (μη χαθεί δευτερόλεπτο από το κουτσό).
  ….
  Στειλιάρι πάντως εδώ πάνω, είναι και συνώνυμο του βλάκα, αμόρφωτου, χωριάτη, ξεροκέφαλου (βόιδι αλλιώς)

 114. Spiridione said

  109. Είπε και το άλλο το φοβερό επιχείρημα, ότι αν συνταγογραφούνταν το pcr θα πληρώναμε 60 ευρώ την επίσκεψη στον γιατρό, όποτε θα είναι μία ή άλλη!

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Α! ναι στα φυτά (14 φορές βλέπω χρησιμοποιεί τον στυλεό (με υ 🙂 )

  «Τα κρεμμύδια είναι χαρακτηριστικά για τα μονοκοτυλήδονα. Μεγαλώνουν είτε πάνω στη ρίζα, είτε στη γωνία μεταξύ του στυλεού και του μίσχου των φύλλων όπως στο βολβώδες κρίνο (Lilium bulbiferum) ή την Fritillaria regia, αλλά και στα άνθη, όπως σε πολλά είδη Allium (σ.μ. άλλιο). …
  …Από εκεί πάμε στο στυλεό, όπου φυτρώνουν φύλλα, που είναι συνήθως φτερωτά και προσεγγίζουν τα άνθη. Αν η επιμήκυνση διαρκέσει για ένα διάστημα (όπως στις ύδρες), τα φύλλα του στυλεού κομπιάζουν και στους κόμβους παράγονται άλλα φύλ­ λα, όντας στο μεν στυλεό απλά, ύστερα όμως διακεκομμένα, αποκλίνοντα αλλήλων, μερικευμένα.
  https://vdoc.pub/documents/-3aad8s4ah1k0

 116. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα!
  Από ένα στειλιάρι (στειλεό, χειρολαβή) τσεκουριού πιάνεται και ο Γκάρι Σνάιντερ, στη συλλογή του “Axe Handles.” (1983), μνημονεύοντας μία φράση του Lu Ji ή Lu Chi από το Wen Fu.=-The Art of Writing ή Essay on Literature (circa A.D. 300), για να επισημάνει τελικά το ξεχασμένο(;) προφανές: ότι όλα είναι στο χέρι μας, ότι είναι ο τρόπος που χειριζόμαστε ένα εργαλείο που μπορεί να το κάνει καταστροφικό ή δημιουργικό, πολιτισμικό ή βαρβαρικό προϊόν, θετική ή αρνητική κληρονομική συνέχεια του ανθρώπινου γίγνεσθαι.
  «(…) It’s in Lu Ji’s Wên Fu, fourth century
  A.D. «Essay on Literature»-—in the
  Preface: «In making the handle
  Of an axe
  By cutting wood with an axe
  The model is indeed near at hand.»
  My teacher Shih-hsiang Chen
  Translated that and taught it years ago
  And I see: Pound was an axe,
  Chen was an axe, I am an axe
  And my son a handle, soon
  To be shaping again, model
  And tool, craft of culture,
  How we go on.» [Gary Snyder, «Axe Handles»]
  «(…)Είναι απ’ το Γουέν Φου του Λου Τζι, τέταρτος αιωνας/ μ.Χ*. Στο “Δοκίμιο για τη Λογοτεχνία” — στον/ Πρόλογο: “Αν φτιάξεις στειλιάρι/ Για το τσεκούρι/ Κόβοντας το ξύλο με το τσεκούρι/ Το σχέδιο βγαίνει όντως εύκολα”/ Ο δάσκαλός μου Σιχ-χσιανγκ Τσεν/ Το μετέφρασε και το δίδαξε εδώ και χρόνια/ Κι εγώ καταλαβαίνω: ο Πάουντ ήταν τσεκούρι,/ ο Τσεν ήταν τσεκούρι, είμαι κι εγώ τσεκούρι,/ Κι ο γιος μου** ένα στειλιάρι, που σύντομα/ θα δώσει σχήμα πάλι, σχέδιο/ Κι εργαλείο, συντεχνία παιδείας/ Καταπώς συνεχίζουμε.» [«Στειλιάρια τσεκουριού», μτφρ Λιάνας Σακελλίου από τον τόμο Gary Snyder, No Nature: New and Selected Poems, Pantheon Books, New York and San Fransisco, 1992 ]-(*) ή “Χρόνων Κυρίου”,(**)ονόματι Kai Snyder.
  Με λίγα λόγια, ερχόμενοι στα καθ’ ημάς, μπορούμε αφενός να προσθέσουμε επ’ αυτού ότι το στειλιάρι, ως ειδική λαβή για την κεφαλή πελέκεως, είναι κομβική εφεύρεση ώστε να μη μένει ο άνθρωπος “ξύλο απελέκητο”, αφετέρου να ερμηνεύσουμε ως εκ τούτου θετικότερα και την (παλαιών αντίληψεων) φράση “το ξύλο βγήκε απ’τον παράδεισο”, αφαιρώντας παντελώς τον κολάσιμο (=ξυλοφόρτωμα, κακοποίηση) χαρακτήρα της.

 117. Μαρία said

 118. Πέπε said

  108:

  > Στελιάζω γλέντι δεν έχω ακούσει. Στελιώνω, ναι

  Στελιάζω είναι το καρπάθικο. Και νόμιζα ότι σημαίνει ό,τι και το κρητικό στελιώνω, μέχρι τώρα που είδα από την Έφη σημασίες που δεν τις είχα ακούσει, κυρίως μέσες (όπου δηλαδή λένε στελιώνω εννοώντας κάτι σαν στελιώνομαι).

 119. Νέο Kid said

  112. Αν δίνεται και η Specificity του τεστ, τότε υπολογίζεται η πιθανότητα λοίμωξης αν το τεστ σου είναι θετικό. Η specificity =TN/(TN +FP) (true negatives false positives)
  Ένα τεστ με 98% sensitivity που λες , αν υποθέσουμε ότι έχει μια specificity 95% ( αυτό σημαίνει ότι στα 100 αρνητικά τεστ τα 5 θα είναι FP(Ψευδή θετικά) , μπορεί να υπολογιστεί το PPV (positive predictive value) που είναι = TP/(TP+FP) =98/(98+5)= 95,14 % πιθανότητα να έχεις οντως την ασθένεια αν το τεστ σου είναι θετικό .
  Τώρα, αν τα rapid ή τα σελφ τεστ δίνουν ή δε δίνουν την ειδικότητα (Specificity) ,δεν το ξέρω.

 120. Χαρούλα said

  Στυλεό πρωτοδιάβασα στις οδηγίες του σέλφτεστ.🥺
  Στυλιάρι όλα τα κοντάρια των εργαλείων, που -άμα τ´αρπάξω- τρέχα!🙂
  Και μεις με το ανώνυμο σπίρτο-βαμβάκι μεγαλώσαμε. Δεν θυμάμαι ακριβώς την πρώτη μου γνωριμία με την μπατονέτα. Πάντως εγώ το 80 πήγα επιμορφωμένη για φοιτητική ζωή!😊

  Στυλιάρι μουσικό για Κούλη από αντιεμβολιαστές!😂🤣😂🙂

 121. Νέο Kid said

  109. Σπύρο, για τα PCR θα σε γελάσω. Ξέρω ότι έχει πέσει πολύ η τιμή τους πάντως και εκτιμώ μια «μέση τιμή» 30 ευρώ. Τα ράπιντ (για όποιον δεν μπορεί να πει στα «δωρεάν» του κράτους, που υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία σε κάθε πόλη) έξω έχουν πέσει στα 4 ευρώ.

 122. ΚΩΣΤΑΣ said

  Μια πληροφορία ίσως χρήσιμη για όλους. Να παίρνετε μέτρα προφύλαξης ακόμη και όταν έχετε αρνητικό ράπιντ τεστ.

  Η κόρη μου έκανε την τρίτη δόση εμβολίου στις 19 Δεκεμβρίου. Στις 31 Δεκ της παρουσιάστηκε ένα μπούκωμα και μια καταρροή στη μύτη, χωρίς απολύτως κανένα άλλο σύμπτωμα. Έκανε καθημερινά δύο σελφ τεστ μέχρι και την Τρίτη, 4 Γενάρη. Αν και από την ημέρα εκείνη η καταρροή άρχισε να υποχωρεί, επειδή την την Πέμπτη (αύριο) είχε προγραμματισμένη επίσκεψη σε σπίτι, προληπτικά είπε να κάνει μοριακό τεστ. Το έκανε χθες, απόψε βγήκε το αποτέλεσμα και είναι θετικό.

  Προφυλαχτείτε, δεν ξέρουμε όλα τα μυστικά αυτής της πανδημίας, …

  Η κόρη μου είναι καλά.

 123. Μαρία said

  120
  Εμείς βασταγαριά αρπάζουμε.

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  118/108 >>Στελιώνω, ναι, με την έννοια του ‘οργανώνω, κανονίζω κάποιο γλέντι-και όχι μόνο’.
  Στελιώνω, μεταφορικά, μια δουλειά, χορό, μαντινάδες, αγάπες

  118 >>στελιώνω εννοώντας κάτι σαν στελιώνομαι
  Ναι! «Φάε να στελιώσεις μιαολιά» , να στυλωθείς δηλαδή

 125. Μαρία said

  122
  Πολλά παιδιά φίλων διπλο ή τριπλοεμβολασμένα έχουν κολλήσει. Η καραντίνα επαφίεται στην κοινωνική τους ευθύνη, καθότι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπαίνεις παντού, αφού δεν αναστέλλεται η ισχύς του.

 126. Νίκος said

  #117 Μισές αλήθειες. Λέει 0,08 κόστος στο εργοστάσιο, αλλά δεν λέει το κόστος μεταφοράς που σε είδος τόσο μικρής αξίας υπάρχει αξιοσημείωτη επιβάρυνση καθώς σε συσκευασία 100τεμ / πακέτο με μεταφορικά ας πούμε 2,00 / πακέτο υπάρχει επιβάρυνση 0,02 / τεμάχιο, επιβάρυνση που αυξάνεται πολλαπλάσια αν η συσκευασία είναι των 50 ή των 25 τεμ ή / και εάν τα μεταφορικά είναι περισσότερα. Όπως δεν λέει ότι είναι ελάχιστο το ποσοστό των μαγαζιών που φέρνουν απευθείας από το εργοστάσιο, ο κανόνας είναι μέσω αντιπροσώπου – εισαγωγέα το οποίο σημαίνει ότι με ένα σύνηθες markup της τάξης του 1,60 (δεν είναι κέρδος που έλεγε ο Λοβέρδος, αλλά ο συντελεστής που καθορίζει το μεικτό κέρδος) το κόστος θα διπλασιαστεί στη λιανική κι άρα το κατάστημα που πουλάει 0,30 (0,24+φπα) έχει κόστος αγοράς γύρω στο 0,15. Ο συλλογισμός μου μάλλον επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τώρα που έριξα μια ματιά στο σκρουτζ βλέπω να πουλάνε από 0,30 μέχρι 0,50, αξία που έχει ΦΠΑ, επιβαρύνεται με μεταφορικά (από εισαγωγέα σε κατάστημα) κι ενσωματώνει τα λειτουργικά έξοδα κι ότι μείνει είναι μεικτό κέρδος, ούτε καν καθαρό.

 127. Μαρία said

 128. @ 122 ΚΩΣΤΑΣ

  Καλησπερίζω. Εν πρώτοις, με το καλό για την κόρη σου.

  Αυτό που λες «Να παίρνετε μέτρα προφύλαξης ακόμη και όταν έχετε αρνητικό ράπιντ τεστ» πώς το εννοείς; Δηλαδή για την προστασία των ανθρώπων του σπιτιού μας ή γενικά, όταν κυκλοφορούμε έξω; Ή, τι άλλο, για μας τους ίδιους;

 129. Νίκος said

  # 117

  Seitanidis Home
  3 Ιανουαρίου στις 10:04 π.μ. ·
  Προλάβετε πριν Εξαντληθεί..! 📢
  👉 Προστατευτική Μάσκα Προσώπου FFP2 MONO 12€ τα 30 τμχ.!!
  Δηλαδή μόνο με 0,40€ το τεμάχιο…

  https://seitanidishome.gr/product/ffp2-maskas-mias-xrisis-xoris-valvida/?fbclid=IwAR0nrmH4Vy5mlwJgmthDerf4xB1AXC12UOgC6ix3OTteTh7OQkxUCM-gCJg

  Το eshop είναι δικό του; Στο δεύτερο λινκ εμφανίζει πακέτο 30τεμ € 60,00 τιμή διαγραμμένη με 60% έκπτωση και τελική 12,00 => 0,40/τεμ

  https://ibb.co/chrBj06

  Αν είναι ο ίδιος και πράγματι εισάγει με 0,08 όπως λέει στο βίντεο τότε ακόμα και με την 60% προσφορά που λέει από 30 σε 12 το πακέτο, έχει 75% περιθώριο κέρδους.

 130. freierdenker said

  119,

  Δίνουν και specificity, αλλά δεν νομίζω οτι αρκούν αυτά τα δύο για να υπολογιστεί η πιθανότητα να έχεις κορωνοϊό με δεδομένο οτι το τεστ είναι θετικό. Χρειάζεσαι και ένα prior, δηλαδή μια εκτίμηση για την πιθανότητα να είχες όντως κορωνοϊό πριν λάβεις υπόψη σου τα αποτελέσματα του τεστ. Μετά εφαρμόζεις Bayes για να υπολογίσεις το posterior.

  Πάνω σε αυτό υπάρχουν δυο γραμμές σκέψεις, και ίσως είναι η μοναδική περίπτωση που φιλοσοφικά επιχειρήματα πάνω στα μαθηματικά έχουν σημασία στην πράξη.

  Η μια γραμμή σκέψεις βάζει κάποια ad-hoc prior, παίρνοντας υπόψη εκτιμήσεις για την διασπορά του ιού, ή και κλινικά συμπτώματα. Π.χ. 3% η πιθανότητα να έχεις κορωνοϊό αν σε επέλεξαν τυχαία αυτήν την εβδομάδα, 20% αν έχεις και δύσπνοια και βήχα. Αυτή η γραμμή σκέψης είναι των λεγόμενων Bayesians.

  Η άλλη γραμμή βασικά λέει οτι απλά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αντικειμενικά την πιθανότητα να έχεις κορωνοϊό, απλά ξέρουμε οτι μετά το τεστ αυξήθηκε, και ότι όσο πιο υψηλή είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα του τεστ, τόσο πιο πολύ αυξήθηκε. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι frequentists.

 131. ΚΩΣΤΑΣ said

  128
  Δημοσιοχώρε, σε ευχαριστώ!

  Εννοώ ότι όταν νιώθουμε ότι έχουμε συμπτώματα, έστω και αν το ράπιντ που θα κάνουμε μετά βγει αρνητικό, να παίρνουμε πρόσθετα μέτρα, παντού. Απομόνωση, κατά το δυνατόν σε αποκλειστικό δωμάτιο, μάσκα όλοι στο σπίτι, δεν βγαίνουμε σε συναντήσεις με φίλους, ενημερώνουμε όλες τις πρόσφατες επαφές μας για ενδεχόμενη μόλυνση.

  Γενικά, όταν έχουμε συμπτώματα να λειτουργούμε οιωνοί ως κρούσματα, έστω και αν πρόκειται για απλό συνάχι. Καλύτερα έτσι, παρά η σιγουριά του αρνητικού ράπιντ.

  Ελπίζω να κάλυψα στις απορίες σου.

 132. Triant said

  119: Bayes 🙂
  Τα rapid/self tests έχουν ευαισθησία 95% και ειδικότητα 99%+
  Οπότε με μια διασπορά στον πληθυσμό 10% (δυστυχώς, τόσο βγαίνει από τα rapid στον δρόμο) το θετικό σημαίνει 91,35% πιθανότητα να την έχεις αρπάξει και το αρνητικό 99,44% πως είσαι καθαρός.
  Μιλάμε πάντα όταν είσαι χωρίς συμπτώματα και χωρίς επαφή αλλιώς το 10% πάει περίπατο. Αν πιστεύεις ότι κατά 50% την έχεις αρπάξει το θετικό σημαίνει 99% πως ναι.

 133. Πέπε said

  125

  > με το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπαίνεις παντού, αφού δεν αναστέλλεται η ισχύς του

  Συγγνώμη, αν όντας εμβολιασμένος βγω θετικός σε ράπιντ ή μοριακό (ή σε σελφ και το δηλώσω), δε θα το ξέρει η πλατφόρμα ώστε να ενημερώσει όποιον μου σκανάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

  Αν το κατάλαβα σωστά, είναι σκανδαλώδες. Γίνεται ξεκάθαρο άλλη μια φορά ότι κανέναν δεν ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, ενδιαφέρει μόνο να κάνω το εμβόλιο, φέρει δε φέρει αποτέλεσμα.

  122

  Κώστα, εύχομαι να ‘ναι ελαφρύ.

  Κι εγώ ξέρω περιπτώσεις όπου ο άλλος ήταν τόσο βέβαιος ότι κόλλησε ώστε δεν πίστευε τα τεστ, έκανε, ξανάκανε, και τελικά κάποια στιγμή τον έβγαλε θετικό. Αποτέλεσμα, έφαγε έξτρα καραντίνα, αφού το υποψιάστηκε ας πούμε την πρώτη μέρα συμπτωμάτων αλλά το τεστ το πετυχημένο ήταν την τέταρτη…

 134. leonicos said

  56 ΣΠ Ευχαριστώ

  Το είχα ξεχάσει. Έχω σχολιάσει

 135. @: 131 ΚΩΣΤΑΣ

  Ωραία. Να έχουμε την υποψία και όχι εφησυχασμό.
  Να είσαι καλά.

 136. Σχετικά με την τιμή για τις μάσκες FFP2 (ή KN95):
  Πριν κάμποσο καιρό ρώτησα το γιο μου πόσο τις αγοράζει στη Γερμανία. Μου είπε κοντά στο ευρώ το κομμάτι, αλλά για μαζικές αγορές (π.χ. 50 – 100 κομμάτια η τιμή πέφτει μπορεί και κάτω από μισό). Τις είδα αυτές που παίρνει, είναι η κάθε μια σε χωριστή συσκευασία από αλουμινιοπλαστικό. Έψαξα τότε στο Σκουτζ και τις βρήκα στα 0,13€ τις άσπρες και 0,15€ τις μαύρες. Πήρα 50+10 και μαζί με τα μεταφορικά μου στοίχισαν λιγότερα από 0,21€ το κομμάτι. Δεν άφηνε μεγαλύτερη παραγγελία κι έτσι μόλις τις πήρα και τις είδα, έκανα και μια δεύτερη ίδια.
  Αυτή τη στιγμή τις βλέπω 0,19€ την πιο φτηνή στο Σκρουτζ (και επιπλέον μεταφορικά εννοείται) ενώ το ίδιο μαγαζί που πήρα τις άλλες τις πουλάει τώρα 0,40€ τη μία με παράδοση σε 4 – 10 μέρες.
  Πιστεύει κανείς πως αυτό είναι συμπτωματικό και δεν έχει σχέση με τις κυβερνητικές αποφάσεις;

 137. spyridos said

  133
  «Συγγνώμη, αν όντας εμβολιασμένος βγω θετικός σε ράπιντ ή μοριακό (ή σε σελφ και το δηλώσω), δε θα το ξέρει η πλατφόρμα ώστε να ενημερώσει όποιον μου σκανάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού;»

  Όχι δεν θα το ξέρει. Όσοι βγήκαν θετικοί μπορούν χρησιμοποιούν το πάσο εμβολιασμού.
  Αυτό μόνο στην Ελλάδα. Στις άλλες χώρες αυτά είναι συνδεδεμένα.
  π.χ. στην Ολλανδία είναι όλα τα τεστ δωρεάν απλά κλείνεις ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά ραντεβού (ακόμα και για 1-2 ώρες αργότερα) με τον αριθμό ΙΒΑΝ ο οποίος είναι ΑΦΜ, αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, αρ.διπλ. οδήγησης και αριθμός του πάσου εμβολιασμού.
  Αν βρεθείς θετικός περνάει αυτόματα παντού. Έχεις το στίγμα.

 138. Α, ναι. Και αυτές που πήρα είναι σε χωριστή συσκευασία κάθε μια, απλό σελοφάν.

 139. Νέο Kid said

  130. Ναι, σαφώς και καλά κάνεις και το αναφέρεις ,και γω θεωρώ τη συχνότητα της ασθένειας βασική . Μπαγεσιανός είμαι κι εγώ. 😊
  Το 99% (ή όποιο) sensitivity είναι κι αυτό με τη σειρά του εξάλλου, μια «υπό συνθήκη πιθανότητα». ΑΝ κάποιος έχει ΟΝΤΩΣ την ασθένεια ΤΟΤΕ το τεστ θα το δείξει 99 φορές στις 100″ Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η υπο συνθήκη πιθανότητα ένας ΤΥΧΑΙΟΣ από ένα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ στατιστικό δείγμα (μιας ομάδας ελέγχου δηλαδή με συγκεκριμένο risk factor /Ένας στους χίλιους πχ στην περίπτωση κορονοϊού ) να έχει όντως την ασθένεια. Aν ο ίδιος που τεσταρίστηκε σε αυτό το γκρουπ, τεσταριστεί μια ώρα αργότερα σε ένα γκρουπ «υψηλού κινδύνου» η πιθανότητά του όντως να νοσεί ,θα βρεθεί πολύ μεγαλύτερη! Κι αυτό δεν είναι παράδοξο, ούτε λάθος μεθοδολογία. H Στατιστική είναι ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ προσέγγισης της πραγματικότητας και η «ολόκληρη αρχοντιά όχι η μισή» είναι η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ δείγματος.
  ΚΑΝΟΝΑΣ :Όσο πιο σπάνια είναι μια αρώστεια, τόσο μικρότερη είναι η Πιθανότητα ένα θετικό αποτέλεσμα να σημαίνει πως πραγματικά έχεις την αρώστεια, παρά το 99%.
  Αν ας πούμε ένα τεστ με sensitivity και specificity 99% γίνει σε 100.000 ανθρώπους σε μια περιοχή όπου ας πούμε ξέρουμε a priori ότι το ποσοστό νόσησης είναι 0,1%. Ας δούμε με απλή αριθμητική το πως μεταφράζεται ο τύπος του Bayes στον συγκεκριμένο πληθυσμό των 100.000 ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ του 0,1% που είναι ο βαθμός εμφάνισης (Σπανιότητα) της ασθένειας.
  Έστω πως οι 100.000 άνθρωποι εξετάζονται για την ασθένεια.
  Αυτοί που ΟΝΤΩΣ την έχουν είναι 0,1%(1 στους Χίλιους) = 100
  Αυτοί οι 100 θα έχουν 99 θετικά τεστ και 1 αρνητικό.
  Ας δούμε τώρα τους ΥΓΙΕΙΣ.
  Από τους 100.000 που τεσταρίστηκαν, οι 100000-100=99.900 ΔΕΝ έχουν την ασθένεια.
  Από τους 99.900 υγιείς λοιπόν, οι 99.900×99% = 98.901 θα έχουν Αρνητικά τεστ και οι υπόλοιποι 999 θα έχουν Θετικά.
  Τι έχουμε λοιπόν συγκεντρωτικά; :
  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΕΣΤ «ΘΕΤΙΚΟ»: Aρωστοι.=99
  Υγιείς =999
  Σύνολο =1098
  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜ. ΤΕΣΤ «ΑΡΝΗΤΙΚΟ»: Aρωστοι.=1
  Υγιείς =98.901
  Σύνολο =98.902
  ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ: Aρωστοι=99+1=100
  Υγιείς= 999+98901=99.900
  Σύνολο: 100.000

  Aπό τα 1098 τεστ που βγαίνουν «Θετικά» τα 99 (9%) είναι σωστά και τα 999 (91%) είναι ΨΕΥΔΗ ΘΕΤΙΚΑ. Γι’αυτό η Πιθανότητα κάπποιος να ΕΧΕΙ ΟΝΤΩΣ την αρώστεια, όταν έχει αποτέλεσμα Θετικό, είναι μόλις 9% !

  Και πόσο αξιόπιστο είναι ένα Αρνητικό τεστ;
  Αν λοιπόν το τεστ μας βγει «Αρνητικό», η πιθανότητα να είμαστε όντως αρνητικοί (δηλαδή να μην έχουμε την αρώστεια) είναι:
  p(υγιειής | τεστ Αρνητικό) = 98.901/98.902, πρακτικά 100%. Ενα αρνητικό αποτέλεσμα είναι ΣΧΕΔΟΝ με απόλυτη βεβαιότητα σωστό.

 140. Μαρία said

  133
  Όπως τα λέει ο Σπυριδος. Περιμένουμε απ’ τον Πιερρακάκη να ενοποιήσει τα συστήματα.

  https://www.news247.gr/ygeia/koronoios-se-ischy-ta-pistopoiitika-emvoliasmoy-kai-gia-osoys-nosoyn.9479797.html?utm_source=News247&utm_medium=Covid_hp_mob&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos4

 141. Νίκος said

  #136 Προηγουμένως έψαξα ΚΝ95, τώρα που έβαλα FFP2 μου έβγαλε όλα τα αποτελέσματα

  https://www.skroutz.gr/c/4134/prostateutikes-maskes/f/1090882/ffp2-kn95.html

  Ετοιμοπαράδοτα από 0,22 και η πλειοψηφία της πρώτης σελίδας αποτελεσμάτων παίζει 0,30 – 0,34 οι ελάχιστες και φτάνουν και ξεπερνούν το 1,00/τεμ. Υποθέτω ότι στην πλειοψηφία τους αυτοί που έχουν ακριβή τιμή είναι δεύτερα μην πω και τρίτα χέρια: Από το εργοστάσιο μέχρι αυτούς έχει μεσολαβήσει τουλάχιστον ένας ενδιάμεσος αντιπρόσωπος, χονδρικά για κάθε ενδιάμεσο διπλασιάζεται η λιανική. Αυτή είναι μια ερμηνεία γιατί για το ακριβώς ίδιο είδος ο ένας πουλάει 0,30 και ο άλλος 0,40, 0,50 και 0,60. Επιπρόσθετα ο ένας μπορεί να ικανοποιείται με περιθώριο κέρδους ακόμα και 15%, κι άλλοι με 20%, με 25% και 30%.

  Τελευταία ερμηνεία για εκείνους που εμφανίζονται πολύ ακριβοί αφήνω την αισχροκέρδεια με το σκεπτικό ότι αν πράγματι ήθελαν να αισχροκερδήσουν θα το έκαναν στο κατάστημά τους και όχι στο σκρουτζ όπου δεν έχει καμία επιχειρηματική λογική κι αντιθέτως θα ξεφτιλίζεται καθώς στη σελίδα της σύγκρισης τιμών ενός συγκεκριμένου είδους θα σκρολάρει κάποιος και θα βλέπεις στην κορυφή 0,30 και βαθμιαία 0,32 – 0,35 – 0,38 -0,40 – 0,45 -0,50 -0,60 -0,80 – 0,90 – 1,00 – 1,20 κλπ Προφανώς δεν πρόκειται κανείς να διαλέξει να αγοράσει από τους τελευταίους της κατάταξης και προφανώς οι ακριβοί το γνωρίζουν, άρα είναι πιθανότερο να μην βγαίνουν να πουλήσουν χαμηλότερα παρά ότι αισχροκερδούν.

  Ο κανόνας στο εμπόριο είναι ότι το 98% των πωλήσεων ενός είδους το έχουν αυτοί που προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή, σε κατατάξεις τύπου σκρουτζ αυτοί που είναι στις πρώτες δυο – τρεις θέσεις. Δεν έχει καμία ελπίδα να πουλήσει αυτός που έχει σημαντικά μεγαλύτερη τιμή, πόσο μάλλον διπλή και τριπλή. Η εύκολη ερμηνεία του βλάκα καχύποπτου είναι «επειδή κλέβει» (και όχι «επειδή δεν μπορεί πιο φτηνά») διότι ως βλάκας δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι με ακριβή τιμή δεν πουλάει, άρα ότι η ερμηνεία του δεν έχει λογική.

 142. ΚΩΣΤΑΣ said

  133β
  Ευχαριστώ, Πέπε, καλά είναι η κόρη μου, σήμερα σχεδόν σταμάτησε και η καταρροή.

 143. ΚΩΣΤΑΣ said

  139 –> «Ενα αρνητικό αποτέλεσμα είναι ΣΧΕΔΟΝ με απόλυτη βεβαιότητα σωστό.»

  Αγαπητέ μου Κίντο, δεν σκαμπάζω από στατιστική και περίπλοκα μαθηματικά, όμως απορώ με την τελική σου διαπίστωση γιατί άλλα μου δίδαξε αυτές τις μέρες η πραγματική ζωή.

  Το ξαναλέω, η κόρη μου έκανε την πρώτη μέρα των συμπτωμάτων της ράπιντ στο φαρμακείο και ζήτησε κι αγόρασε ράπιντ για το σπίτι της. Και αυτό στο φαρμακείο, και αυτά στο σπίτι της βγήκαν όλα αρνητικά, στο σύνολο 10 τεστ.

  Μάλιστα η κόρη μου αμφέβαλε λίγο με την φαρμακοποιό, γιατί όταν έβαλε τον στειλεό 😉 στη μύτη, δεν ένιωσε ενόχληση, ενώ η ίδια από μόνη της, παρά την ενόχληση, προσπαθούσε να μπούνε βαθιά στη μύτη της.

  Εννοείται ότι δεν αμφισβητώ την επιστημοσύνη σου, αλλά μην τα δει και ο φίλος μας ο Λάμπρος και ποιος σε ξεπλένει μετά! 😜

 144. Πέπε said

  137, 140

  Ευχαριστώ. Ούτε το ήξερα, αλλά ούτε και θα το φανταζόμουν. Για πιστοποιητικό χρησιμοποιώ το έντυπο, και είχα την εντύπωση ότι μερικές φορές τούς έδιξα το παλιό, της 2ης δόσης, που πρέπει να ‘χει λήξει, και έβλεπαν αυτόματα ότι έχω κάνει και την τρίτη. Όθεν υπέθετα ότι κάθε ενημέρωση περνάει αυτόματα.

 145. Nestanaios said

  39. Georgios Bartzoudis
  Πολύ σωστά. Αυτό το ξύλο για να γίνει στειλιάρι πρέπει να προσαρμοστεί στο εργαλείο.
  Ο δειγματολήπτης που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί και οι μικροβιολόγοι για να πάρουν υγρό από την μύτη μας δεν είναι σε καμμία περίπτωση στειλιάρι. Καλό είναι οι «επιδημιολόγοι» να περιοριστούν σε αυτά που διαβάζουν στις επιστολές που δέχονται.

 146. Νέο Kid said

  143. Κώστα, παίζει ρόλο η συχνότητα της ασθένειας στον πληθυσμό. Δες και το 132. Απ την άλλη, 10 συνεχόμενα τεστ να είναι Ψευδή Αρνητικά έχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα. Μπορεί στην κόρη σου να μην είχε ολοκληρωθεί η περίοδος επώασης ή κάτι άλλο , δεν ξέρω.
  Προσωπικά, δεν θα βιαζόμουνα να κρίνω την αξιοπιστία των τεστ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι σίγουρα αξιόπιστα. Όπως και να χει, η προσωπική μας εμπειρία δεν μπορεί να είναι ασφαλές κριτήριο γενικότητας, το αντιλαμβάνεσαι αυτό οπωσδήποτε. Επειδή εγώ έφαγα σήμερα, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πείνα στον πλανήτη (δυστυχώς). 😔

 147. Pedis said

  Είναι έτσι όπως γράφονται στο #139.

  Για τα σελφ τεστ τα ψευδή αρνητικά, με δύο προϋποθέσεις, είναι σπάνια.

  Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι έχει ληφθεί σωστά το δείγμα.

  Η δεύτερη ότι το σελφ-τεστ ανιχνεύει όλα τα δυνατά χαρακτηριστικά αποτυπώματα του ιού. (Αυτό μάλλον αμφισβητείται αλλά δεν ξερω να πώ κάτι πιο ασφαλές … όσον αφορά τουλάχιστον αν το πιθανό συστηματικό σφάλμα είναι αμελητέο ή όχι.)

 148. Avonidas said

  #130. Η άλλη γραμμή βασικά λέει οτι απλά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αντικειμενικά την πιθανότητα να έχεις κορωνοϊό, απλά ξέρουμε οτι μετά το τεστ αυξήθηκε, και ότι όσο πιο υψηλή είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα του τεστ, τόσο πιο πολύ αυξήθηκε. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι frequentists.

  Δεν είναι ακριβώς έτσι· η μπεϋσιανή προσέγγιση ενσωματώνει και τη διαδικασία της εκτίμησης της πρότερης πιθανότητας. Ουσιαστικά, οι prior σου είναι κι αυτές το αποτέλεσμα προγενέστερων εκτιμήσεων/εμπειρικών διαπιστώσεων, που μπορούν κάλλιστα να έχουν προκύψει από μπεϋσιανή ανάλυση. Η βασική προσφορά της μπεϋσιανής οπτικής είναι ότι διαχωρίζει την καινούρια από την πρότερη πληροφορία – δηλαδή σε παρακινεί να αναρωτιέσαι «τι έμαθα τώρα, που δεν το ήξερα πριν;»

  Για παράδειγμα: αν δεν έχεις κανένα σύμπτωμα, και δεν (γνωρίζεις να) έχεις έρθει σε επαφή με κανένα κρούσμα, η μόνη λογική εκτίμηση για την prior είναι η πιθανότητα να είναι θετικός ένας τυχαία επιλεγμένος άνθρωπος από τον πληθυσμό – ή έστω, ένας τυχαία επιλεγμένος άνθρωπος του ίδιου φύλου, ηλικίας κλπ. με σένα. Αν έχεις έρθει σε επαφή με κρούσμα, η prior αυξάνει – είναι τώρα το ποσοστό όσων προσβλήθηκαν ανάμεσα σ’ εκείνους που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Αν έχεις συμπτώματα – βήχα, πονόλαιμο, καταρροή – η prior επίσης αναθεωρείται, και πάει λέγοντας.

  Κάθε μια από αυτές τις πληροφορίες πολλαπλασιάζει τα πρότερα odds* σου με έναν παράγοντα, είτε μεγαλύτερο της μονάδας (αν αυξάνει το ρίσκο) είτε μικρότερο (αν το μειώνει, π.χ. αν έχεις εμβολιαστεί). Συνήθως μπορείς να υπολογίσεις αυτούς τους παράγοντες ξεχωριστά από τις prior, και αυτή είναι μια καλύτερη οπτική από τις πιθανότητες, γιατί μπορείς να βάλεις στη σειρά μια ολόκληρη ομάδα πληροφοριών/πειστηρίων, να πολλαπλασιάσεις τους παράγοντές τους στη σειρά, και να καταλήξεις ποια είναι τα τελικά odds και η τελική πιθανότητα.

  Ας πούμε, π.χ., ότι η αρχική σου πιθανότητα να είσαι θετικός ήταν 0.1%, δηλαδή τα odds είναι 1:999 (999 προς 1 εναντίον). Αν ξέρεις ότι το τεστ έχει ευαισθησία 70% (εντοπίζει 7 στους 10 θετικούς), κι αν επίσης ξέρεις ότι έχει 0.05% ψευδώς θετικό ποσοστό (5 στους 10 000 αρνητικούς τους βγάζει θετικούς), τότε ένα θετικό τεστ πολλαπλασιάζει τα αρχικά σου odds επί 70% / 0.05% = 1400. Δηλαδή τώρα έχεις 1400:999, ή περίπου 7:5 να είσαι θετικός, που σημαίνει περίπου 58% πιθανότητα.

  Το ΙΔΙΟ τεστ, όμως, αν βγει αρνητικό, φέρνει τα odds σου να είσαι αρνητικός από το 999:1 (99.9%) στο περίπου τριπλάσιο, δηλαδή πιθανότητα 99.97%. Στην πράξη δεν έμαθες και πολλά. Αν, όμως, ήσουν εντελώς αβέβαιος αρχικά, δηλαδή θεωρούσες πως έχεις 50% πιθανότητα να έχεις κολλήσει, ένα αρνητικό τεστ σε πάει στο 25%, στο μισό. Με άλλα λόγια, η νέα πληροφορία που σου δίνει ένα θετικό τεστ είναι εκατοντάδες φορές περισσότερη από εκείνη που σου δίνει ένα αρνητικό.

  * Τα odds, που στα ελληνικά τα λέμε συνήθως κι αυτά πιθανότητες, είναι η πιθανότητα να συμβεί κάτι διαιρεμένη με την πιθανότητα να ΜΗ συμβεί. Για παράδειγμα, αν κάτι έχει 50% πιθανότητα να συμβεί, τα odds είναι 1:1, ή 1. Αν έχει 60% πιθανότητα, τα odds είναι 3:2, ή 1.5, κ.ο.κ. Όσο μεγαλύτερη η πιθανότητα, τόσο μεγαλύτερα και τα odds, κι όσο μικρότερη τόσο μεγαλύτερα τα odds *εναντίον*. Αυτή η γλώσσα συνηθίζεται πολύ στα στοιχήματα, όπου λέμε π.χ. «δίνει 1 προς 4» ή «4 προς 1», κι αυτό γιατί τα odds επιτρέπουν να υπολογίσεις εύκολα την απόδοση του στοιχήματος.

 149. Ισμήνος said

  Γράφει ο κ. Σαραντάκος: «Η λέξη, όπως είπαμε, είναι αρχαία. Στα αρχαία είχαμε «στελεά» και «στειλεά», και «στελεός» και «στειλεός», μια λέξη που σήμαινε, ακριβώς, την ξύλινη λαβη εργαλείων όπως η αξίνα. Η λέξη ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του ρήματος «στέλλω» (το οποίο αρχικά σήμαινε «τακτοποιώ, τοποθετώ») και συνδέεται με τη λέξη «στέλεχος». Ο αρχαίος στελεός ή στειλεός (ή και στειλειός) λοιπόν ήταν μια ξύλινη λαβή για διάφορες χρήσεις -και μερικές απροσδόκητες,»

  1) Τί θα πεί «αρχαία» λέξη, κύριε Νίκο; Γιατί αρνείσθε να ενημερώσετε τους αναγνώστες σας ότι η λέξη είναι ομηρική; Και ποιός σάς είπε ότι ο «στειλεός» (= λαβή του πελέκεως, στειλειάρι) έχει την ίδια ακριβώς σημασία με την «στειλεά΄(ιων. στειλειή)» (= τρύπα του πελέκεως); Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά…

  Είναι δυνατόν σε ένα ολόκληρο άρθρο να μή γράφετε ότι και οι δύο λέξεις πρωτοκαταγράφονται στην Οδύσσεια του Ομήρου;

  Το μέν «στειλειόν» (ουδέτερο) που σημαίνει «λαβή του πελέκεως, στειλειάρι) συναντάται στο Ε 236 της Οδύσσειας: «στειλειὸν περικαλλὲς ἐλάϊνον, εὖ ἐναρηρός·»

  και σημαίνει… «στειλειάρι περικαλλές λάϊνο, καλά αρμοσμένο»

  Η δε «στειλειή» (θηλυκό) που σημαίνει «τρύπα του πελέκεως» συναντάται στο Φ 422 της Οδύσσειας: «πρώτης στειλειῆς, διὰ δ’ ἀμπερὲς ἦλθε θύραζε»

  και σημαίνει… «κι από την πρώτη τρύπα διαμπερώς ήλθε έξω»

  2) Αν είχατε στοιχειωδώς ξεφυλλίσει, κύριε Νίκο, το Τρίτομο Λεξικό του Ανθίμου Γαζή, θα ξέρατε αυτά τα στοιχειώδη και θα αποφεύγατε να εκτεθείτε πανελληνίως, αποκαλύπτοντας πόσο ανελλήνιστος τυγχάνετε… Ο Μέγας εκείνος Ανήρ (Άνθιμος Γαζής) τα εξηγεί λεπτομερώς στο σχετικό λήμμα :

  3) Τέλος, είναι αδιανόητο σε ένα άρθρο για τον στειλεό, να μή κάνετε την παραμικρή μνεία στον γίγαντα των Παρισίων, Αδαμάντιο Κοραή, που έχει λεπτομερώς ασχοληθεί με αυτές τις λέξεις στον 4ο τόμο των «Ατάκτων» του:

  Από την ανωτέρω ανάλυση του Κοραή προκύπτει ότι το «στειλειάριον» είναι λέξις του ελληνομαθέστατου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Ευσταθίου (1115 – 1196) και πρωτοκαταγράφεται στον 1ο τόμο των Σχολίων στην Οδύσσεια όπου ο Ευστάθιος γράφει επί λέξει:

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το παρόν άρθρο είναι ελλιπέστατο, μπερδεύει τον αναγνώστη και του αποκρύπτει τις πιο σημαντικές πληροφορίες (Όμηρος, Κοραής, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης). Είναι όντως εντυπωσιακό ότι ο ιδιοκτήτης του μακράν κορυφαίου γλωσσικού ιστολογίου εν Ελλάδι έγραψε ένα ολόκληρο άρθρο για τον «στειλεό» αγνοώντας τις διαφορετικές σημασίες των λέξεων «στειλειόν» (ουδέτερο) που σημαίνει «λαβή του πελέκεως, στειλειάρι) και «στειλειή» (θηλυκό) που σημαίνει «τρύπα του πελέκεως»

 150. ΚΩΣΤΑΣ said

  146
  Ναι, Κίντο, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό του χρόνου της επώασης. Κι εμένα μου φαίνεται παράξενο, όσο και να υπάρχει κάποια αστοχία, δεν μπορεί όλα. Βέβαια, γινόταν 2 τεστ την ημέρα, οπότε η επώαση να εμφανίστηκε την 5η μέρα.

 151. Μαρία said

  Ψευδώς αρνητικά, ρε σεις 🙂

 152. Avonidas said

  #Χμ, βλέπω τώρα ότι έχουμε βγάλει τελείως αντίθετα συμπεράσματα με τον Kid, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποιήσαμε εντελώς διαφορετικά νούμερα (GIGO, που λέμε οι προγραμματιστάδες). Για να ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση, χρειαζόμαστε μια εκτίμηση για τα παρακάτω νούμερα:

  1) ποσοστό θετικών rapid test στους νοσούντες (70%)
  2) ποσοστό θετικών rapid test στους υγιείς (0.05%)
  3) ποσοστό αρνητικών rapid test στους υγιείς (99.95%)
  4) ποσοστό αρνητικών rapid test στους νοσούντες (30%)

  Σε παρένθεση είναι τα νούμερα που χρησιμοποίησα.

 153. Avonidas said

  #152. Συγγνώμη και πάλι, δεν το διατύπωσα σωστά. O Kid λέει Ενα αρνητικό αποτέλεσμα είναι ΣΧΕΔΟΝ με απόλυτη βεβαιότητα σωστό, κι έχει απόλυτο δίκιο. Εγώ λέω, «η νέα πληροφορία που σου δίνει ένα θετικό τεστ είναι εκατοντάδες φορές περισσότερη από εκείνη που σου δίνει ένα αρνητικό», και έχω επίσης δίκιο! Το κλειδί είναι αυτή η αθώα λεξούλα, «νέα»: διότι αν η ασθένεια είναι σπάνια, ήσουν από πριν σχεδόν εντελώς βέβαιος ότι είσαι υγιής, άρα το τεστ δεν σου έδωσε σχεδόν καμιά πληροφορία (και ταυτόχρονα, όπως λέει ο Κιντ, είναι σχεδόν πάντα σωστό, αλλά απλώς και μόνο επειδή σχεδόν πάντα είσαι υγιής!)

  Το πράγμα όμως αλλάζει αν έχεις ανεξάρτητα άλλες ενδείξεις – π.χ. αν βήχεις σα γαϊδούρι και βγάζεις τάλαρα 😛 Θα ήταν ανόητο σ’ αυτή την περίπτωση να εμπιστευτείς ένα αρνητικό τεστ. Αλλά ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο σενάρια, η αξιοπιστία του τεστ δεν διαφέρει· η πληροφόρηση που σου δίνει, επίσης, δεν διαφέρει. Και στις δύο περιπτώσεις απλά έκανες ελάχιστα πιο σίγουρο αυτό που ήδη γνώριζες.

 154. Pedis said

  # 151 – ή ψευδά αρνητικά … 😀

 155. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Λόγω της προχωρημένης ώρας και της προηγηθείσας χμμμ ευωχίας δεν μπορώ να παρακολουθήσω έως το τέλος τους περίπλοκους συλλογισμούς σας.

 156. Νέο Kid said

  151. Μαρία, το «ψευδές θετικό» ψευδές αρνητικό , αληθές θετικό κλπ είναι καθιερωμένα. Δεν νομίζω ότι και αυστηρά γραμματικώς είναι λάθος. Ίσως να ήθελε παύλα : ψευδή (τεστ)-θετικά (ως προς την ένδειξη). Αλλά και στα εγγλέζικα false negative και true negative λένε. Όχι falsely negative και truly negative.

 157. Λεύκιππος και said

  Βηχουν τα γαϊδούρια; Καληνύχτα.

 158. Avonidas said

  #149. Ζητείται Οδυσσεύς δια ραβδισμόν Θερσίτου.

 159. Μαρία said

  156
  Επιθετικός προσδιορισμός … επιθέτου, Κίντο, στα ελληνικά δεν στέκει. Και στα γαλλικά επίρρημα χρησιμοποιούν faussement.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  155β: 👍😂🍾

  109, 114, 121: και στο ThePressProject

 161. Avonidas said

  #159. Γιατί όχι; Αμέτρητα επίθετα έχουν γίνει ουσιαστικά στην πορεία της ελληνικής γλώσσας, και τα βοηθάει σ’ αυτό η ομοιόμορφη κλίση τους (στα πολωνικά, αντίθετα, δεν θα μπέρδευες εύκολα ένα ουσιαστικό μ’ ένα επίθετο). Λέμε σήμερα «τρεχούμενο νερό», «πόσιμο νερό» κλπ., χωρίς να μας πειράζει που αυτό το «νερό» κάποτε ήταν επίθετο («νεαρόν ύδωρ»).

 162. Pedis said

  # 159 – falsi negativi …

  εμένα με παράσουρε η μετάφραση από τα αγγλικά και τα ιταλικά … κι επειδή το σκέφτομαι όπως εξηγείται στο 156. Αν το γράψω φορώντας του τα καλά του θα του βάλω επίρρημα. 😄

 163. Pedis said

  Πάντως, η Γκάγκα, α λά Τσιόδρικα όπως πριν από δύο χρόνια κοντά , δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί προτείνουν να μη γίνονται καθόλου τεστ», οπότε θα λυθεί και το πρόβλημα του πιθανού («κατασκευαστικού») συστηματικού σφάλματος των σελφ τεστ.

 164. loukretia50 said

  Διάλειμμα

  22. Αβονίδα,
  πώς φαντάζεσαι την κυρία Ντένη εν δράσει ? Ιδού μια σκηνή

  – Μαρούσκα, πιάσε το στυλό, θα πάω στα εγκαίνια
  Θα κάνεις σέλφι εσύ πιο πριν για να μην έχω έννοια.
  – Νιετ γκασπαζά,
  – Κόφ΄τα χαζά, μη φέρνεις αντιρρήσεις.
  Και σβέλτα, έρχετ΄ η Φλοράνς. Στο patio να τη στήσεις
  και ρίξε ένα κουβά ντετόλ πριν τη θερμομετρήσεις.
  Τι λες? Aλήθεια? Ξέχασα! Φέρε τη φαλκονέρα!
  Η αύρα της μελιτζανί , και δράκο κάνει πέρα.
  Θα φέρει αντισώματα, κορόνα δεν την πιάνει
  Κι άμα κολλήσει τον ιό, αυτή θα τον ξεκάνει.
  Μα τέλειωνε μ΄αυτό το τεστ.
  Α μπράβο, με παλμό, bon geste!
  Τι με κοιτάς? Πώς δε χωράει? Αφού είσαι μυτόγκα!
  Σε όλα σου πληθωρική!
  Πού πας μωρή τρελόγκα!

  (κραυγή υιού χωρίς ταμπού)

  – Μπουμπού!
  Παράτα το στυλό, είν’ άλλο μαραφέτι.
  Το ονομάζουν στειλεό,
  – Έχει ειλεό η Μπέτυ…
  – Μια μπατονέτα εννοούν, μικρή και ντελικάτη
  Τη σπρώχνεις ως το φάρυγγα…
  – … και φτάνει στον προστάτη!
  Ασ΄ τα υπονοούμενα, ακούει κι η Μαρούσκα…
  Μη στηλιτεύεις το στυλό – είναι Mont Blanc παρακαλώ!

  – Μελάνιασε το παρτσακλό!
  – Τα σέλφι είναι φούσκα!

 165. Μαρία said

  161
  Μέχρι ο θετικός κι ο αρνητικός να γίνουν ουσιαστικά η φράση ψευδή θετικά θα είναι βαρβαρισμός.

 166. Μαρία said

  160

 167. Avonidas said

  #164. Λου,
  δράττομαι της ευκαιρίας να απαντήσω σε είδος, σηκώνω το γάντι και με φρικτή αργοπορία υποβάλλω το στιχούργημά μου, που το υπογράφω ψευδώς ψευδωνύμως 😛 ως «Κοββιδίας»:

  ΤΟ ΡΑΜΠΙΝΤ

  Απάνω μου έχω πάντοτε στην τσέπη μου ληγμένο
  (για πόσα χρόνια τώρα πια, ένας Θεός το ξέρει)
  ένα κινέζικο σελφ-τεστ, παλιό, συφοριασμένο
  που απόναν παρακμιακό αγόρασα σπετσέρη.

  Θυμάμαι, ως τώρα να ‘τανε, κειον το φαρμακοτρίφτη,
  του Χρήστου από το Ρετιρέ ολόφτυστο σωσία,
  πλάι σε αντισηπτικά και μάσκες στοιβαγμένες
  να δίνει με βραχνή φωνή τούτη την αρμηνεία:

  Ετούτο δω το ράπιντ τεστ που θέλεις ν’ αγοράσεις
  να ξέρεις πλήρως ο ΕΟΠΥΥ ότι τ’ αποκηρύσσει
  κι έχουν να λένε πως αυτοί που αρνητικό τους βγήκε
  καθένας κάποιον άνθρωπο δικό του έχει κολλήσει.

  Ο Μπόρις απ’ τον Κάρολο κόλλησε της Αγγλίας
  και στο κρεβάτι κάθιδρος για νύχτες ξεφυσούσε·
  κι ο Τράμπας τη Μελάνια του μια νύχτα του Οχτώβρη
  με τα μικρά χεράκια του καθώς την ψηλαφούσε.

  Ένας παπάς την παπαδιά και τ’ εκκλησίασμά του
  κι ένας αντεμβολιαστής μι’ άτυχη κυρα-Σούλα.
  Χέρι με χέρι ξέπεσε και στα δικά μου χέρια.
  Πολλά ‘χω δει, μα τούτο δω μου φέρνει αναγούλα.

  Σκύψε και δες τον στειλεό πόσο μακρύ τον έχει,
  όχι, δεν είναι ρινικό! Από την άλλη βάλτο,
  μα εγώ θα σε συμβούλευα για PCR να ψάξεις.
  Πόσο έχει; Μόνο δυό ευρώ. Αφού το θέλεις πάρ’το.

  Ένα σελφ τεστ έχω φτηνό, στην τσέπη μου κρυμμένο
  που η ιδιοτροπία μ’ έσπρωξε και το ‘καμα δικό μου,
  κι αφού ποτέ μου δε νοσώ, άνθρωπο να κολλήσω
  φοβάμαι μήπως κάποτε το χώσω στον πρωκτό μου…

 168. 143, … δεν σκαμπάζω από στατιστική και περίπλοκα μαθηματικά, …

  Να το δοκιμάσουμε με εικονίτσες, χωρίς νούμερα:

  Όλος ο πληθυσμός στο τετράγωνο του σχήματος, αριστερά.

  Στήλη αριστερά από την μαύρη γραμμή: Κόβιντ (θερμά χρώματα).
  Στήλη δεξιά από την μαύρη γραμμή: δεν Κόβιντ (ψυχρά χρώματα)

  Θετικά/αρνητικά τεστ: +/-
  (Μεγάλο ποσοστό + σε όσους Κόβιντ,
  μικρό ποσοστό + σε όσους δεν Κόβιντ)

  PIÈCE DE RÉSISTANCE:
  Αν τεστάρησα + (κάπου σε πορτοκαλί ή πράσινο), ποια η πιθανότητα να είμαι στο πορτοκαλί (με Κόβιντ)?

  Είναι ο λόγος στην δεξιά εικόνα:
  (Πορτοκαλί) δια (πορτοκαλί και πράσινο).

  Όπως το συνόψισε ωραία ο ΚΑΝΟΝΑΣ του Κιντ (σχ. 139) αν η θερμή στήλη είναι πολύ στενή (σπάνις Κόβιντ) τότε η πιθανότητα να είμαι στο πορτοκαλί (αν τεστάρησα +) είναι μικρή, και μπορεί κάλλιστα να είμαι στο πράσινο.

  Προφανώς, η σχετική αναλογία πορτοκαλί/πράσινο είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα.

  Επιμύθιο: Ο Αιδεσιμότατος, εμπνευστής των σχετικών εννοιών, ως αλλά και σαν Θωμάς, καλώς μνημονεύτηκε στα παραπάνω σχόλια. Σε πιο σύγχρονη εκδοχή, Bayesian networks μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις (πχ σχ. 132 τέλος) όπως «μετά το πάρτυ που πήγα προχτές, τρεις καλεσμένοι βγήκαν θετικοί, δύο έμαθαν ότι είχαν πάει την προηγούμενη σε συγκέντρωση όπου υπήρξαν 2 θετικοί, κλπ κλπ», και σε πολλές άλλες εφαρμογές, με πλέον ενδιαφέρουσα, για το ιστολόγιο, την αυτόματη μετάφραση.

 169. 165,
  «Αρνητικό» χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό στην φωτογραφία (όταν ήταν με φιλμ), αλλά δεν ξέρω αν αυτό μετράει.

 170. 164, 167, 😀
  Ζαβαρακτρανέμια, ίλεος!

 171. ΣΠ said

  149 Κύριος e-σμήνος.
  Οι ραψωδίες της Οδύσσειας συμβολίζονται με τα μικρά γράμματα της αλφαβήτου. Με κεφαλαία είναι της Ιλιάδας.

 172. ΚΩΣΤΑΣ said

  168 Μιχάλη! 🙂

  167 Αβονίδα, ωραίο το στιχούργημά σου! 🙂

 173. Nestanaios said

  149. Καλά όλα αυτά. Καλός ο Κοραής και ο Ευστάθιος αλλά κανένας δεν έχει ετυμολογήσει την λέξη. Μόνον η ετυμολογία πείθει.

  171. Μόνον αυτό έχεις να πεις; Μπορείς να διεισδύσεις μέσα στην απόδοση και να δεις ατέλειες; Να ζητήσεις εξηγήσεις;

 174. Νεσταναίος said

  168. Ένας φίλος από τα παλιά μου είχε πει.
  «Η μνήμη μου λέει ότι το έκανα. Η περηφάνειά μου λέει ότι δεν μπορεί να το έχω κάνει και επικρατεί η περηφάνεια».

 175. Πέπε said

  Πώ πω, γόνιμη η νύχτα! Μπράβο στους ποιητές.

  * * * * * * * *

  Όταν λέμε «θετικό τεστ» εννοούμε «θετικό αποτέλεσμα του τεστ». Το αποτέλεσμα όμως μπορεί να είναι αληθές ή ψευδές. Μ’ αυτή την έννοια, το αληθές θετικό τεστ δε μου φαίνεται λάθος.

 176. sarant said

  161 Αξίζει ένα άρθρο για το φαινόμενο αυτό

  164-167 Αριστουργήματα, θα τα κλέψω!

 177. Costas Papathanasiou said

  (171-174)Περί ετυμολόγησης στειλεού:
  Α.“Στελεά” (βλ. https://lsj.gr/wiki/%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%AC, όπου η ερμηνεία Ησυχίου Ευσταθίου στειλεή = οπή, ελέγχεται ως παρερμήνευμα της σχετικής ομηρικής αναφοράς): English (LSJ)
  ἡ, A haft, shaft, (στυρακίου) Aen.Tact.18.10 (unless = socket); Ep. στελεή, τυπίδος A.R.4.957: also στειλειή, haft of an axe, Od.21.422, v.l.in Nic.Th.387. II metaph., στειλέαν,= τὴν μακρὰν ῥάφανον, Antiph. (Fr.121?) ap. Hsch. (cf. στελεός). (The statement of Hsch., EM726.52, Eust.1531.37, that στειλειή = hole in the axe-head, may be due to a misunderstanding of Od. l.c.) (With στελεά, στελεόν, στελεός, cf. OE. stela ‘stem, stalk’, Engl. (dial.) steal ‘handle of a hammer, axe, rake, etc., shaft of an arrow or javelin’.)
  Greek Monolingual
  και επικ. τ. στελεή και στειλειή και στειλέα, ἡ, Α ξύλινος στειλεός, ξύλινη λαβή εργαλείου.
  [ΕΤΥΜΟΛ. Οι τ. στελ-εά / στειλ-ειή (πρβλ. δωρ-εά, νευρ-ειή) έχουν σχηματιστεί πιθ. από αμάρτυρο τ. στέλος και συνδέονται με τα αρμ. stetn, stetun-k «κορμός, κλαδί» και αγγλοσαξ. stela «στέλεχος» (βλ. και λ. στέλεχος). Η αναγωγή τών τ. στη ρίζα stel- του στέλλω, αν και τολμηρή, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί. Παράλληλα με τους τ. του θηλ. στελεά / στειλειή μαρτυρούνται και οι τ. αρσενικού γένους στελ-εός (πρβλ. κολ-εός), στειλεός, στειλ-ειός, στελ-ειός και το νεοελλ. στελιός, με συνίζηση, καθώς και οι τ. ουδ. γένους στελ-εόν / στειλ-ειόν (πρβλ. κολ-εόν). Αρχικοί, τέλος, θεωρούνται οι τ. με θ. στελ-, ενώ ο μακρός φωνηεντισμός στει οφείλεται προφανώς σε διευθέτηση μετρικών αναγκών].
  Β. “στέλεχος” ( Βλ. https://lsj.gr/wiki/%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%82, ,όπου πλάκα έχει η λαμβανομένης υπόψη της σημασίας “στέλεχος=κούτσουρο”, μπορεί κανείς να επανερμηνεύσει και να κατανοήσει την αριστειακή “στελέχωση” κάποιων υπηρεσιών που ταλαιπωρούν τους πολίτες)
  Greek (Liddell-Scott, βλ. και Greek Monolingual :Η λ. στέλε-χος έχει σχηματιστεί από το θ. τών στελεά / στελεός, με εκφραστικό επίθημα -χος (πρβλ. σέλα-χος, τέμα-χος). Η αναγωγή τών τ. στη ρίζα stel- του στέλλω, αν και τολμηρή, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί )
  στέλεχος: τό, καὶ ὁ, Λουκ. π. Ἀληθ. Ἱστ. 1. 8, Πολυδ. Ι΄, 166· (ἴδε ἐν λέξ. στέλλω)· ― ἡ κορυφὴ ἢ στεφάνη τῆς ῥίζης ἐξ ἧς τὸ πρέμνον ἢ ὁ κορμὸς ἄρχεται φυόμενος, Λατ. codex, δρυὸς ἐν στελέχει Πινδ. Ν. 10. 115, πρβλ. Ἡρόδ. 8. 55. 2) καθόλου, κορμός, ξύλον, στελέχη φέρειν, ”portare fustes”, Ἀριστοφ. Λυσ. 336· ἐκπρεμνίζειν στελέχη Δημ. 1073, 27· εἰσδύεσθαι εἰς τὰ στ., ἐπὶ κοίλων κορμῶν, Ἀριστ. π. τὰ Ζ. Ἱστ. 6. 1, 7. 3) μεταφορ., ἄνθρωπος βλάξ, «κούτσουρο», «γομάρι», (ὡς τὸ Λατ. stipes), Λύσιππ. ἐν Ἀδήλ. 1.
  Γ.” στέλλω” (βλ.Greek (Liddell-Scott) (βλ. https://lsj.gr/wiki/%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CF%89)
  …(Ἐκ τῆς √ΣΤΕΛ, ΣΤΑΛ παράγονται ὡσαύτως τὰ στάλιξ, στάλις, στόλος, στελεόν, στέλεχος, στειλειή, καὶ ἴσως στήλη πρβλ. Λατ. prae-stol-ari, stol-idus, stul-tus (πρβλ. stipes)· Ἀρχ. Γερμ. stil (st…el, stal-k)· stell-an (stellen)· Λιθ. stel-uti (bestellen).) Ριζικὴ σημασία: στήνω, τοποθετῶ· μάλιστα δὲ στήνω ἐν τάξει, διευθετῶ, παρατάττω, εὐτρεπίζω, ἑτοιμάζω, ἑτάρους στέλλων Ἰλ. Δ. 294· στ. τινὰς ἐς μάχην Μ. 325· στ. νῆα, καταρτίζω, παρασκευάζω, ἐξαρτύω (κλπ).
  Δ. στύλος < (διαχρονικό δάνειο) αρχαία ελληνική στῦλος -για τη βοτανική < (λόγιο δάνειο) γαλλική style < λατινική stilus < ινδοευρωπαϊκή ρίζα *steyg-(https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%84%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82)
  και “στῦλος” (< πρωτοϊνδοευρωπαϊκή *sth₂-u-lo- «πάσσαλος, στύλος» < *steh₂- «στέκομαι». Συγγενές με το σανσκριτικά sthū́ṇā «στύλος, στυλοβάτης» και το αβεστικά stūna-, stunā «ίδιος»)
  1.κίονας 2. ξύλινος πάσσαλος 3.εργαλείο χάραξης (γραφής) πάνω σε πινακίδες με κερί [βλ. https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%84%E1%BF%A6%CE%BB%CE%BF%CF%82#%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC_(grc) ]

  Από ορθογραφικής απόψεως λοιπόν, δοθέντος του παιδευτικού ρόλου που μπορεί να παίξει τόσο ο στειλεός και το στυλό όσο και ένας στυλοβάτης, μπορούμε να δικαιολογούμε και την αυθόρμητη γραφή “στυλιάρι/ στυλεός” , αποφαινόμενοι παιγνιωδώς και παροιμιωδώς ότι “για στυλώματα καλά/ θες στυλιάρια και στυλά”

 178. Costas Papathanasiou said

  177-παρόραμα: να συμπληρωθεί στο «..πλάκα έχει η» το «παρατήρηση ότι, «,,,

 179. ΣΠ said

  168

 180. ΣΠ said

  179
  Καλύτερα αυτό.

 181. Νέο Kid said

  Πολύ ωραία ! Και άξιος και ο χοιρόμορφος πλην εύμορφος Κοβινίδας! 😀
  Για όσους τυχόν δεν το έχουν προσέξει ο σύντροφος Στάζι έχει γράψει σχετικά άρθρο-διδακτορική διατριβή*, που αξίζει την επίσκεψή σας!

  *(μη μειδιάτε! Είδαμε προσφάτως τι «διδακτορικά» εκπονούνται εν Ελλάδι…
  https://malvumaldit.wordpress.com/2021/05/06/ευαισθησία-και-ειδικότητα/

 182. Νεσταναῖος said

  177.
  Η ετυμολογία δεν είναι σημασιολογία. Η ετυμολογία διαιρεί τις λέξεις σε συλλαβές και τις συλλαβές σε γλωσσικά στοιχεία. Το στοιχείο είναι αμερές σύμφωνα με τον Πλάτωνα και την λογική.

  Η ετυμολογία αποκαλύπτει το θέμα και από αυτό το θέμα εκπίπτει μια και μόνο μια έννοια η οποία είναι πάντοτε συνυφασμένη με την φύση του ανθρώπου. Εξ αυτής της έννοιας πορεύονται πολλές συνεκδοχικές σημασίες από χρόνο σε χρόνο και από τόπο σε τόπο.

  Όλα αυτά προκύπτουν από αρχαίους γραμματικούς και φιλοσόφους και ελλείψει αυτών των γραμματικών και φιλοσόφων ανακαλύπτονται θρησκείες όπως η «ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ». Οι ξένοι δεν μπορούν να το δουν αυτό επειδή η μητρική τους γλώσσα δεν επαρκεί για να κινήσει τα γλωσσικά νήματα και περιορίζονται σε διάφορες σημασίες διαφόρων ανθρώπων και λεξικών αποδοθείσες σε κάποιο χρόνο και τόπο. Και αυτό το ονομάζουν ετυμολογία.

  Η ετυμολογία «διαίρεση των λέξεων απεργάζεται» και δεν έχει σχέση με την σημασιολογία.

 183. Pedis said

  -> 181 τέλος – Πολύ καλή δουλειά.

  Για πιο σύντομα, όσον αφορά το γενικό πρόβλημα:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Base_rate_fallacy

 184. Spiridione said

  Καλημέρα

 185. Fremder said

  Οδός ανθρωπιάς 8
  [video src="http://np.ddns.net:39003/wwws/tmp/Huit%20Rue%20de%20l'Humanite%20(2021)%20-%200.26.45-0.27.05.6759111.mp4" /]

 186. Fremder said

  https://drive.google.com/file/d/1gtk2cM27pi6ud-SJIqCNn4JcWVVFxPwX/view?usp=sharing

 187. Νίκος said

  Όλων των ειδών τσαρλατάνων όμως…

 188. Avonidas said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά!

  Μιχάλη, Πέπε, Κώστα, Kid, Νικοκύρη: μιλ μερσί 😀

  #181. Πολύ ωραία η ανάλυση του Στάζυμπου. Θεωρώ όμως ότι, όπως στο βίντεο που έδωσε ο ΣΠ στο #180 (που ήταν κι η βάση του δικού μου σχολίου), είναι πολύ πιο διαφωτιστικό να διαχωρίζουμε τον μπεϋσιανό παράγοντα (το πόση πληροφορία μας δίνει το ίδιο το τεστ) από την prior probability (την πιθανότητα να είναι κάποιος φορέας αν ανήκει στον γενικό πληθυσμό, ή πάντως προτού κάνει το τεστ). Κι αυτό γιατί η σκέψη μας επικεντρώνεται άμεσα στο ΤΙ θέλουμε να ελέγξουμε και στο ΓΙΑΤΙ κάνουμε το τεστ.

  Γράφει για παράδειγμα ο Στάζυμπος: ο δείκτης που ενδιαφέρει για να μπορεί κανείς να πάει με σιγουριά ότι δεν είναι ασυμπτωματικός φορέας του κορονοϊού στη δουλειά του είναι η ειδικότητα, και σε αυτόν και τα δύο τεστ εμφανίζονται πολύ αποτελεσματικά. Σωστά, αλλά για να το συμπεράνει κανείς αυτό πρέπει να κάνει ένα καταλογάκι όπως αυτό που δίνει αργότερα ο Στάζι, παίζοντας με το ποσοστό φορέων στον πληθυσμό, και να εξετάσει κατά περίπτωση την τελική πιθανότητα. Κι επιπλέον, για ποιον πληθυσμό μιλάμε; Όλους γενικά, όσους έχουν συμπτώματα, όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα; Η ανάλυση γίνεται περίπλοκη.

  Σκεφτείτε το εξής: αν π.χ. ξέρεις για το τεστ σου ότι το 85% των φορέων βγαίνουν (αληθώς) θετικοί (αυτή είναι η ευαισθησία του τεστ), τότε κατ’ ανάγκη το 15% των φορέων βγαίνουν αρνητικοί. Αυτό το 15%, όσοι κι αν είναι κατ’ απόλυτο αριθμό, θα ξεφύγει από το κόσκινό σου – κι αυτό εν δυνάμει είναι μεγάλος πονοκέφαλος όταν έχεις να κάνεις με μια άκρως μεταδοτική μετάλλαξη, γιατί ακόμα κι αν το αρχικό ποσοστό των φορέων είναι μικρό, γρήγορα θα γιγαντωθεί.

  Από τη σκοπιά λοιπόν της δημόσιας υγείας, δεν σε ενδιαφέρει πραγματικά η πιθανότητα ένας τυχαία επιλεγμένος περαστικός που τεσταρίστηκε αρνητικά να είναι φορέας. Σε ενδιαφέρει το ποσοστό των αρνητικά τεσταρισμένων φορέων να είναι αποδεκτά χαμηλό, γιατί θέλεις να περιορίσεις τη μετάδοση. Απ’ αυτή την άποψη, το (μονό) ράπιντ τεστ είναι σαφώς ανεπαρκές, γιατί έχει από 10-30% απώλεια σ’ αυτό το κόσκινο. Τα επαναλαμβανόμενα ράπιντ είναι καλύτερα, τα PCR πολύ καλύτερα, αλλά δυστυχώς χρονοβόρα και ακριβά.

 189. Μαρία said

 190. Spiridione said

  189. Κάνουν και διαγωνισμούς στην Κύπρο μέσα στην πανδημία, κι όχι απευθείας αναθέσεις; Κοίτα κάτι πράγματα.

 191. Avonidas said

  #189. Βλέπω ο Άδωνης εξελίσσεται σε μεγάλο καρπαζοεισπράκτορα, αλλά ευτυχώς είναι χοντρόπετσος και δε νιώθει.

  Συνηθισμένα τα βουνά. Θα πει ένα mea culpa και θα πάει για alla kolpa.

 192. Νέο Kid said

  Μόνο ο Γεωργιάδης (ο Αδώνιδας )θα μπορούσε ,λόγω της απύθμενης βλακείας του…, να βγάλει «ήρωες» τους σκαλαπούνταρους του Νίκαρου… 🤨

 193. Νέο Kid said

  192. (Σε σχεση με τα προηγούμενα ευτράπελα του Αδώνιδας ) Εκτός απ τη βλακεία του βέβαια που είναι γνωστή και δεδομένη, ξανάδειξε το θρασύδειλο του χαρακτήρα του. Έκανε τον «καμπόσο» στη «δικιά μας μωρε, η Κυπριούλα! Αδερφός ο Νίκαρος…» . Θα τολμούσε ποτέ να πει «τα τεστ που κάνουν στην (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία,…) είναι κινεζικά …» Όχι!

 194. Μαρία said

 195. Νέο Kid said

  190. Σπύρο, απλώς και μόνο για να μη νομίζουμε ότι η Κύπρος (ειδικά μ αυτή την κυβέρνηση!…) είναι ο παράδεισος της διαφάνειας , οι διαγωνισμοί δεν είναι πάντα και τόσο «διαγωνισμοί»! Το νησί είναι μικρό και πάντα σε μια προκυρηξη χωράνε και δυο τρεις καλές «φωτογραφίες» … you know what I mean, και δε θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος!

  By the way, ο Οδυσσέας Μιχαϊλίδης είναι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας , φορέας ανεξάρτητος (μακάρι να υπήρχε και στο Ελλαντα τέτοιος θεσμός Audit office , όχι βέβαια ότι οι μητσοτακαίοι και λοιπές φατρίες δεν θα το είχαν αλώσει …) και ο Νίκαρος φαγώθηκε να τον «φάει» αλλά δεν μπόρεσε!

 196. 156, … Αλλά και στα εγγλέζικα false negative και true negative λένε. Όχι falsely negative και truly negative. …

  Βέβαια, στα ΗΠΑνέζικα είναι γνωστή η τσαπατσουλιά στο ανακάτεμα επίρρημα με επίθετο.

  Εδώ το διακωμωδεί ο John Cleese (A Fish Called Wanda), μιμούμενος ΗΠΑνική προφορά:
  Boy, they whupped your hide real good!

 197. 186,
  Ανταποκρινόμενοι σε σημεία των καιρών, οι φακίρηδες, αντί να καταπίνουν σπαθιά, θα χώνουν πλέον μακρυές μπατονέτες σε βαθύ ρουθούνι.

 198. Avonidas said

  #194. Τα χουν κάνει μαντάρα. Καταρχήν, δικό τους το σφάλμα που μεταχειρίζονται το πιστοποιητικό εμβολιασμού σαν διαβατήριο, παρότι λένε και γράφουν συνεχώς ότι δεν είναι. Δηλαδή, ο εμβολιασμένος που θα νοσήσει παύει να είναι εμβολιασμένος;

  Καταλαβαίνω ότι το πρόβλημα έγκειται σ’ αυτούς που θα προσπαθήσουν να σπάσουν την καραντίνα κραδαίνοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ ξέρουν ότι είναι θετικοί. Ε, ας έκαναν λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια να τους πείσουν γιατί δεν πρέπει να το κάνουν αυτό. Δεν λύνονται όλα με την αστυνόμευση. Διαφορετικά, κι αφού αποφάσισαν ότι μόλις εμβολιαστείς δεν είσαι δικό τους πρόβλημα, ας τα λουστούν τώρα.

 199. Νέο Kid said

  188. Άβο, καλά τα λες βέβαια ,κι όντως κάπου μπλέκει μάλλον τις ορολογίες ο Στάζυ ή απλά ίσως από παραδρομή κάπου τονίζει την «Ειδικότητα» ,όχι όμως εννοώντας την Specificity , αλλά (σωστά!) την NPV -negative predictive value.

  Τέλος πάντων , για να καταλήξουμε κάπου που θα είναι εύκολα αντιληπτό από όλους που μας διαβάζουν , ας (ξανά)τονίσουμε το εξής:

  Όσο πιο ευαίσθητο (sensitive) είναι ένα τεστ, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να «ξεφύγει» κάποιος πραγματικά θετικός με αρνητική ένδειξη (που είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για τη δημόσια υγεία. Το να βγει θετικός κάποιος πραγματικά αρνητικός , δε τρέχει και τίποτα! (σε ομαδικό επίπεδο. Σε προσωπικό, λίγη αναστάτωση και ξεβόλεμα)
  Και μεγάλη ευαισθησία (sensitivity) σημαίνει μεγάλο NPV !

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  197 >>Ανταποκρινόμενοι σε σημεία των καιρών
  και οι στειλεοβάτες !

 201. Νέο Kid said

  198. Αβο, κράτει! Υποθέτω ότι θα «ακυρώνεται» όχι μόνιμα, αλλά ακριβώς για να μη χρησιμοποιείται ως πάσο «ελευθέρας» από θετικούς . Και μετά την ανάρρωσή τους, θα έχουν «πάσο λόγω νοσησης» και μετά θα επανέρχεται η ισχύ του πιστ. εμβολιασμού. Όχι;
  Αυτό υπαγορεύει η λογική τουλάχιστον. Τωρα, αν οντως εννοούν ότι θα «εξαφανίζεται» κάθε evidence εμβολιασμού… τι να πω; Ανίκητη η βλακεία!

 202. Avonidas said

  #201. Ναι, το κατάλαβα ότι θα είναι προσωρινό. Και λέω ότι αυτό είναι κακή οργάνωση. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έπρεπε απλά να βεβαιώνει τον εμβολιασμό σου, όχι να χρησιμοποιείται σαν πάσο. Αν θέλουμε ένα τέτοιο πάσο, αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι αντίστοιχο με ένα ολόκληρο διαβατήριο, δηλ. ένα έντυπο/κωδικός που θα θεωρείται κατά περίσταση και θα περιέχει όλο το σχετικό ιστορικό.

  Οπότε, δεν έχω πρόβλημα να εκδίδεται ένα QR code που θα ισοδυναμεί με ένα τέτοιο πάσο, και που η ισχύς του θα αναστέλλεται όταν είσαι σε καραντίνα. Ούτε ο έλεγχος στα καταστήματα και τις υπηρεσίες θα ήταν πιο αργός – απλά θα σκανάρανε τον κωδικό. Διαφωνώ απλώς αυτός ο κωδικός να συνδεθεί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι τσαπατσούλικο και δυνάμει επικίνδυνο να μην μπορείς να αποδείξεις, έστω προσωρινά, ότι εμβολιάστηκες.

 203. Avonidas said

  Και στην Πολωνία, όπως κι εδώ, εκδίδονται πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού, με ισχύ σε όλη την ΕΕ. Αλλά στην Πολωνία δεν δημιουργείται παρόμοιο πρόβλημα, γιατί το πιστοποιητικό δεν χρησιμοποιείται ως πάσο. Αν τύχει και κάνεις επίσημο τεστ και βγεις θετικός (όπως πρόσφατα μια συνάδελφος), τα στοιχεία σου καταγράφονται στο σύστημα, μπαίνεις σε καραντίνα κι έχεις συνέπειες αν τη σπάσεις. Αν π.χ. επιχειρήσεις να ταξιδέψεις, ή να πας σε μια δημόσια υπηρεσία, οπουδήποτε μπορεί να δώσεις ταυτότητα ή να στη ζητήσουν, θα δουν ότι το τάδε άτομο βρίσκεται σε καραντίνα. Αλλά αν πας π.χ. στο μπαράκι να τα πιεις, δεν έχουν αγγαρέψει εκεί τον πορτιέρη να σε σκανάρει. Η Πολωνία, σωστά ή λάθος, αντιμετωπίζει τους πολίτες και τους κατοίκους της ως ενήλικες.

 204. Spiridione said

  195. Κιντ, στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται τα πάντα με απευθείας αναθέσεις με επίκληση επείγοντων λόγων δημόσιας υγείας. Ακόμα και ο μεγάλος περίπατος.

 205. Γιάννης Κουβάτσος said

  . «Η Πολωνία, σωστά ή λάθος, αντιμετωπίζει τους πολίτες και τους κατοίκους της ως ενήλικες.»
  Αν τηρούν τα μέτρα οι κάτοικοι, τότε ορθώς τους αντιμετωπίζει ως ενηλίκους το κράτος. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι το ποσοστό των «πονηρών» είναι μάλλον μεγαλύτερο από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και εξαιτίας της ανευθυνότητάς τους πρέπει να υφίσταται ελέγχους και η μεγάλη πλειονότητα των όντως ενηλίκων κατοίκων.

 206. Avonidas said

  #205. Δεν πιστεύω ότι οι απείθαρχοι στην Ελλάδα είναι περισσότεροι απ’ ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – και πάντως όχι στην Πολωνία. Για καμιά Σουηδία, π.χ., θα το συζητούσα. Αυτό που ξεχνάμε στην Ελλάδα είναι ότι ο έλεγχος, η αστυνόμευση και η επιβολή του νόμου έχουν όπως όλα τα πράγματα το κόστος τους. Αν αυτό το κόστος είναι μεγαλύτερο από τη ζημιά που πας να αποτρέψεις, πρέπει να βρεις άλλο τρόπο να πετύχεις το στόχο σου. Η αστυνόμευση ενός πληθυσμού που τον έχεις στρέψει εναντίον σου, με όπλα την απύθμενη βλακεία, την υποκριτική συμπεριφορά και τον οπορτουνισμό σου, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. (Και κοστίζει, αλλά αυτό δεν πειράζει, γιατί το μάρμαρο θα κληθούν να το πληρώσουν οι γνωστοί μαλάκες).

 207. Avonidas said

  #205. Ένα απλό παράδειγμα: έχεις έναν εργαζόμενο που κάνει ζωτικής σημασίας δουλειά, που δεν μπορεί να γίνει μέσω τηλεργασίας· παράλληλα αυτός ο άνθρωπος έχει να πληρώσει το νοίκι του, τον ΕΝΦΙΑ, το ρεύμα, το νερό, τη θέρμανση, έχει να ταΐσει, να ντύσει, να μεγαλώσει τα παιδιά του. Θέλεις αυτός ο άνθρωπος να αναφέρει ευσυνείδητα ότι βγήκε θετικός και να περιοριστεί σπίτι του; Ε, για να γίνει αυτό θα πρέπει

  – να του παρέχεις αξιόπιστα και ΦΤΗΝΑ (ή δωρεάν) τεστ
  – να τον καλύπτεις, οικονομικά και νομικά, για όσο διάστημα λείψει απ’ τη δουλειά του
  – να είσαι έτοιμος να τον περιθάλψεις, αν νοσήσει σοβαρά

  Το να του στείλεις την αστυνομία να κόβει πρόστιμα έξω απ’ την πόρτα του, μόνο αποτέλεσμα θα έχει περισσότερα κρυμμένα θετικά τεστ, ή καθόλου τεστ, και ασθενείς που πηγαίνουν όπως-όπως στη δουλειά τους και κολλάνε ποιος ξέρει πόσους άλλους.

 208. sarant said

  Αβό, η εξαιρετική παρωδία σου έχει κάψει καρδιές στο ΦΒ, πάνω από 100 κοινοποιήσεις έχει.

 209. Avonidas said

  #208. Όχι κι άσχημα για κάποιον που δεν έχει καν ΦΒ 😛

  (Πώς θα το πούμε αυτό; Αντeπιστέλλον μέλος; )

 210. freierdenker said

  Πολύ κατατοπιστική η συζήτηση για τα τεστ.

  Επιτρέψτε να αναφέρω και μια άλλη περιπλοκή (και πηγή υποκειμενισμού) στο πρόβλημα. Τα τεστ στην ουσία υπολογίζουν μια φυσική τιμή (π.χ. μια τιμή που αντιστοιχεί στο ιικό φορτίο) και μετά την συγκρίνουν με ένα προκαθορισμένο όριο και ανάλογα βγάζουν το αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό. Το που θα βάλεις αυτό το όριο (στην αργκό, σε ποιο σημείο της ROC καμπύλης θα δουλεύει το τεστ) επηρεάζει την και ευαισθησία και την ειδικότητα.

  Αν βάλεις το όριο πολύ ψηλά, όλα τα τεστ θα βγαίνουν αρνητικά, και έχεις 0% ευαισθησία, 100% ειδικότητα. Αν το βάλεις πολύ χαμηλά έχεις 100% ευαισθησία και 0% ειδικότητα. Και στις δυο περιπτώσεις το τεστ είναι άχρηστο. Η ακριβής επιλογή του ορίου προϋποθέτει έμμεσα κάποιες τιμές για το κόστος των δύο λαθών. Ποιο είναι το κόστος να ξεφύγει κάποιος φορέας με αρνητικό, και ποιο είναι το κόστος να βγεί θετικός κάποιος καθαρός.

  Στα PCR τεστ το όριο είναι ο αριθμός κύκλων που χρειάζονται μέχρι να ανιχνευθεί ο ιός (εδώ, χαμηλό όριο σημαίνει βγαίνεις πιο δύσκολα θετικός). Στο Αγγλικό NHS για παράδειγμα, όταν υπάρχει πανδημικό κύμα το όριο είναι 28 κύκλοι, όταν δεν υπάρχει κύμα κατεβαίνει στο 25 (πιο λίγοι οι φορείς, το κάνουν να βγάζει πιο δύσκολα θετικό αποτέλεσμα).

  Click to access Ct-Cycle-Threshold-being-used-for-PCR-testing-of-SARS-Covid-19.-280621.pdf

 211. Νεσταναίος said

  205.
  Εσύ, αν ζούσες την εποχή της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη, τους αντιστασιακούς Κρητικούς θα τους αποκαλούσες «πονηρούς». Βραχυπρόθεσμα θα είχες δίκιο. Τώρα έχεις άδικο.

 212. Avonidas said

  #210. Πολύ σωστό αυτό, και μας θυμίζει ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή απαιτούν δύσκολους συμβιβασμούς. Με την ευκαιρία, το ίδιο ουσιαστικά πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι δουλεύουν πάνω σε αυτόματα συστήματα κατηγοριοποίησης (classification), π.χ. αναγνώριση κειμένου και μοτίβων, μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη. Πάντα κάτι θα ταξινομείται λάθος, ή στην καλύτερη περίπτωση θα μένει αταξινόμητο, και πρέπει ν’ αποφασίσεις ποια χασούρα σε ενοχλεί λιγότερο. Για παράδειγμα, εγώ στην πειραματική δουλειά μου χρειάζομαι να εντοπίζω έναν ορισμένο τύπο σωματιδίων – και φυσικά τα πειραματικά μου δεδομένα δεν έχουνε ταμπελάκια. Πρέπει λοιπόν ν’ αποφασίσω αν με πειράζει περισσότερο να απορρίψω ένα σωματίδιο του σωστού τύπου ή να «μαζέψω» και μερικά λάθος τύπου. Ας πούμε απλώς ότι μετά από 10 χρόνια δουλειάς ακόμα δεν είμαι σίγουρος και κρίνω κατά περίπτωση.

  Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι βεβαίως ότι για να αξιολογήσεις ένα μέτριο τεστ χρειάζεσαι ένα εξαιρετικό τεστ – αλλιώς πώς ξέρεις πόσο από τα θετικά στο δείγμα σου είναι πράγματι φορείς; Αυτό αρχικά μπορεί να φαντάζει ως μάταιο κι ως φαύλος κύκλος – αν διαθέτεις ένα τόσο καλό τεστ, γιατί σκοτίζεσαι με το μέτριο; Αλλά φυσικά το καλύτερο τεστ μπορεί να είναι χρονοβόρο, ακριβό ή δύσχρηστο, ή όλα αυτά μαζί. Είναι ο ίδιος λόγος που οι ράφτες, οι χτίστες κι οι υδραυλικοί δεν μετράνε με συμβολόμετρο αλλά με μεζούρα και μετροταινία, αν και κατ’ αρχήν θα μπορούσαν.

 213. Νέο Kid said

  211. Νεσταναίε νέε μου, τι λες; Έχεις κάψει φλάντζα; …

 214. Νέο Kid said

  212. Μετροταινία, λέει!… Πφφ! Αυτά είναι πολύ επιστημονικά όργανα , για ψιλολόγημα. Εγώ στις αραπιές, τους δρόμους τους μέτραγα με βήματα (1 βήμα = 1 μέτρο) και τις μεγάλες αποστάσεις με τσιγάρα. Και φυσικά όλοι οι κύκλοι είναι υπέροχοι με π=3 (3,5 όταν υπολογίζεις «ωφέλιμο εμβαδό» 🤪)

 215. Avonidas said

  #214. Και για πες, σαν πόσα βήματα είναι απ’ την Αλεξάνδρεια ως τη Συήνη; 😛

 216. Νέο Kid said

  215. A, δεν ξέρω. Απεργούσαν οι βηματιστές μας και στείλαμε καμήλες . (Περιμένω να μου στείλουν νομογράφημα για να κάνω την μετατροπή των μονάδων …😉 )

 217. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  164, 167
  Έπεσε το σήμα* «στειλεός» και το πιάσαν οι γνωστές αντένες κι εσφυροκοπήσαν με τις πένες μέθοδο και τεστ , ανηλεώς!

  Στην επόμενη Βάρδια τεστάρεται και η ήσσων …Κοββιδία 🙂

  Στο σταυρό του νόστου

  Έβραζε το κύμα του ιού βλέπαμε βουβοί το κρουσμοπάρτι που τον περσινό λέγανε Μάρτη θάχαμε γλιτώσει απ΄τ΄Απριλιού

  Κούληκο μάς έλαχε βουντού που τον κόβιντ δεν θα πολεμήσε πρώτα αν τους μισούς δεν ξεκληρίσει κι έχει κάνει ο χάρος μαύρο ντου

  Βάρδια πλάι σε κρούσμα ενεργό Παίρνω ασπιρίνες σαν στραγάλια και το συνηθίζω αγάλια αγάλια Πως με τη σειρά θα πάω κι εγώ

  Στο Άλφα δεν βαφτίστηκε ποτές με το Δέλτα φόρα πήρε κάτου μέγα στειλεοδρέπανο θανάτου μ’ Όμικρον φοβίζει από προχτές

  Άλλοτε απ’ τον ίδιον ουρανό κάναμε γιορτές βροχή-λιακάδα βόλτες Δωδεκάμερου αράδα όνειρο αλεγρίας μακρινό

  Σ΄ένα ουζερί άκρη γιαλού στην αρχή του κόβιντ, στα Σελίνια φίλος εμολύθηκε, τί γκίνια και σαλπάρησε για πάντα αλλού

  Κάτω στα καφέ της Αττικής
  χρόνια τώρα δυο δεν κατεβαίνω
  διπλομάσκωτος στο σπίτι μένω
  πάνε τα ωραία της Κυριακής

  ή
  *έπεσε στο νήμα «στειλεός»

 218. Νέο Kid said

  Αβο, αυτό με το μηχανικό, το φυσικό και το μαθηματικό και τους πρώτους αριθμούς ,το ξέρεις;
  Τέλος πάντων το βάζω:

  A mathematician, physicist, and engineer are taking a math test. One question asks «Are all odd numbers prime?»

  The mathematician thinks, «3 is prime, 5 is prime, 7 is prime, 9 is not prime — nope, not all odd numbers are prime.»

  The physicist thinks, » 3 is prime, 5 is prime, 7 is prime, 9 is not prime — that could be experimental error — 11 is prime, 13 is prime, yes, they’re all prime.»

  The engineer thinks, » 3 is prime, 5 is prime, 7 is prime, 9 is prime, 11 is prime, …»
  😬

 219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  217 Φτου δε στοιχήθηκαν καλά οι στίχοι! 😦

 220. Avonidas said

  #218. Ναι, ναι! Και μετά έρχεται κι ο λογιστής και ρωτάει: «εσείς θέλετε να είναι;» 😀

 221. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο σταυρό του νόστου / Κοββιδίας αηδούς

  Έβραζε το κύμα του ιού
  βλέπαμε βουβοί το κρουσμοπάρτι
  που τον περσινό λέγανε Μάρτη
  θάχαμε γλιτώσει απ τ΄Απριλιού

  Κούληκο μας κάνανε βουντού
  που τον κόβιντ δεν θα πολεμήσει
  πρώτα αν τους μισούς δεν ξεκληρίσει
  κι έχει κάνει ο χάρος μαύρο ντου

  Βάρδια πλάι σε κρούσμα ενεργό
  παίρνω ασπιρίνες σαν στραγάλια
  και το συνηθίζω αγάλια αγάλια
  πως με τη σειρά θα πάω κι εγώ

  Στο Άλφα δε βαφτίστηκε ποτές
  με το Δέλτα πήρε φόρα κάτου
  μέγα στειλεοδρέπανο θανάτου
  μ΄Όμικρον φοβίζει από προχτές

  Άλλοτε απ΄τον ίδιο ουρανό
  κάναμε γιορτές βροχή -λιακάδα
  βόλτες Δωδεκάμερου αράδα
  όνειρο αλεγρίας μακρινό

  Σ΄ένα ουζερί άκρη γιαλού,
  στην αρχή του κόβιντ, στα Σελήνια
  φίλος εμολύθηκε τί γκίνια
  κι εσαλπάρησε για πάντα αλλού

  Κάτω στα καφέ της Αττικής
  χρόνια τώρα δυο δεν κατεβαίνω
  διπλομάσκωτος στο σπίτι μένω
  πάνε τα ωραία της Κυριακής

  Συγγνώμη για την επανάληψη αλλά ήταν σαν πίτα – μπλαστράκα κι αν δεν είναι τόσο …νόστιμα να μην είναι τουλάχιστον άσκημα

 222. Νέο Kid said

  220.Ναι, ΓΑ.Κ.Α ! ( που έλεγε και το λογότυπο μιας θρυλικής φοιτητικής παράταξης κάποτε στο Φυσικό (νομίζω) της Πάτρας )
  (Εσύ ήσουν μικρός τότε (eighties) . Παίζει να μην ήξερες καν τους νόμους του Νεύτωνα …😃)

 223. 181, 188, κλπ.: Τώρα σας πήρα χαμπάρι… Η ορολογία που χρησιμοποιώ είναι ακριβής και τριπλοελεγμένη. Για τους πίνακες μου, λέω ότι χρησιμοποιώ τις κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν τα χαρτιά των εταιρειών από τα δύο σελφ τεστ που είχα το Μάιο. Και πάντοτε με κλινικές μελέτες βγαίνει το κάθε φάρμακο και τεστ. Και πάντοτε με δειγματοληψία συμπεραίνεις τις α πριόρι πιθανότητες στον πληθυσμό σου (που μπορεί να είναι -με αντιγράφω χωρίς αιδώ- της πόλης, της χώρας, διάλεξε ό,τι θες). Κι αν γίνεται σωστά κι αυτή, κι αυτό το αναρωτιέμαι στο ποστ. Από εκεί και πέρα πάντα μπορεί να έχει κανείς αντιρρήσεις κι επιφυλάξεις για το κάθετι. Γιατί, για παράδειγμα να είναι 24ωρο ο κβαντισμός στις μετρήσεις κι όχι δωδεκάωρο, ή βδομάδα, ή μήνας. Να δεις πώς αλλάζουν οι εκθετικές συναρτήσεις τότε… Άβο, ανέφερα παρέμπ. και την πόλη σου αλλού.

 224. 223: Και επειδή είμαι πολύ προσεκτικός, μένω με τις απορίες…

 225. Νέο Kid said

  Sensitivity = True Positives / (True Positives + False Negatives)

  Specificity = True Negatives / (True Negatives + False Positives)

  PPV = True Positives / (True Positives + False Positives) : απαντάει στο ερώτημα: «Αν το τεστ μου είναι θετικό , ποια είναι η πιθανότητα να έχω οντως την ασθένεια;»

  NPV = True Negatives / (True Negatives + False Negatives) : απαντάει στο ερώτημα: « Αν το τεστ μου είναι αρνητικό , ποια είναι η πιθανότητα να μην έχω οντως την ασθένεια;»

  Στάζυ, συμφωνείς;

 226. 225: Ναι.

 227. Νέο Kid said

  226. Ωραία. Η ένσταση μου (και του Αβονίδα) είναι στο:

  “Είναι λογικό να θεωρήσει κανείς το δεύτερο τεστ καλύτερο, όμως ο δείκτης που ενδιαφέρει για να μπορεί κανείς να πάει με σιγουριά ότι δεν είναι ασυμπτωματικός φορέας του κορονοϊού στη δουλειά του είναι η ειδικότητα, και σε αυτόν και τα δύο τεστ …”

  Πιο κάτω ,γράφεις ωραία : «.. Αυτός είναι ο τύπος που μας υπολογίζει την NPV και μας επιτρέπει να πάμε με υψηλό ή όχι αίσθημα ασφάλειας στην εργασία μας, έχοντας αρνητικό σελφ τεστ.»
  Το “κρίσιμο” όμως για το NPV είναι τα ψεύδη αρνητικά – false negatives ( Αφού NPV= TN/(TN+FN) ). Και τα Ψεύδη αρνητικά τα “πιάνει” η sensitivity, όχι η specificity. Δες αν θες και το 199. ξανά.

 228. Pedis said

  Στις 20 του μήνα 53 χιλ. κρούσματα. Όχι 50, ούτε 55 χιλ.. Τόσα θα του βγάζουν τα εξτραπολέισα τόσα λέει … 😭

  https://www.topontiki.gr/2022/01/06/sarigiannis-gia-metallaxi-omikron-stis-20-22-ianouariou-to-tavani-me-53-000-krousmata-video/

 229. sarant said

  221 Κούληκο!

 230. 227: Ναι, πώς μου έμεινε αυτό έτσι τόσο καιρό… Το NPV είχα στο μυαλό μου γράφοντάς το. Κι ίσως κι οι λίγοι που το διάβαζαν ως τώρα.

 231. Πέπε said

  221

  Πω πω! Μεστή γραφή, όχι παίζουμε! Κάθε στίχος κι από κάτι – δεν ξέρω αν το κούληκο είναι το κορυφαίο, αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο.

  Μπράβο Έφη!

 232. Νέο Kid said

  Εγώ θα προτιμούσα κάπου το «Κούληκο μασάς καφέ πικρό»
  νάχε στο στιχούργημα χωρέσει… Τέλος πάντων,…Μπράβο ΕΦΗ!! 👍

 233. Θράκας said

  221 Έκτακτο.Επιθεώρηση τού 1920 και βαλε.Εξαγνίζει.

 234. Avonidas said

  #221. Chapeau, Έφη! 😎

  Αλήθεια, η Λου τι γίνεται;

 235. Missing Ink said

  @221
  Οι πρώτες τρεις στροφές χαλαρά για Νόμπελ… «Κούληκο μας κάνανε βουντού» –κορυφαίο! Α ρε, γελάμε για μην κλάψουμε, ποια εμβόλια και ποια… Άμα δε φύγει ο γκαντεμόσαυρος, γιοφύρι δε στεριώνει

 236. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αγόρια, ευχαριστώ, κι αν πράγματι σας άρεσε, χαίρομαι!
  Η Λου κι ο Αβο με τις εξαιρετικές τους εμπνεύσεις, δώσανε το σπρώξιμο να λαλήσω κι εγώ 🙂

  Πριν πάω να πέσω (δουλεύω αύριο και η τηλεργασία @αμήθηκε),
  ας βάλω έναν βιαστικό κούληκο καφέ πικρό, που είπε ο Κιντ, της (μη) παρηγοριάς, μ΄αυτούς που μπλέξαμε κι όλο κηδεύουμε ανθρώπους

  Κούληκο μασάς καφέ πικρόν
  δε σε πιάνουν Μπράβος, Παπαγάλος,
  φτάνουν τις εικοσιδυό φωνάζει ο άλλος
  οι χιλιάδες στον κατάλογο νεκρών

 237. Missing Ink said

  Btw στυλιάρι θα τό ’γραφα κι εγώ, αν και αμφιβάλλω αν τό ’χω δει και ποτέ γραμμένο. «Στλιάρ» κατά τ’ άλλα, στην ορεινή Χαλκιδική, και ο ανεπίδεκτος μάθησης, ίσως μετωνυμία (ή τι διάλο τέλος πάντων) για το «ξύλο απελέκητο»;

 238. Alexis said

  Δεν παρακολούθησα το νήμα κι έτσι έχασα το πάρτι που έγινε με τα ποιηματάκια!
  Συγχαρητήρια σε Λουκρητία, Αβονίδα και Έφη για τα εξαιρετικά τους πονήματα! ☺️

 239. […] Χτες είχαμε την ανασκόπηση των λέξεων του 2021, οπότε από σήμερα περνάμε σε καινούργια λεξιλογική χρονιά. Ταιριάζει λοιπόν να την εγκαινιάσουμε με ένα άρθρο λεξιλογικό, αφιερωμένο στη λέξη που έχει κερδίσει, αυτές τις μέρες, το παροιμιώδες δεκαπεντάλεπτο της διασημότητας. Εννοώ τη λέξη “στειλεός”, αν και τη βρίσκουμε γραμμένη πολύ συχνά και με ύψιλον, στυλεός δηλαδή,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/01/05/steileos/ […]

 240. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας κι ο στειλεός σχετίζεται με τα τεστ, εδώ χθεσινό δημοσίευμα του euroactiv για τα PCR στην Ελλάδα…
  Paid PCR tests cause political turmoil in Greece

 241. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Ενώ κάποιοι είναι αρνητικοί σε ράπιντ τεστ αντιγόνου, μπορεί να έχουν ήδη υψηλό ιικό φορτίο και να το μεταδώσουν σε άλλους»

  «Όταν έχεις συμπτώματα, υπέθεσε πως είσαι θετικός», αλλά περίμενε να κάνεις το τεστ αντιγόνου έπειτα από την πάροδο λίγων ημερών.

  https://www.newsit.gr/ygeia/koronoios-metallaksi-omikron-to-rapid-test-me-deigma-apo-ti-myti-isos-den-tin-anixneyei-grigora-leei-eidikos/3442801/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: