Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από πού πάνε για το Καμερούν;

Posted by sarant στο 7 Ιανουαρίου, 2022


Το ευφυολόγημα λέει ότι τώρα με την πανδημία οι ξένοι θα μάθουν καλά το ελληνικό αλφάβητο, καθώς οι νέες παραλλαγές ονοματίζονται με γράμματα του αλφαβήτου μας. Εμείς πάλι, που το ξέρουμε, θα μάθουμε Γεωγραφία, αφού πολλές παραλλαγές, πριν πάρουν αλφαβητικό όνομα, ονοματίζονται, πρόχειρα κι ανεπίσημα, από τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν ή από την οποία προήλθαν (ή θεωρείται ότι προήλθαν).

Έτσι, τον περασμένο μήνα η παραλλαγή Όμικρον έφερε για λίγο τη Μποτσουάνα κάτω από τον προβολέα της διεθνούς προσοχής -και τώρα μια καινούργια παραλλαγή εντοπίστηκε στη νότια Γαλλία, σε άνθρωπο που είχε ταξιδέψει στο Καμερούν.

Το επίσημο όνομα της παραλλαγής είναι Β.1.640.2, και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ότι περιλαμβάνει 46 μεταλλάξεις. Ο ασθενής, που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο IHU της Μασσαλίας, είχε μεταδώσει την παραλλαγή σε άλλα 12 άτομα. Μια άλλη προσωρινή ονομασία της παραλλαγής είναι «παραλλαγή IHU» ακριβώς επειδή εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Κι έτσι στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε όχι για την καινούργια παραλλαγή καθαυτή, διότι μικροβιολόγοι δεν είμαστε, αλλά για το Καμερούν, από το οποίο φαίνεται να προηλθε.

Το  Καμερούν, λοιπόν, που βλέπουμε αριστερά τη σημαία του, είναι χώρα της δυτικής-κεντρικής Αφρικής. Βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου η ακτογραμμή της Αφρικής κάνει γωνία περίπου 90 μοιρών και από περίπου οριζόντια γίνεται σχεδόν κατακόρυφη.

Το Καμερούν έχει έκταση 475.000 τ.χ. (τρεισήμισι φορές πιο πάνω από την Ελλάδα) και πληθυσμό κάπου 25 εκατομμύρια. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή έγινε γερμανική αποικία. Όταν, μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, οι νικητές πήραν όλες τις αποικίες της ηττημένης Γερμανίας, το Καμερούν το μοιράστηκαν Γάλλοι και Άγγλοι -το μεγαλύτερο μέρος έγινε γαλλικό. Το γαλλικό Καμερούν κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1960, οπότε και στο νέο κράτος προσχώρησαν οι υπό αγγλικό έλεγχο περιοχές. Η χώρα αρχικά ήταν ομοσπονδιακή δημοκρατία και αργότερα έγινε ενιαίο κράτος.

Εξαιτίας της ιδιομορφίας αυτής, στο Καμερούν μιλιούνται, τόσο τα αγγλικά όσο και τα γαλλικά (που είναι οι δυο επίσημες γλώσσες της χώρας), ενώ έχει επίσης αναδειχθεί, στα αστικά κέντρα, μια κρεολή γλώσσα, τα camfranglais, με στοιχεία από τα καμερουνέζικα γαλλικά και τα καμερουνέζικα αγγλικά. Στα καμφρανγκλέ το «Πού πας;» είναι Tu go ou? και το Θα σε δω αύριο είναι Je vais te see tomorrow. Εχει πάντως και ντόπιες λέξεις -ας πούμε On va all back au mboa = Θα γυρίσουμε όλοι στην πατρίδα.

Κάτι που μάλλον δεν θα ξέρετε για το όνομα Καμερούν είναι ότι έχει ελληνικές ρίζες. Όχι, δεν είναι μετοχή του ρήματος καμερώ, διότι τέτοιο ρήμα δεν υπάρχει. Δεν έχει επίσης σχέση με το Καμερούν το «κεραμεούν» που το μάθαμε από τον Καβάφη. Αλλά έχει σχέση με τις γαρίδες.

Οι Πορτογάλοι, οι πρώτοι Ευρωπαίοι που εξερεύνησαν την περιοχή, ονόμασαν τον ποταμό Wouri, που ήταν γεμάτος μεγάλες γαρίδες, Rio dos Camarões, σα να λέμε «Γαριδοπόταμο». Οπότε, η περιοχή ονομάστηκε Camaroes, μετά Camarones στα ισπανικά, και από εκεί φτάσαμε στα σημερινά Cameroun (στα γαλλικά) και Cameroon (αγγλικά). Στα πορτογαλικά το Καμερούν λέγεται και σήμερα Camarões.

Η πορτογαλική λέξη camarão (έτσι είναι στον ενικό) προέρχεται από το λατινικό cammarus, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το ελληνικό κάμμαρος. Κάμμαρος και κόμμορος και κόμαρος ήταν στα αρχαία ένα είδος μεγάλης γαρίδας. Η λέξη μπορεί να συνδέεται με το παλαιογερμανικό hummer (αστακός, απ’ όπου και το γαλλ. homard).

Μια άλλη ετυμολογική διακλάδωση μάς οδηγεί από το cammarus στο υστερολατινικό cambarus/gambarus και από εκεί στο ιταλικό gambero. Στα ελληνικά δανειστήκαμε τον πληθυντικό, gamberi, και είπαμε «η γάμπαρη», για ένα είδος μεγάλης γαρίδας, οπότε έχουμε αντιδάνειο.

Κατά μία έννοια, και το τοπωνύμιο Καμερούν μπορεί να θεωρηθεί αντιδάνειο, αν και στα τοπωνύμια δεν χρησιμοποιείται συχνά ο όρος.

Το Καμερούν είναι στα μέρη μας πιο γνωστό από τη Μποτσουάνα, και επειδή είναι μεγαλύτερη χώρα (ή μάλλον με μεγαλύτερο πληθυσμό) αλλά και χάρη στο ποδόσφαιρο, όπου η εθνική ομάδα της χώρας (οι Αδάμαστοι Λέοντες, όπως τους λένε) ήταν η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων σε παγκόσμιο κύπελλο (το 1990, όταν στην πρεμιέρα νίκησαν τους απερχόμενους πρωταθλητές, την Αργεντινή) -πολλοί θυμούνται ακόμα τον χορό που έκανε ο παππούς Ροζέ Μιλά όταν έβαζε γκολ.

Όσο για την παραλλαγή Καμερούν μπορεί τελικά να μην αποδειχτεί ιδιαίτερα ανησυχητική και να μην προσδιοριστεί με κάποιο ελληνικό γράμμα, ακόμα είναι νωρίς. Το σίγουρο όμως είναι πως, όσο οι φτωχές χώρες, στην Αφρική και αλλού στον κόσμο, εξακολουθούν να μην έχουν εμβόλια, τόσο θα παρουσιάζονται και νέες παραλλαγές και μεταλλάξεις. Το Καμερούν, ας πούμε, έχει ποσοστό εμβολιασμού 2,5% (εννοώ τους πλήρως εμβολιασμένους, με προχτεσινά στοιχεία).

Οπότε, η τακτική των χωρών της Δύσης, να θέλουν να πετύχουν ποσοστά εμβολιασμού πολύ πάνω από 80%, πέρα από το ότι προσκρούει στον Παρέτο, φοβάμαι πως μοιάζει με τις προσπάθειες των Δαναΐδων που μοχθούσαν να γεμίσουν το τρύπιο πιθάρι….

Υστερόγραφο: Βέβαια, σημερα γιορτάζει η μισή Ελλάδα. Οπότε, το ιστολόγιο θέλει να ευχηθεί χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα -και, για να μείνουμε στους δικούς μας, τον Γιάννη Ιατρού, τον Γιάννη Μαλλιαρό, τον Γιάννη Κουβάτσο, τον Δημόσιο Χώρο και τους αφανείς Γιάννηδες και τις αφανείς Ιωάννες του ιστολογίου, αλλά και τους Πρόδρομους επίσης, που επίσης γιορτάζουν σήμερα. Δείτε και το περυσινό εορταστικό μας άρθρο.

200 Σχόλια προς “Από πού πάνε για το Καμερούν;”

 1. Μα πώς μ’ αρέσουν αυτά τα άρθρα δε λέγεται!
  Θεός ο Ροζέ Μιλά. Γέρος ετών 38 δεν ήταν τότε, ή μεγαλύτερος;

  Τελειώνω τα πρωινά μου σχόλια με τις υπόλοιπες γερμανικές αποικίες: Νέα Γουϊνέα (και κάποια γύρω νησάκια), η κινεζική πόλη με τη μπίρα Τσινγκ Τάο, Ρουάντα-Μπουρούντι, και βέβαια η Ναμίμπια όπου δοκιμάστηκαν προναζιστικά οι βιομηχανικές μέθοδοι γενοκτονίας στους δύσμοιρους Χερέρο. Εδώ κάτι σχετικό με ωραία αφρικανοσυζήτηση από κάτω: https://dytistonniptiron.wordpress.com/2013/11/25/verkafferung/

 2. atheofobos said

  «η γάμπαρη», για ένα είδος μεγάλης γαρίδας,

  Έχω την εντύπωση πως γάμπαρη λέμε τις μαύρες γαρίδες του Αμβρακικού.
  , http://www.gabari.gr/gr/

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  1:Λόταρ φον Τρότα, «άξιος» πρόγονος των ναζιστών.

 4. LandS said

  0: Κι έτσι στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε όχι για την καινούργια παραλλαγή καθαυτή, διότι μικροβιολόγοι δεν είμαστε

  Καλά, δυο χρόνια τώρα και δεν έχουμε γίνει μικροβιολόγοι;
  Για να ανασκουμπωθούμε.
  Άντε μπράβο.

 5. LandS said

  Το «κεραμεούν» και «φαύλον»· το σιχαμερό:
  που κιόλας μερικούς (χωρίς προπόνησι αρκετή)
  αγυρτικώς εξαπατά. Το κεραμεούν και φαύλον.

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1 Ναι, 38 χρονών ήταν. Και έπαιξε και στο επόμενο Μουντιάλ, που ήταν 42, και έβαλε και γκολ.

 7. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Γιάννηδες, χρόνια σας πολλά!

 8. LandS said

  Χρόνια πολλά στ’ αγγόνι μου και τις λοιπές Ιωαννικές δυνάμεις.

 9. Alexis said

  Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες!
  Ειδικά εδώ στο ιστολόγιο στο Γιάννη Ιατρού, το Γιάννη Κουβάτσο, το Γιάννη Ρέντζο (Δημόσιος Χώρος), το Γιάννη Μαλλιαρό και όλους τους υπόλοιπους Γιάννηδες και Ιωάννες!

 10. Νέο Kid said

  Το Καμερούν-Αγγλία 2-3 στην παράταση ( με γκολ του μεγάλου γκολτζή Λίνεκερ) στο Ιτάλια Νοβάντα είναι απ τις μεγαλύτερες ματσάρες που έχουν γίνει ποτέ σε Μουντιάλ. Προημιτελικός.
  Οι Καμερουνέζοι ήταν θεριά της φύσης , ειδικά στην άμυνα κάτι Τατάου σε έκοβαν φέτες μέχρι να πεις back au mboa! …
  Αυτό το Μουντιάλ της Ιταλίας το 90 είχε και γλωσσικό ενδιαφέρον. Εκεί πρωτομόλυναν τα ώτα μας τα «πάντσερ» για τους Γερμανούς, και έκτοτε καθιερώθηκε.

 11. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καλημέρα, χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες του ιστολογίου!

 12. ΚΑΒ said

  Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιάννηδες του ιστολογίου και στις Ιωάννες. Υγεία εύχομαι και κάθε καλό.

 13. Γιάννης Μάττος, Μεταφραστής, Στοκχόλμη said

  Πρώτα-πρώτα ας αναλογισθούμε για μια ακόμη φορά, με την ευκαιρία, την ευεργετική (από οικονομική, γλωσσική, πολιτιστική κ.λπ. άποψη) επίδραση που είχε η ευρωπαϊκή κατοχή του Καμερούν (και της υπόλοιπης Αφρικής) από τους πολιτισμένους και δημοκράτες ημάς (ευρωπαίους). Ας εννοήσουμε για ποιο λόγο οι Αφρικανοί έχουν λόγους να μας αγαπούν και να νιώθουν ευγνωμοσύνη που τους εκπολιτίσαμε.
  Δεύτερον, βεβαίως τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής απέχουν παρασάγγας, αλλά μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει για τα θύματα (νοσούντων, θανάτων) της πανδημίας στη μαύρη ήπειρο? Είναι τεράστιο το νούμερο (όπως μπορούμε να υποθέσουμε για τους καημένους φτωχούς αφρικανούς) ή μήπως οι φυλές αυτές λόγω (σωματικής μόνο) ευρωστίας ξεπερνούν άνετα τις επιθέσεις των πανδημιών και των παραλλαγών? Εγώ ρωτάω…..

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα
  και Χρόνια Πολλά στους συνονόματους και στις Γιαννούλες και στις Γιάννες (…ησυχάστε ρε σεις🤩😂, γενικά το λέω)

  Κι έχουμε το Μαλλιαρό, τον Κουβάτσο, τον Ρέντζο, τον Μάττο, τον Χάρη (που αναδημοσιεύτηκε σχετικά πρόσφατα και άρθρο του) κι άλλους 46 (τουλάχιστον, ε, πάνω από 45, γι αυτό και κάνουμε προκοπή😂 εδώμέσα, χώρια τις 2 Γιάννες) που μέτρησα αλλά σχολιαζόυν πολύ σπάνια κλπ.
  Να θυμηθούμε και τον Γς😥 που τον χάσαμε πέρυσι …

  Νίκο, Γιώργο ευχαριστώ πολύ🤗

  Αυτό με τις μεταλλάξεις και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε (φτωχές κυρίως) χώρες στην Αφρική κι αλλού δεν θα μας βγει σε καλό. Γενικότερα κι όχι μόνο για τον covid. Είναι αξιοσημείωτο πάντως το ότι δεν έχουν τόσο πολλές απώλειες, όπως θα ήταν αναμενόμενο με τα ποσοστά εμβολιασμένων που έχουν.

 15. Ωραίο κομμάτι και αυτό.
  Ευχαριστίες για τις ευχές.
  (Να πούμε πως η σημερινή ημέρα είναι, θεωρητικά – εορτολογικά, χριστουγεννιάτικη, αν δεν άλλαζαν το ημερολόγιο).

 16. Να αντευχηθούμε και στους… ομώνυμους. 🙂

 17. Παναγιώτης Κ. said

  Ωραίο και το σημερινό!

  Λεξιλογία για μια λίγο γνωστή σε μας χώρα.

  Μεικτή γλώσσα! Άλλη γλωσσική έκπληξη και αυτή!

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες του ιστολογίου. Να είναι καλά και να μας χαρίζουν τα σχόλιά τους.

 18. ΚΩΣΤΑΣ said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες του ιστολογίου. Όσοι καλόψυχοι, αναμένουμε και διαδικτυακά κεράσματα. 😉

 19. Alexis said

  Άσχετο με το σημερινό, αλλά όποιος γνωρίζει ας δώσει μια απάντηση:
  Προχθές Τετάρτη, τα κανάλια έπαιξαν (συντονισμένα;) ένα πανομοιότυπο ρεπορτάζ που έλεγε ότι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο χώρο του ΑΠΘ και έβαλαν τέλος σε μια κατάληψη, στο χώρο του Βιολογικού, η οποία κράταγε λέει 34 χρόνια. Το «ζουμί» βέβαια στο ρεπορτάζ ήταν η συνέχεια, αφού όλο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως εισαγωγή για να μας πούνε ότι εντός των ημερών προσλαμβάνονται και αρχίζουν εκπαίδευση οι άντρες της «πανεπιστημιακής» αστυνομίας.
  Εγώ όμως έμεινα με την απορία: Τι κατάληψη ήταν αυτή και από ποιους που κρατούσε 34 χρόνια; Είναι δυνατόν μια κατάληψη, και μάλιστα σε χώρο του πανεπιστημίου, να κρατάει 34 χρόνια; Είναι αλήθεια, μύθος, μύθος με ψήγματα αλήθειας, τι τέλος πάντων;
  34 χρόνια είναι πάρα πολλά. Σκέφτομαι δηλαδή ότι κάποιοι από τους εδώ σχολιαστές (ο Δύτης ας πούμε που σπούδασε στο ΑΠΘ) θα πρόλαβαν αυτή την κατάληψη εν τη γενέσει της ή στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της 🙂

 20. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Το Καμερούν κατά τους ανρωπολόγους είναι και η κοιτίδα της καλλιέργειας μετά από κάψιμο των χόρτων (έτσι λιπαίνεται το έδαφος γρήγορα). Προϊστορικά εννοώ.

 21. Γιάννης Ιατρού said

  13: παρόμοιο προβληματισμό εκφράσαμε😉, Ποιός ξέρει, κοιτίδα του ανθρώπου η Αφρική, μπορεί να διαθέτει «μακροχρόνια» εμπειρία…

 22. Παναγιώτης Κ. said

  Συχνά θυμάμαι τον Γς. 😦

 23. Γιάννης Ιατρού said

  18: Κώστα, δώσε συντεταγμένες από delivery κοντά σου και που να παραδώσουν…🎈😇 Διαδικτυακά θα γίνει 🤩

 24. Νέο Kid said

  Το «δεν έχουν και τόσες απώλειες» ας το έχουμε κάπως «χαλαρά» στο μυαλό μας, καθότι άλλη η καταγραφή και οι «στατιστικές» σε Ευρώπη -Αμερική , πιο συζητήσιμη σε Ασία, και ακόμα πιο συζητήσιμη (ως προς την ακρίβεια δηλαδή κι ως προς την αποτύπωση του πραγματικών αριθμών) στην Αφρική.

  45 Johns , one rooster’s brain!
  45 🤡 1 🐓 🧠
  Χρόνια πολλά!

 25. sarant said

  13 Χρόνια πολλά. Η Αφρική έχει νεανικό πληθυσμό.

 26. sarant said

  Σε λίγο, λίγο μετά τις 11, θα συζητήσω στο Κόκκινο 105.5 με τον Νίκο Ξυδάκη για τις λέξεις της χρονιάς.

 27. 19 Αλέξη, κατειλημμένη αίθουσα ήταν σε ένα υπόγειο, το γνωστό ως «Στέκι του Βιολογικού». Δηλαδή δεν μιλάμε ούτε για κατάληψη σχολής ξερωγώ, ούτε για κατάληψη στέγης.
  Ενδιαφέρον είναι ότι κυκλοφόρησαν φωτογραφίες/βίντεο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, που δείχνουν έναν χώρο τακτοποιημένο, καθαρό και φροντισμένο, και κάτι φωτογραφίες αφού αδειάστηκε, με αγανακτισμένες λεζάντες, που προκαλούν υπόνοιες ότι κάπου έβαλε το χεράκι της η αστυνομία.

 28. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευχαριστούμε για τις ευχές. Χρόνια πολλά, συνονόματοι. Κι ένα δίστιχο που ταιριάζει απολύτως στην περίσταση 😎:

  «Αυτός ο παίδαρος πού τον φωνάζουν Γιάννη,
  τίς κοπελιές τίς όμορφες τίς έχει ξετρελάνει.»

 29. Alexis said

  #24, 25: Ας λάβουμε υπόψη και τις κλιματικές συνθήκες. Μικρότερος συγχρωτισμός και μικρότερη παραμονή σε κλειστούς χώρους.

 30. ΚΩΣΤΑΣ said

  23
  Γιάννη μου, ο λόγος σου με χόρτασε, στην υγειά σου, 🥂 να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς! 🍷🍷

 31. Α. Σέρτης said

  19
  Ομιλούν οι αυτουργοί του «Στεκιού στο Βιολογικό»:
  http://biologicasquad.blogspot.com/2021/12/blog-post.html

 32. Γιάννης Ιατρού said

  25: ..Η Αφρική έχει νεανικό πληθυσμό..
  Νίκο, τι εννοείς; Πως δεν προλαβαίνουν να γεράσουν; …😎🙄

 33. Γιάννης Ιατρού said

  30: Έλα ρε, μην κωλώνεις που σε ρώτησα για την διεύθυνση «…που να παραδώσει ο ντελιβεράς», αφού …ξέρουμε που μένεις😂😉

 34. Γιάννης Ιατρού said

  τώρα ο Νίκος, Live, εδώ: http://stream.radiojar.com:80/kokkino-ath.mp3

 35. ΚΩΣΤΑΣ said

  Άντε να πω κι εγώ κάτι για το Καμερούν.

  – Από πού είσι πιδί μ; ρωτάει ο παππούς έναν πρωτοεμφανισθέντα νεαρό μαύρο πωλητή.
  – Από το Καμερούν παππού, απαντάει ο νεαρός
  – Αααα, απ’ του Καμερούν είσι! Κι δεν μι λες, τίνος πιδί είσι; …

  Συνέβη σε ορεινό χωριό της Θεσσαλίας.

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στις 20 πρώτες χώρες σε νεανικό πληθυσμό, οι 19 είναι αφρικανικές:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.mononews.gr/agores/think-tanks/i-chores-me-ton-pio-neaniko-plithismo-ston-kosmo%3Famp%3D1&ved=2ahUKEwiCqbvYpp_1AhXdQfEDHXvZC-8QFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw3YTL8mhzdHTsXA-g_pbknF

 37. π2 said

  1. Στις γερμανικές αποικίες και η Ταγκανίκα, που ενώθηκε με τη Ζανζιβάρη για τη δημιουργία της Τανζανίας, καθώς και το Τόγκο.

 38. Κουνελόγατος said

  Σε ακούμε μαζί με το κουνέλι μου…

 39. @ 35 ΚΩΣΤΑΣ

  Ε… Κώστα μας, «Απ του Καμιρούν» θα του είπε… 🙂

 40. sarant said

  36 Ναι, το Αφγανιστάν, αλλά όχι στην πρώτη δεκάδα. Στον Νίγηρα η διάμεση ηλικία είναι 15,2!

 41. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  38. Γαμώτο, ενώ έχω το ακουστικό του ραδιοφώνου στ΄αυτί, και στο Κόκκινο, γινόταν μια χάβρα εδώ, επί αρκετή ώρα κι άκουσα την ..αποφώνηση μόνον από τον Νίκο Ξυδάκη 😦 . Κρίμα, αλλά από το αρχείο, μετά.

 42. Λεύκιππος said

  35 Ισχύει και η εκδοχή, «μέσα απ’ του Καμερούν;» 🤣🤣🤣

 43. Χαρούλα said

  Εμείς που δεν κατέουμε τα ποδοσφαιρικά, από το 82, κυνηγούσαμε παπαγάλους στο Καμερούν με τον Βασίλη

 44. Michael Tziotis said

  1. Χρόνια Πολλά στους Γιάννηδες, κι ας είν’ (πάν’ από) σαράντα πέντε! (και στις Ιωάννες)

  2. «Βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου η ακτογραμμή της Αφρικής κάνει γωνία περίπου 90 μοιρών και από περίπου οριζόντια γίνεται σχεδόν κατακόρυφη.»
  Ενημερωτική περιγραφή, αλλά στη βάση δύο κοινά αποδεκτών αυθαίρετων παραδοχών: α) Ότι ο χάρτης κρέμεται στον τοίχο :-), β) ότι σχεδιάστηκε από Αγγλοσάξωνες λευκούς!
  Δεν θα ξεχάσω τον καθηγητή μου στο Γυμνάσιο, περισσότερα από 60 χρόνια πριν. Κρεμούσε τον Παγκόσμιο χάρτη στον πίνακα ανάποδα! Στις ενστάσεις μας απαντούσε ότι η Γη γυρίζει στο διάστημα και εκεί δεν υπάρχει πάνω και κάτω, άρα το «ανάποδα» είναι ανακριβές, και ότι, στην μερκατορική προβολή, η Αγγλία είναι στο κέντρο του χάρτη με τις λιγότερες δυνατές παραμορφώσεις από την μετατροπή τής καμπύλης επιφάνειας της Γης σε επίπεδη. Και βέβαια,το Βόρειο ημισφαίριο, που κατοικείται από λευκούς, εμφανίζεται πάνω από το Νότιο, που όταν φτιάχτηκαν οι πρώτοι χάρτες κατοικούνταν αποκλειστικά από έγχρωμους, ώστε «κάθε φυλή να τοποθετείται στην από τον θεό φυσική της θέση!!!»
  Και μας έλεγε, επιπλέον, με κίνδυνο να βρεθεί κι αυτός σε κάποιο ξερονήσι, ότι στους χάρτες φαίνεται η προσπάθεια των Ιμπεριαλιστών να κάνουν γενικά αποδεκτή την εγκληματική στάση τους απέναντι στις χώρες του Τρίτου Κόσμου…

 45. Γιάννης Ιατρού said

  Κι εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2021/12/31/woty2021-3/#comment-786228 η εκπομπή με την συνομιλία του Νίκου στο Κόκκινο 105,5, για όσους δεν πρόλαβαν να την ακούσουν 🙂

 46. Χαρούλα said

  Χρόνια καλά και πολλά! Γεροί και ευτυχισμένοι ΟΛΟΙ απού γιορτάζουν σήμερις! Γιατροί και Μαλλιαροί, δάσκαλοι και δημοσιοχωρήτες, που θυμάμαι. Την αγάπη και εκτίμηση
  Την Jane θυμάμαι επίσης. Αν και δεν είμαι σίγουρη για γιορτή, οι ευχές κακό δεν κάνουν. Χρόνια πολλά!
  Κι ένα λουλουδάκι για τον Γς

 47. Alexis said

  #31: Ωραία, ευχαριστώ.

 48. Γιάννης Ιατρού said

  41: κάτι ξέρω εγώ…😉

 49. @ 42 Λεύκιππος

  Το έχω ακούσει! Οπότε του λέει ο άλλος «ε… αν δεν είχε πάει μέσα θα σου έλεγε σε ποια χώρα ήταν ο άνθρωπος».

 50. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στο πλήθος των εορταζόντων,και αγαπητών θαμώνων του ιστολογίου!
  Όντως για τρύγο… παπαγάλων του Καμερούν(βλ.σχ.43) ) έφυγε και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, εγκαταλείποντας πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, ατο “Τσιφτετέλι αυτόνομον” (στίχοι:Κλήμης Σταχτόπουλος, σύνθεση:Γιάννης Ζουγανέλης, Άλμπουμ: Φοβάμαι ,1982):
  «Οι φίλοι θα ρωτάνε που γυρνάω
  οι σύντροφοι κι αυτοί θ’ ανησυχούν
  και συ θ’ αναρωτιέσαι αν σ’ αγαπάω
  κι εγώ λιοντάρια κι όνους θα κυνηγάω
  και παπαγάλους θα τρυγώ στο Καμερούν.
  (…)
  Για πάντα θα ξεχάσω την Αθήνα
  και δε θα σκέφτομαι για γυρισμό
  ούτε τα παιδιά στη Σαλονίκη
  καιρός να πάψω πια να σέρνω δεκανίκι
  καιρός να πάψω πια να τρέχω για γιατρό. (…)»
  Ενώ, ως τριπλοξενάκι (στον τόπο του, στην αλλοδαπή, στο μουσικό Χάρτη) και ως τετραπλά τραυματία (αν προσθέσουμε και το θραύσμα της αγγλικής οβίδας) , βλέπει (φρίττων) ο Σινόπουλος τον αποδημήσαντα (και σαν σήμερα εορτάζοντα) Ξενάκη, στο “Νυχτολόγιό” του:
  « NATIONAL TOURIST ORGANISATION OF GREECE. Με τη Μαρία πήγαμε δυο φορές στην WEEK XENAKIS που έγινε στο HEROD ATTICUS THEATRE, όπως έγραφαν τα εισιτήρια. Ακούσαμε τη μουσική. Ο Ξενάκης, το μικρό του όνομα Γιάννης, το είδα πολλές φορές στις εφημερίδες να γράφεται Ιάνης.Το ενδιάμεσο ωμέγα που είναι σαν κώλος φαίνεται το ’φαγαν τα ποντίκια στη Γαλλία. Φρίκη και φρίκη.»
  …Και ως αντιπροσωπευτικό όνομα όλων των γυναικών καταγράφει το “Ιωάννα”(επίσης στο “Νυχτολόγιο”):
  “Ιωάννα (στο Άσμα): Σκούρο όνομα, χαμηλόφωνο. Δεν μπορώ να καθορίσω αν και σε ποιά συγκεκριμένη γυναίκα αναφέρεται. Σύνθεση πολλών γυναικείων προσώπων. Ίσως η μια, στον Πύργο. Περισσότερο, συμμετοχή και ανακάτωμα προσώπων από τον κινηματογράφο. Το μαύρο – μελαχρινό – αμίλητο από την Χέντυ Λαμάρ (Έκσταση). Το επιβλητικό – κυρίαρχο από την Μπριγγίτε Χελμ (Ατλαντίδα του Παμπστ). Βαθύτερα το σαρκικό – δαιμονιακό από τη Μαρί Σαντάλ (Τερέζα Ρακέν). Ιωάννα, συννεφιασμένο χαμηλόηχο όνομα,γιομάτο σκόνη, ρωγμές, αέρα. Τα φωνήεντα γεννημένα από το μαλακό σφύριγμα του φθινοπώρου στις καλαμιές. Το μόνο σύμφωνο είναι το «ν» παρμένο από τα γράμματα του θανάτου. Μάλλον από εκεί και όχι από το «ναι» που είπε στην αρχή του ποιήματος η Ιωάννα, το «ναι» που τελικά δεν κράτησε και πολύ, ίσως δεν ακούστηκε ποτέ καθαρά.”

 51. Ευχαριστούμε τη Χαρούλα. 🙂

 52. sarant said

  36-50 Μπράβο, υπάρχει κι αυτό. Αλλά πώς τους τρυγάνε τους παπαγάλους στο Καμερούν;

 53. Νέο Kid said

  Νικοκύρη, σίγουρα η χαμηλή διάμεση ηλικία στην Αφρική παίζει ρόλο ίσως και τον βασικότερο.
  Διαβάζω ότι εικάζονται και γονιδιακές παράμετροι ,όπως ότι γενικά οι κορονοϊοί (δεν είναι μόνο ο SARS) είναι πιο “εύληπτοι» σ αυτούς που έχουν μέσα τους και γονιδιώματα Νεάντερνταλ (όπως οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί ) . Οι Αφρικανοί είναι Neanderthal free. 😊
  Εγώ θα υπέθετα ότι παίζει και κάποιο ρόλο η «εκπαίδευση» του κόσμου και το self awareness όσον αφορά μέτρα ατομικής προστασίας . Ο Έμπολα ήταν μεγάλος «δάσκαλος» για πολλούς Αφρικανούς .
  Σκέφτομαι ( σε σχεση με τις γονιδιακές θεωρίες) ότι ίσως το γεγονός ότι οι light μεταλλάξεις προέρχονται απ την Αφρική , να οφείλεται ακριβώς στη φυσική άμυνα των οργανισμών τους οπότε ο ιός επιχειρεί διαρκώς να κάνει «μπαιπάς» αλλά έτσι βέβαια εξασθενεί! Ίσως η «τελική λύση» να έρθει απ την Αφρική!

 54. Babis said

  52
  Οπως και τα σταφύλια, αλλά δεν τους πατάνε μετά. 😛

 55. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 56. Καλημέρα
  Ευχαριστώ για τις τόσες ευχές. Να ευχηθώ κι εγώ στους Γιάννηδες του ιστολογίου αλλά και στις Ιωάννες. Υγεία πάν’ απ’ όλα. Κι ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας.

 57. Κουνελόγατος said

  Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, ιδιαιτέρως όμως -και να με συμπαθάτε- στον Γιάννη Ιατρού που τον έχω γνωρίσει κι από κοντά και στον γάτο μου…

 58. Michael Tziotis

  Ωραία γεωγραφικά.

 59. Κουνελόγατος said

  54. Γελάω μια ώρα…

 60. Νέο Kid said

  29. Πολύ σωστό Αλέξη! Το κλίμα (;που γενικά δεν είναι virus friendly) και οπωσδήποτε το «έξω» παίζει ρόλο.

 61. Να κάνω μια ερώτηση (βασικά στον Κίντο που ασχολείται ιδιαίτερα με τα στατιστικά, αν και το χρησιμοποιεί κι ο Νικοκύρης, το λένε κι οι ανακοινώσεις για τα ημερήσια κρούσματα.): Όταν λέτε διάμεση ηλικία εννοείται την μέση τιμή; Γιατί διάμεσο εγώ ξέρω άλλο πράγμα.

 62. Γιάννης Ιατρού said

  61: οι μισοί σε αριθμό είναι δεξιά και οι άλλοι μισοί αριστερά 😉

 63. Νέο Kid said

  61. Όχι Γιάννη. Διάμεσος τιμή είναι γενικά διαφορετική από τη μέση τιμή.
  Διάμεσος σε ένα σύνολο δεδομένων , διακριτών ή συνεχών, είναι η τιμή που αφήνει τα μισά (50%) αριστερά της και τα άλλα μισά (50%) δεξιά της. Είναι γενικά πιο «τίμιο» μέτρο απ τη μέση τιμή.
  Ένα παράδειγμα είναι καλύτερο όμως από δέκα θεωρίες…:
  Ας πούμε σε μια εταιρία οι μισθοί είναι:
  1000, 800, 1300, 1300, 1200, 900, και 5000 ευρώ ( τα 5 χιλιάρικα τα παίρνει ο CEO)
  Η «μέση τιμή» αυτών των μισθών είναι (1000+800+1300+1300+1200+900+5000)/7= 1643 ευρώ.
  Η «διάμεση τιμή» όμως είναι μόνο 1200 ευρώ. Τρεις παίρνουν πιο λίγα, και άλλοι τρεις πιο πολλά.

 64. Κιγκέρι said

  Το Λιοντάρι του Καμερούν νικήθηκε από τον κορονοϊό πέρυσι τον Μάρτιο…

 65. Διαβάζοντας τα ετυμολογικά, πήγα να δω για τις Κομόρες, αλλά είναι απ’ το αραβικό φεγγάρι αυτές.

  1: Για την ηλικία των Αφρικανών ποδοσφαιριστών, ποτέ δεν είμαστε σίγουροι. Τα πιστοποιητικά γέννησης δεν είναι να τα πιστεύεις.

 66. Γιάννης Κουβάτσος said

  63:Α,μπράβο, ρε φίλε, τώρα το ‘πιασα, γιατί κι εγώ θεωρούσα ότι μ.ο. και διάμεση τιμή είναι το ίδιο. Τι γίνεται, όμως, αν το παράδειγμα δεν είναι τόσο βολικό; Αν π.χ. είναι 1.000, 1.000, 1.000, 1.000, 900, 100;

 67. ΚΩΣΤΑΣ said

  39
  Γιάννη Ρ, δίκιο έχεις, έτσι θα το είπε! 🙂

  42 Λεύκιππε, αυτή η εκδοχή είναι καλύτερη! 😉

 68. Νέο Kid said

  61. Στα του ιού , μετράει η διάμεση τιμή ηλικιών , επειδή η μέση θα δώσει πιθανότατα λαθος εικόνα.
  Αν ας πούμε έχω 5 νοσηλευόμενους 10,15, 17 , 80 και 90 ετών η μ.τ είναι 41,8 έτη , ενώ η διάμεση 17.
  Όσο βέβαια πιο ομοιόμορφα διασπαρμένες είναι οι τιμές των δεδομένων, τόσο η διάμεσος και η μέση πλησιάζουν ή και ταυτίζονται.

 69. 63 Ευχαριστώ. Κι εγώ το ίδιο ξέρω αλλά μου φαίνεται περίεργο κάποιες φορές που δίνεται αυτή η τιμή (π.χ. η διάμεση τιμή των θανόντων τα 78 χτες, με διασπορά από 0,2 μέχρι 106, άρα πέθαναν 35 γέροι και 35 «νέοι» – τα εισαγωγικά γιατί νέους δεν θάλεγα κι άλλους κοντά στα 78, αλλά σίγουρα είν’ απ’ αυτούς που έχουν ψωμί ακόμα).

 70. Νέο Kid said

  66. Η διάμεση είναι 1000 Γιάννη. Ναι, έπρεπε να το διευκρινίσω αυτό. Όταν οι τιμές έχουν άρτιο αριθμό ως «μέσο» παίρνουμε το μέσο όρο των 2 μεσαίων τιμών. 😊

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  70:👍

 72. Κιγκέρι said

  64: Όπου πέρυσι τον Μάρτιο = τον Μάρτιο του 2020. Ακόμη δεν κουρδίστηκα με τον καινούριο χρόνο!

 73. Avonidas said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! 😀

  Το Καμερούν είναι επίσης η αγαπημένη χώρα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (από την κάμερα, εννοείται, ετυμολογημένο), κατά τα Makis Facts (στο πνεύμα των Chuck Norris Facts, Jack Bauer Facts και άλλων τέτοιων):

  https://frikipaideia.org/wiki/Facts_about_Makis

 74. […] Το ευφυολόγημα λέει ότι τώρα με την πανδημία οι ξένοι θα μάθουν καλά το ελληνικό αλφάβητο, καθώς οι νέες παραλλαγές ονοματίζονται με γράμματα του αλφαβήτου μας. Εμείς πάλι, που το ξέρουμε, θα μάθουμε Γεωγραφία, αφού πολλές παραλλαγές, πριν πάρουν αλφαβητικό όνομα, ονοματίζονται, πρόχειρα κι ανεπίσημα, από τη χώρα στην οποία εντοπίστηκαν ή από την οποία… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/01/07/cameroon/ […]

 75. sarant said

  54 Χαχαχά, πολύ γέλασα!

  63-68 Πολύ σωστός.

 76. 63 – 68 – 70 Κάθε μια στατιστική τιμή έχει τη δικιά της αξία, τα δικά της συν πλην (για το «τίμιο» λέω). Γι’ αυτό καλό θα ήταν να υπάρχουν κι οι δυο μιας και στη συγκεκριμένη περίπτωση καθόλου δεν είναι ομοιόμορφα διασπαρμένες οι τιμές των δεδομένων (άκου από 0,2 μέχρι 106 χρονών…)

 77. Avonidas said

  #44. Δεν θα ξεχάσω τον καθηγητή μου στο Γυμνάσιο, περισσότερα από 60 χρόνια πριν. Κρεμούσε τον Παγκόσμιο χάρτη στον πίνακα ανάποδα!

  Μπράβο στον καθηγητή σου που δεν κατάφερε να πετύχει ούτε ένα τσιτάτο σωστό. 😛

  Ο Μερκάτορ δεν ήταν αγγλοσάξονας (ούτε καν σκέτος Σάξονας). Στη μερκατορική προβολή, οι μεγαλύτερες παραμορφώσεις εμφανίζονται κοντά στους πόλους, ενώ οι ισημερινές περιοχές απεικονίζονται πιστότερα απ’ όλες – η Γροιλανδία φαίνεται σχεδόν τόσο μεγάλη όσο η Αφρική, ενώ είναι 14 φορές μικρότερη! Οι χάρτες που έφτιαχναν οι «Ευρωπαίοι» (ένας όρος που καλύπτει μυστηριωδώς 3 ηπείρους και 3000 τουλάχιστον χρόνια ιστορίας και πολιτισμούς που οι βικτωριανοί αγγλοσάξονες θα τοποθετούσαν κατά κύριο λόγο στους μαυριδερούς) έχουν το βορρά επάνω από την αρχαιότητα ακόμα, και μιλάμε για παραλλήλους και καθέτους γιατί οι μεσημβρινοί απεικονίζονταν ως περίπου παράλληλες γραμμές με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω. Αυτός είναι ο φυσιολογικός τρόπος να απεικονίσεις μια μικρή περιοχή της σφαίρας αν τυχαίνει να ζεις στο Βόρειο ημισφαίριο, και δεν γνωρίζεις καν αν το Νότιο κατοικείται· οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, συμπαθέστατοι κατά τα άλλα, δεν μας άφησαν στερεογραφικές προβολές, αλλά αν τυχόν υπήρχαν θα είχαν το Νότο επάνω και καλά θα έκαναν.

  Ένας μόνο αγγλοσάξονας, όσο γνωρίζω, τοποθετούσε την ανατολή στο πάνω μέρος των χαρτών του: ο Τόλκιν. Ωστόσο, υπάρχει ένας διάσημος μεσαιωνικός «παγκόσμιος χάρτης» που κάνει το ίδιο:

  https://en.wikipedia.org/wiki/T_and_O_map

  αλλά το κάνει για θρησκευτικο-ιδεολογικούς λόγους, για να τοποθετήσει την Ιερουσαλήμ περίπου στο κέντρο. Το κίνητρο του Μερκάτορα ΔΕΝ ήταν να εξυψώσει τη «λευκή φυλή» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτή η μεταμοντέρνα παπαριά), αλλά απλούστατα να φτιάξει χάρτες που διατηρούν τις κατευθύνσεις για τη ναυσιπλοΐα, παραμορφώνοντας εμβαδά και σχήματα σε αντίτιμο (στην προβολή του, οι λοξόδρομες, οι γραμμές σταθερής κλίσης ως προς τους μεσημβρινούς, απεικονίζονται σε ευθείες, πράγμα πολύ βολικό για να χαράξεις πορεία). Η προβολή του Μερκάτορα δουλεύει θαυμάσια όταν θες να φτιάξεις τον χάρτη μιας μικρής περιοχής και να τον απλώσεις στο τραπέζι για να χαράξεις πορεία, και ΠΟΤΕ δεν προοριζόταν για παγκόσμιους χάρτες – ήδη από τον 16ο αιώνα υπάρχουν γι’ αυτό καλύτερες προβολές.

  Συγγνώμη για το σεντόνι, αλλά δεν μπορώ να διαβάζω πολιτικά ορθές τρίχες. Κακό πράγμα ο ρατσισμός, κάκιστη όμως κι ασχετοσύνη.

 78. Μυλοπέτρος said

  Τι μου θύμησες με τον Παρέτο. Μας ταλαιπώρησε πολύ στο Πανεπιστήμιο με την αριστοποίησή του. Ο ίδιος ήτανε θαυμαστής του Μουσολίνι

 79. Μυλοπέτρος said

  LadS. Έχεις δίκιο είμαστε ανεπίδεκτοι ενώ ο Ευαγγελάτος έγινε εντατικολογος. Τον είδατε πώς έβαλε στη θέση του ένανε Καπραβελο, ο οποίος αμφισβήτησε το μοντέλο 50% +1 της κυβέρνησης; Παιδί μου η έφεση για γνώση δεν κρύβεται. Ενώ εμείς;…

 80. Ανδρέας Τ said

  @53. Καλές οι διάφορες υποθέσεις για το ρόλο των Νεαντερτάλ γονιδίων, αλλά πρώτα πρέπει να ξέρουμε τον αριθμό των θανάτων στις Αφρικανικές χώρες. Κι αυτό είναι λίγο δύσκολο γιατί όχι μόνο δεν υπάρχουν στατιστικές αλλά ούτε και γιατροί για να βεβαιώσουν από τι πέθανε ο νεκρός. Ο κορονοϊός μεταδίδεται εκεί που υπάρχει επαφή κοντινή μεταξύ των ατόμων, Στα απομακρυσμένα χωριά της Αφρικής μα και αλλού υπάρχουν λιγότερες μολύνσεις. Όσο για την επιρροή των Νεαντερτάλ γονιδίων ας μη ξεχνάμε την εκατόμβη στις πόλεις της Ν. Αφρικής, λευκών και μαύρων.

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χρόνια πολλά
  στους εκλεκτούς μας Γιάννηδες
  -καλόψυχοι δασκάλοι ταξιδιάρηδες-

  Ιστολόγιο χωρίς Γιάννη
  προκοπή ποτέ δεν κάνει.
  (μα αν πεις και με Νικόλα
  παίρνει τα πρωτεία σ΄ όλα! 😉 )

 82. Γιάννης Ιατρού said

  57: κι απ΄ εδώ, σ’ ευχαριστώ ιδιαιτέρως🤗

 83. Νέο Kid said

  81. Το ζήτημα της σωστής αποτύπωσης των αριθμών το έθεσα ήδη στο 24.

 84. Γιάννης Ιατρού said

  82: 😉🤩 η αλήθεια να λέγεται, αλλιώς θα πέσει να μας πλακώσει Έφη!
  ΥΓ: να κρατάμε και καμιά πισινή για τίποτα Γιώργους, θα παραπονεθούν!

 85. 78 Απ’ ό,τι θυμάμαι η Ανατολή στο πάνω μέρος βρίσκεται μόνο σε ένα χάρτη του Τόλκιν, στον χάρτη του Θόριν από το Χόμπιτ. Στους μεγάλους χάρτες ο Βορράς είναι πάνω.
  Οι περισσότεροι όμως μεσαιωνικοί χάρτες είναι Τ-Ο, με την ανατολή ψηλά. Οι Άραβες πάλι έβαζαν από πάνω το Νότο. Το ίδιο έκανε και ο αγαπημένος μου χαρτογράφος, ο Φρα Μάουρο: https://en.wikipedia.org/wiki/Fra_Mauro

 86. Α και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

 87. Νέο Kid said

  78. Σωστός. Το ζήτημα του «ρατσισμού» στους μερκατορικούς χάρτες ξεκίνησε από έναν Γερμανό τον Peters κάπου μεταξύ σίξτις και σέβεντις. Είπε πολλές αηδίες και ψευδοεπιστημονικές- ψευδό μαθηματικές μπαρούφες ,μεταξύ κάποιων σωστών (ότι υπάρχει «κεντράρισμα» με βάση τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς ) και ο δικός του χάρτης είχε κάποια σημαντική απήχηση .
  Το βασικό είναι βέβαια ότι ο Μερκάτορ ήταν στην εποχή του ένας πρωτοπόρος επιστήμονας και ο χάρτης του είχε οντως κύριο μέλημα τη ναυσιπλοΐα ( με τη χάραξη και των βασικών λοξοδρομιών οι οποίες από καμπύλες μετασχηματίζονται σε ευθείες οπότε οι ναυτικοί τις χαράσσουν εύκολα ) και τη διατήρηση των ΣΧΗΜΑΤΩΝ των εδαφών (όχι όμως της κλίμακας) (που είναι επίσης βασικό για τα ταξίδια)
  Τέλειος χάρτης ΔΕΝ υπάρχει , αφού είναι μαθηματικώς αδύνατο. Δεν υπάρχει ισομορφία/ισομετρία μεταξύ σφαίρας και επιπέδου.

 88. @ 78 Avonidas
  Ωραία γεωγραφικά.

 89. Νέο Kid said

  77. Δε σε καταλαβαίνω απόλυτα , ομολογώ. Το «τίμιο» που έγραψα πήγαινε στο ότι συνηθέστατα η «μέση τιμή» είναι ένα βολικό μέτρο τάσης για να πούμε ψέματα έχοντας πει μαθηματικώς αλήθεια!
  Αν ας πούμε στο παράδειγμά μου στο 63. η εταιρία διαφημίσει ότι «ο μέσος μισθός στην εταιρία μας είναι 1643 ευρώ!» θα έχει πει τυπικά αλήθεια. Η πραγματική αλήθεια όμως είναι ότι μόνο ένας παίρνει (πολύ) περισσότερα απ αυτά τα λεφτά , κι όλοι οι άλλοι αρκετά λιγότερα.
  Σ Αυτό με τη διασπορά των ηλικιών που λες , δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα.

 90. Μαρία said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και σ’ αυτούς που έκαναν κοπάνα απ’ την περσινή συζήτηση για τη διάμεση τιμή.

 91. Νέο Kid said

  Ο πατέρας του γεωδαισικού θόλου (και πάλαι ποτέ πρόεδρας της Μένσας…) Μπακμινστερ Φούλερ έχει φτιάξει χάρτη χωρίς βορά νότο. (Με κέντρο το Β. Πόλο)
  https://images.adsttc.com/media/images/535a/a1f8/c07a/804a/8700/000a/large_jpg/fuller.jpg?1398448626

 92. Alexis said

  #63: Όσο μεγαλύτερο όμως είναι το πλήθος των τιμών (π.χ. ο πληθυσμός μιας χώρας) τόσο οι δύο τιμές τείνουν να ταυτιστούν. Σωστά;

 93. Avonidas said

  #86. Σωστά. Βλέπω τώρα τον χάρτη του Μάουρο. Αν απεικονίζεις μια μεγάλη περιοχή κεντραρισμένη στον Ισημερινό, δεν έχει και πολλή σημασία πού θα βάλεις το πάνω. Ένα πράγμα που ΕΧΕΙ σημασία είναι ότι οι μεσημβρινοί είναι βολικότερες κατευθύνσεις από τους παραλλήλους, γιατί το γεωγραφικό πλάτος προσδιορίζεται αρκετά εύκολα με αστρονομικές παρατηρήσεις, ενώ το γεωγραφικό μήκος πολύ πιο δύσκολα (στη στεριά μπορείς να το βρεις με χρονοβόρες παρατηρήσεις, αλλά σε πλοιο εν κινήσει το κατάφεραν στην πράξη μόνο με τα ακριβή χρονόμετρα). Κι επομένως μπορείς να στρέψεις το χάρτη όπως σου κάνει κέφι, αλλά οι μεσημβρινοί είναι η «σκαλωσιά» με βάση την οποία θα πρέπει να τον σχεδιάσεις – κι οι σκαλωσιές είναι κατακόρυφες.

 94. GeoKar said

  #44, 78, κ.ά.: στην αρχαία Αίγυπτο, Άνω ήταν σίγουρα το νότιο μέρος της χώρας κ, αν δεν απατώμαι, οι χάρτες απεικόνιζαν πάνω τον Νότο κ κάτω τον Βορρά.

  Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες κ στις εορταζουσες ακόλουθους του Ν(ο)ικο-ιστολογίου!

 95. Avonidas said

  #92. Κι εδώ μπορούμε να δούμε τη Hannah Fry να συνεχίζει επάξια τη μακρά βρετανική παράδοση του να τεμαχίζεις την υδρόγειο με εντελώς αυθαίρετο τρόπο 😆

  youtube.com/watch?v=D3tdW9l1690

 96. Avonidas said

  #96. Το σωστό λινκ,

 97. Πολλή φόρα πήρατε με την υπεράσπιση του Μερκάτορ! Η προβολή του Πέτερς είναι εξαιρετική, αν είναι αυτή που θυμάμαι από τον Στάζι, γιατί σου δείχνει την πραγματική έκταση των ηπείρων. Μπορεί για ναυσιπλοΐα να είναι άχρηστος, δεν ξέρω, αλλά δεν είναι μόνο για ναυσιπλοΐα οι χάρτες…

 98. @ 93 Alexis

  Αν όμως πάρουμε πέμπτα (πεμπτημόρια, quintile) με π.χ. το φτωχότερο πέμπτο, το κάπως καλύτερο, το μεσαίο. το κάπως ταχτοποιημένο και το πλουσιότερο, οι αντιθέσεις φαίνονται καλύτερα.

 99. @ 98 Δύτης Των Νιπτήρων

  Σωστό με του Arno Peters μπορείς να δεις πως το Βέλγιο (η μητρόπολη) είναι 50-100 φορές μικρότερη από την αποικία της, το Κονγκό, πράγμα που έχει παιδαγωγική αξία. Στα μαθήματα διδακτικής της γεωγραφίας ο κατά Πέτερς εξετάζεται ιδιαίτερα.

 100. Κιγκέρι said

  Που λέτε, εγώ το Καμερούν το έμαθα αρκετά μικρή, από τα αυτοκόλλητα που έβαζαν στις γκοφρέτες ΜΕΛΟ, αν θυμάστε.

  (Την εικόνα την πήρα από εδώ: http://lolanaenaallo.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html)

  Φαίνεται λοιπόν πως το αυτοκόλλητο του Καμερούν μάς έτυχε πολλές φορές και μας εντυπωσίασε τόσο, που στην αρχή της δευτέρας δημοτικού, στην καθιερωμένη έκθεση «Πώς πέρασα το καλοκαίρι;», ο αδερφός μου έγραψε:

  «Εγώ το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία. Πήγα για μπάνιο στον Πλαταμώνα, στον Αγιόκαμπο, στη Σκοτίνα με τον θείο τον Νώντα, στην Αλόνησσο και μετά μια βόλτα με το αεροπλάνο στο Καμερούν»,

  το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, πέρασε έκτοτε στην οικογενειακή μας ανεκδοτολογία! 🙂

 101. Άρνο Πέτερς

 102. Avonidas said

  #98. Μα, όπως είπαμε ο Μερκάτορ δεν χρειάζεται υπεράσπιση, αφού ποτέ δεν ξεκίνησε να φτιάξει εναν παγκόσμιο χάρτη!

  Μισώ την προβολή των Gall-Peters με όλο μου το είναι, για την παραμορφωτική ασκήμια της, και την ασυνάρτητη πολιτική ατζέντα που έρχεται πακέτο. Όταν χρειάζεται να επινοήσεις σκοτεινά κίνητρα για τους αντιπάλους σου για να περάσεις την άποψή σου, το πράγμα έχει στραβώσει.

  Υπάρχουν πολύ καλύτερες προβολές που διατηρούν περίπου την έκταση ΚΑΙ το σχήμα, και παραμορφώνουν τις κατευθύνσεις, που σ’ έναν παγκόσμιο χάρτη δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου. Ο χάρτης πρέπει, αναγκαστικά, να έχει ένα πάνω κι ένα κάτω, αλλά ακόμα περιμένω να δω ΕΝΑΝ αφρικανό να διαμαρτύρεται για τους χάρτες με το Βορρά πάνω. Έχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα ν’ ασχοληθούν…

 103. Τα παιδιά (*) εκπλήσσονται και με τους σχολικούς γιαπωνέζικους χάρτες που έχουν στη μέση την Ιαπωνία.

  (*) Εννοείται και τα κορίτσια.

 104. Και ο Dymaxion καλός με ανοιγμένο το φουλεριανό πρότυπο. Τον είδα κάπου σε μεγάλη αίθουσα.

 105. Νέο Kid said

  98. Δύτη, πρέπει να πάω με τη φαμίλια για καφέ, αλλά επιφυλάσσομαι.
  Στα γρήγορα μόνο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Peters ισχυρίστηκε ότι ο χάρτης του ήταν ο μόνος επιστημονικά σωστός και «πανάκεια» , πράγμα που δεν ισχύει.
  Η προβολή Gall-Peters ( o Gall ήταν ένας Σκωτσέζος ο οποίος προείχε την και καλά «πρωτότυπη» ιδέα του Πέτερς…) ΔΕΝ ήταν καλύτερη από άλλους χάρτες που χρησιμοποιούνται τα τελευταία 400-500 χρόνια.Φοβαμαο ότι δε γίνεται εξήγηση χωρίς «προηγμένα» μαθηματικά … αλλά έτσι επιγραμματικά :
  Είναι μεν σωστό ότι η προβολή Gall-Peters διατηρεί αναλλοίωτες τις επιφάνειες , παρουσιάζει όμως ένα εξαιρετικά σημαντικό μειονέκτημα.: Το σχήμα των περιοχών είναι πολύ μεγάλο και εκτείνεται ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ κατά τη διεύθυνση Βορά -Νότου στην κεντρική ζώνη, και συμπιέζεται πέρα από τους παράλληλους των 45 μοιρών (βόρεια και νότια) . Η ΕΙΡΩΝΙΑ του πράγματος είναι ότι η παραμόρφωση των σχημάτων είναι οντως πολύ έντονη στην Αφρική, την κεντρική και νότια Αμερική , ενώ είναι μάλλον μέτρια στην Ευρώπη , τις ΗΠΑ και τον Καναδά (που βρίσκονται «κοντά» στον παράλληλο 45 μοιρών)
  Μ αλλά λόγια ο Peters ( που βασικά ήταν δημοσιογράφος…) άλλαξε το Μανωλιό κι έβαλε τα ρούχα του αλλιό 😊

 106. Avonidas said

  #104. Οι χειρότεροι είναι αυτοί που έχουν στη μέση τις ΗΠΑ, και πρέπει να κόψουν την Ευρασία στα δύο!

 107. 103
  Μάλιστα. Με λίγο reverse engineering βγαίνω φαν του Ρόμπινσον.

 108. Avonidas said

  #106. o Gall ήταν ένας Σκωτσέζος ο οποίος προείχε την και καλά «πρωτότυπη» ιδέα του Πέτερς…

  He had the Gall to use the Peters! 😛

 109. Michael Tziotis said

  @78

  Πού να τον βρω να τον διορθώσω τώρα; Βασιζόταν σε κάτι αδιαμφισβήτητο, το ότι στο διάστημα δεν υπάρχει πάνω και κάτω! Από κει και μετά οι Αγγλοσάξονες ήταν και κοσμοκράτορες, οπότε γινόταν πιστευτός!

 110. antonislaw said

  «Το σίγουρο όμως είναι πως, όσο οι φτωχές χώρες, στην Αφρική και αλλού στον κόσμο, εξακολουθούν να μην έχουν εμβόλια, τόσο θα παρουσιάζονται και νέες παραλλαγές και μεταλλάξεις. Το Καμερούν, ας πούμε, έχει ποσοστό εμβολιασμού 2,5%»

  Ο πλανήτης ανήκει στους μικροοργανισμούς του!(όπως το Αιγαίο στους θαλάσσιους οργανισμούς του)

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες του ιστολογίου! Και στους Ιωαννίτες Ιππότες, όλοι και κάποιοι έχουν μείνει εκεί κάπου στη Ρώμη, με έδρα ένα κτίριο όλο κι όλο στην Βία Κοντότι-που είναι και κάτι σαν κράτος τρομάρα του
  https://www.orderofmalta.int/sovereign-order-of-malta/

  Εξαιρετικό και το σημερινό άρθρο, διάβαζα τα Καμερουνέζικα και θυμήθηκα το άμρι α μούγκου (στο χέρι του θεού) του Καραγάτση. Άραγε σε ποια αφρικανική γλώσσα να ήταν; Το έχω κάπου το βιβλίο μα δεν το θυμάμαι…

 111. Μυλοπέτρος said

  Υπάρχει ένα βιβλίο του χαμένου πρόωρα φίλου Βαγγέλη Πανταζή με τίτλο «χάρτες και ιδεολογίες» στο οποίο αναλύεται ακριβώς το τι συμβαίνει, η τι συνέβη με τον προσανατολισμό των χαρτών. Τίποτα σχετικά δεν έγινε τυχαία. Αξίζει τον κόπο η μελέτη του.

 112. spyridos said

  Χρόνια Πολλά στους Γιάννηδες

 113. spyridos said

  Νικοκύρη
  Τι σημαίνει όταν δεν βλέπουμε το πρώτο σχόλιο που κάναμε (χρονολογικά) αλλά βλέπουμε το δεύτερο;

 114. Νέο Kid said

  112. Ασφαλώς στη χαρτογραφία δεν υπάρχει τυχαίο, αλλά – χωρίς να ξέρω το βιβλίο που λες. Μπορεί να είναι εξαιρετικό – γενικά μιλώντας όπου μπαίνει πολύ «ιδεολογία» γίνεται «έκπτωση» στην επιστήμη (μαθηματικά δηλαδή. Οι αρχές της χαρτογραφίας, οι διάφορες προβολές γνωμονικές, αζιμουθιακές κι όλα αυτά είναι μαθηματικά . Προβολικής γεωμετρία ) . Απ τη στιγμή που είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι τέλειος χάρτης (που να διατηρεί δηλαδή αναλλοίωτα τα μετρικά χαρακτηριστικά. Αποστάσεις , εμβαδά, γωνιές κλπ) ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει, είναι βέβαιο ότι κάπου θα «δώσεις» για να «πάρεις» αλλού. Είναι πάνω κάτω σαν το ωραίο που έγραψε στο άλλο νήμα ο Αβονίδας για τα τεστ και γενικά τα «εργαλεία μέτρησης». Εξαρτάται για τί το θέλεις; Για ταξίδια ; Οπωσδήποτε κάθε χάρτης μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι έχει «πρόσημο- φόρτιση» μιας και τον φτιάχνει διαχρονικά κάποιος για να εξυπηρετήσει τον χρηστικό σκοπό του . Απ τη στιγμή που ο πλανήτης μας δεν είναι ας πούμε κύλινδρος οπότε θα υπήρχε απόλυτη ισομετρία με ένα κομμάτι χαρτί … ΔΕΝ υπάρχει η «ΣΩΣΤΗ» λύση. ΔΕΝ μπορεί να κατασκευαστεί «ουδέτερος» χάρτης .

 115. Νέο Kid said

  110. Με κάποια επιφύλαξη , νομίζω ότι έχει καθιερωθεί όποιο ουράνιο σώμα περιστρέφεται αντιωρολογιακά όταν το κοιτάς από πάνω από κάποιο πόλο του , αυτός ο πόλος να θεωρείται ο γεωγραφικός βοράς . Τώρα θα μου πεις , μπορεί αυτό να μας βολεύει αφού έτσι «λειτουργεί» η Γη! 😊 Ναι. Είναι λίγο βολικό για μας τους «Βόρειους». Τι να κάνουμε όμως; Ο πολιτισμός στον πλανήτη ήταν (και είναι) βορειοημισφαιρικός. ( υπάρχει και αρκετά μεγαλύτερη ξηρά στο β ημισφαίριο βέβαια)

 116. Μαρία said

  19, 27
  https://alterthess.gr/ektos-apo-ti-logiki-yparchei-kai-to-oneiro-keimeno-tis-idrytikis-omadas-stekioy-toy-viologikoy-apth/

 117. Γιάννης Ιατρού said

  Τι από που πάνε για το Καμερούν, ούτε στα σύνορα δεν θα φτάσουν πολλοί…
  Καπραβέλος: Δεν ελέγχεται η κατάσταση, δεν μας ακούνε!

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Καμερούν (όσα ξεχώρισα από την ιστορία του)
  Προ-αποικιακή ιστορία
  Σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία, η περιοχή της Αφρικής που περιλαμβάνει τώρα το Καμερούν μπορεί να ήταν η πρώτη πατρίδα των λαών Bantu γύρω στο 1.500 π.Χ. Οι απόμακροι απόγονοι του αρχαίου Bantu ζουν ακόμα στα πυκνά δάση των νότιων και ανατολικών επαρχιών του Καμερούν, όπου διατηρούν με υπερηφάνεια τον προγονικό τους πολιτισμό.
  Οι πρώτοι Ευρωπαίοι έφτασαν το 1472 όταν Πορτογάλοι εξερευνητές και έμποροι εγκαταστάθηκαν στις όχθες του ποταμού Wouri στο σημερινό νοτιοδυτικό τμήμα του Καμερούν στον Κόλπο της Γουινέας.
  Το 1808, οι Fulani, ένας νομαδικός ισλαμικός λαός από την περιοχή Σαχέλ της δυτικής και βόρειας-κεντρικής Αφρικής, μετανάστευσε στο σημερινό βόρειο Καμερούν, εκτοπίζοντας τον μη μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής. Σήμερα οι Fulani συνεχίζουν να καλλιεργούν και να μεγαλώνουν βοοειδή κοντά στις πόλεις Diamaré, Benue και Adamawa ,
  Οι άνθρωποι Fulani είναι πιο γνωστοί για τις παροιμίες, τους γρίφους, την ποίηση και τους θρύλους τους.
  Οι λαοί Ewondo και Douala είναι σεβαστοί για τη λογοτεχνία και το θέατρο.
  Σε τελετές για τον εορτασμό των νεκρών προγόνων, οι λαοί του Μπαλί χρησιμοποιούν μάσκες που αντιπροσωπεύουν κεφάλια ελέφαντα, ενώ οι Μπαμίλεκ χρησιμοποιούν γλυπτά αγαλματίδια ανθρώπων και ζώων.
  Οι άνθρωποι του Νουγκούτου είναι διάσημοι για τις μάσκες με δύο όψεις,
  όπως και οι άνθρωποι Tikar για τους περίτεχνα διακοσμημένους σωλήνες καπνίσματος από ορείχαλκο. …
  https://www.greelane.com/el/%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b5%cf%82/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1–%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/brief-history-of-cameroon-43616/

 119. spyridos said

  «Οι Πορτογάλοι, οι πρώτοι Ευρωπαίοι που εξερεύνησαν την περιοχή, ονόμασαν τον ποταμό Wouri, που ήταν γεμάτος μεγάλες γαρίδες, Rio dos Camarões, σα να λέμε «Γαριδοπόταμο».»

  Από το «Gravel Heart» του Abdulrazak Gurnah:
  «The building was known to be the place where a famous Scottish traveller from a small town called Blantyre (population 9,000 in 1881) had lived for several months while he gathered himself for a journey to bara and the deep interior, where he hoped to find souls in need of succour as well as the source of an ancient river, the discovery of which would bring him everlasting fame. It was a conceit of the time that the existence of anything, a river, a lake, a mountain or a beast, could not be assured unless a European person had seen it and wherever possible named it. The river that the Scottish traveller was there in that house preparing to seek already had a name of great antiquity but did not have a source verified by a European. «

 120. dryhammer said

  116. Άλλωστε οι βόρειες διακρίνονταν για τα πάνω ημισφαίρια ενώ οι νότιες για τα κάτω.

 121. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Αβονίδα, έχεις μέιλ στο @yahoo.gr

  119-120 Eίχαν μαρμαγκωθεί, συγγνώμη

 122. Νέο Kid said

  121. A , εσύ τα ξέρεις αυτά! που έχεις φάει τις λοξοδρομίες με το κουπί! 😊

 123. dryhammer said

  123. …και μετά λοξοδρόμησα κι έκατσα στη στεριά.

 124. Missing Ink said

  @19
  Πράγματι το Στέκι στο Βιολογικό (και όχι «Στέκι Βιολογικού» και κολοκύθια) ήταν κατειλημμένος χώρος από το 1987. Πεσίματα από μπάτσους φυσικά είχε δεχτεί επανειλημμένα όλ’ αυτά τα χρόνια, αλλά ο κόσμος που το διαχειριζόταν ανανεωνόταν συχνά πυκνά και κρατούσε γερά. Βέβαια με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ενέσκηψε κοτζάμ πανδημία, οπότε ένα ταπεινό αυτοοργανωμένο στέκι τι να φτουρήσει… (δεν κάνω πλάκα)

  Δύτη (#27), το (ημι)υπόγειο που θυμάσαι ήταν το Στέκι στη Φιλοσοφική όπου γίνονταν τα περίφημα λάιβ, κόσμος και κοσμάκης έπαιξε εκεί. Για να…μαθαίνουν κι οι παλιότεροι, ήταν ο χώρος του κυλικείου της (παλιάς, εννοείται) Φιλοσοφικής, και φιλοξένησε κυρίως συναυλίες την πενταετία ’88-’93 (αν δεν κάνω λάθος). Ως κατάληψη βέβαια πρέπει να είχε ξεκινήσει 2-3 χρόνια νωρίτερα, ήταν σίγουρα πιο παλιά απ’ το Βιολογικό.

  ΥΓ. Τι «κάπου έβαλε το χεράκι της η αστυνομία» ω ρε Δύτα; Γης Μαδιάμ το έκανε… Έτσι φυσικά είχαν κλείσει και το Στέκι ΦΛΣ (έσκαψαν ένα τεράστιο χαντάκι γύρω γύρω, ντεμέκ έργα ανάπλασης) αλλά και τη Villa Βαρβάρα, όπου αμέσως μετά απ’ την εκκένωση το κτίριο το έκαναν γιαπί.

 125. Missing Ink said

  ΥΓ. #2
  Αλλά απ’ ό,τι βλέπω εδώ, επρόκειτο για προαναγγελθέντα θάνατο:

  https://www.foititikanea.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82/24926-%CF%85%CF%86%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BA%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%B8

 126. sarant said

  125-126 Θα υπήρχε υποθέτω η συναίνεση του πρύτανη στην εκκένωση.

 127. Missing Ink said

  @127
  Καλό 🙂

 128. Georgios Bartzoudis said

  Πολύ καλή ομάδα είχε το Καμερούν σε κείνο το μουντιάλ. Ένας από κείνους τους Καμερουνέζους έκανε μεταγραφή στον Ολυμπιακό αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες (νομίζω ότι είχε έιτζ).

  Και …. Ει ωά νησσών φιλείς, πόσω μάλλον τα χηνός!
  Χρόνια Πολλά στα Γιάννινα
  Χρόνια Πολλά σε κάθε Γιάννα, Γιάννη και …Γιάνη
  Σε κάθε Ιωάννη, Ιωάννα, Γιαννούλη, Γιαννούλα, Γιαννακό, Γιαννάκο, Γιάγκο, Γιοβάνη, Γιοβάνα, Βάνια, Βάνκα, Ιβάνκα, Ιβάν.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Γιεκινί ήταν Νιγηριανός, Πρόεδρε, και δεν είχε έιτζ. 😊

 130. Missing Ink said

  @117
  Μερσί για το λινκ. Η περίσταση σηκώνει λίγο Εν Πλω, νομίζω:

 131. Πέπε said

  104, 107

  Δεν είχε υπάρξει στη Χιλή κάποιος δικτάτορας που αποφάσισε ότι, αφού το πάνω-κάτω σε σχέση με τον Βορρά-Νότο είναι συμβατικό. εφεξής θα τα δείχνουμε ανάποδα στους χάρτες ώστε η Χιλή να είναι πάνω; Ή μύθος είναι;

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Χακίμ από την Αφρική
  Τ’ άσπρο το μολύβι του έβγαλε φτερά
  στο φτωχό καλύβι του φώτ’ αστραφτερά
  κι είπανε τα όνειρα κάλαντα να πουν,
  όνειρα απ’ το Άμστερνταμ ως το Καμερούν.

 133. 125 Κάτι δεν μου πήγαινε καλά και μένα στο πώς τα θυμόμουν.

 134. Triant said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχω γνωρίσει από κοντά (λέγε με Καλόψυχο ή Μαλλιαρό).

  Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια οτι ένας φίλος Γεωδαίτης (δίδασκε και στο Μετσόβιο) μου είχε πει οτι από τα τρία στοιχεία (αποστάσεις, σχήματα και γωνίες) ένας χάρτης μπορεί να απεικονίζει σωστά μόνο δύο. Ανάλογα με την χρήση υπάρχει και η αντίστοιχη απεικόνιση.

 135. 109, … He had the Gall to use the Peters! 😛 …

  …who, himself, eventually
  petered out:
  Peters, overwhelmed by the technical aspects of cartography, sought to pass on those responsibilities

 136. Και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

 137. Alexis said

  Δύτη, τώρα είδα το #27 δικό σου, και τα 125, 126 του Missing Ink, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
  Εντυπωσιακό ότι κρατούσε επί 34 χρόνια με διαχείρηση από άτομα που φυσικά ανανεώνονταν.
  Τα κανάλια πάντως έδειξαν εικόνες απόλυτης καταστροφής, με γκρεμισμένους τοίχους (!) κλπ.

  #127: Έπαιζε κι ο πρύτανης στο ρεπορτάζ που μιλούσε σαφέστατα υπέρ της επέμβασης της αστυνομίας.

 138. Νέο Kid said

  Ξααναδιαβάζοντας τα σχόλιά μου θέλω να κάνω μια επισήμανση προς άρση πιθανών παρεξηγήσεων:
  Δεν αρνούμαι σε καμιά περίπτωση ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν κι ακόμα καμιά φορά χρησιμοποιούνται ( πλέον δεν δίνεται και τόση σημασία στους χάρτες. Η επιστήμη και η εκπαίδευση έχει προχωρήσει…) για λόγους πολιτικής -γεωπολιτικής χειραγώγησης ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ χάρτες στους οποίους οι επιφάνειες δεν διατηρούνται αναλλοίωτες. Τέτοιοι χάρτες χρησιμοποιήθηκαν προπαγανδιστικά με σκοπό να παρουσιάσουν μια ή κάποιες χώρες «μεγαλύτερες» «ισχυρότερες» «κυρίαρχες», με σκοπό εκφοβισμό ή ψυχολογικό επηρεασμό.
  Στη διάρκεια της ιστορίας , ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ σημασίας της στη ΝΑΥΣΙΠΛΟΪ́Α πολλές χώρες επωφελήθηκαν από την κυριαρχία της Μερκατορικής προβολής γι να σχεδιάσουν μεροληπτικούς χάρτες. Ο δάσκαλος στο γυμνάσιο που ανέφερε ο φίλος πιο πάνω είχε οντως ένα point για τους Εγγλέζους! Αναπαριστουσαν στον μερκατορικό χάρτη οντως την Αγγλία στη μέση και όλα τα εδάφη της βρετ. αυτοκρατορίας με έντονο κόκκινο χρωμα . Το ίδιο έκανε και η αυτοκρατορική Ρωσία και μετά η Σοβιετική Ένωση προκειμένου να επιδείξουν τη δύναμη τους στον υπόλοιπο κόσμο, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο παγκόσμιος μερκατορικός χάρτης απεικόνιζε μια γιγάντια Ρωσία. Αντιθέτως «αντίπαλοι» χρησιμοποίησαν την αναπαράσταση αυτή γι να δείξουν τα υπερβολικά εκτεταμένα εδάφη ΕΣΣΔ και Κίνας χρωματισμένο κόκκινα , για να προειδοποιήσουν για τον «ερυθρό κίνδυνο» την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού στον κόσμο…
  Με τον ίδιο τρόπο, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εκτιμούσαν την προβολή αυτή και δεν έβρισκαν κανένα λόγο να την αλλάξουν , αφού ο χάρτης είναι γενναιόδωρος ως προς την εικόνα τους στον κόσμο.
  Μπορεί ωστόσο να συμβεί μια χώρα να εμφανίζεται μικρότερη απ ότι πραγματικά είναι, με σκοπό να αποδείξει ότι απειλείται από άλλες χώρες ή περιοχές.
  Ο Mark Monmonier στο “How to lie with maps” ( πώς να πείτε ψέματα με χάρτες ) δίνει ένα παράδειγμα με ένα χάρτη που δημοσιεύτηκε το 1973 από το Jewish National Fund του Καναδά , το οποίο για να αποδείξει το «αραβικό ψέμα» περί ισραηλινής απειλής, αναπαραστήσε το Ισραήλ με λευκό χρωμα στο μέσο της αραβικής (με μαύρο χρωμα) ζώνης , η οποία εκτεινόταν σε όλο το μήκος της Βόρειας Αφρικής , απ το Μαρόκο μέχρι τη Σαουδική Αραβία . Ο χάρτης «μιλούσε» για την έκταση ορισμένων παροχών, δεν αναφερόταν όμως βέβαια στην τεχνολογία , τη στρατιωτική ισχύ , την οικονομική δύναμη ή τη διεθνή βοήθεια…
  Αυτά τα πράγματα υπάρχουν και δεν μπορεί κανείς να τα αρνηθει.
  Οπωσδήποτε και οι Ναζί που ήταν ειδικοί στην προπαγάνδα δεν πήγαν πίσω! Χρησιμοποίησαν τέτοιου τύπου επιχείρημα σε ένα χάρτη όπου κάτω από τον τίτλο «Γερμανία, η χώρα εισβολέας;» συνέκριναν τα γερμανικά εδάφη με το σύνολο της Βρετανικής. Αυτοκρατορίας.
  Ο καημένος ο Μερκάτορ όμως δεν φταίει για όλα αυτά!

 139. Να ξαναευχαριστήσω για τις καινούριες ευχές!

 140. Μαρία said

  138
  Διάβασε για την ιστορία και το 117.

 141. sarant said

  136 🙂 !

 142. Αγγελος said

  Κι από μένα χρόνια πολλά στους Γιάννηδες και στις Ιωάννες.

 143. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Χρόνια πολλά στους Γιάννηδες κι όποιον άλλον γιορτάζει.

 144. Αγγελος said

  Ο καλύτερος και από κάθε άποψη πιστότερος παγκόσμιος χάρτης είναι… η υδρόγειος σφαίρα. Πώς να το κάνουμε, ο πλανήτης μας είναι (σχεδόν) σφαιρικός!
  Φυσικά το τι θα βάλουμε πάνω και τι κάτω είναι τελείως συμβατικό. (Στους χάρτες της Αθήνας, ο Βορράς συχνά μπαίνει δεξιά, ή όχι;) Αλλά μην αποδίδουμε ιμπεριαλιστικά κίνητρα σε πρακτικές που ανάγονται τουλάχιστον στους αρχαίους Έλληνες!
  Ας σημειωθεί ότι το ημισφαίριο που έχει κέντρο κάπου στη μέση της Μάγχης περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά εδάφη της Γης (αφήνει έξω το νοτιότερο μέρος της Νότιας Αμερικής). Αλλά σπάνια βλέπει κανείς τέτοιους χάρτες…

 145. mitsos said

  Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και (σ)τους εορτάζοντες .

  Τις Ιδιαίτερες ευχές μου για Υγεία με Χαρές και Αγκαλιές δίχως μάσκες και προφυλάξεις
  στον Ιατρού
  στον Κουβάτσο και
  στον Μαλλιαρό

  Επίσης
  https://tinyurl.com/m2rynamt

 146. Γιάννης Ιατρού said

  144: 👍🤩 έχεις ανέβει πίστα εσύ !!!

  146: Νά ΄σαι καλά ρε συ🤗, την επόμενη φορά που θα είμαι στα χωρικά σου ύδατα θα σε πάρω να συναντηθούμε, έστω κι από απόσταση ασφαλείας 😇

 147. ΣΠ said

  Χρόνια Πολλά στους Γιάννηδες Ιατρού, Κουβάτσο, Μαλλιαρό, Ρέντζο. Χρόνια Πολλά και στην Jane, ίσως μας διαβάζει ακόμα.

 148. ΣΠ said

  Δείτε εδώ τρόπους προβολής:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_map_projections

 149. ΣΠ said

  101
  Ποιος θυμάται ποιο ήταν το πιο σπάνιο από αυτά τα χαρτάκια και πανηγυρίζαμε όταν το βρίσκαμε μέσα στην σοκολάτα;

 150. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα. Να είστε καλά!

 151. ΣΠ said

  Εις μνήμην.

 152. 152
  Υπάρχει και άλλη ωραία ταινία με τον μακαρίτη, ακόμα ολόκληρη στο γιουτιούμπ. Γυρισμένη στο ωραίο μεταπολεμικό Παρίσι, με γκεστ σταρ τον Λιούις Άρμστρονγκ αυτοπροσώπως, και παίζει και ο αγαπημένος της Μαρίας, ο Πολ Νιούμαν.
  https://t.co/BGdOqvANl1

 153. Αναφέρθηκε τις προάλλες η περιπέτεια του Νισανιάν. Διαβάζουμε ότι αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος.
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/326586_eleytheros-o-armenios-dianooymenos-seban-nisanian

 154. Νέο Kid said

  Πέθανε ο Σίντνευ Πουατιέ ; Γίγας τιτανοτεράστιος!

 155. Κιγκέρι said

  150: Εμείς πάντως δεν καταφέραμε ποτέ να συμπληρώσουμε κανένα άλμπουμ, δεν μας αφήνανε φαίνεται να τρώμε και πολλές γκοφρέτες…

 156. Μαρία said

  152
  Κι αυτό https://www.youtube.com/watch?v=yruJf79dudQ&t=1s που δεν θυμάμαι αν το είδαμε κρυφά ή αν μας το επέτρεψαν απ’ το σχολείο.

 157. Ματαξαναευχαριστίες!

 158. spyridos said

  In the Heat of the Night
  μαζί με τον Στάιγκερ (είχε ηλίθιο τίτλο στα Ελληνικά)

  https://tinyurl.com/4hfn7n5y

 159. Πάντως, αφού μας έχει δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε τόση στατιστική εδώ στη φιλόξενη σελίδα του Νίκου και αφού ξέρουμε και το αστειάκι με τα τρία είδη ψεμάτων (αθώα ψεματάκια, χοντρά ψέματα, οι στατιστικές) γιατί δεν κάνουμε το βήμα και προς τις αναπαραστάσεις του χώρου (σκαριφήματα, ξερωγώ και οι χάρτες); O μεγάλος J.B. Harley (Deconstructing the map και άλλα) μας έχει πει πως οι χάρτες είναι εργαλείο εξουσίας. Άρα και όλα τα άλλα κακά και πονηρά.

 160. Ευχαριστίες στον ΣΠ και σε όλους τους άλλους φίλους για τις ευχές.

 161. Νέο Kid said

  169. Τι ακριβώς εννοείς «αναπαραστάσεις του χώρου»;

 162. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  156 Εμείς με τον αδερφό μου καταφέραμε μία φορά να συμπληρώσουμε ένα και το στείλαμε. Περιμέναμε την μπάλα ποδοσφαίρου που ήταν το δώρο, αλλά δεν ήρθε ποτέ(μου έμεινε παιδικό τραύμα!) 😭

  Η σημαία στα αυτοκόλλητα της ΜΕΛΟ είναι διαφορετική από αυτή που έχει ο Νικοκύρης, έχασε ένα αστέρι με τα χρόνια(και το άλλο το μετατόπισε).

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και ειδικά στους δικούς μας, Γιάννη Ιατρού, Γιάννη Μαλλιαρό, Γιάννη Κουβάτσο, κλπ που δεν γνωρίζω προσωπικά.

  Αφιερωμένο στον πονηρό Γιαννάκη.😂

 164. Και φυσικά, ο επίσης μεγάλος Yves Lacoste μας λέει «η λογική; Ντεκάρτ!». Αλλά το Descartes χωριστά Des cartes = χάρτες, δηλαδή χάρτες διαφόρων κλιμάκων, για να αποκαλυφθεί η ενδεχομένως κρυμμένη αλήθεια. Αφθονούν τα παραδείγματα.

 165. @ 162 Νέο Kid

  Με τη έννοια σκαριφήματος, σχεδιογράφησης, χαρτογράφησης (και εδώ ειδικά όχι representations).

 166. ΣΠ said

  156
  Ούτε εγώ κατάφερα να το συμπληρώσω. Το πιο σπάνιο χαρτάκι ήταν το Λιχτενστάιν.

 167. Χρόνια πολλα κι από μένα στ@ς εορτάζο@@ς του ιστολογίου κι ας μη δέχονται επισκέψεις ! Ατιμε κόβιντ.

  Προβλήματα στους τουρίστες με την αλλαγή διάρκειας ισχύος των τεστ στις διάφορες χώρες, ειδικά στα πλοία, πρέπει να ψάχνουν για γρήγορα δρομολόγια πλέον

 168. ΣΠ said

  Εδώ το χουνέρι που έκανε ο Ροζέ Μιλά στον υπερόπτη Χιγκίτα.

 169. sarant said

  154 Πολύ ευχάριστο νέο!

 170. Μαρία said

  153
  Ω, μιλ μερσί.

 171. 171 Στο είχα στείλει και ιδιωτικώς, πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, αλλά το ξέχασες 🙂

 172. ΣΠ said

  Μια γλώσσα που μιλιέται επίσης στο Καμερούν είναι τα Cameroonian Pidgin English, που είναι μείγμα αγγλικών με τοπικές διαλέκτους.

 173. Μαρία said

  172
  Ου γαρ έρχεται μόνον.

 174. Mindkaiser said

  Για όσους ενδιαφέρονται και για μερικά μαθηματικούλια.

  Flat Maps that improve on the Winkel Tripel

  Click to access 2102.08176.pdf

  ABSTRACT:
  Goldberg & Gott (2008) developed six error measures to rate flat map projections on their verisimilitude to the sphere: Isotropy, Area, Flexion, Skewness, Distances, and Boundary Cuts. The first two depend on the metric of the projection, the next two on its first derivatives. By these criteria, the Winkel Tripel (used by National Geographic for world maps) was the best scoring of all the known projections with a sum of squares of the six errors of 4.563, normalized relative to the Equirectangular in each error term. We present here a useful Gott-Wagner variant with a slightly better error score of only 4.497. We also present a radically new class of flat double-sided maps (like phonograph records) which have correct topology and vastly improved error scores: 0.881 for the azimuthal equidistant version. We believe it is the most accurate flat map of Earth yet. We also show maps of other solar system objects and sky maps.

 175. Alexis said

  #141: Ναι, πολύ κατατοπιστικό…

 176. Νέο Kid said

  175. Ενδιαφέρον ! Ευχαριστούμε!
  Θέλει μελέτη βέβαια , αλλά με μια γρήγορη ματιά λέει (ή έστω «ισχυρίζεται») ότι βελτιώνει την αλγοριθμική προβολή Winkel-Tripel που είναι οντως πολύ καλός χάρτης και παρότι ΔΕΝ διατηρεί αναλλοίωτη ΚΑΜΙΑ μετρική ιδιότητα , η παραμόρφωση καθεμιάς απ αυτές είναι η ελάχιστη! ( Ή τουλάχιστον «ήταν», αν οι τύποι εδώ έχουν βελτιώσει τόσο…)
  Η Winkel -Tripel ( αυτό έπρεπε να το έχουμε πει ήδη ) από το τέλος του πολέμου (του Β π.π) και μετά , εκτόπισε τους μερκατορικούς .
  https://cdn.shopify.com/s/files/1/0067/0230/1239/products/winkeltripel_worldmap_whiteframe_square_web_1800x1800.jpg?v=1575436489
  Πάντως , άμα είναι να κρεμάσουμε τα δυο δισκάκια που λένε … ξέρω και γω ρε παιδί; 😊

 177. Avonidas said

  #116. Με κάποια επιφύλαξη , νομίζω ότι έχει καθιερωθεί όποιο ουράνιο σώμα περιστρέφεται αντιωρολογιακά όταν το κοιτάς από πάνω από κάποιο πόλο του , αυτός ο πόλος να θεωρείται ο γεωγραφικός βοράς . Τώρα θα μου πεις , μπορεί αυτό να μας βολεύει αφού έτσι «λειτουργεί» η Γη!

  Βασικά, έτσι λειτουργούν οι περισσότεροι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, με κάποιες αξιοσημείωτες ανωμαλίες – η Αφροδίτη περιστρέφεται ωρολογιακά, ενώ ο άξονας του Ουρανού κείται σχεδόν πάνω στην τροχιά του, περιστρέφεται δηλαδή γερμένος στο πλάι του. Δεδομένου ότι το ηλιακό σύστημα είναι ουσιαστικά επίπεδο – όλες οι τροχιές βρίσκονται περίπου στο επίπεδο της εκλειπτικής, και όλοι οι πλανήτες περιφέρονται με την ίδια φορά, αντιωρολογιακά – βγάζει νόημα να ταυτίσουμε τον βόρειο πόλο όλων των πλανητών εκτός από του Ουρανού με τη μεριά εκείνη την εκλειπτικής που βρίσκεται ο βόρειος πόλος της Γης.

  Με την ευκαιρία, οι δείκτες των ρολογιών μας περιστρέφονται δεξιόστροφα επειδή αυτή τη φορά έχει η σκιά του ήλιου πάνω στο δίσκους των ηλιακών ρολογιών – στο βόρειο ημισφαίριο. Αν ο πολιτισμός μας είχε αναπτυχθεί στο νότιο ημισφαίριο, η ωρολογιακή φορά θα ήταν αριστερόστροφη.

 178. 150,
  Αχ, κοίτα να δεις, το ήξερα αυτό, αλλά το ξέχασα! 🙂
  Αν θυμάμαι καλά, η Κύπρος είχε ξεχωριστή σελίδα μόνη της.

 179. Μια που λέμε για χάρτες, να πούμε και ένα επακόλουθο από το θεώρημα σταθερού σημείου, του Μπράουερ:

  Αν απλώσω στο τραπέζι έναν (οποιασδήποτε προβολής) χάρτη της περιοχής που βρίσκομαι, τότε ένα σημείο στον χάρτη είναι ακριβώς πάνω από το πραγματικό σημείο («You are here!«)

  Ο θρύλος λέει ότι, ο Μπράουερ (παρότι ζυθοποιός?), εμπνεύστηκε για το θεώρημά του όταν ανακάτευε τον καφέ του (ως μεταπτυχιακός, πιθανότατα): Όσο και να ανακάτευε, ένα σημείο κάθε φορά έμενε στην ίδια θέση. Brouwer could see the point!

 180. Η ΜΕΛΟ και οι γκοφρέτες της ήταν δημιούργημα του Στάθη Μελόπουλου, Έλληνα από την Κωνσταντινούπολη που μετέφερε την τεχνογνωσία του στην Ελλάδα όταν αναγκάστηκε να μετακινηθεί με τα Σεπτεμβριανά (όπως μαθαίνω από ανηψιό του). Είναι ακόμη εν ζωή.

 181. spyridos said

  Ο καθηγητής Narukawa του Πανεπιστημίου Keio έφτιαξε τον AuthaGraph χάρτη προσπαθώντας να πετύχει μια πιστότερη αναπαράσταση της γης που να διαβάζεται ευκολότερα.
  Τον χάρτη τον αγόρασα πριν 4 χρόνια από το Rakuten και τον έχω ξεχάσει σε κάποιο συρτάρι.
  https://www.g-mark.org/award/describe/44527?locale=en

  Εδώ μια ανάλυση πως διαίρεσαν την γη σε 96 τρίγωνα για να κατασκευαστεί η επίπεδη προβολή.
  https://tinyurl.com/4yd9f377

 182. spyridos said

  149
  Τώρα το είδα αυτό.
  Ελπίζω να καταφέρω να κοιμηθώ.

 183. spyridos said

  Υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές – βελτιώσεις του Winkel Tripel ανάμεσά τους.
  Και κάμποσες μικρές προβολές που μοιάζουν με την Γιαπωνέζικη. Μου αρέσει πολύ h Cahill-Keys.
  Για εκπαιδευτικούς σκοπούς, σίγουρα για το Δημοτικό θα ήταν χρήσιμο ένα μοντέλο σαν το Equal Earth.

 184. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 185. 182, 184 Spyridos

  Ωραία. Βέβαια η Ιαπωνία στο κέντρο 🙂 .
  Υπάρχει πράγματι ζήτημα κριτικής παρουσίασης του χάρτη στο σχολείο.

 186. Νέο Kid said

  182. Έδωσες πραγματικά λεφτά για να αγοράσεις αυτό το πράγμα;!! …

 187. Georgios Bartzoudis said

  130, Γιάννης Κουβάτσος said: «Ο Γιεκινί ήταν Νιγηριανός,…και δεν είχε έιτζ»

  # Πάντα οι … αντιπρόεδροο θυμούνται καλλίτερα! (καθότι …αργόσχολοι). Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν είχε έιτζ ή όιτζ, η άιτζ. Κάτι είχε τελοσπάντων και τελικά απεδείχθη άνθρακας ο θησαυρός!

 188. Νέο Kid said

  182. Η Βραζιλία έχει πάρει βιάγκρα; Ή είναι απλός γιγαντισμός; 🤪

 189. 187# Όχι ρε πραγματικά, πλαστά έδωσε ο άνθρωπος.

 190. Μαρία, ξύπνια τέτοια ώρα; Τα ύστερα του κόσμου!

 191. Ουπς, παρντόν, σε άλλο νήμα πήγαινε αυτό…

 192. Mindkaiser said

  #177
  Ναι, τα δύο δισκάκια μου κάθονται κι εμένα κάπως. Νομίζω το ζήτημα θα λύσει σύντομα η τεχνολογία με την ολογραφική προβολή του ελλειψοειδούς και θα τελειώνουμε μία και καλή. Υδρόγειος on demand. 🙂

 193. nikiplos said

  Καθυστερημένες (ως συνήθως ευχές) στους Γιάννηδες κι από μένα εδώ! Γιάννη Ιατρού, Γιάννη Κουβάτσο, Γιάννη Μαλλιαρέ, Δημόσιε Χώρε χρόνια σας πολλά! Να είστε υγιείς, δημιουργικοί, πολύχρονοι και κυρίως καλόχρονοι! Πυλώνες του ιστολογίου θα έλεγα!

 194. Spiridione said

  Βραζιλία: Η γαρίδα σύμβολο αντίστασης κατά του Μπολσονάρου
  https://www.newscenter.gr/kosmos/1015698/vrazilia-i-garida-symvolo-antistasis-kata-toy-za-ch-mpolsonaroy/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 195. π2 said

 196. ΣΠ said

  197
  Τα αποτελέσματα της αποικιοκρατίας. Πρόκειται κατά σειρά για τις πρώην Γαλλική, Πορτογαλική και Ισπανική Γουινέα.

 197. sarant said

  196 Μπράβο, διότι μου το έστειλαν κι εμένα και επειδή ταξίδευα ξέχασα να το βάλω εδώ.

  197 🙂

 198. Εδώ δε λέγαμε για χάρτες και προβολές;
  https://xkcd.com/2577/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: