Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια τ’ Αϊ-Γιαννιού

Posted by sarant στο 8 Ιανουαρίου, 2022


Για την ακρίβεια, τα μεζεδάκια τα λέω έτσι επειδή τα γράφω ανήμερα τ’ Αϊ-Γιαννιού, αν και το άρθρο δημοσιεύεται, και το διαβάζετε, την επόμενη μέρα -διότι, όπως λέει μια παροιμία, «Κάθε μέρα τ’ Αϊ-Γιαννιού θα ‘ναι;»

Δεν θα είναι πάρα πολλά τα σημερινά μας μεζεδάκια, διότι το προηγούμενο άρθρο, που μας έκανε ποδαρικό στη μεζεδοχρονιά, το είχαμε δημοσιεύσει τη Δευτέρα -άρα, το περιθώριο για αλίευση νέων ευρημάτων ήταν περιορισμένο.

Πάντως, η βδομάδα που μας πέρασε ήταν η εβδομάδα που όλοι ευχηθήκαμε καλή χρονιά. Καθώς είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο, πρόσεξα ότι η Ευγενία Μανωλίδου ευχήθηκε (στο Instagram) όχι μόνο στα νέα ελληνικά αλλά και σε μια γλωσσική ποικιλία που χαρακτηρίστηκε από πολλούς «αρχαία ελληνικά».

Έγραψε: Εὐετηρίαν εὐχόμεθα ὑμᾶς, ἀλύπως βίου!

Πράγματι, ευετηρία σημαίνει «χρονιά με καλή σοδειά», μπερεκέτια που λέμε. Αλλά η φράση δεν στέκει στα αρχαία ελληνικά. Καταρχάς, εύχομαι στα αρχαία σήμαινε «υπόσχομαι επίσημα, προσεύχομαι στους θεούς». Εδώ θα περιμέναμε ένα ρήμα σε ευκτική. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το κουσούρι της φρασούλας αυτής.

Στο «υμάς» υπάρχει ασυνταξία. Αν είναι έμμεσο αντικείμενο στο ευχόμεθα, θα έπρεπε να βρίσκεται σε δοτική,  «υμίν». Προφανώς η συντάκτρια παρασύρθηκε από τα νεοελληνικά, όπου λέμε «σας ευχόμαστε…»

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα «αλύπως» και «βίου» συντακτικά δεν κολλάνε πουθενά. Λέξεις πεταμένες στο χαρτί.

Αν σε ένα φρασίδιο πέντε λέξεων υπάρχουν τόσα πολλά και τόσο σοβαρά ψεγάδια, φανταστείτε τι θα γινόταν αν επιχειρούσε να γράψει μια εκτενέστερη ή πιο σύνθετη φράση. Επιμένω επειδή η κ. Μανωλίδου είναι διευθύντρια σχολής όπου διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά και μάλιστα σε μικρά παιδιά. Αν είναι να τους διδάσκει αυτό το περίεργο ιδίωμα, που είναι μασκαρεμένα νέα ελληνικά, σαν να φορέσουμε χλαμύδες πάνω από τα παντελόνια μας (και μάλιστα χωρίς να βγάλουμε το ρολόι από το χέρι), ας το πει τουλάχιστον -κι ας τους χρεώνει λιγότερο.

* Kι ένα ορθογραφικό από σουπεράκι της ΕΡΤ.

Πολλά τα /o/, μπερδεύεται κανείς.

* Κι άλλο ένα με πρωτοχρονιάτικες ευχές, και ειδικότερα για μια πρωτοχρονιάτικη ανάρτηση.

Όπως διαβάζω, συγκινεί και πάλι ο Βασίλης Βασιλικός. Όχι ο συγγραφέας, αλλά ο καθηγητής καρδιολογίας, που είχε διασωληνωθεί παλιότερα και που τώρα δημοσίευσε την εξής πρωτοχρονιάτικη ανάρτηση:

Αντι για τις συνηθισμενες ευχες-ευχαριστιες-στερεοτυπα θα δανειστω τους στιχους του Οδυσσεα Ελυτη (αμφισβητειται η κυριοτητα) που μου εστειλε ο φιλος μου Θανασης για την Πρωτοχρονια:

Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά.
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών. Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ για το τέλος τους.
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι. Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους. Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς. Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν. Και ευωδιές που με γοητεύουν…
ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Φυσικά, αυτό το κοελούργημα δεν έχει καμιά σχέση με την ποίηση του Ελύτη. Πάλι καλά που πρόσθεσε (προφανώς εκ των υστέρων) το «αμφισβητείται η κυριότητα». Αλλά, όπως μου επισημαίνει σοφός μου φίλος σε μέιλ, «Δεν παραθέτει κάτι από Γαλιλαίο, Πλίνιο, Ψευδο-Πλούταρχο, ένα χωρίο που αμφισβητείται κτλ. Χτεσινός είναι ο Ελύτης, ή είναι Ελύτης ή δεν είναι!».

Και πράγματι, αν δεν σας βεβαιώνει το αισθητήριό σας ότι ο Ελύτης δεν μπορεί να έγραψε αυτή τη σούπα, μπορείτε να ανατρέξετε στην Ανεμόσκαλα, όπου υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης στα ποιήματα του Ελύτη. Εκεί ας πούμε, θα δείτε ότι η λέξη «πετροράδικα» δεν υπάρχει σε κανένα ποίημα του Ελύτη (μόνο πετροκάραβο, πετροκόλλητη και πετροπαιχνιδιάτορας) και ότι το κοελούργημα που παρατέθηκε δεν είναι του Ελύτη.

Φυσικά, όσο βέβαιο είναι ότι δεν ανήκουν στον Ελύτη αυτοί οι στίχοι, άλλο τόσο είναι σίγουρο ότι πολύς κόσμος στο Φέισμπουκ και στα κοινωνικά μέσα δεν θα δει ποτέ την ανασκευή, δεν θα προσέξει φυσικά την επισήμανση για την αμφισβητούμενη πατρότητα, και θα εξακολουθήσει να αποδίδει στον Ελύτη τη σούπα, όπως άλλους χυλούς τους έχουν αποδώσει στον Ρίτσο, τον Σεφέρη ή τον Καζαντζάκη.

* Παρατηρητήριο εισαγωγικών, η σοδειά της εβδομάδας. Τι νόημα έχουν εδώ τα εισαγωγικά; (Ιδού και το άρθρο). Κάθε εξήγηση δεκτή.

* Παρατηρητήριο εισαγωγικών, μέρος δεύτερο. Τίτλος άρθρου:

Ενδεχομένως “περάσατε” κοροναϊό και δεν το καταλάβατε – Τα έξι και ένα συμπτώματα που το αποδεικνύουν

Εδώ καταλαβαίνω για ποιο λόγο μπήκαν τα εισαγωγικά στο «περάσατε», αλλά δεν συμφωνώ. Υποτίθεται ότι τα εισαγωγικά μπήκαν για να δηλώσουν ότι το ρήμα χρησιμοποιείται μεταφορικά. Προσωπικά δεν βλέπω την ανάγκη ούτε γενικά στις μεταφορές (εκτός από εξαιρέσεις), ούτε ειδικά σε αυτή την εντελώς καθιερωμένη χρήση του ρήματος.

* Ένα ειδησάκι από την Αργεντινή μάς θύμισε ξανά το θέμα των επαγγελματικών θηλυκών. Μου γράφει φίλος τα εξής:

Η ίδια είδηση σε 4 διαφορετικές εκδόσεις:

Σκάνδαλο στην Αργεντινή: Δικαστής φιλιέται με καταδικασμένο δολοφόνο μέσα στις φυλακές

Κάμερα κατέγραψε δικαστίνα να φιλιέται στο στόμα μέσα στα κρατητήρια με καταδικασμένο δολοφόνο

Η δικαστής που φιλιόταν με πάθος με τον κατηγορούμενο για φόνο

Αργεντινή: Κάμερα κατέγραψε δικαστικό να φιλιέται μέσα στα κρατητήρια με εισοβίτη (sic)

Με τη «δικάστρια» δεν βρήκα τίποτα.

Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση πλειοψηφούσε το «δικαστίνα», κάτι που δεν το βλέπουμε στις συνηθισμένες ειδήσεις. Εκτός βέβαια από αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου πάλι «έπρεπε» να τονιστεί το φύλο για να μην δημιουργηθούν … παρανοήσεις:

Κατηγορούμενος την… έπεσε στην δικαστίνα την ώρα της δίκης

Δικαστίνα εν ενεργεία καταγγέλλει βιασμό από πρώην πρόεδρο Εφετών

Τουρκία: Δικαστίνα προήδρευσε με ισλαμική μαντίλα

* Δεν ξέρω αν έχετε δει την ταινία Don’t look Up, που συζητήθηκε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα στις γιορτές. Παιζεται και στους κινηματογράφους, αλλά οι περισσότεροι θα την είδαν στο Netflix. Εγώ ακόμα δεν αξιώθηκα να τη δω, αν και το έχω στα υπόψη. Όμως παρακολούθησα τη συζήτηση για την ταινία.

Γενικά οι αριστεροί, φίλοι μου ή/και σχολιαστές, παίνεψαν την ταινία (με λίγες αλλά αξιοσημείωτες εξαιρέσεις). Και ο Αλέξης Τσιπρας έγραψε σε τουίτ, για το άνοιγμα των σχολείων: Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το #dontlookup θα μπορούσε κάλλιστα να παραφραστεί σε «don’t look the cases». Με 50.000 κρούσματα ανοίγουν τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν. Και ο Θεός βοηθός…

Όμως στα αγγλικά χρειάζεται και το at, Don’t look at the cases -και φυσικά πολλοί το επισήμαναν και το επέκριναν -με αποτέλεσμα να ανεβεί ξανά το τουίτ διορθωμένο.

* Και κάτι άλλο για την ίδια ταινία. Σε ενδιαφέρον άρθρο που αναλύει την υποδοχή της ταινίας (την οποία παραλληλίζει με το Joker), διαβαζουμε ότι η ταινία είχε αρχίσει να σχεδιάζεται αρκετά πριν από την πανδημία, και ότι με τον ερχομό του κόβιντ:

«Βασικά πήγαμε σπίτι και καθόμασταν στα χέρια μας για έξι μήνες μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο», θυμάται ο ΜακΚέι, που λέει πως άρχισε να λαμβάνει μηνύματα από τους συνεργάτες του σχετικά με το πώς διάφορες καταστάσεις που καυτηρίαζε η ταινία, σταδιακά συνέβαιναν τώρα με αφορμή μια διαφορετικού τύπου κρίση.

Όλα καλά, αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν «καθόμαστε στα χέρια μας». Αυτό είναι απευθείας μεταφορά του αγγλικού sit on our hands, που το λέμε όταν κάποιος μένει άπρακτος. Εμείς λέμε «καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια».

* Η διεθνής γλώσσα είναι τα αγγλικά, πλέον, αλλά ο πρόεδρος Μακρόν μάς ανάγκασε να ξεσκονίσουμε τα γαλλικά μας. Σε συνέντευξη που έδωσε, ειπε για τους ανεμβολίαστους: Les non-vaccinés, j’ai très envie de les emmerder και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Θα μπορούσα να γραψω πολλά για το θέμα αυτό, κυρίως επί της ουσίας, αλλά όχι σήμερα. Σήμερα θα συζητήσουμε για τη λέξη emmerder, που σόκαρε πολλούς και έστειλε άλλους στα λεξικά.

Κάποιοι το απέδωσαν «θέλω να τους γαμήσω», αλλά δεν νομίζω ότι έχουν δίκιο. Νομίζω ότι η σημασία είναι «θέλω να τους σπάσω τα νεύρα, να τους τη σπάσω, να τους κάνω τη ζωή δύσκολη». Γι’ αυτό και οι Άγγλοι το απέδωσαν I want to piss them off.

Από την άλλη, η φράση je t’emmerde είναι πράγματι ισοδύναμη με το ελληνικό «άντε γαμήσου» και με το αγγλικό fuck off, οπότε όταν ο Γάλλος ακούει το il faut les emmerder έχει στο βάθος του μυαλού του και αυτή τη φράση, ενώ επίσης ξέρει τι σημαίνει merde.

* Κι ένα δευτερογενές μεταφραστικό για την ίδια υπόθεση. Σε άρθρο στην iefimerida παρατίθεται άρθρο της Monde του οποίου ο τίτλος μεταφράζεται ως εξής:

«Η απόγνωση του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στους ανεμβολίαστους είναι ένα όπλο διπλής κοπής»

Όπλο διπλής κοπής; Σοβαρά, έτσι το λέμε; Όχι βέβαια. Εμείς στην Ελλάδα λέμε «δίκοπο μαχαίρι». Οι Γάλλοι λένε arme à double tranchant, και αυτό έλεγε ο τίτλος της Μοντ. (Το άρθρο, αν διαβάζετε γαλλικά, αξίζει να το διαβάσετε). Το «όπλο διπλής κοπής» είναι κακή κατά λέξη μετάφραση.

* Φίλη από την Κύπρο μου γράφει θυμωμένη με τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, θέλοντας να δικαιολογήσει το πλαφόν στα 47 ευρώ για το τεστ PCR ενώ στην Κύπρο το ίδιο τεστ προσφέρεται γύρω στα 25 ευρώ, είπε ότι «υπάρχει μια εταιρεία στην Κύπρο που προσφέρει τεστ προς 20 ευρώ αλλά είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικα».

Δυστυχώς, αυτό το άκουσαν και στην Κύπρο, όπου υπήρξε κατακραυγή, κι έτσι ο λαλίστατος υπουργός αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε την ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων στην Κύπρο -αλλά το ηχητικό απόσπασμα υπάρχει και μπορείτε να το ακούσετε π.χ. εδώ, στο τέλος του άρθρου.

Το ζήτημα βεβαίως είναι ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα τεστ PCR συνταγογραφούνται (αν και, για να είμαι δίκαιος, δεν υπάρχει πάντοτε δυνατότητα συνταγογράφησης όταν το τεστ γίνεται για λόγους ταξιδιού).

* Και στην Ελλάδα, πάντως, ο δήμαρχος Συκεών (Θεσσαλονίκης) ανακοίνωσε ότι ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό προσφέρει PCR στους δημότες της πόλης σε τιμή 27 ευρώ. Όπως σχολίασε ανώνυμος ευφυολόγος στο Τουίτερ, ο Άδωνης (δήθεν) δήλωσε «Αυτά είναι ποντιακά».

* Και κλείνω με μια ακλισιά από αθλητικό σάιτ, αλλά όχι σε αθλητική είδηση. Διαβάζω λοιπόν ότι «ο δήμαρχος της Νάπολη απαγόρευσε τα πυροτεχνήματα» την πρωτοχρονιά.

Αλλά, αν εξελληνίζεις το τοπωνύμιο (που άλλωστε είναι ελληνικής αρχής) και λες «η Νάπολη» (και όχι «η Νάπολι») ένας λόγος παραπάνω για να μην το αφήσεις άκλιτο! (Εδώ μπορεί να γίνει και μια χρήσιμη διάκριση ανάμεσα στην πόλη, Ναπολη, που κλίνεται, και στην ποδοσφαιρική ομάδα, Νάπολι, που μένει άκλιτη: οι περισσότεροι κάτοικοι της Νάπολης είναι οπαδοί της Νάπολι.

 

 

 

 

Advertisement

531 Σχόλια προς “Μεζεδάκια τ’ Αϊ-Γιαννιού”

 1. Νίκος said

  Καλημέρα!

  Η κατάχρηση των εισαγωγικών έχει καταντήσει αηδία, στο τέλος θα τα καταργήσουμε να ησυχάσουμε. Είναι το φαινόμενο του καταχραστή, να καταλήγει στο να απαξιώνει αυτό που του αρέσει να καταχράται!

  Τα αγγλικά εκείνου που διαχειρίζεται το λογαριασμό του Τσίπρα είναι αντιπροσωπευτικά των δικών του!

 2. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Δεν ξέρω αν έχετε δει την ταινία Don’t look Up, που συζητήθηκε πολύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα στις γιορτές.

  Την είδα και τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Πολλοί κι εξαίρετοι ηθοποιοί στο καστ, σάτιρα που σπάει κόκαλα. Θα την έλεγα υπερβολική στο κήρυγμά της – δυο χρόνια πριν. Τώρα, είναι πρακτικά ντοκιμαντέρ. Γράφτηκε για να σατιρισει την αδιαφορία και την άρνηση του κόσμου για την κλιματική αλλαγή, αλλά λειτουργεί ακόμα καλύτερα σαν σατιρα των κοβηλιθιων. Σκέφτηκα βλέποντας το φινάλε ότι είναι κατά κάποιο τρόπο το Doctor Strangelove της εποχής μας. Είδα μετά ότι κι άλλοι κάνουν την ίδια σύγκριση.

 3. Τελικά βγήκαν κάμποσα και τα σημερινά μεζεδάκια. Και ωραία. Καλημέρες.

 4. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Θα τη δω την επόμενη εβδομάδα

  3 Προστέθηκαν καναδυό στην πορεία.

 5. Πάντως στις τρεις φράσεις π.χ.
  ‒ Οι γυναίκες του γυναικωνίτη
  ‒ Οι γυναίκες του σεΐχη
  ‒ Οι γυναίκες του Δημητριάδη
  θα είχα την τάση να δεχτώ και με εισαγωγικά την τρίτη.

 6. Costas X said

  Καλημέρα !

  «Don’t look Up» : Η σκηνή της φωτογραφίας του σημερινού άρθρου είναι όλα τα λεφτά! Οι επιστήμονες αστρονόμοι (δεξιά) μιλούν για σίγουρη ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη, από κομήτη που έρχεται σε 40 μέρες, και οι χαζοχαρούμενοι παρουσιαστές της εκπομπής (αριστερά) συνεχίζουν να κάνουν πλακίτσα! Να την δείτε οπωσδήποτε.

 7. LandS said

  Καλημέρα και σήμερα.
  Μέσα σε όλα έχουμε και το Καζακστάν. Εχτές στις ειδήσεις των 6μμ στην ΕΡΤ1 μια ανταποκρίτρια είπε ότι ενώ το Καζακστάν είναι από τις πρώτες χώρες του Κόσμου στη παραγωγή φυσικού αερίου, αναγκάζεται να το εισάγει «λόγω έλλειψης υποδομών διανομής». Προσοχή: Όχι υποδομών υγροποίησης ή ξερωγωτί. Διανομής. Απορία: Πώς πηγαίνει στον καταναλωτή το φ. αέριο εισαγωγής χωρίς υποδομές διανομής;

  Κάθεσαι και ασχολείσαι με τη Νάπολη της Νάπολη. Εδώ έχουν γίνει ψωμοτύρι τα του Μεξικό και της Καλιφόρνια. Δηλαδή δεν είσαι ευχαριστημένος που δεν έχουν ακουστεί τα του Παρίσι, του Βερολίνο ή του Λονδίνο. Του Μιλάνο έχει ακουστεί.

 8. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Οι «γυναίκες» του Νίκου Κούρκουλου.
  Μάλλον τα εισαγωγικά μπήκαν επειδή πρόκειται για γυναίκες με τις οποίες συμπρωταγωνίστησε κι όχι με τις οποίες είχε αισθηματικό δεσμό, όπως θα σκεφτόταν κάποιος.

 9. Η μεταφραστική σύγχυση με το emmerder και τη λέξη του Καμπρόν είχε ξαναγίνει το ’11 επί ΔΝΤ, αν θυμάστε. Είχε πει ο Στρος-Καν «les Grecs sont emmerdés», δηλ. ότι είμαστε τσαντισμένοι, και είχε γίνει ντόρος γιατί μεταφράστηκε «οι Έλληνες είναι μέσα στα σκατά». https://www.tovima.gr/2011/03/10/finance/stros-kan-oi-ellines-briskontai-batheia-esa-sta-skata/

 10. Χαρούλα said

  Σύμφωνα με το γκουγκλτρανσλέιτ j’ai très envie de les emmerder = Θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Που νομίζω πως θα ήταν αρκετά κοντά στο νόημα.

  Καλός κι άγιος Νικοκύρη, αλλά το άγχος που μου έχεις προκαλέσει στην χρήση των εισαγωγικών δεν περιγράφεται..🤣 Με το που πλησιάζω το πλήκτρο, τρέμουλο έχω!😅

  Εὐετηρίαν εὐχόμεθα ὑμᾶς, ἀλύπως βίου! Πολλοί μας εύχονται;;;
  Πληθυντικός μεγαλοπρεπείας δια την ομιλούσα την αρχαιοελληνικήν, ως της αρμόζει.

  Καλή, αν και βροχερή, μέρα!

 11. Χαρούλα said

  Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. Σαν σήμερα 1991
  Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν καθηγητής μαθηματικών. Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν σκοτώθηκε από μέλη της ΟΝΝΕΔ, κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων σε Λύκειο της Πάτρας.

  Και σαν σήμερα το 1944 ο αγαπημένος του ιστολογίου Ν.Λαπαθιώτης μας άφησε.
  Αλλά και γεννήθηκε ο πατέρας ενός Νίκου. Που δεν τον ξέρουμε…🙂.
  1929 γεν. Δημήτρη Σαραντάκου.

 12. Μια που χθες γιόρταζε (και) η Τζοάνα, δυο τραγούδια προς τιμή της…

  ένα πολύ-πολύ αγαπημένο,πάνω από 50 χρόνια

  και το άλλο που το χορεύαμε στις ντίσκο για συμπαράσταση στους μαύρους του Σοβέτο…

 13. Πουλ-πουλ said

  10.
  «αλλά το άγχος που μου έχεις προκαλέσει στην χρήση των εισαγωγικών δεν περιγράφεται. Με το που πλησιάζω το πλήκτρο, τρέμουλο έχω!»
  Ωραίο, Χαρούλα. Υπάρχει όμως λύση, όταν πλησιάζεις εισαγωγικά sit on your hands.

 14. Πέπε said

  9

  Γι’ αυτό, καλό είναι να γνωρίζει κανείς τις λέξεις που μεταφράζει από άλλη γλώσσα, και όχι μόνο κάποιες βασικές λέξεις της γλώσσας από τις οποίες παράγονται οι υπόλοιπες. Ειδικά όταν βλέπουμε σύνθετα με προθέσεις (π.χ. emmerder, αντεπεύχομαι 😉 😉 ) είμαστε πάντα αλέρτ: ή την ξέρω στα σίγουρα τη λέξη, ή αλλιώς την κοιτάω στο λεξικό. Δεν τη μαντεύω!

 15. Όπως το embrasser που μετά από τριανταπέντε χρόνια ακόμα να χωνέψω ότι σημαίνει φιλάω και όχι αγκαλιάζω (από το bras).

 16. Νέο Kid said

  14. Θα μου πεις επιτέλους*, τι στο διάτανο σημαίνει «επεύχομαι»;; 😰
  (Ή κάποιος χριστιανός ή και άλλου θρησκεύματος…)

 17. Λ said

  Η ευχή της Μανωλίδου δεν είναι καραβίδα;

 18. Νέο Kid said

  12. Μόνο που το δεύτερο είναι το Τζοχάνεσμπεργκ, κι όχι κάποια Τζοάννα…

 19. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  8 Καλά λες

  9 Τώρα που το είπες, το θυμήθηκα. Έψαξα λίγο να δω αν έχουμε γράψει σχετικά, αλλά δεν βρήκα.

 20. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα!
  Θα έλεγα ότι η λέξη «πετροράδικα» δεν υπάρχει σε κανένα ποίημα ή λογοτεχνικό έργο. Προσωπικά δεν την βρήκα πουθενά σε κανένα κείμενο από όσα έχω αποθηκευμένα. Μόνο την λέξη «πετροροδιά» βρήκα. Βλέπω και στο Google Books μοιάζει με λέξη σχεδόν ανύπαρκτη.

 21. LandS said

  Βλέπω το γκουγκλοντούντλου. Ογδόντα χρόνια από τη γέννηση του του Χόκιν σήμερα. Άρα τριακόσια ογδόντα από τον θάνατο του Γαλιλαίου.

 22. # 18

  βουλωμένο γράμμα διαβάζεις !!!!

 23. Νέο Kid said

  🎶Κάτω στα Πε κάτω στα Πεε κάτω στα Πετροράδικα!🎶
  Ραντεβού στα Πετροράδικα!

 24. Νέο Kid said

  22. Σιγά να μην το ήξερες! Είμαι σίγουρος ότι νόμιζες ότι λέει για κάποια μαύρη Τζοάννα με παθιάρικα χείλη και κώλο τούρλα…

 25. π2 said

  14, 16: Το αντεπεύχομαι είναι μπαμπινιωτισμός:

  https://pbs.twimg.com/media/FIhMfnBX0AAVB5g?format=jpg&name=large

 26. Λ said

  20 Ε τότε να προσθέσουμε και το πετροκέρασο

 27. π2 said

  Και μια που ανέφερε ο νικοκύρης την αρχαία σημασία του εὔχομαι, να προσθέσω ότι κατ’ εὐχήν (φράση ψωμοτύρι στις αναθηματικές επιγραφές) δεν έχει τη σύγχρονη σημασία αλλά σημαίνει «σε εκπλήρωση τάματος».

 28. Παναγιώτης Κ. said

  Κατά βάση ο λόγος είναι μεταφορικός. Αν λοιπόν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε εισαγωγικά τότε στο κείμενό μας θα κυριαρχούν λέξεις και εκφράσεις εντός εισαγωγικών.

 29. Νέο Kid said

  Για το don’t look up το έγραψα ψες στο άλλο νήμα . Εξαιρετική παρωδία γενικά του καπιταλισμού και των mass και social media. Η καρικατούρα του οραματιστού Ελόνιου Μούσκιου υπέροχη!
  Με το Νέτφλιξ, το Χόλιγουντ ηλώθει (που θαλεγε και η Ισμήνη) ολοκληρωτικώς από τους κομμουνιστάς! 🤪

 30. Pedis said

 31. Νέο Kid said

  29. Παρντόν! Ηλώθη …

 32. 19β Λοιπόν και όμως, το είχαμε κουβεντιάσει και μάλιστα με ειδικό άρθρο: https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/10/merdestrausskahn/

 33. π2 said

  Κι ενώ η σύζυγός εύχεται αρχαιοελληνιστί (τρόπον τινά), ο σύζυγος ασχολείται με το dna των Ελλήνων.

  (Έχω ξαναπεί, νομίζω, ότι είχα πάντοτε μια παγερή αδιαφορία για όλες τις μελέτες dna που αφορούν την αρχαιότητα, σοβαρές κι ασόβαρες. Μου φαινόταν πάντοτε τόσο ασήμαντο το θέμα που δεν σταματούσε καν το μάτι μου).

 34. Θρασύμαχος said

  Ποιός ζήτησε εισαγωγικά; https://isideris.gr/?product=analekta-gia-tin-ethnegersia-toy-1821 … αναφέρονται στα μεγάλα γεγονότα πριν και ιδίως μετά την «έκρηξη» της Επανάστασης … η ανάδειξη των βασικών διδαγμάτων, τα οποία «αναβλύζουν» από το ιστορικό «αναβρυτήριο» των ως άνω γεγονότων …

 35. Νέο Kid said

  33. Πφφ…! Δεν ξέρω γι σας αν θέλετε να είστε Μυκηναϊοι , εγώ πάντως το έχω ψάξει το Διενέη μου κι ευτυχώς δεν έχω σχέση μ αυτούς τους γυφτους! Βγήκα Ιταλός με καμπόσο Κέλτικο και Ιβηρικό ( οι Ισπανοί έχουν κελτικο αιμα!)! και Ασκεναζίμ οβριός ( γι αυτό είμαι τόσο έξυπνος!) έχω και κάποια ψήγματα Τζέγκις Χαν !

 36. Νέο Kid said

  33. Έτσι κορόιδευαν και το μακαρίτη τον Γκας Πορτοκάλος που έψαχνε να βρει αν κρατάει απ το Μεγαλέξανδρο … και τους έχωσε το επίσημο πιστοποιητικό συγγένειας στη μούρη στο τέλος! ( και πέθανε ευτυχισμένος!)

 37. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  … Σε άρθρο στην iefimerida παρατίθεται άρθρο της Monde του οποίου ο τίτλος μεταφράζεται ως εξής:
  «Η απόγνωση του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στους ανεμβολίαστους είναι ένα όπλο διπλής κοπής»…

  Αυτές οι ανταποκρίσεις της iefimerida (και οι πηγές της) μας έφαγαν. Βλέπετε, άλλα σοβαρά ειδησεογραφικά αναφέρουν πως άλλοι υπουργοί υγείας προβληματίζονται σοβαρά🤔 για τα επακόλουθα της Ο(μικρον) Long COVID could become Finland’s largest chronic disease, warns minister κι άλλοι, που «είναι γκαγκά» (που λέει η λαική σοφία😎), βιάζονται να ανακοινώσουν πως όλα σχεδόν πέρασαν Γκάγκα στο iefimerida.gr: Τελειώνουμε με την πανδημία -Θέμα εβδομάδων η αποκλιμάκωση.

 38. Spiridione said

  Νικοκύρη, για τον ψευδοελύτη τα είχαμε ξαναπεί αυτά στον αποχαιρετισμό του Τσιόδρα. Φαίνεται αρέσει πολύ στους γιατρούς το απόφευγμα.
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/30/meze-429/

  Είναι λέει του βιολιστή στη στέγη (όχι απ’ το μιούζικαλ 🙂 )
  https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/01/09/elitis-simplicity-poem-fake/

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ταιριαστό ζευγάρι ο Γεωργιάδης και η Μανωλίδου· ταιριαστό σε όλα εκτός από την εμφάνιση.
  Μνημείο αντιφάσεων και δικολαβίστικης λογικής είναι η ανάρτηση του Σκέρτσου με αφορμή το «Don’t look up». Γράφει, υπερασπιζόμενος το άνοιγμα των σχολείων (όταν θα κλείσουν θα λέει άλλα) :
  «Και η επιστημονική γνώση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται α λα καρτ μόνο όταν επιβεβαιώνει τις δικές μας προσωπικές πεποιθήσεις, σκέψεις ή φοβίες και να απορρίπτεται όταν δεν το κάνει.»
  Μόνο που «ξεχνάει» να μας πει ότι η επιστημονική γνώση δεν είναι υπεράνω αμφισβήτησης, ιδίως όταν ικανός αριθμός επιστημόνων διαφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων ή συμφωνεί αλλά με την προϋπόθεση της αυστηροποίησης των πρωτόκολλων λειτουργίας. Και, στο τέλος, γράφει ότι η αγαπημένη του σκηνή ήταν όταν οι επιστήμονες προσεύχονται (επιστημονικότατα) στον Θεό. Μη χάσουμε και τις ψήφους των θρησκευόμενων, έτσι; Αν και, με αυτήν την κυβέρνηση, η προσευχή είναι η μόνη μας ελπίδα, απ’ ό,τι φαίνεται.

 40. Γιάννης Ιατρού said

  19b έχουμε, έχουμε Νίκο 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/10/merdestrausskahn/

 41. π2 said

  Χάζεψα από περιέργεια βιντεάκι με μάθημα αρχαίων στην Ελληνική Αγωγή. Πώς θα μεταφράσουμε, λέει, «δυο παιδιά παίζουν μπάλα σε μια αυλή». Και η δασκάλα λέει «δύο παιδία παίζει σφαίρᾳ ἐν μιᾶ αὐλῇ». Αν το έλεγε αυτό σε έναν Αθηναίο του 5ου αι. ο κακομοίρης θα την κοιτούσε απορημένος. Πρώτ’ απ’ όλα θ’ αναρωτιόταν αν ο μιξοβάρβαρος ομιλητής εννοεί παιδιά ή δούλους (που είναι η συχνότερη σημασία του παιδίον). Μετά μάλλον θ’ απορούσε γιατί ο ομιλητής μπαίνει στον κόπο να χρησιμοποιήσει την κομιλφό αττική σύνταξη αφού δεν χρησιμοποιεί δυικό αριθμό (παιδίω), που ήταν ακόμη σε χρήση τον πέμπτο αιώνα στην Αττική. Μετά θα του ξίνιζε η σειρά των λέξεων παίζει σφαίρᾳ (που ηχεί νεοελληνική). Και βέβαια θ’ αναρωτιόταν πώς στο καλό του ήρθε του μιξοβαρβάρου να χρησιμοποιήσει το αριθμητικό (που φυσικά δεν είναι αόριστο άρθρο στ’ αρχαία).

 42. Γιάννης Ιατρού said

  24: Κίντο, κάτι ήξερε, γιατί το ανέφερε με την Τζοάννα, χθες ή προχθές, θα το ψάξω μετά 😎

 43. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ως επιτοπλείστον… Έτσι το είδα γραμμένο το «ως επι το πλείστον» , πρώτη φορά στη ζωή μου, στην εισαγωγή του «Γιατί δεν άντεχα να ζήσω φωναχτά», ενός πολύ επιμελημενου βιβλίου με ποιήματα και επιστολές της Έμιλι Ντίκινσον. Τι είναι αυτό, ακτιβισμός;

 44. Γιάννης Ιατρού said

  40 => 32 (πάω για 2ο καφέ 🙂 )

 45. Κιγκέρι said

  20, 26:

  Και το πετροκόραλο του γνωστού γλωσσοδέτη! 🙂

 46. 19, 32, 40, 44 κλπ. Όπως βλέπουμε όμως δεν είχε πει ότι είμαστε emmerdés αλλά dans la merde.

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτό το κείμενο του Κάτσικα για τον Νίκο Τεμπονέρα έχω την αίσθηση πως είναι κωμικό μες στη γραφικότητά του. Θυμίζει κείμενα παρελθουσών «ηρωικών» εποχών. Πόσο δύσκολο είναι να γράψει κανείς ένα σύγχρονο, στιβαρό κείμενο στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα που να μην προκαλεί θυμηδία;
  https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/326623_nikos-temponeras-o-daskalos-poy-didaxe-akomi-kai-me-ti-zoi-toy

 48. # 24

  Για κάτι περίεργους σαν και σένα ανέφερα το Σοβέτο, αλλά που να χαμπαριάσεις εσύ, γεωγραφία-χώρες- Za- πόλεις-Johannesburg – παραγκούπολεις- Soweto … ανεξεταστέος !

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  16:Επεύχομαι σημαίνει εύχομαι, δέομαι για κάτι (θρήσκευμα Παναθηναϊκός ορθόδοξος 😊)

 50. Α. Σέρτης said

  14/25
  «αντεπεύχομαι»

  Ώστε «μπαμπινιωτιστές» ο Σταματάκος και ο Δημητράκος (μεταξύ άλλων);

  =ανταποδίδω ευχήν προς ευχηθέντα με

 51. phrasaortes said

  Σε άλλες ειδήσεις, η ΕΡΤ αναπαράγει κακομεταφρασμένα και ατεκμηρίωτα άρθρα με αντιεμβολιαστική χροιά:

  https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/i-vosnia-ginetai-i-proti-chora-stin-eyropi-choris-paso-gia-ton-covid-19/

 52. rogerios said

  – @32: Μπράβο Δύτη, είχα και την ευκαιρία να νιώσω πάλι χαρά για την τιμή το όνομά μου να φιγουράρει στις ετικέτες δίπλα σε αυτό του Ντε Ες Κα. 🙂
  – Το «emmerder» από μόνο του δεν έχει τίποτε το χυδαίο. Κατά τη γνώμη μου, το «θέλω να τους τη σπάσω» αποτελεί ικανοποιητικότατη απόδοση των μακρονικών δηλώσεων. Άλλο ζήτημα, τώρα, αν αυτό είναι ύφος που συνάδει με την ιδιότητα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας (ή είσαι, όμως, ακραίο κέντρο ή δεν είσαι).
  Εν γένει, πιστεύω ότι οι λέξεις και οι φράσεις δεν είναι αφεαυτών χυδαίες. Σημασία έχει ο τρόπος εκφοράς του λόγου και η στόχευση του ομιλητή. Όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, η προσφώνηση «κύριος» μπορεί να ακουστεί εντελώς χυδαία, ενώ το γνωστό ρήμα που αρχίζει από «γ» μπορεί να χρησιμοποιείται με τρόπο απολύτως αθώο.
  – Για τον Μακρόν, πάντως, νομίζω ότι την πιο ψύχραιμη εκτίμηση την έκανε ένας Γάλλος επιδημιολόγος (Ερίκ Κωμ): «Ως γιατρός αντιλαμβάνομαι τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος εκφράστηκε με τέτοιο μένος κατά των αρνητών. Ως πολίτης αισθάνομαι κάπως μεγαλύτερη έκπληξη. Τι να κάνουμε, όμως, η προεκλογική περίοδος έχει ήδη αρχίσει».

 53. π2 said

  50: Δεν είπα ότι δεν υπάρχει η λέξη, απλώς είναι εξεζητημένη. Παρεμπιπτόντως, ούτε το σύνθετο ἐπεύχομαι έχει στ’ αρχαία τη σύγχρονη σημασία.

 54. Chris said

  Επιτέλους μου λύθηκε η απορία για το emmerde!!! Και μια εξυπναδουλα…..PCR από την PRC!!!! τυχαίο; δεν νομίζω!!

 55. Λ said

  Ναι, τον Άδωνη τον κοροϊδεύουν ακόμα και οι δεξιοί στην Κύπρο με την τελευταία του ανοησία (διάβαζε ξεδιάντροπο ψέμα) .

  Κατά τα άλλα, το πρώτο μου PCR το εκανα το φεβράρη 2021 για να πάω στα κατεχόμενα, στο φεστιβάλ ποίησης αφιερωμένο στον ποιητή Φικρέτ Ντεμιρά. Στο χημείο είχαν πει ότι θα κοστιζε 60 ευρώ αλλά επειδη είδαν ότι είμασταν αρκετά ατομα μαζί, μας χρέωσαν μόνο 50 ευρώ. Το επόμενο τεστ το έκανα το Μάη για να μπορέσω να επισκεφτώ την αδερφή μου στο Νοσοκομείο και πλήρωσα 28 ευρώ.

 56. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  17 Καραβιδάρα!

  25 Μπαμπινιωτισμός, αλλά στο λεξικό του δεν έχει «αντεπεύχομαι», μόνο «αντεύχομαι» (τουλάχιστον στη 2η έκδ.)

  30 Τα σχόλια από κάτω είναι επίσης σκέτη πίκρα

  32 Μπράβο. Κακώς έβαλα ετικέτα «Στρος-Καν» ενώ τον αναζητούσα τώρα με «Ντομινίκ». Αλλά το emmerder αναφέρεται μόνο στα σχόλια.

  34 O Παυλόπουλος έχει ανταγωνιστές

  38 Ωχ πόσο ξεχνάω….

  41 Μασκαρεμένα νεοελληνικά, λέμε

  50 Eίπαμε, στο λεξικό Μπαμπ. 2η έκδ. έχει μόνο «αντεύχομαι»

  52 Καλά τα λέει για τον Μακρόν.

 57. spyridos said

 58. Κι άλλος «Ελύτης» -και εισαγωγικά…

 59. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 60. freierdenker said

  Συμφωνώ με τον Δημητρόπουλο στο λινκ του άρθρου οτι η ταινία δεν είναι να κριθεί με καλλιτεχνικά κριτήρια.

  Επειδή περισσότερο παρατηρούμε το τι υπάρχει σε μια ταινία και όχι τι δεν υπάρχει, δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν ενώ οτι στο στόχαστρο της σάτιρας μπήκαν σχεδόν όλοι (πολιτικοί, τηλεπαρουσιαστές, τεχνολογικοί γκουρού, επιστήμονες σελέμπριτι, ο λαός της δεξιάς, οι περσόνες των σόσιαλ μίντια) η θρησκεία/εκκλησία έμεινε εκτός κριτικής. Αν υπήρχαν κάποια στιγμιότυπα, ή κάποιες σπόντες, δεν εντυπώνονται στο μυαλό, που για μια τόσο γκροτέσκα ταινία είναι σαν να μην υπάρχουν.

  Το ζήτημα με μια κοινωνία όπως την περιγράφει η ταινία, είναι οτι ενώ μια προφανής εναλλακτική για να καλυθεί η υπαρκτή και ενίοτε επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη για βεβαιότητα, παρηγοριά, ελπίδα, νόημα, είναι η επιστήμη, η προ covid τουλάχιστον επιστήμη δεν έκανε τέτοια πράγματα. Ίσως να δημιουργηθεί, ή να δημιουργείται, μια μετάλλαξη της επιστήμης που θα προσπαθεί να καλύπτει τέτοιες ανάγκες, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να το διαπιστώσουμε, πόσο μάλλον για να κρίνουμε αν ήταν για καλό ή για κακό.

 61. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  (20,24,58): Να υπενθυμιστεί ότι τα ελυτίστικα πετροράδικα, ως χρήσιμα χολαγωγά βότανα συναισθηματικής διαχείρισης, τα μάζεψε στα “Παράθυρα χωρίς θέα” η “βιολιστής στη στέγη” από τα Εξαμίλια Κορινθίας στις 18 Νοε 2009 (βλ. http://gatameeniazwes.blogspot.com/2009/11/blog-post_18.html ) και από εκεί παράβρασαν και σερβιρίστηκαν στο διαδίκτυο ως δήθεν ελυτικά απ’ όπου και τα αναμηρύκασαν ή τα κατάπιαν αμασητί όσοι πολλοί τα νοστιμεύτηκαν (μεταξύ των οποίων και ο Σ.Τσιόδρας) επαληθεύοντας τη ρήση “περί ορέξεως κολοκυθόπιτα”(βλ.https://www.hartismag.gr/hartis-2/stigmata/plastos-elyths-sto-diadiktyo , https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/01/09/elitis-simplicity-poem-fake/ και https://www.sophia-ntrekou.gr/2020/05/apoxairetismos-tsiodra.html ).
  Να σημειωθεί επίσης ότι το λεγόμενο και “ραδίκι του βουνού, δανδελίων (:dandelion, δόντι του λιονταριού ή «λεοντόδους»), πικραφάκα,  αγριομάρουλο  αγριοράδικο και πετροράδικο (διότι οι θυσανωτοί του σπόροι απαγκιάζουν συχνά ανάμεσα στις πέτρες όπου και φυτρώνουν}” και επιστημονικά Taraxacum officinale (Ταράξακος ο φαρμακευτικός), νοείται κατά μία ετυμολόγηση ως “άκος της ταράξεως”, καθότι πολλές οι διαταραχές μας που μπορεί να θεραπεύσει— όχι όμως και να μας απαλλάξει από τη βλακεία μας (βλ. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82 ).
  Ως φυτό με ισχυρή συμβολική αξία, με όμορφο σφαίρωμα χνουδόσπορων (“κλέφτες” τους λέγαμε μικροί γιατί τρύπωναν στα σπίτια με το παραμικρό αεράκι), έχει αξιοποιηθεί πολλαπλώς από καλλιτεχνικής απόψεως (βλ.https://monumentaustralia.org.au/themes/culture/community/display/111947-dandelion-memorial και https://en.wikipedia.org/wiki/El_Alamein_Fountain ), όθεν χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το έργο της Νέλλας Γκόλαντα στην κεντρική πλατεία (Ελευθερίας) Καρδίτσας, ως αρχέγονο διαχρονικό σύμβολο, συνδετικό Αγράφων και Θεσσαλικού κάμπου (βλ.https://mpk.gr/plateia-eleytherias/ και https://mouzakinews.gr/karditsa-syntrivani-symvola/ ).

 62. spyridos said

  61
  Εντάξει από σπόντα πετροράδικο.
  Το ταπεινό λουλούδι του είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις μέλισσες.
  Το ταξινομούμε με βαθμό ελκυστικότητας 5 (τον ανώτερο). Όμοια με την κερασιά ή την αμυγδαλιά.

  «έχει αξιοποιηθεί πολλαπλώς από καλλιτεχνικής απόψεως»
  Και η γιαπωνέζικη ταινία Ταμπόπο (δανδελίων), 1985, Jûzô Itami. Από τις αγαπημένες μου.
  Φαγητό, έρωτας και θάνατος, συνδέονται και διασκορπίζονται όπως τα σπόρια του αγριοράδικου.
  https://tinyurl.com/2p8vy5n2

 63. BLOG_OTI_NANAI said

  61: Το μεγάλο ερώτημα είναι τι είδους ψυχοσύνθεση έχει κάποιος -κυρίως ο πρώτος που το κάνει, εξαπατώντας τους επόμενους- που βρίσκει κάτι στο διαδίκτυο, το αντιγράφει, δεν βάζει πηγή, και λέει ψευδώς ότι είναι του Ελύτη.

 64. Αγγελος said

  Δεν θα έλεγα ότι je t’emmerde είναι πράγματι ισοδύναμο με το ελληνικό «άντε γαμήσου». Άλλο η σκατολογική χυδαιότητα και άλλο η περί τα γενετήσια. Ισοδύναμο με το «αει χέσου» είναι.

 65. freierdenker said

  Να αναφέρουμε και οτι ο βιολιστής της στέγης έγραψε ένα πεζό κείμενο, το οποίο μετασχηματίστηκε σε ποίημα με απλό reformatting του κειμένου, βασικά μικρός αριθμός λέξεων ανά αράδα, που στην ουσία σημαίνει οτι προσθέτεις κάποιες παύσεις.

  Δεν είναι τυχαίο οτι ένα πεζό μπορεί τελικά να περάσει για ποίημα, και μάλιστα του Ελύτη. Το πρόβλημα είναι η γενικότερη έλλειψη ποιητικότητας στην σύγχρονη ποίηση που συνήθισε τον κόσμο σε ποιήματα χωρίς ποιητικότητα, και δεν είναι απλό να αντιμετωπιστεί, διότι εν μέρει δημιουργήθηκε από αξιόλογους ποιητές διανοούμενους (π.χ. Δημουλά, Πατρίκιος έρχονται πρώτοι στο μυαλό μου) και αν πάει κανείς πιο πίσω μπορεί να βρει τις ρίζες της αφαίρεσης της ποιητικότητας στον Ρίτσο, ακόμα και στον Σεφέρη, χωρίς φυσικά κανείς να μπορεί να αμφισβητήσει την τεχνική/δημιουργικότητα/πνευματικότητα του.

  Το ίδιο με μια έννοια συμβαίνει και στην μουσική. Η μουσικότητα υποχωρεί, και αυτό κάποιους τους σοκάρει, όπως π.χ. με τα τραγούδια του Παντελίδη. Αν το σκεφτεί κανείς, τα τραγούδια του ήταν λαϊκά (με την έννοια οτι τα αγκάλιασε ο λαός, όχι με την έννοια οτι εσι είπε ο Χατζηδάκης) και δεν έχουν τίποτα ιδιαίτερα αντιαισθητικό. Απλώς τους λείπει η μουσικότητα.

  Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως πρέπει να γίνουμε και λίγο πιο προσεκτικοί με την κριτική των κοελισμών του Facebοok. Τι θα γινόταν αν ζούσε ο Χατζηδάκης και τους ανακύρησσε γνήσια έκφραση της λαϊκής ψυχής;

 66. sarant said

  59 Καλό!

  60 🙂

  66 Χμμμμμ

 67. Νέο Kid said

  58. Οντως Στάζυ, αηδία αυτές οι «ευχές» …
  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-115318b6a16879910c788bc6a17a4a21

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  60:Η ταινία είναι σάτιρα κυρίως της αμερικανικής πραγματικότητας, όπου δεν υπάρχει επίσημη θρησκεία και επίσημη πανίσχυρη εκκλησία, όπως π.χ. στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ, ως γνωστόν, υπάρχει θρησκοληψία, αλλά εκφράζεται μέσω απειράριθμων χριστιανικών και όχι μόνο σεκτών.

 69. Αυτό με το emmerder ίσως αποδίδεται καλύτερα ως «θέλω να τους ξεσκίσω», που έχει πολλαπλές αναγνώσεις.
  Από τη Λεγεώνα του Μανιάτη θυμάμαι την έκφραση demmerdez-vous = καθαρίστε την κατάσταση, λύστε το πρόβλημα, ξεμπλέξτε.

  Το άλλο με το sit on our hands αποδεικνύει περίτρανα πως όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες κλπ. Οι πίθηκοι έχουν μεγάλα χέρια, βολεύει.

  65 τέλος
  Θα διαφωνούσαμε με τον Χατζιδάκι.

 70. Avonidas said

  Επειδή περισσότερο παρατηρούμε το τι υπάρχει σε μια ταινία και όχι τι δεν υπάρχει, δεν ξέρω πόσοι πρόσεξαν ενώ οτι στο στόχαστρο της σάτιρας μπήκαν σχεδόν όλοι (πολιτικοί, τηλεπαρουσιαστές, τεχνολογικοί γκουρού, επιστήμονες σελέμπριτι, ο λαός της δεξιάς, οι περσόνες των σόσιαλ μίντια) η θρησκεία/εκκλησία έμεινε εκτός κριτικής. Αν υπήρχαν κάποια στιγμιότυπα, ή κάποιες σπόντες, δεν εντυπώνονται στο μυαλό, που για μια τόσο γκροτέσκα ταινία είναι σαν να μην υπάρχουν.

  Ποια θρησκεία και ποιανού; Σχολιάστηκε ότι οι επιστήμονες πρωταγωνιστές προσεύχονται ομαδικά στο τέλος, αλλά δεν σχολιάστηκε το πώς. Ο φίλος της αστροφυσικού, που ζει στο δρόμο με τη λούμπεν παρέα του, και μεγάλωσε σε οικογένεια ευαγγελικων προτεσταντων, τους απέρριψε και τον απέρριψαν, αλλά μετά βρήκε το Θεό μόνος του – αλλά μη βγει παραέξω λέει γιατί θα τον πάρει στο ψιλό η παρέα 😋 Και η οικογενεια του καθηγητή, που δεν έχουν λέει ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία, αλλά αν θέλει κάποιος να πει προσευχή κανένα πρόβλημα. Κι έτσι προσεύχεται ο νεαρός.

  Ολη η ταινία είναι 2-3 επιστήμονες που κάνουν αγώνα να πείσουν τον κόσμο να πιστέψει επιτέλους αυτό που βλέπει μπροστά στα μάτια του, αντί να χαφτει όσα του λένε οι άνθρωποι της εξουσίας, οι μιντιαρχες και τα σόσιαλ. Μερικές φορές αυτό που θες να πεις ακούγεται δυνατότερα χωρίς να το λες, αρκεί να το δείξεις.

 71. Πέπε said

  @50

  > Ώστε «μπαμπινιωτιστές» ο Σταματάκος και ο Δημητράκος (μεταξύ άλλων);

  Στο #14 απλώς αναφέρθηκα σ’ ένα αστείο που ξεκίνησε σε κάποιαν άλλη ανάρτηση. Μάλιστα ήθελα να λινκάρω και το σχετικό σχόλιο, αλλά δεν το ξανάβρισκα, αφού δεν ήταν στις πρώτες 2-3 αναρτήσεις που κοίταξα. Άμα δε βαριέσαι να το βρεις εκεί, θα δεις το πνεύμα του σχολίου μου:

  Δεν εξετάζω αν η λέξη υπάρχει ή δεν υπάρχει, διότι (α) ξέρω ότι υπάρχουν και λέξεις που δεν τις έχω ακούσει, (β) εμπιστεύομαι ότι ο Μπαμπινιώτης, που πολύ συχνά χρησιμοποιεί τη γλώσσα για φιγούρα, κατ’ αρχήν ξέρει να κάνει σωστή φιγούρα – κάποια φορά θυμάμαι μάς είχε απογοητεύσει *και* σ’ αυτό, αλλά τέλος πάντων και τα λάθη ανθρώπινα είναι.

  Άλλο κοιτάω: ότι αυτή η βαρύγδουπη λέξη δε λέει τίποτε που να μην το λέει και το συγκριτικά πολύ πιο απλό και συνηθισμένο «αντεύχομαι», Κι αυτό βέβαια πολλοί θα το θεωρούσαν τόσο λογιωτατίστικα απόμακρο ώστε θα προτιμούσαν ένα εγκάρδιο «επίσης», πόσο μάλλον το αντεπέ. Είναι σαν να του λες δυνατά και καθαρά «χρόνια πολλά» κι εκείνος να νομίζει ότι τον ρώτησες «είναι αλήθεια ότι ξέρετε πολλές σπάνιες και εντυπωσιακές λέξεις;», τουτέστιν «είναι αλήθεια ότι την έχετε πολύ μεγάλη τη γλωσσική παιδεία;», και απαντά «έλα να σ’ τη δείξω».

 72. Μαρία said

  27 ο Σίμος των Συκεών, 25 ο Σίμος του Χαλανδρίου https://www.avgi.gr/koinonia/404910_ekthetei-tin-kybernisi-o-dimarhos-halandrioy-plironoyme-moriako-25-eyro

  15
  Ακόμα το φυσάω που χρησιμοποίησα το baiser αντί του embrasser 🙂

 73. Νέο Kid said

  70. Εμένα αυτό που δεν μου άρεσε πολύ στην ταινία είναι ότι δείχνει τους επιστήμονες ( και την χάνγκερ γκέημς επιστημόνισσα) σαν κανονικούς ανθρώπους , να τσατίζονται , να φασώνονται 😊 και να κερατώνουν … ενώ όπως ξέρουμε όλοι ,δεν είναι κανονικοί άνθρωποι! 😬🥴

  Σωστό αυτό που λέει ο Κουβάτσος στο 68. Είναι το παράδοξο που στις ΗΠΑ που συνταγματικά είναι ξέρω γω άθρησκες (ή έστω ανεξίθρησκες) να υπάρχει τόση θρησκοληψία , ενώ ας πούμε στις Ευρώπας η χώρα που έχει τον ανώτατο άρχοντα της και αρχηγό της εκκλησίας είναι η πιο άθεη… 🙄
  https://www.rd.com/wp-content/uploads/2018/07/17-QueenElizabeth.jpg?resize=700,466

 74. GeoKar said

  #7: προ ολιγου στις αθλητικές ειδήσεις (μάλλον της ΕΡΤ) ανέφεραν «το ματς του Απόλλων Σμύρνης»…
  #11: ωστε θα είχα διαφορά ηλικίας ακριβώς 30 χρόνια από τον πατέρα του Ν(ο)ικοκύρη μας 😉

 75. Avonidas said

  Είναι το παράδοξο που στις ΗΠΑ που συνταγματικά είναι ξέρω γω άθρησκες (ή έστω ανεξίθρησκες) να υπάρχει τόση θρησκοληψία , ενώ ας πούμε στις Ευρώπας η χώρα που έχει τον ανώτατο άρχοντα της και αρχηγό της εκκλησίας είναι η πιο άθεη…

  Πφφφ, χαρά στο διωνυμο του Νεύτωνα 😜 Ο καλύτερος τρόπος να διαδοθεί μια ιδέα είναι να την κάνεις παράνομη, ενώ αν θέλεις να γίνει του συρμού βάλε το κράτος να την αβανταρει. Πόσο ενθουσιασμό να ξεσηκώσει πια ένας κρατικοδίαιτος παπάς; Κι οι δικοί μας παίρνουν τα πάνω τους μόνο στο βαθμό που κάνουν αντάρτικο στην κυβέρνηση ή στην Ιεραρχία.

  Ή χρειάζεται μήπως να σου αναλύσω τη ζημιά που έκανε ο Υπαρκτός στη διάδοση του αθεϊσμού; Βαριέμαι τώρα, θα βρεθεί κάποιος άλλος να μας την αναλύσει, είμαι βέβαιος 😇

 76. Νέο Kid said

  75. Άμ ο παιδεραστής Μάο! Πού τον πας αυτόν;
  (Πρέπει να είμαστε το μοναδικό σάιτ ,όπου ο παλιός νόμος ότι μετά από Ν σχόλια (για Ν ίσον με το μέσο αριθμό σχολίων +/- Ν/2 ) εμφανίζεται ο Χίτλερ …, έχει αλλάξει τον Αδόλφο με το Μάο! 😁

 77. Μαρία said

 78. Γιάννης Ιατρού said

  μαρμάγκα…

 79. Avonidas said

  Δεν ξέρω αν είμαστε κανονικοί άνθρωποι οι επιστήμονες, αλλά κι εγώ, αν ήταν οι τελευταίες μου ώρες στη Γη και τις περνούσα μ’ έναν πιστό, δε θα ξοδευα το χρόνο μου να τον πείσω ότι δεν υπάρχει Θεός. Εξ ορισμού ο κόπος μου θα πήγαινε χαμένος αν τύχαινε να χω δικιο 😉

 80. ΣΠ said

  71
  https://sarantakos.wordpress.com/2022/01/02/january-10/#comment-786413

 81. Χαρούλα said

  GeoKar(#74) Ε, τότε 🎂🥂🎉! Πάντα χαρά και υγεία!

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και η προσευχή στο τέλος, ε, ανθρώπινο είναι. Όταν έχεις εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και τις δυνατότητες να σωθείς, ρίχνεις στο τέλος και μια προσευχή, μπας και… 😊 Μια κουβέντα είναι να αντιμετωπίσεις τον θάνατο σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος… Κι ο Καβάφης, που έγραψε αυτούς τους αγέρωχους στίχους, τρομοκρατήθηκε όταν έμαθε πως θα πεθάνει από τον καρκίνο του λάρυγγα που τον ταλαιπωρούσε.

 83. Γιάννης Ιατρού said

  33: του 2017… και τώρα το βρήκε ο γνωστός για την αρχαιολαγνεία του υπουργός, που την επικαλείται «είκοσι φορές την μέρα» για να καλύψει την σημερινή του κατάντια και ανεπάρκεια; Μπα, προφανώς να προσελκύσει τα βλέμματα θέλει.

  Το θέμα με αυτήν την ανακοίνωση που πήρε δημοσιότητα εδώ, σε ΜΜΕ και σε πολλά ελληνοκεντρικά ΜΚΔ, ξεκίνησε από μια έρευνα του Ι. Λαζαρίδη (όχι του Κ. Λ. με τα γνωστά κρασιά🍾, του άλλου), του ερευνητή/συνεργάτη στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του γενετιστή Γιώργου Σταματογιαννόπουλου του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, που δημοσιεύτηκε στο Nature Νο. 548 εδώ κομπλέ, προσφορά του υπογείου😉.

 84. Σωτήρς said

  «Βρες μου μια φωτογραφία με έναν ψηλό λιγνό ασπρομάλλη»
  Τι Τζούμας τι Κοτανίδης.

  https://www.avgi.gr/koinonia/404973_epitethike-se-dimosiografo-kai-ti-haraktirise-anoiti

 85. sarant said

  72 Θα το έχει το όνομα

  74 Συνομήλικοι είμαστε λοιπόν

  78 –> 83


 86. … Τι νόημα έχουν εδώ τα εισαγωγικά; …

  Ξέρω γω;

 87. … ταινία Don’t look Up, … θα μπορούσε κάλλιστα να παραφραστεί σε «don’t look the cases». …
  Όμως στα αγγλικά χρειάζεται και το at, Don’t look at the cases …

  Κατά σύμπτωση θα έβγαινε νόημα και με απαράλλαχτο up (αντί at):
  Don’t look up the cases: Μην ψάχνεις (για) τα κρούσματα
  (look up

  transitive verb
  1 : to search for in or as if in a reference work
  //look up an address
  2 : to seek out especially for a brief visit
  //look me up when you’re here
  )

 88. sarant said

  87 Ναι, αλλά κυριως σε λεξικό ή κατάλογο ή κάτι τέτοιο

 89. Ισμήνος said

  Να βγεί ο κύριος Νίκος και να μάς εξηγήσει γιατί στα σημερινά μεζεδάκια ασχολείται με ανθυποπταίσματα φουκαράδων που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, και αφήνει ασχολίαστο το μεζεδάκι του μήνα από το σημερινό πρωτοσέλιδο της γεροντοκόρης «Εστίας»:

  Η τάχα έγκυρη 145χρονη εφημερίδα μάς ενημερώνει με κάθε σοβαρότητα ότι η κοσμαγάπητη φράση «τρελο-Καμπέρω» βγήκε από τον θρυλικό πιονιέρο αεροπόρο, Δημήτριο Καμπέρο (1883-1942). Πράγμα ψευδέστατον, αφού η φράσις «τρελο-καμπέρω» είναι του 19ου αιώνος, πολύ πριν γεννηθεί ο υπολοχαγός Καμπέρος, όπως έχει οριστικά αποδείξει με ΔΥΟ άρθρα του ο κ. Σαραντάκος στις 18 Μάη 2010
  και στις 30 Δεκέμβρη 2015 .

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Γιατί ο κύριος Νίκος (μετά την «Καθημερινή» του φιλαράκου του Παντελή Μπουκάλα και την ‘Εφ.Συν.» του άλλου φιλαράκου του Γιάννη Χαρη) έχει βάλει στο απυρόβλητο και την γεροντοκόρη «Εστία»; Μήπως δουλεύει και στην «Εστία» κάποιος φιλαράκος του ή κάποια φιληνάδα του; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

  ΥΓ: Σε περίπτωση που κάποιος σχολιαστής φιλοτιμηθεί να ερωτήσει γιατί ο κ. Σαραντάκος αποφεύγει να κράξει και την «Βικιπαίδεία» που στο λήμμα Δημήτριος Καμπέρος επαναλαμβάνει τις παπαριές της «Εστίας», η απάντησις είναι απλουστάτη: Διότι και στην ελληνική Wikipedia βουρβουλακιάζουν οι φιλαράκοι του κυρίου Νίκου…

 90. Γιάννης Ιατρού said

  Ο οικονομικός σύμβουλος του Μητσοτάκη, ο Πατέλης, δεν ξέρει να διαβάσει τι γράφει/σημαίνει το δημοσίευμα και διαδίδει ψευτιές πως πάμε καλά….

 91. Νέο Kid said

  90. Μάς σηκώθηκε το Πι Εμ Άι
  ο Κυριάκος μας @&μάει! 😆

  (Το «μας» είναι κτητικό, πορνηρά μυαλά!)

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν φανταζόμουνα ότι θα υπήρχαν άνθρωποι τόσο καμμένοι, ώστε να δηλώνουν άθεοι, να πιστεύουν ότι το να είσαι άθεος συνδέεται με το πλεονέκτημα της επιστημονικής σκέψης, και να συμφωνούν ότι η διάδοση της πίστης τους οφείλεται στις ίδιες συνθήκες με τη διάδοση της θρησκοληψίας… Εγώ τα έλεγα, αλλά όσο νά’ ναι, συγκινεί να το ακούς από τους ίδιους.

 93. π2 said

  90: Ό,τι να ‘ναι. Το φαινόμενο είναι καθημερινό και με όλο και αυξανόμενη ένταση. Χτες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος δήλωσε «Η Ελλάδα ήταν κάτω από το μέσο όρο στα κρούσματα ηλικιών 0-15 ετών στην ΕΕ το τελευταίο τρίμηνο του 2021». Ρώτησα για πλάκα στο τουίτερ παιδιά ψάξτε λίγο γιατί είμαι λίγο καχύποπτος και, ναι, και αυτή η δήλωση αποδείχτηκε ψευδής. Το πιο εντυπωσιακό, για μένα, ήταν ότι ήταν ένα αχρείαστο ψεύδος. Θα μπορούσε να πει, π.χ., «είμαστε κοντά στον μέσο όρο» και αυτό θα ήταν ακριβές και δεν θα έβλαπτε το επιχείρημά του. Όχι όμως, έπρεπε να είμαστε σώνει και καλά κάτω από τον μέσο όρο, πολύ απλά γιατί δεν έχει σημασία κανένα επιχείρημα, καμιά στατιστική, κανένα ενδιαφέρον για την ακρίβεια. Μετράει μόνο το αφήγημα και δεν έχει την παραμικρή σημασία αν αυτό διαψεύδεται από τα γενότα.

  Άλλη πίστα.

 94. sarant said

  90 !!!

 95. 54, … .PCR από την PRC!!!! τυχαίο; …

  Αν δεν επιφέρει ανάγκη για CPR!

 96. Georgios Bartzoudis said

  Γυναικοκρατία σήμερα, και κάθε 8η Ιανουαρίου, σε χωριά του Νομού Σερρών με ρίζες στη ΒΑ Θράκη.
  Γυναικοκρατία με γυναίκες δικαστές και όχι δικάστριες, αστυνομικούς και όχι αστυνομικίνες, ζευγολάτες και όχι …ζευλολατίστριες, παπάδες και όχι …παπαδίστριες, ψαλτάδες και όχι …ψαλτίστριες κλπ, κλπ, χωρίς καμία γυναίκα –ίνα ή –ίστρια (εξαιρούνται οι …κομμουνίστριες!).

 97. Νέο Kid said

  95. All this permutations (3!) of P C and R are generated by RPC: 😊
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Remote_procedure_call

 98. 88,
  Ονόματα και διευθύνσεις των κρουσμάτων! 🙂

 99. 97,
  🙂

 100. Μαρία said

  90
  Καλό το καρφί για το διδακτορικό.

 101. ΣΠ said

  83
  Ο Γ. Σταματογιαννόπουλος ήταν ο κύριος ερευνητής. Είχε την ιδέα και την επίβλεψη όλης της εργασίας. Οι David Reich και Johannes Krause επέβλεψαν την ανάλυση των δεδομένων DNA. Οι υπόλοιποι 31 ερευνητές έκαναν την συλλογή και ανάλυση των δεδομένων ενώ επί πλέον ο Ι. Λαζαρίδης έγραψε το κείμενο.

 102. 90,
  Ψάχνω να βρω τι είναι το ΡΜΙ, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το βρήκα.
  Purchasing Managers’ Index?

  (Η JPMorgan έχει Global Manufacturing ΡΜΙ^ΤΜ χωρίς να βρίσκω τον ορισμό του PMI, και σε σχετική λίστα βρίσκω 91 ορισμούς. Υποθέτω το σκεπτικό είναι «Αν πρέπει να ρωτήσεις, δεν είναι για σένα!» 🙂 )

 103. Νέο Kid said

  102. Stick to the basics, baby!
  PMI= Pure Managerial Idiocy 😉

 104. 102# Αυτό βρήκα κι εγώ αλλά ανάθεμα κι αν νογάω τίποτα. Πενηνταράκια κανείς?

 105. Νέο Kid said

  104. “Πενηνταράκια κανείς;»
  Είναι πολύ απλό αιμοδιψέ μου Χτήνε! Έκαναν γκάλοπ (surveys) στις εταιρίες ( στους purchasing managers) που πήραν απευθείας αναθέσεις από τη φαμίλια Mitsotakone αν η παραγωγή ,η απασχόληση και οι πωλήσεις α.;χειροτέρευσαν β. έμειναν οι ίδιες γ. Βελτιώθηκαν .
  Το ερωτηματολόγιο είχε υποσημείωση: Οποίος δεν απαντήσει γ. We’ll make him an offer he can’t refuse! …🤢

 106. Pedis said

 107. Νέο Kid said

  Το PMI είναι ένα είδος KPI ( Key Performance Index) της οικονομίας , εξειδικευμένο 1ον:στη βιοτεχνική και βιομηχανική παραγωγή και 2ον: στις Υπηρεσίες (services)
  Ουσιαστικά ο δείκτης λέει ότι το 1ον. πάει ανοδικά στο Ελλαδιστάν. ( θα αρχίσουμε σε λίγο καιρό να φκιάνουμε και οδοντογλυφίδες ! αν συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε τον Κούλη βέβαια…)

 108. Γιάννης Ιατρού said

  93: Το μέγεθος της παραποίησης οποιασδήποτε είδησης είναι τεράστιο και σε φοβίζει. Πάντα με σκοπό να κάνει φιγούρα και να παρουσιαστεί σαν τον ΠΘ που δείνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα.
  Παράδειγμα το θέμα με το θραύσμα του Παρθενώνα, για το οποίο ο ΠΘ και τα εντεταλμένα ΜΜΑ δίνουν την εντύπωση πως επεστράφη δια παντός. π.χ. εδώ «…ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η επιστροφή του θραύσματος από την Ιταλία αποτελεί «σημαντικό βήμα» και τονίζει «δεν επιστρέφεται ως δάνειο αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει στη χώρα επ’ αόριστον» !!!

  Mε πληροφορούν πως ο τρόπος αυτός που παρουσιάστηκε δήθεν σαν δια παντός επιστροφή στην Ελλάδα του θραύσματος από το Αρχαιολογικό Μουσείου του Παλέρμο προκαλεί μεγάλο θυμό στην Ιταλία, επειδή αυτό δανείστηκε αυστηρά για 4 χρόνια και με αντίστοιχη ανταλλαγή με σημαντικά εκθέματα από το μουσείο της Ακρόπολης.
  Πού ΄ναι ο Πέδης να βάλει καμιά ανταπόκριση;

 109. Γιάννης Ιατρού said

  δeίνει

 110. Γιάννης Ιατρού said

  102: δες στον σύνδεσμο που έχει στο τουί του Πατέλη, έχει μια γρήγορη εξήγηση, όχι βέβαια τον πλήρη ορισμό, αλλά βγάζει κανείς συμπέρασμα γιατί το θέλουν αυτό το PMI… 🙄 ΛΑΣΤΙΧΟ… και οι πηγές🤔…

 111. Γιάννης Ιατρού said

  110: περιμένω κι ανταπόκριση από τον Λάμπρο, για την ουσία του θέματος!

 112. Γιάννης Ιατρού said

  106: τα πολλά λόγια είναι φτώχια Πέδη. Ο Πούτιν μ΄ ένα κόλπο γκρόσσο κατοχύρωσε τον έλεγχο σε πολύ μεγάλα κοιτάσματα ενέργειας και άλλων κρίσιμων πρώτων υλών/μεταλλευμάτων (ουράνιο κλπ.). Αλλού τον περιμένανε (στην Ουκρανία) κι αλλού κτύπησε… Τώρα το πως έγινε, δηλ. αν εκμεταλλεύτηκε καλά/σωστά την απληστία και τον αφελή σχεδιασμό της δύσης, δεν ενδιαφέρει και πολύ. Το αποτέλεσμα να βλέπουμε!

 113. Νέο Kid said

  102. Μιχάλη, απ τη λίστα με τους 91 ορισμούς ( just 8 short from Allah’s names…) ο πιο ταιριαστός στην περίπτωση μας είναι: People with Mental Illness

 114. Νέο Kid said

  108. Πφφ…! Πιστεύετε ότι εμπιστεύτηκαν οι Ιταλοί έστω και «θραύσμα» στο Μητσοτάκη;; Είπαμε έχουν ξεπέσει αλλά δεν έγιναν και τελείως στρόντζι!
  Απ την προσωπική οικογενειακή συλλογή το πήρε , για να το παίξει ήρωας… ( έχει αρχαία το μητσοτακαίικο για δυο τρεις Ακρόπολες!)

 115. Spiridione said

  83. Γιάννη, όταν βγει αυτό, να μας το βρεις κ να το βάλεις
  Maran, Joseph (in press): Archaeological cultures, fabricated ethnicities and DNA research. “Minoans” and “Mycenaeans” as case examples. In: Uri Davidovich, Sveta Matskevich and Naama Yahalom-Mack (eds.): Material, method, and meaning. Papers in Eastern Mediterranean archaeology in honor of Ilan Sharon. Münster: Zaphon.

 116. Μαρία said

  106
  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ti-eida-stin-almati-kai-sto-kazakstan

 117. Costas Papathanasiou said

  63: Μεγάλο ερώτημα όντως, που διέπει εξ ορισμού όλες τις λεγόμενες αψυχολόγητες ενέργειές μας, στο οποίο ίσως μόνον ο εκάστοτε πταίστης θα μπορούσε να απαντήσει.
  Προσπερνώντας τις εμφανείς περιπτώσεις κακοήθους τρολαρίσματος, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο εν λόγω τυχόν παραποιητής έχει καταρχάς την αθωότητα ανθρώπου που εντυπωσιάστηκε από κάποιο Μεγάλο Όνομα (βλ. και σχ.65), χωρίς όμως να έχει μελετήσει το έργο του επαρκώς ώστε να το κατανοήσει, με αποτέλεσμα να χρεώνει άκριτα μετά το Όνομα αυτό και σε ό,τι άλλο τον συγκινεί παρεμφερώς. Έπειτα, ακόμη και όταν αξιωθεί να ψάξει και να διαπιστώσει την(ανθρώπινη) πλάνη του, ντρέπεται να την ομολογήσει και να ανασκευάσει, φοβούμενος (όχι άδικα, ίσως) πως θα ενοχοποιηθεί ως ημιμαθής και “αδιάβαστος”. Σε κάθε περίπτωση, ασεβεί τελικά προς το Όνομα που πλαστογράφησε, έστω κινούμενος αρχικά από θαυμασμό για τον κάτοχό του. Και σε κάθε περίπτωση κάποιος πρέπει να του πει πως αν δεν μπορεί να μάθει από τα λάθη του δεν πρόκειται ποτέ να βρει τα σωστά.
  62: Και όντως διασκεδαστικοί με τη διασπορά τους οι πάπποι [βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Pappus_(botany) ].της Δανδελίωνος/ Tampopo, την οποία πού μόλις σήμερα εδέησα να δώ. Μου θύμισε την επίσης διασκεδαστική, βορειομακεδόνικη “Secret Ingredient (2017)”.
  Πολύ καλή κωμωδία και το “Don’t look up”, ξεχωρίζει από τις πολλές εσχατολογικές ταινίες που γυρίστηκαν την παρελθούσα διετία (λόγω σκιάς κλιματικής κρίσης και πανδημίας), βλέπεται και ως χλεύη του Θεού της Πληροφορικής, αντιδιαστελλόμενη έτσι με το “Finch” στο οποίο ο Τόμ Χανκς καταφέρνει να μεταφέρει την πληροφορική ανθρωπιά του σε ένα ρομπότ, επαληθεύοντας τις προφητείες του Χόκινγκ (βλ.https://www.fortunegreece.com/article/i-profities-tou-stiven-chokingk-gia-to-mellon-tis-anthropotitas/ )

 118. Pedis said

  # 112 – Δεν έχω άποψη για το θέμα.

 119. Μαρία said

  H νέα σύμφυρση είναι κυπραία και λέγεται deltacron.

 120. Pedis said

  # 108 – Μόνον αν πληρωθεί καλά ο Ιταλός θα κάνει ότι μένει fregato από Ελληνα. Γενική αρχή. 😎
  (Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν το πήρα πρέφα.)

 121. BLOG_OTI_NANAI said

  117: Σωστά, οι πιθανότητες είναι δύο, αθωότητα/αφέλεια ή κακοήθεια/πονηριά. Στην πλευρά της πονηριάς, εκτός του τρολαρίσματος (δηλ. να γελάσω με όσους την πάτησαν) ίσως υπάρχει και η ακατανόητη πρόθεση «να κάνω τον έξυπνο», να «εντυπωσιάσω» ότι «έχω γνώσεις» κ.λπ. Βέβαια, στη δεκαετία του ’90 θα το έβλεπα πιο πιθανό κάτι τέτοιο. Εδώ και κάποια χρόνια όμως, όποιος ψάξει έστω και λίγο, βρίσκει αν τον έχεις κοροϊδέψει. Εδώ είναι και το γενικότερο πρόβλημα, πώς δεν σκέφτεται κάποιος, είτε λειτουργεί με αθωότητα/αφέλεια είτε με κακοήθεια/πονηριά, το πόσο εύκολα μπορεί να το βρει κάποιος…
  Και εδώ, μια φωνή από το βάθος μας θυμίζει ότι, ναι μεν, όποιος ψάξει βρίσκει τίνος είναι το κείμενο, αλλά η διάδοση που έχει η πλαστογραφία, δείχνει ότι κόντρα σε κάθε λογική, τόσοι και τόσοι, δεν ξοδεύουν ούτε λίγα δευτερόλεπτα προκειμενου να επιβεβαιώσουν αν είναι του Ελύτη ή όποιου άλλου.

 122. Γιάννης Ιατρού said

  115: Σπύρο το έχω κι εγώ από παραπομπή σ΄ ένα σχετικό άρθρο του 2021 (Τίτλος: Does the concept of genetic ancestry reinforce racism?) αλλά δεν το έχω εντοπίσει ακόμα… Θα επανέλθω😉

 123. Θρασύμαχος said

  παραλλλλήρημα https://www.iefimerida.gr/politismos/akar-min-dokimazoyn-12-milia-min-kanoyn-lathos

 124. […] Για την ακρίβεια, τα μεζεδάκια τα λέω έτσι επειδή τα γράφω ανήμερα τ’ Αϊ-Γιαννιού, αν και το άρθρο δημοσιεύεται, και το διαβάζετε, την επόμενη μέρα -διότι, όπως λέει μια παροιμία, “Κάθε μέρα τ’ Αϊ-Γιαννιού θα ‘ναι;” Δεν θα είναι πάρα πολλά τα σημερινά μας μεζεδάκια, διότι το προηγούμενο άρθρο, που μας έκανε ποδαρικό στη μεζεδοχρονιά,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/01/08/meze-514/ […]

 125. sarant said

  119 Deltacron ή Delmicron; Ας αποφασίσουν!

  123 Και κακομεταφρασμένο γενικά.

 126. Λ said

  119 Τη φοβάμαι την δελτακρόνη!

 127. Λ said

  126. Από τοn φόβο μου έβαλα τα νι ανάποδα

 128. 61,
  Ώστε από ραδίκια οι «κλέφτες» που φυσάγαμε μικροί – τι μαθαίνει κανείς!

 129. Νέο Kid said

  https://tatup.de/index.php/tatup/article/view/6899/11620

 130. Νέο Kid said

  129. “The extreme right-wing Greek political party, Golden Dawn, saw the results of a palaeogenetic study (Lazaridis et al. 2017) as confirming a racial continuity of the Greeks from the Bronze Age to the present day.”

 131. Μαρία said

  77

 132. rogerios said

  Όσο ήμουν βέβαιος ότι γνώριζα αρκετά ώστε να κατανοήσω την ουκρανική κρίση πριν από οχτώ χρόνια άλλο τόσο αισθάνομαι ανήμπορος και όλο απορίες σχετικά με τα γεγονότα του Καζακστάν. Το κείμενο του Παπακωνσταντίνου λέει λογικά πράγματα κι αφήνει εξίσου εύλογα υπονοούμενα, αλλά φυσικά δεν δίνει οριστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν.
  Μερικά, ίσως άσχετα, στοιχεία που θα σημείωνα:
  – Στο πλαίσιο του μεγάλου λιμού του 1932-1933 (τον οποίο έχει πολιτικά οικειοποιηθεί η Ουκρανία) το Καζακστάν ήταν η ΣΣΔ με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό της, ενώ χάθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά και το ζωικό της κεφάλαιο (στοιχείο πολύ σημαντικό για μια χώρα νομάδων κτηνοτρόφων).
  – Κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ύπαρξης της ΕΣΣΔ το σλαβικό στοιχείο (ρωσικό, ουκρανικό) ήταν πολυπληθέστερο των γηγενών Καζάκων. Για αυτόν τον λόγο και το Κ. αποτελούσε μια από τις εξαιρέσεις από τον κανόνα σχετικά με την ηγεσία του τοπικού ΚΚ: ενώ κατά κανόνα ο πρώτος γραμματέας του ΚΚ ήταν ντόπιος (κι ο δεύτερος Ρώσος ή Ουκρανός), η πληθυσμιακή σύνθεση του Καζακστάν καθιστούσε δυνατό τον διορισμό και αλλογενών πρώτων γραμματέων (κάπως έτσι ο Μπρέζνιεφ, ένας ρωσόφωνος γεννημένος στο Καμένσκογε της ανατολικής Ουκρανίας από γονείς καταγόμενους από την περιοχή του Κουρσκ, διαδέχτηκε στην ηγεσία του ΚΚ Καζακστάν τον Παντελεϊμόν Πονομαρένκο, έναν άνθρωπο γεννημένο στο ρωσικό Κουμπάν, με καταγωγή από το Χάρκοβο της Ουκρανίας και με θητεία στη θέση του πρώτου γραμματέα του ΚΚ Λευκορωσίας).
  – Προς το τέλος της ζωής της ΕΣΣΔ η κατάσταση έχει αλλάξει, με τους Καζάκους να αποτελούν πια την πλειονότητα του πληθυσμού της ΣΣΔ Κ. Για αυτό και η απόφαση του Γκορμπατσόφ να διορίσει ως πρώτο γραμματέα έναν Ρώσο, τον Γκεννάντι Κόλμπιν, προκαλεί αντιδράσεις οι οποίες καταλήγουν στις αιματηρές ταραχές του Δεκεμβρίου του 1986 («Ζελτοκσάν»).
  – Έχοντας δει αρκετά βίντεο σε δυτικά ΜΜΕ, διαπιστώνω ότι οι διαμαρτυρόμενοι φαίνεται να είναι αποκλειστικά Καζάκοι. Η ρωσική/ σλαβική μειονότητα απουσιάζει.
  Περιμένω για να μάθω περισσότερα. Προς το παρόν, αισθάνομαι ότι λείπουν τα κρίσιμα στοιχεία για να κατανοήσω πραγματικά τον χαρακτήρα των ταραχών.

 133. Ρε σεις, κρύβουν ειδήσεις !

  Βούτηξαν τα Θεοφάνεια στο λιμάνι του Πειραιά να βρουν τον σταυρο και βρήκαν κάτι μάρτυρες τσιμεντωμένους !!!

 134. Ανεβλήθη το ματς ΑΕΚ-ΠΑΟΚ που θα έδινε κάποιο ενδιαφέρον στην Κυριακή…

  Ψάχνοντας να βρω την διαφορά μεταξύ των (πάσης φύσεως) ΑΕΚτζήδων και ΠΑΟΚτσήδων, κατέληξα στο χρωματικό συμπέρασμα του κίτρινου με το άσπρο ενώ κοινό είναι το μαύρο (και η μαύρη μοίρα)

  Εχοντας ιδρυθεί κάποια χρόνια νωρίτερα η ΑΕΚ είναι πιο ηλικιωμένη και όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «Ατονούσα η όψις μελάντερα οπταίνεται τα λευκά»

 135. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 136. Γιάννης Ιατρού said

  130: Αυτό το άρθρο εννοούσα Κίντο στο 122😉

 137. Pedis said

  Έπειτα από το ενδιαφέρον σχόλιο #132 και με αφορμή αυτό σε συνδυασμό με το θεώρημα του #76 ένα κουίζ: να προβλεφτεί ο λόγος των συχνοτήτων εμφάνισης στα σχόλια των Μάο και γκουλάγκ. 🤭 😂 🤣

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Δύο είναι οι δυνάμεις που κινούν το παγκόσμιο σύστημα, χρήμα και ενέργεια (με αυτά την σειρά) και τα δύο μεταφράζονται σε δύναμη, όποιος έχει τον έλεγχό τους, ελέγχει τον κόσμο. Χωρίς αυτές τις παραμέτρους, η κατανόηση των παγκόσμιων γεγονότων, είναι λειψή.
  Όλα τα υπόλοιπα είναι γραπτή ιστορία των νικητών και παραμύθια για τους λαούς.
  Στο ερώτημα τι κινεί αυτές τις αυτές τις δύο δυνάμεις, η απάντηση είναι σκληρή για τους λαούς.

 139. Alexis said

  Μπαράζ μεζεδακίων στο αποψινό δελτίο ειδήσεων του Open:

  Ρεπορτάζ για την έλλειψη σελφ τεστ στα φαρμακεία: «Στο συγκεκριμένο φαρμακείο δεν υπάρχουν σελφ τεστ ούτε για δείγμα. Ο φαρμακοποιός διέθετε 900 κομάτια τα οποία έγιναν φύλλο και φτερό»

  Ρεπορτάζ για τα σελφ τεστ στα σχολεία: «Καταβάλλεται αγώνας δρόμου για την προμήθεια των απαραίτητων σελφ τεστ στα σχολεία»

 140. Pedis said

  # 131 – Για πες, έχεις δει κάποια εξήγηση για το φαινόμενο κατά το οποίο ο Πορδοσάλτας εμφανίζεται τάχα μου με μάσκα στις εκπομπές με το δίδυμο Οιπονόμου & συμπαρουσιάστρια που είναι όμως χωρίς;

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  139:Τα οποία σελφ τεστ τη Δευτέρα θα πρέπει να δοθούν στους μαθητές έξω, λένε, από το σχολείο. Και τα παιδιά πού θα τα κάνουν; Στο πεζοδρόμιο ή θα γυρίζουν στο σπίτι, θα κάνουν το τεστ, θα περιμένουν το αποτέλεσμα και κάποια στιγμή θα ξανάρχονται στο σχολείο; Και οι έρμοι οι γονείς δεν έχουν να πάνε στη δουλειά; Πόσα δρομολόγια να κάνουν και πόσο χρόνο μπορούν να ξοδέψουν, επειδή το επιτελικό κράτος είναι επιπέδου Δελφιναρίου;

 142. rogerios said

  Για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με μια καλύτερη κατανόηση της ειδησεογραφικής επικαιρότητας, το πρακτορείο της Γκλάβνογε Ουπραβλένιε Λαγκερέι σας προτείνει να κάνετε κράτηση σε κάποιο από τα μαγευτικά στρατόπεδα του συγκροτήματος Καρλάγκ. Όλα τους βρίσκονται κοντά στην πανέμορφη πόλη της Καραγκαντά (οι Παοκτζήδες πρέπει να τη θυμούνται). Το πακέτο περιλαμβάνει διαμονή σε λουξ παράπηγμα με απεριόριστη θέα στην καταπράσινη στέπα του Καζακστάν, πλήρη διατροφή και πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες (συναρπαστική δουλειά σε ανθρακωρυχεία). Προαιρετικό πρόγραμμα εξτρήμ σπορτς (απόπειρα απόδρασης από οπλισμένους φρουρούς). Σπεύσατε.

 143. Νέο Kid said

  138. Α ρε Λάμπρο ! 100 χρόνια πίσω έχεις μείνει …
  Χρήμα και ενέργεια έχει και η Σαουδική Αραβία ,αλλά ελέγχει την …άμμο της !
  Η πληροφορία και η τεχνολογία ελέγχει τον κόσμο πλέον!

 144. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  20,61,128.
  Αγριοράδικο, πικροράδικο, κοκκινοράδικο, πετρομάρουλο, κ.ά. βρίσκονται, αλλά το πετροράδικο μάλλον είναι «εφεύρεση» των …δημιουργών του κοελουργήματος 🙂 του #61! Δεν νομίζω να το ξέρουν οι περί τα χορταρικά ασχολούμενοι.
  Ο ‘κλέφτης’ (πάππος) ή ‘μουσαφίρης’ –όπως τον λέμε στην Κρήτη- είναι το μέσο μεταφοράς των σπόρων πολλών τέτοιων ‘ραδικοειδών’.

  141 και πριν
  Είμαι περίεργος να δω σε πόσα 24ωρα θα σπεύσουν η κ. Νίκη και ο κ. Κυριάκος να ανακοινώσουν τροποποιήσεις στη λειτουργία των σχολείων (πρωτόκολλα, ποσοστά κρουσμάτων για αναστολή λειτουργίας, προγράμματα μαθημάτων κλείσιμο τελείως κ.λπ.)

 145. Νέο Kid said

  Καλά ! Έριξα απίθανο φώλο στο 143. Ετοιμαστείτε για σχόλιο πολλών μέγαLambr (δε θυμάμαι και πώς την όρισε ακριβώς τη μονάδα ο Νικολάου, γμτ…🤓)

 146. odinmac said

  Καζάκοι

  https://ibb.co/Cw3BP9K

  https://ibb.co/BgXw2Rx

  https://ibb.co/HDsyyFD

  https://ibb.co/tBb1Np3

  https://ibb.co/vqWsXYt

 147. Γιάννης Ιατρού said

  144: στα γερμανικά ονομάζεται Löwenzahn => σε μετάφραση «το δόντι του λιονταριού». Πιθανώς λόγω του κατσαρού φύλλου του. Αλλά το λένε και Kuhblume => «λουλούδι της αγελάδας». Επειδή το τρώνε πολύ τα βοοειδή, αν το πετύχουν στα χωράφια.
  Είναι ενδιαφέρον πως εδώ στην ονομασία του (κλέφτης, μουσαφίρης κλπ.) τονίζεται περισσότερο ο σπόρος που τον παίρνει ο άνεμος
  Έχει βαθιές ρίζες που περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό, σε μερικούς μπορεί να φέρει φαγούρα κλπ. στα χέρια.

 148. Γιάννης Ιατρού said

  145: Μπα, κάνει καθημερινά ασκήσεις στο νεοεγκατeστημένο του firewall 😂😂

 149. odinmac said

  Από εδώ
  Before they pass away:

  https://www.jimmynelson.com/peoples-places

 150. Γιάννης Ιατρού said

  146: ωραίες εικόνες🤗

 151. Γιάννης Ιατρού said

  στο nbcnews πήραν είδηση τις βλακείες που κάνει η κυβέρνηση με την επιδημία και μας κρεμάσανε στα μανταλάκια…

  Outbreak reported at Rhode Island hospital after Covid-positive, asymptomatic staff asked to work

 152. Γιάννης Ιατρού said

  άλλη Ρόδος αυτή 🙂 🙂

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  144 τέλος :Γιατί, αποκλείεται να βγει η Κεραμέως και να πει ότι τα μέτρα είναι επιτυχημένα, επειδή τη σταματάνε γονείς και μαθητές στον δρόμο για να βγάλουν σέλφι μαζί της;

 154. spyridos said

  Το ραδίκι (chicory στσ αγγλικά) έχει μωβ λουλούδια και δεν έχει ιπτάμενα σπόρια.
  Το αγριοράδικο (στα Ολλανδικά αλογολούλουδο, αγαπημένο φαγητό των αλόγων) είναι αυτό το κίτρινο που φτιάχνει μετά τους κλέφτες.
  Στην Φρισλανδία, Ολλανδική ή Γερμανική, εκατομμύρια στρέμματα κιτρινίζουν Απρίλιο και Μάιο.
  Το χρησιμοποιούν ακόμα σαν φαρμακευτικό τσάι (όπως παλιότερα και στην Ελληνική ύπαιθρο) αλλά φτιάχνουν και μαρμελάδα από το λουλούδι.
  Το μέλι του είναι ιδιαίτερα αγαπημένο στην περιοχή. Οι αχλαδοπαραγωγοί το απεχθάνονται και προσπαθούν να το ξεριζώσουν μέσα και γύρω από τα χωράφια τους γιατί οι μέλισσες το προτιμούν από το λουλούδι του αχλαδιού και έτσι απειλείται η επικονίαση της αχλαδιάς.
  Μας φαίνονται από μακριά όλα ίδια, αλλά υπάρχουν δεκάδες υποείδη. Στο νησί Sciermonikoog καταχωρήθηκε πέρυσι ένα καινούργιο είδος με μαύρα στίγματα στα φύλλα. Το είδος που φυτρώνει σε σχισμάδες βράχων ή πάνω σε τοίχους θα μπορούσε να λέγεται και πετροράδικο.
  Φωτογραφία μου του περασμένου Απρίλη.

  —————————-
  Πληθαίνουν οι ειδήσεις για μετακινήσεις ισλαμιστών από την Τουρκία αλλά και αποστολές όπλων από την CIA τις μέρες πριν το ξέσπασμα των ταραχών στο Καζακστάν.
  Ταξιδιώτης από την Τουρκία

  ——————————-
  Μια φωτογραφία του καγκελάριου της Αυστρίας από το πάρτυ με φίλους στη καλύβα του που έκανε σκι.
  (δεύτερος από δεξιά)
  Εχθές διαγνώστηκε θετικός στον κορονοιό.
  Οι Αυστριακοί πολίτες που έχει πονέσει η σούφρα τους από τα μέτρα δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι.

 155. Avonidas said

  #144. Αγριοράδικο, πικροράδικο, κοκκινοράδικο, πετρομάρουλο, κ.ά. βρίσκονται, αλλά το πετροράδικο μάλλον είναι «εφεύρεση» των …δημιουργών του κοελουργήματος του #61!

  Κάλπικο ραδίκι…

 156. spyridos said

  Σήμερα στη Βιέννη

 157. Πέπε said

  144

  > Αγριοράδικο, πικροράδικο, κοκκινοράδικο, πετρομάρουλο, κ.ά. βρίσκονται

  Λοιπόν, το πετρομάρουλο, αν και δεν ξέρω τι είναι, έχει την εξής ενδιαφέρουσα ιστορία (αν δεν τα ‘χω κάνει αχταρμά στο μυαλό μου): φαίνεται ότι στα γερμανικά λέγεται Rapunzel, και είναι το χόρτο που ορέχτηκε στο παραμύθι η έγκυος από τον κήπο της μάγισσας, ο άντρας της πήγε να το κλέψει, η μάγισσα τον έκανε τσακωτό, τους υποχρέωσε να της δώσουν το παιδί όταν γεννηθεί, και το έβγαλε Ραπουνζέλ και έγινε διάσημη για τα γερά και μακριά μαλλιά της.

 158. Μαρία said

  140
  Δεν έχω ιδέα. Απάνω που σκεφτόμουνα οτι μπορεί να είναι φοβιτσιάρης, με διέψευσε.

 159. spyridos said

  157
  Ναι αυτό είναι.
  Ραπούνζελ, το πετρομάρουλο, η καμπανούλα η μωβ.
  Θα την δεις στις βόλτες σου στα ορεινά του νομού την Άνοιξη.
  Τρώγονται ωμά, η ρίζα και τα φρέσκα φύλλα.
  Καληνύχτα.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  Άλλο είναι το φυτό Rapunzel (Campanula rapunculus). Η ονομασία προέρχεται από το ιταλικό raponzolo, υποκοριστικό του rapa => καρότο (lat. rāpa και rāpum), από το σχήμα της ρίζας του.

 161. Πέπε said

  Θα μπορούσε λοιπόν η Ραπουνζέλ να μεταφράζεται Μαρούλα.

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  154 Το ραδίκι (chicory στσ αγγλικά) έχει μωβ λουλούδια και δεν έχει ιπτάμενα σπόρια.
  Ρόφημα με πικροράδικο,Chicoree, που το πίναμε αρκετά φεγγάρια με μια συνάδελφο, εκείνη γιατί θα έκανε ομοιοπαθητική κι εγώ να μοιράσω τις κανάτες γαλλικούς που κατανάλωνα.
  Κιχώρι / Κιχώριον*, υφίσταται επίσης σχετική ονομασία (ναι, με τα μπλε του λουλουδάκια-ενώ οι ταραξάκοι – πικραλίδες , ένα υποείδος τους, έχουν κίτρινα)
  Είδα και ρόφημα από σταμναγκάθι, το οποίο ανήκει κι αυτό στα τόσα είδη της οικογένειας.

  * https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Cichorium_pumilum.jpg

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  146 Καζάκοι
  Πανέμορφες φωτό

  Ωραίο Καζάκικο ντοκιμαντέρ ο Κυνηγός με τον Αετό.
  (Νομίζω το έχει ακόμη το Σινόμπο)

 164. … και Καζάκοι

 165. Αγγελος said

  Τελικά, τα ονόματα των λαχανικών είναι απελπισία, ιδίως διαγλωσσικά… Αλλο το ραδίκι, άλλο το radis, άλλο το radichio, άλλο το radish, άλλο φυσικά το horseradish (χράνο λέγεται ελληνικά, ή είναι μόνο μακεδονικό αυτό;)… Αλλο το αντίδι, άλλο η γαλλική endive, που ίσως είναι αυτό που λένε chicon στο Βέλγιο (αλλά το πουλάει και το ΑΒ), αλλά κάπου συγχέεται με την chicorée, που όμως είναι και υποκατάστατο του καφέ…

 166. 149,
  Πολύ ενδιαφέρον!

 167. aerosol said

  #163
  Είναι κοζάκοι.

 168. Άλλοι οι Καζάκοι, άλλοι οι κοζάκοι.

 169. Μαρία said

  Και χορεύουν καζατσόκ.

 170. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ said

  «Εὐετηρίαν εὐχόμεθα ὑμᾶς, ἀλύπως βίου»
  ΄Αρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες που λέει και η παροιμία.
  Ας τα δει η καθηγήτρια Κα Μαρία Ευθυμίου που πηγαίνει και κάνει ομιλίες στη «Σχολή» του ΄Αδωνη και της Μανωλίδου….!

 171. Μαρία, ξύπνια τέτοια ώρα; Τα ύστερα του κόσμου!

 172. Μαρία said

  171
  Αϋπνία.

 173. Γιάννης Ιατρού said

  168: Ναι, αλλά Καζακστάν λέγεται, όχι Κ-ο-ζακσταν. Γιατί λοιπόν κΟζάκοι; Οι κοζάκοι προέρχονται από την περιοχή της σημερινής Ουκρανίας, δεν έχουν να κάνουν με το Καζακσταν…

 174. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα δεν είπα απ΄εδώ, ε;
  Το λέω τώρα λοιπόν
  171: 🙂

 175. 172 Άντε, έλα στο σημερινό να δούμε τη Θεσσαλονίκη 🙂

 176. π2 said

  108: «Το μέγεθος της παραποίησης οποιασδήποτε είδησης είναι τεράστιο και σε φοβίζει.»

  Φοβίζει γιατί το αποτέλεσμα είναι ο γενικός αποπροσανατολισμός, που οδηγεί σε τοποθετήσεις βάσει μιας ήδη προειλημμένης θέσης. Οι οπαδοί θα θεωρήσουν δεδομένο ότι ισχύει μια κυβερνητική τοποθέτηση, χωρίς να ψάξουν αν ισχύει ή να αναρωτηθούν αν μπορεί να ισχύει. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το δεξιό τουίτερ είχε σπεύσει να αναπαράξει αμέσως το αφήγημα της ΕΛΑΣ για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο, ενώ είχαν ήδη κυκλοφορήσει τα βίντεο που έδειχναν ότι η ΕΛΑΣ έλεγε καραμπινάτα ψεύδη. Αντίστροφα, όταν βγήκε η φωτογραφία του Πλεύρη χωρίς μάσκα, όλοι θεωρήσαμε ενστικτωδώς δεδομένο ότι είναι πρόσφατη, προτού το ψάξουμε.

  Προχτές αναρωτήθηκα γι’ αυτό:

  Το σχόλιο το παρέθεσε ο Βαξεβάνης, με αποτέλεσμα ορυμαγδό (για τα δικά μου δεδομένα) ριτουί. Παρότι εγώ έκανα απλώς μια ερώτηση, στα σχόλια θεωρήθηκε δεδομένο ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων έγινε χωρίς τη συγκατάθεση των θυμάτων, ξύπνησαν μνήμες Λοβέρδου και ζητήθηκαν μηνύσεις και αγωγές. Ο θόρυβος οδήγησε τον εκπρόσωπο τύπου του Αυγενάκη να μου απαντήσει ότι η αναπαραγωγή των ονομάτων έγινε με τη συγκατάθεση του πληρεξούσιου δικηγόρου των θυμάτων και αυτό φαίνεται να είναι ακριβές:

  https://www.amna.gr/sport/article/614175/Dilosi-tou-plirexousiou-dikigorou-ton-kataggellonton-sti-Gumnastiki–Alexandrou-Adamidirnrn

  Μπορεί να μην πείθομαι για το σκεπτικό και μπορεί να εξακολουθεί να μη μου αρέσει η διαδικασία να ζητάει ο υφυπουργός τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των θυμάτων (άλλο αν με δική τους πρωτοβουλία τα θύματα δημοσιοποιούν το θέμα τους), αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι παρά την απάντηση, εξακολουθούν τα λάικ, τα ριτουί και άλλα σχόλια ότι ο υφυπουργός προέβη στη δημοσιοποίηση χωρίς τη συγκατάθεση των θυμάτων.

  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η άνωθεν ακατάσχετη ψευδολογία, η εμμονική αδιαφορία για δηλώσεις που (στην καλύτερη) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διαμορφώνει νοοτροπίες όχι μόνο σε οπαδούς αλλά και σε αντιπάλους. Όταν ενστικτωδώς, και δικαίως, θεωρείς ότι αν ο συνομιλητής σου λέει ότι είναι μέρα πρέπει λογικά να είναι νύχτα, ο δημόσιος διάλογος καθίσταται αδύνατος. Και φαντάζομαι δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί η διάβρωση της ίδιας της δυνατότητας δημόσιου διαλόγου είναι ένα βαθιά αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και ολισθηρό μονοπάτι.

 177. Πέπε said

  173

  Δε λέγεται Καζαχστάν; Δε θα έπρεπε να είναι Καζάχοι;

 178. 177 Ναι, κανονικά ναι. Καζάχ είναι και στα ρώσικα, απ’ ό,τι βλέπω.

 179. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρες!

  147, 154, 155.
  👍

  165.
  Ναι, πράγματι. Εδώ από νομό σε νομό αλλάζουν οι ονομασίες (ορισμένων) φυτών, ειδικά των λαχανευόμενων. Πολλές φορές και από επαρχία σε επαρχία…!
  ==..==
  Και η …καζάκα.

 180. ΣΠ said

  Στα ρωσικά, Κοζάκοι Казаки (ουκρανικά Козаки), Καζάκοι Казахи.

 181. Νίκος said

  #140 Οι Πορδοσάλτοι λειτουργούν σαν το στόκο, είναι οι γραφικότητες που γεμίζουν κενά. Πολυχρηστικοί στόκοι που χρησιμοποιούνται παντού, στη δημοσιογραφία και στην πολιτική αναλόγως της απόχρωσης που έχουν. Όπως χρησιμεύουν επειδή ταιριάζουν χρωματικά, έτσι χρησιμεύουν κι επειδή αναδεικνύουν την αντίθεση, πχ περίπτωση Πολάκη – Άδωνη, αν και βεβαίως η σύγκριση δείχνει να αδικεί τον πρώτο στην πραγματικότητα ο ίδιος κάνει τα πάντα για να επιβεβαιώσει το 2ο, και 3ο νόμο της ηλιθιότητας.

  Το σχόλιο γενικά περιγράφεται στον 5ο νόμο της ηλιθιότητας κι εκείνος που αρνείται την πραγματικότητά του, απλώς επιβεβαιώνει τον 1ο και τον 4ο.

 182. ΣΠ said

  176
  Με ξένισε το «Οι καταγγέλλοντες αθλήτριες και αθλητής».

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – Για έλεγχο μιλάω Κίντο μου όχι για κατοχή, είναι διαφορετικά πράγματα, και το δεύτερο χωρίς το πρώτο, είναι ψευδαίσθηση. Κι εσύ έχεις χρήματα στην τσέπη σου αλλά δεν ελέγχεις την αξία τους, αυτοί που την ελέγχουν, έχουν την δύναμη να σε ελέγχουν.😊
  Μεγαλώνουμε με ψευδαισθήσεις, και μαθαίνουμε να ζούμε με αυτές.

  145 – Μην ελπίζεις.😂

 184. Νέο Kid said

  183 β. Μάς την έσπασες! …😢

 185. Pedis said

  https://www.efsyn.gr/ellada/ygeia/326370_sto-90-i-omikron-sti-hora-mas-epitaxeis-proaniggeile-i-gkagka

  Σχετικά με την Όμικρον η Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ότι πλέον εννέα στα 10 κρούσματα ανήκουν στην παραλλαγή της Όμικρον και στη χώρα μας.

  Αναλυτικά ανέφερε ότι στις 30 Δεκεμβρίου, η Όμικρον ήταν στο 82% του συνόλου των κρουσμάτων και στις 31 Δεκεμβρίου στο 89% του συνόλου των κρουσμάτων.

  http://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/326745_germanikoi-shediasmoi-gia-na-antimetopistoyn-nea-epidimika-kymata

  Πλέον το 44% των νέων κρουσμάτων Covid-19 στη Γερμανία οφείλεται στο στέλεχος Όμικρον, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, που ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία καταγράφηκαν 268 θάνατοι και 55.889 νέες μολύνσεις, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά στη χώρα, από την αρχή της πανδημίας, οι μολύνσεις είναι 7.473.884, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 113.900 άνθρωποι.

  Κάτι κουφά πράγματα … 🧐

 186. Νέο Kid said

  185. Ναι , η διαφορά στα ποσοστά είναι τεράστια ,και θα δυσκολευόμουνα να εξηγήσω πώς γίνεται να έχει σχεδόν εξαφανιστεί η Δέλτα στην Ελλάδα… Greek statistics?

 187. Pedis said

  # 186 – Δεν ξέρω … Τα αντίστοιχα μέσα Ιταλικά ποσοστά είναι (ήταν όταν τα είδα πριν από μερικές μέρες) πιο κάτω από τα γερμανικά (αλλά είχαν μεγάλες διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή).

  Ίσως δεν είναι και τόσο εύκολο να εκτιμηθούν σωστά και η Γκάγκα, με την έννοια ότι βγαίνουν αποτελέσματα με μεγάλα συστηματικά και η Γκάγκα διάλεξε να αναφέρει αυτά που τη συμφέρουν.

  Ντάξει, από την άλλη εξηγούται τα μεγάλα ποσοστά σε Ομικρον αφού η Ελλάδα σε πολλά θέματα, με πρώτο την Υγεία, είναι πιο κοντά στην Αφρική από τη Γερμανία … 😋

 188. Pedis said

  -> 187 Διόρθ.

  Ίσως δεν είναι και τόσο εύκολο να εκτιμηθούν σωστά, και η Γκάγκα με την έννοια ότι βγαίνουν αποτελέσματα με μεγάλα συστηματικά, και η Γκάγκα διάλεξε να αναφέρει αυτά που τη συμφέρουν.

 189. Pedis said

  πάλι (για να δούμε … Νικοκύρη, Στάζυ υπάρχει δυνατότητα preview στο μαραφέτι; Ρε γμτι …)

  Ίσως δεν είναι και τόσο εύκολο να εκτιμηθούν σωστά, και η Γκάγκα με την έννοια ότι βγαίνουν αποτελέσματα με μεγάλα συστηματικά, και η Γκάγκα διάλεξε να αναφέρει αυτά που τη συμφέρουν.

 190. Spiridione said

  Οι clickbait τίτλοι περνάνε πλέον σε άλλο επίπεδο
  Τελικά πέθανε ο Ντίνος Καρύδης; – Τι απαντά ο ίδιος
  https://www.in.gr/2022/01/08/life/fizz/telika-pethane-o-ntinos-karydis-ti-apanta-o-idios/

 191. Καλημέρα,
  168 – 173 Πάντως οι Καζάκοι της Ελλάδας (επώνυμο) δεν έχουν σχέση με το Καζακστάν. Με την Ουκρανία μπορεί (η τελευταία στάση τους πριν έρθουν στην Ελλάδα ήταν στην Ανατολική Ρουμανία, στην περιοχή του Σουλίνα, είχαν περάσει το ποτάμι από απέναντι).

 192. Κώστας said

  Το «υμάς» της Μανωλίδου μού θύμησε μια παρόμοια περίπτωση: «Άφες αυτόν.», Γ. Γεωργαλάς.

 193. Τι Άγιο Πνεύμα, τι Άγιο Φως

 194. π2 said

  185-189: Μην ξεχνάμε ότι τα αριθμητικά στοιχεία για την Ο είναι καθαρή (και δυνητικά αυθαίρετη) στατιστική εκτίμηση (πώς το λέμε το extrapolation στα ελληνικά; σταμάτησε το μυαλό μου). Το ποια παραλλαγή έχεις εξετάζεται μόνο σε νοσοκομειακό εργαστηριακό έλεγχο, που δεν γινόταν συστηματικά. Είχα ακούσει την προηγούμενη εβδομάδα τον Τζανάκη να λέει ότι έπεισε το υπουργείο να γίνονται οι έλεγχοι αυτοί σε όλες τις νοσηλείες. Δηλαδή μέχρι τώρα δεν γινόταν καν στις εισαγωγές στα νοσοκομεία η ταυτοποίηση της παραλλαγής.

  Τώρα, με βάση ποια στατιστικά μοντέλα γίνεται η εκτίμηση για το σύνολο των κρουσμάτων, τρέχα γύρευε. Ένας καχύποπτος θα έλεγε ότι τα περί πλήρους επικράτησης της Ο βολεύουν το κυβερνητικό αφήγημα περί τέλους της πανδημίας.

 195. π2 said

  193: Το Άγιο Πνεύμα φωτίζει στα Φώτα άρα είναι Φως. Αυτό δεν αμφισβητείται, που θα έλεγε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (είναι η αγαπημένη του φράση).

 196. Νίκος said

  Τι σωρός, τι σορός. Χυδαιότητα, φανατισμός, τραμπουκισμός κι αμορφωσιά πάνε πακέτο.

 197. rogerios said

  Λογικό, εξαιτίας της ηχητικής ομοιότητας, αυτό το μπέρδεμα μεταξύ Κοζάκων και Καζάκων. 🙂 Το μόνο κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο, όμως, είναι ακριβώς η ονομασία τους, η οποία πιθανολογείται ότι ανάγεται σε κάποια τουρκική λέξη που σήμαινε τον ελεύθερο, αυτόν που δεν έχει δεσμούς με τη γη, τον νομάδα.

  Οι Κοζάκοι είναι καταρχήν ιδιόμορφη κοινωνική ομάδα κι όχι έθνος. Η ονομασία στα ουκρανικά είναι козаки (κοζακί), στα ρωσικά казаки (καζακί) και στα πολωνικά kozacy (κοζάτσυ). Όπως ειπώθηκε, δεν υπάρχει βεβαιότητα ως προς την προέλευση του ονόματός τους: παλαιοσλαβική με κουμανικό απώτερο έτυμο ή με απευθείας τουρκική προέλευση, η λέξη δηλώνει τον ελεύθερο που ζει νομαδικά. Αυτοί οι ανατολικοσλαβικοί πληθυσμοί (στους οποίους ίσως αναμείχθηκαν και ταταρικά και άλλα τουρκογενή στοιχεία) σχημάτισαν, από τον Ύστερο Μεσαίωνα, αυτόνομες στρατιωτικές κοινότητες στην περιοχή του Δνείπερου και του Ντον, προσφέροντας συχνά τις στρατιωτικές υπηρεσίες τους ως μισθοφόροι στις δυνάμεις της περιοχής. Η πιο ονομαστή από τις κοινότητές τους είναι η επικράτεια του Ζαπαρόζε (ρ.)/ Ζαπαρίζια (ουκρ.) (ουκρ.: Запорізька Січ = Ζαπαρίζκα Σιτς/ ρωσ.: Запорожская Сечь = Ζαπαρόζσκαγια Σετς), κέντρο της οποίας είναι μια σειρά από οχυρωμένα νησιά στον Δνείπερο. Στις τάξεις των Κοζάκων ενσωματώνονται διαρκώς φυγάδες δουλοπάροικοι από τις δυο πλευρές των συνόρων (πολωνική και ρωσική) που ξεφεύγουν από τους φεουδάρχες τους για να ζήσουν ελεύθεροι. Από μιαν άποψη, λειτουργούν ως μια ιδιότυπη Λεγεώνα των Ξένων, χωρίς την κρατική οργάνωση, δεχόμενοι τυχοδιώκτες από κάθε μέρος (λένε ότι ο Μαξίμ Κριβονός, υπαρχηγός του μεγάλου αταμάνου Χμελνίτσκι είχε… σκωτική καταγωγή!).
  Μετά τα μέσα του 17ου αι. και την εξέγερση του Χμελνίτσι, οι Κοζάκοι περνούν από την πολωνική στην τσαρική κυριαρχία. Εάν εξαιρέσουμε τις λίγο ενοχλητικές εξεγέρσεις τους (Γεμελιάν Πουγκατσόφ, Στένκα Ράζιν), αποδεικνύονται εξαίρετο στρατιωτικό και κατακτητικό εργαλείο στα χέρια των τσάρων. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση και τον εποικισμό της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής. Σταδιακά το κέντρο βάρος τους μεταφέρεται στη νότια Ρωσία, στις περιοχές του Ντον και του Κουμπάν. Αφού εκπληρώσουν τη βασική στρατιωτική υπηρεσία τους ανταμείβονται με εκτάσεις γης και εγκαθίστανται σε αγροτικούς οικισμούς (στανίτσι, ενικός: στανίτσα/ Станица) με μαιγώς κοζάκικο πληθυσμό.
  Στα χρόνια των επαναστάσεων και των εμφυλίων, συντάσσονται σχεδόν αποκλειστικά με τους Λευκούς. Όσον αφορά τα χρόνια εκείνα, αξίζει κάποιος να διαβάσει (ή να ξαναδιαβάσει) το γνωστό μυθιστόρημα-ποταμό του Σόλοχοφ («Ο Ήρεμος Ντον»). Κατά τον Β’ ΠΠ, οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν τους Κοζάκους ως φυλετικά ξεχωριστή περίπτωση από Ρώσους και Ουκρανούς και επιχειρούν να τους προσεταιρισθούν (με μέτρια αποτελέσματα).

  Οι Καζάκοι, τώρα, είναι ένας τουρκογενής λαός με μερικές μογγολικές προσμείξεις, κάτι λογικό αν ληψθεί υπόψη ότι μέχρι και τον 18ο αιώνα ζούσαν υπό την κυριαρχία ή επικυριαρχία μογγολικών φυλών. Η εθνογένεσή της ξεκινά μόλις στα τέλη του 15ου αιώνα και ολοκληρώνεται στα χρόνια της ρωσικής κυριαρχίας, Υπενθυμίζουμε ότι, κατά τα τσαρικά χρόνια, η ρωσική διοίκηση ονόμαζε τους Καζάκους «Κιργίζιους» (υπάρχουν και κάποια έγγραφα στα οποία σημειώνονται ως «Κιργκίζ-Καϊσάκ»), ενώ οι καθαυτό Κιργίζιοι χαρακτηρίζονταν ως «Καρακιργίζιοι»!
  Το «χ» στη ρωσική ονομασία του εθνωνύμιου έχει ως κύριο σκοπό την αποτροπή της σύγχυσης με τους Κοζάκους (Казахи, παροξύτονο, οι Καζάκοι – Казаки, οξύτονο οι Κοζάκοι). Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως Қазақ ή Қазақтар και λένε τη χώρα τους Қазақстан.
  Η ελληνική πρεσβεία στη Νουρσουλτάν/Αστανά χρησιμοποιεί τη μεταγραφή «Καζαχστάν», οι ενωσιακές υπηρεσίες μετάφρασης στην ελληνική έχουν επιλέξει (στο πλαίσιο της ΟΤΟ και του διοργανικού εγχειριδίου) το «Καζακστάν».

 198. rogerios said

  197: «μαιγώς» = προφανέστατα «αμιγώς» (αλλά, είπαμε, όποιος βιάζεται… 🙂

 199. Καλός ο Σόλοχοφ αλλά ούτε μια αναφορά στον Γκόγκολ και τον Τάρας Μπούλμπα; Τς τς τς…

  Αυτό το қ στην καζακική ονομασία των Καζάκων, μήπως είναι ένα σκληρό χ (kh); Βλέπω ότι αντιστοιχεί στο περσοαραβικό q https://en.wikipedia.org/wiki/Kazakh_alphabets το οποίο στην ιρανική του εκδοχή ακούγεται σαν ένα σκληρό χ ή γ.

 200. rogerios said

  @199: Μέσα στην γκρίνια είσαι, Δύτη μου! 🙂 Αφού γράφω «Όσον αφορά τα χρόνια εκείνα…», δηλαδή των επαναστάσεων και των εμφυλίων. Ο γκογκολικός «Ταράς Μπούλμπα» μιλά για τις κοζάκικες εξεγέρσεις κατά τον Πολωνών, θέμα που, κτγμ, πραγματεύεται αναλυτικότερα και ακριβέστερα ο Σενκιέβιτς στο «Διά Πυρός και Σιδήρου» (ΟΚ, από την πολωνική προφανώς σκοπιά).
  Πολύ ενδιαφέρον το δεύτερο που επισημαίνεις. Εσύ είσαι αρμοδιότερος για να αποφανθείς επί του θέματος.

 201. rogerios said

  199β: Πάντως, εδώ στο συγκεκριμένο ηχητικό μου ακούγεται σαν κανονικόταο «κ».

 202. Σκοπεύω να γκρινιάζω μέχρι να εμφανιστούν οι Βογόμιλοι… ξέρεις εσύ 🙂

 203. rogerios said

  @202: Οι Βογόμιλοι ξεκίνησαν (με κάρο ή με γκαζοζέν) από τη Βοσνία το 2013 κι ακόμη δεν έφτασαν στα μέρη μου. Άμα θες να ψάξω να τους βρω στον δρόμο κάνε καμιά κίνηση να μου δώσει η υπηρεσία μου εκπαιδευτική άδεια. 🙂

 204. Γιάννης Ιατρού said

  197: ωραίο σχόλιο 🤗, πάλι μάθαμε κάτι🤩

 205. Γιάννης Ιατρού said

  202: Ωχ, κάποια παλιότερα σχόλια εδωμέσα θυμάμαι… 🙄😂

 206. sarant said

  165 Έτσι!

  190 Γελάω τόση ώρα νευρικά βλέποντας τον τίτλο

 207. SearchPeloponnese said

  Από ό,τι βλέπω, ο Τολστόι δεν τους ξεχωρίζει.
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cossacks_(novel)
  Russian: Казаки [Kazaki]

  Είναι σαφές ότι αναφέρεται σε τουρκόφωνους Καζάχους (διάφορα «οσγκελντίν» κλπ).

  Ανάλογη διάκριση μπορεί να γίνει και ανάμεσα στους Βλάχους (λατινόφωνους των Βαλκανίων) και Βαλάχους (κάτοικους της νότιας Ρουμανίας).

  Χμμμ… ίσως κάποτε να πρέπει να κάνουμε και μια διάκριση ανάμεσα σε Μακεδόνες και Μακεδόνες…

 208. Γιάννης Ιατρού said

  205: Να δώσω μια ώθηση στη θύμηση🙄 για τους Βογόμιλους με την αναφορά στην αφετηρία της σχετικής συζήτησης, τότε*, ως συνήθως με τους γνωστούς ύποπτους σχολιαστές😜

  * επί χρυσής εποχής😇, μεσουρανούντος του ονομαζόμενου και «εγκάθετοτου παπα-Μεταλληνού» και βοηθό του «Αρχηγού των Μεταλληνιστών», του αγαπητού Ριβαλντίνιο…😎
  Πάει κι αυτός, εξαφανίστηκε χολωμένος…, κάτι σκόρπια σχόλιά του στον Σμέρδη είδα προ καιρού😉

 209. Πέπε said

  190, 206

  Παρόλο που έχω πρόβλημα και πρέπει να αλλάξω μπράουζερ για να δω ορισμένες σελίδες, δεν άντεξα να μην το ανοίξω. Ήταν μεγάλος ο πειρασμός να μάθω τι απάντησε ο Ντίνος Καρύδης σ’ αυτό το ερώτημα ζωής και θανάτου, ναι ή όχι.

  Θέλετε να σας αποκαλύψω ή θα πάτε να το διαβάσετε μόνοι σας;

 210. 207 Αυτοί δεν είναι Καζάκοι/Καζάχοι. Στον Καύκασο διάφοροι πληθυσμοί μιλούσαν/μιλούν τούρκικες διαλέκτους (αζέρικα περισσότερο, νομίζω), και οι ίδιοι οι Κοζάκοι αν δεν κάνω λάθος είχαν πάρε-δώσε με την Κριμαία και τους Τατάρους της. Το Καζαχστάν… κείται μακράν, πώς να το κάνουμε. 🙂

 211. SearchPeloponnese said

  210 Σ΄εμένα το λέτε ή στον Τολστόι;

 212. rogerios said

  @207, 210-211: Ο Τολστόι στο μυθιστόρημά του μιλά για Κοζάκους. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση Κοζάκων του Ντον οι οποίοι μετανάστευσαν στον βορειοανατολικό Καύκασο και ονομάζονταν Κοζάκοι του Τέρεκ (ο Τέρεκ είναι ο μεγάλος ποταμός της Τσετσενίας) ή του Γκρέμπεν. Η συμβίωσή τους με μουσουλμανικούς λαούς, όπως ήταν οι Τσετσένοι ή, κυρίως, οι τουρκόφωνοι Νογκάι, επηρέασε τα ήθη κι έθιμά τους (και σε κάποιο βαθμό και τη γλώσσα τους). Βλ. κι εδώ>/a> .

 213. rogerios said

  Με το ιστορικό υπόβαθρο του τολστοϊκού μυθιστορήματος μπορεί να συσχετιστεί κι αυτό το τραγούδι.

 214. SearchPeloponnese said

  Επειδή μια σύντομη απάντηση μπορεί να φαίνεται αγενής, ας την επεκτείνω.

  Ανάφερα στο 207 τι περιγράφει ο Τολστόι στο μυθιστόρημά του «Κοζάκοι». Δεν είναι απίθανο αυτά που αναφέρει είναι προϊόντα της φαντασίας του. Μυθιστόρημα γράφει, άλλωστε.

  Σαφέστατα όμως αναφέρεται σε λαό που ζει νομαδικά «πάνω στ’ άλογα» και αναφέρει πολλούς χαιρετισμούς που μοιάζουν με τα Τούρκικα. (Για τη θρησκεία τους δεν θυμάμαι να αναφέρει, ίσως γιατί δεν ενδιαφερόταν ο ίδιος για τέτοια θέματα.)

 215. rogerios said

  Τραγούδι το οποίο μπορούμε να ακούσουμε εδώ σε εκτέλεση της γνωστής και μη εξαιρετέας Πελαγίας. 😉

 216. SearchPeloponnese said

  @rogerios
  Ευχαριστώ.

  Αν έχω καταλάβει σωστά, οι Καζάχοι του Καζαχστάν δεν λέγονταν έτσι την εποχή του Τολστόι (1828-1910). Οπότε, δεν μου ήταν σαφές τι περιγράφει.

 217. aerosol said

  #163, 168, 173, 197
  Πριν πιω καφέ ήταν κοζάκοι. Μετά τον καφέ… έγιναν όντως καζάκοι!

 218. rogerios said

  @216: Εγώ σας ευχαριστώ. Σωστά έχετε αντιληφθεί, την εποχή του Τολστόι, τα μέλη της συγκεκριμένης κεντρασιατικής εθνότητας ονομάζονταν από τους Ρώσους… «Κιργίζιοι» (Κιργκίζ, Κιργκίζ-Καϊσσάκ). Το μυθιστόρημα του Τολστόι μιλά για μια ιδιαίτερη περίπτωση Κοζάκων του ΒΑ Καυκάσου οι οποίοι υπέστησαν μερικώς πολιτισμικό εκτουρκισμό (συγγνώμη για τους αδόκιμους όρους). Μπορείτε να τσεκάρετε και τους συνδέσμους προς τη ρωσική Βίκη στα 212 και 213. Αν περάσετε τα κείμενα από γκουγκλ τρανσλέιτ προς αγγλικά, η μετάφραση είναι κατά βάση αξιόπιστη.

 219. Μαρία said

  119

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κως – Εγινε η κηδεία της τουρκάλας δικαστού που πνίγηκε κυνηγημένη στο Αιγαίο
  https://www.in.gr/2022/01/09/greece/kos-egine-kideia-tis-tourkalas-dikastou-pou-pnigike-kynigimeni-sto-aigaio/

 221. Pedis said

  View at Medium.com

  52 things I learned in 2021

  Κάθε μέρα ένα εκατομμύριο άτομα ανεβάζουν φωτογραφίες από το κατακάθι του καφέ τους στο Τουρκικό app Faladdin να τους το διαβάσει και σε 15 λεπτά έχουν την απάντηση.

  [Α ρε κοίτα που μπορεί να βρίσκει εφαρμογή περίφημο το machine learning … 🤭]

  κι άλλα περίεργα (νάναι κι αληθινά …), λ.χ.

  Κάθε εβδομάδα ένα γιγανταίο (?) εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών μπαταριών για αυτοκίνητα ανοίγει στην Κίνα. Στον υπόλοιπο κόσμο κάθε μερικούς μήνες.

 222. SearchPeloponnese said

  218.
  «Μπορείτε να τσεκάρετε και τους συνδέσμους προς τη ρωσική Βίκη στα 212 και 213. Αν περάσετε τα κείμενα από γκουγκλ τρανσλέιτ προς αγγλικά, η μετάφραση είναι κατά βάση αξιόπιστη.»

  Ναι, το έκανα (γι’ αυτό άργησα να απαντήσω. 🙂 ) Ευχαριστώ και πάλι, ξεμπέρδεψα αρκετά πράγματα.

  Ένα πράγμα που ξεχνάμε συχνά είναι πόσο… διαφορετικά είναι τα μεγέθη στις περιοχές εκείνες. Ενώ το Καζαχστάν φαίνεται «κοντά» στον Καύκασο (στην απέναντι πλευρά της Κασπίας), στην πραγματικότητα «κείται μακράν», που λέει κι ο Δύτης.

 223. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  O Ντίνος Καρύδης βγαίνει τακτικά στο ραδιόφωνο σε νυχτερινές εκπομπές ανοιχτές στους ακροατές και τον άκουσα θαλερότατον πριν 3-4 μέρες και μάλιστα σε θέμα που αφορούσε περσινές προβλέψεις για την επερχόμενη χρονιά και στις οποίες (όπως το ανέπλασε ο δημοσιογράφος), ο καλός ηθοποιός είχε προβλέψει εκλογές και ότι θα κέρδιζε ο Μητσοτάκης με 50%.
  Ανθρωποι με τέτοιο υψηλό χιούμορ λέω ότι έχουν παραπάνω πόντους στο ζην.

 224. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  222. Με τους Κοζάκους και Καζακ(χ)ους είχε πάλι ασχοληθεί/ αναφερθεί το εκλεκτό σχολιαστικό δυναμικό τότε με τα γεγονότα,νομίζω, της Τσετσενίας. Τότε ξεδιάλυνα κι εγώ τη διαφορά (άσχετα ότι το μόνο που θυμάμαι είναι ότι είναι διαφορετικοί 🙂 -με «πόντους» στους αετομάχους του Καζακστάν λόγω του ντοκιμαντέρ)

 225. Από μια σουρεαλιστική σύνθεση των γειτονικών σχολίων 165, 168:

  … Αλλο το ραδίκι, άλλο το radis, άλλο το radichio, άλλο το radish, άλλο φυσικά το horseradish … … Αλλο το αντίδι, άλλο η γαλλική endive, που … συγχέεται με την chicorée, … Άλλοι οι Καζάκοι, άλλοι οι κοζάκοι. …

  …άλλο το κότζακ (ή μάλλον κόντζακ) άλλο ο Κότζακ, άλλο φυσικά το Cojack

 226. 190, … Τελικά πέθανε ο Ντίνος Καρύδης; …

  Πολύ σκληρό(ς) για να πεθάνει

 227. Costis Melolidakis said

  90 Αν και δεν τον πάω καθόλου τον Πατέλη (του είχα κιόλας απαντήσει στα περί διδακτορικών), στο προκείμενο δεν είπε κάτι λάθος. Ο δείκτης PMI μετρά τη μεταβολή από μήνα σε μήνα, άρα σωστά γράφει. Το ερώτημα φυσικά είναι πώς ήσαν τα πράγματα τους προηγούμενους μήνες, διότι από την καταγραφόμενη επέκταση ενός μήνα δύσκολα να βγει γενικό συμπέρασμα (όπως φαίνεται να βγάζει αυτός).

 228. 206β,
  Κι εγώ!

 229. sarant said

  221 Ωραίο αυτό με την ηλεκαφετζού!

  212 Γκρεβένσκι Κοζάκους τους λέει η ρώσικη βικιπαίδεια -όχι από τα Γρεβενά όμως.

 230. rogerios said

  @229: Гребенские казаки (Γκρεμπενσκίγε Καζακί) λέει η ρώσικη Βίκη. Με «μπε». 🙂

 231. Χαρούλα said

  Πωωωω Rogerios ευχαριστώ! Σαφής, περιεκτικός, σύντομος! Μακάρι να καταφέρω να τα θυμάμαι αυτά. Έμαθα σήμερα.

 232. 197 κ.ε.
  Στο 24:45 και 45:13 ακούω καθαρά «καζάχ(ι)», στα ρώσικα. Εκτός και φταιιιιιιίνε τα κρασάααααα.

  _________________

  Άσχετο: Δύτα μου, διάβαζα παλιότερα πως οι ενοποιημένοι μετά τον Τζένγκις Μογγόλοι τους επίσης Μογγόλους Καλμούκους τους είχανε λίγο στο φτύσιμο ως εκφυλισμένους που είχαν απαρνηθεί τις νομαδικές παραδόσεις και είχαν εγκατασταθεί σε μόνιμες κατοικίες, και πως το όνομά τους σχετίζεται με το τρκ ρήμα kalmak (=μένω). Ξέρεις τίποτα?

 233. Χτήνος, αυτά (για λόγους που μου είναι αδιευκρίνιστοι) τα ξέρει πολύ καλά ο Ρογήρος. Εγώ μπορώ να δω μόνο ότι είναι εξωνύμιο: https://en.wikipedia.org/wiki/Kalmyks#Etymology δηλ. οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Οϊράτ, και η λέξη Καλμούκ σημαίνει (πιθανόν) αυτο που λες.

 234. rogerios said

  @231: Ευχαριστώ πολύ, Χαρούλα!
  @232: Ποια κρασιά, Χτήνος, αφού η ρωσική ονομασία το έχει το «χ». Καζάχ, Καζάχι πληθυντικός, Καζαχστάν η χώρα. Το γράφω και στο 197 ο καψερός. 😉

 235. 198, … όποιος βιάζεται… 🙂 …

  …και χάριν έχει,
  για τα ωραία σχόλια!

 236. 234# Ε τι ποια κρασά αγαπητέ Ρογήρε? Αυτά από τα οποία επιστρέφω αναγιγνώσκων διαγωνίως 🙂

 237. Μαρία said

 238. rogerios said

  Η ιστορία των Καλμούκων είναι συναρπαστική και τραγική ταυτόχρονα (π.χ. η δραματική αποτυχημένη απόπειρα μέρους τους να επιστρέψουν στη Μογγολία, η τιμωρία τους από τις σταλινικές αρχές για συνεργασία με τους ναζί κ.λπ.).
  Χτήνος (και λοιποί ενδιαφερόμενοι), αν ψάξετε στο Γιου Τιουμπ θα βρείτε έναν Άγγλο τυπά ονάτι Μπέντζαμιν Ριτς, με ψευδώνυμο bald and bankupt, ο οποίος γυρίζει βιντεάκια σε αντιτουριστικά μέρη της τέως Σοβιετίας. Σε κάποιο επεισόδιο ταξιδεύει στην Καλμουκία και συναντά έναν ντόπιο. Τον ρωτά «εσείς είστε Καλμούκος, βέβαια». Κι εκείνος του απαντά κάτι σαν «Εντάξει, έτσι μας λένε. Αλλά είμαστε Οϊράτ, αυτό είναι το όνομα της φυλής μας».

  Κι ένα κουιζάκι για τους ποδοσφαιρόφιλους: ποιος διάσημος βετεράνος Γάλλος ποδοσφαιριστής κατάγεται από την Καλμουκία; [ΟΚ, κι ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής, αλλά τον γνωρίζουν κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Γάλλοι]

 239. rogerios said

  «ονόματι» βέβαια (κι όχι… «ονάτι», τι γράφω κι εγώ ο δύσμοιρος όταν βιάζομαι). 🙂 🙂 🙂

 240. Πάρτε κι αυτό όσοι ενδιαφέρεστε για Καλμούκους και Καζάκους… το 18ο αιώνα https://dytistonniptiron.wordpress.com/2010/05/11/vatatzi/

 241. rogerios said

  Το βιντεάκι που έλεγα στο 238 είναι εδώ και η στιχομυθία γύρω στο 5′ 10» (με κάποια λαθάκια μεταγραφής στους υπότιτλους).

 242. 197, … Γεμελιάν Πουγκατσόφ …

  ΄Ασχετο, αλλά μού θύμισε τον (προ αμνημονεύτων χρόνων) λύκο Πουγκατσόφ, ήρωα από τον δημιουργό του Τιραμόλα, o οποίος (Ρεμπούφι) λέει, εμπνεύστηκε από τον Ιβάνοβιτς Πουγκατσιόφ (1742 – 21 Ιανουαρίου 1775) ο οποίος ήταν Κοζάκος γαιοκτήμονας, ηγέτης (αταμάνος) μιας φοβερής κοζάκικης εξέγερσης (1773-1774) της περιοχής του Ντον κατά της τσαρίνας Αικατερίνης της Μεγάλης της Ρωσίας.

 243. sarant said

  238 Α, εγώ τον ξέρω αλλά δεν το μαρτυράω τόσο νωρίς.

  Όμως η Καλμουκία ήταν για πολλά χρόνια η παγκόσμια πρωτεύουσα του σκακιού.

 244. 229, … 212 Γκρεβένσκι Κοζάκους τους λέει η ρώσικη βικιπαίδεια -όχι από τα Γρεβενά όμως. …

  It would have been a
  grave mistake.

 245. rogerios said

  @242: Γεμελιάν Ιβάνοβιτς Πουγκατσόφ. Ο δικός μας είναι. 😉
  @243: Βέβαια, διότι ο τέως πρόεδρος Κιρσάν Ιλιουμζίνοφ ήταν πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού κι είχε τη φιλοδοξία να μετατρέψει την Ελιστά σε παγκόσμια πρωτεύουσα του σκακιού. Νομίζω ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις που έφτιαξε για τον συγκεκριμένο σκοπό μαραζώνουν πλέον κι έχουν περιέλθει σε πλήρη αχρησία…

 246. Γιάννης Ιατρού said

  227: προφανώς δεν διαφωνούμε στην ουσία, δηλαδή στη διαπίστωση πως προσπαθεί να δημιουργήσει (ψευδείς) εντυπώσεις, όπως τον συμφέρει. Εν προκειμένω πως η χώρα είναι 3η στην παγκόσμια κατάταξη σε κάποιο δείκτη βιομηχ. παραγωγής, χωρίς αυτό να προκύπτει από τις αναφορές σε στατιστικά μεγέθη και στους δείκτες που επικαλείται.
  Συγκεκριμένα επικαλείται το PMI, που δείχνει (μόνο) την διαφορά με τις προηγούμενες μετρήσεις σε κάποιο δείκτη που προέρχεται από ένα μείγμα βιομηχανικής παραγωγής/κατασκευών/παραγγελιών/στοκ εμπορευμάτων/υπηρεσιών κλπ.

  Εντωμεταξύ κάθε τόσο διαβάζουμε άλλες, δυσοίωνες🤔, αναφορές της ΕΛΣΤΑΤ… π.χ. ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλη αύξηση 27,8% σημείωσε το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου
  ΑΥΞΗΣΗ στο ΕΛΛΕΙΜΑ γράφει…,

 247. 242# Τον λύκο Π. τον θυμάμαι με πιο χαριτωμένο σχέδιο. Άλλος σκιτσογράφος ίσως?

 248. Νέο Kid said

  245. Τιτανοτεράστιος ο Κιρσάν! Τον έχουν απαγάγει ( alien abductions κι έτσι) 2 φορές εξωγήινοι και τον έχρισαν παγκόσμιο πρεσβευτή του σκακιού στη Γη. Σοβαρά μιλάω, έτσι!
  Σε κάποιες εκλογές είχε απέναντί του σαν υποψήφιο πρόεδρο της FIDE κοτζαμάν Κάρποφ ο οποίος μάλιστα υποστηριζόταν από τον ακόμα πιο κοτζαμάν Κασπάροφ!
  Εννοείται ότι ο γίγας Κιρσάν δεν τούς είδε και καθόλου! Έκανε υγιεινό περίπατο στις εκλογές!
  Υπόδειγμα έντιμης και διαφανούς οικονομικής διαχείρισης … εννοείται! ( είχε αντιπρόεδρο το «δικό μας» Γιώργο Μακρόπουλο)

 249. Πέπε said

  220

  Της Τούρκου δικάστριας;

 250. voulagx said

  #238: Ρογηρε, δεν φτανει που μας αλλαξες τους Καζακους σε Καζαχους, τωρα μας αλλαζεις τους Καλμούχους σε Καλμουκους. Το μονο που απομενει ειναι να μας πεις οτι οι Βογομιλοι ειναι Μπογκομιλοι και να γκρεμισθει το συμπαν εντος μου.

 251. Πέπε said

  242

  Το αμερόληπτο αυτό κόμιξ, όπου ο λύκος μιλάει σαν τον σερβιτόρο στη Βουλγαρία, στο ανέκδοτο (αν το γκαρσονόφσκι δεν ήταν Ελληνόφσκι θα τρώγατε τ’ αρχιδόφσκια σας), είναι της ψυχροπολεμικής περιόδου;

 252. Πέπε said

  250

  να γκρεμισθεί

  (το σύμβαν και το ενδός σ’ τα χαρίζω)

 253. Νέο Kid said

  250. Πω, πωω!… πολύ νούμερα αυτοί οι σκακιστές ρε συ Βουλάγξ! Τι ξυπνητζήδικες λαμακίες γράφουν στα σχόλια! 🤪

 254. rogerios said

  @250: Φίλτατε, το μόνο που είπα είναι ότι οι Ρώσοι μιλάνε για Καζάχους και Καζαχστάν. Εγώ προσωπικά για Καζάκους και Καζακστάν λέω. Τώρα για τους Καλμούκους, δεν βλέπω πώς μπορεί να σταθεί το «χ», μολονότι ο τύπος αυτός απαντά κάμποσες φορές στα ελληνικά. 😉 [την καταραμένη λέξη, τώρα, γιατί την αναφέρεις;]

 255. Πέπε said

  223

  > …τον άκουσα θαλερότατον πριν 3-4 μέρες …

  Και τι είπε, ότι έχει πεθάνει ή όχι;

 256. Νέο Kid said

  Τι είναι αυτοί οι Βογομίλοι βανίλι ρε παιδιά; Τίποτις καλμούχοι σκακιστές;
  Πείτε μου και μένα να μαθαίνω!

 257. rogerios said

  Αμαρτίες… όταν βλέπω το όνομα του Πουγκατσόφ θυμάμαι πάντοτε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από το φοβερό «Καπούτ» του Κούρτσιο Μαλαπάρτε. Δεν μπορώ να μην υποκύψω στον πειρασμό και το παραθέτω κι εδώ, σε πρόχειρη μετάφρασή μου, μολονότι είναι σεντόνι. Ζητώ συγγνώμη από τον Νικοκύρη για την κατάχρηση του χώρου του κι από τους φίλους σχολιαστές και αναγνώστες για την ταλαιπωρία. Μπορείτε να το παρακάμψετε αν βαριέστε να διαβάσετε τέτοια ώρα κάτι μεγάλο σε έκταση…

  Κούρτσιο ΜΑΛΑΠΑΡΤΕ
  ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΑΤΙ

  «Το φθινόπωρο του 1941 βρισκόμουν στην Ουκρανία, κοντά στην Πολτάβα. Η περιοχή ήταν γεμάτη παρτιζάνους. Θα πίστευε κανείς πως είχε ξανάρθει η εποχή των κοζάκικων εξεγέρσεων του Χμελνίτσκι, του Πουγκατσόφ, του Στένκα Ράζιν. Ομάδες παρτιζάνων τριγύριζαν στα δάση και στα έλη κατά μήκος του Δνείπερου. Πυροβολισμοί τουφεκιών και ριπές πολυβόλων αντηχούσαν ξαφνικά, μέσα απ’ τα χαλάσματα ερειπωμένων χωριών, από χαντάκια, από ξέφωτα. Κι ύστερα επέστρεφε η σιωπή, αυτή η επίπεδη, υπόκωφη, μονότονη σιωπή της απέραντης ρωσικής πεδιάδας.

  Μια μέρα, ένας Γερμανός αξιωματικός περνούσε από κάποιο χωριό, επικεφαλής της φάλαγγας πυροβολικού την οποία διοικούσε. Δεν υπήρχε ψυχή στο χωριό. Τα σπίτια έμοιαζαν εγκαταλελειμμμένα από καιρό. Στους στάβλους του κολχόζ, μια εκατοστή άλογα βρίσκονταν ξαπλωμένα καταγής, δεμένα ακόμη στα άδεια από τροφή παχνιά τους. Είχαν ψοφήσει από την πείνα. Το χωριό είχε αυτή τη δυσοίωνη όψη των ρώσικων χωριών στα οποία ξέσπασε η μανία των γερμανικών αντιποίνων. Ο αξιωματικός κοίταζε με κάποια μελαγχολία, με μιαν ακαθόριστη εντύπωση δυσφορίας –σχεδόν φόβου– αυτά τα έρημα σπίτια, αυτό το άχυρο στα κατώφλια, αυτά τα ορθάνοιχτα παράθυρα, αυτά τα αδειανά και βουβά δωμάτια. Μέσα από τους λαχανόκηπους, πάνω από τους φράχτες, ξεπρόβαλλαν τα μαύρα, στρογγυλά, ακίνητα μάτια των ηλιοτρόπιων, στερεωμένα πάνω στο στεφάνι τους με τις μακριές, κίτρινες βλεφαρίδες. Παρακολουθούσαν με βλέμμα θλιμμένο και σκεφτικό το πέρασμα της φάλαγγας.

  Ο αξιωματικός προχωρούσε σκυμμένος πάνω στη χαίτη του αλόγου του, με τα δυο χέρια ν’ ακουμπούν στη λαβή της σέλας. Ήταν σαραντάρης, με μαλλιά που είχαν γκριζάρει. Πότε πότε ύψωνε τα μάτια προς τον ουρανό, έπειτα ορθωνόταν στους αναβολείς και γύριζε το βλέμμα προς τα πίσω για να παρατηρήσει τη φάλαγγα… Ήταν συννεφιασμένη μέρα και το χωριό έμοιαζε με φάντασμα στην γκρίζα ατμόσφαιρα του φθινοπώρου. Σηκώθηκε άνεμος, μερικοί Εβραίοι ταλαντεύονταν, κρεμασμένοι από τα δέντρα. Ένα μακρόσυρτο μουρμούρισμα ακουγόταν από το ένα σπίτι στο άλλο, λες και πλήθος από παιδιά έτρεχαν ξυπόλυτα στα ζοφερά δωμάτια. Ένα μακρόσυρτο τρίξιμο, λες και μια στρατιά αρουραίων χόρευε αργά μέσα στα εγκαταλελειμμένα σπίτια…

  Ο δρόμος κι η πλατεία ήταν έρημοι, τα σπίτια ζοφερά και άδεια. Κι όμως, αυτό το ψιθύρισμα, αυτό το τρίξιμο που έκανε ο άνεμος καθώς έξυνε με την τραχιά γλώσσα του τους τοίχους, τους φτιαγμένους από άχυρο και λάσπη, αυτό το ψιθύρισμα κι αυτό το τρίξιμο ξυπόλυτων παιδιών ή πεινασμένων αρουραίων, συνόδευαν τη φάλαγγα από μακριά. Ο αξιωματικός έφερε το χέρι του στο μέτωπο κι άγγιξε το μάτι του με ύφος που πρόδιδε ενόχληση και θλίψη. Ξαφνικά, ένας πυροβολισμός ακούστηκε από το χωριό, σφυρίζοντας στ’ αυτιά του.

  «Αλτ!», φωνάζει ο αξιωματικός. Η φάλαγγα σταματά. Ένα πολυβόλο του στοιχείου που βρίσκεται στην οπισθοφυλακή ανοίγει πυρ με στόχο τα σπίτια του χωριού. Μετά τους πρώτους πυροβολισμούς ακολουθούν και άλλοι. Τα πυρά των παρτιζάνων γίνονται σιγά σιγά πιο έντονα, επίμονα, μανιασμένα. Δύο πυροβολητές πέφτουν λαβωμένοι. Τότε ο αξιωματικός σπιρουνίζει τ’ άλογό του, καλπάζει κατά μήκος της φάλαγγας και δίνει διαταγή. Ομάδες στρατιωτών χύμηξαν μέσα από τα χωράφια, τρέχοντας και πυροβολώντας, και κύκλωσαν το χωριό. «Λάβετε θέσεις!», ουρλιάζει ο αξιωματικός. «Καταστρέψτε τα πάντα!». Τα πυρά των παρτιζάνων συνεχίζονταν, λαβώθηκε ακόμη ένας πυροβολητής. Οργή τρομερή κατέλαβε τον αξιωματικό. Κάλπαζε μέσα απ’ τα χωράφια, εμψύχωνε τους στρατιώτες, έδινε διαταγές ώστε κανόνια και πυροβόλα να μπορούν να βάλλουν κατά του χωριού απ’ όλες τις πλευρές. Μερικά σπίτια πήραν φωτιά. Καταιγίδα από εμπρηστικές βόμβες χτύπησε το χωριό, σκίζοντας τους τοίχους, γκρεμίζοντας τις σκεπές, ξεριζώνοντας τα δέντρα, σηκώνοντας σύννεφα καπνού. Οι παρτιζάνοι συνέχιζαν να πυροβολούν ατάραχοι. Μα τα πυρά του πυροβολικού ήταν τόσο σφοδρά που, γρήγορα, το χωριό δεν ήταν παρά μια πελώρια πυρά. Και να που μια ομάδα παρτιζάνων ξεπροβάλλει μέσα από τις φλόγες και τους καπνούς, τρέχουν, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Κάποιοι είναι ηλικιωμένοι, μα οι περισσότεροι είναι νέοι. Υπάρχει και μια γυναίκα ανάμεσά τους. Ο αξιωματικός σκύβει καθισμένος πάνω στη σέλα, τους κοιτάζει προσεχτικά έναν προς ένα. Ο ιδρώτας κυλά απ’ το μέτωπό του, πλημμυρίζει το πρόσωπο. «Τουφεκίστε τους!», λέει με βραχνή φωνή, αγγίζοντας το μάτι με το χέρι του. Έχει ύφος ενοχλημένο. Ίσως κι αυτή η χειρονομία, που αγγίζει το μάτι με το χέρι του, ίσως να είναι κίνηση που μαρτυρά ενόχληση. «Feuer!», ουρλιάζει ο Feldwebel. Αφού σιγήσουν οι πυροβολισμοί των υποπολυβόλων, ο αξιωματικός στρέφει το βλέμμα πίσω, παρατηρεί τα σώματα εκείνων που μόλις έπεσαν νεκροί, κάνει μια χειρονομία κουνώντας το καμουτσίκι του. «Jawohl!», αποκρίνεται ο Feldwebel κι αδειάζει το περίστροφό του στον σωρό των πτωμάτων. Ο αξιωματικός υψώνει το χέρι, οι πυροβολητές ξαναζεύουν τ’ άλογα στα κανόνια και τα πολυβόλα. Η φάλαγγα ξαναπαίρνει τον δρόμο, κινείται, προχωράει ξανά.

  Ο αξιωματικός, σκυμμένος πάνω στη χαίτη του αλόγου του, με τα δυο χέρια ν’ ακουμπούν στη λαβή της σέλας, ακολουθεί τη φάλαγγα πενήντα βήματα πίσω από το τελευταίο στοιχείο. Ήδη το ποδοβολητό των αλόγων χάνεται, σβήνει μες στη λάσπη της πεδιάδας, όταν, ξαφνικά, ένας πυροβολισμός σφυρίζει στ’ αυτιά του αξιωματικού.

  «Αλτ!», φωνάζει ο αξιωματικός. Η φάλαγγα σταματά. Το στοιχείο που βρίσκεται στην οπισθοφυλακή ανοίγει και πάλι πυρ με στόχο το χωριό. Όλα τα πολυβόλα της φάλαγγας ανοίγουν πυρ με στόχο τα φλεγόμενα σπίτια. Κι όμως, αργά και σταθερά, οι πυροβολισμοί του τουφεκιού σχίζουν το σύννεφο του μαύρου καπνού. «Τέσσερα, πέντε, έξι», μετρά ο αξιωματικός μεγαλόφωνα. «Δεν είναι παρά ένα μόνο τουφέκι. Ένας μόνο είναι αυτός που πυροβολεί!». Ξαφνικά, μια σκιά ξεπροβάλλει μέσα από το σύννεφο καπνού, τρέχοντας και σηκώνοντας τα χέρια ψηλά.

  Οι στρατιώτες βουτούν τον παρτιζάνο και τον πηγαίνουν σπρώχνοντας μπροστά στον αξιωματικό. Εκείνος, σκύβει καθισμένος πάνω στη σέλα και τον κοιτάζει προσεχτικά. «Ein Kind!», λέει χαμηλόφωνα. Ένα παιδί είναι. Δεν πρέπει να είναι πάνω από δέκα χρονών. Είναι αδύνατο, καχεκτικό, τα ρούχα του είναι κουρέλια, το πρόσωπο μαύρο απ’ τον καπνό, τα μαλλιά του κόκκινα απ’ τη φωτιά, τα χέρια του είναι καμένα. «Ein Kind!». Το αγόρι κοίταζε τον αξιωματικό με ύφος ήρεμο, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια. Πότε πότε σήκωνε αργά το χέρι, έσφιγγε τα δάχτυλά του. Ο αξιωματικός κατεβαίνει από το άλογο, με τα χαλινάρια γύρω από τον καρπό. Σταματά και στέκεται όρθιος μπροστά σε τούτο το αγόρι. Έχει ύφος κουρασμένο, ενοχλημένο. «Ein Kind!». Έχει κι εκείνος ένα αγόρι, στην πατρίδα του, στο Βερολίνο, στο σπίτι του στη Βιτσλέμπενπλατς, ένα αγόρι συνομήλικο, μα… όχι, ίσως ο Ρούντολφ να είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος, τούτο δω είναι πραγματικά παιδί: Ein Kind! Ο αξιωματικός χτυπά τις μπότες του με το καμουτσίκι, ενώ το άλογο, δίπλα του, σκάβει ανυπόμονα το χώμα με τις οπλές, τρίβει το μουσούδι του στον ώμο του αξιωματικού. Δυο βήματα παραπέρα, ο διερμηνέας, ένας Volksdeutscher απ’ τη Μπάλτα, περιμένει σε στάση προσοχής, με ύφος εκνευρισμού. Δεν είναι παρά ένα πιτσιρίκι, Ein Kind! Δεν ήρθα στη Ρωσία για να πολεμήσω τα παιδιά, λέει ο αξιωματικός. Ξαφνικά, σκύβει πάνω απ’ το παιδί, το ρωτά αν υπάρχουν άλλοι παρτιζάνοι στο χωριό. Η φωνή του αξιωματικού είναι κουρασμένη, φανερώνει ενόχληση. Μοιάζει να στηρίζεται σε εκείνη του διερμηνέα που επαναλαμβάνει την ερώτηση στα ρώσικα, με τόνο σκληρό και οργισμένο.
  – «Νιετ», απαντά το παιδί.
  – «Γιατί πυροβόλησες τους στρατιώτες μου;»
  Το παιδί κοιτάζει κατάπληκτο τον αξιωματικό. Ο διερμηνέας πρέπει να του επαναλάβει την ερώτηση.
  – «Το γνωρίζεις πολύ καλά. Γιατί με ρωτάς;», απαντά το παιδί.
  Η φωνή του είναι ήρεμη και καθαρή. Απαντά δίχως τον παραμικρό φόβο, όχι όμως με αδιαφορία. Κοιτάζει τον αξιωματικό καταπρόσωπο και, πριν απαντήσει, στέκεται προσοχή σαν στρατιώτης.
  – «Ξέρεις τι είναι οι Γερμανοί;», το ρωτά ο αξιωματικός χαμηλόφωνα.
  – «Κι εσύ Γερμανός δεν είσαι, σύντροφε αξιωματικέ;», απαντά το παιδί.
  Τότε ο αξιωματικός κάνει μια χειρονομία κι αμέσως ο Feldwebel βουτάει το παιδί από το μπράτσο και βγάζει το περίστροφο απ’ τη θήκη.
  – «Όχι, όχι εδώ! Πιο μακριά!», λέει ο αξιωματικός γυρίζοντας την πλάτη.
  Το αγόρι βαδίζει δίπλα στον Feldwebel, πασχίζοντας ν’ ακολουθήσει το βήμα του. Ξαφνικά ο αξιωματικός γυρίζει προς τα πίσω, σηκώνει το καμουτσίκι του και φωνάζει: Ein Moment! Ο Feldwebel γυρίζει πίσω, κοιτάζει έκπληκτος τον αξιωματικό κι έπειτα επιστρέφει, σπρώχνοντας μπροστά του το παιδί με την άκρη του τεντωμένου του χεριού.
  – «Τι ώρα είναι;», ρωτά ο αξιωματικός.
  Έπειτα, δίχως να περιμένει απόκριση, αρχίζει να βαδίζει νευρικός, πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, μπροστά απ’ το παιδί, χτυπώντας τις μπότες του με το καμουτσίκι. Κάποια στιγμή, ο αξιωματικός σταματά μπροστά στο παιδί, το κοιτάζει για ώρα επίμονα σιωπηλός κι έπειτα του λέει, με φωνή αργή, κουρασμένη, που μαρτυρά ενόχληση:
  – «Άκου, δεν θέλω να σου κάνω κακό. Δεν είσαι παρά ένα πιτσιρίκι. Εγώ δεν πολεμάω τα πιτσιρίκια. Πυροβόλησες τους στρατιώτες μου. Μα εγώ δεν πολεμάω παιδιά. Lieber Gott! Δεν τον ανακάλυψα εγώ τον πόλεμο!». Ο αξιωματικός σταματά, έπειτα λέει στο παιδί με ύφος παράξενα γλυκό. «Άκου, έχω ένα γυάλινο μάτι. Είναι δύσκολο να το ξεχωρίσεις από το καλό. Άμα μου πεις αμέσως, δίχως να σκεφτείς, ποιο από τα δύο είναι το γυάλινο, τότε θα σε αφήσω να φύγεις, θα σ’ αφήσω ελεύθερο».
  – «Το αριστερό μάτι», απαντά αμέσως το αγόρι.
  – «Πώς το κατάλαβες;»
  – «Από τα δύο, ήταν το μόνο που είχε κάπως ανθρώπινη έκφραση».»

  [Κούρτσιο Μαλαπάρτε «Καπούτ», τέταρτο μέρος «Τα Πουλιά», κεφ. ΧΙΙ «Το Γυάλινο Μάτι»]

 258. Costis Melolidakis said

  246 Να συμφωνήσω ότι ο Πατέλης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Όμως, δεν υπάρχει λάθος σε ό,τι γράφει. Τον κατακρίνουν, και με βαριές εκφράσεις, διότι δήθεν δεν ξέρει να διαβάσει την επικεφαλίδα του γραφήματος (sa, >50 = improvement since previous month) επειδή αυτός έγραψε: «In December, Greece ranked 3rd worldwide in manufacturing PMI». Αλλά αυτός είναι ο PMI, π.χ. βλ. https://www.investopedia.com/terms/p/pmi.asp. Δηλαδή, αυτό που γράφει ο Πατέλης είναι απολύτως ακριβές. Είμαι της γνώμης ότι αυτή είναι η ουσία όσο αφορά τις επικρίσεις ότι δήθεν δεν καταλαβαίνει τι γράφει το άρθρο και το διάγραμμα στο οποίο παραπέμπει, ότι χρειάζεται να προσλάβει κάποιον με διδακτορικό να του τα εξηγήσει, κ.λπ. Αυτοί που τον επικρίνουν δεν ξέρουν γιατί μιλάνε και προσωπικά αυτό με ενοχλεί. Φυσικά υπάρχουν και άλλες επικρίσεις, περισσότερο επί της ουσίας, στην οποία αναφέρομαι αμέσως μετά.

  Δηλαδή, αν ο ισχυρισμός του Πατέλη ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο τουρισμός μπορεί να στηριχτεί στον PMI ενός μήνα, αυτό είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Πρώτον, ο PMI δεν είναι «υλικός» δείκτης, αλλά δείκτης-βαρόμετρο, δηλ. μετρά προσδοκίες περισσότερο από πραγματικές μεταβολές. Δεύτερον, ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη. Τρίτον, για να σχηματιστεί η εικόνα για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται πολύ σφαιρικότερη προσέγγιση–επ’ αυτού όμως δεν είναι δυνατό να επεκταθούμε.

 259. Avonidas said

  #256. Τι είναι αυτοί οι Βογομίλοι βανίλι ρε παιδιά;

  Αυτοί που είναι αγαπητοί στο Θεό. Ετυμολογικά μιλώντας πάντα, ετσι; 😉

 260. Νέο Kid said

 261. Νέο Kid said

  258. “..δηλ. μετρά ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ περισσότερο από πραγματικές μεταβολές.”

  Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών (οικονομιών) και ζωή του μέλλοντος αιώνος, αμήν!

  ( Καλά τα λες Κωστή! Ο σαρκασμός δεν πάει σ´εσένα , αλλά στον δείκτη PMI καθαυτό 😊 )

 262. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βογομιλοι , οχτροί(χύμα όρος), του κράτους κλπ προς εκτέλεσιν
  σχ. 228
  https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/18/fkakridis/#comment-493450
  Σχ.92
  https://sarantakos.wordpress.com/2020/10/24/meze-450/#comment-688539

  Για να αντιληφθεί κανείς την ιερή διαστροφή, διαβάστε εδώ πως περιγράφει ο ευσεβής Κόντογλου, χωρίς να ενοχλείται καθόλου, το κάψιμο ζωντανού του γιατρού Βασιλείου:
  («Οι Βογόμιλοι, ένας κόσμος που χάθηκε»).
  https://tire-mile3.rssing.com/chan-3462570/all_p503.html

 263. sarant said

  257 Μπράβο Ρογήρε!

  Αυτό με το γυάλινο μάτι πρέπει να έχει γίνει παροιμιώδες διότι το έχω δει και αλλού.

 264. Και εγώ το έχω δει κι αλλού το γυάλινο μάτι, ως ευφυολόγημα κάποιου από αυτούς τους πνευματώδεις Γάλλους, Αλφόνς Αλέ π.χ. (δεν θυμάμαι τώρα).

 265. Missing Ink said

  Καλησπέρα στην καλή παρέα!
  Γενέθλια είχα κι εγώ χτες, αλλά ήμαν όφλαϊν. Να κεράσω καμιά μουσική;
  From Elvis in Memphis, η επιστροφή του «Βασιλιά» στα τέλη των 60s, και το τελευταίο του σπουδαίο άλμπουμ προτού τον φάνε τα καζίνα

  Νικοκύρη, παράλειψις στο τρέχον μηνολόγιον: 8 Ιανουαρίου, Γενέσιον Έλβις Άαρον Πρέσλεϊ εν Tupelo, Mississippi

 266. Με πρόλαβε ο Νικοκύρης στα συγχαρητήρια για το συγκλονιστικό χωρίο με το μάτι.

 267. voulagx said

  #238: Για το κουΐζ: Τζορκαέφ;

 268. Νέο Kid said

  Κουίζ: Τίνος είναι αυτό το γυάλινο μάτι, και τίνος τα χέρια που το κρατάνε;

  Ρε συ Δύτη, εσυ που (αν και κομουνιστής…) έχεις το βιβλίο της άμμου στο μυαλό σου, δεν έχει ο Πόου μια ιστορία με έναν γέρο με γυάλινο μάτι ; Ή θυμάμαι τόσο λαθος…

 269. Τον Πόου, μωρέ συ, δεν τον ξέρω τόσο καλά. Ο γκούγκλης βγάζει αυτό, που όμως δεν μοιάζει να λέει (καθαρά τουλάχιστον) για γυάλινο μάτι: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Tell-Tale_Heart

 270. Σου έχω όμως εδώ ένα ωραίο διήγημα με μάτια: https://www.futilitycloset.com/2021/12/22/the-black-patch/

 271. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, στη «Μαρτυριάρα καρδιά», όπου ο δολοφόνος σκοτώνει τον γέρο, παρόλο που τον αγαπούσε, για να απαλλαγεί από το μάτι του, που τον τρόμαζε, όταν τον κοίταζε.

 272. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια που μιλάμε για γυάλινα μάτια, «Γυάλινο μάτι» είναι ο τίτλος ενός από τα καλύτερα (και σίγουρα του τολμηρότερου) διηγήματα στο υπέροχο «Γκιακ» του Παπαμάρκου.

 273. Νέο Kid said

  269.271. Ναι αυτό, παλικάρια. 👍
  270. Δύτη πολύ καλό! Κοίτα τώρα περίεργα πράγματα . Το απόσπασμα με την αποτυπωμένη εικόνα του δολοφόνου στη ρέτινα του ματιού είναι Βερν! Είμαι σίγουρος , αλλά ποιος Βερν γμτ; ( μω τον σσίστον του Αλτσι γμώ!)

  And into my left eye came a vision of my own face, as Vroom saw it, distorted by the lust of murder. He died with that picture fixed in his own eye, and upon the retina of the eye that once was his, and is now mine, that fearful picture of my face was fixed

 274. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  257 Ευχαριστούμε.

  263β 🙂
  «Γυαλένιο μάτι» Ναπ. Λαπαθιώτης 🙂
  https://www.sarantakos.com/liter/lapathiotis/gualeniomati.html

 275. Νέο Kid said

  273. Κάποιο του Βερν όπου βρήκαν το δολοφόνο γιατί είχε αποτυπωθεί η εικόνα του στο μάτι του θύματος … ( αλλά ξανάρχισε το Survivor και ο αγώνας είναι σε κρίσιμο σημείο…) later!

 276. Κάτι μου θυμίζει αυτό που λες… Ματίας Σάντορφ, ή κάτι τέτοιο;
  Υπάρχει όμως και κάτι παρόμοιο σε ένα ωραίο διήγημα του Κίπλινγκ, «Στο τέλος του δρόμου».

 277. Avonidas said

  #276. Υπάρχει όμως και κάτι παρόμοιο σε ένα ωραίο διήγημα του Κίπλινγκ

  Σκεφτόμουν ακριβώς αυτή την ιστορία! Την είχες διαβάσει μήπως σ’ αυτή την ανθολογία;

 278. Οι αδελφοί Κιπ.
  Εδώ αναφέρει διάφορα, μεταξύ άλλων και το διήγημα του Κίπλινγκ.
  https://www.lemonde.fr/blog/lunettesrouges/2021/05/08/la-retine-photographique-le-mythe-de-loptogramme-2-fiction-et-art/

 279. 277 Ναι βέβαια 🙂
  Τι ωραίο βιβλίο!

 280. Avonidas said

  #276. Μόνο που δεν είναι ο δολοφόνος αυτό που ψάχνουν, αλλά το τελευταίο πράγμα που είδε ο νεκρός πριν πεθάνει. Και δεν μαθαίνουμε ποτέ τι είδε όντως ο γιατρός που τράβηξε τη φωτογραφία, γιατί καταστρέφει τ’ αρνητικά αμέσως μετά· η υπόνοια όμως είναι ότι είδε κάτι φρικιαστικό και υπερφυσικό.

 281. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μου θυμίσατε ένα παλιό θριλεράκι με τη Φέι Νταναγουέι, «Τα μάτια της Λόρας Μαρς», όπου έβλεπε μέσα από τα μάτια ενός σίριαλ κίλερ τα εγκλήματα που αυτός διέπραττε.

 282. ΣΠ said

  260
  Milli Vanilli! Πού τους θυμήθηκες αυτούς τους απατεώνες;

 283. BLOG_OTI_NANAI said

  262: ΕΦΗ, αφού παραπέμπεις σε δικό μου σχόλιο, κάνε τον κόπο πρώτα να με ρωτήσεις, διότι δεν έχεις καταλάβει καν το ζήτημα. Οι αιρέσεις αυτές ήταν δολοφονικές στρατιωτικές συμμορίες. Απλώς είχαν διαφορετική θρησκευτική πίστη.

  Όπως βλέπουμε εδώ, πρώτον, οι Βογόμιλοι λεηλατούσαν τα βυζαντινά εδάφη (λείαν πολλήν) και έκαναν συμμαχίες με τους εχθρούς του κράτους (σκύθες) οργανώνοντας επιθέσεις.
  Τελικά ο αυτοκράτορας κατόρθωσε να τους υποτάξει και να τους διατηρεί στο στράτευμα υπό ειδικό καθεστώς (
  υποσπόνδους).
  Για να καταλάβουμε το μέγεθος της ανοησίας όσων μιλούν για… «διώξεις αιρετικών» και όσων βαφτίζουν αυτούς τους μαφιόζους ως δήθεν «αγαθούς χριστιανούληδες».

  Ο αυτοκράτορας κανόνισε να είναι μαζί του ενάντια στους Νορμανδούς 2.800 Βογόμιλοι, όμως αυτοί όταν τους χρειάστηκε έγιναν καπνός και ενώ τους παρακαλούσε και τους πρόσφερε τιμές και δώρα, αυτοί τον έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα. Ουσιαστικά δηλαδή, με το χουνέρι της προδοσίας, ήταν τυχεροί που εκτέλεσε μόνο τον Βασίλειο.
  Δυστυχώς, το διά χειρός βαράγκη πάει σύννεφο στο διαδίκτυο και ο καθένας γράφει ό,τι του κατέβει:

 284. Όχι πάλι…

 285. 280 «Η επιστήμη δεν το αναφέρει… Εικόνες στα μάτια ενός νεκρού…»
  «Τι είπες;»
  «Τίποτα. Άλλωστε κατέστρεψα το φιλμ.»
  (από μνήμης)

 286. Pedis said

  Κάτσε, με δεύτερο παράλληλο ύπουλο χτύπημα στα νώτα του από Κωστόπουλο να πάθει ταράκουλο να μην ξέρει από πού τούρθε και πούν να πρωτοσεντονιάσει … 😂 🤣

  Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως ένας πολιτικός επιστήμονας επικεντρωμένος στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιπολιτεύσεων αγνοεί όλα τα παραπάνω, η προκλητική αναγόρευση αυτής της άγνοιας σε αποδεικτικό στοιχείο είναι εξαιρετικά εύγλωττη για την αξιοπιστία της σχετικής επιχειρηματολογίας. Ιδίως όταν προέρχεται από έναν πανεπιστημιακό εξ Εσπερίας που έχει διοριστεί θεσμικός «αξιολογητής» των εγχώριων ΑΕΙ (π.χ. του Παντείου) και, μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη, φιλοδοξεί ν’ αλλάξει τα φώτα εν γένει της ελληνικής Ανώτατης Παιδείας.

  (Εδώ παίρνει στο ψιλό τον Καλύβα. Ακολουθούν πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα …)

 287. Avonidas said

  #285. Εγώ θυμάμαι τον τοπογράφο που «έφτυνε το γωνιόμετρο για να το διατηρεί δροσερό» 😆

 288. Πέδη, εσύ έλεγες για μια ιστορία παρόμοια με την ιταλική απογραφή, αρχές των ογδόνταζ;

  Για τους Βογομίλους ειλικρινά δεν αντέχω να ξαναμπώ στη διαδικασία να εξηγώ τι σημαίνει κριτική των πηγών. Την έχουμε ξανακάνει τόσες φορές αυτή την κουβέντα (βλ. λινκ στα σχόλια #208, #262).

  Καλύτερα να μιλήσουμε για τον Κίπλινγκ, τον τοπογράφο και το σπιρούνι που έβαζε ο κακόμοιρος στην πλάτη για να μην κοιμηθεί και τον προφτάσει η σκιά (ε Αβονίδα;) — αλλά κλείνουν τα μάτια μου και πάω για ύπνο…

 289. Pedis said

  Ρε να μην έχει γράψει ο Κωστόπουλος κανένα άρθρο για τους Βογόμιλους;!

 290. Έχει, δες τα λινκ των συζητήσεων που κάναμε εδώ, θα το βρεις…

 291. Pedis said

  # 288 – Μουά; Λες; Δεν θυμάμαι.

 292. Pedis said

  # 290 – Κάτσε να το βρω να το έχω έτοιμο να το βαζω όταν χρειάζεται για αντιπερισπασμό. 😆

 293. Missing Ink said

  Συνεχίζω εγώ με μουσική, πάρτε κι έναν Cave τώρα που νύχτωσε χωρίς φεγγάρι

  Άκου τραγούδι που έγραψε ο τύπος για τη μέρα που έχω γενέθλια :-Ρ

 294. Νέο Kid said

  287. Θεοδόλιχος (theodolite) λέγεται ρε! Άκου γωνιόμετρο! Γωνιόμετρα είχαν οι μπάτσοι στο χωργιόμ για να κυνηγάνε τα πειρατικά «ράδια» … 🤪

 295. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  283 Συγγνώμη που θα βάλω τώρα το χαμόγελο 🙂 .
  Νομίζω ότι οι Βογ.στο ιστολόγιο είναι (έγινε) κάτι σαν την ιστορία «το οποίον σκουλήκι» ,απευθείας όμως, για να ξεκινήσει δηλαδή μία ατέρμων συζήτηση.
  Αν το ξαναρίξει κάποιος, θα παραπέμπουμε στο τωρινά, δικά σου πάλι κ του Δύτη 🙂 .

 296. Avonidas said

  #294.

  ‘And what are your chances, old man?’ said Mottram.

  ‘Don’t know; don’t care much; but I’ve sent the letter in. What are you doing with yourself generally?’

  ‘Sitting under a table in the tent and spitting on the sextant to keep it cool,’ said the man of the survey.

  Εξάντας, άρα.

 297. Αγγελος said

  Από το μυθιστόρημα (ένα από τελευταία του) Les frères Kip του Ιουλίου Βερν:

  Enfin il se retourne… il saisit sur une table une de ces fortes loupes dont les photographes se servent pour retoucher les détails d’une épreuve… Il la promène sur la photographie, et le voici qui s’écrie d’une voix épouvantée :
  « Eux !… eux !… les assassins de mon père ! »
  Et, au fond des yeux du capitaine Gibson, sur la rétine agrandie, apparaissaient, dans toute leur férocité, les figures de Flig Balt et de Vin Mod !
  XVI
  Conclusion

  Depuis un certain temps déjà, depuis les curieuses expériences ophtalmologiques qui ont été entreprises par d’ingénieux savants, observateurs de grand mérite, il est démontré que les objets extérieurs, qui impressionnent la rétine de l’oeil, peuvent s’y conserver indéfiniment. L’organe de la vision contient une substance particulière, le pourpre rétinien, sur laquelle se fixent précisément ces images. On parvient même à les y retrouver, avec une netteté parfaite, lorsque l’oeil, après la mort, est enlevé et plongé dans un bain d’alun.

  Δεν νομίζω πως έχει επιστημονική βάση αυτό…

 298. 247, 251,
  Κάπου αρχές 70. Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Θυμάμαι μόνος πως ένας ξαδερφάκος μου έλεγε πως ο κουρέας μας έφερνε στον Π. και ξεκαρδιζότανε.

 299. spyridos said

  288
  https://sarantakos.wordpress.com/2021/11/18/census/#comment-773558

 300. BLOG_OTI_NANAI said

  295: Ατέρμονες γίνονται οι συζητήσεις όταν γίνονται στον αέρα. Οι πηγές βοηθούν ακριβώς στο να μην γίνονται ατέρμονες. Απλά είναι συνηθισμένο το φαινόμενο, όταν συμβαδίζει με την ιδεολογία κάποιου ή με τις φαντασιώσεις του, να καταφεύγει σε νατσουλισμούς του διαδικτύου και να επικαλείται το «τι σημαίνει κριτική των πηγών«, αγνοώντας προφανώς ότι στις ίδιες πηγές έχει βασιστεί και η βιβλιογραφία. Διότι το να λέει κάποιος ότι το Βυζάντιο κυνήγησε τους Βογόμιλους επειδή ήταν… αιρετικοί, αγνοώντας τα γεγονότα, είναι μια καλή σαχλαμαρολογία για να περνάει κανείς την ώρα του στο ιδεολογικό καφενείο.
  Άλλωστε, οι πηγές έχουν κάνει κάποιους όπως ο Pedis και όχι μόνο, όταν λαμβάνουν απαντήσεις, να προσπαθούν να περιστρέφουν τη συζήτηση σε πλακίτσα.
  Διότι όπως ξέρουμε, όταν έχεις κάτι να πεις, δεν κάνεις πλακίτσα. Για παράδειγμα, όταν αρχίσει οποιοσδήποτε τη σαχλαμαρολογία για πράγματα που γνωρίζω, ξέρει ότι από μένα δεν θα έχει πλακίτσα, αλλά απαντήσεις.

 301. Μπράβο Spyridos, αυτό θυμόμουν! Ευχαριστώ.

  Έφη, μη μπερδεύεσαι. Εγώ πειράζω τον Ρογήρο όποτε τον βρίσκω, γιατί είχε ξεκινήσει μια πάρα πολύ ωραία σειρά με την ιστορία των Παυλικιανών και Βογομίλων, η οποία έχει μείνει στη μέση πολύ καιρό τώρα: https://rogerios.wordpress.com/2013/10/28/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%bb%ce%ac%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%82-3/

  Εντελώς άσχετη με αυτό είναι μια συζήτηση που επανέρχεται κάθε τόσο στο ιστολόγιο εδώ, μιας και ο Μπλογκ θεωρεί έγκλημα καθοσιώσεως να ειπωθεί ότι διώκονταν οι αιρετικοί στο Βυζάντιο όπου προφανώς όλα ήταν καλώς καμωμένα και τους έκαναν και χάρη οι αυτοκράτορες των Βογομίλων που τους έκαιγαν αντί να τους γδέρνουν με αλατισμένα κονσερβοκούτια ξερωγώ. Δες από δω και κάτω: https://sarantakos.wordpress.com/2018/01/18/esiea/#comment-478754 Διάβασε και κρίνε. Η δική μου συνοπτική απάντηση είναι, επαναλαμβάνω, ότι έχουμε διπλό πρόβλημα μεθοδολογίας α) όταν κάποιος υιοθετεί άκριτα τα γραφόμενα από τις κρατικές πηγές (τις πηγές τέλος πάντων που υιοθετούν την οπτική του κράτους, της νικήτριας εξουσίας) ή β) όταν κάποιος υιοθετεί την ίδια την οπτική του κράτους.

  Επί τούτου δεν έχω πια αντοχές και χρόνο να συνεχίσω, το πιο εύκολο (και αυτό που θα κάνω τελικά) είναι να μιλήσω κι εγώ για σαχλαμαρολογία.

 302. Και εν πάση περιπτώσει, για να λήξει τελεσίδικα η κουβέντα, ας συνυπογράψουμε όλοι την ομολογία του φίλτατου Ρογήρου να τελειώνουμε: https://rogerios.wordpress.com/2013/10/28/%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-3/#comment-1195

  Φαίνεται ότι διέπραξα έγκλημα καθοσιώσεως παραθέτοντας ιστορικά γεγονότα από τα οποία προκύπτει το εύλογο και προφανές, ότι δηλαδή το Βυζάντιο συμπεριφέρθηκε όπως και κάθε μορφή εξουσίας οσάκις αισθάνεται ότι αμφισβητείται κι απειλείται: κατασταλτικά. Οποία ειρωνεία! Κι εγώ που νόμιζα ότι θα προσέφερα καλύτερες υπηρεσίες με μια κατά δύναμη αντικειμενική εκτίμηση κι όχι με την όποια αγιογραφική παρουσίαση.

  Πρέπει, επομένως, να προβώ σε δήλωση μετανοίας. Όχι δεν υπήρξαν διώξεις στο Βυζάντιο στο πλαίσιο της διαμάχης εικονολατρών και εικονομάχων αναλόγως με το ποια παράταξη κατείχε την εξουσία. Η αντιπαράθεση κρατήθηκε στο επίπεδο κόσμιας συζήτησης. Όχι, ο Κωνσταντίνος Χρυσόμαλλος δεν δικάστηκε και καταδικάστηκε (αδίκως) μετά θάνατον ούτε τα γραπτά του κάηκαν με καθε επισημότητα λόγω υποψιών βογομιλισμού. Όχι, ο Βογόμιλος Βασίλειος δεν κάηκε στον ιππόδρομο ως αιρετικός, αλλά ως τρομοκράτης, εχθρός του κράτους κι εκπρόσωπος του ενός από τα δύο άκρα. Όχι, το Βυζάντιο ουδέποτε δίωκε, αλλά βρισκόταν πάντα σε νόμιμη άμυνα και αντιδρούσε δικαιολογημένα, διότι οι Παυλικιανοί ήταν πράκτορες των Αράβων και οι Βογόμιλοι των Βουλγάρων.

  Θα έπρεπε άλλωστε να προσθέσω πολλές φορές ότι οι Παυλικιανοί σκότωναν παιδιά στις επιδρομές τους, ενώ οι Βογόμιλοι στις τελετές τους έτρωγαν βρέφη αφού τα άλειφαν με μέλι και πιπέρι (το λέει άλλωστε κι ο ψευδο-Ψελλός στον Περί Δαιμόνων).

  Εάν είχατε αμφιβολίες για τις νοοτροπίες που καθιστούν δυνατή την αυθαιρεσία της εκάστοτε εξουσίας να τις ξεχάσετε. Είναι εδώ δίπλα μας.

 303. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς και κάθε εξουσία, ιδίως αυταρχική και δικτατορική, καταστέλλει κάθε αμφισβήτησή της. Οι Βογόμιλοι “Καταγγέλλουν τους πλουσίους, απεχθάνονται τον αυτοκράτορσ, γελοιοποιούν τους ανώτερους, καταδικάζουν τους ευγενείς κι απαγορεύουν στους δούλους να υπακούουν στους κυρίους τους” (Κοσμάς ο ιερέας). Στην πυρά, λοιπόν.
  (Οφείλουμε να καταδικάζουμε τις διώξεις οποιωνδήποτε αμφισβητιών από οποιανδήποτε εξουσία. Αν οι αμφισβητίες μάς είναι αντιπαθείς και η εξουσία συμπαθής, τότε οφείλουμε να καταδικάζουμε τις διώξεις τους με ακόμη μεγαλύτερη παρρησία. Αυτή, νομίζω, πως πρέπει να είναι η γενική αρχή. )

 304. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η απάντηση του Ρογήρου (από το λινκ του 302) :

  «Όλη η συζήτησή μας θα μπορούσε να έχει γίνει με τρόπο πολύ πιο ήρεμο και γόνιμο εάν δεν υπήρχε επιθετικός τόνος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό το ιστολόγιο είναι χόμπυ μου, ένα μέσο δημιουργικής «εκτόνωσης» με το οποίο προσπαθώ να δώσω με όσο το δυνατόν πιο εύληπτο κι υπεύθυνο τρόπο τα όσα λίγα έχω διαβάσει σχετικά με ιστορικά θέματα που με ενδιαφέρουν. Από εκεί και πέρα δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο, ενώ προφανές είναι ότι τα κείμενά μου απηχούν μοιραία προσωπικές αντιλήψεις. Πουθενά δεν λέω ότι τυχόν διαφορετικές ερμηνείες είναι «εσφαλμένες» ή «μη αποδεκτές», για τ’ όνομα του Θεού. Οι αντιρρήσεις είναι ευπρόσδεκτες, απλώς θα επιθυμούσα να διατυπώνονται με ήπιο και μη προσβλητικό τρόπο. Ευχαριστώ για τις ευχές.»

 305. Νέο Kid said

  302. Εγώ δεν υπογράφω τίποτα! ( δεν έγινα κομουνιστής για να με κάνετε «λουλού»…)

 306. Pedis said

  Δύτη, μετά το τέλος του #300, στη θέση σου θα την έκοβα την πλάκα. Δεν μου λες, γνωρίζει πού μένεις; Πάρτα μέτρα σου. 😅 😂😜 🤪

 307. Νέο Kid said

  304. Τι ν αυτά τα φλώρικα, ρε; Για μια τοξικότητα ζούμε σ αυτό το ιστολόγιο! Αν θέλαμε ηρεμία και γονιμότητα θα πηγαίναμε στους αεροπροσκόπους…
  Σε λίγο θα μας πεις δάσκαλε κι ότι οι γάβροι είναι φίλοι μας ! …😱

 308. sarant said

  Kαλημέρα απο εδώ!

  267 Δεν είδα να δόθηκε επιβεβαίωση, οπότε ναι, ο Τζορκαέφ είναι ο Καλμούχος ποδοσφαιριστής.

 309. ΣΠ said

  307
  Όλοι φίλοι μας είναι.

 310. Γιάννης Κουβάτσος said

  307: Ε,καλά, όχι κι έτσι. 😊☘️

 311. Νέο Kid said

  307. Μπάη δε γουέη , τώρα πρόσεξα ότι αυτό το εμότικο που έβαλα στο τέλος είναι απ τον πασίγνωστο πίνακα του Munch ! 😔
  https://i0.wp.com/culture-crunch.com/wp-content/uploads/2020/10/mun.jpg?fit=488%2C308&ssl=1

 312. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλά δεν ξαναμιλάω για Βογόμιλους εδώ, θα τα κρατάω (όπως και για τον εμφύλιο) για τον χωρίς χιούμορ εαυτό μου.
  Εγώ είμαι και φαίνομαι λουλού. 🙂

  Έχουμε σοβαρά τρέχοντα θέματα.
  «Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, το Μέγαρο Μαξίμου και η εφοπλιστική οικογένεια»
  https://www.patris.gr/2022/01/08/o-neos-archiepiskopos-kritis-to-megaro-maximoy-kai-i-efoplistiki-oikogeneia/

 313. 312 Λουλού από το Βογομιλού; 🙂

 314. Νίκος said

  https://www.kathimerini.gr/opinion/561660493/peri-ilithiotitas/

 315. Γιάννης Ιατρού said

  Έπιασε τόπο το #208 (και τα συμπληρωματικά) βλέπω.

  307: 🤩😇👍🤗 και ναυτοπρόσκοπους μπορείς να πας!😂

 316. Γιάννης Ιατρού said

  Εκτός από την λέξη της χρονιάς, έχουμε (αλλού) και την φωτό της χρονιάς.
  Έτσι το Γαλλικό National Geographic επέλεξε ως εικόνα της χρονιάς για το 2021 αυτήν από τις πυρκαγιές στην Αττική και όχι κάποια από την πανδημία. Τις πυρκαγιές που οι Έλληνες ΑΡΔ υποτίμησαν για να μην χαλάσει η εικόνα και πέσουν τα ποσοστά της ανίκανης κυβέρνησης. Που δεν έκανε τίποτα το σοβαρό για να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι καταστροφές και κυρίως να μετριαστούν οι επιπτώσεις τους (Εύβοια, Αττική / Βίλια, Ηλεία κλπ.). Καταστροφές που προφανώς συγκλόνισε πολλούς (και) στο εξωτερικό!

 317. Γιάννης Ιατρού said

  Αύξηση διασωληνωμένων από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ🤔

  Φανταστείτε να είχε μουσική στο μετρό ή στα σχολεία, πόσους νεκρούς θα μετρούσαμε…😡

 318. π2 said

  300: Τα μισά χριστιανικά αμαρτήματα έχει αυτό το σχόλιο. Τρία πατερημά και δεν ξέρω αν φτάνουν.

  Δεν πρόκειται να μπω φυσικά στην ουσία του φετιχισμού σου με τις πηγές, ή της βεβαιότητάς σου ότι κατέχεις την εξ αποκαλύψεως αλήθεια επειδή έχεις μπροστά σου «τις πηγές», ένα υποστασιοποιημένο υπερόπλο, που τάχα μου δεν σηκώνει αντιρρήσεις και ερμηνείες, γι’ αυτό και δεν δικαιούμεθα να ομιλούμε. Ήθελα απλώς να επισημάνω ότι δεν αρκεί να έχεις την τελευταία κουβέντα για να έχεις κατατροπώσει τους άλλους, ούτε είναι η σαχλαμαρολογία ομολογίας ήττας και ένδειας επιχειρημάτων, όπως σου αρέσει να βαυκαλίζεσαι.

 319. Κουνελόγατος said

  317. Αν είχε ψαλμουδιές, πχ. το Υπερμάχω, είμαι σίγουρος πως δεν θα κόλλαγε. Πες κι εσύ Νίκο.

 320. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Έλα να ξεκαλουπώνουν οι πρωινοί σιγά-σιγά…
  https://www.documentonews.gr/article/ektos-fylakis-o-xrysaygitis-nikos-mixos/

 321. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  313 Βογομημιλού:)

  317 ΝΕΡΑΤΖΪΟΤΙΣΣΑ

 322. Γιάννης Ιατρού said

  321β: Μ΄ έχουν βαφτίσει εκεί! Με τον γερο- Χαμακιώτη λειτουργούντα😉

 323. Γιάννης Ιατρού said

  322: Βιάστηκα 🙂

 324. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αφού μια παρέα είμαστε εδώ μέσα και τα λέμε και ξέροντας πρόσωπα και συμπεριφορές, προφανώς όταν ο Μπλογκ μιλάει για σαχλαμαρολογία και πλακίτσα, ε, δεν αναφέρεται ούτε στον Δύτη ούτε στο Χτήνος, που ακόμα και όταν αστειεύονται, ξέρουν να κινούνται εντός των ορίων και ποτέ μα ποτέ δεν προσβάλλουν. Γι’ άλλον χτυπάει η καμπάνα και εντελώς δικαιολογημένα, εδώ που τα λέμε.

 325. Avonidas said

  #324. Επειδή ακριβώς είμαστε μια παρέα εδώ μέσα και ξέρουμε πρόσωπα, ξέρουμε καλά ότι δεν έχει καμία σημασία ούτε τι λέγεται ούτε και το πώς λέγεται, αλλά μόνο το ποιός το λέει.

 326. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 327. Γιάννης Ιατρού said

  283: …Οι αιρέσεις αυτές ήταν δολοφονικές στρατιωτικές συμμορίες. Απλώς είχαν διαφορετική θρησκευτική πίστη…
  ….
  …Για να καταλάβουμε το μέγεθος της ανοησίας όσων μιλούν για… «διώξεις αιρετικών» και όσων βαφτίζουν αυτούς τους μαφιόζους ως δήθεν «αγαθούς χριστιανούληδες»…

  Ο πυρήνας στα επιχειρήματα του Blog είναι πως για αιρετικούς κλπ. η εκκλησία (η ορθόδοξη εννοείται) στο Βυζάντιο δεν έκανε διώξεις και αποτρόπαιες πράξεις σαν αυτές της Ιεράς Εξέτασης (της καθολικής εκκλησίας) στην Δύση κλπ.

  Κι έτσι φαίνεται να είναι. Γιατί στο Βυζάντιο οι αιρετικοί στιγματίζονταν σαν τρομοκράτες και γενικά στοιχεία που επιβουλεύονταν το κράτος κι απειλούσαν/σκότωναν τον κόσμο, κι επομένως την καταδίωξη και την τιμωρία τους ανελάμβανε το κράτος, όχι η εκκλησία. Η τελευταία είχε επίσημα μηδαμινή ανάμιξη, π.χ. το πολυ-πολύ στο να καταδείξει πρόσωπα/οργανώσεις κλπ.
  Αντίθετα στη Δύση, η (καθολική) εκκλησία ήταν εκείνη που έκανε τις διώξεις και επέβαλε τις ποινές (και τις εκτελούσε), με τους πολλούς φεουδάρχες/άρχοντες κλπ. να έχουν μόνο τυπικό ρόλο ή να είναι μόνο παρατηρητές στο όλο θέμα.
  Με λίγα λόγια, στο Βυζάντιο εχθροί της εκκλησίας ήταν εχθροί του κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  Βέβαια σήμερα που έχουμε κοσμικό κράτος μπορούμε να δούμε τα θέματα αυτά πιο αποστασιοποιημένα κι από άλλη πλευρά, χωρίς τον φόβο της Δαμόκλειας σπάθης (της έχθρας της εκκλησίας εν προκειμένω) και να μην ξεπλένουμε παλιά ή και σημερινά δημόσια πρόσωπα και υπεύθυνους, θρησκευτικές ή κοσμικές αρχές επειδή αυτοί όλοι τους πάντα ήθελαν να νίπτουν τας χείρας τους και να βγαίνουν λάδι… κλπ.

 328. 327 Ε, κι αντί να πει «ορίστε αθώα του αίματος η Εκκλησία, το κράτος φταίει» κάθεται και αναμασά ιστορίες για αγρίους στιλ παιδεραστή Μάο. Φταίω εγώ που λέω για σαχλαμαρίτσες;

 329. Avonidas said

  #327. Ναι, ναι. Κι οι κομμουνιστές δεν στέλνονταν στα ξερονήσια απ’ το μετεμφυλιακό κράτος για τις ιδέες τους, αλλά επειδή «συνωμοτούσαν με ξένους πράκτορες» και «πρόδιδαν την Ελλάδα». Κι ο Μπελογιάννης δεν εκτελέστηκε επειδή ήταν στο ΚΚΕ, αλλά επειδή ήταν «κατάσκοπος» των Σοβιετικών. Και, και… Πάντοτε οι ιδέες των ανθρώπων, θρησκευτικές ή μη, οδηγούσαν σε πράξεις. Κάποια καθεστώτα δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε ιδέες και πράξεις – κι όσα κάνουν, προσπαθούν πάντα να λένε ότι διώκουν τις παράνομες πράξεις κι όχι τις παράνομες ιδέες.

  Εμένα τώρα θα ήθελα να μου εξηγήσει όποιος μπορεί πώς να πάρω στα σοβαρά κάποιον που χτυπιέται σαν πετσωμένος ρεπόρτερ του ΣΚΑΕΙ για «μαφιόζους» και «δολοφονικές συμμορίες» 10 αιώνες αργότερα, λες και του σκότωσαν τον πατέρα.

 330. 302, … Όχι, ο Κωνσταντίνος Χρυσόμαλλος
  δεν δικάστηκε και καταδικάστηκε (αδίκως) μετά θάνατον
  ούτε τα γραπτά του κάηκαν με καθε επισημότητα λόγω υποψιών
  βογομιλισμού. …

  Αποκλείστηκε στην φάση των
  βογομίλων,
  χωρίς να περάσει στα χρυσοφόρα πλέι-οφς

 331. sarant said

  330 !!! 🙂

 332. Νέο Kid said

  Και μετά σου λένε «στείλτε τα παιδιά σας να σπουδάσουν στο Αμέρικα στο Χιούστον, με τους καλύτερους καθηγητές!» … 😜😅🤪

 333. voulagx said

  #332: …που λυνουν όλα τα προβλήματα εξ ου και η κλασσική ατάκα «Houston, we’ve had a problem».
  .

 334. Γιάννης Ιατρού said

  Αβο, η τεχνική είναι από αιώνες η ίδια🤔. Σκέψου τώρα να έβαζαν κανένα εικονισματάκι στο σπίτι ή στον κήπο του σπιτιού κανενός «άβολου» τύπου την εποχή της εικονομαχίας.

  Για να μην το προβάλω στην σημερινή πράξη «φυτευτών» τεκμηρίων…

  (σχετικά επιστημονικά αναγνώσματα για τις αγαθοεργίες στο Βυζάντιο (τα έχει ο κινέζος όλα):
  Byzantium in the Iconoclast Era (ca. 680–850): A History(2011) των John Haldon και Leslie Brubaker και
  Inventing Byzantine Iconoclasm (2012) – της ιδίας συγγραφέως

 335. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αυτοί που θέλουν σώνει και καλά να «προσβληθούν», θα ανακαλύψουν μια πρόκληση σε οτιδήποτε. Δεν είναι ποτέ δυνατό να προσαρμοσθούμε όσο χρειάζεται για να φανούμε ευχάριστοι στους φανατικούς και είναι μειωτικό να κάνουμε μια τέτοια προσπάθεια.»
  Christopher Hitchens

  » Όποιος δεν φανατίζεται υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, όποιος προσπαθεί να σκέφτεται ελεύθερα και να δρα συμφιλιωτικά και κατευναστικά, χαρακτηρίζεται χλιαρός, καιροσκόπος, κρυπτοκομμουνιστής, κρυπτοφασίστας. Πρέπει να γουστάρεις αίμα και να ανήκεις σε μαντρί, μπας και επιβιώσεις.»
  Γεώργιος Θεοτοκάς

 336. GeoKar said

  #81: ευχαριστώ πολύ, να είστε πάντα καλά!

  #265: να ‘μαστε καλά κ να μας χαίρονται!

  Και να σχολιάζουμε τακτικά σε όμορφα κ Ν(ο)ικοκυρεμένα ιστολόγια 😀

 337. ΣΠ said

  325
  Μη γενικεύεις. Ίσως κάποιοι να σκέφτονται έτσι. Όχι όλοι.

 338. Και γιατί έγινε Γεώργιος ο Γιώργος Θεοτοκάς;

 339. Spiridione said

 340. Νέο Kid said

  333. 🤪👍

 341. Avonidas said

  #334. Ωραία όλα αυτά, και μπορούν να είναι πολύ ενδιαφέροντα, με την κατάλληλη διάθεση και στην κατάλληλη ώρα. Εγώ αυτό που επισημαίνω είναι τη γελοιότητα και την αφασία του να παίρνεις πλευρά και θέση σε αρχαίες ιστορίες.

  Ένας φυσιολογικός άνθρωπος που θα έπιανε να συζητήσει για τις αιρέσεις και τους αιρετικούς στο Βυζάντιο σε σχέση με την ευρωπαϊκή Δύση, θα ασχολούνταν με θέματα όπως: τι είδους αιρέσεις ήταν αυτές, αν και πώς διώκονταν οι κατηγορούμενοι για αίρεση και πώς διαμορφωνόταν το κατηγορητήριο, αν ήταν μεμονωμένοι πολίτες, οργανωμένες φατρίες ή αλλοεθνείς, τι ρόλο έπαιζαν οι προσωπικές έριδες και οι πολιτικές αντιδικίες. Οτιδήποτε πέρα από το ποιος είχε «δίκιο», που είναι και αδιάφορο και ανούσιο και υποκειμενικό.

  Εκτός, βεβαίως, αν λειτουργεί με όρους ενός διαδικτυακού ιερού πολέμου, με την κάθε πλευρά να εκτοξεύει συγκεκριμένες ρετσινιές και να λαμβάνει, επίσης, προετοιμασμένες απαντήσεις. Τότε αλίμονο στον φουκαρά που θα τον φέρει ο δρόμος του μέσα στο ιδεολογικό τους ναρκοπέδιο.

  Για να καταλάβεις καλύτερα τι λέω, θυμάσαι την παράκρουση τότε που είχαν βγει οι «300» του Φρανκ Μίλερ στο σινεμά; Είχαμε γεμίσει περήφανους Σπαρτιάτες, 😐 διαμαρτύρονταν οι Ιρανοί, και κάθε αργόσχολος ανθυποαμερικάνος είχε μια θεωρία για το ποιανού ο αρχαίος πολιτισμός την είχε μεγαλύτερη 😛 Με προεκτάσεις της αρχαίας ιστορίας στο σήμερα που δεν βγάζουνε κανένα νόημα, αν όχι για κανέναν άλλο λόγο πάντως επειδή έχουν αλλάξει άρδην οι θρησκείες, τα πολιτεύματα, τα σύνορα, οι ηθικές αξίες, κι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί. Παρ’ τ’ αυγό και κούρεφτο.

 342. Γιάννης Κουβάτσος said

  338:Για να αποκτήσουν περισσότερο κύρος τα λεγόμενά του.😊 Το κοπιπάστωσα χωρίς να προσέξω αυτή τη «λεπτομέρεια».

 343. Γιάννης Κουβάτσος said

  «να παίρνεις πλευρά και θέση σε αρχαίες ιστορίες.»
  Έχω τύχει σε καβγά Λάκωνα και Μεσσήνιου, όπου στα σοβαρά αρπαχτήκανε, επειδή ο Λάκωνας του έτριψε στα μούτρα την αρχαία υποδούλωση των Μεσσηνίων στους Λακεδαιμονίους. Σαν να μιλάγανε για τωρινές ιστορίες, μόνο ξύλο που δεν παίξανε.

 344. Το κατάλαβα 🙂

 345. voulagx said

  #327 & #328: Τα είπε όλα ο Π2 στο #318.

 346. Avonidas said

  #302. Είδα τώρα και τον σύνδεσμο στο ιστολόγιο του Ρογήρου, διάβασα και το μήνυμα (πες καλύτερα τελεσίγραφο) με τις παραπομπές στην ΟΟΔΕ. Εντάξει, έμαθα ό,τι χρειαζόταν να ξέρω.

  M’ έχουν τιμήσει κι εμένα με τον χριστιανικότατο λόγο τους 🙄

 347. Νέο Kid said

  343. Εδώ ρε «κοτζαμάν» Αβραμόπουλος υπέγραψε τη λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου! Το ξέχασες;
  (Ρε θα μ αφήσετε να δω σήμερα το παιχνίδι. Προβλέπεται και αντεπίθεση των Διασήμων…)

 348. Pedis said

  Πάντως, στα σοβαρά, χωρίς αστεία, ο Μπλογκ είναι φτιαγμένος για να ταπώνει! Αφού με τόσες γνώσεις φελλός αποκλείεται να είναι, τον κόβω από Σακήλ Ο’ Νηλ και πάνω. 😂 🤣

  Κάνω χάζι με τις φάσεις: συντριπτική τάπα στον Pedis από τον Μπλογκ, πάνω σαν ελατήριο ο τσιρλίντερ … 🥳

 349. Pedis said

  Για να το γυρίσουμε τώρα στην πλάκα, Ντοττόρε (# 327), όσον αφορά την καθολική εκκλησία (ας πούμε ο Ισπανικός της κλάδος) είχε διαφοροποιημένη συμπεριφορά. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς φερειπείν την τιμωρία με τα auto da fe. Από όσα έχω υπόψην μου (διορθώστε με) τα ποσοστά δημόσιας θανάτωσης μεταξύ των ατύχων που πέφτανε στα χέρια της Ιεράς Εξέτασης ήταν μικρά. Σε ένα μικρό ποσοστό, επίσης, οι «ύποπτοι» απελευθερώνονταν και από τους υπόλοιπους που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία, αφού περνούσαν το full course των βασανισμών, οι μισοί χοντρικά «συμφιλιώνονταν» δημόσια με την Εκκλησία και οι υπόλοιποι ως τιμωρία κατέληγαν σκλάβοι στις γαλέρες. Ο σκοπός ήταν να υπάρχουν ζώντα παραδείγματα
  «τε-λειωμένων». Για παραδειγματισμό. Βασικά πράγματα.

 350. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένα μίδι κι άλλο μίδι κάνανε το Διομήδη
  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/326971_se-exelixi-i-kakokairia-diomidis-poy-tha-htypisei-tis-epomenes-ores

 351. rogerios said

  Ευχαριστώ πολύ για τη συμπάθεια και την κατανόηση για όσα συνέβησαν σε ένα ξεχασμένο ιστολόγιο πριν από πολύ καιρό. 😉 Φίλτατε Δύτη, το πρώτο ευχαριστώ ανήκει σε σένα, αλλά νομίζω ότι θα θυμήθηκες πώς ακριβώς μου κόπηκε η φόρα και η όρεξη για να συνεχίσω εκείνη τη σειρά για τον δυϊσμό. Μετά πέρασε ο καιρός κι άντε να ανοίγεις πάλι τις σημειώσεις, να ξαναψάχνεις στη βιβλιογραφία, να προσπαθείς να θυμηθείς τι πρωτότυπο ή μη ήθελες να πεις…

  @308: Βέβαια, Νικοκύρη, ο Γιούρι Τζορκαέφφ ήταν ο ποδοσφαιριστής.

 352. rogerios said

  @349: Σωστά κατά βάση πιάνεις το θέμα. 😉
  Παραθέτω σεντονάρα (πάλι) από εκείνο το παλιό μου κείμενο σχετικά με τους Μύθους για τον Μεσαίωνα :

  α. Η Ιερά Εξέταση

  Το 1231, ο πάπας Γρηγόριος Θ΄ ιδρύει την Ιερά Εξέταση με αποστολή τη δίωξη και εξάλειψη των αιρέσεων. Η Ιερά Εξέταση θα στελεχωθεί πρωτίστως από μέλη του Τάγματος των Δομινικανών και, στη συνέχεια, των Φραγκισκανών. Βασικός στόχος της την εποχή εκείνη είναι το δόγμα των Καθαρών. Οι Καθαροί είναι δυϊστές, πιστεύουν στην ύπαρξη δύο αντιπάλων αρχών, αυτής του Καλού, του Θεού, και του Κακού, το οποίο είναι δημιουργός και κύριος του υλικού κόσμου. Για ορισμένους, είναι μια μετεξέλιξη της μεγάλης παράδοσης του Δυϊσμού που ξεκινά με τον ζωροαστρισμό, για να συνεχιστεί με τους Γνωστικούς, τους Μανιχαίους, τους Παυλικιανούς και τους Βογομίλους. Για άλλους, πάλι (κι αυτή είναι σήμερα η κρατούσα άποψη), είναι χριστιανοί αντιφρονούντες που κηρύσσουν την επιστροφή στην αγνότητα των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Σε κάθε περίπτωση, οι Καθαροί έχουν τη δική τους εκκλησιαστική οργάνωση κι ιεραρχία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Λομβαρδία και τη ΝΔ Γαλλία, όπου χαίρουν της συμπάθειας και πολλών τοπικών αρχόντων. Με άλλα λόγια, αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για την Καθολική Εκκλησία, η οποία έχει μόλις διεξαγάγει εναντίον τους μια πολεμική εκστρατεία, τη Σταυροφορία κατά των Καθαρών (1208-1229), που έχει στεφθεί από σχετική μόνον επιτυχία.
  Δεν πρόκειται, φυσικά, να υποστηρίξω ότι η Ιερά Εξέταση ήταν κάτι το συμπαθητικό. Αποτέλεσε σαφώς μηχανισμό δίωξης και καταστολής. Η ύπαρξη, όμως, ενός τέτοιου μηχανισμού δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του Μεσαίωνα: διαχρονικά, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι φορείς εξουσίας καταφεύγουν σε αντίστοιχες πρακτικές. Η Ιερά Εξέταση δεν αποτελεί μέσο άσκησης τυφλής βίας, αντιθέτως υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες που ρυθμίζουν τη δράση της όσον αφορά τη δίωξη, την ανάκριση και την ποινική δίκη των κατηγορουμένων ως αιρετικών. Ο ιεροεξεταστής δεν έχει ως σκοπό να κατασκευάσει ενόχους, ούτε να καταδικάσει χωρίς να δώσει στον κατηγορούμενο την ευκαιρία να συμμορφωθεί προς τους κανόνες της Εκκλησίας. Ένα παράδειγμα ίσως είναι διαφωτιστικό.

  β. Το αρχείο ιεροεξεταστή του Ιάκωβου Φουρνιέ

  Ο Ιάκωβος Φουρνιέ (1285-1342), είναι ένας κληρικός ταπεινής καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν ξυλουργός ή αρτοποιός. Είναι όμως ιδιαίτερα ευφυής κι εξαιρετικά μορφωμένος. Στην περίπτωσή του το «ασανσέρ της κοινωνικής ανόδου» θα λειτουργήσει θαυμάσια. Το 1334, έπειτα από λαμπρή σταδιοδρομία στα εκκλησιαστικά αξιώματα, θα εκλεγεί πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΒ΄, θέση στην οποία θα επιδείξει μάλιστα αξιοθαύμαστο μεταρρυθμιστικό έργο.
  Ο Φουρνιέ υπήρξε επίσκοπος της πόλης Παμιέ στη νοτιοδυτική Γαλλία από το 1317 ως το 1326. Με την ιδιότητά του αυτή προήδρευε του τοπικού δικαστηρίου της Ιεράς Εξέτασης, στα όρια της κατά τόπον αρμοδιότητας του οποίου περιλάμβανονταν περιοχές όπου επιβίωνε η αίρεση των Καθαρών, μεταξύ αυτών και το γνωστό μας Μονταγιού. Χάρη στην οξυδέρκεια, την εργατικότητα, την προσοχή στη λεπτομέρεια και τη σχολαστική τήρηση της ποινικής δικονομίας που χαρακτήριζαν τον Φουρνιέ γνωρίζουμε σήμερα τα πάντα για την καθημερινή ζωή στο Μονταγιού, όσον αφορά χρονική περίοδο τριάντα χρόνων. Σχηματίστηκαν 98 δικογραφίες που αφορούσαν 114 άτομα (25 από αυτά ήταν από το Μονταγιού). Από τις υποθέσεις μόνο 5 κατέληξαν στην επιβολή της θανατικής ποινής σε αιρετικούς (4 μέλη της αίρεσης των λεγόμενων «Πτωχών της Λυών» και ένας καθ’ υποτροπήν Καθαρός). Το αρχείο ιεροεξεταστή του Φουρνιέ (λατινικό χειρόγραφο αριθ. 4080 της βιβλιοθήκης του Βατικανού) εκδόθηκε και μεταφράστηκε στα γαλλικά με επιμέλεια του Ζαν Ντυβερνουά (Τουλούζη, 1965, 3 τόμοι). Υπήρξε το βασικό υλικό για τη μνημειώδη μελέτη του Γάλλου ιστορικού Εμμανυέλ Λε Ρουά Λαντυρί με θέμα την κοινωνία του Μονταγιού.
  Για να αστειευθούμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο θα δυσκολευόταν να εντοπίσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δίκες της Ιεράς Εξέτασης. Υπερβάλλουμε, βέβαια, μια και οι δίκες αυτές διεξάγονταν χωρίς την παρουσία δικηγόρου του κατηγορουμένου, ενώ οι αποφάσεις δεν ήταν δεκτικές εφέσεως. Ωστόσο τηρούνταν σχολαστικά οι κανόνες της εφαρμοστέας ποινικής δικονομίας. Μεταξύ άλλων υπήρχαν πάντα διερμηνείς και μεταφραστές για κάθε εξέταση μάρτυρα ή ανάκριση κατηγορουμένου. Από τις δικογραφίες που χειρίστηκε τότε ο Φουρνιέ διαπιστώνουμε ότι οι κατηγορούμενοι αθωώνονταν στην περισσότερες περιπτώσεις. Οι συχνότερες ποινές ήταν η υποχρέωση κάποιου προσκυνηματικού ταξιδιού κι έπειτα η φυλάκιση ή η κάθειρξη. Η θανατική ποινή επιβαλλόταν μόνον σε όσους είχαν κριθεί καθ’ υποτροπήν αιρετικοί.

  Γιατί, όμως, η Ιερά Εξέταση έχει τόσο κακή φήμη; Η απάντηση δεν είναι άλλη από την Ισπανική Ιερά Εξέταση, η οποία κατά τον 16ο και 17ο αιώνα εξαπολύει απηνείς διωγμούς εναντίον των Εβραίων και μουσουλμάνων της Ιβηρικής που είχαν υποχρεωθεί με τη βία να προσηλυτισθούν. Φυσικά δεν βρισκόμαστε πλέον στον Μεσαίωνα. Επιπλέον, η Ισπανική Ιερά Εξέταση δεν ελέγχεται από την Αγία Έδρα, αλλά από το ισπανικό στέμμα. Η αγριότητά της απορρέει άμεσα από τη βούληση της κρατικής εξουσίας να επιβληθεί με κάθε μέσο στους υπηκόους της.

  Ο Μεσαίωνας υπήρξε και βίαιος. Το να χαρακτηρίζει, όμως, η εποχή μας τον Μεσαίωνα ως κατεξοχήν εποχή βαρβαρότητας αποτελεί τραγική ειρωνεία. Δεν είναι μακρινός, νομίζω, ο 20ός αιώνας των δύο παγκοσμίων πολέμων, των πυρηνικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, των στρατοπέδων του Γκουλάγκ, των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης κι εξόντωσης, της Σοά.

 353. Avonidas said

  #351. Αυτό είναι το χειρότερο απ’ όλα, η αυτολογοκρισία.

 354. Νέο Kid said

  352. Μεσαιωνικές αντιλήψεις !… ( 😊)

 355. ΣΠ said

  354
  Τι θα γίνει με σένα; Θα δεις καθόλου σαρβάιβορ;

 356. Νέο Kid said

  355. Μόλις στο 1-0 ,έβαλαν κιόλας διαφημίσεις ρε Σταύρο! Χάλια … Ένα παιχνίδι ποιότητας υπάρχει και μού το βγάζουν ξινό κι αυτό.

 357. Το είδες το διήγημα του Μπόρχες που σου έβαλα στο σημερινό, μπερδεγουέι;

 358. Γιάννης Κουβάτσος said

  352:Πολύ διαφωτιστικό, ευχαριστούμε, Ρογήρε. 👍

 359. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 360. sarant said

  352 Ωραιο σχόλιο.

  (Απόρησα που χαρακτηρίζεται «νοτιοδυτική Γαλλία» η Παμιέ και το Μονταγιού, αφού είναι πιο κοντά στη Μεσόγειο παρά στον Ατλαντικό, αλλά βέβαια η ανατολική Γαλλία πάει μέχρι τα ιταλικά σύνορα).

 361. Νέο Kid said

  357. Si segnor! Μου άρεσε πολύ το: «Recordé haber leído que en islandés el nombre de Etiopía era “Bléland”, Tierra Azul o Tierra de Negros.»
  Ισχύει αυτό; Ότι στα ισλανδικά δηλαδή η Αιθιοπία λεγόταν «Μπλελάνδη»;; 🤔

 362. Κάτι θα ήξερε, φαντάζομαι… Ισλανδικά δεν κατέω αλλά μπορεί να λένε μπλε τους μαύρους, ξέρω γω;

 363. Pedis said

  # 352 – Μερσί. (Θα διαβάσω και το υπόλοιπο στο μπλογκ.)

 364. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ο σκύλος δεν δαγκώνει ποτέ το χέρι που τον ταΐζει και υπερασπίζεται με αυτοθυσία το αφεντικό του.

 365. Γιάννης Ιατρού said

  341: Άβο, το σχόλιό μου αντανακλά την εντύπωση που αποκόμισα από το σχόλιο 283 του Blog_Ο_Ν.

  Όπως είπες, ένας φυσιολογικός άνθρωπος που θα έπιανε να συζητήσει για τις αιρέσεις και τους αιρετικούς στο Βυζάντιο σε σχέση με την ευρωπαϊκή Δύση θα ασχολούνταν με θέματα όπως… κλπ. Δεν θέλω να αρχίσω κύκλο ανταλλαγής σεντονιών…, όποιος θέλει να πληροφορηθεί σχετικά με τα θέματα του θίχτηκαν ας ανατρέξει σε έγκυρα κιτάπια, π.χ. (μπόνους από το υπόγειο😉) το απόσπασμα για τους αιρετικούς και την μεταχείρισή τους στο Βυζάντιο (ο σύνδεσμος έχει το σχετικό κεφάλαιο μετφρ. στα Ελληνικά, 2013 και το αυθεντικό κείμενο στα Αγγλικά, εκδ. 2001) από το έργο «Byzantium – The Empire of New Rome» του ίσως κορυφαίου βυζαντινολόγου του 20ου αι., του καθ. στο King’s College London και στο University of Oxford, του Ciril Mango.

 366. Νέο Kid said

  364. Ξέρεις ποια είναι η διαφορά του σκύλου με τη γάτα, Λάμπρε; Θα σου πω εγώ να τη μάθεις.
  Ο σκύλος είναι θρήσκος , ενώ η γάτα είναι η θρησκεία καθαυτή!
  Ο σκύλος σκέφτεται : « Με ταΐζει, με φροντίζει , με αγαπάει ,άρα είναι Θεός! (αυτό το δίποδο ζώον)»
  Η γάτα σκέφτεται: «Με ταΐζει, με φροντίζει, με αγαπάει , άρα είμαι Θεός!» 😊

  ( πααα!… ζωγράφισα πάλι ο άτιμος!)

 367. Ισμήνος said

  Ο αντίχριστος σχολιαστής Ιατρού (σχ. 365), στην προσπάθειά του να πλήξει την Αγία Πίστη μας και να εξευτελίσει τον αγαθό χριστιανό σχολιαστή Blogotinanai, επέλεξε τον πιό ανθέλληνα Βυζαντινολόγο όλων των Εποχών, διαβόητο καθηγητή της Έδρας Κοραή στην Οξφόρδη Cylil Mango (1928 – 2021). Όσοι θέλουν να μάθουν πόσο φανατικά ανθέλληνας ήταν ο μακαριστός Mango, ας διαβάσουν το εξαίρετο άρθρο του συνταξιούχου αναρχικού των Εξαρχείων, Γιώργου Καραμπελιά, «Από τον Φαλμεράϋερ στον Χομπσμπάουμ (μέρος Β΄)»

  Από την πλευρά μου, θα υπενθυμίσω στον αδαέστατο Ιατρού μόνο ένα από τα όσα φρικτά εναντιον της Αγίας Πίστεώς μας γράφει ο Mango στο κατάπτυστο βιβλίο του «Byzantium – The Empire of New Rome», που μάς μόστραρε ο επιπόλαιος Ιατρού στο σχόλιο 365, παρουσιάζοντάς το ως το απαύγασμα της Σοφίας (κατεβάστε εδώ τόσον το αγγλικό πρωτότυπο, όσον και την ελληνική μετάφραση στην έκδοση του ΜΙΕΤ 1997)

  Στις σελίδες 187 και 188 της ελληνικής εκδόσεως ο αλιτήριος Mango φτάνει στο σημείο να αρνείται την ιστορική ύπαρξη των δημοφιλέστατων Ορθοδόξων Αγιων Νικολάου + Δημητρίου. Και εξηγεί με λεπτομέρειες με τι απάτες οι ορθόδοξοι κληρικοί τους κατέστησαν δημοφιλείς στο πόπολο, ότι είναι μυροβλήτες κλπ, ότι διασώθηκαν τα οστά τους κλπ.  ΕΡΩΤΩ τον ιδιοκτήτη του παρόντος Ιστολογίου κ. Νίκο Σαραντάκο: Δέχεται την άποψη του βρωμερού Mango ότι ο αγαπημένος του Άγιος Νικόλαος, του οποίου φέρει το όνομα, ήταν ένας ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ άγιος και ότι η λατρεία του στήθηκε μετά από κομπίνες και ψεύδη αιώνων, όπως ισχυρίζεται ο αληταράς βυζαντινολόγος Cyril Mango;

 368. Avonidas said

  #367. Πιάνω το ποπκόρν. Ποιο σουρβάιβορ και μ***ες, εδώ θα γίνει γης μαριάμ, που θα ‘λεγε κι η Στυλιανοπούλου.

 369. Γιάννης Ιατρού said

  Τα ύστερα του κόσμου, ο ακατανόμαστος αποκάλεσε τον BLOG_O_N «αγαθό χριστιανό σχολιαστή» 😂
  Πολύ στο ξεκάρφωμα τό ΄ριξες ρε συ!😎

  ΥΓ: ρε μπάρμπα, το υπόγειο διαθέτει ποιοτικές εκδόσεις🤩, όχι αυτές τις φωτοτυπίες ελληνικών εκδόσεων που μας τσαμπουνάς… Για κοίτα να βελτιωθείς!

 370. Γιάννης Ιατρού said

  368: ακόμα γελάω😂🤩

 371. Γιάννης Ιατρού said

  Και ρωτάει (στο τέλος) μόνο τον ΝικοΚύρη για την υπόθεση με τον Αγ. Νικόλαο, τους τόσους άλλους Νίκους εδώμέσα 😎😉😇 δεν τους ρώτησε ο αγενέστατος σχολιαστής… Αλλά που θα πάει, θα το δουν και θα τον στολίσουν ανάλογα που τους αγνοεί!

 372. Γιάννης Ιατρού said

  371: Οι Νικολάου, πιάνονται;;;;

 373. Νίκος said

  #371 Η χυδαιότητα δεν στολίζεται, δεν ωφελεί καν να την αγνοείς ή να την ανέχεσαι. Ο εκχυδαϊσμός που πρωταγωνιστεί πλέον στην ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι μορφή επικοινωνίας κι αλληλεπίδρασης όπως της επιτρέπει να εμφανίζεται η ανεκτικότητα. Διαβρώνει, υποβαθμίζει, κι εν τέλει ευτελίζει το πεδίο που εμφανίζεται με ευθύνη όχι του φορέα της, αλλά εκείνων που το ανέχτηκαν. Η ανεκτικότητα αυτή υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης πέρασε από το φιλικό κύκλο ακόμα και στο οικογενειακό, έσπασε ταμπού, βαφτίστηκε χιούμορ και σάτιρα και πλέον τα χυδαιολογήματα εκτόπισαν τα ευφυολογήματα.

  Όλα έχουν την αξία που εσύ τους δίνεις.

 374. sarant said

  371 Ουδέν σχόλιον.

 375. voulagx said

  Απέλαση βγαλμένη από τις σελίδες του Κάφκα για τον Νισανιαν
  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/326993_apelasi-bgalmeni-apo-tis-selides-toy-kafka

 376. Γιάννης Ιατρού said

  375: Πιστεύω πως δεν σχετίζεται με θέματα κατασκοπείας (εδώ έχουν διαλύσει και την ΕΥΠ…) ή με πιέσεις για απέλασή του στην Τουρκία, επειδή εκεί τον θέλεουν για κάποια υπόλοιπα που έχει αφήσει (έκτιε ποινή φυλάκισης 16 ετών και επτά μηνών στις τουρκικές φυλακές) να ξεπληρώσει, αλλά μάλλον επειδή έχει ενοχλήσει κάποιον (τοπικό ή και υπερτοπικό) παράγοντα στη Σάμο, πιθανώς με την επενδυτική του δραστηριότητα (…έχω σπίτια και ιδιοκτησία στην Ελλάδα, 👉 έχω επενδύσει 400.000 ευρώ σε εργασίες σε ένα χωριό στη Σάμο)⁉, και με αφορμή την εμπλοκή του με την γειτονική χώρα (για πολεοδομικές παραβάσεις 😜…) θέλουν να τον ξεφορτωθούν.

 377. Γιάννης Ιατρού said

  374: να, με κάτι τέτοια χαλάς τη σούπα…😂😂, να τοποθετηθεί ο ΝικοΛάου 😇

 378. Νέο Kid said

  375. Κάτι είναι «μπερδεμένο» στο άρθρο… (ή ίσως στην περίπτωση του Νισανιάν). Γράφει ότι έχει «ευρωπαϊκό διαβατήριο». Άρα μή τουρκικό .Αν είναι διαβατήριο «Ευρωπαϊκής Ένωσης» ( αλλά ή και εκτός ΕΕ, πχ Ελβετικό ή ξέρω γω Νορβηγικό) ΔΕΝ μπορεί να τον διώξει κανένας νόμος απ την Ελλάδα! Πλην ίσως «εθνική ασφάλεια» , δεν ξέρω…
  Μου φαίνεται δηλαδή λίγο μπαρούφα ή έστω υπεραπλούστευση το «γραφειοκρατία» .

 379. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  376# Διάβαζα πρόσφατα κάτι παπαριές πως είναι ενοχλητική η ενασχόλησή του με τα ελλν τοπωνύμια, πράγμα που έκανε και στην Τουρκία με τα αντίστοιχα τρκ. Και αυτό λέει θεωρήθηκε κατασκοπεία, και ξεσαλώνανε στα τουίτια κάτι ακροδεξιά φρόκαλα.
  Εμετός ρε πστ…

 380. BLOG_OTI_NANAI said

  Διάβασα τα σχόλια που με αφορούν. Όπως όλοι θυμούνται, το να απαντώ μόνος μου σε δεκάδες σχόλια, είναι κάτι που το έχω κάνει πολλές φορές. Αυτή η μαζική οχλαγωγία, δηλαδή, σχόλια χωρίς καμία σχέση με το αντικείμενο, ειρωνικά και επιθετικά που γίνονται μαζικά ώστε οι κάποιοι να κρύψουν την άγνοια τους ή να φανεί ότι «νίκησαν» -όπως με αφέλεια κατηγορεί εμένα ο Π2- δεν με πτοούν. Απαντώ και σε 10-15 άτομα και όποιος θέλει μπορεί να ανατγρέξει σε αυτά. Άρα ας αφήσουν κάποιοι τις μαζικές επιθέσεις.

  Για την αερολογία των ισχυρισμών:
  1) Εφόσον οι αιρετικοί καταλογογραφούνται στις στρατιωτικές τάξεις, με δικό τους αρχηγό και ιδιαίτερο καθεστώς, και καλούνται σε συμμαχία, το να λες δογματικά ότι το «βυζάντιο έκαιγε τους αιρετικούς» πρέπει να είσαι βλάκας. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση… Αν δίωκε δογματικά, δεν θα προσπαθούσε να τους ενσωματώσει στο στράτευμα, θα τους εξαρχής να τους εξοντώσει. Δεν κατανοώ το όφελος του να παραλογίζονται μαζικά τόσοι άνθρωποι χωρίς να επισημαίνουν το αυτονόητο.

  Για την ανοησία ότι ευτυχώς για την Εκκλησία, δίωκε το κράτος, θα πρέπει να γελάω για μέρες με την άγνοια που δηλώνει… Μα και ένας ανόητος, να έβλεπε την εικονομαχική περίοδο, που οι Εκκλησία είχε υποστεί διώξεις μέχρι θανάτου, θα καταλάβαινε ότι η Εκκλησία δεχόταν τους διωγμούς. Δεν κάθισε να ιδρύσει καμιά φρουρά να πάρει τα όπλα να χτυπήσει τους αιρετικούς. Και όταν τέλειωσε η εικονομαχία, η Εκκλησία απέδειξε πόσο ανεγκέφαλοι είναι αυτοί που το ισχυρίζονται, διότι δεν έγιναν επεισόδια εκδίκησης.

  Ας ξυπνήσουν μερικοί που θέλουν να απορρίπτουν κατά βούληση τις πηγές. Ασφαλώς υπάρχει κριτική των πηγών, για το βαθύτερο νόημα τους, για τα αίτια κ.λπ. Αλλά όταν γράφουν ότι γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθούν οι αιρετικοί στο στράτευμα, και εσύ λες ότι οι βυζαντινοί «σκότωναν τους αιρετικούς επειδή ήταν αιρετικοί», γίνεσαι κωμικός. Έχουμε άλλωστε μια ολόκληρη εποχή μετά την μεταπολίτευση, που κωμικοί, κατ΄όνομα ιστορικοί, σακάτευαν την ιστορία ερήμην των πηγών.

 381. Θρασύμαχος said

  «αντιμετώπισε με τρόπο υποδειγματικό πληθώρα σοβαρών ζητημάτων, με οδυνηρέστερο όλων την υγειονομική κρίση» https://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=e1737f3d-144b-4b15-85a1-ae1a00e28966 οδυνηρέστερο???!!!

 382. BLOG_OTI_NANAI said

  302: ««ας συνυπογράψουμε όλοι» … «έτρωγαν βρέφη αφού τα άλειφαν με μέλι και πιπέρι»»

  Καλύτερα μην την οδηγούμε εκεί τη συζήτηση, είναι κρίμα…
  Είτε η σφαγή των οικογενειών στα πλαίσια μιας ληστρικής επίθεσης, είτε το δουλεμπόριο παιδιών, ανδρών και γυναικών για το οποίο μιλούν οι πηγές, είναι μια πραγματικότητα για την εποχή, ένα επικερδές εμπόριο ως αποτέλεσμα των λεηλασιών.
  Είναι κρίμα, όταν κάποιος δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις πηγές, να καταλήγει σε μια προσπάθεια να μας πείσει ότι οι ιστορικές περιγραφές για δουλεμπόριο, είναι κάτι αντίστοιχο σαν να μιλάει η πηγή για «αιρετικούς που έτρωγαν μωρά στιφάδο». Νομίζω δεν μας αξίζει να διαβάζουμε τέτοια, υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων…

 383. sarant said

  381 Φαίνεται πως τους φάνηκε πολύ μπανάλ το «οδυνηρότερο»!

 384. 377, … να τοποθετηθεί ο ΝικοΛάου 😇 …

  Διατελώ άμυρος ευθηνών αρωμάτων
  καθότι, εκτός από την Έδρα Κοραή,
  δυστυχώς δεν γνωρίζω πού και πώς έδρα
  ο καθηγητής Μάνγκο —
  ο οποίος, βλέπω, πρόσφατα απεδήμησε εις τόπον
  «ένθα απέδρα οδύνη.»
  Παρατηρώ, πάντως, ότι
  συμπίπτουν τα γενέθλιά του με τα δικά μου και του γιου μου
  (14 Απριλίου)

 385. rogerios said

  @382: Μας λέτε, παρακαλώ, και τι ακριβώς γράφει ο τύπος που συνέγραψε το αποδιδόμενο στον Μ. Ψελλό έργο «Περί Δαιμόνων» στο πέμπτο κεφάλαιο; Για να δούμε δηλαδή και ποιος διαστρέφει τις «πηγές».
  Δεν θα έβλαπτε και μια συγγνώμη… Είναι αρκετά σοβαρό να κατηγορείτε κάποιον ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των άλλων.

 386. rogerios said

  [συνέχεια του σχολίου 385 το οποίο απαντά στο αριθ. 382 σχόλιο] Εννοώ τους στίχους 122 έως 138. Από το «Εσπέρας γαρ περί λύχνων αφάς..» ως το «κρυπτόμενος μη φωράσαντες συμμετέχουσι». Θα μας πείτε τι ακριβώς λέει για να καταλάβουμε ποιος παραθέτει με ακρίβεια τις όποιες πηγές και ποιος τις διαστρέφει ως νέος τιραμόλα; Ή θα πρέπει να το κάνω εγώ;

 387. Γιάννης Ιατρού said

  386: ..τι ακριβώς λέει..
  Εννοείται πως ο ο Ψελλός δεν «λέει» => ψελλίζει 😉

 388. Avonidas said

  #386, 387. Εγώ, ρε παιδιά, αυτές τις ιστορίες για αγρίους τις θυμάμαι από το Εκκρεμές του Φουκώ του Ουμπέρτο Έκο, όταν συζητάνε οι 3 πρωταγωνιστές για τους Παυλικιανούς και τους Βογόμιλους και πώς θα τους βάλουν στο Σχέδιο. Και φυσικά το όλο νόημα είναι ότι αυτοί είναι λίβελλοι του είδους που διέδιδαν οι Εθνικοί για τους Χριστιανούς, οι Χριστιανοί για τους Εβραίους, οι Προτεστάντες για τους Καθολικούς, οι Καθολικοί για τους Μπολσεβίκους 😛 και γενικά κάθε λογής ομάδα/σέκτα/θρησκεία/έθνος για τους αντιπάλους και τους εχθρούς τους στον πόλεμο.

  Είναι αυτονόητο για μένα ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε τοις μετρητοίς παρόμοιες «μαρτυρίες» – όπως δηλαδή δεν θα πιστέψουμε άκριτα την «Απόκρυφη Ιστορία» του Προκόπιου, ότι ο Ιουστινιανός έκοβε βόλτες τις νύχτες στο παλάτι του με το κεφάλι του να αιωρείται πάνω απ’ τους ώμους…

  Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη σπουδή για όλα τούτα;

 389. Μαρία said


  https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/315089_oi-arhes-kofeyoyn-se-ekkofantikes-kataggelies

 390. Γιάννης Ιατρού said

  388: Παλιά μας τέχνη κόσκινο, διαχρονικά είναι αυτά. Μόνο το αφήγημα αλλάζει, ανάλογα με το ποιό φιλοθεάμον κοινό έχει κανείς και την επικαιρότητα.
  Μόνο πως «κάπνιζαν» δεν μας ψέλλισε… 😂

  389: Εμ, προφανώς τό ΄χει το αρχικό γράμμα στο όνομα (του εκάστοτε «ανταποκριτή»)😎

 391. Μαρία said

 392. spyridos said

  389
  Στο Όνομα του Ρόδου, ο Ρεμίτζιο κι ο Σαλβατόρε είναι πρώην οπαδοί των Βογόμιλων (ή των Καθαρών; δεν θυμάμαι) που έχουν βρει καταφύγιο στο μοναστήρι. Ετσι είναι εύκολα εξιλαστήρια θύματα του ιεροεξεταστή.

 393. Avonidas said

  #392. Ανήκαν στους Ντολτσινιανούς, οπαδούς του Fra Dolcino – ένα είδος «πρωτο-σοσιαλιστών» που κήρυτταν την επιστροφή στην πενία και αντιμάχονταν την εξουσία του κλήρου και των φεουδαρχών.

  Ο Δάντης στη Θεία Κωμωδία αναφέρεται στο «αντάρτικο» του Fra Dolcino: όταν συναντά τον Μωάμεθ στον 8ο κύκλο της Κόλασης, ανάμεσα στους ιδρυτές σχισμάτων και αιρέσεων, του λέει «πες του Ντολτσίνο να κάνει προμήθειες, αν δεν θέλει γοργά να ‘ρθει να μ’ ανταμώσει εδώ, γιατί αν τον κλείσουν τα χιόνια οι Νοβαρέζοι εύκολα θα τον νικήσουν» – όλα αυτά φυσικά είχαν ήδη γίνει όταν έγραφε ο Δάντης.

 394. Γιάννης Κουβάτσος said

  391:Καλά, ο ΣΎΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του γιατί λέει ότι «η ντροπιαστική αυτή ενέργεια έχει ως στόχο τον ίδιο τον χώρο του πανεπιστημίου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών»; Γι’ αυτό έφαγε το ξύλο ο καθηγητής; Επειδή οι ιδέες του δεν άρεσαν στους κουκουλοφόρους; Όλα δείχνουν πως άλλοι ήταν οι λόγοι.

 395. Pedis said

  Οι Blogημένοι χριστιανοί μιλάνε με ντοκουμέντα

  (Τον συγκεκριμένο, μάλλον, κάποιοι τον διαβάζουν και αναγκάζεται συνεχώς να παίζει φουνταριστός ο καημένος.)

 396. Γιάννης Ιατρού said

  394 (391): Γιάννη, το θέμα έχει παρελθόν πολλών ετών, και πολύ βρώμα, απ΄ όπου και να το πιάσεις.

 397. spyridos said

  393
  Ναι, ευχαριστώ.
  Γιαυτό την πέμπτη ημέρα αμέσως μετά την σύλληψη του Σαλβατόρε γίνεται μια συζήτηση ανάμεσα στον Φραγκισκανό και τον Δομινικανό για την πενία του Ιησού.

 398. Γιάννης Κουβάτσος said

  396:Ακριβώς. Γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

 399. Μαρία said

  394
  Μάλλον δεν είχε μαθευτεί το όνομα και ήταν μια γενική τοποθέτηση κατά της αυτοδικίας. Δεν βρίσκω άλλο λόγο.

  296
  Το συγκεκριμένο σάιτ, αν κρίνω απ’ την υπόθεση του δικαστή του ΣτΕ, είναι σκανδαλοθηρικό και όχι πολύ αξιόπιστο.

 400. rogerios said

  @397: Όχι, η συζήτηση περί πενίας του Ιησού δεν γίνεται εξαιτίας των Ντολιτσινιανών (αυτοί αποτελούν την πιπεράτη νότα στην υπόθεση – και τον καταλύτη στην εξέλιξη της πλοκής, ήταν κάπως μπρουτάλ πρωτοσοσιαλιστές όπως λέει ο Αβό ή κάτι σαν τους Ισπανούς αναρχικούς). Το ζήτημα της πενίας είναι το βασικό σημείο τριβής μεταξύ του πάπα Ιωάννη ΚΒ΄ και της ηγεσίας του τάγματος των Φραγκισκανών, υπό τον Μιχαήλ της Τσεζένα . Πράγματι, το 1322, η γενική συνέλευση του τάγματος είχε αποφανθεί ότι ο Ιησούς και οι Απόστολοι δεν είχαν την κυριότητα ή την συγκυριότητα κανενός πράγματος. Η συνάντηση μεταξύ παπικών απεσταλμένων και αντιπροσωπείας των Φραγκισκανών την οποία προετοιμάζει στο μυθιστόρημα ως μεσολαβητής ο Γουλιέλμος έχει ακριβώς ως σκοπό την επίλυση αυτής ακριβώς της διαφωνίας.

 401. rogerios said

  @388: Ναι, Αβό, για τις γνωστές κατηγορίες που σέρνει πάντοτε η εξουσία στους αντιφρονούντες πρόκειται. Εάν επέμεινα, αυτό συνέβη διότι κάποιος με κατηγόρησε, απομονώνοντας φράση μου από το συγκείμενό της, ότι δήθεν παραχαράσσω τις επίσημες πηγές που μιλούν για… δουλεμπόριο. Έ, άμα ο ψευδο-Ψελλός αναφέρεται στο δουλεμπόριο στο κρίσιμο απόσπασμα, τότε εγώ είμαι ο Δαλάι Λάμα.

 402. Γιάννης Ιατρού said

  399: Ίσως Μαρία. Το ρεζουμέ, εκτός του καθαυτού θέματος, είναι πως πήγανε να πιάσουν λαβράκι τα συστημικά ΜΜΑ και οι έγκριτοι αρθρογράφοι τους με την επίθεση στον καθηγητή της ΑΣΟΕΕ και τελικά έγινε θέμα πως έχουμε (κι από καιρό εκτός δημοσιότητας) άλλον έναν άνθρωπό με διασύνδεση στην με εξουσία, κρατικές θέσεις και με κατηγορίες για τοκογλυφία, παιδεραστία, και κατά τα φαινόμενα με συγκάλυψη άνωθεν.

  Πολλά τα σκάνδαλα με συμπτώματα εγκληματικότητας, βίας και γενικά βαθιάς σήψης από πρόσωπα πολύ κοντά στην κυβέρνηση.

  ΥΓ: Να μου πεις, δεν έχει σημασία τι έκανε (θα αποφασίσει η δικαιοσύνη για αυτό…😂). Σημασία έχει η άθλια εικόνα του ξυλοδαρμού ενός καθηγητή, της αυτοδικίας, εντός πανεπιστημίου από »εξωσχολικούς»🙄. Χρειάζεται αστυνομία στα πανεπιστήμια! 🤐.

 403. Alexis said

  #352: Ωραίο κείμενο αυτό Ρογήρε.
  Έχω γράψει κι εγώ κατά καιρούς εδώ ότι ο Μεσαίωνας είναι, κατά τη γνώμη μου, μια χρονική περίοδος που της έχουν φορτωθεί (αδίκως) όλα τα δεινά της ανθρωπότητας.
  Αδίκως όχι γιατί δεν ήταν αρκετά «κακή» αλλά γιατί τα ίδια και χειρότερα έχουν γίνει σε όλες τις ιστορικές περιόδους του ανθρώπινου πολιτισμού, από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
  Συχνά δε κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι η σημερινή εποχή είναι «παράδεισος» όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες και ξεχνάμε ότι αυτό αφορά ένα 10% (το πολύ) του παγκόσμιου πληθυσμού. Το υπόλοιπο 90% βιώνει ένα μαύρο και ατελείωτο σκοτάδι, όσον αφορά τα ζητήματα αυτά.

 404. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα,

  403: Αλέξη, στην Αναγέννηση καήκαν περισσότεροι από την Ιερά Εξέταση παρά στον Μεσαίωνα…

 405. sarant said

  404 Οι δε μάγισσες του Σάλεμ ήταν στα τέλη του 17ου αιώνα, 1692.

 406. Γιάννης Ιατρού said

  404 (συνέχεια):

  Ο μεγάλος χαμός έχει γίνει στην Ισπανία, όπως αναφέρει στο #352β και ο Rogerios.

  Συνδυάζοντας τον καταγεγραμμένο αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων και τον μέσο όρο απωλειών για κάθε χρονική περίοδο, ο García Cárcel εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που προσήχθησαν σε δίκη από τα ανακριτικά δικαστήρια ήταν περίπου 150.000, εκ των οποίων εκτελέστηκαν περίπου 3.000 – ήτοι το 2% του συνολικού αριθμού.

  Οι Gustav Henningsen και Jaime Contreras οι οποίοι μελέτησαν τα αρχεία της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης, κατέγραψαν 44.674 περιπτώσεις εκ των οποίων οι 826 ήtαν πραγματικές και 778 εικονικές (κάηκε ομοίωμα στην θέση του προσώπου) εκτελέσεις. Ο Jean-Pierre Dedieu μελέτησε τα αρχεία του δικαστηρίου του Τολέδο, το οποίο προσήγαγε 12.000 άτομα σε δίκη. Για την περίοδο πριν το 1530, ο Henry Kamen εκτιμά ότι υπήρξαν περίπου 2.000 εκτελέσεις σε όλα τα δικαστήρια της Ισπανίας. Ο William Monter εκτιμά ότι έλαβαν χώρα 1.000 εκτελέσεις κατά το χρονικό διάστημα 1530 – 1630 και 250 μεταξύ των ετών 1630-1730.

 407. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι χρονικές περίοδοι, ως γνωστόν, ειναι συμβάσεις, για να βρίσκουμε κάποια άκρη σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά εννοείται πως καλύτερα να ήσουν δουλοπάροικος στον «σκοτεινό» μεσαίωνα παρά Εβραίος στη ναζιστική Γερμανία του «διαφωτισμένου» εικοστού αιώνα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έστω κι αν η προστατευτική ομπρέλα τους δεν καλύπτει όλους τους ανθρώπους του πλανήτη. Το ότι σε κάποιες χώρες τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά μπορεί να χρησιμεύσει ως παράδειγμα προς μίμηση και διεκδίκηση και για τους κατοίκους των υπόλοιπων χωρών.

 408. ΣΠ said

 409. Pedis said

  Άρα, Ντοττό, τα στοιχεία που φέρνεις επιβεβαιώνουν το δικό μου # 349 τουλάχιστον κατά το μέρος των λιγοστών σχετικά καταδικαστικών αποφάσεων σε θάνατο από την Ιερά Εξέταση.

  Τι λένε για τις αλλες τρεις κατηγορίες Ιεροεξεταζομένων του #349;

 410. Pedis said

  To 409 στο 406 του Ντοττόρε.

 411. Alexis said

  #407: Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έστω κι αν η προστατευτική ομπρέλα τους δεν καλύπτει όλους τους ανθρώπους του πλανήτη.

  Εδώ μπορούμε ν’ ανοίξουμε μια μεγάλη κουβέντα και να γράφουμε ατελείωτα σεντόνια. Ας επισημάνω μόνο τούτο:
  Ναι, έχουν γίνει, γενικά μιλώντας, αλλά την τελευταία 30ετία (δηλαδή μια περίοδο που μπορώ να έχω ιδία γνώση) διαπιστώνω δυστυχώς ότι σε πάρα πολλές χώρες έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω στο τρίπτυχο «δημοκρατία-ανθρώπινα δικαιώματα-ατομικές ελευθερίες»
  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε στη δημιουργία κρατών που κυβερνώνται (τα περισσότερα) από δικτατορίες ολιγαρχικού έως μαφιόζικου τύπου. Η κατάσταση στις χώρες αυτές σήμερα είναι κατά τη γνώμη μου χειρότερη απ’ ότι στη Σ.Ε. του Γκορμπατσώφ.

  Ας δούμε επίσης τι γίνεται στην Τουρκία, το πισωγύρισμα του Αφγανιστάν, τις χώρες του Κόλπου κλπ. κλπ.

 412. Μαρία said

  402
  Ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Παναγιώτης Διαμάντης που την περίοδο αυτή έχει τεθεί σε αργία https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/327211_asoee-minysi-gia-sykofantia-kata-toy-kathigiti-poy-dehthike-epithesi
  https://eleftherostypos.gr/ellada/426320-apokleistiko-kathigitis-stin-asoee-me-eidikeysi-stin-apati-tis-pyramidas/

 413. Γιάννης Κουβάτσος said

  411:Σχετικά με το αν είναι καλύτερο ή όχι το μετά από το πριν στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, διαφωτιστικό είναι το βιβλίο της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς «Το τέλος του κόκκινου ανθρώπου» με συνεντεύξεις από πολίτες των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Διαβάζοντάς το διαπίστωσα ότι οι απόψεις διίστανται.
  Γενικά μιλώντας, μπορούμε να πούμε ότι η ιστορία δεν εξελίσσεται γραμμικά από το χειρότερο προς το καλύτερο ή και το αντίστροφο. Υπάρχουν βήματα προόδου αλλά και οπισθοδρόμησης. Νομίζω όμως πως ποτέ δεν συνυπήρχαν στον πλανήτη κοινωνίες τόσο προοδευμένες στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι δυτικοευρωπαϊκές και τόσο οπισθοδρομικές όπως η Σαουδική Αραβία και η Βόρεια Κορέα, μεταξύ άλλων.

 414. rogerios said

  @403: Alexis, ευχαριστώ πάρα πολύ!
  @409: Γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά και στο δικό μου αριθ, 352 σχόλιο; Έχει στοιχεία για τον 14ο αι. και καταδεικνύει ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις ήταν σχετικά σπάνιες, η δε θανατική ποινή επιβαλλόταν μόνο σε περιπτώσεις καθ’ υποτροπήν αιρετικών. (το ωραιότατο σχόλιο του Ντοττόρε αφορά την Ισπανική Ιερά Εξέταση).
  @407: Κάπως άδικη για τον Μεσαίωνα η συγκεκριμένη σύγκριση. Εγώ θα έλεγα καλύτερα δουλοπάροικος τον Μεσαίωνα παρά βιομηχανικός εργάτης στα τέλη του 19ου αι. Το βασικό μειονέκτημα στην πρώτη περίπτωση ήταν οι μικρότερες δυνατότητες αλλαγής κοινωνικής κατάστασης σε σχέση με τους Νεότερους Χρόνους. Όχι ότι ήταν αδύνατο, βέβαια. Αν ήξερες μια χρήσιμη τέχνη κι είχες το θάρρος να φύγεις για περιοχή διαφορετικής φεουδαλικής δικαιοδοσίας μπορούσες να ξεκινήσεις μια νέα ζωή ως ελεύθερος.
  @413β: Συμφωνώ απολύτως.
  @404-405: Και μάγισσες έχει το κατάστημα.

 415. Γιάννης Ιατρού said

  409β (349β κλπ.): Πέδη, ο Ρογήρος έχει ερευνήσει το θέμα καλύτερα και έχει πολλές σχετικές πληροφορίες όπως σου γράφει στο 414. Τώρα ειδικά για την ιερά εξέταση στην Ισπανία και περίχωρα και τις auto-da-fe είχα κάνει παλιότερα μιά περίληψη βλ. εδώ από διάφορα κιτάπια του υπογείου, δες το «δια ταύτα»🙄 (π.χ. από τον 15ο αι. και μετά εκκλησία και βασιλιάδες στην Ισπανία βρήκαν αφορμή να μοιραστούν τις περιουσίες -κυρίως των εβραϊκής καταγωγής- φοροεισπρακτόρων και δανειστών του 14ου αι.💰),

 416. rogerios said

  Κι αφού πιάσαμε τα ιεροεξεταστικά, ένα σεντονάκι-δωράκι με υλικό πάντα από το αρχείο του Ι. Φουρνιέ. Απλώς για να διαπιστώσουμε πώς λειτουργούν τα συστήματα καταστολής:

  «Οι ζωές των άλλων… στις αρχές του 14ου αιώνα»
  (ή πώς μια συζήτηση στην ταβέρνα μπορεί να σας οδηγήσει κατευθείαν στη φυλακή)

  Πρωτομαγιά του Σωτηρίου Έτους 1320. Κατόπιν αποφάσεως του επισκόπου Ιακώβου Φουρνιέ, καίγονται στην πυρά, στα περίχωρα της πόλης, μπροστά στο Κάστρο των Αλαμανών όπου βρίσκονται και οι επισκοπικές φυλακές, δύο μέλη της αίρεσης των Πτωχών της Λυών, ο Ραϋμόνδος της Κοτ και η Αγνή Φρανκού. Οι Πτωχοί της Λυών ακολουθούσαν τη διδασκαλία του Πέτρου Βαλντές, πρώην πλούσιου εμπόρου απ’ τη Λυών, ο οποίος κήρυττε την επιστροφή του κλήρου και της Εκκλησίας στην πενία και την αγνότητα των αποστολικών χρόνων. Η Εκκλησία τους επιβιώνει ακόμη και σήμερα, ως προτεσταντική, στην Ιταλία, την Ελβετία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.
  Την επομένη, το γεγονός αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στις ταβέρνες της γειτονικής Φουά, πρωτεύουσας της κομητείας. Στην ταβέρνα του Πέτρου Κεϋράν, μια παρέα ρωτά τον Βερεγγάριο Εσκουλάν αν είχε πάει στην Παμιέ για να παρακολουθήσει την εκτέλεση. Εκείνος τους απαντά: «Όχι, δεν ήμουν παρών. Άκουσα, όμως, να λένε πως όταν οι φλόγες έλιωσαν τα δεσμά αυτού του Ραϋμόνδου, εκείνος ένωσε τα χέρια του για να προσευχηθεί στον Θεό. Πιστεύω πως αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν αιρετικός, νομίζω ότι τελικά έσωσε την ψυχή του». «Πράγματι», απαντούν οι υπόλοιποι, «δεν μπορεί να ήταν αιρετικός κάποιος που την υστάτη ώρα προσευχήθηκε στον Θεό». Αφού παρακάλεσε τον Θεό να δεχτεί την ψυχή του, ο Θεός θα εισάκουσε την παράκληση.
  Ο Βερεγγάριος δεν σταματά εκεί, αλλά οδηγεί τη συζήτηση και σε πιο επικίνδυνα μονοπάτια. «Το ξέρω καλά γιατί τον έκαψαν αυτόν τον δύστυχο αιρετικό. Επειδή, με την ευσέβειά του, έφερνε σε δύσκολη θέση τον κλήρο. Επειδή ήταν ένας καλός ιερωμένος που κατηγορούσε τους επίορκους κληρικούς». Η συζήτηση έχει πλέον ανάψει για τα καλά. «Λένε πως αυτός ο Ραϋμόνδος υποστήριζε ότι κανένας, όσο σοβαρά κι αν είναι τα εγκλήματά του, δεν πρέπει να καταδικάζεται σε θάνατο». Κι ο Βερεγγάριος απαντά: «Δίκιο είχε! Κανείς δεν πρέπει να καταδικάζεται σε θάνατο!»
  Στην ταβέρνα του Πέτρου Καϋράν βρίσκεται και η σύζυγος του Βερεγγάριου Εσκουλάν, η οποία προμηθεύει με κρασί τον ιδιοκτήτη. Ακούει τη συζήτηση κι επιπλήττει την παρέα: «Τι πράγματα είναι αυτά που λέτε! Δεν το καταλαβαίνετε ότι είναι επικίνδυνες αυτές οι κουβέντες; Σωπάστε επιτέλους!». Έπειτα γυρίζει προς τον άντρα της: «Βερεγγάριε, βγες αμέσως τώρα απ’ την ταβέρνα! Θα βρούμε κανένα μπελά στο τέλος!»
  Η γυναικεία διορατικότητα έχει εκτιμήσει σωστά την κατάσταση. Αλλά είναι πολύ αργά. Στην ταβέρνα βρίσκονται και κληρικοί, γραμματείς κι ένας συμβολαιογράφος. Κάποιος από αυτούς θα μεταφέρει το περιεχόμενο της συζήτησης στην επισκοπική αρχή. Ο Ιάκωβος Φουρνιέ θα καλέσει τον Εσκουλάν σε ανάκριση. Την ιστορία, άλλωστε, τη γνωρίζουμε από την κατάθεση του δευτέρου κι από τις μαρτυρικές καταθέσεις ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης. Τελικά, ο άτυχος Βερεγγάριος Εσκουλάν θα καταδικαστεί σε φυλάκιση.

  [πηγές: Jean Duvernoy « Le registre d’inquisition de Jacques Fournier, Evêque de Palmiers, 1318 – 1325 » (μετάφραση από τα λατινικά στα γαλλικά), 1977-78, 3 τόμοι, 151-156/ Anne Brennon « Pèire Autier (1245-1310) – Le dernier des Cathares », εκδ. Perrin, Παρίσι, 2006, σελ. 383-385]

 417. Pedis said

  # 414 – @409: Γιατί δεν ρίχνεις μια ματιά και στο δικό μου αριθ, 352 σχόλιο; Έχει στοιχεία για τον 14ο αι. και καταδεικνύει ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις ήταν σχετικά σπάνιες, η δε θανατική ποινή επιβαλλόταν μόνο σε περιπτώσεις καθ’ υποτροπήν αιρετικών. (το ωραιότατο σχόλιο του Ντοττόρε αφορά την Ισπανική Ιερά Εξέταση).

  Μα το διάβασα και σου απάντησα (#363). Διαβάζω δε κομμάτι-κομμάτι όλο το κείμενο από το λινκ.

  Επειδή ο Νοττόρε έδωσε κάποια συνολικά νούμερα σχετικά με τις καταδικαστικές αποφάσεις σε θάνατο, είπα να τον ρωτήσω τι λένε (αν έχει υπόψην του στα γρήγορα, αλλιώς θα κοιτάξω τις αναφορές του) τα κιτάπια του για τα ποσοστά των αθωωμένων, των τιμωρημένων σε καταναγκαστικά έργα και των απελευθερωμένων κατόπιν «συμφιλίωσης», οι δύο τελευταίες κατηγορίες, φυσικά, κατόπιν ολοκληρωμένου κύκλου βασανιστηρίων.

 418. rogerios said

  @417: Δίκιο έχεις, σόρρυ για την επιμονή μου. 😉

 419. sarant said

  416 Μπράβο, ωραίο.

 420. Avonidas said

  #414. Εγώ θα έλεγα καλύτερα δουλοπάροικος τον Μεσαίωνα παρά βιομηχανικός εργάτης στα τέλη του 19ου αι.

  Στα φοιτητικά μου χρόνια, εκνευριζόμουν με το τσιτάτο «εργασιακός μεσαίωνας», επειδή ακριβώς ένα από τα γνωρίσματα του μεσαίωνα ήταν η εργασιακή ασφάλεια και μονιμότητα 🙂

 421. Γιάννης Ιατρού said

  416: αααα, λες για τον Ραϋμόνδο😥 (Raymond de Sainte-Foy diacre vaudois) και τη χήρα Αγνή😉 (Agnès, veuve d’Etienne Francou du diocèse de Vienne), τα Νο 3 και 4 (σελ. 55 και 123 αντίστοιχα) του 1ου τόμου.🙄

  Εμ κι αυτός ο Ραϋμόνδος ρε παιδί μου, αμαν, τελείως αρνητικός κι αμετανόητος! Τι να σου κάνουν πιά οι ιεροεξεταστές, πόσο καλή θέληση κι υπομονή να δείξουν πλέον;😎
  Διαβάζω στο τέλος της σελ. 116: (…il serait procédé … il demanda sentence)
  «……θα διωκόταν σύμφωνα με το νόμο και τις κυρώσεις της εκκλησίας, σαν ένας επίμονος και αμετανόητος αιρετικός.
  Αφού ειπώθηκε αυτό ο Ρειμόντ απάντησε ότι δεν ήθελε να ανακαλέσει αυτά τα λάθη…, ούτε να αποκηρύξει …, ούτε να ορκιστεί …, ούτε καν ό,τι είπε, κατήγγειλε …, αλλά ότι ήθελε να ζήσει και να πεθάνει με αυτήν την πεποίθηση, και πως σχετικά με ίδιο, ήθελε να τελειώσει και να κλείσει αυτή την υπόθεση, και ζήτησε την καταδίκη…»

  Κι αυτή η Αγνή, η χήρα🤐, μια απ΄τα ίδια. Την παρακαλούσαν οι άγιοι άνθρωποι να ‘ρθει στα συγκαλά της και να μαζευτεί, κι αυτή εκεί, η πεισματάρα τους απαντούσε : (… Elle répondit qu’elle ne jurerait pas..) …πως δεν θα έπαιρνε όρκο… (τέλος σελ. 126)

  Για να εμβαθύνουν οι ρέκτες, προσφορά του υπογείου® όλο το (3τομο*) έργο του Jean Duvernoy «Le registre d’inquisition de Jacques Fournier» (εκδ. de Gruyter) που αναφέρεις, εδώ στα γαλλικά βεβαίως, βεβαίως😉 (*με σελιδοδείκτες για κάθε τόμο).

 422. Γιάννης Ιατρού said

  Έχουμε και πιό μοντέρνες εκδοχές…

 423. Με τα σχόλια μού ήρθε στον νου το θέμα των Εισαγωγικών 1978 στην Έκθεση:
  «Έχετε τη γνώμη ότι η σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζει με τον απαιτούμενο σεβασμό την ανθρώπινη ύπαρξη;»

 424. rogerios said

  @421: Είσαι ωραίος, Ντοττόρε! Μερσούμε ειλικρινώς!

 425. voulagx said

  Έχοντας ανάγει σε επιστήμη μια χαμηλοτάτου επιπέδου προπαγάνδα που απευθύνεται και κολακεύει τα πιο ταπεινά κοινωνικά ένστικτα.
  Μεζεδάκι για επιδόρπιο.

 426. Avonidas said

  #416. ή πώς μια συζήτηση στην ταβέρνα μπορεί να σας οδηγήσει κατευθείαν στη φυλακή

  Και μια κουβέντα της αφρόκρεμας της Φλωρεντίας μεταξύ τυρού και αχλαδιού, σε κατ’ οίκον περιορισμό 😉 Παίρνω αφορμή κι εγώ για ένα κατωσέντονο σχετικά με τη δίκη του Γαλιλαίου 🙂

  Το λοιπό: στα 1610, ο Γαλιλαίος δημοσιεύει τον «Αγγελιοφόρο των Άστρων» (Sidereus Nuncius), όπου περιγράφει τις πρόσφατες παρατηρήσεις κι ανακαλύψεις του με το τηλεσκόπιό του. Τρία χρόνια αργότερα, ο Κόζιμο των Μεδίκων προσκαλεί σε γεύμα τον στενό συνεργάτη του Γαλιλαίου Μπενεντέντο Καστέλλι, κάτοχο της έδρας των μαθηματικών στην Πίζα, για να συζητήσουν τις θεολογικές συνέπειες αυτών των ανακαλύψεων, και του Κοπερνίκειου συστήματος γενικότερα (που τότε ήταν ακόμα μια μάλλον αδιάφορη στο κοινό και στον κλήρο κοσμολογική εικασία). Η πριγκίπισσα Χριστίνα, μητέρα του Κόζιμο, συζητά λίγο περισσότερο με τον Καστέλλι κάποια εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης που μοιάζει να εδραιώνουν ότι ο Ήλιος, κι όχι η Γη, κινείται. Ο Καστέλλι ενημερώνει τον Γαλιλαίο, κι εκείνος του στέλνει ανοιχτή επιστολή στην οποία με δυο λόγια υποστηρίζει ότι «η Βίβλος δείχνει το δρόμο για τους ουρανούς, όχι το δρόμο που ακολουθούν οι ουρανοί», δηλαδή ότι κατά τη γνώμη του δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική αντίφαση ανάμεσα στη φύση και τη θεία αποκάλυψη.

  Ο Γαλιλαίος όμως δεν είναι κληρικός, κι έχει την ατυχία να έχει κάνει πολλούς εχθρούς, ανάμεσα στον κλήρο και, κυρίως, ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς – εφόσον μάλιστα κατέχει μια αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή θέση. Η επιστολή καταλήγει στα χέρια της Ιεράς Εξέτασης (μάλλον αναμενόμενα, αφού ήταν ανοιχτή· ο Γαλιλαίος δεν πρέπει να ανησυχούσε και πολύ για το ενδεχόμενο), η οποία προς το παρόν γνωματεύει ότι δεν τρέχει κάστανο.

  Ο Γαλιλαίος, που δεν έχει δυστυχώς ακούσει τίποτα για το Streisand effect :-P, αποφασίζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και, προκαλώντας την τύχη του, πάει στη Ρώμη στα 1615, συναντά τον Πάπα, «ψαρεύει» γνωστούς, υποστηρικτές και αντιπάλους, και συζητά τις αρετές του Κοπερνίκειου συστήματος. Ο Πάπας αναθέτει στον Μπελλαρμίνο, πρόεδρο της Ιεράς Εξέτασης, να μελετήσει τις θεολογικές συνέπειες κι ερμηνείες των δύο υποθέσεων, της Πτολεμαϊκής και της Κοπερνίκειας. Στα 1616, μια επιτροπή θεολόγων συνεδριάζει και αποφαίνεται ότι ο ηλιοκεντρισμός είναι «θεωρητικά αιρετικός και φιλοσοφικά παράλογος». Η γενικότερη συγκυρία είναι η χειρότερη δυνατή για τον Γαλιλαίο – η Ευρώπη βρωμάει κυριολεκτικά μπαρούτι εξαιτίας της προτεσταντικής αναταραχής, ο 30ετής πόλεμος είναι μόλις 2 χρόνια μακριά.

  Ο Γαλιλαίος αιφνιδιάζεται· Η Ιερά Εξέταση τον καλεί και του ανακοινώνει την απόφασή της: αυτές οι ιδέες είναι αιρετικές και οφείλει να μην τις πιστεύει, να μην τις διδάσκει και να μην τις συζητά, διαφορετικά απειλείται με φυλάκιση ή χειρότερα. Το De Revolutionibus του Κοπέρνικου μπαίνει στη λίστα των απαγορευμένων βιβλίων, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες «διορθώσεις» στο κείμενό του. Ο ίδιος ο Γαλιλαίος ΔΕΝ καταδικάζεται, και του δίνεται από τον Μπελλαρμίνο η άδεια να διδάσκει τον ηλιοκεντρισμό ως υπόθεση εργασίας, δηλ. περίπου ως ένα βολικό υπολογιστικό τέχνασμα στην αστρονομία, που δεν φιλοδοξεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ζητά, και παίρνει, από τον Μπελλαρμίνο μια επιστολή, μια βεβαίωση ότι δεν καταδικάστηκε, δεν αναγκάστηκε να ανακαλέσει κάποια του πεποίθηση και απλώς ενημερώθηκε από την Ιερά Εξέταση για τη θέση της Εκκλησίας ως προς το Κοπερνίκειο σύστημα, με την οποία προτίθεται να συμμορφωθεί πλήρως. Αυτή η επιστολή είναι ιδιωτική. Από τη στιγμή εκείνη, ο Γαλιλαίος περπατά πάνω σε αυγά.

  Στα 1623, γίνεται Πάπας ο Μαφέο Μπαρμπερίνι (έκτοτε Ουρβανός ο Η ́), βαθύς γνώστης της αστρονομίας, με τον οποίο ο Γαλιλαίος είχε φιλικούς δεσμούς. Ο Γαλιλαίος τον επισκέπτεται φυσικά στη Ρώμη, τον συγχαίρει και συζητούν για πολλές ώρες. Με την αυτοπεποίθησή του εμφανώς αναπτερωμένη, ο Γαλιλαίος εκδίδει στα 1632 τον Διάλογο σχετικά
  με τα δύο κύρια συστήματα του κόσμου, το πτολεμαϊκό και το κοπερνίκειο
  – στα ιταλικά μάλιστα κι όχι στα λατινικά, προσβλέποντας σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Στο βιβλίο αυτό, 3 χαρακτήρες, ο αριστοτελικός Σιμπλίκιος, ο κοπερνικανός Σαλβιάτι κι ο «ουδέτερος παρατηρητής» Σαγκρέντο, συζητούν τα υπέρ και τα κατά του ηλιοκεντρικού και του γεωκεντρικού συστήματος. Μολονότι όμως ο Γαλιλαίος εκδίδει το βιβλίο σαν μια αμερόληπτη, ακαδημαϊκή συζήτηση των 2 συστημάτων, χωρίς να προπαγανδίζει εμφανώς την άποψή του, έχει την ατυχία 😉 να είναι γλαφυρός συγγραφέας κι επιδέξιος ρήτορας. Το βιβλίο αποδεικνύεται μια ισχυρότατη υπεράσπιση του κοπερνικανισμού, κι ακόμα χειρότερα ο φίλος του ο Πάπας έχει πειστεί από κόλακες και καλοθελητές ότι ο χαρακτήρας του Σιμπλίκιου είναι μια καρικατούρα του ίδιου, κι είναι έξω φρενών με τον Γαλιλαίο. Την επόμενη χρονιά, η Ιερά Εξέταση τον καλεί σε απολογία, με την κατηγορία ότι παραβίασε την απόφαση του 1616. Ο Μπελλαρμίνο έχει πια πεθάνει. Το δικαστήριο παρουσιάζει ένα ανυπόγραφο κείμενο, χωρίς καν ημερομηνία, από τους φακέλλους της υπόθεσης του 1616, όπου αναφέρεται πως στον Γαλιλαίο είχε απαγορευθεί να διδάσκει τον ηλιοκεντρισμό. Δεν είναι σαφές πώς κατέληξε αυτό το έγγραφο στον φάκελο, ούτε ποιος το έγραψε, ούτε γιατί. Όπως και να ‘χει, ο Γαλιλαίος καταθέτει την ιδιωτική επιστολή / βεβαίωση του Μπελλαρμίνο και υποστηρίζει ότι ποτέ δεν παραβίασε τους όρους της απόφασης του 1616. Το κλίμα όμως είναι οριστικά εναντίον του, κι η υπόθεση χαμένη: Ο Γαλιλαίος απειλείται με βασανιστήρια, ομολογεί την ενοχή του και αποκηρύσσει. Καταδικάζεται πρώτα σε φυλάκιση και μετά η ποινή μετατρέπεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Αρτσέτρι, κοντά στη Φλωρεντία, όπου και περνά το υπόλοιπο της ζωής του μέχρι τον θάνατό του, το 1642.

  Αυτό το σπίτι το επισκέφτηκα κι εγώ 376 χρόνια αργότερα, αλλά γι’ αυτά θα γράψω στο άλλο νήμα, για τις χαμένες βαλίτσες που πάνε μακριά 😀

 427. rogerios said

  Πάρα πολύ ωραίο, Αβό! [αμέρικαν μπαρ το κάναμε το νήμα, αλλά νομίζω ότι άξιζε τον κόπο 😉 ]

 428. Avonidas said

  #426. Θεωρητικά -> θεολογικά αιρετικός, βεβαίως.

 429. sarant said

  421 Α μπράβο!

 430. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Αφού, πρώτον, όλη η κοινωνία θα πληροφορηθεί το σκάνδαλο Cisco που ανέδειξε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και δεύτερον, θα αποκαλυφθεί ότι μετά την de facto αποβολή της Cisco, η χώρα στερείται νόμιμου και ασφαλούς συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Όπως στερείται ψηφιακών υποδομών στα σχολεία για να πραγματοποιείται από εκεί η διδασκαλία και όχι με τον οικιακό εξοπλισμό των εκπαιδευτικών. Για να xαρακτηρίζονται, μάλιστα, από τους οργανωτές του κοινωνικού λυντσαρίσματος τύπου Πορτοσάλτε, τεμπέληδες που για «το καθισιό» ζητούν να μην ανοίξουν τώρα τα σχολεία.»
  https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/327249_ta-sholeia-tis-agelis-anoixan-gia-na-min-kleisei-i-ypoyrgiki-kariera-tis

 431. Nestanaios said

  138.
  Πάν κράτος καί πάς πλούτος αρετή ύπείκει.

 432. Νέο Kid said

  426. Εγώ δεν την κατάλαβα αυτή την ιστορία. Δηλαδή , εντάξει για τις διώξεις γενικά , αλλά και για τις σωστές θα ψέξουμε τους Πάπες; Επειδή δηλαδή ένας παλαβός έλεγε ότι ο ήλιος είναι ακίνητος , ενώ όλοι οι άνθρωποι τον βλέπουνε να κόβει βόλτα στον ουρανό, φταίει η ιερά εξέταση;

 433. Avonidas said

  #432. Εμ, κι αυτός ο έρμος, δεν το ‘κλεινε το ρημάδι του; Αφού το ‘βλεπε πως το Χριστινάκι είχε βάλει το μικρό το δαχτυλάκι στον κρίκο της φλυτζάνας του τσαγιού και γλωσσοκοπάναγε για τον Ιησού του Ναυή που σταμάτησε τον ήλιο και κολοκύθια μάντολες… Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, μαντάμ!

  Είναι καιρός τώρα να τραβιέσαι στις ρωμαϊκές οδούς; Κυκλοφορεί κι Όμικρον…

 434. Pedis said

  # 426 – Ωραία. Σε πρωτη προσέγγιση, όλα σωστά. Μα σε δεύτερη προσέγγιση και ανώτερες η ιστορία έχει χαρακτηριστικά και συγκυρίες ακόμη πιο ενδιαφέρουσες.

  Δεν θα υφάνω σεντόνι.😎 Επιγραμματικά: (α) Οι σχέσεις με τα πάνω και κάτω μεταξύ Γαλιλαίου και Ιησουητών που πολλοί από τους οποίους ήταν σπουδαίοι επιστήμονες (ακόμη και με τη σύγχρονη έννοια). (β) Οι άριστες και στενές σχέσεις του Γαλιλαίου με πολλά ανώτερα μέλη της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας (να μην λησμονηθεί επίσης το πικάντικο γεγονός ότι ο Γαλιλαίος είχε χειροτονηθεί ιερέας, σε ειδικό καθεστώς, (σαν τον Λινό?!) και μάλιστα απαιτούσε η χειροτονία αυτή να έχει κληρονομικό χαρακτήρα ώστε να διασφαλίσει εισόδημα ο γιος του Βιντσέντσος-Βικέντιος πέστετον). Χάρη στα στηρίγματά του στην Εκκλησία τη γλυτώνει στην κόντρα με τον Μπελλαρμίνο το 1616 που ήταν πολύ λάιτ και πολιτισμένη. (γ) Ο Γαλιλαίος μετά το 1610 είχε γίνει ο μέγας Σταρ της Εποχής. Στις αυλές και στην «Ακαδημία». Έλεγχε δε και είχε λόγο για πολλές ακαδημαϊκές θέσεις με κύρος και επιρροή. (δ) Οι με τον καιρό όλο και πιο άνισες σχέσεις Μεδίκων(και οικογένεια Παπών) και Παπάτου παραδοσιακά δανειοδότες και χρηματιστές οι πρώτοι του δεύτερου.

  Ειδικότερα οι συγκυρίες (α) ο ρόλος της Ακαδημίας των Λυγκών στη στήριξη του Γαλιλαίου και η απουσία του ειδικού τους βάρους με τον θάνατο του Τσέτσι (Federico Ceci) το 1630. (β) Η υποστήριξη του Πάπα Ουρβανού VIII στον Γαλιλαίο ήταν δεδομένη (ο πάπας πριν γίνει πάπας είχε αφιερώσει στίχους του στον μεγάλο άνδρα Γαλιλαίο για τις αστρικές ανακαλύψεις του) και έγινε ακόμη μεγαλύτερη με τη δημοσίευση το 1623 του έργου «Il Saggiatore» («Η Ζυγαριά Ακριβείας», έτσι μεταφράζεται?) με το οποίο ο Γαλιλαίος κέρδισε έναν Πάπα (ειδικά με κάτι κουφές αντιεπιστημονικές ιστορίες-απόψεις όπως ο «μύθος των ήχων» ή «του τζιτζικιού») κι έχασε όλους τους Ιησουήτες που τους έκανε εχθρούς του. Ο Ουρβανός έβαζε κάθε μέρα να του διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο αυτό. (γ) Στα «Δύο Συστήματα» ο Γαλιλαίος κατατροπώνει τον Σιμπλίκιο ο οποίος υποστηρίζει τη «γραμμή» που του είχε δώσει ο Ουρβανός στις μακρές συζητήσεις τους το 1623. Το βιβλίο περνάει εύκολα τη λογοκρισία (είπαμε, ο Γαλιλαιος ειχε φίλους στην ιεραρχία), οι Ιησουήτες το σφυρίζουν στον Ουρβανό, αυτός λέει αλτ, απαιτεί αλλαγές, ο Γαλιλαίος τις κάνει αλλά προς το χειρότερο (ήταν αλαζόνας στη μεγαλοσύνη του, επί είκοσι χρόνια άλλωστε ήθελε να διδάξει τη σωστή θεολογία στους επαγγελματίες!?) και εκεί είναι game over.
  (d) Αλλαγή φρουράς στην παπική Αυλή με την απομάκρυνση των φίλων και υποστηρικτών του Γαλιλαίου (1629-1631).

  Βγήκε σεντόνι? 😃

 435. Pedis said

  Αφού το προηγούμενο δεν βγήκε τριπλοσέντονο, ας προστεθεί στο σχόλιο του Αβό κι αυτό: στην ιστορία με τον Καστέλλι, τη θεούσα και άσχετη Γκρανδουκέσσα Χριστίνα (ως μοντερέιτορ) και τον θεολόγο Ντίνι (αν δεν κάνω λάθος) η συζήτηση ήταν κανονισμένη ως «εσπερίδα» συνηθισμένη στις αυλές (με τους κανόνες της κατά το σαβουάρ βιβρ της εποχής με σκοπό να δώσει θέαμα με καλό και φιλικό τέλος) και ο Καστέλλι είχε πάει επί τουτου και ορμηνεμένος, επειδή ο Γαλιλαίος ήθελε να ανοίξει τη συζήτηση και να βάλει στο παιχνίδι με το μέρος του και τους πάτρωνές του (Οι Μέδικοι ήταν τον καλοπλήρωναν και τον στήριζαν, άλλωστε, κι αυτός τους είχε αυξήσει τη φήμη με το έργο του). Η φάση έφτασε στον Μπελλαρμίνο (καρφωτή και με τη χαζοΧριστίνα να έχει φρικάρει … λάθος εκτίμηση του Μεγάλου) κι εκεί ήρθαν σε συμφωνία κυριών πάνω στην παλιά *Αρχαία* (δηλ. προχριστιανική) θέση περί ex suppositione δηλ. λέγε ό,τι θέλεις αρκεί να μην αναφέρεσαι ρητά ότι αυτά εχουν να κάνουν με τη φύση, την τάξη και τον κόσμο όπως τα πλασάρει η επίσημη θρησκεία.

 436. Νέο Kid said

  434. Ο δοκιμαστής . The assayer ( για το ιλ σατζιατόρε)

 437. Pedis said

  Έτσι λέγεται στα ελληνικά η λεπτή ζυγαριά των χρυσοχόων? 🤔

 438. Avonidas said

  #435. δηλ. λέγε ό,τι θέλεις αρκεί να μην αναφέρεσαι ρητά ότι αυτά εχουν να κάνουν με τη φύση, την τάξη και τον κόσμο όπως τα πλασάρει η επίσημη θρησκεία

  Ένα παρόμοιο σύστημα εφαρμοζόταν και στην κλασική Αθήνα. Δηλαδή, μπορείτε να φλυαρείτε ελεύθερα στην αγορά, να λέτε και καμιά μαλ… να περνά η ώρα, αλλά έτσι και μας θίξετε τα πατροπαράδοτα και τα όσια, περάστε να πιείτε το πικρό ποτήρι (εκεί τουλάχιστον υπήρχε η επιλογή να την κάνεις γυριστή με εξορία, για όσους δεν το έπαιζαν ιστορία κι επέμεναν να πεθάνουν για τις αρχές τους).

 439. Pedis said

  Il Saggiatore ο τίτλος του βιβλίου του Γαλιλαίου ως απαντηση στο βιβλίο με τίτλο Libra του Lotario Orazio Sarsi (ιταλιανιστί), ψευδώνυμο του Ιησουίτη (μαθηματικού, αρχιτέκτονα (μια εκκλησία που έφτιαξε στη Ρώμη βρίσκεται ακόμη στα πόδια της), αστρονόμου) Orazio Grassi. Το ψευδώνυμο το χρησιμοποίησε ώστε να μην ταυτιστούν οι θεσεις του βιβλίου με το τάγμα των Ιησουητων. Στην αντιπαράθεση που κράτησε χρόνια μέχρι το 1623 μπήκαν στη μέση κατά τη συνήθεια της εποχής επιφανείς μορφωμένοι διμασολαβητές και άλτερ έγκο των δύο αντιπάλων. Το κόουτσιν των φίλων του Γαλιλαίου ώστε ο Δάσκαλος να λιώσει τον αντιπαλό του ήταν που δεν αφησε τον άρρωστο Γαλιλαίο σε ησυχία και μπήκε στη μάχη μέχρι τέλους.

 440. Pedis said

  439 -> Lotario Orazio Sarsi

 441. Γιάννης Ιατρού said

  432: Σωστός 🙂

 442. Pedis said

  # 436, 437, 439 – Βλέπω στο νέτι ότι κυκλοφορεί αυτή η ελληνική μετάφραση για το «Il Saggiatore». Με ποιά έννοια «δοκιμαστής»? (Νικοκύρη, σου μυρίζει άρθρο?) Ο Μπάμπις δεν κάνει κάποια σχετική νύξη.

  Η έννοια με την οποία χρησιμοποισε ο Γαλιλαίος τον όρο ως τίτλο του βιβλίου ως απάντηση στον τίτλο «Ζυγαριά» του βιβλίου του Grassi είναι η «Ζυγαριά Ακριβείας».

  saggiatóre s. m. (f. -trice) [der. di saggiare]. – 1. Nella classificazione professionale, chi sottopone a un saggio un prodotto (dell’industria, della chimica, dell’arte, ecc.) o un elemento naturale. In partic., chi prova la purezza dei metalli preziosi: io ho voluto servirmi d’una bilancia da saggiatori (Galilei). Anticam., anche chi era incaricato di saggiare la qualità di merci interessanti la salute pubblica. 2. Piccola bilancia di precisione per saggiare i metalli preziosi. ◆ Il termine, in senso fig., è stato usato da Galileo come titolo di una sua opera (Il Saggiatore, stampato nel 1623), titolo adottato poi anche da numerosi periodici di carattere sia scientifico sia letterario e da collane editoriali.

  https://www.treccani.it/vocabolario/saggiatore/

 443. Pedis said

  IL SAGGIATORE

  Nel quale

  Con bilancia esquisita e giusta
  si ponderano le cose contenute nella

  LIBRA ASTRONOMICA E FILOSOFICA
  DI LOTARIO SARSI SIGENSANO

  scritto in forma di lettera
  all’illustrissimo e reverendissimo

  MONSIG. D. VIRGINIO CESARINI
  Accademico Linceo
  Maestro di camera di N. S.

  dal signor

  GALILEO GALILEI
  Accademico linceo nobile fiorentino
  Filosofo e Matematico primario

  del

  SERENISSIMO
  GRAN DUCA DI TOSCANA

  [Αφιέρωση ]
  ALLA SANTITÀ DI N. S.
  PAPA URBANO OTTAVO

 444. Γιάννης Ιατρού said

  435: Από εκείνη την συγκέντρωση με την χριστιανοπούλα και λεφτού grande duchessa di Toscana Cristina di Lorena και τον monsigniore Piero Dini εμπνεύστηκε κι ο καλλιτέχνης του πίνακα

 445. Νέο Kid said

  442. To «in senso fig.» του λεξικού «με μεταφορική έννοια» δε σημαίνει;
  Να η εξήγηση γιατί «δοκιμαστής» κι όχι «ζυγαριά ακρίβειας» . Για τη (σωστή) επιστημονική μέθοδο δε μιλάει το δοκίμιο; Ίσως «ο ζυγιστής» να ήταν πιο ωραία απόδοση…

 446. sarant said

  442 Είναι δηλαδή ζυγαρια ακριβείας που χρησιμοποιείται για να ελέγχει τη γνησιότητα των χρυσών κτλ. αντικειμενων. Χμμμ…

 447. rogerios said

  Ο ίδιος ο υπότιτλος του βιβλίου («Il Saggiatore, nel quale con bilancia esquisita e giusta si ponderano le cose contenute nella Libra astronomica…») είναι αυτός που αποκλείει τη χρήση της λέξης ζυγαριά για τη μετάφραση του τίτλου… Κατά τα λοιπά, οι αποδόσεις του τίτλου σε άλλες γλώσσες μάλλον επιρρωννύουν την επιλογή «Δοκιμαστής» (L’Essayeur, The Assayer, El ensayador, Пробирщик).

 448. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Βρισκόμαστε δηλαδή προ μιας Ιερής Συμμαχίας, τριπλής και αδιαίρετης. Αν ήμουνα ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής κι ήταν στο χέρι μου θα τους έκαιγα ζωντανούς και τους τρεις, αφού πρώτα αποδείκνυα το έγκλημα. Δυστυχώς δεν είμαι. Πέρασαν οι ωραίοι εκείνοι καιροί…»
  Απόσπασμα από την κριτική του Τάκη Παπατσώνη στην Καθημερινή το 1932 για τη «Στροφή» του Σεφέρη· η Ιερή Συμμαχία ήταν ο Σεφέρης, ο Κατσίμπαλης και ο Καραντώνης.
  Η Ιερά Εξέταση πηγή έμπνευσης για τον κατεξοχήν χριστιανό ποιητή μας. Για να μη λέμε ότι μόνο στην εποχή μας είναι τοξικός ο δημόσιος λόγος. 😊

 449. odinmac said

  438 Avonidas

  Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει κάποιο λάθος εδώ. Το ζήτημα εκείνη την εποχή δεν ήταν εάν είχες ετερόδοξες απόψεις, για τα θεία ας πούμε, και τις συζητούσες στην πιάτσα, αλλά εάν ασκούσες προσηλυτισμό.
  Ο Ξενοφώντας φερ’ ειπείν μας λέει για τον φίλο του Σωκράτη Αριστόδημο ο οποίος περιγελούσε όσους θυσίαζαν στους θεούς, ή προσευχόταν σ’ αυτούς. Από την άλλη δεν συμμετείχε σε καθιερωμένες λατρευτικές εκδηλώσεις, υπερηφανευόταν γι΄αυτό και κορόΐδευε όσους το έκαναν. Περιγελούσε με στόμφο μάλιστα όσους τηρούσαν τις λατρευτικές συνήθειες.
  Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα όμως για τις ιδέες του, ( όπως γράφει ο Βλαστός «…δείχνει ξεκάθαρα το πόσο μεγάλο ήταν στην Αθήνα το περιθώριο ανοχής για παρεκκλίνουσες θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές ), ακριβώς γιατί δεν τις δίδασκε, δεν προσηλύτιζε.
  Εξ άλλου και ο Σωκράτης αυτό προσπαθούσε να πείσει τους δικαστές, ότι δεν δίδασκε: «να κάνει και άλλους σαν αυτόν»

 450. Pedis said

  # 445 – Ναι, με μεταφορική έννοια για τον τίτλο του βιβλίου του Γαλιλαίου ακριβώς η κυριολεκτική σημασία 2. της λέξης.

  # 446 – Ακριβώς. Είναι η ερμηνεία 2 του treccani.

  # 447 – Καταλαβαίνω τι λες, αλλά υπάρχει κι άλλη ερμηνεία:

  «ΤΙΤΛΟΣ» (του βιβλίου)

  «στο οποίο με ζυγαριά ακριβείας … »

  Δείτε και το gdli (ερμηνεία 2 και ειδικη αναφορά στον τίτλο του συγκεκριμένου έργου του Γαλιλαίου.)

  http://www.gdli.it/pdf_viewer/Scripts/pdf.js/web/viewer.asp?file=/PDF/GDLI17/GDLI_17_ocr_363.pdf&parola=

  2. Piccola bilancia di precisione adottata per saggiare i metalli preziosi.

  Galileo,
  3-4-156: Questa mia risposta… ho voluto inti­
  tolare col nome di Saggiatore, trattenendomi dentro la
  medesima metafora presa dal Sarsi.
  Salvini,
  V-1-4-4: ‘Sag­giatore’: sorta di bilancina, nome dato a un suo dialogο …

 451. Pedis said

  Επιπλέον, χωρίς να μπορώ να εξηγήσω το λόγο που ο τίτλος του βιβλιου μεταφράστηκε έτσι στις ξένες γλώσσες (δηλ. με τη σημασία 1 του λήμματος του treccani -> 442) άμα το γράφει ο Drake (που από λάθος της Ιστορίας γεννήθηκε με καθυστέρηση δυόμισι αιώνων και δεν καταγράφηκε ως απόστολος-μαθητής του Γ. 😁 )
  τότε δεν μπορεί … 😀

  At the end of 1622 Cesi re­turned the manuscript to Rome to be printed; it was called II
  Saggiatore, meaning «the assayer,» in allusion to the fine balance
  used for weighing gold as against the ordinary balance implied by Grassi’s title, Libra.

  S. Drake, «Galileo at work – His Scientific biography»

 452. Avonidas said

  #449. Βασικά, κανείς δεν έδινε πεντάρα τσακιστή τι πίστευες (αμφιβάλλω κιόλας αν αντιλαμβάνονταν την ιδέα του δόγματος όπως το εννοούμε σήμερα, αποσυνδεδεμένου από συγκεκριμένες πρακτικές)· αυτό που γράφεις για μη προσηλυτισμό περίπου ισχύει, αλλά κι αυτή είναι μια αρκετά αναχρονιστική διατύπωση – πρώτον γιατί οι λατρείες τους δεν ήταν αποκλειστικές (αμοιβαία αποκλειόμενες) και δεύτερον γιατί στην κλασική Αθήνα επιτρέπονταν ένα σωρό ξένες κι εξωτικές λατρείες, και μάλιστα είχαν και μεγάλο σουξέ μεταξύ των μετοίκων.

  Αυτό που πραγματικά τους ενδιέφερε ήταν να μην διαταράσσονται τα ήθη της πόλεως, και να μην υπάρχει αμφισβήτηση των θεσμών μεταξύ των πολιτών – ειδικά μεταξύ των νέων. Στις πόλεις-κράτη η άσκηση των πολιτικών καθηκόντων, η λατρεία των προστατιδών θεοτήτων της πόλης, η ανατροφή των νέων και η στρατιωτική εκπαίδευση και άμυνα ήταν αξεδιάλυτα δεμένα. Τίποτα από αυτά δεν ήταν ατομική υπόθεση – ειδικά η θρησκευτική λατρεία. Οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, ή να σπείρει αμφιβολίες στους πολίτες και να οδηγήσει σε χαλάρωση των ηθών, μπορούσε δυνητικά να σε οδηγήσει στο δικαστήριο – είτε μετά από καταγγελίες πολιτών, όπως στην Αθήνα, είτε με απόφαση των αρχόντων ή των τυράννων σε άλλες πόλεις.

  Παρεμπιπτόντως, οι διώξεις των πρώτων Χριστιανών στην αυτοκρατορική Ρώμη είχαν παρόμοιο χαρακτήρα. Τα δόγματά τους δεν ενδιέφεραν ιδιαίτερα τις αρχές, ούτε ήταν και τα πιο αλλόκοτα που κυκλοφορούσαν – απόλα είχε ο μπαξές. Ήταν η άρνησή τους να συμμετάσχουν στη λατρεία του αυτοκράτορα – μια εντελώς τυπική υπόθεση, όπως π.χ. ο όρκος στα δικαστήρια – που ερμηνευόταν ως απείθεια, αμφισβήτηση της αυτοκρατορικής εξουσίας και βεβαίως προσβολή στο πρόσωπο του αυτοκράτορα, που θεωρούνταν ότι κατέχει την εξουσία χάρη στην εύνοια των θεών.

 453. sarant said

  447 Το πρόβλημα στον τίτλο «Ο δοκιμαστής» είναι ότι παραπέμπει σε άνθρωπο, όχι σε εργαλείο.

 454. https://dspinellis.github.io/word-master/

 455. rogerios said

  @451: Μα δεν έχεις άδικο, πράγματι ο τίτλος υποδηλώνει τη ζυγαριά ακριβείας (μέχρι κι η ιταλική Βίκη το ίδιο λέει, «Il titolo dell’opuscolo deriva dalla bilancia di precisione, il «saggiatore» appunto, con la quale gli orefici pesano l’oro, in contrapposizione alla grossolana «libra» (stadera), con la quale il Grassi, secondo il parere di Galileo, pesa le opinioni, che esse siano proprie o altrui»). Μπες όμως στη θέση του μεταφραστή που πρέπει να αποδώσει ολόκληρο τον τίτλο (κύριο και δευτερεύοντα). Τι θα γράψει; «Ζυγαριά ακριβείας, όπου με εξαίρετη και ακριβέστατη ζυγαριά σταθμίζονται τα όσα περιέχονται στο αστρονομικό και φιλοσοφικό σύγγραμμα…»; Ο μεταφραστής θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει μια τέτοια επανάληψη. Οπότε καταλήγει σε αυτό που έχουμε… Δεν λέω ότι είναι η καλύτερη λύση, αλλά πάντως νιώθεται. 😉

 456. Νέο Kid said

  453. Μα σε άνθρωπο πρέπει να παραπέμψει. Την επιστήμη την κάνουν άνθρωποι, όχι εργαλεία!

 457. Μαρία said

  Τόσο η παρακολούθηση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεοράσεως σειράς τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, όσο και ο αυξανόμενος αριθμός παραπόνων και καταγγελιών που φτάνουν στις υπηρεσίες μας, πιστοποιούν πλέον το γεγονός ότι η μεταχείριση της ελληνικής γλώσσας από τους περισσότερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς αγγίζει σχεδόν το όριο της κακοποίησης. Βρίθουν οι σολοικισμοί, οι ακυρολεξίες, η σύγχυση σχετικά με τις κλίσεις ουσιαστικών και επιθέτων, τους χρόνους και τις εγκλίσεις των ρημάτων, τις πτώσεις και πολλά άλλα. Επιπλέον, παρατηρείται καταχρηστική χρησιμοποίηση ξένων λέξεων (κατά κανόνα αγγλικών) στους τίτλους και τους υποτίτλους εκπομπών, κυρίως ιδιωτικών, αλλά μερικές φορές και δημοσίων, μέσων, σε σημείο να κυριαρχεί σχεδόν στα προγράμματα ένα είδος υβριδικού αγγλοελληνικού ιδιώματος.
  https://www.esr.gr/%ce%b5%ce%bb%ce%bb-%ce%b3%ce%bb%cf%89%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%bc%ce%b5/

 458. Γιάννης Ιατρού said

  453, 455 κλπ. Άλλωστε κι εμείς λέμε το «ζύγισε τα λόγια (σου)» με την έννοια του ήλεγξε κλπ.

 459. BLOG_OTI_NANAI said

  385-386: Από όσα γράφεις, δύο πράγματα συμπεραίνω: είτε δεν κατάλαβες τι γράφω, που ελπίζω να είναι αυτό, ή παριστάνεις ότι δεν κατάλαβες.
  Θα το πω με πολύ απλές λέξεις και ένα παράδειγμα, ώστε να μην υπάρξει πάλι κίνδυνος παρεξήγησης:

  Στην Τουρκοκρατία οι Εβραίοι κατηγορούνται διότι συμμαχούσαν με τους Τούρκους, έκαναν επιθέσεις κατά των Χριστιανών και συχνά προθυμοποιούνταν να κάνουν τους δήμιους των αιχμαλώτων.
  Πάει λοιπόν κάποιος και κάνει το εξής: επειδή υπήρξαν στην Τουρκοκρατία δοξασίες ότι οι Εβραίοι έπιναν αίμα χριστιανών, βρίσκουν ευκαιρία και λένε: «οι πηγές λένε ψέματα, οι Εβραίοι ποτέ δεν συμμαχούσαν με τους Τούρκους. Αφού είχαν διαδοθεί ψέματα ότι έπιναν αίμα χριστιανών, άρα, και ότι συμμαχούσαν με τους Τούρκους, πάλι ψέματα είναι«.

  Καταλαβαίνεις τώρα τι λέω και ότι χωρίς αιτία έγραψες τα σχόλια 285-286;
  Άλλο πράγμα κάποιες λαϊκές δοξασίες που περιλαμβάνονται σε ένα κείμενο αρκετά ασαφές ως προς πολλά ζητήματα όπως ο «Τιμόθεος», και άλλο πράγμα οι ιστορικές περιγραφές λεηλασιών, τη στιγμή άλλωστε που γνωρίζουμε ότι και οι Παυλικιανοί και οι Βογόμιλοι δεν αποτελούσαν απλώς κάτι τύπους που κάθονταν και προσεύχονταν, αλλά ήταν ολόκληρο στράτευμα:

 460. sarant said

  454 Το αυριανό μας άρθρο

 461. Γιάννης Κουβάτσος said

  457:Αν αρχίσει να ρίχνει πρόστιμα το ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές γλωσσικές ατασθαλίες, το βγάλαμε το δημόσιο χρέος.

 462. Κιγκέρι said

  Ε, αφού βρίθουν οι σολοικισμοί! 😉

 463. odinmac said

  Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα, το ξέρεις, απλώς μου φάνηκε λίγο υπερβολικό το 438
  και να σου πω την αλήθεια δεν βλέπω τον παρόμοιο χαρακτήρα στις διώξεις των πρώτων χριστιανών.
  Υπήρχαν βέβαια οι νόμοι «περί ασέβειας» αλλά δεν ήταν και τόσο σφιχτοί, η στοιχειοθέτησή της κατηγορίας σε κάποιον εναπόκειτο
  στο τι θεωρούσαν ασέβεια οι εκάστοτε απλοί κληρωτοί πολίτες που θα δίκαζαν την μέρα εκείνη.

  Τον «προσηλυτισμό» δεν τον συνέδεσα αποκλειστικά πάνω στην «θρησκεία»

  Τέλος πάντων, είπα είναι μεγάλη κουβέντα,
  καλά τα λες κι εσύ, δίκιο έχω κι εγώ

 464. odinmac said

  το 463 στο 452 (όχι πως είναι και απαραίτητη η ανταπόκριση)

 465. Μαρία said

  462
  Μπαμπινιωτισμός.

 466. ΣΠ said

  462
  Μέφρι!

 467. Pedis said

  # 455 – Ας συνοψίζω επισημαίνοντας ότι

  – Στο έργο το ίδιο του Γαλιλαίου δηλώνεται ότι ο όρος saggiatore έχει την σημασία της ζυγαριάς (ή πιο επίσημα ζυγού) ακριβείας και χρησιμοποιείται έτσι επίτηδες διότι τίθεται σε αντιδιαστολή με την απλή ζυγαριά που χρησιμοποιείται στον τίτλο του αντιπάλου Grassi. (-> 450)

  – τα μεγάλα Ιταλικά λεξικά δίνουν ως μία από τις σημασίες του όρου saggiatore τη ζυγαριά ακριβείας. (-> 450) και επισημαίνουν τη χρήση της από τον Γαλιλαίο.

  – Ο Drake χρησιμοποιεί τον όρο assayer στα αγγλικά (έχει επιμεληθεί και μια από τις μεταφράσεις του έργου στα αγγλικά) και δηλώνει ότι σημαίνει ζυγαριά ακριβείας (-> 451)

  Τώρα αν ο όρος μεταφράζεται (δεν ξέρω γιατί κι από ποιούς) στα Ελληνικά ως «δοκιμαστής» (τι, κρασιών? 😀) γιατί πρέπει να έχει άλλο λόγο συζήτησης εκτός ίσως από την περιέργεια πώς, πότε και γιατί συνέβη αυτή η ανακρίβεια;

 468. sarant said

  462-465-466 Ακριβώς, έχουμε και άρθρο άλλωστε

  Βρίθουν τα προβλήματα;

 469. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 470. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα
  469: στις ΗΠΑ η Novartis θα πληρώσει $347 εκατομμύρια (από αυτά $225 εκατ. η Novartis Hellas) για διαφθορά και δωροδοκία.
  Εδώ σ΄ εμάς η Παπαδάκου κι ο Βαξεβάνης είχαν κάνει εγκληματική οργάνωση… και κατηγορούσαν, εξέθεταν κλπ. πολιτικούς για το θέμα της Novartis.

 471. Γιάννης Ιατρού said

 472. Πέπε said

  Εχτές κάποια ώρα το απόγευμα είχε στο Τρίτο τον γλωσσολόγο Φοίβο Παναγιωτίδη, να συζητά με τον παρουσιαστή για το βιβλίο του: «ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ (ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ) ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ». Αν και δε συμφωνώ με τη γενική θέση του, ένα είδος νεομαλλιαρισμού (που η ύπαρξή του βέβαια ερμηνεύεται ως αντίδραση-ανάχωμα στον νεοκαθαρευουσιανισμό, αλλά χωρίς αυτό να δικαιολογεί επιστημονικά ακρότητες), η συζήτηση είχε οπωσδήποτε ενδιαφέρον και ο καλεσμένος είχε την ικανότητα να βγάζει ζουμί από μερικές κάπως ατυχείς ερωτήσεις του οικοδεσπότη.

  Θαρρώ πως άκουσα φευγαλέα και μια αναφορά σε Σαραντάκο. Ήμουν στο αυτοκίνητο, περίμενα παρκαρισμένος, και καθώς έπρεπε κάθε κάποιο διάστημα να βάζω μπροστά τη μηχανή για λίγο γιατί έκλεινε το ραδιόφωνο, αυτό το σημείο έτυχε ακριβώς εκείνη την ώρα, οπότε ξώφαλτσα το άκουσα (για τα δευτερόλεπτα που χρειάζεται η μηχανή ν’ ανάψει, το ραδιόφωνο σταματά).

  Καθηγητής στην Κύπρο, συγγραφέας επίσης του «Μίλα μου για γλώσσα» που αν θυμάμαι καλά το έχει παρουσιάσει εδώ ο Sarant.

  Αποσπάσματα του βιβλίου δεν ακούσαμε, μόνο συζήτηση για τα θέματά του. Ο παρουσιαστής είπε ότι ο συγγραφέας διακρίνεται για την απλότητα, το ανεπιτήδευτο και το χιούμορ του λόγου του, πράγμα για το οποίο δεν έχω κανένα δείγμα. Ωστόσο από τη συζήτηση δεν είμαι σίγουρος αν όσοι «(νομίζουν ότι) βαριούνται τη γλωσσολογία» θα αναθεωρήσουν – ήταν αρκετά εξειδικευμένη. Αντίθετα, μάλλον όσοι «(νομίζουν ότι) ξέρουν γλωσσολογία» θα βρουν και καινούργια, ενδιαφέροντα πράγματα και όχι απλώς εκλαϊκευμένες περιλήψεις των ήδη γνωστών τους.

 473. 472 Σχετικά με το άνοιγμα του ραδιοφώνου (άσχετο δηλαδή με τα άλλα): Ακόμα και με σβηστή τη μηχανή, αν πατήσεις το κουμπί για το ον – οφ του ραδιοφώνου (στο δικό μου έτσι γίνεται) μπορεί να ξεκινάει το ραδιόφωνο. Επίσης κι αν απλώς γυρίσεις το κλειδί στο άνοιγμα, χωρίς ν’ ανάψει η μηχανή. Και σε 10′ μου κλείνει αυτόματα

 474. Γιάννης Ιατρού said

  473: Γιάννη, μπορεί το ίδιο το ραδιόφωνο να έχει κάποιες ρυθμίσεις για τα 10′ για να μην το ξεχνάς ανοικτό και το πρωί η μπαταρία έχει ψιλοαδειάσει. Αν δεν το έχει το ίδιο το ραδιόφωνο (user guide…), μπορεί να το προσφέρει το αυτοκίνητο με δικό του κύκλωμα τάϊμερ στην τροφοδοσία για το ραδιόφωνο. Πιθανώς να το αναφέρει στο βιβλιαράκι του αυτοκινήτου. Δεν λες αν ανοίγει με το γύρισμα του κλειδιού, ακόμα κι αν ο διακόπτης του είναι στο [off] (που το θεωρώ ==> απίθανο…). Το να «ξυπνά» το ραδιόφωνο με το γύρισμα του κλειδιού -και να του κόβει το ρεύμα όταν δουλεύει η μίζα- είναι αναμενόμενο, αλλά προϋποθέτει ο διακόπτης του ραδιοφώνου να είναι στο [οn].

 475. sarant said

  472 Το βιβλίο του Φοίβου το έχουμε παρουσιάσει εδώ, με ικανό δείγμα γραφής:

  Μέσα από τις λέξεις, του Φοίβου Παναγιωτίδη

 476. 474 Δεν βρήκα ρύθμιση αλλαγής του χρόνου, αλλά δεν με στεναχωρεί αφού πατώντας το κουμπί (κι ας είναι το κλειδί βγαλμένο) παίρνω άλλο ένα 10λεπτο.
  Για το τελευταίο αυτονόητο (αν και στο δικό μου δεν κόβει με τη μίζα! ίσως γιατί με το οτοστάρτ που έχει η μίζα δουλεύει κάθε λίγο).

 477. spyridos said

  Το ρεφρέν βγαίνει και με εναλλακτική ρίμα.

 478. Μαρία said

  477

  https://twitter.com/search?q=%23%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF_%CF%83%CE%B1%CF%82_%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CE%B9&src=trend_click&vertical=trends

 479. spyridos said

  478
  Είναι το νρ1 σήμερα το
  #δικο_σας_συναδελφοι

  Κάμποσα καλά ανάμεσα

 480. Πέπε said

  473 κ.σχετ.

  Ναι αλλά δεν πιάνει για πάντα. Μετά από κάποιες φορές σβήνει πιο γρήγορα και στο τέλος δεν ανοίγει καθόλου.

  Όσο για το 1000σέλιδο βιβλιαράκι, μέχρι τώρα στη ζωή μου δεν είχα ανοίξει οδηγίες για να δώ πώς δουλεύει το ραδιόφωνο, αλλά μάλλον θα χρειαστεί. Είναι εντυπωσιακό πώς η πρόοδος της τεχνολογίας μάς προσφέρει νέες, αφάνταστες μέχρι πρότινος εμπειρίες δυσλειτουργικότητας, χαμηλής ποιότητας (ηχογραφήσεις – βίντεο – φωτογραφίες), μη άνεσης (όλο και μικρότερες οθόνες για να βλέπεις διάφορα) κλπ.

 481. sarant said

  479 Είδα το εξής:

  Έλληνες, Τούρκοι, πρόσφυγες,
  Τσιγγάνοι και Πομάκοι,
  ντόπιοι και ξένοι συμφωνούν:
  #δικο_σας_συναδελφοι

 482. 470, από το λυγξ:

  Εν τω μεταξύ στην ανακοίνωση της η Novartis αφού αναφέρει ότι επιλύει στις Η.Π.Α. εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA), σημειώνει ότι «συμβαδίζοντας με την εσωτερική έρευνα της Novartis, η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα»

  Ό,τι θυμάμαι χαίρομαι: λέγαμε πρόσφατα με τον Πέδη για τη διαχείριση του Σχ. Μάρσαλ, Πόρτερ κλπ, και πώς προκύπτει (από βιβλίο του Λιάκου αν θυμάμαι καλά) ότι οι ηπανοί μια χαρά συνεργάστηκαν εν τέλει με τις σαπιοκοιλιές που πλάκωναν στα χαστούκια. Η δουλίτσα να γίνεται και οι φωνασκούντες να παναγά.

 483. spyridos said

  Βάζω εδώ το τελευταίο νήμα του Μεφιστοφελή (@Mefistofelis_) στο τουίτερ.
  Οχι μόνο γιατί έχει πλάκα αλλά και για την τουιτερική γλώσσα.

  Αποφάσισα να γράψω στο τουιτερ για όλα αυτά που πέρασα τις τελευταίες βδομάδες..Όλα ξεκίνησαν όταν η Νίτσα ήρθε και μου είπε ότι θέλει να χωρίσουμε,άνοιξε η γη κάτω από τα πόδια μου
  «Γνώρισα ένα φωτογράφο» μου λέει κ θέλει να με κάνει ινφλουενσερ ,σε παρακαλώ μη σταθείς εμπόδιο»
  Ήταν κάτι που το περίμενα την είχα δει ότι αντάλλαζαν μηνύματα ,ο τύπος ήταν φωτογράφος της αστυνομίας και είχε φωτογραφήσει σχεδόν κάθε διάσημο εγκληματία από το 2000 και μετά,οι δουλειές του κοσμούσαν πρωτοσέλιδα περιοδικών και εφημερίδων.
  Η Νίτσα έκλεισε την πόρτα να φύγει και κρύος ιδρώτας άρχισε να με λούζει,άρχισα να παραπατάω η μάνα μου έτρεξε και με έπιασε από τη μέση.»Τρέξε » φώναξε στον πατέρα μου «δεν μπορώ να τον κρατήσω είναι 200 κιλά» Σωριαστηκα σε μια καρέκλα και έμεινα να κοιτάζω το κενό..
  «Ποναωωωω» φώναξα ,»Βάλε λίγο ούζο να μουδιάσει» μου λέει η μάνα μου,»δεν έχω πονοδοντο,η Νίτσα πάει..άνοιξε τα φτερά της..»
  «Γιατί ; Θα κλωσησει;» Με ρώτησε ο πατέρας..Κατάλαβα ότι δεν μπορώ να συννενοηθω και έτρεξα να κρυφτώ στο δωμάτιο μου
  Έψαξα όλο το σπίτι να βρω ότι μπορούσα να πιω κ τελικά βρήκα ένα βερμούτ της θείας Χαρίκλειας και ένα κεφίρ του παππού για τον στομαχόπονο.Αρχισα να πίνω σαν να μην υπάρχει αύριο..
  Έβαλα στο ράδιο Ντέρτι fm αλλά από τον αέρα έκανε παρεμβολές στη συχνότητα η μητρόπολη Πειραιά
  Μεθυσμένος από αλκοόλ και λακτόζη κ με χερουβείμ να μου τραγουδάνε Γονίδη με πήρε ο ύπνος στην πολυθρόνα αγκαλιά με μια φωτογραφία της Νίτσας.
  Το πρωί ξύπνησα σε ένα δωμάτιο που μύριζε ξινογαλα κ τσιζκεικ φράουλας από το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενώ το ράδιο έπαιζε όρθρο μαζί με τραπ
  Πάνω μου στεκόταν ο κολλητός μου ο Λάκης
  «Σήκω» μου λέει «Ντύσου πλυσου ετοιμάσου απόψε θα βγούμε να σου βρούμε γυναίκα»
  -Καμία δεν με θέλει Λάκη
  -Εσενα δεν θέλουν; Τι σου λείπει;
  -ειμαι 120 κιλά
  -Δυνατος σαν αρκούδα της Πίνδου..
  -Δεν έχω μαλλιά
  -Καραφλος αετός σύμβολο περηφανιας
  Τα δόντια μου είναι στραβά
  -Σαν λευκός καρχαρίας να μην μπορεί να ξεφύγει το θύμα
  -Και το προγουλι ρε Λάκη;
  -Ο Πελεκάνος είναι ο πιο διάσημος κάτοικος στη Μύκονο..
  Αυτό ήταν με έπεισε,ήρθε η ώρα να γίνω ξανά κυνηγός..Η νύχτα με περίμενε..
  -Που θα πάμε ρε Λάκη;
  -Αστο πάνω μου ,απόψε θα σε πάω la mamounia.Ντύσου πλυσου ετοιμάσου 7:30 η ώρα θα περάσω να σε παρω
  -Νωρις δεν είναι 7:30 η ώρα ρε Λάκη;
  -Οσοι ξέρουν τέτοια ώρα βγαίνουν..
  Τελικά όπως αποδείχθηκε ο Λάκης δεν ήξερε,είχε να βγει από το 1998 όταν και ξεκίνησε ο εθισμός του στο counterstrike και στα γαριδάκια,ενώ τα μαμουνια είχαν κλείσει αρχές του 2000.Στην θέση τους ήταν μια αντιπροσωπεία πολυτελών αυτοκινήτων.
  -«Πάμε»μου λέει ο Λάκης «θα πάρουμε τέστ ντραιβ το πιο πολυτελές τους αυτοκίνητο και θα σε πάω θάλασσα..Σούνιο,Πορτο Ράφτη, Λαγονήσι..όπου θες.
  Δυστυχώς η αντιπροσωπεία έκλεινε σε μισή ώρα κ προλάβαμε μόνο να κάνουμε βόλτα το τετράγωνο με το νέο Φίατ πάντα την έκδοση με υγραέριο.
  Καταλήξαμε στον Ταύρο στο καφενείο ενος ξάδερφου του από τον Τύρναβο να δοκιμάζουμε τσίπουρα.
  -Ειναι καλό το δικό σας; τον ρώτησα
  -Ξεκαθαρα μονοποικιλιακό,μου λέει
  Κάτι μου θυμίζε ο τύπος αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι..
  Γύρισα σπίτι διαλυμένος και έπεσα ξερός.Το πρωί ξύπνησα από τις φωνές της θείας Χαρίκλειας
  -Ελα γρήγορα κάτω σου εφερα μια κοπέλα να γνωρίσεις..
  Πετάχτηκα από το κρεβάτι ,βρωμαγα ολόκληρος τηγανητό πράσο και σκόρδο από το διάσημο λουκάνικο Τυρνάβου ,αλλά δεν είχα χρόνο για μπανιο
  Κατέβηκα την σκάλα και την βρήκα να κάθεται στον καναπέ ,γύρω στα 35 κοντή με μαλλί Μίκης Θεοδωράκης στα χρόνια της εξορίας.
  -Καλησπερα της λέω..
  -Ονομα επίθετο και επάγγελμα μου λέει χωρίς να σηκώσει το βλέμμα της
  Σεμνή αλλά και ευθύς σκέφτηκα ,μαρεσει..
  -Δεν θες να παμε για έναν καφέ να στα πω;
  -Οχι, μου λεει,έχω να απογραψω και τον κύριο Αντωνίου που είναι 90 χρόνων ,εσύ μπορούσες να τα είχες κάνει και ηλεκτρονικά..
  -Μην ανησυχείς,μου λέει η θεία Χαρίκλεια, της είπα λάθος τετραγωνικά θα ξανάρθει..
  Τίποτε όμως δεν με παρηγορούσε
  Βγήκα στο δρόμο κ άρχισα να περπατάω,στη γωνία είδα τον Γκερτ έναν Γερμανό χιπι που ξέμεινε στη γειτονιά εδώ κ 40 χρόνια.
  -Πιες μου λέει κ μου δίνει ένα τσιγαριλικι
  -Ωραιο είναι του είπα κ ξαφνικά άρχισε να μου θυμίζει τον τύπο με το τσιπουραδικο
  -Ξεκαθαρα μονοποικιλιακό μου λεει
  Και τότε μου ήρθε σαν αναλαμπή..Το Τουίτερ…Τόσοι και τόσοι καβλαντιζουν εδώ γιατί όχι και εγώ..έτρεξα σπίτι πήρα το σμαρτφον της μάνας μου γιατί το 3210 μου δεν υποστηρίζει ακόμα το app και άνοιξα τις εφαρμογές.
  Κατά λάθος άνοιξα το ινσταγκραμ,το μάτι μου έπεσε στο λογαριασμό της Νίτσας,είχε ήδη αρχίσει να ποσταρει φωτός,στο Νιάρχος,στις ομπρέλες στη παραλία Θεσσαλονίκης,πάντα δίπλα στο ανάστημομετρο της ΕΛΑΣ..
  Για δες σκέφτηκα 1.57 είναι κ μου λέγε 1.62,πόσα ακόμα να μου κρυβε;
  Ξεκόλλα σκεφτηκα, άνοιξα το Τουίτερ έστειλα στο 1ο ακκαουντ που είδα
  -Γεια είμαι ο μεφ
  -Αυξηθηκαν οι επιθέσεις λύκων σε σκύλους,gps προτείνουν οι ειδικοι
  -Ποιος είσαι;
  -Ο Τεο Κανιστρας
  -Βυζια στέλνεις;
  -Οχι αλλά μπορώ να σου στείλω 5 φυσικούς τρόπους να μεγαλώσεις το στήθος σου
  Δεν γαμιεται λέω ότι είναι,4 ώρες τον έπαιζα με φιλέτα κοτόπουλο ,νανογιλεκα με wonder bra,κ κρέμες από αλόη κ σάλιο σαλιγκαριού,όταν τελείωσα αργά το βράδυ ένιωσα πάλι το σκοτάδι να με πνίγει,σκέφτηκα ακόμα κ να αυτοκτονήσω κάνοντας σελφ τεστ με αναμμένα κεράκια που σπινθιριζουν
  Το μόνο που μου έμεινε είναι να μιλήσω για όλα αυτά και να ανοίξω την καρδιά μου στο τουιτερ μήπως με κάνει να νιώσω καλύτερα και να μαι εδώ τώρα..

 484. Μαρία said

  481
  Γράφτηκαν και κάποια στα αγγλικά με lucky και Kentucky.

 485. Νέο Kid said

  All feel lucky in Kentucky
  except they met with Mitsotaki

  From Samos to Kentucky
  All scream “Up yours! Mitsotaki!”

  He brings bad luck to every lucky
  Don’t come ever to Kentucky,
  You @othafaka Mitsotaki!

 486. Γιάννης Ιατρού said

 487. Μαρία said

  486
  37.100

 488. sarant said

  Θα βγει ανθολογία;

 489. Γιάννης Ιατρού said

  Ετοιμάζονται οι δισκογραφικές… και τα βιντεάκια

 490. Μαρία said

  Έχουμε και συνένωση χάσταγκ https://twitter.com/AlexandrosFL350/status/1481610003010232324

 491. Κουνελόγατος said

  48,6 χιλιάδες. Εκατό χιλιάδες δίσκοι.

 492. Γιάννης Ιατρού said

  Αυτός το ξεκίνησε κι έγινε η κόλαση του Δάντη😇

 493. ΣΠ said

  Ποιος είναι ο πρωθυπουργός;
  Λένε για Μαρινάκη.
  Ο κόσμος αγανάκτησε.
  Γαμιέ… ται ο Θρύλος κι ο Πειραιάς.

 494. Νέο Kid said

  Μα τι μοτίβο φοβερό
  που πλάσαρε ο Δάντης
  και βγήκε τόσο καρπερό
  αχ Κούλη μου «Κβο βάντις;»

 495. π2 said

  To δικό σας συνάδελφοι με τον Μητοτάκη είναι εύκολο, ριμάρουν πολλές λέξεις. Είδα και άλλα με ποικιλία (π.χ. Γεωργιάδη) και κάποια πιο δύσκολα (π.χ. Κεραμέως), αλλά ο σωστός ο ριμαδόρος πρέπει να πάει σε πιο δύσκολες πίστες, π.χ. στον Πορτοσάλτε (μόνο το βάλτε σκέφτομαι ότι ριμάρει).

 496. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  495# Ψάλτε. Κι αν θεωρήσουμε το βάλτε ως κλητική του βάλτου, μας ανοίγονται λεωφόροι. Το πρόβλημα είναι που δεν υπάρχει τίποτα να ριμάρει με το Άρη 😅 😂 🤣

 497. Πέπε said

  495:

  Στον διαγωνισμό που πρότεινα εδώ θα μπορούσε να τεθεί μεταξύ των όρων: όχι υποκοριστικά. Εντάξει, με νεράκι, χεράκι, χιονάκι, καπελάκι, παραείναι εύκολο το πράγμα.

  Δίνω ένα παράδειγμα, που τεχνούργησα ολομόναχος:

  Μεσονύχτι, ήμουν θλιμμένος, κι έγερνα αποκαμωμένος,
  Μες σε αλλόκοτα βιβλία κι ολοκίτρινα χαρτιά,
  Σφάλιζαν τα βλέφαρά μου κι ως χανόμουν στα όνειρά μου,
  Ξάφνου απ’ την εξώθυρά μου κάτι ακούστηκε πνιχτά.
  «Κάποιος επισκέπτης θα ’ναι –ψέλλισα–, που μου χτυπά,
  Τούτο μόνο, τι άλλο πια;»

  Κι ως ανοίγω τα παντζούρια, φτερουγώντας όλο φούρια,
  Μεγαλόπρεπο κοράκι λέει: [#δικό σας σύντροφοι]
  Δίχως διόλου να διστάζει, δίχως να με λογαριάζει,
  Στην εξώθυρα κουρνιάζει με ύφος λόρδου, με αρχοντιά,
  Σε μια προτομή Παλλάδας, κούρνιασε όλο αρχοντιά,
  Κρώζοντας αρχαία γητειά.

 498. Γιάννης Ιατρού said

  496: μανάρι… 🙂

 499. sarant said

  494 Πολύ καλό!

  495-7 Είδα επίσης με «ενεπλάκη» (σε σκάνδαλα), σκάκι, Πομάκοι…

 500. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  494
  Δουλειά το ρετσινόλαδο
  είχε με Κούλη-Φάντη
  και τον καταζεμάτισε
  ω κόλαση του Δάντη

  497
  Μες την άγρια νυχτιά
  εις του Πέπε το κονάκι
  το ποιητικό κοράκι
  είπε την αρχαία γητειά
  πως …

 501. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  497 >>όχι υποκοριστικά

  Θα το ψάλλουν οι αγγέλοι
  θα τ΄αρπάξουν βρυκολάκοι
  θα το κάνουνε κουρέλι
  να σκορπίζεται σε ράκη
  πως ….

  θα το πλέξει πραγματεία
  σε στιχουργική φενάκη
  πάντα μ΄ήθος και μεράκι
  η γατούλα Λουκρητία
  πως ….

  Τί κάνεις Λου;
  Χάθηκε απόκοντα και ο ΓΤ! Γαμώτο!
  Μην πάω και στον Τεό που λείπει γιατί τώρα που πιάσαμε τις μητσοτακίες , έχει λόγο παραπάνω να σιωπά. 😦

 502. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το θέμα είναι ότι αυτοί γαπιούνται, τελοσπάντων, κι εμείς πλαρώνουμε.

  Θα μ΄άρεσε περσότερο το «αντε χάσου»,
  είτε μπρος ο Μ., είτε πίσω (πιο εύκολο)

  π.χ.
  Απ τα όρη του Καυκάσου
  ως του Ολύμπου την κορφή
  νέφη φτιάχνουνε γραφή
  Μ…. άντε χάσου

  Ή πίσω

  Φόροι, ακρίβεια, αναδουλειές
  κι οι συντάξεις στο χαντάκι
  με διατάξεις-βουρδουλειές
  μας γλεντά το παρεάκι
  άντε χάσου Μ…

 503. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  502 >> Απ τα όρη του Καυκάσου

  Μες στο ρεύμα του Παμίσου 🙂

 504. π2 said

  Επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν θεματικές κατηγορίες, βιβλιοφιλική, αθλητική κλπ. Αρχίζω με τη σινεφίλ:

  Σαν τα μυρμήγκια τρέχουμε
  στο Κογιαανισκάτσι
  δεν είναι χώρα πια αυτή,
  – – -*

  Σαλτάραμ’ όλοι γενικώς
  ταινία του Καουρισμάκι,
  τσατάλια όλων τα νεύρα μας,
  – – –

  Τι κούκλα που ‘τανε παλιά
  η θεά η Γκρέτα Σκάκι,
  μας λείπει λίγη ομορφιά,
  – – –

  Θα μπορούσε να υπάρξει και σουρεάλ εκδοχή με άλλα πρόσωπα:
  A most famous numismatist
  is called Bopearachchi,**
  but here in Greece all that you hear
  is

  * Ο τέταρτος στίχος με κρητική προφορά.

 505. π2 said

  ** Δεν έχω ιδέα για τη σωστή προφορά.

 506. Πέπε said

  Brainstorming (=τρικυμία εν κρανίω):

  Μερικοί στίχοι, έστω και με υποκοριστικά, ως ιδέες για αφόρμηση, σε διάφορα μετρικά σχήματα.

  Η τύχη του το έφερε να κλέψει ένα σακάκι,
  το πάγαινε για πούλημα, _______

  Πάλιωσε το σακάκι μου,
  _______ μου

  Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
  να εύχεσαι: ________

  Κάτι άστραψε,
  κάτι σαν φλασάκι,
  σαν ________,
  μια γλυκιά φωτιά.

  Ρίτα, Ριτάκι, ____________

  Δίχως να τα χάσει το πιτσιρικάκι
  λέει στον πολιτσμάνο: _______

  Ραγίζει απόψε η καρδιά με το μπαγλαμαδάκι,
  πολλά κομμάτια έγινε, __________

  Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη η ακρογιαλιά,
  μη _________, θα ‘σαν όλα αληθινά.

  Ρίξε στο γυαλί φαρμάκι,
  μη ____

 507. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  495-496

  Βόθρε και βούρκε δύστυχε
  και συ καημένε βάλτε
  σας πήρε και τα σώβρακα
  ο Άρης Π.

 508. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Καταπληκτικό Πέπε,

 509. Πέπε said

  @504

  > Αρχίζω με τη σινεφίλ

  Τα βλέπω με ιατρική:

  Πανούκλα, κορωνοϊός, χολέρα και κοξάκι,
  φθίση, λυσεντερίαση, ____

 510. Νέο Kid said

  507. 👍😀
  Χτήνε βαρβάτ’ αιμοδιψή
  και στιχουργέ γαμάτε*!
  δε θα γευτείς ποτέ λειψή
  μπίχλα του Πορτοσάλτε!

  *(Επίθετο είναι άσχετοι,
  και όχι ρηματάκι
  και οι γκράμαρ νάτσις λέγουσιν
  (δικό σας …)

 511. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  503 🙂
  -Απ τα βάθη της αβύσσου

  -στα τερέν του παραδείσου

  -στις ακτές της Αναβύσσου, Αλοννήσου

  -ύμνος της Μεγαλονήσου, της Πελοποννήσου κ.ο.κ

  506
  Στης Ακρόπολης τα μέρη
  Βαυαροί χωροφυλάκοι
  λέγαν μέρα μεσημέρι

 512. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  510# Ρε για τη βαλίτσα με το χρυσάφι θα μας πεις ή θα σε κυνηγάω από νήμα σε νήμα? Άμα αργήσεις κι άλλο παίρνω την κίτρινη και την κάνω.

 513. Νέο Kid said

  512. Α δεν είπα; Α, σύ είπας! Μα είναι δυνατόν το αιμοβόρο και χρυσοδιψές Χτήνος να μην έχει οσμιστεί σωστά το μπαγιόκο; Κίτρινη βέβαια!

 514. sarant said

  506 !!!

 515. Μαρία said

 516. voulagx said

  Ωραίος ο Μήτσος!

 517. Να έρθει ο Δημόσιος Χώρος να μας μεταφράσει.

 518. Νέο Kid said

  横浜、東京、大阪、長崎
  すべての日本人はそれに同意します
  やめろ!ミツタキス

 519. Μαρία said

  495
  Και απ’ τη γειτονιά σου 🙂

 520. voulagx said

  Τα μάτια σου με κοίταγαν
  κατάματα κι ευθέως
  μα εγώ σου αγριοφώναξα….
  ……………………………………..
  «σπεύδε πολύ βραδέως.»

 521. dryhammer said

  Πρώτη φορά που χάρηκα
  που δεν είμαι πια νέος
  όταν σε πρωταντίκρυσα
  ……………………..

  «και λάκισα ταχέως»

 522. Το λέει ο Παλαιστίνιος
  το λέει κι ο Εβραίος
  το λέει κόσμος και ντουνιάς
  ……………………..

  «ο νέος ειν’ ωραίος»

 523. sarant said

  519-522 Βλέπω και την παραλλαγή, δίκαιο αυτό, να μη γίνονται διακρίσεις

 524. dryhammer said

  If you want your studies climb higher…

  Up yours, Win of Tiler!

 525. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  522
  Αριστεροί και δεξιοί
  ακόμη και ο τέως
  όλοι μαζί φωνάζουνε
  (να κλείσει ο τελευταίος)

 526. Κόκκινος Τούρκος στο κελί
  δεν είναι από τζάκι
  μα λέει μ’ αξιοπρέπεια
  (δε βγάζω σωβρακάκι)

  https://thepressproject.gr/mou-steroun-ton-emvoliasmo-epeidi-den-dechthika-ton-gymno-somatiko-elegcho/

 527. Πέπε said

  Έχουν και με Βορίδη, Άδωνη, ή περιττεύει;

 528. voulagx said

  Είσαι πολύ ωραίος.
  Αλήθεια; Βεβαίως!
  Κυκλοφορεί ευρέως
  …………………………..

  ότ’ είσαι για το κλέος.

 529. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Συνάντησα δύο γριές
  που ζύμωναν αλεύρι
  και σιγοφαφουτίζανε
  ότι (κακό μη σ΄εύρει)

  Μια τρίτη γρια επροβαλε
  μέσα ΄πο το σκοτάδι
  ήταν κουφή και φώναζε
  (δεν έχει ο λύχνος λάδι)

 530. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένας βοσκός το φώναξε
  απ΄την κορφή της Ίδης
  κι αντιλαλήσαν οι πλαγιές
  (ζήτω ο Καλογρίδης)

 531. Γιάννης Ιατρού said

  518: δεν τα λες καλά στο τέλος,😜, που είναι ο επιμελητής γιαπωνέζικων😂, ο ΓΤ, ρε παιδία;🤔

  έχει πάρει κι Λου αναρρωτική, θα το κλείσουμε το μαγαζί, Ο Πέπε, Εφη και κανα δύο-τρεις άλλοι δουλεύουν υπερωρίες, πόσο θ΄αντέξουν, ε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: