Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λέξλη, ένα παιχνίδι με λέξεις

Posted by sarant στο 13 Ιανουαρίου, 2022


Βασικά, το παιχνίδι λέγεται Wordle, και είναι το καινούργιο ιότροπο χασομέρι με το οποίο ασχολείται ο μισός αγγλόφωνος κυβερνοπληθυσμός. Όπως λέει προχτεσινό άρθρο της Γκάρντιαν, είναι υπέρ του 2022 ότι, αντί να επιδίδονται σε βίαιες ταραχές ή να βυθίζονται στη μιζέρια του λοκντάουν, οι περισσότεροι αγγλόφωνοι στο διαδίκτυο είναι απασχολημένοι αυτή τη στιγμή με ένα ανώδυνο παιχνίδι με λέξεις. Και συνεχίζει ότι «ανώδυνο είναι προς το παρόν», διότι με τόση δημοτικότητα όλο και κάποιος θα το κατηγορήσει για εκείνο ή το άλλο κακό.

Στο Wordle, αν δεν το ξέρετε, ο παίχτης καλείται να μαντέψει μια λέξη πέντε γραμμάτων που του βάζει το παιχνίδι (παίζεται προς το παρόν στον μπράουζερ, όχι σε εφαρμογή για κινητό).

O παίχτης έχει έξι προσπάθειες στη διάθεσή του. Βάζει μια μαντεψιά, που πρέπει να είναι υπαρκτή λέξη της γλώσσας (δεν μπορεί να βάλει ABCDE). Αν βρει ένα γράμμα της λέξης αλλά όχι στη σωστή θέση, τότε το γράμμα αυτό φωτίζεται κίτρινο, ενώ αν βρει το γράμμα στη θέση που όντως είναι τότε το γράμμα φωτίζεται πράσινο. Στο παράδειγμα της εικόνας, ο παίχτης μάντεψε EAGLE και είδε ότι βρήκε το Ε στη σωστή θέση και το Α όχι στη θέση του.

Συνεχίζει να προσπαθεί, αν και όχι πολύ συστηματικά θα έλεγα, και παίρνει τα αποτελέσματα που βλέπετε. Τελικά με την τέταρτη προσπάθεια έχει εντοπίσει τρία από τα πέντε γράμματα στις σωστές θέσεις, οπότε έχει ελπίδες να βρει το σωστό που είναι, όπως λέει το άρθρο, CRAZE.

Στο άρθρο της Γκάρντιαν τονίζεται ότι η γνώση της γλωσσολογίας βοηθάει να κερδίσεις στο Wordle. Πρέπει ας πούμε να ξέρεις όχι μόνο τη σχετική συχνότητα των γραμμάτων, αλλά και τους φωνοτακτικούς περιορισμούς κάθε γλώσσας -ας πούμε, στα αγγλικά οι λιγότερο ηχηροί φθόγγοι εμφανίζονται στην αρχή της λέξης, ακολουθούν περισσότερο ηχηροί -με κορύφωση το φωνήεν- και ύστερα έχουμε πάλι λιγότερο ηχηρούς, γι’ αυτό και το blurb είναι υπαρκτή λέξη, ενώ το rbubl δεν είναι.

Το Wordle θέλησε να το μεταφέρει στα ελληνικά ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης και το ανακοίνωσε χτες στο Φέισμπουκ. Έγραψε τα εξής:

Πιστεύοντας ότι αυτό το παιγνίδι πρέπει να υπάρχει και για ελληνικές λέξεις, πήρα την έτοιμη υλοποίηση του παιγνιδιού της ταλαντούχας Katherine Peterson και την προσάρμοσα στα ελληνικά. Μπορείτε να παίξετε το παιγνίδι με ελληνικές λέξεις ακολουθώντας το δεσμό https://dspinellis.github.io/word-master/ (Πρόκειται για ιστοσελίδα· δεν υπάρχει ως εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.)

Για την υλοποίηση μετέτρεψα στα ελληνικά μια λίστα επιτρεπτών λέξεων και μια λίστα από λέξεις που καλούμαστε να μαντέψουμε. Η (μικρή) αυτή συνεισφορά μου βασίστηκε σε δυο ακόμα πυλώνες. Για τη δημιουργία των επιτρεπτών λέξεων χρησιμοποίησα το ελληνικό λεξικό ορθογραφικού ελέγχου που ξεκίνησε το 1999 ως πτυχιακή εργασία δυο φοιτητών μου που επέβλεψα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. (Σήμερα έχει υιοθετηθεί σε πολύ εξελιγμένη μορφή από τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όπως το Libre Office και το Firefox). Επίσης, αποφάσισα η λίστα ερωτήσεων να αποτελείται από τις πιο κοινές ελληνικές λέξεις. Για να τις βρω, ανέλυσα τη συχνότητα όλων των λέξεων στο σώμα κειμένου της ελληνικής Βικιπαίδειας που είναι επίσης ελεύθερα διαθέσιμο. Αν έχετε την περιέργεια, ανάμεσα στα 10,6 εκατομμύρια λέξεις πέντε γραμμάτων που εμφανίζονται στα ελληνικά λήμματα οι τρεις πιο συχνές είναι οι εξής: ΕΙΝΑΙ, ΟΝΟΜΑ, ΟΠΟΙΑ.

Αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Ο κ. Σπινέλλης, απ’ όσο είδα, δεν έδωσε άλλο όνομα στην ελληνική έκδοση του παιχνιδιού, αλλά ο Λεωνίδας Ηρακλειώτης σε άλλη ανάρτηση το αποκάλεσε, χαριτολογώντας, Λέξλη, και μου άρεσε και το υιοθέτησα στον τίτλο του άρθρου.

Πριν προχωρήσω, μια απαραίτητη διευκρίνιση διότι έχει καεί η γούνα μας. Όταν λέει ο Δ. Σπινέλλης «10,6 εκατομμύρια λέξεις πέντε γραμμάτων» δεν εννοεί βέβαια ότι η ελληνική γλώσσα έχει 10 εκατ. πενταγράμματες λέξεις. Εννοεί ότι όλες οι εμφανίσεις λεκτικών τύπων που έχουν πέντε γράμματα ανέρχονται συνολικά σε 10,6 εκατομμύρια (δηλαδή, όπως εξηγεί παρακάτω, το ΕΙΝΑΙ έχει π.χ. 600.000 εμφανίσεις, το ΟΝΟΜΑ έχει 400.000, το ΟΠΟΙΑ έχει 300.000 κτλ.)

Ας προχωρήσουμε στο παιχνίδι. Εδώ βλέπετε την αρχική οθόνη στην ιστοσελίδα που έφτιαξε ο Δ. Σπινέλλης και όπου μπορείτε να πάτε να παίξετε -σας το συνιστώ.

Όπως θα δείτε αν παίξετε αρκετές φορές, αλλά σας το λέω από τώρα για να μην έχετε απορίες, στο παιχνίδι εμφανίζονται διάφοροι λεκτικοί τύποι, όχι μόνο οι ευθείς τύποι των λεξικών. Θα βρείτε δηλαδή και ουσιαστικά σε γενική πτώση ή στον πληθυντικό, ρήματα σε τρίτο πρόσωπο κτλ.

Επίσης, ένα γράμμα μπορεί να επαναλαμβάνεται μέσα στη λέξη, δηλαδή είναι δεκτές λέξεις όπως ΟΠΟΙΑ, ΚΟΜΜΑ, ΧΑΡΑΣ, ΠΕΣΕΙ.

Ίσως στα ελληνικά το παιχνίδι να είναι ευκολότερο, διότι δεν μπορούν όλα τα γράμματα να μπουν στο τέλος της λέξης. Στα αγγλικά περιορισμός δεν υπάρχει, αλλά στα ελληνικά οι λέξεις τελειώνουν σε φωνήεν ή σε Σ, Ν, Ρ (π.χ. ΠΑΤΕΡ, λέξη που υπάρχει στη Λέξλη, τη συνάντησα πριν από λίγο).

Εμένα μού άρεσε η Λέξλη, και σχεδόν πάντα κερδίζω -θα δούμε πιο κάτω δυο από τις περιπτώσεις που έχασα.

Ας δούμε μια παρτίδα:

Ξεκινάω πάντα με τη λέξη ΑΝΕΣΗ. Ο λόγος είναι ότι έτσι ελέγχω αν στη λέξη υπάρχουν (και πού) τέσσερα κοινά γράμματα, ενώ και το Η είναι πολύ συχνό ως κατάληξη. Μπορώ λοιπον να πω ότι αν ξεκινάτε με την ΑΝΕΣΗ θα κερδίσετε με άνεση.

Εδώ ψάρεψα τρία γράμματα, κανένα στη σωστή θέση.

Βάζω τη δεύτερη προσπάθεια, αλλάζοντας τις θέσεις των γραμμάτων. Το -ΗΣ είναι μια κοινή κατάληξη, είτε από αρσενικό στην ονομαστική (σπανιότερα σε τόσο σύντομες λέξεις) είτε από θηλυκό στη γενική.

Διαλέγω ΤΑΣΗΣ (η τάση, της τάσης) και είμαι τυχερός διότι πιάνω τρία γράμματα στη σωστή θέση. -Α-ΗΣ.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλές πιθανές λέξεις που ταιριάζουν σε αυτό το πατερνάκι.

Δοκιμάζω ΦΑΚΗΣ, δεν είναι. Δοκιμάζω ΜΑΧΗΣ και πιάνω το Χ αλλά σε άλλη θέση -δηλαδή, υποχρεωτικά στην πρώτη. Έχω λοιπόν ΧΑ_ΗΣ, το οποίο αναγκαστικά είναι ΧΑΡΗΣ. Πήρα την οθονιά πριν πατήσω το Enter για επιβεβαίωση, διότι αν τα βρεις όλα σωστά σου λέει μπράβο και δεν προλαβαίνεις να πάρεις οθονιά.

Να δούμε άλλη μια, πραγματική επίσης, παρτίδα, χωρις οθονιά. Με υπογράμιση συμβολίζω τα κίτρινα (σωστό γράμμα, λάθος θέση) και με μπολντ τα πράσινα (σωστή θέση και γράμμα).

Α             Ν            Ε             Σ             Η

Π            Ο            Υ             Ρ             Ε 

Κ             Ο            Β             Ε             Ι

Κ             Ο            Ψ           Ε             Ι

Στην πρώτη προσπάθεια, πάντα με ΑΝΕΣΗ, πιάνουμε μόνο το Ε σε άλλη θέση. Οπότε, δοκιμάζουμε άλλα δύο φωνήεντα, με το Ε σε άλλη θέση: ΠΟΥΡΕ. Πιάνουμε το Ο στη θέση του, στη δεύτερη θέση της λέξης. Οπότε, αναγκαστικά το Ε θα πάει τέταρτο, διότι δεν μπορεί να πάει πρώτο (λέξεις από ΕΟ… δεν υπάρχουν). Αφού έχουμε (από το 1) αποκλείσει το Σ, αλλά και το Ρ (από το 2), αναγκαστικά το πέμπτο γράμμα θα είναι Ι. Οπότε, μαντεύουμε ΚΟΒΕΙ. Δεν είναι, αλλά είναι ΚΟΨΕΙ.

Κι άλλη μια παρτίδα:

Α             Ν            Ε             Σ             Η

Π            Ο            Ν            Α             Σ

Κ             Α            Ν            Ι              Σ

Τ             Α            Ν            Κ             Σ

Με την πρώτη προσπάθεια πιάσαμε τρία γράμματα, αλλά όχι στη θέση τους. Στη δεύτερη προσπάθεια τα μετακινούμε σε άλλες θέσεις. Αν έχω πιάσει το Σ, πάντα το βάζω τελευταίο. Αν έχω πιάσει Σ και Ε βάζω δεύτερη μαντεψιά ΚΟΡΕΣ. Εδώ είχα ΑΝΣ και έβαλα ΠΟΝΑΣ. Με αυτό «κάρφωσα» το Ν και το Σ ενώ αναγκαστικά το Α θα πάει στη δεύτερη θέση: _ΑΝ_Σ.

Αυτό το πατερνάκι είναι περίεργο για ελληνική λέξη. Δοκιμάζω ΚΑΝΙΣ και πιάνω το Κ σε λάθος θέση, άρα αναγκαστικά στην τέταρτη: _ΑΝΚΣ. Τι κάνει βρουμ βρουμ στη λεωφόρο τη νύχτα; Τανκς, κι έτσι μαθαίνουμε ότι το παιχνίδι δέχεται και δάνειες λέξεις.

Το να έχεις ένα σπάνιο πατερνάκι (άντε, μοτίβο) όπως αυτό είναι καλό διότι συνήθως θα βρεις τη λέξη, αλλά βέβαια ίσως δυσκολευτείς μέχρι να σου έρθει στο μυαλό. Πάντως είναι προτιμότερο παρά να έχεις ένα εύκολο μοτίβο που επιδέχεται πολλές λύσεις διότι στην περίπτωση αυτή πρέπει να μαντέψεις σωστά.

Την πρώτη φορά που έχασα, είχα από την τρίτη προσπάθεια «καρφώσει» τα 4 από τα 5 γράμματα στη θέση τους. Είχα μαντέψει ΜΕΡΟΣ και πήρα πράσινα στο ΕΡΟΣ, άρα έπρεπε στις επόμενες τρεις προσπάθειες να βρω το πρώτο γράμμα στο μοτίβο _ΕΡΟΣ.

Δοκίμασα ΞΕΡΟΣ, δεν ήταν, μετά ΒΕΡΟΣ (κακώς), μετά ΓΕΡΟΣ κι έτσι έχασα διότι ήταν ΙΕΡΟΣ. Υπάρχει εν τω μεταξύ κι άλλη νόμιμη λέξη στο ίδιο μοτίβο: ΘΕΡΟΣ, όπως επίσης και ΛΕΡΟΣ (όχι το νησί, ο λερός).

Κι άλλο ένα παράδειγμα:

ΑΝΕΣΗ

ΚΑΛΟΣ

ΒΑΡΥΣ

ΧΑΡΑΣ

ΨΑΡΑΣ

ΠΑΡΑΣ

Με τη δεύτερη προσπάθεια καρφώνουμε τα Α και Σ. Πρέπει να βρω το άλλο φωνήεν και δοκιμάζω το Υ, αλλά δεν είναι, οπότε σκέφτομαι ότι έχουμε επανάληψη του Α. Πραγματι, στην τέταρτη προσπάθεια έχω καρφώσει τα τέσσερα γράμματα και μου λείπει το αρχικό: _ΑΡΑΣ. Δεν είναι ΧΑΡΑΣ, είδαμε, δεν είναι επίσης ΒΑΡΑΣ (αφού το Β αποκλείστηκε στην τρίτη προσπάθεια), δοκιμάζω ΨΑΡΑΣ, δεν τσιμπάει, δοκιμάζω ΠΑΡΑΣ, μένω ρέστος.

Η σωστή απάντηση ήταν ΤΑΡΑΣ, που είναι μεν οικεία λέξη σε όσους παίζουν και Wordblitz, είναι υπαρκτή (η τάρα, το απόβαρο – της τάρας) αλλά δεν θα την έλεγα και συχνή, όπως λέει ο Δ. Σπινέλλης στην εισαγωγή του.

Αλλά βέβαια αυτό είναι λεπτομέρεια -το Wordle ή Λέλξη αν προτιμάτε είναι ευχάριστο χασομέρι, αρκετά εθιστικό και διασκεδαστικό. Δοκιμάστε το!

ΥΓ Τελειώνοντας το άρθρο, έπαιξα μια τελευταία παρτίδα και πέτυχα ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει ότι όταν το μοτίβο είναι δύσκολο μπορείς να βρεις αμέσως τη λέξη.

Α Ν Ε Σ Η

Η Λ Ι Ο Ν

Γ Η Ι Ν Ο

Βάζω όπως πάντα ΑΝΕΣΗ, παίρνω το Ν και το Η σε λάθος θέση. Δοκιμάζω το Η στην αρχή, σε μια λέξη που περιέχει άλλα δύο φωνήεντα και πιάνω διάνα: το Ι στη θέση του, το Ο, Ν, Η σε λάθος θέση. Έχω ήδη τέσσερα γράμματα, αλλά συμβαίνει το εξής περίεργο: πού θα βάλω το Η; Αναγκαστικά ή δεύτερο ή τέταρτο δηλ. θα έχω το περίεργο σύμπλεγμα ΗΙ ή ΙΗ. Λέξη με ΙΗ αμφιβάλλω αν υπάρχει (ίσως στα αρχαία) και με ΗΙ, αφού σκέφτηκα κάμποσο, βρήκα μόνο το ΓΗΙΝΟ, που ήταν και η λύση.

 

Advertisement

250 Σχόλια προς “Λέξλη, ένα παιχνίδι με λέξεις”

 1. Κάποιοι θα θυμούνται το Mastermind, που ήταν παρόμοιας λογικής αλλά με χρώματα αντί για γράμματα.

 2. Κιγκέρι said

  Όσο έψαχνα την εικόνα, με πρόλαβε ο Δύτης!

 3. Κιγκέρι said

  Φοιτητές δε, παίζαμε κάτι ανάλογο με αριθμούς, κάποιες φορές μάλιστα και μέσω τηλεφώνου!

 4. Δεν έβαλες όμως την κλασική εικόνα με το ώριμο άλφα μέιλ που χάρη στο μυαλό του έχει στα πόδια του την όμορφη ασιάτισσα…

 5. 4
  https://images.app.goo.gl/FCxsjkb3eHCSoPbSA

 6. Κιγκέρι said

  4: Αφ’ ενός δεν την έχω υπόψη μου, αφ’ ετέρου πώς θα μπορούσα…

 7. Ωραίο. Καλημέρες.

 8. Παναγιώτης K. said

  Και εγώ το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν το Mastermind.
  Περιμένω να μεγαλώσει ο εγγονός μου για να παίζω μαζί του. 🙂

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-3 Ναι, αλλά με λέξεις έχει περισσότερο νόημα, οι αριθμοί μπαίνουν τυχαία.

 10. LandS said

  6
  Αυτή την εικόνα είχε το 1973.

 11. Κιγκέρι said

  5: Εντάξει, ομολογώ: εμείς είχαμε το ελληνικό αντίγραφο, που το έλεγαν «Λογική». Το ορίτζιναλ κουτί του Mastermind δεν θυμάμαι να το έχω ξαναδεί!

 12. dryhammer said

  5. Αυτή την εικόνα θυμόμουν από το κουτί του παιχνιδιού

 13. Ωραίο hijacking κάναμε στους λεξιλάγνους 🙂

 14. Alexis said

  Ωραίο!
  Έπαιξα και κέρδισα.

 15. @ 14 Alexis

  Να βγάλεις κι εσύ, Αλέξη, το νέο εξαγράμματο «αλέξλη». Καλημέρα.

 16. voulagx said

  https://imgur.com/66hKrdx
  Εδώ κάτι δεν πάει καλά. Το Ο υπάρχει ή όχι; Μήπως είναι σαν το Γάτο του Σρέντιγκερ;

 17. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Ευκολότερο από το Mastermind αφού δέχεται μόνο συνδυασμούς που είναι κανονικές λέξεις. Έτσι μειώνονται πολύ οι δοκιμές με τους περιορισμούς στις θέσεις των γραμμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν τρεις δοκιμές για την λύση.

 18. Christos said

  Μπορείς να πάρεις την οθονιά, αρκεί να πατήσεις έξω από το πλαίσιο:

 19. ΣΠ said

  16
  Υπάρχει μόνο μία φορά.

 20. sarant said

  18 Α, ευχαριστώ!

 21. leonicos said

  Καλημέρα

  Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

  Στα 77 σου, αν δεν έχεις άνοια, οπότε δεν το παίζεις, έχεις πολλά να προλάβεις.

  Αναρωτιέμαι πόσες φορε΄ς μπορεί ν’ αντέξει να το παίξει κάποιος

 22. leonicos said

  Η Φωτεινή λεει πως είμαι γαϊδούρι

  και ότι έπρεπε να είμαι πιο ευγενικός

  Σας το λέω, για να μην πάρουν τα σκάγια και τη Φωτεινή

  Αυτή, έτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνει, αν και πολύ νεότερη

 23. Νέο Kid said

  16. Υπάρχει ένα Ο.
  Ο πολύς Donald Knuth έχει αποδείξει μαθηματικώς ότι το κλασικό Mastermind ( 4 χρώματα από 6) λύνεται σε 5 βήματα το πολύ.
  Στο mastermind επιτρέπεται η επανάληψη χρώματος , άρα οι δυνατοί συνδυασμοί είναι:
  6^4= 1296
  Εδώ έχουμε 5 γράμματα από σύνολο 24. Επειδή τα γράμματα μπορεί να επαναλαμβάνονται έχουμε συνολικά 24^5 δυνατότητες ,ήτοι 7962624
  Φυσικά ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν 8 (σχεδόν) εκατομμύρια πενταψήφιες λέξεις. 😊
  Εκτιμώ ότι ένας αριθμός τάξης μεγέθους μεταξύ 5.000 και 10.000 (δέκα χιλιάδες) το πολύ. Ξέρουμε κάποια σχετική έρευνα ;

 24. Νέο Kid said

  16. Υπάρχει ένα Ο.
  Ο πολύς Donald Knuth έχει αποδείξει μαθηματικώς ότι το κλασικό Mastermind ( 4 χρώματα από 6) λύνεται σε 5 βήματα το πολύ.
  Στο mastermind επιτρέπεται η επανάληψη χρώματος , άρα οι δυνατοί συνδυασμοί είναι:
  6^4= 1296
  Εδώ έχουμε 5 γράμματα από σύνολο 24. Επειδή τα γράμματα μπορεί να επαναλαμβάνονται έχουμε συνολικά 24^5 δυνατότητες ,ήτοι 7962624
  Φυσικά ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν 8 (σχεδόν) εκατομμύρια πενταψήφιες λέξεις. 😊
  Εκτιμώ ότι ένας αριθμός τάξης μεγέθους μεταξύ 5.000 και 10.000 (δέκα χιλιάδες) το πολύ. Ξέρουμε κάποια σχετική έρευνα ;

 25. leonicos said

  Αλλά με λέει γαϊδούρι, που απαξίωσα τη Λέξλη

  Με ξαναλέει γαϊδούρι, που σας έγραψα ότι με είπε γαϊδούρι, που απαξίωσα τη Λέξλη

  Και άνα διαβασει ότι σας έγραψα ότι με ξαναείπε γαϊδούρι, που σας έγραψα ότι με είπε γαϊδούρι, που απαξίωσα τη Λέξλη

  Σίγουρα

  θα με ξαναπεί γαϊδούρι.

  Και τα γαϊδούρια δεν φταίνε σε τίποτα. Δεν έχουν ιδέα από Λέξλη

 26. Anasto said

  Καλημέρα. Χασομέρι η ελληνική έκδοση, που μπορείς, φαντάζομαι, να παίξεις όσες φορές θες σε μια ημέρα. Στην αγγλική, μόνο μια λέξη δίνει καθημερινά. Εκτός αν μπορείς να παίξεις τις προηγούμενες ημέρες χωρίς κάτι μπελαλίδικο, όπως είναι το να πειράζεις την ημερομηνία του μηχανήματός σου, και δεν το ξέρω.

  Νικοκύρη, εμένα η τακτική μου είναι λίγο διαφορετική. Νωρίς στο παιχνίδι δεν χρησιμοποιώ τα ίδια γράμματα, ακόμη κι αν τα έχω βρει στη θέση τους ή και όχι, παρά προσπαθώ να βρω κι άλλα γράμματα που μπορεί να έχει η λέξη. Αν πχ γράψω ΑΝΕΣΗ και μου βγάλει ΣΗ σε σωστές θέσεις και τις άλλες εντελώς λάθος, η επόμενη λέξη μου θα είναι ΡΙΞΤΕ. Έτσι, ψαρεύω για τα υπόλοιπα 3 γράμματα, χρησιμοποιώντας 5 νέα γράμματα και όχι μόνο 3. Ξέρω, μπορεί είναι πολύ ωφελιμιστική προσέγγιση αλλά στα παιχνίδια όπου επιδιώκεις ένα αποτέλεσμα, την τακτική την ορίζουν οι κανόνες. Γιατί στο μπριτζ που η αρτιφισιάλιτη ξεσαλώνει, καλύτεροι είμαστε;

 27. leonicos said

  Κρίμα το άρθρο

  Και κρεμάστε με

 28. leonicos said

  Και η κρεμάλα, κάτι τέτοιο δεν είναι;

 29. Triant said

  Καλημέρα

  23: Έχω γράψει ένα προγραμματάκι σε C που παίζει mastermind και βέβαια σκίζει (παίζει και τις δύο θέσεις, εναλλάξ). Του δίνεις θέσεις, πιθανές τιμές (γράμματα ή αριθμούς) και εάν επιτρέπονται τα διπλά. Αν το θέλει κανείς του το δίνω (source και executable). Είναι μικρό, 417 γραμμές.
  Προφανώς, αν ξέρω το πεδίο τιμών του ‘Λέξλη’ θα το σκίσω 🙂

 30. Πέπε said

  Ναι, είναι σαφώς στη λογική του Μάστερ Μάιντ. Το οποίο δε χρειάζεται να είναι κανείς παλιός για να το θυμάται, κυκλοφορεί κανονικά και σήμερα.

  Ως «Λογική» δεν το θυμάμαι. Αντίθετα, θυμάμαι πράγματι το εξώφυλλο του #5, αλλά χωρίς καμιά ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς το βρίσκω όχι απλώς ανόητο και πομπώδες, αλλά και παραπλανητικό. Λες και ο Φρόιντ το γύρισε στη μαντεία και κατάφερε έτσι να γίνει η κεφαλή διεθνούς επιτυχημένης σπείρας μεγάλου εγκλήματος (ναρκωτικά και ποιος ξέρει τι άλλο…). Εγώ, ο παίχτης, ποιος θα είμαι; Ο παντογνώστης Μπιγκ Μπος, ο πελάτης του, ή η νεαρή Γιαπωνέζα παλλακίδα;

  Πράγματι λύνεται σε έως 5 κινήσεις, αν και δεν ήξερα ότι αυτό αποδεικνύεται μαθηματικά.

  Τέλος, @24:

  > Φυσικά ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν 8 (σχεδόν) εκατομμύρια πενταψήφιες λέξεις.

  Τι λες ωρέ βλάστημε; Στα ελληνικά ή στους βάρβαρους κρωγμούς κανενός άλλου λαού;

 31. Triant said

  Εν τω μεταξύ λέω να πάω να παίξω κανένα Τζόκερ 🙂

 32. Νέο Kid said

  26. Αυτή η τακτική (να μην επαναλαμβάνεις δηλαδή νικήτρια «θέση») είναι και σύμφωνη με τον αλγόριθμο του Knuth .

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mastermind_(board_game)

 33. # !

  Την εποχή του μάστερμάιντ το παίζαμε με πενταγράμματες λεξεις(όπως εμφανίζονται στα λεξικά) σε 10 προσπάθειες, μετρώντας μόνο τα σωστά γράμματα στην σωστή θέση. Δύσκολα κέρδιζες αν κάποιος έβαζε δύσκολη λέξη π.χ. σφιγξ.
  Επρεπε να βάζεις λέξεις που επέτρεπαν να τσεκάρεις την θέση των σωστών γραμμάτων π.χ κάλπη 2, καλός 0 έδινε την λέξη – – – πη, συνέχιζες πόρος 3 άρα πόρπη 5

  Το παίζαμε 12 νοματαίοι τις 40 μέρες των εξάωρων μαθημάτων στην σχολή επίκουρων αξιωματικών όπου μόνο τις 3 πρώτες ώρες της πρώτης ημέρας τόλμησε να εμφανισθεί καθηγητής, ένας πλωτάρχης παρά τω π.τ.δ. Κων/ω τω Α’
  Ενας ατυχής ανθυποπλοίαρχος που τόλμησε να μπει για να ρωτήσει κάτι, έφαγε στέρηση βαθμού γιατί κάποιος από τους 12 δόκιμους τσαντίστηκε !!!
  Λίγα χρόνια μετά αυτοί οι «ναύτες πολυτελείας» καταργήθηκαν από τον Α/ΓΕΕΘΑ Κονοφάο

 34. Πέπε said

  > Ίσως στα ελληνικά το παιχνίδι να είναι ευκολότερο, διότι δεν μπορούν όλα τα γράμματα να μπουν στο τέλος της λέξης. Στα αγγλικά περιορισμός δεν υπάρχει, αλλά στα ελληνικά οι λέξεις τελειώνουν σε φωνήεν ή σε Σ, Ν, Ρ (π.χ. ΠΑΤΕΡ, λέξη που υπάρχει στη Λέξλη, τη συνάντησα πριν από λίγο).

  Δεν ισχύει αυτό. Συγκεκριμένα ληκτικά σύμφωνα προβλέπονται μόνο για τις λέξεις ελληνικής ρίζας ή τις πλήρως αφομοιωμένες. Στο λεξιλόγιό μας όμως υπάρχουν άπειρα αναφομοίωτα δάνεια, αναγνωρισμένα από λεξικά και χρήστες. Αν αρχίζουμε «όχι ξένες λέξεις» και τέτοια που λένε καμιά φορά στο Σκραμπλ, δε θα βγει άκρη.

 35. Πέπε said

  Μια φορά θυμάμαι, έφηβοι, παίζαμε Σκραμπλ. Κάποιος έφτιαξε τη λέξη ΝΗΜΑΤ και διεκδίκησε να πιαστεί σωστή. Μα δεν υπάρχει τέτοια λέξη, του είπαν. Και όμως, επέμεινε, είχε διαβάσει στη γραμματική των αρχαίων ότι έτσι ήταν αρχικά η ονομαστική του ουσιαστικού «το νήμα, του νήματος» και μετά το -τ σιγήθηκε, πράγμα που δεν είναι ακριβώς έτσι, ήταν μια δικιά του παρανόηση, αλλά με κάποιον πυρήνα αληθείας (για την ηλικία του όχι απλώς ήταν δικαιολογημένη η παρανόηση αλλά ήδη ήταν πολύ προχώ να το ξέρει έστω και στραβά αυτό).

  Εγώ δεν πήρα θέση, γιατί είχα καταλάβει τι είναι ο υποθετικός τύπος «*νηματ-» αλλά πού να εξηγείς… Ένας άλλος, λιγότερο τριτοδεσμίτης και περισσότερο άμεσος, διαμαρτυρήθηκε: «Άμα είναι έτσι, να γράψω κι εγώ γίδατ!»

 36. # 34

  Βρε Πέπε τα κόραξ, άλμωψ κ.λ.π. περσιικά είναι όπως το μολωνλαβέ :΅-)

 37. sarant said

  31 Χαχαχά!

  34 Ισχύει και πάλι σε κάποιο βαθμό. Λέξεις σε Δ και Γ δεν λήγουν.

 38. sarant said

  35 Αυτές οι δικολαβίες του Σκραμπλ έχουν πολλή πλάκα.

 39. Πέπε said

  37

  Να βγει πάραυτα ο Δμόσους Χώρους να πάρ θές.

 40. ΣΠ said

  32
  Εδώ αυτή η τακτική δεν είναι καλή επειδή γράμματα σε σωστές θέσεις αποκλείουν σημαντικό αριθμό γραμμάτων.

 41. Triant said

  Νικοκύρη, πόσες είναι οι ‘καλύτερες συνεχείς επιτυχίες’ σου; Ή σε μπαμπά μου γλώσσα, ποιό είναι το σερί σου;

 42. ΣΠ said

  35
  Το Σκραμπλ πρέπει να παίζεται με λεξικό και να μετράνε μόνο οι λέξεις που υπάρχουν εκεί. Αλλιώς θα πάμε και στους ομηρικούς τύπους και θα μπλέξουμε.

 43. Το ζενίθ δεν θεωρείται ελληνοποιημένη λέξη ;

 44. Νέο Kid said

  40. Χμμ. Δεν ξέρω Σταύρο. Θέλει σκέψη. Φαντάζομαι ότι εννοείς ας πούμε ότι έχεις βρει Π Ρ στις δυο πρώτες θέσεις . Άρα ξέρεις ότι η τριτη θέση είναι φωνήεν σίγουρα, αφού δεν υπάρχει σύμπλεγμα τριών συμφώνων με πρώτα ΠΡ . Σύμφωνοι, αλλά γιατί αυτό να αίρει τον «κανόνα» της μη επανάληψης (στα πρώτα βήματα τουλάχιστον) ευρεθέντων;

 45. Νέο Kid said

  Πιστεύω ότι η πιο ωραία λέξη ( και δύσκολη!) θα είναι η ΙΙκοί! 😊

 46. spyridos said

  Για πολλά χρόνια (από το 1989) το δημοφιλέστερο παιχνίδι της Ολλανδικής τηλεόρασης LINGO.
  Πρώτα πενταγράμματο και τα τελευταία χρόνια εξαγράμματο πια.

  1991

  2009

 47. 39 Πέπε

  Ναι, ναι…
  Ή μπαρ, αμπάρ και χαμπάρ
  ή μπάρι, αμπάρι και χαμπάρι…
  🙂

 48. sarant said

  41 Το σερί είναι 28….

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  ωωραίον! Δεν το είχα χαμπαριάσει!

  Κάμερα σ΄εμένα :
  Για πρεμιέρα είπα ν΄αλλάξω την ΑΝΕΣΗ σε ΜΑΝΕΣ
  και δίνει το Ν στη σωστή θέση(κέντρο) και το Μ σε μη σωστή θέση (τ΄άλλα λάθος).
  Οπότε, λέω α, εδώ κολπάκι… Θα κολλήσω το Μ στο Ν (ο Γς θα έβαζε τώρα -τη γνωστή-εικόνα 🙂 )
  Πουλάκι μου λέω, Υμνοι! , αλλά όχι θα βάλω το υμνου-τάχα πιο απίθανου (κι πέτυχα τα 4/50 διοτι ήτο ΥΜΝΟΙ 🙂

 50. Alexis said

  #15: 😂😂😂

 51. spyridos said

  Το παιχνίδι Lingo πρωτοπαρουσιάστηκε το Σεπτ. του 1987 σε Αμερικάνικο τηλεοπτικό σταθμό με παρουσιαστή το Michael Reagan.
  Κράτησε περίπου ένα χρόνο. Η Ολλανδική τηλεόραση αγόρασε τα δικαιώματα και το παιχνίδι συνεχίζεται με αλλαγές πάνω από 30 χρόνια. Διάβαζα λοιπόν ότι ο κύριος Josh Wardle έλεγε ότι αυτός επινόησε το παιχνίδι Wordle.

 52. spyridos said

  Εδώ το ορίτζιναλ του 1987.
  Μετά από 2 δεκαετίες στην Ολλανδία οι καλοί παίχτες είχαν συνδυασμούς λέξεων με τους οποίους έβρισκαν τη λέξη γρηγορότερα.
  Γιαυτό το έκαναν εξαγράμματο.

 53. @ 39 Πέπε

  Ιμείς βάζουμι κλασκά σταυρόλιξα στ σιλίδ μας. 🙂

  ΠΕΡΑ – ΔΩΘΙ
  1/ Του χιόνν μιρικές φουρές έτσι του κάνν.
  2/ Λιένι να μη τς τουν σκουτίζ (ιτιατκή).
  3/ Ξένν κουρφή – Μι τα δυο αυτά σύμφουνα γιμίζουμε πουλά πουτήρια νιρό.
  4/ Αρχικά γνουστότατ’ς αναπρουσαρμουγής – Κάποιου δέκατου ένατου.
  5/ Μσή λίρα Αγγλίας – Χουρίς αυτόν κανένα γαλλκό σπίτ δεν γκάνν προυκουπή.
  6/ Γνουστός κιννματουγράφους τς Αθήνας – Καταφατική νότα.

  ΑΠ ΑΠΑΝ – ΚΑΤ
  1/ Αυτά δεν τα τνάζνι.
  2/ Ακλουθάνι τς Διφτέρις.
  3/ Του καλαμπόκκ έχχ ή είνι
  4/ Τα τιλιφταία απ του τέλους φουνήιντα.
  5/ Ου …τούρκκ’κους κόσμους.
  6/ Πρώτα …. κι μιτά να φύγνι.

 54. ΣΠ said

  44
  Αν το πρώτο βήμα σου δώσει, ας πούμε, 2 γράμματα, ακόμα κι αν δεν είναι στην σωστή θέση, μπορείς να μαντέψεις πού είναι η πιθανότερη θέση τους και να μαντέψεις την επόμενη λέξη αποκλείοντας πολλούς συνδυασμούς. Δηλαδή προσπαθώ ήδη από το 2ο βήμα να εκμεταλλευτώ την πληροφορία του 1ου βήματος. Ο συνδυασμός της πληροφορίας από τα δύο πρώτα βήματα συνήθως δίνει την λύση στο 3ο. Μέχρι τώρα έπαιξα 11 φορές. Τις 7 βρήκα την λύση στο 3ο βήμα, τις 2 στο 4ο, 1 στο 5ο και 1 στο 6ο.

 55. ndmushroom said

  26
  Αυτό ακριβώς είναι το ζουμί. Ο λόγος που το Wordle έγινε ιότροπο αλλά το Λέξλη δεν θα γίνει ποτέ είναι αυτός ακριβώς: στο Wordle κυκλοφορεί ΕΝΑΣ μόνο γρίφος κάθε ημερολογιακή ημέρα. Τη δεδομένη μέρα, όλοι, όπου κι αν βρίσκονται, προσπαθούν να λύσουν τον ίδιο γρίφο. Που σημαίνει ότι μπορούν να μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, να συζητήσουν τακτικές, να δώσουν και να λάβουν τα εύσημα για τη λύση του κλπ. Με άλλα λόγια, δημιουργείται μία κοινότητα.
  Το Λέξλη έχει τυχαίους γρίφους, που μπορείς να τους παίξεις όποτε θέλεις. Με άλλα λόγια, αυτό που έπαιξα μόλις τώρα εγώ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έπαιξε πριν δύο ώρες ο Νικοκύρης, ή αυτό που έπαιξε ένας άλλος χρήστης πριν πέντε λεπτά ή αυτό που παίζει ο ίδιος άλλος χρήστης τώρα. Κανένας κοινός τόπος. Άρα καμία κοινότητα, κανένα κίνητρο να το ξαναπαίξεις (πριν της ιδιωτικής σου περιέργειας που, κακά τα ψέματα, για τους περισσότερους θα εξανεμιστεί γρήγορα μετά από 5-6 διαδοχικές προσπάθειες). Ενδιαφέρον (μέχρι ενός σημείου) για τους παθιασμένους με τη γλώσσα, παντελώς αδιάφορο για όλους τους άλλους.

 56. Νέο Kid said

  Έχει και κυρία ονόματα ; Μου έβγαλε ΛΕΤΣΕ ( το βρήκα στο 5ο βήμα , ξεκινώντας απ την ΑΝΕΣΗ)
  Εκτός αν δεν είναι το ιταλικό τοπωνύμιο αλλά η κλητική του λέτσου! 😊

 57. Νέο Kid said

  Κάπου (με επιφύλαξη για την εγκυρότητα της πηγής) διάβασα ότι οι εγγλέζικες πενταψήφιες λέξεις είναι περίπου 15 χιλιάδες. Μού φαίνονται λίγες, αλλά αν ισχύει , εκτιμώ ότι οι δικές μας πρέπει να είναι λιγότερες από το 1/3 , το πολύ κανα τάληρο δηλαδή… (5000)

 58. venios said

  0 Για το -ΕΡΟΣ, η επόμενη δοκιμή θάπρεπε να είναι η λέξη ΒΙΓΛΑ.

 59. Νέο Kid said

  58. Σωστός!

 60. Νέο Kid said

  Για όποιον παίζει την εγγλέζικη βερσιόν, η καλύτερη πρώτη επιλογή είναι το raise ή το (πολύ σπάνιο ως λέξη) roate

 61. leonicos said

  43 Το ζενίθ δεν θεωρείται ελληνοποιημένη λέξη ;

  Φυσικά. Πρώτον, έχει άρθρο και δεύτερον αντίθετο, το ναδίρ

 62. Νομίζω ότι για την ελληνική έκδοση οι λέξεις θα έπρεπε να είναι 6, ή και 7, γραμμάτων. Έχω την εντύπωση ότι είναι μεγαλύτερο το μέσο μήκος λέξεων στα ελληνικά σε σχέση με τα αγγλικά.

 63. Πέπε said

  53

  Ουραίου!

  Μοιάζ πανδύσκουλου να του σχιδιάεις, ή όχχ;

  Κουρφαίου του έξ άλφα πέρα δώθι. Αλλά στου έξ απ’ πάν σακάτ έχου ένστας, δεν είνι μια λέξ.

 64. Πέπε said

  Φαντάζομαι Αιγύπτιο πυροβολημένο πολιτικό-τηλεβιβλιοπώλη-σχολάρχη με νανογιλέκο να λανσάρει το Wordle σε ιερογλυφική έκδοση…

 65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάτι περίεργο (μόλις 4η φορά πήγα να παίξω):
  Δεύτερη λέξη, όλα τα γράμματα σε λευκό φόντο με ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ, τί σημαίνει; (Αφού το ένα τουλάχιστον ήταν σωστό, με αλλαγμένη τη θέση, όπως ήταν η ένδειξη)

 66. Νέο Kid said

  65. Σημαίνει ότι έβαλες ανύπαρκτη λέξη, ΕΦΗ. Πρέπει η πεντάδα γραμμάτων που βάζεις να σχηματίζει λέξη. Δεν μπορείς να βάλεις ΑΑΡΟΣ ας πούμε .

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66, το σκέφτηκα και να οι λέξεις:
  Διαλέγω ΑΚΟΠΗ , δίνε μόνο το Ο σε λάθος θέση , τ΄αλλα μαύρα (λάθος)
  Δεύτερη λέξη βάνω ΟΥΡΕΙ και βάζει ΟΛΑ τα γράμματα σε κόκκινα κυκλάκια

 68. Νέο Kid said

  67. Ναι, δεν το παίρνει το ουρεί . Τι περίμενες; Τελειότητα από ελληνικά «λεξικά»; 🥴🤢
  Hint: βάλε ΣΦΥΡΙ (αντί για ουρεί) και θα το λύσεις εύκολα.

 69. sarant said

  53 !!

  58 Πράγματι!

  62 Δεν έχεις άδικο

  67 Κακώς δεν έχει το ΟΥΡΕΙ στο λεξικό

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  68,69δ Ευχαριστώ ! Τουλάχιστον είχα λίγο δίκιο που απόρησα.

 71. 67-70: Το σώμα λέξεων το αναφέρει ο Σπινέλλης. Δεν είναι απαραίτητο να περιέχει όλους τους δυνατούς τύπους μιας λέξης. Γι’ αυτό και δεν χάνεις την προσπάθεια για όποιον δεν υπάρχει, κι απλώς δοκιμάζεις κάτι άλλο.

 72. Εξαιρετικό
  το spin-off του Wordle
  από τον καθ. Σπινέλλη

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  68 χμ το σφυρί δεν έχει Ο! 🙂
  (άλλαξα και το έλυσα στην τρίτη λέξη 🙂 ) . Λέει ότι έχω «κερδίσει» κ τις πέντε φορές που έπαιξα. (Καμιά δεν πήγα ως την 6η επιλογή) ,Βέβαια κανονικά θα μετράει και ο χρόνος, αν πούμε ότι είναι «παρτίδα» κι όχι ανάμεσα σε άλλα που κάνει κανείς ταυτόχρονα.

 74. Costas Papathanasiou said

  Γεια και χαρά!
  Το “Wordle”, προκύπτει λογοπαικτικά από το επώνυμο του δημιουργού του, Μηχανικού Λογισμικού από το Μπρούκλιν , ονόματι Josh Wardle, καταγραφόμενο αρχικά ως τοπωνύμιο όχι μόνο με τη μορφή Weardale΄, αλλά και με τις «Warhelle»(1086), «Wardhul» (1278) και «Wardhill»(2018), όλες σημαίνουσες «λόφος βιγλίσματος» εκ των παλαιοαγγλικών(προ 7ου αι. ) «weard»=παρατηρώ και «hyll»=λόφος. Αντίστοιχη, καλή ελληνική ονομασία του παιχνιδιού ίσως θα ήταν και το προστακτικό «ΛΕΞΟΝ» ή το δίρριζο “λύλεξ”(<λύ-ω και λέξ-η).
  Ένα δυσαπάντητο ειδικό ερώτημα (βλ. εν άρθρω: “Εμένα μού άρεσε η Λέξλη, και σχεδόν πάντα κερδίζω…”) είναι το πόσο μικρή, αν όχι μηδενική, είναι η πιθανότητα να μη βρεις με τις έξι προσπάθειες τη ζητούμενη λέξη, ακόμη και αν παίξεις άψογα. Επί παραδείγματι, εάν στην υποδειχθείσα περίπτωση του άρθρου με λύση (στην 4η προσπάθεια) «ΚΟΨΕΙ», θεωρούσουμε ότι γίνονται δεκτοί και αρχαιοελληνικοί τύποι (όλη η υπερτρισχιλετής, ντε!) και προσθέταμε ως τρεις επιπλέον εναλλακτικές για το εναπομείναν γράμμα τις «κόλεϊ», «κοτεῖ» (<κοτέω=οργίζομαι ) και «κομεῖ» (<κομέω=φροντίζω), είναι φανερό ότι το εν λόγω ενδεχόμενο υπάρχει, έστω ως ακραίο.
  Γενικά πάντως τα ομορφότερα πράγματα είναι κρυμμένα σε κοινή θέα: «Πίσω από απλά πράγματα κρύβομαι, για να με βρείτε·/ αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα,/(…)/ πάντα η σιωπή μένει γονατισμένη.// Η κάθε λέξη είναι μια έξοδος/ για μια συνάντηση, πολλές φορές/ματαιωμένη,/ και τότε είναι μια λέξη αληθινή, σαν επιμένει στη συνάντηση.», εκμυστηρεύεται σχετικώς ο Γιάννης Ρίτσος, [ βλ.“Το νόημα της απλότητας”, συλλογή:« Παρενθέσεις»(1946-1947)].

 75. Για πολλά χρόνια Wordle είναι και λογισμικό για αυτόματη δημιουργία λεξοσύννεφων που καμμιά φορά βλέπουμε και εδώ (ο Στάζυμπος φτιάχνει πολύ ωραία τέτοια κάθε φορά).
  Κάτι σαν αυτό, πχ με τα πλέον πολυσύχναστα άρθρα:

 76. f kar said

  [στα ελληνικά οι λέξεις τελειώνουν σε φωνήεν ή σε Σ, Ν, Ρ]

  Μόλις μου έτυχε το ΠΕΡΙΞ!

 77. Νέο Kid said

  73. EΦΗ. Φυσικά δεν έχει Ο το σφυρί, και έτσι πρέπει! Ποτέ δε συμφέρει να επαναλάβεις τα ίδια γράμματα στη 2η προσπάθεια, ασχέτως αν έχεις βρει με την 1η πρασινο(α) ή κίτρινα .
  Επίσης, βασική αρχή, μαύρα (δηλ ανύπαρκτα) τα ξεχνάς ! Δεν τα επαναλαμβάνεις ποτέ ! ( εκτός πια αν δεν μπορείς να κανείς αλλιώς. Πχ η ΒΙΓΛΑ που λέει το 58 είναι φορσέ το καλύτερο δηλαδή λύνει σίγουρα στο επόμενο βήμα, αφού θα ευρίσκε αν το 1ο γράμμα που έλειπε στον Νικοκύρη από το -ΕΡΟΣ ήταν το Β το Ι το Γ το Λ ή το Α . Κι αν έδινε «μαύρα», αναγκαστικά η λέξη θα ήταν ΘΕΡΟΣ)

 78. … βοηθάει … να ξέρεις … τους φωνοτακτικούς περιορισμούς κάθε γλώσσας -ας πούμε, στα αγγλικά οι λιγότερο ηχηροί φθόγγοι εμφανίζονται στην αρχή της λέξης, ακολουθούν περισσότερο ηχηροί -με κορύφωση το φωνήεν- και ύστερα έχουμε πάλι λιγότερο ηχηρούς, γι’ αυτό και το blurb είναι υπαρκτή λέξη, ενώ το rbubl δεν είναι. …

  Βέβαια, τα αγγλικά, επειδή δανείζονται από παντού, έχουν πού και πού εξαιρέσεις (που επιβεβαιώνουν τον κανόνα):
  Προχτές μού βγήκε η λέξη aioli σε ένα παρόμοιο σταυρολεξικό παιχνιδάκι
  (που έπαιζα περιμένοντας να εγκατασταθεί η καινούργια έκδοση της Mathematica στο PC)

 79. Νέο Kid said

  77. Το βασικό δηλαδή είναι να προσπαθούμε να πάρουμε σε κάθε επόμενο βήμα τη μέγιστη ΝΕΑ πληροφορία. Έχω βέβαια την εντύπωση ότι η παρατήρηση του Στάζυ είναι καθοριστική. Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον με εξαγράμματες λέξεις στα ελληνικά.

 80. 31,
  ΑΜΕΣΗ επιτυχία μετά το ΑΝΕΣΗ

 81. @ 63 Πέπε

  Για το σχεδιασμό, ετοιμάζεις την …πινακωτή χωρίς τις λέξεις και μετά (για τη λύση) χτυπάς τις λέξεις στο paint των windows.

  Ε… για το «καθέτως» θα υπάρχουν διάφορες εκδοχές εκτός από το «ΑΠ ΑΠΑΝ – ΚΑΤ» (από επάνω [προς] κάτω).

 82. sarant said

  74 Βρε τι μαθαίνει κανείς

  75 Πολύ ωραίο

  79 Δεν είμαι σίγουρος ότι έχεις δίκιο γενικά. Αν πάρεις στο ΑΝΕΣΗ δυο γράμματα σε άλλη θέση πιστεύω ότι στη δεύτερη προσπάθεια πρέπει να τα βάλεις σε άλλες θέσεις -και μαζί τους τρία καινούργια γράμματα. Η πληροφορία θέσης είναι πολύ σημαντική.

 83. Για σεφτέ:

 84. 76,
  Φωτιές καίνε!

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλά κρασά μου! Νόμιζα ότι υποχρεούμαι στη δεύτερη να χρησιμοποιήσω και αυτό που ήδη πέτυχα! 🙂 😦

 86. Πέπε said

  81 τέλος:

  Όχι, το καθέτως ως όρος μια χαρά αποδόθηκε. Στο «νάρθνι» (έξι καθέτως) ήταν η ένστασή μου, ότι δεν είναι μία λέξη.

 87. Νέο Kid said

  82. Για να σε πειράξω λίγο, θα δίσταζα να δεχτώ συμβουλή στρατηγικής από άνθρωπο που είχε το _ΕΡΟΣ και κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να ΜΗ βρει τη λέξη με 3 προσπάθειες ! 😜🤪😅

 88. Πέπε said

  Οι μικρές λέξεις στα αγγλικά, εν προκειμένω πενταγράμματες, είναι κυρίως οι γνησίως αγγλικές. Αν δεν απατώμαι, όλες οι αγγλικές ρίζες (δηλαδή όλες οι λέξεις, εφόσον δεν είναι σε γραμματικό τύπο που να περιλαμβάνει -ing ή -ed ή δεν είναι παράγωγα κλπ.) είναι μονοσύλλαβες. Μπορεί κανείς εύκολα να ξέρει τόσο πολλές μακροσκελείς και δύσκολες λατινο/γαλλογενείς αγγλικές λέξεις ώσστε να ψαρώνει και τους Εγγλέζους, αλλά για να παίξει Wordle θα πρέπει να ξέρει πραγματικά καλά αγγλικά.

 89. Νέο Kid said

  87. Είναι λίγο σαν να είσαι ντάμα και Πύργο πάνω σε φινάλε, και να καταφέρεις να γίνει πατ ο αντίπαλος. 🤪

 90. @ 86 Πέπε

  Α… σωστό. Δεν το είχα προσέξει καθόλου. Το κάναμε λίγο «σταυρόφραστο» το «σταυρόλεξο». Μας δίνει ιδέες αυτό το λάθος.

 91. ΣΠ said

  82γ
  Έτσι είναι.

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο 6ο μου παιχνίδι (αλλά το πρώτο από άλλο γουίφι) :

  γράφω ΑΝΙΣΟ
  μου δίνει Α–ΣΟ !
  και με τη μία ΑΜΕΣΟ. Τί γίνεται;
  Μήπως καλοπιάνει τον …πρωτάρη; 🙂

 93. venios said

  Μια καλή αρχή είναι η τριάδα ΤΕΡΑΣ, ΚΗΠΟΙ, ΜΥΛΩΝ. Περιέχει όλα τα φωνήεντα και τα πιο συχνά σύμφωνα, οπότε η συνέχεια είναι σχετικά απλή. Έκανα 15 σερί και σταμάτησα.

 94. sarant said

  87 Ο Σταύρος πάντως (91) συμφωνεί μαζί μου

 95. Νέο Kid said

  91. 82. Εγώ μίλησα για τη 2η προσπάθεια. Εκεί αξίζει να πάρεις όσο περισσότερη καινούργια πληροφορία μπορείς. Αν ας πούμε βάλεις πρώτη μια λέξη με Σ- – -Σ και πάρεις 2 κίτρινα Σ είναι σχεδόν απολύτως βέβαιο ότι τα δύο Σ είναι κολλητά είτε στις θέσεις 2-3 είτε στις 3-4. Αξίζει στη 2η προσπάθεια να το σιγουρέψεις ως προς την ύπαρξη άλλων γραμμάτων απ το να βάλεις ας πούμε ΑΣΣΟΙ

 96. ΣΠ said

  Το βαρέθηκα ήδη. Παραείναι εύκολο. Η πρόταση του Στάζυμπου (#62) θα το έκανε πιο ενδιαφέρον.

 97. sarant said

  95 Στη δεύτερη προσπάθεια μπορείς να βάλεις πέντε καινούργια μόνο αν έχεις πράσινα (θέση+γράμμα)

 98. aerosol said

  #53
  Μεσιέ, με σοκάρετε!
  «σταυρόλιξα στ σιλίδ μας»
  Δε νομίζω πως υπάρχει περίπτωση να φαγωθεί το α στην σελίδα, δε μου στέκει. Τι λέτε;

 99. Νέο Kid said

  98. Φυσικά και δεν υπάρχει σιλίδ ! Μόνο στουλίδ, δαχλίδ, κατσαβίδ, …
  (Τι καθόμαστε και γράφουμε …)

 100. ΣΠ said

  Στα πρώτα δύο βήματα πρέπει να βρεις ποια φωνήεντα έχεις. Μετά οι υποψήφιες λέξεις περιορίζονται πολύ.

 101. ΣΠ said

  Έπαιξα το Wordle και βρήκα την λύση σε τρία βήματα.

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εύκολο εύκολο λέμε, αλλά κι άλλη λέξη στη 8η κιόλας φορά!
  ΑΧΛΗΣ έβαλα και με κοκκίνισε 😦

 103. Χαρούλα said

  Ενδιαφέρον. Πανεύκολο όμως για ενήλικες.
  Φυσικά στην λογική του μάστερ μάιντ. Αλλά …μοναχικό!
  Ξεκίνησα ΙΣΩΣ, ΙΣΤΙΟ, ΙΣΤΟΣ και το πέτυχα!🤩
  Το κρατάω όμως για στιγμές χαλάρωσης. Ιδανικότερο θα ήταν όμως στο κινητό.

  Κιγκέρι(#2), εγώ έχω το ταξιδιωτικό. Έχουμε ψάξει σε τρένα και καράβια να βρούμε τα πεσμένα απ´το κούνημα…☺️Αλλά τελικά επιβίωσαν ικανοποιητικά. Αλήθεια πως τα λένε; Καρφάκια τα λέγαμε ενδοπαρεϊκά.

 104. ΧΑ_ΗΣ, το οποίο αναγκαστικά είναι ΧΑΡΗΣ.

  Γιατί όχι ΧΑΖΗΣ (η χαζή της χαζής);
  Κατάλαβα κάτι λάθος;

 105. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Ωραίο είναι, αλλά συμφωνώ με Ndmushroom(#55) και Stazybο (#62). Ο συνδυασμός θα το έκανε ΠΟΛΥ ενδιαφέρον.
  Έπαιξα 10 φορές: (1 σε 3 πρ. -4 σε 4 πρ. -4 σε 5 πρ. -1 σε 6 πρ.)
  Ξεκινάω με ΑΜΟΡΕ και μετά ΗΛΙΟΝ. Προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για να προχωρήσεις άνετα.

  64, Πέπε
  😂 🤣 👌

  102, ΕΦΗ
  Κακώς, βέβαια, σε ’’έκοψε’’ ο κ. καθηγητής! 🙂 Εκτός αν ακολουθεί Μπαμπι. που δέχεται μόνο «αχλύς, -ύος»…

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γράφω ΑΘΛΟΣ, δίνει μόνο Σ στη θέση του.
  α΄λέξη μου ΚΡΥΕΣ και πάλι μόνο το Σ στο τέλος
  β΄λέξη μου ΠΗΓΗΣ και δινει: -Η-ΗΣ,

  Λείπουν δυο σύμφωνα, αλλά ποια; 🙂

  πέντε, τουλάχιστον, λέξεις τουλάχιστον ταιριάζουν. Βέβαια μία, η σπανιότερη είναι.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  105τέλος Μικ.
  χμ, το σκέφτηκα κι έβαλα και ΑΧΛΥΝ (άμα μπαμπιζει λέω) μα πάλι μ΄εκοκκίνισε! 🙂

 108. @ 98 (και 99)

  Ναι καλέ. Δίκιο. Το -α- είναι άτρωτο ή αφάγωτο…

  Πράγματι, ενώ, γράφοντας κανονικά, συγχωρούμαστε αν έχουμε κάποια πληκτρογραφική παρεκτροπή, ένα τυπογραφικό λάθος στα ιδιώματα μοιάζει με δικό τους τύπο (προτεινόμενο ή υποτιθέμενο).
  «Στ σιλίδα» το σωστό /
  με το άλφα ζωντανό. 🙂

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104 ..>>ΧΑ_ΗΣ, το οποίο αναγκαστικά είναι ΧΑΡΗΣ.
  Γιατί όχι ΧΑΖΗΣ (η χαζή της χαζής);
  και ΧΑΣΗΣ (του φεγγαριού) το δοκίμασα κ το δέχεται, πάω να δω πώς μπορώ να το συνεχίσω που βγάζει μόνο το μεσαίο σίγμα σωστό και τπτ άλλο. Μετά θα δοκιμάσω και ΧΑΨΗΣ πάνω στην άψη του παιχνιδιού 🙂 να ιδούμε.

  105 Καλά δέχεται το ΑΜΟΡΕ και του ξινίζει η αχλή; Αντονιόνι φαντάζεται κανείς μ΄αυτά τα δυο 🙂

 110. Νέο Kid said

  106.βαλε ΛΑΘΡΟ

 111. Νέο Kid said

  109. ΧΑΣΗΣ δεν μπορεί να ήταν.

 112. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  109/104 Ναι!
  Με ΧΑΣΗΣ έναρξη, στην τρίτη λέξη, πέτυχε 🙂

  τη ΧΑΨΗ(Σ) δεν την έχαψε 🙂

 113. Nikolieri Maunieri said

  Υπέροχη η προσπάθεια του κ. Σπινέλλη αλλα χωλαίνει απο άποψη ‘gameplay’. Το αυθεντικό έχει μια λέξη τη μερα, κοινή για όλες τις παίκτριες, κάτι που το ξεχωρίζει απο τα υπόλοιπα casual games της σειρας που παίζεις μεχρι εξάντλησης. Έχει επίσης ενα πανέξυπνο τρόπο να μοιράζεσαι με άλλους/ες τα αποτελέσματα σου, χωρίς να μαρτυράς τη ζητούμενη λέξη. Εδώ το σημερινό puzzle (208) που έλυσα με 3 προσπάθειες:

  Wordle 208 3/6

  ⬛🟨⬛⬛⬛
  🟩⬛🟩🟩⬛
  🟩🟩🟩🟩🟩

 114. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  106,109. ΕΦΗ
  …τρέχα φίλε(η) μου και μη βαριά το παίρνεις! 🙂
  Αφιερωμένο! 🙂

 115. sarant said

  113 Καλώς τον. Ναι, το αυθεντικό είναι διαφορετικό -αλλά στο λανσάρισμα δεν αρκεί το ενα τη μέρα.

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  111. Ομως το πήρε ΧΑΣΗΣ/ ΜΙΣΧΟ/ΔΕΣΕΙ/ΛΥΣΕΙ πήγε 🙂

  110. Το λαθρο δεν το πήρε, μαγάρισα κ το πληκτολόγιο (αλλά έβαλα
  ΚΑΦΡΟ* /ΕΦΕΣΗ/ΦΕΞΗΣ/ΦΗΜΕΣ

  *Μόνο το Φ πορτοκαλί

 117. Triant said

  Μετά την ΑΝΕΣΗ το ΠΟΥΛΙ δίνει τροφή για σκέψη.

 118. aerosol said

  #99 & 108
  Ετς, ετς… 😀

 119. Triant said

  117: 🙂 🙂 🙂

  Αληθινό είναι, λόγω τιμής! (προφταίνω το Τζόκερ)

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  117. Το πουλί σου μ΄έκανε κι έχασα 🙂
  (το έβαλα βέβαια 4-5 φορές συνεχόμενες)
  ΕΥΡΟΣ, ΚΥΡΟΣ, ΦΥΡΟΣ (και ήταν ΤΥΡΟΣ- που το σκέφτηκα αλλά λέω μετά την μη ΑΧΛΗ/ΑΧΛΥΝ να μου λείπει -και με λύπη έχασα για πρώτη φορά.

 121. voulagx said

  Λύστε κι αυτό: https://imgur.com/0z4avvB

 122. Νέο Kid said

  120. Βρε συ ΕΦΗ! Βρε συ ΕΦΗ!!… σαν το Νικοκύρη την πάτησες κι εσυ.
  Έχεις βρει τα -ΥΡΟΣ . Τι πας και τα επαναλαμβάνεις;; Το πρώτο γράμμα σου λείπει. Οπότε πρέπει να βρεις το γράμμα σε ΟΠΟΙΑΔηΠοΤΕ θέση.
  Βάζεις ας πούμε μια λέξη που να έχει και Κ και Φ και Τ και τέρμα. Πχ. ΚΕΦΤΕ 😊

 123. ΣΠ said

  Το Wordle υπάρχει εδώ και έχει μια λέξη την ημέρα.
  Υπάρχει όμως το όμοιο αγγλικό Word Master εδώ, που δεν έχει όριο λέξεων.
  Το δεύτερο μετέτρεψε στα ελληνικά ο κ. Σπινέλλης.

 124. Νέο Kid said

  121. ΜΕΝΕΑ

 125. ΣΠ said

  121
  ΓΕΝΝΑ

 126. voulagx said

  #124: Αμ δε! ΓΕΝΝΑ

 127. Νέο Kid said

  Έχω μια θαυμάσια μαθηματική απόδειξη ότι με πρώτη λέξη ΡΥΑΚΙ και δεύτερη ΣΤΕΨΗ η Lexley (sik re! ) λύνεται πάντα στην 5η το πολύ προσπάθεια, αλλά δεν μου φτάνει το χαρτί για να τη γράψω…

 128. Triant said

  ΑΕΝΑΑ

 129. voulagx said

  #127: Μη σκας, μετά απο 400 χρόνια θα βρεθε;i κανένας Γουάιλς να το αποδείξει. 🙂

 130. ΣΠ said

  127
  Σε καμιά 400ριά χρόνια κάποιος θα γράψει την απόδειξη σε ένα paper 100 σελίδων.

 131. 127, 129 🙂

 132. Νέο Kid said

  Με ΑΝΕΣΗ πρώτη ριξιά
  και το ΠΟΥΛΙ στο χέρι
  η Λέξλη πάντα βρίσκεται
  για το καλό ξεφτέρι!

  Μα κι άλλη υπάρχει επιλογή
  βαλε πρώτο το ΣΚΑΚΙ
  και νά κι αν βγει ,και αν δε βγει!
  (Δικό σας συνάδερφοι!)

 133. voulagx said

  ΣΠ, πιάσε κόκκινο! 🙂

 134. freierdenker said

  26,58,122 έτσι είναι.

  Μια διαφορά με το mastermind όπως το ξέρω, είναο οτι εκεί προσπαθείς να λύσεις τον γρίφο με τον μικρότερο αριθμό προσπαθειών, συνήθως σε ανταγωνισμό με κάποιον αντίπαλο. Στην Λέξλη δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο, αν και από τα σχόλια φαίνεται οτι μια γρήγορη λύση δίνει κάποια έξτρα ικανοποίηση στον πάικτη.

  Αν κέρδιζες βαθμούς ανάλογα με το πόσες προσπάθειες έκανες, τότε ανάλογα με το πως μοιράζονται οι βαθμοί, ή πόσους βαθμούς χρειάζεσαι για να νικήσεις το αντίπαλο, ίσως να είχε νόημα η τακτική του κυρίου Σαραντάκου, διότι αν η λύση ήταν το ΨΑΡΑΣ, θα το έβρισκε στην πέμπτη προσπάθεια, ενώ με όποια άλλη τακτική στην έκτη.

 135. # 132

  Την λύση αν ψάχνεις για να βρείς
  και το ΠΟΥΛΙ στο χέρι
  φυλάξου από τις κουτσουλιές
  (δικό σας διαγωνιζόμενοι)

  🙂 🙂

 136. 132

 137. sarant said

  119 Kι εγώ έβαλα δεύτερο το ΠΟΥΛΙ σε ανάλογη φάση, αλλά τέτοια τύχη δεν είχα,

  132-136!!!

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122 Τώρα το εκατάλαβα! 🙂

  Θα πετυχαίνει σίγουρα
  το έξυπνο κολπάκι
  αν ξεκινώ με τη γητειά
  (δικό σας φίλοι)

 139. Για τον πατέρα έλεγαν
  καλύτερα παπάκι
  μα για τον γιό ξεσάλωσαν
  να μην τα ξαναλέμε

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  132
  Το παίξαμ΄ όλοι το ΠΟΥΛΙ
  με ΑΝΕΣΗ στο χέρι
  κι αν δε ριμάρει άνετα
  (δικό σας με «το ξέρει»)

  και τρίτη πάει επιλογή
  λεξοζαριά στο ΤΖΑΚΙ
  κι αν δε σου βγει πες το ρεφραίν
  ξαναδικό σας

 141. ΣΠ said

  133

 142. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πώς λέγεται ο γλωσσολόγος αδερφός του Μπρους Λη
  -Λέξλη

  Εντωμεταξύ μέσα μου τη λέω/σκέφτομαι Λέλξη σαν Θέλξη

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  141 Θα βάψω κόκκινο πιπί
  και κόκκινο νυχάκι
  σ΄όλο τον κόσμο ν΄ακουστεί
  (τα γνωστά)

 144. Alexis said

  Ν’ αλλάξω μοτίβο;

  Με ΑΝΕΣΗ όμορφα σαν ξεκινάς
  κι ύστερα σύμφωνα τρία ζητάς
  όλες οι λέξεις ανοίγουν με μιας
  γ….. ο Θρύλος κι ο Πειραιάς

 145. Νέο Kid said

  144. Πίσω από τις λέξλεις κρύβεται ο Αλέξης! 😀

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Χατζηνίκου την αυλή
  ψέματα πουλί λαλεί
  να τ΄ακούσουνε οι φίλοι
  Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι

  Καλημέρα,
  πορνό- πορνό που λένε οι κόκλες

  144
  Ίσως μπορεί κι ο Πειραιάς
  κι ο θρύλος ν΄αγαπιέται
  μ΄αυτό δεν εμποδίζεται
  και άλλος να πηδιέται

  σσ
  Γράμμα απ την Τζίμα Ίβο
  μην αλλάξεις το μοτίβο

 147. Πέπε said

  Στο παντοσύναχτο τουΐτερ μπορεί να μαζεύτηκαν τριάντα ή πενήντα χιλιάδες στιχουργήματα. Εδώ, που συχνάζουν εκλεκτές πένες, δε θα άξιζε τον κόπο να προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός ή έστω μια πρόσκληση συμμετοχής, με πιο συγκεκριμένους όρους, όπως γινόταν παλιά σε φιλολογικά περιοδικά; Π.χ. να πρέπει να βγει σονέτο ή μπαλάντα ή λιμερίκι κλπ., ή να είναι α λα μανιέρ ντε διαφόρων γνωστών προτύπων;

  Εκτός αν η διεύθυνση βρίσκει ότι το θέμα ξεπερνά τα όρια του αντικειμένου του περιοδικού μας.

 148. Alexis said

  #141: Αν υπήρχαν βραβεία σχολιαστών και σχολίων (το είχα προτείνει κάποτε μεταξύ σοβαρού και αστείου) θα ψήφιζα το 141 του Σταύρου ως το κορυφαίο χωρίς λόγια σχόλιο της χρονιάς (τουλάχιστον) 😂

 149. sarant said

  147 Δεν χρειάζεται να βάλουμε ειδικό αρθρο. Στο σαββατιάτικο.

 150. sarant said

  (Αν δεν έχει ξεθυμάνει ως τότε)

 151. leonicos said

  Επειδή βλέπω τα σχόλια από κάτω προς τα πανω

  συμφωνώ με τον Αλέξη στο 148

  Η απόλυτη λύση

 152. Νέο Kid said

  Κι ένα αθώο παιδικό, γιατί αηδίασα με τις βωμολοχίες σας!…

  Αρνάκι άσπρο και παχύ
  της μάνας του καμάρι
  βοσκούσε εις την εξοχή
  και το χλωρό χορτάρι

  και όπως χόρτο μηρύκαζε
  στον κάμπο το αρνάκι
  βέλαζε κι όλο έκραζε:
  γαμιεσαι μητσοτάκι!

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  152
  Το έμαθε το μυστικό
  της γης το χορταράκι
  και θα το φάει το πρόβατο
  μα θα το πει τ΄αρνάκι:
  (πως φιλιέται λιγουλάκι)

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λύκος μαύρος Παρνηθίσος
  που θυμόταν βόλτες, ίσως,
  του Μωυσή του Βασιλιά
  στη δικυκλοανεμελιά
  Τα επήρε στο κρανίο
  που του κάψαν το τοπίο
  κι άρπαξε μικρό σκυλάκι
  κι ούρλιαξε προς Κολωνάκι
  δε γαμιέσαι αφεντάκι

 155. odinmac said

  Σε αυτό εδώ μπορούμε να διαλέξουμε εμείς το μήκος της λέξης (3 με 11 γράμματα)
  Είναι Αγγλικό βέβαια

  http://foldr.moe/hello-wordl/

 156. Spiridione said

 157. Διονύσης said

  #93

  Πράγματι είναι καλή αρχή το
  ΤΕΡΑΣ
  ΚΗΠΟΙ,
  ΜΥΛΩΝ

  ‘Οπως και το
  ΑΝΕΣΗ
  ΠΟΥΛΙ
  βέβαια.

  Δεν δέχθηκε την λέξη ΨΥΚΤΗ, περίεργο…

 158. Διονύσης said

  Οι μεγαλύτεροι, θυμάστε το τηλεοπτικό παιχνίδι «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ» με τον Χρήστο Οικονόμου;

  Έξι διαθέσιμοι αριθμοί (η δεξαμενή ήταν 1-9, 10-100 ανά 5, δηλαδή 15,20,25 κλπ, και το 125) για να βρεθεί ένας τριψήφιος χρησιμοποιώντας μία φορά τους διαθέσιμους αριθμούς ή/και τα αποτελέσματα πράξεων μεταξύ τους.
  Οκτώ γράμματα για να βρεθεί λέξη με όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά.

  Πριν κάτι χρόνια έφτιαξα ένα excel, που παράγει τυχαία τα παραπάνω, και κατά καιρούς ασχολούμαι.

 159. sarant said

  158 Είχα πάει σε κάτι προκριματικά, αλλά δεν προκρίθηκα στον τελικό, έχασα στους αριθμούς.

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158 τέλος Α! μπράβο! (Νομίζω είχα δει στο Υ/Τ να σώζεται κάποιο απ΄ το παλιό παιχνίδι με τον Οικονόμου -τώρα βρίσκω μόνο φευγαλέα αναφορά, όταν πέθανε ο Οικ.).
  Δεν δέχτηκε και το ΕΙΣΑΝ!

  Πράγματι μόλις επιχείρησα με πρώτη λέξη και δεν δέχτηκε τον ΨΥΚΤΗ, έβαλα ΨΥΧΕΙ κ το δέχτηκε (με σωστό-πορτοκαλί μόνο το Ι )
  και τώρα πάω για τέταρτη ριξιά όπου λείπει ένα γράμμα(δύο αλλά το ένα είναι πορτοκαλί άρα αυτονόητα παίρνει τη θέση αυτού που λείπει) κι έχουμε:
  -ΙΝΑΣ Αλλά το πιθανό Κ είναι είναι μαυρισμένο (καθώς και τα Ψ Υ Χ Ε Ο -που δεν παίζουν ρόλο)
  Τί να είναι; ΦΙΝΑΣ, ΘΙΝΑΣ; Δε βλέπω άλλο-δεν το έβαλα ακόμη και κόλπο του Κιντ (σχ.122) όταν έχεις 2 επιλογές και 3 ακόμη ριξιές, φτάνει στο ίδιο αποτέλεσμα.

  σσ
  Έχει γούστο να είναι ΜΊΝΑΣ (μίνες του Σινά)

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  160 Και με το κόλπο του Κιντ(αρου) σχ.122, το πέτυχα και ήταν ΜΙΝΕΣ !
  Θα το είχα χάσει με Θινες και Φινες!
  Συγνώμη δηλαδή, έχει τις μίνες κ όχι τον ψύκτη; 😦

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  κι άλλη διαπίστωση της Λεξλης
  περιλαμβάνει το ΛΟΓΟΝ αλλά όχι το ΟΥΤΟΙ

 163. Διονύσης said

  Ξεκινώντας κάποιος με ΠΟΥΛΙ – ΕΚΤΗΣ – ΒΡΩΜΑ, έχει πιθανώς βάλει τα πιο συχνά εμφανιζόμενα γράμματα, οπότε έχει πολύ καλές πιθανότητες για την συνέχεια.

  Έπαιξα λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο.
  Η εύλογη συνέχεια είναι ΠΗΓΗΣ, ΠΗΧΗΣ αλλά κανένα δεν είναι σωστό.
  Δεν το έχω συνεχίσει, από περιέργεια, για να το μοιραστώ με την ομύγηρη.
  Υποθέτω ότι ρηματική κατάληξη σε -ης (ΠΗΖΗΣ), δεν είναι δεκτή, οπότε ποιά είναι η λέξη;

 164. ΠΗΞΗΣ (της)

 165. sarant said

  164 Ε ναι

 166. Διονύσης said

  Σωστό!

  Να διορθώσω και την «ομήγυρη»…

 167. voulagx said

  Βρείτε την λέξη: https://imgur.com/9JDz6lW
  εδώ σε θέλω κάβουρα …

 168. voulagx said

  #167: Και η λυση είναι αυτή: https://imgur.com/GEatvr4
  αλλά μην κλικάρετε αμέσως, προσπαθήστε λιγάκι.

 169. sarant said

  168 Ωχ η υπερδιόρθωση!

 170. voulagx said

  #169: Γράψε λάθος. Νόμιζα πως δεν δέχεται τοπωνύμια, οπότε «την Άνδρο» είναι σωστό.

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λέξη ΡΟΥΛΑ, υπάρχει; (για τη «Λέξλη» πάντα) κι όμως κι όμως. Φίλη την οποία έμπασα το παιχνίδι και της άρεσε κι έπαιζε, έχασε με τη/τα; …ΡΟΥΛΑ .
  Δοκιμάστε την σαν πρώτη λέξη, τη δέχεται!

 172. Διονύσης said

  Επανέρχομαι στο θέμα, για να παρουσιάσω μια μικρή στατιστική μελέτη, ώστε να ενισχυθεί και με την γλώσσα των αριθμών, η σωστή τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού, αν και τα σχόλια τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί, είναι επαρκή σε μεγάλο βαθμό.
  Είμαι σχεδόν σίγουρος άλλωστε, ότι για τους περισσότερους από τους συστηματικούς επισκέπτες του ιστολογίου, το παιχνίδι είναι σχετικά εύκολο, μιας και, λίγο έως πολύ, μια «λεξιλαγνεία» την έχουν 🙂

  Με σκοπό λοιπόν να αποτυπωθεί στατιστικά, η συχνότητα εμφάνισης των 24 γραμμάτων στον γραπτό λόγο, χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω δείγματα:
  – το κείμενο του Συντάγματος της Ελλάδας
  – το Άξιον Εστί του Ελύτη
  – τα ποιήματα του Καβάφη
  – διάφορα κείμενα από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

  Στην εικόνα φαίνεται η συχνότητα εμφάνισης των 24 γραμμάτων, ανά δείγμα και συνολικά.

  Τα 15 πιο συχνά εμφανιζόμενα είναι τα
  Α – Ο – Ι – Ε – Σ – Τ – Ν – Υ – Η – Ρ – Κ – Π – Μ – Λ – Ω

  ενώ τα 10 πιο συχνά εμφανιζόμενα είναι τα
  Α – Ο – Ι – Ε – Σ – Τ – Ν – Υ – Η – Ρ

  Αν ο παίκτης θέλει να ξεκινήσει με τα 10 πιο συχνά εμφανιζόμενα (άρα δύο παιξίματα), μια επιλογή είναι ο λέξεις
  ΝΟΗΤΑ
  ΣΥΡΕΙ

  Αν ο παίκτης θέλει να ξεκινήσει με τα 15 πιο συχνά εμφανιζόμενα (άρα τρια παιξίματα), μια επιλογή είναι ο λέξεις
  ΑΜΕΣΗ
  ΚΙΤΡΟ
  ΠΥΛΩΝ

  Καλά παιξίματα!

 173. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Μια ακόμα «μαθηματική» προσέγγιση της αγγλικής έκδοσης του παιχνιδιού, από τη σκοπιά της Θεωρίας Πληροφορίας:

  Η στρατηγική μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στην ελληνική έκδοση, και λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τη συχνότητα των μεμονωμένων γραμμάτων, αλλά και τη σειρά (τα πιθανά μοτίβα).

 174. sarant said

  173 Κοίτα να δεις, εγώ το αγγλικό το ανοίγω με CRATE

 175. fperegrine said

  Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσει κάποιος με τις λέξεις ΑΥΤΟΙ και ΕΝΩΣΗ. Έτσι θα έχει χρησιμοποιήσει όλα τα φωνήεντα και όλα τα πιθανά τελικά γράμματα. Επίσης έχει χρησιμοποιήσει τα 10 πρώτα γράμματα σύμφωνα με την κατάταξη της συχνότητας εμφάνισης τους. Οπότε η συνέχεια είναι πολύ πιο εύκολη.

 176. sarant said

  Λοιπόν, για να ξέρετε, μολις έμαθα ότι άρχισε να λειτουργεί το lexli.gr, με ένα παιχνίδι τη μέρα, στο πατρόν του αγγλικού.

  Αν το άρθρο μας έπαιξε κάποιο ρόλο στην επιλογή του ονόματος, ακόμα καλύτερα.

  Δοκιμάστε το.

 177. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176. «Πάντ’ άξιος»! όπως λέμε για τους νονούς! 🙂

  Έπαιξα μόλις και το πέτυχα στην 3η λέξη. Αλλά δεν κατάλαβα, δε μπορώ να ξαναπαίξω ως αύριο; Και η λέξη η μία της ημέρας, είναι ίδια για όλους που θα επιχειρήσουν;

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  177 Ναι ,βλέπω δεν μπορώ να ξαναπαίξω! Αλλά τώρα τί είν΄αυτό; Τόσο λίγη ώρα παιχνιδιού; 🙂
  Ή με την τύχη του πρωτάρη που λέμε έκανα διάνα; (παραλίγο μάλιστα με τη 2η κιόλας λέξη)

 179. sarant said

  177-8 Ναι μια φορά κάθε μέρα. Και ίδια λέξη για ολους.

 180. spyridos said

  176
  Χαίρομαι πολύ που το αρχικό Λεξλ αποφάσισε να το κάνει Λέξλη

  177
  Με την έκτη το βρήκα, στο τσακ

 181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  179 Πω! Απίστευτο μου φαίνεται. Η επιλογή της πρώτης λέξης,»μ΄έβγαλε στ΄ανοιχτά» .Μάλιστα μετά μεσολάβησε και μια λέξη που δεν τη δέχτηκε, (μάλλον τη θεώρησε καθαρευουσιάνικη). Αύριο θα σας τη θέσω υπόψη, να πείτε κι εσείς. Λέγεται πολύ συχνά.

 182. Χαρούλα said

  Εμένα με ενημερώνει σε 15 λεπτά, νεα λέξη. ´Εχει και αντίστροφη μέτρηση. Θα δοκιμάσω αργοτέρως.
  …στην προτελευταία προσπάθεια!🥺

 183. ΣΠ said

  Λέξλη 233 5/6

  🟨⬜⬜⬜⬜
  🟨⬜⬜⬜🟨
  ⬜🟨🟨⬜⬜
  ⬜🟩🟩⬜🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  lexli.gr/play

 184. ΣΠ said

  182
  15 ώρες, δηλ. μετά τα μεσάνυχτα.

 185. Χαρούλα said

  Ναι ΣΠ! Ευχαριστώ!
  Μόλις το κατάλαβα, η απρόσεκτη!

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183 Πώς γίνεται αυτή η ανάρτηση του προσωπικού σκορ εδώ; Πώς το αντιγράφουμε δλ

 187. ΣΠ said

  186
  Κάνεις κλικ στο ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ και μετά κάνεις πέιστ εδώ.

 188. voulagx said

  Λέξλη 233 5/6

  ⬜⬜⬜⬜⬜
  ⬜🟨🟨⬜🟨
  ⬜⬜⬜⬜⬜
  ⬜🟩🟨🟩⬜
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 189. voulagx said

  #187: Με πρόλαβες. 🙂

 190. sarant said

  Eγώ παραλίγο να τη χάσω τη λέξη

  Λέξλη 233 6/6

  🟨⬜⬜⬜⬜
  ⬜⬜🟩⬜⬜
  ⬜🟩🟩⬜⬜
  ⬜🟩🟩⬜⬜
  ⬜🟩🟩⬜🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 191. voulagx said

  #190: Να ξεκινάς με την τριάδα: ΚΟΥΠΙ, ΣΤΕΝΗ, ΧΡΩΜΑ και δεν θα χάσεις.

 192. sarant said

  Ξεκινάω με ΑΝΕΣΗ

 193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  187 Ευχαριστώ!
  Λέξλη 233 3/6

  🟩⬜🟩⬜⬜
  🟩🟩🟩🟩⬜
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

  Εγώ ξεκινάω πάντα με άλλη λέξη, κυρίως διαλέγω με πιο σπάνια γράμματα.
  Θεματάκι υπάρχει με κάποιες λέξεις που δεν δέχεται.
  πχ. δέχεται την «ΒΩΒΩΝ» ενώ κοκκίνισε την «ΘΥΡΑΝ» ως μη δεκτή.

 194. spyridos said

  σύστημα κουτουρού

  Λέξλη 233 6/6

  ⬜⬜⬜⬜⬜
  ⬜⬜🟩⬜⬜
  ⬜🟨⬜⬜🟨
  ⬜⬜⬜⬜⬜
  🟨🟨🟩⬜🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εγώ ξεκινάω με την λέξη ΑΕΡΙΟ, στο προηγούμενο έφτασα 30 σερί και το παράτησα γιατί βαρέθηκα, μονο μία φορά έφτασα ως την τελευταία λέξη. Σ’ αυτό τα βρήκα λίγο σκούρα, στο τέλος την βρήκα.😄

  Είναι κι ένα άλλο σχετικό, σαν σταυρόλεξο, η λεξομαγεια, αλλά το τερμάτισα και τώρα δεν δίνει μπόνους γράμματα.😊

 196. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Είναι παράξενο που στον «Λεξιγνώστη» δέχεται μια λέξη αλλά στη Λέξλη όχι
  Δεν την γράφω γιατί είναι σχετική με τη σημερινό παιχνίδι

  Λέξλη 234 6/6

  ⬜⬜⬜⬜🟨
  ⬜🟩⬜⬜⬜
  ⬜🟩⬜⬜🟩
  ⬜🟩⬜🟩🟩
  ⬜🟩⬜🟩🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 197. voulagx said

  Λέξλη 234 3/6

  ⬜🟨⬜⬜⬜
  🟨⬜⬜🟨🟨
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

  Φατε τη σκονη μου! 🙂

 198. spyridos said

  197
  ευκολάκι

 199. sarant said

  197 Μπα;

  Λέξλη 234 3/6

  ⬜🟨⬜🟨🟨
  ⬜🟨🟨🟨🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 200. Averell said

  176 Πράγματι, από εδώ δανείστηκα τον τίτλο του lexli.gr.
  Αντιγράφω από την ανάρτησή μου στο Facebook:
  «Μανιώδης παίκτης τώρα τελευταία του Wordle, του δημοφιλούς παιχνιδιού όπου πρέπει να μαντέψεις μια αγγλική λέξη 5 γραμμάτων σε 6 προσπάθειες, είπα να το μετατρέψω στα ελληνικά. Και με την ευκαιρία να φρεσκάρω και λιγάκι τις προγραμματιστικές μου ικανότητες.
  Το όνομα «Λέξλη» της δικής μου εκδοχής του Wordle το δανείστηκα από ένα άρθρο στο blog του Νίκου Σαραντάκου.
  Οι πενταγράμματες λέξεις που συμπεριέλαβα είναι εκείνες που εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο Google: περίπου 2.500 λέξεις με πάνω από 200.000 αναφορές, από τις οποίες η «Λέξλη» επιλέγει κάθε μέρα μία για να τη μαντέψετε, και άλλες 4.000 περίπου λέξεις με πάνω από 2.000 αναφορές, που είναι για την εφαρμογή αποδεκτές ως ελληνικές λέξεις αλλά δεν αποτελούν λύσεις.»
  Αν βρήτε κάποια λέξη που δεν περιέχεται στον κατάλογό μου και πληρεί τον παραπάνω κανόνα, γράψτε μου εδώ και θα την προσθέσω.

 201. sarant said

  200 A, σας ευχαριστώ πολύ. Δεν είχα δει την ανάρτησή σας. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στη Λέξλη!

 202. Κιγκέρι said

  Χτες ανακάλυψα ότι ο γιος μου ο μεγάλος παίζει Worlde και του έκανα την έξυπνη δείχνοντάς του το Λέξλη!
  Και να σκεφτείτε ότι δεν του το ‘χα του παιδιού μου! Ήταν για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Αφήστε που θα το πει και στους φίλους του!

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  199 η ΑΝΕΣΗ, έσκισε! 🙂

 204. 203,
  Με χαρακτηριστική άνεση!

 205. sarant said

  Ενώ σήμερα….

  Λέξλη 235 5/6

  ⬜⬜🟨⬜🟨
  🟨🟨🟨⬜⬜
  ⬜⬜⬜⬜🟨
  ⬜🟨🟨🟨⬜
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 206. ΣΠ said

  Κάπως δύσκολο το σημερινό.

  Λέξλη 235 4/6

  ⬜⬜🟨⬜⬜
  ⬜⬜⬜⬜🟩
  🟩⬜🟩🟩🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 207. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λοιπόν έβαλα μια λέξη από το χθεσινό νήμα (να δω βασικά αν τη δέχεται-έχει πολλή πλάκα) και πέτυχα με τη μία 3 γράμματα πράσινα (με τα 2 της κατάληξης στο πιάτο!) .
  Μ΄έπιασε χτυποκάρδι, βρίσκω μάνι μάνι δυο, κι ίσως υπάρχουν κι άλλες, άρα θα χάσω σίγουρα τη δεύτερη παιξιά 😦

 208. Μέρα που είναι, https://dspinellis.github.io/word-master-ancient-greek/

  Τοῦ παιγνίου οἱ κανόνες
  Ἔξεστί σοι ἑξάκις στοχάζεσθαι τὴν λύσιν.
  Πάντα δεῖ Ἑλληνιστὶ μὲν γράφειν, μηδὲ τὰ τυχόντα γράμματα ἐμβάλλειν.
  Ἐπειδὰν στόχον νέον γράψῃς, πᾶν γράμμα γενήσεται πράσινον ἢ ξανθὸν ἢ καὶ γλαυκόν.

  Ὀρθὸν γράμμα τε καὶ ὀρθὴ θέσις
  Ὀρθὸν μὲν γράμμα ἔγραψας, ἥμαρτες δὲ τῆς ὀρθῆς θέσεως
  Τοῦτο τὸ γράμμα οὔκ ἐστιν μέρος λόγου

  Τὴν σκυτάλην εὑρήσεις ἐνθάδε

 209. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λέξλη 235 3/6

  ⬜🟩⬜🟩🟩
  ⬜🟨🟨⬜⬜
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ουφφ! Έβρισκα τουλάχιστον 7 ενδεχόμενες λέξεις! Οπότε μόνο με το κόλπο του Μεγάλου Κιντ (σχ.122) , (γράφοντας «ασχετη» λέξη με μερικά από τα πιθανά γράμματα,) έφτασα να το πετύχω. Βέβαια ήταν κορώνα-γράμματα η τρίτη λέξη, μ΄ άλλο γράμμα έχανα κ πήγαινα τέταρτη επιλογή αλλά απέκλεισα την πιο έξω -έξω στο μυαλό, λέξη (που μάλλον θα ήταν η παγίδα του Η/Υ, είπα) .
  Ρε τί πάθαμε! Να σκεφτόμαστε τον πονηριές του μηχανήματος! 🙂

 211. Παραλίγο να σφυρίζει το τέλος σήμερα

  Λέξλη 235 6/6

  ⬜⬜🟨🟨⬜
  ⬜🟨⬜🟩⬜
  ⬜⬜⬜🟩🟩
  ⬜⬜⬜🟩🟩
  ⬜⬜⬜🟩🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 212. *σφυρίξει

 213. sarant said

  211 Λίγοι θα το έλεγαν αυτό 🙂

 214. ΣΠ said

  210
  Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι του Κιντ αλλά του Βένιου (#58).

 215. Y. G. said

  Λέξλη 235 5/6

  ⬜⬜⬜⬜⬜
  ⬜🟨🟨⬜⬜
  🟩🟨⬜⬜🟨
  🟩🟩⬜🟩🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

  Phew!

 216. Y. G. said

  #190: Να ξεκινάς με την τριάδα: ΚΟΥΠΙ, ΣΤΕΝΗ, ΧΡΩΜΑ και δεν θα χάσεις

  στn αγγλικη εκδοχη ξεκινω με το ADIEU (!) και αποδεκατιζω ετσι τα περισσοτερα φωνηεντα

 217. ΣΠ said

  208
  Ε, τώρα μένει να το βγάλουν και στα ποντιακά.

 218. sarant said

  208-217 Στα γερμανικά υπάρχει και ένα αυστριακό, αλλά δεν ξέρω αν έχει αλλαγές στο λεξιλόγιο.

 219. Y. G. said

  @218
  Η αυστριακη/γερμανικη εκδοχη ειναι για κλαματα. Την επαιξα μια φορα και τελευταια. Τα πρωτα τεσσερα γραμματα μου τελικα ηταν IHRE_ οποτε το πεμπτο θα μπορουσε να ειναι R, S, N, M —Ihrer, Ihres, Ihren, Ihrem. Σκετη ρουλετα δηλαδη… Η ισπανικη εκδοχη ειναι καλυτερη, πιο κοντα στην ελληνικη που επαιξα σημερα για πρωτη φορα.

 220. sarant said

  219 Λινκ του ισπανικού;

 221. 213, 217,
  😀

 222. Y. G. said

  @220 Λινκ του ισπανικού

  wordlegame.org/wordle-in-spanish

 223. sarant said

  Α, μερσί!

  I guessed this Spanish 5-letter word in 4/6 tries.

  ⬛⬛🟨⬛⬛
  ⬛🟩⬛⬛🟩
  ⬛🟩⬛⬛🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  Can you guess this word?
  https://wordlegame.org/wordle-in-spanish?challenge=ZG9uZGU

 224. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  214 >>ήταν του Βένιου (#58).
  Δίκιο! καν δεν το είχα δει. Τα είχα διατρέξει απρόσεχτα μες τη φούρια μου φαίνεται να δοκιμάσω το παιχνίδι 🙂
  Του Μεγάλου Βένιου λοιπόν το κόλπο 😉

  Και τώρα που ρολάρισα προς τα πάνω:
  45 Κιντ >>Πιστεύω ότι η πιο ωραία λέξη ( και δύσκολη!) θα είναι η ΙΙκοί!
  Αμ δεν το δέχεται! (δοκιμή στο Λεξιγνώστη)

 225. Averell said

  Εδώ όλες οι μεταφορές του Wordle σε διάφορες γλώσσες μέχρι τώρα:

  https://rwmpelstilzchen.gitlab.io/wordles/

 226. 218, 219
  Δεν έχει ούμλαουτ!

 227. Y. G. said

  226
  το ουμλαουτ το κανει περιφραστικα οe, ae, ue. Einai για κλαματα ειπαμε 🙂
  223
  Στην ισπανικη εκδοχη παιζεις συνεχεια αν θελεις με διαφορετικες λεξεις, οχι μια φορα την ημερα οπως στην αρχικη αγγγλικη του Wardle. Αυτο καταστρεφει το παιχνιδι. Μια φορα την ημερα φτανει και περισσευει.

 228. 227a,
  Α, σωστά, έπρεπε να το σκεφτώ

 229. sarant said

  225 Μπράβο!

 230. sarant said

  Δύτη, έχει και τούρκικο Λεξλι!

  Wordle Türkçe 235 4/6

  ⬜⬜🟨🟨⬜
  🟩🟩⬜⬜🟨
  🟩🟩⬜🟩⬜
  🟩🟩🟩🟩🟩

 231. Όχι, δεν θα με παρασύρετε!

 232. Λοιπόν, αξίζει, νομίζω, να φτιαχτεί ένα ξεχωριστό ταμπ, στα δεξιά του ΣΤΟΙΧΗΜΑ 2015, για Wordle/Λέξλη. Πιθανόν με καθημερινές επισκέψεις.

 233. Φάνηκε να ξεχειλώνει στην τρίτη, αλλά τελικά έφτασα στην πηγή και την ξεζούμισα

  Λέξλη 236 4/6

  🟨⬜⬜⬜⬜
  🟩⬜🟨⬜⬜
  🟩🟩⬜🟩🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 234. sarant said

  232 Μιχάλη, έφτιαξα σχετική σελίδα/ταμπ, αλλά φαίνεται ότι μπαίνουν με (κάτι σαν) αλφαβητική σειρά γι’ αυτό και δεν μπήκε τέρμα δεξιά αλλά τρίτη από αριστερά.

 235. sarant said

  232-234 Επίσης, δεν ξέρω τι λάθος έκανα, αλλά δεν μου δίνει δυνατότητα να σχολιάσω στη σελίδα που έφτιαξα.

 236. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χθες (σχ.207), το πέτυχα με τρεις επιλογές με το ΖΗΤΕΙ (το έβαλα κυρίως για να δω αν την δέχεται-και τη δέχτηκε) που το «εμπνεύστηκα» από το
  «Ελληνική Αγωγή- Παιδείαν Ζητεί» που διάβασα στη φωτο με τα κρασιά που πουλάει η επιχείρηση των Αδωναίων.

  233. 😉 Ζουμερό στίψιμο κι από δω 🙂
  Λέξλη 236 4/6

  🟩⬜🟨⬜⬜
  🟨⬜⬜🟩⬜
  🟩⬜🟩🟩🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

 237. sarant said

  236 Μήπως στο αδωνικό είναι «ζήτει»; (προστακτική)

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  237 Ωχ, μάλλον,
  Δεν είχα δώσει καθόλου σημασία, με όλα αυτά τα βαρύγδουπα κι ανάκατά τους (για παιδάκια και σκυλάκια) αλλά πάλι ,μιας και το λέμε, δεν θα ‘πρεπε και «Ελληνικήν Αγωγήν …ζήτει. »
  Πάντως με εξέπληξε που το «πήρε» η Λέξλη (και βόλεψε κιόλας 🙂 )

 239. odinmac said

  235 γιατί; νομίζεις ότι μπορούμε εμείς; 🙂

 240. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λέξλη 237 4/6

  ⬜🟨⬜⬜⬜
  🟨🟨⬜⬜🟨
  ⬜🟩🟩⬜🟩
  🟩🟩🟩🟩🟩

  #lexligr lexli.gr/play

  εύκολον εστι 🙂

 241. ΓΤ said

  Το Wordle σώζει ζωές!

  https://www.iefimerida.gr/kosmos/ilikiomeni-diasothike-omiria-kori-oxyderkeia

 242. 234,
  Μπράβο!

 243. Averell said

  235, 239 Ίσως το tab WordΛέξλη δεν δέχεται σχόλια επειδή το URL του περιέχει ελληνικά: sarantakos.wordpress.com/wordλεξλη/
  Όλα τα άλλα tabs έχουν μόνο λατινικούς χαρακτήρες.

 244. Κιγκέρι said

  Από το σχ 183 και μετά, όταν βάζετε το προσωπικό σας σκορ, εγώ στο ipad που χρησιμοποιώ, αλλά και στο κινητό μου, βλέπω μόνο χρωματιστά κουτάκια, χωρίς γράμματα.

 245. ΣΠ said

  244
  Ναι, για να φαίνεται το σκορ χωρίς να φανερώνεται η λύση.

 246. Κιγκέρι said

  245: Ααα!

 247. sarant said

  243 Θα το κοιτάξω, μπορεί να φταίει αυτό!

 248. sarant said

  Και στο μεταξύ…

  Wordle 237 3/6

  🟨🟨⬜⬜🟨
  🟨🟨🟩🟨⬜
  🟩🟩🟩🟩🟩

 249. sarant said

  243 Mάλλον δεν έφταιγε αυτό, αλλά έπρεπε να έχω τσεκάρει ένα Allow comments. Τώρα το έφτιαξα.

 250. Κιγκέρι said

  Δεν ακονίζει μόνο το μυαλό, μπορεί και να σώσει ζωές!

  https://www.lifo.gr/now/world/itan-fanatiki-toy-wordle-kai-ayto-tin-esose-apo-20ori-katastasi-omirias

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: