Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Θα κλείσει η Αυγή;

Posted by sarant στο 14 Ιανουαρίου, 2022


Όταν άρχισα χτες να γράφω το σημερινό άρθρο, η απάντηση έκλινε προς το «Ναι», τουλάχιστον για το καθημερινό φύλλο, αλλά τελικά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μείνει ανοιχτή η εφημερίδα και να γίνει οικονομική εξυγίανσή της ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Τις προηγούμενες ώρες, η είδηση ότι επίκειται αναστολή της έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας είχε προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης στα σόσιαλ, που εκφράστηκε όχι μόνο με αυθόρμητες τοποθετήσεις ή με συλλογή υπογραφών (συμμετείχα κι εγώ) αλλά και με αγορές συνδρομών -είδα πάνω από δέκα γνωστούς να δηλώνουν ότι αγόρασαν εξάμηνη ή τρίμηνη ή ετήσια συνδρομή, ανανέωσα κι εγώ μια δική μου που την είχα αφήσει να εκπνεύσει· αν ενδιαφέρεστε, η σελίδα για τις συνδρομές στην ηλεκτρονική έκδοση, με μεγάλη έκπτωση, είναι εδώ.

Αυτό το αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης ίσως να μην είναι άσχετο με την απόφαση που πάρθηκε για… αναστολή της αναστολής της έκδοσης της εφημερίδας (επίτηδες αράδιασα τόσες γενικές). Αλλά το άρθρο που είχα σκοπό να γράψω δεν χάνει την (όποια) αξία και επικαιρότητά του. Εξάλλου, η χτεσινή απόφαση δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος για την εφημερίδα έχει παρελθει -η επιτυχία της προσπάθειας για εξυγίανση κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.

Σε κάθε περίπτωση, το ιστολόγιο έχει γαλουχηθεί με τις εφημερίδες, έχει δημοσιεύσει πολλά εφημεριδογραφικά άρθρα και έχει γράψει τουλάχιστον τρεις φορές στο παρελθόν για εφημερίδες που έκλεισαν ή που κινδύνεψαν να κλείσουν (το 2010, το 2011, το 2017) -κατά μειζονα λόγο λοιπόν με ενδιαφέρει η Αυγή, μια εφημερίδα της Αριστεράς, στην οποία ανήκω, μια εφημερίδα που είχα την τιμή να είμαι συνεργάτης της για δέκα χρόνια, από το 2008 έως το 2018.

Τον καιρό του Διαδικτύου, οι εφημερίδες σε όλον τον κόσμο δοκιμάζονται. Eνώ όλες οι εφημερίδες έχουν πλέον και αυτόνομη διαδικτυακή παρουσία (δηλαδή δεν αναπαράγουν απλώς το έντυπο περιεχόμενό τους), δεν έχει βρεθεί, τουλάχιστον στην Ελλάδα και σε αλλες μικρές χώρες ένας αξιόπιστος τρόπος για να αποκομίζουν οι εφημερίδες έσοδα από το διαδικτυακό τους περιεχόμενο. Όσο αυτονόητο είναι ότι την εφημερίδα που κρέμεται στα μανταλάκια του περίπτερου θα πρέπει να πληρώσεις για να την αγοράσεις, άλλο τόσο θεωρείται δεδομένο ότι στο Διαδικτυο τα κείμενα προσφέρονται δωρεάν. Υπάρχουν οικονομικά μοντέλα για το οπτικοακουστικό περιεχόμενο, που φαίνεται να λειτουργούν εκεί, και που βασίζονται στις συνδρομές -όπου για ένα σχετικά μικρό ποσόν έχει κανείς πρόσβαση σε πολύ μεγάλη ποικιλία ταινιών ή μουσικής. Απ’ όσο ξέρω, όμως, το μοντέλο αυτό δεν έχει μεταφερθεί στο χώρο του Τύπου, όπου κάθε εφημερίδα ή διατίθεται εντελώς δωρεάν ή προσπαθεί να εφαρμόσει συνδρομητικό μοντέλο μόνο για το δικό της περιεχόμενο.

Η Αυγή βέβαια δεν είναι μια εφημερίδα σαν πολλές από τις άλλες, είναι μια εφημερίδα με σαφή και δηλωμένο πολιτικό προσανατολισμό, μια κομματική ας πούμε εφημερίδα. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 24 Αυγούστου 1952, ως «εβδομαδιαία δημοκρατική εφημερίδα του λαού», με διευθυντή τον βουλευτή Βασίλη Εφραιμίδη. Αριστερά βλέπετε αυτό το πρώτο εξώφυλλο.

Δυο μήνες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου 1952, ενόψει των εκλογών της 16ης Νοεμβρίου, μετατρέπεται σε καθημερινή εφημερίδα και υποστηρίζει την ΕΔΑ, η οποία θα κερδίσει ποσοστό 9,55% στις εκλογές αλλά λόγω του πλειοψηφικού συστήματος δεν θα βγάλει έδρα.

Η δικτατορία του 1967 κλείνει την Αυγή (και καταστρέφει τις εγκαταστάσεις της). Μετά τη μεταπολίτευση η εφημερίδα επανεκδίδεται, αλλά δεν είναι πια η μοναδική αριστερή φωνή αφού έχει μεσολαβήσει η διάσπαση του ΚΚΕ. Η Αυγη πρόσκειται στο ΚΚΕ εσωτ. και επανεκδίδεται, πρώτη φορά μετά το 1947, και ο Ριζοσπάστης ως όργανο του ΚΚΕ.

Η Αυγή ποτέ δεν είχε μεγάλη κυκλοφορία μετά τη μεταπολίτευση. Πάντοτε υπολειπόταν κατά πολύ σε σχέση με την κυκλοφορία  του Ριζοσπάστη, ο οποίος στη χρυσή εποχή του, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ήταν η πρώτη σε κυκλοφορία πρωινή εφημερίδα. (Εξάλλου, με την αλλαγή των μοτίβων κυκλοφορίας των εφημερίδων όλες οι πρωινές εφημερίδες βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση αφού οι απογευματινές άρχισαν να κυκλοφορούν από τις 9-10 το πρωί). Η Αυγή είχε την ίδια χαμηλή καθημερινή κυκλοφορία (1000-2000 φύλλα, ας πούμε) την εποχή που ο συγγενικός πολιτικός της χώρος βρισκόταν στο μεταίχμιο του 3% όσο και την εποχή που κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση. (Αλλά βέβαια το 2015 η συνολική κυκλοφορία των εφημερίδων είχε κατακρημνιστεί στο ένα δέκατο της κυκλοφορίας του 1985).

Και άλλες κομματικές εφημερίδες, επίσης ιστορικές, συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες. Η ιταλική Unita, του κάποτε κραταιού ΚΚ Ιταλίας, έκλεισε οριστικά το 2017. Η γαλλική Humanité του ΚΚ Γαλλίας βρέθηκε στα πρόθυρα του κλεισίματος το 2019, σώθηκε προσωρινά χάρη σε κινητοποίηση των φίλων της, αλλά δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Για να μην πηγαίνουμε μακριά, το ΚΚΕ αναγκάστηκε να πουλήσει τη συχνότητα του ραδιοτηλεοπτικού 902 και εφάρμοσε πρόγραμμα περικοπής θέσεων στον Ριζοσπάστη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι το 72% της κρατικής επιχορήγησης του κόμματος (που έχει μειωθεί πολύ, όπως και ολων των κομμάτων) διατίθεται για ενίσχυση της Αυγής και του Κόκκινου -υποθέτω ότι μεγαλύτερο μερίδιο θα απορροφά το, πιο πολυδάπανο, ραδιόφωνο. Πάντοτε τα αριστερά μέσα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση επειδή ούτε ισχυρούς χρηματοδότες έχουν, ούτε μπορούν να παίρνουν χαριστικά δάνεια από τράπεζες όπως έκαναν τα μεγάλα κόμματα τις περασμένες δεκαετίες. Ωστόσο, βρίσκω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αξιοποιήσει τα μέλη και τους φίλους του. Λένε ότι η Αυγή χρειάζεται 2 εκατομμύρια -δεν είδα μια εκστρατεία για να βρεθούν 2000 φίλοι της πρόθυμοι να διαθέσουν ένα αξιόλογο ποσό εφάπαξ ή το αντίστοιχο σε μηνιαία βάση (εγώ πάντως θα έπαιρνα μέρος σε μια τέτοια κίνηση).

Διότι, όσο κι αν λέμε ότι οι εφημερίδες πεθαίνουν, η δημοσιογραφία είναι απαραίτητη στη δημοκρατία -και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη «δημοσιογραφία των πολιτών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρειάζονται και οι επαγγελματίες, που θα πληρώνονται για να κάνουν τη δουλειά τους -δεν θα είναι συνταξιούχοι ή χομπίστες.  Πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντελο για να πληρωνονται οι εφημερίδες και για το διαδικτυακό τους περιεχόμενο, καθώς και ένας ομαλός τρόπος συνύπαρξης της έντυπης παρουσίας με τη διαδικτυακή, αλλά βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η εφημερίδα.

Ειδικά στην Ελλάδα σήμερα, που επικρατεί καταθλιπτική μονοφωνια και όπου δημοσιογράφοι προσλαμβάνονται μετακλητοί σε κυβερνητικές υπηρεσίες, η συνέχιση της καθημερινής κυκλοφορίας της Αυγής είναι όφελος για τη δημοκρατία.

Και θα είναι στίγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, αν η εφημερίδα της Αριστεράς κλείσει στα χέρια του.

ΥΓ Δεν αναφέρθηκα στα λάθη και στις ελλείψεις της ίδιας της εφημερίδας -όχι επειδή δεν υπάρχουν, αλλά επειδή κατά τη γνώμη μου δεν παίζουν τον καθοριστικό ρόλο για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Αλλά βέβαια στα σχόλιά σας μπορείτε να κάνετε κριτική και στο θέμα αυτό, όσο θέλετε.

181 Σχόλια προς “Θα κλείσει η Αυγή;”

 1. Pedis said

  Κρίμα κι άδικο να κλείσει (που θα κλείσει … προεκλογική αναστολή πήρε), αλλά αν δεν την αγοράζουν τα μέλη (εκτός απο την Κυριακάτικη) δεν ζει Θυμάμαι σε εποχές μη διαδικτύου που ήταν πάντα πάτος σε πωλήσεις φύλλων σε Αθήνα-Πειραιά.

 2. Pedis said

  Ωστόσο, βρίσκω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αξιοποιήσει τα μέλη και τους φίλους του. Λένε ότι η Αυγή χρειάζεται 2 εκατομμύρια -δεν είδα μια εκστρατεία για να βρεθούν 2000 φίλοι της πρόθυμοι να διαθέσουν ένα αξιόλογο ποσό εφάπαξ ή το αντίστοιχο σε μηνιαία βάση (εγώ πάντως θα έπαιρνα μέρος σε μια τέτοια κίνηση).

  Καλά, τώρα, θα έδινες οικονομική ενίσχυση που θα τη διαχειρίζονταν από το κόμμα και πασόκοι; Δεν πάτε καλά μερικοί μου φαίνεται. Εκστρατεία με λάικ και πολύ θα ήταν. 😆

 3. Νέο Kid said

  Είναι ίσως λυπηρό για μας τους δεινόσαυρους… αλλά όλες οι εφημερίδες ( και κάπως αργότερα και τα έντυπα βιβλία…) θα εκλείψουν! Είναι απλά θέμα χρόνου. Not in our lifetime, maybe… but soon anyway…

 4. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  1# Εδώ και κάνα χρόνο έκοψα τη χάρτινη εφσυν που έπαιρνα καθημερινά. 500+ το χρόνο μου πέφτουν πολλά. Είναι σοβαρός λόγος. Τώρα, περιστασιακά μόνο, το φύλλο του σουκού.

 5. Πέπε said

  > Η Αυγή ποτέ δεν είχε μεγάλη κυκλοφορία μετά τη μεταπολίτευση. Πάντοτε υπολειπόταν κατά πολύ σε σχέση με την κυκλοφορία του Ριζοσπάστη

  Η εικόνα μου από την κοινωνία (δεν ξέρω αν είναι αντιπροσωπευτική) είναι ότι την Αυγή δεν τη διαβάζουν αποκλειστικά Συριζαίοι. Βέβαια άλλο διαβάζω, άλλο αγοράζω. Τον Ριζοσπάστη δεν ξέρω αν τον διαβάζει άνθρωπος, αλλά διακινείται πιεστικά και ψυχαναγκαστικά.

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  5# Θυμήθηκα από τις Ιστορίες του Κυρίου Κλαυσίγελου μια που έλεγε πως τρεις Ρηγάδες είχαν (δεκ 70) μετά από γλέντι κοιμηθεί στο σπίτι του ενός και το πρωί κατέβηκε ένας τους στο περίπτερο για εφημερίδες (μία για τον καθένα). Εκεί, κάποιος μόλις είχε αγοράσει τον Ριζοσπάστη και έφευγε. Αλλά ακούγοντας τον άλλο να ζητάει τρεις Αυγές γυρνάει και λέει του περιπτερά: Πέντε Ριζοσπάστες!

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5 Ο Ριζοσπάστης αγοράζεται (και) ως κομματικό καθήκον. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρονια δύσκολα βρίσκω πράγματα να διαβάσω σε αυτόν.

  3 Για τα βιβλία κρατάω πολλές ελπίδες.

 8. Pedis said

  # 4 – Ναι, με τους μισθούς που παίζουν είναι πλέον αιμορραγία.

  Με 1.5-2 Ε καθημερινό έξοδο για εφημερίδα πάει περίπου στο 7-10% ενός κανονικού ελληνικού μισθού, αν δηλαδή υπάρχει … και στο 4-6% των υψηλόμισθων του χιλιάρικου!

 9. Alexis said

  Μακάρι να παραμείνει ανοιχτή, για λόγους πολυφωνίας και όχι μόνο.
  Προσωπικά είμαι υπέρ της επιβίωσης των «χάρτινων» εφημερίδων και της συνύπαρξής τους με τις ηλεφημερίδες, αλλά πιστεύω ότι, νομοτελειακά, είναι θέμα χρόνου να εκλείψουν όπως λέει και ο Κιντ στο #3.
  Για το έντυπο βιβλίο έχω άλλη άποψη, πιστεύω ότι δεν θα πάψει να υπάρχει γιατί είναι ένα αυτόνομο «προϊόν», διαφορετικό από το ηλεβιβλίο.

 10. Pedis said

  # 7 – Νικοκύρη, τι εντύπωση έχεις σχηματίσει, τα μέλη του Σύριζα αγοράζουν την καθημερινή Αυγή σε ποσοστό, ας πούμε, μεγαλύτερο του 50% ;

 11. atheofobos said

  Στους δύσκολους σημερινούς, για τον τύπο, καιρούς μια κομματική εφημερίδα είναι δύσκολο να καταφέρει να επιβιώσει για τον απλό λόγο το γεγονός ότι ο σημερινός αναγνώστης έχοντας τη δυνατότητα να πληροφορηθεί από πολλές πηγές τα γεγονότα, αλλά και τις διαφορετικές απόψεις γι αυτά, δύσκολα ικανοποιείται μόνο από την κομματική παρουσίασή τους.
  Ο παραιτηθείς Τσέκερης εξήγησε πως για να επιβιώσει η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό της φύλλο χρειαζόταν 5000 συνδρομητές τους οποίους όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε από τις 60.000 μέλη του κόμματος.
  Άσε που όπως φαίνεται και οι εργαζόμενοι σε αυτήν δεν φαίνεται να πιστεύουν στην αξιοπιστία της εργοδοσίας τους, με αποτέλεσμα μόνο 14 εργαζόμενοι δέχτηκαν την εθελούσια έξοδο παρά την πλουσιοπάροχη παροχή της άμεσης καταβολής 28 μισθών μαζί με την πλήρη αποπληρωμή όλων των παλαιότερων οφειλών.
  Μια εφημερίδα λοιπόν χωρίς αναγνώστες και με προσωπικό που το κύριο, και λογικά, αίτημα του είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων του που ανέρχονται σε 600.000 ευρώ, είναι αναπόφευκτο να κλείσει.

 12. Παναγιώτης K. said

  Δεκαετία του ΄80.
  Ο τύπος στα επάνω του.
  Εντούτοις το τότε κραταιό Πασόκ είχε μόνο την εβδομαδιαία Εξόρμηση και αυτή, έτσι για την τιμή των όπλων.
  Η κομματική εφημερίδα φαίνεται πως είναι ένα δύσκολο εγχείρημα πολύ πιο δύσκολο στην εποχή μας όπου ο τύπος γενικώς έχει καταβαραθρωθεί.
  Φταίει…τί;
  Προσοχή! Να μη δυσαρεστήσουμε τους οπαδούς…

  Αν έχω καταλάβει καλά ο παράγοντας «προσωπική ευθύνη» απορρίπτεται από την αριστερή σκέψη γενικώς και καταλογίζεται ως …έγκλημα της νυν κυβέρνησης η οποία το αναφέρει.

  Διαβάσαμε για αργομισθίες στην εφημερίδα.
  Και είχαμε νομίσει ότι αυτά είναι γνωρίσματα της συντηρητικής παράταξης!

  Πρόβλεψη: Η εφημερίδα δεν θα μακροημερεύσει διότι έχουν αλλάξει οι καιροί.
  Κάτι καινούργιο πρέπει να προκύψει που εγώ δεν το ξέρω. Όταν το…γευτώ θα καταλάβω…
  Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι χρειάζονται επαγγελματίες της ενημέρωσης δηλαδή δημοσιογράφοι.
  Το πιστεύω απόλυτα αυτό.
  Είχε πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση πριν καμιά εικοσαριά χρόνια στην οποία είχα πάρει μέρος ως συντελεστής. Έμενα άναυδος με την ακρίβεια του ρεπορτάζ που διαβάσαμε την άλλη μέρα στην Μακεδονία.
  Ναι είμαι πεπεισμένος ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αρκεί να πάρουν τις κατάλληλες κάθε φορά οδηγίες από τους προϊσταμένους τους και σε κάθε περίπτωση να ελέγχουν οι προϊστάμενοί τους το προϊόν ως προς την ακρίβεια. Αν βέβαια τους ενδιαφέρει η ακρίβεια…

 13. Λεύκιππος said

  Όλα αλλάζουν στην καθημερινότητά μας, και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι εφημερίδες, ειδικά αυτές που συνιστούν κομματικό καθήκον θα την γλύτωναν;

 14. leonicos said

  στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ήταν η πρώτη σε κυκλοφορία πρωινή εφημερίδα.

  Διακινητής ΔΕΝ ήμουν, καταναλωτης ήμουν. Τις αγόραζα δέκα δέκα, το κόμμα να είναι καλά, και δεν διάβαζα ούτε γραμμή

  Σας ορκίζομαι. Έχω πληρώσει 1000 ριζοσπάστες τουλάχισοτν.
  Δεν έχω διαβάσει τίποτα πέραντου τίτλου

  Ωραία χρόνια…..

 15. leonicos said

  Δεν νομίζω ότι μπορούν να κλείσουν την Αυγή

  Ας την κάνουν τετρασελιδη, όπως η παλιά Εστία

 16. Νέο Kid said

  Τι;; Δηλαδή για να ψηφίσω ΚΚΕ που θέλω, πρέπει να αγοράζω Ριζοσπάστες;
  Ααα… βαριά η (κομουνιστική) καλογερική!…

 17. leonicos said

  Ορκίζομαι ότι δεν είχα διαβάσει το 5 το υΠέπε

 18. Spiridione said

  Ο ραδ. σταθμός Στο Κόκκινο έχει άνοδο τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, στα ραδιόφωνα έχουν μείνει ελάχιστοι ενημερωτικοί σταθμοί, είναι καταθλιπτικό το τοπίο. Υπάρχει ο Σκάι και ο Ρίαλ, και από κει και πέρα παλεύουν για την τρίτη θέση στον πάτο τα Παραπολιτικά, το Κόκκινο, το Πρώτο Πρόγραμμα και ο Άλφα.
  https://www.e-tetradio.gr/Article/32977/prwtos-me-ayxhmeno-probadisma-o-ska%CF%8A-1003-tria-ellhnika-mainstream-radiofwna-sto-top-5
  Είχε ακουστεί ότι από την «Ομάδα Εργασίας για επεξεργασία θεμάτων που αφορούν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς» που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση, προτάθηκε να αποκλειστούν από την αδειοδότηση τα ραδιόφωνα των κομμάτων γιατί «δεν είναι νοητή η λειτουργία τους, δεδομένων των συνταγματικών υποχρεώσεων πολυφωνίας».
  https://www.efsyn.gr/tehnes/media/314494_press-cafe-einai-dynaton-na-skeftontai-na-mi-dosoyn-adeia-ston-1055-sto-kokkino

 19. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  16# Ρε! Για τη βαλίτσα μας είπες ή όχι? Η κίτρινη δεν είναι?

 20. leonicos said

  7 3 Για τα βιβλία κρατάω πολλές ελπίδες.

  Πάντα κάποιοι θα θέλουν να τυπώνονται.

  Κάτι επίσης ωραίο, να προσλάβουμε αντιγραφείς, να παράγουν χειρόγραφα.

  ‘Κυκλοφόρησα 15 χειρόγραφα’ θα λέει ο ευπούλητος

 21. leonicos said

  Πάντως, ειλικρινά στενοχωριέμαι.

 22. Anasto said

  Έχει μέλη ο Σύριζα; Και μάλιστα ενεργά; Και αν ναι, ξέρει κανείς πόσα είναι;

 23. Καλημέρα

  Εχω ξαναγράψει για την υποβάθμιση του ρόλου του ποδοσφαίρου από την αριστερα και ειδικότερα από τον Σύριζα όταν ήταν κυβέρνηση. Κοντόφθαλμα όταν ήταν κυβέρνηση αρνήθηκε να δυσαρεστήσει μια χούφτα τυφλών γάβρων και αεκτζήδων και ακόμα πιο κοντόφθαλμα προσπάθησε να οικειοποιηθει την επιτυχία του ΠΑΟΚ την επόμενη χρονιά. Αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να χάσει τις εκλογές αλλά και να μη μπορεί να ορθοποδήσει σαν αντιπολίτευση απέναντι στην χειρότερη-έβερ κυβέρνηση του τόπου μας.

  Μονοπωλιακή σχεδόν κατάσταση στον τύπο ; ποιός τον ελέγχει ; ο Μαρινάκης πρόεδρος του ΟΣΦΠ, χρηματοδότης της Νουδούλας , «πετυχημένος» στα μάτια του λαού αφού η δικαιοσύνη δεν τον ακουμπά και παίρνει και πρωταθλήματα και θα γελάει ακούγοντας για συνδρομές να σωθεί η Αυγή.
  Τον ΠΑΟ ελέγχει ο Αλαφούζος άλλο σημαντικό στέλεχος της Νουδούλας με το οποίο προετοιμάζεται το μεγάλο φαγοπότι με τον Βοτανικό όπου με διάφορες παρανομίες και παρακάμψεις θέλουν να κτίσουν γήπεδο ιδιοκτησίας της ΠΑΕ με λεφτά του κράτους το οποίο θα μπορεί να πουλήσει ο Αλαφού σαν πρόεδρος στον επενδυτή που αμέσως θα φανεί (γήπεδα αγοράζουν οι επενδυτές και όχι φανέλλες με τριφύλι που πιστεύουν αφελείς σχολιαστές του ιστολογίου) και να φαγωθούν δι αυτού τα χρήματα του δημοσίου.
  Κι ο ερασιτέχνης ΠΑΟ ;

  Μου φάγανε την Λεωφόρο
  ‘οπου είχα γηπεδάκι
  και απέμεινα στο δρόμο
  (δικό σας, βάζελοι)

  Την ΑΕΚ εκπροσωπεί ο παντός καιρού πολιτικά-λόγω της σχέσης του με τον ΟΠΑΠ- τίγρης, ο οποίος θα στηριχθεί στους εύκαμπτους της Νουδούλας ώστε να παρακάμψε το Σ.τ.Ε. και να λειτουργήσει γήπεδο με 30 000 θέσεις εκεί που οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι απείρως χειρότερες από το γήπεδο της Αλεξάνδρας που λειτουργεί δύσκολα με 15 000. Μια που η χοντρή κονόμα έγινε με την κατασκευή του το πιθανότερο είναι πως με την ολοκλήρωση θα το πουλήσει ο τίγρης !

  Στον ΠΑΟΚ περιμένουνε να υποχωρήσει η μητσοτακική φράξια στην Νουδούλα για να βρουν μια θέση στον ήλιο. Μια προσπάθεια που έγινε στο Κινάλ με τον Κυριάκο δεν βρήκε σοβαρότητα, ίσως τώρα να περιμένουν από τον Ανδρουλάκη να ρωτήσει το πιόν του αντιπροέδρου της ΠΑΕ και προέδρου του ερασιτεχνικού ΟΣΦΠ, κάτι που δεν τόλμησε ο Σύριζα.

  Η Αυγή δεν μπορεί να σωθεί όταν ο Σύριζα παραπαίει κολημένος σε άλλων καιρών κοινωνικές εκτιμήσεις. Από ιδεολογία το ποσοστό του ήταν και είναι κοντά στο 5%. Οι υπόλοιποι που τον ακολούθησαν και τον ψήφισαν ήταν όσοι περίμεναν μια διαφορετική διακυβέρνηση από αυτόν. Τώρα παίζει κοντά στο 20% από αυτούς που περίμεναν-περιμένουν μια διαφορετική αντιπολίτευση από αυτόν αλλιώς το μονοψήφιο έρχεται συντόμως

 24. sarant said

  10 Ούτε το ένα δέκατο φοβάμαι

  18 Πολύ ενδιαφέρον

  22 Εχει, βέβαια. Θα ακούσουμε τον αριθμό τώρα με το συνέδριο.

 25. Νέο Kid said

  10. 7. Θα υπέθετα βέβαια , ότι οι αναγνώστες της Αυγής ( διαδικτυακών και λαθραναγνωστών περιλαμβανομένων…) είναι πολλοί περισσότεροι από τα εγγεγραμμένα μέλη του Σύριζα…

 26. LandS said

  Η κατάσταση είναι σοβαρή. Ίσως πολύ πιο σοβαρή από τις παρόμοιες καταστάσεις που έχουν ζήσει τα κομματικά ή τα θεωρούμενα ως κομματικά έντυπα στην Ελλάδα κατά το παρελθόν. Και εκστρατείες για συνδρομητές του έντυπου έχουν δοκιμαστεί, όπως και διάθεση μετοχών έχει δοκιμαστεί, καμπάνιες διάδοσης κλπ. κλπ. Όλες «απέτυχαν». Το βάζω σε εισαγωγικά επειδή και ο Ριζοσπάστης και η Αυγή συνεχίζουν να εκδίδονται.
  Θα περάσουν και τα σημερινά βάσανα; Όχι χωρίς κόπο. Και αν.

  @2 και @4.
  Ο Α. Τσέκερης που παραιτήθηκε από την θέση του διευθυντή ως αποτυχών μίλησε για 5.000 ετήσιες συνδρομές της ηλεκτρονικής έκδοσης και το πρόβλημα λύθηκε. Δηλαδή περίπου 5εκ € το χρόνο (το κόμμα δίνει 2εκ). Γνώμη μου είναι ότι βρίσκονται. Φόβος μου ότι δεν θα βρεθούν και ας είναι έτοιμες και εύκολα προσβάσιμες λίστες στελεχών σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο για τη μεγάλη πλειοψηφία των οποίων τα 102,00 € της ετήσιας ηλεκτρονικής συνδρομής ναι μεν δεν είναι απλό τσίμπημα κουνουπιού, αλλά δεν είναι και δάγκωμα λύκου.

  @10
  Τη συνδρομή του στο κόμμα δίνει λιγότερο από 10% των μελών. Από τους Βουλευτές ούτε το 30% δεν παίρνει την Αυγή. Αν βάλεις και τους συνεργάτες τους το ποσοστό μικραίνει. Και συ ρωτάς αν ξεπερνάνε το 50% των μελών οι αναγνώστες της καθημερινής έκδοσης; Αν ποτέ συμβεί αυτό αναλαμβάνω να τη στέλνω τζάμπα σε σένα και σε άλλα δέκα άτομα που θα μου υποδείξεις. 🙂

 27. LandS said

  18
  Ναι ρε γαμώτο, όλο ξεχνάω τις Συνταγματικά δεδομένες υποχρεώσεις πολυφωνίας.

 28. Μάχη Χατζηγιάννη said

  Είναι κρίμα όντως να κλείνουν οι εφημερίδες ειδικότερα σε περιόδους που υπάρχει τέτοια χειραγώγηση του τύπου και της πληροφόρησης, των ειδήσεων κλπ.
  Και εγώ είχα συνδρομή που είχε λήξει από μήνες και δεν είχα λάβει καμία ειδοποίηση… Την ανανέωσα μήπως και κάτι σωθεί αν και καταλαβαίνω ότι χρειάζεται και κινητοποίηση των αναγνωστών αλλά και σοβαρές αλλαγές εσωτερικές στην εφημερίδα…

 29. LandS said

  24
  Για ενεργά μέλη ρωτάει.

 30. π2 said

  Προσωπικά δεν θεωρώ ότι η λύση στο τρομακτικό πρόβλημα των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι η διατήρηση ενός κομματικού εντύπου. Πραγματική ανεξάρτητη δημοσιογραφία χρειαζόμαστε. Το κακό είναι ότι η πραγματική δημοσιογραφία δεν έχει βρει ακόμη ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ούτε στο εξωτερικό, πολλώ δε μάλλον στην Ελλάδα. Ακόμη και το μοντέλο του Monde diplomatique (με τις μετοχές στα χέρια των συντακτών και της οργάνωσης των φίλων, και σκόπιμη επικέντρωση στις συνδρομές αντί των διαφημίσεων), δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αρχική δωρεά ενός ζάπλουτου ιδιώτη.

 31. LandS said

  28
  Στη ηλεκτρονική δεν χρειάζεται ειδοποίηση, όταν μπαίνεις να τη κατεβάσεις σου λέει πόσα τεύχη απομένουν.

 32. LandS said

  30
  Δίκιο έχεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΦΣΥΝ εδώ είναι πολύ μεγάλα. Και δεν έχει κανέναν ζάπλουτο ιδιώτη για χορηγό.

 33. nikiplos said

  «Εφωράθη διαβάζων την Αυγήν» Έγραψε ως υποσημείωση ένας χωροφύλακας για έναν από τους εκδότες της Εφημερίδας Αυγή, όστις περιηγείτο σε μιαν επαρχιακή πόλη στα 50ς-60ς.
  Στην Κεντρική Ασφάλεια στην Αθήνα, με κόκκινο, η υποσημείωση του προϊσταμένου ασφαλίτη: «Μα αυτός εκδίδει την Αυγή!»
  (δεν έχω δει, ούτε διαβάσει. Την ιστορία την ξέρω από αφήγηση συγγενούς χωροφύλακα που συνταξιοδοτήθηκε μετά από 40 έτη ευδοκίμου υπηρεσίας)

 34. sarant said

  26 Ετσι είναι δυστυχώς

  30 Και μιλάς για μια γαλλόφωνη εφημερίδα που έχει και διεθνές κοινό.

 35. nikiplos said

  Η Εφημερίδα ήρθε ως μέσον τον 18ο αιώνα, τουλάχιστον σε ευρεία κυκλοφορία.
  Οι εφημερίδες στην Ελλάδα άνθισαν μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Μετά ήρθε η ιδιωτική Τηλεόραση. Τα ιδιωτικά κανάλια εκτόπισαν τις εφημερίδες. Γι’ αυτό και στα 90ς οι εφημερίδες άρχισαν να πουλάνε τις λεγόμενες «πλούσιες» Κυριακάτικες εκδόσεις, με cd, περιοδικά κλπ.

  Επομένως δεν ήταν ο ηλεκτρονικός Τύπος που εκτόπισε την εφημερίδα αλλά ο Τηλεοπτικός Τύπος.
  Αυτό φαίνεται κι από το γράφημα εδώ:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Naa_newspaper_ad_revenue.svg

 36. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όλα τα επίσημα κομματικά έντυπα αλλά και οι ανεπίσημες κομματικές φυλλάδες (το σύνολο του Τύπου, στην Ελλάδα τουλάχιστον) προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στη δημοσιογραφία, αν ως τέτοια εννοούμε την αδέσμευτη και όσο το δυνατόν αντικειμενική. Άρα, όταν κλείνει κάποιο από αυτά, προσωπικά δεν μου λείπει, αφού δεν τα διαβάζω ούτως ή άλλως.

 37. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  να μην αναστενάξω 😦

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  33# Κάτι είχα γράψει για τον πατέρα μου που το πενηντατόσο μετέφερε όπου έπρεπε κάθε φορά τα τυπογραφικά στοιχεία του παράνομου Ριζοσπάστη. Και μια μέρα, σε κεντρικό σημείο ή σε στάση λεωφορείου, δε θυμάμαι ακριβώς, ανοίγει η βαλίτσα και χύνονται τα σέα στο οδόστρωμα…
  Αλλά ήτανε τυχερός, δεν βρέθηκε χαφιές τριγύρω, και μάλιστα καναδυό τον βοήθησαν να τα μαζέψει και να γίνει μπουχός 🙂
  https://www.slang.gr/definition/23005-periefereto-askopos

 39. Pedis said

  # 24 α, 26 γ – Κατάλαβα, κρίμα. (Δηλ. αν δεν ξηλωθούν οι πολύ φίλοι για τα καλά, πάει για φούντο.)

 40. Anasto said

  24 Ρωτάω Νικοκύρη, γιατί από το 2015 κιόλας οπότε και έφυγα εγώ, έχοντας υπόψιν την όλη κατάσταση μετά το δημοψήφισμα όπου είχαν πρακτικά σβήσει οι Οργανώσεις Μελών (τα πώς και τα γιατί, δεν τα πιάνω, περασμένη, πονεμένη ιστορία), είχα την εντύπωση πως δεν θα υπήρχε ιδιαίτερη ζωή στη βάση, ακόμη και σε αυτήν που παρέμεινε να στηρίξει και να σώσει ό,τι θεωρούσε ότι σώζεται. Γιατί καλός πρόσκαιρα ο Βοναπαρτισμός για να ξεπεράσεις μια δυσκολία αλλά (ιδιαίτερα αν δεν έχεις πολυάριθμο κομματικό στρατό με διαπλοκή, εμπλοκή και συμφέροντα, όπως πχ το ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα κραταιό σε θεσμούς και συνδικαλισμό κι ας είναι ανύπαρκτο στην κοινωνία), φαντάζομαι πως χρειάζεσαι λαϊκότητα, «σφιχτή» και συμμετοχή για να κρατήσεις ζωντανά τέτοια πράγματα. Ειδικά όταν είναι της πιο «ψύχραιμης» θεώρησης των πραγμάτων κι έχουν λειάνει αιχμές, όπως κρίνω ταπεινά ότι ισχύει.

  Τώρα, αν, πέρα από τα επαγγελματικά και στενά κομματικά/εξαρτημένα στελέχη, έχεις ελάχιστα μέλη στην καθημερινή, εβδομαδιαία ή έστω και μηνιαία επαφή με το κόμμα, μια στήριξη από κάποιον ακαδημαϊκό κόσμο και περιμένεις από ένα συνέδριο για να καταγράψεις και έναν αριθμό ανθρώπων που είναι φίλος σε χαλαρή σχέση και έρχεται να επικυρώσει τη στήριξη και την αδιαμεσολάβητη σχέση του με τον ηγέτη, φοβάμαι πως δεν μπορείς να περιμένεις πολλά πράγματα για να κρατήσεις κι ολόκληρη εφημερίδα, στις μέρες μας μάλιστα.

  Θα δούμε βέβαια όπως λες και από το συνέδριο αλλά δεν ξέρω αν θα έχει ιδιαίτερο νόημα ο αριθμός που θα καταγραφεί ή το κατά πόσο είναι ενεργά αυτά τα μέλη. Από την άλλη βέβαια, παραδέχομαι πως δεν μπορώ να ορίσω ή να θέσω μέτρο στο «ενεργό μέλος», αλλά σίγουρα το να παρακολουθήσεις ένα συνέδριο και να πηγαίνεις στις μισές ΟΜ από τις 1-2 που μπορεί να γίνονται κάθε χρόνο πχ (αν είναι έτσι τα πράγματα βέβαια), δεν αρκεί.

 41. Σπύρος Α. said

  Μια απάντηση στα σχόλια 5 και 6. Κύριε Σαραντάκο, ευελπιστούσα να κάνατε έστω μια παρατήρηση στους σχολιαστές σας που αποκαλούν τους αναγνώστες του Ριζοσπάστη ψυχαναγκαστικούς, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα άρθρα που γράφονται στην εν λόγω εφημερίδα.

 42. Ελπίδα Γούναρη said

  Νομίζω ότι η έντυπη Αυγή απευθύνεται κυρίως σε αναγνώστες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ κι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ο πατέρας μου, 83 ετών, καθημερινός και φανατικός αναγνώστης της Αυγής εδώ και δεκαετίες, παραπονιέται ότι τον τελευταίο καιρό δεν μπορεί να την διαβάσει όπως παλιά που την ξεκοκκαλιζε. Ας πούμε ότι δεν καταλαβαίνει τους ξένους όρους. Απευθύνεται πλέον μόνο σε νέους οι οποίοι δεν αγοράζουν όμως την εφημερίδα. Ευχαριστώ για την φιλοξενία της γνώμης μου.

 43. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  41# Αγαπητέ, δεν σχολίασα. Ανέφερα κάτι που είχα διαβάσει.

 44. Γιάννης Κουβάτσος said

  41:Συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά πού είδατε ότι στα σχόλια 5 και 6 αποκαλούνται ψυχαναγκαστικοί οι αναγνώστες του Ριζοσπάστη; Ότι αγοράζουν αυτήν την εφημερίδα και από κομματικό καθήκον υποθέτω ότι δεν το αμφισβητείτε.

 45. Σπύρος Α. said

  41#, τη συγγνώμη μου τότε. Το σχόλιο μου απευθύνεται αποκλειστικά στον 5# και στην απουσία οποιασδήποτε παρατήρησης από τον κ. Σαραντάκο.

 46. Σπύρος Α. said

  44# Ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Όταν λέμε ότι μία εφημερίδα διακινείται πιεστικά και ψυχαναγκαστικά (προσβλητική άποψη ακόμα και χωρίς την εξήγηση που δίνω) σημαίνει πως και οι αναγνώστες της τη διαβάζουν εξίσου ψυχαναγκαστικά. Εκτός κι αν αυτές οι λέξεις έχουν τελείως άλλο νόημα και δεν το γνωρίζω (επίσης το προηγούμενο σχόλιό μου πήγαινε στον 43#, αλλά εκ παραδρομής έβαλα τον εαυτό μου).

 47. Πέπε said

  Σπύρο Α., για το 5 μη μαλώνεις τον οικοδεσπότη. Ομολογώ ότι δεν εκφράστηκα πολύ κολακευτικά για τον Ριζοσπάστη (είπα συγκεκριμένα «δεν ξέρω αν τον διαβάζει άνθρωπος», γιατί αυτή είναι η γνώμη μου), αλλά μέχρι εκεί. Κατά τα άλλα είχα προσδιορίσει «άλλο διαβάζω άλλο αγοράζω» – αν και, βέβαια, ούτε για τους αγοραστές του εκφράστηκα, μόνο για τον τρόπο διακίνησης.

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  46: Το ψυχαναγκαστικά του Πέπε στο 5 το είδα και εννοεί αυτό που γνωρίζουμε όλοι: ότι μέρος των καθηκόντων ενος μέλους ή οπαδού του ΚΚΕ είναι να αγοράζει τον Ριζοσπάστη. Αυτό δεν σήμαινει ότι οι άνθρωποι είναι ψυχαναγκαστικοί, όπως δεν είναι ψυχαναγκαστικός κάθε άνθρωπος που επιτελεί με συνέπεια ό,τι θεωρεί καθήκον του.

 49. Aghapi D said

  Σχεδόν κλαίγοντας έγραφα στο φέισμπουκ:

  Ποια Αυγή κινδυνεύει να κλείσει;
  Αυτή τής εικόνας ή η σημερινή; (αυτή που έχει αναρτηθεί και εδώ πιο πάνω)
  Δέν ξεχνώ έναν άνθρωπο σχεδόν αναλφάβητο που αγόρασε με τεράστια τρυφερότητα το πρώτο ξανά φύλλο τής Αυγής το 1974 και, χαϊδεύοντάς το, μου το έδειξε σχεδόν ψιθυρίζοντας «η αυγούλα μας».
  Δέν έχει καμιά σημασία αν μετά από λίγες μέρες μάθαμε ότι παρέμενε στο «παραδοσιακό» ΚΚΕ, ενώ η «αυγούλα του» ήταν στη σχεδόν απέναντι όχθη.
  Σημασία έχει η αγάπη, η ιστορία και η ένταξη μέχρι θανάτου. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έμεινε στο ΚΚΕ μέχρι να πεθάνει αλλά συνέχισε να αγοράζει την Αυγή μέχρι την τελευταία του μέρα.
  Η γυναίκα του συνέχισε την ίδια συνήθεια κι’ αυτή μέχρι που την τσάκισε η άνοια.

 50. Σπύρος Α. said

  47# και 48# άλλο καθήκον, άλλο ψυχαναγκασμός. Σαν λέξη ίσως πρέπει να δεχτούμε ότι είναι αρκετά προσβλητική. Συνήθως δεν γίνεσαι μέλος σε ένα κόμμα επειδή σε πίεσε κάποιος (υπάρχουν εξαιρέσεις), αλλά επειδή συμφωνείς ιδεολογικά με αυτό. Οπότε γνωρίζεις ότι πρέπει να αγοράζεις αλλά και να πουλάς την κομματική εφημερίδα. Δεν σε αναγκάζει κάποιος να το κάνεις, για αυτό και διαφωνώ με τον όρο «ψυχαναγκασμός».

 51. Πέπε said

  48

  Βασικά πιο πολύ αναφερόμουν στο άλλο τους καθήκον, που δεν ξέρω αν προβλέπεται επίσημα αλλά το κάνουν: να πουλάνε Ριζοσπάστη. Έχω υποστεί πιέσεις να τον αγοράσω, ακόμη και από άτομα που με γνωρίζουν αρκετά ώστε να ξέρουν ότι δε θα τον έπαιρνα για τους κανονικούς λόγους που παίρνεις μια εφημερίδα αλλά είτε για χάρη τους, είτε για να γλιτώσω, είτε δε θα τον έπαιρνα. Και οσάκις ενέδωσα, η επόμενη ατάκα ήταν «πόσους θες»;

  Αν αυτό έχει συμβεί μόνο σ’ εμένα, τότε ανακαλώ και ζητώ συγγνώμη.

 52. Σπύρος Α. said

  51# χαίρομαι που ζητάς συγγνώμη. Ένα χέρι έχει πολλά δάκτυλα. Κάποιοι σύντροφοι όντως μπορεί να είναι πιεστικοί ενώ κάποιοι άλλοι είναι ευγενικοί και δεν επιμένουν. Όπως και να ‘χει καλή συνέχεια.

 53. Πέπε said

  52

  Ευγενικοί είναι πάντα. Άλλο αυτό. Δεν έχω συναντήσει Κνίτη που να μην είναι κύριος σε ότιδήποτε αφορά ρητούς κανόνες, από την τυπική ευγένεια μέχρι τη μνημειώδη εκείνη πορεία της κορωνοϊκής Πρωτομαγιάς. Οπότε, δε θα αντιδιέστελλα την ευγένεια προς την πίεση.

 54. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα μέλη του ΚΚΕ δεν σου γίνονται ταγάρι για να αγοράσεις τα κομματικά τους έντυπα ή κουπόνια για ενίσχυση του κόμματος. Παλαιότερα δεν ίσχυε αυτό, με βάση τις δικές μου εμπειρίες, οπότε, Πέπε, δεν είσαι μόνος. 😊 Παλαιότερα έπεφτε πολύ ψηστήρι και ερωτήσεις ανακριτικού τύπου π. χ. Μα γιατί δεν θέλεις; Συμφωνείς με την παρούσα κατάσταση; Δεν πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον της; και άλλα τέτοια ενοχλητικά. Τώρα, μετά την απόρριψη, δεν επιμένουν. Πρόοδος. 😊

 55. Reblogged στις "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος".

 56. Nestanaios said

  54.
  Ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουν γίνει μωβ.

 57. […] Όταν άρχισα χτες να γράφω το σημερινό άρθρο, η απάντηση έκλινε προς το “Ναι”, τουλάχιστον για το καθημερινό φύλλο, αλλά τελικά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μείνει ανοιχτή η εφημερίδα και να γίνει οικονομική εξυγίανσή της ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί. Τις προηγούμενες ώρες, η είδηση ότι επίκειται αναστολή της έκδοσης της ιστορικής… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/01/14/avgi-2/ […]

 58. sarant said

  41κε Τώρα βλέπω το σχόλιό σας γιατί έλειπα. Γενικά πάντως είμαι φειδωλός στις παρατηρήσεις προς σχολιαστές.

  Και για το ανέκδοτο, μου έλεγε ο παππούς μου -ή ο πατέρας μου;- για έναν προπολεμικό πουλητή του Ριζοσπάστη, που πουλούσε την εφημερίδα φωνάζοντας:

  — Πάρτε στραβοί φανάρια!

 59. Γιάννης Ιατρού said

  χαιρετώ,

  8: Πέδη, ένα κατοστάρικο το χρόνο για την διαδικτυακή έκδοση, αυτό ζητά τώρα η Αυγή στη σελίδα που παραπέμπει ο Νίκος στο άρθρο, είναι ένα ποσό εντός των δυνατοτήτων, έστω και με λίγο ζόρι, των πιό πολλών. Κι αν όχι όλο μαζί, έστω σε δύο δόσεις.

  Για την έντυπη, συμφωνώ, είναι δύσκολο να επιβιώσει, σαν καθημερινή έκδοση. Ίσως είναι πιό κοντά στην πραγματικότητα να επιβιώσει η Κυριακάτικη έκδοση, με επιλογή περιεχομένου και άρθρων από την εβδομάδα που πέρασε αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Κι αυτό μπορεί όποιος θέλει να το υποστηρίξει.

  Ως προς το επάγγελμα του δημοσιογράφου, αυτό μπορεί να υπάρξει και εκτός εντύπων εκδόσεων. Κατ’ εμέ έχουμε ένα πληθωρισμό σ΄ αυτό, όπως και σε μερικά άλλα. Χρειάζεται και πείρα και γνώσεις και ταλέντο και πολύ θέληση. Λίγοι τα έχουν.
  Οι πιό πολλοί τρέχουν πίσω από πολιτικούς και «παράγοντες», να αρπάξουν κανένα κόκκαλο, εξ ού και το ΑΡΔ.

 60. nikiplos said

  37@ Από εκτέλεση σε αυτό το πολύ δύσκολο τραγούδι, προτιμώ την Βενετσάνου

 61. Νέο Kid said

  https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-e098540343e8598d6423244dd61ac9b5

 62. Pedis said

  # 30 – Προσωπικά δεν θεωρώ ότι η λύση στο τρομακτικό πρόβλημα των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι η διατήρηση ενός κομματικού εντύπου. Πραγματική ανεξάρτητη δημοσιογραφία χρειαζόμαστε.

  Μα δεν μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Η δημοσιογραφία είναι μέρος του πολιτικού στίβου και σε επίπεδο μμε-επιχειρήσεων και οι επιχειρήσεων-μμε αυτές έχουν τα δικά τους συμφέροντα, εκφράζουν πολιτικά και κομματικά και ΤΑΞΙΚΑ συμφέροντα, υπόκεινται σε δεσμεύσεις, δημιουργούν δεσμεύσεις, στήνουν παιχνίδια και συνάπτουν συμφωνίες, ΟΛΑ αυτά κάτω από το τραπέζι.

  Αναξάρτητοι από συμφέροντα και δεσμεύσεις δημοσιογράφοι ενδέχεται να υπάρχουν αλλά είναι καλό να είναι γνωστή η γενικότερη πολιτική και ιδεολογική τους τοποθέτηση.

  Το να υπάρχουν κομματικά έντυπα ευρείας κυκλοφορίας με ένα καλό μίνιμουμ σοβαρότητας είναι θετικό. Δεν σε κοροϊδεύουν. Ξέρεις που πατάς και τι αξία έχει αυτό που παίρνεις.

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Γεωργιάδης συλλυπήθηκε από το βήμα του κοινοβουλίου τη Μονογιού για τον θάνατο του αδερφού της σε «αυτοκινητιστικό τροχαίο»· σε αυτοκινητικό δυστύχημα θα έλεγε ένας επαρκής ομιλητής της ελληνικής γλώσσας. Μάλλον το ΕΣΡ θα πρέπει να συμπεριλάβει και τους πολιτικούς στους δημόσιους κακοποιητές της γλώσσας.

 64. 61 Χαχαχαχά, στο κλέβω!

 65. sarant said

  63 Δεν θα τον ψεξω για το «αυτοκινητικό».

  Ιστορία κι αυτή, να στουκάρει στην παρθενική του βόλτα…

 66. Γιάννης Ιατρού said

  η έπαρση κι η ασχετοσύνη, χαρακτηριστικά γνωρίσματα, έκαναν τη δουλειά τους. Το «έχω χρήματα κι αγοράζω αγωνιστικό» δεν κάνει τον άλλο οδηγάρα… 2 λεπτά μετά το ξεκίνημα => #65, τι να πει κανείς!

 67. antonislaw said

  Πραγματικά λυπηρό να κινδυνεύει να κλείσει μια ιστορική εφημερίδα σε εποχές που με τα πετσώματα και τους λογοκριμένους και αυτολοκριμένους επαγγελματίες δημοσιογράφους αν δεν υπήρχαν τα μκδ θα νομίζαμε ότι ζούσαμε στο 1952. Νομίζω πρέπει να στηριχτεί πάση θυσία και όλοι θα συνδράμουμε αναλόγα με τις δυνάμεις μας.

  Να αφιερώσω ένα ριζίτικο, το «αυγή τσ’αυγής» που είναι στη μουσική του «πότε θα κάνει ξαστεριά» και επομένως είναι σε τόνο που ξεσηκώνει και ελπίζω σύναυγα αύριο, ή αυγή τσ’αυγής να μάθουμε ότι η Αυγή σώθηκε!

  Αυγή τσ’ αυγής θα σηκωθώ,
  που του βουνού τη ρίζα,
  να σύρω να ξημερωθώ.

  ——

  Να σύρω να ξημερωθώ,
  βουνό μου στην κορφή σου,
  να κάμω κύκλο στο βουνό.

  ——

  Να κάμω κύκλο στο βουνό,
  γωνίκα στη Μαδάρα,
  να βρω μια πέτρα ριζιμιά.

  ——

  Να βρω μια πέτρα ριζιμιά,
  να διπλωθώ να κάτσω,
  ν’ ακούσω γερακιού φωνή.

  ——

  Ν’ ακούσω γερακιού φωνή,
  και φάλκο να λαλήσει ,
  Ν’ ακούσω και την πέρδικα.

  ——

  Ν’ ακούσω και την πέρδικα,
  να γλυκοκακαρίζει
  ν’ ακούσω πετροκότσυφο.

 68. https://www.topontiki.gr/2022/01/14/oi-ergazomeni-stin-avgi-katangeloun-i-chreokopia-ke-i-apaxiosi-echi-prosopa-ke-diefthinsis/

 69. Παίρνω τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου από γνωστή, μέλος του κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές δεν τον ανοίγω καν, αν όμως εξαιρέσεις κάτι άχρηστα σεντόνια(για πράγματα που θα μπορούσαν να ειπωθούν μα το ένα πέμπτο των λέξεων) αρκετά άρθρα διαβάζονται χωρίς να ζοριστεί ο αναγνώστης. Έχει και μια καλή στήλη για την τεχνολογία που διαβάζεται ευχάριστα..

 70. Pedis said

  # 66 – Δεν καταλαβαίνω, με αυτά τα διαόλια δεν κάνουν κορς στους αγοραστές πριν αυτοί τα πάρουν μόνοι τους στα χέρια τους … ;

 71. Nestanaios said

  63.
  Εγώ κατάλαβα «αυτοκινητιστικό, τροχαίο».

 72. aerosol said

  Προσωπικά νομίζω πως δεν είναι λίγα τα 102, ειδικά για ένα κομματικό έντυπο σε μια εποχή που ο κόσμος απέχει από την έντυπη δημοσιογραφία. Δυστυχώς δεν βλέπω ως τώρα να υπάρχει λειτουργική απάντηση σ’ αυτή την απόμάκρυνση του κοινού. Ακόμα και παγκόσμιας εμβέλειας έντυπα ζορίζονται.

  #12
  Στη δεκαετία του ’80 το Πασόκ είχε στα πλάι του τα Νέα, το Έθνος, το Βήμα, την Αυριανή -4 από τις 5 κορυφαίες εφημερίδες σε κυκλοφορία. Τι ανάγκη είχε την Εξόρμηση; Τιμής ένεκεν την κρατούσε. Ο Σύριζα δεν θα ζήσει ποτέ τέτοιες πολυτέλειες.

  #41
  Ψυχαναγκαστικός σημαίνει, στην τρέχουσα, αυτός που δρα υπό την εμμονική πίεση του ίδιου του ψυχισμού του ή αυτός που ασκεί πίεση στον ψυχισμό κάποιου άλλου. Εν προκειμένω, δεν αναφέρθηκε για τους αναγνώστες του Ριζοσπάστη αλλά για τους πωλητές του, οπότε κάτι δεν καταλάβατε σωστά. Και θεωρώ πως είναι δικαιολογημένη παρατήρηση, είναι κάτι που έχω ζήσει κι εγώ στο παρελθόν.

  Αλλά ας υποθέσουμε πως αναφερόταν και στους αναγνώστες του. Αν έχω αυτή την άποψη για κάποιον (σωστή ή λάθος) έχω δικαίωμα να την εκφράσω σε ένα δημόσιο βήμα: δεν επαινεί, δεν είναι θετική κρίση, αλλά δεν υβρίζει και είναι κόσμια. Αν ο δημιουργός του ιστολογίου μου έβαζε χέρι που εξέφραζα πολιτισμένα την άποψή μου (1) θα τον έπαιρνε ο διάολος και (2) δεν θα ξαναπάταγα εδώ.
  Φοβάμαι πως μπερδεύετε τους όρους διαλόγου του μπλογκ με αυτούς ενός κόμματος, όπου υπάρχει δεδομένη ιεραρχία υποταγής σε συγκεκριμένες απόψεις και ίσως είναι ανεκτή η επιβολή του τι επιτρέπεται να πεις και τι όχι. Γενικά σεβόμαστε τον Νίκο Σαραντάκο και μας σέβεται. Δεν έχει τον ρόλο του αυστηρού μπαμπά να μας μαλώνει όταν δεν συμφωνεί με κάτι. Πολύ περισσότερο όταν… κάποιος ΑΛΛΟΣ δεν συμφωνεί με κάτι, και περιμένει απ’ αυτόν να του κάνει τον χωροφύλακα.

  Και θα θεωρούσα πως είναι αυτονόητο (αλλά η πραγματικότητα συχνά με διαψεύδει) πως οι απόψεις από ένα τσούρμο διαδικτυακών σχολιαστών δεν είναι δυνατόν να ταυτίζονται με αυτές του δημιουργού του ιστολογίου. Ειδικά εφόσον δεν είναι χώρος που εκφράζει προσυμφωνημένη, κοινή άποψη για πολιτικά ή άλλα θέματα, ώστε να πεις πως κάτι είναι, έστω και με την έννοια της ευγένειας, άτοπο να ειπωθεί. Εδώ προσυμφωνημένη είναι μόνο μια αποφυγή ύβρεων, η οποία συνήθως τηρείται αλλά (καθότι είμαστε άνθρωποι και σφάλλουμε) καμιά φορά παρεκτρεπόμαστε. Όπως συμβαίνει σε κάθε τύπου κοινωνική συναναστροφή. Ακόμα και τότε ο Σαραντάκος είναι φειδωλός στις επιπλήξεις του. Όχι επειδή χαίρεται όταν συμβαίνει αυτό αλλά επειδή είναι επιεικής απέναντι στην «ανθρωπιά» μας και δεν θέλει να λειτουργεί συχνά με τη ράβδο. Αυτό αντιλαμβάνομαι -κι ας με διορθώσει ο Νίκος αν τον ερμηνεύω λανθασμένα- και είναι κάτι που εκτιμούμε οι περισσότεροι σχολιαστές.

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 74. Γιάννης Ιατρού said

  70: Εδώ κοντά έχουμε μια εταιρεία που εμπορεύεται κατά 95% μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, από smart έως 6000 κυβικών λιμουζίνες, όλα όμως πολύ τσίλικα, σχεδόν σαν καινούργια φαίνονται, μοντέλα με πολλά εξτρά κλπ. Αυτοί έρχονται και τα φωτογραφίζουν μπροστά σ΄εμάς ή απέναντι, σ΄ένα μικρό αδιέξοδο δρομάκι. Μάλιστα τους ξέρουμε πλέον και χαιρετιόμαστε.

  Λοιπόν, πριν τα Χριστούγεννα είχαν έλθει με την κόκκινη φεράρι και την είχαν φωτογραφίσει από παντού μέσα-έξω. Όταν τον ρώτησα τον τύπο, «ρε συ, ποιός θα πάρει τέτοιο αυτοκίνητο τώρα στην Ελλάδα 2ο χέρι κλπ.» είχε χαμογελάσει και μου είχε πει «πως, έχουμε πελάτες από Μύκονο που το έχουν ζητήσει, γνωστά ονόματα…», αλλά δεν είπε βέβαια ονόματα κλπ., μόνο συμπλήρωσε όταν τον ρώτησα καπάκι αν στην Μύκονο έχουν πίστα, ιδιωτική, απάντησε, «μπά, στην παραλιακή θα το τρέχουν, τι νομίζεις;». Τώρα δεν ξέρω, πόσα τέτοια αυτοκίνητα κινούνται και δια-κινούνται εδώ στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να ήταν και αυτή του συγχωρεμένου η φεράρι που είδα. Θηρίο ήταν!

  Οπότε τι ταχύρρυθμα εντατικά να τους κάνουν…

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  73 «Κοντυλιές τ΄ς αυγής «

 76. Γιάννης Ιατρού said

  72: το κατοστάρικο δεν είναι μόνο για την έντυπη, αλλά και την διαδικτυακή, για όλα τα φύλλα.

 77. Costas Papathanasiou said

  Καλησπέρα.
  Ταιριάζει (βλ. και σχ.49) και το εμβόλιμο τραγούδι “Τα δύο Αδέλφια” (:Ανθός και Αυγή) που λέει η Μαρία κοιτώντας τη θάλασσα και καρτερώντας τον “Λάμπρ﨔, στο ομώνυμο έργο του Σολωμού.(«Οι δυστυχείς —σημειώνει ο ποιητής—συνηθούν να τραγουδούν άσματα ανάλογα με την κατάστασή τους.»):
  (…)«Αυγή μου» συχνότατα/ του βγήκε απ’ τα στήθη,
  και «Αυγή μου» απεκρίθη/ μία άλλη φωνή·
  πως είν’ της Αυγούλας/ ο Ανθός εστοχάσθη
  και πρόθυμα εβιάσθη/ κατά την Αυγή.
  (…)
  Την είδε προβαίνοντας/ στη μέση, κι εφώναξε:
  «Αυγούλα μου, ετρόμαξε/ ο Ανθός σου πολύ.»
  Ετούτα λαλώντας/ κοντά της πηγαίνει·
  η Αυγούλα σωπαίνει/ και δεν του μιλεί.
  (…)
  Ο Άγγελος ίσως, / που παίρνει το μίλημα,
  της πήρε με φίλημα/ γλυκό την ψυχή·
  γιατί έχει χαμόγελο/ ακόμη στο στόμα,
  που λες και στο χώμα/ δεν πρέπει να μπει.(…)

 78. aerosol said

  #76
  Το κατάλαβα. Και πίτσα δώρο να δίνει, το ζήτημα δεν είναι πόσα χρειάζεται η εφημερίδα για να επιβιώσει αλλά το πόσο θεωρεί το κοινό πως θέλει να δώσει αυτό το ποσό γι αυτά που του προσφέρονται. Δεν βλέπω πολλούς πρόθυμους. Όχι ειδικά για την Αυγή αλλά και για κάθε εφημερίδα. Απουσιάζει ένα οικονομικό μοντέλο που να ικανοποιεί και τις ανάγκες των εντύπων και τους αναγνώστες τους.

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  65:Περισσότερο μού χτύπησε ο πλεονασμός.

 80. aerosol said

  Σκέφτηκα το #15 του Λεώνικου. Μια εφημερίδα ολιγοσέλιδη. Και την παγκόσμια κρίση των εφημερίδων. Είπα να δω τι έχει σκεφτεί γι αυτή την κρίση ο Σεθ Γκόντιν, ένας γνωστός αμερικάνος γκουρού του μάρκετινγκ. Κάπως απλοποιεί, κάπως αντιλαμβάνεται τα πράγματα ως προϊόντα μάλλον (σαν καλός φιλελεύθερος που εικάζω πως είναι) αλλά ίσως δεν έχει άδικο:
  When newspapers are gone, what will you miss?

  Μπορεί ένα ρεαλιστικό μοντέλο να είναι όντως μια εφημερίδα που θα παραδώσει στα νέα μέσα αυτά που καλύπτουν καλύτερα ή, έστω, με μεγαλύτερη επιτυχία, και να επικεντρωθεί μόνο σ’ αυτά που δεν κάνουν οι άλλοι. Δημοσιογραφία έρευνας, εις βάθος ανάλυση, τα πιο σημαντικά ρεπορτάζ, αποκάλυψη πηγών ή γεγονότων που αποσιωπούνται, λίγα αλλά πλήρη άρθρα γνώμης. Χωρίς σπορ, καιρό, μόδες, Τέχνη, μικρο-αρθράκια γνώμης, ληστείες και ατυχήματα, ρουμπρίκες. Εφημερίδες λιγότερων συνεργατών και περιορισμένης, πιο συγκεκριμένης ύλης. Της ύλης που οι ιστοσελίδες και τα σόσιαλ δεν μπορούν να καλύψουν.

 81. atheofobos said

  Το γιατί δεν έχει αναγνώστες η ΑΥΓΗ και δεν την αγοράζουν ούτε και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γιατί και αυτοί θέλουν να έχουν μια ευρύτερη ενημέρωση για τα πάντα, γεγονός που ένα κομματικό φύλο δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει να το κάνει.
  Γι αυτό το λόγο ακόμα και στο καίριο και φλέγον γι΄ αυτούς θέμα του κλεισίματος της εφημερίδας, πέφτει ο πέλεκυς της λογοκρισίας και έτσι διαβάζουμε στο ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ της 13/1 τα έξης:
  Τέλος, δηλώνουμε την πλήρη καταδίκη μας στην πρακτική λογοκρισίας, αντιδεοντολογικής και αντισυναδελφικής στάσης που εφάρμοσε ο διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της ΑΥΓΗΣ, ο οποίος αρνήθηκε να ανεβάσει στο σάιτ το κείμενο της συνέλευσης με τη συλλογή υπογραφών αλληλεγγύης και στήριξης για να παραμείνει ανοιχτή η ΑΥΓΗ.

 82. Ισμήνος said

  Γραφει ο κ. Σαραντάκος: «…κατά μειζονα λόγο λοιπόν με ενδιαφέρει η Αυγή, μια εφημερίδα της Αριστεράς, στην οποία ανήκω, μια εφημερίδα που είχα την τιμή να είμαι συνεργάτης της για δέκα χρόνια, από το 2008 έως το 2018.»

  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: Όλα αυτά τα 10 χρόνια που συνεργαζόσασταν με την «Αυγή», πόσα χρήματα σάς έδωσαν, κύριε Νίκο; Στοιχηματίζω την μισή μου περιουσία ότι ποτέ δεν πήρατε φράγκο. Και τότε γιατί σάς απέλυσαν και έκλεισαν τα «Ενθέματα» όπου γράφατε, όταν ουδείς συνεργάτης των «Ενθεμάτων» πληρωνόταν;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

 83. Νέο Kid said

  80. Δεν ξέρω αν είναι γκουρού του μάρκετινγκ ή όχι, πάντως από μαθηματικά είναι στούρνος!
  Άκου: «6 divided by zero. Infinity» ! Τς,τς,τσς…

 84. Πέπε said

  Διάφοροι παραδοσιακοί σκοποί της αυγής:

  Πάτμου https://www.youtube.com/watch?v=ci6iuXrbMo4 (τσαμπούνα)
  Λέρου https://www.youtube.com/watch?v=GulX1NzA0_c
  Κω https://www.youtube.com/watch?v=9fWOSX6zj6U
  Χάλκης https://www.youtube.com/watch?v=xAf977HEW2M
  Καρπάθου https://www.youtube.com/watch?v=aqCNhB5yt3Y
  Συρτός τσ’ αυγής, Χανιά https://www.youtube.com/watch?v=UNMZsu-kJVg (Κουνέλης)
  Μανές της αυγής https://www.youtube.com/watch?v=WqgqWEnQGco (Σμυρναίικο μινόρε, Νταλγκάς 1928)

 85. # 66, 74

  Μπορεί να φταίει και το «άρωμα γυναίκας» αφού τα κατάφερνε ο τυφλός…

  Αλλες εποχές είχα μια έξω από το σπίτι μου…

  από κοντά

 86. https://twitter.com/hashtag/fcblive?src=hashtag_click

 87. sarant said

  69 Το φύλλο του Σαββατοκύριακού (πρώην κυριακάτικο) έχει ενδιαφέρουσα ύλη. Το καθημερινό όχι και τόσο

  72τέλος Κάπως έτσι

  74 !!!

  80 Αυτό με το 2% και το 98% δεν θα το έβαζα στις ίδιες αναλογίες. Είναι πολλά αυτά που θα χάσουμε αν χαθούν οι εφημερίδες.

 88. Στο # 86 αναφέρεται πως έκλεισαν ήδη 70 000 εισιτήρια γγια το ματς ΓΥΝΑΙΚΩΝ Μπάρτσα-Ρεάλ στα τέλη Μαρτίου !! Η δύναμη του ποδοσφαίρου !

 89. Νέο Kid said

  85. Αυτή είναι μια 550 (ή 575) 5μιση λίτρα V12 μόνο 500 άλογα. Παλιό , καλούτσικο αμαξάκι για «γκραν τουρίσμο»…

  Του Μονογυιού ήταν 488 GTB . V8 κινητήρας 650 άλογα(!) . Αμάξι μόνο για πίστα, σκοτώστρα που δεν «κρατιέται» από άπειρα χέρια… (θα έπρεπε να απαγορεύεται να κυκλοφορούν στο δρόμο) Πάνω από 400 χιλιάρικα καινούργιο . Second hand κανα 250 άρι μόνο…

 90. aerosol said

  #87
  Συμφωνώ (εκτός αν είναι πιο χάλια οι αμερικάνικες από τις δικές μας!). Αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκω πως ίσως έχει και αρκετό δίκιο.
  Οι εφημερίδες είχαν τα πάντα, όταν μας ήταν απαραίτητο να έχουν τα πάντα και μπορούσαν να μας τα προσφέρουν μαζεμένα, με τον βολικότερο τρόπο. Τώρα αρκετά από αυτά τα παίρνουμε βολικότερα, ίσως και καλύτερα, από αλλού. Αν αγαπώ τα σπορ δε μου λένε τίποτα οι λίγες σχετικές σελίδες τους. Αν θέλω Σαραντάκο, εδώ θα τον βρω ατόφιο, ελεύθερο και σε μεγάλες δόσεις. Αναλόγως για Τέχνη, γνώμη για συνήθη της επικαιρότητας, καθημερινά γεγονότα. Ακόμα και τα μικροπολιτικά και μικροκοινωνικά τα βρίσκουμε ευκολότερα αλλού. Δεν συζητάω καν για μόδες, μαγειρικές, αστρολογίες και επιστημονικά/ιατρικά νέα (τα οποία σχεδόν πάντα τα μεταφέρουν τραγικά λάθος). Χρονογραφήματα βρίσκω πολύ καλύτερα σε άλλες πηγές. Πολλά πλέον θα μπορούσε μια εφημερίδα να αφήσει πίσω της και να στραφεί σε αυτά που κάνει καλύτερα ή και μοναδικά.

 91. mitsos said

  Καλησπέρα Νίκο
  Έκανες πολύ καλά που έβαλες το σχετικό άρθρο.
  Έψαξα και εγώ ώρες εχθές το βράδυ να δώ πως γίνεται η συνδρομή στην ηλεκτρομική έκδοση. Χρειάστηκε να πάρω βουλευτή στο τηλέφωνο αφού πουθενά δεν εμφανιζόταν στην σελίδα της Αυγής. Έκανα μια εξαμηνιαία συνδρομή
  Αλλά δεν φτάνει η στήριξη του κόσμου. Πρέπει να γίνουν κάποια πρακτικά πράγματα για να κερδηθούν αναγνώστες , Πρέπει να βρει μόνη της τρόπο να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητα από την βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ .
  Εύχομαι να τα καταφέρει αλλά δεν το βλέπω εύκολο… Δεν είναι εύκολο για ανθρώπους που πιστεύουν ακόμα πως είναι βιώσιμα κόμματα και έντυπα με την μορφή του 20ου αιώνα …
  Την καλησπέρα μου σε όλους.

 92. Πέπε said

  90

  > Δεν συζητάω καν για μόδες, μαγειρικές, αστρολογίες και επιστημονικά/ιατρικά νέα (τα οποία σχεδόν πάντα τα μεταφέρουν τραγικά λάθος).

  !!!

 93. aerosol said

  #90
  Άσε μας ρε Πέπε που δεν κατάλαβες πως η παρένθεση πήγαινε μόνο στο τελευταίο σκέλος…! Αμάν πΧιά! 😀

 94. Εδώ και δεκαετίες οι εφημερίδες στην Ελλάδα δεν ζουν από τις πωλήσεις φύλλων, αλλά από δύο μόνο πηγές:

  1) Διαφήμιση: κρατική, έμμεσα κρατική, «διαπλεκόμενη»

  2) Δημοσιεύσεις προκηρύξεων – εκδήλωσης ενδιαφέροντος διαγωνισμών, θέσεων, προμηθειών, κλπ.

  Και στις δυο περιπτώσεις, κατά κανόνα με δικά μας -του απλού φορολογούμενου ή του εξ ανάγκης καταναλωτή- λεφτά.

  Την τετραετία της ΠφΑ, η Αυγή είχε πάρει τα πάνω της, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους.

 95. Νέο Kid said

  Εγώ βέβαια κατάλαβα ότι το «τραγικά λάθος» πήγαινε στα επιστημονικά/ιατρικά νέα, αλλά κακά τα ψέματα η καλή αστρολογία υπάρχει σε λίγα μόνο εκλεκτά έντυπα, κι αυτό είναι λυπηρό για αυτή την παρεξηγημένη επιστήμη.

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον έλεγαν οι ΑΗΠ που τόσο πολύ τους αναφέρουν οι νεοέλληνες αλλά δεν τους λαμβάνουν ποτέ υπόψιν!
  Η παγκόσμια έντυπη δημοσιογραφία, έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως, ο κόσμος αλλάζει τρομακτικά γρήγορα αλλά ο μεγάλος μέσος ηλικιακός όρος του ιστολογίου, (και όχι μόνο φυσικά) αρνείται να το αποδεχτεί, αν υποθέσουμε πως το αντιλαμβάνεται (κάτι που πολύ αμφιβάλλω) και συνεχίζει να σκέφτεται συγκινησιακά, ενώ την ίδια ώρα οι πλούσιοι που ανέκαθεν έδιναν και δίνουν τις παγκόσμιες κατευθύνσεις, στοχεύουν πλέον στα δεκάχρονα, τα εικοσάχρονα, είναι στον ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχό τους, ψάξτε οι συριζαίοι (και λοιποί κομματικοί) να βρείτε τι φταίει. Πολύ απλά, το ανθρώπινο μέλλον, δεν διαβάζει έντυπα αδελφές μου.😂

  «Η Αυγή βέβαια δεν είναι μια εφημερίδα σαν πολλές από τις άλλες,»

  Όλες οι εφημερίδες, είναι ίδιες, ακολουθούν την γραμμή -συμφέροντα του ιδιοκτήτη τους που ΠΟΤΕ δεν τον κρίνουν αρνητικά.
  Πληρωμένη ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν υπήρξε ποτέ, κι ούτε πρόκειται να υπάρξει, αυτά είναι λαϊκές φαντασιώσεις σαν την λαϊκή εξουσία, την δημοκρατία, την ελευθερία, την θεία δίκη κι άλλες πολλές όμορφες ψευδαισθήσεις που εξυπηρετούν άλλους. Ο λαός πρέπει πάντα να ελπίζει σε κάτι για να υπομένει την καταπίεση.

  «-υποθέτω ότι μεγαλύτερο μερίδιο θα απορροφά το, πιο πολυδάπανο, ραδιόφωνο.»
  Πιο πολυδάπανο το ραδιόφωνο; μάλλον κάποιος σ΄έχει παραμυθιάσει.😂

  «Διότι, όσο κι αν λέμε ότι οι εφημερίδες πεθαίνουν, η δημοσιογραφία είναι απαραίτητη στη δημοκρατία» Στην δημοκρατία, αυτού του τύπου δημοσιογραφία δεν χρειάζεται.

  «και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τη «δημοσιογραφία των πολιτών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»
  Αυτή και ΜΟΝΟ αυτή χρειάζεται η δημοκρατία.

  «Χρειάζονται και οι επαγγελματίες, που θα πληρώνονται για να κάνουν τη δουλειά τους δεν θα είναι συνταξιούχοι ή χομπίστες.»
  Αυτή την δημοσιογραφία την χρειάζεται οι τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία που έχουμε, κι αυτή μας παρέχεται, κουδουνάκια κι τέτοιες μαλακίες δεν υπάρχουν, που λέει και το ανέκδοτο.😂

  49 – Εν δυνάμει πολύ επικίνδυνοι άνθρωποι όσοι ακολουθούν αυτή την (οποιασδήποτε μορφής) γραμμή.

 97. aerosol said

  #95
  Πάντως είναι αλήθεια πως και στα μάτια ενός που ασχολείται με την αστρολογία, οι ημερήσιες προβλέψεις των εφημερίδων (και όχι μόνο) είναι ανοησίες. Δηλαδή για όσους την ακολουθούν στενά, η «καλή» αστρολογία πρέπει κι αυτή να πληροί κάποια κριτήρια. Συνήθως κρίνουν πως αυτό το προσφέρουν εξειδικευμένοι άνθρωποι, ιστοσελίδες ή έντυπα.

 98. 92, 93,
  🙂
  Γι’ αυτό είναι χρήσιμη η κομματική ευθυγράμμιση με την Οξφόρδη:

  … μαγειρικές, αστρολογίες [,] και επιστημονικά/ιατρικά νέα (τα οποία …

 99. chris kontovas said

  Ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα της ύλης που περιέχει Η ΑΥΓΗ οι απασχολούμενοι δημοσιογράφοι τεχνικοί κλπ είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από τους απαραίτητους ! Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να ορθοποδήσει με τέτοια αναλογία προσωπικού!

 100. Triant said

  «Καλή αστρολογία». Το πιο σύντομο ανέκδοτο (ακόμα γελάω).

 101. sarant said

  98 Κομματική 🙂

 102. mitsos said

  Δεν ξέρω ποια Αστρολογία είναι καλή
  ( ίσως αυτή που υπεκφεύγει έξυπνα από το κριτήριο διαψευσιμότητας του Κάρλ Πόπερ )

  Πάντως ( @95 Νεόπαι ) Δικαίωμά της να είναι παρεξηγημένη αλλά επιστήμη ΔΕΝ μπορεί να είναι.

 103. Νίκος said

  Η ενημέρωση στην έντυπη μορφή της είναι ξεπερασμένη. Ειδικά αυτή της έντυπης κομματικής προπαγάνδας. Βεβαίως για το καλό της δημοκρατίας πρέπει να υπάρχει πολυφωνία, κι είναι θεμιτό να ακούγονται όλες οι απόψεις. Θεωρώ όμως ότι υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση που θέλει η λύση στη περιορισμένη αποδοχή να είναι απλά η αύξηση των οικονομικών πόρων. Η αύξηση απήχησης προϋποθέτει πρόοδο και προσαρμογή στις εξελίξεις κι όπως φαίνεται και στον Ριζοσπάστη οι λεγόμενες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις είναι και οι πλέον συντηρητικές σε θέματα προσαρμογής κι αυτοκριτικής.

 104. # 96

  Hellow Lamproukos !!

  Κάθε φορά που βάζεις τα πράγματα στην θέση τους μούρχεται στο νου αυτό το τραγούδι. Ξέρω πως δεν σου πολυαρέσει ο τύπος μα στο αφιερώνω για ταλόγια του τόσο ταιριαστά με το διαπρύσιο ύφος σου !

 105. freierdenker said

  Το πρόβλημα όπως το καταλαβαίνω είναι ότι σε ελάχιστους μόνο ανθρώπους αρέσει η ανάγνωση της Αυγής. Βασικά δεν είδα κανένα σχόλιο προς αυτήν την κατεύθυνση.

  Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να υπάρχει αυτή η εφημερίδα ώστε να μπορούν να την διαβάζουν κάποιοι άλλοι και να αρχίσουν να έρχονται προς τις ιδέες τους, ή έστω να μην απομακρυνθούν από αυτές. Αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο.

  Είναι και λιγάκι σαν να τους παίρνεις αυτούς τους άλλους για χαϊβάνια αν νομίζεις οτι θα πειστούν από κάτι που δεν πείθει εσένα. Σα να να θες να ταΐσεις στον άλλο φαγητό που εσένα δεν σου κάνει.

 106. Χαρούλα said

  Νομίζω πως όσο κι αν με στεναχωρεί, εφημερίδες και περιοδικά τέλος. Εμείς που μεγαλώσαμε με έντυπα πόσες αγοράζουμε; Κάποιοι, αρκετοί θα έλεγα, Κυριακάτικες. Προσωπικά δεν έχω γνωστό που αγοράζει όμως καθημερινή.
  Το να προσπαθούμε να συντηρηθεί η Αυγή για την ιστορία, την ποιότητα, το κομματικό πρεστίζ, απλά μεταθέτουμε το τέλος. Και θα φτάσει να έχει μια όχι και τόσο αξιοπρεπή κατάληξη. Θα προτιμούσα να κλείσει περήφανα, αντιλαμβανόμενη (όπως ήταν παράδοση του κκε εσωτ) τις συνθήκες της εποχής.

  Η πώληση του Ριζοσπάστη(και Οδηγητή), ναι είχε πλαστές πωλήσεις. Στο Λύκειο ακόμη, πριν το 80, δυο-τρεις αγοράζαμε από τους δυο Κνίτες του τμήματος από έναν Οδηγητή, υποστήριξη να βγάλουν το πλάνο τους…

  Έχω μια απορία λεξικολογική.
  Στο άρθρο Νικοκύρη γράφεις: αυτό το πρώτο εξώφυλλο. Για εφημερίδα δεν το έχω ξανακούσει. Ήξερα το πρωτοσέλιδο. Επειδή σίγουρα κάτι περισσότερο ξέρεις(και οι λοιποί που δεν το σχολίασαν),
  πότε λέμε εξώφυλλο;

 107. Πέπε said

  Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των σχολίων όπου δεν είναι σαφές αν ο συντάκτης λέει στα σοβαρά ή για πλάκα ότι κάποιο άλλο σχόλιο το πήρε στα σοβαρά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αστρολογία.

 108. Νέο Kid said

  102. Δε συμφωνώ. Ο εξαιρετικός αστρολόγος Δρ. Μερκ Ρέτρογκρεηντ (Merc Retrograde Ph.D) στο σύγγραμμά του «The oldest Science » εξηγεί τη δύναμη και τις επιστημονικές μεθόδους της Αστρολογίας .

 109. Μαρία said

  Απο συνεργάτη κατα δήλωσή του.

 110. Αγγελος said

  Μήπως μια λύση θα ήταν να γίνει η ΑΥΓΗ εβδομαδιαία; Η διατήρηση καθημερινής έκδοσης μάλλον είναι δυσβάσταχτη οικονομική αιμορραγία…
  Είχα την τύχη να γνωρίζω οικογενειακώς την Διδώ Σωτηρίου. Λίγο μετά τη Μεταπολίτευση, τη ρώτησε η μητέρα μου πώς της φαινόταν κάτι που είχε γράψει ο πατέρας μου στην εφημερίδα όπου εργαζόταν, κι εκείνη απάντησε «Αχ, Αθηνά μου, το αίμα βλέπεις νερό δεν γίνεται, και τις παίρνω και τις δύο!» (την Αυγή και τον Ριζοσπάστη δηλαδή, οπότε δεν την έπαιρνε να αγοράζει και άλλη…)

 111. Αγγελος said

  ΝεοKid (108), σταμάτα! Κινδυνεύεις να σε πάρουν στα σοβαρά!

 112. Αγγελος said

  Πάντως οι πρώτες παράγραφοι αυτού του άρθρου είναι απόλαυση. Αναρωτιέμαι σε ποιο βαθμό η συντάκτρια (για την οποία δεν ξέρω τίποτε) αυτοσαρκάζεται…

 113. 108,
  Εισπράττει αναδρομικά ο Δρ.

 114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 – Ποτέ δεν έχω βάλει τίποτε στην θέση του Γιώργο μου, όλα ήταν και είναι εκεί εξαρχής, εγώ πάντα την διαπίστωση κάνω που για κάποιο «περιεργο» 😊 λόγο, η συντριπτική πλειοψηφία, αρνείται να δεί.
  Ευτυχώς δεν είμαι ο μόνος που τα βλέπει.😂

  Όντως δεν μου πολυαρέσει ο Ντύλαν, παρωχημένος, συμβιβασμένος συστημικός υπηρέτης και ξεπερασμένος από τις εξελίξεις, χωρίς κανέναν αντίκρισμα στους νέους, ενώ στην μουσική εξέλιξη πρόσφερε από ελάχιστα έως τίποτα.
  Υπάρχουν οι άνθρωποι που μεγαλώνοντας εξελίσσονται κι οι άνθρωποι που μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν το οποίο ωραιοποιούν. Όλοι χωράμε στον πλανήτη όπως έλεγε κι η γιαγιά σου αν δεν κάνω λάθος.😂

  Αυτοί ας πούμε πρόσφεραν πολλά περισσότερα στην μουσική εξέλιξη από τον Ντύλαν και κυρίως, ΔΕΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΗΚΑΝ σαν κι αυτόν.

 115. Γιάννης Ιατρού said

  πήρα και ποπ κόρν και κοακολα 🙂

 116. sarant said

  106 Ωχ, αβλεψία μου το «εξώφυλλο». Λάθος!

 117. Pedis said

  Η Στασινοπούλου μιλάει αρχαία ελληνικά …
  🤣

 118. # 114

  Το νεαρόν της ηλικίας σου είναι μια δικαιολογία πως δεν πήρες ποτέ πρέφα πως σε όλα, πανκ, γκάραζ μέχρι και ντίσκο ο πρώτος διδάξας ήταν πάντοτε ο Ντύλαν και απλά κάποιοι άλλοι κάνανε με επιτυχίες γνωστές τις καινούργιες τάσεις της μουσικής. Αν τον παρακολουθούσες πιστά δεν θα έγραφες πως πρόσφερε από ελάχιστα ‘εως τίποτε, είναι σαν να λες πως άξιζε η ΑΕΚ το χάρτινο, δηλαδή να αυτοκοροϊδεύεσαι (ίσως κάπου έπρεπε να το κάνεις για λόγους ισορροπίας, υπάρχουν και πιο σοβαρά πράγματα )
  Είναι ο βασικός λόγος που μερικοί πολύ μουσικά ενημερωμένοι (αν προκληθώ θα κατονομάσω) .τον κατηγορούν πως πήγε την μουσική εκεί που ήθελε αυτός, κάτι που δοκίμασε και ο σαββόπουλος στην ελλάδα πριν χρόνια

 119. Χαρούλα said

  #116 καλά δεν είναι και προς θάνατον… το περίεργο είναι πως μόνο έγω παραξενεύτηκα. (Πείτε με αυτάρεσκη, αλλά με χαροποίησε🤫)

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  115 – Φρούδες οι ελπίδες σου, μόνο κακό θα κάνεις στην υγεία σου.😂

 121. mitsos said

  @108
  Ε …αν το λέει ο Άρης Αναδρομίδης ! Δεν μπορεί έτσι θα είναι. 🙂

 122. aerosol said

  #114
  Ενδιαφέρον. Από πού προκύπτει πως ο Ντύλαν εξευτελίστηκε;

  #118
  Σε προκαλώ λοιπόν… Κατονόμαcον! 😀

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  118 – 60χρονών και νεαρός; Δέχομαι με ευχαρίστηση την φιλοφρόνηση αλλά σε μπερδεύει το αθλητικό και χρωματικό μου σφρίγος.😂😂😂

  Ζούμε σε διαφορετικούς μουσικούς, αθλητικούς και οικονομικούς κόσμους Gee, συγκλίνουμε σε μεγάλο βαθμό στον πολιτικό και ακόμη μεγαλύτερο στον εκπαιδευτικό, δεν το λές και λίγο.😂

  Πιστά δεν ακολουθώ τίποτε στην ζωή μου, εκτός από την φυσική λειτουργική ευχαρίστηση και μου έχει βγεί μέχρι τώρα, οπότε αν και νεαρός😂, δεν σκοπεύω να το αλλάξω τώρα στα γεράματα.😂

 124. Triant said

  Ερμής Αναδρομίδης. Μην του αλλάζεις το όνομα του ανθρώπου!

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – Ρώτα τον Κίντ, θα σου πεί.😊

 126. # 123

  Λάμπρο μου, νεαρός για μάθημα Ντύλαν… το 64 έβγαζε ελπί και συ ακόμα βύζαινες το δάκτυλό σου, έχεις χάσει τα καλύτερα επεισόδιά του που εξηγούν και την πορεία του. Οπως δεν γίνεται να έχεις σωστή αντίληψη ανέχεις τελειώσει λύκειο και πανεπιστήμιο αλλά δεν έχεις βγάλει το δημοτικό, έτσι και συ δεν άκουγες κάθε τραγούδι στον καιρό του και δεν ξέρεις τι συμβόλιζαν και τα κινήματα (λουλουδιών και ειρήνης) που δημιούργησε. Για τους περισσότερους του είδους μου η μουσική δεν είναι διασκέδαση αλλά τροφή, όπως η λειτουργία για τους πιστούς !

 127. aerosol said

  Έφαγα κλάσιμο 2 στα 2. Όμορφα! 🙂

 128. Πέπε said

  127

  Δεν πειράζει, έλα κάτσε εδώ που είμαστε με τον Ιατρού (που δεν είναι καθόλου φρούδος τελικά). Έχουμε και ποπκόρν, αλλά καλύτερα πάρε δικά σου γιατί βλέπω ότι εδώ όποος πάει να κεράσει βρίσκει τον μπελά του.

 129. Triant said

  Παρότι ξαφνιάστηκα όταν είδα τον Κίντο να μιλάει για αστρολογία, θυμήθηκα ιδρυτή και μέτοχο σοβαρής εταιρείας πληροφορικής να μας κάνει το ωροσκόπιο τελείως επιστημονικά, σκέφτηκα απλώς ‘Ανάβυσσος η ψυχή του ανθρώπου’ και δεν κούνησα κάν το φρύδι μου. Τελικά φαίνεται ότι απλώς τον επηρέασε ο Ανάδρομος Ερμής.

  Αν και μου φαίνεται πως είναι Σκορπιός και εμείς οι Σκορπιοί δεν πιστεύουμε στα ζώδια.

 130. atheofobos said

  Επιτέλους ο τέως υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τελείωσε τις σπουδές του στην επιστήμη της Αστρολογίας και όπως δήλωσε:
  Παύλος Χαικάλης: «Θα ασχοληθώ με την αστρολογία και θα βοηθάω γυναίκες να τεκνοποιήσουν»
  https://www.documentonews.gr/article/paylos-xaikalis-tha-asxolitho-me-tin-astrologia-kai-tha-voithao-gynaikes-na-teknopoiisoyn/

 131. Νίκος said

  #109 Μαρία, όσο καλοπροαίρετα και να δεχθεί κανείς την αυτοκριτική περί αξιοπιστίας κι αντικειμενικότητας, παραμένει αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι η εφημερίδα εκφράζει συγκεκριμένη πολιτική και συγκεκριμένο κόμμα κι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κομματικό κοινό. Κι αυτό δεν είναι κακό, το χειρότερο είναι ότι δεν επιβιώνει οικονομικά, δεν το αγοράζει καν το κοινό που εκφράζει κι απευθύνεται. Άρα; Αυτός που δεν αποδέχεται το πρόβλημα και η αυτοκριτική του εξαντλείται στο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ποιότητας και στόχων τότε μια ζωή θα είναι χρεοκοπημένος. Αν σου θυμίζει κάτι από δογματικές αντιλήψεις κάθε είδους, δεν κάνεις λάθος.

  Η υπόθεση ότι δεν φταίει το προϊόν παρά μόνο το περιορισμένο κοινό που απευθύνεται δεν στέκει. Ο διευθυντής ομολόγησε ότι είναι μακριά από το στόχο του να προσέλκυαν ένα 8% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, άρα μιλάμε ότι δεν τους προτιμάει ούτε ένα 2% του κοινού που απευθύνεται το μέσο. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το περιορισμένο κοινό που απευθύνεται, αλλά ότι δεν πείθει να το στηρίξει ούτε το 2% του κοινού που στοχεύει. Αυτονόητα το ερώτημα που προκύπτει είναι ΓΙΑΤΙ; Κι άλλο τόσο αυτονόητη η απάντηση περιστρέφεται στο ίδιο το προϊόν.

  Αναφέρεται επίσης στο Μακελειό, συγκρίνοντας τι; Γιατί δεν ανέφερε το Βαξεβάνη; Μήπως παρέχει περισσότερη αξιόπιστη κι αντικειμενική δημοσιογραφία από την ΑΥΓΗ; Δεν νομίζω, μάλλον ο τρόπος, το μάρκετινγκ διαφέρει και καταφέρνει κι απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό, όχι βέβαια λόγω αντικειμενικότητας με απόδειξη τη στάση του επί διακυβέρνησης Τσίπρα. Το καταφέρνει κυρίως λόγω τρόπου παρουσίασης.

  Θεμιτή η πολυφωνία, βολική η τζάμπα χρηματοδότηση, αλλά απαραίτητη και η υποτυπώδης έστω επιχειρηματικότητα. Τέτοια είδους κομματικά έντυπα είναι ξεπερασμένα γιατί δεν ικανοποιούν το σκοπό πλέον που δημιουργηθήκαν. Παλαιότερα εξυπηρετούσε την ανακύκλωση κι αυτοεπιβεβαίωση της κομματικής γραμμής, την ορθότητα των πολιτικών θέσεων και τις συναφείς δογματικές πρακτικές που δικαιολογούσαν την ύπαρξή τους. Και τη χρηματοδότηση που απορροφούσε. Αυτός ο σκοπός πλέον εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα διαφορετικά, πχ με τα ΜΚΔ, με τη χρηματοδότηση τρολ και τη δημιουργία μποτ, ο πολιτικός αγώνας έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη απαίτηση της άμεσης παρουσίας και παρουσίας, της άμεσης αλληλεπίδρασης κι αντίδρασης. Η προπαγάνδα εξελίσσεται σε ζωντανό χρόνο. Είναι πολύ πιο εύκολο, πρακτικό κι άμεσο να παραθέσει με λινκ κανείς μια επίκαιρη τρολιά που σχολιάζει μια εξέλιξη σε ζωντανό χρόνο παρά να πληκτρολογήσει ή να αντιγράψει κάτι που γράφτηκε χθες που αφορούσε κάτι τουλάχιστον προχθεσινό. Για αυτό υπάρχουν τα μισθωμένα τρολ για να τα αναπαράγει το κοινό που απευθύνονται. Έτσι κρατιέται το ποίμνιο στο μαντρί. Προφανώς το φαινόμενο εμφανίζεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, δεν κατηγορώ το ΣΥΡΙΖΑ, δίνω μια ερμηνεία στο γιατί είναι αναχρονιστική κι αναποτελεσματική η ύπαρξη τέτοιας μορφής κομματικής δημοσιογραφίας.

  Όσο δεν υπάρχει τίμια αυτοκριτική τόσο ένα πρόβλημα θα επιμένει να αναζητά λύση, στην προκειμένη θα επιμένει να απορροφάει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

  Για περισσότερο προβληματισμό, το άρθρο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Να κλείσει η Αυγή;»

 132. Νέο Kid said

  129. Δεν ξέρω για ΣΑΣ τους Σκορπιούς, αλλα ΕΜΕΙΣ οι Καρκίνοι ΔΕΝ πιστεύουμε στα Ζώδια ! (μόνο στα Ζώα)
  Ο Μεγαλέκος και ο Ιούλιος Καίσαρ δεν ανέβαλαν την πορεία προς τα Γαυγάμηλα και τη διάβαση του Ρουβικώνος, επειδή o μαμημένος Ερμής ήτο ανάδελφος! (εε.. ανάδρομος) 😉

 133. Παναγιώτης Κ. said

  @72. Αν όμως θυμηθούμε την περίπτωση Θανάση Πώποτα με τις εφημερίδες ‘Ελεύθερη Γνώμη (1983) και Ειδήσεις (1984) οι οποίες δεν μακροημέρευσαν παρά την (οικονομική) υποστήριξη που είχε από το Πασόκ, φαίνεται πως οι εφημερίδες που ανάφερες, μάλλον το δικό τους παιχνίδι έκαναν και δευτερευόντως, υποστήριζαν το Πασόκ.
  Θυμάμαι την φράση του Α.Π προς τον Πώποτα για να τον πείσει να κατέβει στην Αθήνα και να αναλάβει το εκδοτικό τόλμημα ( έβγαζε την εφημερίδα Ταχυδρόμος στον Βόλο): Θανάση, πίνω φαρμάκι κάθε πρωί με τις εφημερίδες που υποτίθεται ότι μας υποστηρίζουν.
  Αυτή την κουβέντα είχαμε διαβάσει τότε που παρακολουθούσαμε φανατικά τα πολιτικά πράγματα και διαβάζαμε δύο εφημερίδες κάθε μέρα.

  Βtw η αναγνωστική συνήθεια παραμένει αλλά στην οθόνη του λαπτόπ.

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  «η αναγνωστική συνήθεια παραμένει αλλά στην οθόνη του λαπτόπ.»
  Παραμένει, αλλά, στην περίπτωσή μου, η ανάγνωση άρθρων έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Διότι δεν μιλάμε πλέον για άρθρα γνώμης αλλά αισχρής και χοντροκομμένης προπαγάνδας. Όχι πως παλιότερα ήταν ιδανικά τα πράγματα· σε καμία περίπτωση. Η ελληνική δημοσιογραφία είναι ανέκαθεν προβληματική. Αλλά τώρα το χάλι της είναι κυριολεκτικά πρωτόγνωρο. Οι φυλλάδες της δεν διαβάζονται με τίποτα. Λίγοι αρθρογράφοι μόνο εδώ κι εκεί· ο Μπουκάλας, κάποιοι στην ΕφΣυν και τέλος.

 135. Παναγιώτης Κ. said

  Κατά τη δική μου αντίληψη συμβαίνουν πράγματα αντιφατικά στον χώρο του τύπου και του βιβλίου και όχι βεβαίως μόνο σε αυτούς τους τομείς. Απλά μένω σε αυτούς τους δύο.
  Ενώ λοιπόν οι εφημερίδες δοκιμάζονται οικονομικά, βλέπουμε πολυσέλιδες εκδόσεις….Τζάμπα παίρνουν το χαρτί;
  Το ίδιο ερώτημα θέτω για τα διάφορα βιβλία που κυκλοφορούν. Τα περισσότερα είναι πάνω από 200 σελίδες. Αφήνω τα μυθιστορήματα όπου σχεδόν όλα ξεπερνούν τις 400 σελίδες! Όλα αυτά παραπέμπουν σε…οικολογική συνείδηση;

 136. Παναγιώτης K. said

  Και η έρμη η αυτοκριτική πότε θα γίνει;
  Παρακολουθώ τους…κλαυθμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν την παίζουν τα κανάλια και διάφορα τέτοια.
  Η άλλη πλευρά απαντάει ότι δεν πουλάει το προϊόν της αντιπολίτευσης.
  Νομίζω ότι τα εκάστοτε αντιπολιτευτικά κόμματα επιδιώκουν να κερδίσουν πολιτικά προκαλώντας τον… οίκτο ότι τάχα διώκονται.
  Για μένα η περίπτωση ΚΚΕ (Ριζοσπάστης, ραδιόφωνο, τηλεόραση, πληθώρα άλλων εντύπων, εκδοτικός οίκος ) έρχεται να βεβαιώσει ότι άλλη είναι η αιτία των πραγμάτων στο πολιτικό σύστημα.
  Η αναγνώριση των πραγματικών αιτίων συνεπάγεται και άλλες συμπεριφορές. Πιο πρακτικά, χρειάζεται πολλή δουλειά.
  Αλλά, αν ήταν καλή η δουλειά θα δούλευαν και οι…δεσποτάδες. 🙂

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Νομίζω ότι τα εκάστοτε αντιπολιτευτικά κόμματα επιδιώκουν να κερδίσουν πολιτικά προκαλώντας τον… οίκτο ότι τάχα διώκονται.»
  Εδώ διαφωνώ, Παναγιώτη. Και στα περί οίκτου κσι στο τάχα. Είναι υποχρεωμένα τα ΜΜΕ να υπηρετούν την πολυφωνία, προσφέροντας βήμα σε όλα τα νόμιμα πολιτικά κόμματα και ιδίως τα κοινοβουλευτικά. Ιδίως τα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Συμβαίνει αυτό; Προφανώς όχι. Και στις ημέρες μας η μονοφωνία των πετσωμένων ΜΜΕ έχει καταντήσει σκανδαλώδης αλλά και επικίνδυνη για τη δημοκρατία, την όποια δημοκρατία μάς έχει απομείνει. Άρα, το να απαιτείς τον σεβασμό των δικαιωμάτων σου, δεν συνιστά αναίτια κσι διηνεκή κλάψα.

 138. Παναγιώτης Κ. said

  Γιάννη η αναφορά μου στο ΚΚΕ δεν σε έπεισε;

  Έκανα μια μίνι έρευνα για το αν οι νέοι βλέπουν ειδήσεις στην τηλεόραση και την επέκτεινα για μεγαλύτερους.
  Το συμπέρασμά μου είναι ότι ειδήσεις κατά κύριο λόγο βλέπουν οι συνταξιούχοι ενώ οι νέοι έχουν ενημέρωση από το διαδίκτυο.
  Επομένως, μάλλον υ π ε ρ β ο λ ι κ ό ρόλο αποδίδουμε στα ΜΜΕ ότι είναι ικανά αυτά να αλλάξουν τον πολιτικό ρου προς τη δική τους μεριά. Γιατί π.χ δεν το είχαν πετύχει το 2015; Παλαιότερα είχαν πιο καθοριστικό ρόλο. Στην εποχή όμως του διαδικτύου υποχώρησε.

  Και ένα ακόμη παράδειγμα.
  Έχω ιδία αντίληψη περί της ισχνής παρουσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον συνδικαλιστικό χώρο και για αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται τα ΜΜΕ.

  Πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτός είναι ο λόγος που τα πράγματα βαδίζουν κατά τρόπο που δεν μας αρέσει.

 139. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, γιατί να με πείσει η αναφορά στο ΚΚΕ; Επειδή του δίνουν το δικαίωμα να εκδίδει κάποια έντυπα, όπως έχει δικαίωμα να κάνει ως νόμιμο κόμμα; Στα κανάλια υπάρχει κάνα ΚΚΕ, κάνας ΣΥΡΙΖΑ; Ακούγεται η φωνή τους, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια δημοκρατική κοινωνία; Παρακολούθησε μια τυχαίο ημέρα ένα οποιοδήποτε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων. Τι θα ακούσεις εκτός από ύμνους στην κυβέρνηση ή δικαιολόγηση των αποτυχιών της; Δεν έχει σημασία αν και πόσο επηρεάζουν τα ΜΜΕ την κοινή γνώμη. Σημασία έχει πως κάνουν ό,τι μπορούν για να την επηρεάσουν υπέρ της κυβερνησης με τρόπο, ξαναλέω, πρωτοφανή ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα. Αν δεν τα κσταφέρνουν (μακάρι!), είναι επειδή η αναντιστοιχία προπαγάνδας και πραγματικότητας είναι πλέον τεράστια.

 140. Παναγιώτης Κ. said

  Εννοώ ενώ το ΚΚΕ διέθετε και διαθέτει δικά του ΜΜΕ εντούτοις ο πολιτικός του λόγος δεν βρίσκει απήχηση στο εκλογικό σώμα. Απήχηση η οποία θα μεταφραζόταν σε πολιτική ενδυνάμωση του συγκεκριμένου κόμματος.
  Όσο για το δικαίωμα δεν του το δίνει κάποιος. Απορρέει από τους θεσμούς και τους νόμους που υπάρχουν στη χώρα.

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ως πολίτη δεν με ενδιαφέρει πού αποδίδουν τα κόμματα την εκλογική τους επιτυχία ή αποτυχία. Ως πολίτη με ενδιαφέρει να εφαρμόζουν τα ΜΜΕ της χώρας μου την πολυφωνία στην ενημέρωση και να μην μου παρουσιάζουν ως άσπρο το μαύρο που διαπιστώνω στην καθημερινότητά μου. Εκτός του ότι αυτό είναι εξ ορισμού απαράδεκτο, με κάνει να αναρωτιέμαι :γιατί γελοιοποιούνται έτσι επαγγελματίες δημοσιογράφοι· ποια συμφέροντα υπηρετούν και με ποιο αντάλλαγμα· γιατί εχθρεύονται τόσο πολύ την αξιωματική αντιπολίτευση και εν γένει την αριστερά· μόνο για ιδεολογικούς λόγους ή επειδή δυσκολεύονται οι μπίζνες, όταν δεν κυβερνάει το κόμμα τους. Εύλογες δεν είναι οι απορίες μου;

 142. Νίκος said

  #141 Να είσαι βέβαιος ότι έτσι ακριβώς σκέφτονται και οι αντίθετοι της δικής σου ερμηνείας. Ένας φανατικός δεξιός αναρωτιέται όπως εσύ για τη γελοιοποίηση επαγγελματιών δημοσιογράφων για το συμφέροντα υπηρετούν, με ποιο αντάλλαγμα και γιατί εχθρεύονται τόσο πολύ την κυβέρνηση κι εν γένει τη δεξιά. Μόνο για ιδεολογικούς λόγους ή επειδή δυσκολεύονται οι μπίζνες όταν δεν κυβερνάει το κόμμα τους. Εύλογες δεν είναι οι απορίες του;

  Ρητορικό το ερώτημα, αντιγραφή των όσων έγραψες έκανα από την αντίστροφη οπτική. Προφανώς υπάρχει ο αντίλογος, όπως εσύ θεωρείς αυτονόητες τις απαντήσεις, άλλο τόσο αυτονόητο είναι οι αυτονόητες απαντήσεις για έναν φανατικό δεξιό. Ο κομματικός φανατισμός θεμελιώνει αυτονόητα.

  Το να θεωρεί ένα κόμμα ότι δεν έχει απήχηση επειδή οι άλλοι είναι διαπλεκόμενοι και λαϊκιστές είναι απλώς μια δικαιολογία για να καλύψει τη δική του ανεπάρκεια έναντι του ανταγωνισμού.

  Να θυμίσω σε λίγες γραμμές τη νεώτερη πολιτική εξέλιξη όπου ο Παπανδρέου παρόλο που γνώριζε ήδη το αδιέξοδο κατέληξε στο Τσοβόλα δώστα όλα, κατόπιν όταν ανέλαβε η ΝΔ δεν προχώρησε σε εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών αλλά μίλησε για τα δικά της παιδιά και καταλήξαμε στα greek statiscs επί Αλογοσκούφη κι όταν πλέον η χρεοκοπία του κράτους ήταν αναπόφευκτη είπε ο ΓΑΠ το λεφτά υπάρχουν (αν… αν… αν…) κι ακούσαμε και το μαζί τα φάγαμε από τον τρισμέγιστο που τα μνημόνια αυτό ρύθμισαν την κατασπατάληση και το ευρύτερο φαγοπότι. Τα μνημόνια και η ύφεση πήγαν το λαϊκισμό σε άλλο επίπεδο, γέννησαν προστάτες με τη ΧΑ να κάνει πάρτι και σωτήρες με το Σαμαρά να τάζει πως θα σκίσει το μνημόνιο σελίδα – σελίδα.

  Όλη αυτή την αρρώστια ποια κατάσταση ήρθε να την ανατρέψει και να την εξορθολογίσει; Ο νέος εθνικός σωτήρας ο Βαρουφάκης με τον Τσίπρα να υπόσχεται ως άλλος Σαμαράς ότι θα διαγράψει το χρέος με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Ευτυχώς που ο Βαξεβάνης, η ΕΦΣΥΝ και η Αυγή είναι αξιόπιστοι και αντικειμενικοί και φρόντιζαν να μας ενημερώνουν δημοσιογραφικά, όχι σαν τους άλλους των άλλων που γελοιοποιούνται και κάνουν μπίζνες.

  Ο φανατισμός της υπεράσπισης μιας κομματικής γραμμής λέγεται προπαγάνδα κι εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα, δεν είναι πολιτική, όχι υγιής τουλάχιστον.

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  142:Πιθανόν να ζει σε άλλη χώρα ο φανατικός δεξιός, γιατί τα ερωτήματα που εκφράζω εγώ γεννιούνται αυτομάτως με την παρακολούθηση οποιουδήποτε δελτίου ειδήσεων. Αυτά τα ερωτήματα γεννιούνται και σε δεξιούς, αρκεί να μην είναι φανατικοί, αφού ο φανατισμός ως είδος πνευματικής νόσου καταστρέφει την κριτική ικανότητα. Αν ο φανατικός δεξιός θεωρεί ότι τα ιδιωτικά και δημόσια κανάλια δεν είναι αρκούντως φιλοκυβερνητικά, τότε διάλογος μαζί του δεν μπορεί να γίνει, αφού το «ου με πείσεις καν με πείσης» ειναι αήττητο. Αν πάλι υπονοείς οτι εγώ ειμαι τόσο φανατικός αριστερός, που αδυνατώ να αντιληφθώ στοιχειωδώς την πραγματικότητα, τότε θα γελάσουν μαζί σου οι παλαιοί σχολιαστές που γνωρίζουν τι ιδεολογικό καπνό φουμάρει ο καθένας εδώ μέσα.

 144. Παναγιώτης Κ. said

  Επειδή δεν βλέπω τηλεόραση δεν μπορώ να πάρω θέση.
  Από την άλλη, δεν έχω παρά να δοκιμάσω για καμιά εβδομάδα, να παρακολουθήσω ώστε να μορφώσω άποψη.

 145. Μπουρνάζος https://thepressproject.gr/me-aformi-tin-avgi-to-dentro-kai-to-dasos/

 146. π2 said

  145: Με πρόλαβες. Καλά τα λέει ο Στρατής.

 147. Ε, αφού το είδαμε ταυτόχρονα https://twitter.com/blr1a1/status/1482373422478987265

 148. Τακης Γ. said

  Η «Αυγή» δεν έκλεισε όταν το ΚΚΕ Εσωτερικού είχε μηδενικά ποσοστά ως κόμμα και ήταν εκτός Βουλής και θα κλείσει σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από μια κυβερνητική περίοδο, διατηρεί εκλογικά ποσοστά κοντά στο 32%; Αυτό δείχνει σημαντική αποτυχία αλλά και έλλειψη ικανότητας, όταν οι άνθρωποι που ο πρόεδρος επέλεξε να ηγηθούν της διεύθυνσης της εφημερίδας και του Δ.Σ. αναγνωρίζουν πως απέτυχαν. Θεωρώ πως αυτή την αποτυχία την χρεώνεται και ο πρόεδρος του κόμματος προσωπικά και καλό θα ήταν να υπάρξουν δημόσιες τοποθετήσεις από αυτούς που ευθύνονται για τον κίνδυνο στον οποίο έχει περιέλθει η ιστορική εφημερίδα της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αλήθεια, πόσοι από τα κομματικά στελέχη παντός τύπου έχουν ηλεκτρονική συνδρομή;
  Λυπάμαι που θα το πω δημόσια, αλλά θεωρώ πως ένα κόμμα που διεκδικεί να (ξανα)κυβερνήσει ΔΕΝ δικαιολογείται να μην μπορεί να εξυγιάνει –αν μόνο αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της «Αυγής»– την ΑΥΓΗ Α.Ε., ώστε να συνεχίσει να εκδίδεται καθημερινά… Αλήθεια, με τι εχέγγυα επιδιώκει να ξανακυβερνήσει;

 149. Χαρούλα said

  145,146,147 τρίτη και καταϊδρωμένη! Όχι απλά καλά! Τρίκαλα!

 150. aerosol said

  #130
  Στην αρχή νόμιζα πως τρολάρεις! Φευ… «Και παιδιά θα σας κάνουμε!»

  #131
  Νομίζω θέτεις σωστά το πώς έχουν αλλάξει οι καιροί.

  #133
  Αυτό δείχνει μόνο πως οι ηγέτες προτιμούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Σαφώς και ο Τύπος κανονίζει την στάση του σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα, όμως έστω κι έτσι το Πασόκ είχε στήριξη 95% (ας πούμε) από αυτά τα έντυπα. Ε, αν ο Ανδρέας ήθελε 100% δεν είναι ακριβώς καθοριστικό της εικόνας. Και σήμερα η ΝΔ έχει στήριξη 95% από τα φίλια έντυπα. Ναι, όταν στραβώνει κάποιο deal όλο και θα πέσει μια μπηχτή στο… Βήμα, ας πούμε. Ως υπενθύμηση. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα και την συνολική στάση.

  #138
  Έχεις δίκιο Παναγιώτη. Όμως οι μεγάλης ηλικίας δεν είναι αμελητέο ποσοστό στην Ελλάδα, και είναι ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό τους στις κάλπες -καθώς πολλοί νεότεροι, απογοητευμένοι, δεν πάνε να ψηφίσουν.

  #142
  Τον φανατικό Δεξιό που θα αντιληφθεί έτσι τα πράγματα στον Τύπο αυτής της χώρας θα τον θεωρήσουμε παντελώς ξεκομμένο από την πραγματικότητα. Όσοι δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί προσπαθούν να παρατηρούν γύρω τους με λιγότερο φανατική ματιά. Οι λόγοι που τα πράγματα είναι αλλιώς είναι ενδιαφέροντες και πολλοί, αλλά ο γάιδαρος δεν πετάει επειδή νομίζουμε πως πετάει, και τα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν είναι υπέρ του Σύριζα -σε εντυπωσιακό θα έλεγα βαθμό.

 151. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Και όμως, αν για κάτι έχω βεβαιωθεί όσα χρόνια κινούμαι στον χώρο του τύπου είναι ότι το κόψιμο του ομφάλιου λώρου είναι πηγή ζωής και για το έντυπο, αλλά και για τον χώρο. Αν θέλει ένα έντυπο να στηρίζει αποτελεσματικά τον πολιτικό του χώρο, πρέπει να πάρει αποστάσεις από αυτόν, να κατακτήσει αξιοπιστία και εγκυρότητα· και λυδία λίθος, επ’ αυτού, είναι και η κριτική που του ασκεί.»
  Ακριβώς. Όντως θαυμάσιο το άρθρο του Μπουρνάζου, αλλά, πολύ φοβάμαι, φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

 152. dryhammer said

  151. Προσυπογράφω [με θλίψη]

 153. Παναγιώτης Κ. said

  Κόψιμο του ομφάλιου λώρου διότι, άλλη είναι η δουλειά του τύπου και άλλη των κομμάτων.
  Το κομματικό έντυπο είναι υποχρεωμένο είτε να κάνει πως δεν ακούει διάφορα πράγματα της πολιτικής ζωής είτε να απολογείται.
  Χώρια που ο πολιτικός φορέας που εκφράζει το έντυπο χρεώνεται τα ενδεχόμενα λάθη των συντακτών που δουλεύουν σε αυτό.

  Σωστά τα έγραψε ο Μπουρνάζος.

 154. Νίκος said

  #143, 150 Έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή απορρόφησε πρόσωπα και ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, θεώρησε εσφαλμένα πως έγινε και ΠΑΣΟΚ. Όπως και ο Τσίπρας θεώρησε ότι αρκεί να μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν είναι σε εντυπωσιακό βαθμό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ακριβώς η απήχηση που έχει δεν ανταποκρίνεται στα ποσοστά που έλαβε πουλώντας παραμύθια μπαρουφάκηδων και που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Δεν καταφέρνει καν να τα αυξήσει ως αντιπολίτευση, πρωτοφανές στην ιστορία παρά τα όσα ισχυρίζεται ο Βαξεβάνης. Η τάση φθοράς είναι τέτοια που δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει στην κατάσταση να παλεύει να μπει στη βουλή όχι επειδή δεν είναι μαζί του τα ΜΜΕ, αλλά δεν είναι μαζί του το ποσοστό που θεώρησε ότι κέρδισε. Δεν το κέρδισε, οι άλλοι το έχασαν και σιγά σιγά το ξανακερδίζουν, η ΝΔ ήδη το έκανε, τώρα το κάνει από όσο φαίνεται και το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλευόμενο το κενό που δεν τόλμησε να καλύψει ο Τσίπρας. Ο εκλογικός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ που ήταν μεγάλο ποσοστό κι εύκολα τιμωρούσε το ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας ήταν αρκετά συντηρητικό και μετριοπαθές κι ως τέτοιο δεν προσελκύεται με τις υστερίες ούτε του Άδωνι ούτε του Πολάκη.

 155. Νίκος said

 156. Νίκος said

  Αλήθειες

 157. sarant said

  155 Συνονόματε, σε παρακαλώ πολύ να μη σπαμάρεις ξανά, ιδίως σε άσχετο άρθρο, όλα τα σκουπίδια που ανεβάζουν στο τουίτερ τα τρολ του Μαξίμου.

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  155: Νίκο, αφού είσαι κατά της προπαγάνδας, γιατί δεν αναρτάς και την άποψη του Πολάκη για το τι συνέβη στην ταβέρνα του Μοσχάτου; Δεν είσαι υπέρ της σφαιρικής ενημέρωσης; Ή είσαι αλλά μόνο στη θεωρία; Για να δούμε λοιπόν τι λέει κι αυτός:

  «Το εστιατόριο έχει 5-6 γκαρσόνια ευγενέστατα,τα οποία τηρούσαν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι του κορονοϊού. Μας έλεγξαν τα πιστοποιητικά όπως μπήκαμε να καθίσουμε, όλα τα τραπεζια είχαν αντισηπτικά και το προσωπικό φορούσε διαρκώς τη μάσκα του κατά το σερβίρισμα και την κυκλοφορία τους στους δυο χώρους του εστιατορίου» αναφέρει εισαγωγικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB.

  Και προχωρά στο «ζουμί» της υπόθεσης.

  «Κάποια στιγμή ένα από τα γκαρσόνια, αδελφός μάλιστα του ιδιοκτήτη, κατέβασε τη μάσκα του, όχι στο χώρο των πελατών αλλά πίσω από το γκισέ του ταμείου για να φάει κάτι.

  Εκείνη τη στιγμή ακριβώς δυο τύποι που ήταν έξω από το μαγαζί μπήκαν μέσα κατευθύνθηκαν προς αυτόν και του είπαν να τους δώσει τα στοιχεία του γιατί »παρεβη τα μέτρα έναντι του κοβιντ» για να του κόψουν πρόστιμο!

  Επειδή από εκεί που καθόμουν ειδα τη σκηνή,σηκώθηκα αμεσως και πήγα στους δυο αστυνομικούς, ο ένας μάλιστα ήταν και υποδιοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μοσχάτου και τους είπα πως αυτό που κάνουν είναι ΕΛΕΕΙΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, πως όλο το προσωπικό του μαγαζιού τηρεί μέχρι κεραίας τα μέτρα και να ρωτήσουν τις 7-8 παρέες που ήταν μέσα για επιβεβαίωση και πως το να του κόψουν πρόστιμο είναι απλά επίδειξη αυταρχισμού και τίποτα δεν προσφέρει στην πανδημία!!!

  Ο υποδιοικητής του τμήματος μου είπε πως εμποδίζω τον έλεγχο και τον ρώτησα αφού του επανέλαβα πως είδα τη σκηνή και πως αυτό που κάνουν είναι ΣΤΗΜΕΝΟ,αν έχει εντολή να κόψει πρόστιμα. Η απάντηση του ήταν »ΝΑΙ ΕΧΩ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΟΨΩ ΠΡΟΣΤΙΜΑ» !!!!!

  Τότε του είπα πως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ πως έχει και αυτός προσωπική ευθύνη για αυτήν την παράνοια που κάνουν και πως θα ενημερώσω τη διοικηση της ελληνικης αστυνομίας για αυτό που έκαναν και πως αυτό το πρόστιμο των 300 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ.

  Αυτοί έκοψαν το πρόστιμο,εγώ πήρα τηλέφωνο τη διοίκηση της Ελληνικής αστυνομίας τους ενημέρωσα τι ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε ,τους είπα πως δεν πρόκειται να το αφήσω να περάσει έτσι,γιατί είναι ΑΔΙΚΟ και ΣΤΗΜΕΝΟ και μάλιστα με στυλ αυταρχισμού άλλων εποχών και μου είπαν πως θα το δουν!».
  https://www.efsyn.gr/politiki/327799_o-paylos-polakis-gia-epeisodio-stin-taberna

 159. sarant said

  158 Αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται και απο δημοσιογράφο που ήταν παρών στο μαγαζί με άλλη παρέα. Παρέμπ, το μαγαζί το ξέρω, είναι καλό 🙂

 160. Νίκος said

  157 Θεώρησα ότι είχε ευρύτερη σχέση στο θέμα συζήτησης σχετικά με την χαμηλή κυκλοφορία – απήχηση της εφημερίδας Αυγή και για τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ κατά πόσο ανταποκρίνονται κι εκφράζουν και το κέντρο. Δεν γνωρίζω αν οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί είναι πράγματι τρολ του Μαξίμου, ήταν ενδεικτικά τουί από χιλιάδες παρόμοια και τα έβαλα ως δείγμα της αντίδρασης έναντι του πνεύματος που εκφράζουν κάποια γνωστά πρόσωπα με ευρεία αποδοχή στο κοινό της αντίθετης πλευράς του Μαξίμου. Απαντώντας και στο 158, όχι δεν είχα δει το άρθρο της ΕΦΣΥΝ και πολύ καλά έκανες και το παρέθεσες. Απόδειξη για το πνεύμα που χρησιμοποίησα τα τουι είναι και το βίντεο του Πανούση κι υπάρχουν βεβαίως παρόμοια καυστικά σχόλια από πολλούς που σίγουρα δεν είναι τρολ του Μαξίμου. Μου θυμίζει το διάλεξε με ποιον είσαι, αν δεν είσαι δίπλα μας, τότε είσαι με τον εχθρό, κι από εκεί εύκολα καταλήγει κανείς στο εύκολο τσουβάλιασμα. Ίσως είναι και ο λόγος που υπάρχουν εκατοντάδες αναγνώστες της σελίδας κι ενώ βρίσκουν τα θέματα και τα σχόλια πολύ ενδιαφέροντα, εν τέλει δεν συμμετέχουν και αποθαρρύνονται από τον κομματικό σχολιασμό που δεν τους εκφράζει. Σχεδόν καθημερινά υπάρχουν τουί από λογαριασμούς του τύπου Marka2 με πλήρη απουσία αντίλογου.

  Για το τουί δηλαδή με τον Λαζόπουλο που κλείνει το μάτι στα ψέκια και στη συνωμοσιολογία όπως πολλοί άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρολάρισμα; Του κάθε Ζαραλίκου που σατιρίζει αποκλειστικά και μόνο τον Χριστιανισμό κι εκφράζει το σχετικό πνεύμα στοχευμένης απαξίωσης, δεν είναι πραγματικότητα, είναι τρολάρισμα; Η σχεδόν καθημερινή παρουσία του Πολάκη με το ύφος που τον διακρίνει βρίζοντας, απειλώντας και καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα δεν είναι πραγματικότητα, είναι τρολάρισμα;

  Το πνεύμα αυτών δεν εκφράζει το 30% του εκλογικού σώματος του κόμματος και για αυτό δεν αύξησε την απήχησή της η Αυγή που εκφράζει το ΣΥΡΙΖΑ. Για να σωθεί η κάθε Αυγή πρέπει να απαλλαγεί από την εξάρτηση του κόμματος. Για να διατηρήσει ή να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαλλαγεί από τη τζάμπα μαγκιά και το λαϊκισμό. Στη δημοκρατία η ποιότητα της αντιπολίτευσης είναι κρισιμότερη ακόμα κι από αυτήν της κυβέρνησης. Ο φαύλος κύκλος του λαϊκισμού οδηγεί μόνο στα χειρότερα, σε μνημόνια, σε σώρρες και χαβγιτες, σε σαχλαμαραδες, λεφτόδεντρα και διαγραφή χρεών με ένα νόμο τσίπρων και μπαρουφάκηδες και καταλήγει σε κούληδες και μητσοτακη γ… όπως έγραψα στο 142. Το δε μητσ …γαμ.. δεν είναι σκουπίδια των κομματικών τρολ, είναι αξιόλογη αντιπολίτευση.

 161. Nestanaios said

  160.
  Φαίνεσαι επαγγελματίας με μισθό από φόρους πολιτών. Εγώ τους γνωρίζω όλους αυτούς.

 162. Μαρία said

 163. sarant said

  160 Σε ευχαριστώ για την εξήγηση, αλλά θα επιμείνω στην παράκληση.

 164. Νίκος said

  163 Παρακαλώ, σεβαστή η παράκληση αν και δεν συμμερίζομαι τα περί σκουπιδιών Μαξίμου, όποιος δεν ακολουθεί τη Marka2 δεν είναι αυτονόητο ότι είναι σκουπίδι του Μαξίμου. Να, και στο 161 το πόρισμα, ένα βήμα πριν την πρακτική με τα κηδειόχαρτα.

 165. Γιάννης Ιατρού said

  164: τώρα η Μάρκα2 φταίει όταν η Θύρα7 στέλνει χαιρετισμό;
  Τα ύστερα του κόσμου😂

 166. Μαρία said

  Βλέπω οτι έπαιξε και Πολάκης.

 167. Γιάννης Ιατρού said

  166: έχουν διαβρωθεί τα πάντα…😋

 168. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  (Τί δουλειά ἔχω ἐγώ μέ τήν «Αὐγή»; Τό διάβασα καί μ’ἄγγιξε..)

  Σ’ αὐτήν τήν συζήτησι, οἱ ἄμεσα ἐνδιαφερόμενοι ἄς σκεφτοῦν γιά λίγο καί τό πολιτικό περιβάλλον πού χτίστηκε τά τελευταῖα χρόνια γύρω ἀπό τήν ἐφημερίδα καί οἱ πιό λογικοί, ἄς προβληματιστοῦν μέ τά σιχαμερά ποντίκια πού εἰσέβαλαν στό συμπαθητικό ἰδεολογικό καραβάκι τους.
  Ἀντιγράφω:

  «Το 2008, τον καιρό των επεισοδίων για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τότε που διαδηλωτές έκαψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος, ο Κύρκος ωρυόμενος θα κάνει κομμάτια την εφημερίδα, καθώς διαβάζει το σχόλιο: «Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις. Η Βουλή απέχει μόλις ένα ντου».
  «Ξαφνικά, έσκισε την εφημερίδα κι άρχισε να πετά τα κομμάτια της δεξιά-αριστερά, φωνάζοντας: Ως εδώ! Αυτό είναι ύβρις! Προσβολή! Ντρέπομαι για λογαριασμό τους!», αναφέρει η Αλίκη Χατζή, πολιτική συντάκτρια και αρθρογράφος της εφημερίδας»

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  167:Η υπόθεση «ανανεωτική αριστερά» δέχτηκε βαρύ χτύπημα, όταν ο Συνασπισμός έγινε ΣΥΡΙΖΑ και γέμισε ακροαριστερούς, και απεβίωσε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε κυβερνητικό ρόλο, οπότε πλημμύρισε από καιροσκόπους πασόκους. Κάπως έτσι και η Αυγή έπαψε να είναι ένα ενδιαφέρον αριστερό έντυπο, γιατρέ μου, και μετατράπηκε σε βαρετό κομματικό όργανο.

 170. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το 169 στο 168 του γιατρού μας.

 171. sarant said

  168 Ενώ το 1965 στην Αυγή ο Μποστ έκανε εντελώς παρόμοια λογοπαίγνια.

 172. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @171. Νῖκο, μεταβιβάζω αὐθημερόν ὅλα τά περιουσιακά μου στοιχεῖα στόν ΣΥΡΙΖΑ (ἤ ὁπου ἀλλοῦ ἐπιλέξης ΕΣΥ!), ἄν άνεβάσης ἕνα τέτοιο λογοπαίγνιο τοῦ Μπόστ (προτρεπτικό λογοπαίγνιο θά τό ἔλεγα..) ὁπου αὐτός λέει/ γράφει/ ὑπονοεῖ «Η Βουλή απέχει μόλις ένα ντου- ἐν. γιά κάψιμο»

 173. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @169. Καίριες – «μαχαιριές!» οἱ ἐπισημάνσεις σου, Γιάννη! Καί δέν τό προχωρῶ παραπέρα γιατί εἶμαι ξένος σ’αὐτόν τόν χῶρο. Ἄς τό σκεφτοῦν αὐτοί πού κινοῦνται ἐκεῖ..

 174. sarant said

  172 Το σημειώνω 🙂

 175. Γιάννης Ιατρού said

  170: Συνονόματε, του «γιατρού της καρδιάς μας» να λες, γιατι «ιατροί» υπάρχουν πολλοί 🙂 🙂

 176. Γιάννης Ιατρού said

  174: Τα περιουσιακά του δεν πολυενδιαφέρουν Νίκο, τα έχει γράψει ήδη αλλού. Το μποστάνι με τις ντοματιές να μας πει, αυτό πονάει μόνο!! 😋

 177. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @176. Γιάννη, κι αὐτό συμπεριλαμβάνεται σ’αὐτά πού θά μεταβιβάσω! Ἐρημίτης, σάν τόν Ἅγιιο Ἀντώνιο- μεγάλη ἡ χάρη του!! 🙂
  (Αὐτήν τήν βδομάδα, στέλνω τούς σπόρους στό φυτώριο, γιά νά φυτέψω Μάρτιο. Ἄν δέν μοῦ τά πάρη ὅλα ὁ Νικοκύρης μέ τό στοίχημα.. 🙂 )

 178. ΚΩΣΤΑΣ said

  177
  Γιώργη μου, μην ξανοίγεσαι πολύ. Ο Μποστ ήταν μεγάλο πειραχτήρι, ό,τι θες έγραφε.
  Κι ύστερα γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ; Δώστα στον Νικοκύρη, στον καλόψυχο Ιατρού, ε! άφησε και για μένα κάτι, μαζί θα τα τρώμε!

  Έχεις και ακριβά γούστα, παναθεμάσαι, και δεν μπορώ να σε αναλάβω οικονομικά! 😅😜😂

 179. Γιάννης Ιατρού said

  177 (178): Γιώργο, αυτό με τους σπόρους και το μποστάνι είναι σαν αυτούς τους «ακατάσχετους λογαριασμούς»… 😜😇

 180. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κώστα, μήν ἀνησυχεῖς! Ὁ Μπόστ ἐκείνης τῆς ἐποχῆς, ἤξερε τά ὅριά του.. 🙂

 181. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @179. Κατηγορηματικά ὄχι! Ἔτσι καί χάσω τό στοίχημα, θά στείλω μέχρι ΚΑΙ τούς σπόρους στόν Νῖκο ἤ στόν ταμία τοῦ ΣΥΡΙΖΑ! 🙂
  (Ἀλλά, δέν θά χάσω! 🙂 )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: